FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 17 april 2013

Stekelenburg met Roma naar bekerfinale

De finale van het Italiaanse bekertoernooi wordt een Romeinse aangelegenheid. Daags nadat stadsgenoot Lazio Roma de eindstrijd had bereikt, slaagde ook AS Roma daarin. Met Maarten Stekelenburg onder de lat rekende de ploeg woensdag af met Internazionale. Na de 2-1 overwinning in de heenwedstrijd zegevierde Roma in Milaan ook in de return: 3-2.

Halverwege leek het er nog penibel uit te zien voor Roma, dat bij rust met 1-0 achterstond door een goal van Jonathan. Na rust stelden de Romeinen echter orde op zaken. Door goals van Destro (2) en Vasilios Torosidis kwam Roma op 1-3. Ricky Alvarez deed in de slotfase nog iets terug voor Inter. Roma won de Coppa Italia negen keer eerder. Rivaal Lazio moet met vijf bekerzeges genoegen nemen.

[Premier League] Van Persie redt punt voor United bij West Ham

Robin van Persie heeft woensdagavond in de Premier League een punt uit het vuur gesleept voor Manchester United. De Nederlandse spits bepaalde op bezoek bij West Ham United dertien minuten voor tijd de eindstand op 2-2.

Concurrent Manchester City won in eigen huis moeizaam met 1-0 van Wigan Athletic, waardoor het verschil slonk tot dertien punten in het voordeel van United. City heeft nog wel een inhaalduel tegoed.

'Friends-reünie gaat nooit gebeuren'

De zes hoofdrolspelers uit de serie Friends komen nooit meer bij elkaar voor de camera. Sinds de comedyserie negen jaar geleden stopte duiken regelmatig geruchten op dat er wordt gewerkt aan een tv- of filmreünie. Marta Kauffman, een van de bedenkers van de sitcom, sluit dat echter definitief uit.

"Ik kan alle geruchten de wereld uit helpen: het gaat niet gebeuren", reageert ze tegenover entertainmentzender E! op het laatste gerucht dat er wordt gewerkt aan een nieuw seizoen. Volgens Kauffman is het verhaal simpelweg afgewikkeld. "Friends ging over de periode in je leven dat je vrienden je familie waren. Als je eenmaal een eigen gezin hebt, heb je daar geen behoefte meer aan."

Friends stopte in 2004 na tien seizoenen. Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry en David Schwimmer speelden de zes in New York wonende vrienden.

Hof Venezuela: geen grond voor hertelling

Er is geen enkele juridische grond voor een hertelling van de stemmen die zijn uitgebracht bij de Venezolaanse presidentsverkiezingen. Dat heeft de president van het Venezolaanse hooggerechtshof woensdag gezegd. Oppositiekandidaat Henrique Capriles had om een hertelling gevraagd. Naar eigen zeggen heeft hij de verkiezingen gewonnen en niet Nicolas Maduro.

Capriles heeft formeel geen verzoek voor een hertelling ingediend bij de nationale kiesraad. Maandag wees de kiesraad Maduro aan als opvolger van wijlen Hugo Chavez. Volgens de kiesraad kreeg Maduro 50,8 procent van de stemmen, Capriles kreeg 49 procent.

Volgens rechter Luisa Estela Morales is het kiesstelsel in Venezuela zo geautomatiseerd dat een handmatige telling van alle stemmen die zijn uitgebracht niet mogelijk is. "Het aandringen op een handmatige hertelling heeft de woede van veel Venezolanen gewekt", zei de rechter.

Programma XO Live compleet

De volledige programmering van XO Live, voorheen Extrema Outdoor, werd vandaag bekendgemaakt. Extrema zorgt dit jaar voor een opvallend gedurfde en brede line-up met veel unieke live-shows, exclusieve artiesten en de talenten van morgen. Onder andere Justice, Knife Party, Major Lazer en Nicky Romero zijn van de partij. Zaterdag 13 juli beleeft Extrema Outdoor zijn achttiende editie aan het strand van Aquabest in Eindhoven.

Vorig jaar heeft de organisatie het roer omgegooid bij Extrema Outdoor. Naar eigen zeggen gelooft Extrema dat meer livemuziek en meer beleving op en rondom het podium het toekomstbeeld is van de nieuwe elektronische muziekfestivals. Naast veel van bovengenoemde artiesten maakt Eva Simons tijdens haar tour met popdiva Beyoncé een tussenstop op XO live voor haar eerste optreden op een dancefestival ooit. Het technoduo Kollektiv Turmstrasse treedt eveneens live aan in de nieuwe indoor main stage, de ‘Emerald Arena’.

Naast de voor Extrema bekende artiesten zoals Sunnery James & Ryan Marciano is er ook plek voor nieuwe talenten en undergroundartiesten op XO Live 2013. DJ EZ, Gorgon City, Martyn, maar ook Yellow Claw en FeestDJRuud zorgen ongetwijfeld voor een knallend feest.

Nieuw contract en dubbelfunctie voor Streppel

Jurgen Streppel staat ook de komende twee seizoenen aan het roer bij Willem II. De 43-jarige coach heeft zijn contract verlengd tot medio 2015, meldt de Tilburgse club woensdag. Streppels takenpakket wordt vanaf komende zomer uitgebreid met de functie van technisch manager.

Streppel trad vorig jaar zomer in dienst van Willem II en promoveerde in zijn eerste seizoen direct naar de Eredivisie. Op het hoogste niveau hebben de Tilburgers het deze voetbaljaargang lastig, getuige de laatste plaats na dertig speelronden.

Niettemin is de clubleiding te spreken over Streppel. "We zijn al enige tijd in gesprek met Jurgen over de nieuwe functie waarbij het hoofdtrainerschap wordt gecombineerd met dat van technisch manager", zegt hij. "Met de invulling van deze functie slaat de club een weg in die er toe moet leiden dat Willem II uiteindelijk een stabiele club op Eredivisieniveau wordt."

Streppel was eerder ook trainer van Helmond Sport, waar hij ook een groot deel van zijn actieve carrière doorbracht. Als speler diende hij verder RKC Waalwijk en Telstar.

Assad beticht Westen van steun Al-Qaida in Syrië

De Syrische president Bashar Assad heeft woensdag uitgehaald naar het Westen dat volgens hem Al-Qaida in Syrië steunt. Hij waarschuwde dat het Westen de prijs zal betalen nu de terreurorganisatie steeds krachtiger wordt. Assad deed zijn uitspraken in een interview met de Syrische tv-zender Al-Ikhbariya ter gelegenheid van de viering van de Syrische Onafhankelijkheidsdag.

"Net zoals het Westen in het begin Al-Qaida in Afghanistan financierde en later een zware tol betaalde, steunt het Westen vandaag de dag Al-Qaida in Syrië, Libië en elders en zullen ze de prijs later in het hart van Europa en de Verenigde Staten betalen", zei Assad. De Syrische president kwam niet met bewijzen om zijn stelling te onderbouwen.

Het regime van Assad beweert al lange tijd dat de opstand in het land een samenzwering is van extremisten die steun ontvangen uit het buitenland. Het geweld in het land wordt toegeschreven aan 'gewapende bendes' en terreurgroepen die steun krijgen van Al-Qaida. Een van die groepen is Jabhat al-Nusra. Vorige week zwoer de leider van Jabhat al-Nusra in een audioboodschap trouw aan Al-Qaida-leider Ayman al-Zawahiri.

Assad had ook kritiek op buurland Jordanië. Het koninkrijk staat volgens hem toe dat 'duizenden' strijders vanuit Jordanië de grens met Syrië oversteken.

VN: Noord-Korea mag geen kernmacht worden

De kernproeven van Noord-Korea, de dreigementen en de provocaties hebben de internationale gemeenschap gesterkt in de opvatting dat het communistische land geen kernmacht mag worden. Dat heeft secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon woensdag gezegd.

Ban zei dat de situatie op het Koreaanse schiereiland nog altijd 'extreem gespannen' is. Hij drong er bij alle landen in de regio op aan om middels diplomatie de spanningen te verminderen en 'elke misrekening of verkeerde inschatting' die kan leiden tot geweld te voorkomen. Ook richtte hij zich tot het Noord-Koreaanse regime. Hij drong er bij Pyongyang op aan om een andere koers te varen en het aanbod van Zuid-Korea voor een dialoog serieus te nemen.

Stuttgart tegenstander Bayern in bekerfinale

VfB Stuttgart is op 1 juni in Berlijn de tegenstander van Bayern München in de finale van het Duitse bekertoernooi. Waar Bayern zich dinsdag al plaatste ten koste van VfL Wolfsburg, bereikte Stuttgart woensdag de eindstrijd door met 2-1 van SC Freiburg te winnen.

Stuttgart begon goed aan de wedstrijd en kwam al in de negende minuut via Arthur Boka op voorsprong. Amper vier minuten later maakte Jan Rosenthal er echter al 1-1 van. De winnende van Martin Harnik viel na een halfuur spelen. Hij kopte raak uit een voorzet van Christian Gentner.

Omdat Bayern zich al heeft verzekerd van de landstitel, mag Stuttgart dankzij het bereiken van de finale Europa in. De ploeg redt daarmee een kleurloos seizoen in de Bundesliga, waarin het slechts de twaalfde plaats bezet. Stuttgart gaat op 1 juni op jacht naar de vierde DFB Pokal. De laatste dateert uit 1997. Bayern is met vijftien bekeroverwinningen recordhouder.

Lente-update Wii U komt volgende week

Ergens volgende week zal Wii U zijn Spring System Update krijgen, aldus Satoru Iwata in de nieuwste Nintendo Direct-aflevering. De update voegt verscheidene features en verbeteringen toe.

Een van de belangrijkste veranderingen zijn verbeterde laadtijden en de toevoeging van de Wii U Virtual Console. Verder is het mogelijk om data tussen USB-drives uit te wisselen en games te installeren tijdens het gamen. Ook is het mogelijk om automatisch updates te downloaden en installeren van games en software zonder dat deze opgestart moeten worden.

Tevens kan het ook software en games downloaden en installeren terwijl de console uit staat. Daarnaast kunnen Wii-liefhebbers voortaan gelijk in Wii-modus opstarten door de B-knop ingedrukt te houden tijdens het opstarten van de console.

De gehele Nintendo Direct-aflevering is hier te bekijken:

Polen herdenkt opstand getto Warschau

Polen heeft woensdag het begin van de opstand in het getto van Warschau tijdens de Tweede Wereldoorlog herdacht. Het was woensdag precies zeventig jaar geleden dat enkele honderden joden in opstand kwamen tegen de Duitse bezetters, die de inwoners van het getto op transport stelden naar vernietigingskampen. De opstand werd op 16 mei 1943 de kop ingedrukt en het getto werd met de grond gelijk gemaakt. De inwoners werden omgebracht.

De Israëlische ambassadeur in Polen Zvi Rav-Ner opende een tentoonstelling met foto's van het getto. Op de beelden zijn mensen te zien die over straat lopen of bedelen, straatverkopers die hun waren proberen te slijten, Duitse militairen en de joodse begraafplaats. "Deze beelden laten zien hoe het echt was, hoe ze allen hebben geleden", zei Rav-Ner. "En ook de enorme heroïek. Dit was de eerste opstand tegen de nazi's in bezet Europa."

MotoGP in Austin extra beveiligd

Komend weekend is er een MotoGP-race op het circuit van Austin. Na de explosies in Boston wordt er druk naar de veiligheid op en rond het circuit gekeken.

Een woordvoerster van het circuit sprak de volgende woorden: "Naar aanleiding van wat er in Boston is gebeurd, hebben we contact gehad met de lokale politie. We zullen komend weekend met elkaar samenwerken om ervoor te zorgen dat het evenement veilig verloopt".

Tijdens de marathon van Boston raakte ruim honderd mensen gewond en overleden er drie mensen door een aanslag.

Fout vinkje bij veel lotgenoten Dolmatov

Iets minder dan driehonderd asielzoekers zijn in het computersysteem van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) net als de Russische asielzoeker Aleksandr Dolmatov ten onrechte als verwijderbaar geregistreerd. Geen van hen is echter ten onrechte in bewaring gesteld of uitgezet, antwoordt staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) op Kamervragen.

De circa driehonderd asielzoekers hadden net als Dolmatov beroep ingesteld tegen de afwijzing van hun asielaanvraag. Dat gebeurde in de periode van medio 2011 tot februari dit jaar.

Dolmatov hing zichzelf op 17 januari op in zijn cel in een detentiecentrum in Rotterdam. Zijn asielaanvraag in Nederland was afgewezen en hij zou naar Rusland worden uitgezet.

De Inspectie Veiligheid en Justitie velde vorige week vrijdag een snoeihard oordeel over het handelen van de overheid ten aanzien van de Rus. Uit het rapport blijkt onder meer dat meerdere organisaties in de vreemdelingenketen onzorgvuldig gehandeld hebben. Zo werd door de IND in het systeem ingevoerd dat Dolmatov uit Nederland verwijderd mocht worden. Dit bleek een foutieve invoer, omdat er nog een beroep liep.

Frijns mogelijk hele jaar in GP2

De kans is aanwezig dat Robin Frijns het hele jaar voor Hilmer Motorsport zal rijden in de GP2. Voorlopig heeft onze Nederlander een contract voor de komende race in Bahrein.

Franz Hilmer, teambaas van het nieuwe team, is erg blij met de Limburger: "We zijn bijzonder blij dat Robin in Bahrein in onze auto zit en hopen dat hij de rest van het seizoen ook voor ons kan rijden. We zullen alles doen om het Robin naar zijn zin te maken in de auto en hem de kans te geven om voorin mee te doen."

Vaste coureur Conor Daly is naar Amerika om deel te nemen aan de Indy 500.

De Boer coacht Ajax ook volgend seizoen

Frank de Boer wil in elk geval ook komend seizoen trainer blijven van Ajax. Dat zei de succesvolle coach woensdag voor de camera van de Amsterdamse zender AT5. "Ik ben volgend jaar nog Ajacied, daar mag je me aan houden."

De Boer deed zijn uitspraak tijdens de Ajax Streetwise Clinic in Almere, waar hij met een deel van de selectie aanwezig was. "We hebben zin in het duel van vrijdag tegen Heerenveen", voegde hij eraan toe. De Boer wordt met zijn ploeg naar ieders verwachting binnenkort voor de derde keer op rij kampioen. Die prestaties zijn ook buitenlandse topclubs opgevallen.

'Mourinho kondigde vertrek reeds aan'

De geruchtenmolen omtrent José Mourinho kan weer een tandje harder draaien. Naar verluidt heeft de Portugees zijn vertrek al aangekondigd bij de spelersgroep.

Volgens Manuel Álvarez, voorzitter van Canillas, de club waarvoor de Mourinho's zoon uitkomt, heeft El Único hem verteld dat zijn vertrek bij Real Madrid aanstaande is. "Mourinho zei dat hij volgend seizoen niet terug zou komen om met onze trainers te spreken, omdat hij er dan niet meer zou zijn", onthulde hij tegenover Deportes Cuatro.

Álvarez houdt vurige hoop dat Real Madrid-voorzitter Florentino Perez alles op alles zal zetten om Mourinho alsnog binnenboord te houden. "Als Mou vertrekt is dat een enorme aderlating voor het Spaanse voetbal. Ik hoop dat Florentino het regelt."

Na de eindzege in de Primera División van vorig seizoen moet Real Madrid de titel in de huidige jaargang naar alle waarschijnlijkheid afstaan aan FC Barcelona. In de Champions League doet Real nog volop mee. De club hoopt zich ten koste van Borussia Dortmund te kwalificeren voor de finale.

Huurling Sahin wil Real kloppen met BVB

Nuri Sahin staat met Borussia Dortmund tegenover zijn werkgever Real Madrid. De Turk hoopt zijn broodheer uit te schakelen in de halve finale van de Champions League.

Sahin wil met Dortmund, dat hem voor anderhalf seizoen huurt, de finale van de Champions League bereiken. "Natuurlijk kunnen we Real verslaan", zei de Turk tegen Marca. "Dortmund heeft de groepsfase gewonnen van Real. We kunnen dat nu weer. Het wordt een zware wedstrijd, ook omdat Real Madrid aast op de tiende titel."

"De fans wachten al lang op de tiende Champions League-zege", aldus Sahin, die bij Real geen basisplaats kon veroveren. "Maar ik heb wel de Spaanse titel gewonnen met Real. Ik heb goed samengewerkt met Mourinho. Hij is een speciale coach. Ik had de eer om met vele topspelers te spelen. Maar ik ben nu gelukkig in Dortmund."

Disney bevestigt jaarlijkse Star Wars-films vanaf 2015

Walt Disney Pictures en Lucasfilm hebben op CinemaCon in Las Vegas bevestigd dat ze van plan zijn om de Star Wars-saga elk jaar uit te breiden met een nieuwe film. Vanaf 2015 mogen liefhebbers elke zomer een nieuwe film uit de sciencefictionreeks verwachten.

De eerste van de recent aangekondigde films, vrijwel zeker Star Wars: Episode VII, zal in 2015 moeten verschijnen. In de jaren daarop zal afgewisseld worden tussen films die de nieuwe trilogie vormen (VII, VIII en IX) en losstaande films waarin telkens een specifiek figuur uit het Star Wars-universum centraal zal staan.

Scenarioschrijvers Lawrence Kasdan en Simon Kinberg zijn naar verluidt al bezig met twee van deze spin-offs. De ervaren Kasdan heeft eerder gewerkt aan onder andere Star Wars: Episode V en Star Wars: Episode VI. Kinberg zit minder lang in het vak, maar heeft naam gemaakt door onder meer de scenario's voor Sherlock Holmes en X-Men: The Last Stand af te leveren.

Eerder werd al bekend dat J.J. Abrams de regie zal verzorgen voor Star Wars: Episode VII. Over de films die de jaren erna moeten volgen, is nog weinig bekend.

UCI schorst vier renners voor experimenteel middel

De internationale wielerunie UCI heeft vier Costa Ricaanse wielrenners voorlopig geschorst. Vargas Barrantes, Mudarra Segura, Morales Castillo en Villalobos Azofeifa testten in december positief op het omstreden experimentele geneesmiddel GW501516, waarvoor de mondiale antidopingwaakhond WADA vorige maand een gezondheidswaarschuwing afgaf.

Het WADA stuurde een open brief aan alle gelieerde antidopingautoriteiten om te waarschuwen voor het gebruik van het middel, dat toen al enkele maanden op de zwarte markt te verkrijgen was. "De bijwerking van dit chemische product is zo ernstig dat WADA deze zeldzame stap neemt om volledig bewustzijn bij de bedriegers te creëren over de mogelijke gezondheidsrisico's", zo stond opgetekend.

Vorige week schorste de UCI baanwielrenner Valery Kaykov al voor het gebruik van GW501516, in afwachting van het onderzoek van de Russische wielerbond. Het WADA werd in 2009 geadviseerd om het geneesmiddel op de lijst van verboden dopingproducten te zetten.

Wim-Lex bereid tot ceremonieel koningschap

Prins Willem-Alexander heeft geen problemen met het ceremonieel koningschap. Dat heeft hij woensdagavond gezegd in een televisie-interview met NOS en RTL.

"Als het wetgevingsproces democratisch en volgens de regels van de grondwet gaat, accepteer ik alles. Daar heb ik geen problemen mee, daar ben ik koning voor", zei Willem-Alexander op de vraag of hij het accepteert als de Tweede Kamer een ceremonieel koningschap wil.

Ook een ceremonieel koningschap kan inhoudelijk zijn, zei Willem-Alexander. "Zelfs lintjes knippen, het ultieme symbool van het ceremonieel koningschap, kan heel inhoudelijk zijn. Het gaat om waar je voor kiest. Die keuzes kunnen heel erg inhoud geven aan waar je voor staat."

'Stress is goed voor de hersenen'

Stress heeft een slechte reputatie. Het zou onder meer slecht zijn voor je hart, je zou er dik van worden en het maakt je depressief. Maar volgens Daniela Kaufer en Elizabeth Kirby is dat slechts ten dele waar: hoewel chronische stress inderdaad slecht is, kan acute stress juist gezond zijn.

De zogenaamde gyrus dentatus, een klein gebiedje in je hippocampus, is één van de twee gebieden in je hersenen waar bij volwassenen nieuwe hersencellen kunnen ontstaan. De gyrus dentatus is echter ook enorm vatbaar voor stresshormonen.

Onderzoek heeft al uitgewezen dat chronische stress funest is voor de aanmaak van hersencellen in de gyrus dentatus. Maar over de invloed van acute stress is slechts een gering aantal studies voorhanden, en die spreken elkaar vaak tegen. Daarom besloten Kaufer en Kirby, beiden van de University of California at Berkeley, daar eens hun licht over te laten schijnen.

Ze gaven een stel labratten acute stress door ze enkele uren in hun kooi te 'immobiliseren'. Hierdoor kregen de beestjes net zo'n hoge niveau's van het stresshormoon corticosteron als bij chronische stress, alleen veel korter. Dit bleek juist te leiden tot een verdubbeling van de productie van hersencellen!

De nieuwe hersencellen waren echter niet direct nuttig: bij een geheugentest die twee dagen later afgenomen werd, presteerden de ratten niet beter. Maar twee weken later, toen de hersencellen 'gerijpt' waren, presteerden de ratten veel beter. Met speciale technieken om hersencellen te labelen, stelden ze vast dat de nieuwe cellen hielpen bij de geheugentest.

"Wat betreft overleving, helpt de toename in hersencelproductie je niet direct na de stress, omdat het even duurt voordat de cellen volwassen, functionerende neuronen worden," zo zegt Kaufer: "Maar in een natuurlijke omgeving, waar men regelmatig onder acute stress staat, zal het het dier alerter houden, en beter bewust van de omgeving en van wat wel en wat niet een bedreiging is."

Maar jij en ik zijn geen ratten, dus in hoeverre moeten wij ons hiervan iets aantrekken? En moeten we niet bang zijn voor dingen als posttraumatisch stresssyndroom? "Ik denk dat de boodschap uiteindelijk een optimistische is," vat Kaufer samen: " Stress kan iets zijn dat je beter maakt, maar het is een kwestie van hoeveel, hoe lang en hoe je het interpreteert en ervaart."

Is je interesse voor de werking van je grijze massa gewekt? Lees dan zeker de special over hersenen van FOK!'s huiswetenschapper Bosbeetle!

PSG denkt aan Ribéry, Nasri en Cabaye

Nu het einde van het seizoen nadert, nemen ook de transfergeruchten toe. Paris Saint-Germain lijkt ook deze zomer een grote speler te worden.

Technisch directeur Leonardo ziet een aantal topversterkingen wel zitten. Daarbij denkt hij vooral aan Franse internationals. "Er is veel mogelijk de komende tijd. We kijken wellicht naar spelers in Engeland en Spanje. Het idee om de sterke Franse spelers hierheen te halen staat me zeker aan", zei de Braziliaan tegen Franse media.

"Ik denk niet meteen aan Karim Benzema, maar misschien aan Samir Nasri, Franck Ribéry of Yohan Cabaye. Of dit plan uitvoerbaar is, weet ik niet. Ik heb nog met niemand van hen contact gehad", aldus Leonardo, die niet verwacht dat Wayne Rooney overkomt van Manchester United. Er ging een hardnekkig gerucht in Engeland.

"In januari hadden we veel problemen met blessures en schorsingen, dat moeten we echt proberen te vermijden volgend seizoen. Grote aankopen sluit ik ook helemaal niet uit. Wat ik vind van de geruchten dat Wayne Rooney komt? Hij is een van de beste spelers ter wereld, ik denk dat het onmogelijk is om hem te kopen", zei Leonardo.

Rafael en Sabia samen op vakantie

Rafael van der Vaart gaat op vakantie met zijn vriendin Sabia. De voetballer en zijn nieuwe liefje, de ex van voetballer Khalid Boulahrouz en een goede vriendin van Sylvie, gaan deze zomer samen naar Spanje.

"Ik verheug me er op", heeft Sabia laten weten aan de Duitse televisie, bleek uit beelden die RTL Boulevard woensdagavond uitzond. "Naar Zuid-Spanje", zei ze over de reisbestemming. Rafael bezoekt zijn familie in Spanje elk jaar.

Rafael en Sylvie kondigden begin dit jaar hun scheiding aan. Vorige week werd duidelijk dat de voetballer iets heeft met Sabia. Enkele dagen later verschenen berichten dat Sylvie het erg gezellig heeft met zakenman Guillaume Zarka.

Geen straf voor valse miljoendollarbiljetten

Een man uit Delft die mensen bedroog met valse bankbiljetten van een miljoen dollar, is woensdag door de rechtbank in Den Haag vrijgesproken. Wel kreeg hij een voorwaardelijke celstraf van twee maanden en een werkstraf van 160 uur opgelegd voor witwassen en uitkeringsfraude.

De verdachte probeerde in 2009 en 2010 geld te verdienen met het verkopen van valse waardepapieren die eruitzagen als bankbiljetten van een miljoen dollar. Omdat dergelijke biljetten helemaal niet bestaan en duidelijk is dat ze niet echt zijn, vindt de rechter dat er onvoldoende bewijs is voor valsheid in geschrifte.

De man is wel veroordeeld voor fraude en witwassen. Hij had een uitkering maar hield informatie achter voor de Sociale Dienst. Zo had de man meerdere auto's, ging zijn vrouw op vakantie naar Egypte en Dubai en was hij in het bezit van grote sommen geld. Dit zou hoogstwaarschijnlijk wel gevolgen hebben gehad voor zijn uitkering, stelt de rechter.

Langeler: "Bij PSV lopen extreem goede talenten rond"

Het resultaat van de jeugdopleiding van PSV steekt schril af ten opzichte van de talentendoorstroom bij concurrenten Feyenoord en Ajax. Art Langeler, met ingang van volgend seizoen hoofd opleidingen bij de Eindhovenaren, moet daar verandering in aanbrengen.

PSV hoopt al jarenlang meer te kunnen putten uit de talentenfabriek, maar weet dit doel niet te bewerkstelligen. "Het is ook weer niet zo dat er niets van klopt in de jeugdopleiding van PSV", nuanceert Langeler in gesprek met De Telegraaf. "Er zijn hier in de afgelopen jaren weinig spelers doorgebroken, maar dat komt doordat het gewenste niveau heel hoog ligt."

In de ogen van de trainer van PEC Zwolle is er genoeg potentie binnen de huidige jeugdselecties om de hoofdmacht te halen. "In de komende jaren verwacht ik dat er een betere doorstroming komt. Er lopen bij PSV extreem goede talenten rond."

[Upd] 'Verdachte Boston nog niet aangehouden'

De politie heeft 'grote vooruitgang' geboekt in het onderzoek naar de bomexplosies bij de marathon van Boston maandag. De onderzoekers zouden een verdachte op het oog hebben. Dat meldde de Amerikaanse nieuwszender CNN woensdag op basis van een bron binnen de veiligheidsdiensten.

Wat de vooruitgang precies inhoudt en wie de verdachte is, is nog onduidelijk.

Update 20.03 uur:
Inmiddels meldt CNN dat de verdachte zou zijn aangehouden. 

Update 21.02 uur:
Inmiddels wordt door de politie van Boston weer tegengesproken dat er iemand is aangehouden, wel zou er onderzoek naar iemand worden gedaan

'Verdachte bomaanslag Boston op het oog'
'Verdachte bomaanslag Boston op het oog' (Foto: ANP)

Tafeltennisster Eerland mist WK

Tafeltennisster Britt Eerland zal niet meedoen aan het wereldkampioenschap volgende maand in Parijs. De speelster heeft haar hand gebroken. Dat gebeurde afgelopen zondag, toen ze zich met een harde klap op de tafel afreageerde voor een nederlaag.

Ze is de derde speelster die af moet haken. Vorige week hadden Li Jie en Linda Creemers zich ook al afgemeld voor het wereldkampioenschap tafeltennis.

Voetbaltrainer opgepakt na oneerbare voorstellen

Een 29-jarige voetbaltrainer uit Wijchen die twee minderjarigen in 2010 oneerbare voorstellen zou hebben gedaan is dinsdag opgepakt. Hij wordt ook verdacht van het bezit van kinderporno, meldt de politie.

De politie werd eind januari gewezen op de man. Tijdens het onderzoek zijn onder anderen de minderjarigen gehoord. Ook zijn een computer en andere gegevensdragers van de verdachte in beslag genomen. Daarop werd de kinderporno gevonden.

De trainer is begin februari geschorst door het bestuur van zijn voetbalclub. De club heeft de ouders van minderjarige leden op de hoogte gesteld van het politieonderzoek.

ESA ontwerpt extreem nauwkeurige ruimtevaartuigen

De technologie staat niet stil, zelfs niet in Spanje. Een Spaans bedrijf, SENER, is namelijk door het Europese Ruimtevaartsagentschap (ESA) gevraagd een nieuw project te leiden. Men gaat proberen twee satellieten met elkaar in een formatie te laten vliegen die tot op de millimeter precies is. 

Directeur Salvador Llorente legt uit wat ze gaan doen: "Proba-3 zal de eerste missie worden waarin twee ruimtevaartuigen door de ruimte zullen vliegen als één eenheid, naar bepaalde richtingen wijzend, en met een submillimeterprecisie. In andere woorden, de nauwkeurigheid van de relatieve positis zal minder dan één millimeter zijn." Dit, terwijl beide vaartuigen zo'n 20 tot 250 meter van elkaar verwijderd zullen zijn.

Het belangrijkste doel van de missie zal zijn om aan te tonen dat zo'n nauwkeurigheid inderdaad haalbaar is. Dat zou een enorme doorbraak zijn, met name voor de bouw van ruimtetelescopen. Men zou dan telescopen met langere focuslengte kunnen ontwerpen, zonder de kosten van het lanceren van enorme gevaarten. Ook zou het het probleem van thermale expansie, oftewel materiaal dat uitzet door warmte, sterk verkleinen.

Vooralsnog is de praktijktest van het project nog toekomstmuziek. Er wordt op het moment nog gezocht naar geschikte raketten om de twee ruimtevaartuigen te lanceren. Die raketten zullen pas in 2017 daadwerkelijk gebruikt worden.

Aan het project werken naast Spaanse bedrijven ook enkele Belgische bedrijven mee, naast onderzoekers en bedrijven uit een aantal Europese landen.

CDA wil actie tegen megabordeel

Het CDA wil dat minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) de komst van een groot sekspaleis in Hoofddorp tegenhoudt. Kamerlid Peter Oskam vreest dat een dergelijk megabordeel allerlei criminaliteit als illegale prostitutie en mensen- en drugshandel aantrekt.

"Het CDA zit absoluut niet te wachten op dit complex en een peiling laat zien dat ook de bevolking in de omgeving de komst totaal niet ziet zitten", aldus Oskam. Hij heeft Opstelten gevraagd of hij de komst van het complex nog kan tegengaan.

De gemeente Haarlemmermeer ging eind maart akkoord met de bouw van het erotische uitgaanscentrum, een initiatief van ondernemer en raadslid Rinus Beusenberg. Het complex gaat 150 tot tweehonderd miljoen euro kosten.

AIVD zocht geen contact met Dolmatov

De AIVD heeft geen contact gezocht de Russische asielzoeker Aleksandr Dolmatov. Dat blijkt uit onderzoek van de toezichthouder op de inlichtingendienst, schrijft minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) woensdag in een Kamerbrief. De oppositieactivist Dolmatov hing zichzelf in januari op in een detentiecentrum in Rotterdam.

De moeder van Dolmatov claimt dat haar zoon contact heeft gezocht met de inlichtingendienst. Ze heeft een klacht ingediend bij Plasterk, omdat de AIVD de zorgplicht jegens deze vermeende bron zou hebben verzuimd. Volgens de minister mist de klacht echter 'feitelijke grondslag' omdat de AIVD geen contact met Dolmatov heeft opgenomen. De moeder is hier maandag van op de hoogte gesteld.

Staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) wacht donderdagochtend een zwaar debat over de zaak. Vrijdag kwam de Inspectie Veiligheid en Justitie met een vernietigend rapport, waaruit bleek dat fout op fout was gestapeld. Teevens positie staat op het spel. Onder meer de SP eist zijn aftreden, maar de fracties van de coalitiepartijen VVD en PvdA willen het debat afwachten voor zij hun oordeel vellen.

Kuijt kijkt al uit naar finale in Amsterdam

Fenerbahçe en Dirk Kuijt hebben uitzicht op de Europa League-finale. De Turkse club moet in de halve finale afrekenen met Benfica om de finale in Amsterdam te bereiken.

Kuijt hoopt met Fenerbahçe op de Europese bekerfinale in de ArenA. De Katwijker wil met zijn ervaring een belangrijke rol spelen bij de Turken. "Ik speelde met Liverpool de finale van de Champions League in 2007 en ik heb ook belangrijke wedstrijden met Feyenoord gespeeld. Ik ben geen onbekende van grote wedstrijden."

"Ik wil de ervaring van de Europese finale met Liverpool opnieuw beleven met Fenerbahçe", zei Kuijt op de site van zijn oud-werkgever Liverpool. "Ik ben hier om historie te schrijven en daar zijn we mee bezig. We hebben de halve finales van de Europa League voor het eerst bereikt, in Turkije doen we mee om de landstitel en zijn we in de race voor de nationale beker."

"In het voetbal heb je geen garanties", aldus de aanvaller. Kuijt verwacht een Turkse enclave in Amsterdam als Fenerbahçe de finale bereikt. "Er zullen minimaal 40.000 Turken in het stadion zitten. De overgebleven stoelen zullen gevuld worden door Turken die in Nederland wonen en onze ploeg zullen steunen."

'Belangenverstrengeling bij tbs-onderhandelingen'

Bij de onderhandelingen rond bezuinigingen in de tbs-sector is sprake geweest van belangenverstrengeling. De vrouw van een topambtenaar van het ministerie van Veiligheid en Justitie werkt bij een van de tbs-klinieken waarmee werd gepraat. De kliniek kwam goed weg bij de bezuinigingsronde, meldt RTL Nieuws woensdag na onderzoek.

De betreffende ambtenaar is plaatsvervangend directeur-generaal sancties en preventie Michel Groothuizen. Hij was de hoofdonderhandelaar namens Veiligheid en Justitie tijdens de gesprekken van de afgelopen maanden en adviseerde welke klinieken open mogen blijven en welke moeten sluiten.

De echtgenote van Groothuizen is bestuurssecretaris bij de Van der Hoeven Kliniek in Utrecht. Haar baas, bestuursvoorzitter van de kliniek Martin Groesz, zat met Groothuizen aan de onderhandelingstafel, waar werd gesproken over de invulling van de bezuiniging. Zij zou zijn rechterhand zijn.

Of en in hoeverre de hoge ambtenaar de kliniek van zijn vrouw heeft bevoordeeld valt volgens RTL Nieuws niet meer te achterhalen. Hoogleraar beleidswetenschappen aan de Vrije Universiteit Hans van den Heuvel kwalificeert de gang van zaken als belangenverstrengeling. "Dit deugt niet, deze onderhandelingen zijn besmet." Hij vindt dat de bezuinigingsonderhandelingen over moeten en dat opnieuw moet worden besloten welke klinieken moeten sluiten.

Eind vorige maand werd bekend dat het ministerie van Veiligheid en Justitie de tbs-klinieken Veldzicht en Oldenkotte wil gaan sluiten. De Van der Hoeven Kliniek blijft in de plannen buiten schot. Hoogstwaarschijnlijk verhuizen patiënten vanuit de twee klinieken die dicht moeten naar de kliniek in Utrecht.

In een reactie zegt de directeur van tbs-kliniek Oldenkotte niet op de hoogte te zijn geweest van de relatie tussen de topambtenaar en de vrouw die werkzaam is bij de Van der Hoeven Kliniek. Hij wil van het ministerie opheldering over de rol van de topambtenaar.

Volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie is er niets aan de hand, aldus RTL. De ambtenaar had aangegeven dat zijn vrouw bij de Van der Hoeven Kliniek werkt. En alhoewel hij de onderhandelingen leidde, is het de staatssecretaris die beslist over de sluiting van klinieken, zegt een woordvoerder.

Del Bosque houdt vertrouwen in Casillas

Iker Casillas hoeft niet te vrezen voor zijn plek bij de nationale ploeg van Spanje. De keeper van Real Madrid krijgt het vertrouwen van bondscoach Vicente del Bosque.

Casillas kwam sinds januari niet meer in actie voor Real. De ervaren doelman liep een handblessure op, maar is inmiddels hersteld. Toch houdt trainer José Mourinho vast aan Diego Lopez, die in de winterstop overkwam van Sevilla. Lopez leek als stand-in te dienen van Casillas, maar die krijgt zijn plek in het doel niet makkelijk terug.

De aanvoerder van Spanje zat daardoor de afgelopen weken op de bank bij Real. Mourinho houdt vast aan zijn keuze voor Lopez. Del Bosque ziet echter geen reden om Casillas niet op te roepen voor de Confederations Cup van komend zomer in Brazilië. "Het is niet meer dan normaal dat hij met ons meegaat", aldus de bondscoach.

"Hij is één van de beste spelers die ooit voor Spanje is uitgekomen en we zijn gek op hem", zegt Del Bosque tegen Spaanse media. Met Casillas in het doel won Spanje de laatste twee EK's en werd in Zuid-Afrika de wereldtitel veroverd. De doelman mocht als aanvoerder van La Furia Roja de prijzen in ontvangst nemen.

'Calorieën maken niet dik'

De meeste mensen zullen weten dat je dik wordt van een teveel aan calorieën. Je lichaam heeft een bepaald aantal calorieën nodig om als energie te verbranden, maar alles wat je niet verbrandt, komt aan je lichaam zitten als vet. Helaas is dat allemaal onzin, als we Peter Attia en Gary Taubes mogen geloven.

Tot de jaren '50 van vorige eeuw werd er een flinke strijd uitgevochten binnen de voedingswetenschappen, over wat obesitas zou veroorzaken. Sommigen dachten dat mensen te veel aankwamen door een overschot aan calorieën, terwijl anderen dachten dat het lag aan een verstoorde hormoonhuishouding.

De eerste theorie haalde het overtuigend op de tweede, maar volgens Attia en Taubes was de manier waarop dat gebeurde niet helemaal kies. Er zou te veel vertrouwd zijn op autoriteit, onderzoeken zouden verkeerd geïnterpreteerd zijn, en tegenbewijs werd genegeerd. Daardoor zou niet alleen de behandeling van de 'obesitascrisis' gestremd worden, maar zou de crisis juist erger worden.

Volgens Attia en Taubes wordt het menselijke lichaam aangespoord extra vet op te slaan door het op de 'calorietheorie' gebaseerde dieet te volgen dat door officiële instanties wordt aangeraden. Mensen die met zo'n dieet aan de slag gaan, zouden dikker worden dan wanneer ze zouden eten wat ze willen.

Om de 'mythe' van de calorietheorie tegen te gaan, hebben Attia en Taubes het Nutritional Science Institute (NuSI) opgericht. Ze willen daarmee 'rigoreus goed gecontroleerde experimentele proeven financieren en faciliteren, die uitgevoerd worden door onafhankelijke en skeptische onderzoekers'.

Het is echter maar zeer de vraag of deze 'onafhankelijke en skeptische onderzoekers' een serieuze kritiek op de calorietheorie kunnen geven, door het vele praktijkbewijs voor de juistheid van de theorie. Door calorieën te tellen zijn namelijk al vele duizenden mensen op een gezonder gewicht geraakt.

Win Injustice: Gods Among Us

Injustice: Gods Among Us is ontwikkeld door NetherRealm Studios, makers van de vechtgame Mortal Kombat. De makers introduceren een nieuwe gedurfde vechtgame-franchise met een diep origineel verhaal en een grote cast van favoriete helden en schurken, zoals Batman, Green Arrow, Cyborg, Harley Quinn, Nightwing, Solomon Grundy, Superman, The Flash, Wonder Woman, Green Lantern en vele anderen. In een wereld, waar de scheidslijn tussen goed en kwaad vervaagd is, nemen helden en schurken op grote schaal deel aan epische gevechten tegen elkaar.

Injustice: Gods Among Us staat gepland voor release op 18 april voor Xbox 360, PlayStation 3 en Wii U. De allerlaatste informatie en alle trailers vind je op de Facebookpagina van het spel.

FOK!games mag drie exemplaren van Injustice: Gods Among Us weggeven. Twee exemplaren daarvan zijn de normale editie, en we hebben een hoofdprijs: een Collector's Edition. Hierin zitten drie DLC-skins voor Batman, Superman en Wonder Woman, een comic, een steelcase en een figurine van Batman die Wonder Woman knuffelt!

Hoofdprijs

Wat moet je hiervoor doen? Heel simpel, hier klikken en antwoord geven op de volgende vraag. Uit welk bekend comic-universum komen al deze helden en schurken? De prijsvraag loopt tot 18 april. Daarna worden de winnaars benaderd via hun opgegeven e-mailadres om aan te geven voor welk platform zij de game willen. Succes!

Meer antidepressiva in probleemwijken

Mensen die in probleemwijken wonen, slikken meer antidepressiva, kalmeringsmiddelen en slaappillen dan andere Nederlanders. Vooral in Arnhem, Leeuwarden, Utrecht en Deventer is het verbruik groot. Dat blijkt uit een studie van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de ministeries van Volksgezondheid en Binnenlandse Zaken.

Nederland telt 40 zogeheten 'aandachtswijken'. Veel jongeren uit die wijken maken hun opleiding niet af, de werkloosheid is hoog, de omgeving is verloederd, mensen hebben een laag inkomen, de misdaad ligt hoog en burgers voelen zich er onveilig. Of die omstandigheden de reden zijn voor het hoge medicijngebruik, laten de onderzoekers in het midden.

'Foute beslissing niet door fout denkproces'

Iedereen maakt wel eens een domme beslissing. Ja, ook jij. In de neurowetenschap wordt al een tijd gesteggeld over de reden. Het ene kamp zegt dat het komt door fouten in het mentale denkproces, anderen zeggen dat het komt door een foute of gebrekkige input van informatie. Een team van Princeton University zegt de reden gevonden te hebben.

We weten van vorige onderzoeken dat de processen in de hersenen veel zogenaamde 'ruis' kennen. Het was echter onbekend of de ruis zit in de denkprocessen, in de processen van het verwerken van de sensorische informatie, of in beide. Om daarachter te komen, deden de onderzoekers een test.

Vier mensen en 19 ratten kregen zowel van links als van rechts klikjes te horen. Na afloop van een reeks klikjes gaven zowel de mensen als de ratten aan, van welke kant ze de meeste klikjes hoorden. De proefpersonen bleken alleen fout te antwoorden als twee klikjes elkaar overlapten.

Een grootse conclusie volgde, volgens hoofdonderzoeker Carlos Brody: "Tot onze grote verbazing bleek het interne mentale proces volkomen ruisloos. Alle imperfecties kwamen van ruis in het sensorische proces." De neuronen in de hersenen zijn op een of andere manier bestand tegen ruis, zo zegt Brody: "In andere woorden, de 'neurale code' heeft wellicht een mechanisme voor inherente correctie van fouten."

Ook professor Anne Churchland, die niet betrokken was bij het onderzoek, is enthousiast: "Dit onderzoek onthulde enkele onverwachte aspecten van waarom dieren, mensen incluis, soms foute beslissingen maken. Meer bepaald ontdekten de onderzoekers dat fouten vooral veroorzaakt worden door het onvermogen om sensorische informatie correct om te zetten."

Van Gelder en Wammes in toestelfinales

Yuri van Gelder en Jeffrey Wammes mogen zich op het EK turnen in Moskou mengen in de strijd om de medailles. Van Gelder plaatste zich voor de finale op ringen. Wammes wist zowel op vloer als op sprong de eindstrijd te behalen.

Van Gelder zette op ringen de vierde score neer. Hij moest onder meer de Rus Denis Ablyazin, die als beste naar de finale gaat, voor zich dulden. Wammes werd zevende op vloer en achtste op sprong. De beste acht turners op elk onderdeel gaan naar de finales, die vanaf vrijdag worden geturnd.

Wammes deed ook een poging op rek, maar kwam daar niet verder dan de zeventiende plaats. Boudewijn de Vries eindigde op brug in de achterhoede.

Michel Bletterman en Casimir Schmidt werkten een meerkamp af en eindigden daarbij in de middenmoot. Bletterman werd 25e, Schmidt 28e.

Nieuwe trailer vampierenthriller Byzantium

Vampierenfilms blijven een gevalletje 'hate it or love it'. Soms slagen ze, vaker toch niet. De nieuwste poging tot bloedzuigerssucces komt van de hand van regisseur Neil Jordan en het project heet Byzantium, waarbij hij hulp krijgt van talenten Gemma Arterton en Saoirse Ronan. 

In Byzantium vinden twee mysterieuze vrouwen onderdak in een kustresort. Ze vinden twee mannen en één ervan krijgt hun geheim te horen: ze zijn 200 jaar geleden geboren en leven op mensenbloed. Zodra dit geheim de ronde gaat doen, begint het verleden de dames te achtervolgen. Met alle dodelijke gevolgen van dien.

Byzantium is vanaf 13 juni in de Nederlandse bioscopen te bewonderen.

Trailer Sundance-hit The Kings of Summer

Eén van de hits van het Sundance Film Festival van 2013 was de film The Kings of Summer. Hoewel een Nederlandse releasedatum nog niet bekend is, kunnen we al wel genieten van de lekkere vibe in de eerste trailer.

The Kings of Summer is een coming-of-age-film over drie tienervrienden die in een ultieme daad van onafhankelijkheid besluiten tijdens de zomer een huisje in het bos te bouwen en van de omgeving te gaan leven. Eindelijk zijn ze vrij van de regeltjes van hun ouders, maar hun idyllische zomer wordt als snel een test van vriendschap als blijkt dat ze hun familie toch meer waarderen dan ze beseften.

De cast bevat enkele bekende gezichten voor de seriefans: onder meer Allison Brie (Community), Nick Offerman (Parks and Recreation), Mary Lynn Rajskub (24) en Megan Mullally (Will & Grace) zijn te zien in The Kings of Summer.

Salo steward tijdens Grand Prix van Bahrein

Voormalig Formule 1-coureur Mika Salo zal tijdens de Grand Prix van Bahrein deel uitmaken van de stewards. Dit heeft de internationale autosportbond FIA woensdag bekendgemaakt. Vorig jaar hielp de 46-jarige Fin de wedstrijdleiding tijdens de Grand Prix van Europa.

Salo debuteerde in 1994 in de Formule 1 en was tot en met 2002 actief in de sport. In 1999 wist hij tweemaal het podium te bereiken voor Ferrari. Hij verving toen Michael Schumacher die zijn been had gebroken bij een race-ongeval in Engeland. Na de Formule 1 nam Salo nog deel aan de Amerikaanse CART-serie. Ook wist hij tweemaal een overwinning te behalen in de GT2-klasse van de 24 uur van Le Mans.

Tracy Morgan presenteert Billboard Music Awards

Komiek Tracy Morgan praat dit jaar de Billboard Music Award-ceremonie aan elkaar. De 44-jarige 30 Rock-ster is 'vereerd' dat hij de uitreiking van de prijzen van het Amerikaanse muziektijdschrift Billboard mag presenteren.

"Het is ongelooflijk", laat Morgan weten op de website van het blad. "En hoe kun je nou nee zeggen als Prince erbij is?" De zanger ontvangt de Billboard Icon Award, een ereprijs. Onder anderen Justin Bieber, Taylor Swift en Bruno Mars geven een optreden op het evenement.

Morgan was te zien in onder meer de ook te zien in sketchshow Saturday Night Live. De uitreiking van de Billboard Music Awards vindt plaats op 19 mei in Las Vegas.


Tracy Morgan presenteert Billboard Music Awards (Foto: Novum)

Dortmund langer door met ervaren Kehl

Sebastian Kehl speelt ook volgend seizoen voor Borussia Dortmund. De 33-jarige routinier heeft zijn aflopende verbintenis met een jaar verlengd, meldt de Duitse club woensdag. Kehl speelt sinds 2002 voor Dortmund en heeft inmiddels 231 competitiewedstrijden en achttien goals achter zijn naam staan. Ondanks de moordende concurrentie op het middenveld bij Dortmund komt Kehl ook dit seizoen nog regelmatig aan bod. Hij was in negentien van de 29 Bundesligaduels van de partij.

De dertigvoudig Duits international werd met Dortmund driemaal landskampioen en won een keer de DFB-Pokal. Kehl diende in het begin van zijn carrière ook Hannover 96 en Freiburg.

Grote première laatste film Jeroen Willems

De Nederlandse speelfilm Boven is het stil gaat op 24 april in première in de Amsterdamse Stadsschouwburg. Hierin is Jeroen Willems, de acteur die afgelopen december in theater Carré overleed aan een hartstilstand, voor het laatst te zien. Dat maakte de filmdistributeur Cineart woensdag bekend.

Producenten Stienette Bosklopper en Els Vandevorst hadden behoefte aan een speciale locatie voor de première. "Daarmee wilden we ook Jeroen in zijn laatste rol eren”, zeggen ze.

In de film speelt Willems de boerenzoon Helmer die zijn bejaarde vader verzorgt en in een isolement raakt.

Grote première laatste film Jeroen Willems
Grote première laatste film Jeroen Willems (Foto: ANP)

Tim Krul volgende week onder het mes

Tim Krul wordt volgende week maandag geopereerd aan zijn rechterschouder. Dat maakte zijn club Newcastle United woensdag bekend. De Nederlandse doelman ontwrichtte afgelopen weekeinde in de wedstrijd in de Premier League tegen Sunderland zijn schouder en mist de rest van het seizoen.

Krul kan door de operatie definitief een streep zetten door de oefentrip van het Nederlands elftal in juni door Azië. Newcastle verwacht de international begin juli weer terug op het trainingsveld om de voorbereiding op het nieuwe seizoen mee te maken.

FOK!filmtips van de dag: Sunshine

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

Abby Richter, gestalte gegeven door Katherine Heigl, producent van een talkshow, zoekt al jaren naar de ware. Op het werk krijgt ze het aan de stok met de macho verslaggever Mike Chadway, gespeeld door Gerard Butler, die duidelijk laat weten dat mannen maar in één ding geïnteresseerd zijn: seks. Abby gelooft in de ware liefde, maar wanneer zij haar oog heeft laten vallen op een knappe chirurg, wil Mike zijn gelijk bewijzen. Als een moderne Cyrano helpt hij Abby om deze vis aan de haak te slaan en belooft dat zijn tips tot het gewenste resultaat zullen leiden. The Ugly Truth is te zien om 20.30 uur op RTL5.

Een naderende komeet is zo groot dat men er rekening mee moet houden dat een catastrofe niet is tegen te gaan. Er worden plannen gemaakt de komeet uit koers te stoten en om mensen onder de grond te laten onderduiken. Naast een selectie van onmisbare mensen zal een loterij onder de bevolking gaan uitmaken wie van hen tot de gelukkigen behoort. Ondertussen zal alles in het werk worden gesteld om de botsing toch tegen te gaan. Deep Impact is te zien om 20.30 uur op RTL7.

Joe Hickley denkt dat hij een geweldig plan heeft: een rijk kind ontvoeren, het kind 24 uur vasthouden en de moeder onder controle houden terwijl de reizende vader het losgeld betaalt. Het gaat echter niet allemaal zoals gepland wanneer hij de familie Jennings uitkiest voor zijn plan. Hun dochter Abby heeft last van astma en de Jenningsjes ontdekken meer dan Hickley wil dat ze weten. Trapped is te zien om 20.30 uur op RTL8.

Vijftig jaar in de toekomst sterft de zon. Dat zal tevens het einde van de mensheid betekenen. Onze laatste hoop is het ruimteschip Icarus II. De bemanning, bestaande uit acht astronauten en wetenschappers, moet een nucleair apparaat in het hart van de zon zien te krijgen, om de ster nieuw leven in te blazen. Maar wanneer ze zich buiten het contactgebied met de aarde bevinden, raakt hun missie in gevaar. Er is een ongeluk, er wordt een fatale fout gemaakt, en ze ontvangen een noodsignaal van een ruimteschip dat zeven jaar eerder verdween. Al snel moet de bemanning niet alleen vechten voor hun leven, maar ook tegen de waanzin. Sunshine is te zien om 22.50 uur op RTL7.

Deze films Nine Months, Bend It Like Beckham en Solstice zijn vanavond ook op de televisie te zien.

De pc-specs van Metro: Last Light

Het duurt nog maar een maand voordat Metro: Last Light in de winkels ligt. Om alvast te kunnen bepalen of het nut heeft om het spel te kopen heeft ontwikkelaar Deep Silver de pc-specificaties bekendgemaakt.

Metro: Last Light komt 17 mei uit op PlayStation 3, Xbox 360 en pc.

Minimum
Windows: XP (32-Bit), Vista, 7 or 8

CPU: 2.2 GHz Dual Core e.g. Intel Core 2 Duo
RAM: 2GB
Direct X: 9.0c
Graphics Card: DirectX 9, Shader Model 3 compliant e.g. NVIDIA GTS 250 (or AMD equivalent e.g. HD Radeon 4000 series) or higher

For 3D Vision Support:
NVIDIA GTX 275 or higher
120Hz Monitor
NVIDIA 3D Vision kit for Windows Vista, 7 or 8

Recommended
Windows: Vista, 7 or 8

CPU: 2.6 GHz Quad Core e.g. Intel Core i5
RAM: 4GB
Direct X: 11
Graphics Card: NVIDIA GTX 580/660 Ti (or AMD equivalent e.g. 7870) or higher

For 3D Vision Support:
NVIDIA GTX 580/660Ti or higher
120Hz Monitor
NVIDIA 3D Vision kit for Windows Vista, 7 or 8

Optimum
Windows: Vista, 7 or 8

CPU: 3.4 GHz Multi-Core e.g. Intel Core i7
RAM: 8GB
Direct X: 11
Graphics Card: NVIDIA GTX 690 / NVIDIA Titan

For 3D Vision Support:
NVIDIA GTX 690
120Hz Monitor
NVIDIA 3D Vision kit for Windows Vista, 7 or 8

Roger-Vasselin simpel weggezet door Murray

Andy Murray is zonder problemen doorgedrongen tot de derde ronde van het masterstoernooi in Monte Carlo. De Britse nummer twee van de plaatsingslijst ontdeed zich op het Monegaskische gravel woensdag met 6-1, 6-4 van de Fransman Edouard Roger-Vasselin. In de volgende ronde stuit Murray op de Zwitser Stanislas Wawrinka (13), die met tweemaal 6-1 van Albert Montanes won.

Gezien het verschil van 79 plekken op de wereldranglijst was het logisch dat Murray tegen Roger-Vasselin nauwelijks in de problemen kwam. Binnen een mum van tijd stond de mondiale nummer twee op een 4-0 voorsprong, waarna hij met 6-1 het eerste bedrijf binnensleepte.

In de tweede acte bood Roger-Vasselin beter partij en raakte de wedstrijd meer in evenwicht. Beide spelers kregen een breakpoint. Het enige verschil was dat Murray die wel verzilverde. Op 5-4 serveerde hij vervolgens de wedstrijd solide uit.

Murray had de enige eerdere ontmoeting, vorig jaar op de Australian Open, ook al in straight sets gewonnen.

Koeman vindt vermoeidheid logisch

Het intense seizoen dat het jeugdige Feyenoord doormaakt heeft zijn weerslag op de fysieke gesteldheid van de Rotterdammers. De formatie van Ronald Koeman oogt vermoeid.

De succesvolle oefenmeester van Feyenoord beaamt die stelling. "Er is veel gebeurd", steekt hij van wal in gesprek met Voetbal International. In de ogen van Koeman is de vermoeidheid bij zijn pupillen het logische gevolg van het drukke programma.

"Op een gegeven moment had ik zeven jongens bij Oranje; we werden titelkandidaat, wat ook weer voor druk zorgt. Dus alles bij elkaar vind ik het niet zo verwonderlijk dat we een beetje vermoeid ogen", legt hij uit in het weekblad.

"Ik vind het een compliment waard dat we er in zijn geslaagd om wederom bovenin mee te spelen. We hebben geen miljoenen nodig om te kunnen presteren, al besef ik ook dat je niet ieder jaar de garantie hebt dat je bepalende spelers zomaar even vervangt", besluit Koeman.

Polen bezorgt ijshockeyers eerste nederlaag

De Nederlandse ijshockeyers hebben op het WK voor landen in de divisie 1B hun eerste nederlaag geleden. Na zeges op Litouwen en Estland bleek Polen woensdag in het Oekraïense Donetsk met 3-1 een maatje te groot. Nederland bezet in de zes landen tellende divisie de derde plaats.

Polen kwam via Tomasz Malasinski al na twee minuten op voorsprong. Raphael Joly bracht Nederland nog voor het einde van de eerste periode langszij. Door goals van Rafal Dutka (23e) en Marcin Kolusz (43e) kreeg Oranje echter alsnog het lid op de neus.

Polen gaat met de maximale score van negen punten uit drie duels aan de leiding en heeft daarmee de beste papieren voor promotie naar divisie 1A. De nummer laatst degradeert naar de tweede divisie.

Gifbrief aan Obama

Een brief aan de Amerikaanse president Barack Obama bevatte het dodelijke gif ricine. Dat is gebleken uit tests. Dat heeft de Amerikaanse nieuwszender NBC News woensdag gemeld.

De Amerikaanse veiligheidsdienst Secret Service maakte woensdag bekend dat het een brief had onderschept met een "verdachte stof" . De brief was dinsdag aangetroffen in een speciaal kantoor waar de post voor het Witte Huis wordt gecontroleerd. Die plek is niet in de buurt van het Witte Huis zelf.

Dinsdag was een brief onderschept aan de Republikeinse senator Roger Wicker. Uit de eerste tests bleek ook die ricine te bevatten. Volgens NBC hadden beide brieven dezelfde afzender.

PVV stijgt in peiling, 50Plus zakt weg

De PVV maakt een opmars in de peiling van TNS NIPO. Stond de partij van Geert Wilders twee maanden geleden nog op zestien zetels, nu zijn dat er 23. De VVD blijft de grootste partij met 28 zetels, een minder dan op 13 februari 2013, de datum van de vorige peiling.

Ook de PvdA levert een zetel in en houdt er 22 over. De grootste verliezer is 50Plus. De partij van Henk Krol levert tien virtuele zetels in en komt op veertien terecht. 50Plus levert nu twee Tweede Kamerleden.

De SP stijgt van achttien naar negentien. D66 en het CDA staan allebei op dertien zetels. Dat is voor de D66 een verlies van een zetel en voor het CDA een winst van een.

De ChristenUnie stijgt van vijf naar zeven en GroenLinks van twee naar vier. De SGP blijft op vier staan, de PvdD op drie.

Djokovic met moeite langs Youzhny in Monte Carlo

Novak Djokovic heeft woensdag met de nodige moeite de derde ronde van het masterstoernooi van Monte Carlo bereikt. De mondiale nummer een verloor tegen de Rus Mikhail Youzhny de eerste set, maar stelde vervolgens orde op zaken: 4-6, 6-1, 6-4. Djokovic, die de eerste ronde was vrijgeloot, speelt nu tegen de Argentijn Juan Monaco of Ernests Gulbis uit Letland.

Djokovic begon aarzelend aan de partij. De verliezend finalist van vorig jaar, die vanwege enkelklachten twijfelde over deelname in Monaco, leverde in de openingsgame direct zijn opslag in. Door een tweede break van Youzhny keek hij zelfs tegen een 5-1 achterstand aan.

Daarna begon het beter te lopen bij Djokovic. De Serviër verloor nog wel de eerste set, maar trok de stand vervolgens in rap tempo gelijk. In het derde bedrijf kon hij niet direct doordrukken. Nadat hij snel had toegeslagen, kwam Youzhny terug tot 3-3.

De Rus had in het vervolg de grootst mogelijke moeite om zijn opslag te behouden. Hij kwam nog wel op 4-3, maar moest door het verlies van drie opeenvolgende games toch de wedstrijd aan Djokovic laten. De Serviër bracht door de zege de stand in onderlinge ontmoetingen met Youzhny op 5-3.

KNVB wil Beugelsdijk twee duels schorsen

De KNVB wil Tom Beugelsdijk voor twee wedstrijden schorsen. De verdediger van ADO Den Haag maakte zaterdag tegen FC Twente een trappende beweging naar Luc Castaignos. De club en de speler hebben tot donderdag 10.00 uur om op het voorstel van de aanklager te reageren, meldt de bond.

Scheidsrechter Pol van Boekel nam de trappende beweging van de 22-jarige Beugelsdijk niet waar, maar op basis van verklaringen van zowel Twente als ADO is toch besloten tot vervolging over te gaan. ADO ging thuis met 3-1 onderuit tegen de Tukkers.

Eerste games voor Virtual Console op Wii U bekend

Vanaf volgende week, zodra je jouw Wii U de benodigde firmware-update hebt gegeven, is de Virtual Console beschikbaar. Dankzij een video met daarin gameplay uit verschillende games weten we welke titels in ieder geval gaan verschijnen. 

NES-titels
Super Mario Bros. 2 
Mario Bros.
Yoshi
Mega Man 1
Wrecking Crew
Yoshi's Cookie

SNES-titels
Kirby's Dream Course
Kirby's Dream Land 3
Kirby Super Star
Super Metroid
EarthBound

Weer bankproblemen door cyberaanval

SNS Bank is woensdagmiddag het doelwit geweest van een DDoS-aanval. Klanten kunnen daardoor niet via de site, mobiele app en Ideal bankieren. Ook andere banken lijken last te hebben van een storing. Een woordvoerder van Ideal-beheerder Currence kan daar nog niets over zeggen.

Uit gegevens van ideal-status.nl blijkt dat de problemen rond 17.00 uur begonnen. Naast SNS Bank is Ideal volgens de website ook niet beschikbaar voor Rabobank, ING en ABN AMRO.

Diverse banken kampten recent met problemen door cyberaanvallen. Vooral ING werd een aantal keer het slachtoffer van een zogenoemde DDoS-aanval. Bij zo'n aanval wordt een website bestookt met heel veel dataverkeer, waardoor de servers overbelast raken.


Weer bankproblemen door cyberaanval (Foto: Novum)

Vermoorde vrouw gevonden in flat Den Bosch

In een flatwoning in Den Bosch is woensdagmiddag het levenloze lichaam van een vrouw gevonden. Het slachtoffer is door een misdrijf om het leven gekomen, meldt een politiewoordvoerder.

Rond 15.00 uur verscheen een man aan de balie van een politiebureau met het verhaal dat hij zich zorgen maakte over een familielid. Agenten gingen met hem mee naar de woning aan de Bokkelaren, waar ze het lichaam aantroffen.

De identiteit van het slachtoffer is nog niet bekendgemaakt. De politie gaat er echter van uit dat het om de bewoonster van de woning gaat. Hoe zij om het leven is gebracht, wil de zegsman niet vertellen. Onderzocht wordt nog wat er precies is gebeurd.

Moreno verrassende winnaar Waalse Pijl

Daniel Moreno heeft woensdag de Waalse Pijl gewonnen. De Spaanse renner van Katusha troefde op de Muur van Huy de topfavorieten af. Met Sergio Henao en Carlos Alberto Betancur eindigden twee Colombianen op het podium. Bauke Mollema was op de negende plaats de beste Nederlander

Voor Moreno is het zijn eerste klassiekerzege. De 31-jarige Spanjaard, die normaal gesproken in de schaduw staat van zijn ploeggenoot Joaquin Rodriguez, eindigde wel twee keer bij de beste vijf in de Ronde van Spanje.

Rutte slaat terug naar Wilders

Premier Mark Rutte (VVD) heeft PVV-leider Geert Wilders (PVV) tijdens het debat over het sociaal akkoord gevat van repliek gediend. Wilders vroeg zich af of de premier soms 'spacecake' had gegeten toen hij de Nederlanders opriep om een nieuwe auto te kopen en zo de economie te stimuleren.

"Als ik zo uw haar zie weet u er meer van dan ik", antwoordde Rutte tot grote hilariteit van de Kamer. Ook Wilders kon Ruttes antwoord waarderen. "Die was leuk", zei hij.


Rutte slaat terug naar Wilders (Foto: Novum)

De Boer belooft trainer van Ajax te blijven

Frank de Boer is ook volgend seizoen trainer van Ajax. De 42-jarige Noord-Hollander kan door de goede prestaties met de Amsterdammers op veel belangstelling rekenen, maar heeft vooralsnog geen interesse om te vertrekken. "Ik ben volgend jaar nog Ajacied, daar mag je me aan houden", zei De Boer woensdag tegen AT5. Zijn contract loopt tot medio 2014.

Naar verluidt zou onder meer Manchester City geïnteresseerd zijn in De Boer, die eerder dit seizoen al Spartak Moskou een blauwtje liet lopen. De 112-voudig international heeft de interesse gewekt door zijn goede prestaties met Ajax. Door de zege van zondag bij PSV koersen de Amsterdammers af op de derde opeenvolgende landstitel.

Ajax verdedigt met nog vier speelronden te gaan een voorsprong van vijf punten op Vitesse. Toch weigert De Boer te spreken van een gelopen koers. "We zijn er nog helemaal niet", zegt hij. "We weten wat we moeten doen en zijn heel gefocust op vrijdag, tegen Heerenveen." Volgens De Boer wijzen de resultaten en het vertoonde spel wel uit dat zijn ploeg 'in een goede flow zit'.


De Boer belooft trainer van Ajax te blijven (Foto: Novum)

Räikkönen niet eens met kritiek op Pirelli-banden

Lotus-coureur Kimi Räikkönen is het niet eens met de kritiek op de Pirelli-banden. Veel coureurs vinden dat de zachte band te snel slijt. Tijdens de Grand Prix van China hield Fernando Alonso het langst uit met de zachte band: in totaal zeven ronden.

Lewis Hamilton gaf na de race in China aan dat het moeilijk was om de zachte band langer dan 'een paar bochten' mee te laten gaan. "Iedereen kampt met deze uitdaging, behalve deze man", zo vertelde de Brit terwijl hij zich wendde tot Räikkönen. "Het lijkt erop dat hij er beter mee om kan gaan dan de meeste coureurs."

De Fin begrijpt niet waar het allemaal om te doen is: "Het is nooit perfect. Je kunt niet altijd op honderd procent rijden. Het verschilt niet veel met vorig jaar -in ieder geval voor ons- dus ik snap niet waar men over klaagt."

Pirelli heeft besloten om voor de Grand Prix van Bahrein toch de medium en harde band mee te nemen in plaats van de zachte en de harde. "De verwachte levensduur van de harde band is ongeveer vijftien tot zeventien ronden, terwijl de medium band zo'n dertien tot vijftien ronden mee moet gaan", aldus Pirelli-motorsportbaas Paul Hembery.

Servië en Kosovo opnieuw om tafel

De leiders van Servië en Kosovo zijn woensdag opnieuw in gesprek gegaan. Eerdere onderhandelingen om een oplossing te vinden voor de status van het noordelijke, door Serviërs bewoonde deel van Kosovo liepen op niets uit.

Hoewel de Europese Unie na de reeks mislukte onderhandelingen zei niet meer te willen bemiddelen, is buitenlandchef Catherine Ashton woensdag toch aangeschoven bij de beraadslagingen tussen de twee landen. Voorafgaand aan het overleg zei de Kosovaarse premier Hashim Thaci dat 'we hier opnieuw naar toe komen met de bedoeling om een overeenkomst te sluiten'.

Vorige week verwierp Servië een voorstel voor een oplossing. Daarmee bracht het land echter zijn aspirant-lidmaatschap van de Europese Unie in gevaar. Bovendien liepen de spanningen in de regio hierdoor op.

Washington erkent Maduro (nog) niet

De Amerikaanse regering erkent Nicolas Maduro niet als de nieuwe president van Venezuela zolang er geen hertelling van de stemmen heeft plaatsgevonden. De regering van president Barack Obama dringt nadrukkelijk aan op een hertelling van de stemmen die bij de Venezolaanse presidentsverkiezingen van zondag zijn uitgebracht. Dat heeft de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry woensdag gezegd. Kerry sprak in het Congres.

Maduro is door de nationale kiesraad tot winnaar van de verkiezingen uitgeroepen, met een verschil van 262 duizend stemmen, aanzienlijk minder dan werd verwacht. Zijn politieke tegenstander Henrique Capriles weigert zich bij de uitslag neer te leggen en eist een hertelling. De Amerikaanse regering steunt Capriles in die eis.

Speciale 3DS XL voor Animal Crossing naar Europa

Het is bijna zover: vanaf 14 juni kun je aan de slag als burgemeester van je eigen dorpje in Animal Crossing: New Leaf. Om dit te vieren komt Nintendo met een speciale Animal Crossing: New Leaf Nintendo 3DS XL. De handheld bevat een voorgeïnstalleerde versie van het spel.

Daarnaast lijkt de marketingmachine rondom Animal Crossing: New Leaf nu volledig opgestart te zijn. Zo kun je vanaf nu via Twitter Isabelle, de lieftallige assistente van de burgemeester, volgen. Zij zal de komende tijd gaan tweeten over het leven in Animal Crossing: New Leaf. Daarnaast zijn de officiële website en Facebook-pagina vanaf nu te bezoeken.

 Animal Crossing: New Leaf 3DS XL

Journey komt in winkel te liggen

Journey komt samen met de spellen fl0w en Flower in de winkel te liggen voor PlayStation 3. De drie spellen, een documentaire, interviews met de makers en drie kleine spelletjes worden gezamenlijk verpakt als Journey Collector's Edition. Dat heeft Sony woensdag bekendgemaakt.

De drie spellen zijn al los te downloaden. Met fl0w, gemiddeld een 7, en Flower, een 8,7, gooide gamestudio Thatgamecompany al hoge ogen bij recensenten. Het vorig jaar uitgegeven online avontuur Journey is de meest geroemde game van de studio. Het spel viel onder meer in de prijzen bij de Bafta's, GDC Awards en Dice Awards. Bovendien was het genomineerd voor een Emmy.

Journey Collector's Edition is sinds woensdag ook verkrijgbaar via de online PlayStation-winkel. De drie downloadbare spellen kosten gebundeld twintig euro. Hoeveel de compilatie op disc moet kosten, is nog niet bekend.


Journey komt in winkel te liggen

Honderden dode dieren in Chinees dorp

In woningen en boerderijen in een dorp bij de Chinese stad Yanshi zijn honderden dode varkens en honden aangetroffen. Dat hebben de Chinese autoriteiten woensdag gezegd.

In totaal gaat het om 410 varkens en 122 honden. Er is een onderzoek ingesteld, maar nu al wordt vermoed dat er een verband is tussen de dode dieren en nabijgelegen chemische fabrieken. De fabrieken hebben opdracht gekregen de productie te staken en de politie te helpen bij het onderzoek.

Er zijn luchtmetingen verricht, maar vooralsnog zijn daarbij geen giftige gassen gemeten. Bovendien is het drinkwater in orde, aldus het propagandakantoor van Yanshi. Er is geen verband met de nieuwe vogelgriepvariant die in China rondwaart.

Vorige maand werden uit rivieren rondom Shanghai zestienduizend dode varkens gevist. De dieren waren gedumpt, maar de reden daarvoor is tot op heden onbekend.

Todt reist niet af naar Bahrein

FIA-president Jean Todt reist niet af naar Bahrein waar komend weekend een Formule 1-race verreden wordt. Formule 1-journalisten zijn verbolgen over zijn afwezigheid. De Grand Prix van Bahrein wordt als controversieel beschouwd door de aanhoudende onrust in het land.

"Terwijl monteurs en ander personeel zich continu af moeten vragen of ze het doelwit van aanvallen worden, zal Todt niet in het land zijn", zo schreef een journalist in The Times. The Guardian-correspondent Paul Weaver is het met hem eens: "De FIA is incompetent als het erop aankomt."

Volgens een correspondent van de Braziliaanse krant O Estado de S. Paulo valt het wel mee: "Ik reed met een huurauto van de luchthaven naar het hotel. Ik reed door de hoofdstad Manama en het oogt rustig. Er zijn geen politieke demonstraties."

Link to the Past-sequel aangekondigd voor 3DS

Link to the Past, de klassieke Super Nintendo-game, krijgt een sequel op 3DS. Nintendo heeft zojuist deze megaton gedropt tijdens de nieuwste Nintendo Direct. De game speelt zich af in dezelfde wereld, maar bevat een compleet nieuw verhaal en nieuwe dungeons.

De game bevat ook nieuwe mechanieken. De trailer toont bijvoorbeeld een nieuwe kracht waarmee Link een tekening op een muur kan worden om zo langs verschillende obstakels te manoeuvreren. Volgens Nintendo moet het spel eind dit jaar uitkomen.

Met Pikmin de lucht in

Tijdens de E3 van vorig jaar kondigde Nintendo een nieuwe Pikmin-soort aan; Rock Pikmin. Zojuist heeft Iwata ons tijdens een Nintendo Direct-aflevering laten weten dat we later dit jaar met nog een nieuwe soort aan de slag kunnen; Winged Pikmin.

Zoals de naam al doet vermoeden heeft deze soort vleugels waarmee ze kunnen vliegen. Dit biedt nieuwe mogelijkheden. Zo kunnen zij bijvoorbeeld voorwerpen door de lucht verplaatsen. Ook zagen we een groepje Winged Pikmin een vliegende vijand uit de lucht halen.

Winged Pikmin

Aniston maakt liefst kleine drama's

Jennifer Aniston mag dan vooral bekend zijn van grote Hollywood-komedies als Bruce Almighty en Marley & Me, maar de Friends-actrice houdt zelf het meest van veel bescheidener producties. "Dit zijn de dingen waar je 's ochtends enthousiast voor je bed uit komt", zegt ze over haar nieuwe film Call Me Crazy, die ze zelf produceerde.

Call Me Crazy: A Five Film, zoals de volledige titel luidt, bestaat uit vijf aparte segmenten over verschillende geestesziektes. Elk is geregisseerd door een bekende Hollywoodactrice, te weten Laura Dern, Bryce Dallas Howard, Bonnie Hunt, Ashley Judd en Sharon Maguire. Tot de cast behoren Jennifer Hudson, Melissa Leo en Ashley Judd.

In 2011 produceerde Aniston al de tv-film Five, ook bestaand uit vijf aparte verhalen. Toen was borstkanker de rode draad.

De 44-jarige Aniston zegt zelf in niets te lijken op haar personage uit de komedie Horrible Bosses. "Ik ben in werkelijkheid veel te gemakkelijk", zegt ze.


Jennifer Aniston maakt het liefst kleine drama's (Foto: Novum)

Bravely Default komt naar Europa

Nintendo heeft naar de duizenden fans wereldwijd geluisterd en brengt een langverwachte titel uit van Square Enix. De game Bravely Default: Flying Fairy was voorheen alleen in Japan te koop en Nintendo bleef stil over een gelokaliseerde versie. Vandaag meldt Nintendo dat de game in 2013 in Europa uitkomt. Fans in Amerika zullen nog tot 2014 moeten wachten.

De game Bravely Default is een RPG die veel doet denken aan Final Fantasy V. De hoofdpersonen kunnen verschillende 'Jobs' vrijspelen en sterker maken. Grafisch heeft het ook wat weg van Final Fantasy: The 4 Heroes of Light, alleen belooft deze game een iets serieuzere toon te hebben.

Een precieze releasedatum is dus nog niet bekend, maar verwacht wordt dat de game eind dit jaar in de schappen ligt.

Bravely Default

Ombudsman geïrriteerd over asielbeleid

Nationale Ombudsman Alexander Brenninkmeijer heeft meermaals gewezen op problemen met vreemdelingendetentie, maar zijn zorgen vonden nooit weerklank. Dat zei hij woensdag tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer over de zelfmoord van de Russische oppositieacitivist Aleksandr Dolmatov. Brenninkmeijer deed weinig moeite om zijn irritatie over de gang van zaken te verbloemen.

De ombudsman heeft de afgelopen jaren meerdere onderzoeken uitgevoerd naar de gevolgen van het opsluiten van asielzoekers. Daaruit bleek dat dit ernstige gevolgen heeft voor de psychische gesteldheid van de asielzoeker.

"Ik heb vaak aangeklopt bij toenmalig minister voor Asiel Gerd Leers", zei Brenninkmeijer. "Steeds werd ik met een kluitje in het riet gestuurd." Leers (CDA) zou zelfs tegen Brenninkmeijer hebben gezegd dat hij slechts 'irritatie opriep'.

Ook minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) en staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) leken de urgentie niet te voelen. Zij maakten zich volgens Brenninkmeijer vooral zorgen over de 'aanzuigende werking' die het versoepelen het beleid ten aanzien van asielzoekers zou hebben.

Teeven moet zich donderdag in de Tweede Kamer verantwoorden voor de zaak-Dolmatov. In een vrijdag verschenen rapport van de Inspectie Veiligheid en Justitie wordt een snoeihard oordeel geveld over het handelen van de overheid. Zo werd hij onterecht in een detentiecentrum in Rotterdam gezet. Daar hing hij zichzelf op.

Advocaat Marq Wijngaarden, die Dolmatov bijstond in zijn asielprocedure, zei dat de familie van de Russische activist nog veel vragen heeft bij het rapport. "Ze vinden het erg pijnlijk dat er tijdens de detentie geen rechtshulp is geweest", zei de raadsman. De moeder van Dolmatov vindt het daarnaast 'buitengewoon ongepast' dat toen zij werd ingelicht over het rapport, ook werd geprobeerd om een schadevergoeding rond te krijgen.

Nieuwe Yoshi's Island voor 3DS

Yoshi's Island krijgt een sequel op 3DS, dat heeft Nintendo vandaag aangekondigd. De korte trailer toont vertrouwde gameplay en kleurrijke graphics. Er is geen releasedatum bekendgemaakt.

Het originele Yoshi's Island staat ook bekend als Super Mario World 2 en kwam in 1995 uit voor Super Nintendo. De game kreeg pas een sequel op de originele DS. De net aangekondigde game is dus het derde deel.

Politiebureau ontruimd na afleveren granaat

Een deel van het politiebureau in het Limburgse Tegelen is woensdag kort ontruimd nadat een gevaarlijke fosforgranaat was afgegeven. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie moest eraan te pas komen om de granaat onschadelijk te maken. Dat meldt de politie.

De granaat werd dinsdag opgegraven bij werkzaamheden in Meerlo. Toen was niet meteen duidelijk dat het om een granaat ging en werd het voorwerp zelfs uit elkaar gedraaid. Toen het begon te roken is er snel zand overheen gegooid. Later is de granaat in een auto gelegd. Woensdag besloten de vinders het voorwerp toch maar naar de politie te brengen.

De politie benadrukt dat vinders van explosieven altijd direct alarm moeten slaan en het nooit aan te raken of te vervoeren. Het kan gevaarlijke situaties opleveren.

Earthbound naar Europa

Iwata heeft zojuist een bom gedropt tijdens Nintendo Direct: Earthbound zal ook verschijnen voor de Europese Virtual Console op Nintendo Wii U. Dit zal de eerste keer zijn dat Earthbound in Europa verschijnt.

Earthbound is een RPG die eerder voor Super Nintendo verscheen. De game heeft inmiddels een cultstatus en is één van de meest gewilde games voor de oudere gamers die opgegroeid zijn in het SNES-tijdperk.

Een exacte datum werd niet genoemd, maar je kunt de game eind dit jaar verwachten.

Earthbound verscheen origineel voor Super Nintendo

Autoriteiten Boston vinden restant bom

De Amerikaanse autoriteiten hebben een stuk printplaat gevonden dat vermoedelijk een onderdeel was van een van de bommen die bij de finish van de marathon in Boston tot ontploffing kwamen. Dat hebben de autoriteiten donderdag gezegd. Ook hebben ze het deksel van een snelkookpan gevonden. Het deksel werd op het dak van een nabijgelegen pand gevonden en is daar waarschijnlijk door de kracht van de explosie terechtgekomen.

Eerder zei een bron bij het onderzoek al tegen persbureau AP dat de twee bommen bestonden uit snelkookpannen die gevuld waren met explosieven. In de ene pan zaten bovendien metaalscherven en kogellagers. De andere was gevuld met spijkers.

Donkey Kong Country Returns 3D krijgt extra levels

Op 24 mei verschijnt de remake van Donkey Kong Country Returns 3D voor Nintendo 3DS. De game zal geen gewone port van de Wii-versie worden, maar een hoop extra's krijgen.

De easy mode was al bekend, en krijgt de naam 'new mode'. Hierin krijg je drie in plaats van twee hartjes per aap en is de gameplay meer in balans voor kortere speelsessies. Vandaag maakte Iwata ook nog bekend dat er acht nieuwe levels zijn voor diegene die de game uitgespeeld hebben. 

'Moszkowicz'-deken zelf op vingers getikt

Het Hof van Discipline heeft maandag advocaat en deken Germ Kemper op het matje geroepen. Een tuchtklacht, ingediend door Edwin de Roy van Zuydewijn, werd gegrond verklaard. Kemper was in 2010 onzorgvuldig in een interview in Story, zo oordeelde de tuchtrechter.

Het is opmerkelijk dat de deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten zich moet verantwoorden voor de tuchtrechter. Kemper moet juist toezicht houden op de advocaten en stuurt klachten door naar de Raad van Discipline. Zo diende hij vorig jaar de tuchtklacht in tegen advocaat Bram Moszkowicz. Kemper wil dat de raadsman zijn beroep nooit meer uitoefent.

Kemper liet zich in het roddelblad uit over de alimentatiekwestie tussen De Roy van Zuydewijn en prinses Margarita. Hij was toen advocaat van Margarita maar gaf tevens als deken commentaar op diverse actuele thema's binnen de advocatuur en de rechterlijke macht. Volgens De Roy van Zuydewijn heeft Kemper toen misbruik gemaakt van zijn positie door negatief over hem te spreken. Volgens het hof was het echter geen bewuste actie om de reputatie van De Roy van Zuydewijn te schaden.

Kemper betreurt de gang van zaken. Hij beseft dat hij onvoldoende alert is geweest en dat zo onduidelijkheid is ontstaan over zijn verschillende rollen. Het hof benadrukt dat in dit soort zaken grote oplettendheid is geboden. Kemper, die niet officieel wordt berispt, neemt dit ter harte.

Mario Party naar 3DS

Het bekende bordspel-op-een-Nintendo, Mario Party, komt naar 3DS. In dit nieuwe deel van de Mario Party-franchise spelen we weer los van elkaar, tegen elkaar. Weg is dus het centrale voertuig dat zo irritant was in Mario Party 9.

Het spel zal zeven verschillende spelborden bevatten, elk met een unieke set regels, naast 81 nieuwe minigames die je reactiesnelheid, concentratie en geluk op de proef zullen stellen. Buiten de bordspelelementen, kunnen spelers genieten van exclusieve minigames, extra AR Card-games en nog veel meer.

Iran breidt uraniumverrijking verder uit

Iran heeft het aantal centrifuges dat wordt gebruikt voor de verrijking van uranium verdrievoudigd. Dat hebben diplomaten, die anoniem willen blijven, woensdag gezegd. Zij baseren zich op verslagen van inspecteurs van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA). In totaal beschikt Iran nu over zeshonderd geavanceerde centrifuges die gebruikt kunnen worden om hoogverrijkt uranium te produceren.

De machines zijn nog niet allemaal in gebruik genomen en er wordt nog geen hoogverrijkt uranium geproduceerd, maar het is wel duidelijk dat tien jaar van diplomatieke pogingen Iran ervan te overtuigen het atoomprogramma stil te leggen tot niets hebben geleid. Integendeel, Iran breidt de productiecapaciteit alleen maar uit.

De diplomaten zeiden tevens dat Iran niet alleen meer centrifuges heeft geplaatst, maar inmiddels ook lijkt te beschikken over de techniek en de ruwe materialen om zelf centrifuges te produceren. De nieuwe centrifuges kunnen veel sneller uranium verrijken dan de ruim 12 duizend oude centrifuges die nu in gebruik zijn. Zondag zei de chef van het Iraanse atoomprogramma Fereidoun Abbasi dat er al meer dan drieduizend nieuwe centrifuges zijn geproduceerd en dat die binnenkort de 12 duizend oude machines zullen vervangen.

Teheran houdt vol geen plannen te hebben voor een kernwapen en slechts medische isotopen te willen produceren en energie op te wekken. Iran beweert daar onder de internationale wet- en regelgeving recht op te hebben. Het Westen, en vooral de Verenigde Staten en Israël, menen echter dat Iran in het geheim werkt aan de technologie om hoogverrijkt uranium te produceren voor gebruik in een kernwapen.

Vos zegeviert in Waalse Pijl

Marianne Vos heeft voor de vijfde maal in haar carrière de Waalse Pijl op haar naam geschreven. De Nederlandse bleef na de 131 kilometer lange koers met finish op de Muur van Huy de Italiaanse Elisa Longo Borghini voor. Een finishfoto gaf de Italiaanse de tweede plaats, voor de Zuid-Afrikaanse Ashleigh Moolman.

Het was voor Vos al weer de derde wereldbekerzege van het seizoen. Ze won eerder dit jaar al de Ronde van Drenthe en de Ronde van Vlaanderen. Alleen in de Trofeo Alfredo Binda werd ze slechts zesde. Na vier van de acht wedstrijden leidt Vos in het wereldbekerklassement met een ruime voorsprong op Ellen van Dijk.

Wit-Rus Sivtsov pakt ritzege in Trentino

Kanstantsin Sivtsov heeft woensdag de tweede etappe in de Ronde van Trentino gewonnen. De Wit-Russische renner van Team Sky bleek op de veertien kilometer lange slotklim naar Vetriolo Terme over de beste benen te beschikken. Sivtsov had dinsdag met Sky ook al de ploegentijdrit gewonnen.

Maxime Bouet neemt in het klassement de leiding over van de Tsjech Josef Cerny. De Fransman van AG2R kreeg in de 225 kilometer lange etappe meer dan twee minuten aan zijn broek. Door zijn overwinning dinsdag in de ochtendetappe had hij echter een ruime marge opgebouwd ten opzichte van de klassementsrenners.

Achter Sivtsov finishten Mauro Santambrogio, Vincenzo Nibali en Bradley Wiggins als tweede, derde en vierde. De Ronde van Trentino duurt tot en met vrijdag.

Slapende Luigi biedt redding

Iwata heeft zojuist tijdens Nintendo Direct meer info gedeeld over de aankomende Mario & Luigi Dream Team op 3DS. Het belangrijkste nieuws is dat de game op 12 juli in de winkels zal liggen.

Daarnaast werd verteld dat de prinses weer eens ontvoerd wordt. Dit keer wordt ze echter een droomwereld ingetrokken en moet Mario steeds heen en weer tussen de echte wereld en de droomwereld om haar te redden. Om in de droomwereld te komen moet Luigi een dutje gaan doen zodat Mario zijn droomwereld in kan stappen.

Luigi speelt verder nog een grote rol tijdens de gevechten en missies in de game. Zo kunnen tientallen Luigi's samensmelten tot een grote bal die door de wereld rolt.

Arrestatie voor neerschieten inbreker wietplantage

Een 29-jarige Tilburger is dinsdagnacht opgepakt voor het neerschieten van een 32-jarige plaatsgenoot bij een wietplantage in Kaatsheuvel. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de schietpartij van een week geleden. Dat meldt de politie woensdag.

Het slachtoffer wilde vermoedelijk via een gat in het dak inbreken in de wietplantage aan de Schotsestraat. Hij raakte zwaargewond bij het incident. Agenten troffen hem tussen wietplanten in de hennepkwekerij aan. De Tilburger liep onder meer een schotwond op en ligt nog steeds in kritieke toestand in het ziekenhuis.

De 29-jarige verdachte zit nog vast en wordt naar verwachting deze week voorgeleid aan de rechter-commissaris. De politie sluit meer arrestaties niet uit.

Schoorel naar kwartfinale in Padova

Tennisser Thomas Schoorel heeft woensdag de kwartfinale van het futuretoernooi in Padova bereikt. De Amsterdammer, die als vijfde is geplaatst, was op het Italiaanse gravel met 6-4, 6-7 (5) en 6-2 te sterk voor de Oostenrijker Marc Rath. Bij de laatste acht stuit hij op de Spanjaard Jordi Samper-Montana (2) of Matteo Donati uit Italië.

Schoorel, die is weggezakt naar de 349e plaats op de wereldranglijst, speelt in Padova zijn tweede toernooi na enkele maanden aan de kant te hebben gestaan met een elleboogblessure. Vorige week was hij in Vercelli goed voor een plek in de halve finale.

Man vast voor naaktfotografie minderjarigen

Een 32-jarige man uit Hardenberg is dinsdag opgepakt voor het maken van naaktfoto's van minderjarige jongens. Er zijn geen aanwijzingen dat de man ook kinderen heeft misbruikt, laat de politie woensdag weten.

De politie startte een onderzoek naar de verdachte naar aanleiding van een aangifte van een slachtoffer. De man zou de foto's van 2006 tot en met 2009 hebben gemaakt.

De politie heeft bij een doorzoeking van de woning van de man in de Overijsselse gemeente gegevensdragers en administratie in beslag genomen.

Groene loodgieter nog altijd populair in Japan

De wekelijkse verkoopcijfers vanuit Japan zijn weer bekend en Luigi's Mansion 2 voor Nintendo 3DS voert, net als vorige week, de lijst aan. De hoogste nieuwe binnenkomer vinden we op plek twee en is ook een 3DS-game: Card Fight!! Vanguard: Ride to Victory!!

Qua hardware zien we 3DS zoals vrijwel altijd dik aan kop staan gevolgd door PlayStation Vita. Handhelds blijven populair in Japan. De complete overzichten zoals bekendgemaakt door MediaCreate.

Software
01 [3DS] Luigi's Mansion: Dark Moon 56.562 / 515.975 
02 [3DS] Card Fight!! Vanguard: Ride to Victory!! 44.538 / NEW 
03. [3DS] Animal Crossing: New Leaf 36.709 / 3.062.077
04 [PS3] One Piece: Pirate Warriors 2 12.799 / 370.758 
05 [PS3] Pro Baseball Spirits 2013 8.059 / 149.725 
06 [WII] Taiko no Tatsujin Wii: Super Deluxe Edition 6.983 / 449.305
07 [PSV] Muramasa Rebirth  6.492 / 63.287 
08 [PSP] Pro Baseball Spirits 2013  6.487 / 124.326 
09 [3DS] New Super Mario Bros. 2  6.473 / 1.996.530 
10 [PSP] Sword Art Online: Infinity Moment  6.435 / 186.444
11 [PS3] Kingdom Hearts HD 1.5 ReMIX  5.993 / 189.169
12 [PSV] Soul Sacrifice 5.049 / 160.663
13 [WIU] Dragon Quest X: Rise of the Five Tribes Online 4.969 / 48.171
14 [PSP] Fate/Extra CCC  4.878 / 88.889
15 [3DS] Mario Kart 7  4.775 / 2.025.127 
16 [3DS] Monster Hunter 3 Ultimate (Best Price!) 4.768 / 284.824 
17 [WIU] Game & Wario  4.719 / 38.274
18 [PSV] One Piece: Pirate Warriors 2 4.620 / 90.199 
19 [3DS] Professor Layton and the Legacy of Civilization A  4.356 / 203.602 
20 [3DS] Taiko no Tatsujin: Chibi Dragon to Fushigi na Orb 4.110 / 466.189 

Hardware

Console Deze week Vorige week Totaal
Nintendo 3DS 46.723 56.864 11.141.862
PlayStation Vita 14.112 19.328 1.503.324
PlayStation 3 14.039 16.807 9.194.844
Wii U 9.984 14.783 879.014
PlayStation Portable 7.566 8.876 19.855.563
Wii 1.383 1.718 12.668.202
Xbox 360 492 536 1.624.410

Militairen onderscheiden voor optreden in Uruzgan

Acht militairen worden woensdag door minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) onderscheiden voor hun heldhaftige optreden tijdens de missie in Afghanistan. Zes van hen krijgen het Bronzen Kruis, twee anderen een Kruis van Verdienste.

De groep van zes militairen was getuige van de dood van Kevin van de Rijdt in september 2009. De commando's en mariniers zochten destijds te voet naar vijandelijke strijders in Uruzgan, waarna ze werden aangevallen met mitrailleurvuur, mortieren en raketwerpers. Van de Rijdt werd getroffen voordat hij een veilige plek bereikte, waarna de groep hem met gevaar voor eigen leven besloot te halen.

De twee Kruizen van Verdiensten gaan naar een korporaal en sergeant die afzonderlijk betrokken waren bij twee bomaanslagen in 2007 en 2009. Op eigen initiatief en bewust van de risico's boden ze hulp en schepten ze orde in de chaos die was ontstaan, aldus defensie.

De uitreiking vindt plaats op de Koninklijke Militaire Academie in Breda. De bijeenkomst is besloten.

Belastingkantoor krijgt duizend blauwe enveloppen

Bij een belastingadvieskantoor in Utrecht vielen dinsdag door een foutje van de Belastingdienst duizend blauwe enveloppen op de mat. De fiscus had voor elke klant van het bedrijf Expatax een aparte brief gestuurd om te laten weten dat er uitstel van betaling was verleend, in plaats van één brief met een lijst van alle namen.

Directeur Bart van Meijl kon wel lachen om de fout en besloot er een filmpje van te maken waarin de enveloppen in een lange rij door het hele kantoor zijn gelegd.

[Upd] Barry Atsma in nieuwe film Dick Maas

Barry Atsma zal de hoofdrol gaan spelen in de nieuwe film Prooi van regisseur Dick Maas. Dit maakte Evert Santegoeds bekend in de radioshow van Edwin Evers.

[Update 15.15 uur]

Tweet Barry Atsma Prooi

Blijkbaar is Barry Atsma weer eens ten prooi gevallen aan foutieve berichtgeving. Toch bedankt voor de moeite en de tweet, Barry.

[Origineel bericht)

De thriller gaat over een moordlustige leeuw die Amsterdam onveilig maakt. Volgens de productiebedrijven Shooting Star en Parachute Pictures ligt het scenario klaar en is de financiering voor de film bijna rond.

Barry Atsma en de Dick Maas kennen elkaar al van hun samenwerking aan de film Quiz. Het is de bedoeling dat de aanvang van de opnames binnen een jaar plaatsvinden.

Griepepidemie duurt nog altijd voort

De griepepidemie is nog altijd niet ten einde. Het aantal mensen met griepverschijnselen nam afgelopen week zelfs toe naar 61 op de honderdduizend mensen, meldt gezondheidsinstituut Nivel woensdag. Een week waren nog 52 op de honderdduizend mensen ziek, waarmee de epidemie bijna ten einde leek.

Van een epidemie wordt gesproken als huisartsen twee weken achter elkaar meer dan 51 op de honderdduizend mensen met griepachtige klachten rapporteren. Vorige week leek de epidemie dus bijna voorbij, maar afgelopen week nam het aantal zieken toch weer toe. Het gaat vooral om jonge kinderen en ouderen.

De epidemie duurt nu al zeventien weken en is de langstdurende epidemie in de afgelopen twintig jaar.

IJshockeyer Dalhuisen tekent NHL-contract

De Nederlandse ijshockeyer Mike Dalhuisen heeft een contract getekend bij NHL-ploeg New York Islanders. De verdediger wordt nog wel ondergebracht bij Bridgeport Sound Tigers, dat uitkomt in de opleidingscompetitie American Hockey League.

Dalhuisen speelde afgelopen weekeinde met zijn universiteitsteam Quinnipiac Bobcats de finale van het collegekampioenschap van de Verenigde Staten. Hij ontbreekt daardoor in de Nederlandse selectie, die momenteel in Donetsk actief is op het WK.

Als de Nijmegenaar in de NHL aan spelen toekomt, is hij de eerste in Nederland opgeleide ijshockeyer in de Amerikaanse profcompetitie. Oud-NHL-spelers Ed Kea en Wayne van Dorp werden in Canada opgeleid.

Nadal heeft geen kind aan Matosevic

Rafael Nadal is eenvoudig doorgedrongen tot de derde ronde van het masterstoernooi van Monte Carlo. De als derde geplaatste Spanjaard versloeg woensdag de Australiër Marinko Matosevic met 6-1 en 6-2. De 26-jarige Nadal, die in de eerste ronde was vrijgeloot, kan het graveltoernooi in Monaco voor de negende opeenvolgende keer op zijn naam schrijven.

De gravelspecialist kwam alleen aan het begin van de tweede set even in de problemen, toen hij zijn opslag inleverde. Hij stelde echter snel orde op zaken en besliste de partij na een uur op zijn eerste wedstrijdpunt. In de derde ronde stuit hij op de Duitser Philipp Kohlschreiber, de nummer zestien van de plaatsingslijst.

Ook Tomas Berdych (4) en Marin Cilic (9) bereikten de derde ronde. De Tsjech was met 7-5 en 6-4 te sterk voor Marcel Granollers uit Spanje. Cilic rekende eenvoudig af met de Zuid-Afrikaan Kevin Anderson: 6-2 en 6-3. Voor de als twaalfde geplaatste Milos Raonic viel het doek. De Canadees ging met 3-6, 6-1 en 6-7 (3) onderuit tegen Jarkko Nieminen.


Nadal heeft geen kind aan Matosevic (Foto: Novum)

Doden bij raketaanval Syrië

Een raketaanval door Syrische regeringstroepen heeft in een dorp in de buurt van Homs aan ten minste zeven mensen het leven gekost. Dat hebben activisten van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten gezegd.

Volgens het Observatorium vond de aanslag woensdagochtend plaats en zijn er ook kinderen onder de dodelijke slachtoffers. Rami Abdul-Rahman van het Observatorium zei dat er woensdag hevig werd gevochten tussen opstandelingen en het leger van president Bashar Assad.

James Caan met Famke Janssen in boksfilm

James Caan is met Famke Janssen te zien in de boksfilm A Fighting Man. De 73-jarige Caan speelt een stokoude bokser die het moet opnemen tegen een even oude rot in het vak gespeeld door de zes jaar jongere Louis Gossett jr. Ook Michael Ironside, Dominic Purcell en Kim Coates zijn van de partij, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. Over de rolverdeling is verder nog weinig bekend.

A Fighting Man gaat over twee oude mannen die elkaar treffen in de boksring voor een gevecht dat hun leven zal veranderen. Uiteindelijk beseffen ze dat ze elkaar meer nodig hebben dan ze ooit dachten.

De opnames zijn deze week begonnen in Ontario, Canada onder leiding van Damian Lee, die ook het scenario schreef. Wanneer de film moet verschijnen is nog onbekend.


James Caan met Famke Janssen in boksfilm (Foto: Novum)

Ministeries bekend met 'systeemfouten' rond asiel

Tot op ministerieel directieniveau was bekend dat er kinken zaten in de manier waarop de overheid omgaat met vreemdelingen en asielzoekers. Dat bleek woensdag in de Tweede Kamer, waar een hoorzitting plaatsvond naar aanleiding van de zelfmoord van de Russische oppositieactivist Aleksandr Dolmatov. Die hing zichzelf in januari op in een detentiecentrum in Rotterdam.

De Inspectie Veiligheid en Justitie kwam vrijdag met een rapport, waaruit bleek dat de overheid op bijna alle punten fouten heeft gemaakt. Hoofd van de inspectie Gert-Jan Bos zei woensdag dat er ook 'systeemfouten' zijn in de keten. Die waren ook in de top van betrokken ministeries bekend.

Zo komt het voor dat een vinkje ontbreekt op het formulier van een asielzoeker dat aangeeft dat hij rechtmatig in Nederland is. Doordat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) dit vinkje niet zette werd ten onrechte aangenomen dat Dolmatov het land moest verlaten. Er liep echter nog een hoger beroep tegen de negatieve beschikking van de IND.

Donderdag moet verantwoordelijk staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) zich in de Kamer verantwoorden. Hierbij staat zijn aanblijven op het spel. Teeven heeft tot nu toe gezegd niet te willen opstappen, maar zijn lot is in handen van het parlement, die uitleg van hem eist. De jongerenorganisaties van PvdA, SP, GroenLinks en de Partij voor de Dieren kwamen woensdag met een gezamenlijke verklaring waarin ze eisen dat Teeven vertrekt.


Ministeries bekend met 'systeemfouten' rond asiel (Foto: Novum)

Bierbrouwers keren zich ook tegen schaliegaswinning

Ook de bierbrouwers Heineken, Grolsch en Bavaria keren zich tegen plannen om schaliegas uit de Nederlandse bodem te winnen. Frisdrankfabrikanten als Coca Cola en Pepsico zijn eveneens sceptisch, schrijft Trouw woensdag.

Waterleidingbedrijf Vitens waarschuwde vorige week in de krant al dat de Nederlandse drinkwatervoorraden onherstelbaar beschadigd kunnen raken door boringen naar schaliegas. Bij de winning van schaliegas worden op grote diepte en onder hoge druk grote hoeveelheden water, zand en chemicaliën in steenlagen gespoten. Zo ontstaan scheurtjes waaruit het gas vrijkomt. De belangrijkste gasvoorraden overlappen de grondwatervoorraden van Vitens.

Grondwater is ook het belangrijkste ingrediënt voor bier en frisdrank. Zolang niet is bewezen dat de boringen het grondwater niet aantasten, ziet de branchevereniging Nederlandse Brouwers de winning met zorg tegemoet, zegt manager duurzaamheid Taco Juriaanse. Bij de vereniging zijn bijna alle Nederlandse bierfabrikanten aangesloten.

De Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters, Sappen (FWS) wil ook eerst bewijs zien dat de winning het grondwater niet verontreinigt, zegt een woordvoerder in de krant. Bij deze vereniging zijn onder meer Hero, FrieslandCampina en Danone aangesloten.

De vraag is of de risico's opwegen tegen het mogelijke economisch belang. In een interview in de Volkskrant relativeert minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) het belang van de schaliegaswinning. De productie zou hooguit vijf procent bedragen van de huidige conventionele aardgasproductie. Hij schat dat er jaarlijks twee tot vier miljard kubieke meter schaliegas kan worden gewonnen. De opbrengst voor de schatkist zou een paar honderd miljoen euro per jaar bedragen. Klassiek aardgas leverde in 2011 ruim twaalf miljard euro op.

Aardgas stroomt minder snel en er zijn meer putten en boortorens nodig, tekent Kamp aan. De winningstechniek is ook anders vanwege het risico op milieuvervuiling. Kamp is echter niet tegen schaliegaswinning. Er zouden fracties in het gas kunnen zitten die toch interessant zijn voor de petrochemische industrie.

Door schaliegaswinning kunnen volgens tegenstanders ook aardbevingen worden veroorzaakt, zoals bij de aardgaswinning in Groningen al het geval is. Ook zouden chemicaliën en methaan kunnen vrijkomen. Directeur Frank de Boer van Cuadrilla, het bedrijf dat proefboringen voorbereidt, gaf eerder aan dat de boringen wel veilig zijn en dat de zorgen onterecht zijn.

De overheid heeft al opsporingsvergunningen afgegeven voor de Noordoostpolder en het Noord-Brabantse Boxtel. Ook zijn aanvragen gedaan in Noord-Holland, Utrecht, Flevoland en Gelderland. Boren mag niet voordat een onderzoek in opdracht van het ministerie van Economische Zaken is uitgevoerd. Dat wordt voor juli verwacht. Woensdag zou de kamer debatteren over schaliegaswinning, maar vanwege het sociaal akkoord is dat debat uitgesteld.

AIVD claimt verijdelen aanslag Al-Qaida in Europa

De AIVD heeft voorkomen dat drie terroristen van Al-Qaida een aanslag in Europa konden plegen. De inlichtingendienst leverde eind vorig jaar belangrijke informatie aan collegadiensten in het buitenland die leidde tot de aanhouding van het drietal, schrijft minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) in een Kamerbrief die eerder deze maand naar de Kamer is gestuurd.

Verdere details over de aanhoudingen wil een woordvoerder van de minister niet geven, omdat de bronnen van de AIVD dan in gevaar zouden kunnen komen. Hij verwijst naar de Kamerbrief.

Daarin schrijft de minister verder dat het aantal Nederlanders dat zich aansluit bij jihadistisch-terroristische netwerken in onder meer Pakistan, Somalië en Syrië de afgelopen tijd is toegenomen van enkelen naar tientallen. Ook zouden Nederlanders binnen die netwerken een steeds 'prominentere' plaats innemen.

Nederlandse strijders zouden vooral een probleem zijn voor de landen waar zij actief zijn, maar de minister wijst erop dat zij ook in Europa kunnen toeslaan. Vorige maand verhoogde Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof het dreigingsniveau terrorisme naar substantieel. Door een toegenomen aantal jihadreizigers naar Syrië zou de kans op een aanslag in Nederland zijn toegenomen.

De AIVD wil volgens Plasterk meer zicht krijgen op Nederlanders die naar verdachte landen reizen. Zo moet worden voorkomen dat zij een aanslag in Nederland of een ander land plegen.

Aantal ontvoerde kinderen opnieuw toegenomen

Het aantal ontvoerde kinderen door ouders of familieleden is vorig jaar opnieuw gestegen. In totaal werden 286 kinderen naar het buitenland of juist naar Nederland meegenomen, blijkt woensdag uit het jaarverslag van het Centrum Internationale Kinderontvoering. In 2011 ging het nog om 249 kinderen, een jaar daarvoor bedroeg het aantal 165. In alle gevallen kwam in ieder geval een van de ouders uit Nederland.

In totaal zijn 175 ontvoeringen gemeld, waarvan er 113 uit Nederland en 47 naar Nederland plaatsvonden. In vijftien zaken was Nederland niet direct betrokken. De meeste kinderen, negentien in totaal, werden naar Turkije meegenomen. Daarna volgen Duitsland met twaalf en België met tien kinderen.

In 119 zaken was de moeder de dader en in vijftig zaken de vader. In twee zaken hebben de ouders samen de kinderen ontvoerd terwijl Bureau Jeugdzorg de zeggenschap had over de verblijfplaats van de kinderen. Vier keer ontvoerden familieleden de kinderen.

De duur van de ontvoeringen is heel wisselend, laat directrice Els Prins desgevraagd weten. In Nederland zijn de meeste zaken binnen een halfjaar opgelost, maar in het buitenland kunnen processen soms jaren duren. "Vooral in Italië kan het eindeloos duren", aldus Prins.

Bank of America ziet kwartaalwinst verviervoudigen

Bank of America heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een vier keer hogere winst gemaakt als in dezelfde periode vorig jaar. De in North Carolina gevestigde bank was minder geld kwijt aan slechte leningen en verdiende meer met zakenbankieren. De omzet daalde echter.

De bank kwam woensdag voor opening van de Amerikaanse beurs met de kwartaalcijfers naar buiten. De winst bedroeg over januari, februari en maart 2,6 miljard dollar (twee miljard euro), tegen 0,7 miljard dollar een jaar eerder. De aangepaste omzet van de bank daalde met acht procent tot 23,8 miljard dollar.

De winst is lager dan de verwachting van analisten. De daling van de omzet viel echter mee. In de handel voorbeurs daalde het aandeel van de op een na grootste bank van de Verenigde Staten met 3,3 procent.


Bank of America ziet kwartaalwinst verviervoudigen (Foto: Novum)

Coca-Cola wijst consumenten op gevaar obesitas

Coca-Cola Nederland gaat zich mengen in de strijd om obesitas. De frisdrankgigant start een campagne om consumenten bewust te maken op de gevaren van het innemen van te veel suikers en te weinig lichaamsbeweging.

In reclamespotjes voor Coca-Cola wordt duidelijk gemaakt hoeveel calorieën er in een flesje of blikje zitten. Vervolgens is te zien wat consumenten kunnen doen om die calorieën weer te verbranden. Wie daar geen zin in heeft, kan beter kiezen voor een caloriearme lightversie, stelt het bedrijf.

"Obesitas is een ernstig probleem dat ons allen bezighoudt. Coca-Cola is vastberaden meer maatregelen te nemen om dit probleem gezamenlijk aan te pakken", stelt een woordvoerder in een verklaring. Coca-Cola introduceerde eerder behalve Coca-Cola Light ook Coca-Cola Zero, waarmee het merk ook al inspeelde aan de behoefte aan caloriearme frisdrank.

In een blikje cola van 0,33 liter zit ongeveer 35 gram suiker.


Coca-Cola wijst consumenten op gevaar obesitas (Foto: Novum)

'10 miljoen voor uitvaart valt niet uit te leggen'

Het valt aan de Britten niet uit te leggen dat er in tijden van zware bezuinigingen 10 miljoen pond moet worden uitgegeven aan een uitvaartplechtigheid voor ex-premier Margaret Thatcher. Een uitvaart die eigenlijk neerkomt op een staatsbegrafenis. Dit heeft het Labour-parlementslid Diane Abbott, de schaduwminister van volksgezondheid, woensdagochtend tegen de BBC gezegd.

Volgens Abbott is de plechtigheid in strijd met het protocol, omdat voor eerdere ex-premiers ook geen uitvaart met militair ceremonieel werd georganiseerd, en laadt Tory-premier David Cameron de verdenking op zich dat hij partijpolitieke beweegredenen heeft gehad.

Abbott zei dat uit peilingen is gebleken dat 60 procent van de Britten van mening is dat er geen penny aan overheidsgeld aan Thatchers uitvaart zou moeten worden uitgegeven. ''Het is belangrijk dat iemand zijn mond opendoet over de kosten; 10 miljoen terwijl je kort op de uitkeringen voor invaliden? Ik denk niet dat het publiek dat begrijpt'', aldus Abbott in het programma Today van Radio 4.

Gratis games voor PlayStation Plus in mei bekend

Sony heeft vandaag bekendgemaakt welke games je in mei bij je PlayStation Plus abonnement krijgt. Voor PlayStation 3 zijn dat onder andere Hitman Absolution en Catherine en voor Vita krijg je onder andere Velocity Ultra HD.

Het volledige overzicht, inclusief alle data, is als volgt:

1 mei: Hitman Absolution
1 mei: Catherine
1 mei: Malicious
8 mei: Sine Mora
15 mei: Velocity Ultra HD

Helaas zullen in mei ook een aantal titels niet meer gratis beschikbaar zijn:

1 mei: Okami HD
1 mei: F1 Race Stars
1 mei: Quantum Conundrum
8 mei: Zero Escape: Virtue’s Last Reward
22 mei: Thomas Was Alone

Van der Garde niet bang voor stoeltje

Ondanks dat er veel fans er anders over denken maar Giedo van der Garde zich geen zorgen om zijn stoeltje. Toen vanmorgen het nieuws kwam dat Heikki Kovalainen vrijdag voor Caterham zou testen kwamen de angsten op twitter los.

"Ik maak het seizoen af, dat is honderd procent zeker. Ik heb een contract voor dit jaar en maak me dus totaal geen zorgen", aldus de Nederlander. Ik denk dat Heikki best wel waardevol voor ons kan zijn. Hij heeft meer dan honderd Grands Prix gereden en dus heel veel ervaring. Het team laat hem in Bahrein en Spanje een vrije training rijden om te kijken wat hij van de auto vindt en hoe het ervoor staat met de setup. Ik denk dat hij het team goed zou kunnen helpen, met zijn ervaring."

Roepen 'flikker' levert Amerikaanse voetballer schorsing op

De Amerikaanse voetballer Alan Gordon mag drie weken lang niet in actie komen. De Amerikaanse voetbalbond heeft de speler van San José Earthquakes geschorst nadat hij zijn tegenstander 'flikker' had genoemd.

Het incident gebeurde afgelopen zondag tijdens het duel tussen San José Earthquakes en Portland Timbers. Tijdens een verhitte woordenwisseling met Will Johnson noemde Gordon zijn opponent 'flikker'.

De organistatie van de Major League Soccer nam de zaak hoog op en schorste Gordon voor drie duels. "We zijn tegen discriminatie en tolereren dit gedrag niet", aldus een MLS-commissaris. Gordon bood inmiddels wel zijn excuses aan: "Ik zei dat in het heetst van de strijd, maar zulke dingen hoor ik niet te roepen."

In het Amerikaanse voetbal is op dit moment veel te doen over de acceptatie van homo's. De 25-jarige international Robbie Rogers zette in februari een punt achter zijn actieve voetballoopbaan. Pas na dit besluit durfde hij toe te geven dat hij homoseksueel is.

[Upd] FIFA 14 officieel onthuld

EA heeft vandaag FIFA 14 onthuld. Nieuwe functies in de versie van dit jaar bieden je de mogelijkheid om aanvallen op te bouwen over het middenveld, het wedstrijdtempo te dicteren en prachtige kansen te creëren. Verder blijft het natuurlijk vooral FIFA.

Update: video's en meer screenshots toegevoegd.

Update 2: meer informatie

Door Pure Shot krijgen voetballers intelligentie die hen in staat stelt om de positie en de hoek van het lichaam aan te passen zodat ze het best mogelijke schot op doel lossen. Het werkt ook andersom; als spelers onder druk worden gezet of zelfs uit balans worden gebracht zullen ze een slechte trap geven.

Dankzij een nieuw balgedrag, Real Ball Physics genoemd, worden zowel het schoppen als het traject van de bal nog realistischer. Realistische natuurkunde bepaalt nu de trajecten van de bal in spel, daar kun je je voordeel mee doen of juist nadeel van ondervinden. Het wordt dus lastiger om de bal over een afstand perfect te mikken, daar moet je nu meer moeite voor doen.

Door de nieuwe functie 'Protect the Ball' kun je tijdens dribbels op elke snelheid verdedigers afweren en de bal afschermen. Maar je kunt je tegenstander ook wegzetten om positie te kiezen voor het aannemen van een pass en ze vervolgens met een draai op het verkeerde been zetten om een kans te creëren. Ook de intelligentie van je teamgenoten is zowel aanvallend als verdedigend beter geworden. Door nieuwe logica voor het nemen van beslissingen dekken verdedigers nu strakker en slimmer en kiezen ze beter positie. Ze zien waar en wanneer ze steun moeten bieden en de bal kunnen veroveren.

Ook aanvallers hebben nieuwe manieren om hun tegenstanders te slim af te zijn. Ze creëren ruimte voor zichzelf, rennen langs de achterlinie en letten op hun tempo. Grote verbeteringen op het gebied van balcontrole bieden nieuwe mogelijkheden om duels op het middenveld uit te vechten. Door Dribbelcontrole bij sprint kunnen spelers nu op volle snelheid in elke richting draaien. Daardoor staan ze sterk in 1-op-1-duels met achterhoedespelers. Variabele Dribbelcontrole zorgt voor meer balcontrole bij een sprint. Vooral voor vaardige spelers biedt dit meer mogelijkheden om tijdens een sprint de bal aan de voet te houden.

Naast alle vernieuwingen in de gameplay heeft FIFA 14 een compleet nieuwe invulling gegeven aan het speltype Carrière. Door het Wereldwijd scoutnetwerk komt de wereld van de professionele scouting echt tot leven. Zet je eigen ideale scoutnetwerk op en speur het hele jaar naar nieuw talent. Scouts beoordelen voetballers van over de hele wereld en analyseren hun specifieke voetballende eigenschappen. Zo ben je goed voorbereid op de transferperiode. Ook is er een nieuw hoofdscherm met een gebruiksvriendelijk navigatiesysteem en minder onderbrekingen. Scoutverslagen kunnen er rechtstreeks worden bekeken.

EA SPORTS Football Club, een voetbalnetwerk waar spelers uit de hele wereld elkaar treffen, tegen elkaar spelen en content delen, is weer terug in FIFA 14. Andere kenmerken van het spel zijn:

  • Verbetering van het FIFA Ultimate Team
  • Een nieuw online speltype voor sociale competitie
  • Verschillende nieuwe functies en verbeteringen van de live service EA SPORTS Football Club
  • Meer dan 500 officiële clublicenties

FIFA 14 is in ontwikkeling door EA Canada en zal dit najaar wereldwijd beschikbaar zijn in de winkel voor in ieder geval Xbox 360, PlayStation 3 en pc. De komende maand worden de andere platforms bekendgemaakt waarop de game zal verschijnen.

FIFA 14

FIFA 14

FIFA 14

FIFA 14

FIFA 14

FIFA 14

FIFA 14

FIFA 14

FIFA 14

FIFA 14

FIFA 14

Sochi doodt duizenden honden en katten voor Spelen

In 2014 organiseert de Russische stad Sochi de Olympische Winterspelen. De stad aan de oevers van de Zwarte Zee kampt echter met een groot aantal zwerfhonden en - katten. Sochi maakt 42.500 euro vrij om de dieren om te brengen.

"We hebben een verplichting tegenover de internationale gemeenschap", liet het regionale parlementslid Sergei Krivonossov weten. "We hebben een duidelijk probleem met dieren die op straat leven. Uitroeien is de snelste manier om het probleem op te lossen."

Dierenactivisten protesteerden al tegen het besluit van de stad en drongen aan op andere oplossingen. Onder meer sterillisatie zou een mogelijke oplossing kunnen bieden volgens de activisten.

Ook voor het EK 2012 in Polen en Oekraïne werden grote aantallen zwerfhonden en - katten gedood. Dit leidde tot internationale verontwaardiging en zelfs een boycot van het toernooi.

'Volgende Xbox krijgt Xbox 360-chip'

De geruchtenmolen blijft op volle toeren draaien. Dit keer zou een insider (een anonieme uiteraard) kunnen melden dat de volgende Xbox met een complete Xbox 360-op-één-chip geleverd gaat worden. Hierdoor is de volgende Xbox dan 100% backwards compatible.

Ook zou een zogenaamde Xbox 360 SoC (system on a chip) natuurlijk extra rekenkracht kunnen geven aan de hoofdhardware. Het nadeel is dan wel dat programmeren wat lastiger wordt dan voor standaard hardware.

Een ander gerucht is dat we bij een volgende Xbox NIET altijd online hoeven te zijn. Volgens deze insider heeft het zelfs nooit ter discussie gestaan.

Kinect 2.0 komt er zeker en is een duidelijke verbetering ten opzichte van de huidige Kinect-camera en -software. Er zit geen merkbare vertraging meer in de besturing via Kinect. De gewone controller is nagenoeg hetzelfde met enkel een iets betere vierpuntsdruktoets en een iets langere batterijduur.

De volgende Xbox zal draaien op een nagenoeg volledige versie van Windows 8. Het enige verschil is dat we geen volwaardige desktop krijgen zoals op tablet of pc. Voordeel hiervan is dat elke app of game die voor de Windows Store gemaakt is ook op de volgende Xbox kan draaien, mits er controller-ondersteuning ingebouwd wordt. Voor veel indie-developers zal dit dus zeer interessant zijn.

Of al deze geruchten waar zijn zal blijken in mei, als er echt een officiële onthulling gaat komen, of in juni, tijdens de E3. Nog eventjes geduld nog!

"Tot 1 juli zoeken ze het maar uit bij PSV"

De bestuurlijke onrust bij PSV neemt steeds grotere vormen aan. Art Langeler, volgend seizoen werkzaam in Eindhoven, denkt dat er weinig mutaties zullen plaatsvinden.

In de bestuurlijke sfeer rammelt het bij PSV. Steeds vaker sijpelen geruchten door die stellen dat algemeen directeur Tiny Sanders en technisch manager Marcel Brands moeten vrezen voor hun baan.

Langeler, met ingang van volgend seizoen hoofd opleidingen, denkt bij zijn aantreden dezelfde mensen aan te treffen. "Van die onrust heb ik wel wat gemerkt, maar daar heb ik geen invloed op. Ik weet met welke mensen ik ga samenwerken en ik ben er niet bang voor dat zij het veld moeten ruimen", zegt hij tegenover De Telegraaf.

Een vertrek van Brands is niet aan de orde, meent Langeler. "Die signalen heb ik in ieder geval niet gehad. Bovendien ben ik voorlopig nog heel druk met mijn huidige baan. Tot 1 juli zoeken ze het maar uit bij PSV", besluit hij.

Flinke korting op XBLA-games

Een aantal arcade-games van XBLA zijn tijdelijk flink afgeprijsd. Van een aantal grote gametitels zoals I Am Alive, Gotham City Imposters en Geometry Wars 2 is maar liefst 50 procent van de orginele prijs afgehaald. 

De volledige lijst van de games met daarachter de vernieuwde prijs:

  • I Am Alive, 480 MP 
  • Gotham City Impostors, 600 MP 
  • Geometry Wars: Retro Evolved 2, 200 MP
  • Warhammer 40,000: Kill Team, 320 MP 
  • Lara Croft The Guardian of Light, 600 MP 
  • HELL YEAH! Wrath of the Dead Rabbit, 480 MP 
  • Bionic Commando Rearmed, 320 MP 
  • Bionic Commando Rearmed 2, 480 MP 
  • Black Knight Sword, 400 MP

 

Transfervrije Nijland klaar in Australië

Er is een einde gekomen aan het verblijf van aanvaller Stef Nijland in Australië. Zijn club Brisbane Roar zal hem geen aanbieding doen.

De aanvaller staat onder contract bij PSV, maar werd sinds januari verhuurd aan titelfavoriet Brisbane Roar. Hij werd daar afgelopen week echter mee uitgeschakeld in de halve finale van de play-offs om de landstitel, waarop zijn coach aangaf de samenwerking te beeindigen.

"Hij heeft een bijdrage geleverd, maar ik heb hem niet nodig voor volgend seizoen en wens hem veel succes met zijn verdere carrière", zei trainer Mike Mulvey in de Australische media. Nijland kwam tot negen wedstrijden Down Under.

Nijland heeft aan aflopend contract, dat PSV al heeft opgezegd. De pas 24-jarige aanvaller kan dus gaan en staan waar hij maar wil komende zomer. Bij PSV werd hij binnengehaald als een van de grootste aanvallende talenten van Nederland, maar hij kwam niet verder dan achttien wedstrijden voor de club uit Eindhoven.

Brawn voorziet cruciale race

Het wordt komende race aanhaken of afhaken voor Mercedes GP. Dit zegt teambaas Ross Brawn tegen Autosport.

"Bahrein is de laatste van een kwartet aan races dat ons helpt om te achterhalen of we over een auto beschikken die op elk circuit goed kan meekomen. Het lijkt er op het moment wel op dat het zo is, maar we moeten onze prestaties in het geheel nog wel verder zien te verbeteren en zo'n twee á drie tienden zien te winnen".

Brawn zegt wel dat het team moet waken voor de verbetering bij andere teams. "We hebben daar namelijk een aantal goede signalen voor gezien, zoals bijvoorbeeld in China, waar we in sector 2 - waarin aerodynamica erg belangrijk is - dit jaar vaak de snelste auto hadden"

Kerstfilm Finn voor Schuurmans, Verboom & Decleir

Daan Schuurmans, Hanna Verboom en Jan Decleir hebben getekend voor de hoofdrollen in de kerstfilm Finn van regisseur Frans Weisz. Schuurmans speelt de vader van Finn, Hanna Verboom is te zien als zijn juffrouw Leonore en Jan Decleir als opa Luuk. De rol van Finn wordt gespeeld door debutant Mels van der Hoeven. Andere rollen zijn onder andere voor Jenny Arean en Mark van Eeuwen. Dat maakte distributeur A-film woensdag bekend.

De film gaat over de 9-jarige Finn die graag muziek maakt. Zijn vader wil echter dat hij net als alle andere jongetjes gaat voetballen. Dan ontmoet Finn bij een vervallen boerderij een oude man die fantastisch viool kan spelen. Hij besluit hem elke zaterdag op te zoeken, terwijl zijn vader denkt dat hij naar voetbal is.

Voor de 74-jarige Weisz, bekend van onder meer Rooie Sien en de trilogie Leedvermaak, Qui Vive en Hoogste Tijd is deze familiefilm een geheel nieuwe ervaring. "Ik heb altijd al een warme en ontroerende film willen maken waarbij iedereen na afloop met een gevoel van blijdschap naar huis gaat".

Finn is dit jaar met kerst in de Nederlandse bioscopen te zien.


Schuurmans, Verboom en Decleir in kerstfilm Finn (Foto: Novum)

Samsom onder vuur om bezuinigingen

PvdA-leider Diederik Samsom is woensdag tijdens het debat over het sociaal akkoord van verschillende kanten onder vuur genomen over de mogelijke extra bezuinigingen. Verschillende oppositiepartijen wilden weten of die nu wel of niet doorgaan.

Allereerst meldde SP-leider Emile Roemer zich aan de interruptiemicrofoon. Hij wilde weten waar Samsom staat: aan de kant van FNV-voorman Ton Heerts die zei dat de extra bezuinigingen van tafel zijn, of aan de kant van VVD-leider Halbe Zijlstra die zei dat in augustus waarschijnlijk toch extra moet worden bezuinigd.

Samsom antwoordde dat het kabinet maatregelen zal nemen als blijkt dat de begrotingsnorm volgend jaar niet wordt gehaald. De PvdA staat dus aan de zijde die de drie procent heilig verklaart, concludeerde Roemer. "De zekerheid en rust die de sociale partners wilden geven is nu gewoon van tafel."

CDA-leider Sybrand Buma confronteerde Samsom met zijn verkiezingsbelofte om het 'eerlijke verhaal' te vertellen. En dat Samsom hoopt op economisch herstel is geen eerlijk verhaal, zei hij. "Het CDA doet niet aan deze maskerade mee." Als het kabinet in augustus besluit dat toch extra moet worden bezuinigd, dan is het te laat. "Ik wil nu duidelijkheid."

Samsom zei het 'jammer' te vinden dat het CDA niet wil meedoen. Hij bracht in herinnering dat juist het CDA aandrong op het sluiten van een sociaal akkoord. En het opschorten van de bezuinigingen is daar onderdeel van.

Hoewel de bezuinigingen voorlopig van tafel zijn, toonde Samsom zich op verzoek van Arie Slob (ChristenUnie) wel bereid om de komende tijd met de oppositie 'onder tafel' te onderhandelen over de inhoud ervan. Volgens Slob leidt het alleen maar tot meer onzekerheid als de discussie over extra bezuinigingen de komende maanden boven de markt blijft hangen.

Hij wil daarom de komende weken al kijken of er 'breed draagvlak' voor het pakket te vinden is. "Ik heb daar geen bezwaar tegen", zei Samsom. Het zou een meerwaarde kunnen hebben als in augustus blijkt dat de maatregelen toch nodig zijn. "Ik ben benieuwd hoe het kabinet hiermee omgaat."


Samsom onder vuur om bezuinigingen (Foto: Novum)

Sutil en Di Resta op het matje

In China raakte Adrian Sutil en Paul di Resta elkaar tijdens de startfase. Tijd dus voor een goed gesprek vinden ze bij Force India.

Robert Fernley, adjunct-teambaas, heeft beide coureurs ontboden op zijn kantoor. Want door het incident konden ze niet vechten met Jenson Button. "Door een goede strategie wisten we Paul weer terug naar voren te krijgen, maar ik denk dat hij zonder het incident in de eerste ronde zelfs nog met Jenson Button om P5 had kunnen vechten", aldus Fernley tegen Autosport.

"Aangezien we de situatie goed wisten te managen, liep het alsnog redelijk af, maar het had natuurlijk ook veel slechter kunnen uitpakken. Ik wil dan ook met Adrian en Paul om de tafel gaan zitten en de video van het incident nog eens goed bekijken. Het lijkt me namelijk logisch dat je als team niet op dit soort dingen zit te wachten, en al helemaal niet in de eerste ronde van een race. We moeten de jongens dus duidelijk maken dat we dit niet acceptabel vinden, maar ik verwacht daar weinig moeite mee te hebben."

Er zal niemand extra aangesproken worden al kon Sutil wel meer ruimte laten aan Di Resta denkt Fernley. Beide coureurs spraken al met elkaar en ze hebben geen probleem met elkaar zei Sutil tegen Sky Sports.

Stoffelijk overschot Hengelo blijkt van hond

Een lijk dat dinsdag in een bos in Hengelo werd gevonden blijkt niet van een mens, maar van een hond. De resten waren in verregaande staat van ontbinding en waren bovendien in doeken gewikkeld en deels begraven, waardoor de politie aanvankelijk uitging van menselijke resten.

Pas na het uitgraven van de resten en onderzoek door het Nederlands Forensisch Instituut bleek dat het om een hond ging, meldt de politie. Na urenlang onderzoek werden de weg en het bosperceel weer vrijgegeven.

Afellay in de uitverkoop bij Barca

Ibrahim Afellay mag op zoek naar een andere club. De middenvelder staat pas tweeënhalf seizoen onder contract bij FC Barcelona, maar heeft nooit kunnen overtuigen.

Tito Vilanova wil graag de bezem door de selectie halen en Afellay is een van de eerste die het schip mag verlaten. Volgens Marca is er volgend jaar geen plek in de selectie ingeruimd voor de in Utrecht geboren middenvelder.

Afellay kwam in januari 2011 over van PSV, dat op de valreep toch nog vier miljoen kon verdienen aan hun sterspeler. Door grote concurrentie en diverse blessures kwam Ibi niet verder dan twintig competiteduels voor de Catalaanse grootmacht. Daarin was hij slechts eenmaal trefzeker. Dit jaar is hij uitgeleend aan Schalke'04, maar ook dat is geen succes door blessures.

De schoonmaak bij Barça heeft niet alleen gevolgen voor de 44-voudig international. Ook de verhuurde Bojan Krkic en Andeu Fontás zullen volgend jaar niet terugkeren. Victor Valdés heeft zelf aangegeven graag te willen vertrekken en ook David Villa zou wel open staan voor een nieuw club. De toekomst van Marc Bartra, Jonathan Dos Santos en Isaac Cueca wordt nog bekeken binnen de club.

Mutanten en Russen in Metro: Last Light

Deep Silver opent vandaag het volgende hoofdstuk in de Ranger Survival Guide voor Metro: Last Light. De tweede video in de serie van drie, 'Enemy Danger', bereidt spelers voor op de vijandige inwoners, mensen en mutanten, van Metro.

Gemuteerde wezens hebben de controle over de verlaten woestenij van Moskou. Extremistische facties, bandieten en de orde van Rangers proberen de greep op de tunnels van Metro te behouden. Om het tegen deze groepen op te nemen hebben de spelers de keus: probeer je langs de bedreigingen te sluipen om levens en zeldzame munitie te sparen of zoek je het gevaar op door ze voor eens en altijd uit te roeien? Beide manieren dragen risico’s met zich mee en iedere actie heeft consequenties in de tunnels van Metro. In deze video vinden we wat tips om langer te overleven en het de vijand lastiger te maken.

Metro: Last Light is vanaf 17 mei 2013 beschikbaar voor PlayStation 3, Xbox 360 en pc.

Raikkonen gaat voor zege in Bahrein

Kimi Raikkonen gaat zondag op jacht naar zijn tweede zege van dit seizoen. De Fin won in het verleden nog nooit in Bahrein.

Vorig jaar hebben we het als team wel goed gedaan in Bahrein, ik pakte daar mijn eerste podium voor Lotus. In de kwalificatie namen we een gok waardoor we de top-tien misten, maar in de race deden we wel voorin mee. Ik had nog een kans om Sebastian Vettel in te halen, maar koos de verkeerde kant”, sprak de voormalig kampioen. “Ik heb in Sakhir altijd wel goede races gehad, maar ik heb er nog nooit gewonnen. Misschien kan ik daar dit jaar verandering in brengen.

We hebben dit jaar al een paar goede races gehad, alleen niet in Maleisië. Aan de andere kant hebben we ook nog maar drie races gereden, dus het is te vroeg om iets te zeggen over hoe goed we zijn. Bovendien zegt het ook niets dat we vorig jaar goed hebben gepresteerd in Bahrein", aldus de titelkandidaat.

Ilomilo-ontwikkelaar onafhankelijk verder

De Zweedse gamestudio Southend Interactive gaat zelfstandig verder. Het bedrijf heeft zich losgekocht van Tactel Holding AB. Southend wil op deze manier 'meer vrijheid krijgen om de ambities waar te maken'. Dat heeft een woordvoerder van Southend gezegd tegen gamevakblad Develop.

Het is onbekend hoeveel geld hiermee gemoeid is.  De gamestudio behoudt het recht op de gemaakte spellen. Dat betekent dat het niet ondenkbaar is dat de actiegame Deathrow of het puzzelspel Ilomilo in de toekomst een vervolg krijgen.

Nu Southend Interactive zelfstandig is, is het bedrijf een samenwerking aangegaan met game-uitgever Deep Silver. De twee bedrijven brengen deze maand de actiegame Sacred Citadel op de markt voor Xbox 360, pc en PlayStation 3. Deze samenwerking geldt alleen voor dit spel.


Ilomilo-ontwikkelaar onafhankelijk verder

Emotionele Bellamy: "Promotie fenomenaal"

Craig Bellamy in de wolken met de promotie van Cardiff City, de club waar hij speelt en tevens groot fan van is. De 33-jarige aanvaller kon zijn ogen niet droog houden na het afdwingen van promotie naar de Premier League.

"Het is onmogelijk dit gevoel te overtreffen. Daarom neem ik alles in me op en geniet ik van van elke seconde", zei Bellamy tegenover de BBC. De in Cardiff-geboren speler spreekt van een "fenomenale" prestatie. "We gaan volgend jaar in de Premier League spelen. Dit gaat zoveel opleveren voor de club, de stad, de fans. Het is echt immens voor deze club!", vervolgde de 73-voudig international voor Wales.

Makkelijk ging het allemaal niet. "Het was een erg zwaar seizoen, deze competitie is erg zwaar. Om een van de twee teams te zijn die promoveren is uitstekende prestatie, waarvan ik niet had durven dromen hem mee te maken."

Cardiff zal de tweede club uit Wales zijn die in de Premier League uitkomt, in navolging van Swansea City. Het is voor het eerst in 51 jaar dat de club weer op het hoogste niveau speelt.

IEA: omslag naar schone energie stokt

De inspanningen om de wereld van schone energie te voorzien zijn vastgelopen. Dat stelt directeur Maria van der Hoeven van het Internationale Energie Agentschap (IEA) in een woensdag verschenen rapport. Een van de weinige lichtpunten die zij ziet is de snelle groei van het aantal duurzame technologieën.

Van der Hoeven presenteerde het rapport in New Delhi aan de zogeheten Clean Energy Ministerial, een orgaan dat ministers van landen die samen goed zijn voor 80 procent van de mondiale uitstoot van broeikasgassen samenbrengt. "Ondanks vele gesprekken van wereldleiders en een snelle groei van duurzame energie in het afgelopen decennium is de gemiddelde eenheid energie die vandaag geproduceerd wordt net zo vuil als 20 jaar geleden", aldus de IEA-directeur.

Volgens Van der Hoeven moet het gebrek aan vooruitgang bij iedereen de alarmbellen laten afgaan. "We kunnen het ons niet veroorloven nog eens 20 jaar de boel de boel te laten. We hebben een snelle groei nodig van technologie voor duurzame energie als we een potentieel catastrofale opwarming van de aarde willen afwenden. Ook moeten we versneld afstand nemen van vervuilende fossiele brandstoffen."

IEA: omslag naar schone energie stokt
IEA: omslag naar schone energie stokt (Foto: ANP)

Europese bouwsector groeit na jaar van daling

De bouwsector in de eurozone is in februari met 0,8 procent gegroeid ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Het is de eerste stijging in ruim een jaar tijd. Ten opzichte van januari was wel sprake van een daling van 0,8 procent. Dat meldt het Europese statistiekbureau Eurostat woensdag.

Nederland was na Portugal en Slovenië de grootste daler in de eurozone. De krimp bedroeg 7,8 procent. In Portugal bedroeg de neergang 20,9 procent. Frankrijk was met een plus van 8,7 procent de grootste groeier. De grootste economie van de eurozone, Duitsland, noteerde een groei van 6,2 procent.

In de Europese Unie als geheel daalde de bouwproductie wel, met 1,1 procent. Buiten de eurozone hadden het Verenigd Koninkrijk en Polen te maken met een krimp van respectievelijk 6,9 procent en 13,1 procent.

De eurozone zit al sinds het tweede kwartaal van vorig jaar in een recessie. De bouw groeide voor het laatst in december 2011.

De cijfers van Eurostat zijn gecorrigeerd voor een verschil in het aantal werkdagen.


Europese bouwsector groeit na jaar van daling (Foto: Novum)

Gewonde bij schietpartij Helmond

Een 44-jarige man uit Helmond is dinsdagavond gewond geraakt bij een schietpartij in een woning in zijn woonplaats. Een 21-jarige plaatsgenoot en een 27-jarige man uit Schijndel zijn aangehouden, laat de politie woensdag weten.

De politie kreeg rond 20.30 uur een melding van de schietpartij in de Ridderstraat in de Noord-Brabantse plaats. In de woning troffen ze het neergeschoten slachtoffer aan. De twee verdachten stonden in de buurt van de woning en werden aangehouden omdat de politie vermoedde dat ze iets met de schietpartij te maken hebben.

De politie heeft nog geen idee wat het motief voor de schietpartij is, omdat het slachtoffer kon vanwege zijn verwondingen nog niet kon worden gehoord. De politie is op zoek naar getuigen.

Waltz gaat met opera op tournee

Tweevoudig Oscarwinnaar acteur Christoph Waltz gaat een opera regisseren. Op 15 december gaat Der Rosenkavalier van Richard Strauss in de bewerking van de Oostenrijkse acteur in de Vlaamse Opera in Antwerpen in première, maakte het operahuis woensdag bekend. Het is de eerste keer dat Waltz een opera onder handen neemt.

De productie is in december te zien in Antwerpen. In januari 2014 volgen voorstellingen in Gent en daarna is de productie ook nog in Luxemburg en Londen te zien.

Waltz won een Oscar voor zijn rol in Inglourious Basterds en voor zijn rol in Django Unchained, beiden films van regisseur en schrijver Quentin Tarantino.

Oscarwinnaar maakt opera in Vlaanderen
Christopher Waltz gaat met opera op tournee (Foto: ANP)

Jongerenpartijen eisen vertrek Teeven

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) moet per direct opstappen. Dat willen de jongerenorganisaties van PvdA, SP, GroenLinks en Partij voor de Dieren. De politieke jongeren vinden dat Teeven 'structureel blundert' op zijn beleidsterreinen asielbeleid en vreemdelingendetentie. De zaak rond de zelfmoord van de Russische asielzoeker Aleksandr Dolmatov was voor de jongeren de druppel.

De organisaties hebben niet langer het vertrouwen dat Teeven geschikt is als staatssecretaris. De Kamer moet de staatssecretaris daarom donderdag naar huis sturen, in het debat over het rapport van de Inspectie Veiligheid en Justitie (IVJ) over Dolmatov.

Met het vertrek van Teeven willen de politieke jongerenorganisaties de weg vrijmaken voor hervormingen in het asielbeleid en de vreemdelingendetentie. "In plaats van zo laag mogelijke immigratiecijfers moet de behartiging van de universele mensenrechten het uitgangspunt worden", schrijven de politieke jongeren in een gezamenlijke verklaring.

Dinsdag meldde de NOS op basis van bronnen binnen de VVD al dat Teeven twijfelt of hij wel door kan. Ook diverse partijgenoten zijn er volgens de omroep niet van overtuigd dat hij aan kan blijven.


Jongerenpartijen eisen vertrek Teeven (Foto: Novum)

Nieuw-Zeeland legaliseert homohuwelijk

Het parlement van Nieuw-Zeeland heeft woensdag in een derde en definitieve stemming een wet aangenomen die het homohuwelijk legaliseert. Voor de wet stemden 77 parlementsleden, 44 leden stemden tegen. Op de publieke tribune, waar veel homorechtenactivisten een plaats hadden gevonden, brak onmiddellijk na de stemming een feestje uit.

Ongeveer twee derde van de Nieuw-Zeelandse bevolking steunt het homohuwelijk, blijkt uit peilingen. Verzet komt voornamelijk van religieuze groepen, zoals christelijke organisaties, die het idee aanhangen dat het huwelijk voorbehouden is aan heteroseksuele stellen.

Nieuw-Zeeland stond samenlevingscontracten tussen homoseksuele stellen al langer toe.

Duitse werkmannen mogelijk vergiftigd

De Duitse politie onderzoekt of belegde broodjes die dinsdag bij een technisch bedrijf in de noordwestelijke stad Vechta werden afgeleverd vergif bevatten. Ongeveer 25 medewerkers zijn uit voorzorg in het ziekenhuis opgenomen.

De verdachte broodjes werden afgeleverd met een briefje erbij waarop stond dat de broodjes een cadeau waren. Zo'n 25 medewerkers aten ervan voor iemand een vreemde substantie op de broodjes opmerkte. Volgens een politiewoordvoerder vertoont geen van de employees symptomen van vergiftiging, maar de autoriteiten willen een langzaam werkend gif niet uitsluiten en hebben monsters naar een laboratorium in Berlijn gestuurd.

Volgens de Duitse krant Bild gaat het om rattengif.

'Gran Turismo 6 verschijnt in november'

Naast dat we over PlayStation 4 en Durango genoeg te speculeren hebben, worden de oude consoles ook niet vergeten. Zo verschenen er onlangs op meerdere websites berichten over Gran Turismo 6. De game schijnt in november uitgebracht te gaan worden.

De game staat op de website als PlayStation 3-game, maar zou ook tegelijkertijd voor Sony's nieuwe console uitgebracht kunnen worden. Is dit gerucht op waarheid gebaseerd? De tijd zal het leren.

GT6

GT6

Vaughn gaat op zakenreis voor film

Vince Vaughn heeft aardig wat projecten in de planning. Op deze hoop gooit hij nog eens een komedie, The Business Trip. De acteur is met de studio New Regency in onderhandelingen verwikkeld over de hoofdrol. Dit meldt The Wrap.

The Business Trip draait om een Amerikaanse zakenman die naar Europa vertekt voor een zakenreis. Eenmaal op ons continent belandt de Amerikaan in een chaotische wirwar van omstandigheden. Met dit uitgangspunt is schrijver Steve Conrad, die eerder The Pursuit of Happyness schreef, er blijkbaar in geslaagd om een scenario te typen. De studio New Regency kocht vorig jaar het concept al op en omschrijft het als een komedie die verwant is aan de genreklassieker Planes, Trains & Automobiles uit 1987.

Dit is lang niet de enige film die we binnenkort met Vince Vaughn mogen verwachten. Zo draait vanaf 11 juli The Internship in de bioscoop. In die komedie deelt hij het doek met zijn Wedding Crashers-maatje Owen Wilson. Zijn volgende film Delivery Man draait vanaf 10 oktober in de theaters. Deze komedie is een remake van de Franstalige komedie Starbuck.

Vince Vaughn verdedigt homograp in The Dilemma (Novum)

Koeman: "Niet tevreden over Bruno"

Bruno Martins Indi lijkt niet langer zeker van een basisplaats. De international verkeert niet in de beste vorm, terwijl concurrent Miquel Nelom juist lof krijgt van de trainer.

Koeman was een zeer ontevreden trainer na afloop van het puntenverlies bij RKC Waalwijk afgelopen weekend. Hij lijkt erop dat hij zijn basiself op sommige plaatsen wil veranderen. Zo lijkt de matig spelende Martins Indi komend weekend tegen Vitesse op de bank te beginnen.

"Ik ben niet tevreden over Bruno", zegt Koeman tegen VI. "Ik vind dat hij beter kan als linksback. Bruno staat het liefste centraal achterin, maar ik heb geen enkele reden Joris Mathijsen daar niet neer te zetten, want ik vind hem al een hele tijd een van onze beste spelers."

Vervanger Nelom kon juist rekenen op complimenten van Koeman. "Hij viel goed in tegen RKC Waalwijk, zoals hij dat eigenlijk altijd doet. Dat is een hele geruststelling. We zullen zien hoe we dat zondag gaan invullen."

Michael Rooker gecast voor Guardians of the Galaxy

Michael Rooker zal een rol gaan spelen in de superheldenfilm Guardians of the Galaxy. De acteur, vooral bekend van zijn rol als Merle Dixon uit de tv-serie The Walking Dead, is gecast voor de rol van Yondu.

De film Guardians of the Galaxy is geinspireerd door de gelijknamige Marvel-strip en vertelt het verhaal over een bonte verzameling superhelden, die het opnemen tegen de kwade buitenaardse Badoon om zo het zonnestelsel te beschermen. De film wordt geregisseerd door James Gunn, die al eerder met Michael samenwerkte aan de films Slither (2006) en Super (2010).

Zoe Saldana (Gamora), Chris Pratt (Star-Lord) en Dave Bautista (Drax the Destroyer) werden eerder al toegevoegd aan de cast. De film verschijnt op 1 augustus 2014 in de bioscoop.  

Michael Rooker

Roda JC langer door met aanvaller Paulissen

Roda JC heeft de jonge aanvaller Mitchel Paulissen aan zich gebonden. De 19-jarige speler tekende een contract tot medio 2015, met een optie voor een derde seizoen. Paulissen, die vorig jaar zijn debuut maakte in de hoofdmacht, komt uit de eigen jeugd van de Limburgers. Dit seizoen kwam hij tot dusverre een keer in actie.

"In navolging van Guus Hupperts is Mitchel de volgende speler uit de eigen jeugd waar we veel plezier aan kunnen gaan beleven", laat algemeen directeur Marcel van den Bunder woensdag weten op de website van Roda.

André Kuipers wordt 'koning van wapenen'

Astronaut André Kuipers wordt bij de inhuldiging op 30 april een van de twee 'koningen van wapenen'. De andere 'koning van wapenen' is Peter van Uhm, voormalig commandant der strijdkrachten. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst woensdag bekendgemaakt.

De koningen van wapenen vervullen een speciale rol tijdens de troonswisseling. Daarnaast zijn er drie herauten: Anky van Grunsven, secretaris-generaal Renée Jones-Bos van het ministerie van Buitenlandse Zaken en hoogleraar Robbert Dijkgraaf.

SGP: ook polderen op immateriële zaken

Het kabinet moet ook polderen op immateriële terreinen. Dat zei SGP-leider Kees van der Staaij woensdag tijdens het debat over het sociaal akkoord.

Van der Staaij zei dat het kabinet wel de polder zoekt op materiële thema's, maar op immateriële zaken polariseert. De SGP'er verwees naar het schrappen van het verbod op smadelijke godslastering, waarmee de Tweede Kamer dinsdag instemde. En binnenkort spreekt de Kamer over een verbod op weigerambtenaren.

"Polderen en polariseren gaat niet goed samen." Van der Staaij deed een appel op het kabinet om ook op immaterieel gebied te zoeken naar breed draagvlak. Hierop vroeg Alexander Pechtold (D66) of dit een 'licht dreigement' was richting het kabinet. Van der Staaij antwoordde dat het een 'positief appel' is. "Als je een beroep op ons doet om te polderen, doe het dan op alle thema's."

Van der Staaij zei verder dat het belangrijk is dat er een sociaal akkoord ligt in crisistijd. Zijn belangrijkste kritiek is dat het kabinet een voorschot lijkt te nemen op economische groei, zodat aanvullende bezuinigingen niet nodig zijn. "Waarop is dat vertrouwen gebaseerd?", wilde hij weten. "Je kan best op wonderen hopen, maar je kan er niet op rekenen."

Aflevering Family Guy verwijderd om drama Boston

Fox heeft een recente aflevering van animatieserie Family Guy verwijderd van de websites Fox.com en Hulu.com. In de bewuste aflevering is een flashback te zien van hoofdrolspeler Peter Griffin, waarin hij hardlopers in de marathon van Boston overrijdt met zijn auto.

Griffin raakt ook bevriend met een terrorist, die zonder Giffins medeweten een brug wil opblazen. Als Griffin belt met een telefoon die hij van de man heeft gekregen, zijn explosies en geschreeuw te horen. Op sommige websites is een video te zien waarin de twee scènes zijn samengevoegd, waardoor het lijkt alsof de explosies plaatsvinden bij de marathon.

"Die clip is weerzinwekkend", reageerde Family Guy-bedenker Seth MacFarlane op Twitter. "Wat er is gebeurd is een misdaad en een tragedie. Mijn gedachten zijn bij de slachtoffers."

Op YouTube is er nog te zien over welke bewuste scènes het gaat.

GroenLinks: akkoord is goede basis

Het sociaal akkoord is een 'goede basis' voor verder overleg met het parlement. Dat zei fractieleider Bram van Ojik (GroenLinks) woensdag tijdens het debat over het akkoord.

Wel bevat het akkoord een aantal maatregelen die Van Ojik zeer betreurt. Zo wil zijn partij dat bedrijven wel worden verplicht om een aantal arbeidsgehandicapten in dienst te nemen. Dat quotum is met het akkoord echter van tafel.

Van Ojik hekelde verder de 'voodoo-economie' die bezit heeft genomen op het Torentje. Hij doelt hiermee op de oproep van premier Mark Rutte (VVD) om op te houden met somberen en om geld uit te geven. Het kabinet hoopt dat hierdoor de economie weer aantrekt zodat extra bezuinigingen niet nodig zijn.

"Terwijl nu ook het IMF weer krimp voorspelt, bezweert de leider van ons land de kwade geesten van de economie door heel hard te wensen dat het beter gaat. Ga naar het cafe en geef een rondje. Dan halen we de drie procent en kunnen de bezuinigingen in de nieuw aangeschafte ijskast." Dat werkt niet. Als je het vertrouwen wilt herstellen, moet nu kiezen om extra te bezuinigen of niet, aldus Van Ojik.

Blanco-renner Sanchez stapt naar UCI

Luis Leon Sanchez wil via de arbitragecommissie van de UCI afdwingen dat hij weer mag koersen voor Blanco Pro Cycling. Dat meldt de Spaanse sportkrant Marca. De 29-jarige renner uit Murcia wordt sinds begin februari, in afwachting van een onderzoek naar zijn verleden, door de Nederlandse formatie aan de kant gehouden.

De naam van Sanchez dook vorig jaar op in het omvangrijke rapport over Lance Armstrong van de Amerikaanse antidopingautoriteit USADA. Hij werd bovendien genoemd als klant van de dopingarts Eufemiano Fuentes. Voor de ploegleiding van Blanco was dat voldoende reden om hem op non-actief te stellen.

Sanchez is een van de toprenners van Blanco, de opvolger van Rabobank. De Spaans kampioen tijdrijden bezorgde de ploeg onder meer twee ritzeges in de Tour de France.

Pechtold haalt uit naar 'jojobeleid'

D66-leider Alexander Pechtold heeft woensdag uitgehaald naar het 'jojobeleid' rond het sociaal akkoord. Daarin staat dat dat de extra bezuinigingen van 4,3 miljard voor 2014 van tafel zijn. Maar volgens VVD-fractieleider Halbe Zijlstra en minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zijn de bezuinigingen allerminst van de baan, constateert de D66-leider.

Ook op andere terreinen, zoals de WW en de pensioenen, is het sociaal akkoord volgens Pechtold niet duidelijk.

D66 kan het akkoord vooralsnog dan ook niet steunen. Eerst moeten de doorrekeningen van het Centraal Planbureau van de effecten meer helderheid verschaffen. Die komen in juni beschikbaar.

'Financiële dienstverleners negeren klachtenorgaan'

Veel financiële dienstverleners zijn niet gebonden aan de uitspraken van klachteninstituut Kifid. Veertig procent van de financiële tussenpersonen heeft bij het Kifid aangegeven zich niet gebonden te voelen aan de uitspraken. Dat meldt Het Financieele Dagblad woensdag.

Van de 7994 financiële tussenpersonen hebben 3181 aangegeven zich niet gebonden te voelen aan de uitspraken. Bij de 185 vermogensbeheerders is dat ruim een kwart. Volgens het FD zijn vrijwel alle banken en driekwart van alle verzekeraars wel gebonden aan de uitspraken.

Dienstverleners zijn verplicht aangesloten bij het klachtenorgaan. Het Kifid heeft onder meer een financiële ombudsman die bemiddelt in geschillen. Als dat geen resultaat heeft, kan geschillencommissie uitspraak doen. Financiële dienstverleners kunnen echter aangeven zich niet aan die uitspraken gebonden te voelen.


'Financiële dienstverleners negeren klachtenorgaan' (Foto: Novum)

Jan Slagter wil Nederlandse staat aanklagen

Jan Slagter wil de staat aanklagen. Belastingbetalers dragen volgens hem al jaren te veel inkomensbelasting af, zegt de directeur van Omroep MAX in het AD.

De staat heft volgens Slagter sinds de afschaffing van het kijk- en luistergeld 1,1 procent aan inkomensbelasting voor de publieke omroep. Zijn berekeningen wijzen erop dat dit, samen met reclame-inkomsten, zorgt voor 1,1 miljard euro per jaar voor het omroepbestel.

Vorig jaar was het mediabudget 917 miljoen euro. "Waar een deel van onze belasting wel heengaat weet ik niet", reageert Slagter in de krant. Hij wil dat de belasting omlaag gaat, of dat het volledige bedrag wordt geïnvesteerd in de publieke omroepen.

Vijftien jaar cel voor moord op restauranthouder

De rechtbank in Arnhem heeft de 39-jarige Hovhannes S. uit Nijmegen veroordeeld tot vijftien jaar cel voor de moord op de 24-jarige Nijmeegse restauranthouder Nicky Man. Een kompaan van S., de 32-jarige Rufat Z., kreeg 207 dagen cel voor het wegmaken van een lijk. Voor de moord werd hij vrijgesproken.

De rechtbank acht bewezen dat S. het slachtoffer van dichtbij twee kogels in zijn hoofd schoot. Justitie eiste twee weken geleden vijftien jaar cel tegen S. en een gevangenisstraf van twaalf maanden tegen Z. Omdat Z. zijn straf al heeft uitgezeten, komt hij direct op vrije voeten.

De Nijmeegse restauranthouder werd 11 maart vorig jaar door voorbijgangers dood aangetroffen in de Ooijpolder bij Nijmegen. Volgens het OM was het slachtoffer de vorige avond doodgeschoten in een loods op een industrieterrein in Nijmegen. In de loods, die Z. gebruikte als wietkwekerij, werd onder meer bloed van het slachtoffer aangetroffen. Het OM stelt dat Man door S. werd gedood omdat de verdachte schulden had bij het slachtoffer. S. ontkent de restaurateur te hebben gedood.

Nicky Man werd volgens justitie van dichtbij met twee kogels in het hoofd geschoten. Zijn bloed werd onder meer aangetroffen op de geluiddemper van het pistool waarmee hij gedood werd. Op het moordwapen werd ook dna gevonden van de 39-jarige verdachte. Op het lichaam van Man, zijn broek, onderbroek en schoenen werd ook dna van de verdachten gevonden. Het duo stelt regelmatig contact met Man te hebben gehad. Via die ontmoetingen zou het dna op het slachtoffer terecht zijn gekomen.

Duitse postmedewerkers staken voor hoger loon

Medewerkers van de Deutsche Post zijn woensdag een eendaagse staking begonnen om loonsverhoging af te dwingen van het postbedrijf. Volgens de Duitse vakbond Verdi hebben honderden mensen het werk neergelegd, voornamelijk postbezorgers. Zij staken in zeventien steden en regio's door heel Duitsland. Demonstraties staan gepland in Berlijn, Hamburg en Keulen.

De vakbond Verdi eist een loonsverhoging van minimaal zes procent voor de 132 duizend aangesloten postbestellers. Na twee rondes van onderhandelen heeft Deutsche Post nog geen bod gedaan. Verdi heeft aangegeven dat er nog stakingen van een dag volgen in de aanloop naar de volgende onderhandelingsronde op 25 april.

Georgina Verbaan wordt warm van Beatrix

Georgina Verbaan koestert warme gevoelens voor koningin Beatrix. "Met Beatrix ben ik opgegroeid", vertelt de actrice in Grazia. "Zij is altijd mijn koningin geweest. Toen ze haar speech hield waarin ze aankondigde afstand te doen van de troon, heb ik wel een traantje gelaten."

De 33-jarige Verbaan zegt diep vanbinnen wel te begrijpen dat de monarchie 'een bedenkelijk instituut' is. "En het kost geld, maar er zijn zo veel andere projecten die veel meer geld verslinden."

De koninklijke familie kan daarnaast voor een saamhorigheidsgevoel zorgen, vindt de actrice. "Als er iets ergs gebeurt, staat Beatrix daar toch maar mooi om ons allemaal een hart onder de riem te steken."

Wilders: VVD is de weg kwijt

PVV-leider Geert Wilders heeft woensdag hard uitgehaald naar premier Mark Rutte (VVD) en de VVD. De VVD is de weg 'totaal kwijt' en Rutte is ongeloofwaardig geworden. "Niemand gelooft hem nog", zei Wilders tijdens het debat over het sociaal akkoord.

Wilders verwees naar de verschillende geluiden uit de VVD over het sociaal akkoord. Zo zet minister van Volksgezondheid Edith Schippers vraagtekens bij de begrotingsnorm van drie procent. En fractieleider Halbe Zijlstra spreekt tegen dat de extra bezuinigingen van tafel zijn.

"De VVD gaat vechtend en rollebollend over straat", zei Wilders. "Wat een chaos. De VVD is de weg totaal kwijt. Met zo'n VVD heb je eigenlijk geen oppositie nodig."

Wilders noemde Rutte 'de beste premier die de PvdA ooit heeft gehad'. Rutte is volgens de PVV-leider zijn geloofwaardigheid kwijt door in te stemmen met het akkoord. "Rutte draait als een tol."

Het sociaal akkoord is volgens Wilders verder een 'wassen neus'. Het deugt niet omdat er geen cent belastingverlaging in voorkomt. "Wat Nederland nodig heeft is belastingverlaging."

Eilat met raketten bestookt

Er zijn woensdagochtend ten minste twee raketten afgevuurd op de Israëlische badplaats Eilat, mogelijk vanaf het Egyptische schiereiland Sinaï. Politiewoordvoerder Micky Rosenfeld zei dat agenten de resten van twee raketten hebben gevonden en naar meer op zoek zijn.

Volgens Rosenfeld raakte niemand gewond bij de aanval. Eén raket ontplofte in de tuin van een huis.

Islamitische militanten krijgen steeds meer macht in de Sinaï sinds de afzetting van de Egyptische president Hosni Mubarak in 2011. Radicale bewegingen hebben in het verleden vaker raketten op Eilat afgevuurd.

Het Israëlische leger plaatste eerder deze maand ter bescherming van de stad vlak buiten Eilat een batterij van zijn nieuwe raketschild IJzeren Koepel.

Vervolg Snow White & the Huntsman in 2015

Snow White & the Huntsman 2 zal in 2015 in de bioscoop te zien zijn. Dit heeft producent Universal bekendgemaakt tijdens een presentatie op CinemaCom.

Kristen Stewart neemt wederom de hoofdrol op zich in de spin-off van Sneeuwwitje. Naar alle waarschijnlijkheid zal ook Chris Hemsworth weer van de partij zijn. Regisseur Rupert Sanders wordt, na alle negatieve publiciteit rondom het slippertje met Kristen Stewart, vervangen.

De opnames van Snow White & the Huntsman 2 staan gepland voor juli 2013.

Kristen Stewart kruipt wederom in de rol van Sneeuwwitje(Novum)Kristen Stewart kruipt wederom in de rol van Sneeuwwitje (Novum)

Djokovic gewoon in actie in Monte Carlo

Novak Djokovic zal vandaag gewoon in actie komen tijdens de tweede ronde van het Masterstoernooi in Monte Carlo. De Servische nummer een van de wereld liep vorige week een enkelblessure op en speelde hierdoor met de gedachte om af te haken voor het graveltoernooi in zijn woonplaats. Een training overtuigde hem om te kunnen spelen.

Djokovic had in de eerste ronde een bye en zal vandaag het op moeten nemen tegen de Rus Mikhail Youzhny die Daniël Gimeno-Traver in de eerste omloop met 6-4 en 6-0 aan de kant schoof.

'Taboe seksualiteit in games overdreven'

Seksualiteit is een te groot taboe in computerspellen. Dat heeft de Japanse gameontwikkelaar Goichi Suda gezegd in een interview met de Britse website Eurogamer. Volgens hem kan het echter een goede uitlaatklep zijn. In Suda's nieuwste game, Killer is Dead, kan de hoofdpersoon een bril opzetten om door kleren heen te kijken.

"Ik kom uit een land waar seksualiteit behoorlijk gestoord is", voegde de Japanner toe. Suda snapt dan ook wel dat wanneer een westerse ontwikkelaar dergelijke aspecten in zijn game stopt, het zorgt voor ophef in de media.

Vorige maand zorgde een feest met dansende dames in sexy kledij nog voor commotie tijdens de Game Developers Conference. Verschillende vrouwelijke medewerkers van de organisatie legden per direct hun functie neer en uitten hun ongenoegen in de media.

Killer is Dead is een actiegame waarin de speler de rol van een huurling speelt. Wanneer hoofdpersoon Mondo een speciale bril op zet, kan hij door kleding heen kijken en bovendien zien wat het hart van een vrouw begeert. Killer is Dead verschijnt deze zomer voor Xbox 360 en Playstation 3.

Vervolg Pitch Perfect in 2015

Universal heeft tijdens CinemaCon bekendgemaakt dat er plannen zijn voor een vervolg op Pitch Perfect uit 2012.

Er werd bekendgemaakt dat het vervolg ergens in 2015 in de bioscopen zal gaan draaien. Als je een beetje heb opgelet, zal dit niet overkomen als een grote verrassing. Pitch Perfect heeft wereldwijd zo'n 112 miljoen dollar opgeleverd, terwijl het budget van de film maar zo'n 17 miljoen dollar was. Ook zijn er van de Pitch Perfect soundtrack meer dan 636.000 exemplaren verkochtDankzij de soundtrack werd Anna Kendricks single Cups, een hitsingle. Het nummer kreeg zelfs zijn eigen videoclip.

In de video zie je Kendrick als kok in een klein restaurant. Ze spendeert haar dag met het maken van koekjes en droomt over een reis naar een zonnig, tropisch land. Met een bekertje geeft ze het ritme aan (net zoals in de film). Terwijl ze door het restaurant loopt, gaan automatisch alle klanten meedoen met hun bekertjes. En zo komen er steeds meer ingewikkelde ritmes aan te pas. 

Anna Kendricks single 'Cups'

Regieprijs voor De Regels van Matthijs

Marc Schmidt heeft de Dutch Directors Guild gewonnen met zijn documentaire De Regels van Matthijs. Hij kreeg de prijs voor de opmerkelijkste regieprestatie van vorig jaar. Dat heeft de NCRV, die de docu uitzond, dinsdag laten weten.

In De Regels van Matthijs filmt Marc Schmidt zijn jeugdvriend Matthijs, die als autist wanhopig orde in de chaos om hem heen probeert te scheppen. Matthijs neemt ieder gesprek dat hij voert op en archiveert het, de archieven reiken tot het plafond. Als de woningbouwvereniging hem uit zijn woning dreigt te zetten, ziet hij zelfmoord als enige uitweg.

Logo documentaire De Regels van Matthijs

Kovalainen als reserve terug bij Caterham

De Finse autocoureur Heikki Kovalainen keert als reserve terug bij het formule 1-team van Caterham. De 31-jarige Kovalainen, in 2008 winnaar van de Grote Prijs van Hongarije, zal in ieder geval bij de komende twee races in actie komen tijdens de eerste vrije training. De Fin reed afgelopen seizoen voor Caterham, maar heeft zijn racestoeltje moeten afstaan aan Giedo van der Garde.

De ervaren Kovalainen, die de afgelopen zes seizoenen ruim 100 GP's in de Formule 1 reed, krijgt de taak om enkele nieuwe onderdelen voor de bolide van Caterham te testen. "Aangezien Formule 1 ook een teamsport is, zal hij tevens adviezen geven aan Charles Pic en Giedo van der Garde, die het beiden goed doen in hun eerste maanden bij Caterham", zei teambaas Cyril Abiteboul woensdag.

Kovalainen als reserve terug bij Caterham
Kovalainen als reserve terug bij Caterham (Foto: ANP)

[NBA] Clippers dicht bij thuisvoordeel in play-offs

Los Angeles Clippers heeft zijn zesde opeenvolgende zege geboekt in de NBA. De thuisploeg was dinsdag met 93-77 te sterk voor Portland Trail Blazers. Caron Butler was topscorer met 22 punten. Als de Clippers ook de laatste wedstrijd van het reguliere seizoen winnen, dan beginnen ze met thuisvoordeel aan de play-offs. Woensdag is Sacramento Kings de tegenstander.

Atlanta Hawks leed met het oog op de play-offs duur puntverlies. Voor eigen publiek werd met 113-96 verloren van Toronto Raptors. Atlanta verspeelde de vijfde plaats aan Chicago Bulls en treft daardoor waarschijnlijk een zwaardere tegenstander in de play-offs. Toronto-speler DeMar DeRozan was topscorer met dertig punten.

Dinsdag stond ook het duel tussen Boston Celtics en Indiana Pacers op het programma. Die wedstrijd werd afgelast naar aanleiding van de bomaanslagen maandag in Boston tijdens de marathon.


Clippers dicht bij thuisvoordeel in play-offs (Foto: Novum)

Gomes wil terug naar Nederland

Heurelho Gomes staat open voor een terugkeer naar de Eredivisie. De voormalige doelman van PSV wordt momenteel door Tottenham Hotspur verhuurd aan Hoffenheim. Door een breuk in een middenhandsbeentje zit zijn seizoen er evenwel al op. "Terugkeren is voor mij een serieuze optie", zegt Gomes woensdag in De Telegraaf.

"Ik weet niet wat PSV wil, maar ik houd van die club. PSV zit voor altijd in mijn hart", aldus de Braziliaan, die tussen 2004 en 2008 vier keer op rij kampioen werd met de Brabanders. De belangstelling van FC Twente is echter het meest concreet. "Twente heeft bij mijn zaakwaarnemer naar mij geïnformeerd."

De 32-jarige Gomes heeft nog een contract voor een jaar bij Tottenham. Hij denkt dat de Engelse club wil meewerken aan een vertrek. "In deze fase van mijn carrière is geld niet het belangrijkste. En ik heb nog echt iets te bieden. Ik heb nog vijf, zes goede jaren voor de boeg."

"Ik heb geen haast en neem de tijd om de goede beslissing te nemen. Maar eerst moet ik herstellen van mijn blessure", besluit de elfvoudig Braziliaans international, die zijn kwetsuur eerder deze maand opliep. Hij revalideert bij Vitesse.


Gomes wil terug naar Nederland (Foto: Novum)

PKC en Fortuna in zaalfinale korfbal

PKC/Hagero en Fortuna/MHIR hebben zich vanavond geplaatst voor de Wereldtickets Korfbal Leaguefinale op zaterdag in Ahoy.Beide clubs wonnen in thuis in een uitverkochte sporthal de 3e en beslissende play-offwedstrijd tegen respectievelijk Blauw-Wit en titelverdediger KZ/Hiltex.

De strijd om die felbegeerde finaleplek was tot het laatste moment spannend bij PKC - Blauw-Wit, maar de ploeg van Jan de Jager en Ben Crum was net iets sterker dan Blauw-Wit; 26-24. Topscorer was Gerald van Dijk met 10 doelpunten. In Delft was het verschil groter. Fortuna won overtuigend van KZ/Hiltex: 27-21.

Barry Schep speelde zijn laatste thuiswedstrijd en kreeg vlak voor het einde een publiekswissel. Zaterdag zal de topkorfballer zijn laatste speelminuten maken als speler in de Wereldtickets Korfbal League.

Plasschaert: defensie kampt met omgekeerde piramide

Defensie kampt met een omgekeerde piramide, waarbij er een te brede bovenlaag is en een te kleine onderlaag. De strijdkrachten hebben last van een tekort aan jong personeel, zei minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) tegen de NOS.

Meer mensen verlaten het leger dan er binnenkomen. "Dat komt mede door de woelige tijden waar defensie doorheen is gegaan. Er waren reorganisaties en veel functies worden geschrapt." Bij defensie moesten toch al twaalfduizend banen worden geschrapt, maar de uitstroom brengt volgens de minister het risico met zich mee dat bepaalde ervaringen en kunde verloren gaan.

Door de economische crisis is wel sprake van een lichte stijging in het aantal aanmeldingen, maar daarmee zijn de zaken volgens de minister nog niet op orde. "Er zijn nog veel functies onbezet. Het leger is volgens haar nog wel inzetbaar. "We hebben nog nooit nee hoeven verkopen en dat hoop ik niet mee te hoeven maken."

Onthulling nabij voor Final Fantasy Versus XIII

Square Enix zou intern al weten wanneer ze Final Fantasy Versus XIII aan de wereld willen laten zien, maar wil er niet over praten omdat het een netelige situatie in het bedrijf zou zijn.

Testsuya Nomura vertelde dit in een podcast van Square Enix Merchandise Radio. "Het is een netelige kwestie in het bedrijf. De datum voor onze volgende onthulling is geprikt en we werken er nu aan om informatie voor te bereiden. Misschien kunnen de details over de vraag waarom er geen informatie kon worden vrijgegeven worden aangestipt met de volgende aankondiging." De ontwikkelaar verontschuldigde zich voor de vertraging en vroeg fans om even geduld te hebben.

Geduld? Het duurt al bijna zeven jaar, dus dan kijken we niet meer op een maandje of wat langer. Final Fantasy Versus XIII is zo vaak naar de achtergrond geschoven en steeds werden onthullingen over het spel weer geannuleerd. 

Volgens de laatste geruchten wordt het spel hernoemd naar Final Fantasy XV en komt het uit op next-gen. Op het event waar PlayStation 4 werd aangekondigd was Square Enix ook op de bühne om te vertellen dat we geduld moeten hebben tot de E3, want dan zouden ze hun next-gen titel laten zien. Geduld dus, het sleutelwoord bij de Japanse tak van Square Enix.

Supermans oorsprong in nieuwe Man of Steel-trailer

In de nieuwste trailer voor Man of Steel gaat Warner Bros wat dieper in op de oorsprong van Superman en de jeugd van Clark Kent. De focus in de film lijkt overeen te komen met, naast veel van de de comics, die van de serie Smallville; Kal-El is naar Aarde gestuurd voor een reden, en die reden is om anderen hoop te geven.

De trailer toont fragmenten op Krypton, scènes tussen Clark en Jonathan Kent, Superman en Lois Lane (die ook in deze versie van Superman zijn naamgever lijkt te zijn) en gedurende de trailer is een eerste indruk te horen van de soundtrack van Hans Zimmer. Ook toont de trailer de eerste stukjes dialoog van Superman, waarmee een indruk van Henry Cavills benadering van Kal-El te zien is.

Man of Steel draait vanaf 20 juni in onze bioscopen, in iMAX en 3D.

FOK! wat een weer... Bewolkt, maar wel zacht

Goedemorgen! Het zal vandaag weer een zachte dag gaan worden, maar de zon heeft het hierbij wel moeilijk. Er is vrij veel bewolking en op een paar plaatsen valt hier wat lichte regen uit. De temperaturen lopen vanmiddag behoorlijk hoog op en liggen tussen de 15 en 22 graden. Heerlijk natuurlijk, maar ik had er toch liever een zonnetje bij gehad.

De wind die gisteren behoorlijk sterk was, neemt vandaag af en draait naar het zuiden toe. Daarmee komt de warme lucht weer even terug in ons land. Na morgen kan er af en toe een spatje regen vallen, maar dat zal niet veel voorstellen. Verder schijnt af en toe de zon. De temperatuursdaling zit er nog steeds aan te komen, echter na het weekend lijkt het weer iets zachter te worden. De wind zoekt aan het einde van de week de noordwesthoek op.

In Spanje lijkt de zomer al begonnen te zijn. Na alle regen van de laatste maanden is de zon daar nu gaan schijnen en op sommige plaatsen is het al 30 graden geworden. De komende zomer zullen er zich waarschijnlijk geen grote problemen voordoen in de droge en hete gebieden. In het noordwesten van het land valt er uiteraard wel af en toe regen.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Lente-wandeling
Op de eerste warme dag van het jaar maakte qltel een wandeling van 16 kilometer. De wandeling begon bewolkt, maar later klaarde het flink op.


 Lentewandeling2
De bewolking trok rond 15.30 weg en vanaf dat moment kon qltel zijn trui en jas weer in de tas stoppen.

 

Live-actiontrailer voor Far Cry 3: Blood Dragon

Ubisoft en Corridor Digital hebben een live-actiontrailer uitgebracht voor Far Cry 3: Blood Dragon met de titel The Cyber War. Waar de geanimeerde trailers al deden denken aan foute jaren 80-films gaat deze trailer nog een stapje verder.

Far Cry 3: Blood Dragon is een stand-alonespel waarbij je in de huid kruipt van cybercommando Rex Colt. Je moet de wereld redden die na een nucleaire aanval in puin ligt. Het is nog niet bekend wanneer Far Cry 3: Blood Dragon uitkomt.

Derde dode aanslagen Boston Chinees

Het derde dodelijke slachtoffer van de bomaanslagen bij de marathon van Boston maandag is een Chinees staatsburger wiens identiteit niet openbaar is gemaakt op verzoek van de familie van het slachtoffer. Dat heeft het Chinese consulaat in New York dinsdag (lokale tijd) in een verklaring laten weten.

Ook een 29-jarige vrouw is bij de aanslagen, waarbij drie doden vielen en 176 gewonden, omgekomen. Eerder was al bekendgemaakt dat een 8-jarig jongetje de explosies niet had overleefd.

Derde dode aanslagen Boston Chinees
Derde dode aanslagen Boston Chinees (Foto: ANP)

Ronaldinho opgenomen in selectie Brazilië

Ronaldinho maakt deel uit van de selectie van Brazilië voor de oefeninterland van volgende week woensdag tegen Chili. De voormalige wereldvoetballer van het jaar profiteert van het feit dat bondscoach Luiz Felipe Scolari geen beroep doet op de in Europa uitkomende spelers. Ronaldinho speelt voor Atlético Mineiro.

Omdat in Europa de competities in een beslissende fase verkeren, selecteerde Scolari alleen spelers van Braziliaanse clubs. Ook onder anderen Neymar en Alexandre Pato zitten bij de groep. De oefenwedstrijd tegen Chili is de laatste in aanloop naar de Confederations Cup die deze zomer in Brazilië wordt gespeeld.

De 33-jarige Ronaldinho viel in maart bij de interlands tegen Italië en Rusland buiten de boot. Op 6 april tegen Bolivia was hij wel van de partij. Als gastheer van het komende WK speelt Brazilië momenteel alleen oefenwedstrijden.

Berlusconi zou verkiezingen winnen

Als er in Italië vervroegde parlementsverkiezingen worden gehouden, krijgt het centrumrechtse kamp van ex-premier Silvio Berlusconi een absolute meerderheid in de Kamer van Afgevaardigden. Dit is de uitslag van een opiniepeiling die de publieke omroep RAI dinsdagavond heeft gepubliceerd.

In de Senaat zou er geen duidelijke meerderheid zijn, net zoals na de verkiezingen in februari. Toen kreeg het centrumlinkse kamp een absolute meerderheid in de Kamer, maar kandidaat-premier Pier Luigi Bersani is er sindsdien niet in geslaagd een meerderheid achter zich te scharen in de Senaat.

Berlusconi eist daarom de formatie van een grote coalitie van de twee belangrijkste blokken, maar Bersani wil niet met de door seks- en fraudeschandalen geteisterde mediamagnaat in zee. Als er geen grote coalitie komt, eist Berlusconi dat er zo snel mogelijk nieuwe verkiezingen komen, die hij volgens de RAI-enquête dus zou winnen.

Peiling: Berlusconi zou verkiezingen winnen
Peiling: Berlusconi zou verkiezingen winnen (Foto: ANP)

Jalabert stopt als bondscoach Franse wielrenners

Laurent Jalabert heeft zijn functie als bondscoach van de Franse wielerploeg neergelegd. Dat maakte de Franse wielerbond dinsdag bekend. Jalabert liep vorige maand ernstige verwondingen op bij een verkeersongeluk en acht zichzelf momenteel niet in staat zijn functie optimaal uit te oefenen.

Jalabert werd op 11 maart tijdens een trainingsritje geschept door een auto en liep daarbij meerdere botbreuken op. De 44-jarige voormalig toprenner wil zich volledig richten op zijn revalidatie en heeft daardoor te weinig tijd om zijn taken als bondscoach uit te voeren. Hij was vier jaar lang werkzaam bij de Franse bond.


Jalabert stopt als bondscoach wielrenners (Foto: Novum)

Amerikaanse senator krijgt envelop met gif

Een envelop met daarin het dodelijke gif ricine die bedoeld was voor de Republikeinse senator Roger Wicker van Mississippi is dinsdag (lokale tijd) onderschept. Dat heeft senator Dick Durbin bekendgemaakt.

De envelop, die werd ontdekt bij een postafdeling van de Amerikaanse Senaat, is driemaal onderzocht en positief bevonden op ricine. Durbin denkt dat er niet meerdere enveloppen met ricine in omloop zijn.

Amerikaanse senator krijgt envelop met gif
Amerikaanse senator krijgt envelop met gif (Foto: ANP)

Debat over Dolmatov donderdagochtend

De Tweede Kamer houdt donderdag een debat over het onderzoek naar de dood van de Russische asielzoeker Aleksandr Dolmatov. Dat heeft de Kamer dinsdag besloten.

Kamerleden kunnen dinsdag vragen indienen over het vrijdag verschenen rapport van de Inspectie Veiligheid en Justitie (IVJ) over Dolmatov, die in januari zelfmoord pleegde in het detentiecentrum in Rotterdam. Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) moet die woensdag beantwoorden.

Woensdag is er ook een gesprek tussen de Kamer en de onderzoekers van de inspectie. Mogelijk komen ook de advocaat van Dolmatov, Amnesty International en Vluchtelingenwerk aan het woord. Donderdag wordt in de plenaire zaal gedebatteerd.

De IVJ stelde vrijdag dat de overheid 'op meerdere momenten onzorgvuldig heeft gehandeld' ten aanzien van Dolmatov. Zo bleek de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) per abuis in de computer te hebben gezet dat Dolmatov het land uit moest worden gezet. Ook is hij ten onrechte niet in een observatiecel geplaatst, ondanks een eerdere zelfmoordpoging.

Teeven liet vrijdag weten 'diep geraakt' te zijn door de kwestie. Hij heeft maatregelen aangekondigd. Maandag maakte Teeven duidelijk dat hij niet aan aftreden denkt.

Kist van Thatcher overgebracht naar Westminster

De kist met het stoffelijk overschot van Margaret Thatcher is dinsdag naar Paleis Westminster in Londen overgebracht, waar woensdag de uitvaart van de op 8 april overleden vroegere Britse premier plaatsheeft.

De met de Britse vlag bedekte kist werd opgesteld in een crypte in de kapel van St. Mary Undercroft, waar ongeveer honderd leden van de familie, collega's en politici dinsdagavond een besloten plechtigheid bijwonen.

Thatcher, die van 1979 tot 1990 premier was, krijgt een ceremoniële uitvaart met volledige militaire eer, tot chagrijn van een niet onaanzienlijk deel van de Britten die haar nog altijd haten om haar beleid dat het land sociaal en economisch diep heeft verdeeld. Haar kist zal met een lijkwagen naar de kerk van St. Clement Danes worden overgebracht en van daar op een door paarden getrokken onderstel van een kanon naar St. Paul's Cathedral.

Voor de beveiliging zijn meer dan vierduizend politiemensen opgetrommeld. De beveiligingsmaatregelen zijn verscherpt na de dubbele bomaanslag van maandag bij de marathon van de Amerikaanse stad Boston. Langs de route zullen ruim zevenhonderd militairen staan opgesteld en tijdens de uitvaart zullen als eerbetoon de klokken van de Big Ben niet slaan.

Ongeveer tweeduizend genodigden zullen de uitvaart bijwonen.


Kist van Thatcher overgebracht naar Westminster (Foto: Novum)

Zieke Rihanna schrapt weer concert

Rihanna heeft maandagavond een optreden in Houston afgezegd wegens ziekte. De zangeres schrapte vorige maand al concerten in Baltimore en Boston omdat ze griep en een keelontsteking had.

Naar verwachting staat de 25-jarige Rihanna dinsdagavond wel weer op de planken in Dallas. De zangeres is bezig met haar Diamonds World Tour. Op 23 en 24 juni staat ze in de Amsterdamse Ziggo Dome.


Zieke Rihanna schrapt weer concert (Foto: Novum)

VN luiden noodklok over geweld CAR

De veiligheidssituatie in de Centraal-Afrikaanse Republiek gaat achteruit. Dat heeft de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties Navi Pillay dinsdag gezegd. Drie weken geleden werd de regering van de CAR afgezet.

Pillay zei zich dinsdag ernstige zorgen te maken over 'een hele reeks ernstige misdaden', waaronder verkrachting, marteling, ontvoering en liquidaties. Sinds president François Bozizé op 24 maart werd afgezet door rebellencollectief Seleka zijn al 119 mensen om het leven gekomen. In de stad Berberati zijn negentien gevallen van seksueel geweld gemeld.

Ook VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon uitte zijn zorgen over de veiligheid en het geweld dat rebellen tegen burgers gebruiken. Ban veroordeelde het geweld, waarbij inmiddels al veel burgers het leven hebben verloren. De VN-chef drong er bij de 'de facto autoriteiten' op aan om de orde te herstellen en burgers te beschermen.

Op dit moment is rebellenleider Michel Djotodia de leider van een overgangsraad die voorbereidingen treft voor verkiezingen die binnen achttien maanden moeten worden gehouden.

SMERIGE VERKRACHTER

Op internet ben ik zo vindbaar en herkenbaar als de tering. Googel mijn voor- en achternaam en je vindt onderhand mijn complete carrière, mijn schrijfsels, mijn muziek, en alle overige onzin die ik inmiddels het net op heb geknald. Inclusief foto's, familiebanden en nog een hele reeks oudere en nieuwere mailadressen en telefoonnummers. En tja ... waarom zou ik dat ook willen veranderen? Ik kan het de wereld toch niet aandoen het contact met mij te onthouden?

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.