FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 16 juni 2013

'Vitesse stelt Bosz aan als coach'

Peter Bosz verruilt Heracles Almelo voor Vitesse. Ook De Gelderlander meldt dat clubeigenaar Merab Jordania groen licht gegeven voor de komst van de trainer.

De afgelopen weken dook Bosz al meerdere malen op als favoriet om de vertrokken Fred Rutten op te volgen in Arnhem. Nu zou de overgang dus zo goed als zeker zijn, al worden op dit moment volgens De Gelderlander de laatste plooien gladgestreken.

Bosz sluit daarmee een succesvolle periode in Almelo af. Hij stond met zijn ploeg onder andere in de bekerfinale van 2012. Die werd echter wel verloren van PSV. Onder leiding van Bosz bevond Heracles zich, ondanks een mager budget, de afgelopen jaren knap in de middenmoot van de Eredivisie.

Of Bosz het lang volhoudt in Arnhem zal moeten blijken. De laatste jaren heeft Vitesse zich tot een heus trainerskerkhof ontpopt. Theo Bos, Albert Ferrer, John van den Brom en Fred Rutten bleven onder leiding van Jordania niet lang in dienst. Ook is nog onduidelijk voor hoeveel jaar Bosz tekent.

Buitenlandse club biedt op Van Dijk

FC Groningen heeft opnieuw een buitenlands bod ontvangen op Virgil van Dijk, bevestigt zijn zaakwaarnemer Henk Maarten Chin.

Hij wilde geen verdere details geven over de betreffende club. "Het klopt dat er een bod bij FC Groningen ligt voor Virgil van Dijk, maar natuurlijk kan ik niets zeggen over de naam van de club", aldus Chin tegenover RTV Noord.

In de voorbije transferperiodes werd telkens Brighton & Hove genoemd als de voornaamste gegadigde om Van Dijk over te nemen. Chin liet weten dat de geïnteresseerde club sowieso niet uit Nederland komt, maar weigert te bevestigen of het opnieuw om een bod uit Engeland gaat.

Eerder op de dag werd al door algemeen directeur Hans Nijland van FC Groningen bevestigd dat er een nieuw bod op Van Dijk binnen is. Hij weigerde tegenover Noord Sport verdere informatie te geven.

"Xbox One is net als Steam"

De Xbox One is volgens een anonieme Microsoft-ingeneur "hetzelfde als Steam, maar dan in consolse-vorm". Dat zei de man, waarvan we uiteraard niet weten of hij echt voor Microsoft werkt, op Pastebin. In een lang relaas rechtvaardigt hij het bekritiseerde DRM-beleid.

Ik heb hieronder een paar interessante stukjes neergezet. Lees de complete versie hier.

“The DRM is really really similar to steam… You can login anywhere and play your games, anyone in your house can play with the family xbox. The only diff is steam you have to sign in before playing, and Xbox does it automatically at night for you (once per 24 hours). It’s a long tail strategy, just like steam. Steam had it’s growing pains at the beginning with all it’s drm shit as well. [...] For digital downloads steam had no real competition at the time, they were competing against boxed sales. At the time people were pretty irate about steam, (on 4chan too…) It was only once they had a digital marketplace with DRM that was locked down to prevent sharing that they could do super discounted shit.”

“The goal is to move to digital downloads, but Gamestop, Walmart, Target, Amazon are KIND OF FUCKING ENTRENCHED in the industry. They have a lot of power, and the shift has to be gradual. Long term goal is steam for consoles. [...] If you always want to stay with what you have, then keep current consoles, or a PS4. We’re TRYING to move the industry forwards towards digital distribution… it’sa bumpy road..”

"New service using Azure for cloud compute. Allows developers to not use clients for hosting multiplayer servers, or other tasks that do not require per frame calcuations. It's pretty sweet. Honestly, if you care about anything other then pure games AT ALL. Xbox 1 > PS4. If all you do is play games, and nothing else, PS4."

"It's not worth my time to prove it, or risk my Job. I work in Studio A, 40th ave in Redmond, Wa. The thai place in the studio cafeteria has double punch wednesdays. Go ahead and call them and verify if you want."

Ik heb niet gebeld om te bevestigen of ze inderdaad double punch serveren op woensdagen. Jullie mogen zelf bepalen of dit echt is. Zijn jullie het eens met zijn verhaal?

Mignolet nadert Liverpool-transfer

Liverpool heeft nog steeds geen akkoord bereikt met Sunderland over doelman Simon Mignolet. De vraagprijs is nog het enige struikelblok in de onderhandelingen.

Liverpool legde eerder al een bod van negen miljoen euro neer bij Sunderland, maar dat bleek niet genoeg om de Belgische sluitpost naar de Merseyside te halen. Zijn huidige werkgever verlangt zo'n 10,5 miljoen euro voor de speler, die in het voorbije seizoen werd verkozen tot speler van het jaar door Sunderland-fans.

Mignolet ziet zelf een transfer zitten, omdat hij volgend seizoen graag met België naar het WK 2014 wil. Bij een grotere club ziet hij zijn kansen toenemen, althans zo beredeneert Sky Sports. Indien Pepe Reina deze zomer vertrekt bij Liverpool, is het aannemelijk dat Mignolet als eerste doelman wordt aangewezen.

Reina staat op het verlanglijstje van FC Barcelona en verschillende andere Europese (top)clubs. Daardoor is het hoogst onzeker of hij volgend seizoen nog op Anfield Road te bewonderen is. Liverpool heeft ook Asmir Begovic van Stoke City op het lijstje met mogelijke opvolgers voor Reina staan.

[Confed. Cup] Balotelli schiet Italië voorbij Mexico

Italië is de Confederations Cup goed begonnen. Op Braziliaanse bodem werd Mexico met 2-1 verslagen. Het was Mario Balotelli die weer eens de winnende maakte.

Italië begon sterk aan de wedstrijd in een uitverkocht Maracana in Rio de Janeiro. Mario Balotelli viel in de eerste tien minuten positief op. Tot drie keer toe nam hij het doel van keeper Jose Corona onder vuur. De sluitpost van Cruz Cazul hield zijn ploeg in de openingsfase op de been, maar kon na een half uur spelen niets doen aan de 0-1 achterstand. Andrea Pirlo toonde zijn kwaliteit door een vrije trap vanaf 25 meter hard in de kruising te krullen.

De ploeg van bondscoach Cesare Prandelli had de wedstrijd volledig onder controle, tot Andrea Barzagli de fout in ging. Hij verspeelde achterin knullig de bal en bracht vervolgens Giovani Dos Santos ten val in het strafschopgebied. Het leverde hem een gele kaart op en Javier Hernandez kon aanleggen vanaf elf meter. De spits van Manchester United maakte geen fout en stuurde Gianluca Buffon de verkeerde hoek in.

Mexico was de gehele wedstrijd de onderliggende partij. De 'thuisploeg' liet Italië het spel maken en loerde op de counter. De Azzurri wist hier wel raad mee en creëerde meer dan voldoende kansen. De bal wilde er echter niet zo maar in. Het was vooral Balotelli die vaak op Corona stuitte. Maar in de 78ste minuut had de Mexicaanse sluitpost geen antwoord op de inzet van de spits van AC Milan. Hij wurmde zich langs drie Mexicaanse verdedigers en schoot de bal hard binnen. Voor de tweede keer deze wedstrijd was Corona kansloos.

De goal van Balotelli - die nog even geel pakte door het uittrekken van zijn shirt - was gelijk de doodsteek voor Mexico. Ze waren niet in staat om er nog een slotoffensief uit te persen. Italië speelde de wedstrijd zakelijk uit en kwam niet meer in de problemen. Zodoende komt Italië uitstekend uit de startblokken op de Confederations Cup. Met Japan en Brazilië als volgende tegenstanders krijgt Mexico het nog zwaar.

Extra geld voor Duitse spionage op internet

De Duitse geheime dienst BND trekt 100 miljoen euro uit voor het uitbreiden van de spionageactiviteiten op het internet. Dat heeft het Duitse tijdschrift Der Spiegel dit weekeinde gemeld.

Het geld is bestemd voor het aantrekken van circa 100 nieuwe medewerkers en voor het investeren in nieuwe computertechnologie. De Minister van Binnenlandse Zaken verdedigde het intensiever controleren op het internet. Hij zei dat daardoor onder meer de activiteiten van criminelen beter kunnen worden gecontroleerd.

Extra geld voor Duitse spionage op internet
Extra geld voor Duitse spionage op internet (Foto: ANP)

Poetin: geen wapens voor extremisten

Westerse landen moeten geen wapens sturen naar Syrische rebellen die menselijke organen eten. Dat zei de Russische president Vladimir Poetin zondag op een gezamenlijke persconferentie met de Britse premier David Cameron.

Poetin en Cameron spraken zondag in Londen over de burgeroorlog in Syrië. "Ik denk niet dat het nodig is om mensen te steunen die hun vijanden doden en ook nog hun lichamen openmaken en de ingewanden opeten", zei Poetin. Het Russische staatshoofd verwees naar een recent opgedoken videofilm waarop een Syrische opstandeling het hart van een gedode militair leek op te eten.

De Koning blijft Volendam trouw

Hans de Koning gaat ook komend seizoen proberen promotie af te dwingen met FC Volendam. De oefenmeester leek op weg naar Sparta Rotterdam. De Zuid-Hollanders wilden hem graag vastleggen en die ambitie was er wederzijds, maar de partijen kwamen er niet uit. Volgens RTV Noord-Holland richt de trainer zich nu op een nieuw seizoen met Volendam.

Vermoedelijk had De Koning ook de mogelijkheid om zijn geluk in het buitenland te beproeven. Daar is uiteindelijk niets van terechtgekomen. De carrière van De Koning leidde hem vooralsnog louter langs (voormalige) Jupiler League-clubs: FC Dordrecht, AGOVV Apeldoorn, FC Oss en Helmond Sport.

Opnieuw hulpverleners Pakistan vermoord

Gewapende lieden hebben zondag in het noordwesten van Pakistan twee hulpverleners doodgeschoten die bezig waren met het inenten van kinderen tegen polio. Dat hebben de Pakistaanse autoriteiten gezegd. De aanval had plaats in het dorp Kandar.

Niemand heeft de verantwoordelijkheid voor de aanval opgeëist, maar de verdenking gaat logischerwijs uit naar radicaalislamitische militanten. Sommige extremisten betichten de poliobestrijders ervan te spioneren voor de Verenigde Staten. Ook menen zij dat de vaccinatiecampagnes een complot zijn om moslims onvruchtbaar te maken.

Pakistan is een van slechts drie landen ter wereld waar polio endemisch is. Het virus treft doorgaans kinderen die in onhygiënische omstandigheden leven. Het tast het zenuwstelsel aan en kan leiden tot verlamming of de dood. Volgens de Verenigde Naties doen de meeste nieuwe gevallen van polio zich voor in het noordwesten van het land, waar de aanwezigheid van moslimmilitanten het grootst is.

Astana-renners gewond door val bij tourtraining

Drie renners van Astana zijn zondag gewond geraakt bij een valpartij. Jakob Fuglsang, Andrei Grivko en Assan Bazayev waren op Tenerife bezig aan een training in voorbereiding op de Tour de France. De drie vielen tijdens een snelle afdaling in een bocht. Vijf ploeggenoten konden tijdig stoppen.

De drie liepen geen botbreuken op, maar werden wel in een ziekenhuis behandeld. Fuglsang heeft verwondingen aan zijn elleboog en rug, maar zou komende week de training al moeten kunnen hervatten.

Grivko heeft een blessure aan zijn hand, waarschijnlijk aan een handwortelbeentje. Hij wordt maandag door een specialist onderzocht. Ploegleider Dmitriy Sedoun van de Kazachse formatie schat de kans dat hij door kan trainen op vijftig procent.

Bazayev heeft verwondingen aan zijn gezicht. Hij verlaat het trainingskamp om zich op het Europese vasteland te laten behandelen.

De Tour de France begint over dertien dagen op Corsica.

'Real praat in Qatar met Ancelotti'

De komst van Carlo Ancelotti bij Real Madrid wordt mogelijk in de komende dagen bekend gemaakt. Real Madrid wil maandag in een onderhoud spijkers met koppen slaan.

Algemeen directeur Jose Angel Sanchez gaat volgens Spaanse media in Qatar met Ancelotti en zijn belangenbehartigers om de tafel. De Madrilenen zouden flink gas willen geven aan de onderhandelingstafel, ook al liggen de wensen van beide partijen op dit moment nog ver uit elkaar.

Real is al enige tijd op zoek naar een opvolger van Jose Mourinho, die na een teleurstellend seizoen naar Chelsea vertrok. De topclub heeft vanaf dag één de pijlen gericht op Ancelotti, die in het voorbije seizoen kampioen werd met het Franse Paris Saint-Germain.

PSG zelf is al druk bezig met een eventuele opvolger van Ancelotti. De grootmacht heeft Guus Hiddink en Andre Villas-Boas bovenaan het verlanglijstje staan en wil één van de twee direct naar voren schuiven als de deal met Real één dezer dagen rond komt.

Buttner dankt vriendin en broer

Alexander Büttner is zijn eerste seizoen bij Manchester United ongeschonden doorgekomen, maar kampte regelmatig met heimwee. De verdediger maakte vorige zomer de overstap van Vitesse naar United.

"Nu weet ik hoe het voelt om heimwee te hebben. Iedere keer vroeg ik me af hoe het in Nederland zou zijn, wat iedereen aan het doen was. Maar ik gaf niet op en moet mijn vriendin en broer daar enorm voor bedanken."

"Zij zijn er altijd voor me. Ik kan ze op ieder moment van de dag bellen. Die warmte had ik zeker in het begin hard nodig. Ik ben een vechter, maar als ik hier helemaal in mijn eentje zou zitten, had ik al snel het vliegtuig terug naar Nederland gepakt", verklaart hij tegenover The Sun.

Büttner vertrok met veel heisa uit Arnhem om zich verrassend aan te sluiten bij Manchester United. Hij speelde vooralsnog vijf competitiewedstrijden voor de Mancunians. Daarin was hij twee keer trefzeker.

[Upd] 'Geweld Istanbul valt wel mee'

Het van oorsprong Turkse PvdA-Kamerlid Selçuk Öztürk vindt dat het geweld dat de Turkse politie dit weekeinde gebruikte in Istanbul "wel mee valt", vergeleken met politiegeweld in andere landen. Hij zei dat zondag in het radioprogramma De Stemming van de Limburgse zender L-1.

Op de vraag of hij het geweld bij de ontruiming van het Gezi Park buitenproportioneel vond, antwoordt hij: "Ja, dat weet ik niet. Als ik het vergelijk met Londen en andere landen, valt het geweld met andere landen vergeleken wel mee." Vervolgens stelt Öztürk dat de politie in Nederland ook geweld gebruikte bij de inhuldiging van koningin Beatrix in 1980. "Ik keur het geweld niet goed, maar zeg wel dat ook in andere landen, op een moment dat er echt veel gebeurt, de politie ingrijpt."

Update 22:07
PvdA-Kamerlid Selçuk Öztürk betreurt dat het beeld is ontstaan dat hij het geweld van de politie in Istanbul goed zou keuren. "Elke vorm van buitensporig geweld tegen vreedzame demonstranten keur ik af", twitterde hij zondagavond.

Öztürk had zondagochtend tegen de Limburgse zender L1 gezegd dat het geweld van de Turkse politie wel meevalt. Ook in andere landen grijpt de politie in als er echt wat gebeurt, zei hij. De politicus maakte de vergelijking met onder meer de gebeurtenissen ten tijde van de inhuldiging van koningin Beatrix in 1980 in Amsterdam. Toen werden tanks ingezet.

De oproerpolitie veegde zaterdagavond het Gezipark bij het Taksimplein schoon en schuwde geweld niet. Er vielen tientallen gewonden. PvdA-Kamerlid Keklik Yücel noemde het geweld zondag 'excessief'. Haar partijgenoot Michiel Servaes sprak van 'buitengewoon schokkende beelden uit Turkije dit weekend'. "Buitensporig geweld tegen vreedzame demonstranten moet stoppen."

PvdA-Kamerlid: geweld Istanbul valt wel mee
PvdA-Kamerlid: geweld Istanbul valt wel mee (Foto: ANP)

[WK kwalificatie] Vijf landen voor Afrikaanse play-offs bekend

Dit weekend had in Afrika de vijfde speelronde plaats in de kwalificatie voor het wereldkampioenschap voetbal in Brazilië. Na vandaag hebben Ethiopië, Tunesië, Ivoorkust, Egypte en Algerije de groepswinst binnen en mogen naar de Afrikaanse play-offs. 

Ethiopië zorgde ervoor dat Zuid-Afrika thuis kan blijven. Het land heeft zich nog nooit voor het WK geplaatst. Ivoorkust en Algerije waren er in 2010 ook al bij. De laatste deelname van Egypte was 1990 en Tunesië had zich in 2006 voor het laatst gekwalificeerd voor het mondiale eindtoernooi. 

Deze vijf groepswinnaars plus de vijf groepswinnaars die in september bekend zullen worden spelen in oktober en november tegen elkaar in een play-off. De vijf winnaars van deze tweekampen mogen naar het WK in Brazilië.

Groep  Land Land Uitslag
A Botswana Centraal Afrikaanse Republiek 3-2 
A Ethiopië Zuid-Afrika 2-1 
B Kaapverdië Sierra Leone 1-0 
B Equatoriaal Guinee Tunesië 1-1 
C Marokko Gambia 2-0 
C Tanzania Ivoorkust 2-4 
D Zambia Sudan 1-1 
D Lesotho Ghana 0-2 
E Congo Burkina Faso 0-1 
E Gabon Niger 4-1 
F Malawi Kenia 2-2 
F Namibië Nigeria 1-1 
G Mozambique Egypte 0-1 
G Guinee Zimbabwe 2-0 
H Rwanda Algerije 0-1 
H Mali Benin 2-2 
I Libië Togo 2-0 
I Congo DR Kameroen 0-0 
J Uganda Angola 2-1 
J Liberia Senegal 0-2 


Groep A en B

# Land Gespeeld Punten Doelsaldo . # Land Gespeeld Punten Doelsaldo
1 Ethiopië  13    1 Tunesië 5  11  4
2 Zuid-Afrika    2 Kaapverdië -1 
3 Botswana  -3    3 Sierra Leone  -1 
Centraal Afrikaanse Republiek  -6    4 Equatoriaal Guinee -2 

Groep C en D 

# Land Gespeeld Punten Doelsaldo . # Land Gespeeld Punten Doelsaldo
1 Ivoorkust  13  10    1 Ghana  5 12  14 
2 Marokko    2 Zambia  11 
3 Tanzania  5 -2    3 Sudan  -9 
Gambia  5 -9    4 Lesotho  -13 

Groep E en F 

# Land Gespeeld Punten Doelsaldo . # Land Gespeeld Punten Doelsaldo
1 Congo 10    1 Nigeria 
2 Burkina Faso    2 Malawi 
3 Gabon    3 Namibië  -1 
Niger  -9    4 Kenia  -2 

Groep G en H 

# Land Gespeeld Punten Doelsaldo . # Land Gespeeld Punten Doelsaldo
1 Egypte  15    1 Algerije 12 
2 Guinee  10    2 Mali 
3 Mozambique  -8    3 Benin  -3 
Zimbabwe  -6    4 Rwanda  2 -6 

Groep I en J 

# Land Gespeeld Punten Doelsaldo . # Land Gespeeld Punten Doelsaldo
1 Libië    1 Senegal
2 Kameroen  -1    2 Uganda 
3 Congo DR    3 Angola  -1 
Togo  5 -3    4 Liberia  -3 

Laatste speelronde, 6 september  

Groep Land Land
A Zuid-Afrika Botswana
A Centraal Afrikaanse Republiek Ethiopië
B Sierra Leone Equatoriaal Guinee
B Tunesië Kaapverdië
C Ivoorkust Marokko
C Gambia Tanzania
D Ghana Zambia
D Sudan Leshoto
E Burkina Faso Gabon
E Niger Congo
F Nigeria Malawi
F Kenia Namibië
G Egypte Guinee
G Zimbabwe Mozambique
H Algerije Mali
H Benin Rwanda
I Kameroen Libië
I Togo Congo DR
J Senegal Uganda
J Angola Liberia

Schaatser Bergsma uit achtervolgingsploeg gezet

Schaatser Jorrit Bergsma is uit de voorlopige selectie van de achtervolgingsploeg gezet. Dat heeft de KNSB zondag bekendgemaakt. De BAM-rijder liet zowel vrijdag als zaterdag verstek gaan tijdens een trainingskamp van de Nederlandse ploeg op Vlieland.

Bondscoach Arie Koops betreurt de maatregel. "Maar niet verschijnen op een trainingskamp voor de ploegenachtervolging past niet bij de ambitie om als team bij de Winterspelen in Sochi het beste resultaat op de ploegenachtervolging te willen halen."

Koops benadrukt dat iedereen al begin april op de hoogte was van de data van het trainingskamp. "Je hebt te maken met zes verschillende teams, dit vereist vroegtijdige afstemming en overleg." Hij gaat nu op zoek naar een vervanger van Bergsma.

Overleg tussen ministers Israël en Palestina

De Israëlische en Palestijnse ministers van financiën hebben zondag overeenstemming bereikt over een reeks economische samenwerkingsprojecten. Het gesprek tussen Yair Lapid en Shukri Bashara was de eerste bespreking tussen de beide regeringen sinds de nieuwe Israëlische regering in maart aantrad.

Lapid zei dat onder meer gezamenlijke investeringen worden gedaan en dat handel gedreven gaat worden. Beide partijen profiteren volgens de Israëlische minister van de samenwerking. Hij beloofde 'de banden aan te halen en economische kwesties die voor beide partijen van belang zijn aan te kaarten'.

Lapid is leider van de Yesh Atid-partij. Hij heeft als voorwaarde voor deelname aan de regering gesteld dat serieuze pogingen worden ondernomen om de vredesonderhandelingen met de Palestijnen nieuw leven in te blazen.

Israël en de Palestina werken op bepaalde economische vlakken al samen. Zo heft Israël bijvoorbeeld de belasting en de accijnzen voor Palestina.

[DTM] Uitslag race Lausitzring

Gary Paffett heeft Mercedes de eerste zege van het DTM-seizoen 2013 bezorgd. De Brit reed op de Lausitzring een ijzersterke race en bleef hiermee de Audi van Mike Rockenfeller en de Mercedes van polesitter Christian Vietoris ruim voor. Bruno Spengler behoudt de leiding in het klassement, maar moet deze nu wel delen met Rockenfeller.

Paffett stormde zodra het groen werd naar voren en troefde voor de eerste bocht Vietoris af. Zijn concurrenten zagen hem hierna pas na de finish terug. BMW-coureurs Andy Priaulx en Martin Tomczyk schakelden elkaar uit voor een goed resultaat door te botsen.

Na de eerste stops raakte Vietoris zijn tweede stek kwijt aan de sterk rijdende Rockenfeller die twee seconden achter Paffett lag. Vietoris raakte zijn derde stek kwijt aan Robert Wickens, maar in de voorlaatste ronde pakte hij deze weer terug om zo alsnog op het podium te eindigen achter Paffett en Rockenfeller.

In het klassement leiden Rockenfeller en de vandaag als zevende geëindigde Spengler met 59 punten. Paffett klom naar de derde positie en heeft nu 47 punten, voor Vietoris die er veertig heeft.

'Boulahrouz te duur voor Sporting'

Khalid Boulahrouz moet mogelijk weg bij Sporting Portugal. De Nederlandse verdediger drukt volgens een Portugese krant te zwaar op de begroting.

Door het min of meer doorgeslagen transferbeleid van de afgelopen jaren is Sporting nu gedwongen te saneren. Dat kan Boulahrouz fataal worden. De 35-voudig Oranje-international heeft pas een seizoen achter de rug in Lissabon, maar zijn salaris zorgt voor problemen bij de club.

Sporting deed ook al Boulahrouz' landgenoot Ricky van Wolfswinkel van de hand. Hij vertrok voor de afgesproken tien miljoen euro naar Norwich City, in de Premier League. Het Portugese O Jogo bericht dat ondanks dat Boulahrouz onbetaalbaar is voor de club.

Boulahrouz liet zich onlangs ontvallen dat hij bij Sporting wil blijven. Vorig jaar kwam hij over van VfB Stuttgart, waar hij niet meer altijd vaste keus was. In het verleden droeg Boulah de shirts van achtereenvolgens RKC Waalwijk, Hamburger Sv, Chelsea, Sevilla en dus Stuttgart.

[Confed. Cup] Xavi vreest 'beslissende' Suarez

Luis Suarez kan een doorn in het oog zijn van Spanje tijdens de Confederations Cup, beseft middenvelder Xavi. De Spanjaard hoopt dat zijn Uruguayaanse opponent een slechte dag heeft.

Vanavond staan Spanje en Uruguay tegenover elkaar in de eerste groepswedstrijd van de Confederations Cup. "Luis Suarez is een bepalende speler", legt Xavi uit op een persconferentie. "Hij kan een wedstrijd beslissen. Hij is duivels voor iedere verdediging, net als Forlan en Cavani. We spelen tegen een heel goed team."

"Onze filosofie blijft desondanks hetzelfde. We willen de bal in ons bezit hebben en voortdurend aanvallen. Of het nou tegen Uruguay of een andere tegenstander in de groep is."

In 2009 stond Spanje in de halve finale van de Confederations Cup. Toen waren de Verenigde Staten verrassend met 0-2 te sterk voor het topvoetballand. "We hebben heel veel zin in het toernooi. Natuurlijk zijn we er op gebrand om die fout in 2009 recht te zetten", aldus Xavi.

Eerste ronde eindstation Huta Galung in Rosmalen

Jesse Huta Galung heeft bij het tennistoernooi in Rosmalen de eerste ronde niet overleefd. De in Limburg wonende tennisser bleek zondag niet opgewassen tegen Daniel Brands uit Duitsland: 3-6 en 2-6. Huta Galung was een van de vier Nederlanders in het hoofdtoernooi van het Topshelf Open. Robin Haase bereikte eerder wel de tweede ronde.

Huta Galung, de nummer 167 van de wereld, had nooit iets in te brengen tegen de 110 plaatsen hoger gerangschikte Duitser. Via een dubbele break liep Brands uit naar 5-2 en won de eerste set met 6-3. Ook in het tweede bedrijf kwam hij snel op 4-1 toen regen de spelbreker was op het Brabantse gras. Na de hervatting won Huta Galung nog een game.

Maandag komen de overige twee Nederlanders in actie in Rosmalen. Thiemo de Bakker speelt in de eerste ronde tegen de Italiaan Paolo Lorenzi en Arantxa Rus neemt het in haar eerste duel op tegen Magdalena Rybarikova.

'Ajax en Maher akkoord, interesse Spurs'

Adam Maher tekent deze zomer mogelijk een vierjarig contract bij Ajax. De middenvelder heeft volgens Ajax-fansites een mondeling akkoord bereikt met de Amsterdammers.

Het wachten is nog op een overeenstemming met AZ. De Alkmaarders verlangen acht miljoen euro voor de talentvolle speler, die gisteravond met Jong Oranje werd uitgeschakeld op het Jeugd-EK. Zelf heeft hij al laten weten dat zijn toekomst naar verwachting in Nederland ligt.

Ajax heeft al maanden concurrentie van PSV in de strijd om Maher. Volgens Sky Sports heeft Tottenham Hotspur zich nu in de strijd om de international gemengd. De Londenaren hebben de AZ'er opgemerkt op het Jeugd-EK en zouden een Ajax-transfer willen voorkomen.

Maher mist hoe dan ook de start van de voorbereiding met AZ. Aanstaande maandag begint de selectie van trainer Gertjan Verbeek weer met trainen. Op vrijdag 28 juni staat de eerste oefenwedstrijd in de voorbereiding op het programma tegen de regioselectie van vv Dirkshorn.

Murray bekroont rentree met zege op Queen's Club

Andy Murray is weer helemaal terug. De Schotse nummer twee van de wereld won zondag het toernooi op de Londense Queen's Club. Titelverdediger Marin Cilic uit Kroatië werd met 5-7, 7-5 en 6-3 verslagen. Murray maakte op het gras in Londen zijn rentree na een rugblessure die hem van Roland Garros weghield.

Voor Murray is het zijn derde toernooizege op de Queen's Club. De Schot won het toernooi eerder al eens in 2009 en 2011. Murray liet het Londense publiek nog wel even schrikken. In de tweede set gleed hij uit en bleef hij even liggen voordat hij de wedstrijd kon voortzetten.

Fer: Everton nog steeds geïnteresseerd

Everton heeft nog steeds interesse om Leroy Fer over te nemen van FC Twente. Dat zei de 23-jarige jeugdinternational zaterdag tegen de Britse zender Sky Sports. "Ik heb niets gehoord, maar volgens mijn manager wel. Ik denk dat Everton nog wel geïnteresseerd is."

Ook Fer ziet een gang naar de Premier League nog steeds zitten. "Ik wil daar deze zomer wel naar toe", gaf Fer aan. "Het is een hele mooie competitie, maar ik was op het EK gericht. Daarna zou ik wel zien." Jong Oranje werd zaterdag door Italië in de halve finale van het EK onder 21 jaar uitgeschakeld.

Fer leek in januari op weg naar Everton, maar de Engelsen wilden minder betalen vanwege een knieprobleem van de middenvelder. Twente weigerde echter opnieuw te onderhandelen. Sindsdien is er bij de Liverpoolse club een trainerswissel geweest. De naar Manchester United vertrokken David Moyes werd vervangen door Roberto Martinez.

Voeckler de beste in Route du Sud

Thomas Voeckler heeft het eindklassement in de Route du Sud gewonnen. De leidende positie van de Fransman van Europcar kwam in de 149,2 kilomter lange slotetappe van Saint-Gaudens naar L'Isle-Jourdain niet meer in gevaar. Voeckler had de leiderstrui zaterdag veroverd door de koninginnenrit op zijn naam te schrijven.

De laatste etappe leverde een overwinning op voor Marco Frapporti. De Italiaan was in de sprint zijn landgenoot Danilo Napolitano en de Fransman Benjamin Giraud te snel af. In het klassement hield de 33-jarige Voeckler Franco Pellizotti en John Gadret achter zich.

Hantuchova verslaat Vekic in finale Birmingham

Daniela Hantuchova heeft het WTA-toernooi van Birmingham gewonnen. De Slowaakse was zondag in de finale met 7-6 (5), 6-4 te sterk voor de pas 16-jarige Donna Vekic uit Kroatië. Voor Hantuchova is het de zesde toernooizege in haar carrière. Haar laatste succes dateerde van februari 2012, toen ze won in het Thaise Pattaya.

Vekic, de nummer 89 van de wereldranglijst, stond in de tweede finale van haar nog prille loopbaan. In september vorig jaar ging ze in de Oezbeekse hoofdstad Tasjkent onderuit tegen Irina-Camelia Begu uit Roemenië. De 30-jarige Hantuchova is de mondiale nummer zestig.

Celstraf voor verbranden bijbel

Een islamitische prediker is zondag door een rechtbank in de Egyptische hoofdstad Caïro tot 11 jaar cel veroordeeld voor het verbranden van een bijbel. Zijn zoon kreeg voor hetzelfde delict 8 jaar gevangenisstraf.

Ahmed Mohamed Mahmoud, die een eigen religieuze televisiezender heeft, leidde in september een protestactie tegen een in de VS gemaakt filmpje, waarin kritiek op de islam werd geleverd. Het kwam toen tot het verbranden van een bijbel.

In Egypte worden onder het bewind van de huidige president Mohammed Mursi, een vertegenwoordiger van het soennitische Moslimbroederschap, vaak mensen veroordeeld voor het beledigen van de islam. Veroordelingen voor het beledigen van christenen komen veel minder vaak voor.

Celstraf in Egypte voor verbranden bijbel
Celstraf in Egypte voor verbranden bijbel (Foto: ANP)

Grote fusie ict-detacheerders in de maak

De beursgenoteerde ondernemingen DPA Group en ICT Automatisering zijn fusiebesprekingen begonnen. De DPA Group meldde zondagavond dat de combinatie leidt tot een van de grootste spelers in Nederland op het vlak van specialistische detachering.

De indicatieve ruilverhouding is dertien aandelen DPA Group voor vier aandelen ICT Automatisering. Op basis van de slotkoersen van vrijdag betekent dit dat aandeelhouders van ICT een premie van circa 29 procent tegemoet kunnen zien. Het bestuur van ICT heeft DPA laten weten dit bod te willen bestuderen.

DPA meldde daarnaast reeds een belang van 20,4 procent te hebben opgebouwd in ICT. De aandelen werden gekocht van ICT-grootaandeelhouders Optiverder en Project Holland Deelnemingen.

Deze laatste grootaandeelhouder houdt tevens een belang in DPA. Volgens het register van de Autoriteit Financiële Markten betrof de laatste melding nipt meer dan 16 procent. Volgens DPA biedt een fusie 'aanzienlijke voordelen door de schaalgrootte en synergiën die behaald kunnen worden'.

De gecombineerde pro-formaomzet van de twee bedrijven bedroeg in 2012 143 miljoen euro, die werd gerealiseerd met zo'n vijftienhonderd medewerkers. DPA wil de gesprekken met ICT Automatisering op korte termijn voortzetten en snel komen tot het voorleggen van een transactie aan de aandeelhouders.

Bende prostituees berooft toeristen Mallorca

Op het bij Nederlanders populaire toeristeneiland Mallorca hebben bendes van prostituees zich gespecialiseerd in het beroven van dronken vakantiegangers. Dat heeft de Spaanse krant Diario de Mallorca zondag gemeld.

Volgens de krant werkt de groep van circa 200 vrouwen, van wie de meeste uit Nigeria afkomstig zijn, in groepjes van 4 of 5. Een van de vrouwen houdt de beschonken toerist aan de praat, terwijl de anderen ondertussen zijn portemonnee proberen te stelen. De prostituees zouden vooral actief zijn op Playa de Palma.

Volgens Carlos Delgado, bewindsman voor toerisme van de eilandengroep de Balearen, voorziet de Spaanse wet niet in maatregelen om de vrouwen aan te pakken, omdat niet duidelijk is vastgelegd of prostitutie legaal of illegaal is.

Bende prostituees berooft toeristen Mallorca
Bende prostituees berooft toeristen Mallorca (Foto: ANP)

Zonderland wint titels op rek en brug

Epke Zonderland is zondag Nederlands kampioen geworden op het rek en de brug. De Fries, die na zijn olympische titel op het rek geen wedstrijd meer turnde, was in het Rotterdamse Ahoy op twee onderdelen de beste. Casimir Schmidt, die zaterdag al de meerkamptitel voor zich opeiste, pakte zondag op de vloer zijn tweede titel.

Op de rekstok bleef Zonderland met een score van 14,900 punten Karl Kosztka en Boudewijn de Vries voor. Op de brug hield hij dankzij een score van 15,500 punten Schmidt en Jorian Ilbrink achter zich. Schmidt was op de vloer met 14,800 punten de beste voor Glenn Smink en Kosztka.

De titels op voltige, sprong en ringen gingen naar respectievelijk Bart Deurloo, Smink en Melvin Ornek. Deurloo (15,300 punten) kreeg op het podium gezelschap van Smink en Schmidt en eiste zelf op de ringen de tweede plaats op achter Ornek (14,550 punten). Ilbrink pakte daar brons. Smink scoorde op sprong 14,050 punten en bleef Schmidt en Axel Quist voor.

Wyomi Masela pakte bij de vrouwen de titels op vloer en op sprong. Voor haar vloeroefening werd ze beloond met 12,950 punten, meer dan Julia Bombach en Vera van Pol. Op sprong scoorde ze 14,050 punten en hield ze Noël van Klaveren en Kimberley van der Zalm achter zich.

Op de brug ging de titel naar Chantysha Netteb met een score van 13,150 punten. Ook Maartje Ruikes en Van Pol mochten op dat onderdeel mee naar het podium. Ruikes betrad voor haar balkoefening zelf het hoogste treetje van het ereschavot. Ze scoorde 12,850 punten en bleef zo Van Pol en Daphne Slingerland voor.

Zaterdag waren de meerkamptitels al naar Schmidt en Van Pol gegaan. Schmidt was met een totaalscore van 84,200 beter dan Ornek en Smink. Van Pol hield dankzij een score van 53,350 punten de van een blessure terugkerende Céline van Gerner en Masela achter zich.

Mollema tweede in Ronde van Zwitserland

Bauke Mollema is als tweede geëindigd in het eindklassement van de Ronde van Zwitserland. de eindzege ging naar de Portugees Rui Costa.

Mollema, die eerder deze week al een rit won in Zwitserland, dankt zijn tweede plaats aan een uitstekende tijdrit. Daarin werd hij derde op 29 seconden van Costa, die de tijdrit won en daardoor ook het eindklassement. Mollema had halverwege de tijdrit nog een aardige achterstand op zijn concurrenten, maar dankzij een sterk tweede gedeelte kon hij Mathias Frank, Romand Kreuziger en Thibaut Pinot passeren.

De tweede plaats is de beste prestatie van een Nederlander in de Ronde van Zwitserland sinds 1987, toen Peter Winnen ook tweede werd. In 2011 werd Steven Kruijswijk derde.

Tetten en lul groeien terug door God

Allah is groot, zo zegt men, Allah is machtig, Allah heeft een lul van één meter tachtig. Maar terwijl Allah dat geheel voor zichzelf houdt, deelt de christelijke god vrolijk in de vreugde. Hij gaf namelijk een nieuwe penis aan een voorheen lulloze man. Pardoes deelde Hij nog wat tieten en een vagina uit aan aanwezige vrouwen.

Deze heugelijke gebeurtenis had plaats in God's favoriete continent, Afrika. De Amerikaanse prediker Todd Bentley was in Uganda zieltjes aan het winnen, toen een vrouw zich tot hem wendde. Ze vertelde hoe ze borstkanker had, en raar genoeg bleek geen enkele heks of toverdokter haar te kunnen helpen. Haar borst werd uiteindelijk afgezet.

Maar toen ze naar een optreden van Bentley ging, gebeurde er iets wonderlijks, schrijft Bentley: "Terwijl ze daar in het publiek stond, kwam de God helemaal over haar heen en er groeide zowaar een nieuwe borst." Bentley had naar eigen zeggen nog nooit zoiets gezien.

Terwijl iedereen zich nog verheugde over de nieuwe borst, kwamen twee andere mensen het podium op. Een van hen was een vrouw die geboren was 'zonder de delen die een vrouw nodig heeft', en de ander was een man die door een tumor z'n penis kwijtgeraakt was. Tot hun grote vreugde kregen ook zij de nodige delen van YHWH.

Het is onbekend of dit een eenmalige gunst van God is, of dat hij zich vaker gaat bezighouden met reconstructieve plastische chirurgie. Uw nederige verslaggever heeft Hem om commentaar gevraagd, maar Hij heeft bij het schrijven van dit artikel nog niet geantwoord.

Tientallen terroristenplannen verijdeld

Speciale spionageprogramma's van de Amerikaanse geheime dienst gericht op het telefoonverkeer hebben tientallen plannen van terroristen verijdeld. Dit hebben medewerkers van de diensten dit weekeinde aan de senaatscommissie inlichtingdiensten gemeld, volgens de The Wall Street Journal.

De bespionering van het 'telefoongedrag' door het Nationale Veiligheidsagentschap (NSA) heeft op het grondgebied van de Verenigde Staten en in 20 andere, niet genoemde, landen terroristenplannen gedwarsboomd. Het document dat de senaatscommissie ontving, bevat slechts één concreet voorbeeld, het voorkomen van een aanslag op de metro in New York in september 2009.

De diensten gaan volgens het stuk veel minder telefoontjes na dan wordt aangenomen. In 2012 in minder dan 300 keer in gevallen waar een Amerikaan bij was betrokken.

Verdachte moord Curaçao opgepakt in Zoetermeer

De politie heeft zaterdagavond in Zoetermeer een man uit Curaçao aangehouden. De 26-jarige man wordt verdacht van betrokkenheid bij een recent gepleegde moord op Curaçao. De man is zondagmiddag voorgeleid aan de rechter-commissaris bij de rechtbank in Rotterdam. Hij wordt snel mogelijk overgebracht naar Curaçao.

Het Openbaar Ministerie op Curaçao bevestigt noch ontkent dat de aanhouding iets te maken heeft met de moord op de Curaçaose politicus Helmin Wiels. "In het belang van het onderzoek van deze precaire zaak doen we verder geen mededelingen", zegt een woordvoerder van het OM op Curaçao.

Duitser vindt cd van Lady Gaga cool

De nieuwe cd van Lady Gaga wordt 'verdomd cool'. Dat zegt de Duitse dj en producer Zedd, die enkele nummers met de Amerikaanse zangeres heeft opgenomen voor het later dit jaar te verschijnen Artpop.

"Ik ben echt heel erg ongeduldig om de mensen te laten horen wat we hebben bedacht", zegt hij in het Amerikaanse muziektijdschrift Rolling Stone. "Ik kan me echt niet voorstellen dat ze het niets vinden, direct gezegd. Ik vind wat we gemaakt hebben eigenlijk wel verdomd cool."

Artpop wordt Gaga's derde album en de opvolger van het twee jaar geleden verschenen Born This Way. Welke van de nummers die ze maakte met Zedd op de uiteindelijke versie van het album verschijnen is ook voor hem nog onbekend. "Dat is helemaal aan haar."

Jordanië klaar voor Syrië

Jordanië is voorbereid op elke dreiging vanuit Syrië. Dat heeft de Jordaanse koning Abdullah II zondag gezegd tijdens een bezoek aan een militair opleidingsinstituut. Jordanië zal 'als winnaar uit de strijd komen, zoals het in het verleden ook heeft gedaan'.

Als de crisis in Syrië verergert en 'een bedreiging vormt voor ons land, dan zijn we op ieder moment in staat om gepaste maatregelen te nemen om ons land en de belangen van ons volk te beschermen', aldus de koning.

De Verenigde Staten hebben toegezegd in Jordanië Patriot-raketinstallaties langs de grens met Syrië te plaatsen. Bovendien worden 12 tot 24 gevechtsvliegtuigen in Jordanië gestationeerd.

[HWL] Nederland haalt de tien tegen Chileense vrouwen

De Oranjevrouwen hadden zondagavond geen kind aan Chili. In de laatste poulewedstrijd van de Hockey World League won de ploeg van coach Max Caldas met liefst 10-0 van de Zuid-Amerikanen. In de kwartfinales van aanstaande dinsdag kruist Nederland de degens met India.

Het was in het begin even zoeken voor de Oranjevrouwen, maar in de tiende minuut was de ploeg op stoom. Caia van Maasakker speelde de bal vanaf de Oranjehelft dwars door het midden naar Kelly Jonker, die vogeltje vrij in de cirkel van Chili stond. Jonker gaf de bal aan Sabine Mol, die de bal achter goalie Claudia Schuler pushte.

Na deze goal was de Nederlandse doelpuntenmachine op dreef. Nog geen twee minuten later verdubbelde Eva de Goede via een strafcorner de stand. Zestig tellen erna kreeg Oranje de derde corner van de wedstrijd. Omdat Carolina Garcia de bal met haar voeten op de lijn stopte, werd de bal op de stip gelegd. Paumen deed wat ze moest doen en tekende voor de 3-0. Hierna maakte Mol haar tweede goal van de wedstrijd met een mooie backhand die via de paal achter de doellijn belandde.  Paumen tilde bij de vierde corner de stand naar 5-0 en maakte even later de 6-0, wat tevens goed was voor een hattrick.

Na al het doelpuntengeweld bleef de stand even, lees vijf minuten, op het scorebord staan. In de 29ste minuut was het namelijk weer raak voor Caldas en co. Kelly Jonker onderschepte de bal bij de Chileense verdediger María José Mackenna, passte op Ellen Hoog die de bal rustig in het doel flatste: 7-0.

Na rust bleef Joyce Sombroek achter op de bank en werd haar plek ingenomen door Larissa Meijer, die haar debuut maakte. In tegenstelling tot Sombroek, die geen bal kreeg in de eerste helft, moest de OZ-goalie aan de bak. In de 45ste minuut kreeg Chili haar eerste strafcorner. Meijer dook naar de bal en hield hiermee haar hok schoon.

In de 56ste minuut was het weer raak voor Nederland. Na een puike actie van Ellen Hoog op de achterlijn tekende ze met een harde slag voor de 8-0. Even later schreef Kelly Jonker de 9-0 en de 10-0 op haar naam

Boze Turken willen Taksimplein heroveren

De nieuwe demonstratie op het Taksimplein in Istanbul die voor zondagmiddag was aangekondigd is op een politiekordon gestuit en kon niet doorgaan. Gouverneur Huseyin Avni Mutlu heeft het plein tot nader order afgesloten. De demonstranten geven de moed naar eigen zeggen niet op en elders in de stad hielden de protesten aan.

Politie in uniform en in burger liet rond het Taksimplein, de bakermat van de protesten tegen de regering van premier Recep Tayyip Erdogan, maar mondjesmaat voorbijgangers door. Die werden bovendien streng gecontroleerd en gefouilleerd. Op het plein en in het aangrenzende Gezipark wisden opruimploegen ondertussen de sporen van het tentenkamp dat de betogers er hadden ingericht.

Maar de demonstranten lieten zich niet uit het veld slaan. "We zullen het Taksimplein en Gezipark heroveren", verzekerde Alican Elagoz van actiegroep Solidariteit Taksim. Hij en duizenden medestanders probeerden tevergeefs het plein te bereiken. Ze raakten ingesloten in zijstraten, die zich langzaam vulden met wolken traangas.

Andere actievoerders zetten elders in de miljoenenstad hun protestcampagne voort. Op verscheidene plaatsen greep de politie opnieuw in met traangas en waterkanonnen.

De oproerpolitie veegde zaterdagavond het Gezipark, dat aan het Taksimplein grenst, met groot machtsvertoon leeg. Premier Erdogan had even tevoren gewaarschuwd dat zijn geduld op was. Hij houdt vol dat de demonstranten zijn opgestookt door samenzwerende bankiers en buitenlandse media.

Het hardhandige optreden van de Turkse politie roept intussen in binnen- en buitenland steeds meer verontwaardiging op. Journalisten en omstanders klagen over het gebruik van rubberkogels en uiterst krachtig traangas. Verscheidene hotels rond het Taksimplein stonden zaterdagnacht vol traangas. Op videobeelden die zondag naar buiten kwamen is te zien hoe artsen en verpleegkundigen die gewonde betogers bijstaan door de politie worden geboeid en weggevoerd.

De politie drong zaterdagnacht bovendien, kennelijk op zoek naar betogers, een winkelcentrum in een welgestelde buurt van de stad binnen. Agenten sommeerden demonstranten die in hotels een veilig heenkomen hadden gezocht naar buiten te komen.

Op het Kizilayplein in de hoofdstad Ankara vielen zondagmiddag bij soortgelijke demonstraties zeker vier gewonden. Honderden mensen die waren samengekomen voor de uitvaart van een omgekomen betoger werden uiteengedreven.

Federer met titel Halle op zak naar Londen

Roger Federer lijkt klaar voor Wimbledon. De Zwitser schreef zondag het ATP-toernooi in Halle op zijn naam door in de finale de Rus Mikhail Youzhny met 6-7 (5), 6-3 en 6-4 te verslaan. Voor Federer, die als eerste was geplaatst, is het zijn zesde eindzege in de Duitse plaats. Hij was er in 2003, 2004, 2005, 2006 en 2008 al de beste.

Federer kwam nog wel op achterstand tegen de nummer 29 van de wereld, die in het eerste bedrijf in de tiebreak aan het langste eind trok. Daarna stelde de 31-jarige Zwitser echter orde op zaken. Met een break in zowel de tweede als de derde set stelde hij de overwinning veilig.

Daarmee heeft Federer zijn eerste toernooizege van het jaar te pakken. Hij komt bovendien op gelijke hoogte met John McEnroe. Beide hebben nu 77 titels en staan daarmee gedeeld derde, achter Jimmy Connors (109) en Ivan Lendl (94).

Voor Federer, die vorig jaar in de finale verloor van Tommy Haas, was het toernooi in Halle zijn laatste ter voorbereiding op Wimbledon, dat over ruim een week begint. De mondiale nummer drie is titelverdediger op het derde grandslamtoernooi van het jaar.

Duitse oud-internationals Flohe en Walter overleden

De Duitse oud-international Heinz Flohe is op 65-jarige leeftijd overleden. De wereldkampioen van 1974 kreeg drie jaar geleden een beroerte en lag sindsdien in coma. Zondag overleed ook voormalig spits van Duitsland Ottmar Walter. Hij werd 89 jaar oud.

Flohe was in de jaren zeventig de regisseur op het middenveld van FC Köln, met wie hij in 1978 landskampioen werd en drie keer de nationale beker veroverde. In totaal speelde hij 39 interlands. Naast het WK van 1974 in eigen land maakte Flohe ook deel uit van de selectie die twee jaar later zilver pakte op het EK in Joegoslavië.

Walter werd in 1954 wereldkampioen met Duitsland. In de finale in Bern versloegen de Duitsers destijds Hongarije. Voor zijn club Kaiserslautern, waarmee hij in 1951 en 1953 kampioen werd, maakte de voormalige spits 326 doelpunten in 321 wedstrijden.

Michaëlla Krajicek verrast in Rosmalen

Michaëlla Krajicek heeft haar eerste partij sinds haar rentree op WTA-niveau gewonnen. De naar de 817e plaats op de wereldranglijst gezakte tennisster deed dat zondag in Rosmalen waar ze in de eerste ronde Silvia Soler-Espinosa verraste met 7-5 en 6-4. De Spaanse staat 744 plaatsen hoger op de wereldranglijst. In de tweede ronde wacht Krajicek Kirsten Flipkens of Francesca Schiavone.

Dat Krajicek goed op gras uit de voeten kan was wel bekend, maar de 'Kleine Kraai' had sinds haar rentree louter op ITF-toernooien gespeeld. In eigen land liet ze echter zien het spelletje nog niet verleerd te zijn. In de eerste set gaf ze een break voorsprong uit handen, maar sloeg ze in de twaalfde game alsnog toe: 7-5. De tweede set ging lang gelijk op, maar nu was het in de tiende game raak.

Krajicek is de eerste Nederlandse in de tweede ronde van het Topshelf Open. Eerder op de dag verloor Kiki Bertens haar eersterondepartij. Arantxa Rus speelt later.

Ouders brengen schoolkwesties vaker naar rechter

Ouders die een conflict met de schoolleiding hebben over bijvoorbeeld een schooladvies, een schorsing of het gedrag van hun kinderen, beginnen steeds vaker een juridische procedure. Het aantal rechtszaken over onderwijskwesties is met ruim veertig procent gestegen tussen 2010 en 2012. Dat meldt KRO Brandpunt zondag op basis van cijfers van Achmea, de grootste rechtsbijstandsverzekeraar van Nederland.

Ouders zijn steeds sneller geneigd een advocaat in te schakelen, constateert directeur van Achmea Rechtsbijstand Jos Sewalt. "Ik denk dat het aantal zaken dat bij ons wordt ingediend het topje van de ijsberg is en dat ouders steeds meer bereid zijn hun gelijk te halen", zegt hij in het programma, dat zondagavond wordt uitgezonden.

Uit een enquête over de claimcultuur in het onderwijs die Brandpunt en CNV lieten uitvoeren onder schooldirecteuren blijkt ook dat ouders steeds sneller naar de rechter stappen. Scholen hebben in toenemende mate te maken met claims van ouders en 85 procent van de directeuren constateert een verharding in de opstelling van ouders. De juridisering gaat volgens 65 procent van de ondervraagden ten koste van de kwaliteit van het onderwijs.

Voorzitter van CNV Onderwijs Helen van den Berg ziet ouders ook zakelijker en harder optreden. "Ouders dienen vaker claim in en komen verhaal halen op de school van hun kind."

Kordate Rowhani tempert verwachtingen Iraniërs

Niet alleen duizenden aanhangers van de gematigde presidentskandidaat Hasan Rowhani, maar ook de Iraanse effectenbeurzen vieren voor de tweede dag op rij diens verrassende verkiezingswinst. Veel Iraniërs én investeerders hopen dat Rowhani zijn land uit het isolement zal weten te loodsen.

De nieuwe president probeerde zelf de verwachtingen wat te temperen. De ernstige economische problemen zijn niet 'in een ommezien' opgelost, waarschuwde hij. De kliek van geestelijken die in Iran de lakens uitdeelt laat het economisch beleid doorgaans aan de president over. Maar bij buitenlandse zaken, defensie en het omstreden atoomprogramma houden zij het laatste woord. Die beleidsterreinen hebben weer een grote weerslag op de economie: Teherans nucleaire programma is Iran op verlammende sancties komen te staan.

Rowhani treedt pas in augustus aan, maar sloeg zondag meteen al de hand aan de ploeg. Hij sprak met parlementsvoorzitter Ali Larijani over de torenhoge inflatie en werkloosheid. Ook overlegden de twee over kandidaten voor een ministerschap in het nieuwe kabinet. Het parlement, dat stevig in conservatieve handen is, moet Rowhani's ministersploeg goedkeuren alvorens het regeren kan beginnen.

De betrekkelijk hervormingsgezinde Rowhani behaalde tot ieders verrassing vrijdag al in de eerste verkiezingsronde een meerderheid van de stemmen. Hij was de enige gematigde kandidaat die toestemming had om mee te doen aan de presidentsverkiezingen. Net als zijn conservatieve rivalen is Rowhani uitdrukkelijk loyaal aan de man die het uiteindelijk voor het zeggen heeft in Iran, ayatollah Ali Khamenei. Toch lijkt met zijn zege de Groene Beweging, de oppositiepartij die de vorige verkiezingsrace niet leek te mogen winnen, alsnog de overwinning te hebben behaald.

Rowhani heeft aangekondigd dat hij op het wereldtoneel niet de ramkoers van de afzwaaiende president Mahmoud Ahmadinejad wil volgen. Hij kiest eerder de lijn van de gematigde oud-president Akbar Hashemi Rafsanjani. Net als Rafsanjani zou de nieuwe president ernaar streven zich met het Westen te verzoenen, zonder echter Irans atoomprogramma op te geven.

"Ik ben nooit een extremist geweest", zei Rowhani nadat zaterdag zijn overwinning was uitgeroepen. "Ik steun een gematigde koers." Tienduizenden Iraniërs richtten ondertussen op straat een waar volksfeest aan, en scandeerden 'Lang leve Rowhani!'. Hun beloofde de nieuwe president 'een nieuwe kans (...) voor een ieder die democratie, overleg en vrije gedachtenwisseling oprecht eerbiedigt'.

"Goddank zijn redelijkheid en gematigdheid opnieuw over Iran opgegaan. Dit is de overwinning van de wijsheid, een triomf van de gematigdheid en een zege van het engagement op het extremisme."

[WK Kwalificatie] Ivoorkust en Ethiopië naar play-offs

Ivoorkust en Ethiopië hebben zich als eerste Afrikaanse landen geplaatst voor de play-offs voor het wereldkampioenschap voetbal. Ivoorkust won zondag met 2-4 bij Tanzania en Ethiopië won met 2-1 van Zuid-Afrika. Beide landen zijn daardoor niet meer te achterhalen door de andere teams in de poules.

Bij Ivoorkust helft eiste Yaya Touré de hoofdrol op. Hij veroorzaakte na een minuut de eerste tegentreffer, maar herstelde zijn fout met een rake vrije trap en penalty. In blessuretijd van de tweede helft maakte invaller Wilfried Bony (Vitesse) er nog 2-4 van.

Ethiopië werd in de tweede helft geholpen door oud-FC Twentespeler Bernard Parker. De Zuid-Afrikaan scoorde weleenswaar de 0-1, maar in de tweede helft maakte hij een eigen doelpunt waardoor Ethiopië met 2-1 kwam te staan. De gelijkmaker werd gescoord door Getaneh Kebede. Ethiopië kwam nog nooit uit op een wereldkampioenschap voetbal. 

Ivoorkust en Ethiopië treffen in de play-offs één van de andere acht groepswinnaars uit Afrika. De vijf winnaars van deze tweekampen mogen naar het WK in Brazilië.

Jarige Ligthart wint slotrit, eindzege Boom

Pim Ligthart heeft zondag de vijfde en laatste etappe in de Ster ZLM Toer op zijn naam geschreven. De Nederlandse renner van Vacansoleil was op zijn 25e verjaardag in de straten van Boxtel de snelste van een kopgroep van zes. Hij bleef de Belg Sven Vandousselaere en landgenoot Brian van Goethem voor.

De gele leiderstrui van Lars Boom kwam in de ruim 176 kilometer lange etappe niet meer in gevaar. De Blanco Pro Cycling-renner legde de basis voor zijn zege in de Belgische rit van zaterdag, die finishte bij La Gileppe. Daar kwam hij solo aan.

Ligthart, de Nederlands kampioen van 2011, wist met zijn medevluchters net uit handen te blijven van het peloton. Daardoor sluiten André Greipel en Mark Cavendish hun laatste test voor de Tour de France af zonder ritzege. De twee massasprints in de koers werden gewonnen door Theo Bos en Marcel Kittel.

Blanco-renner Martens wint Ronde van Luxemburg

De Duitser Paul Martens heeft zondag de eindzege in de Ronde van Luxemburg gepakt. De 29-jarige renner van Blanco Pro Cycling finishte in de 143,6 kilometer lange slotrit als tweede, achter thuisrijder Bob Jungels van Radioshack. De Belg Jan Bakelants, ploeggenoot van Jungels, kwam als derde over de streep in hoofdstad Luxemburg.

Martens neemt de leiderstrui over van de Fransman Jonathan Hivert, die ook de pas 20-jarige Jungels nog voor moet laten in het klassement. Eerder op de dag schreef Martens' ploeggenoot Lars Boom al de eindzege in de Ster ZLM Toer op zijn naam.

Bertens had totale offday

Kiki Bertens baalde na afloop stevig van haar kansloze nederlaag tegen Anabel Medina Garrigues in de eerste ronde van de Topshelf Open. "Het lijkt alsof ik een totale offday had", liet de beste Nederlandse tennisster van dit moment weten. Ze pakte in Rosmalen slechts drie games tegen de Spaanse, die met 6-1 en 6-2 te sterk was.

"Ik ben verbaasd. Ik voelde de ballen niet, ze gingen alle kanten op", aldus de 21-jarige Bertens. "Terwijl ik deze week heel goed op gras getraind heb, op een heel hoog niveau. Jammer dat het er vandaag niet uitkwam. Ik denk dat gras geen slechte ondergrond is voor mijn spel, maar vandaag was het ver te zoeken."

De Wateringse gaf wel aan dat gras niet haar favoriete ondergrond is. "Ik heb al enkele jaren last van mijn rechterenkel. Mijn enkelbanden werken rechts eigenlijk helemaal niet. Ik heb op gras, waarbij je toch vrij laag moet zitten, steeds een soort pijn. Maar daar moet ik gewoon mee dealen, daar lag het absoluut niet aan."

Nederland wil Libië helpen met mensenrechten

Nederland wil Libië graag helpen bij het bevorderen van de mensenrechten en het ontwikkelen van een democratische rechtsstaat. Dat aanbod deed minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) zondag tijdens een bezoek aan het land. "Ook om te verzekeren dat de rechten van vrouwen, die een belangrijke rol speelden in de revolutie, beter worden beschermd."

Timmermans had gesprekken met onder meer premier Ali Zeidan, zijn ambtgenoot Mohamed Abdelaziz en plaatsvervangend parlementsvoorzitter Salih Makhzoum. Met de premier sprak hij af dat Nederland en Libië de bilaterale betrekkingen gaan versterken en regelmatig politiek overleg zullen hebben.

Ook op economisch vlak zijn er mogelijkheden tot samenwerking, concludeerden Timmermans en zijn gesprekspartners. Bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van de Libische havens, landbouw, watermanagement en logistiek. De minister sprak ook met Nederlandse en internationale bedrijven in Libië over de kansen en mogelijkheden.

Nederland steunt Libië sinds de revolutie tegen dictator Moammar Gadhafi onder meer op het gebied van democratisering en rechtsstaatontwikkeling. Daarnaast levert Nederland een bijdrage aan het opruimen van munitie en mijnen.

Timmermans sprak zijn zorgen uit over de nog altijd 'broze' veiligheidssituatie en de sterke positie van de milities. "Samenwerken tegen extremistische dreiging in de regio is van groot belang." De bewindsman betuigde steun aan de gematigde groepen in Libië en bevestigde de Nederlandse bereidheid om een bijdrage te leveren aan de EU-grensmissie in Libië.

De minister had ook een ontmoeting met niet-gouvernementele organisaties, die zich onder meer inzetten voor vrouwenrechten en voor verbeterde toegang tot het rechtssysteem.

Na zijn bezoek aan Libië doet Timmermans ook nog Turkije, de Palestijnse gebieden en Israël aan.

[MotoGP] Uitslag Grand Prix van Catalonië

MotoGP-coureur Jorge Lorenzo heeft zondag de Grand Prix van Catalonië gewonnen. De Spaanse Yamaha-rijder was twee landgenoten van Honda de baas. In de eerste bocht passeerde hij direct de van poleposition vertrokken Dani Pedrosa, die als tweede finishte. Marc Marquez completeerde het Spaanse feestje. Valentino Rossi werd op enige afstand vierde.

Voor Lorenzo was het zijn 26e overwinning in de MotoGP. De regerend wereldkampioen nadert Pedrosa tot op zeven punten in de stand om de wereldbeker. Nieuwkomer Marquez staat derde, met dertig punten achterstand op de leider.

Demonstratie tegen Erdogan in Amsterdam

Circa duizend mensen demonstreren zondag in het centrum van Amsterdam tegen het hardhandige optreden van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan. De groep loopt van het Rokin, via het Muntplein naar het Vondelpark. Volgens de politie en een van de demonstranten is de sfeer goed.

De deelnemers zijn Turken uit allerlei politieke stromingen, zei een van, Mehmet Polat (32). Volgens hem lopen ook Grieken en Iraniërs mee.

"Erdogan moet stoppen met het politiegeweld tegen burgers", zei Polat. "Hij brengt het land nog in een burgeroorlog."

Ook willen demonstranten dat Erdogan persoonlijke vrijheden van burgers respecteert. Polat is bang dat Erdogan steeds verder richting islamitische wetgeving opschuift, door bijvoorbeeld onlangs de verkoop van alcohol aan banden te leggen.

Demonstratie tegen Erdogan in Amsterdam
Demonstratie tegen Erdogan in Amsterdam (Foto: ANP)

Hypermoslims blazen moskee op

Soennitische extremisten hebben een sjiitische moskee opgeblazen in het oostelijke dorp Hatla, dat eerder deze week in handen van de rebellen viel. Dat bericht van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten wordt ondersteund door videobeelden die online zijn verschenen.

Op de amateurbeelden is te zien hoe strijders de moskee binnenlopen en er religieuze boeken vertrappen. Vervolgens vindt er een ontploffing plaats. Het gebedshuis stort daardoor in, maar de koepel van het gebouw blijft overeind.

Volgens het Observatorium is de moskee vrijdag verwoest. Drie dagen eerder hadden rebellen het plaatsje veroverd op met het Assadbewind verbonden milities. De daders zouden strijders zijn van Jabhat al-Nusra, de Syrische tak van Al-Qaida. "Het is duidelijk dat ze de sjiitische inwoners van Hatla willen uitroeien", zei Rami Abdul-Rahman van het Observatorium.

Eerder kwamen er al video-opnamen naar buiten van rebellen die in Hatla sjiieten vervloekten en de indruk wekten dat de opstandelingen woningen van sjiieten in brand staken.

Hatla ligt in de Eufraatvallei, die grotendeels in handen is van de rebellen die vechten tegen president Bashar Assad. De burgeroorlog in Syrië dreigt de soennitische meerderheid, die doorgaans op de hand van de opstandelingen is, en de andere bevolkingsgroepen tegenover elkaar te plaatsen.

676 sceenshots van Final Fantasy XIV

De derde testperiode van Final Fantasy XIV: A Realm Reborn is pas van start gegaan en het krioelt ondertussen al van de screenshots op het internet. Om daar nog een schepje boven op te doen heeft een deelnemer van de bèta maar liefst 676 screenshots online gezet op Flickr.

De gigantische verzameling aan screenshots is hier te bekijken. De game komt in augustus uit voor pc, PlayStation 3 en komt ook nog naar PlayStation 4. 

FF XIV FF XIV
FF XIV FF XIV
FF XIV FF XIV

Slavernijmonument onthuld in Rotterdam

In Rotterdam is zondag een monument ter herinnering aan de slavernij onthuld. Het beeld, een gestileerd schip dat er ook uitziet als een muzieksleutel waarop vier figuren dansen, is gemaakt door de Rotterdamse kunstenaar Alex Da Silva. Het stalen kunstwerk meet negen bij vijf meter. Het is dit jaar 150 jaar geleden dat Nederland de slavernij afschafte.

Het monument siert voortaan de Lloydpier, naast het Scheepvaart- en Transportcollege. Vanaf deze plek aan de Nieuwe Maas vertrokken vroeger schepen naar Afrika, waar goederen werden geruild voor slaven.

De slavenhandelsfirma Coopstad en Rochussen was in de achttiende eeuw de op een na grootste van Nederland. Dit handelshuis organiseerde tussen 1745 en 1780 minstens 65 slavenreizen, waarmee ongeveer 25 duizend Afrikanen naar Suriname en het Caribisch gebied zijn vervoerd.

In Rotterdam wonen tegenwoordig tienduizenden mogelijke nazaten van de destijds vervoerde slaven. PvdA-raadslid Peggy Wijntuin, die zich jarenlang heeft ingezet voor een plek om de slavernij te herdenken, was de drijvende kracht achter het monument. Zij hoopt dat het een levend monument wordt.

"Het Scheepvaart- en Transportcollege zal het monument na de onthulling adopteren", zegt ze op de site van de gemeente. "Ik hoop dat zij ook in hun lessen burgerschap aandacht besteden aan de periode van de slavernij." Wijntuin hoopt dat meer scholen de weg weten te vinden naar het monument. "Belangrijker nog dan het verleden is dat we in de toekomst de kracht zien van diversiteit in deze stad." Het is helaas volstrekt onduideliijk wat Wijntuin met die zin probeert te zeggen.

Haase knokt zich naar tweede ronde in Rosmalen

Robin Haase heeft de tweede ronde van het ATP-toernooi in Rosmalen bereikt. De Nederlandse tennisser versloeg zondag op de Topshelf Open de Argentijn Leonardo Mayer in drie sets met 4-6, 6-1 en 6-4.

Haase, vorige week nog finalist op de challenger in Caltanissetta, kende een stroef begin. Hij leverde direct zijn opslag in, terwijl hij zelf in de eerste set geen vuist kon maken en geen enkel breekpunt kreeg. In het tweede bedrijf herstelde de Hagenaar zich echter en trok hij dankzij breaks op 1-2 en 1-4 de stand in rap tempo gelijk.

De mondiale nummer 58 leek die goede vorm door te zetten in de beslissende set. Hij sloeg direct toe, maar had het in het vervolg lastig met zijn opponent. Hoewel Mayer enkele kansen kreeg om iets terug te doen hield Haase stand.

Het was de eerste ontmoeting tussen Haase en Mayer, de nummer 85 van de wereld. In de tweede ronde stuit de 26-jarige Nederlander op de als derde geplaatste John Isner of Evgeny Donskoi.

[Moto2] Uitslag Grand Prix van Catalonië

Pol Espargo heeft de Moto2-race in Catalonië op zijn naam geschreven. De Spanjaard hield op de streep zijn land- en teamgenoot Esteve Rabat slechts 0,081 seconden achter zich. De Zwitser Thomas Lüthi werd op ruime afstand van dit duo derde.

Espargo was de houder van de poleposition en kende gedurende de race stevige tegenstand van Rabat die rondenlang leidde. Espargo haalde in de zeventiende ronde zijn teamgenoot weer in om hem daarna in de laatste omloop van het lijf te moeten houden. Lüthi pakte achter dit duo een solide derde positie, terwijl kampioenschapsleider Scott Redding vierde werd. De Brit leidt in de titelstrijd nu met 114 punten, voor Espargo die er 79 heeft.

Tropisch weer verwacht

Dinsdag wordt lokaal mogelijk de tropische grens van 30 graden bereikt. Vooral het zuidoosten maakt kans op een tropische dag. Woensdag wordt waarschijnlijk de warmste dag van de week. In de namiddag kan de temperatuur oplopen tot 31 graden, in het zuidoosten is zelfs 34 graden niet ondenkbaar, meldt weeronline.nl zondag.

Voordat het zover is, zijn er zondag eerst nog wolkenvelden met wat zon. Waarschijnlijk blijft het in het hele land droog en wordt het aan de kust 17 graden, in het zuidoosten maximaal 21 graden.

Maandag loopt de temperatuur echter al flink op en wordt het in de Randstad maximaal 24 graden. In het midden en oosten van het land kan het kwik oplopen tot 28 graden. In de middag neemt de bewolking echter toe en is er kans op een bui.

Dinsdag wordt in grote delen van het land in ieder geval een zomerse dag van 25 graden of meer. De zon laat zich regelmatig zien, maar er is ook kans op een onweersbui. Ook op woensdag is er een kans op onweersbuien en kan het flink gaan plenzen.

De tropische warmte is helaas van korte duur, verwachten de meteorologen van weeronline. Donderdag wordt het bewolkt en valt er regelmatig een bui. Vrijdag zakt de temperatuur tot tussen de 18 en 22 graden.

'Iran wil 4000 man naar Syrië sturen'

Iran gaat de Syrische president Bashar al-Assad met 4000 militairen van de Revolutionaire Garde steunen. Het besluit is volgens de zondageditie van de Britse krant The Independent recent en kort voor de Iraanse presidentsverkiezingen genomen.

Het besluit zou mede zijn genomen omdat de VS en andere westerse mogendheden, vooral Groot-Brittannië en Frankrijk, van plan zijn de rebellen in Syrië veel beter te bewapenen. De VS overwegen ook de Syrische luchtmacht uit de de lucht te houden met een zogenaamde no-fly zone. De Egyptische president Mohammed Mursi juichte dat zaterdag toe.

Peuter rijdt met auto etalage binnen

Een 2-jarige peuter is met de auto van zijn moeder de etalage van een meubelzaak in het Duitse Neurenberg ingereden. Volgens de politie had de moeder het kind samen met een tante in de auto achtergelaten. Het jongetje was op de bestuurdersstoel gaan zitten.

Toen hij vervolgens de contactsleutels omdraaide en de motor aansloeg, begon de auto te rijden. Het voertuig kwam in de etalage van de meubelzaak tot stilstand. De auto reed door het raam en wat houten platen en kwam tot aan de buitenspiegels in de meubelzaak terecht. Niemand raakte gewond.

Peuter (2) rijdt met auto etalage binnen
Peuter (2) rijdt met auto etalage binnen (Foto: ANP)

[Moto3] Uitslag Grand Prix van Catalonië

Luis Salom heeft de Moto3-race op het circuit van Barcelona op zijn naam geschreven. De Spanjaard werd in Catalonië op het podium geflankeerd door zijn landgenoten Alex Rins and Maverick Viñales. Jasper Iwema kwam niet over de streep.

Iwema kende een goede start en rukje in de eerste ronde op van de 26e naar de vijftiende plaats, waarna hij door de Fin Niklas Ajo uit de race gereden werd. Ook Toni Finsterbusch werd hier slachtoffer van. Vooraan ontspon zich een gevecht tussen Salom, Rins, Viñales en Alex Marquez die later afhaakte. Salom bouwde in de slotfase van de race genoeg marge op om de overwinning veilig te stellen.

De Spanjaard gaat in het kampioenschap ook aan de leiding met 127 punten. Hij heeft een voorsprong van vijf punten op Viñales, terwijl Rins met 101 punten derde staat. Iwema is 21e met ze punten.

Man vliegt tv-kok Lawson naar keel in restaurant

Nigella Lawson heeft in het openbaar lopen ruziën met haar echtgenoot. De 53-jarige Britse tv-kok kreeg het in een Londens restaurant aan de stok met de 70-jarige zakenman Charles Saatchi. Hij greep haar daarop bij de keel, schrijft de Britse boulevardkrant Sunday People, die ook foto's heeft van het incident.

"Het was verschrikkelijk om te zien", zegt een bron. "Ik weet zeker dat ze bang was." Saatchi stak een tirade af en greep Lawson tot vier keer toe bij de keel. Hij pakte ook haar neus vast en duwde zijn handen in haar gezicht. De tv-kok was duidelijk van streek en kon haar tranen niet bedwingen. Niemand greep in gedurende de ruzie.

Lawson en Saatchi verlieten het restaurant apart, maar gingen in dezelfde auto naar huis. De twee zijn in september precies tien jaar met elkaar getrouwd.

Nintendo kijkt niet naar Sony en Microsoft

Nintendo houdt zich niet bezig met wat Sony en Microsoft op het moment doen. De studio richt haar focus op de eigen consoles. Dat zegt Nintendo-baas Satoru Iwata in een interview met televisiezender CNN.

"Software verkoopt hardware", zegt Iwata. Daarom ligt de focus van het bedrijf erop om zo veel mogelijk spellen bij de consument te krijgen.

"Het aantal hardwareverkopen en het aantal mensen dat de unieke ervaring krijgt die de Wii U biedt gaat in de komende tijd toenemen. Hierdoor gaat ook de kennis van en bekendheid met het Wii U-systeem zich vanzelf uitbreiden."

"We houden ons niet te veel bezig met wat de andere bedrijven doen. Ons primaire doel is om dingen te bedenken en vooral ook uit te voeren die de hardware van de concurrentie niet kan doen. We proberen de consument een spelervaring te bieden die alleen mogelijk is op consoles van Nintendo."

Volgens Iwata gaan gamers de unieke ervaring van de Wii U pas begrijpen wanneer zij het systeem gaan gebruiken, een punt dat eerder werd gemaakt door de geestelijk vader Super Mario Shigeru Miyamoto.

Noord-Korea wil topoverleg met VS

Noord-Korea wil topoverleg met de Verenigde Staten. Dat moet de onderlinge spanningen verminderen en uitzicht bieden op een eind aan de weliswaar koude, maar nog altijd voortdurende Koreaanse oorlog. Dat liet de machtige Commissie voor Nationale Defensie (NDC) in Pyongyang zondag weten.

De NDC, die wordt voorgezeten door de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un, stelde in een verklaring voor 'op hoog niveau' besprekingen te beginnen. Een antwoord van de Amerikaanse regering bleef vooralsnog uit. De Amerikaanse gezant voor Noord-Korea maakte vrijdag al kenbaar dat de VS niet afwijzend staan tegenover overleg met Pyongyang, maar dat de Noord-Koreaanse oorlogstaal van de afgelopen maanden hervatting van de onderhandelingen wel heeft bemoeilijkt.

Kenners van het Noord-Koreaanse buitenlandbeleid begroetten het voorstel van de NDC met scepsis. Het straatarme land zou de oorlogstrom wel vaker afwisselen met de vredespijp, om zo de welwillendheid van de VS te winnen en noodhulp van hen los te krijgen.

Niet alleen de NDC sloeg zondag een verzoenende toon aan. De afgelopen weken zijn de vele aanplakbiljetten met de oproep 'de Amerikaanse imperialistische agressors weg te vagen' uit het Noord-Koreaanse straatbeeld verdwenen.

In de maanden daarvoor waren de betrekkingen tussen Noord-Korea en zijn zuiderbuur en diens bondgenoten juist aanzienlijk verslechterd. De stalinistische pariastaat voerde omstreden raketproeven uit en dreigde met oorlog. Voorgenomen vredesoverleg tussen Seoul en Pyongyang ging vorige week op de valreep niet door.

Vies water maakt Bengaalse arbeiders ziek

Honderden fabrieksarbeiders in Bangladesh zijn zondag onwel geworden na het drinken van water op hun werk. Het merendeel van hen moest overgeven en had maagklachten, meldt de politie.

Een groot aantal zieke werknemers van de East West-fabriek, die even buiten de hoofdstad Dhaka staat, is naar het ziekenhuis gebracht. Niemand van hen is volgens de politie in levensgevaar.

Eerder deze maand werden in dezelfde streek al eens vierhonderdvijftig arbeiders ziek van het drinkwater in hun fabriek. De autoriteiten lieten het waterreservoir zuiveren en de fabriek mocht de dag erna haar deuren weer openen. Het openbaar ministerie liet het bedrijf ongemoeid.

Aanhouding voor schietpartij in Rotterdam

Een 18-jarige Rotterdammer is zaterdag aangehouden als verdachte van een schietpartij in Rotterdam vrijdagmiddag. Dat meldt de politie. Bij het incident werd een 30-jarige Rotterdammer in zijn arm geschoten.

Het slachtoffer kreeg vrijdag rond 17.00 uur ruzie met twee anderen in een appartementencomplex aan de Multatulistraat. De mannen gingen al vechtend via het trappenhuis naar beneden, waar de 30-jarige man uiteindelijk in zijn bovenarm werd geschoten. De twee daders gingen ervandoor.

Het slachtoffer werd daarop naar een ziekenhuis gebracht waar hij werd aangehouden. De politie wil van hem meer weten over de achtergrond van de schietpartij. Vermoedelijk gaat het om drugs en geld.

Na onderzoek kon de 18-jarige verdachte zaterdagochtend in zijn woning worden aangehouden door een arrestatieteam. Ook zijn 55-jarige vader werd aangehouden toen hij een agent aanviel om te voorkomen dat de politie zijn zoon meenam.

De 18-jarige Rotterdammer zit nog vast. Of dat ook geldt voor de twee andere mannen, kon een politiewoordvoerder niet zeggen.

Stortbuien helpen Colorado uit de brand

Honderden brandweerlieden in Colorado lijken de ongekend hevige bosbranden in de Amerikaanse staat langzaam maar zeker meester te worden. Onverwachte stortbuien en luwende wind hielpen hen uit de brand.

Nu het gevaar op veel plaatsen is geweken keren veel gevluchte bewoners van het landelijke noordoosten van Colorado terug naar huis. Van zeker vijfhonderd huizen is niets over. Talloze andere zijn geblakerd of op z'n minst beroet en bevuild.

De staat kampte de afgelopen dagen met de zwaarste en meest verwoestende natuurbranden in zijn geschiedenis. De vuurzee heeft aan twee mensen het leven gekost.

Wargaming zoekt bètatesters voor World of Tanks

Op de afgelopen E3-beurs heeft gamestudio Wargaming.net bekendgemaakt dat hun free-to-playtitel World of Tanks naar Xbox 360 komt. Voor de bèta van het spel zoekt de studio nog testers zoals blijkt uit onderstaande video.

Om mee te kunnen doen aan de bèta heb je een Gold-abonnement nodig. Aanmelden voor de bèta kan via de website van World of Tanks: Xbox 360 Edition.

World of Tanks: Xbox 360 Edition komt komende zomer uit. Het spel is gratis te spelen voor mensen met een Gold-abonnement. Gamers zonder Gold-abonnement kunnen het spel zeven dagen uitproberen om te kijken of het spel het waard is om Gold af te sluiten.

 

Heynckes keert niet terug als trainer

Jupp Heynckes keert niet terug als trainer in het topvoetbal. "Het ligt niet in mijn aard om dingen uit te sluiten, maar ik heb niet de ambitie om nog ergens als coach aan het werk te gaan", zei de 68-jarige Heynckes zondag tegen het Duitse voetbalmagazine Kicker.

De succesvolle oefenmeester behaalde afgelopen seizoen de treble met Bayern München. De Rekordmeister won de Champions League, de Bundesliga en de Duitse beker. Toch besloten beide partijen al vroeg in het seizoen uit elkaar te gaan. Pep Guardiola wacht de schier onmogelijke taak de prestaties van Heynckes te evenaren.

Grootse zeegevechten in Assassin's Creed IV

Het is een onmisbaar iets binnen de piratensetting. Grootse gevechten tussen zeeschepen in Assassin's Creed IV: Black Flag. In de onderstaande trailer, die afkomstig is van de gameplaydemo tijdens de Sony-persconferentie, krijgen we een blik van hoe dit er uitziet in het spel.

Assassin's Creed IV: Black Flag komt 1 november uit op PlayStation 3, Xbox 360 en Wii U. Later dit jaar komt de game ook naar PlayStation 4, Xbox One en pc.

Bertens kansloos tegen Medina Garrigues in Rosmalen

Kiki Bertens is zondag blijven steken in de eerste ronde van het grastoernooi in Rosmalen. In de openingspartij van het Topshelf Open had de 21-jarige Wateringse weinig in te brengen tegen Anabel Medina Garrigues. De Spaanse was met 6-1 en 6-2 te sterk.

Beide speelsters leverden hun eerste servicegame in. Waar Medina Garrigues direct nog een keer toesloeg, liet Bertens een nieuwe breakkans onbenut. Met een derde break en het behoud van haar eigen opslag liep de Spaanse vervolgens uit naar 5-1. Die achterstand bleek de Nederlandse te machtig.

In het tweede bedrijf kon Bertens het tij niet meer keren. Ze leverde opnieuw haar service in en zag haar tegenstander dankzij een nieuwe break verder afstand nemen. Na ruim een uur benutte Medina Garrigues haar tweede wedstrijdpunt.

Het was de eerste ontmoeting op WTA-niveau tussen Bertens en Medina Garrigues. Op de wereldranglijst staat de Zuid-Hollandse, met een 59e plaats de beste Nederlandse, twintig plekken hoger.

Zondag komt ook Michaëlla Krajicek nog in actie. Bij de mannen verschijnen Robin Haase en Jesse Huta Galung op de baan. Igor Sijsling, Thiemo de Bakker en Arantxa Rus hebben nog een dag rust.

Sony vs Microsoft is goed voor de industrie

De consoleoorlog is niet alleen leuk voor de gamers, maar ook essentieel voor de gameindustrie. Dat zegt Electronic Arts-baas Peter Moore in een interview met Polygon tijdens de E3-beurs. Als zij elkaar niet figuurlijk te lijf zouden gaan zou er maar één consolegrootmacht zijn wat volgens Moore niet goed is voor de industrie en voor EA.

"Het houdt ze scherp, ze moeten het beter doen dan de ander", zegt Moore. "De hoeveelheid investering die zij doen in de industrie is belangrijk. Als het klopt dat Microsoft een inhaalslag moet maken dan weet ik wat daar gaat gebeuren, omdat ik veel tijd in Redmont (red. plaats van het hoofdkantoor van Microsoft) heb doorgebracht. Ik kan jullie garanderen dat Don Mattrick, hoofd van Microsofts Interactive Entertainment-divisie, de middelen bij elkaar heeft gebracht om dat te bewerkstelligen."

"De stof die de E3 heeft doen opwaaien zal gaan wegtrekken. Mensen gaan winnaars en verliezers aanwijzen. Zo werkt het nu eenmaal. Daarna komt een kritieke periode, die ik al twee keer heb meegemaakt. Het gaat nu minder om de eerste indrukken die je hebt opgedaan op de E3, die veelal is gebaseerd op alphaversies. Het gaat nu om wat je straks op gamescom gaat zien, waarvan ik denk dat het een heel belangrijke beurs is."

Volgens Moore ontstaat er pas echt een probleem als je als ontwikkelaar of uitgever in augustus op gamescom geen dingen kunt laten zien die werkelijk next-gen zijn. Electronic Arts wordt hierbij volgens hem door zowel Sony als Microsoft benaderd voor feedback.

Het is nu zaak volgens de EA-baas dat alles op een rijtje wordt gezet. Alle feedback van zowel de third-partystudio's als het publiek moet worden verzameld. Op basis daarvan moeten Sony en Microsoft bepalen hoe verder te gaan. Wat hebben wij geleerd, wat ging goed en waar is het fout gegaan.

FOK!filmtips van de dag: Trainspotting

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

Na een zoveelste overwinning keert Julius Caesar triomfantelijk terug naar Rome en laat zich uitroepen tot dictator voor het leven. Niet alle vooraanstaande Romeinen zijn echter opgezet met Caesars snel toenemende macht. Zelfs zijn vertrouweling Brutus laat zich meeslepen door de verdachtmakingen van de jaloerse Cassius en beraamt mee een complot tegen Caesar. Om te verhinderen dat Julius zichzelf aan het hoofd plaatst van een monarchie wordt Caesar vermoord. Het Romeinse volk juicht de moordenaars aanvankelijk toe, maar Caesars beschermeling Marcus Antonius tracht hen met een emotionele toespraak op andere gedachten te brengen. Julius Caesar is te zien om 14.05 uur op Één.

De gasten van Duinroos I en II zijn gekomen naar het eiland om te ontspannen en van zee en natuur te genieten, maar soms lopen de spanningen hoog op. Het liefst zouden ze hun vakantie willen afbreken en met de eerste de beste boot vertrekken, maar het eiland blijkt hen ook te kunnen helpen bij het oplossen van hun problemen.

Het drama De avondboot is vrijelijk gebaseerd op de gelijknamige roman van Vonne van der Meer. Net als in de telefilm Eilandgasten spelen de verschillende verhalen zich af op het eiland Vlieland. Karim Traïda tekende opnieuw voor de regie. Te zien 15.25 uur op Nederland 1.

 

Bryan is een CIA-spion in ruste die af en toe nog een bewakingsklusje aanneemt voor de poen. Hij is gescheiden van Lenore met wie hij een dochter heeft, de tiener Kim. Als na lang zeuren Kim op reis mag naar Europa staat Bryan erop dat zijn dochter hem regelmatig op de hoogte houdt. De eerste avond in Parijs belt Kim haar vader en ziet tijdens hun gesprek dat haar vriendin in een andere kamer ontvoerd wordt. Ook Kim moet eraan geloven en wordt gekidnapt. Bryan twijfelt geen moment en reist af naar Parijs waar hij zijn dochter moet zien te redden uit de klauwen van een Oost-Europese bende van sekshandelaren. Hij schuwt geen enkel middel om zijn doel te bereiken. Taken is te zien om 20.00 uur op RTL7.

Het leven van Mark Renton en zijn vrienden bestaat voornamelijk uit drinken, drugs, voetballen en uitgaan. Ze proberen het leven aangenaam te maken in het saaie Edinburgh. Mark besluit om zijn leven te veranderen en een nieuw leven te beginnen in Londen. Hij probeert te stoppen met de drugs maar door zijn vrienden wordt dit heel moeilijk. Trainspotting is te zien om 21.15 uur op CANVAS.

Kameleon 2, A Fairly Odd Movie: Grow up, Timmy Turner!, Life as We Know It, Black Dog, Chasing Liberty, Southland Tales en Valhalla Rising zijn ook op de televise te zien vanavond.

Recordverlies voor PvdA en VVD, PVV profiteert

PvdA en VVD verliezen deze week opnieuw een zetel en komen daarmee op een gezamenlijk recordverlies van 42 zetels. De PVV stijgt met een zetel naar 29 zetels en de SP komt uit op 24 zetels. Dat blijkt zondag uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond.

De PvdA komt nu uit op zestien zetels, de VVD op 21. Samen komen de partijen daarmee op 37 zetels, het laagste aantal sinds de verkiezingen in september.

Het grootste verlies realiseert de PvdA sinds de verkiezingen onder de kiezers met lagere inkomens. Terwijl bij de verkiezingen van die groep 28 procent PvdA stemde, is dat nu nog maar negen procent.

Dat de PVV op dit moment aan kop gaat in de peiling komt doordat de partij van Geert Wilders niet alleen fors wint van de VVD, maar ook acht procent van de kiezers wint van de PvdA. De winst van de SP daarentegen komt vrijwel volledig van de PvdA.

[NHL] Boston Bruins trekt stand gelijk

De ijshockeyers van Boston Bruins hebben zaterdag het tweede duel tegen Chicago Blackhawks om de Stanley Cup gewonnen. Na verlenging waren de Bruins met 2-1 te sterk, waardoor de stand in de best-of-sevenserie weer in evenwicht is: 1-1.

Daniel Paille was in Chicago de grote man voor de bezoekers. Hij gaf de assist bij de gelijkmaker van Chris Kelly en werd in de verlenging de matchwinner. "Wij zijn beloond omdat we vanaf de tweede periode als een echt team hebben gespeeld. In de slotfase hadden wij de meeste kansen", zei Bruins-coach Claude Julien.

Aanvankelijk had Chicago voor eigen publiek het betere van het spel, maar het deed zichzelf in de eerste periode tekort met slechts een treffer van Patrick Sharp. De Blackhawks zagen Boston in de tweede periode via Kelly langszij komen en raakten vervolgens de controle over het duel kwijt.

Nadat de paal en vooral doelman Corev Crawford een treffer van de Bruins nog in de weg hadden gestaan, was het in de veertiende minuut van de extra tijd wel raak. Paille zorgde met een uithaal voor de beslissing. Het derde duel is maandag in Boston.

D66 wil oplossing voor WNL en PowNed

Voor WNL en PowNed moet binnen het omroepbestel een tijdelijke plek worden gecreëerd, zodat deze twee omroepen niet te snel hoeven te groeien maar uiteindelijk wel bij de rest kunnen aansluiten. Dat bepleit D66-Kamerlid Kees Verhoeven zondag, vooruitlopend op een debat over de publieke omroep komende week.

"WNL en PowNed passen eigenlijk niet binnen de routes die staatssecretaris Sander Dekkker heeft bedacht", stelt Verhoeven. "Ze worden gedwongen om zes keer zo groot te worden of om aspirant te blijven. Dan worden ze zelfs kleiner dan nu het geval is."

Daarom is volgens D66 een tussenoplossing nodig. Naast de drie fusieomroepen, drie zelfstandige omroepen en de NTR en de NOS moet er een tijdelijke negende plek komen. Die zou dan door WNL en PowNed ingevuld kunnen worden voor een periode van 5 jaar. "Daar moeten we dan wel voorwaarden aan verbinden", zegt Verhoeven. Hij denkt aan een verplichting van 50.000 of 100.000 leden (een volwaardige omroep moet 150.000 leden hebben) of aan kwaliteitseisen. "En WNL en PowNed moeten dan wel samenwerken."

Ook vindt Verhoeven dat WNL en PowNed niet eindeloos van zo'n constructie gebruik mogen maken. "Uiteindelijk moet iedereen wel in het keurslijf en aansluiten."

Overigens zou zo'n negende plek in de toekomst volgens Verhoeven ook een goede aanvliegroute kunnen zijn voor andere nieuwe omroepen die tot het bestel toe willen treden. Voor nieuwe omroepen is het lastig om aansluiting te vinden, terwijl iedereen het er wel over eens is dat nieuwe toetredingen mogelijk moeten blijven.

De Tweede Kamer spreekt woensdag met Dekker over zijn toekomstvisie voor de publieke omroep.

D66 wil oplossing voor WNL en PowNed
D66 wil oplossing voor WNL en PowNed (Foto: ANP)

Dré en Roxeanne in extase na Holland Zingt Hazes

Dré en Roxeanne Hazes hebben zaterdagavond genoten van het eerste Holland Zingt Hazes-concert. Tijdens de show in de Amsterdamse Ziggo Dome, waarvan er de komende twee dagen nog drie plaatsvinden, brengen verschillende artiesten nummers van hun negen jaar geleden overleden vader ten gehore.

"Ik heb echt een wereldavond gehad. Het was een feest, zit nog met kippenvel", laat Dré weten via Twitter. "Wauw! Wat heb ik een mooie avond gehad", schrijft Roxeanne op haar beurt. "Ongekend hoe geweldig dit publiek was. Het was weer een ouderwets Hazesconcert."

Onder anderen Trijntje Oosterhuis, Ben Saunders en André van Duin nemen deel aan Holland Zingt Hazes. Dré en Roxeanne Hazes klimmen zelf ook op het podium.

Independiente degradeert in Argentinië

Independiente, een van Argentinië's grootste clubs, is zaterdag gedegradeerd. Voor het eerst in de historie daalt de club af naar het tweede niveau. In de 108-jarige clubhistorie gebeurde het nooit eerder dat Independiente, uit Avellaneda in de provincie Buenos Aires, op het tweede niveau actief was. Drie jaar geleden won de club nog de Copa Sudamericana, vergelijkbaar met de Europa League.

Independiente werd zeven keer kampioen, won zeven keer de Copa Libertadores en twee keer de wereldbeker. In 1972 was Ajax in de eindstrijd van de wereldbeker nog tegenstander van de Argentijnen. De Amsterdammers bleken toen te sterk.

Het is niet de eerste keer dat een topclub uit Argentinië degradeert. In 2011 moest River Plate (33 landstitels) een stap terug doen. Het seizoen erna promoveerde de club alweer. Sergio Agüero, aanvaller van Manchester City begon zijn carrière bij Independiente. Vorig seizoen beëindigde Gabriel Milito (ex-Barcelona) er zijn loopbaan.

Mickelson na drie ronden aan kop bij US Open

Phil Mickelson begint zondag als enige koploper aan de laatste ronde van de US Open. De Amerikaanse golfer ging op de voorlaatste dag rond in zeventig slagen (par) en heeft met een totaal van 209 (-1) een slag voorsprong op zijn landgenoten Hunter Mahan en Steve Stricker en de Zuid-Afrikaan Charl Schwartzel.

Omdat Mickelson, die zondag zijn 43e verjaardag viert, op de laatste hole op de banen in Ardmore in Pennsylvania een bogey sloeg, wist hij net niet onder par te eindigen. Slechts zes van de 73 spelers leverden een scorekaart onder par in.

Mickelson werd al vijf keer tweede bij de US Open, maar won het kampioenschap nog nooit. "Ik denk niet dat ik meer druk voel dan ieder ander die dit toernooi wil winnen. Ik ben er al vaak dicht bij geweest en het zou voor mij veel betekenen als ik er zondag in slaag om mijn beste golf te laten zien."

Voormalig winnaar Tiger Woods vervult een bijrol. Door onder meer zeven bogeys eindigde hij de derde ronde met een totaal van 76 slagen, zes boven par. Woods staat in het klassement nu tien slagen achter Mickelson. "Dit is zeker frustrerend", zei hij.

[EK<21] Van Ginkel irriteerde zich aan Italianen

Marco van Ginkel had na de nederlaag van Jong Oranje tegen Italië op het jeugd-EK geen lovende woorden over voor de tegenstander. "Je weet hoe ze zijn. Behoorlijk irritant en heel theatraal", sneerde de middenvelder van Vitesse. "De scheidsrechter ging daar helaas in mee door bij de duels die wij wonnen steeds in hun voordeel te fluiten."

Italië deed er vooral na het doelpunt van Fabio Borini in de 78e minuut alles aan om het tempo uit de wedstrijd te halen. Van Ginkel wist dat Jong Oranje het zover niet had moeten laten komen. "We hebben een hoop kansen gehad, maar niet gemaakt. Het veldspel was bij vlagen goed, maar in de eindfase waren we af en toe slordig. Het is heel zuur."

[EK<21] Pot: "Één ploeg verdiende de zege"

Bij bondscoach Cor Pot was de teleurstelling groot, na de verloren halve finale (1-0) van Jong Oranje tegen Italië. Pot vond dat zijn team de finaleplek had verdiend.

"We hebben bij vlagen geweldig gespeeld", reageert Pot tegenover SBS. "Ik moet eerlijk zeggen: als je over de hele wedstrijd kijkt is er één ploeg die verdient te winnen en dat zijn wij." Pot vond Nederland een klasse beter dan Italië, maar niet scherp genoeg in de afronding. "Italië pakte op een luizige manier de overwinning."

De Italianen haalden, toen ze eenmaal op voorsprong stonden, weer aardig wat toneelspel uit de kast. Ook de bondscoach had dat gemerkt en zich eraan gestoord. "Het zijn natuurlijk commedianten, daar zijn ze de beste in. Dat is heel irritant en als dan ook de trainer nog mee gaat doen... tja, dat weten we van de Italianen."

Pot toonde zijn frustratie. "Natuurlijk ben ik gefrustreerd. Wij verdienden gewoon in die finale te staan. Spanje staat daarin en dat is ook echt wel een heel goede ploeg. Ik had ons daar graag nog een keer tegen gezien, maar dat wordt nu dus Italië, jammer. Als je het zo bekijkt heb ik gefaald", besloot de bondscoach.

Roemer: stijging topinkomens beschamend

De verdere stijging van topinkomens in het bedrijfsleven is "beschamend" en "moreel onaanvaardbaar". SP-leider Emile Roemer zei dat zondag bij WNL op Zondag.

Volgens hem is er sprake van een morele crisis in de top van het bedrijfsleven. Werknemers staan op de nul of worden werkloos en bestuurders verhogen hun salaris met 7 procent, schetste Roemer. De stijging, die zaterdag bleek uit jaarlijks onderzoek van de Volkskrant, toont volgens de SP-leider aan dat zelfregulering in de sector niet werkt.

Hij hoopt op meer druk uit de samenleving en van werknemers om te voorkomen dat bestuurders nog met "belachelijke salarissen naar huis gaan".

Jongemannen dood na crash met Porsche

Bij een ongeval bij de Groningse plaats Wehe-den Hoorn zijn zondagochtend twee mannen van 19 en 22 jaar om het leven gekomen. De Porsche waarin zij reden raakte op de N361 door nog onbekende oorzaak van de weg en botste tegen een boom, meldt een politiewoordvoerder.

Het ongeluk gebeurde rond 05.00 uur. De auto van de mannen raakte bij hoge snelheid op de verkeerde weghelft, slipte en botste tegen een boom. Na de botsing vloog een deel van de auto in brand.

Vermoedelijk werden de twee mannen, afkomstig uit Wehe-den Hoorn en Groningen, uit de auto geslingerd en waren zij op slag dood, aldus de zegsman. De politie denkt dat de 22-jarige man uit Groningen de auto bestuurde.

De auto brak bij de botsing doormidden en veroorzaakte een chaos op de weg. Een deel van de N361 werd enige uren afgezet voor onderzoek. De politie roept getuigen van het ongeluk op zich te melden.

Bende steelt ruim 240 smartphones op festival

De politie heeft zaterdagavond op het Indian Summer Festival bij het Noord-Hollandse Broek op Langedijk een bende telefoondieven opgepakt. In totaal werden negen mensen aangehouden die ervan worden verdacht meer dan 240 smartphones te hebben gestolen.

Toen meerdere mensen bij de politie meldden dat hun telefoon was gestolen, kon op aanwijzing van de beveiliging een man uit Roemenië worden aangehouden. Later op de avond konden de acht anderen worden opgepakt. Vermoedelijk komen zij uit Roemenië en Noord-Afrika.

Zondag is de tweede en laatste dag van het festival in recreatiegebied Geestmerambacht. Het is de eerste meerdaagse editie van het Indian Summer Festival.

Verliezend Jong Oranje trekt 1,5 miljoen kijkers

De EK-wedstrijd van Jong Oranje tegen Italië heeft zaterdagavond ruim anderhalf miljoen kijkers getrokken. Daarmee was de wedstrijd het best bekeken programma van de dag, blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek. De ploeg van coach Cor Pot werd in Israël met 1-0 verslagen.

In de top drie van best bekeken programma's op de zaterdag staan verder het achtuurjournaal op Nederland 1 en het TROS-programma Ik vertrek.

FOK! wat een weer... Geregeld zon

Bonjour! De storing van gisteren trok met een sneltreinvaart over ons land heen en voor de festivals die op veel plaatsen werden gehouden was dat maar goed ook, want het kwam op sommige plaatsen even met bakken tegelijk naar beneden. In korte tijd viel er 5 tot 9 millimeter. De rest van de dag bleef het op de meeste plaatsen droog met behoorlijk wat zon. Een vrij krachtige tot harde wind zorgde ervoor dat het heerlijk uitwaaien was.

Vandaag neemt de wind flink in kracht af en trekken de laatste buien boven het noorden ook snel weg. We houden dan een prima middag over met geregeld zon en maar een paar wolkenveldjes. Het blijft verder droog en de maxima liggen vandaag tussen de 16 en 22 graden.

Morgen en de dagen daarna zijn nog enigszins onzeker. De warme lucht gaat het zuiden wel bereiken, maar waar de grens van de warmte komt te liggen is nog even afwachten. Wat wel vrij duidelijk lijkt is dat er in deze luchtsoort lokaal zware buien kunnen gaan ontstaan. Morgen weet ik hier vast een stuk meer over te vertellen.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

bloe
Veel vrolijke kleurtjes bij Klap.

Bloe2
Ook dit is weer een mooie bloemenpracht!

 

 

Google: Telecom met luchtballon

De Amerikaanse telecommunicatiegigant Google gaat uiterst modern helpen communiceren; met behulp van luchtballonnen. In Nieuw-Zeeland zijn zaterdag de eerste testballonnen de lucht in gegaan.

De eerste 30 ballonnen moet in de stratosfeer signalen naar de aarde terugsturen. Google werkt in Nieuwe-Zeeland samen met een plaatselijke onderneming.

The New Zealand Herald meldde dat de regering het project steunt en premier John Key was zelf aanwezig bij de lancering van de eerste met helium gevulde luchtballonnen. Google noemt dit het Project Loon en er moeten in de toekomst miljoenen mensen die afgelegen en daardoor zonder internetverbinding leven, aansluiten op het 'web'.

Telecom met luchtballon
Telecom met luchtballon (Foto: ANP)

[WK Kwalificatie] Marokko grijpt laatste kans

Marokko houdt zicht op het wereldkampioenschap voetbal in Brazilië. De ploeg won in eigen huis met 2-0 van Gambia. Ze moeten nog wel hopen dat Tanzania wint van Ivoorkust, want Marokko heeft het niet meer in eigen hand. 

Namens Marokko scoorden Abdelaziz Barrada en Younès Belhanda. Het land heeft nu acht punten na vijf wedstrijden. Koploper Ivoorkust  heeft er tien en moet zondag nog voetballen tegen Tanzania, wat zes punten heeft. Mocht Ivoorkust winnen, dan plaatsen ze zich voor de play-offs in de Afrikaanse zone. In september zijn de laatste groepsduels en in oktober en november strijden de tien groepswinnaars om vijf tickets voor het WK. 

Kim Kardashian bevallen van dochter

Kim Kardashian is bevallen van een dochter in het Cedars-Sinai Medical Center te Beverly Hills. Dat deed ze in het bijzijn van Kanye West, die daarvoor een feest ten behoeve van zijn nieuwe album oversloeg.

"Kim is bevallen van haar kind. Ze is vijf weken te vroeg. Kim was ziek geworden gisteren en kreeg de baby iets te vroeg. Maar ze maken het allebei goed," zo zegt een bron dichtbij het gezin. 

De geruchten van de bevalling kwamen al snel op gang doordat Kanye West niet op kwam dagen bij het feest voor zijn nieuwe album 'Yeezus'. Kim was dan ook opvallend afwezig op de sociale media de uren voor de bevalling.

Marvel Heroes II: Welke personage gaat er nu gekozen worden?

Vorige week vroeg ik jullie met welke personage ik de game Marvel Heroes moest gaan reviewen. Het starterspack van de game bevat vijf superhelden en van deze vijf kozen jullie Thing. Meer over de game en Thing kunnen jullie morgen lezen. Ik heb echter ook een pack gekocht waarmee ik vier nieuwe personages aan mijn roster heb toegevoegd. Aan jullie nu de vraag met wie ik nu moet spelen...

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.