FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 31 mei 2014

Montes en Montolivo missen WK door beenbreuk

Luis Montes en Riccardo Montolivo kunnen het wereldkampioenschap voetbal in Brazilië uit hun hoofd zetten. Zowel de Mexicaan als de Italiaan brak vanavond een been tijdens een oefenduel van hun land.

Montes nam het met Mexico op tegen Ecuador. De aanvallende middenvelder van Mexicaans landskampioen Club León maakte het openingsdoelpunt in het met 3-1 gewonnen duel, maar viel twee minuten later zwaar geblesseerd uit. Hij streed met Segundo Castillo om de bal waarbij van beide spelers de schenen elkaar raakten. Hij brak hierbij zijn been, terwijl Castillo het veld moest verlaten met een knieblessure.

Montolivo werd in het duel van Italië tegen Ierland (0-0) al in de negende minuut zwaar getackled door Alex Pearce. De middenvelder van AC Milan voelde meteen dat zijn scheenbeen gebroken was, iets wat later door de medische staf van AC Milan bevestigd werd. Aan Italiaanse zijde haalde ook Alberto Aquilani het einde van de wedstrijd niet. Hij liep waarschijnlijk een hersenschudding op.

[Upd] Zwakbegaafde Brandon weggelopen en vermist

De zwakbegaafde Brandon (22) is zaterdagmiddag weggelopen uit zijn instelling in Sliedrecht en wordt sindsdien vermist. Dat heeft de politie zaterdag laten weten.

Brandon kwam begin 2011 in het nieuws. Hij woonde toen in een instelling van 's Heeren Loo in het Gelderse Ermelo. De jongen hoorde stemmen en was vaak agressief. Daarom zat hij regelmatig vastgebonden aan de muur. Volgens zijn begeleiders was dat de enige behandeling die mogelijk was. Enkele maanden na de ophef verhuisde Brandon naar de instelling in Sliedrecht.

Rond kerst 2013 werd Brandon opgepakt. Hij was toen ook weggelopen uit Sliedrecht en werd op heterdaad betrapt toen hij probeerde in te breken in een huis in Dordrecht. Enkele dagen eerder was Brandon ook al weggelopen. Een dag lang was hij spoorloos. Hij zei zelf dat hij toen ook had ingebroken. Hij zou kleren uit een huis hebben gestolen.

Update 23.37 uur
Ouders en zorginstellingen moeten meer verantwoordelijkheid nemen om te voorkomen dat zwakbegaafde kinderen weglopen. Dat stelt de Rotterdamse politie zaterdag naar aanleiding van de ontsnapping van de 22-jarige zwakbegaafde Brandon.

Brandon wist zaterdagmorgen te ontsnappen uit de instelling in Sliedrecht waar hij woont. Hij brak een ruit en kon de kuierlatten nemen. "Hij is al vier of vijf keer weggelopen. De vorige keer ook door een raampje te breken. Wat doet de instelling dan om dit te voorkomen", vraagt een politiewoordvoerder zich af.

De politie stelt dat veel vermissingszaken zijn te voorkomen als ouders en instellingen beter opletten en in de gaten houden waar hun kinderen en bewoners precies mee bezig zijn. "Voorop staat natuurlijk dat Brandon gezond en wel weer terugkomt. Maar deze oproep willen wij wel doen", aldus de zegsman.

 

[WK Hockey] Caldas 'zeer tevreden' over openingsduel

Max Caldas had zich op het WK hockey in Den Haag geen betere start van zijn team kunnen wensen. "Ik ben heel tevreden over hoe de meiden dit potje hebben gespeeld", zei de bondscoach van de hockeysters na de klinkende 6-1 zege op Japan. "Dit geeft heel veel vertrouwen voor de volgende wedstrijden."

Opmerkelijk genoeg had Oranje een kleine week geleden nog de handen vol aan Japan. In een oefenwedstrijd in Den Haag werden de Aziaten zondag moeizaam met 1-0 verslagen. "Het kan een hele lastige tegenstander zijn", weet Caldas. "Ik denk dat andere landen in de groep het nog heel lastig tegen ze gaan krijgen."

Als extra wapen kan later in het toernooi Lidewij Welten nog worden ingezet. De aanvalster brak twee weken geleden haar middenhandsbeentje, maar haalde toch de selectie. Tegen Japan kwam ze echter nog niet in actie.

"Ze is gewoon inzetbaar, anders had ik haar niet meegenomen", legde Caldas uit. "Maar door haar nu even rust te geven, kan het bot wat sterker worden. Wanneer we een beroep op haar gaan doen, bekijken we van wedstrijd tot wedstrijd."

Maandag speelt Nederland de tweede wedstrijd in groep A. Dan is België, dat met 4-3 verloor van Nieuw-Zeeland, de tegenstander.

Handbalsters Dalfsen prolongeren landstitel

De handbalsters van Secodak Dalfsen zijn voor het vierde jaar op rij kampioen van Nederland geworden. De Overijsselse ploeg was zaterdag ook in het tweede duel van de best-of-three te sterk voor VOC uit Amsterdam. Het werd 33-16 voor de bezoekers. Vorige week won de titelverdediger al met 35-21.

Dalfsen kwam bij VOC geen moment in de problemen. Bij rust stond het al 15-6. Donderdag veroverde de ploeg van trainer Peter Portengen ook al de beker door Hellas uit Den Haag te verslaan.

[RG] Partij Murray zondag verder door duisternis

De partij van Andy Murray in de derde ronde van Roland Garros is zaterdag gestaakt. De Schot, als zevende geplaatst, was met Philipp Kohlschreiber in een spannende strijd verwikkeld, toen de officials het te donker vonden worden. De Duitser had er in de vijfde set net 7-7 van gemaakt: 6-3, 3-6, 3-6, 6-4 en 7-7.

Om dezelfde reden konden ook Richard Gasquet en Fernando Verdasco niet verder spelen. De Spanjaard leidde op dat moment met 6-3, 6-2, 2-2 tegen de Fransman. Een andere thuisfavoriet sloeg zich wel naar de laatste zestien. Gaël Monfils was de Italiaan Fabio Fognini de baas met 5-7, 6-2, 6-4, 0-6 en 6-2.

[RG] Zieke Petkovic volgende tegenstandster Bertens

Andrea Petkovic bereikte vandaag de vierde ronde van Roland Garros en zal het daarin opnemen tegen Kiki Bertens. Tot haar eigen verbazing, want de Duitse heeft sinds gisteren last van buikgriep.

Dit zei ze vandaag na afloop van haar met 6-4, 4-6 en 6-4 gewonnen partij tegen Kristina Mladenovic. "Ik voelde me hondsberoerd, heb geknokt voor wat ik waard was, want het is tenslotte een grandslamtoernooi. Uiteindelijk 'hielp' die beroerdheid ook, ik stond zonder emoties op de baan. Ik was fysiek zo uitgeput, ik was helemaal leeg. Ik besefte niet eens dat ik had gewonnen! Het was de raarste partij die ik ooit heb gespeeld."

Toptijd Gatlin op 100 meter

Sprinter Justin Gatlin heeft tijdens de Diamond League in Eugene voor een kleine sensatie gezorgd. De Amerikaan snelde in 9,76 seconden naar de winst. Met 2,7 meter per seconden stond er wel te veel meewind om de tijd officieel in de lijsten opgenomen te laten worden.

Op de wereldranglijst waarbij tijden met te veel meewind wel meetellen is het de gedeeld twintigste tijd ooit. Slechts zes mensen lieten ooit een snellere tijd noteren dan de 9,76 van Gatlin. Hij was niet de enige met een supertijd, want ook Michael Rodgers liep met 9,80 zeer snel. De Fransman Jimmy Vicaut werd met 9,89 derde, goed voor de vierde tijd ooit gelopen door een Europeaan. Ook de Jamaicanen Nesta Carter (9,89) en Nickel Ashmeade (9,95) liepen onder de tien seconden.

[Giro] Poels: "Was leuk met die Colombianen"

Tijdens de laatste zware bergetappe van deze Giro d'Italia was er vandaag een opvallende rol voor Wout Poels. De renner van Quick-Step bepaalde lange tijd het tempo bij de favorieten en reed samen met Nairo Quintana en zijn kopman Rigoberto Uran naar boven. 

"Het was een zware dag, maar de benen voelden goed. Het was leuk om samen met die twee Colombianen omhoog te rijden. Het doel was om 'Rigo' op de tweede plaats te houden en dat is gelukt. Daar kunnen we tevreden mee zijn," aldus Poels na afloop. Quintana zal de Giro gaan winnen, Uran zal deze gaan afsluiten op de tweede plaats.

Zelf zal Poels deze ronde eindigen op de 21e plaats, en dat terwijl hij in de etappe over de Gavia en Stelvio drie kwartier verloor. "Er was die dag gewoon te veel sneeuw en het was te koud. In de afdaling van de Gavia kon ik niets meer zien, ik had het ijskoud. Daar heb ik pech gehad, want anders had ik als knecht waarschijnlijk de top 10 gehaald."

 

[WK Hockey] Paumen kreeg kippenvel van sfeer in Den Haag

Maartje Paumen vindt dat het publiek in Den Haag een belangrijk aandeel heeft gehad in de overtuigende 6-1 zege op Japan. "De sfeer was geweldig, we kregen echt kippenvel toen we het veld opkwamen", zei de aanvoerster van het Nederlandse hockeyteam na het openingsduel op het WK. "We konden ze echt gebruiken als twaalfde man."

Het Kyocera Stadion was volgestroomd om de olympisch kampioenen aan het werk te zien en zorgde voor een uitbundige sfeer. "Ik heb veel toernooien meegemaakt, maar dit staat wel hoog op mijn lijstje", vertelde Paumen. "Gelukkig kwamen we ook snel met 2-0 voor. We hadden de wedstrijd toen rustig uit kunnen hockeyen, maar we wilden echt wat laten zien."

Het geluid vanaf de tribunes had wel consequenties voor de communicatie op het veld. "We verstonden elkaar niet goed", beaamde Paumen. "Moesten echt naar elkaar schreeuwen. Maar uiteindelijk hebben we daar toch weinig last van gehad."

De goede ouverture belooft volgens Paumen veel voor de rest van het WK. "Iedereen is in vorm, dat maak je niet vaak mee op een toernooi." Bondscoach Max Caldas legt de lat in ieder geval hoog voor zijn speelsters. "Dit moet niet ons plafond zijn, maar onze ondergrens", vindt de Argentijn. "Van hieruit moeten we nog verder groeien."

Opnieuw Nederlands record voor atlete Hassan

Atlete Sifan Hassan heeft haar jonge Nederlandse record op de 1500 meter alweer aangescherpt. Tijdens de Diamond League in Eugene kwam ze tot een geweldige tijd van 3:59,38 minuten, waarmee ze haar 'oude' record ruimschoots verbeterde. 

Twee weken eerder liep de geboren Ethiopische naar 4:01,18 tijdens de Diamond League in Shanghai. Dat was een verbetering van het 27 jaar oude record van Elly van Hulst. 

In Eugene begon Hassan zoals gewoonlijk weer achterin het veld, maar na een kilometer schoof ze op naar voren. Het tempo leek tot dan niet snel genoeg om aan het record te denken, maar doordat de Amerikaanse Jenny Simpson flink snelheid begon te maken in de laatste ronde leek het toch weer mogelijk. 

Het gevecht om de zege ging uiteindelijk tussen Hellen Obiri uit Kenia en Abeba Aregawi uit Zweden. De twee liepen Simpson voorbij, waarna Obiri in de eindsprint nipt sterker was. De Keniaanse won in een fantastische tijd van 3:57,04, de beste prestatie van het jaar. Achter Aregawi werd Faith Kipyegon nog derde, voor Simpson en Hassan.

Atletiekdames op estafette naar EK

De Nederlandse estafettevrouwen hebben zich op de 4x100 meter geplaatst voor het Europees kampioenschap atletiek. In het Belgische Oordegem kwamen Madiea Ghafoor, Tessa van Schagen, Naomi Sedney en Jamile Samuel tot een tijd van 43,85 seconden.

De limiet voor het EK, dat van 12 tot en met 17 augustus plaatsvindt, stond op 43,96 seconden. In België ontbrak kopvrouw Dafne Schippers. Zij doet dit weekend mee aan een meerkamp in het Oostenrijkse Götzis.

'Oprichter Pirate Bay aangehouden in Zweden'

Medeoprichter Peter Sunde van The Pirate Bay is zaterdag op een boerderij in de Zweedse stad Skane Tonganoxie aangehouden. Dat hebben bronnen bij de politie tegen de Zweede krant Aftonbladet gezegd.

Sunde wordt sinds 2012 door Interpol gezocht wegens het faciliteren van grootschalige inbreuk op auteursrechtelijk beschermde werken. Hij kan acht maanden de cel indraaien en bovendien een forse boete tegemoet zien.

Gottfrid Warg, een van de andere oprichters, werd vorig jaar veroordeeld wegens hacken van computers met belastinggegevens. De derde oprichter Fredrik Neij is nog voortvluchtig.

'Oprichter Pirate Bay aangehouden in Zweden'
'Oprichter Pirate Bay aangehouden in Zweden' (Foto: ANP)

Uitslag Nederland - Ghana

Het Nederlandse Elftal heeft vanavond een foutloze zege geboekt op Ghana. In De Kuip werden de Afrikanen met 1-0 verslagen. Robin van Persie maakte het doelpunt.

Vandaag zal voor een aantal spelers dubbele spanning met zich mee hebben gebracht. De 23-koppige selectie van bondscoach Louis van Gaal werd vanochtend bekendgemaakt. Patrick van Aanholt, Jeroen Zoet, Karim Rekik, Quincy Promes, Jean-Paul Boëtius en Tonny Vilhena vielen in het zicht van de haven af. De aanwezigheid van Terence Kongolo werd de grootste verrassing.

Lange tijd leek het erop dat hij én Van Aanholt naar Brazilië zouden gaan, maar door de verschuiving van Daley Blind naar de linksbackpositie, moest één van hen afvallen. Jonathan de Guzman begon daardoor op de controlerende positie op het middenveld.

Nog vol van opluchting begon Oranje goed aan het duel met Ghana. Dankzij een felle start kwam het al na vijf minuten op voorsprong. De Grote Drie, Wesley Sneijder, Arjen Robben en Robin van Persie, combineerden fraai door de Ghanese verdediging. Sneijder gaf de assist, waarna Van Persie eenvoudig kon afronden.

Arjen Robben had vervolgens de score uit moeten breiden naar twee, maar misschien wel 3-0. Hij miste de eerste keer voor open doel op aangeven van Blind, terwijl hij bij de tweede kans tegen doelman Kwarasey aanstifte. Het geluk was niet aan de zijde van de buitenspeler van FC Bayern München.

De spijkerharde Afrikanen lieten voetballend niets zien voor rust, maar waren voornamelijk in de tackel gevaarlijk. Zo werd Robben belaagd met een harde overtreding van achter. Mede daardoor werd het vervolg van de wedstrijd wat voorzichtiger. Fit blijven is immers het belangrijkste richting de eindronde.

Het systeem bleek alleen in het eerste kwartier attractief voetbal op te kunnen leveren. Daarna werd het een soort Italiaans resultaatvoetbal, waarin het voetbal niet oogstrelend, maar juist zakelijk en effectief was. Toeslaan wanneer het kan, maar inzakken als het nodig is. Dat zorgde er wel voor dat Ghana pas na een uur voor het eerst echt gevaarlijk werd.

Dat toeslaan moet met een korreltje zout genomen worden. Scoren deed Oranje immers niet meer. Al was Robben er met een schot nog dichtbij. Ook invallers Jermaine Lens en Memphis Depay waren daartoe niet instaat. Zo overheerst het beeld van een efficiënt Nederland, dat te weinig scoorde voor het aantal gecreëerde kansen.

Nederland speelt woensdag nog de uitzwaaiwedstrijd in Amsterdam, tegen Wales. Twee dagen daarna arriveert de Oranje-equipe in Rio de Janeiro, waarna de wedstrijd tegen Spanje op 13 juni op het programma staat.

Arjen Robben haalt verhaal na de overtreding van Rashid Sumaila. (PRO SHOTS/Stanley Gontha)

Nederland

1 - 0

Ghana

 5' Van Persie    
 
 Gele kaart: J.Ayew (Ghana)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 48000
Arbiter: Xistra (Por)
 
Opstelling:   Opstelling:
Cillessen
Janmaat
Vlaar
De Vrij
Martins Indi
Blind
N.de Jong
Sneijder (Lens/82)
De Guzman
Robben
v.Persie (Depay/74)
  Kwarasey
Inkoom
Sumaila
Akaminko (Jon.Mensah/90 4)
Schlupp (Afful/69)
Atsu (K.Boateng/46)
Adomah
Rabiu (A.Ayew/63)
Essien (Acquah/46)
Asamoah
J.Ayew (Waris/56)

Plantjes en zombies op PlayStation in 1080p

Het is officieel, op 21 augustus kunnen PlayStation-eigenaren virtueel plantjes gaan verzorgen en beschermen tegen zombies. Dan komt namelijk Plants vs. Zombies: Garden Warfare uit op PlayStation 3 en 4.

Plants vs. Zombies: Garden Warfare is al enige tijd te spelen op de Xbox One en Xbox 360. EA heeft besloten dit spel nu ook beschikbaar te maken voor de PlayStation-familie.

De PlayStation 4-versie draait op 1080p en 60 frames per seconde. Tevens ondersteunt de PlayStation 4-versie Remote Play. De content packs Garden Variety en Zomboss Down zitten meteen in het spel zonder extra kosten. Je kunt samen spelen in de splitscreen co-op mode. De Boss Mode is te spelen via de PlayStation-app.

Plants vs ZOmbies teaser (Foto: EA)

Politie zoekt jonge knul wegens aanranding

De politie is zaterdagavond in de Arnhemse wijk Presikhaaf op zoek naar een jongen van naar schatting 14 jaar oud die wordt verdacht van aanranding.

De verdachte draagt een felgekleurd groen/geel shirt en is met een jongensfiets op de vlucht geslagen, meldt de politie via Burgernet. Wat de jongen precies heeft gedaan, kon een politiewoordvoerder niet zeggen.

De politie heeft een plantsoentje in de wijk afgezet waar de jongen zich aan iemand zou hebben vergepen.

Duizenden tekenen anti-leenstelselpetitie

Meer dan 12.500 mensen hebben zaterdagavond de petitie tegen het leenstelsel ondertekend. De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) wil zo de druk op het kabinet opvoeren om af te zien van dit 'desastreuze voorstel'.

Volgens de LSVb betekent een leenstelsel meer schuld voor studenten. "Op dit moment hebben studenten bij hun afstuderen een gemiddelde schuld van vijftienduizend euro. Met dit voorstel kan de student hier nog eens vijftienduizend euro bij optellen", is te lezen op de betreffende pagina op petities.nl.

De vakbond is 'woedend' op oppositiepartijen D66 en GroenLinks omdat zij met het kabinet 'samenspannen' om de basisbeurs af te schaffen. Ook hekelt de belangenorganisatie de verlenging van de afbetaaltermijn tot 35 jaar. "Studenten die weinig verdienen, zullen veelal tot hun zestigste bezig zijn met het afbetalen van hun studieschuld", aldus de LSVb.

Het kabinet sloot woensdag een akkoord met oppositiepartijen D66 en GroenLinks over de invoering van een leenstelsel voor studenten. De basisbeurs wordt afgeschaft, maar de ov-jaarkaart blijft behouden. Minister van onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) had de steun van beide oppositiepartijen nodig om zich te verzekeren van een meerderheid in de Eerste Kamer.

Motorrijder omgekomen bij IJsselstein

Een motorrijder is zaterdag om het leven gekomen door een aanrijding op de N210 bij IJsselstein (Utrecht). Het slachtoffer, een 30-jarige man uit Nieuwegein, reed op de weg en botste tegen een auto die wegreed bij een tankstation.

Onderzoek moet duidelijk maken wat er precies is gebeurd. In de auto zaten een man en een vrouw. De man raakte ernstig gewond, de vrouw lichtgewond. Beiden zijn naar een ziekenhuis gebracht.

Motorrijder omgekomen bij IJsselstein
Motorrijder omgekomen bij IJsselstein (Foto: ANP)

[WK Hockey] Overzicht dag 1 (31/05/2014)

Vandaag werden de eerste wedstrijden gespeeld van het wereldkampioenschap hockey in Den Haag. FOK!sport zal aan het einde van de dag overzicht plaatsen met de gespeelde wedstrijden, standen en het programma voor de volgende dag. 

Mannen groep A

Land Land Uitslag
Australië Maleisië 4-0 
België India 3-2 
Engeland Spanje 1-1 

Stand  

# Land Ges. Gew. Gel. Ver. Pt. Doelsaldo
1 Australië 1 1 0 0 3 4-0
2 België 1 1 0 0 3 3-2
3 Spanje 1 0 1 0 1 1-1
= Engeland 1 0 1 0 1 1-1
5 India 1 0 0 1 0 2-3
6 Maleisië 1 0 0 1 0 0-4

Dames groep A

Land Land Uitslag
Nieuw-Zeeland België 4-3 
Australië Zuid-Korea 3-2 
Nederland Japan 6-1 

Stand 

# Land Ges. Gew. Gel. Ver. Pt. Doelsaldo
1 Nederland 1 1 0 0 3 6-1
2 Nieuw-Zeeland 1 1 0 0 3 4-3
3 Australië 1 1 0 0 3 3-2
4 België 1 0 0 1 0 3-4
5 Zuid-Korea 1 0 0 1 0 2-3
6 Japan 1 0 0 1 0 1-6

Programma zondag 1 juni

Tijd Geslacht Poule Land Land
10:00 Mannen B Duitsland Zuid-Afrika
13:00 Vrouwen B Engeland Verenigde Staten
14:30 Vrouwen B Duitsland China
16:00 Mannen B Nederland Argentinië
17:30 Mannen B Nieuw-Zeeland Zuid-Korea
19:45 Mannen B Argentinië Zuid-Afrika

[WK Hockey] Oranjedames openen WK met zege op Japan

De Oranjevrouwen zijn het wereldkampioenschap hockey perfect begonnen. In een volgepakt Kyocera Stadion waren de gastvrouwen met 6-1 te sterk voor Japan. Kelly Jonker tekende voor drie van de zes treffers.

Dat het openingsduel van Nederland een feestje zou worden, stond vanaf het begin van de wedstrijd buiten kijf. De ontmoeting met Japan was amper begonnen of de eerste wave ging door het Kyocera Stadion en werd er luid ‘Holland, Holland’ gescandeerd. Jonker bracht het publiek helemaal in extase door de voorzet van Ellen Hoog in de zesde minuut te benutten: 1-0.

Na de openingstreffer was het even rustig rondom het doel van de Japanse goalie Ryoko Oie, maar in de twintigste minuut zorgden de Oranjevrouwen ervoor dat het decibelgehalte in het stadion werd opgeschroefd. Een fantastische actie van Roos Drost werd doeltreffend afgerond door opnieuw Jonker: 2-0. Honderdtwintig tellen later werd de marge nog verder opgekrikt. Maartje Paumen benutte de eerste strafcorner van de gastvrouwen: 3-0.

Na rust ging het Oranjefeestje door en wederom kwamen de Aziaten amper aan te pas. De tweede helft was vier minuten jong, toen Ellen Hoog met een harde mep het kwartet voor Oranje voltooide. Even later was de valse hattrick voor Jonker een feit. De kleine aanvaller reageerde attent op een voorzet van Naomi van As: 5-0. Japan deed vervolgens iets opmerkelijks. De ploeg had na rust Yuka Yoshikawa in het doel gezet, maar wisselde vervolgens wederom van goalie, waardoor Oie weer als sluitpost in het veld stond.

Tien minuten voor het einde van het duel was de 6-0 een feit. Nadat lijnstop Shihori Oikawa de inzet van de derde Oranjecorner met haar voet had tegengehouden, kreeg Nederland een strafbal. Uiteraard wist Paumen hier wel raad mee en maakte ze haar tweede treffer van de dag. Nederland, waar Larissa Meijer in de slotfase Joyce Sombroek verving, had vervolgens nog wat kansjes, maar de zevenklapper bleef uit. Het slokakkoord bleek voor Japan, dat Akane Shibata in de slotfase zag scoren.

Soldaat VS geruild voor Guantánamo-gevangenen

De Amerikaanse militair Bowe Bergdahl, die bijna 5 jaar door de Taliban is vastgehouden, is overgedragen aan de Amerikaanse regering. Dat heeft president Barack Obama zaterdag gezegd.

In ruil voor de vrijlating van Bergdahl dragen de Amerikanen vijf strijders van de Taliban, die vastzaten in het detentiecentrum Guantánamo, over aan de militante groepering.

Volgens Amerikaanse regeringsmedewerkers is de 28-jarige Bergdahl in het oosten van Afghanistan overgedragen aan Amerikaanse elitetroepen. Zijn gezondheid zou goed zijn. Washington en de Taliban hebben maandenlang over de gevangenenruil onderhandeld. De regering van Qatar bemiddelde daarbij.

Bergdahl was zover bekend de enige Amerikaanse krijgsgevangene in Afghanistan. Hij was eind juni 2009 gevangengenomen, 2 maanden nadat hij in het Centraal-Aziatische land was gearriveerd.

Schade na gaslek Apeldoorn groter dan verwacht

De schade aan de gasleidingen in Apeldoorn is groter dan verwacht. Het is nog volkomen onduidelijk wanneer de bijna 1300 getroffen huishoudens weer gas hebben, meldt een woordvoerder van netbeheerde Liander zaterdagavond. Dit weekend in ieder geval niet is de verwachting.

Bij controle bleek dat veel leidingen rond de plek van het lek voor de helft vol modder staan. Dit moet zeer voorzichtig worden doorgespoten en vervolgens nauwkeurig worden gecontroleerd. "Anders kan er straks zand in een cv-ketel komen en dat is niet goed", aldus de zegsvrouw. "Dit is een zeer arbeidsintensieve klus, ik vrees dat het lang gaat duren." Hoelang kon zij echter niet zeggen.

In de Gelderse stad zitten sinds vrijdagochtend bijna 1300 huishoudens zonder gas. Bij graafwerkzaamheden aan een waterleiding werd per ongeluk de gasleiding geraakt. Daardoor kwam er water en zand in de leiding.

De gemeente heeft zaterdag een noodbevel afgekondigd in verband met het gaslek. Omdat de gastoevoer overal afgesloten moet worden, mogen medewerkers van netbeheer Liander de deur van getroffen woningen openbreken als de bewoners niet thuis zijn. "Dat is echter een uiterste middel als we mensen echt niet kunnen bereiken", aldus de woordvoerder.

Door het bezoek aan alle getroffen woningen wordt het herstel een tijdrovende klus, maar volgens de woordvoerder kan het niet anders met het oog op de veiligheid. Liander heeft speciaal voor de betrokkenen een informatielijn opengesteld.

Getroffen huishoudens hebben recht op een vergoeding voor het ongemak. Bij een gasonderbreking van maximaal acht uur ontvangt men een bedrag van 35 euro. Als de onderbreking langer dan acht uur duurt krijgt de bewoner voor iedere vier uur extra een bedrag van twintig euro. Deze vergoeding wordt automatisch door Liander overgemaakt.

'Afvallige' christen Sudan komt vrij

De Sudanese vrouw die ter dood is veroordeeld omdat ze zich tot het christendom had bekeerd, wordt vrijgelaten. Dat hebben de autoriteiten laten weten, bericht de BBC zaterdag. Mariam Yahya Ibrahim (27), die een paar dagen geleden in de gevangenis beviel van een meisje, komt over een paar dagen vrij.

Het doodvonnis werd internationaal scherp veroordeeld. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans riep de Sudanese ambassadeur vorige week op het matje om zijn zorgen over te brengen. "Vrijheid van godsdienst en levensovertuiging is een universeel mensenrecht. Sudan heeft de VN-verdragen waarin dat staat, ondertekend. En het staat zo in de eigen grondwet", zei Timmermans.

Auto rijdt in op terras met cafébezoekers

Een auto is zaterdagavond ingereden op het terras van café D'n Hoek in Breda. Drie mannen raakten gewond en zijn naar een ziekenhuis gebracht, meldt een politiewoordvoerder. Een kind raakte lichtgewond aan het hoofd en is voor de zekerheid ook naar een ziekenhuis vervoerd.

De auto kwam rond tien over half zeven in botsing met een andere wagen, waarna het voertuig het terras opreed. Omroep Brabant meldt dat het gaat om een rode Volkswagen Golf. Er zijn meerdere ambulances rchting het ongeval gegaan, evenals een traumahelikopter.

"Maar de trauma-arts is niet aan het werk gegaan, omdat het ambulancepersoneel de gewonden kon helpen", aldus de politiewoordvoerder. Over de ernst van de verwondingen kon zij niets zeggen.

De kruising van de Haagweg met de Dijklaan wordt afgezet voor politieonderzoek.

Uruguay met herstellende Suárez naar WK

Luis Suárez zit gewoon bij de WK-selectie van Uruguay. De topscorer van de Premier League is herstellende van een knie-operatie, waardoor het twijfelachtig is of hij 14 juni kan spelen in Uruguays eerste wedstrijd tegen Costa Rica.

De zaterdag bekendgemaakte selectie van bondscoach Oscar Tabárez kent verder grote namen als Edinson Cavani en voormalig La Liga-topscorer Diego Forlán, tegenwoordig spelend voor het Japanse Cerezo Osaka. Atletico Madrid-verdediger Diego Godin en Benfica's Maxi Pereira zijn ook van de partij, net als oud-Ajacied Nicolás Lodeiro.

Costa Rica is in de groepsfase op papier de makkelijkste tegenstander voor Uruguay. De Zuid-Amerikanen treffen verder nog Italië en Engeland.

Selectie

Doel: Fernando Muslera (Galatasaray), Martin Silva (Vasco da Gama), Rodrigo Muñoz (Libertad)

Verdediging: Maximiliano Pereira (Benfica), Diego Lugano (West Bromwich Albion), Diego Godin (Atletico Madrid), José Maria Giménez (Atletico Madrid), Sebastián Coates (Liverpool), Martin Cáceres (Juventus), Jorge Fucile (Porto)

Middenveld: Alvéro Gonzalez (Lazio), Alvaro Pereira (Sao Paulo), Walter Gargano (Parma), Egidio Arévalo (Morelia), Diego Perez (Bologna), Cristian Rodríguez (Atletico Madrid), Gastón Rámirez (Southampton), Nicolás Lodeiro (Botafogo)

Aanval: Luis Suárez (Liverpool), Edinson Cavani (Paris Saint-Germain), Abel Hernández (Palermo), Diego Forlán (Cerezo Osaka), Christian Stuani (Espanyol).

Jonge motorcrosser sterft tijdens trainingsrondje

Een 15-jarige motorcrosser is zaterdag om het leven gekomen bij een ongeluk op een motorcrosscircuit in het Gelderse Harfsen. Hij verloor waarschijnlijk de controle over zijn motor en vloog van de baan, aldus voorzitter van motorcrossclub Hamac Wim Lubbers.

De tiener was bezig met een training voor een clubwedstrijd later op de dag. "Via een springschans kwam hij buiten de baan", aldus Lubbers. "Daar raakte hij enkele obstakels." Clubleden hebben meteen eerste hulp verleend tot de ambulance kwam. Later is ook een traumahelikopter ingezet.

Maar de jongen overleed ter plekke aan zijn verwondingen. De clubleiding spreekt op de eigen website van een 'ware nachtmerrie'. "Onze gedachten gaan uit naar alle nabestaanden en direct betrokkenen. Wij wensen hen enorm veel sterkte bij de verwerking van dit verschrikkelijke drama." Alle activiteiten zijn meteen afgeblazen.

Judoka's Mooren en Verhagen winnen in Madrid

Judoka's Jeroen Mooren en Sanne Verhagen hebben in Madrid de European Open op hun naam geschreven. De wereldbekerwedstrijd in Madrid was het eerste toernooi dat meetelt voor de kwalificatie van de Olympische Spelen. 

Mooren, die uit komt in de klasse tot zestig kilogram, won in de finale van de Bulgaar Yanislav Gerchev. Eerder won hij op ippon van de Portugees Branco Duarte, de Italiaan Carmine di Loreto en de Wit-Rus Arif Bagirov. In de halve finale versloeg hij de Spanjaard Francisco Garrigos. 

Verhagen (-57 kg) versloeg de Britse Stephanie Inglis, de Française Cindy Huber, de Oekraïense Shushana Hevondian en de Spaanse Jaione Zaragueta. In de finale rekende ze af met de Française Helene Receveaux. 

Voor Mooren was het zijn eerste toernooizege in vijf jaar tijd. Voor de 21-jarige Verhagen was het haar eerste zege op de World Tour. Het kwalificatietraject naar Rio duurt twee jaar. Op twee WK’s, twee EK’s en een veelvoud aan Grand Slams, Grand Prix en wereldbekerwedstrijden zijn punten te behalen voor de olympische kwalificatie.

'Aso-woningen kosten tonnen tot miljoenen'

Gemeenten besteden tonnen en soms zelfs miljoenen euro's aan containerwoningen voor notoire overlastgevers, meldt RTL Nieuws zaterdag op basis van eigen onderzoek. Zeven Nederlandse gemeenten hebben inmiddels zulke containerwoningen.

Alphen aan den Rijn, Amsterdam, Arnhem, Kampen, Leiden, Maastricht en Tilburg hebben al containerwoningen. Dertien andere gemeenten en regio's onderzoeken de bouw van zulke woningen of hebben al gevorderde plannen, aldus RTL. Zo bekijken ook Rotterdam en Almere de mogelijkheden om aso-woningen te laten verrijzen.

Bij zulke projecten werken gemeenten, woningcorporaties en opvanginstellingen samen en geven vaak tonnen uit aan de realisatie van deze onderkomens. Zo investeert Eindhoven eenmalig 320 duizend euro in zes containers en Tilburg 365 duizend euro in negen stuks, aldus RTL Nieuws. Naast de eenmalige kosten zijn er jaarlijks terugkerende kosten, zoals bijvoorbeeld voor een beheerder en 24 uursbereikbaarheid bij overlast. De gemeente en de woningcorporatie in Tilburg geven daar in totaal 89 duizend euro per jaar aan uit.

In Tilburg stijgen de kosten nog verder omdat het project verhuist. De kosten hiervoor bedragen 800 duizend euro. Het grootste deel hiervan is voor de aankoop van een stuk grond.

De meeste gemeenten vermijden liever de term aso-woningen, stelt RTL Nieuws. Naar eigen zeggen worden er nauwelijks families gehuisvest, maar zijn de containers meer bedoeld voor overlastgevende zwervers of mannen tussen de 40 en 60 jaar die dreigen dakloos te worden.

De eerste uitzetting uit een containerwoning is echter ook al een feit. De rechtbank in Amsterdam bepaalde afgelopen vrijdag dat de probleemfamilie Dimitrov binnen acht dagen moet vertrekken uit de containerwoningen in Amsterdam die woningcorporatie Rochdale beschikbaar had gesteld. Een van de redenen is een flink opgelopen huurachterstand.

Arrestaties bij protestacties Turkije

Met traangas en waterkanonnen heeft de Turkse politie zaterdag groepen demonstranten teruggedrongen in Istanbul en Ankara. De betogers waren ondanks de aanwezigheid van de politie en waarschuwingen van premier Recep Tayyip Erdogan weg te blijven toch de straat opgegaan. Hun protestacties vonden plaats in het kader van de verjaardag van omvangrijke antiregeringsdemonstraties in 2013.

In Istanbul probeerden de betogers het Taksimplein te bereiken, het epicentrum van de demonstraties vorig jaar. In een straat richting het plein kwam het tot een confrontatie met de politie. Ook in Ankara greep de politie in. Met stenen gooiende betogers werden daar belaagd met een waterkanon. Het persbureau Dogan meldde dat agenten in burger in beide steden diverse arrestaties verrichtten.

In Istanbul zouden 25 duizend agenten op de been zijn, bijgestaan door zo'n vijftig waterkanonnen. Erdogan waarschuwde activisten weg te blijven bij het plein. "Jullie moeten je aan de wet houden. Zo niet, dan zal de staat doen wat nodig is." Activisten zeiden ondanks het verbod naar het plein te zullen komen.

In mei en juni vorig jaar protesteerden honderdduizenden Turken tegen de autocratische wijze van besturen van Erdogan. Het Taksimplein en naastgelegen Gezipark in Istanbul werden het centrum van de protestacties. Bij geweld tussen hen en ordetroepen vielen duizenden gewonden en ten minste twaalf doden.

[WK Hockey] Mannen Spanje en Engeland spelen gelijk

Het duel tussen de mannen van Spanje en Engeland is een gelijkspel geëindigd. In het GreenFields stadion was de stand na zeventig minuten 1-1. Engeland was in de eerste helft sterker, Spanje creëerde in de tweede helft kansen.

In de openingsfase kreeg Engeland meteen al een grote kans. De ploeg zag een tip-in-poging rakelings langs het doel gaan. Na vijf minuten was het wel raak voor de Engelsen. De mannen maakten slim gebruik van het protest van Spanje tegen de scheids en speelden het overtal probleemloos uit. Alastair Brogdon mocht van de kop van de cirkel vol uithalen: 1-0. De Engelse mannen hadden vervolgens de overhand, maar ze benutten de kansen niet. De Spanjaarden moesten het hebben van enkele counters.

Spanje opende sterk na rust. De Zuid-Europeanen wisten na twee minuten spelen de aansluitingstreffer te maken, na het goed benutten van de videobeelden. Eduard Tubau tipte de bal in de goal: 1-1. Vlak na de goal volgden voor beide landen een strafcorner, maar de stand bleef onveranderd. Het gelijke spel maakte de wedstrijd steeds grimmiger, waardoor de arbitrage regelmatig op moest treden. Na kansen over en weer werd er in de resterende minuten niet meer gescoord.

[RG] Rug hindert Nadal in Parijs

Rafael Nadal wordt op Roland Garros gehinderd door rugklachten. Hij kan daardoor niet voluit serveren. Dat zei de Spaanse tennisser, die in het verleden al vaker last had van zijn rug, na zijn zege op Leonardo Mayer in de derde ronde in Parijs.

Nadal haalde tegen de Argentijn op zijn eerste opslag slechts een gemiddelde van 165 kilometer per uur. Hij serveerde in de hele partij niet een keer harder dan 184 km/u. Desondanks trok de achtvoudig winnaar van het Franse grandslamtoernooi eenvoudig aan het langste eind met 6-2, 7-5 en 6-2.

Rebellen Syrië blazen tunnel in Aleppo op

Syrische rebellen hebben vrijdag in Aleppo een tunnel vol explosieven opgeblazen. Daarbij zijn zeker twintig regeringsgezinde strijders omgekomen, zeiden activisten en rebellen.

De explosie vond niet ver van de Zahrawi-markt plaats, zei het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. De markt ligt vlakbij de citadel in de oude stad. Na de ontploffing volgden gevechten.

Een rebellenalliantie die zich het Islamitische Front noemt, eiste de verantwoordelijkheid voor de aanslag op. Volgens de rebellen zijn zeker veertig strijders van de regering omgekomen.

Bijna 18.000 euro verstopt onder motorkap

Twee Fransmannen zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag meegenomen door de politie omdat zij bijna 18 duizend euro onder de motorkap van hun auto hadden verstopt. De recherche verdenkt de mannen van witwaspraktijken, meldt de politie zaterdag.

Agenten zagen dat de mannen zich verdacht gedroegen bij hun auto die geparkeerd stond in de Burgemeester Prinsensingel in Roosendaal. Onder de motorkap vonden de agenten de bijna 18 duizend euro aan contant geld onder de gril.

De Fransen van 18 en 32 jaar oud verklaarden 'oprechte autohandelaren' te zijn, aldus de politie. De recherche verdenkt ze echter van witwassen. De auto met een Duitse kentekenplaat en het geld zijn inbeslaggenomen. De verdachten zijn weer op vrije voeten gesteld.

[WK Hockey] Welten niet in actie tegen Japan

Lidewij Welten is zaterdagavond niet op het veld van het Kyocera Stadion te bewonderen. De aanvaller herstelt momenteel van een handblessure en laat daarom het duel met Japan aan zich voorbij gaan, zo heeft ze in een interview met de NOS laten weten.

Welten liep amper twee weken geleden een breuk op in haar middenhandsbeentje. Het was lang de vraag of ze het WK kon halen, maar vrijdagmiddag maakte Max Caldas bekend haar definitief in de WK-selectie op te nemen.

Greipel sprint naar zege, Van der Poel vierde

André Greipel heeft de vierde etappe in de Ronde van België op zijn naam geschreven. De 19-jarige Mathieu van der Poel van BKCP-Powerplus bleef in de sprint in Lacs de L'Eau d'Heure knap in de buurt van de Duitser van Lotto-Belisol en werd vierde. Roman Maikin van Katusha en Philippe Gilbert (BMC) eindigden op plek twee en drie.

Tom Dumoulin (Giant-Shimano), de nummer twee in het klassement, probeerde de leiderstrui te grijpen. Een aanval van de Nederlander strandde echter ruim voor de eindstreep. Tony Martin (Omega Pharma-Quick-Step) is met nog een rit te gaan de klassementsleider.

Geraint Thomas van Sky deed goede zaken in de Ronde van Beieren. De Brit won zaterdag de tijdrit en nam de leiderstrui over van Mathias Frank (IAM Cycling). Thomas was in de 25 kilometer lange tijdrit met start en finish in Wassertrüdingen vier seconden sneller dan de Tsjech Jan Barta (Team Netapp-Endura). De Rus Anton Vorobjov van Katusha werd derde op vijf seconden.

[WK Hockey] Belgische mannen op het nippertje langs India

De Belgische hockeymannen zijn tijdens hun eerste WK-optreden met de schrik vrijgekomen. Tegen India scoorde de ploeg van bondscoach Marc Lammers in de laatste minuut de winnende treffer: 3-2. Twintig minuten voor tijd keek België nog tegen een 2-1 achterstand aan.

De Belgen kwamen heel aardig voor de dag in hun eerste 35 minuten van dit WK. Na een bloedeloos eerste kwartier namen de Red Lions het heft in handen. Dat leidde tot veel kansen, maar de Indiase doelman P.R. Sreejesh bleek een sta-in-de-weg. België – dat voor rust tien schietkansen kreeg – haalde opgelucht adem toen Florent van Aubel vlak voor de pauze de score opende.

Het tot dan tegenvallende India kon na rust meer potten breken. Een van de eerste mogelijkheden werd door Mandeep Singh benut. En India zette door. Want zes minuten na de gelijkmaker tekende Akashdeep Singh glijdend voor de 2-1.

Een nederlaag bleef België bespaard. Dat kwam door een perfect uitgevoerde strafcornervariant die via Simon Gougnard – in clubverband actief voor Bloemendaal – in het doel ging. Zijn 2-2 leek de eindstand te zijn, maar John-John Dohmen besliste anders. Hij knalde twintig seconden voor tijd de 3-2 binnen, waardoor België een fikse tegenvaller bespaard bleef.

[RG] Jankovic en Errani naar vierde ronde

De Servische Jelena Jankovic en Sara Errani uit Italië zijn zaterdag doorgedrongen tot vierde ronde van Roland Garros. Jankovic, als zesde geplaatst, versloeg de Roemeense Sorana Cirstea uit Roemenië met duidelijke cijfers: 6-1 en 6-2. Errani (10) rekende eenvoudig af met de Israëlische Julia Glushko met 6-0 en 6-1.

Errani reikte in 2012 al eens tot de finale op het Parijse gravel, maar legde het daarin af tegen Maria Sharapova. Vorig jaar was de halve eindstrijd haar eindstation. Jankovic haalde drie keer de laatste vier en strandde bij de vorige editie in de kwartfinale. Beide speelsters nemen het in de vierde ronde tegen elkaar op.

[WK Hockey] Australische vrouwen boeken nipte zege op Zuid-Korea

De wedstrijd tussen de vrouwen van Australië en Zuid-Korea is geëindigd in een 3-2 overwinning voor de Aussies. In het GreenFields stadion hielden beide teams elkaar in de eerste helft in evenwicht, maar in de tweede helft stelde Australië de winst veilig.

De vrouwen van Zuid-Korea kwamen al vroeg in de wedstrijd op 1-0. Eunbi Cheon rondde een mooie aanval goed af en bracht haar ploeg zo aan de leiding. Nog geen vijf minuten later was het raak aan de andere kant. Emily Hurtz scoorde met een tip-in de gelijkmaker. Zuid-Korea kreeg in het vervolg van het eerste bedrijf de grootste mogelijkheden op een nieuwe voorsprong maar alle vijf de gegeven strafcorners waren niet aan de Aziaten besteed.

Ook in het begin van de tweede helft deden beide ploegen weinig voor elkaar onder. Nu waren het echter de Aussies, die zonder aanvoerder Madonna Blythe (kuitblessure) speelden, die de strafcorners creëerden. Uit de tweede korte hoekslag scoorde Anna Flanagan de 2-1. De strafcornerspecialist, die aankomend seizoen bij MOP te bewonderen is, benutte even later ook een strafbal en tilde de score zo naar 3-1. Met nog zeven minuten te spelen bracht Seul Ki Cheon haar ploeg terug in de wedstrijd en volgde er nog een spannende slotfase van het duel. Gescoord werd er niet meer, waardoor de Hockeyroos de eerste overwinning van het WK konden bijschrijven.

Russen niet langs Noorwegen in oefenduel

Rusland heeft zaterdag in een oefenduel met het oog op het WK gelijkgespeeld tegen Noorwegen. Oleg Shatov van Zenit Sint-Petersburg opende in Oslo al na drie minuten de score, maar in de 77e minuut tekende Anders Konradsen voor de 1-1 eindstand.

Het team van bondscoach Fabio Capello was maandag nipt met 1-0 te sterk voor Slowakije. De voorbereiding wordt donderdag in Moskou afgesloten met een wedstrijd tegen Marokko. De Russen, die voor het eerst in twaalf jaar meedoen aan het WK, nemen het in groep H op tegen België, Zuid-Korea en Algerije.

Ivan Perisic leidde Kroatië met 2-1 langs Mali. De aanvaller van VfL Wolfsburg nam beide treffers voor zijn rekening. Elf minuten voor tijd deed Kalilou Mohamed Traoré nog iets terug.

De Kroaten spelen op 12 juni de openingswedstrijd van het WK tegen gastland Brazilië. Daarna wachten Mexico en Kameroen in groep A.

Holland Acht loopt finale EK roeien mis

De mannen van de Holland Acht hebben op het EK roeien in Belgrado niet de finale weten te bereiken. Frankrijk en Wit-Rusland bleken in de herkansing te snel voor Oranje. Het vrouwenachttal kwalificeerde zich wel voor de eindstrijd door als tweede te eindigen in de heat. Alleen Groot-Brittannië moest worden voorgelaten.

De acht vrouwen zijn zondag niet de enige Nederlanders in een finale. Onder anderen Rogier Blink en Mitchel Steenman plaatsten zich op de twee-zonder voor de eindstrijd, Tim Weerkamp en Ivo de Graaf deden dat op de lichte twee-zonder. Skiffeur Chantal Achterberg was in haar heat de snelste. Ook lichte skiffeur Marie-Anne Frenken plaatste zich voor de finale, net als de dubbeltwee Heleen Boers en Aletta Jorritsma.

Schippers sprint naar Nederlands record 200 meter

Dafne Schippers heeft zaterdag het Nederlands record op de 200 meter verbeterd. De 21-jarige atlete snelde bij de meerkamp in het Oostenrijkse Götzis naar een tijd van 22,35 seconden. Daarmee was ze ruim sneller dan haar oude record. In 2011 liep ze in het Zuid-Koreaanse Daegu naar 22,69.

Met haar toptijd won Schippers de 200 meter. Na vier onderdelen van de zevenkamp is de Utrechtse voorlopig de beste Nederlandse op de vierde plaats. Eerder op de dag verbeterde ze al haar persoonlijk record op de 100 meter horden (13,13). Landgenotes Nadine Broersen, Nadine Visser en Anouk Vetter doen ook mee.

Asielzoekers weigeren vertrek uit Vluchthaven

Uitgeprocedeerde asielzoekers weigeren de zogeheten Vluchthaven in Amsterdam te verlaten, ook al heeft de rechter eerder deze week in hun nadeel beslist. Dat meldt de actiegroep Wij zijn hier. Zaterdag is de laatste dag dat de groep in de voormalige gevangenis mag blijven.

Burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) riep de asielzoekers op om terug te keren naar hun land van herkomst, maar dat is 'geen optie', aldus de actiegroep. "Al willen mensen terug, ze kunnen niet omdat hun land niet veilig is. Bovendien is een groot aantal vluchtelingen nog bezig een verblijfsvergunning te krijgen", stelt Wij zijn hier zaterdag in een verklaring.

De Vluchthaven, waar zo'n 125 uitgeprocedeerde asielzoekers sinds een half jaar verblijven, is een proef van de gemeente en staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD). In ruil voor eten en onderdak beloofden de asielzoekers mee te werken aan hun toekomst en eventueel vertrek.

Maar deze proef is nog niet afgerond, stelt de actiegroep. Veel mensen zitten nog middenin een asielprocedure en zouden niet genoeg tijd hebben gehad om hun zaakjes te regelen. Dat sommige asielzoekers vanaf zondag op straat staan noemt de actiegroep 'inhumaan'.

De deadline voor hun verblijf verloopt komende zondag, een lastige dag om elders onderderdak te vinden. "Daar zullen we dus een beetje soepel mee omgaan", liet een woordvoerder van Van der Laan weten. "Wij gaan er ook vanuit dat men zich aan deze afspraak houdt en vrijwillig vertrekt."

Alleen mensen die kwetsbaar zijn vanwege medische redenen of meewerken aan vertrek naar het land van herkomst mogen van de gemeente enkele weken langer blijven.

Belangenorganisatie Amnesty International roept de gemeente Amsterdam op de mensen die op straat komen te staan toch elders onderdak aan te bieden. Ook Vluchtelingenwerk Nederland hekelt de sluiting en stelt dat staatssecretaris Teeven haast moet maken met verbetering van de zorg aan uitgeprocedeerden.

De rechtbank in Amsterdam besloot afgelopen woensdag dat de gemeente geen vervangend onderkomen hoeft te regelen voor deze groep uitgeprocedeerde asielzoekers. Het gebouw krijgt een andere bestemming waardoor de groep moet vertrekken.

50 Cent niet bekeurd na slechte worp

De gênante eerste worp van 50 Cent bij een honkbalwedstrijd heeft de rapper aardig wat geld bespaard. Curtis Jackson, beter bekend als 50 Cent, werd door de politie van New York in zijn auto aangehouden, maar werd niet bekeurd vanwege zijn gebrekkige werptalent.

"De agent zei: die pitch was verschrikkelijk, maar ik ga je dag niet verpesten omdat ik zo hard om je heb moeten lachen", vertelde 50 Cent in Good Morning America. De rapper mocht dinsdag de wedstrijd van de New York Mets tegen Pittsburg Pirates aftrappen, maar bakte daar niets van. In plaats van dat de bal die 50 Cent gooide over de thuisplaat scheerde, maakte die een vreemde slinger naar links en raakte bijna een fotograaf.

"De bal gleed uit m'n handen", legde 38-jarige 50 Cent zijn rare zwaai uit. Geruchten dat de vreemde worp een publiciteitsstunt was, verwees de rapper naar het rijk der fabelen. "Ik ben geen professionele pitcher. Ik maak muziek."

Zieke Ilse DeLange zegt optreden af

Ilse DeLange staat zaterdagavond niet op het podium in Groningen. De zangeres is geveld door de griep en daarom niet in staat op te treden, valt te lezen op haar website. DeLange zou tijdens De Vrienden van Amstel Zingen Hun Helden verschillende covers ten gehore brengen.

Waylon is zaterdagavond pikant genoeg wel van de partij. Het optreden in Groningen zou het eerste optreden van beiden op een podium worden sinds ze tweede werden op het Eurovisie Songfestival. Het duo deed eerder deze maand als The Common Linnets mee aan het liedjesfestijn.

Deze week ontstond ophef, omdat Waylon ontbrak bij een aantal optredens van The Common Linnets. Daarop liet de zanger weten dat hij 'creatieve gelijkwaardigheid' mist en dat de samenwerking met DeLange wat hem betreft stopt na nog een laatste concert. Zijn manager stelde zaterdag in het AD dat er wellicht een 'doorstart' van het duo komt.

DeLange werd zaterdag 'met een flinke koorts wakker', staat op haar website. "Ze vindt het heel erg vervelend vandaag verstek te moeten laten gaan. We hopen dat een paar dagen rust ervoor zorgen dat ze snel weer op de been is." Via Twitter laat de zangeres weten dat ze baalt. "Heb er zo naar uitgekeken maar ben ziek.. baal! Kan dus niet spelen vanavond. Hoop jullie volgende week allemaal te zien."

Wellicht ontloopt ze Waylon. Of heeft ze geen zin in lastige vragen van kutjournalisten. Of misschien is ze wel echt ziek. Hoe dan ook kan er net als voor Waylon blijkbaar niet even een fop-Ilse van stal worden gehaald.

[RG] Nadal op zijn gemak naar vierde ronde in Parijs

Rafael Nadal is doorgedrongen tot de vierde ronde op Roland Garros. De achtvoudig winnaar van het toernooi in Parijs won zaterdag op overtuigende wijze van de Argentijn Leonardo Mayer: 6-2, 7-5 en 6-2. Nadal maakte slechts tien onnodige fouten in het duel.

De Spanjaard heeft nu 31 duels op rij gewonnen op Roland Garros, een evenaring van zijn record. De vorige recordreeks eindigde toen hij in 2009 in de vierde ronde werd uitgeschakeld door Robin Söderling. Dat was meteen Nadals enige nederlaag in Parijs.

Nadal treft de 23-jarige Dusan Lajovic in de vierde ronde. De Serviër kwam als nummer 83 van de wereld verrassend de eerste drie rondes door.

Volleyballers sterk van start in World League

De Nederlandse volleyballers zijn uitstekend begonnen aan de World League. De ploeg van bondscoach Edwin Benne was zaterdag in Eindhoven met 3-0 te sterk voor Zuid-Korea: 25-19, 28-26 en 25-23. Dick Kooy was met 24 punten topscorer. Oranje, dat uitkomt in divisie 2, speelt zondag opnieuw tegen de Aziaten.

Vorig jaar won Nederland beide duels van Zuid-Korea, maar liep het toch de finaleronde mis. Met Portugal en Tsjechië als andere tegenstanders in de groepsfase hopen de volleyballers dit keer wel door te dringen tot de zogeheten 'final four'.

Nederland plaatste zich vorig weekeinde nog voor de play-offs van de EK-kwalificatie. Daarin is Spanje volgend jaar mei de tegenstander.

[RG] Bertens naar vierde ronde in Parijs

Kiki Bertens heeft de laatste zestien van Roland Garros bereikt. De Nederlandse tennisster rekende zaterdag eenvoudig af met de niet fitte Silvia Soler-Espinosa uit Spanje. Het werd 6-2 en 6-1 voor Bertens, die voor het eerst in de derde ronde van een grandslamtoernooi stond.

Bertens had vanaf het begin de regie in handen tegen Soler-Espinosa, de mondiale nummer 85. De 22-jarige Wateringse, die 148e staat op de wereldranglijst, liet in de vierde game nog drie breakpoints onbenut, maar sloeg in de zesde en achtste game wel toe. Daarmee pakte ze overtuigend de set.

In het tweede bedrijf nam Solero-Espinosa al snel een medische time-out, waarbij onder meer haar bloeddruk werd gemeten. Na die pauze leverde ze evenwel meteen haar opslag in, waarna ze geen partij meer was voor Bertens.

Het is voor Bertens, die zich door de kwalificaties sloeg, de zesde overwinning op rij in Parijs. In de vierde ronde neemt ze het op tegen de Duitse Andrea Petkovic of thuisspeelster Kristina Mladenovic.

FOK!sport foto-onderschrift week 22

Elke week hebben we hier op FOK!sport een nieuwe ronde van het FOK!sport foto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we opzoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de FOK!sport redactie) was Symphonic met het volgende onderschrift: "Verhaegh neemt eerste horde in aanloop naar het WK"

Louis van Gaal en Nigel de Jong zijn druk met elkaar in gesprek. Maar wat zeggen beide heren tegen elkaar? (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)
Louis van Gaal en Nigel de Jong zijn druk met elkaar in gesprek. Maar wat zeggen beide heren tegen elkaar? (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)

Beroving man met gipsvoet blijkt verzonnen

Een 61-jarige man die zei dat hij was beroofd terwijl hij met een voet in het gips over straat liep in Goes, blijkt het hele verhaal te hebben verzonnen. Helemaal niemand heeft iets gezien, de twee 'rovers' zijn niet te zien op bewakingscamera's, de verklaringen van de man waren tegenstrijdig en hij heeft vaker ongelukken verzonnen.

Dat meldde de politie zaterdag. De man, een zwerver uit Roermond, zei dat hij op een druk plein was belaagd door twee jongemannen op een scooter. Die zouden hebben geprobeerd een boodschappentas uit zijn handen te trekken. De man gaf aan dat hij zijn tas niet losliet en daardoor omver werd getrokken. Hij zou met zijn buik op straat zijn gevallen.

De man belde zelf een ambulance. In het ziekenhuis bleek dat zijn stoma kapot was. Het is niet bekend of hij dat zelf heeft gedaan. "Het kan heel goed zijn dat het al kapot was", aldus de politie. Die weet nog niet of de man wordt vervolgd voor het doen van een valse aangifte.

In Roermond heeft de man ook al eens een ongeluk geveinsd en zelf de ambulance gebeld.

Beroving man met gipsvoet blijkt verzonnen
Beroving man met gipsvoet blijkt verzonnen (Foto: ANP)

Hamilton en Rosberg leggen het bij

De vrede lijkt teruggekeerd te zijn bij het Formule 1-team Mercedes. Coureurs Lewis Hamilton en Nico Rosberg leken elkaar niet meer te kunnen luchten na het raceweekend in Monaco, maar het is volgens Hamilton nu bijgelegd.

Eerder dit seizoen waren er al diverse dingen gebeurd, maar in de kwalificatie van Monaco kregen Hamilton en Rosberg woorden met elkaar. Hamilton beschuldigde Rosberg ervan de strijd gesaboteerd te hebben door bij Mirabeau rechtdoor te schieten en een gele vlag te veroorzaken. Hamilton kon hierdoor niet meer aan de poletijd van Rosberg komen.

De wedstrijdleiding oordeelde dat Rosberg het niet expres deed en de Duitser mocht zijn pole houden. Uiteindelijk reed Rosberg naar de zege, voor Hamilton. Op het podium gunde Hamilton zijn teamgenoot geen blik waardig. Een gesprek tussen de twee heeft de kou nu uit de lucht gehaald.

Hamilton twitterde hierover. "We zijn al lang vrienden en hebben onze ups and downs gehad. Vandaag hebben we er met elkaar over gesproken en we zijn nog steeds vrienden."

'Nederlander bekent moord Belgische motorhandelaar'

De 37-jarige Nederlander Helbert E. heeft na zijn recente uitlevering aan België bekend dat hij daar in 2011 een 44-jarige Belgische motorhandelaar heeft doodgeschoten. Het zou volgens hem om een verdedigingsactie gaan, meldt de Vlaamse krant Het Nieuwsblad zaterdag.

Helbert E. stelde dat geld het hoofdmotief was voor de overval op de motorzaak. Iemand anders had hem ingefluisterd dat de eigenaar het financieel goed voor elkaar had.

Maar de Zottegemse ondernemer liet zich niet zonder slag of stoot overvallen, meldt de krant. De Nederlandse verdachte heeft verteld dat hij uit zelfverdediging schoot omdat het slachtoffer op hem af kwam met een voorhamer.

Volgens het dagblad zit er nog een tweede verdachte vast voor de overval. Deze man houdt echter zijn kaken stijf op elkaar.

Medewerker juwelier gewond na klap overvaller

Een medewerker van een juwelierszaak aan de Jan Evertsenstraat in Amsterdam is zaterdagmiddag gewond geraakt nadat hij een klap had gekregen van een overvaller. Er is geschoten, aldus een politiewoordvoerder.

De twee verdachten zijn nog voortvluchtig. Hoe ernstig de verwonding van het slachtoffer is, is nog onduidelijk. Ook over de buit kon de politie nog niets zeggen.

De overvallers bedreigden het aanwezige personeel met een vuurwapen en losten een schot. Hierbij raakte niemand gewond. Ze zijn na de overval op een scooter weggereden. Er is een politiehelikopter ingezet.

[Giro] 'Supporter' beslist etappe op Zoncolan

Michael Rogers heeft de voorlaatste etappe van de Giro d'Italia gewonnen. Hij kreeg hulp van een supporter die zijn naaste concurrent Francesco Bongiorno uitschakelde in een poging hem aan te duwen op de laatste beklimming van de dag, de gevreesde Zoncolan. In het klassement wist Wilco Kelderman nog een plaatsje te klimmen. Hij sluit de Giro af als 7e.

Een kopgroep van 19 man besloot het ruime sop te kiezen. Hierin zat een Nederlander: Maarten Tjallingi. Verder besloten onder andere Franco Pellizotti, Jackson Rodriguez, Maxime Monfort, Maksim Belkov, Dario Cataldo, Nicolas Roche, Rogers, Bongiorno en Simon Geschke om tot aanval over te gaan.

De groep kreeg ongeveer 7 minuten voorsprong. Ook Robinson Chalapud, Tim Wellens en Edoardo Zardini wisten de oversteek van het peloton naar de kopgroep te maken.

Op de voorlaatste klim besloot Pierre Rolland met zijn Europcar team tot een verrassingsaanval. Nairo Quintana en zijn ploeg pareerden, maar enkele andere klassementsrenners zaten ver en moesten zo een extra inspanning leveren. Ook Domenico Pozzovivo en Rafael Majka probeerden aan te vallen.

Op de Zoncolan had de kopgroep nog altijd een voorsprong van 7 minuten. Op de klim werd de groep al snl flink uitgedund. Het waren Francesco Bongiorno, Pellizotti en Rogers die vooan overbleven. In het peloton viel Robert Kiserlovski als eerste aan. Cadel Evans en Ryder Hesjedal moesten hierdoor afhaken. Even later moest Kelderman ook verstek laten gaan terwijl Igor Anton op kop sleurde.

Even later moest ook Robert Kiserlovski lossen. Hierdoor leek de positie in het klassement van Kelderman niet meer in gevaar te komen. Wout Poels plaatste vervolgens een aanval die alleen ploeggenoot Rigoberto Urán en Quintana konden volgen. Intussen probeerde Bongiorno aan te vallen in de kopgroep, waardoor Pellizotti een eindje achterop raakte.

In de kopgroep probeerde een supporter de Italiaan Bongiorno te duwen. Hierdoor schoot zijn voet echter uit het pedaal, waardoor Rogers enkele meters kon pakken. Hierna kon Rogers doorrijden en zijn tweede etappeoverwinning van deze Giro pakken. Bongiorno werd ook nog ingehaald door Pellizotti. Daarachter werd Roche vierde en Brent Bookwalter vijfde.

Quintana en Urán kwamen uiteindelijk samen aan de top met een achterstand van ongeveer 4'45 minuten. Hierdoor werden zij eerste en tweede. Daarachter kregen Aru, Rolland, Majka en Pozzovivo een halve minuut aan de broek. Kelderman kwam binnen op 6'26. Evans verloor ongeveer een minuut op de Nederlander en zo wist Kelderman de zevende plaats over te nemen van de Australiër.

Pikmin 3 nu met stylus-besturing

Vandaag is er een update uitgekomen voor Pikmin 3 die het mogelijk maakt om de game te spelen met de stylus. Wanneer je het spel opstart is de stylus ook gelijk de standaardoptie. Als je liever de gamepad blijft gebruiken moet je dit zelf even aanpassen in het menu.

De update werd opgemerkt door een Twitteraar. De toevoeging komt op een mooi tijdstip, aangezien Pikmin 3 een van de games is die je gratis kunt krijgen als je Mario Kart 8 koopt.

[RG] Krajicek met Hradecka naar derde ronde in Parijs

Michaëlla Krajicek heeft zich op Roland Garros geplaatst voor de derde ronde in het dubbeltoernooi. De Nederlandse tennisster was zaterdag met de Tsjechische Lucie Hradecka te sterk voor de Japanse Kimiko Date-Krumm en Barbora Zahlavova-Strycova uit Tsjechië: 6-3, 3-6 en 6-3.

Krajicek won deze maand al een prijs in het dubbelspel. Samen met de Tsjechische Karolina Pliskova veroverde ze de titel op het WTA-toernooi in Neurenberg.

[RG] Rojer redt het ook niet in dubbelspel

Jean-Julien Rojer is in navolging van Robin Haase uitgeschakeld in het dubbeltoernooi van Roland Garros. De als dertiende geplaatste tennisser ging met de Roemeen Horia Tecau in de derde ronde onderuit. Daniel Nestor uit Canada en Nenad Zimonjic uit Servië, als derde geplaatst, waren met 6-4 en 7-5 te sterk.

Kiki Bertens en Michaëlla Krajicek zijn de enige overgebleven Nederlandse troeven in Parijs. Bertens speelt zaterdag in de derde ronde van het enkelspel tegen Silvia Soler-Espinosa uit Spanje. Krajicek komt in de tweede ronde van het dubbelspel in actie.

[RG] Kuznetsova troeft Kvitova af in meeslepend duel

Svetlana Kuznetsova heeft Petra Kvitova in de derde ronde van Roland Garros in een enerverende partij verslagen. De winnares van 2009 won in drie uur en dertien minuten met 6-7 (3), 6-1, 9-7 van de Tsjechische nummer zes van de wereld.

Kuznetsova is inmiddels afgezakt naar de 28e plek op de wereldranglijst. In 2010 won ze voor het laatst een enkeltoernooi. In de vierde ronde speelt Kuznetsova opnieuw tegen een Tsjechische. Lucie Safarova is dan haar opponente.

Kvitova is in Parijs de zoveelste toptienspeelster die vroegtijdig naar huis moet. Eerder werden onder anderen Serena Williams (1) en Na Li (2) al verslagen.

Bij de mannen bereikte de 23-jarige Serviër Dusan Lajovic de vierde ronde door de Amerikaan Jack Sock in drie sets te verslaan: 6-4, 7-5 en 6-3.

Preview Pharaoh-map van Call of Duty: Ghosts

Pharaoh is de grootste map van alle DLC die binnenkort  uitkomt voor Call of Duty: Ghosts. Hier zijn previewbeelden, gameplay en Easter Eggs van opgedoken op YouTube. Het speelt zich af in Egypte tussen ruïnes, vleesetende kevers en veel verrassingen.

Twee dagen geleden liet Infinity Ward al weten dat er vier nieuwe maps en een extra map voor Extinction-mode uitkomen voor CoD: Ghosts. Nu is er een preview om ons op te warmen. De studio belooft nu elke dag een preview te laten zien van een van hun DLC-maps. Ook liet studio Infinity Ward een aantal gelukkigen alvast spelen met de nieuwe Pharaoh-map en ze mochten het ook nog vastleggen.

De DLC komt op 3 juni uit voor Xbox Live. De PlayStation-versies volgen een maand later. En hier volgen de gameplayvideo’s, nieuwe gouden wapens, geheime ruimtes, easter eggs en uiteraard de preview zelf!

 

 

 

Homorechtenactivisten opgepakt in Moskou

De politie in Moskou heeft zaterdag twee deelnemers aan een demonstratie voor homorechten opgepakt. Er was geen toestemming gegeven voor de betoging. De protestactie vond plaats tegenover het kantoor van de burgemeester van de Russische hoofdstad.

Toestemming voor een homorechtendemonstratie wordt doorgaans niet verleend door het stadsbestuur van Moskou. Als reden wordt vaak gegeven dat protestacties tot geweld door tegenstanders kan leiden.

Politie lost schoten na mislukte overval in Zwolle

Een politieagent heeft vrijdagavond in Zwolle meerdere schoten gelost na een melding over een vechtpartij waarbij mogelijk een mes werd gebruikt. Er zijn drie verdachten aangehouden, meldt de politie zaterdag.

Het incident vond plaats op de parkeerplaats van een supermarkt in de Overijsselse stad. De verdachte die gewapend zou zijn, rende weg waarna de agent een waarschuwingsschot loste. Pas na enkele schoten stopte de 21-jarige verdachte uit Assen en kon hij worden aangehouden. De andere verdachten, een 22-jarige man uit Zwolle en een 19-jarige vrouw uit Amsterdam, werden niet veel later opgepakt.

Aanleiding voor de vechtpartij was een beroving. Twee mannen van 22 en 23 jaar oud uit Zwolle werden op de parkeerplaats door twee andere mannen agressief benaderd en bedreigd met een mes. Omdat de twee slachtoffers zich hevig verzetten gingen de daders er vandoor. De twee slachtoffers liepen diverse verwondingen op.

Onteren vlag Egypte voortaan misdrijf

Het onteren van de Egyptische vlag of blijven zitten wanneer het volkslied wordt gespeeld worden strafbare feiten, waarop maximaal een jaar cel en een boete van zo'n drieduizend euro komen te staan. De scheidende interim-president van Egypte Adly Mansour vaardigde zaterdag een decreet uit waarin deze maatregelen zijn opgenomen.

De Egyptische regering besloot vorig jaar al tot het verhogen van de straffen voor beide overtredingen. Vlag en volkslied zijn symbolen van de staat die moeten worden geëerbiedigd, aldus het presidentiële decreet.

Sinds de machtsgreep tegen ex-president en Moslimbroeder Mohammed Morsi vorig jaar waait er een nationalistische wind door het land. Daaruit vloeien maatregelen voort die gericht zijn tegen acties van conservatieve moslims. Die weigerden voorheen op te staan voor het volkslied of verscheurden de nationale vlag bij protestacties.

[WK Hockey] Vrouwen Nieuw-Zeeland winnen nipt van België

De vrouwen van Nieuw-Zeeland hebben hun openingswedstrijd van het WK nipt gewonnen. De Kiwi’s kwamen in de eerste helft tegen België met 3-0 voor, maar zagen de Belgen in het vervolg van de wedstrijd nog gevaarlijk dichtbij komen, 4-3.

Krystal Forgesson opende na twintig minuten de score door een strafcornervariant binnen te tippen. Vijf minuten later was het wederom Forgesson die de 2-0 op het scorebord zette. De voormalig speler van HGC reageerde attent bij een strafcornerrebound en scoorde zo haar tweede treffer van de middag. Met nog een paar seconden op de klok zorgde Anita Punt met een rake sleeppush voor de verdiende 3-0 ruststand.

In de tweede helft kreeg Nieuw-Zeeland meteen al twee grote kansen maar de ploeg van  Mark Hager wist deze mogelijkheden niet te verzilveren. Een kleine tien minuten later was het wel raak. Uit de kluts scoorde Kayla Whitelock de 4-0 voor de Kiwi’s en de eilandbewoners leken op een gemakkelijke overwinning af te stevenen.

Niets was echter minder waar. Onze Zuiderburen kwamen binnen drie minuten terug tot 4-2 door treffers van Barbara Nelen en Emilie Sinia en even later werd het zelfs 4-3 door een benutte strafbal van Stephanie de Groof. In de slotfase van het duel kreeg België nog een aantal mogelijkheden om op gelijke hoogte te komen, maar Nieuw-Zeeland hield ternauwernood stand.

Maureen Beernaert zag haar WK-deelname gisteren in rook opgaan. De speler van België haakte geblesseerd af met een knieblessure. Bondscoach Pascal Kina kon geen vervanger meer voor Beernaert oproepen aangezien de deadline voor het vervangen van een speler al verstreken was.

Chili wint met veel moeite van Egypte

Chili heeft in aanloop naar het WK in Brazilië een oefenduel gewonnen tegen Egypte. In Santiago werd het 3-2 voor de tegenstander van Nederland in de groepsfase van het WK. Marcelo Diaz scoorde voor rust voor Chili. Eduardo Vargas zorgden na de thee met twee treffers voor de overwinning.

Chili maakte in de beginfase geen beste indruk. Egypte begon ijzersterk aan de wedstrijd en stond na zestien minuten al met 2-0 voor. Mohamed Salah van Chelsea en Khaled Kamar troffen doel voor de Noord-Afrikanen, die zich niet hebben geplaatst voor het WK.

Chili treft Nederland 23 juni in zijn laatste groepswedstrijd. Spanje en Australië zijn de andere landen in de groep.

Uruguay, nog zonder de geblesseerde Luis Suárez, versloeg Noord-Ierland met 1-0. Christian Stuani scoorde in Montevideo de enige goal. De tweevoudig wereldkampioen treft Engeland, Italië en Costa Rica op het WK.

[RG] Ivanovic onderuit tegen Safarova

Ana Ivanovic is uitgeschakeld op Roland Garros. De Servische tenisster, als elfde geplaatst, verloor zaterdag met tweemaal 6-3 van de Tsjechische Lucie Safarova (23). Ivanovic schreef het toernooi in Parijs in 2008 nog op haar naam.

Bij de mannen drong David Ferrer door tot de vierde ronde. De als vijfde geplaatste Spanjaard was zaterdag veel te sterk voor de Italiaan Andreas Seppi (32): 6-2, 7-6 (2), 6-3. Kevin Anderson (19) is de volgende tegenstander van de verliezend finalist van vorig jaar.

De Zuid-Afrikaan was in 43 minuten klaar met Ivo Karlovic. De Kroaat gaf nadat hij de eerste set met 6-3 had verloren op met een rugblessure.

Diego Costa ondanks blessure in Spaanse selectie

Diego Costa is opgenomen in de definitieve Spaanse WK-selectie. Dat meldt de Spaanse voetbalbond zaterdag. De selectie van de spits van Atlético Madrid was vanwege een hamstringblessure onzeker. Of Costa kan aantreden tegen Nederland moet nog blijken.

Bondscoach Vicente del Bosque had zijn beslissing over de definitieve selectie een week uitgesteld om te kijken of Costa op tijd zou kunnen herstellen. De tot Spanjaard genaturaliseerde Braziliaan miste vanwege zijn blessure het grootste gedeelte van de Champions League-finale tegen Real Madrid en de Spaanse kampioenswedstrijd tegen FC Barcelona. Mocht Costa op tijd fit worden verklaard dan houdt hij waarschijnlijk Fernando Torres en David Villa uit de basis.

Jesús Navas en Álvaro Negredo (allebei van Manchester City), Dani Carvajal (Real Madrid), Fernando Llorente (Juventus), Ander Iturraspe (Athletic Bilbao) en Alberto Moreno (Sevilla) vielen af.

Spanje neemt het 13 juni in zijn eerste groepsduel op tegen Oranje. Daarna speelt de regerend wereldkampioen tegen Chili en Australië.

Definitieve selectie Spanje

Doel: Iker Casillas (Real Madrid), Pepe Reina (Napoli), David De Gea (Manchester United).

Verdediging: Sergio Ramos (Real Madrid), Gerard Piqué (Barcelona), Raúl Albiol (Napoli), César Azpilicueta (Chelsea), Juanfran (Atletico Madrid), Jordi Alba (Barcelona).

Middenveld: Xavi Hérnandez (Barcelona), Xabi Alonso (Real Madrid), Sergio Busquets (Barcelona), Andrés Iniesta (Barcelona), Cesc Fàbregas (Barcelona), Santi Cazorla (Arsenal), Koke (Atletico Madrid), Javi Martínez (Bayern München).

Aanval: David Silva (Manchester City), Diego Costa (Atletico Madrid), Fernando Torres (Chelsea), Pedro (Barcelona), Juan Mata (Manchester United), David Villa (Atletico Madrid).

Google krijgt massaal vergeetverzoeken

Google heeft vrijdag zo'n 12.000 verzoeken van Europese burgers gekregen om informatie over hen uit de zoekresultaten te verwijderen. De internetzoekmachine zette daarvoor vrijdag een formulier online. Mensen kunnen daar aangeven met welke websites ze een probleem hebben en waarom.

Het Europees Hof van Justitie heeft beslist dat mensen het recht hebben om vergeten te worden. Google kan daarom worden verplicht om links naar websites met gevoelige persoonsgegevens te verwijderen uit de zoekresultaten. Dat kan als de informatie op de website "ontoereikend, irrelevant of buitensporig" is.

Als mensen een verzoek indienen, betekent het niet automatisch dat Google de informatie wist. Mensen hebben recht op privacy, maar anderen hebben recht op informatie, en juristen van het bedrijf bekijken per geval wat zwaarder weegt. Bovendien gaat Google alleen over de links, niet over de gewraakte artikelen zelf. Mensen kunnen Google dus niet vragen om informatie van internet te halen.

Google krijgt massaal vergeetverzoeken
Google krijgt massaal vergeetverzoeken (Foto: ANP)

Rusland: OVSE moet in Oekraïne blijven

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) moet haar waarnemers in Oekraïne houden. Dat heeft het Russische ministerie van buitenlandse zaken zaterdag gezegd in reactie op de zinspeling van de OVSE zich uit Oekraïne terug te trekken.

De OVSE verloor donderdag het contact met een team van haar waarnemers in Oost-Oekraïne. Een andere groep waarnemers wordt al sinds maandag door rebellen in het oosten vastgehouden.

Wolfgang Ischinger, onderhandelaar van de OVSE, zei eerder deze week tegen de Duitse zender ZDF dat de organisatie haar waarnemers vanuit het oogpunt van hun veiligheid wellicht uit Oekraïne zou moeten terugtrekken. Het Russische ministerie reageerde hier zaterdag op en zei het 'vanwege de opgevoerde strafexpeditie van Kiev in het oosten van het land essentieel is het werk van internationale waarnemers uit te breiden'.

Timmermans geeft Wilders weinig kans in Brussel

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) juicht het plan van PVV-leider Geert Wilders om plaats te nemen in het Europees Parlement toe, maar denkt niet dat het hem zal lukken. Dat zei hij zaterdag in het Radio 1-programma Kamerbreed.

"Het Europees verdrag staat dat nu niet toe. Hij kan nu naar mij luisteren en een heleboel kosten besparen", stelde Timmermans. Hij denkt verder dat het werk in Den Haag en in Brussel, het zogenoemde dubbelmandaat, niet met elkaar te combineren is.

De minister zegt niet voor een verdragswijziging te willen pleiten, alleen maar omdat Wilders nu naar Brussel wil. Volgens hem zijn er 'urgentere' problemen. "En bovendien ben je met zo'n proces zo vijf jaar verder."

Sinds de Europese verkiezingen van 2004 is het verboden om zowel lid te zijn van een nationaal parlement als van het Europees Parlement. Wilders zei vrijdag dat verbod juridisch te willen aanvechten.

De PVV'er haalde als lijstduwer bij de Europese verkiezingen eerder deze maand bijna driehonderdduizend stemmen. De partij haalde in totaal vier van de 26 Nederlandse zetels.

[RG] Haase ook uitgeschakeld in dubbeltoernooi

Robin Haase is klaar op Roland Garros. De tennisser werd zaterdag samen met de Duitser Andre Begemann in de derde ronde van het dubbeltoernooi uitgeschakeld. De Argentijnen Máximo González en Juan Mánaco waren met 6-1, 3-6 en 6-3 te sterk voor het Europese duo.

Haase werd woensdag in het enkeltoernooi in de tweede ronde verslagen door de Slowaak Martin Klizan. Jean-Julien Rojer is de laatst overgebleven Nederlander bij de mannen. Hij speelt zaterdag samen met de Roemeen Horia Tecau tegen Daniel Nestor uit Canada en Nenad Zimonjic uit Servië, de nummers drie van de plaatsingslijst.

Jordy Buijs verruilt NAC voor Heerenveen

Sc Heerenveen heeft zich versterkt met Jordy Buijs. De 25-jarige verdediger komt transfervrij over van NAC Breda, laten de Friezen zaterdag weten. Buijs tekent, zodra hij maandag medisch is gekeurd, een tweejarig contract in Heerenveen.

Buijs, een product van de jeugdopleiding van Feyenoord, speelde drie en half jaar lang voor De Graafschap voordat hij in 2011 bij NAC neerstreek. Voor de Brabanders vond de geboren Ridderkerker, die zich ook thuis voelt op het middenveld, in 92 duels elf keer het net.

[RG] Halep stoomt door naar vierde ronde

Simona Halep verkeert in goede vorm op Roland Garros. De Roemeense versloeg de Spaanse María-Teresa Torró-Flor zaterdag met 6-3 en 6-0. Halep, als vierde geplaatst, treft Sloane Stephens (15) in de vierde ronde. De Amerikaanse was met 6-3 en 6-4 te sterk voor Ekaterina Makarova uit Rusland.

Halep is tot haar verrassing plots de grootste favoriet achter Maria Sharapova. De top drie van de plaatsingslijst, Serena Williams, Na Li en Agnieszka Radwanska, zijn al uitgeschakeld. De 22-jarige Halep bereikte in januari op de Australian Open voor het eerst een kwartfinale op een grandslamtoernooi.

Van Gaal spreekt van emotionele ochtend

Bondscoach Louis van Gaal maakte zaterdagochtend zijn definitieve selectie voor het WK in Brazilië bekend. "Het was een emotionele en indrukwekkende ochtend", zegt de Amsterdammer, die zes voetballers vertelde dat ze niet mee mochten.

Patrick van Aanholt, Quincy Promes, Jean-Paul Boëtius, Jeroen Zoet, Karim Rekik en Tonny Vilhena kregen te horen dat ze waren afgevallen. "Vanmorgen heb ik de zes spelers allen persoonlijk gesproken", zegt Van Gaal. "Ik ben tevreden over de inzet van betrokkenen en trots op alle geleverde inspanningen."

Van Aanholt leek aanvankelijk goede papieren te hebben. "Natuurlijk ben ik teleurgesteld", zegt de Vitesse-back. "Maar vooral ook trots en blij dat ik zolang deel heb mogen uitmaken van deze groep. Ik heb het gevoel dat ik hier op termijn zeker terug zal keren."

Zoet baalt ervan dat hij er niet bij zit. "Maar ik zie de afgelopen weken toch vooral als een opstap naar een toekomstige interlandcarrière. Ik heb er alles aan gedaan en deze ervaring pakt niemand me af", laat de PSV-doelman weten.

Jordy Clasie, die wel bij de selectie zit, is in zijn nopjes. "Ik ben heel erg trots dat ik mee ga naar Brazilië!", twittert de Haarlemmer. Ook Klaas-Jan Huntelaar is weer van de partij. "Als mijn schatje naar me lacht ga ik naar Rio", laat de spits van Schalke 04 weten via Twitter.

Kolo Touré getroffen door malaria

Kolo Touré kampt met malaria. Het WK komt voor de verdediger van Ivoorkust en Liverpool niet in gevaar, zegt de medische staf van Ivoorkust. Touré liep de ziekte waarschijnlijk op tijdens een reis naar de Abidjan, de hoofdstad van het Afrikaanse land.

De verdediger begon zich later in het vliegtuig naar het Amerikaanse St. Louis, waar Ivoorkust zich voorbereidt op het WK, ziek te voelen. Touré kan waarschijnlijk volgende week weer gewoon meedoen met de trainingen.

Ivoorkust verloor vrijdagavond in St. Louis een oefenduel tegen Bosnië met 2-1. Manchester City-spits Edin Dzeko scoorde twee keer voor de Europeanen, die debuteren op het WK. Voor Ivoorkust vond vedette Didier Drogba het net.

[WK Hockey] Australië wint openingsduel van Maleisië

Australië heeft de openingswedstrijd van het WK hockey gewonnen. In het Kyocera Stadion won de wereldkampioen van 2010 met 4-0 van Maleisië, nadat er in de rust 1-0 op het scorebord stond.

In de openingsfase kreeg Australië meteen al een grote kans. De Aussies mochten vanaf een paar meter van het doel aanleggen, maar schoten tegen hun eigen medespeler Simon Orchard aan, die op de lijn stond. Aan de andere kant kreeg Shahrun Abdullah ook al snel een kans. Zijn lob verdween echter over het vijandelijke doel, waardoor er in de openingsfase niet gescoord werd.

Na 25 minuten viel de openingstreffer van het WK dan toch. Tijdens een counter kreeg Glenn Turner de bal halverwege het veld aangespeeld, waarna hij richting het doel rende, niet in paniek raakte en Australië op voorsprong schoot: 1-0. Vlak voor rust was Kieran Govers nog dichtbij de 2-0, maar zijn inzet uit een strafcorner werd gestopt.

Na rust voerde Australië de score op. In de 50ste minuut begon Eddie Ockenden aan een solo, die hij met een prima backhand afrondde: 2-0. Vanaf dat moment ging het hard, want twee minuten later was het opnieuw raak. Jamie Dwyer slalomde in de cirkel door de verdediging heen, waarna hij de 3-0 binnenschoot. In de 54ste minuut viel ook de 4-0. Glenn Turner scoorde zijn tweede doelpunt van de wedstrijd.

Daarna ging Maleisië nog wel op zoek naar de eretreffer, maar de Aziaten slaagden er niet meer in de achterstand kleiner te maken. 

Inlogproblemen voor WildStar

De early access van WildStar is vandaag begonnen maar helaas kampen de servers met een probleem. De serial codes worden namelijk niet goed geactiveerd waardoor het soms uren kan duren voordat je kunt beginnen met spelen. Niet iedereen wordt getroffen door de bug.

Wanneer mensen proberen in te loggen zegt het spel dat het account niet is gevonden en schakelt het automatisch over naar de Amerikaanse dataserver. Nog een poging zorgt ervoor dat de dataserver nog een keer wisselt naar Europa. Het probleem doet zich voornamelijk voor bij mensen die vandaag hun serial code hebben ingevoerd. Er zijn ook gamers die hun code eerder hebben ingevoerd en het vandaag opnieuw moesten doen.

Carbine werkt op dit moment hard aan een oplossing. Een team van zeven man heeft de waarschijnlijke oorzaak al gevonden en gaat ook gerelateerde bugs oplossen. Carbine raadt aan om het eens in de zoveel tijd nog een keer te proberen. Enkele Reddit-gebruikers schrijven dat ze na tien minuten al konden beginnen, terwijl anderen al zo'n vier uur wachten.

'Pro-EU'ers nergens zonder groei economie'

Als beleidsmakers in Europa niet zorgen voor economische groei, dan verliezen pro-Europese partijen mogelijk hun meerderheid bij de volgende Europese verkiezingen. Dat zegt Yves Mersch, bestuurder van de Europese Centrale Bank (ECB) zaterdag in Luxemburg.

Volgens Mersch worden de economische problemen in Europa niet veroorzaakt door de euro, maar doordat beleidsmakers in het verleden niet goed hebben doorgepakt met de bankenunie en strengere begrotingseisen. De hervormingen die nu zijn doorgevoerd 'stabiliseren' de eurozone volgens de ECB-bestuurder. "Maar nu moeten we manieren vinden om de economie weer duurzaam te laten groeien."

Volgens hem hebben de kiezers bij de Europese verkiezingen eerder deze maand een mandaat gegeven aan pro-Europese partijen om Europa verder te hervormen. "Als we dat mandaat van de kiezer niet gebruiken, krijgen we er misschien niet nog een." De volgende Europese verkiezingen vinden over vijf jaar plaats.

Bob de Grote - Bob wordt Bob

Hoofdstuk 7 - Bob wordt Bob
Bob in de opvang. Dakloos, werkloos, alcoholist en zwaar in de financiële shit. Verdomde weinig vrienden in beeld. Met name de oude drinkebroeders- en zusters spoorloos. Je zou er een beetje moedeloos van worden. En dat werd Bob zo nu en dan ook. Het is echter wonderbaarlijk hoe een mens juist in de meest lastige situaties net voldoende nuancering en lichtpuntjes kan vinden om over de zwaarste hobbels heen te stappen.

Marokkanen tegen nieuwe ombudsman

De Marokkaanse gemeenschap wil niet dat Guido van Woerkom de nieuwe Nationale Ombudsman wordt, omdat hij 4 jaar geleden een discriminerende opmerking maakte over Marokkaanse taxichauffeurs. Dat zegt het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders (SMN). Dat roept Kamerleden op dinsdag tegen de benoeming van Van Woerkom te stemmen.

"Hij heeft niet het vertrouwen van een groot deel van de samenleving en is dus ongeschikt als ombudsman", zei een woordvoerder van SMN zaterdag. Eerder stuurde het Landelijk Beraad Marokkanen een brief met dezelfde strekking aan de Tweede Kamer.

Guido van Woerkom is op dit moment nog directeur van de ANWB. In 2010 zei hij dat hij zijn vrouw liever niet met een taxi liet gaan omdat de chauffeur misschien wel een Marokkaan zou kunnen zijn. Naderhand bood hij voor die opmerking zijn verontschuldigingen aan, maar daar neemt de Marokkanenvereniging kennelijk geen genoegen mee.

Zoontje flatspringer buiten levensgevaar

Het 2-jarige jongetje dat vrijdag door zijn vader werd meegesleurd van een flat in Tilburg is buiten levensgevaar. Het kind maakt het naar omstandigheden goed, zegt de moeder zaterdag tegen Omroep Brabant.

De vader, een 43-jarige man uit Tilburg, sprong even voor het middaguur van een flat in de Sibeliusstraat in de Brabantse plaats. De man was op slag dood, zijn zoontje werd met ernstige verwondingen naar een ziekenhuis gebracht.

De man had relationele problemen met zijn vrouw en zou werkloos zijn. Sinds juni vorig jaar stond hij onder toezicht van Bureau Jeugdzorg. Wat zijn motief is geweest, is nog altijd onduidelijk.

Tim Akkerman heeft geen succes

Tim Akkerman dacht na zijn vertrek uit Di-rect makkelijker een solocarrière van de grond te krijgen. "Ik hoopte meer concerten te kunnen spelen", vertelt de 33-jarige zanger, die in maart 2009 uit de Haagse rockgroep stapte, zaterdag in het AD. "Dat heb ik te rooskleurig ingeschat."

Akkerman nam afscheid van Di-rect omdat hij zich muzikaal niet langer kon vinden in de band. "Ik heb met Anno de moeilijkste weg gekozen: de muziek lag zo ver van Di-rect af, dat het publiek het niet zo snel snapte", vertelt Akkerman over zijn solodebuut, dat in 2011 verscheen. "Mijn singer-songwriterliedjes bleken te fragiel voor popfestivals."

Ook nu zijn tweede plaat The Journey in de schappen ligt, moet Akkerman nog knokken. "Nog steeds moet ik het publiek overtuigen. Misschien duurt dat wel tot het derde of vierde album voordat dat lukt." Akkerman heeft zich neergelegd bij het feit dat hij altijd zal worden vergeleken met Di-rect. "Maar voor mij staan deze liedjes er volkomen los van."

Hoewel zijn solocarrière anders uitpakte dan Akkerman had verwacht, heeft hij geen spijt. "Ik heb de muziek kunnen maken die ik altijd al in mijn hoofd had. Dat voelde bevrijdend."

Uw nederige verslaggever heeft nog nooit een nummer van Tim Akkerman in z'n hoofd gehad. Wel van Jan Akkerman, maar ja, daar heeft Tim niet zoveel aan.

Van Gaal maakt definitieve WK-selectie bekend

Bondscoach Louis van Gaal heeft vanmorgen zijn definitieve WK-selectie bekendgemaakt. Meest opvallende namen die hij thuis laat zijn Quincy Promes en Patrick van Aanholt. Joël Veltman, waar na het oefenduel tegen Ecuador veel discussie rondom was ontstaan, gaat wel gewoon mee naar Brazilië.

Behalve Promes en Van Aanholt heeft Van Gaal ervoor gekozen om geen beroep te doen op Karim Rekik, Jean-Paul Boëtius, Tonny Vilhena en Jeroen Zoet. Rafael van der Vaart viel eerder geblesseerd af en reist zodoende ook niet mee naar Zuid-Amerika.

Vooral het afhaken van Promes en Van Aanholt mag een verrassing heten. Promes schitterde afgelopen week nog tijdens het oefenduel met Jong Oranje tegen Jong Schotland (1-6 winst). De aanvaller van FC Twente speelde een ijzersterk duel en scoorde drie doelpunten.

Van Aanholt viel tijdens het oefenduel tegen Ecuador sterk in, maar in de ogen van Van Gaal is de verdediger van Vitesse niet nodig in Brazilië. Met Terence Kongolo en Daley Blind beschikt de bondscoach al over twee linksbacks in zijn selectie. Blind start vanavond waarschijnlijk op deze positie, als Oranje het in de Amsterdam ArenA opneemt tegen Ghana.

De WK-selectie van Oranje:

Doel: Jasper Cillessen (Ajax), Tim Krul (Newcaste United), Michel Vorm (Swansea City)

Verdediging: Daley Blind (Ajax), Daryl Janmaat (Feyenoord), Terence Kongolo (Feyenoord), Bruno Martins Indi (Feyenoord), Joël Veltman (Ajax), Paul Verhaegh (FC Augsburg), Ron Vlaar (Aston Villa), Stefan de Vrij (Feyenoord)

Middenveld: Jordy Clasie (Feyenoord), Leroy Fer (Norwich City), Jonathan De Guzman (Swansea City), Nigel de Jong (AC Milan), Wesley Sneijder (Galatasaray), Georginio Wijnaldum (PSV)

Aanval: Memphis Depay (PSV), Klaas-Jan Huntelaar (Schalke 04), Dirk Kuijt (Fenerbahçe), Jeremain Lens (Dinamo Kiev), Robin van Persie (Manchester United,), Arjen Robben (Bayern München)

'Amerika is grootste geopolitieke smeerlap'

Uit een onderzoek onder 1600 van onze lezers blijkt dat met een nipte meerderheid van 43 procent Amerika als grootste geopolitieke smeerlap wint van Rusland dat 41 procent scoort. 16 procent had een andere optie voor ogen en misten onder andere China in de poll als optie.

Als motivaties worden aangevoerd de dikke Amerikaanse worstvingers in diverse oorlogspapjes in Afghanistan, Pakistan, Irak, Iran, Libië, Syrië, Oekraïne, Jemen, Somalië, Sudan en Israël. De kleur van de mainstream media aangaande het kritisch beschouwen van de propaganda wordt ook genoemd als een doorn in het oog. Het is weliswaar begrijpelijk wegens onze alliantie met de VS, maar ondanks dat toch onprettig of irritant. Ook het gegluur van de NSA wereldwijd draagt bij aan deze dubieuze eer voor de VS.

Over Rusland worden een aantal zaken genoemd die meer met binnenlandse politiek en organisatie te maken hebben. En er wordt afgevraagd wat de invloed zou zijn geweest als de twijfelachtige zaken rond de Oekraïne niet gespeeld had.

Ten aanzien van China wordt er verder geopperd dat de Chinezen een deugdelijker en fatsoenlijker buitenlandbeleid voeren in onder andere Afrika. China geeft daar steun aan de ontwikkeling van infrastructuur, grondstofdelving en economische opbouw, in plaats van aan oorlogsvoering.

'Kattenmensen zijn slimmer dan hondenmensen'

Een onderzoek in de Amerikaanse stad San Francisco lijkt aan te tonen dat de mythe over het bestaan van zogenaamde 'kattenmensen' en 'hondenmensen' niet geheel op onzin gebaseerd is. De studie laat zien dat er wel degelijk verschillen zijn tussen de twee.

Mensen die aangeven dat ze hondenmensen zijn gaan vaker uit, zijn wat energieker en hebben de neiging zich strikt aan de regels en geldende wetten te houden. Liefhebbers van de aaibare moordmachines daarentegen zijn wat meer introvert, staan meer open voor dingen die ze niet kennen en zijn wat gevoeliger dan de fans van de kwijlende en blaffende aandachtsorgels.

Om nog wat meer olie op het vuur te gooien: volgens de studie zijn kattenmensen qua intelligentie en denkvermogen wat beter bedeeld dan hondenmensen. Kattenmensen zijn bij bepaalde zaken vaak wat minder conformistisch, terwijl hondenmensen alles vaak precies volgens de regeltjes willen doen.

Denise Guastello, een van de wetenschappers van dit baanbrekend onderzoek, vermoedt dat het verschil van karakter tussen de twee types nog wel eens zou kunnen zitten in de omgeving waar de onderzochten mensen hun voorkeur aan geven. "Het lijkt volkomen logisch dat hondenmensen meer levendig zijn omdat ze graag de hort op gaan. Lekker naar buiten, wandelen met het hondje. Daarbij komen ze mensen tegen die ook hun hond hebben meegenomen en maken ze een praatje," vertelt de onderzoeker. "Terwijl, als je wat meer introvert bent, dan blijf je liever thuis, lees je een boekje. Je kat hoef je niet uit te laten of er een rondje mee te lopen."

Zeshonderd studenten werden ondervraagd. Ze kregen de vraag of ze zich honden- of kattenmens voelden. Maar liefst zestig procent gaf aan zich bij de eerste groep te scharen. Slechts elf procent meldde de voorkeur aan een kat te geven. De rest vond beide dieren even lief of even irritant. De ondervraagden kregen ook vragen over hun karakter en sociale leven. De hondenmensen gaven aan dat ze het kameraadschap van een hond enorm waarderen, terwijl kattenmensen de genegenheid en het onafhankelijke karakter van de kat (behalve wanneer koelkast opengaat) op prijs stellen. Eigenschappen die de onderzochte personen ook aan zichzelf toekennen.

Omdat de studie slechts studenten betrof, durven de wetenschappers niet te zeggen of het onderzoek een op een is over te nemen voor wat betreft andere mensen, die niet dagelijks boven de boeken hangen. Maar eerdere onderzoeken geven zo ongeveer hetzelfde beeld. In 2010 liet een onderzoek onder 4500 mensen al zien dat honden- en kattenmensen van elkaar verschillen in allerlei opzichten.

'Tachtig kogelgaten in lichaam Gwenette M.'

De vorige week geliquideerde crimineel Gwenette M. is letterlijk doorzeefd met kogels. De lijkschouwer heeft meer dan tachtig kogelgaten aangetroffen in zijn lichaam. Dat schrijft Het Parool zaterdag.

M. werd onder vuur genomen met een kalasjnikov en waarschijnlijk nog ten minste een automatisch wapen. De kogels raakten behalve M. ook gevels en auto's. Een kogel is in een plafond van een woning beland. De specialisten van de politie en het Nederlands Forensisch Instituut onderzoeken of op de vele tientallen hulzen die op en rond de moordplek in beslag zijn genomen, vingerafdrukken of dna zijn achtergebleven.

Anders dan tot nu toe werd gesuggereerd, was M. niet bewapend, weet de krant verder. Het wapen dat op sommige foto's van de gedode crimineel was te zien zou een tasje zijn geweest.

M. werd op de avond van de moord ook niet in de gaten gehouden door een observatieteam. De reden dat de eerste politiewagens heel snel na de schietpartij ter plaatse waren, was dat enkele in de buurt surveilleerden en andere van een politiebureau dichtbij konden uitrukken.

De politie onthoudt zich desgevraagd van commentaar. Ook het Openbaar Ministerie wil niets over de zaak kwijt zolang het onderzoek loopt, laat een woordvoerder weten.

Afrojack ziet nut van sparen niet in

Afrojack zorgt niet voor een appeltje voor de dorst. De 26-jarige dj houdt zich niet bezig met sparen. "Ik vind: zolang ik het goed doe en veel geld verdien, mag ik daarvan genieten. Ik ga nu niet sparen voor het geval mijn carrière straks minder draait", doet Nick van de Wall, beter bekend als Afrojack, uit de doeken in het AD.

Genieten van zijn geld doet Afrojack onder meer door in een privéjet de wereld over te vliegen, een enorm huis te kopen en verschillende bolides aan te schaffen. "Een Lamborghini maakt echt niet gelukkig hoor", verzekert de dj. "Het is wel heel leuk, dat wel. Om je rijbewijs ermee kwijt te raken, dat is minder." Afrojack moest het roze papiertje vorig jaar inleveren omdat hij met hoge snelheid over de A13 scheurde. Een paar maanden daarvoor reed hij een splinternieuwe Ferrari in de prak. Met een grote glimlach poseerde Afrojack bij het wrak. Niet veel later had hij weer een nieuwe sportwagen.

Wakker liggen om geld doet Afrojack kennelijk niet. Hij is naar eigen zeggen al lang binnen. "Ik had al drie jaar geleden met pensioen kunnen gaan. Maar dit is mijn passie, mijn levenswerk. En daarom ga ik door." De dj wil 'blijven werken voor zijn geld'. "Ik wil mezelf niet in de verleiding brengen het rustig aan te doen." Voor zijn familie heeft Afrojack wel gezorgd. "De toekomst van mijn moeder, mijn oma en mijn dochter is zekergesteld. Ik heb voor hen geld apart gezet. Zelfs als mijn eigen business instort, is dat voor hen beschikbaar."

Hoewel Afrojack makkelijk met pensioen kan, ziet hij zichzelf nog jaren achter de draaitafels. "Waarschijnlijk precies hetzelfde", antwoord hij op de vraag hoe zijn leven er op zijn 40e uitziet. "Maar dan nog gekker en nog groter dan nu. En met meer aandacht voor mijn boodschap. Ik zou het niet vreemd vinden als ik straks speeches geef als motivational speaker."

Wat Afrojack iedereen op het hart wil drukken, is vooral je hart te volgen. "Je moet de zogenaamde wetten van de wereld, de meningen van anderen, durven vergeten. Dat is de belangrijkste les die ik in mijn leven leerde. En die wil ik delen. Ik heb de wereld wat te vertellen. Alleen als je voor eigen dromen en passies gaat, word je gelukkig."

Miami Heat voor vierde keer op rij naar NBA-finale

Miami Heat heeft voor het vierde jaar op rij de finale van de NBA bereikt. De ploeg uit Florida versloeg Indiana Pacers vrijdagavond in eigen huis met 117-92 en besliste de Eastern Conference Final in zijn voordeel (4-2). LeBron James en Chris Bosh waren de gevierde mannen aan Miami-zijde. Beide basketballers kwamen tot 25 punten.

Heat zag de Pacers in de beginfase een 9-2 voorsprong pakken, maar stelde vervolgens orde op zaken. 54 van de volgende 75 punten waren voor de titelverdediger. Heat schakelde de Pacers voor de derde keer op rij uit in de play-offs.

Miami verloor in 2011 de NBA-finale van Dallas Mavericks, maar kroonde zich daarna tweemaal tot kampioen door Oklahoma City Thunder en San Antonio Spurs in de eindstrijd te verslaan. De Spurs zijn dit jaar mogelijk opnieuw de tegenstander. De Texaanse ploeg is nog een zege verwijderd van de finale.

Sterling klaagt NBA aan voor een miljard dollar

Donald Sterling wil een miljard dollar voor de schade die hij heeft geleden door toedoen van de NBA, die hem strafte vanwege racistische uitlatingen. Die uitlatingen zijn volgens de mede-eigenaar van Los Angeles Clippers op illegale wijze verkregen en hij sleept de NBA daarom voor de rechter.

Sterling werd door de NBA voor het leven geschorst en beboet voor twee en half miljoen dollar, nadat hij over de telefoon tegen zijn vriendin had gezegd dat zij geen zwarte mensen mee zou moeten nemen naar wedstrijden. Volgens Sterling mag de NBA op basis van dat persoonlijke gesprek helemaal geen maatregelen tegen hem nemen en zijn zijn rechten geschonden.

De 80-jarige Sterling weigert bovendien de miljoenenboete te betalen. De NBA mag hem volgens een onderling contract helemaal niet beboeten, stelt de Amerikaan. De basketbalbond wil Sterling daarnaast dwingen de Clippers te verkopen. Ook daar heeft de NBA volgens Sterling het recht niet toe.

Sterling raakt de Clippers hoe dan ook kwijt. Oud-Microsoft-baas Steve Ballmer gaat de club voor twee miljard dollar kopen, een recordbedrag voor een NBA-ploeg. Sterlings vrouw Shelly maakte dat vrijdag bekend namens de stichting waar de Clippers in zijn ondergebracht.

Spanje start WK-voorbereiding met winst op Bolivia

Spanje is de voorbereiding op het WK begonnen met een degelijke zege. De ploeg van bondscoach Vicente del Bosque was in Sevilla met 2-0 te sterk voor Bolivia. Op 13 juni is de regerend wereldkampioen de eerste tegenstander van het Nederlands elftal in een reprise van de finale van 2010.

Onder meer de spelers van Real Madrid en Atlético Madrid, de teams die vorige week om de Champions League streden, ontbraken nog bij Spanje. Het thuisland had in de eerste helft het overwicht, maar grote kansen bleven uit. Kort na de pauze was het wel raak. Fernando Torres benutte een strafschop na een overtreding op Javi Martínez.

De Chelsea-spits liet daarna nog een grote kans onbenut, maar via invaller Andrés Iniesta kwam in de slotfase toch de tweede treffer op het scorebord. De spelmaker van FC Barcelona krulde de bal via de binnenkant van de paal in de verre hoek.

Spanje oefent in aanloop naar het WK alleen nog tegen El Salvador. Dat duel wordt in Washington gespeeld. Naast Nederland neemt de titelhouder het in Brazilië op tegen Australië en Chili.

Erdogan: Turkse jeugd, blijf thuis

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft de geplande demonstraties op het Taksimplein in Istanbul veroordeeld. Hij roept de jongeren in Turkije dan ook op om niet de barricaden op te gaan, maar thuis te blijven.

Istanbul staat een rumoerige zaterdag te wachten. Het is een jaar geleden dat betogers in opstand kwamen tegen de herbouw van een kazernecomplex uit de Ottomaanse tijd in het Gezipark. De protesten groeiden uit tot massale betogingen tegen de regering van Erdogan. Zeven mensen kwamen bij de demonstraties om het leven.

Zo'n 25.000 politiemensen met onder meer 50 waterkanonnen zijn opgetrommeld om te voorkomen dat demonstranten zaterdag naar het Taksimplein opstomen om daar de verjaardag te vieren van de zogenoemde Gezi-protesten. Er worden tienduizenden actievoerders verwacht.

Erdogan: Turkse jeugd, blijf thuis
Erdogan: Turkse jeugd, blijf thuis (Foto: ANP)

Speel als Shrek in LoL

Altijd al als Shrek willen spelen in League of Legends? Dit is je kans! Op zijn YouTube-kanaal toont Uberdanger zijn nieuwste skinpack. Van Shrek en Puss in boots tot aan het moerassige land waar Shrek in leeft, alles wordt eraan gedaan om je onder te dompelen in de wereld van Far-far-away.

De mod is client-side te installeren, dus alleen jij ziet Shrek alles kort en klein slaan. Één nadeel, als je als Shrek wilt spelen moet je wel goed zijn met Alistar, de skin vervangt namelijk de standaard skin van deze champion. Het zelfde geldt ook voor Donkey, deze komt in de plaats van Hecarim. 

De mod is te downloaden op de website van Leaguecraft.

Obama en Porosjenko ontmoeten elkaar woensdag

De Amerikaanse president Barack Obama ontmoet woensdag zijn net verkozen Oekraïense ambtgenoot Petro Porosjenko in Polen. Het gesprek maakt deel uit van Obama's vierdaagse reis naar Europa, heeft het Witte Huis vrijdag bekendgemaakt.

Porosjenko, vanwege zijn snoepimperium ook wel 'chocoladekoning' genoemd, wordt volgende week zaterdag in Kiev beëdigd. Een dag eerder maakt hij waarschijnlijk zijn opwachting bij de herdenking van de geallieerde landing in Normandië. Daar zijn ook Barack Obama en Vladimir Poetin aanwezig.

Obama is niet van plan om tijdens zijn Europa-reis met Poetin om tafel te gaan.

Egypte pakt vermoedelijke journaliste Al-Jazeera op

In Egypte is een freelanceverslaggeefster opgepakt, omdat ze beelden geleverd zou hebben aan een lokale partner van Al-Jazeera, meldt het ministerie van binnenlandse zaken vrijdag. Het huis van de journaliste in Port Said is doorzocht. Daarbij zijn uitzendapparatuur, een laptop en een mobiele telefoon in beslag genomen.

Egypte heeft het op Al-Jazeera gemunt, omdat de berichtgeving van de Qatarese nieuwszender misleidend zou zijn. Drie journalisten zitten vast, omdat ze met hun verslaggeving de Moslimbroederschap gesteund zouden hebben. In de zaak wordt ook de Nederlandse journaliste Rena Netjes vervolgd.

Al-Jazeera heeft de arrestatie woensdag van Rasha Gaafar bevestigd maar wil niet zeggen of ze voor de zender werkt.

Het Egyptische staatspersbureau MENA meldt verder dat justitie opdracht heeft gegeven twee studenten vijftien dagen vast te zetten. De politie onderzoekt of de studenten, die aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi zouden zijn, lege stembureaus in de provincie Beheira hebben gefilmd. Ook die beelden zouden bij Al-Jazeera zijn beland.

De Egyptische regering beschouwt de Moslimbroederschap, de partij van Morsi, als een terroristische organisatie.

Noorse kustwacht entert Greenpeace-schip

De Noorse kustwacht heeft vrijdagavond het Greenpeace-schip dat in de Barentszzee actie voert tegen de boorplannen van de Noorse oliemaatschappij Statoil geënterd en weggesleept. Aan boord van het schip dat onder Nederlandse vlag vaart, zijn twee Nederlandse machinisten.

Zaterdagochtend werd het schip Esperanza weer vrijgegeven. Het vaart naar Tromsø om activisten op te halen die deze week waren gearresteerd.

Volgens Greenpeace heeft Noorwegen het internationaal recht geschonden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken is op de hoogte gebracht, maar heeft volgens Greenpeace nog niet gereageerd.

De actie tegen de boorplannen begon dinsdag met de bezetting van het boorplatform Transocean Spitsbergen, dat op weg was naar de boorlocatie. Donderdag werden de betogers van boord gehaald door de politie. De Esperanza hield daarna de plek in de Barentszzee bezet waar Statoil wil boren.

Volgens Greenpeace zijn de boringen een bedreiging voor het natuurgebied Bereneiland, waar zeldzame diersoorten leven.

De kustwacht vroeg de activisten vrijdagavond het protest te stoppen. Toen zij daar geen gehoor aan gaven, kwam de kustwacht rond 23.00 uur aan boord van het schip.

Noorse kustwacht entert Greenpeace-schip
Noorse kustwacht entert Greenpeace-schip (Foto: ANP)

'Reclames voor gokken WK ondanks verbod'

Buitenlandse websites maken reclame om Nederlanders over te halen om te gokken op WK-wedstrijden, ondanks een verbod daarop. Dat meldt de NOS zaterdag. De Kansspelautoriteit zegt tegen de NOS niet alle advertenties te kunnen aanpakken.

Online gokken is in Nederland verboden. "Maar er zijn heel veel illegale sites", zegt de toezichthouder tegen de NOS. "We kunnen niet alles aanpakken. We moeten keuzes maken. Als de site zich richt op kwetsbare groepen, bijvoorbeeld minderjarigen, dan treden we op."

Het kabinet werkt aan een wet om het mogelijk te maken om vanaf volgend jaar wel kansspelen op internet te mogen aanbieden. Volgens de NOS maken websites die nu geen reclames maken en zich netjes gedragen, meer kans om volgend jaar een vergunning te krijgen.

Mogelijk doorstart voor The Common Linnets

Waylon en Ilse DeLange gaan wellicht ook na hun laatste concert volgende maand in Enschede nog samen verder als The Common Linnets. De manager van Waylon sluit een 'doorstart' van de twee muzikanten niet uit, zegt ze zaterdag in het AD.

"Ik houd de optie open dat Waylon en Ilse de komende weken alsnog overeenstemming bereiken over een doorstart", aldus de manager. Ze verwacht dat Ilse binnenkort met een reactie komt. "Dit komt heus wel weer goed."

Waylon maakte woensdag bekend dat wat hem betreft de samenwerking na het concert stopt, tenzij er een basis komt van 'creatieve gelijkwaardigheid'. Tot nu toe kwamen Ilse en Waylon daar nog niet uit.

DeLange toert momenteel zonder Waylon door Europa na hun Songfestivalsucces eerder deze maand. Waylon wordt daarbij vervangen door Jake Etheridge, een singer-songwriter die ook meewerkte aan het album van The Common Linnets.

'Dure sigaretten ontmoedigen rokende tieners'

Nederlandse tieners stoppen eerder met roken als sigaretten duurder worden. Als de prijs van een pakje sigaretten naar tien euro zou gaan, stopt bijna een derde van de rokende jongeren. Twee op de tien zegt dan te minderen. Dat meldt de Hartstichting zaterdag, Wereld Niet Roken Dag, op basis van onderzoek van TNS Nipo onder 2557 jongeren tussen de 13 en 17 jaar.

De Hartstichting wil dat de prijs van sigaretten fors omhoog gaat. Voor jongeren zou het dan onmogelijk of zeer onaantrekkelijk worden om met roken te beginnen. Volgens de stichting beginnen er naar schatting elk jaar 37 duizend jongeren met roken.

Een structurele prijsverhoging van tabakswaren zou mogelijk het aantal jonge rokers remmen. De Hartstichting wil dat de tabaksaccijnzen ieder jaar minimaal tien procent omhoog gaan.

Een groot deel van de jongeren uit het onderzoek schaart zich achter het standpunt van de Hartstichting over accijnsverhoging. Ruim 55 procent is het eens met een jaarlijkse verhoging van vijftig cent op een pakje sigaretten.

'Toezicht op banken en verzekeraars doorgeslagen'

Het financiële toezicht in Nederland is doorgeslagen. Dat zeggen diverse commissarissen en oud-topbestuurders van banken en verzekeraars zaterdag in Het Financieele Dagblad. Volgens hen zijn de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) te streng omdat zij bang zijn voor de publieke opinie als er weer een fout wordt gemaakt.

"Ze zijn niet te beroerd om bij Pauw & Witteman de hele sector over een kam te scheren", zegt oud-topman Floris Deckers van Van Lanschot Bankiers over DNB. De toezichthouder is zich volgens hem sinds het uitbreken van de kredietcrisis in 2008 steeds meer aanwijzingen gaan geven over hoe de bank moet werken, soms zelfs zonder dat daar een goed afgerond onderzoek aan ten grondslag lag.

Ook Aegon-commissaris Antony Burgmans haalt in de krant uit naar de toezichthouder. "Een verzekeraar is zeer complex. Ik moet regelmatig alle zeilen bijzetten om te begrijpen wat daar precies gebeurt. Het enige wat DNB en AFM interesseert, is het aantal vergaderingen en het aantal commissariaten dat iemand bekleedt", zegt de voormalig topman van Unilever.

Volgens Peter Wakkie, commissaris bij ABN AMRO stellen de toezichthouders zich steeds formeler op. "Vroeger had je een gesprek en dan kreeg je een geschreven verslag van wat er mondeling besproken was. Nu krijg je een brief waarin slechts zijdelings wordt gerefereerd aan datgene wat jij dacht besproken te hebben."

Gangnam Style twee miljard keer bekeken

Het nummer Gangnam Style van de Zuid-Koreaanse popster PSY is sinds zaterdagochtend twee miljard keer bekeken op Youtube. Het is voor het eerst dat een video die grens heeft bereikt.

De wereldhit van PSY doorbrak in december 2012 ook al als eerste de grens van een miljard views en heeft verder het record voor meeste kijkers in een dag. De opvolger van Gangnam Style, Gentleman, werd binnen 24 uur 38 miljoen keer bekeken.

De enige andere video die een miljard views heeft is Justin Biebers hit Baby. De teller staat daar inmiddels op 1,04 miljard.


Gangnam Style - PSY (Bron: YouTube - officialpsy)

'Verdachten Drentse moorden beraamden nieuwe roof'

De twee broers die verdacht worden van de drie roofmoorden in Drenthe hadden plannen voor een nieuwe rooftocht. Ze zouden daarvoor naar Noord-Brabant gaan, schrijft NRC Handelsblad zaterdag op basis van bronnen rond het onderzoek. Een van de verdachten heeft bovendien twee keer een uitbraakpoging uit de gevangenis gedaan.

De politie arresteerde de twee direct nadat uit afgeluisterde gesprekken bleek dat de broers nogmaals wilden toeslaan. In hun appartement werd een plattegrond gevonden met routes in Brabant erop.

De mannen worden ervan verdacht een bejaard echtpaar in Exloo en een 55-jarige man op het Dwingelderveld te hebben gedood. Sinds ze vastzitten heeft de oudste verdachte, Admilson R., twee keer een uitbraakpoging gedaan, weet NRC verder. Bij de tweede poging gijzelde hij een politievrouw. Hij kwam met haar pasje twee deuren door maar kon daarna worden gestopt.

Admilson (29) en Marcos R. (28) staan dinsdag voor het eerst voor de rechter. Advocaat Gerard Spong, die Marcos bijstaat, gaat dinsdag tijdens de pro-formazitting in Assen vragen om een hersenonderzoek van beide broers. Een neurowetenschapper moet nagaan of er sprake is van een hersenafwijking.

'Ook top PwC heeft beleggingsclub voor vastgoed'

Elf partners van accountantskantoor PwC hebben 4,5 miljoen euro gestopt in een gezamenlijk vastgoedproject. Dat meldt De Telegraaf zaterdag. Vorige maand raakte KPMG nog in opspraak, omdat topmanagers bij dat accountantskantoor bij een vastgoedproject in de clinch kwamen met de gemeente Blaricum. PwC gaat de eigen partners, waaronder twee leden van de raad van bestuur, dwingen om hun beleggingsclub op te heffen.

Bij KPMG stapte eerder deze maand topman Jurgen van Breukelen, mede vanwege de ophef over het vastgoedproject. PwC stelt tegen de krant dat de beleggingsclub van hun partners niet te vergelijken is met die van KPMG. "Het gaat hier niet om speculatie, maar om passieve beleggingen, gericht op de lange termijn." De PwC-partners kochten flats en woningen in Den Haag om te verhuren. Het KPMG-project betrof het opknappen en doorverkopen van een luxe villa.

PwC geeft tegen De Telegraaf als reden voor het verbieden van het vastgoedproject dat ze 'geen partnerships binnen partnerships' wil hebben.

Zorginstelling gebruikt pgb-geld voor huur

De Thomashuizen, een zorginstelling voor verstandelijk gehandicapten, gebruikt geld dat bestemd is voor zorg om de huur van hun panden te betalen. Dat schrijft de Volkskrant zaterdag op basis van eigen onderzoek. Betrokkenen zeggen in de krant dat dit ten koste gaat van de zorg.

Twee derde van de huur, zo'n 95 duizend euro per jaar, wordt met met geld van het persoonsgebonden budget (pgb) gefinancierd. Volgens het ministerie van Volksgezondheid is dat niet de bedoeling. Met een pgb kunnen gehandicapten zelf zorg inkopen.

Directeur van de Thomashuizen, Hans van Putten, geeft in de krant toe dat pgb-geld wordt gebruikt om de huur te betalen. Volgens hem is het onderdeel van de bedrijfsvoering. Hij benadrukt dat de instelling alle uren zorg die zijn afgesproken levert.

Winkelier niet gebaat bij goedkope parkeerplaatsen

Het aantal parkeerplaatsen of de hoogte van het parkeertarief heeft niet of nauwelijks invloed op de omzet van winkeliers. Dat blijkt uit een groot onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam, schrijft Trouw zaterdag.

"Gemeenten hebben de neiging om mee te gaan in de wens van winkeliers voor meer, goedkoop en dichtbij parkeren, maar het slaat eigenlijk nergens op", zegt onderzoeker Giuliano Mingardo tegen de krant. Hij spreekt van een 'hardnekkig Hollands misverstand'.

De wetenschapper koppelde gegevens over het winkelgedrag van zeventigduizend Nederlanders aan informatie over parkeren in de gebieden die ze hadden bezocht. Hij vond geen enkel verband tussen hoeveel ze kochten, het parkeertarief en de parkeergelegenheid. Dat gold voor kleine en grote winkelgebieden.

"Winkeliers kunnen hun energie beter stoppen in een goed winkelaanbod, in het bruisend maken van hun winkelgebied, en het parkeerbeleid overlaten aan de ambtenaren die erover gaan", zegt Mingardo. Uit ander onderzoek blijkt dat winkeliers ten onrechte denken dat de meeste klanten met de auto komen. Zes op de tien mensen kiezen echter voor een bepaald winkelgebied omdat het dicht bij huis is.

Helemaal onbelangrijk vinden shoppers parkeren niet. "Parkeren en autobereikbaarheid staan weliswaar in de top vijf, maar het is slechts belangrijk voor een op de zes klanten", aldus de onderzoeker. "Bovendien blijkt uit onderzoek dat de voetganger meer geld uitgeeft. Die neemt de tijd. Daar komt bij dat klanten die te voet en te fiets naar de winkel gaan, vaker komen en meer verse producten kopen, waar winkeliers relatief meer aan verdienen."

Rechter stopt gewentel in koeienvlaaien

Een man die zich jarenlang op een boerderij in het uiterste zuidwesten van Engeland naakt in koeienvlaaien wentelde, heeft het zo bont gemaakt dat hij jarenlang achter de tralies verdwijnt, voor straf en voor psychiatrisch onderzoek.

Het Britse SkyNews meldde dat de rechter in Exeter vrijdag heeft bepaald dat deze agressieve liefhebber van koeienpoep 5 jaar cel krijgt wegens bedreiging van het getroffen boerengezin. De 43-jarige David Truscott had met zijn vlaaifetisj al meerdere celstraffen gehad wegens vernielingen, brandstichting en bedreigingen. Maar hij keerde telkens terug naar dezelfde boerderij in Redruth in Cornwall, waar hij de bewoners terroriseerde.

Daar heeft de rechter nu voorlopig een einde aan gemaakt. Truscott moet zeker 5 jaar onderzocht worden in een inrichting en blijft dan nog zeker 5 jaar vastzitten als celstraf.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.