FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 27 oktober 2013

Israël terug bij Mensenrechtenraad VN

Israël maakt later deze week voor het eerst in maanden weer zijn opwachting bij de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties in Genève. Dat heeft het Israëlische ministerie van buitenlandse zaken zondag meegedeeld.

Daarmee komt een voorlopig einde aan de boycot van de Mensenrechtenraad waartoe Israël in maart overging. De regering van premier Benjamin Netanyahu verbrak toen de samenwerking uit woede over het voornemen van de raad een onderzoek in te stellen naar de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. De regering-Netanyahu beschuldigde de raad ervan partij te kiezen tegen Israël.

Sinds de VN-Mensenrechtenraad in 2006 het licht zag heeft deze veel aandacht besteed aan beschuldigingen van wangedrag door Israël. Volgens Israël en zijn bondgenoten doet de raad er beter aan elders in de wereld, waar dat dringender nodig zou zijn, op te komen voor de mensenrechten.


Soldaat bij Mensenrechtenraad: Palestijnen gedood om kleinigheden (PressTV)

[Ligue 1] PSG redt punt in blessuretijd

Saint-Etienne leek lange tijd te gaan stunten tegen Paris Saint-Germain. In de allerlaatste seconden verstoorde Blaise Matuidi het feestje. (2-2) PSG was in het Stade Geoffroy-Guichard de bovenliggende partij. De Fransen hadden 71% balbezit en creëerden veel meer kansen. De thuisploeg was echter een stuk effectiever.

Na bijna twintig minuten spelen was het Benjamin Corgnet die de score opende voor de Saint-Etienne. Op aangeven van Romain Hamouma liet de aanvaller het publiek juichen: 1-0. Diezelfde Hamouma zorgde vlak na rust voor een comfortabele voorsprong voor Saint-Etienne. De buitenspeler zorgde in de 51e minuut voor de tweede treffer: 2-0.

PSG zette in het laatste halfuur een tegenaanval in. Dit resulteerde in een doelpunt van Edison Cavani in de 68e minuut. De aanvaller liet het net bollen op aangeven van linksback Maxwell. De andere back, Gregory van der Wiel, was in de 93e minuut de aangever bij de gelijkmaker van Matuidi. PSG morst punten in de strijd om de Franse titel, maar de schade werd nog enigszins beperkt door de verdedigende middenvelder: 2-2.

[PD] Atlético hijgt door zege Barça nog altijd in de nek

Atlético Madrid blijft in de Primera División in het spoor van Barcelona. De Madrilenen waren zondag in eigen stadion met 5-0 te sterk voor Real Betis en naderden daardoor koploper Barça tot op een punt. Atletico verzamelde 27 punten uit tien duels. Betis staat met acht punten achttiende.

Atlético Madrid kende voor eigen publiek een droomstart. Al na dertien seconden vond Oliver Torres Munoz het net. De 1-0 stand bleef tot de rust gehandhaafd. In de tweede helft startte Atletico wederom uitstekend. Tussen de 53e en 56e minuut sloeg David Villa tweemaal toe.

Even later tilde Diego Costa de marge naar vier. Het was voor de goaltjesdief zijn elfde competitietreffer. Het slotakkoord werd in blessuretijd door aanvoerder Gabi verzorgd. De van Ajax overgekomen Toby Alderweireld kreeg geen speeltijd. De Belg maakte vorige week tegen Espanyol zijn debuut. Uitgerekend in die wedstrijd leed Atlético zijn tot dusver enige puntenverlies.

Eerder op de dag won Real Sociedad met 3-0 van Almeria. Antoine Griezmann (2) en José Angel waren de Baskische doelpuntenmakers.

[Serie A] Lazio blijft ongeslagen in eigen huis

Lazio Roma heeft zondag in de Serie A zijn ongeslagen status in eigen huis behouden. De Romeinen boekten een 2-0 thuiszege op Cagliari. De Duitse spits Miroslav Klose brak zeven minuten na rust de ban en even later gooide Antonio Candreva uit een strafschop de wedstrijd op slot. Lazio pakte tot dusver dertien punten uit vijf thuisduels.

Haaks op de goede thuisresultaten staan de prestaties op vreemde bodem. Slechts één schamel puntje werd dit seizoen uit behaald. De huidige zevende plaats valt daardoor te verklaren. Lazio verzamelde in totaal veertien punten, dertien minder dan de nog foutloze stadsgenoot AS Roma.

Zwarte Piet, rot toch op

Eén avond, drie verhalen waar ik triest van word, en het gebeurt hier in Nederland. Maar ik zie daar niemand over vallen. Ik zie daar niet twee miljoen likes voor op Facebook. Geen hond die daadwerkelijk opstaat omdat ons land naar de kloten gaat aan bureaucratie en de financiële crisis. Niemand die echt protesteert voor de zwakkere in onze samenleving. Maar we gaan wel met zijn allen helemaal over de zeik omdat ze aan “onze” Zwarte Piet komen. Zelfs de Verenigde Naties vinden het belangrijker om hun hoofd te buigen over Zwarte Piet, dan over de stille genocide op de Papoea’s. Wat ik me dan afvraag als ik hier over nadenk, is de wereld helemaal gek geworden? Of ben ik  het die helemaal gestoord is?

Russen eisen vrijlating politieke gevangenen

Enkele duizenden betogers hebben zondag in Moskou de vrijlating van politieke gevangenen geëist. De demonstratie was bedoeld als steunbetuiging aan de mensen die in mei 2012 werden gearresteerd toen betogingen aan de vooravond van Vladimir Poetins inauguratie als president uitliepen op confrontaties met de politie.

De betogers droegen zondag spandoeken met zich mee met leuzen als 'Laat politieke gevangenen vrij' en met foto's van mensen die vastzitten. De mars, waarvoor toestemming was gegeven door de autoriteiten, verliep vreedzaam en onder toeziend oog van veel politieagenten.

Het aantal demonstranten was laag in vergelijking met de opkomst bij de enorme demonstraties in de winter van 2011-2012. Toen demonstreerden honderdduizend mensen tegen Poetins terugkeer als president.

Man vast na vondst omgebrachte vrouw Veldhoven

In een woning in Veldhoven is zondagmiddag een dode vrouw van 55 jaar aangetroffen. Ze is om het leven gebracht. De politie heeft vrijwel direct haar 55-jarige man aangehouden als verdachte, laat de politie weten.

Het lichaam in de woning in de Merefeltstraat werd rond 13.15 uur gevonden. Haar man werd ongeveer een kwartier later aangehouden in de woning. Hoe en waarom hij zijn vrouw zou hebben gedood is onduidelijk.

De politie heeft een groot onderzoek ingesteld. Het sporenonderzoek is inmiddels aan de gang. De straat is afgezet.

[Upd] Huybrechts winnaar Dutch Dart Masters

Michael van Gerwen staat in de halve finale van de Dutch Dart Masters. In de kwartfinale won hij met 6-3 van Wes Newton. In de halve finale treedt hij aan tegen Kim Huybrechts die met 6-5 van Peter Wright won. 

Van Gerwen kwam met een 101 finish op 4-1. Newton pakte leg zes en zeven de onder andere 170 uit te gooien. Dit maakte voor Mighty Mike niet uit want met finishes van 65 en 81 wint hij de partij met 6-3. De andere halve finale gaat tussen Brendan Dolan en Simon Whitlock. Dolan won met 6-1 van Jarkko Komula en Whitlock schakelde Jamie Caven uit met 6-3. 

Update 21.20 uur

Michael van Gerwen is er niet in geslaagd de finale te bereiken. Kim Huybrechts was met 6-3 te sterk voor de Brabander. Het was een hoogstaande wedstrijd. Huybrechts had een gemiddelde van bijna 105 en Van Gerwen liet 102,6 noteren. De Belg zal in de finale aantreden tegen Brendan Dolan of Simon Whitlock. 

Update 21.50 uur

De andere finalist is Brendan Dolan. Hij versloeg Simon Whitlock met 6-3. 

Update 22.40 uur

In een zinderende finale heeft Kim Huybrechts met 6-3 Brendan Dolan verslagen. Huybrechts kwam tot 106 gemiddeld tegenover 101,5 van Dolan. Deze zege levert Huybrechts 20.000 Engelse pond op, omgerekend zo'n 23.400 euro. Hij klimt naar de twaalfde plek op de wereldranglijst van de PDC. Dolan zal genoegen moeten nemen met 10.000 pond en staat zeventiende op de ranking. 

Israël laat volgende cohort Palestijnen vrij

Israël laat opnieuw 26 langdurig gedetineerde Palestijnen vrij. De Israëlische regering gaf zondag groen licht voor de vrijlating, die Israël afgelopen zomer had beloofd om de vredesonderhandelingen met de Palestijnen vlot te trekken.

Het is de tweede van in totaal vier lichtingen van 26 gevangenen die op vrije voeten komen. In augustus liet Israël volgens afspraak het eerste kwart van de 104 langgestrafte gedetineerden vrij.

Onder bemiddeling van de Verenigde Staten kwamen Israël en de Palestijnen afgelopen zomer overeen het vredesoverleg te hervatten. Beide partijen deden daartoe concessies. De regering van premier Benjamin Netanyahu zegde onder meer toe gevangenen vrij te laten.

De regering-Netanyahu trotseert met die toezegging de woede van de nabestaanden van de slachtoffers van de uit de gevangenis ontslagen Palestijnen. Een flink aantal van de gedetineerden was betrokken bij aanslagen op Israëliërs. Om het verzet tegen de maatregel tegemoet te komen wil Netanyahu toestemming geven voor de bouw van nieuwe nederzettingen in Palestijns gebied.

De namen van de 26 Palestijnen worden twee dagen voor hun vrijlating bekendgemaakt om Israëliërs in de gelegenheid te stellen beroep aan te tekenen. De rechter verwerpt dergelijke protesten echter doorgaans.

Ook bij de vrijlating van de eerste lichting gevangenen kondigde Israël de bouw van nieuwe nederzettingen aan. De Palestijnen reageerden destijds verontwaardigd. Ze spraken van een klap in het gezicht van hen en de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry, door wiens bemiddelingspogingen het vredesoverleg weer van de grond is gekomen.

Mogelijk windkracht 11 op Wadden

De Waddeneilanden moeten maandag mogelijk kortstondig windkracht 11 doorstaan. Metereologen van weeronline.nl verwachten dat de zuidwesterstorm in de tweede helft van de ochtend gepaard gaat met windstoten van 140 kilometer per uur.

De herfststorm kan de boeken ingaan als de eerste met windkracht 10 sinds 2007. Zondag werd in IJmuiden al windkracht 9 gemeten, met windstoten van 112 kilometer per uur. De laatste zware storm in Nederland richtte op 18 januari 2007 een geraamde schade op van 330 miljoen euro, aldus weeronline.nl, dat waarschuwt voor afgewaaide takken, omgevallen bomen en schade aan gebouwen.

Vanaf 03.00 uur trekt de wind vanuit het zuiden aan tot 7 á 8 Beaufort. Rond 06.00 uur wordt langs de kust kracht 8 bereikt, waarna de storm rap in kracht toeneemt. De storm is het hevigst aan het eind van de ochtend, maar ook aan het begin van de middag stormt het nog hevig in Zuid- en Noord-Holland. In deze kustprovincies wordt een windkracht van maximaal 10 verwacht, met windstoten tot 120 kilometer per uur, een relatief zeldzame gebeurtenis. Ook hogere gedeeltes in het binnenland, zoals de Utrechtse Heuvelrug, de Veluwe en heuvels in Limburg krijgen zware windstoten verduren.

De weersite waarschuwt verder voor afbrekende takken en bomen die omwaaien vanwege de natte bodem. De kans op schade aan gebouwen en afwaaiende dakpannen wordt groot geacht, vooral door zeer zware windstoten of platen aan gebouwen.

Het KNMI heeft code oranje afgekondigd voor het westen, midden en noorden van het land. De weerdienst waarschuwt voor zeer zware windstoten tot 120 kilometer per uur vanaf de tweede helft van de ochtend.

De storm levert maandag hinder op voor het vliegverkeer op Schiphol. KLM heeft uit voorzorg tientallen vluchten geannuleerd en sluit niet uit dat maandag nog meer vluchten worden gecanceld. De ANWB waarschuwde al voor een forse ochtendspits van driehonderd kilometer, twee keer zo veel als normaal. De NS past de dienstregeling aan en laat vooral in de Randstad minder treinen rijden. Ook varen minder veren tussen het vasteland en Vlieland en Terschelling.

Waarschuwing voor omgewaaide verkeersborden

Weggebruikers moeten maandag rekening houden met obstakels op de weg, zoals omgewaaide verkeersborden, omgevallen bomen of afgebroken takken. Daarvoor waarschuwt Rijkswaterstaat zondagavond. De organisatie kreeg zondag al ongeveer 25 meldingen van spullen op de weg.

Automobilisten wordt geadviseerd hun rijgedrag aan te passen aan de omstandigheden, bijvoorbeeld door meer afstand te houden. Afhankelijk van de berichtgeving kunnen ze hun route of tijdstip van vertrek aanpassen.

Naar aanleiding van de door het KNMI afgegeven code oranje waarschuwt Rijkswaterstaat in navolging van de ANWB voor extra drukte tijdens de ochtendspits. De files kunnen volgens de verkeersdienst oplopen tot driehonderd kilometer. Het hoogtepunt van de zuidwesterstorm wordt verwacht in de tweede helft van de ochtend en eerste helft van de middag.

Hoewel de windstoten aan de kust het zwaarst zijn, hebben die op de kust zelf weinig impact, onder meer doordat de waterstanden niet hoog worden omdat er geen springtij is. Rijkswaterstaat blijft de situatie voor de kust en het IJsselmeer in de gaten houden.

Parlement blokkeert ministerschap Rouhani-paladijn

Het Iraanse parlement heeft zondag een stokje gestoken voor de benoeming van een vertrouweling van president Hassan Rouhani tot minister van jeugdzaken en sport. De parlementariërs vinden Reza Salehi Amiri te onervaren. Ook zou de aspirant-minister in eerdere functies niet hebben voldaan en een aandeel hebben gehad in de politieke onrust na de presidentsverkiezingen van 2009.

Rouhani komt komende week met een nieuwe voordracht. Twee andere kandidaat-ministers kregen zondag wel de zegen van het parlement. Reza Faraji Dana krijgt de portefeuille wetenschap, onderzoek en technologie. Ali Asghar Fani wordt minister van onderwijs.

FOK!toen: Red Alert (Command & Conquer)

Midden jaren 90 brak er voor spelcomputers een nieuwe generatie aan met PlayStation, Saturn en Nintendo 64 maar het waren tevens de hoogtijdagen voor pc-gamers. Eén van de klassiekers uit die tijd stamt uit oktober 1996: Command & Conquer: Red Alert.

Het real-time strategie-genre was eigenlijk nog maar net geboren. Westwood Studios had in 1992 Dune II op de markt gezet en daarmee kwam het RTS-genre tot bloei. Resource management, gebouwen plaatsen en units leiden was in één klap ontzettend populair. Concurrent Blizzard ontwikkelde hierna Warcraft, Westwood ging daar weer overheen met Command & Conquer en de spin-off Red Alert.

Red Alert diende als een soort prequel aan het C&C-verhaal, in een alternatief universum. In deze alternatieve wereld reist Einstein terug in de tijd om Hitler om te leggen waarna de Russen hun zinnen op Europa hebben gezet. De geallieerden willen hier een stokje voor steken en voila, het verhaal van Red Alert is geboren.


De eerste paar mission briefings van de Russen

Hoewel beide zijden hun inkomsten verdienden met het oogsten van mineralen en kristallen (het Tiberium uit de C&C-reeks is nog niet ontdekt in de alternatieve tijdlijn van Red Alert) is dat eigenlijk de enige overeenkomst. In manschappen en voertuigen zat een behoorlijk groot verschil waardoor ze allebei echt anders speelden. De Russen hadden veel groot en duur machtsvertoon met hun Mammoth tanks en Tesla Coils terwijl de geallieerden sneller, goedkoper en beter op zee waren.

In tegenstelling tot veel andere games moest men in Red Alert een goed gebalanceerd team hebben waar je in sommige andere RTS kon volstaan met simpelweg meer units dan de tegenstander. Zowel de geallieerden als de Russen hebben hun sterke en zwakke punten. 

Een mooi voorbeeld van de balans is bijvoorbeeld Tanya, de commando-chick van de geallieerden die in haar eentje geen probleem heeft met flinke aantallen infanterie, maar je kunt er maar één tegelijk aan jouw zijde hebben vechten. Of de Tesla Coils die eenheden zo wegzapt maar ontzettend veel energie kost. Alles in Red Alert heeft zijn voor- én nadelen en dat maakte de game zo sterk.


Gameplaybeelden van de geallieerde zijde

Ook in de jaren 90 was het gebruikelijk om na een succesvolle game uitbreidingen uit te geven. Toen heette het nog geen 'DLC' maar simpelweg 'expansion pack'. Red Alert kreeg er twee: Counterstrike & The Aftermath. Beide werden niet zo heel goed ontvangen en vielen een beetje tegen. We kregen wat nieuwe units, missies en cutscenes, maar het echt grote werk werd bewaard voor Red Alert II dat enkele jaren later in 2000 verscheen.

In 2003 werd Westwood Studios opgeheven en wat er overbleef van de studio en het personeel ging verder als EA Los Angeles waar nog steeds aan de franchise gewerkt wordt. Zo goed als in de beginjaren werd het echter nooit meer. Gelukkig is de game inmiddels freeware en voor iedereen gratis te spelen.

Sneijder weet net opnieuw te vinden

Wesley Sneijder heeft de stijgende lijn te pakken. De 29-jarige middenvelder van Galatasaray scoorde zondagavond tegen Kayserispor voor de vierde wedstrijd op rij. Sneijder opende met een droge schuiver vanaf de rand van het strafschopgebied de score en zag zijn ploeg uiteindelijk met 4-2 winnen. De 96-voudig international werd in de rust vervangen vanwege rugklachten.

Sneijder begin zijn reeks met doelpunten in de interland van Oranje tegen Turkije. Daarna scoorde hij tweemaal in het competitieduel tegen Karabükspor. Woensdag was Sneijder eveneens trefzeker in de Champions League tegen FC Kopenhagen.

Galatasaray steeg door de zege naar de vierde plek, zes punten achter koploper Fenerbahçe.

Sijsling in Parijs tegen veelbesproken Cilic

Igor Sijsling treft maandag in de eerste ronde van het masterstoernooi Marin Cilic. De Amsterdammer wist zondag, net als zijn landgenoot Robin Haase, via de kwalificaties het hoofdtoernooi te bereiken. Cilic speelt in de Franse hoofdstad zijn eerste wedstrijd na het uitzitten van een dopingschorsing. Haase treft eveneens maandag de Oezbeek Denis Istomin.

Het internationaal sporttribunaal CAS bracht Cilic' schorsing van negen maanden vrijdag terug naar vier maanden. Volgens het CAS was de opgelegde straf 'te zwaar met het oog op de overtreding'. Cilic testte in mei in München positief op het verboden middel nikethamide. Volgens de Kroaat zat de substantie in glucosetabletten en had hij die niet bewust ingenomen.

Cilic stond twaalfde toen hij werd geschorst en zakte weg naar de 47e positie. Sijsling, de mondiale nummer 69, verloor eerder dit jaar in Memphis het eerste onderlinge treffen.

Haase en Istomin stonden nog nooit tegenover elkaar. De Hagenaar staat op de wereldranglijst twee plekken hoger, 46 om 48.

Designweek trekt kwart miljoen bezoekers

De Dutch Design Week in Eindhoven heeft de afgelopen negen dagen naar schatting 250 duizend mensen getrokken. Het evenement spreekt van een opvallend ontspannen sfeer en laat zondag weten terug te kijken op een zeer geslaagde twaalfde editie. Dankzij het werk van meer dan tweeduizend ontwerpers stemde de week ook inhoudelijk tot tevredenheid.

De designweek wilde het publiek kennis laten maken met het design en de vormgevers van morgen onder het thema 'Now future', Vooral in de weekends en de zonnige dinsdag was het druk. De dit jaar ingevoerde passe-partout bleek geen belemmering.

"Ik ben enorm onder de indruk van wat we samen voor elkaar hebben gekregen", blikt directeur Martijn Paulen terug in een verklaring. "Het is fenomenaal, daar krijg ik kippenvel van. Waanzinnig."

Leger Congo neemt door rebellen bezette steden in

Het Congolese regeringsleger heeft drie steden in het oosten van het land heroverd op de rebellenbeweging M23. In Kibumba, dat zaterdag al in handen van het leger viel, hebben regeringstroepen volgens het provinciebestuur van Noord-Kivu twee massagraven gevonden.

Zondag nam het leger Rutshuru, Kiwanja en Buhumba in, liet luitenant-kolonel Olivier Hamuli weten. Die plaatsen liggen niet ver van de grens met Rwanda.

In de strijd om Kiwanja is volgens de vredesmacht van de Verenigde Naties ter plaatse een Tanzaniaanse vredessoldaat gesneuveld. Een van zijn strijdmakkers raakte gewond. De in Oost-Congo gelegerde blauwhelmen nemen niet deel aan de gevechten tussen het leger en de rebellen, maar beschermen de burgerbevolking.

M23 en de Congolese regering beschuldigen elkaar ervan de vredesonderhandelingen te saboteren. Gesprekken op hoog niveau in Kampala, de hoofdstad van buurland Uganda, bleven onlangs zonder resultaat.

Arjen Lubach wint Crimezone Debuutprijs

Arjen Lubach heeft zondag de Crimezone Debuutprijs gewonnen voor zijn boek IV. "Het is goed geschreven en heel erg spannend", aldus hoofdredacteur Sander Verheijen van het online tijdschrift Crimezone. Corine Hartman kreeg de Crimezone Thriller Award voor de beste Nederlandstalige thriller voor haar boek Bloedlijn.

Lubach schreef eerder drie romans, maar debuteerde dit jaar als thrillerschrijver. Hij versloeg onder anderen Dennis Rijvis, die was genomineerd voor zijn werk Savelsbos, en Victoria Farkas, voor haar boek Bitter.

De Amerikaanse schrijfster Karin Slaughter viel ook in de prijzen. Zij kreeg de publieksprijs in de categorie Buitenland voor haar werk Stille Zonde. De Crimezone Thriller Awards werden zondag voor de elfde keer uitgereikt.

De verkiezing voor beste thriller ging op 23 september van start. Online werden zo'n tienduizend stemmen uitgebracht. De debuutprijs is de eerste lezersjuryprijs. De jury bestond uit tien fanatieke thrillerlezers.

Hennis terughoudend over Mali-missie

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) wil nog weinig loslaten over een eventuele Nederlandse militaire bijdrage aan de VN-missie in Mali. Ze is bezig de mogelijkheden in kaart te brengen, samen met haar collega van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans. "Waar kunnen we herkenbaar het verschil maken?" is daarbij een belangrijke vraag, zei ze in het televisieprogramma Jinek.

Hennis wilde ook niet zeggen wanneer een besluit kan worden verwacht en vroeg om geduld. Wel zei ze dat bij het besluit 'handelsnatie Nederland' en de daarbij behorende begrippen vrijheid, welvaart en veiligheid worden meegewogen. Ze benadrukte dat naast humanitaire ook economische belangen in de afweging worden meegenomen. "Het gaat niet alleen om de bevolking van Mali." Ook de gevolgen voor handelsstromen, grondstoffen, migratie en mensensmokkel wegen mee.

De Volkskrant schreef ruim een week geleden dat het kabinet een militaire bijdrage wil leveren aan de vredesmissie in Mali. Dit zou reputatieschade door eerdere besluiteloosheid moeten herstellen. Ongeveer vierhonderd Nederlandse militairen zouden moeten worden uitgezonden, waaronder zo'n zeventig commando's, vier Apaches en zeventig inlichtingenofficieren.

Het conflict in het Afrikaanse land heeft veel gevolgen voor de regio, zei Hennis. "Internationale stabiliteit is in het belang Nederland." Ze wilde geen commentaar geven op een peiling waaruit zou blijken dat een meerderheid van de Nederlanders voor een Nederlandse bijdrage aan de VN-missie zou zijn. Ook wilde ze weinig concreets zeggen over eventuele Nederlandse slachtoffers. "We maken geen kille berekening, maar gaan een eventuele missie zo inrichten dat minimaal risico wordt gelopen."

In dat verband noemde Hennis de Joint Strike Fighter (JSF) als opvolger voor de F-16, het toestel dat fel wordt begeerd door de luchtmacht en de VVD. Ze wees erop dat de recente afspraken met België over de gezamenlijke bewaking van het luchtruim vanaf 2016 goed uitkomt. Daardoor kunnen militaire middelen volgens haar effectiever worden ingezet en worden toestellen en piloten vrijgespeeld voor andere taken.

Coalitiepartner PvdA wilde eerder afzien van de JSF, maar moet binnenkort een standpunt innemen over het kabinetsbesluit om het Amerikaanse gevechtsvliegtuig aan te schaffen. Hennis zei dat in haar agenda begin december een twaalf uur urend debat over de JSF staat gepland in de Tweede Kamer. Ze hoop op een 'constructief debat', waarbij 'overtuigend' wordt gekozen voor een goede opvolger van de F-16.

De minister zei verder dat het 'poolen' van militaire capaciteiten de weg voorwaarts is voor Europese krijgsmachten. "De VS verwachten dat we eigen verantwoordelijkheid nemen." Met een 'flexibele' krijgsmacht kan Nederland internationale bijdragen leveren. "Dat kan zeker met dit budget, maar we vragen wel veel van onze krijgsmacht. We hebben het tij iets kunnen keren in de begroting, maar er dreigt nog een wolk van een miljard", aldus Hennis, die zei dat het pijn doet om te snijden in de organisatie. "We kunnen nog voluit bijdragen, maar niet als voorheen met twee grote missies tegelijkertijd."

Hennis zat overigens onlangs in een F-16, wat ze een 'heel indrukwekkende ervaring en heel erg spannend' vond. Het was haar eerste keer. Ze had verhalen over misselijkheid gehoord, maar ondanks de 'waanzinnige' ervaring hoefde ze tot haar verbazing geen gebruik van de vier beschikbare spuugzakjes te maken. Dat vonden de piloten volgens haar wel een prestatie.

Koeman keurt actie Pellè af

Feyenoord verloor zondag in De Kuip van Heracles Almelo (1-2). In de slotfase ging aanvoerder Graziano Pellè er met rood af. "Dat kan niet", aldus Ronald Koeman. Koeman was zeer ontevreden over het optreden van Feyenoord tegen Heracles. Vooral na rust kon zijn team hem totaal niet bekoren. "In de tweede helft hebben we niet meer met overleg en verstand gespeeld", aldus de Feyenoord-trainer.

"In de eerste helft hebben we de situatie dat we na twintig minuten met 2-0 voor hadden moeten staan", analyseerde Koeman voor de camera´s van FOX Sports. "Dan maak je het jezelf een stuk makkelijker." Mikhail Rosheuvel scoorde na rust de winnende voor Heracles, waarna Pellè in de slotfase nog moest inrukken.

Over de rode kaart voor de Italiaanse topscorer was Koeman eerlijk: "Hij maakt een beweging. Als je een dusdanige beweging maakt, is het terecht als je rood krijgt. Dat kan niet, daar zullen we hem morgen als club zjnde op aanspreken. De regel binnen Feyenoord is dat als dit soort rode kaarten vallen, we dat niet accepteren."

[PD] Effectiever Villarreal verslaat Valencia

Villarreal toonde zich uiterst effectief in het duel met Valencia. Giovani dos Santos was met twee doelpunten en een assist de uitblinker (4-1). In het Camp El Madrigal waren het de bezoekers uit Valencia die de bal hadden, maar was de thuisploeg zeer effectief. Beide teams hadden acht schoten op doel, maar Villarreal raakte daarbij vaker het net.

Al voor het halfuur had de thuisploeg een fikse voorsprong opgebouwd. In de 17e minuut was het Ikechukwu Uche, die uit een voorzet van Dos Santos de bal tegen de touwen schoot. Vijf minuten later verdubbelde Hernan Perez de score met een kopbal uit een voorzet van Cani.

Na de theepauze vergrootte Villarreal de voorsprong. Een corner van Uche werd door Dos Santos van dichtbij binnengetikt. 3-0. Ricardo Costa maakte na ruim een uur spelen de eretreffer voor Valencia. De Portugese verdediger kopte de bal van dichtbij in het netje.

Vlak voor tijd maakte Dos Santos de zege nog iets ruimer. De Mexicaanse spelmaker drukte de bal van buiten het strafschopgebied in de kruising: 4-1.

Kramer: 'Dit geeft een heel goed gevoel'

Sven Kramer won dit weekend bij de Nederlandse afstandskampioenschappen de vijf en tien kilometer. Zijn totaal aantal nationale titels komt daardoor op dertien, een record. Vooral zijn zege van vandaag op de tien kilometer in een nieuw baanrecord maakte indruk.

"Dat ik weer zo makkelijk naar het einde rijd en een versnelling kan plaatsen, geeft me wel een heel goed gevoel", aldus Kramer. "We hebben zoveel energie in de 10 kilometer gestoken. Het is mooi om Bergsma te verslaan, maar het gaat vooral om de tijd en de manier waarop." Komende weken zal Kramer World Cups rijden in Calgary en Salt Lake City, banen op hoogte. Een wereldrecord zit daarom in het achterhoofd. Het belangrijkste is volgens hem echter de route naar Sochi.

Met dertien nationale afstandstitels is Kramer nu recordhouder. Dat stond met twaalf titels op naam van Gerard van Velde. Rintje Ritsma en Erben Wennemars wonnen allebei elf keer een afstand bij de NK.

Youzhny voorkomt thuiszege Ferrer

Mikhail Youzhny heeft zondag het ATP-toernooi van Valencia gewonnen. De ongeplaatste Rus verraste de thuisspelende David Ferrer met 6-3 en 7-5. Ferrer was als eerste geplaatst in zijn woonplaats en was de titelverdediger. Hij won de titel eerder in 2008 en 2010. Youzhny was in 2009 al eens verliezend finalist in de sinaasappelstad.

Youzhny pakte al in de vierde game een break voorsprong en liep via nog een break uit naar 5-1. Ferrer won de volgende twee games, maar kon niet voorkomen dat Youzhny de set uitserveerde. In het tweede bedrijf kwam Ferrer op 4-1 voor, maar bij 4-4 was de stand weer gelijk. Youzhny sloeg vervolgens in de elfde game nogmaals toe en gaf Ferrer zo de nekslag.

Voor Youzhny is het de tiende titel uit zijn loopbaan. Eerder dit jaar was hij in de finale in Gstaad al te sterk voor Robin Haase. Bij Ferrer blijft de teller op twintig staan. De Spanjaard won dit jaar ook twee toernooien. Hij deed dat in Auckland en Buenos Aires.

[PL] Chelsea wint na verdedigingsblunder van City

Chelsea heeft zondag in de Premier League op de valreep de topper tegen Manchester City gewonnen. Fernando Torres profiteerde in blessuretijd van miscommunicatie in de City-verdediging en maakte zo de winnende goal: 2-1. Ploeggenoot Andre Schürrle had Chelsea in de eerste helft op voorsprong gezet, maar Sergio Agüero zorgde vlak na rust met een schitterende pegel van afstand voor evenwicht.

De wedstrijd leek op een remise af te stevenen, maar Torres besliste anders. Al mocht de Spanjaard vooral de verdediging van City bedanken. Matija Nastasic kopte na een lange trap de bal over de onnodig uitkomende keeper Joe Hart heen, waarna Torres kon profiteren. Door de zege naderde Chelsea koploper Arsenal tot op twee punten. City zag de achterstand groeien tot zes punten.

Tottenham Hotspur boekte een benauwde 1-0 thuiszege op Hull City. Roberto Soldado was tien minuten voor tijd doeltreffend uit een strafschop. Bij de Spurs had Jan Vertonghen een basisplaats, en kwamen twee andere voormalige spelers uit de Eredivisie, Moussa Dembélé en Christian Eriksen, als invallers binnen de lijnen.

Swansea City en West Ham United kwamen niet tot scoren: 0-0. Bij de club uit Wales hadden Michel Vorm en Jonathan de Guzman een basisplaats en mocht Wilfried Bony invallen. Dwight Tiendalli bleef de gehele wedstrijd op de reservebank. Swansea staat met elf punten negende. West Ham volgt met twee punten minder op de vijftiende plek.

De Tyne and Wear-derby werd een prooi voor Sunderland. De 2-1 zege op rivaal Newcastle United was pas de eerste zege van het seizoen. Fabio Borini tekende zes minuten voor tijd voor de winnende goal.

Ploeggenoot Steven Fletcher had in de eerste helft de score geopend. Mathieu Debuchy was verantwoordelijk voor de gelijkmaker. Bij Newcastle nam Tim Krul de Nederlandse inbreng voor zijn rekening.

Cocu: "Maher heeft tijd nodig"

Adam Maher kwam zondag in opspraak door een negatieve tweet van een fan over Ola Toivonen te retweeten. De middenvelder heeft zich nog niet in de basis gespeeld bij PSV. Maher begon tegen Roda JC op de bank, ten faveure van Ola Toivonen, die aanvankelijk veroordeeld was tot een bijrol, maar nu de voorkeur krijgt boven de miljoenenaankoop.

Een fan was het oneens met het opstellen van Toivonen en twitterde: "Waarom weer die Toivonen op 10? Die eikel tekent niet eens bij! Geef Adam Maher toch eens een kans op 10!" Maher retweette het bericht en raakte vrijwel meteen in opspraak. "Ik vind dat het niet kan", zei trainer Philip Cocu op Fox Sports. "Hij zou met de wedstrijd bezig moeten zijn. Bij een goed resultaat zijn we namelijk koploper. Daar moet hij zich op focussen of hij nu wel of niet in de basis staat. Dit gaat zeker besproken worden."

Voor Roda JC-uit koos Cocu voor een middenveld met Oscar Hiljemark en Toivonen. Maher brengt nog te weinig, vindt de trainer. "Hij heeft tijd nodig om zich aan te passen aan ons team en zich te ontwikkelen binnen PSV. Dat hij heel goed en talentvol is, staat buiten kijf. Ik ben er honderd procent van overtuigd dat hij gaat slagen bij PSV."

Chris Brown mept weer eens

Chris Brown, de zanger met de losse handjes, is zondagochtend gearresteerd nadat hij op de vuist was gegaan met een man. De twee kregen het aan de stok bij het W Hotel in Washington. De 24-jarige zanger is in de boeien geslagen op verdenking van bedreiging en geweldpleging. Hij wordt tot maandag vastgehouden, heeft de politie laten weten.

Volgens de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ wilde Brown op de foto gaan met twee vrouwelijke fans, toen de man er opeens bij sprong. De zanger zou hebben gezegd dat hij geen homo is en de man in het gezicht hebben gestompt. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis gebracht. Er werd ook een tweede man gearresteerd, dat is waarschijnlijk Browns bodyguard.

Het is niet de eerste keer dat Brown zijn handen niet kan thuishouden. Hij heeft nog steeds te maken met een proeftijd naar aanleiding van de zware mishandeling van zijn ex Rihanna. Foto's van een zwaar gehavende Rihanna circuleerden destijds op internet. Daarom kan hij voor de nieuwe knokpartij in het voor iedereen gunstigste geval voor zo'n vier jaar de gevangenis in draaien.

Storm opgeschaald naar code OMGWTF!

Het KNMI heeft code oranje afgekondigd voor het westen, midden en noorden van het land. De weerdienst waarschuwt voor zeer zware windstoten tot wel 120 kilometer per uur op maandag. In het noordwestelijk kustgebied kan dat oplopen tot 130 km/uur, laat het KNMI weten. In de rest van het land blijft de lichtere code geel van kracht, die staat voor gevaarlijk weer.

Het zwaartepunt van de herfststorm wordt verwacht in de tweede helft van de ochtend en de eerste helft van de middag. In het hele land zijn tot en met de middag zware windstoten tot 100 km/uur mogelijk. In de loop van de middag neemt de wind sterk in kracht af.

De kans op schade door de zuidwesterstorm lijkt aanzienlijk. De ANWB waarschuwde al voor een forse ochtendspits van driehonderd kilometer, twee keer meer dan normaal. De NS past - zoals bij elk weertype - de dienstregeling aan. Vooral in de Randstad rijden weer eens minder treinen. Ook varen minder veren tussen het vasteland en Vlieland en Terschelling.

Anouk: Nederlanders zijn racisten

Net als de voorgaande jaren blijft zelfbenoemde echte, blonde, trotse nepneger Anouk tegen Zwarte Piet en is ze fans die het voor de goedlachse, gulle kindervriend opnemen liever kwijt dan rijk. 

Elk jaar probeert Anouk zich weer in de kijker te spelen door met boude uitspraken te komen waarin ze zo goed als de complete Nederlandse bevolking als keiharde racist wegzet en erop aandringt vooral geen platen meer van haar te kopen.

Na haar zoveelste oproep om Zwarte Piet af te schaffen was haar reactie op fans die dreigden geen platen meer van haar te kopen; "Ik ben blij dat ik daar vanaf ben." Ze voegde daaraan toe dat ze geen cent aan deze Ugly Haters en racisten wil verdienen.

We weten in elk geval dat de mensen die haar muziek kopen en haar concerten bezoeken tégen Zwarte Piet zijn. De rest van ons is een keiharde, lelijke, hatende racist. Waarvan akte.


Dit is keihard racistisch. Volgens wiggertje Anouk. (Foto: Danny Roodbol)

S. Williams wint WTA Championships

Serena Williams heeft zondag voor de vierde keer in haar loopbaan de WTA Championships gewonnen. De als eerste geplaatste Amerikaanse was in de finale in Istanbul te sterk voor Na Li (4) uit China met 2-6, 6-3 en 6-0. Williams was in 2001, 2009 en 2012 al eens de beste bij het eindejaarstoernooi, waaraan de beste acht speelsters van de wereld deelnemen.

De nummer één van de wereld begon aarzelend aan de partij. Li kwam in de eerste set op 4-1 en gaf die voorsprong niet meer uit handen. In het tweede bedrijf herstelde Williams zich. Ze snoepte snel de opslag af van haar tegenstander, die steeds meer fouten begon te maken. Li kwam nog wel terug tot 3-3, maar wist daarna geen game meer te pakken.

De 32-jarige Amerikaanse was dit jaar oppermachtig. Ze won 78 van haar 82 partijen en veroverde elf titels, waaronder die op Roland Garros en de US Open.

Lichte hersenschudding voor Tyton

PSV-doelman Przemyslaw Tyton heeft in het eredivisieduel tegen Roda JC een lichte hersenschudding en een kneuzing van de heup opgelopen. Dat bleek na uitgebreid onderzoek in een ziekenhuis in Heerlen, meldt de Brabantse club. "Op korte termijn zal Tyton verder onderzocht worden met oog op het herstelprogramma", liet de medische staf van PSV weten.

De 26-jarige Pool redde in de slotfase in Kerkrade fraai op een vrije trap van Marc Höcher, maar kwam met zijn hoofd op de metalen stang van het doelnet terecht en raakte met zijn heup de paal. Tyton ging even knock-out en werd lang behandeld. Uiteindelijk werd hij met een ambulance afgevoerd.

Tyton liep twee jaar geleden al eens een zware hersenschudding op na een botsing met zijn ploeggenoot Timothy Derijck. Hij was toen drie maanden uitgeschakeld. Tyton keepte tijdens de 2-1 nederlaag tegen Roda, omdat eerste doelman Jeroen Zoet in de lappenmand zit. Nigel Bertrams is de derde keeper in de PSV-selectie.

Haase en Sijsling verder in kwalificatie Parijs

Tennissers Robin Haase en Igor Sijsling zijn een zege verwijderd van deelname aan het masterstoernooi in Parijs. Haase, als eerste geplaatst in de kwalificaties in sporttempel Bercy, troefde de Pool Lukasz Kubot (10) in twee sets af: 6-2 en 7-6 (5). Santiago Giraldo is Haases tegenstander in de laatste kwalificatieronde. Sijsling klopte Roberto Bautista Agut met 6-7 (5), 6-1 en 6-4.

Al in de derde game pakte Haase zijn eerste break. De Nederlander sloeg nog een keer toe en dat was voldoende voor winst in de eerste set. In de openingsgame van het tweede bedrijf brak Haase Kubot opnieuw, maar in de zesde game trok de Pool de stand weer gelijk. In de tiebreak liep Kubot uit naar 5-2, maar Haase won vervolgens vijf punten op rij.

Ook Sijsling pakte snel een break tegen Bautista Agut, maar gaf direct daarna zijn eigen servicegame uit handen. De Spanjaard trok vervolgens de tiebreak naar zich toe. In het tweede bedrijf was Sijsling vervolgens oppermachtig en ook in de derde set liep hij uit naar 3-1. Bautista Agut kwam nog terug, maar een break in de zevende game van Sijsling bleek hem toch te machtig.

Sijsling speelt in de finale van het kwalificatietoernooi tegen de Pool Michal Przysiezny. De laatste kwalificatieronde staat maandag op het programma.

[Serie A] Strootman vestigt met Roma record

AS Roma heeft een record gevestigd in de Serie A. De Romeinen wonnen zondag als eerste club in de historie hun eerste negen wedstrijden. Juventus won in 2005 ook de eerste negen wedstrijden, maar wegens matchfixing moest de ploeg uit Turijn de titel inleveren waardoor de prestaties uit dat seizoen niet mee worden geteld in de recordboeken.

Op bezoek bij Udinese werd met 0-1 gewonnen, waarbij een belangrijke rol was weggelegd voor Kevin Strootman. De Nederlandse middenvelder, die voor de achtste keer op rij in de basis begon, leverde vlak voor tijd de assist voor de winnende goal van oud-Heerenveen-speler Michael Bradley.

Roma stond op het moment van scoren met tien man. Maicon was halverwege de tweede helft met direct rood van het veld gestuurd. Roma heeft vijf punten voorsprong op achtervolgers Napoli en Juventus.

Juve boekte een solide thuisoverwinning op Genoa. De 2-0 eindstand was al bij rust bepaald. Arturo Vidal opende na 23 minuten de score uit een strafschop, waarna Carlos Tevez even later de marge verdubbelde. Voor de Argentijn was het zijn vijfde competitietreffer.

Fiorentina steeg door een zege bij Chievo naar de gedeelde vierde plaats. De ploeg werkte een 1-0 achterstand weg en zegevierde door twee goals van Juan Guillermo Cuadrado uiteindelijk met 2-1. Fiorentina verzamelde net als Internazionale achttien punten uit de eerste negen duels.

AC Milan blijft aanmodderen. De Milanezen verloren in blessuretijd met 3-2 bij Parma. Marco Parolo was met zijn winnende goal de gevierde man voor de thuisploeg. Parolo was eerder in de wedstrijd ook al doeltreffend geweest, evenals ploeggenoot Antonio Cassano.

Voor Milan scoorden Alessandro Matri de 2-1 en Matías Silvestre de gelijkmaker. Nigel de Jong deed de gehele wedstrijd mee bij de bezoekers, terwijl Urby Emanuelson op de bank bleef. Milan staat nu tiende, zestien punten achter Roma, en lijkt al nagenoeg uitgeschakeld voor de titel.

Overige uitslagen Serie A zondag:

Bologna - Livorno 1-0

Catania - Sassuolo 0-0

[Bundesliga] Van Marwijk zegeviert met HSV ruim in Freiburg

Bert van Marwijk lijkt Hamburger SV op de rails gekregen te hebben. De Nederlandse coach zag zijn ploeg zondag met 0-3 winnen bij SC Freiburg. Rafael van der Vaart tekende na 63 minuten voor het laatste HSV-doelpunt. Van Marwijk is sinds zijn aanstelling eind vorige maand nog altijd ongeslagen. Hij behaalde acht punten uit zijn eerste vier duels.

HSV kwam in Freiburg na 37 minuten op voorsprong via Maximilian Beister en vlak na de thee deed Pierre-Michel Lasogga ook een duit in het zakje. Van der Vaart verzorgde uiteindelijk het slotakkoord met zijn zesde competitietreffer.

Van Marwijk heeft HSV uit de degradatiezone geloodst en staat met zijn ploeg inmiddels twaalfde, met twaalf punten uit tien duels. Voor nummer voorlaatst Freiburg zien de zaken er met slechts vijf punten een stuk minder rooskleurig uit.

[Eredivisie] Uitslagen speelronde 11

Afgelopen weekend stond de elfde speelronde in de Nederlandse Eredivisie op het programma. Het was een weekend vol verrassende wedstrijden en uitslagen, want niemand uit de top 5 wist te winnen. Bovenin de stand werden wat plaatsen omgewisseld, maar FC Twente bleef ondanks een verliespartij koploper.

Knotsgek weekend in Eredivisie, niemand wil koppositie overnemen.

Koploper FC Twente speelde op zaterdagavond in Den Haag tegen ADO. Op het nieuwe kunstgras werd het 3-2 voor de thuisploeg. Diezelfde avond kon Ajax de koppositie overnemen van de Twentenaren, maar tegen RKC Waalwijk verzuimden de Ajacieden te scoren: de wedstrijd eindigde in 0-0. Ajax staat nu tweede op de ranglijst.

Roda JC rukte op naar een negende plaats. In Kerkrade won de ploeg van PSV met 2-1. PSV kwam al vroeg op voorsprong door een doelpunt van Matavz, maar na ruim een uur spelen kwam Roda langszij. Door een rode kaart van Depay moest de ploeg uit Eindhoven even later verder met tien man. In de 85e minuut maakte Németh de winnende treffer. PSV moest op het laatst nog met negen man verder doordat doelman Tyton in aanraking kwam met de doelpaal. Hij is afgevoerd naar het ziekenhuis.

Na het verlies van PSV was het aan PEC Zwolle om de eerste plaats over te nemen, maar in Zwolle won AZ met 0-2, mede door een eigen doelpunt van Broerse. De Alkmaarders stegen hierdoor naar de derde plaats. Ook Feyenoord wist niet te winnen, want voor het eerst in de geschiedenis nam Heracles Almelo drie punten mee terug naar Almelo. Door een eigen doelpunt kwam Heracles in de 41e minuut op voorsprong. Twee minuten later trok Feyenoord de stand weer gelijk, maar twintig minuten later zette Rosheuvel de eindstand op het scorebord. Vlak voor tijd kreeg Pellè rood voor het maken van een kopbeweging naar een tegenstander.

Door het puntverlies van de concurrentie mochten Vitesse en FC Groningen in een rechtstreeks duel uitmaken wie als koploper het weekend zou sluiten. Het duel eindigde echter in 2-2, waardoor beide ploegen op de zesde en zevende stek blijven staan. Vitesse leek lange tijd op weg te zijn naar drie punten, maar in het laatste kwartier kwam Groningen sterk terug.

Hekkensluiter N.E.C. wist dit seizoen voor het eerst te winnen. Op vrijdagavond wonnen de Nijmegenaren met 2-1 van sc Heerenveen, waardoor ze de laatste positie in de Eredivisie hebben overgedragen aan RKC Waalwijk.


Viergever (AZ) viert de 0-2 in de wedstrijd tegen PEC Zwolle. (Foto: Pro Shots)

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
N.E.C. Nijmegen sc Heerenveen 2-1
ADO Den Haag FC Twente 3-2
SC Cambuur FC Utrecht 3-1
NAC Breda  Go Ahead Eagles 5-0
Ajax RKC Waalwijk 0-0
Roda JC Kerkrade PSV 2-1
Feyenoord Heracles Almelo 1-2
PEC Zwolle AZ 0-2
Vitesse FC Groningen 2-2


Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 FC Twente 11 5 4 2 19 25 - 9
2 Ajax 11 5 4 2 19 23 - 14
3 AZ 11 6 1 4 19 19 - 17
4 PSV 11 5 3 3 18 22 - 11
5 PEC Zwolle 11 5 3 3 18 20 - 12
6 Vitesse  11 5 3 3 18 21 - 17
7 FC Groningen 11 5 3 3 18 22 - 22
8 Feyenoord 11 5 2 4 17 23 - 19
9 Roda JC Kerkrade 11 4 4 3 16 18 - 21
10 sc Heerenveen 10 4 3 3 15 24 - 21
11 NAC Breda 11 4 3 4 15 20 - 14
12 Heracles Almelo 11 4 2 5 14 16 - 19
13 Go Ahead Eagles 11 3 4 4 13 16 - 28
14 SC Cambuur 11 3 3 5 12 11 - 12
15 FC Utrecht  11 3 3 5 12 14 - 23
16 ADO Den Haag 10 3 1 6 10 14 - 25
17 N.E.C. Nijmegen 11 1 5 5 8 17 - 30
18 RKC Waalwijk 11 1 3 7 6 13 - 24


Topscorers

Speler Club Goals Wedstrijden
Alfred Finnbogason sc Heerenveen 11 9
Graziano Pellè Feyenoord 10 11
Mattias Johansson AZ 7 11
Michael Higdon  N.E.C. Nijmegen 6 10
Krisztián Németh Roda JC Kerkrade 6 11
Kolbeinn Sigthórsson Ajax 6 11
Luc Castaignos FC Twente 6 11
Rydell Poepon NAC Breda 5 9
Lucas Piazon Vitesse 5 9
Dušan Tadic FC Twente 5 10


Programma

Thuis Uit Datum Tijd
RKC Waalwijk NAC Breda 1 nov 2013 20.00
Ajax Vitesse 2 nov 2013 18.45
FC Twente N.E.C. Nijmegen 2 nov 2013 19.45
AZ ADO Den Haag 2 nov 2013 19.45
PSV PEC Zwolle 2 nov 2013 20.45
FC Groningen Roda JC Kerkrade 3 nov 2013 12.30
Go Ahead Eagles Heracles Almelo 3 nov 2013 14.30
SC Cambuur Feyenoord 3 nov 2013 14.30
FC Utrecht sc Heerenveen 3 nov 2013 16.30

Uitslag Vitesse - FC Groningen

Vitesse en FC Groningen hebben nagelaten de koppositie in de Eredivisie te grijpen. In het Gelredome in Arnhem had een van beide teams moeten winnen om FC Twente af te lossen, maar 90 minuten aantrekkelijk voetbal leverde een 2-2 gelijkspel op waar de ploegen niets mee opschieten.

Vitesse

2 - 2

FC Groningen

 32' Havenaar
 73' Pröpper
   75' Zivkovic
 78' Chery
 
 Gele kaart: Mori (Vitesse), Magnasco, Zivkovic (FC Groningen)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 19.104
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Velthuizen
Leerdam
Kashia
Mori
Van Aanholt
Pröpper
Atsu (Kakuta/81)
Vejinovic
Ibarra
Havenaar
Piazón
  Bizot
Magnasco (Burnet/77)
Botteghin
Kappelhof
Wijnaldum
Kieftenbeld
Chery
Hiariej (Kirm/71)
Adorjan (Zivkovic/54)
De Leeuw
Kostic

Pro-zwartepieters belagen Papoea

Aanhangers van Zwarte Piet hebben zaterdag op het Malieveld een demonstrante belaagd die tegen de VN en Indonesië protesteerde. De politie moest tussenbeide komen.

De Piet-aanhangers dachten dat de vrouw tegen het Sinterklaasfeest en tegen Zwarte Piet was en scholden haar uit. De vrouw probeerde duidelijk te maken dat ze juist vond dat de VN zijn tijd beter aan de situatie op het door Indonesië geannexeerde West-Papoea kon besteden dan aan de donkere kindervriend, maar er werd niet naar haar geluisterd.

"Dus jij bent tegen Zwarte Piet? Rot dan lekker op naar je eigen land!", werd tegen de demonstrante geroepen. Ook werd geprobeerd haar vlag af te pakken. Uiteindelijk kwam de politie tussenbeide, zette de angstige Papoea-dame in de auto 'om te kalmeren', en reed onder luid gejoel met haar weg. Volgens de sterke arm ging het om een misverstand. De vrouw heeft geen aangifte gedaan.


Piet-betogers ruziën met demonstrante (NOS)

Del Potro prolongeert titel in Basel

Juan Martin del Potro heeft zijn titel bij het ATP-toernooi in Basel geprolongeerd. Net als vorig jaar was de Argentijn (1) in de eindstrijd te sterk voor de thuisfavoriet Roger Federer (3): 7-6 (3), 2-6 en 6-4. Voor Del Potro is het zijn vierde titel van het tennisjaar. Federer, die de titel in zijn thuisstad vijf keer won, staat nog altijd op een toernooizege.

Del Potro pakte na een start waarin beide mannen simpel hun opslag behielden als eerste de break. Hij liep in de eerste set uit naar 5-3, maar Federer brak terug. De Zwitser kreeg op eigen opslag twee setpunten tegen, maar kwam toch op gelijke hoogte. In de tiebreak werd het vervolgens 7-3 voor Del Potro.

De Argentijn liet na de gewonnen eerste set zijn scherpte even afglijden en kreeg in de tweede set twee breaks tegen. Dat betekende een simpele 6-2 overwinning voor Federer. De Zwitser liep echter in dezelfde val en werd in de eerste game van de derde set gebroken. Daar herstelde hij zich niet meer van.

[JL] De Graafschap in blessuretijd langs Volendam

FC Volendam is in de Jupiler League na twee opeenvolgende thuiszeges onderuitgegaan in eigen huis. In het Krasstadion was De Graafschap zondag met 0-1 te sterk. Invaller Vlatko Lazic scoorde in blessuretijd de enige goal van de wedstrijd.

De Graafschap rukte door de overwinning op naar de derde plaats, een punt achter koploper FC Dordrecht. Die ploeg komt maandag nog wel in actie tegen Jong Ajax. Volendam, dat vorig jaar op de laatste speeldag de titel verspeelde aan SC Cambuur, staat met twintig punten elfde.

Oenema had agressieve vorm van huidkanker

Thijsje Oenema kreeg vorige maand de schrik van haar leven toen een agressieve vorm van huidkanker bij haar werd geconstateerd. Na een operatie aan haar hand kreeg de 25-jarige schaatsster van Team Liga twee weken geleden het nieuws dat ze schoon is. "Dat is het mooiste nieuws dat ik kon krijgen", vertelde ze zondag voor de camera van de NOS.

"Vijf weken geleden heb ik een moedervlek weg laten halen", doet Oenema haar verhaal. "En vier weken geleden kreeg ik het nieuws dat het kwaadaardig was, een melanoom. Dan schrik je heel erg en ga je van het ergste uit. Gelukkig kreeg ik de dag erna te horen dat het goed te behandelen was. Met een tweede operatie is de rest van de huid weggehaald."

De Friezin verscheen half oktober met een ingepakte linkerpols op de IJsselcup in Deventer. Ze hield bewust voor zich dat ze huidkanker had. "Het ging op de trainingen allemaal wat minder. Ik heb geprobeerd zo goed mogelijk mijn dingen te doen. Ik kon het niet vertellen, want anders had ik hier op het NK helemaal niet hard kunnen schaatsen."

Zondagochtend vertelde Oenema haar ploeggenotes pas van de zware tijd die ze heeft gehad. "Het is best heftig om te horen dat je iets in je lichaam hebt dat fout is. Je denkt dat je gezond bent. Het was een enorm lastige tijd."

Ondanks alle tegenslag kwalificeerde Oenema zich op de 500 meter voor de wereldbekerwedstrijden in Calgary en Salt Lake City. "Ik hoef gelukkig geen andere gekke bestralingen te ondergaan. Ik kan met een redelijk gerust hart naar Amerika toe."

[Serie A] Penalty's Higuaín leidden Napoli naar zege

Napoli heeft zondag een 2-0 thuiszege op Torino geboekt in de Serie A. Gonzalo Higuaín was met twee benutte strafschoppen de grote man. De Argentijn opende de score na een klein kwartier, nadat oud-PSV'er Dries Mertens in het strafschopgebied was neergegaan. In de 32e minuut verzilverde hij ook het tweede buitenkansje.

De bezoekers uit Turijn haalden het laatste fluitsignaal niet met elf man. De na rust ingevallen Migjen Basha kreeg vier minuten voor tijd een rode kaart wegens het neerhalen van een doorgebroken speler. Door de zege staat Napoli steviger op de tweede plaats met 22 punten. De achterstand op koploper AS Roma, dat later op de dag speelt, is twee punten.

[NK Afstanden] Kramer deelt eerste tik uit op 10 kilometer

Sven Kramer heeft op weg naar de Olympische Spelen in Sochi de eerste tik uitgedeeld op de tien kilometer. De TVM-rijder zette in Thialf op het NK afstanden een tijd neer van 12.46,96 waarmee hij zijn eigen uit 2007 stammende baanrecord (12.49,88) ruim verbeterde.

Dat het hard zou gaan op de tien werd al vroeg in het programma duidelijk toen Kramers ploeggenoot Douwe de Vries al 13.09 noteerde. In het vervolg van het programma zette Arjen van der Kieft een solide 13.04 neer, maar het toetje zou pas in de laatste twee ritten komen.

Bob de Jong nam het in de voorlaatste rit op tegen Jan Blokhuijsen. De 37-jarige stayer uit de BAM-formatie kreeg goed partij van Blokhuijsen, maar maakte het verschil in de slotfase om op 12.52,30 uit te komen. Blokhuijsen strandde net boven de dertien minuten en net boven zijn persoonlijk record: 13.00,24.

De slotrit ging tussen Kramer en Jorrit Bergsma, het tweetal dat in Sochi waarschijnlijk zal gaan strijden om goud. Het duo vertrok snel en reed al snel enkele seconden onder de tijd van De Jong. Kramer behield telkens een kleine voorsprong en kon alle aanvalletjes van Bergsma makkelijk pareren. In de slotfase zette Kramer nog even flink aan om ver weg te rijden bij zijn tegenstander en het baanrecord aan te scherpen. Bergsma werd uiteindelijk nog wel tweede in 12.52,27.

Uitslag

# Naam Tijd
1 S. Kramer 12:46.96
2 J. Bergsma 12:52.27
3 B. de Jong 12:52.30
4 J. Blokhuijsen 13:00.24
5 A. vd Kieft 13:04.04
6 D. de Vries 13:09.14
7 R. Bovenhuis 13:14.71
8 R. Hadders 13:15.16
9 B. de Vries 13:15.29
10 T. Bloemen 13:32.33
11 F. Vreugdenhil 13:32.68

Maandag minder treinen door storm

Door de naderende herfststorm heeft de NS de dienstregeling aagepast. Treinen zullen ieder halfuur in plaats van ieder kwartier rijden, maar waar mogelijk zullen deze langer zijn om toch meer mensen te kunnen vervoeren.

De spoorwegmaatschappij zegt dat het om een voorzorgsmaatregel gaat nadat duidelijk werd dat de storm het verkeer behoorlijk dwars kan zitten, schrijft de NOS. Zo zouden er takken af kunnen breken of zelfs hele bomen omwaaien, en ook met geknapte bovenleidingen wordt rekening gehouden.

Coach 'strontziek' van muziek Thialf

Jillert Anema ergert zich bij de Nederlandse afstandskampioenschappen aan de luide muziek die tijdens de ritten door Thialf klinkt. "Dit werkt competitievervalsing in de hand", zei de woedende coach van BAM tegen de NOS. "Ik wil mijn rijders kunnen bereiken. En schaatsers kunnen meegaan op het ritme van de muziek."

Anema heeft zijn beklag al gedaan bij Arie Koops van de KNSB. "Maar die zit me dan glazig aan te kijken. Ik word er strontziek van. Ik ben gek van schaatsen, het gaat mij aan het hart."


Anema in gesprek met de NOS

Van Gerwen in kwartfinale Dutch Dart Masters

Michael van Gerwen heeft zich met overmacht geplaatst voor de eindstrijd van de Dutch Darts Masters. De 24-jarige Brabander won in Veldhoven van Michael Barnard: 6-1. Van Gerwen produceerde een gemiddelde van meer dan honderd en gooide 121 uit.

Later op de avond werkt Van Gerwen zijn kwartfinale af. Hij treft dan Wes Newton die Mervyn King met 6-4 versloeg. De Belg Kim Huybrechts was met 6-4 te sterk voor Michael Mansell. Peter Wright zal zijn tegenstander zijn in de kwartfinale die Ronnie Baxter met 6-4 versloeg. Ook de halve eindstrijd en de finale worden zondagavond nog gespeeld. 

Uitslagen derde ronde

Naam Score Naam
Michael van Gerwen 6-1 Michael Barnard
Wes Newton 6-4 Mervyn King
Michael Mansell 4-6 Kim Huybrechts
Peter Wright 6-4 Ronnie Baxter
David Pallett 2-6 Brendan Dolan
James Wade 4-6 Jarkko Komula
Jamie Caven 6-4 Mark Cox
Simon Whitlock 6-2 Andy Hamilton

Uitslagen Eredivisie 27/10/2013

Vanmiddag begonnen er om 14.30 twee wedstrijden in de Eredivisie. Feyenoord nam het in eigen huis op tegen Heracles en AZ ging op bezoek bij PEC Zwolle. Hieronder lees je de statistieken van deze wedstrijden.

Feyenoord

1 - 2

Heracles Almelo

 43' Boëtius    41' Nelom (ed) 
 63' Rosheuvel 
 
 Gele kaart: Quansah (Heracles Almelo)
 Rode kaart: Pellè (89) (Feyenoord),
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: nnb
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Mulder
Janmaat
De Vrij (Bakkal/77)
Martins Indi
Nelom
Clasie
Immers
Vilhena
Armenteros (Schaken/62)
Pellè
Boëtius (Goossens/77)
  Pasveer
Te Wierik
Streutker (Cziommer/77)
J.Veldmate
Davidson
Quansah
Bruns (Bel Hassani/ 24)
Rienstra
Rosheuvel
Uth
Linssen

PEC Zwolle

0 - 2

AZ

     37' Broerse (ed) 
 53' Viergever 
 
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 12.218
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Begois (Ter Wielen/35)
v.Polen
Lachman
Broerse (v.Hintum/56)
Achenteh
Hiwat
Mokotjo
Nijland
Klich
Labylle (Eloisghiri/74)
Benson
  Esteban
M.Johansson
Gouweleeuw
Wuytens
Viergever
Gudelj
Martens (Henriksen/68)
Ortíz
Beerens
A.Jóhannsson (Berghuis/74)
Gudmundsson (Elm/63)

Dronken dief rijdt sloot in

Een man uit Beneden-Leeuwen heeft waarschijnlijk computers van zijn baas gestolen, om vervolgens dronken met zijn auto in een sloot in Appeltern te rijden. Dat meldde de politie zondag.

De 33-jarige werknemer ging er zaterdag in het plaatsje bij Nijmegen vandoor met de apparatuur van zijn werkgever. Hij had de buit echter in zijn auto laten liggen, dus toen hij 's avonds in benevelde toestand in een sloot reed, zag de politie de gestolen waar liggen. De man is opgepakt en zijn rijbewijs is afgepakt.

Dronken dief rijdt sloot in
Dronken dief rijdt sloot in (Foto: ANP)

Expositie kunst van Stallone in Rusland

Sylvester Stallone (67) laat voor het eerst zijn schilderkunsten aan het Russische publiek zien. Ongeveer 30 schilderijen van de Amerikaanse acteur zijn vanaf zondag te bewonderen in het Russisch Museum in Sint-Petersburg.

Niet iedereen is blij met de expositie. De Communistische Partij van de Russische Federatie dreigt met protesten als de autoriteiten de tentoonstelling niet verbieden.

De partij heeft deze week aangifte gedaan tegen Stallone voor het verspreiden van pornografisch materiaal voor zijn rol in de softpornofilm The Party at Kitty and Stud's (1970), beter bekend als Italian Stallion. Ook vindt de partij dat de actiefilms over Rambo oproepen tot het ontketenen van agressieve oorlogen.

Aangifte tegen 'Mein Kampf-galerie'

Tegen de Amsterdamse galerie die Mein Kampf van Adolf Hitler verkoopt wordt aangifte gedaan. Dat zegt advocaat Herman Loonstein, voorzitter van Federatief Joods Nederland, zondag tegen NRC Handelsblad.

De krant berichtte zaterdag dat de Amsterdamse Totalitarian Art Gallery het in Nederland verboden boek van de nazileider te koop aanbiedt. Eigenaar Michiel van Eyck zei tegen NRC dat het om 'historisch materiaal' gaat dat bij zijn kunstcollectie uit onder meer de Sovjet-Unie, China en nazi-Duitsland past. Hij verkoopt twee originele exemplaren en een Nederlandse vertaling van Mein Kampf.

Het is sinds 1974 wettelijk verboden Mein Kampf te verkopen vanwege het haatzaaiende karakter. Loonstein wil dat dat zo blijft. "In een tijd van ongekende toename van antisemitisme is het belangrijk dat met harde hand wordt opgetreden tegen deze vorm van haatzaaien", zegt de advocaat op de site van NRC Handelsblad.

Loonstein roept het Openbaar Ministerie op de exemplaren van het omstreden boek per direct in beslag te nemen en de galerist te vervolgen. Galeriehandel Van Eyck zei tegen de krant niet bang te zijn voor vervolging. Hij vind het goed het verbod ter discussie te stellen. Het boek ligt overigens niet in de etalage.

Toenmalig minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen Ronald Plasterk (PvdA) zei zes jaar geleden dat Hitlers boek gewoon te koop zou moeten zijn, maar trok dat later in. Een kleine meerderheid van de Tweede Kamer was tegen.

Groep aangehouden om mishandelingen in Walibi

De politie heeft zaterdagavond in Walibi een groep van tien mannen en vrouwen aangehouden die andere bezoekers van het pretpark in Biddinghuizen hadden mishandeld. De groep kreeg ruzie met pretparkbezoekers omdat ze hadden voorgedrongen in een wachtrij, laat de politie zondag weten.

De tien zijn in de leeftijd van 21 tot 29 en komen uit Zaandam en Koog aan de Zaan. Ze zijn na hun aanhouding naar een politiebureau overgebracht. Vijf bezoekers van het pretpark, dat 's avonds open was vanwege Halloween, hebben aangifte tegen de groep gedaan.

Storm gaat verkeer hinderen

Zware windstoten veroorzaken maandagochtend in het hele land verkeersoverlast. De ANWB verwacht een hele drukke ochtendspits, maar waarschuwt dat ook fietsers en bromfietsers veel last krijgen van de storm. Op het hoogtepunt van de spits staat er naar verwachting driehonderd kilometer file, twee keer zoveel als normaal.

Ook afgebroken takken, afgevallen ladingen en andere rondvliegende troep leveren hinder op, aldus de verkeersdienst. "Voor alle verkeersdeelnemers is het lastig het stuur recht te houden met de verwachte windsnelheden."

Het KNMI verwacht dat de wind vanaf 06.00 uur snel in kracht toeneemt. Tijdens de ochtendspits komen in het hele land windstoten van 100 kilometer per uur voor, en in het noordwestelijk kustgebied waait het nog harder. De piek van de storm is rond het middaguur. De avondspits is volgens de ANWB niet veel drukker dan gebruikelijk, hoewel het verkeer ook dan nog rekening moet houden met flinke windstoten.

Vanwege het stormachtige weer past de NS maandag zijn dienstregeling aan. Treinen in de Randstad die normaal gesproken elk kwartier rijden doen dat maandag hoogstwaarschijnlijk maar eens per halfuur. Het definitieve besluit wordt later zondagmiddag genomen, maar het is volgens een woordvoerder 'zeer waarschijnlijk' dat maatregelen worden getroffen.

"Dat er iets gaat gebeuren staat vast, maar welk advies wij onze reizigers geven wordt later op de middag besloten", aldus de zegsvrouw. Waarschijnlijk wordt de dienstregeling 'in de brede Randstad uitgedund'. Vermoedelijk wordt besloten de kwartiersdiensten te vervangen door halfuursdiensten. Daarnaast gaat waarschijnlijk een waarschuwing uit dat vertraging en overlast kan ontstaan door omwaaiende bomen en afgewaaide takken.

Maandag raast een zuidwesterstorm over het land die flink wat schade kan aanrichten. Volgens weeronline.nl waaien bomen sneller om dan normaal doordat ze door de natte bodem minder stevig geworteld zijn en ze nog relatief veel bladeren hebben.

De storm is naar verwachting het hevigst rond het middaguur. Er is dan kans op windstoten tot 140 kilometer per uur, vooral in het kustgebied. Op de Wadden neemt de storm mogelijk toe tot windkracht 11. Maandagavond gaat de storm liggen, maar blijft het nog wel stevig waaien.

Meer dan 50 doden bij aanslagen Bagdad

Bij een reeks autobomaanslagen in sjiitische wijken in Bagdad en in de noordelijke stad Mosul zijn zondag ten minste 56 mensen om het leven gekomen en tientallen gewond geraakt. Dat hebben bronnen bij de Iraakse politie gezegd. De afgelopen maanden kwamen honderden mensen om bij aanslagen.

In Bagdad gingen de bommen zondag binnen een half uur af in winkelcentra en op parkeerterreinen. In Mosul reed een zelfmoordterrorist met zijn auto vol met explosieven op een groep militairen in.

De verantwoordelijkheid voor de aanslagen is nog niet opgeëist, maar dergelijke golven van geweld zijn meestal het werk van aan Al-Qaida gelieerde opstandelingen. De aanslagen hebben als doel het vertrouwen in de autoriteiten te ondermijnen.

OPCW: gegevens chemische wapens Syrië binnen

Syrië heeft details over zijn gif- en zenuwgasprogramma bij de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens ingediend, alsmede een plan om het arsenaal aan chemische wapens te vernietigen. Dat heeft de OPCW zondag gezegd.

De OPCW zei dat Syrië de gegevens donderdag heeft ingediend. De indiening maakt deel uit van het strikte tijdspad dat ertoe moet leiden dat het arsenaal halverwege 2014 is vernietigd. Syrië gaf eerder al voorlopige gegevens aan de OPCW.

[NK Afstanden] Leenstra opnieuw de beste op kilometer

Marrit Leenstra heeft net zoals eerder Kjeld Nuis bij de mannen haar nationale titel op de 1000 meter succesvol weten te verdedigen. Ze klokte 1.15,38 en was daarmee en seconde sneller dan vorig jaar. 

Ireen Wüst, Lotte van Beek en Margot Boer waren respectievelijk zeven, elf en zeventien honderdsten trager dan Leenstra. Jorien Ter Mors werd met 1.15,89 vijfde en zou wereldbekerwedstrijden mogen rijden. De kans is echter aanwezig dat Manon Kamminga haar wereldbekerdebuut mag maken omdat Ter Mors ook shorttrackwedstrijden heeft. 

Laurine van Riessen, Antoinette de Jong, Natasja Bruintjens en Thijsje Oenema besluiten de top tien. Voor de dames zit het NK er nu op. Over twee weken staat de eerste wereldbekerwedstrijd op het programma in Calgary. 

# Naam Tijd
1 Marrit Leenstra 1:15.38
2 Ireen Wüst 1:15.42
3 Lotte van Beek 1:15.49
4 Margot Boer 1:15.55
5 Jorien ter Mors 1:15.89
6 Manon Kamminga 1:16.59
7 Laurine van Riessen 1:16.70
8 Antoinette de Jong 1:16.78
9 Natasja Bruintjes 1:16.93
10 Thijsje Oenema 1:16.98

Uitslag Roda JC - PSV

Aan de knotsgekke competitie die de Eredivisie heet is vandaag weer een nieuwe pagina toegevoegd. Vanmiddag stond de wedstrijd tussen Roda JC en PSV op het programma. Laatstgenoemde ploeg kon de leiding in de stand overnemen, maar het was Roda dat in eigen huis met 2-1 wist te winnen.

Voor de Eindhovenaren werd de schade nog groter, want doelman Tyton bleef na een goede redding uitgeteld op de grond liggen. Hij was snel daarna wel weer bij kennis, maar kon het duel niet meer voltooien en werd afgevoerd naar het ziekenhuis.

Bruma in duel met Németh (Foto: Pro Shots)

Roda JC

2 - 1

PSV

 68' Fledderus
 85' Németh
   9' Matavz
 
 Gele kaart: Pluim, Hupperts, Németh (Roda JC), Bruma, Willems, Toivonen (PSV)
 Rode kaart: Depay (72/2xg) (PSV)
 
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: nnb
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Kurto
Dijkhuizen
Biemans
Luijckx
Van Peppen
Hupperts (Höcher/80)
Pluim
Donald (Demouge/61)
Kali
Fledderus
Németh (Bonevacia/89)
  Tyton
Arias
Bruma
Hendrix (Jörgensen/90)
Willems (Tamata/67)
Toivonen
Schaars
Hiljemark
Bakkali (Jozefzoon/67)
Matavz
Depay

[EHL] Kampong troeft Rot-Weiss Köln af en wint poule

Kampong gaat als groepswinnaar door naar de laatste zestien van Europa in de Euro Hockey League(EHL). Zondagmiddag wonnen de domstedelingen met 4-2 van Rot-Weiss Köln, dat vorig seizoen de halve finale van de EHL haalde. De Duitsers leggen beslag op de tweede plaats in poule B.

Kampong had letterlijk en figuurlijk de wind mee in Lille. Terwijl een fikse bries over het terrein ging en reclameborden omwaaiden, kwamen de Utrechters pijlsnel op voorsprong. Quirijn Caspers reageerde namelijk attent op de rebound van een schot van Roderick Weusthof. In het evenwichtige eerste kwart waren de beste kansen voor Kampong, dat na 25 minuten de score verdubbelde. Ditmaal was het Weusthof zelf die toesloeg uit een strafcorner: 2-0.

De opdracht voor Keulen werd steeds lastiger. De Duitse topploeg, ook al zeker van de achtste finale, moest namelijk winnen om Kampong voorbij te stevenen in de poule. Rot-Weiss kreeg ook zeker kansen, maar vond meerdere malen een prima keepende David Harte op de weg naar het doel.

Direct na de lange pauze sloeg Kampong wederom toe. Weusthof zette de stand op 3-0. Kort daarop maakte Robbert Kemperman er zelfs 4-0 van. Leuk voor de middenvelder, aangezien hij van 2010 tot 2012 bij Rot-Weiss speelde.

Bij het effectieve Kampong werd Harte in het laatste kwart afgelost door Bram Ouendag. De jonge goalie zag Köln in de slotfase nog tweemaal toeslaan uit strafcorners, waardoor een 4-2 eindstand op het bord kwam. Aan de eindstand in de poule veranderde dat niets: Kampong gaat als groepswinnaar de koker in, Rot-Weiss sluit af als tweede.

[NK Afstanden] Nuis prolongeert titel 1000 meter

Kjeld Nuis heeft zijn nationale titel op de 1000 meter met een jaar weten verlengen. Nuis was de snelste op de kilometer in 1.08,84. Het zilver ging naar Koen Verweij die met 1.09,20 een persoonlijk record liet noteren. 

Sjoerd de Vries werd derde in 1.09,32. In de laatste rit reden Stefan Groothuis en Michel Mulder tegen elkaar. Groothuis werd met 1.09,41 vierde en Mulder 1.09,58 vijfde. De top vijf is verzekerd van deelname aan de wereldbekerwedstrijden in Noord-Amerika. De nummer drie van het WK Sprint en winnaar van twee wereldbekerwedstrijden van het vorig seizoen Hein Otterspeer valt met zijn achtste plaats buiten de boot. 

# Naam Tijd
1 Kjeld Nuis 1:08.84
2 Koen Verweij 1:09.20
3 Sjoerd de Vries 1:09.32
4 Stefan Groothuis 1:09.41
5 Michel Mulder 1:09.58
6 Pim Schipper 1:09.64
7 Ronald Mulder 1:09.65
8 Hein Otterspeer 1:09.66
9 Thomas Krol 1:09.68
10 Lennart Velema 1:09.76

13-jarig zusje Miley Cyrus betrapt achter het stuur

Het 13-jarige zusje van Miley Cyrus is in Californië gespot terwijl ze autorijdt. In de Amerikaanse staat mag dat echter pas als je minstens 15,5 jaar bent. De vader van Noah Cyrus had daar echter geen probleem mee. Zanger Billy Ray Cyrus zat lachend naast haar, is te zien op een foto op entertainmentsite TMZ.

De twee reden in een kleine zwarte auto door de wijk Toluca Lake in Los Angeles County. Het ritje heeft geen gevolgen voor Noah, omdat de politie haar niet heeft betrapt achter het stuur. Vader Billy Ray weigerde commentaar te geven aan TMZ. Zijn kinderen zijn er vaker vroeg bij. Miley kocht haar eigen huis op haar 17e.

Samsom wil discussie over afluisterpraktijken

PvdA-leider Diederik Samsom vindt het hoog tijd voor een 'serieuze discussie' over de afluisterpraktijken van de Verenigde Staten. Dat zei Samsom zondag in het tv-programma Buitenhof. Volgens hem is het de vraag of de balans tussen veiligheid en privacy niet is doorgeslagen naar de verkeerde kant.

Samsom reageerde op het nieuws dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel al sinds 2002 door de Amerikaanse geheime dienst NSA zou worden afgeluisterd. Volgens Samsom is het 'absoluut niet nodig' dat zij wordt afgeluisterd.

Samsom denkt dat hij zelf niet wordt afgeluisterd, maar zeker weten doet hij dat niet. Premier Markt Rutte zei eerder deze week ook al geen reden te hebben om aan te nemen dat hij wordt afgeluisterd.

Ligety wint eerste reuzenslalom van het seizoen

De Amerikaan Ted Ligety heeft bij de World Cup in Sölden de reuzenslalom gewonnen. Vorig jaar was hij de winnaar van de World Cup in deze discipline en ook dit seizoen is hij dus de te kloppen man.

Na de eerste run stond Ligety al bijna een seconde voor op de Fransman Alexis Pinturault en de Oostenrijker Marcel Hirscher, de rest moest toezien hoe deze drie de podiumplaatsen verdeelden. In de tweede run leek de Fransman Steve Missilier met een zeer sterke afdaling het podium aan te kunnen vallen, maar dit bleek ijdele hoop toen Hirscher aan de start verscheen.

Een agressieve run bracht de halve Nederlander de eerste plaats, hij moest deze echter al direct afstaan aan Pinturault, die een bijna foutloze run neer wist te leggen. Tot slot was het de beurt aan wereldkampioen Ligety en hij liet de kans om het seizoen gelijk met een overwinning te beginnen niet liggen. De Amerikaan was weliswaar iets langzamer dan Pinturault, zijn voorsprong na de eerste run was ruim voldoende om de eerste wedstrijd van het seizoen op zijn naam te schrijven.

Chinese krant biedt excuses aan

De Chinese krant New Express heeft op zijn voorpagina excuses aangeboden omdat een zijn journalisten ten onrechte belastende artikelen schreef over het belangrijke machinebouwbedrijf Zoomlion. Dat meldt de BBC. De 27-jarige Chen Yongzhou bekende zaterdag op de staatstelevisie dat hij de artikelen schreef in ruil voor smeergeld.

Chen schreef artikelen waarin Zoomlion ervan werd beticht met de cijfers te knoeien. Dat is volgens New Express ook uit politieonderzoek gebleken. De journalist zei gedreven te zijn door 'hebzucht en zucht naar roem'. Waarnemers denken dat Chen zwaar onder druk is gezet om een dergelijke bekentenis af te leggen.

Na zijn arrestatie deed New Express tot twee keer toe een poging om de aandacht op zijn zaak te vestigen door op de voorpagina op te roepen tot zijn vrijlating.

[NK Afstanden] Nauta wint 5000m in persoonlijk record

Op de nationale kampioenschappen schaatsen per afstand heeft Yvonne Nauta de 5000 meter gewonnen in een dik persoonlijk record. Ze noteerde 7.01,62 en verbeterde daarmee haar persoonlijke besttijd met vijftien seconden. 

Het zilver ging naar Carien Kleinbeuker(7.04,02) en het brons was voor Antoinette de Jong(7.06,09). Naast Nauta en De Jong lieten ook Carlijn Achtereekte, Rixt Meijer en Lisa van der Geest een pr noteren. Titelverdedigster Marije Joling ontbrak wegens ziekte. 

# Naam Tijd
1 Yvonne Nauta 7:01.62
2 Carien Kleibeuker 7:04.02
3 Antoinette de Jong 7:06.09
4 Annouk vd Weijden 7:08.58
5 Carlijn Achtereekte 7:09.07
6 Rixt Meijer 7:09.52
7 Pien Keulstra 7:09.87
8 Linda de Vries 7:10.15
9 Lisa vd Geest 7:12.56
10 Diane Valkenburg 7:13.12

David Beckham betrokken bij auto-ongeluk

David Beckham is zaterdag betrokken geweest bij een verkeersongeval. De 38-jarige Britse voetballer botste met zijn zwarte terreinauto tegen een medeweggebruiker bij het verlaten van zijn huis in Beverly Hills.

De schuld van het ongeluk ligt waarschijnlijk bij Beckham, schrijft de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ. De voetballer zou geen voorrang hebben verleend aan de witte wagen die werd bestuur door een vrouw.

De voorbumper van Beckhams auto werd door de botsing in zijn geheel losgerukt. De andere wagen kwam er vanaf met een flinke deuk aan de rechter voorzijde. Niemand raakte gewond.

Aanhoudingen na achtervolging van Veluwe tot Gooi

De politie heeft zondagochtend in Eemnes drie mensen opgepakt die al vanaf de Veluwe door agenten achterna werden gezeten. Naar een vierde verdachte wordt nog gezocht. De vier zijn mogelijk betrokken bij een aantal woninginbraken in Elspeet in de nacht van zaterdag op zondag.

De politie zette de achtervolging in in het Gelderse Uddel, toen een auto met hoge snelheid passeerde. De bestuurder reageerde niet op stoptekens, waarop agenten achter het voertuig aan bleven rijden.

Bij Eemnes vluchtten de vier verdachten de auto uit. De politie kon vervolgens drie van hen aanhouden.

[MLB] Cardinals winnen na blunder Red Sox

Saint Louis Cardinals heeft zaterdag een 2-1 voorsprong genomen in de World Series. In eigen huis klopten de Cardinals Boston Red Sox met 5-4. De winnende run kreeg Allen Craig in de negende inning op een presenteerblaadje nadat derdehonkman Will Middlebrooks hem had laten struikelen.

Saint Louis, dat het eerste duel in Boston nog dik verloor maar zich vervolgens revancheerde in de tweede wedstrijd, begon zaterdag goed aan de derde wedstrijd. Al in de eerste inning kwamen ze voor eigen publiek op 2-0 via runs van Matt Carpenter en Matt Holliday.

Xander Bogaerts bracht de Red Sox in de vijfde inning binnen een run van de Cardinals. De man van Aruba begon de wedstrijd op het derde honk, maar verhuisde naar korte stop toen Middlebrooks werd ingebracht in de zevende inning. Toen had Shane Victorino al voor de 2-2 gezorgd.

In die zevende inning scoorden Carpenter en Carlos Beltran en kwamen de Cardinals opnieuw twee runs voor. Na scores van Victorino en Jacob Ellsbury, die laatste op een slag van Bogaerts, was de stand in de achtste inning echter opnieuw gelijk: 4-4.

In de negende inning scoorden de Red Sox niet en een verlenging was dus alleen mogelijk als de Cardinals ook niet scoorden. Met een man uit werd Yadier Molina uitgetikt bij de thuisplaat. Een slechte aangooi naar Middlebrooks op het derde honk betekende echter dat Jay een vrije doortocht had.

De op de grond liggende Middlebrooks stak zijn benen omhoog toen Jay wilde passeren en de speler van Saint Louis struikelde. Toen Jay uiteindelijk bij de thuisplaat kwam was de bal daar al, maar de scheidsrechter gaf hem in en wees direct naar het derde honk waar de obstructie had plaatsgevonden.

Zondag wordt het vierde duel in de reeks ook in Saint Louis gespeeld. Maandag staat daar bovendien wedstrijd vijf op het programma.

Duitsland wil 'volledige informatie' van VS

Duitsland wil 'volledige informatie' van Washington over het afluisteren van bondskanselier Angela Merkel door de Amerikaanse geheime dienst NSA. Dat heeft de Duitse minister van binnenlandse zaken Hans-Peter Friedrich zondag gezegd.

Volgens weekblad Der Spiegel is Merkels mobiele telefoon al sinds 2002 doelwit van de NSA. Merkel deed woensdag haar beklag bij de Amerikaanse president Barack Obama over de vermeende afluisterpraktijken.

Friedrich zei zondag tegen de krant Bild am Sonntag dat hij 'de volledige gegevens wat betreft alle aantijgingen' wil en dat 'als de Amerikanen mobiele telefoons afluisterden in Duitsland ze de Duitse wet op Duitse bodem hebben overtreden'. Hij voegde eraan toe dat afluisteren een misdrijf is en dat de daders verantwoording zullen moeten afleggen.

Drie Haagse agenten gewond bij openbreken deur

Drie agenten zijn zaterdag in Den Haag gewond geraakt toen ze een deur forceerden om verdachten van hennephandel aan te houden. Een van de agenten moest worden geopereerd aan een hand. De andere twee moesten hun wonden laten hechten, laat de politie zondag weten.

De politie zat aan het begin van de avond achter vier mannen aan die zich vermoedelijk bezighielden met de handel in hennep. De vier vluchtten een portiek in, waarna agenten ze op een balkon van een woning in de Holtenstraat zagen staan.

Toen de agenten bij de woning aanbelden werd er niet opengedaan, waarop ze de deur besloten open te breken. Daarbij raakten drie dienders gewond door stukken glas.

In de woning troffen agenten de resten van een hennepkwekerij aan. Vier mannen uit Den Haag, van 16, 21, 25 en 26 jaar, werden in de woning aangehouden.

NSA-informatie ingezet in rechtszaak

Voor het eerst zal materiaal dat door de Amerikaanse National Security Agency is verzameld zonder dat een rechter daarvoor toestemming had gegeven, worden ingezet in een rechtszaak tegen een van terrorisme beschuldigde verdachte. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van justitie zaterdag aangekondigd.

Het gaat om materiaal dat de NSA heeft verzameld in een van haar geheime afluisterprogramma's waarvoor vooraf geen toestemming hoeft te worden gegeven door een rechter. De zaak zal mogelijk leiden tot een beoordeling van de manier waarop de regering Obama omgaat met de nationale veiligheid door het Hooggerechtshof.

De verdachte is James Muhtorov, die er van wordt verdacht dat hij steun heeft gegeven aan de Islamic Jihad Union (IJU), een terroristische organisatie in Oezbekistan die het heeft gemunt op eenheden van de Navo en Amerikaanse soldaten in Afghanistan. Uit de rechtbankdossiers blijkt dat de FBI onderzoek deed naar Muhtorov vanwege zijn internetcontacten met de IJU.

De aanklagers zijn van plan informatie over die contacten als bewijs in te brengen. Die informatie is verkregen van de NSA. Eerdere pogingen om het Hooggerechtshof een uitspraak te laten doen over de legitimiteit van afluisterprogramma's van de NSA liepen spaak, omdat klagers niet konden aantonen dat zij door de NSA werden afgeluisterd.

Muhtorov, een vluchteling uit Oezbekistan, vestigde zich in 2007 in de VS. Hij werd in januari 2012 aangehouden en ontkent de beschuldigingen.

Brabantse agenten mishandeld door wildplassers

Twee agenten zijn zaterdagnacht in Uden mishandeld door een groep mensen. Ze liepen verwondingen op aan hun gezicht en bovenlichaam. Vier mannen en een vrouw zijn aangehouden, laat de Brabantse politie zondag weten.

De agenten spraken de groep kort voor 01.30 uur aan omdat ze vermoedden dat enkelen van hen tegen het gemeentehuis hadden geplast. Toen de agenten probeerden te voorkomen dat de groep ervandoor ging, werden ze belaagd en meerdere keren geslagen en geduwd. Een van de belagers pakte bovendien de wapenstok van een van de agenten af.

De agenten gebruikten pepperspray om het geweld te doen stoppen. Collega's hielden vervolgens vier mannen uit Veghel aan van 26, 40, 41 en 43 jaar. Later werd nog een 31-jarige vrouw uit Oss aangehouden voor haar aandeel in de mishandeling.

[F1] Uitslag Grand Prix van India

Sebastian Vettel heeft voor de vierde maal op rij de wereldtitel in de Formule 1 gepakt. De Duitser won de Grand Prix van India, terwijl zijn enig overgebleven concurrent Fernando Alonso buiten de punten eindigde. Daarnaast greep Red Bull Racing het constructeurskampioenschap. Nico Rosberg en Romain Grosjean mochten vandaag ook naar het podium.

Sebastian Vettel startte op Buddh International Circuit vanaf poleposition en had een iets mindere start, maar greep toch de leiding en sloeg meteen een groot gat met Ferrari-coureur Felipe Massa die de Mercedessen van Nico Rosberg en Lewis Hamilton ingehaald had. Mark Webber zakte van de vierde naar de zevende positie. Ook Fernando Alonso had pech doordat hij in aanraking kwam met Webber en even later Jenson Button, waardoor hij schade aan de neus van zijn Ferrari had. Giedo van der Garde liep na een botsing met Max Chilton schade aan de vering op en was de eerste uitvaller.

Opvallend was dat Vettel al na twee ronden zijn eerste stop maakte en hierdoor terugviel naar de zeventiende positie. Alonso kwam ook binnen en lag hierna twintigste en voorlaatste. Het gaf Massa de leiding die na negen ronden zijn eerste stop maakte. De Braziliaan kwam als achtste, iets achter Vettel naar buiten. Omdat ook veel anderen stopten reed de op harde banden gestarte Webber vooraan.

Webber leidde na tien ronden voor Sergio Perez, Daniel Ricciardo, Vettel, Romain Grosjean, Adrian Sutil, Esteban Gutierrez, Massa, Rosberg en Valtteri Bottas. De verschillende strategieën leverden interessante gevechten op, waarbij de coureurs uit het middenveld het de toppers flink lastig maakten. Vettel lag uiteindelijk na twintig ronden op de tweede positie ruim tien seconden achter de nog niet gestopte Webber. Niet veel later pakte Alonso eindelijk de dertiende positie af van Gutierrez door na de tweede DRS-zone een gewaagde inhaalactie te plaatsen.

Waar de Red Bulls flink sneller waren dan de rest van het veld was het de nog niet gestopte Perez die zijn McLaren op een solide derde positie hield en het gat met zijn achtervolgers uitbreidde. Na 28 ronden volgde de tweede serie stops, waarbij ook leider Webber zijn eerste stop maakte. De Australiër koos voor het zachte rubber en behield achter Vettel de tweede positie, omdat ook Perez stopte. De Mexicaan viel terug naar de zevende positie.

Webber lag ruim tien seconden achter Vettel en knabbelde daar op zijn nieuwe rubber meteen tijd af. Niet veel later stopten beide Red Bulls opnieuw, waarna Vettel een ruime voorsprong op zijn teamgenoot had. Na 34 ronden leidde Vettel dan ook voor Webber, de nog niet gestopte Sutil, Räikkönen, Rosberg, Grosjean, Massa, Ricciardo, Hamilton en Perez.

Webber werd na veertig ronden na Van der Garde en Pic de derde uitvaller van de dag door een probleem met zijn versnellingsbak. Dit gaf de tweede positie aan Räikkönen, voor Rosberg, terwijl Sutil na 41 ronden pas zijn eerste stop van de dag maakte en terugviel naar de negende positie. De Duitser reed op de zachte banden, maar verloor hiermee veel tijd. Zo passeerde teamgenoot Di Resta hem. Hierdoor ontstond wel een gevecht om het laatste punt, waar ook Alonso eindelijk zicht op had.

Een late stop van Guttierrez, die in het groepje achter Sutil zat, zorgde ervoor dat Bottas niet kon profiteren van DRS en twee posities verloor. Verder naar voren achterhaalde Rosberg Räikkönen en snoepte de Fin de tweede positie af. De Fin had versleten banden en viel ver terug. Enkele andere rijders moesten nog een stop maken, iets wat Hülkenberg een puntenfinish kostte. Perez pakte twee ronden voor het einde de vijfde positie door de strategie van Hamilton goed te lezen en met een vroege move de Brit te pakken.

Na zestig ronden werd Vettel als eerste afgevlagd en pakte hij de vierde wereldtitel op rij. Rosberg werd tweede, voor Grosjean. De andere punten gingen naar Massa, Perez, Hamilton, Räikkönen, Di Resta, Sutil en Ricciardo. Alonso werd na een probleemrace slechts elfde. Ook de strijd in het constructeurskampioenschap is beslist, want Red Bull greep deze titel wederom.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd
1 Sebastian Vettel Red Bull 1:31:12.187
2 Nico Rosberg Mercedes +29.823
3 Romain Grosjean Lotus +39.892
4 Felipe Massa Ferrari +41.692
5 Sergio Perez McLaren +43.829
6 Lewis Hamilton Mercedes +52.475
7 Kimi Räikkönen Lotus +1:07.988
8 Paul di Resta Force India +1:12.868
9 Adrian Sutil Force India +1:14.734
10 Daniel Ricciardo Toro Rosso +1:16.237
11 Fernando Alonso Ferrari +1:18.297
12 Pastor Maldonado Williams +1:18.951
13 Jean-Eric Vergne Toro Rosso +1 Ronde
DNF Jenson Button McLaren +1 Ronde
15 Esteban Gutierrez Sauber +1 Ronde
16 Valtteri Bottas Williams +1 Ronde
17 Max Chilton Marussia +2 Ronden
18 Jules Bianchi Marussia +2 Ronden
DNF Nico Hulkenberg Sauber +6 Ronden
DNF Mark Webber Red Bull +21 Ronden
DNF Charles Pic Caterham +25 Ronden
DNF Giedo van der Garde Caterham +59 Ronden


Coureursstand

Pos Coureur Team Punten
1 Sebastian Vettel Red Bull 322
2 Fernando Alonso Ferrari 207
3 Kimi Räikkönen Lotus 183
4 Lewis Hamilton Mercedes 169
5 Mark Webber Red Bull 148
6 Nico Rosberg Mercedes 144
7 Romain Grosjean Lotus 102
8 Felipe Massa Ferrari 102
9 Jenson Button McLaren 60
10 Paul di Resta Force India 40
11 Nico Hulkenberg Sauber 39
12 Sergio Perez McLaren 33
13 Adrian Sutil Force India 28
14 Daniel Ricciardo Toro Rosso 19
15 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 13
16 Esteban Gutierrez Sauber 6
17 Pastor Maldonado Williams 1
18 Valtteri Bottas Williams 0
19 Jules Bianchi Marussia 0
20 Charles Pic Caterham 0
21 Giedo van der Garde Caterham 0
22 Max Chilton Marussia 0


Constructeursstand

Pos Team Punten
1 Red Bull 470
2 Mercedes 313
3 Ferrari 309
4 Lotus 285
5 McLaren 93
6 Force India 68
7 Sauber 45
8 Toro Rosso 32
9 Williams 1
10 Marussia 0
11 Caterham 0

Hofland wint opnieuw op Hainan

Moreno Hofland heeft zondag de achtste rit in de Ronde van Hainan gewonnen. De klassementsleider bleef na 172 kilometer in Danzhou de Oekraïner Vitaliy Buts en ploegmaat Lars Boom voor. Voor Hofland is het al zijn derde etappezege op het Zuid-Chinese eiland.

Na acht etappes is Belkin nog ongeslagen op Hainan. Naast de drie etappezeges voor Hofland was Theo Bos ook vijf keer succesvol. Belkin is de enige Protourploeg in de koers. De Ronde van Hainan is een koers in de Asian Tour van de UCI waar vooral Procontinentalploegen aan meedoen. De etappekoers eindigt morgen met een laatste etappe.

Wintertijd begonnen

Zondagmorgen om 03.00 uur is de wintertijd begonnen. In alle landen van de Europese Unie is de klok 60 minuten teruggedraaid. Over vijf maanden, in de nacht van 29 op 30 maart 2014, gaat de klok weer een uur vooruit.

Op het moment dat de wintertijd begon, startte op meer dan 100 plekken in het land de 'Spieren voor Spieren Wintertijd Challenge', een sportevenement met als doel zo veel mogelijk geld in te zamelen voor meer onderzoek naar spierziekten bij kinderen. Het startschot voor de 'challenge' werd in Amsterdam gegeven door bondscoach Louis van Gaal.

Tegelijkertijd werd op meerdere plaatsen in Nederland voor de negende maal de Nacht van de Nacht gehouden. De Nacht van de Nacht is bedoeld om aandacht te vragen voor de schoonheid én de functie van de duisternis. Vorig jaar deden ruim dertigduizend deelnemers mee aan een van de driehonderd activiteiten.

Peter Blok wordt vader Rachel Hazes

Acteur Peter Blok gaat de rol spelen van de vader van Rachel Hazes in de musical 'Hij Gelooft in Mij' over het leven van André Hazes.

Dat maakte Chantal Janzen, die de rol van Rachel Hazes speelt, zaterdagavond bekend in de uitzending van het televisieprogramma Opium van de Avro. Blok gaat de rol overnemen van acteur Hajo Bruins, die sinds de première eind 2012 de rol vertolkte van Jan van Galen - de vader van Rachel. Blok zal vanaf half december in de musical te zien zijn. 'Hij Gelooft in Mij' ging deze week precies een jaar geleden in première in het DeLaMar Theater in Amsterdam.

Geslaagde oefening beursgang Twitter

De New York Stock Exchange heeft zaterdag een geslaagde test uitgevoerd met de beursgang van Twitter. Tot de test was besloten om problemen te vermijden die eerder ontstonden bij de beursgang van een ander gewild internetbedrijf: Facebook.

De beurs in New York houdt wel vaker op zaterdag een test van de systemen. Het was echter de eerste 'mock IPO', een nagespeelde beursgang. Medewerkers van handelshuizen en de beurs waren zaterdagmorgen naar Wall Street gekomen om het kopen en verkopen van aandelen Twitter te simuleren en te zien of de systemen de te verwachten handelshausse kunnen verwerken. ,,De test was geslaagd'', aldus NYSE-woordvoerder Marissa Arnold na afloop in een verklaring.

De komst van Twitter naar Wall Street is de grootste beursgang van een technologiebedrijf sinds de eerste notering van Facebook in mei 2012 op de Nasdaq. Die introductie ging gepaard met tal van problemen bij het verwerken van de orders. De Nasdaq kreeg hiervoor een boete van 10 miljoen dollar, de grootste die ooit aan een effectenbeurs werd toebedeeld.

De beursgang van Twitter wordt voor het eind van november verwacht. Het bedrijf is van plan 70 miljoen aandelen te verkopen voor een koers tussen 17 en 20 dollar. De opbrengst wordt geschat op 1,6 miljard dollar.

Gewonde bij steekpartij in Terneuzen

Bij een steekpartij in Terneuzen is in de nacht van zaterdag op zondag een man gewond geraakt. De vermoedelijke dader, een 19-jarige man uit de Zeeuwse plaats, is aangehouden, laat de politie weten.

De steekpartij vond rond 03.00 uur plaats in de Nieuwstraat. Het slachtoffer werd meerdere keren in zijn bovenlijf gestoken, waarop de dader ervandoor ging. Agenten hielden de verdachte later verderop aan.

Het slachtoffer werd met een ambulance naar een ziekenhuis gebracht. Hij mocht na behandeling van zijn wonden weer naar huis. De aanleiding van het incident is nog niet duidelijk.

Coalitie opnieuw iets gestegen in peiling

Coalitiepartijen VVD en PvdA hebben in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond opnieuw zetels gewonnen. Beide partijen kregen er een zetel bij. De VVD komt nu uit op twintig en de PvdA op veertien zetels, nog altijd een stuk minder dan de 79 zetels die ze samen in de Tweede Kamer hebben.

Ook D66 steeg een zetel en komt nu uit op 22 zetels. De coalitiepartijen en D66 boeken winst in de peiling van De Hond sinds de coalitie het begrotingsakkoord sloot met D66, ChristenUnie en de SGP, ruim twee weken geleden. De zondag voor het akkoord stonden de VVD en de PvdA op respectievelijk achttien en elf zetels.

De winst van VVD, PvdA en D66 gaat ten koste van de PVV, die twee zetels inlevert, en de SP, die er een verliest. De partij van Geert Wilders blijft met 31 zetels nog wel de grootste in de peiling van De Hond, gevolgd door de SP met 23 zetels.

Uit de peiling blijkt verder dat het verschil in electorale voorkeur tussen hoog- en laagopgeleide kiezers niet eerder zo groot was. Onder de kiezeres met een hoge opleiding is D66 de grootste partij (23 procent), gevolgd door de VVD (18 procent) en de PvdA (14 procent). Bij lager opgeleide kiezers zijn de PVV (34 procent) en de SP (22 procent) veel groter dan overige partijen.

Kiezers met een lage opleiding hebben een stuk minder vertrouwen in de politiek dan hoogopgeleide kiezers, blijkt bovendien uit de peiling. Door het lage vertrouwen geven ook veel laagopgeleiden aan niet van plan te zijn volgend jaar te gaan stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen en de verkiezingen voor het Europees Parlement.

FOK!filmtip van de dag: Quo Vadis (1951)

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!

quo vadis

Het is weer zondag en dat betekend een fijne klassieker bij de Belg. De FOK!filmtip van de dag gaat vandaag naar het epische en romantische historische drama Quo Vadis, die om 14.05 uur te zien is op Één. In Quo Vadis (Latijn voor: Waarheen ga jij?) van Mervyn LeRoy zien we hoe de Romeinse generaal Marcus Vinicius (Robert Taylor) terugkeert van de oorlog. Vinicius valt als een blok voor Lygia (Deborah Kerr), een katholieke vrouw. Hij krijgt het daardoor wel aan de stok met de knotsgekke keizer Nero (Peter Ustinov).

quo vadis 1

Quo Vadis is zonder enige twijfel één van de meesterwerken uit de vijftiger jaren van de vorige eeuw. Net als bij tijdsgenoot Ben Hur speelt ook in Quo Vadis het Christendom een grote rol. De film toont een verhaal over de opkomst van het Christendom in Rome, en de bedreiging die dit vormt voor keizer Nero. Robert Taylor mag dan de hoofdrol spelen in deze film, het was toch vooral de uitstekende rol van Peter Ustinov als de pyromanische keizer Nero in deze blockbuster van weleer, die van Quo Vadis een wereldberoemde film zou maken.

quo vadis 2

Quo Vadis was de debuutfilm van Carlo Pedersoli, een acteur die we later beter zouden leren kennen onder de naam Bud Spencer. Pedersoli speelt één van de wachten van de keizer. Ook was dit de eerste Amerikaanse film van actrice Sophia Loren. Quo Vadis werd voor acht Oscars genomineerd maar won er vreemd genoeg geen één! 171 minuten van een echte klassieker? Het kan vandaag! Veel kijkplezier.

quo vadis 3
Niet geschikt voor kleine FOK!kertjes dus!!!!

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Golden Joystick Awards uitgereikt

Eén van de belangrijkste awards in de gaming-industrie, de Golden Joystick Awards, zijn gisteren voor de 31e keer uitgereikt. De prijzen worden uitgereikt in diverse categorieën. Developer Naughty Dog, onder andere bekend van de Uncharted serie en The Last of Us, heeft de meeste prijzen in de wacht gesleept. De belangrijkste prijs ging echter, zoals velen verwachtten, naar Grand Theft Auto V.

De prijs die Rockstar in de wacht sleepte met GTA V, was de award voor Game of the Year. Activision mocht ook tevreden zijn, want Call of Duty werd in de Hall of Fame opgenomen. The Last of Us, van developer Naughty Dog, ontving 2 prijzen, die van Best Newcomer en die van Best Storytelling. Ook Naughty Dog zelf kreeg een award, voor Studio of the Year.

De volledige lijst met winnaars:

Best Newcomer
The Last of Us

Most Wanted in samenwerking met Playfire
Witcher 3: Wild Hunt
 
Best Indie Game
Mark of the Ninja
 
Best Visual Design
BioShock Infinite
 
Best Multiplayer
Payday 2
 
Best Gaming Moment in samenwerking met Absolute Radio
Far Cry 3 - The Definition of Insanity
 
Studio of the Year in samenwerking met MPG Universal
Naughty Dog
 
Innovation of the Year in samenwerking met T3
Oculus Rift
 
Best Storytelling
The Last of Us
 
Best Online Game
World of Tanks
 
Best Handheld Game
Assassin's Creed 3: Liberation
 
YouTube Gamer Award in samenwerking met YouTube
Yogscast
 
Best Gaming Platform in samenwerking met Digital Spy
Steam
 
Best Mobile/Tablet Game of the Year
XCOM: Enemy Unknown
 
Game of the Year
Grand Theft Auto V
 
Hall of Fame
Activison: Call of Duty
 
Lifetime Achievement
Ken Levine (bekend van de Bioshock serie)

S. de Jong: "Slechtste wedstrijd van seizoen"

Siem de Jong liet er na de 0-0 tegen RKC Waalwijk geen gras over groeien. "Ik denk dat dit bijna de slechtste wedstrijd van een paar seizoenen was", aldus de Ajacied. Het was geen mopperen wat De Jong deed, in gesprek met Fox Sports, het was meer eerlijk zeggen wat er in de ArenA was gebeurd tegen RKC. "Ik denk dat dit de slechtste wedstrijd van het seizoen was. Bijna de slechtste van een paar seizoenen", aldus de captain.

"We speelden de bal niet goed rond en als we hem hadden verloren we 'm te snel", vervolgt De Jong. Hij vindt dat zijn team meer over de flanken had moeten spelen om de bal vervolgens in het midden te leggen. "We hebben RKC totaal niet kapot gespeeld en waren veel te slordig."

De Jong was niet alleen kritisch op Ajax, maar des te meer op zichzelf. Hij oogde tegen RKC dan ook volledig uit vorm. "Vandaag had ik niet de power. Ik nam paar keer bal verkeerd aan, was soms te gehaast en het zat er gewoon totaal niet in", besluit de international.

FOK!filmblik: Shocker (1989)

In het FOK!filmblik van vandaag komen we een film tegen die op 27 oktober 1989 voor het eerst op het witte doek te zien was. In de film van Wes Craven, de regisseur die eerder naam had gemaakt met Last House on the Left, The Hills Have Eyes en de succesvolle Nightmare on Elm Street-reeks, zien we hoe een ter dood gebrachte seriemoordenaar terugkeert uit de dood om wraak te nemen op de persoon die hem op de electrische stoel bracht.

shocker

Horace Pinker (Mitch Pileggi) is een tv-reperateur die zijn gereedschap het liefst gebruikt om hele families af te slachten. Een tiener genaamd Jonathan Parker (Peter Berg) heeft nachtmerries waarin hij de psychopaat aan het werk ziet. Nadat een groot deel van Jonathans familie al aan een schroevedraaier geregen is wordt de moordenaar op aanwijzingen van Jonathan opgepakt en geëlectrocuteerd. Pinker bleek in zijn vrije tijd ook een fanatiek duivelaanbidder te zijn en de geest van de massamoordenaar weet tijdens de executie aan zijn lichaam te ontkomen. Pinker kan zich vanaf dat moment via andere lichamen, het electriciteitsnet en tv-kanalen verplaatsen. Het dodelijke kat-en-muisspel kan beginnen.

shocker 1

Net als in Wes Craven's The Nightmare on Elm Street en The Serpent and the Rainbow spelen ook in Shocker dromen weer een grote rol. Mitch Pileggi kenden we natuurlijk al van zijn rol van Walter Skinner in de epische tv-serie The X-Files en het is dan ook erg leuk om te zien dat de acteur net zo gemakkelijk een enorme psychopaat neer kan zetten.

shocker 2

Shocker werd gemaakt met een relatief laag budget van slechts 5 miljoen dollar en werd in tien weken opgenomen. Begin 2013 liet Wes Craven in een interview weten dat hij graag remakes zou maken van zijn films The People Under the Stairs en Shocker. In dit geval durven wij nu ongezien al te zeggen; doe ons het origineel maar!

FOK! Wat een weer: Superstorm des doods!

Waarde landgenoten, een waar drama staat op het punt om los te barsten. Timmer de ramen dicht, betreed de schuilkelders, want morgen wacht ons de ergste ramp in eeuwen; de moordzuidwester des doods. Ziehier een foto van de storm zojuist genomen boven Groot Brittannië:

Zuidwester des doods (Foto: NASA)
Zuidwester des doods (Foto: NASA)

Oké, misschien valt het mee en komt het plaatje een klein beetje uit het archief. De storm komt vandaag 'rustig' op gang en brengt vandaag harde windstoten tot 75 km/u met zich mee. Het KNMI heeft voor vanmiddag een weerwaarschuwing uitgegeven voor de kustprovincies. Luchthaven Londen Heathrow laat weten te verwachten dat ook het vliegverkeer in Groot Brittannië en Nederland ernstige hinder kan gaan ondervinden van het weer, en van NS kun je verwachten... wat je van NS kan verwachten . In de rest van het land kan een klap onweer vallen, hoewel het later in de middag vanuit het westen weer wat op kan klaren. 

Morgen zal de storm in kracht toenemen, de weerwaarschuwing van het KNMI is imnmiddels ook van toepassing voor het hele land. Mocht je nog partytenten in de tuin hebben staan dan zou ik die voor die tijd maar eens binnenhalen. Dinsdag en woensdag neemt de wind wat rust met de nodige opklaringen.

Vandaag een jaar geleden zaten ze in Amerika trouwens ook met trammelant met een storm, weliswaar 'een tikkie' heftiger dan onze zuidwester. Sandy bleek uiteindelijk de dodelijkste orkaan in 40 jaar te worden. Na Cuba en Jamaica aangedaan te hebben, zorgde ze in de Verenigde Staten uiteindelijk voor de nodige schade en verstoorde ze enkele verkiezingsactiviteiten.

Oh, en vergeet niet je klok te verzetten. Minstens een meter!

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen. Tot 4 november mag je deze foto's mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

Lange wandeling op de Veluwe, deze hond heeft zich prima vermaakt.Deze hond (Next) heeft zich prima vermaakt tijdens een lange wandeling op de Veluwe.

[MotoGP] Uitslag Grand Prix van Japan

Jorge Lorenzo heeft op het circuit van Motegi in de MotoGP de Grand Prix van Japan gewonnen. In een weinig enerverende race was de Spanjaard duidelijk de snelste, voor zijn landgenoten Marc Marquez en Dani Pedrosa.

Na de eerste paar bochten ging Lorenzo aan de leiding met zijn teamgenoot Rossi als buffer naar zijn concurrenten Marquez en Pedrosa. Rossi verremde zich echter waardoor de twee Honda-rijders de jacht op Lorenzo konden openen. Met zo'n tien ronden te rijden moest Pedrosa de twee laten gaan, waarmee duidelijk was dat hij definitief af moest haken in de strijd om de wereldtitel. 

Niet veel later moest ook Marquez zijn concurrent laten gaan, evenals zijn hoop om in Japan de wereldtitel te pakken. Marquez had daarvoor zeven punten meer moeten halen dan Lorenzo, iets wat gedurende de race geen moment echt realistisch leek. Door de overwinning van Lorenzo gaat hij de laatste race in met een achterstand van dertien punten op Marquez. Als Lorenzo de laatste race, in Valencia, wint heeft Marquez aan een plek bij de eerste vier genoeg om in zijn debuutjaar de wereldtitel voor zich op te eisen.

'Obama wist van aftappen Merkel'

Volgens de Duitse krant Bild am Sonntag is de Amerikaanse president Barack Obama sinds 2010 op de hoogte van het afluisteren van bondskanselier Merkel door de NSA. Het blad baseert zich op een hooggeplaatste bron binnen de veiligheidsdienst.

Deze mededeling staat haaks op het bericht in de New York Times, waarin Obama's veiligheidsadviseur Susan Rice beklemtoont dat de Amerikaanse president niet op de hoogte was van het afluisteren. Volgens Bild am Sonntag zou NSA-chef Keith Alexander Barack Obama in 2010 persoonlijk op de hoogte hebben gesteld over het afluisteren van Merkel.

Het Duitse weekblad Der Spiegel heeft bovendien een document in handen waaruit blijkt dat bondskanselier Angela Merkel al sinds 2002 doelwit is van de NSA. Zij was toen nog voorzitter van haar partij, de CDU. Het is niet duidelijk of zij sinds die tijd wordt afgeluisterd. Vorige week werd bekend dat de bondskanselier in elk geval tussen 2009 en juli 2013 is afgeluisterd. Volgens Der Spiegel zou de afluisteroperatie onder de naam "GE Chancellor Merkel" zijn geregistreerd. Vlak voor de Amerikaanse president Obama in juni van dit jaar in Berlijn op bezoek ging bij Merkel, was de opdracht om haar af te luisteren nog steeds actief, aldus het weekblad, dat aangeeft dat uit de documenten niet duidelijk is wat er precies wordt afgeluisterd en/of vastgelegd.

Der Spiegel schrijft verder dat de Amerikaanse ambassade in Berlijn onderdak biedt aan een afluisterstation van de NSA en de CIA dat het hele Duitse regeringsdistrict bestrijkt. In zeker 80 Amerikaanse ambassades elders op de wereld zouden soortgelijke locaties zijn ingericht, waarvan 19 in Europese steden zoals Parijs, Madrid, Rome, Praag en Genève. Ook in Frankfurt am Main, de zetel van de Europese Centrale Bank, zou een afluisterpost van NSA en CIA zijn gevestigd.


Merkel stuurt inlichtingenpief naar VS (beeld: JN1)

[Moto2] Uitslag Grand Prix van Japan

Pol Espargaro heeft op het circuit van Motegi zowel de Japanse Grand Prix als de wereldtitel in de Moto2 gewonnen. Nadat zijn enige overgebleven concurrenten, Scott Redding en Esteve Rabat, uitvielen was het verder een simpele opgave voor de Spanjaard.

Bij het uitkomen van de eerste bocht ging Alex Mariñelarena onderuit, waardoor Redding uit moest wijken. Ook Rabat ging echter onderuit en Redding kon hem niet meer ontwijken. De Brit raakte met zijn voorwiel het hoofd van Rabat, die wonderbaarlijk zelf achterop een motor van de organisatie kroop en zo naar het medisch centrum werd gebracht. Eerder werd Redding al afgevoerd richting het medisch centrum, een tijd later gevolgd door Mariñelarena, die lang behandeld werd naast de baan. Twintig minuten later meldde de organisatie dat alle rijders er relatief goed vanaf waren gekomen.

Voorafgaand aan de herstart had Espargaro één opdracht, eindigen bij de eerste zeven zou hem de wereldtitel opleveren. Hij startte vanaf de zevende plaats, maar al heel snel had hij de tweede plaats te pakken achter polesitter Mika Kallio. Espargaro wist ook de Fin snel te verschalken waarna hij langzaam maar zeker weg begon te rijden van de rest.

Tijdens de rest van de ingekorte race - in plaats van de geplande 28 ronden werden er na de herstart vijftien gereden - was er niemand die Espargaro kon bedreigen. Na het uitvallen van eerst Simone Corsi en vervolgens Johann Zarco was er ook voor de andere posities op het podium weinig spanning meer over. Kallio kon onbedreigd naar de tweede plek rijden terwijl de Zwitser Tom Lühti geen moeite had om de derde plek vast te houden.

[Moto3] Uitslag Grand Prix van Japan

Alex Marquez heeft op het circuit van Motegi de Grand Prix van Japan in de Moto3 op zijn naam geschreven. Na een chaotische race ligt de strijd in het kampioenschap weer helemaal open.

Al vroeg in de race werd kampioenschapsleider Luis Salom hard van de baan geramd door een onbenullige actie van Isaac Viñales. Salom viel ver terug, leek vervolgens toch nog op weg te gaan naar zeer kostbare punten, maar na nog een valpartij hield hij het voor gezien. Jasper Iwema kende een fantastische start en reed heel even op de vijfde plek, maar al snel ging ook hij onderuit waarna hij de rest van de race achteraan moest rijden.

Na de beginfase van de race was het een tijd relatief rustig, met voorop de twee uitdagers van Salom, Maverick Viñales en Alex Rins, die ook zijn teamgenoot Alex Marquez bij zich had. Door het uitvallen van Salom had Rins virtueel de leiding in het kampioenschap in handen, maar dit deed hem geen goed, want ook Rins wist zijn machine niet overeind te houden waarna hij ver terugviel. 

Doordat nu ook Rins geen punten meer kon scoren leek de leiding in het kampioenschap weggelegd voor Viñales, die voorafgaand aan de race nog bijna kansloos leek voor de titel. Dit was echter buiten Marquez gerekend. Het jongere broertje van MotoGP-ster Marc Marquez bewees zijn teamgenoot Rins een goede dienst door Viñales in de laatste ronde in te halen en belangrijke punten van hem af te snoepen. De Duitser Jonas Folger reed een eenzame race en werd uiteindelijk derde.

Doordat Viñales tweede werd is de leiding in het kampioenschap nog altijd voor Salom, gevolgd door Viñales en Rins die een achterstand hebben van slechts twee en vijf punten. Op 10 november wordt het seizoen afgesloten in Valencia, waar de Moto3 een bijzonder spannende ontknoping staat te wachten.

Duitsers willen excuses VS

Drie op de vier Duitsers willen dat de Verenigde Staten excuses aanbieden voor het afluisteren van de mobiele telefoon van bondskanselier Angela Merkel. Dat blijkt uit een representatieve enquête van het onderzoeksinstituut Emnid, uitgevoerd in opdracht van het dagblad Bild am Sonntag.

Zeker 76 procent van de Duitsers vindt een excuus aan Merkel op zijn plaats. Aan het onderzoek hebben 500 Duitsers meegewerkt.

Duitse media meldden donderdag dat de mobiele telefoon van de bondskanselier jarenlang is afgeluisterd door de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA. Duitse politici hebben verontwaardigd gereageerd op het bericht. Duitsland en Frankrijk gaan bij de Amerikanen opheldering vragen.

Meerderheid Duitsers wil excuses VS
Meerderheid Duitsers wil excuses VS (Foto: ANP)

Ferrer treft Youzhny in finale Valencia

Titelverdediger David Ferrer is eenvoudig doorgedrongen tot de finale van het ATP-toernooi in Valencia. De als eerste geplaatste Spanjaard was zaterdag zijn landgenoot Nicolas Almagro (3) de baas met 6-2 en 6-3. Hij neemt het zondag in de eindstrijd op tegen Mikhail Youzhny, die in een Russisch onderonsje Dmitry Tursunov versloeg met 6-2 en 6-4.

De 31-jarige Ferrer snoepte drie keer de opslag van Almagro af en werkte de enige breakkans van zijn opponent weg. Hij leidt nu met 14-0 in onderlinge ontmoetingen met zijn landgenoot. De mondiale nummer drie was al drie keer de beste in de Sinaasappelstad. In 2008 en 2010 versloeg hij in de finale Almagro, de winnaar van 2006 en 2007.

Het is voor Ferrer zijn achtste kans op een titel dit seizoen. Hij verloor zijn laatste vijf finales, nadat hij daarvoor in Auckland en Buenos Aires nog wel aan het langste eind had getrokken.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.