FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 20 oktober 2013

'Tegra 5 krachtiger dan PlayStation 3'

Goed nieuws voor mobiele gamers: de nieuwe mobiele chip van NVIDIA, de Tegra 5, moet krachtiger worden dan Sony's PlayStation 3. Daarvoor hoeft de chip slechts 2 watt te verstoken, waardoor je telefoon niet na 5 minuten alweer aan de oplader gehangen moet worden.

Hoewel dit heel indrukwekkend klinkt, valt het eigenlijk allemaal best mee. De PlayStation 3 kwam namelijk al in 2006 uit, wat de console alweer zeven jaar oud maakt. Tevens ligt over een maand alweer de PlayStation 4 in de winkel. Wat echter indrukwekkender is, is dat er wordt geclaimd dat de Tegra 6, die volgend jaar uit moet komen, aardig in de buurt gaat komen van de next-gen consoles.

Wat vinden jullie? Blijven jullie trouw bij de handhelds van Nintendo en Sony, of zijn jullie inmiddels al over naar gamen op je smartphone, en wil je best zo'n grafische krachtpatser in je mobieltje?

Tegra 5

'Alle Windows 8-apps draaien op Xbone'

Het ziet er naar uit dat computerbedrijf Dell een goed bewaard geheim van Microsft heeft verklapt. In een tekst op een pre-order pagina van Dell staat grof vertaald dat 'al je favoriete Windows 8 apps draaien op je Xbox One en synchroniseren met al je devices."

Dat heeft Neowin vandaag ontdekt. De desbetreffende pagina staat nog steeds online en is hier te vinden. De volledige tekst op de pagina luidt als volgt:

"Consider the game officially changed. With all your favorite Windows 8 apps able to be run on and synced to your Xbox One, now your phone, desktop, tablet and TV can all give you a unified web and entertainment experience."

Natuurlijk komt deze informatie van Dell en niet van Microsoft, dus de informatie kan altijd onjuist zijn, maar als het klopt zou het wel een gamechanger kunnen zijn voor zij die nog twijfelen tussen de Xbox One of de rivaliserende console uit het land van de rijzende zon. Mocht het waar zijn, dan is het wel gek dat Microsoft hier nog niet eerder mee heeft geadverteerd.

Myst-makers komen met scifi-adventure

Twintig jaar na Myst komt Cyan met een spirituele opvolger: Obduction. Ze willen nog niet veel kwijt over het verhaal, maar het komt erop neer dat je ontvoerd wordt en op een onbekende planeet ergens in het universum wordt gedropt.

Binnen enkele dagen heeft de game al bijna de helft van het benodigde bedrag van 1,1 miljoen dollar opgestreken. Met nog 26 dagen te gaan ziet het er dus naar uit dat adventure-fans weer kunnen gaan smullen van old-school adventure-gameplay met een ijzersterk verhaal. Wie 25 dollar doneert aan het project krijgt in de tweede helft van 2015 een digitale versie van Obduction in handen. Wij zijn benieuwd!

Tientallen doden bij aanval Zuid-Sudan

Bij een aanval van rebellen in het noordoosten van Zuid-Sudan zijn zondag zeker 41 mensen omgekomen. Meer dan zestig mensen raakten gewond. Dat hebben de provinciale autoriteiten bekendgemaakt.

De aanval vond in de ochtend plaats in de deelstaat Jonglei. De aanvallers schoten lukraak in het rond met machinegeweren, aldus de gouverneur van Jonglei. Aangenomen wordt dat de aanval het werk was van aanhangers van rebellenleider David Yau Yau.

Turtle Beach Xbone-headsets uitgesteld tot 2014

Turtle Beach heeft zijn XO FOUR en XO SEVEN headsets moeten uitstellen wegens vertragingen in de levering van de Xbox One Headset Adapter. Turtle Beach was van plan om deze adapter bij de headsets mee te leveren, maar door de productieproblem zijn de headsets uitgesteld

Volgens Microsoft komt de adapter pas in het eerste kwartaal van 2014 op de markt, waardoor eigenaren van Turtle Beach-headsets en andere third party fabrikanten het voorlopig met de bijgeleverde Xbone-headset moeten doen. Het is niet bekend waarom de adapter is uitgesteld of waarom de headsets niet gewoon via de usb-poort van de console aangesloten kunnen worden.

Met een beetje gelukig hoeven wij Nederlanders echter niet te wachten op de adapter, aangezien de console hier ook pas in 2014 uitkomt. Gelukkig voor Microsoft zijn zij niet de enige met problemen om usb-headsets te ondersteunen. Ook bij Sony's nieuwe console zal het in ieder geval bij launch nog niet mogelijk zijn om third-party headsets via usb aan te sluiten, hoewel deze mogelijkheid waarschijnlijk wel toegevoegd gaat worden middels een firmware update.

Google maakt mod voor Minecraft

Als zelfs bedrijven als Google zich bezig gaan houden met jouw game, dan weet je dat je het als gamedesigner wel gemaakt hebt. Dat is dus Markus Persson overkomen, de bedenker van Minecraft.  Google heeft namelijk een mod gemaakt om kwantummechanica mee te simuleren.

De mod heet qCraft en wordt ontwikkeld door het Google Quantum A.I. Lab Team, en is bedoeld om bij de jeugd interesse op te wekken voor kwantummechanica. Hoewel de game natuurlijk niet op een perfecte wetenschappelijke manier kwantummechanica kan simuleren, is het team wel benieuwd naar wat spelers allemaal met de mod zullen gaan maken.

De mod is gratis te downloaden op http://www.qcraft.org/.

Killzone Mercenary krijgt alwéér patch van 1.2GB

De meest recentelijke portable versie van de bekendste fps-franchise uit ons eigen kikkerlandje, Killzone Mercenary, krijgt alwéér een patch van maarliefst 1.2GB! Op de dag dat het spel uitkwam kreeg het eveneens een identiek grote patch.

De patch is net als de vorige patch precies 1190MB groot, en als je de patch wil installeren heb je evenzoveel vrije megabytes nodig. Hoewel het na de installatie de vorige patch van 1190MB verwijdert, en je dus technisch gezien geen ruimte kwijtraakt, blijft het een omslachtige methode om de game te patchen. Uit eigen ervaring weet ik dat zelfs met een glasvezelverbinding de patches niet altijd even snel binnen komen lopen simpelweg omdat Sony's servers niet altijd erg rap zijn, waardoor het zomaar een half uurtje kunt duren voordat je kunt spelen.

Het naarste is echter dat bezitters van een 4GB of 8GB PlayStation Vita Memory Card waarschijnlijk data moeten verwijderen om die 1190MB te kunnen downloaden en installeren. Het is niet bekend waarom men niet een kleine patch kan uitbregen, al stelt men wel dat er werk van wordt gemaakt om de patchgroottes te beperken, aldus de PlayStation Blog: "We are currently investigating solutions to reduce the overall size of the title and free up more of your valuable memory card space. We hope to be able to share more news on that work very soon".

Deze tweede patch pakt vooral de multiplayer modus van Killzone Mercenary aan. Zo waren er veel issues met de verbinding naar de multiplayer-servers, maar deze zouden nu grotendeels opgelost moeten zijn. Tevens zijn de spawnpoints op de multiplayer levels aangepakt waardoor het allemaal wat eerlijker moet worden. Daarnaast zijn er nog verscheidene stabiliteitsfixes en andere kleine bugs opgelost, al treed men niet in details hierover.

Killzone Mercenary

Supporters wachten ADO-spelers op na nederlaag

De spelers van ADO Den Haag werden zondagavond na de smadelijke 6-1 nederlaag tegen PEC Zwolle bij terugkomst opgewacht door zo'n honderd ontevreden fans. Dat meldt Omroep West. Er was volgens de regionale omroep veel politie op de been. Ook cirkelde er een politiehelikopter in de lucht.

De fans wachtten de spelersbus van de Hagenaars op bij het oude stadion van ADO. Ze waren ontstemd door de nederlaag, en een aantal fans eiste het vertrek van trainer Maurice Steijn. Volgens directeur Piet Jansen had Steijn 'gewoon heel veel pech'. Het had volgens hem ook 3-3 kunnen worden.

Toen de spelers, Steijn en Jansen enige tijd met de aanwezigen praatten vertrokken de ontevredenen echter snel. ADO Den Haag staat na de wedstrijd zestiende in de Eredivisie, die in totaal achttien clubs telt.

Politie Jamaica vindt honderden kilo's wiet

De Jamaicaanse politie heeft zondag zo'n driehonderd kilo wiet in beslag genomen. De softdrugs werden gevonden in tonnen, die op hun beurt waren verstopt in het struikgewas, in de gemeente St. Elizabeth.

In de tonnen zat zo'n 163 kilo samengeperste marihuana en 123 kilo losse toppen. Er werden geen arrestaties verricht.

Jamaica is de grootste wietproducent en -exporteur in het Carabische gebied. Hoewel de drug al meer dan honderd jaar verboden is in Jamaica is het gebruik ervan wijdverspreid.

Catania hoopt op impuls door trainerswissel

De matige seizoensstart van Catania is trainer Rolando Maran fataal geworden. De 50-jarige coach kreeg een dag na de 2-1 nederlaag bij Cagliari zijn congé. Luigi de Canio is zijn vervanger, meldt de Siciliaanse club zondag op de eigen website.

Catania staat na acht speelronden op de zeventiende plaats in de Serie A. De ploeg boekte slechts een zege en liep al vijf keer tegen een nederlaag aan. Vorig jaar werd Catania onder leiding van Maran nog achtste, de beste klassering ooit van de club. De 56-jarige De Canio was eerder werkzaam bij Siena en Genoa.

De trainerswissel bij Catania is de tweede dit seizoen in de Serie A. Eerder moest Fabio Liverani het veld ruimen bij Genoa ten faveure van Gian Piero Gasperini.

[PL] Tottenham sluit aan bij top na zege op Aston Villa

Tottenham Hotspur heeft de aansluiting met de top van de Premier League weer gevonden. De ploeg uit Londen won zondag met 2-0 bij Aston Villa. Andros Townsend, die onlangs debuteerde voor Engeland, opende de score in de 31e minuut. Roberto Soldado sloeg twintig minuten voor tijd toe.

De Spurs, die vorige week in eigen huis nog een draai om de oren kregen van West Ham United, stijgen door de zege naar de vijfde plaats, op drie punten van koploper Arsenal. Bij Aston Villa, dat dertiende staat, stonden Ron Vlaar en Leandro Bacuna in de basis.

S. Williams stuit op Radwanska bij WTA Championships

Wereldranglijstaanvoerder Serena Williams neemt het in de groepsfase van de WTA Championships in Istanbul op tegen Agnieszka Radwanska. Dat bleek zondag uit de loting voor het eindejaarstoernooi, waaraan de beste acht tennissters van het jaar deelnemen. De Poolse is de nummer vier van de wereld.

De andere tegenstanders van Williams zijn de Tsjechische Petra Kvitova (7) en de Duitse Angelique Kerber (10). De Amerikaanse won het prestigieuze evenement, dat dinsdag begint in de Turkse stad, vorig jaar. Ze mocht dit seizoen al tien titels op haar palmares bijschrijven en won 73 van haar 77 partijen.

In de andere poule stuit de Wit-Russin Victoria Azarenka, de mondiale nummer twee, op de Chinese Na Li (5), de Italiaanse Sara Errani (6) en Jelena Jankovic (8) uit Servië. Maria Sharapova, die derde staat op de wereldranglijst, ontbreekt vanwege een schouderblessure.

Naast Williams is Kvitova de enige deelneemster die de WTA Championships al eens won. De Tsjechische was in 2011 de beste. De nummers één en twee van beide poules plaatsen zich voor de halve finales van zaterdag.

Zigeunermoeder mishandeld

De moeder van het Kosovaarse zigeunermeisje dat onlangs met haar familieleden Frankrijk werd uitgezet is zondag in elkaar geslagen door een andere zigeuner in het centrum van Mitrovica. Dat liet de politie weten.

Het incident gebeurde toen de ouders van Leonarda Dibrani een ander zigeunerkoppel tegenkwamen. De man vroeg Leonarda's moeder naar het kind uit een affaire van de twee.

De moeder werd in een ziekenhuis opgenomen maar dezelfde dag nog ontslagen. Over de aard van haar verwondingen deed de politie geen mededelingen. Leonarda's ouders en het andere stel worden ondervraagd door de politie.

Leonarda en haar familieleden verbleven illegaal in Frankrijk en werden onlangs het land uitgezet. Leonarda werd tijdens een schooluitje ten overstaan van haar klasgenoten door de politie in de kraag werd gevat.

De Franse regering ligt flink onder vuur van immigrantengroepen, scholieren en zelfs leden van de Parti Socialiste van president François Hollande. Zij spreken hun afschuw uit over de wijze waarop het meisje werd aangehouden.

Eerste poging lostrekken kotter mislukt

De eerste poging om het gestrande vissersschip op de strekdam bij Petten los te trekken is mislukt. Een van de twee kabels die aan het schip waren vastgemaakt, raakte los, zo meldt Rijkswaterstaat. Bergingsbedrijf Mammoet kan op zijn vroegst maandagochtend een nieuwe poging wagen, wanneer het opnieuw hoogwater is.

De losgeraakte kabel moet opnieuw worden bevestigd. Hoelang dat duurt, is niet bekend. Mogelijk valt pas vlak van tevoren het besluit of een nieuwe poging kan worden gewaagd. Maandagochtend is het rond 06.00 uur hoogwater aan de Noord-Hollandse kust.

De afgelopen dagen werden voorbereidingen getroffen voor de bergingsactie, zoals het dichten van gaten, het overpompen van olie en het uit het schip pompen van water. Olieschermen moeten voorkomen dat eventueel weglekkende olie zich kan verspreiden. Rijkswaterstaat wil het schip uiterlijk dinsdag weg hebben. Het weer wordt dan slechter.

Het vissersschip kwam donderdagochtend in de problemen toen een vissersnet in de schroef terechtkwam en het schip onbestuurbaar werd. Het liep vast op de strekdam, enkele tientallen meters voor de kust. Drie bemanningsleden werden in de loop van de dag met een helikopter van de boot gehaald.

Slachtoffer Leeuwarden geïdentificeerd

Het dodelijke slachtoffer van de verwoestende brand in een aantal panden in de binnenstad van Leeuwarden is inderdaad de 24-jarige bewoner die werd vermist. Dat heeft de politie zondagavond bekendgemaakt. De politie is op zoek naar getuigen die rond het tijdstip dat de brand uitbrak in een van de panden waren.

Het lichaam van de 24-jarige man werd zondagmiddag uit het pand gehaald. De brandweer verklaarde eerder op de dag dat een medewerker van de alarmcentrale de man zaterdagavond samen met brandweerlieden via de telefoon vergeefs uit het pand probeerden te praten.

De politie meldt met name geïnteresseerd te zijn in mensen die rond het tijdstip van de brand aan de Kelders 29 waren. Op de benedenverdieping van dat pand was de winkel Wonderstyle gevestigd. Het kan zowel om winkelend publiek gaan als om getuigen die elders in het pand waren.

Bij de brand werden drie panden compleet verwoest. Zondagmiddag konden bewoners en eigenaars van de panden, waar dat mogelijk was, een kijkje nemen in hun woning of in het pand. Daarbij moest wel rekening worden gehouden met instortingsgevaar.

'Fiscus krijgt geen vat op top drugswereld'

De Belastingdienst krijgt geen grip op de top van de Nederlandse softdrugswereld. Dat meldt RTL Nieuws zondag op basis van recherchedocumenten. Doordat de drugsbaronnen zich uitschrijven bij de gemeente slaagt de fiscus er niet om ze hun vermogen afhandig te maken.

Weliswaar worden elk jaar duizenden wietplantages opgerold, de grote jongens blijven vaak buiten schot. Omdat politie en justitie niet genoeg capaciteit hebben voor vervolging, wordt volgens de nieuwsrubriek geprobeerd hen aan te pakken via de fiscus.

De criminelen verdienen 'tientallen, zo niet honderden miljoenen per jaar met drugs en criminaliteit', zegt Wim Gerritsen van het Regionale Informatie- en Expertisecentrum (RIEC) Zuid-West Nederland tegen RTL. "Dikke huizen, grote auto's, vette Porsches. Maar ze hebben ook hotels in het buitenland, dikke boten in de Middellandse Zee."

Door zich uit te schrijven bij de gemeente en te zeggen dat ze naar het buitenland vertrekken verdwijnen de criminelen in de anonimiteit. In werkelijkheid zouden ze vaak gewoon in Nederland blijven wonen en werken.

"Door deze fiscale anonimiteit is het zicht op het legaal inkomen en vermogen onzichtbaar voor de Nederlandse fiscus", zo zou de nationale recherche concluderen in een rapport uit mei 2012 over zogenoemde belastingnomaden. Landelijk bekende criminelen zouden de uitschrijftruc 'veelvuldig toepassen'.

De Belastingdienst zou in het rapport zijn opgeroepen om te kijken hoe de truc kan worden tegengegaan. Een woordvoerder van de dienst verklaart tegenover RTL dat dit onderzoek sinds begin dit jaar loopt, maar nog niet heeft geleid tot maatregelen.

Scholen zien geen plek voor moeilijke leerlingen

Zes op de tien basisscholen zeggen problemen te verwachten als ze vanaf augustus leerlingen met leer- en gedragsproblemen niet meer mogen weigeren. Dat meldt KRO Brandpunt zondag op basis van een enquête door vakbond CNV onder schooldirecteuren. 52 procent van de scholen weigerde de afgelopen jaren al eens moeilijke leerlingen.

De ondervraagde directeuren zeggen volgens de nieuwsrubriek de vraag nu al niet aan te kunnen. Van docenten zou niet kunnen worden verwacht dat ze meer leerlingen opvangen die speciale aandacht nodig hebben. De klassen zouden daarvoor veel te groot zijn.

CNV stelt minstens tweehonderd miljoen euro nodig te hebben om het passend onderwijs goed vorm te kunnen geven. Voorzitter Helen van den Berg vreest dat dat er niet komt. "Dat betekent dat we te maken hebben met grotere klassen, hogere werkdruk, dus daar voorzie ik echt een probleem."

Extra ondersteuning is nodig voor een kwart van de anderhalf miljoen kinderen in het basisonderwijs. Zes procent van hen kampt met zulke grote problemen dat de leerlingen worden opgevangen in het speciaal onderwijs. Dat moet echter zo veel mogelijk verdwijnen, waardoor ze in het reguliere basisonderwijs een plek moeten krijgen.

Judoka Vuijsters neemt afscheid met brons

Grim Vuijsters heeft zondag met een bronzen medaille op het NK judo afscheid genomen van de topsport. De 30-jarige zwaargewicht won de strijd om de derde plaats door Henk van Arnhem in de houdgreep te nemen. Vuijsters werd tijdens zijn loopbaan vier keer Nederlands kampioen.

Internationale successen bleven voor Vuijsters uit. In 2009 werd hij tweede op het EK. De Brabander kampte de laatste jaren veelvuldig met blessureleed. Mede daardoor miste hij de Olympische Spelen in Londen.

Neal van de Kamer zorgde voor een unieke trilogie door in zijn derde gewichtsklasse Nederlands kampioen te worden. Na de -66 kg (2008 en 2009) en de -73 kg (2011) was hij zondag de sterkste in de klasse -81 kg. In de eindstrijd won Van de Kamer op ippon van David Miccoli.

In de klasse -90 kg greep Noël van 't End de macht. Van 't End, die vorige week de European Open in Minsk op zijn naam schreef, was in de eindstrijd te sterk voor Remco van den Brink. Ook voor Guusje Steenhuis (-78 kg), Esther Stam (-70 kg), Berenda Roorda (-100 kg) en Lena Buseman (zwaargewicht) was er succes.

'Kromo' wint weer op 50m vrijeslag

Op de eerste dag van de wereldbekerwedstrijden in Doha heeft Ranomi Kromowidjojo na de winst op de 50 en 100m vrijeslag in Dubai, wederom de 50 vrij gewonnen. Kromowidjojo deed dat met een tijd van 23,69, een stuk sneller dan afgelopen donderdag.

Ook deze keer pakte de Duitse Dorothea Brandt zilver (24,27) en Jeanette Ottesen (DEN) brons (24,33). Inge Dekker werd vierde in 24,55. Dekker was hiermee weer sneller dan in Dubai donderdag. Voor de 50 vrij zwom Dekker de 100m vlinderslag. Hier werd ze ook vierde in 57,91 (Dubai 58,64)

Moniek Nijhuis werd vierde op de 100m schoolslag. In een tijd van 1.06,07 was Nijhuis zeven tiende sneller dan de vorige World Cup. De Jamaicaanse Alia Atkinson, specialiste op de korte baan, won in 1,03.38.

Ligtlee Europees kampioen op de keirin

Elis Ligtlee is zondag in Apeldoorn Europees kampioen op de keirin geworden. De 19-jarige Gelderse versloeg Kristina Vogel uit Duitsland, van wie ze een dag eerder nog de finale van het sprinttoernooi verloor. Het brons ging naar de Française Virginie Cueff. Yesna Rijkhoff, de tweede Nederlandse in de eindstrijd, werd vijfde.

Op het omnium veroverden Kirsten Wild en Tim Veldt een zilveren medaille. Veldt moest na zes onderdelen alleen de Rus Viktor Manakov voor zich dulden. Hij pakte eerder brons met de achtervolgingsploeg.

Bij de vrouwen ging het Wild na winst op de onderdelen individuele achtervolging en de scratch voor de wind, maar door een zevende plaats op de 500 meter moest ze een streep zetten door de titel. De Britse Laura Trott deed het net iets beter. Wild won vrijdag wel goud op de puntenkoers.

Conducteur op spoor A'dam CS gegooid

Een agressieve groep  treinreizigers heeft donderdag rond half één 's middags op station Amsterdam Centraal een conducteur mishandeld en op het spoor gegooid. De politie is op zoek naar getuigen.

Het incident vond plaats na aankomst op het station, meldt RTV N-H. De conducteur was tussen de stations Amsterdam Sloterdijk en CS de vervoersbewijzen aan het controleren toen er bonje met de groep ontstond. Dit verplaatste zich vervolgens naar het perron, waar het ontaarde in een worsteling tussen de groep, de conducteur en enkele omstanders.

Hierbij werd de conducteur op het spoor geduwd, terwijl er net een trein ging vertrekken. Ook een van de omstanders belandde tussen de rails. Beiden raakten gewond en hebben aangifte gedaan.

Spoorrails
Conducteur op spoor A'dam CS gegooid 

[Serie A] Juventus lijdt eerste verlies bij Fiorentina

Fiorentina heeft Juventus zondag zijn eerste nederlaag in de Serie A bezorgd. De ploeg van coach Vincenzo Montella was in eigen stadion na een 0-2 achterstand met 4-2 te sterk. Giuseppe Rossi was met drie treffers de grote man.

Halverwege leek er nog geen vuiltje aan de lucht voor de regerend landskampioen. Juventus leidde comfortabel met 0-2 door een benutte strafschop van Carlos Tevez en een goal van Paul Pogba.

In de tweede helft sloeg Fiorentina sterk terug. Rossi bracht met twee goals de stand in evenwicht. De Spanjaard Joaquin zette de thuisploeg vervolgens op voorsprong, waarna Rossi het slotakkoord verzorgde: 4-2.

Door de nederlaag zag Juventus de voorsprong op de nog foutloze koploper AS Roma groeien tot vijf punten. De Oude Dame verzamelde negentien punten uit acht wedstrijden, goed voor de gedeelde tweede plaats. Fiorentina staat met vijftien punten vijfde.

Hellas Verona blijft sterk presteren. De ploeg van coach Andrea Mandorlin won tegen Parma alweer voor de vijfde keer dit seizoen en is momenteel de verrassende nummer vijf van de competitie. Verona keek bij rust tegen een 1-2 achterstand aan, maar door twee benutte strafschoppen van Jorginho werd alsnog gewonnen.

Promovendus Sassuolo boekte zijn eerste seizoenszege. Bologna werd met 2-1 verslagen. Sassuolo droeg door de zege tevens de rode lantaarn af aan Bologna.

Overige uitslagen Serie A zondag:

Atalanta - Lazio 2-1

Genoa - Chievo 2-1

Livorno - Sampdoria 1-2

[Bundesliga] Van Marwijk behoudt ongeslagen status bij HSV

Bert van Marwijk is nog altijd ongeslagen als coach van Hamburger SV. De Deventenaar speelde zondag bij zijn thuisdebuut met 3-3 gelijk tegen VfB Stuttgart. Rafael van der Vaart tekende voor het laatste doelpunt. Van Marwijk had aan zijn eerste twee wedstrijden, beide uit, vier punten overgehouden.

Karakter kon HSV niet ontzegd worden. De Noord-Duitsers kwamen liefst driemaal terug van een achterstand. Voor HSV scoorden achtereenvolgens Pierre-Michel Lasogga, Maximilian Beister en dus ook Van der Vaart. Voor de Nederlandse aanvoerder was het alweer zijn vijfde competitietreffer.

Namens Stuttgart scoorden Alexandru Maxim en Christian Gentner. De derde treffer was een eigen doelpunt van HSV-verdediger Johan Djourou. Antonio Rüdiger werd namens de bezoekers zes minuten voor tijd van het veld gestuurd na een charge op Van der Vaart.

Veel schoot HSV niet op met de remise. De ploeg verkeert met negen punten uit evenzoveel duels nog steeds in de onderste regionen van de Bundesliga. Stuttgart is met drie punten meer de huidige nummer acht.

Dimitrov verrast Ferrer in finale Stockholm

Grigor Dimitrov heeft het ATP-toernooi van Stockholm gewonnen. De als zevende geplaatste Bulgaar was zondag in de eindstrijd verrassend favoriet David Ferrer (1) de baas met 2-6, 6-3 en 6-4. Het is voor Dimitrov, de mondiale nummer 28, zijn eerste titel op het hoogste niveau.

De 22-jarige Bulgaar had de drie eerdere ontmoetingen met Ferrer nog verloren. Op het Zweedse hardcourt plaatste hij in elke set een break. Alleen in het eerste bedrijf bleek dat niet voldoende.

In Moskou ging de eindzege naar Richard Gasquet, die daarmee goede zaken deed met het oog op de World Tour Finals in Londen volgende maand. De als eerste geplaatste Fransman knokte zich in de finale langs Mikhail Kukushkin uit Kazachstan: 4-6, 6-4 en 6-4.

De 27-jarige Gasquet, die zijn derde titel van het jaar pakte, klimt naar de negende plaats op de ranking voor het eindejaarstoernooi. Door de absentie van Andy Murray zou dat voldoende zijn, maar hij moet die plek de komende weken dan wel zien te verdedigen.

Uitslag AZ - Cambuur Leeuwarden

Dick Advocaat heeft zijn rentree als trainer van AZ zondag opgeluisterd met een overwinning op SC Cambuur. De Alkmaarders waren in eigen huis met 3-1 te sterk voor de bezoekers uit Leeuwarden. Aron Jóhannsson scoorde twee keer. De Friese openingsgoal van Michiel Hemmen was daarvoor al ongedaan gemaakt door Roy Beerens.

AZ

3 - 1

sc Cambuur Leeuwarden

 35' Beerens
 43' Jóhannsson
 68' Jóhannsson
   6' Hemmen 
 
 Gele kaart: A.Jóhannsson, Martens, Gudelj, M.Johansson, Ortíz (AZ), v.d.Laan, v.Moorsel(Cambuur Leeuwarden)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 15787
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Esteban
M.Johansson
Gouweleeuw
Wuytens
Viergever
Gudelj
Martens
Ortíz (Henriksen/90)
Beerens
A.Jóhannsson (Lewis/90 2)
Gudmundsson (Elm/79)
  Nienhuis
Droste
Leeuwin
v.d.Laan
Bijker
Bakker (v.Moorsel/46)
El Makrini
Ritzmaier (Brands/82)
Schokker (Feldballe/46)
Hemmen
Lukoki

Privatisering ziekenhuis blijkt slecht plan

Bij twee moederbedrijven van het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis komt een onderzoek naar wanbeleid. Ook wordt het bestuur van de twee bv's geschorst, zo heeft de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam vrijdag bepaald. De zaak, waarover zondag werd bericht door NRC, werd aangespannen door Aysel Erbudak, de oud-bestuursvoorzitter van het ziekenhuis.

Het Slotervaart is sinds eind vorig jaar inzet van een strijd tussen Erbudak, die een minderheidsaandeel in het ziekenhuis bezit, en de erven van de zakenman Jan Schram. Die zouden de aandelen van Erbudaks overleden zakenpartner hebben verkocht zonder haar het meerderheidsbelang van 51 eerst te hebben aangeboden. Volgens haar waren ze daar wel toe verplicht.

De rechter betwijfelt nu of sprake was van 'juist beleid', waarbij onder meer belangenvermenging en tegenstrijdigheid van belangen worden geconstateerd. De gang van zaken sinds eind december moet nader worden onderzocht.

Schrams neef Pim Schram, de bestuurder van de twee houdstermaatschappijen, is door de Ondernemingskamer nu aan de kant gezet. De aandelen van de erven Schram worden voorlopig bij een onafhankelijke partij ondergebracht.

Erbudak werd in februari per direct geschorst als bestuursvoorzitter. Ze zou zonder overleg met onder meer Achmea hebben onderhandeld over de inkoop van zorg.

De ondernemer Erbudak nam in 2006 met Schram het Slotervaartziekenhuis over. Het was het eerste algemene ziekenhuis van Nederland dat geheel in particuliere handen kwam.

Belgisch toestel crashte al in 2000

Het vliegtuig dat zaterdag crashte in de buurt van Namen in België, waardoor elf mensen om het leven kwamen, was 13 jaar geleden ook al betrokken bij een ongeval. De Pilatus PC-6 Turbo Porter stortte indertijd neer in Moorsele in West-Vlaanderen.

Dat heeft de Air Accident Investigation Unit (AAIU), de organisatie die in België luchtvaartongevallen onderzoekt, zondag laten weten. Luc Blendeman van de AAIU noemt de eerdere crash niet "noodzakelijk relevant" voor het ongeval van zaterdag. Bij het eerdere ongeval vielen circa tien gewonden. "Het kan om een ongelukkig toeval gaan. Eenmaal hersteld, heeft het toestel een staat van luchtwaardigheid identiek aan dat van een toestel dat nooit een ongeval had", zegt hij.

De Pilatus PC-6 Turbo Porter stortte zaterdagmiddag neer in een veld in Fernelmont bij Namen. Aan boord waren tien parachutisten en de piloot, die voor de eerste vlucht van een jonge vrouw in de lucht waren. Alle inzittenden kwamen om. Het toestel was rond half 4 vertrokken vanaf een vliegveld bij Temploux, dat ook in de buurt van Namen ligt. De parachutisten, die aangesloten waren bij de lokale club, zouden in de omgeving van Fernelmont worden gedropt. "Het waren actieve leden. Ze waren hier bijna elk weekeinde", zei Angel Aguado van de parachuteclub in Namen tegen de Vlaamse zender VRT.

Bij het toestel zijn geopende parachutes gevonden. Dat bewijst dat enkele inzittenden zich probeerden te redden door uit het vliegtuig te springen, aldus burgemeester Jean-Claude Nihoul van Fernelmont. Kort na het neerstorten vloog het toestel in brand. Onder anderen de Belgische premier Elio Di Rupo betuigde zijn medeleven. "Mijn gedachten zijn bij de slachtoffers, hun families en nabestaanden", twitterde hij.

De oorzaak van de crash was zondag nog niet bekend. Burgemeester Maxime Prévot van Namen zei zaterdag dat het erop lijkt dat het vliegtuig een vleugel verloor en begon rond te draaien, waarna het neerstortte.

De identificatie van de slachtoffers is zondagochtend begonnen. Nabestaanden van de slachtoffers hebben zondagmiddag de plek bezocht, waar het vliegtuig is neergestort.

De Naamse Paraclub heeft laten weten dat het uit respect voor de slachtoffers van de crash dit jaar geen sprongen meer doet vanaf het vliegveld van Temploux.

Belgisch toestel crashte al in 2000
Belgisch toestel crashte al in 2000 (Foto: ANP)

Duitser bijt neus af bij knokpartij in kroeg

Een knokpartij in een kroeg in Bremen is zondag bijzonder pijnlijk geëindigd. Een van de twee vechtersbazen beet een stuk van de neus van zijn tegenstander af. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

Volgens een politiewoordvoerster kregen de twee mannen ruzie en draaide het op vechten uit. Nadat omstanders de twee uit elkaar hadden gehaald, rende een van hen opnieuw op de ander af en beet vervolgens een stuk van een centimeter van zijn reukorgaan af. Daarna ging de man er vandoor.

Het slachtoffer, een 24-jarige man uit Nordenham, moest naar het ziekenhuis om behandeld te worden. De politie is nog altijd op zoek naar de dader.

Familie Egypte weigert joodse prijs

De nabestaanden van een Egyptische man die onlangs werd geëerd omdat hij tijdens de Tweede Wereldoorlog joden had geholpen onder te duiken hebben de prijs geweigerd. De Egyptische arts Mohamed Helmy werd vorige maand uitgeroepen tot Rechtvaardige onder de Volkeren door het holocaustmonument Yad Vashem.

Helmy, die tijdens de oorlog in Berlijn woonde, is de eerste Arabier die geëerd wordt door Yad Vashem. De echtgenote van Helmy's achterneef zei tegen persbureau AP dat de familie de prijs niet accepteert. "Als een ander land had besloten Helmy te eren waren we daar blij mee geweest", zei Mervat Hassan. De familie wil de prijs niet aannemen vanwege de gespannen betrekkingen tussen Egypte en Israël. Hassan plaatste echter wel een kanttekening bij de weigering. "Ik respecteer het jodendom als religie en ik respecteer joden. De islam erkent het jodendom als een hemelse religie", aldus Hassan.

Yad Vashem liet zondag in een verklaring weten de beslissing van Helmy's nabestaanden te betreuren. "We vinden het jammer dat politieke sentimenten belangrijker lijken te zijn dan het menselijke aspect, en we hopen dat dat laatste ooit toch zal overwinnen."

[UFC] Uitslagen UFC 166

Vannacht stond UFC 166 op het programma. Het main event was het gevecht tussen Cain Velasquez en Junior CiganoDos Santos voor de Heavyweight Championship. Dit was het derde treffen tussen de twee. Het co-main event van de avond was het gevecht tussen Daniel Cormier en Roy Nelson.

Cain Velasquez (c) - Junior Cigano Dos Santos

Het titelgevecht tussen de twee vechters had een intens begin. Tijdens de introductie van de vechters kwam Velasquez naar het midden van de Octagon tijdens Dos Santos’ typische gevechtsgroet. 

In de eerste ronde werd de strategie van de Amerikaan meteen duidelijk. Hij gaf Dos Santos geen enkele ruimte en hield hem constant tegen de kooi aan. Dos Santos, die altijd gevaarlijk is met zijn gigantische knockout-kracht, kreeg het niet voor elkaar om Velasquez van zich af te krijgen. In de tweede en derde ronde herhaalde dit tafereel zich. Velasquez leek onuitputtelijk en legde Dos Santos flink het vuur na aan diens schenen. 

In de derde ronde leek het er even op dat Velasquez de (T)KO zou krijgen toen scheidsrechter Herb Dean hem al op de rug tikte toen hij Cigano vast had tegen de kooi. De Braziliaan gaf echter een teken van leven en Dean trok snel zijn arm terug om het gevecht door te laten gaan. In de vierde ronde ging Velasquez verder waar hij gebleven was. Hij bleef zorgvuldig druk zetten op Dos Santos zonder onnodig risico te nemen. Dos Santos kreeg door middel van zijn ellebogen wat ruimte om te counteren en raakte zelf ook wat slagen op Velasquez. Ondertussen was zijn linkeroog helemaal dicht en bloedde zijn rechteroog flink. 

In de vijfde ronde was het initiatief opnieuw bij Velasquez die niet niet te stoppen leek. Met nog minder dan twee minuten te gaan kreeg Velasquez Cigano naar de grond waarbij het leek alsof Dos Santos zijn hoofd stootte. Dat bleek tevens teveel te zijn voor hem en Dean stopte het gevecht in het voordeel van Velasquez.

Cain Velasquez verdedigde op indrukwekkende wijze zijn titel en blijft de Heavyweight Champion. Na het evenement vroeg commentator Joe Rogan aan UFC president Dana White wie de volgende tegenstander voor Velasquez zal worden. White antwoordde dat het logisch zou zijn als dat Fabricio Werdum wordt.

Daniel Cormier - Roy Nelson

Het co-main event van de avond was ook een gevecht in de heavyweight klasse. Daniel Cormier, winnaar van het Strikeforce Heavyweight Tournament, maakte zijn opwachting tegen Roy Nelson.

In dit gevecht was het al snel duidelijk wie de betere vechter was. Cormier had totale controle over Nelson. Zijn atletisch vermogen stelde hem in staat om Nelson zowel staand als op de grond meester te zijn. Nelson, die beschikt over gigantische knockout-kracht, kwam niet in zijn ritme en was in geen enkele ronde dreigend voor Cormier. 

Hoewel Cormier een enorm overwicht had op Nelson kreeg hij het echter niet voor elkaar om Nelson voor het einde van de derde ronde kapot te krijgen. Het gevecht ging daarom naar een beslissing van de jury. Alle drie de juryleden scoorden het gevecht in het voordeel van Cormier. Cormier blijft daardoor nog steeds ongeslagen in zijn carrière en tilt zijn record naar 13-0.

Overige uitslagen:

Winnaar Verliezer Methode
Gilbert Melendez Diego Sanchez Unanimous decision
Gabriel Gonzaga Shawn Jordan (T)KO ronde 1
John Dodson Darrell Montague (T)KO ronde 1
Tim Boetsch CB Dollaway Split decision
Hector Lombard Nate Marquardt (T)KO ronde 1
Jessica Eye Sarah Kaufman Split decision
KJ Noons George Sotiropolous Unanimous decision
Adlan Amagov TJ Waldburger (T)KO ronde 1
Tony Ferguson Mike Rio Submission
Andre Fili Jeremy Larsen (T)KO ronde 2
Kyoji Horiguchi Dustin Pague (T)KO ronde 2

Bonussen:
FOTN: Melendez - Sanchez
KOTN: John Dodson
SOTN: Tony Ferguson 

Alpe d'Huzes haalt drie miljoen minder op

De Alpe d'Huzes heeft dit jaar 29 miljoen euro opgebracht, drie miljoen euro minder dan vorig jaar. De organisatie van het fietsevenement tegen kanker spreekt zondagmiddag desondanks van een 'fantastisch resultaat'. Alpe d'Huzes raakte in augustus, twee maanden na het evenement om fondsen te werven, in opspraak vanwege declaraties.

Het eindbedrag van de actie, waarbij in juni bijna achttduizend mensen tot wel zes keer de Alpe d'Huez beklommen, werd zondag bekendgemaakt in Amsterdam. De teller bleef uiteindelijk steken op 29.096.036,87 euro. Dit bedrag werd overhandigd aan KWF Kankerbestrijding, dat het geld in een apart fonds beheert.

Voorzitter van Alpe d'Huzes Johan van der Waal is tevreden. "Dit is een fantastisch resultaat in een periode waarin het economisch gezien wat minder gaat." Ook zei hij dat de organisatie zich 'zonder belangenverstrengelingen en volledig antistrijkstok' wil inzetten voor de strijd tegen kanker.

In augustus ontstond ophef toen bleek dat Alpe d'Huzes-oprichter Coen van Veenendaal in 2011 via een bv ruim 160 duizend euro had gedeclareerd. De organisatie laat zich echter voorstaan op haar antistrijkstokbeleid, waarbij niemand wordt betaald. De afgelopen jaren werd meer dan honderd miljoen euro opgehaald.

In de nasleep van de ophef over Alpe d'Huzes haalde KWF Kankerbestrijding bij zijn jaarlijkse collecte vijftien procent minder geld op.

Martin snelste in Chrono des Nations

De Duitser Tony Martin heeft opnieuw bewezen op dit moment de beste tijdrijder van het wielerpeloton te zijn. De wereldkampioen van Omega Pharma-QuickStep was zondag voor het derde jaar op rij de snelste in de Chrono des Nations. Hij sloot de 57 kilometer in en rond Les Herbiers af in een tijd van 1 uur, 10 minuten en 48 seconden.

Martin was 14 seconden sneller dan de Zweed Gustav Erik Larsson, terwijl de Fransman Sylvain Chavanel op 45 seconden achterstand derde werd. De Nederlanders Lieuwe Westra en Martijn Keizer beëindigden hun laatste wedstrijd voor Vacansoleil-DCM ruim buiten de top 10. Westra gaf ruim 3 minuten toe op Martin, Keizer zelfs 5.

Martin snelste in Chrono des Nations
Martin snelste in Chrono des Nations (Foto: ANP)

Veldrijder Van der Haar wint in Valkenburg

Veldrijder Lars van der Haar is uitstekend aan de strijd om de wereldbeker begonnen. De 22-jarige Nederlands kampioen won zondag in Valkenburg de eerste race van het jaar. De Rabobank-renner bleef de Belg Kevin Pauwels en de Duitser Philipp Walsleben voor bij de Caubergcross.

Door zijn overwinning is Van der Haar ook de eerste leider van het wereldbekerseizoen, die in totaal zeven crosses telt. Het was bovendien zijn eerste wereldbekerzege bij de profs. Hij maakte in 2011 de overstap naar de elite en veroverde eerder dit jaar verdienstelijk brons bij zijn WK-debuut.

Marianne Vos was bij de vrouwen de beste. De kopvrouw van Rabobank finishte na een solo met meer dan anderhalve minuut voorsprong op de Amerikaanse Katie Compton. De Britse Nikki Harris werd derde. Vos prolongeerde vorige maand in Florence nog haar wereldtitel op de weg.

Kroes: onthullingen Snowden behulpzaam

Eurocommissaris Neelie Kroes heeft zich in een interview met het Duitse tijdschrift Der Spiegel positief uitgelaten over de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden over de Amerikaanse en Britse spionagepraktijken. Kroes zegt dat over Snowdens handelswijze te twisten valt, maar dat zijn onthullingen zeer 'behulpzaam' zijn.

Volgens Kroes moeten we ons allemaal wakker laten schudden door Snowdens onthullingen over de Amerikaanse NSA en de Britse inlichtingendienst GCHQ. "We hebben een krachtige Europese IT-industrie nodig en we moeten opletten wat er met onze data wordt gedaan." Over de reactie van de Europese Commissie op de informatie die Snowden naar buiten bracht is Kroes niet bepaald te spreken. Gevraagd of het laf was dat de Commissie, ondanks de onthullingen, verder praat met de Verenigde Staten over een vrijhandelsverdrag zei Kroes het volgende: "Daar zit wel een kern van waarheid in. En het komt onze geloofwaardigheid natuurlijk niet ten goede als uitkomt dat EU-lid Groot-Brittannië medelid België bespioneert."

Der Spiegel onthulde vorige maand dat het Britse telecombedrijf Belgacom bespioneerd werd door de GCHQ.

Front National klaagt minister aan om smaad

De extreemrechtse Franse partij Front National gaat een klacht indienen tegen de Franse minister van justitie, Christine Taubira. Zij noemde de ideeën van de partij zaterdag 'moorddadig'. Eerder had een lid van Front National de minister, die zwart is, vergeleken met een aap.

Vorige week gaf het Front National-lid, Anne-Sophie Leclere, toe dat ze een foto van een aap op Facebook had geplaatst waarin de suggestie werd gewekt dat het ging om een babyfoto van Taubira. De minister reageerde zaterdag op de kwestie en zei dat het 'dodelijke en moorddadige gedachtegoed' van de partij niet als een verrassing komt. "Het is: zwarten in de bomen, Arabieren in de zee, homo's in de Seine en joden in de oven", aldus de minister.

Wallerand de Saint-Just, advocaat van Front National, zei zondag een klacht in te dienen voor smaad en belediging.

[JL] Boymans helpt Willem II aan ruime zege op Achilles

Willem II heeft de aansluiting met de bovenste ploegen in de Eerste Divisie behouden. De formatie uit Tilburg, die na dertien wedstrijden de tweede plaats bezet, was zondag met 5-1 te sterk voor Achilles '29. Ruud Boymans was met drie treffers de grote man bij de bezoekers.

De spits opende de score binnen de minuut, maar uit een strafschop kwam Achilles voor eigen publiek op gelijke hoogte. Freek Thoone benutte het buitenkansje. Na de pauze nam Willem II door twee goals van Boymans echter snel afstand. Ook Bruno Andrade scoorde, waarna Steven Edwards met een eigen goal de eindstand bepaalde op 5-1.

Willem II klimt door de zege naar de gedeeld tweede plaats met 24 punten. Koploper FC Dordrecht heeft er twee meer. De ploeg uit Groesbeek staat zestiende.

Haase komt net tekort tegen Haas in Wenen

Robin Haase is er zondag niet in geslaagd het ATP-toernooi van Wenen op zijn naam te schrijven. De 26-jarige Hagenaar moest in een gelijkopgaande wedstrijd in drie sets het hoofd buigen voor Tommy Haas (2) uit Duitsland: 3-6, 6-4, 4-6. Haase had zaterdag in de halve eindstrijd met Jo-Wilfried Tsonga nog de nummer een van de plaatsingslijst verslagen.

Haase begon goed aan de wedstrijd en brak zijn Duitse opponent in de derde game. Wellicht in de euforie van het moment verzwakte Haase en keek hij even later tegen een 5-2 achterstand aan. Haas sleepte vervolgens met 6-3 de set binnen.

Haas dacht met een break in de openingsgame van de tweede set meteen door te drukken, maar zijn Nederlandse opponent gaf zich niet gewonnen. Haase brak meteen terug. Het vervolg van de set verliep grotendeels op service. Bij 5-4 voor Haase moest Haas serveren om in de set te blijven. Dat lukte de Duitser niet, waardoor de stand in evenwicht werd gebracht.

In de beslissende derde set leek Haase op weg naar de zege toen hij een break voorsprong nam. Haas, de nummer twaalf van de wereld, had echter een snel antwoord paraat en brak zijn opponent nogmaals in de negende game. Bij 5-4 serveerde Haas solide de wedstrijd uit en legde hij beslag op zijn tweede toernooizege van het jaar en de vijftiende uit zijn carrière.

Haase blijft op twee titels staan, die hij frappant genoeg beide in Oostenrijk veroverde. De mondiale nummer 63 zegevierde in 2011 en 2012 bij het graveltoernooi van Kitzbühel.

Uitslagen Eredivisie 20/10/2013

In navolging van de concurrentie heeft ook PSV punten verspeeld in de Eredivisie. De ploeg van coach Phillip Cocu verloor zondag met 1-0 bij FC Groningen en weigerde zodoende te profiteren van de remises van FC Twente, Ajax en Feyenoord zaterdag. Linksbuiten Filip Kostic scoorde vijf minuten na rust de winnende goal voor Groningen.

PEC Zwolle blijft meedoen in de top van de Eredivisie. De ploeg van trainer Ron Jans klimt door een overtuigende 6-1 thuiszege op ADO Den Haag naar de gedeeld tweede plaats. Zowel Mustafa Saymak als Fred Benson scoorde twee keer voor de thuisploeg. Lees hier alle karakteristieken van beide wedstrijden.  

FC Groningen

1 - 0

PSV

 50' Kostic    
 
 Gele kaart: Kieftenbeld, Lindgren, Zivkovic (FC Groningen), Bruma, Jozefzoon(PSV)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 19776
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Bizot
Magnasco
Kappelhof
Botteghin
Wijnaldum
Kieftenbeld
Chery (De Leeuw/85)
Hiariej (Lindgren/76)
Adorjan (Zivkovic/61)
v.d.Velden
Kostic
  Tyton
Brenet
Bruma
Hendrix
Willems
Toivonen
Schaars (Hiljemark/ 61)
Maher
Bakkali (Jozefzoon/75)
Matavz (Locadia/67)
Depay

PEC Zwolle

6 - 1

ADO Den Haag

 22' Saymak
 38' Saymak
 45' Benson
 54' Benson
 81' v. Polen
 87' Hiwat
   61' Ghert 
 
 Gele kaart: Broerse, (PEC Zwolle), Gouriye, Kramer, (ADO Den Haag)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 12089
Arbiter: v. Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Begois
v.Polen
Nijland (Fernandez/68)
Lachman
Achenteh (v.Hintum/76)
Mokotjo
Saymak
Klich
Hiwat
Benson
Broerse (v.d.Werff/68)
  Coutinho (De Zwart/14)
Malone
Bakker
Beugelsdijk (Buwalda/89)
Meijers
Gehrt
v.Haaren
Alberg (Merencia/65)
Kramer
v.Duinen
Gouriye

Levensgevaarlijke postzegels uit de handel gehaald

In Amerika wordt een partij postzegels vernietigd die kinderen aanzet tot levensgevaarlijk handelen. Op de postzegels staan kinderen afgebeeld die allerlei risicovolle activiteiten ondernemen, waaronder skateboarden zonder kniebeschermers en op je handen staan zonder helm op.

De postzegels zijn onderdeel van een campagne van Michelle Obama waarmee zij aandacht wil vragen voor zwaarlijvigheid van Amerikaanse kinderen. Het gevaar van de afbeeldingen werd pas ingezien toen de Presidentiële Raad voor Fitheid, Sport en Voeding de postzegels te zien kreeg. Het is nog onduidelijk waarom het gevaarlijke karakter van de postzegels niet eerder is opgemerkt.

De kinderpostzegels des doods zijn hier te zien.

Baby gewond bij ongeval met paardentrailer

Bij een ongeval met een auto met een paardentrailer in Nijkerk is zaterdagmiddag een acht maanden oude baby gewond geraakt. Dat meldt de politie. Behalve de baby raakte ook een 49-jarige Amsterdamse gewond toen de trailer omviel na een botsing. De vrouw brak haar been. Het paard dat in de aanhangwagen werd vervoerd, bleef ongedeerd.

De auto met de trailer werd op de Prinsenweg aangereden door een tegemoetkomende auto, bestuurd door een 75-jarige vrouw uit Nijkerk. De gewonden fietsten op dat moment over de smalle weg in het buitengebied van de Gelderse plaats.

De trailer viel om, en kwam behalve op de 49-jarige Amsterdamse ook terecht op de fiets van de 57-jarige grootmoeder en de baby, eveneens uit Amsterdam. De baby moest voor controle naar het ziekenhuis.

Bospop mogelijk weg uit Weert

Bospop gaat mogelijk weer verhuizen. Het festival heeft volgens de gemeente Weert op sportpark Boshoven zijn bezoekerslimiet bereikt met negenduizend festivalgangers. Bospop stelt meer kaarten te moeten verkopen om zichtbaar te blijven als classicrockfestival. Mogelijk verlaat het festival Weert.

"De kans is zeker aanwezig dat we uit Weert vertrekken", licht een woordvoerder van de festivalorganisatie zondag toe. "We kijken nu naar twee alternatieve locaties, een daarvan ligt buiten Weert." Volgens de woordvoerder verloopt de samenwerking met de gemeente 'niet optimaal'. De gemeente Weert was zondag niet direct bereikbaar voor commentaar.

Bospop werd dit jaar door negenduizend mensen bezocht. Die bezoekers brengen volgens de organisatie niet genoeg geld in het laatje om grote bands te boeken. Bospop wil daarom doorgroeien naar 12.500 bezoekers, maar dat mag van de gemeente niet op de huidige locatie. Met een andere indeling van het festivalterrein is dat volgens de festivalorganisatie wel mogelijk.

"We waren dit jaar uitverkocht, maar hadden minder grote bands. Een classicrockfestival organiseren wordt steeds duurder, bands vragen steeds meer geld." Dat heeft volgens de festivalorganisatie te maken met de teruglopende cd-verkoop. "Bands kunnen nog geld verdienen met diensten als iTunes en concerten." Bospop wil een grote artiest programmeren, omdat die bezoekers trekt. "Met de subtop redden we het niet. We hebben een topper nodig voor de kaartverkoop."

Bospop overweegt weer terug te keren naar de festivallocatie aan de Eindhovenseweg, waar het festival drie jaar lang werd georganiseerd. Die locatie werd eerder te duur bevonden. "Daar kunnen we zo'n dertigduizend mensen kwijt. Als we meer bezoekers trekken, kunnen we de kosten op die manier drukken."

Bospop 2014 moet plaatsvinden op 12 en 13 juli. De eerste bands zijn al geboekt. De andere mogelijke locatie voor het festival ligt in Nederweert. "Maar de eerste keus gaat uit naar Weert. We hebben een sterke verbondenheid met de stad."

Rotterdammer dood door riskante klimpartij

Een 35-jarige man uit Rotterdam die van de tweede verdieping van een woning naar beneden wilde klimmen heeft zijn klauterpartij met de dood moeten bekopen. Dat meldt de politie. Een buurvrouw trof de Rotterdammer zondagochtend dood aan in de tuin van de portiekwoning.

De man was op bezoek bij kennissen op de tweede verdieping van het pand aan de Schiedamseweg Beneden. Naar de precieze toedracht van het ongeval wordt nog onderzoek gedaan.

Zaterdagavond raakte in Den Haag een man zwaargewond toen hij op de tweede verdieping van een woning uit een raam sprong. Dat deed de 29-jarige Dominicaan in een poging aan de politie te ontkomen. Agenten wilden alle aanwezigen oppakken in de woning waar drie vuurwapens en verdovende middelen werden gevonden.

Bewakers om graffiti Banksy te beschermen

De eigenaar van een gebouw in Brooklyn, in New York, heeft bewakers ingehuurd en een metalen hek laten installeren om een kunstwerk van graffiti-artiest Banksy te beschermen. Dat meldt dagblad The New York Post.

Het metalen rolhek werd vrijdagavond geïnstalleerd om de afbeelding van twee geisha's en een bonzaiboom te beschermen. De eigenaar wil er naar eigen zeggen voor zorgen dat 'iedereen het kunstwerk kan bekijken en er van kan genieten'.

De meeste kunstwerken van Banksy zijn door andere graffiti-spuiters overgespoten. Andere werken zijn zelfs geheel verdwenen. De New Yorkse burgemeester Michael Bloomberg zei vorige week dat graffiti 'een teken van verval' is.

Bieber is stout!

Ons favoriete tieneridool heeft weer wilde avonturen achter de rug: De zanger die het liefst met ontbloot bovenlijf en zijn broek op zijn knieën feestjes afloopt, heeft een biertje gedronken in een stripclub! Foei! dat mag niet als je nog geen 21 jaar bent. Tenminste niet in de Texaanse stripclub waar Justin werd gekiekt.

Maar lieve FOK!kers, dat is nog niet alles.. In de hitsige stripclub raakte Biebs het achterwerk van één van de strippers aan. De stripper was hievan zo enorm in de wolken dat ze bijna zou flauwvallen, zo twitterde ze achteraf. Ze gaf aan dat ze al voor veel celebs gedanst had, maar dat ze nog nooit zo was beroerd als door Justin.

Kruisspin vaakst geteld in spinnenweek

De eerste nationale spinnentelweek was niet bepaald een daverend succes. Niet meer dan 150 mensen namen de moeite om de spinnenstand van hun huis te inventariseren en de resultaten door te geven aan de organisator van het evenement, het radioprogramma Vroege Vogels. De mensen die wel meededen, zagen vooral kruisspinnen en grote trilspinnen.

De spinnenkaart die op de site van Vroege Vogels te downloaden was, werd meer dan 30.000 keer bekeken. Het radioprogramma weet niet waarom niet meer mensen meegedaan hebben.

In totaal werden er zo’n 2200 spinnen geteld. De kruisspin werd 858 maal gezien en de grote trilspin, die vaak onterecht voor hooiwagen wordt aangezien, werd 406 keer waargenomen.

Queen of Porn dakloos

'Queen of Porn' Jenna Jameson is dakloos. Haar huis is door de bank bij opbod verkocht nadat de rondborstige schone een hypotheekachterstand op had gelopen van $56.918. Jenna kocht het riante stulpje in 2006 voor $2.7 miljoen en moest lijdzaam toezien hoe het voor $1.85 miljoen onder de hamer ging.

Volgens bronnen van entertainmentwebsite TMZ verhuurde Jenna het huis een flinke tijd, toen ze nog samen was met haar ex Tito Ortiz, met wie ze flinke onenigheid heeft over de voogdij van hun kinderen. Haar huis in Hollywood zou recentelijk flinke waterschade hebben opgelopen en Jenna zou het niet zien zitten er zelf nog moeite in te steken.

Te zien aan haar tweets zit ze in ieder geval niet bij haar ex, waar de natte droom van vele FOK!kers zich wel bevindt is niet duidelijk. Bij wie ze nu troost zoekt, of dat ze nog op zoek is naar een kandidaat is ook onbekend.

Noodtoestand in Australië om bosbranden

De autoriteiten in de Australische provincie New South Wales hebben de noodtoestand uitgeroepen vanwege de bosbranden die daar al dagen woeden. Dat meldt de BBC. De tientallen branden hebben al meer dan tweehonderd woningen in de as gelegd. Door de noodstand uit te roepen krijgen de hulpdiensten meer bevoegdheden. Zo kunnen mensen opgedragen worden hun huizen te verlaten en kan stroom en gas in bepaalde gebieden worden afgesloten.

De autoriteiten spreken van de ernstigste bosbranden in veertig jaar. Vooral de Blue Mountains, een gebied ten westen van Sydney, zijn zwaar getroffen. De brandweer heeft op vijftien branden nog geen grip weten te krijgen. De vrees is dat de drie grootste branden - twee in de Blue Mountains en een bij de stad Lithgow - de komende dagen elkaar bereiken en een gigantische brand vormen. Als dat gebeurt komt Sydney in gevaar.

De weersomstandigheden spelen de brandweer ook parten. Hoewel het de afgelopen dagen is afgekoeld en het aantal branden daardoor kon worden teruggedrongen stijgen de temperaturen de komende dagen weer tot boven de dertig graden Celsius.

Het Australische leger onderzoekt of een van de branden is veroorzaakt door een oefening met explosieven. De oefening werd woensdag gehouden in de buurt van Lithgow.

Bewoners Leeuwarden onder begeleiding naar huis

De bewoners van de panden in het centrum van Leeuwarden waar zaterdag en zondag brand woedde mogen hun woning zondagmiddag onder begeleiding betreden. Ook eigenaren mogen hun pand bekijken. Dat gebeurt alleen als de situatie dat toelaat, meldt de gemeente Leeuwarden. Het lichaam van het dodelijke slachtoffer is inmiddels geborgen.

Vanwege de brand in de panden met winkels en bovengelegen appartementen is nog een behoorlijk gebied in de binnenstad afgezet. Volgens de politie wordt zondagmiddag bekeken of dat kan worden verkleind. Daarbij wordt met name gelet op instortingsgevaar.

Hoelang het duurt voor het dodelijke slachtoffer kan worden geïdentificeerd, durfde een politiewoordvoerder niet te zeggen. Er wordt echter van uitgegaan dat het gaat om de 24-jarige bewoner van een van de appartementen boven de panden aan De Kelders. De ouders van de man verbleven in het buitenland.

Drie van de vijftien getroffen panden werden bij de brand compleet verwoest. De politie onderzoekt de oorzaak van de brand.

Rojer en Qureshi zegevieren in Stockholm

Jean-Julien Rojer heeft zondag een titel aan zijn palmares toegevoegd. De op Curaçao geboren Nederlandse tennisser won samen met zijn Pakistaanse partner Aisam-Ul-Haq Qureshi het dubbelspel in Stockholm.

In de finale versloeg het als eerste geplaatste koppel met tweemaal 6-2 de thuisspelers Jonas Björkman en Robert Lindstedt.

Voor Rojer en Qureshi was het de tweede titel van het jaar en de vierde sinds ze begin vorig jaar besloten samen te spelen. Mogelijk is het ook de laatste. Eerder zondag maakte de tennisbond KNLTB bekend dat de wegen van Rojer en Qureshi scheiden. Qureshi gaat weer een duo vormen met Rohan Bopanna.

Geweld bij gaypride in Montenegro

De Montenegrijnse politie heeft zondag traangas ingezet bij de gaypride in de hoofdstad van het land. Tegenstanders van de gaypride gooiden met stenen naar de deelnemers aan de mars en probeerden door een politiekordon te breken. Er waren honderden agenten op de been om de betogers in Podgorica te beschermen.

Organisator Danijel Kalezic zei dat het aan de politiebescherming te danken is dat de ongeveer honderdvijftig homorechtenactivisten hun mars konden houden. Bij een vergelijkbare mars in juli, in de kuststad Budva, probeerden tegenstanders ook de mars te verstoren.

Weduwe van Tito (89) overleden

Jovanka Broz, de weduwe van de vroegere Joegoslavische leider Josip Broz Tito, is overleden. Ze is 89 jaar geworden. Broz, die bijna dertig jaar getrouwd was met Tito, overleed zondag aan een hartaanval, aldus Zlatibor Loncar van het ziekenhuis in Belgrado. Broz lag al sinds eind augustus in het ziekenhuis.

Broz viel al voor het overlijden van Tito in 1980 in ongenade. Zij werd gedwongen haar luxewoning in Belgrado te verlaten en kwam in de praktijk onder huisarrest te staan, waarbij haar volgens eigen zeggen al haar bezittingen werden afgenomen.

Later, toen de persoonsverheerlijking rond Tito verbrokkelde, leidde Jovanka Broz een teruggetrokken bestaan. Tot 2009 had zij zelfs geen geldig Servisch identiteitsbewijs.

Betogers en politie weer eens slaags in Caïro

Betogers zijn zondag in de Egyptische hoofdstad Caïro slaags geraakt met de oproerpolitie. Agenten zetten traangas in om de honderden aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi uiteen te drijven. De betogers hielden een weg bij de prestigieuze Al-Azhar-universiteit bezet en gooiden met stenen.

Het is de tweede dag op rij dat er onlusten plaatshadden bij de universiteit. Veel aanhangers van de Moslimbroederschap studeren aan Al-Azhar.

Ondertussen woedt in het land een felle discussie over een nieuwe wet die demonstraties aan banden moet leggen. Overtredingen van de nieuwe wet kunnen overtreders een forse boete opleveren of zelfs tot celstraf leiden. Sinds Morsi op 3 juli werd afgezet gaat zijn achterban bijna dagelijks de straat op om zijn terugkeer te eisen. Het leger grijpt hard in en er zijn al honderden doden gevallen. Duizenden mensen zijn opgepakt.

Uitslag Heracles Almelo - N.E.C. Nijmegen

De voetbalzondag werd in de Eredivisie geopend door Heracles Almelo en N.E.C. Nijmegen. Beide ploegen hielden een punt over aan dit duel. N.E.C. moest het grootste deel van de wedstrijd spelen met tien man nadat Christophe Hemlein na een half uur zijn tweede gele kaart ontving. 

Heracles Almelo

1 - 1

N.E.C. Nijmegen

 87' Streutker    2' v.d. Eijden 
 
 Gele kaart: Davidson (Heracles Almelo)
 Rode kaart: Hemlein (32/2xg) (N.E.C. Nijmegen)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 8320
Arbiter: Braamhaar
 
Opstelling:   Opstelling:
Pasveer
Te Wierik
Schenkeveld (Amoah/46)
J.Veldmate
Davidson
Quansah (Streutker/80)
Bruns
Rienstra (Cziommer/68)
Rosheuvel
Uth
Linssen
  Johnsson
Vermijl
v.Eijden
Breuer
Leiwakabessy (Koolwijk/70)
Pálsson
Jantscher (Jahanbakhsh/55)
Conboy
Hemlein
Higdon
Rieks(Foor/89)

'Nederlandse politiek is racistisch'

Het politieke klimaat van Nederland is discriminatoir. Dat heeft de nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer gezegd in het tv-programma Buitenhof. "Het zou de Nederlandse regering sieren als een antidiscriminatiecampagne wordt gestart", aldus Brenninkmeijer.

Als voorbeeld van racisme noemde de nationale ombudsman het 'Polenmeldpunt' van de PVV, waarin Nederlanders werd verzocht overlastgevende Midden- en Oost-Europeanen aan te geven. Hij laakte de houding van premier Mark Rutte (VVD) die vond dat het meldpunt niet onder zijn verantwoordelijkheid viel.

Een ander probleem is volgens Brenninkmeijer de manier waarop de politie omgaat met etnische minderheden. "Iemand met een kleur daar kun je op los timmeren, dat is een mentaliteit die steeds verder doordringt omdat we niet reflecteren", aldus de Ombudsman. "De politieke houding is, dat dat moet kunnen."

Brenninkmeijer onderschrijft de zorg van de Raad van Europa dat de aanpak van discriminatie in Nederland ondermaats is en moet worden aangepakt. Op de vraag wat er mis is, antwoordde Brenninkmeijer dat Nederlanders 'nogal bot en direct' zijn. "We verliezen de nuance uit het oog. Het cabaret is hard, de politiek is hard."

'President Maldiven moet aftreden'

Mohamed Nasheed, een van de presidentskandidaten in de Maldiven, eist dat zittend president Mohamed Waheed Hassan aftreedt. Hij wil dat de voorzitter van het Maldivische parlement het stokje van Hassan overneemt en snel nieuwe verkiezingen organiseert.

De presidentsverkiezingen van 7 september werden nietig verklaard door het hooggerechtshof in het land. Zaterdag zouden er nieuwe verkiezingen worden gehouden, maar die werden tegengehouden door de politie. De politie zei na overleg met Hassan, de veiligheidsraad, de procureur-generaal en het ministerie van binnenlandse zaken tot handelen te zijn overgegaan. Nasheed beschuldigt de president ervan onder een hoedje te spelen met de Maldivische minister van defensie en de politiechef van het land.

Nasheed haalde bij de verkiezingen van 7 september 45 procent van de stemmen. Hij zou het in een tweede ronde opnemen tegen Hassan.

Tientallen doden bij aanslag in Hama

Bij een aanslag op een controlepost bij de Syrische stad Hama zijn zondag zeker dertig doden gevallen. Dat hebben het Syrische persbureau SANA en het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zondag bekendgemaakt.

Volgens SANA brachten rebellen een vrachtwagen die was volgeladen met meer dan een ton explosieven tot ontploffing bij de controlepost. Een tankwagen die in de buurt stond vatte door de explosie vlam, waardoor er meer slachtoffers vielen en ook de schade groter werd.

Volgens het Observatorium is de aanslag het werk van de strijders van de aan Al-Qaida gelieerde groepering Jabhat al-Nusra.

Het was de tweede dodelijke aanslag in evenzoveel dagen. Zaterdag explodeerde een autobom bij een controlepost in Damascus. Daarbij kwamen zestien militairen om het leven.

Anouk gelast weer concert af

Anouk moet voor de tweede keer een Symphonica in Rosso-concert afzeggen. De zangeres staat ook zondag niet op het podium in het Arnhemse Gelredome. Ook haar eerste show van afgelopen woensdag werd afgelast, vrijdag trad ze wel op.

De stemproblemen van Anouk blijken hardnekkiger dan gedacht, laat concertorganisator Mojo zondagmiddag weten. "Ondanks intensieve doktersbehandelingen heeft de zangeres na de show van vrijdag meer tijd nodig om te herstellen."

Anouk kampt met ontstoken en gezwollen stembanden, waarvoor ze prednison krijgt. "Het zingen is momenteel pijnlijk en bovendien schadelijk op de lange termijn", legt Mojo uit.

Het eerste Symphonica in Rosso-concert van Anouk werd woensdag op het laatste moment afgezegd. Via Facebook bood de zangeres haar excuses aan. "Wat voel ik me kut en verdrietig." Voor het afgelasten van het concert van zondag biedt Mojo mede namens Anouk 'oprechte excuses aan voor het ongemak'.

De eerste afgelastte show wordt aanstaande woensdag ingehaald. Dat concert gaat volgens Mojo gewoon door, volgens de concertorganisator heeft Anouk voldoende tijd om te herstellen. Voor het concert van zondag wordt een vervangende datum gezocht. Zodra die bekend is, worden kaartkopers ingelicht.

Doden bij aanslagen Irak

Bij twee aanslagen in Irak zijn zondag ten minste tien mensen om het leven gekomen. Dat hebben de Iraakse autoriteiten bekendgemaakt.

De dodelijkste aanslag had plaats in een dorp ten noorden van Bagdad. Een bomauto explodeerde bij het huis van een agent. Daarbij vielen zeven doden, onder wie vijf kinderen van 7 tot 11 jaar oud. Zes mensen liepen verwondingen op. DE agent zelf was niet thuis.

Bij een zelfmoordaanslag in Rawah, in het westen van Irak, vielen nog eens drie doden en raakten twintig mensen gewond.

[NHL] Sharks herpakken zich

De San Jose Sharks hebben zichzelf na hun recentelijke verlies tegen de Dallas Stars goed herpakt. In San Jose werden de Calgary Flames met 6-3 verslagen.

Brent Burns was in de eerste periode de grote man voor de Sharks. Zowel in de eerste minuut als in de laatste minuut scoorde hij een goal. Hij miste tussen de twee goals door nog wel een penalty shot. 

De tweede periode stond in het teken van powerplay-goals. Sean Monahan scoorde de aansluitingstreffer voor de Flames, maar ruim vijf minuten later zette Joe Pavelski via een powerplay-goal de Sharks opnieuw op twee punten voorsprong. Patrick Marleau maakte daar in de eindfase van de tweede periode drie punten van, opnieuw door een powerplay-goal.

In de derde periode probeerden de Flames de aansluiting nogmaals te vinden. Een knappe shorthanded-goal van Mikael Backlund en een harde knal van Juri Hudler zorgden ervoor dat de Flames binnen vier minuten de achterstand tot één goal hadden verkleind. Ze wisten het momentum echter niet om te zetten in meer goals en boden de Sharks door middel van een powerplay opnieuw de gelegenheid om uit te lopen. De Sharks namen die kans gretig aan en Pavelski scoorde zijn tweede powerplay-goal van de avond. In de eindfase wilden de Flames nog wat forceren en gingen met een empty net spelen, maar ook van die situatie maakten de Sharks het beste en zo zette Logan Couture de 6-3 eindstand op het scorebord.

Overige uitslagen: 

Thuis Uit Score
Pittsburgh Penguins Vancouver Canucks 4 - 3 (na penalties)
Ottawa Senators Edmonton Oilers 1 - 3
New York islanders Carolina Hurricanes 3 - 4
Buffalo Sabres Colorado Avalanche 2 - 4
Florida Panthers Minnesota Wild 2 - 1 (na penalties)
Montreal Canadiens Nashville Predators 1 - 2
New Jersey Devils New York Rangers 4 - 0
Chicago Blackhawks Toronto Maple Leafs 3 - 1
Tampa Bay Lightning Boston Bruins 0 - 5
Washington Capitals Columbus Blue Jackets 4 - 1
Phoenix Coyotes Detroit Red Wings 5 - 2
Los Angeles Kings Dallas Stars 5 - 2

[MLB] Red Sox behalen de World Series

De Boston Red Sox hebben voor het eerst sinds 2007 de World Series behaald. Een 5-2 overwinning in eigen huis op de Detroit Tigers was afgelopen nacht voldoende om de AL Championship Series met 4-2 te beslissen.

De wedstrijd werd op een spectaculaire wijze beslist. Nadat de Tigers in de zesde inning een 1-2 voorsprong wisten te pakken was het in de zevende inning de beurt aan Shane Victorino de beurt om de wedstrijd in het voordeel van de Red Sox te beslissen en zijn naam eer aan te doen. Met alle honken bezet sloeg hij een homerun in de linkerhoek van de tribune. Deze grand slam was genoeg om de wedstrijd te winnen en er voor te zorgen dat de Red Sox in de World Series gaan strijden voor de titel.

De Red Sox gaan het in de World Series opnemen tegen de St. Louis Cardinals. De eerste wedstrijd in de World Series wordt komende donderdagnacht gespeeld. 

Halep wint vijfde titel van het seizoen

Simona Halep heeft in Moskou haar vijfde titel van het seizoen in de wacht gesleept. In de finale van het WTA-toernooi was ze met 7-6(1) en 6-2 te sterk voor Samantha Stosur, die op de wereldranglijst slechts één plekje lager staat (respectievelijk 18e en 19e).

Halep had het een set lang lastig tegen haar Australische tegenstander, maar had vooral moeite met breakkansen benutten. Van de veertien breakpunten in de eerste set benutte ze er slechts één, terwijl Stosur aan een enkel breakpunt genoeg had om in de set te blijven. In de tiebreak liet Halep echter overtuigend het kwaliteitsverschil tussen beide speelsters zien.

In de tweede set kwam Stosur als eerste op een break voorsprong, maar daarna gingen alle remmen los bij Halep en werd het al snel eenrichtingsverkeer. Binnen een half uur stond de 6-2 setstand dan ook op het scorebord.

Halep is bezig aan een geweldig jaar en won alleen deze zomer al vier titels. Naast zeges in Nürnberg, 's-Hertogenbosch en Boedapest won ze in New Haven ook al met groot klasseverschil in de finale van Petra Kvitová. Qua aantal titels dit jaar moet de Roemeense nu alleen Serena Williams voor zich dulden.

Stosur zit dit jaar ook niet met lege handen en won afgelopen week al het toernooi van Osaka. De Australische blijft echter een negatieve score houden in finales; inmiddels heeft ze dertien van de achttien gespeelde finales verloren. Overigens was de voormalig US Open-winnares ook vorig jaar op het toernooi van Moskou verliezend finaliste.

Onthoofdingsfilmpjes mogen op Facebook

Ook in de toekomst zal het op Facebook toegestaan blijven om beelden te delen van mensen die op gruwelijke manieren vermoord worden. Het beeldmateriaal dient dan wel bedoeld te zijn om dit soort praktijken af te keuren en mag niet geplaatst zijn om sadistische redenen.

Dat heeft de netwerksite laten weten in reactie op de discussie die ontstond nadat Facebook afgelopen week besloot om beelden van een gruwelijke executie niet te verwijderen. Op die beelden is te zien hoe de keel van een vastgebonden man wordt doorgesneden waarna hij in een kuil wordt gegooid om daar dood te bloeden.  

Dergelijke beelden overspoelen het internet sinds het uitbreken van de Arabische Lente en Facebook meent dat dergelijke misstanden gezien mogen worden. Met name uit Syrië komen erg veel executiefilmpjes. Veel mensen delen zulke beelden om aandacht te vragen voor de gruwelijke praktijken in de Syrische Burgeroorlog.

Beeldmateriaal van vrouwelijke tepels of erger blijft wel verboden op Facebook. Deze beelden worden namelijk niet alleen als schokkend ervaren, maar stellen doorgaans ook geen misstanden aan de kaak. Ook organisaties als Femen zullen dus hun beeldmateriaal moeten blijven censureren.

Premier Hamas roept op tot gewapend verzet

Hamas-premier Ismail Haniyeh heeft zaterdag opgeroepen tot een nieuwe opstand tegen Israël. Hij heeft er bij alle Palestijnse facties op aangedrongen om zich te verzetten tegen de vredesgesprekken tussen Jeruzalem en de Palestijnen en het 'gewapende verzet' te hervatten.

Israël voert overleg met de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Hamas, dat aan de macht is in de Gazastrook, erkent Israël niet en streeft naar vernietiging van de joodse staat. De beweging is verantwoordelijk voor tientallen aanslagen gericht tegen Israël.

Martin Bossenbroek wint Libris Geschiedenis Prijs

Martin Bossenbroek heeft met zijn boek De Boerenoorlog de Libris Geschiedenis Prijs gewonnen. Dat heeft juryvoorzitter Nout Wellink zondagmiddag bekendgemaakt in het radioprogramma OVT.

De prijs bekroont geschiedenisboeken die een groot publiek aanspreken. Bij de prijs hoort een geldbedrag van twintigduizend euro. Onder anderen Frits van Oostrum en Jan Brokken waren ook genomineerd voor de Librisprijs. Het boek van Bossenbroek gaat over de Boerenoorlog tussen Groot-Brittannië en twee boerenrepublieken in Zuid-Afrika.

[Moto3] Uitslag Grand Prix van Australië

Alex Rins heeft na een zinderende race de Grand Prix van Australië op zijn naam geschreven. De Spanjaard bleef zijn landgenoot Maverick Viñales 0,003 seconden voor, terwijl ook Luis Salom niet ver weg was. Jasper Iwema eindigde eenzaam op een 20e positie.

Gedurende de race streed een groep van acht coureurs om de zege. Bij het ingaan van de laatste ronde greep Jonas Folger de leiding, maar de Duitser ging even later wijd, waardoor hij niet verder kwam dan een zesde positie. Daarna werd het een gevecht wie er als eerste over de lijn zou komen. Rins bleek hierin net iets sneller dan Viñales, terwijl de in de slotfase flink opgeklommen Salom derde werd.

In het klassement leidt Salom met 300 punten, maar door de zege van vandaag is Rins hem tot op vijf punten genaderd. Viñales staat met 278 punten hier vlak achter. De vandaag vierde geworden Alex Marquez is met een vierde positie in het klassement (175 punten) best of the rest. Iwema staat met 8 punten 21e.

Voodoo moet negatieve energie Eastwood verwijderen

Clint Eastwood heeft een hoop negatieve energie achtergelaten in een echtelijke woning. Zijn ex Dina hoopt met behulp van voodoo af te rekenen met de drukkende aanwezigheid van de acteur en regisseur, schrijft entertainmentwebsite TMZ.

Dina heeft volgens TMZ een paar honderd dollar uitgegeven aan kristallen, wierook en kruiden. Daarmee wil ze een optrekje van het stel in Palm Springs reinigen. In het onderkomen zou Clint een onderonsje hebben gehad met zijn nieuwe verovering.

Tijdens het winkelen hoorde iemand Dina zeggen dat ze ondanks zijn negatieve energie nog steeds van Clint houdt. Dina noemde de scheiding, die in augustus werd aangekondigd, onrealistisch en hartverscheurend. Dina en Clint waren zeventien jaar getrouwd en hebben samen een dochter, Morgan. Het wel en wee van Dina en Morgan was te volgen in de realityshow Mrs. Eastwood & Company.

Dacic: Serviërs in Kosovo moeten stemmen

Kosovaarse Serviërs moeten bij de komende verkiezingen in Kosovo hun stem uitbrengen, zodat ze een politiek blok kunnen vormen om de Servische belangen in het land te waarborgen. Dat heeft de Servische premier Ivica Dacic zaterdag gezegd tijdens een bezoek aan Kosovo.

De verkiezingen hebben op 3 november plaats. Het is de eerste keer sinds de afscheiding van Kosovo van Servië dat er gemeenteraads- en burgemeestersverkiezingen plaatshebben. Veel etnisch-Albanezen zien niets in de vorming van een Servisch blok. Zij vrezen dat het land daardoor verdeeld zal worden langs etnische lijnen.

De betrekkingen tussen Kosovo en Servië zijn nog altijd gespannen, ondanks pogingen van de Europese Unie de twee landen dichter bij elkaar te brengen.

Dode brand Leeuwarden nog niet geborgen

Het lichaam van de man die zaterdag om het leven kwam bij de grote brand in het centrum van Leeuwarden, is nog niet uit het pand gehaald. Het gaat om een 24-jarige bewoner van een van de appartementen. Over de identiteit van de man doet de politie verder geen uitspraken, zei een woordvoerder tijdens een persconferentie.

De ouders van de man zijn ingelicht en komen terug uit het buitenland. Bij de brand raakten drie mensen gewond. Het gaat vooral om ademhalingsproblemen. De getroffen panden zijn winkels met bovengelegen appartementen, waar veel studenten wonen. De straten rond het getroffen gebied zijn nog afgesloten. De politie roept op weg te blijven uit het getroffen gebied.

Volgens de Leeuwarder Courant heeft het dodelijke slachtoffer tijdens de brand contact gezocht met de brandweer. Die was niet meer in staat hem te redden.

Door de brand werden vijftien panden getroffen. Drie panden werden compleet verwoest. Bij sommige panden dreigt nog instortingsgevaar. De brand ontstond zaterdagmiddag in een winkel aan de Kelder in Leeuwarden. Hoe de vuurzee heeft kunnen ontstaan, wordt onderzocht door de politie. Bij de brand is geen asbest vrijgekomen.

Hattrick voor Chebet in marathon van Amsterdam

Wilson Chebet heeft zondag voor het derde jaar op rij de marathon van Amsterdam gewonnen. De 28-jarige Keniaan noteerde een winnende tijd van 2:05.35 uur en dook daarmee zes seconden onder zijn parcoursrecord van vorig jaar. Op een halve minuut eindigde Berhanu Girma als tweede, terwijl Bernard Koech derde werd.

Aanvankelijk zag het er niet naar uit Chebet zijn hattrick zou completeren. De Keniaan moest passen op een tempoversnelling van Koech en liep vervolgens een tijd in derde positie. Rond het 38 kilometerpunt hervond Chebet zich en schakelde hij een tandje bij.

Chebet achterhaalde koploper Koech en ging alleen verder. Hij kwam vervolgens solo over de finish in het Olympisch Stadion.

Arabische Liga: eind november Syrië-conferentie

Op 23 en 24 november heeft in Genève een internationale conferentie plaats, gericht op het maken van een einde aan de burgeroorlog in Syrië. Dat heeft voorzitter van de Arabische Liga, Nabil el-Araby, zondag gezegd.

El-Araby maakte de datum voor de conferentie bekend op een persconferentie in Caïro na overleg met Lakhdar Brahimi, de gezant voor Syrië van de Verenigde Naties en de Arabische Liga. De hoop is dat op de conferentie overeenstemming kan worden bereikt over het vormen van een overgangsregering in Syrië.

De burgeroorlog in Syrië heeft al aan meer dan honderdduizend mensen het leven gekost.

Daphne Bunskoek start met miljoen kijkers

Daphne Bunskoek heeft met haar terugkeer naar RTL 4 ruim een miljoen kijkers getrokken. De presentatrice, die jarenlang het gezicht was van RTL Boulevard, was zaterdagavond voor het eerst te zien in Volgende Week. Naar het programma, waarin cabaretiers het nieuws voorspellen, keken 1,03 miljoen Nederlanders. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Kijkonderzoek.

Volgende Week mag zich net tot de tien best bekeken programma's van de zaterdag rekenen. Ik Hou van Holland, dat voor Bunskoeks show werd uitgezonden, trok ook deze week de meeste kijkers. Naar de quiz van Linda de Mol keken ruim twee miljoen mensen. Ook het achtuurjournaal en Studio Sport Eredivisie haalden de top drie.

Dit Was het Nieuws, dat vorige week werd uitgezonden op het tijdstip van Volgende Week, werd iets beter bekeken dan de nieuwe humoristische show over de actualiteit. Dit Was het Nieuws trok vorige week bijna 1,4 miljoen kijkers.

FOK!toen: Mortal Kombat

Geweld in videogames is al jaren een veel besproken onderwerp in de media. Een van de eerste échte spraakmakers was natuurlijk Mortal Kombat omdat de graphics hier voor het eerst zeer realistisch waren, zeker voor die tijd. FOK!toen neemt je terug naar het begin. Fatality!

Mortal Kombat werd in oktober 1992 geïntroduceerd in de Amerikaanse speelhallen waar het direct een succes werd. De populariteit van vechtgames, het realistische uiterlijk en uiteraard het excessieve geweld zorgden ervoor dat drommen mensen elkaar verdrongen om hun kwartjes in de kasten te gooien.

De opzet van Mortal Kombat was niets bijzonders; je kiest één van de zeven speelbare personages en moet de rest één voor één in elkaar meppen. Aan het einde van de rit vocht je nog tegen jezelf, een eindbaas met vier armen genaamd Goro en de echte echte eindbaas Shang Tsung. Alle personages werden gespeeld door echte 'acteurs' die gedigitaliseerd werden.


Feature bij GameMaster over de acteurs van Mortal Kombat

De graphics waren echter niet de enige reden voor het succes. De meeste bekendheid verkreeg Mortal Kombat door het gewelddadige karakter van de game. Nu zijn vechtgames nooit lief en schattig, maar Mortal Kombat deed er een schepje bovenop met veel bloed en de 'finishing moves' genaamd Fatalities. 

Aan het eind van een gevecht mocht de winnaar een poging doen om de tegenstander op een zo gruwelijk mogelijke manier af te maken. Door specifieke knoppencombinaties in te toetsen voer je een dodelijk speciale aanval uit waarbij menig tere ziel wegkijkt. De release van Mortal Kombat was er mede voor verantwoordelijk dat de Amerikaanse leeftijdskeuring E.S.R.B. in het leven werd geroepen.


De fatalities uit Mortal Kombat I en II

De arcadeversie van Mortal Kombat werd niet veel later ook uitgebracht naar de verschillende spelcomputers van die tijd. In de strijd tussen Super Nintendo en Sega Genesis/Megadrive werd de game ook veel genoemd omdat de Super Nintendo-versie technisch superieur was maar geen bloed en aangepaste fatalities had. 

Ook verscheen er vrij snel een vervolg met meer speelbare personages, meer locaties en natuurlijk meer fatalities. De finishing moves in het tweede deel waren bovendien ook gevarieerder en de vriendelijke friendships en babalities deden hun intrede. Uiteindelijk zijn er ontzettend veel games en spin-offs in de serie verschenen waarbij de zogenaamde 'reboot' uit 2011 het meest recente deel is.

Naast games kent de franchise ook verschillende films, comics en zelfs een tv-serie. De kwaliteit was niet altijd even goed, maar het zijn zeker culthits te noemen.

Wielrenner Hofland boekt eerste profzege

Wielrenner Moreno Hofland heeft zondag zijn eerste profzege geboekt. De coureur van Belkin zegevierde in de eerste etappe van de Ronde van Hainan. Hofland werd na een rit van 110 kilometer op het podium in Chengmai geflankeerd door de Belg Frédéric Amorison en ploeggenoot Tom Leezer.

Hofland is door zijn zege vanzelfsprekend ook de eerste leider in de Chinese meerdaagse, die deel uitmaakt van de UCI Asia Tour. De 22-jarige Roosendaler reageerde op Twitter verheugd op zijn succes. "Erg blij met mijn eerste zege in de Ronde van Hainan."

[Moto2] Uitslag Grand Prix van Australië

Pol Espargo heeft de leiding in het Moto2-kampioenschap gegrepen. De Spanjaard won niet alleen de ingekorte race op Phillip Island, maar loste ook Scott Redding af als leider in de titelstrijd. Redding moest de race van vandaag missen door een breuk in zijn linkerpols.

De race duurde vanwege problemen met de banden slechts dertien ronden en Espargo liet er geen gras over groeien. De Spanjaard startte vanaf poleposition en zijn concurrenten zagen hem pas na de finish terug. Thomas Lüthi reed de gehele race achter Espargo aan, maar kon hem nimmer bedreigen. De derde plaats was voor Jordi Torres, nadat Esteve Rabat wijd ging en hierdoor terugzakte naar de achtste plaats.

In het kampioenschap leidt Espargo nu met 240 punten. Redding staat met 224 punten nog wel tweede, voor Rabat die op 204 staat.

Turkse en Libanese gijzelaars weer thuis

Negen Libanese pelgrims die waren ontvoerd in Syrië en twee Turkse piloten die in Libanon gegijzeld werden gehouden zijn zaterdagavond teruggekeerd naar hun thuisland. De vrijlating van de pelgrims en de piloten was onderdeel van een overeenkomst waarbij diverse landen in het Midden-Oosten betrokken waren.

De Libanese pelgrims werden door duizenden mensen verwelkomd in Beiroet. Ondertussen landde in het Turkse Istanbul een toestel met de twee piloten van Turkish Airlines. Zij werden opgewacht door de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan.

De kwestie begon anderhalf jaar geleden met de ontvoering van de pelgrims door Syrische rebellen. De pelgrims werden ontvoerd terwijl ze onderweg waren van Iran naar Libanon via Turkije en Syrië. De rebellen eisten dat strijders van de Libanese sjiitische beweging Hezbollah niet langer mee zouden vechten aan de kant van het Syrische regime in de burgeroorlog in het land. Later versoepelden ze hun eisen en vroegen ze om vrijlating van enkele vrouwen die werden vastgehouden door het sjiitische regime in Damascus.

De ontvoering van de pelgrims zette een reeks ontvoeringen in gang in Libanon. Sjiieten, die de Syrische president Bashar Assad steunen, ontvoerden onder andere de twee Turkse piloten. Daarmee hoopten ze Turkije, dat aan de kant van de Syrische rebellen staat, onder druk te zetten om te helpen de pelgrims vrij te krijgen.

De Libanese, Turkse en Syrische autoriteiten wilden weinig kwijt over de vrijlatingen, maar het lijkt erop dat er bemiddeld is door de Golfstaat Qatar, dat de Syrische rebellen steunt. Ook zouden Palestijnse regeringsfunctionarissen hebben bemiddeld. Het is niet duidelijk of ook de vrouwen die door het Syrische regime werden vastgehouden zijn vrijgelaten, zoals de Syrische rebellen hadden gevraagd.

De ontvoeringen maken nog eens duidelijk dat de burgeroorlog in Syrië gevolgen heeft voor het hele Midden-Oosten.

[MotoGP] Uitslag Grand Prix van Australië

Moto GP-coureur Jorge Lorenzo heeft zondag de spanning in de strijd om de wereldtitel teruggebracht. De Spanjaard schreef de Moto GP van Australië op zijn naam, terwijl Marc Marquez werd gediskwalificeerd. Marquez had acht punten meer dan Lorenzo moeten pakken om de wereldtitel te veroveren.

Marquez werd op Phillip Island gediskwalificeerd omdat hij een ronde te laat van motor had gewisseld. Een motorwissel was vanwege de hitte verplicht gesteld.

Uit bezorgdheid over de veiligheid van de banden werd de race ingekort tot negentien ronden. Achter Lorenzo eindigde landgenoot Dani Pedrosa als tweede, gevolgd door de Italiaan Valentino Rossi.

"We hadden geluk. Zonder de fout van Marc denk ik dat hij eerste of tweede zou zijn geworden. Nu is er in de strijd om het kampioenschap veel veranderd", zei Lorenzo. "Voor de race hadden we maximaal drie procent kans en nu is dat gegroeid tot twintig of dertig procent."

Marquez zag zijn voorsprong op Lorenzo verkleind worden tot achttien punten. Er resteren nog twee races. Volgende week staat de Moto GP van Japan op het programma, waarna het seizoen twee weken later wordt afgesloten in Valencia.

Man rijdt in op fietsers:4 gewonden

In Ermelo is een 27-jarige automobilist ingereden op een groepje fietsers. Vier van hen raakten gewond: twee jongens van 17 uit Ermelo en Harderwijk en twee mannen van 22 uit Ermelo en Elburg. Dat heeft de politie zondag bekendgemaakt.

De politie zag in de nacht van zaterdag op zondag een automobilist slingerend door Ermelo rijden. Ze wilde hem aanhouden, maar hij ging ervandoor. Kort daarop reed hij in op het groepje fietsers, maar reed weg en ramde vervolgens een paal. Een agent besloot hem te stoppen door opzettelijk tegen zijn auto aan te rijden.

De man liep lichte verwondingen op. Bloedonderzoek moet uitwijzen of hij had gedronken of drugs had gebruikt. De vier gewonden zijn naar het ziekenhuis gebracht.

Defensie België ontsnapt aan Nederlandse claim

Het Belgische ministerie van Defensie is ontsnapt aan een schadeclaim van bijna 40 miljoen euro van een Nederlandse munitiefabrikant. De zaak is verjaard, oordeelde het hof in Gent in cassatie. Dat meldt de Belgische krant Het Nieuwsblad op Zondag.

Het bedrijf Eurometaal stelt miljoenen te hebben misgelopen door een omkoopschandaal in de jaren tachtig. Aanvankelijk eiste het bedrijf twaalf miljoen euro, maar met rente is de eis opgelopen naar veertig miljoen euro.

Het bedrijf greep naast een contract voor de levering van granaten. De FBI ontdekte dat de Amerikaanse fabrikant die de klus uiteindelijk kreeg, tien miljoen euro had betaald aan een Belgische militair.

Meer doden door giftige drank India

Het aantal mensen in de Indiase deelstaat Uttar Pradesh dat is overleden na het drinken van verontreinigde zelfgestookte drank is opgelopen tot 42. Dat heeft de Indiase politie zondag gezegd. Nog altijd liggen veertig mensen in het ziekenhuis.

In verband met de verontreinigde drank heeft de politie 32 mensen opgepakt. Zij worden verdacht van het illegaal stoken van de alcoholische drank en de verkoop ervan. De meeste drank werd verkocht aan dorpelingen in het district Azamgarh, die het hindoefeest Dussehra vierden.

Het komt geregeld voor dat Indiërs zelfgestookte drank drinken, vooral onder het arme deel van de bevolking, dat geen geld heeft voor gewone drank. De zelfgestookte drank wordt echter vaak aangelengd met allerlei chemicaliën om het effect van de alcohol te verhogen.

PVV'ers vangen langer wachtgeld

PVV-politici maken langer gebruik van de wachtgeldregeling, omdat ze moeilijker aan een baan kunnen komen. Dat zei oud-minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) in het tv-programma WNL op zondag. "Ze laten een specifiek geluid horen en blijven daar langer in hangen, daarom is werk vinden voor een PVV'er lastiger."

Leers heeft een detacheringsbureau opgericht voor oud-politici. Daarmee wil de CDA'er werkloze politici zo snel mogelijk aan een baan helpen. Hoeveel politici zich inmiddels hebben aangemeld bij het uitzendbureau wil Leers niet kwijt.

Volgens Leers is het belangrijk dat politici hun 'politieke kleur' kwijtraken voordat ze een baan kunnen vinden in het bedrijfsleven. "Je moet ontkleuren en dat kost tijd", aldus Leers.

Akkoordpartijen populairder

De partijen die meewerkten aan het begrotingsakkoord zijn veelal gestegen in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. D66 heeft er een zetel bij en komt op 21 zetels, de PvdA mag op een een extra zetel rekenen ten opzichte van vorige week en komt op dertien zetels in de peiling. Ook de ChristenUnie stijgt met een zetel naar zeven.

De SGP blijft steken op vier zetels en de VVD levert een zetel in en staat op negentien zetels in de peiling van De Hond. De vijf partijen die hebben getekend voor het herfstakkoord halen samen 64 zetels in de peilingen. Van de ondervraagden heeft 27 procent nog vertrouwen dat het akkoord de economie zal verbeteren.

Bij de andere partijen daalt 50Plus met een zetel en komt op vier zetels te staan. De SP moet ook een zetel inleveren.

FOK!filmtip v/d dag: The Private Life of Henry VIII. (1933)

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!

 The Private Life of Henry VIII

Het is weer zondag en dan gaat de FOK!filmtip van de Dag weer naar zo'n fijne klassieker die vanmiddag bij onze zuiderburen van Één te zien is. Om 14.00 uur staat de prachtige dramafilm The Private Life of Henry VIII bij de Vlamingen op het programma. In de historische dramafilm zien we het tumultueuze leven van de Engelse Koning Hendrik VIII (Charles Laughton). Hij was intelligent en geïnteresseerd in kunst en wetenschap, maar werd ook beschouwd als egoïstisch en wreed. Iedereen die hem in de weg stond werd op medogenloze wijze uit de weg geruimd.

 The Private Life of Henry VIII 2

De Hongaarse regisseur Alexander Korda wilde al een tijd een film maken met Charles Laughton en zijn vrouw Elsa Lanchester en kreeg daar met het door Lajos Biró en Arthur Wimperis geschreven scenario een geschikt verhaal voor. Oorspronkelijk zou de film zich enkel focussen op het huwelijk van Hendrik VIII en zijn vierde vrouw, de Duitse prinses Anne, maar gedurende de productie van de film werd het script aangepast en zou de film zich uiteindelijk op vijf van de zes vrouwen van de Engelse Koning richten. Na het verschijnen van The Private Life of Henry VIII. had Alexander Korda zijn naam gevestigd in de Britse filmwereld en zou door United Artists een contract voor nog eens 16 films aangeboden krijgen. Ben je dus wel in de stemming voor een echte klassieker, dan is dit een absolute aanrader voor vandaag.


Kip, ik heb je!

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Gestrande Thalysreizigers slapen in trein

Ongeveer 400 reizigers met de hogesnelheidstrein Thalys hebben de nacht van zaterdag op zondag noodgedwongen in de trein in het station Brussel-Zuid moeten doorbrengen.

De reizigers waren naar het station gebracht nadat hun trein was geblokkeerd door een ongeval met een persoon ter hoogte van Bierbeek, ten oosten van Brussel. Ze waren onderweg met de hogesnelheidstrein van Keulen via Brussel naar Parijs. Ze moesten de nacht noodgedwongen doorbrengen in twee Thalystreinstellen, waar ze eten, drinken en dekens kregen. In de vroege ochtend konden ze hun reis vervolgen.

Thalys heeft inmiddels toegezegd hun reiskosten voor 100 procent te vergoeden.

Gestrande Thalysreizigers slapen in trein
Dit is een Fyra, geen Thalys. Fyra's gaan langzamer en ze gaan constant stuk. De Fyra op de foto doet het wel, maar dit is dan ook niet de 'echte'. De 'echte' Fyra rijdend fotograferen bleek nogal moeilijk. (Foto: ANP)

Duizenden nieuwe orgaandonoren door donorweek

De Donorweek 2013 is een groot succes geworden. Sinds de start op 14 oktober hebben 31.285 mensen aangegeven wel of geen donor te willen zijn. Van hen heeft 94 procent ja gezegd en dat betekent dat er duizenden nieuwe donoren zijn bijgekomen. "Een fantastisch resultaat", zei een woordvoerster van het campagneteam zondagochtend.

De cijfers werden bekendgemaakt in Amsterdam, voorafgaand aan de DonorRun. Rond de 400 sporters liepen het 8 kilometer-onderdeel van de Amsterdamse marathon. In de teams waren ook lopers met een donororgaan. Zij liepen een estafette van 2 x 4 kilometer en gaven symbolisch het leven door.

In totaal hebben 5,7 miljoen Nederlanders kun keuze geregistreerd. Van hen zijn 3,5 miljoen mensen orgaandonor.

Donorweek levert duizenden orgaandonoren op
Donorweek levert duizenden orgaandonoren op (Foto: ANP)

[PD] Atlético verliest en loopt record mis

Atlético Madrid heeft op de negende speeldag in de Spaanse Primera Division het eerste puntenverlies geleden. De ploeg van trainer Diego Simeone ging uit bij Espanyol met 1-0 onderuit. Atlético verzuimt daardoor het record van Real Madrid, dat in 1968-1969 met negen opeenvolgende zeges aan het seizoen begon, te evenaren.

Eerder op de avond liet ook Barcelona de kans liggen om het record te pakken. Osasuna hield de landskampioen in Pamplona op 0-0. Door de hulp van stadgenoot Espanyol gaan de Catalanen nu wel alleen aan kop. Barcelona heeft 25 punten, Atlético 24. Real Madrid staat met 22 punten op de derde plaats.

De nederlaag van Atlético verziekte het debuut van Toby Alderweireld, die afgelopen zomer werd overgenomen van Ajax en nu eindelijk zijn eerste speelminuten kreeg. Een andere Belg, Thibaut Courtois, werd de schlemiel van de wedstrijd. De keeper tikte een voorzet tien minuten na rust met de punt van zijn schoen in zijn eigen doel.

Mogelijk supervaccin tegen griep ontdekt

Een vaccin dat levenslang beschermt tegen alle soorten griep, ook tegen nieuwe, gemuteerde variaties. Die 'heilige graal' zeggen Britse onderzoekers mogelijk ontdekt te hebben. "Het is enorm opwindend. Het vaccin kan potentieel duizenden levens per jaar redden", zegt onderzoeksleider John Oxford in de Britse krant Sunday Express.

Het vaccin is getest in een relatief kleine onderzoeksgroep van 100 mensen. Onderzoekers in heel Europa gaan het nu testen op grotere schaal, waardoor de griepprik in 2018 algemeen beschikbaar zou kunnen zijn.

Gestrand schip nog niet weggehaald

De gestrande vissersboot bij Petten is nog niet geborgen. Bergingswerkers zijn de hele nacht bezig geweest met de voorbereidingen voor het weghalen van de boot. Naar verwachting kan zondag om 17.00 uur de eerste poging worden ondernomen om de boot vlot te trekken. Dat laat een woordvoerder van Rijkswaterstaat zondag weten.

Zondagochtend worden de voorbereidingen voor het vlottrekken verder uitgevoerd. Het is een ingewikkelde operatie, volgens Rijkswaterstaat. Vooral het vastmaken van de drijflijnen aan de boot is een lastig klusje. De drijflijnen zijn namelijk twee kilometer lang, omdat de berger niet dicht bij de kust kan varen.

Als het schip kan worden weggesleept, wordt het vervoerd naar de haven van Schiedam. Wat er dan met de Belgische boot gaat gebeuren, is nog niet duidelijk. De milieuschade lijkt mee te vallen. De gasolie aan boord van het schip is verdampt.

De boot kwam donderdagochtend in de problemen nadat een vissersnet in de schroef was terechtgekomen. De boot liep vast op een strekdam. De bemanningsleden zijn donderdagmiddag per helikopter van de boot gehaald.

FOK!filmblik: Bat*21 (1988)

In het FOK!filmblik van vandaag treffen we een film aan die op 21 oktober 1988 voor het eerst in de bioscoop te zien was. Bat*21 was een spannende oorlogsfilm van regisseur Peter Markle, met Gene Hackman en Danny Glover in de hoofdrol.

Bat 21

Bat*21 speelt zich af tijdens de oorlog in Vietnam. Luitenant Colonel Iceal Hambleton (Hackman) komt, nadat zijn vliegtuig is neergehaald, in vijandig gebied terecht. Hambleton heeft veel kennis en is daarom te waardevol om in de handen van de Vietcong te vallen. De enige die hem kan helpen is Kapitein Bartholomew 'Bird-Dog' Clark (Danny Glover), de piloot van een verkenningsvliegtuigje die hem vanuit de lucht begeleidt. Nadat een reddingspoging is mislukt moet Hambleton zijn positie verlaten en gebruikt golftermen om aan te geven waar hij op dat moment is. Wat volgt is een race tegen de klok om de Amerikaanse patrouilleboten te bereiken.

Bat 21 1

Bat*21 was gebaseerd op het boek BAT-21 van William C. Anderson, die eveneens het scenario voor deze film zou leveren. Het boek was op zijn beurt weer gebaseerd op een waar gebeurde reddingsoperatie die in april 1972 plaatsvond en die als één van de duurste reddingsoperaties tijdens de Vietnamoorlog kan worden bekeken.

Bat 21 2

Ontsnapte gevangenen Florida weer opgepakt

De Amerikaanse politie heeft twee criminelen opgepakt, die waren ontsnapt uit de gevangenis met vervalste documenten. De twee veroordeelde moordenaars werden zaterdag gearresteerd in Panama City Beach in de Amerikaanse staat Florida.

De twee 34-jarige mannen wisten eind september en begin oktober de gevangenis uit te lopen met papieren waarop stond dat ze strafvermindering hadden gekregen. Op de valse documenten stond te lezen dat hun levenslange gevangenisstraf was gereduceerd naar vijftien jaar cel. Op de papieren stond een valse handtekening van een rechter. De twee hielden zich verder aan de regels die gelden voor ex-gedetineerden.

De politie onderzoekt hoe de twee aan de nepdocumenten wisten te komen. "Nu we ze hebben opgepakt, hopen we meer informatie te krijgen", aldus een politiewoordvoerder.

Hulpdiensten hadden contact met slachtoffer

De politie en brandweer in Leeuwarden hadden nog contact met het slachtoffer in het brandende pand. Door de hitte konden de hulpdiensten de man echter niet meer redden. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

Het stoffelijk overschot kon pas in de loop van de nacht worden bereikt. Het gaat vermoedelijke om een 24-jarige man uit Leeuwarden. Er zijn geen andere slachtoffers bekend. "We proberen iedereen die ingeschreven staat in de panden die getroffen zijn door de brand te spreken", aldus een woordvoerder van de politie.

Hulpdiensten hadden contact met slachtoffer
Hulpdiensten hadden contact met slachtoffer (Foto: ANP)

Clown schiet topcrimineel dood in Mexico

Een van de twee vermoedelijke daders van de moord dit weekeinde op een leider van het Mexicaanse Tijuanakartel was verkleed als clown. Dat meldden lokale media zaterdag (plaatselijke tijd).

Francisco Rafael Arellano Felix werd doodgeschoten bij een hotel aan het strand in het toeristische Cabo San Lucas. Hij verbleef enige tijd in gevangenissen in de Verenigde Staten en Mexico vanwege drugsmisdaden. In 2008 kwam hij vrij.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie wordt het Tijuana Cartel, die onder meer verantwoordelijk wordt gehouden voor druggerelateerde ontvoeringen en moorden, geleid door de familie Arellano Felix.

De politie en het leger hebben tevergeefs wegversperringen gebruikt om de daders te vinden.

'Clown' schiet kartelleider dood in Mexico
'Clown' schiet kartelleider dood in Mexico (Foto: ANP)

Arabieren willen Saudi's in V-raad

Arabische landen hebben Saudi-Arabië opgeroepen de roulerende zetel in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties niet te weigeren. De naties vinden het belangrijk dat het land de Arabische en moslimwereld vertegenwoordigt, meldde Al-Jazeera zaterdag.

De Arabische ambassadeurs van de VN hebben zaterdag na een spoedberaad een gezamenlijke verklaring uitgegeven. Daarin roepen ze Saudi-Arabië op de "dappere rol" van het verdedigen van de kwesties van de Arabische wereld te blijven bekleden.

Saudi-Arabië weigerde vrijdag zijn roulerende zetel in de Veiligheidsraad. Het land zei de zetel niet te kunnen aannemen, zolang er geen hervormingen worden doorgevoerd. Mogelijk heeft uitblijvende interventie in Syrië en de Amerikaanse toenadering tot Iran geleid tot de beslissing.

Arabieren willen Saudi-Arabië in V-raad
Arabieren willen Saudi-Arabië in V-raad (Foto: ANP)

Brand in Leeuwarden onder controle

De grote brand in het centrum van Leeuwarden is onder controle. Het sein brand meester werd rond 06.00 uur gegeven. Dat meldt de politie. Bij de brand viel een dode. Vermoedelijk gaat het om de man die werd vermist. Zondagochtend houdt de gemeente een bijeenkomst voor omwonenden over de brand die zaterdagmiddag ontstond.

De brand woedde in zeker vijf historische panden in de Friese stad. De brand begon in een kledingwinkel aan de Kelders en sloeg over naar nabijgelegen panden. De straten in het getroffen gebied blijven afgesloten, evenals het vaarwater in de binnenstad.

De schade aan de getroffen panden is groot. De meeste panden zijn winkels met bovengelegen appartementen. Zeker vijftig mensen moesten hun huis verlaten. Een van de panden is het geboortehuis van de Nederlandse danseres Mata Hari, die door de Fransen werd verdacht van spionage en in 1917 werd gefusilleerd.

FOK! wat een weer... Enkele (fikse) buien

Welkom! Het is behoorlijk zacht voor de tijd van het jaar en dat blijft de komende tijd zo. Helemaal droog blijft het daarbij niet. Gisteren viel er aan het einde van de dag in het zuidwesten wat regen en dat trok gedurende de avond over de rest van het land. In deze storing zat trouwens nog een agressieve buienlijn verscholen wat her en der meer dan 15 millimeter opleverde. Later in de nacht klaarde het weer op.

Vandaag beginnen we nog overwegend droog met af en toe zon, maar in de loop van de dag trekt er een actief buiengebied Zeeland binnen en die buien trekken dan naar het noordoosten toe. Er kunnen echt een paar stevige buien vallen en onweer is daarbij goed mogelijk. In de avond trekken de buien dan weer weg. Het kwik ligt vanmiddag tussen de 15 en 20 graden en de zuidelijke wind is matig tot (vrij) krachtig.

De komende dagen is het met 17 tot 19 graden erg zacht. Op dinsdag kan het zelfs 21 graden worden. Er zijn wolkenvelden die worden afgewisseld met zonnige perioden. Er kan een enkele bui vallen, maar over het algemeen overheerst het droge weer. 

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 ZoRe

Een schitterende zonsopkomst gistermorgen. Remco maakte deze fraaie foto vanuit Waregem.

 

 

 

Fan Justin Bieber laat gezicht verbouwen

Toby Sheldon is niet zomaar een Justin Bieber-fan. Nee, hij lijkt ook als twee druppels water op zijn idool. De 33-jarige songwriter heeft zich laten ombouwen tot een look-a-like van Bieber.

Daar heeft Sheldon maar liefst 70.000 euro voor mogen neerleggen. Na vijf jaar sleutelen is hij net zo 'mooi' als Bieber geworden. "Het is de gezichtsuitdrukking van Justin die hem zo'n jeugdige look geeft. Daarom had ik mijn bovenlip gelift en is mijn onderlop voller geworden," zo vertelt de muzikant.

Zie hier het resultaat van de verbouwing!

Win een Animal Crossing 3DS XL

In Animal Crossing: New Leaf verhuis je niet alleen naar een nieuwe stad: je wordt er ook meteen burgemeester van de beestenbende in je nog te benoemen woonplaats. Naast bepalen hoe je stadje eruit komt te zien, kun je van alles doen in Animal Crossing. Fossielen opgraven, vissen en insecten vangen, oesters opduiken, patronen ontwerpen voor kleding of je huisje inrichten in de meest bizarre thema's. En als je je stadje zat bent, dan kun je nog altijd een tropisch eiland of een andere stad bezoeken om inspiratie op te doen. Vervelen hoef je je niet in Animal Crossing.

Speciaal voor de fans van Animal Crossing op FOK! mogen we van Nintendo een 3DS XL weggeven. Een 3DS-kleurtje hoef je niet te kiezen, want het gaat om de Animal Crossing-variant van de 3DS XL, met handtekening van Katsuya Eguchi, de producer van Animal Crossing: New Leaf en Aya Kyogoku, de director van het spel.

3DS XL

Wat moet je doen? Toon ons je tofste kamer van je eigen huis in Animal Crossing: New Leaf. Ga in de kamer staan die je wil laten meedingen. Met het tekstballonnetje onderin je touchscreen kun je een tekst invoeren. Laat je bewoner "FOK!" zeggen terwijl deze in je kamer staat. Door de L- en R-knop tegelijk in te drukken maak je een screenshot. Deze kun je door middel van de webbrowser op je 3DS mailen, of je haalt je SD-kaart uit de 3DS en doet deze in je pc, als je een SD-kaartlezer hebt. Mocht je er niet uitkomen dan kun je het altijd hier vragen.

Een voorbeeldje:

Het plaatje kun je in dit topic plaatsen door bijvoorbeeld een uploadsite als www.tinypic.com te gebruiken. Meedoen kan tot en met 21 oktober 2013. Daarna gaan de users stemmen wie de tofste kamer heeft.

Hardwell verkozen tot populairste dj ter wereld

Hardwell is zojuist gekroond tot populairste dj ter wereld. Dit gebeurde tijdens het Amsterdam Music Festival in de RAI dat ter ere van het Amsterdam Dance Event gehouden wordt. Hardwell neemt het stokje over van Armin van Buuren die hem de prijs uitreikte en zelf op de tweede plek eindigde.

De 25-jarige Hardwell begon zijn carrière al op jonge leeftijd en brak in 2011 definitief door met zijn samenwerking met Tiësto Zero 76, een eerbetoon aan de geboortestad van beide heren. 

De complete top 5 van 2013 ziet er als volgt uit:

  1. Hardwell (NL)
  2. Armin van Buuren (NL)
  3. Avicii (ZW)
  4. Tiësto (NL)
  5. David Guetta (FR) 

Het eerste interview met de kersverse nummer één is inmiddels ook al online te vinden op het YouTube-kanaal van DJ Mag.

Vluchtende man zwaargewond door sprong uit raam

Een 29-jarige Dominicaan is zaterdag in Den Haag zwaargewond geraakt toen hij uit een raam sprong. In een poging aan de politie te ontkomen sprong hij van de tweede verdieping naar beneden. De man liep meerdere complexe botbreuken op bij zijn val, meldt de politie.

Agenten waren rond 09.15 uur naar de woning aan de Zacharias Jansenstraat gegaan, omdat zij van een van de bewoners een getuigenverklaring op moesten nemen. In de woning waren zeven mannen. Op het moment dat de agenten een patroonhouder voor een wapen zagen liggen, besloten ze alle aanwezigen aan te houden. De 29-jarige man besloot echter uit het raam te springen.

Een agent probeerde de vluchtende man nog hem tegen te houden, maar kon ternauwernood voorkomen dat hij zelf naar beneden zou vallen. Gealarmeerde agenten die net aankwamen, zagen de man voor hun neus op de stoep terechtkomen. Hij is naar een ziekenhuis gebracht.

In de woning werden drie vuurwapens en verdovende middelen aangetroffen. De overige verdachten, Dominicanen van 23 tot 32 jaar, zijn vastgezet voor verhoor.

[Upd] Dode bij brand in Leeuwarden

De gebouwen die branden in het centrum van Leeuwarden kunnen instorten. Dat heeft de Friese politie zaterdagavond laten weten. De brand brak aan het einde van de middag uit in een kledingwinkel en sloeg over naar zeker drie omliggende panden.

Het vuur woedt volgens de veiligheidsregio in 'hartje centrum' van Leeuwarden. Omwonenden zijn geëvacueerd, maar het is nog onduidelijk hoeveel mensen hun huis moesten verlaten. Het hotel Post-Plaza doet voorlopig dienst als opvangplaats.

Het is nog onduidelijk of mensen in de kledingwinkel aanwezig waren toen de brand uitbrak. Volgens de politie was de zaak vermoedelijk al gesloten. Over mogelijke gewonden is nog niets bekend. Ook de oorzaak van de brand is onduidelijk.

De hulpdiensten rukten met groot materieel uit om het vuur aan de Kelders te bestrijden. Door de brand komt veel rook vrij, die in de wijde omgeving te zien is. De gemeente roept omwonenden op ramen en deuren gesloten te houden.

Update 22.06 uur
Er zijn zeker tien panden in het centrum van Leeuwarden in rook opgegaan, waaronder het geboortehuis van Mata Hari, meldt RTL Nieuws. Een pand in de Poststraat is ingestort, terwijl andere panden nog bedreigd worden. Het vuur is ondanks de massale inzet van de brandweer nog steeds niet onder controle. Één persoon wordt vermist.

Update 23.25 uur
De gevel van Freestyle, het pand waar de brand begon, is door de brandweer naar beneden gehaald. Gehoopt wordt dat de brand zo beter onder controle te brengen is. Van een aantal andere panden zijn de daken ingestort.

Update 0.00 uur
De politie heeft bekendgemaakt dat er een lichaam is aangetroffen in een van de getroffen panden. Naar de identiteit van het slachtoffer moet nog onderzoek worden gedaan.

Brandende panden Leeuwarden kunnen instorten
Brandende panden Leeuwarden kunnen instorten (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.