FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 20 januari 2014

Burgemeesters willen hardere aanpak drugslabs

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) moet meer capaciteit vrijmaken voor de opsporing van synthetische drugs en het ontmantelen van drugslaboratoriums. Dat vinden de burgemeesters van de grote steden in Noord-Brabant en Limburg, meldt Nieuwsuur maandag.

De burgemeesters steunen daarmee een oproep van hun collega Paul Depla van Heerlen. Die riep de minister zondag op om meer en gespecialiseerde mensen in te zetten in de strijd tegen drugslabs nadat er een midden in een woonwijk in Hoensbroek was ontdekt. Volgens Depla is er nu te weinig ruimte voor opsporing.

Opstelten zegt Depla en de andere burgemeesters te steunen. "Dit is absoluut ongewenst en moet bij de wortel worden aangepakt", zegt hij in een reactie tegen Nieuwsuur. Volgens de minister is het opsporen van criminele samenwerkingsverbanden al een topprioriteit van de politie.

Depla stelde in Nieuwsuur dat hij hoopt dat Opstelten zijn woorden waarmaakt. Volgens hem loopt de politie nu de hele tijd achter de feiten aan. Hij vreest dat de politie straks de grip volledig kwijtraakt.

De laatste jaren stijgt het aantal ontdekte drugslabs. Vorig jaar werden in totaal 44 labs ontmanteld, tegen 29 in 2012 en 24 in 2011. De meeste werden in Noord-Brabant en Limburg aangetroffen.

FOK!sport zoekt versterking voor druk sportjaar!

FOK!sport wordt dagelijks door tienduizenden mensen bezocht. Zij worden bij ons op de hoogte gebracht van onder andere het laatste voetbal-, wieler- en autosportnieuws. Het nieuws is slechts een klein deel van onze content. Daarnaast plaatsen we verslagen van wedstrijden en worden ook regelmatig specials over sporters en sporten gepubliceerd.

2014 wordt een druk sportjaar met onder meer de Olympische Spelen in Sochi, WK voetbal in Brazilië, de Tour de France, een nieuw Formule 1-seizoen en diverse andere grote evenementen. FOK!sport wil daarvan uitgebreid verslag doen en is daarom op zoek naar enthousiaste redacteuren.

We zijn met name op zoek naar redacteuren die hun voornaamste interesse hebben in de Autosport en/of Formule 1. Daarnaast zouden we graag voor overdag enkele redacteuren willen hebben, die ook op die uren doordeweeks regelmatig de nieuwsvoorziening op peil kunnen houden.

Mocht je vooral geïnteresseerd zijn in andere sporten of niet op de voorgestelde tijden berichten kunnen plaatsen; dat maakt niet uit! We kunnen altijd nieuwe mensen gebruiken.

Heb je tijd over en/of wil je meer ervaring opdoen op het gebied van schrijven van artikelen? Wacht dan niet en mail je sollicitatie naar sport@fok.nl. Vergeet niet je FOK! nickname en motivatie in je e-mail te vermelden! Let op; het redacteurschap op FOK! geschiedt op vrijwillige basis, je krijgt er dus geen vergoeding voor.

De Maar ondanks val derde in San Luis

Marc de Maar is bij de eerste etappe van de Ronde van San Luis op het podium geëindigd. De voor het Amerikaanse United Healthcare uitkomende wielrenner finishte na een rit van 166 kilometer achter de Amerikaanse winnaar Phillip Gaimon en thuisrijder Emiliano Contreras als derde. Door een val in de slotfase kon hij geen serieuze gooi doen naar de ritzege.

De Maar kwam met nog een paar kilometer te gaan samen met de Argentijn Leandro Messineo ten val. Meer dan een derde plaats bleek er toen niet meer in te zitten. De 28-jarige Gaimon, die 1.17 minuten voor De Maar over de streep was gekomen, beleefde met zijn ritzege een droomdebuut voor zijn nieuwe ploeg Garmin-Sharp.

De Ronde van San Luis duurt tot en met zondag. Vorig jaar ging de eindzege naar de Argentijn Daniel Díaz.

Newcastle winkelt opnieuw in Frankrijk en haalt Cabella

Dat Newcastle United de Franse markt nauwgezet monitort mag geen geheim meer heten. Rémy Cabella is de volgende speler die de oversteek maakt naar Engeland.

De 23-jarige middenvelder verdient momenteel zijn brood bij Montpellier, maar verlaat die club in de zomer voor een avontuur bij Newcastle. Dat heeft de voorzitter van de Franse club, Laurent Nicollin, maandag bevestigd.

"We hebben een overeenkomst met de clubleiding van Newcastle", aldus Nicollin ten overstaan van Midi Libre. "Over de details wil ik niets kwijt. Wel kan ik zeggen dat Remy niet voor juni zal vertrekken. Dat staat vast."

Naar verluidt kon Cabella ook rekenen op de belangstelling van Arsenal en Manchester United. Beide Engelse grootmachten zouden de voormalig Frans jeugdinternational gevolgd hebben. Een concrete aanbieding bleef echter achterwege.

Newcastle wordt de tweede werkgever voor Cabella, die afkomstig is uit de jeugdopleiding van Montpellier. In totaal kwam hij tot dusver tijdens 68 officiële wedstrijden in actie. Daarin was hij vijftien keer trefzeker. Dit seizoen staat de teller op twintig duels en zes doelpunten.

Mogelijk speelt Newcastle met het aantrekken van de talentvolle middenvelder in op een mogelijk vertrek van sterkhouder Yohan Cabaye. De 28-jarige Fransman duikt voortdurend op in verschillende transferrubrieken, en zou hoog op het verlanglijstje van Arsène Wenger staan.

[PL] West Brom en Everton spelen weer gelijk

West Bromwich Albion en Everton hebben ook in hun twee onderlinge confrontatie van dit seizoen de punten gedeeld. Na de 0-0 eerder dit seizoen op Goodison Park werd het maandagavond op The Hawthorns 1-1. Everton blijft op de zesde plaats staan in de Premier League, West Brom is de nummer dertien.

Beide ploegen lijken dit seizoen sowieso een abonnement op remises te hebben. West Brom speelde maar liefst tien van de 22 wedstrijden gelijk. Everton bleef negen keer op een gelijkspel steken.

De Belg Kevin Mirallas zette Everton vier minuten voor rust op voorsprong. Diego Lugano voorkwam een kwartier voor tijd dat de nieuwe trainer Pepe Mel moest debuteren met een nederlaag.

Houtkoop na dit seizoen weg bij Go Ahead

Xander Houtkoop vertrekt aan het einde van het seizoen bij Go Ahead Eagles. De 24-jarige vleugelaanvaller heeft aangegeven zijn aflopende contract niet te verlengen, meldt de nummer tien van de Eredivisie maandag op de clubsite. Houtkoop heeft de clubleiding laten weten op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging.

Houtkoop speelt sinds 2011 voor Go Ahead, dat hem overnam van Heracles Almelo. Met veertien goals had de Amsterdammer vorig seizoen een groot aandeel in de promotie van de Eagles naar de Eredivisie. Op het hoogste niveau stond Houtkoop in zeventien van de negentien wedstrijden in de basis en scoorde hij drie keer.

[JL] Calderwood debuteert met zege bij De Graafschap

Jimmy Calderwood heeft een prima debuut beleefd als trainer van De Graafschap. De opvolger van de eind vorig jaar ontslagen Pieter Huistra zag zijn nieuwe ploeg uit bij Jong PSV met 2-0 winnen. De doelpunten van Vlatko Lazić en Nathan Kabasele vielen pas in de laatste vijf minuten.

Alex Schalk kon juist niet terugkijken op een gelukkig debuut. De aanvaller, die in de winterstop NAC Breda verruilde voor Jong PSV, miste tien minuten na rust een penalty. Die misser kwam de thuisploeg door de late goals van De Graafschap uiteindelijk duur te staan.

De Graafschap klimt door de overwinning naar de zesde plaats in de Jupiler League. Jong PSV, winnaar van de tweede periode, staat achtste.

Van Raaij: "PSV verbood mij om kritiek te uiten"

Harry van Raaij liet dit seizoen al meermaals zijn ongezouten mening over de sportieve malaise bij PSV blijken. Zijn openlijke kritiek stuit op weerstand bij zijn oude werkgever.

De voormalige voorzitter ziet de teleurstellende resultaten van PSV met lede ogen aan. In niet mis te verstane bewoordingen uitte hij eerder dit seizoen forse kritiek. Zo bestempelde hij de formatie van Phillip Cocu na de uitschakeling in de Europa League als een team van Jupiler League-niveau.

Die uitlatingen stuiten Peter Swinkels, voorzitter van de Raad van Commissarissen, tegen de borst. "De voorzitter van de Raad van Commissarissen verbood mij tijdens de nieuwjaarsreceptie min of meer om kritiek te uiten", onthult Van Raaij in gesprek met 040TV.

Swinkels verzocht de oud-preses zijn kritiek in het vervolg niet aan de grote klok te hangen. "Hij zei dat ik met mijn kritiek maar naar Tiny Sanders moest gaan. Maar ik neem aan dat hij niet op een gesprek zit te wachten. Ik geef slechts mijn mening. Die kan kritisch lijken, maar ik geef mijn mening omdat daar naar gevraagd wordt."

Naar eigen zeggen heeft Van Raaij geen kwade bedoelingen. "Als je zelf niet slaagt, dan komt iedere uitspraak van anderen hard aan", verklaart hij de houding van Swinkels. "Maar die mensen zeggen dingen met hun hart; niet om kritiek te leveren, maar omdat het beter moet met de club."

Ook de transfer van Bryan Ruiz kwam ter sprake. De Costa Ricaan wordt tot het einde van dit seizoen voor veel geld gehuurd van Fulham. Kenners menen dat PSV met de komst van Ruiz een laatste gok op het kampioenschap wilde wagen.

"Als ze dachten dat ze met Ruiz nog kampioen konden worden, is het een verkeerde gok geweest", vindt Van Raaij. "Ze konden al geen kampioen meer worden. Het geld dat je in Ruiz hebt geïnvesteerd, kun je bovendien niet meer terugverdienen. PSV had voor de rechtsbuitenpositie bovendien al drie veelbelovende spelers. Ik had Ruiz niet gehaald."

Syriër loopt over met martelfoto's

Een Syrische overloper heeft bewijzen van stelselmatige martelingen en executies van elfduizend gevangenen het land uitgesmokkeld, melden de Britse krant The Guardian en de Amerikaanse omroep CNN maandag. Drie vooraanstaande juristen die de bewijzen hebben ingezien, stellen dat ze kunnen bijdragen aan vervolging van Syrische regeringsfunctionarissen wegens oorlogsmisdaden.

De overloper, om veiligheidsredenen aangeduid als Caesar, werkte als fotograaf bij de militaire politie. Hij was geen getuige van martelingen of executies, maar moest foto's van overledenen maken, soms van wel vijftig op een dag. Hij smokkelde de digitale foto's op geheugensticks naar een contactpersoon bij de Syrische Nationale Beweging, een verzetsgroep die gesteund wordt door de Golfstaat Qatar.

Caesar is gedurende enkele dagen ondervraagd en geloofwaardig bevonden door Desmond de Silva, Geoffrey Nice en David Crane, respectievelijk voormalig hoofdaanklager bij het speciale hof voor Sierra Leone, voormalig hoofdaanklager in het proces van wijlen Slobodan Milosevic en de aanklager van de vroegere Liberiaanse president Charles Taylor bij het hof voor Sierra Leone. Hun rapport van 31 pagina's wordt beschikbaar gesteld aan de Verenigde Naties, regeringen en mensenrechtengroepen. aldus The Guardian.

Al-Qaida traint westerse rekruten

Volgens een gedeserteerde 'vrijheidstrijder', voormalig lid van het gezellige groepje Islamic State of Islam (ISIS), worden buitenlandse strijders in Syrië klaargestoomd om in het land waar ze woonachtig zijn aanslagen uit te voeren. Dit verhaal wordt bevestigd door diverse veiligheidsdiensten.

Het ISIS is, net als andere moslimclubs in Syrië, gelieerd aan de al-Qaida. Strijders terroristen uit het Verenigd Koninkrijk, Europa en de Verenigde Staten krijgen in Syrië les in het aanbrengen en het tot ontploffing brengen van autobommen. Ook leren ze hoe je een bomgordel aantrekt. Dit alles heeft tot doel om het land waar men is opgegroeid en waar ze gretig gebruik maken van de sociale voorzieningen, ook tot een puinhoop te maken. De rekruten worden geïndoctrineerd met antiwesterse ideeën en volgen een cursusje 'een terreurcel opzetten: zo moet het'.

In Groot-Brittannië zijn ze inmiddels bloednerveus geworden. Het land is zo ongeveer hofleverancier voor wat betreft westerse overlopers. In Syrië wandelen zo'n 500 'Britten' rond bij allerlei radicaal islamitische bewegingen.

Pic weg bij Caterham

Charles Pic zal komend seizoen niet uit gaan komen voor het Formule 1-team Caterham, zo heeft teambaas Cyril Abiteboul aan de Franse televisie laten weten. Verwacht wordt dat de line-up morgenochtend bekend zal worden gemaakt.

Pic begon zijn F1-loopbaan in 2012 bij Marussia en stapte voor aanvang van afgelopen seizoen over naar Caterham. Hij heeft 38 races gereden, waarbij een twaalfde positie in Brazilië 2012 zijn beste klassering was. Abiteboul: "Charles zal jammer genoeg komend seizoen niet voor ons gaan rijden. Het is spijtig dat de relatie tussen Caterham en Charles beëindigd zal worden. Persoonlijk wil ik Charles bedanken voor het werk dat hij afgelopen jaar verzet heeft."

Welke coureurs er komend seizoen voor Caterham zullen gaan racen is nog niet bekend. Aangenomen wordt dat Kamui Kobayashi een zitje zal krijgen en mogelijk ook Marcus Ericsson. Giedo van der Garde racete in 2013 voor het team uit Leafield, maar de logo's van zijn sponsoren zijn opvallend genoeg vandaag van de teamwebsite verdwenen.

[pic] Hollandes sletje toont tieten

Een Spaanse krant gooit olie op het vuur in de zaak Hollande. El Mundo heeft een foto op de voorpagina gezet waarin de minnares van de Franse president haar tieten toont.

Julie Gayet is sinds kort wereldnieuws. François Hollande zou de 41-jarige brunette aan zijn paarsgepunte lans hebben geregen. Sterker nog, de mooie Française zou zelfs zijn kind dragen.

Nu denk je vast 'die muts is 41, dus die theezakjes hoef ik niet te zien'. Wees gerust FOK!kers, het gaat hier om een fotootje uit 1998. Gayet zag er toen nog een stuk beter uit.

Benieuwd naar de tieten van Hollandes sletje? Deze zijn hier te zien! (NSFW, uiteraard...)

HEMA schrapt tulp op wijnetiket na ophef

De HEMA gaat de etiketten van de Zuid-Afrikaanse Kleintuinwijn aanpassen. Aanleiding is de ophef die ontstond nadat wijnmaker Ilja Gort het warenhuis beschuldigde van plagiaat door een tulp op het etiket te zetten. Volgens hem had HEMA de tulp gekopieerd van zijn eigen wijn La Tulipe.

De HEMA zegt in een verklaring dat het nooit de bedoeling was om de wijn van Gort te kopiëren en past daarom de etiketten aan. Volgens het warenhuis kan er zo 'geen enkele sprake meer zijn van verwarring'. Voorlopig worden de wijnen van HEMA uit de schappen gehaald totdat het nieuwe etiket beschikbaar is.

Gort maakte vorige week bekend naar de rechter te stappen vanwege het vermeende plagiaat. Hij stelde dat HEMA een graantje mee wilde pikken door ook een tulp op 'een of andere Zuid-Afrikaanse slobber' te plakken. Of de rechtszaak nu van de baan is, is niet bekend.

Wrevel in Zuid-Sudan over rol VN

In Zuid-Sudan bestaat toenemende wrevel over de rol van de Verenigde Naties in het land. Volgens president Salva Kiir zijn de VN erop uit Zuid-Sudan over te nemen.

De VN deden zondag hun beklag dat leden van de Zuid-Sudanese regering hebben geprobeerd de VN-basis bij de stad Bor, waar duizenden inwoners toevlucht hebben gezocht, te betreden. Ook zouden medewerkers door militairen zijn bedreigd toen zij deze militairen de toegang ontzegden.

Zuid-Sudanese functionarissen bestrijden de lezing van de VN en zeggen dat VN-vertegenwoordigers de feiten verdraaien. Kiir zei op een persconferentie dat hij de VN formeel heeft verzocht wapens te overhandigen die strijders in het kamp bij zich zouden hebben.

"Wij weten dat de VN in Zuid-Sudan zijn. Wat wij niet wisten toen de missie begon, was dat zij een parallelle regering zouden zijn", zei Kiir maandag op een persconferentie. Als de VN het land willen overnemen, moet secretaris-generaal Ban Ki-moon dat ronduit zeggen, zei hij.

Jaap Kwakman vader van een zoon

Jaap Kwakman is maandagochtend vader geworden van een zoon. "Vanmorgen is Rens geboren. Acht pond en kerngezond", twitterde de 3JS-gitarist maandagmiddag. Jaap en zijn vriendin Jenny kregen in 2011 dochter Fee.

"We zijn enorm gelukkig en dankbaar. Het blijft een wonder", vervolgt de 36-jarige Kwakman. Ook de andere 3JS-gitarist Jan de Witte is blij voor het stel. "Feest. Jaap en Jenny, gefeliciteerd met jullie zoon", twitterde hij.

"De bevalling ging ontzettend goed", vervolgde Kwakman in Show Vandaag. "Ik heb wederom nog meer respect gekregen voor de vrouw in het algemeen." Hij en Jenny zijn 'stapelgek' op Rens.

Dutroux schrijft brief aan vader slachtoffer

Marc Dutroux heeft een brief van 44 kantjes geschreven aan Jean-Denis Lejeune, de vader van een van zijn slachtoffers. In de brief van eind vorig jaar vertelt hij 'zijn' waarheid, aldus het radiostation van La Dernière Heure.

Belgische journalisten die de brief gezien hebben, zeggen dat deze echt is. De advocaat van Dutroux, Pierre Deutsch, liet aan Belgische media weten dat hij de brief niet heeft gekregen en niet wist dat zijn cliënt er mee bezig was.

Journalist Didier Haine stelt dat Dutroux in de brief elementen uit het dossier herschikt en doet voorkomen alsof hij een of andere 'redder' is. Het schrijven bevat namen en feiten die tot nog toe niet bekend waren, maar journalist Michel Bouffioulx merkt op dat de meeste 'nieuwe getuigen' die Dutroux noemt inmiddels dood zijn. "Ze worden gebruikt ten voordele van een schrijven dat hem ontheft van verantwoordelijkheid", zei Bouffioulx volgens De Standaard.

Paul Marchal, de vader van An, een ander slachtoffer van Dutroux, reageerde:"Dutroux is een psychopaat en een psychopaat heeft geen empathie voor andere mensen, alleen maar voor zichzelf. Hij wil aandacht trekken en probeert op een of andere manier vervroegd vrij te geraken." Aan het verhaal dat Dutroux nu ophangt hecht Marchal geen geloof.

Dutroux werd in 2004 veroordeeld tot een levenslange celstraf voor moord, ontvoering, gijzeling, verkrachting en illegale handel. De ex-vrouw van Dutroux, Michelle Martin, kwam eind juli vervroegd vrij. Ze werd in 2004 veroordeeld tot dertig jaar cel met aftrek van voorrarrest, voor haar aandeel in de ontvoering van zes meisjes en de dood van vier van hen. Na zestien jaar van haar straf te hebben uitgezeten kwam Martin vrij, waarop ze zich terugtrok in een klooster.

De Melkweg krimpt

Ook multimediacentrum de Melkweg in Amsterdam heeft last van bezuinigingsdrift. Door de crisis treden er minder bands op, bovendien komt er minder subsidie binnen. De directie heeft bedacht dat stoppen met theatervoorstelling wellicht een goed idee is.

Maar helaas… de ondernemingsraad ziet dat anders. Zij zijn van mening dat deze beslissing alleen voordeel oplevert op de korte termijn. Zij zien meer heil in een oplossing die structureel de kosten terugbrengt, zonder dat daarmee de identiteit van de Melkweg geweld wordt aangedaan.

Op jaarbasis krijgt de poptempel annex theater 150.000 euro subsidie minder dan voorheen.

Melkweg Cinema toont muziekfilms (Foto: ANP)

Griekse terrorist dreigt met aanslagen

Een tijdens verlof ontsnapte Griekse terrorist heeft maandag via internet met aanslagen op Griekse media, de rechterlijke macht en de regering gedreigd. "Ik heb besloten het geweer van de guerrilla weer te laten bulderen tegen degenen die onze levens hebben gestolen en onze dromen hebben verkocht uit winstbejag", liet Christodoulos Xiros weten.

De internetposting bestaat uit een video waarin Xiros een verklaring van zeven kantjes voorleest, de tekst van de verklaring zelf en een foto van hem voor afbeeldingen van Che Guevara en negentiende-eeuwse Griekse vrijheidsstrijders. De advocaat van Xiros, Frangiskos Ragoussis, bevestigde de echtheid van de verklaring.

Xiros (55) maakte deel uit van de terreurorganisatie 17 november. Hij werd in 2003 samen met twee broers veroordeeld en kreeg levenslang. Hij keerde op 7 januari niet terug van een week verlof dat hem was verleend wegens goed gedrag in de gevangenis.

Volgens Xiros zijn Griekenland en andere Europese landen kolonies geworden 'onder Duitse bezetting'. In de verklaring beschuldigt hij de regeringspartijen Nea Dimokratia en Pasok van verraad dat met de dood moet worden bestraft. Ook haalt hij uit naar de extreemrechtse partij Gouden Dageraad.

De Griekse minister van openbare orde Nikos Dendias wilde niet op de gedachten van een terrorist reageren, maar zei dat de autoriteiten er alles aan doen om Xiros weer achter tralies te krijgen.

De terreurorganisatie 17 november pleegde vanaf midden jaren zeventig talloze aanslagen op buitenlandse diplomaten, Griekse politici, zakenlieden en militairen, waarbij 23 mensen om het leven kwamen. In 2002 werd de groep opgerold.

Xbox One in twee jaar ontwikkeld

In een Microsoft-blog heeft Carl Ledbetter meer verteld over het tweejarige ontwikkelproces van de Xbox One. Er zijn uiteindelijk zo'n 75 versies ontwikkeld van de console, 100 voor de Kinect en 200 voor de controller.

De controller is door meer dan 1000 paar handen getest en veel mensen gaven aan dat er weinig aan veranderd hoefde te worden. Alhoewel de ontwikkelaars hier naar geluisterd hebben zijn er toch zo'n 40 dingen aan de controller verbeterd. Lees hier de blog van de ontwikkelaar die ook andere zaken bespreekt.

Oxfam hekelt ongelijke verdeling van rijkdom

De rijkste 85 mensen op de wereld bezitten samen evenveel als de armste 3,5 miljard. Dat meldt hulp- en ontwikkelingsorganisatie Oxfam in een rapport dat maandag is vrijgegeven met het oog op het World Economic Forum dat later deze week in het Zwitserse Davos begint.

"Deze omvangrijke concentratie van economische middelen in de handen van steeds minder mensen vormt een significante bedreiging voor politieke en economische systemen waarin iedereen meetelt", aldus het rapport met de titel Working for the Few. "In plaats van samen vooruitgaan, raken mensen door economische en politieke macht steeds verder van elkaar gescheiden, wat onvermijdelijk maatschappelijke spanningen vergroot en de kans op uiteenvallen van samenlevingen doet toenemen."

Oxfam roept deelnemers aan het economisch wereldforum op stappen te zetten om de snel toenemende ongelijkheid te keren. Zo zouden zij zich ervan moeten onthouden zichzelf of hun bedrijven aan het betalen van belasting te onttrekken en hun rijkdom niet moeten gebruiken om politieke gunsten te verwerven.

Peilingen in verschillende landen geven volgens Oxfam aan dat de meeste mensen denken 'dat wetten verdraaid zijn ten gunste van de rijken'. De hulporganisatie noemt als voorbeeld India, waar het aantal (dollar-)miljardairs in de afgelopen tien jaar is vertienvoudigd en waar slechts enkele tientallen van de 1,2 miljard inwoners samen 250 miljard dollar bezitten.

"Wat opvalt is dat het aandeel van deze minderheidselite in de rijkdom van het land omhoog is geschoten van 1,8 procent in 2003 naar 26 procent in 2008", schrijft Oxfam. De Indiase miljardairs hebben volgens Oxfam hun rijkdom vergaard in sectoren waar bedrijfswinsten afhankelijk zijn van toegang tot schaarse middelen. Deze 'worden exclusief beschikbaar gesteld via overheidsvergunningen en zijn daarom vatbaar voor corruptie door machtige spelers'.

Instellingen laks met asbestcontroles

De strengere regels voor het verwijderen van asbest worden niet goed toegepast. Dat concludeert de Inspectie SZW in een maandag gepubliceerd rapport. Sinds de nieuwe regels in februari 2012 van kracht werden zijn er minder sancties uitgedeeld, terwijl de inspectie juist meer moest optreden.

De instellingen in de asbestsector die toezicht moeten houden, zijn volgens de inspectie in de afgelopen jaren terughoudend geworden als het gaat om het opleggen van sancties. Zo werden in 2011 nog 1470 sancties uitgedeeld en daalde dit aantal een jaar later naar 720.

Volgens de instanties komt dat doordat de regels beter worden nageleefd, maar de inspectie gelooft dat niet. Het percentage asbestinspecties waar de inspectie handhavend moest optreden is in 2012 juist gestegen van zestig naar zeventig procent.

De inspectie stelt dat de instellingen bewust terughoudend zijn geweest met het opleggen van sancties. Het invoeren van de zogenoemde 'escalatieladder' zorgt er namelijk voor dat als er meer sancties worden opgelegd, het certificaat moet worden ingetrokken. De instanties zouden dit willen voorkomen.

Politiekogels zoek na arrestatie wildplasser

De politie is zondagochtend bij een schermutseling met een wildplasser in Ede een patroonhouder gevuld met kogels verloren. Vermoedelijk zijn ze door iemand meegenomen, meldt de politie maandag. De politie roept de vinder van de scherpe patronen op om deze bij de politie in te leveren.

De worsteling met een 24-jarige wildplasser uit Veenendaal ontstond nadat hij agressief werd. De man werd nadat hij zijn blaas had geleegd en een boete had gekregen vervelend. Hij viel vervolgens een van de agenten aan toen hij werd weggestuurd. De twee kwamen ten val en liepen beiden lichte verwondingen op.

De gewonde agent liep onder meer hoofdletsel op. Hij moest ter observatie een nacht in het ziekenhuis blijven.

Opnieuw ruime oefenzege voor Oranjevrouwen

De Oranjevrouwen hebben maandagavond in Kaapstad wederom gewonnen van Zuid-Afrika. De olympisch kampioen trok in een interland met 5-1 aan het langste eind. Lidewij Welten (tweemaal), Charlotte Vega, Eva de Goede en Valerie Magis zorgden voor de Nederlandse doelpunten. 

Kathleen Taylor (oud-speelster van Rotterdam) tekende voor Zuid-Afrikaanse eretreffer. Zaterdag was Oranje met 5-0 te sterk voor Zuid-Afrika. Over acht dagen komt de ploeg van bondscoach Max Caldas weer in actie. Dan staat in Stellenbosch de eerste van vier duels tegen Australië gepland. 

DLC voor Resogun op komst

Er is dlc voor Resogun op komst vertelt Housemarque, de ontwikkelaar, op hun Facebookpagina. Op dit moment is het nog niet bekend in welke vorm die dlc gegoten wordt en wat de eventuele prijs gaat zijn. Resogun is de eerste gratis PlayStation Plus-game voor PlayStation 4.

De twinstickshooter wordt gezien als één van de tofste exclusieve games voor PlayStation 4 op dit moment en er zijn behoorlijk wat gamers die uitkijken naar eventuele dlc.

Housemarque gaf bovendien aan dat ze ook werken aan een andere PS4-game, maar buiten die mededeling is daar helemaal niets over bekend.

C. Ronaldo ook in eigen land onderscheiden

Cristiano Ronaldo heeft maandag in Lissabon een hoge Portugese onderscheiding ontvangen. De aanvaller van Real Madrid werd door president Anibal Cavaco Silva benoemd tot ridder in de Orde van de Infant Dom Henrique. De onderscheiding volgt precies een week nadat de 28-jarige Portugees de Ballon d'Or kreeg voor wereldvoetballer van het jaar.

Ronaldo sprak van 'een moment van grote trots' toen hij de bijbehorende medaille door de president kreeg omgehangen. "Dit geeft me de motivatie om in de toekomst nog harder te werken. Het duurt nog wel even voordat ik stop en in die periode wil ik meer prijzen winnen met mijn club en met de nationale ploeg."

Inter blaast spelersruil af na woedende reacties van fans

Een compleet gekkenhuis was het maandagmiddag op de Italiaanse transfermarkt. Juventus is woedend op Internazionale in verband met een spelersruil. Inter heeft besloten de stekker te trekken uit de onderhandelingen met Juventus. Beide ploegen waren in gesprek om een spelersruil tussen Fredy Guarín en Mirko Vucinic te realiseren, maar Inter heeft besloten af te zien van een ruilconstructie.

Het plotselinge terugtrekken van i Nerazzurri is het gevolg van grote woede onder de aanhang van de club. Toen bekend werd dat een ruil tussen Guarín en Vucinic op handen was, bestookten Inter-supporters het officiële Twitteraccount van de club met boze reacties.

Zo schreef een supportersgroep: "Wat voor club wil een toch al beperkte selectie nou verder verzwakken, door tegelijkertijd een rivaal te versterken?", vraagt men zich af. "Guarín naar Juve is onacceptabel. Een jonge en technisch begaafde speler ruilen voor een oudere? Wij zijn werkelijk perplex."

Die uitingen van onvrede en onbegrip door de supporters is voorzitter Erick Thohir niet ontgaan. De Indonesische preses van Inter luistert naar zijn aanhang en heeft besloten de stekker uit de onderhandelingen te trekken.

Die actie heeft geleid tot woedende reacties. Guarín heeft duidelijk zijn zinnen gezet op een transfer naar Juventus, en de Italiaanse landskampioen is woedend op Inter. De zaakwaarnemer van Vucinic is bovendien vastberaden om zijn cliënt in Milaan onder te brengen. Het is nog maar de vraag hoe deze Italiaanse opera gaat aflopen.

Toivonen voor 3,5 jaar naar Stade Rennes

Ola Toivonen verruilt PSV definitief voor Stade Rennes. De Zweedse aanvallende middenvelder werd maandag medisch gekeurd in Bretagne. Er ligt een contract voor 3,5 jaar voor hem klaar bij de nummer vijftien van de Ligue 1.

De 27-jarige Toivonen mocht al langer weg bij PSV. In de zomer bereikten de Eindhovenaren een akkoord met Norwich City, maar Toivonen kwam niet rond met de Engelse club. PSV wilde hem verkopen omdat het contract van de Zweed deze zomer afliep.

Toivonen stelt op de website van Rennes zin te hebben in een nieuwe uitdaging. "Een nieuwe club, nieuwe teamgenoten, een nieuwe taal", somde hij op wat er op hem afkomt. "Ik hoop hier een paar mooie jaren te hebben."

Valcke verwacht geen problemen in Sao Paulo

FIFA-secretaris-generaal Jérôme Valcke denkt niet dat de openingswedstrijd van het WK in Sao Paulo nog in gevaar komt. Dat zei de Fransman maandag bij een bezoek aan het Itaquerao-stadion. De bouw van dat stadion liep vertraging op toen in november een hijskraan omviel. Daarbij kwamen twee bouwvakkers om.

Valcke liet weten dat hij tevreden is over de voortgang van de werkzaamheden in Sao Paulo. Volgens de FIFA-bobo is er nadat het stadion in april wordt opgeleverd nog voldoende tijd voor testevenementen.

"We zullen er alles aan doen om de openingswedstrijd een succes te maken", liet Valcke weten. Op 12 juni spelen Brazilië en Kroatië de eerste wedstrijd van het WK.

Knegt biedt excuses aan voor middelvinger

Sjinkie Knegt heeft zijn excuses aangeboden voor zijn wangedrag gisteren bij het EK shorttrack in Dresden. De Nederlander werd gediskwalificeerd omdat hij tijdens de aflossing met obscene en agressieve gebaren over de finish kwam. Hij stak onder meer beide middelvingers omhoog.

"Ik ben er inmiddels achter dat het niet het slimste is wat ik ooit heb gedaan”, zo zei Knegt in het NOS Sportjournaal. "Natuurlijk heb ik er spijt van. Het gebeurde uit emotie en frustratie, maar niet met een bepaald doel. Of ik mijn excuses al heb gemaakt? Ja, aan mijn sponsors en mijn team. Dat heb ik inmiddels gedaan.”

Wat de gevolgen voor Knegt, die een zeldzame rode kaart kreeg, zijn weet de Nederlander niet. "Niemand lijkt dat te weten.”

De betreffende aktie van Knegt tijdens het EK (Bron: YouTube)

Rosetta is wakker: 'Hallo wereld'

De Europese ruimtesonde Rosetta is maandag na bijna drie jaar uit haar winterslaap ontwaakt. De Europese ruimtevaartorganisatie ESA stuurde om 11.00 uur een signaal om de sonde te wekken en ontving even na 19.00 uur de heldere boodschap terug dat dit gelukt was. "Hallo wereld."

De sonde bevindt zich op ruim achthonderd miljoen kilometer van de aarde. Rosetta werd in 2004 gelanceerd en in 2011 in slaap gebracht, om energie te sparen voor een ontmoeting met een komeet met de prozaïsche naam 67P/Churyumov-Gerasimenko.

Als alles volgens plan verloopt, vindt het rendez-vous over enkele maanden plaats. Rosetta moet op 11 november de lander Philae op de komeet zetten, die onderzoekers moet helpen de samenstelling van de komeet te analyseren.

Interview: vuurwerk-imker Jan Bos

Toen imker Jan Bos na twee weken vakantie op de eilanden terugkwam in Bilthoven, bezocht hij snel zijn bijenkasten. Daar bleken jongeren in de vliegopeningen van vier kasten vuurpijlen te hebben gestoken. Na aangifte kwam er een AD-bericht, dat ook door FOK.nl werd herschreven.

Een verbijsterde Bos gaf aan: "Abnormaal dat mensen zoiets doen. En het gaat al zo slecht met de bijen." FOK.nl besloot hem te benaderen voor een interview, waarop hij vriendelijk ja zei en onze vragen van deskundig antwoord voorzag. Hoewel de 62-jarige Bos vermoedens heeft wie de daders waren, kan de politie ondertussen vooralsnog niets voor hem betekenen: "Dan moet u het echt zelf gezien hebben." 

Inmiddels is er een inzamelingsactie gestart om Bos aan een camerasysteem te helpen: FOK! de bloemetjes en de bijtjes.  

Bijenkasten (en korf) van Bos
Klik op de foto's om ze te vergroten, bijschriften te lezen en ze door te bladeren.

Het interview 
FOK.nl: Wat gebeurde er precies rond Nieuwjaar? U kwam terug van vakantie?
Imker Bos: Dat klopt, ik kwam op maandag terug van vakantie en twee dagen later [acht januari, red.] ging ik eens bij de bijen kijken in Zeist. Er staken vuurpijlen uit de vliegopeningen en die waren aangestoken geweest, want ik zag de schroeiplekken. Niet zo mooi. Ik heb toen wat foto's genomen en ben naar de politie geweest. Het gebeurt geregeld dat er stukken hout of stenen in de bijenstal liggen, er wordt dus wel eens wat meer naartoe gegooid, maar ik dacht: ik zal nu maar eens aangifte doen, want ik begin het een beetje zat te worden. 

Bijenkast met schroeiplekkenVuurwerkschade.

U hoopt dat er met die aangifte een bepaald signaal wordt afgegeven?
Ja, inderdaad.

Heeft u sindsdien al iets van de politie vernomen?
Nee, daar heb ik verder niks van gehoord. Ik ben er wel een keer geweest omdat ik [ze] een kant op wilde [sturen], waarvan ik wist dat ze erbij betrokken zijn geweest. Er werd mij verteld dat om het echt te bewijzen, je moet zíen dat ze de vuurpijlen in de kast douwen en aansteken. Maar zo is 't natuurlijk niet geweest. Het waren mensen die er niet zo ver vanaf wonen, jonge mensen, kinderen.

Kijk, vroeger deden we ook kwajongensdingen maar zúlke dingen, daar dacht je eigenlijk niet aan. Dat deed je nooit. Ik was nieuwsgierig wat hen er nou toe aanzet om d'r vuurpijlen in te duwen. Ik vond het heel raar.

Overweegt u het komende jaar thuis te blijven?
Ik zit er meer over te denken om camera's op te hangen, maar da's ook allemaal niet zo eenvoudig en mijn vrouw wil ook weleens op vakantie. We gaan al om het hoogseizoen heen omdat ik druk met de bijen ben, dan kan ik er niet tegenin gaan van: 'We gaan helemaal niet.'

FOK.nl roept hierbij lezers op die kennis hebben van het aanbrengen van een (goedkoop) surveillancesysteem met bijvoorbeeld webcams en die wel eens in de omgeving van Utrecht zijn, om zich te melden via de reacties, een pm aan superworm of een mailtje aan frontpage@fok.nl! Je zou met je expertise een imker enorm gelukkig kunnen maken. 

Beschadigde bijenkast
Bijenkasten met vuurwerkschade

Enkele jaren geleden werden er bijenkasten in de sloot gegooid nabij het KNMI-gebouw?
Ja, dat klopt. Toen heb ik aangifte gedaan en er verder ook niks meer over gehoord. Ik heb gedeeltes van mijn kasten honderd meter verder in de stroming opgevist. Eén hoek van een bijenkast was nog boven water en daar waren de bijen naartoe gekropen. Dat was heel opmerkelijk. Die heb ik er toen uitgehaald en die bijen heb ik weer bij andere bijen gedaan, want het was in het voorjaar. Maar ze hadden al gebroed voor de jonge bijen en dat moet altijd op 37, 38 graden blijven. Maar dat koelt dan af en is allemaal dood. Ik heb ze dus geprobeerd te redden, maar inderdaad waren ze in de sloot gegooid.
 
Of de bijen het overleefd hebben, moet in de lente blijken?
De volken kan ik inderdaad niet openmaken want dan gaan de bijen sowieso dood, dus ik zie in het voorjaar wel of ze nog leven. Vroeger had je een uitval van tien procent, tegenwoordig is het wel eens 20 of 25 procent door bestrijdingsmiddelen, of er zit zomaar een mijtje in, die je dan probeert te bestrijden. Het is moeilijk te zeggen: ik weet welke kasten het zijn en moet nog maar zien of ze het overleefd hebben of niet [en of dat door vuurwerk of andere zaken komt].

Als de vandalen gepakt zouden zijn en u mocht uitleggen waarom ze het niet meer moeten doen, wat zou u dan zeggen?
Dan zou ik ze vertellen dat de bijen belangrijk zijn voor de bestuiving, voor het fruit, voor zaadveredeling, waar heel veel volken voor worden gebruikt. Het zijn levende dieren en heel 't jaar zijn we ermee bezig. Het is echt een hobby, maar ik vind het wel belangrijk. Ik kan niet begrijpen dat ze dat doen en wie wel?

Daarnaast is het ook gewoon privébezit?
Ja, de kosten... zo'n kast kost 300 tot 350 euro, dan moet het volk erin, en voordat je opgestart bent zit je aan veel geld. Als je een stuk of 20 volken opzet loopt dat wel in de papieren.

Bijenkast vol bijen; foto Jan Bos
Bos: "Bijenkast vol met bijen."

Hoe gaat het met de bijensterfte in Nederland?
Een jaar of vijftien, twintig geleden was de sterfte hooguit tien procent. Nu heb je vaak 20 tot 25 procent en soms meer. Ik ken een imker die koninginnen kweekt en die ik daar koop. Hij had 68 volken, maar een jaar of vijf, zes geleden waren er daar plotseling 60 van dood. Hij kweekt ook koninginnen en dus haal ik daar soms koninginnen, maar hij is er echt elke dag mee bezig en voert de bijen goed bij. Het komt door allerlei verschillende dingen, zoals bestrijdingsmiddelen. De nieuwe EU-regels verbieden maar een paar van de misschien wel 500 bestrijdingsmiddelen die een rol kunnen spelen, maar alle beetjes helpen.

Bijvoeren?
Bijen halen 's zomers nectar, maar als het een zomer is waarin het veel regent net in die tijd dat ze ontzettend veel honing kunnen ophalen, dan halen ze minder nectar binnen en hebben ze niet genoeg om te overleven. Als imkers geven we een kilootje of dertien, veertien suiker [per bijenkast, per jaar] bij. Ook laten we per volk minstens een kilo of negen aan honing achter in de kast. Je haalt honing uit de kasten die ze eigenlijk nodig hebben als voedingsstof, dus moet je ze bijvoeren met suiker. Ze kunnen daar dan de hele winter op teren.

U heeft ook een ongediertebestrijdingsbedrijf. Wordt u weleens gevraagd bijen te verdelgen?
Ja. Ik ben eigenlijk bestrijder geworden omdat ik wel eens werd gevraagd door mensen die ergens een zwerm hadden hangen, om het weg te komen halen. Het zit in de schuur, zeiden ze dan. Dan ging ik kijken, was het een wespennest. Die haalde ik dan voor die mensen weg en toen ben ik een cursus dierplaagbestrijder gaan volgen en nu ben ik [al tien jaar] echt professioneel dierplaagbestrijder.

Bijennest in een boom (25.000 bijen)
Bos: "Dit is een bijenzwerm in een boom die ik zelf geschept heb. Het zijn wel 25.000 bijen! Hij hing nogal hoog dus het lukte de eerste keer niet om 'm te scheppen." 

Maar als ik bijen of hommels tegenkom, probeer ik die altijd te vangen. Het zijn ook beschermde dieren dus uitroeien mag niet. Een bijenzwerm doe ik dan in een mandje, dan laat ik ze door de dag heen allemaal aanvliegen en neem ik ze 's avonds mee. Dan heb ik een nieuw volk. En de hommels: bij een boer zaten ze een keer in een nest in een baal hooi [zie foto hieronder] en de boer was al een paar keer gestoken en was het zat. Toen heb ik 'm in een zak gedaan en in z'n geheel meegenomen. Ik zet ze dan vaak bij de bijen neer, zo kan ik nog even volgen hoe het verder gaat.

Het desbetreffende hommelnest, foto BosHommelnest uit de hooibaal

Zo zijn er ook vogelkastjes waar in plaats van een vogel een hommelkoningin huist. Vaak als mensen bellen voor wespen in vogelhuisjes, zijn het hommels. 's Avonds laat haal ik het huisje dan op, maak ik 'm dicht en plaats ik 'm meer dan drie, vier kilometer verderop. Blijf je binnen die straal, dan vinden bijen en hommels de weg weer terug naar het oude nest en gaan ze daar gewoon weer verder. Dus ik rijd dan minstens vier kilometer en hang 'm weer ergens op, of ik doe 'm in m'n kas. Ik heb een kas met 's zomers tomaten erin, daar hangt er ook één. [Zie hieronder.] Dan kunnen ze de tomaten bestuiven en hou ik ze tegelijkertijd in leven. 

Bos' kas met bijenkast
Bos' kas met bijenkast

Van Bos' website
Van Bos' website

Veel mensen vinden bijen prima, maar hebben een hekel aan wespen. Is dat terecht?
Nee! Wespen zijn goede opruimers, het zijn echte lijkenpikkers. Terwijl bijen vooral nectar en stuifmeel nodig hebben om te overleven, overleven wespen voor het overgrote deel op insectenlijkjes. Ze ruimen veel dode vliegen, muggen en van alles op. Als we geen wespen hadden, werd het echt een zooitje. Ze zijn heel erg nuttig.

Wespennest; foto Jan Bos
Bos: "Wespennest boven een verlaagd plafond in een school."

Bos: "Wespennest achter een goot."Bos: "Wespennest achter een goot." 

Een soort vuilnismannen der natuur?
Zo zou je het kunnen zeggen, ja. Als een boer achter in het land met zijn grasmaaier over een wespennest rijdt of in de hooischuur een nest heeft zitten, mij belt en zegt, ze moeten dood, dan praat ik met hem en vraag dan: wanneer kom je daar wéér? Over zes, zeven weken zijn de wespen onderhand al weg en dan heb je er geen last meer van. Zitten ze in een gebouw of bij hout, dan eten ze door het hout heen en dan haal ik ze meestal wel weg. Maar zit-ie ergens achteraf, dan denk ik: niet alles hoeft dood en hij zit eigenlijk best daar.

U probeert het kortom voor de dieren zo goed mogelijk af te handelen?
Ja, niet alles hoeft dood, natuurlijk. Zoals wespen, hommels – ik probeer zoveel mogelijk oplossingen te vinden om ze weer goed uit te zetten.

Schuif met bijen
"Raam met (ongeboren) broedbijen en bovenin wat honing en nectar."
Vol raam vóór het (honing)slingeren
"Vol raam vóór het (honing)slingeren."
"De honingslinger waar de volle honingramen in gaan."
"De honingslinger waar de volle honingramen in gaan." 

Een volkswijsheid over imkers is dat ze vaak roken omdat het de bijen weghoudt. Is dat zo en rookt u?
Nou, ik rook niet, maar als ik met de bijen bezig ben heb ik een pijp of een beroker met karton of stro erin. Voornamelijk als ik het dak en de dekplank eraf haal, geef ik ze een beetje rook. Dan voelen de bijen zich een beetje bedreigd en zuigen ze hun honingbuis vol met nectar. Als ze nectar opgezogen hebben kunnen ze het achterlijf moeilijker krommen om te steken. Zo blijven ze vrij rustig. Al heb ik een heel rustige soort bijen.

U heeft er dus invloed op of u rustige of boze bijen houdt?
Ja. Ik noteer altijd op kastkaarten hoe ze zijn. Als ze steeds om me heen zitten en vervelend zijn, noteer ik dat. En als het dan een keer of drie gebeurt wissel ik de koningin om, dan slaat het volk helemaal om en wordt-ie weer rustig. Dan haal ik de oude eruit, en doe ik een nieuwe, gekweekte of gekochte koningin erin. Zodra de oude bijen dood zijn komen er weer nieuwe uit de nieuwe koningin en is het volk weer rustig. 

Je kunt koninginnen dus moeiteloos omwisselen?
Als de koningin geboren wordt is ze nog onbevrucht. Een week later vliegt ze de lucht in, waar ze wordt bevrucht door meerdere mannetjes. Na een paar dagen is ze klaar en dan heeft ze in principe sperma genoeg om voor vier of vijf jaar achter elkaar eitjes te leggen. Ik weet niet door wat voor mannetjes ze gedekt is, en daar kunnen weleens een paar agressieve tussen zitten. Dat sperma wordt opgeslagen in laagjes, en als de laagjes worden gebruikt, worden ze bijvoorbeeld na twee jaar zachtaardig te zijn geweest, plotseling fanatieker. Dat kan dan komen door het sperma van een agressieve dar, ofwel mannetjesbij. Dan haal ik de koningin eruit en stop ik er een nieuwe in, die ik heb gekweekt van een zachtaardig volk. In de zomer leven bijen maar een week of vijf, zes, dus als ze dan dood zijn is het volk helemaal rustig.

Verschroeide bijenkast

Ziet u liever een koning of koningin aan het hoofd van het land?
(lacht) Dat maakt me niet zo veel uit, maar bij bijen een koningin natuurlijk. (Grapt:) Ik heb ook nog nooit een koning gezien.

Heeft u naast imker-zijn ook nog andere hobby's?
Ik heb een grote volkstuin met een kas erop, waar ik mijn groente zelf kweek. Ja, wat nog meer? Ik vind paarden wel leuk, ik wandel graag. Dat is 't wel.

Laatste vraag: als u één advies kon meegeven aan een grote groep mensen, wat zou dat dan zijn?
Wees zuinig op de natuur. Ga bij een vereniging, bijvoorbeeld bij imkers. Al ga je er alleen heen, dan leer je al wat meer over hoe het in elkaar steekt. De oude imkers sterven uit en de jongeren zitten toch liever achter de computer dan dat ze imkers worden. Al kwamen er afgelopen jaar duizend imkers bij, die de cursus hebben gevolgd. [Volgens Wikipedia op een totaal van 8000, red.] De afgelopen jaren trekt het gelukkig weer wat aan.

Zou de recente aandacht voor bijensterfte daarbij kunnen hebben geholpen?
Dat is goed mogelijk maar kan je nooit met zekerheid zeggen.

"Zwerm klaar voor vervoer."
"Zwerm klaar voor vervoer." 

Ik wil u ten slotte hartelijk danken voor dit interview.
Okay, nou, toe maar! Graag gedaan!

Dank aan de heer Bos voor het toesturen van de foto's in dit artikel.  

Inzameling Dogecoin voor Jamaicaanse bobsleeteam

Dogecoin, een op de internet-meme gebaseerde tegenhanger van de Bitcoin, heeft een inzamelingsactie op Reddit gehouden om het Jamaicaanse bobleesteam naar de Olympische Spelen te helpen. De inzamelingsactie heeft al ruim 22.000 euro opgehaald.

De laatste keer dat het, mede door de film Cool Runnings bekende, bobsleeteam mee had gedaan aan de Olympische Spelen was in 2002. Sindsdien heeft het team zich niet kunnen kwalificeren voor de Spelen. Deelname aan de Spelen kost volgens het team rond de 30.000 euro.

Kim-Lian van der Meij presenteert Sterren Springen

Kim-Lian van der Meij gaat Sterren Springen presenteren. Dat heeft de presentatrice maandag bevestigd in Show Vandaag, nadat de geruchten al enige tijd de ronde deden. Het SBS6-programma, waarin BN'ers van de duikplank gaan, keert dit voorjaar terug.

"Half april gaan we op de buis", zei Van der Meij. "Met welke leuke man ik dat mag doen weet ik nog niet. Ik hoop op Gerard Joling, want die man is om te gieren natuurlijk." Joling presenteerde de eerste reeks in de zomer van 2012, maar deed dat toen met Tess Milne.

Van der Meij maakte eind vorig jaar de overstap van de AVRO naar SBS6. Ze praat voor de commerciële zender al het programma Show Vandaag aan elkaar.

Nipt verlies AEX na saaie dag

De Amsterdamse beurs is na een saaie dag met een klein verlies gesloten. De AEX leverde 0,1 procent in op precies 408 punten bij erg lage omzetten. Ook de omringende beurzen verloren licht.

Het ontbrak maandag aan impulsen. De agenda was vrijwel leeg en Wall Street hield de deuren gesloten vanwege de viering van Martin Luther King Day.

In de AEX ging Air France-KLM flink onderuit. De luchtvaartmaatschappij werd vijf procent minder waard op de beurs nadat UBS de koopaanbeveling op het fonds introk. Ook TNT Express, dat 2,4 procent lager eindigde, kampte met de gevolgen van een negatief analistenrapport.

De grootste stijger was ASML met een dagwinst van 3,6 procent. De afgelopen periode zat ASML in de hoek waar de klappen vielen en binnen de AEX is het fonds het meest afgestraft dit jaar.

In de AMX, die 0,1 procent hoger eindigde, steeg de koers van pennystock Pharming maar liefst 55 procent. Het aandeel blijft maar hoger koersen en is dit jaar al met tweehonderd procent in waarde gestegen. Een directe aanleiding voor de monsterwinst van vandaag ontbrak.

Het aandeel TenCate won 4,1 procent nadat een verlenging van het TAPAS-contract werd aangekondigd tot eind 2017. Dit innovatieprogramma richt zich vooral op de ontwikkeling van lichtgewicht materialen voor vleugel- en staarttoepassingen van vliegtuigen.

TomTom was met een verlies van 1,3 procent de grootste daler binnen de midkap. SNS Securities zette vraagtekens bij de kwaliteit van HD Traffic nadat BMW niet voor TomTom, maar voor concurrent Inrix koos. Verder deed smallcap Grontmij maandag goede zaken met een koerswinst van 5,4 procent.

Politie laat passagier blazen

Afgelopen zaterdagnacht werd Patrick van den Kieboom in Edegem (België) tegengehouden voor een alcoholcontrole. Patrick begon al een beetje te zweten, want hij had namelijk de afgelopen uren wat alcohol genuttigd in een restaurant en is toch achter het stuur gekropen.

De politie had schijnbaar ook al iets achter de kiezen en had niet door dat het een auto betrof waarbij het stuur rechts zit. Patrick vertelt: “Ik heb een Renault Espace van een Zuid-Afrikaan gekocht, hierdoor zit het stuur rechts.” De politieagente sommeerde de passagier het raam open te doen en vroeg: “Hebt u wat gedronken?” Patricks vrouw antwoordde hierop dat zij alleen muntthee op had. Patrick kon met moeite zijn lachen inhouden en dacht: gebeurt dit nu echt?

De agente gaf de vrouw van Patrick een alcoholanalyseapparaat en liet haar blazen. Het apparaat gaf natuurlijk een ‘S’ aan, waarop de agente aangaf dat alles in orde was. Toen de politieagente zijn vrouw ook nog een BOB-sleutelhanger gaf, ‘deed hij het bijna in zijn broek’.

Weblog nu in turbomodus!

Wellicht is het al opgevallen, misschien ook niet, maar sinds vanmiddag laadt de weblog een heel stuk sneller in. Dit komt doordat de video's niet direct meer geparsed worden, maar eerst middels enkel een afbeelding worden weergegeven. De werking is hetzelfde als altijd; klik erop en hij begint te spelen.

Met name het laden van de indexpagina zou een factortje heuleboel moeten zijn verbeterd.

Enjoy!


En natuurlijk the World's Fastest FOK!blog

Violiste op ski's richting de Spelen

De beroemde violiste Vanessa-Mae heeft grote kans zich als skiester namens Thailand te plaatsen voor de Olympische Spelen in Sochi. Het Thais olympisch comité wacht alleen nog op toestemming van de internationale skifederatie FIS, zo meldde de BBC maandag.

Vanessa-Mae, die is geboren in Singapore en opgroeide in Londen, wil uitkomen op de afdaling. Tot op heden heeft ze op de piste nog geen grote naam verworven, maar als violiste is de dochter van een Thaise vader en Chinese moeder internationaal een grote bekendheid.

Al sinds 2009 woont de 35-jarige muzikante met een voorliefde voor het skiën in de Zwitserse plaats Zermatt, om zich optimaal voor te bereiden op één van de grootste evenementen ter wereld. De internationale skifederatie FIS maakt op korte termijn bekend of Vanessa-Mae heeft voldaan aan de kwalificatie-eisen.

Jesse Plemons niet in nieuwe Star Wars-film

Acteur Jesse Plemons heeft bekendgemaakt dat hij voorlopig geen deel uit gaat maken van het Star Wars-universum. De acteur, die bekend werd door de succesvolle serie Breaking Bad, verwijst het 'nieuws' in een interview met de entertainmentwebsite Hitfix naar het land der wilde geruchten.

Plemons mocht het afgelopen weekend voor zijn rol in Breaking Bad een SAG Award in ontvangst nemen. In die serie speelt hij met verve de sociopatische kindermoordenaar Todd. Dat blijkt wel uit de ontmoetingen die de acteur had met fans van Breaking Bad. Plemons: "Ik denk dat het voor sommige mensen even duurt voordat ze realiseren dat ik niet echt Todd de kindermoordenaar ben".

Op de vraag of Plemons wellicht een cameo gaat krijgen in de Breaking Bad-prequel Better Call Saul zegt de acteur dat dit nog niet bekend is, maar dat het zeker niet een raar idee is. "Het is niet onlogisch dat Todd op zeker moment de hulp van (advocaat) Saul nodig heeft gehad. Het is niet vergezocht".

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player
Hitfix in gesprek met acteur Jesse Plemons

PVV: referendum over EU-lidmaatschap

De PVV wil een bindend referendum over de vraag of Nederland in de EU moet blijven. Tweede Kamerlid Barry Madlener zal daartoe dinsdag een motie indienen. Een woordvoerster van de PVV heeft een bericht van Nu.nl hierover maandag bevestigd.

,,Het referendum is in ons democratisch bestel een prachtige manier om mensen te betrekken bij de inhoud", zegt Madlener. ,,Wij vertrouwen meer op het oordeel van mensen dan op het oordeel van de politieke elite."

Volgens Madlener zal de PVV de uitkomst van een referendum respecteren, ook als blijkt dat een meerderheid vindt dat Nederland wel in de EU moet blijven. Naar verwachting krijgt het PVV-plan voor een referendum geen steun in de Kamer.

PVV wil referendum over EU-lidmaatschap
PVV wil referendum over EU-lidmaatschap (Foto: ANP)

EU wil dat Oekraïne omstreden protestwet schrapt

De Europese Unie wil dat Oekraïne de inperking van het demonstratierecht die vorige week door het Oekraïense parlement werd gejast terugdraait. De reeks wetten perkt grondrechten zoals de vrijheid van meningsuiting en het recht op vrije vergadering in en lijkt er volgens de EU op gericht te zijn de protestbeweging in het land de mond te snoeren.

De ministers van buitenlandse zaken van de EU-lidstaten zeiden maandag dat de wetten onder 'dubieuze omstandigheden' door het parlement zijn geloodst. De Verenigde Staten noemden de nieuwe regels vorige week 'ondemocratisch'.

De Europese Unie heeft alle partijen in Oekraïne gemaand terughoudendheid te betrachten en heeft de autoriteiten opgeroepen 'de rechten van vreedzame betogers te respecteren en te beschermen'. Daarnaast moet er een dialoog op gang worden gebracht om een politieke oplossing voor de crisis in het land te vinden.

Sinds november is het onrustig in Oekraïne. President Viktor Janoekovitsj weigerde toen een associatieverdrag met de EU te tekenen. In plaats daarvoor ging hij in zee met Rusland, daartoe overgehaald door financiële steun van de oosterbuur. De EU liet maandag weten nog altijd voorstander te zijn van politieke en economische samenwerking met Oekraïne.

Hoewel de protesten de afgelopen tijd aan kracht leken in te boeten, was de inperking van het demonstratierecht aanleiding voor betogers om dit weekeinde weer massaal de straat op te gaan. De demonstratie liep uit op geweld en tientallen mensen raakten gewond. Ook maandag was het onrustig. In Kiev werden barricades opgericht met karkassen van uitgebrande bussen. Her en der woedden nog brandjes.

Weer banen weg bij Holland Casino

Holland Casino schrapt nog eens 150 tot tweehonderd extra banen. Dat heeft het gokbedrijf maandag bekendgemaakt. Het gaat om ruim vijf procent van alle medewerkers.

De reorganisatie is onderdeel van een plan om de veertien vestigingen van het casino meer ondernemingsvrijheid te geven. De vestigingen hebben maandag hun plannen om kosten te besparen naar de ondernemingsraad gestuurd. Zo wordt de focus meer op vaste gasten gelegd en gaat het bedrijf besparen op de inkoopkosten. In totaal moet ruim achttien miljoen euro worden bespaard.

In november maakte Holland Casino al bekend dat honderd van de driehonderd banen op het hoofdkantoor verdwijnen. In de jaren daarvoor werden al zo'n 1200 banen geschrapt. Holland Casino kampt met toenemende concurrentie van online gokaanbieders.

De eerste resultaten van het verscherpte kostenbewustzijn zijn volgens Holland Casino inmiddels zichtbaar. Zo heeft het bedrijf de kosten vorig jaar op een lager niveau weten te houden dan verwacht. "De reorganisaties van zowel het hoofdkantoor als de vestigingen zijn een belangrijke volgende stap in de doelstellingen die we moeten realiseren om weer een gezond bedrijf te worden", zo stelt het bedrijf.

Teeven en advocatuur eens over toezicht

Staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) en de Orde van Advocaten zijn het eens geworden over een nieuw stelsel van toezicht op de advocatuur. Dat hebben beide partijen maandag bekendgemaakt. Volgens de advocaten is hiermee de onafhankelijke positie van de advocaten en de vertrouwelijkheid van informatie over cliënten geborgd.

Kern van het plan is dat er een college van toezicht wordt opgetuigd, een nieuw intern orgaan van de Orde van Advocaten. Dat college bestaat uit drie leden en de landelijk deken wordt de voorzitter. De overige twee leden zijn geen advocaat, rechter of ambtenaar.

Over het nieuwe toezichtsmodel is lang gesteggeld. Aanvankelijk verzetten de advocaten zich ertegen, onder meer omdat Teeven de nieuwe leden van het toezichtscollege wilde benoemen bij koninklijk besluit. Volgens de orde betekende dit dat de overheid zou bepalen die het toezicht op de advocaten mag houden en wie niet.

Uiteindelijk is afgesproken dat twee van de drie leden worden benoemd per koninklijk besluit. Deze kandidaten kunnen alleen worden aangedragen door de orde. De voorzitter wordt niet benoemd door Teeven. Tegelijkertijd blijven de lokale dekens eindverantwoordelijk voor het toezicht en alleen zij mogen boetes opleggen en in dossiers van individuele cliënten kijken, niet de leden van het toezichtscollege.

Wel krijgt de landelijk deken aanwijzingsbevoegdheid en kunnen de lokale dekens niet langer ieder hun eigen toezichtsregels maken. "Door deze aanwijzingsbevoegdheid neer te leggen bij de landelijk deken blijft de verantwoordelijkheid voor de feitelijke uitoefening van het toezicht binnen de advocatuur liggen", schrijft Teeven in een toelichting. Die wordt hiermee de 'verbindende figuur' tussen de lokale dekens en het systeemtoezicht.

Teeven is opgetogen over het resultaat, dat moet leiden tot een systeem van toezicht dat transparanter en uniformer is. "Het nieuwe toezichtsmodel biedt de orde volop mogelijkheden om, binnen eigen verantwoordelijkheid, het toezicht op professionele en onafhankelijke wijze uit te voeren, met inachtneming van de bijzondere positie van de advocatuur in het rechtsbestel." Die mening wordt gedeeld door de advocaten.

Poulsen blij weer terug te zijn bij AZ

Vandaag werd officieel bekend gemaakt dat Simon Poulsen terugkeert bij AZ. De 28-jarige Deens international, die in 2009 met de Alkmaarders landskampioen werd, tekende vanmiddag een contract tot medio 2015.

Poulsen, die zijn contract bij Sampdoria liet ontbinden, zegt blij te zijn dat hij terug is in Alkmaar. "In Alkmaar heb ik altijd waardering gevoeld van de club en supporters. Daardoor kon ik presteren. Als de supporters mijn naam scandeerden, vloog ik over het veld. Ik heb AZ en de supporters gemist. Pas toen ik weg was uit Alkmaar voelde ik wat hun waardering voor me betekende. Ik wil hier weer het plezier in voetbal terugvinden.”

Amsterdammer opgepakt voor Eindhovense schietpartij

De politie heeft maandagochtend een 27-jarige Amsterdammer aangehouden in zijn woonplaats. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij een schietpartij in Eindhoven op 15 december.

Op de bewuste dag kreeg de politie 's ochtends om 05.10 uur een melding binnen dat op het Stationsplein in Eindhoven werd geschoten. Op het plein treffen agenten een 25-jarige Eindhovenaar aan, die gewond wordt overgebracht naar het ziekenhuis. Inmiddels is hij weer thuis.

Na het incident deed de politie sporenonderzoek en werd met getuigen gepraat. Daardoor kon de man aangehouden worden. Hij zit vast voor verder onderzoek.

EU schort deel sancties Iran op

De Europese Unie heeft maandag een deel van de sancties tegen Iran voor zes maanden opgeschort. De maatregel is onderdeel van afspraken die met Iran zijn gemaakt over het Iraanse atoomprogramma. In het kader daarvan stopte Iran eerder maandag met het tot twintig procent verrijken van uranium.

Het besluit van de EU betreft het verbod op het aanbieden van verzekering en transport voor Iraanse olieleveranties aan bestaande afnemers; het verbod op invoer, aankoop of transport van Iraanse olieproducten en aanverwante diensten; het verbod op het aanbieden van schepen; en het verbod van handel in goud en kostbare metalen met de Iraanse regering, publieke organen of de Iraanse centrale bank.

Voorts wordt de drempel voor financiële transacties waarvoor goedkeuring vereist is, met een factor tien verhoogd.

De opschorting van de sancties moet de handel met Iran vergemakkelijken.

COC-protest tijdens opening Winterspelen

COC Nederland protesteert tijdens de opening van de Olympische Winterspelen begin februari bij het Homomonument in Amsterdam. Het is volgens de homobelangenorganisatie een alternatieve ceremonie voor de 'Poetin-show' in Sochi.

"Terwijl president Poetin in Sochi zijn feestje viert, staan wij stil bij het andere gezicht van Rusland: de benarde positie van lesbiennes, homo's, bi's en transgenders, de antihomowet en de slechte mensenrechtensituatie", zegt COC-voorzitter Tanja Ineke in een verklaring.

Het COC organiseerde afgelopen jaar al twee keer eerder een demonstratie tegen de situatie in Rusland. Dat gebeurde voor het eerst tijdens het bezoek van president Poetin aan Nederland op 8 april en op het Amsterdamse Museumplein in augustus. Daar kwamen drie- tot vijfduizend mensen op af.

De organisatie roept het kabinet verder nog altijd op om helder stelling te nemen tegen de situatie in Rusland, door de koning en de minister-president niet naar Sochi te sturen. Een petitie met die boodschap is sinds woensdag door bijna 28.000 mensen getekend.

Tweede bewoner verlaat Utopia

Opnieuw heeft een kandidaat van Utopia aangegeven vroegtijdig te zullen stoppen. Utopiaan Harold zal morgen het SBS6-programma verlaten.

De 38-jarige beveiliger is de tweede kandidaat die Utopia vrijwillig zal verlaten. Harold heeft aangegeven zijn plek binnen de groep en het programma niet te kunnen vinden. Hij vroeg al twee keer eerder zijn 24-uur bedenktijd aan, maar liet zich overhalen toch te blijven.

Begin vorige week verliet Lindy het programma omdat ze last van heimwee had. SBS6 gaf toen aan het jammer te vinden dat de dierenverzorgster opstapte. Ze werd een paar dagen later vervangen door Jimmy, directeur van een beveiligingsbedrijf.

Harold zal zijn medebewoners vanavond tijdens het dagelijkse overleg laten weten dat hij morgenochtend vertrekt. Wie hem zal vervangen zal later moeten blijken.

Deze week vindt ook de eliminatieronde plaats, waarbij de bewoner met de meeste nominaties Utopia moet verlaten. Deze kandidaat wordt vervolgens vervangen door een nieuwe inwoner.

Lees meer Utopia-verhalen in ons speciale forum. 

FOK!toen: The Beatles - Meet the Beatles (1964)

Voor de FOK!toen van vandaag keren we terug naar 20 januari 1964. Op die dag lag het album Meet the Beatles van The Beatles voor het eerst in de Amerikaanse platenwinkels. Meet The Beatles was het eerste album van de Britse popgroep dat door platenlabel Capitol Records zou worden uitgebracht en was eveneens het begin van een uiterst succesvolle periode in het bestaan van de groep, die ook wel eens wordt benoemd met de term Beatlesmania.

The Beatles - Meet the Beatles

Introducing The Beatles

1964 was behoorlijk muzikaal begonnen voor de groep uit Liverpool. Nadat ze op 26 december 1963 de single 'I Want To Hold Your Hand' in Amerika hadden uitgebracht, was de groep zich gaan richten op een reeks kerstshows. Tot 11 januari 1964 waren The Beatles zestien maal in de Astoria Cinema in Finsbury Park in Londen te aanschouwen met een show, waarbij ook artiesten als The Barron Knights, Tommy Quickly & The Fourmost, Billy J Kramer & The Dakotas, Cilla Black en Rolf Harris te gast waren. Elke avond eindigde met een 25 minuten durende set van The Beatles, waarbij de groep de liedjes 'Roll Over Beethoven', 'All My Loving', 'This Boy', 'I Wanna Be Your Man', 'She Loves You', 'Till There Was You', 'I Want To Hold Your Hand', 'Money (That's What I Want)' en 'Twist And Shout' speelde.

Introducing The Beatles
Introducing The Beatles

Op 10 januari 1964 was de eerste elpee in Amerika verschenen. Het album Introducing The Beatles was uitgebracht door het Amerikaanse label Veejay Records, nadat Capitol Records had laten weten dat ze niet zoveel zagen in het zoveelste groepje uit Engeland. Op Introducing The Beatles stonden dezelfde tracks als op de elpee Please Please Me, met uitzondering van de titeltrack en 'Ask Me Why'. Een maand na het verschijnen van de eerste Amerikaanse elpee bracht Veejay een tweede persing uit van het album waarop 'Love Me Do' en 'P.S. I Love You' waren vervangen door de liedjes 'Please Please Me' en 'Ask Me Why'.

De Amerikaanse single van I Want To Hold Your Hand
De Amerikaanse single van I Want To Hold Your Hand

I Want To Hold Your Hand

Op 14 januari vertrokken The Beatles voor hun allereerste optreden in Frankrijk. De dag daarop volgde een try-out concert in Versailles, als opwarmer voor zeventien concerten in de Olympia in Parijs. De mannen uit Liverpool waren echter nog maar net in de Franse hoofdstad toen ze te horen kregen dat hun single de top had bereikt van de Amerikaanse hitlijsten. Op maandag 20 januari verscheen Meet the Beatles, het tweede Amerikaanse album van de groep. Na het succes van de single 'I Want To Hold Your Hand' had ook Capitol Records ingezien dat ze met deze succesvolle Britse act in zee moesten gaan.

Capitol Records stelde echter wel de eis dat zij mochten bepalen welke liedjes op de Amerikaanse albums kwamen en zo verschenen er albums die zowel qua inhoud als hoes en titel afweken van de rest van de wereld. Op Meet the Beatles treffen we een negental liedjes aan, die ook op de tweede Britse elpee With the Beatles stonden, plus 'I Saw Her Standing There' (van het album Please Please Me) en de single 'I Want To Hold Your Hand' en 'This Boy', die op de achterzijde van deze single stond.

Meet the Beatles (Colombia)
Meet the Beatles (Colombia)

Meet the Beatles

Meet the Beatles (Japan)
Meet the Beatles (Japan)

01 I Want To Hold Your Hand
'I Want To Hold Your Hand' werd opgenomen op 17 oktober 1963. Van de single die op 29 november 1963 in het Verenigd Koninkrijk en 26 december in Amerika verscheen, werden wereldwijd zo'n 1 miljoen exemplaren verkocht. Het zou de eerste nummer 1 hit in Amerika worden en eveneens het begin van de Britse invasie in Amerika.

02 I Saw Her Standing There
'I Saw Her Standing There' was de openingstrack van de elpee Please Please Me en was opgenomen op 11 februari 1963. Het liedje was een behoorlijk snellere versie van het nummer dat de groep in 1962 al in de Cavern Club had gespeeld.

03 This Boy
'This Boy' was de b-kant van de single 'I Want To Hold Your Hand' en werd op dezelfde dag ook opgenomen in de Abbey Road Studios. Lennon liet zich voor het liedje inspireren door de muziek van Smokey Robinson en diverse doo-wop artiesten. Op de Amerikaanse persing van de elpee A Hard Day's Night was 'This Boy' ook in een instrumentale versie te horen, met als titel 'Ringo's Theme'.

04 It Won't Be Long
'It Won't Be Long' was de openingstrack van de tweede Beatles-elpee With the Beatles. Het liedje was opgenomen op 30 juli 1963. In 1980 zou pas bekend worden dat Lennon het liedje had geschreven.

05 All I've Got To Do
Voor 'All I've Got To Do' liet John Lennon zich inspireren door het liedje 'You Can Depend On Me' van Smokey Robinson & the Miracles. Bij de opnames op 11 september 1963 werden ook 'I Wanna Be Your Man' en 'Little Child' opgenomen.

06 All My Loving
'All My Loving' wordt gezien als één van de eerste grote composities van Paul McCartney. Hij schreef het liedje terwijl de groep op tournee was met Roy Orbison. Ondanks dat het nummer nooit op single werd uitgebracht was het toch vaak op de radio te horen. 'All My Loving' was ook het eerste liedje dat The Beatles zouden spelen bij hun debuutoptreden in de Ed Sullivan Show op 9 februari 1964.

Meet the Beatles (Canada)
Meet the Beatles (Canada)

01 Don't Bother Me
'Don't Bother Me' was de allereerste compositie van George Harrison op een Beatles-elpee. Harrison schreef het liedje in een hotel in Bournemouth, in de zomer van 1963, terwijl de muzikant ziek in bed lag. 'Don't Bother Me' is ook terug te horen bij een fragment in een nachtclub in de Beatlesfilm A Hard's Day's Night en werd opgenomen op 11 en 12 september 1963.

02 Little Child
'Little Child' was een liedje dat eigenlijk geschreven was voor Ringo. Voor het liedje lieten The Beatles zich inspireren door 'Whistle My Love' van Elton Hayes, dat eerder al te horen was in de Disney productie The Story Of Robin Hood. Het liedje werd op 11 en 12 september 1963 opgenomen en op 3 oktober 1963 afgemixt.

03 Till There Was You
'Till There Was You' was de enige cover op dit album. Het liedje was in 1957 geschreven door Meredith Willson voor de musical The Music Man. McCartney kende het liedje in de uitvoering van Peggy Lee uit 1958. 'Till There Was You' maakte in 1962 al deel uit van de live-sets van The Beatles. Het liedje werd op 18 juli 1963 in de Abbey Road Studios op de gevoelige band vastgelegd.

04 Hold Me Tight
'Hold Me Tight' was één van de vroege Lennon en McCartney-composities, die al vanaf 1961 op de setlist stond. Het nummer was al tijdens de Please Please Me-marathonsessie opgenomen maar destijds had het de plaat niet gehaald. Bij een weinig gedenkwaardige opnamesessie op 12 september 1963 werd het liedje opnieuw opgenomen.

05 I Wanna Be Your Man
'I Wanna Be Your Man' was Ringo's vocale bijdrage aan Meet the Beatles. Het nummer zou ook als tweede single van The Rolling Stones worden uitgebracht.

06 Not A Second Time
Ook voor 'Not A Second Time' liet John Lennon zich inspireren door Smokey Robinson. 'Not A Second Time' was ook de allereerste Beatles-opname waarop George Harrison niet meespeelde. De electrische piano in dit nummer werd bespeeld door producer George Martin. Het liedje, dat op 11 september 1963 werd opgenomen, staat ook op de elpee With The Beatles.

'Kunstenares pleegt plagiaat met staatsieportret'

Fotograaf Koos Breukel beschuldigt kunstenares Iris van Dongen van plagiaat. Van Dongen kreeg vorige week de opdracht van het Mondriaan Fonds om een staatsieportret van koning Willem-Alexander te schilderen met een schets die zij baseerde op een foto van Breukel uit 2012.

Breukel noemt Van Dongens schets maandag in NRC Handelsblad 'regelrecht jatwerk' en 'gesubsidieerde plagiaat'. Het steekt Breukel dat Van Dongen hem niet heeft gebeld voor het gebruik van de foto, zegt hij tegen NRC. Zij had toestemming moeten vragen voor het gebruik van zijn foto. Ook had hij een toezegging van Van Dongen willen hebben dat hij haar een rekening zou mogen sturen bij het verkrijgen van de opdracht.

De kunstenares op haar beurt noemde Breukel wel tijdens de presentatieavond donderdag in het Rijksmuseum en in interviews die zij daarna gaf. Bovendien hebben alle deelnemende kunstenaars foto's van internet gebruikt, zegt Van Dongen in de krant.

Van Dongen werd net als Rineke Dijkstra en Femmy Otten gekozen uit twaalf genomineerden. Omdat de koning voor de schetsen niet poseerde, moesten zij hem op basis van bestaand materiaal en hun fantasie schilderen of fotograferen. Voor de drie winnaressen zal het staatshoofd wel poseren.

Breukel uit in de krant ook algemene kritiek op de organisatie van het Mondriaan Fonds. Het steekt de fotograaf dat bij de tentoonstelling van de schetsen in het Rijksmuseum nergens wordt vermeld welke foto's zijn gebruikt als uitgangspunt.

Daarnaast ergert het Breukel dat hij vorig jaar op verzoek van het Mondriaan Fonds een voorstel voor een schetsontwerp indiende en later werd afgewezen met het argument dat de selectiecommissie zocht naar jongere kunstenaars, zegt hij in de krant. De 51-jarige Breukel is drie jaar jonger dan Rineke Dijkstra.

[Upd] Hateboer niet akkoord met voorstel schorsing

Hans Hateboer van FC Groningen hangt een lange periode van toekijken boven het hoofd. Als het aan de aanklager betaald voetbal ligt zal de verdediger vier wedstrijden schorsing krijgen.

De verdediger van FC Groningen, die zijn debuut maakte in het betaald voetbal in de wedstrijd tegen RKC van afgelopen zaterdag, beging in de 69e minuut een overtreding op Rémy Amieux. Hij kreeg hiervoor door scheidsrechter Higler de rode kaart gepresenteerd. De scheidsrechter zag er een tackle met gestrekt been op hoge snelheid in.

Hateboer kreeg de kaart bij een 0-1 voorsprong, waar hij zelf nog een aandeel in had door de assist op doelpuntenmaker De Leeuw te geven. De wedstrijd eindigde in 1-1 doordat Evander Sno een penalty, veroorzaakt door een handsbal van Maikel Kieftenbeld, wist te verzilveren.

Er is voor Hateboer en FC Groningen nog tot maandag 16.30 uur de tijd om te reageren op het schikkingsvoorstel.

Update 17.10 uur

Hateboer heeft het voorstel afgewezen. De tuchtcommissie zal zich nu uitspreken over de zaak.

West Bromwich verliest sponsor door gebaar Anelka

Het dubieuze juichgebaar van Nicolas Anelka eind vorige maand blijft niet zonder gevolgen voor zijn club. West Bromwich Albion verliest shirtsponsor Zoopla, dat de actie niet kon waarderen. Anelka voerde na zijn goal tegen West Ham United een 'quenelle' uit, een gebaar dat wordt gezien als antisemitisch.

West Bromwich Albion steunde de Franse aanvaller, die verklaarde dat het gebaar dat is bedacht door de omstreden Franse cabaratier Dieudonné M'bala M'bala niet antisemitisch is. De geldschieter denkt daar duidelijk anders over en beëindigt de samenwerking aan het einde van het seizoen.

De actie van de 34-jarige Anelka, die een vriend is van M'bala M'bala, wordt nog onderzocht door de Engelse voetbalbond FA. Bij de quenelle wordt een arm en hand richting de grond gestrekt, waarbij de andere arm de schouder grijpt.

De betreffende akte van Nicolas Anelka (Bron: YouTube)

'Vervalsen telefoon- en sms-gegevens mogelijk'

Via speciale webdiensten is bellen of sms'en via valse telefoonnummers mogelijk. Op die manier zijn ook opsporings- en inlichtingendiensten te misleiden, schrijft nu.nl maandag. De onjuiste informatie verschijnt in de administratie van providers, die onder meer wordt gebruikt door opsporingsinstanties en inlichtingendiensten.

De gegevens over telefoongesprekken en sms'jes die telecomaanbieders verplicht opslaan zouden met de 'spoofingdiensten' als Spoofcard of Spoofsms makkelijk te manipuleren zijn. Dat stelt NU.nl vast na tests bij providers. De informatie over wie met wie heeft gebeld of ge-sms't wordt vaak in rechtszaken als bewijs gebruikt. Providers checken niet goed of de gegevens wel betrouwbaar zijn.

Het gebruik van spoofingdiensten heeft al geleid tot problemen bij de opsporing, al is niet duidelijk hoe vaak dit gebeurt. Twee providers zeggen dat er vorderingen door justitie zijn geweest voor nummers die niet bleken te bestaan. Ook hebben opsporingsdiensten geklaagd over ontbrekende telefoongesprekken in de administratie. Een verdacht gesprek komt in dat geval in de database van de telecomaanbieder van de verdachte beller helemaal niet voor.

Tweede Kamerlid Jeroen Recourt van regeringspartij PvdA laat in een reactie weten dat hij dinsdag tijdens het vragenuurtje minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) om opheldering wil vragen. De sociaaldemocraat is onder meer bezorgd over de gevolgen voor de opsporing als blijkt dat de gegevens onbetrouwbaar zijn.

De Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA) eist dat vaker onderzoek wordt gedaan naar de juistheid van telecomgegevens die in rechtszaken worden gebruikt.

In 2012 werd er 2,7 miljoen keer informatie over klanten bij Nederlandse providers opgevraagd door opsporingsdiensten.

Eerste concept art BioShock-film

Na de mislukking afgelopen zomer met de film The Lone Ranger, gaat Gore Verbinski met BioShock het opnieuw proberen. Illustrator Jim Martin, bekend om zijn werk voor films als Spider-Man en The Matrix Reloaded, maakte alvast wat concept art.

Het script voor de film, die gebaseerd zal zijn op de first-person shooter van 2K, zou worden geschreven door John Logan. Hij schreef eerder al het script voor films als The Last Samurai en Skyfall.

In een interview zei Verbinski het volgende: "Met de gedachten die er nu over de film zijn, is haast niet te vermijden dat het een R-Rated film wordt. Het zal dus absoluut geen film voor jonge kinderen worden"

De film heeft erg lang op losse schroeven gestaan en ook nu is nog steeds niet bevestigd dat de BioShock film er komt, zoals Verbinski zou willen. Dit zou met name komen door ''budget issues''.

Eerste concept art BioShock film (Bron: Horror Movies)Eerste concept art BioShock film (Bron: Horror Movies)

André Rieu componeerde muziek Toscaanse Bruiloft

André Rieu heeft de filmmuziek verzorgd van de romantische komedie Toscaanse Bruiloft van Johan Nijenhuis. De violist en orkestleider componeerde speciaal voor de film drie nieuwe nummers Tuscan Wedding Waltz, Volare Con Te en Bella Tarantella en leverde daarnaast bestaand werk. Dat laat distributeur A-Film Benelux maandag weten.

"Toen de producenten van Toscaanse Bruiloft mij benaderden voor het maken van de score kon ik niet weigeren", zegt Rieu in een verklaring. "We hebben ons heerlijk op zijn Italiaans kunnen uitleven, zowel in meeslepende romantische melodieën, zoals Tuscan Wedding Waltz, als in de uitbundige, van levenslust stralende Bella Tarantella. De drie nieuwe nummers komen zeker op mijn eerstvolgende cd."

Toscaanse Bruiloft, van de makers van Verliefd op Ibiza, speelt zich af in het romantische Toscane, waar veel Nederlandse stellen trouwen. Sanne, een rol van Sophie van Oers, runt er met haar vader en zijn vriendin een landhuis waar vaak trouwfeesten plaatsvinden. Ze gaat op in het geluk van anderen, maar cijfert daardoor zichzelf iets te vaak weg. Dan verschijnt de knappe Jeroen, gespeeld door Jan Kooijman, in haar leven.

Toscaanse Bruiloft, met ook Lieke van Lexmond, Diederik Ebbinge, Matteo van der Grijn, Ernst Daniël Smid en Simone Kleinsma draait vanaf 30 januari in de Nederlandse bioscoop.


André Rieu componeerde muziek Toscaanse Bruiloft (Foto: Novum)

Opstelten: politieposten op stations blijven open

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) gaat het aantal politiemensen op en rond stations niet verminderen. Ook blijven politieposten op de stations in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht gewoon open. Dat zei de minister vandaag tegen treinpersoneel op bijeenkomsten in Utrecht en Amsterdam.

"Angsten dat politieposten gesloten worden zijn dus ongegrond", aldus een woordvoerder van de minister. Opstelten kreeg eind december een brief van NS en FNV Spoor met de vraag maatregelen te nemen tegen de toenemende agressie in het openbaar vervoer. Daarin werd ook gesteld dat politieaanwezigheid op stations hoognodig is.

De NS is tevreden over het bezoek van Opstelten, zegt een woordvoerder. "Het signaal dat we wilden geven is aangekomen", stelt de woordvoerder. "Op dit moment is de politiepost in Utrecht gesloten vanwege de grootscheepse verbouwing van het station, maar Opstelten heeft toegezegd dat hij weer open gaat." De NS blijft in gesprek met Opstelten, aldus de woordvoerder.

Ook FNV Spoor is blij met de toezegging van Opstelten, al vindt bestuurder Roel Berghuis wel dat de minister vaag blijft over de rest van de politieposten. De bond ziet het liefst dat op alle belangrijke knooppunten en in de grensgebieden permanent politie aanwezig is.

Half Z-Korea dupe creditcardfraude

Criminelen in Zuid-Korea hebben mogelijk de informatie van tachtig miljoen creditcards bemachtigd. Ze omzeilden de veiligheidsmaatregelen van drie creditcardbedrijven in het land, die hun beveiliging volgens de financiële toezichthouder slecht op orde hadden. Zo zouden de bedrijven hun gegevens niet hebben versleuteld.

De criminelen ontvreemdden onder meer gegevens over salaris, kaartgebruik, krediet en creditcardnummers. In het land met ongeveer vijftig miljoen inwoners is paniek uitgebroken onder kaarthouders, die willen weten of ook hun gegevens gestolen zijn. Er zijn nog geen meldingen dat geld is ontvreemd.

Volgens de toezichthouder hebben de bedrijven verzuimd hun data goed te beveiligen. Mogelijk werden de gegevens niet alleen door hackers gestolen, maar ook door medewerkers van de bedrijven. Zo had een medewerker in 2012 informatie gestolen van een van de creditcardbedrijven door data simpelweg naar zijn usb-stick te kopiëren.

Nederland in eerste halve finale Songfestival

Waylon en Ilse DeLange moeten Nederland op 6 mei naar de finale van het Eurovisie Songfestival 2014 loodsen. Het duo, dat als The Common Linnets deelneemt aan het liedjesfestijn, komt dan uit in de eerste halve finale. Dat bleek maandag uit de loting in de Deense hoofdstad Kopenhagen, waar het evenement dit jaar wordt gehouden.

Waylon en DeLange nemen het in de eerste halve eindstrijd op tegen onder meer België, Oekraïne, Moldavië en Portugal. In de tweede halve finale, die volgt op 8 mei komen onder meer Griekenland, Noorwegen en Slovenië in actie. De finale volgt twee dagen later.

Met welke liedje Waylon en DeLange naar Denemarken gaan is overigens nog onbekend.

Lazovic terug bij Partizan Belgrado

Danko Lazovic keert terug bij de Servische voetbalclub Partizan Belgrado. Hij heeft een contract voor anderhalf jaar getekend, zo meldt de club maandag. De 30-jarige aanvaller kwam in het verleden in Nederland uit voor Feyenoord, Vitesse en PSV.

In 2003 stapte Lazovic over van Partizan naar Feyenoord, waar hij geen basisplaats wist te veroveren. Na een seizoen Vitesse vertrok de aanvaller in 2006 naar PSV. Met de Eindhovenaren werd Lazovic in 2008 kampioen, nadat hij in de laatste wedstrijd van het seizoen de cruciale winnende treffer scoorde. In totaal speelde de Serviër 155 wedstrijden in de Eredivisie, waarin hij 52 keer tot scoren kwam.

In de winter van 2010 vertrok de 46-voudig Servisch international naar Zenit Sint-Petersburg, waar hij in 2010 het Russisch kampioenschap vierde. Afgelopen seizoen speelde Lazovic een halfjaar op huurbasis bij FK Rostov.

Staat blijft liefdesleven tbs'er in de gaten houden

De Nederlandse staat blijft het liefdesleven van tbs'er Mustafa B. (47) uit Apeldoorn in de gaten houden. De rechtbank in Haarlem heeft zijn behandeling maandag met een jaar verlengd. B. klaagde twee weken geleden dat hij moeite heeft een nieuwe serieuze relatie aan te gaan. Vrouwen zouden uiteindelijk niet in zee willen met een tbs'er.

De tbs-behandeling van B. begon in 2008. Zijn behandelaars vinden dat de man zich sindsdien positief heeft ontwikkeld en dat er sprake is van vooruitgang. De situatie van B. is zelfs zo sterk verbeterd, dat hij sinds april vorig jaar is herenigd met zijn familie. Hij woont weer samen met zijn dochters van nu 21, 20 en 15 jaar oud.

Niettemin is verlenging van de tbs-behandeling geadviseerd. De rechtbank heeft het advies van de deskundigen overgenomen.

B. werd in 2004 veroordeeld tot negen jaar cel en tbs met dwangverpleging voor de gruwelijke moord op zijn toen 32-jarige echtgenote. De vrouw werd in Koog aan de Zaan overdag doorzeefd met kogels. Zij verbleef op dat moment in een blijf-van-mijn-lijfhuis, omdat ze het geweld van haar man niet meer aankon en op de vlucht was geslagen.

Gravity en 12 Years a Slave winnen dezelfde prijs

Gravity en 12 Years a Slave hebben zondag allebei dezelfde Producers Guild Award gewonnen. De films sleepten de Amerikaanse prijs voor beste filmproducent in de wacht, meldt het Amerikaanse filmvakblad Variety.

De films versloegen onder meer American Hustle, die zaterdag nog de SAG Award won, Blue Jasmine, Her en The Wolf of Wall Street. De prijs voor beste filmproducent is een belangrijke indicator voor de Oscar voor beste film. Van de 24 keer dat de Producers Guild Awards werden uitgereikt, ging de Oscar voor beste film 17 keer naar dezelfde film.

De prijs voor de beste producent van een animatiefilm ging naar de Disney-film Frozen. Ook de producenten van de tv-series Breaking Bad en Modern Family vielen in de prijzen. De 25e editie van de Amerikaanse prijzenregen vond plaats in Beverly Hills.


Gravity en 12 Years a Slave winnen dezelfde prijs (Foto: Novum)

Ajax enkele weken zonder De Jong

Ajax moet het in de titelstrijd in de Eredivisie enkele weken zonder Siem de Jong stellen. De aanvoerder liep zaterdag tijdens de laatste training voor de topper tegen PSV een bovenbeenblessure op. Een mri-scan wees maandag uit dat een spier aan de binnenkant van zijn rechterbovenbeen licht verrekt is, meldden de Amsterdammers.

Het is voor De Jong al de derde kwetsuur dit seizoen. Hij kampte eerder met een klaplong en een hamstringblessure. De middenvelder annex aanvaller mist onder meer het bekerduel tegen Feyenoord van woensdag.

Ajax won in de Arena met 1-0 van PSV door een goal van Kolbeinn Sigthórsson, die De Jong verving in de basisopstelling. De regerend kampioen bleef daardoor koploper in de Eredivisie.

'Van der Garde gewipt bij Caterham'

Het lijkt erop dat Giedo van der Garde geen tweede seizoen in de Formule 1 gegund is. De Nederlander hoopte op contractverlenging bij Caterham, maar die renstal heeft vandaag de logo's van de sponsoren van de coureur van de website verwijderd.

Van der Garde wordt met name gesponsord door McGregor, het bedrijf van zijn schoonvader Marcel Boekhoorn. Dat de logo's niet meer op de site van Caterham staan lijkt een teken aan de wand, al ontkent de renstal dat er al een rijderskeuze is gemaakt. Autosprint weet echter te melden dat het team kiest voor Kamui Kobayashi en Marcus Ericsson die beiden sponsorgeld meebrengen.

Kobayashi debuteerde eind 2009 voor Toyota als racecoureur in de Formule 1, waarna hij drie seizoenen voor Sauber uitkwam. Eind 2012 kreeg hij geen contractverlenging, maar de 27-jarige Japanner lijkt zich voor een terugkeer in de F1 op te kunnen maken. De 23-jarige Zweed Ericsson lijkt zich na vier seizoenen in de GP2 op te kunnen gaan maken voor zijn F1-debuut. Hij schijnt minimaal 100 miljoen Zweedse Kronen (ruim tien miljoen euro) mee te kunnen brengen.

'12 Years a Slave succesvol om zwarte regisseur'

12 Years a Slave is vooral succesvol omdat Hollywood graag een zwarte regisseur een dergelijk slavernijdrama ziet maken. Dat zegt rapper Kanye West tegen Steve McQueen, de zwarte regisseur van de film, in het tijdschrift Interview. "Ik vond je vorige film Shame minstens zo goed, maar Hollywood loopt weg met 12 Years a Slave omdat jij zwart bent", zegt West onomwonden.

Het op feiten gebaseerde drama over de vrije zwarte Amerikaan Solomon Northup die wordt ontvoerd en verkocht als slaaf werd vorige week genomineerd voor maar liefst negen Oscars, waaronder die voor beste film en regisseur. De film won onlangs de Golden Globe voor beste film en is genomineerd voor een Bafta en door de Amerikaanse regisseursvakbond DGA.

McQueen, al jaren woonachtig in Amsterdam, is het eigenlijk roerend met West eens. "Ik weet nog dat ik meetings had in Los Angeles, een paar jaar nadat ik Hunger had gemaakt", zegt de regisseur over zijn film uit 2008. "Mensen namen automatisch aan dat ik blank was. Ze proberen je altijd in een hokje te stoppen omdat ze een idee over je hebben, niet omdat ze echt weten wie je bent."

Het historische drama Hunger gaat over de Ier Bobby Sands, die in 1981 in hongerstaking ging om de wantoestanden in de Britse Maze-gevangenis aan de kaak te stellen. Pas nadat de film was verschenen, wilde de Britse regering toegeven dat er wanpraktijken plaatsvonden in Britse cellen, iets wat voordien altijd werd ontkend. Pas toen ontstond een dialoog om de situatie te verbeteren.

"Ik maak het dagelijks mee, vaak nog bij mensen die niet eens doorhebben dat ze zo bekrompen denken", vertelt West. "Die moet je er echt specifiek op wijzen. Alleen al bij mijn muziek. Dan noemen ze mijn toer de beste raptoer. Het is marginaliserend."

12 Years a Slave draait vanaf 20 februari in de Nederlandse bioscopen. Op 2 maart worden de Oscars uitgereikt.


'12 Years a Slave succesvol om zwarte regisseur' (Foto: Novum)

Defecte wissel oorzaak ontsporing Hilversum

Een defect aan een wissel is waarschijnlijk de oorzaak van de treinontsporing vorige week in Hilversum. Dat blijkt uit een eerste analyse, meldt ProRail maandag. Honderden wissels van hetzelfde type worden aan een extra inspectie onderworpen.

Volgens ProRail heeft zich nog nooit een vergelijkbaar incident voorgedaan. Maar het spoorwegbedrijf neemt het zekere voor het onzekere en gaat vijfhonderd wissels van dezelfde soort extra controleren.

ProRail noemt de kans dat een vergelijkbaar defect wordt gevonden 'zeer klein'. Specialisten wijzen er volgens het bedrijf op dat 'waarschijnlijk sprake is van een zeer bijzondere samenloop van omstandigheden'.

Een rijtuig van een intercity ontspoorde vorige week woensdag aan het einde van de middag kort nadat die was vertrokken uit Hilversum. Na honderd tot tweehonderd meter kwam de wagon met de wielen in het grind terecht.

Naast ProRail en NS doen ook de Inspectie voor Leefbaarheid en Transport en de Onderzoeksraad voor Veiligheid onderzoek naar de oorzaak van de ontsporing.

Kelderman gaat voor top tien in Giro d'Italia

Wilco Kelderman hoopt dit jaar voor het eerst in de top tien te eindigen van een grote ronde. De Belkin-renner mag in mei voor eigen kans gaan in de Giro d'Italia. "De Giro wordt voor mij heel belangrijk", liet hij maandag weten bij de presentatie van zijn ploeg in Hilversum.

De 22-jarige Kelderman werd vorig jaar zeventiende in Italië, maar moest toen aanvankelijk kopman Robert Gesink bijstaan. "Ik mag dit jaar voor mijzelf rijden en wil graag meedoen voor de top tien. Ik heb vorig jaar veel geleerd en hopelijk ben ik dit jaar weer een stukje sterker."

Kelderman kijkt ook met een schuin oog naar het jongerenklassement. "Al weet ik dat het lastig wordt als Nairo Quintana meedoet." De Colombiaan van Movistar, vorig jaar tweede in de Tour de France achter Chris Froome, heeft al gezegd dat hij de Giro gaat rijden.

Kelderman won in augustus de Ronde van Denemarken. Het is het grootste succes in zijn loopbaan tot dusver.

Twee Bulgaren uitgeleverd voor toeslagfraude

Bulgarije heeft twee mannen van 40 en 42 jaar oud uitgeleverd aan Nederland omdat zij worden verdacht van betrokkenheid bij toeslagfraude in de regio Rotterdam. De twee zouden in Bulgarije mensen hebben geworven om met hun gegevens toeslagen aan te vragen. Dat meldt het Openbaar Ministerie maandag.

De Bulgaren zijn verdachten in een lopend onderzoek naar toeslagfraude. Eind december kon het duo in hun thuisland worden aangehouden. Hun woningen zijn doorzocht en er is beslag gelegd op waardevolle spullen en administratie.

Vrijdag verschenen de mannen voor de rechter-commissaris van de rechtbank in Rotterdam. Ze blijven twee weken langer vastzitten. Bij de rechtbank werd vorig jaar in oktober al een regiezitting gehouden over de toeslagfraude. Op dat moment waren er vier verdachten. Drie van hen werden begin deze maand geschorst onder bijzondere voorwaarden. De vierde man was eerder al vrijgelaten. De vier blijven verdacht.

Tijdens een debat over de toeslagfraude vorige week liet staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) weten dat van de boetes die zijn opgelegd aan frauderende Bulgaren op dit moment zeventigduizend euro is geïnd. In totaal is voor een miljoen euro aan boetes opgelegd.

De bewindsman kwam over de brug met de bedragen na lang aandringen van de Kamer. Eerder liet Weekers alleen weten dat 55 boetes zijn geïnd. Het gaat in totaal om een bedrag van 2,4 miljoen euro aan toeslagen dat openstaat bij 805 beboete Bulgaren. Inmiddels is duidelijk dat acht ton daarvan niet kan worden verhaald. Over het terugvorderen van de huurtoeslag zijn geen Europese afspraken gemaakt.

Dit bedrag staat los van de Bulgaren die strafrechtelijk worden aangepakt vanwege de fraude, benadrukte Weekers.

Philips verkoopt laatste deel televisietak

Philips verkoopt ook het laatste deel van zijn televisietak aan het Chinese TPV Technology. De televisies die bij de afdeling worden gemaakt, houden wel het beeldmerk van de Eindhovense elektronicagigant. In ruil daarvoor krijgt het bedrijf jaarlijks een vergoeding van 2,2 procent van de verkoopomzet, zo maakte Philips maandag bekend.

Het technologiebedrijf had de televisieafdeling, genaamd TP Vision, in april 2012 al losgesneden en voor een groot deel verkocht aan TPV Technology. De Chinezen waren sindsdien voor zeventig procent eigenaar van het samenwerkingsverband. Het resterende belang was van Philips, dat jaarlijks minimaal vijftig miljoen euro aan vergoeding kreeg. Die ondergrens wordt nu verlaagd naar veertig miljoen.

Door de verkoop van het resterende deel kan TPV Technology in de toekomst gemakkelijker beslissingen nemen, om zo succesvol te zijn in de 'extreem dynamische en concurrerende televisiemarkt', aldus Philips-topman Frans van Houten. Daarnaast is Philips nu af van de verlieslijdende televisiebranche die het al jaren kwijt wilde.

Bij de gedeeltelijke verkoop in 2012 moest Philips ruim honderd miljoen euro aan investeringen en leningen bijleggen. Voor het resterende deel betaalt Philips vijftig miljoen euro aan TPV Technology in de vorm van investeringen. Die kosten worden verrekend in het resultaat van het vierde kwartaal.

EU wil energie uit oceanen stimuleren

De Europese Commissie wil de winning van energie uit oceanen stimuleren. Doel van het maandag ingediende voorstel is om uiteindelijk 'blauwe energie' op industriële schaal te kunnen inzetten. Door de overstap op duurzame energiebronnen wordt de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen kleiner. Dit leidt tot een lagere uitstoot van broeikasgassen.

Blauwe energie kan volgens eurocommissaris voor maritieme zaken en visserij Maria Damanaki zorgen voor economische groei en meer werkgelegenheid. Vooral in kustgebieden zou de nieuwe technologie veel banen kunnen scheppen. Dat is gunstig, omdat in die gebieden de werkloosheid vaak hoog is.

Eurocommissaris voor energie Günther Oettinger wijst vooral op de verbetering van de continuïteit van de energievoorziening. Onderdeel van het voorstel is het aanjagen van de samenwerking tussen belanghebbenden.

Voor er blauwe stroom uit het stopcontact komt moet echter nog een aantal hordes worden genomen. De kosten voor het winnen van blauwe energie zijn vooralsnog erg hoog. Bovendien is het niet eenvoudig om de stroom die is opgewekt terug te leveren aan het elektriciteitsnet. Ook spelen er milieukwesties die eerst moeten worden opgelost.

Winning van energie uit oceanen en zeeën kan op diverse manieren. Zo kan er gebruik worden gemaakt van het tij om stroom op te wekken, maar ook van het verschil in zoutgehalte tussen twee watermassa's.

Stuk staal door onverlaten op rails gelegd

Het stuk staal dat zondagavond bij Lelystad een door de vloer van een rijdende trein sloeg, is door onverlaten op het spoor gelegd. Er mag volgens de politie van geluk worden gesproken dat door deze 'levensgevaarlijke actie' geen gewonden zijn gevallen.

Onbekenden hebben de troep rond 22.00 uur bij een fietstunneltje op de rails gelegd, zo bleek uit onderzoek. De politie is op zoek naar mensen die dat hebben gezien.

Het stuk metaal sloeg een gat in het bordes achter de cabine van de machinist. De ongeveer 150 passagiers van de trein bleven ongedeerd, maar waren wel geschrokken van het harde remmen van de trein. Ze werden verder vervoerd met bussen.

Explosieven gevonden bij aanleg nieuw park

Bij de aanleg van een nieuw natuurgebied tussen Arnhem en Nijmegen zijn grote hoeveelheden onontplofte explosieven en munitie aangetroffen. Een gebied ter grootte van achthonderd voetbalvelden is uitgekamd. Volgens het verantwoordelijke projectbureau gaat het om de een na grootste opruimingsactie ooit in Nederland.

De explosieven zijn opgeruimd, omdat ze tijdens graafwerkzaamheden alsnog zouden kunnen ontploffen. Er werden onder meer honderd granaten opgegraven. In het gebied tussen Arnhem en Nijmegen is tijdens de oorlogsjaren 1944 en 1945 zwaar gevochten. De streek bevond zich in de frontlinie toen de Slag om Arnhem in 1944 mislukte.

Het grootste gedeelte van het nieuw aan te leggen landschapspark Lingezegen is nu 'veilig', maar oplettendheid bij nieuwe graafwerkzaamheden is volgens een woordvoerder van projectbureau Park Lingezegen geboden. "Het kan zijn dat we nog meer explosieven vinden."

De zegsman verwacht dat de aanleg van het park door de vondst enige vertraging oploopt. "Omdat het park wordt aangelegd in een gebied waar tijdens de oorlog flink is gevochten, hadden we er rekening mee gehouden dat we materiaal uit de oorlog zouden aantreffen. Maar op sommige plekken valt de hoeveelheid best tegen."

Naast explosieven en munitie werden tijdens eerdere graafwerkzaamheden al de lichamen van twee Engelse soldaten aangetroffen.

Naar aanleiding van de explosievenvondst wordt op 11 februari een informatieavond georganiseerd voor omwonenden van het park.

McLaren niet met oranje livery

Het Formule 1-team McLaren leek voor het seizoen 2014 te gaan kiezen voor een oranje livery op de bolides, zoals deze vroeger ook gebruikt werd, maar kiest toch voor een voortzetting van de chroomkleur met rood. Het nieuws wordt gemeld door het Italiaanse Omnicorse.

Teambaas Martin Whitmarsh opperde vorig jaar de terugkeer naar de originele kleuren, maar hier is nu verandering in gekomen, mogelijk vanwege de komst van Honda in 2015. Mogelijk is Whitmarsh teruggefloten door Ron Dennis, die afgelopen week weer de baas van McLaren werd. Dennis heeft veranderingen beloofd en mogelijk wordt Whitmarsh als teambaas vervangen door Ross Brawn die vertrokken is bij Mercedes.

Moeder uit Amersfoort langer vast voor dood zoon

De 47-jarige vrouw uit Amersfoort die zaterdag werd gearresteerd vanwege betrokkenheid bij de dood van haar zoon blijft twee weken langer vastzitten. Dat meldt de rechtbank Midden-Nederland maandag. De vrouw wordt verdacht van doodslag of moord.

De 11-jarige jongen werd vrijdag aan het eind van de middag dood gevonden in een woning aan het Noorderlicht in de Utrechtse stad. De 47-jarige moeder werd met zware verwondingen naar een ziekenhuis overgebracht.

Burgemeester van Amersfoort Lucas Bolsius liet zondag in een brief op de website van de gemeente weten dat het incident gevoelens van 'schrik en ongeloof' heeft opgeroepen bij velen. Bolsius heeft contact gehad met de vader van de jongen. "Onze gedachten gaan uit naar hem. Ik heb ervaren dat hij de blijken van betrokkenheid en medeleven waardeert".

Champagne wil opvolger Blatter worden

Jérôme Champagne wil Sepp Blatter opvolgen als voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA. De 55-jarige Fransman stelde zich maandag officieel kandidaat om het stokje in 2015 over te nemen van de Zwitser. Champagne was in het verleden adviseur van Blatter bij de FIFA.

"De FIFA moet veranderen, democratischer", lichtte Champagne maandag zijn kandidatuur toe. "De bond moet meer gerespecteerd worden, zich beter gedragen en meer doen."

Voordat Champagne bij de FIFA aan de slag ging, was hij onder meer diplomaat en zat hij in de organisatie van het WK 1998 in Frankrijk. Toen Blatter in 1998 aan zijn eerste termijn als preses begon, trad Champagne al snel toe tot de wereldvoetbalbond. In 2010 vertrok hij bij de FIFA, naar verluidt vanwege vertroebelde relaties met een aantal bonden.

Het is nog niet duidelijk of de nu 77-jarige Blatter zich herkiesbaar stelt. De Zwitser gaf in het verleden aan na de huidige termijn te stoppen, maar leek daar de laatste jaren van terug te komen. Ook UEFA-baas Michel Platini, net als Champagne een Fransman, overweegt zich kandidaat te stellen.

Belkin wil succes in klassiekers en grote rondes

Belkin richt zich dit jaar voornamelijk op de voorjaarsklassiekers en de grote rondes. Dat zei teammanager Richard Plugge maandag tijdens de presentatie van de Nederlandse equipe in Hilversum. "Dit alles met een goede klassering in de World Tour in ons achterhoofd."

Lars Boom en Sep Vanmarcke worden net als vorig seizoen uitgespeeld op de kasseien. In de grote rondes heeft Belkin meerdere troeven. "Daar moeten Robert Gesink, Wilco Kelderman, Bauke Mollema en Laurens ten Dam het gaan doen. Bovendien hopen we dat Steven Kruijswijk na zijn operatie zijn topniveau weer kan halen en de volgende stap kan maken."

Met Vanmarcke stond Belkin vorig seizoen op het podium in Parijs-Roubaix. De Belg verloor in de sprint van Fabian Cancellara en werd tweede. Mollema maakte indruk in de Tour de France, waar hij als zesde eindigde in het algemeen klassement.

"Mijn doelstelling voor 2014 is om het nog beter te doen dan vorig jaar", zei een ambitieuze Mollema in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. "Ik heb vorig jaar veel ervaring opgedaan en ben wat ouder en sterker geworden. Ik denk dat ik nog een stap kan maken."

Voor de Groninger verandert er weinig. Alleen Milaan-San Remo is nieuw in zijn programma. "Ik ben heel blij met het nieuwe en zwaardere parcours", blikte hij vooruit op de Italiaanse klassieker. "Ik twijfelde vorig jaar al en toen ik dit jaar hoorde van de toegevoegde klim in de finale dacht ik: dit moet ik gaan doen."

Mollema deelt het kopmanschap in de Tour met Gesink, die vorig jaar na een mislukte Giro d' Italia nog in dienst van zijn ploeggenoot reed. "Ik denk dat het goed is om twee kopmannen te hebben, je weet nooit wat er onderweg gebeurt. Ik weet dat ik top tien kan rijden en misschien wel iets beter", vertelde Gesink vanuit Australië, waar hij de Tour Down Under rijdt.

Speerpunt van de Varssevelder wordt naast la Grande Boucle de Ronde van Californië, die in mei wordt verreden. "Hopelijk kan ik net als in 2012 weer winnen in Californië. Het zal niet makkelijk worden, maar ik presteer de laatste jaren wel goed overzees."

[AO] Kwartfinalist Radwanska stuit op Azarenka

Agnieszka Radwanska neemt het in de kwartfinale van de Australian Open op tegen Victoria Azarenka. De als vijfde geplaatste Poolse bereikte maandag de laatste acht dankzij een eenvoudige overwinning op Garbiñe Muguruza uit Spanje: 6-1 en 6-3.

De 24-jarige Radwanska strandde de laatste drie jaar in de kwartfinale in Melbourne. Ze drong nog nooit door tot de halve eindstrijd van het grandslamtoernooi. Titelverdedigster Azarenka, als tweede geplaatst, rekende eerder op de dag af met de Amerikaanse Sloane Stephens (13).

Sky-renner Sutton niet bij Tour Down Under

Chris Sutton doet niet mee aan de Tour Down Under, die dinsdag van start gaat. Hij heeft zondag tijdens een val in de People's Choice Classic een breuk aan zijn pols opgelopen, zo meldt Team Sky maandag. Movistar-renner Giovanni Visconti brak in dezelfde wedstrijd zijn scheenbeen en is zeker vijf weken uitgeschakeld.

De Australiër reed de race, een criterium voorafgaand aan de Tour Down Under, zondag wel uit. "Mijn lies en knie deden tijdens de wedstrijd wel pijn, maar pas na afloop kreeg ik last van mijn pols", liet Sutton op de site van het Britse team weten. "Ik richt me nu op de ronde van Qatar." Die gaat 9 februari van start.

Visconti kwam al vroeg in de wedstrijd in het Australische Adelaide ten val. Hij werd afgevoerd naar het ziekenhuis en onderging nog zondagavond een operatie. Movistar meldde dinsdag dat de 31-jarige Italiaan de komende drie dagen in het ziekenhuis moet blijven, maar volgende week wel met het team mee terug kan reizen naar Europa.

Hobbit-beeld neergestort door aardbeving

Een gigantisch beeld in Nieuw-Zeeland ter promotie van The Hobbit-films is maandagmiddag bij een aardbeving naar beneden gekomen. Het beeld van een adelaar hing in het vliegveld van de hoofdstad Wellington en viel plat naar beneden in een hal in de luchthaven. De val veroorzaakte geen gewonden.

Het vliegveld kreeg recent twee adelaars om The Hobbit-trilogie, geregisseerd door Nieuw-Zeelander Peter Jackson, te promoten. De andere vogel heeft de aardbeving overleefd. De adelaars wegen elk een ton en de spanwijdte is vijftien meter.

De aardbeving richtte verder lichte schade aan in de omgeving van Wellington. Zo werden raakten een aantal huizen beschadigd en een paar wegen geblokkeerd. Er zijn nog geen meldingen van gewonden of ernstige schade.


Hobbit-beeld neergestort door aardbeving (Foto: Novum)

Fijne jeugd? Meer kans op depressie

Mensen die een onbekommerde jeugd hebben gehad, lopen op latere leeftijd een groter risico dat ze na stress een depressie krijgen. Omgekeerd geldt hetzelfde: een weinig gelukkige jeugd kan de kans juist verkleinen dat iemand na stress in een depressie belandt. Dat blijkt uit onderzoek onder 1000 jongeren van Esther Nederhof van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

Stress is de belangrijkste oorzaak voor het krijgen van een depressie. Nederhof vroeg zich af waarom de ene persoon in een stressvolle situatie wel in een depressie belandt en een ander niet. De conclusie: weinig stress in de kindertijd vergroot de kans om depressief te worden als iemand op oudere leeftijd wel veel stress meemaakt.

Fijne jeugd? Dan meer kans op depressie
Fijne jeugd? Dan meer kans op depressie (Foto: ANP)

'Huis Justin Bieber vol met drugs'

De politie van Los Angeles heeft vorige week verschillende drugs gevonden in het huis van Justin Bieber. Ingewijden vertellen de Amerikaanse entertainmentsite TMZ dat de agenten onder meer koektrommels vol wiet en drie waterpijpen vonden. De politie zocht in de woning bewijs dat de zanger eerder deze maand het huis van zijn buurman met eieren had bekogeld.

De Canadese zanger had ook enkele lege flessen staan waarin hoestsiroop met codeïne had gezeten, een stof die verslavend kan werken. Bieber is volgens ingewijden verslaafd aan het drankje sizzurp, een combinatie van hoestsiroop en frisdrank. Hoewel de politie drugs zou hebben gevonden, zijn die niet in beslag genomen. De agenten waren enkel op zoek naar bewijs voor het eieren gooien.

Tijdens de zoektocht werd wel een vriend van Justin Bieber gearresteerd, omdat hij MDMA bij zich had. Hij werd later vrijgelaten. De zanger richtte met zijn vandalisme rond de twintigduizend dollar aan schade aan de woning van zijn buurman aan. Bieber kan daardoor ook een gevangenisstraf krijgen.

Het feestgedrag van de 19-jarige Bieber komt de afgelopen maanden geregeld in het nieuws. Zo deelde hij naar verluidt het bed met een Braziliaanse pornoster, bezocht hij in Rio de Janeiro urenlang een bordeel en werd meerdere malen wiet in zijn toerbus aangetroffen.

Hollande nodigt koning uit voor herdenking D-Day

De Franse president François Hollande heeft koning Willem-Alexander uitgenodigd voor de herdenking van D-Day. Dat zei Hollande maandagmiddag tijdens een gemeenschappelijke persconferentie met premier Mark Rutte (VVD).

Hollande brengt maandag een eendaags bezoek aan Nederland. Hij werd vanochtend ontvangen door Willem-Alexander. Het is dit jaar zeventig jaar geleden dat de geallieerden landden op het strand van Normandië, wat het einde van de Tweede Wereldoorlog inluidde.

Nederlanders wantrouwen bankiers

Nederlanders hebben weinig vertrouwen in topbestuurders uit het bedrijfsleven. Vooral bankbestuurders worden gewantrouwd. Slechts een kwart van de Nederlanders beoordeelt hen als betrouwbaar. Dat blijkt maandag uit de jaarlijkse Trust Barometer van marktonderzoeker Edelman.

Uit de internationale meting blijkt dat Nederlanders sceptischer zijn dan het mondiale gemiddelde als het aankomt op 'ethische en morele beslissingen' die topbestuurders nemen. Daarbij is er verschil tussen grote en kleine bedrijven. Bijna tachtig procent ziet het mkb als betrouwbaar, tegen 57 procent voor grote beursgenoteerde ondernemingen. Internationaal krijgen grote bedrijven iets meer krediet (61 procent).

Non-gouvernementele organisaties zijn de instellingen die kunnen bogen op het meeste vertrouwen. 67 procent van de Nederlanders ziet ngo's als betrouwbaar.

Om betrouwbaar over te komen is het volgens acht op de tien Nederlandse ondervraagden belangrijk dat een topbestuurder helder en transparant is. Voor 79 procent is het belangrijk dat 'de waarheid vertelt wordt, hoe impopulair die ook is'.

Nederlanders hebben wel meer vertrouwen in de overheid dan gemiddeld. Zes op de tien Nederlanders zien de overheid als betrouwbaar. Wereldwijd deed maar 44 procent dat.

In het onderzoek worden de industrie, het bedrijfstype, vertrouwen in de topman en het land van herkomst beoordeeld. Het vertrouwen van zowel publiek als opiniemakers, mensen die het publiek beïnvloeden, werd gemeten.

Doden door overstromingen aan Côte d'Azur

Overstromingen in het zuidoosten van Frankrijk hebben aan zeker twee mensen het leven gekost. Een derde persoon wordt vermist. Duizenden mensen zitten zonder stroom en zijn van de buitenwereld afgesloten doordat wegen blank staan.

Sommige mensen in het departement Var zijn geëvacueerd. De rest van de inwoners wordt geadviseerd binnen te blijven totdat het waterpeil daalt. Het regende afgelopen weekeinde pijpenstelen aan de Côte d'Azur. Op sommige plekken viel wel twintig centimeter regen.

Een van de slachtoffers was een 73-jarige man. Hij verdronk in zijn kelder. Het andere slachtoffer kwam om toen zijn auto door het wassende water werd meegesleurd.

Premier Jean-Marc Ayrault brengt maandag een bezoek aan de regio.

Defensiemedewerker steelt dure camera's

Een 28-jarige defensiemedewerker uit Den Helder wordt ervan verdacht twee peperdure fotocamera's van zijn werkgever te hebben gestolen. De camera's, die bij elkaar twaalfduizend euro waard zijn, werden bij een doorzoeking van zijn woning gevonden.

De Noord-Hollander, die als burger bij defensie werkt, werd woensdag aangehouden, laat de marechaussee maandag weten. In zijn woning werd ook een kleine wietplantage aangetroffen.

Nederlandse drugshandelaar gepakt in Spanje

De Spaanse politie heeft woensdag in de badplaats Torremolinos een 50-jarige Nederlander aangehouden die wordt verdacht van drugshandel. Dat hebben lokale media maandag gemeld. Nederland had een Europees aanhoudingsbevel tegen de man uitgevaardigd.

De Nederlander moet nog een straf van vijftien maanden uitzitten voor cannabishandel en in het bezit zijn van xtc en een stroomstootwapen. De man zit vast. Hij wordt binnenkort voorgeleid aan een rechter en vervolgens hoogstwaarschijnlijk uitgeleverd.

Ongeluk met alarmpistool wordt tiener fataal

Een 14-jarige jongen uit Amsterdam is vorig week maandag door een omgebouwd alarmpistool om het leven gekomen. De politie spreekt in Het Parool van 'een noodlottig ongeval', waarbij de jongen zich in het hoofd heeft geschoten.

De scholier uit Amsterdam-Zuidoost had het wapen via het internet aangeschaft en vervolgens omgebouwd om er kogels mee te kunnen afschieten, schrijft de krant. De moeder van de jongen trof haar zoon vorige week maandagavond bij thuiskomst zwaargewond aan in zijn slaapkamer. Hulpdiensten waren snel ter plaatse, maar dat mocht niet baten.

Bij het onderzoek zijn geen aanwijzingen gevonden dat er sprake was van zelfdoding. De jongen was erg geïnteresseerd in wapens, zegt de politie in de krant. Momenteel wordt onderzocht waar het alarmpistool vandaan komt. Op de school van de jongen is maandagochtend een condoleanceregister geopend.

'Negatief vooruitzicht Nederlandse banken'

De vooruitzichten voor de meeste Nederlandse banken zijn negatief. Dat stelde kredietbeoordelaar Fitch maandag. Daarmee zijn de binnenlandse banken een uitzondering in de banksector in de Benelux waarvoor de vooruitzichten stabiel zijn.

De negatieve vooruitzichten voor ING en ABN Amro weerspiegelen datzelfde oordeel dat gekoppeld is aan de AAA-rating van Nederland omdat ING nog een deel staatssteun moet aflossen en omdat ABN Amro in handen is van de overheid. Bij Rabobank ziet Fitch de druk op het huidige bedrijfsmodel toenemen.

Fitch denkt dat de Nederlandse banken dit jaar gemakkelijk terecht kunnen op de geld- en kapitaalmarkten hoewel de omvang van eventuele uitgiften "waarschijnlijk bescheiden" zullen zijn. "Dit weerspiegelt de verwachting van een lage kredietvraag, het nog altijd lage consumentenvertrouwen en een lage consumptie."

'Negatieve vooruitzichten Nederlandse banken'
'Negatieve vooruitzichten Nederlandse banken' (Foto: ANP)

Apen gestolen uit Apenheul

Uit de Apenheul zijn zondagnacht vijf zeldzame gouden leeuwaapjes gestolen. Dat laat het dierenpark in Apeldoorn maandag weten. De politie is op zoek naar getuigen.

Het ontvreemde groepje is een familie die bestaat uit een vader, moeder en drie kinderen. Volgens het dierenpark bezorgt de diefstal de dieren veel stress. Ook wijst de Apenheul erop dat de leeuwaapjes een specifiek dieet hebben.

De dieven hebben een hek vernield om het terrein op te komen, meldt de politie. Ze hebben daarna de toegang tot het binnenverblijf geforceerd en zijn er met de diertjes in hun slaaphok vandoor gegaan. De politie vermoedt dat de dieren particulier worden verhandeld.

Gouden leeuwaapjes komen in het wild voor in het regenwoud van Zuid-Amerika. Daar worden ze met uitsterven bedreigd. De aapjes zijn zonder hun staart ongeveer 25 centimeter groot.

Wilders geen lijstduwer Haagse PVV

PVV-partijleider Geert Wilders staat in Den Haag niet op de kandidatenlijst voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Dat blijkt uit de kieslijsten die de lokale afdelingen Den Haag en Almere maandag bekend hebben gemaakt.

Bij de vorige raadsverkiezingen in 2010 kreeg Wilders als lijstduwer zo'n dertienduizend voorkeursstemmen. Wilders gaf zijn Haagse raadszetel op omdat het werk niet was te combineren met zijn bezigheden in de Tweede Kamer.

Léon de Jong is lijsttrekker in Den Haag. Hij zat van 2010 tot 2012 in de Tweede Kamer voor de PVV. Daniëlle de Winter, de nummer twee, is sinds de raadsverkiezingen in 2010 raadslid voor de PVV. De huidige fractievoorzitter Machiel de Graaf, tevens Kamerlid voor de PVV, is lijstduwer. In totaal staan er vijftien namen op de kieslijst.

In Almere staan zestien namen op de lijst, met Toon van Dijk als lijsttrekker. Hij heeft rechten gestudeerd in Leiden. De nummers twee en drie, Chris Jansen en Jenny Zerfowski, zitten momenteel al in de Almeerse gemeenteraad.

"Ik ben ervan overtuigd dat we met deze kandidaten een fantastisch verkiezingsresultaat gaan behalen op 19 maart", aldus Wilders.

BAM weg als sponsor schaatsploeg

BAM stopt na het olympisch seizoen als sponsor van de schaatsploeg. Het contract van het bouwbedrijf met het team loopt na dit seizoen af en wordt niet verlengd, zo bevestigde sportief directeur van de BAM-ploeg Jos Vaessen maandag. De ploeg was succesvol bij het marathon- en het langebaanschaatsen.

BAM begon in 2007 met het sponsoren van de schaatsploeg. Blikvangers van het team zijn Bob de Jong en Jorrit Bergsma. De marathonschaatsers Bob de Vries, Arjan Stroetinga, Alexis Contin en Ingmar Berga rijden ook voor de ploeg.

[NFL] Seahawks veroveren plek in Super Bowl

De Seattle Seahawks hebben zich ten koste van de San Francisco 49ers geplaatst voor de Super Bowl. De Seahawks versloegen de verliezend finalist van vorig jaar met 23-17.

De wedstrijd leek lange tijd in het voordeel van de 49ers uit te vallen. Al vroeg kwamen ze op voorsprong doordat de Seahawks bij de allereerste play van de wedstrijd al een fumble veroorzaakten die gepakt werd door de 49ers. Hierdoor waren ze direct vlakbij de endzone van de Seahawks, maar ze wisten enkel een field goal te maken.

In het tweede kwart breidde de ploeg uit San Francisco hun voorsprong uit via een touchdown van Anthony Dixon die over een hele berg verdedigers heen sprong. Even hiervoor had hij hetzelfde geprobeerd maar landde hij centimeters buiten de endzone. Pas na negen minuten in het tweede kwart wisten de Seahawks iets terug te doen. Steven Hauschka schoot zijn eerst field goal van de wedstrijd binnen.

De Seahawks kwamen goed uit de rust en dat drukten ze uit in de score. Marshawn Lynch rushte na vijf minuten in het derde kwart een touchdown over veertig yards binnen en zette hiermee de stand gelijk. Niet veel later wisten de 49ers eindelijk ook weer te scoren. Anquan Boldin was de receiver in de endzone, maar vooral de pass van quaterback Colin Kaepernick mocht er zijn. Hij werd flink onder druk gezet en wist in een sprong de bal nog 26 yards verder in de handen van Boldin te gooien. Hauschka maakte vervolgens zijn tweede field goal en de wedstrijd kon alle kanten op met nog een kwart te spelen.

In het vierde kwart pakten de Seahawks voor het eerst in de wedstrijd de leiding. Op 4th down gingen ze vol voor de touchdown en quarterback Russell Wilson gaf een magistrale pass naar Jermaine Kearse die de endzone binnen was gerend. De 49ers leken een mentale tik te hebben gekregen en werden slordig. Eerst fumbelde Kaepernick de bal, waar niets uit kwam voor de Seahawks, en niet veel later gooide hij een interception, waar de Seahawks een field goal van maakten. Met minder dan vijf minuten te spelen hadden de 49ers per sé een touchdown nodig om de wedstrijd te winnen. Op dertig seconden voor het einde gooide Kaepernick op hoop van zege de bal richting Michael Crabtree in de endzone, maar Richard Sherman van de Seahawks wist ertussen te komen en de bal weg te werken. Zo eindigde de wedstrijd in 23-17.

De Seahawks veroveren met deze overwinning een plek in Super Bowl XLVIII. Ze zullen uitkomen tegen de Denver Broncos, die eerder op de avond wonnen van de New England Patriots.

Jonker vanaf juli hoofd opleidingen Arsenal

Andries Jonker wordt definitief hoofd opleidingen bij Arsenal. De Nederlander, die onder meer als rechterhand van Louis van Gaal fungeerde bij FC Barcelona en Bayern München, gaat op 1 juli aan de slag bij de Londense club. Jonker is momenteel nog assistent-trainer van VfL Wolfsburg.

"Ik ben erg blij dat Andries hier aan de slag gaat", liet coach Arsène Wenger maandag weten op de website van Arsenal. "Hij heeft een grote reputatie in het voetbal en vervulde een sleutelrol binnen het team dat ervoor heeft gezorgd dat er nu zo veel goede jonge spelers worden opgeleid in Nederland."

Wenger doelt op de functies die de 51-jarige Jonker bij de KNVB bekleedde. Hij was in het verleden onder meer technisch manager bij de bond en had daarnaast een aantal jeugdelftallen onder zijn hoede.

Jonker bereikte in 2010 als assistent van Van Gaal de Champions League-finale met Bayern. Na het ontslag van de huidige bondscoach van Oranje, stond hij enige tijd als interim-trainer aan het roer in München. Hij was eerder in Nederland coach bij FC Volendam, MVV Maastricht en Willem II.

Bij de huidige koploper van de Premier League volgt Jonker Liam Brady op. Brady, die sinds 1996 verantwoordelijk was voor de jeugdopleiding van de club, wilde een stapje terugdoen. Hij zal de Nederlander in het begin nog wel bijstaan om de overgang soepel te laten verlopen.

[AO] Federer treft Murray in kwartfinale

Roger Federer heeft ten koste van Jo-Wilfried Tsonga de kwartfinale van de Australian Open bereikt. De als zesde geplaatste Zwitser was de Fransman (10) in drie sets de baas met 6-3, 7-5 en 6-4. Federer stuit bij de laatste acht op Andy Murray (4), die eerder op de dag de Fransman Stéphane Robert versloeg.

Federer wist sinds 2004 onafgebroken de laatste acht te bereiken in Melbourne. Met aanvallend spel zette hij Tsonga verrassend eenvoudig opzij. De viervoudig winnaar had zowel in de eerste als de tweede set aan een break genoeg, maar kwam in het derde bedrijf voor het eerst zelf in de problemen. De Fransman verspeelde zijn breakpunt evenwel.

De 32-jarige Zwitser verzilverde vervolgens met een volley zijn tweede wedstrijdpunt, waardoor hij voor de 41e keer in zijn loopbaan in de kwartfinale van een grandslamtoernooi staat. Daarmee evenaart hij het record van de Amerikaan Jimmy Connors.

Real Betis stelt derde trainer van het seizoen aan

Real Betis heeft zondagavond Gabriel Calderon aangesteld als nieuwe coach. Hij tekende een contract tot het einde van het seizoen bij de club, waar eerder op de dag Juan Carlos Garrido werd ontslagen. Calderon is al de derde trainer van het seizoen voor Real Betis.

De club uit Sevilla begon het seizoen met Pepe Mel als coach. Die werd begin december ontslagen vanwege tegenvallende resultaten. De opvolger, Garrido, hield het uiteindelijk zeven weken vol. In de vijf wedstrijden onder Garrido pakte de ploeg slechts een puntje.

Als Real Betis niet degradeert, wordt de verbintenis met Calderon automatisch met een jaar verlengd. De club staat momenteel laatste in de Primera Division met elf punten uit twintig duels.

Utrecht huurt international VS van Stoke City

FC Utrecht beschikt tot het einde van het seizoen over aanvaller Juan Agudelo. De 21-jarige Amerikaan wordt gehuurd van Stoke City, maakte hij maandag zelf bekend op Twitter.

Stoke nam Agudelo, die in Colombia is geboren, deze winter over van New England Revolution. De Premier League-club besloot de zeventienvoudig international direct weer te verhuren.

Agudelo is de jongste doelpuntenmaker ooit in het shirt van de Verenigde Staten. In november 2010 scoorde hij een week voor zijn achttiende verjaardag bij zijn debuut tegen Zuid-Afrika. Hij speelde eerder voor New York Red Bulls en Chivas USA.

Nederland trekt recordaantal toeristen

Een recordaantal buitenlandse toeristen heeft vorig jaar Nederland bezocht, ruim 12,7 miljoen. Dat is ruim 4 procent meer dan in 2012. Dat maakte het Nederlands Bureau voor Toerisme& Congressen (NBTC) maandag bekend.

Nederland profiteerde van de vele evenementen die vorig jaar plaatsvonden, zoals de heropening van het Rijksmuseum. Ook de mooie zomer trok meer toeristen, vooral uit de buurlanden.

Steeds meer Russen en Chinezen ontdekken Nederland als vakantieland, blijkt uit de cijfers over 2013. Het aantal Russische toeristen steeg vorig jaar met 20 procent naar bijna 200.000. Uit China kwamen zo'n 18 procent meer toeristen, goed voor een totaal aantal van 225.000.

Nederland trekt recordaantal toeristen
Nederland trekt recordaantal toeristen (Foto: ANP)

Volkert van der G. op proefverlof geweest

Volkert van der G. is voor het eerst op proefverlof geweest. Dat schrijft staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) maandag in een brief aan de Tweede Kamer. Van der G. moest uiterlijk 1 februari met proefverlof. Over de invulling van het verlof van de moordenaar van Pim Fortuyn worden geen mededelingen gedaan.

De bewindsman geeft met het proefverlof gehoor aan een uitspraak van de Raad van Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming (RSJ). Die bepaalde in december dat Van der G. uiterlijk 1 februari voor het eerst met verlof moest. Teeven, een verklaard tegenstander van het proefverlof, liet toen al weten dat deze uitspraak 'weinig ruimte' biedt.

"Aan de uitspraak van de RSJ heb ik gevolg gegeven. Inmiddels heeft het eerste verlof plaatsgevonden", schrijft Teeven maandag. "Omdat het hier een individuele zaak betreft, kan ik, zeker gelet ook op de aard van de zaak, verder geen enkele mededeling over het verlof doen." Eerder zei Teeven dat Van der G. alleen op verlof kon als het veilig kan.

Teeven verzette zich keer op keer tegen het proefverlof voor Volkert van der G. Als belangrijkste argument voerde hij daarbij aan dat het verlof zou zorgen voor maatschappelijke onrust. Ook zou het verlof een gevaar zijn voor Van der G. zelf, zijn familie en de openbare orde.

De RSJ veegde die bezwaren in december echter van tafel en tegen dat besluit was geen beroep mogelijk. Niet alleen moest Van der G. voor 1 februari voor het eerst met verlof, ook de maanden daarop mag hij elke maand voor ten minste 24 uur de gevangenis verlaten om zich voor te bereiden op zijn terugkeer in de samenleving.

Het verlof was een politiek gevoelige kwestie. Tijdens de laatste verkiezingscampagne noemde premier Mark Rutte (VVD) het 'ondenkbaar' dat Van der G. ooit proefverlof zou krijgen. Als een minister van Justitie daartoe zou besluiten, moest die volgens Rutte aftreden. In december legde ook Rutte zich neer bij het proefverlof. Hij blijft tegen, maar kan een uitspraak van een onafhankelijke rechter niet negeren, zei hij.

Script Star Wars VII af, Plemons in beeld voor rol

Het scenario voor de zevende film in de Star Wars-reeks is af. Dat zei regisseur en coscenarist J.J. Abrams zondag tijdens de persbijeenkomst van de Television Critics Association, schrijft de Amerikaanse filmsite The Wrap. Ook bevestigde Abrams het gerucht dat Breaking Bad-acteur Jesse Plemons in beeld is voor een rol in de film.

"Jesse is een van de acteurs met wie we in gesprek zijn", zei Abrams. "Het verbaasde me dat dat gerucht ineens online verscheen. Ik lees zelden over mijn onderhandelingen met acteurs."

Over het verhaal kan en wil Abrams, zoals gewoonlijk, nog niets zeggen. Het blijft dus gissen naar de rol waarvoor Plemons in beeld is.

De filmmaker benadrukte wel dat hij zich over het algemeen verre houdt van de eindeloze geruchtenstroom omtrent Star Wars. "Er staat van alles online. Het meeste is gebaseerd op aannames die niet kloppen, gewoon herrie", zegt hij. "Maar het geeft wel aan dat veel mensen reikhalzend naar deze film uitkijken. Dat is altijd een compliment."

Het is al wel bekend dat de film een vervolg wordt op Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi. Ook zouden veel van de oude castleden, onder wie Harrison Ford, Mark Hamill en Carrie Fisher, weer hun opwachting maken. Ook zij houden over het algemeen de lippen stijf op elkaar. De film verschijnt volgend jaar december in de bioscoop.


Script Star Wars VII af, Plemons in beeld voor rol (Foto: Novum)

[AO] Murray roept Robert halt toe

Andy Murray heeft zich geplaatst voor de kwartfinale van de Australian Open. De Schot, de nummer vier van de plaatsingslijst, was maandag te sterk voor de Fransman Stéphane Robert met 6-1, 6-2, 6-7 (6) en 6-2. Murray neemt het bij de laatste acht mogelijk op tegen Roger Federer, die in de vierde ronde nog op Jo-Wilfried Tsonga stuit.

De 26-jarige Murray verspeelde in de tiende game van de derde set twee wedstrijdpunten en ook in de tiebreak liet hij er twee onbenut. In het vierde bedrijf maakte de Wimbledon-kampioen alsnog een einde aan het sprookje van Robert. De Fransman, die 119e staat op de wereldranglijst, werd als lucky loser toegelaten tot het hoofdschema.

Krol vindt nieuwe club in Tunesië

Ruud Krol is de nieuwe trainer van het Tunesische Espérance. Hij heeft afgelopen weekeinde een contract voor drie jaar ondertekend, meldde de club. Krol stapte begin december op bij CS Sfaxien, een andere Tunesische club. Met die ploeg won Krol vorig jaar het kampioenschap en de African Confederation Cup.

De geboren Amsterdammer werkte in het verleden onder meer voor AJ Ajaccio, KV Mechelen en Orlando Pirates. Daarnaast was hij assistent-trainer bij Ajax en Oranje. De 64-jarige Krol was vorig jaar naast zijn werkzaamheden bij Sfaxien ook bondscoach van Tunesië tijdens play-offwedstrijden voor het WK. Kameroen bleek daarin te sterk.

Espérance is met 25 kampioenschappen de succesvolste ploeg van Tunesië. De club staat momenteel tweede achter Club Africain, waar vorige week Adrie Koster nog werd ontslagen.

'GTA V komt naar pc'

Pc-gamers maken zich er al langere tijd heel boos over, maar het ziet er naar uit dat Rockstar hun geschreeuw eindelijk heeft gehoord. Uit een uitgelekt bugrapport van Grand Theft Auto V blijkt namelijk dat er ook bugtests zijn gedaan op een pc-versie van de game. Het ziet er dus naar uit dat de pc-port van GTA V er aan zit te komen.

In het bugrapport worden onder meer dingen genoemd als 'PC only bugs' en wordt melding gemaakt van bugs met DirectX 11. Ook wordt er gesproken over een 64 bit- en een 32 bit-build.

Rockstar zelf heeft nog altijd niets losgelaten over een mogelijke pc-versie van Grand Theft Auto V, maar er zoemen wel al aardig wat geruchten over de port rond. Volgens zowel webshop Amazon als een Braziliaanse retailer zou de pc-versie van het spel vanaf 12 maart te koop moeten zijn.

Iets met reuzen in Don't Starve

Ontwikkelaar Klei Eintertainment heeft een heel korte teaser uitgebracht voor een aankomende DLC van hun game Don't Starve. De video geeft eigenlijk geen enkele interassante informatie prijs, anders dan dat de DLC Reign of Giants heet en binnenkort uitkomt.

Don't Starve is beschikbaar op pc en PlayStation 4. Voor PlayStation4-bezitters met een PlayStation Plus-abonnement is de game nu tijdelijk gratis te downloaden.

CBS ziet tekenen van herstel Nederlandse economie

De Nederlandse economie vertoonde eind december flinke tekenen van herstel. Dat concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag uit de eigen conjunctuurklok.

De conjunctuurklok van het statistiekbureau geeft een beeld van de Nederlandse economie op basis van vijftien indicatoren. Waar eind 2012 dertien indicatoren nog wezen op een periode van lage groei, waren dat er eind 2013 nog maar zes. Zo verbeterde het oordeel van de industriële ondernemers over de orders, en ook het consumenten- en producentenvertrouwen verbeterde aanzienlijk.

De indicator voor de werkgelegenheid stond eind vorig jaar echter dieper in het rood dan een jaar eerder. Twee andere arbeidsmarktindicatoren, het aantal vacatures en het aantal uitzenduren, wezen ook nog op een ontwikkeling onder de trend van de afgelopen jaren.

Iran begint met implementatie atoomakkoord

De Iraanse regering is maandag begonnen met de implementatie van het nucleaire akkoord dat het land sloot met het Westen. Dat maakte de Iraanse staatstelevisie bekend. Het verrijken van uranium tot twintig procent wordt stopgezet. De voorraad uranium die al tot twintig procent is verrijkt wordt afgebouwd.

Internationale inspecteurs zijn maandag in Iran om toe te zien op de implementatie van de deal. In ruil voor Iraanse concessies heeft het Westen toegezegd de sancties tegen Teheran deels terug te draaien.

Monsters en omgevingen in Alien: Isolation-screens

Gameuitgever SEGA heeft een lading screenshots online gezet voor hun pas aangekondigde survival-horrorgame Alien: Isolation. In de afbeeldingen zien we naast de monsters zelf ook hoe een deel van de omgevingen er in het spel uit zien.

Alien: Isolation is een eerbetoon aan de oorspronkelijke Alien-film uit 1979, die dit jaar het 35-jarig jubileum viert. De game gaat terug naar de basis van de film en belooft volgens de makers spelers weer ouderwets de stuipen op het lijft te jagen.

Alien: Isolation komt eind 2014 uit op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en pc.

  

  

  

Negen minderjarigen vast voor autobranden Utrecht

De politie heeft maandagochtend een groep van negen minderjarige jongens aangehouden in verband met veertien autobranden en twee pogingen daartoe in Utrecht. De jongste verdachte is 14 jaar, de oudste 17. Dat meldt de politie.

In aanloop naar oud en nieuw werden gingen zes auto's in de wijk Hoograven in vlammen op. Toen in het nieuwe jaar nog acht auto's volgden, besloten politie en gemeente meer toezicht te houden in de wijk. Ook zo'n honderd buurtbewoners zochten mee naar de daders door zich aan te sluiten bij een Whatsapp-groep. Zo konden ze onderling informatie uitwisselen.

Uiteindelijk gaven buurt- en sporenonderzoek de politie genoeg reden om acht huiszoekingen te verrichten en daarna de jongens aan te houden. Sommigen worden ervan verdacht betrokken te zijn bij alle branden, anderen bij één autobrand.

Dode en zwaargewonde in Haagse woning

Een 36-jarige man is zondagavond in zijn woning in Den Haag om het leven gebracht. In de portiek lag een zwaargewonde vrouw van 30, laat de politie maandagochtend weten. Een kind dat in de woning was bleef ongedeerd. De man is door geweld om het leven gekomen

Agenten troffen de slachtoffers kort voor 22.00 uur aan na een melding over een geweldsincident in een woning aan de Nieuwersluisstraat, in de wijk Leyenburg. De politie onderzoekt wat er in de woning is gebeurd.

Wildplasser neergestoken in Schiedam

Een 27-jarige man uit Schiedam is zondagavond in zijn woonplaats neergestoken omdat hij op straat stond te plassen. Een even oude plaatsgenoot maakte zich boos over het gedrag van de man en de woordenwisseling die ontstond mondde uit in een steekpartij.

De ruzie ontstond rond 23.30 uur in de Mozartlaan. De wildplasser werd in zijn bovenlijf gestoken. Beide Schiedammers gingen er na het incident vandoor, waarna getuigen de politie waarschuwden.

Agenten spoorden vervolgens de verdachte en het slachtoffer op. De wildplasser had geprobeerd zijn verwondingen zelf te behandelen, maar is later toch naar een ziekenhuis gebracht. Dat mocht hij na behandeling weer verlaten. De verdachte is aangehouden en zit vast.

CDA-meldpunt voor accijnsproblemen in grensstreek

Het CDA gaat zelf informatie verzamelen over de problemen van tankstationhouders, slijterijen en winkeliers in de grensstreek, als gevolg van de hoge Nederlandse accijns. De partij opent hiertoe een meldpunt voor ondernemers, zo wordt maandag aangekondigd op de CDA-website.

Volgens het CDA lopen de ondernemers in de grensstreek als gevolg van de extra accijnsverhoging per 1 januari 'tientallen procenten omzet mis'. "Niet alleen tankstations en slijterijen zijn de dupe", schrijft de partij. "Ook de café's, supermarkten en winkeliers zien hun klandizie weglekken naar Duitsland en België."

De accijnsverhoging op alcohol, diesel en LPG is een gevolg van het begrotingsakkoord van de regering met D66, ChristenUnie en SGP. Aangezien de regering volgens het CDA vooralsnog weigert de effecten hiervan op de grensstreek te berekenen, wil de partij met het meldpunt de effecten zelf in kaart brengen. Met de resultaten hoopt het CDA het probleem opnieuw in de Kamer aan de kaak te kunnen stellen.

Bosbranden Australië houden renners niet tegen

De bosbranden in Australië hebben geen gevolgen voor de eerste etappe van de Tour Down Under. Volgens de autoriteiten lopen de wielrenners geen gevaar tijdens de rit dinsdag door de Barossa Valley, die de afgelopen dagen werd bedreigd door bosbranden.

Vanwege de extreme hitte in het zuiden en zuidoosten van Australië ontstonden afgelopen week bosbranden. Ook de Barossa Valley, een beroemde wijnstreek, werd getroffen. De eerste etappe gaat van Nuriootpa naar Angaston over 135 kilometer. Volgens koersdirecteur Mike Turtur zal ook de rook niet voor problemen zorgen. "De lucht rond het parcours is zo goed als schoon."

De Tour Down Under is de eerste World Tour-wedstrijd van het jaar. Onder meer de Nederlandse ploegen Belkin en Giant-Shimano staan aan het vertrek. Vorig jaar won Tom-Jelte Slagter in Australië.

Oppositie Syrië dreigt met boycot vredestop om Iran

De Syrische Nationale Coalitie komt niet naar Zwitserland voor de vredesconferentie van de Verenigde Naties als Iran bij de gesprekken aanwezig is. Dat heeft de door het Westen gesteunde oppositiegroep maandag laten weten. Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon liet zondag weten de Iraanse regering te hebben uitgenodigd.

Iran is de belangrijkste regionale bondgenoot van de Syrische president Bashar Assad.

Ahmad Ramadan van de SNC zei dat de oppositie haar deelname aan de conferentie 'opschort' omdat Iran Syrië is 'binnengevallen'. Als de situatie niet verandert zal de coalitie niet bij de gesprekken zijn deze week, aldus Ramadan.

[Foto] Interclassics & Topmobiel

Met 27.974 betalanede bezoeken trok de Oldtimerbeurs Interclassics & Topmobiel afgelopen weekeinde een recordaantal bezoekers naar het MECC in Maastricht. Op een beursoppervlakte van 33.000 vierkante meter konden de bezoekers zich vergapen aan vele unieke klassieke auto’s met de thema's '100 jaar Maserati', 'Mustang Big Screen Heroes' en 'Pre War Race Legends' en een veiling met 43 exclusieve klassiekers van het prestigieuze veilighuis 'Coys Europe'.

'Hartpatiënten soms geschoffeerd'

Hartpatiënten en hun familieleden voelen zich in het ziekenhuis soms geschoffeerd door verpleegkundigen en artsen. Daarover kreeg Stichting Hartpatiënten vorig jaar zo'n 2800 meldingen, schrijft De Telegraaf maandag. Zorgwerkers zouden niet altijd duidelijk communiceren met hun patiënten en vaak met de botte bijl te werk gaan.

Een jaar geleden werd een meldpunt ingesteld door Stichting Hartpatiënten, waar in 2013 bijna drieduizend meldingen binnenkwamen. 1052 klachten gingen over 'beroerde bejegening', 1700 klachten repten over slechte communicatie en samenwerking tussen zorgverleners. De overige klachten gingen over vermeende medische en verpleegkundige fouten.

Een verpleegkundige legt in de krant uit dat veel patiënten mondiger zijn geworden. Zorgpersoneel zou het tegelijkertijd steeds drukker hebben gekregen, een combinatie die leidt tot frustraties. Wel besteden zorgopleidingen steeds meer aandacht aan communicatie tijdens de studie, stelt de verpleegkundige.

Drie ziekenhuis kregen het meeste meldingen, zegt Overveld. Over het Hagaziekenhuis in Den Haag, het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis in Goes en het inmiddels failliette Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse werd het meest geklaagd.

Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis maakte na het faillissement een doorstart als Spijkenisse Medisch Centrum. Uit een rapport wat de Inspectie voor de Gezondheidszorg eind vorig jaar uitbracht, bleek dat er veel mis was in het Ruwaard van Putten. Zo werden dossiers niet goed bijgehouden en werd er slecht gecommuniceerd over patiënten.

VS sluiten sancties tegen Oekraïne niet uit

De Amerikaanse regering maakt zich ernstig zorgen over de gevechten van zondag in Oekraïne tussen de oproerpolitie en antiregeringsbetogers. Het Witte Huis roept de regering in Kiev op met de oppositie om tafel te gaan. Zo niet, dan volgen er mogelijk sancties, liet een Amerikaanse woordvoerder weten.

De Oekraïense regering drukte er onlangs een wet doorheen die het recht op protesten inperkt en het makkelijker maakt om betogers te arresteren. De tegenstanders van de regering, die al weken protesteren, trokken zich hier zondag niets van aan en gingen weer de straat op. Hierbij raakten ze slaags met de oproerpolitie. Tientallen betogers en agenten raakten hierbij gewond.

Volgens woordvoerder Caitlin Hayden van de Amerikaanse nationale veiligheidsraad heeft de Oekraïense regering 'de fundering van de Oekraïense democratie verzwakt door vreedzame protesten strafbaar te stellen en (...) wettelijke beschermingen voor politieke tegenstanders te schrappen'. Hayden riep Kiev op de nieuwe wet in te trekken, de oproerpolitie terug te trekken uit het hoofdstedelijk centrum en met de oppositie in gesprek te gaan.

"De Verenigde Staten zullen verdere stappen, waaronder sancties, blijven overwegen als reactie op het geweld", aldus de verklaring van Hayden.

[AO] Nadal knokt zich langs Nishikori

Rafael Nadal heeft zich maandag naar de kwartfinales van de Australian Open geknokt. De Spaanse nummer 1 van de wereld moest in de vierde ronde wel diep gaan om Kei Nishikori van zich af te houden. Na iets meer dan 3 uur tennissen had Nadal de 24-jarige Japanner op de knieën gekregen: 7-6 (3), 7-5 en 7-6 (3).

In de kwartfinale staat Nadal tegenover het Bulgaarse toptalent Grigor Dimitrov, die in vier sets won van Roberto Bautista Agut uit Spanje (6-3, 3-6, 6-2 en 6-4). De tennisser van Mallorca waséén keer de beste in Melbourne, in 2009. Vorig jaar deed Nadal vanwege de naweeën van een knieblessure niet mee aan het eerste grandslamtoernooi van het seizoen.

Nadal knokt zich langs Nishikori
Nadal knokt zich langs Nishikori (Foto: ANP)

[AO] Cibulkova schakelt Sharapova uit

In navolging van Serena Williams is ook Maria Sharapova uitgeschakeld op de Australian Open. De als derde geplaatste Russin liet zich maandag in de achtste finales verrassen door de Slowaakse Dominika Cibulkova (20): 6-3, 4-6 en 1-6. Titelverdedigster Victoria Azarenka, de nummer twee van de plaatsingslijst, sloeg zich wel naar de kwartfinale.

De 26-jarige Sharapova was in de eerste set oppermachtig, maar in het tweede en derde bedrijf sukkelde ze met haar opslag en maakte ze liefst 45 onnodige fouten. Nadat ze in de tweede set van een 5-0 achterstand was teruggekomen tot 5-4 pakte Cibulkova alsnog de set. Na een blessurebehandeling kon Sjarapova de partij in de derde set niet meer in haar voordeel kantelen.

Voor Sharapova, die last had van haar heup, was het pas het derde toernooi na een lange absentie vanwege schouderklachten. Ze was in 2008 de beste in Melbourne en was er twee keer verliezend finalist.

De volgende tegenstander van Cibulkova is Simona Halep, die voor het eerst in de kwartfinales van een grandslamtoernooi staat. De 22-jarige Roemeense, als elfde geplaatst, versloeg de Servische Jelena Jankovic (8) met 6-4, 2-6 en 6-0.

Azarenka rekende af met de Amerikaanse Sloane Stephens (13). De Wit-Russin trok met 6-3 en 6-2 aan het langste eind en stuit bij de laatste acht op de Poolse Agnieszka Radwanska (5) of Garbine Muguruza uit Spanje.

'Kans op zwaardere aardbevingen dan Kamp meldde'

De aardbevingen door gaswinning in Groningen zouden bij ongewijzigd beleid zwaarder zijn dan het kabinet vrijdag suggereerde. Dat schrijft Het Financieele Dagblad maandag op basis van onderliggende stukken bij de Kamerbrief over het kabinetsbesluit om de gaswinning terug te schroeven.

Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) heeft het in de brief over de kans van bevingen met een kracht van 4,1. Op de langere termijn zou volgens het FD echter kans zijn op bevingen met een kracht van 4,8. Volgens Kamp is dat getal echter erg onnauwkeurig.

De zwaarste beving die tot nu toe plaatsvond in Groningen had een kracht van 3,6. Een schok van 4,8 is meer dan tien keer zo sterk. Een beving van die kracht zorgt voor aanzienlijke schade aan dijken en oude huizen, zo blijkt uit een onderliggend onderzoek bij het besluit.

'PSV slijt Toivonen aan Stade Rennes'

Ola Toivonen en PSV zijn van elkaar verlost. De Zweed maakt volgens het Eindhovens Dagblad voor twee miljoen euro de overstap naar Stade Rennes.

De Eindhovense club was al tijden op zoek naar een nieuwe werkgever voor Toivonen en maandagochtend meldt de krant dat deze met de Franse club is gevonden. De transfersom bedraagt twee miljoen euro en Toivonen stapt per direct over.

De 27-jarige Zweed had nog een halfjaar in zijn contract bij PSV, dus het was voor de club noodzakelijk om hem te verkopen, wilde er nog geld verdiend worden. Doordat de middenvelder zijn contract niet wilde verlengen zat hij al geruime tijd niet bij de wedstrijdselectie.

Het wachten is nog op de officiële bevestiging van de clubs. Het is tevens niet duidelijk voor hoe lang Toivonen heeft getekend bij de nummer vijftien van de Ligue 1.

Afgelopen zomer leek een transfer naar Norwich City er lange tijd in te zitten, maar de Zweed zag deze stap destijds niet zitten. PSV was met de Engelsen al akkoord over een transfersom van 5,7 miljoen euro. Nu ontvangt PSV dus een aanzienlijk lager bedrag voor Toivonen.

Toivonen kwam in de winter van het seizoen 2008/09 naar Eindhoven en groeide vervolgens uit tot basisspeler. In het seizoen 2011/12 was hij zelfs aanvoerder, maar de band moest hij vervolgens inleveren aan Mark van Bommel. Dit seizoen kwam de Zweeds international toch nog tot veertien competitieduels.

Iran alsnog welkom op vredesconferentie Syrië

Iran is uitgenodigd voor de vredesconferentie voor Syrië die woensdag in Zwitserland begint. Dat heeft secretaris-generaal Ban Ki-moon zondag laten weten.

Ban vroeg Iran ook aan te schuiven na 'uitgebreid overleg, de afgelopen dagen' met de Iraanse minister van buitenlandse zaken Javad Zarif. Die beloofde dat 'Iran een positieve en constructieve rol zou spelen' op de conferentie in het Zwitserse Montreux.

Het overleg in Montreux gaat vooraf aan de besprekingen op het VN-hoofdkwartier in Genève tussen vertegenwoordigers van de Syrische president Bashar Assad en de oppositie. De gastenlijst voor Montreux, waaraan Ban Ki-moon Iran en nog negen andere landen heeft toegevoegd, telde al dertig landen.

Nieuw stil wegdek moet kosten besparen

Rijkswaterstaat werkt aan een utrastil wegdek dat in de nabije toekomst dure geluidsschermen, tunnelbakken of overkappingen van wegen overbodig moet maken. Volgend jaar moet op verschillende plekken over het fluisterasfalt gereden kunnen worden, schrijft De Telegraaf maandag.

Het nieuwe wegdek levert een geluidsreductie op van tien decibel en gaat minimaal zeven jaar mee. Het asfalt bestaat uit een poreus mengsel van elastisch materiaal, kleine steentjes en hechtmiddel. Bij de ontwikkeling van het wegdek zijn naast Rijkswaterstaat onder meer onderzoeksinstituut TNO, de TU Delft en ingenieursbureaus betrokken.

'Wietwethouder' stopt ermee

De in opspraak geraakte wethouder van Wijk bij Duurstede Carel van Gelder (VVD) treedt af. Dat schrijft het AD maandag. Volgens de VVD'er is zijn werk als politicus onmogelijk geworden na berichten over onder meer zijn betrokkenheid bij het grootschalig kweken van wiet. Hij legde vorige week al zijn werk tijdelijk neer.

Berichtgeving van het AD van dit weekeinde was voor Van Gelder de druppel, liet hij aan de krant weten. Die schreef zaterdag dat Van Gelder een schilderij dat hij met gemeentegeld had aangekocht voor een hospice maandenlang in zijn huis had hangen. Hij bracht het doek toen de krant om opheldering had gevraagd snel terug naar het gemeentehuis.

Volgens de eerste locoburgemeester komt het 'gecreëerde beeld geenszins in de buurt van de waarheid', maar maakt het zijn werk als politicus onmogelijk. Van Gelder is ook van de lijst van de VVD voor de gemeenteraadsverkiezingen geschrapt.

Het AD schreef donderdag dat Van Gelder betrokken is geweest bij het grootschalig kweken van wiet. De kwekerij zou hij in 2010 in Arnhem hebben opgezet om snel duizenden euro's te verdienen. Na een jaar werd de wietplantage met ruim achthonderd planten opgerold. Van Gelder zou in eerste instantie uit handen van justitie hebben weten te blijven door een andere betrokkene zwijggeld te beloven. Toen de VVD'er niet over de brug kwam met het beloofde geld, zou de stroman hebben besloten de zaak alsnog openbaar te maken.

Van Gelder liet eerder in een verklaring al weten nooit verdachte te zijn geweest in de strafzaak.

Experts vrezen 'Fyra-achtig fiasco' spoorsysteem

De ontwikkeling van een nieuw veiligheidssysteem voor het spoor dreigt op een fiasco uit te lopen. Betrokken experts vrezen voor een nieuw debacle van 'Fyra-achtige proporties', schrijft de Volkskrant maandag.

Een van de problemen is een conflict tussen de NS en spoorbeheerder ProRail. Ook doen zich bij een proef met het systeem technische problemen voor en is het ministerie van Infrastructuur volgens betrokkenen veel te optimistisch over de kosten.

Het systeem moet het mogelijk maken met meer treinen en hogere snelheden op het spoor te rijden. Het ministerie van Infrastructuur zou er miljarden mee kunnen besparen op de uitbreiding van het spoornetwerk. Volgens betrokkenen met wie de krant sprak zijn aan landelijke invoering echter grote risico's verbonden, aldus de krant. Het systeem is bijvoorbeeld nog nergens in Europa succesvol getest op een druk spooremplacement.

Door een conflict tussen NS en ProRail zijn er veel minder testritten gedaan dan was gepland. Experts van het bedrijf dat de proef doet zeggen dat het gedrag van treinen met het nieuwe systeem op glad spoor daardoor niet goed is onderzocht.

Staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) heeft twee miljard euro gereserveerd voor de introductie van het veiligheidssysteem. Experts schatten de kosten voor de ontwikkeling en landelijke invoering echter op vijf tot acht miljard euro.

De problemen, waarvan het ministerie op de hoogte is, zijn vorige week bij een vertrouwelijke briefing aan de Tweede Kamer niet aan bod gekomen. De experts mogen hun zorgen niet overbrengen aan het parlement omdat hun een spreekverbod is opgelegd. Mansveld is van plan de Kamer te informeren als de proef is afgerond.

NS en ProRail bevestigen aan de Volkskrant dat er tegenvallers zijn bij de proef. "Maar dat is ook waarom je een proef doet", zeggen zij. De bedrijven ontkennen een conflict.

Meest deprimerende dag van het jaar

Het is maandag de meest deprimerende dag van het jaar. De term 'Blue Monday', de laatste maandag van de volle week van januari, komt bij de Britse psycholoog Cliff Amall vandaan. Veel mensen twijfelen aan zijn wetenschappelijke onderzoek. De laatste jaren is 'Blue Monday' echter ook in Nederland uitgegroeid tot een bekende term, en veel bedrijven en instellingen spelen daar handig op in.

Op 'Blue Monday' voelen veel mensen zich volgens Amall treurig, neerslachtig of weemoedig. Dat komt omdat de feestdagen voorbij zijn en mensen veel geld hebben uitgegeven. Andere redenen zouden het slechte weer zijn, en het feit dat veel goede voornemens niet gehaald zijn.

'Meest deprimerende dag van het jaar'
'Meest deprimerende dag van het jaar' (Foto: ANP)

IJzeren buis ontregelt treinverkeer

Het treinverkeer op de Hanzelijn tussen Dronten en Lelystad is zondagavond stilgelegd nadat bij Lelystad een ijzeren buis door de bodem van een trein ging. Dat meldde de politie. De circa 150 passagiers in de trein bleven ongedeerd.

Het is nog onduidelijk wat precies is voorgevallen op het spoor. De NS meldde aanvankelijk dat een ijzeren pijp door de voorruit van de trein vloog, maar volgens de politie is daar geen sprake van. "De intercity reed over of tegen materiaal dat op het spoor lag", vertelde een politiewoordvoerder. Dat gebeurde volgens de NS rond tien uur 's avonds.

De passagiers in de trein lijken geluk te hebben gehad. "Een ijzeren buis sloeg in een tussenhalletje door de bodem van de trein", vertelde de politiewoordvoerder. De inzittenden liepen daardoor vertraging op, maar konden later met bussen worden opgehaald.

De politie zoekt nog uit of sprake is van een misdrijf. "We onderzoeken wat voor materiaal op het spoor lag en hoe het daar is gekomen", aldus de zegsman.

Treinreizigers in de ochtendspits hebben vermoedelijk geen last meer van de gevolgen van de aanrijding. Volgens een NS-woordvoerder heeft het spoor geen schade opgelopen. Als de politie klaar is met onderzoek, kunnen de treinen dus weer rijden.

IJzeren buis ontregelt treinverkeer
IJzeren buis ontregelt treinverkeer (Foto: ANP)

Hollande komt praten over economie

Besprekingen over de economische betrekkingen tussen Frankrijk en Nederland vormen maandag het belangrijkste agendapunt tijdens een bezoek van de Franse president François Hollande aan Nederland. De president, in eigen land volop in het nieuws vanwege een affaire, wordt ontvangen door koning Willem-Alexander en premier Mark Rutte (VVD).

De economische situatie van Frankrijk en Nederland komt onder meer ter sprake tijdens een ontmoeting tussen Hollande en Rutte. Hierbij zijn ook enkele Franse en Nederlandse ministers aanwezig. In ieder geval nemen minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA), minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) en minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) deel aan het gesprek.

Ook ontmoet de Franse president de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer. Hij luncht met koning Willem-Alexander op Paleis Noordeinde. Beiden houden daarbij een toespraak.

In de avond gaan de besprekingen over de economische betrekkingen verder als Hollande in Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam deelneemt aan een rondetafelgesprek met het Nederlandse en Franse bedrijfsleven. Ook gaat de president in gesprek met Mkb'ers en kennisinstellingen uit beide landen.

Vervolgens ondertekent Hollande samen met Rutte en minister Lilianne Ploumen (PvdA) voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking een aantal contracten en overeenkomsten. Een ander belangrijk onderdeel op het programma van Hollande is een bezoek dat hij maandagmiddag brengt aan de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW).

De sociaaldemocraat Hollande is sinds 15 mei 2012 president van Frankrijk. Het land is met Duitsland de belangrijkste economie van de eurozone. De president is de afgelopen weken veelvuldig in het nieuws geweest vanwege een affaire, naar buiten gebracht door het magazine Closer. De kwestie bezorgde Hollandes partner Valérie Trierweiler een zenuwinzinking. Ze moest worden opgenomen in het ziekenhuis.

Closer brak met de berichtgeving met een traditie van Franse media om het privéleven van publieke figuren ongemoeid te laten. Hollande gaf onlangs toe dat hij en Trierweiler zich in 'een moeilijke fase van hun relatie bevinden'. Voordat hij op 11 februari voor een staatsbezoek in het vliegtuig naar de Verenigde Staten stapt, zal duidelijk worden wie 'la première dame' is, zei hij.

[pic] FOK! wat een weer... weer een nieuwe week!

Goedemorgen! Maandag, dat betekent dat je er weer een volle week tegenaan moet. Maar, als je vandaag, morgen, overmorgen overleefd hebt, hoef je nog maar twee dagen voor je weer weekend hebt! Het weer is helaas een beetje meer van hetzelfde.

Net als de afgelopen dagen is het grauw, met her en der wat kans op wat motregen. Morgen zal het nog steeds redelijk 'meh' zijn. Hoewel de zon zich soms even laat zien zal de grote boze wolk dat uitzicht toch behoorlijk verpesten. Echt regen hoef je niet te verwachten, maar je weet maar nooit!

Fijn weer voor de bloemetjes en de bijtjes is het dus niet, maar je kunt ze gelukkig een handje helpen. Tot morgen!

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

D-tje zag tijdens het uitlaten van de hond de eerste knoppen al zitten.
D-tje zag tijdens het uitlaten van de hond de eerste knoppen al zitten.

Blind_Guardian zag langs de A1 de zon opkomen.
Blind_Guardian zag langs de A1 de zon opkomen.

Is het nou herfst of lente? dumpiej spotte in ieder geval deze paddestoelen.
Is het nou herfst of lente? dumpiej spotte in ieder geval deze paddestoelen.

Shorttracker Knegt: "Ik was gewoon boos op mezelf"

Het EK was niet het toernooi van Sjinkie Knegt. De shorttracker uit Bantega was na de estafette zo gefrustreerd dat hij zijn beide middelvingers opstak. Knegt werd geschrapt uit de uitslag van het individuele toernooi. "Ik was gewoon boos op mezelf", verklaarde hij na afloop. "Na alles wat er is gebeurd, brak er iets in mij. Daarom reageerde ik zo."

Op de 1000 en 1500 meter was de Fransman Thibaut Fauconnet de grote kwelgeest van Knegt. "Ik werd twee keer door hem afgesneden. Ik ben daar echt pissig over."

Ook bondscoach Jeroen Otter vond het gedrag van Fauconnet niet kunnen. "Wat Fauconnet deed, vind ik erger dan de reactie van Sjinkie", steunt hij zijn pupil. "Ik keur het niet goed, maar het gebeurt in het heetst van de strijd. Je moet je gevoelens ook uiten. Iemand doelbewust aan de kant beuken vind ik van een hele andere orde."

Na afloop besefte Knegt dat zijn gedrag niet correct was. "Het gebaar was niet slim. Dit had gewoon niet moeten gebeuren. Het liep niet zoals ik het wilde. Op een gegeven moment voel je het hele toernooi door je vingers glippen. Ik kwam hier om te winnen."

Otter relativeerde de rode kaart van Knegt nog even. "Nu is het even heel erg, maar het is beter dat het nu gebeurt dan in Sochi. Morgen gaan we weer verder met het leven en gaat de focus op Sochi. Daar draait het toch allemaal om."

Militanten dreigen met aanslag Sochi

Een militante moslimgroep uit de Noord-Kaukasus in Rusland dreigt met een aanslag op de Olympische Winterspelen in Sochi. Het dreigement wordt geuit in een videoboodschap die zondag op de website van de militante groep Vilayat Dagestan is geplaatst.

In de video zitten twee mannen voor zwarte vlaggen met Arabische teksten. In het Russisch waarschuwen zij president Vladimir Poetin dat als de spelen doorgaan, 'wij u een presentje bezorgen voor het bloed van onschuldige moslims dat in de hele wereld wordt vergoten'. "Ook voor de toeristen die komen zal er een geschenk zijn".

In de video wordt tevens de verantwoordelijkheid opgeëist voor twee bomaanslagen vorige maand in de zuidelijke stad Volgograd. Bij die aanslagen kwamen 34 mensen om het leven.

[NFL] Broncos ten koste van de Patriots naar de Super Bowl

De Denver Broncos zijn als eerste team doorgedrongen naar de Super Bowl. In Denver werden de New England Patriots met 26-16 verslagen.

De Broncos stonden de gehele wedstrijd op voorsprong. Ze openden de score na ruim elf minuten door een field goal van Matt Prater. In het tweede kwart bouwden ze de voorsprong uit naar tien punten door een touchdown van Jacob Tamme. Tamme stond volledig vrij in de endzone om de pass van quarterback Peyton Manning te ontvangen. De Patriots konden vervolgens hun drive niet omzetten in een touchdown en moesten genoegen nemen met een field goal van Stephen Gostkowski. Prater zette vlak voor het einde van de eerste helft de voorsprong van de Broncos weer op tien punten.

In het derde kwart vergrootten ze de voorsprong door een touchdown van Demaryius Thomas. Hierdoor werd het voor de Patriots lastig om nog terug te komen in de wedstrijd. De ploeg uit New England liet het er echter niet bij zitten en ging op zoek naar de aansluiting in de wedstrijd.

Het was echter opnieuw Prater die een field goal scoorde waardoor de wedstrijd gespeeld leek. De Patriots scoorden een touchdown via Julian Edelman om nog wat in te lopen, maar Prater scoorde vervolgens zijn vierde field goal van de wedstrijd. Patriots' quarterback Tom Brady en zijn ploeg probeerden met man en macht nog wat terug te doen en scoorden opnieuw een touchdown, ditmaal via Brady zelf die een opening zag en de bal de endzone in rende. De Patriots moesten voor een conversion van twee punten gaan om in twee scorende plays gelijk te kunnen maken. De conversion werd echter door de verdediging van de Broncos goed gestopt waardoor de wedstrijd gespeeld was.

De Broncos zijn hierdoor het eerste team die een plek in de Super Bowl hebben veroverd. De Seattle Seahawks en de San Francisco 49ers strijden om 00.30 Nederlandse tijd om de tegenstander van de Broncos te worden. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.