FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 1 juni 2014

'Legerbeveiliging joodse doelen Antwerpen'

Burgemeester van Antwerpen Bart De Wever wil dat de Belgische regering het leger inzet om joodse gebouwen en instanties in zijn stad te beschermen. Dat zei de burgervader, die tevens voorman is van de Vlaams-nationalistische partij N-VA, zondag tegen tv-zender VRT.

Het verzoek volgt op de aanslag van vorige week in Brussel op het Joods Museum, waarbij drie mensen omkwamen. De autoriteiten vermoeden dat de dader een antisemitisch motief had. "Geef ons alsjeblieft die paramilitaire commando's om doelwitten te bewaken", zei De Wever tegen de VRT. "We hebben een belangrijke joodse gemeenschap in Antwerpen. Die staat al lang onder verhoogde dreiging. Ik vind het een minimum dat Defensie ons zou kunnen komen helpen om die doelwitten af te schermen."

Volgens een woordvoerder van De Wever is het niet de eerste keer dat het verzoek wordt gedaan. "De oproep is niet nieuw. Er wordt al maanden aangedrongen op assistentie, maar die komt niet."

Moordverdachte Maastricht snel naar Nederland

De mogelijke moordenaar van een 27-jarige vrouw in Maastricht is zondag opgepakt. De 28-jarige man werd aangehouden in de buurt van zijn ouderlijk huis in het Belgische Borgworm, ongeveer 20 kilometer ten westen van Luik. Hij wordt maandag voorgeleid in Luik, heeft de politie zondag gemeld. Volgens het Openbaar Ministerie in Luik wordt hij binnenkort uitgeleverd aan Nederland.

Over een motief is nog niets bekend. Bovendien onderzoekt de politie nog of de man een band had met het slachtoffer. In Belgische media werd gemeld dat het om de vriend van de vrouw zou gaan, maar dat klopt volgens de Nederlandse politie niet. De politie kwam de man door het onderzoek op het spoor. "We zijn direct een groot onderzoek begonnen. Daarbij werden zijn identiteit en locatie bekend", aldus een woordvoerder.

Het slachtoffer is een studente. Zij werd vrijdagmiddag aangevallen in haar nieuwe woning, op de derde verdieping van een appartementencomplex aan het Oranjeplein in Maastricht. Ze was net aan het verhuizen vanuit Nieuwegein. "De verhuiswagen stond nog voor de deur", aldus de politie. De vrouw werd zwaargewond gevonden door haar vader. Hij alarmeerde de hulpdiensten, maar toen die kwamen, was de vrouw al overleden. De vader ging ook achter de verdachte aan, maar hij kreeg hem niet te pakken.

De verdachte is mogelijk op een scooter gevlucht. Een getuige maakte een foto van een scooter die bij de flat aan het Oranjeplein is gezien. Het voertuig is nog niet teruggevonden. Wat zich in het huis van de vrouw heeft afgespeeld, wil de politie voorlopig niet kwijt.

Verdachte Maastricht snel naar Nederland
Verdachte Maastricht snel naar Nederland (Foto: ANP)

Kameroen houdt Duitsland in bedwang

Duitsland is er niet in geslaagd de oefeninterland tegen Kameroen te winnen. De drievoudig wereldkampioen kwam voor eigen publiek in Mönchengladbach niet verder dan 2-2. Voor Duitsland was het de laatste wedstrijd voordat bondscoach Joachim Löw zijn definitieve WK-selectie bekendmaakt.

Alle doelpunten werden gescoord in de tweede helft. Samuel Eto'o zette Kameroen op voorsprong, waarna Thomas Müller en Andre Schürrle orde op zaken leken te stellen. Maxim Choupo-Moting, speler van het Duitse Mainz, zorgde met een goal in de 78e minuut toch nog voor een remise. Kameroen wist zich net als Duitsland te plaatsen voor het WK.

België kwam tegen Zweden uitstekend voor de dag. Door goals van Romelu Lukaku en Eden Hazard wonnen de Rode Duivels met 2-0. Zweden trad aan zonder sterspeler Zlatan Ibrahimovic. Hij haakte op het laatste moment af met een rugblessure.

Chili met Vidal en Sánchez naar Brazilië

De WK-selectie van Oranje-opponent Chili is bekend. Bondscoach Jorge Sampaoli heeft sterspeler Arturo Vidal geselecteerd, ondanks een knieblessure. Het is nog niet zeker of Vidal (26) komende zomer in actie kan komen op het WK. De 52-voudig international kampt met een knieblessure.

Sampaoli heeft de middenvelder van Juventus toch opgenomen in de definitieve selectie. De Chilenen hopen Vidal klaar te stomen voor de groepswedstrijden tegen Australië, Spanje en Nederland.

Alexis Sánchez (25) is wel fit en maakt dus ook onderdeel uit van de WK-selectie. De 64-voudig international wordt samen met Vidal gezien als de grote man bij Chili. Andere bekende gezichten in de selectie van Sampaoli zijn Mauricio Isla, Eduardo Vargas en FC Twente-middenvelder Felipe Gutiérrez.

Bij Chili ontbreken Matías Fernández en Pedro Hernández vanwege blessures. Enzo Andía, Paulo Garcés, Gustavo Canales, Rodrigo Millar en Marcos González viel ook af vooor het WK. De formatie van Sampaoli begint in Brazilië tegen Australië, daarna volgen de duels met Spanje en het Nederlands elftal.

Definitieve WK-selectie Chili

Doel: Claudio Bravo (Real Sociedad), Johnny Herrera (Universidad de Chile) en Cristopher Toselli (Universidad Católica).

Verdediging: Miiko Albornoz (Malmö FF), José Pedro Fuenzalida (Colo Colo), Gary Medel (Cardiff City), Eugenio Mena (Santos) en José Rojas (Universidad de Chile).

Middenveld: Charles Aránguiz (Internacional), Jean Beausejour (Wigan Athletic), Carlos Carmona (Atalanta), Marcelo Díaz (FC Basel), Felipe Gutiérrez (FC Twente), Mauricio Isla (Juventus), Gonzalo Jara (Nottingham Forest), Francisco Silva (Osasuna), Jorge Valdívia (Palmeiras) en Arturo Vidal (Juventus).

Aanval: Fabián Orellana (Celta de Vigo), Esteban Paredes (Colo Colo), Mauricio Pinilla (Cagliari), Alexis Sánchez (Barcelona) en Eduardo Vargas (Valencia).

'Tolken kregen varkensvlees en mochten niet bidden'

Een flink aantal tolken waarmee het Nederlandse leger heeft gewerkt in Afghanistan heeft gezondheidsproblemen ontwikkeld vanwege een gebrekkige behandeling tijdens hun dienstjaren. Dat erkent het ministerie van Defensie naar aanleiding van een uitzending van Nieuwsuur zondag.

De tolken, die in Nederland wonen maar van Afghaanse komaf zijn, stellen in Nieuwsuur dat zij zijn geïntimeerd en gediscrimineerd. Zo kreeg een aantal bijvoorbeeld geen toestemming om te bidden, en werd varkensvlees voorgeschoteld aan de doorgaans islamitische tolken. Een groot deel van de tolken zit na hun dienst thuis met zware psychische klachten, stelt de advocaat van een aantal tolken Michael Ruperti tegenover Nieuwsuur.

Bij Defensie zijn klachten bekend van ruim 25 tolken van de ongeveer 70 die zijn ingezet tijdens de gehele ISAF-missie, laat het ministerie in een reactie weten. Het ministerie is met deze tolken in gesprek. "Defensie houdt tijdens de uitzendingen zoveel mogelijk rekening met de religieuze achtergrond van het personeel", aldus de verklaring. "Tijdens de operationele inzet is dat echter niet altijd mogelijk."

Volgens advocaat Ruperti komt Defensie beloftes aan de getroffen tolken over loon, premies en bevorderingen niet na. Tientallen zouden al twee jaar in gesprek zijn met het ministerie over een goede regeling. Volgens de advocaat zou de groep overwegen naar de rechter te stappen.

De tolken waarvan de klachten bekend zijn worden volgens Defensie echter wel intensief begeleid. Aangezien het relatief grote aantal problemen, worden tolken die zich nog niet hebben gemeld proactief benaderd. "Daarbij wordt hen gevraagd naar hun gezondheid en worden ze gewezen op faciliteiten die er zijn voor het geval zich problemen zouden voordoen."

[RG] Sharapova en Muguruza naar laatste acht

Maria Sharapova heeft voor het vierde jaar op rij de kwartfinale van Roland Garros bereikt. De winnares van 2012 knokte zich met 3-6, 6-4 en 6-0 langs Samantha Stosur (19). In de kwartfinale stuit de Russische op Garbiñe Muguruza. De Spaanse won met 6-4 en 6-2 van Pauline Parmentier.

Sharapova had aanvankelijk haar handen vol aan Stosur, vijf jaar geleden verliezend finaliste in Parijs. Pas bij een 4-3 achterstand kreeg de door de Nederlander Sven Groeneveld getrainde speelster grip op het spel van haar tegenstandster. Met negen gewonnen games op rij trok ze de partij alsnog overtuigend naar zich toe.

Muguruza krijgt tegen Sharapova de kans om opnieuw een oud-winnares uit het toernooi te knikkeren. De nummer 35 van de wereld zorgde in de tweede ronde voor een stunt door Serena Williams (1) te verslaan. Ze leverde dit toernooi nog geen set in.

[WK Hockey] Goede start Argentijnse vrouwen

De Argentijnse hockeysters zijn het WK in Den Haag begonnen met een overtuigende zege. Zuid-Afrika werd zondag door de regerend wereldkampioen met 4-1 verslagen. Silvina D'Elia zorgde voor de 2-0 ruststand, in de tweede helft werd de voorsprong door Noel Barrionuevo en Delfina Merino verdubbeld. De eretreffer van Tarryn Bright was slechts voor de statistieken.

Argentinië zit niet in dezelfde poule als Nederland, waardoor beide rivalen elkaar op zijn vroegst in de halve finale tegen kunnen komen. Vier jaar geleden wonnen de Argentijnse speelsters in de finale in eigen land met 3-1 van Oranje. Twee jaar later in de strijd om olympisch goud in Londen trok Nederland met 2-0 aan het langste eind.

Hong Kong herdenkt Tiananmen-bloedbad

Duizenden mensen zijn zondag in Hong Kong de straat opgegaan om het bloedbad op het Plein van de Hemelse Vrede in China te herdenken. Het is woensdag precies 25 jaar geleden dat het Chinese leger met harde hand een einde maakte aan protesten van studenten, die democratische hervormingen eisten. Daarbij vielen honderden doden.

De betogers trokken van een park naar het regeringskwartier in Hong Kong. Een andere groep liep door naar het kantoor van de Chinese vertegenwoordiging in Hong Kong. De betogers herhaalden de eis die ze al jaren stellen: ze willen dat China zijn officiële lezing van het bloedbad - volgens Beijing was het een contrarevolutionaire rel - herziet.

De demonstraties op het Plein van de Hemelse Vrede zijn 25 jaar later nog altijd taboe in China. Elk jaar in de periode voor 4 juni worden veel dissidenten opgepakt, om te voorkomen dat de gebeurtenissen van destijds in het openbaar worden herdacht.

Mortal Kombat-aankondiging op 2 juni

De bedenker van Mortal Kombat, toasty Ed Boon, is al weken bezig te wijzen op maandag 2 juni 2014. Hij heeft ook een poster laten zien met een aangepast MK-logo. Komt deel 10 dan eindelijk uit?

Eind februari zei Kiefer Sutherland in een interview dat hij werk heeft gedaan voor een Mortal Kombat-game. Maar er kwam geen reactie van NetherRealm Studios, die tegenwoordig de rechten heeft. Op Twitter is Ed Boon al een tijd bezig iedereen warm te maken met cryptische boodschappen en raadsels. Op 4 mei zei hij, “De wortel van 841” en op 5 mei, “Hoeveel dagen heeft februari als het geen schrikkeljaar is?”. De antwoorden hierop zijn 29 en 28. Hieruit kon worden afgeleid dat hij aan het aftellen was naar 2 juni.

Een aantal uren geleden postte hij een screenshot van iemand die lijkt op Jean Claude van Damme, maar gekleed is als Johnny Cage.  Uiteindelijk heeft Boon net duidelijk gemaakt dat om 13:00 (Nederlandse tijd) er een grote aankondiging komt.

De laatste Mortal Kombat kwam uit in 2011 voor PlayStation 3, PS Vita en Xbox360. Daarna zijn er alleen oude delen opnieuw uitgebracht. 

MK 10?

Goud rolstoeltennissters op WTC 2014

De Nederlandse dames hebben goud gewonnen op de BNP Paribas World Team Cup in Alphen aan den Rijn. Op het zonovergoten tennispark van Nieuwe Sloot wonnen Aniek van Koot en Marjolein Buis in de finale van Groot-Brittanië met 2-1.

Buis verloor het enkelspel in drie sets met 6-4, 0-6 en 3-6 van Lucy Shuker. Van Koot trok de stand gelijk door haar enkelspel met 6-4 en 6-1 te winnen van Jordanne Whiley. In de dubbelpartij waren Buis en Van Koot met 6-4 en 6-1 te sterk voor de Engelse dames. Het is de 27ste keer dat de Nederlandse dames goud pakken.

De Nederlandse heren wonnen zilver. Frankrijk was te sterk in de finale. Tom Egberink verloor in het enkelspel van Nicolas Peifer met 6-2 en 6-2. Stephane Houdet bracht de Fransen op de beslissende 2-0 voorsprong door Maikel Scheffers met 6-3 en 6-2 te verslaan. De herendubbel werd niet meer gespeeld.

Afgelopen vrijdag wonnen de Nederlandse junioren brons door winst op de Verenigde Staten. Het Nederlands team, bestaande uit Carlos Anker, Diede de Groot, Sam Schöder en Mitchel Graauw, verloor eerder deze week van Spanje in de halve finale. 

Bij de BNP Paribas World Team Cup (WTC) strijdt de wereldtop van het rolstoeltennis om de wereldtitel voor landenteams. Het toernooi is vergelijkbaar met de Davis Cup (heren) en de Fed Cup (dames), alleen zijn de winnaars tijdens de WTC na een week bekend.

Vrouw steekt man neer in Zoetermeer

Een vrouw (49) heeft zondagavond een man (55) neergestoken in Zoetermeer. Hij is gewond naar een ziekenhuis gebracht, zij is opgepakt. De man en de vrouw hadden een ruzie 'in de relationele sfeer', aldus de politie, maar de precieze aanleiding is niet bekend.

De steekpartij gebeurde in een huis aan de Roggeakker. De traumahelikopter was ingeschakeld, maar de ambulancebroeders besloten de komst daarvan niet af te wachten en de man direct naar een ziekenhuis te brengen. Het is niet bekend hoe hij er nu aan toe is.

'Veroordeelden Egypte joodse demonen'

De Egyptische rechtbank die eerder dit jaar een aantal islamisten ter dood veroordeelde en honderden anderen levenslang oplegde heeft zondag het vonnis verdedigd. Volgens de rechtbank in Minya zijn de mannen 'demonen' die zich laten leiden door de joodse heilige geschriften, meldt persbureau AFP.

De veroordeelden werden schuldig bevonden aan moord en poging tot moord op politieagenten. "De aangeklaagden zijn uit de krochten van de hel gekropen om de rijkdom van Egypte te plunderen, de bevolking te tiranniseren en de ondercommissaris te vermoorden", schrijft de rechtbank in een verklaring.

Volgens de rechters zijn de mannen 'vijanden van de natie' die in moskeeën waren geïnfiltreerd om de leer van 'hun heilige boek, de Talmud' te verspreiden. De Talmud is de joodse bijbel. Dezelfde rechtbank veroordeelde april nog eens 683 aanhangers van de Moslimbroederschap ter dood. Over dat vonnis moet 21 juni een definitief besluit worden genomen.

De rechters in Minya veroordeelden in maart in eerste instantie honderden aanhangers van de verdreven president Mohamed Morsi ter dood. Voor de meeste veroordeelden werd de straf later echter in levenslang omgezet. Voor 37 bleef de doodstraf gehandhaafd.

Ivoorkust laat Doumba en Traoré thuis

Bondscoach Sabri Lamouchi van Ivoorkust doet op het WK geen beroep op Seydou Doumbia en Lacina Traoré. Didier Drogba en Wilfried Bony gaan wel mee.

Het afvallen van Doumbia (26) komt enigszins als een verrassing. De aanvaller was dit seizoen voor CSKA Moskou goed voor achttien doelpunten in achttien duels. De 21-voudige international is bij Ivoorkust echter geen vaste waarde. In de nationale ploeg vond Doumbia slechts twee keer het net.

De spits heeft ook de nodige concurrentie te maken in de frontlinie. Datzelfde geldt voor Traoré (23). De boomlange aanvaller werd vanaf januari door AS Monaco verhuurd aan Everton, maar door een hamstringblessure bleef zijn rol in de Premier League beperkt tot één minuut speeltijd.

Lamouchi kiest in de aanvalslinie voor een aantal bekende namen. Drogba en voormalig Vitesse-spits Bony moeten voor de doelpunten zorgen in een groep met Colombia, Griekenland en Japan. Ook ex-Feyenoorder Salomon Kalou is opgenomen in de WK-selectie. Andere vertrouwde gezichten bij de Ivorianen zijn broers Yaya en Kolo Touré, Cheick Tioté (ex-FC Twente) en Gervinho.

Definitieve WK-selectie Ivoorkust

Doel: Copa Barry (KSC Lokeren Oost-Vlaanderen), Sayouba Mandé (Stabæk Fotball) en Gbohouo Sylvain (Sewe Sport).

Verdediging: Jean Daniel Akpa Akpro (Toulouse FC), Serge Aurier (Toulouse FC), Arthur Boka (VfB Stuttgart), Bamba Souleyman (Trabzonspor), Ousman Vieira (Rizespor), Kolo Touré (Liverpool) en Didier Zokora (clubloos).

Middenveld: Ismaël Diomandé (Saint-Étienne), Constant Djakpa (Eintracht Frankfurt), Max-Alain Gradel (Saint-Étienne), Romaric (SC Bastia), Geoffroy Serey Dié (FC Basel), Cheick Tioté (Newcastle United), Yaya Touré (Manchester City) en Didier Ya Konan (Hannover 96).

Aanval: Wilfried Bony (Swansea), Didier Drogba (Galatasaray), Gervinho (AS Roma), Salomon Kalou (Lille) en Giovanni Sio (FC Basel).

[RG] Bertens opent de dag op Court Central

Kiki Bertens speelt haar partij in de vierde ronde van Roland Garros maandag op het Court Philippe Chatrier, de belangrijkste baan op het tennispark in Parijs. De Nederlandse, die het opneemt tegen de als 28e geplaatste Andrea Petkovic uit Duitsland, komt al om 11 uur in actie. Het is de eerste van in totaal vier partijen die maandag in het hoofdstadion worden afgewerkt.

Na Bertens en Petkovic komen Rafael Nadal en Dusan Lajovic de baan op. Later staan nog de partijen Simona Halep - Sloane Stephens en Gaël Monfils - Guillermo Garcáa-López op het programma. Toppers als Andy Murray en David Ferrer spelen op het wat kleinere Court Suzanne Lenglen.

Bertens, die 148e staat op de wereldranglijst, presteerde nog nooit zo goed op een grandslamtoernooi. Bij winst op Petkovic stuit ze in de kwartfinale op Jelena Jankovic (6) of Sara Errani (10).

Qatar: met WK-bid eerlijk gewonnen

Het organisatiecomité van het WK 2022 in Qatar ontkent ten stelligste dat er steekpenningen zijn betaald. Dat bracht The Sunday Times zondag naar buiten. De Britse krant verklaart vele bewijzen in handen te hebben van omkoping.

De wereldvoetbalbond FIFA onderzoekt de gang van zaken en kan eventueel de toewijzing van het WK aan Qatar heroverwegen. Bij het organisatiecomité is met verbazing gereageerd op de berichten in The Sunday Times.

"Het succesvolle bid van Qatar voor het WK 2022 heeft altijd de grootste vorm van ethiek en integriteit gedragen", luidt het statement van de WK-organisatie in Qatar. "Als reactie op de recente berichten in The Sunday Times, kunnen we zeggen dat Mohamed Bin Hammam geen enkele rol, officieel noch onofficieel, heeft gespeeld in ons WK-bid."

"We hebben er alle vertrouwen in dat elk objectief onderzoek zal leiden tot de conclusie dat we eerlijk hebben gewonnen met ons WK-bid. We zijn het dan ook niet eens met de nieuwsberichten in de kranten. We zullen alles doen wat nodig is om onze integriteit te waarborgen."

"We mogen het toernooi organiseren omdat we het beste bid hebben en omdat het tijd is voor het eerste WK in het Midden-Oosten", verklaren de Qatari. De toewijzing van het WK van 2022 aan Qatar leidt al langere tijd tot veel discussie. Ook vanwege de arbeidsomstandigheden rond de bouw van de stadions, waarbij al veel mensen om het leven zijn gekomen.

[WK Hockey] Van der Horst: we hebben volwassen gespeeld

De Nederlandse aanvoerder Robert van der Horst vond dat zijn ploeg volwassen had gespeeld tegen Argentinië. "We hebben ons niet op laten naaien en zijn niet in het mes gelopen, waar zij wel op hoopten", vatte hij de wedstrijd samen.

Nederland zette de Argentijnen direct onder druk, precies zoals het plan voorschreef. Dat plan wordt niet alleen door de bondscoach gemaakt, maar ook de spelers hebben inspraak. "We zijn meer samen gaan doen als team", verklaarde Van der Horst. "Paul stuurt ons een goede weg in, maar onze bijdrage is een krachtige extra."

Na de openingstreffer gaf Oranje in korte tijd drie strafcorners weg en kwam Argentinië terug. Vlak na rust, was het uiteindelijk Robbert Kemperman die iets forceerde en een strafcorner voor Oranje versierde. Van der Horst rende meteen op hem af. "Ik was blij met 'Kempie'", lachte hij. "Hij liep iets van vijf of zes spelers voorbij, prachtig."

[RG] Djokovic overklast Tsonga in Parijs

Novak Djokovic ligt nog altijd op koers om zijn enige ontbrekende grandslamtitel aan zijn erelijst toe te voegen. De Serviër, als tweede geplaatst, won zondag met 6-1, 6-4 en 6-1 van Jo-Wilfried Tsonga en plaatste zich daarmee voor de kwartfinale van Roland Garros. Djokovic haalde alleen in 2012 de eindstrijd in Parijs. Hij verloor daarin toen van Rafael Nadal.

Djokovic had slechts anderhalf uur nodig om Tsonga, die het vorig jaar voor eigen publiek nog tot de halve finale schopte, van zich af te schudden. De Serviër, die tot nu toe alleen tegen Marin Čilić een setje inleverde, maakte veel minder onnodige fouten dan zijn tegenstander (38 om 18) en kwam dan ook geen moment in de problemen.

De volgende tegenstander van Djokovic is Milos Raonic. De Canadees (8) bereikte voor het eerst in zijn carrière de kwartfinale van een grandslam door met 6-3, 6-3 en 6-3 te winnen van de Spanjaard Marcel Granollers.

Verdachte van moord Maastricht opgepakt in België

Een verdachte van de moord op een studente in Maastricht vrijdag, is zondagmiddag aangehouden in België. Dat heeft de politie laten weten. Over een eventueel motief voor de moord op de Nieuwegeinse is nog niet bekend, omdat de 28-jarige man nog niet is verhoord.

De man werd om 15.00 uur aangehouden door de Belgische politie in de buurt van zijn ouderlijk huis in Borgworm, een plaats vlakbij Luik. De Belgen hebben inmiddels onderzoek verricht in de woning van de ouders. Daarbij zijn 'mogelijke sporendragers' in beslag genomen. De man wordt maandag voorgeleid aan de onderzoeksrechter in Luik. De Nederlandse justitie zal dan om uitlevering van de verdachte vragen.

De studente woonde nog maar kort in de Limburgse hoofdstad. Haar vader trof haar vrijdag even na 17.00 uur zwaargewond in haar woning aan. Hij ging nog achter de verdachte aan, maar kon hem niet bijbenen en ging terug naar de woning, waar zijn dochter later overleed. De man zou zijn gevlucht op een Yamaha-scooter, maakte de politie eerder zondag bekend.

[vid] NASA test 'vliegende schotel' voor Marsreis

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA maakt zich op voor een test met een vliegende schotel. Het schotelvormige ruimtevoertuig moet in de toekomst een bemande missie naar Mars mogelijk maken. De test moet ergens in de komende twee weken plaatsvinden.

NASA is er in het verleden al meerdere keren in geslaagd machines zoals de Rovers op Mars te laten landen. Het probleem met de huidige techniek is echter dat hij niet werkt boven een bepaald gewicht. Een bemande missie naar de Rode Planeet zou betekenen dat het ruimtevaartuig veel zwaarder wordt dan bijvoorbeeld de Curiosity, de rover die in 2012 op Mars landde. De atmosfeer op Mars is veel ijler dan die van de aarde, waardoor de huidige technieken niet voor genoeg remkracht zorgen.

De experimentele vliegende schotel is geïnspireerd door de kogelvis. Het voertuig is aan de buitenkant feitelijk een grote ballon, die zich opblaast en ervoor moet zorgen dat een uiteindelijk bemand ruimtevaartuig langzaam neerzijgt op Mars, en zich niet met duizelingwekkende snelheid het oppervlak van de planeet in boort.

NASA wil de SIAD, de Supersonic Inflatable Aerodynamic Decelerator, in de stratosfeer testen. Daar lijken de omstandigheden het meest op die op Mars. Met een gigantische heliumballon wordt de schotel naar een hoogte van ruim 36,5 kilometer gebracht. Eenmaal daar wordt een raket ingeschakeld om de weg terug naar de aarde in te zetten en de snelheid te bereiken die een bemand ruimteschip zou halen bij een landing op Mars. Als de schotel eenmaal een snelheid van Mach 4 (4900 kilometer per uur) heeft bereikt moet de ballon zich opblazen. Als de test slaagt en het schip voldoende wordt afgeremd kan vervolgens de parachute opengaan.

De lancering moet plaatsvinden op een NASA-complex in Hawaï. Omdat de omstandigheden precies goed moeten zijn heeft NASA een aantal mogelijke data gekozen. De eerste mogelijke lanceerdatum is dinsdag. De test wordt live uitgezonden op de website van NASA.

[WK Hockey] Nieuw-Zeeland verslaat Zuid-Korea door vroege treffer

De Nieuw-Zeelandse hockeyers hebben hun openingswedstrijd van het wereldkampioenschap winnend afgesloten. Reeds na tien seconden lag de bal al in het Zuid-Koreaanse doel. De resterende tijd leken de Kiwi’s geen haast te hebben deze score uit te breiden. Tot de Zuid-Koreanen na een uur op gelijke hoogte kwamen. Daarna zetten de Black Sticks even aan, verdienden een strafcorner en kwamen alsnog langszij: 2-1.

Een beter begin van de wedstrijd is niet mogelijk. Het fluitsignaal klonk, Nieuw-Zeeland nam de bal uit en tien seconden later tikte Steve Edwards de bal al achter de Zuid-Koreaanse keeper Myungho Lee. Door die vroege voorsprong leek Nieuw-Zeeland zich de resterende minuten niet al te veel in te spannen om een nieuwe aanval op te zetten. De Black Sticks blonken uit in balbezit, maar creëerden weinig kansen na de openingstreffer.

Zuid-Korea daarentegen kende wel een grote drang naar het doel van de tegenstander. Om daar te komen hanteerde de Aziaten met name de lange bal of de scoop. De Nieuw-Zeelandse verdediging stond echter stevig. Pas in de negentiende minuut mocht het team van coach Seok Kyo Shin aanleggen voor een strafcorner. Jonghyun Jang schoot hard, maar keeper Devon Manchester bracht redding. Vlak voor rust leek de Aziatisch kampioen de tweede strafcorner te verdienen, maar Nieuw-Zeeland vocht die scheidsrechterlijke beslissing succesvol aan.

In het tweede bedrijf kwam het eerste gevaar van de stick van Daekeun Oh, maar zijn voorzet werd door niemand aangeraakt in de cirkel. Na een minuut of tien leek Nieuw-Zeeland genoeg te hebben van het combinatiespel en zocht opvallend vaker de aanval op. Het resulteerde niet in grote kansen voor de Kiwi’s. Aan de andere kant kregen de Aziaten drie teleurstellingen te verwerken. Een geclaimde strafcorner werd niet toegekend door de videoscheidsrechter, even later pushte Jang een strafbal op de lat en een aanvallende inzet van Seongkyu Kim belandde op de paal.

Na ruim een uur spelen was het toch raak voor de Aziaten. Seongkyu Kim zag zijn tweede inzet wel doel treffen. Meteen daarna leverde een Nieuw-Zeelandse aanvallende impuls de eerste strafcorner op voor de Black Sticks. De direct daarop volgende corner werd in de rebound door routinier Phil Burrows binnen geslagen. De Zuid-Koreanen konden in de laatste minuten niet meer voor gevaar zorgen. 

Maleficent grote winnaar box-office

De eerste cijfers rollen binnen en met een ruime voorsprong op de nummer twee lijkt Maleficent, de nieuwe donkere sprookjesfilm met in de hoofdrol Angelina Jolie, het box-office weekend te gaan leiden.

De nieuwe creatie van regisseur Robert Stromberg wist dit weekend in Amerika ruim 70 miljoen dollar op te halen en de wereldwijde box-office voegde daar nog eens 110 miljoen dollar bij.

Op een bescheiden tweede plaats eindigt zoals verwacht X-Men: Days of Future Past met zo'n 32 miljoen dollar in Amerika.

Een derde plaats is er voor de nieuwe prent van Seth MacFarlane. A Million Ways To Die In The West was niet zo succesvol als zijn vorige film Ted. Die haalde in het openingsweekend zo'n 55 miljoen dollar op, terwijl zijn nieuwste het moest doen met ongeveer 30 miljoen.

'Aanslag op Wilders verijdeld'

Twee teruggekeerde Nederlandse Syriëgangers die een aanslag wilden plegen op PVV-leider Geert Wilders, zitten vast. Dat heeft Wilders zondag desgevraagd gezegd naar aanleiding van de aanhouding van een verdachte van de schietpartij bij het Joods Museum in Brussel. Ook dat is een Syriëstrijder.

Wilders heeft dit onlangs gehoord van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid NCTV, maar die wil dit niet bevestigen. Een woordvoerder van de NCTV zei zondag dat er 'nooit mededelingen worden gedaan over de aard en omvang van dreiging tegen Wilders'. De woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) zegt niet van de zaak te weten.

Wilders: Syriëgangers beraamden aanslag op me
Wilders: Syriëgangers beraamden aanslag op me (Foto: ANP)

Zuid-Korea revancheert zich op volleybalmannen

De Nederlandse volleyballers zijn er in de World League niet in geslaagd opnieuw van Zuid-Korea te winnen. De ploeg van bondscoach Edwin Benne verloor zondag met 3-1: 18-25, 23-25, 25-20 en 22-25. Zaterdag had Oranje nog met 3-0 gewonnen.

"We begonnen vandaag niet goed maar herstelden ons wel in de tweede set", vertelde bondscoach Edwin Benne op de persconferentie. "Helaas gaven we de voorsprong van zes punten uit handen door onnodige eigen fouten. Het verlies van de tweede set was cruciaal. Daarnaast speelde de diagonaal van Zuid-Korea vandaag fantastisch."

Vorig jaar won Nederland beide duels van Zuid-Korea, maar liep het toch in de finaleronde mis. Met Portugal en Tsjechië als andere tegenstanders in de groepsfase hopen de volleyballers dit keer wel door te dringen tot de zogeheten 'final four'.

Storing gasnetwerk Apeldoorn duurt nog dagen

De circa 1300 huishoudens in Apeldoorn blijven waarschijnlijk nog dagen verstoken van gas. Dat laat netbeheerder Liander zondag weten. De storing begon vrijdagochtend. Liander verwacht dat 'op z'n vroegst tegen het eind van komende week' het grootste deel van de woningen in de wijk weer van gas wordt voorzien.

"Het kost veel tijd om alles te repareren", schrijft Liander in een verklaring. "Dit komt omdat het een complexe storing is en het om veel huishoudens gaat."

De storing begon doordat bij werkzaamheden aan een waterleiding een gasleiding werd geraakt. Hierdoor is er modder in de gasleiding gekomen. Om te voorkomen dat er modder in de cv-ketels komt, moeten alle leidingen schoongemaakt worden. "Dit schoonmaken is een heel zorgvuldig proces en kost veel tijd", zo verklaart Liander de lange duur van de werkzaamheden.

Pas als alle leidingen weer schoon zijn, wordt het gas weer aangesloten. Medewerkers van Liander gaan dan bij alle huizen langs. "Zij controleren de gasleiding en zetten vervolgens de hoofdgaskraan weer open."

Liander adviseert bewoners 'met klem' om geen alternatieve gasbronnen te gebruiken die voor gebruik buiten zijn bedoeld, zoals campinggasjes. De netbeheerder waarschuwt dat bij gebruik binnenshuis er koolmonoxide kan vrijkomen.

De getroffen huishoudens krijgen als het goed is automatisch van Liander een vergoeding voor het ongemak. Bij een gasonderbreking van maximaal acht uur ontvangt men een bedrag van 35 euro. Als de onderbreking langer dan acht uur duurt krijgt de bewoner voor iedere vier uur extra een bedrag van twintig euro.

Syriëganger pleegde aanslag Brussel

De man die verdacht wordt van de schietpartij in en bij het Joods Museum in Brussel, waarbij vorige week zaterdag drie mensen om het leven kwamen, heeft de aanslag in een videoboodschap opgeëist. Dat heeft een woordvoerder van het Belgisch federaal parket zondag op een persconferentie gezegd. De Fransman werd vrijdag opgepakt in de Franse stad Marseille.

De 29-jarige Mehdi Nemmouche werd opgepakt tijdens een routinecontrole op drugs bij een bushalte in Marseille. Hij was toen net uit een bus uit Amsterdam gestapt. Hij had onder meer een camera bij zich met daarop beelden van zijn wapens. In de video verklaart hij de aanslag te hebben gepleegd. Behalve een camera had Nemmouche een kalasjnikov, een pistool en een grote hoeveelheid munitie bij zich. Het pistool is van hetzelfde type als bij de aanslag in de Belgische hoofdstad werd gebruikt.

De man heeft waarschijnlijk banden met moslimextremisten die in Syrië strijden tegen de regering van Bashar Assad. Nemmouche vocht vorig jaar zelf aan de zijde van de jihadisten in het land. In zijn eigendommen trof de politie een insigne van het Islamitische Leger in Irak en de Levant aan, een radicaalislamitische organisatie die actief is in Syrië. Zijn wapen was in een vlag daarvan gewikkeld.

Het federaal parket wijst erop dat de aanslag bewijst dat uit Syrië teruggekeerde strijders een gevaar vormen voor de veiligheid in Europa.

Tot nu toe heeft de verdachte geen woord tegen de politie gezegd. In 2008 en 2009 werd Nemmouche in Frankrijk opgepakt en veroordeeld wegens diefstal en betrokkenheid bij een gewapende overval. Hierna zou hij in rap tempo zijn geradicaliseerd.

Nammouche wordt verdacht van moord, poging tot moord en banden met een terroristische organisatie. Uit een huiszoeking bleek dat hij zich een tijdlang ophield in de Belgische stad Kortrijk. De Franse en Belgische autoriteiten buigen zich de komende tijd samen over de zaak.

[vid] 'Nieuw Grieks steunpakket onder 10 miljard'

Griekenland zal waarschijnlijk een derde steunpakket nodig hebben, maar dat zal minder dan 10 miljard euro bedragen. Dat heeft de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble gezegd tegen het Duitse blad Focus.

Volgens Schäuble is de toekenning van een derde steunpakket wel afhankelijk van de vooruitgang die Griekenland boekt met het behalen van de doelstellingen van de trojka van EU, ECB en IMF. In twee eerdere programma's ontving Athene in totaal 237 miljard euro aan steun.

De Grieken zelf hebben al laten weten dat ze geen nieuw noodpakket nodig zullen hebben, maar ze willen naar verluidt wel meer tijd om de noodleningen af te lossen. In april wist Griekenland na een pauze van 4 jaar succesvol geld op te halen op de financiële markten.


Ingeborg Beugel legt het nog één keer uit (vanaf minuut 7.30)

[RG] Gulbis elimineert Federer in vierde ronde

Roger Federer is zondag in de vierde ronde van Roland Garros uitgeschakeld. De Zwitser moest zijn meerdere erkennen in Ernests Gulbis, die voor de tweede keer tot de laatste acht in Parijs doordrong. Gulbis zegevierde in vijf sets: 6-7, 7-6, 6-2, 4-6 en 6-3. Voor het eerst sinds 2004 is Federer niet van de partij in de kwartfinale van het Franse grandslamtoernooi.

Aanvankelijk leek er geen vuiltje aan de lucht voor Federer. Hij won de eerste set en kreeg in de tweede bij 5-3 twee setpoints. Federer liet ze onbenut en kreeg de rekening in de tiebreak gepresenteerd. Gulbis trok de opwaartse spiraal in de derde set door.

In de vierde set herstelde Federer zich. Hij nam een 5-2 voorsprong. Gulbis spartelde nog wel tegen, maar uiteindelijk sleepte Federer met 6-4 de vierde set binnen. In het beslissende vijfde bedrijf was Gulbis de betere. Bij 5-3 maakte hij de wedstrijd uit en zorgde hij voor de uitschakeling van de eerste grote favoriet voor de eindzege.

In de kwartfinale treft Gulbis Tomas Berdych. De Tsjech rekende eerder op de dag overtuigend met John Isner af.

[WK Hockey] Oranjemannen zetten Argentijnen na rust opzij

De Oranjemannen zijn het WK begonnen met een nuttige 3-1 zege op Argentinië. In de tweede helft maakte Nederland door treffers van Mink van der Weerden en Rogier Hofman het verschil. De ploeg van bondscoach Paul van Ass gaat nu samen met Duitsland aan de leiding in hun poule.

De laatste klanken van het Wilhelmus galmden nog door het Kyocera Stadion, toen Rogier Hofman voor een spetterende opening van de wedstrijd zorgde. De rechtermiddenvelder ramde na slechts tachtig seconden vanaf de rand van de cirkel de bal tegen de onderkant van de lat. Het bleek een voorbode voor een prima begin van Oranje, waarin Nederland meerdere keren door de Argentijnse defensie sneed.

Na die eerste, veelbelovende tien minuten zakte het tempo en kwam ook Argentinië er een paar maal vervaarlijk uit. Kort nadat Nederland zijn eerste strafcorner om zeep had geholpen, sloeg Oranje alsnog toe. Juist Valentin Verga – geboren in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires – tipte raak. Na de openingstreffer verloor Nederland even de controle over de wedstrijd. De Zuid-Amerikanen legden binnen zes minuten drie keer aan voor een strafcorner, waarvan de laatste doel trof. Specialist Gonzalo Peillat jaste de gelijkmaker tegen de touwen.

Maar gelukkig voor de vijftienduizend toeschouwers beschikt Nederland ook over een strafcornerkanon. Mink van der Weerden benutte vijf minuten na rust de tweede korte hoekslag van zijn ploeg. Aan die rake corner ging overigens een geweldige actie vooraf van Robbert Kemperman. De middenvelder van Kampong leidde ook de 3-1 van Rogier Hofman in. Hofman kon – mede omdat de scheidsrechter uitstekend voordeel gaf – droog de bevrijdende derde goal binnenschieten.

Kort daarop leek Nederland via Van der Weerden de 4-1 te maken, maar de videoreferee vond de inzet van de verdediger te gevaarlijk. In de slotfase kreeg Argentinië nog een mogelijkheid op de 3-2, maar omdat doelman Jaap Stockmann een uitstekende wedstrijd speelde kwam de fijne marge van Oranje niet meer in gevaar. 

'Dieven bestelen Miley Cyrus opnieuw'

Miley Cyrus lijkt opnieuw slachtoffer te zijn geworden van een inbraak. Haar assistente nam contact op met de politie toen ze zaterdagnacht thuiskwam en merkte dat sommige dingen niet op de goede plek stonden. De zangeres, die eind vorig jaar ook werd bestolen, was zelf niet thuis.

Bij het huis van de 21-jarige Cyrus werden geen sporen van braak aangetroffen, schrijft de Amerikaanse entertainmentsite TMZ. Agenten gaan beelden van bewakingscamera's bekijken om meer duidelijkheid te krijgen.

Eind vorig jaar werd ook al ingebroken bij Cyrus. Dieven namen toen sieraden en tassen mee. Waarschijnlijk werd de diefstal van binnenuit gepleegd. Verschillende mensen, onder wie werklui, hadden toegang tot haar woning.

Man overlijdt na ongeluk met cirkelzaag

Een 73-jarige man uit het Zeeuwse Clinge is overleden na een ongeluk met een cirkelzaag. Dat heeft de politie Zeeland-West-Brabant zondag bekendgemaakt.

De man was in de ochtend houten fruitkistjes aan het zagen op een zaagtafel. In die kistjes zitten metalen nietjes die de planken bijeen houden. "Vermoedelijk is een metaaldeel in de cirkelzaag gehaakt en er met kracht uitgeslagen", aldus de politie.

Het metalen deel kwam diep in de borst van het slachtoffer terecht. De man is nog overgebracht naar het universiteitsziekenhuis in Gent, maar 'medische hulp mocht niet meer baten'.

Doden na vliegtuigcrash Verenigde Staten

Bij het neerstorten en in brand vliegen van een privévliegtuig in de Amerikaanse staat Massachusetts zijn alle zeven inzittenden om het leven gekomen. Dat hebben lokale autoriteiten zondag bekendgemaakt. Het vliegtuig stortte zaterdagavond laat neer terwijl het op weg was naar New Jersey.

Over de oorzaak van de crash tasten de autoriteiten in het duister. Er zijn nog geen namen van slachtoffers vrijgegeven. Nationale instanties gaan de zaak onderzoeken.

Laatste kind van Churchill overleden

Mary Soames, het laatste nog levende kind van de Britse oud-premier Winston Churchill, is overleden. Dat heeft haar zoon Nicholas Soames zondag bekendgemaakt. De vrouw stierf zaterdagavond op 91-jarige leeftijd na een kort ziekbed.

"Ze was een voornaam schrijfster en ze leidde een voornaam leven", aldus Nicholas Soames. Hij noemde het een 'uitzonderlijke timing' dat ze overleed vlak voor de 70-jarige herdenking van D-Day, die op 6 juni plaatsvindt.

Mary Soames was het jongste van de vijf kinderen van Churchill. Tijdens de Tweede Wereldoorlog sloot ze zich eerst aan bij het Rode Kruis en later bij militaire eenheden. Ze diende in Londen, België en Duitsland en bemande luchtafweergeschut. Na de oorlog schreef ze meerdere boeken over haar familie.

Meer weekend-, minder weekfiles in mei

Werkzaamheden aan de weg hebben afgelopen maand voor flink wat extra weekendfiles gezorgd ten opzichte van een jaar eerder. Doordeweeks tijdens de spitsuren daalde het aantal files juist licht. De totale filezwaarte lag in mei hierdoor gelijk aan die van vorig jaar. Dat heeft de ANWB berekend.

In april lag de filezwaarte nog zes procent lager dan een jaar eerder, in het eerste kwartaal een kwart lager. Volgens een woordvoerder heeft de daling in mei niet doorgezet door een aantal dagen met slecht weer en veel zware ongelukken.

Zo was het op woensdag 28 mei de drukste avondspits van het jaar tot nu met 427 kilometer file. Hiermee werd het record verbroken van donderdagavond 8 mei. Toen stond er door aanrijdingen en regen 404 kilometer file. De brand in de Heinenoordtunnel en de daarop volgende afsluiting zorgde op woensdagmiddag 21 mei 'tot een waar verkeersinfarct' in de regio Rotterdam, aldus de ANWB.

Extra ledenvergadering 50Plus om splitsing

50Plus houdt zaterdag 14 juni een extra ledenvergadering over de problemen in de Tweede Kamerfractie van de partij. Op de bijeenkomst worden de leden geïnformeerd en kan van gedachten worden gewisseld over de situatie, laat het hoofdbestuur van 50Plus zondag weten.

De partij is 'door dit alles zeer geschaad' stelt het bestuur. "Maar 50Plus moet door. De belangen van de ouderen in dit land staan op het spel. Die moeten worden vertegenwoordigd", aldus het bestuur in de een verklaring. "Dat mag niet door egotripperij of ander persoonlijk belang worden gedwarsboomd."

Fractievoorzitter Norbert Klein werd woensdag uit de partij gezet nadat hij had aangekondigd zijn enige partijgenoot in de Tweede Kamer Martine Baay de laan uit te sturen. Het bestuur zegde vanwege die actie het vertrouwen in hem op en sprak onvoorwaardelijke steun uit in Baay. Klein is echter niet van plan op te stappen.

"Deze ongemakkelijke situatie brengt voor 50Plus enkele praktische problemen en ongerijmdheden met zich mee", schrijft het bestuur verder. Daaraan wordt 'met voorrang' aandacht gegeven om zo snel mogelijk een oplossing te vinden.

[Giro] Quintana wint eindklassement

Nairo Quintana is officieël de winnaar van de Giro d'Italia van 2014 geworden. Na gisteren kon de Colombiaan de overwinning eigenlijk al niet meer ontgaan, omdat de slotrit in de koers een vlakke etappe was waarin in principe niet meer wordt aangevallen. De etappe zelf werd gewonnen door Luka Mezgec, die de derde etappezege voor Giant-Shimano binnenhaalde.

In de laatste etappe werd een parcours in Trieste afgewerkt waarover de renners een aantal ronden moesten rijden. Dit parcour was nagenoeg vlak met een klein klimmetje en kende veel lange straten waardoor ontsnappen vrijwel onmogelijk was. Toch probeerden onder andere Lars Bak en Svein Tuft aan te vallen.

Op de enige klim op enkele kilometers van de streep probeerde Team Sky de boel uit elkaar te trekken voor hun sprinter, Ben Swift, die deze klimmetjes wat beter kan verwerken. Hiermee hoopte de ploeg de andere sprinters af te schudden. Het mocht echter niet baten waardoor het een open strijd werd. Adam Hansen van Lotto-Belisol en Daniel Oss van BMC probeerden aan te vallen, maar zij slaagden niet.

Het werd een massasprint, en in het bochtige eindgedeelte konden de renners elkaar maar moeilijk volgen. Mezgec zat in de beste positie terwijl favoriet Nacer Bouhanni van ver moest komen. Bouhanni maakte het goed terwijl Mezgec de benen stil kon houden. Hierdoor kon Bouhanni niet meer voorbij Giacomo Nizzolo en Tyler Farrar komen. Mezgec lukte dit wel en zo won hij de laatste etappe. Bouhanni wint wel de rode trui voor het puntenklassement.

Wubbo Ockels herdacht in Amsterdam

In Amsterdam wordt zondagmiddag Wubbo Ockels herdacht. Onder anderen minister-president van Aruba Mike Eman en schrijver Jan Terlouw spreken op de besloten bijeenkomst in de Westerkerk.

De herdenking is georganiseerd door stichting Urgenda, die zich inzet voor duurzaamheid en innovatie. De bijeenkomst moet een 'viering van zijn leven en boodschap' worden. De organisatie verwacht ongeveer achthonderd mensen.

Ockels overleed twee weken geleden op 68-jarige leeftijd aan nierkanker. Hij is maandag begraven in Amsterdam. De TU Delft, waar Ockels lesgaf, herdacht de oud-astronaut een dag daarna al.

Radioactief afval gevonden in Zwitserland

Op een dump bij het Zwitserse stadje Bienne is een grote hoeveelheid zwaar radioactief afval gevonden. Op sommige plaatsen werd meer dan honderd keer de maximale toegestane hoeveelheid straling gemeten, meldt persbureau AFP zondag. Volgens Zwitserse media wisten de autoriteiten anderhalf jaar geleden al van het afval, maar is het stilgehouden om paniek in Bienne te voorkomen.

Het afval is afkomstig van een verf die vroeger werd gebruikt door Zwitserse horlogemakers om de cijfers op de klokjes te laten oplichten. Het goedje werd in 1963 in de ban gedaan vanwege de hoge mate radioactieve straling. "Na het sorteren is er 120 kilo radioactief afval gevonden", zei een woordvoerder van de OFSP, de Zwitserse instantie voor volksgezondheid, tegen lokale media. "We hebben bij de bron honderden microsieverts gemeten".

Op sommige plekken werd er 300 microsievert per uur gemeten. Dat is meer dan honderd keer de toegestane hoeveelheid voor een dumpplaats. Na drie uur blootstelling aan zoveel straling zit een mens aan de acceptabele hoeveelheid voor een heel jaar.

Volgens de OFSP is er geen groot gevaar voor de volksgezondheid. De krant SonntagsZeitung schreef dat volgende maand begonnen wordt met het testen van de grondwaterspiegel.

Nu de aanwezigheid van het afval bekend is geworden spelen de verschillende autoriteiten elkaar de zwartepiet toe. Bienne meent dat de OFSP de bevolking had moeten inlichten, maar volgens de OFSP was dat de verantwoordelijkheid van het gemeentebestuur.

'Leven bevrijde militair VS liep gevaar'

De gezondheid en veiligheid van de zaterdag vrijgelaten Amerikaanse sergeant Bowe Bergdahl waren beide zo erg in gevaar dat snel gehandeld moest worden om zijn leven te redden. Dat heeft de Amerikaanse minister van defensie Chuck Hagel zondag gezegd tijdens een bezoek aan Afghanistan. Bergdahl was vijf jaar lang in handen van de Taliban.

Bergdahl werd na zijn vrijlating aan een medisch onderzoek op het vliegveld van de Afghaanse stad Bagram onderworpen. Hij werd daarna overgevlogen naar een militair ziekenhuis in Duitsland, waar hij momenteel verblijft. Zodra Bergdahl daar ontslagen wordt, kan hij terug naar de Verenigde Staten om herenigd te worden met zijn familie.

De enige Amerikaanse krijgsgevangene die de Taliban ooit namen werd zaterdag geruild tegen vijf mensen die momenteel gevangen zitten in Guantanamo Bay. De gedetineerden bekleedden diverse posities bij de Taliban. De Amerikaanse president Barack Obama kondigde de afspraak aan in het bijzijn van de ouders van Bergdahl. Die voerden de afgelopen jaren campagne om het verhaal van hun zoon onder de publieke aandacht te brengen.

De gevangenenruil is niet onomstreden. Twee Republikeinse politici zeggen dat Obama met de afspraak de Amerikaanse wet heeft overtreden. Die schrijft voor dat het Congres dertig dagen voor het plaatsvinden van een ruil met gevangenen uit Guantanamo Bay hiervan op de hoogte moet worden gesteld. Het Witte Huis liet weten dat de 'unieke en dringende omstandigheden' noopten tot onmiddellijke actie.

Schippers scherpt NR zevenkamp aan

Dafne Schippers heeft in Götzis haar eigen Nederlands record op de zevenkamp aangescherpt. Dit deed ze nadat ze gisteren in deze strijd om het record al een knappe 22.35 op de 200 meter liep, ook al een verbetering van haar oude record. De strijd was niet zonder concurrentie, want landgenote Nadine Broersen eindigde slechts 9 punten achter haar.

Schippers kende een goede meerkamp in Oostenrijk, waar ze net als een jaar geleden op de derde plaats eindigde. Ze liep persoonlijke records op alle loopnummers en verloor alleen veel punten op haar persoonlijk record, behaald tijdens haar bronzen zevenkamp op de WK atletiek in Moskou vorig jaar, bij het hoogspringen. Broersen kende een wat stabielere aanloop bij de eerste vijf onderdelen waarop ze nergens punten verloor, maar de indoorwereldkampioene op de vijfkamp verloor kostbare punten bij het speerwerpen, waar ze in verhouding tegenviel. Ze kon het verlies net niet meer goedmaken op haar landgenote in de afsluitend 800 meter en kwam op 6536 punten wat goed was voor een vierde plaats. Het Nederlands record is aangescherpt van 6477 punten naar 6545 punten.

Het was sowieso een erg goede meerkamp voor de Nederlandse dames, want Anouk Vetter en Nadine Visser behaalden ook persoonlijke records waardoor er 4 Nederlandse dames in de top 15 eindigden. Voor deze twee dames was het de eerste keer dat ze een puntentotaal van boven de 6000 scoorden op de zevenkamp.

Netanyahu: erken Palestijnse regering niet

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft de internationale gemeenschap zondag opgeroepen om de Palestijnse eenheidsregering van Fatah en Hamas niet te erkennen. Volgens Netanyahu zal de nieuwe regering 'het terrorisme versterken' doordat Hamas oproept tot de vernietiging van Israël.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas zei zaterdag dat de eenheidsregering naar verwachting maandag wordt gevormd. Hamas is al zeven jaar aan de macht in Gaza, terwijl Fatah het op de Westelijke Jordaanoever voor het zeggen heeft. Beide bewegingen staan elkaar al jaren naar het leven en eerdere verzoeningspogingen leidden nergens toe.

Hamas wordt door Israël en het Westen gezien als terroristische organisatie. Hoewel de beweging niet plaatsneemt in de regering, zal zij deze wel steunen. Israël heeft de Palestijnen met sancties gedreigd, die tot flinke economische tegenslagen kunnen leiden. Abbas zegt dat de zorgen van Israël ongegrond zijn, omdat de regering gaat bestaan uit technocraten die geweld afzweren en de staat Israël zullen erkennen.

Russen mogen niet meer roken in restaurant

Russen mogen geen sigaret meer opsteken in cafés of restaurants. Ook op andere openbare plekken, zoals langeafstandstreinen, stations en schepen, gaat roken in de ban. Zelfs speciale rookruimtes in restaurants zijn niet langer toegestaan.

De strenge antirookwet, die zondag van kracht werd, moet iets doen aan de naar schatting jaarlijks honderdduizenden Russische tabaksdoden. Ongeveer een derde van de Russen, 44 miljoen mensen, rookt.

Bij overtreding moet zowel de rokende klant als de horeca-gelegenheid rekening houden met boetes van vele honderden euro's.

Trost opvolger van Tomasson bij Roda

René Trost is de nieuwe trainer van Roda JC. De 49-jarige Limburger heeft voor twee seizoenen getekend, met een optie voor nog een jaar. Hij is de opvolger van Jon Dahl Tomasson, die na de degradatie uit de Eredivisie het veld moest ruimen. Trost speelde liefst 311 wedstrijden in de hoofdmacht van Roda JC en was tussen 1998 en 2005 assistent-trainer.

"René kent de club door en door en past als persoon perfect bij Roda JC. Wij hebben het vertrouwen erin dat René de club terug kan brengen naar het niveau waar het thuis hoort", zegt statutair directeur Wim Collard zondag op de clubsite. Trost wordt maandag officieel gepresenteerd.

Trost was afgelopen seizoen coach van VVV-Venlo. Daarvoor zwaaide hij de scepter bij MVV, Patro Maasmechelen, Lierse SK en KVSK United.

Roda houdt na de eerste degradatie uit de clubgeschiedenis een grote schoonmaak. Naast Tomasson moest ook directeur Marcel van den Bunder vertrekken. Technisch manager Leon Vlemmings hield het zelf voor gezien.

Martens wint slotrit en Martin eindklassement

Paul Martens heeft zondag de slotetappe van de Ronde van België gewonnen. De Duitser van Belkin was na 178 kilometer de sterkste in de sprint van een uitgedund peloton. Niki Terpstra eindigde als vierde. Hij moest naast Martens ook Francesco Gavazzi en Greg Van Avermaet voor zich dulden.

De eindzege ging voor het derde jaar op rij naar Tony Martin. De Duitser zag in de afsluitende vijfde rit zijn leidende positie niet meer in gevaar komen. Sterker nog, Martin koos in de slotkilometers nog de aanval, samen met ook Bram Tankink. In de laatste kilometer werd hun aanval echter verijdeld.

Op zestien seconden van Martin eindigde Tom Dumoulin als tweede in het eindklassement. Niki Terpstra werd achtste.

[WK Hockey] Gelijkspel tussen vrouwen Duitsland en China

De teams van Duitsland en China kwamen in hun eerste wedstrijd van het WK niet verder dan een 1-1 gelijkspel. De twee teams deden weinig voor elkaar onder in een duel dat meer spannend was dan goed.

De vrouwen van Duitsland en China speelden de eerste 25 minuten erg afwachtend. De Aziaten kregen weliswaar al in de tweede minuut hun eerste strafcorner, maar in het vervolg van de eerste helft waren de kansen voor de ploeg van bondscoach Baodong You schaars.

Het duel tussen beide teams kwam tien minuten voor het verstrijken van de eerste helft pas echt op gang. Net nadat Xiaoxue Zhang haar snelle schotkans naast zag gaan, creëerden onze Oosterburen uit de tegenaanval hun eerste strafcorner. De sleeppush van Tina Bachmann, die tegen China haar 250ste interland speelde, belandde echter op de paal en bleef de stand gelijk. Kristina Hillmann leek Duitsland even later toch op voorsprong te zetten maar haar goal werd afgekeurd wegens shoot. Omdat een derde korte hoekslag van de Duitsers ook geen doel trof gingen beide formaties bij een 0-0 stand rusten.

In de tweede helft was het spel aanvankelijk niet veel beter. China en Duitsland wilden wel, maar maakten vooral in de opbouw te veel fouten om het elkaar echt lastig te maken. De eerste echte kans viel pas halverwege de tweede helft te noteren. De strafcornervariant van Lydia Haase werd echter gekeerd door de Chinese goalie.

Met nog tien minuten op de klok was het dan toch raak. De sleepcorner van Bachmann werd nog gestopt, maar de rebound werd hard binnen geslagen door Hannah Krüger. De eerste beste aanval van China leverde direct de gelijkmaker op. Yang Peng zette haar ploeg met een droog schot op 1-1. Omdat China met nog dertig seconden te spelen verzuimde een twee-tegen-twee situatie goed uit te spelen, bleef de stand tot het eind van de wedstrijd gelijk.

Basketballers Groningen pakken landstitel

De basketballers van GasTerra Flames zijn zondag landskampioen geworden. Voor eigen publiek in Groningen werd het beslissende zevende duel tegen SPM Shoeters Den Bosch gewonnen. Door de 76-68 zege bracht GasTerra Flames de stand in de best-of-sevenserie op 4-3.

GasTerra onttroonde Zorg en Zekerheid Leiden, dat in de halve eindstrijd na een 2-0 achterstand met 3-2 verslagen werd. Het is voor de Groningers de eerste titel sinds 2010. Den Bosch was vorig jaar ook al runner-up.

[RG] Krajicek naar kwartfinale damesdubbel

Michaella Krajicek heeft met haar Tsjechische partner Lucie Hredecka de kwartfinales bereikt van het vrouwendubbeltoernooi op Roland Garros. In de derde ronde was het duo in drie sets te sterk voor de Amerikaansen Madison Keys en Alison Riske; 7-6 (6), 3-6 en 6-1.

In de kwartfinale moet het duo het opnemen tegen de winnaar van het duel tussen Marina Erakovic/Arantxa Parra Santonia en Julie Coin/Pauine Parmentier. Later vandaag komt ook Jean-Julien Rojer nog in actie op Roland Garros. Hij komt met zijn Duitse partner Anna-Lena Groenefeld in actie in het gemengd dubbel. Ook daar staat een kwartfinale plaats op het spel.

[WK Hockey] Vrouwen VS verrassen Engeland in eerste pouleduel

De Amerikaanse hockeyvrouwen hebben zondagmiddag een verrassende zege geboekt op de vrouwen van Engeland. De nummer tien van de wereldranglijst was in haar openingsduel met 2-1 te sterk voor de Engelsen, die de derde beste ploeg van de wereld zijn.

Amerika kwam razendsnel op voorsprong via Paige Selenski. De aanvaller, die tegen Engeland haar honderdste interland speelde, tipte in de derde minuut de tweede corner van de VS binnen: 0-1.

Engeland kreeg vervolgens ook een paar korte hoekslagen, maar ging hier beduidend minder goed mee om. Amerika daarentegen benutte wel haar kansen. Bij de derde corner was het weer raak en wederom gaven de Engelsen de ‘tippers’ te veel ruimte. Dit keer speelde Kelsey Kolojejchick de bal achter goalie Maddie Hinch.

Na rust drong Engeland meer aan. De ploeg versierde veldkansen en creëerde strafcorners, maar het duurde lang voordat de mogelijkheden werden benut. Pas in de 57ste minuut was de aansluitingstreffer van Kate Richardson-Walsh een feit. De aanvoerder benutte een corner: 1-2. Met nog een kleine drie minuten op de klok verruilde Engeland Hinch voor een extra veldspeler, maar deze laatste poging haalde niets uit.

Villa verlaat Atlético voor New York City FC

David Villa verlaat Atlético Madrid alweer na een seizoen. De Spaanse spits gaat in de Verenigde Staten voetballen bij New York City FC. Volgens Villa kwam de club met een aanbod dat hij niet kon afwijzen. New York City FC werd vorig jaar opgericht door de investeerders van Manchester City en honkbalclub New York Yankees. Volgend seizoen komt de club voor het eerst uit in de Major League Soccer.

Villa verhuisde vorige zomer van FC Barcelona naar Atlético Madrid. Met de club werd hij Spaans kampioen en bereikte hij de Champions League-finale. In 36 competitiewedstrijden scoorde hij dertien doelpunten.

Villa maakt deel uit van de selectie van Spanje voor het komende WK. De 32-jarige spits is topscorer aller tijden van zijn land.

[RG] Murray na kraker tegen Kohlschreiber verder

Andy Murray is met een zwaarbevochten zege op Philipp Kohlschreiber (28) doorgedrongen tot de vierde ronde van Roland Garros. De Brit (7) zegevierde zondag met 12-10 in de vijfde set. De wedstrijd was zaterdagavond bij 7-7 vanwege invallende duisternis gestaakt.

Murray was de beslissende set begonnen met serveren en had dus een psychologisch voordeel. Bij 9-8 liet de Brit een matchpoint onbenut. Vijf games later sloeg hij wel toe. Murray treft nu Fernando Verdasco (24), die Richard Gasguet (12) elimineerde.

Murrays beste resultaat in Parijs is een halvefinaleplaats in 2011. Een jaar later sneuvelde hij in de kwartfinale. Vorig jaar deed Murray niet mee aan Roland Garros.

[MotoGP] Uitslag Grand Prix van Italië

Marc Márquez heeft ook de zesde race van het MotoGP-seizoen gewonnen. Op het circuit van Mugello moest hij echter alle zeilen bijzetten in een zinderend gevecht met zijn Spaanse landgenoot Jorge Lorenzo. De regerend wereldkampioen bleek uiteindelijk net wat sterker en constanter dan Lorenzo, die de vorige drie races op Mugello won.

Bij de start pakte Andrea Iannone de leiding. De Italiaan was vanaf de tweede plek gestart en passeerde polesitter Márquez, die ook Lorenzo voor moest laten gaan. Lorenzo ging kort daarop voorbij Iannone en pakte de leiding. Valentino Rossi was gestart vanaf de tiende plek, maar lag al snel op plek vier, achter Lorenzo, Iannone en Márquez.

In de derde ronde kon Márquez al voorbij Iannone komen, waarna hij de aanval opende op Lorenzo, die op zijn beurt al een gaatje geslagen had. Rossi sloot ondertussen aan bij Iannone en ging er niet veel later voorbij. Na een kleine tien ronden had Márquez de aansluiting gevonden bij Lorenzo, waarna het duel tussen de twee titanen kon beginnen.

Een echt gevecht bleef echter rondenlang uit, want met nog acht ronden te gaan had Márquez nog geen poging gedaan om zijn concurrent in te halen. Jubilaris Rossi, bezig aan zijn 300e grand prix, reed ondertussen eenzaam op de derde plek. Een ronde later kwam Márquez uit de slipstream van Lorenzo, waardoor hij zijn landgenoot bij de eerste poging kon passeren.

In de slotfase van de race kregen de toeschouwers dan toch een ongekend spannend gevecht te zien. Met zes ronden te gaan pakte Lorenzo de eerste plek terug, hoewel hij daar drie pogingen voor nodig had. Twee ronden later pakte Márquez de leiding weer, maar na een fel gevecht wist Lorenzo die positie weer over te nemen.

Een ronde later, drie ronden voor het einde, kon regerend wereldkampioen Márquez opnieuw de eerste plek pakken, maar wederom vocht Lorenzo zich uit alle macht terug. Bij het ingaan van de slotronde lag Lorenzo op kop en kwam zijn concurrent uit de slipstream. Dit keer maakte Lorenzo echter een miniem foutje bij het verdedigen van zijn plek, terwijl Márquez juist op dat moment zijn klasse liet zien. Met een foutloze slotronde hield hij Lorenzo achter zich en boekte hij de meest zwaar bevochten zege van het jaar.

De derde plek ging naar Rossi, die daarmee al zijn vierde podium van het seizoen haalde. Dani Pedrosa werd vierde, voor Pol Espargaro en Andrea Dovizioso. Iannone moest genoegen nemen met plek zeven. In het kampioenschap gaat Márquez met een 100%-score aan de leiding. Rossi wipt over Pedrosa naar de tweede plek, terwijl Lorenzo de vierde plek overneemt van Dovizioso.

N.E.C.'er Jahanbakhsh met Iran naar WK

Alireza Jahanbakhsh gaat met Iran mee naar het WK in Brazilië. De aanvaller van N.E.C. is opgenomen in de definitieve WK-selectie. Jahanbakhsh zat al in de voorlopige groep, waarvan bondscoach Carlos Queiroz nog vijf spelers moest laten afvallen. Iran is ingedeeld in een poule met Argentinië, Bosnië-Herzegovina en Nigeria.

Jahanbakhsh kwam afgelopen seizoen uit voor N.E.C.. Met twee goals op de slotdag tegen Ajax wist hij rechtstreekse degradatie te voorkomen. In de nacompetitie ging het echter alsnog fout tegen Sparta. De behendige vleugelaanvaller kwam tot 29 wedstrijden, waarin hij vijfmaal scoorde.

In de selectie is ook Reza Ghoochannejhad opgenomen. De aanvaller speelde in Nederland voor sc Heerenveen, Go Ahead Eagles, SC Cambuur en FC Emmen en komt momenteel uit voor Charlton Athletic.

Vicepresident FIFA denkt aan herverkiezing WK 2022

De vicepresident van de FIFA, Jim Boyce, heeft geen probleem met een herverkiezing voor de toewijzing van het WK 2022 als blijkt dat er sprake is van omkoping. Dat zei hij zondag tegen BBC Radio 5 Live. De Britse krant The Sunday Times zegt bewijs te hebben dat Qatar het WK heeft gekregen door leden van de FIFA om te kopen.

De FIFA zegt al langer onderzoek te laten doen naar de toewijzing. De Amerikaanse jurist Michael Garcia leidt het onderzoek. "Als uit het rapport van Garcia blijkt dat er bewijs is dat er sprake is van omkoping, dan heb ik er geen enkel probleem mee als er een herverkiezing komt", zegt Boyce. "Laten we het rapport van Garcia afwachten."

Volgens de The Sunday Times had de vorige vice-president van de FIFA, Mohammed Bin Hammam, een fonds opgezet waaruit officials werden betaald voor hun steun aan Qatar als organisator. De krant schrijft miljoenen documenten in handen te hebben die de omkoping bewijzen.

De Guzman gaat naar Brazilië voor de wereldtitel

Jonathan de Guzman neemt met niets minder dan de wereldtitel genoegen op het WK in Brazilië. "Ik ga erheen om kampioen te worden", vertelde de middenvelder na de nipte overwinning van Oranje op Ghana (1-0). "Het is geen gemakkelijke taak, maar je moet er niet vanuit gaan dat je snel naar huis moet. We hebben een goed elftal."

De Guzman deed de gehele wedstrijd mee en kon terugkijken op een geslaagd optreden. De oud-Feyenoorder vormde een blok op het middenveld met Nigel de Jong, die vindt dat Oranje het 5-3-2 systeem steeds beter onder de knie krijgt. "Wij hebben vertrouwen in dit systeem. Het moet nog wat beter de komende tijd, maar we moeten op deze voet doorgaan."

Dat Nederland na vier wedstrijden weer eens won, deed De Jong goed. "Het is belangrijk, het geeft het elftal extra zelfvertrouwen. Maar nog belangrijker is dat ons spel vooruit gaat. We gaan deze wedstrijd terugkijken en spelen er nog één voordat wij naar het WK gaan."

Head: "Nieuwe F1-motoren te duur"

Voormalig technisch directeur van Williams, Patrick Head, vindt de nieuwe motoren in de Formule 1 te duur. De nieuwe 1,6 liter V6-turbomotor heeft de kosten volgens de mede-oprichter van Williams F1 omhoog gejaagd, terwijl die juist naar beneden zouden moeten gaan.

Head deed zijn verhaal tegenover de BBC. "Ik vind de motoren facinerende stukken gereedschap, maar ze zijn veel te duur voor wat ze moeten doen. Je kunt iets met 800 pk voor twee miljoen euro per team per jaar maken. Nu betalen ze ongeveer het tienvoudige hiervan. Het is een erg dure manier om Formule 1-bolides aan te drijven."

Volgens Head moet de nadruk in de F1 meer komen te liggen op entertainment. "Het moet meer draaien om de coureurs en om vermaak op het circuit, wat makkelijk klinkt, maar de producenten van straatauto's doen het momenteel al zeer goed op het hybride vlak. Ik weet niet of de Formule 1 het juiste platform is om hybride technologie te tonen."

"Technologisch gezien is de sport net zo facinerend als altijd en hoewel ik niet meer direct bij de Formule 1 betrokken ben wil ik er niet op terugkijken en het afkeuren. Ik weet echter niet waar de sport staat en waar het om draait, want dat is de waarheid, de Formule 1 draait om vermaak."

Head is blij dat Williams, waar hij lang bij de Formule 1-activiteiten van het bedrijf betrokken was, het dit seizoen weer goed doet. Het team uit Grove heeft na zes races al 48 punten meer behaald dan in heel 2013. Toch beseft hij ook dat zeges nog ver weg zijn.

[RG] Verdasco schakelt thuisspeler Gasquet uit

Richard Gasquet heeft zondag in de derde ronde van Roland Garros zijn Waterloo gevonden. De als twaalfde geplaatste Fransman werd uitgeschakeld door Fernando Verdasco (24): 3-6, 2-6 en 3-6. De partij was zaterdag bij 2-2 in de derde set gestaakt.

Gasquet kwam de afgelopen drie jaar tot de vierde ronde van Roland Garros. Met Gaël Monfils en Jo-Wilfried Tsonga hebben de Fransen nog twee ijzers in het vuur.

Thomas Berdych bereikte al de kwartfinale. De als zesde geplaatste Tsjech was met driemaal 6-4 te sterk voor John Isner (10). Voor Berdych volstond een break in iedere set. Hij speelt bij de laatste acht tegen Ernests Gulbis (18) of Roger Federer (4). Berdych bereikte in 2010 de halve finale in Parijs.

Sneijder werkte aan fitheid met K1-vechter

Wesley Sneijder trainde om fit te worden voor het WK samen met K1-vechter Göhkan Saki. Dat vertelt de middenvelder in gesprek Nu.nl. "Het gaat te ver om te zeggen dat ik echt K1-trainingen heb gehad. Maar ik heb wel met hem getraind en daar heb ik profijt van. Die trainingen zijn heel explosief."

Bondscoach Louis van Gaal zei vorige week onder de indruk te zijn van de fitheid van Sneijder. De middenvelder van Galatasaray geeft aan dat de vele wedstrijden die hij heeft gespeeld het belangrijkst zijn geweest. "Ik heb na de winterstop maar een wedstrijd gemist. Daar gaat het vooral om."

Sneijder is goed bevriend met de Turks-Nederlandse Saki. Toen de kickbokser in Turkije was voor een wedstrijd hebben ze samen getraind. "Alleen op de dagen dat het kon", gaf Sneijder aan. "Je moet verstandig zijn, anders raak je geblesseerd."

België vraagt uitlevering verdachte aanslag

België wil dat Frankrijk de 29-jarige verdachte uitlevert van de aanslag vorige week op het Joods Museum in Brussel. Dat heeft de Belgische justitie zondag laten weten. De man, die in Syrië zou hebben gevochten, is vrijdag gearresteerd in het Franse Marseille.

Mehdi Nemmouche uit het Franse Roubaix werd gepakt toen hij van de bus Amsterdam-Brussel-Marseille stapte. In de bagage van Nemmouche vonden agenten een revolver en een kalashnikov van het type dat gebruikt werd bij de aanslag. De man had ook een draagbare GoPro-camera in zijn bezit. Uit de bewakingsbeelden bleek dat de dader zo'n camera onder zijn kleding droeg.

België vraagt uitlevering verdachte aanslag
België vraagt uitlevering verdachte aanslag (Foto: ANP)

'OVSE'ers regio Donetsk vrij'

De OVSE-waarnemers die werden vastgehouden in de Oekraïense regio Donetsk, zijn weer vrij. Dat heeft Vjatsjeslav Ponomarjov, die zich tot burgemeester van Slovjansk heeft uitgeroepen, gezegd, zo meldt het Russische persbureau Interfax zondag. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa heeft het nieuws nog niet bevestigd.

Maandag verloor de OVSE het contact met de vier waarnemers uit Turkije, Denemarken, Zwitserland en Estland.

Ook in de regio Loehansk verloor de OVSE deze week contact met een groep waarnemers. OVSE brengt de nationaliteit van deze vier niet naar buiten, op verzoek van de waarnemers zelf. Een woordvoerster zei zaterdag dat beide teams nog vastzitten.

NSA verzamelt foto's voor gezichtsherkenning

De Amerikaanse geheime dienst NSA verzamelt op internet op grote schaal foto's om gezichtsherkenningssoftware te testen. Dat schrijft The New York Times op basis van informatie die de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden beschikbaar heeft gesteld.

De dienst hoopt software te verbeteren die kan helpen om bepaalde personen via internet op te sporen. Volgens documenten uit 2011 kreeg de NSA dagelijks miljoenen foto's binnen. De software met de naam Tundra Freeze kan ook een persoon herkennen als die zijn of haar haren afscheert. Baarden kunnen het programma in de war brengen.

Snowden bracht een schat aan informatie over de National Security Agency naar buiten, nadat hij er had gewerkt. De omvang van de spionageactiviteiten van de Amerikaanse dienst schokte de hele wereld.

NSA verzamelt foto's voor gezichtsherkenning
NSA verzamelt foto's voor gezichtsherkenning (Foto: ANP)

Juncker vol vertrouwen over voorzitterschap

De voormalige Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker vertrouwt erop dat hij wordt benoemd tot voorzitter van de Europese Commissie. Dat heeft de lijsttrekker van de conservatieve Europese Volkspartij (EVP) zondag tegen de Duitse krant Bild am Sonntag gezegd. Juncker zei dat staatshoofden zich niet moeten laten 'chanteren' om hem te weigeren voor de functie.

De EVP werd vorige week de grootste partij bij de Europese Parlementsverkiezingen. Juncker zegt dat hij steun bij een 'brede meerderheid' van conservatieve en centrumlinkse leiders geniet. In Duitsland en het Verenigd Koninkrijk gaan echter kritische stemmen op om iemand anders voor de topfunctie te benoemen.

De Portugese sociaaldemocraat José Manuel Barroso was de afgelopen tien jaar voorzitter van de Europese Commissie. Volgende maand wordt zijn opvolger benoemd.

Zwakbegaafde Brandon is terecht

De verstandelijk gehandicapte Brandon die zaterdag wegliep uit een instelling in Sliedrecht is terecht. Hij zat in Almere. De politie in de Flevolandse plaats heeft hem zaterdagavond meegenomen naar het bureau, schrijft zorgorganisatie ASVZ zondag op haar website.

Het is niet bekend wat Brandon in Almere deed, waar hij precies uithing en hoe het met hem gaat. Hij wordt zondag door zijn begeleider opgehaald.

De 22-jarige Brandon wist zaterdagochtend uit de instelling te ontkomen door een ruit te breken. Het was niet de eerste keer dat hij de benen nam. Daarom zag de politie ook geen aanleiding om groot alarm te slaan. Vorig jaar werd hij betrapt toen hij wilde inbreken bij een huis nadat hij was weggelopen.

De Rotterdamse politie vindt dat ouders en zorginstellingen meer verantwoordelijkheid moeten nemen om te voorkomen dat zwakbegaafde kinderen weglopen. De politie stelt dat veel vermissingszaken zijn te voorkomen als ouders en instellingen beter opletten en in de gaten houden waar hun kinderen en bewoners precies mee bezig zijn.

Brandon was in 2011 landelijk nieuws toen bleek dat hij in de instelling 's Heeren Loo in het Gelderse Ermelo aan de muur werd vastgebonden omdat hij onhandelbaar was. Hij woont inmiddels al een paar jaar bij ASVZ in Sliedrecht.

Moordenaar studente Maastricht vluchtte op scooter

De man die vrijdag in Maastricht een studente vermoordde, is waarschijnlijk gevlucht op een scooter. De politie weet nog niet wie de man is en het onderzoek naar de moord op de 27-jarige vrouw loopt dan ook nog volop, laat de politie zondag weten.

In het onderzoek is een scooter in beeld gekomen die bij het flatgebouw aan het Oranjeplein, waar de vrouw uit Nieuwegein woonde, is gezien. Een getuige maakte een foto van de Yamaha. De politie denkt nu dat de dader op die scooter is gevlucht, maar weet niet in welke richting.

De Nieuwegeinse woonde nog maar kort in de Limburgse stad. Haar vader trof haar vrijdag even na 17.00 uur zwaargewond in haar woning op de derde verdieping aan. Hij ging nog achter de verdachte aan, maar kon hem niet bijbenen en ging terug naar de woning, waar zijn dochter later overleed.

[Moto2] Uitslag Grand Prix van Italië

Moto2-coureur Esteve Rabat heeft in Mugello de Grand Prix van Italië gewonnen. De Spaanse polesitter kende een moeizaam begin van de race, maar bleek uiteindelijk toch de sterkste. Met zijn derde overwinning van het seizoen verstevigt Rabat zijn koppositie in het WK.

De start was voor de Duitser Jonas Folger, die vanaf de vierde plek naar voren opschoof. Rabat startte vanaf poleposition, viel in eerste instantie terug naar plek twee en moest later nog twee plekken inleveren. Na twee rondjes had hij Dominique Aegerter weer ingehaald waardoor Rabat op de derde plek lag. Achter Folger was het Luis Salom die de tweede plaats in handen had.

Na zeven ronden lag Folger nog altijd op kop, met Salom in zijn kielzog. Daarachter was de derde plek voor Rabat, die met zeer kleine stapjes dichterbij kwam. Achter Rabat ging het gevecht om de vierde plek tussen Mika Kallio, Aegerter en Mattia Pasini. De Italiaan Pasini moest dat gevecht echter laten gaan, want na een kleine tien ronden lag hij in het grind. 

Met 10 van de 21 ronden te rijden wist Rabat eindelijk de aansluiting te vinden bij Folger en Salom. Tito Rabat bewaarde één rondje zijn geduld, waarna hij de aanval opende. Dat leverde hem de tweede positie op, terwijl Salom Folger voorbijstak en de leiding pakte. De Duitser leek direct wat problemen te kennen en moest een klein gaatje laten vallen naar Rabat.

De Spanjaard wachtte geduldig tot Salom een fout zou maken en dat gebeurde snel. Met zeven ronden te rijden lag Rabat voor het eerst in de race in leidende positie, maar dat moest hij al snel weer opgeven aan Salom.

In de slotfase was duidelijk dat Folger niet meer kon volgen en genoegen moest nemen met de derde plek. Rabat reed ondertussen naar een nieuw ronderecord, waardoor Salom de grootste moeite had om in de buurt te blijven. Hij kon in de laatste ronde niet meer voorbij Rabat komen en werd tweede,voor Folger. Het gevecht om plek vier werd gewonnen door Simone Corsi, voor Aegerter en Kallio.

In de stand om het WK vielen er geen verschuivingen te noteren om de bovenste posities. Rabat verstevigt zijn leiding, voor Kallio en Maverick Viñales, die negende werd in Mugello.

Markus breekt pols in Ronde van België

Wielrenner Barry Markus heeft bij een val in de Ronde van België twee breuken in zijn pols opgelopen. Dat meldt zijn ploeg Belkin zondag op Twitter. De rechterpols van de sprinter moet zes weken in het gips. Een operatie is niet nodig,

De 22-jarige Markus viel zaterdag in de vierde etappe uit. Zondag wordt de laatste etappe gereden van de Ronde van België. De Duitser Tony Martin staat aan de leiding in het klassement.

Markus is bezig aan zijn eerste seizoen bij Belkin. Hij kwam over van Vacansoleil-DCM, dat ophield te bestaan. De Noord-Hollander wist nog niet te winnen in het shirt van Belkin. Hij pakte wel een tweede plaats in Rund um Köln.

'Bieber is een racist'

Justin Bieber ligt weer eens onder vuur. Van de 20-jarige zanger, die verwikkeld is in meerdere rechtszaken, is een video opgedoken waarin hij een racistische grap maakt. Dat schrijven diverse Britse media.

Bieber, die in de video die door The Sun werd geplaatst een aantal jaren jonger oogt, vraagt in het filmpje aan zijn vrienden waarom zwarte mensen bang zijn voor kettingzagen. Vervolgens imiteert hij het geluid van een kettingzaag, waarbij hij grinnikend het woord 'run' en vervolgens het n-woord uitspreekt. Dat laatste woord gebruikt hij vijf keer achter elkaar.

Het filmmateriaal werd opgenomen voor de documentaire Never Say Never uit 2011, waarin Bieber wordt gevolgd. Naar verluidt heeft zijn pr-team, dat al een tijdje wist dat de video circuleerde, geprobeerd het materiaal te kopen zodat het niet in de openbaarheid zou verschijnen.

Satudarah-lid vast voor schietpartij in Groningen

Bij een schietpartij in Groningen is zaterdagavond een 25-jarige Amsterdammer gewond geraakt. Drie mannen uit van 21, 26 en 28 uit Appingedam zijn aangehouden voor betrokkenheid. Een van hen is lid van Satudarah. De anderen zijn lid van de supportclub van de motorclub, meldt de politie zondagochtend.

De schietpartij vond plaats op de Kruitlaan, waar een 'gewelddadige confrontatie' tussen twee groepen plaatsvond. De Amsterdammer raakte gewond aan zijn been en ging zelf naar het ziekenhuis, dat hij na behandeling mocht verlaten. Hij werd vervolgens aangehouden voor openlijke geweldpleging.

De verdachten worden zondag gehoord over wat er is gebeurd.

Splitsing kost 50Plus zetels in peiling

De chaos bij 50Plus kost de partij niet alleen leden, maar ook zetels. In de peiling van Maurice de Hond levert 50Plus er deze week drie in, waardoor er nog maar een overblijft. In het voorjaar van 2013 had de partij in de peiling van De Hond nog een recordaantal van achttien zetels.

Het opstappen van Henk Krol als fractievoorzitters vorig najaar kostte de partij in de peiling ook al een hoop zetels. Door de splitsing van de Tweede Kamerfractie van 50Plus is de partij nu weer terug op het niveau van april 2012.

Ook GroenLinks levert deze week een zetel in. De VVD, de PvdA en het CDA profiteren van het verlies van 50Plus en GroenLinks. De VVD en het CDA hebben net als de PVV nu 22 zetels. De PvdA moet het doen met dertien zetels en D66 heeft in de peiling van De Hond met 25 nog altijd de meeste zetels.

Twintig miljoen voor banen auto- en rijwielbranche

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) trekt tien miljoen euro uit voor de auto- en rijwielbranche. Werkgevers en vakbonden in de sector stellen eenzelfde bedrag beschikbaar. De twintig miljoen wordt onder meer besteed aan extra leerwerkplekken voor jongeren en begeleiding van werknemers naar ander werk.

In de sector werken ruim 77 duizend mensen bij tienduizend bedrijven die zich bezighouden met de verkoop en onderhoud van auto's motors, scooters en fietsen. De branche is zwaar getroffen door de crisis. Bedrijven proberen mee te gaan met de snelle technologische ontwikkelingen en veranderende wensen van klanten, maar dat vraagt om andere vaardigheden van de werknemers, aldus Asschers ministerie zondag.

Met het geld moeten er onder meer 1450 extra leerwerkplekken komen en moeten negenhonderd werknemers worden begeleid naar ander werk. Verder krijgen werknemers en leerlingen extra scholing.

De minister heeft in totaal zeshonderd miljoen euro beschikbaar gesteld voor zogenoemde sectorplannen. Hij kwam eerder al met plannen voor onder meer de bouw en de transportsector.

[WK Hockey] Duitse mannen hebben weinig moeite met Zuid-Afrika

De Duitse hockeymannen hebben de eerste wedstrijd van poule B gewonnen. Tegen Zuid-Afrika stapten ze met een 4-0 overwinning van het veld af. Christopher Rühr maakte indruk met een mooie actie waaruit de vierde treffer ontstond. 

Duitsland begon veel feller aan het duel en creëerde in de openingsfase meteen een paar kansen. De grootste ontstond al na dertig seconden. Na een pass vanaf links kreeg de geheel vrijstaande Benjamin Wess de bal, maar zijn inzet schoof voorlangs.

Daarna bleven de Duitsers het doel van hun tegenstander onder vuur nemen. Zo slalomde Florian Fuchs door de verdediging heen. Zijn schot werd echter geblokt. Ook Oliver Korn was met een backhand dichtbij een treffer, maar hij schoot net naast. Uiteindelijk moest er een strafbal aan te pas komen om de score te openen. Christopher Zeller, die was neergehaald door Timothy Drummond, ging achter de bal staan en faalde niet: 1-0.

Na drie gemiste strafcorners achter elkaar leken de Duitsters met een 1-0 voorsprong te gaan rusten, maar in de laatste seconden van de eerste helft sloeg Thilo Stralkowski toe. Na een scrimmage maakte hij er van dichtbij 2-0 van.

In de tweede helft ging Duitsland op zoek naar de derde treffer. Meerdere keren ontstond er paniek voor het doel van Zuid-Afrika, maar in tegenstelling tot vlak voor rust konden de Duisters dit keer niet uit een scrimmage scoren. Een kwartier voor tijd was het alsnog raak. Mats Grambusch verlengde een pass vanuit het middenveld en maakte er 3-0 van.

In de 60ste minuut schoot Oliver Korn ook de 4-0 nog binnen, na een prachtige actie van Rühr.  De Zuid-Afrikanen zochten het vijandelijke doel in de slotfase nog wel op, maar creëerden geen grote kansen meer,  waardoor Duitsland uiteindelijk met een ruime zege aan het WK begon.

[Moto3] Uitslag Grand Prix van Italië

Romano Fenati heeft op het circuit van Mugello de Grand Prix van Italië gewonnen in de Moto3. De Italiaan was na een sensationele slotfase de beste en slimste rijder en boekte zo zijn derde zege van het seizoen. Kampioenschapsleider Jack Miller ging in de slotfase onderuit.

Bij de start kon Miller vanaf de tweede plek direct de leiding pakken, maar polesitter Álex Rins pakte hem nog voor de eerste bocht weer terug. Al snel ontstond een kopgroep van zeven man. De teamgenoten Rins en Álex Márquez lagen op kop, voor Fenati, Jakub Kornfeil, Alexis Masbou, John McPhee en Miller die door een fout terugviel, maar al snel weer naar voren kwam.

Er werd bijzonder veel gebruik gemaakt van de slipstream, waardoor vrijwel iedereen in de kopgroep enkele bochten op kop kon rijden. Niet veel later sloot een grote achtervolgende groep aan, waardoor de kopgroep bestond uit liefst vijftien man. Daarin kreeg Efrén Vázquez een drive through penalty, terwijl Niccolò Antonelli tegen Kornfeil aanreed en onderuit ging.

In de zevende ronde lag McPhee op de vierde plek, maar hij schoof in een bocht tegen de grond en was klaar. Kort daarop was het de jonge Italiaan Enea Bastianini die snel op kwam stomen en zelfs de leiding pakte van de kopgroep met nog altijd meer dan tien rijders. Ook in de ronden daarna bleef het continu stuivertje wisselen. Bijna iedereen in de kopgroep wisselde om de paar bochten van plek.

Met drie ronden te rijden ontstonden er wat grotere gaten voorin. Miller reed voorop, met Bastianini, Rins en Márquez in zijn kielzog, terwijl daarachter Fenati en ook onder meer Isaac Viñales en Alessandro Tonucci toch weer aan konden sluiten. Nog geen ronde later wist Fenati zelfs de leiding over te nemen.

Bij het ingaan van de slotronde had Fenati de leiding in handen, maar Viñales kwam van achteren opzetten en greep de eerste plek. Met een halve ronde te rijden probeerde Miller vanaf plek zeven naar voren te komen, maar daarbij tikte hij Márquez en Bastianini aan, waardoor ze alledrie tegen de vlakte gingen.

In een knotsgekke slotfase leek Rins vervolgens de zege te pakken, maar Viñales kwam er honderd meter voor de finish nog voorbij. Daarmee was het echter nog niet afgelopen, want aan de andere kant kwam Fenati uit de slipstream naar voren, waarmee hij de zege kon pakken. Rins werd op slechts één honderdste tweede, voor Viñales, die op zijn beurt één duizendste van een seconde achter Rins over de streep kwam. Ook de Portugees Miguel Oliveira zat zeer dichtbij: Op 0,12 seconden werd hij vierde.

[NBA] Spurs na zege opnieuw in finale tegen Miami Heat

San Antonio Spurs heeft de NBA-finale bereikt. De Texaanse ploeg klopte Oklahoma City Thunder zaterdagavond na verlenging met 112-107 en bracht daarmee de stand in de ontmoeting op een beslissende 4-2 voorsprong. De Spurs treffen in de finale Miami Heat. Vorig jaar stonden beide ploegen in de eindstrijd ook al tegenover elkaar. Toen won Miami met 4-3.

De 34 punten van Russell Westbrook en de 31 van Kevin Durant mochten voor thuisploeg Oklahoma niet baten. Boris Diaw noteerde 26 punten namens de Spurs, die het vanaf de tweede helft moesten stellen zonder point guard Tony Parker.

De Spurs leken al in de reguliere speeltijd op weg naar de zege, maar Westbrook dwong met twee benutte vrije worpen een verlenging af. Daarin stelden de bezoekers aan de hand van Tim Duncan de finaleplek veilig. De Spurs pakten in 2007 voor het laatst de titel.

Sunday Times: bewijs voor omkoping WK in Qatar

Qatar heeft het WK voetbal 2022 toegewezen gekregen door leden van de FIFA om te kopen. De Britse krant The Sunday Times zegt daar bewijs voor te hebben. Voormalig vice-president van de FIFA Mohammed bin Hamman had volgens de krant een fonds opgezet waaruit officials werden betaald voor hun steun aan Qatar als gastland.

Het fonds van de Qatarees had volgens de The Sunday Times zo'n zes miljoen euro in kas om Afrikaanse officials om te kopen. De krant schrijft miljoenen documenten in handen te hebben die de omkoping bewijzen.

Geruchten over omkoping deden al langer de ronde. The Daily Telegraph schreef in maart dat voormalig FIFA-bestuurder Jack Warner twee weken na de toewijzing van het WK ruim 860 duizend euro kreeg. De organisatie van het WK nam daarop afstand van de beschuldigingen van corruptie rond het winnende bid in 2010.

'Verdachte Joods Museum aangehouden'

Een man die wordt verdacht vorige week zaterdag een aanslag te hebben gepleegd op het Joods Museum in Brussel is aangehouden in de Franse stad Marseille. Dat heeft persbureau AFP zondag gemeld. Bij de schietpartij kwamen drie mensen om het leven, waaronder een Israëlisch stel.

De man werd vrijdag al aangehouden. Hij zou een kalasjnikov en een pistool bij zich hebben gehad. De revolver is van hetzelfde type als bij de aanslag in de Belgische hoofdstad werd gebruikt. Mogelijk is de schutter een Syriëstrijder. Het Belgische parket heeft de aanhouding nog niet bevestigd.

Volgens andere bronnen zou het gaan om de 29-jarige Fransman Mehdi Nemmouche. De in Roubaix woonachtige man heeft in 2013 een bezoekje aan Syrië gebracht. Daarmee lijkt het vermoeden dat het hier om een terroristische aanslag is gegaan, te kloppen. 

'Qatar sleepte WK binnen door omkoping'

Qatar heeft het WK Voetbal in 2022 binnengesleept door leden van de FIFA om te kopen. De oud-vicevoorzitter uit de Golfstaat, Mohamed Bin Hammam, zou ongeveer 5 miljoen dollar (ruim 3 miljoen euro) hebben betaald aan functionarissen van de voetbalorganisatie in ruil voor hun steun aan Qatar als gastland.

Dat blijkt uit "miljoenen geheime brieven, e-mails en bankafschriften" die in het bezit zijn van de Britse krant The Sunday Times. Daarin wordt aangetoond dat Mohamed Bin Hammam actief lobbyde voor steun en Afrikaanse functionarissen heeft omgekocht.

Ondanks eerdere geruchten blijven zowel de voormalig vicevoorzitter als de organisatie de beschuldiging ontkennen. Qatar werd in december 2010 gekozen als gastland van het WK in 2022.

Bin Hammam werd in 2011 geschorst door de FIFA, omdat hij stemmen zou hebben geronseld toen hij voorzitter van de wereldvoetbalbond wilde worden.

Sepp Blatter, de voorzitter van de mondiale voetbalbond FIFA, noemde de toewijzing van het WK voetbal aan Qatar half mei een foute keuze. Onder meer de warme zomers en de slechte arbeidsomstandigheden voor bouwvakkers die stadions bouwen leidden tot veel kritiek. Blatter ontkende echter dat er sprake was van omkoping.

De beschuldiging komt kort nadat The New York Times onthulde dat in aanloop naar het WK Voetbal 2010 in Zuid-Afrika tenminste vijf oefenwedstrijden zijn gemanipuleerd. De Amerikaanse krant schrijft op basis van een niet eerder verschenen rapport van de FIFA, dat scheidsrechters zijn omgekocht om te frauderen met de uitslag.

Grote brand in fabriek Sas van Gent

In een fabriek in het Zeeuwse Sas van Gent is zaterdagnacht een grote brand uitgebroken. Omwonenden moeten ramen en deuren dicht houden vanwege de rookontwikkeling, laat de Veiligheidsregio Zeeland weten.

De fabriek is van Cargill, een bedrijf dat ingrediënten voor voedsel maakt. Rond 04.30 uur ontstond door nog onbekende oorzaak brand in het magazijn van de fabriek aan de Nijverheidsstraat. Er zijn geen mensen gewond geraakt.

Vanwege de rook en voor watertransport is de N252 afgesloten. De Veiligheidsregio laat weten dat geen sprake is van een chemische brand, maar adviseert uit de rook te blijven omdat rook altijd schadelijk is.

Aftrap Holland Festival zondagavond

Liefhebbers van dans, theater, muziek, film en beeldende kunsten kunnen de komende maand hun hart weer ophalen. In Amsterdam begint zondagavond het Holland Festival met de dansvoorstelling Vortex Temporum van Anne Teresa De Keersmaeker. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima wonen de openingsvoorstelling bij.

Het Holland Festival, dat dit jaar zijn 67e editie beleeft en op verschillende locaties in Amsterdam wordt gehouden, krijgt bezoek van enkele grote namen. Zo komen actrice Isabella Rossellini, muzikant Philip Glass en schrijfster Elfriede Jelinek optreden. In de 29 dagen dat het festival duurt worden 159 voorstellingen, concerten en evenementen gehouden en zijn er 56 producties te zien.

Om het Holland Festival toegankelijk te maken voor een breed publiek, zijn veertien evenementen gratis toegankelijk. Zo zijn er latenightconcerten, lunchconcerten, een opera in het Oosterpark en is er een Vogue Ball.

Na het festival neemt theaterregisseur Pierre Audi afscheid als artistiek directeur. Hij vervulde die functie tien jaar lang.?

Nike en Adidas strijden op WK om wereldhegemonie

Op alle 64 wedstrijden van het aankomende WK voetbal speelt een onderliggende strijd tussen de twee grootste sportmerken ter wereld, Nike en Adidas. Nike wil het grootste voetbalmerk worden, Adidas wil de grootste blijven. Natuurlijk hopen beide merken op een close-up van een speler die de veters van zijn schoen strikt tijdens de WK-finale, maar ze laten lang niet alles aan het toeval over om hun doel te bereiken.

Het Amerikaanse Nike is het grootste sportmerk ter wereld, maar Adidas produceert al ruim zestig jaar voetbalschoenen en domineert de voetbalmarkt sinds de jaren zeventig. Nike zit pas twintig jaar in de voetbalbranche, maar krijgt daar wel steeds meer voet aan de grond. Het merk claimt dat het Adidas inmiddels is gepasseerd als het om verkoop van voetbalschoenen gaat. Samen hebben de sportmerken tachtig procent van de voetbalmarkt in handen.

Adidas heeft in zijn strijd met Nike een bevoorrechte positie. Het Duitse merk is de officieel partner van de FIFA en het sportevenement in Brazilië. Adidas prijkt dus in WK-stadions op de reclameborden en mag door de FIFA beschermde merknamen, logo's en slogans gebruiken in advertenties. Onlangs verlengde het merk zijn samenwerking met de FIFA tot 2030.

Adidas zet daarom hoog in en wil in juni en juli 'het meest zichtbare merk op het toernooi' worden. De afdeling voetbal bij het sportmerk moet voor een recordomzet van twee miljard euro gaan zorgen, aldus Adidas in zijn laatste jaarverslag. Om dat voor elkaar te krijgen zet Adidas 'het grootste voetbaloffensief ooit' op touw.

Belangrijk wapenfeit in dat offensief is de lancering van een nieuwe schoenenlijn, een maand voor de start van het toernooi. Adidas is daarnaast net als voorgaande edities van het wereldkampioenschap de fabrikant van de officiële wedstrijdbal, de 'Brazuca'. Dat moet het merk naast de nodige exposure ook extra inkomsten uit verkoop opleveren. Bovendien prijkt het logo op het speciaal door Adidas ontworpen shirt van onder meer favorieten Spanje, Duitsland en Argentinië. Volgens de fabrikant is het tricot 'het lichtste ooit'.

Wat kan Nike daar tegenover stellen? De Amerikaanse fabrikant mag dan geen officiële sponsor zijn, aanwezig is het merk wel in de stadions. Zo staat het merk voor het eerst op meer shirts van deelnemende landen dan de Duitse concurrent (tien tegen negen). Gastland Brazilië speelt met shirts van Nike, net als Frankrijk, Engeland en Oranje. Ook Nike lanceerde een nieuwe schoenenlijn door met tussenpozen een nieuw model uit te brengen.

De merken laten zich niet alleen wat sportmateriaal betreft gelden. Zowel Nike als Adidas wil voorafgaand aan dit WK ook online het meest opvallen om het voetbalpubliek aan zich te binden. Adidas doet op nogal brutale wijze met zijn 'All in or nothing'-campagne. Consumenten kunnen na het zien van een promofilmpje kiezen of ze 'meedoen' of niet.

Wie voor 'All in' kiest, krijgt toegang tot de online WK-content van het merk, wie 'Nothing' prefereert, blijft daarvan verstoken. "Als consumenten zich niet bij ons willen voegen, laat Adidas hen graag het team verlaten. We gaan liever voor kwaliteit dan kwantiteit als het om ons publiek op social media gaat", liet het merk onlangs weten.

Nike pakt het met zijn 'Risk Everything'-campagne iets minder risicovol aan en zet vol in op reclamefilms met de grote sterren van dit moment. De campagne draait vooral om voetballende beroemdheden die in de spotjes worstelen met de druk die op hun schouders ligt. Die druk leidt tot grote prestaties omdat ze onder die druk tot het uiterste worden gedreven, zo is de boodschap.

Binnen de marketingcampagne van Nike zijn de bekende koppen erg belangrijk. Nike heeft daarom een fors aantal topspelers gestrikt in persoonlijke sponsorcontracten. Onder meer Neymar (Brazilië), Wayne Rooney (Engeland) en, vooral, Cristiano Ronaldo (Portugal) fungeren als reclameboegbeeld voor het merk.

Adidas stelt daar spelers als onder meer Lionel Messi (Argentinië), Karim Benzema (Frankrijk) en Bastian Schweinsteiger (Duitsland) tegenover. Nike lijkt Adidas hiermee af te troeven. Uit een recent gepubliceerde ranglijst van marktonderzoeker Repucom blijkt Christiano Ronaldo de hoogste marketingwaarde te hebben, gevolgd door Messi. Zes van de spelers uit de top tien staan bij Nike onder contract, drie bij Adidas en een bij Puma, meldt persbureau Reuters.

Met 's werelds bekendste speler onder contract en het sponsorschap van het elftal van gastland Brazilië, heeft Nike goede hoop om weer wat dichter richting Adidas te kruipen. Mocht Adidas zijn omzetdoelstelling van twee miljard euro halen, dan zal Nike echter nog even geduld moeten hebben voordat het merk zich wereldmarktleider in voetballand kan noemen. Vorig jaar boekte het Amerikaanse bedrijf 1,9 miljard dollar (1,4 miljard euro) omzet in de afdeling 'soccer'.

Overleven met dinosaurussen in The Stomping Land

Iedereen houdt van dinosaurussen. De grootste reptielen ooit op onze planeet hebben menig harten veroverd in de kindertijd. Dit moet ook de gedachte zijn geweest van Supercrit toen zij begonnen met de ontwikkeling van The Stomping Land.

The Stomping Land is een multiplayer survival game, waarin je moet jagen op dinosaurussen, maar vooral de gevaarlijke dino's moet vermijden. De beschrijving van het spel luidt als volgt: ''You are a hunter and a scavenger. You survive in a world with dinosaurs, and if any one of them catch you, they will end you in an instant. In fact, you can't kill most dinosaurs with ease, and the ones that you can don't provide plentiful amounts of food. It's the large ones that matter. The ones with bone crushing jaws and skull smashing tails that roam the island and fight each other, who provide the food you want.''


The Stomping Land is nu beschikbaar op Steam Early Access. Bekijk een trailer van het spel hieronder.

Eerste trailer Tales of the World: Reve Unitia

Het is aan de sterren-cast van Tales of the World: Reve Unitia om samen uit droomwereld Revalia te ontsnappen. De personages uit diverse Tales of-titels zijn het alleen niet eens op de manier waarop. De eerste trailer geeft dit conflict goed weer.

De trailer is hieronder te bekijken. Tales of the World: Reve Unitia verschijnt op 23 oktober in Japan. Over een release in Europa is nog niets bekend.

Spannende eerste trailer voor Left Behind

Apocalyptische films. We kunnen er geen genoeg van krijgen hier op de redactie van FOK!film en zodoende keken we ook al tijden uit naar het verschijnen van de film Left Behind met Nicolas Cage. Van de bovennatuurlijke thriller, die vanaf 2 oktober in de Nederlandse bioscopen te zien zal zijn, verscheen dit weekend de eerste trailer.

In de film van de Britse cineast en voormalige stuntman Vic Armstrong speelt Cage de rol van Rayford Steele, een piloot die met een aantal passagiers moet zien te overleven als de planeet door een globale ramp wordt geraakt. Miljoenen mensen zijn plotsklaps verdwenen en de achterblijvers komen in een wereld terecht waar chaos en vernietiging de toon voeren.

Left Behind is gebaseerd op het gelijknamige boek van Tim LaHaye en Jerry B. Jenkins uit 1995 waarin men uitgaat van een theorie waarbij ene God Christenen naar de hemel haalt voordat hij de aarde vernietigd. Het boek werd in 2000 ook al eens verfilmd onder de titel Left Behind - the Movie, met in de hoofdrol Kirk Cameron. Naast Cage zien we in deze film rollen voor onder meer Chad Michael Murray, Jordin Sparks and Nicky Whelan.

Kijk hieronder voor de veelbelovende eerste trailer van Left Behind.

Regisseur gevonden voor biografische Bruce Lee-film

Er is een regisseur gevonden voor de film Birth of the Dragon. De biografische Bruce Lee-film zal worden geregisseerd door George Nolfi. Nolfi maakte eerder naam als regisseur van de film The Adjustment Bureau. Ook schreef hij de scripts voor onder meer Ocean's Twelve, The Sentinel en The Bourne Ultimatum. Het nieuws werd bekendgemaakt via de website van Variety.

Birth of the Dragon speelt zich af in 1965 in San Francisco, waar Chinese triades in Chinatown de touwtjes in handen hebben. De film begint met het legendarische gevecht tussen Bruce Lee en China's meest beroemde Kung Fu grootmeester Wong Jack Man, waarmee eveneens de aftrap wordt gegeven voor een explosieve actiefilm, waarbij het tweetal de strijd aangaat met allerlei gangsters in Chinatown.

Het scenario voor Birth of the Dragon werd geschreven door Christopher Wilkinson en Stephen Rivele, die eerder de filmverhalen neerpenden voor films zoals Nixon en Ali. Naast Wilkinson en Rivele zullen ook Bill Block, Janice Williams en Michael London als producers aan deze film meewerken. De opnames van Birth of the Dragon zullen in de lente van 2015 plaatsvinden.

Noodlanding vliegtuig na botsing met tapir

Een vliegtuig met circa 50 mensen aan boord heeft in de Braziliaanse Amazonestad Coari een noodlanding moeten maken, omdat het toestel tijdens het opstijgen met een tapir in botsing was gekomen. Daardoor ontstond grote schade aan het landingsgestel van het vliegtuig, aldus Braziliaanse media zaterdag.

Kort na het begin van de vlucht ontdekte de bemanning van het vliegtuig de schade aan het landingsgestel. Daarom besloot de gezagvoerder tot een noodlanding circa 360 kilometer verderop in Manaus, de hoofdstad van de deelstaat Amazonas. Een reiziger zei dat hij tijdens de vlucht vanuit zijn passagiersstoel had uitgekeken op een raam waarop lichaamsdelen en resten bloed van de tapir zaten vastgeplakt.

Noodlanding vliegtuig na botsing met tapir
Noodlanding vliegtuig na botsing met tapir (Foto: ANP)

Droeftoeterweer en -werk

Hoera, zowat de hele bende beneden is geschilderd, en het is nog goed gelukt ook. Alleen de voordeur moet nog een keer, want de deklaag dekt niet, zodat de onderlaag een egale kleur dient te hebben. Wit van plamuur schijnt heel raar door, dus daar gaan we nog iets aan doen. Moeders heeft met de meiden de boel behangen, terwijl ik de zooi in de keuken heb ontvet en gelatext. Het is niet zo dat ik deze ellende nog een keer wil meemaken, maar voorlopig ben ik er lekker vanaf.

Beste wereldjaarprestaties tijdens Diamond League Eugene

Tijdens de Diamond League in Eugene zijn op veel onderdelen beste wereldjaarprestaties neergezet. Dat gebeurde als eerste op de twee mijl bij de vrouwen, een afstand die internationaal zeer zelden gelopen wordt. De Keniaanse Mercy Cherono pakte met 9:13,27 de winst, waarmee ze goed was voor de derde tijd ooit.

De Russische hoogspringster Anna Chicherova won haar eerste wedstrijd van het seizoen. Ze sprong als enige over 2,01 meter, drie centimeter hoger dan de 1,98 die Ana Simic eerder dit jaar liet noteren. Ook de Spaanse Ruth Beitia en de Poolse Justyna Kasprzycka kwamen met 1,99 meter hoger dan de oude toptijd van het jaar.

Op de 400 meter horden bij de vrouwen won de Jamaicaanse Kaliese Spencer. Met een tijd van 54,29 seconden was ze drie tienden sneller dan Kemi Adekoya uit Bahrein eerder deze maand. Ook op de steeplechase bij de vrouwen ging de beste tijd van het jaar eraan. Sofia Assefa won in 9:11,39 minuten, voor landgenote Hiwot Ayalew. De Amerikaanse Emma Coburn, in Shanghai nog goed voor een verrassende zege, werd nu derde.

De 400 meter bij de mannen was wellicht de mooiste race van de dag. Olympische kampioen Kirani James en wereldkampioen LaShawn Merritt bleken opnieuw zeer aan elkaar gewaagd. Met een ziedende finish stuwden ze elkaar naar een toptijd van 43,97 seconden. Merritt bleek op de fotofinish echter het hoofd te moeten buigen voor zijn jonge concurrent uit Grenada.

Pascal Martinot-Lagarde pakte de zege op de 110 meter horden. Met 13,13 seconden liep de Fransman de snelste tijd van het jaar en versloeg hij Hansle Parchment en David Oliver. De Amerikaanse Tori Bowie, vooral bekend als verspringster, sprintte zeer verrassend naar de zege op de 200 meter. Met 22,18 seconden liep ze de beste wereldjaarprestatie. Blessing Okagbare werd tweede, terwijl wereldkampioene Shelly-Ann Fraser-Pryce nog altijd niet fit leek en laatste werd.

Op de 5000 meter bij de mannen ging de zege naar de Keniaan Caleb Ndiku. Met een ijzersterke slotronde maakte hij korte metten met Yenew Alamirew uit Ethiopië. De 13:01,71 van Ndiku was de snelste tijd van het jaar. De 800 meter stond in het teken van de terugkeer van wereldrecordhouder David Rudisha. De Keniaan was al goed, maar kon 'slechts' 600 meter het tempo bepalen en werd zevende. De overwinning was voor de jonge Nijel Amos uit Botswana, in 2012 goed voor olympisch zilver. Zijn 1:43,63 was de snelste tijd van het jaar en goed genoeg om de Ethiopiër Mohammed Aman een zeldzame nederlaag toe te dienen.

Het slotstuk van de avond was zoals altijd in Eugene de zogenaamde Bowerman Mile. De lopers begonnen met een geweldige sprint over de eerste honderd meter, maar daarna zakte het tempo wat in. Met 300 meter te gaan besloot Ayanleh Souleiman uit Djibouti het hazenpad te kiezen. Hij kreeg alleen Silas Kiplagat mee, maar de Keniaan kon er in het laatste stuk niet meer voorbij. Souleiman won in 3:47,32 en is daarmee de tiende snelste loper aller tijden. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.