FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 26 april 2014

Opnieuw poleposition voor Márquez

De Spaanse motorcoureur Marc Márquez vertrekt ook bij de derde Grand Prix van dit seizoen in de MotoGP vanaf poleposition. De wereldkampioen zette zaterdag op het circuit van Termas de Río Hondo in Argentinië de beste tijd neer tijdens de kwalificatie: 1.37,683. Bij de eerste twee races van dit seizoen, in Qatar en de Verenigde Staten, startte Márquez ook vanaf de eerste plek. De Honda-coureur gaat met de volle score van 50 punten fier aan kop in de WK-stand.

Naast Márquez in de startopstelling staan zijn landgenoten Jorge Lorenzo en Dani Pedrosa, die in de kwalificatie op gepaste afstand respectievelijk als tweede en derde eindigden. In de Moto3 vertrekt de Australische WK-leider Jack Miller (KTM) van poleposition. Scott Deroue zette op zijn Kalex KTM de 21e tijd neer, Bryan Schouten (Mahindra) de 25e.

Opnieuw poleposition voor Márquez
Opnieuw poleposition voor Márquez (Foto: ANP)

Geschorste Ostapchuk sluit comeback voor Rio bijna uit

Kogelstootster Nadzeya Ostapchuk maakt waarschijnlijk een einde aan haar carrière als atlete. Dat heeft de Wit-Russische gezegd tegenover de krant Narodnaya Volya in haar thuisland. Ostapchuk kreeg van de Wit-Russische atletiekbond onlangs een schorsing van vier jaar aan haar broek. Tijdens de Spelen van Londen, in 2012, werd ze voor de tweede keer betrapt op het gebruik van doping.

De 33-jarige kogelstootster heeft haar gouden medaille van Londen 2012 en haar wereldtitel van 2005 al in moeten leveren. Ze houdt nog olympisch brons uit 2008 over, naast drie zilveren WK-medailles. Tegenwoordig traint ze alleen nog om fit te blijven. Dat doet ze door drie keer per week naar de sportschool te gaan en nog regelmatig te hardlopen.

"Ik heb een aantal kansen aangeboden gekregen om te gaan werken in het buitenland. Die heb ik echter allemaal afgewezen omdat ik niet te ver van huis wil werken. Voor de herfst wil ik voor mijzelf duidelijk hebben wat mijn prioriteiten voor de komende jaren zijn. Voorlopig richt ik mij op het leren van Engels", aldus Ostapchuk.

De schorsing van Ostapchuk loopt af op 8 augustus 2016, tijdens het atletiekprogramma van de Olympische Spelen in Rio. Ze zal zich daardoor zo goed als onmogelijk kunnen kwalificeren voor de olympische wedstrijd en mede daardoor ziet ze een comeback niet meer zitten.

Gedumpte Atari-games teruggevonden

Het jarenlange 'is-het-waar-of-niet'-verhaal van de gedumpte Atari-games blijkt waar te zijn. Onder leiding van Microsoft is men op dit moment bezig om ze op te graven. Major Nelson, pr-man van Microsoft Xbox, bevestigde het verhaal op Twitter.

Momenteel is het nog niet duidelijk om hoeveel gedumpte games het gaat, maar het lijken er in ieder geval tientallen, zo niet honderden te zijn. Zodra we meer weten krijgt dit bericht een update. Tot die tijd een aantal foto's.

Slagter rijdt komende zomer de Tour de France

Tom-Jelte Slagter zal komende zomer aan de start verschijnen van de Tour de France. Dat heeft zijn ploeg Garmin-Sharp bekend gemaakt.

De bedoeling was aanvankelijk dat Slagter dit seizoen de Giro d'Italia zou rijden. Vanwege zijn goede prestaties dit seizoen heeft de ploegleiding nu besloten hem naar de Tour te sturen. "We leggen hem geen druk op, maar in de Tour kan Slagter voor een etappezege gaan", aldus ploegleider Johnny Weltz vandaag tegen de NOS.

In de Giro zal Slagter nu vervangen worden door een andere Nederlander, Dylan van Baarle. "Dat wordt een geweldige ervaring", meldde Van Baarle via Twitter.

[Bundesliga] Leverkusen en Dortmund delen de punten

Bayer Leverkusen en Borussia Dortmund hebben zaterdag met 2-2 gelijkgespeeld. Leverkusen, de nummer vier van de Bundesliga, liep daardoor belangrijke punten mis in de strijd om Champions League-voetbal.

Alle doelpunten vielen in Leverkusen in de eerste helft. Lars Bender en Gonzalo Castro troffen doel voor de thuisploeg. Oliver Kirch en Marco Reus waren trefzeker voor Dortmund, dat samen met landskampioen Bayern München al zeker is van deelname aan de Champions League.

Schalke 04 kan zondag tegen Borussia Mönchengladbach verder afstand nemen van Leverkusen. Bij winst is de equipe van Klaas-Jan Huntelaar zo goed als zeker van plek drie en kwalificatie voor de Champions League. De strijd om de vierde plek, die recht geeft op voorronde van het miljoenenbal, gaat dan tussen Leverkusen en Wolfsburg.

[PL] Man United wint simpel bij trainersdebuut Giggs

Manchester United heeft Norwich City bij het trainersdebuut van Ryan Giggs met 4-0 verslagen. Wayne Rooney en Juan Mata vonden zaterdag allebei twee keer het net op Old Trafford. Leroy Fer speelde tachtig minuten voor Norwich, Ricky van Wolfswinkel werd na 57 minuten naar de kant gehaald.

De 40-jarige Giggs is sinds dinsdag, toen David Moyes werd ontslagen, trainer-speler van United. Hij liet zichzelf voor het duel tegen Norwich net als Alexander Büttner buiten de selectie.

United staat zevende in de Premier League, op zes punten van nummer zes Tottenham Hotspur, dat wel een duel meer heeft gespeeld. De zesde plek geeft aan het eind van het seizoen recht op Europa League-voetbal, mits Arsenal en niet Hull City de finale van de FA Cup wint.

Norwich moet vrezen voor degradatie. De club staat een punt boven de degradatiestreep, maar heeft een lastig programma voor de boeg. Norwich gaat de komende weken op bezoek bij Chelsea en ontvangt Arsenal.

Eerste Koningsdag goed verlopen

De eerste Koningsdag is zaterdag goed verlopen. De meeste festiviteiten verliepen gezellig en zonder grote problemen, meldt de gemeente Utrecht op Twitter. In totaal werden in de stad zo'n 37 aanhoudingen verricht. Er waren geen ernstige incidenten. Het aantal bezoekers was gelijk aan andere jaren.

Ook in Amsterdam is het volgens een woordvoerder van de politie allemaal 'goed, rustig en prettig' verlopen. In totaal zijn 270 duizend reizigers naar Amsterdam met de trein gegaan, meldt de NS. Breda, waar een groot feest van radiozender 538 werd gehouden, ontving 31 duizend treinreizigers. Eindhoven kreeg 63 duizend mensen per trein.

Op veel locaties in de grote steden was het druk. Op internet en via speciale apps konden bezoekers zien waar het druk was. Zo werden mensen al vroeg afgeraden om naar de Neude, het Domplein en Janskerkhof in Utrecht te gaan.

De koninklijke familie bracht bezoekjes aan de gemeenten Amstelveen en Graft-De Rijp. Tegen de verwachting in liepen de prinsesjes Amalia, Ariane en Alexia zaterdag in Amstelveen toch mee.

Berlusconi: Duitsland ontkent bestaan kampen

Tijdens een partijbijeenkomst heeft de Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi zaterdag opnieuw op Duitse tenen getrapt. De wegens belastingfraude veroordeelde Berlusconi grapte dat "volgens de Duitsers de concentratiekampen er nooit zijn geweest".

Berlusconi herinnerde aan een 'grap' die hij had gemaakte in 2003. Destijds zei hij tegen Martin Schultz, de Duitse voorzitter van het Europees Parlement, dat als er een film over de Tweede Wereldoorlog zou worden gemaakt, hij hem een rol zou aanbieden als commandant van een Duits concentratiekamp. Daar voegde Berlusconi zaterdag de gewraakte uitspraak aan toe.

Zeker vijf doden na etnisch geweld Zuid-Sudan

Een 'misverstand' heeft in Zuid-Sudan aan zeker vijf militairen in opleiding het leven gekost. Dat zegt een woordvoerder van het leger zaterdag. De militairen waren volgens hem lid van de Nuer-stam. Een woordvoerder van de rebellen zegt dat het dodental vele malen hoger ligt.

Het is onduidelijk wat er precies is gebeurd. Volgens kolonel Philip Aguer zijn de vijf omgekomen bij gevechten met de lokale bevolking. De woordvoerder van de rebellen zegt dat 220 militairen van de Nuer-stam doelgericht om het leven zijn gebracht in een trainingscentrum in het westen van het land.

Welke lezing klopt is onmogelijk na te gaan. De regering heeft in het verleden slachtofferaantallen geflatteerd, terwijl de rebellen cijfers over dodelijke slachtoffers schromelijk hebben overdreven.

Abbas: alleen regering met Hamas onder mijn bevel

Als Hamas een rol krijgt in het nieuwe kabinet, zal de lijn van Mahmoud Abbas gevolgd worden. Dat heeft de Palestijnse president zaterdag gezegd tegen de Palestijnse Centrale Raad. Hij lijkt met de uitspraak te proberen zorgen van Israël weg te nemen.

Israël staakte donderdag de onderhandelingen met de Palestijnen uit onvrede met pogingen van Abbas om toenadering te zoeken tot Hamas. De regering zei dat de Palestijnse president samenwerking met de militante beweging belangrijker vindt dan vrede met Israël.

De Palestijnse gebieden werden in 2007 opgesplitst nadat Hamas de macht greep in Gaza. Van pogingen tot verzoening kwam tot nu toe weinig terecht. De hoop van Abbas is dat er aan het eind van deze maand een kabinet staat waar beide kampen een rol in spelen, maar de onderhandelingen verlopen moeizaam.

Mahmoud Abbas zei dat een eenheidsregering mogelijk is 'onder mijn bevel en mijn beleid'.

De Silvestro maakt eerste meters voor Sauber

Simona de Silvestro heeft haar eerste meters voor het Formule 1-team Sauber gemaakt. De 25-jarige Zwitserse reed op het Ferrari-testcircuit Fiorano met een twee jaar oude C31. Ze kwam tot een totaal van 112 ronden.

De Silvestro hoopt komend seizoen haar debuut in de Formule 1 te gaan maken. In voorbereiding hierop is ze door Sauber onder haar hoede genomen. Vandaag was voor de voormalig IndyCar-coureur de eerste in een tweeluik, want ook morgen zal de Zwitserse in Italië in actie komen.

"De G-krachten zijn significant hoger dan wat ik gewend was in de IndyCars. Ik ben blij met mijn eerste dag. Ik voel me fysiek goed, wat duidelijk het resultaat is van mijn voorbereidingen van de afgelopen maanden. Ik heb erg hard getraind en dat betaalde zich vandaag uit."

De Silvestro hoopt de opvolgster te worden van de Italiaanse Giovanna Amati die in 1992 de laatste vrouw was die zich voor een race probeerde te kwalificeren. Ze bleek met de Brabham te langzaam. In meer recente jaren was Maria de Villota als testrijdster voor Marussia actief. Williams heeft ontwikkelings-coureur Susie Wolff in dienst. Zij reed al diverse tests en zal later dit jaar twee vrije trainingen op zich nemen.

Ivanovic verslaat Jankovic in Servisch onderonsje

Ana Ivanovic speelt zondag de finale van het WTA-toernooi in Stuttgart. De als negende geplaatste tennisster won zaterdag in een Servisch onderonsje met 6-3 en 7-5 van Jelena Jankovic (5). Ivanovic treft Maria Sjarapova (6) in de finale.

De Russin had in haar halve finale geen enkele moeite met de Italiaanse Sara Errani (8): 6-1 en 6-2. Ivanovic en Sjarapova troffen elkaar negen keer eerder. De Russin, die het toernooi in Stuttgart de laatste twee jaar op haar naam schreef, kwam zeven keer als winnares uit de strijd.

In Marrakesh bereikten de Zwitserse Romina Oprandi en de Spaanse Maria-Teresa Torro-Flor de finale. Oprandi verraste de als eerste geplaatst Daniela Hantuchova in de halve finale met 7-5, 3-6 en 6-3. Torro-Flor versloeg haar als vijfde ingeschaalde landgenote Garbine Muguruza met 6-0 en 6-3.

[Serie A] Fiorentina duwt Bologna dieper in de problemen

Fiorentina heeft het uitduel bij Bologna zaterdag met 3-0 gewonnen. De Florentijnen versloegen de degradatiekandidaat in de Serie A door twee treffers van Juan Cuadrado en een goal van Josip Ilicic.

Bologna staat op basis van zijn doelsaldo een plek boven de degradatiestreep. Mocht Sassuolo zondag een punt pakken tegen koploper Juventus dan wisselt die ploeg met Bologna van plek. Fiorentina is hard op weg om zich te kwalificeren voor de Europa League. De in paars gehulde ploeg staat vierde.

Spelers en fans Barcelona eren Vilanova in Camp Nou

Spelers en zo'n tienduizend fans van FC Barcelona zijn zaterdag in Camp Nou bijeengekomen om de vrijdag overleden Tito Vilanova te eren. De spelers tekenden onder meer een condoleanceboek en hielden een moment stilte voor hun oud-coach.

Barcelona opende een tijdelijke herdenkingsplek net buiten het stadion. Onder anderen de president van Catalonië, de burgemeester van Barcelona en de voorzitter van rivaal Espanyol kwamen daar blijk geven van hun respect.

"Het is een moeilijk moment", zei verdediger Carles Puyol. "We leven mee met zijn familie en vrienden. Een geweldig, compleet persoon, een voorbeeld, heeft ons verlaten."

Vilanova, die Barcelona vorig seizoen onder zijn hoede had en onder Pep Guardiola assistent-trainer was, vocht de afgelopen jaren tegen speekselklierkanker. Vorige week vrijdag werd hij in een ziekenhuis in Barcelona met spoed geopereerd aan zijn maag. Ondanks die ingreep bleef zijn situatie zeer ernstig en overleed hij vrijdag op 45-jarige leeftijd.

Vilanova wordt maandag begraven. Voorafgaand aan alle duels in de Primera División van dit weekeinde wordt een minuut stilte gehouden.

Lavrov: Kiev moet militaire acties stoppen

De interim-regering van Oekraïne moet stoppen met de militaire operaties in het oosten van het land. Dat zei de Russische minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken zaterdag in een telefonisch onderhoud met zijn Amerikaanse ambtsgenoot John Kerry.

Lavrov zei dat er dringend maatregelen nodig zijn om de situatie in Oekraïne te de-escaleren. Behalve de militaire operaties schrappen, moet Kiev volgens Lavrov ook gewelddadige acties van de rechts-extremistische Pravi Sektor tegengaan.

Lavrov: Kiev moet militaire acties stoppen
Lavrov: Kiev moet militaire acties stoppen (Foto: ANP)

Tot 88 jaar cel voor elf Moslimbroeders

Een Egyptische rechter heeft elf aanhangers van de Moslimbroederschap veroordeeld tot celstraffen tot 88 jaar. Ze kregen de straffen onder meer voor aanvallen op de politie.

De veroordelingen hebben te maken met demonstraties in de stad Samallout. Moslimbroeders protesteren vrijwel dagelijks sinds president Morsi in juli werd afgezet door het leger. De regering probeert daar hardhandig een einde aan te maken. Daarbij vielen honderden doden en werden duizenden mensen gearresteerd.

De rechtszaak diende in de zuidelijke stad Minya. Vijf van de verdachten werden veroordeeld bij verstek.

Gehele bemanning Koreaanse rampveerboot vast

Alle 15 bemanningsleden van de Zuid-Koreaanse veerboot Sewol, die twee weken geleden zonk, zitten vast. Ook de vier laatste medewerkers op de veerboot zijn zaterdag opgepakt op verdenking van dood door nalatigheid, meldde de aanklager. De kapitein en 10 anderen zaten al vast.

Onderzoekers proberen vast te stellen of de boot, die 476 mensen vervoerde, te snel of abnormaal keerde. Er zijn inmiddels 187 lichamen geborgen en 115 mensen worden officieel vermist. Ruim 100 duikers zoeken nog altijd in het scheepswrak, maar de zware weersomstandigheden bemoeilijken de zoektocht.

Gehele bemanning Koreaanse rampveerboot vast
Gehele bemanning Koreaanse rampveerboot vast (Foto: ANP)

Timosjenko pleit voor NAVO-lidmaatschap Oekraïne

Oekraïne 'moet lid zijn van de NAVO' om zich goed te kunnen verdedigen tegen Rusland. Dat zegt oud-premier Joelia Timosjenko. Daarvoor was volgens haar eerder geen steun in het land, maar dat zou door de Russische agressie veranderd zijn.

"Door oorlog tegen ons te voeren heeft president Vladimir Poetin de mentaliteit van de Oekraïners veranderd en ons in een andere strategische richting gestuurd. De NAVO is voor ons de beste keuze", aldus TImosjenko.

Timosjenko, die op 25 mei meedoet aan de presidentsverkiezingen, heeft nooit eerder expliciet voor NAVO-lidmaatschap gepleit. Nadat pro-Russische betogers een aantal overheidsgebouwen in Oost-Oekraïne hadden bezet, is haar toon, net als die van een aantal andere Oekraïense politici, verhard.

'Burgemeester Amstelveen zat aan achterwerk Máxima'

Op sociale media is ophef ontstaan over een filmpje waarin het lijkt alsof burgemeester Fred de Graaf (VVD) van Amstelveen zijn hand op de billen van koningin Máxima legt. Het filmpje, dat op YouTube is geplaatst, trekt veel kijkers. Ook op Twitter reageren mensen gemengd op actie van de burgemeester.

"Je blijft met je tengels van vrouwen af, zolang zij zelf er geen toestemming voor hebben gegeven", is als reactie te lezen op het YouTube. Iemand anders schrijft: "Dat was alleen een handje erop, hij greep er niet eens in."

Een vrouwelijke twitteraar snapt de burgemeester wel: "Wees eerlijk, als jullie de kans hadden gehad dan had je ook in Máxima's billen geknepen." De koninklijke familie bracht zaterdag een bezoekje aan de Noord-Hollandse gemeente.


Fred de Graaf grijpt kans (Bron YouTube - Kevin P. Roberson.)

Giraldo verrast Almagro in Barcelona

Tennisser Nicolas Almagro heeft zijn overwinning op Rafael Nadal zaterdag geen mooi vervolg weten te geven. De als zesde geplaatste Spanjaard verloor op het ATP-toernooi in Barcelona in de halve finale van de Colombiaan Santiago Giraldo: 7-5 en 6-3.

Vrijdag had Almagro nog voor een stunt gezorgd door Nadal, de nummer een van de wereld, in drie sets te verslaan. Giraldo gaat op voor zijn eerste eindzege op een ATP-toernooi. Dan moet de nummer 65 van de wereld wel Kei Nishikori verslaan.

De Japanner was in de halve finale met 6-2 en 6-4 de baas over de Let Ernests Gulbis. Nishikori hoopt zijn tweede titel van het jaar en de vijfde in zijn carrière te veroveren. Eerder dit jaar was de mondiale nummer zeventien de beste in Memphis.

Geen Nederlanders in finales EK badminton

De Nederlandse badmintonners hebben zaterdag niet de finale weten te bereiken op het EK in het Russische Kazan. Eefje Muskens en Selena Piek verloren in het vrouwendubbel de halve finale van de Denen Damkjaer Kruse en Marie Roepke. Jorrit de Ruiter en Samantha Barning gingen in het gemengd dubbelspel onderuit tegen Joachim Fischer Nielsen en Christinna Pedersen, ook afkomstig uit Denemarken.

Kruse en Roepke waren met 22-20, 21-11 te sterk voor Muskens en Piek. De Ruiter en Barning verloren met 12-21, 8-21 van Nielsen en Pedersen.

[PL] Fulham geeft zege uit handen tegen Hull

Fulham heeft zichzelf zaterdag een slechte dienst bewezen in de strijd tegen degradatie. De Londense ploeg gaf op Craven Cottage in het laatste kwartier een 2-0 voorsprong uit handen en speelde met 2-2 gelijk tegen Hull City. Fulham liet de kans om de degradatiezone te verlaten daarmee onbenut.

De equipe van John Heitinga, die de hele wedstrijd speelde, staat op de achttiende plek. Nummer zeventien Norwich City heeft een punt meer en staat net boven de streep. De ploeg van Ricky van Wolfswinkel en Leroy Fer gaat zaterdag op bezoek bij Manchester United.

Aston Villa verloor met 4-1 op bezoek bij Swansea City en moet oppassen voor degradatie. De ploeg van Ron Vlaar en Leandro Bacuna, die respectievelijk negentig en 45 minuten speelden, staat vijf punten boven de streep. Jonjo Shelvey zorgde voor het meest spectaculaire moment van de middag. De Swansea-speler volleyde in de 26e minuut van grote afstand de 2-0 in het doel.

Saido Berahino bezorgde West Bromwich Albion belangrijke punten in het gevecht tegen degradatie. De 20-jarige aanvaller scoorde thuis tegen West Ham United de enige treffer: 1-0. West Brom is door de zege net als West Ham zo goed als veilig.

Tottenham Hotspur won met 1-0 bij Stoke City. Danny Rose werd met een treffer in de 33e minuut matchwinner. Oud-PSV'er Erik Pieters viel in de 55e minuut in bij Stoke. De Spurs staan zesde, op drie punten van nummer vijf Everton. Stoke bezet de tiende plek.

[Bundesliga] Geen schokeffect na ontslag Verbeek

Het ontslag van Gertjan Verbeek bij FC Nürnberg heeft niet voor het gewenste schokeffect gezorgd. Drie dagen na het ontslag van de Nederlandse trainer ging de Duitse club met 2-0 onderuit bij FSV Mainz. Nürnberg blijft door de zestiende nederlaag van het seizoen onder de degradatiestreep staan.

Ook Eintracht Braunschweig, de enige club die nog onder Nürnberg staat, liet het afweten. De hekkensluiter verloor in Berlijn met 2-0 van Hertha BSC. Nummer zestien Hamburger SV kan zondag van het verlies van de concurrenten profiteren. Dan moet uit bij FC Augsburg een goed resultaat geboekt worden.

Aan de top van de ranglijst beleefde Bayern München een goede generale voor de return van dinsdag tegen Real Madrid. Mede dankzij een goal van invaller Arjen Robben werd Werder Bremen met 5-2 verslagen. Bij rust stond Bayern, dat al enige tijd verzekerd is van de Duitse landstitel, nog met 2-1 achter.

De wedstrijd in de Allianz Arena werd voorafgegaan door een minuut stilte voor de vrijdag overleden oud-Barcelona-trainer Tito Vilanova, die goed bevriend was met Pep Guardiola. De coach van Bayern München maakte een aangeslagen indruk en was tijdens de wedstrijd zelden coachend aan de zijlijn te vinden.

Overige uitslagen Bundelsliga zaterdag:

VfL Wolfsburg - SC Freiburg 2-2

Hoffenheim - Eintracht Frankfurt 0-0

Een derde straatverkopers op Koningsdag in de fout

Een derde van de gecontroleerde straatverkopers op koningsnacht en Koningsdag had zijn zaken niet op orde. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zaterdag. De waakhond voerde op 25 en 26 april zo'n 350 inspecties uit. Twintig boeterapporten zijn opgemaakt, de overige overtreders kregen een schriftelijke waarschuwing.

De meeste straatverkopers die in de fout gingen, hadden problemen met het goed koelen of verhitten van hun producten. "Bijvoorbeeld rauw gehakt en rauwe kippenpoten die bij een te hoge temperatuur werden bewaard of gebakken satés in warmhoudbakken die niet heet genoeg waren", schrijft de waakhond in een verklaring.

De inspecteurs letten op de algemene hygiëne bij het bereiden van voedsel en kijken of de ruimte waarin het voedsel wordt bereid wel geschikt is. Ook keken ze of salades, rauw vlees en andere bederfelijke levensmiddelen koud genoeg werden bewaard. Dat was niet het geval bij zo'n 120 gecontroleerden.

De boete voor het verkopen van onveilige levensmiddelen ligt tussen de 525 en 1050 euro, aldus de NVWA.

Bruid schiet nichtje dood op huwelijksfeest

In de Amerikaanse staat Pennsylvania is een huwelijksfeest stevig uit de klauwen gelopen. De 30-jarige bruid schoot haar nichtje van 21 jaar dood tijdens een hoog opgelopen discussie.

Christina George-Harvan nam het wapen van haar nieuwbakken echtgenoot om haar nichtje Katelyn Francis neer te schieten bij een bar in New Brighton.

Het pasgetrouwde paar had al in de bar stevig ruzie met Katelyn over wie er naar huis moest rijden. Eenmaal buiten eindigde de feestelijke dag in een schietpartij. De bruid werd opgepakt en bracht de huwelijksnacht in de cel door.

Oud-voetballer Bodde ontwaakt uit coma

Oud-voetballer Ferrie Bodde is ontwaakt uit zijn coma. Volgens zijn oude club Swansea City gaat het naar omstandigheden goed met de 31-jarige Delftenaar, die kampt met een verwaarloosde longinfectie. Bodde werd ruim een week kunstmatig in coma gehouden. Kort daarvoor was hij in het ziekenhuis opgenomen nadat hij bloed had overgegeven.

De oud-middenvelder maakte in het seizoen 2000-2001 bij ADO Den Haag zijn debuut in het betaald voetbal. Hij kwam daar in zeven seizoenen tot 161 duels. Vervolgens ging de middenvelder aan de slag bij Swansea City.

Na een sterk eerste seizoen in Wales moest Bodde in 2012 op 29-jarige leeftijd na een reeks van blessures noodgedwongen zijn carrière beëindigen.

[PL] Kopballen in eigen doel nekken Everton

Everton heeft met het oog op kwalificatie voor de Champions League slechte zaken gedaan. Uit bij Southampton werd een 2-0 nederlaag geleden. Everton had de nederlaag volledig aan zichzelf te wijten. Zowel Antolin Alcaraz als Seamus Coleman kopten in eigen doel.

Het doelpunt van Alcaraz viel al binnen een minuut. Na een halfuur spelen passeerde ook Coleman zijn eigen keeper Tim Howard. Romelu Lukaka liet twee goede kansen liggen om Everton aan een doelpunt te helpen.

Door de nederlaag ziet Everton de kansen slinken om op de felbegeerde vierde plaats te eindigen. De ploeg heeft een punt minder dan Arsenal en bovendien een wedstrijd meer gespeeld. De nummer vier van de Premier League plaatst zich voor de voorronde van de Champions League.

[EK Judo] Zilver voor Verkerk, Steenhuis vijfde

Marhinde Verkerk heeft zich geplaatst voor de finale van het Europees kampioenschap judo in de klasse tot 78 kilogram. Ze versloeg in de halve finale de Hongaarse Abigail Joo. Guusje Steenhuis plaatste via de herkansing voor de strijd om het brons. 

Verkerk was de hele tijd de sterkere. Joo kon niks geen controle krijgen over de rechterarm van Verkerk. Het resulteerde echter niet tot een score. Joo kreeg uiteindelijk één strafje en dat was voldoende voor Verkerk om te partij te winnen. In de finale neemt Verkerk het op tegen Audrey Tcheumeo uit Frankrijk. Beide dames troffen elkaar vorig jaar op het EK tijdens de strijd om het brons. Verkerk trok toen aan het langste eind. 

Steenhuis won in de herkansing van Ivana Maranic uit Kroatië. Nu mag Steenhuis aantreden tegen Joo. 

Update 17.30 uur

Guusje Steenhuis is vijfde geworden geworden bij haar Europees debuut. In de partij tegen Abigail Joo liep ze tegen een strafje te veel op. Roy Meyer heeft zijn partij in de herkansing tegen Levani Matiashvili verloren. Meyer wordt daarmee zevende. 

Update 17.45 uur

Marhinde Verkerk moet genoegen nemen met een zilveren medaille. Audrey Tcheumeo scoorde halverwege de partij een waza-ari, en Verkerk kon daar slechts een yuko tegenoverstellen. Tcheumeo wordt na 2011 voor de tweede keer Europees kampioen. 

Orgasme van twee uur eindigt op Eerste Hulp

Een jonge Amerikaanse vrouw belandde op de Eerste Hulp toen haar orgasme niet ophield. De artsen keken met stomheid geslagen toe en de echtgenoot zette alles op film. Na twee uur kreunen van genot stortte de vrouw uitgeput ineen.

In het ziekenhuis wist men niet wat aan te vangen met de vreemde aandoening van de amper twee maanden getrouwde vrouw. De patiënte kreeg Valium om het lichaam te kalmeren maar dat hielp niet veel. Een dokter zocht koortsachtig op internet naar soortgelijke gevallen, maar tot overmaat van ramp begaf de computer het.

'De eerste tien minuten was het best lekker,' getuigde de jongedame. 'Maar toen de orgasmes maar bleven komen was de lol er gauw af. Dit was zo uitputtend.' De vrouw gaf aan zich erg te schamen. 'Dit zal ik nooit van mijn leven vergeten.'

Haar ega genoot ondertussen met volle teugen en filmde met groot enthousiasme de hele gebeurtenis. 'Hij krijgt er zowaar een kick van,' sprak een van de artsen.

'Tja', antwoordde de opgetogen man, 'zij heeft me gevraagd om dit te doen'.

Girafje Sam in Beekse Bergen overleden

Het girafje Sam, dat woensdag werd geboren in Safaripark Beekse Bergen, is zaterdag overleden. Dat meldt een woordvoerder van het park. Het beestje, dat ongeveer vijftig kilo woog, had niet genoeg gedronken om te kunnen overleven. Pogingen van een dierenarts om het dier te redden met sondevoeding, zijn mislukt.

"Vrijdagavond was het jong nog fit", zegt de woordvoerder. "We zagen hem drinken bij zijn moeder, maar blijkbaar kreeg hij toch niks binnen. Zaterdagochtend lag hij heel slecht en onze hulp heeft niet mogen baten."

Sam was het eerste jong van moeder Joto, een jonge giraf. Door de onervarenheid van de moeder kan de geboorte van een jong misgaan. De dieren weten dan niet wat ze met hun jongen aan moeten.

Dat gebeurde ook bij de drie welpjes die afgelopen week in dierentuin Gaia Zoo in Kerkrade werden geboren, vernoemd naar de drie prinsesjes. Zij zijn vermoedelijk opgegeten door hun moeder of een andere volwassen leeuw.

Rusland en afnemers bespreken gas Oekraïne

De Russische minister Aleksandr Novak van Energie en Aleksei Miller van Gazprom hebben zaterdag met enkele gasafnemers om de tafel gezeten om te praten over de gasdoorvoer in Oekraïne. Rusland benadrukte dat het gas door Oekraïne zal blijven stromen, meldde persbureau Interfax.

Vertegenwoordigers van Bosnië en Herzegovina, Moldavië en Macedonië waren bij de gesprekken aanwezig. De landen spraken hun zorgen uit over het mogelijk dichtdraaien van de gaskraan vanwege de schulden die Oekraïne bij Rusland heeft uitstaan. Zij vrezen dat Oekraïne de eigen ondergrondse gasvoorraden aanvult en de verplichtingen van doorvoer niet meer nakomt of de doorvoer afbouwt.

Rusland en afnemers bespreken gas Oekraïne
Rusland en afnemers bespreken gas Oekraïne (Foto: ANP)

Duizenden verhinderen mars neonazi's Berlijn

Duizenden mensen hebben zaterdag in Berlijn een mars van de rechts-extremistische NPD verhinderd. De ongeveer 100 neonazi's konden een kwartier lopen, maar kwamen na zo'n 200 meter een muur van tegendemonstranten tegen.

De rechts-extremisten moesten rechtsomkeert maken, omdat de wijk Kreuzberg door de tegendemonstranten hermetisch was afgesloten, berichtte de politie. Een eerdere betoging van de NPD liep uit op onlusten. Toen werd er met flessen en stenen gegooid.

Enkele linkse politieke partijen, burgerinitiatieven en een vakbond hadden de handen ineengeslagen en onder de naam 'Berlijn Nazivrij' opgeroepen tot de blokkade.

Moeder Amy Winehouse laaiend op ex-man zangeres

De moeder van Amy Winehouse is laaiend op Blake Fielder-Civil, de ex-man van haar in 2011 overleden dochter. Volgens Amy's moeder Janis gedroeg Fielder-Civil zich onlangs respectloos door voor een fotoshoot te poseren bij het graf van de zangeres. Hij liet zich daar de afgelopen drie jaar niet zien.

"Ik wil hier niks mee te maken hebben", zei Janis Winehouse tegen de Britse krant The Mirror. "Hij mag het graf bezoeken, maar hij toont geen respect voor onze religie door zijn hoofd niet te bedekken en een interview te geven op een heilige plek", aldus Janis, die joods is. "Hij mag rouwen, maar niet publiek en drie jaar te laat."

Eerder twitterde Amy's vader Mitch al over de actie van Fielder-Civil, met wie hij en zijn vrouw bepaald geen goede band hebben. "Blake heeft een interview gegeven bij Amy's graf? Zeg me alsjeblieft dat het niet waar is." Volgens Mitch is zijn dochter mede door toedoen van Fielder-Civil aan de drugs geraakt.

Fielder-Civil zei in het bewuste interview onder meer dat hij zich schuldig voelt over Amy's dood en het graf van de zangeres niet eerder durfde te bezoeken. "Misschien zou ze niet zo veel drugs hebben gebruikt door de jaren heen als ze mij nooit had ontmoet."

Benedictus XVI aanwezig bij heiligenverklaringen

Bij de heiligverklaring van twee overleden pausen zijn zondag ook twee levende pausen aanwezig. Naast paus Fransiscus maakt ook emeritus-paus Benedictus XVI zijn opwachting.

Een woordvoerder van het Vaticaan zegt zaterdag dat Benedictus aanwezig is op het Sint-Pietersplein om samen met een groot aantal kardinalen te 'delen in de viering'. Tijdens de mis worden Johannes XXIII en Johannes Paulus II heilig verklaard.

De begrafenis van Johannes Paulus II werd door Benedictus XVI geleid.

Amber Alert vermiste moeder met kleine kinderen

De politie in Den Haag heeft zaterdagmiddag een Amber Alert uitgegeven voor de 24-jarige Hilal Cesin, haar dochtertje Ceylin Urkun van 2 jaar en haar zoontje Hassan Urkun van drie maanden. De drie worden sinds vrijdagavond vermist. De politie maakt zich ernstig zorgen over de veiligheid van deze personen.

De auto van de moeder is zaterdagochtend aangetroffen op de Vreeswijkstraat in Den Haag. "We zijn heel hard naar de drie op zoek", laat een woordvoerder van de politie weten. "Het meisje van 2 jaar heeft medische zorg nodig, dus dat is een extra bijkomstigheid."

Mensen die meer weten, worden verzocht zich bij de politie te melden.

Gewonden bij ongeluk met ponykar in Eemnes

Bij een Koningsdagoptocht in Eemnes is zaterdag een kar getrokken door een pony het publiek ingereden. Dat meldt de politie. Een oudere vrouw werd door de pony geschept en moest met een ambulance naar een ziekenhuis worden gebracht. Ook viel een kinderwagen met daarin een baby van drie weken om. De baby en zijn ouders kwamen met de schrik vrij.

De vrouw had last van haar hoofd en haar heup, zegt een woordvoerder van de politie. Twee kinderen die op een hek zaten te kijken naar de optocht en ook werden geraakt, konden ter plekke aan hun lichte verwondingen worden geholpen, meldt de zegsman. De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd.

Gewonden na deels instorten Weens woongebouw

In de Oostenrijkse hoofdstad Wenen zijn zaterdag zes mensen gewond geraakt nadat een gebouw gedeeltelijk was ingestort. Dat zou het gevolg zijn geweest van een explosie.

Vijf slachtoffers worden behandeld voor lichte verwondingen, de zesde persoon zit nog vast in het puin. Een woordvoerder van de politie zegt dat reddingswerkers het slachtoffer proberen te bereiken. Het is niet uitgesloten dat er nog meer mensen in het gebouw zijn.

De bovenste twee verdiepingen van het woongebouw zijn 's ochtends even na 10.00 uur ingestort.

Problemen in Utrecht door wildparkeren

In Utrecht waarschuwt de politie op Koningsdag voor gevaarlijke verkeerssituaties die zijn ontstaan doordat mensen hun auto wildparkeren bij het Westplein. Daar wordt nu tegen opgetreden, meldt de politie op Twitter. Verder verloopt Koningsdag in Utrecht vooralsnog zonder grote incidenten.

"Wildparkeren op en rond het Westplein en elders blijft streng verboden. Politie en handhavers gaan nu optreden", twittert de politie. "Er ontstaan gevaarlijke verkeerssituaties. Gevaarlijk gestalde auto's worden weggesleept. Andere krijgen een boete."

Ook kunnen feestvierders niet meer terecht op de Neude, het Domplein en het Janskerkhof. Die pleinen zijn namelijk vol, aldus de politie.

Kiev sluit watervoorziening Krim af

Oekraïne heeft de watervoorziening van het vasteland naar schiereiland de Krim afgesloten. Het belangrijkste kanaal op het schiereiland is daardoor zo goed als droog komen te staan, meldden Oekraïense en Russische media zaterdag.

Het water dat door het kanaal hoort te lopen komt van de rivier de Dnipro. Oekraïne zou begin vorige week al zijn begonnen met stapsgewijze afbouw van de watertoevoer. Het is niet duidelijk waarom de toevoer is stopgezet; volgens de autoriteiten op de Krim heeft het schiereiland een geldige overeenkomst met Oekraïne.

Het tekort aan water kan voor problemen zorgen in de landbouw en de drinkwatervoorziening. 85 procent van het schiereiland is volgens de Russische autoriteiten op het schiereiland afhankelijk van het water uit het kanaal.

De Krim werd medio maart door Rusland ingelijfd. De Oekraïense interim-regering erkent de inname van het schiereiland niet.

Kiev sluit watervoorziening Krim af
Kiev sluit watervoorziening Krim af (Foto: ANP)

Eigenaar LA Clippers in opspraak door racisme

De eigenaar van basketbalploeg Los Angeles Clippers is in opspraak geraakt door racistische uitspraken. De 81-jarige Donald Sterling heeft zijn vriendin op het hart gedrukt geen zwarte mensen mee te nemen naar wedstrijden van zijn ploeg. Dat blijkt uit een geluidsfragment dat entertainmentwebsite TMZ online zette.

Sterling kreeg ruzie met zijn vriendin toen deze een foto van zichzelf met basketballegende Magic Johnson op Instagram zette. "Je mag alles doen met zwarte mensen, ik vraag je alleen om daar niet mee te koop te lopen", beet hij haar toe. "En neem ze niet mee naar mijn wedstrijden."

Magic Johnson reageerde verbolgen op de uitspraken van Sterling, die eerder al werd aangeklaagd omdat hij weigerde zijn appartementen te verhuren aan donkere mensen en latino's. "Het is een schande dat hij dit zegt", liet de oud-basketballer optekenen. "Hij heeft een team vol met geweldige Afro-Amerikanen die hard werken om het kampioenschap binnen te halen."

Los Angeles Clippers is in de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA bezig aan een goed seizoen. De ploeg haalde de play-offs en staat daarin met 2-1 voor tegen Golden State Warriors. Bijna alle spelers in de selectie hebben een donkere huidskleur.

Bertens verder in kwalificatie Portugal

Kiki Bertens heeft in Oeiras haar eerste partij in het kwalificatietoernooi gewonnen. De tennisster versloeg de Française Claire Feuerstein met 6-2 en 6-2. Ze moet in totaal drie wedstrijden winnen om het hoofdschema van het Portugese WTA-toernooi te bereiken.

De volgende tegenstander van Bertens komt uit de wedstrijd tussen Mona Barthel en Valeria Solovjeva. De Duitse Barthel is de nummer twee van de plaatsingslijst.

Een treetje lager, bij het ITF-toernooi in het Zwitserse Chiasso, viel zaterdag het doek voor Arantxa Rus. Ze verloor in de halve finale van de Tsjechische Lucie Hradecka. Rus was als vierde geplaatst, Hradecka als tweede.

[WK Snooker] O'Sullivan komt met de schrik vrij

Ronnie O'Sullivan heeft zich nipt weten te plaatsen voor de kwartfinale van het wereldkampioenschap snooker in Sheffield. De vijfvoudig wereldkampioen had de grootste moeite om Joe Perry te verslaan in de achtste finale. O'Sullivan won met 13-11, maar stond eerst nog wel 9-11 achter.

De wedstrijd ging zaterdag verder met een 7-9 voorsprong voor Perry. Beide spelers pakten om en om een frame zodat het bij de pauze 9-11 stond. The Rocket vocht zich naar 11-11 en met breaks van 124 en 113 wist hij de partij alsnog naar zich toe te trekken. 

In de kwartfinale neemt O'Sullivan het op tegen de winnaar van de wedstrijd tussen Shaun Murphy en Marco Fu. Op de andere tafel wist Alan McManus zijn 4-3 voorsprong tegen Ken Doherty uit te bouwen naar 10-5. Beide heren komen vanavond terug om de partij uit te spelen. 

Ronnie O'Sullivan in actie. (PRO SHOTS/Action Images)

Koning dankbaar voor 'fantastische Koningsdag'

Koning Willem-Alexander heeft de gemeenten Amstelveen en Graft-De Rijp bedankt voor een 'fantastische koningsdag'. "Deze eerste Koningsdag is onvergetelijk geworden door bijna twee jaar voorbereiding en dat hebben we gemerkt", zei de koning aan het einde van zijn tocht door Amstelveen.

"Waarom moet je iets veranderen wat een succes is?', vroeg Willem-Alexander zich af. Eigenlijk zou de familie de gemeenten vorig jaar al aandoen, maar door de troonswisseling ging dat niet door. "Het moet een teleurstelling zijn geweest die jullie op zo'n manier hebben verwerkt dat het nog veel mooier is geworden dan het ooit had kunnen worden. Heel veel dank, het was fantastisch."

Burgemeester van Amstelveen Fred de Graaf (VVD) bedankte de familie voor hun komst. "Uw eerste Koningsdag, en wat een fantastische dag." Hij noemde het een eer dat de eerste Koningsdag aan zijn gemeente te beurt was gevallen. "Zeer veel dank dat wij ons mochten presenteren." Tegen de planning in liepen de prinsesjes Amalia, Ariane Alexia zaterdag toch mee. "Wat een verrassing dat ze er bij waren, geweldig", zei de burgemeester, waarna gejuich losbarstte.

Prinses Amalia gaf tijdens de tocht door Amstelveen een slinger aan een 150 jaar oud touwdraaiwiel. Twee stukken hout die door een karatebeoefenaar werden vastgehouden vonden hun einde toen ze door midden werden geslagen door koningin Máxima en prins Pieter-Christiaan. Prins Pieter-Christaan en prins Floris waagden zich ook aan een vechtsport, maar dan met nunchaku's.

Prinses Amalia en Alexia gaven later startseinen voor renwedstrijdjes over een lengte van vijftig meter. Die lengte was gekozen vanwege het 50-jarig bestaan van Amstelveen. Prins Pieter-Christiaan en prinses Annette renden ook een keer mee. Verschillende leden van de familie waagden zich aan een worp richting een korfbaldoel. Máxima, Willem-Alexander, prins Constantijn en Pieter-Christiaan waagden een schot op een hockeydoel, waarbij de koning wist te scoren. Pieter-Christiaan had twee pogingen nodig.

Koeman: "Hoop op veel Feyenoorders op WK"

Ronald Koeman hoopt dat alle kandidaten voor het Nederlands elftal van Feyenoord mee mogen naar het WK in Brazilië. Stefan de Vrij, Daryl Janmaat, Bruno Martins Indi, Jordy Clasie, Tonny Vilhena en Jean-Paul Boëtius hebben een kans op de WK-selectie.

Volgens Koeman komt het WK voor de laatste twee misschien te vroeg. "Ik hoop dat er veel meegaan van Feyenoord. Voor mij is het mooi, maar voor die jongens nog veel mooier", zegt Koeman in gesprek met De Telegraaf.

"Het Nederlands elftal zit in een pittige poule", vervolgt Koeman. "Maar als ze naar Brazilië gaan is het voor hun ontwikkeling het allerbeste wat hun kan overkomen. Je meten met de beste voetballers ter wereld. De ervaring van een WK neem je de rest van je loopbaan mee in je bagage."

Volgens Koeman heeft ook Terence Kongolo een kans om mee te gaan naar Brazilië. "Als Kongolo dit niveau vasthoudt, is hij waarschijnlijk een optie om bij de groep van Oranje te komen."

NAVO-militairen dood na helikoptercrash Afghanistan

Bij een helikoptercrash in het zuiden van Afghanistan zijn zaterdag vijf NAVO-militairen omgekomen. De oorzaak van het neerstorten wordt onderzocht, meldt de NAVO in een verklaring. De afkomst van de slachtoffers is nog niet bekendgemaakt. Dat is aan het land waar de militairen vandaan komen.

Met de crash komt het dodental voor de NAVO-troepen in Afghanistan deze maand op zeven. De organisatie is bezig met de voorbereidingen van de terugtrekking die gepland staat voor het eind van het jaar. De strijd tegen de Taliban is al overgedragen aan het Afghaanse leger en de politie.

Het geweld is in de aanloop naar het vertrek van de NAVO toegenomen. Ook de presidentsverkiezingen van 5 april spelen een rol. De eerste uitslagen van de verkiezingen worden later zaterdag verwacht.

Van Bronckhorst verlengt bij Feyenoord

Giovanni van Bronckhorst is ook volgend seizoen assistent-trainer bij Feyenoord. Hij wordt de rechterhand van hoofdtrainer Fred Rutten. Van Bronckhorst en Feyenoord hebben een akkoord bereikt over een contractverlenging van een seizoen. Zijn vorige contract liep aan het einde van dit seizoen af.

De oud-international gaat volgend seizoen zijn vierde jaar in als assistent bij Feyenoord. "Feyenoord is mijn club en ik heb het hier fantastisch naar mijn zin", zegt Van Bronckhorst op de clubwebsite van Feyenoord.

"Voor mezelf was ik er daarom snel uit, alleen was het voor mij belangrijk om ook een gesprek aan te gaan met nieuwe trainer Fred Rutten. Dat voelde erg goed en ik ben blij dat ik ook volgend seizoen deel uitmaak van de technische staf. Ik kijk er heel erg naar uit om in de nieuwe samenstelling verder te gaan", aldus de 39-jarige Van Bronckhorst.

Duarte: "Meteen in Camp Nou tegen Barcelona"

Ajax kan zondag kampioen worden op bezoek bij Heracles Almelo. Helemaal speciaal is dat duel voor Lerin Duarte, die tegen zijn oude club speelt. Duarte speelde dit seizoen de eerste vijf competitiewedstrijden nog voor Heracles Almelo alvorens hij de overstap maakte naar Ajax.

Met zijn huidige club kan hij zondag kampioen worden. "Ik hoop op een mooie wedstrijd zondag, met twee ploegen die allebei voor de winst zullen gaan", zegt Duarte op de clubwebsite van Ajax. "Wij hebben nog één punt nodig voor de titel, maar Heracles heeft ook nog één punt nodig voor lijfsbehoud."

Volgens Duarte zit een salonremise er niet in. "Ik heb nog wel wat contact gehad met enkele spelers van Heracles zoals Milano Koenders, Kwame Quansah en Jason Davidson. Maar vooraf gaan we natuurlijk, net als Heracles, voor de drie punten. Ik verheug me sowieso op de wedstrijd, het liefst in de basis, maar het zou fijn zijn als ik in ieder geval wat minuten kan maken."

Zijn eerste seizoen als Ajacied was wisselvallig. Mede door blessureleed kwam hij nog niet veel in actie. Toch maakte hij ook genoeg mooie dingen mee. "Mijn debuut, meteen in Camp Nou tegen FC Barcelona. Om zo’n belangrijke wedstrijd te spelen voor 80.000 toeschouwers was erg mooi om mee te maken."

"Mijn doel is om fit te blijven, dat is belangrijk", kijkt Duarte uit naar volgend seizoen. "Goed in vorm komen, honderd procent fit, keihard trainen en dan voor die basisplaats gaan. Ik wil echt belangrijk voor het team gaan worden."

Pro-Russen willen waarnemers ruilen voor betogers

De Europese waarnemers die vrijdag werden opgepakt in Oost-Oekraïne kunnen vrij komen in ruil voor de vrijlating van opgesloten pro-Russische betogers. Dat zegt een leider van de separatisten zaterdag. De waarnemers zouden spionnen zijn voor de NAVO.

"Het zijn agenten van NAVO-lidstaten", aldus Vjatsjeslav Ponomariov, de zelfbenoemd burgemeester van Slovjansk, waar de waarnemers werden opgepakt. "Ze hadden kaarten bij zich waarop informatie over onze checkpoints stond, waardoor we de indruk hebben dat het agenten zijn die bezig zijn met een spionagemissie."

De groep van acht, onder leiding van Duitsland, werkt voor de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa.

Formule Renault-zege voor Nyck de Vries

Coureur Nyck de Vries is het nieuwe seizoen in het Europees kampioenschap Formule Renault 2.0 perfect begonnen. De negentienjarige Nederlander mocht op het circuit van Aragón van pole position vertrekken en wist dat te belonen met een overwinning.

De Vries, lid van het McLaren Young Driver Programme, hield bij de start zijn leidende positie vast en stond die de rest van de race ook niet meer af. De Nederlander van Koiranen GP kwam met bijna drie seconden voorsprong op Egor Orudzhev over de streep. Bruno Bonifacio uit Brazilië ging met de derde plek aan de haal.

De Vries was niet de enige Nederlander in de race. Steijn Schothorst werd elfde, na gestart te zijn vanaf plek zeventien. Roy Geerts wist zich van plek 22 op te werken naar de 16e stek. Zondag om 12.35 uur staat de tweede race op het programma.

Het was voor De Vries de derde overwinning in zijn carrière in het kampioenschap. Vorig jaar won hij twee races op weg naar de vijfde plek in de eindstand.

Zoon Irene Moors maakt acteerdebuut

Tijn Kroon, de 11-jarige zoon van Irene Moors, maakt dit jaar zijn acteerdebuut in De Club van Sinterklaas en het Pratende Paard. Dat laat distributeur Dutch Filmworks vrijdagmiddag weten. "Het is best een beetje spannend, je maakt niet elke dag zo'n groot avontuur mee", zegt Kroon in de persverklaring.

Kroon speelt Stijn, een jongen die samen met de Pieten alles op alles moet zetten om het gestolen paard van Sinterklaas weer terug te vinden. Naast de Sint en de bekende Clubpieten zijn er ook rollen voor Janouk Kelderman, bekend van kinderzender Telekids, en acteur en presentator Patrick Martens. De Vlaamse acteur Sven De Ridder speelt slechterik Jef Vandenare.

De opnames van De Club van Sinterklaas en het Pratende Paard gaan zondag van start. De familiefilm verschijnt in oktober in de Nederlandse bioscopen.

Steven Spielberg regisseert The BFG

Steven Spielberg neemt de regie van The Big Friendly Giant, naar het boek van Roald Dahl dat in Nederland bekend is als De Grote Vriendelijke Reus, op zich. Dat schrijft het Amerikaanse filmblad Variety. Het script komt van Melissa Mathison en Frank Marshall produceert de film.

The Big Friendly Giant, of kortweg The BFG, gaat over een meisje dat met een grote, vriendelijke reus op pad gaat. Samen trekken ze ten strijde tegen andere, gemene reuzen die kinderen opeten. "The BFG heeft vele gezinnen en hun kinderen al betoverd", zei Spielberg in een verklaring. "Wij voelen ons vereerd dat de nabestaanden van Roald Dahl ons dit klassiek verhaal toevertrouwen."

De film moet in 2016 in de bioscopen verschijnen. Eerder werd al een animatiefilm naar aanleiding van het boek gemaakt.

Drie welpjes GaiaZOO Kerkrade opgegeten

Drie leeuwenwelpjes die afgelopen woensdag werden geboren in de GaiaZOO in Kerkrade, zijn waarschijnlijk opgegeten door een van de volwassen leeuwen in het dierenpark. Dat heeft GaiaZOO zaterdag gemeld op de website.

Aanvankelijk leek alles goed te gaan met de leeuwtjes, alle drie jonkies van de 4-jarige leeuwin Raya. Maar vrijdag troffen verzorgers nog wel ,,drie ontspannen volwassen leeuwen" aan, maar van de welpen was geen spoor meer. Een zoektocht door het buitenverblijf leverde niets op.

GaiaZOO zegt het te betreuren dat de welpen maar zo kort hebben geleefd. Maar het park vertrouwt erop ,,dat deze eerste kennismaking met het moederschap een goede les is geweest en dat het een volgende keer wel goed kan gaan".

Drie welpjes GaiaZOO Kerkrade opgegeten
Drie welpjes GaiaZOO Kerkrade opgegeten (Foto: ANP)

Klaagzang Bloemen over 'aangeharkt Amsterdam'

Karin Bloemen verwondert zich over het Amsterdam van tegenwoordig. De stad is volgens de 53-jarige zangeres 'braaf en aangeharkt, zo netjes'. Ze besloot daarom een lied te schrijven: Amsterdam Gaat Dood.

'Amsterdam, waar zijn je hoeren', zingt Bloemen onder meer. "Maar het gaat ook over de Jordaan, waar nu allemaal yuppen wonen met een bakfiets voor de deur", zegt de zangeres in De Telegraaf. "Vroeger zette je de hele week de auto op de stoep, nu betaal ik mijn parkeerplaats met mijn tweede hypotheek. Geen trambestuurder die nog een geintje maakt", gaat Bloemen verder. "Waar is het lef van de stad gebleven? Waar de kleur? De kraakpanden weg, de coffeeshops."

Bloemen, die sinds drie jaar weer in Amsterdam woont, uit haar mening liever zingend dan dat ze bijvoorbeeld een gesprek aangaat met burgemeester Eberhard van der Laan. "Ik signaleer het en dat is dan mijn manier om er iets mee te doen. Amsterdam Gaat Dood is net op single uitgebracht en iemand zei: voordat er weer nieuwe inperkende maatregelen genomen worden, zou dat liedje aan het begin elke gemeenteraadsvergadering gespeeld moeten worden. Ik vind dat wel een mooie gedachte, iedereen even aan de geest van Amsterdam herinneren."

Geen finale voor Haase in Boekarest

Robin Haase is er niet in geslaagd de finale van het ATP-toernooi in Boekarest te bereiken. De Hagenaar ging tegen Lukas Rosol nog wel voortvarend van start, maar werd uiteindelijk in drie sets verslagen: 6-3, 3-6 en 2-6. Haase had de laatste vier in de Roemeense hoofdstad bereikt dankzij zeges op Mikhail Youzhny en Denis Istomin.

Rosol blijft door zijn overwinning in de race om het graveltoernooi voor het tweede jaar op rij te winnen. De Tsjech is de nummer 43 van de wereld, Haase staat zeven plaatsen lager.

De andere finalist in Boekarest is nog niet bekend. Deze moet komen uit de ontmoeting tussen de Bulgaar Grigor Dimitrov (1) en de Fransman Gaël Monfils (3).

Vooral druk op spoor rond Amsterdam en Den Haag

De drukte op het spoor neemt flink toe rond Amsterdam, Haarlem en Den Haag. Op de stations van Amsterdam zijn al negentigduizend mensen afgeleverd, zegt een woordvoerder van de NS.

Ook elders in het land is het drukker op het spoor. Tot nu toe zijn dertienduizend reizigers naar Eindhoven gebracht. De drukte is volgens de woordvoerder beheersbaar en vergelijkbaar met vorig jaar. "Het komt alleen wat later op gang."

De staking van de schoonmakers is volgens de woordvoerder beheersbaar. "We krijgen af en toe een melding van een vieze trein, maar niet structureel." Er zijn nog geen meldingen geweest van spoorlopers.

Op de weg valt de verkeersdrukte mee. Alleen op de A10 ten zuiden van Amsterdam en de A16 bij Breda lopen automobilisten enkele minuten vertraging op, zegt een woordvoerder van de ANWB. "Wat dat betreft is het niet anders dan in vorige jaren. Veel mensen reizen op een dag als vandaag liever met de trein."

[Upd] [EK Judo] Verkerk naar halve finale

Judoka's Marhinde Verkerk, Guusje Steenhuis en Roy Meyer hebben zich geplaatst voor de kwartfinale van het EK judo in Montpellier. Verkerk en Steenhuis komen beiden uit in de klasse tot 78 kilogram. Meyer is een zwaargewicht en judoot in de klasse boven de honderd kilogram.

Verkerk won in een matige partij op een strafje van Viktoriia Turks uit Oekraïne. Steenhuis won op waza-ari van Ana Velensek uit Slovenië. Meyer gooide halverwege de wereldstrijd de Spanjaard Fernandez Rodriguez David op zijn rug en won de prartij op ippon.

Voor Noel van 't End (-90 kg) was het toernooi bij na de twee partijen afgelopen. Hij won eerst van Aleksander Marmejuk uit Estland maar moest daarna kreeg hij in de partij tegen Krisztian Toth (Hon) vier straffen in twee minuten en verloor de partij. 

Voor Tessie Savelkouls (+78 kg) was het EK na één ronde afgelopen. Ze verloor in de eerste ronde van Sandra Jablonskyte (Est). 

Update 13.15 uur 

Marhinde Verkerk heeft de halve finale gehaald. Ze won opnieuw een partij op straffen. De thuisspelende Lucie Louette Kanning kreeg drie straffen en Verkerk twee. Voor Guusje Steenhuis resteert de herkansingen, ze werd na een minuut eerst geworpen door Assunta Galenoe en daarna nam de Italiaanse Steenhuis in de houtgreep.

Ook Roy Meyer moet naar de herkansingen. Hij verloor van de Georgiër Adam Okruashvili met vier straffen. Deze shido's werden makkelijk gegeven. Meyer kreeg de straffen voor expres buiten de mat stappen, maar drie keer werd hij buiten de mat geduwd. Het toernooi gaat 16.15 uur verder.

Neanderthalernederzetting ontdekt in Limburg

Tussen twee hedendaagse, wat afgelegen oorden in, is mogelijk een nederzetting van Neanderthalers gevonden. Deze opmerkelijke vondst werd gedaan op het stukje weg tussen Amstenrade en Hoensbroek.

In tegenstelling tot wat de het stemgedrag van veel inwoners zou doen vermoeden, worden er niet vaak neanderthalernederzettingen ontdekt in Nederland. Dit is pas een enkele keer gebeurd. De belangrijkste vondst dateert uit de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw. Toen is er bij de voormalige belvédère-groeve in Maastricht een kampement van deze uitgestorven menssoort gevonden. Vermoedelijk betreft het hier een sporen van vroege menselijke bewoning van 250.000 jaar geleden.

Neanderthalers trokken zo'n 40.000 tot 400.000 jaar geleden door Limburg.

Finale EK 2020 in Londen of München

Negentien steden zijn in de race om een aantal wedstrijden van het Europees kampioenschap in 2020 te mogen organiseren. De halve finales en finale zullen worden gespeeld of op Wembley (Londen, Engeland) of in de Allianz-Arena (München, Duitsland). 

Ook de KNVB heeft met Amsterdam een bod gedaan om vier duels te mogen organiseren. Naast Nederland, Engeland en Duitsland hebben nog zestien andere landen met hun steden een bidbook ingeleverd bij de UEFA. Dit zijn: Azerbeidzjan (Baku), Wit-Rusland (Minsk), België (Brussel), Bulgarije (Sofia), Denemarken (Kopenhagen), Macedonië (Skopje), Hongarije (Boedapest), Israël (Jeruzalem), Italië (Rome), Ierland (Dublin), Roemenië (Boekarest), Rusland (St. Petersburg), Schotland (Glasgow), Spanje (Bilbao), Zweden (Stockholm) en Wales (Cardiff). 

Van de 32 landen die interesse toonden, hebben negentien dus echt van de mogelijkheid gebruikt gemaakt een bid in te leveren bij de UEFA. Twaalf steden zullen drie groepswedstrijden mogen organiseren plus een wedstrijd uit de achtste of kwartfinale. Op 19 september maakt de UEFA bekend welke steden een pakket krijgen toegewezen.

Aangifte tegen tokkie Duindorp

De tokkie die tijdens een reportage van Omroep West nogal fulmineerde richting alles dat geen roomblank huidje heeft, heeft een aangifte aan zijn broek hangen, Dit meldde de burgemeester van Den Haag tijdens een radioprogramma.

Alles en iedereen die niet voldoen aan de Arische kenmerken die blijkbaar bij een Duindorper dienen te horen, worden stelselmatig het dorp uitgetreiterd en bedreigd. Ook medewerkers van woningbouwvereniging Vestia zijn regelmatig slachtoffer van de onbegrensde haat van sommige buurtbewoners. Ook zij hebben aangifte gedaan.

Jozias van Aartsen laat weten dat er tegen minstens een persoon uit de reportage aangifte is gedaan. Aldus de burgervader sloeg hij 'taal uit die we niet kunnen hebben'. Wie die aangifte gedaan heeft is niet helemaal duidelijk.

Van Aarsten heeft maatregelen aangekondigd. "Dit is onacceptabel. Dit willen wij niet in Den Haag, niet in Duindorp, niet in Loosduinen, nergens. Er zal dan ook een forse follow-up zijn in de richting van diegenen die denken dat je je zo kan gedragen in Duindorp", klinkt het dreigend.

Weer man overreden op A73

Voor de tweede keer in 1,5 week is op de snelweg A73 bij het Limburgse Horst een persoon overreden. Een nog onbekende man kwam bij de oprit Horst-Noord om het leven en werd na zijn dood meermaals overreden door andere voertuigen. De snelweg is in de richting van Venlo afgezet voor onderzoek.

Dicht bij de plek van het drama kwam vorige week donderdag een 25-jarige man uit het nabijgelegen Venray om het leven. Hij liep om onduidelijke reden over de snelweg en werd doodgereden door een vrachtwagen.

'Justin Bieber vierde eierengooien met high fives'

Justin Bieber leek niet bepaald spijt te hebben van zijn handelen nadat hij het huis van zijn buurman begin dit jaar had bekogeld met eieren. Uit een verklaring van een agent, gebaseerd op videobeelden uit de woning van Bieber, blijkt dat de zanger high fives gaf aan vrienden na het incident.

Op de camerabeelden is te zien hoe een man die aan Biebers beschrijving voldoet uit zijn huis rent richting de buurman en even later terugkomt bij zijn vrienden, waarna hij high fives uitdeelt. "De verdachte, Bieber, en andere mannen leken te lachen en te feesten", stelde de agent die de beelden bekeek.

Aanklagers hebben nog altijd niet besloten of de 20-jarige Bieber, die ook in diverse andere juridische kwesties is verwikkeld, wordt vervolgd in de zaak. Volgens zijn buurman richtte de zanger voor twintigduizend dollar aan schade aan.

Titelgevecht afgelast na positieve test bokser Jones

Het wereldtitelgevecht tussen boksers Guillermo Jones en Dennis Lebedev in Moskou is enkele uren voor het begin afgelast. Dat gebeurde nadat bekend werd dat een Zwitsers laboratorium melding maakte van een positieve test van Jones.

De Panamees Jones werd betrapt op het gebruik van het vochtafdrijvende middel furosemide, dat gebruikt kan worden om andere verboden middelen te maskeren. Opvallend is dat El Felino in 2013 ook al eens betrapt werd op het gebruik van hetzelfde middel. 

Gilberto Mendoza, voorzitter van de World Boxing Association (WBA), maakte enkele uren voor het begin van het gevecht bekend dat in overleg met de organisatie was besloten om niet te vechten. Kort daarvoor was er nog sprake van het doorgaan van het gevecht, maar dan niet om een titel.

Lebedev is de regerend wereldkampioen van de WBA in de klasse tot 90 kilogram. Hij verloor in 2013 de titel aan Jones, maar hij kreeg hem weer terug nadat bleek dat de Panamees positief had getest op furosemide.

Marussia-baas: "Kostenbesparingen zijn haalbaar"

Volgens Marussia-directeur Graeme Lowdon zijn de kostenbesparingen in de Formule1 noodzakelijk en haalbaar. De Brit laat aan de Daily Mail weten dat de sport de boot dreigt te missen als er geen maatregelen getroffen worden. Het kan zelfs de groei van de F1 in de weg gaan zitten.

Lowdon: "Als we de Formule 1 verder willen zien groeien, moeten we kijken wat we kunnen leren van andere sporten die de laatste vijf tot tien jaar veel groter zijn geworden, en er zijn twee dingen die direct in het oog springen als je naar dat soort sporten kijkt: de inkomsten worden eerlijk verdeeld en de uitgaven worden op één of andere manier gereguleerd."

Volgens de Brit hoeft het niet per se via een budgetlimiet, maar zijn er ook andere mogelijkheden zoals belastingmaatregelen, uitgavenplafonds of Financial Fair Play. "Het is absoluut mogelijk dit soort regels in te voeren en handhaven en dit is de tijd om deze belangrijke stap te zetten. We hebben het er bovendien al jaren over, en zo moeilijk kan het niet zijn." Hij zou dan ook graag zien dat niet het team met het meeste geld beloond wordt, maar dat het slimste team met de slimste technici zou winnen.

Op 1 mei gaan de Formule 1-teams met de FIA en Formula One Management om tafel om te spreken over de mogelijkheden om de kosten terug te dringen. Onduidelijk is of er iets uit zal gaan komen, want de FIA, de FOM en de Strategy Group, bestaande uit Red Bull, Ferrari, McLaren, Mercedes, Lotus en Williams, hebben het uiteindelijk voor het zeggen.

Waar dromen dieren over?

De kat ligt te snurken op de bank en maakt daarbij af en toe geluiden die ze normaal gesproken alleen maakt wanneer er een spreeuwtje op het dak van de buren zit. Betekent dit dat de freule in haar slaap droomt van het spelen met haar eten? De Amerikaanse wetenschapper Jason G. Goldman vermoedt van wel.

Je kan het ze natuurlijk vragen, maar dat heeft weinig zin. Een echt antwoord zal uitblijven. Wat er dan overblijft is observatie. Wetenschappers hebben twee wegen genomen om een antwoord te vinden op deze integrerende vraag. Volgens de ene methode werd het fysieke gedrag van dieren tijdens hun slaap waargenomen, bij de andere methode namen de onderzoekers een kijkje in de hersens van dieren tijdens hun REM-slaap.

Dit begon al in de zestiger jaren van de vorige eeuw. Er kwam aan het licht dat de mens tijdens zijn nachtrust meerdere fases van slaap doorloopt. Bij een daarvan viel het op dat het oog nogal overactief was. Mensen die tijdens dat deel van de slaap werden wakker gemaakt, verklaarden dat ze droomden. Het lichaam vertoont tijdens die fase veel kenmerken die we hebben met fysieke inspanning, maar gelukkig zit er een rem op de REM-slaap: onze spieren verstijven tijdens die fase, zodat we niet bepaalde dromen letterlijk doen uitkomen.

Onderzoekers viel het op dat andere dieren niet verschillen van de mens. Ook zij vertonen deze oogactiviteit. Een Franse wetenschapper lukte het om het deel van de hersenstam bij een kat te verwijderen dat verantwoordelijke is voor het verstijven van de spieren tijdens de REM-slaap. En wat gebeurde toen de poezelige seriemoordenaar deze fase onderging? In plaats van stil te blijven liggen, ging de kat op pad en vertoonde daarbij agressief gedrag. Dit liet zien dat katten wanneer ze slapen hetzelfde ondergaan als wanneer ze wakker zijn. Tijdens testen lieten katten fraaie staaltjes van een jachtpartij zien op een denkbeeldige prooi. Bij honden was dit niet anders, hoewel zij waarschijnlijk in hun dromen eerder jacht op eerdergenoemde kat maken, dan op muisjes.

Sommige mensen hebben hetzelfde probleem als de dieren die er lustig op los jagen tijdens hun slaap. Maar dan is het aangeboren. Deze aandoening heet Rem Slaap Gedragstoornis. Wanneer zij in de REM-fase zitten, dan bestaat de kans dat ze schoppen, springen en rondjes om het bed gaan wandelen. Ze beelden hun droom fysiek uit. Er zijn zelfs gevallen bekend van partners die onbewust verkracht zijn.

In 2007 hebben onderzoekers de hersenactiviteit van ratten gemeten, terwijl die slimme diertjes aan het rondrennen waren in een doolhof. Na een vermoeiende dag vielen de dieren in slaap en werd opnieuw de gekeken hoe de neurons in de de hippocampus zich gedroegen. Het hippocampus is een verfijnd deel van de hersens dat betrokken is bij het opslaan van nieuwe herinneringen, die betrekking hebben op bepaalde feiten en gebeurtenissen. Het zogenoemde expliciete of declaratieve geheugen. Wat bleek? Exact dezelfde activiteit werd waargenomen! De onderzoekers konden zelfs behoorlijk goed zien waar de ratten zich, tijdens hun droom, zich in het doolhof zouden bevinden.

Biologen van de universiteit van Chicago hebben iets vergelijkbaars gedaan bij de vrolijke fluiters die we zebravinken noemen. Zebravinken worden niet geboren met de klassiekers die ze doorgaans de buitenwereld in fluiten; deze moeten ze leren. Wanneer ze wakker zijn en hun lied ten gehore brengen, kan je aan het gedrag van de neuronen in hun voorhersenen, waar het geleerde opgeslagen ligt, behoorlijk goed afleiden om welke hit het gaat. Tijdens de REM-slaap vertoonden dezelfde neuronen geen willekeurig patroon, maar juist exact hetzelfde patroon als tijdens wakkere toestand. Wanneer zebravinkjes slapen, dromen ze dus nog steeds van het irritante nummer dat overdag al in hun kop zat.

Maar zijn de dieren zich er ook van bewust dat ze dromen? Maken ze onderscheid tussen de fysieke en de droomwereld? Zijn ze zich ervan bewust dat ze in hun dromen wèl succesvolle jagers zijn? Die vragen zijn een stuk lastiger te beantwoorden. Maar volgens meneer Goldman is in ieder geval afdoende aangetoond dat op het gebied van slaap en dromen weinig verschil zit tussen een aapsoort met kleren aan of een ander dier.

[Eredivisie] Preview speelronde 33

Dit weekend staat de voorlaatste speelronde van de Eredivisie op het programma. Dit kan de speelronde zijn, waarin zowel de landskampioen als de directe degradant bekend kunnen zijn. Daarom blikken we ook deze week weer vooruit op de belangrijkste zaken in ronde 33 van het seizoen 2013/2014.

De top vijf

Allereerst kijken we naar de top van het klassement, waar Ajax komend weekend aan één punt genoeg heeft om de vierde titel op rij te pakken. Toch moet nog maar blijken of dit inderdaad gaat lukken. Afgelopen zondag zagen de Amsterdammers de KNVB beker aan zich voorbij gaan door een ontluisterende 5-1 nederlaag tegen PEC Zwolle. Toch lijkt het slechts een formaliteit te zijn om tegen Heracles Almelo één punt te pakken.


Weet Roda JC Kerkrade directe degradatie te ontlopen.... (PRO SHOTS / Joep Leenen)

Feyenoord lijkt zich voor het derde seizoen op rij in de top drie te nestelen. De ploeg van scheidend trainer Ronald Koeman staat op dit moment op plek twee en heeft vier punten voorsprong op directe concurrent FC Twente. Als de Rotterdammers winnen van sc Cambuur Leeuwarden, dan zullen zij in het nieuwe seizoen instromen in de voorronden van de Champions League.

Toch lijkt ook FC Twente verzekert te zijn van Europees voetbal. De Tukkers hebben vijf punten voorsprong op nummer vier Vitesse, waardoor deelname aan de Europa League vrijwel zeker is. Voor Vitesse ligt dit anders. De Arnhemmers staan op dit moment op de vierde plaats, die eveneens recht geeft op deelname aan de Europa League. Het verschil met PSV, dat nu vijfde staat, is echter maar één punt. Dat betekent dat de ploeg van trainer Peter Bosz geen punten mag laten liggen. Als dat wel gebeurt, kunnen de Eindhovenaren profiteren en de vierde plaats overnemen.


.... of mag N.E.C. Nijmegen nog een jaartje blijven? (PRO SHOTS / Joep Leenen)

De bottom four

In de onderste regionen van de Eredivisie lijken de kaarten geschud te zijn. Al kan de strijd om de veilige vijftiende plaats nog wel spannend worden. NAC Breda heeft op dit moment de beste papieren met 34 punten, maar RKC Waalwijk heeft slechts drie punten minder. Saillant detail; Beide ploegen staan zondag tegenover elkaar, waardoor de Bredanaars zich definitief in veilige haven kunnen spelen. Lukt dat niet, dan wordt de laatste speelronde voor beide teams ongemeen spannend.

Roda JC en N.E.C. Nijmegen zullen in de komende twee weken gaan uitmaken, welke ploeg direct degradeert. Op dit moment staat de Limburgse formatie onderaan en moet minimaal drie punten goed maken op de Nijmeegse concurrent. Of dit gaat lukken is nog maar de vraag, aangezien komend weekend FC Groningen wacht. Toch zouden beide ploegen na deze speelronde van plek kunnen wisselen, aangezien N.E.C. Nijmegen bezoek krijgt van FC Twente, dat zich graag op de derde plaats wil handhaven.


Ajax lijkt in elk geval de vierde landstitel op rij te pakken (PRO SHOTS / Ed van de Pol)

Komende zondag gaan alle negen wedstrijden om 14.30 uur al van start, dus zorg ervoor dat je voor de televisie zit, zodat je niets hoeft te missen. Uiteraard vind je rond de klok van 16.30 uur alle uitslagen op deze website en kunnen we gaan bekijken of de laatste speelronde beslissend kan zijn.

Welke wedstrijd/programma wordt waar en wanneer uitgezonden?

Normaal gesproken vind je hier een overzicht van de wedstrijden en op welke zender deze worden uitgezonden, behalve deze en volgende week. Alle duels worden dan tegelijkertijd gespeeld. Navraag bij FOX Sports leert ons dat tussen de wedstrijden van Ajax en Feyenoord geschakeld zal worden op FOX Sports 1. De overige duels worden via het internet aangeboden.

Toptriatleet in coma na hartaanval

Triatleet Laurent Vidal heeft tijdens een training een hartstilstand gehad. De Fransman werd vervolgens gereanimeerd en naar het ziekenhuis gebracht. Inmiddels wordt hij in een kunstmatige coma gehouden van minstens 48 uur.

De dertigjarige Vidal klaagde tijdens de zwemtraining in Sète over pijn bij zijn borststreek, waardoor hij het water uit ging en om hulp riep. Daarna kreeg hij een hartstilstand voor de hulpdiensten arriveerden. Die hebben hem enkele minuten gereanimeerd en vervolgens naar het ziekenhuis in Montpellier gevlogen.

Vidal is een van de beste triatleten ter wereld. In 2009, 2011, 2012 en 2013 eindigde hij de Triathlon World Series steevast bij de beste acht van de wereld. In Londen werd hij in 2012 vijfde tijdens de Olympische Spelen.

Andrea Hewitt, een toptriatlete uit Nieuw-Zeeland, heeft iedereen via Twitter bedankt voor de steunbetuigingen aan Vidal, haar verloofde.

[NBA] Chicago en Houston boeken broodnodige zege

De basketballers van Chicago Bulls en Houston Rockets hebben in de play-offs van de NBA de spanning teruggebracht. Beide ploegen boekten hun eerste zege en verkleinden de achterstand in de best-of-sevenserie tot 2-1.

Chicago won met de hakken over de sloot bij Washington Wizards. Een driepunter van Jimmy Butler in de slotseconden was genoeg voor een zwaarbevochten 100-97 uitzege. Mike Dunleavy speelde met zijn 35 punten ook een belangrijke rol.

Houston had tegen Portland Trail Blazers zelfs een verlenging nodig om de overwinning binnen te slepen: 121-116. Troy Daniels stelde de uitzege veilig door met nog 11,9 seconden op de klok een driepunter te produceren.

Brooklyn wist in de tweestrijd tegen Toronto Raptors op voorsprong te komen. Door een 102-98 overwinning staat het in de best-of-sevenserie nu 2-1 voor de Nets.

A. Rossi rijdt vrije trainingen Canada en VS

Alexander Rossi zal namens het Formule 1-team Caterham de eerste vrije trainingen in Canada en de Verenigde Staten gaan rijden. De Amerikaan is al sinds 2012 aan de Brits/Maleisische renstal verbonden en reed al diverse oefensessies. Hij rijdt momenteel in de GP2 Series.

Rossi: "Elke keer dat ik in een Formule 1-bolide stap vertrouwt het team me een belangrijke taak toe. Montreal en Austin zijn belangrijke races voor mij en ik wil Caterham bedanken voor de steun in mijn ontwikkeling richting een fulltime stoeltje in de Formule 1." Hij test al veel in de simulator, maar een baandebuut met de CT05 was er nog niet van gekomen. "Ik kijk uit naar een positief programma voor zowel Montreal als Austin."

CD: EELS - The Cautionary Tales of Mark Oliver Everett

Mark Oliver Everett, beter bekend als E of EELS, is inmiddels de vijftig gepasseerd en leverde in de hoedanigheid van EELS deze week zijn elfde studioalbum af. Het is zijn vijfde plaat in de laatste vijf jaar, dus over de productiviteit van E valt zeker niet te klagen. Op zijn laatste plaat projecteerde E zich eindelijk weer als iemand die het even zag zitten. De bekende zwartgalligheid was grotendeels verdwenen, maar die komt in The Cautionary Tales of Mark Oliver Everett weer helemaal terug.

De Bakker strandt in kwartfinale Santos

Thiemo de Bakker is er bij het challengertoernooi van Santos niet in geslaagd de kwartfinale te bereiken. De als zevende geplaatste tennisser ging in Brazilië kansloos onderuit tegen de Argentijn Diego Sebastian Schwartzman (3): 3-6 en 1-6.

Omdat het schema door het slechte weer vertraging had opgelopen, moest De Bakker twee wedstrijden op een dag spelen. Tegen de Ier Louk Sorensen wist de Nederlander nog wel de overwinning naar zich toe te trekken.

Koning en koningin aangekomen in De Rijp

De koninklijke familie is in De Rijp aangekomen voor de viering van Koningsdag. Burgemeester van Graft-De Rijp Ria Oosterop-Van Leussen (D66) heette de familie officieel welkom. Op het Plukkersplein waar de bus is gestopt stonden tientallen mensen om de familie toe te juichen.

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en de overige familieleden worden in het Noord-Hollandse De Rijp een uur lang door het monumentale centrum van het dorpje geleid.

De wandeling is ruim een kilometer lang en voert zoals voorheen op Koninginnedag traditiegetrouw langs verschillende theateropvoeringen en sportactiviteiten. Op het programma staat onder meer een potje katknuppelen, keien smijten en cupcakes bakken. Ook wacht de familie een kleine vaartocht.

De route loopt rond 11.00 uur ten einde bij het oude raadhuis van De Rijp. De familie stapt dan opnieuw in de bus om zich richting Amstelveen te bewegen.

In De Rijp worden in totaal zo'n tienduizend bezoekers verwacht. Om de feestelijkheden in goede banen te leiden zijn er allerlei extra veiligheidsmaatregelen genomen.

[WK Snooker] Selby eerste kwartfinalist

De 30-jarige Engelsman Mark Selby heeft zich gisteren in het Crucible Theatre in Sheffield als eerste voor de kwartfinales van het wereldkampioenschap snooker geplaatst. De nummer drie van de wereld schakelde in de tweede ronde Ali Carter met 13-9 uit.

Na twee sessie leidde Selby al met 9-7. Bij het begin van de laatste sessie liep hij direct uit naar 12-7. Mede door dat slordige foutjes van Selby kon Carter nog twee frames pakken. 

Ronnie O'Sullivan en Joe Perry wisten beide vier frames te pakken in hun tweede deel van de wedstrijd. O'Sullivan speelde beter dan afgelopen donderdag, maar hij heeft de achterstand niet weg kunnen werken. Perry leidt met 9-7. Met dezelfde cijfers leidt Ricky Walden over Barry Hawkins. 

Uitslag/tussenstanden vrijdag 25 april

Naam Naam Uitslag/Stand
Mark Selby Ali Carter 13-9
Barry Hawkins Ricky Walden 7-9
Ronnie O'Sullivan Joe Perry 7-9
Alan McManus Ken Doherty 4-3

 Programma zaterdag 26 april

Sessie Tijd Naam Naam
Finale sessie 11.00 Ronnie O'Sullivan Joe Perry
Tweede sessie 11.00 Alan McManus Ken Doherty
Finale sessie 15.30 Barry Hawkins Ricky Walden
Eerste sessie 15.30 Judd Trump Ryan Day
Finale sessie 20.00 Alan McManus Ken Doherty
Eerste sessie 20.00 Dominic Dale Michael Wasley

'Maandag sancties tegen Rusland'

De Europese Unie en de Verenigde Staten komen maandag met nieuwe sancties tegen Rusland, vanwege de crisissituatie in Oekraïne. Bronnen die bij de besluitvorming betrokken zijn, hebben dat vrijdag gezegd tegen persbureau Reuters.

Europa zou 15 mensen gaan aanpakken die verantwoordelijk worden gehouden voor de onrust in Oekraïne. Op de lijst van de Amerikanen zouden onder anderen vertrouwelingen van de Russische president Vladimir Poetin staan. Wat de maatregelen precies inhouden, is niet bekend.

De sancties, die door het westen al waren aangekondigd, worden naar verluidt alleen uitgesteld als de Russen hun steun aan pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne intrekken. Moskou ontkent echter die groepen te ondersteunen.

'Maandag sancties tegen Rusland'
'Maandag sancties tegen Rusland' (Foto: ANP)

Koninklijk Huis nu ook op Facebook

Het Koninklijk Huis heeft op Koningsdag een eigen Facebookpagina opgezet. De pagina is inmiddels gesierd met foto's van de Akte van Abdicatie, staatsbezoeken en de ontvangst van wereldleiders tijdens de nucleaire top.

Voor zaterdag wensen koning Willem-Alexander en koningin Máxima iedereen een 'hele mooie' Koningsdag toe. De pagina facebook.com/hetkoninklijk.huis wordt bijgehouden door de Rijksvoorlichtingsdienst. Het Koninklijk Huis was sinds september 2010 al actief op twitter onder @KHtweets. In maart dat jaar opende het Koninklijk Huis al een Youtube-kanaal.

Braziliaans oud-jeugdinternational betrapt op doping

Voormalig Braziliaans jeugdinternational Dalton Moreira Neto is betrapt op het gebruik van verboden middelen. Dat is bekend gemaakt door de arts van zijn Peruviaanse club Universitario de Deportes, met 26 landstitels de recordkampioen van Peru.

De positieve test werd afgeleverd na een groepswedstrijd in de Copa Libertadores in Lima, de hoofdstad van Peru, tegen het Boliviaanse The Strongest. "We hebben van CONMEBOL (de Zuid-Amerikaanse bond) te horen gekregen dat Dalton na de wedstrijd tegen The Strongest positief heeft getest op anabole steroïden", aldus clubarts Jaime Vásquez tegenover radiostation Ovacíon.

Volgens Vásquez zal Dalton niet in actie komen tot de B-staal is getest. Dat zal op 2 mei plaatsvinden in Colombia. "Als CONMEBOL de positieve test bevestigt, zal Dalton voor zes maanden geschorst worden", volgens de arts. 

Dalton was in 2009 een vaste basisspeler voor het Braziliaanse team op het WK -20. Daar verloren ze in de finale van Ghana. Hij speelde in eigen land bij Fluminense en Internacional, waar hij twee keer werd uitgeleend. Eind januari van dit jaar kwam hij naar Peru om bij La U te spelen.

Kort geding tegen 'stemfie'

Het maken van een selfie in het stemhokje, de zogenoemde stemfie, is een schending van het stemgeheim. Dat stellen de Stichting Bescherming Burgerrechten en Lucas Kruijswijk zaterdag in NRC Handelsblad. Zij hebben een kort geding aangespannen tegen het ministerie van Binnenlandse Zaken. Kruiswijk kaartte eerder misstanden met de stemcomputer aan.

Het ministerie gaf bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen expliciet aan dat selfies mogen worden gemaakt zolang de orde niet wordt verstoord en zolang andermans stemgeheim niet wordt geschaad. Veel kiezers maakten dan ook een zelfportret tijdens de gemeenteraadsverkiezingen, onder wie D66-leider Alexander Pechtold.

Maar zo onschuldig is dat niet, zegt advocaat Douwe Linders namens Kruijswijk en de Stichting Bescherming Burgerrechten in de krant. Door het toestaan van de stemfie kan het stemgedrag volgens hem op allerlei ongeoorloofde manieren worden beïnvloed. "Neem de dominante vader die beslist wat iedereen moet stemmen. En een foto eist als bewijs. Of een imam die moskeegangers verplicht een foto te overhandigen van hun stem op een moslimpartij. Met uitsluiting van de moskee als sanctie."

Het is volgens de advocaat niet voor niets dat het verboden is met twee mensen tegelijk een stemhokje in te gaan. Linders eist dat het standpunt over de stemfie nog vóór de verkiezingen voor het Europees Parlement op 22 mei wordt teruggedraaid.

Bij die verkiezingen mogen zoals het er nu voor staat ook zelfportretten worden gemaakt. Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken laat zaterdag desgevraagd weten dat er geen plannen zijn om de regels aan te passen nu hier bezwaren tegen bestaan. "We wachten de procedure af."

Geen grote incidenten tijdens koningsnacht

De koningsnacht is zonder grote problemen verlopen. Dat blijkt uit meldingen van de politie en berichten van regionale media

De Vrijmarkt in Utrecht trok net als ieder jaar veel bezoekers. Een halfuur na middernacht werden op het Vredenburg geen nieuwe bezoekers meer toegelaten om te voorkomen dat mensen in de verdrukking zouden raken. Ook op de Neude werden maatregelen genomen. Er werden tot 01.00 uur tien mensen aangehouden, de ambulance kwam 25 keer in actie en tien mensen zijn afgevoerd naar een ziekenhuis.

Het Life I Live Festival in Den Haag, de opvolger van de koninginnenach, werd druk bezocht. De organisatie raadde in de loop van de avond aan de Grote Markt en Noordeinde niet meer te bezoeken omdat het er te druk werd. De sfeer was volgens Omroep West gemoedelijk. Rond middernacht waren vijftien mensen aangehouden.

'PVV-personeel heeft zwijgplicht'

De 33 personeelsleden van de Tweede Kamerfractie van de PVV moeten 25 duizend euro boete betalen als zij informatie over de partij naar buiten brengen. In hun contract is een zwijgplicht opgenomen over zaken die zich in of rond de PVV afspelen. Ook onderling mogen veel zaken, zoals de arbeidsvoorwaarden, niet worden besproken. Dat schrijft de Volkskrant zaterdag op basis van het contract, dat de krant in handen heeft gekregen.

"Je bent in feite een lijfeigene", zegt een beleidsmedewerker van de partij in de krant. Praten met de buitenwacht is volgens de krant het grootste taboe. Daarna volgt praten met andere medewerkers over het salaris. Het is niet duidelijk of bij andere partijen ook een boete staat op het naar buiten brengen van gevoelige informatie.

De krant kreeg ook een salarislijst in handen waaruit zou blijken dat sterk wisselende beloningen worden gegeven voor hetzelfde werk. Verder zou blijken dat PVV-leider Geert Wilders pas sinds vorig jaar premies betaalt voor de pensioenen van zijn personeel. Hierdoor zouden zo'n veertig mensen een gat in hun pensioen hebben. Uit gesprekken met ingewijden concludeert de krant dat de partij grote moeite heeft om aan voldoende personeel te komen.

Wilders zou eind vorig jaar vanwege strubbelingen binnen de Haagse fractie hebben overwogen niet mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag. Toen uit peilingen bleek dat hij daar veel zetels kon halen, liet hij zich door de Haagse kandidaten overhalen de PVV toch mee te laten doen.

[Upd] Beachvolleyballers verrassen en pakken brons

Jon Stiekema en Christiaan Varenhorst hebben hun goede prestaties op het Fuzhou Open niet door kunnen zetten in de halve finale. De Italianen Paolo Nicolai en Daniele Lupo versperden de Nederlanders de weg naar de finale.

Het als zevende geplaatste Italiaanse duo had het in de eerste set nog wat lastig met de Nederlanders, maar wist de set toch te pakken met 21-19. In de tweede set namen Stiekema en Varenhorst wat meer risico, maar kwamen ze duidelijk tekort tegen de ervaren Italianen. Dankzij veel sluwe ballen van vooral Lupo werd het 21-15, waarmee de wedstrijd beslist was.

Zaterdag om 7.30 uur Nederlandse tijd spelen Stiekema en Varenhorst in Fuzhou voor de derde plek. Dat duel zal gespeeld worden tegen het verliezende duo van de andere halve finale. Daarin spelen de Letten Smedins/Samoilovs, regerend World Tour-kampioenen, tegen het ijzersterke Braziliaanse koppel van Alison Cerutti en zijn partner Bruno.

Update 9.08 uur:

Stiekema en Varenhorst hebben voor een mooie verrassing gezorgd door in de wedstrijd om het brons te winnen van Smedins en Samoilovs. De derde plek is het beste resultaat ooit voor het duo op de World Tour.

Het was geen makkelijke wedstrijd voor de Nederlanders. De eerste set ging verloren met 17-21. In de tweede set leek het gedaan, maar de twee vochten zich terug en wisten zelfs weer op gelijke hoogte te komen. Dankzij een paar mooie punten pakten ze de set met 26-24.

In de derde set lieten Stiekema en Varenhorst zich van hun beste kant zien. Vooral op het moment dat ze op achterstand stonden waren ze ijzersterk. Door een schitterende, en wat gelukkige bal van Stiekema kwamen ze terug tot 13-14 en ook dat matchpoint poetsten ze weg. Dankzij twee bijzonder mooie blocks van Varenhorst werd het 15-14 en 16-14 en was de wedstrijd beslist.

Update 9.33 uur:

De finale werd gewonnen door de Italianen Nicolai en Lupo. Door Alison Cerutti en Bruno Oscar Schmidt uit Brazilië te verslaan pakten ze hun eerste eindzege ooit op de World Tour. Het was eveneens de eerste World Tour-zege ooit voor een Italiaans koppel.

Vooral in de laatste set was Bruno duidelijk de zwakkere schakel, tot groot ongenoegen van zijn nieuwe partner Alison. De eindstand was 21-17, 16-21, 15-13.

'Van Gaal nieuwe trainer Manchester United'

Louis van Gaal wordt na het aankomende WK de nieuwe trainer van Manchester United, dat meldt De Telegraaf. De huidige bondscoach van het Nederlands elftal volgt de ontslagen David Moyes op, die geen successen kende met de ploeg. Gisteravond zou Van Gaal een akkoord hebben bereikt met The Red Devils.

In zijn villa in de Portugese Algarve heeft Van Gaal onderhandeld met algemeen directeur Ed Woodward, een van de eigenaren uit de Glazerfamilie en een advocaat over een meerjarig contract. De 62-jarige trainer krijgt de beschikking over 100 miljoen euro transfergeld om een nieuw elftal op te bouwen.

Twee weken geleden hadden de partijen een eerste, geheime, ontmoeting. De vertegenwoordigers van Manchester United waren onder de indruk van de voetbalvisie die Van Gaal ten toon spreidde. Van Gaal wilde daarna pas over een contract praten als alles rond Moyes was afgehandeld.

Louis van Gaal wordt de nieuwe coach van Manchester United (Pro Shots/Citypress24)

Ook Meppelink/Van Iersel uitgeschakeld

Madelein Meppelink en Marleen van Iersel hebben net niet voor een verrassing kunnen zorgen in de kwartfinale van het Fuzhou Open. Het Nederlandse duo, bezig aan hun eerste toernooi samen, moest er na drie sets aan geloven tegen de Braziliaanse toppers Talita Antunes en Taiana Lima.

Het als tweede geplaatste koppel won vorig jaar het eindklassement in de World Tour. Tegen Meppelink/Van Iersel waren ze snel klaar in de eerste set, 13-21. De Nederlanders wisten zich na een fikse achterstand in de tweede set echter heel sterk terug te knokken. Ze speelden drie matchpoints weg en pakten de set met 23-21.

De derde set ging in eerste instantie gelijk de kant van Talita/Lima op. Voor de set goed en wel begonnen was stonden de Nederlanders vijf punten achter. Ze wisten echter terug te komen tot 13-14, waarbij ze opnieuw een aantal matchpoints wegpoetsten. Dit keer konden de Braziliaanse dames het wel afmaken en met 13-15 werd de laatste set beslist.

Met de uitschakeling van Meppelink en Van Iersel is de Nederlandse hoop op een toernooizege in Fuzhou verkeken. Bij de mannen spelen Jon Stiekema en Christiaan Varenhorst om 7.30 uur Nederlandse tijd nog om de derde plek.

Bewaking Assange kost Britten miljoenen

Het verblijf van WikiLeaks-oprichter Julian Assange in de Ecuadoriaanse ambassade in Londen heeft Britse belastingbetalers al 5,9 miljoen pond gekost, omgerekend zo'n 7,2 miljoen euro. Volgens de krant Daily Mail kost het sinds juni 2012 ruim 13.000 euro per dag om het gebouw te bewaken.

De 42-jarige Assange vluchtte bijna 2 jaar geleden de ambassade in, om te ontkomen aan een mogelijke uitlevering aan Zweden. Justitie in het Scandinavische land wil hem verhoren in verband met beschuldigen van seksueel misbruik. Assange ontkent de aantijgingen, maar hij wil niet naar Zweden, omdat hij vreest dat hij vervolgens aan de Verenigde Staten wordt uitgeleverd. Dat land wil hem oppakken, omdat hij allerlei geheime documenten van de Amerikaanse overheid heeft gepubliceerd.

Om te voorkomen dat Assange uit de ambassade ontsnapt, staan er continu drie agenten buiten het gebouw om hem te kunnen arresteren. Zij ondervragen onder anderen bezoekers, om eventuele vermommingen te kunnen ontdekken.

Bewaking Assange kost Britten miljoenen
Bewaking Assange kost Britten miljoenen (Foto: ANP)

Woningen Rotterdam ontruimd om instortingsgevaar

Drie woningen in Rotterdam zijn vrijdagavond ontruimd vanwege instortingsgevaar. De fundering is dusdanig instabiel dat de situatie niet langer veilig is, meldt de gemeente. Voor de bewoners is opvang geregeld.

Volgens de gemeente worden de dragende wanden onvoldoende door de fundering ondersteund waardoor de woningen niet langer stabiel zijn.

De gemeente had twee weken geleden al aangegeven dat er ernstige beschadigingen waren opgetreden aan de huizen aan de Margrietstraat. De bewoners moesten binnen vier weken hun woning verlaten. De straat is sindsdien afgesloten.

Nader onderzoek van de gemeente wees echter uit dat het gevaar groter is dan gedacht. De woningen die niet ontruimd worden lopen geen direct gevaar maar er wordt nog wel extra onderzoek verricht.

Voor tien mensen moet vervangende woonruimte worden gevonden. De bewoners kunnen in de komende week hun eigendommen verhuizen in overleg en in bijzijn van de gemeente.

'Russische jagers schenden luchtruim Oekraïne'

Russische gevechtsvliegtuigen hebben het afgelopen etmaal meermalen het luchtruim van Oekraïne geschonden. Dat zeggen bronnen bij de Amerikaanse regering.

De ingewijden, die bedongen dat hun namen hier ongenoemd blijven, zeiden slechts te kunnen gissen naar wat de Russen in de zin hadden. Ze vermoeden dat de Russische luchtmacht de Oekraïense radar wilde testen of het buurland wilde intimideren.

Rusland houdt opnieuw grootscheepse legeroefeningen aan de grens met Oekraïne en boezemt de interim-regering in Kiev daarmee steeds meer angst in. ''We hebben informatie dat we in gevaar verkeren'', zei waarnemend onderminister van buitenlandse zaken Danilo Loebkivsky vrijdag in het hoofdkantoor van de Verenigde Naties in New York. Maar 'we zullen ons moederland verdedigen tegen elke invasie', waarschuwde Loebkivsky. ''We roepen de Russen om te stoppen met deze waanzin.''

De Amerikaanse minister van defensie Chuck Hagel heeft zijn Russische evenknie vrijdag met spoed te spreken gevraagd, meldt het Pentagon.

Floppy's vol Warhol-kunst ontdekt

Tientallen onbekende digitale kunstwerken van Andy Warhol zijn na dertig jaar boven water gekomen. De werken stonden op niet eerder onderzochte floppydisks die in het Andy Warhol museum in Pittsburgh lagen. Dat maakte het museum bekend.

Warholfan Cory Arcangel startte in 2011 een onderzoek naar de verloren werken nadat hij op Youtube een filmpje uit 1985 zag waarop Warhol met een computer een portret van zangeres Debby Harry creëerde. De kunstenaar werd in de jaren tachtig gevraagd door computerfabrikant Commodore om de artistieke mogelijkheden van de Amiga 1000 pc te demonstreren.

Arcangel dook in de archieven van het Andy Warhol Museum in Pittsburgh waar hij een lading oude floppydisks vond. Niemand wist wat erop stond, het museum had niet de juiste, inmiddels verouderde technieken om de schijfjes uit de vorige eeuw te ontcijferen.

In totaal staan er 28 werken op de schijfjes, waarvan elf een handtekening van de kunstenaar hebben. Onder de digitale werken bevinden zich beelden waar de kunstenaar zijn faam mee verwierf. Zo maakte hij digitale versies van soepblikjes van Campbell's en van de Venus van Boticelli. Ook stonden er zelfportretten op de schijfjes.

Grote chemicaliënopslag in Eindhoven ontdekt

In een loods in Eindhoven heeft de politie vrijdag een grote hoeveelheid chemicaliën aangetroffen die gebruikt worden bij de productie van synthetische drugs. Dat meldt de politie. Het gaat volgens Omroep Brabant om minstens twintigduizend liter.

De chemicaliën worden gebruikt bij de productie van xtc. In een aanhanger werd de grondstof MDMA gevonden. Omdat het onderzoek nog loopt, kan de politie nog geen details geven. De stoffen werden gevonden in een loods aan de Hooge Zijde in de Brabantse stad.

Eerste tekenen herstel natuur Hoge Veluwe

De natuur in natuurpark De Hoge Veluwe toont voorzichtig aan de eerste tekenen van herstel. Op verschillende plekken kleurt het landschap, vijf dagen na de grote brand, alweer groen. Dat meldt het park vrijdag.

Op foto's is te zien dat boven het zwartgeblakerde landschap alweer frisse grassprieten uitsteken. De Hoge Veluwe is een fotoproject gestart waarbij wekelijks op vaste locaties foto's worden gemaakt om het herstel in beeld te brengen.

Op Eerste Paasdag brak door nog onbekende oorzaak een enorme natuurbrand uit in het gebied. De brand besloeg meer dan vijfhonderd hectare grond en verwoestte uiteindelijk zo'n driehonderd tot driehonderdvijftig hectare. Het was daarmee een van de grootste natuurbranden uit de afgelopen decennia.

Man doodgeschoten in Rotterdam

Bij een schietpartij in Rotterdam is vrijdagavond een man om het leven gekomen. Dat meldt de politie. Het slachtoffer is een 29-jarige man uit de Maasstad.

De schietpartij vond even voor 19.00 uur plaats in de Paul Krügerstraat. Volgens getuigen is er meerdere keren geschoten. De hulpdiensten waren snel ter plaatse maar konden niets meer voor het slachtoffer doen. De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd.

Rusland ontbindt mensenrechtenorganisatie Memorial

De Russische mensenrechtenorganisatie Memorial is vrijdag door de autoriteiten ontbonden. Dat schrijft Memorial op zijn website. De organisatie weigerde zich te registreren als 'buitenlandse agent'.

Omdat Memorial geld ontvangt uit het buitenland geldt de mensenrechtenorganisatie onder een nieuwe wet als een 'buitenlandse agent'. Die aanduiding, die al gauw riekt naar spionage en landverraad, zint Memorial niet. Omdat de organisatie zich bleef verzetten besloten de autoriteiten de organisatie op te doeken.

Memorial wil de herinnering aan de onderdrukking door de Sovjet-dictatuur vastleggen en bewaren. De in Sint-Petersburg gevestigde organisatie is in 1989 opgericht.

De afgelopen jaren heeft de regering van president Vladimir Poetin organisaties als Memorial meer en meer de duimschroeven aangedraaid. Het Kremlin verdenkt hen ervan tegenstand tegen de regering-Poetin te zaaien en westerse ideeën te verspreiden.

Burgemeesters willen strenger vuurwerkbeleid

Burgemeesters van Nederlandse gemeenten willen strenger kunnen optreden rondom het afsteken van vuurwerk rond de jaarwisseling. Een algeheel vuurwerkverbod krijgt niet heel veel steun, blijkt uit een enquête die de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft gehouden onder burgemeesters.

30 procent van de burgemeesters wil een algeheel vuurwerkverbod in zijn of haar gemeente. Wel steunt twee derde van de burgervaders maatregelen om de verkoop terug te brengen tot 2 dagen, afsteektijden op 31 december te verkorten en de maximale hoeveelheid verkocht vuurwerk per particulier (nu nog 25 kilo) terug te brengen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.