FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 12 juni 2014

[Groep A] Uitslag Brazilië - Kroatië

Brazilië heeft zijn openingsduel op het Wereldkampioenschap voetbal gewonnen. Het gastland versloeg Kroatië met 3-1.

Vier jaar lang hadden de Brazilianen hier naartoe geleefd, maar al na twaalf minuten werd het stil in het stadion, en waarschijnlijk ook de rest van het land, toen Marcelo de bal in eigen doel tikte. De 'Goddelijke Kanaries' waren even van slag, maar gingen al snel op zoek naar de gelijkmaker. Oscar en Paulinho probeerden het, maar hun schoten werden gekeerd door keeper Pletikosa. Ondertussen kwam Neymar goed weg toen hij slechts geel kreeg voor een elleboog. Een paar minuten later was het diezelfde Neymar die met een zacht maar geplaatst schot de 1-1 maakte. Met die stand gingen de ploegen ook de rust in.

In de tweede helft gingen de Brazilianen op zoek naar de winst, maar lang leek dit nergens op. De Kroaten gingen zelfs langzaam maar zeker geloven in meer dan een gelijkspel, maar dit veranderde na zeventig minuten. Het gastland kreeg een erg goedkoop gegeven penalty en dit buitenkansje werd door Neymar benut. 

Ook na deze tegenvaller bleef Kroatië aanvallen en er waren kansen voor Perisic en Corluka, maar zonder succes. In de blessuretijd besliste Oscar de wedstrijd door uit een counter de 3-1 te maken.


Dani Alves in duel met Ivica Olic (Foto: PRO SHOTS / Actionimages)

Brazilië

3 - 1

Kroatië

 29' Neymar
 71' Neymar(pen)
 90+1'Oscar 
   11' Marcelo (e.d) 
 
 Gele kaart: Neymar, Gustavo (Brazilië), Corluka, Lovren, (Kroatië)
 
Stadion: Arena Corinthians, São Paulo
Toeschouwers: 61.000
Arbiter: Nishimura (Jap)
 
Opstelling:   Opstelling:
Júlio César
Alves
Silva
Luiz
Marcelo
Oscar
Paulinho (Hernanes/63)
Neymar (Ramires/87)
Gustavo
Hulk (Bernard/68)
Fred
  Pletikosa
Srna
Corluka
Lovren
Vrsaljko
Perisic
Modric
Kovacic (Brozovic/61)
Rakitic
Olic
Jelavic (Rebic/78)

De Guzman lijkt voorkeur te krijgen boven Clasie

Jonathan de Guzman lijkt vrijdag op een basisplaats te kunnen rekenen bij het Nederlands elftal. Op de training in Salvador was de middenvelder van Swansea City vrijdag ingedeeld in het basiselftal. Jordy Clasie, De Guzmans grote concurrent, trainde daarentegen bij de reserves.

De keuze tussen De Guzman en Clasie was het enige vraagteken voor de startopstelling van bondscoach Louis van Gaal. Zijn Oranje treedt vrijdag om 21.00 uur Nederlandse tijd aan tegen wereldkampioen Spanje. Dat gebeurt in de Arena Fonte Nova in Salvador, waar Nederland donderdag ook trainde.

Raamprostitutie Utrecht pas weer in 2016

Utrecht heeft op zijn vroegst pas in februari 2016 weer werkplekken voor raamprostitutie. Dat bleek donderdagavond tijdens een spoeddebat, dat veel raadspartijen aanvroegen nadat burgemeester en wethouders vorige week totaal onverwacht hadden aangekondigd dat de afgesproken tijdelijke locatie voor raamprostitutie niet door zou gaan. Burgemeester Jan van Zanen ging diep door het stof: "Het is frustrerend, het is zuur, we hebben ons lesje geleerd."

De tijdelijke locatie voor raamprostitutie gaat niet door, omdat is gebleken dat het realiseren van zo'n plek zo lang gaat duren dat de kans bestaat dat de definitieve nieuwe locatie eerder klaar is. Utrecht wil daar geen 450.000 euro aan besteden.

Raamprostitutie Utrecht pas weer in 2016
Raamprostitutie Utrecht pas weer in 2016 (Foto: ANP)

Rise of Nations: Extended Edition nu beschikbaar

Rise of Nations kwam uit in 2003 en werd als een van de beste RTS-spellen genoemd. Elf jaar later keert het terug op Steam, maar dit keer in een HD-jasje en Steam-integratie.

Rise of Nations: Extended Edition bevat het originele spel en de uitbreiding. Ook zijn de visuals verbeterd, zoals textures en anti-aliasing. Maar zo heeft het spel ook Steam-achievements, trading cards, cloud save en multiplayer via Steam. Ook is het nu mogelijk om te streamen via Twitch dat erin zit gebouwd. Het spel kost 19,99.

Explosie in centrum van Donetsk

Het centrum van Donetsk is donderdagavond opgeschrikt door een explosie. Een AP-verslaggever zag een brandende bestelbus voor het door pro-Russische separatisten overgenomen gebouw van de regionale overheid. Hij zag dat drie mensen gewond werden afgevoerd.

De bestelbus hoorde toe aan Denis Poesjilin, liet de Volksrepubliek Donetsk weten via Twitter. Hij zat echter niet in de bus. Volgens dezelfde tweet raakten vier personen gewond. Een van hen zou er slecht aan toe zijn.

Armin van Buuren blij met vrolijk wassen beeld

Armin van Buuren is blij met zijn wassen beeld in Madame Tussauds. "Veel beelden hier kijken toch een beetje down. Als dj moet je juist vrolijkheid uitstralen", zei Van Buuren donderdagmiddag in het wassenbeeldenmuseum in Amsterdam voor de camera van Novum Nieuws.

Ook vindt de 37-jarige dj dat de makers goed op de details van zijn gezicht hebben gelet. "Geen enkel mens is symmetrisch. Ik heb in mijn rechterwang wel een kuiltje maar niet in mijn linkerwang. Dat is heel goed nagemaakt, dus hoe kun je hier nu kritiek op hebben?"

Natuurlijk ziet Van Buuren allerlei mogelijkheden om de wassen pop als dubbelganger in te zetten. "Hij kan heel goed lang dezelfde pose aanhouden. En het geeft wel rust, want nu kan ik tenminste muziek maken in plaats van met mijn fans op de foto", grapt hij.

Hij heeft echter één klein kritiekpuntje op het beeld. "De draaitafel staat nog niet aan."

Boot slaat om in recreatiegebied bij Voorschoten

In recreatiegebied De Vlietlanden bij Voorschoten is donderdagavond een boot met vier opvarenden omgeslagen. Drie van hen zijn zelf naar de kant gezwommen. Een persoon wordt vermist. De hulpdiensten hebben een grote zoekactie op touw gezet, meldt een woordvoerder van de brandweer.

De brandweer zoekt met twee duikteams naar de vermiste. De politie en de reddingsbrigade zijn aanwezig met een boot en ook vanuit de lucht wordt met helikopters uitgekeken naar het slachtoffer waarvan de identiteit nog niet bekend is.

De drie overige opvarenden zijn door ambulancepersoneel nagekeken en zijn volgens de woordvoerder in orde.

[WK Hockey] Voet hockeyer Hofland weer uit gips

De voet van hockeyer Rogier Hofland is weer uit het gips. Dat heeft de KNHB donderdag bekendgemaakt. Of hij vrijdag in de halve finale mee kan doen, is nog onzeker. Oranje speelt in de halve eindstrijd tegen Engeland.

Hofland viel dinsdag in de laatste WK-poulewedstrijd tegen Nieuw-Zeeland uit nadat hij bij een strafcorner een bal op zijn enkel had gekregen. Bij onderzoek in het ziekenhuis bleek dat hij niets gebroken had. Woensdag werd bekend dat Hoflands enkel in het gips was gezet om het herstel te bevorderen.

Porosjenko belt met wereldleiders over onrust

De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft donderdag met een aantal wereldleiders gebeld op zoek naar steun voor zijn plan om het geweld in zijn land te beëindigen. Hij sprak onder meer met de leiders van de Verenigde Staten, Duitsland en ook Rusland. Eerder donderdag zouden vanuit Rusland tanks de grens zijn overgestoken.

Porosjenko heeft aan de Russische president Vladimir Poetin laten weten dat hij het 'onacceptabel' vindt dat de pantservoertuigen Oekraïne betreden hebben, zegt zijn woordvoerder. Volgens een verklaring van het Kremlin heeft Poetin aan Porosjenko zijn plannen uit de doeken gedaan om de crisis in het oosten van het land op te lossen. Dat de presidenten het inderdaad over de tanks gehad hebben, heeft Moskou niet bevestigd.

De Oekraïense president heeft ook gesproken met de Amerikaanse vicepresident Joe Biden en de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Porosjenko zegt bereid te zijn tot onderhandelen, maar niet met wat hij 'terroristen' noemt. Hij overweegt ook amnestie te verlenen aan gevangenen, maar niet aan mensen die 'bloed aan hun handen' hebben.

Volgens de Oekraïense minister van binnenlandse zaken reed een colonne pantservoertuigen het land binnen, waaronder drie tanks. Een deel van de voertuigen zou vernietigd zijn.

Technisch directeur Ophof weg bij N.E.C.

N.E.C. gaat niet verder met technisch directeur Edo Ophof. Dat heeft de Nijmeegse club donderdag bekendgemaakt. Volgens N.E.C. is die beslissing in 'goed onderling overleg' tussen de club, de raad van commissarissen en Ophof zelf genomen. Ophof was sinds september technisch directeur. In zijn eerste seizoen op die post degradeerde de club uit de Eredivisie.

Oud-verdediger Ophof begon zijn loopbaan met vier seizoenen N.E.C. In 2011 werd hij lid van de raad van commissarissen nadat hij eerder lid was van de Stichting Administratiekantoor N.E.C. Ook als commissaris hield hij zich bezig met technische zaken.

Ophof is niet de eerste die het veld moet ruimen bij N.E.C.. Eerder werd trainer Anton Janssen al weggestuurd.

Justin Bieber toch geen telefoondief

Justin Bieber wordt niet verder vervolgd wegens een aanklacht tot het afpakken van een mobiele telefoon in een park in Los Angeles. De officier van justitie oordeelde donderdag dat er geen schijntje bewijs is, schrijft de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

De 20-jarige zanger werd vorige maand door een vrouw aangeklaagd omdat hij haar telefoon zou hebben afgepakt. Volgens de vrouw werd de Canadees kwaad omdat hij dacht dat ze zonder toestemming foto's van hem maakte, die hij wilde wissen. Vervolgens zou Bieber de vrouw in het bijzijn van haar dochter hebben uitgescholden.

De politie heeft echter negen mensen verhoord die op het bewuste moment ter plaatse waren, en geen van hen heeft ook maar iets van het voorval gezien. De officier heeft de zaak doorverwezen naar de stedelijke rechtbank van Los Angeles. Daar zou Bieber opnieuw wegens het voorval kunnen worden aangeklaagd, maar gezien het gebrek aan bewijs lijkt dat onwaarschijnlijk.

Bieber is nog niet helemaal uit de problemen. Er lopen nog meerdere rechtszaken tegen hem, waaronder een waarbij hij eieren tegen het huis van zijn buurman zou hebben gegooid.

Rob Maas assistent van Peter Bosz bij Vitesse

Oud-middenvelder Rob Maas wordt assistent-trainer van Peter Bosz bij Vitesse. Dat heeft de Arnhemse eredivisionist donderdag bekendgemaakt. De 44-jarige Maas komt over van RKC Waalwijk waar hij de laatste seizoenen assistent was. Hij is de opvolger van Albert Capellas. Met zijn aanstelling heeft Vitesse de technische staf voor volgend seizoen rond.

Maas is niet de eerste die de afgelopen jaren de overstap maakt van RKC naar Vitesse. Technisch-directeur Mohammed Allach en hoofdscout Janus van Gelder gingen hem voor.

Maas voetbalde voor achtereenvolgens FC Eindhoven, RKC, Feyenoord, Arminia Bielefeld, Hertha BSC, MSV Duisburg, Heracles Almelo en nogmaals RKC. In zijn periode bij Feyenoord speelde hij samen met Bosz en bij Heracles was zijn oud-ploeggenoot zijn trainer.

Duitsland accepteert tienduizend Syriërs extra

Duitsland wil nog eens tienduizend vluchtelingen opnemen uit Syrië, meer dan twee keer wat Berlijn tot nu toe had toegezegd. Dat is donderdag aangekondigd na overleg tussen de zestien Duitse deelstaten.

Minister Thomas de Marzière van binnenlandse zaken zegt dat Duitsland graag wil voldoen aan zijn humanitaire verantwoordelijkheid. Er zijn al zo'n zesduizend Syriërs in het land aangekomen.

Duitsland neemt het grootste aantal Syrische vluchtelingen op van heel Europa.

[WK Hockey] Oranjedames naar finale na zege op Argentinië

Voor de vijfde keer op rij hebben de Oranjevrouwen de finale van het WK bereikt. In de halve finale was Nederland met liefst 4-0 te sterk voor Argentinië. Australië wacht in de eindstrijd.

De laatste keer dat deze wedstrijd op het programma stond, was afgelopen december in de halve finale van de Hockey World League in Tucumán. Beide ploegen maakten het elkaar destijds lastig. Na zeventig minuten stond er een 2-2 stand op het scorebord, waarna Oranje via shoot-outs de finale bereikte.

Van spanning was er donderdag weinig sprake. Nederland greep Las Leonas vanaf minuut één bij de keel en liet niet meer los. De Argentijnen, waar Luciana Aymar op tijd was opgelapt van haar hamstringblessure, moesten toekijken hoe de Oranjevrouwen het doel van Belen Succi onder vuur namen. Uiteindelijk was het youngster Xan de Waard degene die het oranje publiek in de tiende minuut deed opveren. Na een combinatie tussen Lidewij Welten en Marloes Keetels, rondde de pas achttienjarige met haar backhand doeltreffend af.

Nog geen vier minuten later was de marge alweer verdubbeld. Uitblinkster Maartje Paumen, die haar ploeg in het duel bij de hand nam, benutte de tweede strafcorner binnen en verbrak hiermee het record van Fieke Boekhorst. Push Push Paumen heeft na vandaag het meest aantal WK-doelpunten op haar naam staan: 21.

Terwijl Argentinië nog wachtte op haar eerste grote kans, stond de 3-0 al op het bord. Kim Lammers volleerde, na een voorzet van Welten, haar derde WK-treffer achter de doellijn. Aan de andere kant mocht Joyce Sombroek laten zien dat ze niet in slaap was gedut. De goalie voorkwam met een knappe redding dat Carla Rebecchi de stand op 3-1 zette.

Na rust viel er weinig te beleven rondom de beide doelen. Zowel Argentinië, als Nederland kreeg nog wat kansen, maar de finale kwam niet meer voor Oranje in gevaar. In de slotfase prikte Kim Lammers nog de vierde Oranjetreffer binnen.

Zeeuwse school ontruimd na bommelding

In het Zeeuwse Terneuzen is donderdagavond een school ontruimd geweest na een bommelding. Dat meldt de politie. Het gaat om het Scalda College aan de Vlietstraat. In de school voor middelbaar beroepsonderwijs was een diploma-uitreiking gaande.

Rond 21.00 uur meldde de politie dat het gebouw weer was vrijgegeven. "Er was een telefoontje binnengekomen dat er een bom was afgegaan in de school. Het gebouw is daarop ontruimd en een team specialisten heeft de melding bekeken. Die concludeerden dat het niets was", zegt een woordvoerder.

Hij kan niet zeggen hoeveel mensen in de school aanwezig waren en of de uitreiking van de diploma's is voortgezet toen het gebouw weer openging. De school wil geen commentaar leveren op het incident. "Wij hebben op dit moment onze handen vol."

Harrison Ford gewond op Star Wars-set

Harrison Ford heeft zijn enkel verwond op de set van de nieuwe Star Wars-film in Londen. Hij is naar een plaatselijk ziekenhuis gebracht en ondergaat daar behandeling. Dat heeft producent Disney donderdag laten weten, schrijven Amerikaanse media.

De opnames zijn voortgezet zonder de 71-jarige Ford, die net als 35 jaar geleden zijn rol van Han Solo op zich neemt. Ford staat ook gepland voor de volgende twee delen van deze nieuwe, derde Star Wars-trilogie.

De nog titelloze Star Wars: Episode VII speelt zich dertig jaar na Return of the Jedi uit 1983 af. Ook Mark Hamill en Carrie Fisher zijn weer van de partij, in hun rollen van Luke Skywalker en Princess Leia. Episode VII moet volgend jaar december verschijnen.

Bergdahl komt vrijdag aan in de Verenigde Staten

De militair Bowe Bergdahl zet vrijdag na jaren weer voet op Amerikaanse bodem. Dan komt hij naar verwachting aan in een militair medisch centrum in Texas. Bergdahl werd bijna twee weken geleden vrijgelaten na vijf jaar gevangenschap bij de Taliban.

Sinds zijn vrijlating recupereert de militair in een ziekenhuis in Duitsland. In zijn thuisland werd een fel debat over hem gevoerd. Bergdahl werd vijf jaar geleden gekidnapt nadat hij was weggelopen bij zijn eenheid. Sommigen zien hem daarom als deserteur en vinden dat hij ten onrechte behandeld wordt als een held. Ook is er discussie over het feit dat hij werd geruild tegen vijf Talibangevangenen uit Guantanamo Bay. Veel Amerikanen vinden dat je met terroristen niet hoort te onderhandelen. Bovendien had Obama de deal volgens critici moeten overleggen met het Congres.

Officieel is er niets bekendgemaakt over de overplaatsing van Bowe Bergdahl, maar eerder is wel gezegd dat hij in het militair ziekenhuis herenigd wordt met zijn familie. Die zou hij tot nu toe niet hebben willen zien.

'Rik Mayall dood na hartaanval'

Rik Mayall is gestorven aan een hartaanval na een rondje hardlopen. Dat heeft zijn vrouw Barbara donderdag laten weten aan de Britse boulevardkrant Daily Telegraph. Ze reageerde hiermee op de aanhoudende stroom geruchten over de doodsoorzaak van de maandag op 56-jarige leeftijd overleden Britse acteur.

"Hij kwam net terug van zijn dagelijkse rondje en veel mensen hebben hem die ochtend nog gezien", vervolgde Barbara, die drie kinderen heeft van Rik. Ze bedankte ook de pers voor hun begrip en 'mooie berichtgeving'. "En ik denk dat jullie allemaal weten hoe Rik dit zou hebben afgesloten", zei ze tot besluit. "'Heel erg bedankt en nu opgerot allemaal'."

Volgens officiële berichten moeten nog tests worden gedaan om Mayalls precieze doodsoorzaak vast te stellen. Mayall was vooral bekend van de Britse comedyseries Bottom, The Young Ones en Blackadder. Hij stond vorige week nog op de set van de Nederlandse film De Ontsnapping.

Timmermans: seksueel geweld nog te vaak onbestraft

Seksueel geweld in conflictgebieden is een misdaad die nog te vaak onbestraft blijft. Dat zei minister Frans Timmermans (PvdA) van Buitenlandse Zaken donderdag in Londen waar hij een internationale bijeenkomst tegen seksueel geweld in conflictgebieden bijwoont.

"Verkrachting ruïneert de levens van vrouwen, mannen, meisjes en jongens. Het aansprakelijk stellen van de daders, nationaal en waar nodig ook voor het Internationaal Strafhof, past bij waar Nederland voor staat", aldus Timmermans.

De minister stelde dat hele gemeenschappen kunnen worden ontwricht als seksueel geweld wordt ingezet als wapen. "Het is een zaak van vrede en veiligheid. Net als iedere andere vorm van geweld in conflicten moeten we seksueel geweld aanpakken om stabiliteit te bevorderen." De rol van militaire en civiele deelnemers aan vredesmissies is daarbij volgens hem 'van cruciaal belang'.

De Global Summit to End Sexual Violence in Conflict is een initiatief van de Britse minister van buitenlandse zaken William Hague en actrice Angelina Jolie.

Gewonden bij protesten Sao Paulo en Rio

Luttele uren voor de opening van het wereldkampioenschap voetbal is de Braziliaanse oproerpolitie donderdag in Sao Paulo en Rio de Janeiro slaags geraakt met betogers. Verscheidene demonstranten en journalisten raakten gewond.

Meer dan driehonderd demonstranten verzamelden zich op een belangrijke toegangsweg naar het stadion in Sao Paulo waar de openingswedstrijd wordt gespeeld. Sommigen probeerden het verkeer te hinderen, maar de politie verjoeg hen met traangas en schrikgranaten. Een fotograaf van AP raakte gewond aan een been toen zo'n granaat dicht bij hem ontplofte. CNN meldde dat ook twee van zijn journalisten gewond waren.

Ook in Rio verzamelden zich zo'n driehonderd demonstranten. Ook hier werden ze door de politie met traangas verdreven; een aantal werd opgepakt.

The Rover

Hoe vind je een doel in een verder uitzichtloos bestaan? The Rover doet al snel denken aan de Australische tegenhanger van The Road uit 2009. Ook hier een post-apocalyptische wereld vol mensen die alleen maar trachten te overleven. In het desolate en uitgestrekte landschap is van enige invloed vanuit Hollywood geen sprake. De Australische regisseur David Michôd lijkt volledige creatieve vrijheid te hebben gehad en hij is hier uitstekend mee omgegaan.

[WK Hockey] Flanagan trots op keepster na bereiken finale

Keepster Rachael Lynch stond na de overwinning van Australië op de Verenigde Staten in de halve finale van het WK hockey in het middelpunt van de belangstelling. "Ze heeft het geweldig gedaan", prees sterspeelster Anna Flanagan haar ploeggenote na de gewonnen shoot-outs. "We zijn zo blij om hier in de finale te staan."

Australië leek de wedstrijd in de reguliere speeltijd al te beslissen, maar het Amerikaanse team knokte zich twee keer terug van een achterstand. De 2-2 viel zelfs pas in de voorlaatste minuut. "Dat was een enorme teleurstelling", erkende Flanagan. "Maar we hebben veel geoefend op shoot-outs en hielden daarom vertrouwen. Dit toont aan dat onze voorbereiding goed is geweest."

Lynch zelf bleef nuchter onder alle aandacht. "Die late gelijkmaker was zeker vervelend, maar zo'n ramp zijn shoot-outs nu ook weer niet. Ik vind het in ieder geval leuk om te doen." Australië won de shoot-outs met 3-1 en plaatse zich daarmee voor de finale. Daarin is Nederland of Argentinië de tegenstander.

De kans dat Oranje zaterdag in Den Haag tegen Australië om de wereldtitel speelt, is volgens Flanagan erg groot. "Het zal voor Australië er lastig worden om Nederland te verslaan", denkt de toekomstig speelster van MOP uit Vught. "Maar wij focussen ons nu vooral op onszelf en gaan er alles aan doen om de finale te winnen." In de groepsfase moest Australië zaterdag nog met 2-0 buigen voor het team van bondscoach Max Caldas.

Veldwijk definitief naar Nottingham Forest

Lars Veldwijk zet zijn loopbaan definitief voort bij Nottingham Forest. De 22-jarige aanvaller van Excelsior, die afgelopen seizoen topscorer werd in de Eerste Divisie en met zijn club promoveerde, tekende voor drie seizoenen bij de ploeg uit het Championship. Dat hebben de beide clubs donderdag bekendgemaakt.

Excelsior stelt bij monde van algemeen directeur Ferry de Haan trots te zijn op de overstap van Veldwijk. Wat de Engelsen voor de spits neertellen wil De Haan niet zeggen. "De bedragen die overal genoemd worden kloppen niet, maar we kunnen melden dat het voor Excelsior om een mooi bedrag gaat."

Veldwijk begon zijn profloopbaan in 2011 bij FC Volendam. Daar viel hij op en volgde een transfer naar FC Utrecht. Na een seizoen in de domstad werd Veldwijk aan FC Dordrecht verhuurd. Wederom maakte hij daar indruk en nu verkaste hij naar Excelsior. Afgelopen seizoen scoorde hij 35 keer in 45 duels.

Titelverdediger Murray onderuit op Queen's Club

Titelverdediger Andy Murray is bij het grastoernooi op de Londense Queen's Club in de derde ronde gesneuveld. De Britse nummer drie van de plaatsingslijst boog verrassend voor Radek Stepanek: 6-7 (10) en 2-6. Murrays optreden in Londen was het eerste met zijn nieuwe coach Amélie Mauresmo op de tribune. De Schot was al negentien duels ongeslagen op gras.

Tomas Berdych (2) en Grigor Dimitrov (4) bereikten wel de kwartfinale. De Tsjech Berdych won met 7-6 (2) en 6-4 van Adrian Mannarino uit Frankrijk. Ook Dimitrov was een Fransman de baas. De Bulgaar was met 7-6 (3) en 6-4 te sterk voor Édouard Roger-Vasselin.

'Jezus is fan van Italië'

Velen besschouwen voetbal als een religie en sommige fans maken er dan ook veel werk van om te laten zien, welke specifieke sekte, of land ze ondersteunen. Een bepaalde fan deed wel erg veel wenkbrauwen fronsen. Niemand minder dan Jezus Christus (zelf een geboren Jood), heeft zich laten zien in een shirtje van Italië.

De Braziliaanse Katholieke kerk is niet te spreken over een Italiaanse commercial, waarin het gigantische Jezusbeeld bij de stad Rio de Janeiro is gehuld in een voetbalshirt van de Azzuri. De aartsbisschop van Rio heeft de Italiaanse staatszender beschuldigd van blasfemie en het schenden van copyright. Ter compensatie eist het bisdom daarom een lief sommetje van tussen de 5 en 7,5 miljoen euro.

Edio Constantini, baas van het sportbureau van het Vaticaan, vertelde een Italiaanse krant dat "in tijden wanneer religieuze waarden steeds onbelangrijker worden en alles maar in het teken van geld verdienen staat, dan is het niet vreemd wanneer mensen verontwaardigd gaan reageren. En soms zelfs een daad kunnen stellen met geweld".

Een woordvoerder van het betrokken aartsbisdom doet ook een duit in het zakje: "Dit is vergelijkbaar met dat de Braziliaanse tv een spotje zou maken, waarin halfbloedjes allerlei spannende dingen zouden doen met gladiatoren in het Colloseum!"

Paus Frans, zelf een voetbalfan, heeft nog niet gereageerd. Maar aangezien hij een seizoenkaart heeft van de Argentijnse voetbalclub San Lorenzo, is de kans aanwezig dat hij Jezus liever in een ander shirt ziet rondhuppelen.

Iran schiet Irak te hulp tegen terrorisme

Iran heeft aangeboden aan Irak te helpen in de strijd tegen het geweld van extremistische groepen in het land. Het Iraanse leger heeft twee bataljons ingezet om ingenomen steden te heroveren.

Dat schrijft The Wall Street Journal donderdag. In verschillende delen van Irak wordt al dagen een bloedige strijd gevoerd tussen extremisten van de Islamitische Staat van Irak en de Levant (ISIL) en het regeringsleger.

Het hulpaanbod is opmerkelijk te noemen aangezien de landen in de jaren 80 van de vorige eeuw nog elkaars aartsvijanden waren in de Irak-Iranoorlog (1980-1988).

Iran schiet Irak te hulp tegen terrorisme
Iran schiet Irak te hulp tegen terrorisme (Foto: ANP)

'Vliegveld Lelystad wordt na Schiphol de grootste'

Lelystad Airport wordt na Schiphol de grootste luchthaven van het land. Dat heeft staatssecretaris Wilma Mansveld (PvdA) van Infrastructuur en Milieu besloten, meldt RTL Nieuws op basis van bronnen. Naar verwachting stemt het kabinet morgen in met het besluit.

Het vliegveld zou volgens de nieuwszender flink gaan uitbreiden. Zo worden de landingsbanen verlengd en komt er een nieuwe terminal. Dat is nodig om een groot deel van het vliegverkeer dat niet meer kan landen op Schiphol op te vangen.

De Amsterdamse luchthaven bereikt in 2018 het maximum van 510 duizend vluchten. Om de omgeving rond Schiphol te ontzien, is afgesproken dat het aantal vluchten per jaar dat getal niet mag overstijgen. Ook wil Schiphol ruimte overhouden voor groei van zijn functie als overstapstation voor KLM en zijn partners.

Lelystad zou volgens RTL Nieuws op termijn 45 duizend vluchten per jaar gaan afhandelen. De luchthaven wordt daarmee groter dan die van Eindhoven. De Brabantse plaats krijgt jaarlijks 44 duizend vluchten te verwerken.

Ronde par Luiten op eerste dag US Open

Golfer Joost Luiten is de US Open begonnen met een ronde par. De Bleiswijker staat daarmee voorlopig op een gedeelde veertiende plaats. De leiders, Graeme McDowell en Kevin Na staan op twee slagen onder het baangemiddelde. Zo'n vijftig golfers moeten nog aan hun eerste ronde beginnen.

Luiten kende een moeizame 'front nine' met bogeys op de vierde en de achtste hole. Op de negende keerde het tij voor de beste Nederlandse golfer. Daar pakte hij met een birdie een slag terug en op de veertiende hole sloeg hij weer toe.

Nadal van baan geveegd in Halle

Rafael Nadal heeft weinig plezier beleefd aan zijn eerste wedstrijd op gras. De negenvoudig winnaar van Roland Garros verloor donderdag in de tweede ronde van het ATP-toernooi in Halle van de Duitser Dustin Brown: 4-6 en 1-6. Nadal had in de eerste ronde een vrijstelling.

Eerder op de dag bereikte Roger Federer wel de kwartfinale. De Zwitserse titelverdediger had op jacht naar zijn zevende titel in Halle zijn handen vol aan João Sousa uit Portugal: 6-7 (8), 6-4 en 6-2.

Philip Morris sluit maand eerder de deuren

Sigarettenfabrikant Philip Morris in Bergen op Zoom sluit een maand eerder de deuren. Het was de bedoeling dat de fabriek in oktober dicht zou gaan, maar dat is vervroegd naar 1 september. Dat meldt FNV Bondgenoten donderdagavond.

De bond heeft geen problemen met de vervroegde sluiting, zegt bestuurder Jet Grimbergen. "De fabriek is netjes langs de ondernemingsraad geweest met het voorstel en die heeft ingestemd. Voor veel werknemers is dit ook wel fijn nieuws, althans voor degenen die al nieuw werk hebben. Dat is een grote groep mensen."

Van de 1370 werknemers moeten 1230 op zoek naar ander werk, slechts 140 man blijft in dienst bij Philip Morris. Een ruime meerderheid van de werknemers heeft donderdag ingestemd met het sociaal plan waarover vakbonden FNV en CNV vorige week al een akkoord hadden bereikt.

Voor het onderhandelingsresultaat tot stand kwam, hebben de werknemers drie keer gestaakt. Dat heeft ze een hogere ontslagvergoeding en een groter budget voor scholings- en werk- naar werkregelingen opgeleverd.

NAVO ziet geen rol voor zichzelf in Irak

De NAVO is niet van plan in te grijpen in Irak. Dat heeft secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen donderdag gezegd tijdens een bezoek aan Madrid. Volgens Rasmussen heeft de NAVO geen mandaat en is er geen verzoek gedaan tot ingrijpen. In Irak is ISIS, een afsplitsing van Al-Qaida, bezig met een opmars.

"Ik zie geen rol voor de NAVO in Irak", zei Rasmussen. De avond ervoor was de Noord-Atlantische Raad, het belangrijkste beslisorgaan van het bondgenootschap, in een spoedzitting bijeengekomen. Turkije wilde de andere landen wilde informeren over de situatie in Irak, zegt Rasmussen. Enkele Turkse burgers zijn daar gevangengenomen.

"Het was een strikt informele ontmoeting", aldus Rasmussen. "Ik veroordeel het geweld dat we in Irak gezien hebben en het gevangennemen van gijzelaars scherp. Onze gedachten zijn bij de gijzelaars, hun families en hun vrienden." Hij drong er op aan dat de gegijzelden worden vrijgelaten. "Niets kan deze misdaad rechtvaardigen."

Ook het Verenigd Koninkrijk is niet van plan in te grijpen. In een interview met de BBC zegt minister van buitenlandse zaken William Hague iedere militaire bemoeienis in Irak uit te sluiten. De regering overweegt wel humanitaire steun te sturen, maar verder is het aan de Iraakse regering om de crisis op te lossen, aldus Hague.

Het Verenigd Koninkrijk leidde in 2003 samen met de Verenigde Staten de inval in Irak die uiteindelijk het einde inluidde van het regime van Saddam Hussein. Hague zei alle Amerikaanse plannen voor steun bij de strijd tegen ISIS te steunen.

Obama 'sluit niets uit' in Irak

De Amerikaanse president Barack Obama 'sluit niets uit' als het gaat om het nemen van (militaire) actie om extremisten te bedwingen in Irak. Hij antwoordde dat donderdag in Washington op de vraag of hij overweegt onbemande vliegtuigen (drones) in te zetten tegen de oprukkende strijders van de Islamitische Staat van Irak en de Levant (ISIL).

Hij liet weten dat de VS er belang bij hebben dat islamitische extremisten geen vaste voet aan de grond krijgen in Irak. Hij zei verder dat militaire actie op kort termijn nodig is en dat de VS bereid zijn in actie te komen als de 'nationale belangen' worden bedreigd.

Hogere eis bij geweld tegen politie niet gehaald

De drie keer hogere straffen die het Openbaar Ministerie bij geweld tegen politiemedewerkers en andere mensen met een publieke taak hoort te eisen, zijn wel hoog maar zeker niet drie keer zo hoog. Dat blijkt uit onderzoek van het OM waar politievakbond ACP donderdag over bericht.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) had in het regeerakkoord van 2011 vast laten leggen dat de eis drie keer hoger moet zijn. In zaken over agressie en geweld tegen ambtenaren werden in 2012 veel lagere straffen geëist dan de drie keer zwaardere straf die de vorderingsrichtlijn van het OM adviseert.

"Uiteraard moet het OM altijd rekening houden met de feiten en omstandigheden waaronder een incident plaatsvindt. Maar als dit er in de praktijk toe leidt dat de geëiste straffen structureel veel lager liggen dan datgene wat minister Opstelten belooft, dan is het beleid niet meer geloofwaardig", stelt ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp.

Hij vraagt zich af of het 'beoogde doel' wel wordt bereikt. "Namelijk het tot uitdrukking brengen van de maatschappelijke verontwaardiging over geweld tegen medewerkers met een publieke taak en het bereiken van een afschrikwekkend effect."

De ACP pleit al langer voor aanvullende maatregelen om het geweld tegen politiemensen en andere hulpverleners harder aan te pakken. "Helaas heeft Opstelten met die voorstellen tot op heden nog weinig tot niets gedaan. Ook heeft hij in reactie op het onderzoek van het OM aangegeven dat hij geen reden ziet om het beleid voor hogere straffen op geweld tegen hulpverleners aan te passen", schrijft de bond.

Volgende week overlegt de Tweede Kamer met Opstelten over geweld tegen de politie. "De ACP zal de Kamer dan vragen om in actie te komen en de minister aan te spreken op zijn beloftes en wat daarvan overblijft in de dagelijkse praktijk."

Oekraïne: Rusland laat tanks over de grens

De Oekraïense minister van binnenlandse zaken zegt dat Rusland een 'colonne' pantservoertuigen waaronder drie tanks heeft doorgelaten over de grens. Dit gebeurde volgens minister Arsen Avakov bij door pro-Russische separatisten beheerste grensposten in de omgeving van het dorp Diakove, in het oosten van Oekraïne.

Een 'deel van deze colonne is vernield' door Oekraïense strijdkrachten, zei Avakov volgens het persbureau Interfax.

De melding van de minister kon niet van onafhankelijke zijde worden bevestigd. Hij zei dat de grensoverschrijding plaatshad ondanks verklaringen van Rusland dat het een vreedzame oplossing wil en de grensbewaking zou verscherpen.

Joodse familie krijgt miljoenen van Duitsland

Een Duitse rechter heeft de regering opgedragen nog eens vijftig miljoen euro terug te geven aan de nabestaanden van een joodse familie. Het geld is een vergoeding voor een keten van warenhuizen die door de nazi's in beslag werden genomen. In de jaren '90 kreeg de familie al vijftien miljoen.

De familie Schocken verloor de winkels tijdens de zogeheten 'arisering' in de jaren '30, met name in Saksen. Voor een van de gebouwen was al geld uitgekeerd, maar dat bedrag was volgens de nabestaanden te laag. De rechter was het met de familie, die in Israël en de Verenigde Staten woont, eens.

Het bekendste gebouw stond in de oostelijke stad Chemnitz. Het pand werd ontworpen door Erich Mendelsohn en is nu in gebruik als het Staatsmuseum voor Archeologie.

Twee gewonden bij kettingbotsing A7

Bij een botsing tussen een vrachtwagen en enkele personenauto's op de A7 bij de rotonde in Joure zijn donderdag twee gewonden gevallen, van wie een ernstig. De slachtoffers zijn naar een ziekenhuis gebracht, zegt een politiewoordvoerder. De weg is volledig afgesloten. De politie denkt dat de opruimwerkzaamheden nog enkele uren gaan duren.

Bij het ongeluk, dat rond 18.00 uur ontstond, zijn enkele voertuigen gekanteld. Wat er precies is gebeurd, is niet helemaal duidelijk. "Het lijkt erop of een vrachtwagenchauffeur te laat heeft gezien dat er voor hem werd gestopt", aldus de woordvoerder.

Het verkeer rond Joure wordt omgeleid, maar volgens de politie loopt die route snel vol. Automobilisten kunnen beter niet via Joure reizen.

[WK Hockey] Australië naar finale na shoot-outs tegen VS

Australië heeft zich geplaatst voor de finale van het WK. In de halve finale wonnen de Australische vrouwen na shoot-outs van de VS, waardoor er een einde is gekomen aan het Amerikaanse sprookje. Kelsey Kolojejchick schreef twee minuten nog voor tijd nog wel de 2-2 op haar naam, maar dat mocht niet baten voor de Amerikanen.

In een groot gedeelte van de eerste helft viel er nog bar weinig te genieten voor het publiek in het Kyocera Stadion. Beide ploegen begonnen voorzichtig, versierden geen strafcorners en creëerden nauwelijks kansen. Precies op het moment dat Amerika een paar keer richting het vijandelijke doel trok, sloeg Australië toe. Kelly White gaf de bal vanaf de rechterkant van de cirkel voor en Emily Hurtz stond klaar voor de tip-in, maar de ongelukkige Lauren Crandall werkte de bal per ongeluk in haar eigen doel.

De tweede helft was een stuk aantrekkelijker dan de eerste helft. Amerika kreeg al snel een strafcorner en uit de kluts belandde de bal plotseling in de lucht bij de linkerpaal waar Crandall stond, die haar ongelukkige fout uit de eerste helft meteen kon herstellen. Zij werkte de bal echter net naast. Aan de andere kant van het veld hield de Amerikaanse goalie Jackie Kintzer haar ploeg in leven met twee uitstekende reddingen.

Een kwartier na rust kwamen de Verenigde Staten op gelijke hoogte. Kelsey Kolojejchick stond vastgeklemd tussen drie Australische verdedigers, maar kreeg de bal na een knappe actie toch in het doel: 1-1. Lang konden de Amerikanen echter niet van dit doelpunt genieten, want vijf minuten later bracht Anna Flanagan de Australiërs alweer op voorsprong door een strafcorner te benutten.

Toen stonden er nog twintig minuten op de klok. De Amerikanen namen het doel van Australië in die tijd meerdere keren onder vuur, maar scoorden aanvankelijk niet. Net toen Australië er met de overwinning vandoor leek te gaan, stak Kolojejchick er twee minuten voor tijd alsnog een stokje voor. Precies op tijd schoot ze de 2-2 binnen.

In de shoot-outs trokken de Verenigde Staten echter alsnog aan het kortste eind. De Amerikanen misten drie van de vier shoot-outs, waarna Jodie Keddy de beslissende shoot-out wel raak schoot en vervolgens bejubeld werd door haar Australische ploeggenoten.

Iran gaat minder plutonium produceren

Iran gaat aanzienlijk minder plutonium produceren in zijn deels voltooide zwaarwaterreactor. Dat heeft de chef van het Iraanse atoomprogramma, Ali Akbar Salehi, woensdagavond gezegd. In plaats van tien kilo gaat de reactor in Arak minder dan één kilo produceren. Dat is niet genoeg voor een kernbom.

De internationale gemeenschap vreest dat Iran in het geniep aan atoomwapens werkt. Het terugschroeven van de plutoniumproductie is onderdeel van een plan waarover Teheran met het Westen heeft gesproken. In dit plan zorgt Iran ervoor dat het land geen kernwapens kan ontwikkelen. In ruil daarvoor worden de sancties tegen het land verzacht.

Volgende week wordt het overleg tussen Iran enerzijds en de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, China en Rusland anderzijds hervat.

Borsten zwangere Mila Kunis 'driemaal zo groot'

Volgens Mila Kunis zijn haar borsten sinds ze zwanger is enorm in omvang toegenomen. "Ze zijn geweldig, bijna drie keer zo groot", jubelt de actrice tegen entertainmentzender E! "Ik had eerst cup A, nu ben ik een C."

De 31-jarige actrice, die zwanger is van haar vriend en verloofde Ashton Kutcher, vindt het prima als iedereen er even aan zit. "Ik zeg tegen iedereen dat ze ze best aan mogen raken. Ik wil niet als een muts klinken, maar ik vind het heerlijk om zwanger te zijn."

Toch heeft Kunis nog niet alle gêne laten varen. Zo mag Kutcher haar vagina niet zien tijdens de geboorte. "Die gaat helemaal aan gort", zegt ze zonder enige twijfel.

Doe mee aan de FOK! WK pool - laatste kans!

Over een dikke week is het dan eindelijk zover. Dan begint in Brazilië het WK voetbal. We zijn lichtelijk aan de late kant, maar vandaag start FOK! met zijn WK pool!

In de FOK! WK Pool is het de bedoeling dat je van alle wedstrijden de uitslagen voorspelt. Elke voorspelling levert na afloop van een wedstrijd een bepaald aantal punten op. Daarnaast kan je nog extra punten vergaren door het aantal getrokken kaarten juist te voorspellen. Alle spelregels kan je op deze pagina nog eens nalezen.

Ook worden er voor en wellicht ook gedurende het toernooi extra vragen gesteld, waardoor je je persoonlijke score aanzienlijk kan opschroeven. Op dit moment staan er al een aantal vragen. Mochten er tijdens het toernooi nog extra vragen worden gesteld dan zal te zijner tijd nog een aankondiging worden geplaatst. Dus hou de website goed in de gaten!

Op dit moment is het nog niet bekend of er prijzen te winnen zullen zijn. Mocht hier verandering in komen dan zullen we dat ook uiteraard ook aan jullie laten weten. Er staat sowieso eeuwige roem op het spel! Er kunnen, net als bij onze managerspellen, ook weer subleagues worden aangemaakt. Hoe dat werkt vind je ook terug op de spelregelpagina.

Mocht je na het lezen van dit bericht mee willen doen aan de FOK! WK Pool; Maak dan nu de start met je voorspellingen! Je hebt nog tot donderdag 12 juni 2014 21:59 uur om alle poulewedstrijden van een uitslag en een totaal aantal kaarten te voorzien.

Het is wel een vereiste dat je over een FOK!account beschikt! Heb je deze niet? Dan kan je die hier aanmaken.

Chelsea legt Fàbregas voor vijf jaar vast

Cesc Fàbregas keert terug naar de Engelse Premier League. De middenvelder verruilt FC Barcelona voor Chelsea. Fàbregas speelde jarenlang voor Arsenal.

Fàbregas (27) bereidt zich op dit moment met regerend wereldkampioen Spanje voor op de eerste WK-wedstrijd tegen het Nederlands elftal. Een dag voor de ontmoeting tussen beide WK-finalisten van 2010 maakten Chelsea en FC Barcelona de transfer van de middenvelder naar Londen bekend.

Bedanken
De 88-voudig international verhuist voor naar verluidt dertig miljoen euro naar The Blues. Fàbregas heeft een contract voor vijf seizoenen getekend bij Chelsea, de rivaal van zijn oud-werkgever Arsenal. Bij de ploeg van manager José Mourinho gaat Cesc rugnummer 4 dragen.

Fàbregas verliet in de zomer van 2011 Arsenal voor Barcelona. Bij de Catalaanse club won hij in drie seizoenen onder meer de landstitel en het WK voor clubs. "Ik wil iedereen bij Barcelona bedanken voor drie prachtige jaren", zegt de middenvelder op de clubsite van Chelsea.

Hongerig
"Het is de club waar ik mijn jeugd doorbracht en ik zal altijd trots en vereerd blijven dat ik voor zo'n mooie club heb mogen spelen. Ik denk alleen dat dit de goede tijd is om terug te keren in de Premier League. Ik heb alle aanbiedingen naast elkaar neergelegd en ik denk dat de keuze voor Chelsea de juiste is."

"Deze club past bij mijn ambities. De honger naar prijzen is aanwezig. Ze hebben een geweldige selectie met een geweldige manager. Ik voel me nu al een onderdeel van het team. Ik kijk uit naar de start van het nieuwe seizoen", aldus Fàbregas, die tussen 2003 en 2011 298 duels voor Arsenal speelde.


Chelsea verwelkomt Cesc Fàbregas. (Bron: Vine)

Bussemaker weigert nieuw onderzoek leenstelsel

Minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) is niet van plan nieuw onderzoek te laten doen naar de gevolgen van de invoering van het leenstelsel voor studenten, zoals een groot deel van de oppositie wil. Dat heeft Bussemaker donderdag duidelijk gemaakt in de Tweede Kamer.

Volgens Bussemaker is extra onderzoek niet nodig. "We hebben geen glazen bol. We kunnen nooit met zekerheid voorspellen wat er uiteindelijk gebeurt. Dat geldt voor elk wetsvoorstel dat we hier aannemen." Bussemaker zei nauwlettend te zullen volgen wat er na de invoering gebeurt, maar waarschuwde vast dat 'we onszelf niet gek moeten maken'. Na de invoering ontstaat korte tijd een dip in het aantal nieuwe studenten, maar dat trekt snel bij, is in andere landen gebleken.

Het CDA pleit voor een nieuwe studie naar de gevolgen van invoering voor de hoogte van studieschulden en voor het aantal jongeren dat gaat studeren. Onderzoek dat het Centraal Planbureau (CPB) daarnaar heeft gedaan, is volgens CDA-Kamerlid Michel Rog niet betrouwbaar. Hij heeft de steun van PVV, SP, ChristenUnie en Partij voor de Dieren.

De Tweede Kamer stemt volgende week over de vraag of er nieuw onderzoek moet komen. De kans dat er een meerderheid voor is, is klein. Over het leenstelsel hebben de coalitiepartijen VVD en PvdA een akkoord gesloten met D66 en GroenLinks.

Studiefinanciering nederjihadisten stopgezet

De studiefinanciering van studenten die naar Syrië zijn gegaan om daar te vechten, is stopgezet. Dat schrijft minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) in een brief aan de Tweede Kamer.

De bewindsvrouw noemt geen details. "In het belang van de effectiviteit van de aanpak doe ik geen mededelingen over concrete gevallen", schrijft zij. "Wel kan ik melden dat daar waar studiefinanciering aan de orde was, deze inmiddels is stopgezet."

Eerder ontkende Bussemaker nog dat een aantal jihadstrijders in Syrië studiefinanciering ontvangt. Later erkende minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) dat dit toch het geval was: een klein aantal strijders ontving wel degelijk geld van de overheid. "Wanneer dergelijke concrete gevallen zich voordoen, wordt studiefinanciering daarom direct stopgezet." Ook een eventuele uitkering wordt beëindigd.

Het is verder 'niet ondenkbaar' dat het in de toekomst vaker voorkomt dat jihadstrijders een uitkering krijgen. Ook in die gevallen is het de bedoeling dat de studiefinanciering snel wordt stopgezet, aldus Bussemaker.

Bush Sr. maakt parachutesprong op 90e verjaardag

De Amerikaanse oud-president George H.W. Bush kan zijn benen niet meer gebruiken, maar viert zijn 90e verjaardag donderdag met een parachutesprong. Zijn 75e, 80e en 85e verjaardag vierde hij ook zo.

"Het is een prachtige dag in Maine - goed genoeg voor een parachutesprong", twitterde de 41e Amerikaanse president.

Bush springt niet alleen. Hij maakt een zogenoemde tandemsprong met een voormalige parachutist van het Amerikaanse leger uit een helikopter, niet ver van zijn zomerwoning bij Kennebunkport aan de kust van Maine.

Bush maakte zijn eerste parachutesprong in de Tweede Wereldoorlog toen zijn vliegtuig boven de Stille Oceaan werd neergehaald. Later besloot hij vaker te springen.

Tijdens zijn presidentschap was Bush een verwoed jogger en tennis- en golfspeler. Door een vorm van parkinson zit hij nu in een rolstoel.

Op zijn verjaardagsfeest geeft Bush ook een diner voor meer dan tweehonderd genodigden.

Jumbo op vingers getikt om 'diervriendelijk' vlees

De Reclame Code Commissie heeft Jumbo op de vingers getikt voor het aanprijzen van het huismerk Vlees met Oorsprong als diervriendelijk. Dat is het vlees niet en dus mag de supermarktketen op die manier geen reclame meer maken voor de vleessoorten die onder die naam worden aangeboden.

Jumbo verkoopt onder meer kip-, varkens-, rund-, en kalfsvlees onder de noemer Vlees met Oorsprong. Het rundvlees heeft geen welzijnskeurmerk. Het varkensvlees heeft een stempel van de Stichting Milieukeur, maar voldoet niet aan de minimumnorm die supermarkten vanaf 2015 voor al hun varkensvlees hebben afgesproken.

Het kip- en het kalfsvlees hebben een van de drie te verdienen Beter Leven-sterren van de Dierenbescherming. Met een ster mag een product echter nog niet als diervriendelijk worden verkocht. De Reclame Code Commissie stelde dat het vlees 'hooguit minder dieronvriendelijk is en iets diervriendelijker wordt geproduceerd dan vlees in de reguliere veehouderij'.

De commissie kwam tot de conclusie dat het 'onjuist' en 'misleidend' is van Jumbo om het vlees aan te prijzen als diervriendelijk. "De uiting is oneerlijk". De klacht tegen de supermarktketen werd ingediend door Wakker Dier. De dierenactivisten stellen dat Jumbo dieronvriendelijk en klantonvriendelijk is. "Veel klanten maken zich zorgen om dierenleed en Jumbo probeert hier met misleiding een slaatje uit te slaan."

De supermarktketen laat weten niet tegen de uitspraak in beroep te gaan. "Wij waren voor deze zaak speelde al voornemens om het label aan te passen", zegt een woordvoerder. Wat die aanpassing precies inhoudt en of de naam van het huismerk gaat veranderen, is niet duidelijk. "Daar kan ik niets over zeggen. We zijn er heel druk mee bezig."

Iraakse Koerden nemen Kirkuk in

Iraakse Koerden hebben de macht gegrepen in de Noord-Iraakse oliestad Kirkuk. Dat hebben de peshmerga, de veiligheidstroepen van de autonome Koerdische regio, donderdag bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters. De Koerden trokken de stad binnen nadat het Iraakse leger de stad had verlaten.

"Heel Kirkuk is nu in handen van de peshmerga", aldus secretaris-generaal van het ministerie van peshmerga Jabbar Yawar. "Er zijn geen Iraakse militairen meer in de stad."

Koerden koesteren al langer de wens om Kirkuk aan hun grondgebied toe te voegen. De stad ligt net buiten de autonome Koerdische regio en heeft enorme oliereserves.

De snelle inname van de stad toont aan hoe verzwakt de Iraakse krijgsmacht is. Dit werd al eerder deze week zichtbaar, toen Soenitische strijders van de Islamitische Staat in Irak en de Levant (ISIS) meerdere Iraakse steden innamen, waaronder Mosul, Baiji en Tikrit. Met de inname van Kirkuk door de Koerden lijkt het uiteenvallen van Irak haast onafwendbaar te zijn geworden.

Trijntje wint prijs met 555-faal

Trijntje Oosterhuis heeft een prijs overgehouden aan haar onbezonnen bericht over giro 555. De zangeres, die beloofde voor elke like op Facebook een euro over te maken aan het goede doel, won de prijs voor slechtste bericht bij de eerste uitreiking van De Beste Social Media Awards.

De posting, die Oosterhuis zelf naïef noemde, levert de zangeres niet alleen een oorkonde op. Ook krijgt ze een workshop social media aangeboden. Oosterhuis kwam in november al snel terug op haar belofte, toen ze in no time meer dan tweehonderdduizend likes verzamelde. "Iedereen zal begrijpen dat ik geen twee ton kan storten", liet de zangeres destijds weten. "Maar ik zal gul geven." Giro 555 zamelde eind vorig jaar geld in voor de slachtoffers van een tyfoon op de Filipijnen.

Onder de andere prijswinnaars waren het Wereld Natuur Fonds, Transavia en Campina. KLM won zelfs twee keer. De Beste Social Media Awards worden uitgereikt aan merken en bedrijven die goed en creatief omgaan met social media. Ook volgend jaar worden de prijzen uitgedeeld.

Trijntjes 555-faal

Dode werknemer houdt vakantiedagen

Als een werknemer sterft terwijl hij nog vakantiedagen heeft openstaan, mogen die niet worden geschrapt. Nabestaanden hebben dan recht op een financiële vergoeding. Nationale wetgeving waarin staat dat dit niet zo is, is in strijd met Europese wetten. Dat heeft het Europees Hof van Justitie in Luxemburg donderdag geoordeeld.

De zaak kwam via een Duitse rechter bij het Europese Hof terecht. De rechter had bepaald dat een weduwe van een in 2010 overleden werknemer geen recht op geld had. De weduwe vond van wel en ging in hoger beroep. Ten tijde van zijn overlijden had de man nog meer dan 140 wettelijke vakantiedagen openstaan.

In principe mogen vakantiedagen niet worden vervangen door een geldelijke vergoeding, tenzij de werkrelatie wordt beëindigd. Het beëindigen van de werkrelatie door overlijden van de werknemer is hierop geen uitzondering, aldus het hof, dat het recht op betaald verlof als een 'belangrijk sociaal recht' ziet.

Duitse anti-europartij bij conservatieven in Europarlement

De Duitse anti-europartij Alternative für Deutschland (AfD) treedt toe tot de conservatieve fractie ACR in het Europees Parlement. Die wordt daarmee in grootte de derde groep in het parlement. Het besluit kan de spanningen tussen Londen en Berlijn vergroten.

"Welkom aan de AfD, die zich vanmorgen bij de ECR heeft gevoegd", twitterde de Alliantie van Conservatieven en Hervormers (ACR) donderdag. De AfD won zeven zetels bij de Europese verkiezingen met zijn felle kritiek op de euro als Europese eenheidsmunt.

De opname van de AfD in de ACR-groep, waarin ook de Britse conservatieve Tory-partij zit, kan de verhoudingen tussen Londen en Berlijn onder druk zetten. De Duitse bondskanselier Angela Merkel wilde niet dat de AfD, die fel tegen haar beleid rondom de eurocrisis is, via de ACR een platform in het Europarlement zou krijgen.

Ook de Britse premier en Tory-leider David Cameron wilde de AfD weren, om Merkel tegemoet te komen. Cameron hoopt op Duitse steun voor veranderingen in de Europese Unie en is tegen de kandidatuur van de Luxemburger Jean-Claude Juncker als voorzitter van de Europese Commissie.

Volgens berichten in Britse media heeft Cameron zijn Europarlementariërs afgeraden om voor toetreding van de AfD te stemmen. Dat is niet gelukt, mede omdat de Tories niet meer de overheersende partij binnen de ACR zijn, nadat ze bij de Europese verkiezingen een flink pak slaag van de eurosceptische UKIP hadden gekregen.

"Het is indrukwekkend dat de Britse afgevaardigden ondanks zware druk van de partijleiding in Londen en ondanks de inmenging van bondskanselier Merkel voor de opname van de AfD hebben gestemd", zei de voorman van de AfD-Europarlementariërs Hans-Olaf Henkel donderdag. Volgens een woordvoerder van de Britse conservatieven in Londen was het een nipte beslissing. "We zijn zeer teleurgesteld dat de AfD tegen onze wens is toegelaten", zei hij.

De ACR besloten ook twee Europarlementariërs van de partij Bulgarije zonder Corruptie op te nemen. Eerder traden al twee rechts-populistische partijen toe, de Deense Volkspartij en de Finnenpartij. Ook de Nederlandse SGP praat over deelname aan de ACR.

De conservatieven bezetten nu 63 van de 766 zetels in het Europarlement. Daarmee zouden ze de liberalen in grootte voorbijstreven. De definitieve samenstelling van de parlementaire groepen wordt op 1 juli vastgelegd.

Vrouw bijt piemel verkrachter af

Thomas Gwanda uit Kadoma heeft een snoeiharde les geleerd. Tijdens een gedwongen pijpbeurt heeft het slachtoffer de eenogige slang van de 32-jarige Zimbabwenees er afgebeten.

De vrouw had deze week een begrafenis bezocht. Onderweg naar huis ontmoette zij Gwanda. De beste man sleurde hierop de arme vrouw mee naar een verlaten huis.

Hier verkrachtte de vieze kerel het arme slachtoffer. Vervolgens ging hij recht voor haar staan en commandeerde: "Zo mevrouwtje, ga jij me maar even pijpen!"

Gehoorzaam sperde de arme vrouw haar mond wijdopen. Hierna liet zij het zwarte zwaard van Gwanda tussen haar tanden verdwijnen en nam een flinke hap.

Hevig bloedend rolde de arme drommel over de grond, waarna zijn slachtoffer de benen nam. Ze liep rechtstreeks naar de politie om aangfite te doen. De verkrachter krabbelde intussen weer op en waggelde met de jas van zijn slachtoffer over zijn kruis naar buiten.

Onderweg werd hij opgevangen door verontruste dorpelingen, die hem aanraadden naar de politie te gaan. Hier stond hij weer oog in oog met zijn slachtoffer. De politie sloeg hem direct in de boeien en regelde dat de beste man in het ziekenhuis kwam.

Gwanda ligt momenteel in het ziekenhuis bij te komen van zijn verwondingen. Oom Agent houdt buiten de wacht, opdat hij niet de benen neemt. Of het zaakje inmiddels is aangehecht, is helaas niet bekend.

Details Metal Gear Solid V-multiplayer

Er zijn enkele details onthuld door Hideo Kojima over de multiplayermodus in Metal Gear Solid V The Phantom Pain. Spelers kunnen elkaars spel infiltreren en hun eigen ‘Mother Base’ ontwerpen. Het ontwerpen kan ingame maar ook met een smartphone of tablet.

Ook zei Kojima dat de wereld erg groot wordt en het uiteindelijke resultaat mooier zal zijn dan de onderstaande filmpjes. Metal Gear Solid V The Phantom Pain komt uit op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One vroeg in 2015.

Gewonde speleoloog kan worden vervoerd

De toestand van de Duitse speleoloog die al dagen zo'n duizend meter onder de grond in een grot in de Beierse Alpen vastzit, is goed genoeg om te worden vervoerd. Dat heeft het hoofd van het reddingsteam dat hem uit zijn benarde positie hoopt te bevrijden donderdag gezegd.

Onderzoeker Johann Westhauser raakte zondag na een val in het grottenstelsel Riesending gewond aan zijn hoofd. Inmiddels is zijn toestand dusdanig verbeterd dat hij per stretcher richting oppervlakte kan worden vervoerd. Vanwege de nauwe gangen en de vele verticale klauterpartijen die dit met zich meebrengt, kan dit dagen duren.

Zo'n dertig reddingswerkers uit Duitsland, Zwitserland, Italië en Oostenrijk doen mee aan de reddingsoperatie in Berchtesgaden, in het zuiden van Duitsland.

Britt Dekker luistert naar uitvindersverhalen

Britt Dekker gaat op pad voor Het Beste Idee van Nederland. Ze gaat voor het SBS-programma op zoek naar het verhaal achter een uitvinding.

De blondine is in de wolken met haar nieuwe programma, dat wordt gepresenteerd door Jochem van Gelder. "Ik vind het geweldig dat ik de zaterdagavondshow van SBS6 mag gaan doen met Jochem van Gelder", zegt Dekker in een verklaring. "Wat ik helemaal leuk vind, is dat het Het Beste Idee van Nederland is. Het lijkt mij geweldig om al die grappige, gekke en supergoede ideeën straks voorbij te zien komen."

Het programma wordt vanaf 25 oktober uitgezonden.

Oranjekoorts bij supermarktklanten gedaald

In de week voorafgaand aan het WK is de kooplust onder supermarktklanten voor Oranjeartikelen lager dan een week eerder. Dat concludeert GfK donderdag uit de verkoopcijfers van de afgelopen week. Volgens het onderzoeksbureau is de 'Oranjekoorts' dit jaar aanmerkelijk lager dan bij de vorige twee eindrondes.

Afgelopen week kochten 660 duizend huishoudens een Oranjegerelateerd product in de supermarkt. Dat komt overeen met 8,7 procent van de huishoudens. In de week ervoor was dat 9,4 procent. Voorafgaand aan Koningsdag kocht nog 14,5 procent van de huishoudens een Oranjeproduct.

De verkoop van producten die verwijzen naar het Nederlands elftal of het koningshuis heeft dit jaar tot nu toe geleid tot zestien miljoen euro extra omzet voor supermarkten, ten opzichte van een WK- of EK-loze periode. Tijdens het afgelopen EK, toen Oranje na de poulefase was uitgeschakeld, kwam de extra omzet uiteindelijk uit op 21 miljoen euro. Tijdens het WK in 2010, toen Nederland in de finale verloor, sleepten de supermarkten over de hele WK-periode 72 miljoen euro extra omzet binnen.

De totale supermarktomzet lag afgelopen week met 726 miljoen euro wel 2,1 procent hoger dan vorig jaar. Dat kwam door Pinksteren en doordat het barbecueweer was.

Protest Brazilië: CNN-journalist gewond

De donderdag dat het WK van start gaat vinden in de Braziliaanse stad São Paulo protesten tegen het WK plaats. Daarbij is een CNN-journalist gewond geraakt.

Volgens andere journalisten die erover twitteren schoot de oproerpolitie stungranaten op de demonstranten. De journaliste, Shasta Darlington geheten, zou door één van de granaten geraakt zijn en aan haar wond bloeden.

Hoe het op dit moment met de journalist is en of ze inmiddels de plaats des onheils verlaten heeft, is nog niet bekend.

Belastingdienst oefent met nieuwe aangifte

De Belastingdienst gaat proberen het aangiftesysteem 'beter te laten aansluiten op de belevingswereld van mensen'. Daartoe voert de fiscus de komende maanden een proef uit met een nieuw systeem om inkomstenbelasting te doen. Het systeem is online in te vullen en niet langer op boxen maar op thema's ingedeeld, meldde het ministerie van Financiën donderdag.

Bij succes wil de Belastingdienst de online aangifte verder uitrollen, maar voorlopig oefent de fiscus op 'kleinschalige, beheerste wijze'. De proef wordt vooralsnog gehouden onder mensen die uitstel hebben aangevraagd voor de aangifte over 2013. Uitstellers hoeven niet mee te doen: deelname is op vrijwillige basis.

De online aangifte kan worden ingevuld via een eigen account op Mijn Belastingdienst en is alleen via DigiD toegankelijk. "Het aangifteprogramma is uitvoerig getest", bezweert de fiscus.

De Belastingdienst is bezig met een reorganisatie om de druk op de organisatie te verlichten. Zo focust de fiscus zich steeds meer op digitale dienstverlening. Ook heeft staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) plannen gepresenteerd om de jaarlijkse deadline voor de aangifte op 1 april te schrappen. Dat zou de dienst, die in maart traditiegetrouw wordt overladen met aangiftes, wat moeten ontzien.

Treinverkeer in Brabant hervat na bermbrandjes

De problemen met het treinverkeer tussen treinstation Lage Zwaluwe en de Moerdijkbrug door bermbranden zijn voorbij, meldt de NS. Sinds 14.45 uur rijden er weer treinen. Het treinverkeer lag donderdag een paar uur stil door de branden.

Volgens de brandweer ging het om vele kleine brandhaarden op een stuk van twee kilometer tussen Lage Zwaluwe en Dordrecht. Volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio West-Brabant moet een trein de oorzaak van de brandjes zijn geweest. De wielen van treinen kunnen vonken veroorzaken wat met droog weer vaker voor bermbranden zorgt.

Rond 13.00 uur was het vuur al onder controle, maar het duurde even voordat de bermbrandjes en brandende spoorbielzen waren nageblust. "Het heeft redelijk lang geduurd voor alles geblust was", aldus de woordvoerder. "Dat komt echt door de lengte van het traject." Vooralsnog worden er geen extra voorzorgsmaatregelen genomen op andere trajecten.

UEFA-baas Platini zegt steun Blatter op

Michel Platini heeft zijn vertrouwen in Sepp Blatter opgezegd. De voorzitter van de Europese voetbalbond vindt dat de FIFA-voorzitter moet aftreden. Dat heeft Platini vrijdag in gesprek met de Franse sportkrant L'Équipe gezegd. Blatter kondigde een dag eerder aan zich herkiesbaar te stellen voor een vijfde termijn.

"Ik denk dat de FIFA nieuwe, frisse adem nodig heeft", vertelt Platini. "In 2011 vroeg hij om onze steun en vertelde hij dat het zijn laatste termijn zou zijn."

De actie van Platini komt niet als een verrassing. Dinsdag opende de Europese voetbalbond bij monde van KNVB-voorzitter Michael van Praag en zijn Engelse collega Greg Dyke al de aanval op de 78-jarige Zwitser. Volgens de KNVB-voorzitter is Blatter te oud en is hij verantwoordelijk voor het slechte imago van de FIFA. "Mensen hebben de neiging om u niet meer serieus te nemen", zei de Nederlander.

Een dag later sloeg Blatter terug. Hij stelde zich gewoon herkiesbaar en noemde de actie van Van Praag de meest respectloze die hij ooit heeft meegemaakt.

Blatter staat sinds 1998 aan het roer bij de FIFA. De controversiële Zwitser ligt al geruime tijd onder vuur. De FIFA raakte de afgelopen weken wederom in opspraak. De Engelse krant The Sunday Times zegt over bewijzen te beschikken dat Qatar FIFA-functionarissen zou hebben omgekocht voor de toewijzing van het WK 2022.

Platini er nog niet over uit of hij zich kandidaat wil stellen voor de FIFA-verkiezingen van volgend jaar. Hij maakt bij de loting voor de Champions League, op 28 augustus in Monaco, zijn beslissing bekend.

'Zamel statiegeldflessen in via kunststofsysteem'

Frisdrankflessen zouden na afschaffing van het statiegeld het best via het inzamelsysteem voor kunststof kunnen worden ingezameld. Dat vinden bedrijven en brancheorganisaties uit de verpakkingssector. Donderdag stuurden zij een brief aan de Tweede Kamer waarin ze voor een samenvoeging binnen het Plastic Heroes-systeem pleiten.

De schrijvers van de brief willen dat het inzamelsysteem efficiënter wordt. Dat is 'noodzakelijk om het systeem betaalbaar te houden', schrijven zij "Dat is voor ons de enige logische keuze om nog betere resultaten te bewerkstelligen." Petflessen eveneens via dit systeem inzamelen is slimmer omdat consumenten hun afval dan makkelijker kwijt kunnen, in dezelfde inzamelbakken, vindt de branche.

Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA) schreef woensdag aan de Kamer dat het statiegeld op petflessen pas op zijn vroegst in juni volgend jaar wordt afgeschaft. De branche denkt dat die tijd moet worden gebruikt om de overgang voor te bereiden.

Partijen uit de verpakkingssector spraken vorig jaar af als doel te stellen om in 2020 52 procent van de kunststofverpakkingen te recyclen. Volgens de briefschrijvers vormen petflessen vijf procent van het kunststofafval.

[WK Hockey] Hattrick Reid-Ross leidt Zuid-Afrika langs Maleisië

Zuid-Afrika heeft het WK afgesloten op een elfde plaats. De mannen wonnen donderdag in de strijd om de elfde en twaalfde plaats met 6-2 van Maleisië. Vier jaar geleden in Bombay sloot Zuid-Afrika het mondiale toernooi af op een tiende plek.

Beide landen waren als zesde en laatste in hun groep geëindigd. Maleisië verloor alle pouleduels. Zuid-Afrika speelde één duel gelijk (0-0 tegen Zuid-Korea) en verloor de overige vier wedstrijden. De ploeg wist slechts twee keer te scoren, maar deed dat wel tegen de latere halve finalisten Nederland en Argentinië.

In het Kyocera Stadion lag het tempo in de beginfase niet al te hoog. Maleisië nam het initiatief en rukte een aantal maal op naar de Zuid-Afrikaanse cirkel zonder echt gevaarlijk te worden. De Zuid-Afrikanen kwamen af en toe over de middenlijn, maar creëerden ook vrij weinig kansen.

Maleisië kreeg na veertien minuten de eerste strafcorner van de wedstrijd, nadat Faizal Saari van de sokken werd gelopen door Rhett Halkett. De korte hoekslag werd door de Zuid-Afrikaanse defensie tot lange corner verwerkt.

Negen minuten voor rust kwam Maleisië op voorsprong. Firhan Asari dribbelde de cirkel in en schoot de bal tussen de benen van Erasmus Pieterse in het doel. Een minuut daarvoor had Zuid-Afrika de kans gehad om op voorsprong te komen. Een schot van Halkett werd door de Maleisische keeper Kumar Subramiam met de voet gered.

De tweede corner leverde Maleisië bijna de tweede treffer op. De inzet van Razie Abd Rahim werd door Pieterse gekeerd. De rebound was niet besteed aan Azlan Misron. De captain tikte de bal in goede positie naast het doel.
Zuid-Afrika tekende voor de eerste kans na rust. Justin Reid-Ross bracht Clinton Panther in stelling, maar zijn schoot werd gekeerd door de keeper. De rebound werd vervolgens over het doel geslagen.

De gelijkmaker liet niet lang op zich wachten. Wade Paton penetreerde de Maleisische cirkel en werd vervolgens in de rug gelopen door Saari. De scheidsrechter gaf een strafbal, een beslissing die ook na de gevraagde videoreferral bleef staan. Reid-Ross klaarde de klus door de bal in de bovenhoek te slaan.

Zuid-Afrika was beter de kleedkamer uitgekomen en nam het heft in handen. Maleisië kwam er niet meer aan te pas. Uit de eerste corner voor Zuid-Afrika maakte Reid-Ross er 1-2 van. Even later maakte Reid-Ross zijn hattrick door ook de tweede corner binnen te schieten. Op dat moment stond Maleisië met tien man op het veld. Nabil Mohd Noor zat met een gele kaart aan de kant na een overtreding op Austin Smith.

Met het derde doelpunt van Reid-Ross was de tegenstand van Maleisië definitief gebroken. Lloyd Norris-Jones maakte er 1-4 van. In de slotminuten liepen de Zuid-Afrikanen nog uit naar 1-6 via doelpunten van Austin Smith uit een strafcorner en Jean-Pierre de Voux. Het laatste woord was echter aan Maleisië. Shahrun Abdullah bepaalde de eindstand op 2-6.

Spilak wint etappe in Dauphiné, Kelderman tweede

Simon Špilak heeft de vijfde etappe in het Critérium du Dauphiné gewonnen. De Sloveen kwam na 184 kilometer solo over de streep in La Mure. Belkin-kopman Wilco Kelderman werd op veertien seconden tweede, gevolgd door Adam Yates van Orica-GreenEDGE. Špilak bezorgde Katusha het tweede dagsucces op rij.

Špilak ontsnapte op twintig kilometer van de streep in de beklimming van de Côte de Laffrey uit de kopgroep van zestien renners. De 27-jarige klimmer hield als enige van de vluchters stand tot aan de finish. Zijn ploeggenoot Joeri Trofimov won woensdag op vergelijkbare wijze de vierde etappe.

Naast de strijd in de kopgroep werd ook in het peloton oorlog gevoerd. In de afdaling van de Col de la Morte deed Alberto Contador een aanval op de leiderstrui van Chris Froome. De Spanjaard pakte iets meer dan een minuut voorsprong, maar door hard werk van Team Sky werd hij op achttien kilometer van de finish teruggepakt.

In de slotkilometers probeerde Yates weg te komen uit het uitgedunde peloton. De Australiër kreeg wittetruidrager Kelderman met zich mee. Froome had geen ploeggenoten meer over, dus moest hij het gat zelf proberen te dichten. Op de streep hielden Kelderman en Yates drie seconden voorsprong over.

Dankzij de tijdwinst en zes bonificatieseconden staat Kelderman nu samen met Contador gedeeld tweede in het klassement. Ze hebben twaalf seconden achterstand op geletruidrager Froome. Het Critérium du Dauphiné duurt nog drie dagen.

[WK Hockey] Engelse vrouwen winnen slag om elfde plek van België

De Engelse vrouwen hebben de eer gered. Door slechte uitslagen in de poule moest de nummer drie van de wereld in de laatste wedstrijd duelleren met België om de elfde plek op dit wereldkampioenschap. De Engelsen wonnen uiteindelijk de shoot-outserie. België moet genoegen nemen met een laatste plaats.

Donderdagochtend troffen, in de strijd om de elfde plek, twee ploegen elkaar die allebei meer hadden verwacht van dit wereldkampioenschap. Door groeiende successen in de afgelopen jaren hadden de Belgische vrouwen, met een elfde plek op de Olympische Spelen en een vierde plaats bij de EuroHockey Championships, op meer gehoopt dan een laatste plaats in de poule. De Engelsen, als derde gerangschikt op de wereldranglijst van de FIH, kenden een ronduit teleurstellend toernooi met slechts één winstpartij.

De vrouwen van bondscoach Pascal Kina speelden vanaf de aanvang op de aanval, zoekend naar een gaatje in de Engelse defensie. De opponent liet ze ver komen, maar het lukte de Red Panthers nog niet om te scoren. Engelands offensieve impulsen waren schaars, desalniettemin lukte het Sophie Bray een goal te maken halverwege de eerste helft.

Het tweede bedrijf startte in mineur, toen Ashleigh Ball per brancard het veld moest verlaten, toen zij haar knie lelijk verdraaide in een aanvallende actie. De aftocht van de Engelse international leidde een serie strafcorners in, die haar teamgenoten niet verzilverden.

De Belgen gaven niet op. Ze stonden nog even in overtal met elf tegen negen, ze wisselden hun keeper Aisling D’Hooghe voor een extra veldspeler, maar hoe ze ook probeerden, het wilde niet lukken. Tot de laatste seconde van de wedstrijd, toen onze zuiderburen de eerste strafcorner van de wedstrijd verdienden, die Stephanie De Groof binnen flatste.

Een shoot-outserie moest uitkomst bieden. Voor Engeland scoorden Susie Gilbert en Sally Walton, alleen Aline Fobe kon keeper Maddie Hinch passeren voor België. Daarmee leggen de Engelsen beslag op de elfde plek. België eindigt als twaalde dit WK.

[Sportblog] Blatter gaat los & Balotelli gaat trouwen

Elke week brengen we hier op FOK!sport het roddel- en randnieuws samen in één bericht. De grappige voorvallen, opmerkelijke nieuwtjes en de beste roddels kan je in deze berichten vinden. Elke woensdag, vatten we het leukste randnieuws voor jullie samen.

Blatter soepel in de heupen
De laatste weken zijn niet de makkelijkste uit de loopban van FIFA-voorzitter Sepp Blatter. Toch laat de Zwitser nauwelijks merken dat alle kritiek hem wat doet. Gisteren, tijdens een congres van de FIFA in Sao Paulo, gooide de 78-jarige er zelfs nog een ongemakkelijk dansje uit. Blatter werd op het podium vergezeld door Sportblog-favoriet Fernanda Lima die we nog kennen van de WK-loting. Lima moest ook wel een beetje lachen hoe de oude man zich liet tijdens een muzikaal intermezzo.


Sepp Blatter laat zich gaan (Bron: YouTube)

Mario Balotelli gaat trouwen
Voetballer Mario Balotelli heeft vlak voor aanvang van het WK voetbal in Brazilië zijn Belgische vriendin Fanny Neguesha ten huwelijk gevraagd, laat Novum weten. "Ze zei ja... de belangrijkste ja van mijn leven", zette de Italiaanse spits maandagnacht op Instagram.

Op de foto is de hand van het Brusselse model te zien met een diamanten ring, evenals van een tropisch strand bij nacht. "Daar heb ik haar gevraagd", schreef het enfant terrible, dat inmiddels al ter voorbereiding van het WK in Brazilië is. Italië speelt zaterdag de eerste wedstrijd tegen Engeland.

De superster van de Squadra Azzura stapt pas na het WK in het huwelijksbootje. Het stel is sinds vorig jaar bij elkaar. De relatie van de twee staat al tijden in de belangstelling van deze rubriek. Zo meldden we eerder (onterecht) dat het stel uit elkaar zou zijn en hebben we bericht over een slippertje van de voetballer.

Tweede helft begint zonder België
De Belgische hockeyvrouwen zijn tijdens de rust in de wedstrijd tegen Zuid-Korea waarschijnlijk in slaap gevallen. Terwijl de Aziaten al klaar stonden voor de tweede helft kwamen onze zuiderburen plots in alle haast het veld op rennen. In het hockey wordt er verwacht dat men gewoon op tijd is en dus begon het spel alvast. Gelukkig voor de Belgen konden ze met een dolle sprint nog net op tijd op het veld verschijnen om de vrije aanval van Zuid-Korea te stoppen. Nadat ook de keeper gearriveerd was - door haar zware kleding rende ze wat lastiger - kon de tweede helft dan ook voor België echt beginnen.


Daar komen dan eindelijk de Belgen (Bron: YouTube)

Wat denkt de voetballer op het voetbalplaatje?
Velen van onze lezers verzamelen ze of hebben ze ooit verzameld, de voetbalplaatjes. Zo snel mogelijk probeer je alle voetballers in het boek te krijgen zodat je lekker door een compleet boek kan bladeren en kijken wie er waar mee speelt. Maar sommige voetballers staan wel wat vreemd op de foto. Je vraagt je soms af waar ze nou aan dachten toen de foto gemaakt werd. Gelukkig is er nu het Twitter-account Panini Thoughts wat dit mysterie voor ons opheldert. Enkele leuke voorbeelden:

We zijn onder de indruk van Sharapova
En dan niet alleen van haar spel! De Russische tennisster won afgelopen weekend Roland Garros en dan is het de traditie dat de winnares met de Coupe Suzanne Lenglen bij de Eiffeltoren poseert. Voor de gelegenheid had de kampioene één van haar mooiste jurkjes uitgezocht. Altijd fijn om even zonder al dat gekreun van Sharapova te kunnen genieten.

Sharapova poseert voor de Eiffeltoren (Bron: NOS)

Sky Sports gaat Eredivisie uitzenden
Sky Sports gaat de komende vier seizoenen de Eredivisie uitzenden. Dit heeft de Enelse zender dinsdag laten weten. De Eredivisie zal worden uitgezonden op Sky Sports 5, een nieuw sportkanaal wat volledig in het teken zal staan van Europees voetbal.

Spectaculaire vangbal
Bij de cricketwedstrijd tussen Lancashire Lightning en de Yorkshire Vikings in de T20-competitie in Engeland is een bal op spectaculaire gevangen. Lancashire-batsman Tom Smith sloeg de bal en deze leek goed voor een zes. Adam Lyth and Aaron Finch wisten dat op spectaculaire wijze te voorkomen. Lyth sloeg de bal vanuit de lucht terug het veld in waardoor Finch de bal kon vangen. Smith ging uit voor 55 punten. Nottinghamshire won uiteindelijk de partij met 33 runs.


De spectaculaire vangbal (Bron: YouTube)

Klein zegt lidmaatschap 50Plus op

Kamerlid Norbert Klein heeft zijn lidmaatschap van 50Plus opgezegd nu het bestuur hem uit de partij wil zetten. Dat heeft Klein donderdag laten weten.

Volgens Klein is het bestuur niet bereid tot een oplossing te komen voor het conflict. "Drang, dwang en spierballentaal is de enige vorm van reactie die ik gekregen heb op mijn initiatieven voor een dialoog."

Door zijn lidmaatschap op te zeggen wil Klein naar eigen zeggen een royementsprocedure voorkomen, omdat dat 50Plus verder zou beschadigen.

Klein blijft in de Tweede Kamer actief als de fractie 50Plus/Klein.

Nieuwe trailer Sin City 2

Met minder dan drie maanden te gaan tot de première is deze week een nieuwe trailer vrijgegeven voor Sin City: A Dame To Kill For. Behalve bekenden uit de eerste Sin City film zullen in dit deel ook nieuwe gezichten te zien zijn, zoals Joseph Gordon-Levitt. 

De trailer werpt een blik op het verband tussen personages en geeft bovendien wat meer details van het verhaal weg. Ook dit keer diende Frank Millers werk als bronmateriaal en zoals bij de eerste film is Miller zelf regisseur, met Robert Rodriguez aan zijn zijde.

Sin City: A Dame To Kill For zal vanaf 28 augustus in de bioscoop te zien zijn.

[upd] Oranje beschikbaar in PES 2014

Konami heeft zojuist bekendgemaakt dat het vandaag data pack 7 uitbrengt die het Nederlands elftal en de huidige selectie toevoegt aan het spel.

Paar weken terug werd er ook al een download uitgegeven die de landen Brazilië, Frankrijk, Portugal en Australië toevoegde aan het spel. Vanaf vandaag kun je dus ook los gaan met Oranje.

Mocht je in het verleden al iets gewijzigd hebben aan de kleding van Oranje, dan zal je deze eerst moeten resetten voordat je de nieuw pack downloadt.

Update:15:20

De Jong

Kuyt

Kuipers krijgt leiding over Engeland - Italië

Scheidsrechter Björn Kuipers komt al op de derde dag van het WK voetbal in actie. De Nederlandse arbiter is donderdag door de FIFA aangesteld voor de Europese kraker tussen Engeland en Italië van zaterdag. Kuipers debuteert in de mondiale titelstrijd. Het is voor het eerst in twaalf jaar dat een WK-wedstrijd door een Nederlander wordt geleid.

Kuipers floot vorig jaar al de finale van de Confederations Cup. Vorige maand had hij ook de leiding over de eindstrijd van de Champions League. Kuipers, die twee jaar geleden ook bij het EK van de partij was, is de twaalfde Nederlandse arbiter op een WK. Jan Wegereef was in 2002 de laatste.

Kuipers wordt bijgestaan door zijn vaste assistenten Sander van Roekel en Erwin Zeinstra. De aftrap in de Arena da Amazônia in Manaus is om 18.00 uur Nederlandse tijd.

Uncharted 4: A Thief's End mogelijk het laatste deel van de serie

In een interview met IGN zei Nolan North, de stemacteur van Nathan Drake, dat Uncharted 4: A Thief's End mogelijk het laatste spel van de serie zou zijn. Wat passend is gezien de titel van het spel. 

''Op een moment hoor je gewoon te stoppen, en dat is op de top. Dit is volgens mij het laatste deel, hoewel niemand iets heeft bevestigd. Ook geloof ik dat dit het laatste deel is wat Naughty Dog wilt doen. Als dat het geval is hoop ik ook dat niemand ermee verder gaat. Ik geniet van de gedachte dat we inderdaad op de top eindigen, zo kunnen we meer hierop focussen en niet op een mogelijk vervolg. Het ziet er nu al geweldig uit.'' Aldus Nolan North.

Achter de schermen zijn er wel wat dingen gebeurt. Zo heeft de schrijfster van het verhaal, Amy Hennig, onverwacht Naughty Dog verlaten. En zijn ook de voormalige-director Justin Richmond en lead character artist Michael Knowland vertrokken

Noodtoestand Sierra Leone om ebola

Sierra Leone heeft de noodtoestand afgekondigd in het district Kailahun vanwege de ebolauitbraak. Het virus heeft in het land zeventien levens geëist.

Uit cijfers die de overheid donderdag gepresenteerd heeft blijkt dat er 46 bevestigde ziektegevallen zijn in het grensgebied met Liberia. Van nog eens 122 mensen wordt vermoed dat ze ebola hebben opgelopen.

Alle scholen in het gebied zijn gesloten en grote publieke bijeenkomsten, zoals in bioscopen en nachtclubs, worden verboden.

Zeker 231 mensen zijn sinds de uitbraak van de gevreesde ziekte omgekomen. Patiënten met ebola krijgen zowel inwendige als uitwendige bloedingen en er is geen remedie bekend. In Guinee, waar de uitbraak begon, zijn iets meer dan tweehonderd doden gemeld. De ziekte heeft zich ook verspreid naar Liberia, waar tot nu toe meer dan tien doden vielen.

Bellen 0900-nummer kost maximaal een euro

Het bellen naar een klantenservice met een 0900-nummer kost voortaan maximaal een euro plus de eigen belkosten. De maatregel is een gevolg van nieuwe consumentenregels, die vrijdag ingaan. Dat meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) donderdag.

Met de nieuwe regels wordt de consument beter beschermd, aldus de ACM. Bedrijven kunnen niet langer bijvoorbeeld twintig cent per minuut vragen voor een consult. "Hiermee heeft het voor bedrijven geen zin om mensen lang in de wacht te zetten, zoals weleens gebeurde", aldus een woordvoerder.

De consument krijgt ook op andere manieren meer rechten, aldus de ACM. Zo worden overeenkomsten die per telefoon worden afgesloten alleen geldig als de consument er schriftelijk mee heeft ingestemd.

Bovendien gaat de bedenktijd voor een per telefoon afgesloten akkoord naar veertien dagen, evenals die van aankopen boven de vijftig euro aan de deur. Informeert de verkoper de klant niet goed over de bedenktijd, dan kan die tijd oplopen naar maximaal een jaar. Bij telefonische verkopen moet de consument deze zelfs eerst nog schriftelijk bevestigen. 

De ACM startte donderdag een campagne om consumenten bewust te maken van de nieuwe regels. "We willen ze op hun rechten wijzen, maar het is uiteraard beter als de consument weet wat zij kunnen vragen", aldus ACM.

Verdachte Brussel niet meer tegen uitlevering

De verdachte van de moordpartij in het Joods Museum in Brussel verzet zich toch niet tegen uitlevering aan België. Dat liet hij donderdag weten tijdens een zitting in de rechtbank in Versailles, meldt de Belgische krant De Morgen.

De Fransman Mehdi Nemmouche wordt verdacht van het bloedbad dat eind mei werd aangericht in het Brusselse museum. De aanslag kostte vier mensen het leven.

Aanvankelijk verzette Nemmouche zich tegen uitlevering, maar daar is hij dus op teruggekomen. De Franse rechter liet weten dat 26 juni een beslissing wordt genomen over de uitlevering.

Federer na moeizaam begin verder in Halle

Roger Federer is zijn jacht op titelprolongatie bij het tennistoernooi van Halle moeizaam begonnen. De Zwitser (2) verloor donderdag in zijn tweederondepartij tegen João Sousa de eerste set, maar stelde daarna orde op zaken: 6-7 (6), 6-4 en 6-2. Federer, die de eerste ronde een bye had, treft in de kwartfinale Ivo Karlovic of Lu Yen-Hsun.

Federer won het Duitse grastoernooi al zes keer. Dit jaar is de mondiale wereldlijstaanvoerder Rafael Nadal ook van de partij.

Overheid kan besparen door persoonlijk contact

De overheid kan honderd miljoen euro per jaar besparen als ambtenaren vaker persoonlijk contact opnemen met mensen die een aanvraag doen of een klacht indienen. Dat staat in een donderdag verschenen advies van de Raad voor het openbaar bestuur (Rob).

Bij overheidsorganisaties die aandacht besteden aan persoonlijker contact, hebben burgers meer waardering voor de overheid en zijn ook ambtenaren tevredener. Ook zijn er zestig procent minder bezwaarprocedures, waarmee de overheid flink geld bespaart. Landelijke invoering van deze werkwijze zou een jaarlijkse besparing van honderd miljoen euro betekenen, zegt Rob-voorzitter Jacques Wallage.

Volgens Wallage moet persoonlijker contact met burgers van bovenaf worden gestimuleerd, te beginnen bij het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Doodsoorzaak Rik Mayall nog onbekend

Een autopsie heeft geen duidelijkheid gebracht over de doodsoorzaak van Rik Mayall. Het duurt nu mogelijk nog weken voor duidelijk is waaraan de komiek, die maandag onverwacht overleed op 56-jarige leeftijd, stierf. Dat schrijft de Britse krant Daily Telegraph donderdag.

Ook de vrouw van Mayall, Barbara Robbin, zei eerder deze week niet te weten waar haar man aan is overleden. De komiek is bekend van de series The Young Ones en Blackadder. Hij stond vorige week nog op de set van de Nederlandse film De Ontsnapping.

Iraaks parlement wijst noodtoestand af

Het Iraakse parlement heeft premier Nouri al-Maliki geen toestemming gegeven de noodtoestand af te kondigen. Er waren niet genoeg parlementsleden aanwezig voor een geldige stemming. Dat meldt de BBC donderdag. Het parlement stemt op een later moment nog eens.

Al-Maliki wilde meer macht in de provincie Nineveh, waar ISIS de macht heeft overgenomen. De afsplitsing van Al-Qaida is bezig met een opmars en zou de hoofdstad Bagdad tot op vijftig kilometer hebben genaderd.

Het offensief van ISIS baart veel landen grote zorgen. De ministers van buitenlandse zaken van de Europese Unie en de Arabische Liga zeiden te hopen dat Irak de opmars weet te stoppen. De NAVO heeft de situatie woensdag in een spoedzitting besproken.

Meldingen misstanden in prostitutie verdubbeld

Hoerenlopers hebben tussen juni 2012 en december vorig jaar 392 keer melding gemaakt van misstanden in de prostitutie. Ruim 250 tips waren reden voor de politie om een onderzoek te starten. Dat meldt Meld Misdaad Anoniem (M) donderdag op basis van eigen cijfers van hun campagne Schijn Bedriegt. 28 mensen zijn na onderzoek aangehouden.

Het aantal meldingen is bijna een verdubbeling van de hoeveelheid tips die het meldpunt kreeg bij een eerdere campagne tussen juni 2010 en december 2011. Toen kwamen 203 meldingen binnen.

In totaal betroffen 197 meldingen gedwongen prostitutie en bleken 240 tips te gaan over prostitutie op plaatsen waar het niet mocht. In een aantal gevallen ging de tip zowel over gedwongen prostitutie als over plekken waar prostitutie illegaal was.

De politie heeft na onderzoek meerdere malen aanhoudingen verricht, aldus het meldpunt. Zo leidde een anonieme tip in september naar een netwerk voor mensenhandel in Amsterdam, waar vier verdachten uit Litouwen en Albanië werden aangehouden. Hier werden dertien mogelijke slachtoffers aangetroffen, aldus het meldpunt.

De campagne richtte zich voornamelijk op bezoekers van prostituees. Volgens M. werden door online banners en chatfora op sekssites 85 duizend bezoekers naar campagnewebsites geleid waarop ze informatie vonden hoe ze anoniem dwang of uitbuiting konden melden. De chatfora werden met 131 duizend views goed bezocht.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) lanceerde donderdag in Amsterdam de nieuwe campagne van Meld Misdaad Anoniem. Naast de klanten van de prostituees wordt de nadruk deze keer gelegd op het informeren van de prostituees zelf. Ook worden zorgwerkers in de sector benaderd met informatie.

Terpstra verlengt bij Quick-Step

Wielrenner Niki Terpstra fietst de komende drie jaar nog in het shirt van Omega Pharma-Quick-Step. Dat meldt de Belgische wielerploeg donderdag. De 30-jarige Noord-Hollander heeft zijn contract verlengd tot 2017. Terpstra kende een sterk voorjaar met winst in Parijs-Roubaix en Dwars door Vlaanderen. Eerder werd hij met de ploeg twee keer wereldkampioen op de ploegentijdrit.

"Vier jaar geleden koos ik voor deze ploeg om te leren en groeien in de grote koersen waar ik van houdt", laat Terpstra weten. "Nu zie ik dat mijn inspanningen en mijn beslissing om naar OPQS te trekken, zich hebben uitbetaald." In 2011 kwam Terpstra over van Milram. Twee jaar geleden won Terpstra ook Dwars door Vlaanderen. In datzelfde jaar werd hij ook voor de tweede keer Nederlands kampioen.

IOC-baas blij met antidopingbeleid wielerbond

De voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) Thomas Bach is onder de indruk van de inspanningen van wielerbond UCI tegen doping. Bach had woensdag een ontmoeting met voorzitter Brian Cookson en andere leden van de internationale wielerfederatie om te praten over maatregelen om de sport op te schonen. "De inzet is indrukwekkend", stelde Bach.

Cookson werd vorig jaar verkozen tot voorzitter van de UCI. De Brit stelde een onafhankelijke commissie aan om het dopingverleden van het wielrennen te onderzoeken. "Het was goed om te zien dat iedereen vecht voor schone atleten", laat Bach weten.

Paus hoopt dat WK voetbalfeest wordt zonder racisme

Paus Franciscus hoopt dat het WK voetbal een voorbeeld voor teamwork en solidariteit wordt en geen tentoonspreiding van racisme en hebzucht. Dat vertelt de voetbalminnende Argentijn in een videoboodschap, die voorafgaand aan de openingswedstrijd tussen Brazilië en Kroatië wordt uitgezonden op de Braziliaanse televisie.

Paus Franciscus vertelt verder dat het WK een feest van de 'solidariteit tussen de verschillende volkeren moet worden'. "Sport is niet alleen een vorm van entertainment, maar ook - en vooral zou ik zeggen - een hulpmiddel om goede eigenschappen van mensen te bevorderen en te helpen bouwen aan een vreedzamere samenleving."

Volgens de paus leert het voetbal drie lessen die de wereldvrede kunnen bevorderen: de noodzaak om hard te trainen en te werken, het belang van fair play en samenspel en de noodzaak om tegenstanders te respecteren.

Het is onduidelijk hoe de paus, die al zijn hele leven fan is van de Argentijnse club San Lorenzo, de voortgang van Argentinië op het WK gaat volgen. Hij heeft geen televisie in zijn woning in het Vaticaan.

Vriendschap Sabia en Sylvie helemaal voorbij

Van de vriendschap tussen Sabia Engizek en Sylvie Meis is na alles wat er gebeurd is helemaal niets meer over. "Als er nog iets is, is het vanwege Damián", zegt Engizek donderdag volgens Bild in een uitgebreid interview in het Duitse blad Gala. "Maar voor de rest is een 'relatie' er praktisch niet."

Damián is de zoon van Meis en Rafael van der Vaart. Nadat het huwelijk van Meis en Rafael van der Vaart uit elkaar was gespat, kreeg Engizek een relatie met de voetballer. Later vertelde ze in de media uitgebreid over alle affaires die Meis tijdens haar huwelijk met Van der Vaart zou hebben gehad en bekoelde hun vriendschap.

In het interview met Gala herhaalt Engizek verder dat ze nog steeds droomt van een liefdesbaby met Van der Vaart en dat ze met hem wil trouwen. "We willen heel graag samen een kindje", aldus Engizek, die eind vorig jaar na negentien weken een miskraam kreeg. "Er bestaat geen groter geluk dan kinderen."

Far Cry 4 had bijna speelbare vrouwen

Het gaat erg lekker met Ubisoft, het tweede spel in korte tijd dat geen speelbare vrouwen heeft. Zo had Far Cry 4 ook bijna speelbare vrouwen in de co-op modus vertelt director Alex Hutchinson tegen Polygon. 

''Het is erg deprimerend want het was bijna mogelijk, we waren centimeters ervan verwijdert dat spelers konden kiezen welk geslacht ze wilden spelen wanneer iemand jou uitnodigde om co-op te doen. Het zou gewoon te veel werk kosten om het mogelijk te maken, we hadden de animaties niet. Dan zou je een vrouw zien die als een man zou lopen en praten.'' Aldus Alex Hutchinson. Ook zegt hij dat het in de toekomst wel zou kunnen, wanneer de technologie het toestaat. ''We hebben ons best gedaan, het is niet zomaar een knop dat je om kan zetten en klaar bent.''

Far Cry 4 komt uit op 20 november voor Xbox 360, Xbox One, PlayStation 3, PlayStation 4 en pc. 

Vrouwen staan massaal droog om WK

Voetbalhatende mannen kunnen de komende weken flink hun slag slaan bij bezette vrouwtjes. Laatsgenoemden staan namelijk massaal droog dit WK. Menig man kijkt de komende tijd liever naar voetballende kerels en ballen dan dat zij lekker van bil gaan met hun vrouw.

Uit een onderzoek onder tweeduizend mannen, dat werd uitgevoerd in opdracht van Durex, blijkt dat maar liefst twee op de vijf mannen seks de komende afzweert. Zij kijken liever tot diep in de nacht voetbal.

De mannen die wel zijn te porren voor een potje stoeien in de slaapkamer, maken zich er met een jantje-van-leiden vanaf. Maar liefst 42 procent van de rampetampers propt hem snel even naar binnen, stoot een paar keer en gaat dan weer voetbal kijken. Nog eens 37 procent laat hun vriendin wel alle hoeken van de kamer zien, maar dan alleen als de tv tijdens de seks aan blijft op het voetbalkanaal.

Ruim een kwart van de mannen gaat echter nog veel verder. Terwijl zij de vrouw op hun spermaspeer laten balanceren, zitten zij aan de wedstrijd te denken. Weer eens wat anders dan de buurvrouw, zullen we maar zeggen.

Uw verslaggever is uiteraard goed voorbereid en heeft wel aan vrouwlief gedacht. Hij heeft haar namelijk onlangs een vibrerend eitje cadeau gedaan. Met afstandsbediening, dat dan weer wel...

Rebellen rukken op richting Bagdad

De extremistische rebellengroep Islamitische Staat in Irak en de Levant, een afsplitsing van Al-Qaida, rukt op naar de Iraakse hoofdstad Bagdad. Dat heeft het terreurnetwerk donderdag gezegd.

Woordvoerder Abu Mohammed al-Adnani zei dat de soennitische groep nog een oude rekening te vereffenen heeft met de sjiitische regering van Nouri al-Maliki. Al-Adnani dreigde ook de zuidelijke steden Karbala en Najaf in te zullen nemen. Daar staan twee van de heiligste gebouwen binnen de sjiitische islam.

De afgelopen dagen nam de groep verschillende Iraakse steden in. Zondag begon het terreurnetwerk met de belegering van Mosul, de dagen erna werden Tikrit en Baiji ingenomen.

Gekibbel in Japans-Chinees luchtruim

Japanse F-15 gevechtsvliegtuigen hebben woensdag een Chinees TU-154 toestel gevolgd en zijn dit vliegtuig tot op dertig meter genaderd. Hierdoor is de veiligheid van het Chinese toestel 'ernstig in gevaar' gekomen. Dat heeft het Chinese ministerie van defensie donderdag gezegd.

Japan ontkende de Chinese bewering en blijft bij de verklaring die het woensdag deed uitgaan. Twee Chinese SU27 gevechtsvliegtuigen hadden volgens die lezing een Japans toestel in gevaar gebracht door zeer dicht in de buurt te vliegen.

Japan tekende woensdag diplomatiek protest aan tegen China vanwege het incident. Donderdag riep het ministerie van buitenlandse zaken de Chinese ambassadeur op het matje. China op zijn beurt beschuldigde Japan ervan de 'feiten te negeren, het slachtoffer de schuld te geven, met modder te gooien en het zogenoemde Chinese gevaar op te blazen'.

Rijksmuseum schaft oudste prent haringschuit aan

Het Rijksmuseum heeft een gravure gekocht met met de oudste afbeelding van een haringschuit. De prent is ongeveer in 1480 gemaakt en is daarmee een van de vroegste gravures uit de Nederlanden, maakt het museum in Amsterdam donderdag bekend.

Waarschijnlijk is het werk gemaakt door goudsmid Willem Vanden Cruce uit Brugge. Volgens Het Rijksmuseum zijn vroege afbeeldingen van vissersschepen zeer bijzonder. Op de prent staat een laatmiddeleeuws scheepstype dat rond het einde van de veertiende eeuw werd gebouwd, omdat de vraag naar vis bleef stijgen.

In een haringbuis konden vijftien tot twintig mannen met een lang drijfnet een grotere vangst binnenhalen. De vis werd aan boord gekaakt, ingezouten en in tonnen verpakt waardoor de vis langer houdbaar bleef. 

Het Rijksmuseum maakt de aanschaf bekend op de eerste dag van het haringseizoen. Het eerste vaatje Hollandse Nieuwe werd woensdag geveild voor 56.500 euro.

Dochtertje Peter Jan Rens heet Djelisa Annieta

Peter Jan Rens en zijn vriendin Virginia hebben hun dochtertje Djelisa Annieta genoemd. Dat maakte de presentator donderdag bekend via Facebook. Djelisa kwam woensdag om 13.37 uur ter wereld.

"We hebben de mooiste en grappigste baby van de wereld", jubelde de kersverse vader. Djelisa is het eerste kind voor de 63-jarige Peter Jan en de 42 jaar jongere Virgina. Beiden hebben al kroost uit eerdere relaties.

Bij de bekendmaking van de naam plaatste Rens twee foto's van zijn dochter, die ongeveer een maand te vroeg geboren werd. Daarop is te zien dat het meisje na haar geboorte een roze mutsje kreeg.

C&A roept babyjasjes terug om verstikkingsgevaar

C&A roept een partij babyjasjes terug vanwege verstikkingsgevaar. De knopen van de jasjes kunnen losraken, laat de winkelketen donderdag weten. De jassen zijn inmiddels in heel Europa uit de handel gehaald.

Uit laboratoriumtests is gebleken dat de knopen 'in uitzonderlijke gevallen' kunnen loskomen. C&A wil daarom geen risico nemen en roept de jasjes in heel Europa terug. Klanten krijgen het aankoopbedrag terug.

Het gaat om rode en roze babyjasjes met de artikelnummers 3860179 en 3860692. In Nederland zijn er daar dit seizoen in totaal tweeduizend van verkocht, laat een woordvoerder weten.

Pedohulplijn vierhonderd keer benaderd

Bijna vierhonderd mensen hebben in de eerste twee jaar van Stop it Now! contact opgenomen met de hulplijn voor pedofielen. Meer dan vijftig bellers zijn inmiddels in langdurige behandeling gegaan. Dat meldt de hulplijn donderdag.

De hulplijn werd in april 2012 gelanceerd. In het eerste jaar belden 148 mensen en mailden er zestien. In het tweede jaar waren dat 193 bellers en dertig mensen die mailden, blijkt uit het donderdag gepresenteerde jaarverslag over beide jaren.

In totaal waren er de afgelopen twee jaar bijna vijfhonderd zogenoemde contactmomenten. Hierbij gaat het zowel om unieke bellers of mensen die mailen, als om mensen die vaker hebben gebeld of gemaild. In totaal waren er de afgelopen twee jaar 255 contactmomenten met mensen met zorgen over het eigen gedrag of gevoelens voor kinderen. Met mensen die zich zorgen maakten over het gedrag van iemand uit hun omgeving, waren er 139 contactmomenten.

De meeste mensen die zich zorgen maken over hun mogelijk pedofiele neigingen zijn mannen. Per jaar belden gemiddeld drie vrouwen die zich zorgen maakten over hun gevoelens.

Hoe groot de doelgroep van de hulplijn precies is, is onduidelijk. Over hoeveel pedofilie voorkomt, is volgens de hulplijn nog weinig bekend. In internationaal onderzoek wordt het voorlopig gehouden op een tot drie procent van de mannelijke bevolking, wat in Nederland neerkomt op 60.000 tot 180.000 mannen.

De hulplijn is een initiatief van het Meldpunt Kinderporno op Internet en de polikliniek de Waag. Ook hulpverleners en professionals die behoefte hebben aan advies of informatie kunnen contact opnemen met Stop it Now!, dat oorspronkelijk uit de Verenigde Staten komt.

Werkstraf voor Hagenaar die hond doodtrapte

Een man uit Den Haag die een hond zo erg mishandelde dat het dier doodging heeft daarvoor een werkstraf gekregen van 160 uur, waarvan zestig uur voorwaardelijk. Hij moet zich ook laten behandelen voor zijn agressie, oordeelde de politierechter in Den Haag donderdag. De straf is gelijk aan de eis van justitie.

De 29-jarige man zorgde vorig jaar al een paar maanden voor de hond van een vriendin toen hij in maart vorig jaar aangifte deed van de mishandeling van het dier. Hij zei dat de hond in het Zuiderpark door een groep Antilliaanse jongens was toegetakeld. Het beest zou vervolgens thuis zijn bezweken.

Tijdens het onderzoek van de politie ging het er steeds meer op lijken dat de man de hond zelf had mishandeld. De politie had daar een week voor de dood van het dier ook al een melding over gehad. Agenten konden daar toen niets mee omdat het beest toen geen zichtbare verwondingen had.

Toen buren en medewerkers van de fietsenwinkel onder de woning van de aangever vertelden al vaker schop- en stompgeluiden te hebben gehoord, was voor de politie duidelijk dat de man waarschijnlijk zelf de dader was. In juli werd hij vervolgens gearresteerd. De Hagenaar ontkent nog steeds dat hij verantwoordelijk is voor de dood van de hond.

[Update] Meer dan 3.000 handtekeningen voor AC-petitie

Onlangs maakte Ubisoft bekend dat er geen vrouwen speelbaar zouden zijn in Assassin's Creed: Unity. Jessica Smith is het daar niet mee eens en startte een petitie. Ondertussen heeft die petitie meer dan 3.000 handtekeningen.

''Deze petitie is gestart om onze teleurstelling in Ubisoft aan te duiden. Ubisoft-fans vinden het jammer dat er geen speelbare gekleurde mensen en vrouwen zijn in de co-op modus van de aankomende Assassin's Creed: Unity. We geloven dat de Assassin's Creed-series niet de eisen van zijn spelers goed genoeg begrijpt. Dat er geen vrouwen speelbaar zijn zou door een te kort van middelen komen en een ethnische minderheid zou niet eens aan gedacht zijn. Representatie is een belangrijk iets en in een spel wat zegt dat het 5.000 NPCs heeft is dit niet genoeg.'' Aldus Jessica Smith.

Wat vinden jullie ervan? Is het belangrijk dat er genoeg diversiteit als geslacht en huidskleur is in een spel? Of doet het er niet zoveel toe? 

Update 14:08
De directeur van Assassin's Creed Unity, Alex Amancio, heeft een reactie gegeven op de petitie.

“Wij vinden dat de Assassin's Creed-serie (…) niet aan alle noden voorziet van de demografie (van de fans). Representatief zijn is belangrijk en in een spel waar 5000 NPC’s voorkomen, hebben wij het niet goed genoeg gedaan. (…) Dat gedoe over ‘animaties’ had er niets mee te maken. (…) Nogmaals, we vertellen het verhaal van Arno – het is het verhaal van dat personage. De reden dat we het gezicht veranderen en het lichaam houden is omdat we mensen de spullen, die zij oppakken tijdens het ontdekken van het spel, willen laten tonen (aan elkaar). Daarom hebben wij (die feature) gehouden.”

Startverbod Duval voor Le Mans

De Audi met startnummer 1 mist tijdens de 24 uur van Le Mans bestuurder Loïc Duval. De Franse autocoureur die vorig jaar de beroemde langeafstandsrace won mag op doktersadvies zaterdag niet starten.

Duval crashte woensdag zwaar tijdens de training. Hoewel de 32-jarige coureur met slechts enkele schrammen uit zijn verwoeste bolide stapte, vinden de artsen het onverstandig dat hij alsnog gaat racen.

De Spanjaard Marc Gene vervangt Duval in de Audi. Hij zal het stuur afwisselen met de Braziliaan Lucas di Grassi en de Deense Le Mans-legende Tom Kristensen, die jaagt op zijn tiende zege in de 24-uursrace.

Startverbod Duval voor Le Mans
Startverbod Duval voor Le Mans (Foto: ANP)

Wel één 500 meter op Olympische Spelen

Op het ISU-congres in Dublin is het voorstel om op de Olympische Winterspelen nog maar één in plaats van twee 500 meters te rijden aangenomen. Deze beslissing is opvallend, omdat woensdag hetzelfde voorstel voor de WK afstanden niet is aangenomen. Hierdoor zal op de WK de 500 meter nog wel dubbel worden verreden en op de Winterspelen niet.

Er werden op het congres nog andere voorstellen besproken met betrekking tot de Olympische Spelen. Het congres ging unaniem akkoord met het voorstel om de mass start olympisch te maken. Het aantal deelnemers per land op de vijf kilometer voor dames en de tien kilometer op de Spelen en de WK afstanden voor heren terug te schroeven naar twee rijders per land. Dit houdt in dat een clean-sweep voor één land op deze afstanden niet meer mogelijk is.

De voorstellen die betrekking op de Spelen hebben moeten nog worden overgenomen door het Internationaal Olympisch Comité. Verder wil de ISU voor het WK sprint en het WK allround het aantal maximale deelnemers per land terugbrengen van vier naar drie. 

Den Haag heeft ook coalitieakkoord

Den Haag krijgt bijna drie maanden na de gemeenteraadsverkiezingen een nieuw college. D66, de Haagse Stadspartij, PvdA, VVD en CDA presenteren donderdagmiddag hun coalitieakkoord. Dat gebeurt om 14.00 uur in de voormalige Caballerofabriek in de hofstad, meldt de gemeente. Eerder op de dag bleek dat ook Amsterdam een nieuw college heeft.

De Haagse coalitie heeft de bouwplannen voor het omstreden cultuurpaleis met de naam Spuiforum geschrapt. Er komt wel een ander gebouw waar het Nederlands Dans Theater, het Residentie Orkest, het Koninklijk Conservatorium en de stichting Dans- en Muziekcentrum een thuis vinden.

De afgelopen dagen werd bekend dat de partijen investeren in zorg, economie en armoedebestrijding. Ook wil het nieuwe college dat er een oplossing komt voor de Scheveningse pier die sinds oktober is afgesloten, weet Omroep West.

Grote afwezige in de coalitie is de Haagse afdeling van de PVV, na D66 de tweede partij van de hofstad met zeven zetels. Het Haagse politieke landschap is na de verkiezingen van 19 maart flink versnipperd. De gemeenteraad telt 45 zetels, die worden bezet door veertien partijen die in grootte variëren van een tot acht zetels.

Go Ahead huurt Van der Hart van Ajax

Ajax verhuurt Mickey van der Hart voor een seizoen aan Go Ahead Eagles. Dat melden de clubs donderdag. De 19-jarige keeper heeft ook een mondeling akkoord bereikt met Ajax om zijn contract in Amsterdam tot medio 2016 te verlengen.

Van der Hart speelde afgelopen seizoen 27 wedstrijden voor Jong Ajax in de Jupiler League en kwam twee keer uit voor Jong Oranje. Vorige maand sprak Van der Hart nog de wens uit om tweede keeper bij Ajax te worden indien huidig reservedoelman Kenneth Vermeer vertrekt. Diens kansen op een transfer zijn mogelijk iets geslonken nu hij niet met Oranje mocht naar het WK.

"Ik denk dat hij de beste keeper van zijn generatie is", zegt Go Ahead-trainer Foeke Booy op de clubsite over Van der Hart. "Hij past perfect in ons systeem, heeft een goede uitstraling, talent, lengte, is Nederlands en kan zeer goed meevoetballen." Go Ahead zag dit seizoen met Eloy Room en Stephan Andersen twee doelmannen vertrekken uit Deventer.

Bridesmaids-team komt met nieuwe komedie

Kristen Wiig en Annie Mumolo bundelen na Bridesmaids weer hun krachten. De twee werken aan een komedie waarin ze twee vriendinnen die in de schulden zitten. Wiig en Mumolo schrijven ook het scenario, produceren de film en Wiig maakt haar regiedebuut. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

"We gaan een paar maanden een grot in om het scenario af te ronden", verklaren de twee. "Een echte grot. We vonden een grote en we zetter er een bank in." Wiig en Mumolo werden in 2012 genomineerd voor een Oscar voor hun scenario van Bridesmaids, waarin Wiig ook de hoofdrol speelt.

"Kristen en Annie beloofde me dat de film zwaar en dramatisch zou zijn en dat is precies waar de wereld op zit te wachten", grapt producent Tom Rothman. "Dus we hapten meteen toe."

Mumolo schreef daarna in haar eentje het scenario van het drama Joy dat door David O. Russell wordt verfilmd met Jennifer Lawrence in de hoofdrol. Wiig stortte zich na het succes van Bridesmaids vooral op filmrollen. Zo was ze dit jaar te zien in Anchorman 2: The Legend Continues en in november in het drama The Skeleton Twins.

'Lodewijks nieuwe keeperstrainer Nederlands elftal'

Patrick Lodewijks wordt de nieuwe keeperstrainer van het Nederlands elftal. Dat meldt De Telegraaf donderdag. De 47-jarige oud-doelman moet de opvolger worden van Frans Hoek, die met Louis van Gaal meegaat naar Manchester United. Lodewijks is nu actief bij Feyenoord als keeperstrainer en trainer van de beloften.

Lodewijks zou de functies bij Oranje en Feyenoord moeten gaan combineren. Feyenoord-coach Fred Rutten heeft Lodewijks toestemming gegeven om bij het Nederlands elftal aan de slag te gaan. De KNVB wil nog niets zeggen over de aanstelling van Lodewijks, laat de bond weten vanuit Brazilië.

Brits terreurproces mag deels in het geheim

Een proces tegen twee terreurverdachten in Groot-Brittannië mag deels in het geheim worden gevoerd. Dat heeft het Britse Hof van Beroep donderdag besloten. Critici spreken van een gevaarlijk precedent.

Een rechter gaf vorige maand opdracht het proces tegen de twee mannen, AB en CD genoemd, buiten zicht van het publiek en de media te voeren. Vertegenwoordigers van media gingen hier niet mee akkoord en tekenden beroep aan.

De drie rechters van het Hof van Beroep oordeelden dat sprake is van een 'uitzonderlijke' rechtszaak. Om die reden mag de kern van de zaak plaatsvinden buiten publiek en pers om, aldus het hof.

Rechter: doodgeboren kind mag niet bij het afval

Ziekenhuizen in lidstaten van de Europese Unie mogen de lichamen van doodgeboren kinderen niet ongevraagd verwerken als medisch afval. Dat heeft het Europees Hof voor de Mensenrechten donderdag bepaald. De zaak was aangespannen door een Kroaat tegen een ziekenhuis in Split.

In 2003 beviel een Kroatische vrouw van een doodgeboren kind. Na de bevalling wilden de ouders het stoffelijk overschot niet meenemen en vroegen zij het ziekenhuis voor een lijkschouwing en begrafenis te zorgen. Toen de ouders later de begraafplaats van hun kind wilden weten, kon het ziekenhuis hun geen informatie verschaffen. Later bleek dat het lijkje zonder medeweten van de ouders als medisch afval was verwerkt.

Volgens het Hof heeft het ziekenhuis hiermee artikel 8 van de Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, het recht op de eerbiediging van privé-, familie- en gezinsleven, geschonden. Het ziekenhuis had niet het recht om een doodgeboren kind zonder medeweten of toestemming van de ouders bij het afval te doen.

Het Hof beval Kroatië de vader van het kind een schadevergoeding van 12.300 euro te betalen.

FOK! pro-NL, anti-Portugal en -Spanje

Hoewel FOK!'ers het niet met elkaar eens zijn welke landen toegejuicht moeten worden op het WK dat vandaag begint, is wel duidelijk aan welke ploegen de gemiddelde FOK!'er een broertje dood heeft.

Je eigen meest en minst favoriete ploegen doorgeven? Dat kan hier!

In het 'Top 5'-topic in WK worden users gevraagd hun favoriete en minst favoriete voetballanden op een rijtje te zetten. Na 100 posts valt op te maken dat men vóór Nederland is en tégen Spanje, Portugal, Griekenland en Frankrijk.

De Top 10 favoriete landen tot dusver:
1. Nederland 37 (+42, -5)
2. Japan 15 (+15)
3. Engeland 11 (+18, -7)
4. Zwitserland 10 (+10)
5. Bosnië 9 (+9)
6. België 9 (+26, -17)
7. Kroatië 7 (+7)
8. Honduras 6 (+7, -1)
9. Argentinië 6 (+11, -5)
10. Chili 5 (+6, -1)

Nederland behaalde na 100 posts in het topic een totaal van 37 punten. Onze zuiderburen komen op 9 punten uit met +26 en -17. Ook de Duitsers zijn niet bij iedereen geliefd: hun schamele puntentotaal komt door 19 plusjes tegenover 14 minnetjes.

Sommige landen worden unaniem geplust, waaronder Bosnië, Kroatië, Australië, Costa Rica, Ghana en Polen. Tegelijkertijd worden er alleen maar minnetjes uitgedeeld aan Griekenland: 18 stuks al.

De Top 10 tot op heden minst geliefde landen:
1. Portugal -38 (+2, -40)
2. Spanje -23 (+7, -30)
3. Griekenland -18 (-18)
4. Frankrijk -16 (+4, -20)
5. Brazilië -7 (+9, -16)
6. Rusland -6 (+1, -7)
7. Uruguay -6 (+4, -10)
8. Italië -4 (+5, -9)
9. Iran -4 (+2, -6)
10. Kameroen -3 (+1, -4)

Staat een bepaald land voor je gevoel veel te hoog of te laag? Deel dan in het Top 5-topic je eigen plusjes en minnetjes uit.

Kim Jong Un censureert Noord-Koreaans weerbericht

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un heeft de meteorologische dienst in zijn land censuur opgelegd vanwege 'incorrecte' weersvoorspellingen. Dat heeft persbureau AFP donderdag gemeld. Kim is woedend op de weerdienst en zegt dat hun wetenschap niet deugt.

"Er zijn veel foute voorspellingen doordat de meteorologische observaties niet op een moderne en wetenschappelijke manier hebben plaatsgevonden," zei Kim. Hij roept de dienst op om zijn werk en apparatuur 'fundamenteel' te verbeteren. Correcte en nauwkeurige weersvoorspellingen zijn nodig om de 'levens en eigendommen' van het volk te beschermen tegen natuurrampen die worden veroorzaakt door het 'abnormale klimaatfenomeen', aldus Kim.

Het is ongebruikelijk dat de Noord-Koreaanse leider openlijk kritiek uit op overheidsinstellingen. Noord-Korea heeft regelmatig te lijden onder natuurrampen, zoals overstromingen, orkanen en droogte. De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) bood Noord-Korea donderdag aan te helpen zijn weersvoorspellingen te verbeteren.

Developers teleurgesteld in Ubisoft

Het feit dat er geen vrouwelijke speelbare personages in Assassin's Creed Unity zitten valt niet iedereen goed. Een aantal developers noemt de argumenten van Ubisoft (werk- en tijdsdruk) ook onzin en keuren de beslissing af.

Joakim Sandberg (indie developer, WayForward)

Rhianna Pratchett (Tomb Raider, Heavenly Sword)

Jonathan Cooper (Naughty Dog)

Tim Borelli (5th Cell)

We zijn benieuwd of Ubisoft nog terug gaat komen op deze beslissing.

Nintendo laat nieuwe indie games zien

Nintendo heeft op hun YouTube kanaal een heleboel trailers online gezet van indie games die beschikbaar gaan komen op hun systemen. Naast wat nieuwe delen op al bestaande games zijn er ook nieuwe titels te vinden.

Moon Chronicles: Episode 2
Dit is de tweede episode van de Renegade Kid's remake. 

A.N.N.E
Adeventrue game die via Kickstarter tot leven is gekomen.

Thorium Wars: Attack of the Skyfighter
De opvolger van de DSiWare game Thorium wars

Chariot
Puzzle game met co-op modus.
  

6180 the moon
Een platform game met vrolijke ambient muziek die eigenlijk alleen gemaakt was voor de pc.

Gunman Clive 2
Dit vervolg op het populaire 3DS spel bevat nieuwe elementen met omgekeerde zwaartekracht en boss fights met een dinosaurus,

Link is mannelijk

Na de onthulling van het prachtige The Legend of Zelda voor Wii U verschenen er op internet wat discussies over de hoofdpersoon uit de trailer. Was het Link, of misschien Zelda zelf? Het zou ook de zus van Link kunnen zijn?

Producer van de Zelda-serie Eiji Aonuma gooide eergisteren ook nog wat olie op het vuur door te zeggen dat 'niemand heeft gezegd dat de persoon Link zou zijn'. Nu blijkt dat hij dit meer als grap heeft bedoeld en dat het personage uit de trailer wel degelijk Link is: "Actually that comment I made jokingly. It's not that I said that it wasn't Link. It's that I never said that it was Link. It's not really the same thing, but I can understand how it could be taken that way.

It seems like it has kind of taken off where people are saying 'oh it's a female character' and it just kind of grew. But my intent in saying that was humour. You know, you have to show Link when you create a trailer for a Zelda announcement."

Nu kunnen we gelukkig allemaal weer rustig slapen.

Link bij dezen definitief mannelijk
Link definitief mannelijk

Juf (35) beft tienermeisje in klas

Het 'geile juffen'-bericht van vandaag neemt ons mee naar het altijd zonnige Californië. Een 35-jarige lerares uit Placentia heeft daar vier jaar lang een seksrelatie gehad met een destijds minderjarig meisje. Tussen 2004 en 2008 werd er veelvuldig geschaard en gebeft in een klaslokaal van Valencia High School.

Rebecca Eileen Diebolt werd gisteren onaangenaam verrast toen zij boodschappen wilde doen in Brea. Terwijl ze net haar auto parkeerde, kwam Bromsnor haar in de boeien slaan. Dit omdat de mooie docente Taalkunsten een buitensporige relatie heeft gehad met een scholiere.

In 2004, het meisje was slechts 15 lentes jong, sloeg de vonk over tussen Diebolt en het tienermeisje. Het stel kreeg een heuse seksrelatie. Hierin vond vele malen orale seks plaats.

Ook werd het meisje diverse keren door de geile juf gepenetreerd, zo laat de politie weten. De geile onderonsjes vonden na schooltijd plaats in het klaslokaal, of bij Diebolt thuis. Ook toen het meisje eenmaal was afgestudeerd, bleef de relatie in stand.

Uiteindelijk is de docente, die overigens keurig getrouwd is, gisteren gearresteerd. Haar borgsom is vastgesteld op 100.000 dollar. De politie onderzoekt nog of zij meer slachtoffers heeft gemaakt.

DieboltDe geile juf in kwestie. Nice?
Foto: Placenta Police Dpt.

Conan O'Brian onthult boxart Smash Bros.

Conan O'Brian, bekend van zijn talk show Conan, mocht voor zijn item Clueless Gamer de vechtgame Super Smash Bros. for Wii U spelen. Aangezien Conan totaal geen idee lijkt te hebben wat betreft leverde dit nogal wat hilarische momenten op.

Clueless Gamer voor Smash Bros. kun je hieronder bekijken. Grootste nieuws is echter niet het feit dat Conan de game speelt, maar dat hij de boxart heeft ontworpen.

De boxart voor Smash Bros., ontworpen door Conan O'Brian

Plácido Domingo geeft zesde WK-concert

Operazanger Plácido Domingo geeft voor de zesde keer in zijn leven een concert voor de WK-finale. De Spaanse artiest geeft op 11 juli in Rio de Janeiro een concert in het Maracana Stadium, waar twee dagen later de finale wordt gespeeld. Ook pianist Lang Lang, sopraan Ana Maria Martinez en dirigent Eugene Kohn spelen mee.

De 73-jarige Spaanse operazanger geeft sinds 1970 bij elk WK een concert, behalve in 1978 in Argentinië. Voor de WK-finale in 1982 in Spanje zong hij het themaliedje El Mundial. Voor het concert in Brazilië brengt hij klassieke muziek ten gehore en Braziliaanse liedjes.

"Ik denk altijd dat muziek en sport de twee grote dingen zijn die mensen begrijpen zonder de taal te spreken", legt Domingo uit. "Ik heb vrienden over de hele wereld die fan zijn van muziek en voetbal. Het is geweldig om zo veel mensen te zien die ik ken."?

Sportcoach op Sint Maarten vast voor ontucht

Op Sint Maarten is een sportcoach aangehouden op verdenking van ontucht met minderjarigen. Tegen de 48-jarige man zijn meerdere aangiften gedaan van verkrachting en seksueel misbruik, meldt het Openbaar Ministerie op het Caribische eiland.

De man is woensdag aangehouden in zijn huis. De politie heeft zijn huis doorzocht en computers en andere gegevensdragers in beslag genomen.

'Slaafgarnalen' uit Belgische winkelschappen

Supermarktketens in België halen producten uit hun schappen waar mogelijk garnalen in zijn verwerkt die met behulp van moderne slavernij zijn geproduceerd. Dat meldt de Belgische krant De Standaard. Het zou vooral gaan om Thaise kant-en-klaarmaaltijden.

The Guardian onthulde eerder deze week dat het voer dat wordt gebruikt voor kweekgarnalen dikwijls geproduceerd wordt onder mensonterende omstandigheden. Mensenhandel, slavernij en extreem geweld worden ingezet om de productiekosten maar zo laag mogelijk te houden.

Dit visvoer wordt ingekocht door het Thaise bedrijf CP Foods. Verschillende Belgische supermarktketens - Carrefour, Colruyt, Match en Cora - hebben producten van CP Foods in de schappen liggen, schrijft De Standaard. Carrefour en Colruyt zouden inmiddels hebben aangegeven de producten voorlopig te weren.

Volgens The Guardian worden de kweekgarnalen verkocht in grote ketens als Carrefour, Walmart en Tesco. Ook de Aldi verkoopt de zeevruchten, maar of ze in Nederland te krijgen zijn is nog niet duidelijk.

'Johnny de Mol heeft nieuw neukertje'

Johnny de Mol heeft weer een nieuwe vrouw aan zijn zijde. Dat schrijft De Telegraaf donderdag. De krant plaatste ook een foto van de presentator met de vrouw, over wie niet veel meer bekend is dan dat ze een Filipijnse achtergrond zou hebben en in het zuiden van het land zou wonen.

Volgens ingewijden is het al een tijdje aan tussen de 35-jarige De Mol, die al flink wat vrouwen heeft versleten, en zijn nieuwe liefde. Ze zouden samen al wat dagen op Ibiza hebben doorgebracht. De Mol, die vrijwel nooit uitspraken doet over zijn liefdesleven, rekent onder anderen Josje Huisman, Bridget Maasland en Chantal Janzen tot zijn exen.

Eerste deel Broken Age nu beschikbaar voor iPad

De eerste helft van Tim Schafer's Broken Age is vanaf nu beschikbaar voor iPad, zo maakt ontwikkelaar Double Fine bekend. Het spel is te downloaden via de Apple App Store voor €8,99. Act 2 is later te verkrijgen via een in-appaankoop.

"Broken Age is a timeless coming-of-age story of barfing trees and talking spoons. Vella Tartine and Shay Volta are two teenagers in strangely similar situations, but radically different worlds. The player can freely switch between their stories, helping them take control of their own lives, and dealing with the unexpected adventures that follow." 

Deze eerste helft van de game kwam in januari al uit op pc, Mac en Linux.

Broken Age ipad

Rangers houden hoop levend in Stanley Cup

De strijd om de Stanley Cup is nog niet beslist. New York Rangers won woensdag voor eigen publiek het vierde duel van Los Angeles Kings met 2-1 en verkleinde daarmee de achterstand in de best-of-sevenserie tot 1-3. Henrik Lundqvist was de grote man met liefst veertig reddingen.

De Kings hoopten de eerste ploeg in de historie te worden met een sweep in de finale. De Rangers voorkwamen dat en hopen op hun beurt nu de tweede club uit de geschiedenis te worden die een 3-0 achterstand wegpoetst. "Het is niet onmogelijk," stelde uitblinker Lundqvist.

Benoit Pouliot en Martin St. Louis scoorden voor de Rangers. Vrijdagavond is het vijfde duel in Los Angeles. Als de Kings het duel winnen schrijven ze de Stanley Cup voor de tweede keer in drie jaar tijd op hun naam.

Blatter hekelt 'respectloze' Van Praag

FIFA-voorzitter Sepp Blatter is niet te spreken over de oproep van Michael van Praag, die hem namens de UEFA verzocht zich niet meer herkiesbaar te stellen. "Het was de meest respectloze actie die ik ooit heb meegemaakt, zowel op het voetbalveld als in mijn huis", zei de Zwitser woensdag op een FIFA-congres in Sao Paulo.

Van Praag opende dinsdag, samen met zijn collega Greg Dyke van de Engelse voetbalbond FA, frontaal de aanval op Blatter. Volgens de KNVB-voorzitter is de 78-jarige Zwitser te oud en is hij verantwoordelijk voor het slechte imago van de FIFA. "Mensen hebben de neiging om u niet meer serieus te nemen", zei de Nederlander.

Blatter toonde zich niet onder de indruk en stelde zich een dag later zoals gepland herkiesbaar voor een vijfde termijn.

Kramer des duivels over nieuwe opzet EK allround

Sven Kramer heeft geen goed woord over de nieuwe opzet van het EK allround. Vanaf het seizoen 2016-2017 wordt de langste afstand geschrapt en vervangen door een 1000 meter. "En dat is volstrekt belachelijk", stelt de Fries donderdag in De Telegraaf. "Dit is geen EK allround meer, maar een EK supersprint en heeft niets meer met allrounden te maken."

Het voorstel, waarvan Nederland samen met Polen initiator is, werd woensdagavond op het ISU-congres in Dublin met grote meerderheid aangenomen. Bij de vrouwen wordt daardoor de 3000 meter de langste afstand en bij de mannen de 5000 meter. "Mensen die hard trainen voor de lange afstanden worden nu geslachtofferd. Ik weet nu al dat ik zo'n EK kleine vierkamp niet ga rijden", zegt Kramer.

De uitbreiding van het programma met afstandtitels, de massastart en de ploegenachtervolging vindt Kramer ook maar niets. "Na zo'n toernooi heb je een stuk of 25 kampioenen. Zoiets heet titelinflatie."

De Fries is zesvoudig Europees - en wereldkampioen allround. De vijf en tien kilometer gelden als zijn specialiteit.

Oddworld: New 'n' Tasty-releasedatum bekend

Mudokan Abe komt op 23 juli terug! Dit heeft Lorne Lanning in een interview verklaard. De bedenker van Oddworld geeft in een interview tekst en uitleg. Oddworld: New 'n' Tasty! is de langverwachte remake van het populaire platformspel Oddworld: Abe’s Oddysee

Bezoekers van de E3 kunnen op dit moment het spel spelen. Wij moeten het doen met een vergelijkend plaatje van het oude en het nieuwe. Lanning spreekt in het interview over de uitdagingen met de remake en het kleine budget. 

Op 23 juli is er in ieder geval de release voor PlayStation 4. We wachten af wanneer de rest volgt. Oddworld: New 'n' Tasty! komt uit op PlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation Vita, Wii U, Windows, Mac en Linux. 

Oddworld nat

Wie nu al loopt te watertanden, met jeukende vingers en kriebels in de buik bij de gedachte aan New 'n' Tasty, voor hen zijn hier nog wat screenshots:
abe
abe
abe
abe
abe
abe
abe
abe
ae
abe
abey

Online realitysoap voor Jan Smit

Het wel en wee van Jan Smit wordt opnieuw vastgelegd voor een realitysoap. Vanaf vrijdag zijn de belevenissen van de Volendammer te zien op de website van De Telegraaf. "Achter de schermen van optredens en in kleedkamers gebeuren de gekste dingen", zegt Smit donderdag in de krant.

De zanger wordt voor de online soap gefilmd door zijn chauffeur Cor en zijn manager Aloys Buys. Ook legt hij zelf het een en ander vast. "Afgelopen week was ik met Johnny de Mol op stap", vertelt Smit. "Stonden wij als handige jongens opeens met een lekke band. Dat gaf veel gedoe."

Volgens de zanger, die afgelopen week goud kreeg voor zijn WK-single met Johnny de Mol, weet De Mol niet wat hij meemaakt. "Hij roept elke keer: jullie hebben tenslotte ervaring in de muziekbusiness. Nou, dat heeft hij geweten. Gisteren haalde ik hem om half acht thuis op en we hebben hem vannacht om half drie weer afgeleverd. Signeersessies, optredens. Even doorzetten."

De 28-jarige Smit maakt in de zomer traditiegetrouw het programma De Zomer Voorbij, waarin hij met muzikale vrienden op vakantie gaat. Bij de TROS was hij jaren geleden ook te zien in Gewoon Jan Smit.

Onderzoek naar fusie Veolia en Connexxion

Connexxion en Veolia gaan vanaf volgend jaar kijken naar een mogelijke fusie tussen de twee ov-bedrijven, die beide in handen zijn van het Franse Transdev. Dat heeft een woordvoerder van Connexxion donderdag bevestigd. De twee bedrijven werken al samen bij de winning van opdrachten.

De twee moederbedrijven van de organisaties werden in 2011 samengevoegd. Toen werd al aangekondigd dat er gewerkt zou worden aan 'synergie'.

Connexxion kondigde donderdag bij de jaarcijfers ook 'een nieuwe strategie' aan, waarbij dertig tot veertig arbeidsplaatsen zullen gaan verdwijnen. Daarbij gaat het om managementfuncties. Het bedrijf leed vorig jaar een verlies van 48 miljoen euro.

Zelda Wii U-beelden zijn gameplay

Tijdens de E3 hebben we de eerste beelden voorbij zien komen voor de nieuwe The Legend of Zelda voor de Wii U. Grafisch heeft dit zoveel indruk gemaakt dat op internet twijfels waren of dit wel gameplay zou zijn.

Eiji Aonuma heeft nu gereageerd op alle geruchten via zijn Miiverse account. De beelden die we te zien hebben gekregen is toch echt gameplay. Ook maakte hij geen grapje over dat je de bergen in de verte kon bereiken. Voorlopig moeten we nog even wachten op The Legend of Zelda tot 2015.



WK vandaag - donderdag 12 juni

Vandaag gaat in São Paulo het WK voetbal officieel van start. In de Arena de São Paulo staan gastland Brazilië en Kroatië tegenover elkaar. De wedstrijd zal vooraf worden gegaan door een openingsceremonie, die om 20.15 uur zal beginnen. 

Wedstrijdprogramma 

Tijd (NL) Poule Thuis Uit Stad
22:00 uur A Brazilië Kroatië São Paulo


Brazilië - Kroatië
De eerste en enige wedstrijd van de dag is die tussen Brazilië en Kroatië. Het gastland smacht natuurlijk naar een goed resultaat in het eerste duel, wat uiteindelijk zelfs naar hun zesde wereldtitel zou moeten leiden. De Seleção kende een goede voorbereiding en won zijn laatste negen oefenduels. Wel kende de ploeg van sterspeler Neymar veel moeite met op papier wat sterkere ploegen. Zo wist men in twee oefenduels niet te winnen van Engeland (2-1 verlies en 1-1 gelijkspel) en ook Italië wist de Brazilianen op een gelijkspel te houden. Desondanks won de ploeg vorig jaar wel de Confederations Cup, door in de finale met 3-0 te winnen van regerend wereldkampioen Spanje. 

Neymar, Dani Alves en Thiago Silva zijn de sterkhouders van Brazilië. (PRO SHOTS/Action Images)

Kroatië kende een matige opmaat naar het toernooi toe. In hun kwalificatiegroep werden ze tweede achter België, terwijl ze vervolgens in de playoffs alle moeite hadden met IJsland. De Vatreni, nummer drie op het WK van 1998, overtuigden ook nog niet in hun oefenduels en lijken het zwaar te gaan krijgen in Brazilië. 

De twee landen troffen elkaar twee keer eerder. In een oefenduel in 2005 werd het 1-1 en op het WK van 2006 wonnen de Brazilianen hun ontmoeting met 1-0 door een doelpunt van Kaka. Dat was overigens ook het openingsduel van beide landen op dat WK. Sowieso heeft Brazilië een zeer goede reeks wat betreft openingswedstrijden op het WK. De laatste acht keer wisten de Brazilianen telkens hun eerste duel op de WK-eindronde te winnen. Op papier zijn de goddelijke kanaries dus de favoriet om het duel te winnen.

Opmerkelijk

Het WK voetbal in Brazilië is het 20e WK dat zal worden afgewerkt. Het thuisland is het enige land dat tot nu toe aan alle edities heeft meegedaan en sloot er daarvan vijf winnend af, wat ook een record is. Het organiseerde één keer eerder het WK, namelijk in 1950. Toen won het gastland echter niet, maar ze werden wel tweede achter Uruguay. 

Naast het aantal deelnames en eindzeges bezitten de Brazilianen nog aan aantal andere WK-records. Zo won het land als enige de FIFA Fair play-award vijf keer, had in Pelé de jongste doelpuntenmaker (17 jaar en 239 dagen) en ook was Pelé tien dagen nadien de jongste wereldkampioen ooit. Ook heeft Brazilië de topscorer aller tijden in hun midden, namelijk Ronaldo. De oud PSV-speler scoorde in totaal vijftien doelpunten op de WK's van 1998, 2002 en 2006. De kans bestaat echter dat hij dat record dit toernooi kwijtraakt. De Duitse spits Miroslav Klose heeft namelijk al veertien goals gescoord en komt dit toernooi ook weer in actie voor Die Mannschaft


Alle WK goals van Ronaldo. (Bron: YouTube)

Coalitieakkoord in Amsterdam

D66, VVD en SP hebben in Amsterdam een coalitieakkoord gesloten. Dat melden D66-leider Jan Paternotte en SP-voorman Laurens Ivens donderdagochtend op Twitter. De partijen presenteren het akkoord om 13.00 uur. "Vanmiddag eindelijk openbaar maken welke goede plannen we voor de stad gaan uitvoeren", twittert Ivens.

De partijen hebben afgesproken dat er meer geld komt voor huurwoningen en de bestrijding van armoede. Ook bieden ze huizenbezitters duidelijkheid over de erfpacht, meldt De Telegraaf.

Amsterdam is een van de weinige gemeenten die bijna drie maanden na de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart nog steeds geen college hebben. De onderhandelingen liepen steeds spaak, omdat een aantal partijen niet met elkaar wilde samenwerken.

Verkenners Roger van Boxtel (D66) en Arjan Vliegenthart (SP) adviseerden eind vorige maand een combinatie van D66, VVD en SP. De SP stelde aanvankelijk niet alleen met D66 en VVD te willen praten, maar de partijen gingen toch om tafel.

Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog zit de PvdA niet in het college in de hoofdstad.

'Raad van State kraakt bankbonusplan'

Het kabinetsplan om bonussen bij banken in Nederland flink aan banden te leggen stuit op bezwaren van de Raad van State. Dat schrijft De Telegraaf donderdag op basis van vertrouwelijke stukken.

Voornaamste bezwaar zou zijn dat met het plan er zeer zware regels worden opgetuigd, terwijl het niet duidelijk is of daarmee het probleem wordt opgelost. De sector heeft bovendien zelf al maatregelen genomen en de gevolgen van de nog niet zo oude huidige bonusregels zijn nog niet bekend, redeneert het hoogste adviesorgaan van de regering.

Met het bonusplan gaat Nederland bovendien veel verder dan de rest van Europa. Volgens Europese richtlijnen mag een bepaalde groep bankmedewerkers maximaal honderd procent van het vaste salaris bedragen. Het kabinet wilde maximaal twintig procent toestaan, voor alle medewerkers. Dat laatste zou al zijn aangepast naar 'beleidsbepalers'.

De Nederlandse regels zouden het dochterondernemingen van internationale instellingen bovendien onmogelijk maken om aan de regels te voldoen. Die moeten namelijk ook voldoen aan de regels in het thuisland.

De raad heeft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) gevraagd het wetsvoorstel aan te passen. Die is daar volgens de krant mee bezig. Een voorstel zou binnenkort al naar de ministerraad worden gestuurd.

Het voornemen tot een bonussenplan werd in november vorig jaar naar de Tweede Kamer gestuurd. Dijsselbloem zei destijds bewust verder te gaan dan de Europese regels. "Perverse beloningsprikkels worden wereldwijd gezien als een van de oorzaken van de financiële crisis", schreef de minister toen.

Nieuwe gamemodes voor Titanfall

Respawn heeft bekendgemaakt dat Titanfall eind deze maand twee nieuwe gamemodes krijgt. Verder krijgt het spel meer mogelijkheden voor customization en zijn er ook updates gemaakt om matchmaking eerlijker te maken.

Marked for Death is een 6vs6 modus waar steeds één speler per team 'marked for death' is. Het doel is om die speler te beschermen en om de speler van het andere team uit te schakelen. Zodra één van deze personen doodgaat, wordt een andere speler 'marked.'

Wingman LTS is een 2vs2-variant van Last Titan Standing. Het is de eerste gamemodus die niet 6vs6 is en heeft een sterkere nadruk op teamwork en strategie.

titanfall

WK-single niet weggelegd voor alle artiesten

Niet iedere artiest moet zich wagen aan een Oranjesingle. "Het moet wel bij je passen", zegt Wolter Kroes tegen Novum Nieuws. De zanger stond met Viva Hollandia tijdens het EK van 2008 en het WK 2010 hoog in de hitlijsten. Dit jaar probeert hij het met Oranje Verover. "Je moet een volksartiest zijn, je moet met de mensen in het land op een lijn zitten. Ik denk dat volksartiesten de meeste kans maken op een goeie Oranjehit."

Marco Borsato is een van de artiesten die een gooi naar een WK-hit niet ziet zitten. "Ik heb zeker wat met het WK, maar niet met alle voetbalnummers. Ik doe niet mee met de tombola", zegt hij. "Er zijn er al meer dan voldoende en ik denk dat tachtig procent de hitlijsten niet gaat halen. Maar ik vind het altijd wel kostelijk en vermakelijk."

Producent en schrijver Hans van Hemert snapt Borsato best. "Hoe goed hij ook is, hij is minder een man van het volk dan André Hazes was", zegt de man achter de wellicht bekendste Oranjehit, Wij Houden van Oranje voor het EK van 1988. "Wij hadden voor Wij Houden van Oranje geen betere artiest kunnen hebben dan André Hazes, want dat was een man van het volk."

Volgens Van Hemert zijn 'verbroedering' en 'saamhorigheid' de twee belangrijkste thema's van een Oranjenummer. "Je moet er kippenvel van krijgen, het moet een flinke emotionele lading hebben en het moet natuurlijk makkelijk meezingbaar zijn." Artiesten doen er ook wijs aan om het simpel te houden, vindt Kroes. "Het moet vooral niet te moeilijk zijn", zegt hij. "De muziek moet pakken, moet je onmiddellijk raken."

De grootste WK-hit van dit jaar is tot nu toe van Jan Smit en Johnny de Mol. Hun Nederland Wordt Kampioen bereikte de hoogste plaats in de Single Top 100 en met meer dan tienduizend verkochte exemplaren de gouden status. Andere Nederlandse artiesten die hun geluk beproeven met een Oranjesingle zijn onder anderen René Froger met Juich voor Nederland, Gerard Joling met Rio, Gordon met Sambabal en Dries Roelvink met Juichen. Realitysterren Britt en Ymke maakten met Tjeerd Oosterhuis het nummer We Gaan Deurrr!

Het WK begint donderdagavond met de wedstrijd van gastland Brazilië tegen Kroatië. Nederland speelt zijn eerste wedstrijd een dag later tegen regerend wereldkampioen Spanje.

Sierra Leone sluit grenzen tegen verspreiding ebola

Sierra Leone heeft woensdag zijn grenzen met Guinee en Liberia gesloten in een poging de verspreiding van ebola tegen te gaan. Dat meldt persbureau Reuters. Tot nu toe zijn zestien mensen in Sierra Leone aan ebola gestorven, waarvan de helft vorige week.

Het land sloot tevens enkele scholen, bioscopen en nachtclubs in grensregio's. De autoriteiten zetten medische controleposten op en eisen dat alle sterfgevallen worden gemeld voordat lichamen ter aarde worden besteld. Uitvaarten van ebolaslachtoffers mogen alleen onder supervisie van medisch personeel.

Er bestaat geen vaccin tegen of een behandeling voor ebola. De ziektekiem veroorzaakt hoge koorts en hevige bloedingen. Afhankelijk van het type van het virus komt 25 tot 90 procent van de patiënten te overlijden. Het kan gemakkelijk worden overgedragen als mensen in aanraking komen met lichaamsvocht van personen die besmet zijn. In Guinee en Liberia zijn al honderden mensen aan ebola overleden.

'Zorg een op vijf verpleeghuizen onder de maat'

De zorg in een deel van de verzorgings- en verpleeghuizen schiet ernstig tekort. De veiligheid van hulpbehoevende ouderen is daardoor in het geding, schrijft het AD donderdag op basis van een rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

De inspectie heeft volgens de krant bij een op de vijf van de 450 verzorgings- en verpleeghuizen ernstige twijfels over de kwaliteit. Zo is in meer dan de helft van de onderzochte instellingen niet altijd genoeg deskundig personeel aanwezig om de zorg te bieden die cliënten nodig hebben. Verder hebben medewerkers te weinig kennis over veilige zorg.

Uit het onderzoek bleek ook dat negentig procent van de instellingen de regels voor medicijnen niet of slecht opvolgt. Middelen werden bijvoorbeeld te warm bewaard. De inspectie heeft als gevolg van het onderzoek zeven instellingen onder verscherpt toezicht gesteld.

Het onderzoeksrapport wordt donderdag aan de Tweede Kamer gepresenteerd door staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA).

Republikein Cantor legt zijn functie neer

De nummer twee van de Amerikaanse Republikeinse partij, Eric Cantor, stapt op 31 juli op. Dat heeft hij woensdag bekendgemaakt. Cantor verloor de Republikeinse voorverkiezingen in zijn thuisstaat Virginia van David Brat, een kandidaat van de conservatieve Tea Party.

Cantor werd gezien als potentiële opvolger van de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, John Boehner. Zijn nederlaag is niet alleen een dreun voor hem, maar ook voor zijn partij, die de hete adem van de Tea Party weer nadrukkelijk in haar nek voelt.

Enkele jaren geleden kreeg Cantor nog de steun van de Tea Party, maar die schoof deze keer haar eigen kandidaat naar voren: de politiek vrijwel onbekende Dave Brat, een hoogleraar economie. Brat hamerde er in zijn campagne op dat Cantor niet conservatief genoeg is, met name op het gebied van immigratie. Het electoraat bleek hier gevoelig voor.

"Wat hier gebeurd is, is een wonder van God", zei Brat nadat duidelijk was geworden dat hij de meeste stemmen had gekregen. De Democratische afgevaardigde Nancy Pelosi zei dat de uitslag tekenend is voor hoe de 'Republikeinse Partij verder richting radicaal-rechts opschuift'.

Marechaussee aangehouden voor drugsmokkel

Voor het voorbereiden van het smokkelen van cocaïne via Schiphol zijn de afgelopen weken zeven verdachten aangehouden. Een van hen is een medewerker van de marechaussee. Bij huiszoekingen is onder meer geld en een kleine hoeveelheid drugs gevonden, laat de marechaussee donderdag weten.

De verdachten variëren in de leeftijd van 27 tot 54 en komen uit Culemborg, Heeswijk-Dinther, Ede en Maastricht. Drie van hen zitten nog vast. Het rechercheteam sluit niet uit dat er nog meer mensen betrokken waren bij de smokkelplannen.

Moslimorgaan bepleit vastzetten Syriëgangers

Jihadisten die terugkomen uit Syrië moeten, desnoods verplicht, worden opgenomen. Dat zegt Yassin Elforkani, woordvoerder en jongerenimam van het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) donderdag op de nieuwszender CNN. Elforkani vindt dat er een instituut moet komen waar teruggekeerde Syriëgangers hulp kunnen krijgen.

Volgens Elforkani schiet de huidige aanpak van de jihadisten door de overheid tekort. Hij zegt dat de veiligheid in Nederland daardoor in het geding is. "Wat ons betreft moet je deze jongeren klaarstomen voor de samenleving", zegt Elforkani. "Je moet ze begeleiden om weer in de samenleving te kunnen functioneren. Sommigen zijn een gevaar en dan moet je ze opsluiten."

Moslimorgaan bepleit vastzetten Syriëgangers
Moslimorgaan bepleit vastzetten Syriëgangers (Foto: ANP)

'Irak verzocht VS om luchtsteun'

Irak heeft de Verenigde Staten in mei meerdere keren gevraagd om luchtsteun tegen oprukkende extremistische strijders. De New York Times bericht woensdag (plaatselijke tijd) dat de Iraakse premier Nuri al-Maliki de Amerikaanse regering in het geheim heeft gevraagd om luchtaanvallen uit te voeren.

Amerika heeft luchtsteun tot op heden geweigerd. Het land gebruikt geregeld drones in Jemen en Pakistan, maar is terughoudend wat betreft militair ingrijpen in Irak.

Woensdag gaven de VS aan bereid te zijn om de regering van Irak "elke gepaste hulp" te verlenen om de verslechterende veiligheidssituatie het hoofd te bieden.

'Irak verzocht VS tevergeefs om luchtsteun'
'Irak verzocht VS tevergeefs om luchtsteun' (Foto: ANP)

[WK] Voorbeschouwing Groep H

Later vandaag begint het WK voetbal in Brazilië. Daarom blikt FOK!sport vooruit op dit toernooi. Vandaag kijken we tot slot nog naar groep H, waarin onder meer België en Zuid-Korea vertegenwoordigd zijn.

België

België geeft in Brazilië voor de twaalfde keer acte de présence op een WK-eindronde. De Rode Duivels bereikten het eindtoernooi door in de groepsfase eerste te worden. Kroatië, Servië, Schotland, Wales en Macedonië volgden de selectie van bondscoach Marc Wilmots op gepaste afstand. Er werd namelijk acht keer gewonnen en twee keer verloren. Twee van de sterren binnen de Belgische selectie zijn Vincent Kompany en Daniel Van Buyten.


Romelo Lukaku in actie tijdens duel tegen Wales (PRO SHOTS / Peter Lous)

In het verleden presteerde België redelijk op een wereldkampioenschap. Toch dateert de laatste keer alweer uit 2002; het jaar dat Nederland kwalificatie misliep. In de eerste jaren werd de eerste ronde nooit overleefd, maar dat veranderde in 1982. Toen reikte de ploeg tot de derde ronde. Alle daaropvolgende deelnames, 1998 uitgezonderd, leverde ook minimaal een plekje in de tweede ronde op.

Algerije

Voor Algerije begon de kwalificatie in de tweede ronde van de CAF. Daarin trof het land tijdens de groepswedstrijden Mali, Benin en Rwanda. Dit leverde de Algerijnen uiteindelijk vijf overwinning en één nederlaag op. In de derde ronde werd Algerije aan Burkina Faso gekoppeld. Aanvankelijk leek laatstgenoemde zich via een 3-2 zege te plaatsen voor het WK voetbal, maar in de return won de Algerijnse ploeg met 1-0, waardoor de gemaakte uitdoelpunten de doorslag gaven. De meest ervaren Algerijn is Madjid Bouherra met 61 interlands.

Algerije kwam in het verleden pas drie keer uit op de eindronde van een WK en kwam daarin nooit verder dan de eerste ronde. De verwachting is ook dit jaar dat het land, met het oog op de groep, niet verder zal komen dan drie duels. Toch kunnen er altijd verrassingen plaats vinden, dus helemaal kansloos is het land ook weer niet.

Rusland

Rusland kende tijdens de kwalificatie de nodige problemen, maar werd uiteindelijk toch groepswinnaar. Al was nummer twee Portugal er heel dicht bij met slechts één punt verschil. Ook Israël, Azerbeidzjan, Noord-Ierland en Luxemburg konden de Russen niet in verlegenheid brengen. De Russische ploeg boekte zijn grootste zege in de groep op Israël. Alexander Kerzhakov had een groot aandeel met twee doelpunten en is ook één van de sterkhouders van de ploeg van bondscoach Fabio Capello.

Net als voor België is deelname aan een WK-eindronde ook voor de Russen alweer even geleden. De laatste keer dateert uit 2002 (Zuid-Korea). In de daaropvolgende edities slaagde Rusland er niet om kwalificatie af te dwingen. De enige deelnames als het huidige land (1994 en 2002) leverden niets op. Telkens was de eerste ronde ook meteen het eindstation.

Zuid-Korea

Zuid-Korea is het laatste land uit deze groep en begon de kwalificatie in de derde ronde van de CAF. In deze groep troffen de Zuid-Koreanen Libanon, Koeweit en de Verenigde Arabische Emiraten. Het Aziatische land ging er uiteindelijk met de groepswinst vandoor, mede door vier zeges, één gelijkspel en één nederlaag. In de vierde ronde volgde opnieuw een kleine competitie. Ditmaal waren Iran, Oezbekistan, Qatar en opnieuw Libanon de opponenten. Via vier keer winst, twee keer gelijkspel en twee verliespartijen werd uiteindelijk kwalificatie afgedwongen. Iran pakte de groepswinst met slechts twee punten verschil.


Kim Bo Kyung tijdens oefeninterland tegen Kroatië (PRO SHOTS / Action Images)

In 2002 boekte Zuid-Korea de beste prestatie op een WK-eindronde. Aan de hand van Guus Hiddink werd namelijk de vierde plaats in de wacht gesleept. In de edities daarna stokten de deelname in de eerste of de tweede ronde. Toch mogen de Zuid-Koreanen niet onderschat worden, want in eigen land hebben ze laten zien weldegelijk te kunnen voetballen. Het is dus afwachten hoe de formatie in Brazilië gaat fungeren.

Wedstrijdschema

17/06 18.00 België - Algerije
18/06 00.00 Rusland - Zuid-Korea

22/06 18.00 België - Rusland
22/06 21.00 Zuid-Korea - Algerije

26/06 22.00 Zuid-Korea - België
26/06 22.00 Algerije - Rusland

Aftellen naar WK eindelijk voorbij

Met de wedstrijd tussen gastland Brazilië en Kroatië gaat donderdag de twintigste editie van het WK voetbal van start. De aftrap in de Arena Sao Paulo vindt plaats om 22.00 uur Nederlandse tijd. Ruim een maand later, op 13 juli, wordt in het Maracana-stadion in Rio de Janeiro de finale gespeeld. In totaal dingen 32 landen mee naar de wereldtitel.

Voorafgaand aan het duel vindt de openingsceremonie plaats, die naar verwachting door circa vijfhonderd miljoen mensen op televisie zal worden bekeken. De rijkdom van de Braziliaanse natuur en de voorliefde van Brazilië voor het voetbal zullen tijdens de opening centraal staan. Ook wordt het officiële WK-lied We Are One ten gehore gebracht.

Voor het Nederlands elftal begint het WK op vrijdag met de kraker tegen titelverdediger Spanje, dat vier jaar geleden in de finale te sterk was voor het Oranje van bondscoach Bert van Marwijk. Om 21.00 uur Nederlandse tijd begint het duel in poule B. Louis van Gaal en zijn mannen krijgen in de groepsfase later nog te maken met Australië en Chili.

Als Oranje de pittige poule overleeft, is de kans groot dat in de tweede ronde Brazilië de tegenstander is. Bijna iedereen in het organiserende land rekent op de zesde wereldtitel. Vorig jaar beleefden de Goddelijke Kanaries een goede generale door de Confederations Cup te winnen, dankzij een 3-0 zege op Spanje in de finale.

De Nederlander van wie misschien wel het meeste wordt verwacht, is scheidsrechter Björn Kuipers. De arbiter uit Oldenzaal floot vorig jaar de finale van de Confederations Cup en van de Europa League en stond onlangs als enige Nederlander op het veld tijdens de eindstrijd van de Champions League tussen Real Madrid en Atletico Madrid.?

Over de aanloop naar het WK is veel te doen geweest. Enkele stadions werden ruim over de FIFA- deadline pas opgeleverd. Daarnaast vielen er bij de bouw enkele doden.

Een jaar geleden tijdens de Confederations Cup gingen de Brazilianen massaal de straat op hun onvrede over de hoge kosten van het WK te betuigen. Velen van hen hechten meer waarde aan op het opwaarderen van de basisvoorzieningen. Ook tijdens het WK zijn er stakingen aangekondigd, waaronder in het openbaar vervoer. Het is nog maar de vraag of alle supporters op tijd voor de wedstrijden zullen arriveren.

KNVB krijgt nul op rekest bij FIFA-congres

De KNVB heeft woensdag tijdens het FIFA-congres in Sao Paulo tevergeefs een voorstel ingediend voor een maximale termijn en een leeftijdgrens voor de voorzitter van de wereldvoetbalbond. Na stemming bleek er in het congres voor beide principes geen meerderheid. "Erg teleurstellend", aldus bondsvoorzitter Michael van Praag in een verklaring.

"Ik ben niet echt verbaasd, maar toch teleurgesteld", vervolgt Van Praag. "De KNVB gelooft in de code goed sportbestuur en daar hoort een maximale termijn zonder enige twijfel bij." De kritiek van de KNVB spint zich toe op preses Sepp Blatter, die op hetzelfde congres aankondigde zich herkiesbaar te stellen voor een vijfde termijn.

Dinsdag had Van Praag al frontaal de aanval geopend op de 78-jarige Blatter. Volgens de KNVB-voorzitter is Blatter te oud en is hij verantwoordelijk voor het slechte imago van de FIFA. Van Praag vroeg Blatter zich niet meer herkiesbaar te stellen.

Indrukwekkende posters Guardians of the Galaxy

De promotionele machine voor Guardians of the Galaxy draait op volle toeren. Zo zagen we eerder deze week al posters verschijnen van de personages Gamora, Groot en Rocket Raccoon uit deze veelbelovende Marvel-film en vanaf vandaag kunnen we ook kennismaken met Star-Lord en Drax.

De intergalactische politieagent Peter Quill komt in het bezit van een mysterieus object dat toebehoort aan Ronan, een machtige schurk die de veiligheid van het universum in gevaar brengt. De enige manier voor Quill om uit de klauwen van Ronan te blijven, is zich aansluiten bij een groepje vreemde intergalactische huurlingen, bestaande uit Rocket, Groot, Gamora en Drax.

In de door James Gunn geregisseerde sciencefiction-film zien we onder meer Zoe Saldana, Bradley Cooper, Vin Diesel, Djimon Hounsou, Lee Pace, Michael Rooker, Benicio Del Toro, Glenn Close en John C. Reilly. Guardians of the Galaxy draait vanaf 14 augustus in de Nederlandse bioscopen.

Drax (Foto: Hitfix)
Drax (Foto: Hitfix)

Star-Lord (Foto: Hitfix)
Star-Lord (Foto: Hitfix)

Chauffeur ontkent schuld aan ongeluk Tracy Morgan

De vrachtwagenchauffeur die ervan wordt verdacht het auto-ongeluk te hebben veroorzaakt waarbij komiek Tracy Morgan zwaargewond raakte zegt onschuldig te zijn. Dat deed hij woensdag in de rechtbank. Kevin Roper wordt aangeklaagd wegens doodslag en vier gevallen van geweldpleging. Zijn borgsom is vastgesteld op vijftigduizend dollar.

De chauffeur zou afgelopen weekeinde langzaam rijdend verkeer hebben geprobeerd te ontwijken en daarop de luxe bus waarin Morgan en enkele vrienden zaten hebben geramd. De politie heeft de audio-opnamen van telefoontje naar de hulpdiensten vrijgegeven. Daarin vertellen ooggetuigen dat de wagen omsloeg en op de zijkant belandde. In totaal waren zes voertuigen betrokken bij het ongeluk.

Roper zou voor het ongeluk ruim 24 uur niet hebben geslapen. Momenteel wordt onderzocht of de lange afstanden hij aflegde voor zijn werk hebben een rol hebben gespeeld bij het ongeval. Morgan ligt in kritieke, maar stabiele toestand in het ziekenhuis. De 45-jarige komiek, onder meer bekend van de tv-serie 30 Rock, brak bij het ongeluk zijn dijbeen, neus en verschillende ribben.

Nintendo kondigt Codename S.T.E.A.M. aan

Nintendo heeft zojuist een geheel nieuwe game voor Nintendo 3DS aangekondigd: Codename S.T.E.A.M. De game speelt in Londen en heeft een zogenaamd 'steampunk'-uiterlijk. De graphics zijn cell-shaded en de game zal in 2015 uitkomen.

De game wordt ontwikkeld door Intelligent Systems (Advance Wars) en de hoofd developer is Histoshi Yamagami die onder andere meegewerkt heeft aan Fire Emblem, Advance Wars en Xenoblade

S.T.E.A.M. is een turn-based strategy game met elementen uit action games. In de game neem je de leiding over een vechteenheid die door Abraham Lincoln is opgericht om buitenaardse aanvallen af te slaan. Volgens sommige journalisten die aanwezig zijn bij de onthulling lijkt de game op Valkyria Chronicles.

Morgen zal de game tijdens de Treehouse-uitzending uitvoerig aan bod komen. Onze FOK!journalist ter plaatse heeft voor jullie al een preview getikt. Deze is hier te lezen.

Codename S.T.E.A.M. (Foto: Nintendo)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.