FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 15 juni 2014

Zitvolleyvrouwen beginnen WK met zege op Brazilië

De Nederlandse zitvolleybalvrouwen zijn het WK in het Poolse Elblag begonnen met een klinkende overwinning op Brazilië. De Oranjevrouwen staan met de zesde plek één plaats lager op de wereldranglijst dan de Zuid-Amerikaanse dames. 

De vrouwen begonnen matig tegen het sterke Brazilië, maar al snel ging het beter. Op 14-15 kwam Nederland voor het eerst op voorsprong dankzij Djoke van Marum. Uiteindelijk ging de set met 25-21 naar Nederland. De Braziliaanse vrouwen konden alleen in de tweede set een sterke vuist maken. Ze wonnen die dan ook met 20-25.

In de derde set kwam Nederland al vroeg op een voorsprong en die werd niet meer weggegeven: 25-20. In de vierde set ging het nog even gelijk op, maar daarna trokken de Oranjevrouwen de gashendel open. Dankzij een blok van Elvira Stinissen werd het eerste matchpoint direct afgemaakt: 25-17.

In de poule van Nederland wonnen China en Oekraïne, de nummers één en drie van de wereld, hun eerste wedstrijden. Nederland speelt maandag om 17.15 uur tegen Duitsland, de mondiale nummer acht. Een plek bij de eerste twee in de poule is nodig om door te gaan naar de halve finales, wat een kleine sensatie zou zijn.

De Nederlandse mannen kenden een minder rooskleurige start aan het WK. Tegen Duitsland viel een overwinning echter niet echt te verwachten, want de oosterburen staan op de vierde plek op de wereldranglijst. Nederland staat daarop twaalfde. In de eerste set waren de Duitsers simpelweg sterker, waardoor de set voor Nederland met 18-25 verloren ging. 

De tweede set verliep een stuk beter, en de Oranjemannen kregen zelfs meerdere kansen om de set naar zich toe te slepen. Dankzij een blok van Björn Moris kwam Nederland op 24-20 en vier setpoints. Die werden echter vakkundig weggewerkt door de Duitsers, die de set met 27-25 wonnen. In de derde set was het verzet gebroken en kon Duitsland makkelijk uitlopen naar een beslissende 25-16 setzege.

De Nederlanders spelen maandag om 13.00 uur tegen Marokko, dat op de dertiende plek van de wereldranglijst staat. Naast Duitsland zit verder ook Rusland in de poule van Nederland. De Russen zijn de nummers drie van de wereld en lijken samen met Duitsland dan ook favoriet om de groep te winnen. Dat is nodig om direct naar de kwartfinales te gaan, terwijl de nummers twee en drie zich via herkansingen nog kunnen plaatsen voor de wedstrijden om de medailles. 

Ambassade VS in Irak evacueert deel personeel

De Amerikaanse ambassade in Bagdad gaat een aanzienlijk deel van de medewerkers evacueren met het oog op de opmars van extremisten van de soennitische terreurgroep ISIS richting Bagdad. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten, aldus The New York Times zondag.

Het is niet bekend hoeveel medewerkers er precies uit de Amerikaanse ambassade vertrekken. Circa 5500 medewerkers zouden in Bagdad blijven. Een diplomatieke bron sprak van een "tijdelijke maatregel".

Een aantal personeelsleden vliegt naar hoofdstad Anmman van Jordanië. Anderen gaan vermoedelijk aan het werk in Basra in het zuiden van Irak en in Erbil in de Koerdische regio in het noorden.

Het is niet bekend of het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken ook maatregelen gaat nemen voor het ambassadepersoneel in Bagdad.

[Groep E] Uitslag Frankrijk - Honduras

Frankrijk heeft voor het eerst sinds het WK van 2006 weer eens een wedstrijd gewonnen op een mondiaal eindtoernooi. In Porto Alegre werd Honduras met 3-0 verslagen. 

Frankrijk wilde het debacle van het WK 2010 in Zuid-Afrika van zich afspoelen. Destijds gingen de Fransen na de groepsfase met één punt naar huis. Een nieuwe equippe werd gebouwd, waarvan Didier Deschamps de grote leider werd. Hij smeedde weer eenheid. De Fransen werden in de beginfase wat overlopen door Honduras, maar vervolgens namen Les Bleus het initiatief compleet over.

De Fransen lieten de bal heerlijk rond gaan en het tempo was prima. De ploeg had verreweg het meeste balbezit in het eerste bedrijf. Het betere spel leidde tot een aantal goede kansen. Paul Pogba raakte de lat en ook Antoine Griezmann zag een inzet op de deklat belanden. Pech voor de Fransen, die echter de hoop niet opgaven. De ploeg van Deschamps drukte door.

In de 27e minuut ontstond er commotie omdat Wilson Palacios tot tweemaal toe op het been van Paul Pogba ging staan. De zeer talentvolle Fransman van Juventus pikte dit niet en toonde zich vervolgens van zijn slechtste kant. Wegens natrappen kreeg hij slechts geel, en ook Palacios kreeg de gele prent van de dienstdoende arbiter. Vervolgens waren beide ploegen het spoor even kwijt.

Frankrijk herstelde zich echter als beste van de commotie. De ploeg vond langzamerhand de draai weer en kwam vlak voor het rustsignaal op voorsprong. Wederom was het Wilson Palacios die een overtreding beging op Pogba. Ditmaal was het in het zestienmetergebied, waardoor Frankrijk een penalty kreeg. Palacios kreeg zijn tweede gele kaart en moest inrukken. Karim Benzema benutte de strafschop en zette Frankrijk op slag van rust, een ideaal moment, op voorsprong.

Al jarenlang is er een discussie gaande over het gebruik van doellijntechnologie. Na de 48e minuut laaide die discussie weer op. Karim Benzema schoot een diepe steekpass briljant via de paal binnen, maar vervolgens ontstond er wederom commotie. De bal ging in eerste instantie niet over de lijn, maar Honduras-doelman Valladares tikte de bal over zijn eigen lijn. In het stadion werden de beelden getoond en die gaven voor Frankrijk een positief resultaat: 2-0.

Daarna leek het een makkelijke wedstrijd te worden voor Les Bleus. Niet veel later leek Benzema voor zijn tweede treffer te tekenen, maar hij stuitte op Valladares. Vervolgens leek de nekslag te worden toegediend door Blaise Matuidi. Alle Fransen juichten al, maar de inzet van de bikkelharde middenvelder ging in het zijnet.

Karim Benzema maakte uiteindelijk wel zijn tweede. In de 72ste minuut stond de grote aanvaller van Real Madrid goed toen een bal via een Honduras-verdediger voor zijn voeten kwam. De bal sloeg als een granaat in het doel van Honduras: 3-0. Voor de aanvaller een persoonlijk mooi succesje.

In het restant was het niet veel bijzonders meer. Frankrijk kreeg nog wel wat kansjes, maar de echte scherpte was er vanaf. De Fransen wonnen eindelijk weer eens een openingsduel op het WK, nadat dit de afgelopen drie WK's niet was gelukt. Voor Honduras wordt het een lastig verhaal op dit WK, al was een verliespartij tegen Frankrijk hoogstwaarschijnlijk ingecalculeerd.

Paul Pogba (Fra) in actie met Roger Espinoza (Hon). (PRO SHOTS/Andrew Couldridge)

Frankrijk

3 - 0

Honduras

 45' Benzema(pen)
 48' Valladares (e.d.)
 72' Benzema
   
 
 Gele kaart: Evra, Pogba, Cabaye (Frankrijk), O.García (Honduras)
 Rode kaart: W.Palacios (44/2xg) (Honduras)
 
Stadion: Estádio Beira-Rio, Porto Alegre
Toeschouwers: 43012
Arbiter: Ricci (Bra)
 
Opstelling:   Opstelling:
Lloris
Debuchy
Varane
Sakho
Evra
Pogba (Sissoko/57)
Cabaye (Mavuba/ 65)
Matuidi
Valbuena (Giroud/78)
Benzema
Griezmann
  Valladares
Beckeles
Bernárdez (O.Chávez/46)
Figueroa
Izaguirre
Najar (Claros/58)
Garrido
W.Palacios
Espinoza
Costly
Bengtson (O.García/46)

Hitzfeld: "Ongelofelijk dat we nog winnen"

Zwitserland boekte zondagavond in extremis een zege op Ecuador. Bondscoach Ottmar Hitzfeld toonde zich zeer gelukkig met de drie punten. Hitzfeld zag invaller Haris Seferovic in de tweede minuut van de blessuretijd de winnende goal maken voor Zwitserland. De coach had op dat moment niet meer op een zege gerekend.

"Het is ongelofelijk dat we toch nog hebben gewonnen", zei Hitzfeld tegen SID. "Maar het team heeft altijd geloof gehouden in de winst. Op het einde hadden we problemen met de hoogte waarop we speelden, zo'n 1100 boven zeeniveau. Ecuador was qua loopvermogen superieur. Maar ik ben heel blij met de drie punten. Dit is een hele mooie start voor ons."

Admir Mehmedi verving Valentin Stocker na de pauze. De aanvaller scoorde twee minuten na zijn invalbeurt en kon bijna niet geloven dat Zwitserland nog de winst uit het vuur sleepte. "Dit is hele mooie overwinning. We waren goed voorbereid op de wedstrijd tegen Ecuador, maar zij waren fel en knokten voor elke meter", aldus Mehmedi.

"In de eerste helft gebeurde er niet veel voor beide doelen. De bondscoach zei dat ik erin zou komen en dat ik mijn eigen spel moest gaan spelen. Ik was natuurlijk teleurgesteld dat ik niet in de basis begon. Ik was er klaar voor om te spelen", besluit de 23-jarige spits van SC Freiburg. Zwitserland speelt volgende week vrijdag tegen Frankrijk.

Ook leger Syrië richt vizier op ISIS

De Syrische luchtmacht heeft zondag stellingen bestookt van de extremistische rebellenbeweging Islamitische Staat in Irak en de Levant (ISIS) in het noorden en oosten van het land. Het Syrische leger neemt ISIS op de korrel omdat de militie sinds afgelopen week beschikt over in Irak buitgemaakte zware en geavanceerde wapens, meent het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

Het regeringsleger leek ISIS tot dusver wat minder fel te bevechten dan gematigder opstandelingengroepen. Die betichten de regering in Damascus er zelfs van de moslimextremisten te sparen zodat zij in het rebelse kamp aan macht zouden winnen. Het Westen zou zich dan wel honderdmaal bedenken voor het de rebellen zou steunen.

De luchtmacht bombardeerde zaterdag en zondag versterkingen van ISIS in de provincies Hassakeh en Raqqa, meldt het Observatorium op gezag van activisten ter plaatse. Onder meer Shaddadi was het doelwit. Die oostelijke grensstad zou voor ISIS een belangrijk knooppunt zijn in het verkeer van manschappen en goederen tussen Irak en Syrië.

Noodtoestand uitgeroepen in WK-speelstad Natal

Er liggen flinke problemen op de loer voor WK-speelstad Natal. Als gevolg van hevige regenval dreigt de stad onder te stromen en heeft de burgemeester van de stad de noodtoestand uitgeroepen.

Er wordt benadrukt dat er tot op heden nog geen doden of gewonden zijn gevallen. Wel zijn uit voorzorg de bewoners van twee gebouwen geëvacueerd. Lokale nieuwsmedia maken melding van een grote krater in een straat met huizen eraan. Natal is niet het enige zorgenkind: ook in de zuidelijk gelegen regio's Parana en Mato Grosso do Sul is sprake van overstromingen.

Tijdens de wedstrijd tussen Mexico en Kameroen, afgelopen vrijdag, regende het ook al flink. Sindsdien is het niet meer droog geweest in de Braziliaanse stad, waar maandagmiddag (morgen) de wedstrijd tussen Amerika en Ghana afgewerkt moet worden.

Kelderman: "Had mee kunnen springen"

Wilco Kelderman kwam in een spectaculaire slotetappe in het Critérium du Dauphiné net tekort om een podiumplaats te halen. De jonge renner van Belkin eindigde wel knap vierde en won de jongerentrui. Na afloop was hij dan ook tevreden, al zat er misschien wel meer in.

"Er werd na de eerste klim al aangevallen door onder meer Talansky en Van den Broeck", aldus Kelderman. "Ik had mee kunnen springen, maar ik keek naar Contador en die wachtte. Op de voorlaatste klim bleven Froome en Contador naar elkaar kijken en trok ik met Nibali en Fuglsang ten aanval."

"We kwamen er vervolgens net niet meer bij en daar baal ik van. Anders had ik misschien nog voor Van den Broeck kunnen eindigen en derde kunnen worden in het klassement. Ik heb in ieder geval wel de witte trui gewonnen. Daar ben ik heel blij mee."

Spanje-goalie De Gea dreigt groepsduels te missen

Spanje moet het op het WK in de groepsduels tegen Chili en Australië mogelijk doen zonder reservedoelman David de Gea. De goalie van Manchester United kampt met een beenblessure. Spaanse media suggereren dat De Gea, die vorige week tegen El Salvador zijn eerste interland speelde, zo'n tien dagen uit de roulatie is.

Na het zwakke optreden van Iker Casillas tegen Nederland (5-1) leek De Gea een kleine kans te maken woensdag tegen Chili onder de lat te gaan beginnen. Bondscoach Vicente del Bosque kan ook nog Pepe Reina van Napoli in het doel posteren.

Duizenden toeschouwers missen begin WK-wedstrijd

Duizenden fans hebben zondag het begin van de WK-wedstrijd tussen Zwitserland en Ecuador gemist omdat ze het stadion niet in konden. Er stonden lange rijen voor de ingang van Estadio Nacional in Brasilia. Pas aan het einde van de eerste helft was het stadion vol.

De autoriteiten hadden geen uitleg waarom het zo lang duurde voordat de fans langs de beveiliging waren. De mensen met een kaartje waren woedend toen ze nog buiten stonden toen de wedstrijd begon. Voor het WK had de FIFA al opgeroepen om vroeg naar het stadion te komen zodat iedereen op tijd binnengelaten kon worden.

Blind en Vlaar trainen apart bij Oranje

Daley Blind en Ron Vlaar trainden zondag apart van de groep. Terwijl de rest van de basisspelers van het Nederlands elftal op het trainingscomplex van Flamengo afwerkten op de drie keepers, trainden Blind en Vlaar alleen en werden onderworpen aan fysieke oefeningen.

Blind was tegen Spanje belangrijk met knappe passes op Robin van Persie en Arjen Robben waaruit de eerste twee goals van Oranje werden gescoord. Vlaar maakte tegen de Spanjaarden een sterke indruk als centrale verdediger.

Contador herovert koppositie in World Tour

Alberto Contador heeft vandaag de koppositie van de World Tour herovert. De Spanjaard dankt dat aan zijn tweede plaats in het eindklassement van het Critérium du Dauphiné.

Contador passeert Nairo Quintana, die sinds het winnen van de Giro d'Italia aan de leiding ging. Contador gaat met 397 punten aan de leiding, Quintana volgt met 345. Simon Gerrans bezet de derde plaats. Wilco Kelderman werd in het klassement van de Dauphiné vierde en steeg daardoor van de 38e naar de achttiende plaats. Hij is niet de hoogst geplaatste Nederlander, dat is Parijs-Roubaix winnaar Niki Terpstra met een zevende plek.

Zorgafspraken tussen Brazilië en Nederland

Nederland en Brazilië gaan nauwer samenwerken op het gebied van alcohol- en drugspreventie, ouderenzorg, antibioticaresistentie en innovaties in de zorg. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) heeft daar zondag afspraken over gemaakt met haar Braziliaanse collega Arthur Chioro.

De Brazilianen hebben verder belangstelling voor de manier waarop in Nederland huiselijk geweld wordt aangepakt. En ze komen volgende week met een delegatie naar de internationale conferentie over antibioticaresistentie, zo kreeg Schippers zondag te horen.

In het Haagse Vredespaleis praten ministers uit de hele wereld eind juni over de gevolgen en de aanpak van onzorgvuldig antibioticagebruik waardoor steeds meer bacteriën resistent worden en infecties als longontsteking in de toekomst mogelijk niet meer zijn te bestrijden.

Zorgafspraken tussen Brazilië en Nederland
Zorgafspraken tussen Brazilië en Nederland (Foto: ANP)

'Toename game-geweld verontrustend'

De E3 van 2014 zat weer bomvol met gewelddadigheden. Afgerukte ledermaten in Call of Duty: Advanced Warfare, onthoofdingen in Assassin's Creed: Unity en vermorzelde organen in Mortal Kombat X. Professor Brad Bushman, uitgesproken criticus wanneer het aankomt op geweld in games, vindt de trend zorgelijk.

'It seems, as time goes on, video games continue to become more violent, realistic and graphic,' vindt Bushman, communicatiespecialist en psycholoog aan de universiteit van Ohio. 'This is a disturbing trend. Unfortunately, I see no signs that it will stop. The research evidence clearly indicates that violent video games increase aggression in players, and can make them numb to the pain and suffering of others.'

Scorpion met een zere bek

In hetzelfde artikel van The Associated Press reageert onder andere Michael Condrey, mede-oprichter van Sledgehammer Games, die beweert dat het fragment uit Advanced Warfare waarin een arm wordt afgerukt een functionele rol heeft en niet louter dient om te choqueren. 'The scene that you saw in Seoul at the Microsoft press conference, that's an impactful story moment. The loss of the arm is really part of the narrative. We showed that for a particular storytelling reason', aldus Condrey.

Website Polygon zette een treffend filmpje in elkaar met de 'violent highlights' van de E3 afgelopen week. Bekijk hem hieronder.

UCI ontkent fouten bij toekennen medicijn Froome

Chris Froome heeft geoorloofd het medicijn prednisolon gebruikt. Dat heeft de internationale wielerunie UCI verklaard. De Franse krant Le Journal du Dimanche schreef zondag dat de UCI niet het protocol had gevolgd in de zaak.

Froome kampte begin mei tijdens de Ronde van Romandië met een infectie aan zijn luchtwegen. Daarom had de Britse tourwinnaar aan de UCI toestemming gevraagd om prednisolon te gebruiken. Volgens Le Journal du Dimanche legde de UCI de zaak vervolgens echter niet voor aan een comité dat in dit soort zaken zijn fiat moet geven. Dat is volgens de richtlijnen van de internationale antidopingwaakhond WADA wel verplicht.

De UCI zegt dat zij naar de zaak heeft gekeken en dat er geen fouten zijn gemaakt. "We bevestigen dat er niets vreemds is gebeurd." Froome schreef de Ronde van Romandië op zijn naam en won de afsluitende tijdrit.

Hulk haakt geblesseerd af tijdens training Brazilië

Hulk heeft zondag voortijdig de training van het Braziliaanse team verlaten. De aanvaller leek last te hebben van een spierblessure in zijn linkerbeen. Na een kwartier verliet Hulk het trainingsveld, waarna hij zichtbaar aangeslagen plaatsnam op een bankje. Samen met de teamarts zocht hij niet veel later de kleedkamer op.

"Ik word behandeld en hopelijk kan ik spelen", zei Hulk achteraf over de wedstrijd van aankomende dinsdag tegen Mexico. "Ik voelde me slecht toen het gebeurde, want je denkt meteen aan het ergste. Maar ik heb met de dokters gepraat en ze vertelden me dat het niet iets serieus is."

De Braziliaanse bond laat weten dat er geen verder onderzoek nodig is. Hulk stond donderdag in de basis tijdens de 3-1 zege op Kroatië. Hij werd in de 68e minuut gewisseld voor Bernard. Over twee dagen speelt Brazilië in Fortaleza zijn tweede groepsduel op het WK tegen Mexico.

Dimitrov wint toernooi van Queen's

De Bulgaar Grigor Dimitrov heeft het tennistoernooi van Queen's op zijn naam geschreven. In de finale versloeg de als vierde geplaatste tennisser de Spanjaard Feliciano Lopez (10) met 6-7 (8), 7-6 (1) en 7-6 (6). De wedstrijd op het Londense gras duurde iets langer dan 2,5 uur.

Dimitrov en Lopez waren zeer aan elkaar gewaagd. Pas in de beslissende set wisten beide spelers elkaar een keer te breken, maar ook die eindigde in een tiebreak.

Dimitov, de nummer dertien van de wereld, schakelde in de halve finale al de als eerste geplaatste Stanislas Wawrinka uit. Eerder dit jaar wist de 23-jarige Dimitrov de toernooien van Boekarest en Acapulco te winnen. Het is zijn vierde toernooizege in totaal.

[WK Hockey] Van Ass: "In principe stopt het hier"

Het zou zomaar kunnen dat de Oranjemannen na dit WK een andere bondscoach krijgen. Paul van Ass, inmiddels vier jaar aan het roer, gaf na afloop van de verloren finale tegen Australië aan dat zijn contract is afgelopen en dat het ‘in principe’ voor hem hier stopt.

De keuzeheer vertelde wel dat hij niet zomaar alles uit zijn handen laat vallen en dat hij eerst het toernooi wil evalueren, voordat er een beslissing wordt gemaakt. "Mijn eigen positie is volledig ondergeschikt. Ik ben totaal onbelangrijk", stelde Van Ass. "We moeten doen wat het meest verstandig is voor het Nederlandse hockey."  De keuzeheer zou tegenover de NOS hebben aangegeven dat hij in ieder geval was gestopt, als het WK een gouden plak had opgeleverd. 

Aanvoerder Robert van der Horst wilde niet zeggen wat hij vond dat de hockeybond moet doen. "Dat is niet aan mij. Laten we deze wedstrijd eerst maar eens een plekje geven", zei hij over de 6-1 nederlaag tegen Australië.

[Groep E] Uitslag Zwitserland - Ecuador

In de openingswedstrijd in poule E stonden vanavond Zwitserland en Ecuador tegenover elkaar. In een matig duel wonnen de Zwitsers in de slotseconden met 2-1.

Van Zwitserland werd verwacht dat het het initiatief zou gaan nemen, maar het was Ecuador dat het felst uit de startblokken kwam. Met name Felipe Caicedo oogde gretig. La Nati stelde echter snel orde op zaken en trok de wedstrijd naar zich toe. De ploeg van Ottmar Hitzfeld had wel veel balbezit, maar kon dit niet omzetten naar grote kansen.

Het tempo lag te laag bij de Zwitsers waardoor er niet gecombineerd kon worden. Ecuador loerde op de counter met haar snelle aanvallers en deze tactiek wierp na een half uur voetballen de vruchten af. Montero ontsnapte doordat Stephan Lichtsteiner ver mee op was gekomen waardoor de handige vleugelaanvaller naar het gras getrokken moest worden. De vrije trap die hieruit volgde werd goed voorgegeven waardoor Enner Valencia de bal vrij kon inkoppen: 0-1.

Na de tegentreffer was Zwitserland even de weg kwijt. Ecuador kwam beter in de wedstrijd maar veel dreiging leverde de Zuid-Amerikanen niet. La Nati trok het initiatief weer snel naar zich toe, maar Ecuador hield de verdediging potdicht. Zodoende moest de lange bal gezocht worden, maar de krachtige verdedigers van Ecuador hadden weinig te dulden van de handige, maar kleine, Zwiterse aanvallers.

Na rust moest er daarom iets veranderen. In de eerste helft probeerde Zwitserland te voetballen, maar werden er geen kansen gecreëerd. De matig spelende Valentin Stocker werd naar de kant gehaald en Admir Mehmedi werd in het veld gebracht. Samen met Drmic, die ook totaal niet in de wedstrijd zat, moest hij voor doelpunten gaan zorgen.

De wissel van Hitzfeld betaalde zich meteen uit. Nog geen twee minuten in de tweede helft werd de bal vanaf de linkervleugel voorgegeven door de goed spelende back Ricardo Rodriguez en bereikte Mehmedi die nog koud in het veld stond. De invaller ontdeed zich van zijn directe tegenstander en kopte de 1-1 goed in.

Na de gelijkmaker zakte de wedstrijd iets in. Aanvoerder Inler was niet zo goed uit de kleedkamer gekomen en ook Behrami speelde en slechte wedstrijd. De toevoer aan de spitsen van Zwitserland was dus mager waardoor ook Drmic niet in zijn spel kwam. Shaqiri probeerde het zo nu en dan nog eens via een individuele actie, maar net als in de eerste helft speelde de Ecuadoraanse verdedigers verdienstelijk.

In het restant van de wedstrijd waren beide ploegen niet bij machten om nog voor veel gevaar te zorgen. Ecuador trok zich ver terug waardoor de ruimtes voor Zwitserland er klein werden. La Nati kreeg nog een kans via een vrije trap maar ook deze inzet kwam niet langs de bonkige verdedigers van La Tricolor. Ook Ecuador kreeg nog een kans via een vrije trap, maar Benaglio liet zich niet nogmaals passeren. In de allerlaatste seconden van het duel was het toch raak. Sefferovic kreeg vanaf de linker vleugel een lage voorzet en schoot deze overtuigend in: 2-1.


Mehmedi viert de 1-1 tegen Ecuador (PRO SHOTS/Action Images)

Zwitserland

2 - 1

Ecuador

 48' Mehmedi
 90+3' Seferovic
   22' E. Valencia 
 
 Gele kaart: Djourou (Zwitserland), Paredes (Ecuador)
 
Stadion:Estádio Nacional de Brasília, Brasília
Toeschouwers: 68.351
Arbiter: Irmatov (Oez)
 
Opstelling:   Opstelling:
Benaglio
Lichtsteiner
Djourou
v. Bergen
Rodriguez
Shaqiri
Behrami
Xhaka
Inler
Stocker (Mehmedi/46)
Drmic (Seferovic/75)
  Domínquez
Paredes
Guagua
Erazo
W. Ayoví
A. Valencia
Noboa
Gruezo
Montero (Rojas/77)
Caicedo (Arroyo/70)
E. Valencia


Van der Poel boekt eerste profzege op de weg

Mathieu van der Poel heeft zijn eerste overwinning bij de elite op de weg geboekt. De pas 19-jarige renner was zondag de beste in de Ronde van Limburg. Hij versloeg in het Belgische Tongeren de Duitser Paul Martens van Belkin in de sprint. De Nieuw-Zeelander Greg Henderson (Lotto-Belisol) werd derde.

Van der Poel, rijdend voor BKCP-Powerplus, richt zich voornamelijk op het veldrijden. Ook op de weg blijkt hij echter uit de voeten te kunnen. Enkele weken geleden reed de zoon van oud-renner Adrie van der Poel al een verdienstelijke Ronde van België, waar hij als 23e eindigde in het eindklassement.

Vorig jaar veroverde Van der Poel de wereldtitel bij de junioren op de weg. Ook in het veld is hij in die categorie titelhouder.

Bart van Bruggen voorzitter PvdA-jongeren

Bart van Bruggen is zondag gekozen als nieuwe voorzitter van de Jonge Socialisten. De Amsterdamse politicoloog kreeg twee derde van de uitgebrachte stemmen, zo werd zondag bekend op het congres van de PvdA-jongeren in Utrecht. Van Bruggen, die al bestuurslid van de Jonge Socialisten was, volgt Toon Geenen op.

De 22-jarige Van Bruggen was sinds vorig jaar al bestuurslid van de Jonge Socialisten. Hij wist 272 van de 414 stemmen te vergaren en versloeg daarmee Sahar Shirzad, voorzitter van de afdeling Den Haag en Leiden. De Jonge Socialisten tellen naar eigen zeggen 2200 leden.

Op het tweedaagse congres van de Jonge Socialisten gaven onder minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem en minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker - beiden van de PvdA - acte de présence. Ook PvdA-voorzitter Hans Spekman en oud-minister Ad Melkert waren aanwezig.

Eerdere voorzitters van de Jonge Socialisten waren oud-PvdA-voorzitter Felix Rottenberg, burgemeester van Eindhoven en oud-Kamerlid Rob van Gijzel en staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma. De voorzitter van 2009-2010, Mohammed Mohandis, is momenteel Kamerlid.

Luxemburgse prins Félix noemt dochter Amalia

Félix van Luxemburg en zijn vrouw Claire Lademacher zijn zondag ouders geworden van een dochter. De prins en prinses hebben het meisje Amalia Gabriela Maria Teresa genoemd, staat op de website van de groothertogelijke familie.

Amalia weegt 2950 gram en is vijftig centimeter groot. Moeder en dochter maken het goed. Het meisje is het eerste kind van prins Félix en prinses Claire. In januari werd bekend dat ze ouders zouden worden. De twee trouwden vorig jaar in Frankrijk.

Amalia is het derde kleinkind van de Luxemburgse groothertog Hendrik. Félix is zijn tweede zoon. Broer Guillaume is erfgroothertog.

De Nederlandse prinses Amalia - officieel Catharina-Amalia - kwam ter wereld op 7 december 2003. Zij is de oudste van de drie dochters van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Amalia is daarmee de eerste in lijn van troonsopvolging.

Brandstichting bij Limburgs 'Bandidos-café'

Bij een café in Echt dat geregeld wordt bezocht door leden van de motorclub Bandidos is zaterdagnacht geprobeerd brand te stichten. Dat meldt de Limburgse politie zondag. Een ruit van het café raakte beschadigd en op het trottoir is roetschade. De gemeente Echt-Susteren neemt maatregelen en sluit het café per direct voor drie maanden.

Het pand aan de Schoolstraat in de Limburgse plaats is geen clubhuis van de omstreden motorclub, vertelt een woordvoerder van de gemeente. "Maar leden van de Bandidos worden daar geregeld gesignaleerd." Het café wordt gesloten in het kader van de openbare orde en veiligheid.

De gemeente wil met met de sluiting een signaal afgeven en hoopt dat de rust terugkeert. In de straat komen bewakingscamera's te hangen. Ook komen er drempels die moeten voorkomen dat auto's met hoge snelheid door de straat rijden. Bovendien mag de politie er preventief fouilleren. Daarvoor is een noodverordening afgekondigd.

Rond motorclubs heerst al enige tijd onrust in de Limburgse gemeente. Begin vorige maand ging een explosief af bij een huis van een lid van de Bandidos. Ook toen reageerde de gemeente door het afkondigen van een noodverordening, het plaatsen van camera's en het aanbrengen van verkeersdrempels.

Eerder werden met explosieven al twee aanslagen gepleegd op het huis van Bandidos-president Harrie Ramakers in Nieuwstadt, dat ook onder Echt-Susteren valt. Ramakers was eerder vicepresident van de Hells Angels, rivalen van de Bandidos. Hij werd in april in Geleen met drie anderen opgepakt voor verboden wapenbezit.

Weer succes voor Meppelink en Van Iersel

Beachvolleybalsters Madelein Meppelink en Marleen van Iersel hebben zondag in Moskou een bronzen plak veroverd. Voor het Nederlandse duo is het de eerste gezamenlijke medaille op een Grand Slam. Ze waren in de troostfinale de Spaanse vrouwen Liliana Fernandez en Elsa Baquerizo de baas met 2-1: 21-19, 18-21 en 15-12.

Voor Meppelink en Van Iersel is de podiumplek een nieuwe mijlpaal na de Europese titel in Cagliari vorige week. Ze vormen pas sinds dit seizoen een duo.

Gratis vakantie op de Krim

Russische ambtenaren moeten helpen het toerisme op de Krim weer op de rails te zetten. Ze zouden daarom op kosten van hun werkgever of vakbond op vakantie naar de Krim moeten kunnen, vindt de Russische president Vladimir Poetin.

Zondag meldden Russische media dat Poetin zijn vakantieadvies heeft overgebracht aan de toerisme-autoriteit Rostoerism. De directeur van deze instelling heeft alle grote staatsbedrijven en instellingen een boodschap gestuurd waarin hij Poetins plan verder verspreidt. Voor de verblijfskosten in hotels of kuuroorden zamelt de Staat al geld in voor de toekomstige Krimgasten.

De Krim werd als gevolg van de politieke crisis in Oekraïne in maart door Rusland geannexeerd. Het etnisch en cultureel overwegend Russische schiereiland werd tijdens de Sovjet-Unie bij Oekraïne gevoegd. Ongeveer drie kwart van de jaarlijks 8 miljoen toeristen die de Krim voor de crisis bezochten, kwam uit Oekraïne.

Syrië helpt Irak met aanvallen op ISIS

Syrië heeft in het weekeinde een reeks aanvallen uitgevoerd op bases van de extremisten van ISIS in het land. De luchtaanvallen zijn gecoördineerd met de Iraakse regering en zijn de hevigste op de ISIS sinds lange tijd, meldde de nieuwszender al-Arabiya zondag.

De regering van president Bashar al-Assad wil volgens waarnemers niet alleen de sjiitische premier Nuri al-Maliki van dienst zijn, maar is bang dat ISIS met de veldtocht door Irak aan kracht wint. De soennitische jihadisten van de ISIS hebben afgelopen week veel wapens buitgemaakt op Iraakse legereenheden die veelal zonder hun uitrusting de benen namen.

Syrië helpt Irak met aanvallen op ISIL
Syrië helpt Irak met aanvallen op ISIS (Foto: ANP)

Federer voor zevende keer de beste in Halle

Roger Federer blijkt zich nog steeds uitstekend thuis te voelen op het ATP-toernooi van Halle. De 32-jarige Zwitser pakte zondag voor de zevende keer de eindzege op het Duitse gras. Hij versloeg de Colombiaan Alejandro Falla in de finale in twee tiebreaks: 7-6 (2) en 7-6 (3).

"Een klein deel van mijn hart ligt hier", zei Federer na afloop. "Mijn grote doel voor deze week was het veroveren van de titel, goed tennis te spelen en plezier te hebben. Dat heb ik gedaan."

Federer won in Halle voor de veertiende keer een grastoernooi. Daar hoopt de Zwitser binnenkort een vijftiende aan toe te kunnen voegen. Volgende week maandag begint Wimbledon, het grandslamtoernooi dat hij ook al zevenmaal op zijn naam wist te schrijven.

Falla, die Robin Haase in de tweede ronde uitschakelde, stond in Halle voor de tweede keer in een finale. Vorig jaar ging de nummer 69 van de wereld in de eindstrijd in Bogota onderuit tegen Ivo Karlovic.

Meyer wint sprint kopgroep in Zwitserland

De Australiër Cameron Meyer heeft de tweede etappe van de Ronde van Zwitserland gewonnen. De renner van Orica-Greenedge versloeg in de sprint zijn twee medevluchters Philip Deignan uit Ierland en Larry Warbasse uit de Verenigde Staten. Op veertien seconden was Peter Sagan de snelste van het peloton. Koen de Kort was op de zevende plaats de beste Nederlander.

De 181 kilometer lange etappe van Bellinzona naar Sarnen kende twee klimmen van de buitencategorie en twee van de tweede categorie. Doordat de bergen halverwege de rit zaten hielden de klassementsmannen zich rustig.

De winnaar van de tijdrit van zaterdag, Tony Martin, behoudt de leiding in het klassement. De Duitser won zaterdag de openingstijdrit. De Italiaan Domenico Pozzovivo, die vijfde stond in het klassement, ging niet van start zondag vanwege ziekte. Hierdoor schuiven Bauke Mollema (Belkin) en Tom-Jelte Slagter (Garmin-Sharp) op naar de zesde en zevende plek.

[WK Hockey] Knowles verkozen tot beste speler van het toernooi

Naast het binnenhalen van het goud bij de Oranjevrouwen en het zilver bij de mannen, viel zondag een aantal spelers persoonlijk in de prijzen op dit wereldkampioenschap. Jaap Stockmann won de prijs voor beste goalie.

Argentijn Gonzalo Peillat gaat er met de topscorersaward vandoor. Peillat scoorde maar liefst tien strafcorners. Belg Sebastien Dockier viel ook in de prijzen. Zijn doelpunt tegen Duitsland werd verkozen tot het mooiste doelpunt van het toernooi.

Naast het goud won Jeremy Hayward van Australië de prijs voor meest talentvolle speler. Het 21-jarige talent scoorde drie strafcorners voor de Aussies. Zijn teamgenoot Mark Knowles werd bekroond tot speler van het toernooi.

Talansky pakt eindzege Critérium du Dauphiné

Andrew Talansky heeft verrassend het Critérium du Dauphiné gewonnen. De Amerikaanse renner van Garmin-Sharp reed Alberto Contador in de laatste etappe van de eerste plaats. Mikel Nieve (Sky) won de slotetappe naar Courchevel.

Wilco Kelderman van Belkin werd zevende en eindigde als vierde in het klassement. De 23-jarige Nederlander legde daarnaast beslag op de witte trui voor de beste jongere.

Contador verdedigde in de slotetappe, die drie beklimmingen van de eerste categorie kende, een voorsprong van acht seconden op Chris Froome van Sky en 39 seconden op Talansky.

De Amerikaan ging er vandoor, samen met onder anderen Jurgen Van den Broeck (Lotto-Belisol), die als derde eindigde in het klassement. Talansky wist Contador en Froome tot het einde voor te blijven en werd op negen tellen van Nieve vierde. Contador kwam op 1.04 minuut van de 25-jarige renner op de tiende plek binnen.

Froome had een dag om snel te vergeten. De tourwinnaar reed zes dagen lang in de leiderstrui, won de tijdrit en de tweede etappe, maar liet het in de laatste rit helemaal afweten. De Brit kwam 4.56 minuten na Talansky over de streep en eindigde op plek twaalf in het algemeen klassement.

De Spanjaard Nieve bleef Romain Bardet van AG2R uiteindelijk drie tellen voor in de slotrit. De Brit Adam Yates (Orica-Greenedge) werd derde op vijf seconden.

Voor Talansky is de eindzege in het Critérium de grootste prijs in zijn carrière. De Amerikaan reed vorig jaar met een tiende plek wel al een prima Tour de France en werd datzelfde jaar tweede in Paris-Nice.

Ivanovic verovert eerste grastitel in Birmingham

Ana Ivanovic heeft zondag op overtuigende wijze haar eerste titel op gras veroverd. De 26-jarige Servische tennisster was in de finale van het WTA-toernooi in Birmingham te sterk voor Barbora Zahlavova Strycova uit Tsjechië. Het werd 6-3 en 6-2 voor de nummer één van de plaatsingslijst.

Zahlavova Strycova maakte deze week indruk. Ze reikte nooit verder dan een kwartfinale op het hoogste niveau, maar rekende in Birmingham af met onder anderen Lucie Safarova (5) en Kirsten Flipkens (4). Ivanovic was echter een maatje te groot. Voor de Servische is het de derde titel van het jaar en de veertiende in haar loopbaan.

[vid] ISIS rukt op naar Bagdad

ISIS is bezig aan een opmars richting Bagdad. De extremistische rebellenbeweging is de Iraakse hoofdstad tot op enkele tientallen kilometers genaderd. Andere steden in Irak zijn al in handen gevallen van de terreurorganisatie. De Iraakse strijdkrachten hebben laten weten in 24 uur tijd 279 rebellen te hebben gedood. Ze kregen daarbij hulp van Koerdische en shi'itische milities.

Bij een autobomaanslag in Bagdad kwamen tien mensen om het leven. Daarnaast raakten 21 personen gewond. Een rekruteringsbureau in de hoofdstad werd getroffen door mortiervuur, waarbij zes mensen het leven lieten.

ISIS is zondag ook begonnen aan een aanval op de Noord-Iraakse stad Tal Afar. Dat hebben bronnen bij de regering gezegd. De soennitische strijders vuurden raketten af die zij afgelopen week buit maakten op het leger.

Bronnen meldden dat veel militairen en burgers zijn gesneuveld. Het lokale ziekenhuis zou het grote aantal gewonden niet kunnen behandelen. In Tal Afar wonen vooral Turkmenen, die een belangrijke etnische minderheid in Irak vormen.

Mary Poppins

Mary Poppins! Hoewel de film 50 jaar oud is, boekt de film niks aan haar kracht in. Tuurlijk is het zoetsappig en lieflijk, maar dit is juist de charme van de film. Er zal niemand zijn die na het kijken van de film het deuntje van Chim Chim Cher-Ee niet een keer of twee, onoplettend, loopt te neuriën. Bovendien is de film echt ontzettend knap gemaakt en was Disney zijn tijd ver voor. Er zitten hele knappe effecten in, die het sprookje compleet maken. Bij een aantal zaken is het nu wel duidelijk welke techniek is toegepast, maar toch weet Disney nu, in 2014, nog een aantal keer te verrassen. Mary Poppins blijft actueel en het opnieuw uitbrengen is dus verantwoord. Al met al een must-buy voor liefhebbers van Disney, en filmklassiekers in het algemeen. Vergezeld met een aantal leuke extra's kan je een leuk avondje terug dromen naar lang vervlogen tijden.

Crackdowns vernietigbare omgevingen

Microsoft heeft tijdens de E3 officieel een nieuw deel in de Crackdown-serie bekendgemaakt. Nu blijkt dat een paar maanden oude build demo van Microsofts Azure Cloud Platform, waarin zeer indrukwekkende beelden van vernietigbare omgevingen worden getoond, afkomstig is uit een vroeg ontwikkelstadium van de nieuwe Crackdown.

Dit werd bevestigd door Phil Spencer, eindbaas van Microsofts Xbox-divisie. De bevestiging kwam naar aanleiding van een vraag van een fan op twitter. In de video, met als beschrijving 'Microsoft Cloud Gaming Prototype', zien we hoe met een rits raketten een gebouw en nog wat andere architectuur aan gruzelementen wordt geschoten.

Het is nog niet gezegd of we dezelfde mate van vernietigbaarheid daadwerkelijk terug gaan zien in de nieuwe Crackdown. Uiteindelijk betreft het vroege prototypebeelden en kan het gezien het vroege ontwikkelstadium van de game best zijn dat er nog grote veranderingen doorgevoerd gaan worden.

Aan de andere kant, de E3-trailer impliceert min of meer dat gebouwen met de grond gelijk maken wel degelijk tot de mogelijkheden behoort. Bekijk de trailer hieronder.

[WK Hockey] Australië kampioen na monsterzege op Oranje

De Nederlandse mannen hebben zondag de finale van het WK in eigen land verloren. De ploeg van bondscoach Paul van Ass werd met 6-1 afgeschminkt door het powerhockey van Australië. De Aussies prolongeren hierdoor de titel, het is hun derde WK-winst in de geschiedenis.

Vooraf werd er met vrees gesproken over de beginfase. Alles en iedereen die dit Australië kent, weet dat de Kookaburras in het eerste kwartier met een overrompelingstactiek op de proppen komen. Maar na vijf minuten aftasten was het juist Nederland dat het initiatief nam. Nadat Mink van der Weerden uit twee strafcorners het naliet om te scoren, was het na veertien minuten Jeroen Hertzberger die wel raak schoot. De Rotterdammer passeerde tegenstander Rob Hammond en haalde hard uit met zijn backhand.

Australië bleek geenszins onder de indruk van deze prima start van Nederland. Krachtmens Chris Ciriello pushte de Aussies kort na de openingsgoal op gelijke hoogte uit hun eerste strafcorner. Oranje werd overpowerd en verloor steeds meer duels. De 1-2 van Kieran Govers, die de bal bij toeval voor zijn stick kreeg, was dan ook niet onverdiend.

Oranje zal ongetwijfeld met de beste bedoelingen uit de kleedkamer zijn gekomen, maar kort na rust werd doelman Jaap Stockmann opnieuw geklopt. Wederom was het een rasecht powerhouse, Glenn Turner, die van dichtbij doel trof. Voordat het povere Nederland een stap in de vijandige cirkel kon zetten, gooide Australië de finale in het slot. Ciriello, die later geblesseerd uitviel, mocht tweemaal aanleggen voor een strafcorner en sleepte de bal beide keren langs oud-ploeggenoot Stockmann.

Nederland kreeg in de slotfase via een paar strafcorners nog de kans om de score een beter aanzien te geven. De laatste treffer viel echter aan de overkant, waar Jamie Dwyer de 1-6 aantekende. Het is de grootste finale-uitslag in de WK-historie.

Khal wordt Aquaman in nieuwe Superman-film

Werd eerder deze week al een vermoedelijke lijst gelekt met vermoedelijke films van DC Comics voor de komende jaren, inmiddels is er ook een nieuwe naam toegevoegd aan de toch al indrukwekkende cast van Batman V Superman: Dawn of Justice.

Jason Mamoa, die voornamelijk faam verwerfde in de rol van Khal Drogo in Game of Thrones, is namelijk gecast als Aquaman. Dit gerucht deed al een tijdje de ronde, maar is nu dus werkelijkheid geworden. Vermoedelijk is Aquaman nogal boos op Superman, na de gebeurtenissen in Man of Steel. De machine die namelijk aan het eind van de film werd gebruikt om de planeet te 'terraformen' heeft nogal wat gevolgen gehad op het ecosysteem in de oceanen. 

Mamoa als Aquaman

Superman zal het zwaar krijgen, want naast Aquaman krijgt hij het uiteraard ook aan de stok met Batman (Ben Affleck) en Lex Luthor (Jesse Eisenberg). Hiernaast speelt ook Gal Gadot een rol als Wonder Woman, dus bijna de volledige Justice League (de DC-tegenhanger van The Avengers) lijkt in deze film geïntroduceerd te gaan worden. Een film om in de gaten te houden. De film verschijnt in 2016.

Audi wint fraaie 24 uur van Le Mans

Audi heeft een fraaie en spannende 24 uur van Le Mans gewonnen. Marcel Fässler, André Lotterer en Benoit Treluyer waren na 24 uur racen op het Franse circuit met hun #2 Audi R18 e-tron quattro te sterk voor hun teamgenoten met startnummer 1. De #8 Toyota legde beslag op de derde plaats.

In de race op het circuit de La Sarthe was er veel actie. In de openingsfase van de wedstrijd nam de Toyota met startnummer 7 het voortouw. Hevige regenval zorgde ervoor dat meermalen de safety cars op de baan kwamen, mede veroorzaakt door een aantal stevige crashes. Bij een ervan werd de Audi met startnummer 3 direct uitgeschakeld en ging de Toyota met startnummer 8 de muur in. Deze auto liep met vervolgschades erbij gerekend een achterstand van in totaal negen ronden op.

Er leek weinig aan de hand voor Toyota dat Audi het nakijken gaf. Zeker omdat beide overgebleven Audi's vanwege turboproblemen meermalen de pits in moesten om deze te laten wisselen. De derde concurrent was Porsche dat zichzelf uit leek te schakelen doordat het niet snel genoeg leek te zijn en omdat de coureurs meermalen veel tijd verloren door zich te verremmen.

Halverwege de nacht sloeg het noodlot voor de #7 toe die met sneulende bekabeling uitviel. Het gaf de leiding aan de #2 Audi die later ook te maken kreeg met pech. De volgende leider was de #1 Audi van onder meer Tom Kristensen. Ook deze bolide ontkwam niet aan de problemen, waardoor de #20 Porsche van onder meer Mark Webber de eerste plaats greep. Deze auto was minder snel dan de Audi's, maar leek wel betrouwbaar tot twee uur voor het einde de pechduivel toesloeg en deze equipe uit moest vallen.

De #2 Audi had inmiddels de leiding weer gegrepen na een lange serie snelle rondetijden en bezorgde het Duitse merk na 379 ronden de dertiende overwinning in vijftien jaar. De #1 Audi werd op drie ronden tweede, voor de #8 Toyota van onder meer Sébastien Buemi die profiteerde van alle pech van de concurrentie en met vijf ronden achterstand derde werd. Hierachter werd de #12 Rebellion vierde. Deze auto was na het uitvallen van hun teamgenoten de enig overgebleven bolide van een onafhankelijk team in de LM P1-klasse.

Niet alleen in de LM P1-klasse was het spannend, want in de LM P2-klasse was de wedstrijd zo nodig nog spannender. De #35 Ligier van OAK/G-Drive reed een groot deel van de race aan de leiding, maar technische problemen zorgden ervoor dat deze bolide naar de pits moest en uiteindelijk zelfs buiten het podium eindigde. Pas in het laatste uur werd de strijd beslist toen de Zytek van Jota Sport met de #38 de leiding greep en met 356 gereden rondes de zege voor zich opeiste.

In deze bolide reed onder meer Oliver Turvey die pas afgelopen vrijdag kreeg te horen dat hij Marc Gené moest vervangen die door Audi gevraagd was om in de #1-bolide de plaats in te nemen van de gecrashte Loïc Duval. De Ligier met #46 werd op geringe achterstand tweede, voor de #36 Alpine die ook regelmatig aan de leiding in deze klasse heeft gereden.

De GTE Pro-categorie was deze editie de spannendste. De #97 Aston Martin, #74 Corvette en de #51 Ferrari vochten een zeer gevecht uit, slechts onderbroken door de pitsstops. Alle drie bolides waren vrijwel even snel, waardoor ze zeer regelmatig naast elkaar over het circuit gingen. Uiteindelijk moest de Corvette als eerste afhaken met technische problemen. Ook de Aston Martin kreeg panne, waarna Ferrari er na 339 rondes met de overwinning vandoor ging. De #73 Corvette kwam in de slotfase nog sterk naar voren en werd tweede, voor de #92 Porsche. In de GTE-Am was de overwinning voor de #95 Aston Martin die 334 ronden aflegde.

Dit jaar deden er weer twee Nederlanders mee. Ho-Pin Tung werd elfde algemeen en zevende in de LM P2-klasse met een volledig Chinees team. Jeroen Bleekemolen eindigde als 31e algemeen met een Porsche. Hij kende in het begin van de race veel problemen met enkele lekke banden, waardoor hij en zijn team veel tijd verloren. Opvallend was dat hij met Cooper MacNeil slechts één teamgenoot had, terwijl de andere teams over drie coureurs beschikten.

Politie int boetes na WK-wedstrijd

Bij meer dan driehonderd mensen in het noorden van het land stond zaterdagochtend, daags na de eerste wedstrijd van het Nederlands elftal in Brazilië, politie voor de deur. Agenten waren in alle vroegte op pad gegaan om openstaande boetes te innen en een bezoek te brengen aan mensen die nog een gevangenisstraf hadden openstaan.

De actie was niet met opzet zo gepland met de verwachting dat veel mensen op de ochtend na de wedstrijd thuis zouden zijn, vertelt een politiewoordvoerder desgevraagd. Maar dat Oranje de avond ervoor speelde, kwam wel goed uit. "Het is meer een samenloop van omstandigheden, maar wel een waar we content mee zijn."

54 personen die niet konden of wilden betalen werden aangehouden. Negen personen konden na hun aanhouding het openstaande bedrag alsnog betalen, en konden daarmee voorkomen dat ze tijdens de komende wedstrijden van het Nederlands elftal alsnog achter slot en grendel zitten. "Dat was misschien wel een extra stok achter de deur", aldus de zegsman van de politie.

In totaal werden zaterdag tussen 06.00 uur en 14.00 uur 312 adressen in Groningen, Friesland en Drenthe bezocht. Daarbij werd voor bijna 28.000 euro aan openstaande boetes geïncasseerd. In een woning in Leeuwarden werd bovendien een partij softdrugs met een straatwaarde van vijftigduizend euro aangetroffen. Een 59-jarige Leeuwarder is daarvoor aangehouden en moet binnenkort voor de rechter komen.

Voor wie zich onder een steen bevond: Nederland versloeg Spanje vrijdagavond met 5-1. De volgende groepswedstrijden van Oranje zijn woensdag tegen Australië en volgende week maandag tegen Chili.

Beckenbauer werkt toch mee aan FIFA-onderzoek

Franz Beckenbauer wil toch meewerken aan het onderzoek naar corruptie rond de toewijzing van het WK 2022. Dat heeft de Duitser schriftelijk laten weten aan de FIFA. De wereldvoetbalbond schorste hem vrijdag nog voor negentig dagen, omdat hij weigerde in te gaan op vragen van de ethische commissie.

De onderzoekers, die onder leiding staan van de Amerikaanse advocaat Michael Garcia, willen weten op wie Beckenbauer heeft gestemd bij de toewijzing van de WK's 2018 en 2022. De erevoorzitter van Bayern München voelde zich niet verplicht om de vragen te beantwoorden, maar de FIFA was het daar niet mee eens.

Beckenbauer was verrast door de sanctie. "Ik heb nooit uitgesloten de vragen te beantwoorden", zegt hij in een verklaring. De Duitse oud-international zal de commissie uiterlijk 27 juni van antwoord voorzien. Zijn management gaat ervan uit dat de schorsing wordt opgeheven.

Huta Galung naar tweede ronde in Rosmalen

Jesse Huta Galung heeft de tweede ronde van het Topshelf Open bereikt. De Nederlandse tennisser profiteerde zondag van de opgave van zijn tegenstander Aleksandr Nedovyesov. De Kazach, die eerder dit jaar Robin Haase versloeg in Casablanca, moest bij een 6-2 en 1-0 achterstand de strijd staken.

Huta Galung overleefde in 2012 in Rotterdam voor het laatst de eerste ronde van een ATP-toernooi. Zijn volgende tegenstander op het gras van Rosmalen komt uit de partij tussen de als tweede geplaatste Fernando Verdasco uit Spanje en de Fransman Paul-Henri Mathieu.

De 28-jarige Haarlemmer ontving een wildcard van de organisatie door de afzegging van Gaël Monfils. De Fransman, kwartfinalist op Roland Garros, kampt met een knieblessure. Igor Sijsling en Thiemo de Bakker zijn de andere Nederlandse troeven.

[WK Hockey] Brons raakt Argentijnse bondscoach

De Argentijnse bondscoach Carlos Retegui was zondag geroerd door het door zijn hockeymannen veroverde WK-brons. "Ik ben speler, assistent-trainer en trainer geweest en ik vertegenwoordig mijn land al 26 jaar", somde hij op. "Dit is, naast de geboorte van mijn zoon, een van de mooiste momenten van mijn leven."

Ook aanvoerder Lucas Rey glom van trots. "Ik denk dat we van begin tot einde een goed toernooi hebben gespeeld." Het verschil werd gemaakt door de aanstelling van Retegui. "Toen gingen we anders trainen. Het team begon ook anders te denken. We begonnen in onszelf te geloven."

De Engelse bondscoach Bob Crutchley zei ondertussen 'kapot' te zijn van de nederlaag van zijn mannen. "Het is verschrikkelijk om vierde te worden, maar het is wel een spiegel. We kunnen goed verdedigen, maar creëren niet genoeg kansen. Daar moeten we in het vervolg aan werken."

Ook de Engelse aanvoerder Barry Middleton was goed ziek van de nederlaag. "Als je in de halve finale staat is de vierde plaats de enige die je niet wilt halen. Dat is ons nu een aantal keer overkomen en het begint pijn te doen."

Toch ziet hij ook lichtpuntjes. "We hebben ons weerbaar getoond dit toernooi. Daar moeten we op voortbouwen. Maar dat doe je niet nu. Dat begint als we weer thuis zijn."

Blair: onrust Irak niet te wijten aan invasie 2003

De huidige onrust in Irak is niet te wijten aan de interventie in 2003 waarbij Saddam Hussein werd afgezet, maar komt doordat het Westen niet heeft ingegrepen bij het conflict in Syrië. Dat heeft de voormalige Britse premier Tony Blair geschreven in een essay. Blair nam in 2003 de beslissing om Britse militairen te laten deelnemen aan de interventie in Irak.

De Britse oud-premier schreef in het op zijn website gepubliceerde stuk dat westerse landen moeten ingrijpen in Syrië, hoewel hij niet uiteenzette hoe dat moet gebeuren. Volgens Blair moeten de extremisten 'hard worden teruggeslagen', waar zij ook zijn. De extremistische rebellenbeweging Islamitische Staat in Irak en de Levant (ISIS) heeft in zowel Syrië als Irak steden en gebieden in handen.

Critici stellen dat Irak een stabiel land zou zijn als de interventie niet had plaatsgevonden. Blair noemde deze kritiek 'ronduit ongeloofwaardig'. De voormalige Britse ambassadeur in de Verenigde Staten Christopher Meyer zei juist dat de militaire operatie tegen Hussein een belangrijke oorzaak is voor het sektarische geweld dat Irak momenteel plaagt.

[MotoGP] Uitslag Grand Prix van Catalonië

Marc Márquez heeft ook de zevende Grand Prix van het MotoGP-seizoen op zijn naam geschreven. De Catalaan was in Barcelona de sterkste tijdens de Grand Prix van Catalonië. De regerend wereldkampioen zal zelden zo hard gevochten hebben voor een overwinning, want het was van begin tot eind razend spannend. Een hoofdrol was eveneens weggelegd voor Valentino Rossi, die na een geniale race tweede werd.

De start en de eerste bocht verliepen chaotisch, maar uiteindelijk was het Jorge Lorenzo die het beste begin kende. Zijn teamgenoot Rossi volgde hem, met daarachter de Honda's van Dani Pedrosa en Márquez. Al snel werd duidelijk dat alleen Stefan Bradl enigszins kon volgen.

Enkele ronden later viel Rossi zijn teamgenoot aan, en pakte de veelvoudig wereldkampioen de leiding. Ook Márquez ging voorbij aan Lorenzo, waarna de vier koplopers flink bleven vechten. Bij vlagen had het wat weg van een Moto3-race vol jonge coureurs, terwijl Bradl het geweld langzaam moest laten gaan.

Na tien ronden leek ook Lorenzo moeite te hebben om het enorm hoge tempo te volgen. Rossi had inmiddels een klein gaatje naar de twee Honda's, waar Márquez nog altijd op de tweede plek lag. Met twaalf ronden te gaan zaten de twee Spanjaarden aan het wiel van Rossi, maar de eerste poging van Márquez mislukte faliekant. Hierdoor kon de Italiaanse legende weer enkele tientallen meters uitlopen.

Met acht ronden te rijden vonden de twee Honda's opnieuw de aansluiting bij Rossi. Een ronde later ging Márquez voorbij de Iltaiaan, die zijn positie echter direct terug wist te pakken. Alle drie koplopers staken op dat moment kort hun hand omhoog, ten teken dat het zou regenen, maar dat bleek mee te vallen. Daardoor kon Lorenzo wel aansluiten, maar hij wist verder geen vuist te maken.

Met zes ronden te gaan ging Máquez opnieuw voorbij aan Rossi, die dit keer bijna Pedrosa ook voorlangs zag komen. Een ronde later kon de Italiaan Márquez weer pakken, maar dat hield hij slechts één bocht vol. Kort daarop ging Pedrosa toch voorbij Rossi, waarna hij aan begon te dringen bij zijn teamgenoot Márquez.

Ondertussen moest Rossi een gaatje laten vallen naar de twee kemphanen, die in de slotronde vochten om de overwinning. Enkele bochten voor het einde deed Pedrosa een ultieme poging om Márquez te passeren, maar tot vreugde van het Catalaanse publiek wist Catalaan Márquez die aanval af te slaan. Pedrosa ging wijd, waardoor hij zelfs Rossi nog voorbij zag gaan en genoegen moest nemen met de derde plek.

Ferrari ontkent vertrek uit Formule 1

Ferrari-baas Luca di Montezemolo heeft ontkend dat zijn bedrijf de Formule 1 de rug toe wil keren en naar Le Mans in de LM P1-klasse wil gaan. De speculaties deden dit weekend op Le Mans de ronde, zeker omdat coureur Fernando Alonso de startvlag zwaaide, maar vanuit Maranello kwam al snel tegengas.

Di Montezemolo: "We kunnen niet en sportscarracen en Formule 1 doen. Dat is onmogelijk." Ferrari zal voorlopig de Formule 1 dan ook trouw blijven. De Italianen hebben zich net als enkele andere teams tot 2020 aan de F1 verbonden, waardoor Le Mans als extra zou gaan gelden. In een verklaring sloot het bedrijf uit Maranello deelnemen aan Le Mans in de LM P1 niet helemaal uit, omdat deelname aan deze raceklasse wel aantrekkelijk is. Dat de Wall Street Journal hiervan maakt dat de Italianen uit de F1 willen stappen klopt volgens het bedrijf dan ook niet.

De speculaties zijn gebaseerd op een interview met Di Montezemolo over de huidige Formule 1. De Italiaan zei: "De huidige Formule 1 werkt niet. De FIA is vergeten dat de mensen kijken voor de opwinding. Niemand kijkt vanwege de efficiëntie, kom op zeg. En we kunnen niets aan de motoren veranderen. Mensen kijken om vermaakt te worden. Niemand wil een coureur zien die brandstof of banden moet sparen. Ze willen iemand van begin tot eind zien pushen. Het is een sport, maar ook een show."

Dat er was in de Formule 1 moet gebeuren is wel duidelijk. Er stonden diverse besparingsmaatregelen op de agenda, maar vooralsnog willen de grote teams er niet aan. Van de kleine teams dreigt er nu in ieder geval eentje weg te vallen, terwijl ook anderen in de financiële problemen verkeren. Ferrari heeft deze zorgen niet, maar kan met name motorisch niet tippen aan de Mercedes. Meer gelijk trekken zou de show in de sport ten goede komen.

Rus verliest in laatste kwalificatieronde Rosmalen

Arantxa Rus heeft zich niet weten te plaatsen voor het grastoernooi van Rosmalen. De Nederlandse ging zondag in de tweede en laatste kwalificatieronde met 4-6, 7-5 en 1-6 onderuit tegen Julia Glushko. De Israëlische, als vierde geplaatst in de kwalificaties, staat 82e op de wereldranglijst. Rus is de mondiale nummer 153.

De 23-jarige Monsterse rekende zaterdag nog af met een landgenote van Glushko, Shahar Peer. Ze was met 6-4 en 6-2 te sterk voor de nummer 86 van de wereld. Door de nederlaag van Rus doen er twee Nederlandse vrouwen mee aan de Topshelf Open. Michaëlla Krajicek en Lesley Kerkhove kregen een wildcard van de organisatie.

[pic] Jagger heeft weer groen blaadje

De jonge vrouw die eerder deze maand werd gespot met Mick Jagger is een Amerikaanse ballerina. De Britse krant Daily Mail schrijft dat de eerste ontmoeting tussen de 27-jarige Melanie Hamrick en de 43 jaar oudere Rolling Stone al in maart plaatsvond, twee weken voordat Jaggers vriendin L'Wren Scott op 49-jarige leeftijd zelfmoord pleegde.

De ballerina bezocht op 6 maart met haar dansgezelschap een concert van de rockband in Japan. De groep mocht de heren backstage ontmoeten, bevestigt Jaggers woordvoerder. Daar wisselden Hamrick en de rocker contactgegevens uit om elkaar drie maanden later te treffen in Zürich. Daar werden de twee al knuffelend op de gevoelige plaat vastgelegd.

Hamrick was op het moment dat ze Jagger ontmoette verloofd met een collega-danser. Volgens vrienden draagt ze haar verlovingsring de laatste tijd echter niet meer.

[WK Hockey] Argentinië vloert Engeland in strijd om het brons

Argentinië heeft zondagmiddag de strijd om de bronzen medaille gewonnen. De Zuid-Amerikanen versloegen Engeland met 2-0. Lang stond er 0-0 op het scorebord, maar een kwartier voor tijd scoorde Matias Paredes twee keer in twee minuten en was de wedstrijd beslist.

Het Oranjepubliek in het al redelijk goed gevulde Kyocera Stadion wachtte natuurlijk met smart op de finale, maar hoopte ook op een mooie wedstrijd om de derde plaats. In het grootste gedeelte van de eerste helft viel er echter bar weinig te genieten voor de toeschouwers. Lucas Vila dook wel een keer gevaarlijk op voor het Engelse doel, maar hij wipte de bal naast.

Daarna gebeurde er lange tijd weinig meer. Pas aan het einde van de eerste helft veerde het publiek weer een paar keer op. Vijf minuten voor rust kreeg Argentinië de eerste strafcorner van de wedstrijd, maar toernooitopscorer Gonzalo Peillat, die voorafgaand aan dit duel al tien goals maakte, zag zijn inzet gestopt worden door de Engelse doelman George Pinner. Even later ging aan de andere kant van het veld ook de eerste strafcorner van Engeland er niet in.

Lucas Vila kreeg vlak voor rust nog een bal op zijn pols geschoten. Aanvankelijk leek de blessure ernstig te zijn, maar al snel bleek dat de kwetsuur toch meeviel, waarna de Argentijn in de tweede helft terugkeerde binnen de lijnen. In die tweede helft creëerden beide ploegen wederom weinig kansen. Na een kwartier kreeg Matias Rey wel een grote mogelijkheid toen hij in de cirkel stond en de bal uit de kluts voor zijn stick kreeg, maar hij schoot naast.

Een kwartier voor tijd werd er dan toch gescoord. Twee keer zelfs, in twee minuten. Matias Paredes schreef beide treffers op zijn naam. Allereerst omspeelde Parades de Engelse keeper Pinner en schoot hij raak, daarna was hij nogmaals succesvol, dit keer met een tip-in. Daarmee was de wedstrijd vanuit het niets opeens beslist. De Engelsen drongen het laatste kwartier nog wel aan, maar slaagden er niet meer in te scoren, waardoor na de Argentijnse vrouwen ook de Argentijnse mannen er met het brons vandoor gingen.

Voor tienduizenden euro's softdrugs in huis

In een woning in Leeuwarden heeft de politie zaterdag een grote partij softdrugs gevonden met een straatwaarde van 50.000 euro. Agenten waren naar het huis gegaan omdat een van de bewoners nog een gevangenisstraf moest uitzitten. Die bewoner was er niet, maar de politie vond wel de drugs. Een andere man is aangehouden, een 59-jarige inwoner van Leeuwarden.

Zaterdag ging de politie in het noorden van het land nog veel meer adressen af vanwege openstaande gevangenisstraffen of boetes. In totaal zijn in Groningen, Friesland en Drenthe 54 mensen opgepakt. Bij de actie waren 60 agenten betrokken die meer dan 300 adressen bezochten. Er is voor ruim 27.000 euro aan openstaande boetes geïnd.

Obama: klimaatsceptici negeren wetenschap

Het ontkennen dat het klimaat verandert is vergelijkbaar met het roepen dat de maan gemaakt is van kaas. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama zaterdag gezegd in een toespraak aan de University of California. Het staatshoofd riep studenten op actie te ondernemen om de opwarming van de aarde te stoppen.

Volgens Obama is wetenschappelijk bewezen dat het klimaat verandert. De president zei dat het Amerikaanse Congres vol zit met koppige mensen die dit ontkennen of de heikele kwestie trachten te ontwijken. Volgens Obama worden zij onder de duim gehouden door 'een radicale club die gelooft dat klimaatverandering een liberaal verzinsel is'.

"Bij de verbranding van fossiele brandstoffen komt CO2 vrij. CO2 houdt warmte vast. Het CO2-gehalte in onze atmosfeer is het hoogste in 800.000 jaar. We kennen de trends. De achttien warmste jaren die zijn gemeten vonden plaats sinds jullie zijn geboren", zei Obama tegen de studenten.

De uitspraken komen twee weken nadat Obama een plan had aangekondigd om vervuiling door energiecentrales ernstig terug te dringen. Bij de toespraak maakte de president bekend een fonds van 738 miljoen euro op te richten voor gebieden die zijn getroffen door natuurrampen.

[upd] 'Sleeping Dogs komt naar Xbox One en PS4'

Bij de Engelse webwinkel ShopTo.net kun je Sleeping Dogs HD pre-orderen voor pc, Xbox One en PS4. Square Enix heeft nog niet gereageerd, dus het kan bij speculatie blijven. Anderzijds garandeert ShopTo dat de release op 21 november is. Zo niet, dan ontvangt de klant £5,00 op de rekening terug.

Sleeping Dogs kwam uit in 2012, maar heeft veel dlc gekregen in de loop van de tijd. Bij Steam kun je 25 verschillende dlc-pakketjes downloaden. Deel 2 genaamd Sleeping Dogs: Triad Wars komt dit jaar uit.

sd hd

Update: 13:41
De aanbieding van Shop.to is van de website verdwenen. Helaas.

Greenpeacemedewerker 'vergokte' miljoenen

Greenpeace International heeft 3,8 miljoen euro verloren door een inschattingsfout van een medewerker en een fout in het systeem van de financiële administratie. De medewerker is ontslagen en het systeem aangepast, liet woordvoerder Mike Townsly zondag aan het ANP weten naar aanleiding van een bericht in het Duitse blad Der Spiegel.

Het verlies ontstond door een gok met de wisselkoers van de euro. "Niets wijst op fraude."

"Wij verontschuldigen ons tegenover de donoren. Dit verlies gaat niet ten koste van onze campagnes. We zullen korten op andere budgetten", zei Townsly.

Het totale inkomen van Greenpeace International ligt rond de 300 miljoen euro per jaar.

Miljoenenverlies Greenpeace door medewerker
Greenpeacemedewerker 'vergokte' miljoenen (Foto: ANP)

11 arrestaties wegens wietteelt

In totaal 11 mensen zijn zaterdag aangehouden in verband met de teelt van hennep. De politie pakte 10 mensen op in een huis, de elfde arrestant reed met dozen hennep in een auto door Amersfoort.

De politie werd getipt dat er aan de Amersfoortse Ganzenstraat een hennepkwekerij zou zijn. Dat bleek te kloppen en dus werden de 10 mensen in het huis opgepakt. Een volgende tip wees de politie op de net weggereden auto, die vlakbij de snelweg A28 werd tegengehouden.

11 mensen aangehouden om hennepteelt
11 arrestaties wegens wietteelt (Foto: ANP)

Organisatie WK 2022 boos om beschuldigingen

Het organisatiecomité van het WK 2022 in Qatar hekelt de beschuldigingen van corruptie rond de toewijzing van het eindtoernooi. "Ze zijn ongefundeerd en doorspekt met insinuaties om de reputatie van ons bid te beschadigen", stelt de organisatie in een verklaring aan verschillende media, waaronder Sky Sports.

Twee weken geleden berichtte de Sunday Times dat de Qatarees Mohamed Bin Hammam, voormalig vicepresident van de FIFA, een fonds had opgericht waaruit officials werden betaald voor hun steun bij de toewijzing in december 2010. Momenteel doet de Amerikaanse advocaat Michael Garcia onderzoek naar de gang van zaken. Hij verwacht zijn rapport later dit jaar te presenteren.

"We verwachtten meer aanvallen op Qatar", stelt de organisatie. "Deze week zou de wereld naar het WK in Brazilië moeten kijken, maar weer richten de media zich op het aanvallen van het besluit van de FIFA om het WK aan ons toe te kennen." Volgens de officials is de timing van de berichtgeving geen toeval. "Het viel in dezelfde week als onze interviews met Garcia en een week voor een bijeenkomst van het uitvoerend comité van de FIFA. Bepaalde partijen proberen het onderzoek te beïnvloeden."

De organisatie benadrukt dat Bin Hammam geen deel uitmaakte van het 'bid-team' van Qatar. "Hij was wel lid van het uitvoerend comité, waardoor we onze plannen onder anderen aan hem moesten presenteren. Natuurlijk hoopten we op zijn steun, maar dat hoopten we van iedereen."

[Moto2] Uitslag Grand Prix van Catalonië

Esteve Rabat heeft de Grand Prix van Catalonië in de Moto2 gewonnen. De Spaanse kampioenschapsleider pakte zijn vierde overwinning van het seizoen. Rabat, zelf een Catalaan, kende voor eigen publiek een lastig begin, maar was daarna oppermachtig.

Polesitter Rabat moest bij de start een stevig duel uitvechten met zijn teamgenoot Mika Kallio, maar kon wel als eerste bocht één induiken. Nog geen twee bochten later ging Kallio er echter al voorbij, waarna Rabat ook werd ingehaald door Maverick Viñales. De Moto3-kampioen van vorig jaar pakte in dezelfde ronde ook Kallio en ging aan de leiding.

Twee ronden later kwam Rabat op gang en pakte hij Viñales terug. Rond de vijfde plek doemde een angstaanjagend scenario op. Luis Salom ging onderuit en Jonas Folger wist het hoofd van de Spanjaard nog nipt te ontwijken, waardoor er gelijk herinneringen opdoken aan het dodelijke ongeval van Marco Simoncelli in 2011.

In de vierde ronde wist Viñales de leiding kortstondig terug te pakken van Rabat, maar de kampioenschapsleider liet dat niet over zijn kant gaan. Enkele ronden later had hij een klein gaatje ten opzichte van Viñales, die op zijn beurt weer een seconde voorsprong had op Kallio. Achter de Fin streden Tom Lühti en Dominique Aegerter om de vierde plek.

Na tien ronden begon Kallio terug te vallen, waardoor het Zwitserse duo Lühti/Aegerter hem aan kon vallen. Lühti ging er snel voorbij, Aegerter volgde een ronde later. Niet veel later moest Kallio ook Jordi Torres aan zich voorbij laten gaan. Ondertussen had Rabat een voorsprong van drie seconden op Viñales, terwijl Torres kort daarop aan kon sluiten bij het Zwitserse tandem die vochten om de derde plek.

Met zes ronden te gaan werd duidelijk dat Torres de snelste van de drie was. Nadat hij Aegerter had ingehaald leek Lühti eraan te moeten geloven, maar op dat moment ging het fout. Met een flinke highsider smakte Torres tegen het asfalt, waarbij zijn motor tegen Aegerter aankwam. De Zwitser bleef nipt overeind, maar was wel kansloos voor een topklassering. 

In de laatste ronden wist Kallio toch weer op snelheid te komen, waardoor hij dichter bij de derde plek van Lühti kwam. Met de Fransman Johann Zarco in zijn wiel sloot Kallio in de slotronde aan bij de Zwitser. Hij haalde Lühti direct in, maar de Zwitser sloeg terug, gevolgd door een nieuwe aanval van Kallio. Zarco profiteerde van de chaos, en ging er vandoor met de derde plek. Kallio werd vierde, voor Lühti.

In de top van het kampioenschap verandert er niks. Rabat blijft aan de leiding, voor Kallio en Viñales. Ook Aegerter, Simone Corsi en Salom houden hun vierde, vijfde en zesde plekken vast. Lühti pakt de zevende plek van Folger af, terwijl Zarco dankzij zijn podiumplaats zeven posities stijgt en nu negende staat.

Australië-verdediger Franjic niet tegen Oranje

Voor de Australische verdediger Ivan Franjic zit het WK erop. De rechtsback liep in het duel tegen Chili een hamstringblessure op en komt niet meer in actie in Brazilië, meldt de Australische voetbalbond. Franjic moest zich in Cuiabá al vroeg in de tweede helft laten wisselen en onderzoek wees zaterdag op een spierscheuring.

De 26-jarige speler van Brisbane Roars verzorgde eerder in het duel de assist waaruit Tim Cahill de aansluitingstreffer maakte. Desondanks verloor Australië met 3-1. Het Nederlands elftal is woensdag de tweede tegenstander in groep B. Ryan McGowan verving Franjic tegen de Chilenen. Hij begint tegen Oranje waarschijnlijk in de basis.

VS sturen een Carrier Battle Group naar de Perzische Golf

De Amerikaanse minister van defensie Chuck Hagel heeft zaterdag een Carrier Battle Group naar de Perzische Golf gestuurd. De beslissing is een reactie op de opmars van de extremistische soennitische rebellenbeweging Islamitische Staat in Irak en de Levant (ISIS) in Irak.

Hagel beval de USS George H.W. Bush van de Arabische Zee naar de Perzische Golf te varen. Het schip wordt vergezeld door een kruiser en een torpedobootjager, die beide geleide raketten kunnen afvuren die Irak kunnen bereiken.

Ondertussen beraamt de Amerikaanse president Barack Obama zich op het al dan niet sturen van militaire steun naar Irak. Volgens Hagels perswoordvoerder John Kirby geeft de stationering van het schip de president meer flexibiliteit voor het geval militaire acties worden ondernomen.

Afgelopen week veroverde ISIS meerdere Iraakse steden, waaronder Mosul, Tikrit en Baiji. De soennitische extremisten hebben gezworen Bagdad in te nemen en zijn de stad tot op enkele tientallen kilometers genaderd. De rebellenbeweging is ook actief in buurland Syrië.

[Moto3] Uitslag Grand Prix van Catalonië

Álex Márquez heeft op het circuit van Barcelona de Grand Prix van Catalonië in de Moto3 op zijn naam geschreven. De Spanjaard vertrok van poleposition en kwam vanaf bocht één geen moment in gevaar, waardoor hij relatief simpel naar zijn tweede Grand Prix-zege kon rijden.

Bij de start kon Márquez direct zijn poleposition vasthouden en als leider de eerste bocht induiken. Enea Bastianini en Brad Binder volgden, maar al snel werd duidelijk dat Márquez veel sneller was dan de rest. Hij sloeg al snel een gat, terwijl in de tweede ronde Niccolò Antonelli hard onderuit ging. Voor de Italiaan was het al de vijfde uitvalbeurt in zeven races.

Achter Márquez werd de grote groep aangevoerd door Álex Rins en Efrén Vázquez, maar zij hadden stevige concurrentie van onder meer Bastianini, Binder, Isaac Viñales, Romano Fenati en Niki Ajo, die zelfs even de tweede plek in handen kon pakken. In de vierde ronde sloeg het noodlot toe voor Rins, de nummer drie in het WK en vicewereldkampioen van vorig jaar. De Spanjaard, die met een gebroken teen aan het rijden was, kreeg te maken met een afgebroken schakelpook, waardoor zijn race voorbij was.

Na ruim tien ronden was het beeld nog altijd hetzelfde: Márquez lag ver voor de rest, terwijl daarachter hard gevochten werd door vooral Fenati, Bastianini, Vázquez en Ajo. Kampioenschapsleider Jack Miller zag zijn moeilijke weekend doorzetten. Hij moest al vanaf plek negen starten, en kon in de race hooguit vechten voor plek zeven.

Dat Márquez zou winnen was inmiddels duidelijk, maar bij het ingaan van de laatste ronde hadden nog zeven rijders kans op de tweede plek. In een knotsgekke slotronde probeerde Fenati alles om naar voren te komen, maar hij moest genoegen nemen met plek vijf. Ajo leek het te doen, maar hij kwam buiten de baan en wist zich op spectaculaire wijze overeind te houden. Toch was ook hij uitgeschakeld voor het podium. Later bleek dat de elleboog van de Fin door zijn actie uit de kom schoot, iets wat hij na de finish eigenhandig 'repareerde'.

Het was uiteindelijk de zestienjarige rookie Bastianini die zijn hoofd het best koel wist te houden en er met de tweede plek vandoor ging. Vázquez werd derde, terwijl Miller toch nog knap beslag kon leggen op de vierde plek. Het was na zeven races pas de eerste keer dit jaar dat een race niet werd gewonnen door Miller of Fenati. De Nederlanders konden niet meedoen in het gevecht om de punten. Scott Deroue werd 26e, twee plekken achter Bryan Schouten.

In het kampioenschap houdt Miller de leiding vast, terwijl Fenati ook zijn tweede positie weet te verdedigen. Vázquez pakt de derde plek over van de onfortuinlijke Rins, die Márquez tot op twee punten zag naderen. Bastianini springt dankzij de tweede plaats van de dertiende naar de achtste positie in het kampioenschap.

Handgranaat gevonden bij baggeren in Schiedam

Bij baggerwerkzaamheden in Schiedam is een explosief gevonden. Het gaat volgens de politie vermoedelijk om een oude handgranaat. Er is geen gevaar voor de omgeving, omdat het explosief op een verlaten plek op het water is gevonden, zegt een woordvoerder van de politie.

De bom kwam boven water bij het baggeren in het havengebied rond de Admiraal de Ruyterstraat. De granaat wordt onderzocht en onklaar gemaakt.

Oekraïne zweert wraak voor neerhalen vliegtuig

De kersverse Oekraïense president Petro Porosjenko heeft beloofd de separatisten die vrijdagnacht een militair transportvliegtuig neerhaalden te straffen. Bij het incident kwamen alle 49 inzittenden om het leven. Porosjenko verklaarde zondag tot nationale dag van rouw.

Porosjenko staat niet alleen in zijn veroordeling van de aanval. Ook secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon, het Witte Huis en verschillende Europese staatshoofden keurden de beschieting af. Meerdere analisten verwachten dat de actie tot nieuwe sancties tegen de rebellen en Rusland kan leiden.

Het vliegtuig, een II-76, werd neergehaald toen het een vliegveld in de oostelijke stad Loehansk naderde. Er waren negen bemanningsleden en veertig militairen aan boord. De rebellen zouden het vliegtuig met luchtafweergeschut en zware machinegeweren hebben neergehaald. Het ministerie van defensie heeft zijn medeleven met de familieleden van de slachtoffers uitgesproken.

Een woordvoerder van de zelfverklaarde Volksrepubliek Loehansk, Aleksej Toporov, zei dat het vliegtuig is neergehaald omdat de Oekraïense 'bezetters' hadden geweigerd gehoor te geven aan een ultimatum om de luchthaven van Loehansk te verlaten. Het is voor de krijgsmacht het dodelijkste incident sinds het uitbreken van de onrust in het oosten van het land. Eind mei kwamen twaalf militairen, onder wie een generaal, om toen rebellen in de buurt van Slovjansk een legerhelikopter neerhaalden.

Duizenden Irakezen nemen wapens op tegen ISIS

In de Iraakse hoofdstad en het zuiden van het land hebben duizenden voornamelijk sjiitische burgers zich aangemeld bij het leger om te vechten tegen de soennitische jihadisten in het noorden. Zij geven hiermee gehoor aan een eerdere oproep van de sjiitische geestelijke Abdul-Mahdi al-Karbalaie, die de bevolking maande het land te verdedigen tegen strijders van de Islamitische Staat in Irak en de Levant (ISIS).

"Als God het wil, zullen we overwinnen", aldus vrijwilliger Ali Saleh Aziz. "Wij laten ons niet uit het veld slaan door ISIS of wat voor terroristen dan ook." Veel aanmelders gaven aan hun geloof en sjiitische heiligdommen in het land te willen verdedigen.

De opmars van ISIS is inmiddels voelbaar in de Iraakse hoofdstad. Voedsel- en brandstofprijzen zijn door transportproblemen enorm gestegen. Militairen gaan van deur tot deur op zoek naar rebellen en wapens. Er is minder verkeer op straat en bij controleposten van de politie en krijgsmacht worden voertuigen extra streng gecontroleerd.

"Wij waren niet voorbereid op deze plotselinge prijsstijgingen", zei regeringsmedewerker Yasser Abbas. "Ik weet niet hoe de arme burgers van Bagdad het de komende dagen overleven. God zij met hen."

Afgelopen week veroverde ISIS meerdere Iraakse steden, waaronder Mosul, Tikrit en Baiji. De soennitische extremisten hebben gezworen Bagdad in te nemen en zijn de stad tot op enkele tientallen kilometers genaderd. Dit weekend doken foto's op waarop te zien is hoe ISIS massa-executies uitvoert.

Fysiotherapeut Engeland raakt zelf geblesseerd

Voor de fysiotherapeut van Engeland kwam het WK-duel tegen Italië vroegtijdig tot een einde. Gary Lewin, ook in dienst van Arsenal, vierde de 1-1 van Daniel Sturridge iets te enthousiast en verstuikte zijn enkel. Na een korte behandeling werd hij per brancard van het veld gedragen in Manaus.

"Het was een triest moment voor ons", zei bondscoach Roy Hodgson na de wedstrijd. "Hij sprong op bij het vieren van de treffer, maar landde op een flesje water en blesseerde zijn enkel." In het ziekenhuis werd vastgesteld dat Lewin zijn enkel heeft verstuikt. Hij keert terug naar Engeland.

Met Steve Kemp hebben de Engelsen nog een fysiotherapeut bij de selectie. The Three Lions gingen tegen Italië met 2-1 onderuit.

'Broers Koeman samen naar Southampton'

Niet alleen Ronald Koeman gaat bij Southampton aan de slag. Hij neemt zijn broer Erwin als assistent mee naar de Premier League-club, meldt De Telegraaf. Southampton hoopt de Nederlandse oud-internationals binnen 48 uur te presenteren.

Zaterdag meldde Sky Sports al dat Ronald de opvolger wordt van Mauricio Pochettino. De jongere Koeman vertrok afgelopen maand na drie seizoenen bij Feyenoord, terwijl Erwin een punt zette achter zijn werkzaamheden bij RKC Waalwijk. Niet eerder stonden twee broers samen aan het roer bij een club in de Premier League.

Balotelli: "Wees bang voor Italië"

Mario Balotelli laat er geen twijfel over bestaan dat Italië een kanshebber is voor de WK-winst. De aanvaller was in de eerste WK-groepswedstrijd tegen Engeland beslissend door de score met een doelpunt op 1-2 te bepalen.

Daarmee zorgde hij voor een prima start van het WK voetbal voor de Italiaanse nationale ploeg. Een Engels doelpunt van Daniel Sturridge was niet genoeg om de Azzurri te verrassen. "Ik heb nog nooit op een wereldkampioenschap gespeeld. Bijzonder dat ik gelijk mag scoren", zegt Balotelli tegen Sky Sport. "Dit doelpunt draag ik op aan mijn toekomstige vrouw, mijn familie die aanwezig was tijdens de wedstrijd en miojn vrienden."

Volgens de 23-jarige spits is de zege op Engeland het begin van iets moois. "We zullen vanaf hier stapje voor stapje beter worden. Het ging goed in onze eerste wedstrijd. Op sommige momenten werd het heet onder onze voeten, maar het belangrijkste is dat we hebben gewonnen. Het is normaal dat ieder land bang is voor Italië, maar nu móet iedereen wel bang zijn."

Claudio Marchisio, die eveneens voor een doelpunt garant stond, benadrukte het belang van een overwinning in de eerste WK-groepswedstrijd. Ongeacht welk land de tegenstander zou zijn. "Het was ook nog eens enorm heet. Het leek soms wel alsof ik hallucineerde."

De middenvelder van Juventus stelt echter dat Italië er nog lang niet is. "Er is nog een lange weg te gaan. We hebben gezien dat op het WK geen enkel land zeker is van plaatsing voor de volgende ronde. De wedstrijd tussen Uruguay en Costa Rica heeft ons met de neus op de feiten gedrukt."

[WK Hockey] Nieuw-Zeeland is zevende na winst op Spanje

In alle vroegte op de laatste toernooidag bleken Nieuw-Zeeland en Spanje in staat de wedstrijd om de zevende plaats een spannende te maken. Na de reguliere speeltijd stonden de ploegen op 1-1. Shoot-outs bepaalden dat de Black Sticks als de nummer zeven van dit wereldkampioenschap de boeken in gaan.

Het was vroeg zondagochtend en de Spanjaarden profiteerden in de eerste minuut bijna direct van een nog slaperige Nieuw-Zeelandse verdediging. Gelukkig voor de Kiwi’s was keeper Devon Manchester wel al scherp, want hij moest zich volledig strekken om de strafcornerinzet van Santi Freixa uit zijn doel te houden.

De redding van Manchester schudde de Black Sticks wakker, de overige 34 minuten waren zij de gevaarlijkste ploeg. Quico Cortes van Spanje stond echter, net als zijn collega, alert te keepen. Kane Russel mocht vier minuten voor het rustsignaal, bij afwezigheid van topscorer Andy Hayward, aanleggen voor een korte hoekslag. Strafcornerdoubleur Russel bleek ook een degelijke sleeppush in huis te hebben, waarmee hij Cortes verschalkte.

De gelijkmaker was onverwacht en knullig. Simon Child werd met een groene kaart naar de strafbank gestuurd, wegens geen afstand nemen bij een vrije slag voor La Roja. De Spaanse ploeg buitte de man-meer-situatie optimaal uit door een strafcorner, de tweede van de wedstrijd, te versieren. Xavier Lleonart Blanco’s inzet werd onderweg door verschillende sticks aangeraakt, waardoor de bal al zijn snelheid verloor, maar kabbelde toch over de doellijn.

De grootste kansen daarna waren voor de Kiwi’s, maar ze waren onzorgvuldig in de afronding. Via shoot-outs moest de nummer zeven van dit WK bepaald worden. De Black Sticks toonden zich het bekwaamst, Hugo Inglis, Blair Hilton, Steve Edwards en Simon Child scoorden alle vier. Aanvoerder Santi Freixa was de enige die dat deed voor de Spanjaarden. Daardoor veroverde Nieuw-Zeeland de zevende plek op dit WK.

Boek: De Jodenauto - Franz Fühmann

De Tweede Wereldoorlog mag inmiddels een behoorlijk uitgemolken thema zijn, zo af en toe krijg je weer iets onder ogen wat de interesse weet te wekken. Een beschouwing van de gebeurtenissen uit die tijd bezien vanuit de ogen van een voormalig nazi bijvoorbeeld. Franz Fühmann heeft het als lid van de Wehrmacht van dichtbij meegemaakt. In De Jodenauto vertelt hij over zijn fascistische opvoeding, het opkomende antisemitisme in het door crisis geteisterde Duitsland van de jaren dertig en de oorlogsjaren daarna. Maar ook hoe hij in een Russisch krijgsgevangenenkamp werd geplaatst en sympathie kreeg voor het socialisme. Dat laatste deed hem besluiten zich na vrijlating in de DDR te vestigen, het echte Duitsland in zijn ogen.

Camera's moeten wolf aan grens gaan snappen

Als een wolf binnenkort de Nederlandse grens oversteekt, bestaat er een kans dat hij wordt gesnapt door een zogenoemde cameraval. De organisatie Wolven in Nederland hangt samen met natuurbeheerders "enkele tientallen" camera's op, die de wolf op de gevoelige plaat moet vastleggen.

Zondagochtend was in radioprogramma Vroege Vogels te horen hoe de eerste val werd opgehangen. "We hopen met een beperkt netwerk een wolf vast te leggen", verklaart Leo Linnartz van Wolven in Nederland. Maar, zo benadrukt hij, het grensgebied is groot en een camera "ziet maar een paar meter".

Camera's moeten wolf aan grens gaan snappen
Camera's moeten wolf aan grens gaan snappen (Foto: ANP)

Verkiezingsmedewerkers dood door bermbom

In Afghanistan zijn zeker elf mensen omgekomen toen de bus waarin ze zaten over een bermbom reed. Onder de slachtoffers zijn verkiezingsmedewerkers, zegt de gouverneur van de noordelijke provincie Samangan zondag. De aanslag gebeurde zaterdagavond na het sluiten van de stembussen.

Zaterdag werd de tweede ronde gehouden van de presidentsverkiezingen. Aan het eind van de dag werd melding gemaakt van 150 aanslagen en andere geweldsincidenten. Daarbij waren zeker 46 burgers en militairen omgekomen.

De tweede ronde ging tussen oud-minister van Buitenlandse Zaken Abdullah Abdullah en Ashraf Ghani, een econoom die bij de Wereldbank heeft gewerkt.

Naar verwachting komt de uitslag van de verkiezingen in juli.

Werkgevers zorg verwachten massaontslag

Een grote ontslaggolf dreigt in de zorgsector. Dat verwacht werkgeversorganisatie Actiz, bevestigt een woordvoerder zondag. Vooral in de huishoudelijke hulp zijn de afgelopen maanden door de bezuinigingen van tweeënhalf miljard euro al ruim elfduizend ontslagen aangekondigd en daar komen er tot het einde van dit jaar mogelijk nog 55 duizend bij.

De ontslagen treffen vooral de thuiszorg. Maar bij sluiting van instellingen kunnen ook andere banen verdwijnen.

Actiz presenteerde al eerder plannen om 35 duizend mensen aan het werk te houden. Zo wil de brancheorganisatie met de invoering van een dienstencheque zorgen dat mensen mee kunnen betalen voor zorg die door de bezuinigingen dreigt weg te vallen. Daarnaast is met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gesproken over een omscholingsplan.

WK Vandaag - zondag 15 juni

Op de vierde dag van het WK voetbal worden de eerste wedstrijden in Groep E en Groep F gespeeld. Frankrijk - Honduras en Zwitserland - Ecuador zijn de eerste twee wedstrijden in Groep E, en Argentinië zal in Groep F starten tegen Bosnië en Herzegovina.

Tijd (NL) Poule Thuis Uit Stad
18.00 E Zwitserland Ecuador Brasilia
21.00 E Frankrijk Honduras Porto Alegre
24.00 F Argentinië Bosnië en Herzegovina Rio de Janeiro

Zwitserland - Ecuador

Zwitserland en Ecuador namen maar een keer eerder deel aan hetzelfde WK, dit was in 2006. Voor allebei was het een succesvolle editie, ze wisten allebei de eerste ronde te overleven zonder grote moeite. Nu zal het voor de twee landen lastiger worden om samen door te gaan, aangezien Frankrijk als de favoriet in de poule geldt. Nog nooit eerder speelden de Zwitsers tegen de Ecuadorianen.

Frankrijk - Honduras

Ook Frankrijk en Honduras hebben nog nooit tegen elkaar gevoetbald. Het is voor het eerst dat Honduras op een WK niet is ingedeeld in een poule met Spanje. In 1982 en 2010 speelden Spanje en Honduras tegen elkaar. Honduras zal nu in een poule zonder Spanje op zoek gaan naar haar allereerste overwinning op een WK. Dit zal niet gemakkelijk worden tegen Frankrijk, als de historie zich herhaalt. De laatste drie keer wisten de Fransen vier jaar na een uitschakeling in de eerste ronde op het wereldkampioenschap de halve finale te bereiken. Alle tegenstanders zijn dus gewaarschuwd.

Argentinië - Bosnië en Herzegovina

Argentinië en Bosnië hebben de laatste jaren weinig nederlagen in officiële wedstrijden hoeven te incasseren. Slechts drie nederlagen vielen de twee ploegen tesamen ten deel in de WK-kwalificatiereeksen die ze speelden. Bosnië wist in twee ontmoetingen met Argentinië nog nooit te scoren. Argentinië deed dit wel: maar liefst 7 keer, waarbij de kanttekening gezet moet worden dat de eerste onmoeting tussen de twee ploegen (5-0) alweer in 1998 was, toen Bosnië niet op het niveau was waar ze nu zijn.

Opmerkelijk

Manchester City is al jaren één van de hofleveranciers van Argentinië. Ook dit jaar heeft de Argentijnse ploeg 3 spelers van de Citizens bij de selectie. Topschutter van de Bosniërs, Edin Dzeko, speelt ook bij Manchester City, en is samen met de Argentijn Sergio Agüero een van de belangrijkste spitsen in Manchester. In de meest recente ontmoeting tussen de 2 landen stonden beide topschutters ook tegenover elkaar, maar Dzeko kwam, net als de rest van Bosnië, niet tot scoren. Beide goals in de wedstrijd werden gemaakt door Agüero, die zich daarmee de beste van Manchester mocht noemen die dag. Zal het opnieuw zo gaan, of kan Dzeko iets terugdoen?

Dzeko en Agüero, samen in actie voor Manchester City - PRO SHOTS/Action Images

Vijftigduizend man op 'verjaardag' Vondelpark

Op de viering van het 150-jarig bestaan van het Vondelpark zijn zaterdag vijftigduizend mensen afgekomen. De organisatie spreekt van een 'groot succes'. Het festival wordt rond middernacht afgesloten met een concert van Waylon.

In het Amsterdamse park was zaterdag van alles te doen. Van lezingen door wetenschappers tot kinderactiviteiten en van klassieke en moderne muziek tot een parcours voor honden. Festivaldirecteur Marc Pos spreekt van 'een dag waar je van droomt'. "De zon brak door, het was heerlijk druk, iedereen genoot."

Het bekende Amsterdamse park werd in 1864 aangelegd als het Nieuwe Park op initiatief van een groep particulieren, die een rij- en wandelpark in Amsterdam wilde. In de zomer van 1865 werd het eerste deel voor het publiek geopend. Twee jaar daarna werd het beeld van dichter Joost van den Vondel geplaatst en kreeg het de bijnaam Vondelpark.

Waarschijnlijk iets minder politiegeweld in grote steden

De politie heeft vorig jaar in de vier grote steden iets minder vaak geweld hoeven gebruiken dat in het jaar ervoor. In Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht werd in totaal 6334 keer geweld gebruikt bij een aanhouding tegenover 6558 keer in het jaar ervoor. Dat meldt Nu.nl zondag op basis van politiegegevens.

Waar de daling van 3,5 procent door komt is onduidelijk. De politie laat in een toelichting weten geen eenduidige verklaring te hebben. "Wellicht waren er minder incidenten waar de politie met geweld hoefde op te treden. Of agenten weten situaties beter te de-escaleren."

De daling doet zich ook elders in het land voor. Of er daadwerkelijk minder geweld wordt gebruikt of dat het minder wordt geregistreerd is niet duidelijk.

Tachtig aanhoudingen voor ontvoerde tieners Israël

Het Israëlische leger heeft ongeveer tachtig Palestijnen aangehouden in verband met de verdwijning van drie tieners. Onder de verdachten zijn leden van Hamas. Dat zegt een woordvoerder van het leger. Eerder sprak premier Benjamin Netanyahu over een ontvoering door een terreurgroep. Israël is een grote zoekactie gestart.?

De drie tieners, onder wie een Amerikaan, worden sinds donderdagavond vermist. Ze zijn waarschijnlijk meegenomen toen ze van school naar huis aan het liften waren.

Vorig jaar lokte een Palestijn een Israëlische soldaat naar een dorp op de Westoever, waar hij hem ombracht om het lijk te ruilen tegen zijn gevangen broer. In 2001 lokte een Palestijnse vrouw een Israëlische tiener met behulp van internet naar de Westoever, waar hij door gewapende Palestijnen werd opgewacht en vermoord. De vrouw, Amna Muna, kwam in 2011 vrij bij de ruil van ruim duizend gevangen Palestijnen tegen de ontvoerde Israëlische militair Gilad Schalit in de Gazastrook.

'Artsen moeten letten op virussen bij WK-gangers'

De Oranjekoorts bij WK-gangers kan zomaar omslaan in knokkelkoorts. Dat zegt infectieziektespecialist Quirijn de Mast zondag in De Telegraaf. In de Braziliaanse stad Sao Paulo, waar donderdag de openingswedstrijd van het WK werd gespeeld en waar Oranje aantreedt tegen Chili, heerst sinds maart dengue, ook wel bekend als knokkelkoorts. De ziekte kan gevaarlijk zijn en er is geen vaccin tegen.

Volgens de infectioloog van Radboudumc in Nijmegen moeten artsen in Nederland extra alert zijn op de symptomen van tropische ziektes die in Brazilië voorkomen. Naast dengue moet worden gedacht aan het zeldzame mayarovirus en mogelijk ook het chikungunyavirus. Daarnaast komen in Brazilië malaria, gele koorts en hepatitis A voor, maar daar zijn vaccins of tabletten ter voorkoming voor verkrijgbaar.

Voetbalfans moeten zich volgens De Mast vooral goed beschermen tegen muggenbeten. Zowel malaria als dengue wordt via muggenbeten overgedragen. Hij raadt zieke WK-gangers ook aan direct naar de dokter te gaan als ze koorts of andere klachten hebben.

Grote wietvondst in zakken hondenvoer

De politie heeft een flinke partij wiet gevonden die verstopt zat in zakken hondenvoer. In totaal zat er vijftig kilo gedroogde hennep in de zakken. De vondst werd vrijdag gedaan in de kruipruimte van een kantoor in de Rotterdamse wijk Lombardijen. De straatwaarde van de drugs is volgens de politie ongeveer tweehonderdduizend euro.

In het kantoor werden ook meerdere vuurwapens en een vacuümverpakmachine gevonden. De politie heeft nog niemand aangehouden.

ISIS verspreidt foto's van massaexecuties

De islamitische terreurgroep ISIS heeft foto's verspreid waarop waarschijnlijk executies van in Irak gevangen genomen mensen te zien zijn. Wanneer en waar de foto's zijn genomen is onduidelijk. De beelden zijn verspreid via een website waar via een Twitter-account van ISIS naar wordt gelinkt.

Op de foto's is onder meer te zien hoe mannen in burgerkleding worden afgevoerd, in greppels liggen en beschoten worden. Er zijn ook foto's bij van doodgeschoten militairen. Op de gruwelijke beelden zijn duidelijk verwondingen aan de hoofden van de mannen te zien.

De extremistische soennitische beweging ISIS (Islamitische Staat in Irak en de Levant) is bezig aan een opmars richting Bagdad. De rebellen zijn de Iraakse hoofdstad tot op enkele tientallen kilometers genaderd. Andere steden in Irak zijn al in handen gevallen van de organisatie.

Twee doden bij woningbrand Beerta

Bij een woningbrand in de Groningse plaats Beerta zijn zaterdagnacht twee mensen omgekomen. Een van de bewoners werd gewond uit de woning gehaald en bezweek daarna aan zijn verwondingen. Een vrouwelijke bewoner was vermist en werd uiteindelijk in de uitgebrande woning gevonden. Dat meldt de Groningse brandweer.

De brand woedde in een woning aan de schoolstraat. De brandweer had al snel het vermoeden dat de vrouw nog in de woning was. Toen de brandweer klaar was met blussen werd haar lichaam gevonden.

De oorzaak van de brand is nog niet duidelijk. De politie gaat de brand onderzoeken.

Kaymer ziet voorsprong wat slinken op US Open

Martin Kaymer begint zondag als leider aan de slotdag van de US Open. De Duitse golfer liep zaterdag weliswaar een wat mindere ronde van 72 slagen (+2), maar had voor het weekeinde al een mooie marge opgebouwd. Zijn naaste belagers zijn nu Richie Fowler en Erik Compton. De Amerikanen bleven drie onder par en hebben nog een achterstand van vijf slagen.

Vrijdag leek Brendon Todd nog de voornaamste uitdager te worden van Kaymer, maar de Amerikaan beleefde een dramatische derde dag. Hij had liefst 79 slagen nodig en duikelde daarmee van de tweede naar de dertigste plaats. De Nederlander Joost Luiten kwam niet meer in actie. Hij miste vrijdag op een haar na de cut.

[Groep C] Uitslag Ivoorkust - Japan

Ivoorkust heeft voor het eerst in de geschiedenis haar eerste wedstrijd op een WK gewonnen, en zo een goede stap gezet naar overleving in de groepsfase. De Ivorianen wonnen met 2-1 van Japan. Colombia blijft op doelsaldo eerste in groep C

Ivoorkust opende dreigender, maar Japan nam snel het initiatief over. De eerste serieuze kans voor de Japanners was meteen raak. Keisuke Honda kon vrij in het strafschopgebied worden aangespeeld, en zo kon de Japanner verwoestend uithalen en de 1-0 binnen schieten. Japan ging door, en rechtsback Ushida kreeg een open schietkans, en ook Honda probeerde het vanaf de zijkant. Daarna kwam Ivoorkust iets beter in het spel, hoewel het eerste serieuze gevaar uit een vrije trap vanaf 20 meter kwam, en Ivoorkust daarna behoudens afstandsschoten niet echt meer gevaarlijk werd in de eerste helft.

Ook in de tweede helft waren de kansen voor Ivoorkust, maar ze faalden in de afwerking, tot in de 65e minuut. Wilfried Bony kopte een voorzet knap raak. Twee minuten later kwam er opnieuw een voorzet van de rechterkant en Gervinho kopte de 2-1 binnen, waarbij de keeper van Japan er niet helemaal goed uit zag. Japan kwam daarna eigenlijk nooit meer tot mogelijkheden op de 2-2, al probeerden ze in de laaste paar minuten nog druk te zetten. Zo won Ivoorkust de wedstrijd met 2-1.

Ivoorkust

2 - 1

Japan

 64' Bony
 66' Gervinho
   16' Honda 
 
 Gele kaart: Bamba, Zokora, (Ivoorkust), Yoshida, Morishige, (Japan)
 
Arbiter: Osses (CHL)
 
Opstelling:   Opstelling:
Barry
Boka (75' Djakpa)
Zokora
Kalou
Tiote
Gervinho
Bony (78' Konan)
Aurier
Y Toure
Serey (62' Drogba)
Bamba
  Kawashima
Uchida
Honda
Nagatomo
Morishige
Okazaki
Kagawa (86' Kakitani)
Yamaguchi
Hasebe (53' Endo)
Osako (68' Okubo)
Yoshida

Russische ambassade in Kiev beklad

De Russische ambassade in de Oekraïense hoofdstad Kiev is zaterdag door activisten beklad. Betogers gooiden eieren, groene verf en vuurwerk naar het ambassadegebouw. Ze vervingen de Russische vlag door de Oekraïense en ze duwden auto's van het ambassadepersoneel omver, meldden Russische media.

Aan het protest, dat vreedzaam begon, deden zo'n 80 mensen mee. Op de poort van het ambassadegebouw zijn hakenkruizen getekend. De betogers eisten een eind aan de Russische inmenging in het oosten van Oekraïne. Ook riepen zij de diplomaten op de ambassade te verlaten.

De menigte droop af nadat de tweede ambassadesecretaris Igor Sjapovalov had laten weten Moskou op de hoogte te stellen van de eisen. Sjapovalov zei dat hij graag de Oekraïense veiligheidsdiensten wil spreken over de situatie.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft fel gereageerd op de "provocatieve acties van fascistische schurken in Kiev". Ook het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde afkeurend. Rusland heeft er bij de VN-Veiligheidsraad op aangedrongen de acties te veroordelen.

Russische ambassade in Kiev beklad
Russische ambassade in Kiev beklad (Foto: ANP)

Uitblinker Campbell: "Ik ben nog van Arsenal"

Joel Campbell was de grote uitblinker tijdens de stunt van Costa Rica tegen Uruguay. Het ging na afloop direct over een mogelijke transfer. Met zijn goede spel en knappe doelpunt had Campbell een belangrijk aandeel in de verrassende 3-1 zege van Costa Rica op Uruguay. De aanvaller speelde zich mogelijk in de kijker bij grote clubs, als staat hij nog onder contract bij Arsenal. 

Afgelopen seizoen werd de 21-jarige Campbell verhuurd aan het Griekse Olympiakos, waar hij ook al indruk maakte in de Champions League. De spits verwacht echter dat hij komende zomer aansluit bij Arsenal. "Ik moet natuurlijk gewoon terug naar Londen, want ik sta onder contract bij Arsenal", zegt hij tegen diverse media

"Maar op dit moment ben ik daar helemaal niet mee bezig. Ik richt me op het WK en mijn nationale team", vervolgt hij. Dat ging hem tot nu toe goed af, want met de stunt tegen Uruguay verbaasde Costa Rica de gehele voetbalwereld.

"Het was vandaag een geweldige dag voor me, maar dit kwam ook door mijn teamgenoten. Iedereen heeft zijn verantwoordelijkheid genomen. Ik heb mijn best gedaan om doelpunten te maken en mijn collega's steunden me hierin." 

Te vroeg juichen doet Campbell echter niet. "We bekijken het stap voor stap, want er komen nog genoeg moeilijke wedstrijden aan", besluit hij zijn verhaal. Costa Rica speelt in de groepsfase nog tegen Engeland en Italië.

Deschamps vermoedt spionage-drone

Didier Deschamps heeft het vermoeden dat de Franse ploeg wordt bespied. Tijdens een besloten training vloog er een drone over het trainingsveld. Deschamps trainde in aanloop naar het duel met Honduras besloten, maar blijkbaar bleven niet alle pottekijkers buiten de deur. Tijdens de oefensessie vloog er namelijk een drone (vliegtuigje zonder piloot) boven het trainingsveld van de Fransen en keuzeheer vermoedt spionage.

"Blijkbaar worden drones steeds vaker gebruikt", aldus Deschamps. "Het is niet aan mij, maar de FIFA moet ingrijpen. Wij willen namelijk niet dat we gestoord worden tijdens onze trainingen. Het is heel lastig om dit tegen te gaan", aldus Deschamps tegen Franse media

Deschamps baalt van deze vorm van afleiding, vooral omdat de ploeg zich dit jaar niet wil bezighouden met randzaken. Vier jaar geleden gingen Les Bleus voor schut en rolden spelers en technische staf openlijk over straat. Dit leidde zelfs tot een spelersstaking onder bondscoach Raymond Domenech.

De huidige keuzeheer wil echter niet terugkijken naar het WK van Zuid-Afrika. "Dat moet je nu niet aanhalen", beet hij een journalist toe. "We zijn nu op een WK in Brazilië en dat heeft er niks mee te maken. De sfeer in de ploeg is nu gewoon goed en de supporters staan achter het team."

Frankrijk opent de WK-campagne zondagavond om 21:00 uur tegen Honduras. Daarna volgen de wedstrijden tegen Zwitserland en Ecuador.

[Groep D] Uitslag Engeland - Italië

Italië heeft een belangrijke stap gezet in Groep D door Engeland te verslaan. De Engelsen kregen meer kansen, maar de Italianen waren effectiever: 1-2. Costa Rica blijft hierdoor de verrassende leider van Groep D.

Engeland begon sterk en probeerde meteen de vervanger van de geblesseerde Gianluigi Buffon, Salvatore Sirigu, onder vuur te nemen. Drie afstandsschoten gingen maar net naast. Even later wist Italië ook al kansjes te krijgen. Een bal werd tegen de hand van Glen Johnson geschoten in het strafschopgebied, maar arbiter Björn Kuipers oordeelde dat hij zijn arm naast zijn lichaam had. Tot halverwege de eerste helft bleef het bij afstandsschoten, maar in de 24e minuut wist Danny Wellbeck met een mooie actie de verdediging te passeren en de bal voor te geven, maar Daniel Sturridge kon net niet scoren.

Italië werd vervolgens iets sterker, en kwam uit een korte corner op voorsprong. Door een handig overstapje van Andrea Pirlo kon Claudio Marchisio van 20 meter uithalen, en een lage, geplaatste bal was Joe Hart te machtig. Engeland sloeg echter meteen terug. Wayne Rooney kreeg de bal op links aangespeeld en gaf een voorzet op maat, die Sturridge binnen kon tikken: 1-1. Bij die 1-1 volgde ook een opmerkelijke blessure: De fysiotherapeut van Engeland raakte geblesseerd aan de voet en moest per brancard weggevoerd worden. Vlak voor de rust kreeg Italië nog twee kansen, in de extra tijd. Mario Balotelli wipte een balletje over Hart heen vanaf de zijkant, maar Phil Jagielka redde van de lijn. Even later werd de bal in de korte hoek tegen de paal geschoten vanaf de zijkant.

Italië kwam in de tweede helft opnieuw op voorsprong. Antonio Candreva kon een goede voorzet geven en Balotelli mocht vrij inkoppen: 1-2. Engeland kreeg vervolgens de betere kansen, onder andere via Rooney. Tegen het eind van de wedstrijd leek Engeland op, en zodoende bleef het 1-2.

Engeland

1 - 2

Italië

 37' Sturridge    35' Marchisio
 50' Balotelli
 
 Gele kaart: Sterling (Engeland)
 
Stadion: Amazonia Arena, Manaus
Toeschouwers: 39.800
Arbiter: Kuipers (NED)
 
Opstelling:   Opstelling:
Hart
Johnson
Cahill
Jagielka
Baines
Henderson (Wilshere/73)
Gerrard
Rooney
Sterling
Sturridge (Lallana/79)
Welbeck (Barkley/61)
  Sirigu
Chellini
Barzagli
Paletta
Darmian
De Rossi
Veratti (Motta/57)
Marchisio
Pirlo
Candreva (Parole/79)
Balotelli (Immobile/73)

Stephen Fry terug in LittleBigPlanet 3

De Britse Stephen Fry komt weer terug als verteller in LittleBigPlanet 3. Sony bevestigde dit tijdens een stream van Gamespot. Het leek logisch omdat Fry al te horen was in de eerdere delen. Twijfels ontstonden omdat MediaMolecule niet de ontwikkelaar van LittleBigPlanet 3 is.

Pete Smith en Tom O'Connor van Sony Computer Entertainment kunnen zich geen LittleBigPlanet voorstellen zonder Stephen Fry. We mogen dus nog een tijd lang genieten van zijn iconische stem.

LittleBigPlanet 3 wordt ontwikkeld door Sony XDev Europe en Sumo Digital.

GOG-summersale begonnen

Is het niet Steam die jouw portemonnee leeghaalt, dan is het wel iets anders. GOG.com, Good Old Games, houdt tot 30 juni een summersale. Elke dag zijn er andere aanbiedingen. Sommige aanbiedingen gelden maar een paar uur, dus daar moet je snel voor zijn.

Op dit moment zijn games zoals Nox, Deus Ex GOTY Edition en The Witcher 2: Assassins of Kings aan de beurt. Daarnaast staan er nog veel meer klassieke games bij voor hele zachte prijsjes. Wat zijn jullie (aankomende) aankopen?

Historische hoogspringwedstrijd in New York

Tijdens de Diamond League in New York hebben Mutaz Essa Barshim en Bohdan Bondarenko voor een onvergetelijke avond hoogspringen gezorgd. Het wereldrecord ging er niet aan, maar voor het eerst in de geschiedenis sprongen twee atleten tijdens dezelfde outdoorwedstrijd over 2,40 meter.

Na een al mooie wedstrijd bleven alleen Barshim uit Qatar en de Oekraïner Bondarenko nog over op 2,40 meter, doordat Andrey Protsenko die hoogte miste. Barshim kende moeite op zijn eerste poging, maar bij de tweede sprong vloog hij over de lat. Bondarenko volgde hetzelfde patroon. 

Vervolgens lag de lat op 2,42 meter, een hoogte die outdoor slechts door twee mensen is gesprongen in de geschiedenis. Barshim voegde zich daar gelijk bij, want met een waanzinnige sprong vloog hij wederom over de lat. Bondarenko volgde echter opnieuw, en haalde het ook direct in zijn eerste sprong.

De Qatarees faalde op 2,44 meter, waarna hij de lat in overleg met Bondarenko direct op 2,46 liet leggen, wat een nieuw wereldrecord zou betekenen. Barshim kwam het dichtst in de buurt, in zijn eerste poging. De tweede mislukte jammerlijk, net als de eerste sprong van Bondarenko. Bij diens tweede kwam hij in de buurt, maar het stokoude record van Javier Sotomayor, uit 1993, bleef nog even staan.

Bij het speerwerpen voor vrouwen kwam de Duitse Linda Stahl tot een nieuwe beste wereldjaarprestatie. Ze won met 67,32 meter, ruim voor de Australische Kathryn Mitchell. Polsstokhoogspringster Fabiana Murer kwam tot 4,80 meter, eveneens de beste prestatie van het jaar. De Braziliaanse versloeg de Amerikaanse Jenny Suhr.

Hordenloper Javier Culson won de 400 meter horden in een snelle tijd van 48,03 seconden, ruim een halve seconde sneller dan de snelste tijd die dit jaar gelopen werd. De Jamaicaan Warren Weir liep met 19,82 seconden de snelste tijd van het jaar op de 200 meter. Daarbij versloeg hij zijn landgenoot Nickel Ashmeade, die tot 19,95 kwam. 

Yohan Blake, wereldkampioen in 2011, kwam in actie in zijn eerste internationale wedstrijd van het jaar. Op de 100 meter ging het echter bij de start al verkeerd, doordat hij bijna struikelde over zijn eigen voeten. Met 10,21 seconden werd hij toch nog tweede, achter zijn landgenoot Nesta Carter, die 10,09 liep.

De 800 meter betekende de definitieve terugkeer van wereldrecordhouder David Rudisha. De Keniaan liep zijn tweede wedstrijd na een langdurige blessure en nam al vroeg de koppositie in. Die stond hij niet meer af, waarna hij in 1:44,63 minuten over de streep kwam. 

Kogelstootster Valerie Adams mocht een jubileum vieren. De Nieuw-Zeelandse kende dit keer echter opvallend veel moeite met de concurrentie. Dat lag vooral aan haar eigen matige optreden. Waar stoten over de 20 meter normaal zijn voor haar lukte dat in New York niet. Met 19,68 meter deed ze het maar 17 centimeter beter dan de Amerikaanse Michelle Carter.

Ahoy krijgt WK shorttrack in 2017

Het wereldkampioenschap shorttrackschaatsen wordt in 2017 in Ahoy verreden. Dat heeft de ISU zaterdag besloten op het congres in Dublin. Voor die gelegenheid wordt in het Rotterdamse sportpaleis een ijsbaan aangelegd. In 2015 wordt het EK shorttrack even verderop in Dordrecht afgewerkt.

In het seizoen 2016-2017 krijgt Nederland geen grote toernooien bij het langebaanschaatsen. Het EK wordt dan in Warschau gehouden en het WK allround in Hamar. Voor het WK sprint is Calgary aangewezen. Het WK afstanden gaat tenslotte naar Zuid-Korea. De olympische baan in Gangneug wordt dan getest.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.