FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 24 oktober 2013

School schietpartij Newtown gesloopt

Aannemers zijn in de Amerikaanse staat Connecticut begonnen met de sloop van een schoolgebouw waar een schutter in december twintig kleine kinderen en zes volwassenen doodschoot. Dat heeft het bestuur van het plaatsje Newtown donderdag gezegd.

De sloop van de Sandy Hook Elementary School neemt enkele weken in beslag. De slopers is verzocht het bouwmateriaal dusdanig te vernietigen dat er geen spoor van het gebouw meer overblijft.

De bloedige schietpartij, aangericht door een jonge man die zich na zijn gruweldaad van het leven beroofde, maakte opnieuw de tongen los over het voor veel Amerikanen bijna heilige recht op het dragen van een vuurwapen. Pogingen van president Barack Obama nadien om strengere wapenwetgeving in te voeren sneuvelden echter grotendeels in het Congres.

Tegen december 2016 wil Newtown een nieuwe basisschool openen. In de tussentijd gaan scholieren naar scholen in de omgeving.

S. Williams overtuigend naar halve finale

Serena Williams heeft zich met veel machtsvertoon geplaatst voor de halve finale van de WTA Championships in Istanbul. De titelverdedigster won ook haar derde groepswedstrijd door de Tsjechische Petra Kvitova (5) met 6-2 en 6-3 te verslaan. Eerder wisten ook Angelique Kerber (8) en Agnieszka Radwanska (3) geen set te pakken tegen de Amerikaanse.

In de strijd om de tweede plaats in de rode groep deed Kerber goede zaken. De Duitse won met 6-2 en 6-2 van Radwanska, die met drie nederlagen op rij is uitgeschakeld. Kvitova en Kerber maken vrijdag in een onderling duel uit wie er samen met Williams mee mag naar de halve finale.

In de witte groep zette Na Li een grote stap richting de halve eindstrijd. De als vierde geplaatste Chinese won met 6-3, 2-6 en 6-3 van Jelena Jankovic (7). Li gaat na twee wedstrijden alleen aan kop in de poule. Vrijdag kan ze tegen Victoria Azarenka (2) haar plaats in de volgende ronde veiligstellen. De andere partij gaat tussen Jankovic en Sara Errani (6).

Blu-ray: The Complete Metropolis

Metropolis is verplichte kost voor iedere zichzelf respecterende filmliefhebber. Je hoeft de film niet per se goed te vinden, maar je moet er op zijn minst over mee kunnen praten. Het verhaal om de film heen, de plot van de film, de vele thema’s, het prachtige uiterlijk: Metropolis heeft alles wat een filmklassieker moet hebben. De zoektocht naar de complete versie duurde lang, maar nu is eindelijk The Complete Metropolis op blu-ray te zien. 

Massa bevestigt gesprekken met Williams

Felipe Massa heeft bevestigd dat hij in gesprek is met het Formule 1-team Williams over een stoeltje voor komend seizoen. De Braziliaan moet na dit jaar bij Ferrari plaatsmaken voor Kimi Räikkönen, waardoor hij op zoek moet naar een nieuw zitje.

Volgens een Braziliaanse website zou Massa al een vijfjarig contract bij Williams getekend hebben, waarbij Pastor Maldonado plaats voor hem zou moeten maken. De vraag is natuurlijk wat er waar is van de geruchten over de 32-jarige coureur. Mocht hij komen, mogelijk samen met voormalig Williams sponsor Petrobras dan zou dit het einde betekenen van het Venezolaanse PDVSA dat ook in de oliewereld opereert. Dit bedrijf sponsort het team uit Grove tot 2015 voor dertig miljoen dollar per jaar, maar zou nu onder die overeenkomst uit willen.

Massa gaf tegen Auto Motor und Sport wel wat prijs over het vervolg van zijn loopbaan. "Het is te vroeg om er iets over te kunnen zeggen. Ik praat met meerdere teams en Williams is er een van." De Braziliaan liet aan Diario Motorsport geen cent te dokken voor een stoeltje. "Ik ga niet betalen om te mogen rijden. Als een team mij wil hebben dan is dat om mijn prestaties en mijn ervaring. Ik zal nooit naar een team gaan en zeggen: 'ik heb een sponsor mag ik voor jullie komen rijden?' Ik wil eerst een contract op zak hebben en als dan een sponsor zich aandient dan zal ik het team daarmee helpen, want extra geld voor het team is ook goed voor mij."

[EL] Uitslag Dinamo Zagreb - PSV

PSV heeft zijn derde wedstrijd in Europa League gelijkgespeeld. In Zagreb eindigde een zeer teleurstellende wedstrijd in een bloedeloze 0-0.

Wegens een straf voor wangedrag van de fans van Dinamo werd de wedstrijd zonder publiek gespeeld. Ondanks de troosteloze ambiance was het juist de thuisploeg die in de eerste helft nog wat kansen kreeg. Een schot van Drovoci ging via Bruma over en Tyton moest actie komen na een inzet van soudani. De beste mogelijkheid voor PSV was vlak voor rust. De Eindhovenaren kregen een mogelijkheid uit een hoekschop, maar deze werd niet benut.

Direct na rust was er weer een mogelijkheid voor Dinamo. Fernándes kopte een bal in de handen van Tyton. PSV kreeg gaandeweg de tweede helft meer balbezit, maar door het zeer lage tempo van beide ploegen kwam er nauwelijks gevaar uit. De beste mogelijkheid was nog vlak voor tijd voor Dinamo, Tyton redde op een schot van Ademi. Zo eindigde de wedstrijd die geen winnaar verdiende ook in de stand waarmee begonnen was.

Dinamo Zagreb

0 - 0

PSV

 
 Gele kaart: Pivaric, (Dinamo Zagreb), Bruma, Toivonen, Arias, (PSV)
 
Stadion: Maksimir stadion, Zagreb
Toeschouwers: 0
Arbiter: Gil (Por)
 
Opstelling:   Opstelling:
Zelenika
Simunic
Pivaric
Pinto
Addy (Simunovic/81)
Sammir (Cop/53)
Ademi
Antolic (Lima/85)
Brozovic
Soudani
Fernandes
  Tyton
Arias
Bruma
Hendrix
Willems (Tamata/58)
Toivonen
Schaars
Maher (Hiljemark/86)
Jozefzoon
Locadia (Matavz/75)
Depay

Brit slaat politiepaard en moet cel in

Een Britse hooligan is tot een jaar cel veroordeeld, omdat hij nadat zijn team een wedstrijd had verloren zijn frustratie botvierde op een politiepaard door het dier een stomp te verkopen.

Barry Rogerson was een van de supporters die op 14 april werden opgepakt na de 3-0 nederlaag van hun club Newcastle United tegen aartsrivaal Sunderland. De 45-jarige Rogerson, in beschonken toestand, begon eerst te klappen in het gezicht van viervoeter Bud en deelde vervolgens een vuiststoot uit.

Naast de celstraf mag Rogerson de komende zes jaar ook geen voetbalwedstrijden bezoeken.

Kunstwerken Anton Heyboer blijken vals

De ongeveer 180 etsen van Anton Heyboer (1924-2005) die het Openbaar Ministerie in beslag heeft laten nemen, blijken vals en zijn 'hoogstwaarschijnlijk' niet van de kunstenaar zelf. Dit blijkt uit een onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en de Universiteit van Amsterdam. Dat maakte het OM in Amsterdam donderdag bekend.

Het OM begon het onderzoek nadat in 2011 en 2012 aangifte was gedaan door een kunsthandelaar en één van de weduwen van Heyboer. Bij een doorzoeking in een kunstwinkel in Amsterdam zijn de werken vorig jaar in beslag genomen. De etsen zouden volgens de eigenaren deel uitmaken van de zogenoemde Santen-collectie en afkomstig zijn uit de nalatenschap van de Haarlemse kunstenaar Josef Santen.

Kunstwerken Anton Heyboer blijken vals
Kunstwerken Anton Heyboer blijken vals (Foto: ANP)

Schaduwregering aangekondigd in oosten Libië

Het bestuur van het autonome en olierijke oostelijk deel van Libië heeft de formatie van een schaduwregering aangekondigd. De machthebbers riepen dit deel van Libië enkele maanden geleden uit tot de autonome staat Barqa, die een grote mate van zelfbestuur en controle over de waardevolle grondstoffen kreeg toebedeeld.

De regering in Tripoli heeft zich nooit bij het zelfbestuur van Barqa neergelegd. De aankondiging van de vorming van een schaduwregering zal dan ook werken als een rode lap op een stier.

De nieuwe regering in Barqa zegt de distributie van grondstoffen te willen verbeteren en het gecentraliseerde systeem te willen ondermijnen dat volgens haar heeft geresulteerd in discriminatie van de regio.

'Merkel via ambassade VS in Berlijn afgeluisterd'

Het vermoedelijke afluisteren van de Duitse bondskanselier Angela Merkel door de Amerikaanse geheime dienst NSA verliep mogelijk via de Amerikaanse ambassade in Berlijn. Dat meldt de Süddeutsche Zeitung donderdag op basis van door klokkenluider Edward Snowden gelekte documenten.

Het telefoonnummer van Merkel zou op een lijst staan met voor de NSA interessante doelwitten. Tijdschrift Der Spiegel maakte onlangs als eerste gewag van het afluisteren van de bondskanselier. Wanneer dit gebeurde en hoelang is niet duidelijk.

De berichten hebben de betrekkingen tussen Duitsland en de Verenigde Staten op zijn zachtst gezegd geen goed gedaan. Merkel liet bij haar aankomst voor een top van de Europese Unie in Brussel donderdag weten dat het vertrouwen tussen de VS en hun bondgenoten hersteld zal moeten worden. Bevriende landen bespioneren elkaar niet, was haar boodschap.

Twee miljoen likes voor 'Pietitie'

De petitie tegen afschaffing van het sinterklaasfeest op Facebook is meer dan twee miljoen keer geliket. De zogenoemde Pietitie werd dinsdagmiddag gelanceerd. De oprichters ervan willen zo veel mogelijk likes verzamelen en voorkomen dat de traditie van Zwarte Piet verloren gaat.

Donderdag werd de Facebookpagina zo'n tien keer per seconde geliket. Ook worden veel bijdragen achtergelaten op de pagina, uiteenlopend van ludieke steunbetuigingen voor Zwarte Piet tot onverholen racisme. Met name VN-onderzoekster Verene Shepherd moet het ontgelden. De Jamaicaanse zei dinsdag dat Nederland het sinterklaasfeest moet afschaffen.

Shepherd is een onafhankelijke deskundige die namens de VN onderzoek doet naar mensenrechtenschendingen. Ze kreeg vorig jaar een klacht binnen over Zwarte Pieten, waarop ze met drie andere onderzoekers een brief schreef naar de Nederlandse regering.

In de brief stond onder meer dat een aanvraag voor het opnemen van de sinterklaasviering op de Unesco-lijst voor immaterieel erfgoed geen sprake kan zijn voordat de 'betrokken gemeenschappen' er hun goedkeuring aan hebben gegeven. De brief eindigde met vijf vragen die Nederland in juli heeft beantwoord. Eind volgende maand overleggen de rapporteurs over het Nederlandse antwoord.

De Belgische vertegenwoordiger van Unesco Marc Jacobs zegt dat Shepherd niets heeft te zeggen over de Unesco-lijst. "De vier ondertekenaars behoren helemaal niet tot de bevoegde organen van Unesco, maar gebruikten papier met het briefhoofd van de Verenigde Naties", schrijft Jacobs in een opiniestuk op deredactie.be.

'Slachtoffers zedenzaak Cuijk blijven anoniem'

De slachtoffers in de grote zedenzaak rond een 48-jarige man uit Cuijk kunnen anoniem blijven tijdens de behandeling van de rechtszaak. Hun ervaringen kunnen niet op naam, maar op nummer worden behandeld tijdens de zaak. Dat heeft het Openbaar Ministerie laten weten aan het televisieprogramma Eenvandaag.

De regeling wordt slechts in zeer uitzonderlijke gevallen toegepast. Dat is onder meer gebeurd in de Amsterdamse zedenzaak. Door de slachtoffers anonimiteit te bieden, zou de drempel om naar de politie te stappen mogelijk lager worden. Een woordvoerder van het OM was donderdagavond niet direct bereikbaar voor commentaar.

Eerder deze maand werd bekend dat de 48-jarige Frank R. uit Cuijk vastzit wegens een grote zedenzaak. Hij wordt ervan verdacht bijna driehonderd minderjarige meisjes via internet te hebben verleid tot het verrichten van seksuele handelingen. De Brabander zou elf meisjes bij een ontmoeting hebben misbruikt. Bij een huiszoeking werden zo'n 26 duizend filmpjes en 144 duizend foto's gevonden die de man maakte van zijn slachtoffers.

NSA luisterde 35 wereldleiders af

De Amerikaanse geheime dienst NSA luisterde de telefoons van 35 wereldleiders af. De telefoonnummers kreeg de dienst van een medewerker van een ander Amerikaanse departement. Dat blijkt uit een geheim document dat door klokkenluider Edward Snowden is gelekt en waarover de Britse krant The Guardian donderdag berichtte. Om welke wereldleiders het gaat, is niet bekend.

De onthulling zal de diplomatieke druk op de Verenigde Staten nog verder opvoeren. Duitsland toonde zich al zeer verontwaardigd over berichten dat de telefoon van bondskanselier Angela Merkel in het verleden zou zijn afgeluisterd. De geruststelling van het Witte Huis dat Merkel niet wordt afgeluisterd of zal worden afgeluisterd nam de woede niet weg, omdat daarmee niet gezegd is dat het in het verleden niet is gebeurd. Daar komt bij dat eerder deze week bekend werd dat de NSA in Europa maandelijks tientallen miljoenen telefoontjes onderschept.

Het afluisteren van wereldleiders zou routinematig gebeuren, blijkt volgens The Guardian uit de gelekte memo, die uit 2006 stamt. Medewerkers van de Amerikaanse overheid zouden door de NSA worden aangemoedigd hierbij te helpen.

Trailer: Captain America: The Winter Soldier

Aan de vooravond van de release van hun tweede Thor-film heeft Marvel Studios de eerste volledige trailer van hun volgende film vrijgegeven. In Captain America: The Winter Soldier richt de studio de camera's op Steve Rogers en zijn werk bij S.H.I.E.L.D.

De trailer toont een wat donkerdere Captain America, al kan het best zijn dat dat puur een kostuumkeuze is. In The Winter Soldier moet hij het opnemen tegen dat andere titelpersonage, in een complot tegen S.H.I.E.L.D.

Captain America: The Winter Soldier is in april in de bioscopen te zien.

Ook Lijesen stopt met Wouda

Bastiaan Lijesen heeft besloten te breken met zijn trainer Marcel Wouda en verder te gaan onder zijn assistent Christiaan Sloof. Eerder vandaag maakte Ranomi Kromowidjojo al bekend dezelfde beslissing te hebben genomen.

Wouda geeft nu aan dat hij zich zal beraden op zijn positie. Morgen zal hij alvast niet aan de badrand staan om de training te leiden. "Het lijkt me beter even afstand te nemen. Ranomi moet vrijdag gewoon trainen”, aldus Wouda. "Na het weekeinde gaan we praten en zien we welke kant het opgaat. Het is heel vers, het heeft me overvallen. Ik moet echt voor mezelf even kijken naar de mogelijke gevolgen. Meer wil ik er niet over zeggen."

Mercedes ontfutselt Red Bull bandenwisselrecord

Het Formule 1-team Mercedes heeft naar nu blijkt een record van Red Bull Racing overgenomen. De brigade uit Brackley had anderhalve week geleden in Japan bij een van de pitsstops slechts 2,02 seconden nodig om de vier wielen te wisselen.

Het oude record bedroeg 2,06 seconden en was eerder dit jaar neergezet. Volgens Mercedes-teammanager Ron Meadows is er nog genoeg ruimte voor verbetering. "Het mechanisme in de krik was te langzaam. Als het goed gefunctioneerd had, dan had de pitstop maar 1,93 seconde geduurd. Bij het oefenen hebben we al eens een pitsstop van 1,68 seconde geklokt."

'Sauber kan Petrov boven Sirotkin verkiezen'

Het is nog allerminst zeker dat Sergey Sirotkin volgend seizoen zijn racedebuut in de Formule 1 zal gaan maken. Volgens het Duitse Auto Motor und Sport blijven de financiers van de pas 18-jarige Rus in gebreke en zou landgenoot Vitaly Petrov zijn plek wel eens over kunnen gaan nemen.

Sauber werd eerder dit jaar gered met Russisch geld en het was de bedoeling om Sirotkin klaar te stomen voor een racedebuut in 2014. Nu blijkt deze laatste voorwaarde niet gesteld te zijn bij de hulp aan de Zwitsers, waardoor Sirotkin volgend jaar mogelijk testrijder voor het team uit Hinwil wordt. Zijn racedebuut zou dan een jaar later moeten volgen.

Teambaas Monisha Kaltenborn: "Het is de bedoeling Sergey een racezitje te geven en daar houden we dus aan vast, maar er is wel sprake van enige flexibiliteit wat zijn rol binnen ons team betreft."

Om de leemte te vullen is Petrov in beeld die naar verluidt sponsors heeft gevonden om zijn F1-carrière weer nieuw leven in te kunnen blazen. Volgend jaar staat in Sochi de eerste Grand Prix van Rusland op het programma, waardoor een gebaar naar de Russische geldschieters door voor een Russische coureur te kiezen als goed kan worden ontvangen.

OM geeft dossier huisarts Tuitjenhorn niet vrij

Het Openbaar Ministerie geeft geen informatie uit het strafrechtelijk onderzoek naar de huisarts uit Tuitjenhorn die onlangs zelfmoord pleegde. Justitie vindt het belangrijker de 'persoonlijke levenssfeer' van de betrokkenen te eerbiedigen.

Begin deze maand werd bekend dat er een onderzoek was ingesteld naar het overlijden van een terminaal zieke patiënt in Schagen in augustus. De 58-jarige huisarts, die door de inspectie werd geschorst, zou mogelijk niet juist hebben gehandeld.

Een paar dagen later maakte de huisarts een einde aan zijn leven. Daarop staakte het OM het strafrechtelijk onderzoek. Ondanks de onrust onder huisartsen en een beroep door media op de Wet openbaarheid van bestuur maakt het OM toch geen informatie uit het dossier openbaar. Justitie laat daarbij zwaar meewegen dat de huisarts zich niet meer kan verweren.

Wel zegt justitie dat geen strafrechtelijk onderzoek wordt ingesteld als het gaat om zogenoemde palliatieve sedatie of euthanasie waarbij de richtlijnen zijn gevolgd of als slechts in beperkte mate van de richtlijnen is afgeweken.

De NOS meldde woensdag dat het OM en de Inspectie voor de Volksgezondheid vreesden dat de huisarts in herhaling zou vallen. De huisarts beëindigde volgens de NOS het leven van een terminale kankerpatiënt actief. Hij zou tegen alle regels in zeer hoge doseringen morfine en dormicum hebben toegediend.

Tijdens een huiszoeking eind augustus zouden bij de huisarts grote hoeveelheden morfine en dormicum zijn aangetroffen. Zoveel ampullen morfine zouden echter maar zelden nodig zijn. Volgens de NOS wekt de vondst de suggestie dat de huisarts niet voor het eerst op deze wijze handelde, iets wat hij tegen een coassistente die bij de levensbeëindiging was ook zou hebben gezegd.

Babylijkjes gevonden in Duitsland

De afgelopen dagen zijn in de Duitse deelstaten Brandenburg en Beieren vier babylijkjes gevonden. Woensdag werden twee zuigelingen gevonden die in het Beierse Bad Alexandersbad in een tuin begraven waren, aldus justitie. Dezelfde dag trof de politie in een kelder van een woning in het plaatsje Golzow het overschot aan van een baby, die daar vermoedelijk door zijn moeder was achtergelaten. Dinsdag werd in Glindow in een composthoop het lijkje van een jongetje gevonden. Hij zou door verstikking om het leven zijn gekomen.

In het geval van de baby's in Beieren ging het om pasgeborenen, zei het openbaar ministerie donderdag. De baby die in Golzow werd gevonden is doodgestoken. Zijn moeder heeft het misdrijf bekend en is gearresteerd. Ze zal worden vervolgd voor doodslag.

FOK!toen: Zwarte Donderdag

Voor de FOK!toen van vandaag gaan we terug naar donderdag 24 oktober 1929. Het was namelijk op die dat de allereerste beurscrash plaatsvond. De Wall Street Crash van 1929 zou wereldwijd catastrofale gevolgen hebben en werd gevolgd door de Grote Depressie van de jaren dertig.

Zwarte Donderdag

De voorgeschiedenis
Aan het begin van de 20er jaren van de 20e eeuw kende de Verenigde Staten een ongekende bloeiperiode. President Calvin Coolidge voerde een liberaal beleid en het land kende een enorme economische groei. Onder Coolidge zouden niet alleen de belastingen worden verlaagd, ook werd er maar liefst 1 miljard dollar aan staatsschuld afgelost. Dat de economie in de Verenigde Staten zo in de lift zat kwam mede door hun succesvolle afronding van de Eerste Wereldoorlog. De Verenigde Staten van Amerika waren een wereldmacht geworden die serieus genomen moest worden, al was het maar omdat de meeste Europese mogendheden diep bij het land in de schuld stonden.

Begin 1929 was het Young-Dawespact afgesloten tussen Duitsland en de Verenigde Staten. Duitsland kreeg een lening waarmee ze hun herstelbetalingen aan Engeland en Frankrijk konden voldoen. Deze landen betaalden op hun beurt met datzelfde geld hun oorlogsschuld weer af bij de Verenigde Staten. Frankrijk verliet het Ruhrgebied en Duitsland kon haar schulden afbetalen uit inkomsten uit de Duitse spoorwegen en andere industrieën. Halverwege 1929 begonnen bedrijven te merken dat de markt verzadigd was. Er kwamen meer werklozen en mensen dachten een keer extra na voordat ze bestedingen gingen doen. Hierdoor kwamen nog meer (kleinere) bedrijven in problemen of gingen zelfs failliet.

Uit De Volkstem van 1 november 1929
Uit De Volkstem van 1 november 1929

De crash van Wall Street
Op donderdag 24 oktober 1929 begonnen de koersen van de aandelen plotseling enorm te dalen. Hierdoor ontstond weer paniek en beleggers probeerden snel van hun aandelen af te komen, met als resultaat dat de aandelenkoersen volledig inzakten. Aan het einde van de dag, die de geschiedenisboeken in zou gaan als Zwarte Donderdag, waren bijna alle aandelen naar een dieptepunt gezonken. Na een kleine opleving zouden de koersen nog verder dalen en het zou tot 1954 duren voordat de koersen weer op het niveau waren van de hoogtijdagen van 1929.

Uit De Leeuwarder Courant van 8 november 1929
Uit De Leeuwarder Courant van 8 november 1929

Door de crash van Wall Street zouden ook veel banken failliet gaan. Nadat de aandelenkoers ingestort was, kwam er een run op de spaartegoeden en gingen er al de nodige banken over de kop. Veel mensen verloren hierdoor in één klap al hun spaargeld. Vooral kleinere bedrijven waren hier de dupe van. Ze konden nergens geld meer lenen en als ze schulden hadden gemaakt bij een failliete bank werden die zonder coulance ingevorderd.

Uit De Volkstem van 20 december 1929
Uit De Volkstem van 20 december 1929

Ook buiten Amerika waren de gevolgen van de beurscrash te merken. Zo besloot Amerika om geen geld meer aan Europa uit te lenen, zodat ze zelf weer een nieuwe economie konden ontwikkelen. Zo werd ook het toenmalige Duitsland in de recessie meegezogen. Werkloosheid nam enorm toe, bestedingen en investeringen namen af. Deze situatie leverde een groei van links- en rechts-extremistische bewegingen en leverde zo een prima voedingsbodem voor de NSDAP. Toen Hitler begin 1933 tot Rijkskanselier benoemd werd erfde hij een land met een zwakke economie die kampte met een chronisch deviezentekort en die absoluut niet in staat was om zichzelf te voorzien. Indirect had de beurskrach van 1929 het dus mogelijk gemaakt dat Hitler in Duitsland aan de macht kon komen.

Uit De Telegraaf van 30 oktober 1929
Uit De Telegraaf van 30 oktober 1929

De oorzaak van de crash
Voor de totstandkoming van de beurscrash waren een aantal oorzaken aan te wijzen:

Teveel vertrouwen in een zwakke economie
Men keek met veel vertrouwen naar de toekomst, waardoor veel dingen overgewaardeerd werden. Daarnaast namen Europese landen binnen de Volkenbond, allerlei tegenovergestelde beslissingen.

Een slechte inkomensverdeling
Amerika kende in die tijd een enorm uiteenlopende inkomensverdeling. 5% van de mensen met de hoogste inkomens verwierven ongeveer een derde deel van het totale persoonlijke inkomen. Hierdoor was de economie sterk afhankelijk van de bestedingen van deze welgestelden.

Overproductie in de landbouw
Tijdens de Eerste Wereldoorlog gaven Amerikaanse boeren voedselhulp aan Europa. Voor deze voedselhulp deden boeren leningen bij banken. In de jaren twintig viel deze afzetmarkt weg, waardoor er minder inkomsten kwamen en er schulden ontstonden. Dit kwam doordat Europa na de oorlog weer op eigen benen kon staan en zelf de mogelijkheid had om te kunnen produceren. Boeren konden door de stopzetting van de export van hun producten niet langer hun schulden afbetalen bij de banken en raakten failliet.

Overproductie in de industrie
De industriële productie steeg enorm door de mechanisering. De lonen stegen echter niet mee en zo kwam het dat mensen te lage lonen hadden om producten van de fabriek te kopen. Met het weinige geld dat de mensen hadden, wilden ze zo zuinig mogelijk omgaan. Dit leidde ertoe dat de vraag achter bleef bij het aanbod. Vooral fabrieken die luxe goederen produceerden bleven met producten zitten. Hierdoor kregen fabrieken te kampen met overproductie, moesten personeel ontslaan of gingen zelf failliet. Ook zagen veel bedrijven hun winsten drastisch dalen.

Onvoldoende controle op banken
Bankiers hadden teveel vertrouwen in de economie. Hierdoor leenden zij veel geld uit aan klanten en speculeerden zelf ook met veel geld in aandelen. Het dekkingspercentage van de banken was veel te laag. Door de crash van Wall Street waren deze aandelen niets meer waard en stortte de hele financiële sector in elkaar.

De Eerste Wereldoorlog
Door de Eerste Wereldoorlog hadden een aantal Europese landen hoge schulden gekregen. Er ontstond een gevaarlijke economische constructie en Europese landen kregen een enorme verwevenheid. Ze werden allemaal afhankelijk van export, import en leningen.


De gevolgen van de crash voor Nederland
De periode tussen 1929 en 1940 wordt vaak aangeduid als 'de crisisjaren'. Het was een lange periode van krimp in de economie en grote werkloosheid. Rond 1930 kende Nederland zo'n 100.000 werklozen, zes jaar later zouden dat er al 630.000 zijn, bijna een kwart van de volledige beroepsbevolking. Daarna nam dat getal wel weer af, maar tot in de Tweede Wereldoorlog bleven honderdduizenden mensen zonder werk. Het was voor het eerst dat er zoveel werkloosheid in Nederland was en dat het zo lang aanhield. Op elke vier Nederlandse arbeiders was er één langer dan een jaar werkloos.

De 5 kabinetten die tussen 1933 en 1939 regeerden onder leiding van Hendrikus Colijn vonden geen oplossing voor de bestrijding van de crisis. Wel vond Colijn dat werklozen een steunbedrag verdienden waarmee ze hun huur en een sobere maaltijd konden veroorloven. Het moest echter niet teveel geld zijn want dan werd de werkloze, naar Colijns mening, alleen maar lui van. Om te voorkomen dat de arbeider stiekem een baantje zou aannemen naast zijn steunuitkering moest hij zich elke dag bij een stempellokaal melden om daar een stempel op te halen. Dit werd als erg vernederend ervaren.

Uit de Tribune van 18 juli 1936
Uit de Tribune van 18 juli 1936

Ook moesten mensen die geen baan hadden beschikbaar zijn voor de zogenaamde werkverschaffing. In de werkverschaffing kreeg je geen echte baan aangeboden maar werd de werkloze door de overheid verplicht om met werkploegen ongeschoold werk uit te voeren zoals het ontginnen van een hoogveengebied of het graven van kanalen. Zo kon het gebeuren dat je als werkloze leraar met de schop en kruiwagen aan het werk moest om sloten te graven of dijken aan te leggen. Door de werkverschaffingsprojecten ontstonden onder meer de afsluitdijk, de inpoldering van de voormalige Zuiderzee, de aanleg van het Amsterdamse Bos in Amsterdam, het Kralingse Bos in Rotterdam, Stadspark Leidse Hout in Leiden, het Goffertpark in Nijmegen, het Julianapark in Utrecht en zelfs het beruchte Vluchtelingenkamp in Westerbork.

Het waren zware tijden. Iemand in de werkverschaffing was gemiddeld 50 uur per week aan de arbeid, voor een weekloon van zo'n 14 tot 17,50 gulden (omgerekend naar 2013 tussen de €120,00 en €150,00). In de nabijheid van werkverschaffingsprojecten werden vaak werkkampen gebouwd waar de tewerkgestelden woonden. Alleen op zaterdagavond en zondag konden ze dan even naar huis terug. Werklozen die weigerden en degenen die het zware werk niet aankonden, hadden geen recht op steun en waren aangewezen op de armenzorg.

Bij de crisisverschijnselen behoorde ook in Nederland de opkomst van extremistische politieke groeperingen. De door het Duitse nationaalsocialisme geïnspireerde N.S.B. trok de meest uiteenlopende mensen aan; boeren, middenstanders, zelfs links georiënteerde mensen zagen wel wat in de partij van Anton Mussert. Het waren stuk voor stuk mensen die zeer ontevreden waren met de situatie in die tijd. Bij de verkiezingen van 1935 bereikte de partij 8% van alle stemmen. Toch zou de Nationaal Socialistische Beweging een kleine rechtse partij blijven met een beperkte aanhang. Het zou tot na de Tweede Wereldoorlog duren voordat het vertrouwen in het financiële systeem en banken weer toe zou gaan nemen.

Boete Mourinho na aanvaring met arbiter

José Mourinho moet een boete van ruim negenduizend euro betalen. De trainer van Chelsea wordt bestraft voor een akkefietje met de scheidsrechter in de wedstrijd van zaterdag tegen Cardiff City. De Portugees maakte zich zo druk over vermeend tijdrekken van de tegenstander dat hij twintig minuten voor tijd naar de tribune werd gestuurd.

De Engelse voetbalbond FA zegt dat de boete 'een standaard straf is voor een dergelijk vergrijp'. De trainer ontkomt in ieder geval aan een schorsing en mag daarom zondag in de topper tegen Manchester City gewoon op de bank zitten.

[EL] Uitslag Shakhter Karagandy - AZ Alkmaar

AZ kon donderdagavond een goede stap zetten richting de volgende ronde van de Europa League. Na negentig minuten was een punt echter terecht voor de club uit Alkmaar. AZ had voorafgaand aan deze wedstrijd de beste papieren. De Alkmaarders hadden vier punten uit twee duels, Shakhter Karagandy pas één. 

Al na twee minuten moest AZ-doelman Esteban ingrijpen, toen Gevorg Ghazaryan voor hem opdook. Ook een tweede kans vlak daarna ging mis. Na elf minuten pakte Shakhter dan toch met de derde kans de voorsprong. Een verre ingooi kwam uiteindelijk terecht bij Shakhter-vedette Andrei Finonchenko die bij de tweede paal inschoot.

Pas halverwege de tweede helft kwam de ploeg van trainer Dick Advocaat beter in het spel. De gelijkmaker na 26 minuten leek echter uit het niets te komen. Vanaf doelman Esteban kwam de bal via slechts drie spelers (met uiteindelijk een prachtige pass van Mattias Johansson) uit bij Johann Berg Gudmundsson, die de bal langs de doelman schoof voor de 1-1.

Na rust waren er genoeg kansen voor beide ploegen. Esteban moest een paar keer reddend optreden, terwijl Aron Johansson halverwege de tweede helft bijna AZ op voorsprong zette. Een carambole voor het doel van Shakhter eindigde tot tweemaal toe bijna in het net, maar het geluk lachte AZ niet toe.

In de slotfase bleef het spel op en neer golven. Bij AZ was het opnieuw spits Johansson die miste, ditmaal met een kopkans op aangeven van Beerens. In de laatste minuut van de blessuretijd schoot Nemanja Gudelj nog net naast, waardoor het bij 1-1 bleef.

Shakhter Karagandy

1 - 1

AZ

 11' Finonchenko    26' Gudmundsson 
 
 Gele kaart: Poryvaev, Vasiljevic(Shakhter Karagandy), Esteban (AZ)
 
Stadion: Astana Arena, Astana
Toeschouwers: 19000
Arbiter: Aranovskiy(Oek)
 
Opstelling:   Opstelling:
Mokin
Simcevic
Maliy (Tarasov/75)
Vasiljevic
Dzidic
Poryvaev
Finonchenko
Canas (Baizhanov/89)
Vicius
Ghazaryan
Khizhnichenko(Zenkovich/86)
  Esteban
M.Johansson
Gouweleeuw
Wuytens
Viergever
Gudelj
Martens
Ortíz
Beerens
A.Jóhannsson
Gudmundsson

Egypte draait avondklok deels terug

De Egyptische regering heeft besloten om de avondklok die al sinds augustus van kracht is in te perken. Het uitgaansverbod geldt vanaf nu nog van 01.00 tot 05.00 uur, behalve op vrijdag. Dan dienen Egyptenaren zich vanaf 19.00 uur tien uur lang niet op straat te begeven. De avondklok is in een aantal steden, waaronder de hoofstad Caïro, van kracht.

De avondklok werd ingesteld naar aanleiding van het geweld dat uitbrak nadat het legerleider Abdel-Fatah el-Sissi president Mohammed Morsi had afgezet. Honderden mensen kwamen om bij het geweld.

Vrijdag is de traditionele dag van protest in Egypte. Dat is dan ook waarschijnlijk de reden dat het uitgaansverbod op die dag langer van kracht blijft dan gedurende de rest van de week.

'Leg gesprekken met VS stil om spionage'

De Europese Unie moet de onderhandelingen met de Verenigde Staten over een vrijhandelsverdrag tijdelijk stilleggen vanwege het afluisterschandaal rond de geheime dienst NSA. Dat heeft voorzitter Martin Schulz van het Europees Parlement donderdag gezegd op een Europese top in Brussel.

"Als we naar de onderhandelingen gaan met het gevoel dat de tegenpartij al precies weet wat we willen, is het beter om even te stoppen", zei Schulz op een persconferentie. "Als zou blijken dat de EU de VS afluistert, zouden de Amerikanen precies hetzelfde zeggen."

Schulz benadrukte voorstander te zijn van een vrijhandelsakkoord met de VS. De onderhandelingen, die deze zomer van start gingen, zouden volgens de voorzitter van het Europees Parlement weer verder moeten gaan zodra duidelijk is dat er niet wordt afgeluisterd.

Woensdag werd bekend dat de mobiele telefoon van de Duitse bondskanselier Angela Merkel in het verleden waarschijnlijk is afgeluisterd door de NSA. Duitsland is daar woedend over. Het schandaal werpt een schaduw over de Europese top, die donderdagavond en vrijdagochtend wordt gehouden.

The Who stopt na gouden jubileum met toeren

The Who gaat over twee jaar met zijn laatste tournee de wereld rond. De legendarische Britse rockband, die in 1965 zijn eerste album uitbracht, viert in 2015 zijn vijftigjarig bestaan met een concertreeks. Gitarist Pete Townshend onthulde tegenover de Britse krant London Evening Standard dat het direct een afscheidstournee is.

"Er zijn nog genoeg plaatsen waar we nog niet gespeeld hebben", zegt Townshend over de nieuwe toer. "Het zou goed zijn om naar Oost-Europa te gaan en plaatsen waar we nog niet al onze oude hits hebben gespeeld." Townshend behoort tot de oorspronkelijke bezetting van The Who, dat in zijn bekendste bezetting verder bestond uit zanger Roger Daltrey, bassist John Entwistle en drummer Keith Moon.

De band scoorde hits als My Generation, Substitute, Pictures of Lily en See Me, Feel Me. Moon overleed in 1978, Entwistle overleed elf jaar geleden. Townshend en Daltrey zijn inmiddels 68 en 69 jaar. Ze kwakkelen allebei met hun gezondheid.

[NK Afstanden] B. De Jong en Bergsma in laatste rit 5000 meter

Het schaatsseizoen 2013-2014 gaat vrijdag officieel van start. Het seizoen begint traditiegetrouw met de Nederlandse kampioenschappen schaatsen per afstand. Op de eerste dag staan de 500 en 5000 meter voor mannen gepland. De vrouwen komen in actie op de 1500 meter. 

Het draait dit seizoen eigenlijk om twee wedstrijden. Als eerste eind december het olympisch kwalificatietoernooi(OKT) en in februari de Olympische Spelen in Sochi. Op het OKT worden de startbewijzen verdeeld voor de Spelen. Op dit Nederlands kampioenschap gaat het wel om de nationale titels en tickets voor de wereldbekerwedstrijden. 

De 5000 meter wordt afgesloten met de strijd tussen Bob de Jong en Jorrit Bergsma, een rit eerder komen titelverdediger Sven Kramer en Jan Blokhuijsen in actie. Op de 1500 meter zal Ireen Wüst haar titel proberen te verdigen. Ze komt uit in de laatste rit tegen Laurine van Riessen. Marije Joling en Diane Valkenburg komen een rit eerder het ijs op. 

500 meter

# Binnenbaan Buitenbaan
1 Martijn van Oosten Gerben Jorritsma
2 Lieuwe Mulder Aron Romeijn
3 Jeljer Mulder Daidai Ntab
4 Joos Born Gijs Esders
5 Pim Schipper Thomas Krol
6 Jacques de Koning Kai Verbeij
7 Sjoerd de Vries Lennart Valema
8 Allard Neijmeijer Lucas van Alphen
9 Jan Smeekens Stephan Groothuis
10 Mark Tuitert Ronald Mulder
11 Michel Mulder Hein Otterspeer
12 Kjeld Nuis Jesper Hospes

5000 meter 

# Binnenbaan Buitenbaan
1 Crispijn Ariens Willem Hut
2 Simon Schouten Arjen van de Kieft
3 Jos de Vos Frank Vreugdenhil
4 Bart Mol Arjen Stroetinga
5 Rob Hadders Bob de Vries
6 Renz Rotteveel Robert Bovenhuis
7 Koen Verweij Ted-Jan Bloemen
8 Christijn Groeneveld Douwe de Vries
9 Sven Kramer Jan Blokhuijsen
10 Bob de Jong Jorrit Bergsma

1500 meter 

# Binnenbaan Buitenbaan
1 Sanneke de Neeling Melissa Wijfje
2 Imke Vormeer Letitia de Jong
3 Manon Kamminga Natasja Bruintjes
4 Roxanne van Hemert Annette Gerritsen
5 Jorien Voorhuis Margot Boer
6 Antoinette de Jong Irene Schouten
7 Annouk vd Weijden Yvonne Nauta
8 Carlijn Achtereekte Mariska Huisman
9 Lotte van Beek Linda de Vries
10 Marrit Leenstra Jorien ter Mors
11 Marije Joling Diane Valkenburg
12 Ireen Wüst Laurine van Riessen

Weer aanval PVV'er op Wilders

PVV-Kamerlid Louis Bontes komt bij de volgende verkiezingen vermoedelijk niet erg hoog op de kieslijst. Als hij er überhaupt nog opkomt. Bontes is namelijk een actie in de media gestart die moet leiden tot meer democratie bij de Partij voor de Vrijheid.

Bontes, die volgens de NOS tot de 'inner circle' van Geert Wilders behoort (of behoorde), zegt dat er geen prettige sfeer in de partij is. Dat zou komen omdat collega's niet durven zeggen wat ze denken omdat Wilders de touwtjes in handen heeft. In 2010 startte Hero Brinkman al een vergelijkbare actie en dat kostte hem zijn plek op de kieslijst en uiteindelijk zijn politieke carrière. Het kostte de PVV een Kamerzetel.

Bontes is al uit het fractiebestuur gestapt, naar eigen zeggen omdat er praktisch nooit word vergaderd en omdat hij moest tekenen voor 'dubieuze uitgaven'. Over essentiële zaken word volgens Bontes nooit gesproken. "Uiteindelijk beslist Geert over álles. Moties, Kamervragen, tv-optredens, echt alles."

Het Kamerlid zegt dat hij niet voornemens is om op te stappen, maar ook dat hij erop voor is bereid dat hij uit de fractie wordt geschopt. Wilders hult zich ondertussen in stilzwijgen.

Duitsland wil EK 2024 organiseren

Duitsland stelt zich kandidaat om het EK voetbal van 2024 te organiseren. Dat heeft de Duitse voetbalbond DFB donderdag bekendgemaakt. "Achttien jaar na het unieke WK 2006 is dan de tijd rijp voor een nieuw zomersprookje in Duitsland", liet voorzitter Wolfgang Niersbach weten in Neurenberg.

Duitsland was in 1988, toen nog als West-Duitsland, een keer eerder organisator van een EK. In 1974 was West-Duitsland gastheer van het WK en in 2006 Duitsland. "We dichten ons een goede kans toe omdat de DFB als organisator van grote toernooien in het verleden steeds uitstekende visitekaartjes heeft afgegeven."

Het EK van 2016 wordt in Frankrijk gespeeld, het eindtoernooi vier jaar later in dertien Europese steden. Ook daar heeft de DFB zich met München kandidaat voor gesteld.

[Upd] Kromowidjojo en Wouda uit elkaar

Zwemster Ranomi Kromowidjojo gaat haar zwemcarrière vervolgen zonder coach Marcel Wouda. Aan de samenwerking tussen de drievoudig olympisch kampioene en haar coach komt na minder dan een jaar een einde. 

Wouda nam in 2012 het stokje over van Jacco Verhaeren. De technisch directeur van de Nederlandse zwembond stopte als coach en ging fulltime aan het werk als technisch directeur. Vorige week maakte Verhaeren bekend per 1 januari 2014 aan de slag te gaan als hoofdcoach van Australië.

Update 18:40 uur: 

Kromowidjojo vertelde de samenwerking met Wouda te beëindigen omdat ze er niet meer voor de volle 100 procent achter stond in de aanloop naar Olympische Spelen in Rio de Janeiro. "De klik ontbrak, het is meer een gevoelskwestie", aldus 'Kromo'. "De trainingen waren perfect. Daar heeft het niet mee te maken en ook niet met het technisch aspect.”

Slachtoffers kerk krijgen schadevergoeding

Mensen die als minderjarige slachtoffer werden van excessief geweld in de katholieke kerk kunnen een schadevergoeding krijgen. Een speciale commissie gaat zich daarover buigen, heeft de kerk donderdag bekendgemaakt.

De kerk komt met de stap tegemoet aan de oproep van Wim Deetman, die onderzoek deed naar vrouwelijke slachtoffers van buitensporig geweld in de katholieke kerk. Slachtoffers die zich al bij Deetman of het Meldpunt Seksueel Misbruik RKK hebben gemeld, worden na 30 november over de schadevergoeding geïnformeerd.

De commissie bestaat uit Pieter Kalbfleisch, Wiel Stevens en René Westra en wordt ondersteund door psychologen en deskundigen. Als alle gevallen zijn afgehandeld, zal de commissie publiekelijk verantwoording afleggen.

Slachtoffers kunnen in aanmerking komen voor een schadevergoeding van 1500, 2500 of 5000 euro. Alle meldingen zullen eerst worden beoordeeld op authenticiteit. Wanneer daar twijfel over bestaat, wordt het slachtoffer uitgenodigd voor een gesprek.

De kerk denkt dat met het instellen van de commissie ook wordt voorzien in het aanbieden van hulp en het erkennen van het leed. Dat was ook een aanbeveling van Deetman.

De slachtoffers van geweld konden geen aanspraak maken op de klachtenprocedure voor slachtoffers van seksueel misbruik door de katholieke kerk, omdat het niet lukte om een definitie op te stellen voor het begrip 'excessief geweld'. Om slachtoffers toch tegemoet te komen, adviseerde Deetman de katholieke kerk om een 'speciale mediation' mogelijk te maken. Met de commissie geeft de kerk daar nu invulling aan.

Slachtoffer brand Leeuwarden gestikt

De 24-jarige student die afgelopen weekend omkwam bij een grote brand in Leeuwarden is door verstikking om het leven gekomen. Hij was niet verbrand. De man werd gevonden op een binnenplaats, waar hij naartoe was gevlucht.

Brandweerlieden die hem probeerden te redden, wisten op een paar meter afstand van hem te komen, maar moesten terugkeren omdat ze een ladder nodig hadden en hun ademlucht moesten verversen. Terugkeren bleek vervolgens niet meer mogelijk, is donderdagmiddag bekendgemaakt op een persconferentie van de gemeente, de brandweer, politie en het Openbaar Ministerie.

Het slachtoffer had de hulpdiensten laten weten vanwege de zware rookontwikkeling zijn woning niet meer zelfstandig te kunnen verlaten via de gang of het trappenhuis. De man bereikte via een raam de binnenplaats.

Brandweerlieden hebben via een balkon en vervolgens daken geprobeerd de binnenplaats te bereiken. Dat lukte, maar om af te dalen was een ladder nodig en die hadden ze niet. De brandweerlieden zagen het slachtoffer via een warmtebeeldcamera liggen, maar er was geen verbaal contact. De brandweermannen moesten vervolgens terugkeren.

Het telefonische contact tussen het slachtoffer en de hulpdiensten was op dat moment al enige tijd verbroken, waardoor al voor zijn leven werd gevreesd. Uiteindelijk konden de brandweerlieden niet weer terugkeren naar de binnenplaats, omdat de brand te veel was uitgebreid. Toen de brand onder controle was, is het lichaam van het slachtoffer geborgen.

Justitie VS wil therapie voor Heleen Mees

De uitspraak in de zaak tegen Heleen Mees is uitgesteld tot 9 januari. De openbaar aanklager wil dat de econome een hulpprogramma volgt. De advocaat van Mees heeft tot 22 november de tijd te reageren op de nieuwe eis, waarna de rechter dan in januari zijn oordeel velt. Dat meldt zakenblad Quote op zijn website.

De Nederlandse econome stond donderdag in New York terecht voor het stalken en seksueel intimideren van collega-econoom Willem Buiter. Mees werd bijgestaan door advocaat Ira London, bekend van de zaak tegen Al-Qaida-kroongetuige Jamal Ahmed al-Fadl.

De econome had een affaire met de getrouwde Buiter, die voor de Citigroup werkt. Toen de affaire voorbij was, zou ze hem hebben lastiggevallen door honderden intimiderende mails te sturen en hem via Skype te stalken.

Buiter, die in Nederland werd geboren maar tegenwoordig een Amerikaans paspoort heeft, deed aangifte en Mees werd in juli opgepakt. Een paar dagen later kwam ze op borgtocht vrij. Volgens de aanklacht zou ze compromitterende foto's van zichzelf hebben verstuurd, maar ook foto's van dode vogels en ernstige verwensingen. London liet diverse media weten dat de mailwisseling van twee kanten kwam.

Mees was heel optimistisch over de zaak. Ze liet vorige week via Twitter weten op 3 november de marathon van New York te gaan rennen.

De 44-jarige Mees woont al jaren in New York en gaf onder meer les aan de New York University. Ze is vooral bekend door diverse tv-optredens en haar columns voor NRC Handelsblad en Het Financieele Dagblad.

Ik kom een ex tegen

De persoon die we liefhadden bestaat niet meer. De mensen die nu geforceerd met elkaar in gesprek zijn, zijn niets meer dan getuigen van wat er toen bestond. Dat is niet erg, dat gaat gewoon zo. De tijd vliegt en als je niet op dezelfde weg blijft, dan ben je al snel mijlenver van elkaar verwijderd. Schreeuwen heeft geen zin, want je begrijpt elkaar toch niet meer.

Rekeningen geplunderd door hackers

Hackers hebben gefraudeerd met Nederlandse bankrekeningen. Vier mannen zijn aangehouden voor honderden frauduleuze overboekingen en het plunderen van bankrekeningen, meldt het landelijk parket van het Openbaar Ministerie donderdag. De vier zouden de computers van de rekeninghouders hebben gehackt.

De mannen uit Alkmaar, Haarlem, Woubrugge en Roden werden maandag opgepakt. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij de grootschalige fraude. De groep opereerde door valse e-mailberichten te sturen met een link waarmee de zogeheten banking malware werd geactiveerd.

Dost moet nog even wachten

Bast Dost keert dit weekend nog niet terug in de wedstrijdselectie van de Duitse ploeg VfL Wolfsburg. De spits is weer hersteld van een langdurige enkelblessure, die hem tot nu toe het hele seizoen aan de kant hield.

Trainer Dieter Hecking vindt een snelle terugkeer echter nog teveel van het goede.  "Maar ik ga er wel vanuit dat hij in de eerste competitiehelft nog in actie komt", zei Hecking vandaag. Zaterdag tegen Werder Bremen zal Dost daarom nog op de tribune zitten. Waarschijnlijk is hij er tegen Eintracht Frankfurt volgende week al wel bij. "Dat moeten we alleen nog afwachten", aldus Hecking. 

FOK!filmtip van de dag: Shrek Forever After (2010)

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Shrek Forever After

Bij het kiezen van de FOK!filmtip van de dag hadden we vandaag kunnen kiezen voor The Dark Knight, die vanavond om 20.30 uur op Veronica te zien is. Wij gaan er echter van uit dat een beetje filmliefhebber de epische Batman-film met Heath Ledger in zijn onvergetelijke rol als de Joker al gezien heeft en daarom is de FOK!filmtip van de dag vanavond een film die om 20.30 uur te zien is op NET5 en dat is Shrek Forever After.

Shrek Forever After 1

In het vierde en eveneens laatste deel in de succesvolle Shrek-reeks is Shrek (Mike Myers) een echte familieman geworden. Als Shrek op zekere dag een ontmoeting heeft met Repelsteeltje (Walt Dohrn) komt hij in een alternatieve wereld terecht, waar op Ogres gejaagd wordt en waar hij Fiona (Cameron Diaz) nooit ontmoet heeft. Aan Shrek de taak om weer in zijn vertrouwde wereld terug te komen.

Shrek Forever After 2

Een zeer aangename animatiefilm van de uit Oklahoma afkomstige regisseur Mike Mitchell, die eerder al naam had gemaakt met films als Deuce Bigalow: Male Gigolo (1999), Surviving Christmas (2004) en Sky High (2005). Shrek Forever After was de eerste film in de reeks die in IMAX 3D uitgebracht zou worden.

Shrek Forever After 3

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Tom Hardy is Elton John in Rocketman

Tom Hardy gaat de rol van Elton John spelen in de biografische film Rocketman. Het nieuws werd door de filmproducenten via de website van Variety bekendgemaakt.

Hardy, die eerder schitterde met zijn rol als Bane in The Dark Knight Rises, vertolkt ditmaal de rol van de extravagante Britse muzikant. In Rocketman krijgen we te zien hoe Elton John van een doorsnee pianist uitgroeide tot een wereldster. De film wordt geproduceerd door Sir Elton John's partner David Furnish.

Rocketman zal worden geregisseerd door Michael Gracey, van wie binnenkort de film The Greatest Showman on Earth met Hugh Jackman zal verschijnen. Het scenario voor Rocketman is geschreven door Lee Hall, de man die ook verantwoordelijk was voor het script van War Horse. De opnames van de biografische rolprent beginnen in de herfst van 2014.

CSKA ontkent racisme richting Touré

CSKA Moskou ontkent dat zijn fans oerwoudgeluiden hebben gemaakt richting Manchester City-speler Yaya Touré. De Russische club heeft geen bewijs gevonden voor de beschuldigingen. Dat meldt CSKA donderdag. Touré klaagde woensdag na afloop van het Champions Leagueduel over racisme en riep de UEFA op om op te treden.

CSKA stelt 'verrast en teleurgesteld' te zijn door de aantijgingen. "We betreuren het incident, al vinden we de beschuldigingen van racisme ongefundeerd." De Russische club citeert ook spits Seydou Doumbia. De Ivoriaan stelt dat zijn landgenoot 'duidelijk overdrijft'.

Jager mist eland, raakt man op wc

Een jager in Noorwegen die zijn vizier donderdag op een eland richtte, miste zijn doel, maar raakte wel een man op een toilet. Dat heeft de Noorse politie bekendgemaakt.

De kogel suisde langs het dier, boorde zich vervolgens door de houten muur van een klein huisje in het jachtgebied en raakte de toiletganger in zijn buik, meldde de Noorse zender NRK. Het slachtoffer is per helikopter naar een ziekenhuis gebracht, maar verkeert niet in levensgevaar.

Het incident gebeurde in de gemeente Hvaler, 120 kilometer ten zuiden van hoofdstad Oslo. De jager is aangehouden, de eland kwam er zonder kleerscheuren vanaf.


Wellicht had de jager deze in het vizier?

Rojer gaat dubbelen met Roemeen Tecau

Dubbelspeler Jean-Julien Rojer gaat vanaf volgend seizoen dubbelen met de Roemeen Horia Tecau. Na de US Open werd besloten dat Rojer en zijn huidige Pakistaanse partner Aisam-Ul-Haq Qureshi na dit seizoen uit elkaar zouden gaan.

Tecau speelde tot dit jaar samen met de Zweed Robert Lindstedt, met wie hij driemaal op rij de finale van Wimbledon behaalde. Dit jaar speelde Tecau met de Wit-Russische routinier Max Mirnii. "Hij is een topdubbelaar, al waren de resultaten dit jaar niet zo heel goed. Hij heeft een sterke service en veel kracht in zijn spel", zegt Rojer.

De geboren Antilliaan (32) trainde in de jeugd in de Verenigde Staten al met Tecau. "Hij is een goede vriend van me, na twee gesprekken waren we er al uit. Het belangrijkste is voor mij de chemie, over het spel zelf hadden we het nog niet eens gehad", geeft Rojer aan.

Qureshi zal in 2014 op de baan staan met de Indiër Rohan Bopanna. Tussen 2007 en 2012 speelden Qureshi en Bopanna al samen. In 2010 stond het duo in de finale van de US Open, maar die finale werd gewonnen door de gebroeders Bryan. "We vonden allebei dat we beter met een andere partner verder konden gaan. We blijven nog wel hard werken voor Londen", zo doelt Rojer op deelname aan de World Tour Finals. Het duo strijdt vanaf volgende week bij het masterstoernooi van Parijs voor de laatste startbewijzen.

Mogelijke moeder van blond 'Roma-meisje' gevonden

De politie in Bulgarije heeft mogelijk de biologische moeder gevonden van het blonde meisje dat vorige week in een Grieks Roma-kamp werd aangetroffen. De vrouw is bereid een dna-test te ondergaan om vast te stellen of ze de moeder van het meisje is.

De 38-jarige Sasha Ruseva zei op de Bulgaarse televisie dat ze een paar jaar geleden in Griekenland aan het werk was, toen ze beviel van een meisje. Ze liet haar dochtertje achter bij een andere Roma-familie, omdat ze zelf geen geld had om voor het kind te zorgen.

Het meisje, bekend als Maria, werd vorige week gevonden tijdens een inval in een Roma-kamp in Griekenland. Het viel de politie op dat het meisje - met blond haar en blauwe ogen - totaal niet leek op de mensen die beweerden haar ouders te zijn. Een dna-test bevestigde het vermoeden van de agenten. Liefdadigheidsorganisatie Smile of the Child ontfermt zich sindsdien over het meisje en zette een actie op touw om haar biologische ouders op te sporen.

'Draagvlak coalitie gestegen door akkoord'

De coalitiepartijen profiteren van het begrotingsakkoord. In De Stemming, de peiling van Eenvandaag en GfK Intomart is er winst voor de regeringspartijen VVD en PvdA. Volgens het programma stijgt hiermee het draagvlak van de coalitie in de peilingen voor het eerst sinds een halfjaar. De PVV blijft virtueel de grootste partij.

De VVD stijgt met een zetel naar 21, de PvdA krijgt er vier en komt uit op zestien stuks. Van de partijen waarmee de coalitie het eens werd over de begroting voor volgend jaar boeken alleen D66 en de ChristenUnie winst. Zij krijgen er beide een zetel bij en komen uit op respectievelijk achttien en acht. De SGP blijft op drie zetels staan.

Verder wint de SP een zetel om op 25 uit te komen, net als de Partij voor de Dieren, die op drie uitkomt. Bij het CDA (vijftien) verandert er niets. Verlies is er voor de PVV van Geert Wilders, die vier zetels kwijtraakt. Hij is met 27 stuks nog wel steeds de grootste partij in de peiling. Ook GroenLinks verliest een zetel en heeft er nu vier. Het vertrek van Henk Krol werkt ook door bij 50Plus: de ouderenpartij verliest zes zetels om op acht uit te komen.

Portugal heropent Maddy McCann-onderzoek

Justitie in Portugal heropent het onderzoek naar de verdwijning van het Britse meisje Madeleine McCann. Volgens de Portugese procureur-generaal zijn er nieuwe aanwijzingen, melden Portugese media.

De destijds 3-jarige Maddy verdween in mei 2007 uit het appartement in Praia da Luz in de Algarve waar zij met haar ouders de vakantie doorbracht. Onderzoek van de Portugese politie liep op niets uit en het onderzoek werd in 2008 gestopt.

Een kleine twee jaar geleden ging een nieuw rechercheteam uit het Noord-Portugese Porto weer met de zaak aan de slag. Dat team zou nu een aantal nieuwe getuigen op het oog hebben.

Ook de Britse politie is onlangs met de zaak aan de gang gegaan. Zij heeft nieuwe aanknopingspunten gevonden en heeft een nieuwe reconstructie kunnen maken van de gebeurtenissen rond de verdwijning. Vorige week verspreidde de Britse politie twee compositietekeningen van een verdachte. De BBC ging op 14 oktober in het programma Crimewatch uitgebreid in op die reconstructie. In Nederland besteedde Opsporing Verzocht op 15 oktober aandacht aan de zaak.

De ouders van Madeleine hebben steeds alles op alles hadden gezet om aandacht te blijven vragen voor de verdwijning van hun dochter.

Winkelmedewerker verdacht van brand Leeuwarden

Een 38-jarige man wordt verdacht van het veroorzaken van de grote brand in het centrum van Leeuwarden afgelopen weekend. Het gaat om een medewerker van de kledingwinkel waarin de brand ontstond. Dat is donderdagmiddag bekendgemaakt tijdens een persconferentie van de gemeente, de brandweer politie en het Openbaar Ministerie.

De medewerker wordt ervan verdacht dat hij door onvoorzichtig handelen brand te hebben veroorzaakt. In de winkel stond vermoedelijk een losse gaskachel met gasfles. De medewerker was bezig met de gaskachel, waarbij een steekvlam ontstond. Daarop vatte kleding in de winkel vlam.

De medewerker zit niet vast, omdat op het feit waar hij van wordt verdacht maximaal twee jaar cel staat. Voorlopige hechtenis is bij zo'n lage maximale straf niet mogelijk. De man is woensdag verhoord. Zijn verklaring komt in grote lijnen overeen met verklaringen van getuigen.

Bij de brand kwam een 24-jarige bewoner van een appartement aan de Kelders om het leven. Het vuur brak zaterdag aan het einde van de middag uit in een winkel aan de Kelders en sloeg over. Vijftien panden werden getroffen door de vuurzee, waarvan er zes zware schade opliepen. Elf panden zijn nog niet vrijgegeven. Delen van de Kelders, Poststraat en Minnemastraat zijn nog afgezet wegens instortingsgevaar.

Autobiografie Morrissey zet record

De autobiografie van de Britse zanger Morrissey heeft een record gevestigd. Autobiography, zoals het boek van de 54-jarige voormalige The Smiths-frontman heet, was in de eerste week na verschijning de snelstverkopende biografie van een artiest in Groot-Brittannië. Morrisseys boek ging 34.918 keer over de toonbank.

Het vorige record stond op naam van Keith Richards' Life. Het levensverhaal van de Rolling Stone-gitarist werd drie jaar geleden in zijn eerste week 28.213 keer verkocht. Dat schrijft The Bookseller, het Britse blad over de uitgeefwereld. De verkoopcijfers worden sinds 1998 bijgehouden.

Autobiography, voor negen pond als paperback te koop, is de bestverkochte biografie sinds Madeleine, het boek dat Kate McCann in 2011 uitgaf over haar dochter. Het in 2007 verdwenen Britse meisje Maddie is de afgelopen weken weer geregeld in het nieuws door nieuwe justitiële onderzoeken.

Autobiography komt deze week bovenaan binnen in de top vijftig van best verkochte boeken in Groot-Brittannië. Morrisey stoot Helen Fielding en haar nieuwe Bridget Jones-verhaal Mad About the Boy naar de tweede plaats.


Officiële trailer verzameld werk The Smiths

Verplicht digitaal procederen vanaf 2015

Burgers, bedrijven en hun advocaten moeten vanaf 2015 verplicht digitaal gaan procederen. Daarmee moet de rechterlijke macht toegankelijker worden. Minister van Justitie Ivo Opstelten (VVD) heeft het wetsvoorstel waarin dit wordt geregeld donderdag voor advies gestuurd naar verschillende instanties.

Digitaal procederen bij de civiele rechter en bestuursrechter wordt verplicht voor professionele partijen, zoals ondernemers of advocaten en deurwaarders. Voor burgers die zonder advocaat naar de rechter stappen wordt een uitzondering gemaakt: zij mogen ook papieren stukken blijven indienen. Dit voorkomt problemen voor het geval zij niet over de juiste middelen of vaardigheden beschikken.

Opstelten kondigde de digitalisering van de rechtspraak in juni al aan in een brief aan de Tweede Kamer. De hele operatie wordt vanaf 2015 stapsgewijs doorgevoerd. Het grote voordeel is dat rechters en griffiers minder tijd zijn aan bureaucratie. Voortaan zijn papieren dossiers niet meer nodig; er wordt voortaan een digitaal dossier aangelegd.

Wie naar de rechter stapt, kan de voortgang van het proces dan makkelijk volgen. Via hetzelfde dossier wordt de rechtzoekende ook geïnformeerd over een rechtelijke uitspraak of beslissing. Volgens Opstelten krijgen ook rechters met de nieuwe manier van procederen meer invloed op het verloop van de procedure. Bovendien is de nieuwe procedure sneller en goedkoper.

Het strafrecht wordt voorlopig buiten beschouwing gelaten. Reden is dat de procedures die worden gevoerd bij het civiele recht en het bestuursrecht makkelijker op elkaar zijn af te stemmen, licht een woordvoerder toe. De inrichting van het strafrecht is totaal anders, met andere regels en andere verhoudingen tussen partijen. Het is wel de bedoeling dat in het strafrecht op termijn ook digitaal wordt geprocedeerd. Zo werkt Opstelten al aan een voorstel voor elektronische strafdossiers.

Nintendo stuurt geen Wii's meer naar Europa

Nintendo verscheept geen nieuwe Nintendo Wii-spelcomputers meer naar Europa. De goedkopere Wii Mini wordt nog wel geleverd. Dat heeft de Japanse gamegigant donderdag gemeld aan Novum Nieuws. Voorlopig is de zeven jaar oude Nintendo Wii nog wel gewoon verkrijgbaar in de winkel.

"We halen de Wii niet uit de schappen", zo vertelde een woordvoerder. Winkels krijgen echter geen nieuwe Wii's meer. De verwachting is dat de spelcomputer met de feestdagen nog verkrijgbaar is. Sinds de spelcomputer in 2006 op de markt kwam, werden wereldwijd meer dan honderd miljoen exemplaren verkocht.

De Wii Mini is in Nederland sinds begin dit jaar op de markt. Met deze verkleinde en goedkopere versie van de Nintendo Wii kunnen gamers niet online, waardoor sommige spellen niet volledig werken. Ook kunnen geen games worden gedownload.

De Japanse tak van het bedrijf maakte vorige week al bekend te stoppen met de Nintendo Wii. Toen ontkenden de Europese en Amerikaanse kantoren van Nintendo echter dat dit invloed had op hun regio.

In zeven tijd verschenen meer dan twaalfhonderd spellen voor de Wii, waarvan 872 miljoen exemplaren werden verkocht. Gemiddeld heeft elke Wii-bezitter dus bijna negen spellen. Het overgrote deel van deze spellen kan ook worden gespeeld op de Wii U, de opvolger van de Nintendo Wii.

Rutte denkt dat hij niet wordt afgeluisterd

Premier Mark Rutte (VVD) heeft geen reden om aan te nemen dat hij op dit moment wordt afgeluisterd. Dat zei hij donderdag in Brussel. Woensdag werd bekend dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel mogelijk werd afgeluisterd voor de Verenigde Staten.

"We doen nu onderzoek in algemene zin naar wat de NSA wel of niet gedaan zou hebben, en ook als Nederland hebben we daar contacten over met Amerika", zei Rutte. "Ik heb geen aanwijzingen op dit moment dat ik word afgeluisterd."

Rutte noemde het 'natuurlijk volstrekt onmogelijk' en 'buitengewoon ernstig' als blijkt dat de Amerikanen werkelijk Merkel hebben afgeluisterd. De premier is in Brussel voor een eurotop.

Klöden beëindigt wielercarrière

Wielrenner Andreas Klöden heeft besloten zijn loopbaan te beëindigen. De 38-jarige Duitser kreeg geen contractverlenging bij Radioshack-Nissan-Trek en besloot daarop zijn fiets voorgoed op te bergen, meldt de Duitse krant Weser Kurier. Klöden was zestien jaar prof bij Team Telekom en opvolger T-Mobile, Astana, Radioshack en Radioshack-Nissan-Trek.

Klöden liet in 2000 met overwinningen in de Ronde van Baskenland en Parijs-Nice voor het eerst echt van zich spreken. Bij de Olympische Spelen in Sydney won hij brons op de wegrace. In 2004 en 2006 werd hij tweede in de Tour de France, in 2009 finishte hij als vijfde.

In 2004 werd Klöden ook Duits kampioen op de weg. Ook pakte hij eindzeges in de Tirreno-Adriatico (2007) en Ronde van Romandië (2008). In 2011 won hij de Ronde van Baskenland nogmaals.

Frans voetbal staakt om rijkenbelasting

Het laatste weekeinde van november wordt in de Franse profcompetities niet gevoetbald. De twintig ploegen uit de Ligue 1 en de twintig uit de Ligue 2 besloten dat unaniem, maakten ze donderdag bekend. Ze staken daarmee tegen regeringsplannen voor een superbelasting van 75 procent voor mensen die meer dan een miljoen euro per jaar verdienen.

Volgens de plannen worden er van 29 november tot en met 2 december geen wedstrijden gespeeld. "De mensen zijn welkom in onze stadions, maar er wordt niet gevoetbald", laat Jean-Pierre Louvel, de voorzitter van de unie van profclubs UCPF weten.

De profclubs en de LFP, de organisator van de hoogste twee divisies, sluiten zich daarmee aan bij de spelers en de trainers. De partijen vrezen dat de Franse voetbalcompetitie door de nieuwe regels niet meer competitief kan zijn.

Ook in Nederland is er verzet van voetbalclubs tegen een belastingmaatregel. Hier betreft het de crisisheffing van zestien procent die ze moeten betalen over salarissen boven de honderdvijftigduizend euro. Die oorspronkelijk eenmalige maatregel werd eerder deze maand in het begrotingsakkoord met een jaar verlengd.

Grand Prix van India in gevaar door rechtszaak

De Grand Prix van India in de Formule 1 gaat zondag mogelijk niet door. Het Indiase hooggerechtshof heeft besloten een zaak te behandelen waarin om afgelasting van de race wordt gevraagd. De organisatie zou vorig jaar geen belasting hebben betaald, meldt de Indiase website NDTV. De rechtszaak dient vrijdag.

Amit Kumar, die de zaak aanhangig maakte, had in 2011 ook al succes met een zaak tegen de organisatoren van de F1-race. Toen kreeg hij het voor elkaar dat zij geen aanspraak mochten maken op belastingvoordelen van de deelstaat Uttar Pradesh, omdat Formule 1 entertainment zou zijn en geen sport.

De Indiase race zou mogelijk de laatste zijn op het circuit van Buddh. De race van 2014 werd eerder dit jaar wegens 'logistieke redenen' al geschrapt door F1-baas Bernie Ecclestone.

Onervaren Russische ploeg in Fed Cupfinale

De Russische ploeg voor de Fed Cup-finale is behoorlijk onervaren. Fed Cupcaptain Shamil Tarpischev zag een aantal toppers kiezen voor het Tournament of Champions in Sofia en heeft daarom Alexandra Panova, de nummer 138 van de wereld, als kopvrouw aangewezen. Alisa Kleybanova, die ooit in de top twintig stond, Irina Khromacheva en Margarita Gasparyan zijn ook opgeroepen.

Italië treedt met Sara Errani, Roberta Vinci, Flavia Pennetta en Karin Knapp aan in de sterkste opstelling. De Zuid-Europeanen hebben bovendien het thuisvoordeel. Op 2 en 3 november is Cagliari op Sardinië de plaats van handeling.

Italië won de Fed Cup in 2006, 2009 en 2010. Rusland deed dat in 2004, 2005, 2007 en 2008. In 2011 bogen de Russinnen in eigen land in de finale voor Tsjechië.

Bioscoop geeft gratis kaarten voor sintfilm

De bioscoopketen JT geeft eenmalig kaarten weg voor de film De Club van Sinterklaas & De Pietenschool. De film is zaterdagochtend 11.00 uur in alle 21 JT bioscopen gratis te bezoeken. Het gaat om in totaal 5000 kaarten, liet een woordvoerster donderdag weten. Alle bioscopen hebben hun grootste zaal ter beschikking gesteld.

Met de ludieke actie wil de bioscoopketen "iedereen een podium bieden die het sinterklaasfeest een warm hart toedraagt". In de sinterklaasfilm kunnen kinderen ontdekken hoe je een zwarte piet wordt.

Vanwege de verwachte drukte openen de bioscopen zaterdagochtend een uur eerder de deuren, om 10.00 uur. Belangstellenden kunnen vanaf vandaag ook via internet kaarten bestellen. JT is het oudste bioscoopconcern van Nederland met 21 bioscopen in 19 steden, verdeeld over heel Nederland.

Bioscoop geeft gratis kaarten voor sintfilm
Bioscoop geeft gratis kaarten voor sintfilm (Foto: ANP)

Inzittende Zwitsers gevechtsvliegtuig dood gevonden

Het stoffelijk overschot van een van de inzittenden van het woensdag neergestorte Zwitserse gevechtsvliegtuig is gevonden. Het ligt op moeilijk toegankelijk terrein en is daarom nog niet geborgen en geïdentificeerd. De tweede inzittende is nog zoek, liet het Zwitserse ministerie van defensie donderdag weten.

De zogeheten zwarte doos, die de vluchtgegevens van het toestel bevat, is ook gevonden. De bergers verwachten deze later op de dag in veiligheid te kunnen brengen.

De F/A-18 jachtbommenwerper was onder slechte weersomstandigheden samen met een ander gevechtsvliegtuig opgestegen van de luchtmachtbasis Meiringen, in het kanton Bern, om een trainingsmissie uit te voeren. Niet ver van een militair vliegveld in de buurt van de plaats Alpnach boorde de tweezitter zich in een rotswand. Alpnach ligt in het centraal gelegen kanton Obwalden.

Achttien en vijftien jaar cel voor zwembadmoord

De twee verdachten van de zogenoemde zwembadmoord in Marum zijn veroordeeld tot celstraffen van achttien en vijftien jaar. De straffen die de Groningse rechtbank donderdag oplegde zijn gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

In juli vorig jaar werd de 40-jarige motorhandelaar Jan Elzinga geliquideerd nadat hij baantjes had getrokken in een zwembad in het Groningse Marum. De 45-jarige Jan-Willem P. wordt gezien als het brein achter de moord. Hij kreeg achttien jaar cel opgelegd. De 36-jarige Pascal E., die de moord pleegde in ruil voor vijftienduizend euro, kreeg vijftien jaar celstraf.

Jan Willem P. zou Pascal E. opdracht hebben gegeven de 40-jarige motorhandelaar Jan Elzinga te vermoorden omdat die zijn vrouw mishandelde.

Brandweer Australië verdedigt 'brandstichten' leger

De Australische brandweer heeft het donderdag opgenomen voor het leger, dat onder vuur ligt omdat een legeroefening een reusachtige bosbrand heeft veroorzaakt. Dat het struweel door de explosievenoefening vlam vatte was onmiskenbaar een ongeluk, meent brandweercommandant Shane Fitzsimmons van de deelstaat New South Wales.

De per ongeluk door het leger gestichte brand bij de stad Lithgow, even ten westen van Sydney, groeide uit tot de grootste van de tientallen bosbranden die Australië teisteren. Deze vuurzee heeft al 47.000 hectare in de as gelegd en de brand woedt nog altijd. Er zijn huizen ten prooi gevallen aan de vlammen, maar de brand heeft voor zover bekend geen slachtoffers gemaakt.

Volgens luitenant-generaal Mark Binskin van de Australische luchtmacht heeft het leger tevergeefs geprobeerd de na de oefening oplaaiende vlammen te doven. De brandweer schoot binnen een half uur te hulp, maar wist het vuur ook niet te bedwingen. Binskin bood zijn excuses aan voor de brand, maar meent dat die zijn troepen niet valt aan te rekenen. Hij wees erop dat de oefening plaatsvond op een betrekkelijk koele dag, waarop geen verbod vuur te maken van kracht was.

Het onderzoek naar de oorzaak van andere bosbranden is nog gaande. Sommige branden ontstonden door kapotgewaaide hoogspanningskabels of blikseminslag. Enkele andere lijken aangestoken. De politie heeft meerdere kinderen op verdenking van brandstichting gearresteerd.

Het brandgevaar in het zuidoosten van Australië lijkt inmiddels wat af te nemen. Het is minder warm dan de afgelopen dagen. Veel evacués mochten woensdag al naar huis terugkeren. Het bluswerk is echter nog lang niet achter de rug.

Alleen Limburg nog vrij van mazelenbesmettingen

Alleen uit de provincie Limburg zijn nog geen meldingen van besmettingen met mazelen gekomen. Dat blijkt donderdag uit nieuwe cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Het aantal nieuwe meldingen van mensen die besmet zijn blijft stabiel. De afgelopen week kwamen er 96 nieuwe patiënten bij. Sinds 1 mei zijn 2016 besmettingen gemeld. In werkelijkheid zijn waarschijnlijk veel meer mensen besmet geraakt, maar lang niet iedereen meldt zich.

De afgelopen week zijn er twee nieuwe GGD-regio's bijgekomen waar voor het eerst een of meerdere mazelenpatiënten zijn gemeld. Het gaat om GGD Brabant-Zuidoost en GGD Groningen. Daardoor zijn de GGD-regio's Limburg-Noord en Zuid-Limburg nu de enige van de 27 GGD'en waar nog geen zieken zijn gemeld.

De meeste mazelenpatiënten zijn ongevaccineerd en tussen de 4 en 12 jaar. De meeste patiënten wonen in de biblebelt, waar relatief veel mensen wonen die zich uit geloofsovertuiging niet laten vaccineren.

'Gevonden wolf doodgeschoten in Polen'

De wolf die begin juli werd gevonden bij Luttelgeest is zeer waarschijnlijk doodgeschoten in Polen. Dat meldt het VARA-programma Vroege Vogels op basis van twee bronnen die anoniem willen blijven. Het nieuws zou binnenkort officieel bekend worden gemaakt.

In het kadaver van de wolf zouden twee kogelgaten zijn aangetroffen. De resten die in de maag van de wolf zaten zijn afkomstig van een bever uit Polen. Onduidelijk blijft wie het dode dier dan in de Noordoostpolder heeft neergelegd en wat daar het motief voor is.

In augustus concludeerden onderzoekers dat de wolf waarschijnlijk uit Oost-Europa afkomstig was. Toen werd gesteld dat het dier op eigen kracht naar Nederland was gekomen en bij Luttelgeest was doodgereden.

Agassi en Graf partyen op Wii U

Getrouwd tennisstelletje Andre Agassi en Steffi Graf spelen de hoofdrol in de nieuwste trailer van Wii Party U. Er is nog geen scheiding bekendgemaakt.

Wii Party U biedt interactieve bordspellen, off-TV-uitdagingen en 80 minigames, die de functies van de Wii U GamePad en Wii-afstandsbediening Plus benutten. Speel bijvoorbeeld in je eentje of tegen een vriend een potje Tafelvoetbal van 5 minuten op de Wii U GamePad, of begin een volledige spelshowervaring in de TV Party-stand, met vijf verschillende spellen die tussen de 20 en 60 minuten kunnen duren.

In Dobbelmarathon bestrijden Mii-personages elkaar op een zigzaggende snelweg, waarbij spelers om beurten met dobbelstenen moeten gooien, zoals bij een traditioneel bordspel. Alleen in deze versie is moet je op bepaalde punten van de snelweg minigames voltooien, zoals ‘Supersnelbreien’, waarin je als een razende met de Wii-afstandsbediening moet schudden om de langste sjaal te breien, of ‘Ravijnrijders’, waarin je de Wii-afstandsbediening moet gebruiken om je Mii-personage op een eenwieler over een verraderlijk pad door een ravijn te laten rijden.

Wii Party U komt 25 oktober, morgen dus, uit op Wii U.

Noord-Korea bereidt aanval voor

Volgens de Zuid-Koreaanse politie bereidt Noord-Korea een cyberaanval voor. Dit proberen zij door middel van malware. Dit is niets nieuws, dit gebeurd de hele dag door. Het doel is dit keer echter dit te doen via online computer games.

Daarom vraagt Zuid-Korea aan zijn inwoners om niet zomaar spelletjes meer te downloaden. Noord-Korea injecteert in downloadbare online spelletjes met malware zodat ze op een later ogenblik een DDoS attack kunnen uitvoeren. Eerder dit jaar probeerde Noord-Korea al op deze manier websites van de Zuid-Koreaanse overheidsinstanties plat te gooien. Pyongyang ontkent dit echter.

"Online gaming programs—along with porn materials—are easy tools for North Korean hackers to choose because they are always available to the public," aldus een Zuid-Koreaanse politieofficier .

Cougar love

Patricia Paay heeft een klusje gekregen van de omroep TLC. Ze werd gespot op de Albert Cuijpmarkt waar ze net met haar kleinzoon – of was het haar minnaar? – geraniums af stond te rekenen. Net op tijd. Haar borsten begonnen net een beetje te hangen, de grijze uitgroei was zichtbaar op haar hoofd en ook de botox raakte aardig uitgewerkt. TLC heeft haar snel op laten pimpen in een verantwoorde schoonheidskliniek en nu kan ze best nog een jaartje mee. En dan mag ze met pensioen. Wat mij betreft, dan.

Opnieuw vulkaanuitbarsting in Indonesië

Een vulkaan in het westen van Indonesië is donderdag uitgebarsten en heeft de omgeving onder een dikke laag as begraven. Duizenden omwonenden, die pas net weer thuis waren na een eerdere uitbarsting enkele weken geleden, zijn geëvacueerd.

Vulkaan Sinabung spuwde een aswolk uit die tot drie kilometer hoogte reikte. De vulkaan stootte geen lava of brokstukken uit.

Voor zover bekend zijn er geen doden of gewonden gevallen en heeft de uitbarsting ook geen grote schade veroorzaakt, aldus de autoriteiten. In totaal zijn ruim 3300 mensen geëvacueerd, veelal mensen uit twee dorpen die op minder dan drie kilometer van de vulkaan liggen.

Sinabung barstte vorige maand ook al uit, voor het eerst in drie jaar. Vijftienduizend mensen sloegen toen op de vlucht. De laatste grote uitbarsting stamt uit 2010. Toen kwamen twee mensen om en werden meer dan dertigduizend mensen gedwongen het gebied te verlaten. Wetenschappers werden verrast door de uitbarsting in 2010, omdat de vulkaan zich de vierhonderd jaar daarvoor koest had gehouden.

Omzet LG daalt ondanks gewilde 4G-telefoons

Ondanks een stijgende verkoop van 4G-telefoons heeft LG zijn omzet in het afgelopen kwartaal zien dalen. De verkoop van de nieuwe telefoons nam met ruim dertig procent toe ten opzichte van het tweede kwartaal. De omzet daalde in het derde kwartaal echter met 8,8 procent naar 13,89 biljoen won, omgerekend 9,5 miljard euro. Dat heeft LG donderdagochtend bekendgemaakt.

Ten opzichte van een jaar geleden doet LG het iets beter. Toen zette het bedrijf nog 13,28 biljoen won om, bijna 9,1 miljard euro. De fabrikant legt de oorzaak voor de dalende omzet bij lagere, concurrerende prijzen voor zijn producten en hoge marketingkosten. Het bedrijf heeft flink geïnvesteerd in de promotie van zijn nieuwe 4G-telefoon LG G2.

Het Zuid-Koreaanse techbedrijf is tevreden over de verkoop, maar gaf geen cijfers vrij over de aantallen verkochte types. Afgelopen kwartaal verkocht het bedrijf twaalf miljoen telefoons. Dat is iets minder dan het record van 12,1 miljoen telefoons in het tweede kwartaal.

De televisieafdeling van LG wil zich richten op de toekomst. Terwijl lcd-televisies in delen van Azië nog goed verkopen, is de verkoop in Europa compleet ingezakt. LG rekent erop dat de interesse in lcd-televisies verder afneemt en wil zich dan ook richten op tv's met betere schermen, zoals oled- en 4K ultra hd-televisies.

Timmermans drong aan op minder kernwapens

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) heeft er bij de Verenigde Staten op aangedrongen het aantal tactische kernwapens in Europa terug te dringen. Dat blijkt uit een brief over nucleaire ontwapening die Timmermans donderdag aan de Tweede Kamer stuurde.

De bewindsman kaartte de kwestie vorige maand aan bij zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry. Timmermans heeft tijdens dit gesprek 'benadrukt' dat de rol van tactische kernwapens de afgelopen jaren 'drastisch veranderd is' en dat Nederland ernaar streeft om op termijn al deze wapens te verwijderen uit Europa en Rusland.

Kerry antwoordde dat de VS ook minder kernwapens wil, maar dat het gesprek hierover met Rusland 'helaas weinig vooruitgang kent', schrijft Timmermans. Vooruitgang in de onderhandelingen tussen beide grootmachten en overeenstemming binnen de NAVO is nodig om verdere stappen te kunnen zetten, aldus beide ministers. Rusland heeft een 'veelvoud' aan tactische kernbommen in vergelijking met het aantal waarover de NAVO in Europa beschikt.

In zijn brief herhaalt Timmermans verder dat Nederland streeft naar een wereld zonder kernwapens. Hij wil dit ideaal bereiken via vier wegen: het bevorderen van de internationale rechtsorde, het voorkomen van nucleair terrorisme, betere naleving en handhaving van internationale normen en regels en het bevorderen van diplomatieke onderhandelingen die moeten leiden tot minder kernwapens.

Sinds het einde van de Koude Oorlog is weliswaar al veel vooruitgang geboekt met het terugdringen van het aantal kernwapens, maar volgens Timmermans is er geen aanleiding tot zelfgenoegzaamheid. "Het aantal uitdagingen waarvoor de wereld zich op dit gebied gesteld ziet is enorm en zal ook de komende decennia onze aandacht eisen."

Het wereldwijde kernwapenarsenaal bestaat volgens openbare bronnen nog altijd uit ruim zeventienduizend kernwapens, waarvan de meeste een vernietigende kracht hebben die vele malen groter is dan de bommen die Hiroshima en Nagasaki aan het eind van de Tweede Wereld van de aardbodem veegden. Het grootste deel van deze kernwapens is in het bezit van de VS en Rusland.

Ook op Nederlands grondgebied zijn nog steeds kernwapens gestationeerd. Het is een publiek geheim dat Amerikaanse kernbommen liggen op de vliegbasis Volkel, al wil de regering dat bevestigen noch ontkennen.

Man zit uren met hoofd vast in hek

Een 20-jarige man heeft in de nacht van woensdag op donderdag urenlang met zijn hoofd vastgezeten in het hek van een bedrijf in Maastricht. De man, een buitenlandse student, ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis, laat de Limburgse politie donderdag weten.

De politie kreeg rond 05.30 een melding over een man die met zijn hoofd vastzat tussen de spijlen van een hek bij een bedrijf aan de Biesenweg. Een beveiliger had hem op beveiligingscamera's gezien. De man zat toen waarschijnlijk al enkele uren in de benarde positie.

Hoe de student vast is komen te zitten is nog niet duidelijk. De politie houdt rekening met meerdere scenario's. De politie zoekt mensen die iets hebben gezien.

Studenten springen tijdens feestje overboord

Twee studenten hebben een fikse bekeuring gekregen, omdat ze in de vroege donderdagochtend tijdens een feestje op een partyschip overboord sprongen. Dat gebeurde in de Scaniahaven in Zwolle en veroorzaaakte een levensgevaarlijke situatie, aldus een woordvoerder van de politie.

Andere feestgangers zagen het meisje van 19 jaar uit Oldenzaal en de 22-jarige man uit Dinkelland overboord slaan, terwijl de kapitein met het schip aan het manoeuvreren was. Omdat niet duidelijk was dat ze expres waren gesprongen, werden de hulpdiensten gealarmeerd. De brandweer had net een duikteam paraat om de haven te doorzoeken toen de man uit Dinkelland in zijn ondergoed op de kant klom. Het meisje volgde hem.

De twee waren flink beschonken volgens de politie en zeer verbaasd over de ophef die over hun grap was ontstaan.

Studenten springen tijdens feestje overboord
Studenten springen tijdens feestje overboord (Foto: ANP)

Kasseien lokken Nibali naar Ronde van Vlaanderen

Vincenzo Nibali overweegt de Ronde van Vlaanderen te rijden. De Italiaan wil zich op die manier voorbereiden op de kasseienetappe in de Tour de France van volgend jaar. Dat zei Nibali's ploegleider Giuseppe Martinelli volgens Cyclingnews tegen de Gazzetta dello Sport. "Trainen op kasseien heeft weinig zin omdat racen zo anders is", verklaart Martinelli de stap.

Over het geheel genomen is Martinelli tevreden met het tourparcours. "Het is een goede Tour voor Vincenzo. Er zijn etappes met zware klimmen die grotendeels onbekend zijn", blikt de Italiaan vooruit. "Het is goed voor ons dat er maar 54 tijdritkilometers zijn, want daar verliezen we wat op Chris Froome."

Nibali won dit jaar de Giro d'Italia en werd tweede in de Vuelta. In 2014 richt de bijna 29-jarige Italiaan zich echter op de Tour de France. In 2012 werd hij achter Bradley Wiggins en Chris Froome al eens derde.

Ambassadeur VS in Berlijn op het matje

De Amerikaanse ambassadeur in Berlijn is door het Duitse ministerie van buitenlandse zaken op het matje geroepen. De Bondsregering wil tekst en uitleg nu er informatie is gekomen dat de mobiele telefoon van bondskanselier Angela Merkel is afgeluisterd door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Merkel heeft de Amerikaanse president Barack Obama woensdag al gebeld.

Zij gaf hem te verstaan dat als de informatie klopt 'dergelijke praktijken (...) volstrekt onacceptabel' zijn, zei Merkels woordvoerder Steffen Seibert. Ze eist opheldering van de Amerikanen over de omvang van de afluisterpraktijken in Duitsland.

Volgens het Witte Huis bezwoer Obama Merkel dat de VS haar communicatie 'niet in de gaten houden'.

PS4 switched van analoog naar digitale buttons

De DualShock 4-controller heeft geen analoge facebuttons meer. Deze werden geïntroduceerd tijdens de launch van de DualShock 2-controller, maar volgens Sony maakte te weinig games hier gebruik van dus stoppen ze er maar mee.

Het mechanisme in de controller is wel iets veranderd, zodat gamers het verschil tussen een DualShock 3 en 4 controller niet zullen merken. Het grote voordeel van analoge buttons en digitale buttons is dat analoge buttons drukgevoelig zijn. Een voorbeeld hiervan is als je heel hard op X drukt dat je dan harder remt dan wanneer je zachtjes op X drukt.

Controller

Dankzij PaRappa the Rapper leerde wij de buttonlayout

Dode bij politieachtervolging in Amersfoort

Een automobilist die werd achtervolgd door de politie is woensdagnacht in Amersfoort om het leven gekomen. De man, die een stopteken had genegeerd, knalde tegen een stoplicht. De auto vloog in brand en de automobilist raakte beklemd. Reanimatie mocht niet baten.

De automobilist kreeg op de Blekerssingel een stopteken van agenten in een onopvallende auto. Om nog onduidelijke reden ging de man ervandoor. Bij de achtervolging die daarna ontstond ging het mis op de kruising van de Wagnerstraat en de Ringweg Randenbroek.

De rijksrecherche is een onderzoek gestart naar het incident.

'Gekorte luchtverkeersleiders vluchten grens over'

Veel luchtverkeersleiders dreigen hun toevlucht te zoeken bij buitenlandse luchthavens als het kabinet plannen doorzet hun salaris in te perken. Daardoor zouden luchthavens in Nederland minder vluchten aankunnen, waarschuwt de Vereniging van het Nederlandse Luchtverkeersleiders Gilde (VNLG) in een brandbrief, schrijft de Volkskrant.

Het gilde schrijft in de brief aan staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA) dat van de 255 luchtverkeersleiders in Nederland 55 procent meer verdient dan een ministerssalaris. Het kabinet wil dat ze vanaf 2017 niet meer dan een minister mogen verdienden.

Voorzitter Richard Meinders van de VNLG zegt dat er al luchtverkeersleiders zijn geweest die hun heil elders zoeken. "Nu is al een handjevol mensen weggegaan. Als er niets veranderd aan de plannen van de overheid, heeft dat grote gevolgen", zegt hij in de krant.

In de brief wordt aan de staatssecretaris gevraagd om een uitzonderingspositie voor de luchtverkeersleiders. De maximering van de salarissen is het gevolg van een voorgenomen aanscherping van de Wet normering topinkomens. Daaronder valt ook personeel van zorginstellingen, ziekenhuizen, woningbouwcorporaties en omroepen. Volgens de VNLG zijn de salarissen echter marktconform en vergelijkbaar met die in andere landen.

'CIA bracht terreurverdachte blijvend letsel toe'

Een in Guantanamo Bay opgesloten terreurverdachte heeft tijdens zijn gevangenschap een ernstige hoofdwond opgelopen. Dat zegt de advocaat van de verdachte, die blijvende klachten aan de verwonding zou hebben overgehouden.

Ammar al-Baluchi heeft gevangenisartsen gezegd te kampen met waangeluiden en -beelden. Ook lijdt hij naar eigen zeggen aan hoofdpijn, geheugenverlies en hallucinaties. Hij zit sinds 2006 vast in de speciale gevangenis van de Amerikaanse marinebasis op Cuba op verdenking van medeplichtigheid aan de terreuraanslagen van 11 september 2001.

Tijdens zijn verblijf in een van de cellen van het geheime gevangenissennetwerk dat de CIA erop nahoudt, tussen 2003 en 2006, zou hij een hoofdwond hebben opgelopen. Volgens Al-Baluchi's advocaat James Connell is zijn cliënt destijds aan speciale verhoormethoden onderworpen die neerkomen op marteling.

Alcoholverbod voor Australische olympiërs

Sporters die namens Australië meedoen aan de Olympische Spelen van 2016 in Rio, krijgen een alcoholverbod. Normaal mochten de atleten na hun activiteiten nog in het olympisch dorp blijven rondhangen en feesten, waarbij alcoholgebruik geenszins werd geschuwd. Door verschillende incidenten wordt bij de komende zomerspelen gebroken met die traditie.

"We verwachten extreem goed gedrag in Rio", zie de nieuwe chef de mission Kitty Chiller donderdag in de krant The Australian. "Wangedrag wordt niet getolereerd. Atleten moeten zich bewust zijn van hun verantwoordelijkheden. Ons dorp en de vlucht naar huis blijven 'droog'. Wie zich daar niet aan houdt, krijgt te maken met flinke consequenties."

Australië behaalde bij de Spelen in Londen de minste medailles in 20 jaar tijd. Met name de zwemploeg misdroeg zich in Engeland met het gebruik van drank en geëxperimenteer met kalmeringsmiddelen. Ook werd een roeier gearresteerd nadat hij in dronken toestand een winkel had vernield.

Alcoholverbod voor Australische olympiërs
Alcoholverbod voor Australische olympiërs (Foto: ANP)

11-jarige met wapen en 400 kogels naar school

Een 11-jarige Amerikaanse jongen is gearresteerd omdat hij woensdag een pistool, meer dan 400 kogels en meerdere messen mee naar school had genomen. Dat melden Amerikaanse media donderdag.

Toen 's ochtends duidelijk werd wat hij bij zich droeg, werden de Frontier Middle School in de Amerikaanse stad Vancouver (in de staat Washington) en een naastgelegen basisschool direct gesloten.

De scholen met in totaal 1500 leerlingen bleven 2 uur dicht, waarin de jongen werd aangehouden. Hij heeft zijn wapen en messen niet gebruikt, dus niemand raakte gewond. De politie wilde niet zeggen op wie hij het mogelijk gemunt had.

11-jarige met wapen en 400 kogels naar school
11-jarige met wapen en 400 kogels naar school (Foto: ANP)

Oud-voorzitter tennisbond overleden

Voormalig KNLTB-voorzitter Klaas Rijpma is zaterdag op 77-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de tennisbond donderdag bekendgemaakt. Rijpma, die van 1999 tot en met 2006 de scepter zwaaide bij de KNLTB, was sinds zijn aftreden erelid van de bond. Een doodsoorzaak is niet bekendgemaakt.

De KNLTB prijst Rijpma om de bestuurlijke hervorming die hij in heeft gezet. Naast een 'zeer kundig bestuurder' was hij volgens de bond ook een groot tennisliefhebber die zelf regelmatig een balletje sloeg. "Hij had als voorzitter oog voor zowel de breedtesport als de topsport. Hij hechtte veel belang aan normen en waarden."

[MLB] Red Sox beginnen World Series met zege

Boston Red Sox heeft het eerste duel van de World Series overtuigend gewonnen van Saint Louis Cardinals. Op Fenway Park werd het 8-1 voor de thuisploeg. Xander Bogaerts stond weer als derdehonkman opgesteld. Met een opofferingsslag was hij bij het achtste punt voor Boston betrokken.

De Red Sox trokken al in de eerste inning fel van leer. Jacob Ellsbury, Dustin Pedroia en David Ortiz scoorden voor een 3-0 voorsprong. Stephen Drew en David Ross' maakten er een inning later al 5-0 van.

Vervolgens kwamen de bezoekers verdedigend beter in hun spel te zitten. Pas in de zevende inning lukte het Ortiz om opnieuw te scoren. 'Big Papi' kreeg zijn knuppel tegen de bal voor een homerun en liet ook Pedroia scoren: 7-0.

In de achtste inning sloeg Bogaerts de bal hoog en ver. Hij werd uitgevangen, maar stelde Daniel Nava wel in staat om te scoren. Een homerun van Matt Holiday betekende vervolgens nog een kleine pleister op de wonde voor de Cardinals.

Het tweede duel in de finale van het Amerikaanse honkbalseizoen wordt donderdagnacht gespeeld. Boston is dan opnieuw de plaats van handeling.

VVD wil drempel voor spoeddebat verhogen

De VVD wil dat de Tweede Kamer pas over een onderwerp gaat debatteren als minstens vijftig Kamerleden de aanvraag steunen. Nu komt een spoeddebat op de agenda als dertig Kamerleden dit willen. In de praktijk betekent dat dat de PVV en de SP, die beiden vijftien zetels hebben, samen een Kamerdebat kunnen afdwingen.

Volgens VVD-Kamerlid Helma Neppérus leidt de huidige grens van dertig tot lange wachtlijsten. Sommige spoeddebatten, die sinds enkele jaren dertigledendebatten worden genoemd, worden pas een halfjaar nadat ze zijn aangevraagd gevoerd. De VVD heeft momenteel 38 Kamerzetels. Voor een regulier Kamerdebat in de Tweede Kamer is overigens een meerderheid van 76 nodig.

Volgende week debatteert de Kamer over de eigen regels.

Lindsay Lohan weer aangeklaagd om auto-ongeluk

Lindsay Lohan wordt opnieuw voor de rechter gesleept vanwege een auto-ongeluk van vorig jaar. De bestuurder van de wagen waar Lindsay in juni 2012 tegenaan reed klaagt haar aan, meldt de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

De bestuurder zegt dat hij gewond is geraakt toen Lohan met haar Porsche tegen zijn wagen knalde. De man beweert nog steeds te kampen met lichamelijke en emotionele schade en eist een schadevergoeding. Hoe hoog die is, is niet bekend.

De actrice reed te hard en ook werden er pillen en een waterflesje dat rook naar alcohol in haar auto gevonden. Lindsay probeerde aanvankelijk de politie wijs te maken dat ze niet zelf achter het stuur zat. Ze werd toen aangeklaagd wegens roekeloos rijgedrag en liegen tegen de politie. Als gevolg kreeg ze een taakstraf, moest ze verplicht afkicken en werd haar proeftijd verlengd.

Lohan, die in juli de afkickkliniek verliet, kwam woensdag in het nieuws omdat ze op een foto naar een fles wijn lijkt te grijpen. De 27-jarige Lindsay beweert echter volgens ingewijden dat ze nog steeds van de drank en drugs afblijft. Ook zou ze haar coach die haar helpt om nuchter te blijven, hebben ontslagen omdat ze de hulp niet meer nodig heeft.

Piloot blusvliegtuig Australië omgekomen

In het door bosbranden geteisterde zuidoosten van Australië is donderdag een piloot van een blusvliegtuigje om het leven gekomen. Het toestel van de 43-jarige man stortte neer toen hij probeerde de brand in de bergachtige omgeving van Ulladulla te bestrijden, meldt de brandweer.

De piloot, de enige inzittende van het vliegtuig, is de tweede dode die als gevolg van de enorme bosbranden in het zuidoosten van Australië is gevallen. Eerder kwam al een burger om.

[CL] Nuytinck: "Heel pijnlijk om met 0-5 te verliezen"

Bram Nuytinck zag de bal vijfmaal in het Brusselse doel belanden. De ontgoochelde Nederlander had meer verwacht van het verloren duel van zijn club RSC Anderlecht met Paris Saint-Germain.

"Het is heel pijnlijk om met 0-5 onderuit te gaan", zei Nuytinck na afloop tegenover de aanwezige journalisten. "We moesten in de organisatie spelen en zorgen dat de linies compact bleven. Maar we verloren de wedstrijd in enkele minuten tijd."

Zlatan Ibrahimovic was de man van de avond met vier doelpunten. De Zweed scoorde een zuivere hattrick in de eerste helft, waardoor de wedstrijd al min of meer beslist was. "De trainer vroeg tijdens de rust om in de tweede helft nog iets te laten zien, maar na een foutje liepen we tegen nog een treffer aan", aldus de verdediger.

Paarswit was woensdagavond niet opgewassen tegen de Franse grootmacht. Het kwam niet als een verrassing voor Nuytinck. "We hebben natuurlijk een jong team en we moeten nog steeds groeien. We gaan op dit moment door een mindere periode en dat zag je ook vandaag. Dan kom je tegen zo'n topploeg gewoon te kort."

Teun de Nooijer actief in India, maar in andere rol

Hockeyer Teun de Nooijer keert kortstondig terug op de velden. Niet in de Hoofdklasse, maar in de lucratieve Hockey India League. "Het zal moeten blijken of ik het nog kan", aldus De Nooijer in het AD. De 37-jarige recordinternational zette eind vorig seizoen een punt achter zijn sportieve loopbaan.

De Hockey India League beleeft van 23 januari tot 23 februari haar tweede editie. "Een maand hockeyen, dat is lekker overzichtelijk en goed te combineren met mijn werk", zegt De Nooijer die net als tijdens de vorige editie gaat spelen voor Uttar Pradesh Wizards.

"Ze willen graag dat ik kom en ik vind het mooi om mijn steentje bij te dragen aan de ontwikkeling van het hockey in India. De eerste HIL was een groot succes en heeft het hockey in India een enorme boost gegeven. Er is in die maand een recordaantal hockeysticks verkocht. De populariteit van de sport is flink gestegen."

 Nadat De Nooijer afgelopen juni zijn stick opborg, is hij niet stil blijven zitten. "Ik heb mijn conditie de afgelopen maanden op peil gehouden met hardlopen, fietsen en de sportschool. Binnenkort ga ik weer serieus trainen. Het zal moeten blijken of ik nog kan hockeyen, maar daar maak ik me eerlijk gezegd geen zorgen over."

De Nooijer denkt wel dat zijn rol bij de Wizards, dat opnieuw onder leiding staat van oud-bondscoach Roelant Oltmans, anders wordt. "Ik zal me iets meer bezighouden met de ontwikkeling van de Indiase spelers. Het overbrengen van mijn ervaring wordt belangrijker."

[CL] "Robben was nog boos over zaterdag"

Arjen Robben wilde weinig woorden vuil maken aan het tweede penalty-incident binnen een week.

Robben mocht afgelopen weekeinde geen strafschop nemen van trainer Pep Guardiola, die bepaalde dat Thomas Müller zich erachter moest scharen. Woensdag was het in de Champions League omgekeerd en wilde Guardiola juist wel dat Robben een strafschop nam, maar ditmaal weigerde Robben. Franck Ribéry schoot de penalty vervolgens wel in.

Na afloop wilde Robben er niet veel over zeggen. "Ik wil er niet over praten. De zaak is nu gesloten en elk woord erover is er één te veel. Het belangrijkste is voor mij dat mijn teamgenoten me blijven steunen."

Ribéry gaf ook een reactie over het incident. "De spelers wilde dat Robben hem zou nemen. Maar hij was nog een beetje kwaad vanwege afgelopen zaterdag."

Trainer Guardiola wist niet precies waarom Robben weigerde. "Ik weet het niet. Ik houd wel van spelers die graag een strafschop willen weten. Robben is een grote persoonlijkheid, maar het team weet waarom Müller afgelopen zaterdag die strafschop mocht nemen."

VN-onderzoek Zwarte Piet bestaat niet

De Verenigde Naties doen helemaal geen onderzoek naar het Sinterklaasfeest en de zelfbenoemde voorzitter van de commissie die het feest zogenaamd zou onderzoeken, Verene Shepherd, is niet veel meer dan een activiste die geld probeert los te krijgen wegens de slavernijgeschiedenis. Dat blijkt uit uitspraken van het Belgische Unesco-lid Marc Jacobs.

Shepherd beweerde eerder in een brief aan de Nederlandse staat dat zij een VN-commissie leidt die het Sinterklaasfeest onderzoekt. Shepherd gebruikte daarbij briefpapier van de VN, terwijl de VN niets met haar brief te maken had. De overige ondertekenaars van het schrijven zijn op geen enkele manier aan de VN verbonden; Shepherd wordt af en toe als consultant geraadpleegd.

'YouTube werkt aan muziekvideodienst'

YouTube komt nog dit jaar met een eigen muziekdienst. Volgens het Amerikaanse muziektijdschrift Billboard lijkt de dienst op Spotify en Xbox Music, maar biedt YouTube ook videoclips aan. Naar verluidt komt er een gratis en een betaalde versie. De nog naamloze dienst zou geënt zijn op mobiele apparaten.

YouTube-eigenaar Google heeft nog niets naar buiten gebracht over de komst van een muziekvideodienst. De Amerikaanse internetgigant heeft al contracten met muzieklabels voor zijn andere muziekdienst, All Access, die geen video's toont. De contracten die zijn gesloten voor All Access zouden volgens het tijdschrift ook gelden voor de nog aan te kondigen videodienst.

Bij de gratis versie van de nieuwe dienst worden volgens het tijdschrift advertenties getoond. Gebruikers die maandelijks betalen, krijgen geen advertenties te zien en zouden video's ook tijdelijk op een telefoon of tablet op kunnen slaan.

Concurrent Spotify kent momenteel zo'n 24 miljoen gebruikers, van wie zes miljoen betalen voor de dienst. Ondertussen gebruiken Amerikanen de radiodienst Pandora veel. Die webdienst telt 72,7 miljoen gebruikers. Het vorige maand gelanceerde iTunes Radio telt twintig miljoen gebruikers.

[CL] Ibrahimovic: "Mooi dat het publiek klapte"

Zlatan Ibrahimovic maakte vier doelpunten in het duel met RSC Anderlecht, waaronder een loepzuivere hattrick in de eerste helft. De Zweed verkeert in bloedvorm.

Ibrahimovic gooide het duel tussen Paris Saint-Germain en Anderlecht al voor rust op slot. Eerst scoorde hij tweemaal op aangeven van Gregory van der Wiel, waarna hij na 36 minuten van ongeveer dertig meter de bal snoeihard van bijna dertig meter in de kruising jaagde. Een staande ovatie in het Constant Vanden Stock Stadion volgde.

"Het was een goede goal, daar mag ik niet over klagen. Ik vond het vooral mooi dat het publiek van de tegenstander begon te klappen. Volgens mij is dat de eerste keer dat zoiets bij mij gebeurde", zegt hij tegen BeinSport.

"Ik voel me goed", vervolgt de Zweed zijn verhaal. "Het eerste jaar moest ik me wat aanpassen bij PSG, maar ondanks dat, was het een geweldig eerste seizoen. Nu voel ik me fysiek nog beter en ik heb het goed naar mijn zin."

"Of we de Champions League kunnen winnen? Dat is nog wel erg ver en we moeten ons nog wel verbeteren. Het zal lastig worden en we moeten ons nu op één wedstrijd tegelijk concentreren."

Politieagent in hals gestoken in Amsterdam

In Amsterdam is donderdagochtend een politieagent in zijn hals gestoken. Kort na het incident is bij de daklozenopvang in IJburg een verdachte aangehouden. De agent en de verdachte raakten lichtgewond, zo meldt de politie.

De steekpartij vond rond 07.30 uur plaats op de IJburglaan. De politieman was in burgerkleding aan het werk. De verdachte is met behulp van een politiehond ingerekend.

Serena Williams wint ook tweede duel

Serena Williams heeft ook haar tweede wedstrijd op de WTA Championships in Istanbul gewonnen. Na haar zege van dinsdag op Angelique Kerber (8) ging een dag later ook Agnieszka Radwanska (3) voor de bijl. De titelverdedigster versloeg de Poolse in de rode groep met 6-2 en 6-4.

Williams heeft na twee wedstrijden nog geen set ingeleverd en kan een plaats in de halve finales bijna niet meer ontgaan. Radwanska, die dinsdag al verloor van Petra Kvitova, staat juist op de rand van uitschakeling. Aan de WTA Championships doen alleen de beste acht speelsters van het seizoen mee.

VDH wil aantal zwemnummers op Spelen halveren

Pieter van den Hoogenband wil dat drastisch wordt gesneden in het aantal zwemnummers op de Olympische Spelen. Dat schrijft de oud-zwemmer donderdag in zijn column in De Telegraaf. In plaats van twintig zouden er tien zwemnummers moeten zijn. 'VDH' denkt hiermee de zwemsport op langere termijn te redden.

In de plannen van Van den Hoogenband blijven van alle vier de zwemslagen de 100 meter behouden. In de vrije slag moeten ook de 50 en 200 meter in stand blijven 'omdat dat nu eenmaal de snelste slag is'. Verder wil de drievoudig olympisch kampioen de 400 meter wisselslag, de 1500 meter vrije slag en de estafettenummers 4x100 meter vrije slag en 4x100 meter wisselslag behouden.

De oud-kampioen wijst erop dat er in veel andere sporten minder plakken te verdienen zijn. "Less is more. Minder is meer."

De 35-jarige Van den Hoogenband pleit ervoor dat de KNZB met zijn plannen langsgaat bij de Europese zwembond LEN en wereldzwembond FINA. "Wees niet bang en ga eens de dialoog aan met mensen op de werkvloer. Desnoods samen met een paar bondgenoten."

[CL] Touré roept hulp in van UEFA na racisme fans

Yaya Touré heeft de UEFA gevraagd om actie te ondernemen tegen de supporters van CSKA Moskou. De aanvoerder van Manchester City was woensdagavond tijdens een Champions Leeagueduel in Rusland het doelwit van racistische spreekkoren vanaf de tribune.

"De UEFA moet een sterk signaal afgeven", vindt de Ivoriaanse middenvelder. "Het zou leuk zijn als we dit ooit een halt toe kunnen roepen." Touré attendeerde de scheidsrechter tijdens de wedstrijd op de oerwoudgeluiden die klonken als hij aan de bal was. "Het is ongelooflijk en erg, erg triest om zulke geluiden vanaf de tribune te moeten horen."

Ook Manuel Pellegrini vindt dat het incident niet onbestraft mag blijven. "Dit was erg spijtig", vertelde de trainer van Manchester City na de door zijn club met 2-1 gewonnen wedstrijd. "Hopelijk worden de juiste maatregelen genomen."

Bos onverslaanbaar op Hainan

Theo Bos heeft donderdag ook de vijfde etappe van de Ronde van Hainan gewonnen. De sprinter van Belkin, die de voorgaande drie dagen ook al mocht juichen, bleef ploeggenoot Moreno Hofland na 187 kilometer tussen Wanning en Sanya voor.

Hofland, die de eerste etappe op het eiland in de Zuid-Chinese Zee op zijn naam schreef, blijft de leider in het algemeen klassement. Hij heeft 39 seconden voorsprong op de Belg Frédéric Amorison en 44 op Bos. Er staan nog vier etappes op de agenda in de Chinese rittenkoers.

Braboneger maakt mensen boos

Antidiscriminatieorganisaties zijn boos over een campagne van FNV Horeca met als boegbeeld de 'Braboneger'. De campagne is bedoeld om jongeren die in de horeca werken te betrekken bij de naderende cao-onderhandelingen. Antidiscriminatieclubs denken dat mensen zich beledigd kunnen voelen dor de filmpjes van de campagne, schrijft De Telegraaf.

De Braboneger legt in filmpjes van alles uit over werken in de horeca. "Weet je wel hoeveel contracten zij je mogen geven? Zes. Dat is meer dan ik op mijn grote negerhand kan tellen", zegt hij in Brabants accent in een van de spotjes.

Het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam noemt de campagne geen slimme zet, zeker gezien de 'toch al hevige Zwarte Pietendiscussie'. "Dat een vakbond zijn naam aan een term als Braboneger verbindt, is zeer discutabel", zegt directeur van het grootste discriminatiemeldpunt Jessica Silversmith in de krant.

Het College voor de Rechten van de Mens vindt dat de FNV-campagne 'een stereotype zonder duidelijke reden uitvergroot'. De Braboneger staat volgens een woordvoerder volkomen los van het doel van de campagne, die niet gaat over discriminatie in de horeca, maar over arbeidsvoorwaarden.

Ook antidiscriminatiebureau Radar is kritisch. "Het woord neger wordt gebruikt zonder toegevoegde waarde. Dit kan voor veel mensen als belediging gelden", aldus een woordvoerder in de krant.

FNV Horeca geeft in De Telegraaf toe dat de Braboneger, die bekend is van filmpjes op Youtube, niets te maken heeft met het doel van de campagne. "We hebben hem ingehuurd omdat hij bekend is bij een jonge doelgroep. Dat zijn de mensen die we willen bereiken", reageert voorzitter Ben Francooy.


Braboneger voorziet jongeren van goed advies

Recordaantal wanbetalers zorgpremie

Het aantal mensen dat onder curatele staat omdat ze hun zorgpremie niet hebben betaald is hoger dan ooit. Eind september waren er 319 duizend wanbetalers, zo meldt het AD donderdag op basis van stukken van het ministerie van Volksgezondheid. Eind 2012 bedroeg het aantal wanbetalers driehonderdduizend.

Het gaat om mensen die langer dan een halfjaar hun zorgpremie niet hebben betaald. Hun zorgverzekeraar meldt hen dan aan als wanbetaler, waarna het College van Zorgverzekeringen per maand 160 euro inhoudt op hun loon, pensioen of uitkering.

De wanbetalersregeling bestaat sinds 2009.

Zwarte Piet-onderzoekster uitgenodigd voor intocht

De gemeente Groningen nodigt VN-onderzoekster Verene Shepherd uit voor de landelijke intocht van Sinterklaas op 16 november. De Jamaicaanse, die heeft gezegd dat Nederland het sinterklaasfeest moet afschaffen, ontvangt donderdag of vrijdag een brief waarin ze wordt gevraagd te komen kijken, schrijft het AD.

Shepherd leidt de VN-werkgroep die onderzoek doet naar het racistische gehalte van Zwarte Piet. Tegen Eenvandaag zei ze eerder deze week dat ze van mening is dat het sinterklaasfeest neerkomt op een 'terugkeer van de slavernij'. Om deze reden kan het feest beter worden afgeschaft, stelde Shepherd.

Een delegatie Kamerleden die op bezoek is bij de Verenigde Naties in New York, wil een gesprek met de VN-onderzoekster. De Telegraaf schrijft donderdag dat ze haar echter voorlopig niet te spreken krijgen.

Mogelijk 27 doden door gebruik Diane-35-pil

In Nederland zijn mogelijk 27 vrouwen overleden door het gebruik van de in opspraak geraakte Diane-35-pil. Dat zegt het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb donderdagavond in Zembla. De meeste slachtoffers stierven aan een longembolie en waren jonger dan 30 toen ze overleden.

De Diane-35, die sinds 1987 in Nederland verkrijgbaar is, is een middel tegen acne en overbeharing. De pil wordt echter vooral gebruikt als anticonceptiemiddel.

De Diane-35 raakte begin dit jaar in opspraak toen Frankrijk aankondigde de pil van de markt te willen halen vanwege een verhoogd risico op trombose. Sindsdien kreeg het Lareb honderden meldingen over bijwerkingen van gebruiksters of nabestaanden. In mei meldde het instituut dat bijwerkingen van medicijnen registreert dat mogelijk achttien Nederlandse vrouwen waren overleden als gevolg van het slikken van de Diane-35.

Huisartsen en apothekers trokken nauwelijks bij het Lareb aan de bel, terwijl ze sinds 2007 verplicht zijn ernstige bijwerkingen en sterfgevallen te melden. Het Nederlands Huisartsen Genootschap denkt dat huisartsen bijwerkingen soms niet melden omdat ze denken dat ze al bekend zijn. "Daar zullen we aan moeten werken", zegt voorzitter Rob Dijkstra in het tv-programma.

Uitspraak tegen Heleen Mees in stalkingzaak

Econoom en publiciste Heleen Mees krijgt donderdag voor de rechtbank in New York te horen of haar een straf te wachten staat. Ze wordt verdacht van stalking van haar ex, Willem Buiter. De van oorsprong Nederlandse econoom stapte in juli naar de politie, waarop Mees een paar dagen in de cel belandde.

Eerder gaf de rechter Mees en Buiter de kans om er buiten de rechtszaal uit te komen, maar van een schikking lijkt het niet te zijn gekomen. De 44-jarige Mees kan nu een celstraf van maximaal een jaar of een boete krijgen.

Mees zou Buiter na het stuklopen van hun relatie in een jaar tijd duizenden e-mails en tekstberichten hebben gestuurd.

Bus vol vastende Thai stort in ravijn

Een Thaise bus vol boeddhistische gelovigen is woensdag in een ravijn gestort. Het ongeval in de noordelijke provincie Lampang kostte 22 inzittenden het leven. Vijftien passagiers en de buschauffeur raakten gewond.

De chauffeur verloor de macht over het stuur op een bochtige landweg in het bergachtige Wang Nuea, aldus de politie. De bus raakte van de weg en maakte een val van een meter of dertig.

De bestuurder van de bus zou roekeloos hebben gereden en wordt volgens de politie vervolgd voor dood door schuld. Daarop staat een straf van maximaal tien jaar cel.

De passagiers van de bus hadden ter gelegenheid van de regenretraite, de driemaandse boeddhistische vastentijd, een tempel bezocht om daar goede werken te verrichten. Het merendeel van hen was vrouw.

Terreuraanslag op blauwhelmen Mali

Een zelfmoordaanslag op een wachtpost in Noord-Mali is woensdag twee Tsjadische vredessoldaten fataal geworden. Zes militairen en drie burgers zijn volgens de vredesmissie van de Verenigde Naties bij de aanslag in Tessalit gewond geraakt.

Vier van de zes gewonde blauwhelmen zijn er slecht aan toe, zei woordvoerder Olivier Salgado van de VN-vredesmacht in Mali. Onder de drie burgerslachtoffers is volgens Salgado een kind. Hij sluit niet uit dat het slachtoffertal nog oploopt. Ooggetuigen telden drie burgerdoden, meldt de voorzitter van de lokale overheid in Tessalit, dat in de provincie Kidal ligt.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is niet opgeëist. Verscheidene leden van de Veiligheidsraad van de VN dringen er bij de Malinese regering op aan de aanval 'snel te onderzoeken en de daders voor de rechter te brengen'.

Nederland overweegt militairen naar Mali te sturen om daar deel te nemen aan de vredesoperatie. Radicaalislamitische rebellen wisten vanuit hun machtsbasis in het noorden vorig jaar bijna heel het land te veroveren, maar werden afgelopen voorjaar teruggedreven door een invasiemacht onder Franse leiding.

Aantal verjaarde straffen gedaald

Ruim 1600 gevangenisstraffen zijn vorig jaar verjaard omdat een veroordeelde onvindbaar was. Dat is een forse daling ten opzichte van een jaar eerder, toen meer dan tweeduizend straffen verjaarden. Dat schrijft Metro donderdag.

Volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie werken vooral nieuwe mogelijkheden om paspoorten in te trekken hun vruchten af. Ook de verlenging van de verjaringstermijnen voor celstraffen speelt mee. Daardoor kan immers langer gezocht worden.

In de meeste gevallen is een celstraf na vijf jaar verjaard. De afgelopen vijf jaar ontliepen meer dan tienduizend mensen daardoor hun straf. Vaak gaat het om korte celstraffen van minder dan drie maanden. Ongeveer vier procent van de onvindbare veroordeelden moet meer dan een jaar zitten.

FOK!filmblik: From Beyond (1986)

In het FOK!filmblik van vandaag komen we weer een fijne film van de Amerikaanse regisseur Stuart Gordon tegen. From Beyond is een fijne sciencefiction- en horrorfilm, geproduceerd door de eveneens legendarische Brian Yuzna. Jeffrey Combs, Barbara Crampton en Ken Foree spelen de hoofdrol is deze heerlijk absurde film, gebaseerd op een verhaal van H.P. Lovecraft.

From Beyond

Ted Sorel is Dr. Edward Pretorius, een arts die nogal vreemde experimenten doet. Door zijn experiment komt de dokter in een andere dimensie terecht en wordt daar door demonische wezens afgeslacht. Dokter Crawford Tillinghast (Jeffrey Combs) en de ambitieuze psycholoog Katherine McMichaels (Barbara Crampton) stellen een onderzoek in naar de merkwaardige verdwijning van de psycholoog. Dat hadden ze beter niet kunnen doen.

Heerlijk moderne computers in From Beyond
Heerlijk moderne computers in From Beyond

Een heerlijke film van het sterke team achter de Re-Animator-films. Ook From Beyond mag zeker tot de betere horrorfilms uit de tachtiger jaren worden gerekend. Gewoon een fijne film die de sfeer uitademt van een B-film met een flinke lading gore. Precies zoals de liefhebbers het zo graag zien.

From Beyond 2
Barbara Crampton kijkt alsof ze net een Twilight-marathon heeft gezien.

Deluxe versie van Bravely Default

De RPG Bravely Default van Square Enix komt op 6 december uit en Nintendo heeft een Deluxe Editie onthuld voor de Europese markt.

De Bravely Default Deluxe Collector’s Edition bestaat uit een doos in het thema van het spel, met daarin het volgende:

  • Bravely Default (Nintendo 3DS Game Card)
  • actiefiguur van Agnès
  • boek met artwork
  • 34 AR-kaarten
  • CD met de soundtrack

Het spel komt ook als download beschikbaar in de Nintendo eShop voor Nintendo 2D en 3DS.

Deluxe Edition

Veel redenen voor een PlayStation 4

Sony heeft een video online gezet om de gamers te overtuigen dat PlayStation 4 episch, beste-ooit, en meer is. Er zijn 180 game in ontwikkeling voor de console, wat meer is dan bij andere next-gen consoles. Goh, wie zullen ze daarmee bedoelen?

Sony benadrukt de interesse van Ubisoft in het apparaat: exclusieve content voor Watch Dogs en Assassin’s Creed 4: Black Flag zijn het eerst aan de beurt. De extra content zal zes maanden alleen op PlayStation 4 te vinden zijn, daarna kan Ubisoft het op andere consoles uitgeven. Of niet.

Heb jij al een PlayStation 4 besteld, of wacht je nog even af of Sony alle grote woorden waar gaat maken?

Plants vs Zombies 2 uit op Android

Het werd tijd: Plants vs Zombies 2 is uit voor Android. Popcap heeft de game hier beschikbaar gesteld. Je hebt Android 2.3 of hoger nodig met een gigabyte aan RAM en een ARMv7 op 1GHZ of sneller. Om de release te vieren is de jalapeno 65% goedkoper in de ingame shop. 

Frank Gibeau van EA beweert dat de Android-versie vertraagd werd door een kleine betaling van Apple, maar Apple en Popcap ontkennen dat. Tony Leamer, werkzaam bij Popcap, zegt daarover: "Als je kijkt hoe Popcap games maakt, dan starten we op een platform en zorgen dat het goed is". En toevallig is iOS als het eerste platform uitgekozen.

Jamie Dornan is Christian Grey in Fifty Shades of Grey

Goed nieuws voor alle lezers die al wekenlang soppend en kwijlend zaten te wachten wie er nou de mannelijke hoofdrol zou gaan spelen in de verfilming van het kinky huisvrouwenporno met s.m. boek Fifty Shades of Grey. Er gingen namelijk al een tijdje geruchten dat Jamie Dornan in de race was voor de rol van Christian Grey. Vandaag werden deze geruchten bevestigd op de website van Variety.

Dornan neemt daarmee het stokje over van Charlie Hunnam (Sons of Anarchy), die onlangs liet weten dat hij geen interesse had voor deze rol. De Noord-Ierse acteur was al eerder te zien in tv-series als The Fall en Once Upon a Time. Ook speelde hij in 2006 een hoofdrol in Sofia Coppola’s Marie Antoinette. Dornan is ook bekend van zijn relaties met Keira Knightley en Mischa Barton.

De vrouwelijke hoofdrol in Fifty Shades of Grey zal worden vertolkt door Dakota Johnson. De film zal vanaf 1 augustus 2014 in de bioscoop te zien zijn. Dornan zal begin 2014 ook te zien zijn in de film Flying Home van Dominique Deruddere.

Michael Jackson is rijkste dode ster

Michael Jackson heeft het afgelopen jaar honderdzestig miljoen dollar in het laatje gebracht. Daarmee staat de King of Pop bovenaan de lijst van best verdienende overleden sterren, die jaarlijks wordt samengesteld door het Amerikaanse zakenblad Forbes.

Het grootste gedeelte van het geld dat de zanger verdiende tussen oktober 2012 en oktober 2013 komt van twee Cirque du Soleil-shows die in het teken staan van Jackson. Daarnaast brengt de verkoop van zijn muziek nog altijd flink wat geld op.

Vorig jaar was Elizabeth Taylor de best verdienende overleden ster. De in 2011 overleden actrice stond toen bovenaan de lijst met een jaarinkomen van 210 miljoen dollar, grotendeels verdiend met de veiling van haar kunst, sieraden en kleding.

Saillant detail is dat Jackson meer verdiende dan de levende best verdienende ster. Madonna harkte afgelopen jaar 'maar' 125 miljoen dollar bij elkaar, berekende Forbes eerder dit jaar.


Trailer 'This Is It' (Beeld: Sony Pictures)

EU-Parlement eist druk op Rusland

Het Europees Parlement wil dat de Europese Unie druk uitoefent op Rusland om de opvarenden van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise vrij te krijgen. De Europese Raad en de Europese Commissie delen de verontwaardiging over het Russische optreden, maar beloofden geen verdere actie, zo bleek tijdens een debat woensdag in Straatsburg.

De Raad, Commissie en het Parlement noemden het buitenproportioneel dat Rusland de opvarenden had aangeklaagd wegens piraterij. Op dat moment was nog niet bekend dat de aanklachten inmiddels zijn afgezwakt tot het minder ernstige 'vandalisme', waar bovendien een minder lange gevangenisstraf op staat.

Eurocommissaris Janez Potocnik wees er bovendien op dat de Russische olieboringen in de Noordelijke IJszee het milieu kunnen schaden. Dat er ook twee journalisten worden vastgehouden is een bedreiging van de persvrijheid, aldus de Litouwse onderminister van buitenlandse Zaken Vytautas Levkevicius, die namens de Raad sprak.

Nederland kreeg lof toegezwaaid, omdat het Rusland voor het Zeerechttribunaal heeft gedaagd. Maar CDA'er Wim van de Camp verwacht meer: "Wat kunnen de Raad en de Commissie doen om ze vrij te krijgen?" Samen met andere Europarlementariërs verzocht hij dat de zaak wordt aangekaart tijdens de Europese top in Brussel donderdag en vrijdag.

Zij kregen daarover geen harde toezeggingen. Eurocommissaris Potocnik putte hoop uit Ruslands verklaring dat het open staat voor een regeling, ook al erkent het het Zeerechttribunaal niet. Leskevicius beloofde dat hij de zaak 'nauwlettend zou volgen'.

Piraterij Somalië laagste in 7 jaar

De missies tegen piraterij bij Somalië waar ook Nederland aan deelneemt werpen hun vruchten af. Volgens de VN is het aantal aanvallen op schepen op het laagste niveau sinds 2006. Momenteel worden nog wel 60 zeelieden gegijzeld, zei VN-chef Ban Ki-moon woensdag.

In de eerste negen maanden van dit jaar vielen piraten 17 keer schepen aan. Vorig jaar deden ze dat in dezelfde periode 99 keer. Hoewel de piraterij fors is afgenomen, maakt de VN zich ernstige zorgen over de veiligheid in het Oost-Afrikaanse land.

Vooral de islamitische terreurorganisatie al-Shabaab vormt een grote bedreiging voor de staat, VN-personeel en andere landen, aldus Ban in een brief aan de Veiligheidsraad.


Aanpak Raad van Europa tegen piraterij Somalië (Beeld: RvE)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.