FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 13 april 2014

[Serie A] Seedorfs Milan zet zegereeks voort tegen Catania

Clarence Seedorf heeft AC Milan zondag tegen Catania naar de vierde zege op rij geleid. Een doelpunt van Riccardo Montolivo in de 23e minuut bleek uiteindelijk voldoende voor de overwinning. Bij Catania, de nummer laatst van de Serie A, werd Fito Rinaudo tien minuten voor tijd naar de kant gestuurd. Hij kreeg zijn tweede gele kaart.

De driepunter bracht Milan tot op vijf punten van Europees voetbal. Seedorfs manschappen hebben nu 48 punten uit 33 duels. Nummer vijf Internazionale heeft 53 punten. Parma, zesde met 51 punten, en Torino, zevende met 48 punten maar een iets beter doelsaldo dan Milan, staan daar nog tussenin.

Verdasco wint in Houston, eerste WTA-zege Garcia

De Spaanse tennisser Fernando Verdasco heeft zondag het ATP-toernooi in Houston gewonnen. De nummer 29 van de wereld was op het gravel in Texas met 6-3 en 7-6 (4) zijn landgenoot Nicolás Almagro, die twintigste staat op de wereldranglijst, de baas. In de tweede set maakte Verdasco een break achterstand ongedaan.

De titel bij het WTA-toernooi in Bogota was voor Caroline Garcia. Voor de 20-jarige Française was het haar eerste toernooiwinst. Ze versloeg de als eerste geplaatste Servische Jelena Jankovic met 6-3, 6-4. Garcia bereikte eerder dit jaar in Acapulco de halve finale. dat was tot Bogota haar beste resultaat.

'Keerpunt oorlog Syrië na militair ingrijpen'

De Syrische burgeroorlog die het land inmiddels al 3 jaar in zijn greep houdt, bevindt zich op een keerpunt. Dat heeft president Bashar al-Assad zondag gezegd tijdens een gesprek met studenten van de universiteit van Damascus. Dat komt doordat "zijn militaire troepen voortdurend successen boeken in de strijd tegen rebellen en terrorisme".

De wending kan leiden tot verzoening in het land, zei Assad volgens het Syrische staatspersbureau SANA. Assads constatering komt op het moment dat activisten beweren dat tenminste 20 mensen zijn gedood toen vliegtuigen van het leger de stad Douma aanvielen.

[upd] Spoedzitting VN-Veiligheidsraad over Oekraïne

President Oleksandr Toertsjinov van Oekraïne heeft zondag een 'grootschalige antiterreuroperatie' aangekondigd om aanvallen van pro-Russische gewapende groepen af te slaan. De Nationale Veiligheidsraad in Kiev heeft besloten het leger in te zetten om te voorkomen dat Russische strijdkrachten het land binnenkomen.

"Wij zullen Rusland niet toestaan het Krim-scenario te herhalen", zei Toertsjinov. Hij beloofde amnestie aan iedereen die voor maandagochtend de wapens neerlegt.

Oekraïense speciale eenheden raakten zondagochtend slaags met een pro-Russische militie bij de stad Slovjansk in het oosten van Oekraïne. Bij het vuurgevecht werd een kapitein van de Oekraïense veiligheidsdienst gedood en raakten twee kolonels gewond, zei Toertsjinov. Het was het eerste gewapende treffen in het oosten van Oekraïne, waar gewapende pro-Russische groepen in de afgelopen dagen verscheidene overheidsgebouwen hebben bezet.

Het Oekraïense ministerie van buitenlandse zaken gaf zondagavond een verklaring uit waarin het 'de Russische speciale dienst en saboteurs' beschuldigde van het stoken van onrust. 'Concrete bewijzen' van de Russische betrokkenheid wil Oekraïne komende week op een top in Genève overleggen.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry heeft in een telefoongesprek met zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov zijn diepe zorg uitgesproken dat de acties in het oosten van Oekraïne 'worden georkestreerd en gesynchroniseerd', net als eerder op de Krim. Het Russische ministerie van buitenlandse zaken heeft de aantijging van de hand gewezen. Lavrov weet de crisis aan het verzuim van de Oekraïense regering 'om rekening te houden met de legitieme behoeften en belangen van de Russische en Russischtalige bevolking'. Lavrov waarschuwde dat Rusland zich mogelijk van de bijeenkomst in Genève terug zal trekken als Kiev geweld gebruikt tegen 'inwoners van het zuidoosten die tot wanhoop worden gedreven'.

Update 23.06 uur
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt zondagavond op verzoek van Rusland bijeen voor een spoedzitting over de crisis in Oekraïne. Volgens een sms-bericht van de Russische VN-missie begint de besloten zitting om 20.00 uur plaatselijke tijd (maandag 02.00 uur Nederlandse tijd).

De voorzitter van de raad bevestigde in een e-mail dat de vijftien leden van de raad zondagavond zijn uitgenodigd voor 'informele consultaties'.

De bijeenkomst volgt op de aankondiging door de Oekraïense regering van een grote 'antiterreuroperatie' tegen pro-Russische gewapende groepen in het oosten van Oekraïne.

Mathijsen: "Tweede plek belangrijker dan naar WK"

Joris Mathijsen had zondag een groot aandeel in de zege van Feyenoord op PSV. De routinier is niet bezig met het Nederlands elftal. De 34-jarige Mathijsen maakte tegen PSV de openingstreffer. De 84-voudig international stond de laatste drie competitieduels geblesseerd aan de kant. De routinier liet in Eindhoven een goede indruk achter, maar Mathijsen is niet bezig met een uitverkiezing voor het Nederlands elftal.

"Iedereen is bezig met het WK, maar ik heb dat allemaal al meegemaakt. Ik weet hoe mijn situatie daar is", zegt Mathijsen tegen RTV Rijnmond. Bondscoach Louis van Gaal zat samen met Robin van Persie en Kevin Strootman op de tribune. "Ik speel bij Feyenoord en ik vind het veel belangrijker om tweede te worden dan dat ik naar het WK ga. Ik zie het wel en reken nergens meer op."

"De tweede plaats is ook het maximaal haalbare. We hebben het iets te vaak af laten weten. Je moet ook eerlijk zijn: dit is pas de eerste overwinning die we halen in een grote uitwedstrijd", aldus de routinier, die met Oranje de WK's in 2006 en 2010 meemaakte. Feyenoord is hard op weg om de tweede plaats te veroveren in de Eredivisie.

Mathijsen speelde dit seizoen achttien competitiewedstrijden voor Feyenoord. De laatste keer dat de Brabander in actie kwam voor het Nederlands elftal was in september 2012 tegen Hongarije. Bondscoach Louis van Gaal koos sindsdien voor onder meer Ron Vlaar, Stefan de Vrij, Bruno Martins Indi, Karim Rekik en Joël Veltman in het hart van de defensie.

Depay: "We komen afspraken niet na"

Memphis Depay kon na het duel met Feyenoord (0-2 nederlaag) zijn teleurstelling niet verbergen en uitte stevige kritiek over het seizoen van PSV. Depay (20) kon zondag niet het verschil maken voor PSV. De viervoudig international zag Joris Mathijsen en Daryl Janmaat scoren voor Feyenoord. De Rotterdammers zijn daardoor hard op weg om de tweede plaats te veroveren. PSV blijft steken op de vijfde plek in de Eredivisie.

De Eindhovenaren lijken zich op te moeten maken voor play-offs om Europees voetbal. "We laten het hele seizoen al steken vallen en komen afspraken niet na. Dan is dat misschien gewoon een gebrek aan kwaliteit", zei Depay in gesprek met FOX Sports.

"De eerste goal komt ook weer uit een spelhervatting, de zoveelste keer dit seizoen. De afspraken worden gewoon niet nagekomen. Een club als PSV moet sowieso Europa in. Dit is heel vervelend en dat is mentaal gezien zwaar voor iedereen. Vitesse liet zaterdagavond punten liggen en dit was voor ons dé kans op plek vier."

Interim-coach Ernest Faber wil de huidige situatie intern bespreken. "Wat ik van deze wedstrijd vind, ga ik aan de spelers vertellen. We begonnen goed, maar na een tegenslag blokkeren we gewoon. Eerst zat alles mee. Nu zit alles tegen. Dat is het beeld van dit seizoen."

"We zijn nu afhankelijk van onze concurrenten. Zo simpel is het", aldus de assistent van hoofdcoach Phillip Cocu, afwezig vanwege ziekte. PSV treft over twee weken PEC Zwolle. Nummer zes sc Heerenveen liep drie punten in op de Brabanders en staat na 32 duels op twee punten.

Sagan slaat overige klassiekers over

Wielrenner Peter Sagan laat de rest van de voorjaarsklassiekers schieten en richt zijn pijlen op de periode daarna. Dat meldde hij na Parijs-Roubaix, waar hij als zesde over de streep kwam. De Slowaak kiest voor een andere route als voorbereiding op de Tour de France, waar hij de vorige twee jaar de groene trui won.

Sagan won vorig jaar de Brabantse Pijl, maar daar zou zijn ploeg Cannondale dit jaar al niet starten. Wel slaat hij nu de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl over. In de Ronde van Californië, van 11 tot en met 18 mei, zal de Slowaak weer te zien zijn. Hij maakt daar al vier jaar op rij furore. Zo won hij in 2012 liefst vijf van de acht etappes en pakte hij in totaal zelfs tien dagzeges.

Tot nu toe won Sagan dit jaar twee keer in de World Tour. In de E3 Harelbeke was hij de beste en hij won een etappe in de Tirreno-Adriatico, evenals het puntenklassement in die Italiaanse koers.

Tankink: "Dacht even dat ik kon winnen"

Voor Belkin verliep Parijs-Roubaix niet zoals verwacht. Kopman Sep Vanmarcke eindigde net buiten het podium en moest genoegen nemen met de vierde plek. Bram Tankink was in elk geval tevreden met zijn eigen optreden, zo vertelde hij na afloop tegenover Wielerflits.

"Ik heb mijn taken uit kunnen voeren. Volgens mij zat ik drie of vier keer mee met een aanval. De laatste keer was het de bedoeling dat ik Sep naar Boonen en zijn groepje zou brengen. Ik zat in die groep op Sep te wachten, maar ineens was het gat al bijna een minuut en was hij er nog steeds niet. Er waren echter drie hele snelle mannen bij en dus was het zeker niet mijn bedoeling om mee te gaan rijden in die groep", aldus de 35-jarige Tankink.

Zelfs de overwinning had De Tank op een gegeven niet uit zijn hoofd gezet: "Toen de voorsprong bijna een minuut was heb ik even gedacht dat onze plannen zouden wijzigen en ik het voor het team zou moeten doen. Als het gat richting twee minuten gaat zou dat de beste optie zijn, maar onder andere door wind tegen kwam het niet zo ver", besluit de routinier.

PSV'er Willems heeft beschadigde knieband

PSV-verdediger Jetro Willems heeft de binnenband van zijn knie beschadigd. Dat heeft de Eindhovense club zondagavond bekendgemaakt. Hoe ernstig de schade is, is nog niet duidelijk. Begin volgende week ondergaat de linksback een scan om dat te bepalen. Dan wordt ook duidelijk of hij dit seizoen nog in actie kan komen.

Willems liep de blessure zondag op tijdens de 2-0 nederlaag tegen Feyenoord. Bij een duel verdraaide hij zijn knie en kon hij niet verder spelen.

Backstreet Boy Nick Carter getrouwd

Backstreet Boy Nick Carter is zaterdag in Santa Barbara getrouwd met Lauren Kitt. Een van de afwezigen op de bruiloft was Nicks jongere broertje Aaron, schrijft entertainmentsite Rumorfix. Hij wilde wel, maar het vliegtuig dat hij zou nemen kampte met technische problemen.

Volgens zijn manager had Aaron verplichtingen in Washington. Die afspraak was al gepland voor Aaron wist wanneer zijn 34-jarige broer ging trouwen. "Aaron heeft verschillende vluchten genomen om in Santa Barbara te komen", zei zijn manager. "Hij heeft zijn uiterste best gedaan om bij de trouwerij van Nick te kunnen zijn."

"Ik ben heel boos dat ik de bruiloft van m'n broer heb gemist", schreef Aaron op Instagram. "Ik hoop dat hij me niet haat. Ik heb geprobeerd er te komen. Sorry broer." Of Angel, de zus van Nick en Aaron, wel van de partij was, is niet duidelijk. Nick ging in februari ook niet naar haar huwelijk.

Nicks bandmaatje AJ McLean schreef voor aanvang van de ceremonie nog dat hij uitkeek naar de plechtigheid. "Ik ben thuis aan het chillen en maak me klaar voor het oefendiner van de bruiloft waarvan de meesten dachten dat 'ie nooit zou plaatsvinden. Ik ben zo blij dat het eindelijk gaat gebeuren!" Carter zei vorig jaar nog dat hij altijd dacht nooit te gaan trouwen.

De Backstreet Boys waren een paar weken geleden nog in Nederland voor twee optredens. Eerst gaven ze een concert in de Rotterdamse Ahoy en een kleine week later stonden ze in de Heineken Music Hall in Amsterdam.

[PD] Atlético Madrid wint, Diego Costa afgevoerd

Atlético Madrid staat na een 2-0 zege bij Getafe weer alleen bovenaan in de Primera División. De hoofdstedelingen verloren wel Diego Costa. De tot Spanjaard genaturaliseerde Braziliaan gleed in de 84e minuut de 2-0 binnen, maar raakte daarbij de paal met zijn knie en werd per ambulance afgevoerd. Atlético meldt dat hij slechts een vleeswond heeft.

De eerste Atlético-goal was vijf minuten voor rust door Diego Godín binnengekopt. Halverwege de tweede helft kwamen de bezoekers vervolgens met een man meer te staan, nadat Ángel Lafita rood had gekregen. Costa verzuimde uit de toegekende strafschop de marge al te verdubbelen. Een Getafe-fan leidde hem af door achter het doel zijn billen te ontbloten.

Atlético staat drie punten los van Real Madrid. Barcelona staat een punt achter de Koninklijke op de vierde plaats. Getafe is de nummer achttien en verkeert daarmee in degradatiegevaar.

Nummer acht Valencia won eerder zondag thuis met 2-1 van Elche. Daniel Parejo werd daar de matchwinnaar in de 61e minuut.

Europol en NCTV geven wifiwaarschuwing

Het versturen van gevoelige informatie via wifinetwerken in cafés of andere openbare plekken is zeer onverstandig. Die waarschuwing geven Europol en de Nationaal Coördinator Terreurbestrijding en Veiligheid (NCTV) zondagavond in het televisieprogramma Brandpunt. Het advies is gebruik te maken van een beveiligd en betrouwbaar netwerk.

Veel mensen weten niet dat cybercriminelen allerlei inlogcodes en wachtwoorden kunnen buitmaken als ze internetten via een publiek wifinetwerk, al dan niet in de horeca. Beide organisaties signaleren dat de software waarmee dergelijke aanvallen worden uitgevoerd steeds professioneler wordt en spreken van 'een nieuwe industrie'.

"Als je niet het risico wilt lopen dat jouw persoonlijke en financiële gegevens opgevangen en misbruikt worden, zorg er dan voor dat je thuis in een veilige omgeving internetbankiert of je e-mail ophaalt", zegt directeur cybercrime van Europol Jaap van Oss in het programma.

Ook identiteitsfraude is een risico, volgens de NCTV een groot gevaar. "Het is natuurlijk een bron voor criminelen om op deze wijze aan belangrijke gegevens te komen. Dat kunnen financiële gegevens zijn of gegevens die daarna gebruikt kunnen worden om in jouw naam transacties te doen of je identiteit te gebruiken", aldus directeur cybersecurity Wil van Gemert.

Om een wifinetwerk aan te vallen creëren hackers een nephotspot die ongemerkt al het internetverkeer naar zich toetrekt. Bezoekers verkeren in de veronderstelling dat ze verbonden zijn met de hotspot van de horecagelegenheid, maar ondertussen zijn hun inlognamen en wachtwoorden eenvoudig te onderscheppen.

Ook de landelijke wifinetwerken van Ziggo, UPC en KPN zijn kwetsbaar, zegt Jaap van Oss van Europol. "Een provider kan proberen om zijn service zo veilig mogelijk te maken. Maar het blijft een open wifinetwerk en daar zijn risico's aan verbonden. Zo'n nephotspot is daar een van. Ik denk dat het minder makkelijk gaat maar ik denk dat het wel kan."

KRO Brandpunt wordt zondag om 22.35 uur uitgezonden op Nederland 2.

Italiaanse motorcoureur Cassani sterft bij crash

De Italiaanse motorcoureur Emanuele Cassani is zondag overleden op het circuit van Misano. Dat heeft de Italiaanse motorbond FMI zondag bekendgemaakt. De 25-jarige ging in de eerste ronde van de Coppa Italia, het Italiaans kampioenschap, onderuit na een botsing met twee andere rijders. Ondanks snelle medische verzorging overleed hij aan zijn verwondingen.

Het ongeluk gebeurde vlak na de start. De andere coureurs hielden geen ernstige gevolgen aan de crash over. De wedstrijd op Misano werd direct gestaakt.

[MotoGP] Uitslag Grand Prix van Amerika

Marc Márquez heeft ook de tweede race van het seizoen gewonnen. De jonge Spanjaard, regerend wereldkampioen, was niet te kloppen en schreef met groot machtsvertoon de Grand Prix van Amerika op zijn naam. Hij deed dat op het circuit in Austin, waar hij een jaar eerder in zijn tweede MotoGP-race zijn eerste overwinning boekte.

De race kende een bizarre start. Jorge Lorenzo leek zich totaal te verkijken op de startlichten en vertrok zeker twee seconden te vroeg, wat hem uiteraard een drive-throughpenalty opleverde.

Márquez maakte zich niet druk en nam genoegen met de tijdelijke tweede plek achter Lorenzo, die in de eerste ronde gelijk naar binnen ging. Dani Pedrosa nam positie in achter zijn teamgenoot Márquez.

De twee Honda-rijders sloegen een groot gat, terwijl Andrea Iannone knap op de derde plek lag. De Italiaan kreeg echter Valentino Rossi in zijn nek. De grootmeester probeerde Iannone al snel aan te vallen, maar die poging slaagde niet.

Rossi kampte vervolgens met een technisch probleem, want enkele rondes later was hij voorbijgestoken door niet alleen Stefan Bradl en Andrea Dovizioso, maar ook Pol Espargaro en Bradley Smith.

Met vijf ronden te gaan sloten Bradl en Dovizioso aan bij Iannone, waarna het niet lang duurde voordat ze allebei de Italiaan passeerden. Kort daarop deed Smith hetzelfde en de Brit kon zelfs aansluiten bij Bradl. Terwijl Dovizioso langzaam maar zeker op weg leek naar de derde plek vochten Bradl en Smith nog een stevig duel uit om de vierde plek.

Ondertussen was het voor de regie volledig onnodig om Márquez en Pedrosa in beeld te brengen tot de laatste ronde. Márquez ging in de laatste bocht nog bijna onderuit, maar bleef zitten en won met ruim vier seconden voorsprong op zijn teamgenoot.

Liefst twintig seconden achter Márquez raasde Dovizioso als derde over de streep, waarmee hij zijn eerste podiumplek sinds september 2012 pakte. De Italiaan werd gevolgd door Bradl, Smith, Pol Espargaro en Iannone. Lorenzo wist zich na zijn drive-throughpenalty nog terug te knokken tot plek tien. 

Senaatsvoorzitter tempert afschaffingsdrift Zijlstra

Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol (VVD) ziet het belang van de senaat nog altijd in. Ze reageerde zondag in het televisieprogramma Jinek op het pleidooi van haar partijgenoot en fractievoorzitter in de Tweede Kamer Halbe Zijlstra, die vindt dat de senaat moet worden afgeschaft als die zich te politiek opstelt.

"Waar ontleen je deze gedachte aan?. Wat hebben wij anders gedaan dan voorheen?", vroeg Broekers-Knol zich af. "Laat het nou maar rustig betijen", vervolgde de senaatsvoorzitter, die Zijlstra nog niet over de kwestie heeft gesproken. "De soep wordt niet zo heet gegeten als ie wordt opgediend."

De coalitie van VVD en PvdA heeft momenteel geen meerderheid in de Eerste Kamer. Daardoor zijn de regeringspartijen afhankelijk van partijen als D66, de ChristenUnie en de SGP, die daardoor eisen kunnen stellen. De Eerste Kamer heeft geen toegevoegde waarde als deze steeds het werk van de Tweede Kamer ondermijnt, zei Zijlstra vorig jaar. De voornaamste taak van de Eerste Kamer is wetsvoorstellen te controleren op kwaliteit. Zijlstra zei ervan uit te gaan dat de senaat die rol oppakt, omdat anders een 'onbestuurbare' situatie zou ontstaan.

"Er wordt in werkelijkheid heel goed geluisterd naar elkaars argumenten", bracht Broekers-Knol in tegen die redenering. Zij wees erop dat het van belang is dat ook de 'wijze' mensen in de senaat zich nog eens over wetsvoorstellen buigen. "De enige club die het eindproduct beoordeelt met wijzigingen, met amendementen is de Eerste Kamer", verdedigde de politica de senaat. "En we kunnen dan zeggen dat er iets juridisch niet klopt. Alle partijen zijn ermee bezig dat er zo goed mogelijke wetgeving komt in Nederland."

Broekers-Knol ging ook in op Prinsjesdag, de dag waarop traditioneel bekend wordt gemaakt hoe de begroting voor het jaar daarop eruitziet. Dat is minder zinvol nu de Europese Commissie al eind april inzicht wil hebben in de cijfers. "Prinsjesdag blijft, maar het kan veel meer een visionair beleidsverhaal worden", gaf de senaatsvoorzitter als suggestie voor de invulling van de derde dinsdag van september. "Ik denk dat je toch meer naar de horizon zou kunnen kijken."

Luiten sluit Masters ijzersterk af

Golfer Joost Luiten heeft zondag in zijn slotronde op de US Masters op passende wijze revanche genomen voor zijn teleurstellende derde ronde, die hij afsloot met 77 slagen (+5). De Bleiswijker, die voor het eerst van de partij is op het legendarische major in Augusta, ging rond in 67 slagen (-5).

De slotronde van Luiten was de op één na beste van het hele toernooi. Tot nu toe leverde in deze editie van de Masters alleen de Spanjaard Miguel Angel Jiménez een betere ronde af. Hij had voor zijn derde rondgang slechts 66 slagen (-6) nodig. Luiten eindigde met een totaal van 292 slagen (+4) en staat voorlopig op de gedeelde 27ste plaats.

Waar Luiten in zijn derde ronde al vanaf de eerste hole problemen kende, had hij op zondag direct het juiste ritme te pakken. De Bleiswijker startte met zes parren en noteerde op de zevende hole zijn eerste birdie. Die prestatie herhaalde hij op de par 5-achtste, waar een putt van ongeveer vier meter goed genoeg was om weer een slag te winnen.

Op de tiende hole moest Luiten na een onfortuinlijke slag in de bunker toch weer een bogey toestaan, maar het zou later het enige smetje op zijn scorekaart blijken. De holes 11, 12 en 13 in de beruchte Amen Corner, die de Nederlander zaterdag zoveel problemen bezorgden, leverden nu drie solide parren op.

Die prestatie gaf Luiten voldoende vertrouwen om op hole 14, 15 en 16 birdies te noteren en zijn score voor de dag te verlagen naar -4. Op de vijftiende hole putte de KLM Open-kampioen van 2013 zelfs voor een eagle, maar die putt viel net niet. Toch zou hij in de slotfase van zijn ronde nog een slag winnen.

De zeventiende hole leverde weer par op voor Luiten, maar op de laatste hole van zijn eerste Masters liet hij zich nog één keer van zijn beste kant zien. Zijn approach naar de green belandde slechts twee meter van de vlag en de putt voor birdie was precies op lijn en goed voor een totaal van 67 slagen.

Kate ontkracht zwangerschapsgeruchten met glas wijn

Catherine, hertogin van Cambridge heeft tijdens haar bezoek aan Nieuw-Zeeland duidelijk laten merken dat ze niet zwanger is. De hertogin, van wie gezegd werd dat ze haar tweede kind verwacht, dronk zondag een wijntje en zei dat ze 'blij was weer te kunnen drinken na de bevalling van baby George'.

"Kate is niet zwanger", zegt een ingewijde verder tegen het Amerikaanse blad Us Weekly. "Zij en William willen in de toekomst hun gezin uitbreiden, maar nu nog niet."

De 32-jarige Kate en haar 31-jarige man werden rondgeleid in de wijngaard van John Darby, die aangaf dat het soms nodig is om met helikopters over de velden te vliegen om koude lucht te verdrijven. "Je maakt een grapje, dat is een prijzige manier van werken", reageerde William, die als reddingspiloot voor de Britse luchtmacht werkte. "Maar als je ooit een reservepiloot nodig hebt, dan ben ik je man."

Kate, William en hun zoon George reizen drie weken door Nieuw-Zeeland en Australië. Eind april keert het gezin weer terug naar Groot-Brittannië. Voor prins George, die in juli zijn eerste verjaardag viert, is het zijn eerste overzeese reis.

De Boer: "Ben er niet zo huilerig over"

Frank de Boer vindt het niet heel erg dat Ajax zondag geen kampioensfeest kan vieren. De Amsterdammers klopten ADO Den Haag, maar nummer twee Feyenoord won bij PSV. Het verschil tussen Ajax en Feyenoord is daardoor zes punten, met twee duels te gaan.

In Amsterdam waren voor de tweede week op rij voorbereidingen getroffen voor een huldiging. De eerstvolgende kans om de schaal in ontvangst te kunnen nemen is over twee weken tegen Heracles Almelo.

"Ik ben er niet zo huilerig over, we hebben aan onze plicht voldaan. Hopelijk pakken we volgende week onze eerste prijs", zei De Boer tegen FOX Sports. Ajax won zondagmiddag in eigen huis van ADO Den Haag (3-2). De coach was niet continu op de hoogte van gebeurtenissen bij het duel tussen PSV en Feyenoord.

"Nee, in de rust hoorde ik pas dat het 1-0 voor Feyenoord stond en dat Joris Mathijsen had gescoord. Maar nogmaals: dit wisten wij van te voren. Feyenoord zou het PSV lastig maken en dat is ook gebeurd", aldus de trainer van Ajax, die gelukkig was met de overwinning op ADO. Vorige week kwamen de Amsterdammers niet langs nummer vier Vitesse.

"Een punt uit twee wedstrijden zou Ajax-onwaardig zijn geweest. Gelukkig is dat niet het geval en hebben we alle kaarten in eigen handen. Er zit nog druk op. Dan spelen wij de beste wedstrijden", besluit De Boer die Ajax gaat voorbereiden op de bekerfinale tegen PEC Zwolle (volgende week zondag).

Aanvoerder Christian Poulsen had tijdens de wedstrijd door dat het kampioensfeest niet door zou gaan. "We merkten al aan de sfeer in het stadion dat Feyenoord op voorsprong stond. Maar goed, we hebben nog een punt nodig. Heracles uit is niet makkelijk, maar we moeten zorgen dat we klus afmaken", aldus de Deense controleur.

Koeman: "Gun Ajax twee weken uitstel"

Feyenoord voorkwam zondag met een zege bij PSV (0-2) dat Ajax het kampioensfeest kon gaat vieren. Trainer Ronald Koeman vond dat leuke bijkomstigheid van de winst. Feyenoord won zondagmiddag in het Philips Stadion en kan in theorie Ajax nog van de titel afhouden.

Het gat tussen de koploper en de nummer twee is zes punten, met twee duels te gaan. De Rotterdammers krijgen nog SC Cambuur op bezoek en gaat op de laatste speeldag op bezoek bij AZ.

Ajax kan over twee weken kampioen worden bij Heracles Almelo. "Dat ze bij Ajax het feest nu twee weken moeten uitstellen, gun ik ze wel", zegt Koeman met een knipoog tegen FOX Sports. "We hebben een heel grote stap gezet richting de tweede plaats."

"De overwinning is helemaal verdiend en die mogen we nu even vieren. We zijn als ploeg verder dan PSV. Na rust waren we heer en meester", aldus de coach die in het verleden kampioen werd met Ajax en PSV. Koeman stevent met Feyenoord af op de tweede plek.

Koeman zag zijn team voor de zesde keer op rij winnen in de Eredivisie. De oud-international vertrekt na dit seizoen uit De Kuip. "Een mooier afscheid dan dit kan ik me niet wensen. De volgende stap is dat de club écht gaat meedoen om de prijzen, maar dat is niet meer aan mij."

"We hadden nog twee of drie doelpunten kunnen maken, maar het ontbrak aan de rust en het overzicht. Als Graziano Pellè écht heel goed was geweest, hadden we ruimer gewonnen. Dat heb ik net ook tegen hem gezegd. Graziano speelde fantastisch, maar had er wel een paar mogen maken", besluit Koeman.

Russen demonstreren tegen tv-verslaggeving

Meer dan tienduizend mensen zijn zondag in Moskou op de been gekomen om te demonstreren tegen de nieuwsverslaggeving op de Russische staatstelevisie, in het bijzonder de crisis in het buurland Oekraïne.

Sommige deelnemers aan de 'Mars van de Waarheid' droegen Oekraïense vlaggen met zich mee. Een vrouw met een traditionele Oekraïense bloemenkrans om haar hoofd hield een bord met het portret van de Russische president Vladimir Poetin omhoog met de test 'Hou op met liegen'.

De Russische staatstelevisie volgt de lijn van het Kremlin en schildert de nieuwe pro-westerse regering in Oekraïne af als een 'fascistische junta', die zich laat sturen door de Verenigde Staten en vastbesloten is de Russischtalige bevolking in het oosten van Oekraïne te knechten. De Verenigde Staten en Oekraïne beschuldigen het Kremlin ervan onrust te stoken in het oosten van Oekraïne.

Omstander zwaargewond bij motorsportevenement

Bij een motorsportevenement in Geldermalsen zijn zondagmiddag vijf mensen gewond geraakt toen een quad het publiek in reed. Het gaat om de bestuurder en vier bezoekers. Een omstander raakte ernstig gewond en is evenals de bestuurder naar het Universitair Medisch Centrum Utrecht gebracht, laat de politie weten.

Het incident gebeurde aan het eind van de middag tijdens een wedstrijd. Ambulancepersoneel heeft zich over de drie andere gewonden ontfermd. Hoe het ongeluk kon gebeuren is nog onduidelijk. De politie heeft een onderzoek ingesteld.

[Bundesliga] Augsburg haakt af in strijd om Europees voetbal

FC Augsburg kan Europees voetbal volgend seizoen vergeten. De ploeg van Paul Verhaegh verloor zondag met 2-0 van 1899 Hoffenheim door doelpunten van Sejad Salihovic en Jannik Vestergaard. Augsburg staat nu vier wedstrijden voor het einde van het seizoen op de achtste plaats. De achterstand op nummer zes Borussia Mönchengladbach bedraagt zeven punten.

Bayer Leverkusen won thuis met 2-1 van Jos Luhukay's Hertha BSC. Voor de Berlijnse club betekende dat de achtste competitiewedstrijd op rij zonder zege.

Stefan Kiessling en Julian Brandt zorgden voor een 2-0 voorsprong voor Leverkusen, Sandro Wagner verzorgde de aansluitingstreffer in de 38e minuut. De thuisclub staat nu weer vierde met 51 punten. Nummer vijf VfL Wolfsburg heeft er een minder, Gladbach twee minder.

[Moto2] Uitslag Grand Prix van Amerika

Maverick Viñales heeft de Grand Prix van Amerika gewonnen. De jonge Spanjaard, die pas zijn tweede race reed in de Moto2, nam laat in de wedstrijd de leiding over en maakte vanaf dat moment grote indruk door op het oog simpel weg te rijden van de rest. 

Nadat de wedstrijd vanwege lichte regenval enige tijd werd uitgesteld konden de rijders van start gaan. Polesitter Esteve Rabat moest zijn eerste plek direct inleveren bij Julián Simón, terwijl ook Dominique Aegerter er voorbij ging. Niet veel later pakte de Zwitser zelfs de leiding over van Simón. Ook de Belg Xavier Simeon mengde zich in de strijd en wist zich zelfs naar de tweede plek te rijden.

In de tweede ronde deed Johann Zarco, gestart op plek twee, een poging om de derde plaats terug te winnen van Simón. Door zijn onbesuisde actie ramde hij de Spanjaard echter hard van de baan en ging hij ook zelf onderuit. Na de eerste rondes reed een kopgroep van vier rijders zich los van de rest. Simeon lag op kop, gevolgd door Aegerter, Viñales en Mika Kallio.

Met zeven ronden te gaan leek Simeon nog goede kans te hebben op zijn eerste overwinning, maar dat vergooide hij door zich te verremmen en terug te vallen naar plek vijf. Daardoor lagen Aegerter en Viñales samen op kop, gevolgd door de teamgenoten Rabat, die net daarvoor de aansluiting vond, en Kallio. 

Bij het eerste kansje sloeg Viñales, vorig jaar nog wereldkampioen in de Moto3, zijn slag en pakte hij de leiding over van Aegerter. De Zwitser leek last te hebben van zijn banden, want niet veel later ging ook Rabat er voorbij. Ook Rabat, in Qatar nog de winnaar, kon echter niks uitrichten tegen de oppermachtige Viñales. 

Zonder veel gevechten ging het verder naar de finish, waar de pas negentienjarige Viñales als eerste overheen reed. Rabat werd tweede, met daarachter Aegerter. Simeon leek na zijn grote fout toch op weg naar de vierde plaats, maar de Belg schoof in de laatste ronde onderuit. Kallio werd daardoor vierde, voor Simone Corsi en Tom Lühti.

[Eredivisie] Uitslagen speelronde 32

Afgelopen weekend werd de twee-na-laatste speelronde gespeeld, die uiteindelijk nog niet de beslissing bracht in het kampioenschap. Ajax won wel van ADO Den Haag met 3-2, maar Feyenoord won gemakkelijk van PSV, waardoor het gat tussen Ajax en nummer twee Feyenoord theoretisch nog te overbruggen is. Onderin verloor Roda JC opnieuw met als gevolg dat degradatie nu heel dichtbij komt.

FC Groningen en NAC Breda trapten het weekend af. In de eerste helft vielen er maar een paar kansen die echter niet goed genoeg waren voor een doelpunt. Vlak voor rust leek Perica (NAC) de bal in het doel te schieten. Zijn inzet werd gekeerd door Hateboer maar de bal leek over de lijn. Een doelpunt werd niet toegekend. Tien minuten in de tweede helft kwam Groningen op voorsprong na een strafschop die benut werd door Van der Velden. Perica maakte een kwartier later gelijk. In de slotfase schoot Kostic zijn ploeg alsnog langs NAC.

In Deventer ging sc Heerenveen op bezoek bij Go Aheag Eagles. Go Ahead begon sterker aan het duel maar Kolder vergat te scoren. Na een hoekschop lukte het niet om de bal binnen te koppen. Tien minuten voor rust kwamen de bezoekers op voorsprong via Van Aken, hij scoorde wel na een corner. In het vervolg presteerden de Friezen amper maar ze kwamen niet in gevaar. Finnbogason vergrootte zelfs de voorsprong uit een counter.

Nummer vier Vitesse ging op bezoek bij SC Cambuur. De ploeg uit Leeuwarden staat twaalfde maar is nog niet definitief veilig. Beide ploegen speelden vol op de aanvol waardoor het een aantrekkelijk duel werd. Leerdam opende voor Vitesse na twintig minuten spelen uit een corner de score. Amper tien minuten later stond het al 2-1. Eerste zorgde Barto voor de gelijkmaker en even later maakte Leerdam een eigen doelpunt. Nog voor rust kwam Vitesse weer op gelijke hoogte door een treffer van Atsu. In het begin van de tweede helft zette Traoré Vitesse na een knappe actie op 2-3. Cambuur zette weer aan en via Ogbeche en Barto kwamen de Friezen weer op voorsprong en hebben ze nu genoeg punten om ook volgend seizoen in de Eredivisie uit te komen.

Hekkensluiter Roda JC heeft nog een paar wedstrijden om ervoor te zorgen dat ze niet rechtstreeks hoeven te degraderen. Zaterdagavond ging de ploeg op bezoek bij FC Twente, dat na het verlies van Vitesse vaster op de derde plaats staat. Na al drie goede kansen gemist te hebben kwam Twente al na tien minuten op voorsprong via Börven. Hij zorgde een kwartier later ook voor de 2-0 nadat Luijckx niet goed verdedigde. Twente bleef gaan voor meer doelpunten en die viel in het begin van de tweede helft. Na een schot van Tadic zorgde Ebecilio voor de uiteindelijke 3-0. 


Interim-coach Henk de Jong van Cambuur viert het langer verblijf in de Eredivisie met de fans (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)


AZ kreeg bezoek van N.E.C. Nijmegen, dat momenteel voorlaatste staat. De ploeg uit Alkmaar nam het initiatief in de wedstrijd, maar de eerste kansen waren voor N.E.C.. Castillion stuitte echter op Esteban en even later schoot hij naast. Daarna werd AZ gevaarlijk en kregen Berghuis, Gouweleeuw en Viergever kansen. Na rust kwam AZ dan toch op voorsprong. Nielsen maakte hands waardoor de bal op de stip werd gelegd. Gudelj faalde niet en zette zijn ploeg op 1-0. De Alkmaarders heersten in het restant van de wedstrijd, maar in de slotfase viel het doelpunt plotseling aan de andere kant. Conboy zorgde ervoor dat er een punt meeging naar Nijmegen.

Ook FC Utrecht was nog niet definitief zeker van het ontlopen van de nacompetitie. In de wedstrijd tegen Heracles Almelo nam Utrecht al snel het initiatief over van Heracles en na twintig minuten kwam de ploeg op voorsprong via Mulenga. Vlak voor rust verdubbelde Agudelo de stand. Aan beide doelpunten stond Toornstra aan de basis met een vrije trap. Na rust bracht Rosheuvel de spanning enigszins terug in de wedstrijd na een pass van Davidson. In de slotfase moest Schenkeveld na zijn tweede kaart van het veld en miste zijn ploeg nog een grote kans op de 2-2. Streutker kopte echter net over. 

Degradatiekandidaat RKC Waalwijk kreeg bezoek van PEC Zwolle, dat door een plek in de bekerfinale al zeker is van Europees voetbal. RKC begon goed en kon via Beaugeul op voorsprong komen, maar Boer tikte de bal net op tijd weg. Daarna kwam RKC goed weg toen scheidsrechter Vink een overtreding van Gouano op Drost onbestraft liet. Na rust kwam RKC op voorsprong na een schot van De Ridder. De ploeg bleef de betere van de twee, maar PEC kwam tien minuten later op gelijke hoogte door een doelpunt van Klich. Ook in het vervolg van de wedstrijd leverden de kansen voor beide ploegen niets op.

Om 16.30 uur begonnen de twee wedstrijden die belangrijk waren voor een eventueel kampioenschap van Ajax. In Eindhoven ging nummer twee Feyenoord op bezoek bij PSV. De thuisploeg moest winnen of er een gelijkspel uit halen, waarna Ajax nog geen kampioen zou worden. PSV was in het begin de betere ploeg en kreeg een kans via Depay. Daarna was het de beurt aan Feyenoord, dat via Pellè en Immers gevaarlijker werd. Na een halfuur werd het spel beloond en kopte Mathijsen de vrije trap van Vilhena achter Zoet. Op slag van rust had Pellè de voorsprong kunnen verdubbelen, maar de topscorer van de ploeg miste twee keer. In de tweede helft verbeterde het spel van PSV niet, waardoor Feyenoord op zoek ging naar een tweede treffer. Het was eerst aan de andere kant bijna raak, maar doelman Mulder reageerde alert op schoten van Depay en Hiljemark. De 0-2 viel een kwartier voor tijd, toen Janmaat een enorme pegel feilloos binnenschoot.

Ajax kreeg bezoek van ADO Den Haag, dat een goede reeks maakt onder de nieuwe coach Fraser. De koploper begon goed aan de wedstrijd en creëerde een aantal kansen via Bojan, Veltman en Schöne. Na iets meer dan een halfuur lukte het Poulsen wel om te scoren. Uit een vrije trap van Schöne kopte hij de bal binnen. Amper een minuut later kwam ADO al op gelijke hoogte, toen Denswil de bal achter zijn eigen doelman werkte. Na rust kwam Ajax los. Klaassen vond het doel op aangeven van Serero, en laatstgenoemde scoorde tien minuten later zelf. In de extra tijd verkleinde Kramer de achterstand weer tot één treffer, maar hier bleef het bij. Ajax kan nu pas over twee weken kampioen worden, volgende week is de bekerfinale.


Teleurstelling bij Roda na de nederlaag tegen Twente (PRO SHOTS/Joep Leenen)

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
FC Groningen NAC Breda 2 - 1
Go Ahead Eagles sc Heerenveen 0 - 2
SC Cambuur Vitesse 4 - 3
FC Twente Roda JC Kerkrade 3 - 0
AZ N.E.C. Nijmegen 1 - 1
FC Utrecht Heracles Almelo 2 - 1
RKC Waalwijk PEC Zwolle 1 - 1
PSV Feyenoord 0 - 2
Ajax ADO Den Haag 3 - 2


Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Ajax 32 20 9 3 69 66 - 25
2 Feyenoord 32 19 6 7 63 70 - 38
3 FC Twente 32 16 11 5 59 65 - 33
4 Vitesse 32 15 9 8 54 62 - 45
5 PSV 32 16 5 11 53 56 - 44
6 sc Heerenveen 32 14 9 9 51 65 - 50
7 AZ 32 13 7 12 46 52 - 47
8 FC Groningen 32 12 9 11 45 52 - 51
9 PEC Zwolle 32 9 12 11 39 44 - 45
10 SC Cambuur 32 10 9 13 39 38 - 43
11 FC Utrecht 32 10 8 14 38 43 - 60
12 ADO Den Haag 32 10 7 15 37 41 - 62
13 Go Ahead Eagles 32 10 7 15 37 43 - 66
14 Heracles Almelo 32 10 6 16 36 43 - 55
15 NAC Breda 32 8 10 14 34 42 - 51
16 RKC Waalwijk 32 7 10 15 31 43 - 60
17 N.E.C. Nijmegen 32 5 14 13 29 50 - 75
18 Roda JC Kerkrade 32 6 8 18 26 42 - 67


Topscorers

Speler Club Goals Wedstrijden
Alfred Finnbogason sc Heerenveen 27 29
Graziano Pellè Feyenoord 22 26
Aron Jóhannsson AZ 17 31
Luc Castaignos FC Twente 14 29
Michael Higdon N.E.C. Nijmegen 14 30
Dusan Tadic FC Twente 13 31
Jürgen Locadia PSV 12 29
Jens Toornstra FC Utrecht 12 32
Lucas Piazón Vitesse 11 28
Quincy Promes FC Twente 11 29
Lucas Piazón Vitesse 11 28


Programma

Thuis Uit Datum Tijd
ADO Den Haag AZ 27 apr 2014 14.30
Roda JC Kerkrade FC Groningen 27 apr 2014 14.30
sc Heerenveen FC Utrecht 27 apr 2014 14.30
Vitesse Go Ahead Eagles 27 apr 2014 14.30
PEC Zwolle PSV 27 apr 2014 14.30
N.E.C. Nijmegen FC Twente 27 apr 2014 14.30
NAC Breda RKC Waalwijk 27 apr 2014 14.30
Heracles Almelo Ajax 27 apr 2014 14.30
Feyenoord SC Cambuur 27 apr 2014 14.30

Ajaxsupporters getemd met politiepaarden

Op het Leidseplein in Amsterdam was het zondagavond even onrustig nadat was gebleken dat Ajax het kampioenschap nog niet officieel kan incasseren. De politie zette paarden in om enkele vechtpartijtjes in de kiem te smoren. Ook is met glas gegooid, laat een politiewoordvoerder weten. Hoeveel fans zijn aangehouden is nog onduidelijk.

Ajax versloeg ADO Den Haag in de Arena met 3-2, maar omdat Feyenoord PSV met 2-0 versloeg hebben de Amsterdammers het landskampioenschap officieel nog niet binnen. De vierde titel op rij kan Ajax echter nauwelijks meer ontgaan.

Enkele honderden Ajaxsupporters volgden de wedstrijd, die om 16.30 uur begon, op het Leidseplein. Tijdens de wedstrijd was het er sfeervol en gemoedelijk, zegt de woordvoerder, maar daarna ontstonden wat opstootjes. De inzet van paarden was voldoende, de aanwezige ME hoefde geen charges uit te voeren.

Verder woedde een brand in de kelder van café Heineken Hoek. Iedereen was op tijd buiten en er vielen geen gewonden, laat de brandweer weten.

Later op de avond maakt de politie bekend hoeveel aanhoudingen er zijn verricht.

VS onderzoeken berichten gifgasaanval Syrië

De Verenigde Staten onderzoeken berichten over een gifgasaanval in een dorp ten noorden van de Syrische hoofdstad Damascus. De berichten zijn tot dusver niet bevestigd, zei de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties Samantha Powers zondag.

De berichten uit het dorp Kfar Zeita in de provincie Hama blijven vaag. Video's die door activisten van de rebellen online zijn gezet tonen mannen, vrouwen en kinderen met bleke gezichten die naar adem snakken in een veldlazaret. De beelden suggereren dat ze slachtoffer zijn van een of ander gif. De Syrische staatstelevisie gaf extremisten van het Nusra Front de schuld van de aanval, die zou zijn gepleegd met chloorgas.

President Bashar Assad heeft volgens de Syrische staatstelevisie in Damascus gezegd dat het tij in de burgeroorlog aan het keren is ten gunste van het regime. In een toespraak voor studenten en docenten aan de Universiteit van Damascus sprak hij van 'een keerpunt in de crisis, zowel in militair opzicht in de oorlog tegen terreur als maatschappelijk in termen van nationale verzoening en toenemend besef over de ware doelen van de aanval op het land'.

De uitspraken van Assad volgen op een reeks successen voor de regeringsstrijdkrachten op het slagveld, vooral rond de hoofdstad. In verschillende buurten van Damascus hebben de troepen van Assad wapenstilstanden met oppositiestrijdkrachten gesloten en hebben uitgeputte opstandelingen hun wapens overgedragen, in ruil voor een verlichting van verstikkende blokkades.

Op veel plaatsen elders in het land wordt nog fel gevochten. In de noordelijke stad Aleppo kwamen volgens activisten in het weekeinde zeker 29 mensen om het leven. Het Observatorium voor de Mensenrechten meldt dat onder hen minstens zestien opstandelingen waren. Voorts zouden dertien burgers zijn omgekomen door 'vatbommen', vaten vol explosieven die vanuit helikopters werden gedropt op buurten die in handen van rebellen zijn.

De Lokale Coördinatiecomités meldden dat ook zondag luchtaanvallen werden uitgevoerd in Aleppo. Ook een dorp in de olierijke provincie Deir el-Zour bij de grens met Irak zou zijn bestookt.

Emotionele Gerrard: "Dit was geweldig"

Op de dag dat op Anfield de Hillsborough-tragedie werd herdacht zette Steven Gerrard met Liverpool een grote stap richting de eerste landstitel sinds 1990. In Engeland wordt dit weekend bij elke wedstrijd stilgestaan bij de Hillsborough-ramp, waarbij 96 mensen om het leven kwamen (dinsdag exact) 25 jaar geleden. Eén van hen was de tienjarige Jon-Paul Gilhooley, de neef van Liverpool-captain Gerrard.

Het clubicoon van Liverpool beleefde een intense middag op Anfield. Liverpool herdacht de overledenen bij de stadionramp en klopte Manchester City (3-2). The Reds stevenen daardoor af op de eerste landstitel sinds 1990. Na afloop waren er tranen bij Gerrard.

"Het was een geweldige atmosfeer. Ik weet zeker dat dat op de tv ook zo over is gekomen. Op het veld was het nog indrukwekkender", zei Gerrard (33) tegen Sky Sports. "Het is altijd emotioneel rond deze dagen. De mensen vroegen zich af of het ons zou beïnvloeden tegen Manchester City. Maar om eerlijk te zijn nemen we dit elke dag met ons mee."

"De slachtoffers en de families die betrokken waren bij de Hillsborough-ramp blijven voor altijd in onze herinneringen. De herdenking heeft ons eerder geïnspireerd dan dat het een last was", aldus Gerrard, die met Liverpool vijf punten voor staat op nummer twee Chelsea (nog een duel tegoed) en zeven op City (nog twee duels tegoed).

Manager Brendan Rodgers is vervuld met trots. "Ons doel is om nu op de eerste plaats te blijven. De druk neemt iedere wedstrijd toe, maar we gaan daar heel goed mee om. Dat blijkt wel. Het was een fantastische dag. De wereld heeft een team met veel vechtlust en kwaliteiten zien", aldus Rodgers.

Hull City voor eerste keer naar finale FA Cup

Hull City heeft zondag voor het eerst in de 110-jarige clubhistorie de finale van de FA Cup bereikt. De ploeg van coach Steve Bruce maakte zondag een einde aan het bekersprookje van Sheffield United, dat uitkomt op het derde niveau. Hull zegevierde op Wembley met 5-3. De Oost-Engelsen stuiten in de finale van 17 mei op Arsenal, dat zaterdag na strafschoppen Wigan Athletic versloeg.

Hull poetste tweemaal een achterstand weg en nam vervolgens via Tom Huddlestone en Stephen Quinn een 4-2 voorsprong. In blessuretijd kwam Sheffield door Jamie Murphy nog even terug, maar een minuut later sloeg David Meyler aan de andere kant alweer toe: 5-3.

Het was pas de tweede keer dat Hull in de halve finale van de FA Cup stond. De eerste keer was in 1930. Sheffield United won de FA Cup tussen 1899 en 1925 viermaal.

[PL] Chelsea boekt magere zege bij Swansea City

Chelsea blijft in het spoor van koploper Liverpool in de Premier League. De Londense club won zondag uit bij Swansea City met 1-0. Michel Vorm stond bij de thuisploeg in de basis, Jonathan de Guzman viel kort in en Marvin Emnes bleef op de reservebank.

Demba Ba scoorde in de 68e minuut en was opnieuw bepalend. Midweeks schoot hij Chelsea ten koste van Paris Saint-Germain al naar de halve finale van de Champions League. Swansea speelde 74 minuten met een man minder nadat Chico Flores zijn tweede gele kaart had gekregen.

Chelsea heeft nu 75 punten uit 34 wedstrijden. Liverpool staat op 77. Nummer drie Manchester City, dat eerder zondag verloor bij Liverpool, heeft zeventig punten, maar speelde pas 32 duels.

Swansea staat op 33 punten uit 34 duels en is daarmee de nummer vijftien. Het gat naar Fulham, dat als nummer achttien beneden de degradatiestreep staat, is slechts vier punten.

Wouters: "Opluchting is inderdaad groot"

FC Utrecht hoeft niet meer te vrezen voor play-offs om lijfsbehoud in de Eredivisie. Jan Wouters was daarom opgetogen na de thuiszege op Heracles Almelo (2-1). Utrecht staat na 32 wedstrijden op de elfde plaats. Het gat met nummer zestien RKC Waalwijk is zeven punten. Goals van Jacob Mulenga en Juan Agudelo waren tegen Heracles voldoende voor drie punten. Bij Utrecht-coach Wouters viel een last van de schouders na de zege.

"De opluchting is inderdaad vrij groot", zei Wouters tegen FOX Sports. "We hoeven niet meer naar beneden te kijken. Dat is lekker. Iedereen ging ervoor met alles wat hij had. We schopten zelfs elkaar uit de wedstrijd", aldus de voormalig international.

Wouter doelt op de blessures van Adam Sarota en Johan Martensson. Laatstgenoemde viel in de tweede helft uit na een botsing met teamgenoot Tommy Oar. "We hebben er nu ook wel wat blessures bij, maar we zijn veilig. Dat is het belangrijkste."

"Het was een moeilijk jaar. De verwachtingen waren hoog. We hebben ook erg veel pech gehad met blessures. Het was daardoor het hele seizoen puzzelen, daarom zijn we ook flink in de problemen gekomen. Des te groter is de opluchting. We gaan nu nog twee wedstrijden strijden om wat plekjes te stijgen", zei Wouters.

De oud-speler van FC Utrecht, Ajax, Bayern München en PSV weet nog niet waar zijn toekomst ligt na dit seizoen. "Mijn toekomst? Ik drink zo een wijntje, dan stap ik in de auto en morgen zijn we weer hier", besluit de coach van de Domstedelingen.

García-López wint in Casablanca, Cornet in Katowice

Guillermo García-López heeft zondag het ATP-toernooi in Casablanca gewonnen. De Spaanse tennisser versloeg zijn landgenoot Marcel Granollers met 5-7, 6-4 en 6-3. Voor de 30-jarige García-López is het zijn derde titel en zijn eerste sinds 2010.

Het WTA-toernooi van Katowice werd een prooi voor Alizé Cornet uit Frankrijk. De nummer vier van de plaatsingslijst, die op weg naar de eindstrijd topfavoriete Agnieszka Radwanska had uitgeschakeld, klopte Camila Giorgi uit Italië met 7-6 (3), 5-7 en 7-5. De wedstrijd duurde drie uur en elf minuten.

Voor Cornet is het de vierde zege uit haar loopbaan. De Française, die eerder dit seizoen al in de finale stond in Dubai, won al haar titels op gravel. Giorgi speelde haar eerste WTA-eindstrijd.

Ook Haase vlot onderuit in Monte Carlo

Na Igor Sijsling is ook Robin Haase al in de eerste ronde van het masterstoernooi in Monte Carlo uitgeschakeld. De Haagse tennisser boog met 1-6, 7-5 en 3-6 voor de Rus Dmitri Tursunov. Sijsling was eerder zondag nipt ten onder gegaan tegen Jérémy Chardy.

Haase verloor de eerste set in een mum van tijd met 6-1. In de tweede set had hij zelf echter de touwtjes in handen en nam een dubbele break voorsprong: 5-1. Hij liet Tursunov van dat moment echter weer terugkomen op gelijke hoogte alvorens met zijn derde break van de set op 6-5 te komen. Nu serveerde hij het bedrijf wel uit.

In de derde set leverde Haase vervolgens meteen zijn opslag in. Die tegenslag kwam hij niet meer te boven en op 3-5 achter serveerde hij om in de wedstrijd te blijven. Dat lukte niet want Tursunov brak de Hagenaar opnieuw.

Thiemo de Bakker plaatste zich voor het hoofdschema bij het challengertoernooi in Santiago. In de Chileense hoofdstad was hij in de laatste kwalificatieronde de Fransman Mathias Bourgue met tweemaal 6-3 de baas. De Bakker was als eerste geplaatst in het kwalificatietoernooi.

Terpstra derde op ranglijst World Tour

Na zijn zege in Parijs-Roubaix staat Niki Terpstra derde op de ranglijst van de World Tour. De wielrenner van Omega Pharma-Quick-Step klom van de dertiende positie en heeft nu tweehonderd punten. Alleen Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) en Fabian Cancellara (Trek) doen het met respectievelijk 308 en 260 punten beter. Sep Vanmarcke van Belkin heeft ook 200 punten.

In het ploegenklassement staat Omega Pharma-Quick-Step ongenaakbaar bovenaan. De klassiekerspecialisten van de Belgische formatie zorgden ervoor dat er 543 punten werden vergaard. Katjoesja staat met 161 punten minder tweede, AG2R heeft weer twee punten minder. Belkin is de nummer negen, Giant-Shimano staat tiende.

In het landenklassement klimt Nederland van de negende naar de zevende positie dankzij Terpstra. Spanje staat nog bovenaan voor België en Frankrijk. Australië, Groot-Brittannië en Colombia hebben ook nog meer punten dan Nederland.

Stand World Tour:

# Renner Punten
1 Alberto Contador (Spa) 308
2 Fabian Cancellara (Zwi) 260
3 Niki Terpstra (Ned) 200
4 Sep Vanmarcke (Bel) 200
5 Peter Sagan (Slw) 183
6 john Degenkolb (Dui) 174
7 Alexander Kristoff (Noo) 151
8 Nairo Quintana (Col) 137
9 Jean-Christophe Peraud (Fra) 132
10 Geraint Thomas (Gbr) 125

Tientallen doden bij busongeluk Mexico

Een verkeersongeluk in de Mexicaanse deelstaat Veracruz heeft volgens de autoriteiten zondag aan ten minste dertig mensen het leven gekost. Een autobus reed in op een vrachtwagen die met pech langs de kant van de weg stond en vloog in brand, zei Ramon Maza Limon van de dienst burgerbescherming.

Het ongeluk voltrok zich zondagochtend tussen de plaatsen Isla en Cosoleacaque, in het zuiden van de deelstaat. De bus was onderweg van Villahermosa in de deelstaat Tabasco naar Mexico-Stad.

Juweliersvrouw Deurne schoot 'in blinde paniek'

Juweliersvrouw Marina Sanders schoot op de overvallers omdat ze in 'blinde paniek' was. Dat zegt Jan-Hein Kuijpers, de advocaat van het juweliersechtpaar, zondag tegen de NOS. Volgens hem was het doodschieten van de twee overvallers in Deurne 'puur noodweer'.

"Het was een hel. Willy vocht voor zijn leven", zegt de raadsman. "Marina dacht dat haar man werd vermoord. Ze schoot in blinde paniek. Ze voelt zich nu een monster, zegt ze. Maar het kon niet anders." De echtelieden hebben dit verhaal afgelopen week ook afzonderlijk bij de politie verteld.

Ze willen rust en geen demonstraties, extreemrechtse spandoeken of klopjacht op de mogelijke derde overvaller, vertelt Kuijpers. Er is volgens hem op 28 maart geschoten uit noodweer, en niet omdat de overvallers Marokkaans waren.

De vrouw stond achter de toonbank toen de jongste overvaller, Abdel H., zich bij de toegangssluis van de winkel meldde. Hij wilde informatie over een horloge en steentjes, waarop ze haar man erbij riep. Hij was in de ruimte achter de winkel aan het werk, waar de monitoren van de bewakingscamera's staan. Willy Sanders kwam vervolgens naar de winkel, terwijl zijn vrouw in de werkruimte achterbleef.

Toen een tweede man aanbelde en werd binnengelaten trok deze een wapen met geluiddemper. Abdel H. spoot vervolgens met pepperspray, maar de juwelier ging toch af op de overvaller met het wapen af in een poging het af te pakken. Hij kwam op de grond terecht en werd geschopt, aldus de advocaat. "Maar hij heeft niets gevoeld, ook niet van de pepperspray. Hij vertelde me dat hij maar aan één ding dacht: ik moet overleven."

Zijn vrouw zag op de camerabeelden wat er gebeurde. "Ze hoort hoe een van de overvallers roept: schiet hem kapot, schiet hem kapot", zegt Kuijpers. "Ze pakt uit een ruimte onder de kassalade een Russisch pistool, dat iemand in het uitgaanswereldje aan Willy had aangeboden nadat het paar al eens was overvallen, en wil de winkel in."

Vanwege de paniek kon ze volgens de advocaat de deur naar de winkel niet open krijgen. "Ze schiet er dan dwars doorheen, terwijl haar man aan de andere kant vecht met de overvallers. Ze krijgt de deur op een kier open, wringt haar wapen in de spleet en schiet nog eens. Ze ziet haar man in het bloed op de grond liggen, ziet een overvaller en denkt dat ze in zijn richting heeft geschoten", zegt Kuijpers.

Als de deur helemaal opengaat komt ze oog in oog te staan met een van de overvallers. Ze hadden hun wapens op elkaar gericht, maar de juweliersvrouw schoot eerder. "Het was een kwestie van seconden. Ze dacht: Willy gaat eraan en daarna ik ook." De andere overvaller was daarvoor al geraakt.

Volgens Kuijpers heeft de vrouw drie tot vijf keer geschoten. Een van de kogels heeft haar man in zijn hand geraakt. "Dat hij door een kogel uit haar wapen is getroffen, geeft wel aan dat er sprake was van blinde paniek", redeneert Kuijpers.

Het echtpaar is volgens de advocaat zwaar aangeslagen door de gebeurtenissen. "Marina is aan de tranquillizers. Ze zit er helemaal doorheen. Ze voelt zich een monster. Ze vindt het verschrikkelijk dat twee jonge jongens dood zijn. Ze denkt de hele dag aan de ouders van die jongens."

Het Openbaar Ministerie liet kort na de fatale schietpartij al weten het echtpaar waarschijnlijk niet te vervolgen. "Laat justitie zijn werk doen, want iedereen zal zien en ook kunnen bevatten waarom justitie straks geen vervolging instelt", aldus Kuijpers.

De advocaat vindt dat Marina Sanders niet moet worden vervolgd, ook niet voor het ontbreken van een wapenvergunning. Hij begrijpt niet dat haar man officieel nog wordt verdacht van dubbele doodslag. "Dat is natuurlijk een beetje wonderlijk als je geen pistool in handen hebt gehad en hebt moeten vechten voor je leven. Ik verwacht van justitie dat ze binnen nu en hele korte tijd die verdenking tegen Willy sowieso al laten vallen."

[Moto3] Uitslag Grand Prix van Amerika

Jack Miller heeft na de Grand Prix van Qatar ook de Grand Prix van Amerika gewonnen. De Australiër, van pole vertrokken, was niet te verslaan en had van start tot finish de leiding in handen. Uiteraard behoudt de Australiër met zijn zege de leiding in het wereldkampioenschap in de Moto3.

Bij de start kon Miller zijn eerste positie al vasthouden. Samen met Efrén Vázquez sloeg de Australiër direct een gat naar de achtervolgende groep, geleid door Jakub Kornfeil, Álex Rins en Isaac Viñales. Al snel nam Álex Márquez de leiding in de groep en reed hij zelfs weg, waardoor het gat naar de twee koplopers snel kleiner leek te worden. Enkele rondes later kon de Spanjaard inderdaad aansluiten.

Nadat Márquez en Vázquez rondenlang achter Miller van plek wisselden, kon Romano Fenati dankzij een paar snelle rondes de aansluiting vinden bij de kopgroep. Voor de mannen daarachter was het gedaan, waardoor de vier koplopers met nog vijf rondes te rijden de strijd aan konden gaan voor de overwinning. 

Met twee ronden te gaan werd Miller voor het eerst in de race van de eerste plek verdrongen, maar hij kon Vázquez in de eerstvolgende bocht weer terugpakken. Márquez leek af te haken in de strijd en vierde te worden, maar ging in de voorlaatste bocht zelfs onderuit. Hoewel Miller nog wel aangevallen werd kon hij de leiding vasthouden en ook de tweede race van het seizoen winnen. Fenati werd tweede, voor Vázquez.

Namens Nederland kwam Scott Deroue als negentiende over de finish. Daarmee eindigde hij zes plaatsen hoger dan zijn startpositie. Bryan Schouten werd 26e.

Uitslag PSV - Feyenoord

Feyenoord heeft in de strijd om plaats twee in de Eredivisie goede zaken gedaan door voor het eerst in tien jaar de topper uit bij PSV met 0-2 te winnen. Door dit resultaat is Ajax nog geen landskampioen. PSV blijft door dit resultaat vijfde staan, één punt achter Vitesse dat zich eerder dit weekend in Cambuur verslikte.

PSV begon goed aan de topper tegen Feyenoord, maar alleen Brenet kon in het eerste kwartier gevaarlijk worden. Daarna draaiden de bezoekers de rollen om en kregen via onder meer Immers kansjes. Na bijna een half uur spelen was het raak toen Mathijsen een vrije trap van Vilhena achter PSV-doelman Zoet wist te koppen. Nog voor rust hadden de Rotterdammers de 0-2 op de borden moeten zetten, maar twee dotten van kansen waren niet aan Pellè besteed.

Janmaat maakt via een hard schot de 0-2 (Pro Shots/Kay Int Veen)

Ook na rust deelde de ploeg van Ronald Koeman de lakens uit en Immers had het duel in het slot moeten gooien, maar weigerde dit te doen. Aan de andere kant kregen Hiljemark en Depay kansen, maar zij troffen doelman Mulder op hun weg. Ook Zoet liet zich gelden, maar had een kwartier voor tijd geen antwoord op een hard schot van Janmaat: 0-2.

PSV

0 - 2

Feyenoord

     29' Mathijsen
 76' Janmaat
 
 Gele kaart: Locadia, Wijnaldum, Arias (PSV), Mathijsen, Immers (Feyenoord)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 34.300
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Arias
Bruma
Hendrix
Willems (Brenet/42)
Wijnaldum
Hiljemark
Maher (Narsingh/71)
Ruiz
Locadia
Depay
  Mulder
Janmaat
De Vrij
Mathijsen (Van Beek/67)
Martins Indi
Kongolo
Clasie
Immers
Vilhena
Schaken (Boëtius/73)
Pellè

Uitslag AFC Ajax - ADO Den Haag

Ajax heeft officieus de 33e landstitel in de Eredivisie binnengehaald. De ploeg van trainer Frank de Boer zegevierde vandaag in de eigen ArenA met 3-2 op ADO Den Haag, maar zag ook concurrent Feyenoord winnen. De Amsterdammers staan met twee duels te gaan zes punten voor en hebben bovendien een beter doelsaldo dan de ploeg uit Rotterdam.

Davy Klaassen scoort de bevrijdende 2-1 (Pro Shots/Stanley Gontha)

AFC Ajax

3 - 2

ADO Den Haag

 35' Poulsen
 69' Klaassen
 79' Serero
   36' Denswil (e.d.)
 90+1' Beugelsdijk
 
 Gele kaart: Poulsen, (AFC Ajax), Meijers, Beugelsdijk, (ADO Den Haag)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 52.671
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Cillessen
Ligeon
Veltman
Denswil
Boilesen (Riedewald/90)
Klaassen
Poulsen
Serero
Schöne
Krkic (De Sa/71)
Sigthórsson (Duarte/84)
  Coutinho
Malone
Wormgoor
Beugelsdijk
Meijers
Holla
Alberg
Bakker (Kanon/74)
Schet (Wildschut/62)
Kramer
Van Duinen

Advocaat: "Toch een compliment geven"

Dick Advocaat was niet gelukkig met het gelijkspel van AZ tegen N.E.C. Nijmegen, maar de Hagenaar bekeek het resultaat na afloop in breder perspectief. AZ is door het punt verzekerd van deelname aan de play-offs voor Europees voetbal. De Alkmaarders leken op weg naar een thuiszege op nummer zeventien N.E.C. Nemanja Gudelj bracht de ploeg van Advocaat tien minuten na rust aan de leiding vanuit een strafschop.

Kort voor tijd maakte Kevin Conboy de gelijkmaker voor N.E.C., dat met een punt vertrok uit Alkmaar (1-1). Roy Beerens schoot namelijk diep in blessuretijd nog tegen de onderkant van de lat. Advocaat was teleurgesteld over het resultaat, maar keek verder dan de uitslag.

"Laat ik eerst het elftal een compliment geven dat we ons geplaatst hebben voor de play-offs. Dat was de doelstelling aan het begin van het seizoen. We hebben bovendien de halve finale van de beker bereikt en zaten bij de laatste acht in Europa", aldus Advocaat tegen FOX Sports.

"Dan kan ik hier wel weer als zure meneer gaan staan, maar dan moet ik ze eigenlijk toch een compliment geven dat ze tot het gaatje zijn gegaan het hele seizoen", zei de Hagenaar, die na dit seizoen vertrekt bij AZ. Voor de nummer zeven van de Eredivisie wachten nog duels in de play-offs.

Advocaat was nog wel kritisch over het spel tegen laagvlieger N.E.C. "De eerste helft was erg moeizaam, maar in de tweede helft moet je ze natuurlijk helemaal wegspelen. We hadden kansen zat. Deze wedstrijd hadden we moeten winnen", besluit de ervaren Advocaat.

Sjöström troeft Nederlandse vrouwen weer af

Zwemster Sarah Sjöström heeft zondag bij de Swim Cup in Eindhoven ook de 100 meter vrije slag gewonnen. De Zweedse tikte na 52,73 seconden aan en dat was bijna een tel sneller dan Femke Heemskerk: 53,64. Ranomi Kromowidjojo werd achter Michelle Coleman (53,66) vierde in 53,69.

Inge Dekker schreef in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion de 50 meter vlinderslag op haar naam. Zij had 25,55 seconden nodig voor de afstand en bleef de Wit-Rus Aljaksandra Herasimenja 1,07 seconden voor.

Bastiaan Lijesen won de 100 meter rugslag in 54,78 seconden. De Zweed Mattias Carlsson werd in 55,47 tweede. Ferry Weertman werd tweede op de 400 meter vrije slag. Zijn tijd van 3.48,94 minuten was 69 honderdsten trager dan de 3.48,25 van Velimir Stjepanovic. Sebastiaan Verschuren werd in 3.49,80 derde.

[Serie A] Napoli en Fiorentina winnen in doelpuntenfestijnen

Napoli en Fiorentina hebben zondag allebei in een doelpuntrijk duel drie punten gepakt in de Serie A. De Napolitanen versloegen Lazio in eigen huis met 4-2, terwijl de Florentijnen Hellas Verona met 5-3 de baas waren.

Dries Mertens en Gonzalo Higuain onderscheidden zich bij Napoli. De oud-PSV'er opende de score na 41 minuten. Higuain kroonde zich vervolgens met een hattrick tot man van de wedstrijd. Alberto Aquilani viel in positieve zin op bij Fiorentina. De middenvelder schoot twee keer raak op bezoek bij Hellas.

Napoli stevent af op de derde plek, waar de voorronde van de Champions League mee bereikt wordt. Fiorentina is hard op weg naar plek vier, goed voor Europa League-voetbal.

Internazionale profiteerde van het puntenverlies van Parma eerder op de dag. De zwartblauwen wonnen uit bij Sampdoria met 4-0, onder meer dankzij twee goals van Mauro Icardi. Inter staat vijfde, een plek die recht geeft op Europa League-voetbal, met twee punten meer dan Parma.

De Serie A was zondag bijzonder doelpuntrijk. Chievo Verona versloeg Livorno met 4-2 en Torino was met 2-1 te sterk voor Genoa.

Betogers botsen in Oekraïense stad Charkov

Bij botsingen tussen pro-Russische en pro-Oekraïense betogers in Charkov zijn zondag tien mensen gewond geraakt. Dat meldt het persbureau Interfax Oekraïne op gezag van de autoriteiten in de Oost-Oekraïense stad.

Volgens Interfax ging een groep pro-Russische betogers achter pro-Oekraïense activisten aan en sloegen zij met knuppels en stokken op hen in. Espresso TV toonde beelden van een activist die met bebloed hoofd en bebloede handen op de trap van een ondergrondse passage wachtte op hulpverleners. Een meute mannen en vrouwen kwam op hem af en begon hem te schoppen.

Hockeyers Oranje Zwart pakken landstitel

De mannen van Oranje Zwart hebben zondagmiddag de landstitel binnengesleept. Na de 2-3 overwinning van zaterdag was de ploeg van Michel van den Heuvel thuis in Eindhoven met 3-2 te sterk voor Bloemendaal. Het is de tweede landstitel voor Oranje Zwart, dat ook in 2005 kampioen werd.

Gedurende de hele wedstrijd was Oranje Zwart oppermachtig. Na zeven minuten was Mink van der Weerden al dichtbij de openingstreffer, maar doelman Jaap Stockmann verrichtte een knappe redding op zijn inzet uit een strafcorner. Vlak daarna kwam Bloemendaal echter verrassend op voorsprong. Een voorzet vanaf links werd van richting veranderd en belandde voor de stick van Tom Boon, die genadeloos uithaalde: 0-1.

De Eindhovenaren raakten echter niet van slag. Een paar minuten nadat Gabriel Dabanch uit de draai al dichtbij de gelijkmaker was, schoot de Spanjaard alsnog de 1-1 binnen. Na een goede actie van Thomas Briels op de achterlijn kreeg Dabanch de bal met een wippertje voor zijn stick en was het een koud kunstje om raak te schieten. Tien minuten later scoorde OZ opnieuw. Het was wederom Briels die de defensie van Bloemendaal omspeelde, waarna de bal via Fareed Ahmed bij Jelle Galema belandde, die de 2-1 binnenschoot.

Na rust moest Bloemendaal twee keer scoren om een verlenging af te dwingen, maar het doelpunt viel juist aan de andere kant. Van der Weerden vergrootte de voorsprong in de 42ste minuut naar 3-1. Drie verdedigers van Bloemendaal slaagden er niet in hem af te stoppen, waarna zijn loepzuivere uithaal in het doel verdween.

Dat was de genadeklap voor Bloemendaal, dat daarna drie doelpunten moest maken. In het laatste kwartier, waarin Tim Jenniskens een bal op zijn hand kreeg en geblesseerd het veld moest verlaten, kregen de Mussen nog vijf strafcorners, maar omdat daar alleen de 3-2 uit viel, kon het feest in Eindhoven beginnen.

Apptip: Notifications op je desktop (Android)

De app Desktop Notification neemt de notifications van je telefoon en stuurt die door naar je desktop computer. Installeer die op je telefoon, en installeer een browser extension voor Chrome of Firefox op je desktop. In Chrome draait de extension ook nog als je alle browserschermen weg hebt geklikt. Als je bepaalde notifications niet hoeft te zien op je desktop, dan kan je ze uitzetten in de app nadat ze voor het eerst zijn gebruikt.

Voor de iPhone kon ik niet een app vinden die hetzelfde doet, maar wel myPhoneDesktop, die net even iets anders doet (volgende Apptip behandel ik die!).

[PL] Liverpool zet tegen City stap richting landstitel

De eerste landstitel sinds 1990 komt voor Liverpool steeds dichterbij. De ploeg van Brendan Rodgers versloeg Manchester City zondag op Anfield met 3-2. Liverpool nam door de zege zeven punten voorsprong op de Citizens en werd titelkandidaat nummer één.

City is ondanks de fikse achterstand verre van uitgeschakeld in de titelstrijd. De equipe van Manuel Pellegrini heeft namelijk twee duels minder gespeeld dan Liverpool. Chelsea, dat twee verliespunten meer heeft dan de Reds, maakt ook nog volop kans op de titel.

Liverpool begon tegen City furieus en zette de landskampioen van 2012 stevig onder druk. De Citizens capituleerden al na zes minuten. Na een fraaie pass van Luis Suarez rondde Raheem Sterling knap af. Twintig minuten later kopte Martin Skrtel de 2-0 tegen het net.

Na rust kwam City sterk terug en scoorde David Silva na 57 minuten de aansluitingstreffer. Glen Johnson was vijf minuten later met een ongelukkig eigen doelpunt verantwoordelijk voor de 2-2, waarna Philippe Coutinho twaalf minuten voor tijd vanuit de draai knap de winnende treffer scoorde.

De slotfase werd ontsierd door een rode kaart voor Jordan Henderson. De Engelsman van Liverpool werd in blessuretijd naar de kant gestuurd.

Protest tegen koopzondagen Athene in rellen ontaard

Honderden Griekse demonstranten zijn zondag op de vuist gegaan met de oproerpolitie in een belangrijke winkelstraat van Athene. De betogers protesteerden tegen de ruimere openingstijden op koopzondagen.

Winkelbedienden en anarchisten, in totaal ongeveer vijfhonderd man, deelden pamfletten uit en versperden winkelend publiek de toegang tot enkele zaken. Hun actie viel bij een flinke groep voorbijgangers niet in goede aarde. Uiteindelijk greep de oproerpolitie in. Met pepperspray werden zowel demonstranten als koopjesjagers op de vlucht gejaagd.

De ruimere koopzondagen stuiten op verzet van een monsterverbond van linkse actievoerders en de Grieks-orthodoxe kerk.

[JL] Den Bosch in spektakelstuk langs Achilles

FC Den Bosch heeft zondag zijn vijfde opeenvolgende zege geboekt in de Jupiler League. De Bosschenaren waren in een doelpuntenfestijn met 4-2 te sterk voor hekkensluiter Achilles '29. De ploeg staat met Excelsior en VVV-Venlo gedeeld derde, maar die teams hebben een beter doelsaldo.

Na treffers van Erik Quekel (2x) en Maarten Boddaert en een rode kaart voor Achilles-speler Steven Edwards leek er na 54 minuten geen vuiltje aan de lucht voor Den Bosch. Toen scoorde Frank Hol echter tweemaal voor de thuisspelende Groesbekers en kreeg de club tot zijn verrassing hoop op een punt. Hasan Kilic schoot die hoop vervolgens in blessuretijd met de 4-2 aan duigen.

Terpstra: "Mooiste zege uit mijn loopbaan"

Niki Terpstra's zege in Parijs-Roubaix was de mooiste uit zijn loopbaan. Dat zei de Assendelfter na afloop van de Hel van het Noorden in een eerste reactie. Tot nu toe was Dwars door Vlaanderen, die Terpstra in 2012 en eerder deze maand won, de grootste prijs op zijn palmares. Ook werd hij twee keer Nederlands kampioen.

Dat hij ging winnen besefte Terpstra pas toen hij de achtervolgende groep op ruime achterstand het Vélodrome in Roubaix op zag draaien. "Ik viel aan, maar wist niet hoeveel seconden ik had", gaf hij aan. "Zelfs op de baan niet. Ik pushte mezelf gewoon tot het uiterste."

Vorige week was Terpstra in de Ronde van Vlaanderen nog een van de kopmannen van Omega Pharma-Quick-Step, maar deze week had de Belgische formatie alle kaarten op Tom Boonen gezet. De Belg en Zdenek Stybar waren Terpstra's ploeggenoten in de kopgroep. "Zdenek was erg sterk", wees Terpstra op de Tsjech die regelmatig voorin had gezeten. "Tom en ik kwamen terug en in de laatste kasseienstrook ging ik aan."

Schoonmaakbaas blijkt aandachttrekker

Wesley de Laat, de eigenaar van het Brabantse schoonmaakbedrijf Budget Cleaning dat in een personeelsadvertentie op zoek zei te zijn naar werknemers van 'Hollandse bodem' wilde daarmee naar eigen zeggen discriminatie aan de kaak stellen. "Iedereen is er ingestonken. Schitterend, echt schitterend", zegt hij tegen The Post Online.

De Laat kreeg veel kritiek op zijn 'discriminerende' actie, die volgens hem een marketingstunt was. Hij had beweerd dat uit onderzoek onder klanten was gebleken dat ze behoefte hebben aan 'Nederlandse' werknemers. "Ik heb nooit aan marketingonderzoek gedaan onder mijn klanten in Brabant, wat interesseert mij dat nou", zegt hij nu.

Ook de doodsbedreigingen die hij zei te hebben gekregen blijken grotendeels verzonnen. "Ik heb zeggen en schrijven vier haatmailtjes gekregen en die heb ik zelf aangescherpt en daar een kogel aan toegevoegd. Om maar te zorgen dat discriminatie op de werkvloer en elders publiciteit krijgt." De schoonmaakbaas zegt een 'schurfthekel' aan discriminatie te hebben, mede omdat hij naar eigen zeggen door een hartkwaal geen baan kon krijgen.

Het bericht dat De Laat vanwege bedreigingen was ondergedoken blijkt ook een hoax. Zijn huis in Drunen was al op 27 maart ontruimd vanwege een conflict met zijn huisbaas, zegt hij. "Mijn hele hut is leeg, gaat er dan geen lampje branden? Hoezo: in paniek vertrokken? Inclusief het laminaat zeker?"

Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) vermoedde al dat het verhaal van De Laat niet erg waarheidsgetrouw was. "Ik denk ook dat het een roep om aandacht van hem is", zei de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vrijdag. "Er werd gesproken over een onderzoek onder tienduizend klanten", zei Asscher. "Ik zou dat wel eens willen zien."

OVSE-waarnemers waarschuwen voor escalatie Oekraïne

Waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa in het oosten van Oekraïne waarschuwen dat de spanningen daar gevaarlijk oplopen. Dat heeft de Zwitserse minister van buitenlandse zaken Didier Burkhalter, de huidige voorzitter van de OVSE, zondag gezegd.

Burkhalter sprak zijn zorg uit over een reeks gerapporteerde gewelddadige incidenten in onder meer Slovjansk. Hij riep alle partijen op niet aan te sturen op een confrontatie en verantwoordelijkheidsgevoel aan de dag te leggen. Zo moet verder geweld in Oost-Oekraïne worden afgewend, zei Burkhalter.

De OVSE-voorzitter reist later op de dag naar Kiev. Daar overlegt hij met de interim-regering en de waarnemersmissie ter plaatse.

Ook buitenlandcoördinator Catherine Ashton van de Europese Unie maakte zondag haar ongerustheid kenbaar. Ze is 'erg bezorgd over de stroom acties van gewapende lieden en separatistische groepen in diverse steden in Oost-Oekraïne'. Ze sprak haar steun uit voor de OVSE-waarnemers, die 'de gebeurtenissen nauwgezet moeten blijven rapporteren'.

Ashton herhaalde dat de EU van de Russische regering eist dat zij de grenzen van Oekraïne respecteert. Moskou moet daartoe de aan de grens samengetrokken troepen weer terugtrekken, vindt Ashton.

Terpstra zegeviert in Parijs-Roubaix

Wielrenner Niki Terpstra heeft Parijs-Roubaix op zijn naam geschreven. De 29-jarige Nederlander van Omega Pharma - Quick-Step was in de slotfase alle favorieten te slim af en kwam solo over de streep van de wielerbaan in Roubaix. 

Met nog ongeveer zestig kilometer te gaan werd de koers opengebroken door een aanval van Tom Boonen. De Quick-Step-renner wist in zijn eentje naar de groep voor het peloton te springen, maar kreeg daar weinig bijval.

Nadat de samenstelling van de voorste groepen meerdere malen wijzigde ontstond er een groep met onder andere Niki Terpstra, Sebastian Langeveld en favorieten als Fabian Cancellara, Peter Sagan en Boonen.

De renners op weg in het Bos van Wallers-Arenberg (PRO SHOTS/George Deswijzen)
De renners op weg in het Bos van Wallers-Arenberg (PRO SHOTS/George Deswijzen)

Een kilometer of zes voor de finish vond Terpstra het welletjes geweest. De Beverwijker ging er vandoor en had al snel een flink gat te pakken. Met tuim twintig seconden voorsprong dook Terpstra de beroemde wielerbaan van Roubaix op, waar hij anderhalve ronde kon genieten van zijn aanstaande zege.

John Degenkolb werd namens Giant-Shimano tweede, terwijl Cancellara de derde plek pakte. Sebastian Langeveld was de andere Nederlander bij de beste tien, hij werd achtste.

Het is de eerste keer in dertien jaar dat een Nederlander wint in de Hel van het Noorden. Servais Knaven was in 2001 de laatste. In totaal is het de zesde overwinning voor Nederland. Voor Terpstra zelf is het uiteraard de grootste zege uit zijn carrière.

De eerste plek is een mooi vervolg van de laatste jaren: In 2012 werd hij vijfde en vorig jaar stond hij met plek drie al op het podium. Eerder dit jaar won Terpstra al het eindklassement in de Ronde van Qatar en pakte hij Dwars door Vlaanderen.

Uitslagen Eredivisie 13/04/2014

Om 14.30 uur begonnen er drie wedstrijden in de Eredivisie. AZ speelde gelijk tegen degradatiekandidaat N.E.C. Nijmegen (1-1), FC Utrecht versloeg Heracles Almelo met 2-1 en RKC Waalwijk en PEC Zwolle wisten één keer te scoren: 1-1. Bekijk hieronder de karakteristieken.


Gudelj scoort de 1-0 uit een strafschop (PRO SHOTS/Ed van de Pol)

AZ

1 - 1

N.E.C. Nijmegen

 55' Gudelj (pen)    87' Conboy 
 
 Gele kaart: Nielsen, Pálsson (N.E.C. Nijmegen)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 15.344
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Esteban
M. Johansson
Gouweleeuw
Wuytens
Viergever
Gudelj
Ortiz
Elm (Henriksen/68)
Berghuis (Gudmundsson/81)
A. Jóhannsson (Avdic/68)
Beerens
  Gentenaar
Vermijl
Conboy
Nielsen (Jahanbaksh/71)
Leiwakabessy
Rieks
Pálsson
Gravenberch (H. Mulder/58)
Jantscher
Castillion
Higdon


Cziommer en Toornstra strijden om de bal (PRO SHOTS/Menno Ringnalda)

FC Utrecht

2 - 1

Heracles Almelo

 19' Mulenga
 40' Agudelo
   64' Rosheuvel 
 
 Gele kaart: Ruiter, Diemers (FC Utrecht), Linssen, Bruns (Heracles Almelo)
 Rode kaart: Schenkeveld (84/2xg) (Heracles Almelo)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: nnb
Arbiter: v. Sichem
 
Opstelling:   Opstelling:
Ruiter
v.d. Maarel
Delpierre
Heerings
Bulthuis
Sarota (Diemers/46)
Martensson (v. Velzen/50)
Toornstra
Oar
v.d. Gun (Agudelo/36)
Mulenga
  Pasveer
Te Wierik
Schenkeveld
Streutker
Davidson
Cziommer (Belterman/82)
Rienstra
Bel Hassani (Bruns/55)
Rosheuvel
Uth (Amoah/46)
Linssen



Beaugeul waagt een schot op doel (PRO SHOTS/Toin Damen)

RKC Waalwijk

1 - 1

PEC Zwolle

 57' De Ridder    66' Klich 
 
 Gele kaart: Amieux (RKC Waalwijk), v. Polen (PEC Zwolle)
 
Stadion: Mandemakers Stadion, Waalwijk
Toeschouwers: nnb
Arbiter: Vink
 
Opstelling:   Opstelling:
v. Dijk
Apau
v. Hoevelen
Gouano
Amieux
Sno
Anderson (Braber/80)
Duits (Jungschläger/75)
Castelen
Beaugeul (De Ridder/46)
Joachim
  Boer
v. Polen
Lachman
Broerse
v. Hintum
Saymak (Fernandez/68)
Mokotjo
Drost
Klich (Gravenbeek/69)
Thomas (Narsingh/46)
Benson

Khedira hervat groepstraining bij Real Madrid

Sami Khedira mag hopen op een plek in de Duitse WK-selectie. De middenvelder van Real Madrid hervatte zondag de groepstraining bij zijn club, meldt de Koninklijke zondag.

Khedira blesseerde half november in een oefenduel tegen Italië zijn knie, waardoor het de vraag was of hij dit seizoen nog in actie zou kunnen komen. De 27-jarige Duitser heeft nog twee maanden om fit te worden voor het WK in Brazilië.

Real Madrid speelt woensdag de Spaanse bekerfinale tegen FC Barcelona. Die wedstrijd komt nog te vroeg voor Khedira.

Horner aan beterende hand

De Amerikaanse wielrenner Chris Horner heeft de intensive care van een ziekenhuis in het Italiaanse Lecco verlaten. Dat heeft zijn ploeg Lampre zondag bekendgemaakt. De winnaar van de Vuelta à España van 2013 was vrijdag tijdens een training aangereden door een auto. Daarbij liep hij onder meer een klaplong en vier gebroken ribben op.

Horner moet nog wel diverse behandelingen ondergaan en blijft zeker nog tot woensdag in het hospitaal. Zijn Australische collega Travis Meyer overkwam een vergelijkbaar ongeval in Andorra. De renner liep daarbij een schedelbreuk, een kaakfractuur en een gebroken arm op. Hij ligt in het ziekenhuis van Barcelona, zo meldde zijn ploeg Drapac.

Sijsling in Monte Carlo onderuit tegen Chardy

Tennisser Igor Sijsling is op het masterstoernooi van Monte Carlo in de eerste ronde uitgeschakeld. De Fransman Jérémy Chardy was zondag met 1-6, 6-2 en 7-6 (5) te sterk voor de Nederlander.

Nadat beide tennissers een set hadden gedomineerd kon Chardy in de derde set op 5-4 voor de wedstrijd serveren. Sijsling, de nummer 55 van de wereld, brak de Fransman (49) echter en sleepte er een tiebreak uit. Daarin was de Amsterdammer niet opgewassen tegen Chardy.

De Fransman krijgt het in de tweede ronde behoorlijk lastig. David Ferrer, de nummer zes van de wereldranglijst, is dan zijn tegenstander.

Paumen: "Het werd nog even heel spannend"

Maartje Paumen was zondagmiddag een troste aanvoerder. Vorig jaar werd de playoff-finale nog verloren van Amsterdam, maar dit jaar waren de Brabanders te sterk voor SCHC. De captain veroverde met haar ploeg de vijftiende landstitel voor Den Bosch.

"Toch wel gek dat we de titel winnen nadat we met 2-1 verloren", begon de blije aanvoerder. "Bij de 1-1 dacht ik dat het klaar was. Stichtse moest nog zeker twee keer scoren om nog kans te maken. We moesten het alleen slim uitspelen, onze ballen vasthouden. Maar Stichtse zette vol druk en probeerden nog doelpunten te maken. Het werd nog even heel spannend."

"De beker is weer terug, daar ben ik enorm blij mee. En vooral dat we dit jaar met het team zo’n grote stappen hebben gemaakt. We zijn als groep naar elkaar toegegroeid. De strijd is weer terug, we duiken weer voor elke bal en werken voor elkaar. Dat ontbrak het afgelopen jaar. We hebben de twee finalewedstrijden uiteindelijk gewonnen op onze werklust en natuurlijk onze ervaring met finales spelen."

Paumen schreef dit weekend ook nog een record op haar naam: ze is de meest scorende speelster in de play-offs van Hoofdklasse. Ze verbrak zaterdag het record van Mijntje Donners, dat op 28 doelpunten staat. "Ha, ik kreeg dat zaterdag te horen ja. Maar om eerlijk te zijn, was daar dit weekend totaal niet mee bezig. Natuurlijk is het mooi dat er weer iets op mijn lijstje bijkomt, maar de feestvreugde overheerst nu voornamelijk."

[PD] Sevilla duwt rivaal Real Betis dieper in de zorgen

Sevilla heeft de stadsderby tegen Real Betis zondag met 2-0 gewonnen. De Fransman Kévin Gameiro nam beide goals voor zijn rekening, waarvan de eerste van de strafschopstip.

Betis stevent af op degradatie uit de Primera Division. De ploeg staat met 22 punten laatste, op tien punten van de veilige zeventiende plek. Voor Sevilla ziet de wereld er een stuk vrolijker uit. De halvefinalist in de Europa League staat vijfde en kan zich nog plaatsen voor de Champions League.

In Italië verspeelde Parma dure punten in de strijd om Europa League-voetbal. De tweevoudig UEFA Cup-winnaar speelde met 1-1 gelijk op bezoek bij Bologna, waardoor Internazionale later zondag bij Sampdoria afstand kan nemen in de strijd om plek vijf. Bologna staat drie punten boven de degradatiestreep.

Afghaanse ex-ministers aan kop presidentsverkiezing

De strijd om het presidentschap van Afghanistan gaat nog tussen oud-ministers Abdullah Abdullah en Ashraf Ghani. De telling van een deel van de stemmen van de eerste ronde van de presidentsverkiezingen maakt dat aannemelijk. De twee voormalige ministers hebben voorlopig een flinke voorsprong op hun rivalen en maken dus grote kans op een plaats in de tweede, beslissende stemronde.

Ex-minister van buitenlandse zaken Abdullah, bij de verkiezingen van 2009 al de belangrijkste rivaal van scheidend president Hamid Karzai, ligt op kop. Hij kreeg 41,9 procent van de tot dusver getelde stemmen. Gewezen schatkistbewaarder Ghani, die ook bij de Wereldbank werkte, volgt met 37,6 procent. Hun naaste rivaal Zalmai Rassoul, die ook al eens als minister van buitenlandse zaken diende, heeft een grote achterstand. De drie kandidaten staan voor een min of meer eender buitenlandbeleid.

Rassoul mag volgens de Onafhankelijke Kiescommissie echter nog wel degelijk hopen. Er zijn pas een half miljoen van de zeven miljoen uitgebrachte stemmen geteld.

Voorzitter Ahmad Yousuf Nouristani sluit zelfs niet uit dat de verkiezingen toch al in de eerste ronde worden beslist. Dan dient een van de kandidaten wel een absolute meerderheid van de stemmen te halen. Nouristani verwacht de volledige uitslag op 24 april bekend te kunnen maken. In mei volgt zo nodig een tweede stemronde.

De eerste verkiezingsronde, op zaterdag 5 april, verliep boven verwachting goed. Ondanks dreigementen van de Taliban brachten zeven miljoen Afghanen een stem uit. Er zijn bijna negentienhonderd klachten over stembusfraude ingediend, maar dat aantal is lager dan bij de vorige editie. Van bijna negenhonderd aangegeven fraudegevallen houdt de kiesraad het voor mogelijk dat die gevolgen hebben gehad voor de uitslag.

Timmermans wil meer samenwerken met Japan

Nederland en Japan willen nauwer samenwerken op politiek en economisch gebied. De landen gaan bekijken hoe ze de banden kunnen aanhalen. Dat spraken minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) en zijn Japanse ambtsgenoot Fumio Kishida af in Japan, waar de bewindsman is voor een driedaags bezoek.

Volgens Timmermans zijn er genoeg mogelijkheden om meer samen te doen, bijvoorbeeld op het gebied van mensenrechten, energie en land- en tuinbouw. "Het meest actuele voorbeeld is de kassenbouw. Speciaal voor de regio Fukushima worden momenteel door Nederlanders glastuinbouwprojecten ontwikkeld."

Nederland is voor Japan aantrekkelijk voor investeringen, gaat Timmermans verder. "De Japanners zien ons als de poort naar Europa. Nauwere samenwerking kan leiden tot meer investeringen en dus tot meer werk voor BV Nederland."

Timmermans sprak met Kishida ook over de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof, dat eind vorige maand bepaalde dat Japan moet stoppen met de walvisvaart in het Zuidpoolgebied. Japan laat zien een betrouwbare partner te zijn door zich neer te leggen bij de uitspraak, aldus de minister daarover.

Eerder legde Timmermans in de Japanse stad Hiroshima bloemen bij een monument voor de slachtoffers van de atoombom die in 1945 door de Amerikanen op de stad werd geworpen. Ook bezocht hij het Peace Memorial Museum en sprak hij met een overlevende van de ramp.

Ook vergaderde de bewindsman met het Non-Proliferation and Disarmament Initiative, een groep van twaalf landen die nucleaire ontwapening wil bevorderen.

Win een Oculus horrorpakket!

Oculus

Jaren na de dood van hun ouders ontdekken Tim (Brendon Thwaites) en Kaylie Russell (Karen Gillan) de oorzaak van deze familietragedie. Een vervloekte spiegel die de afgelopen 300 jaar een spoor van bloed en verderf heeft gezaaid. Kaylie heeft tijdens Tims jarenlange verblijf in een psychiatrisch ziekenhuis onderzoek gedaan naar de aanleiding van het ongeluk.

Om de strijd aan te gaan met het kwaad, zullen ze de angstaanjagende waarheid over hun verleden onder ogen moeten komen. De enige manier waarop dit kan, is door de confrontatie aan te gaan met de demoon die in de spiegel huist. Terwijl ze achterna gezeten worden door helse geesten en onverklaarbare verschijnselen komen Kylie en Tim erachter dat hun familiegeschiedenis bestaat uit geweld, leugens…..en moord!
 

De spannende horror Oculus draait vanaf 17 april in de bioscoop.

En de vijf prijswinnaars zijn geworden:

Kptelmo
Cosmo.
Archibaltus
ShevaJB
Tim_G

Van harte gefeliciteerd!

Hockeydames Den Bosch ondanks nederlaag kampioen

De vrouwen van Den Bosch hebben zondagmiddag de vijftiende landstitel binnengesleept. Na de 4-2 overwinning van zaterdag op Het Stichtse verloren de Brabanders zondag met 2-1 in Bilthoven. De uitslag was voldoende om de titel te veroveren. Eerder dit jaar veroverde Den Bosch al de titel in de zaal.

Het tweede finaleduel kende een fantastische start. Binnen tien minuten vielen drie grote kansen te noteren. Zo miste SCHC’er Claire Verhage de voorzet van Roos Drost op een haar, zag Den Bosch-aanvaller Sabine Mol haar inzet knap gekeerd worden door keeper Inge Vermeulen en verzaakte Vera Vorstenbosch een verdedigingsfout van Caia van Maasakker af te straffen.

Het leek veel goeds te beloven voor de rest van de eerste helft, maar dat viel uiteindelijk vies tegen. Het spel werd met name op het middenveld afgewerkt en pas in de laatste vijf minuten kregen beide teams weer wat mogelijkheden. Den Bosch zag haar eerste corner knap tegen gehouden worden door lijnstopper Van Maasakker. Ook aan de andere kant stond de verdediging haar mannetje. Keeper Lizzy Koeton voorkwam dat de gastvrouwen hun eerste korte hoekslag benutten, waardoor de finalisten met een 0-0 stand gingen rusten.

In het tweede bedrijf werd de score dan eindelijk geopend. Bij een vrije slag op de 23-meterlijn sloeg Maike Stöckel de bal op Claire Verhage, die ‘m prachtig achter Koeton tipte: 1-0. Ruim een kwartier later hing Maartje Paumen de bordjes in evenwicht. Via de tweede Bossche corner scoorde de cornerspecialiste. Stichtse kreeg direct een dot van een kans om weer de leiding te nemen, maar alle paalbezetters miste de voorzet van Carlien Dirkse van den Heuvel. Vier minuten voor tijd was het dan wel raak voor de gastvrouwen, wederom was het Verhage die scoorde: 2-1. De Bilthovenaren konden geen andere kans meer verzilveren, waardoor Den Bosch de titel binnensleepte. 

Drugsafval gevonden in Riel en Tilburg

In Tilburg en Riel zijn dit weekeinde ruim vijftig jerrycans met drugsafval gevonden. Het afval is waarschijnlijk afkomstig van de productie van xtc. De politie onderzoekt of er een verband is tussen de twee dumpingen.

De vondst in Riel werd zaterdag rond 20.00 uur gedaan. Een voorbijganger zag daar tientallen jerrycans liggen in een sloot langs de Goorweg in de Brabantse plaats. Zondag rond 09.00 uur werden in de buurt van het stadion van Willem II in Tilburg nog eens 25 jerrycans gevonden. De inhoud daarvan lekte gedeeltelijk in een sloot.

In Noord-Brabant en Limburg wordt de laatste maanden tijd geregeld drugsafval gevonden. Vorig jaar verdubbelde het totale aantal dumpingen in Nederland al naar 150 van 69 in 2012.

Rasmussen: Rusland voert propagandaoorlog

Volgens NAVO-chef Anders Rasmussen is Rusland momenteel bezig met een propaganda-oorlog. Dat schrijft de secretaris-generaal zondag in de Deense krant Politiken.

Moskou beschuldigde de NAVO er onlangs van haar beloften te verbreken, zich met Oekraïnes binnenlandse politiek te bemoeien en het conflict te verergeren. "Tienduizenden troepen staan aan de grens met Oekraïne, en tegelijkertijd voert Rusland een propagandaoorlog die we sinds het einde van de Koude Oorlog niet meer hebben gezien", aldus Rasmussen. Zo wil Moskou ,,de werkelijkheid verdraaien, de aandacht afleiden van Ruslands illegale acties en de Oekraïense autoriteiten ondermijnen."

De NAVO-chef vindt het "tijd om wakker te worden en te zien wat de beschuldigingen van Rusland echt zijn: een rookgordijn om de eigen gebroken beloftes, inmenging in Oekraïne en poging tot escalatie te verbergen".

Drie aanhoudingen na mishandeling

Drie mannen uit Lelystad zijn zondagochtend vroeg opgepakt omdat ze mogelijk een 21-jarige man in Leeuwarden in elkaar hebben geslagen.

Het slachtoffer, uit Leeuwarden, zou in zijn gezicht geslagen en geschopt zijn door het trio. Hij liep hierdoor een gebroken tand, een zwelling op zijn hoofd en een gescheurde wenkbrauw op.

Volgens de politie is de man mogelijk mishandeld nadat hij iets zei over het vervelende gedrag tegen zijn vriendin door een van de verdachten (21, 21 en 24).

Ancelotti 'verrast' door Barcelona

Real Madrid-trainer Carlo Ancelotti kan niet begrijpen dat FC Barcelona de laatste tijd zo teleurstellend presteert. Barcelona liep doordeweeks aan tegen uitschakeling in de kwartfinales van de Champions League tegen Atlético Madrid. Alsof het nog niet erg genoeg was, blameerden de Catalanen zich dit weekend nogmaals door van het nietige Granada te verliezen (0-1).

"Ik ben verrast", geeft Ancelotti toe aan AFP. "Maar dat is normaal, want Barcelona heeft nou eenmaal veel meer kwaliteit in de selectie rondlopen dan Granada. De competitie is op dit moment erg onvoorspelbaar. Alle tegenstanders zijn moeilijk in te schatten."

"Ik denk dat men bij Barcelona nog steeds gelooft in het landskampioenschap", zegt de Italiaanse oefenmeester. "Het is niet de eerste keer dat ze een verrassende nederlaag lijden dit seizoen. Ze zullen er niet van in de war raken. Volgende week woensdag, in de bekerfinale, verwacht ik dat Barça weer op volle kracht is."

Real Madrid kon Barça voorbij gaan op de ranglijst door met 4-0 te winnen van Almería. Mocht Atlético Madrid dit weekend winnen van Getafe, dan nemen de Madrilenen een voorsprong van vier punten op Barcelona. Er staan na dit weekend nog vijf speelrondes op het programma in de Spaanse competitie.

Jansen: "Viel niets te halen voor Roda"

FC Twente-trainer Michel Jansen maakte zich gisteravond geen moment druk over het resultaat tegen Roda JC. De oefenmeester zag Twente met 3-0 winnen van Roda. Een geflatteerde uitslag, want de Tukkers waren de hele wedstrijd de bovenliggende partij. Door de driepunter blijft Twente volop in de race voor het bemachtigen van een direct Europees ticket.

"Dit was voor ons een prima avond", zegt Jansen op de clubsite van Twente. "Na een minuut of acht hadden we al drie honderd procent kansen. Vanaf de eerste minuut hebben we Roda JC geen moment het gevoel gegeven dat hier wat te halen viel. In de eerste helft was het soms één grote rondo en we kunnen onszelf alleen verwijten dat het bij rust slechts 2-0 was."

Twente kon door de overwinning de zure smaak van de afgelopen weken wegspoelen. De club speelde twee keer op rij gelijk in een thuiswedstrijd. "Aan de zijde van Roda begrijp ik dat ze teleurgesteld zijn over hun spel, maar dat was ook onze verdienste. We schakelden snel om, zetten goed druk en hadden de bal snel weer in bezit."

De zege was grotendeels te danken aan twee doelpunten van winteraankoop Torgeir Børven. De Noor nam tegen Roda de plek in van Luc Castaignos en bewees zijn waarde. "Ik had vaker kunnen scoren, maar dat neemt niet weg dat ik blij ben met mijn twee doelpunten. Het is heerlijk om voor de eigen fans te scoren."

Børven moet de komende tijd laten zien dat hij goed genoeg is om Castaignos uit de basisploeg te verdrijven. "Het was voor mij belangrijk om mijn kans te pakken en aan de trainer te laten zien dat ik het niveau aankan. Ik voel dat het elke week beter gaat. Het was geweldig om bij mijn basisdebuut in De Grolsch Veste te scoren."

Pellegrini: "Liever Agüero dan Suárez"

Manchester City-trainer Manuel Pellegrini is blij dat hij over Sergio Agüero kan beschikken in de topper tegen Liverpool. Bij Liverpool staat met Luis Suárez de huidige competitietopscorer in het veld. Agüero heeft bij City al bewezen over een neusje voor de goal te beschikken, maar door blessures vond hij dit seizoen 'slechts' vijftien keer het net. Pellegrini vindt dat de Argentijn nog steeds niet onderdoet voor zijn collega uit Uruguay.

De oefenmeester kreeg op een persconferentie de vraag gesteld of Agüero tot de beste drie spelers van de wereld hoort. "Ik blijf daarvan overtuigd", antwoordde hij. "Als je hem vergelijkt met Suárez, is dat dit seizoen moeilijk. Suárez heeft het hele seizoen gespeeld, heel veel gescoord en Sergio had door blessures een moeilijk seizoen."

"Ik vind Suárez een geweldige aanvaller; hij scoort niet alleen doelpunten, maar is ook heel belangrijk voor de mentaliteit van zijn ploeg. Als je mij zegt dat ik Suárez zou kunnen ruilen voor Sergio, dan is er echter geen twijfel: dan kies ik voor Sergio."

City kan door van Liverpool te winnen een voorschot nemen op de landstitel in de Premier League. Ook Liverpool maakt nog volop kans op het landskampioenschap. Terecht, vindt Pellegrini. "Kijk naar Chelsea. Het zou teleurstellend voor het voetbal, voor de fans en voor iedereen zijn als die club kampioen wordt. Ik vind dat attractief voetbal, met veel goals, beloond moet worden."

"Natuurlijk wil ik daarmee niet zeggen dat verdedigers niet belangrijk zijn. Het is erg belangrijk om het achterin dicht te houden. Voetbal is aanvallen en verdedigen, maar ik vind dat topclubs zich op het veld ook als topclubs moeten gedragen."

Wereldrecordhouder Kipsang wint marathon Londen

Wereldrecordhouder Wilson Kipsang heeft de prestigieuze marathon van Londen gewonnen. De Keniaan bleek vooral dankzij een ijzersterk slot de sterkste in wat waarschijnlijk de beste bezette marathon aller tijden was. Voor de Britten stond het vooral in het teken van het marathondebuut van Mo Farah, maar hij kon zich niet mengen in de strijd om het podium.

Zoals altijd begon de wedstrijd erg snel. Na 10 kilometer lag de kopgroep zelfs ruim onder het schema van het wereldrecord. Het parcours is Londen loopt echter wat af in de eerste kilometers, dus het was weinig verrassend dat het tempo daarna wat naar beneden ging. De twee belangrijkste debutanten, Mo Farah en Ibrahim Jeilan, zaten al snel in de achtervolgende groep. Zij besloten om niet het hoge tempo van de kopgroep te volgen.

Olympisch- en wereldkampioen Stephen Kiprotich uit Oeganda kon ook niet met de kopgroep mee, maar alle andere favorieten bleven voorin. Onder leiding van haas Haile Gebrselassie zat het tempo er prima in, hoewel een absolute toptijd buiten bereik leek. Na ruim 30 kilometer ging wereldrecordhouder Kipsang er vandoor. Alleen zijn landgenoot Stanley Biwott kon volgen, terwijl Geoffrey Mutai als laatste nog probeerde in de buurt te blijven.

Na 40 kilometer zette Kipsang nog maar een keer aan en dit keer kon ook Biwott niet meer volgen. Met een sterke versnelling wist Kipsang uiteindelijk over de streep te komen in 2:04.27 uur, dertien seconden sneller dan het parcoursrecord. Biwott werd tweede, terwijl tweevoudig winnaar Tsegay Kebede genoegen moest nemen met de derde plek.

Kipsang op weg naar het wereldrecord in Berlijn in september 2013 (WikiCommons/avda-foto)
Kipsang op weg naar het wereldrecord in Berlijn in september 2013 (WikiCommons/avda-foto)

De wedstrijd bij de vrouwen stond voor een groot deel in het teken van het debuut van Tirunesh Dibaba. De Ethiopische wordt algemeen beschouwd als een van de beste langeafstand-loopsters aller tijden. Zo won ze vijf wereldtitels op de baan, vijf keer in het veld en is ze drievoudig olympisch kampioene. 

Vroeg in de wedstrijd moest de olympisch kampioene, Tiki Gelana uit Ethiopië, al verrassend lossen. Nadat de dames ruim over de helft waren bleven alleen Dibaba en de Keniaanse Edna en Florence Kiplagat over. Kort na de 30 kilometer moest Dibaba de twee echter laten gaan, doordat ze een drinkfles liet vallen en stopte om die op te rapen. 

Dat Dibaba er niet meer bij zou komen was snel duidelijk, hoewel ze ook weinig tijd meer verloor. Het werd een sprint tussen de twee Kiplagats, die geen familie van elkaar zijn, en tweevoudig wereldkampioene Edna bleek net wat sneller dan Florence. Na 2:02.19 uur snelde ze over de finish, kort daarop gevolgd door Florence en Dibaba. 

Edna Kiplagat tijdens het WK in Moskou 2013, waar ze als eerste vrouw haar wereldtitel wist te verdedigen (PRO SHOTS/GEPA)
Edna Kiplagat tijdens het WK in Moskou 2013, waar ze als eerste vrouw haar wereldtitel wist te verdedigen (PRO SHOTS/GEPA)

Kipchoge snelste in marathon van Rotterdam

Eliud Kipchoge heeft de marathon van Rotterdam gewonnen. De 29-jarige Keniaan kwam zondag na 2:05.00 uur over de eindstreep op de Coolsingel. Zijn landgenoot Bernard Koech werd tweede op 1.06 minuut. Bernard Kipyego maakt het Keniaanse feest compleet door in 2:07.57 brons te winnen.

Kipchoge probeerde het parcoursrecord van 2:04.27 te verbeteren, maar bleef daar mede door tegenwind ruim boven. De Keniaan pakte de tweede marathonzege in zijn carrière, na een overwinning in Hamburg vorig jaar.

Khalid Choukoud was op de zevende plek verreweg de beste Nederlander. De debutant zette een tijd van 2:10.52 neer. Michel Butter verzekerde zich van deelname aan de marathon op het EK in augustus. De Noord-Hollander toonde vormbehoud door de helft van de Rotterdamse marathon in minder dan 1:07 lopen.

Koen Raymaekers kon lang meekomen met Choukoud, maar nadat de hardloper uit Cothen na ruim dertig kilometer was ingestort finishte hij uiteindelijk na 2:15.17.

Dode tiener gevonden in Drentse woning na brand

In een woning in het Drentse Veenoord is zondagochtend na een brand het levenloze lichaam gevonden van een jongen van 16. De politie onderzoekt zijn doodsoorzaak en de oorzaak van de brand.

De jongen verbleef in de woning waar de brand woedde, maar woonde er niet, laat een politiewoordvoerder zondagochtend weten. Hij woonde elders in de gemeente Emmen.

De hulpdiensten kregen kort voor 10.00 uur een melding van een woningbrand aan de Nieuweweg. Toen ze arriveerden was de brand al uit. Buurtbewoners zeggen tegen RTV Drenthe dat de brand is ontstaan in een frituurpan, maar de politie kan dat niet bevestigen. "Het is echt nog te vroeg om conclusies te trekken", aldus de zegsvrouw.

Bajesklanten aangehouden bij grote actie in noorden

Bij een grote politieactie in het noorden van het land zijn zaterdag 66 mensen aangehouden die nog een celstraf moeten uitzitten of boetes hadden openstaan. Ze moeten gezamenlijk 636 dagen uitzitten en nog voor bijna dertigduizend euro aan boetes betalen.

Zo'n tachtig agenten bezochten in totaal 416 adressen in Drenthe, Friesland en Groningen, laat de politie zondag weten. De politie houdt wel vaker van deze 'executieacties'. Het doel ervan is het innen van boetes en het verbeteren van het betaalgedrag van veroordeelden.

Nieuwe maps voor Titanfall

Respawn heeft op PAX East details bekendgemaakt over Expedition, de eerste map pack voor Titanfall. In mei krijgt de game drie nieuwe maps: Runoff, Swamplands en Wargames. Expedition is los te koop voor 10 dollar, of als onderdeel van een season pass, die in totaal 25 dollar kost.

De ontwikkelaar vertelt het verhaal achter de maps: In the wake of the Battle of Demeter, IMC Expeditionary Forces travel deep into Frontier space to recover from their recent defeat. On an uncharted world, the IMC begin construction of a new fleet operations base, using newly acquired water collection and filtration plants to support the new base. When drainage operations reveal ancient ruins and artifacts of an unknown origin in a nearby swamp, Spyglass activates an archaeological team to investigate the site. To maintain battle readiness at the new base, IMC Pilots use simulation pods to train for anticipated Militia raids, based on lessons learned in Angel City and IMC Airbase Sierra.

Titanfall Expedition

Enorme bosbrand rukt op naar centrum Chileense stad

In de Chileense havenstad Valparaiso woedt een reusachtige brand. Minstens vier inwoners zijn in de vlammen omgekomen en duizenden mensen hebben hun huizen moeten verlaten.

De brandweer heeft veel moeite het vuur te bedwingen. Valparaiso wordt bijna helemaal omsloten door steile, beboste heuvels, die nu grotendeels in lichterlaaie staan.

De gouverneur van de regio waarin Valparaiso ligt vreest dat ook het centrum van de stad aan de vlammen ten prooi zal vallen. ''Dit is de ergste ramp die ik ooit heb meegemaakt'', zei gouverneur Ricardo Bravo. Zeker vijfhonderd woningen zijn volgens burgemeester Jorge Castro al in de as gelegd.

Dikke rookwolken hangen boven de huizen en asdeeltjes regenen neer. Veel inwoners hebben het benauwd. Negen zwangere gedetineerden zijn uit het huis van bewaring van de stad geëvacueerd. Nog eens ruim tweehonderd vrouwelijke gevangenen zijn in veiligheid gebracht in een stadion, zei de commandant van de gevangenbewaarders. Militairen in vol ornaat lopen wacht in de stad om de orde te bewaken en plunderingen te voorkomen.

De brand ontstond zaterdagmiddag in de heuvels rond Valparaiso, dat ongeveer 120 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Santiago ligt. De harde wind wakkerde de vlammen razendsnel aan en joeg de vlammen steeds verder richting de stad.

Agent gedood in vuurgevecht met bezetters Slovjansk

Een vuurgevecht tussen Oekraïense troepen en pro-Russische bezetters van een politiebureau in Slovjansk heeft zondag aan minstens één politieagent het leven gekost. Er vielen vijf gewonden, liet de Oekraïense minister van binnenlandse zaken Arsen Avakov weten.

Oekraïense speciale eenheden zijn zondag begonnen aan een 'antiterreuroperatie' tegen separatisten in de oostelijke stad. Pro-Russische strijders, die er zaterdag een politiebureau hebben bezet en wegversperringen opgeworpen, namen de naderende troepen volgens Avakov zondagochtend onder vuur. Een verslaggever ter plaatse van Associated Press heeft tot dusver echter geen schoten gehoord.

[NBA] Dallas en Atlanta bereiken play-offs

Atlanta Hawks en Dallas Mavericks hebben hun plek in de play-offs van de NBA zaterdag veiliggesteld. Atlanta deed dat door titelverdediger Miami Heat met 98-85 te verrassen. Dallas boekte een 101-98 zege op Phoenix Suns.

Jeff Teague werd met 25 punten topscorer voor Atlanta, dat door de zege beslag legde op de achtste en laatste play-offplek in de Eastern Conference. LeBron James was met 27 punten aan Floridaanse kant de belangrijkste man. Door de nederlaag gaan Miami en Indiana Pacers, allebei al zeker van de play-offs, samen aan kop in de oostelijke competitie.

Bij Dallas schitterde Monta Ellis met 37 punten. Samen met onder anderen Dirk Nowitzki (23 punten) zorgde hij ervoor dat een achterstand werd weggewerkt tegen de Suns. Phoenix strijdt in de Western Conference met Memphis Grizzlies om het laatste play-offticket. De play-offs in de NBA gaan volgende week zaterdag van start.

Overige uitslagen
Los Angeles Clippers - Sacramento Kings 117-101
Charlotte Bobcats - Philadelphia 76ers 111-105
Washington Wizards - Milwaukee Bucks 104-91
Cleveland Cavaliers - Boston Celtics 99-111
Houston Rockets - New Orleans Pelicans 111-104
Denver Nuggets - Utah Jazz 101-94

[Vid] Spelers Levante verprutsen vrije trap

Bij de Spaanse voetbalclub Levante zal nog een hartig woordje gesproken worden over hoe vrije trappen uitgevoerd moeten worden. In het competitieduel uit bij Villarreal ging het gisteravond in blessuretijd op de stand van 0-0 hopeloos mis.

Victor Casadesus (links) en Ruben Garcia (rechts) staan klaar om de bal, die op een interessante plek ligt, te nemen. In plaats van duidelijke afspraken en een schot op doel komt er van de vrije trap helemaal niets terecht. Zowel Casadesus als Garcia komen tegelijk inlopen, waarna de bal hopeloos naast gaat. Voor Levante werd het nog erger, want in plaats van een 0-1 voorsprong verloor de ploeg uit Valencia uiteindelijk nog het duel, want Jérémy Perbet wist names Villarreal nog het net te vinden.

Levante verprutst een vrije trap (Bron: YouTube)

Schippers: top NZa kan voorlopig blijven zitten

Het bestuur van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) mag gewoon aanblijven zolang het onderzoek naar het interne functioneren van de organisatie loopt. Dat zei minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) zondag in het programma WNL op Zondag. De bewindsvrouw wil pas oordelen als er feiten boven tafel zijn.

In de Tweede Kamer gingen stemmen op om de top van de NZa tijdelijk te laten terugtreden vanwege misstanden die een oud-medewerker aan de kaak stelde. Schippers voelt daar niets voor. Ze wil eerst de onderste steen boven hebben. "Ik vind het prettig om hoor en wederhoor toe te passen", aldus de bewindsvrouw in het tv-programma.

Een commissie onder leiding van voormalig topambtenaar Hans Borstlap gaat onderzoek doen naar het functioneren van de NZa, zo kondigde Schippers eerder deze week al aan. "Ik heb ze wel gevraagd een beetje tempo te maken", zei de minister daar zondag over.

NZa-medewerker Arthur Gotlieb maakte een omvangrijk dossier waarin hij onder meer de slechte ict-beveiliging aan de kaak stelde. Twee weken nadat hij het dossier aan zijn hoogste baas had gestuurd, pleegde hij zelfmoord. NRC Handelsblad en de NOS schreven donderdag over de onthulling van de klokkenluider.

'Arts terughoudend met euthanasie door Tuitjenhorn'

Artsen zijn terughoudender geworden met het toepassen van euthanasie sinds in Tuitjenhorn een huisarts zelfmoord pleegde nadat hij op non-actief was gesteld na de dood van een terminaal zieke patiënt. Dat signaleren verpleegkundigen althans, blijkt uit een onderzoek van het NCRV-programma Altijd Wat Monitor.

Ongeveer dertig procent van de verzorgenden en verpleegkundigen ziet dat artsen terughoudender omgaan met euthanasieverzoeken sinds 'Tuitjenhorn'. Twaalf procent denkt niet dat er anders wordt opgetreden, blijkt uit het onderzoek dat in samenwerking met brancheorganisatie van verpleegkundigen NU'91 is gehouden.

Volgens de ondervraagde zorgmedewerkers wijzen huisartsen gemiddeld dertig procent van de euthanasieverzoeken onterecht af. Voor het grootste deel vanwege 'ethische bezwaren', maar ook door angst, onervarenheid en geloofsovertuiging, aldus de ondervraagde leden van de brancheorganisatie.

De 58-jarige huisarts uit Tuitjenhorn gaf een terminaal zieke patiënt honderd keer de reguliere dosis morfine. In oktober werd hij op non-actief gesteld en stelde justitie een strafrechtelijk onderzoek naar hem in. Enkele dagen daarna pleegde hij zelfmoord.

Elder Scrolls krijgt forum in plaats van auction house

The Elder Scrolls Online heeft geen auction house, omdat het ontwikkelingsteam liever 'guild stores' zag. Fans zijn het hier blijkbaar toch niet helemaal mee eens, want zij hebben hun eigen 'auction house' gemaakt door middel van een forum.

Op zich is zo'n forum niet iets wat nog nooit eerder gedaan is, maar het is wel opvallend dat de ontwikkelaar van ESO, ZeniMax, er zelf naar linkt. "Looking to buy, sell, and trade in-game goods and services in #ESO? Then @TesoElite's new marketplace is for you," zo tweette de studio.

Eerder zei ZeniMax dat ze bewust geen auction house in het spel gestopt hebben: "You don't necessarily want to do a global auction house for a game with one giant server because that generally leads to all the best gear being available at very, very cheap prices. A lot of times that can trivialize the game. You cannot have a healthy economy when there are no restrictions on getting the best stuff in the game."

The Elder Scrolls Online is vanaf 4 april beschikbaar voor pc, vanaf juni komt de game uit voor PlayStation 4 en Xbox One.

Spieth en Watson leiden op Masters

Golfers Jordan Spieth en Bubba Watson gaan bij de US Masters in Augusta na drie dagen aan de leiding. De twintigjarige Spieth liep zaterdag een ronde van zeventig slagen. Bij winst zou hij de jongste Masters-winnaar ooit zijn. Watson kende zijn slechtste dag tot dusver met 74 slagen. Daardoor staan de twee Amerikanen nu met een totaal van vijf onder par op gelijke hoogte.

Matt Kuchar, ook een Amerikaan, neemt met een totaal van vier onder par de derde plek in. Miguel Angel Jimenez uit Spanje maakte indruk met de beste ronde van het toernooi tot nu toe (66 slagen) en staat gedeeld vijfde. De Australiër John Senden viel door zijn ronde van 75 slagen terug van de tweede naar de gedeelde tiende plek.

Joost Luiten kende een uiterst teleurstellende derde dag. De Nederlander liep een ronde van 77 slagen en zakte naar de gedeeld vijftigste en laatste plek op de ranglijst.

Leerdam: "Je mag niet zo verliezen"

Kelvin Leerdam zag Vitesse met een zoveelste domper op rij op de proppen komen in het competitieduel met SC Cambuur. De verdediger was zelf verantwoordelijk voor één treffer. Ook maakte hij een eigen doelpunt. Het resulteerde in een 4-3 overwinning voor Cambuur, dat zich daarmee geen zorgen meer hoeft te maken over lijfsbehoud in de Eredivisie.

"We hadden heel veel mensen voor ons gewonnen. Trainers, analisten, media. Er werd met veel respect over ons gesproken. Maar als je je laat aftroeven en niet met het mes tussen de tanden speelt zie je wat er gebeurt. Dit komt keihard aan, we hebben nu al vijf keer op rij niet gewonnen", zegt Leerdam tegen Omroep Gelderland.

"Ik kreeg de bal verkeerd op mijn hoofd en hij ging in de goal. Het is niet best. We maken zelf drie goals, dan mag je niet verliezen. We hebben ons gewoon laten aftroeven. Soms gaat het ook om mentaliteit en dat hebben we vandaag niet laten zien."

Door de gênante nederlaag van Vitesse in Leeuwarden leggen de Arnhemmers de vierde plek in de Eredivisie te grabbel. PSV kan vanmiddag, bij winst op Feyenoord, opstomen naar plek vier. Mocht dat zo blijven, dan veroveren de Eindhovenaren een direct Europa League-ticket en speelt Vitesse play-offs.

[vid] Hasselhoff-collectie onder de hamer

Een collectie memorabilia van acteur David Hasselhoff is vrijdag van de hand gegaan tijdens een veiling in de Amerikaanse staat Californië. Het meeste geld werd opgebracht met een Pontiac Firebird uit 1986, omgebouwd tot de 'wonderauto' K.I.T.T. uit de televisieserie Knight Rider. De hoogste bieder had er ruim 150.000 dollar (zo'n 110.000 euro) voor over.

Hasselhoffs rode jas uit de serie Baywatch bracht 750 dollar op. Zijn golfwagen wisselde voor 9000 dollar van eigenaar. Een wit hemd van de Hollywood-ster leverde slechts 75 dollar op, terwijl de waarde werd geschat tussen de 200 en 300 dollar.

Wat het topstuk van de veiling moest worden, ging echter niet over de toonbank. Dat was een levensgroot model van de acteur, 4,2 meter lang, dat werd gebruikt in een Spongebob-film. Het had zo'n 20.000 tot 30.000 dollar moeten opbrengen, maar de acteur besloot op het laatste moment zijn evenbeeld zelf te houden.

Meer kiezers denken dat kabinet rit uitzit

Het aantal kiezers dat denkt dat het kabinet de eindstreep haalt is weer iets toegenomen. Ruim 42 procent denkt dat het kabinet tot 2017 blijft zitten, blijkt zondag uit een peiling van Maurice de Hond. In januari was dat nog 23 procent. Direct na aantreding dacht 47 procent van de kiezers dat het kabinet het zou halen.

Het aantal kiezers dat hoopt dat het kabinet-Rutte 2 de rit uitzit, is wel afgenomen. Toen het kabinet in november 2012 aantrad hoopte 63 procent daarop. Nu is dat nog maar veertig procent. Dat is overigens wel een stuk meer dan in januari. Toen hoopte 28 procent dat het kabinet de eindstreep zou halen.

Bij de kiezers van D66 zijn de percentages het hoogst. 58 procent denkt dat het kabinet tot maart 2017 blijft zitten en 69 procent hoopt het. PVV- en SP-kiezers hebben het minst vertrouwen in het kabinet. Van hen denkt achttien procent dat het kabinet niet voortijdig valt. Vier procent van de PVV-kiezers en zeven procent van de SP-kiezers hoopt dat het kabinet de eindstreep haalt.

In de wekelijkse zetelpeiling van De Hond zijn deze week weinig verschuivingen te zien. Coalitiepartijen VVD en PvdA krijgen er beide een zetel bij, ten koste van de SP en D66. Die laatste partij blijft met 25 zetels de grootste in de peiling, gevolgd door de PVV met 24 zetels. De PvdA moet het doen met elf en de VVD staat op 21 zetels.

[vid] Peter Anshof doet aangifte tegen Erik Dijkstra

In een video op zijn YouTube kanaal doet Anshof, onder het genot van een Schultenbräu, degelijk en duidelijk wijsvingeren hoe extremistisch narcistisch egocentrisme uiteindelijk kan leiden tot zware verwondingen.

Verder legt hij uit waarom een 'sorry' niet voldoet, de kop van Dijkstra moet rollen en waarom Matthijs van Nieuwkerk wel met wat minder, minder, minder salaris toe kan voortaan.


Peter Anshof legt het even uit (Bron: YouTube - Peter Anshof.)

[PD] Real Madrid passeert Barcelona na eenvoudige zege

Real Madrid heeft optimaal geprofiteerd van de misstap van FC Barcelona in de Primera División. De ploeg van coach Carlo Ancelotti won zaterdag in Estadio Santiago Bernabéu met 4-0 van Almería. Daardoor passeert de Koninklijke Barcelona en komt het op gelijke hoogte met stadgenoot en koploper Atlético Madrid.

Ángel di María zette Real, dat eerder deze week ten koste van Borussia Dortmund de halve finale van de Champions League bereikte, voor rust op voorsprong. In de tweede helft voerden Gareth Bale, Isco en Álvaro Morata de score op. Cristiano Ronaldo ontbrak door een hamstringblessure.

Barcelona zag de titel eerder op de avond uit zicht verdwijnen door een 1-0 nederlaag bij Granada. De achterstand op de clubs uit Madrid is een punt. Atlético speelt bovendien zondag nog tegen Getafe.

Woensdag spelen Barça en Real tegen elkaar. Met als inzet de Copa de Su Majestad el Rey Don Juan Carlos I, kortweg Copa del Rey. 

'Antiterroristische operatie' in Oekraïne

De Oekraïense autoriteiten zijn zondag een "antiterroristische operatie" begonnen om separatisten te laten vertrekken uit de Oost-Oekraïense stad Slavjansk. Bewapende pro-Russische betogers hebben daar zaterdag hoofdkantoren van de politie en de veiligheidsdiensten bezet en wegversperringen opgeworpen in buitenwijken van de stad.

"In Slavjansk is een antiterroristische operatie begonnen. Die wordt geleid door het antiterrorismebureau van de staatsveiligheidsdienst. Troepen van alle machtsafdelingen uit het hele land zijn hiernaartoe gebracht", meldde de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken, Arsen Avakov, zondagmorgen op Facebook. Hij raadt inwoners van de stad aan om binnen te blijven en weg te blijven van de ramen, schrijft persbureau Interfax.

Een verslaggever van persbureau Reuters zag twee militaire helikopters boven een van de bezette hoofdkwartieren vliegen. Direct na Avakovs melding zijn zo'n 12 vrouwen die zich in het politiegebouw bevonden toen dat werd bezet, weer vrijgelaten.

Zo'n 100 burgers, voornamelijke oudere vrouwen, staan voor het kantoor en roepen leuzen zoals "Referendum!" ter ondersteuning van de betogers binnen. De pro-Russische betogers eisen meer eigen bevoegdheden voor de regio. Ze willen dat het oosten zich aansluit bij Rusland, net als het schiereiland de Krim. Ook in andere steden in het oosten hebben opstandelingen overheidsgebouwen bezet.

'Antiterroristische operatie' in Oekraïne
'Antiterroristische operatie' in Oekraïne (Foto: ANP)

OlliOlli skatet 22 juli naar pc, PlayStation 3 en PlayStation 4

OlliOlli, door ons bestempeld als beste skateboard-game in jaren, komt zoals bekend naar pc, PlayStation 3 en PlayStation 4. Ontwikkelaar Roll7 mikt op een release op 22 juli. De Linux en Mac-versies hebben nog geen datum gekregen.

De game zal uiteraard sterk lijken op de Vita-versie en zal één grote toevoeging krijgen. Wat deze toevoeging is, is echter nog niet bekend. Ook zal OlliOlli een update krijgen die een aantal, soms game-breaking, bugs eruit moet halen.

Boston neemt extra maatregelen voor marathon

Er zijn extra veiligheidsmaatregelen getroffen voor de marathon in de Amerikaanse stad Boston die over ruim een week wordt gehouden. Zo worden meer politieagenten ingezet en komen er meer camera's te hangen die de toeschouwers in de gaten houden, maakte de gemeente zaterdag bekend.

Door bomaanslagen tijdens de marathon kwamen vorig jaar drie mensen om het leven. Om zulke incidenten te voorkomen, worden meer dan 100 camera's opgehangen. Politieagenten in uniform en undercover zullen op de marathonroute surveilleren. Ook is er meer medisch personeel opgetrommeld.

Toeschouwers wordt aangeraden grote objecten als rugzakken en kinderwagens thuis te laten.

Boston neemt extra maatregelen voor marathon
Boston neemt extra maatregelen voor marathon (Foto: ANP)

Duitse Hells Angels vast voor oude ontvoeringszaak

Twee leden van de Duitse Hells Angels zijn aangehouden voor betrokkenheid bij de ontvoering van multimiljonair Jan Philipp Reemtsma in 1996. De twee zouden het losgeld dat voor de ondernemer is betaald hebben witgewassen, schrijven Duitse media.

Reemtsma is erfgenaam van een grote sigarettenfabrikant. Hij werd in 1996 33 dagen vastgehouden en kwam vrij na de betaling van vijftien miljoen Duitse mark en 12,5 miljoen Zwitserse frank, bij elkaar zo'n achttien miljoen euro.

Voor de ontvoering werd in 1998 al een Duitser aangehouden. Hij kreeg vijftien jaar cel en kwam vorig jaar op vrije voeten. De twee motorclubleden werden aangehouden in Aken en op Mallorca.

[vid] Man door rechter te kakken gezet

Een Amerikaanse pestkop is door de rechter veroordeeld wegens pestkoppengedrag. Buiten een gewone straf van een gewone straf moet de man van de rechter op een kruispunt staan met een bord om zijn nek. Hierop staat dat hij een bullebak is die intolerant is voor mensen die anders zijn dan hemzelf, en dat hij kinderen en gehandicapten pest.

De Amerikaan had 15 jaar lang zijn buurman het leven zuur gemaakt door hem en zijn gehandicapte kinderen te pesten. De pestende man was al vijf keer voor de rechter gesleept. Die vond het nu genoeg en bedacht een passende straf, meldde USA Today vrijdag.

De buurman van de 'bullebak' kon niet begrijpen waarom zijn buurtgenoot altijd tegen hem stond te "spugen, gillen en schreeuwen". Naast de verbale pesterijen heeft de man ook het huis van zijn buurman eens besmeurd met stront en bewust petroleum laten lekken uit zijn eigen garage, waarschijnlijk om de sterke geur te verspreiden.

Naast het publiekelijk schamen langs de weg, moet de man een celstraf van 15 dagen uitzitten, een cursus woedebeheersing doen en een verontschuldigingsbrief schrijven aan zijn buurman.


Man VS moet zich publiekelijk schamen (Foto: ANP)

Franse minister Fabius bezoekt Cuba

Voor het eerst in dertig jaar brengt een Franse minister van buitenlandse zaken een bezoek aan Cuba. Kort nadat Laurent Fabius zaterdag in het communistische land arriveerde had hij een ontmoeting met zijn Cubaanse ambtgenoot Bruno Rodriguez.

Volgens het Franse ministerie van buitenlandse zaken zal Fabius een lans breken voor samenwerking tussen Cubaanse en Franse bedrijven. Ook zal hij Franse firma's steun bieden die zaken willen doen in het land.

In februari besloten de EU-ministers van buitenlandse zaken opnieuw te gaan praten met Cuba over een politiek akkoord.

De Europese Unie schortte de samenwerking met Cuba op in 2003. Het land sloot toen 75 dissidenten op achter slot en grendel. De dialoog werd vijf jaar later hervat, maar daarbij gold de voorwaarde dat de situatie op het gebied van mensenrechten zou verbeteren.

Veertien doden bij verkiezingsgeweld India

Maoïstische rebellen hebben zaterdag bij twee aanslagen in de Indiase deelstaat Chhattisgarh veertien mensen gedood. De rebellen proberen met geweld de verkiezingen in het land te verstoren.

Vijf leden van de kiesraad en twee buschauffeurs kwamen om toen hun voertuig op een landmijn reed. Na de explosie openden de rebellen het vuur op de bus. Vijf mensen raakten gewond, aldus de politie. De rebellen vluchtten de bossen in toen ze door paramilitairen onder vuur werden genomen. Bij de andere aanslag vonden vijf paramilitairen en twee burgers de dood. Het voertuig van de paramilitairen werd in een hinderlaag gelokt. Drie militairen liepen verwondingen op.

De rebellen, die geïnspireerd zijn door de Chinese revolutionair Mao Zedong, voeren al meer dan drie decennia in diverse Indiase deelstaten strijd. Ze eisen grond en banen voor boeren en de armen.

Partijen beloven homo's steun in Europa

Acht politieke partijen gaan zich in Europa sterk maken voor de rechten van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders (LHBT's). Dat bleek zaterdag bij een verkiezingsdebat dat werd georganiseerd door COC Nederland. PvdA, VVD, SP, D66, GroenLinks, CDA en 50Plus tekenden een verkiezingsakkoord.

In het akkoord beloven de partijen zich onder meer sterk te maken voor gelijke rechten, antidiscriminatiewegeving, het tegengaan van homo- en transfoob geweld en pestgedrag op scholen. Ook zeggen ze zich ervoor in te spannen om ervoor te zorgen dat de rechten van 'roze' gezinnen in de hele EU worden erkend.

Tijdens het debat dat het COC in Amsterdam organiseerde werd ook de website gayvote.nl gelanceerd. Daarop verzamelde de belangenvereniging informatie over de verschillende standpunten van de politieke partijen. Ook is er informatie te vinden over 23 roze kandidaten die op 22 mei op de stembiljetten te vinden zijn.

Uit deze standpunten blijkt dat er ondanks de brede steun ook verschillen zijn tussen de partijen. Zo vindt de VVD dat het niet aan Europa is om de emancipatie van LHBT's te bevorderen. Onder meer PvdA, D66, GroenLinks en SP vinden van wel.

Die laatste vier partijen vinden ook dat asielzoekers die homo, lesbisch, biseksueel of transgender zijn altijd asiel zouden moeten krijgen als ze uit een land komen waar homoseksualiteit strafbaar is. VVD en CDA zijn het daar niet mee eens.

Helmonders overmeesteren woningovervaller

De bewoners van een huis in Helmond hebben zaterdagnacht een gewapende overvaller overmeesterd. De man raakte daarbij gewond, laat de Brabantse politie weten.

De man drong kort na 03.00 uur een woning aan het Diezeplantsoen binnen. Hij werd vervolgens door vijf mensen overmeesterd. Bij de overval is niet geschoten.

Over de verwondingen van de overvaller is niets bekend. De politie heeft een ambulance naar het bureau laten komen om hem te behandelen.

FOK! wat een weer... Licht wisselvallig

Goedemorgen! Door allerlei drukke bezigheden lukt het mij op dit moment nog niet om consequent aanwezig te zijn. Mijn excuses hiervoor. Aan de andere kant, op weergebied valt er niet zo veel te beleven op dit moment. Vandaag passeert er een zwakke storing van noordwest naar zuidoost over ons land, maar daarachter klaart het weer op.

Uit de bijbehorende bewolking viel of valt af en toe wat lichte regen. In de ochtend komen er vanuit hetzelfde noordwesten weer langzaam opklaringen onze kant op, al zal dat in het zuidoosten nog wel even duren. De kustprovincies kunnen uiteindelijk zelfs op veel zon rekenen. Er staat een matige westenwind die later draait naar het zuidwesten en toeneemt naar vrij krachtig of krachtig langs de kust. Het kwik loopt op tot ongeveer 13 graden.

Morgen vallen er enkele buien, maar daarna blijft het tot vrijdag wel overwegend droog. Zeker op dinsdag en woensdag is er behoorlijk wat ruimte voor de zon. Dit alles bij maxima die oplopen van 11 naar 15 graden.

 Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 

 Stephan
Dit is het uitzicht vanuit mijn nieuwe huis.

 

 

 

 

 

 

 

'Haren' van Lisanne en Kris een gerucht

Het is slechts een gerucht dat in de buurt van een wandelpad bij het plaatsje Boquete in Panama waar de Nederlandse vrouwen Lisanne Froon en Kris Kremers verdwenen, haren zijn gevonden. Dat zei woordvoerder Elmer Quintero van de burgerbeschermingsorganisatie Sinaproc zaterdag desgevraagd tegen het ANP.

Diverse media hadden gemeld dat er "lange blonde of rode haren" waren gevonden.

Volgens Quintero is er een pakketje gevonden met ingepakt junkfood. "Er zijn mensen van Sinaproc naartoe gegaan om het pakketje op te halen en te onderzoeken." Van haren is vooralsnog geen sprake, aldus de zegsman toen hem gevraagd werd of er DNA-onderzoek zal worden gedaan. Lisanne Froon en Kris Kremers verdwenen op 1 april in een natuurgebied bij het plaatsje Boquete, in het westen van Panama. Tot nu toe ontbreekt elk spoor.

'Haren' van Lisanne en Kris een gerucht
'Haren' van Lisanne en Kris een gerucht (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.