FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 4 februari 2013

Robin Williams misschien terug op tv

Robin Williams heeft zijn zinnen gezet op een eigen komedieserie. 

De 61-jarige komiek gaat spelen in een proefaflevering getiteld Crazy Ones, die bij succes wordt uitgebouwd tot een volwaardige sitcom. Crazy Ones draait om een vader en zijn dochter die werken bij hetzelfde reclamebureau.

De proefaflevering wordt gemaakt voor CBS. De Amerikaanse zender maakt in mei bekend of die leuk genoeg is bevonden voor een vervolg.

Williams werd bekend dankzij de tv-serie Mork & Mindy. De show, waarin hij een buitenaards wezen vertolkte, liep van 1978 tot en met 1982. Daarna was de komiek te zien in films als Good Morning, Vietnam en Mrs. Doubtfire. Voor zijn rol in Good Will Hunting won hij een Oscar.

Robin Williams

'Geen hereniging Sylvie en Rafael van der Vaart'

Sylvie en Rafael van der Vaart komen zeker niet opnieuw bij elkaar. Dat heeft de moeder van de voetballer laten weten aan RTL Boulevard, nadat de twee weer regelmatig samen worden gespot.

Afgelopen weekend woonden zij en hun zoontje Damian een Ice Age-liveshow bij en zat Sylvie op de tribune bij een wedstrijd van Rafael. Desondanks zit een verzoening volgens Rafaels moeder er absoluut niet in. De twee zijn nog wel vrienden van elkaar. De voetballer zei tegen boulevardkrant Bild al dat ze 'zo veel mogelijk tijd samen' door proberen te brengen.

Sylvie en Rafael maakten begin dit jaar bekend te gaan scheiden. De voetballer zou de presentatrice tijdens de jaarwisseling een klap hebben gegeven in het bijzijn van hun vrienden.

Oranjevrouwen spelen gelijk tegen Australië

De Nederlandse hockeyvrouwen hebben hun eerste wedstrijd op de Investec Cup gelijkgespeeld. De ploeg van bondscoach Max Caldas speelde maandag in een heus debutantenbal 2-2 tegen Australië. Kelly Jonker en Maartje Paumen zorgden voor de Nederlandse treffers. 

Voor veel speelsters van Oranje - dat tweemaal op achterstand kwam - was deze wedstrijd hun eerste officiële interland. Laura Nunnink, Maria Verschoor, Xan de Waard, Roos Drost, Ireen van den Assem, Marloes Keetels, Charlotte Vega en Malou Pheninckx (foto) schreven hun eerste cap op hun naam. Dinsdag komt de olympisch kampioen opnieuw in actie in Zuid-Afrika. Oranje neemt het dan op tegen Engeland. Zeven speelsters van Oranje komen niet in actie tijdens de Investec Cup. Zij oefenen op wedstrijddagen tegen speelsters van andere deelnemers aan het toernooi. Maandagochtend sparden de Nederlandse reserves met Zuid-Afrika.

Protesten COC bij bezoek Poetin

COC Nederland grijpt het staatsbezoek van de Russische premier Vladimir Poetin in april aan om tegen de antihomowet die in Rusland van kracht dreigt te worden te protesteren. Dat laat de homobelangenorganisatie maandag weten.

Het COC wil Poetin met een luid protest een 'hete lentedag' bezorgen. Samen met enkele andere mensenrechtenorganisaties wil de instantie duidelijk maken dat de antihomowet onacceptabel is en roept de Nederlandse regering hetzelfde te doen. De wet stelt 'propaganda voor homoseksualiteit' strafbaar.

Voorzitter Tanja Ineke noemt de Russische wet 'een schandalig voorstel dat zal leiden tot flagrante mensenrechtenschendingen'. Volgens haar zorgt het invoeren van de wet er voor dat Russische lesbiennes en homo's niet normaal meer kunnen leven.

"Zolang de wet nog niet in werking is getreden zullen we elke gelegenheid aangrijpen om de Russische autoriteiten er van te overtuigen dat de wet moet worden ingetrokken", aldus Ineke in een verklaring. "We zullen Poetin in Nederland een hete lentedag bezorgen."

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) uitte vrijdag al zijn zorgen over de antihomowet. De Rijksvoorlichtingsdienst maakte maandag bekend dat Poetin Nederland op 8 april bezoekt. Het bezoek maakt deel uit van het Nederland-Ruslandjaar.

SP wil parlementair onderzoek naar ondergang SNS

De SP wil dat er een parlementair onderzoek komt naar de ondergang van SNS Reaal. Zo moet duidelijk worden hoe het kan dat toezichthouders niet eerder hebben ingegrepen en waarom de uiteindelijke redding zo lang op zich liet wachten.

SP-Kamerlid Arnold Merkies vindt dat er vooral kritisch gekeken moet worden naar de rol van De Nederlandsche Bank (DNB). "Het is vreemd dat, ondanks de vele verhalen over misstanden bij SNS, er niet eerder ingrepen is", stelt Merkies in een verklaring.

Volgens Merkies leed de top van de bank aan grootheidswaanzin. "Gewone Nederlanders moeten nu voor dit wangedrag opdraaien. De toezichthouder heeft die risico's mogelijk veel eerder kunnen signaleren. Ik wil alle feiten op tafel, zodat nieuwe fiasco's voorkomen kunnen worden."

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) maakte vrijdag bekend dat SNS Reaal genationaliseerd werd. De bank en verzekeraar kreeg in 2008 al achthonderd miljoen aan staatssteun. De nationalisatie kost de overheid zeker 3,7 miljard euro.

FARC ontkent dat vredesoverleg dreigt te klappen

De Colombiaanse rebellenbeweging FARC ontkent dat het vredesoverleg met de Colombiaanse regering dreigt te klappen. De FARC heeft de Colombiaanse media er maandag van beschuldigd dat zij de gesprekken doelbewust proberen te laten ontsporen.

"De onderhandelingen worden gewoon voortgezet", zei Marco Leon Calarca, onderhandelaar van de FARC. "Niemand heeft zich teruggetrokken of heeft formeel gedreigd met terugtrekking uit de gesprekken." Onderhandelaars van de Colombiaanse regering wilden niet reageren.

Calarca beschuldigde bepaalde Colombiaanse media ervan onenigheid tussen de regering en de FARC-rebellen te overdrijven en zich te verzetten tegen de gesprekken. Met name de radiozender Caracol, een van de populairste zenders in Colombia, moest het ontgelden. Het station probeert volgens Calarca de gesprekken te saboteren door de publieke opinie te beïnvloeden.

Berichten dat de gesprekken dreigen vast te lopen begonnen op 20 januari op te duiken, toen de FARC het eenzijdige staakt-het-vuren stopzette. Sindsdien zijn bij aanvallen Colombiaanse agenten en militairen om het leven gekomen.

Calarca noemt het hypocriet dat Colombiaanse leiders de FARC hekelen vanwege het militaire offensief, terwijl het doden van rebellenleiders door het Colombiaanse leger wordt toegejuicht.

IFFR-winnaar Matterhorn naar filmfestival Berlijn

De tragikomedie Matterhorn van regisseur Diederik Ebbinge wordt vertoond op de markt van het Filmfestival van Berlijn, dat donderdag van start gaat.

De sales agent heeft de plek geregeld nadat Matterhorn het afgelopen weekeinde op het Filmfestival Rotterdam de publieksprijs in de wacht sleepte. In Berlijn kan de film onder de aandacht van internationale distributeurs worden gebracht.

Matterhorn vertelt over de ongebruikelijke vriendschap tussen een weduwnaar en een zwerver die hij in huis neemt. De film won in Rotterdam een nek-aan-nekrace met de Saoedische film Wadjda, over een meisje van 10 jaar dat een nieuwe groene fiets wil. Matterhorn is het regiedebuut van Diederik Ebbinge, die bij het grote publiek vooral bekend is als onderdeel van het succesvolle cabarettrio De Vliegende Panters.

De licht absurdistische film draait vanaf donderdag in de Nederlandse bioscopen.

Diederik Ebbinge
Diederik Ebbinge

Verblijf Bin Laden wordt toeristische trekpleister

De Pakistaanse overheid wil een recreatiecomplex bouwen in de stad waar Al-Qaidaleider Osama bin Laden in 2011 door Amerikaanse commando's werd gedood.

Het project in Abbottabad omvat een dierentuin, een paragliding club en watersportfaciliteiten. Ook komt er een park met cultureel erfgoed, zei Syed Aqil Shah, de minister voor toerisme en sport van de provincie Khyber Pakthunkhwa.

Shah zei dat het project onderdeel is van een plan om culturele en recreatieactiviteiten in de provincie te stimuleren. Volgens parlementslid Javed Iqbal Abbasi wordt ook gehoopt op een verbetering van het negatieve imago van Abbottabad. Het park zal een slordige 36 miljoen euro kosten en de bouw, die over een paar weken begint, zal ongeveer vijf jaar duren.

Uitslagen Jupiler League speelronde 20

In de Jupiler League werd afgelopen weekend de twintigste speelronde gespeeld. Hieronder vind je alle uitslagen en andere statistieken.

Uitslagen:

Datum Thuis Uit Uitslag
vr 1 feb, 20:00 FC Den Bosch Go Ahead Eagles 1-0
vr 1 feb, 20:00 De Graafschap Almere City FC 5-1
vr 1 feb, 20:00 FC Oss FC Volendam 2-2
vr 1 feb, 20:00 SC Veendam FC Emmen 1-1
vr 1 feb, 20:00 FC Eindhoven Excelsior 1-1
vr 1 feb, 20:00 Telstar FC Dordrecht 2-0
vr 1 feb, 20:00 Fortuna Sittard Helmond Sport 1-1
zo 3 feb, 14:30 Sparta SC Cambuur 1-0
ma 4 feb, 20:00 MVV FC Volendam 3-4
ma 4 feb, 20:00 Go Ahead Eagles SC Veendam 1-1
ma 4 feb, 20:00 FC Den Bosch FC Eindhoven 3-1

Stand:

# Club Wed. w g v p v - t
1 Sparta 18 11 3 4 36 36-22
2 MVV 17 10 5 2 35 39-22
3 Helmond Sport 19 9 7 3 34 34-27
4 FC Volendam 19 10 2 7 32 38-30
5 De Graafschap 18 8 6 4 30 34-24
6 SC Cambuur 17 9 3 5 30 33-26
7 FC Dordrecht 18 8 5 5 29 34-28
8 Fortuna Sittard 17 8 4 5 28 24-18
9 Go Ahead Eagles 18 7 6 5 27 37-28
10 SC Veendam 18 7 4 7 25 26-27
11 FC Den Bosch 18 7 0 11 21 20-31
12 FC Oss 18 5 5 8 20 27-41
13 Almere City FC 20 6 1 13 19 27-42
14 Telstar 19 4 6 9 18 17-23
15 FC Emmen 17 2 8 7 14 17-25
16 Excelsior 19 3 5 11 14 25-41
17 FC Eindhoven 18 3 4 11 13 26-39

Topscorers:

# speler club goals
1 Tuyp FC Volendam 14
2 Hemmen SC Cambuur 12
2 Emrullah Güvenç Helmond Sport 12
2 Kramer FC Volendam 12

Programma volgende speelronde:

Datum Thuis Uit Uitslag
vr 8 feb, 20:00 Almere City FC Sparta info
vr 8 feb, 20:00 FC Dordrecht Helmond Sport info
vr 8 feb, 20:00 De Graafschap FC Eindhoven info
vr 8 feb, 20:00 Excelsior MVV info
vr 8 feb, 20:00 Go Ahead Eagles Fortuna Sittard info
vr 8 feb, 20:00 FC Emmen FC Den Bosch info
vr 8 feb, 20:00 SC Cambuur SC Veendam info
zo 10 feb, 14:30 FC Volendam Telstar info
ma 11 feb, 20:00 FC Emmen SC Cambuur info

NS-app wekt veel weerstand op

Sinds vandaag kunnen reizigers op de IJssellijn - tussen Zwolle en Roosendaal - op hun smartphone precies zien in welk gedeelte van de trein er nog voldoende zitplaatsen zijn. Middels een ingenieus systeem van 280 infraroodsensoren houdt de NS in de gaten waar het druk is in de trein, waar de stiltecoupés zich bevinden, hoeveel mensen er in- en uitstappen en waar de ingang voor fietsen of rolstoelen zijn.

Gerucht: Marvel plant film Planet Hulk

Mark Ruffalo‘s Hulk was absoluut één van de hoogtepunten in Joss Whedons The Avengers. Niet gek dus dat veel fans snakken naar een nieuwe film voor de uit de kluiten gewassen, groene superheld. Vorig jaar vernamen we dat dit op zijn vroegst in 2015 zou gaan gebeuren aangezien films als Iron Man 3Thor: The Dark WorldCaptain America: The Winter Soldier en Guardians of the Galaxy op dit moment voorrang hebben.

Nu blijkt dat ze bij Marvel grote plannen hebben met de Hulk. Volgens de nieuwste geruchten begeeft hij zich aan het einde van The Avengers 2 in de ruimte en vervolgens krijgt hij weer een film voor zichzelf waarbij gebruikt zal worden gemaakt van Planet Hulk, een verhaallijn uit 2006 van Greg Pak. De Hulk is op dat moment een heersende gladiator in een alienwereld. 

De Marvel Cinematic Universe komt met een nieuwe versie van de Illuminati, een geheime raad bestaande uit Doctor Strange, Black Bolt, Charles Xavier, Reed Richards, Namor en Iron Man. De samenstelling van deze groep zal er ongetwijfeld heel anders uit komen te zien voor de film, maar dat neemt niet weg dat de Illuminati net als in de comics verantwoordelijk is voor de verbanning van de Hulk naar de ruimte. 

De Hulk zal vervolgens weer terugkeren in The Avengers 3, waarbij gebruik zal worden gemaakt van de wraakzuchtige World War Hulk-verhaallijn.

Hieronder de video van Latino Review waarin het gerucht naar buiten wordt gebracht:

Vlaar: "Joh, dat is al zeven jaar geleden"

Ron Vlaar speelt mogelijk komende woensdag met Oranje tegen Italië. De verdediger speelde ook tegen de Italianen tijdens zijn debuut. Toen ging het mis.

Door het afhaken van Khalid Boulahrouz is Vlaar door bondscoach Louis van Gaal bij de selectie gehaald. In 2005 debuteerde hij als groot talent namens Oranje. Destijds werd met 1-3 verloren van de Italianen. Vlaar had het moeilijk met Luca Toni en kopte een bal in eigen doel.

Lang geleden

"Joh, dat is al zeven jaar geleden. Er is in de tussentijd zoveel gebeurd", zegt Vlaar aan deKNVB-website. "Cocu speelde nog, Henk Timmer maakte zijn debuut en volgens mij speelde ik samen met Joris Mathijsen in het centrum van de verdediging. Die tijd ligt inmiddels ver achter me. Wat kan ik erover zeggen: ik wil zo’n wedstrijd nooit meer meemaken, ik denk dat die wedstrijd voor mij gewoon niet op het juiste moment kwam."

Inmiddels is de 27-jarige Vlaar een van de internationals met ervaring. Hij kijkt uit naar de oefeninterland tegen de Italianen. "Het is wel altijd een echte testcase, spelen tegen een groot voetballand als Italië met zo’n jonge ploeg. Italië heeft spelers als Andrea Pirlo en Mario Balotelli. Het niveau is met zulke sterren weer een á twee treetjes hoger."

Balotelli

In de Premier League speelde Vlaar al eens tegen Balotelli. "Een aanvaller met veel kwaliteiten natuurlijk. En ook een spits die je lang niet ziet, maar zomaar door een enkel moment een wedstrijd kan keren", vervolgt de voormalig Feyenoorder.

"De bondscoach eist van je dat je volledig fit bent. Dan merk je hoe fijn het is om in Engeland te voetballen. Je speelt dan gewoon weer heel veel wedstrijden. Dan ben je sneller fit", aldus de captain van Aston Villa.

Lokale interruptie: Leefbaar Eindhoven verdwijnt uit de raad

Zo zit je wat te twitteren en ineens bereikt het bericht je dat Leefbaar Eindhoven uiteen gevallen is. Het enige raadslid dat ze hadden stapt uit Leefbaar Eindhoven en begin een eigen partij. Dit omdat hij overhoop ligt met de partij. Het is na 11 jaar een treurige exit voor een partij die in een roemrucht verleden Eindhoven op zijn kop zette. In 2001 werd de partij opgericht door toenmalig raadslid Ad Pastoor, die na ruzie uit de VVD was gestapt. Hoewel de partij niets met de beweging van Henk Westbroek en Jan Nagel te maken had, werd strategisch de naam Leefbaar Eindhoven aangenomen om mee te liften op het elan van die groep. En dat bleek een meesterzet. In 2002 werd Leefbaar Eindhoven met 9 zetels de grootste partij in de Eindhovense raad. Een aardverschuiving.

'Neanderthalers stierven mogelijk eerder uit'

Theorieën over de exacte periode waarin de Neanderthalers de aarde bevolkten moeten mogelijk worden herzien. Uit een studie is gebleken dat de Neanderthalers vermoedelijk eerder zijn uitgestorven dan tot dusver werd aangenomen.

De laatste Neanderthaler stierf voor zover bekend in Spanje. Onderzoek naar de botten leek uit te wijzen dat de knekels zo'n 35 duizend jaar oud waren. Wetenschappers uit Australië en Europa hebben de meetmethode echter verbeterd en hierdoor vervuiling uit de meetresultaten kunnen filteren. De conclusie is nu dat de Neanderthaler zo'n vijftigduizend jaar geleden uitgestorven is.

Als de metingen daadwerkelijk kloppen, dan is het idee dat de moderne mens naast de Neanderthaler heeft geleefd niet langer houdbaar, omdat aangenomen wordt dat de moderne mens zich pas 42 duizend jaar geleden in Spanje vestigde.

"De resultaten van ons onderzoek lijken erop te wijzen dat er grote problemen zijn met de datering van de laatste Neanderthalers in wat nu Spanje is", aldus Thomas Higham van de Universiteit Oxford. "Het is onwaarschijnlijk dat de Neanderthalers langer in dit gebied hebben weten te overleven, dan elders in Europa."

De studie naar de Neanderthalers verscheen maandag in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences. In het stuk wordt de mogelijkheid niet uitgesloten dat de Neanderthalers daadwerkelijk tot 35 duizend jaar geleden nog in Europa leefden. Het grote probleem is het warme klimaat op het Iberisch schiereiland dat ervoor zorgt dat een belangrijk eiwit dat gebruikt wordt bij de datering van resten snel wordt afgebroken.

De wetenschappers hebben tot dusver metingen kunnen doen op knekels die op twee plekken in Spanje zijn gevonden. In totaal zijn er op elf plekken in Spanje resten van Neanderthalers aangetroffen.

Pelmelay in hoger beroep in zaak tegen kinderen

Justine Pelmelay gaat in hoger beroep in de rechtszaak tegen haar kinderen. Haar 19-jarige tweeling vindt dat ze niet voldoet aan haar zorgplicht en eiste een financiële bijdrage van haar. De rechter besloot onlangs dat de 54-jarige zangeres dat inderdaad moet betalen, maar daar legt ze zich niet bij neer.

Niet eens de financiële bijdrage is Pelmelay een doorn in het oog, maar vooral het feit dat zoon en dochter de ernst van haar ziekte in twijfel trekken. De zangeres maakte vorig jaar bekend een beenmergziekte te hebben. Volgens haar kinderen is ze echter niet te ziek om aan haar betalingsplicht te voldoen en zou ze dezelfde leeftijdsverwachting hebben als leeftijdsgenoten.

"We hebben met de behandelende arts contact gehad", laat Pelmelays partner Ronald van Driel maandag weten aan Novum Nieuws. Ze kregen te horen dat een gemiddelde leeftijdsverwachting van iemand bij wie MPN is vastgesteld zeven jaar is. Pelmelay bevindt zich 'gelukkig in de beginfase'. Na overleg met de advocaat is dit weekend besloten om in hoger beroep te gaan.

Vrije val met een snelheid van Mach 1,25

De Oostenrijkse waaghals Felix Baumgartner ging bij zijn recordsprong in oktober nog sneller dan gedacht, zo is gebleken uit de laatste berekeningen die maandag bekend zijn gemaakt.

Baumgartner haalde tijdens zijn vrije val van 39 kilometer hoogte een snelheid van 1357 kilometer per uur. Dat komt overeen met Mach 1,25, ofwel 1,25 keer de snelheid van het geluid. Volgens de eerdere berekeningen was de maximale snelheid nog 1342 kilometer per uur, of Mach 1,24.

Baumgartner is de eerste mens die alleen met een drukpak aan de geluidsbarrière heeft doorbroken. Zijn supersone val boven de Amerikaanse staat New Mexico duurde een halve minuut. Zijn hartslag bleef onder de 185 slagen per minuut en zijn ademhaling was redelijk rustig. Zijn waagstuk werd gesponsord door Red Bull.

Demonstraties tegen nieuwe verkrachtingswet India

Tientallen betogers hebben maandag in New Delhi geëist dat de Indiase regering een nieuwe wet tegen seksueel geweld intrekt. De wet werd vorige week in recordtempo door het kabinet geloodst en de betogers eisen dat deze wet wordt vervangen door een uitgebreidere wet.

Volgens de betogers zijn in de wet maar enkele aanbevelingen meegenomen van de commissie die is opgezet na de fatale groepsverkrachting van een vrouw in Delhi, twee maanden geleden. Onder de nieuwe wet zijn de celstraffen voor verkrachting verhoogd van zeven tot tien jaar naar twintig jaar. In gevallen waarbij het slachtoffer komt te overlijden of in een coma terecht komt kan de doodstraf worden opgelegd. Daarnaast zijn voyeurisme, stalken, zuuraanvallen en vrouwenhandel strafbaar.

Volgens de Indiase minister van financiën Palaniappan Chidambaram werd de wet via een verordening aangenomen. Daardoor kon de wet direct van kracht worden. De wet moet wel binnen zes maanden door het Indiase parlement worden goedgekeurd. De reden dat voor deze weg is gekozen is volgens de minister dat het aanpassen van de wet tot prioriteit was gemaakt.

De betogers noemen de nieuwe wet een rookgordijn, omdat de kwestie van verkrachting binnen het huwelijk of seksueel geweld tegen vrouwen door personeel van de strijdkrachten niet is aangepakt. Ook de aanbeveling dat politici geen deel mogen nemen aan verkiezingen als er een aanklacht wegens verkrachting loopt is niet meegenomen in de nieuwe wet.

Logé schopt hond dood

Een 21-jarige man uit Bosnië heeft vorige week in Heiloo de hond van een vrouw bij wie hij logeerde doodgeschopt. De viervoeter had hem gebeten toen de man het dier probeerde te wassen, meldt de politie. Tegen de man is een proces-verbaal opgemaakt.

De hond, een 3-jarige bordercollie, had een groot aantal inwendige bloedingen, een aantal gekneusde en gebroken ribben, een doorboorde long, beschadigde lever en bloeduitstortingen op zijn hoofd. De Bosnische slaapgast verklaarde eerder tegen de politie dat de hond op onverklaarbare wijze begon te trillen, in een stuip raakte en overleed.

Atleet Mariano moet half jaar cel in wegens drugs

De 27-jarige Curaçaose atleet Brian Mariano is maandagmiddag (lokale tijd) veroordeeld tot 12 maanden gevangenisstraf waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Begin december vorig jaar werd 720 gram cocaïne aangetroffen in een koffer waarmee de sprinter van Curaçao naar Amsterdam wilde vliegen.

Mariano was niet aanwezig tijdens de zitting. Zijn advocaat heeft aangekondigd in hoger beroep te gaan. Mariano is viervoudig Nederlands kampioen op de 60 meter indoor. Die titel won hij in 2009, 2010, 2011 en 2012. Hij deed vorig jaar voor Nederland mee aan de Olympische Spelen in Londen op het onderdeel 4 keer 100 meter estafette.

Atleet moet half jaar cel in wegens drugs
Atleet moet half jaar cel in wegens drugs (Foto: ANP)

Van Gaal roept weer ADO-spelers op voor training

Bondscoach Louis van Gaal heeft weer de hulp ingeroepen van spelers van ADO Den Haag. Aaron Meijers, Tjaronn Chery en Christian Supusepa zijn uitgenodigd om dinsdag mee te trainen bij het Nederlands elftal, meldt ADO maandag. Oranje speelt woensdag een oefenduel tegen Italië in de Amsterdam Arena.

Meijers mag in dit verband een ervaringsdeskundige genoemd worden. Samen met de huidige Utrecht-speler Jens Toornstra werd hij in oktober ook al uitgenodigd om mee trainen bij Oranje, dat toen in voorbereiding was voor het WK-kwalificatieduel tegen Roemenië.

Door de afmelding van doelman Michel Vorm maandag bestaat de selectie van Oranje nog uit negentien man. Met de komst van de drie ADO-spelers kan Van Gaal een groot partijspel van elf tegen elf afwerken.

'Zes maanden voor vredesakkoord met Taliban'

De leiders van Groot-Brittannië, Afghanistan en Pakistan hebben de Taliban maandag uitgenodigd naar de onderhandelingstafel te komen. Zij geven zichzelf zes maanden om tot een vredesakkoord te komen.

De Britse premier David Cameron ontving de Afghaanse en Pakistaanse presidenten Hamid Karzai en Asif Ali Zardari in Londen om te praten over het vredes- en verzoeningsproces in Afghanistan. Om dat te bevorderen zijn de drie leiders overeengekomen voor de onderhandelingen een kantoor te openen in Doha in Qatar. Zij menen dat de Taliban hun standpunt ten aanzien van besprekingen matigen en hebben zichzelf een termijn van zes maanden gesteld om vrede te bereiken. Zij beloven daarvoor 'alle noodzakelijke maatregelen' te treffen, liet het bureau van Cameron na afloop van het overleg weten.

De buitenlandse troepen maken zich op om in 2014 uit Afghanistan te vertrekken. De Afghaanse president Karzai verwacht dat de gevechten in zijn land zullen afnemen als de NAVO weg is uit zijn land. Buitenlandse bemoeienis is volgens hem het grootste gevaar dat Afghanistan bedreigt. Hij is nu optimistischer gestemd over de besprekingen die zijn regering achter de schermen met de Taliban voert, omdat de relatie met Pakistan is verbeterd.

Brawn: "Nieuwe wagen grote stap vooruit"

Mercedes gaat in 2013 een nieuwe start maken. Het team heeft afscheid genomen van Michael Schumacher en Lewis Hamilton werd als vervanger gehaald. Ook heeft het team inmiddels een flinke reorganisatie ondergaan.

Vandaag werd in Jerez de W04 gepresenteerd, waarmee volgens Ross Brawn grote successen geboekt gaan worden. "De reorganisatie van de afgelopen achttien maanden begint haar vruchten af te werpen", aldus Brawn. "Dat is ook terug te zien in de W04. De nieuwe auto is een grote stap voorwaarts als het gaat om het ontwerp. Hij is geavanceerder en met een scherper oog voor details ontwikkeld."

"Er is door onze technische afdelingen in Brackley en Brixworth duizenden uren aan werk gestoken in de nieuwe auto, om er zeker van te zijn dat de W04 daadwerkelijk beter is dan de wagen van vorig jaar. Daarnaast zijn we ook zeer trots dat Lewis Hamilton ons team komt versterken."

"Ik denk echt dat we met Lewis Hamilton en Nico Rosberg over het sterkste rijdersduo beschikken. De rivaliteit die daar logischerwijs uit voortvloeit zal ons alleen nog maar verder naar voren helpen", besloot Brawn.

FIFA geeft Nantes jaar transferverbod

Nantes mag een jaar lang geen transfers doen. Dat heeft de tuchtcommissie van de wereldvoetbalbond FIFA maandag besloten. De Franse club is gestraft omdat het Ismaël Bangoura in januari vorig jaar onder druk zou hebben gezet om zijn contract bij Al Nasr uit Dubai te verbreken. Nantes vindt de sanctie 'zowel in financieel als sportief opzicht zwaar' en heeft aangekondigd de beslissing aan te vechten bij het internationaal sporttribunaal CAS.

Naast het transferverbod moeten Bangoura en Nantes ook een schadevergoeding van 4,5 miljoen euro betalen aan Al Nasr. De 28-jarige Bangoura kreeg ook een schorsing van vier maanden opgelegd. Het transferverbod geldt ook voor de transferperiode in januari volgend jaar, waardoor Nantes pas in de zomer van 2014 nieuwe spelers kan halen.

Bangoura's verblijf in Nantes was van korte duur, want in september werd hij alweer uitgeleend aan het Qatarese Umm-Salal. Nantes gaat momenteel aan kop in de Ligue 2, met drie punten voorsprong op Monaco.

'Elk moment kernproef N-Korea'

De Zuid-Koreaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties heeft maandag gezegd dat Noord-Korea op het punt lijkt te staan een kernproef te houden. Hij verwacht dat de Veiligheidsraad daar met 'zeer krachtige en resolute maatregelen' op zal reageren.

Zuid-Korea bekleedt deze maand het voorzitterschap van de Veiligheidsraad, maar ambassadeur Kim Sook zei maandag alleen namens zijn land te spreken.

Kim zei dat er 'zeer drukke activiteiten' plaatshebben rond het proefterrein in Noord-Korea en dat 'iedereen meekijkt'. Hij beschuldigde Pyongyang ervan resoluties van de Veiligheidsraad die kern- en raketproeven verbieden te overtreden en de veiligheid op het Koreaanse schiereiland en in het noordoosten van Azië in gevaar te brengen.

Toornstra: "Was toe aan iets nieuws"

Jens Toornstra stapte vorige week over van ADO Den Haag naar FC Utrecht. Daar had hij geen rekening mee gehouden. Dit weekend maakte hij zijn debuut tegen FC Twente. "Het ging vorig week woensdag heel snel", blikt Toornstra terug tegenover Omroep West.

"Ik was verrast. Het was woensdagmiddag wel spannend. Vierentwintig uur later speelde ik bij FC Utrecht", aldus de middenvelder, die toe was aan een nieuwe uitdaging. "Ik was toe aan iets nieuws. Een nieuwe club en een nieuwe omgeving. Maar als de transfer niet was doorgegaan had ik gewoon met plezier het seizoen afgemaakt bij ADO", vervolgde Toornstra. Zijn debuut was niet onverdienstelijk.

In de Twentse Grolsch Veste maakte hij een doelpunt en had een belangrijk in de 2-4 overwinning. Hij tekende voor de 0-1 en was vervolgens goed voor twee assists.

Tuitert hoop komend weekend op rentree

Het herstel van Mark Tuitert vordert gestaag. De olympisch kampioen op de 1500 meter hoopt komend weekend tijdens de wereldbekerwedstrijden in Inzell zijn rentree te maken.

Tuitert liep eind januari een spierblessure aan zijn dijbeen op en stond afgelopen week voor het eerst weer op het ijs. Eerder vandaag volgde een tweede training. "Eigenlijk stapte ik vorige week al pijnvrij het ijs op, maar toen deed ik het rustig aan. De tweede keer heb ik al op een flinke snelheid gereden en ook dat ging prima."

De schaatser van de Beslist.nl-formatie hoopt zich snel weer met de wereldtop te kunnen meten. "Wanneer ik pijnvrij kan starten, doe ik zeker direct mee voor de hoogste plekken. Zelfs winnen is mogelijk."

Na afloop van de wereldbekerwedstrijden in Inzell zal de ploeg van Tuitert nog even in de Duitse stad blijven voor een trainingskamp.

Spelende kinderen zetten huis in lichterlaaie

Kinderen die met een kaars en een aansteker aan het spelen waren, hebben maandagmiddag in Amsterdam een woonkamer in lichterlaaie gezet. Een vrouw raakte hierbij gewond. Zij is naar een ziekenhuis gebracht, meldt de brandweer.

De hulpdiensten werden rond 16.45 uur gewaarschuwd over de brand op de zesde verdieping van een flat aan de Nolenstraat. De kaars was onder een bank terechtgekomen, waarna in korte tijd de hele woonkamer uitbrandde. De brandweer had het vuur wel snel onder controle.

De vrouw ademde rook in. De kinderen bleven ongedeerd.

Caubergcross 2013 in WB-cyclus

De Caubergcross wordt dit kalenderjaar opgenomen in de wereldbekercyclus. Dit heeft de internationale wielrenunie (UCI) in Louisville, de stad waar het WK veldrijden werd gehouden, besloten.

De veldrit door de heuvels van Limburg vervangt hiermee de wedstrijd in Hoogerheide, waar in 2014 het WK veldrijden wordt gehouden. De Limburgse stad was bovendien de enige kandidaat, die zich opwierp om de opengevallen plaats op te vullen.

De Caubergcross wordt op 20 oktober verreden.

Van der Garde rijdt twee dagen bij test Jerez

Guido van der Garde zal bij de eerste Formule 1-testdagen in Jerez de eerste twee dagen voor zijn rekening nemen bij zijn team Caterham. De Nederlander, de eerste landgenoot in de Formule 1 sinds Christian Albers, zal daarna worden afgelost door zijn ploeggenoot Charles Pic.

Bij de grote teams is alleen Ferrari afwijkend van de rest. Bij McLaren, Red Bull, Lotus en Mercedes komen beide race-coureurs twee dagen in actie, terwijl bij Ferrari Felipe Massa drie dagen zal rijden. Fernando Alonso komt bij de eerste test helemaal niet in actie. 

Het volledige testschema

Team Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag
Red Bull Webber Webber Vettel Vettel
Ferrari Massa Massa Massa De la Rosa
McLaren Button Perez Button Perez
Lotus Grosjean Grosjean Raikkonen Raikkonen
Mercedes Rosberg Hamilton Rosberg Hamilton
Sauber Hulkenberg Hulkenberg Gutierrez Gutierrez
Force India De Resta Di Resta/Rossiter Rossiter/Di Resta Bianchi
Williams Maldonado Maldonado Bottas Bottas
Toro Rosso Ricciardo Ricciardo Vergne Vergne
Caterham Van der Garde Van der Garde Pic Pic
Marussia Chilton Chilton n.n.b. n.n.b.

Aanklager wil Maaskant één duel schorsen

De aanklager betaald voetbal van de Nederlandse voetbalbond (KNVB) wil Robert Maaskant, trainer van FC Groningen, voor de duur van één wedstrijd schorsen. De oefenmeester werd afgelopen weekend door arbiter Higler naar de tribune gestuurd.

De aanklager is van mening dat Maaskant het arbitrale kwartet afgelopen zaterdag, tijdens de competitiewedstrijd tegen AZ (1-0), in woord en gebaar in diskrediet heeft gebracht. Bovendien hield de trainer zich na zijn heenzending op in de nabijheid van het veld en de reservebank.

Maaskant heeft tot morgenmiddag 11.00 uur de tijd om in beroep te gaan. Doet hij dit niet, dan bekijkt hij de wedstrijd tegen RKC Waalwijk vanaf de tribune.

Van Seumeren voor 99% eigenaar van FC Utrecht

Frans van Seumeren had al 63% van alle aandelen van FC Utrecht in bezit, maar hoogt dit nu op naar 99%. Dit meldt RTV Utrecht op zijn eigen website.

De Raad van Commissarissen (RvC), waar Van Seumeren ook deel van uit maakt, heeft ingestemd met deze overdracht. De Domstedelingen houden zelf de zogenaamde 'golden share' in bezit. Hierdoor houdt de club speciale bevoegdheden en bepaalt het zelf de clubkleuren en de speelstad.

"Financieel was FC Utrecht al in handen van Frans van Seumeren en dat wordt nu verankerd", liet Jacques van Ek, voorzitter van de RvC, weten.

FC Utrecht houdt het laatste aandeel in eigen bezit. Mocht Van Seumeren ooit zijn aandelen van de hand doen, dan heeft de ploeg er zelf ook nog één.

Palermo ontslaat voor tweede keer coach

Palermo heeft voor de tweede keer dit seizoen zijn trainer ontslagen. De Italiaanse club maakte dinsdag melding van het vertrek van Gian Piero Gasperini, die pas sinds september aan het roer stond. Gasperini wist sindsdien slechts drie zeges te boeken in twintig wedstrijden, waardoor de club afzakte naar de laatste plaats in de Serie A.

Gasperini was in september de opvolger van Giuseppe Sannino, de eerste Palermo-coach van het seizoen. Palermo meldt op de clubsite dat de nieuwe trainer dinsdagochtend bekend wordt gemaakt. Volgens Italiaanse media is Alberto Malesani de nieuwe man.

'Plan voor megaprovincie te dun'

De Noord-Hollandse commissaris van de koningin Johan Remkes vindt dat het plan voor een fusie tussen zijn provincie, Utrecht en Flevoland nog te weinig is uitgewerkt. Remkes denkt daarom niet dat het binnen twee jaar is gerealiseerd, zei hij maandag na afloop van het overleg tussen Noord-Holland en minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) tegen de NOS.

Remkes vind dat Plasterk te hard van stapel loopt met de plannen voor een megaprovincie in 2015. "Twee jaar is uitermate krap en dat weet de minister ook wel", zei hij. Remkes beaamt dat burgers en bedrijven baat hebben bij een nauwere samenwerking tussen de provincies. "Maar een platte fusie, daar is erg weinig enthousiasme voor."

Volgens Plasterk is uitstel van de fusie niet aan de orde. "Andere sectoren en burgers moeten ook bezuinigen en die bezuinigingen worden ook niet uitgesteld", zei hij. Plasterk sprak van een 'open en plezierig overleg'. De minister bezoekt later ook de provincies Utrecht en Flevoland om een toelichting te geven op zijn plannen.

Van Rhijn houdt rekening met Balotelli

Oranje-international Ricardo van Rhijn bewondert Mario Balotelli. De verdediger van Ajax neemt het woensdag met het Nederlands elftal op tegen Italië.

Super Mario maakte vorige week zijn transfer naar AC Milan en werd ook opgeroepen voor het Italiaanse elftal. Woensdag komt Van Rhijn het enfant terrible tegen. De Ajacied vindt dat Oranje rekening moet houden met de flamboyante aanvaller.

"Het is een hartstikke jonge jongen eigenlijk. Een aparte verschijning, zowel binnen als buiten het veld. Het blijft een fantastische voetballer en dat heeft hij afgelopen weekeinde ook weer laten zien. Eee hele grote voetballer waar we rekening mee moeten houden", vertelt Van Rhijn tegenover Novum.

De twee kwamen elkaar al eens tegen. De laatste keer was in de Champions League, toen Ajax het in de groepsfase opnam tegen Manchester City (2-2), de voormalig werkgever van de Italiaanse aanvaller. Tijdens zijn debuut bij Milan bezorgde hij de club direct een overwinning. Tegen Udinese (2-1) was hij twee keer trefzeker.

Speciale postzegel voor Rosa Parks

De Amerikaanse posterijen hebben maandag een speciale Rosa Parks-postzegel uitgegeven. Met de zegel wordt de honderdste verjaardag van Parks herdacht.

Parks werd in 1955 gearresteerd omdat ze weigerde in een bus in Montgomery, in de Amerikaanse staat Alabama, haar stoel af te staan aan een blanke man. Martin Luther King riep na de daad van Parks op tot een boycot van het busbedrijf, dat bijna failliet ging. Uiteindelijk schafte het bedrijf de rassenscheiding in de bus af. Het protest van Parks leidde tot meer protesten tegen de rassensegregatie.

Parks verhuisde later naar Detroit en overleed in 2005. Ter ere van haar verjaardag worden meer festiviteiten georganiseerd.

Beloning uitgeloofd voor gestolen Lowlands-tent

Dieven zijn dit weekeinde aan de haal gegaan met een trailer waarin delen van een Lowlands-tent zaten. Degene die de tip levert waardoor de onderdelen van de backstagetent de Barn worden teruggevonden, krijgt vier toegangskaarten voor het festival.

De eigenaar spreekt op zijn website van 'een regelrechte ramp'. "Verspreid dit bericht dus zoveel als je kunt en houd je ogen open!" De diefstal vond plaats in Amersfoort. Lowlands wordt op 16, 17 en 18 augustus gehouden in Biddinghuizen.

Meer studenten uit huis door afschaffen ov-kaart

Met het afschaffen van de ov-studentenkaart gaan naar verwachting zo'n vijftigduizend extra studenten op zoek naar een kamer. Ze verlaten het ouderlijk huis omdat het reizen veel te duur wordt. Dat staat in een onderzoek van de openbaar vervoerbedrijven naar de gevolgen, melden de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) maandag.

Voorzitter Kai Heijneman van de LSVb verwacht dat de gevolgen niet meer te overzien zijn als duizenden extra studenten op zoek gaan naar een kamer. "Het huidige tekort van dertigduizend kamers zorgt al voor te lange wachttijden en veel te hoge kamerprijzen."

De LSVb en het ISO verwachten bovendien dat het afschaffen van de kaart niet de besparing van 425 miljoen euro oplevert die de regering denkt te bereiken. "Bij hetzelfde reisgedrag zal een studie gemiddeld 5420 euro extra kosten", stelt ISO-voorzitter Thijs van Reekum. "Dat komt dus bovenop de toekomstige afschaffing van de studiefinanciering die al 14700 euro meer gaat kosten."

De Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) zegt in een reactie te zijn geschrokken van het onderzoek. "Studenten zullen veel van hun mobiliteit moeten inleveren", aldus voorzitter Jan van 't Westende in een verklaring. Hij vreest dat behalve studenten ook anderen er slechter van worden. Zo zullen de vervoersbedrijven krimpen en gaan meer mensen met de auto, wat weer schade aan het milieu zal brengen.

In oktober vorig jaar werd duidelijk dat de ov-kaart voor studenten wordt geschrapt. Daardoor kunnen studenten in de toekomst niet meer gratis reizen met het openbaar vervoer. Onduidelijk is wanneer de kaart wordt vervangen.

Howard wint massasprint op Mallorca

Leigh Howard heeft de tweede koers van de Mallorca Challenge gewonnen. De sprinter van GreenEdge was in de massasprint sneller dan Tyler Farrar en José Joaquin Rojas.

Een kopgroep van zeven man werd ruim op tijd ingerekend, waarna een hernieuwde sprint volgt. Farrar werd daarin voor de tweede dag op rij naar de tweede plaats verwezen. Beste Nederlander was Yoeri Havik, die net als gisteren negende werd. De Mallorca Challenge bestaat uit vier losse wedstrijden, waar geen klassement van wordt opgemaakt.

Deense voetballer halfjaar geschorst na gokken

De tuchtcommissie van de Deense voetbalbond heeft Kristoffer Wichmann maandag voor zes maanden geschorst. De verdediger van FC Vestsjaelland, dat uitkomt op het tweede niveau, kreeg de straf omdat hij in 2011 geld had ingezet op een bekerwedstrijd van zijn eigen ploeg. Wichmann ontkent de beschuldigingen en gaat in beroep tegen de schorsing.

Volgens de bond plaatste Wichmann de weddenschappen via tussenpersonen. De Deen kwam in de bewuste bekerwedstrijd in de tweede helft als invaller binnen de lijnen. De bond overweegt ook een strafrechtelijke klacht in te dienen tegen Wichmann.

Wichmans straft volgt op de onthulling van opsporingsorganisatie Europol maandag dat 380 voetbalwedstrijden de afgelopen jaren gemanipuleerd zijn. In totaal worden 425 spelers, scheidsrechters en officials verdacht van betrokkenheid.

Somaliërs betrapt met vijfhonderd kilo qat

Zes Somaliërs zijn maandagochtend in Oosterhout op heterdaad betrapt toen zij een bestelauto vol laadden met dozen qat. Het zestal haalde het spul uit een tweede bestelauto, meldt de politie. In totaal ging het om 79 dozen met in totaal vijfhonderd kilo qat.

De zes, variërend in de leeftijd van 22 tot 37 jaar, werden ingerekend op een parkeerplaats voor een restaurant aan de Beneluxweg. Beide auto's zijn in beslag genomen.

Qat is sinds vorige maand illegaal in Nederland. Het kauwen op de bladeren van een qatplant heeft een stimulerende werking. Het middel is vooral populair bij Somaliërs.

Vrouw rijdt zeventien jaar lang zonder rijbewijs

Een 56-jarige vrouw uit Elst die zeventien jaar zonder rijbewijs heeft gereden is vrijdag tegen de lamp gelopen. Ze viel door de mand tijdens een routinecontrole, meldt de politie maandag. Tegen de vrouw is proces-verbaal opgemaakt.

Een wijkagent besloot de vrouw te controleren toen hij haar vrijdag over de Zadelmakersstraat in de Gelderse plaats zag rijden. De vrouw bleek nooit een rijbewijs te hebben gehad. In de zeventien jaar dat ze desondanks rondreed, was de vrouw naar eigen zeggen ook nooit gecontroleerd.

Seniorenkeuring vaarbewijs op de helling

Ouderen hoeven in de toekomst mogelijk pas op hun 75e een medische verklaring te overleggen om hun vaarbewijs te behouden. Nu ligt die leeftijd nog op 70 jaar, maar minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Hagen (VVD) gaat onderzoeken of de grens omhoog kan.

Op dit moment moeten mensen die hun vaarbewijs voor de pleziervaart willen behouden, vanaf hun 70e iedere vijf jaar een verklaring tonen waaruit blijkt dat ze gezond zijn. Daarop kan een medische keuring volgen. In 2009 werd de leeftijd hiervoor verhoogd van 65 naar 70 jaar, maar volgens Schultz kan daar nog wel vijf jaar bovenop.

"Ondanks deze nog recente verhoging bereiken mij signalen vanuit de watersportwereld dat daar de wens leeft de keuringsleeftijd verder te verhogen van 70 naar 75 jaar", stelt de minister. "Ik ben bereid die signalen in overweging te nemen."

Dead Space 3 demo bijna 2 miljoen keer gedownload

EA heeft bekendgemaakt dat bijna twee miljoen mensen de demo van Dead Space 3 hebben gedownload. Dat is minstens tien procent meer dan het aantal gedownloade Dead Space 2-demo’s.

Het aantal preorders voor Dead Space 3 overtreft ook het aantal van de tweede game in de reeks. Als deze cijfers overeenkomen met het aantal games die verkocht zullen worden, heeft EA een toppertje in handen.

 Dead Space 3-review (Foto: EA)

Overlevingskans kankerpatiënt stijgt

De overlevingskansen voor vrijwel alle soorten kanker zijn de afgelopen jaren weer gestegen. Vergeleken met de periode 2001 tot 2005 stegen de overlevingskansen in de periode van 2006 tot 2010 met vier procent. Het aantal kankerpatiënten stijgt echter ook. In 2011 kregen 100.600 mensen kanker, ongeveer vier procent meer dan de 96.500 in 2010, meldt het Integraal Kankercentrum Nederland maandag.

De overlevingskansen van mensen met lymfklierkanker stegen de afgelopen jaren het meest, met negen procent. Bij nierkanker was de stijging zeven procent. Dat de kansen van mensen met lymfklierkanker zijn gestegen, is vooral te danken aan de invoering van een nieuw geneesmiddel. Jaarlijks treft lymfklierkanker ruim vierduizend vaak jonge mensen, vier procent van alle nieuwe kankerpatiënten in Nederland.

Van alle kankerpatiënten geneest op dit moment ongeveer 61 procent. De overlevingskansen variëren sterk per soort kanker. Patiënten met borst-, prostaat- of huidkanker hebben allemaal inmiddels een overlevingskans van meer dan 85 procent.

Het percentage longkankerpatiënten dat vijf jaar na de diagnose nog in leven is, bedraagt echter slechts zestien procent en bij alvleesklierkanker is dat maar zes procent. Deze verschillen komen vooral doordat deze vormen van kanker vaak pas in een laat stadium worden ontdekt, waardoor behandeling niet meer mogelijk is.

Van alle vormen van kanker was in 2011 huidkanker de meest voorkomende met 14.400 gevallen. Vooral het aantal patiënten met deze vorm van kanker nam fors toe ten opzichte van 2010, met twaalf procent. Na huidkanker komt borstkanker met 14.100 gevallen het meest voor, gevolgd door darmkanker met 13.300, longkanker met 11.700 en prostaatkanker met 11.400 gevallen.

'Problemen met ov na afschaffing ov-kaart'

Als de ov-studentenkaart wordt afgeschaft, kan dat een groot probleem opleveren voor het aanbod van openbaar vervoer.

Steden waar het openbaar vervoer voor een groot deel afhankelijk is van studenten, zullen misschien zelfs buslijnen minder laten rijden. Dat meldt de Stuurgroep OV-Studentenkaart op basis van een onderzoek dat op hun verzoek is uitgevoerd.

Bijna 700.000 studenten hadden in 2012 een ov-kaart, daarmee werden ruim 10.000 kilometers afgelegd. Deze kaart is nu gratis voor studenten, de ov-bedrijven krijgen geld van de overheid. In de politiek wordt momenteel gesproken over afschaffen van de kaart voor studenten, wel zou er dan een kortingkaart komen.

'Problemen op spoor na afschaffing ov-kaart'
'Problemen op spoor na afschaffing ov-kaart' (Foto: ANP)

FOK!filmtips van de dag: Flirt

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

Het is bijna zover; op 14 februari is het Valentijnsdag. Je kan dan ook vanavond alvast warmlopen voor de dag van de liefde. Om 20:30 zendt RTL8 de Nederlandse romantische komedie Flirt uit. Egbert Jan Weeber is Lex,  een jonge acteur die verliefd is op Ankie, gespeeld door Lidewij Mahler. Maar hij heeft één probleem: hij heeft nog meer vriendinnen. Platonische relaties zijn dat, met 'hoogstens een beetje geklooi boven de gordel'. Maar dat vindt Lex geen vreemdgaan. Bovendien is geestelijke trouw veel belangrijker… Dat wil er bij de rest van de wereld niet in. Zeker bij Kim niet, een rol van Rifka Lodeizen. Deze documentairemaakster heeft net haar vriend Youssouf, een acteerklusje voor Javier Guzman, op straat gezet omdat hij niet van andere dames af kan blijven. Zo komt ze op het idee voor een documentaire over vreemdgaan. Lex lijkt de ideale hoofdpersoon.

In Flirt laten onder andere Frank Lammers, Marcel Hensema en Kim Pieters hun gezicht ook nog zien.

Of stem om 20:30 af op Valentine's Day op SBS 6Verschillende verhalen worden verteld ten tijde van Valentijnsdag, allemaal anders, maar toch verbonden met elkaar. De personen zijn allen afkomstig uit Los Angeles en kampen bijna allemaal met liefdesproblemen. De druk die Valentijnsdag op hen uitoefent, blijkt voor de één gunstig, voor de ander nadelig. 

De grote namen van en in Hollywood stonden in de rij om een ensemblecast te vormen. Met daarin bijvoorbeeld Julia & Emma Roberts, Bradley Cooper, Jessica Alba, Ashton Kutcher, Taylor Swift, Shirley MacLaine en Anne Hathaway.

Als je liever de andere kant van de medaille wil zien, kan je om 20:40 afstemmen op CANVAS. Louis Theroux maakte de documentaire A place for paedophiles.Theroux ontmoet in deze documentaire patiënten en therapeuten van het Coalinga Mental Hospital in Californië, waar meer dan vijfhonderd veroordeelde pedofielen opgesloten zitten. De meeste patiënten hebben er al een lange celstraf opzitten, maar kwamen niet in aanmerking om vrijgelaten te worden. Ze hebben twee keuzes: aanvaarden dat ze nooit meer vrij zullen zijn of meedoen aan een therapie in het ziekenhuis. 

Opnieuw luchtaanvallen op en rond Damascus

Syrische gevechtsvliegtuigen hebben maandag luchtaanvallen uitgevoerd op Damascus en een aantal dorpen en steden ten zuiden van de hoofdstad. Dat heeft het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten gezegd.

Onder meer de wijken Kfarbatna, Harasta en Zamalka werden aangevallen. Dorpen en steden rondom de hoofdstad werden met artilleriegranaten bestookt. Strijders van de oppositie raakten ook slaags met Syrische militairen, aldus het Observatorium. Bij de gevechten kwamen zeker vijf rebellen om. Hoeveel slachtoffers er door de luchtaanvallen vielen is onbekend.

Ook in het oosten, in de olierijke regio Deir el-Zour, en bij de noordelijke stad Aleppo raakte het leger weer slaags met Syrische rebellen. In Aleppo werd vooral gevochten bij de weg die de stad met de luchthaven verbindt.

Rebellen in Aleppo namen zaterdag de strategisch gelegen wijk Sheik Said in Aleppo, vlakbij het vliegveld, in. Daarmee is de bevoorradingsroute van het leger in Aleppo afgesneden. Volgens de Lokale Coördinatiecomités, een verbond van Syrische activisten, voerde de Syrische luchtmacht maandag ook aanvallen uit op Sheik Said in een poging de opmars van de rebellen een halt toe te roepen.

Bloopers L.A. Noire vrijgegeven

Het Australische bedrijf Depth Analysis, makers van de technologie achter L.A. Noire, heeft een video op het internet geplaatst dat enkele bloopers van de acteurs toont.

In de grappige video zijn verschillende acteurs te zien die over hun tong struikelen, het script even vergeten of gewoon moeten niezen tijdens een opname. Het opmerkelijke hieraan is dat de in-game models deze situaties allemaal perfect weergeven. Zeker het bekijken waard, al is het maar als (indrukwekkende) herinnering aan hoe ver we reeds staan op gebied van videogametechnologie.

Hiphopmisdaadboek naar witte doek

Details over de moorden op rappers Tupac Shakur en Biggie Smalls komen naar het witte doek. De Britse productiemaatschappij Good Films heeft de rechten gekocht voor de verfilming van het boek LAbyrinth van Randall Sullivan, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. Hierin wordt een blik geworpen in de wereld van foute agenten, straatbendes, racisme en hiphoppers, en op de politieke chaos rondom de nog altijd onopgeloste moorden op de twee rappers.

Sullivans boek, met als volledige titel LAbyrinth: A Detective Investigates The Murders Of Tupac Shakur And Notorious B.I.G., The Implication of Death Row Records' Suge Knight, and the Origins of the Los Angeles Police Scandal, werd al eerder in delen gepubliceerd in het muziektijdschrift Rolling Stone. Het richt zich op een politieonderzoek van detective Russell Poole naar een beruchte bankroof in Los Angeles. Hij was het ook die het onderzoek leidde naar de moord op rapper Christopher Wallace, met de artiestennaam The Notorious B.I.G.

Het bewijsmateriaal dat Poole aandraagt suggereert dat enkele leden van het politiekorps in Los Angeles betrokken waren bij de moorden. Ook toonde Poole aan hoe de agenten werden betaald door het beruchte label Death Row Records, waarschijnlijk om bepaalde details te verzwijgen.

Van Marion 'Suge' Knight, medeoprichter van Death Row Records, wordt beweerd dat hij geen geweld en dreigementen schuwde om de door hem gewenste krabbel onder contracten te krijgen. In elk geval heeft hij door de jaren heen meermalen vastgezeten wegens openbaar geweld, drugsbezit en schending van de voorwaarden van zijn vrijlating. In 2005 werd hij in zijn been geschoten, waarvoor nog niemand is veroordeeld. Hoe dan ook liepen veel artiesten weg bij Death Row Records na de moord op Tupac in 1996. Het bedrijf heeft zwaar geleden onder Knights strubbelingen met justitie.

De verfilming van LAbyrinth krijgt een budget van tussen de tien en 52 miljoen dollar. Over cast, crew en regisseur is nog niets bekend, over een premièredatum evenmin.


Hiphopmisdaadboek naar witte doek (Foto: Novum)

Van Hintum na seizoen weg bij Willem II

Marc van Hintum vertrekt na dit seizoen als technisch directeur van Willem II. Zijn contract bij de hekkensluiter van de Eredivisie wordt uit financiële overwegingen niet verlengd. De oud-international is bezig aan zijn tweede seizoen in de directie van de Tilburgse club, waar hij in het verleden ook als speler onder contract stond.

Van Hintum promoveerde in zijn eerste seizoen met Willem II direct naar de Eredivisie. "Dit seizoen hebben we echter te handelen vanuit een andere werkelijkheid", licht algemeen directeur Marco Faber toe. "De huidige laatste plaats op de ranglijst en de daarmee gepaard gaande onzekerheid ten aanzien van handhaving in de Eredivisie, nopen Willem II tot nog grotere voorzichtigheid bij het aangaan van nieuwe contractuele verplichtingen."

Met hoofdtrainer Jurgen Streppel hoopt Willem II na dit seizoen wel verder te gaan. "Ongeacht op welk niveau de club volgend seizoen actief is", benadrukt Faber. De club is met Streppel inmiddels in onderhandeling over een nieuw contract.

Achievements Bioshock: Infinite gelekt

Twee maanden voor de release van de langverwachte shooter Bioshock: Infinite, zijn de achievements van de game gelekt. Er kunnen enkele spoilers aanwezig zijn, dus bekijken op eigen risico!

  • Tin Soldier (10) -Completed the game on Easy difficulty or above
  • Saw the Elephant (25) - Completed the game on Normal difficulty or above.
  • Stone Cold Pinkerton (50) - Completed the game on Hard difficulty or above.
  • Auld Lang Syne (75) - Completed the game on 1999 mode.
  • Should Auld Acquaintance (10) - Unlocked 1999 mode.
  • Industrial Accident (5) - Killed 20 enemies with a Sky-Hook Execution.
  • Aerial Assassin (5) - Killed 20 enemies with a Sky-Line Strike.
  • A Real Pistol (5) - Killed 25 enemies with the Broadsider Pistol
  • Passionately Reciprocated (5) - Killed 150 enemies with the Founder Triple R Machine Gun or Vox Repeater
  • Street Sweeper (5) - Killed 50 enemies with the Founder China Broom Shotgun or Vox Heater.
  • Big Game Hunter(5) - Killed 100 enemies with the Founder Huntsman Carbine or Vox Burstgun.
  • Loose Cannon (5) - Killed 25 enemies with the Paddywhacker Hand Cannon.
  • On a Clear Day (5) - Killed 30 enemies with the Bird's Eye Sniper Rifle.
  • Here Little Piggy (5) - Killed 30 enemies with the Founder Pig Volley Gun or Vox Hail Fire.
  • Master of Pyrotechnics (5) - Killed 20 enemies with the Barnstormer RPG.
  • Seasoned to Taste (5) - Killed 30 enemies with the Peppermill Crank Gun.
  • Well Rounded (10) - Used all 8 Vigors against enemies.
  • Vigorous Opposition (50) - Killed 75 enemies either with a Vigor or while the enemy is under the effects of a Vigor.
  • More for Your Money (25) - Lured 3 enemies into a single Vigor trap 5 times.
  • Combination Shock (50) - Performed all 8 of the Vigor combinations.
  • Mind Over Matter (10) - Killed 20 enemies using Possessed machines.
  • Tear 'em a New One (25) - Opened 30 Tears.
  • Strange Bedfellows (10) - Killed 20 enemies using allies brought in through a Tear.
  • On the Fly (10) - Killed 30 enemies while riding a Sky-Line.
  • Bolt From the Blue (25) - Killed 5 enemies with a headshot while riding a Sky-Line.
  • Hazard Pay (25) - Killed 10 enemies by utilizing environmental hazards.
  • Bon Voyage (25) - Killed 20 enemies by knocking them off Columbia.
  • Skeet Shoot (25) - Killed 5 enemies while they are falling.
  • Lost Weekend (10) - Killed 5 enemies while you are drunk.
  • David & Goliath (10) - Killed 20 "Heavy Hitter" enemies.
  • Heartbreaker (50) - Killed a Handyman by only shooting his heart.
  • Dress for Success (5) - Equipped a piece of Gear in all four slots.
  • Kitted Out (10) - Fully upgraded one weapon and one Vigor.
  • Raising the Bar (10) - Upgraded one attribute (Health, Shield, or Salts) to its maximum level.
  • Infused with Greatness (25) - Collected every Infusion upgrade in a single game.
  • Sightseer (50) - Used all telescopes and Kinetoscopes in the game.
  • The Roguish Type (25) - Used Elizabeth to pick 30 locks.
  • Eavesdropper (50) - Collected every Voxophone.
  • Grand Largesse (10) - Spent $10,000 at the vending machines of Columbia.
  • Coins in the Cushion (10) - Looted 200 containers.
  • Scavenger Hunt (75) - Completed the game in 1999 mode without purchasing anything from a Dollar Bill vending machine.
  • Secret Achievement (5) - Continue playing to unlock this secret achievement.
  • Secret Achievement (10) - Continue playing to unlock this secret achievement.
  • Secret Achievement (10) - Continue playing to unlock this secret achievement.
  • Secret Achievement (10) - Continue playing to unlock this secret achievement.
  • Secret Achievement (10) - Continue playing to unlock this secret achievement.
  • Secret Achievement (25) - Continue playing to unlock this secret achievement.
  • Secret Achievement (25) - Continue playing to unlock this secret achievement.
  • Secret Achievement (25) - Continue playing to unlock this secret achievement.
  • Secret Achievement (25) - Continue playing to unlock this secret achievement.

BioShock Infinite

Winterweer gaat opnieuw voor overlast zorgen

Het verkeer gaat de komende tijd opnieuw veel overlast ondervinden van het weer. Vanaf dinsdag krijgt Nederland weer te maken met winterse buien en temperaturen die schommelen rond het vriespunt, meldt weeronline.nl maandag. De NS laat maandagmiddag weten de dienstregeling voor dinsdag niet aan te passen. Een woordvoerder van de NS zei dat de combinatie van de hoeveelheid sneeuwval en temperatuur geen aanleiding geeft om maatregelen te treffen. Over woensdag is nog geen beslissing genomen.

Maandagavond en -nacht stroomt volgens weeronline.nl vanuit het noordwesten koudere lucht Nederland binnen en neemt de kans op winterse buien toe. Aanvankelijk gaat het om regen, natte sneeuw en hagel. Ook een klap onweer is niet uitgesloten. Dinsdagochtend neemt de kans op drogere sneeuwvormen toe en kan het lokaal even wit worden.

Dinsdag is het overdag tijdelijk droger, maar in de avond en nacht trekt een nieuw neerslaggebied over Nederland. In de kustgebieden valt waarschijnlijk regen, maar landinwaarts gaat de neerslag over in sneeuw. In de gebieden waar sneeuw valt, zal het gaan om gemiddeld vijf centimeter sneeuw. "Het is niet uitgesloten dat plaatselijk meer valt; een aantal weermodellen geeft hoeveelheden tot vijftien centimeter aan."

Het weerbureau denkt dat de kans op overlast dinsdagochtend niet al te groot is. "De temperaturen liggen daarvoor nog iets te hoog." Lokaal kan het echter glad worden.

Woensdagochtend is het andere koek." Zoals het er nu naar uitziet houdt de neerslag de gehele nacht aan en in de gebieden waar sneeuw valt, ontstaat een flink sneeuwdek. Dit heeft grote gevolgen voor de woensdagochtendspits."

Schaatsen kan mogelijk vanaf volgende week weer, maar daarvoor moet het winterweer wel aanhouden. Tot het weekend wordt in ieder geval koude lucht aangevoerd. Uitgezonderd donderdag kan iedere dag een winterse bui vallen.

GTA V niet vertraagd voor release volgende generatie

Rockstar heeft geruchten omtrent de releasedatum van GTA V, die al enkele dagen op het internet de ronde deden, de kop ingedrukt. Volgens sommigen zou de game uitgesteld zijn om een release voor zowel de huidige als de volgende generatie consoles mogelijk te maken.

Rockstar benadrukte dat Grand Theft Auto V enkel uitgesteld werd om de kwaliteit van de game te verzekeren en aan de hooggespannen verwachtingen van de consument te kunnen voldoen. 

"To those of you saying or seeing various conspiracy theories about there being some other ulterior motive for this delay, rest assured that they're all nonsense - literally the only reason we've delayed the release is because we want the game to be as good as it needs to be, for those of you asking about the official box art, that will be coming out a bit later as well," aldus Rockstar.

Grand Theft Auto 5 alleen voor huidige spelcomputers (Foto: Novum)

Capcom blijft positief

Ondanks de slechte verkopen van de laatste vier Resident Evil-spellen en DmC: Devil May Cry, sluit speluitgever Capcom het derde kwartaal met winst af.

De eerste negen maanden van het huidige fiscale jaar, dat eindigt op 31 maart 2013, zijn voor speluitgever Capcom positief gebleken. In totaal heeft het bedrijf 6,6 miljard yen omgezet (ongeveer 53 miljoen euro).

Volgens Capcom komt dit door het succes van grote titels die in die periode zijn uitgebracht, de groeiende populariteit van sociale spellen in Japan en door het uitbrengen van de Resident Evil 5-arcadekast. 

In vergelijking met dezelfde periode in het vorige fiscale jaar, is de verkoop met 44 procent gestegen.

Hoewel de Resident Evil-serie en DmC: Devil May Cry het overduidelijk niet goed gedaan hebben, kan Capcom met groot plezier terugkijken op de release van Dragon's Dogma (meer dan een miljoen verkochte exemplaren) en Monster Hunter 3 Ultimate (600,000 verkochte exemplaren in de eerste maand in Japan).

Brits leger zet piepkleine helikopterdrones in

Het Britse leger heeft zijn troepen in Afghanistan uitgerust met piepkleine helikopterdrones. De drone is slechts tien centimeter lang.

De in Noorwegen ontworpen Black Hornet Nano weegt slechts 16 gram. De helikopter is uitgerust met een camera die foto's en video's kan doorsturen naar een piloot die de drone op afstand bestuurt. Britse militairen gebruiken de Black Hornet om te kijken of er geen opstandelingen op de loer liggen en om open gebieden van tevoren te verkennen.


Brits leger zet piepkleine helikopterdrones in (Foto: Novum)

Nederlandse iPhone-filmmaker wint filmprijs VS

Een Nederlandse cameraman is in de VS in de prijzen gevallen met een korte film die hij maakte met zijn telefoon. Filmmaker Johan Dijkstra won met zijn A Little More Drama de prijs voor de Beste Film bij het Internationale iPhone Filmfestival in San Francisco, zo meldt hij op zijn blog.

Dijkstra zag de overwinning met wat hij als 'nobudgetgrapje' omschreef naar eigen zeggen niet aankomen. "Wetende dat onze film misschien ietwat kleinschalig is opgezet tegenover die van de internationale concurrentie was ik er stiekem een klein beetje vanuit gegaan dat we hier niet veel meer van zouden horen", schrijft hij.

Het ruim drie minuten durende filmpje werd opgenomen met een iPhone 5 en is te zien op Youtube. Dijkstra wint filmapparatuur.

Chelsea moet Cech missen door gebroken pink

Chelsea zal het de komende weken moeten stellen zonder doelman Petr Cech. De sluitpost brak in het duel met Newcastle United een pink. Chelsea verloor in die wedstrijd dus niet alleen drie punten (3-2 verlies), maar ook doelman Petr Cech. De sluitpost brak in de wedstrijd tegen The Magpies een pink en is de komende maand zeker niet inzetbaar.

Hoe lang de Tsjechisch international er precies uit ligt is nog niet bekend. Waarschijnlijk zal de plek van Cech worden ingenomen door de 28-jarige reservedoelman Ross Turnbull. Het wegvallen van Cech komt op een ongelukkig moment voor de Londenaren. De club was in de transferperiode nog bezig met de talentvolle doelman Jack Butland van Birmingham City, maar de international koos uiteindelijk voor Stoke City.

[Upd] KNVB schorst Elm voor één duel

De aanklager betaald voetbal van de KNVB heeft Viktor Elm van AZ voor twee duels geschorst, waarvan één voorwaardelijk, vanwege een rode kaart die hij afgelopen weekeinde kreeg in het duel tegen FC Groningen. Elm en de club hebben het voorstel van de aanklager geaccepteerd. 

De aanklager heeft Ramon Zomer (sc Heerenveen), Jeroen Zoet (RKC Waalwijk), Rasmus Bengtsson (FC Twente) en Joost Broerse (PEC Zwolle) ieder een voorstel van één duel gekregen. Zij ontnamen alle vier een tegenstander een scoringskans. Excelsiorspeler Elvis Manu kreeg het zwaarste voorstel. Hij moet mogelijk vier wedstrijden, waarvan één voorwaardelijk, missen nadat hij een tegenstander had getrapt.

Update 16.45 uur

Zomer, Zoet en Bengtsson hebben hun schikkingsvoorstel geaccepteerd. Broerse en Manu zijn niet akkoord gegaan met hun straf. Hun zaak zal spoedig voorkomen bij de tuchtcommissie. 

Saban B. moet staat twee miljoen betalen

De naar Turkije gevluchte vrouwenhandelaar Saban B. moet ruim twee miljoen euro betalen aan de Nederlandse staat. De rechtbank in Almelo heeft dat maandag besloten. Drie handlangers van B. zijn veroordeeld tot het betalen van in totaal circa 1,3 miljoen euro.

Het Openbaar Ministerie eiste een paar weken geleden bijna 2,6 miljoen euro van B. en 1,3 miljoen euro van de drie handlangers. De vier zouden dit geld hebben verdiend met hun praktijken.

In december werden B. en zijn handlangers in hoger beroep veroordeeld voor mensenhandel en deelname aan een criminele organisatie. Hoofdverdachte Saban B. kreeg een celstraf van zeven jaar en negen maanden opgelegd.

B. kwam in 2009 landelijk in het nieuws toen hij tijdens een verlof om zijn pasgeboren kind te zien op de vlucht sloeg naar Turkije. B. zit daar nu nog steeds. In 2010 zat de veroordeelde mensenhandelaar even vast in Turkije wegens witwaspraktijken. Omdat Turkije geen onderdanen uitlevert, heeft de Nederlandse justitie B. sinds hij de benen nam niet meer in handen weten te krijgen.

Rutten echt ziek: "Hoop snel te beginnen"

Trainer Fred Rutten heeft voor het eerst sinds hij zich ziek heeft gemeld bij Vitesse iets van zich laten horen. Tegen De Gelderlander zegt de coach echt ziek te zijn. Rutten is aan de betere hand en wil snel weer aan de slag. "Ik hoop dinsdag en anders uiterlijk donderdag weer te beginnen. Ik weet dat er een flink aantal spelers weg is vanwege interlandverplichtingen. Maar dinsdag is er volgens mij wel een krachttraining en voor een aantal spelers is er daarna een veldtraining."

De hoofdtrainer meldde zich na de bekerwedstrijd tegen Ajax (0-4) ziek en was moeilijk bereikbaar voor de club en andere betrokkenen. Speculaties over een vertrek van Rutten waren er volop, omdat de coach na de wedstrijd tegen Ajax flinke kritiek had geuit op de clubleiding en niet met de spelersbus terugreisde naar Arnhem.

Hij was boos omdat Vitesse in januari geen nieuwe spelers wist aan te trekken. Clubeigenaar Merab Jordania en algemeen directeur Erwin Kasakowski willen nog met Rutten praten over de kritische uitlatingen.

Sjoemelende taxichauffeur krijgt 15 maanden cel

Een 50-jarige man die een verzekeringsmaatschappij oplichtte door voor een miljoen euro aan niet-gereden taxiritjes te declareren, moet vijftien maanden de gevangenis in. De rechtbank in Den Haag oordeelde maandag dat oplichting is bewezen.

De chauffeur reed op een taxi voor ziekenvervoer. Hij sjoemelde ruim zeven jaar met aanvraagformulieren waarop hij invulde dat cliënten vaker moesten worden gereden dan daadwerkelijk het geval was.

Het Openbaar Ministerie had een celstraf van anderhalf jaar geëist. De rechtbank ging daar niet in mee omdat de man de zorgverzekeraar al deels heeft terugbetaald en ook voornemens is de rest van het bedrag terug te storten.

Gekneusde lever Hoogerland na aanrijding met auto

Johnny Hoogerland heeft aan de aanrijding van zondag met een auto onder meer een gekneusde lever overgehouden. Dat is maandag uit onderzoek in het ziekenhuis naar voren gekomen. Verder werden bij de renner van Vacansoleil vijf gebroken ribben en stukjes afgebroken bot bij de wervelkolom vastgesteld.

De verwondingen van Hoogerland vallen al met al nog mee. Aanvankelijk werd gevreesd voor een gescheurde lever. "De bloeduitstorting die op zondagavond was waargenomen blijkt rondom, maar niet op zijn lever te zitten", staat in een persbericht. "Deze vaststelling is een enorme opluchting voor de verder zwaar gehavende Hoogerland."

Hoogerland belandde zondag na een aanrijding op de training op de intensive care van het ziekenhuis in het Spaanse Villajoyosa. Daar zal hij zeker tot halverwege deze week moeten blijven. Daarna duurt het nog ongeveer een week voordat de 29-jarige renner naar Nederland kan worden vervoerd.

Door zijn verwondingen zal Hoogerland dit hele voorjaar niet in actie komen. Hij was zich in Spanje aan het voorbereiden op de Ronde van de Middellandse Zee.

Het is niet voor het eerst dat Hoogerland in het nieuws komt door een aanrijding met een auto. In de Tour de France van 2011 werd de Zeeuw door een onoplettende chauffeuse van een perswagen gelanceerd in het prikkeldraad.


Gekneusde lever Hoogerland na aanrijding met auto (Foto: Novum)

Nijenhuis klopt Tarantino & Spielberg

Verliefd op Ibiza heeft in zijn eerste weekeinde in de bioscopen de meeste bezoekers getrokken. De komedie van Johan Nijenhuis stoot Quentin Tarantino's Django Unchained naar plaats twee van de bioscooplijst. Lincoln, de nieuwste film van Steven Spielberg en Oscarkanshebber, komt binnen op de achtste plek.

Verliefd op Ibiza, met onder anderen Jan Kooijman en Kim Feenstra, ging donderdag in première en kon dit weekend al zijn honderdduizendste bezoeker verwelkomen. Daarmee had de komedie een Gouden Film te pakken.

Na Verliefd op Ibiza en Django Unchained werd Flight het best bezocht. De film van Forrest Gump-regisseur Robert Zemeckis met Denzel Washington als heldhaftige piloot is nieuw in de lijst. Hetzelfde geldt voor Nijntje de Film, die de top vier completeert.

De Amerikaanse film Zero Dark Thirty zakt in zijn tweede week van plaats zeven naar elf.

Verliefd Op Ibiza

Geen Giovinco tegen Oranje

Sebastian Giovinco komt woensdag niet in actie met Italië tegen Oranje. De aanvaller moet afhaken met een dijbeenblessure. De speler van Juventus meldde zich maandag nog wel bij het trainingskamp van La Squadra Azzurra, maar eenmaal aangekomen speelde de kwetsuur toch op. Derhalve is na onderzoek van de medische staf besloten om Giovinco weer naar huis te laten gaan.

Bondscoach Cesare Prandelli liet nog niet weten of hij een vervanger zal oproepen voor Giovinco. De selectie van Italië herbergt met Mario Balotelli, Stephan El Shaarawy (beiden AC Milan), Alberto Gilardino (Bologna) en Pablo Osvaldo (AS Roma) nu nog vier aanvallers. De 26-jarige Giovinco zal deze week moeten herstellen van zijn dijbeenblessure, want komende zaterdag staat al weer het competitieduel tussen Juventus en Fiorentina op het programma.

Interview: #WegMetMonarchie-meisje

De jonge vrouw die vrijdag werd verwijderd bij het Beatrix-theater omdat zij een kartonnen bord omhooghield met de tekst “Weg met de monarchie, het is 2013!” terwijl de koningin daar langs zou komen, en dat volgens de politie [bron met video] om haar eigen veiligheid was weggehaald wegens een 'grimmige sfeer' vanuit de Oranjefans eromheen, zegt dat de Utrechtse politie 'absolute onzin' verkondigt. Dat verklaart de 23-jarige Utrechtse Joanna tegenover FOK!.

Omdat #WegMetDeMonarchie op Twitter al snel een trending topic was en op internet naar aanleiding van de beschikbare foto- en filmbeelden [vanaf 0:58, red.] discussie ontstond over de vraag of er echt wel sprake was van woedende Oranjefans, besloot FOK! het meisje te vragen om telefonisch haar kant van de situatie nader toe te lichten. Met resultaat. Hieronder een selectie aan citaten; het hele interview, dat 25 minuten duurde, kun je hier lezen.

De vrouw bleek een toevallige passante van het niet vooraf aangekondigde bezoek van Beatrix. Bij navraag wat de dranghekken en politie er deed, gaf een agent aan de dat koningin zo langs zou komen. Hierop kreeg Joanna het idee bij een winkel in de buurt om een oude doos en een viltstift te vragen. “Ik liep toevallig langs, het was een éénvrouwsactie.

“Vervolgens ben ik achter het publiek gaan staan, om te wachten op de aankomst van de koningin. Toen heb ik dat bord omhooggehouden, hetgeen door de aanwezige pers werd gefotografeerd en gefilmd. Zo is het balletje gaan rollen.” Ze geeft aan dat geen van de aanwezigen haar opmerkte omdat ze er achter bleef staan. Ook hield ze het bord slechts een korte tijd omhoog.

Zoals al gesteld, herkent het meisje zich niet in de uitleg van de Utrechtse politie. “Ik ben bijna direct nadat de politie doorhad dat ik daar stond en ze wisten wat er op mijn bord stond, vastgepakt; ze kwamen van rechtsachter aanlopen. Ze hebben geprobeerd mijn bord af te pakken en toen ben ik verwijderd met fysieke kracht. Ik probeerde dit tegen te houden maar dat ging niet.”

De politie blijkt niet vooraf gewaarschuwd te hebben, volgens het meisje: “Ze gingen niet met me in gesprek, hebben mij geen waarschuwing gegeven of gevraagd of ik het ding weg wilde doen. Ze hebben me zonder enige waarschuwing direct verwijderd en zo uit het zicht van de Nederlandse pers [en het één à twee minuten later al arriverende Koningshuis, red.] gehouden. (...) Toen ik vroeg naar het waarom, snauwde de agent me toe dat als ik niet naar hen wilde luisteren, ik maar op een onbewoond eiland moest gaan wonen.”

“Vanaf vier man moet een actie worden aangekondigd, want als je met vier mensen bent is het een demonstratie. Ik stond daar maar heel eventjes, alleen, en heb verder geen overlast veroorzaakt, ik heb prima alle regels nagelopen. Ik ben er ook van overtuigd dat op het moment dat daar een burger was gaan staan met een bordje met 'Gefeliciteerd Beatrix met uw verjaardag, we houden van u!', dat dat absoluut geen probleem was geweest. Bij dit geval blijkt dus dat de politie zich bemoeit met wat er op een bordje mag staan of niet, en dat is absoluut niet de bedoeling. [...] Ze behandelden me een beetje als een terroriste.”

Joanna geeft aan dat ze vindt dat het idee van geboorterecht in 2013 compleet achterhaald is en dat ze met haar actie én de door haar opgerichte Facebookpagina met als naam “De Republiek der Nederlanden”, aandacht wil vestigen op het idee om na Beatrix' troonafstand, eenvoudigweg geen nieuwe koning meer te laten regeren. “Er was al 'geen woning, geen kroning!'. Ik stel voor: 'geen koning, geen kroning!'” 

Fidel Castro weer eens in het openbaar

De voormalige Cubaanse leider Fidel Castro heeft voor het eerst in twee jaar zijn gezicht weer eens in het openbaar getoond. Castro bracht zondag in Havana zijn stem uit in de Cubaanse parlementsverkiezingen, die volgens critici niet meer dan een farce zijn.

Castro is sinds hij in 2006 ziek werd nog zelden in het openbaar verschenen. Zijn broer en mederevolutionair Raul nam het stokje van hem over en leidt het land sinds Fidels terugtreden. Fidel stond op de kieslijst met 24 andere gegadigden uit de oostelijke stad Santiago voor een plek in het parlement.

De kandidaten voor een parlementszetel hoeven geen lid te zijn van de Communistische Partij, de enige die in Cuba is toegestaan, maar hebben wel goedkeuring nodig. De nieuwgekozen kamer komt op 24 februari bijeen om een nieuwe voorzitter te kiezen. Verwacht wordt dat Raul Castro voor nog eens vijf jaar wordt benoemd.

Brokkenmaker met zwarte Ferrari gezocht

Een zwarte Ferrari is maandagochtend weggescheurd na een botsing met een andere auto op de A28 ter hoogte van het Gelderse Nunspeet. Kort daarna reed de bolide een paaltje omver in de omgeving Ermelo-Putten. Dat meldt de politie, die op zoek is naar de gehavende wagen.

Het zou gaan om een Ferrari California, een wagen die sinds 2008 te koop is voor ongeveer tweeënhalve ton. De politie vraagt mensen die meer weten contact op te nemen. Bij de ongelukken die de brokkenmaker heeft veroorzaakt zijn overigens geen gewonden gevallen.

Lijk gevonden in Schijndel

In Schijndel is maandag een levenloos lichaam gevonden. De politie onderzoekt of sprake is van een misdrijf, meldt een politiewoordvoerder.

Het lichaam is aangetroffen op de Oude Dijk. Volgens Omroep Brabant werd het lichaam gevonden in een sloot, maar de politiewoordvoerder wil dat bevestigen noch ontkennen. Een wandelaar zou het lijk rond 11.00 uur hebben gevonden. De vinder heeft Omroep Brabant laten weten dat het gaat om een man, maar dat wil de politie ook dat niet bevestigen.

Vijf Nederlanders betrokken bij voetbalschandaal

In het onderzoek naar matchfixing in het Europese voetbal zijn de namen van vijf Nederlanders opgedoken. Het zou gaan om officials en/of spelers. Dat heeft Gijs de Jong, manager competitiezaken van de KNVB, maandag bevestigd. Niet duidelijk is of de verdachten in Nederland of in het buitenland actief zijn.

De KNVB weet niet of er ook wedstrijden uit het Nederlandse betaalde voetbal in het onderzoek zijn meegenomen. "We hebben daarover met Europol in ieder geval geen contact gehad", laat De Jong weten. "Ons is alleen duidelijk dat er een link is met Nederland, maar dat zou goed alleen om de vijf verdachten kunnen gaan."

De resultaten van het onderzoek van Europol vormen voor de KNVB geen aanleiding om tot extra maatregelen over te gaan. "We wachten het onderzoek dat in Nederland is ingesteld door de ministeries van VWS en Justitie af", meldt De Jong. "Daar is de KNVB actief bij betrokken."

Het Nederlandse onderzoek naar omkoping in de sport ging onlangs van start. De resultaten worden deze zomer verwacht.

Kamp opent eerste 4G-netwerk

De eerste klanten van KPN kunnen gebruikmaken van het 4G-netwerk voor sneller mobiel internet. Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) drukte maandag net na het middaguur op de knop in de KPN-toren op de Amsterdamse Zuidas. De dienst is in eerste instantie alleen beschikbaar in de driehoek Alphen aan den Rijn, Haarlem, Zaandam.

Met de druk op de knop werd een zendmast op de Dam in Amsterdam aan gezet. Kamp kreeg hulp van de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan. Ook KPN-topman Eelco Blok was aanwezig.

KPN is hiermee het snelst met de uitrol van het 4G-netwerk, waarvoor het afgelopen najaar op een veiling 1,3 miljard euro betaalde. T-Mobile begint in augustus met de plaatsing van de eerste antennes. Beide telecombedrijven streven ernaar om in 2014 het overgrote deel van Nederland te hebben aangesloten.

KPN zegt nu binnen zes maanden al een dekking van vijftig procent te willen hebben. Het bedrijf zette de introductie maandag luister bij door bestickerde groene Ferrari's in de hoofdstad te laten rondrijden.

De andere twee eigenaren van een 4G-frequentie, Tele2 en Vodafone, hebben hun plannen nog niet bekendgemaakt.

Mobiel internetten via 4G moet tot tien keer sneller worden dan met het huidige 3G. Klanten van KPN die hiervan gebruik willen maken moeten een nieuw abonnement afsluiten. T-Mobile maakt later dit jaar bekend hoe het 4G gaat aanbieden.

De 4G-veiling leverde de Nederlandse schatkist een eenmalige meevaller op van 3,8 miljard euro. Die wordt echter grotendeels tenietgedaan door de 3,6 miljard euro staatssteun aan het vrijdag genationaliseerde SNS Reaal.


Kamp opent eerst 4G-netwerk (Foto: Novum)

Spierschade werd bultrug Johannes fataal

Bultrug Johannes is overleden door fikse spierschade. De schade was zo groot, dat het dier niet meer kon zwemmen. Dat meldt het Leidense Naturalis Biodiversity Center.

De schade aan de spieren is vermoedelijk ontstaan door de stranding van het dier. De spieren van bultruggen beschadigen door de grote druk die ontstaat als zo'n dier op het land ligt.

De mogelijkheid bestaat echter ook dat de schade werd veroorzaakt doordat het zestienduizend kilo wegende zoogdier heeft geprobeerd weer in het water terecht te komen. "De beschadigde spieren waren ook aan de bovenliggende linkerkant van het dier zichtbaar", aldus Naturalis.

De spierschade is een tot zes dagen voor het overlijden van Johannes ontstaan. Of spieren al beschadigd waren voordat de bultrug strandde, is niet te zeggen.

Johannes was goed doorvoed, maar of hij ziek was heeft onderzoek niet kunnen uitwijzen. Door vergaande ontbinding waren de organen van de walvis niet eens meer herkenbaar.

De vergaande ontbinding was het gevolg van het oplopen van de lichaamstemperatuur tot wel 42 graden. Normaal heeft een walvis een lichaamstemperatuur die vergelijkbaar is met die van een mens. Dat is te danken aan een dikke speklaag, die de dieren beschermt tegen koud zeewater. Toen Johannes strandde liep zijn interne temperatuur snel op.

Of Johannes strandde door navigatieproblemen, is ook onduidelijk gebleven. De hersenen, waaruit dat had kunnen blijken, waren helemaal vergaan.

Momenteel vindt onder meer nog onderzoek plaats naar de genetische afkomst van het dier. Verder wordt gekeken naar chemische overblijfselen in het vetweefsel, wat iets moet zeggen over mogelijke vervuiling in het voedsel van de bultrug.

De botten van Johannes zijn niet te bezichtigen in het museum van Naturalis. Het skelet wordt opgenomen in de wetenschappelijke collectie, die alleen toegankelijk is voor onderzoekers.

De twaalf meter lange bultrug Johannes strandde in december op een zandplaat bij Texel. Ondanks een aantal pogingen kon het dier, dat een vrouwtje bleek te zijn, niet worden gered.

Niet direct duidelijkheid over bereik NL-Alert

De test die de overheid maandag doet met het versturen van een sms in noodsituaties maakt nog niet meteen duidelijk hoeveel mensen daarmee worden bereikt. Op het middaguur wordt het eerste controlebericht van NL-Alert landelijk uitgestuurd. "Dat wordt gedaan door de 25 veiligheidsregio's. Vervolgens gaan we onderzoeken hoe het versturen is gegaan en er komt ook een steekproef om na te gaan hoeveel mensen het bericht hebben ontvangen", zegt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie maandag.

Het onderzoek kan dagen of zelfs een week duren, zegt de woordvoerder. Met het controlebericht van maandag kunnen mensen nagaan of zij hun mobiel goed hebben ingesteld om NL-Alert te ontvangen. Op 6 mei en op 4 november worden ook controleberichten uitgestuurd.

Niet alle telefoons kunnen de alarmmelding ontvangen. Zo is ongeveer een derde van de smartphones niet geschikt. T-Mobile en Vodafone ondersteunen NL-Alert nog niet op hun 3G-netwerk voor smartphones, KPN wel.

Krol snapt niets van vervolging voor dossierhack

Fractievoorzitter van 50Plus Henk Krol moet zich vrijdag voor de rechtbank verantwoorden voor het hacken van medische dossiers. "Ik ga vol vertrouwen, maar ook een beetje nerveus naar de rechtbank", zegt Krol donderdag. "Maar ik snap werkelijk niets van de aanklacht. Ik heb dit uit volle overtuiging gedaan om de patiënten te helpen."

Krol kreeg vorig jaar de medische dossiers in handen van een aantal patiënten van de kliniek Diagnostiek voor U. Volgens Krol wilde hij hiermee een misstand aan de kaak stellen. Justitie spreekt van hacken en besloot vervolging in te stellen.

Het Kamerlid kreeg van een partijgenoot te horen dat de dossiers van de kliniek eenvoudig waren in te zien. Hij haalde enkele dossiers van de website, anonimiseerde ze en stapte ermee naar Omroep Brabant. Eerder had hij de situatie aangekaart bij Diagnostiek voor U, maar volgens Krol was de Brabantse kliniek niet geïnteresseerd in zijn melding.

De zaak dient om 09.30 uur bij de rechtbank in Den Bosch.

Geen autonomie voor Tamils in Sri Lanka

Tamils in Sri Lanka hoeven niet te rekenen op meer politieke autonomie. Dat heeft de Sri Lankaanse president Mahinda Rajapaksa maandag gezegd. Er is internationale druk op zijn regering om de verslagen minderheid tegemoet te komen.

Sri Lanka kan vragen van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties verwachten over het instellen van een commissie die misstanden tijdens de oorlog tegen de Tamil-Tijgers moet onderzoeken. Die streden jarenlang voor een onafhankelijke Tamil-staat, maar werden in 2009 verslagen door het regeringsleger.

Volgens de VN kostte de strijd aan zo'n tachtig- tot honderdduizend mensen het leven. Andere organisaties spreken van een veel hoger dodental.

"Wanneer de mensen in eensgezindheid samenleven zijn er geen raciale of religieuze verschillen", zei Rajapaksa. "Het is daarom niet praktisch om op basis van etniciteit verschillende regeringen in dit land te hebben. De oplossing is samenleven in dit land met gelijke rechten voor alle gemeenschappen."

Rajapaksa heeft de VN lange tijd voorgehouden een machtsdeling aan te bieden als alternatief voor afscheiding.

De grootste politieke partij van de Tamils liet in een reactie weten dat de VN-Mensenrechtenraad 'stevige actie' moet ondernemen tegen de Sri Lankaanse regering. De gesprekken tussen de regering en de Nationale Tamil-alliantie liggen al meer dan een jaar stil. De partij beschuldigt de regering ervan het noorden, waar de Tamils wonen, te militariseren en etnische Singhalezen daarheen te verplaatsen.

'Iets te veel Resident Evil-spellen uitgekomen'

Resident Evil: Revelations-producent Masachika Kawata heeft in een interview aangegeven dat Capcom een harde les over marketing geleerd heeft, door in de afgelopen twee jaar "iets te veel Resident Evil-spellen uit te geven".

Daarnaast heeft de ontwikkelaar gezegd dat hij denkt dat "veel titels uitgeven niet meteen betekent dat gamers dat ook allemaal zullen kopen". In 2011 en 2012 zijn er vier Resident Evil-spellen uitgekomen: The Mercenaries 3D, Revelations, Operation Raccoon City en 6. En in mei wordt Revelations ook nog eens opnieuw uitgebracht voor PlayStation 3, Wii U, pc en Xbox 360.

"At the same time, I don't think we should just stagger them out artificially because that's the solution to the problem we have", zegt Kawata. "We should always start by asking how do we make the games better. And if the solution to making the games better is to have a more staggered release than we've had recently then that's something we'll do. But we'll do it for that reason and not just for flipping what we've done already."

De verkoop- en verscheepcijfers liegen er ook niet om. Deel zes had eigenlijk zeven miljoen keer moeten verkopen volgens de verwachtingen en haalde de vijf miljoen nog niet eens. Helemaal dramatisch is de verkoop van Operations Racoon City, met 650,000 exemplaren op zijn naam, verdeeld over alle platformen.

Apple Store beschermd als merk

Technologieconcern Apple is er in geslaagd de inrichting en het interieur van de Apple Store in de Verenigde Staten als merk te registreren. Het Amerikaanse merkenbureau accepteerde de aanvragen van Apple eind januari. Met deze merkregistraties hoopt de producent van de iPhone en de iPad een steviger vuist te kunnen maken tegen concurrenten die hun winkels op dezelfde manier aankleden.

Uit onderzoek van merkenbureau Chiever blijkt dat het om drie merkregistraties gaat met afbeeldingen van de herkenbare Apple Store en een beschrijving van het design en het interieur. "De registraties zijn vermoedelijk ingegeven door de copycat-shops die telkens in China opduiken. En recentelijk werd ook door Samsung in Australië een winkel geopend die wel erg sterk op de Apple Store leek", aldus Bas Kist, partner bij Chiever.

Verkoop DmC ligt niet op schema

Capcom heeft de succesverwachting van DmC: Devil May Cry teruggezet van twee miljoen verscheepte exemplaren naar 1,2 miljoen. Vorig jaar mei was de uitgever nog optimistisch; nu het verkoopsucces uitblijft heel wat minder.

Het nieuwe cijfer rekent daar de pc-versie niet bij, die vorige week is uitgekomen. Hoe het ook zij, het moge inmiddels duidelijk zijn dat de reboot van de serie, gemaakt door ontwikkelaar Ninja Theory, achterloopt op het succes van Devil May Cry 4. Daarvan moest uitgever Capcom namelijk twee miljoen stuks van verschepen om aan de vraag te voldoen.

VVD in senaat blijft tegen EPD

De VVD in de Eerste Kamer blijft kritisch over het elektronisch patiëntendossier. VVD-senator Heleen Dupuis is nog altijd niet overtuigd van het nut ervan, zegt ze maandag in NRC Handelsblad.

Dupuis heeft er onder meer bezwaar tegen dat mensen in één keer toestemming moeten geven voor het gebruik van hun gegevens door alle zorgverleners. "Dat is wel erg veel", zegt Dupuis. Ook is onduidelijk wie allemaal worden aangesloten op het EPD en welke medische informatie precies wordt opgeslagen.

De Eerste Kamer stemde in april 2011 unaniem tegen het EPD. Daarna is het systeem als particulier initiatief verder ontwikkeld. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) presenteerde onlangs een wetsvoorstel met regels waaraan het EPD, dat nu de naam Landelijk Schakelpunt draagt, moet voldoen.

Dupuis ziet meer in een chip op de verzekeringskaart waarin medische gegevens worden opgeslagen. Zo is het voor patiënten duidelijk wie welke informatie inziet.

Valve aangeklaagd door Duitse consumentengroepering

De Verbraucherzentrale Bundesverband e.V. (VZBV) heeft Valve voor de tweede keer aangeklaagd: het doorverkopen van Steam-games zou volgens de VZBV mogelijk moeten worden. Dat dit niet zo is, is volgens de manager van de consumentengroepering, Carola Elbrecht, jammer.

Zo zegt Elbrecht dat een consument met een gekocht spel alles mag doen wat hij wil. De rechten die een Steam-gebruiker heeft tegenover een consument die een fysiek exemplaar koopt, komen op dat punt niet overeen. In september heeft de VZBV Valve gewaarschuwd over deze kwestie, maar daar heeft de Half-Life maker niks mee gedaan. Daarom heeft de VZBV besloten om de zaak aanhanging te maken bij de rechtbank van Berlijn.

Valve lijkt niet geschrokken te zijn door deze aantijging. Een woordvoerder van het bedrijf zegt dat ze op de hoogte zijn van het uitgekomen persbericht aangaande deze kwestie, maar zelf geen klacht hebben ontvangen. Desondanks zijn ze overtuigd dat de rechtzaak in hun voordeel beslecht zal worden. De voorgaande rechtzaak tussen de VZBV en Valve over het kunnen verhandelen van games tussen accounts is namelijk ook goed uitgevallen voor Valve.

Valve wederom aangeklaagd wegens hun policy omtrent doorverkoop games

Britse politie stal identiteit dode kinderen

De Britse politie heeft ten minste 80 identiteiten van overleden kinderen gebruikt voor geheime operaties. Geheim agenten deden dat zonder de ouders erover in te lichten. Dat meldde de Britse krant the Guardian maandag. Lord Macdonald, voormalig hoofd van het Britse Openbaar Ministerie, roept op tot onderzoek.

Geheim agenten gebruikten de naam, geboortegegevens en het burgerservicenummer voor paspoorten en rijbewijzen. Sommige agenten maakten 10 jaar lang gebruik van de gegevens.

De methode is in ieder geval van 1968 tot en met 1994 toegepast. Volgens de politie gebeurt het nu niet meer.

Britse politie stal identiteit dode kinderen
Britse politie stal identiteit dode kinderen (Foto: ANP)

'Minder concurrentie om spaargeld door SNS'

Banken zullen minder gaan concurreren om spaargeld aan te trekken nu SNS Reaal is genationaliseerd. Dat verwachten analisten van de Rabobank, staat in een maandag verschenen rapport. Spaarders zullen naar SNS gaan vanwege de veiligheid die de overheid als aandeelhouder biedt en niet meer vanwege de hoge spaarrentes.

SNS kon door de toenemende onrust op de markt geen geld meer lenen van andere banken. Daarom probeerde SNS spaargeld aan te trekken door relatief hoge spaarrentes aan te bieden. Spaarders zullen nu echter voornamelijk worden aangetrokken door de veiligheid die de overheid als aandeelhouder biedt, stellen de analisten.

Spaargeld is tot honderdduizend euro gegarandeerd onder het depositogarantiestelsel. Mensen en bedrijven die meer geld hebben, zullen volgens de analisten worden aangetrokken door het 'absolute gevoel van veiligheid' dat zij bij SNS hebben.

De analisten van Rabobank stellen echter dat het effect van de nationalisatie niet moet worden overdreven. Dochters van ING (WestlandUtrecht bank) en ABN AMRO (Moneyou) bieden spaarrentes die ongeveer gelijk zijn aan die van SNS.

Daarnaast blijft het voor Nederlandse banken aantrekkelijk om spaargeld aan te trekken, omdat zij relatief veel hypotheken hebben uitstaan die gefinancierd moeten worden.

De Rabobank-analisten verwachten dat SNS door de nationalisatie weer actief gaat worden op de hypotheekmarkt. Het afgelopen jaar verdween de bank vrijwel geheel van deze markt, omdat er niet genoeg kapitaal was om op grote schaal hypotheken te verstrekken.


'Minder concurrentie om spaargeld door SNS' (Foto: Novum)

Buitenlands succes voor Tony 10 & Patatje Oorlog

De Nederlandse jeugdfilms Tony 10 en Patatje Oorlog zijn internationaal in de prijzen gevallen. Tony 10 won de prijs voor Beste Film op het Children's India International Filmfestival. In Rusland heeft Pippa Allen, de hoofdrolspeelster uit Patatje Oorlog, op het Internationale filmfestival Within the Family de prijs voor Beste Kinderrol ontvangen. De film is tevens bekroond door de kinderjury van de Stuttgarter Kinderfilmtage in Duitsland met de Charly Prijs. Dat maakte producent Lemming Film maandag bekend.

"De film behandelt een serieus onderwerp dat met humor en animaties begrijpelijk is gemaakt voor kinderen", staat in het juryrapport over Patatje Oorlog. "Daarbij vinden we de denkwijze van het meisje interessant waarbij ze de realiteit met wiskunde probeert te veranderen."

In Patatje Oorlog, die in oktober 2011 in première ging, wil de stoere Kiek haar vader, een oorlogscorrespondent, koste wat het kost beschermen als hij naar een oorlogsgebied trekt. Ze bedenkt dat de kans behoorlijk klein is dat een jong meisje een dode muis heeft, een dode hond en een dode vader. Daar heeft ze nog nooit van gehoord. Om haar vader te beschermen moet ze dus op zoek naar een dode hond en een dode muis.

Tony 10, gaat over een jongetje wiens vader verliefd wordt op de koningin, ging vorig jaar februari in première en behaalde in maart de status van Gouden Film. De film won onder meer de juryprijs op het Children's Filmfestival Galicja in Polen. Vanaf november is Tony 10 in de bioscoop in Duitsland te zien. Deze maand wordt de film in Noorwegen in de bioscoop uitgebracht.


Succes over de grens voor Tony 10 en Patatje Oorlog (Foto: Novum)

Bertolucci vindt 3D te langzaam en te scherp

Bernardo Bertolucci is er nog een van de oude stempel. De bijna 73-jarige Italiaanse regisseur van films als The Last Emperor, Last Tango in Paris en The Dreamers vindt dat 3D-technologie te langzaam is in het gebruik en een te scherp beeld geeft.

"Ik vind 3D-technologie machtig interessant, maar voor mij werkt ze te langzaam", zegt hij in een interview naar aanleiding van zijn nieuwe film Io e Te. "Je werkt ineens met twee lenzen en twee camera's in plaats van één, waardoor alles klaarzetten en afstemmen nog langer duurt dan normaal. En ik werk al langzamer dan vroeger omdat ik nu in een rolstoel zit."

Bertolucci kreeg enkele jaren geleden ernstige rugklachten die uitmondden in een zware hernia. Tegenwoordig wordt hij overal rondgereden in een rolstoel, een conditie waardoor hij lang overwoog zijn filmcarrière aan de wilgen te hangen.

"Mijn relatie met mijn eerste cameraman is nu belangrijker dan ooit", zegt Bertolucci. "Hij zet alle shots op, dat doe ik nu niet meer sinds ik in een rolstoel zit."

Ook is Bertolucci geen fan van de hoge resolutie van 3D-film waar veel moderne filmmakers zo mee weglopen. "Die technologie geeft veel te scherp beeld", zegt hij onomwonden. "Daarmee verliest een film naar mijn smaak zijn karakter. Ik raak het impressionisme kwijt."

Io e Te draait vanaf donderdag in de Nederlandse bioscoop.


Bertolucci vindt 3D te langzaam en te scherp (Foto: Novum)

Ravage op A73 na botsing truck op pijlwagen

Een vrachtwagen is maandag op de A73 bij Horst achterop een pijlwagen van Rijkswaterstaat gebotst. Een politiewoordvoerder spreekt van een ravage. De rijbaan richting het zuiden is afgesloten.

De bestuurder van de truck is bekneld geraakt door het ongeluk, dat even voor 13.00 uur gebeurde. Een traumahelikopter is inmiddels ter plaatse. "Maar de brandweer verwacht nog tot 14.15 uur bezig te zijn met het losknippen van de chauffeur", meldt een politiewoordvoerder.

Naast de bestuurder zijn geen gewonden gevallen. Hoe het ongeluk kon gebeuren is nog niet bekend.

DGA prijst regie Affleck

Ben Affleck is door de Director's Guild of America benoemd tot beste regisseur voor zijn politieke drama Argo. De Amerikaanse acteur en regisseur kan hiermee weer een fikse onderscheiding op zijn naam zetten. Eind vorige maand won de film al de prijs voor beste acteursensemble tijdens de uitreiking van de Screen Actors Guid Awards.

Met de DGA Award is Argo meer dan ooit koploper in de race voor de Oscar voor Beste Film. De film moet het opnemen tegen acht andere films, waaronder de western Django Unchained van Quentin Tarantino, oorlogsdrama Zero Dark Thirty van Kathryn Bigelow en Life of Pi van Ang Lee.

Argo won vorige maand ook de Golden Globes voor Beste Film en Beste Regie. De film maakt op 24 februari kans op nog twee Oscars, voor Beste Bewerkte Scenario en Beste Mannelijke Bijrol.

Argo gaat over een waar gebeurde reddingsoperatie in 1979 om werknemers van de Amerikaanse ambassade uit Iran te halen. Aflleck speelt de hoofdrol van CIA-agent Tony Mendez, die een gewaagd plan bedenkt om de werknemers zich voor te laten doen als een Canadese filmploeg om hen zo de grens over te smokkelen. Iran werkt overigens aan een versie die een geheel andere lezing van de gebeurtenissen geeft.


Argo ook geprezen om regie Ben Affleck (Foto: Novum)

Straf om kinderporno voor contacten Robert M.

Een 47-jarige Dongense vader die zijn dochter naakt voor de webcam liet poseren, krijgt 240 uur taakstraf en nog drie maanden voorwaardelijk bovenop de 16 dagen die hij al vastzat. De 55-jarige man aan wie hij dat liet zien kreeg maandag 7 maanden van de rechtbank in Breda, omdat hij de beelden opnam en verspreidde.

De oudere man stond via de chat rechtstreeks in contact met Robert M, de hoofdverdachte in de Amsterdamse kindermisbruikzaak. Hij is de man waartegen Robert M. de spraakmakende opmerking maken dat 'dreumesen’ handig zijn voor ontucht. ,,Die kunnen niet vertellen wat er is gebeurd’’, zei M. tegen de Tilburger.

'PS4 pas volgend jaar in Europa'

De PlayStation 4 verschijnt begin volgend jaar in Europa. Amerikaanse en Japanse gamers kunnen al dit najaar met de nieuwe spelcomputer aan de slag. Dat schrijft gametijdschrift Edge op basis van een uitgelekt strategisch document van elektronicagigant Sony.

Het vertaalwerk van de menu's in verschillende Europese talen wordt als belangrijkste reden voor de latere release genoemd. Hetzelfde gebeurde bij PlayStation 3 in 2006. Deze spelcomputer kwam in het najaar uit in de Verenigde Staten en Japan, terwijl Europese gamers tot begin 2007 moesten wachten.

Het Amerikaanse gameweblog Kotaku meldde in januari via een anonieme bron de specificaties van PlayStation 4 in handen te hebben. Zo zou de nieuwe spelcomputer acht rekenprocessoren, acht gigabyte werkgeheugen en 2,2 gigabyte geheugen voor grafische berekeningen hebben. Hiermee zou de PlayStation 4 een flink stuk krachtiger zijn dan de huidige PlayStation 3.

De nieuwe spelcomputer van Sony wordt naar verwachting eind deze maand onthuld.


'PS4 pas volgend jaar in Europa'

Geblesseerde Vorm niet bij Oranje

Michel Vorm doet woensdag niet mee met het Nederlands elftal in de vriendschappelijke interland tegen Italië. De doelman heeft last van een knieblessure. Hij kwam om die reden afgelopen weekeinde al niet in actie voor zijn club Swansea City in de competitiewedstrijd tegen West Ham United.

Bondscoach Louis van Gaal roept geen vervanger op voor Vorm. De selectie van het Nederlands elftal bestaat daarom uit negentien spelers.

Wreck-It Ralph wint vijf Annie Awards

Wreck-It Ralph heeft zaterdag maar liefst vijf Annie Awards in de wacht gesleept. De animatiefilm van Walt Disney Animation Studios won in de categorieën beste film, beste regie, beste stemmenwerk, beste scenario en beste muziek.

Hiermee lijkt de film een nog grotere kanshebber op de Oscar voor beste animatiefilm. Vorig jaar won Rango de Annie Award voor beste film om daarna de Oscar voor beste animatiefilm te winnen.

Wreck-It Ralph gaat over een gamepersonage dat doorgaans alles sloopt, maar ineens het licht ziet. Hij besluit zelf het initiatief te nemen en op een groot avontuur in diverse games te gaan. Hiermee wil hij laten zien over welke kwaliteiten hij beschikt die nodig zijn om een echte held te zijn.

Disney viel in nog vijf categorieën in de prijzen en was met tien trofeeën de grote winnaar van de avond. Dat kwam doordat veel van de genomineerde animatiestudio's de laatste jaren zijn opgekocht door Disney.

Zo won de Pixar-film Brave, over een Schotse prinses die zelf haar levenspad wil uitstippelen, voor beste montage en beste productiedesign. Paperman, eveneens van Pixar, gaat over een man die papieren vliegtuigjes vouwt om de aandacht te trekken van een vrouw en won in de categorie beste animatie.

Het superheldenepos The Avengers van Marvel Studios, ook in handen van Disney, won voor beste geanimeerde effecten in een liveactionfilm. Kristen Schaal won met Gravity Falls: Tourist Trapped van Disney TV de prijs voor beste stemmenwerk in een tv-serie. Howard Green, hoofd communicatie bij Disney, won de June Foray Award, vernoemd naar de oprichter van de Annie Awards, voor zijn bijdrage aan animatiefilms. Alleen Disneys Frankenweenie van Tim Burton schitterde door afwezigheid onder de winnaars.

Dreamworks Animation viel zesmaal in de prijzen, onder meer voor de geanimeerde effecten en het storyboard in Rise of the Guardians. Studio Laika kreeg twee awards voor ParaNorman, een film gemaakt met stop-motion, voor het ontwerp en de animatie van de personages.

De geanimeerde Bengaalse tijger in Life of Pi won namens Fox de prijs voor beste animatie van een personage. South Park-bedenker Trey Parker sleepte de Annie voor beste scenario van een tv-serie voor zijn aflevering Jewpacabra in de wacht.


Wreck-It Ralph wint vijf Annie Awards (Foto: Novum)

Opnieuw stakingen bij spooronderhoud

Spoorwerkers hebben in de nacht van zondag op maandag gestaakt bij onderhoudswerkzaamheden in Breda en Tilburg. Dat meldt FNV Bouw maandag. Een nacht eerder werd al gestaakt bij spooronderhoud in Amersfoort. FNV Bouw en FNV Bondgenoten hebben voor de komende twee weken nieuwe stakingen aangekondigd.

De komende stakingen worden verdeeld over de verschillende werkgevers in het spooronderhoud. Een woordvoerder van FNV Bouw zegt dat de bond weer met de werkgevers om tafel gaat als zij met een beter bod komen. "Wij hebben tot nu toe nul reacties mogen ontvangen van de werkgevers."

Werknemers leggen veelal 's nachts het werk neer om meer loonsverhoging en garantie van werkgelegenheid af te dwingen. De werkgevers zijn in hun ogen nog niet met een bevredigend bod gekomen. De bonden willen treinreizigers zo veel mogelijk ontzien.

FNV Bouw en CNV Vakmensen stelden bedrijven als Bamrail en Struktonrail eerder een ultimatum dat woensdag afliep. Die middag boden werkgevers een loonsverhoging van 1,35 procent. "Te laag", zegt de woordvoerder van FNV Bouw. "Het verschil met de tweeënhalf procent die wij willen is gewoon te groot. Bovendien: er is ruimte voor meer. We snappen niet dat de werkgevers niet van die ruimte gebruikmaken."


Opnieuw stakingen bij spooronderhoud (Foto: Novum)

Microsoft werkt aan nieuwe games

Microsoft werkt aan vier nieuwe games voor de opvolger van de Xbox 360. Dat blijkt uit het profiel van een Microsoft-manager op het sociale netwerk Linkedin. Officieel is de opvolger van de Xbox 360 nog niet aangekondigd.

Het profiel de senior Microsoft-medewerker verklapt het bestaan van vier nieuwe titels. "Ik werk momenteel als productmanager aan vier onaangekondigde nieuwe games voor Microsoft. Deze games heb ik van conceptfase naar uiteindelijke productie begeleid."

Microsoft heeft op Xbox 360 gameseries als Halo, Gears of War, en Forza grootgebracht. Het lijkt erop dat het bedrijf zijn gameportfolio op de opvolger van de Xbox 360 flink gaat uitbreiden. Wanneer Microsoft zijn nieuwe spelcomputer onthult is niet bekend.

Man mept echtgenote met zwaard op hoofd

Een 61-jarige man uit het Gelderse Doorwerth is zondag in zijn woning aangehouden omdat hij zijn vrouw had geslagen met een zwaard. Het slachtoffer raakte gewond aan haar hoofd, meldt de politie maandag.

Het slachtoffer waarschuwde zelf de politie. Het voorval vond volgens haar plaats tijdens een ruzie. De man is in een cel gezet, de vrouw heeft aangifte gedaan.

Niet alleen in Doorwerth werden zondag zwaarden in de strijd geworpen. Een 33-jarige man uit Breda is zondagavond aangehouden, omdat hij tijdens een ruzie met buurtbewoners zwaaide met twee samoeraizwaarden.

FIFA overweegt wijziging buitenspelregel

De buitenspelregel wordt mogelijk in de toekomst gewijzigd. De spelregelcommissie van wereldvoetbalbond FIFA bekijkt op een bijeenkomst volgende maand of de regel anders geïnterpreteerd moet worden. Dat blijkt uit maandag bekendgemaakte agenda van de commissie.

De commissie gaat op 1 en 2 maart in Edinburgh kijken of er meer duidelijkheid is te geven of een aanvaller in buitenspelpositie wel of niet van invloed is op het spel. Reden voor de mogelijke aanpassing van de buitenspelregel is een verzoek van de scheidsrechtersafdeling van de FIFA. Die wil onder meer wijzigen dat een speler ook in buitenspelpositie staat als de bal door een tegenstander van richting wordt veranderd of na een redding van de keeper.

De spelregelcommissie gaat ook de regels rondom een scheidsrechtersbal bekijken. Aanleiding daarvoor is het goal van Luiz Adriano in de wedstrijd tussen Shakhtar Donetsk en Nordsjaelland in de Champions League afgelopen november. De speler van Shakhtar pikte een na de scheidsrechtersbal uit sportiviteit naar de keeper getrapte bal op en scoorde.

De commissie krijgt in Edinburgh ook een update over de toepassing van doellijntechnologie tijdens het WK in 2014 in Brazilië.


FIFA overweegt wijziging buitenspelregel (Foto: Novum)

Alle Super Bowl filmtrailers verzameld

Adverteerders spendeerden zoals ieder jaar wederom miljoenen dollars om hun reclamespotjes in de pauze van de Amerikaanse Super Bowl te mogen tonen. Hieronder vallen ook filmtrailers van aankomende blockbusters. Hier staan ze voor het gemak allemaal op rij.

J.J. Abrams gaat wederom het avontuur aan met een vervolg op zijn succesvolle reboot uit 2009. In Star Trek Into Darkness moeten Kirk en zijn bemanning op zoek naar een gevaarlijk massavernietigingswapen voordat het te laat is. Star Trek Into Darkness draait vanaf 6 juni in de Nederlandse bioscopen.


Goochelaar Oscar Diggs gelooft dat hij eindelijk eens het geluk aan zijn zijde heeft als hij terecht komt in de magische wereld van Het Land van Oz. Hier komt hij echter drie heksen tegen waar hij niet op gerekend had. Oz: The Great and Powerful draait vanaf 14 maart in de Nederlandse bioscopen.


Johnny Depp en Helena Bonham Carter zijn wederom op het witte doek te bewonderen in een film van Gore Verbinski. The Lone Ranger draait vanaf 7 augustus in de Nederlandse bioscopen.


De zoveelste film in de populaire Fast and the Furious-reeks komt er ook weer aan. Snelle auto's, mooie dames en explosieve actie. Meer van hetzelfde dus. Fast and Furious 6 draait vanaf 23 mei in de Nederlandse bioscopen.



Robert Downey Jr. kruipt wederom in het pantser van Iron Man in de nieuwe film in het superheldengenre. Dit keer is Mandarin (gespeeld door Ben Kingsley) het grote kwaad waartegen gestreden moet worden. Iron Man 3 draait vanaf 24 april in de Nederlandse bioscopen. 


In een race tegen de klok haast Brad Pitt zich om de wereld te beschermen tegen een zombieplaag in World War ZWorld War Z draait vanaf 4 juli in de Nederlandse bioscopen.

Dwayne Johnson speelt een toegewijde vader die undercover gaat in een drugskartel om zijn gearresteerde zoon vrij te krijgen. Snitch draait vanaf 18 april in de Nederlandse bioscopen.


Minecraft-maker verdient 101 miljoen dollar

De Zweedse Minecraft-ontwikkelaar Markus 'Notch' Persson heeft het afgelopen jaar maar liefst 101 miljoen dollar (74 miljoen euro) verdiend. Dat heeft zijn gamestudio Mojang naar buiten gebracht. Mojang verdiende in totaal 240 miljoen dollar (176 miljoen euro) aan de game.

Persson heeft geen idee wat hij met zijn kapitaal gaat doen. "Het is niet te geloven. Ik ben opgegroeid in een relatief arm gezin en nu heb ik ineens gigantisch veel geld. Naast een goede game-pc en alle spelcomputers geef ik het waarschijnlijk uit aan reizen. Misschien haal ik zelfs mijn rijbewijs zodat ik een auto kan kopen", aldus Persson op website Reddit.

Minecraft is sinds 2011 te koop voor de pc, Xbox 360 en verschillende smartphones. Naar schatting zijn meer dan twintig miljoen exemplaren van het spel verkocht.


Minecraft-maker verdient 101 miljoen dollar

Salarissen Europese voetballers blijven stijgen

De salariskosten van Europese voetbalclubs zijn de afgelopen vijf jaar ondanks de economische crisis met veertig procent gestegen. De verliezen van clubs zijn mede hierdoor verdrievoudigd. Dat maakte de UEFA maandag bekend.

Het verlies van de 654 onderzochte clubs in de hoogste Europese divisies kwam uit op 1,7 miljard euro. De kosten voor spelers stegen tot 8,6 miljard euro. Positief was wel dat de schuld over het boekjaar 2011 met tien procent daalde tot 7,7 miljard euro.

Clubs die roekeloos omgaan met geld riskeren in de toekomst uitsluiting van Europees voetbal. Sinds de zomer van 2011 worden hiervoor over meerdere seizoenen uitgesmeerd strengere regels ingevoerd. Die moeten een eind maken aan de situatie waarbij clubs ongestraft miljoenenschulden kunnen opbouwen.

De uitsluitingen gelden niet voor clubs die schulden hebben opgebouwd vanwege investeringen in de jeugdopleiding of de infrastructuur. Rijke eigenaren mogen bovendien de schuld niet uit eigen zak bijpassen.

De UEFA meldde maandag dat 62 procent van de clubs ten minste een van de regels wat betreft 'financial fair play' heeft overtreden. Van de 220 clubs die in de Champions League of de Europa League spelen waren er 139 in overtreding.


Salarissen Europese voetballers blijven stijgen (Foto: Novum)

Europol: 380 duels omgekocht

Uit onderzoek is gebleken dat er bij waarschijnlijk 380 duels in het internationale voetbal sprake is geweest van omkoping. Dat heeft de Europese opsporingsorganisatie Europol maandag op een bijeenkomst in Den Haag laten weten.

Volgens directeur Rob Wainwright waren hierbij vele miljoenen euro's gemoeid en waren er 425 officials, spelers en criminelen bij de organisatie van deze matchfixing betrokken. Er is sprake van omkoping geweest in 15 landen. Er werden geen concrete wedstrijden genoemd en evenmin namen van betrokkenen.

Europol: 380 duels omgekocht
Europol: 380 duels omgekocht (Foto: ANP)

Mogelijk ook schade aan rug Hoogerland

Wielrenner Johnny Hoogerland heeft bij zijn trainingsongeval in Spanje mogelijk ook inwendige verwondingen aan zijn rug opgelopen. "We weten in ieder geval dat zijn ruggenwervels geraakt zijn", bevestigde een woordvoerder van zijn ploeg Vacansoleil-DCM maandag.

Hoogerland ligt nog op de intensive care in een ziekenhuis in Villajoyosa waar hij nader wordt onderzocht. Volgens de woordvoerder is nog niet bekend of Hoogerland bij zijn val organen heeft beschadigd. "Er is mogelijk sprake van inwendige bloedingen. We wachten nu de resultaten van het onderzoek af. Maandagmiddag weten we meer."

Rutten ontbreekt ook maandag op training Vitesse

Fred Rutten keert maandag nog niet terug bij Vitesse. De Arnhemse club meldt dat de training onder leiding staat van Stanley Menzo, die ook zondag in de streekderby tegen NEC de honneurs waarnam. Rutten meldde zich vrijdag ziek, een dag nadat hij stevige kritiek had geuit op eigenaar Merab Jordania over het uitblijven van versterkingen.

Rutten ging donderdagavond na de met 4-0 verloren bekerwedstrijd in Emmen tegen Ajax niet met de spelersbus terug naar Arnhem. Even daarvoor had hij in een interview zijn ergernis uitgesproken over het gevoerde beleid bij de club. Over de situatie rond de trainer worden door Vitesse geen officiële uitspraken gedaan.

Dinsdag en woensdag staat in verband met interlandverplichtingen van de spelers geen training op het programma. Vitesse bereidt zich deze week voor op de competitiewedstrijd van zaterdag tegen PSV.

De Ontmaagding van Eva van End naar Amerika

De Nederlandse film De Ontmaagding van Eva van End is binnenkort ook in Amerikaanse bioscopen te zien. De debuutfilm van Michiel ten Horn is aangekocht door de Amerikaanse distributeur Film Movement en gaat vanaf september in New York draaien. Dat maakte de Nederlandse distributeur Benelux Film Distributors maandag bekend.

De film volgt het op het eerste oog normale gezin Van End. Met de komst van een nagenoeg perfecte Duitse uitwisselingsstudent worden alle gezinsleden geconfronteerd met hun onvolkomenheden. Het scenario is geschreven door Anne Barnhoorn met wie Ten Horn eerder de korte film Alex in Amsterdam maakte.

De tragikomedie ging vorige week in première tijdens het International Film Festival Rotterdam en draait vanaf 14 februari in de Nederlandse bioscopen.

Opruimen kernafval Sellafield kost miljarden

De ontmanteling van de nucleaire opwerkingsfabriek Sellafield heeft al ruim 77 miljard euro gekost. Dat blijkt uit een rapport van de Commissie Overheidsfinanciën (PAC) van de Britse regering, meldde de BBC maandag. Volgens het rapport zijn belangrijke deadlines niet gehaald, waardoor de kosten van het ontmantelen van de fabriek verder oplopen. Een eind aan de uitgaven is nog niet in zicht.

Het nucleaire complex, gelegen aan de Ierse Zee in het noordwesten van Engeland, is sinds 2003 buiten werking. Sinds 2005 is het complex in handen van de overheid. Die heeft grote moeite met het opbergen van het nucleaire afval in het gebied.

De ontmanteling bestaat uit 14 projecten, waarvan er 12 achterlopen op schema. Bij vijf projecten komen de kosten hoger uit dan begroot. De kosten van de ontmanteling waren aanvankelijk begroot op 1 miljard euro per jaar.

Opruimen kernafval Sellafield kost miljarden
Opruimen kernafval Sellafield kost miljarden (Foto: ANP)

Schooldirecteur gaf Britse pedo onderdak

Schooldirecteur Adri van de V. heeft lange tijd onderdak gegeven aan de inmiddels bekende, veroordeelde en gezochte, Britse pedofiel Tom Peters. Dat bleek maandag tijdens een niet-inhoudelijke behandeling van de zaak tegen de directeur, die verdacht wordt van ontucht met een autistische leerling van 16 op het Agnus Dei in Valkenswaard.

Peters was een filmmaker die kinderporno maakte met Roemeense minderjarige straatjongens, waarbij hij het liet voorkomen alsof ze volwassen waren. De schooldirecteur ging na contact met een door Peters aangewezen gids naar Roemenië.

Jongeren verdienen vooral bij in winkel

Winkelbediende en vakkenvuller zijn de populairste bijbanen voor schoolgaande en studerende jongeren. Ook werken ze graag als serveerster of achter de kassa. Dat blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ruim de helft van de onderwijsvolgende jongeren heeft een bijbaan.

Meer dan anderhalf miljoen jongeren tussen de 15 en 25 jaar volgden in 2011 onderwijs. Van hen werkte 57 procent minimaal een uur per week. Mannen verdienden vooral bij als vakkenvuller of verkoper; vrouwen waren het liefst winkelbediende, serveerster of kassamedewerkster.

Zes op de tien van de werkende jongeren hadden een bijbaan voor twaalf uur of minder per week. Ruim een op de tien studenten en scholieren werkte wekelijks 35 uur of meer.

Van de jongeren met een bijbaan die twaalf uur of meer per week werkten, had 38 procent een vaste baan in 2011. Tien jaar eerder, in 2001, was dat nog 54 procent. Dergelijke grotere bijbanen krijgen dus steeds vaker vorm door een flexibele arbeidsrelatie, aldus het CBS.

Aantal WW-uitkeringen in Randstad neemt snel toe

Het aantal WW-uitkeringen neemt in de Randstad sneller toe dan daarbuiten. Het aantal mensen met een werkloosheidsuitkering steeg in de Randstad in drie jaar tijd met negentig procent. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

Buiten de Randstad was de stijging van het aantal WW-uitkeringen met 69 procent ook fors, maar minder sterk. In heel Nederland hadden eind juni vorig jaar 25 op elke duizend inwoners tussen de 15 en 65 jaar een werkloosheidsuitkering.

Een mogelijke verklaring ligt in het feit dat in de Randstad relatief veel bedrijven failliet zijn gegaan sinds de kredietcrisis, aldus het CBS. Tussen 2008 en 2011 werd 57 procent van alle faillissementen uitgesproken bij bedrijven in de Randstad, terwijl nog niet de helft van alle bedrijven daar is gevestigd.

Het aantal mensen in de Werkloosheidswet is buiten de Randstad echter nog wel relatief hoger. In de Randstad zitten ruim 23 op de duizend inwoners in de WW, buiten de Randstad zijn dat er 26. In totaal zaten eind juni 277 duizend mensen in de WW.

App NS toont vrije zitplaatsen in trein

Mensen die reizen met de IJssellijn, het traject tussen Zwolle en Roosendaal, kunnen via hun smartphone kijken of en waar er plek is in de trein. De NS heeft tijdens een proefperiode van drie maanden elf intercity's uitgerust met ongeveer 280 infraroodsensoren.

Een smartphoneapp geeft informatie over de samenstelling en bezetting van de treinen. Reizigers kunnen zien in welke gedeelten van de trein het druk of rustig is, waar de stiltezones en eerste- en tweedeklascoupés zijn, of de trein wifi heeft en waar de ingang voor fietsen of rolstoelen zijn.

De sensoren meten hoeveel mensen er in- en uitstappen en hoe zij zich door de trein bewegen. Ongeveer twee minuten na vertrek zorgt het systeem voor een 'realtimeoverzicht' van de bezetting. Deze informatie wordt gevisualiseerd in de Reisplanner Xtra-app. De rechtstreekse intercity's die twee keer per uur uit Zwolle en Roosendaal zijn tijdens de proefperiode uitgerust met infraroodsensoren.


App NS toont vrije zitplaatsen in trein (Foto: Novum)

Obese start tweede seizoen met 1,7 miljoen kijkers

De start van een nieuwe reeks Obese heeft zondagavond ruim 1,7 miljoen kijkers getrokken. Daarmee breekt de afvalshow van Wendy van Dijk een kijkcijferrecord, schrijft Mediacourant. Nooit eerder stemden zo veel mensen af op Obese.

Het vorige record werd gevestigd bij de laatste aflevering van het eerste seizoen. Die trok in november 2011 achtduizend kijkers minder. Gemiddeld bleven elke week anderhalf miljoen Nederlanders thuis voor Obese.

Met de ruim 1,7 miljoen kijkers verovert Obese een plek bij de drie best bekeken programma's van zondag. Alleen het achtuurjournaal en Studio Sport werden beter bekeken.

Geer en Goor zijn arm in nieuwe realityserie

Gordon en Gerard Joling gaan inderdaad weer een realityserie maken. In de nieuwe serie moet het tweetal rond zien te komen van een minimumloon. De zangers betrekken een voor hen dan nog betaalbare woning en zetten zich in voor de ouderenzorg.

Het nog titelloze programma is komend najaar te zien bij RTL 4. De zender bevestigde maandag geruchten die al een paar weken de ronde doen.

Geer en Goor maakten tussen 2005 en 2007 drie seizoenen Over de Vloer. Sinds het einde van die realityshow duiken geregeld geruchten op over een nieuwe show voor de 'valse stiefzusters'.

"De drie seizoenen van Gordon en Joling samen hadden grote impact", verklaart RTL-programmadirecteur Erland Galjaard. "Veel mensen kijken daar met veel plezier op terug. Het belooft weer een heel bijzonder en spraakmakend programma te gaan worden."

Xavi zegt af voor interland

Xavi zal niet in actie komen voor Spanje in de oefeninterland tegen Uruguay. Het duel wordt woensdag gespeeld in Doha. De middenvelder van FC Barcelona heeft last van een spierblessure. Het zou voor Xavi de 120ste wedstrijd in het shirt van Spanje zijn.

Xavi liep de blessure dit weekeinde op in de wedstrijd van Barcelona tegen Valencia. Ook Xabi Alonso(Real Madrid) is niet van de partij. Hij heeft last van zijn lies.

Toch procedure huisartsen tegen EPD

Huisartsen klagen de organisatie achter het elektronisch patiëntendossier (EPD) aan. Die komt volgens de Vereniging van Praktijkhoudende Huisartsen afspraken over de bescherming van patiëntgegevens niet na, meldt de NOS maandag.

De vereniging zou vrezen dat de patiëntgegevens in verkeerde handen vallen. Ook vinden de huisartsen dat het dossier een schending van het beroepsgeheim is.

Eerder spande de vereniging een kort geding aan omdat zorgverzekeraars alleen contracten dreigden te sluiten met huisartsen die zich aansluiten bij het Landelijk Schakelpunt, zoals de opvolger van het EPD wordt genoemd. Huisartsen kunnen niet aan die contracten ontkomen, omdat ze er voor bijna de helft van hun inkomsten van afhankelijk zijn.

Nadat het kort geding was aangespannen, zegden de zorgverzekeraars toe dat aansluiting bij de opvolger van het EPD geen vereiste meer is. Het kort geding werd daarom ingetrokken. Intussen heeft het bestuur van de vereniging volgens de NOS alle geloof in een goede regeling verloren. Daarom wordt een bodemprocedure aangespannen.

Het Landelijk Schakelpunt is 1 januari in gebruik genomen. Het gaat om computers die aan elkaar zijn gekoppeld. Daardoor kunnen zorgverleners in elkaars dossiers kijken. Dat kan alleen als de patiënt toestemming heeft gegeven. Tot nu toe staan er vierhonderdduizend dossiers in het systeem. Dat worden er waarschijnlijk snel meer. Iedere patiënt die bij de huisarts komt, krijgt de vraag of hij het goed vindt als zijn dossier in het systeem wordt opgenomen.

De huisartsenvereniging wees er eerder op dat straks tweehonderdduizend mensen toegang hebben tot gevoelige medische informatie. Het zou een kwestie van tijd zijn voordat iemand een pasje verliest of een pasje wordt gestolen en kwaadwillenden toegang hebben tot medische informatie.

Wijnaldum meldt zich af voor Jong Oranje

Georginio Wijnaldum heeft zich afgemeld voor de oefeninterland van Jong Oranje tegen Jong Kroatië van komende dinsdag. De PSV'er kampt met liesklachten. Wijnaldum was afgelopen zaterdag tegen ADO Den Haag nog twee keer trefzeker. Bondscoach Cor Pot roept geen vervanger op voor de middenvelder. Daarom reist Jong Oranje met negentien man af naar Kroatië.

Voor Jong Oranje is het de eerste oefenwedstrijd in de aanloop naar het EK 2013 in Israël. Dat toernooi wordt in juni afgewerkt. Op het EK zit Jong Oranje in de poule met Spanje, Duitsland en Rusland.

Telers beboet voor uienkartel

Zeven uientelers zijn beboet voor het maken van kartelafspraken. In 2009 spraken ze met elkaar af delen van ingezaaide akkers te vernietigen. Door het aanbod te verkleinen probeerden ze de prijs op te drijven, meldt de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) maandag.

De zeven ondernemingen hebben in totaal ruim vier miljoen euro aan boetes opgelegd gekregen. Het kartel kwam aan het licht door anonieme tips.

Om er zeker van te zijn dat iedereen zoals afgesproken een deel van zijn planten vernietigde, wisselden de bedrijven volgens de NMa gevoelige informatie uit. De ondernemingen zijn samen goed voor tachtig procent van de eerstejaars plantuien die worden geteeld. Zulke plantuien worden gebruikt als pootmateriaal voor tweedejaars plantuien, die kunnen worden gegeten.

De hoogte van de boete is gebaseerd op de Europese omzet van de bedrijven. Van de totale omzet wordt zestig procent binnen de Europese Unie gehaald. In Nederland wordt jaarlijks zo'n vijftig duizend ton plantuien geproduceerd.

Drukke spits door regen en ongelukken

Er is sprake van een drukke spits maandagochtend door de regen en meerdere ongelukken in Zuid-Holland en rond Amsterdam. Even na 08.00 uur was er al 280 kilometer file, terwijl normaal op het hoogtepunt 225 kilometer verkeer stilstaat. "We gaan de driehonderd kilometer zeker wel halen", zegt een woordvoerder van de Verkeersinformatiedienst.

Door de regen zijn alle dagelijkse files wat langer dan gebruikelijk. Verder gebeurden er in de ochtend veel ongelukken in Zuid-Holland. "Daar is het ergste leed inmiddels al voorbij, maar op de A16 staat nog wel veel file." Daar viel eerst een graafmachine van een wagen bij knooppunt Ridderkerk-Noord richting Breda. Later gebeurde er op de rijbaan in tegenovergestelde richting bij knooppunt Ridderkerk-Zuid ook een ongeluk.

Op de drukkere punten gebeuren deze ochtend meer ongelukken, lijkt het volgens de woordvoerder. "Rond Amsterdam zien we ook meerdere botsingen."

'Rookverbod nauwelijks gecontroleerd'

Op naleving van het rookverbod is vorig jaar slechts drieduizend keer gecontroleerd terwijl er zestigduizend horecagelegenheden zijn waar het verbod geldt. Dat concludeert De Telegraaf maandag uit cijfers die de krant heeft opgevraagd bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Horeca-advocaat Raoul Meester stelt in de krant dat steevast dezelfde ondernemers op grote uitgaanspleinen in steden worden gecontroleerd. "De ondernemers klagen dat de inspecteurs steeds bij slechts een of twee zaken controleren, terwijl er soms wel veertig op zo'n plein zitten." De NVWA zegt voornamelijk op risicolocaties te controleren en minder op plekken waar de kans op een overtreding kleiner is.

Ook wijst de toezichthouder er in de krant op dat vorig jaar dertienduizend andere inspecties in de horeca zijn uitgevoerd, onder meer op brandveiligheid en hygiëne. Bij een deel van die controles wordt ook gekeken of er asbakken op tafel staan.

In 2010 bepaalde de Hoge Raad dat kroegeigenaren met een klein café zonder personeel zelf mogen beslissen of er mag worden gerookt. Een Kamermeerderheid wil het roken nu weer volledig uit de horeca bannen.


'Rookverbod nauwelijks gecontroleerd' (Foto: Novum)

[DC] Verenigde Staten houden Brazilie van zich af

De tennissers van de Verenigde Staten hebben ten koste van Brazilië de kwartfinale van de Davis Cup gehaald. Gemakkelijk ging dat echter niet. In Jacksonville was het uiteindelijk Sam Querrey die de Amerikanen het beslissende punt bezorgde door Thiago Alves te kloppen: 3-2. Eerder gingen ook Canada, Italië, Servië, Frankrijk, Argentinië, Kazachstan en Tsjechie door.

De VS stonden na de eerste twee dagen met 2-1 voor en het was aan John Isner om het derde punt binnen te brengen. Het Amerikaanse servicekanon gaf een 2-1 voorsprong in sets uit handen tegen Thomaz Bellucci en verloor met 6-2, 4-6, 7-6 (7), 4-6, 3-6.

Querrey had in het beslissende vijfde duel de druk op zijn schouders en leek die ook te voelen. Hij verloor de eerste set van Alves, maar herpakte zich daarna: 4-6, 6-3, 6-4, 7-6 (3).

[Primera División] Atlético nadert Barca na zege op Betis

Atlético Madrid heeft de achterstand op Barcelona in de Primera División verkleind tot negen punten. De Madrilenen wonnen zondag, bij de rentree van spits Radamel Falcao, met 1-0 van Real Betis Sevilla. Invaller Diego Costa scoorde na iets meer dan een uur de enige treffer van de wedstrijd.

Real Sociedad won thuis met 3-0 van degradatiekandidaat Real Mallorca. De Baskische ploeg maakte het verschil pas na rust. Chory Castro opende tien minuten na rust de score en een kwartier later was het Carlos Vela die de marge verdubbelde. Invaller Diego Ifran bepaalde tien minuten voor tijd de eindstand.

FOK! wat een weer...Later winterse buien

Goedemorgen! Gisteren viel er af en toe wat regen en stond er een stevige zuidwestenwind. De afgelopen nacht trok de regen langzaam naar het zuidoosten toe weg en van het westen uit klaarde het op. Dit beeld houden we vandaag grotendeels vast, maar vooral in het noorden vallen er later ook weer enkele buien.

Later op de avond en in de komende nacht zullen de buien zwaarder gaan worden en kan het hier en daar best wel even wit gaan worden. Bij dit soort buien is er tevens kans op een paar flinke klappen onweer. De temperatuur ligt vandaag nog vrij hoog met 8 tot 10 graden, maar zullen vanaf vanavond behoorlijk moeten gaan inleveren. Ik denk echter wel dat de eventuele sneeuw overdag niet zal blijven liggen, omdat de temperatuur daarvoor toch iets te hoog zal blijven. De wind draait weer naar het noordwesten toe en blijft stevig doorblazen.

Een actieve depressie zorgde voor erg onrustig weer in het zuiden van Europa en daarbij kwamen soms windstoten tot orkaankracht voor. Ook viel er in Zuid-Frankrijk en Spanje erg veel regen. De echte winterkou bevindt zich nu nog in Scandinavië, maar lijkt zich op termijn toch weer naar onze omgeving uit te gaan breiden.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Alpentoppen Een foto vanuit de lucht van de prachtige Alpen. In Nederland was het toen koud en kil weer, maar ik vertrok even naar wat warmere oorden.




[WCoD] Taylor bezorgt Engeland zege in World Cup

Phil Taylor heeft Engeland hoogstpersoonlijk de zege bezorgd in de World Cup, het WK voor landenteams van 'zijn' PDC. De beste darter ter wereld rekende zondagavond in de finale in Hamburg af met de Belgische broers Ronny en Kim Huybrechts.

Tegen de laatste en meeste geroutineerde 'vogelpikker' had Adrian Lewis, toch tweemaal wereldkampioen, een kansloze nederlaag geleden: 0-4. Door zijn tweede winstpartij voorkwam Taylor dat het dubbelspel de beslissing moest brengen.

België had in de halve eindstrijd Finland, de verrassende bedwinger van het Oranje-duo Michael van Gerwen/Raymond van Barneveld, uitgeschakeld. De favoriete Engelsen maakten een eind aan de aspiraties van Wales.

[NBA] Miami wint, Clippers verliezen

Miami Heat heeft zondag in de NBA de uitwedstrijd bij Toronto raptors gewonnen. Het werd 100-85 voor LeBron James en de zijnen. James was zelf goed voor dertig punten, Chris Bosh maakte er 28. Bij de Raptors maakte Rudy Gay, overgekomen van Memphis Grizzlies, 29 punten en kwam Demar DeRozan tot 27 punten.

Los Angeles Clippers verloor nipt van Boston Celtics: 106-104. In Boston nam de thuisploeg een ruime voorsprong van vijftien punten, maar de Clippers zetten in het vierde kwart een sterke comeback in. Ze naderden de Celtics tot twee punten, maar toen was de tijd op.

Los Angeles Lakers won wel. Uit bij Detroit Pistons haalden de Lakers een 98-97 zege weg. Pau Gasol was met 23 punten de verrassende topscorer van de Lakers. De Spanjaard tekende ook voor tien rebounds en haalde zo een 'double-double'.


Bertens debuteert in top vijftig

Kiki Bertens staat voor het eerst in haar carrière bij de beste vijftig tennissters van de wereld. De 21-jarige Wateringse klom vijftien posities en staat nu vijftigste. Ze heeft haar sprong op de wereldranglijst te danken aan haar prestaties in Parijs. Daar reikte ze als lucky loser tot de halve finale.

Voor Arantxa Rus was er een lichte daling. Zij ging van 73 naar 75. Aan de top van de ranglijst veranderde niets. Victoria Azarenka blijft eerste voor Serena Williams en Maria Sharapova. De eerste stijger is Maria Kirilenko. De Russin ging dankzij haar toernooizege in het Thaise Pattaya City van vijftien naar dertien.


Kiki Bertens debuteert in top vijftig (Foto: Novum)

Uitslag Super Bowl

Baltimore Ravens heeft zondag de Super Bowl gewonnen. In New Orleans besliste coach John Harbaugh de strijd met zijn broertje Jim, de coach van San Francisco 49ers in zijn voordeel: 34-31. De Ravens liepen uit naar een 28-6 voorsprong voor het licht uitviel. De 49ers kwamen daarna sterk terug, maar strandden op drie punten.

Hoewel de 49ers voor velen de favorieten waren voor de zege, kenden de Ravens een bliksemstart. Al na anderhalve minuut scoorde de ploeg uit Baltimore toen Anquan Boldin door zijn quarterback Joe Flacco in de endzone werd gevonden.

Ook in het tweede kwart hadden de Ravens het hoogste woord. Dennis Pitta en Jacoby Jones scoorden touchdowns zodat Baltimore de 49ers op een 21-3 achterstand zette. Net als in het eerste kwart kwam San Francisco niet verder dan een field goal van David Akers: 21-6.

Waar de Californiërs hoopten na rust opnieuw te kunnen beginnen, waren het de Ravens die hun suprematie voortzetten. Direct vanaf de aftrap was er een nieuwe touchdown. Jones ving de bal in zijn eigen endzone en spurtte 108 yards naar de overkant van het veld.

Vlak daarna viel het licht in de Superdome plotseling uit omdat een transformator de geest had gegeven. Na meer dan een halfuur wachten was het probleem opgelost en kon de wedstrijd verder.

De 49ers namen onder leiding van quarterback Colin Kaepernick aanvallend iets meer risico en via Michael Crabtree en Frank Gore scoorde de ploeg twee touchdowns. Na een fieldgoal was het gat nog maar vijf punten: 23-28.

In het vierde kwart scoorde Baltimore een fieldgoal, maar een touchdown van Kaepernick bracht de ploegen tot op twee punten van elkaar. Een poging tot een tweepuntsconversie van de 49ers mislukte echter, waarna een aanval van de Ravens in een fieldgoal eindigde: 34-29.

De volgende aanval van de 49ers strandde op de zevenyardlijn. Baltimore deed er vervolgens alles aan om de klok naar nul te brengen. Daarbij incasseerde de ploeg een safety, waarbij de man met de bal in de eigen endzone over de lijn werd geduwd. De stand kwam daardoor op 34-31, maar daar bleef het bij.


Ravens winnen Super Bowl van 49ers in thriller (Foto: Novum)

Canada schakelt Spanje uit in Davis Cup

Spanje is al in de eerste ronde van de Davis Cup uitgeschakeld. Milos Raonic won namens Canada zondag met 6-3, 6-4 en 6-2 van Guillermo Garcia-Lopez en bracht de Canadezen daarmee op 3-1. Spanje stond sinds 2008 in vier van de vijf finales en won er daar drie van. Afgelopen jaar werd, zonder Rafael Nadal die ook tegen Canada ontbrak, verloren van Tsjechië.

Italië schakelde Kroatië uit in de eerste ronde. In Turijn won Marin Cilic de eerste enkelpartij op zondag nog met 6-3, 6-3 en 7-5 van Andreas Seppi en bracht zo de stand op 2-2. Fabio Fognini klaarde de klus vervolgens alsnog door Ivan Dodig met 4-6, 6-4, 6-4 en 6-4 te kloppen.

Tsjechië won dankzij Tomas Berdych van Zwitserland. Berdych won zondag in een 3:15 uur durdende partij van Stanislas Wawrinka: 6-3, 6-4, 3-6 en 7-6 (5). Daarmee bracht hij de stand op 3-1. Beide mannen hadden zaterdag in het dubbel ruim zeven uur op de baan gestaan.

Kazachstan schakelde Oostenrijk uit. Andrey Golubev bracht de Kazachen op een onoverbrugbare 3-1 voorsprong door Jürgen Melzer met 4-6, 6-3, 6-4 en 6-2 te verslaan. Servië, Frankrijk en Argentinië plaatsten zich al eerder voor de kwartfinales. De Verenigde Staten of Brazilië gaat als laatste land door naar die ronde.


Canada schakelt Spanje uit in Davis Cup (Foto: Novum)

Interview: #WegMetMonarchie-meisje

 “De politie heeft mij níet eerst gewaarschuwd, ik ben bijna direct nadat de politie doorhad dat ik daar stond en ze wisten wat er op mijn bord stond, vastgepakt. Ze kwamen van rechtsachter aanlopen en hebben geprobeerd mijn bord af te pakken, waarna ik met fysieke dwang ben verwijderd. Ik probeerde dit tegen te houden maar dat ging niet. Ze zijn niet in gesprek met mij gegaan, hebben mij geen waarschuwing gegeven of gevraagd of ik het ding weg wilde doen. Ze hebben me zonder enige waarschuwing verwijderd en zo uit het zicht van de Nederlandse pers [en het snel daarna arriverende, haast voltallige Koningshuis, red.] gehouden.” 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.