FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 28 juli 2013

Explosies bij gerechtsgebouwen Benghazi

Bij gerechtsgebouwen in de stad Benghazi in het oosten van Libië hebben zich zondagavond laat twee zware explosies voorgedaan. Van een van de gebouwen is volgens een veiligheidsfunctionaris slechts een hoop puin overgebleven.

Er is geen melding gemaakt van gewonden. Volgens video's van inwoners van de stad zijn bij de explosie in het noorden van de stad verscheidene auto's verwoest. Het andere gerechtsgebouw dat werd getroffen staat in het oosten van de stad. De politie onderzoekt of de explosies zijn veroorzaakt door bommen.

Benghazi, de tweede stad van Libië, is de bakermat van de opstand in 2011 die leidde tot de val van dictator Moammar Gadhafi. Zaterdag wisten bij een uitbraak uit de gevangenis in Benghazi meer dan duizend gedetineerden te ontsnappen.

De Boer vreest nog steeds leegloop Ajax

Frank de Boer had zaterdagavond de beschikking over al zijn topspelers. Maar hij weet dat hij nog een tijdje in angst moet afwachten.

De transfercarroussel is voorlopig nog niet bij Ajax langsgeweest om belangrijke spelers op te pikken. De club zag concurrent PSV bijvoorbeeld wel Kevin Strootman en Dries Mertens verliezen. Maar Ajax-trainer Frank de Boer weet dat het een kwestie van tijd kan zijn.

"We houden nog de angst tot 2 september. PSV en AZ hebben veel kwaliteit verloren en zijn eigenlijk al leeg gekocht. Maar wij zijn voorlopig zonder schade gebleven. Alleen is dat geen zekerheid. De transferperiode duurt nog meer dan een maand", vertelde hij aan De Telegraaf.

Toch kan Ajax een verlies al opvangen, meent de trainer. "Wij moeten de fase van buitenlandse aanbiedingen nog krijgen. Maar we hebben goede alternatieven, dus we hebben al geanticipeerd op een eventueel vertrek van Eriksen en/of Alderweireld. Hier heb je als Nederlandse club nou eenmaal mee te maken."

Migranten op zee gered bij Italië

Meer dan 470 migranten zijn in een tijdsbestek van 24 uur in Italië aangekomen na op zee te zijn gered. Dat heeft de Italiaanse kustwacht zondag meegedeeld.

Onder de migranten waren er 22 uit Nigeria en andere West-Afrikaanse landen die naar het eiland Lampedusa werden gebracht. De Italiaanse televisie toonde een gemotoriseerde rubberboot die was omgeslagen. De Afrikanen verklaarden dat 31 anderen met wie ze uit Libië waren vertrokken, daarbij waren verdronken.

Elk jaar betalen duizenden migranten geld aan smokkelaars om zich naar Italië te laten overzetten. De meeste pogingen worden gewaagd als de Middellandse Zee warm en kalm is, zoals in de afgelopen dagen.

Onlangs bracht paus Franciscus een bezoek aan Lampedusa.

Zeven doden aan kust Zuid-Frankrijk

Langs de Middellandse Zeekust van het Zuid-Franse departement Hérault zijn zondag zeven mannen verdronken. Dat meldt de Franse krant Le Figaro. Zij werden het slachtoffer van de harde zuidwestelijke wind en de krachtige golven, hoewel de autoriteiten badgasten hadden gewaarschuwd voor de gevaarlijke situatie.

Sinds vrijdag zijn in de Hérault negen mannen verdronken, allen boven de 40. Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft vakantiegangers zondagavond gewaarschuwd aan de Middellandse Zeekust en vooral in de Hérault uiterst voorzichtig te zijn.

Davids met rugnummer 1 bij Barnet

Edgar Davids blijft een opvallend voetbalfiguur. De speler/trainer heeft zichzelf rugnummer 1 gegeven bij Barnet. De 40-jarige Nederlander speelde de afgelopen twee oefenduels met het rugnummer.

Na afloop van de 4-1 nederlaag tegen MK Dons werd hem gevraagd of dat zo zou blijven. "Ja, dat is mijn nummer komend seizoen. Ik ga een trend starten", vertelde hij aan Engelse media.

Doelman Graham Stack heeft geen moeite met zijn rugnummer 29. "Rugnummers zeggen mij helemaal niets. Ik heb er zoveel gehad de laatste jaren. Edgar Davids heeft gevraagd of hij nummer 1 mocht dragen. Dat is geen probleem. Mij maakt het niet uit welk cijfer er op mijn rug staat."

Davids baarde nog meer opzien door van zijn spelers/medespelers te eisen dat ze hem aanspreken met 'Mister Davids', ook als hij als speler in het veld staat.

Israël en Palestijnen maandag al om de tafel

Israëlische en Palestijnse onderhandelaars zullen maandag al hun directe vredesonderhandelingen weer oppakken, heeft het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken zondag laten weten.

Beide partijen hebben volgens het departement uitnodigingen van de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry aangenomen om naar Washington te komen 'om directe onderhandelingen over de definitieve status formeel te hervatten'. De twee dagen durende initiële gesprekken zullen maandagavond plaatselijke tijd beginnen.

Kerry heeft zondag zowel met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu als met de Palestijnse president Mahmoud Abbas gesproken. Zij waren het er volgens het State Department over eens dat de gesprekken 'een gelegenheid bieden om een procedureel werkplan te ontwikkelen om in de komende maanden met de onderhandelingen verder te gaan'.

[WM Darts] Taylor magistraal naar titel

Phil Taylor heeft zondag in Blackpool de finale van de World Matchplay gewonnen. In het Engels onderonsje klopte The Power zijn stadsgenoot Adrian Lewis. In een lang gelijkopgaande wedstrijd werd het 18-13.

Taylor gooide de gehele wedstrijd lang een zeer hoog niveau (111.23 punten), en dreef Jackpot, die ook niet onverdienstelijk stond te gooien (105.92 punten), bij tijd en weilen tot wanhoop. In de 29e leg (15-13 stand) kreeg Lewis kansen om in breaks gelijk te komen met de 16-voudig wereldkampioen. Op dit cruciale moment faalde de Europees kampioen op de dubbels en Taylor gooide de partij in het slot.

Lewis had zich voor de finale geplaatst door de Nederlander Michael van Gerwen te verslaan. In de halve eindstrijd werd het in een kraker 17-15 voor de Engelsman.

Verhaeren: "Horen nog steeds bij de wereldtop"

Jacco Verhaeren is tevreden met het brons dat de Nederlandse estafetttedames vandaag op het WK wonnen. De zwemsters werden op de 4x100 meter vrije slag derde achter de Verenigde Staten en Australië.

"Ik heb niet het gevoel dat we onttroond zijn. We moeten realistisch blijven en brons is een reëel beeld van waar we nu staan.Dit resultaat zegt dat we nog steeds bij de wereldtop horen",aldus de technisch directeur van de zwembond KNZB. Nederland werd in 2009 en 2011 wereldkampioen, maar nadat vorig jaar Marleen Veldhuis is gestopt is er een gat gevallen.

Veldhuis werd vandaag vervangen door Elise Bouwens en Verhaeren is tevreden over haar. "Kijk, dit is haar eerste WK en ze moest nog starten in de estafette ook. Ze deed het heel goed en meer dan de derde plek zat er gewoon niet in. We wisten dat we achter zouden komen te liggen. Femke en Inge moesten zorgen dat we bij zouden blijven en dan moest Ranomi het afmaken. Dat is goed gegaan."

In de series vanochtend zwom ook Esmee Vermeulen, daarnaast maakten ook Maud van der Meer en Ilse Kraaijeveld deel uit van de selectie. "Wie ik ook op had gesteld, het was altijd brons geweest. Die andere meiden hadden dat ook gekund. Nu is het zaak dat we allemaal wat harder gaan zwemmen."

Bierhoff vreest voor Duits voetbal

De voormalige international en nu teammanager van Die Mannschaft denkt dat Duitsland te veel leunt op spelers van de twee topclubs uit de Bundesliga.

Oliver Bierhoff denkt dat het grote aantal Duitse internationals van Bayern München en Borussia Dortmund schadelijk kan zijn voor het Duitse team in aanloop naar het WK 2014. Hij weigert mee te gaan in de euforie rondom het Duitse succes.

"Duitsland brengt wel spelers voort als Mario Götze, Mesut Özil, Thomas Müller en Toni Kroos, maar we missen goede spitsen en centrale verdedigers", begon de Europees kampioen van 1996 aan Express.

"In Bayerns basisopstelling van de Champions League-finale stonden zes buitenlanders. We voelden het gebrek aan jonge spelers op het Europees Kampioenschap Onder 21 (waar Duitsland in de groepsfase werd uitgeschakeld, red.)."

"We mogen nu niet rusten. We moeten een nieuwe koers uitzetten in het voetbal en flinke maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat we concurrerend blijven. Zonder het talent van Dortmund en Bayern, blijft er nu erg weinig over."

Doden bij nieuwe botsingen Egypte

Bij de begrafenis van gedode aanhangers van de afgezette Egyptische president Mohammed Morsi is het zondag opnieuw tot botsingen gekomen, waarbij zeker twee mensen om het leven zijn gekomen. De leider van de Moslimbroederschap heeft zijn volgelingen opgeroepen zich te blijven verzetten, nadat in het weekeinde onder hen meer dan zeventig doden waren gevallen.

De door het leger geïnstalleerde interim-president heeft ondertussen de premier volmacht gegeven om zo nodig het leger de bevoegdheid te verlenen burgers te arresteren. De stap wordt gezien als de voorbode van een grootschalig optreden tegen de aanhangers van Morsi of tegen de islamitische militanten die hun aanvallen op militairen en politieagenten in de Sinaï hebben opgevoerd. De minister van binnenlandse zaken belooft krachtdadig ingrijpen tegen iedere poging het land te destabiliseren, een nauwelijks verholen waarschuwing aan aanhangers van Morsi die twee stadspleinen in Caïro hebben bezet.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry heeft de Egyptische autoriteiten gezegd dat het 'essentieel' is dat zij het recht op vreedzaam protest eerbiedigen. Hij riep beide partijen op een 'betekenisvolle politieke dialoog' aan te gaan om hun land 'een stap verder af van de rand te brengen'. De omvang van het bloedvergieten lijkt echter de hoop op een verzoening tussen de twee kampen de bodem in te hebben geslagen. Islamisten wijzen de nieuwe leiding af en zeggen dat de enige oplossing gevonden kan worden in de heraanstelling van Morsi. De interim-regering zet ondertussen een eigen overgangsplan door, waarin begin volgend jaar een democratisch gekozen regering wordt voorzien.

Mohammed Badie, de leider van de Moslimbroederschap, noemde legerleider Abdel-Fattah el-Sissi de voorman van een 'bloedig regime' en riep zijn volgelingen op zich te blijven verzetten. "Treur niet en wanhoop niet", liet hij weten in een boodschap op zijn website.

VN-secrearis-generaal Ban Ki-moon heeft de veiligheidstroepen gevraagd 'op te treden met volledig respect voor de mensenrechten'. Demonstranten maande hij 'terughoudendheid te betrachten'. Mensenrechtencommissaris Navi Pillay veroordeelde het geweld en riep op tot een 'geloofwaardig, onafhankelijk' onderzoek. "Ik vrees voor de toekomst van Egypte als het leger en de veiligheidsdiensten, alsmede sommige demonstranten een dergelijke op confrontatie gerichte en agressieve houding blijven tonen", zei zij. "Aanhangers van de Moslimbroederschap hebben het recht om vreedzaam te protesteren net als iedereen."

Hoogerland wint in Tiel

Johnny Hoogerland heeft gisteren de Profronde van Tiel gewonnen. De wielrenner van Vacansoleil klopte in het criterium Bauke Mollema van Belkin, de nummer 6 van de Tour de France, in een 'sprintà deux'. Op gepaste afstand werd Bobbie Traksel derde.

In Tiel vond ook een aparte koers voor vrouwen plaats, waarin Marianne Vos de beste was. De olympisch en wereldkampioene versloeg in de eindsprint Nederlands kampioene Lucinda Brand, haar ploeggenote bij Rabobank-Liv/Giant. Ellen van Dijk werd derde.

In de Belgische plaats Ninove ging de zege naar Movistar-coureur Nairo Quintana. De Colombiaan, tweede in de Tour en winnaar van twee truien, liet de Britse tourwinnaar Chris Froome en thuisrijder Bart de Clercq achter zich.

Geldboete voor Ferrari

Formule 1-renstal Ferrari is na de Grote Prijs van Hongarije op de Hungaroring bestraft met een boete van 15.000 euro. De Spaanse coureur Fernando Alonso gebruikte tijdens de race driemaal het inhaalsysteem DRS terwijl hij meer dan een seconde achter zijn voorganger reed. Dat is verboden.

De raceleiding oordeelde na afloop dat de fout bij het team en niet bij de coureur lag. Ferrari zou het systeem niet op de racestand hebben gezet. Nadat het team het probleem door had, gebruikte Alonso het systeem alleen nog op aanwijzing van zijn teambazen. De Spanjaard kwam er vanaf zonder sanctie en behield zo zijn vijfde plaats in de race.

Geldboete voor Ferrari
Geldboete voor Ferrari (Foto: ANP)

Ajacied Boerrigter dicht bij overgang naar Celtic

Derk Boerrigter staat voor een overgang naar Celtic. De 26-jarige vleugelaanvaller van Ajax kan bij de Schots kampioen, mits hij de medische keuring doorstaat, een contract voor drie seizoenen tekenen. Hij wordt maandag medisch gekeurd in Glasgow, meldt Voetbal International zondag.

Boerrigter miste gisteren de strijd om de Johan Cruijff Schaal vanwege een enkelblessure. Vanaf de tribune zag hij hoe Ajax na verlenging met 3-2 van AZ won. De linksbuiten heeft in Amsterdam weinig zicht op een basisplaats, aangezien trainer Frank de Boer op zijn positie de voorkeur geeft aan Viktor Fischer.

De speler uit Oldenzaal kwam in 2011 via RKC Waalwijk bij Ajax terecht. Eerder speelde hij in de jeugd van de Amsterdammers, waarna hij ook nog uitkwam voor Haarlem en PEC Zwolle. Boerrigter heeft nog een eenjarige verbintenis bij de landskampioen, die naar verluidt 3,5 miljoen euro kan bijschrijven.

Hazard: "Geen 90 minuten tegen PSV"

Zulte-Waregem kende een goede aanloop naar het treffen met PSV dinsdag. Thorgan Hazard is waarschijnlijk niet volledig inzetbaar.

De nummer twee van België van afgelopen seizoen won de eerste competitiewedstrijd uit bij Lierse met 2-1. Thorgan Hazard kroonde zich tot matchwinner met een assist en een doelpunt. Dinsdag wacht de confrontatie voor hem en Zulte met PSV in de kwalificatie voor de Champions League.

"We mogen blij zijn met deze overwinning, want Lierse heeft een goede wedstrijd gespeeld. In de tweede helft waren ze zelfs de betere en kropen wij te veel achteruit", zei de jongere broer van Eden eerst over de wedstrijd tegenover Sporza.

Hij verklapte vervolgens dat hij tegen PSV niet voluit zal kunnen gaan. "Ik ben nog niet helemaal in conditie. Dit is nog maar mijn tweede wedstrijd. Tegen Bordeaux heb ik twintig minuten gespeeld, nu zeventig. Tegen PSV zal het tempo nog hoger liggen, dus ik denk niet dat ik klaar zal zijn om dan al negentig minuten te spelen."

Man per brancard abgeseild van Brielse kerk

Het hoogtereddingsteam van de Rotterdamse brandweer heeft zondagavond een man die onwel was geworden van de toren van de Sint-Catharijnekerk in Brielle gehaald. De 30-jarige man werd per brancard via een touw dat tussen de kerktoren en een lantaarnpaal was gespannen veilig naar beneden gehaald.

De 57 meter hoge kerktoren was zondag open voor bezoekers. De brancard met de onwel geworden man paste echter niet door de trap en de hoogwerker van de brandweer reikt niet verder dan 35 meter. Daarop werden de abseilers van de brandweer opgepiept.

Het duurde wel even voordat de man er klaar voor was. Het duurde ongeveer een uur om de brancard met de man over het randje te krijgen. Daarna was hij in twee of drie minuten beneden, laat een brandweerwoordvoerder weten. Vanwege zijn toestand waren de brandweerlieden 'extra voorzichtig'.

Vijf doden bij droneaanval Pakistan

Bij een Amerikaanse droneaanval in Pakistaans tribaal gebied aan de grens met Afghanistan zijn zondag vijf mensen gedood. Ze werden door twee raketten geraakt toen ze in de omgeving van Shawal in Noord-Waziristan vanuit Afghanistan de grens overstaken, zeggen twee medewerkers van Pakistaanse inlichtingendiensten.

Het is nog niet bekend wie de doden zijn. In Noord-Waziristan houden Pakistaanse, Afghaanse en met Al-Qaida verbonden buitenlandse militanten zich schuil.

De Amerikaanse droneaanvallen zijn een bron van ernstige wrijvingen tussen Pakistan en de Verenigde Staten. Washington zegt dat de aanvallen met de onbemande vliegtuigen nodig zijn om gevaarlijke extremisten uit te schakelen, omdat de Pakistaanse regering weigert militair met hen in de slag te gaan. Pakistan beschouwt de droneaanvallen als een inbreuk op zijn soevereiniteit.

Gecrashte benzinedief vast na massale zoektocht

Een man uit Almere die vermoedelijk benzine had gestolen is zondagmiddag aangehouden na een massale zoekactie met diverse eenheden, een politiehelikopter, een diensthond en een politieboot. De 31-jarige man had op de A6 een ongeluk veroorzaakt, waarna hij en zijn twee mede-inzittenden wegvluchtten.

De man reed rond 14.45 uur met hoge snelheid de oprit naar de A6 bij Almere Poort op en verloor de macht over het stuur, waarbij hij een personenauto van de weg reed. Die werd bestuurd door een 36-jarige inwoner van Weesp, die ongedeerd bleef.

De auto van de verdachte tolde over de rijbaan en kwam tot stilstand tegen de vangrail in de middenberm. De inzittenden, twee mannen en een vrouw, namen vervolgens de benen. Uit onderzoek bleek dat de bestuurder betrokken was bij een benzinediefstal bij een tankstation aan de Havendreef in Almere.

De A6 was na de aanrijding een tijd versperd, wat leidde tot een lange file in de richting van Amsterdam. De weg werd rond 18.00 uur weer geheel vrijgegeven.

De verdachte is in een cel gezet. Het onderzoek naar de twee voortvluchtige medeverdachten wordt voortgezet.

Boilesen: "Beste gevoel dat ik heb meegemaakt"

Nicolai Boilesen viel in tijdens de strijd om de Johan Cruijff Schaal tegen AZ (3-2 winst). De Ajacied is terug van langdurig blessureleed. "Dit is heerlijk."

"Dit is heerlijk. In eerste instantie om die schaal eens te winnen. En daarnaast was het fijn om eindelijk weer eens in de Arena te voetballen", zei Boilesen na afloop van de wedstrijd tegen NUsport. "Het is heel lekker om weer mee te mogen doen. Dit is het beste gevoel dat ik heb meegemaakt."

Boilesen viel onbevangen in. "Ik voel me vrij in mijn hoofd, ik voel me fit. Ik heb de hele voorbereiding mee kunnen doen zonder problemen. Moeiteloos. Het gaat echt goed, ik heb geen terugval meer. Ik had niet verwacht vandaag al in te vallen. Maar op een gegeven moment werd Daley moe en dan moet ik er staan."

Boilesen stond er ruim anderhalf jaar naast met blessures. "Het voelde niet als een debuut, maar als een frisse start. Ik word nooit snel zenuwachtig. Kijk, ik ben al zes tot acht weken goed bezig. Dus ik had verwacht dat het goed zou gaan. Maar dit is wel de slagroom op het ijsje zeg maar. Mijn familie was er ook. Het is lang geleden dat ze mij in een stadion hebben zien voetballen."

De linksback sluit niet uit dat zijn familie meer gespannen was dan hijzelf. "Misschien dat zij wat extra gezweet hebben toen ik erin kwam, maar ik denk niet meer aan mijn hamstrings."

Laudrup: "Vraag geen 30 goals van Bony"

Swansea City-aanwinst Wilfried Bony gaf zaterdag twee assists in een oefenduel met Reading. Trainer Michael Laudrup keek tevreden toe. "Wilfried heeft laten zien hoe sterk hij is."

Bony stond in Nederland bekend om het maken van goals, veel goals. Of hij dat ook in de Premier League zal doen, moet worden afgewacht. Laudrup legt in ieder geval voorlopig niet te veel druk op de spits. "Wilfried heeft laten zien hoe sterk hij is", vertelt de Deen op de officiële website van de Swans.

"Het enige wat nog ontbrak was een goal. Maar buiten kijf staat dat hij erg goed heeft gespeeld." Laudrup beoordeelt Bony op zijn imporantie. "Ik zal hem komend seizoen niet vragen om 25 tot 30 keer te scoren. Hij moet vooral voor het team werken en doen waar hij goed in is: bijdragen aan doelpunten. Hij heeft nu laten zien ook assists te kunnen geven."

Overigens krijgt Bony er mogelijk nog een kompaan bij in de aanval. "Ik denk dat we nog een ander type aanvaller nodig hebben", zegt Laudrup. "Als er verder niemand meer vertrekt, zouden we met één speler erbij wel klaar zijn. Maar de transferperiode duurt nog zeker dertig dagen."

[Premjer Liga] Anzhi-debuut Meulensteen eindigt gelijk

René Meulensteen heeft zijn debuut als trainer van Anzhi Makhachkala niet kunnen opluisteren met een overwinning. Anzhi ging vanmiddag op bezoek bij hekkensluiter Krylia Sovetov Samara, dat nog puntloos was.

Meulensteen, die vorige week werd aangesteld als opvolger van de opgestapte Guus Hiddink, zat voor het eerst op de bank bij de steenrijke Russische club. De bezoekers kwamen na een klein uur spelen nog wel op voorsprong, dankzij Samuel Eto'o, maar zagen Krylia vlak voor tijd nog op gelijke hoogte komen. Roman Vorobiev bezorgde de thuisploeg zijn eerste punt van het seizoen.

Mourinho: "Wenger aardige kerel"

Chelsea en Arsenal zijn stadsrivalen in de Premier League. Toch uit José Mourinho zich positief over Arsène Wenger. "We hebben samen gedineerd."

Mourinho keerde deze zomer terug bij Chelsea, nadat hij Stamford Bridge in 2007 achter zich had gelaten. Wenger is al die tijd blijven zitten en dus zullen beide heren elkaar weer tegenkomen. "Hij is een aardige kerel. Ik heb de kans gehad om hem vaak te ontmoeten. Dat werd beter na mijn vertrek uit Engeland en er ontstonden ontmoetingen tijdens UEFA-bijeenkomsten rond eindtoernooien", stelt Mourinho in Britse media.

Wenger en Mourinho leven niet in onmin met elkaar. "We hebben elkaar een paar keer ontmoet en samen gedineerd. Wanneer je niet in dezelfde competitie speelt en elkaar niet treft, is het makkelijk om mensen te leren kennen. Je gaat wat dieper op de zaken in. Het is dan makkelijker om met elkaar over voetbal te praten", vervolgt de Portugees.

"Ik respecteer Arsène enorm en zal dat altijd tonen. In de voetballerij gebeuren soms vervelende dingen, zelfs wanneer je een goede relatie hebt opgebouwd. Soms zeg je dingen die de ander niet prettig vindt, maar uiteindelijk respecteer je elkaar. Er is geen probleem tussen ons", besluit Mourinho.

[WK] Frankrijk nipt voor de VS op estafette

Het Franse estafetteteam op de 4x100 vrij is wereldkampioen geworden in Barcelona. Het was een spannende finale, want vier landen eindigden op vier tienden van elkaar. Het zilver ging naar de Verenigde Staten en Rusland werd derde. Australië belandde net naast het podium. 

Team Frankrijk met Yannick Angel, Florent Manudou, Fabien Gilot en Jeremy Stravius noteerden een tijd van 3.11,18. De VS was 0,24 seconde trager gevolgd door Rusland op 0,26 seconde van Frankrijk. De Australiërs noteerden 3.11,58 waren 0,40 seconde langzamer. Frankrijk werd vorig jaar ook olympisch kampioen.  

Herlings heeft record te pakken

Motorcrosser Jeffrey Herlings heeft door zijn zege in Duitsland een record in handen gekregen. De Nederlander kwam bij de Lausitzring in de MX2-klasse in beide manches als eerste over de meet en boekte zo zijn dertiende zege op rij.

Het record stond op naam van de Belg Stefan Everts die in 2006 tot twaalf zeges op rij kwam. Herlings kan volgende week in het Tsjechische Loket zijn pas gevestigde record al weer aanscherpen. Hij kan dan bovendien de wereldtitel al veroveren.

[WK] Estafettedames derde op 4x100 vrij

De Nederlandse dames hebben op de eerste dag van het WK zwemmen in Barcelona een bronzen medaille gewonnen. Op de 4 x 100 meter vrij noteerden Ranomi Kromowidjojo, Elise Bouwens, Inge Dekker en Femke Heemskerk 3.35,77. 

Bouwens kwam op het eerste meetpunt als zevende door. Heemskerk bracht Nederland naar de de vierde stek, maar na de 100 meter van Dekker lag het kwartet weer vijfde. Kromowidjojo zette de eindsprint in en zorgde dat Nederland derde werd. 

Het goud ging naar de Verenigde State en het zilver was voor Australië. Amerika noteerde 3.32,31 en waren twaalf hondersten sneller dan de Australiërs(3.35,43). Het Nederlandse kwartet werd in 2009 en 2011 wereldkampioen en is is nog altijd wereldrecordhouder op het onderdeel. Bij de Spelen vorig jaar in Londen zwommen de vrouwen naar het zilver. Het team was mede door het stoppen van Marleen Veldhuis niet de grote favoriet in Barcelona. 

Van Basten wil einde defensieve zwakte

Marco van Basten zag sc Heerenveen zaterdag aanvallend indruk maken tegen Osasuna. Defensief ging er echter weer te veel mis. "We willen het eruit hebben, maar het lukt maar niet."

Defensieve onzekerheid was vorig seizoen een van de minpunten van Heerenveen. Ook tegen Osasuna, toen Heerenveen een 2-0 voorsprong weggaf, ging het achterin weer mis. "We willen het er uit hebben, maar het lukt maar niet", vertelt Van Basten op de officiële website van de club.

Van Basten eist verbetering en beseft dat die er kan komen als er op de transfermarkt wat wordt gedaan. "We kijken kritisch naar de selectie, dat geldt niet alleen voor de defensie. We proberen ons altijd te verbeteren." Tegen Osasuna speelde Heerenveen zeker het eerste half uur uitstekend.

Daarna ging het minder. "Osasuna zette snel druk, daar hadden we het lastig mee. Ook de hitte speelde een rol. We hanteerden een hoog tempo, een aantal spelers kreeg daardoor fysieke problemen. Daarom moesten we noodgedwongen wisselen." Vorig seizoen maakte Heerenveen een dramatische eerste halfjaar goed met de achtste plek.

Robben: "We hebben een superteam"

"We moeten hiervan leren", zei Arjen Robben na de 4-2 nederlaag in de Supercup tegen Borussia Dortmund. De club die vorig seizoen alle prijzen won, kreeg een tik.

Robben, die met twee doelpunten de nederlaag niet kon voorkomen, was ondanks alles positief. "Wij moeten hiervan leren", zei de aanvaller op de officiële website van Bayern. "Vier tegendoelpunten. Dat mag niet gebeuren. We hebben het zelf weggegeven."

Toch vindt Robben het mislopen van de Duitse Supercup niet meer dan een kleine tegenvaller. "We moeten met vertrouwen de ingeslagen weg vervolgen. We hebben een superteam en er staat veel op het spel dit seizoen", aldus de Oranje-international.

Dortmund nam met de zege revanche op vorig jaar, toen het de landstitel, Champions League en Duitse beker naar München zag gaan. In de Bundesliga eindigden Die Borussen met een straatlengte achterstand als tweede. Mario Götze vertrok daarna tot overmaat van ramp naar Bayern.

De Jong: "Verlengen een stap te ver"

Voor een vertrek van Siem de Jong hoeft Ajax niet te vrezen. De kans dat Toby Alderweireld en Christian Eriksen vertrekken is meer aanwezig, denkt ook De Jong.

Vorige week gaf De Jong een duidelijk signaal af naar de rest van de spelersgroep. Hij gaf Ajax zijn woord. De aanvoerder zei niet bezig te zijn met een transfer en komend seizoen gewoon voor Ajax te voetballen. "Ik werd steeds genoemd als speler die zou vertrekken. Ik heb nog een contract voor twee jaar bij Ajax. Met de trainers heb ik toen samen besloten om me volledig te focussen op Ajax. Zeker nu alles weer begint."

Het contract van De Jong loopt door tot 2015. Of het voor hem een optie is om bij te tekenen? "Dat gaat een stap te ver", zei de Oranje-international zaterdagavond tegenover de aanwezige media. "Na dit seizoen heb ik nog een jaar. Dan is het voor mij ook weer een ander verhaal. Ajax kan voor mij de hoofdprijs vragen en ik kan nog een jaar blijven."

Voor Alderweireld en Eriksen zat de juiste club er nog niet tussen. Op een eventueel vertrek van Alderweireld is met de komst van Mike van der Hoorn al ingespeeld. Een mogelijk vertrek van Eriksen moet opgevangen worden met spelers uit de huidige selectie. De Jong is er van overtuigd dat Ajax daar de juiste middelen voor heeft. "Daar heb ik het al vaak met de trainers over gehad. We denken wel dat we spelers hebben die dat kunnen oplossen."

"We hebben Lasse Schöne die op het middenveld kan spelen en Christian Poulsen met de punt naar achteren", treedt De Jong in detail. "We hebben ook Tulani Serero en Davy Klaassen die op die posities uit de voeten kunnen. Die laatste twee zijn ook jongens die een keer een kans moeten krijgen. Natuurlijk zullen zij misschien moeten wennen, maar het is ook zaak dat dat soort jongens veel wedstrijden achter elkaar gaan spelen."

"Het is moeilijk te zeggen, maar ik verwacht wel dat ze gaan", aldus De Jong over Alderweireld en Eriksen. "Zij hebben nog een contract voor een seizoen. Tot nu toe is het rustig. Ik hoop dat het zo rustig blijft."

Grote drukte gemeld bij stemlokalen Mali

De inwoners van het West-Afrikaanse land Mali zijn zondag massaal naar de stemlokalen gegaan om een nieuwe president te kiezen. Al uren voordat de lokalen opengingen, stonden veel Malinezen te wachten om hun stem uit te brengen.

Van de hoofdstad Bamako in het zuiden tot de historisch belangrijke stad Timboektoe in het noorden verdrongen kiezers zich in de scholen die voor de gelegenheid als stemlokaal dienst deden. Malinese, Franse en VN-militairen moesten ervoor zorgen dat zij zonder problemen hun stem konden uitbrengen. In het land is het nog steeds onrustig door gevechten tussen het leger en rebellengroepen.

Bijna 7 miljoen Malinezen kunnen hun stem uitbrengen op een van de 27 kandidaten: 26 mannen enéén vrouw. Als geen van de kandidaten meer dan 50 procent van de stemmen haalt, volgt op 11 augustus een tweede ronde.

Grote drukte gemeld bij stemlokalen Mali
Grote drukte gemeld bij stemlokalen Mali (Foto: ANP)

Limburg stinkt: Walmen in Swalmen

De grap is gauw gemaakt. Walmen in Swalmen. Nee, niet omdat Limburg stinkt. Want dat dat rare zuidelijke aanhangsel nu eenmaal bij ons land terecht is gekomen omdat niemand anders het wilde hebben, dat staat hier even los van. ’t Is Walmen in Swalmen. Een postboderin heeft stapels post niet bezorgd, maar gewoon in de fik gestoken. Kijk, daar hou ik van, een beetje efficiënte aanpak. Weg met die troep.

Zabel geeft langdurig dopinggebruik toe

Oud-wielrenner Erik Zabel heeft toegegeven tussen 1996 en 2003 verboden middelen te hebben gebruikt. De Duitser nam onder meer epo en cortisonen en onderging ook bloedtransfusies, dat zegt hij tegen de Süddeutsche Zeitung. In het rapport van de Franse senaat werd woensdag al onthuld dat hij in de Tour de France van 1998 epo gebruikte.

De voormalige topsprinter bekende in mei 2007 al epogebruik, maar toen gaf hij aan dat hij het in 1996 een weekje probeerde en er daarna mee stopte vanwege de neveneffecten.

Feyenoord klopt Getafe in eigen Kuip

Feyenoord heeft zondag de laatste oefenwedstrijd voor de start van het voetbalseizoen in winst omgezet. In de Kuip werd het Spaanse Getafe met 3-1 verslagen. Lex Immers opende voor rust de score en vlak na de thee maakte de Spaanse doelman Miguel Angel Moya er met een eigen doelpunt 2-0 van. Jaime Gavilan bracht met een geplaatst schot de spanning terug, maar Wesley Verhoek zorgde voor het slotakkoord.

N.E.C. Nijmegen speelde eerder zondag met 1-1 gelijk tegen Osasuna. Nieuwe aanwinst Michael Higdon presenteerde zich met de openingstreffer aan het Nijmeegse publiek. Francisco Puñal maakte namens de baskische ploeg de gelijkmaker uit een strafschop.

FC Groningen speelde gelijk tegen FC Emmen. Michael de Leeuw zette de Groningers op voorsprong, maar Alexander Bannink bracht Emmen weer langszij.

Eljero Elia won met Werder Bremen een oefenduel van het Fulham van doelman Maarten Stekelenburg: 1-0. De nieuwe sluitpost van de Londense club moest in de 55e minuut een goal van Nils Petersen incasseren.

Duitse vrouwen prolongeren Europese titel

De Duitse voetbalsters zijn zondag voor de zesde keer op rij Europees kampioen geworden. In de finale in het Zweedse Solna was Duitsland met 1-0 te sterk voor Noorwegen. Anja Mittag maakte kort na rust het enige doelpunt. Grote uitblinker bij de titelhouder was keepster Nadine Angerer, die twee penalty's stopte.

De Noren kregen na een klein halfuur een uitgelezen mogelijkheid om de score te openen, nadat de scheidsrechter in een schwalbe van Cathrine Dekkerhus een strafschop zag. Angerer keerde de inzet van Trine Rønning echter met een knappe reflex.

Na een mooie aanval sloeg Duitsland, dat in zijn eerste groepsduel nog doelpuntloos gelijkspeelde tegen Nederland, vier minuten na de pauze wel toe. Célia Okoyino da Mbabi brak door op links en bediende Mittag op maat. Voor Mittag, die in de rust was ingevallen, was het het eerste balcontact van de wedstrijd.

Daarna was het de beurt aan Angerer om een heldenrol op haar te nemen. De doelvrouw wist in de 61e minuut haar tweede strafschop te keren. Ditmaal liet Solveig Gulbrandsen de kans na om te scoren voor Noorwegen.

Ook na de tweede penalty had het Scandinavische land nog mogelijkheden om iets terug te doen, terwijl de Duitse vrouwen aan de andere kant de paal raakten. Een tweede treffer bleef echter uit, waardoor Duitsland zijn titel prolongeerde.

Arrestaties na knokpartij Zwarte Cross

Op het Zwarte Cross Festival zijn zondagmiddag twee mensen gewond geraakt bij een 'aanzienlijke' vechtpartij. De politie heeft vijftien mensen aangehouden op het festivalterrein in Lichtenvoorde, laat een woordvoerder weten.

De twee gewonden zijn met onbekend letsel naar een ziekenhuis gebracht. De politie heeft een onderzoek ingesteld.

De knokpartij vond plaats rond 16.00 uur. Tot zondagmiddag waren twaalf mensen aangehouden voor onder meer diefstal, drugsbezit en geweldpleging.

De zeventiende editie van het driedaagse cross- en muziekevenement in de Achterhoek trok volgens de organisatie met bijna 163 duizend man een recordaantal bezoekers, meldt Omroep Gelderland. Vorig jaar waren het er 156 duizend.

Doden bij droneaanval Jemen

Bij een luchtaanval door een Amerikaanse drone in het zuiden van Jemen zijn zes veronderstelde militanten van Al-Qaida om het leven gekomen, heeft een Jemenitische veiligheidsfunctionaris zondag gezegd.

De aanval vond zaterdag plaats in Mahfad, in de provincie Abyan. Een auto waarin de militanten zich verplaatsten werd verwoest. Drie van de slachtoffers zijn door de Jemenitische autoriteiten geïdentificeerd.

Washington beschouwt de Jemenitische tak van Al-Qaida als een van de gevaarlijkste terroristische organisaties in de wereld.

[WK] Eerste langebaan goud naar China

Op de wereldkampioenschappen langebaan zwemmen in Barcelona is Sun Yang de eerste wereldkampioen geworden. Hij was de snelste op de 400 meter vrije slag in 3.51,59. Het zilver ging naar Kosuke Hagino uit Japan(3.44,82) en derde werd Connor Jaeger uit de Verenigde Staten in 3.44,85. 

Om 19.15 uur komen de Nederlandse estafettevrouwen in actie op de 4x100 meter vrije slag. De mondiale titelstrijd duurt tot en met zaterdag. 

Automobilist scheert over zeilboot heen

Een 29-jarige man uit Leeuwarden is zaterdagnacht met zijn auto in het water van de Boterhoek beland. In zijn vlucht scheerde hij over de achtersteven van een daar afgemeerde zeilboot en nam en passant de vlag mee. Op de boot lagen twee opvarenden te slapen, die volgens de politie 'stomweg geluk' hebben gehad. De Leeuwarder bleek te hebben gedronken en moest zijn rijbewijs inleveren.

De man was bij de Vrouwenpoort in de Friese hoofdstad van de weg geraakt, waarna hij via een boom en een meerpaal in het water terechtkwam.Getuigen zagen de bestuurder naar de kant zwemmen en er te voet vandoor gaan. Agenten troffen hem na een zoekactie bij iemand anders in de auto aan en hielden hem aan.

Twente koopt rechtsback Martina van RKC

FC Twente heeft zich versterkt met rechtsback Cuco Martina. De geboren Rotterdammer komt over van RKC Waalwijk en tekent een contract voor drie seizoenen in Enschede, met een optie voor nog een jaar. Dat bevestigt technisch manager Janus van Gelder van de Waalwijkers zondag aan Omroep Brabant.

De 23-jarige Martina speelde twee seizoenen voor RKC. Hij had nog een verbintenis tot medio 2014 bij de club, waardoor de Tukkers een transfersom moeten betalen. Volgens Van Gelder komt het vertrek van Martina sportief uiterst ongelegen. "Maar wij mogen ook trots zijn. We zijn er toch weer in geslaagd een speler klaar te maken voor een topclub. Dat is een groot compliment aan de technische staf."

Met het vertrek van de vleugelverdediger is RKC zijn gehele achterste linie van vorig seizoen kwijtgeraakt. Ard van Peppen en Guy Ramos gingen bij Roda JC aan de slag, terwijl Henrico Drost naar NAC Breda verkaste. De gehuurde doelman Jeroen Zoet keerde terug naar PSV.

Hittegolf blijft steken op zeven dagen

De hittegolf is zondag na zeven dagen tot een einde gekomen. Het werd in De Bilt maximaal 23,4 graden en die temperatuur wordt later op de dag ondanks wat opklaringen niet meer overstegen. "De bewolking heeft de temperatuur parten gespeeld", licht een woordvoerder van weeronline.nl toe.

Van een hittegolf is sprake als de temperatuur vijf dagen boven de 25 graden uitkomt, waarvan minstens drie dagen boven de 30 graden. Afgelopen week werd die tropische grens zondag, maandag en dinsdag overschreden. De vier dagen erna werd het in De Bilt 25 graden of warmer.

Het was de eerste hittegolf sinds 2006. Die komt gemiddeld eens in de drie jaar voor.

Na het weekeinde loopt de temperatuur nog wat verder terug. Voor maandag en dinsdag verwacht weeronline.nl licht wisselvallig zomerweer met af en toe een bui. Vanaf woensdag loopt de temperatuur weer op. Donderdag en vrijdag kan het weer tegen de 30 graden worden.

Riblon wint bergrit in Ronde van Polen

Christophe Riblon heeft zondag de tweede etappe in de Ronde van Polen gewonnen. De Fransman van AG2R kwam als eerste boven in het Italiaanse Passo Pordoi. Op een minuut achter hem kwam Thomas Rohregger (Radioshack-Leopard) over de streep. De 23-jarige Oostenrijker Georg Preidler van Argos-Shimano kwam als derde boven. Pieter Weening (Orica-Greenedge) werd op de zesde plaats de beste Nederlander.

In het algemeen klassement is Rafal Majka nu de beste. De Pool loste Diego Ulissi af. De Lampre-Merida-renner won zaterdag de eerste rit, maar moest zondag lossen uit de groep met alle favorieten. Riblon, die in de Tour de France de etappe naar Alpe d'Huez won, staat derde, nog achter de Colombiaan Sergio Henao.

Schweinsteiger Duits voetballer van het jaar

Bastian Schweinsteiger is zondag uitgeroepen tot Duits voetballer van het afgelopen seizoen. De 28-jarige middenvelder van Bayern München kreeg 92 van de 527 stemmen van sportjournalisten in de door het sporttijdschrift Kicker georganiseerde verkiezing. Zijn ploeggenoten Franck Ribéry en Thomas Müller zaten hem met respectivelijk 87 en 85 stemmen op de hielen.

De top vijftien werd beheerst door spelers van Bayern München en Borussia Dortmund. Negen spelers van Bayern en vijf van Dortmund haalden dat. Stefan Kiessling van Bayer Leverkusen was op de zesde stek de vreemde eend in de bijt. Arjen Robben werd tiende. In totaal bevatte de lijst 28 namen.

Jupp Heynckes werd trainer van het jaar. De man die Bayern naar de winst in de competitie, beker en Champions League leidde kreeg 383 van de 517 geldige stemmen. Christian Streich van SC Freiburg werd met 77 stemmen tweede. Dortmunds oefenmeester Jürgen Klopp werd met negentien stemmen derde.

Sinds de eerste verkiezing in 1960 ging de titel voetballer van het jaar negentien keer naar een speler van Bayern München. In 2010 werd Arjen Robben de eerste Nederlander die de prijs kreeg.

Dodental treinramp Spanje gestegen naar 79

Het aantal doden van de treinramp in Santiago de Compostela is gestegen van 78 naar 79. Vier dagen na het zware treinongeluk is zondag opnieuw een slachtoffer in een regionaal ziekenhuis overleden.

Van de 70 gewonden in ziekenhuizen verkeren er nog 22 in kritieke toestand. Zaterdag waren dat er nog 31. Alle doden zijn geïdentificeerd. Dat gebeurde aan de hand van DNA of het gebit.

Brandweer haalt man met extreem overgewicht uit woning

De Rotterdamse brandweer heeft zondagochtend een vervuilde man met ernstig overgewicht uit zijn woning getild. Ambulancebroeders konden hem vanwege zijn omvang niet uit de woning krijgen. Omdat de brandweerlieden zowel de woning als de man te onhygiënisch vonden, trokken ze plastic pakken aan. Dat laat een brandweerwoordvoerder weten.

De man moest om medische redenen naar een ziekenhuis, maar de broeders kregen dat niet voor elkaar. Vier brandweerlieden wisten de obese man rond 11.45 uur uit de woning aan het Klipperpad te dragen, waarop hij met een ambulance naar het ziekenhuis is vervoerd.

Kabinet Israël stemt in met vrijlating Palestijnen

Het Israëlische kabinet heeft zondag ingestemd met de vrijlating van 104 Palestijnse gevangenen die al lange tijd vastzitten. Met de goedkeuring is weer een horde genomen op weg naar een mogelijke hervatting van de Israëlisch-Palestijnse vredesonderhandelingen.

Het kabinetsbesluit werd genomen met dertien stemmen tegen zeven, bij twee onthoudingen. Premier Benjamin Netanyahu had eerder zondag zijn ministers opgeroepen voor de vrijlating te stemmen, omdat het voor Israël belangrijk is de onderhandelingen weer op gang te krijgen. Onder de tegenstemmmers waren twee ministers van Netanyahu's eigen Likud-partij, zei een kabinetsmedewerker.

Naar verluidt laat Israël vanaf september in fases 104 Palestijnen vrij. Het zou gaan om Palestijnen die veroordeeld zijn tot levenslange gevangenisstraffen voor vergrijpen gepleegd voor 1983, toen Israël en de Palestijnen de vredesakkoord van Oslo sloten.

Het Israëlische kabinet moet zondag niet alleen instemmen met de vrijlating van de gevangenen maar ook met de hervatting van het vredesberaad met de Palestijnen. Daarnaast ligt er een wetsvoorstel klaar waarin staat dat het resultaat van dat beraad in een referendum aan het volk moet worden voorgelegd.

Het beraad moet dinsdag in Washington beginnen. Netanyahu zal een team leiden dat de onderhandelingen gaat begeleiden.

"Dit is geen eenvoudig moment voor mij", aldus Netanyahu. "Maar er zijn momenten dat je lastige beslissingen moet nemen voor het welzijn van het land en dit is zo'n moment. Ik geloof dat de hervatting van het politieke proces nu belangrijk is voor Israël."

Minister Bahrein wil harde actie tegen oppositie

Er moeten hardere maatregelen genomen worden tegen de oppositie in Bahrein. Dat heeft de minister van justitie in dat land, Khalid bin Ali al Khalifa, zondag in het parlement gezegd.

Volgens de bewindsman moet eerst het 'terrorisme' worden onderdrukt voordat kan worden gesproken over verzoening.

In Bahrein is het al dertig maanden onrustig. De sjiitische meerderheid eist meer rechten omdat ze zich voelt achtergesteld door de regerende soennitische minderheid. De oppositie heeft voor 14 augustus opgeroepen tot massademonstraties.

Sinds de onrust begon zijn er volgens de regering zestig doden gevallen. De oppositie houdt het op meer dan honderd. Vrijwel wekelijks wordt Bahrein opgeschrikt door bomaanslagen.

De oppositie krijgt steun vanuit Iran. De regerende soennieten worden bijgestaan door Saoedi-Arabië. Bahrein is de basis van de vijfde Amerikaanse vloot.

Ouya-bezitters kopen niks

Slechts 27 procent van de Ouya-bezitters heeft een spel voor de console gekocht. De andere 73% heeft óf alleen gratis spellen gespeeld óf piraatje gespeeld. Dat zegt Ouya-CEO Julie Uhrman in een interview met The Verge. Toch is ze opvallend positief erover.

"Monetization on Ouya is so far better than we expected," claimt Julie. "It takes time to build what traditional consoles have had decades to build." Volgens haar zijn de cijfers beter dan verwacht, omdat de console nog maar een maand uit is, en developers pas een half jaar toegang tot de hardware hebben. Sterker nog, ze vindt het zelfs kwetsend dat er mensen roepen dat developers geen geld kunnen verdienen met de Ouya.

Echter is het wel zo dat de bestverkopende game op de Ouya, TowerFall, maar $21.000 dollar heeft opgeleverd. Hier is het Ouya-aandeel van 30% al vanaf getrokken. De andere topper op de console, Hidden in Plain Sight, heeft nog geen $5000 dollar opgeleverd. Natuurlijk heeft Julie wel een punt dat de console nog niet zolang uit is, maar aan de andere kant zijn er nog amper goede titels verkrijgbaar op de console, en dan zijn deze cijfers niet echt om over naar huis te schrijven.

Ook FOK! heeft recentelijk de Ouya onder handen genomen, en wat wij er van vonden kun je hier lezen.

Reclamegigant komt naar Nederland

Het grootste communicatie-, pr-, en reclamebureau ter wereld, dat ontstaat uit een fusie tussen het Amerikaanse Omnicom en het Franse Publicis, vestigt het hoofdkantoor van zijn holding in Nederland. Dat maakten de twee fuserende partijen zondag bekend.

Topman Maurice Lévy van Publicis zei tegen Bloomberg dat gekozen is voor Nederland omdat het 'neutraal terrein' is, niet omdat het belastingklimaat hier relatief gunstig is voor multinationale ondernemingen. De operationele hoofdkwartieren blijven overigens in New York en Parijs staan. Ook de beursnoteringen in die twee steden blijven behouden.

De ondernemingen, met een gezamenlijke omzet van 17,7 miljard euro in 2012 en een marktwaarde van in totaal 26,5 miljard euro, spreken van 'een fusie van gelijken'. Lévy en zijn Amerikaanse collega John Wren krijgen voorlopig een duobaan als bestuursvoorzitter. Ook de andere bestuursposten worden min of meer gelijk verdeeld.

Beide topbestuurders zullen gedurende een periode van 30 maanden samen de dagelijkse gang van zaken bestieren. Daarna zal Wren alleen overblijven als uitvoerend topman, terwijl Lévy niet-uitvoerend voorzitter wordt van de raad van bestuur.

De fusie levert naar verwachting zo'n 500 miljoen dollar (377 miljoen euro) aan kostenvoordelen op. Wren zei evenwel dat de plannen zoals die er nu liggen, niet leiden tot een verlies van banen.

Het aandelenkapitaal van het gefuseerde bedrijf wordt vrijwel gelijk verdeeld over de huidige eigenaars. Bij afronding van de fusie, vermoedelijk eind dit jaar of begin 2014, ontvangen de aandeelhouders van zowel Publicis als Omnicom een buitengewoon dividend.

Publicis nam eerder dit jaar voor ruim 400 miljoen euro het Nederlandse LBi over. Ook Omnicom werd vorig jaar genoemd als mogelijke koper voor dat in Amsterdam gevestigde internetmarketingbedrijf.

Nieuwe reclamegigant komt naar Nederland
Nieuwe reclamegigant komt naar Nederland (Foto: ANP)

Platenbaas betaalt slachtoffer Amanda Bynes

De eigenaar van platenmaatschappij Chinga Chang Records heeft het slachtoffer van de brand die Amanda Bynes stichtte geld gegeven. De 27-jarige ontspoorde actrice is opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis nadat ze maandag brand op de oprijlaan van een oude vrouw had gesticht. Platenbaas Daniel Herman zegt Amanda te willen steunen.

Herman laat aan entertainmentwebsite TMZ weten dat hij Amanda volgt sinds ze een aantal weken geleden heeft aangegeven rapper te willen worden. Herman wil graag dat de actrice tekent bij zijn platenlabel.

De platenbaas wilde helpen toen hij hoorde dat Amanda de oprijlaan van een oudere dame in brand had gestoken. Hij belde het slachtoffer en heeft haar duizend dollar gegeven om de schade te compenseren.

Bynes riep vorige maand via Twitter dat ze een carrière als zangeres en rapper ambieert. Een rapcarrière moet nog even worden uitgesteld, de actrice zit de komende weken nog vast op de psychiatrische afdeling. Volgens haar ouders is ze paranoïde als gevolg van verslavingen.

Atomic Kitten Natasha Hamilton gaat scheiden

Natasha Hamilton gaat na een huwelijk van zes jaar scheiden. De 31-jarige Atomic Kitten-zangeres en Riad Erraji zijn uit elkaar gegroeid.

"Toen ik mijn huwelijksgeloften uitsprak, dacht ik dat het voor altijd zou zijn", vertelt Hamilton aan de Britse krant The Mirror. "Maar op de een of andere manier is onze liefde het afgelopen jaar verdwenen. We hebben er alles aan gedaan, maar de liefde komt niet meer terug."

Hamilton, die met Erraji een zoon van 3 jaar heeft, laat weten dat er geen ander in het spel is. "Riad is een geweldige vader en hij is nog steeds de liefde van mijn leven. Ik ben zo ontzettend verdrietig."

Hamiltons Atomic Kitten-collega's Kerry Katona en Liz McClarnon, die onlangs hun comeback maakten, helpen de zangeres zo veel mogelijk. "Ze steunen me heel erg. Ze sms'en en bellen steeds om te kijken of het goed gaat met mij."

Huta Galung wint challengertoernooi Tampere

Jesse Huta Galung heeft zondag de titel bij het challengertoernooi in het Finse Tampere voor zich opgeëist. De in Haarlem geboren tennisser was met 6-4 en 6-3 te sterk voor de Fransman Maxime Teixeira. Hij won eerder deze maand ook al het challengertoernooi in Scheveningen en eerder dit jaar was hij de beste in Saint Brieuc en Cherbourg.

Na een vertraging door regen was het Huta Galung, de nummer 134 van de wereld, die als eerste een break pakte. Op 4-2 voor de Nederlander brak de 139 plaatsen lager gerangschikte Fransman echter terug en hij kwam weer op gelijke hoogte. Een nieuwe break bracht Huta Galung de setwinst.

Ook in het tweede bedrijf sloeg Huta Galung als eerste toe. Die break wist Teixeira niet meer te repareren en op 5-3 serveerde Huta Galung voor de wedstrijd. Dat deed hij zonder problemen.

PlanetSide 2 volgende maand te koop in doosje

De gratis speelbare MMOFPS van Sony, PlanetSide 2, is halverwege volgende maand ook te koop in de winkels. Spelers die er voor kiezen om het spel in de winkel van bakstenen-en-mortel te kopen, krijgen enkele extraatjes om het de moeite waard te maken.

Vanaf 16 augustus is het spel beschikbaar voor omgerekend ongeveer een tientje. Naast een dvd'tje krijgen spelers ook het '24 Carat Power Pack', wat betekent dat ze voor elk van de 3 empires een gouden SMG krijgen. Ook krijgen spelers een week lang een XP-boost van 50%, 1000 Station Cash, en een Battle Buddy code om een vriend drie dagen lang óók een 50% XP-boost te geven. De 1000 Station Cash is overigens even veel waard als de aanschafprijs van het spel.

PlanetSide 2 is een gratis speelbare MMOFPS die zich afspeelt in een verre toekomst, met maps van tientallen vierkante kilometers en duizenden spelers op één enkele server. Als je het spel niet in de winkel wil kopen, kun je het ook gewoon hier gratis downloaden.

PlanetSide 2 komt in de nabije toekomst ook naar de PlayStation 4.

Toch nachtje cel voor vrijgelaten heler

Een 18-jarige man die net was vrijgelaten uit gevangenis in Breda heeft zaterdagavond een auto vernield bij het terrein van het arrestantencomplex aan de Mijkenbroek. De man was eerder op de dag aangehouden op verdenking van heling van een mobiele telefoon, maar wilde kennelijk de nacht in de cel doorbrengen. Daarin slaagde hij.

Iets na 13.00 was een telefoon uit de handen van een vrouw gerukt op de Wilhelminastraat. De telefoon werd met een volgapplicatie getraceerd, waarna agenten in Bavel een verdachte aanhielden. Ook de gestolen telefoon werd gevonden. De 18-jarige man werd na het verhoor rond 20.30 uur naar huis gestuurd met een dagvaarding.

Om onbekende redenen weigerde de man vervolgens het terrein van het arrestantencomplex te verlaten, waarop agenten hem buiten de poort zetten. Daar trapte hij tegen het hek en een autoportier van een bezoeker en uitte beledigingen richting de politie. Daarop werd hij opnieuw aangehouden, dit keer wegens vernieling.

Omdat hij zich verzette moesten agenten peperspray gebruiken. De verdachte belandde opnieuw in een politiecel.

[F1] Uitslag Grand Prix van Hongarije

Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van Hongarije op zijn naam geschreven. De Mercedes-coureur startte vanaf poleposition en reed een sterke race. Kimi Räikkönen eindigde als tweede, voor kampioenschapsleider Sebastian Vettel. Giedo van der Garde werd keurig veertiende.

Lewis Hamilton startte op de Hungaroring vanaf poleposition en kende een goede start. Achter hem sloot Sebastian Vettel op P2, al ging dit niet vanzelf, want zowel Romain Grosjean als Nico Rosberg drong bij hem aan. Rosberg kreeg het hierna zwaar te verduren en kwam na een aanvaring met Felipe Massa zelfs even buiten de baan, waarna hij terugviel naar de twaalfde positie. Verder naar achteren waren stevige gevechten, waarbij Mark Webber en Jenson Button met een zevende en achtste positie als grote winnaars uit de bus kwamen.

Vooraan sloeg Hamilton na vijf ronden een klein gaatje met Vettel die onder druk van Grosjean kwam te staan. Iets verder naar achteren lag Fernando Alonso vierde, voor teamgenoot Massa en Kimi Räikkönen. Na acht ronden was Hamilton de eerste van de toppers die stopte. De Brit kwam als achtste, nipt achter Button weer naar buiten, waardoor hij wat tijd verloor.

Vettel leidde de race en ging in de elfde ronde voor de eerste maal naar binnen, waarbij de Duitser als zevende, achter Hamilton en Button weer het asfalt op kwam. Het gaf de leiding aan de nog niet gestopte Grosjean, voor de eveneens nog niet gestopte Räikkönen en Webber. Niet veel later stopten ook de Lotussen, waardoor na veertien ronden Webber leidde, voor Hamilton, Button, Vettel, Grosjean en Alonso.

Vettel kwam Button niet voorbij en kreeg verschillende problemen met zijn Red Bull, waardoor hij bij Button afhaakte en zowel Grosjean als Alonso op zijn staart kreeg. Iets verder naar achteren snoepte Räikkönen de achtste positie van Massa af die een foutje maakte.

Webber kwam na 23 ronden eindelijk binnen voor zijn eerste stop, wat de leiding weer aan Hamilton gaf en Webber naar de zesde positie, vlak achter Alonso voerde. Vettel ging direct hierna Button voorbij, waarna de Brit ook posities verloor aan Grosjean en Alonso. Bij Grosjean ging dit niet zonder slag of stoot en een kleine aanvaring was het gevolg. Button ging naar binnen voor nieuw rubber, terwijl ook Grosjean snel hierna ging. Het duo kwam vlak na elkaar weer naar buiten.

Hamilton leidde de race met ruime marge op Vettel, Alonso, Webber, Räikkönen, Massa, Grosjean, Button, Rosberg en Maldonado. Leider Hamilton kwam na 31 ronden voor de tweede maal binnen voor nieuw rubber, waarbij hij op plaats vier, vlak achter Webber weer naar buiten kwam. Vettel reed hierdoor aan de leiding met een bolide die de problemen te boven bleek te zijn.

Meer coureurs pitten, waardoor Hamilton de halverwege weer de leiding greep, omdat de Brit op fraaie wijze Webber eerder al had gepasseerd. Räikkönen lag derde, voor Grosjean, Button, Vettel, Alonso, Perez, Massa en Hülkenberg die de top tien completeerde. Grosjean liep een drive-through op omdat hij Massa buiten de baan ingehaald had. De Fransman viel hierdoor enkele posities terug tot achter Alonso. Webber reed een sterke race, waarbij hij na zijn tweede stop derde, vlak voor Alonso kwam te liggen. Räikkönen had pech en viel terug naar de zesde plek.

Her en der ontstonden fraaie gevechten, mede door de pitsstops. Zo kwam Hamilton net achter Webber naar buiten, maar een achterblijver zorgde ervoor dat de Brit de Australiër met een mooie move weer kon passeren. Grosjean had eerder al de zesde plaats van Button afgesnoept door de Brit via DRS buitenom te passeren. Vettel leidde weer even, maar een derde stop voor de Duitser bracht hem achter Räikkönen weer naar buiten. Webber reed op de tweede positie, maar moest in de slotfase nog een keer stoppen, waardoor de vierde plaats voor de Australiër het hoogst haalbare bleek te zijn.

In de slotfase werd Mercedes nerveus nadat Nico Rosberg zijn bolide rokend aan de kant parkeerde. Teamgenoot Hamilton reed nog comfortabel aan de leiding. Erachter had Räikkönen zijn handen vol aan Vettel die verschillende malen stevig aandrong.

Na 70 warme ronden werd Hamilton als eerste afgevlagd, terwijl ook Räikkönen en Vettel een gang naar het podium mochten maken. Webber werd vierde, voor Alonso, Grosjean, Button, Massa, Perez en Maldonado die hiermee het eerste punt van het seizoen voor Williams pakte. Giedo van der Garde behaalde na een sterke race een knappe veertiende positie.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd
1 Lewis Hamilton Mercedes 1:42:29.445
2 Kimi Räikkönen Lotus +10.938
3 Sebastian Vettel Red Bull +12.459
4 Mark Webber Red Bull +18.044
5 Fernando Alonso Ferrari +31.411
6 Romain Grosjean Lotus +32.295
7 Jenson Button McLaren +53.819
8 Felipe Massa Ferrari +56.447
9 Sergio Perez McLaren +1 Ronde
10 Pastor Maldonado Williams +1 Ronde
11 Nico Hulkenberg Sauber +1 Ronde
12 Jean-Eric Vergne Toro Rosso +1 Ronde
13 Daniel Ricciardo Toro Rosso +1 Ronde
14 Giedo van der Garde Caterham +2 Ronden
15 Charles Pic Caterham +2 Ronden
16 Jules Bianchi Marussia +3 Ronden
17 Max Chilton Marussia +3 Ronden
DNF Paul di Resta Force India +4 Ronden
DNF Nico Rosberg Mercedes +6 Ronden
DNF Valtteri Bottas Williams +28 Ronden
DNF Esteban Gutierrez Sauber +42 Ronden
DNF Adrian Sutil Force India +51 Ronden


Coureursstand

Pos Coureur Team Punten
1 Sebastian Vettel Red Bull 172
2 Kimi Räikkönen Lotus 134
3 Fernando Alonso Ferrari 133
4 Lewis Hamilton Mercedes 124
5 Mark Webber Red Bull 105
6 Nico Rosberg Mercedes 84
7 Felipe Massa Ferrari 61
8 Romain Grosjean Lotus 49
9 Jenson Button McLaren 39
10 Paul di Resta Force India 36
11 Adrian Sutil Force India 23
12 Sergio Perez McLaren 18
13 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 13
14 Daniel Ricciardo Toro Rosso 11
15 Nico Hulkenberg Sauber 7
16 Pastor Maldonado Williams 1
17 Valtteri Bottas Williams 0
18 Esteban Gutierrez Sauber 0
19 Jules Bianchi Marussia 0
20 Charles Pic Caterham 0
21 Giedo van der Garde Caterham 0
22 Max Chilton Marussia 0


Constructeursstand

Pos Team Punten
1 Red Bull 277
2 Mercedes 208
3 Ferrari 194
4 Lotus 183
5 Force India 59
6 McLaren 57
7 Toro Rosso 24
8 Sauber 7
9 Williams 1
10 Marussia 0
11 Caterham 0

Syrische oppositie onderzoekt bloedbad

De Syrische Nationale Coalitie (SNC), koepel van het verzet tegen president Bashar Assad, gaat onderzoek doen naar de moord op 150 soldaten van Assad, afgelopen week in Khan al-Assal, nabij Aleppo.

De soldaten, die zich al hadden overgegeven, zouden maandag en dinsdag door opstandelingen zijn omgebracht. De Syrische staatsmedia spraken van een 'bloedbad'.

In een verklaring zegt de SNC dat degenen die de misdaad hebben begaan gestraft zullen worden. Volgens de coalitie is de wandaad echter begaan door 'gewapende groepen' die geen band met de SNC hebben.

Eerder liet Jabhat al-Nusra, een aan Al-Qaida verbonden groepering, weten betrokken te zijn geweest bij de gevechten in Khan al-Assal.

De SNC heeft Egypte opgeroepen 81 Syrische mannen en jongens die in dat land zijn opgepakt, niet aan Assad uit te leveren. De mannen en jongens werden aangehouden omdat ze geen visum voor Egypte hadden. Dat is sinds 8 juli nodig. Volgens de SNC was de groep op de vlucht voor de tirannie van Assad.

Enorme bosbrand op Mallorca

Een brand op het Spaanse vakantieeiland Mallorca heeft al achttienhonderd hectare bos verwoest. Het is de ergste brand sinds 1999. Het vuur ontstond vrijdagmiddag rond het middaguur nabij Andratx in het westen van het eiland. Door de enorme droogte en harde wind grijpen de vlammen steeds verder om zich heen.

Het dorp Estellencs is vanwege het naderende vuur ontruimd. Er woonden zevenhonderd mensen. Met hen moesten ook tientallen toeristen een veilig heenkomen zoeken. Of daar Nederlanders bij waren is onbekend.

Het vuur wordt bestreden door noodtroepen van het leger, in total meer dan tweehonderd man, die worden bijgestaan door veertig blusauto's en vier blushelikopters.

De vlammen bedreigen de Sierra de Tramuntana, een natuurgebied dat op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. De autoriteiten zeggen vooralsnog machteloos te staan. De prognoses worden als 'niet goed' gekenschetst.

Er is een man opgepakt die ervan wordt verdacht de brand te hebben veroorzaakt omdat hij plantenresten verbrandde. Na enkele uren werd hij voorlopig vrijgelaten.

Nederlandse duiker komt om in Spanje

Een 58-jarige Nederlander is vrijdagmiddag om het leven gekomen nadat hij tijdens het duiken voor de kust van Catalonië onwel was geworden. Dat meldt de burgerbeschermingsdienst van de Spaanse autonome regio.

De man was met zes anderen aan het duiken voor de kust van de plaats Palamós in de provincie Gerona. Hij kreeg last van zijn hart, maar kon nog op eigen krachten, met hulp een strandwacht en de andere duikers, het strand bereiken. Daar overleed hij aan een hartstilstand.

Op 11 juli kwam op het Spaanse eiland Gran Canaria ook een Nederlandse duiker om het leven. De 52-jarige man was tijdens een duikles onwel geworden.

Overvallers juwelier lossen schot

Bij een overval op een juwelier in Volendam is zondagochtend geschoten. De drie overvallers verlieten de zaak aan de Haven met een aantal sieraden. In hun vlucht hebben ze in ieder geval een schot gelost. Niemand is gewond geraakt.

De politie is direct een groot onderzoek gestart en zocht naar de verdachten met een helikopter, agenten en een politiehond. Een scooter waarmee de daders rond 10.30 uur wegreden is in de omgeving teruggevonden, zonder de verdachten. De politie vraagt getuigen zich te melden.

Grote juwelenroof in Cannes

Bij een overval in het Carlton Hotel in Cannes zijn zondag sieraden met een waarde van zo'n veertig miljoen euro gestolen. Bij de overval werden wapens gebruikt. In het hotel in de Franse badplaats was een sieradententoonstelling aan de gang. De juwelen zouden in een aktentas hebben gezeten. Dat meldt het Franse persbureau AFP.

De politie in Nice wil geen verdere mededelingen doen. Bij het laatste filmfestival in Cannes werden ook al juwelen gestolen. Dat gebeurde in mei in het Novotel. Daar werden sieraden van Chopard ontvreemd met een waarde van 1,4 miljoen euro.

Egyptische minister dreigt oppositie

De Egyptische regering treedt resoluut op tegen elke poging het land te destabiliseren. Dat heeft minister van binnenlandse zaken Mohammed Ibrahim zondag gezegd. "Ik verzeker het volk van Egypte dat de politie vastbesloten is veiligheid in het land te waarborgen en dat ze daartoe ook in staat is", verklaarde de minister.

Ibrahim, die nog benoemd is door de op 3 juli voor het leger afgezette president Mohammed Morsi, beschuldigde de Moslimbroeders ervan bloedvergieten uit te lokken om zo sympathie te winnen.

De bewindsman dreigde twee kampementen van de Morsi-aanhang aan te pakken. Die kampen zijn bij de Rabaah al-Adawiyamoskee in het oosten van Caïro en op het Nahdaplein bij de universiteit. "We zullen daar snel tegen optreden", zei Ibrahim. Hij noemde de kampen 'een gevaar voor het volk'.

Aantal immigranten Groot-Brittannië onbekend

De Britse regering weet helemaal niet hoeveel immigranten er jaarlijks het land binnenkomen. Het cijfer dat wordt genoemd, ongeveer een half miljoen per jaar, is niet meer dan een 'gok'. Dat stelt een parlementaire commissie over de migratiestromen in een rapport dat zondag is geopenbaard.

De commissie achterhaalde dat jaarlijks zo'n achthonderdduizend mensen in havens en op vliegvelden in Groot-Brittannië worden bevraagd naar de reden van hun komst. Maar vijfduizend daarvan zijn echte immigranten. Van hen geven velen bovendien geen volledige antwoorden.

Gebleken is dat het nationaal bureau voor de statistiek (ONS) en het ministerie van binnenlandse zaken elk eigen berekeningen maken. Hun databanken zijn ook niet gekoppeld.

De Britse regering wil het aantal immigranten voor 2015 terugdringen tot enkele tienduizenden. Volgens de parlementaire commissie kunnen de nu beschikbare gegevens echter geen basis vormen voor dat beleid.

Het ministerie van binnenlandse zaken is inmiddels een campagne gestart om migranten ertoe aan te zetten Groot-Brittannië te verlaten en terug te gaan naar hun land van herkomst.

Minister voor het bedrijfsleven Vince Cable (Liberaal-Democraten) heeft coalitiegenoot, de Conservatieve Partij, zondag in een interview verweten 'geobsedeerd' te zijn met het terugdringen van het aantal migranten.

Jazzzangeres Rita Reys (88) overleden

Rita Reys is in de nacht van zaterdag op zondag op 88-jarige leeftijd overleden. Dat bevestigt haar management. De uitvaartplechtigheid vindt volgende week maandag plaats in Breukelen. Meer informatie rond de dood van de jazzzangeres wordt op verzoek van de familie niet vrijgegeven.

Reys stond begin deze maand nog op het podium van North Sea Jazz Club. Voordien was ze vier maanden uit de roulatie wegens een heupoperatie. De zangeres zou 1 september een optreden geven in de Amsterdamse Paradiso.

Reys begon al op jonge leeftijd met optreden. Tijdens haar carrière ontving ze een groot aantal prijzen, waaronder zes Edisons en de Bird Award tijdens het North Sea Jazz Festival. Voor haar bijdrage aan de Nederlandse muziek werd ze twee jaar geleden tot ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw geslagen.

De zangeres werkte samen met een groot aantal jazzmusici, onder wie Jimmy Smith, Dizzy Gillespie en Stan Getz. Ze trad regelmatig op tijdens internationale jazzfestivals, waaronder het New Orleans Jazz Festival. Vorig jaar stond ze voor de twintigste keer op het podium tijdens North Sea Jazz.

Reys trouwde begin jaren vijftig met drummer Wessel Ilcken, ze kregen in 1954 een dochter met de naam Leila. Ilcken overleed drie jaar later aan een hersenbloeding. In 1960 hertrouwde ze met pianist Pim Jacobs, die in 1996 stierf aan kanker.

Agent opgepakt voor mishandeling buschauffeur

Een 35-jarige agent is zaterdagochtend opgepakt op Ameland op verdenking van het mishandelen van een buschauffeur. De 55-jarige chauffeur heeft aangifte gedaan. De politieman, die op vakantie is op het Waddeneiland, is in een cel gezet en zaterdagavond in vrijheid gesteld nadat hij was verhoord. De politie stelt een nader onderzoek in.

De chauffeur en de verdachte hadden eerder op de ochtend een woordenwisseling gehad over een verkeerssituatie met de bus, die de politieman als gevaarlijk beschouwde. Later op de ochtend zag de agent de buschauffeur opnieuw, stapte bij een halte in de bus en legitimeerde zich als politieman. Hierop kregen de twee ruzie waarbij de man de chauffeur beetpakte en een worsteling ontstond.

Op dat moment begon de bus net te rijden. Omdat de chauffeur de bus niet direct meer kon laten stoppen, kwam het voertuig in bosjes langs de weg tot stilstand. Ongeveer tien geschrokken passagiers verliet de bus.

De chauffeur raakte lichtgewond, maar wist zijn belager de bus uit te werken en waarschuwde de politie. Die hield de agent aan op het Jan Roepespad in Hollum.

De verdachte werkt niet bij de politie in het noorden van het land.

Man bijt slang

Een boertje uit de Indiase deelstaat Madhya Pradesh vond het niet leuk toen een slang hem in zijn duim beet en nam dan ook onmiddellijk wraak. Hij ging achter de verantwoordelijke slang aan en beet het arme beestje aan stukken.

Na een dagje op pad te zijn geweest met het vee werd Nilabh Dhurvey onaangenaam verrast door een nog onbekende slang. Naar goed volksgeloof moet je dan de slang die je gebeten hebt, meteen achterhalen en doodleuk terugbijten. En dat was exact wat Nilabh dus deed. "Ik heb de beet overleefd omdat ik de slang heb doodgebeten", verklaarde Nilabh. Toch is hij maar eventjes langs de huisartsenpost langsgegaan om even een antiserum te halen. De daar aanwezige dokter wist later te vertellen dat: "Sinds ik in dit gebied zit, heb ik meer dan 200 slangenbeten gezien, maar zoiets heb ik nog niet meegemaakt."

Nilabh hoeft niet bang te zijn dat hij de plaatselijke dierenpolitie achter zich aankrijgt; vermoedelijk was de slang geen beschermde diersoort en hoeft hij dus geen boete te betalen.

Haase redt het niet tegen Youzhny in Gstaad

Robin Haase is er zondag niet in geslaagd het ATP-toernooi van Gstaad te winnen. Op het Zwitserse gravel moest de Hagenaar zijn meerdere erkennen in de als zesde geplaatste Rus Mikhail Youzhny: 3-6 en 4-6. Voor Haase is het zijn eerste nederlaag in drie ATP-finales. De afgelopen twee jaar won hij het toernooi in het Oostenrijkse Kitzbühel, dat volgende week op de kalender staat.

Haase, die in vier ontmoetingen nog nooit van Youzhny had gewonnen, ging de eerste set lang mee met de Rus. Bij een 4-3 achterstand ging het echter mis voor de Nederlander. Door een dubbele fout kreeg Youzhny een breakpunt en vervolgens mislukte een volley van Haase.

In het tweede bedrijf keek Haase opnieuw snel tegen een achterstand aan. Al in de derde game brak Youzhny. Op 5-4 serveerde de Rus vervolgens voor de wedstrijd. Twee matchpunten werkte Haase weg voordat hij een forehand in de tramrails plaatste en de wedstrijd alsnog verloor.

Berlusconi wil gevangenis in

Silvio Berlusconi wil de gevangenis in als hij dinsdag wordt veroordeeld wegens belastingontduiking. Dat heeft hij gezegd in een interview met de Italiaanse krant Libero. Dinsdag beslist het Hof van Cassatie over Berlusconi's beroep tegen zijn veroordeling wegens belastingontduiking door een rechtbank in Milaan, medio 2012.

Het Hof van Cassatie is de laatste instantie die beslist. Het oordeel is definitief. Berlusconi dreigt vier jaar gevangenisstraf en uitsluiting van elk politiek ambt voor vijf jaar.

De voormalige premier en leider van regeringspartij PDL liet weten niet in ballingschap te zullen gaan om zijn straf te ontlopen. Hij wil ook geen beroep doen op de regeling dat ouderen niet de gevangenis in hoeven maar hun straf thuis mogen uitzitten. Berlusconi is 78. Ook een zogenoemde 'taakstraf' wijst de politicus af.

Overigens gelooft Berlusconi nog altijd in vrijspraak. "Ze kunnen me niet veroordelen", zei hij.

Vorige week gaf Berlusconi al aan dat hij zijn partij niet zal opdragen de steun aan het kabinet van premier Enrico Letta in te trekken als hij zou worden veroordeeld. Het kabinet moet nog minstens twee jaar doorwerken, aldus Berlusconi toen.

Onvrede in coalitie over vrijlating Palestijnen

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zijn coalitiegenoten opgeroepen de vrijlating van Palestijnse gevangenen te steunen als onderdeel van de hervatting van vredesonderhandelingen met de Palestijnen. Voorafgaand aan een kabinetsberaad noemde de eerste minister het besluit zondag 'zwaar' maar 'goed voor het land'.

De leider van Netanyahu's coalitiegenoot Joods Huis, Naftali Bennett, heeft al aangegeven dat zijn partij de vrijlating niet zal steunen. Hij heeft zelfs al gedreigd zijn partij uit de coalitie terug te trekken.

Staatssecretaris van defensie Danny Danon noemde de vrijlating van de gevangenen 'een politieke en ethische fout'. Zijn ambtgenoot van buitenlandse zaken, Zeev Elkin, stelde dat Israël niet mag capituleren voor Palestijnse eisen voorafgaand aan de hervatting van de vredesonderhandelingen.

Naar verluidt laat Israël vanaf september in fases 104 Palestijnen vrij. Het zou gaan om Palestijnen die veroordeeld zijn tot levenslange gevangenisstraffen voor vergrijpen gepleegd voor 1983, toen Israël en de Palestijnen de vredesakkoord van Oslo sloten.

Het Israëlische kabinet moet zondag niet alleen instemmen met de vrijlating van de gevangenen maar ook met de hervatting van het vredesberaad met de Palestijnen. Daarnaast ligt er een wetsvoorstel klaar waarin staat dat het resultaat van dat beraad in een referendum aan het volk moet worden voorgelegd.

Het beraad zou aanstaande dinsdag in Washington moeten beginnen. Netanyahu zal een team leiden dat de onderhandelingen gaat begeleiden.

"Dit is geen eenvoudig moment voor mij", aldus Netanyahu. "Maar er zijn momenten dat je zware besluiten moet nemen voor het welzijn van het land en dit is zo'n moment. Ik geloof dat de hervatting van het politieke proces nu belangrijk is voor Israël."

A2 in Brabant dicht vanwege ongeval

Door een ongeval op de A2 van Eindhoven naar Den Bosch is de weg zondagmiddag afgesloten tussen Boxtel-Noord en Vught. Dat meldt de ANWB. Het verkeer wordt omgeleid via de A50 en A59 via Nijmegen.

Bij het ongeval zijn meerdere voertuigen betrokken, laat een politiewoordvoerder weten. Er zouden drie gewonden zijn, van wie eentje bekneld zit in zijn voertuig. Er werden meerdere traumahelikopters ingeschakeld.

De ANWB vermoedt dat de afsluiting geruime tijd kan duren.

Rechter verhoort machinist

Een onderzoeksrechter wil zondag de machinist verhoren van de hogesnelheidstrein die woensdag bij het Spaanse Santiago de Compostela ontspoorde. Dat heeft justitie in de Spaanse regio Galicië bekendgemaakt. Door het ongeval kwamen 78 mensen om het leven.

Uit het verhoor van de 52-jarige machinist José Francisco Garzón, die wordt beschuldigd van doodslag door roekeloos gedrag, moet duidelijk worden waarom hij zo hard reed in de bocht waar het ongeval plaatsvond. De trein kwam met een snelheid van 190 kilometer per uur aangereden, terwijl 80 daar is toegestaan.

De machinist, die zaterdag uit het ziekenhuis werd ontslagen, heeft de nacht doorgebracht in een politiecel. Hij beroept zich op zijn zwijgrecht.

Rechter verhoort machinist
Rechter verhoort machinist (Foto: ANP)

Pillay bezorgd over toekomst Egypte

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, Navi Pillay, vreest voor de toekomst van Egypte als de partijen zich confronterend blijven opstellen, en dan vooral de militaire machthebbers. Ze waarschuwde dat dit tot 'een ramp' kan leiden. Aanleiding voor de woorden is het geweld van de afgelopen dagen dat aan tientallen mensen het leven heeft gekost en de dreigende taal van de machthebbers.

"Ik vrees voor de toekomst van Egypte als de militairen en veiligheidstroepen en sommige demonstranten zich zo confronterend en agressief blijven gedragen", aldus Pillay in een verklaring zondag. "Aanhangers van de Moslimbroederschap hebben het recht om vreedzaam te protesteren, net als ieder ander."

Pillay bezorgd over toekomst Egypte
Pillay bezorgd over toekomst Egypte (Foto: ANP)

Ark van Noach gaat op reis

De replica van de Ark van Noach, de toeristische trekpleister, die nu nog in de haven van Dordrecht ligt, gaat een wereldreis maken. Evangelist Johan Huibers wil andere plaatsen en landen de mogelijkheid geven om zijn levenswerk te bekijken.

Huibers ziet zijn Ark als middel om zieltjes te winnen. God wil namelijk mensen van iets redden en Huibers ziet zichzelf en zijn Ark als een uitermate geschikt instrument om dat te doen. Eerder had deze godsvruchtige man al een kleinere replica gebouwd. Deze is later verkocht aan mede-evangelist en poppenspeller Aad Peters, die de Ark gebruikt om verhalen uit de bijbel te verspreiden.

Volgens timmerman Huibers vielen op de ‘daadwerkelijke’ Ark de dieren elkaar niet aan want voor de zondvloed aten dieren geen dieren,  mensen geen dieren en dieren geen mensen. Pas na de zondvloed besliste God dat dit voortaan wel zou gebeuren. De zelfbenoemde profeet heeft ook een geweldige verklaring voor hoe alle dieren zo makkelijk naar de Ark konden wandelen destijds: alle tektonische platen lagen tegen tegen elkaar aan en vormden één geheel. Ook waren er nog geen seizoenen, want de aardas stond in de tijd van Noach haaks op de zon.

Volgend jaar vaart de gigantische, onzinkbare Ark uit. Welke plaatsen hij gaat aandoen op zijn reis is nog niet bekend. In Nederland hebben inmiddels 100.000 bezoekers de Ark bezocht. Bij de kleinere versie staat de teller op 600.000.

Oekraïense Svitolina wint titel in Bakoe

De Oekraïnese tennisster Elina Svitolina heeft zondag haar eerste WTA-titel gewonnen. In de Azerbeidzjaanse hoofdstad Bakoe was ze met tweemaal 6-4 Shahar Peer uit Israël de baas. Svitolina, de nummer 71 van de wereld, had tot nu toe alleen een ITF-toernooi gewonnen.

Op weg naar de finale versloeg Svitolina twee andere geplaatste speelsters. In de kwartfinale was ze Donna Vekic (2) de baas. Een ronde later rekende ze af met Alexandra Cadantu (4). Die Roemeense was in de eerste ronde nog te sterk voor Michaëlla Krajicek.

Cruiseschip wijkt uit naar Rotterdam

De passagiers van het cruiseschip MSC Magnifica zullen zondagochtend bij het wakker worden wellicht vreemd uit hun ogen hebben gekeken. Het schip arriveerde in de nacht van zaterdag op zondag namelijk niet zoals gepland bij de Passengers Terminal Amsterdam, maar meerde af in het zicht van de Erasmusbrug in Rotterdam.

De kapitein van het schip besloot uit te wijken omdat hij vanwege het onstuimige weer de sluizen van IJmuiden wilde mijden, meldt RTV Rijnmond. De havendiensten van Rotterdam en Amsterdam kunnen de reden voor het uitwijken desgevraagd niet bevestigen. Het is een beslissing van de kapitein, zo vertellen medewerkers.

Of de passagiers op het bijna driehonderd meter lange schip zondag alsnog naar Amsterdam worden gebracht, of dat ze in de Maasstad van de nood een deugd maken is onbekend. De reder was niet onmiddellijk bereikbaar voor commentaar.

Politieboot op water uitgebrand

De politieboot van het district Gooi- en Vechtstreek is uitgebrand, vermoedelijk door brandstichting. Dat meldt de politie zondag. De boot, die eerder aan de wal lag in Kortenhoef, werd brandend op het water aangetroffen. Volgens getuigen werd de boot midden in de nacht door een speedboot het water op gesleept.

Toen de melding van de brand iets voor 08.00 uur binnenkwam, brandde de boot al enige tijd, zo meldt de politie. De brandweer bluste het vuur vanaf de kant. Daarna werd het vaartuig naar de haven gesleept, waar de recherche de boot onderzocht op sporen. Ook werd een buurtonderzoek ingesteld.

De politieboot moet als verloren worden beschouwd. De politie onderzoekt wie de daad op zijn geweten heeft.

Zondaars

Het is zondag. De dag van bezinning en prediken over jullie zondige bestaan. Vandaag bespreek ik Mammon. Mammon, de demon die zichzelf sinds Bijbelse tijden heeft opgewerkt tot de rechterhand van Beëlzebub zelf. Mammon, een zelfbenoemde leider. Mammon, de personificatie van hebzucht. Mammon, onze god.

'Lindsay Lohan naar Europa om clean te blijven'

Lindsay Lohan heeft naar verluidt een ticket naar Europa gekocht. De 27-jarige actrice wil direct na haar verblijf in een afkickkliniek de oceaan over vliegen in de hoop tijdens haar vakantie niet in de verleiding te komen om drugs te gebruiken. Dat vertellen bronnen aan de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ.

Lohan komt naar verwachting volgende maand vrij uit de afkickkliniek, waar ze dan negentig dagen heeft gezet. De actrice vliegt eerst naar Londen om bij te komen.

Na haar vakantie beginnen opnames van Oprah Winfreys documentaire over de getroebleerde actrice. Winfreys kanaal OWN maakt een achtdelige serie over Lohan, die daar naar verluidt twee miljoen dollar voor krijgt.

Lohan liet zich in mei opnemen in de Betty Ford-kliniek om een celstraf te ontlopen. Ze kwam deze keer in de problemen omdat ze vorig jaar had gelogen tegen de politie na een aanrijding, maar gooide het op een akkoordje met justitie. Lohan probeert af te kicken van drugs en alcohol.

[F1 historie] Bijzondere Formule 1-bolides #2

Dit jaar verschijnt tijdens elk grandprixweekend een Formule 1-special op FOK!sport. Zo lees je niet alleen het laatste F1-nieuws, maar nemen we je ook mee terug in de rijke geschiedenis van de hoogste raceklasse. Dit weekend nemen we een aantal bijzondere auto’s onder de loep.

In eerdere specials keken we al terug op de zeswielers in de Formule 1 en twee revolutionaire ontwerpen. Dit weekend zetten we een aantal bijzondere ontwerpen op een rijtje. Ze waren niet per se succesvolle ontwerpen maar ze waren wel opvallend.

Karzai naar Pakistan

De Afghaanse president Hamid Karzai gaat binnenkort naar Pakistan. Hij heeft een uitnodiging van premier Nawaz Sharif aangenomen. Dat heeft de woordvoerder van Karzai zondag bekendgemaakt.

De verhouding tussen beide landen is al langer gespannen. Volgens de Afghaanse regering doet het buurland te weinig tegen de Taliban die vanuit westelijk Pakistan aanslagen in Afghanistan voorbereiden.

Twee weken geleden liet de Pakistaanse regering weten een rol te willen spelen in het Afghaanse vredesproces. Eind 2014 vertrekt de internationale troepenmacht en zullen de Afghanen zelf voor hun veiligheid moeten zorgen. Vooraf dienen er echter vredesonderhandelingen met de Taliban van de grond te komen.

[WK] Estafetteploeg als zesde naar finale

De Nederlandse estafettezwemsters hebben als zesde de finale van de 4x100 meter vrije slag bereikt. Inge Dekker, Femke Heemskerk, Esmee Vermeulen en Elise Bouwens zetten een tijd neer van 3.38,41 minuten. Daarmee werden ze in hun heat nog derde. In de finale van zondagavond doet Ranomi Kromowidjojo mee bij Nederland.

De Amerikaanse ploeg gaat als snelste naar de eindstrijd met een tijd van 3.36,22. Australië zit daar met 3.36,46 maar net achter. Canada, dat de heat van Nederland won, zette met 3.38,03 de derde tijd neer. Ook Zweden (3.38,07) en Rusland (3.38,32) waren sneller dan Nederland. Duitsland en Japan zijn de laatste twee landen in de finale.

Postbode steekt post in de fik

Een 26-jarige postbezorger is op staande voet ontslagen omdat ze in Swalmen de post twee weken lang niet bezorgde, maar verbrandde. Dat meldt een woordvoerder van PostNL zondag. De vrouw was pas net in dienst. Het postbedrijf heeft de bewoners van de wijk in de Limburgse plaats een brief met excuses gestuurd.

Hoeveel post er nu kwijt is, is door de handelwijze van de vrouw niet meer vast te stellen. Het komt vaker voor dat postbodes hun taken verzuimen, maar die post wordt meestal teruggevonden in een container of een sloot. De zegsman van het postbedrijf noemt de verbranding dan ook 'betreurenswaardig'. Tegen de vrouw is aangifte gedaan.

Meteen in de eerste week dat de vrouw aan het werk ging, kwamen klachten binnen over de postbezorging. Daarop stelde PostNL een intern onderzoek in. De vrouw heeft haar actie bekend.

PostNL heeft de vrouw wel degelijk gecontroleerd toen ze in dienst trad, zo vertelt de woordvoerder. "Er was geen aanleiding om haar niet in dienst te nemen." Hij benadrukt dat post bezorgen mensenwerk blijft, en dat er met zo'n 22 duizend actieve bezorgers helaas wel eens iets misgaat.

Filipijnen neemt basis VS in gebruik tegen China

Het Filipijnse leger gaat een deel van de luchtmacht en de marine op een voormalige basis van de VS onderbrengen, om zo sneller te kunnen optreden bij een Chinese dreiging.

Dat heeft de minister van defensie, Voltaire Gazmin, zondag bekendgemaakt. "Het is voor de bescherming van de West-Filipijnse Zee", aldus de bewindsman. "We zoeken nu naar het benodigde geld."

De basis aan de Subicbaai ligt ten noorden van de hoofdstad Manilla. De VS verlieten het oord in 1992. De haven is diep genoeg om grote oorlogsschepen te herbergen. Nu maakt de marine gebruik van een basis ten zuiden van Manilla met veel minder diepgang.

China claimt grote delen van de Zuid-Chinese Zee. Daardoor ontstaan in toenemende mate conflicten met landen langs die zee.

De krijgsmacht van de Filipijnen is zwak. De regering van de Filipijnen wil de Amerikaanse strijdkrachten - landmacht, luchtmacht en marine - toestemming geven gebruik te maken van bases in het land.

Ferrari worstelt nog met windtunnel

Het Formule 1-team Ferrari heeft de problemen met de windtunnel nog steeds niet helemaal onder controle. De Italianen weken vanwege problemen met de eigen windtunnel uit naar de faciliteiten van Toyota in Keulen, maar ook de resultaten die daar vandaan komen leveren nu vraagtekens op.

Ferrari begon het seizoen met de F138 uitstekend, maar is nu duidelijk teruggezakt tot achter enkele andere teams, omdat de ontwikkeling van de bolide stagneert. De eigen windtunnel ligt nog tot het eind van de zomer stil, waardoor een groot deel van de updates in Keulen worden getest. Deze blijken echter minder goed te werken dan vooraf verwacht. Dit zorgt ervoor dat Ferrari terrein prijs heeft moeten geven. Aan het eind van de zomer denkt het team uit Maranello een oplossing te hebben gevonden.

Acht doden bij aanslag Irak

Een aanslag met een autobom in de Iraakse stad Tuz Khormato heeft zondagochtend aan acht Koerdische veiligheidsagenten het leven gekost. Vijf anderen raakten gewond. Dat heeft de lokale politie bekendgemaakt.

Tuz Khormato ligt zo'.n tweehonderd kilometer ten noorden van Bagdad. In de regio wonen Arabieren, Koerden en Turkmenen. De Koerden hebben er eigen veiligheidsdiensten. De getroffen groep was op patrouille door de stad.

Man die zichzelf in brand stak overleden

De man die zichzelf zaterdagavond in brand stak in Amsterdam is aan zijn verwondingen overleden. Dat laat een woordvoerder van de politie zondag weten. De man was op het moment van zijn daad erg verward. De politie gaat er vooralsnog van uit dat hij zichzelf om het leven wilde brengen. Zijn identiteit staat nog niet met zekerheid vast.

De zelfverbranding gebeurde rond 19.30 uur op de Danzigerkade in Amsterdam-West. Voorbijgangers zagen de man plotseling in brand staan en waarschuwden de hulpdiensten. Die brachten de man met flinke brandwonden naar een ziekenhuis.

Het onderzoek naar het incident loopt nog.

Warmterecord lonkt in Duitsland

Duitsland houdt zondag de thermometer goed in de gaten. De kans bestaat namelijk dat in het land, dat nog steeds gebukt gaat onder een hittegolf, zondag het warmterecord er aan gaat. De warmte is in het hele land het gesprek van de dag, meldden media in Duitsland.

Het officiële warmterecord is 40,2 graden Celsius en is sinds dat het wordt bijgehouden twee keer gemeten: in 1983 en 2003. Weervoorspellers melden dat het zondag in grote delen van het land moeiteloos 35 graden wordt, maar sluiten niet uit de het kwik tot boven de 40 stijgt. Daarna volgt zondag aan het eind van de dag, net als zaterdag in Nederland, zwaar weer met veel regen, wind en onweer.

Kerry waarschuwt Egypte

Egypte staat op een 'cruciaal' punt, meer dan twee jaar nadat president Hosni Mubarak na een volksopstand het veld moest ruimen.

Dat heeft de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry gezegd naar aanleiding van de gewelddadige botsingen tussen voor- en tegenstanders van de op 3 juli door het leger afgezette president Mohammed Morsi, zaterdag. Bij dat geweld vielen minstens 72 doden en 792 gewonden.

"Dit is een cruciaal punt voor Egypte. Meer dan twee jaar geleden begon de revolutie. Het uiteindelijke oordeel is nog niet geveld, maar het zal voor altijd belast zijn door wat er nu gebeurt", zo zei Kerry. "In deze extreem onstabiele omgeving hebben de Egyptische autoriteiten de morele en juridische plicht het recht op vreedzaam demonstreren en de vrijheid van meningsuiting te respecteren. Het zijn essentiële componenten van het democratische proces dat ze zeggen te omarmen.''

Het geweld doet afbreuk aan de pogingen tot verzoening en democratisering te komen, aldus Kerry, en heeft ook effect op de stabiliteit in de regio. De VS willen een onafhankelijk onderzoek naar het geweld.

Kerry pleitte ook voor een inhoudelijke politieke dialoog waaraan vertegenwoordigers van alle delen van de Egyptische samenleving deelnemen. De bewindsman riep de machthebbers in Egypte op een eind te maken aan 'politieke' arrestaties en alle politieke leiders vrij te laten.

Disney heeft plannen met Star Wars Attack Squadron

Disney, eigenaar van de Star Wars-franchise, heeft 24 verschillende domeinen geregistreerd die allemaal te maken hebben met Star Wars Attack Squadrons

Disney heeft niks bekendgemaakt maar een deel van de domeinen is geregistreerd door LucasFilm en een ander deel door Electronic Arts. De domeinen zijn allemaal vrijdag pas geregistreerd en of het over een game, film of een serie gaat is niet bekend.

Geen Nederlands succes op WK BMX

De wereldkampioenschappen BMX in Auckland, Nieuw-Zeeland, zijn voor de Nederlandse ploeg teleurstellend verlopen. Martijn Jaspers werd bij de heren nog vierde, maar hij was de enige Nederlander die de finale had gehaald. 

Bij de heren ging de titel naar de Brit Liam Phillips. Het zilver ging naar de Nieuw-Zeelander Marc Willers en het brons naar de Duitser Luis Brethauer. Nummer één van de wereldranglijst Jelle van Gorkom vloog er in de kwartfinale al uit. Voor Twan van Gent en Joris Harmsen was de halve finale het eindstation

Bij de vrouwen waren de prestaties niet veel beter. Winnares van olympisch brons Laura Smulders en Merle van Benthem waren klaar na de halve finale. De titel was voor de Australische Caroline Buchanan. Zij hield haar landgenote Lauren Reynolds en de Française Manon Valentino achter zich. De wereldtitelstrijd wordt verreden op een indoorbaan, in tegenstelling tot de supercrossen uit de wereldbeker en de Olympische Spelen.

Paraguay stelt Genes aan als interim-bondscoach

Victor Genes is de nieuwe interim-bondscoach van het Paraguayaanse voetbalteam. Hij neemt het stokje over van Gerardo Pelusso en hoopt het Zuid-Amerikaanse land naar het WK in Brazilië te leiden. Dat lijkt gezien de laatste plaats in de kwalificatiegroep echter zo goed als onmogelijk.

Paraguay heeft tot nu toe acht punten verzameld. Met onder meer Argentinië en Colombia nog op het programma lijkt er voor Genes en zijn voetballers weinig hoop meer te bestaan. Na de vier resterende kwalificatieduels neemt de oud-voetballer, die eerder Paraguay onder 20 jaar coachte, waarschijnlijk afscheid.

Atlanta krijgt 'langste' tennisfinale ooit

Het ATP-toernooi in Atlanta krijgt naar eigen zeggen de 'langste finale ooit'. De Amerikaan John Isner meet 2,08 meter en Kevin Anderson uit Zuid-Afrika doet daar maar vijf centimeter voor onder. Isner (1) versloeg in de halve finale Lleyton Hewitt (7) uit Australië met 6-4, 4-6 en 7-6 (5). Anderson (2) klopte de Amerikaan Ryan Harrison met 6-3 en 7-6 (3).

Bij het WTA-toernooi van Stanford staan Agnieszka Radwanska (1) en Dominika Cibulkova (3) in de finale. De Poolse Radwanska was met 6-3 en 6-2 te sterk voor de als vierde gerangschikte Amerikaanse Jamie Hampton. Cibulkova uit Slowakije had maar één set moeite met de Roemeense Sorana Cirstea (5): 6-4 en 6-0.

'Park keert terug bij PSV'

De Zuid-Koreaan Ji-Sung Park keert terug bij PSV. Dat meldt De Telegraaf zondag. De 32-jarige Park zou zondag medisch worden gekeurd. Hij komt transfervrij over van Queens Park Rangers. Met de Londense club degradeerde hij afgelopen seizoen uit de Premier League.

Park werd door Guus Hiddink begin 2003 naar PSV gehaald. De Varssevelder had de middenvelder leren kennen in zijn tijd als bondscoach van Zuid-Korea. Na tweeënhalf seizoen in Eindhoven verhuisde Park naar Manchester United waar hij zeven seizoenen speelde en de Champions League won. Vorig jaar koos hij voor QPR, maar daar kwam hij tot slechts twintig wedstrijden.

Indie-ontwikkelaars vanaf augustus zelf games uitgeven

FarSight Studios, de ontwikkelaar achter Pinball Arcade, heeft aangegeven dat Microsoft de indie-ontwikkelaars al de mogelijkheid gaat geven om zelf games uit te brengen vanaf augustus voor de Xbox 360 via Xbox Live Arcade.

De info van FarSight Studios wordt bevestigd door Polygon Corporation, die net Fez 2 de prullenbak in heeft gegooid. Microsoft heeft dit allemaal nog niet officieel bekendgemaakt. Tijdens de Gamescom in augustus zal Microsoft meer bekendmaken over het plan dat ze hebben voor de indie-ontwikkelaars.

Zoon voor Armin van Buuren

Armin van Buuren is voor de tweede keer vader geworden. "Een paar uur geleden heeft mijn vrouw een klein broertje voor Fenna op de wereld gezet!", twitterde de dj in de nacht van zaterdag op zondag.

"Moeder en zoon maken het goed en ik ben de gelukkigste vader van de wereld!", aldus Van Buuren. Snel na de geboorte ging de dj naar Tomorrowland in België voor een optreden.

De 36-jarige Armin werd twee jaar geleden vader van dochter Fenna. De Leidse dj is sinds 2009 getrouwd met Erika, met wie hij al meer dan tien jaar een relatie heeft.

Fez 2 is niet meer

Fez 2 is niet meer. Phil Fish, de ontwikkelaar achter het eerste deel, heeft dit op Twitter bekendgemaakt. Wat de exacte redenen zijn dat de game niet meer doorgaat is niet bekendgemaakt. 

Het Twitterbericht gaat als volgt: "It’s with a heavy heart that we announce that FEZ 2 has been cancelled and is no longer in development. We apologize for the disappointment". 

Op de website van Polytron Corporation, het berijf van Phil Fish staat het volgende, best wel vreemde bericht geplaatst door Fish: 

"FEZ II is cancelled.
i am done.
i take the money and i run.
this is as much as i can stomach.
this is isn’t the result of any one thing, but the end of a long, bloody campaign.

you win."

Wat er allemaal vooraf gebeurd is is nog niet bekendgemaakt.

Israël zoekt erfgenamen Holocaustslachtoffers

Israël begint een nieuwe zoektocht naar erfgenamen van Holocaustslachtoffers met bezittingen in het land. Ook in Nederland bevinden zich nog erfgenamen.

De aanleiding is een nieuwe overeenkomst tussen het Joods Nationaal Fonds en Hashava, de organisatie die wereldwijd naar erfgenamen van slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog met bezittingen in Israël zoekt. Het betreft vooral aandelen, kunstobjecten en stukken grond met een totale waarde van ruim 33 miljoen euro.

De slachtoffers investeerden vaak al voor het uitbreken van de oorlog via het Joods Nationaal Fonds in het toenmalige mandaatgebied Palestina. "Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog ontstond de vrees dat deze bezittingen door de Britse machthebbers, die tegen de oprichting van de staat Israël waren, zouden worden geconfisqueerd. Om dat te voorkomen, zette het Joods Nationaal Fonds de bezittingen op zijn naam. Door de massale moord op de rechtmatige eigenaren zijn de bezittingen al die jaren onder beheer van het Joods Nationaal Fonds gebleven”, zegt Elinor Kroitoru, die het onderzoek naar de bezittingen bij Hashava leidt.

Volgens Kroitoru wordt met de overeenkomst een historisch onrecht tenietgedaan. "Wij gaan de bezittingen proberen terug te brengen naar de rechtmatige eigenaren. Die weten vaak niet eens van het bestaan af, omdat veel aankoopbewijzen in de oorlog zijn vernietigd.

De nieuwe zoektocht volgt op een soortgelijke campagne die eind vorig jaar werd gelanceerd. Hashava maakt veel vaart met de speurtocht naar directe erfgenamen, omdat er 70 jaar na de oorlog soms weinig van hen nog in leven zijn. Het is een moeizaam proces, maar af en toe is er succes. "Begin dit jaar hebben wij nog uitgekeerd aan Joodse erfgenamen in Nederland”, zegt Dafna Fishkovitz, hoofd restitutie van Hashava. "Hun vader had in 1939 een stuk land gekocht in het noorden van Israël. Hij werd vermoord in concentratiekamp Mauthausen, maar zijn vrouw en kinderen overleefden de oorlog. Na jaren zoeken hebben wij uitgevonden welke grond het betreft en het op naam van zijn kinderen kunnen zetten. De grond bleek ruim 270.000 euro waard."

Hashava zoekt nu naar erfgenamen in alle Europese landen die voor de oorlog een belangrijke Joodse gemeenschap hadden. Daar hoort Nederland ook bij. Op de website van de organisatie kunnen potentiële erfgenamen op naam en geboorteplaats zoeken om uit te vinden of zij aanspraak maken op de vrijgekomen bezittingen uit het Joods Nationaal Fonds.

Moslimextremisten plegen aanslag op ziekenhuis

Bij een bomaanslag op het Turkse ziekenhuis in de Somalische hoofdstad Mogadishu zijn minstens één dode en drie gewonden gevallen. De moslimorganisatie Al-Shabab heeft de verantwoordelijkheid opgeëist.

Volgens Al-Shabab was een groep Turkse diplomaten het doelwit. Turkije steunt volgens de organisatie het regime in Somalië en is tegen de invoering van de islamitische wetgeving, de sharia.

Al-Shabab werd in 2011 uit Mogadishu verdreven door een internationale troepenmacht. De organisatie, die banden heeft met Al-Qaida, controleert echter nog grote delen van het Somalische binnenland.

Periodiek slaat Al-Shabab nog toe in Mogadishu. Vorige maand werd nog een VN-basis in de hoofdstad aangevallen. Daarbij vielen dertien doden. Eerder deze maand ontplofte een bom op een markt in de stad. Daarbij vielen drie gewonden.

'Blijf met Russen praten over homorechten'

Nederlandse steden die een zusterstad in Rusland hebben moeten die band niet verbreken in reactie op de toenemende homovijandige koers van dat land. Dat zegt de organisator van de Amsterdamse gay pride Irene Hemelaar in een zondag gepubliceerd vraaggesprek met nu.nl. "Je moet de lijnen openhouden."

De burgemeesters van onder meer Rotterdam, Groningen en Nijmegen worden in een petitie op internet opgeroepen om de vriendschapsbanden met Russische steden te verbreken tot een wet die homopropaganda verbiedt van tafel is. De petitie was zondagochtend al meer dan 3500 keer ondertekend.

Met het verbreken van de vriendschapsbanden benadeel je homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders - samen LHBT's genoemd - nog veel erger, vindt Hemelaar, directeur van Progay. "Je doet de LHBT's in die steden tekort door ze de rug toe te keren." Ook zou volgens haar een mogelijkheid verdwijnen om het onderwerp aan te kaarten in de contacten tussen de steden.

Hemelaar ziet meer in het verheffen van de stem en het op andere manieren laten blijken van de Nederlandse mening over homorechten. Als voorbeeld noemt ze de acties tegen de Russische president Vladimir Poetin in april in Amsterdam. Enkele duizenden mensen demonstreerden toen bij het Scheepvaartmuseum, dat Poetin juist bezocht. De gewraakte antihomowet was toen nog niet aangenomen. De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan liet verstek gaan bij de ontvanst van Poetin, maar stuurde zijn lesbische wethouder Carolien Gehrels.

Poetin zette begin deze maand zijn handtekening onder de wet, die nu van kracht is. In Moermansk zat afgelopen week een aantal Nederlandse homoactivisten enkele dagen vast, onder wie een Gronings raadslid voor GroenLinks. De groep was een documentaire aan het maken over Russische LHBT's.

De gay pride in Amsterdam werd zaterdag officieel afgetrapt. Een week lang staat de hoofdstad in het teken van diversiteit en tolerantie. Mensenrechten krijgen dit jaar bijzondere aandacht. Zo vindt vrijdag een concert plaats op het Rembrandtplein waar activisten uit de hele wereld vertellen over hun persoonlijke strijd.

Hoogtepunt van de gay pride is de traditionele botenparade op zaterdag. De kleurrijke parade, die moet laten zien hoe divers de homogemeenschap is, trekt jaarlijks honderdduizenden belangstellenden. Dit jaar vaart voor het eerst voetbalbond KNVB mee met bondscoach Louis van Gaal. Een andere primeur is de aanwezigheid van Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD). Het is de eerste keer dat een minister van Defensie meevaart.

Paus trekt in Brazilië massa van drie miljoen

Paus Franciscus heeft op de laatste dag van de Wereldjongerendagen een menigte van drie miljoen mensen toegesproken op het strand van Copacabana in Rio de Janeiro.

De kerkvorst hield de voetbalgekke Brazilianen voor dat 'Jezus meer biedt dan de Wereldbeker'. Zijn open auto werd bedolven onder voetbalshirts, vlaggen en bloemen die vanuit de menigte naar hem werden toegegooid.

De Paus haalde in zijn speech uit naar de 'intellectuele' boodschap van de katholieke kerk, aangevend dat de gewone gelovigen de woorden van de kerk niet meer begrijpen.

"Soms verliezen wij mensen omdat ze niet begrijpen wat wij zeggen. Omdat wij zijn vergeten simpele taal te gebruiken en voor de burger vreemd intellectualisme zijn gaan importeren. Zonder eenvoudige woorden verliest de kerk de basisvoorwaarde om te zoeken naar God", aldus Franciscus.

In Brazilië loopt de aanhang van de katholieke kerk de laatste jaren terug. Steeds meer gelovigen bekeren zich tot het evangelisme.

"Misschien leek de kerk te zwak. Misschien te ver af van de noden van het volk. Misschien waren de antwoorden op hun zorgen te slecht. Te koud", aldus de paus. "Misschien waren we te veel met onszelf bezig, een gevangene van onze eigen regels. Misschien heeft de wereld de kerk tot een relikwie uit het verleden gemaakt, niet in staat nieuwe vraagstukken aan te pakken."

"We hebben een kerk nodig die de genade herontdekt. Zonder genade hebben we vandaag de dag weinig kans in een wereld vol 'gewonde' mensen die zoeken naar begrip, vergeving en liefde", aldus Franciscus.

De paus draagt zondag nog een mis op voordat hij terugvliegt naar Rome.

FOK!toen: Wilhelmina op Radio Oranje

Vandaag neemt FOK! je mee naar de eerste maanden van de oorlog, 28 juli 1940. Speciaal voor dit item heeft FOK! de complete integrale tekst van de eerste Radio Oranje-uitzending voor je uitgetypt. 

Radio Oranje begint, Wilhelmina speecht
LONDEN, 28-07-1940. Na de eerste chaos, dood en vernietiging van de meidagen dit jaar duurt de Duitse bezetting alweer tweeënhalve maand. Hoewel dit aanvankelijk met vrij zachte hand gaat (er is tot halverwege '41 'ruimte voor geleidelijke zelfbekering' tot het nazisme), zitten duizenden jongens krijgsgevangen en is het land onthoofd doordat de overheid in Engeland zit.

Eindelijk gloort er nu een heel klein beetje licht aan de horizon. De BBC heeft besloten voortaan dagelijks om negen uur 's avonds een kwartiertje voor de Nederlanders te reserveren. Op 28 juli 1940 zendt Radio Oranje voor het eerst uit. De gehele uitzending kunt u hier beluisteren [zoeken op periode januari 1940-december 1940; uitzending van 28 juli 1940] en/of tegelijkertijd hieronder meelezen:

Radio Oranje: de hele eerste uitzending
[Presentator:] Geachte luisteraars binnen en buiten het Koninkrijk der Nederlanden. Onze vorstin, Hare Majesteit Koningin Wilhelmina, zal aanstonds tot u spreken. Hiermede wordt ingeleid een geregelde radio-uitzending op dit uur van een Nederlands programma dat onder de auspiciën staat van de Nederlandse regering.

De organist Rrrreginald Hawk zorgt bij deze eerste uitzending voor de muzikale omlijsting, bijgestaan door de Nederlandse zangeres Joy McArden (?). Wij hebben deze uitzending 'Radio Oranje' genoemd en onder deze naam zal voortaan ons Nederlands kwartier van Nederlanders, voor Nederlanders worden aangekondigd.

Onder Oranje is iedere strijd voor de vrijheid van ons Vaderland gestreden. Onder Oranje zullen wij ook in den tegenwoordigen strijd voor onze vrijheid zegevieren. Daarom hebben wij deze naam gekozen, die iedere nadere omschrijving van ons streven overbodig maakt voor elke vaderlandslievende Nederlander.

Zingen: 'Merck toch hoe sterck'
(Organist speelt de van origine Italiaanse dansmelodie van het Revolutionaire lied 'Merck toch hoe sterck' in z'n geheel, implicerend dat we het lied meezingen of in elk geval aan de tekst denken. Latere uitzendingen openden met 'In naam van Oranje, doe open de poort'.)

Merk toch hoe sterk nu in 't werk zich al stelt,
Die 't allen tijd' zo onz' vrijheid heeft bestreden.
Zie hoe hij slaaft, graaft en draaft met geweld,
Om ons goed en ons bloed en onze steden.
Hoor de Spaanse trommels slaan! Hoor Maraans trompetten!
Ziet hoe komt hij trekken aan, Bergen te bezetten.
Berg op Zoom, houd u vroom, stut de Spaanse scharen;
Laat 's Lands boom en zijn stroom trouw'lijk doen bewaren!

(Het prachtige, maar minder vaak gezongen tweede couplet:
't Moedige, bloedige, woedige zwaard
Blonk en het klonk, dat de vonken daaruit vlogen.
Beving en leving, opgeving der aard',
Wonder, gedonder nu onder was nu boven;
Door al 't mijnen en 't geschut, dat men dagelijks hoorde,
Menig Spanjaard in zijn hut in zijn bloed versmoorde.)

Geachte luisteraars: Hare Majesteit de Koningin.
[Wilhelmina; spelling op basis van originele transcript:] Het verheugt Mij bijzonder, dat dank zij de welwillende medewerking van de Engelsche autoriteiten, dit Nederlandsche kwartier in de uitzendingen van de Britsche radio is ingelascht. En Ik spreek de hoop uit dat vele landgenooten, waar zij zich ook mogen bevinden, voortaan getrouwe luisteraars zullen zijn van de vaderlandsche gedachten, die hen langs deze weg bereiken.

En thans is het Mij een waar genoegen, met dit korte woord de eerste te zijn, die in dat kwartier tot U spreekt. In de eerste plaats wil Ik met U allen in diepe ontroering het Vaderland gedenken, dat zo zwaar getroffen is door den rampspoed van den oorlog. Wij gedenken daarbij het onnoemelijke leed, dat over ons Volk is gekomen en dat het bij voortduring drukt.

Wij willen hulde brengen aan de helden,
die bij de verdediging van ons Vaderland ten offer vielen van hun plicht; hulde aan den moed van onzen weermacht, die te land, ter zee en in de lucht, met inspanning van haar uiterste kracht, den zoveel sterkeren aanrander veel langer heeft weten te weerstaan dan deze had verwacht.

Na al hetgeen er reeds over den oorlog, waarin wij gewikkeld zijn, gezegd en geschreven is, zult Gij zeker niet verwachten, dat Ik in dit korte oogenblik zal ingaan op den krijg zelf en de vele vraagstukken die daarmee verband houden. Maar wél moeten wij er ons van rekenschap geven, dat deze oorlog hoe langer hoe meer zich openbaart, als zijnde in zijn diepste wezen voor ons

Een strijd tusschen het goede en het kwade,
een strijd tusschen God en ons geweten eenerzijds en anderzijds de duistere machten, die in deze wereld hoogtij vieren.

Het betreft een strijd, die -behoef Ik het U te zeggen- op geestelijk gebied thuisbehoort en diep verborgen in het hart van de mensch wordt gevochten, maar die thans op de meest onstellende wijze aan het daglicht is getreden in de gedaante van deze groote wereldworsteling, waarvan wij de onschuldige slachtoffers zijn en waaronder alle volken lijden.

Bij deze oorlog gaat het er om aan de wereld een waarborg te geven, dat zij die het goede willen, niet belet worden dat tot stand te brengen. Zij die meenen, dat geestelijke waarden, die de menschheid zich heeft verworven, door de scherpte des zwaards kunnen worden vernietigd, moeten de ijdelheid daarvan leeren beseffen:

Ruw geweld is niet in staat een volk z'n overtuiging te ontnemen. 
Gelijk eerstijds nóch wapengeweld, nóch de vlammen van den brandstapel, noch verarming en lijden onze vrijheidszin, onze gewetensvrijheid en onze geloofsvrijheid ooit hebben kunnen uitroeien, zoo houd Ik Mij overtuigd, dat ook in het huidige tijdperk wij en allen, die zo denken als wij -tot welk volk zij ook mogen behooren- uit deze beproeving gesterkt en gelouterd in en door al wat hun en ons heilig is, zullen herrijzen.

Dat het voor dit verheven doel is, dat reeds duizenden van onze dapperen het offer van hun leven brachten en dat dit offer dus niet vergeefs is geweest, strekke hunne naastbestaanden en ons allen tot troost.

Al heeft ook de vijand den vaderlandschen bodem bezet, Nederland zal de strijd volhouden zoolang tot voor ons een vrije, gelukkige toekomst opdaagt.

Onze geliefde driekleur wappert fier
op de zeeën, in grooter Nederland in Oost en West; en zij aan zij met onze bondgenoten zetten onze wakkere mannen den strijd voort.

De delen van het Rijk overzee, die zoo treffend in hun denken en voelen blijk gaven van hun medeleven in de ramp, die het moederland trof, zijn meer dan ooit nauw met ons verbonden in hun denken en voelen. In onverbrekelijke eenheid willen wij handhaven onze vrijheid, onze onafhankelijkheid en het grondgebied van het geheele Rijk.

Ik wek mijn landgenoten in het Vaderland en overal waar zij zich bevinden op, om hoe donker en moeilijk de tijden ook zijn, te blijven vertrouwen in de eindoverwinning van onze zaak, die niet alleen sterk staat door de kracht van wapenen, maar niet minder door het besef, dat het gaat om onze heiligste goederen.

Ik heb gezegd.
[/Wilhelmina]

Zingen: 'De tirannie verdrijven die mij mijn hart doorwondt'

Het orgel vangt Het Wilhelmus aan. De zangeres zingt het couplet 'Mijn schild ende betrouwen zijt Gij, O God, mijn Heer.' De laatste twee regels worden met passie herhaald:

Dat ik toch vroom mag blijven, Uw dienaar t'aller stond
De tirannie verdrijven die mij mijn hart doorwondt
Dat ik toch vroom mag blijven, Uw dienaar t'aller stond
De tirannie verdrijven die mij mijn hart doorwondt.

[Presentator:]  Geachte luisteraars, wij danken u voor uw aandacht.

Belastingdienst graait in parkeerdatabases

Betalen voor je parkeerplaats was nog nooit zo eenvoudig. Veel mensen rekenen hun kaartje af via hun mobiele telefoon, en bij vele moderne parkeermeters hoeft nu enkel het kenteken opgegeven te worden, wat veel gedoe met papieren kaartjes scheelt. Amsterdam is afgelopen maand dan ook volledig overgestapt op parkeren op kenteken.

Makkelijk voor zowel de parkeerder als de controleur. Maar ook heel handig voor de Belastingdienst. In hun strijd tegen privegebruik van leaseauto's, heeft de Belastingdienst in de afgelopen maanden alle parkeergegevens opgevraagd van auto's die in 2012 op kenteken werden geparkeerd. Zo kon de Belastingdienst eenvoudig van alle Nederlanders zien wie waar, wanneer en hoe lang geparkeerd heeft. De Belastingdienst legt deze gegevens naast de reisgegevens die de belastingbetalers aanleveren via rittenadministratiesoftware, en kan zo eenvoudig controleren of mensen hun leasewagen voor privédoeleinden gebruiken.

Dat de Belastingdienst zo maar toegang heeft tot de parkeergegevens van brave burgers is opmerkelijk. Op de website van het Servicehuis Parkeer- en Verblijfsregistratie (SHPV), de organisatie die het Nationaal Parkeerregister (NPR) beheert, valt in de privacyverklaring te lezen dat de opgeslagen gegevens niet aan persoonsgegevens kunnen worden gekoppeld, en de gegevens bovendien binnen 8 weken zouden worden gewist. Over het delen van gegevens met de Belastingdienst wordt niet gerept.

Gezien het feit dat de Belastingdienst ruim 8 weken na het aflopen van 2012 alsnog parkeergegevens kon opvragen, mag ervan worden uitgegaan dat de overheid (en willekeurige andere toekomstige instanties) tot in de eeuwigheid weten waar jij je wagen parkeert. Het commentaar van Naomi Woestenenk, woordvoerder van SHPV, is ook zeer verhelderend. Zij geeft aan dat de gegevens na 8 weken niet vernietigd worden, maar versleuteld, een proces dat eenvoudig omgekeerd kan worden waardoor gegevens weer te koppelen zijn aan een plaats en tijd. 

Met dank aan Shakkara voor de herschreven submit!

'Fitnesscentra moeten sport breder uitdragen'

Fitnesscentra zouden de uitzendbureaus van sportleraren moeten worden en zo het sporten in brede zin extra stimuleren. Zo kunnen fitnessinstructeurs onder meer in het onderwijs, kinderdagopvang en verzorgingscentra lessen gaan verzorgen.

Dat stelt Koen Breedveld, bijzonder hoogleraar sportsociologie en sportbeleid aan de faculteit der sociale wetenschappen van de Radboud Universiteit Nijmegen. "Fitnesscentra zouden nog veel meer de verbinding met de lokale samenleving moeten zoeken en andersom. Dat gebeurt nu nog maar mondjesmaat, vooral door cultuurverschillen en koudwatervrees", zegt Breedveld.

Gemeenten zouden volgens hem niet angstig moeten zijn om subsidies te verstrekken aan commerciële partijen als die met goede plannen komen. "Natuurlijk moeten daar voorwaarden aan worden gesteld, zoals samenwerking met verenigingen, scholen of welzijnsorganisaties. Maar bij fitnesscentra zit veel expertise om mensen aan het sporten te krijgen én te houden."

Duitsers ontevreden over onderzoek cruiseramp

Duitse experts hebben felle kritiek op het Italiaanse onderzoek naar de ramp met het cruiseschip Costa Concordia. Volgens de Duitse organisatie voor onderzoek naar ongevallen op zee is het onderzoek door de Italiaanse autoriteiten "ontoereikend". Dat meldde Bild zondag. Door de ramp kwamen 32 mensen om het leven onder wie 12 Duitsers.

Volgens de Duitse organisatie richt het Italiaanse onderzoek zich te veel op het handelen van kapitein Francesco Schettino die van de koers zou zijn afgeweken en te dicht onder de kust zou hebben gevaren. De Costa Concordia liep op 13 januari vorig jaar op de rotsen bij het Toscaanse eiland Giglio.

De Duitse experts willen dat ook de "chaotische" situatie bij de reddingsoperatie onder de loep wordt genomen omdat die ook mensenlevens heeft gekost. Nadat het schip op de rotsen was gelopen moesten 4000 passagiers en bemanningsleden van de boot worden geëvacueerd. Verder noemen de Duitsers het onterecht dat de technische staat van het schip niet in het onderzoek is meegenomen.

Vijf officiers van het cruiseschip zijn inmiddels tot gevangenisstraffen veroordeeld. De zaak tegen kapitein Schettino loopt nog.

Ruimtevrachtschip aangekomen bij ISS

Een onbemand ruimtevrachtschip met aan boord 2,5 ton voedsel en brandstof is zondagochtend vroeg aan het internationale ruimtestation ISS gekoppeld. Het vaartuig was bijna 6 uur eerder gelanceerd vanaf de Russische basis Baikonur in Kasachstan en kwam zonder problemen bij het station aan. De vluchtleiding heeft dat zondag bekendgemaakt, meldde het Russische persbureau Interfax.

Het vrachtschip bracht onder andere thee, mayonaise en worst mee voor de bemanning van drie Russen, twee Amerikanen en een Italiaan. Het ruimtestation zweeft op een hoogte van ongeveer 400 kilometer boven de aarde.

Oldtimers Enschede gaan in vlammen op

Een brand in Enschede heeft zondagochtend een fabriekshal met oldtimers in de as gelegd. De oldtimers moeten als verloren worden beschouwd. De brandweer wist te voorkomen dat de brand in de hal, die zo'n twintig bij dertig meter mat, oversloeg naar een muziekstudio en enkele aangrenzende woningen, zo meldt een woordvoerder van de brandweer.

Bij de brand aan de Euregioweg waren geen personen betrokken. Het sein brand meester werd rond 06.15 uur gegeven. Over de oorzaak van de brand is nog niets te zeggen.

Gewonden door instorten feesttent Frankrijk

Bij het instorten van een feesttent in het Franse Joinville zijn dertig personen gewond geraakt, van wie zes ernstig. Drie slachtoffers verkeren in kritieke toestand, zo meldt het Franse persbureau AFP. De tent stortte in tijdens heftig noodweer dat over de regio Haute-Marne, zo'n tweehonderd kilometer ten oosten van Parijs, trok.

Het incident in Joinville gebeurde rond 21.00 uur. In het centrum van de plaats met ruim 3,5 duizend inwoners was juist een dansfeest aan de gang toen het onweer losbarstte. Een harde windstoot tilde de tent van de grond en stortte daarna op de feestende mensen.

FOK! wat een weer... Opklaringen, maar wel koeler

Mogge! Het belangrijkste weersysteem trok in de ochtend en aan het begin van de middag over ons land heen. Dit leverde enkele prachtige foto's op, zoals hieronder te zien is. Na passage van dat systeem bleef het verder wel droog. De uiteindelijke neerslagcijfers worden later vanochtend gepubliceerd.

Dat er verder weinig meer gebeurde kwam omdat het MCS al zoveel energie uit de atmosfeer had genomen dat de lucht zich daarachter sterk stabiliseerde. Op = op, om het zomaar eens te zeggen. Het koufront trok uiteindelijk vannacht over ons land heen en mogelijk ontstonden er daar nog wel wat onweersbuien op. In de ochtend trekken de buien weer weg en klaart het langzaam op. De meeste zon verwacht ik toch wel in het westen van het land, terwijl het in het binnenland wat langer bewolkt kan blijven. Dit zal voornamelijk hoge bewolking zijn. De middagtemperatuur ligt rond de 23 graden en er staat een matige zuidwestenwind. Hiermee zou dus een einde kunnen komen aan de hittegolf.

Na morgen hebben we tijdelijk wat frisser weer, maar tegen het einde van de week lijkt het toch weer vrij zonnig en erg warm te gaan worden met temperaturen die tot boven de 30 graden kunnen gaan uitstijgen. 

Veel dank aan de fotografen! Het geeft een prachtig beeld over hoe jullie het onweer hebben beleefd!

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Shelfcloud
Op veel plaatsen werd er gisteren een 'Schelpwolk' gezien. Zo ook bij Nemephis in Assen. Daar stelde de bui niet zo veel meer voor, maar het is wel een schitterend plaatje!

ShelfL
Marieke zag de bui vanuit Lelystad naderen en maakte vlak voor aankomst van de bui deze mooie foto.

 WhalesMouth
Cerby was in Vlissingen met zijn vriendin en stiefzoon en zag deze Whales Mouth over zich heen komen.

 ondergaande zon
Papabear was in Pfalzdorf en zag uiteindelijk deze mooie zonsondergang in een erg rustige atmosfeer.

 

 

 

 

Sleutel van Belgische bajes verdwenen

Een sleutel van een belangrijke veiligheidszone van de gevangenis in het Belgische Dendermonde is verdwenen, zo meldden Belgische media zaterdag. In de krant Gazet van Antwerpen liet een cipier anoniem weten dat een collega de sleutel stal en verkocht aan een gedetineerde.

Het incident vond twee weken terug plaats. De sloten zijn inmiddels vervangen en er is niemand ontsnapt. Volgens directeur Laurent Sempot is er inderdaad een sleutel weg, maar moet diefstal nog worden vastgesteld. Er loopt een gerechtelijk onderzoek.

De collega's in de bajes vertrouwen elkaar ondertussen niet. Bovendien vrezen ze dat de gevangene de cipier zal chanteren en hem misschien dwingt tot andere illegale acties, zoals het smokkelen van wapens.

Sleutel van Belgische bajes verdwenen
Sleutel van Belgische bajes verdwenen (Foto: ANP)

Bruidegom ramt boot, bruid dood

Een 35-jarige Amerikaan heeft zaterdag op de Hudson met een speedboot een schip geramd, waardoor zijn aanstaande bruid (30) om het leven kwam. Hijzelf en drie anderen raakten gewond, naar de getuige van de man wordt nog gezocht. Dat meldden Amerikaanse media.

Vermoedelijk was de aanstaande bruidegom dronken, toen hij met de speedboot over de rivier bij Piermont in de Amerikaanse staat New York voer. De speedboot klapte op een boot met bouwmateriaal. Hij wordt dan ook aangeklaagd voor doodslag met een voertuig.

Aanstaande bruidegom ramt boot, bruid dood
Aanstaande bruidegom ramt boot, bruid dood (Foto: ANP)

De Boer: "Hier op voortborduren"

Frank de Boer was content met de winst van de Johan Cruijff Schaal. De trainer vond de zege terecht en had genoeg goede dingen gezien. "Daar kunnen we op voortborduren".

Ajax won na verlenging met 3-2 van AZ. "Ik denk dat Gertjan (Verbeek, coach van AZ, red.), in het begin van het seizoen, ook niet zat te wachten op een verlenging", stelde de oefenmeester voor de camera van SBS6. "Maar uiteindelijk is het natuurlijk wel mooi dat je deze prijs hebt gewonnen."

De Boer zag Ajax in de Amsterdam Arena terugkomen van een 2-0 achterstand. "Zij hadden een counterstrategie. In de eerste helft waren we een paar keer slordig, waardoor zij kansen kregen. De laatste eindpass ontbrak bij ons vaak. Dat is gewoon ritme, denk ik, dat in de loop van de competitie wel komt."

Kort na de 2-0 van Aron Jóhansson kwam Ajax via Christian Eriksen op 2-1. "Gelukkig maken we daarna terecht de 2-2 (Kolbeinn Sigthórsson, red.) Ik denk dat we uiteindelijk ook terecht hebben gewonnen. Ik had liever meer kansen gehad, maar ik heb heel veel goede dingen gezien. Daar kunnen we op voortborduren."

[WM Darts] Van Gerwen strandt na thriller

Darter Michael Van Gerwen is er niet in geslaagd de finale te bereiken van de World Matchplay. Hij ging in de halve finale na een thriller onderuit tegen Adrian Lewis.

Van Gerwen keek al snel tegen een 4-1 achterstand aan en het duurde lang voor hij deze had ingelopen. Pas na zestien legs was de partij weer in evenwicht. Daarna werd hij echter weer gebroken en nam Lewis een 11-9 voorsprong. Wederom knokte de Nederlander zich terug en leek bij een 15-14 voorsprong op weg naar de zege. Het was echter Lewis vervolgens drie legs op rij won en daardoor de partij naar zich toe trok.

In de finale treft Lewis Phil Taylor, die het toernooi al dertien keer won. Tegen James Wade schoot 'The Power' uit de startblokken en nam een 6-1 voorsprong. Dat niveau kon hij echter niet vasthouden en Wade kwam terug tot de partij bij 10-10 weer in evenwicht was. Er voorbij gaan lukte hem niet en met 17-12 won Taylor uiteindelijk de wedstrijd.

Verbeek: "Misschien wel de beste kansen"

Gertjan Verbeek hield uiteindelijk een goed gevoel over aan de strijd om de Johan Cruijff Schaal. AZ verloor met 3-2 van Ajax, maar de coach zag lichtpunten.

"Ajax had het meeste balbezit'', zei Verbeek op de persconferentie. "Maar wij hadden misschien wel de beste kansen. Daarbij maakte Ajax het derde doelpunt nadat er een overtreding was gemaakt op Overtoom. Er waren zes scheidsrechters aanwezig, maar niemand zag dat. Of Gouweleeuw een overtreding maakte op Blind vlak voor onze openingstreffer? Nee, dat was een botsing in mijn ogen."

Toch hield hij een goed gevoel over aan de wedstrijd. "We gaven de doelpunten een beetje weg", vervolgde de trainer. "Ik kan nog leven met dat eigen doelpunt van Gouweleeuw, want Eriksen trapte die bal erg goed. De tweede tegentreffer ontstond na een keepersfout. Bij die derde staat De Jong wel heel vrij."

En dan was er nog de warmte. Daarover liet Verbeek zich niet onbetuigd. "Het was heel warm in de ArenA, ook omdat het dak dicht was vanwege noodweer dat voorspeld was. Maar we kregen geen extra drinkpauze. Dat hadden we vrijdag moeten aanvragen." De trainer dekte zich alvast in. "Ik hoop niet dat ik de KNVB nu weer in diskrediet heb gebracht. Maar dat hoor ik dan wel weer. Het is niet anders, ik zal nog wel vaker botsen met de KNVB."

Fognini bereikt weer een finale

Tennisser Fabio Fognini blijft geweldig op dreef. De Italiaan sloeg zich zaterdag via Gael Monfils naar de finale van het ATP-toernooi in het Kroatische Umag: 6-0, 3-6 en 7-6 (3). De als derde geplaatste Fognini won deze maand al toernooien in Stuttgart en Hamburg.

De opmars van de mondiale nummer negentien is opvallend. Voorafgaand aan deze maand schreef hij nog nooit een ATP-toernooi op zijn naam. De 26-jarige Fognini neemt het in de finale op tegen Tommy Robredo (5). De Spanjaard versloeg Andreas Seppi (2) in de halve finale met 6-3, 2-6 en 6-4.

VS willen onderzoek bloedbad Egypte

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, heeft zaterdag gepleit voor een 'onafhankelijk en onpartijdig' onderzoek naar het geweld dat tientallen aanhangers van de Moslimbroederschap in Egypte het leven heeft gekost.

Kerry uitte in een e-mail aan vicepresident Mohamed ElBaradei en interim-minister van Buitenlandse Zaken Nabil Fahmy zijn 'diepe bezorgdheid over het bloedvergieten en het geweld in Caïro en Alexandrië in de afgelopen 24 uur', liet Kerry's ministerie weten. "In deze kritieke toestand is het van wezenlijk belang dat de veiligheidsdiensten en de interim-regering het recht op vreedzame protesten respecteren."

VS willen onderzoek bloedbad Egypte
VS willen onderzoek bloedbad Egypte (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.