FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 13 juli 2013

Neonazi-monument onthuld in Dortmund

In Dortmund, de grootste stad van het Ruhrgebied, is zaterdag een monument ingehuldigd voor de slachtoffers van de Nationaalsocialistische Ondergrondse (NSU). De extreem rechtse beweging pleegde van 2000 tot 2007 tien racistisch geïnspireerde moorden, op acht Turken, een Griek en een Duitse agente.

Naast het centraal station van Dortmund ligt op een grasveld van 400 vierkante meter een 10 meter lang basaltblok. Daarop verrijst een 2 meter hoge pilaar met de namen van de slachtoffers.

Vijf verdachten van de NSU-moorden, vroeger ook wel 'dönermoorden' genoemd, staan sinds mei terecht voor de rechtbank in München.

Palermo krijgt droomfinale tussen Errani en Vinci

Het tennistoernooi van Palermo krijgt zondag zijn gedroomde finale. Thuisspeelsters Sara Errani (1) en Roberta Vinci (2) bereikten zaterdag de eindstrijd. Titelverdedigster Errani versloeg met tweemaal 6-4 de Tsjechische Klara Zakopalova, terwijl landgenote Vinci in drie sets met de Spaanse Estrella Cabeza Candela afrekende: 5-7, 6-2 en 6-2.

Errani en Vinci kennen elkaar goed. Ze zijn vaste dubbelpartners en stonden al met enige regelmaat tegenover elkaar. Errani leidt in de onderlinge ontmoetingen met 5-2.

De finale in Boedapest gaat tussen Simona Halep en Yvonne Meusburger. Halep (3) beslechtte een Roemeens onderonsje met Alexandra Cadantu in haar voordeel: 6-2 en 7-6 (1). De Oostenrijkse Meusburger stuurde met tweemaal 6-2 de als zesde geplaatste Zuid-Afrikaanse Chanelle Scheepers naar huis.

Kohlschreiber en Fognini naar finale Stuttgart

Philipp Kohlschreiber en Fabio Fognini spelen zondag de finale van het tennistoernooi in Stuttgart. De als tweede geplaatste Kohlschreiber versloeg Victor Hanescu uit Roemenië met tweemaal 6-3, terwijl Fognini (5) eveneens in straight sets Roberto Bautista-Agut uit Spanje versloeg: 6-1 en 6-3.

Italiaan Fognini jaagt in Stuttgart op zijn eerste ATP-titel. Hij verloor wel al tweemaal een finale. Kohlschreiber heeft al vier toernooizeges achter zijn naam staan, maar moest het dit jaar al twee keer afleggen in een finale.

Connors nieuwe coach Sharapova

Maria Sharapova heeft Jimmy Connors aangesteld als nieuwe coach. Dat maakte de 26-jarige Russin zaterdag bekend op haar website. Achtvoudig grandslamwinnaar Connors is de opvolger van Thomas Hogstedt, die om persoonlijke redenen Sharapova niet langer kan ondersteunen in het buitenland.

Connors begeleidde Sharapova al eens kortstondig in 2008 voor de Australian Open. "Ik ben erg enthousiast over onze nieuwe samenwerking en kijk uit naar de komende toernooien", laat de mondiale nummer twee weten. In het verleden was de Amerikaan onder meer twee jaar lang coach van zijn landgenoot Andy Roddick.

Hogstedt werkte drie jaar lang samen met Sharapova, die eind vorige maand al in de tweede ronde van Wimbledon sneuvelde. Vrijdag maakten de twee bekend uit elkaar te gaan.

Ajax na RKC op zaterdag ook langs De Graafschap

Ajax heeft ook zijn tweede oefenduel van zaterdag ruim gewonnen. Na de 5-1 winst op RKC volgde vier uur later een 3-0 zege bij De Graafschap. Trainer Frank de Boer stuurde twee verschillende elftallen de wei in en wisselde vervolgens in beide duellen veel.

Derk Boerrigter was voor Ajax de grote man op bezoek bij zijn oude club RKC. De linksbuiten scoorde drie keer. Ruben Ligeon en Boban Lazic maakten het vijftal Amsterdamse treffers compleet, terwijl Robert Braber voor RKC doel trof. De aanwinsten Bojan Krkic en Mike van den Hoorn maakten hun officieuze debuut voor Ajax. 

Op De Vijverberg vielen alle doelpunten na rust. Vier minuten na de thee opende Kolbeinn Sigthorsson de score. In het vervolg van de tweede helft breidden Viktor Fischer en de Zuid-Afrikaan Moses Daddy de score uit.

AZ hield het bij één oefenduel, maar haalde daarin wel de dubbele cijfers. Op bezoek bij Steenwijk werd het 10-0 door goals van Eli Babalj (3x), Aron Jóhannsson (2x), Nick Viergever, Viktor Elm, Roy Beerens, Celso Ortiz en Steven Berghuis.

FC Twente maakt nog geen al te beste voorbereiding door. Na de nederlaag tegen Vfl Bochum gingen de tukkers zaterdag ook onderuit bij Preussen Munster (1-0), dat uitkomt op het derde niveau in Duitsland. Clement Halet maakte voor Preussen Munster een kwartier voor tijd het enige doelpunt tegen Twente. Het had voor de nummer zes van vorig seizoen nog erger kunnen aflopen, maar Amaury Bischoff miste nog een strafschop.

Feyenoord speelde tegen ASWH. Het werd 5-0. Graziano Pellè, Tonny Vilhena, Elvis Manu, Ruud Vormer en Matthew Steenvoorden tekenden voor de treffers in Hendrik-Ido-Ambacht.

Quick Step gaat Petacchi en Uran aantrekken

Omega Pharma-Quick Step gaat zich versterken met Alessandro Petacchi en Rigoberto Uran. Dat maakte teammanager Patrick Lefevere zaterdagavond bekend in het Belgische televisieprogramma Vive le vélo.

Petacchi heeft een contract voor veertien maanden getekend, dat per 1 augustus ingaat, vertelde Lefevere. "En met Rigoberto Uran heb ik een verbaal akkoord", deed de Belg uit de doeken.

"Begin augustus vlieg ik naar Italië voor de handtekeningen", vervolgde Lefevere. "Voor 2 augustus mag je namelijk geen transfers doen van de UCI. Je mag wel praten met renners. Als Uran zijn staart niet intrekt - dat maakte ik in het verleden bij andere renners al mee - komt hij."

De Italiaanse sprinter Petacchi liet in maart zijn contract ontbinden bij Lampre, maar liet toen al weten 'mogelijk in een andere rol terug te keren'. Hij krijgt bij Quick Step een dienende rol onder Mark Cavendish.

In de Colombiaan Uran, die nu nog onder contract staat bij Team Sky, ziet de Belgische wielerploeg een man voor het klassement. Hij zou volgend seizoen de overstap maken.

Fer voor vier jaar naar Norwich City

Leroy Fer heeft eindelijk zijn gewenste transfer naar de Premier League te pakken. Norwich City maakte zaterdag bekend dat de 23-jarige middenvelder voor vier seizoenen heeft getekend. Fer zag in januari nog een overgang naar Everton op het allerlaatste moment afhaken.

In tegenstelling tot Everton voorzag Norwich geen problemen met de knie van Fer. Coach Chris Hughton is in zijn nopjes met de transfer. "Hij is een zeer veelzijdig Nederlands international en op zijn 23e heeft hij al aardig wat ervaring, getuige zijn meer dan honderd wedstrijden in de Nederlandse competitie."

Fer is de zesde aankoop van Norwich, dat eerder al onder meer landgenoot Ricky van Wolfswinkel vastlegde. De Canaries eindigden afgelopen seizoen als elfde in de Premier League.

Tweevoudig Oranje-international Fer speelde twee seizoenen voor FC Twente. Daarvoor kwam hij uit voor Feyenoord, waar hij op zijn zeventiende debuteerde in de hoofdmacht.

'Bescherm kinderen tegen hyperchristenen'

Veel extremistische christenen en antroposofen laten hun kinderen niet inenten tegen bijvoorbeeld de mazelen. De overheid heeft de plicht die kinderen te beschermen tegen hun ouders. Dat vindt senator voor de VVD Heleen Dupuis. Dat zei ze zaterdagavond in het tv-programma Nieuwsuur.

Eerder riep ze predikanten al op zich uit te spreken vóór vaccinatie. De ethica vindt het hoog tijd om de discussie te openen over een verplichte prik voor kinderen. De Gezondheidsraad en het ministerie moeten zich erover buigen, vindt Dupuis, al is een verplichting volgens haar ook wel 'tricky': "Er zitten ook nadelen aan."

Maar ze wees erop dat we ook een leerplicht hebben. "Die is ook een inbreuk op het ouderlijk gezag."

'Overheid moet kind beschermen tegen ouder'
'Bescherm kinderen tegen fundamentalistische ouders' (Foto: ANP)

Frankrijk wint na strafschoppen jeugd-WK

Frankrijk heeft zaterdag in Turkije beslag gelegd op de wereldtitel voor spelers onder 20 jaar. De Fransen waren in de finale na penalty's met 4-1 te sterk voor Uruguay. Na 120 minuten, reguliere speeltijd plus verlenging, was niet gescoord. Frankrijk is de opvolger van Brazilië, dat twee jaar geleden in Colombia de titel pakte.

Uruguay begon de strafschoppenserie beroerd met twee missers. Olaza scoorde vervolgens wel, maar kon niet verhinderen dat Fransman Dimitri Foulquier bij 3-1 de winnende strafschop binnenschoot.

Eerder zaterdag eiste Ghana de derde plek op door in de troostfinale Irak met 3-0 te verslaan.

Valse start trainer Moyes bij United

David Moyes zal niet met veel plezier terugkijken op zijn debuut als hoofdtrainer van Manchester United. In Bangkok werd een oefenwedstrijd tegen Singha All-Stars met 1-0 verloren.

Teeratep Winothai maakte kort na rust het enige doelpunt. Een klein excuus voor Moyes is dat United het moest doen zonder veel van zijn sterren. Zo sluit Robin van Persie pas komende week aan, als United inmiddels naar Sydney is doorgereisd.

[EK vrouwen] Zweden vernedert Finland

Zweden heeft zaterdagavond bij het EK voor vrouwen overtuigend de koppositie in groep A gegrepen. Het gastland was voor eigen publiek in Göteborg met liefst 5-0 te sterk voor Finland. Nilla Fischer (2) en Kosovare Asllani zorgden voor een 3-0 ruststand, waarna Lotta Schelin na de thee de score eigenhandig uitbouwde.

Zweden verzamelde net als Italië vier punten uit de eerste twee duels, maar gaat door een beter doelsaldo aan kop. Beide landen spelen dinsdag tegen elkaar en hebben aan een gelijkspel genoeg om de volgende ronde te bereiken. Finland en Denemarken zitten met één behaald punt in de wachtkamer.

[EK vrouwen] Italië langs Denemarken

Italië heeft zaterdag op het EK voor vrouwen een zege geboekt op Denemarken. De Italianen waren in het Zweedse Halmstad met 2-1 te sterk. Melania Gabbiadini en Ilaria Mauro brachten Italië kort na rust op een comfortabele 2-0 voorsprong, waarna Mia Brogaard voor Denemarken iets terugdeed.

Italië gaat door de zege met vier punten uit twee duels aan de leiding in groep A. Denemarken neemt met drie punten minder de laatste stek in. Zweden en Finland, die beide hun eerste duel gelijkspeelden, spelen later zaterdag nog tegen elkaar.

'Rihanna wil Lewis Hamilton'

Rihanna heeft haar oog laten vallen op Lewis Hamilton, de ex van Nicole Scherzinger. De zangeres zou donderdagnacht tot in de vroege uurtjes in Monaco op stap zijn geweest met de Formule 1-coureur.

"Rihanna kwam tussen 03.00 en 03.30 uur in de club", vertelt de dj van de club aan entertainmentwebsite Radar Online. "Ze ging meteen naar Lewis' tafel. Ze dronken, dansten en hadden het gezellig samen." Volgens de dj arriveerde Lewis met zijn vrienden, maar had hij enkel oog voor Rihanna toen zij eenmaal in de club was.

De relatie van Hamilton en Nicole Scherzinger liep eerder deze maand na ruim vijf jaar op de klippen. De coureur leerde Rihanna kennen in 2011, vlak voordat hij op zijn knieën ging voor Scherzinger.

Sekstape van stel in metro

Een passagier van een zogenoemde BART trein in San Fransisco heeft met zijn mobiele telefoon een seksend stelletje vastgelegd achterin de trein. De twee zaten in een ietwat oncomfortabele positie te neuken.

De exploitant van de metrolijn kreeg al snel lucht van het filmpje. "Onzedelijke activiteiten zijn niet alleen zeer ongepast, maar ook illegaal in de treinen. We kunnen je daarvoor verbannen van het hele netwerk," zo zegt een woordvoerster van BART. "Doe jezelf en de families die met BART rijden een plezier en hou het in de slaapkamer."

Voor de video, check de bron!

Politie slaat Srebrenica-weduwen

Een groep vrouwen is zaterdag in Srebrenica door een politiekordon gedrongen om bloemen te leggen in een voormalig pakhuis waar hun geliefden en zonen achttien jaar geleden werden vermoord. Volgens de vrouwen kregen zij rake klappen van de agenten en raakten acht van hen gewond. De Bosnische politie ontkent geweld te hebben gebruikt.

In totaal werden in juli 1995 achtduizend mannen en jongens uit Srebrenica afgeslacht. Het was het grootste bloedbad in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog en volgens het Internationaal Strafhof in Den Haag genocide. Zo'n duizend mannen en jongens werden opgesloten in het pakhuis in Kravice en op 13 juli doodgeschoten. Nabestaanden kregen nooit toestemming de onheilsplek van dichtbij te bekijken.

Grijsaard zwaargewond bij brand in Rijswijk

De bejaarde bewoner van een huis in Rijswijk is zaterdag zwaargewond geraakt bij een keukenbrand. De man van rond de 80 jaar oud is onder motorbegeleiding door een ambulance naar een ziekenhuis gebracht. Vermoedelijk heeft een pan met vet vlam gevat en is een poging de brand te blussen slecht uitgepakt.

Volgens een woordvoerder van de brandweer lijkt het erop dat de man water over het brandende vet heeft gegooid. "Dat moet je nooit doen. Daardoor is waarschijnlijk een flinke steekvlam ontstaan."

Buren overwogen de woning aan de Arnoldusstraat in te gaan, maar zagen daar vanwege de hevige rookontwikkeling vanaf. De brandweer was er snel en haalde de bewoner uit het huis. De keuken brandde uit en de rest van het huis liep rookschade op. Naastgelegen woningen waren kort ontruimd en moesten geventileerd worden.

Gewonde door gestunt met olievat

Bij een ongeluk met een olievat in een woonwijk in Hellevoetsluis is zaterdag een 25-jarige man lichtgewond geraakt. De man stak het vat aan om er een soort barbecue van te maken, waardoor het ontplofte, zegt een woordvoerder van de politie. Het slachtoffer kwam er met eerstegraads brandwonden van af.

Het incident vond aan het begin van de avond plaats op de Assumburgstraat. Volgens de politiezegsman waren enkele mensen met het vat aan het rommelen, maar is onduidelijk wat er precies is gebeurd. "Het leek aanvankelijk erger dan het is. Het was maar een klein ontploffinkje. De man is ter plaatse behandeld."

Kickbokser doodgeschoten in Veghel

In een geparkeerde auto in een Veghelse woonwijk is zaterdagochtend kickbokser Volkan Düzgün dood aangetroffen. Hij is doodgeschoten. Bronnen hebben dat bevestigd.

Het slachtoffer werd dood gevonden in een Mercedes op de oprit van zijn huis in Veghel. De woning werd later afgezet met witte schermen. Ervoor staan politiemensen in kogelwerende vesten. De politie zegt dat er geen dreiging bestaat maar dat de maatregelen uit voorzorg zijn.

Düzgün was vorig jaar betrokken bij de vechtpartij op het kickboksgala in Zijtaart, die uitmondde in een fatale schietpartij.

''Ho Lee Fuk' crashte vliegtuig'

Aziaten zijn de nieuwe joden, zo lijkt het. Racistische grapjes over een dodelijke vliegtuigcrash zouden ongepast zijn bij welke bevolkingsgroep dan ook - behalve Aziaten, kennelijk. Een paar dagen geleden kwam namelijk een krant al onder vuur vanwege een vermeend racistisch grapje, en nu blijkt een tv-zender eenzelfde 'fout' te hebben gemaakt.

De Amerikaanse lokale tv-zender KTVU deed verslag van de crash van een vliegtuig in San Francisco, waarbij twee jonge Aziaten overleden. Volgens hen werd het vliegtuig bemand door gezagvoerder Sum Ting Wong, Wi Tu Lo, Ho Lee Fuk en Bang Ding Ow.

Ogenschijnlijk onschuldige namen, totdat de lezeres ze hardop uitsprak: in het Engels klinken ze als respectievelijk 'Something's wrong' [er is iets mis], 'We too low' [We (zitten) te laag], en 'Holy fuck' [heilige neuk]. De laatste is een onomatopee die best te vertalen valt als 'pats boem auw'.

De tv-zender ging al vrij snel door het stof. Medewerkers boden direct hun excuses aan voor de opmerking en deden een rectificatie. Ze wijten de fout aan een foute bevestiging van de Amerikaanse National Travel Safety Board (NTSB). Die zou desgevraagd de namen geverifieerd hebben.

De NTSB geeft toe dat dat gebeurd is en legt de schuld bij een van haar werknemers: "Een zomerstagiair is z'n bevoegdheid te boven gegaan toen hij abuisievelijk de namen van de bemanning van het vliegtuig bevestigde." De NTSB zegt dat ze serieuze actie zullen ondernemen om herhaling te voorkomen.

Dat de fout bij een ander lag, ontslaat KTVU echter niet van schuld, zo stelt de directeur van de Asian-American Journalist Association (AAJA): "Woorden kunnen niet beschrijven hoe kwaad we zijn over de blunder van KTVU, die de spot dreef met de Asiana Airlines-tragedie."

AAJA-lid en voormalig KTVU-verslaggever Lloyd LaCuesta valt hem bij: "Gezond verstand wijst uit dat er al een lampje had moeten gaan branden als de namen hardop waren gezegd."

Voor een filmpje van de blunder, kun je op de FOK!-weblog terecht.


Softbalsters pakken weer Europese titel

De Nederlandse softbalsters hebben zaterdag voor de derde keer op rij de Europese titel gepakt. Oranje was in Praag in de finale met 3-0 te sterk voor Italië. Nederland won gedurende het EK al zijn wedstrijden.

Oranje had Italië vrijdag al in de play-offs verslagen. De Italianen bereikten vervolgens via de achterdeur alsnog de finale door eerder zaterdag Tsjechië te verslaan. Nederland liet Italië vervolgens voor de tweede keer in twee dagen tijd kansloos.

Door de zege is Nederland recordhouder Italië tot op een titel genaderd. De Zuid-Europeanen waren negenmaal de beste van Europa.

PSV neemt Colombiaan Arias van Sporting over

PSV heeft zich versterkt met Santiago Arias. De 21-jarige Colombiaan tekende een contract voor vier seizoenen, meldt de Eindhovense club zaterdag. Arias is net als Stijn Schaars, die eerder zaterdag gepresenteerd werd, afkomstig van Sporting Lissabon. Voor de spelers samen zou naar verluidt 1,6 miljoen euro zijn betaald.

Arias is al de zesde versterking voor PSV, dat eerder al Florian Jozefzoon, Adam Maher, Karim Rekik en Jeffrey Bruma vastlegde. Laatstgenoemde tekende eveneens zaterdag een vierjarig contract.

"Met Arias hebben we een jonge, talentvolle rechtervleugelverdediger binnengehaald", reageerde technisch manager Marcel Brands verheugd. De jeugdinternational werd in de zomer van 2011 door La Equidad uit zijn geboorteland verkocht aan Sporting, waarvoor hij vervolgens 25 keer in de competitie zijn opwachting maakte.

De Bakker loopt finale mis in Båstad

Thiemo de Bakker is er niet in geslaagd voor het eerst in zijn carrière de finale van een ATP-toernooi te bereiken. De Nederlander werd in het Zweedse Båstad in de halve eindstrijd uitgeschakeld door Carlos Berlocq: 5-7 en 3-6. De Argentijn speelt in de finale tegen de Spanjaard Fernando Verdasco.

De Bakker zorgde in de kwartfinale nog voor een stunt met zijn zege op de als eerste geplaatste Tomas Berdych. Dat niveau wist hij tegen Berlocq niet te evenaren. De Bakker kwam in beide sets een break voor, maar gaf dat voordeel ook beide keren weer uit handen. Na anderhalf uur had Berlocq de wedstrijd in zijn voordeel beslist.

Verdasco haalde de finale op het Zweedse gravel ten koste van Grigor Dimitrov. De nummer acht van de plaatsingslijst versloeg de Bulgaar (5) met 7-6 (3), 5-7 en 7-5.

Dodelijkste aanslag op vredesmacht Darfur

Bij een aanslag in Darfur zijn zaterdag zeven blauwhelmen om het leven gekomen. Het is de dodelijkste aanslag op de vredestroepen in de Sudanese regio ooit. Volgens een woordvoerder van de VN-vredesmissie UNAMID openden aanvallers het vuur met geweren en granaatwerpers op een groep soldaten en politiemensen.

De VN'ers liepen in een hinderlaag op zo'n 25 kilometer van de plaats Khor Abeche. De verantwoordelijkheid voor de aanval is niet opgeëist. De nationaliteit van de slachtoffers is niet vrijgegeven. Naast de zeven doden raakten zeventien anderen gewond.

In Darfur wordt sinds 2003 gevochten. Rebellen nemen het op tegen de centrale overheid in Khartoum. De VN is sinds 2008 in de regio.

Justitie begint onderzoek tegen Morsi

Justitie in Egypte is een onderzoek begonnen tegen de afgezette president Mohamed Morsi. De aanklagers verdenken hem van spionage 'voor buitenlandse agentschappen met het doel het nationale belang schade toe te brengen', het opruien tot moord en geweld, het aanvallen van de strijdkrachten en het 'ruïneren van de economie'. Dit heeft het Openbaar Ministerie (OM) zaterdag bekendgemaakt.

Behalve tegen Morsi doet het OM ook onderzoek tegen een aantal kopstukken van de Moslimbroederschap, de islamistische beweging waaruit Morsi is voortgekomen.

Het leger zette Morsi op 3 juli af. Sindsdien wordt de eerste democratisch gekozen president van Egypte vastgehouden op een plek die niet is bekendgemaakt. De Moslimbroederschap, die zijn terugkeer op het pluche van de macht eist, heeft voor maandag opgeroepen tot een massale betoging. Vrijdag hadden al tienduizenden Morsi-aanhangers gedemonstreerd.

Justitie Egypte begint onderzoek tegen Mursi
Justitie Egypte begint onderzoek tegen Morsi (Foto: ANP)

Kamerlid verdient goed

Een Nederlands Kamerlid verdient behoorlijk goed, wanneer het jaarsalaris wordt afgezet tegen dat van collega’s uit andere westerse landen. Dat blijkt uit gegevens van het IPSA, de Britse autoriteit die gaat over 'parlementaire standaarden'.

In Nederland verdient een Kamerlid 94.757,82 euro bruto, inclusief vakantiegeld. Dat is vergelijkbaar met het loon van de Duitse, Noorse en Ierse collega’s, maar bijvoorbeeld een stuk hoger dan de mensen die in landen als Spanje, Frankrijk, Zwitserland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk vergelijkbare functies vervullen. De Spanjaarden komen er het beroerdst vanaf met een salaris van 33.766 euro.

Anderzijds zijn er ook landen waar de Nederlandse Kamerleden met jaloezie naar kunnen kijken. Hadden ze bijvoorbeeld in Japan gewerkt, dan was het bruto jaarsalaris bijna 2 ton geweest. En ook in Australië (ruim 140.000 euro) en Italië (132.000 euro) doen de collega’s het beter qua inkomen.

De Britse krant The Guardian bekeek echter ook de waarde van alles wat in een land wordt gemaakt en hoe hoog dat geldbedrag is als dat wordt verdeeld over de inwoners. Als dit zogenoemde bruto binnenlands product (bbp) per hoofd van de bevolking wordt vergeleken met het loon van de Kamerleden, is het Nederlandse salaris juist relatief laag.

Jongetje (7) verwond door stenengooiers

Een jongen van 7 jaar heeft een hoofdwond overgehouden aan een bekogeling met stenen door twee tieners. Het jongetje speelde donderdag op een schoolplein in Veendam toen twee oudere jongens met stenen begonnen te gooien. De daders gingen er op de fiets vandoor. De politie roept zaterdag de hulp in van getuigen.

De daders zijn tussen de 12 en 15 jaar oud. De vader van het slachtoffertje heeft aangifte gedaan. Getuigen wordt verzocht zich te melden bij de politie.

John Lennons Ferrari levert 360.000 pond op

Een blauwe Ferrari die ooit van John Lennon is geweest heeft 360.000 pond opgebracht bij een veiling. De wagen was de eerste auto van de Beatle, die in 1980 werd vermoord. Het voertuig werd geveild tijdens het Goodwood Festival of Speed.

De auto uit 1965 bracht meer op dan verwacht, schrijft de Britse krant The Telegraph zaterdag. De waarde van de Ferrari werd voor de veiling geschat op zo'n 180.000 tot 220.000 pond. Wie de nieuwe eigenaar van het voertuig is, is niet bekend.

Het verhaal doet de ronde dat verschillende autodealers Lennon benaderd zouden hebben toen bekend werd dat de Beatle zijn rijbewijs had gehaald. Lennon koos voor de Ferrari 330 GT, die een blauwe kleur en blauw interieur kreeg. De Beatle deed de wagen in 1967 van de hand.

Mede dankzij de verkoop van Lennons Ferrari is de veiling tijdens het Goodwood Festival of Speed de meest lucratieve veiling van auto's in Europa geworden. In totaal werd 36 miljoen pond uitgegeven. Tot de topstukken behoorde een Maserati 300S uit 1955, die ruim vier miljoen pond opbracht, en een Mercedes W196 sportwagen. Voor de Mercedes werd 19,6 miljoen pond betaald, waarmee de auto de duurste wagen ooit op een veiling is.

[Tour] Uitslagen en standen na veertiende etappe

Vandaag werd de veertiende etappe verreden in de Tour de France van 2013. Elke avond na de etappe plaatst FOK!sport de uitslag van de etappe en de standen na de rit.

Uitslag dertiende etappe

# Naam Ploeg Land Tijd
1 Matteo Trentini OME ITA 4.15:11
2 Michael Albasini ORI ZWI z.t.
3 Andrew Talansky GAR VS z.t.
4 José Joaquin Rojas MOV SPA z.t.
5 Egoitz Garcia Echeguibel COF SPA z.t.
6 Lars Ytting Bak LOT DEN z.t.
7 Simon Geschke ARG DUI z.t.
8 Arthur Vichot FDJ FRA z.t.
9 Pavel Brutt KAT RUS z.t.
10 Cyril Gautier EUR FRA z.t.
27 Robert Gesink BEL NED + 7,17
29 Bauke Mollema BEL NED z.t.
35 Lars Boom BEL NED z.t.
52 Roy Curvers ARG NED z.t.
58 Wout Poels VAC NED z.t.
59 Tom Dumoulin ARG NED z.t.
92 Albert Timmer ARG NED z.t.
95 Koen de Kort ARG NED z.t.
100 Boy van Poppel VAC NED z.t.
102 Laurens ten Dam BEL NED z.t.
103 Bram Tankink BEL NED z.t.
108 Danny van Poppel VAC NED z.t.
118 Lieuwe Westra VAC NED z.t.
159 Niki Terpstra OME NED z.t.
163 Johnny Hoogerland VAC NED z.t.
173 Tom Leezer BEL NED +10,22
178 Tom Veelers ARG NED z.t.

Algemeen klassement na veertiende etappe

# Naam Ploeg Land Tijd
1 Christopher Froome SKY GBR 55:22,58
2 Bauke Mollema BEL NED + 2,28
3 Alberto Contador SAX SPA + 2,45
4 Roman Kreuziger SAX TSJ + 2,48
5 Laurens ten Dam BEL NED + 3,01
6 Jakob Fuglsang AST DEN + 4,39
7 Michal Kwiatkowski OME POL + 4,44
8 Nairo Alexander Quintana Rojas MOV COL + 5,18
9 Jean Christophe Peraud AG2 FRA + 5,39
10 Joaquin Rodriguez Olivier KAT SPA + 5,48
27 Wout Poels VAC NED +21,54
32 Robert Gesink BEL NED +30,17
49 Bram Tankink BEL NED +41,24
60 Tom Dumoulin ARG NED +54,57
122 Lars Boom BEL NED +1:37,13
134 Niki Terpstra OME NED +1:45,22
143 Johnny Hoogerland VAC NED +1:48,54
147 Roy Curvers ARG NED +1:52,15
149 Boy van Poppel VAC NED +1:52,54
150 Danny van Poppel VAC NED +1:53,03
162 Koen de Kort ARG NED +1:57,56
164 Tom Leezer BEL NED +1:58,52
171 Albert Timmer ARG NED +2:06,34
175 Lieuwe Westra VAC NED +2:09,52
176 Tom Veelers ARG NED +2:11,35

Klassement groene trui na veertiende etappe

# naam ploeg land Punten
1 Peter Sagan CAN SLW 357
2 Mark Cavendish OME GBR 273
3 André Greipel LOT DUI 217
4 Marcel Kittel ARG DUI 177
5 Alexander Kristoff KAT NOO 157


Klassement witte trui na veertiende etappe

# naam ploeg land Tijd
1 Michal Kwiatkowski OME POL 55:27,42
2 Nairo Alexander Quintana Rojas MOV COL + 0,34
3 Andrew Talansky GAR VS + 1,10
4 Romain Bardet AG2 FRA +15,51
5 Tejay van Garderen FDJ FRA +27,42


Klassement bolletjestrui na veertiende etappe

# naam ploeg land Punten
1 Pierre Rolland EUR FRA 50
2 Christopher Froome SKY GBR 33
3 Richie Porte SKY AUS 28
4 Nairo Alexander Quintana Rojas MOV COL 26
5 Mikel Nieve Iturralde EUS SPA 21


Ploegenklassement na veertiende etappe

# ploeg land Tijd
1 Team Saxo-Tinkoff DEN 165:29,45
2 Movistar Team SPA + 2,26
3 Belkin Pro Cycling NED + 2,32
4 AG2R La Mondiale FRA + 3,30
5 RadioShack Leopard LUX + 4,44


Uitvallers

rugnummer naam ploeg land Etappe
66 Andrey Kaschechkin AST KAZ 3
132 Yoann Bagot COF FRA 3
14 Ted King CAN USA 4
21 Jurgen van den Broeck LOT BEL 6 DNS
83 Maxime Bouet AG2 FRA 6 DNS
67 Fredrik Kessiakoff AST ZWE 6
73 Nacer Bouhanni FDJ FRA 6
61 Janez Brajkovic AST SLO 7 DNS
179 Christian vande Velde GAR USA 7
146 Adriano Malori LAM ITA 7
142 Matteo Bono LAM ITA 8
38 Michael Schär Oos BMC 9 DNS
174 Rohan Dennis GAR AUS 9 DNS
126 José Ivan Gutierrez MOV SPA 9
95 Benjamin Noval Gonzalez SAX SPA 9
4 Vasili Kiryienka SKY WRU 9 te laat
2 Edvald Boasson Hagen SKY NOO 13 DNS

Volledige toespraak Snowden

Door de FOK!redactie voor u vertaald: de volledige toespraak die Snowden gisteren gaf in Moskou. Het was de eerste keer dat hij de wereld toesprak sinds Edward Snowden ruim een maand geleden zijn comfortabele salaris van 200.000 dollar per jaar opgaf door zichzelf ontslagen te krijgen. 

Snowdens speech
Hallo. Mijn naam is Ed Snowden. Iets meer dan een maand geleden had ik een gezin en een huis in een paradijselijke omgeving [Hawaii, red.]. Ik leefde zeer comfortabel. Ook had ik de mogelijkheden om zonder een arrestatiebevel te zoeken naar jullie communicatie, het te doorzoeken en te lezen. Communicatie van wie dan ook, wanneer dan ook. Daarmee heb je de macht om het lot van mensen te veranderen.

Het is ook een serieuze overtreding van de wet. Het vierde en vijfde Amendement op onze Grondwet, artikel 12 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en talloze statuten en verdragen verbieden zulke enorme, alomtegenwoordige controlesystemen. Hoewel de Grondwet van de V.S. stelt dat dit soort programma's illegaal is, argumenteert mijn overheid dat geheime rechterlijke uitspraken waar de wereld niets over mag inzien op de één of andere manier illegale zaken legitimeren. Deze uitspraken corrumperen de meest fundamentele opvattingen van recht: dat het gezíen moet worden om gedaan te kunnen worden. Immorele dingen kunnen niet moreel gemaakt worden middels geheime jurisdictie.

Ik geloof in het principe dat werd verklaard in Nürnberg in 1945: "Individuen hebben internationale plichten die boven de nationale verplichting tot gehoorzaamheid uitstijgen. Daarom hebben individuele burgers de plicht om nationale wetten te overtreden om te voorkomen dat misdaden tegen de vrede en mens(elijk)heid zich voordoen."

Derhalve deed ik in mijn opinie het juiste, door een campagne op te starten om deze misstanden te corrigeren. Ik probeer mezelf niet te verrijken. Ik heb niet geprobeerd Amerikaanse geheimen te verkopen. Ik heb niet met welke overheid ook samengespand om mijn veiligheid te garanderen. Integendeel - ik maakte wat ik wist openbaar zodat wat ons allen aangaat, ook in het daglicht bediscussieerd kan worden, en ik vroeg de wereld om gerechtigheid.

Die morele keuze om publiekelijk te maken hoezeer spionage ons allen aangaat is mij zwaar gevallen, maar het was het juiste om te doen en ik heb er geen spijt van. Sinds die tijd hebben De overheid en veiligheidsdiensten van de VS geprobeerd mij als voorbeeld te stellen, een waarschuwing naar alle anderen die zich zouden kunnen uitspreken zoals ik deed. Ik ben statenloos gemaakt en word opgejaagd voor mijn politieke uiting. De regering van de V.S. heeft me op no-fly-lijsten geplaatst. Ze eiste van Hong Kong mij buiten het raamwerk der wet om terug te sturen, in directe overtreding van het non-refoulementsbeginsel - internationaal volkenrecht.

[De regering] heeft gedreigd met sancties tegen de landen die voor mijn mensenrechten wilden opkomen, alsook tegen het asielorgaan van de V.N. Ze heeft zelfs voor het eerst ooit de stap genomen, militairen van bevriende landen een Latijns-Amerikaans regeringstoestel aan de grond te laten houden, op zoek naar een politieke vluchteling. Deze gevaarlijke escalaties vertegenwoordigen een gevaar voor niet alleen de waardigheid van Latijns-Amerika, maar voor de basale rechten die elk mens deelt in elk land: om vrij van vervolging te kunnen leven, om asiel te kunnen aanvragen en er ook gebruik van te kunnen maken.

Zelfs met die historisch disproportionele agressie, blijven er landen, door de hele wereld verspreid, die me hulp en asiel hebben aangeboden. Ik respecteer deze landen, waaronder Rusland, Venezuela, Bolivia, Nicaragua en Ecuador, en wil ze danken voor het als eersten tegen mensenrechtenschendingen op te staan die door de machtigen, in plaats van de machtelozen, worden gepleegd. Door het opgeven van hun principes te weigeren in de aanwezigheid van intimidatie, hebben ze het respect van de wereld verdiend. Ik ben van plan om naar elk van deze landen af te reizen om mijn persoonlijke dank aan hun volkeren en leiders over te brengen.

Ik kondig vandaag mijn formele aanvaarding aan van alle aangeboden hulp en/of asiel die mij al is toegereikt, alsook alle hulp die in de toekomst nog zou kunnen worden gegeven. Met bijvoorbeeld de door de Venezolaanse president Maduro goedgekeurde asielaanvraag is mijn asielstatus nu formeel, en geen enkel land heeft het recht om mijn recht om van dat asiel gebruik te maken, in te perken of te verstoren. Zoals we hebben gezien, echter, zijn er overheden in West-Europa en Noord-Amerika die zich bereidwillig hebben getoond om buiten de wet te opereren, en dit gedrag zet zich tot op heden voort. Deze onwettige bedreiging maakt het onmogelijk voor me om naar Latijns-Amerika af te reizen en het asiel te accepteren.

Deze bereidwilligheid van machtige landen om buiten wetten om te handelen, vertegenwoordigt een gevaar voor iedereen op aarde en mag niet worden toegestaan voort te bestaan. Daarom vraag ik jullie hulp om garanties af te dwingen die mij een veilige overtocht naar de relevante landen mogelijk maken. Ook vraag ik tot de tijd dat de [overtredende] landen zich aan de wet gaan houden en ik zonder problemen af kan reizen, asiel aan in Rusland. Ik zal mijn asielaanvraag vandaag deponeren en hoop dat-ie snel wordt goedgekeurd. 

Mochten jullie vragen hebben, dan zal ik die proberen te beantwoorden. Dank u.

Met dank aan TR_Blunt voor de link.


Haase en Huta Galung in finale Scheveningen

Robin Haase en Jesse Huta Galung staat zondag in de finale van het challengertoernooi van Scheveningen. De als eerste geplaatste Haase was met 6-1 en 6-3 veel te sterk voor Thomas Schoorel. Huta Galung had drie sets nodig om de Fransman Marc Gicquel (3) te verslaan: 7-5, 3-6 en 6-3.

Haase geldt in de finale als torenhoog favoriet. De Hagenaar staat met zijn 59e plaats op de wereldranglijst precies honderd plaatsen hoger dan Huta Galung, de winnaar van 2008. De Haarlemmer is daarmee wel de laatste Nederlander die de titel wist te pakken in Scheveningen.

Geen verband accu en brand in Dreamliner

Er is geen bewijs dat er een direct verband is tussen de accu's van een Boeing 787 Dreamliner en de brand die op de luchthaven Heathrow bij Londen in het toestel uitbrak. Dat heeft de Britse Air Accidents Investigation Branch zaterdag gezegd.

Een op een afgelegen plek geparkeerde Boeing 787 van Ethiopian Airlines vloog vrijdag in brand. Er waren op dat moment geen passagiers aan boord. Het vliegverkeer werd stilgelegd, maar na ongeveer een uur weer vrijgegeven.

De Dreamliner, het jongste paradepaardje van de Amerikaanse vliegtuigbouwer, werd eerder dit jaar drie maanden aan de grond gehouden omdat er problemen waren met de lithium-ion accu's, die oververhit konden raken. Boeing heeft het ontwerp van de accu's en opladers herzien, door meer warmte-isolatie tussen de cellen aan te brengen en de laadstroom te verlagen. Na de aanpassingen mochten de Dreamliners in april weer vliegen.

Paris Jackson ontslagen uit ziekenhuis

Paris Jackson heeft het UCLA Medical Center verlaten. De dochter van wijlen Michael Jackson werd vorige maand opgenomen na een zelfmoordpoging. De 15-jarige dochter van de King of Pop heeft haar intrek genomen in een kliniek, vertellen ingewijden aan het Amerikaanse blad People.

Paris sneed begin juni in haar polsen, waarna ze in het ziekenhuis belandde. Een week later werd ze overgebracht naar het UCLA Medical Center, waar haar vader in 2009 stierf. Mede op advies van artsen aldaar is Paris overgebracht naar een kliniek. Waar de tiener nu verblijft, is niet bekend.

Ook Paris' biologische moeder Debbie Rowe en oma Katherine, een van de voogden van de drie kinderen van Michael Jackson, zouden voor deze inrichting hebben gekozen. "Ze vermoeden dat Paris nog steeds een gevaar voor zichzelf vormt", weet de ingewijde. "Zowel Katherine als Debbie wil dat ze de hulp krijgt die ze nodig heeft."

Waarom Paris probeerde een einde aan haar leven te maken, is nog steeds niet helemaal duidelijk. De tiener werd gepest op school, zou het moeilijk hebben met het gemis van haar vader en zou woedend zijn geweest omdat ze niet naar een concert van Marilyn Manson mocht.

Miljoenenschade Amsterdam door informatielek

De gemeente Amsterdam heeft vertrouwelijke informatie niet goed afgeschermd, waardoor voor miljoenen euro's schade is geleden. Het gaat onder meer om gegevens over bestemmingsplannen. Vroeger werden documenten voor openbaarmaking deels met een stift zwart gemaakt. Dat gebeurt nu digitaal, maar dat is te omzeilen, schrijft Het Parool zaterdag.

De geheime informatie heeft op deze manier kunnen uitlekken naar partijen die tegen de gemeente procederen. Dat gebeurde bij informatie over het Project 1012, voor sanering van de Wallen. Bordeeleigenaren die mogelijk onteigend zouden worden, kregen daardoor strategische informatie in handen waarmee ze extra geld van de gemeente konden krijgen voor hun panden.

Volgens de Amsterdamse krant zou in het geval van Project 1012 alleen al zes miljoen euro te veel zijn betaald door de gemeente. In totaal zou de schade mogelijk tot tientallen miljoenen oplopen.

Burgemeester Eberhard van der Laan noemt het in de krant 'ontzettend stom dat dit zo is gebeurd'.

Situatie Mandela brengt euthanasiedebat op gang

De gezondheidstoestand van Nelson Mandela heeft in Zuid-Afrika een debat over vroegtijdige levensbeëindiging op gang gebracht. De vroegere president ligt inmiddels vijf weken in het ziekenhuis. Zijn toestand is nog steeds kritiek, hoewel Mandela's echtgenote Graca Machel liet weten zich minder zorgen te maken om haar echtgenoot dan een week geleden, omdat hij gunstig op zijn behandeling zou reageren.

Mandela reageert op prikkels, lieten vrienden en familieleden weten, en lijkt via gezichtsuitdrukkingen en oogbewegingen in staat tot communiceren. Desondanks ligt hij nog steeds aan de beademingsapparatuur, die hij waarschijnlijk nodig zal blijven hebben.

Vorige maand kon uit rechtbankpapieren worden opgemaakt dat Mandela in een vegetatieve staat verkeert, maar dat blijkt onjuist of overdreven. Volgens de krant Mail and Guardian beschikt Mandela niet over een wilsbeschikking, wat zou betekenen dat beslissingen over eventuele euthanasie bij zijn tot op het bot verdeelde familie komen te liggen.

De wettigheid van levensbeëindiging, waaronder pijnbestrijding en het onthouden van levensreddende behandelingen, is onduidelijk, zegt Willem Landman, directeur van het Ethics Institute of South Africa. Landman dringt aan op duidelijker wetgeving. Hij wil dat levensbeëindiging juridisch mogelijk wordt gemaakt.

Daarvoor is eerst discussie nodig. Volgens Sean Davison, oprichter van een belangengroep voor terminale patiënten die de keuze voor euthanasie willen hebben, helpt de gezondheidssituatie van Mandela daarbij. "Het is voor velen nog een taboe. Homoseksualiteit, abortus, aids en drugsmisbruik zijn uit de taboesfeer gehaald. Deze kwesties worden aan de eettafel besproken en laten we hopen dat dat ooit ook met de dood en doodgaan kan."

Volgens de Zuid-Afrikaanse bankdirecteur Helena Dolny, die haar man aan kanker verloor, geeft Mandela Zuid-Afrika een 'kostbaar afscheidsgeschenk' door het euthanasiedebat aan te wakkeren. In City Press, een krant uit Johannesburg, dringt zij aan op een debat.

In 1998 liet Mandela, die toen nog president was, een rapport schrijven en een wet ontwerpen over hulp bij levensbeëindiging. De wet werd aan het parlement voorgelegd, maar dat ondernam geen actie. "Ik vermoed dat hij in het concept geloofde of dat hij geloofde dat over het onderwerp gedebatteerd moest worden", aldus Davison.

Davison haalde het voorbeeld aan van Ariel Sharon, de vroegere premier van Israël die al jaren in coma ligt. "Ariel Sharon wordt al zeven of acht jaar in leven gehouden en we zijn hem min of meer vergeten (...) Theoretisch gezien kan Madiba (de clannaam van Mandela, red.) ook heel lang kunstmatig in leven worden gehouden."

Duitse politie vindt 78 puppies in kofferbak

De Duitse politie heeft zaterdag in een kofferbak 78 puppies aangetroffen. De vondst werd gedaan tijdens een routinecontrole op een snelweg in Beieren.

Dit hebben Duitse media gemeld. De 55-jarige bestuurder van de auto had geen vergunning voor het vervoer van de hondjes, die in leeftijd variëren van 4 tot 8 weken. Hij is aangehouden. De situatie in de kofferbak was niet overeenkomstig de geldende hygiënische voorschriften. De dieren zijn overgebracht naar een dierenasiel.

De politie vermoedt dat de 'hondenmaffia' de welpen uit Tsjechië had gehaald voor illegale verkoop in België.

[MotoGP] Marquez pakt pole in Duitsland

Marc Marquez start zondag in de Grand Prix van Duitsland vanaf poleposition. De Spaanse Hondacoureur was in de kwalificatie op de Sachsenring een tiende van een seconde sneller dan de Brit Cal Crutchlow. Valentino Rossi veroverde als nummer drie ook nog een plaatsje op de eerste startrij.

Marquez kan zondag profiteren van de tegenslag van Jorge Lorenzo en Dani Pedrosa, zijn concurrenten in de strijd om de wereldtitel. Beide coureurs kwamen tijdens de trainingssessie ten val. Lorenzo komt dit weekeinde niet meer in actie. Pedrosa, die zijn linker sleutelbeen brak, hakt zondagochtend pas de knoop door.

In de Moto3-klasse zette de Nederlander Jasper Iwema de negende kwalificatietijd neer. De Spanjaard Alex Rins start vanaf de eerste plaats.

Bruma tekent bij PSV na groen licht van artsen

PSV heeft Jeffrey Bruma definitief vastgelegd. Na aanvullend medisch onderzoek, dat op verzoek van PSV werd uitgevoerd, gaven de artsen groen licht. PSV had eerder met Chelsea al een akkoord bereikt over een transfersom van circa 3,5 miljoen euro. Bruma tekent in Eindhoven een contract voor vier jaar.

Over de reden van de extra testen wil PSV niets kwijt, maar het zou gaan om een hartafwijking die vaker voorkomt bij topsporters. De club meldt dat er 'na zorgvuldig, uitgebreid onderzoek door nationale en internationale experts' een medisch akkoord is gegeven.

Bruma maakte in 2009 zijn debuut in de hoofdmacht van Chelsea. Daarna volgden huurperiodes bij Leicester City en Hamburger Sv. De 21-jarige verdediger kwam vier keer uit voor het Nederlands elftal.

VS pissig over Russische handelwijze inzake Snowden

De Amerikaanse president Barack Obama en zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin hebben vrijdag in een telefonisch beraad de kwestie van klokkenluider Edward Snowden besproken. Dat deelde het Witte Huis mee. Details over het gesprek zijn niet bekendgemaakt.

Naderhand uitte Witte Huis-woordvoerder Jay Carney wel scherpe kritiek op Rusland, dat vrijdag toestond dat Snowden kon overleggen met diverse mensenrechtenorganisaties. Hiermee werd een 'propagandaplatform' gecreëerd dat indruist tegen Ruslands eerdere standpunt neutraal te willen blijven in de kwestie, aldus Carney.

Snowden onthulde het bestaan van Prism, het omvangrijke programma van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA over de verregaande verzameling van gegevens en correspondentie van onder meer internetgebruikers. Zijn zoektocht naar een plek waar hij buiten bereik van de Amerikaanse autoriteiten is, bracht hem enkele weken geleden naar Rusland. Daar verblijft hij sindsdien op de Moskouse luchthaven Sjeremetjevo. Op een bijeenkomst met mensenrechtenorganisaties liet Snowden vrijdag doorschemeren een verzoek te willen indienen voor politiek asiel in Rusland. Bij het overleg was ook een Russische parlementariër aanwezig.

De voorwaarde die Poetin aan asiel verbindt, dat Snowden geen Amerikaanse geheimen meer zou mogen lekken, is voor de klokkenluider geen obstakel meer. Een eerdere asielaanvraag in Rusland trok Snowden nog in omdat hij zich niet kon vinden in deze eis. Uiteindelijk zou hij een doorreis willen maken naar Latijns-Amerika.

Snowden is geen mensenrechtenactivist en ook geen dissident, zei Carney. "Hij wordt verdacht van het lekken van vertrouwelijke informatie", zei hij. Rusland doet er volgens hem daarom beter aan Snowden terug te sturen naar de Verenigde Staten. Het zou Rusland bovendien sieren, vervolgde hij, als het mensenrechtenorganisaties overal in het land hun werk liet doen en niet alleen in een 'transitzone in Rusland'.

Andere onderwerpen die aan bod kwamen in het telefoongesprek tussen Obama en Poetin waren de veiligheidsbetrekkingen tussen beide landen en de voorbereidingen op het voorkomen van terroristische activiteiten tijdens de Olympische Winterspelen, die volgend jaar in Sotsji gehouden worden. Volgens Carney stond het gesprek al enkele dagen op de planning.

Wapenvondst bij Satudarah-lid in Tilburg

Bij doorzoeking van de woning van een lid van motorclub Satudarah heeft de politie vrijdag meerdere wapens aangetroffen. De 50-jarige bewoner is aangehouden. Hij had onder meer een geweer met vizier en demper, twee revolvers, een taser, slagwapens, messen en een machete in huis. De wapens zijn meegenomen, meldt de politie zaterdag.

De politie ging tot de inval in de woning aan de Reeshof over na een tip. De bewoner staat ingeschreven in Eindhoven, maar verblijft volgens de politie hoofdzakelijk in Tilburg. De man is een zogeheten full colour member van de omstreden motorclub Satudarah. Dat houdt in dat hij volwaardig lid is.

De politie benadrukt dat de aanpak van omstreden motorclubs zoals Satudarah en de Hells Angels prioriteit heeft. Sommige leden zouden regelmatig betrokken zijn bij criminele activiteiten.

Bospop voor tweede keer ooit uitverkocht

Bospop is dit jaar uitverkocht. De laatste kaarten voor het festival in Weert, waarvan zaterdag de 33e editie van start ging, gingen zaterdag over de toonbank. Het is de tweede keer in de geschiedenis van Bospop dat het festival is uitverkocht, maakte concertorganisator Mojo bekend.

De laatste kaarten voor zaterdag gingen eerder al over de toonbank. Zaterdag volgden de laatste entreekaarten voor zondag. Op het Limburgse festival staan onder meer Amy Macdonald, Rowwen Hèze en ZZ Top.

De gemeente Weert riep vrijdag op niet zonder kaart naar Bospop te komen. De gemeente vreesde dat er meer dan het maximaal aantal toegestane bezoekers op het festivalterrein af zou komen, omdat het vermoeden bestond dat er valse toegangskaarten in omloop zijn.

Kersverse wereldkampioenen niet naar finale in Gstaad

Het duo Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen is er niet ingeslaagd om de finale te halen van het Grand Slamtoernooi in het Zwitserse Gstaad. In de halve finale nam het Braziliaanse duo Ricardo en Alvaro Filho wraak op vorige week door met 21-19 en 21-17 te winnen. 

Het was het eerste toernooi voor Brouwer en Meeuwsen na hun behaalde wereldtitel vorige week toen ze in de finale wel af wisten te rekenen met het Braziliaanse duo. Brouwer en Meeuwsen kwamen in beide sets nog wel voor, maar door teveel fouten verloren ze alsnog beide sets. Zondag zullen ze nog wel om het brons spelen. De andere halve finale in Gstaad gaat tussen Gibb/Patterson uit de Verenigde Staten en het Braziliaanse koppel Pedro/Bruno. 

RIVM raadt kwakzalverij aan

Op de website BeterKiezen.nl, gemaakt door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijken een paar rare fouten te staan. De site is bedoeld om mensen van objectief geneeskundig advies te voorzien, maar er worden ook contactgegevens van 189 chiropractors genoemd.

Het RIVM maakte de website in opdracht van het College voor Zorgverzekeringen (CVZ). Op de site is te lezen dat "de meeste klachten die een chiropractor behandelt rug, schouders en nek betreffen. Ook mensen met hoofdpijn, migraine, aangezichtspijn en tintelingen of gevoelloosheid in armen en benen melden zich bij een chiropractor. Huilbaby's en klachten als bedplassen bij kinderen kunnen in veel gevallen met succes door een chiropractor worden behandeld."

Het principe van de chiropraxie ligt in de aanname dat lichamelijke en geestelijke kwalen veroorzaakt worden door disfuncties van het zenuwstelsel. Door de wervelkolom met enige kracht te manipuleren, zouden die disfuncties opgeheven worden, waardoor spieren en organen beter zouden gaan functioneren.

Chiropraxie is een gevaarlijke vorm van kwakzalverij. Er bestaat geen enkele wetenschappelijke onderbouwing voor, maar het manipuleren van ruggenwervels brengt wel de nodige risico’s met zich mee. Zo zouden er in alleen de Verenigde Staten al jaarlijks honderden tot duizenden mensen de dood vinden door behandeling door een chiropractor.

Desondanks ziet de Inspectie voor de Volksgezondheid weinig kwaad in het aanbieden van chiropraxie. “De inspectie ziet chiropraxie als een alternatieve behandelwijze waarbinnen weinig tot geen richtlijnen zijn vastgesteld op basis van wetenschappelijk onderzoek. Het staat eenieder vrij in Nederland alternatieve zorg uit te oefenen, zolang de patiëntveiligheid niet aantoonbaar in gevaar komt. Als inspectie kunnen we wettelijk gezien (art. 96 wet BIG) dan ook alleen actief toezicht houden op alternatieven wanneer er (een aanmerkelijke kans op) schade is bij één of meerdere patiënten of wanneer (er een sterk vermoeden bestaat dat) de patiënt wordt afgehouden van de reguliere zorg.

Het CVZ lijkt inmiddels langzaam tot inkeer te komen waar het gaat om het aanbevelen van chiropraxie: “Nu het CVZ en de website in 2014 over gaan naar Zorginstituut Nederland krijgt de opvolger van de site de taak om te laten zien wat kwalitatief goede zorg is, en waar deze zorg te vinden is. Vanaf januari 2014 zal de keuzeondersteunende website van Zorginstituut Nederland alleen nog informatie presenteren over kwaliteit van zorgaanbieders die zorg verlenen voor aandoeningen en zorgvragen waarvan een kwaliteitsstandaard is opgenomen in het kwaliteitsregister.

Voorlopig blijft BeterKiezen.nl dus een website om hier en daar met een korreltje zout te nemen.


Bullshit dus

Arrestaties voor mensenhandel bij seksboten Utrecht

Bij een grote doorzoeking rond de seksboten aan het Zandpad in Utrecht zijn twee Bulgaren aangehouden. De mannen van 26 en 28 jaar worden gezien als hoofdverdachten in een al acht maanden lopend onderzoek naar mensenhandel en uitbuiting van prostituees, zegt een woordvoerder van de marechaussee.

De mannen worden ervan verdacht zeker vier vrouwen tot prostitutie te hebben aangezet. Het onderzoek naar de Bulgaren kwam op gang na onderzoek op verschillende luchthavens en bij de grens. De marechaussee heeft een aantal vrouwen meegenomen ter ondervraging. Gespecialiseerde zedenrechercheurs moeten nagaan of zij slachtoffer zijn van uitbuiting.

Bij doorzoeking van de woning van de Bulgaren zijn telefoons, administratie en duizenden euro's aan contant geld in beslag genomen.

De vergunningen voor de prostitutieboten aan het Zandpad zijn inmiddels allemaal ingetrokken, onder meer wegens aanwijzingen van mensenhandel. De laatste prostitutieboot moet over twee weken dicht zijn. Wel kan de eigenaar nog een kort geding aanspannen tegen het besluit van de gemeente.

Noodweer eist levens in Noord-Korea

Zware slagregens hebben deze week flink huisgehouden in Noord-Korea. Twee mensen vonden de dood en 760 Noord-Koreanen raakten dakloos toen hun woningen door het noodweer werden beschadigd. Honderden hectares landbouwgrond liepen ook schade op, meldde het Noord-Koreaanse staatspersbureau.

De drie provincies die langs de grens met Zuid-Korea liggen, werden het zwaarst getroffen. De afgelopen dagen viel er tweehonderd millimeter regen. Komende dagen wordt nog zo'n vierhonderd millimeter hemelwater verwacht.

Ook Zuid-Korea ondervond flinke hinder van het noodweer. Diverse vluchten werden geannuleerd en woningen liepen schade op.

Directeur De Parade overleden

Algemeen directeur Pieter Erkelens van Mobile Arts, de stichting achter theaterfestival De Parade, is vrijdagavond onverwachts overleden. De 65-jarige zakelijk leider werkte al sinds 1990 voor Mobile Arts en was betrokken bij de oprichting van De Parade, zegt een woordvoerder zaterdagmiddag.

Erkelens was volgens de zegsvrouw niet ziek en het overlijden kwam totaal uit het niets. Of en op welke wijze tijdens De Parade wordt stilgestaan bij het overlijden is nog niet bekend.

Naar buiten toe was het creatieve brein Terts Brinkhoff het gezicht van De Parade. Erkelens was de man achter de schermen die de kaders aangaf waarbinnen het festival zich kon en mocht bewegen. "Dit is een hele grote klap voor ons. We vormden samen het perfecte evenwicht tussen zakelijk inzicht en creativiteit. Hij gaf ons vrijheid op een veilige manier", laat Brinkhoff weten in een verklaring.

De Parade doet achtereenvolgens Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Amsterdam aan. Zondag is de laatste dag in Den Haag. Vrijdag staat het festival in Utrecht en vanaf 9 augustus in Amsterdam.

[Tour] Trentin wint veertiende etappe

Matteo Trentin is de winnaar geworden van de veertiende etappe in de Tour de France. De renner van Quick-Step was de sterkste in een sprint van de kopgroep.

De etappe ging vandaag over een heuvelachtig parcours, waardoor het vanaf het begin duidelijk was date r vandaag kansen waren voor de aanvallers. Bak, Voigt en Kadri gingen er vandoor, zij kregen niet veel later gezelschap van Vichot, Burghardt, Van Garderen, Bakelants, Gautier, Brutt, Erviti, Rojas, Garcia, Trentin, Talansky, Millar, Albasini, Geschke en Simon. De voorsprong groeide naar ruim drie minuten toen Johnny Hoogerland, die de slag had gemist, in de achtervolging ging. Hij kreeg gezelschap van Damiano Cunego.

De Nederlandse kampioen kwam tot op vijftig seconden, maar daarna liep de achterstand op de kopgroep weer op. Ze zouden nog tientallen kilometers ertussen blijven rijden voordat de twee uiteindelijk weer door het peloton gegrepen werden. Intussen was het duidelijk dat de kopgroep niet meer teruggepakt zou worden en kwamen de eerste aanvallen. Burghardt was de eerste, maar hij kwam niet weg. Dat gold ook voor Millar en Bakelants.

Toen Simon weg reed keek de rest van de groep naar elkaar en hij pakte meer dan twintig seconden. De Fransman bleef lang op kop maar werd een kilometer voor streep gegrepen. Het liep uit op een sprint die gewonnen werd door Trentin, voor Albasini en Talansky.

Uitslag:

# Naam Land Ploeg Tijd
1 Matteo tTrentin Ita Oph 4:15.11
2 Michael Albasini Zwi Ori z.t.
3 Andrew Talansky VS Gar z.t.
4 Jose Joaquim Rojas Spa Mov z.t.
5 Egoitz Garcia Spa Cof z.t.
6 Lars Bak Den Lot z.t.
7 Simon Geschke Dui Ags z.t.
8 Arthur Vichot Fra FDJ z.t.
9 Pavel Broett Rus Kat z.t.
10 Cyril Gautier Fra Eur z.t.

Shuraleden willen Morsi terug

Zo'n twintig leden van het opgeheven hogerhuis van Egypte, de Shuraraad, hebben zaterdag de terugkeer van Mohammed Morsi als president geëist. Ze roepen volksvertegenwoordigingen in het buitenland op het nieuwe door het Egyptische leger aangestelde landsbestuur niet te erkennen.

De Shuraleden woonden zaterdag een sit-down demonstratie bij in het oosten van Caïro en beschuldigden de krijgsmacht daar van het herinvoeren van een 'corrupt en dictatoriaal' bewind.

De Shuraraad bleef de enige overgebleven functionerende kamer van het Egyptische parlement nadat het lagerhuis vorig jaar in opdracht van het hooggerechtshof was ontbonden.

GroenLinks vindt lucht langs A13 te vies

De luchtvervuiling langs de snelweg A13 in Rotterdam is anderhalf keer zo groot als is toegestaan. Dat constateert GroenLinks Rotterdam na eigen metingen.

De partij zette vier meetpunten langs de snelweg neer toen vorig jaar de maximumsnelheid omhoog ging van 80 naar 100 kilometer per uur. Twee meetpunten staan bij woningen, twee aan de straat. Daaruit bleek volgens GroenLinks dat er gemiddeld 66 microgram stikstofdioxide per kubieke meter in de lucht zit, terwijl dat volgens de Europese gezondheidsnormen maar 40 microgram mag zijn.

De partij heeft de uitkomst van de metingen naar minister Melanie Schultz van Haegen gestuurd. Fractievoorzitter Arno Bonte pleit ervoor dat de maximumsnelheid bij Overschie onmiddellijk weer naar 80 kilometer per uur gaat. "Uit recent onderzoek blijkt dat de kans op kanker veel hoger is op plekken waar de luchtvervuiling hoog is. Die paar seconden tijdwinst op de weg is de gezondheid van bewoners niet waard."

Volgens TNO ligt de luchtvervuiling bij 100 kilometer per uur 30 procent hoger dan bij 80 kilometer per uur.

GroenLinks: lucht langs A13 veel te vuil
GroenLinks: lucht langs A13 veel te vuil (Foto: ANP)

Jenny McCarthy scharrelt met Donnie Wahlberg

Jenny McCarthy heeft weer een nieuwe liefde. De blondine scharrelt volgens ingewijden met Donnie Wahlberg, lid van boyband New Kids on the Block. "Ze daten sinds kort en hebben het heel leuk samen", vertelt een bekende aan het Amerikaanse blad Us Weekly.

"Ze hadden het enorm naar hun zin tijdens een feestje op 4 juli", zegt de ingewijde over de Amerikaanse feestdag die McCarthy en Wahlberg met vrienden zouden hebben doorgebracht. Een woordvoerder van de 43-jarige zanger wil niet ingaan op de geruchten.

Wahlberg was eerder dit jaar te gast in de talkshow van de 40-jarige McCarthy. Tijdens de show spraken de twee honderduit over onder meer ondeugende praatjes in bed. Sindsdien hebben de Wahlberg en McCarthy geregeld contact via social media.

McCarthy had jarenlang een relatie met acteur Jim Carrey. In 2010 strandde hun relatie van ruim vijf jaar. Uit een eerdere relatie heeft McCarthy een 11-jarige zoon, Evan. Wahlberg heeft twee zoons uit zijn in 2008 gestrande huwelijk, de 19-jarige Xavier en de 11-jarige Elijah.

McCarthy is overigens volslagen gestoord. Ze gaat ervan uit dat vaccinaties autisme veroorzaken en besteedt een groot deel van haar tijd aan het verspreiden van die waanzin.

Frijns test anderhalve dag voor Sauber

Robin Frijns zal volgende week tijdens de Young Driver Test op Silverstone anderhalve dag in actie gaan komen. De Nederlander zal woensdag en donderdagochtend gaan rijden, waarna Nico Hülkenberg het stuur overneemt. Op vrijdag zal Kimiya Sato gaan testen.

Frijns heeft op Silverstone de kans om zich te bewijzen. Hij zal enkele nieuwe onderdelen uit gaan proberen. Hülkenberg zal de vernieuwde Pirelli-banden uit gaan proberen, terwijl het voor Sato zijn eerste kennismaking zijn met de Formule 1. De 23-jarige Japanner leidt het AutoGP-kampioenschap met drie zeges uit acht wedstrijden, vorig jaar werd hij derde in het Duitse Formule 3-kampioenschap. De coureur zal betalen voor de test, geld dat het noodlijdende Sauber goed kan gebruiken.

Aanhouding na vondst lichaam in Den Bosch

De politie heeft een man uit Den Bosch aangehouden voor betrokkenheid bij de dood van zijn huisgenoot. Het slachtoffer werd zaterdagochtend dood aangetroffen in een woning in de wijk Hambaken. Wat zich in de woning heeft afgespeeld is nog onduidelijk, zegt een woordvoerder van de politie zaterdagmiddag.

Het lichaam werd rond 10.00 uur gevonden in het huis aan Het Klokkediep. De politie onderzoekt de zaak en kan nog niets zeggen over het slachtoffer. De familie is nog niet ingelicht.

In dezelfde wijk ontstond anderhalve week geleden opschudding rond de dood van een jonge vrouw bij een woning aan de Topaas. Aanvankelijk werden daarvoor vier mannen aangehouden maar die kwamen twee dagen later vrij, toen bleek dat er geen sprake was van een misdrijf.

Dodelijk verkeersongeluk bij Moskou

Een verkeersongeluk vlak buiten Moskou heeft zaterdag aan veertien mensen het leven gekost. Een cementwagen kwam in botsing met een bus. Tweeëntwintig mensen zijn met verwondingen naar het ziekenhuis gebracht, deelde het Russische ministerie voor noodsituaties mee.

De cementwagen ramde de zijkant van de bus in de buurt van Oznobisjino, op zo'n veertig kilometer afstand van het stadshart van Moskou.

De chauffeurs van beide voertuigen zijn ook naar het ziekenhuis gebracht, meldden Russische media.

Vaderschap maakt nog slechtere presentator van Genee

Wilfred Genee vindt dat hij minder goed is in zijn werk sinds hij kinderen heeft. "Sinds ik vader ben, ben ik als presentator tien procent minder goed geworden", vertelt de Tour du Jour-presentator aan het AD. "Maar als mens ben ik honderd procent verbeterd."

"Soms denk ik tijdens een uitzending: hier had ik het gesprek naar nieuwe hoogten gekregen als ik me beter had voorbereid", legt de 46-jarige Genee uit. "Ik hield alles bij, wist alles. Maar dat ene vrije uur thuis besteed ik niet meer aan lezen over voetbal, maar aan spelen met m'n dochter. Dat geeft zo veel meer voldoening."

Genee vertelt dat hij zijn scherpe randjes kwijt is. "Ik heb lang woede en onrust gevoeld, omdat ik vond dat ik meer kon dan ik mocht laten zien." Daardoor werd de presentator naar eigen zeggen 'een pedant mannetje'. "Ik vond wat ik deed en kon veel belangrijker dan wie ik was. Dat is compleet gedraaid. Ik heb thuis nu helemaal niets meer te maken met de presentator Wilfred Genee. Daar ben ik gewoon vader en echtgenoot."

De presentator merkt dat de onrust uit zijn leven is verdwenen, mede door het vaderschap. "En het ouder worden. Ook het gevoel dat ik bereikt heb wat ik wilde, speelt mee." De gejaagdheid van vroeger is volgens Genee weg. "Altijd dacht ik dat ik bij mezelf nog een diepere laag moest aanboren. Nu denk ik: die tweede laag is er niet. Het is veel overzichtelijker: ik werk en ga naar huis. Meer is het niet en daar ben ik blij om."

Luhukay vol vertrouwen in Bundesliga

Jos Luhukay denkt dat hij met Hertha BSC kan scoren in de Bundesliga. De oefenmeester sprak zich laatdunkend uit over een groot deel van de Duitse competitie. Hij vond dat Hertha beter is dan zeven of acht clubs uit de Bundesliga, waardoor lijfsbehoud zeker mogelijk zou zijn.

"Dat wil niet zeggen dat ik geen respect voor de andere clubs heb", zegt Luhukay nu tegen Der Kicker. De Nederlandse coach wijst op zijn selectie. "Wij hebben spelers met jarenlange ervaring op het hoogste niveau. We zijn zeker niet bang voor wat komen gaat."

Luhukay spreekt tegen dat hij een arrogante houding tegenover de andere clubs heeft. "Wij maken ons niet groter dan we zijn. We zijn strijdvaardig. Het is ons in de Tweede Bundesliga gelukt om geen enkel thuisduel te verliezen. Aan zulke feiten willen we ons optrekken."

Krul op tijd fit voor start voor start seizoen

Tim Krul verwacht op tijd fit te zijn voor de start van het nieuwe seizoen in de Premier League. "Ik heb nog wat oefenwedstrijden nodig om weer in mijn ritme te komen. Tot nu toe lig ik helemaal op schema", vertelt de keeper van Newcastle United, die herstelt van een schouderblessure, zaterdag aan Sky Sports.

Krul moest in april onder het mes nadat hij in een wedstrijd tegen Sunderland zijn rechterschouder ontwrichtte. Het kostte hem het einde van het seizoen en de oefentrip van het Nederlands elftal naar Azië.

Onduidelijk is of Krul volgend seizoen nog bij Newcastle onder de lat staat. Arsène Wenger zou plannen hebben om de Hagenaar naar Arsenal te halen. Het seizoen in de Premier League begint op 17 augustus.

Alderweireld zegt Norwich City af

Een transfer van Toby Alderweireld van Ajax naar Norwich City is van de baan. De Engelse club wilde niet voldoen aan de financiële eisen van de Belgische verdediger, meldt zaakwaarnemer Søren Lerby aan Voetbal International. Ajax en Norwich zouden eerder deze week een principeakkoord hebben bereikt over een transfersom van acht miljoen euro.

Ajax houdt nog steeds rekening met een vertrek van Alderweireld deze transferperiode en trok met Mike van der Hoorn van Utrecht al een vervanger aan. Het contract van de Belgische international in Amsterdam loopt volgend jaar zomer af.

Norwich lijkt wel te rekenen op de komst van Leroy Fer. De club uit de Premier League hoopt de laatste details zaterdag af te kunnen ronden, meldt De Telegraaf. Afgelopen winter zag Fer een transfer van FC Twente naar Everton op het laatste moment afketsen toen bij de medische keuring knieproblemen aan het licht kwamen.

Honduras bereikt kwartfinale Gold Cup

Honduras heeft zich geplaatst voor de kwartfinale van de Gold Cup. De voetballers waren vier dagen na de 2-0 zege in de groepswedstrijd tegen Haïti ook een maatje te groot voor El Salvador: 1-0. Jorge Claros maakte in Miami in blessuretijd de winnende goal. Honduras is na Panama het tweede land dat de laatste acht bereikt.

Haïti nestelde zich door een 2-0 zege op Trinidad en Tobago voorlopig op de tweede plaats in poule B. Jean-Eudes Maurice maakte beide treffers. Trinidad en Tobago wacht al dertien jaar op een overwinning in de Gold Cup. In 2006 was het land onder trainer Leo Beenhakker nog wel actief op het WK in Duitsland.

De Gold Cup is een toernooi voor landen uit Noord- en Midden-Amerika en het Caribisch gebied. Het wordt tegenwoordig in de oneven jaren gehouden.

32 agenten gewond bij Noord-Iers geweld

Bij confrontaties tussen protestantse Oranjemannen en de politie in Belfast zijn vrijdag 32 agenten gewond geraakt. Dat heeft de commissaris van het Noord-Ierse politiekorps, Matt Baggott, zaterdag gezegd.

Vierhonderd agenten uit Engeland, Schotland en Wales worden in de straten van Belfast ingezet om de plaatselijke politie te helpen bij het voorkomen van sektarisch geweld tussen protestanten en katholieken.

Vrijdag ging het op twee plekken in de stad mis toen protestantse deelnemers aan Oranjemarsen probeerden politieversperringen te slechten om hun parades voort te zetten langs vijandige katholieke buurten.

'Doorzoeking op verzoek VS bij hacker'

De politie heeft op verzoek van de Verenigde Staten een huiszoeking gedaan bij een 22-jarige man uit Dordrecht. De man is mogelijk betrokken bij hackergroep Lulzsec. Dat meldt Nu.nl zaterdag. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie bevestigt tegenover Novum Nieuws dat een doorzoeking heeft plaatsgevonden maar wil er verder niets over kwijt.

Computerdeskundige Sven S. en bezoeker van chatkanalen van Lulzsec verklaart tegenover de nieuwssite dat bij de inval geen toelichting is gegeven over de aard van het onderzoek. Wel zou zijn gehint dat het om een Amerikaans verzoek ging en dat het te maken zou hebben met hackgroep Anonymous.

De Nederlandse agenten waren vergezeld door een Amerikaanse agent. Er zouden computers en gegevensdragers in beslag zijn genomen.

[Tour] Ploegleider Movistar neemt wraak op Belkin

De ploegleider van Movistar heeft de lekke band en het bijbehorende tijdverlies voor Alejandro Valverde in de dertiende etappe van de Tour de France niet kunnen verkroppen. De woedende man heeft tijdens de etappe een deuk gereden in de ploegleiderswagen van Belkin.

De dertiende etappe stond te boek als een waaieretappe waarbij Omega Pharma-Quick-Step en Belkin het peloton hebben doen breken. Een van de slachtoffers was Valverde die op een voor hem slecht moment lek reed en hierna niet meer terug kon keren. De Spanjaard stond tweede in het klassement, maar duikelde door zijn verlies van bijna tien minuten uit de top weg.

Tyfoon Soulik bereikt China

De tyfoon Soulik is zaterdag het noorden van Taiwan gepasseerd en aangekomen in Zuidoost-China. In Taiwan viel een dode en kwamen een half miljoen huishoudens zonder stroom te zitten. Reddingsteams verwijderden honderden ontwortelde bomen van straat.

In het noorden en midden van Taiwan viel tussen de zeven- en achthonderd millimeter regen. Scholen en bedrijven sloten vrijdag in afwachting van het natuurgeweld al de deuren. Het leger werd ingeroepen voor de evacuatie van achtduizend bewoners van berggebieden.

In een buitenwijk van Taipei vond een agent de dood toen hij werd getroffen door een loszittende dakpan. Elders in Taiwan vielen zeker 21 gewonden.

Met windsnelheden van 120 kilometer per uur kwam een iets afgezwakte Soulik later zaterdag na de oversteek van de Straat van Taiwan in de Chinese provincie Fujian aan land, zei de Chinese meteorologische dienst. In Taiwan werden nog windsnelheden van meer dan 160 kilometer per uur gemeten.

Zo'n driehonderdduizend inwoners van Fujian zijn geëvacueerd, meldde persbureau Xinhua. In de kustprovincie en in het naastgelegen Zhejiang kwam het treinverkeer deels stil te liggen, werden vluchten geannuleerd en moesten vissersboten terugkeren naar de haven. Er werd gewaarschuwd voor overstromingen en modderstromen.

Vakantiegangers vast in files in Europa

Vakantiegangers staan zaterdag vast in flinke files op de Franse wegen. Ook op wegen in Duitsland, Zwitserland en Italië is het druk, meldt de ANWB.

In Frankrijk zijn de grootste problemen in het zuiden. De A9 richting Spanje is zaterdagochtend dicht door een geschaarde vrachtwagen. De vertraging daar loopt op tot drie uur. Verder staan in Frankrijk de langste files op de A7, de 'autoroute du soleil' ten zuiden van Lyon. De vertraging daar loopt op tot een uur.

In Zwitserland staat tien kilometer file voor de Sint Gotthardtunnel op de A2. De wachttijd daar is ruim een uur. In Duitsland staan de langste files in het zuiden. Vooral bij Karlsruhe en München loopt het vast.

In Italië wordt langzaam gereden op de A22 richting Verona. In Oostenrijk lijken de problemen mee te vallen. Alleen op de A11 richting Slovenië heeft het verkeer een halfuur vertraging. Het hoogtepunt van de drukte op de Europese wegen verwacht de ANWB rond 13.00 uur. Drie uur later neemt de drukte waarschijnlijk snel af.

Vrijdag ging voor het midden van Nederland de zomervakantie van start. Het noorden en het zuiden van het land hadden al zomervakantie.

Oprah Winfrey brengt comeback Lindsay Lohan op tv

Lindsay Lohans weg terug naar de top wordt vastgelegd voor een televisieserie. De achtdelige serie wordt uitgezonden door Oprah Winfreys kanaal OWN. Winfrey is bovendien de eerste die Lohan mag interviewen als ze is afgekickt.

Dat interview wordt volgende maand opgenomen en uitgezonden, maakte OWN vrijdag bekend. De docusoap rondom de getroebleerde 27-jarige actrice is volgend jaar op televisie te zien.

Lindsay verblijft sinds mei in de Betty Ford-kliniek. Daar probeert de actrice voor de zesde keer af te kicken van drugs en alcohol. Door zich op te laten nemen in een kliniek wist Lohan in maart een celstraf te ontlopen. De actrice, die sinds 2007 geregeld in aanraking met justitie komt, kwam dit keer in de problemen nadat ze tegen de politie loog over een aanrijding.

[MotoGP] Ook Pedrosa hard onderuit op Sachsenring

Een dag na Jorge Lorenzo is ook Dani Pedrosa hard ten val gekomen in een trainingssessie voor de MotoGP van Duitsland. De coureur van Repsol Honda vloog op de Sachsenring uit de bocht en liep een gebroken linker sleutelbeen op. Het is onduidelijk of de Spanjaard zondag in actie kan komen.

Pedrosa is met 136 punten de leider in de WK-stand. De laatste drie jaar wist hij de Grand Prix van Duitsland te winnen.

Lorenzo komt dit weekeinde sowieso niet meer in actie. De Spaanse nummer twee in de WK-stand blesseerde vrijdag bij een val het sleutelbeen waaraan hij eind vorige maand daags voor de TT van Assen werd geopereerd. Hij moet nu opnieuw onder het mes en zal zondag niet van start gaan. Ook Hector Barbera ging in Duitsland onderuit. Hij liep een gebroken voet op, maar hij zal de rest van het weekend gewoon in actie kunnen komen.

500.000 asielzaken Verenigd Koninkrijk

De Britse immigratiedienst moet van ruim een half miljoen personen nog bepalen of ze het land uit worden gezet of mogen blijven. Dat blijkt uit een rapport van een speciale commissie van Binnenlandse Zaken, meldde de krant The Telegraph zaterdag.

Voorzitter van de commissie Keith Vaz zei dat het 37 jaar duurt om alle zaken af te handelen. De commissie heeft om uitleg gevraagd van de minister van Binnenlandse Zaken.

De 500.000 zaken zijn verschillend van aard, maar moet allemaal door de immigratiedienst worden uitgevoerd. Meer dan 4000 buitenlandse criminelen in het Verenigd Koninkrijk moeten nog worden uitgezet, 33.500 asielaanvragen moeten nog worden behandeld en 61.000 zaken van diverse aard moeten nog in het computersysteem worden ingevoerd.

In de afgelopen 3 maanden is het aantal af te handelen gevallen met 56 procent explosief gegroeid.

250 beschermde vogels bevrijd

Bij een man in Enschede zijn donderdag ongeveer 250 beschermde vogels gered die opeengepakt in kleine volières zaten. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) meldt vrijdag wel vaker beschermde vogels aan te treffen die illegaal zijn gevangen, maar noemt dit grote aantal opzienbarend.

Inmiddels zijn 173 sijzen, 45 putters, vijftien vinken, vier groenlingen, vier kneuen en twee goudvinken vrijgelaten. Drie vogels waren er zo slecht aan toe dat ze naar een opvangadres moesten worden gebracht. In de volières werden ook vier dode vogels aangetroffen.

De zaak kwam aan het licht na een tip. Alle vogels die in het wild voorkomen in de Europese Unie zijn beschermd. Zowel het vangen als het bezitten van deze vogels is verboden. Alleen als beschermde vogelsoorten een speciale pootring hebben, kan een eigenaar aantonen dat de dieren legaal zijn gekweekt.

Stieren verwonden 21 mensen in Pamplona

Op de zevende dag van de stierenrennen in het Spaanse Pamplona zijn 21 renners gewond geraakt. In de smalle toegang tot de stierenvechtersarena ontstond een opstopping toen de renners op de vlucht voor de aanstormende stieren het gedrang verergerden.

Tientallen renners struikelden over elkaar heen toen de stieren op de arena afdenderden. Twee stieren sprongen over de mensenhoop heen, twee renners werden gespietst.

Een 19-jarige Spanjaard is er ernstig aan toe, omdat zijn borstkas werd gekraakt. Een Ierse renner raakte in ademsnood. Een toeschouwer die getuige was van de oploop kreeg een hartaanval, zeiden de gezondheidsdiensten van Navarra.

Medewerkers van de arena wisten uiteindelijk een einde te maken aan de oploop door de stieren via een zijingang de arena binnen te leiden.

Voor het bloeddorstige deel der dierenbeschermers is het hoge aantal gewonden goed nieuws. Zij kijken het hele jaar uit naar zo veel mogelijk doden en gewonden bij de stierenrennen.

Wereldrecord vegetarisch eten

In Amsterdam is vrijdag het wereldrecord vegetarisch eten verbroken. Zeker 1200 wortelbijters gingen daar tegelijk een portie groenten te lijf om op die manier aandacht te vragen voor de mogelijkheden van bepaalde dingen niet eten.

De recordpoging vond plaats op het Museumplein. Daar stonden lange tafels opgesteld waar alle deelnemers zich te goed konden doen aan heerlijkheden als koolsla en kikkererwten. Het ronddelen van al het voedsel duurde een kleine drie kwartier, maar het ging in totaal dan ook om zeker driehonderd kilo biomassa.

Het vorige record stond op duizend tegelijkertijd etende vegetariërs. Dat werd gevestigd in België.

De verwachting is dat er vandaag in de rest van Nederland weer enkele honderden tonnen sappige stukken vlees op de barbecue terechtkomen. Daarmee geven honderdduizenden mensen de mogelijkheden aan van bepaalde dingen wél eten.

Shigeru Miyamoto over de Wii U-verkopen

Miyamoto geeft toe hard gewerkt te hebben aan Pikmin 3 om de relatief langzaam verkopende Wii U-console een boost te geven. Ook geeft hij aan een duidelijk beeld te hebben over de zaken die verkeerd zijn gelopen.

"Yeah, so things aren't easy for Nintendo and the Wii U hasn't been selling too well (laughs). The Wii-U also has features like a web browser and two screens, and its very useful even for simply watching YouTube, but no one really uses it that way. That's not helping speed up the system as well."

Volgens Miyamoto wordt er onvoldoende gebruik gemaakt van functies zoals de webbrowser, twee schermen en YouTube. Dit geeft geen boost aan de verkopen van de console. Verder geeft hij aan dat veel games niet op tijd klaar waren:

"Originally Pikmin 3 and Wii Fit U were meant to be part of the lineup that was coming out between January and March. Last year I did not mean for them to be completed around this time, but we had a lot of trouble with the shaders in HD. Now that we're used to them, we should do better in the future."

"At the same time, hardware development was delayed. Because of that delay, the whole development environment was delayed, which also impacted the production of the games. When you produce a game, the process should not be influenced this much by the hardware, but this concurrency of problems affected the games’ progress a lot."

Op de vraag of Pikmin 3 het speerpunt van de zomerlineup zou gaan worden gaf hij het volgende antwoord:

"Yeah. After this there is Lego City Undercover and The Wonderful 101. We also have Super Mario 3D World, Donkey Kong Country: Tropical Freeze and Mario Kart 8 further in the future. So definitely buy a Wii U soon! I've been waiting to see (sales) numbers catch up this summer."

De Nintendo-goeroe lijkt ervan overtuigd dat de aankomende games voor de benodigde boost gaan zorgen.

Shigeru MiyamotoShigeru Miyamoto

Rusland ontving nog geen asielverzoek Snowden

Rusland heeft nog geen verzoek om politiek asiel ontvangen van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden. Dat meldde het Russische persbureau Interfax zaterdag op gezag van het hoofd van de Russische immigratiedienst, Konstantin Romodanovski.

Snowden arriveerde op 23 juni vanuit Hong Kong op de Moskouse luchthaven Sjeremetjevo. Hij zou daar hebben willen overstappen op een vlucht richting Cuba, maar zijn aansluiting hebben gemist. Sindsdien verblijft hij in de transitzone van het vliegveld.

Vrijdag sprak Snowden op de luchthaven met diverse mensenrechtenorganisaties over zijn situatie. In dat overleg liet hij doorschemeren politiek asiel te willen aanvragen in Rusland, in afwachting op een mogelijkheid door te reizen naar Latijns-Amerika. Venezuela, Bolivia en Nicaragua hebben laten weten de klokkenluider te willen opvangen.

Snowden onthulde in Hong Kong het bestaan van Prism, het omvangrijke programma van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA over de verregaande verzameling van gegevens en correspondentie van onder meer internetgebruikers. Sindsdien is hij voor de Amerikaanse autoriteiten op de vlucht.

Corruptie-VVD'er verdacht van witwassen

De Roermondse oud-wethouder Jos van Rey (VVD) wordt behalve van corruptie ook verdacht van witwassen. Dat zou blijken uit een beschikking van de rechtbank in Rotterdam in een zaak die de zoon van Van Rey aanspande, meldt de regionale krant De Limburger zaterdag.

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie wil de verdenking van witwassen bevestigen noch ontkennen. "Het zou best kunnen dat dit in stukken van de rechtbank staat, maar ik kan er niets over zeggen", aldus de zegsman.

Van Rey trad in oktober af als senator en als wethouder van Roermond omdat hij wordt verdacht van ambtelijke corruptie en schending van zijn geheimhoudingsplicht. Van Rey zou zich hebben laten omkopen door zijn vriend Piet van Pol, die als ontwikkelaar veel grote projecten in Roermond realiseerde.

De oud-wethouder werd in mei door de VVD in Roermond voorgedragen als lijstduwer voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. Na een storm van kritiek schortte het lokale partijbestuur het besluit echter weer op.

Van Rey's advocaat Gitte Stevens zegt in de krant niet op de hoogte te zijn van de concrete beschuldigingen tegen haar cliënt.

Treinongeluk Frankrijk niet gevolg menselijke fout

Het dodelijke treinongeluk vrijdag ten zuiden van Parijs is niet te wijten aan een menselijke fout. Dat heeft de Franse minister van verkeer Frédéric Cuvillier zaterdag gezegd. Het treinongeluk was met zes doden het dodelijkste in Frankrijk in jaren. Tientallen mensen raakten gewond, van wie negen ernstig.

De intercitytrein ontspoorde bij het station van Brétigny-sur-Orge. Vier rijtuigen schoven in elkaar of kantelden. Totdat een van de gekantelde rijtuigen is rechtgetrokken valt een definitief dodental nog niet vast te stellen, zei Michel Fuzeau van het plaatselijk bestuur. Het zou kunnen dat slachtoffers onder het wrak knel zijn komen te zitten.

Volgens minister Cuvillier heeft de machinist zijn werk goed gedaan en erger voorkomen door tijdig alarm te slaan. De oorzaak van het ongeluk moet volgens hem gezocht worden bij een defect aan het wisselsysteem. De minister erkende dat er kritiek is dat Frankrijk te weinig geïnvesteerd heeft in het onderhoud van het spoornet.

Obama spreekt met Saudische koning

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de crises in Egypte en Syrië besproken met koning Abdullah van Saudi-Arabië. Dat heeft het Witte Huis zaterdag meegedeeld.

Obama en Abdullah deelden hun zorgen over de gevolgen van de Syrische burgeroorlog voor de regio. Het Witte Huis liet weten dat de Amerikaanse regering de rebellen die ten strijde trekken tegen de troepen van de Syrische president Bashar Assad blijft steunen. Saudi-Arabië en andere soennitische staten steunen de rebellen eveneens.

De Amerikaanse president vertelde Abdullah zich zorgen te maken over het geweld in Egypte en benadrukte de noodzaak voor de terugkeer van een democratische burgerregering. Nadat het Egyptische leger Mohammed Morsi uit zijn ambt van president had gezet, liet Abdullah de krijgsmacht zijn gelukwensen overbrengen. Het koninkrijk zegde Egypte bovendien vijf miljard dollar aan hulp toe.

Honderden nieuwe aanklachten ontvoeringszaak VS

Tegen een man uit Cleveland die ervan wordt verdacht jarenlang drie vrouwen gevangen te hebben gehouden en te hebben mishandeld en verkracht in zijn huis zijn nog eens bijna duizend aanklachten ingediend. Ariel Castro wordt onder meer verdacht van ontvoering, verkrachting en moord omdat hij de zwangerschappen van een van de vrouwen beëindigde.

Castro zou de vrouwen tussen 2002 en 2004 hebben ontvoerd. Ze waren op het moment van de ontvoeringen 14, 16 en 20 jaar. Hij hield ze meer dan tien jaar gevangen in zijn huis in Cleveland. Hij werd 6 mei gearresteerd, kort nadat een van de vrouwen erin was geslaagd te ontsnappen en de buren om hulp had gevraagd.

De 977 nieuwe aanklachten hebben betrekking op misdrijven als ontvoering en verkrachting. Eerder zei Castro niet schuldig te zijn aan de 329 aanklachten die aanvankelijk tegen hem waren ingediend. Zijn advocaten hebben echter laten doorschemeren dat Castro schuld zal bekennen als hij daarmee de doodstraf kan vermijden.

Foetus gedotterd in baarmoeder

Een foetus van 23 weken oud heeft in het Leids Universitair Medisch Centrum met succes een dotterbehandeling ondergaan. Het ongeboren kind had een verkleefde hartklep, waardoor de linker hartkamer onvoldoende groeide. De specialist foetale therapie van het LUMC, Dick Oepkes, bracht daarom via een naald een ballonnetje in, die de klep openduwde en daarna weer werd verwijderd, bevestigt hij zaterdag berichtgeving in de Volkskrant.

Het jongetje is inmiddels zeven maanden oud en heeft intussen nog een tweede dotterbehandeling gehad. "Daarbij bleek ook dat het hartklepje moest worden vervangen, en dat moet in de toekomst nog wel eens gebeuren."

Foetus gedotterd in baarmoeder
Foetus gedotterd in baarmoeder (Foto: ANP)

Texas beperkt abortus verder

Texas beperkt abortus verder met een omstreden wet. De Senaat van de staat is in de nacht van vrijdag op zaterdag akkoord gegaan met het wetsvoorstel dat afgelopen week al door het Huis van Afgevaardigden in de hoofdstad Austin werd goedgekeurd. Abortus wordt niet toegestaan na 20 weken zwangerschap en de wet stelt eisen aan de vestiging en opbouw van abortusklinieken, waar de bestaande naar verwachting niet aan kunnen voldoen.

De Republikeinse initiatiefnemers van de wet stellen dat het hun te doen is om de gezondheid van vrouwen en niet om de bestrijding van abortus. Het was de tweede keer dat het wetsvoorstel in de Senaat van Texas kwam. De eerste keer strandde het door lange redevoeringen, een zogeheten filibuster, door de Democratische senator Wendy Davis.

Isa Hoes ergert zich nog aan Antonie Kamerling

Isa Hoes kan zich in nog steeds ergeren aan het gedrag van Antonie Kamerling. "Hij kon bijvoorbeeld niet tegen de zon, had het dan altijd te warm en klaagde daarover", vertelt Hoes aan De Telegraaf over haar overleden man. "Dan kan ik denken: ah ja, dat gezeur van hem."

Hoes vertelt dat het goede vriend Barry Atsma was die haar op die manier naar Kamerling liet kijken. "Op een avond, een paar maanden na de dood van Antonie, kookte hij voor mij. Ik zat te kijken naar een foto en moest huilen. Barry zei toen: Isa, af en toe was hij ook gewoon een klootzak, hè. Eerst gilde ik nog: pardon?! Maar het was zo goed dat hij dat zei. Ik moet Antonie niet tot in het absurde ophemelen."

Volgens Hoes zit Kamerling in haar. "In wie ik ben. We waren natuurlijk achttien jaar samen, dat is echt heel lang. Ik weet dat het als gelul klinkt, maar het voelt alsof hij delen van zijn karakter bij mij heeft geparkeerd."

Hoes werkt aan een boek over haar echtgenoot, die in 2010 een einde aan zijn leven maakte. Daarna is Isa van plan het minder over Antonie te hebben. "Als die publiciteitsgolf voorbij is, ga ik zeggen: nu is het weer gewoon Isa. Niet meer de vrouw van."

Als het boek over Antonie in de winkels ligt, wordt het voor Isa makkelijker zich open te stellen voor een nieuwe liefde. "Ik denk dat ik een muur om me heen heb gebouwd. In het begin omdat ik gewoon geen behoefte aan een ander had en nu omdat ik het boek over Antonie schrijf. Ooit heb ik geroepen: er is pas ruimte voor een man als ik dat boek af heb."

Kittenkiller bestelt kittens via Marktplaats

Een 45-jarige man uit Den Haag wordt ervan verdacht zeker vijf jonge kittens te hebben gedood die hij via Markplaats had gekregen. Dat zou hem 'een goed gevoel' hebben gegeven, meldt het AD zaterdag. De man werd maandag aangehouden en zit nog twee weken vast.

De man haalde de beestjes op bij mensen die ze 'gratis af te halen' aanboden op Marktplaats. Vervolgens schopte en sloeg hij ze thuis dood.

Bij zijn aanhouding werden drie dode kittens en een nog levend dier aangetroffen. De man heeft bekend vijf katten te hebben gedood uit frustratie 'omdat dit hem een goed gevoel gaf'.

De politie kwam de dierenbeul op het spoor na een melding van een vrouw die eerder katten aan de Hagenaar had gegeven. In een mail waarin hij om meer kittens vroeg, bekende hij zijn moordneigingen. Daarop belde de vrouw de politie.

Gedragsverklaring vrijwilligers gratis

Sportverenigingen en hobbyclubs kunnen vanaf volgend jaar gratis een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aanvragen voor vrijwilligers. Een proef daarmee is geslaagd gebleken. Dat schrijven staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) en staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) zaterdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Uit onderzoek van het Verwey Jonker Instituut blijkt dat het gratis stellen van de gedragsverklaring voor vrijwilligers 'aantoonbaar bijdraagt aan een veilig klimaat op de sport- en hobbyclub'. Vorig najaar startte een proef met de kosteloze verklaring. Nu kost een VOG nog dertig euro.

De verklaring wordt vanaf 2014 gratis voor vrijwilligers die met minderjarigen werken. Ook vrijwilligers die met mensen met een verstandelijke beperking werken kunnen vanaf volgend jaar hun VOG vergoed krijgen. Dit najaar worden de exacte voorwaarden om een gratis gedragsverklaring te krijgen bekendgemaakt.

In Nederland doen ruim twee miljoen mensen vrijwilligerswerk met kinderen. Met de verklaring moeten vrijwilligers met verkeerde intenties worden geweerd.

Samsom wil nivelleren

De nivelleringsplannen van het kabinet moeten doorgaan. Dat zegt PvdA-leider Diederik Samsom zaterdag in een interview met De Telegraaf. Hij zegt er juist in crisistijd voor te willen zorgen dat mensen met de laagste inkomens niet de dupe worden.

Samsom noemt de inkomensverschillen in Nederland 'oneerlijk'. Bij extra bezuinigingen worden de lage inkomens volgens hem het hardst getroffen. De impact van een eerlijkere inkomensverdeling op de economie noemt de PvdA-leider 'gelukkig heel klein'.

Zelfs als de nieuwe raming in november tegenvalt en de zes miljard aan maatregelen zijn genomen, hoeven er volgens Samsom nog geen aanpassingen worden gedaan. Zelfs in de meest pessimistische raming voor 2015 zit het begrotingstekort nog ver onder de norm van drie procent, aldus de PvdA-leider.

Vliegtuigbom ontmanteld, A12 weer open

De oude vliegtuigbom die dinsdagavond in Moerkapelle werd gevonden, is zaterdagochtend onschadelijk gemaakt. Dat gebeurde even voor 06.00 uur, meldt de politie. Uit voorzorg was de snelweg A12 vanaf 05.30 uur afgesloten, even na de ontmanteling van de bom werd deze weer vrijgegeven.

Ook het treinverkeer tussen Gouda en Den Haag en het vliegverkeer op Rotterdam The Hague Airport werd enige tijd stilgelegd. Een deel van de rivier De Rotte werd afgezet voor scheepvaartverkeer. Het spoor, luchtruim en het vaarwater zijn inmiddels weer vrijgegeven.

De bom is niet tot ontploffing gebracht. Dat gebeurt rond 09.00 uur op het strand bij Wassenaar door medewerkers van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD), meldt een woordvoerder van de politie.

De vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog werd dinsdag aan het Noordeinde in de Zuid-Hollandse plaats gevonden bij graafwerkzaamheden. Het gaat om een vijfhonderdponder van Engelse makelij.

Konami slachtoffer van cyberaanval

Konami is het zoveelste slachtoffer geworden van een cyberaanval. Zij geven aan dat in deze aanval de gegevens van gemiddeld 35.000 leden zijn gestolen. 

Eerder deze week merkte de uitgever dat er 35.252 gevallen van een niet geauthoriseerde login zijn geweest. In totaal zijn er tussen 13 juni en 7 juli iets minder dan 4 miljoen pogingen gedaan. Konami geeft in een statement aan dat de pogingen zijn gedaan met ID's en wachtwoorden die door een externe serviceprovider zouden zijn uitgelekt.

De data die er is buitgemaakt kan variëren van namen, adressen, telefoonnummers en e-mail adressen tot geboortedatums. Er zijn geen veranderingen in gebruikersdata of betaalde services geconstateerd. 

Konami adviseert de gebruikers om hun wachtwoord te wijzigen en biedt hun excuses aan voor dit voorval:

"Konami sincerely apologizes for the trouble this has caused to our valued customers... Konami has strengthened its security and raised its monitoring level, and measures have been taken to ensure that IDs and passwords involved in these unauthorized logins can no longer be used to log in."

Konami

Dode man in auto in Veghel

De politie heeft zaterdagochtend een dode man aangetroffen in een auto in Veghel. Er wordt uitgegaan van een misdrijf. De identiteit van de man en de doodsoorzaak zijn nog onbekend, aldus een politiewoordvoerder.

Even voor 06.30 uur kwam een melding binnen over de dode man die werd gevonden in de Scheifelaar in de Brabantse plaats. De technische recherche is zaterdagochtend ter plaatse en doet onderzoek.

Derde dode vliegtuigongeluk San Francisco

Een meisje dat gewond raakte bij het vliegtuigongeluk in San Francisco een week geleden, is vrijdag in het ziekenhuis overleden. Op verzoek van de ouders zijn de identiteit en leeftijd van het meisje niet bekendgemaakt.

Volgens het San Francisco General Hospital was het meisje al in kritieke toestand vanaf het moment dat ze zaterdag werd binnengebracht.

Bij de crash van het toestel van de Zuid-Koreaanse luchtvaartmaatschappij Asiana Airlines raakten ruim 180 mensen gewond. 305 inzittenden overleefden het ongeluk. Eerder werd bekend dat twee Chinese studentes, 16 en 17 jaar oud, bij de crash zijn omgekomen. De 16-jarige werd aangereden door de brandweer toen ze op de landingsbaan lag.

Vierdaagsefeesten in Nijmegen beginnen

De jaarlijkse Vierdaagsefeesten in Nijmegen gaan zaterdagochtend van start. Door de hele stad worden zeven dagen lang festiviteiten georganiseerd. Er worden twee miljoen mensen verwacht in de stad.

Dinsdag wordt het startschot gegeven voor de 97e editie van de Vierdaagse, waarvoor de weersverwachtingen gunstig lijken. De Vierdaagsefeesten staan vooral in het teken van muziek. Zo staat het Valkhofpark de hele week in het teken van het Valkhof Festival en doen verschillende jazzartiesten het Kronenburgerpark aan op het festival Otis Park. Onder anderen Janne Schra en Spinvis geven concerten in de Stevenskerk.

Het traditionele vuurwerk op de Waalkade bij de start van de Vierdaagse is opnieuw afgelast. Door werkzaamheden aan de damwand is er niet genoeg plek voor de tienduizenden toeschouwers. Als alternatief wordt dinsdag een bonte stoet georganiseerd met sambaorkesten, jongleurs en acrobatische steltenlopers.

De organisatie van de Vierdaagse verwacht goed wandelweer. "De temperatuur ligt waarschijnlijk rond de 23 graden. Dat is voor ons nog geen aanleiding om extra maatregelen te nemen", zegt een woordvoerder. Wel wordt er een speciaal weerteam ingezet dat de verwachtingen voor de rest van de week in de gaten houdt, aldus de zegsman.

De gemeente raadt bezoekers af om met de auto naar de stad te komen. De binnenstad is vanaf zaterdag 18.00 uur dicht voor gemotoriseerd verkeer, op de dagen daarna al vanaf het middaguur. Ook rijden er tijdens de Vierdaagseweek geen bussen in het centrum. Wel rijden bijna de hele nacht speciale bussen om lopers en feestvierders te vervoeren.

Voor de wandeltocht hebben zich dit jaar 46 duizend mensen ingeschreven. Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD) geeft dinsdagochtend om 04.00 uur het startschot voor het wandelevenement.

Kaakbreuk voor hockeyster De Goede

Het EK hockey met de Oranjevrouwen is voor Eva de Goede een vraagteken. De international brak afgelopen dinsdag haar kaak tijdens een training met het Nederlands elftal. "Ik kreeg een bal op mijn kin", aldus De Goede in reactie tegenover hockey.nl.

"Ik ging voor de zekerheid even naar het ziekenhuis om het te checken, maar had dit niet verwacht", vervolgt de middenvelder. "Ik kon meteen geopereerd worden en nu zitten er dus acht schroeven in mijn mond. Die worden met elastiekjes aan elkaar verbonden, zodat ik mijn mond niet open kan doen. Bellen gaat dus niet echt, kan bijna niet praten."

Het is nog niet zeker of ze het EK moet missen. "Ik hoop dat ik het haal, maar daar kan ik nu nog niets over zeggen. Wanneer ik meer duidelijkheid heb? Geen idee, misschien na volgende week wanneer ik een afspraak heb in het ziekenhuis om te kijken hoe het is hersteld."

Volleybalsters verliezen van Brazilië

De Nederlandse volleybalsters hebben vrijdag opnieuw verloren van Brazilië verloren. De regerend olympisch kampioen was opnieuw met 3-1 te sterk. De setstanden waren 23-25, 25-16, 25-21 en 25-14.

De ploeg van bondscoach Gido Vermeulen verloor de eerste wedstrijd ook met 3-1. De tweede ontmoeting begon wel met enige vertraging, want de vloer was te glad. Nederland en Brazilië spelen zondag nog een keer tegen elkaar. Deze oefenwedstrijden zijn in het kader van de voorbereiding op de World Grand Prix. Het toernooi begint op 2 augustus. Nederland won het toernooi in 2007. 

De Breij maakt voorstelling voor filmfestival

Claudia de Breij speelt tijdens het Nederlands Film Festival een speciale editie van haar show Alleen. Op 1 oktober staat de cabaretière in de Stadsschouwburg in Utrecht met de eenmalige voorstelling Alleen voor de Nederlandse Film. Dat laat het Nederlands Film Festival vrijdag weten.

Naast de voorstelling presenteert de 38-jarige De Breij ook de dagelijkse talkshow van het festival. Het wordt de derde keer dat de presentatrice het programma presenteert. Vorig jaar had ze geen tijd, toen namen Art Rooijakkers en Isolde Hallensleben de presentatie van De Breij over.

Vorig jaar hield Theo Maassen een speciale conference over de Nederlandse filmindustrie voorafgaand aan de uitreiking van de Gouden Kalveren. Hij haalde daarbij nogal wat Nederlandse films en filmmakers door de mangel. Het is nog niet duidelijk of dit jaar weer een cabaretier wordt gevraagd om een conference samen te stellen.

Het Nederlands Film Festival wordt gehouden van 25 september tot en met 4 oktober in Utrecht. Het festival trapt af met de première van Hoe Duur Was de Suiker van Jean van de Velde.


De Breij maakt voorstelling voor filmfestival (Foto: Novum)

PlayStation 4 gaat op striptoer

Voor mensen die toch in de buurt van San Diego zijn zo tussen 18 en 21 juli is er leuk gamingnieuws: via de Amerikaanse PlayStation Blog is er aangekondigd dat Sony Playstation 4 bespeelbaar aanwezig is op Comic-Con.

Het is de eerste gelegenheid voor het publiek om met de machine aan de gang te gaan. De spellen #DRIVECLUB, Knack en Octodad: Dadliest Catch zijn speelbaar, naast enkele PlayStation Vita- en PlayStation 3-spellen.

De volledige lijst van games die aanwezig zijn:

PlayStation 4-games

  • #DRIVECLUB
  • Knack
  • Octodad: Dadliest Catch

PlayStation Vita-games

  • Killzone Mercenary
  • Tearaway
  • The Walking Dead
  • Dragon’s Crown
  • Batman: Arkham Origins Blackgate
  • Spelunky

PlayStation 3-games

  • BEYOND: Two Souls
  • Gran Turismo 6
  • Puppeteer
  • Diablo III
  • Batman: Arkham Origins

Heb jij je reis al geboekt, of wacht je liever tot de console aanwezig is bij onze oosterburen tijdens gamescom?

EA sluit studio Phenomic

EA heeft besloten om de deuren van hun studio Phenomic te sluiten. Phenomic is onder andere bekend van free-to-play-games als Lord of Ultima en Command & Conquer: Tiberium Alliances.

"As part of EA's realignment in recent weeks, we have announced internally a small adjustment to some development staff to better focus our teams against priority growth areas. The decision to let people go is not something we take lightly and we are working to ensure that impacted employees are treated fairly and with respect for their contributions to EA, and with assistance to find other job opportunities."

"These are hard but essential changes as we focus on delivering great games and showing players around the world why to spend their time with us"

De Duitse studio was opgericht in 1997 en heeft de RTS serie SpellForce ontwikkeld. Dit is ook meteen de grootste series die de studio heeft gemaakt. In haar beste periode had Phenomic zestig personeelsleden. EA geeft verder aan niet van plan te zijn om van het free-to-play concept af te stappen.

Martin Freeman is klaar met The Hobbit

Regisseur Peter Jackson heeft bekend gemaakt dat Martin Freeman zijn laatste scènes voor de Hobbit-filmserie heeft afgerond. Hij postte een aantal afscheidsfoto's van de hobbit op Facebook en schreef er een berichtje bij.

"Vanavond heeft Martin Freeman zijn laatste shots als Bilbo Baggins gedaan. Het is het einde van een geweldige tweeënhalf jaar. Ik kan me niemand anders in deze rol voorstellen - een personage dat Martin heeft gevoed en vormgegeven met liefde en grote vaardigheid.

We hebben afscheid genomen van onze elven, mensen, teovenaars en nu de hobbit. We gaan onze laatste twee weken van pick-ups [extra opnames die oospronkelijk niet gepland waren, red] in, en het is overal dwergen. Deze pick-ups waren moeilijk en intens, maar ik ben zo blij met wat we aan opnames hebben. Deze twee volgende films worden behoorlijk gaaf!"

Afscheid van Martin Freeman in the Hobbit
Afscheid van Martin Freeman in the Hobbit

Freeman zou oorspronkelijk volgende week aanwezig zijn in San Diego om The World's End mede te promoten, naast Simon Pegg, Nick Frost en Edgar Wright, maar moest afzeggen wegens zijn werkzaamheden voor The Hobbit. Het is onduidelijk of hij nu alsnog naar Comic-Con komt.

De Hobbit-filmserie, een trilogie van prequels voor The Lord of the Rings, vervolgt in december met The Hobbit: the Desolation of Smaug, gevolgd door The Hobbit: There and Back Again in december volgend jaar.

Fox maakt X-Men spin-off X-Force

Eerder deze week werd bekend dat 20th Century Fox de domeinnaam xforcemovie.com heeft geregistreerd, wat geruchten deden ontstaan dat er een X-Men spin-off aan zit te komen. Deze geruchten lijken nu bevestigd door X-Force bedenker Rob Liefeld en het feit dat er een schrijver bekend is.

Kick-Ass 2-regisseur Jeff Wadlow is door Fox ingehuurd om een scenario te schrijven voor X-Force. De film gaat, net als X-Men, over mutanten, maar de groep is een samenstelling van inmiddels volwassen geworden mutanten. Volgens Liefield zou een eerste film focussen op de personages Cable en Deadpool.

In hoeverre de film zal aansluiten bij de X-Men franchise is niet bekend. Wel is Lauren Schuler Donner, die voor Fox al verantwoordelijk is voor de X-Men films sinds het eerste deel in 2000, aan boord om deze film te produceren. Een regisseur is nog niet bekend, maar volgens The Hollywood Reporter zou Wadlow daar zelf wel interesse in hebben.

Nieuwe features en info Pokémon X & Y

Er is flink wat informatie opgedoken over Pokémon X & Y, waaronder nieuwe features, de professor, het grote boze team dat je nu weer in de weg staat en meer over de twee legendarische pokémon Xerneas en Yveltal.

Door Professor Sycamore worden Pokémon aan jou en je vrienden toevertrouwd. Hij stuurt iedereen op avontuur in de regio Kalos om zijn of haar Pokédex compleet te maken. Onderweg krijgen de spelers te maken met de organisatie Team Flare.

Pokemon

Pokemon

The Pokémon Company International heeft vandaag nieuwe details bekendgemaakt over de Legendarische Pokémon Xerneas en Yveltal, waaronder hun typen. Xerneas, een Pokémon van het type Fairy, kent Geomancy, een nieuwe aanval die alleen aan hem is voorbehouden. Xerneas heeft de speciale Ability Fairy Aura. Deze Ability treedt tijdens een gevecht automatisch in werking en versterkt bij alle vechtende Pokémon aanvallen van het type Fairy. Fairy Aura heeft ook een positief effect op vijandige Pokémon die aanvallen van het type Fairy kennen.

Pokemon

Yveltal, een Pokémon van het type Dark en Flying, is de enige Pokémon die de nieuwe aanval Oblivion Wing kent. Bij deze aanval vliegt Yveltal hoog in de lucht en vuurt hij een vernietigende rode lichtstraal op de aarde af die de grond verschroeit. De speciale Ability van Yveltal is Dark Aura. Deze tegenhanger van Fairy Aura maakt aanvallen van het type Dark nog krachtiger, ongeacht welke Pokémon hem tijdens een gevecht gebruikt.

Pokemon 

Er is een nieuwe spelfunctie geïntroduceerd: O-Powers. Met deze functie kunnen spelers de Pokémon in hun team eenvoudig sterker maken. Daarnaast biedt de functie hun nog tal van andere voordelen in Pokémon X en Pokémon Y. O-Powers zijn speciale vaardigheden die uiteenlopende vormen hebben en via het nieuwe Player Search System (PSS) met andere spelers gedeeld kunnen worden. Wanneer je lokaal of via het internet met iemand verbinding hebt, kun je O-Powers met deze speler delen door op het touchscreen op zijn of haar pictogram te tikken. Sommige O-Powers verhogen tijdelijk de statistieken van een Pokémon, met andere vaardigheden kun je gemakkelijker wilde Pokémon vangen en met weer andere nemen de Experience Points van een gevecht toe.

Spelers van Pokémon X en Pokémon Y die het ruilen van Pokémon spannender willen maken, kunnen via Wonder Trade een Pokémon onmiddellijk ruilen voor een Pokémon die ergens ter wereld door iemand anders wordt aangeboden. Wat maakt ruilen via Wonder Trade nu zo bijzonder? Spelers weten niet welke Pokémon ze terugkrijgen. Misschien krijg je wel een zeldzame Pokémon die je nooit had verwacht, of een Pokémon die je team sterker maakt.

Als je dacht dat dit alles was: op deze site zijn nog tal van nieuwe Pokémon te vinden en meer informatie over twee nieuwe gymleaders: Clemont en Grant.

Spelers kunnen Xerneas in Pokémon X en Yveltal in Pokémon Y tegenkomen wanneer de videospellen op 12 oktober 2013 wereldwijd voor Nintendo 3DS geïntroduceerd worden.

Nieuwe outfit voor Spidey in Amazing Spider-Man 2

Spider-Mans outfit is vernieuwd in het vervolg op Marc Webbs reboot van de filmserie. Bij Entertainment Weekly is een interactieve uitleg te zien.

Het showbiztijdschrift licht per punt de veranderingen aan het pak toe. Misschien maar goed ook, want anders waren ze alleen de echte kenners opgevallen.

Nieuw Spider-Man kostuum voor Amazing Spider-Man 2
Het nieuwe pak. Doorklikken geeft een grotere, interactieve versie.

Zo zijn de ogen in deze versie wit gekleurd, waar dat vorig jaar nog geel was. Ze zijn ook groter dan het vorige pak; de ogen nemen nu bijna het hele gezicht in. Ook de riem, die oorspronkelijk ontbrak, is terug. Peter Parker slaat hier, in de comics, zijn extra webmateriaal in op. 

Entertainment Weekly beweert dat Sipdey nu muziek kan luisteren in zijn pak en dit bedient via zijn webshooters. "Je kunt al vroeg in de film zien dat hij muziek aan kan zetten, waar hij in zijn kostuum naar luistert, via de webshooter," aldus ontwerpster Deborah Lynn Scott.

Het uiterlijk van het pak is ook iets aangepast; naast dat de rode en blauwe kleur een beetje zijn bijgesteld is het spinnenlogo op de borst veranderd, en zelfs een beetje aangepast om te passen bij de Spider-Man uit de Sam Raimi-serie.

The Amazing Spider-Man 2 verschijnt in de lente van 2014, met wederom Andrew Garfield als Peter Parker, Emma Stone als Gwen Stacy en Denis Leary als Captain Stacy. Nieuwe castleden zijn Jamie Foxx als Electro, Dane DeHaan als Harry Osborn en Chris Cooper als Norman Osborn.

Uitgebreid wandelen in Murdered Soul Suspect

Square Enix heeft een uitgebreide demotrailer uitgegeven van Murdered: Souls Suspect, waarin de basis van de game uitgelegd wordt.

Het doel van het spel is een moord oplossen. Het gaat zo te zien verder dan de butler in de bibliotheek met de kandelaar. Je bent namelijk het slachtoffer. In de demo zien we onze eigen moord voor onze eigen geestige ogen gebeuren. Als geest heb je enkele beperkingen, zo kun je geen objecten oppakken om te onderzoeken. Omdat de dorpsbewoners erg gelovig zijn hebben ze de buitenkant van hun huis gezegend. Hierdoor kun je niet zo maar een gebouw in lopen, je zult andere manieren moeten vinden om toch binnen te komen.

Daarentegen heb je wel andere speciale krachten, zoals het in bezit nemen van mensen zodat je ziet wat zij zien en hoort wat zij horen. Ook kun je hun gedachte beïnvloeden, zodat je herinneringen leest. Teleportatie behoort ook tot je mogelijkheden. Als je denkt dat je veilig bent omdat je al dood bent kom je bedrogen uit, demonen jagen op je. Je kunt ze alleen op een onbewaakt moment vernietigen door in hun 'lichaam' te gaan. Door zijmissies te doen leer je meer over je zelf, over de personages om je heen en het dorpje. Maar ondertussen leer je ook dat je met een wel erg sterke en zelfverzekerder moordenaar te maken hebt.

Murdered: Soul Suspect komt begin 2014 uit op PlayStation 3, Xbox 360 en pc. Bekijk ook onze preview.

Scenario voor Marvels Ant-Man is klaar

Het scenario voor Ant-Man is eindelijk klaar. Dat zegt regisseur Edgar Wright, die samen met Joe Cornish verantwoordelijk is voor het script.

Wright en Cornish waren al enkele jaren bezig een origineverhaal voor Ant-Man te schrijven, zonder dit Marvel-personage te verbinden met wat Marvel aan het doen is in hun Cinematic Universe (MCU). Vorig jaar op San Diego Comic-Con maakte de studio echter bekend in 2015 Wright's Ant-Man uit te brengen. De film zal, met een verschijning in november de eerste na The Avengers 2, Phase 3 van het MCU lanceren.

Voor Wright wordt het de eerstvolgende film waar hij aan werkt, na de promotie van The World's End. Over casting is nog niets bekend, maar er gaan geruchten dat Armie Hammer in de running is voor de titelrol.

Helden en schurken op nieuwe Kick-Ass 2-poster

De helden van de superheldengroep Justice Forever en hun aartsvijand verschijnen samen op een nieuwe poster die is verschenen om het vervolg op Kick-Ass te promoten.

In de film vormen Kick-Ass (Aaron Taylor-Johnson) en Hit-Girl (Chloe Grace Moretz) een groep superhelden onder de naam Justice Forever. Eén van de leden is Colonel Stars and Stripes, gespeeld door Jim Carrey. Onder deze drie zien we Red Mist (Christopher Mintz-Plasse) in zijn nieuwe identiteit: the Motherfucker.

Kick-Ass 2 poster

Kick-Ass 2 verschijnt op 22 augustus, met naast de genoemde castleden ook Lyndsy Fonseca, John Leguizamo en Donald Faison. De regie is in handen van Jeff Waldow.

Japanse staatssecretaris bezoekt Dragon Quest X

Terwijl westerse politici liever kritiek uiten op games heeft een Japanse staatssecretaris onlangs een officieel bezoek gebracht aan de online-game Dragon Quest X. Geen kijkje in de studio van ontwikkelaar Square Enix, maar een 'echt' bezoek in de wereld van de game.

Ichita Yamato, staatssecretaris van wetenschap en technologie, gaf aan dat het een officieel bezoek namens Japan betrof, en dus een deel van zijn taken als staatssecretaris van IT-beleid. Hij ervaarde het bezoek als erg zinvol en moedigde andere spelers aan om hem gedag te zeggen als ze hem tegen kwamen.

Yamamoto is overigens niet een doorsnee saaie politicus, in Japan kennen ze hem van meer dan alleen politiek. Hij is namelijk ook songwriter, zingt liedjes en heeft in het verleden deel uitgemaakt van een rock-‘n-rollband.

Staatssecretaris bezoekt Dragon Quest XStaatssecretaris bezoekt Dragon Quest X

[Tour] Lastige finale in heuvelachtige rit naar Lyon

Het venijn in de veertiende etappe van de Tour de France zit vooral in de staart. De renners krijgen onderweg van Saint-Pourçain-sur-Sioule naar Lyon zeven pittige hellingen voor de kiezen, waarvan drie in de laatste dertig kilometer. De etappe geldt als opwarmertje voor de zware beklimming van de Mont Ventoux, die zondag op het programma staat.

Het klimwerk is voor de klassementsrenners normaal gesproken geen probleem. Van de zeven cols zijn er twee van derde en vijf van vierde categorie. De rit lijkt op het lijf geschreven van aanvallers. Nog geen enkele keer deze Tour hield een lange vlucht stand tot aan de streep.

Lyon werd in de eerste Tour in 1903 al bezocht en fungeerde sindsdien nog vijftien keer als etappeplaats. Alessandro Petacchi was er in 2003 de laatste winnaar. Chris Froome rijdt vandaag in het geel. Hij verdedigt een voorsprong van een kleine 2,5 minuut op Bauke Mollema.

FOK! wat een weer... Wolkenvelden, later iets meer zon.

Goedemorgen! De Tour is een stuk spannender om te volgen dan het weer, maar er moet toch een praatje komen. Ik beken eerlijk dat ik het bijna zonde van mijn tijd vind om in deze tijden een weerbericht te moeten maken. Het is en het blijft gewoon droog en dat blijft het voorlopig ook nog wel.

De dag begint grotendeels bewolkt, maar in de loop van de dag breekt de zon er wat vaker door. Het zal wel een graadje warmer worden dan gisteren met maxima die tussen de 17 en 23 graden liggen. Er staat maar een zwakke tot matige noordwestenwind.

Na morgen lopen de temperaturen wat op en komt er meer zon. De regenliefhebbers onder ons zullen nog veel geduld moeten hebben.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Wolkenvelden
Ook bij Klap in Eemnes viel er weinig te beleven op weergebied.

 

 

 

 

 

Malala: ieder kind gratis naar school

Malala Yousafzai, de Pakistaanse tiener die door de Taliban werd neergeschoten omdat zij pleitte voor onderwijs aan meisjes, heeft vrijdag op haar 16e verjaardag in een toespraak voor de Verenigde Naties opgeroepen tot verplicht gratis onderwijs voor ieder kind.

In de toespraak voor de Jongerenassemblee van de VN riep Malala op tot 'een wereldwijde strijd tegen analfabetisme, armoede en terrorisme'.

"Laten wij onze boeken en pennen opnemen. Zij zijn onze machtigste wapens", zei Malala. "Eén kind, één leraar, één boek en één pen kunnen de wereld veranderen. Onderwijs is de enige oplossing."

De VN hebben haar verjaardag, 12 juli, uitgeroepen tot Malala-dag. Maar volgens Malala gaat het niet om haar, maar om 'iedere vrouw, iedere jongen en ieder meisje die opkomen voor hun rechten'.

Het Pakistaanse meisje werd op 9 oktober door de Taliban in het hoofd geschoten toen zij na school op weg terug naar huis was. De extremistische groep liet weten haar te willen doden omdat zij in een documentaire kritiek had geleverd op de Taliban en voor onderwijs aan meisjes en 'westers denken' pleitte.

Malala werd uit Pakistan naar Groot-Brittannië overgebracht, waar zij gespecialiseerde medische behandeling onderging en beschermd was tegen verdere bedreigingen van de Taliban. Het gezin is voorlopig van plan in Engeland te blijven.

Malala droeg een traditioneel Pakistaans gewaad met broek en een witte sjaal, die naar zij zei had toebehoord aan de vermoorde Pakistaanse premier Benazir Bhutto. Ze droeg een hoofddoek en begon haar toespraak met een moslimgebed. Zij noemde zichzelf slechts een van de duizenden slachtoffers van de Taliban en zei dat de kogel die haar voorgoed tot zwijgen had moeten brengen, haar ambitie om vrede, onderwijs en welvaart te promoten niet heeft afgeremd.

Zij verwees naar de Indiase leider Mohandas Gandhi en andere voorstanders van geweldloosheid en zei: "Ik ben tegen niemand, noch ben ik hier om te spreken in termen van persoonlijke wraak op de Taliban of enige andere terroristische groep.

"Ik ben hier om te spreken over het recht op onderwijs voor ieder kind. Ik wil onderwijs voor de zoons en dochters van alle Taliban en alle terroristen en extremisten. Ik haat zelfs niet de Talib die mij neerschoot. Zelfs met een wapen in mijn hand en hem voor mij, zal ik niet schieten."

Volgens Malala willen de extremisten scholieren, vooral meisjes, vermoorden en scholen vernielen, omdat zij bang zijn voor de macht van het onderwijs en de kracht van vrouwen.

"Wij kunnen niet slagen als de helft van ons achterlijk wordt gehouden", zei Malala.

De Britse ex-premier Gordon Brown, die de Jongerenassemblee als speciaal gezant van de VN voor onderwijs hielp organiseren, noemde Malala 'het moedigste meisje ter wereld'. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon zei dat 'geen enkel mag sterven omdat het naar school gaat'.

Voorafgaand aan de toespraak van Malala publiceerden Unesco en Save the Children een speciaal rapport over kinderen die door geweld of armoede geen basisonderwijs krijgen. Volgens de Unesco is het aantal kinderen van basisschoolleeftijd dat geen onderwijs krijgt van zestig miljoen in 2008 gedaald tot 57 miljoen in 2011, maar is in diezelfde periode het percentage kinderen dat geen basisonderwijs volgt in conflictgebieden gestegen van 42 naar 50 procent.

"In veel van de armste landen van de wereld vernietigt gewapende strijd niet alleen de onderwijsinfrastructuur, maar ook de hoop en ambitie van een hele generatie kinderen", zegt Unesco-directeur Irina Bokova.

Tumor Henkjan Smits helemaal verwijderd

De tumor van Henkjan Smits is tijdens de operatie helemaal verwijderd. Dat heeft de 51-jarige presentator, die vorige week werd geopereerd aan zijn prostaat, donderdag te horen gekregen van zijn arts.

"Behalve de opluchting was er toch ook een schok", vertelt Smits aan De Telegraaf. "Want mij werd verteld dat de kanker door de hele prostaat heen zat. Ik ben door het oog van de naald gegaan."

Smits is dolblij met de positieve uitslag. "Van het begin af aan ben ik vol van vertrouwen op een goede afloop geweest, maar als je bevestigd krijgt dat het ook werkelijk zo is, valt er een last van de schouders."

De tv-persoonlijkheid, onder meer bekend als jurylid van Idols, staat de komende jaren onder controle. "Want het bizarre is: je voelt niet dat je ziek bent. Dus mannen, laat jezelf onderzoeken. Liefst vanaf je vijftigste. Dat kan soms net het verschil maken."

Zesduizend uitnodigingen extra vaccinatie mazelen

In de huizen van zesduizend kinderen van zes tot veertien maanden valt komende week een uitnodiging voor een extra vaccinatie tegen mazelen op de mat. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vrijdag.

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) heeft tot de extra vaccinatie besloten. Met de extra BMR-vaccinatie tegen bof, mazelen en rodehond worden jonge kinderen eerder tegen mazelen beschermd. Normaal kunnen kinderen op de leeftijd van 14 maanden de BMR-vaccinatie krijgen.

De prik is bedoeld voor kinderen die wonen in gemeenten waar minder dan negentig procent van de kinderen tegen mazelen zijn ingeënt. Zij krijgen een persoonlijke uitnodiging thuisgestuurd, aldus het RIVM. Het aanbod van deze extra vaccinatie loopt door zolang de mazelenepidemie actief is. Ook kinderen die niet beschermd zijn tegen mazelen omdat ze vaccinaties niet hebben gehad, kunnen de BMR-vaccinatie alsnog krijgen.

Sinds begin mei zijn de mazelen bij 321 mensen vastgesteld. De meeste zieken wonen in de biblebelt, waar relatief veel strenggelovige ouders hun kinderen om religieuze redenen niet laten inenten.

Inspectie bezoekt school Anass

De Inspectie van het Onderwijs is deze week op bezoek geweest bij de school van de Wassenaarse jongen Anass Aouragh, die zichzelf begin februari van het leven beroofde. Bij het bezoek werd gepraat over het onderzoek van het Openbaar Ministerie naar de dood van de jongen, heeft staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) vrijdag laten weten aan de Tweede Kamer.

Na de zomervakantie gaat de inspectie een onderzoek uitvoeren op de school, het Adelbert College. Wat dat onderzoek gaat inhouden, wordt in overleg met de school nog bekeken.

De rector van de school zei na de dood van de tiener dat Anass werd gepest. Het Openbaar Ministerie meldde eind vorige maand dat de pesters die de 13-jarige Anass voortdurend lastigvielen, echter niet schuldig zijn aan de dood van de jongen. Er zou geen sprake zijn van het aanzetten tot zelfmoord. Volgens justitie kan bovendien niet met zekerheid worden gezegd dat de pesterijen de aanleiding waren voor de dood van Anass.

Oranjemarsen leiden tot botsingen met politie

De traditionele jaarlijkse Oranjemarsen van Noord-Ierse protestanten zijn vrijdagavond op verschillende plaatsen in Belfast uitgelopen op botsingen met de politie. Protestantse hardliners wilden per se langs een vijandige katholieke buurt naar hun loge lopen, maar zagen hun weg versperd door politievoertuigen. Mannen sprongen er bovenop en bekogelden agenten van dichtbij met flessen en stenen. Er ging in de menigte gejuich op toen een getroffen agent knock-out ging en door collega's werd weggetrokken.

De politie zette het waterkanon in en spoot daarmee zeker één demonstrant van een pantservoertuig af. Maar de protestantse menigte bleef aanzwellen en de politie bekogelen. Agenten schoten afgestompte plastic kogels af, in een vergeefse poging de menigte terug te dringen.

Leiders van de Oranjeorde zwoeren druk op de politie te houden totdat zij hun zin krijgen om pal langs het militante katholieke bolwerk Ardoyne te lopen. De door Groot-Brittannië aangestelde Parades Commission heeft hun gebruikelijke route verboden, omdat het in de afgelopen vier jaar steeds tot heftige botsingen was gekomen met IRA-aanhangers, waarbij honderden agenten gewond raakten.

De vierduizend agenten van de Noord-Ierse politiemacht, aangevuld met 630 agenten uit Engeland en Schotland, hadden de grootste moeite om te zorgen dat het in Ardoyne en bij enkele andere scheidslijnen tussen protestantse en katholieke gemeenschappen niet uit de hand zou lopen. Bijzonder spannend was het rond Short Strand, de enige katholieke enclave in het protestantse Belfast-oost. Groepen jongeren bekogelden elkaar met flessen, stenen en golfballen, die over metershoge afzettingen - eufemistisch 'vredeslinies' genoemd - werden gesmeten.

In totaal had de Oranjeorde vrijdag 550 marsen georganiseerd. Ze trokken vrijdag ongewoon veel belangstelling, dankzij het fraaie zomerweer. Met de marsen herdenken de protestanten de overwinning op 12 juli 1690 van het leger van de pas gekroonde protestantse koning-stadhouder Willem III van Oranje-Nassau op de troepen van de afgezette katholieke koning Jacobus II, in de Slag aan de Boyne. Veel katholieken zien de marsen als een protestantse poging om hen te provoceren en te beledigen.

België legt homeopathie aan banden

Nederlanders mogen dan wel lachen om de vermeende domheid van hun zuiderburen, maar de Belgen hebben nu wel een slimme zet gedaan die Nederland totnogtoe nalaat. De Belgische regering heeft namelijk verregaande beperkingen gesteld aan de kwakzalverij die homeopathie heet.

Zo mogen per direct alleen nog mensen met een diploma in de gezondheidszorg homeopathie uitoefenen, en dan alleen nog degenen die voorheen ook al homeopatische behandelingen aanboden. Dit dient slechts als overgangsregeling: uiteindelijk mogen alleen huisartsen, vroedvrouwen en tandartsen nog leuren met die kwakzalverij.

Dit heeft ook als gevolg dat ziektekostenverzekeraars (en hun klanten) in principe geen geld meer kwijt zijn aan zulke nutteloze doch peperdure behandelingen. Het wordt evenwel nog wel erkend door de verzekeraars en sommige middelen die bij homeopathie gebruikt worden, worden nog deels vergoed.

De Belgische ministerraad kwam tot dit besluit, na een voorstel van minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx. Zij ging bij haar oordeel af op een onderzoek van het Federaal Kenniscentrum Gezondheidszorg (KCE).

Dat KCE bestudeerde alle onderzoeken die gedaan zijn naar homeopathie bij de behandeling van een twintigtal ziektes. Ze ontdekten raar genoeg dat er geen bewijs is dat homeopathie werkelijk iets doet. Het zou net zo nuttig zijn als gedestilleerd water.

Kees van der Staaij Moordenaar

Kees van der Staaij is een vieze lafbek. Kinderen een rolstoel injagen met een Godsdienstvisie die bol staat van de kinderhaat (want dát is het, als je weigert om je kind te beschermen tegen invaliditeit, pijn en verdriet), maar weigeren om verantwoording af te leggen, nota bene bij een omroep die ideologisch wel aardig aan je verwant is. En ja, ik heb recht van spreken als het gaat om het niet weigeren van het in een televisieprogramma verantwoording afleggen.

Sharon Dijksma gaat voor voedsel

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) en Bill Clinton hebben in New York afspraken gemaakt over de financiering van projecten die kleine boeren in Malawi en Tanzania helpen hun productie op een verantwoorde en slimme manier te verhogen. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken zaterdag bekendgemaakt.

Dijksma en Clintons stichting dragen elk 3 miljoen dollar (2,4 miljoen euro) bij en ook de Wereldbank doet mee aan het project waarmee uiteindelijk zo’n 20.000 kleine boeren worden geholpen. Zo worden zij bijvoorbeeld betrokken bij de ontwikkeling van teeltmethoden en nieuwe zaden waardoor gewassen als tarwe minder water nodig hebben om goed kunnen te groeien.

Dijksma en Clinton gaan voor voedselzekerheid
Dijksma wil meer voedsel (Foto: ANP)

Fulham in Amerikaanse handen

Fulham komt in Amerikaanse handen. De club van trainer Martin Jol is gekocht door Shahid Khan, die ook al eigenaar is van NFL-club Jacksonville Jaguars. Fulham is na Manchester United, Arsenal, Liverpool, Aston Villa en Sunderland al de zesde club in de Premier League die een Amerikaanse eigenaar krijgt.

De in Pakistan geboren Khan neemt alle aandelen over van Mohamed al Fayed. De Egyptenaar, oud-eigenaar van warenhuis Harrods, was sinds 1997 eigenaar van de club uit Londen. Onlangs maakte de 84-jarige miljonair bekend met pensioen te gaan om meer tijd aan zijn familie te kunnen besteden.

Het bedrag dat met de overname is gemoeid, werd niet bekendgemaakt. Khan gaf ook nog weinig prijs over zijn toekomstplannen. "Mijn bedoeling is om Fulham een duurzame toekomst te geven in de Premier League, zodat de huidige en toekomstige fans er trots op kunnen zijn."

Fulham speelt sinds 2001 op het hoogste niveau in Engeland. Onlangs trok de club doelman Maarten Stekelenburg aan.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.