FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 25 juli 2013

Sijsling verliest in Atlanta van Harrison

Igor Sijsling is donderdagavond in de tweede ronde van het ATP-toernooi in Atlanta uitgeschakeld. De als vierde geplaatste Amsterdammer verloor in twee sets van thuisspeler Ryan Harrison: 4-6 en 3-6. Sijsling en Harrison stonden voor het eerst tegenover elkaar. De Nederlander was favoriet, gezien het verschil van 73 plaatsen op de wereldranglijst.

Op het Amerikaanse hardcourt serveerde Sijsling simpelweg niet goed genoeg. In het eerste bedrijf leverde hij liefst driemaal zijn service in, waardoor zijn twee 'eigen' breaks niets waard waren. De tweede set verliep tot 3-3 gelijk op, maar door drie opeenvolgende games te verliezen gaf Sijsling de wedstrijd uit handen.

Hoogerland de beste in Wateringen

Johnny Hoogerland heeft de Wateringse Wielerdag op zijn naam geschreven. De Nederlands kampioen bleef in de Zuid-Hollandse plaats Laurens ten Dam en de Duitser Marcel Kittel voor.

Volgens de organisatie was de 41e editie met 40.000 toeschouwers de drukste ooit. Zij zagen ook Hoogerlands ploeggenoot bij Vacansoleil-DCM Lieuwe Westra weer opstappen. De Fries reed weer zijn eerste koers nadat hij afgelopen zondag in de Tour de France met de haven in zicht ziek op moest geven.

Nederland pakt hackers voor megafraude VS

Twee Russen zijn in Nederland opgepakt, omdat ze in de Verenigde Staten worden verdacht van een van de grootste creditcardfraudes aller tijden. Met drie anderen zouden ze de gegevens van meer dan 160 miljoen kaarten hebben gestolen. De schade loopt in de honderden miljoenen dollars. Dat heeft het Openbaar Ministerie van de Amerikaanse staat New Jersey donderdag bekendgemaakt.

De twee werden al op 28 juni vorig jaar opgepakt in Nederland. Een van hen, een 29-jarige man uit Moskou, werd in september uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Een 32-jarige man uit de stad Syktyvkar zit nog in Nederland vast. De rechter hier moet zich nog buigen over zijn uitlevering. De drie handlangers zijn voortvluchtig.

Nederland pakt hackers voor megafraude VS
Nederland pakt hackers voor megafraude VS (Foto: ANP)

Sevilla haalt Gameiro als opvolger Negredo

Kevin Gameiro is de komende jaren de nieuwe spits van Sevilla. De 28-jarige Fransman heeft een contract voor vijf seizoenen getekend, meldt de Spaanse club donderdag. Gameiro komt over van Paris Saint-Germain en is de opvolger van de naar Manchester City vertrokken Alvaro Negredo.

Gameiro kwam de afgelopen twee seizoenen voor PSG tot 59 competitiewedstrijden en negentien goals. Daarvoor speelde de achtvoudig Frans international voor Lorient en Strasbourg.

Het is niet bekend hoeveel Sevilla betaalt voor Gameiro. Wel maakte de club bekend een ontsnappingsclausule van veertig miljoen te hebben opgesteld. Gameiro wordt later donderdagavond gepresenteerd.

[EL] Vitesse treft Petrolul Ploiesti uit Roemenië

Vitesse weet na donderdagavond de tegenstander in de derde kwalificatieronde van de Europa League. De nummer vier van de Eredivisie neemt het op 1 en 8 augustus (eerst uit, dan thuis) op tegen het Roemeense Petrolul Ploiesti.

Die ploeg won met 4-0 van Vikingur uit de Faeröer na een 3-0 thuisoverwinning vorige week. Ploiesti is de nummer drie van Roemenië van afgelopen seizoen.

Het Nederlands getinte Swansea City (met Michel Vorm, Jonathan de Guzman, Kemy Agustien en Kenji Gorré) treft Malmö FF. De Zweedse club won met 4-0 van het Schotse Hibernian, na een 2-0 overwinning in eigen huis.

De beste comeback kwam van het eveneens Zweedse Gefle IF. Na een 3-0 nederlaag op Cyprus tegen Anorthosis Famagusta won Gefle thuis met 4-0. De grootste uitslag kwam op naam van Maccabi Haifa, dat Khazar Lankaran uit Azerbeidzjan afdroogde met 8-0.

[EL] Van der Gun: "Utrecht heeft nooit overtuigd"

FC Utrecht vloog beschamend uit de kwalificatie van de Europa League. Cedric van der Gun baalde flink, maar had ook een excuus. Na de 2-1 uitnederlaag kwam FC Utrecht ook in eigen huis op achterstand.

Drie goals van Jacob Mulenga (tweemaal op aangeven van Van der Gun) hadden Utrecht tien minuten virtueel in de volgende ronde gezet. Maar Differdange 03 maakte twee goals en schakelde Utrecht uit met een 3-3 gelijkspel.

Even vertrouwen
Van der Gun had nog vertrouwen bij de 3-1 stand. "Op dat moment heb je wel het gevoel dat je doorgaat, maar na die 3-2 via de penalty moet je weer achter een goal aanjagen. En dan zie je dat we weer moeilijk met een tegenslag kunnen omgaan", aldus de middenvelder tegen FOX Sports.

"Ik denk dat het een stukje overtuiging is, dat was het vorige week ook. Je ziet het aan het voetbal, er is totaal geen rust bij ons. We hadden vanaf het begin de overtuiging moeten hebben om met twee vingers in de neus kunnen winnen. We hebben helemaal niets afgedwongen in deze wedstrijd. Zo snel kun je het verpesten."

Achter de feiten aan
Van der Gun wijt het verlies ook een beetje aan iets anders. "Sterke spelers zijn vertrokken bij ons, spelers die overtuiging hadden en vertrouwen in ons team. We hebben nu veel jonge jongens die tijd nodig hebben. Dan loop je toch een beetje achter de feiten aan. Dat kwam nu wel tot uiting."

Brand op boortoren Golf van Mexico gedoofd

De brand die woensdag uitbrak op een boortoren in de Golf van Mexico is uit. Dat hebben de Amerikaanse autoriteiten donderdag gezegd. De brand ging uit, omdat er niet langer gas uit de boorput stroomde.

De boorput lekte sinds dinsdag gas. Zand en bezinksel dat in de boorput terechtkwam heeft er donderdag voor gezorgd dat er geen gas meer lekt, waardoor de brand vanzelf uitging. Er is geen olie in zee gelekt.

Wat de oorzaak van het gaslek is, is nog altijd niet bekend. De verwachting is dat de milieuschade beperkt is gebleven.

ITF schorst Serviër Troicki voor anderhalf jaar

De internationale tennisfederatie ITF heeft Victor Troicki voor anderhalf jaar geschorst. Aanleiding is een weigering van de Serviër om een bloedmonster af te staan bij een controle half april in Monte Carlo. Troicki, de mondiale nummer 53, moet als gevolg daarvan tot 24 januari 2015 toekijken.

Troicki moest bij het toernooi van Monte Carlo een urine- en een bloedtest inleveren. De Serviër leverde de urinetest in, maar weigerde voor de bloedtest omdat hij zich niet lekker voelde. De rechter oordeelde echter dat Troicki daarmee de dopingwet heeft overtreden.

Naast zijn schorsing moet Troicki ook zijn prijzengeld van Monte Carlo en zijn behaalde punten voor de wereldranglijst inleveren. Al teveel gevolgen zal dat laatste echter niet hebben. Troicki verloor al in de eerste ronde van de Fin Jarkko Nieminen.

Vakantiegangers zorgen voor topdrukte op Schiphol

Schiphol maakt zich op voor de drukste dag van het jaar. Vrijdag verwacht de luchthaven in totaal bijna 180.000 reizigers te verwerken, een recordaantal. De luchtverkeersleiders krijgen verder hun handen vol aan het begeleiden van alle vluchten. In totaal landen en vertrekken vrijdag ongeveer dertienhonderd vliegtuigen, aldus een woordvoerder.

De drukte wordt veroorzaakt door het grote aantal mensen dat met vakantie gaat. Verder komt al een grote groep vakantiegangers terug en verwerkt Schiphol ook nog eens passagiers die overstappen op een andere vlucht. Reizigers moeten rekening houden met langere wachttijden. Schiphol adviseert vakantiegangers tijdig naar de luchthaven te komen.

Om de grootste drukte op te vangen, zet Schiphol de hele zomer extra medewerkers in. Het gaat om ruim vijfhonderd man luchthavenpersoneel dat normaal gesproken kantoorwerk doet. Secretaresses, communicatiemedewerkers en directieleden worden achter hun bureau vandaan getrokken om op verschillende fronten mee te helpen. Luchtvaartmaatschappijen is verzocht alle balies open te houden.

Het extra personeel wijst reizigers de weg, zorgt ervoor dat passagiersstromen soepel verlopen en helpen bij het lezen van de tickets voor de paspoortcontrole. Ook draaien ze diensten als verkeersregelaar. Om de wachtrijen nog extra te verzachten, kunnen passagiers vrijdag ook nog goochelaars, zangers en dansers tegenkomen. Voor de kleintjes is Nijntje van de partij.

De zomermaanden betekenen voor Schiphol steevast het hoogtepunt van het jaar. Niet alleen vrijdag maar gedurende de hele vakantieperiode is het voortdurend druk op de luchthaven. "We hebben bijvoorbeeld al een paar hele drukke dagen gehad", aldus de zegsvrouw. De maatregelen voor de soepele doorstroom van reizigers geldt daarom de hele zomer. In juli, augustus en september reizen ruim vijftien miljoen passagiers via Schiphol.

Het verwachte aantal reizigers van bijna 180 duizend lijkt een record te worden voor Schiphol. Het huidige record werd twee jaar geleden op 29 juli neergezet toen de luchthaven 178.000 mensen te verwerken kreeg.

Meisjes flink verdwaald tijdens fietsvierdaagse

Twee meisjes die deelnamen aan de eerste dag van de Drentse Fietsvierdaagse zijn dinsdag de weg flink kwijtgeraakt. De meisjes, die zich hadden ingeschreven voor de route van veertig kilometer, belandden in het Duitse Lingen. Ze trapten uiteindelijk een afstand van zeventig kilometer weg, meldt de organisatie van de vierdaagse donderdag.

Hun vader pikte de meisjes uiteindelijk op in Lingen. Ondanks het veel langere traject, was de moed de meisjes niet in de schoenen gezakt. Woensdag stapten ze gewoon weer op in Emmen. De Drentse Fietsvierdaagse duurt nog tot en met vrijdag.

Prince of Mobile

Prince of Persia: The Shadow and the Flame, de geüpdatete mobiele versie van Prince of Persia 2, is nu beschikbaar. Zowel op iOS als opAndroid kun je deze platformer nu vinden voor €2,69.

Ubisoft Pune, tevens de ontwikkelaar van Prince of Persia Classic HD, stond aan het roer van deze Prince of Persia. De ontwikkelaar verbeterde de graphics en het geluid, zorgde voor een nieuw vechtsystseem met nieuwe wapens, de keuze tussen vingerbewegingen of een joystick en leaderboards.

Stafchef Merkel getuigt over NSA

De stafchef van de Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft donderdag voor een Bondsdagcommissie een verklaring afgelegd over de afluisterprogramma's van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA en de bescherming van de privégegevens van Duitsers. De Bondsdagleden waren niet tevreden met de verklaring van Ronald Pofalla, die verantwoordelijk is voor het aansturen van de Duitse inlichtingendiensten.

Volgens de oppositie doet Merkel te weinig voor de bescherming van privégegevens en onderneemt de Duitse regering te weinig actie tegen Washington. Bovendien heeft de oppositie vraagtekens gezet bij de verklaring van de Duitse regering dat zij geen weet heeft van de Amerikaanse afluisterpraktijken. Oppositieleden eisen antwoorden over de reikwijdte van de afluisterprogramma's van de Duitse inlichtingendiensten.

"Alle vragen die verband houden met het werk van de Duitse inlichtingendiensten zijn opgehelderd. Ik kan u zeggen: de Duitse inlichtingendiensten werken volledig in lijn met de wet", zei Pofalla, nadat hij achter gesloten deuren zijn verklaring had afgelegd. "De verdenking is geuit dat de gegevens van de Duitse burgers massaal zijn overgedragen aan de VS, aan de NSA. Deze aanname is absoluut onjuist."

Thomas Oppermann, de voorzitter van de Bondsdagcommissie die toezicht houdt op de inlichtingendiensten, zei echter dat er weinig vooruitgang is geboekt. Hij verklaarde nog steeds niets te weten over de omvang en de concrete praktijk van het afluisteren door de NSA.

Het beschermen van privégegevens ligt er gevoelig in Duitsland. In september hebben er in Duitsland Bondsdagverkiezingen plaats. Hoewel veel Duitsers sceptisch zijn over de verklaring van Merkel dat ze niets weet van Amerikaanse afluisterprogramma's, lijkt dit vooralsnog weinig gevolgen te hebben voor het stemgedrag.

Storing communicatiesystemen hulpdiensten Brabant

De hulpdiensten in Noord-Brabant kampen donderdagavond met een storing van de communicatiesystemen C2000 en P2000. Daardoor kunnen meldkamers in delen van Noord-Brabant via de portofoon en mobilofoon geen contact opnemen met politieauto's, brandweerauto's en ambulances, melden politiewoordvoerders.

De problemen lijken zich in ieder geval voor te doen in de regio's Oost- en Midden- en West-Brabant. Daar waar het mobilofoon- en portofoonverkeer er uit ligt, wordt contact opgenomen via mobiele telefoons. In dat geval kunnen echter niet in een keer bijvoorbeeld vier politieauto's worden aangestuurd. "Het kost dus extra mankracht en tijd om contact op te nemen", aldus de politiewoordvoerder in de regio Midden- en West-Brabant.

In Midden- en West-Brabant zijn de hulpdiensten bij elkaar gaan zitten, meldt de woordvoerder. "Daardoor wordt de aansturing makkelijker", zegt hij. In deze regio lijken er geen problemen te zijn met bellen naar noodnummer 112.

In de regio Oost-Brabant worden mensen die 112 willen bellen geadviseerd dit met een mobiele telefoon te doen. "Via de mobiele telefoon lijkt het bellen naar 112 beter te gaan dan met de vaste telefoon", aldus de politiewoordvoerder in deze regio.

De storing is aan het begin van de avond ontstaan door een mankement aan een zendmast. Het verhelpen van de storing kan mogelijk nog enkele uren duren.

VN bekritiseert deportatie bedoeïenen Israël

De Verenigde Naties hebben donderdag kritiek geuit op een plan van Israël om tientallen bedoeïenendorpen te slopen en ongeveer veertigduizend Arabische inwoners over te plaatsen naar Israëlische nederzettingen. Het wetsvoorstel dat nu door de Knesset wordt behandeld veegt volgens VN-Hoge Commissaris voor de Mensenrechten Navi Pillay de legitieme aanspraak op grond van de bedoeïenen van tafel.

Israël verdedigt het plan door te stellen dat het nutsvoorzieningen kan bieden aan de bedoeïenen die ze nu niet hebben. De kleine bedoeïenendorpen die verspreid zijn over de Negev-woestijn hebben geen elektriciteit, water of rioolaansluitingen en de wegen zijn veelal zeer slecht.

"Als inwoners van Israël hebben de Arabische bedoeïenen dezelfde rechten op eigendom, huizen en nutsvoorzieningen als andere groepen in Israël", zei Pillay. "De regering moet de specifieke rechten van de bedoeïenen erkennen en respecteren, waaronder de erkenning van de aanspraak op grond."

Het wetsvoorstel biedt bedoeïenen een beperkte vergoeding als ze zich vestigen in een van de zeven nederzettingen die de Israëlische regering speciaal voor bedoeïenen heeft opgericht. "Als het wetsvoorstel wordt aangenomen, dan betekent dat de verwoesting van complete bedoeïenengemeenschappen", aldus Pillay.

VS: geen coup in Egypte

De regering-Obama is niet van plan de afzetting van de Egyptische president Mohammed Morsi en de machtsovername door het leger als een staatsgreep te bestempelen. Dat zal de regering volgens ingewijden in Washington donderdag aan leden van het Huis van Afgevaardigden en de Senaat meedelen.

Met deze mededeling, die de tweede man van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken, William Burns, in zittingen achter gesloten deuren zal toelichten, denkt de regering de militaire en economische hulp van 1,5 miljard dollar per jaar aan Egypte te kunnen veiligstellen.

De regering-Obama heeft zich sinds het ingrijpen van het Egyptische in allerlei bochten moeten wringen om dit ingrijpen niet als een 'coup d'état' te bestempelen. Als zij dit wel zou doen, zou volgens de Amerikaanse wet iedere hulp automatisch moeten worden opgeschort. Washington vreest dat een dergelijke drastische stap Amerikaanse veiligheidsbelangen en programma's om de veiligheid van Israël te verzekeren en de smokkel van wapens naar de door Hamas bestuurde Gazastrook tegen te gaan in gevaar kan brengen.

Juist woensdag stelde Washington de levering van vier F-16 gevechtsvliegtuigen aan Egypte uit. Het was de eerste Amerikaanse stap sinds het Egyptische leger op 3 juli president Mohammed Morsi afzette, hem en andere leden van de Moslimbroederschap gevangenzette en de grondwet opschortte.

Het Witte Huis en het ministerie van buitenlandse zaken hebben er kort na 3 juli op gewezen dat aan het ingrijpen van het leger massale protesten tegen de regering-Morsi vooraf waren gegaan. Ook stelden zij dat de door islamisten gedomineerde regering weliswaar democratisch gekozen was, maar Egypte meer en meer een ondemocratische richting op stuurde.

Moord politicus Tunesië schokt Timmermans

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) is geschokt door de moord op de linkse oppositieleider Mohammed Brahmi donderdagochtend in Tunesië. Timmermans spreekt in een reactie van een laffe moordaanslag. De minister pleit voor een 'diepgaand, onafhankelijk en transparant onderzoek' naar de toedracht van de moord.

Leider van de Arabisch-nationalistische Volkspartij Brahmi werd donderdagochtend voor zijn huis in Tunis doodgeschoten. Het is de tweede moord op een politicus van de oppositie in Tunesië. In februari werd de linkse leider Chokri Belaid vermoord, volgens de regering door islamitische extremisten.

Timmermans vindt dat de daders snel moeten worden opgespoord en berecht. "Als de rechtstaat, mensenrechten en de democratie een kans moeten krijgen, dan kunnen dit soort laffe daden niet onbestraft blijven."

Seksuologe Virginia Johnson overleden

Virginia Johnson, die samen met haar man baanbrekend onderzoek naar seks deed in de jaren zestig en twee bestsellers over seksualiteit schreef, is woensdag op 88-jarige leeftijd in de Amerikaanse stad St. Louis overleden.

Johnson groeide op op het platteland van Missouri. Zij was moeder en had twee al twee huwelijken achter de rug toen zij eind jaren vijftig werk zocht aan de Washington-Universiteit in St. Louis, om tijdens haar studie haar jonge gezin te kunnen onderhouden. Zij werd assistente van de verloskundige en vrouwenarts William Masters, met wie zij later trouwde en grootschalige onderzoeken naar de menselijke seksualiteit op touw zette.

Johnson wierf studenten, verpleegsters, echtgenotes van hoogleraren en anderen voor wat het 'grootste seksexperiment uit de geschiedenis van de VS' werd genoemd. Zij ontwikkelden eigen instrumenten om de mate van seksuele opwinding te meten en brachten die aan bij mannen en vrouwen die werden aangemoedigd te masturberen.

Het onderzoek haalde diverse aannames over de vrouwelijke seksualiteit onderuit, zoals de stelling van Freud dat het vaginale, niet het clitorale orgasme de rijpere seksuele reactie van de vrouw zou zijn.

Johnson deed de gevalsanalyses, en stelde de ongemakkelijke vragen.

Honderden stellen, lang niet allemaal getrouwd, namen deel aan het observatieonderzoek, dat later besproken werd in het boek Human Sexual Response uit 1966. Dat boek en hun tweede boek, Human Sexual Inadequacy uit de jaren zeventig, werden bestsellers. Nog vele jaren traden zij op in talkshows - laat op de avond - en verschenen zij op de omslagen van tijdschriften.

Masters en Johnson trouwden in 1971. Hun huwelijk werd twintig jaar later ontbonden. Het Masters and Johnson Institute in St. Louis sloot in 1994. Masters overleed in 2001.

Project X-tuig veroordeeld

Twaalf verdachten die betrokken waren bij de Project X-rellen in Haren zijn donderdag in hoger beroep veroordeeld. Er werden gevangenis- en werkstraffen opgelegd, weet een woordvoerder van het Openbaar Ministerie. Twee verdachten die eerder werden veroordeeld door de rechtbank in Groningen werden vrijgesproken. Justitie eiste eerder cel- en werkstraffen en boetes.

Alle veroordeelden moeten verder een storting in het schadefonds doen, zo bepaalde het hof. Dat gaat om een bedrag van vijfhonderd euro. De enige minderjarige verdachte in het gezelschap moet 250 euro storten. Het OM had beroep aangetekend omdat de politierechter aanvankelijk niet altijd meeging met de eis om de verdachten geld te laten storten in een schadefonds. Ook een aantal verdachten ging in hoger beroep.

De rellen in Haren ontstonden nadat een meisje uit de Groningse plaats op Facebook mensen had uitgenodigd voor haar verjaardag. Ze vergat aan te geven dat het om een besloten feest ging. Daarop reisden honderden jongeren naar het dorp en liep het feest volledig uit de hand. Voor wangedrag tijdens de rellen werden meer dan honderd mensen aangehouden.

Goud Van Rhijn op WK atletiek

Marlou van Rhijn heeft donderdagavond een gouden medaille gewonnen op het WK atletiek in Lyon. De paralympisch atlete was in de T44-klasse van de 100 meter de sterkste. Ze noteerde een winnende tijd van 13,02 seconden en bleef daarmee maar zes honderdsten verwijderd van haar eigen wereldrecord.

De Franse titelhoudster Marie-Amélie Le Fur, die Van Rhijn vorig jaar in de olympische finale aftroefde, pakte zilver. Ze werd in de slotmeters gepasseerd door haar Nederlandse concurrente.

'Er is een goede en een slechte Amanda Bynes'

Amanda Bynes wisselt heldere momenten af met 'gekke buien'. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ. De 27-jarige actrice haalt regelmatig het nieuws met haar bizarre gedrag en werd maandag opgenomen op een psychiatrische afdeling van een ziekenhuis.

Artsen hebben volgens bronnen vastgesteld dat Bynes tekenen vertoont van schizofrenie. Er zou een 'goede' en een 'slechte' Amanda zijn. Als ze over de 'slechte Amanda' praat, zou ze proberen 'demonen' uit haar lichaam te trekken en zichzelf bijten.

De ontspoorde Bynes zou woensdag een goede dag hebben gehad, waarbij ze tien uur achter elkaar helder was. In die fases is ze volgens TMZ 'aardig en rustig'. Toen haar werd gevraagd naar de brand die ze onlangs probeerde te stichten bij iemands huis, klapte ze dicht.

Na haar heldere periode begon ze te schreeuwen over haar hond, die tijdens de brandstichting onder de benzine kwam te zitten. Toen Bynes een uur lang riep dat haar hond vermoord zou worden, moest ze fysiek in bedwang worden gehouden. Uit een drugstest zou zijn gebleken dat ze marihuana had gebruikt.

Jouw gezicht in een vampier-RPG

Square Enix heeft vandaag een nieuwe actie-RPG voor iOS uitgegeven. In Bloodmasque mag je er Infinity Blade-gewijs op los meppen door je vinger over het scherm te vegen. Uniek aan dit spel is de foto-integratie.

De game heeft dan wel een standaard hoofdpersonage, als jij liever je eigen tronie vereeuwigd ziet op je iOS-apparaat, dan kan dit evengoed. Even een foto nemen, importeren naar de game en daar sta je dan op vampiers in te hakken. Met maar drie gelaatsuitdrukkingen gaat het niet heel diep, maar het is een begin.

Deze integratie bestaat al langer dan vandaag, maar voor een iOS-RPG is dit een primeur.

Bloodmasque

[Video] 97-jarige schildert in MS Paint

Huffington Post meldt donderdag hartverwarmend nieuws naar aanleiding van een prachtig filmpje dat dinsdag verscheen (zie hieronder).

De 97-jarige hoogbejaarde Hal Lasko raakte vanaf 2005 deels blind door de aandoening maculadegeneratie. Als hij ergens naar kijkt ziet Lasko een vlek in het midden van zijn zichtsveld (voorbeeld).

Hoewel Lasko maar deels blind raakte dacht hij 'dat zijn schilderdagen voorbij waren.' Sinds de ziekte droomde hij ervan om ooit weer te kunnen schilderen. Zijn kinderen hielpen hem die droom deels te verwezenlijken door hem eind jaren negentig een computer cadeau te geven. 

Kleinzoon Ryan Lasko: "Ik wist dat ik hem [na het ziek worden in 2005] Microsoft Paint moest laten zien. Toen ik dat deed ging hij er meteen mee aan de slag. Pas jaren later zagen we hoe belangrijk het was geworden voor hem." Lasko gebruikt de computer om zijn schilderwerk te kunnen uitvergroten. Zo kan hij alsnog zien welke pixels hij precies inkleurt.

"Ik bepaal welk deel ik wil aanpakken, zoom daar op in en kijk alleen naar de details van dat afzonderlijke gedeelte. Al duurt het me twee jaar om iets af te maken, het zij zo. Ik heb een hoop geduld, dat heb je sowieso wel nodig."

Het duurde even, maar een drukkerij vogelde uiteindelijk uit hoe Lasko's Paint-ings goed afgedrukt kunnen worden. "De meeste klanten willen de afzonderlijke pixels niet meer zien. Hal wil ze juist houden."

Lasko's schilderwerk wordt omschreven als een mix van pointillisme en pixel art. Familie en kennissen hielpen hem niet alleen met drukken, maar ook met het opzetten van een website en online verkoopkanaal. Zijn zoon Ron geeft aan dat Lasko over niets anders meer praat dan zijn Paint-schilderijen. Hij is elke dag zeker tien uur bezig met zijn hobby. 

Twee van zijn kunstwerken worden momenteel tentoongesteld, waar hij erg blij mee is: "Niemand ziet ooit wat ik echt doe want ik zit altijd op mijn kamer."

[EL] Uitslag FC Utrecht - Differdange 03

FC Utrecht heeft de tweede kwalificatieronde van de Europa League niet overleefd. De ploeg vloog eruit tegen de veredelde amateurs van het Luxemburgse FC Differdange 03. FC Utrecht begon met een missie aan de wedstrijd: minimaal twee keer scoren na de 2-1 nederlaag vorige week.

De eerste twintig minuten trok de Nederlandse ploeg vol ten strijde. Vooral Tommie Oar zorgde voor veel gevaar vanaf links, maar de Luxemburgers hielden stand. Halverwege de eerste helft was daar echter uit het niets Differdange. Een voorzet kwam zomaar uit bij Omar Er Rafik die de 0-1 binnenkopte. Gevero Markiet liet de Marokkaanse spits (die vorige week beide Luxemburgse goals maakte) zomaar scoren.

Hierna kreeg Jens Toornstra een aantal kansen, maar de Oranje-international kwam niet tot scoren. Ook Differdange was een paar keer gevaarlijk. Vlak voor rust maakte Utrecht dan toch de belangrijke gelijkmaker. Markiet speelde een hoge diepe bal die een makkelijke prooi leek voor de keeper van Differdange. Maar hij liep onder de bal door en Jacob Mulenga profiteerde dankbaar door de 1-1 binnen te tikken.

Vlak na rust stelde Utrecht orde op zaken. Via Cedric van der Gun en Toornstra kwam de bal bij Mulenga aan de linkerkant. Na een kapbeweging naar binnen schoot hij met rechts laag in het doel. Een paar minuten later maakte Mulenga zijn hattrick compleet, door van dichtbij in te schieten na goed voorbereidend werk van Van der Gun.

Utrecht was nog niet in veilige haven. Dat bleek wel na een uur spelen, toen Yannick Bastos het stadion bijna stil kreeg. Hij mocht zomaar oplopen van Kai Heerings en hij schoot buiten bereik van Robbin Ruiter zomaar op de paal.

Vijf minuten later kreeg Utrecht toch het deksel op de neus door opnieuw een fout van Heerings. De verdediger haakte doelpuntenmaker Er Rafik in de zestien. Geoffrey Franzoni schoot vanaf elf meter binnen en zette Differdange weer virtueel in de volgende ronde. Dat werd nog erger toen Bastos na 72 minuten de 3-3 binnenschoot, nadat Ruiter eerst nog redding bracht op een schot.

Leon de Kogel was vlak voor tijd nog dicht bij een goal, maar hij kopte via de grond tegen de benen van doelman Julien Weber. Het bleef bij 3-3 en daardoor vliegt FC Utrecht dus uit de voorrondes van de Europa League. Het publiek voelde zich bestolen en scandeerde nog na afloop "Schaam je kapot! Schaam je kapot!".

Machinist ramptrein Spanje aangehouden

Een van de machinisten van de ramptrein in Spanje is in het ziekenhuis aangehouden. Dat heeft het hooggerechtshof van de regio Galicië, waarvan Santiago de Compostela de hoofdstad is, donderdag laten weten.

Het gaat om de machinist die de trein bestuurde. Aan boord van de trein waren twee machinisten, die de ramp allebei overleefden.

"De rechter heeft de politie opdracht gegeven een verklaring van de machinist af te nemen", aldus het hof. De machinist heeft toegegeven dat hij veel te hard reed toen de trein uit een bocht vloog. Hij reed volgens juridische bronnen op het moment van de ontsporing in een scherpe bocht na een tunnel ongeveer 190 kilometer per uur, terwijl op die plek 80 is toegestaan.

Door het treinongeval woensdagavond zijn zeker 80 mensen om het leven gekomen.

Machinist ramptrein Spanje aangehouden
Machinist ramptrein Spanje aangehouden (Foto: ANP)

Dortmund schrapt afscheid Götze

Borussia Dortmund geeft Mario Götze komend weekend geen officieel afscheid voor aanvang van het duel met Bayern München. Dortmund en Bayern staan zaterdag tegenover elkaar in de strijd om de Duitse Supercup. Het geplande afscheidsrondje is door Dortmund geschrapt vanwege mogelijke protesten bij de eigen aanhang. De Duitser ging voor 37 miljoen euro naar Beieren.

Fans van Dortmund nemen het Götze niet in dank af dat hij naar de aartsrivaal is vertrokken. In overleg met zijn zaakwaarnemer is besloten dat de speler in München blijft. Götze is momenteel geblesseerd, waardoor hij zaterdag sowieso niet in actie zou komen.

Al sinds Dortmunds tweede halve finale van de Champions League tegen Real Madrid kampt Götze met een spierblessure. Hij miste daardoor ook de finale op Wembley, die Bayern München met 2-1 won. De verwachting is dat Götze binnen tien dagen de groepstraining kan hervatten.

Brands verlengt contract bij PSV

Technisch directeur Marcel Brands is de komende vier jaar nog werknemer van PSV. Brands is sinds 2010 werkzaam bij PSV en heeft nu zijn contract tot 2017 verlengd bij de Eindhovense club. Dat akkoord was er twee maanden geleden al, maar werd nu pas naar buiten gebracht door voorzitter Tiny Sanders.

"PSV communiceert de contractverlengingen van werknemers in principe niet. Maar we doen er verder niet geheimzinnig over. Marcel heeft tot 2017 bijgetekend", aldus Sanders tegenover het Eindhovens Dagblad. Het contract van Sanders loopt overigens na komend seizoen af.

Brands kende deze transferperiode veel succes. Zo verkocht hij Kevin Strootman (AS Roma) en Dries Mertens (Napoli) met 16,5 miljoen euro winst op transfergeld in twee jaar tijd. Ook haalde hij Adam Maher, Stijn Schaars, Florian Jozefzoon, Jeffrey Bruma en Karim Rekik naar Eindhoven

FEAR Online aangekondigd

FEAR Online is aangekondigd en is in ontwikkeling bij Koreaanse studio Inplay Interactive. Het pc-spel wordt een free-to-play multiplayerspel in de wereld van FEAR.

"We zijn blij dat het volgende hoofdstuk te presenteren in een van de meest populaire horrorfranchises van de afgelopen tien jaar", zegt Tom Nichols, hoofd van PC Games, Aeria Games. "FEAR Online zal de gespannen, bloedstollende actie terugbrengen waar de serie bekend om staat en maken het toegankelijk voor een enorme online community van concurrerende spelers."

De game richt zich op verschillende teamgebaseerde combatmodi verspreid over meer dan tien mappen gevuld met "nog-spiertrekkende lichamen opgeknoopt aan vleeshaken en berichten geschreven met bloed."

De modus Soul King uit FEAR 3 is terug. In deze mous is het de bedoeling om meer zielen van NPC's te verzamelen dan je tegenstanders. Als jij gedood wordt verlies je weer zielen.

Het verhaal van FEAR gaat verder in coöperatieve scenario's waarin de spelers meer details zullen zien rondom de gebeurtenissen van FEAR 2: Project Origin. Maximaal vier spelers kunnen samenwerken tegen Armachams personeel.

Wil je de bèta proberen dan kun je je hier inschrijven.

Firefall

Red 5 Studios heeft een gameplaytrailer uitgebracht van Firefall met de mededeling dat het spel op gamescom te zien zal zijn. Op de beurs zal de studio hun verdere plannen uit de doeken doen.

"Firefall is een eind opgeschoten sinds gamescom 2012 en we zijn verheugd om onze fans en nieuwe spelers de verbeteringen en gloednieuwe content in het spel te laten zien", zegt James Macauley, hoofd van ontwikkeling van Red 5 Studios. "Er zijn nog genoeg aankomende toevoegingen en features om over te praten op gamescom dus kom en bezoek ons op de beursvloer."

De open-bèta van Firefall is hier te vinden.

Loszittend wiel levert gridstraf op

Het wegsturen van een Formule 1-bolide in de pits met een loszittend wiel zal in de toekomst zwaarder bestraft gaan worden. De teams en de FIA hebben voorgesteld dat hier een gridstraf van tien plaatsen voor de volgende race tegenover wordt gesteld.

Aanleiding voor het voorstel voor de straf is het incident in Duitsland waarbij Red Bull-coureur Mark Webber te vroeg weggestuurd werd. Het losgelopen wiel rechtsachter raakte een cameraman die hierbij verwondingen opliep. Inmiddels zijn maatregelen genomen om een dergelijk incident in de toekomst te voorkomen, waarbij de gridstraf de laatste in een serie is. Het voorstel moet nog wel worden bekrachtigd.

Rayman Legends naar pc

Rayman Legends komt ook uit op pc bij de release van de game, tegelijkertijd met de versies voor PlayStation 3, PlayStation Vita, Wii U en Xbox 360.

Het spel komt uit met veertig levels uit Rayman: Origins via een unlockable 'Back to Origins'-hoofdstuk, wordt geremasterd en krijgt touch-ondersteuning voor Murfy op Wii U en Vita.

Rayman Legends komt 30 augustus uit.

Rayman Legends

Rayman Legends

Rayman Legends

Rayman Legends

Rayman Legends

'Christenen slecht voor milieu'

"God, de HEER, bracht de mens dus in de tuin van Eden, om die te bewerken en erover te waken", staat te lezen in Genesis 2:15. Aangezien christenen hun heilige boekje zo serieus nemen, zou je dus denken dat ze zich ijverig aan hun taak kwijten. Niets blijkt minder waar. Christenen blijken namelijk aanzienlijk minder om het milieu te geven dan anderen.

Hoewel sommige christelijke leiders hun geloof een groenere uitstraling proberen te geven, rapporteert de meerderheid van de christenen nog steeds dat ze weinig milieubewust zijn. Het aantal blijft sterk achter bij volgers van andere geloven en bij niet-gelovigen.

"De resultaten impliceren dat deze veronderstelde 'vergroening' van het christendom nog niet omgezet is in een significante toename van groene opstellingen, ideeën en gedragingen van gewone christenen in de VS", zegt assistent-professor Aaron M. McCright van Michigan State University.

Overigens beweren sommige geleerden dat christendom en milieubewustzijn elkaar uitsluiten. In Genesis 1:26, net voordat hij Adam voor de eerste keer schept, zegt God namelijk over de mens: "Zij moeten heerschappij voeren over de vissen van de zee en de vogels van de hemel, over het vee, over de hele aarde en over alles wat daarop rondkruipt."

Chong: 'Oprah inderdaad veldnikker'

De 75-jarige Tommy Chong, bekend van het stonersduo Cheech & Chong en van de rol Leo in 'That 70s Show', verdedigt zijn dochter Rae Dawn, meldt TMZ. Ze zei recentelijk dat Oprah 'in de tijd van de slavernij' een 'veldnikker' geweest zou zijn. Papa Chong: "Dat is ook zo."

"Rae zei dat Oprah in het veld zou hebben moeten werken omdat ze niet al te knap is, terwijl je als knappe negerin het bed mocht delen met je meester. Oprah kennende zal ze waarschijnlijk hebben gelachen en het eens zijn geweest met Rae Dawn. Ze zou waarschijnlijk écht in het veld hebben gestaan."

Tommy geeft tevens aan dat hij niet denkt dat Oprah 'veldnikker' zou zijn gebleven, maar dat ze zich met haar 'charme en intelligentie' zou hebben opgewerkt tot huisnegerin.

Chong sluit niet uit dat Rae en Oprah in de toekomst weer samenwerken. Zijn dochter noemde Oprah echter recentelijk dik, lelijk en een hielenlikker. TMZ concludeert daarom met de vraag 'dude, how high are you?'

Houd contact met Battlefield 4 via Battlelog

De nieuwe Battlelog-toepassing geeft de Battlefield 4-community de mogelijkheid om met verschillende apparaten verbinding met de game te maken, wat zorgt voor een uitgebreider netwerk binnen en buiten de game.

Battlelog heeft een aantal verbeterde mogelijkheden ten opzichte van de oude versie, zoals:

  • Overal en altijd – Waar je ook bent, je hebt Battlefield altijd binnen handbereik. Onderweg naar huis in de bus, tijdens je lunchpauze of thuis op de bank; je kunt je altijd even aanmelden op Battlelog om je statistieken te bekijken, contact te maken met je vrienden en nog veel meer via je smartphone, tablet, browser of rechtstreeks met je console.
  • Gevechtsscherm – Battlelog is nu naadlozer geïntegreerd en biedt een overzichtelijke game-ervaring met een tweede scherm om beter te kunnen spelen. Aanvalspunten worden gemarkeerd op de minikaart, je kunt je teamleden volgen en spelen als Commander van het team. Alles wat je doet in Battlelog, is direct realtime te zien in de game.
  • Realtime uitrustingen – Je kunt nu op elk moment van wapen wisselen, je uitrusting veranderen en je voortgang checken. Dit wordt allemaal realtime verwerkt in de game. Je kunt ook een server selecteren of zelfs een gevecht starten vanaf je apparaat, wat de overgang tussen gamesessies vergemakkelijkt.
  • Missies – Wil je weten wie het best tanks kan vernietigen of wie de meeste bases kan innemen? Met de gloednieuwe functie Missions kun je zelf uitdagingen instellen om het op te nemen tegen je vrienden. Battlelog geeft je ook een seintje als je van de eerste plaats bent verdrongen, zodat je weet wanneer je in actie moet komen om je titel veilig te stellen.
  • Klassementen per locatie – Battlelog bevat nu gerichte locatiegebonden klassementen waarmee je niet alleen de strijd kunt aangaan met iedereen in de Battlefield-community, maar ook met mensen in jouw woonplaats, regio of land. Dat is een geweldige manier om hogerop te komen en tegelijkertijd vrienden, of zelfs vijanden, te maken op het slagveld.

Battlefield 4 wordt op 29 oktober uitgebracht voor Xbox 360, PlayStation 3 en pc. Xbox One en PlayStation 4 krijgen ook een versie zo rond release van de consoles.

Activision zet Wii U in het zonnetje deze herfst

Call of Duty: Ghosts is bevestigd voor Wii U voor een release in november. Activision kondigde de titel voor het Nintendo-systeem. Daarnaast gaven ze aan dat ze aan een aantal andere titels voor Wii U werken die de komende maanden uit moeten komen.

"Zoals we eerder hebben gezegd, zijn we toegewijd om alles te doen wat we kunnen om Wii U te ondersteunen, dat is waarom we verheugd zijn dit jaar een aantal van de meest populaire entertainment franchises in de wereld naar het platform te brengen", zegt Eric Hirshberg, CEO van Activision Publishing. "De Call of Duty-franchise blijft een van de sterkste krachten in gaming en Skylanders blijft nieuwe fans over de hele wereld betoveren. Onze studio's zijn hard aan het werk om gloednieuwe meeslepende ervaringen perfect geschikt voor het Wii U-platform te ontwikkelen en onze herfstline-up heeft voor elk wat wils."

De volgende spellen komen naar Wii U:

Call of Duty: Ghosts - De titel bevat Wii-afstandsbedieningondersteuning, het tweede scherm op de GamePad is te gebruiken en meer en. Het spel  komt uit op 5 november samen met pc-, PlayStation 3- en Xbox 360-versies.

Skylanders SWAP Force - Het spel komt op 18 oktober uit.

Angry Birds Trilogy – Het spel bevat Angry Birds, Angry Birds Seasons en Angry Birds Rio en veertig uur aan nog niet vershcenen bonuslevels. Het komt 13 augustus uit.

Angry Birds Star Wars – Vanaf 29 oktober vliegen de vogels ook op Wii U in de ruimte.

SpongeBob SquarePants: Plankton’s Robotic Revenge — ergens deze helft kunnen we sponzen.

Wipeout Create & Crash — deze herfst kunnen Wii U-gebruikers zelf de beenbrekende show uitproberen.

Wii U

Brands verrast Federer in Gstaad

Roger Federer heeft donderdag voor eigen publiek een verrassende nederlaag geleden. De Zwitser (1) werd in de tweede ronde van het tennistoernooi in Gstaad uitgeschakeld door de Duitser Daniel Brands: 3-6, 4-6. Het is al het derde toernooi op rij dat Federer van een relatief laag geklasseerde speler verliest.

Federer wist zich vorige week in Hamburg nog in drie sets te ontdoen van Brands, de mondiale nummer 55, maar moest er ditmaal wel aan geloven. Brands was na iets meer dan een uur klaar en boekte zijn eerste overwinning ooit op Federer.

De nederlaag van Federer is geen incident, op Wimbledon en later in Hamburg verloor hij al van de toenmalige nummers 116 (Sergiy Stakhovsky) en 114 (Federico Delbonis) van de wereld. De Zwitser is afzakt naar de vijfde plaats op de wereldranglijst, zijn laagste notering sinds de zomer van 2003.

Federer wist het toernooi in Gstaad één keer te winnen, in 2004. Een jaar eerder was hij verliezend finalist ten koste van Jiri Novak.

[WK] Waterpolosters gelijk tegen Rusland

De Nederlandse waterpolovrouwen hebben donderdag op het WK hun laatste groepswedstrijd gelijkgespeeld. In Barcelona werd het tegen Rusland 12-12 (3-3, 2-5, 2-1, 5-4). Nederland eindigt door dat resultaat vrijwel zeker als derde in poule A, waardoor het in de achtste finale de nummer twee van poule B treft.

Nederland keek halverwege tegen een 7-5 achterstand aan, maar kwam daarna sterk terug. Door het derde kwart met 2-1 te winnen en het slotkwart met 5-4 eindigde het treffen uiteindelijk onbeslist. In de slotminuut liet de ploeg van bondscoach Mauro Maugeri nog goede kansen onbenut op de zege.

Omdat gastland Spanje later donderdag vermoedelijk van het zwakke Oezbekistan wint, eindigt Oranje hoogstwaarschijnlijk als derde. In de kwartfinale treft Nederland dan China of Nieuw-Zeeland, afhankelijk van het resultaat tussen die twee landen.

'Ontdekking maakt vervuilende mest overbodig'

Niet zo lang geleden berichtten we al dat bemesting een enorme oude traditie is. Maar mogelijk komt er snel een einde aan die traditie. Onderzoekers van de University of Nottingham hebben namelijk een manier gevonden om planten de benodigde voedingsstoffen uit een andere bron te laten halen: de lucht.

Planten hebben namelijk stikstof nodig om te groeien. De meeste planten halen die stikstof uit de grond, in de vorm van stikstofverbindingen. Maar de stikstof in landbouwgronden wordt op natuurlijke wijze niet snel genoeg hernieuwd om jaar in jaar uit een gezonde oogst te verzekeren.

Daarom gebruiken boeren stikstofkrijke (kunst)mest om het tekort ieder jaar aan te vullen. Die mest heeft echter een paar nadelen. Zo kunnen door de mest ironisch genoeg te veel voedingsstoffen in de grond terechtkomen, die kunnen doorsijpelen in bijvoorbeeld het grondwater.

Er zijn echter enkele plantsoorten, met name de vlinderbloemigen (Fabaceae), die in staat zijn stikstof uit de lucht te halen. Zij leven in symbiose met bepaalde eencelligen die in staat zijn tot stikstoffixatie. Dat betekent dat die eencelligen een di-stikstofmolecuul (N2) uit de lucht kunnen halen, dat binden aan waterstofatomen (H) om zo ammoniakmoleculen (NH3) te maken.

De grote ontdekking? Professor Edward Cocking van de University of Nottingham heeft eerst een methode ontwikkeld om zulke bacteriën in de wortels van planten te introduceren. Zijn grote doorbraak was het vinden van een bacterië die in staat is tot stikstoffixatie én die zich probleemloos in alle belangrijke gewassen kan vestigen.

Deze twee ontdekking betekenen dat gewassen wellicht zeer binnenkort veel minder of zelfs niet afhankelijk zijn van stikstof in de grond, maar de stikstof gewoon uit de lucht kunnen halen. De kans dat die bron van stikstof opraakt is erg klein: ongeveer driekwart van onze atmosfeer bestaat uit di-stikstofmoleculen.

CDA raakt burgemeesters kwijt

Hoewel het CDA nog altijd de meeste burgemeesters levert, is de partij er afgelopen jaar een aantal kwijtgeraakt. De VVD kreeg er juist enkele bij. Vorig jaar juni waren van de 362 burgemeesters er 127 van CDA-huize, inmiddels zijn dat er 122 van de 358, blijkt donderdag uit cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

De VVD is nu nummer twee met 96 burgemeesters, tegenover 93 vorig jaar juni. De PvdA is sinds vorig jaar net als het CDA een paar burgemeesters armer. Deze partij heeft er nu nog 86, tegenover 89 vorig jaar.

D66 heeft er net als vorig jaar 23, ChristenUnie is er een op vooruitgegaan en heeft nu elf burgemeesters in de gelederen. GroenLinks telt er net als vorig jaar acht, de SGP heeft er met zes een minder. Vijf burgemeesters behoren bij een niet-landelijke partij en er is, net als vorig jaar, één partijloze burgemeester. De SP, 50Plus en de PVV hebben geen burgemeestersposten.

Uit het overzicht blijkt verder dat het CDA vooral in kleinere gemeenten zit en de PvdA in grotere: de 122 CDA-burgemeesters zwaaien de scepter over iets meer dan vier miljoen inwoners, terwijl de PvdA'ers zorg dragen voor ruim 5,4 miljoen Nederlanders. Verder is ongeveer een kwart, zeventig, van de 358 burgemeesters een vrouw.

Bam Margera opgepakt in IJsland

Bam Margera is woensdag direct in de boeien geslagen toen hij aankwam op het IJslandse vliegveld Keflavik Airport. De Jack Ass-ster werd aangehouden omdat hij vorig jaar een gehuurde auto beschadigd weer inleverde. Hij is inmiddels weer op vrije voeten, schrijft de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ.

Margera huurde vorig jaar tijdens zijn vakantie een Toyota Landcruiser en leverde deze vijf dagen te laat in. De wagen was ook nog eens 'in een verschrikkelijke staat'. Margera heeft nooit betaald voor de schade en andere bijgekomen kosten. Vervolgens heeft hij het land verlaten.

De realityster geeft tegenover een lokaal tv-station toe dat hij de deur van de auto heeft ingetrapt toen hij kwaad was. "De achterkant is geraakt door een andere auto. En ik heb geschilderd met olieverf, dus de hele wagen zat onder de blauwe verf."

Margera schrok van het bedrag dat hij moest betalen. "Het ging om 1,2 miljoen IJslandse kroon!" Omgerekend is dat 7500 euro.

Leger Egypte stelt Moslimbroeders ultimatum

Het leger van Egypte, dat achter de schermen aan de touwtjes van de macht trekt, heeft de Moslimbroederschap donderdag een ultimatum gesteld: de islamistische partij moet zich uiterlijk zaterdag 'aansluiten bij het politieke proces, dat door het leger wordt gesteund'.

Leger en interim-regering willen over enkele maanden nieuwe verkiezingen houden. De Moslimbroederschap (MB) wil dat president Mohammed Morsi op het pluche van de macht terugkeert, die op 3 juli door het leger werd afgezet. Morsi komt voort uit de gelederen van de MB.

Beide kampen hebben voor vrijdag opgeroepen tot massale demonstraties.

Hamas sluit mediabedrijven om kritiek

Twee Arabische mediabedrijven zijn donderdag gesloten door de Hamas-regering in de Gazastrook vanwege de berichtgeving over de conservatief-islamitische leiders van het gebied.

Volgens Ismail Jaber van Hamas gaat het om de Arabische nieuwszender Al-Arabiya en het persbureau Maan, dat zijn hoofdkantoor op de Westelijke Jordaanoever heeft. De twee bedrijven zouden 'valse geruchten hebben verspreid' die 'schadelijk zijn voor de Palestijnse nationale belangen en de verzetsbewegingen'.

Een Maan-correspondent verklaarde dat Hamas niet blij was met berichten dat strijders van de beweging hebben bijgedragen aan de chaos in de Sinaï na de staatsgreep in Egypte. Al-Arabiya wilde niet reageren.

Leger Egypte neemt Gaza in de tang

De nieuwe regering van Egypte heeft het verkeer over de grens met Gaza drastisch beperkt. Smokkeltunnels zijn gesloten en het meeste personenverkeer wordt geblokkeerd. Het Hamas-bestuur in Gaza vreest te worden meegenomen in de campagne van het Egyptische leger tegen president Mohammed Morsi, die net als zij deel uitmaken van de Moslimbroederschap in het Midden-Oosten.

Het Egyptische leger zegt dat de beperkingen in het grensverkeer onderdeel zijn van het veiligheidsbeleid voor de Sinaï en dat het er niet op uit is de Hamas-regering te verzwakken of ten val te brengen. In het verleden is wel gebleken dat ontberingen in het dagelijkse leven de inwoners van Gaza niet tot een opstand tegen Hamas brengen. Maar de grensbeperkingen zijn wel veel strenger dan onder de vroegere president Hosni Mubarak, een verklaard tegenstander van Hamas en de Moslimbroederschap.

"Het wordt met de dag erger", zegt taxichauffeur Khaled Jaradeh, over het tekort aan goedkope benzine of diesel uit Egypte. Hij stond in een langzaam opschuivende rij voor een tankstation, met ongeveer dertig auto's voor hem. "Zelfs onder Mubarak kregen wij brandstof via de tunnels."

Leiders van Hamas laten zich niet verleiden tot openlijke kritiek op het Egyptische beleid, om niet te worden beticht van inmenging in Egyptische aangelegenheden. Hamas-premier Ismail Haniyeh heeft wel gezegd dat berichten in Egyptische media over steun van Hamas aan Morsi 'niet waar' zijn.

Sommige Egyptische media beweren dat Hamas moslimmilitanten helpt in de Sinaï. Morsi zou zich tegenover hen terughoudend hebben opgesteld, om het radicalere deel van zijn aanhang niet tegen zich in het harnas te jagen.

Een hooggeplaatste Hamas-functionaris die veel met de Egyptische autoriteiten te maken heeft wil niet zeggen dat het Egyptische leger met de nieuwe beperkingen probeert het Hamas-bestuur te verzwakken. Maar wel denkt hij dat het afknijpen van Gaza onderdeel is van een poging van het leger om zijn campagne tegen de Moslimbroederschap te rechtvaardigen.

De autoriteiten zijn na de afzetting van Morsi op 3 juli snel in actie gekomen tegen de Moslimbroederschap. Verscheidene leiders zijn opgepakt en Morsi is op een onbekende locatie opgesloten. Militanten in de Sinaï hebben van de beroering gebruik gemaakt om dagelijks aanvallen op de veiligheidstroepen uit te voeren. Zo werden deze maand al meer dan twaalf soldaten en politieagenten gedood en lijkt het geweld nog toe te nemen.

De grenzen van Gaza met Israël en Egypte zijn meerdere keren en in verschillende mate gesloten sinds Hamas in 2006 na verkiezingen in Gaza aan de macht kwam. De blokkade werd verzwaard toen Hamas hun gematigder Fatah-rivalen eruit werkten. Toen Morsi vorig jaar tot president van Egypte werd gekozen, verlichtte hij de grensbeperkingen, maar zette hij de enige poort van Gaza naar de buitenwereld niet wagenwijd open, zoals Hamas had gehoopt.

Toch bereikten in het jaar dat Morsi regeerde goedkope brandstof en bouwmaterialen Gaza betrekkelijk eenvoudig via de smokkeltunnels, waarmee door Israël opgelegde beperkingen werden omzeild. Bovengronds konden de meeste Gazanen naar Egypte reizen.

Dat alles is veranderd sinds Morsi werd afgezet. Via de grensovergang Rafah mogen nu alleen nog maar mensen met buitenlandse paspoorten of medische patiënten de grens over, waardoor het aantal reizigers is geslonken van duizend tot zo'n 150 per dag. Inmiddels is er een wachtlijst van tienduizend mensen die Gaza uit willen, zegt grensbeambte Maher Abu Sabha.

De Egyptische veiligheidsdiensten hebben ook de tunnels gesloten, waardoor behalve consumptiegoederen ook wapens voor Hamas werden gesmokkeld en strijders zich van Gaza naar de Sinaï en andersom konden verplaatsen. Eerder deze maand vloog een Egyptische legerhelikopter over het zuidelijke deel van Gaza, als waarschuwing aan Hamas om aan dit verkeer een eind te maken.

Volgens Robert Serry, Midden-Oostengezant van de Verenigde Naties, is tachtig procent van de tunnels onklaar. Een smokkelaar geeft toe dat er nog maar weinig waar doorkomt. "Wij staan onder enorme druk, met strenge veiligheidsmaatregelen. Maar een paar tunnels functioneren nog en wij kunnen niet voldoen aan de vraag van de markt." Samir Fares, die aan de Egyptische kant van de grens woont, bevestigt dat het leger veel tunnels heeft vernield en dat er nauwelijks bouwmateriaal meer wordt gesmokkeld.

Voor de kwetsbare economie van Gaza is de scherpe daling van de aanvoer van brandstof en cement uit Egypte het schadelijkst. Onderminister van economische zaken Hatem Awaida schat de schade door de nieuwe sluitingen op 178 miljoen euro. Waarschijnlijk int Hamas ook aanzienlijk minder belasting.

Brandstof uit Israël is nog wel beschikbaar, maar is twee keer zo duur en vindt weinig aftrek. Als er af en toe eens benzine uit Egypte in Gaza aankomt, staan automobilisten massaal in de rij.

Mohammed Massoud, manager van een taxistandplaats in Gaza-stad, zegt dat maar tien van zijn twintig auto's in bedrijf zijn. Met de dure brandstof uit Israël is hij niet geholpen, omdat hij dan zijn tarieven zou moeten verhogen, wat door de regering is verboden. "Wanneer klanten ons om een taxi bellen, vragen wij hun rekening te houden met vertraging vanwege de brandstofcrisis."

Egyptische kranten, waarvan er vele tegen Morsi gekant waren, staan bol van berichten over Hamas. Ze hebben vaak berichten uit vage bron over beweerde bemoeienis van Hamas met Egyptische aangelegenheden. De staatskrant Al-Ahram zorgde deze week voor opgetrokken wenkbrauwen met een voorpagina-artikel waarin stond dat Morsi voor een aantal zaken zou worden aangeklaagd. Zo zou hij in de dagen voor zijn afzetting met Hamas-leiders hebben getelefoneerd om aanvallen op militairen en politieagenten voor te bereiden in de noordelijke Sinaï. Egyptes hoofdaanklager heeft het verhaal naar het rijk der fabelen verwezen.

De vaste campagne van sommige Egyptische staatskranten en progressieve media tegen de Palestijnen is verhevigd nadat de autoriteiten hadden gemeld dat bij gewelddadige protesten van aanhangers van Morsi Palestijnen en Syriërs waren opgepakt. Ook in televisieshows wordt vaak tegen Palestijnen geageerd. In een van de shows beweerde een gast dat Morsi van Palestijnse afkomst was, terwijl een ander beweerde dat binnenkort het bewijs zou worden geleverd dat Hamas vorig jaar achter een aanval zat die aan zestien Egyptische militairen in de Sinaï het leven kostte.

Dat de Egyptische autoriteiten hun greep op Gaza binnen afzienbare tijd zullen laten verslappen, lijkt in het huidige klimaat in Egypte niet heel waarschijnlijk.

Sneijder: "Bel wel eens met Mourinho"

Wesley Sneijder heeft nog steeds veel contact met José Mourinho, zijn voormalige coach bij Internazionale. "Ik heb vaak contact met José Mourinho, dus in deze periode ook", vertelt Sneijder in de Turkse krant Hurriyet. "Maar dat heeft niets te maken met een eventuele transfer. We zijn gewoon goede vrienden, dus bellen we elkaar wel eens."

Sneijder werd eerder al in verband gebracht met een hereniging met Mourinho bij Chelsea. De Portugees keerde daar onlangs terug. De Oranje-international wil zelf echter gewoon bij Galatasaray blijven voetballen. In het seizoen 2009/10 boekten Sneijder en Mourinho grote successen met Inter. De Italianen wonnen dat seizoen de landstitel, Coppa Italia en Champions League.

Groeiend Bayern zit Benfica op de hielen

Bayern München is goed op weg om de grootste club ter wereld te worden als het gaat om officiële leden. Op dit moment heeft Benfica van alle clubs ter wereld het grootste ledenaantal, namelijk 224.000. Bayern München heeft er nu 217.241, meldt president Uli Hoeness in de Duitse media. "Het is nog maar een kleine stap om de grootste club ter wereld te worden."

Bayern heeft het hoge ledenaantal onder meer te danken aan het afgelopen seizoen. Onder leiding van coach Jupp Heynckes won de Rekordmeister toen de landstitel, DFB Pokal en Champions League. Het leverde de club dertigduizend nieuwe leden op.

Komende zaterdag kan Bayern opnieuw een trofee toevoegen aan de prijzenkast. De ploeg van Pep Guardiola speelt dan in en tegen Dortmund om de Duitse Supercup.

Doden bij autobomaanslag Syrië

Bij een autobomaanslag in een voorstad van Damascus zijn donderdag tien mensen om het leven gekomen. Zeker 62 raakten gewond. Dat heeft het Syrische staatspersbureau SANA gemeld.

De explosie had plaats in Jaramana. Omliggende gebouwen werden door de kracht van de ontploffing zwaar beschadigd en veel auto's werden compleet verwoest. Het is niet de eerste keer dat in Jaramana, waar overwegend aanhangers van de Syrische president Bashar Assad wonen, een aanslag plaatsheeft.

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten sprak in een verklaring van zeven doden en ruim dertig gewonden.

De Syrische regering heeft donderdag opnieuw haar beklag gedaan over de beslissing van de Verenigde Staten om rebellen van wapens te voorzien. Volgens de regering maakt het besluit duidelijk dat de VS geen goede bemiddelaars voor een vredesproces zijn. "De Amerikaanse intenties zorgen ervoor dat de cyclus van geweld en terrorisme in Syrië alleen maar wordt voortgezet om zo de veiligheid en stabiliteit in de regio te ondermijnen", aldus het Syrische ministerie van buitenlandse zaken.

Kofferdragende zwarte asielzoeker is racistisch

Het leek de Duitse gemeente Schwäbisch Gmünd zo'n mooi plan. Asielzoekers in de gemeente konden als bagagedragers gaan werken op het lokale station. Voor dat werk kregen ze 1,05 euro per uur. Ze verdienden niet alleen, maar konden zo ook makkelijker integreren in de Duitse samenleving.

Het project, dat maandag startte, is echter gestopt. De negen asielzoekers die al op het station actief waren, zitten weer werkloos in het asielzoekerscentrum. Dat melden Duitse media.

Aanleiding vormde een storm van protest nadat foto's van bagage slepende zwarte mensen in de media waren verschenen. Kritiek was er niet alleen op de geringe vergoeding die de mannen kregen, maar ook op het beeld van gekleurde mensen die de bagage van blanken dragen. 'Neokolonisatie' en 'racisme' volgens velen.

Volgens de gemeente wilden de asielzoekers graag werken en was de vergoeding de maximale die wettelijk uitgekeerd mocht worden.

Nederland officieel eigenaar van JSF-toestel

Nederland is sinds donderdag officieel eigenaar van een JSF-toestel. Het eerste F-35 testtoestel dat bestemd is voor Nederland en in april vorig jaar van de productielijn rolde, is donderdag in Fort Worth in Texas door de Amerikaanse overheid na de 'noodzakelijke controles' overgedragen aan Nederland, meldt het ministerie van Defensie donderdag.

Nederland heeft het toestel in 2009 besteld om deel te kunnen nemen aan de operationele testfase van het F-35-programma. Met het overdragen van het toestel is Defensie ook verantwoordelijk geworden voor het onderhoud en de veiligheid. Daarom gaan enkele medewerkers van defensie een training volgen waarna ze toezicht gaan houden op de onderhoudswerkzaamheden van de Amerikanen.

De productie van het tweede in 2011 bestelde testtoestel is inmiddels voltooid. Dit toestel wordt momenteel nog getest.

Het eerste testtoestel wordt binnenkort door een Amerikaanse vlieger overgevlogen naar de Amerikaanse luchtmachtbasis Eglin in Florida. Daar blijft het toestel gestald tot een besluit is genomen over de vervanging van de F-16.

AEX in het rood na dag vol cijfers

De Amsterdamse beurs is donderdag in het rood gesloten na een dag vol bedrijfscijfers. De AEX leverde 0,4 procent in en eindigde op 370,36 punten. Ook elders in Europa daalden de indexen. De Duitse beurs leverde bijna een procent in en de Franse beurs eindigde 0,2 procent lager.

In de AEX werden elf fondsen hoger verhandeld tegenover veertien fondsen lager. De grootste stijgers waren Randstad en Reed Elsevier, die daarmee door beleggers flink werden beloond voor de kwartaalresultaten.

Randstad boekte over het tweede kwartaal tegen de verwachting in een groei van het onderliggende bedrijfsresultaat. Analisten hadden gerekend op een vlak cijfer. Reed Elsevier won 3,5 procent nadat de kwartaalcijfers voor KBC Securities aanleiding waren om het koersdoel te verhogen. Het aandeel sloot 3,1 procent hoger.

Zwaargewicht Unilever verloor anderhalf procent. De omzetgroei viel lager uit dan verwacht. Het grootste verlies leed DSM met 3,7 procent. Het aandeel stond onder druk nadat de Duitse sectorgenoot BASF teleurstelde met de kwartaalcijfers.

In de AMX, die met 0,4 procent hoger sloot, viel het verlies van ASMI op. Het aandeel verloor bijna veertien procent. Dit was echter het gevolg van een dividenduitkering van 4,25 euro per aandeel. Zonder de uitkering won ASMI door sterker dan verwachte resultaten over het tweede kwartaal.

Uitblinker in de Midkap was TomTom met een dagwinst van 3,9 procent. Ook hier waren het de kwartaalcijfers die het fonds hoger zetten. Hoewel TomTom zowel de omzet als de winst zag dalen, was de daling minder sterk dan voorzien.

Smallcap Wessanen moest de kwartaalcijfers, die na een recente winstwaarschuwing weinig verrassingen meer kenden, bekopen met een koersverlies van 2,5 procent. Bij het sluiten van de Europese markten noteerde de Dow Jones Index een half procent lager op 15.465,72 punten. De breder samengestelde S&P500 Index verloor 0,3 procent en techbeurs Nasdaq kleurde met een winst van 0,1 procent licht groen. Ook op Wall Street regeerden de bedrijfscijfers. Het aantal steunaanvragen liep afgelopen week licht op en de duurzame goederen lieten een stijging zien door sterke transportorders.

China pakt luchtverontreiniging aan

China steekt de komende vijf jaar meer dan tweehonderd miljard euro in het tegengaan van luchtverontreiniging. Dat meldde de krant China Daily donderdag.

De zeer slechte luchtkwaliteit in met name de miljoenensteden in het land is een grote bron van onvrede onder de bevolking en daarmee een groeiende zorg onder Chinese politici.

Het leeuwendeel van het geld wordt gestoken in het verbeteren van de luchtkwaliteit in Beijing, de naburige havenstad Tianjin en de dichtbevolkte provincie Hebei. Het doel van de regering is de vervuilende uitstoot in Beijing en omliggende gebieden terug te dringen. Details van het plan worden later in juli gepresenteerd.

Luchtverontreiniging was lange tijd een blinde vlek op de Chinese politieke radar, omdat de economische ontwikkeling van het land prioriteit had. Maar bijna nergens ter wereld tref je zulke zware smog aan als in Chinese steden en de watervoorraden zijn dikwijls ernstig verontreinigd.

Paus Frans bezoekt favela's

Paus Frans heeft donderdag tijdens zijn bezoek aan Brazilië de favela's van Rio de Janeiro bezocht. Ondanks de zware beveiliging liep de kerkvader door de menigte en omhelsde en kuste hij jong en oud. In een kerkje in de buurt Varghina zegende hij een nieuw altaar.

Geen moment leek de paus in de sloppenwijken in gevaar. Integendeel, hij werd overladen met geschenken, terwijl hij in de voetsporen trad van illustere katholieke voorgangers. Paus Johannes Paulus II bezocht de favela's in 1980, moeder Teresa deed Varghina in 1972 aan.

De paus bracht een boodschap van hoop naar de sloppenwijkbewoners: "Buig niet onder ontmoedigingen, verlies het vertrouwen niet, laat je hoop niet uitdoven. Situaties kunnen veranderen, mensen kunnen veranderen."

'Preventieve ruiming' Sensire

De ontslagronde bij zorgorganisatie Sensire is een 'preventieve ruiming' waar uitkeringsinstantie UWV zich voor laat misbruiken. Dat schrijft vakbond Abvakabo FNV. Het UWV verleende Sensire donderdag een ontslagvergunning. Alle achthonderd thuishulpen bij de zorginstelling in de Achterhoek worden ontslagen.

Volgens de vakbond blijft er ook volgend jaar voldoende budget voor de thuiszorg over. Uitkeringsinstantie UWV had daarom de ontslagen tegen moeten houden. Sensire voert de ontslagronde door om een groot financieel risico te voorkomen omdat gemeenten nog geen duidelijkheid kunnen geven over hun beleid van volgend jaar.

Het UWV wil niet reageren op de metafoor uit de bio-industrie van Abvakabo FNV. De uitkeringsinstantie gaat nooit in op individuele gevallen, zegt een woordvoerder. De vakbond kondigt nieuwe acties aan tegen de ontslagronde.

De overheid wil volgens Sensire drastische bezuinigingen op de thuishulp doorvoeren. Gemeenten zijn momenteel druk bezig hun beleid daar op aan te passen en kunnen daarom naar eigen zeggen nog geen nieuwe contracten afsluiten met zorgorganisaties. Bestaande contracten voor thuishulp lopen eind dit jaar af.

Kabinet zakt verder weg in peiling

De coalitiepartijen VVD en PvdA zakken verder weg in de Politieke Barometer van Ipsos. De twee partijen zijn in de peiling van donderdag nog goed voor samen 54 zetels. Ongeveer een maand geleden waren dat er twee meer.

De VVD daalt in de peiling weg naar 31 zetels, tegenover 33 eind vorige maand. Bij de Tweede Kamerverkiezingen in september kwam de partij van Mark Rutte nog uit op 41 zetels. De PvdA staat net als vorige maand op 23 zetels, tegenover 38 bij de verkiezingen in september.

Oppositiepartijen PVV, D66 en 50Plus doen het ondertussen wel goed. De partij van Geert Wilders zou als er nu verkiezingen zouden worden gehouden 24 zetels binnenslepen, tegenover vijftien bij de verkiezingen. D66 staat op zeventien zetels in de peiling, terwijl de partij van Alexander Pechtold er nu twaalf heeft in de Tweede Kamer. 50Plus kan inmiddels rekenen op voldoende steun voor tien zetels, tegenover twee bij de laatste verkiezingen voor de Tweede Kamer.

De Partij voor de Dieren verdubbelt het aantal zetels ten opzichte van september en zou er nu vier krijgen. De SGP heeft er met drie een meer. De overige partijen hebben niets gewonnen of verloren ten opzichte van de laatste Kamerverkiezingen.

Slotpleidooien in zaak-Manning

Na zeven weken proces beginnen donderdag de slotpleidooien in de zaak van Bradley Manning. De Amerikaanse militair wordt ervan beschuldigd de vijand te hebben geholpen door in 2009 en 2010 honderdduizenden geheime documenten aan klokkenluidersorganisatie Wikileaks te geven. Manning was destijds informatie-analist bij het Amerikaanse leger.

Vorige week werd het horen van de getuigen in het proces afgerond. Donderdag heeft de rechter eerst een oordeel gegeven over verzoeken van Mannings raadslieden om vijf aanklachten wegens diefstal tegen hun cliënt te laten vallen. De magistraat wees dat af. Het ging om het ontvreemden van boodschappen die Amerikaanse diplomaten aan het ministerie van buitenlandse zaken zonden, gevechtsrapporten uit Irak en Afghanistan, inschattingen van het gevaar dat individuele gevangenen in Guantanamo Bay vormden en e-mailadressen van militairen.

Hoeren weg bij stadhuis na ontmoeting Wolfsen

De ongeveer vijftien prostituees die donderdag sinds het middaguur voor het stadhuis in Utrecht demonstreerden, zijn daar vertrokken na een gesprek met burgemeester Aleid Wolfsen (PvdA). Dat laat een woordvoerder van de gemeente weten. Woensdag bepaalde de rechter dat de gemeente de vergunning van de laatste raamexploitant mocht intrekken.

De prostituees, die nu zonder werkruimte zitten, demonstreerden sinds het middaguur voor het stadhuis. Dat trok veel media-aandacht, maar de sfeer was rustig. Wolfsen wilde graag met de vrouwen in gesprek en nodigde daarom zo'n vijf van hen uit, aldus de woordvoerder.

Wolfsen benadrukte in dat gesprek nogmaals dat hij de vergunning heeft ingetrokken vanwege de verdenking van mensenhandel bij exploitant Wegra. Dat de vrouwen nu geen werkruimte hebben noemde hij 'heel spijtig'.

Verder bespraken de prostituees de mogelijkheden voor een doorstart van raamprostitutie in Utrecht. Zo heeft een beveiligingsbedrijf zich gemeld voor een exploitatievergunning. "Die aanvraag ziet er veelbelovend uit en wordt zo snel mogelijk getoetst", aldus de zegsman.

Ook het plan van de vrouwen om zelf de ramen te exploiteren gaat volgens hem 'de goede kant op'. Een aanvraag voor een vergunning is er echter nog niet. Mogelijk duurt het nog weken voordat er een oplossing is, denkt de woordvoerder.

Na de uitspraak van de rechtbank ging donderdagochtend definitief het slot op ruim 98 werkplekken op de seksboten gelegen aan het Zandpad. Ook zijn zeventien werkruimten aan de Hardebollenstraat, in het centrum, gesloten.

[Upd] Blijlevens legt dopingkeuze uit

Ploegleider Jeroen Blijlevens vertrekt per direct bij Belkin. De oud-renner bekende donderdag in een gesprek met de directie doping te hebben gebruikt. Dat laat de wielerploeg weten. De Franse Senaat publiceerde woensdag een onderzoeksrapport waaruit bleek dat Blijlevens doping heeft gebruikt tijdens de Tour de France van 1998.

Belkin zegt te betreuren dat Blijlevens eerder dit jaar geen gebruik heeft gemaakt van de mogelijkheden van het dopingconvenant om een bekentenis te doen. Het team ziet daarom geen toekomst meer voor hem bij de ploeg.

Update 17.45 uur
Blijlevens heeft een open brief vrijgegeven waarin hij uitleg geeft over zijn keuze om tijdens het koersen doping te gaan gebruiken, en over wat hem deed besluiten om hier niet eerder voor uit te komen. Hieronder volgt de volledige tekst van de brief.

Met deze open brief wil ik mijn bekentenis doen die ik wellicht veel eerder had moeten doen.

Het is toch moeilijk om je fouten toe te geven. Met deze brief wil ik graag mijn verhaal kwijt. Velen zullen teleurgesteld in mij zijn en dat respecteer ik.

Op 8-jarige leeftijd ben ik gaan koersen en vanaf toen was er maar één ding waar alles om draaide en dat was wielrennen. Ik wilde beroepsrenner worden en zou daar alles voor doen en laten.

Alle jeugdcategorieën heb ik doorlopen. Daarna nieuwelingen, junioren en amateurs. In 1994 kreeg ik een profcontract en mijn grote doel had ik bereikt. In 1995 mocht ik aan de Tour de France deelnemen en won ik ook nog eens de vijfde rit. Twee dagen later ben ik afgestapt omdat ik te ver achter lag in de Ardennen. In 1996 heb ik weer deelgenomen aan de Tour en won ik weer de vijfde etappe, deze Tour heb ik ook uitgereden maar dat was een hels karwei.

Een peloton dat alle dagen van start tot finish volle bak over de Franse wegen reed en bergop veelal op het buitenblad. Er werd veel over het wondermiddel epo gesproken. In 1997 besloot ik voor het eerst voor de Tour epo te gaan gebruiken (bij de Dopingautoriteit zal ik mijn hele verhaal vertellen). Dit was een stom besluit, maar in mijn ogen wel een beslissing die ik moest nemen. Ik had het gevoel dat ik op een splitsing stond. Epo nemen en grote koersen rijden of het zou heel moeilijk zijn om een behoorlijke prof te zijn. Het was een tweestrijd!

Mijn hele leven had in het teken gestaan van het wielrennen en dan wil je dat niet zomaar opgeven, omdat er een wondermiddel was in het peloton. Ik heb zelf de keuze gemaakt om het te gaan gebruiken en de epo zelf gekocht. Er zijn nooit verboden producten aangeboden vanuit een ploeg waar ik heb gereden.

Vaak is mij gevraagd of ik ooit doping heb genomen, altijd heb ik het ontkend. Je geeft natuurlijk niet graag toe dat je doping hebt gebruikt.

Dit jaar moest iedereen die werkzaam was bij een van de drie Nederlandse ploegen of KNWU een verklaring ondertekenen en aangeven of je ooit met doping in aanraking was geweest. Als je op dat moment toegaf kreeg je een half jaar schorsing en kon je later je werkzaamheden hervatten. Ik heb toen de keuze gemaakt om de vier vragen met nee te beantwoorden. Ik heb hiervoor gekozen omdat je enerzijds niet graag toegeeft en anderzijds de afweging maakt wat de consequenties zijn om een half jaar niet te werken.

Onze ploeg was op zoek naar een sponsor en het was niet zeker of Blanco in 2014 nog zou bestaan. Als ik zou bekennen dan zou ik maar 3 maanden (buiten het wegseizoen) mijn beroep als ploegleider kunnen uitvoeren in 2013. Ik heb de keuze gemaakt om aan de slag te gaan en mijzelf te bewijzen. Mocht de ploeg toen al zeker zijn geweest van een sponsor t/m 2015, dan zou ik wellicht een andere keuze hebben gemaakt.

Het wielrennen anno 2013 is echt goed bezig en er is een grote cultuuromslag gekomen, dit is zeker te danken aan de nieuwe generatie. Graag had ik in deze tijd wielrenner geweest en ik ben ervan overtuigd dat veel renners van mijn tijd er zo over denken.

Geef de renners het respect. Zij willen, net als ik destijds, hun droom verwezenlijken. Geef de sporters de ruimte en luister naar hun stem. Ik ben nu 7 maanden aan de slag geweest bij Blanco/Belkin en daar worden de nieuwe regels zeer strikt nageleefd en is er een antidopinghouding binnen de ploeg.

Jeroen Blijlevens, Meerle, 25 juli 2013

Lichaam valt uit vliegtuig in Niger

In de Nigerese hoofdstad Niamey is donderdag letterlijk een lichaam uit de lucht komen vallen. Het viel uit een Air France-toestel dat wilde gaan landen op het vliegveld van Niamey.

Een inwoner van een westelijke voorstad alarmeerde de politie toen een paar meter van hem vandaan een lichaam op de grond viel. De politie vond een stoffelijk overschot in een plas bloed. Het toestel kwam uit de hoofdstad van Burkina Faso, Ouagadougou, en was op weg naar Parijs.

De autoriteiten in Niger houden het vliegtuig nu aan de grond voor verhoor van de bemanning en de passagiers. Ook wordt nagetrokken hoe de passagiers in Burkina Faso aan boord gingen. Of het bij de dode om een man of vrouw handelt is nog onduidelijk. Ook is nog niet bekend of degene al dood was toen hij of zij de grond raakte. Mogelijk had het slachtoffer zich verstopt in de ruimte voor het landingsgestel van het vliegtuig. Aan de linkervleugel van het vliegtuig werd echter ook bloed ontdekt.

Overheid nog altijd te laat met betalen

De Nederlandse overheid en semipublieke instellingen voldoen niet aan de regels voor het betalen van facturen. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van financieel dienstverlener Graydon. De overheid en semioverheid deden afgelopen kwartaal gemiddeld 46,6 dagen over het betalen van een factuur, terwijl de maximale betalingstermijn sinds 16 maart is teruggeschroefd naar dertig dagen.

Bedrijven moesten afgelopen kwartaal gemiddeld zelfs langer wachten voor de overheid en publiek gefinancierde instanties hun factuur betaalden dan in het eerste kwartaal van dit jaar. Wel is zijn deze instanties sneller met betalen dan een of twee jaar geleden, toen de betaling gemiddeld 47,3 en 48,8 dagen duurde.

Het trage betaalgedrag van de (semi)overheid is opmerkelijk, aangezien de maximale betaaltermijn in maart van dit jaar in heel Europa werd verlaagd. Sindsdien moeten bedrijven elkaar binnen dertig dagen betalen, tenzij ze contractueel een langere periode overeenkomen. De overheid moet facturen altijd binnen dertig dagen voldoen.

Bedrijven waarvan de factuur na dertig dagen nog openstaat mogen sinds maart een percentage van de factuur als vergoeding vragen voor incassokosten. Daarvoor geldt een minimum van veertig euro, ook als het gefactureerde bedrag lager ligt. Daarnaast mogen bedrijven de wettelijke handelsrente over het openstaande bedrag rekenen. Deze staat sinds 1 juli op 8,5 procent.

Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken laat in een reactie weten dat de rijksoverheid facturen 'over het algemeen' binnen dertig dagen betaalt. "Maar ik kan niet zeggen hoe dat bij gemeentes, provincies, de waterschappen of semipublieke instanties is", stelt hij.

De Boer en Kluivert op gayboot

Ronald de Boer en Patrick Kluivert varen volgende week zaterdag mee op de voetbalboot tijdens de Gay Pride. Ook oud-internationals als Aron Winter, Bryan Roy en Pierre van Hooijdonk dobberen mee. De KNVB maakte vorige maand bekend dat voor het eerst een voetbalboot meevaart tijdens de jaarlijkse Canal Parade van de Amsterdamse Gay Pride.

In totaal zitten acht oud-internationals op de boot, onder wie ook Regi Blinker en Michael Mols. Voetbalkenners Frits en Barbara Barend en voormalig KNVB-scheidsrechter Jacques d'Ancona zijn ook van de partij.

Eerder werd al bekendgemaakt dat bondsvoorzitter Michael van Praag en bondscoach Louis van Gaal de Gay Pride vieren op de voetbalboot, ter bevordering van de acceptatie van homoseksualiteit in de voetbalwereld. De complete selectie van de opvarenden wordt volgende week bekendgemaakt.

Somalische piraten vinden nieuwe inkomstenbron

Somalische piraten hebben een nieuwe bron van inkomsten gevonden: het beschermen van schepen die illegaal voor de kust van Somalië vissen. Dat hebben de Verenigde Naties geschreven in een rapport dat donderdag werd gepubliceerd.

In de wateren ten noorden van Somalië, voor de kust van Puntland, varen volgens de VN minstens honderdtachtig Iraanse en driehonderd Jemenitische vissersschepen rond die daar illegaal vissen. Ze krijgen daarbij bescherming van voormalige piraten.

De piraterij levert niet meer genoeg op nu rederijen steeds betere veiligheidsmaatregelen nemen, en internationale marine-eenheden in de wateren bij Somalië patrouilleren. Behalve het beschermen van illegale vissers zijn de voormalige piraten ook actief bij wapentransporten.

Free Record Shop overgenomen voor anderhalve ton

De overname van Free Record Shop kostte investeringsmaatschappij Procures 150 duizend euro. Game Mania, ook onderdeel van de platenzaak, kwam voor 4,5 miljoen euro in handen van de oprichters. Dat staat in het faillissementsverslag van de curatoren. De failliete keten maakte vorige week een doorstart.

Winkels van Free Record Shop en Game Mania die na het faillissement openbleven, brachten sindsdien 3,15 miljoen euro op. De curatoren wisten daardoor in totaal 7,8 miljoen euro uit de boedel van de winkelketen te halen.

Uit het verslag blijkt verder dat alleen Procures en oprichter Hans Breukhoven interesse hadden in een doorstart van Free Record Shop. Procures en Breukhoven nemen dertig tot veertig Free Record Shops in Nederland over en alle filialen in het buitenland.

De Vroome overtuigend naar halve finale Wrexham

Tennisster Indy de Vroome heeft donderdag met weinig moeite de halve finale van het ITF-toernooi in Wrexham bereikt. De 17-jarige Brabantse versloeg Katerina Vankova uit Tsjechië met 6-1 en 6-3.

De Vroome had een dag eerder al indruk gemaakt in Wales door de als eerste geplaatste Marta Sirotkina uit te schakelen. De ongeplaatste De Vroome treft nu Diana Marcinkevica uit Letland(6, WTA-248).

[WK] Schoonspringer De Bruijn strandt in halve finale

Voor schoonspringer Yorick de Bruijn was de halve finale op het WK in Barcelona donderdag het eindstation. Hij eindigde op de 3-meterplank als zeventiende, niet genoeg om door te stoten naar de eindstrijd. De 27-jarige Almeerder was eerder op de dag knap verder gekomen door elfde te worden in de voorronde.

Het Duitse team won de vijf kilometer zwemmen in open water. Thomas Lurz was samen met Christian Reichert en Isabelle Härle Rusland en Nieuw-Zeeland te snel af. Lurz hoopt volgend jaar in Rio de Janeiro zijn eerste gouden olympische medaille te winnen. Hij heeft al een bronzen en zilveren plak op zak.

VN: meer dan honderdduizend doden Syrië

De burgeroorlog in Syrië heeft al aan meer dan honderdduizend mensen het leven gekost. Dat heeft secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon donderdag gezegd. Een maand geleden stond het dodental nog op 93.000.

Ban heeft de Syrische regering en de oppositie opgeroepen om het geweld te staken. Volgens hem is het 'absoluut noodzakelijk om zo snel mogelijk een vredesconferentie in Genève te houden'.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry zei dat er geen militaire oplossing is voor de burgeroorlog in Syrië. "Er is slechts een politieke oplossing en het zal leiderschap vereisen om mensen aan de onderhandelingstafel te krijgen", aldus de minister.

De Verenigde Staten en Rusland proberen in samenwerking met de VN al maanden om de vredesconferentie van de grond te krijgen. De hoop is dat op de conferentie overeenstemming kan worden bereikt over een overgangsregering voor Syrië.

Kerry zei dat hij woensdag met de Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov heeft gesproken. Beide landen zijn volgens Kerry nog steeds toegewijd aan het bij elkaar brengen van de strijdende partijen. "We gaan ons uiterste best doen om dat zo snel mogelijk te realiseren", zei Kerry.

Boyband One Direction lanceert make-uplijn

One Direction brengt een make-uplijn op de markt. Cosmeticabedrijf Mua Cosmetics heeft via zijn website aangekondigd dat fans binnenkort onder meer lippenstift en nagellak van de boyband kunnen gebruiken.

Op de verpakking van de blush, voor de wangen, staat de One Direction-hit What Makes You Beautiful. Opvallend is dat de jongens in het nummer zingen dat het meisje van hun dromen mooi van zichzelf is en geen make-up nodig heeft.

De potjes nagellak zijn versierd met foto's van de vijf Britten. Iedere zanger heeft zijn eigen smaak, zo smaakt Harry Styles naar aardbei en Zayn Malik naar watermeloen.

Turkije en Israel hebben weer eens ruzie

Turkije en Israël ruziën weer. Dit maal over de compensatie die Israël wil betalen voor de aanval, op 31 mei 2010, op het Turkse schip Mavi Marmara dat met hulpgoederen onderweg was naar de kust van de Gazastrook. Daarbij kwamen acht Turken en een Turkse Amerikaan om.

De Turkse vicepremier Bulent Arinc zei donderdag dat Israël een vrijwillige betaling wil doen aan de overlevenden van de aanval en de families van degenen die omkwamen. Dit uit 'compassie'. Turkije eist echter dat Israël de wettelijke aansprakelijkheid voor een 'onrechtmatige daad' erkent. "Niets minder dan dat zal geaccepteerd worden", aldus Arinc. De aanval leidde destijds tot een breuk in de betrekkingen tussen Turkije en Israël.

In maart van dit jaar bood de Israëlische regering schoorvoetend excuses aan voor de aanval en werd beloofd compensatie te betalen. Sindsdien hebben beide landen diverse malen overleg gepleegd over de zaak. Israël hoopt ook de diplomatieke betrekkingen met Turkije te kunnen herstellen. Arinc maakte duidelijk dat dat alleen zal gebeuren als Israël eerst alle commerciële restricties die er jegens de Palestijnen bestaan, opheft.

Tentoonstelling over tolerantie in Amsterdam

De Amsterdamse grachten zijn in november het decor van de tentoonstelling Chambres des Canaux: The Tolerant Home. De expositie draait om verdraagzaamheid en toont hedendaagse kunstwerken van onder anderen Marlene Dumas, Joep van Lieshout en David Claerbout. De kunstenaars hebben allemaal een band met Amsterdam.

De tentoonstelling wordt gehouden ter gelegenheid van het vierhonderdjarig bestaan van de Amsterdamse grachtengordel. De Amsterdamse 'traditie van tolerantie' is ook in deze periode opgekomen, aldus organisator Amsterdam Marketing donderdag.

De werken zijn te zien op diverse locaties aan de Amsterdamse grachten. Zo wordt kunst getoond in de ambtswoning van de burgemeester en in andere grachtenpanden.

De tentoonstelling is samengesteld door gastconservator Siebe Tettero. Chambres des Canaux: The Tolerant Home is van 1 tot en met 17 november te bezoeken.

Weer moord op politicus Tunesië

Opnieuw is een leider van de linkse oppositie in Tunesië vermoord. De leider van de Arabisch-nationalistische Volkspartij, Mohammed Brahmi, werd donderdagochtend voor zijn huis in Tunis doodgeschoten, zegt het ministerie van binnenlandse zaken.

Het is de tweede moord op een politicus van de oppositie in Tunesië. In februari werd de linkse leider Chokri Belaid vermoord, volgens de regering door islamitische extremisten. Brahmi zat in zijn auto voor zijn huis toen twee mannen op een bromfiets kwamen aanrijden en hem neerschoten. Tunesische media meldden dat hij door elf kogels werd geraakt. Brahmi (58) maakte net als Belaid deel uit van het linkse Volksfront. Hij had ook zitting in een vergadering die gewerkt heeft aan een nieuwe grondwet.

In Tunesië begon de Arabische Lente, met grootschalige protestdemonstraties die leidden tot de val van dictator Zine El Abidine Ben Ali in januari 2011. Na het bekendworden van de moord op Brahmi verzamelde zich een menigte bij het ministerie van binnenlandse zaken.

De oppositie verwijt de gematigd islamistische Ennahda-partij, die de verkiezingen in oktober 2011 won en samen met twee seculiere partijen regeert, niet tegen de extremisten op te treden. Zes verdachten die betrokken zouden zijn geweest bij de moord op Belaid zijn nog altijd niet gepakt, hoewel hun namen bij de autoriteiten bekend zijn.

Ennahda liet donderdag in een verklaring weten de 'laffe en verachtelijke' moord op Brahmi te veroordelen. De partij riep de autoriteiten op de daders met spoed op te sporen en te onthullen wie er achter zit en probeert het land te destabiliseren.

Tunesië vierde donderdag de 56e verjaardag van zijn onafhankelijkheid. De voorzitter van de nationale vergadering heeft voor vrijdag een dag van rouw afgekondigd. De nieuwe grondwet is voltooid en er wordt in de komende weken over gestemd. Premier Ali Larayedh beloofde maandag dat er voor het einde van het jaar presidentsverkiezingen zullen worden gehouden.

Grote zoektocht naar 7-jarig meisje

De politie is al bijna 24 uur op zoek naar het 7-jarige meisje Sofia uit Aalsmeer. Getuigen zagen haar daar woensdagmiddag voor het laatst, toen ze op haar gemak meefietste met een slanke vrouw.

De politie heeft donderdagochtend een grote zoekactie gehouden aan de Bachlaan in Aalsmeer. Een voorbijganger vond daar het roze fietsje van het vermiste meisje. "Die locatie is uitgekamd, maar we hebben daar verder niets aangetroffen", liet een woordvoerster weten. "Maar de zoektocht gaat door, net zo lang totdat we haar hebben gevonden."

De politie denkt te weten wie de vrouw is met wie Sofia meefietste en probeert haar te traceren.

Gerbrands: "AZ wil die schaal pakken"

AZ speelt zaterdag om de Johan Cruijff Schaal tegen landskampioen Ajax. De winnaar van de KNVB Beker ziet het duel in de ArenA niet als een opwarmertje voor dit seizoen.

AZ verloor deze zomer Adam Maher en Jozy Altidore, maar de Alkmaarders zijn gretig. "Reken maar dat wij die prijs willen pakken", zegt algemeen directeur Toon Gerbrands tegen Voetbal International. "Zoveel win je niet met een club als AZ. Ik werk hier tien jaar, in die tijd hebben we drie trofees gewonnen", aldus de bestuurder.

"Dat geeft wel aan hoe bijzonder het is als je de kans hebt. We hebben hier doeken in het stadion met jaartallen waarin AZ prijzen heeft gepakt. Ik zou het niet erg vinden om daar twee keer 2013 op te zien staan", verklaart Gerbrands. Vanuit Alkmaar reizen zaterdagmiddag zevenhonderd supporters mee naar de Amsterdam ArenA.

"Dat is ontzettend jammer, naar de bekerfinale kwamen er meer dan zeventienduizend. In Amsterdam gelden allerlei veiligheidsregels en afspraken die dat moeilijk maken. We hebben dit een keer eerder meegemaakt. Het is toch veel mooier als je veel fans mee kunt nemen, maar missschien moeten we daar met z'n allen nog eens goed naar kijken."

Ronaldinho: "Deze ontbrak nog"

Ronaldinho kan zijn geluk niet op, want voor het eerst in zijn loopbaan won hij woensdag de Copa Libertadores. "Dit was de reden om terug te keren in Brazilië. Dit is de enige trofee die nog ontbrak", sprak de Braziliaan tegen Reuters.

Ronaldinho's club Atlético Mineiro versloeg in de finale Olimpia uit Paraguay. "Iedereen zei dat mijn loopbaan voorbij was. Laat ze nu maar mooi praten..." Atlético had de uitwedstrijd nog met 2-0 verloren, maar in de return van de eindstrijd maakten Jo en Leonardo Silva die score ongedaan. Vervolgens won de ploeg van Ronaldinho via strafschoppen.

Ronaldinho is nu de zevende speler die zowel de Copa Libertadores als de Champions League heeft gewonnen. De anderen zijn Cafu, Roque Junior, Dida, Carlos Tevez, Walter Samuel en Pablo Sorin.

Aziatische tijgermug aangetroffen in Oss

Bij een importeur van gebruikte banden in Oss is de Aziatische tijgermug ontdekt. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) meldt donderdag te zijn begonnen met de bestrijding van de mug op het bedrijventerrein waar de importeur zit. De NVWA hoopt zo te voorkomen dat de mug zich vestigt in Nederland.

De NVWA vond de mug tijdens een reguliere controle. De Aziatische tijgermug komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië, maar komt inmiddels ook voor in andere delen van de wereld, zoals in Zuid-Europa. De mug kan ziektes als gele koorts en knokkelkoorts overdragen.

De mug wordt bestreden met middelen die zowel larven als volwassen muggen doden. Mensen die betrokken zijn bij het bedrijf in Oss en omwonenden krijgen een brief van de gemeente over de bestrijdingsactie.

[Upd] 80 doden bij HSL-ramp Spanje

De updates van gisteravond, vannacht en vanochtend bevatten dermate veel informatie dat u de hele lijst hier kunt teruglezen:
Archief van de 14 eerdere updates aangaande de treinramp in Spanje

Omdat niet iedereen tijd heeft om tig A4'tjes aan langzaam binnenstromend nieuws terug te lezen heeft FOK! een samenvatting gemaakt van wat er tot nu toe bekend is over de treinramp.

Het ongeluk zelf
Er vallen 78 doden te betreuren. Drie van hen zijn nog niet geïdentificeerd. De twee machinisten hebben het ongeluk overleefd. Er vielen verder 130 tot 143 gewonden waarvan 15 tot 20 zwaargewond. Twee gewonden zijn nog niet zijn geïdentificeerd. Lichtgewonden zijn naar ziekenhuizen in naburige steden overgebracht.

Nadat in het midden de zesde wagon 'uit de baan knakte', omhoogschoot en ontspoorde,  ontspoorden alle 13 wagons van de trein. Enkele wagons waren er bijzonder slecht aan toe en waren onder andere wagons geplet. Ooggetuigen noemen het 'een massa verwrongen staal en gebroken glas', 'zagen overal lijken', vertelden dat 'een heleboel mensen onderop [de hoop treinstellen] geplet werden' en meldden 'dat er minstens vier wagons na de crash in brand vlogen.'

Technische achtergrond
Het ongeluk is toe te schrijven aan menselijk falen. Eén van de machinisten meldde vlak voor het ongeluk aan spoorbedrijf Renfe: "Ik rijd 190 en ik ga ontsporen! We zijn (slechts) mensen, we zijn (slechts) mensen. Ik hoop voor mijn geweten dat er geen doden vallen."

De hogesnelheidstrein reed volgens de machinist dus 190 km/u op een baanstuk waar 80 is toegestaan. Het baanstuk is voor een HSL erg bochtig. De trein reed op een baanstuk waar een verouderd veiligheidssysteem van toepassing was. Hierdoor remde de trein niet automatisch af zodra de maximumsnelheid werd overschreden.

Nét ervoor rijdt men nog 220 tot 240 kilometer per uur, waarna er flink afgeremd moet worden vóór de laatste paar bochtige kilometers. De bocht staat in de omgeving bekend als onveilig. Omwonenden zeiden dat ze 'dit al heel lang aan zagen komen.' 

De ramp voltrok zich woensdagavond rond 20.44 uur, vier kilometer buiten het station van Santiago de Compostela. De trein zat vol met feestgangers die kwamen voor de nationale feestdag van Galicië. Die zou donderdag gevierd worden maar is afgelast. 

Reddingswerkzaamheden
Vannacht konden aanvankelijk de verwrongen wagons onderop de puinhoop niet bereikt worden. Rond zeven uur vanochtend zijn er twee hijskranen ter plaatse om treinstellen weg te takelen. Met grind worden andere treinstellen die op een talud liggen, verstevigd zodat ze niet terug het spoor op zakken terwijl reddingswerkzaamheden plaatsvinden.

Inmiddels zijn ook de uitgebrande en platgedrukte treinstellen doorzocht. Autoriteiten melden dat er in en om het wrak geen doden meer liggen.

De nationale politie in Madrid heeft negen experts gestuurd om te helpen met het identificeren van slachtoffers. De lichamen worden momenteel door twee lijkwagens vanuit een tijdelijk mortuarium naar het UMC van Santiago gebracht.

Steunbetuigingen
Na een oproep om bloed te komen doneren stonden er rond twee uur vannacht lange wachtrijen voor de klinieken van Santiago. Al snel gaf men aan de toestroom niet aan te kunnen.

De Spaanse premier, koning, kroonprins, regionale politici en andere officials hebben allen hun plannen geschrapt en leven mee met de slachtoffers. Verschillenden van hen hebben de rampplek reeds bezocht of zijn dat van plan. Federale ambtenaren zullen vanmiddag een minuut stilte in acht nemen.

Ook vanuit het buitenland is steun betuigd. De paus, de Belgische premier en de Belgische minister van BuZa, de voorzitter van de Europese Commissie Barroso en een rij aan andere hoogwaardigheidsbekleders geven aan mee te leven of te bidden voor de slachtoffers.

Update 13.53 uur
De machinist die veel te hard reed wordt verhoord, geeft het Hof van Justitie van Galicië aan. Het Hof is een officieel onderzoek naar de man gestart.

Het aantal agenten dat doden komt identificeren is gestegen van 9 tot 19, meldt de nationale politie op Twitter. Om kwart voor één is men officieel gestopt met het zoeken naar slachtoffers.

Eerdere berichten over slechts twee onbekende doden bleken onjuist. Momenteel kent men van 67 van de 78 overledenen de identiteit. Zeven families zijn inmiddels op de hoogte gesteld van hun verlies.

De zwarte doos van de trein is in handen van de autoriteiten. Er wordt verwacht dat het onderzoek 'snel' zal verlopen.

Om twaalf uur is er een minuut stilte gehouden. De Spaanse premier bezocht in het ziekenhuis van Santiago gewonden en gaf aan dat ze 'er niet alleen voor staan.' Autoriteiten melden dat er inmiddels 'meer dan genoeg' bloed beschikbaar is voor de gewonden.

Ook de Spaanse koning zal vandaag een bezoek afleggen aan de rampplek. Beelden van een beveiligingscamera die de crash heeft gefilmd zijn inmiddels vrijgegeven:

Update 16.32 uur
Door in het ziekenhuis overleden zwaargewonden is het dodental op 80 gekomen, meldt ABC. 40 overledenen zijn geïdentificeerd, van 27 wordt dat met behulp van vingerafdrukken gedaan en van nog eens vijf zal een DNA-test uitsluitsel moeten geven.

De machinist is in opspraak geraakt omdat hij in 2012 een foto op Facebook zette van de snelheidsmeter van zijn trein. De meter wijst de 200 kilometer per uur aan. Bijschrift: "Ik zit op de limiet. Als ik harder ga bekeuren ze me."

De man is al 30 jaar machinist en rijdt het fatale traject al meer dan een jaar. Hij wist kortom dat hij in de bocht af moest remmen want deed dat dagelijks.

Daarnaast blijkt dus dat de man ervan hield om het maximale uit de trein te halen. Tevens had de trein op het moment van de crash vijf minuten vertraging.

Zes psychologen staan familieleden ter plaatse inmiddels bij. De ook uit Santiago afkomstige premier van Spanje heeft zeven dagen nationale rouw afgekondigd.

Bank neemt verkeerde huis in beslag

Een dame uit het Amerikaanse Vinton County kreeg een onaangename verrassing toen ze terugkeerde van vakantie. Een bank had beslag gelgegd op het huis van Katie Barnett, terwijl zij zich van geen kwaad bewust was. Het was niet eens haar eigen bank.

Toen ze na twee weken welverdiende vakantie weer huiswaarts keerde, merkte ze dat de sloten van haar huis vervangen waren. Een blik door de ramen bevestigde het vermoeden dat er iets niet klopte, haar hele huis was leeg. Navraag leerde dat medewerkers van de First National Bank een ‘foutje’ hadden gemaakt, en haar huis hadden leeggehaald in plaats van het huis aan de overkant van de straat.

Ze zeiden dat hun GPS hen naar het huis had geleid”, aldus de vrouw. “En het gras was niet gemaaid, dus namen ze aan dat ze bij het goede adres waren”. Inmiddels is de schok vervangen door een gevoel van boosheid. De politie heeft de zaak gesloten, en ook bij de bank krijgt ze nul op het rekest.

 “Het zou niet vreemd zijn als ze mijn spullen zouden vergoeden en excuses zouden maken”, zegt Barnett. “Maar ze doen uit de hoogte en doen net alsof ik de bank een poot probeer uit te draaien. Terwijl ik alleen mijn spullen terug wil”.

De bank was niet bereid om voor de camera te reageren. Wel weet de bankdirecteur nu te melden dat er aan een oplossing wordt gewerkt.

Week rouw voor slachtoffers treinongeluk Spanje

De president van de Spaanse regio Galicië, Alberto Feijoo, heeft een week van rouw afgekondigd voor de slachtoffers van de treinramp woensdag bij Santiago de Compostela. Dat liet hij donderdag weten. Het ongeluk kostte aan 78 mensen het leven.

Donderdag zou het jaarlijkse religieuze feest ter ere van de heilige Jacob in Santiago worden gevierd, waarvoor tienduizenden christenen uit de hele wereld naar de stad afreizen. Het feest is in verband met de ramp afgelast. "24 juli is niet langer de vooravond van een feestdag, maar een dag waarop we een van de treurigste dagen uit de geschiedenis van Galicië zullen herdenken", aldus Feijoo.

Uit beelden van een bewakingscamera langs het spoor blijkt dat de trein veel te hard reed toen die in een scherpe bocht uit de rails liep. Op dat traject gold een snelheidslimiet van tachtig kilometer per uur.

Noord-Koreanen herdenken Koreaoorlog

In Noord-Korea zijn donderdag veteranen uit verschillende landen bijeengekomen voor een herdenkingsceremonie ter gelegenheid van het einde van de krijgsverrichtingen in de Koreaoorlog, zaterdag precies zestig jaar geleden. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un legde een krans bij een oorlogsmonument op een nieuw aangelegde oorlogsbegraafplaats aan de rand van Pyongyang.

Veteranen uit China, Noord-Korea en zelfs twee uit de Verenigde Staten woonden de ceremonie bij. De twee Amerikanen streden in november en december 1950 tegen het Chinese leger in het Chosin Reservoir. "Ik wil graag een aantal (Noord-)Koreaanse veteranen ontmoeten om hun te vertellen hoezeer ik hun gevallen kameraden en mijn gevallen kameraden betreur", zei een van hen, voormalig marineman Dick Bonelli.

In de Koreaoorlog, die van 1950 tot 1953 duurde, voorkwam het Chinese Volksbevrijdingsleger dat de troepen van toenmalig leider van Noord-Korea Kim Il Sung door een troepenmacht van de Verenigde Naties onder leiding van de Verenigde Staten van de kaart geveegd werden. Op 27 juli 1953 kwamen de strijdende partijen een bestand overeen, maar een vredesverdrag werd nooit getekend. Officieel zijn beide Korea's nog in oorlog.

De geschiedenis vormde voor Noord-Korea geen beletsel 27 juli uit te roepen tot 'Overwinningsdag'. Ook donderdag wapperden in heel Pyongyang fiere vlaggen met de woorden 'Overwinning' of 'Oorlogszege'. De herdenking dit jaar, waar maanden van voorbereidingen aan vooraf gingen, zal dan ook waarschijnlijk als voornaamste doel hebben de jongste Kim flink in het zonnetje te zetten.

Tal van buitenlandse bezoekers worden deze week in Noord-Korea verwacht, onder wie veel journalisten. De Chinese vicepresident Li Yuanchao arriveerde donderdag.

Ook in Zuid-Korea en de VS worden herdenkingsceremonies gehouden. De Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye woonde dinsdag een ceremonie bij in Busan. Donderdag kiezen kadetten van de Zuid-Koreaanse marineacademie het ruime sop voor een reis van een halfjaar langs veertien landen. De Amerikaanse president Barack Obama houdt zaterdag een toespraak bij het Koreaanse oorlogsveteranenmonument in Washington.

Olano de laan uit bij Vuelta na dopingrapport

De organisatie van de Vuelta heeft technisch directeur Abraham Olano ontslagen. Reden is dat de oud-renner wordt genoemd in het dopingrapport van de Franse Senaat. Olano ontkent verboden middelen te hebben gebruikt.

"Ik heb mijn twijfels over die dopingcontrole, over hoe het werd uitgevoerd", zegt de 43-jarige Spanjaard. In het rapport worden meerdere renners genoemd, onder wie winnaar Marco Pantani, die tijdens de Tour de France van 1998 doping gebruikten. Ook Jeroen Blijlevens zat volgens het rapport aan de doping.

Als technisch directeur was Olano onder meer verantwoordelijk voor het samenstellen van het parcours van de Vuelta. Als renner won de wereldkampioen van 1995 de Spaanse ronde in 1998.

Prinsje krijgt een krokodil in Australië

De pasgeboren Britse prins George krijgt een eigen krokodil. Adam Giles, regeringsleider van het Australische Northern Territory, heeft aangekondigd dat een krokodil in Crocosaurus Cove in de stad Darwin wordt vernoemd naar de zoon van William en Kate.

"We hebben besloten een uniek cadeau te geven: een babykrokodil die op 3 december uit het ei kwam, de dag dat William en Kate aankondigden dat ze een kind zouden krijgen", vertelt Giles volgens verschillende Australische media. "We willen de nieuwe prins George aanmoedigen om naar Darwin te komen en het koninklijke cadeau te komen bekijken."

Giles oppert dat de prins de krokodil misschien mee kan nemen naar Engeland als de krokodil 18 jaar oud wordt. "Er zal elk jaar een kaart naar prins George worden gestuurd met informatie over hoe het met de krokodil gaat", aldus Giles. Ook komt er een Facebook-pagina die in het teken staat van het dier.

Giles hoopt dat prins George in de voetsporen treedt van zijn vader. William bracht met Charles en Diana een bezoek aan Northern Territory toen hij 1 jaar oud was. Prince George' overgrootmoeder Elizabeth is ook het staatshoofd van Australië.

Levenslang voor moordenaar Farida Zargar

De 35-jarige Patrick S. uit Spijkenisse is donderdag veroordeeld tot een levenslange celstraf. S. krijgt de straf onder meer voor het doden van de 21-jarige Farida Zargar. Dat meldt RTV Rijnmond. De rechtbank in Rotterdam acht bewezen dat hij haar in augustus 2010 van haar fiets trok en doodde. Justitie had ook levenslang geëist.

Zargar werd in augustus 2010 als vermist opgegeven. Het lichaam van de vrouw werd in november 2011 gevonden op aanwijzing van S., begraven in het Mallebos in Spijkenisse. S. verklaarde tegenover justitie dat hij Zargar had gevonden toen zij al dood was, maar dat stuitte op ongeloof.

De rechters achten S. ook schuldig aan onder meer de dood van de 43-jarige Nanda Kerklaan en een poging tot moord op een Poolse man. De moordpoging zou hij samen hebben gepleegd met de 21-jarige Timothy S. uit Spijkenisse, die overigens niet dezelfde achternaam heeft.

Timothy S. hoort later donderdag zijn straf. Tegen hem is zes jaar cel en tbs geëist. Patrick S. en Timothy S. werden in oktober 2011 aangehouden op verdenking van een aantal berovingen. In hun woningen werden vervolgens voorwerpen gevonden die wezen op de andere misdrijven.

Pikmin 3 liet negen jaar op zich wachten

Gamers hebben lang moeten wachten op Pikmin 3, maar negen jaar na Pikmin 2 brengt Nintendo het derde deel in de reeks uit. Het strategische spel van ontwikkelaar Shigeru Miyamoto is vanaf vrijdag verkrijgbaar voor de Wii U in de winkel en als download via de online shop.

In het derde deel van de strategiereeks moet de speler als ruimtecommandant de kleine Pikmin-wezentjes aansturen in een poging zijn wereld van een hongersnood te redden. Het spel werd in 2011 aangekondigd.

In Japan is Pikmin 3 al bijna twee weken te koop. Alleen in de eerste week ging het al 92 duizend keer over de toonbank, meer dan elk ander spel die week. Media, waaronder het toonaangevende Japanse tijdschrift Famitsu en de Amerikaanse entertainmentwebsite IGN, prezen het derde deel voor de puzzels en het gebruik van de tabletcontroller.

Het vorige deel in de reeks, Pikmin 2, verscheen in 2004 voor de Nintendo Gamecube. Pas drie jaar later liet Miyamoto in een interview met entertainmentwebsite IGN weten dat hij nog niet klaar was met Pikmin. In 2009 gaf Nintendo de twee tot dan toe verschenen delen opnieuw uit met een aangepaste besturing voor de Nintendo Wii.

Britse overheid geeft elf miljoen euro voor Tour

De Britse overheid trekt ruim elf miljoen euro uit voor de start van de Tour de France volgend jaar. Dat is bijna de helft van de verwachte kosten. De rest moet worden betaald door de lokale autoriteiten en andere partners.

De renners fietsen de eerste twee etappes door het Noord-Engelse graafschap Yorkshire, waarna de derde etappe van Cambridge naar Londen gaat. Yorkshire verwacht dat de Tour het gebied ruim 115 miljoen euro oplevert. De ronde gaat 5 juli van start in Leeds.

Zeldzame gestolen boeken keren terug naar Zweden

Twee zeldzame boeken zijn woensdag teruggegeven aan de Zweedse autoriteiten tijdens een speciale ceremonie in New York. Het gaat om twee van de 56 antieke boeken die in 2004 uit de Nationale Bibliotheek van Zweden werden gestolen. De boeken werden gevonden in een boekenwinkel voor zeldzame boeken in Baltimore.

Het hoofd van de bibliothecarissen van de Zweedse bibliotheek zou de boeken hebben gestolen en verkocht aan buitenlandse boekenverzamelaars. De New Yorkse advocaat Steven Feldman vertelde Wall Street Journal dat de bibliothecaris een valse naam gebruikte om de boeken te laten veilen door een Duits veilinghuis.

Kort nadat hij het stelen van de boeken had bekend, pleegde de bibliothecaris zelfmoord. Tot nu toe zijn vier van de verdwenen boeken teruggevonden.

Jamaicaanse voetballer betrapt op doping

Een Jamaicaanse voetballer is op doping betrapt na een WK-kwalificatiewedstrijd tegen Honduras. Dat meldt de nationale voetbalbond donderdag, die niet laat weten om welke speler het gaat en welk middel hij zou hebben gebruikt.

De wereldvoetbalbond FIFA meldde de bond dinsdag dat een speler een verboden middel had gebruikt. "De speler is geïnformeerd en we wachten op meer informatie van de FIFA", liet de bond in een verklaring weten. De voorzitter van het medisch comité van de bond heeft een onderzoek ingesteld.

De voetballer kan waarschijnlijk een lange schorsing tegemoetzien. In een eerdere dopingzaak schorste de FIFA de Peruaanse middenvelder Joel Sanchez voor twee jaar voor het gebruik van een stimulerend middel. Jamaica verloor de kwalificatiewedstrijd met 2-0 van Honduras en staat laatste in zijn kwalificatiegroep.

De Jamaicaanse sportwereld verkeert momenteel in een ongelukkige periode. De atleten Asafa Powell, Sherone Simpson, Nesta Carter en Allison Randal werden een week geleden ook betrapt op het gebruik van verboden middelen. Een nog onbekende andere Jamaicaan en de Amerikaan Tyson Gay liepen toen ook tegen de lamp.

'Afzetten Morsi erger dan vernietiging Kaaba'

De leider van de Egyptische Moslimbroederschap heeft donderdag fel uitgehaald naar de Egyptische legerchef Abdel-Fattah el-Sissi. Mohammed Badie zei dat het afzetten van Mohammed Morsi als president nog erger is dan het vernietigen van de Kaaba. De Kaaba is de grote kubus in Mekka die geldt als hyperheilig omdat er een zwarte steen in ligt die Mohamed nog zou hebben aangeraakt.

Badie, tegen wie een arrestatiebevel is uitgevaardigd wegens het aanzetten tot geweld, noemde El-Sissi een verrader en riep hem op berouw te tonen. De ongebruikelijke harde woorden van Badie onderstrepen nog eens de woede van veel islamisten over de militaire staatsgreep die op 3 juli plaatshad. De coup volgde op dagen van massaprotesten waarin betogers opriepen tot het vertrek van Morsi.

El-Sissi heeft de Egyptische bevolking opgeroepen om vrijdag massaal de straat op te gaan om hun steun aan het leger te betuigen in de strijd tegen 'het geweld en het terrorisme'.

Deep Silver verwacht veel van Saints Row 4

Deep Silver heeft hoge verwachtingen van de actiegame Saints Row 4. De uitgever denkt alleen al in Groot Brittannië meer dan een miljoen exemplaren te verkopen. Dat zei topman Mark Fischer van het bedrijf in een interview met het Britse gamevakblad MCV. Het vierde deel moet het dan ook beter doen dan Saints Row: The Third.

Saint's Row: The Third was goed voor een miljoen exemplaren in Groot Brittannië en vijf miljoen stuks wereldwijd. Met dergelijke cijfers sprak toenmalig uitgever THQ, dat begin dit jaar failliet ging, van een commercieel succes.

"Tachtig procent van de gamers die The Third gekocht hebben, willen ook het vierde deel spelen", zei Fischer tegen het vakblad. De uitgever denkt een massapubliek aan te kunnen spreken met de actiegame. Wat voor verkoopcijfers het bedrijf denkt te halen met het spel zei de topman niet.

In Saints Row 4 stappen spelers in de schoenen van de president van de Verenigde Staten. Hij beschikt over superkrachten en een flink aantal bizarre wapens die moeten worden ingezet om de aarde te beschermen tegen een buitenaardse invasie. Het spel verschijnt eind volgende maand voor de pc, Xbox 360 en PlayStation 3.

Haase verrast Tipsarevic in Gstaad

Tennisser Robin Haase heeft donderdag voor een verrassing gezorgd in de tweede ronde van het ATP-toernooi in Gstaad. De nummer 57 van de wereld was Janko Tipsarevic (18) met 6-2 en 6-2 de baas.

De zege op Tipsarevic mag indrukwekkend genoemd worden. De Serviër was was afgelopen jaar nog de mondiale nummer acht. Haase is in Zwitserland op jacht naar zijn derde ATP-titel, na eerder tweemaal in Kitzbühel de eindzege te hebben gepakt.

De Hagenaar treft in de kwartfinale Marcel Granollers (51). In hun enige eerdere ontmoeting trok de Spanjaard aan het kortste eind.

Minister wil rookvrij Ierland

Ierland moet in 2025 'rookvrij' zijn. Dat heeft de Ierse minister voor volksgezondheid James Reilly bekendgemaakt melden Ierse media.

"Tabak is het enige product dat ik ken dat legaal vrij verkrijgbaar is dat je doodt als je het gebruikt", aldus de bewindsman. "Het is een gevecht dat we niet kunnen negeren en waarvan we het ons niet kunnen veroorloven het te verliezen." In Ierland rookt nu ongeveer 29 procent van de bevolking. In 2025 moet dat minder dan vijf procent zijn. Hoe de minister een en ander wil bereiken is nog onduidelijk.

Kort voor de zomer besloot het Ierse kabinet op zijn voorstel om blanco verpakkingen voor tabaksproducten in te voeren. Daarmee volgde Ierland het voorbeeld van Australië. Onderzoek heeft uitgewezen dat blanco verpakkingen bij twee derde van de rokers de gedachte doet opkomen dat het om eren slechtere kwaliteit van de rookwaar zou gaan. Vier vijfde denkt dan minstens na over het stoppen met roken.

Reilly zag zijn vader en broer sterven door aan het roken gerelateerde ziekten. Beiden waren arts.

Twee miljoen gamers kopen Simcity

Simcity voor de pc is twee miljoen keer over de toonbank gegaan. Dat heeft topman Frank Gibeau van Electronic Arts gezegd in een interview met techwebsite Venturebeat. Gibeau spreekt van een succes, maar benadrukt dat de uitgever blij mag zijn dat de Simcity-serie veel fans heeft. Het spel kampte bij de introductie met fikse tegenslagen.

"Het was een enorme inschattingsfout in de eerste maand", gaf de topman aan in het interview. Toen het spel eind maart op de markt kwam, werkten servers niet, waardoor de game niet te spelen was. Het was een enorme flater voor Electronic Arts, dat in de weken voor de lancering meerdere malen had gezegd dat het goed voorbereid was.

Een Mac-versie van Simcity had vorige maand op de markt moeten verschijnen, maar werd uitgesteld omdat de ontwikkelaars nog niet klaar waren. De verschijningsdatum is nu eind augustus. Omdat Simcity online geregistreerd wordt via de dienst Origin kunnen gamers met de pc-versie de game eind volgende maand ook spelen op de Mac.

Hoewel Gibeau tevreden is over Simcity, bleek dat drie ontwikkelaars daar anders over denken. Ze maakten vorige week bekend dat ze Maxis, de studio verantwoordelijk voor Simcity, verlaten. Als reden voor hun stap noemden ze onder meer de dramatische lancering van Simcity.

Ecclstone: Twintig races in 2014

Formule 1-baas Bernie Ecclestone heeft bezworen dat er in 2014 inclusief de Grand Prix van Oostenrijk twintig races op de kalender zullen staan. Door de komst van Rusland en New Jersey werd verwacht dat er meer wedstrijden verreden zouden worden, maar het blijven er maximaal twintig.

Het is dan ook nog niet duidelijk welke races er moeten verdwijnen om de kalender rond te maken. Volgens Mercedes-baas Niki Lauda lijkt de race in New Jersey toch te sneuvelen. Na de zomer zal meer duidelijk worden over de kalender voor het seizoen 2014.

Vierde Secret Files-avontuur in september

Het avonturenspel Secret Files: Sam Peters verschijnt 27 september voor de pc. Dat heeft uitgever Deep Silver donderdag bekendgemaakt. Het spel is het vierde deel in de reeks. De Duitse ontwikkelstudio Animation Arts viel met de drie eerdere spellen in de reeks meerdere malen in de prijzen. Zo won het een Tommi-award voor de beste kindersoftware van Duitsland.

Eerdere spellen in de serie werden uitgegeven voor de pc, Nintendo Wii en Nintendo DS. Secret Files: Sam Peters is vooralsnog alleen aangekondigd als downloadbaar spel voor de pc. Uitgever Deep Silver heeft geen uitspraken gedaan over een mogelijke versie voor andere spelcomputers.

Het verhaal van het avonturenspel draait om de journaliste Sam Peters. Zij doet onderzoek naar een Afrikaanse legende over mensachtige wezens die het bloed uit hun slachtoffers zuigen.

Bolt: dopingschandalen schadelijk voor de sport

Sprinter Usain Bolt denkt dat de recente dopingschandalen de sport de nodige schade berokkent. "Het zal ons een beetje terugwerpen", zegt de Jamaicaan, die benadrukt dat hij schoon is. "Ik hoop mensen te helpen vergeten wat er gebeurd is."

Bolts collega's Tyson Gay, Asafa Powell, Nesta Carter en Sherone Simpson werden anderhalve week geleden betrapt op dopinggebruik. De zesvoudig olympisch kampioen heeft Powell een bericht gestuurd waarin hij hem adviseert zich taai te houden.

Bolt loopt vrijdag de Diamond Leaguewedstrijden in London. Op het WK is hij volgende maand de grote favoriet op de sprintnummers.

Gemeentehuis Echt blank door hoosbui

Het gemeentehuis van de Limburgse gemeente Echt-Susteren is donderdag blank komen te staan door een wolkbreuk. Het water kwam binnen via het dak en de riolering, laat burgemeester Jos Hessels weten.

Meerdere verdiepingen van het pand aan de Nieuwe Markt in Echt kwamen rond het middaguur onder water te staan door de hoosbui. De brandweer heeft de kelder inmiddels leeggepompt en de vloeren zijn gedweild. Sommige kantoren zijn even niet meer bruikbaar, maar omdat veel ambtenaren op vakantie zijn is er volgens Hessels geen tekort aan werkplekken.

Het is nog niet duidelijk hoe groot de schade is. Hessels denkt dat in ieder geval meerdere plafonds vervangen moeten worden en sommige muren opnieuw geverfd moeten worden.

Ook in andere Limburgse plaatsen viel donderdag rond het middaguur veel regen. Zo moest de brandweer naast op andere plekken in Echt in actie komen in Montfort en Geleen wegens wateroverlast.

Dinsdagavond werd Limburg ook al getroffen door noodweer. Op een camping in Weert vielen bomen om en was sprake van wateroverlast.

Internationale aanpak politie tegen kinderporno

Makers van kinderporno kunnen binnenkort gerichter worden opgespoord. Dankzij een nieuw internationaal samenwerkingsverband tussen het team Bestrijding Kinderpornografie en Kindersekstoerisme (TBKK) van de politie Rotterdam en politiekorpsen en wetenschappers uit andere landen worden digitale hulpmiddelen ontwikkeld om makers en pedoseksuelen op te sporen.

Het TBKK gaat samenwerken met korpsen uit Catalonië in Spanje, het Britse Kent en Estland. Wetenschappers van universiteiten uit Liverpool, Dublin, Barcelona en de Erasmus Universiteit Rotterdam helpen ook bij het project, dat de komende drie jaar loopt. Het project wordt met 1,4 miljoen euro gefinancierd door de Europese Commissie.

In het project staat een digitaal opsporingsmodel centraal dat is ontwikkeld door de politie van Kent. Hiermee worden makers van kinderporno onderscheiden van uploaders, waarmee de politie zich kan richten op de misbruikers van de kinderen. Het systeem uit Kent moet gebruiksklaar worden gemaakt voor politiekorpsen in andere landen.

'Nationaliseer Nuon'

De Nederlandse overheid zou serieus moeten overwegen om Nuon te kopen, zegt SP-Tweede Kamerlid Paulus Jansen donderdag. Jansen vindt de energiebedrijven van groot strategisch belang en wil de energievoorziening liever in eigen hand hebben.

Tot Nuon in 2009 onderdeel werd van het Zweedse Vattenfall, was het in handen van Nederlandse gemeenten en provincies. De SP was destijds tegen de verkoop en wil nu van de nood een deugd maken door het in financieel zwaar weer verkerende energiebedrijf voor minder geld terug te kopen dan de 10 miljard euro waarvoor het destijds werd verkocht.

SP: overweeg Nuon terug te kopen
SP: overweeg Nuon terug te kopen (Foto: ANP)

Sylvester Stallone gaat Rocky weer spelen

Sylvester Stallone keert terug als bokser Rocky Balboa in de spin-off Creed. De film gaat over de kleinzoon van Apollo Creed, de bokser die in Rocky en de vervolgdelen Rocky II, III en IV werd gespeeld door Carl Weathers. Waar grootvader Creed en Balboa nog tegenstanders waren, gaat de kleinzoon bij hem in de leer. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Kleinzoon Creed is door het succes van zijn boksende grootvader in alle weelde opgegroeid. Hij hoeft niets te doen om aan zijn centen te komen, zeker niet te boksen. Maar de jongen is een groot talent en hoewel zijn familie er niets van wil weten, besluit hij toch de ring in te stappen. Hij zoekt Balboa op, de man die zijn opa van de troon stootte, en wil dat die hem coacht. Balboa geniet echter van zijn welverdiende pensioen en heeft weinig zin om weer de bokswereld in te stappen.

Voor de regie van Creed tekent Ryan Coogler. Hij heeft Michael B. Jordan gecast als Creed. Coogler en Jordan maakten samen voor nog geen miljoen dollar de onafhankelijke film Fruitvale Station. Het biografische drama won dit jaar zowel de publieksprijs als de juryprijs op het filmfestival van Sundance, en de prijs voor beste debuutfilm op het filmfestival van Cannes.

Na de zesde en laatste Rocky-film, Rocky Balboa uit 2006, was de rek wel uit de reeks. Coogler lijkt Creed echter vooral als een drama en niet als actiefilm te willen aanpakken. Stallone is momenteel bezig met het op de planken zetten van een musicalversie van de eerste Rocky-film. Naar verluidt was hij meteen enthousiast toen hij werd benaderd voor Creed. Wanneer de film moet uitkomen is nog onbekend.


Sylvester Stallone terug als Rocky in spin-off (Foto: Novum)

Duinbrand bij Zandvoort

In de duinen bij Zandvoort heeft donderdag rond het middaguur korte tijd brand gewoed. Het ging om meerdere brandhaarden die snel onder controle waren, meldt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Kennemerland.

Een fietser meldde de brand aan het Visserspad rond het middaguur. Daarop werden uit voorzorg tankauto's van twee brandweerkorpsen ingezet. Een politiehelikopter heeft de locatie van de brandhaarden in kaart gebracht.

De brand is volgens een boswachter vermoedelijk aangestoken door jonge kinderen, meldt RTV Noord-Holland donderdag. De zegsvrouw kan dit niet bevestigen.

Mazelen bij meer dan zeshonderd mensen

De afgelopen week zijn 147 nieuwe gevallen van mazelen aan het licht gekomen. Dat meldt een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) donderdag. Een week eerder kwamen er 145 nieuwe gevallen bij. In totaal is de ziekte sinds begin mei bij 613 mensen vastgesteld.

Woensdag liet het Nederlands Huisartsen Genootschap weten huisartsen te adviseren mensen met mazelen zo veel mogelijk te weren uit hun wachtkamer. Het advies is vooral bedoeld om jonge zuigelingen en andere ongevaccineerden te beschermen.

Zweedse politicus plaatst penis op Instagram

Een Zweedse politicus is in de voetsporen getreden van de Amerikaanse burgermeesterskandidaat Anthony Weiner toen hij een foto van zijn kakelverse tatoeage met zijn volgers wilde delen. In tegenstelling tot de in opspraak geraakte Weiner gaf Lars Ohly zich echter per ongeluk bloot aan zijn volgers.

Lars Ohly, voormalig leider van de Linkse Partij, had op zijn onderbeen een tatoeage laten zetten van de 'liver bird', een vogel die het symbool is van de Engelse stad Liverpool en is opgenomen in het logo van de gelijknamige voetbalclub. Hij maakte een foto van zijn been en plaatste die op Instagram. Wat hij niet doorhad, was dat in de schaduw van zijn been zijn geslacht zichtbaar was.

Ohly verwijderde de foto woensdag, maar kon daarbij niet voorkomen dat op internet al een lawine aan commentaar op sociale media was losgebroken. Zelfs minister van buitenlandse zaken Carl Bildt, lid van de Gematigde Uniepartij, liet van zich horen. "Gefeliciteerd - eindelijk, na al die jaren, heb je nu echt je publieke doorbraak meegemaakt", grapte de minister.

Landzaat wacht af: "Ik ben nog topfit"

Denny Landzaat is nog lang niet van plan zijn voetbalschoenen aan de wilgen te hangen. De 37-jarige routinier traint momenteel mee bij AZ en hoopt nog op een nieuwe club.

De middenvelder kende afgelopen seizoen een teleurstellende jaargang bij FC Twente. Na de winterstop verdween Landzaat uit beeld en speelde hij geen minuut meer. “Dat was een vervelende situatie en zo had ik mijn tijd bij Twente ook niet willen afsluiten. Vandaar dat ik nog hoop op een nieuwe club. Ik wil dat laatste halfjaar wegspoelen”, aldus Landzaat tegen Goal.

Buiten het veld is Landzaat ook druk bezig, want onlangs ging de oud-international in zee met InterPlayer, een bedrijf dat profvoetballers begeleidt. De middenvelder is als adviseur en aandeelhouder aan InterPlayer verbonden. Maar dat betekent niet dat zijn actieve carrière op een laag pitje komt te staan, integendeel.

Aan zijn instelling ligt het in ieder geval niet. De middenvelder houdt momenteel zijn conditie op peil bij zijn oude club AZ, waar hij tussen 2003 en 2006 furore maakte en het zelfs tot Oranje schopte. “Ik was bij de oefenwedstrijd tussen AZ en MVV, twee van mijn oude clubs”, legt Landzaat uit. “Daar liep ik Gertjan Verbeek tegen het lijf en kwam ik nog meer mensen van AZ tegen. Zo is het balletje gaan rollen en omdat ik nu weer in Amsterdam woon is het voor mij heel makkelijk om in Alkmaar fit te blijven. Ik moet zeggen dat het me goed bevalt.”

Landzaat heeft dan ook niet het idee dat de sleet erin zit. “Nee ik ben nog hartstikke fit. Bij AZ vroegen die jongens zich echt af of ik wel 37 ben, haha”, lacht de geboren Amsterdammer. “Het is voor mij ook een goede manier om te kijken waar ik op dit moment sta, maar ik denk dat ik voor veel clubs in de Eredivisie nog van waarde kan zijn.”

Een club uit de Eredivisie, dat ziet Landzaat wel zitten. Maar ook het buitenland is nog altijd een optie. “Ik hoor wel wat geruchten, maar dat is nog allemaal niet concreet. Ik zou best nog wel naar het buitenland willen, maar het is gewoon even afwachten”, vervolgt Landzaat.

“Maar dit wordt wel mijn laatste avontuur”, kondigt hij vast aan. “Ik zie het zeker zitten om ergens nog één of misschien twee jaar te spelen. Bij Twente kwam ik in eerste instantie ook voor een seizoen, maar ik heb er uiteindelijk bijna drie jaar gespeeld.”

Ajax huurt jonge Slowaak van Trencin

Ajax huurt de 18-jarige Slowaak Stanislav Lobotka het komende seizoen van AS Trencin. In de overeenkomst is ook een optie tot koop opgenomen, meldt Ajax vandaag. De aanvallende middenvelder kwam sinds 2011 uit voor de Slowaakse club en was de afgelopen weken op proef bij Ajax.

De Amsterdammers hebben sinds vorig jaar een samenwerkingsverband met Trencin, waar oud-Ajacied Tscheu La Ling de eigenaar van is. Eerder deze maand werd bekend dat Ajax de 20-jarige spits Gino van Kessel aan de Slowaken verhuurt.

Franco, Frears en Gilliam maken kans in Venetië

Films van James Franco, Stephen Frears en Terry Gilliam zijn dit jaar geselecteerd voor de competitie van het filmfestival van Venetië. Het oudste filmfestival ter wereld maakte donderdag de twintig films bekend die kans maken op de Gouden Leeuw.

Franco maakt kans met zijn drama Child of God, waarin hij zelf ook de hoofdrol speelt. Frears is geselecteerd met het drama Philomena met Judi Dench en Steve Coogan en Gilliam, bekend van Monty Python, komt met het drama The Zero Theorem met Matt Damon, Tilda Swinton en Christoph Waltz.

Ook Scarlett Johansson mag dit jaar op de rode loper van Venetië verschijnen. Haar sciencefictionfilm Under the Skin is ook genomineerd voor een Gouden Leeuw. Andere te verwachten filmsterren zijn onder anderen Nicolas Cage, Zac Efron, Billy Bob Thornton, Paul Giamatti en Jesse Eisenberg. Lindsay Lohans nieuwe film The Canyons draait buiten de officiële selectie.

Vorig jaar won de Koreaanse filmmaker Kim Ki-Duk de Gouden Leeuw voor zijn drama Pieta. Zijn nieuwe film Moebius is dit jaar te zien buiten de officiële selectie.

Het filmfestival in de Italiaanse stad trapt 28 augustus af met de 3D-film Gravity, waarin Sandra Bullock en George Clooney in de problemen raken in de ruimte. Het is de eerste keer dat het festival opent met een 3D-film.


Franco, Frears en Gilliam maken kans in Venetië (Foto: Novum)

Met je famílie op vakantie?

Het viel mij op dat nogal wat mensen uit mijn omgeving best gechoqueerd  reageerden, toen ik hen deelgenoot maakte van mijn vakantieplannen. “Met je famílie op vakantie? Ik moet er niet aan denken!” “Ik ga lekker met mijn eigen gezinnetje, ik ben juist blij dat ik eens even van mijn familie af ben!” “Als ik met mijn familie op vakantie zou gaan, dan werd het na één dag geheid ruzie!” En meer van dit soort reacties.

'AC Milan wil John losweken bij Benfica'

Ola John staat in de belangstelling van AC Milan. De buitenspeler van Benfica kan bij de Rossoneri ploeggenoot worden van Urby Emanuelson en Nigel de Jong. De belangstelling van Milan voor John komt niet uit de lucht vallen, maar volgens Corriere della Serra maakt de Italiaanse topclub nu echt werk van de jeugdinternational.

Milan wil de aanvaller eerst voor een seizoen huren. Adriano Galliani, vicevoorzitter van Milan, sprak met Nelio Lucas van investeringsfonds Doyen Sports Group. Lucas is de oprichter van Doyen Sports, dat een deel van de transferrechten van John (21) in handen heeft.

Het is nog niet duidelijk hoe Benfica tegenover een (tijdelijk) vertrek van de vleugelspits staat. De Portugese club betaalde negen miljoen euro voor John aan FC Twente. In zijn eerste seizoen kwam hij tot 22 competitieduels.

'Spartak tast diep in buidel voor Özbiliz'

Aras Özbiliz speelt mogelijk de komende seizoenen voor Spartak Moskou. De Russische topclub heeft veel geld over voor de ex-Ajacied die nu bij Kuban Krasnodar speelt. Özbiliz verliet Ajax vorig jaar zomer voor een avontuur in de Russische Premjer Liga.

De buitenspeler tekende een contract bij Kuban Krasnodar, maar lijkt na één seizoen op weg naar Moskou. Spartak is volgens Russische media bereid rond de zes miljoen euro op tafel te leggen voor Özbiliz. Ajax verkocht hem voor één miljoen.

Spartak Moskou en Kuban Krasnodar zouden de onderhandelingen zijn gestart over de transfer van de aanvaller die uitkomt voor Armenië. Özbiliz kende een uitstekend debuutseizoen in Rusland. De vleugelspeler scoorde negen keer in 22 wedstrijden. Ook dit seizoen is hij in goede doen. Özbiliz scoorde twee keer in twee duels.

Australiërs weren O'Grady uit olympisch comité

Stuart O'Grady moet de atletencommissie van het Australisch olympisch comité AOC verlaten. Woensdag bleek dat de renner vlak voor de Tour de France van 1998 doping had gebruikt. Mocht de Australiër niet zelf opstappen dan verwijdert het AOC hem.

O'Grady's naam dook woensdag op in het dopingrapport van de Franse Senaat. "Leden van de commissie worden gekozen voor hun integriteit en leiderschapkwaliteiten", zei AOC-voorzitter John Coates over de atletencommissie. "Op grond daarvan verdient Stuart het niet om lid van die groep te zijn."

Mediadirecteur Mike Tancred oordeelde nog harder. "Hij heeft dan wel een gouden medaille gewonnen, maar er zit vanaf vandaag een smet op zijn carrière", zei Tancred. "Het is verdrietig dat hij niet zal worden herinnerd als een fantastische sporter. In plaats daarvan zal hij worden herinnerd als een sporter die toegaf aan de verleiding van doping alleen om een kleine voorsprong op andere renners te krijgen."

De 39-jarige O'Grady liet maandag, een dag na de Tour de France, weten per direct een punt achter zijn loopbaan te zetten. Woensdag gaf hij toe in aanloop naar de Tour van 1998 twee weken lang epo te hebben gebruikt. Hij won tijdens die ronde een etappe en droeg drie dagen de gele leiderstrui.

[WK] Recordhoudster Steffen niet op 50 meter vrije slag

Zwemster Britta Steffen gaat op het WK niet van start op de 50 meter vrije slag. Dat heeft de Duitse zwembond besloten. Door de beslissing heeft olympisch kampioene Ranomi Kromowidjojo een concurrent minder in Barcelona. De Nederlandse pakte vorig jaar de olympische titel af van de wereldrecordhoudster, die in Londen vierde werd.

Steffen had zich niet geplaatst voor het nummer, maar Daniela Schreiber wilde haar plaats aan Steffen afstaan. De Duitse zwembond laat echter Schreiber en nationaal kampioene Dorothea Brandt starten. Steffen moet zich van de bond richten op de 100 meter vrije slag.

De finale van de 50 meter vrije slag is volgende week zondag.

'FIFA wil WK in Qatar vanaf november'

De FIFA wil het WK van 2022 in Qatar in november en december organiseren. Dat heeft een anonieme bron van de FIFA gezegd tegen het Duitse sportblad Der Kicker. De temperaturen zijn volgens de wereldvoetbalbond in de zomer te hoog. De finale zou 18 december moeten plaatsvinden.

FIFA-voorzitter Sepp Blatter liet eerder deze maand al weten het toernooi liever in de winter te spelen, omdat de gemiddelde temperatuur in de zomer boven de 40 graden ligt. In november en december is het met een temperatuur tussen de 25 en 30 graden een stuk koeler. De FIFA hakt in oktober de knoop door.

Een WK in de winter zou grote gevolgen hebben voor Europese clubcompetities aangezien die hun speelschema dan drastisch moeten omgooien. Onder meer de Engelse Premier League liet eerder al weten kritisch te zijn op plannen om het WK pas na de zomer te organiseren.

Ploeg Riis en sponsor Tinkoff uit elkaar

De wielerploeg van Bjarne Riis heeft gebroken met cosponsor Tinkoff Bank. Riis besloot de onderhandelingen over een nieuw contract donderdag te beëindigen. De twee partijen zijn het niet eens over de te volgen koers, meldt de Deense formatie.

Tinkoff is nog tot het eind van het seizoen aan de Saxobank-ploeg verbonden. Riis bedankt eigenaar Tinkov en de Tinkoff Bank voor hun werk voor het team. "Ik kijk ernaar uit de rest van het jaar samen te werken met Tinkoff Bank", stelt hij in een verklaring.

Eigenaar Oleg Tinkov zorgde afgelopen week voor de nodige opschudding door kopman Alberto Contador openlijk te bekritiseren. Hij zei onder meer dat zijn salaris niet in verhouding staat tot zijn prestaties. Riis laat niet weten of dat de onderhandelingen heeft beïnvloed.

De Deense ploeg gaat nu op zoek naar een nieuwe cosponsor. Saxo Bank blijft tot en met tenminste volgend jaar hoofdsponsor.

Noordpool staat onder water

De Noordpool is veranderd in een meer. De bovenste ijslaag is gesmolten en daardoor is het geografisch noordelijkste punt van de wereld bedekt met een dunne laag water. Doordat water meer zonnewarmte absorbeert dan sneeuw en ijs wordt het smeltproces versneld.

Al decennialang wordt de omvang van het noordpoolijs kleiner. Er wordt zelfs verwacht dat over enkele jaren de Noordpool per schip te bereiken zal zijn.

Het meer dat nu ontstaan is, bestaat uit zoet water. Er is geen verbinding met het zeewater eronder. Hoelang het nog precies zal duren totdat dat wel het geval is, is nog onduidelijk. Wel duidelijk is dat het smelten van het noordpoolijs sneller blijkt te gaan dan eerder werd verwacht.

Opstandige Zweed na landing aangehouden op Schiphol

Een 38-jarige Zweed is donderdagochtend op Schiphol aangehouden voor het beledigen van stewardessen. De man had vlak voor de landing ruzie gekregen met de crew omdat hij weigerde zijn zoontje in een stoel te zetten, meldt de marechaussee.

De Zweed kwam met zijn gezin uit Azië en maakte een tussenstop op de Amsterdamse luchthaven. Daar werd hij bij aankomst aangehouden. Tegen hem is aangifte gedaan. Hij zit nog vast voor verhoor.

220.000 doden in conflict Colombia

De decennialange strijd in Colombia tussen rechtse paramilitairen en de FARC en andere linkse rebellenbewegingen heeft sinds 1958 aan zeker 220.000 mensen het leven gekost. Vier vijfde van de slachtoffers was burger. Zo'n 5,7 miljoen Colombianen werden door het geweld van huis en haard verdreven. Dat stelt het door de Colombiaanse regering ingestelde Nationale Centrum voor het Historisch Geheugen in een rapport.

De regering van Colombia is in Cuba met de FARC in vredesoverleg getreden. Voorafgaand aan het overleg werd in 2011 het Nationaal Centrum opgericht om slachtoffers van het conflict schadeloos te stellen en gestolen land terug te geven.

"We moeten erkennen dat we de bodem hebben bereikt en dat oorlog ontmenselijkt en ons ontmenselijkt", aldus Gonzalo Sanchez, directeur van het centrum. "De enige manier waarop we een einde kunnen maken aan de gruwel is door een vredesproces."

De gewelddadigste periode was 1996-2002, toen de milities, die zich gesteund wisten door boeren en cocaïnesmokkelaars, zich schuldig maakten aan gruwelijke massamoorden en de FARC grote overwinningen boekte. In de periode van 1996 tot 2005 werd er gemiddeld iedere acht uur iemand ontvoerd in Colombia en viel er vrijwel dagelijks een slachtoffer door een landmijn.

Volgens het rapport maakten de milities zich het meest schuldig aan moord, terwijl de FARC de meeste mensen ontvoerde. De FARC beloofde vorig jaar de ontvoeringen te staken, maar landmijnen blijven slachtoffers eisen.

Landelijke hittegolf een feit, warmte houdt aan

Nederland verkeert officieel in een hittegolf. Dat meldt weeronline.nl. Rond het middaguur steeg het kwik in De Bilt tot boven de 25 graden. De laatste vijf dagen bereikte de temperatuur ook al steeds die zomerse waarde. Op drie van die vijf dagen was met meer dan 30 graden tropisch warm. De hittegolf houdt naar verwachting aan tot het weekeinde.

Om te kunnen spreken van een officiële hittegolf was donderdag een laatste zomerse dag nodig. Later donderdagmiddag stijgt de temperatuur vermoedelijk nog door tot zo'n 28 of 29 graden. Rond 10.00 uur werd overigens al de eerste lokale hittegolf neergezet. In het Limburgse Arcen werd het donderdag als eerste zomers warm.

De hittegolf is de eerste in zeven jaar. Volgens meteorologen van Weeronline is het redelijk uniek dat we zo lang moesten wachten. Gemiddeld komt een hittegolf eens in de drie jaar voor, hoewel tussen 1950 en 1975 liefst vijfentwintig jaar moest worden gewacht. In 1975 werd vervolgens wel meteen de langste hittegolf in Nederland geregistreerd. Destijds was het achttien dagen achtereen heet.

De huidige hittegolf houdt stand tot zondag, denkt Weeronline. Zowel vrijdag, zaterdag als zondag komt de temperatuur naar verwachting uit op 27 of 28 graden. De hittegolf heeft dan acht dagen geduurd. Overigens betekent dat niet dat het tot zondag alleen maar mooi weer blijft. De kans op zware regen- en onweersbuien blijft aanwezig.

Rennen, springen en bukken in Cloudberry Kingdom-trailer

Ontwikkelaar PWNEE Studios heeft nieuwe gameplaybeelden vrijgegeven van de game Cloudberry Kingdom. De trailer geeft een korte impressie hoe de game eruit ziet. Bekijk hieronder de trailer.

Cloudberry Kingdom is een platform-game waarbij je als speler zelf de moeilijkheidsgraad bepaald. De AI in de game past zich dus aan op de speler zijn speelstijl. De game was eerst een kickstarter project, maar werd later opgepikt door Ubisoft om meer publiek te bereiken.

Cloudberry Kingdom is vanaf 30 juli verkrijgbaar voor PlayStation 3, 31 juli voor pc en Xbox 360, en vanaf 1 augustus voor Nintendo Wii U.  

Derde All Stars-film wordt prequel

Jean van de Velde werkt met scenarist Robert Alberdingk Thijm aan een prequel op de twee All Stars-films. "Het idee is om dezelfde personages te zien toen ze een jaar of dertien waren," vertelt Van de Velde aan Novum Nieuws. "We zien hoe ze elkaar voor het eerst ontmoeten en voetbalvrienden worden."

Het verhaal speelt zich af in 1982 tijdens een 'broeierige zomer'. De prequel houdt in dat acteurs als Thomas Acda, Danny de Munk, Daniël Boissevain, Peter Paul Muller en Kasper van Kooten plaats moeten maken voor jongere versies van hun personages. De acteurs waren al te zien in de eerste All Stars-film in 1997. Na het succes van de film kwam een tv-serie en in 2011 kwam de tweede film uit, getiteld Old Stars.

"Het plan voor een Bald Stars ligt ook nog op tafel, maar dat is voor veel later", vertelt Van de Velde. "Voor als de mannen kaal zijn, of grijs. Maar dat is nog lang niet."

Van de Velde komt dit jaar eerst nog met het drama Hoe Duur Was de Suiker over de slavernij. De film opent dit jaar het Nederlands Film Festival.

Uitspraak verkrachtingszaak India weer uitgesteld

De eerste uitspraak in de zaak rond de groepsverkrachting van een jonge vrouw in New Delhi is opnieuw uitgesteld, dit keer tot 5 augustus. Eerder was gemeld dat donderdag vonnis zou worden geveld. De jeugdrechter die de zaak van de enige minderjarige verdachte behandelt heeft besloten tot verder uitstel, in afwachting van een uitspraak van het Hooggerechtshof over de juridische definitie van een minderjarige.

De groepsverkrachting voltrok zich vorig jaar december. Het slachtoffer werd in een bus verkracht en dusdanig toegetakeld dat ze twee weken later in een ziekenhuis in Singapore aan haar verwondingen bezweek. Een vriend van de vrouw werd ernstig mishandeld. Zes verdachten werden aangehouden, van wie er een op het moment van de verkrachting 17 jaar oud was. Deze verdachte kan maximaal drie jaar straf krijgen voor moord, verkrachting en andere misdrijven.

Vier andere verdachten worden door een andere rechtbank in New Delhi berecht en kunnen de doodstraf krijgen. De zesde verdachte werd in maart dood in zijn cel aangetroffen.

Na de verkrachting braken in heel India protesten los over de slechte behandeling van vrouwen in het land. Onder druk van de betogingen werden diverse wetten op het gebied van aanranding en verkrachting gewijzigd.

Veel meer homo's met hiv in Londen

Het aantal besmettingen met hiv onder homoseksuele mannen in Londen stijgt alarmerend, schrijft de Britse krant The Independent donderdag. De laatste cijfers van de publieke gezondheidsdienst in Engeland tonen aan dat het aantal infecties in de Britse hoofdstad in 2012 is gestegen met 20 procent.

Gezondheidsdiensten slaan alarm. In heel Engeland is het aantal infecties gestegen met 8 procent, waarmee het aantal nieuwe besmettingen onder homoseksuele mannen uitkomt op 3240. In Londen alleen al gaat het om 1720 nieuw hiv-besmettingen.

Hiv is het virus dat aids kan veroorzaken. Het virus is te behandelen met medicijnen, maar er is vooralsnog geen middel gevonden waarmee de ziekte genezen kan worden.

Atlético Mineiro wint Copa Libertadores

De voetballers van Atlético Mineiro hebben donderdagavond de Copa Libertadores gewonnen. De ploeg van Ronaldinho schreef de belangrijkste Zuid-Amerikaanse clubprijs op zijn naam door de strafschoppen beter te nemen dan Olimpia uit Paraguay. Het is voor de Braziliaanse club de eerste grote internationale prijs.

De teams speelden twee finaleduels. Olimpia had in eigen huis met 2-0 gewonnen, waarna Jô Mineiro in Brazilië weer hoop gaf. Verdediger Leonardo Silva schoot de ploegen in de 87e minuut naar de verlenging: 2-0. Olimpia faalde vervolgens twee keer in de strafschoppenserie.

Voormalig Barcelona-aanvaller Ronaldinho, die eerder al het WK voor landenteams en de Champions League won, was buiten zinnen. "Dit is waarom ik terug ben gekomen naar Brazilië. Niet lang geleden zeiden mensen dat het met mij gedaan was, maar we hebben vandaag laten zien dat dat niet het geval is."

De tweevoudig wereldvoetballer van het jaar is een van de weinigen die zowel de Copa Libertadores als de Champions League won. Dida, Cafu, Roque Júnior, Carlos Tévez, Walter Samuel en Juan Pablo Sorín gingen hem voor. Samen met Dida, Cafu en Roque Júnior won hij met Brazilië ook nog het WK.

Panama en Verenigde Staten in Gold Cupfinale

De voetballers van Panama en de Verenigde Staten maken zondag uit wie de Gold Cup mee naar huis neemt. Panama was donderdagavond in de halve finale verrassend titelverdediger Mexico met 2-1 de baas, terwijl de Amerikanen Honduras met 3-1 versloegen.

Blas Pérez zette de Panamezen binnen een kwartier op voorsprong in het Texaanse Arlington. De Mexicaan Marco Fabián maakte die goal ruim tien minuten later weer ongedaan, waarna Román Torres met een kopbal de held van de avond werd. Landon Donovan was met twee goals en een assist op Eddie Johnson de grote man bij de thuisspelende Amerikanen.

Panama en de Verenigde Staten troffen elkaar in 2005 ook in de finale van het Midden- en Noord-Amerikaanse landentoernooi. De Amerikanen wonnen toen na strafschoppen.

Armstrong: dopingrapport slecht voor wielrennen

Lance Armstrong denkt dat het dopingrapport van de Franse Senaat slecht is voor het wielrennen. "Ik zou graag denken dat er iets goed aan is, maar volgens mij is de sport slechts schade berokkend", zegt hij tegen cyclingnews.com.

Uit het rapport bleek dat onder meer de de top drie van de Tour de France van 1998, Marco Pantani, Jan Ullrich en Bobby Julich, allemaal aan de doping zaten. Ook de Nederlander Jeroen Blijlevens bleek te hebben gebruikt.

"Het is zoals het is. Het is nu in de mode om van mij een zondebok te maken. Ik begrijp het, en ik zal ermee leven. Uiteindelijk heb ik het mezelf op de hals gehaald, hoewel het natuurlijk wel een beetje hypocriet lijkt."

Armstrong, die vorig jaar zijn zeven tourzeges geschrapt zag, is naar eigen zeggen niet verrast door het rapport. "Het was een moeilijke tijd voor ons allemaal. Iedereen brak de regels en loog erover. Ik laat het aan andere mensen en het verstrijken van de tijd over om uit te maken of de straffen die zijn uitgedeeld passen bij de daden."

Bush gaat kaal voor kind met kanker

De voormalige Amerikaanse president George Bush senior heeft zijn hoofd kaal geschoren uit solidariteit met een kind met leukemie. Het gaat om Patrick, het 2-jarige zoontje van een agent van de geheime dienst. Als oud-president krijgt de 89-jarige Bush nog altijd bewaking van deze dienst.

Bush volgde het voorbeeld van de collega's van Patricks vader, die ook allen hun hoofd kaal hebben geschoren.

Bush en zijn vrouw Barbara hebben zelf een kind aan leukemie verloren. Hun 4-jarige zoontje Robin bezweek bijna zestig jaar geleden aan de ziekte.

FOK!toen: het verleden van 25 juli

FOK! brengt het nieuws van vandaag, maar ook van toen. Vandaag in FOK!toen:

Het verleden van 25 juli, met o.a. Mussolini, Kennedy, een crashende Concorde en de EGKS. Post op-, aanmerkingen en aanvullingen hieronder! Zelf (binnenkort) iets te vieren? Laat het in de comments weten en we nemen je op in de geschiedenis.  

Nederland
1980 / Negen mensen overlijden bij een treinbotsing nabij Winsum, Groningen.

Internationaal 
315 / Keizer Constantijn de Grote wijdt de Boog van Constantijn in. Zijn weigering om te offeren aan de goden wordt opgevat als godslastering. Constantijn raakte van de regen in de drup door Romeinse goden in te wisselen voor christendom. Constantijn werd overigens negen jaar eerder óók op 25 juli tot keizer uitgeroepen.
1943 / Benito Mussolini wordt door troepen vriendelijk doch dringend verzocht om op te donderen. Hij wordt uiteindelijk vermoord.
1952 / De vroege voorloper van wat nu de EU is, de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS), gaat officieel van start.
2000 / Een Concorde crasht in een voorstad van Parijs. 113 doden als gevolg, alsmede het einde van de Concorde.
2012 / Feest in Noord-Korea: Kim Jong-un trouwt met Ri Sol-ju.

Trivia
1909 / Voor het eerst ooit vliegt de Fransoos Louis Blériot Het Kanaal over.
1957 / Republiek Tunesië gesticht.
1961 / Kennedy speecht waarschuwend dat wie Berlijn aanvalt, de NAVO aanvalt.

Vandaag geboren in...
1865: Jac. P. Thijsse. 1951: Connie Breukhoven/Vanessa. 1967: Matt LeBlanc, Paul Groot.

Vandaag overleden in... 1471: Thomas a Kempis (92). 1846: Koning Lodewijk Napoleon Bonaparte (67). 1961: Nescio (79).

Heel Holland Bakt sluit af met 1,2 miljoen kijkers

De finale van Heel Holland Bakt heeft woensdagavond ruim 1,2 miljoen kijkers weten te boeien. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Kijkonderzoek. Zij zagen hoe de 26-jarige Rutger als winnaar uit de bus van de verrassende kijkcijferhit kwam. Hij bracht het er in de ogen van de jury met onder meer zijn bruidstaart het beste van af.

De verpleegkundige moest zijn titel beste thuisbakker van Nederland lang geheimhouden. "De eindaflevering werd namelijk al in mei opgenomen", vertelt Rutger aan het AD. Met de winst op zijn naam wil Rutger blijven bakken. "Mijn baan als verpleger wil ik niet opgeven, maar ik wil het wel graag met elkaar combineren. Zo lijkt het me geweldig om mijn eigen bakboek uit te geven."

Heel Holland Bakt, naar het Britse The Great British Bake Off, was een onverwachte kijkcijferhit voor Omroep MAX. In het bakprogramma streden tien Nederlanders om de winst. Naar de eerste aflevering, die begin juni werd uitgezonden, keken 812 duizend Nederlanders. De overige afleveringen trokken elke week meer dan een miljoen kijkers.

Omroep MAX kondigde twee weken geleden al aan dat Heel Holland Bakt een vervolg krijgt, tot groot genoegen van presentatrice Martine Bijl. "Dat het zo'n succes is, is echt een verrassing, en zo snel ook", reageerde Bijl destijds. "Maar ik dacht wel: als ze dat niet leuk vinden, dan weet ik het ook niet."

Prostituees doven licht seksboten Utrecht

De laatste prostitutieramen in Utrecht zijn donderdagochtend officieel op slot gegaan. Alle prostituees hebben hun spullen gepakt en zijn vertrokken. De panden en seksboten moesten om 09.00 uur ontruimd zijn na een uitspraak van de rechtbank woensdag.

De gemeente Utrecht trok de vergunning van de enige overgebleven exploitant van raamprostitutie in de stad in vanwege verdenking van mensenhandel. Exploitant Wegra was tegen die beslissing in beroep gegaan om de ramen te kunnen openhouden, maar ving woensdag bot bij de rechter.

Door de beslissing zijn 98 werkplekken op de boten aan het Zandpad verdwenen. Ook zijn zeventien werkruimten aan de Hardebollenstraat, in het centrum van de stad, op slot gegaan.

Wegra ontkent de aantijgingen van de gemeente. Naast mensenhandel zou ook het toezicht slecht zijn en de openbare orde worden verstoord. Om dezelfde redenen werden eerder vergunningen van drie andere exploitanten ingetrokken.

De prostituees die hun werkplek kwijt zijn geraakt, protesteren om 12.00 uur bij het stadhuis van de domstad. Met de demonstratie willen ze zichtbaar maken dat zij op straat staan, terwijl zij niets verkeerd hebben gedaan.

'Start Eredivisie mogelijk niet live te zien'

Het is nog onzeker of de start van de Eredivisie volgende week live te volgen is op televisie. Fox Sports, de opvolger van Eredivisie Live, onderhandelt al de hele zomer met de kabelmaatschappijen over een financiële vergoeding maar tot nu toe zonder resultaat. Dat schrijft het AD donderdag.

Fox moet met elke kabelaar apart afspraken maken, maar het bedrijf komt er nog niet uit met UPC, Ziggo en KPN. En dat terwijl Fox Sports vanaf 1 augustus van start moet gaan. Een woordvoerder erkent de problemen in de krant maar rekent erop dat het voor de start van het voetbalseizoen opgelost is. "Maar formeel zou het signaal per 1 augustus kunnen stoppen", zegt hij.

Door het uitblijven van afspraken is het voor voetballiefhebbers nog afwachten wat zij moeten betalen voor een abonnement. Vermoedelijk gaat de prijs ten opzichte van vorig jaar in ieder geval omhoog. Een jaarabonnementen voor internetklanten is al verhoogd met vijftig euro. Voor een enkele wedstrijd moet vijf euro meer worden betaald.

Paus tegen legalisering drugs

Paus Franciscus heeft zich tijdens zijn bezoek aan Brazilië krachtig uitgesproken tegen de legalisering van drugs. De kerkvader hield woensdag een betoog ter gelegenheid van de opening van een speciale afdeling voor drugsverslaafden in het Sint Franciscus-ziekenhuis in Rio.

Hij zei dat de problemen rond drugs en drugsverslaving door legalisering niet worden opgelost. Drugssmokkel is 'een plaag' die 'gedijt bij geweld en de kiemen legt voor lijden en dood'. Volgens Franciscus kan alleen goede voorlichting helpen het drugsprobleem aan te pakken.

'Helft scholen negeert oproep asbestcontrole'

Meer dan de helft van de scholen heeft nog niet gereageerd op een oproep van het ministerie van Infrastructuur en Milieu om te controleren of er asbest in hun gebouwen zit. De betreffende scholen krijgen nu een bezoek van de Inspectie Leefomgeving en Transport, schrijft Trouw donderdag.

Het gaat om scholen die voor 1994 zijn gebouwd, toen er nog regelmatig asbest werd gebruikt. De zevenduizend schoolbesturen zijn twee jaar geleden door het ministerie gevraagd na te gaan of deze stof in hun gebouwen zit, maar uit een laatste peiling blijkt dat dat in veel gevallen nog niet is gebeurd. Een kwart van de scholen reageerde volgens de krant niet eens op het verzoek om informatie.

Alle scholen zouden eigenlijk op 1 juli vorig jaar op asbest gecontroleerd moeten zijn. De PO-Raad roept lakse schoolbesturen nu snel te reageren. De sectororganisatie benadrukt dat scholen zelf aansprakelijk zijn als blijkt dat er toch asbest aanwezig is.

Staatssecretaris Wilma Mansveld (PvdA) wil voorlopig geen verplichte controles instellen. Wel benadrukt ze dat de inventarisatie wel vereist is bij de kleinste verbouwingen.

Herstelbedrijven sjoemelen met autoruitschade

Het Verbond van Verzekeraars waarschuwt voor mogelijke fraude met facturen voor het herstellen van autoruitschade. Verzekeraars ontvangen tientallen signalen over bedrijven die verzekerden confronteren met oude rekeningen terwijl de schade al is vergoed, zo stelt het verbond donderdag.

Bij de factuur wordt aangegeven dat de klant alsnog zelf moet betalen, omdat de verzekeraar de schade niet aan de reparateur zou hebben vergoed. Het gaat om rekeningen van enkele tientallen euro's. Herstelbedrijven zetten automobilisten onder druk door te vermelden dat het 'verschuldigde' geld binnen vijf dagen overgemaakt moet worden omdat anders incassokosten dreigen.

Het gaat veelal om kleine herstelbedrijven zonder eigen filiaal, die niet of nauwelijks telefonisch bereikbaar zijn. Dergelijke bedrijven opereren vaak vanaf grote parkeerplaatsen bij bouw- en supermarkten.

Het Verbond van Verzekeraars adviseert automobilisten die geconfronteerd worden met een oude rekening niet meteen te betalen, maar het herstelbedrijf te verzoeken eerst de afwijzing van de verzekeraar te tonen. Als dat niet lukt moet direct de fraudehelpdesk ingeschakeld worden.

FOK! wat een weer... Warmer en een lokale bui

Een goedemorgen! In het westen was het gisteren rond het middaguur ruim 12 graden koeler dan dinsdag en sommige mensen keken mij aan en zeiden: maar er is geen druppel gevallen? Nee. Dit was een zogenoemd 'glazen front'. In het oosten en vooral noordoosten vielen wel enkele onweersbuien.

Verder tetterde ik gisteren al over een hittegolf, maar het is pas echt een feit als het vandaag in De Bilt 25 graden of meer gaat worden. Ik mag echter in de Kerstman veranderen als dat vandaag niet gaat lukken, want vrijwel overal in het land komt het kwik uit rond de 27 graden. Zelfs langs de kust is ruim 25 graden mogelijk, dus waarom in De Bilt niet? Verder is er veel zon, maar in de loop van de dag kan er weer een regen- of onweersbui ontstaan. Dit kan wederom een pittige zijn, maar net zoals de afgelopen dagen zal dat vrij lokaal zijn.

Meer regen- en onweersbuien zijn er morgen te verwachten en dan maakt het hele land er kans op. Toch blijven dit verschijnselen die je kunnen blijven verrassen. Of er is niks aan het handje, of je krijgt de volle laag. In de loop van de dag zal dit langzaamaan steeds duidelijker gaan worden.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Onstabieler
Marieke maakte deze foto van een al wat onstabielere lucht. Vandaag kunnen we deze wolkjes ook zien verschijnen.

 Onstabiel2
Deze foto's nam ze in de buurt van Dronten.

 Ketelbrug
Deze prachtige foto nam Marieke nabij de Ketelbrug. Marieke is dol op de zon, dus ze genoot met volle teugen!

 

 

 

 

Gekke schurk in Batman Arkham: Origins

The Mad Hatter zal een van de schurken zijn in Batman: Arkham Origins volgens het Official Xbox Magazine. Terwijl de doorgedraaide hoedenmaker al een kleine rol in Arkham City had, lijkt het erop dat hij gaat een grotere rol in Batman Arkham: Origins spelen.

Andere schurken bevestigd voor Batman: Arkham Origins tot nu toe zijn: Deathstroke, Deadshot, Joker, Bane en Copperhead. Het verhaal speelt zich enkele jaren vóór de gebeurtenissen van Batman: Arkham Asylum en Batman: Arkham City af. Het spel toont een jonge, rauwe Batman als hij geconfronteerd wordt met een beslissend moment in zijn vroege carrière als misdaadbestrijder waardoor hij uiteindelijk de Dark Knight wordt. Enkele huurmoordenaars azen op zijn dood wanneer Black Mask een bedrag op Batmans hoofd zet.

Batman: Arkham Origins zal worden uitgebracht op 25 oktober op pc, Wii U, Xbox 360 en PlayStation 3.

[Upd] Microsoft verandert Xbox One-policy

Volgens bronnen mogen indie-ontwikkelaars straks zelf games publiceren op Xbox One. Microsoft zei in eerste instantie in mei dat onafhankelijke ontwikkelaars niet in staat zou zijn om zelf hun games op de console te publiceren.

Een week later gaf ex-Xboxbaas Don Mattrick aan dat het bedrijf een soort van indie-steunprogramma ging introduceren. "We gaan een onafhankelijke ontwikkelaarsprogramma hebben", zei Mattrick toen. "We gaan het sponsoren. We gaan mensen tools geven. We gaan meer informatie geven."

Nu vertellen bronnen aan Game Informer dat Microsoft terug komt op hun besluit over de indiebeperkingen in het geheel, en dat onafhankelijke ontwikkelaars in staat om hun eigen games te publiceren zonder de noodzaak om een uitgever te hebben. Game Informer zegt dat het mogelijk zal zijn om elke Xbox One-console om te zetten in een debugunit die pre-releasecode kan spelen door middel van Microsoft die de werking van de unit kan veranderen voor ontwikkelaars.

Update: Ondertussen heeft Microsoft bevestigd dat dit waar is. Het plan was dit op gamescom aan te kondigen, maar ja, die bronnen he...

Xbox One komt in november uit, voor zo'n 500 euro. Als Microsoft ondertussen niet van idee is veranderd.

bla

Witte Huis wil duidelijkheid over Snowden

Het Witte Huis wil duidelijkheid van Rusland over de asielstatus van klokkenluider Edward Snowden. Woensdag verscheen in Russische media het bericht dat Snowdens asielaanvraag was goedgekeurd en hem het gewenste verblijfsdocument was overhandigd. Zijn advocaat liet niet veel later weten dat er nog niets besloten is en dat Snowden vooralsnog op de luchthaven Sjeremetjevo blijft.

De Amerikaanse regering heeft Moskou duidelijk te verstaan gegeven dat zij wil dat Snowden wordt uitgeleverd aan de Verenigde Staten om daar wegens spionage te worden berecht, zei Witte Huis-woordvoerder Jay Carney. Of de kwestie van invloed zal zijn op het geplande bezoek van president Barack Obama aan Rusland in september wilde Carney niet zeggen.

Blake Lively ontkent zwangerschap

Blake Lively ontkracht geruchten dat ze in verwachting is van haar eerste kind. "Het verhaal is honderd procent niet waar", laat haar woordvoerder weten aan entertainmentzender E! "Blake is niet zwanger."

Ok! Magazine onthulde het 'exclusieve nieuwtje' dat de 25-jarige actrice en haar man Ryan Reynolds ouders zouden worden. Toen ze onlangs werd gespot in New York zou er duidelijk een bol buikje te zien zijn geweest.

De voormalige Gossip Girl-actrice gaf in september haar jawoord aan Reynolds. De twee hebben nooit een geheim gemaakt van hun kinderwens.

Facebook boekt fors hogere omzet

Facebook heeft zijn omzet in het tweede kwartaal van dit jaar met ruim vijftig procent zien stijgen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De sociale netwerksite zag de inkomsten tussen april en juni stijgen tot 1,8 miljard dollar (1,2 miljard euro). Ongeveer 1,6 miljard van de omzet is afkomstig uit advertentie-inkomsten, zo maakte het bedrijf woensdag bekend.

Vooral de inkomsten uit advertenties op mobiele apparaten namen stevig toe. Waar Facebook een jaar geleden nog nauwelijks verdiende aan mobiele advertenties, is dat in het afgelopen kwartaal opgelopen tot zo'n 650 miljoen dollar, ruim veertig procent van de totale advertentie-inkomsten. In het eerste kwartaal was mobiel goed voor dertig procent van de advertentiegelden.

Veel investeerders en aandeelhouders maakten zich vorig jaar zorgen vanwege de lage verdiensten van de mobiele versie van het netwerk. Omdat steeds meer mensen het netwerk via mobiele applicaties bekijken, vreesden zij dat de inkomsten van de fysieke website - en daarmee de totale inkomsten - zouden teruglopen.

Ook afgelopen kwartaal steeg het aantal mobiele gebruikers, dat maandelijks minimaal eenmaal het netwerk bezoekt, met ruim vijftig procent naar meer dan achthonderd miljoen. Facebook-topman Mark Zuckerberg toonde zich dan ook content met groeiende inkomsten uit mobiele advertenties. "Wij hebben stevige financiële resultaten geboekt", stelde hij. "Dat biedt ons een solide basis voor de toekomst."

Naast een stevige omzetgroei en positieve resultaten, wist Facebook tussen april en juni ook nog eens het verlies van vorig jaar om te buigen in winst. Onder de streep hield het bedrijf 333 miljoen dollar over, tegen een verlies van 157 miljoen in het tweede kwartaal van 2012.

Beleggers reageerden zodoende enthousiast. Het aandeel Facebook steeg in de handel na het sluiten van de beurs met zestien procent naar 30,76 dollar. Die stand is overigens nog ruim onder de koers van 38 dollar waarvoor het aandeel vorig jaar mei bij de beursgang in de markt werd gezet.

Paraglider gewond geraakt in Oostenrijk

Een 53-jarige Nederlander die tijdens zijn vakantie in Oostenrijk wilde paragliden is daarbij gewond geraakt. Dat meldt de Oostenrijkse politie. Een windvlaag kreeg meteen na het opstijgen vat op de man en sloeg hem tegen een vast bevestigd sneeuwkanon. De man werd naar een ziekenhuis gebracht.

Het ongeluk vond aan het begin van de middag plaats in een skigebied op zo'n twee kilometer hoogte in de deelstaat Tirol. De man maakte na zijn smak tegen het sneeuwkanon een val van twee meter en raakte gewond aan zijn linkerenkel. Bij de berging van de man werd een helikopter ingezet.

'Dochter' start nieuwe zaak tegen afgetreden Albert

De vermeende buitenechtelijke dochter van de onlangs afgetreden Albert II spant opnieuw een zaak tegen hem aan. Dat heeft haar advocaat laten weten aan de Belgische omroep RTBF. De koning van België is onschendbaar, en nu Albert is afgetreden ruikt Boël nieuwe kansen.

Boël spande 17 juni een rechtszaak aan om aan te tonen dat ze de dochter is van de voormalige koning van België. Enkele weken later kondigde Albert zijn aftreden aan, zondag deed hij afstand van de troon.

De 45-jarige kunstenares was van plan middels het dna van koning Filip, die destijds nog een prins was, te bewijzen dat ze familie zijn. Deze zaak moet eerst worden gesloten voor de zaak tegen Albert officieel van start kan gaan.

Ruzie Derksen en Genee is 'storm in glas water'

De ruzie tussen Johan Derksen en Wilfred Genee is 'storm in een glas water'. Dat zei Derksen woensdag in RTL Boulevard. "Er is een incident geweest, een dorpsrelletje."

Derksen liep in maart tijdens een live-uitzending boos weg na een verhitte discussie tussen de twee. Na een vakantie gaat het weer beter tussen de presentator en de voetbaldeskundige. "Voor de vakantie was ik echt even helemaal klaar, het was op", vertelt Genee. "Maar na de vakantie denk ik: waar gaat dit over?"

Ook volgens Derksen is de lucht weer geklaard. "Het is geen haat en nijd maar ook zeker geen haat-liefde, maar we kunnen botsen. Wat gebeurt is echt, maar dat lossen we ook weer als volwassen mensen op."

Een nieuw seizoen van Voetbal International is vanaf maandag op tv. "Het is de bedoeling dat we elkaar dan weer fris aankijken", aldus Genee. "Het is aanstekelijk leuk", vult Derksen aan. "Bij het bespreken van het nieuwe seizoen lagen we weer over de tafel van het lachen."

[Video] Presentatrice tekent piemel

Verslaggeefster Siobhan Riley probeerde deze week zo goed als ze kon kijkers te informeren over wegwerkzaamheden in Saginaw, Michigan. Helaas tekende ze daarbij per ongeluk een penis.

Dat schrijft Huffington Post. De presentatrice van tv-station Michigan ABC 12 gaf op een kaart aan hoe verkeersdeelnemers om dienen te reizen in de binnenstad van Saginaw. 

Ze besefte zelf niet wat ze zojuist getekend had en maakte doodgemoedereerd haar praatje af. Het filmpje is hieronder te zien:

Kamer VS: 'NSA mag afluisteren'

Een ingediende wetswijziging die de Amerikaanse regering gebiedt om de NSA met haar afluisterpraktijken te laten stoppen is woensdagavond (lokale tijd) weggestemd. Dat meldt de NOS.

Het verzamelen van telefoongesprekken van honderden miljoenen Amerikanen (en miljarden wereldburgers) schoot het Republikeinse Congreslid Justin Amash zó in het verkeerde keelgat, dat hij de wijziging opstelde en indiende. 

Amash geeft aan 'vandaag hier maar voor één hele simpele reden te zijn: het verdedigen van het Vierde Amendement, het verdedigen van de privacy van elke Amerikaan.' Het Huis van Afgevaardigden wees Amash' amendement af met 217 tegen 205 stemmen.

Meer en diepgaandere informatie over de amendementsconsternatie zal door FOK! later vandaag worden gepost.

Drenkelingetje (6) Kralingse Plas overleden

Een 6-jarig jongetje dat woensdagavond op een strandje bij de Kralingse Plas in Rotterdam werd vermist, is in kritieke toestand uit het water gehaald. Hij is later in het ziekenhuis overleden. Dat liet de politie weten.

Het jongetje was met zijn 13-jarige zusje en twee jongere broertjes bij het strandje en is waarschijnlijk een moment aan hun aandacht ontsnapt. Om 18.50 uur kreeg de politie een melding dat hij werd vermist.

De politie en duikers van de brandweer begonnen een grote zoekactie waarbij tevens een helikopter werd ingezet. Ook veel omstanders hielpen mee.

Een uur na de melding werd het ventje gevonden. Hij werd gereanimeerd en met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Daar is hij overleden.

De politie stelt een nader onderzoek in naar de toedracht en de omstandigheden van het ongeval.

Drenkelingetje (6) Kralingse Plas overleden
Drenkelingetje (6) Kralingse Plas overleden (Foto: ANP)

PSV verslaat Fenerbahçe, Feyenoord verliest van Verona

PSV heeft de laatste test voor het Champions League-duel met SV Zulte Waregem knap doorstaan. Het won met 0-2 van Fenerbahçe SK. Feyenoord heeft zich na het gelijke spel tegen FC Dordrecht niet kunnen herstellen. Het ging tegen Hellas Verona met 1-0 onderuit.

Fenerbahçe - PSV
PSV hield met een bijzonder jonge achterhoede knap de nul tegen de Turken. De 22-jarige Jeroen Zoet, de 19-jarige Jetro Willems, de 18-jarige Karim Rekik, de 21-jarige Jeffrey Bruma en de even oude Santiago Arias vormden de achterhoede.

Alleen Stijn Schaars was van de basiself ouder dan 25 jaar. Nog binnen het kwartier was het Tim Matavz die zijn ploeg op voorsprong zette. Op aangeven van rechtsback Arias maakte hij de 0-1. Fenerbaçhe werd onder meer via Dirk Kuijt en Raúl Meireles gevaarlijk, maar kon het net uiteindelijk niet vinden.  

Jürgen Locadia besliste de wedstrijd na zeventig minuten voetballen. Met een fraai schot verschalkte hij de doelman van de Turken, waarna PSV de overwinning veiligstelde. Komende dinsdag wacht Zulte Waregem in de derde voorronde van de Champions League.

Hellas Verona - Feyenoord
Met Jordy Clasie, Ruben Schaken en Joris Mathijsen op de bank kon Feyenoord niet imponeren. De drie werden verrassend gepasseerd door trainer Ronald Koeman. Veel effect had het niet. In een stroperige wedstrijd zorgde Luca Toni voor het enige doelpunt van de wedstrijd. Al na zeven minuten was het de voormalig Italiaans international die Stefan de Vrij te slim af was. Kansen van Lex Immers en Graziano Pellè mochten niet baten aan Rotterdamse zijde.

De voorbereiding van Feyenoord verloopt qua resultaat uiterst moeizaam. Verliezen van een Italiaanse promovendus en gelijkspelen tegen een club uit de Jupiler League zal niet in het woordenboek van Koeman zijn voorgekomen. Toch zeggen veel critici dat het resultaat in de voorbereiding van ondergeschikt belang is.

Feyenoord speelt zondag thuis tegen Getafe CF haar laatste wedstrijd voor het begin van de Eredivisie.

[WM Darts] Van Gerwen geeft dartles aan Wright

Michael van Gerwen staat in de kwartfinale van de World Matchplay. Gisteravond gaf de jonge sensatie uit Brabant dartles aan Peter Wright: 13-3.

Ookal ging de eerste sessie 'maar' met 3-2 naar Mighty Mike en zat het niveau nog dicht bij elkaar, vanaf de tweede sessie leek Van Gerwen een paar versnellingen hoger te hebben geschakeld. Snakebite wist in totaal nog maar één dubbel te raken. Van Gerwen leek echter meer bezig om een 9-darter te gooien, wat tot tweemaal toe net niet lukte.

"Ik speelde vanavond met heel veel vertouwen, en ook flink wat adrenaline. Hopelijk kan ik dit toernooi alsnog het publiek die 9-darter geven", aldus een tevreden Van Gerwen tegenover SKYsports.

Eerder op de avond werden nog twee wedstrijden gespeeld. The Hammer Andy Hamilton rekende eenvoudig af met Diamond Ian White en ook Jackpot Adrian Lewis kende geen problemen in zijn wedstrijd tegen Brendan The History Maker Dolan. Gisteren werd Raymond van Barneveld al uitgeschakeld door Justin Pipe.

Michael van Gerwen (Ned) 13-3 Peter Wright (Sch)
Jamie Caven (Eng) 10-13 Dave Chisnall (Eng)
Andy Hamilton (Eng) 13-7 Ian White (Eng)
Adrian Lewis (Eng) 13-5 Brendan Dolan (N-I)

    

De 20e editie van de World Matchplay duurt tot en met zondag, voor de winnaar ligt er £100.000,- klaar. Het negen dagen durende toernooi is op RTL7 en via de livestream van RTL7darts.nl te zien.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.