FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 9 juli 2013

Werkstraffen geëist tegen jongens om schoolbrand

Tegen twee jongens zijn dinsdag werkstraffen van 130 uur geëist voor het in brand steken van een school in Arnhem afgelopen oud en nieuw. Ook eist het Openbaar Ministerie in Arnhem dat de twee komende jaarwisseling tussen middernacht en 08.00 uur de volgende ochtend in de woning van hun ouders moeten blijven.

De brand legde een deel van basisschool De Kringloop aan het Breezandpad in as. Aanvankelijk werden acht jongeren verdacht van betrokkenheid bij de brand. Uiteindelijk bleken twee van hen, een 16-jarige en een 17-jarige Arnhemmer, vuurwerk de school in te hebben geschoten door een kapot gemaakte ruit. Hierdoor kon de brand ontstaan.

Tegen de jongens is ook zes maanden voorwaardelijke jeugddetentie geëist. De rechtbank in Arnhem doet over twee weken uitspraak.

Regeringscrisis in Marokko

Marokko is dinsdag in een regeringscrisis gestort. De seculiere centrumrechtse partij Istiqlal heeft haar zes ministers uit het kabinet teruggetrokken en zich aangesloten bij de oppositie. Geschillen over subsidieverlagingen vormen de aanleiding, maar Istiqlal-leider Hamid Chabat liet vorige week weten dat hij het aftreden wilde van premier Abdelilah Benkirane van de islamistische PJD, 'net als zijn broer Morsi' in Egypte.

Het is nog onduidelijk of Benkirane de regering ontbindt en nieuwe verkiezingen uitschrijft, of andere coalitiepartners gaat zoeken. Istiqlal is de op een na grootste partij in het parlement, na de PJD.

De politieke onzekerheid is slecht voor de Marokkaanse economie. Het land heeft geen olie en wordt hard getroffen door de recessie waarin veel van zijn Europese handelspartners verkeren. Marokko kampt ook met een groot financieringstekort doordat de overheidsuitgaven flink zijn opgevoerd om een omwenteling tijdens de Arabische Lente van 2011 te voorkomen. Het Internationaal Monetair Fonds heeft Marokko noodkrediet verleend, op voorwaarde dat subsidies worden verlaagd.

Steenwijker mogelijk dood om conflict wiethandel

Een conflict in de wiethandel heeft een 34-jarige Steenwijker van wie de afgelopen jaren ledematen zijn gevonden mogelijk het leven gekost. Dat heeft de politie dinsdagavond bekendgemaakt in het televisieprogramma Opsporing Verzocht.

Begin dit jaar werden resten van de man, Halil Erol, gevonden in het Overijsselse Wanneperveen. Hij was sinds 2010 vermist. In het jaar van zijn verdwijning werden ook al lichaamsdelen van de man gevonden.

In de zaak zaten eerder de 32-jarige ex-vrouw van het slachtoffer en een 34-jarige man uit Meppel vast. Het Openbaar Ministerie liet ze ongeveer een halfjaar later weten ze niet te vervolgen voor de dood van de man wegens gebrek aan bewijs.

De politie meldde dinsdagavond echter dat Erol mogelijk betrokken was bij de handel in hennep. In dat circuit zou hij betrokken zijn geraakt bij een conflict, wat hem fataal is geworden.

[CL] Uitslagen returns eerste voorronde (09/07/2013)

Voor twee kampioenen is het Champions Leagueavontuur al weer over. De kampioenen van San Marino en Andorra zijn uitgeschakeld. De kampioen van de Faeröer eilanden mag nu naar Georgië om te spelen tegen Dinamo Tiblisi. Shirak uit Armenië zal de kampioen van Servië, Partizan Belgrado, ontvangen. 

Uitslagen

Club Club Uitslag Totaal
S.P. Tre Penne (San) Shirak F.C. (Arm) 1-0 1-3
EB/Streymur (Far) FC Lusitanos (And) 5-1 7-3

FC Twente lang zonder doelman Stevens

FC Twente moet het de komende tijd doen zonder Sonny Stevens. De 20-jarige goalie raakte onlangs geblesseerd aan zijn linkerschouder. Onderzoek heeft uitgewezen dat een operatie noodzakelijk is, waardoor Stevens voor lange tijd uit de roulatie is. Dat laat Twente dinsdag weten.

Stevens kwam deze zomer over van FC Volendam. Met de in Hoorn geboren keeper in het doel werd die club afgelopen seizoen op een haar na kampioen van de Eerste Divisie.

'Janmaat in beeld bij Internazionale'

Daryl Janmaat is in beeld bij het Italiaanse Internazionale. Dat meldt Sky Italia. Erg waarschijnlijk lijkt een overgang echter niet.

Janmaat gaf eerder aan graag bij Feyenoord te willen blijven en heeft daarbij in Rotterdam de kans om Europees voetbal te spelen. Over die luxe beschikt Inter dit jaar niet. Het eindigde teleurstellend negende in de Serie A. Janmaat komt volgens het medium in beeld als Mauricio Isla van Juventus niet de overstap naar de modestad wil maken.

De rechtsback van Feyenoord kende een uitstekend eerste seizoen. Met zijn club eindigde hij als derde en persoonlijk veroverde hij een basisplaats bij het Nederlandse elftal.

Sijsling simpel naar tweede ronde Newport

Tennisser Igor Sijsling heeft tijdens zijn eersterondepartij in Newport slechts vijf games af moeten staan. De ongeplaatste Matteo Viola kon op het Amerikaanse gras alleen in de eerste set tegenstand bieden aan de Nederlander (3): 6-4 en 6-1.

Sijsling, de mondiale nummer 55, was het aan zijn stand verplicht de Italiaan (144) te verslaan. In de volgende ronde treft hij de thuisspelende Rajeev Ram (86) of de Zwitserse qualifier Adrien Bossel (402).

Oltmans interim-bondscoach hockeyers India

Roelant Oltmans is aangesteld als interim-bondscoach van de nationale hockeyploeg van India. De 59-jarige Nederlander volgt de ontslagen Australiër Michael Nobbs op. Dat heeft secretaris-generaal Narinder Batra van de Indiase hockeybond dinsdag bekendgemaakt. Oltmans blijft aan totdat een nieuwe bondscoach is vastgelegd.

Oltmans was voor het ontslag van Nobbs technisch manager bij de hockeybond. Sinds begin dit jaar werkt hij voor de Indiase bond. Tussen 1989 en 1993 was hij bondscoach van de Nederlandse hockeydames, waarna hij overstapte naar de mannen. In 1996 behaalde hij met dat team op de Olympische Spelen in Atlanta de gouden plak.

De ontslagen Nobbs wordt afgerekend op de slechte resultaten van afgelopen jaar. India werd laatste bij de Olympische Spelen in Londen en heeft zich nog niet gekwalificeerd voor het wereldkampioenschap. India kan zich alleen nog plaatsen voor het WK als de ploeg volgende maand de Azië Cup wint.

Eriksen in contact met enkele clubs

Christian Eriksen verlaat deze zomer wellicht de Eredivisie. Martin Schoots, zaakwaarnemer van de Deen, laat weten dat er contact is met enkele clubs.

Borussia Dortmund was lange tijd een gegadigde om Eriksen over te nemen, maar de Duitse vice-kampioen koos maandag voor Henrikh Mkhitaryan van Shakhtar Donetsk. "We zijn nog wel in contact met andere clubs", zegt Martin Schoots tegen Sporten.dk.

"Dat is logisch bij een speler als Christian", vervolgt de zaakwaarnemer. "Maar je weet natuurlijk niet of er daadwerkelijk een transfer van komt. We gaan in ieder geval niet speculeren, maar dit is de eerste transferperiode dat Christian open staat voor een transfer."

Eriksen (21) heeft nog een contract tot 2014 en heeft altijd laten weten dat hij niet transfervrij wil vertrekken. "Het is niet zo dat hij per se deze zomer weg moet, want hij wil alleen vertrekken als hij zich ergens anders kan ontwikkelen tot een betere speler."

Büttner gaat voor Oranje, maar heeft geduld

Alexander Büttner kende een aardig eerste seizoen bij Manchester United. De linksback hoopt dit jaar snel door te groeien, om zo mee te kunnen naar het WK van 2014 in Brazilië.

"Als ik bij Manchester United speel, dan moet ik ook instaat zijn om bij het Nederlandse nationale elftal te spelen", laat hij hoopvol weten aan Inside United. "Ze houden me heus wel in de gaten, dus ik zal geduldig moeten zijn", gaat hij verder.

Dat Büttner nog niet bij de vaste selectie van het Nederlandse elftal hoort, is opvallend. Onder meer Erik Pieters behoort daar wel toe, terwijl hij het voorbije seizoen nauwelijks iets presteerde bij PSV.

Büttner geldt momenteel als stand-in voor aanvoerder Patrice Evra. Dat betekent dat alleen de wedstrijden in de League Cup en een klein aantal wedstrijden in de Premier League tot de mogelijkheden van de Nederlander behoren. Vorig seizoen speelde de voormalig speler van Vitesse vijf competitiewedstrijden. Daarin scoorde hij twee keer.

Ronnie Stam op lijstje van Swansea City

Ronnie Stam is kandidaat om Swansea City te komen versterken. De rechtsback staat op het lijstje van de club uit Wales.

Stam is transfervrij nadat hij zijn contract bij Wigan Athletic heeft uitgediend. Met die ploeg degradeerde hij het voorbije seizoen uit de Eredivisie. Swansea biedt nu mogelijk uitkomst om Stam alsnog in de Premier League te houden.

"Stam hoort tot de mogelijkheden. Hij staat op een lijst waar ook onder meer Dwight Tiendalli op staat", laat voorzitter Huw Jenkins weten aan de Evening Post.

Stam kon na zijn transfer van FC Twente naar Wigan nooit furore maken. Zo fungeerde hij drie seizoenen als invaller. Het afgelopen seizoen wist de club ondanks de degradatie wel de FA Cup te winnen.

Apple I levert kwart miljoen euro op bij veiling

Een zeldzame Apple I-computer is dinsdag geveild voor 320.000 dollar (249.000 euro). Veilinghuis Christie's bood de eerste Apple uit 1976, samen met andere curiosa van het Californische bedrijf, aan in de online veiling First Bytes. De computer is waarschijnlijk een van de eerste 25 geproduceerde Apple I-pc's.

De koper ontvangt naast het moederbord onder meer een replica van de handleiding en een foto van Apple-oprichters Steve Jobs en Steve Wozniak. Voor 666,66 dollar konden mensen in 1976 het moederbord, zonder toetsenbord, beeldscherm en transformator, aanschaffen.

Veilinghuis Christie's schatte de waarde van het apparaat, waarvan er maar zo'n tweehonderd zijn gemaakt, tussen de 233.000 en 389.000 euro. De veiling duurde van 24 juni tot en met dinsdag.

'Gomez gebruikt voicemailbericht Bieber op nummer'

Selena Gomez lijkt een voicemailbericht van Justin Bieber te hebben verwerkt in een nieuw nummer. Het uitgelekte Love Will Remember opent met een gesproken boodschap van een jongen. Velen herkennen daarin de stem van haar ex. Gomez liet eerder al weten dat het nummer gaat over haar knipperlichtrelatie met Bieber.

"Ik wilde je gewoon even bellen om te zeggen ik heel erg veel van je houd", is te horen in het bericht. "Jij bent alle liefde van de wereld waard, jij bent de liefde van mijn leven." Love Will Remember is afkomstig van Gomez' debuutalbum Stars Dance, dat pas eind deze maand verschijnt.

In mei werd bekend dat de 20-jarige zangeres en de 19-jarige zanger een einde aan hun relatie hadden gemaakt. Vorige week vierden de twee echter Onafhankelijkheidsdag met elkaar. Of ze weer samen zijn is onbekend.

Vrouw naait 5 exen verkrachting aan

Leanne Black mag een poosje op water en brood. De 32-jarige Britse vrouw heeft het leven van vijf mannen, allen ex-viendjes, tot een ware hel gemaakt. Tegen hen heeft zij een valse aangifte gedaan wegens verkrachting.

In slechts acht jaar waren vijf mannen de lul. Zo zou een van hen haar hebben gedrogeerd en vervolgens verkracht, zo luidde Blacks aanklacht. Een ander zou haar hebben ontvoerd en gemolesteerd.

Alle mannen die door de feeks waren aangeklaagd, waren exen. De eerste werd in juni 2005 opgepakt wegens verkrachting, maar niet veroordeeld. Een jaar later was nummer twee de Sjaak; hij zou de brunette hebben ontvoerd en tweemaal verkracht.

Vervolgens hield Black zich koest, om in 2009 en 2010 opnieuw twee mannen voor niets aan te geven wegens verkrachting. Afgelopen maart probeerde ze het opnieuw, maar gelukkig viel ze door de mand. De jaloerse sloerie is vandaag tot twee jaar gevangenisstraf veroordeeld.

Wereldtopper Gaisah mag verspringen voor Nederland

Nederland heeft er vanaf deze week een wereldtopper in het verspringen bij. De in Ghana geboren Ignisious Gaisah heeft zijn Nederlands paspoort ontvangen.

Gaisah, die in 2001 naar Nederland kwam, traint voornamelijk in de zomer in Rotterdam. De Atletiekunie hoopt dat hij zo snel mogelijk internationale wedstrijden voor Nederland kan lopen, zodat hij in augustus al kan uitkomen op het WK. Gaisah sprong dit seizoen al 8 meter 13, drie centimeter meer dan de limiet.

De 29-jarige verspringer werd in 2006 wereldkampioen indoor, ook dat deed hij in Moskou. 

Gearbox werkt aan next-gen game

Gearbox, berucht van onder andere Aliens Colonial Marines en Duke Nukem Forever, heeft aangekondigd dat ze werken aan een game voor de volgende generatie consoles. Studiobaas Randy Pitchford maakte dit vandaag in een interview met Nerdist bekend.

Het is op dit moment nog niet bekend aan welke game ze werken of voor welke console. De meest logische gok zou Borderlands 3 voor PlayStation 4 en Xbox One zijn.

[EL] Uitslagen returns eerste voorronde (09/07/2013)

Na dinsdagavond zijn de eerste drie van in totaal 194 deelnemers aan de Europa League al weer klaar. Woensdag en donderdag worden de resterende wedstrijden gespeeld in eerste ronde van de Europa League. FC Utrecht is de eerste Nederlandse die in zal stromen. Ze nemen het in de tweede ronde op tegen Differdange 03, die KF Laçi versloegen.

Uitslagen

Club Club Uitslag Totaal
FC Mika (Arm) Rudar Pljevlja (Mon) 1-1 1-2
Turun Palloseura (Fin) Jeunesse Esch (Lux) 2-1 2-3
Differdange 03 (Lux) KF Laçi (Alb) 2-1  3-1 

AZ krijgt eindelijk geld van Parma voor Pellè

Parma heeft AZ eindelijk betaald voor Graziano Pellè. De Alkmaarse club maakte dinsdag bekend dat de Italianen de volledige transfersom, naar verluidt een miljoen euro, hebben overgemaakt. Parma kocht de huidige Feyenoord-spits in de zomer van 2011 van AZ, maar kwam vervolgens zijn financiële verplichtingen niet na.

AZ was eind vorig jaar een procedure gestart om via beslaglegging de transfersom binnen te krijgen. De voorzieningenrechter in Rotterdam verbood Feyenoord, dat Pellè eerst huurde en deze zomer voor vier jaar vastlegde, geld over te maken naar de Italiaanse club.

Zo moeizaam als het Pellè tussen 2007 en 2011 verging bij AZ, zo soepel verliep zijn eerste seizoen bij Feyenoord. De spits scoorde 27 keer en ontpopte zich tot publiekslieveling in De Kuip.

Overgang Altidore naar Sunderland afgerond

Jozy Altidore verruilt AZ definitief voor Sunderland. De Amerikaanse spits is het dinsdag persoonlijk eens geworden met de Premier Leagueclub, nadat AZ eerder al een akkoord had bereikt. Hij tekent een vierjarig contract, meldt Sunderland.

De 23-jarige Altidore was in het seizoen 2009-2010 ook actief in Engeland. Hij kwam toen uit voor Hull City, maar scoorde daar slechts een goal in achttien duels. Na een seizoen bij het Turkse Bursaspor vertrok hij in 2011 naar AZ.

In Alkmaar scoorde hij 51 doelpunten in 93 duels. 31 van die treffers scoorde hij in het afgelopen seizoen waarin hij veertig wedstrijden speelde. De spits trof ook doel in de bekerfinale tegen PSV.

[Tour] Cavendish ziet in Kittel topsprinter

Mark Cavendish denkt dat Marcel Kittel de volgende topsprinter wordt. Dat zei de Brit op Twitter nadat zijn 25-jarige Duitse concurrent eerder dinsdag in Saint-Malo zijn tweede touretappe won. Hij troefde in de Bretonse stad André Greipel, Cavendish en Peter Sagan af.

Kittel beleeft in deze Tour zijn grote doorbraak. In 2011 won hij in de Vuelta al eens een rit, maar vorig jaar kon hij in de Tour door ziekte weinig uithalen en stapte hij na vijf etappes uit. In deze Tour won hij ook al de eerste etappe. Toen waren veel topsprinters door een val echter al uitgeschakeld.

War Thunder gaat Oculus Rift ondersteunen

Uitgever Gaijin Entertainment heeft vandaag bekendgemaakt dat zijn gratis speelbare MMO War Thunder de Oculus Rift virtual reality headset gaat ondersteunen. Volgens het bedrijf is hun game, waarin spelers gevechtsvliegtuigen besturen uitermate geschikt voor de Rift.

De pc-versie van War Thunder is inmiddels al in open bèta en wordt inmiddels door zo'n twee miljoen spelers gespeeld. War Thunder is een mmo die zich afspeeld in de Tweede Wereldoorlog, waar spelers tegen elkaar kunnen strijden in zelfverzonnen of historische slagen. De game bevat momenteel alleen gevechtsvliegtuigen, maar de bedoeling is dat ook grondvoertuigen en schepen worden toegevoegd aan het spel. Tevens wordt er gewerkt aan een versie voor de PlayStation 4, ongeveer tegelijk met de release van de console uit moet komen. In het onderstaande filmpje kun je zien hoe het spel eruit ziet met de Oculus Rift.

Summer of Arcade 2013 data aangekondigd

Het is weer zomer en dat betekent weer een Summer of Arcade voor Xbox Live Arcade. Zoals elke zomer verschijnen er een aantal XBLA-games die Microsoft in het zonnetje zet. Daarnaast krijgen gamers die meerdere games uit de actie kopen altijd een leuke verrassing.

De games die dit jaar verschijnen zijn

Degene die twee of meer games uit deze actie aanschaffen voor 3 september krijgen een gratis Soul Pack voor de F2P RPG Ascend: Hand of Kul.


Wolfsen steunt corporatie prostituees

Burgemeester van Utrecht Aleid Wolfsen steunt het initiatief van een groep prostituees uit de domstad voor het oprichten van een coöperatie om ramen in de stad zelf uit te baten. Dat heeft de burgemeester woensdag gezegd bij de overhandiging van een petitie van Utrechtse raamprostituees.

In de petitie vragen de prostituees de burgemeester de ramen open te houden en ervoor te zorgen dat de vrouwen aan het werk kunnen blijven. Volgens RTV Utrecht hebben zo'n tweehonderd prostituees de petitie ondertekend.

Burgemeester van Utrecht Aleid Wolfsen maakte onlangs bekend dat hij de vergunning van de enige overgebleven exploitant van raamprostitutie in de stad gaat intrekken. De vergunning wordt onder meer ingetrokken omdat de exploitant betrokken zou zijn bij mensenhandel. Een definitief besluit over de vergunning valt binnenkort.

Vorige week werden de plannen van de groep prostituees over het oprichten van een coöperatie bekend. De gemeenteraad gaf al aan achter dat voorstel te staan en wilde dat het college het initiatief verder ondersteunt.

De gemeente meldt woensdag te willen dat binnenkort ramen worden uitgebaat zonder dwang en misstanden. Een corporatie kan volgens de gemeente een opmaat vormen 'naar zelfstandig werkende vrouwen die zelf beslissen en grip houden op hun eigen werk en leven'.

Wolfsen gaf verder aan dat er woensdag een exploitatievergunning is aangevraagd voor werkruimten die eerder zijn gesloten. De gemeente stelt hier heel secuur naar te willen kijken, evenals naar een corporatie, 'om misstanden in de toekomst te voorkomen'. "Voor een doorstart naar een schone sector is samenwerking met de vrouwen en de exploitanten van de toekomst van groot belang."

Microsoft houdt Final Fantasy XIV tegen

Binnenkort verschijnt de vernieuwde Final Fantasy XIV Online voor pc en PlayStation 3 (later ook PlayStation 4). De game komt vooralsnog niet naar Xbox 360, maar dat is de schuld van Microsoft zelf. Zij staan namelijk niet toe dat online games over meerdere platformen toegankelijk zijn.

Een online game voor Xbox 360 kan alleen gespeeld worden met Xbox-gamers met dezelfde game. PlayStation 3-gamers kunnen niet met Xbox 360-gamers spelen. Dit is natuurlijk al jaren zo, maar weerhoudt Square Enix ervan om Final Fantasy XIV voor Xbox 360 uit te brengen.

De makers willen de gamende community niet opbreken in verschillende groepen: "The main reason from our side is that I don't want the community to be divided; to be split into two or more. For example, one player might be on the PC version, another might be on the PS4 version, and I'm playing the Xbox version - but we're not able to join the same game servers. That is just... I just don't like the idea. I disagree with it," aldus FFXIV direct Yaoki Yoshida.

"To be frankly honest with you, there are now so many mobile devices, smart phones, everything -- why would you ever just stick to one platform from the hardware aspect? Just -- make it open to everyone? That's my opinion."


Arabische miljarden voor Egypte

De Egyptische interim-regering heeft dinsdag miljardensteun toegezegd gekregen van Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Van Saudi-Arabië krijgt Egypte vijf miljard dollar, van de VAE drie miljard.

Beide landen zijn tegenstanders van de Moslimbroederschap van de afgezette president Mohammed Morsi. Het is nog onduidelijk wat er gebeurt met de hulp en investeringen die Qatar, een belangrijke sponsor van de Moslimbroederschap, aan Egypte onder Morsi had toegezegd.

Volgens de Saudische minister van financiën Ibrahim al-Assaf bestaat de steun voor Egypte onder meer uit een kapitaalinjectie van twee miljard dollar voor de Egyptische centrale bank en twee miljard dollar aan olie en gas. De steun van de VAE omvat een schenking van een miljard dollar en twee miljard aan renteloze leningen.

Artbook voor Final Fantasy X/X-2 Remaster

Iedereen die de Final Fantasy X/X-2 HD Remaster nu alvast besteld krijgt een gelimiteerde artbook kado. De oplage is beperkt, dus Square Enix advisteert je om nu alvast de game in je winkelmandje te gooien. Deze actie geldt alleen voor de PS3-versie.

Final Fantasy X/X-2 HD Remaster is een HD-remake van de twee PlayStation 2-delen die gezien worden als de laatste 'traditionele' Final Fantasy-games. In onderstaande video zie je een vergelijking tussen de graphics van toen en de graphics van nu. Het filmpje eindigt met het artbook dat je bij je pre-order krijgt.

Cameron doet nog steeds Battle Angel

Hoewel de naam van James Cameron de komende jaren met name zal worden geassocieerd met twee vervolgen op Avatar, is daar ook nog steeds dat project rond Battle Angel.

Cameron laat al geruime tijd weten dat hij een live action film wil maken van de anime Battle Angel Alita. Het lijkt er op dat dit nu daadwerkelijk van de grond zal gaan komen; volgens Cameron start de productie van de film in 2017.
Battle Angel wordt dan zijn eerste film na Avatar 2 en Avatar 3.

George Clooney krijgt Stanley Kubrick Award

George Clooney krijgt een prijs voor zijn gehele oeuvre. De Amerikaanse filmmaker krijgt in november de Stanley Kubrick Britannia Award for Excellence in Film tijdens de uitreiking van de Britannia Awards in Beverly Hills. Dat laat de organisatie weten.

De 52-jarige Clooney werd bekend met zijn rol van Dr. Doug Ross in de ziekenhuisserie ER, maar heeft ook vele grote films op zijn naam. Zo was hij te zien in de komedie O Brother, Where Art Thou? van de Coen Brothers, de misdaadthriller Michael Clayton, als Danny Ocean in de misdaadtrilogie Ocean's Eleven, Twelve en Thirteen, en Batman in de superheldenfilm Batman & Robin.

Clooney werd meermaals genomineerd voor een Oscar, zowel als acteur, regisseur en scenarist. Voor zijn hoofdrol in Syriana ontving hij in 2006 eindelijk het felbegeerde beeldje. In 2011 was het opnieuw raak met The Descendants, wederom voor beste hoofdrol. Vorig jaar kreeg het politieke drama Argo de Oscar voor beste film, waar Clooney een van de producenten van was.

De Stanley Kubrick Britannia Award for Excellence in Film is vernoemd naar de Amerikaanse regisseur Stanley Kubrick, die in 1999 overleed. Datzelfde jaar werd de prijs voor het eerst uitgereikt.

De Britannia Awards worden uitgereikt door Bafta Los Angeles, de Amerikaanse tak van de British Academy of Film and Television Arts. De prijzen werden in 1989 in het leven geroepen om de samenwerking tussen Britse en Amerikaanse filmmakers te bevorderen.

Dit jaar worden de Britannia Awards op 9 november uitgereikt. De ceremonie wordt de dag erna uitgezonden op BBC America.


George Clooney krijgt Stanley Kubrick Award (Foto: Novum)

Twee jaar cel voor Brit om Facebook-dreigement

Een Britse man is dinsdag tot twee jaar en vier maanden cel veroordeeld omdat hij op Facebook had gedreigd honderden mensen op een school in de Verenigde Staten dood te schieten. Het dreigement leidde ertoe dat duizenden mensen in de Amerikaanse staat Tennessee hun kinderen thuis hielden.

De 24-jarige Reece Elliot plaatste de bedreiging in februari op een herdenkingspagina op Facebook voor een scholier die was overleden. "Ik leg hopelijk ten minste tweehonderd mensen om voordat ik zelfmoord pleeg", schreef hij. "Dus misschien moet je de politie inlichten dat ik onderweg ben." Elliot bekende in april schuld.

Elliot brak in tranen uit toen de rechter het vonnis uitsprak. Zijn advocaat zei dat zijn cliënt geen verklaring had voor zijn daad. Elliot noemde zijn gedrag zelf 'idioot, kinderachtig en zielig'.

Ben Saunders en Keet! uit elkaar

Ben Saunders en Keet! zijn niet langer een koppel. De 30-jarige zanger en de 26-jarige zangeres laten dinsdag aan Shownieuws weten dat hun relatie na zo'n 1,5 jaar voorbij is. De twee woonden samen.

"Lekkere vrienden hebben we weer. Ik ga er niets over zeggen", reageert Saunders tegen het programma. Keet!, die eigenlijk Yvonne Coldeweijer heet, heeft ook 'geen behoefte' aan een inhoudelijke reactie. "Ik ben nu niet in de stemming om daar uitspraken over te doen."

Zowel het management van Saunders als dat van Keet! was dinsdagavond niet direct bereikbaar voor verder commentaar.

Benzinedief verdacht van doodslag

De 21-jarige benzinedief die maandagmiddag in een gestolen auto een ongeluk veroorzaakte op de A12 wordt verdacht van poging tot doodslag. Dat meldt de politie dinsdag. De politie onderzoekt verder nog welke verkeersovertredingen de man heeft gemaakt.

De politie meldde dinsdag al dat de man hoogstwaarschijnlijk stomdronken was. De verdachte werd na het ongeval in een ziekenhuis ter observatie opgenomen. Daarom kon bij hem geen blaastest worden afgenomen en moest bloedonderzoek worden uitgevoerd. De uitslag hiervan kan enkele weken op zich laten wachten.

De man is inmiddels ontslagen uit het ziekenhuis en zit vast. De 24-jarige vrouw uit Amersfoort die bij hem in de auto zat wordt, net als de man, verdacht van het bezit van een gestolen auto en diefstal van brandstof.

Toen het ongeluk gebeurde werd de man achterna gezeten door de politie. Hij was er even daarvoor zonder te betalen vandoor gegaan na het tanken. De man stopte aanvankelijk op een teken van de politie, maar reed toen een agent uit de politieauto stapte op hem in. De agent kon nog net wegspringen.

De benzinedief raakte in de slip toen hij bij Nootdorp de A12 op wilde rijden. Hij kwam tot stilstand op de snelweg. Twee automobilisten wisten zijn voertuig te ontwijken. Een 36-jarige bestuurster botste echter tegen de BMW aan. Zij sloeg met haar voertuig over de kop.

Ook de bijrijdster uit Amersfoort raakte gewond. De verwondingen van de drie gewonden vallen mee, meldde de politie eerder.

Josje heeft nieuw neukertje

Josje Huisman heeft een nieuw neukertje. Het blondje van K3 zou zoenend met een Belg zijn gespot tijdens Rock Werchter.

Volgens ooggetuigen doet de zangeres het met ene Kevin Janssens. De beste man is wereldberoemd in België om zijn acteer- en presentatieprestaties.

Josje zou Kevin afgelopen weekend hebben bedolven onder de kusjes. Of het blonde mokkel nu een relatie met hem heeft, is nog niet bekend.

De Vlaamse reus heeft al meerdere landgenotes aan zijn liefdeslans geregen. Wel knap dat hij dit weekend intiem is geweest met ons veeleisende Josje. Volgens Kevins twitterpagina stinkt 'zijn zweet naar frieten met stoofvlees ruikt na 3 dagen RW'.

Angry Birds best verkochte iPhone-app ooit

Het katapultspel Angry Birds is de best verkochte iPhone-app ooit. Dat blijkt uit cijfers die Apple heeft vrijgegeven om het vijfjarige bestaan van de App Store te vieren. Het is niet bekend om hoeveel exemplaren het gaat.

Opvallend is dat maarliefst acht van de tien plaatsen in de lijst door games in beslag worden genomen. Het fruitschilspel Fruit Ninja is goed voor de tweede plaats, terwijl het springspel Doodle Jump op de derde plek staat.

De volledige lijst bestverkochte iPhone-apps ziet er als volgt uit:

1. Angry Birds
2. Fruit Ninja
3. Doodle Jump
4. Cut the Rope
5. Angry Birds Seasons
6. WhatsApp Messenger
7. Camera+
8. Words with Friends
9. Tiny Wings
10. Angry Birds Space

[Tour] Uitslagen en standen na tiende etappe

Vandaag werd de tiende etappe verreden in de Tour de France van 2013. Elke avond na de etappe plaatst FOK!sport de uitslag van de etappe en de standen na de rit.

Uitslag tiende etappe

# Naam Ploeg Land Tijd
1 Marcel Kittel ARG DUI 4.53:25
2 André Greipel LOT DUI z.t.
3 Mark Cavendish OME GBR z.t.
4 Peter Sagan CAN SLW z.t.
5 William Bonnet FDJ FRA z.t.
6 Alexander Kristoff KAT NOO z.t.
7 Samuel Dumoulin AG2 FRA z.t.
8 Kevin Reza EUR FRA z.t.
9 Danny van Poppel VAC NED z.t.
10 José Joaquin Rojas MOV SPA z.t.
19 Tom Dumoulin ARG NED z.t.
22 Wout Poels VAC NED z.t.
37 Laurens ten Dam BEL NED z.t.
39 Bauke Mollema BEL NED z.t.
46 Lars Boom BEL NED z.t.
73 Niki Terpstra OME NED z.t.
78 Bram Tankink BEL NED z.t.
98 Johnny Hoogerland VAC NED z.t.
106 Roy Curvers ARG NED + 0,53
112 Koen de Kort ARG NED + 1,23
135 Boy van Poppel VAC NED + 1,40
141 Robert Gesink BEL NED z.t.
142 Tom Leezer BEL NED z.t.
159 Tom Veelers ARG NED z.t. als nummer 1
160 Albert Timmer ARG NED + 2,06
179 Lieuwe Westra VAC NED + 6,23

Algemeen klassement na tiende etappe

# Naam Ploeg Land Tijd
1 Christopher Froome SKY GBR 41.52,43
2 Alejandro Valverde MOV SPA + 1,25
3 Bauke Mollema BEL NED + 1,44
4 Laurens ten Dam BEL NED + 1,50
5 Roman Kreuziger SAX TSJ + 1,51
6 Alberto Contador SAX SPA z.t.
7 Nairo Alexander Quintana Rojas MOV COL + 2,02
8 Daniel Martin GAR IER + 2,28
9 Joaquin Rodriguez Oliver KAT SPA + 2,31
10 Rui Alberto Costa MOV POR + 2,45
22 Wout Poels VAC NED + 9,45
32 Robert Gesink BEL NED +18,35
53 Bram Tankink BEL NED +37,00
60 Tom Dumoulin ARG NED +44,39
130 Lars Boom BEL NED +1:30,35
133 Johnny Hoogerland VAC NED +1:31,58
145 Roy Curvers ARG NED +1:37,34
147 Boy van Poppel VAC NED +1:38,11
152 Danny van Poppel VAC NED +1:40,05
157 Niki Terpstra OME NED +1:42,44
159 Tom Leezer BEL NED +1:44,50
170 Albert Timmer ARG NED +1:50,42
174 Koen de Kort ARG NED +1:52,58
177 Tom Veelers ARG NED +1:58,18
180 Lieuwe Westra VAC NED +1:58,29

Klassement groene trui na tiende etappe

# naam ploeg land Punten
1 Peter Sagan CAN SLW 269
2 André Greipel LOT DUI 186
3 Mark Cavendish OME GBR 166
4 Marcel Kittel ARG DUI 132
5 Alexander Kristoff KAT NOO 131


Klassement witte trui na tiende etappe

# naam ploeg land Tijd
1 Nairo Alexander Quintana Rojas MOV COL 41.54,45
2 Michal Kwiatkowski OME POL + 1,23
3 Romain Bardet AG2 FRA + 5,07
4 Andrew Talansky GAR VS + 9,07
5 Thibaut Pinot FDJ FRA +31,09


Klassement bolletjestrui na tiende etappe

# naam ploeg land Punten
1 Pierre Rolland EUR FRA 49
2 Christopher Froome SKY GBR 33
3 Richie Porte SKY AUS 28
4 Nairo Alexander Quintana Rojas MOV COL 26
5 Mikel Nieve Iturralde EUS SPA 21


Ploegenklassement na tiende etappe

# ploeg land Tijd
1 Movistar SPA 124.51,44
2 Team Saxo-Tinkoff DEN + 4,11
3 Belkin NED + 5,22
4 AG2R La Mondiale FRA + 8,07
5 RadioShack Leopard GBR +14,07


Uitvallers

rugnummer naam ploeg land Etappe
66 Andrey Kaschechkin AST KAZ 3
132 Yoann Bagot COF FRA 3
14 Ted King CAN USA 4
21 Jurgen van den Broeck LOT BEL 6 DNS
83 Maxime Bouet AG2 FRA 6 DNS
67 Fredrik Kessiakoff AST ZWE 6
73 Nacer Bouhanni FDJ FRA 6
61 Janez Brajkovic AST SLO 7 DNS
179 Christian vande Velde GAR USA 7
146 Adriano Malori LAM ITA 7
142 Matteo Bono LAM ITA 8
38 Michael Schär Oos BMC 9 DNS
174 Rohan Dennis GAR AUS 9 DNS
126 José Ivan Gutierrez MOV SPA 9
95 Benjamin Noval Gonzalez SAX SPA 9
4 Vasili Kiryienka SKY WRU 9 te laat

Falende artsen voortaan op Europese zwarte lijst

Landen in de Europese Unie gaan elkaar vanaf 2015 actief waarschuwen over disfunctionerende artsen. Als artsen, verpleegkundigen of andere medische beroepsbeoefenaars een beroepsverbod of een andere straf krijgen, wordt dat elders in Europa ook bekend, meldt het ministerie van Volksgezondheid dinsdag.

Tot nu toe werd in EU-verband alleen informatie over beroepskwalificaties uitgewisseld. Met het waarschuwingssysteem moeten artsen die door een Europees land uit hun bevoegdheid zijn gezet, niet zo makkelijk meer in een andere lidstaat aan de slag kunnen.

Nederland wacht overigens niet tot 2015. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) heeft met een aantal landen afgesproken elkaar meteen actief te waarschuwen wanneer er maatregelen genomen zijn. Het gaat hierbij om landen als Engeland, Zweden, Finland, Luxemburg, Denemarken, Ierland en niet-EU-lid Noorwegen.

Met landen met een federale structuur, zoals België en Duitsland, zijn specifieke afspraken gemaakt omdat de bevoegdheden bij de verschillende landsdelen liggen. Om de contacten te stroomlijnen hebben Duitsland en België inmiddels een federaal contactpunt ingesteld.

Uiteindelijk moeten ook burgers kunnen uitzoeken of hun arts ergens in de EU op de vingers is getikt. Dat stuit in de verschillende EU-landen volgens het ministerie echter op veel obstakels in wet- en regelgeving.

Leger Egypte waarschuwt islamisten

De Egyptische legerchef Abdel-Fattah el-Sissi heeft dinsdag gezegd dat het leger geen 'politiek gemanoeuvreer' zal toestaan in het land. De opmerking van El-Sissi is een nauwelijks verholen waarschuwing aan het adres van de salafistische partij El-Nour, die het afzetten van president Mohammed Morsi steunde, maar sindsdien meermaals dwarslag bij het aanstellen van een nieuwe premier.

In een verklaring die werd uitgezonden door de staatstelevisie zei El-Sissi dat 'de toekomst van het land te belangrijk en heilig is voor gemanoeuvreer of belemmering, ongeacht de rechtvaardiging ervoor'. El-Nour maakte de afgelopen dagen twee keer bezwaar tegen de aanstelling van een nieuwe premier. De aanstelling van oppositieleider Mohamed ElBaradei werd zelfs geblokkeerd.

De prominente econoom Hazem el-Beblawi werd uiteindelijk dinsdag aangesteld als premier, met de zegen van El-Nour.

Honderden Moslimbroeders gearresteerd

Zo'n 650 mensen, veelal aanhangers van de afgezette Egyptische president Mohammed Morsi, zijn gearresteerd op verdenking van het bestormen van een militair complex. Dat heeft een bron bij het Egyptische leger dinsdag gezegd. De bestorming was volgens het leger de reden dat militairen maandag de Morsi-aanhangers onder vuur namen. Daarbij kwamen meer dan vijftig mensen om het leven.

De verdachten werden maandag opgepakt bij het complex van de Republikeinse Garde in Caïro, aldus de bron. De Moslimbroederschap, waar ook Morsi lid van is, ontkent de lezing van het leger en zegt dat de militairen zonder provocatie het vuur op hen openden.

Volgens de bron zijn onder de verdachten niet alleen Egyptenaren, maar ook Syriërs en Palestijnen.

Shell grootste bedrijf ter wereld

Het Brits-Nederlandse olieconcern Shell is net als vorig jaar het grootste bedrijf ter wereld. Met een omzet van 481,7 miljard dollar (376,8 miljard euro) en een winst van 26,6 miljard dollar vorig jaar laat het ieder ander bedrijf achter zich. Dat blijkt uit een jaarlijkse lijst van Fortune Magazine met grootste bedrijven ter wereld.

Op de tweede plaats staat de Amerikaanse supermarktketen Wal-Mart met een omzet van 469,2 miljard dollar. Nummer drie op de lijst is Exxon Mobil met 449,9 miljard euro.

ING daalde van de 18e naar de 33e plek op de lijst, waar in totaal elf geheel of gedeeltelijk Nederlandse bedrijven op staan.

Eerder op de dag werd bekend dat de Nederlander Ben van Beurden met ingang van volgend jaar de nieuwe topman van Shell wordt. Hij wordt de opvolger van de Zwitser Peter Voser.

Mabel wil privacy

Mabel hoopt en verwacht dat media de privacy van haar gezin deze zomer in Nederland respecteren. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) dinsdag. Eerder op de dag werd bekend dat prins Friso naar Nederland is gebracht en in Paleis Huis ten Bosch de zomer zal doorbrengen. Zijn situatie is ongewijzigd.

Mabel laat verder weten dankbaar te zijn dat de media de privacy van haar en haar gezin de afgelopen anderhalf jaar hebben gerespecteerd.

Op Huis ten Bosch, waar Friso's moeder prinses Beatrix woont, wordt de prins verzorgd door een medisch team. Friso's gezondheidstoestand is nog steeds zorgwekkend, maar verdere behandeling in een ziekenhuis is niet noodzakelijk, meldde de RVD eerder. De toestand van de prins wordt omgeschreven als 'minimal consciousness'.

De 44-jarige Friso kwam vorig jaar februari in het Oostenrijkse Lech onder een lawine terecht. Een week later vroeg de familie al de privacy van Friso en zijn gezin te respecteren. Op 1 maart werd hij opgenomen in het Wellington-ziekenhuis in Londen, waarvandaan hij nu is overgebracht naar Nederland.

Hannover 96 zet Douglas uit het hoofd

Douglas kan een transfer naar het Duitse Hannover 96 vergeten. De club uit de Bundesliga had de verdediger van FC Twente een aanbieding gedaan, maar de Braziliaan met een Nederlands paspoort ging niet in op het aanbod. Technisch directeur van Hannover 96 Dirk Dufner zegt woensdag dat het 'boek is gesloten'.

"Als de speler zou hebben aangetoond dat hij enthousiast is over een overgang, zouden we gas hebben gegeven", aldus Dufner in het Duitse voetbalmagazine Kicker. De 25-jarige Douglas wil vertrekken bij FC Twente. Hij stond de afgelopen zes seizoenen onder contract bij de Tukkers.

Douglas beschikte over een aflopend contract, maar zijn management vergat het contract voor 15 mei op te zeggen. Hierdoor is de verdediger formeel gezien nog steeds contractspeler van FC Twente. De eredivisieclub mag een transfersom vragen en heeft zelfs het recht om hem niet te laten gaan.

Huta Galung door in challenger Scheveningen

Jesse Huta Galung heeft dinsdag de tweede ronde van het challengertoernooi in Scheveningen bereikt. De 27-jarige Haarlemmer, winnaar in 2008, was met tweemaal 6-4 te sterk voor de Fransman Florent Serra (8). Huta Galung staat op de wereldranglijst dertien plaatsen hoger dan Serra, 159 om 172.

Ook Matwé Middelkoop ging overtuigend verder. Hij versloeg in twee sets de als zevende geplaatste Duitser Simon Greul: 6-4 en 6-3. Later dinsdag komen nog Mark de Jong, Thomas Schoorel en Robin Haase in actie.

Pieëte mist EK door knieblessure

Marlous Pieëte mist het EK vrouwenvoetbal. De 47-voudig international raakte maandag op de training geblesseerd aan haar knie. Dinsdag werd duidelijk dat de aanvalster van FC Twente haar binnenste knieband heeft beschadigd. Ze staat drie tot zes weken aan de kant. Het EK voor vrouwen in Zweden gaat woensdag van start.

Maayke Heuver is opgeroepen als vervangster van Pieëte. Zij komt woensdag aan in het trainingskamp van de Oranjevrouwen in het Zweedse Kosta. Donderdag komt Nederland voor het eerst in actie tegen Duitsland. Pieëte is niet de eerste die geblesseerd afhaakt. Door de naam van Mandy van den Berg ging vorige week al een streep.

Nigeriaanse teams geschorst na 79-0 en 67-0

Vier voetbalteams in Nigeria zijn geschorst nadat maandag twee duels in maar liefst 79-0 en 67-0 waren geëindigd. De Nigeriaanse voetbalbond NFF noemde de wedstrijden door het scoreverloop een 'schandalige vertoning'. Vicepresident Mike Umeh sprak van een schandaal van enorme proporties.

De amateurs van Plateau United Feeders en Police Machine konden promotie naar het laagste profniveau in Nigeria afdwingen. Zij moesten hun duels dan wel met enorm veel doelpunten verschil winnen.

Het lukte Plateau United Feeders en Police Machine om hun wedstrijden tegen Akurba FC en Babayaro FC om 79 en 67 keer te scoren. Hun tegenstanders wisten echter geen enkele keer het net te vinden. Hoewel Plateau United Feeders en Police Machine bovenaan in de poule eindigden, krijgen zij toch niet de gewilde plek in het betaalde voetbal van Nigeria.

"Niet alleen de betrokken teams, maar ook de spelers en scheidsrechters zullen streng worden aangepakt", aldus de NFF. Er volgt een schorsing voor onbepaalde tijd in afwachting van een nader onderzoek.

Payday 2 is meer dan een shooter

Gamestudio Starbreeze heeft een video uitgebracht voor hun bankroofspel Payday 2. In de video legt game director David Goldfarb uit wat Payday 2 precies inhoudt en vooral waarom het meer is dan gewoon een firstperson-shooter.

In Payday 2 is nog meer dan het eerste deel de nadruk gelegd op rpg-elementen. Het spel heeft ook een grote hoeveelheid aanpassingsmogelijkheden voor onder andere je wapens en kleding. Ook zit er een element in dat co-op interessant maakt in de game. In co-op kun je bijvoorbeeld grotere sommen geld te pakken krijgen dan wanneer je in je eentje speelt.

Payday 2 komt in augustus uit op PlayStation 3, Xbox 360 en pc.

The World's End nadert in twee featurettes

Hoewel de term 'Three Flavors Cornetto Trilogy' begon als een zijdelingse opmerking, is de benaming voor het drieluik dat opende met Shaun of the Dead, vervolgde met Hot Fuzz en dit jaar afsluit met The World's End een populaire. Regisseur Edgar Wright legt uit waar de benaming vandaan komt in een speciale Cornetto-featurette van The World's End.

Een tweede featurette vertelt over Wright, die naast de twee eerdere Cornetto-films met Simon Pegg en Nick Frost, ook verantwoordelijk was voor Scott Pilgrim vs the World.

The World's End vertelt over vijf jeugdvrienden die twintig jaar na een epic kroegentocht proberen die ene geweldige avond over te doen. Het laatste punt op de route is de pub, The World's End. Maar terwijl ze die proberen te bereiken wordt de tocht ondergeschikt aan een strijd om de toekomst voor de mensheid. Het bereiken van The World's End is het minste van hun zorgen.

De film, met naast Frost en Pegg vele bekende gezichten uit de eerdere films, verschijnt op 19 september in de bioscoop.

MMO Firefall in open bèta

De langverwachte MMO Firefall is nu eindelijk in open bèta. Eenieder die zich registreert kan het spel gratis spelen. Firefall is een MMO die elementen van MMORPGs en MMOFPS games combineert een een unieke mix. Na de bèta zal Firefall free-to-play blijven.

Firefall speelt zich 200 jaar in de toekomst af, en brengt open-world gameplay van MMORPGs samen met een skill-based vechtsysteem zoals we dat kennen van first-person shooters. Om de open bèta te vieren en aan potentiële nieuwe spelers het verhaal uit te leggen, heeft Red 5 Studios de onderstaande live-action video geproduceerd. Spelers die na het zien van deze video nog steeds een poging willen wagen, kunnen zich hier registreren.

Verder is er nog een streaming evenement dat vandaag begint en twee dagen lang duurt, met verschillende celebrities uit de gaming wereld en enkele developers die Firefall spelen, en is het ook mogelijk om met hen te chatten. Ook worden er natuurlijk verscheidene prijzen weggegeven. Meer over dit evenement vindt je hier.

Eerste teaser-poster voor Captain America: The Winter Soldier

Hoewel er niet bepaald veel te zien is, is het verschijnen van een teaser poster voor een nieuwe film uit de Marvel-stal toch nieuwsgierigmakend. In de aanloop naar het Captain America/Thor panel, volgende week op San Diego Comic-Con, heeft Marvel Studios een teaser poster van de tweede Captain America-film vrijgegeven.

De poster toont niets meer dan Cap's vibranium schild, waar echter wel het één en ander aan krassen op zit met verlies van een groot deel van de verflaag.

Captain America: The Winter Soldier teaserposter

Captain America: The Winter Soldier volgt voor het titelpersonage op The Avengers, waarin hij een plek in het heden vond na in zijn introductiefilm uit jarenlange bevriezing te zijn bevrijd. De film is gebaseerd op de comic The Winter Soldier, waarin (ahum, spoiler) Steve Rogers' sidekick Bucky Barnes terugkeert als de titulaire Winter Soldier. 

De omschrijving van Marvel houdt het iets minder specifiek:

"Captain America: The Winter Soldier pikt de draad na The Avengers op, als Steve Rogers probeert zijn plek in de hedendaagse wereld te accepteren. Hij werkt samen met Natasha Romanoff, oftewel Black Widow, om het op te nemen tegen een machtige maar geheimzinnige vijand in Washington D.C."

Volgens Kevin Feige, topman bij Marvel Studios en het gezicht van het productieteam van de films, zal de film zich tonen als een politieke thriller, op een manier waarop voorganger The First Avenger een Wereldoorlog-verfilming was.

Intussen zal bij de blu-ray release van Iron Man 3 een klein lijntje naar de Captain America-films gelegd worden, in een Marvel One-Shot over S.H.I.E.L.D.-agent Peggy Carter, die ook in The Winter Soldier een plaats heeft.

Amsterdam na een schimmelinfectie

Vanochtend kondigde Sony al aan dat The Last of Us al 3,4 miljoen keer is verkocht, maar vanmiddag laten ze zien hoe Amsterdam er uit zou zien na een pandemie zoals in het spel.

In The Last of Us is de wereld gedoemd door een pandemie in de vorm van een schimmelinfectie. Mensen worden extreem agressief en raken misvormd door de schimmel. Dat het de omgeving ook geen goed doet is al vrij snel duidelijk.

Om erachter te komen hoe onze hoofdstad eruit zou zien is er een impressie van het Vondelpark en een van de vele grachten gemaakt. Geef mij maar Amsterdam, de oude stijl, dat is mooier dan Parijs.

Amsterdam voor

Amsterdam na

Amsterdam voor

Amsterdam na

Trailer: Kristen Bell in The Lifeguard

Na Lovelace een tweede trailer van een Sundance-deelnemer. In The Lifeguard speelt Kristen Bell (Veronica Mars, House of Lies) een bijna-dertiger die nadat haar leven een ommekeer heeft gemaakt door het verlies van haar werk en haar relatie, terugkeert naar haar ouders.

Eénmaal thuis valt ze terug in het leven van een tiener, gaat ze weer om met vrienden die haar dorp nooit verlaten hebben en neemt ze een baan als een badmeester. Maar terwijl Leigh (Bell) van het eenvoudige leventje geniet zet ze gebeurtenissen in gang die invloed hebben op haar meest dierbaren.

De ontvangst op Sundance was niet overmatig positief, en er is dan ook nog geen Nederlandse releasedatum bekend. The Lifeguard verschijnt eind augustus in de VS in de bioscoop.

Charlie Kaufman doet Slaughterhouse-Five

Charlie Kaufman, als screenwriter verantwoordelijk voor Being John Malkovich, Adaptation en Eternal Sunshine of the Spotless Mind, gaat een nieuwe verfilming van Slaughterhouse-Five schrijven. Dit meldt de Daily Telegraph.

De boekverfilming en remake van de gelijknamige film uit 1972 is één van de aankomende projecten van Guillermo del Toro. Hij sprak met Kaufman over het boek en de twee kwamen in anderhalf uur op een voor beiden tevredenstellende wijze het verhaal op te pakken. "Het idee van de Tralfamadorians [de aliens uit Slaughterhouse-Five] die 'losgemaakt zijn van de tijd', zodat alles voor hen tegelijk lijkt te gebeuren vind ik geweldig," aldus Del Toro.

Het boek vertelt over de soldaat Billy Pilgrim, die in de Tweede Wereldoorlog vecht en van daaruit reizen door de tijd maakt.

Del Toro, die bezig is met de promotie van Pacific Rim, de productie van een tv-serie voor kabelzender FX en de voorbereiding van zijn nieuwe film Crimson Peak, heeft een hoop op zijn bordje liggen. "De studio wil dit doen als het mijn volgende film is, maar ik kan niets toezeggen tot er een scenario is." Hij voegde eraan toe dat Kaufman een dure schrijver is, maar dat "het wel goed komt."

Tbs geëist voor weggooien pasgeboren baby

Tegen een 24-jarige vrouw uit Warnsveld die haar pasgeboren baby in vuilniszakken wikkelde en in de vuilniscontainer stopte, heeft justitie dinsdag tbs met voorwaarden geëist. Volgens justitie in Arnhem moet de vrouw zo snel mogelijk worden behandeld.

De vrouw baarde in augustus 2011 een kindje in de woning van de ouders van haar toenmalige vriend in het Utrechtse Scherpenzeel. De politie vond het lichaampje bij de woning en stelde daarop een onderzoek in. De vrouw had haar zwangerschap steeds ontkend en ook haar vriend en zijn ouders wisten niet van de geboorte.

Omdat de vrouw blijft ontkennen weet justitie niet wat er precies is gebeurd. Voor moord of doodslag is dan ook geen bewijs. Uit sectie is wel gebleken dat de baby levend ter wereld kwam. Het OM verwijt de vrouw dat ze onvoldoende voor het meisje heeft gezorgd en aan haar lot overliet. Ook het verbergen van het lichaam acht justitie bewezen.

De vrouw, die volgens deskundigen verminderd toerekeningsvatbaar is, kwam in mei op vrije voeten op voorwaarde dat ze zich laat behandelen. De tbs met voorwaarden die in de rechtszaak wordt geëist is volgens het OM haar laatste kans om haar problemen aan te pakken. Als ze zich niet aan de voorwaarden houdt, kan dwangverpleging volgen.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

De ontwikkeling van Beyond: Two Souls

Sony heeft de eerste van een reeks making-of van Beyond: Two Souls uitgegeven. Schrijver en baas David Cage van ontwikkelaar Quantic Dream, actrice Ellen Page en acteur Willem Dafoe vertellen hoe het project gestart is en hoe ze het ervaren hebben.

In Beyond: Two Souls kruipen we in de huid van Jodie Holmes, een jonge vrouw met bovennatuurlijke krachten dankzij een paranormale connectie met een onzichtbare entiteit, Aiden genaamd. In de game volgen we Jodie over een grote tijdslijn vol gebeurtenissen die plaatsvinden door haar entiteit. Beyond: Two Souls is in ontwikkeling bij Quantic Dreams, ontwikkelaar achter Heavy Rain.

Beyond: Two Souls komt uit op PlayStation 3 op 11 oktober.

[Tour] Tweede dagzege Kittel en Argos

De tiende etappe van de Tour de France, van Saint-Gildas-des-Bois naar Saint-Malo, is gewonnen door Marcel Kittel. De renner van Argos was de snelste in de massasprint. Christopher Froome behield het geel.

Jerome Cousin, Juan Jose Oroz, Luis Mate, Lieuwe Westra en Julien Simon gingen op avontuur en kregen de zegen van het peloton. Ze kregen een maximale voorsprong van zo'n vijf minuten, daarna liep het terug al was dat langzaam.

Westra demarreerde zo'n 55 kilometer voor de meet uit de kopgroep. Hij kwam als eerste boven op de enige beklimming van de dag, de Côte de Dinan, maar in de afdaling werd hij weer bijgehaald. Oroz probeerde 28 kilometer voor de meet weg te rijden uit de kopgroep maar ook hij kreeg geen ruimte.

Twintig kilometer voor de streep was de voorsprong nog minder dan dertig seconden en Westra liet zich daarom terugzakken in het peloton. De vier overgebleven koplopers deden er alles aan om voorop te blijven, maar door het rijden van de sprintersploegen werden ze op zes kilometer van de finish teruggehaald. Vervolgens werden de sprintertreintjes in stelling gebracht.
In de eindsprint viel Tom Veelers nadat hij een elleboog kreeg van Cavendish. Marcel Kittel zorgde echter alsnog voor feest voor Argos door de sprint te winnen.

Uitslag tiende etappe

# Naam Ploeg Land Tijd
1 Marcel Kittel ARG DUI 4.53:25
2 André Greipel LOT DUI z.t.
3 Mark Cavendish OME GBR z.t.
4 Peter Sagan CAN SLW z.t.
5 William Bonnet FDJ FRA z.t.
6 Alexander Kristoff KAT NOO z.t.
7 Samuel Dumoulin AG2 FRA z.t.
8 Kevin Reza EUR FRA z.t.
9 Danny van Poppel VAC NED z.t.
10 José Joaquin Rojas MOV SPA z.t.

Vervolg ZombiU uitgesloten

De Wii U-game ZombiU krijgt geen vervolg. Dat laat uitgever Ubisoft dinsdag weten. "De game heeft ons uiteindelijk geld gekost. Hierdoor is een vervolg natuurlijk uitgesloten", aldus directeur Yves Guillemot tegen gamewebsite GamesIndustry International.

ZombiU is een horrorgame waarin het extra beeldscherm op de Wii U-controller een belangrijke rol speelt. Zo moeten spelers naast de televisie ook dit extra scherm goed in de gaten houden om zombies te ontwijken en deuren te openen. De game werd door de meeste recensenten positief ontvangen met een gemiddelde van 7,7 op recensieverzamelwebsite Metacritic.

ZombiU was een van de eerste games die eind vorig jaar gelijktijdig met de Wii U uitkwam. Maandag liet Nintendo-directeur Satoru Iwata weten dat uitgevers een negatieve kijk op de Wii U hebben gekregen doordat hun games bij de lancering van de spelcomputer niet goed werden verkocht. De Nintendo-directeur zegt de negatieve spiraal in de toekomst met een aantal grote titels te willen doorbreken. Hij gaf niet aan om welke games het gaat.


Vervolg ZombiU uitgesloten

Politie zoekt met heli naar slapende jongen

Met onder meer een politiehelikopter heeft de Brabantse politie dinsdagochtend gezocht naar een 8-jarige jongen. De jongen bleek uiteindelijk op een camping in Alphen per ongeluk in een verkeerde tent te zijn gekropen, waar hij in slaap was gevallen.

De politie kreeg rond 07.00 uur een melding dat een jongen op de camping vermist was. Een zoektocht werd op touw gezet, onder meer met een bericht via Burgernet. "Als er bij ons een melding binnenkomt dat er een jongen van 8 's nachts zoek is geraakt, gaan er wel wat alarmbellen rinkelen", legt een woordvoerder van de politie uit.

Na anderhalf uur zoeken was de jongen terecht. Hij was 's nachts naar het toilet gegaan en daarna in de tent van de buren gestapt. De jongen werd wakker van de rondcirkelende helikopter. "Die tenten lijken heel erg op elkaar, daar komt het denk ik door. Of misschien heb ik wel geslaapwandeld", vertelt de jongen aan Omroep Brabant.

Nederlands konvooi beschoten in Kunduz

Een patrouille van de Nederlandse politietrainingsmissie is dit weekend in de Afghaanse provincie Kunduz beschoten. Niemand is gewond geraakt. Een van de drie voertuigen in het konvooi raakte beschadigd, meldt het ministerie van Defensie dinsdag.

Het is de eerste keer dat Nederlanders in Kunduz zijn beschoten. Onder anderen de leiders van de politietrainingsgroep in Kunduz kolonel Marc Brinkman en civiel vertegenwoordiger Hans Peter van der Woude zaten in het konvooi.

Vanuit het Nederlandse konvooi is niet teruggeschoten. De leden van het konvooi hebben zich in veiligheid gesteld, en hebben daarna hun reis naar Khanabad vervolgd, zegt een woordvoerder van Defensie.

De Nederlanders hebben niet geprobeerd de daders te pakken. "Wij zijn daar om de politie op te leiden, niet om als politie op te treden. Mocht het nodig zijn, dan kunnen we ons verdedigen, maar als dat niet nodig is, stellen we ons alleen in veiligheid." De Afghaanse autoriteiten onderzoeken het voorval.

'Snowden gaat in op asielaanbod Venezuela'

Voormalig CIA-medewerker Edward Snowden heeft een aanbod van Venezuela geaccepteerd om hem politiek asiel te verlenen. Dat heeft de voorzitter van de Russische parlementscommissie voor buitenlandse aangelegenheden, Aleksej Poesjkov, dinsdag laten weten via Twitter. Poesjkov is de officieuze contactpersoon van het Kremlin in de kwestie-Snowden.

Snowden kwam op 23 juni naar Moskou nadat hij in Hong Kong onthullingen had gedaan over het op grote schaal volgen van internetverkeer door Amerikaanse inlichtingendiensten. Hij zou aanvankelijk doorreizen naar Cuba, maar aangenomen wordt dat hij nog altijd in de transitzone van de luchthaven Sjeremetjevo verblijft.


Tweede deel van interview door The Guardian te Hong Kong, vrijgegeven op 8 juli

De Bakker via qualifier verder in Båstad

Thiemo de Bakker is dinsdag doorgedrongen tot de tweede ronde van het ATP-toernooi in Båstad. De 24-jarige Westlander was op het Zweedse gravel met 6-2 en 6-4 te sterk voor de Argentijnse qualifier Diego Sebastian Schwartzman. In de tweede ronde treft De Bakker de als zesde geplaatste Serviër Viktor Troicki, die met 6-4 en 6-2 won van João Souza.

De beroerde opslagbeurten van Schwartzman gaven de doorslag. De Zuid-Amerikaan sloeg nul aces en leverde zes keer zijn service in. De Bakker moest drie breaks toestaan, maar noteerde wel elf aces. De mondiale nummer 104 was aan zijn stand verplicht te winnen, gezien het verschil van 31 plaatsen op de wereldranglijst.

Qatar geeft 155 miljard euro uit voor WK

Qatar is van plan tweehonderd miljard dollar, ruim 155 miljard euro, uit te geven voor het WK voetbal van 2022. Dat blijkt uit een rapport van accountantsbureau Deloitte. Dat bedrag wordt de komende tien jaar uitgegeven.

Een kleine 110 miljard euro wordt gespendeerd aan transport en infrastructuur. Zo moet er een nieuw vliegveld komen en zijn nieuwe wegen en een metrosysteem nodig om de verwachte vierhonderdduizend fans te vervoeren. Nog eens een kleine zestien miljard euro gaat op aan toerisme.

Qatar kreeg het WK drie jaar geleden verrassend toegewezen. De verwachte hitte in het woestijnstaatje van meer dan 40 graden houdt de gemoederen sindsdien bezig. Zo gaan er stemmen op om het WK in de winter te spelen. Qatar is van plan de stadions van airconditioning te voorzien zodat de temperatuur voor fans en spelers draaglijk wordt.

Trailer: Amanda Seyfried in Lovelace

In 1972 werd de pornografische film Deep Throat een sensatie en een internationaal fenomeen. Tot op de dag van vandaag is de titel de meest bekende onder de pornofilms. De hoofdrol werd gespeeld door Linda Lovelace, over wie de biografische film Lovelace vertelt.

In Lovelace speelt Amanda Seyfried (Red Riding Hood, Les Misérables) de rol van Linda Lovelace in haar succesjaren tijdens Deep Throat. Achter alle pracht en praal van haar leven ging een schrijnend verhaal van geweld en vernedering schuil.

Naast Seyfried zijn ook James Franco, Robert Patrick, Hank Azaria en Sharon Stone te zien. De film ging in première op de Sundance editie van dit jaar, waar het wisselend ontvangen werd. Lovelace is vanaf 19 september in Nederland te zien.

Justitie legt zich neer bij einde pedolokker

Het Openbaar Ministerie gaat niet in cassatie tegen een uitspraak van het Haagse gerechtshof die feitelijk een einde maakt aan de inzet van pedolokkers. In de zaak werd twee weken geleden een 38-jarige man vrijgesproken van het zoeken van seksueel contact met een 13-jarige jongen via internet, omdat het in werkelijkheid ging om een volwassen agent.

Justitie denkt dat er te weinig aanknopingspunten zijn voor succesvolle cassatie en accepteert dat het inzetten van een opsporingsambtenaar ouder dan 16 jaar wettelijk niet kan leiden tot een veroordeling voor grooming, het via internet benaderen van kinderen met seksuele bedoelingen.

In de zaak tegen de 38-jarige man kondigt justitie wel cassatie aan tegen de vrijspraak van het bezit van kinderporno. Het hof oordeelde dat de laptop met de kinderporno onrechtmatig was verkregen, maar daar is justitie het dus niet mee eens.

Of het ook in de toekomst onmogelijk blijft om pedolokkers in te zetten is onduidelijk. Het ministerie van Veiligheid en Justitie kondigde na de uitspraak aan te gaan bekijken of de wet kan worden aangepast.

Robbie Williams live in Nederlandse bioscopen

Het concert dat Robbie Williams 20 augustus geeft in de Estlandse hoofdstad Tallinn is live te volgen in Nederlandse bioscopen. De show wordt door bioscoopketen Pathé in veertien vestigingen op het witte doek geprojecteerd.

Fans van de Britse zanger kunnen het concert bekijken in Amersfoort, Amsterdam, Arnhem, Breda, Delft, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Haarlem, Maastricht, Rotterdam, Scheveningen, Tilburg, Zaandam en Zwolle. Kaarten zijn reeds verkrijgbaar.

Het optreden in Tallinn is onderdeel van Williams' Take the Crown Tour 2013. Tijdens de show komen zowel zijn solohits als zijn bekendste nummers met Take That voorbij. Zaterdag staat hij eerst in de Amsterdam Arena.


Robbie Williams live in Nederlandse bioscopen (Foto: Novum)

Robben en Van Persie in race voor onderscheiding

Arjen Robben en Robin van Persie zijn in de race om te worden verkozen tot beste voetballer op de Europese velden. De twee Nederlandse aanvallers behoren tot de tien overgebleven genomineerden, zo maakte de UEFA bekend. De winnaar wordt 29 augustus in Monaco bekendgemaakt tijdens de loting voor de groepsfase van de Champions League.

Zowel Robbben als Van Persie heeft een memorabel seizoen achter de rug. Robben won met Bayern München drie hoofdprijzen en maakte de winnende goal in de finale van de Champions League. Van Persie veroverde met Manchester United zijn eerste landstitel en werd voor het tweede seizoen op rij topscorer in de Premier League.

De prijs voor beste voetballer op de Europese velden wordt voor de derde keer uitgereikt. Barcelona-sterspeler Lionel Messi won de eerste editie en ploeggenoot Andrés Iniesta de tweede.

Messi is - in tegenstelling tot Iniesta - weer genomineerd. Zlatan Ibrahimovic, Cristiano Ronaldo, Robert Lewandowski, Gareth Bale en Robbens ploeggenoten bij Bayern Franck Ribéry, Thomas Müller en Bastian Schweinsteiger maken het tiental compleet.

De jury bestaat uit een panel van voetbaljournalisten.

Fietser rijdt 80 op snelweg

Studenten van de TU Delft en de Vrije Universiteit hebben dinsdag met de aerodynamische fiets Velox3 op de A31 een topsnelheid van 78,8 kilometer per uur bereikt. De snelweg was tussen Franeker en Dronrijp afgesloten. De rit van de fiets die wordt aangedreven met pedalen was een oefening voor een wereldrecordpoging in september.

De weersomstandigheden waren dinsdagmiddag niet ideaal, waardoor het team niet in de buurt kwam van het wereldrecord van 133 kilometer per uur, vertelt teamchef Wouter Lion. "We hadden last van een vervelende zijwind, dus de snelheid viel wat tegen."

Bij een wedstrijd in de Amerikaanse staat Nevada wil het Human Power Team met zijn ligfiets het wereldrecord wel verbeteren. "Daar zijn de weersomstandigheden ideaal, want er is weinig wind. Daardoor hebben we daar met weinig luchtweerstand te maken", zegt Lion. "De fiets, de fietser en het weer moeten optimaal zijn."

Lion en zijn team willen met de wereldrecordpoging laten zien dat beter gebruik van technologie duurzaam transport mogelijk maakt. "Als je alleen al met pedaalkracht 130 kilometer per uur kunt rijden, zijn er vast nog veel mogelijkheden voor duurzaam transport."

Achterstallig onderhoud aan ISS

Twee astronauten hebben een ruimtewandeling gemaakt om achterstallig onderhoud te verrichten aan het Internationale Ruimtestation (ISS). De Italiaan Luca Parmitano en de Amerikaan Christopher Cassidy stapten dinsdag in hun ruimtepakken het luchtledige in.

Buiten wachtte het nodige opknapwerk. Er moest onder meer communicatieapparatuur worden vervangen, een defecte camera worden verwijderd en ook moesten diverse ruimte-experimenten worden binnengehaald.

In december arriveert een nieuw Russisch ruimtelaboratorium en ter voorbereiding daarop werden enkele kabels gelegd. Daarnaast namen de ruimtewandelaars foto's van de Alpha Magnetic Spectrometer, een detector ter waarde van twee miljard dollar die kosmische straling opvangt.

Volgende week dinsdag volgt een twee ruimtewandeling om de laatste klusjes te klaren.

Ex-kanselier hamstert mentholsigaretten

De Europese Unie wil mentholsigaretten verbieden en dat is tegen het zere been van de Duitse ex-bondskanselier Helmut Schmidt. De 94-jarige Schmidt, een verstokt roker, heeft besloten drastische stappen te nemen: hij heeft tweehonderd sloffen mentholsigaretten ingeslagen met het oog op het mogelijke verbod. Dat heeft Peer Steinbrück van de sociaaldemocratische SPD dinsdag onthuld op een campagnebijeenkomst in Karlsruhe.

Schmidt staat bekend als een kettingroker die zich niet door de moderne antirookregels laat hinderen. Waar andere mensen hun rookwaar in televisiestudio's of congreshallen in de tas laten - zoals de regels in Duitsland voorschrijven - steekt Schmidt zijn mentholsigaretten overal op.

De Duitse krant Hamburger Morgenpost heeft nagerekend hoe lang Schmidt vooruit kan met zijn nieuwe voorraad tabak: als hij er dagelijks een pakje doorheen jaagt heeft de ex-kanselier genoeg mentholsigaretten om tot zijn honderdste verjaardag door te roken.

Het plan van de EU is gericht tegen sigaretten waar smaakstoffen aan zijn toegevoegd om de smaak van tabak te verhullen: dat betekent niet alleen menthol, maar ook sigaretten met een vruchtensmaakje of chocoladearoma.

'Hoofdrol voor Dev Patel in sciencefictionfilm'

Dev Patel is in beeld voor de hoofdrol in Chappie. De sciencefictionfilm van Neill Blomkamp gaat over politierobots die de sloppenwijken van Zuid-Afrika veilig houden. Patel, vooral bekend van Slumdog Millionaire, zou een menselijke bewoner van zo'n wijk spelen, schrijft de Amerikaanse filmsite The Wrap.

Het scenario van Chappie is gebaseerd op Blomkamps nepreclamespot Tetra Vaal, waarin de mechanische agenten worden aangeprezen. Sharlto Copley, met wie Blomkamp eerder al District 9 maakte, speelt een van deze robots.

De 23-jarige Patel was in 2011 te zien The Best Exotic Marigold Hotel en onlangs in de tv-serie The Newsroom. Volgend jaar verschijnt onder meer het komische drama The Road Within, waarin Patel wordt bijgestaan door Lenny Kravitz' dochter Zoë.


'Hoofdrol voor Dev Patel in sciencefictionfilm' (Foto: Novum)

Regisseur M.I.A.-documentaire kapt ermee

De producenten van de documentaire over zangeres M.I.A. moeten op zoek naar een nieuwe regisseur. Steve Loveridge stopt met de regie, nadat hij commentaar kreeg op een korte trailer die hij dit weekeinde op Youtube zette. De regisseur plaatste een mail op zijn site, die hij aan de producent stuurde. "Ik ga liever dood dan dat ik hieraan verder werk."

In de korte trailer over de documentaire geven Spike Jonze, Kanye West en Julian Assange interviews over de Britse artieste. De docu gaat over haar carrière en haar Sri Lankaanse wortels. De vader van de zangeres was een strijder van de Tamiltijgers, een terreurgroep die vocht voor onafhankelijkheid, waarna M.I.A. met haar moeder naar Groot-Brittannië vluchtte. De documentaire loopt veel vertraging op door financiële problemen. De trailer is nog wel te zien op videosite Vimeo.

Een paar uur na het plaatsen van de teaser op Youtube werd de video verwijderd door M.I.A.'s platenlabel Roc Nation, dat de film ook produceert. Het plaatsen van de video was niet overlegd met de producenten. M.I.A. had toen al positieve reacties op de clip geretweet. De 37-jarige Paper Planes-zangeres vreest dat de documentaire over haar niet meer van de grond komt. "Ik heb Kickstarter en mijn fans hiervoor nodig", twitterde ze. Kickstarter is een crowdfundingsite.

M.I.A. had al ruzie met Roc Nation, opgericht door rapper Jay-Z, omdat haar album Mantangi 'te positief' werd bevonden, waarna de verkoop van het album werd uitgesteld. De zangeres bracht daarom de eerste single van het album zelf uit.


Regisseur M.I.A.-documentaire kapt ermee (Foto: Novum)

'Groot dopingschandaal in Turkse atletiek'

De internationale atletiekbond IAAF is een groot dopingschandaal in de Turkse atletiek op het spoor. Dat schrijft de Engelse krant The Telegraph dinsdag. In aanloop naar de Middellandse Zeespelen eind vorige maand in het Turkse Mersin werden tientallen atleten bij dopingcontroles buiten competitie betrapt. Anonieme bronnen binnen de atletiekbond spreken over mogelijk dertig gevallen.

Het dopingschandaal is nog niet naar buiten gekomen omdat alleen de A-stalen van de betrokken atleten zijn getest. Pas als contra-expertises zijn uitgevoerd kunnen de sporters gestraft worden. Het schandaal zou echter zo groot zijn dat de IAAF erover nadenkt om Turkije te weren van het WK volgende maand in Moskou.

In de Turkse atletiek duiken al langere tijd dopinggevallen op. In mei werd bekend dat bij Asli Cakir Alptekin, de winnares van de 1500 meter tijdens de Spelen in Londen, afwijkende bloedwaarden waren aangetroffen. Tweevoudig Europees kampioene op de 100 meter horden Nevin Yanit werd in mei ook betrapt. Vorige week kwamen daar nog acht atleten bij.

Het dopingschandaal is een slag in het gezicht van de Turkse olympische ambities. In september is Istanbul een van de drie kandidaatsteden om de Spelen van 2020 te organiseren.

Aanslagen Boston Marathon verfilmd

Er zijn nog geen drie maanden verstreken sinds de bomaanslagen bij de marathon van Boston, maar scenarioschrijvers Eric Johnson en Paul Tamasy hebben de filmrechten op het nog te verschijnen boek Boston Strong al in handen gekregen.

Boston Strong wordt op dit moment geschreven door Casey Sherman en Dave Wedge. Het boek zal verslag doen over de aanslagen en de aansluitende klopjacht op de verdachte broers Tamerlan Tsarnaev en Dzhokhar Tsarnaev. Er zal ook aandacht uitgaan naar de manieren waarop Bostons inwoners omgingen met het nieuws over de dramatische gebeurtenissen die grotendeels live op televisie waren te volgen.

Johnson en Tamasy hebben eerder gewerkt aan de voor een Oscar genomineerde film The Fighter en de nog te verschijnen film The Finest Hours. De laatstgenoemde is tevens gebaseerd op een gelijknamig boek van Sherman.

Motorrijder raakt meisje (4) en rijdt door

Een motorrijder heeft maandagmiddag in Oosterhout een meisje van 4 aangereden en is er daarna vandoor gegaan. De politie is op zoek naar de man. Het meisje moest na het voorval naar een ziekenhuis worden gebracht, meldt de politie.

Het incident vond maandagavond plaats op de Markt. Daar zaten de terrassen overvol vanwege het mooie weer. De man reed op zijn crossmotor tussen de terrassen door en raakte het meisje. Vervolgens reed hij door.

Zeven jaar geëist voor doodsteken 16-jarige dochter

Als het aan justitie ligt, gaat de 43-jarige Chahira ben M. zeven jaar de cel in voor het doodsteken van haar 16-jarige dochter Mirjam Abarkan. Het Openbaar Ministerie in Utrecht acht moord niet bewezen, omdat de moeder niet van plan was haar dochter te doden.

Het meisje werd op 2 januari in haar ouderlijk huis in IJsselstein in hart en buik gestoken met een mes. Ze overleed ter plaatse aan haar verwondingen.

Na de moord deden geruchten de ronde dat het meisje, van Marokkaanse afkomst, zwanger was toen ze werd neergestoken. Het OM ontkrachtte dat enkele weken na het incident en gaat uit van een uit de hand gelopen ruzie. Ook voor eerwraak zijn geen aanwijzingen gevonden.

Volgens deskundigen is de moeder verminderd toerekeningsvatbaar. De officier van justitie heeft dit verwerkt in de strafeis.

De rechtbank doet naar verwachting over twee weken uitspraak.

'AS Roma en PSV naderen akkoord over Strootman'

De kans is groot dat Kevin Strootman zijn carrière gaat vervolgen in Italië. Volgens Voetbal International naderen PSV en AS Roma een akkoord. Naar verluidt hopen de Eindhovenaren zo'n twintig miljoen euro te ontvangen voor Strootman, die zelf een transfer ook wel ziet zitten.

Dat PSV al een aantal basisspelers verkocht, onder wie Jeremain Lens en Dries Mertens, zou voor Strooman de voornaamste reden zijn om te willen vertrekken. De achttienvoudig international speelde twee seizoenen voor PSV. Daarvoor kwam hij ook uit voor FC Utrecht en Sparta Rotterdam.

De 23-jarige middenvelder was vorige maand met Jong Oranje actief op het jeugd-EK in Israel. Vooral in de verloren halve finale tegen Italië maakte Strootman een goede indruk.

Hongarije wil nazi toch vervolgen

Justitie in Hongarije heeft beroep aangetekend tegen een gerechtelijke beslissing om de rechtszaak tegen de vermoedelijke oorlogsmisdadiger Laszlo Csatary (98) te staken. Ex-politiechef Csatary wordt verdacht van betrokkenheid bij de deportatie in 1944 van ruim vijftienduizend joden naar het nazi-vernietigingskamp Auschwitz.

Een rechter in Boedapest besloot het proces op te schorten vanwege het risico van dubbele berechting, omdat de aanklagers dezelfde aanklachten tegen Csatary hadden ingediend als justitie in het voormalige Tsjechoslowakije. In dat land werd Csatary in 1948 ter dood veroordeeld.

Slowakije zette de straf voor Csatary onlangs om in levenslang en heeft Hongarije om uitlevering van de ex-nazi gevraagd. Een beslissing hierover wordt deze maand verwacht.

De Hongaarse justitie vindt dat de rechters te voorbarig in hun oordeel zijn geweest en zijn van mening dat het proces gewoon gevoerd had kunnen worden, ook in afwachting van het besluit over uitlevering.

Moslimbroederschap tegen verkiezingen

De Moslimbroederschap verwerpt het tijdsbestek voor aanpassing van de grondwet en parlements- en presidentsverkiezingen begin 2014 dat de Egyptische interim-president Adly Mansour maandag presenteerde. Met deze overgangsperiode is Egypte 'terug bij af', verkondigde Essam el-Arian, vicevoorzitter van de Partij voor Vrijheid en Gerechtigheid, de politieke arm van de Broederschap, dinsdag op zijn Facebook-pagina.

De Broederschap blijft zich inzetten voor herinstallatie van Mohammed Morsi als president, aldus El-Arian.

Het plan van Mansour voorziet in de installatie van twee commissies die aanpassingen moeten uitwerken voor de door islamisten opgestelde grondwet die onder de afgezette president Mohammed Morsi is aangenomen. Het nieuwe document moet binnen vier maanden aan een referendum worden voorgelegd. Twee maanden daarna, rond half februari, moet een nieuw parlement worden gekozen. Dat krijgt na zijn installatie een week de tijd om presidentsverkiezingen uit te schrijven.

Gamejournalist Ryan Davis (34) overleden

De Amerikaanse gamejournalist en medeoprichter van Giant Bomb Ryan Davis is vorige week op 34-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de gamewebsite bekendgemaakt. De doodsoorzaak is niet onthuld.

"Zoals velen van jullie weten, was Ryan net vijf dagen getrouwd. Wij hebben hem nog nooit zo gelukkig gezien en dat is voor de meesten van ons de manier waarop wij hem zullen herinneren. Enorm vrolijk en met een grote glimlach op zijn gezicht", aldus het overlijdensbericht op Giant Bomb.

Davis richtte in 2008 samen met goede vriend en medejournalist Jeff Gerstmann Giant Bomb op nadat zij samen gamewebsite Gamespot hadden verlaten.


Gamejournalist Ryan Davis (34) overleden (Foto: Novum)

Last of Us breekt records

Sony kondigt vandaag aan dat er wereldwijd meer dan 3.4 miljoen exemplaren zijn verkocht van The Last of Us. De game is op dit moment de bestverkochte PlayStation 3-titel van 2013.

The Last of Us is een meeslepende reis waarin je moet zien te overleven in een wereld die radicaal is veranderd in twintig jaar nadat een dodelijke pandemie van de Cordyceps schimmel de mensheid bijna heeft weggevaagd. Het verhaal verkent op realistische wijze de diepere lagen van humaniteit via hoofdpersonen Joel en Ellie. Hun reis zit vol emotioneel geladen momenten en het verhaal draait om thema's zoals overleven, trouw, liefde en verlossing.

"Deze verkoopcijfers bevestigen de hoge kwaliteit van The Last of Us", zei Shuhei Yoshida, directeur van Sony Computer Entertainment Worldwide Studios. "De teams van Naughty Dog hebben een visie en het talent om uitmuntende verhalen te vertellen. Deze titel is het bewijs daarvan. PlayStation blijft zich toewijden aan unieke gameplayervaringen om de interactieve entertainmentindustrie opnieuw te definiëren. The Last of Us is het perfecte voorbeeld."

Last of Us

Zaak tegen Heleen Mees verder in augustus

De rechtszaak tegen de Nederlandse columnist Heleen Mees vanwege het stalken van Citigroup-hoofdeconoom Willem Buiter gaat op 19 augustus verder in New York. In de tussentijd mag Mees geen contact opnemen opnemen met Buiter.

De 44-jarige econome mag ook niet in de buurt van zijn huis komen. Mees werd donderdag vrijgelaten, nadat de borg van vijfduizend dollar was betaald. Dit is volgens RTL Nieuws gedaan door een man uit New York die de vrouw niet kende. De man, volgens diverse media een gefortuneerde loodgieter, zou het verhaal in de krant hebben gelezen. De website 925 zegt echter 'zeer betrouwbaar bewijs' in handen te hebben dat een bekende Amsterdamse advocaat de borg betaalde.

Mees werd woensdag opgepakt wegens stalking en seksuele intimidatie. Ze wordt ervan verdacht naaktfoto's te hebben gestuurd en foto's van dode vogels. Ook zou ze de vrouw en kinderen van Buiter met e-mails hebben lastiggevallen. De e-mailstormvloed zou begonnen zijn op 1 juli 2011. De advocaat van Mees stelde eerder dat zij en Buiter een langdurige relatie hebben gehad en dat de e-mailwisseling van twee kanten kwam.

Boot met 130 migranten in moeilijkheden

Schepen van de Griekse kustwacht en marine zijn bezig zo'n 130 migranten op te vissen van een zeilboot die in de Middellandse Zee ten zuiden van Kreta in moeilijkheden is geraakt. De 35 meter lange boot maakte water op zo'n 55 kilometer ten zuidoosten van het eilandje Koufonissi, zeiden de Griekse autoriteiten dinsdag.

Griekenland en zijn talloze eilanden vormen een populaire doorgangsroute voor migranten die illegaal binnen de Europese Unie willen geraken. Jaarlijks ondernemen tienduizenden illegalen via Turkije over land en via de zuidelijke eilanden vanuit Noord-Afrika over zee een poging.

Barça opent thuis tegen Levante, Real treft Betis

FC Barcelona begint het nieuwe seizoen in de Priméra Divion met een thuiswedstrijd. De titelhouder ontvangt op 17 of 18 augustus Levante, zo blijkt uit de vandaag vrijgegeven competitie-opzet. Rivaal Real Madrid opent eveneens voor eigen publiek. Real Betis, de nummer zeven van vorig seizoen, is de tegenstander in Bernabeu.

De aartsrivalen treffen elkaar eind oktober voor het eerst. Op 26 of 27 oktober wordt in Barcelona's thuishaven Camp Nou de eerste Clasico gespeeld. Op 22 of 23 maart volgt de return in Madrid.

Real hoopt komend seizoen uit de schaduw van Barcelona te treden. De Madrilenen hadden aan het einde van de rit liefst vijftien punten achterstand op Barça.

Griekse gemeenteambtenaren staken nog steeds

Gemeenteambtenaren in Griekenland hebben dinsdag voor de tweede dag op rij het werk neergelegd. De stakers protesteren hiermee tegen plannen van de regering om het aantal overheidsmedewerkers terug te dringen. Inkrimping van het ambtenarenbestand is een van de eisen van de internationale schuldeisers voor een nieuwe reeks leningen aan Griekenland. Zo'n drieduizend ambtenaren trokken dinsdag door de straten van Athene om uiting te geven aan hun ongenoegen.

Dinsdag werd het nieuwste deel van de leningen ter waarde van 6,8 miljard euro vrijgegeven. Het geld wordt echter in drie delen aan Griekenland overgemaakt - in juli, augustus en oktober - en Athene moet doorgaan met de eerder afgesproken hervormingen en bezuinigingen om het volledige bedrag daadwerkelijk te ontvangen.

Een van de afspraken is dat Griekenland voor het einde van het jaar 12.500 ambtenaren met gedwongen verlof stuurt, met de mogelijkheid ze op een later moment te ontslaan. Ze krijgen als ze met verlof zijn nog 75 procent van hun salaris uitbetaald. Als ze na acht maanden niet zijn doorgestroomd naar een andere baan bij de overheid kunnen ze ontslagen worden.

Onder de mensen wier baan op de tocht staat zijn 2200 bewakers van scholen, 3500 leden van de gemeentepolitie van Athene, die moet worden ontbonden en opgenomen in het landelijke politiekorps, ten minste tweeduizend gemeenteambtenaren, vijftienhonderd leerkrachten en medewerkers van verschillende ministeries.

Opa krijgt cel voor uit stelen sturen kleinkind

Een 50-jarige Edenaar moet vier maanden de cel in omdat hij zijn 10-jarige kleindochter in april uit stelen stuurde. Dat heeft de rechtbank in Utrecht dinsdag bepaald. De man werd schuldig bevonden aan diefstal en mensenhandel, vanwege het uitbuiten van zijn kleinkind. Justitie had vijf maanden cel geëist.

De man nam in april zijn kleindochter mee naar de Albert Heijn in het Utrechtse Leersum en gaf haar opdracht spullen in een geprepareerde tas te doen, zoals te zien is op camerabeelden. Vervolgens moest het meisje zonder te betalen de winkel uitlopen.

Uit camerabeelden heeft de rechtbank afgeleid dat de opa vanaf het begin het plan heeft gehad om samen met zijn kleindochter de winkeldiefstal te plegen. De opa maakte misbruik van zijn overwicht als opa en van de kwetsbare positie van zijn kleindochter, aldus de rechtbank.

Ook het feit dat het meisje niet bij haar ouders woont, maar wordt opgevangen door de opa en oma werd door de rechtbank meegewogen. Het meisje heeft verder een laag IQ en ernstige gedragsproblemen. De rechtbank neemt het de man kwalijk dat hij voor zijn financiële voordeel 'de geestelijke integriteit en de persoonlijke vrijheid van zijn kleindochter heeft geschonden'.

De straf voor de opa viel lager uit dan geëist, omdat de rechtbank niet bewezen acht dat de man schuldig is aan witwassen. Bij zijn aanhouding had de man 11.250 euro aan contant geld op zak. Het OM vertrouwde dit niet, maar voor een veroordeling is te weinig bewijs, concludeerde de rechtbank.

'Bescherm scholen tegen moslimextremisten'

De Nigeriaanse regering moet stappen nemen om aanvallen op scholen te voorkomen en daarmee de levens van kinderen en hun recht op onderwijs te beschermen. Dat heeft mensenrechtenorganisatie Amnesty International dinsdag gezegd. Een aanval van islamitische opstandelingen op een kostschool in het noordoosten van Nigeria kostte zaterdag aan 29 kinderen en een docent het leven.

Alle middelbare scholen in de noordoostelijke deelstaat Yobe zijn na de aanval van zaterdag tot nader order gesloten. De opstandelingen richtten niet alleen een bloedbad aan, ze staken ook gebouwen van de school in brand.

"Het beschermen van kinderlevens is het allerbelangrijkste en de Nigeriaanse regering heeft de plicht om ervoor te zorgen dat de onderwijssector niet verder wordt bedreigd door het doden en intimideren van kinderen en leerkrachten en het verwoesten van schoolgebouwen", zegt Lucy Freeman van de Afrika-tak van Amnesty. "Zulke aanvallen zijn een schending van het recht op leven en ondermijnen het recht op onderwijs van duizenden kinderen in Noord-Nigeria. Ze moeten onmiddellijk ophouden."

Het is nog onduidelijk wie de school heeft aangevallen, maar dergelijke acties waren in het verleden vaak het werk van de radicaalislamitische sekte Boko Haram. Sinds januari zijn alleen al in de deelstaat Borno, die grenst aan Yobe, zo'n dertig scholen in brand gestoken, beschadigd of verwoest door vermoedelijke strijders van Boko Haram. Soms worden leerkrachten vermoord waar de kinderen bij zijn, maar in andere gevallen zijn dus ook de leerlingen het doelwit. Veel scholen hebben de deuren gesloten naar aanleiding van de aanvallen.

Amnesty roept Nigeria op alles in het werk te stellen om de daders van deze aanvallen op te sporen. "De Nigeriaanse autoriteiten moeten deze aanvallen onderzoeken en de daders voor het gerecht brengen, zonder naar de doodstraf te grijpen."

Israël heeft een tweede gevangene X

Israël heeft een tweede gevangene X. Naast de Australische immigrant Ben Zygier, een in het geheim gedetineerde en geïsoleerde gevangene die eind 2010 zelfmoord pleegde, is er nog iemand die onder gelijksoortige omstandigheden is vastgezet. De betrokkene zat tegelijkertijd met Zygier gevangen, meldt de Israëlische krant Haaretz dinsdag.

Later dinsdag komt de commissie binnenlandse zaken van de Knesset bijeen om de kwestie van deze tweede gevangene X te bespreken, zei Miri Regev, de voorzitter van de commissie. Volgens Haaretz is niet duidelijk of de gevangene nog altijd vastzit en is ook de reden voor zijn detentie niet bekend.

Zygier vormde de spil van een spionageaffaire. Volgens Australische media werkte Zygier voor de Mossad, maar werd hij er door Israël van verdacht ook contacten te onderhouden met de Australische geheime dienst. Hij werd hij in 2010 onder geheimzinnige omstandigheden door Israël gevangen gezet. Israël hield de zaak meer dan twee jaar stil, totdat de Australische pers er eerder dit jaar melding van maakte.

Zygier zat opgesloten in een zwaarbewaakte cel, die speciaal was gebouwd voor de joodse ultranationalist Yigal Amir, die in 1995 premier Yitzhak Rabin vermoordde.

Rook uit vliegtuig op Eindhoven Airport

Een vliegtuig van Corendon is dinsdagmiddag op Eindhoven Airport gaan roken. Hulpdiensten rukten massaal uit. Het probleem was snel verholpen, meldt een woordvoerder van het vliegveld. Niemand raakte gewond.

Het incident vond rond 12.45 uur plaats, toen passagiers op het punt stonden aan boord te gaan. De rook ontstond niet in een van de hoofdmotoren, maar in een hulpmotor achter in het toestel. Monteurs onderzoeken het toestel.

Het vliegtuig zou om 13.00 uur vertrekken naar het Turkse Bodrum. Wanneer de passagiers naar hun bestemming kunnen is nog niet duidelijk.

College schrikt van discriminatie Aziaten

Het College voor de Rechten van de Mens schrikt van het nieuws dat mensen met een Aziatisch uiterlijk in sommige winkels geen babymelkpoeder mogen kopen. Volgens een woordvoerder is dat absoluut discriminatie, zo stelt ze in een reactie op berichtgeving hierover van NRC Handelsblad.

Antidiscriminatiebureaus hebben sinds het tekort aan melkpoeder in de schappen zeker zes klachten gekregen van Aziaten die een pak Nutrilon of Friso niet meekregen, zo schrijft de krant. "Dat is absoluut niet de bedoeling. Dit is discriminatie en mag niet", aldus de zegsvrouw. In het college is vorig jaar de Commissie Gelijke Behandeling opgegaan.

De woordvoerder stelt na navraag dat het college zelf ook 'enkele telefoontjes' heeft gehad maar dat het tot nu toe niet tot een zaak is gekomen. "We hebben klagers geadviseerd er eerst zelf uit te komen met de winkel. Het kan zijn dat er later alsnog een zaak uitkomt. Dan kunnen we pas echt een oordeel vellen", stelt het college.

Pedokiller krijgt acht jaar cel

Een 29-jarige man uit het Twentse Goor moet acht jaar de cel in voor het doden van een Hengeloër die hem in zijn jeugd heeft misbruikt. Dat heeft de rechtbank in Almelo dinsdag bepaald. De straf is gelijk aan de eis van justitie.

De rechtbank acht bewezen dat Sezgin S. de 59-jarige Jan Diphoorn in augustus 2011 na een ruzie heeft geslagen, geschopt en zijn lichaam vervolgens in het Twentekanaal in Delden heeft gedumpt. S. heeft bekend Diphoorn te hebben gedood.

Justitie achtte doodslag bewezen, omdat de man zijn daad niet zou hebben gepland. De rechtbank ging daarin mee. Verder hield de rechtbank rekening met het feit dat de man licht verminderd toerekeningsvatbaar is.

Het 59-jarige slachtoffer werd eerder veroordeeld voor ontucht met minderjarige jongens, maar niet voor het misbruiken van S. Justitie gaat er wel van uit dat S. door het slachtoffer is misbruikt, omdat in het huis van het slachtoffer een pornografische foto van hem werd gevonden. Die foto zou de aanleiding zijn geweest van de fatale ruzie op 17 augustus 2011.

Kristoff twee jaar langer sprinter van Katusha

Alexander Kristoff heeft zijn contract bij wielerploeg Katusha met twee jaar verlengd. Dat zegt de Noorse sprinter vandaag tegenover wielersite procycling.no. Kristoff, wiens verbintenis dit jaar afliep, zette vorige week na de zesde etappe in de Tour de France zijn handtekening onder een nieuw contract. De 26-jarige wielrenner zou omgerekend zo'n zevenhonderdduizend euro per jaar gaan verdienen.

"Ik ben zeer tevreden. Er is mij verzekerd dat ik me mag richten op koersen die ik zelf wil rijden. Dat is genoeg voor mij", aldus Kristoff, die niet in wilde gaan op zijn verhoogde salaris. De sprinter gaf wel aan dat hij bij Astana iets meer kon verdienen. Het Nederlandse Argos-Shimano was ook geïnteresseerd in zijn diensten.

Kristoff eindigde in de eerste etappe van de Tour de France als tweede. Hij staat momenteel vierde in het groenetruiklassement. De Noor won dit kalenderjaar onder meer etappes in de Ronde van Zwitserland en de Ronde van Noorwegen.

'Winkels geven geen melkpoeder aan Aziaten'

Mensen met een Aziatisch uiterlijk mogen in sommige winkels geen melkpoeder voor baby's kopen. Antidiscriminatiebureaus hebben al zeker zes klachten van klanten gekregen die een pak Nutrilon of Friso niet meekregen. Dat schrijft NRC Handelsblad dinsdag.

In vier gevallen ging het om een winkel van Etos, een keer om een filiaal van Kruidvat en een keer om een Plus-supermarkt. Aziatische klanten krijgen te horen 'wij verkopen niet aan jullie', of mogen een pak minder kopen dan vaste klanten.

In een interne memo van de Plus in Benthuizen staat dat de supermarkt wil voorkomen dat klanten steeds misgrijpen. "We verkopen per klant maar een pak wanneer het onbekende klanten zijn (lees: Chinezen). Bij vaste klanten uit het dorp verkopen we twee pakken per klant", staat in het bericht.

Kruidvat, Plus en Ahold, waar Etos onder valt, reageren in de krant verbaasd. De klachten zijn op de hoofdkantoren niet bekend. Allen benadrukken dat geen onderscheid mag worden gemaakt tussen klanten.

Nederlands melkpoeder is al maanden schaars in de winkels vanwege grote vraag uit China. De pakken worden opgekocht voor export of gehamsterd door ouders omdat de vraag zo hoog is. Chinezen willen graag melkpoeder uit Nederland omdat ze Chinese producten niet meer vertrouwen na een schandaal met melamine in 2008. Honderdduizenden baby's kregen ernstige nierklachten, van wie er acht stierven aan de gevolgen.

Alcoholvrij bier wint aan populariteit

Bijna de helft van de bierdrinkers (46 procent) drinkt wel eens alcoholvrij bier. Dat blijkt dinsdag uit het nationale bieronderzoek van branchevereniging Nederlandse Brouwers onder ruim vijfhonderd Nederlanders die minimaal een keer per maand bier drinken. Vorig jaar gaf nog 36 procent van de bierdrinkers aan wel eens te kiezen voor de alcoholvrije variant en in 2011 28 procent.

Een woordvoerder van de Nationale Brouwers ziet verschillende redenen voor de toenemende populariteit van alcoholvrij bier. "Het imago van alcoholvrij bier was, mede door een conference van cabaretier Youp van 't Hek, lange tijd niet goed. Dit wordt nu beter." Vanwege de door Van 't Hek gemunte 'Bucklerlul' liet menigeen alcoholvrij bier aan zich voorbijgaan.

Ook de smaak zou tegenwoordig beter zijn dan voorheen. Bovendien gaan bierdrinkers bewuster om met het drinken van alcohol, aldus de woordvoerder van de bierproducenten. Overigens drinken vrouwen vaker alcoholvrij bier dan mannen, hoewel het verschil kleiner wordt.

Uit het onderzoek blijkt ook dat bier steeds vaker thuis wordt gedronken. De helft van de bierdrinkers gaf aan zijn of haar pils het vaakst thuis te drinken, tegenover een derde in 2010. Ook speciaal bier en lokaal gebrouwen bier wordt populairder. Dit komt volgens de woordvoerder door de groei van het aantal bierbrouwerijen in Nederland, dat in een jaar steeg van 120 naar 165.

[Tour] L'Équipe gelooft niet in Nederlands duo

Bauke Mollema en Laurens ten Dam weten in Frankrijk voorlopig de schijnwerpers nog niet op zich gericht. De Franse sportkrant L'Équipe ziet nog vier kandidaten om de Britse geletruidrager Chris Froome te bedreigen in de Ronde van Frankrijk.

Het Belkin-duo, de nummers 3 en 4 van het klassement, horen daar niet bij. Ook de Spanjaard Alejandro Valverde, de huidige nummer 2, is volgens L'Équipe niet het grootste gevaar voor Froome.

De krant noemt de Spanjaard Alberto Contador, diens Tsjechische compaan Roman Kreuziger, de Colombiaan Nairo Quintana en zelfs de Luxemburger Andy Schleck als voornaamste uitdagers. Schleck staat 15e op vier minuten van Froome. "Niemand verwacht nog iets van hem, dat is een comfortabele positie", aldus de sportkrant.

L'Équipe gelooft niet in Nederlands duo
L'Équipe gelooft niet in Nederlands duo (Foto: ANP)

Jackson blijft hopen op terugkeer jedipersonage

Samuel L. Jackson gelooft nog steeds dat zijn personage Mace Windu kan terugkeren in een nieuwe Star Wars-film. "Niemand heeft me zien doodgaan, alleen maar uit een hoog gebouw zien vallen", zegt de acteur tegen entertainmentprogramma Access Hollywood over de jedimeester met het paarse lichtzwaard. "Jedi kunnen van enorme hoogten vallen en niet sterven."

Jackson deed zijn uitspraken tijdens een promotietoer van de animatiefilm Turbo met tegenspeler Ryan Reynolds. Zoals altijd werd de acteur gevraagd naar zijn Star Wars-personage, dat aan het eind van Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith door de duistere Darth Sidious uit een wolkenkrabber wordt gesmeten.

"Star Wars is wat dat betreft net als Dallas. Als je sterft, wil dat nog niet zeggen dat je echt weg bent", grapte Reynolds over de soapserie waarin de dood van een personage allerminst betekende dat het nooit meer terugkwam.

"Maar ik ben dus niet gestorven, alleen maar gevallen", verbeterde Jackson hem. "Hé, het is een heelal hier ver vandaan. Natuurlijk kan ik daar het eeuwige leven hebben." De Star Wars-films staan hoe dan ook bol van gestorven jedi die terugkeren, zij het meestal als spoken.

De verder nog titelloze Star Wars: Episode VII verschijnt in 2015 in de bioscopen. Regisseur J.J. Abrams heeft al laten weten geen probleem te hebben met het terughalen van oude personages. Zo zouden Harrison Ford, Mark Hamill en Carrie Fisher hun bekende rollen van Han Solo, Luke Skywalker en Princess Leia weer oppakken.


Jackson blijft hopen op terugkeer jedipersonage (Foto: Novum)

Krant onder vuur om 'racistische' kop

Afgelopen zaterdag crashte een vliegtuig in San Francisco, waarbij twee jonge Chinezen omkwamen. Zoals vele nieuwsmedia, versloeg ook de Chicago Sun-Times het ongeluk. Op hun voorpagina verscheen groot de kop 'Fright 214', ofte 'Angst 214', een woordspeling op 'Flight 214', oftewel 'Vlucht 214'. Redelijk onschuldig, zou je denken.

Maar niet volgens een deel van de Aziatische gemeenschap in de VS. Daar waar Nederlanders er de spot mee drijven dat Aziaten de letter 'r' vervangen door 'l', lachen de Amerikanen juist om het tegenovergestelde: het Amerikaanse stereotype van Aziaten stelt de ze de 'l' telkens vervangen 'r'.

Dus, zeggen sommige Aziatische bloggers, journalisten en prominenten, het was geen onschuldige poging om een pakkende kop te maken, het was puur racisme! "Ten eerste, het is behoorlijk ziek om een woordspeling te gebruiken bij een artikel van een tragedie", schrijft AsAmNews: "Ten tweede, deze is nogal racistisch." Blogger Phil Yu noemt het 'extreem smakeloos'.

De Aziatisch-Amerikaanse Vereniging van Journalisten (AAJA) is minder vernietigend in hun oordeel. Ze zijn bereid de krant het voordeel van de twijfel te geven. Ze stellen echter wel dat volgens hen de fout voorkomen had kunnen worden door een grotere diversiteit binnen de redactie.

Hoofdredacteur Jim Kirk (nee, niet die Jim Kirk) blijft erbij dat het een fout was: "Het was echt niet onze bedoeling om naar stereotypen te verwijzen in deze kop [..]. Als iemand zich daardoor beledigd voelde, spijt het ons."

Een kleine verwondering

Het was druk tijdens het straatfestival. Op een oud binnenplein in een zonnige stad kan je je in iedere oude Europese plaats wagen. Joodse muziek hier, Italiaanse opera daar. Wie zijn ogen sloot, kon zich - naargelang de klanken - daar bevinden waar hij maar wilde zijn. Wie zijn ogen openhield, kon dat echter niet door de vele lelijke mensen die rondliepen in lelijke Wibrajurken, want ja, op een Nederlandse zomerdag grijp je de eerste de beste jurk uit de kast om je oude huidplooien te tonen aan iedereen die het niet zien wil. Enfin. Het straatfestival.

Zomerhittip

Deze zomer zoeken we naar dè zomerhit van 2013 en jullie helpen daarbij door plaatjes, niet ouder dan een paar weken, te submitten. Vandaag hebben we net als gisteren een plaat van eigen bodem, getipt door Mr Loud. Een studentikoos bandje met een nietszeggende tekst, dus blijft lekker in je hoofd zitten.  

Mr Loud zegt: "Deze gaat het helemaal worden deze zomer!"

Driehonderd kilo cocaïne uit Westerschelde gevist

Tien sporttassen met daarin driehonderd kilo cocaïne zijn zaterdag uit de Westerschelde gevist door de politie. Motorbootjes waren al op weg om de drugs uit het water te halen, maar maakten rechtsomkeert. Dat meldt de Gazet van Antwerpen.

Loodsen zagen zaterdagochtend boeien met lichtjes drijven, waarop de politie werd ingeschakeld. Die viste volgens de Belgische krant de sporttassen met cocaïne uit het water. Getuigen zouden hebben gezien dat bootjes die onderweg waren om de buit op te halen wegvoeren toen ze de politie in het vizier kregen.

De grote lading drugs is waarschijnlijk in de monding van de Westerschelde bij Vlissingen overboord gegooid. Het is volgens de krant een beproefde methode om drugs aan land te krijgen, maar het komt niet vaak voor dat een lading wordt gevonden.

Het Nederlandse Openbaar Ministerie was dinsdag niet direct beschikbaar voor een toelichting.

Zorgbestuurders nemen drie miljoen mee

Vertrekkende zorgbestuurders kregen vorig jaar ruim drie miljoen euro aan vertrekpremies. Dat blijkt uit een inventarisatie van Medisch Contact. De gemiddelde vertrekpremie van de tien bestuurders die het meeste meekregen steeg met 29 procent ten opzichte van een jaar eerder.

De hoogste gouden handdruk ontving bestuursvoorzitter Emile Lohman van UMC St Radboud in Nijmegen, die ruim 660 duizend euro meekreeg. Op de plaatsen twee en drie staan ex-topmannen Elmer Mulder van het VUmc in Amsterdam en Bert Bruggeman van het Universitair Medisch Centrum Groningen, met bedragen tussen de vier en vijf ton.

Minstens twaalf ziekenhuisbestuurders kregen vorig jaar een vertrekpremie. Medisch Contact spreekt van een 'variëteit aan rookgordijnen waarmee de vertrekregelingen bij de ziekenhuizen met meer of minder succes aan het zicht van de buitenwereld worden onttrokken'. Zo wordt bij sommige bestuurders het salaris doorbetaald terwijl ze niet meer werkzaam zijn in het ziekenhuis.

Op 1 januari werd de Wet normering topinkomens van kracht, waarin is vastgelegd dat de maximale hoogte van vertrekregelingen bij publieke en semipublieke instellingen als ziekenhuizen maximaal 75 duizend euro mag bedragen. Voor contracten die voor die datum zijn gesloten geldt dit niet.

Rooney Mara en Martin Sheen in weldoenersdrama

Martin Sheen heeft getekend voor een priesterrol in het drama Trash. Rooney Mara speelt een medewerker van een goed doel in het drama dat wordt geregisseerd door Stephen Daldry. Dat schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline.

De film gaat over drie arme jongens die opgroeien op een Zuid-Amerikaanse vuilnisbelt. Als een van de jongens een tas vindt met daarin een sleutel, blijken ze alle drie in gevaar te zijn. Mara en Sheen beginnen volgende maand in Rio de Janeiro aan de opnames.

Het scenario van Trash is gebaseerd op het gelijknamige boek van Andy Mulligan. De Nieuw-Zeelandse scenarist Richard Curtis, bekend van Notting Hill en Love Actually, tekent voor het script.

De 28-jarige Mara is bekend van films als The Social Network en The Girl with the Dragon Tattoo. Ze was dit jaar te zien in het misdaaddrama Side Effects. Het wordt de eerste keer dat ze met Martin Sheen samenwerkt. De 72-jarige acteur is bekend van films als Apocalypse Now en The Departed en als de Amerikaanse president uit de tv-serie The West Wing.


Rooney Mara en Martin Sheen in weldoenersdrama (Foto: Novum)

De eindbazen van Eternal Descent: Heavy Metal Heroes

De makers van Eternal Descent: Heavy Metal Heroes hebben nog een stel ultieme eindbazen uit het metalgenre gefikst als, jawel, eindbazen! De laatste toevoegingen zijn Wayne Static van Static-X en Michael Amott, bekend van onder andere Arch Enemy en Carcass.

De twee zijn een toevoeging aan het al spectaculaire rijtje van eindbazen dat de metal-brawler heeft. De game bevat ook nog eens gitaargod Joe Satriani, djentleman Misha Mansoor van Periphery en doet ook Andrew W.K. mee. Verder bevat de game, die gebaseerd is op een comic van uitgever IDW, ook nog eens een moddervette soundtrack voor liefhebbers van onder andere de bovenstaande artiesten.

Eternal Descent: Heavy Metal Heroes komt 17 juli uit voor iOS en komt volgend jaar naar Android en pc.

Michael Amott

A31 dicht voor recordpoging hardfietsen

De A31 tussen Franeker en Dronrijp is dinsdag enkele uren afgesloten voor een recordpoging hardfietsen op de snelweg. Studenten van het Human Power Team van de TU Delft en de VU Amsterdam hopen even na de middag een snelheid van ten minste 100 kilometer per uur neer te zetten.

De initiatiefnemers willen laten zien dat met beter gebruik van technologie duurzamer transport mogelijk is. Fietsen op de snelweg is normaal niet toegestaan, maar Rijkswaterstaat maakt voor deze keer een uitzondering. Het traject is acht kilometer lang en bijna kaarsrecht en daardoor ideaal om een recordpoging te doen.

De poging wordt gedaan op een aerodynamische fiets. In september moet een wereldrecord worden neergezet op een woestijnweg in het Amerikaanse Nevada. Het wereldrecord staat nu op 133 kilometer per uur.

De A31 is tot 13.15 uur afgesloten. Tot die tijd kunnen weggebruikers gebruikmaken van de parallelweg. Het verkeer moet rekening houden met ongeveer vijf minuten extra reistijd.

Brawn: "Verbod omwisselen banden raakt Mercedes"

Mercedes-teambaas Ross Brawn is niet blij dat na de Grand Prix van Groot-Brittannië een verbod uitgevaardigd is op het omwisselen van de achterbanden. Mede hierdoor worstelde het team uit Brackley afgelopen weekend tijdens de Grand Prix van Duitsland op de Nürburgring.

Het omwisselen van de Pirelli-achterbanden leidde tot een klein prestatievoordeeltje voor alle teams, omdat de slijtage minder was. Op Silverstone bleek echter dat de banden niet bestand waren tegen de krachten die erop vrij kwamen. Om risico's van nieuwe klapbanden uit te sluiten werden een aantal maatregelen genomen, waaronder het verhogen van de minimale bandendruk en het verbod op het omwisselen van de achterbanden.

Mercedes paste de wisseltruc voor het eerst op Monaco toe en leek hierna de bandenslijtage onder controle te hebben, maar nu is het probleem terug. Brawn: "De constructie van de banden is aangepast en de mogelijkheid om de banden om te wisselen was een mooie mogelijkheid om de druk op de banden op te vangen. Dat kun je met deze banden niet meer doen en hierdoor worden onze banden te warm en krijgen wij hier weer problemen mee."

Volgens Brawn was er op de Nürburgring een duidelijk verschil tussen de eerste en tweede helft van de race waar te nemen. "De eerste helft van de race was dramatisch. In de tweede helft was er veel minder brandstof aan boord, was het koeler en waren de banden wel op de juiste bedrijfstemperatuur. Dat laat zien hoe kritiek de situatie voor ons is. We moeten een oplossing vinden om de problemen op te lossen."

Artis zet vijftienduizend knoflookpadden uit

Artis zet deze week in samenwerking met stichting Ravon vijftienduizend knoflookpadden uit in de natuur. Vorig jaar werden al duizenden knoflookpadden in hun natuurlijke leefomgeving geplaatst in Noord-Brabant, Gelderland, Overijssel en Drenthe. Ook dit jaar zijn weer duizenden kikkervisjes grootgebracht in de Amsterdamse dierentuin om ze in het wild uit te zetten.

De knoflookpad wordt ernstig met uitsterven bedreigd doordat populaties jarenlang zijn geïsoleerd vanwege de versnippering van hun leefgebied. Ondanks maatregelen om het leefgebied te verbeteren wil het nog niet erg lukken met de knoflookpad.

Daarom hebben Artis en Reptielen, Amfibieën en Vissen Onderzoek Nederland (Ravon) twee jaar geleden een reddingsplan opgesteld. Het doel is om binnen tien jaar een ontwikkeling in de leefgebieden op gang te brengen die ervoor zorgt dat populaties padden ontstaan, die zich binnen twintig jaar weer op eigen kracht kunnen voortplanten.

De knoflookpad (Pelobates fuscus) is een van de meest bedreigde amfibiesoorten in Nederland. Het dier kan tot 6,5 centimeter lang worden. Bij gevaar scheidt de huid van de pad een knoflookgeur af.

Het aantal leefgebieden van de knoflookpad is sinds 1950 gehalveerd. Dit komt door intensivering van het landgebruik, een steeds scherpere scheiding tussen natuur en landbouw en verkeerd uitgevoerde of geplande beheersmaatregelen, aldus Artis.

Meer Britse artillerie in World of Tanks

Wargaming, heeft vandaag de details vrijgegeven van Update 8.7 voor haar MMO-actiegame, World of Tanks.

"The core of Version 8.7 is the new British SPG branch", zei Mike Zhivets, producer van World of Tanks. "The upcoming expansion features several stand out models that are likely to catch on with the masses and spice up the overall artillery gameplay."

In update 8.7 komt er een nieuwe kaart bij, namelijk de Belogrsk-19 die zich afspeelt in een koud uitziend Russisch winterlandschap. Daarnaast zal er een tier-verschuiving plaatsvinden in de Sovjet-tak waarbij de Russische tier 5-tank de T50-2 vervangen worden door de MT-25, een visuele unieke lichte tank met een zeer hoge acceleratie en een krachtig kanon.

Verder brengt 8.7 een nieuwe tak aan iconische Britse artillerie naar het slagveld zoals de Conqueror Gun Carriage die de nieuwe artillerielijn in de top zal versterken. De Sexton, Bishop en de Crusader worden toegevoegd aan de medium tiers en bij de hogere tiers van de Britse lijn zullen er een aantal naoorlogse prototypes bij komen. Spelers krijgen daarmee de kans om krachtige voertuigen te bemannen die nooit in een oorlog zijn ingezet.

World of Tanks

Ecclestone haalt cameramensen uit pits

Formule 1-baas Bernie Ecclestone heeft maatregelen genomen om het incident zoals afgelopen zondag met een cameraman op de Nürburgring in de pitsstraat gebeurde te voorkomen. Vanaf nu mogen de mensen ingehuurd door Formula One Management alleen nog maar vanaf de pitmuur filmen.

Paul Allen stond afgelopen zondag bij de box van Mercedes te filmen toen een niet vastgezet wiel van de Red Bull van Mark Webber hem van achteren raakte. De cameraman liep onder meer een gebroken sleutelbeen, twee gebroken ribben en een hersenschudding op en moet daarom in het ziekenhuis verblijven. Het ongeval leverde Red Bull een boete van 30.000 euro op.

Explosie beschadigt woning Nederweert

Bij een woning in het Limburgse Nederweert heeft dinsdagochtend een explosie plaatsgevonden. De voordeur raakte ontzet en de ramen van de woonkamer sneuvelden. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

De ontploffing vond rond 04.45 uur plaats bij de woning aan de Staat. De politie spreekt van een 'hevige knal'. De Limburgse zender L1 meldt dat de overbuurman een lichtflits heeft gezien. Daarna zou een auto zijn weggereden.

Onduidelijk is of het om een aanslag gaat of dat de knal door iets anders is veroorzaakt. De politie onderzoekt de zaak.

Man gearresteerd vanuit toilet

Zondag werd Kenneth Enslow gearresteerd nadat een vrouw de politie had gebeld. Haar 7-jarige dochtertje wilde even naar het toilet, toen ze de 52-jarige man naar haar zag kijken vanuit de pot.

De man moet er een aardig tijdje ingelegen hebben, hij was bedekt met uitwerpselen. Uiteindelijk is hij uit de septische tank geholpen door een aantal spuitgasten, die hem daarna ook nog een flinke beurt gaven met hun slang. De man werd vervolgens naar het ziekenhuis gebracht voor een onderzoek.

De beste heer heeft aan de politie verklaard dat een vrouw hem met een bandenlichter op het hoofd heeft geslagen en hem in het toilet heeft gedumpt. Of de man een advocaat in de arm heeft genomen om ze een poepje te laten ruiken, is onbekend.

Krajicek verder op ITF-toernooi in Beijing

Michaëlla Krajicek heeft de tweede ronde van het ITF-toernooi in Beijing bereikt. De Nederlandse tennisster was in China veel te sterk voor thuisspeelster Yan Wang, die slechts drie games pakte: 6-1 en 6-2. Krajicek speelde in Beijing haar eerste partij sinds haar uitschakeling in de eerste ronde van Wimbledon tegen Na Li twee weken terug.

In de tweede ronde treft Krajicek Daria Gavrilova (5) uit Rusland of de Chinese lucky loser Hao Chen Tang. De Delftse kan een goed toernooi wel gebruiken, nu ze is afgezakt naar de 545e plek op de wereldranglijst. In 2007 was Krajicek nog de mondiale nummer 34.

Arrestaties na vondst lijk bij Waalre

De politie heeft dinsdag twee mannen aangehouden voor mogelijke betrokkenheid bij de dood van een 29-jarige Eindhovenaar. Het slachtoffer werd begin mei dood aangetroffen in een auto in een buitengebied bij Waalre.

De verdachten, een 31-jarige Eindhovenaar en een 32-jarige man uit Valkenswaard, werden dinsdagochtend van hun bed gelicht. In beide woningen vinden doorzoekingen plaats. Wat de rol van de twee mannen precies is geweest, wordt nog onderzocht. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

DAF verhoogt productie vrachtwagens fors

Vrachtwagenbouwer DAF schroeft de productie vanaf eind augustus fors op. Dat bevestigt een woordvoerder van het bedrijf dinsdag na berichtgeving in het Eindhovens Dagblad. De Brabantse fabrikant wil dagelijks 184 vrachtwagens opleveren. Nu produceert DAF nog 164 vrachtwagens per dag. DAF verwacht dat de verhoogde productie tot zo'n tweehonderd extra banen leidt.

De hogere productie is volgens DAF het gevolg van een sterk toenemende vraag. Een van de oorzaken daarvoor is de invoering van de Euro 6-norm op 1 januari 2014, die eisen stelt aan de maximale uitstoot van koolstofdioxide bij vrachtwagens. Omdat auto's met deze relatief zuinige motoren duur zijn, besluiten veel vervoerders nog dit jaar hun vrachtauto's te vervangen.

'George Clooney al maanden vrijgezel'

De relatie van George Clooney en Stacy Keibler is al maanden geleden gestrand. Ingewijden vertellen het Amerikaanse blad Us Weekly dat de twee, die zo'n twee jaar samen waren, langzaam uit elkaar zijn gegroeid.

"Stacy en George hebben de laatste weken veel gediscussieerd", weet een bekende van het stel, die vertelt dat het besluit uit elkaar te gaan Clooney en Keibler zwaar viel. "Ze hebben het samen besloten, niemand is gedumpt."

Hoewel gefluisterd wordt dat Keiblers kinderwens het paar parten speelde, zijn volgens bronnen de volle agenda's van de 52-jarige acteur en de 33-jarige voormalige worstelaarster debet aan de breuk. "Ze zijn heel lang niet in hetzelfde land geweest, ze hebben het allebei druk met hun werk. Je kunt geen relatie hebben met iemand die je nooit ziet."

Clooney en Keibler, die haar eigen tv-programma heeft, werden in juli 2011 voor het eerst aan elkaar gekoppeld. De blondine vergezelde de acteur, die een hele schare exen heeft, geregeld op de rode loper. In september werden geruchten over een breuk nog ontkend.

George Clooney (Foto: Novum)
George Clooney (Foto: Novum)

Benzinedief A12 was dronken

De 21-jarige benzinedief die maandagmiddag een ongeluk veroorzaakte op de A12 was hoogstwaarschijnlijk stomdronken. De BMW waarin hij reed was op 28 juni gestolen in Den Haag. Dat meldt een woordvoerder van de politie.

Volgens de zegsman bestond het vermoeden dat de Hagenaar 'ernstig onder invloed' was. Omdat hij naar het ziekenhuis moest kon geen blaastest worden afgenomen. In het ziekenhuis is bloed bij hem afgenomen dat nu wordt onderzocht.

Het ongeluk vond plaats na een politieachtervolging. De benzinedief reed in de buurt van Nootdorp op een andere auto die over de kop sloeg. De bestuurder en de bijrijdster van de gestolen auto raakten gewond, net als de bestuurder van de andere auto. De verwondingen van de drie vallen mee, meldt de politie.

'The' krijgt eigen letter

Over veel dingen binnen een taal kan worden gediscussieerd. Woordenschat, spelling, grammatica, vrijwel niets blijft onomstreden. Is het nou friet of patat, sowieso of soberso, gegooid of gegooit. Eén ding staat echter buiten kijf: ons alfabet. Maar als het aan Paul Mathis ligt, gaat ook dat veranderen.

Australiër Mathis heeft namelijk naar eigen zeggen een nieuwe letter van het alfabet bedacht: de 'the'. Deze 'letter', die het Engelse lidwoord 'the' moet voorstellen, is een combinatie van de T en de h en lijkt veel op de 'Ћ', de letter voor 'tsch' in het Servische Cyrillische alfabet.

Mathis, die z'n geld verdient met het uitbaten van een tiental restaurants, heeft ondertussen al 75,000 Australische dollars, meer dan 50,000 euro, gestoken in het onwikkelen van de letter. Hij heeft ook apps gemaakt voor smartphones, waardoor de letter wordt toegevoegd aan het toetsenbord.

Hij doet het echter niet voor geld, maar uit de goedheid van zijn hart: volgens hem is de Ћ veel effectiever en gaat het veel tijd en plaats besparen, bijvoorbeeld bij Twitterberichten of sms'jes: "Het woord 'and' is slechts nummer vijf van de meestgebruikte woorden in het Engels, maar dat heeft wél zijn eigen symbool. Wordt het niet eens tijd dat we hetzelfde respect betuigen aan 'the'?"

Helaas voor Mathis is de Ћ helemaal geen letter, maar een zogenaamde logogram: een letter drukt één klank uit, die op zichzelf geen betekenis heeft. Een logogram is een teken dat wél een betekenis van zichzelf heeft, zoals de Chinese tekens, de ampersand (&) of het copyrightteken ).

Branagh wil Skarsgård in Cinderella

Als het aan Kenneth Branagh ligt wordt de naam van Stellan Skarsgård binnenkort toegevoegd aan de castlijst voor Branagh's nieuwste project, Cinderella

De Brit en de Zweed hoeven hopelijk alleen nog de puntjes op de i te zetten voor Skarsgård zich bij de rest van de cast kan voegen. Zo speelt Helena Bonham Carter de goede fee en is Cate Blanchett te zien in de rol van de slechte stiefmoeder.

Branagh's verfilming van de Disneyklassieker is er een met een twist, maar heeft tegelijkertijd ruimte voor de oorspronkelijke verhaallijn die focust op het meisje (Lily James) en haar prins (Richard Madden).

Opnames voor de film beginnen deze herfst in Londen.

Verspringer Watt laat WK atletiek schieten

Mitchell Watt doet volgende maand niet mee aan het WK atletiek in Moskou. De Australische verspringer, runner-up op de Olympische Spelen, is als gevolg van aanhoudend blessureleed niet fit. "Enkel - en achillesproblemen zitten me al maanden dwars", verklaart Watt op Twitter.

"Na het winnen van tweemaal brons en twee keer zilver op de laatste vier grote toernooien telt voor mij alleen goud", vervolgt Watt. "Daarom zal ik niet naar het WK gaan. Mijn voorbereiding was niet goed genoeg."

De 25-jarige Watt pakte in 2009 brons bij het WK outdoor en herhaalde dat een jaar later bij het WK indoor. Op de mondiale titelstrijd in 2011 en vorig jaar zomer op de Spelen in Londen volgden zilveren medailles. Het WK in Moskou wordt gehouden van 10 tot en met 18 augustus.

AEX opent met winst

De aandelenbeurs in Amsterdam is dinsdag met winst geopend. Ook de andere Europese aandelenmarkten begonnen hoger. De stemming werd gesteund door een positief begin van het kwartaalcijferseizoen in de Verenigde Staten, dat werd afgetrapt door aluminiumconcern Alcoa.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste uur van de handel 0,8 procent hoger op 360,08 punten. De MidKap klom 1,3 procent tot 544,53 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen stegen tot 1,1 procent.

Verzekeraar Aegon was de grootste stijger in de AEX met een winst van 1,8 procent. Vastgoedbedrijf Corio won 1,5 procent na een adviesverhoging door de Zwitserse bank UBS. Grootste daler in de AEX was chipmachinemaker ASML met een min van 1 procent.

Shell klom 0,8 procent nadat het olie- en gasconcern had aangegeven dat Ben van Beurden per januari 2014 de nieuwe topman wordt. Hij volgt de ZwitserPeterVoser op, die zijn vertrek eerder dit jaar bekendmaakte.

In de MidKap waren geen dalers te bekennen. Baggeraar Boskalis stond bovenaan met een plus van 2,5 procent. Verzekeraar Delta Lloyd entankopslagbedrijfVopak volgden met winsten van 2 procent.

Bij de kleinere fondsen steeg RoodMicrotec ruim 1 procent. De toeleverancier aan de chipindustrie heeft zijn omzet in het tweede kwartaal zien aantrekken. Door een zwak eerste kwartaal kwamen de opbrengsten in het eerste halfjaar wel 3 procent lager uit dan een jaar eerder. Het bedrijf verwacht dat de markt in de tweede helft van 2013 en de periode daarna verder aantrekt en rekent erop dat zijn omzet daardoor ook zal groeien.

De euro was 1,2885 dollar waard, tegen 1,2862 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag. De prijs van Amerikaanse olie klom 0,1 procent tot 103,20 dollar per vat. Brentolie zakte 0,1 procent in prijs tot 107,30 dollar.

AEX opent met winst
AEX opent met winst (Foto: ANP)

De Van Waveren Tapes

Regisseur Wim van der Aar brengt met De Van Waveren Tapes een boeiende karakterschets. De dvd-uitgave biedt daar een paar kleine extra’s bij aan, door in te haken op in de documentaire kort aangestipte thema’s. Daarbij is op de dvd de volledige documentaire te zien, daar waar de op tv uitgezonden versie van De Van Waveren Tapes de kijker een half uur aan beeldmateriaal onthield. Een kleine must have dus, want het is alweer even geleden dat er zo goed met found footage om is gegaan.

Caesar Must DIe

Ceasar Must Die (Cesare deve morire) is in essentie een verfilming van het beroemde toneelstuk Julius Caesar van William Shakespeare. Maar regisseurs Paolo en Vittorio Taviani hebben er een eigen draai aan gegeven. De film speelt zich af in een zwaarbewaakte gevangenis in Rome, waar de gevangenen eens per jaar als project een theaterstuk opvoeren. Dit maal is het de beurt aan Shakespeares klassieker.

Moeder gedode dochter voor rechter

Chahira ben M., die ervan wordt verdacht in januari haar dochter te hebben doodgestoken, moet zich daarvoor dinsdag verantwoorden voor de rechter. Hoogstwaarschijnlijk valt dan bij de rechtbank in Utrecht ook de eis tegen de 43-jarige vrouw.

De moord op het meisje uit IJsselstein schokte Nederland dit jaar. Er gingen geruchten over eerwraak en daar stelde ook de Tweede Kamer vragen over. Maar volgens haar advocaat Willem Jan Ausma was er sprake van een familietragedie. Een woordenwisseling tussen moeder en dochter liep uit de hand en mondde uit in de fatale steekpartij. Na de ruzie en het steekincident in het ouderlijk huis zou Ben M. direct 112 hebben gebeld.

Psychologen onderzochten de vrouw. Zij concludeerden volgens Ausma dat de vrouw enigszins verminderd toerekeningsvatbaar is, maar ze adviseerden niet om tbs op te leggen.

Moeder gedode dochter voor rechter
Moeder gedode dochter voor rechter (Foto: ANP)

'Opnieuw zoon docent betrokken bij examendiefstal'

De 20-jarige man die maandag werd opgepakt voor betrokkenheid bij de examendiefstal op de Rotterdamse school Ibn Ghaldoun is wederom de zoon van een docent. Eerder werd zijn 18-jarige broertje al aangehouden. Dat meldt het AD dinsdag.

De betreffende natuurkundeleraar was in het verleden directeur van het Ibn Ghaldoun. Hij is op non-actief gesteld maar is zelf geen verdachte in de zaak. Van zijn zonen is de jongste nog ingeschreven op de school. In totaal zijn tot maandag elf mensen aangehouden voor de diefstallen. De daders roofden 27 examens en verspreidden die vervolgens naar andere leerlingen.

Justitie verhoort momenteel tientallen jongeren die de examens vermoedelijk vooraf hebben ingezien. Volgens de krant hebben al zo'n 26 leerlingen een bekentenis afgelegd. Zij kunnen hun diploma kwijtraken.

Geen renners gespietst bij stierenrennen Pamplona

In het Spaanse Pamplona zijn dinsdag opnieuw duizenden waaghalzen voor zes vechtstieren uitgerend. Ze kwamen er vrijwel zonder kleerscheuren vanaf. Slechts twee mensen moesten in het ziekenhuis worden behandeld. Zij hadden kneuzingen opgelopen.

Het was de derde dag van de stierenrennen het San Fermin-festival. De stierenrennen door de straatjes van de oude binnenstad van Pamplona vormen onderdeel van het San Ferminfestival dat al sinds1591 bestaat. Elk jaar vallen bij de rennen tientallen gewonden. Het laatste dodelijke slachtoffer viel vier jaar geleden.

Iedere zomer worden in totaal acht stierenrennen -encierros- gehouden. Het eeuwenoude stadsfeest in Pamplona werd wereldwijd bekend door Ernest Hemingway, die in En De Zon Gaat Op van 1926 de stierenrennen beschreef.

Tijdens de encierros rennen vele duizenden sensatiebeluste mannen en een paar vrouwen een stukje mee met de gemiddeld zevenhonderd kilo zware stieren, op hun weg van de kraal naar de arena, waar de dieren een gewisse dood tegemoet gaan in een al bij voorbaat verloren strijd tegen de toreador. De stieren lopen de achthonderd meter gewoonlijk in twee tot drie minuten, een tempo dat geen van de renners normaal gesproken kan bijbenen.

Honduras start Gold Cup met zege op Haïti

Honduras is het toernooi om de Gold Cup met een overwinning begonnen. In het Amerikaanse Harrison werd Haïti met 2-0 verslagen. Rony Martinez scoorde al na vier minuten de openingstreffer, waarna Marvin Chavez twaalf minuten voor tijd de wedstrijd op slot gooide.

De andere groepswedstrijd tussen Trinidad en Tobago en El Salvador eindigde in 2-2. Rodolfo Zelaya maakte beide goals voor El Salvador, dat vrijdag tegen Honduras speelt. Haïti en Trinidad en Tobago treffen elkaar dan ook.

De Gold Cup is een toernooi voor landen uit Noord- en Centraal-Amerika en het Caribisch gebied. Het wordt tegenwoordig in de oneven jaren gehouden. Mexico won de laatste twee edities.

Haase is bedreigingen zat

Robin Haase is van mening dat de internationale tennisfederatie ATP maatregelen moet nemen tegen de bedreigingen die de Nederlandse tennisser dagelijks krijgt. Dit meldt Omroep West.

Haase zegt dat hij dagelijks verwensingen naar zijn hoofd krijgt via Twitter en andere sociale media. Daarnaast krijgt hij geregeld doodsbedreigingen en dat laatse vindt hij te ver gaan. Hij wil dan ook dat de ATP maatregelen neemt, ook omdat Haase niet de enige tennisser is die regelmatig wordt bedreigd.

VN-chef: stop strijd Syrië tijdens ramadan

Alle strijdende partijen in Syrië moeten de wapens neerleggen tijdens de heilige maand ramadan, die dinsdag begint. Daar heeft secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon op aangedrongen. De regering van Syrië heeft de mogelijkheid van een bestand tijdens de ramadan al verworpen.

"Ik roep iedere persoon met een wapen op te stoppen met vechten en de bevolking deze maand van vrede als collectief geschenk aan te bieden", aldus de VN-chef.

Syriës ambassadeur bij de VN Bashar Ja'afari zei maandag echter dat de rebellen in zijn land eerst in vredesoverleg moeten gaan en zich moeten aansluiten bij door de Verenigde Staten en Rusland georganiseerde vredesonderhandelingen in Genève voor er over een wapenstilstand kan worden gesproken.

Jim Bakkum wordt blij van 'tuttige dingen'

Jim Bakkum geniet met volle teugen van zijn gezinnetje. De 25-jarige zanger en presentator, die vorig jaar zijn eerste kind verwelkomde, wordt gelukkig van 'tuttige dingen'. "Bijvoorbeeld lekker naar opa en oma of wandelen of naar het winkelcentrum", schetst Jim in een interview met Flair. "Van dat soort simpele dingen kan ik heel blij worden."

Niets kan echter op tegen het gelukzalige gevoel dat Jim krijgt als hij zijn zoon Lux uit bed haalt. "Dan stap je dat kamertje in, ruik je al zo'n poepluchtje, til je hem uit bed met zo'n dik poepluiertje en zie je die lach op zijn gezicht", beschrijft Bakkum. "Voordat ik een kind kreeg, had ik niet kunnen bedenken hoe fantastisch dat zou zijn."

Toch moest Jim wennen toen Lux het levenslicht zag. "Lux is het allermooiste wat me ooit is overkomen, maar het is ook een enorme omslag. Ik dacht van tevoren dat ik wist hoe het leven met een baby eruit zou zien, maar ik had geen idee." Bakkum vertelt dat hij zijn oude leventje miste. "Vooral dat je nooit meer spontaan iets kunt doen."

Desondanks lijkt het Bakkum heerlijk huisvader te zijn. "Bettina is deze maand weer begonnen met werken", vertelt Jim over Bettina Holwerda, met wie hij in 2011 trouwde. "Dan vind ik het hartstikke leuk om met Lux te spelen, als hij slaapt even de was te doen en de keuken op te ruimen en na het dutje samen met hem boodschappen te doen. Ik maak een soort van pas op de plaats en dat bevalt eigenlijk heel goed."

'Grote olie- en gasvoorraden ontdekt in Noordzee'

In het noordelijkste puntje van de Nederlandse Noordzee zitten waarschijnlijk enorme nog onontdekte olie- en gasvoorraden. Dat schrijft De Telegraaf dinsdag. Het zou gaan om voorraden met een waarde die in de miljarden kan lopen.

De gas- en olievelden werden ontdekt na uitgebreid seismisch onderzoek door een gespecialiseerd bedrijf. Wel wordt het een hele klus om in het afgelegen gebied te boren. Olie- en gasbedrijven geven liever de voorkeur aan plekken waar de kosten lager zijn. Er liggen nog wel oude pijpleidingen in de buurt, maar die verouderen snel, schrijft de krant.

Energie Beheer Nederland zegt in een reactie in de krant blij te zijn met de vooruitzichten. "Nederland heeft in het verleden veel verdiend aan olie en vooral gas. Die voorraden raken langzamerhand op", aldus een woordvoerder.

Moslims beginnen aan zomerse ramadan

Voor moslims begint dinsdag de ramadan, hun traditionele vastenmaand. In deze maand mogen moslims wereldwijd tussen zonsopkomst en zonsondergang niet eten, drinken, roken en seksueel actief zijn. De vastenmaand eindigt dit jaar op 8 augustus.

De ramadan is de negende maand in de islamitische kalender. Moslims gedenken dat in deze maand de profeet Mohammed de eerste van een reeks openbaringen ontving die samen de koran vormen. Het exacte begin hangt af van het verschijnen van de sikkel van de maan.

Dinsdag gaat de zon om 21.58 uur onder en kan er weer worden gegeten. Marokkaanse moslims eten dan eerst drie dadels, drinken water en zeggen dankredes op. Turken beginnen daarentegen direct aan een uitgebreid diner en wijden zich daarna aan het avondgebed. Vaak wordt tot diep in de nacht uitgebreid getafeld.

De vastenmaand valt dit jaar, net als vorig jaar, midden in de zomer. Doordat de zon vroeg op komt en pas laat weer zakt, valt het vasten extra zwaar. De Amsterdamse politie houdt er rekening mee dat met name islamitische jongeren vanwege de zomervakantie tot zeer laat buiten op straat blijven en zet in bepaalde gebieden extra agenten in om overlast te voorkomen.

Op 8 augustus gaat de zon onder om 21.17 uur en is de ramadan voorbij voor de moslims in Nederland. Het einde van de vastenmaand wordt gevierd met het Suikerfeest. Dit afsluitende feest duurt officieel drie dagen en wordt vaak afgesloten met een bezoek aan een ontmoetingsplaats of moskee om naar de preek van een imam te luisteren.

Komst nieuwe Kuip onzeker

De kans dat er een nieuw Feyenoordstadion komt is onzeker geworden. Collegepartij D66 in Rotterdam steunt het plan niet meer en heeft besloten tegen te stemmen als de gemeenteraad donderdag over de komst van de nieuwe Kuip stemt. Dat meldt RTV Rijnmond. De oppositie moet het college nu aan een meerderheid helpen, maar die kans is klein.

D66-fractievoorzitter Salima Belhaj vindt dat de gemeente een te groot risico loopt en levert het stadion de stad te weinig op. Daarnaast zouden Feyenoord en de stadiondirectie te weinig hebben samengewerkt met andere partijen in de stad.

Volgens RTV Rijnmond kan nu alleen Leefbaar Rotterdam de nieuwbouw nog redden. Die partij zegt er nog niet uit te zijn. De rest van de oppositiepartijen stemt naar verwachting tegen.

Oud-voorzitter van Feyenoord, Jorien van den Herik, laat zich in een open brief in het AD ook negatief uit over de komst van het nieuwe stadion. Volgens hem is het plan slecht onderbouwd, heeft het te weinig draagkracht en is het alleen maar goed voor de mensen die er geld aan gaan verdienen. Het zou daarom 'onverantwoord' zijn dat de gemeente instemt, vindt hij.

Het nieuwe stadion moet naast de huidige Kuip verrijzen. Om dat mogelijk te maken, is de gemeente Rotterdam gevraagd om voor 165 miljoen euro garant te staan. De totale kosten worden geschat op 313 miljoen euro.

FOK! wat een weer... Zonnig

Goedemorgen! Zonnig.

We hoeven vandaag in het weerbeeld geen enkele verandering te verwachten en ook de temperaturen zijn exact hetzelfde als die van gisteren: 19 tot 26 graden. Misschien dat er een paar wolken ontstaan, maar daar blijft het bij. De wind is noordoostelijk en is matig van kracht.

Ten zuiden en oosten van de Alpen ontstonden er op vrij uitgebreide schaal stevige onweersbuien. Elders in Europa is het zonnig en is het nergens echt fris te noemen. Op de meeste plaatsen is het dus perfect vakantieweer.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Vingerhoedskruid
Qltel maakte in dit mooie weer een lange boswandeling. Een prachtige foto van Vingerhoedskruid.

 BO1
Alles is prachtig groen...

BO2
De bossen rondom Goch zijn nog niet door veel mensen ontdekt.

 BO3
Dit plaatje heeft wel iets prehistorisch! Nee, qltel genoot volop van het zomerweer.

 

 

[Tour] Sprinters krijgen weer kans in Bretagne

Na een rustdag staat vandaag de tiende etappe in de Tour de France op het programma. Voor de sprinters betekent dat na een aantal dagen afzien in de bergen dat zij weer een kans krijgen. De 197 kilometer lange rit voert van Saint-Gildas-des Bois net ten zuiden van Bretagne naar het noorden van die streek. De finishlijn ligt in Saint-Malo.

Voor vluchters is de etappe niet gemaakt. Er is onderweg nauwelijks hoogteverschil. Het dak van de etappe ligt op slechts 161 meter. De enige klim van de dag, de Côte de Dinan van de vierde categorie, is 74 meter hoog. De puist staat 55 kilometer voor de finish op het programma. Een kleine vijftien kilometer eerder wordt er in Le Hinglé gesprint voor punten voor de groene trui.

De laatste dertig kilometer van de rit kunnen nog verraderlijk zijn omdat het parcours dan langs de kust loopt en de wind een rol kan spelen. Eerst koerst het peloton tien kilometer naar het noorden, dan twintig kilometer naar het westen. De laatste kilometers kennen evenwel geen moeilijke bochten waardoor de sprintersploegen geen problemen moeten kennen om hun snelle mannen in kansrijke positie af te zetten.

'Lords of Shadows 2 speelbaar met Oculus Rift'

Dave Cox, producer voor Castlevania: Lords of Shadow 2, heeft een hoop vragen doen opwaaien met een Twitter-bericht. Op een foto via Twitter is hij namelijk de game aan het spelen met een Oculus Rift op.

"Walking around Dracula's throne room! Amazeballs #oculusrift", schrijft Cox in zijn tweet. Hiermee doet hij vermoeden dat de pc-versie van Lords of Shadow 2 Oculus Rift-ondersteuning krijgt. Uitgever Konami heeft dit echter nog niet officieel bevestigd.

Het zou zo maar kunnen zijn dat dit een gimmick is van ontwikkelaar Mercury Steam die nooit buiten de studio gaat komen. De Oculus Rift is namelijk tot op heden alleen gebruikt bij firstperson-spellen en Castlevania: Lords of Shadow 2 is een thirdperson-game.

Castlevania: Lords of Shadow 2 komt eind 2013 uit op Xbox 360, PlayStation 3 en pc. 

Half-Life 2 uitgespeeld in anderhalf uur

De speedrun-groep SourceRuns heeft een nieuw wereldrecord gevestigd als het gaat om zo snel mogelijk de aftiteling van Half-Life 2 zien. Ze deden dit in precies 1 uur, 27 minuten, 51 seconden en 9 milliseconden.

De run werd afgerond met de hulp van veertien leden en een aantal bekende glitches. Door gebruik van de versnelde terughop-glitch bewegen spelers sneller in de lucht en krijgen ze een snelheidsboost bij de landing. Andere trucs zijn muurklimmen, vliegen en een 'edgebug'-glitch die spelers toestaat om van hoog te vallen zonder schade.

Volgens de video-omschrijving vereiste de speedrun zeshonderd dagen werk en werd het voltooid op de moeilijkheidsgraad hard in tweehonderd segmenten.

De computers over u

Deze ochtend las ik dat Japanse wetenschappers succesvol een menselijke lever in een muis hebben laten groeien uit stamcellen. Het is wat. Het is zelfs zo veel, dat ik het me eigenlijk niet voor kan stellen. De beste mensen hadden het ding in de hersenpan gezet, zodat ze er met een kijkvenster beter naar konden kijken. Een ongemakkelijke stap voor die muis, een enorme stap voor de mensheid. Handig man. Leverkanker? Hop, stamcel en gaan met die nieuwe banaan.

PS4-preorder uitverkocht bij GameStop

De Amerikaanse gameketen GameStop is al door haar aantal PlayStation 4-consoles heen en heeft de mogelijkheid tot preorderen gesloten.

De nieuwe console wordt nu getoond als 'not available' op de website. Een woordvoerder van het bedrijf heeft bevestigd dat het stopt met aannemen van preorders. "Door de hoge vraag naar het systeem neemt GameStop op dit moment geen extra reserveringen voor PlayStation 4 aan."

Ook bij andere winkelketens zoals Amazon lijkt de PlayStation 4 meer reserveringen te hebben. Heb jij al een van de twee nieuwe next-gen consoles gereserveerd?

Dertien doden, 40 vermisten na treinramp Canada

Het aantal doden als gevolg van de ontsporing en explosie van een olietrein in het Canadese Lac-Mégantic is maandag opgelopen tot dertien, terwijl ongeveer veertig mensen nog worden vermist. Dit hebben de autoriteiten gemeld nadat zij eindelijk de plek waar de ramp zich voltrok konden bereiken.

Door de explosies zijn ongeveer dertig gebouwen verwoest, waaronder een bar die op het moment van het ongeluk nog vol zat met gasten. Onderzoekers moesten wachten totdat de branden waren geblust en de overgebleven tankwagons voldoende waren gekoeld zodat het explosiegevaar was geweken.

De trein stond vrijdagnacht geparkeerd op een helling, maar begon door nog onbekende oorzaak te rollen. De trein bestond uit 73 tankwagons, die op een na allemaal gevuld waren met olie. Zeker vijf van de wagons zijn ontploft. In het onderzoek naar de oorzaak is sabotage nog niet uitgesloten, zei Benoit Richard van de politie van Quebec.

Mercedes wil toch deelnemen aan rookietest

Het Formule 1-team Mercedes heeft autosportfederatie FIA gevraagd om alsnog deel te mogen nemen aan de Young Driver Test die halverwege deze maand op Silverstone gepland staat. Het team hoopt één dag te mogen testen met de vernieuwde Pirelli-banden.

Dat Mercedes niet welkom is tijdens de test komt doordat het team eerder dit jaar in Barcelona drie dagen Pirelli-banden met de 2013-auto testte. Omdat dit niet toe is gestaan moest Mercedes voor het tribunaal van de FIA verschijnen. Dat oordeelde dat de renstal uit Brackley niet welkom was tijdens de Young Driver Test.

Vanwege de problemen met de Pirelli-banden op Silverstone is echter de aard van de test veranderd en mogen ook gewone racecoureurs deelnemen aan de test, maar zijn mogen alleen banden testen. Mercedes hoopt daarom in ieder geval nog één dag te mogen testen. Teambaas Ross Brawn is echter realistisch en acht de kans klein dat het ook echt zal gebeuren, te meer omdat de test nog steeds uit drie dagen bestaat en de geopperde vierde dag nog steeds niet toe is gevoegd aan het programma.

Mansour ontvouwt tijdsbestek Egypte

De Egyptische interim-president Adly Mansour heeft maandag een tijdsbestek ontvouwd voor een aanpassing van de grondwet, gevolgd door parlements- en presidentsverkiezingen in begin 2014.

Twee commissies zullen aanpassingen uitwerken voor de door islamisten opgestelde grondwet die onder de afgezette president Mohammed Morsi is aangenomen. Het nieuwe document zal binnen vier maanden aan een referendum worden voorgelegd. Twee maanden daarna, rond half februari, moet een nieuw parlement worden gekozen. Wanneer dit is geïnstalleerd krijgt het een week om presidentsverkiezingen uit te schrijven.

De verklaring van Mansour kwam nadat eerder maandag bij botsingen met de veiligheidstroepen meer dan vijftig aanhangers van Morsi werden gedood.

Bijna helft Polen wil in Nederland blijven

Van de Polen die pas naar Nederland zijn verhuisd, is 45 procent van plan hier te blijven. Van de groep recentelijk gemigreerde Bulgaren geldt dit voor een kwart. Dat concludeert het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) dinsdag in een publicatie over het leven van Polen en Bulgaren die korter dan anderhalf jaar in Nederland zijn.

Vooral Polen en Bulgaren met een gezin zijn niet van plan terug te keren naar hun thuisland. Van de pas gemigreerde Polen heeft ongeveer de helft een partner of ook kinderen, onder de recent binnengekomen Bulgaren is dit een derde. Binnen de Bulgaarse groep zijn het met name laagopgeleiden die willen blijven. Van de Bulgaren geeft 66 procent aan dat hun leefsituatie na de migratie er beter op is geworden. Van de Polen is dit 39 procent.

Op 1 januari van dit jaar stonden 111.000 Polen en 21.000 Bulgaren in het bevolkingsregister ingeschreven. Niet iedereen schrijft zich echter in, benadrukken de onderzoekers. Van de recent gemigreerde Polen heeft 84 procent een baan. Van de groep Bulgaren is dit iets meer dan de helft. Beide groepen doen vooral laag gewaardeerd werk in de bouw, industrie, land- en tuinbouw en schoonmaak.

Opvallend is het grote aandeel Polen dat zich gediscrimineerd voelt. Veertig procent denkt dat de eigen groep in Nederland wordt gediscrimineerd, achttien procent zegt zelf al eens slachtoffer te zijn geworden. Van de Bulgaren voelt elf procent zich gediscrimineerd. Het SCP ondervroeg voor het onderzoek achthonderd Polen en vierhonderd Bulgaren die niet langer dan anderhalf jaar stonden ingeschreven in het Nederlands bevolkingsregister. Sinds de uitbreiding van de Europese Unie zijn steeds meer Polen en Bulgaren naar Nederland gekomen, maar volgens het SCP is er nog relatief weinig kennis over hun leefsituatie in Nederland.

Gehavende prostitutiewet in 2014 in werking

De prostitutiewet van minister Ivo Opstelten zal op 1 juli volgend jaar ingaan. Dat is de schatting van de bewindsman zelf, zo bleek maandag in de Eerste Kamer. Naar het zich laat aanzien zijn dan alleen nog het vergunningenstelsel voor de branche en de verhoging naar 21 jaar van de minimumleeftijd voor prostituees over.

Na schier eindeloos gebakkelei is registratieplicht voor de prostituees zelf van de baan, de plicht voor de klant om zich van die registratie te vergewissen, sneuvelde al eerder. De Eerste Kamer had grote bezwaren tegen allebei en wil die nu terugzien door een aanpassing van het wetsvoorstel door middel van een 'novelle', waardoor de wijzigingen ook weer door de Tweede Kamer moeten.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.