FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 11 november 2012

[Serie A] Atalanta beëindigt zegereeks van Inter

Internazionale heeft na zeven overwinningen op rij weer verloren in de Serie A. Atalanta Bergamo was in eigen huis met 3-2 te sterk voor Inter, waarbij Wesley Sneijder ontbrak.

Zonder Sneijder, die weer bijna fit is, boekte Inter zege na zege. De Nerrazzurri gingen op 23 september voor het laatste onderuit in de Serie A. Daarna volgden zeven zeges, waaronder op AC Milan en Juventus. De wedstrijd bij Atalanta leek geen onoverkomelijke horde voor de ploeg van Andrea Stramaccioni, die op tweede plek blijft.

Na negen minuten ging het al mis voor Inter. Giacomo Bonaventura zette Atalanta aan de leiding. De bezoekers uit Milaan konden lange tijd geen bres slaan in de defensie van de middenmoter, maar tien minuten na de pauze werd het 1-1. Fredy Guarin bracht Inter terug in de wedstrijd. Kort daarna ging het opnieuw mis bij de topclub.

German Denis velde binnen zeven minuten het vonnis over Inter. De 31-jarige Argentijn scoorde twee keer, waarvan één vanaf de strafschopstip. Rodrigo Palacio deed in de slotfase iets terug voor Inter, maar net als Napoli (twee weken geleden) gingen ook de Milanezen onderuit in Bergamo. Juventus loopt drie punten uit.

Löw haalt Jung en Bender bij Mannschaft

De Duitse bondscoach Joachim Löw heeft Sebastian Jung en Sven Bender opgeroepen voor de oefeninterland tegen Nederland. Löw reageert daarmee op het wegvallen van verdedigers Jerome Boateng en Marcel Schmelzer en middenvelders Bastian Schweinsteiger en Toni Kroos, die zondag geblesseerd afzegden.

Voor de 22e-jarige Jung is het zijn eerste oproep. De verdediger van Eintracht Frankfurt speelde wel al 21 keer voor Jong Duitsland. De 23-jarige Borussia Dortmund-middenvelder Bender speelde al twee interlands voor Duitsland.

Federer via Murray naar finale Tour Finals

Roger Federer kan zijn titel op de ATP World Tour Finals nog altijd verdedigen. De Zwitser boekte door met 7-6 (5), 6-2 van Andy Murray te winnen een plaats in de finale. Daarin wacht maandag Novak Djokovic die eerder zondag de eindstrijd had bereikt door Juan Martin del Potro terug te wijzen.

De opening van de wedstrijd was er voor Federer een om snel te vergeten. De Zwitser leverde in de openingsgame direct zijn opslag in aan een superieur spelende Murray. De Schot hield, toegejuicht door het publiek in Londen, het tempo hoog en dwong Federer in de verdediging. De nummer twee van de wereld krabbelde langzaam weer overeind. Hij kreeg vervolgens in de achtste game voor het eerst een breakkans en benutte die direct.

Na de break van Federer lukte het geen van beide mannen een beslissing te forceren voor de tiebreak. Daarin was de eerste minibreak voor Murray en de Schot kwam 3-1 voor. Net als eerder in de set kwam Federer echter terug en op 6-4 was het eerste setpunt voor de Zwitser. Murray pakte nog een punt, maar Federer maakte het vervolgens op eigen opslag af.

In de tweede set was er geen eer te behalen voor Murray door het goede spel van Federer. De Zwitser zorgde er met een break in de derde game voor dat Murray al snel achter de feiten aan liep. Op 4-2 plaatste Federer nog een break en hij serveerde de wedstrijd vervolgens simpel uit.

'Fischer verlengt contract bij Ajax'

Viktor Fischer zal zijn contract bij Ajax met twee jaar gaan verlengen. Dit weet Telegraaf-journalist Valentijn Driessen zojuist te melden bij Eredivisie Live. Volgens De Telegraaf zal Fischer, wiens huidige contract tot 2014 loopt, op zeer korte termijn zijn nieuwe verbintenis ondertekenen.

Fischer maakte begin 2012 de overstap van FC Midtjylland naar Ajax. Bij de transfer was destijds 1,3 miljoen euro gemoeid. Fischer verkoos Ajax boven diverse Europese topclubs vanwege de jeugdopleiding. Bij de Amsterdammers werd hij na Christian Eriksen en Nicolai Boilesen destijds de derde Deen in de selectie.

In het seizoen 2011/12 viel Fischer op tijdens The Next Gen Series, een Europees voetbaltoernooi voor jeugdelftallen. In zes wedstrijden wist de 18-jarige Deense aanvaller zeven keer te scoren en trok daarmee opnieuw de aandacht van diverse Europese topclubs. Vooral in de wedstrijden tegen FC Barcelona en Liverpool viel Fischer op door zijn spel. Uiteindelijk ging de finale tegen Internazionale verloren.

Ajax-trainer Frank de Boer nam Fischer dit seizoen een aantal keren op in zijn selectie en gunde hem vandaag zijn competitiedebuut tegen PEC Zwolle. Fischer scoorde tweemaal en verzorgde één assist in de met 2-4 gewonnen wedstrijd.

Tanja Nijmeijer bekent betrokkenheid aanslag

Tanja Nijmeijer heeft toegegeven betrokken te zijn geweest bij een aanslag op een bus in de Colombiaanse hoofdstad Bogota. Tegen een journalist van dagblad Trouw heeft ze bekend dat ze mee heeft gewerkt bij het in brand steken van een bus. Daarbij vielen geen gewonden.

Het VPRO-radioprogramma Bureau Buitenland zond zondagavond fragmenten uit van het telefonische interview dat Trouw-journalist Edwin Koopman had met Nijmeijer. De Nederlandse FARC-strijder zit momenteel in Cuba om mee te onderhandelen over een vredesregeling.

"Ik heb één keer op een bus een aanslag gepleegd", zei Nijmeijer. "Daarbij is niemand omgekomen en er is niemand gewond geraakt."

Onbekend is of Nijmeijer vanuit Havana nog meer Nederlandse pers te woord zal staan.

Rellen in Warschau op Onafhankelijkheidsdag

In de Poolse hoofdstad Warschau is oproerpolitie zondag slaags geraakt met demonstranten tijdens een parade van rechts-extremisten voor de viering van Onafhankelijkheidsdag.

Het geweld brak los toen demonstranten de politie begonnen te bekogelen met vuurwerk en brokken beton. De politie sloeg met de wapenstok op de betogers in.

Ook vorig jaar liep de viering van de nationale feestdag in de straten van Warschau uit op geweld. De politie had zondag dan ook duizenden agenten op de been gebracht om gevechten tussen rechts-extremistische en linkse betogers te voorkomen.

Waarnemers zien in het geweld een uiting van de diepe kloof tussen Polen die streven naar een conservatieve en religieuze samenleving, vrij van vreemde invloeden, en progressieven die voorstander zijn van Europese samenwerking.

Rellen in Warschau op Onafhankelijkheidsdag
Rellen in Warschau op Onafhankelijkheidsdag (Foto: ANP)

Messi overtreft Pelé met treffers tegen Mallorca

Lionel Messi heeft met zijn twee treffers tegen Real Mallorca (2-4 winst) zijn doelpuntenproductie in 2012 opgeschroefd naar 76 doelpunten. Daarmee verbeterde hij het aantal van Péle, die in 1958 tot 75 doelpunten kwam.

De topscorer aller tijden in een kalenderjaar blijft de Duitse spits Gerd Müller. Der Bomber wist in 1972 namens Bayern München en het Duitse elftal maar liefst 85 doelpunten te scoren. Messi heeft tot eind december maximaal twaalf duels om ook dit aantal te verbreken.

Anema: "De KNSB kan er geen bal van"

BAM ploegleider Jillert Anema heeft forse kritiek op de KNSB. Die is er volgens hem schuldig aan dat de tribunes in Thialf afgelopen weekend voor een groot gedeelte leeg bleven.

"Ik erger me lam, ik ben er echt ziek van", foeterde Anema, die met Jorrit Bergsma en Bob de Jong wel de nummers 1 en 2 van de tien kilometer leverde. "Dit kan toch niet. We zitten hier twee keer in een volledig lege, sfeerloze hal terwijl er absolute topsport wordt geboden." Anema doelde hierbij op de vrijdag, toen de vijf kilometer werd verreden, en op de marathon van zaterdagavond.

"Vrijdag is het hier helemaal leeg omdat we opeens, vanwege de televisie, de 500 meter moeten rijden. Terwijl iedereen nog aan het werk is. En zaterdag wordt er helemaal nergens vermeld dat er ook nog een marathon wordt gereden. Ik snap sowieso niet dat de marathon niet meteen aansloot op de NK."

Anema ging nog verder: "Ik begrijp gewoon echt niet waarom het hier niet vol zit. De organisatie moet maar eens gaan uitzoeken hoe dat kan. En het maakt me niet uit hoe ze het doen, ze moeten het hier gewoon volproppen. Deze topsport verdient een vol stadion. Al moeten ze de kaarten gratis weggeven."

Volgens de ploegleider doet de KNSB niet genoeg om de lange afstanden te promoten. "En daarom is dit een organisatie die mij gewoon niet vertegenwoordigt. Ze kunnen er geen bal van."

IJshockeyers plaatsen zich voor OKT

De Nederlandse ijshockeyers hebben zich zondag geplaatst voor het olympisch kwalificatietoernooi. Oranje won het pre-OKT in Budapest na een zege op Hongarije. Het thuisland werd na penaltyshots met 7-6 verslagen.

De Hongaren openden de score, maar door doelpunten van Marco Postma, Ivy van den Heuvel en Kevin Bruijsten kwam Oranje daarna op een 3-1 voorsprong. In de tweede periode maakten de Hongaren drie treffers. Alleen Raphael Joly kon daar aan Nederlandse kant iets tegenover stellen (4-4).

In de laatste periode troffen beide teams nog tweemaal raak waardoor de wedstrijd moest worden verlengd. Namens Nederland scoorde Nick de Jong en Jordy van Oorschot. In de extra tijd werd niet meer gescoord, en in de serie penalty shots was Oranje beter.

Oranje speelt volgend jaar februari het OKT in het Duitse Bietigheim-Bissingen. Het ijshockeyteam neemt het dan op tegen gastland Duitsland, Oostenrijk en Italië. Alleen de groepswinnaar van het OKT kwalificeert zich voor de Olympische Spelen. 

Molde opnieuw Noors kampioen

Molde is voor het tweede jaar op rij kampioen van Noorwegen geworden. De ploeg uit het westen van Noorwegen won zondag met 1-0 van Hønefoss en zag concurrent Strømsgodset met 2-1 verliezen bij Sandnes Ulf. Daardoor werd het gat tussen de twee ploegen een wedstrijd voor het einde van de competitie vier punten.

Het succes van Molde is dat van Ole Gunnar Solskjaer. De oud-spits van Manchester United werd in 2011 trainer van de club die tot dan toe zeven keer tweede was geworden in de Tippeligaen. In beide jaren waarin de 67-voudig Noors international aan het roer stond werd Molde vervolgens kampioen.

[Primera Division] Messi leidt Barça voorbij Mallorca

Lionel Messi heeft met twee doelpunten weer een hoofdrol vervuld voor FC Barcelona. Aan de hand van de Argentijnse grootmeester won de Spaanse koploper met 4-2 bij Real Mallorca. Ook Xavi en Cristian Tello waren trefzeker voor Barça, dat nu op 31 punten staat uit elf duels. Mallorca is vijftiende met elf uit elf.

Na een klein halfuur zorgde Xavi voor de voorsprong van Barcelona en aan het eind van de eerste helft zette de ploeg nog even aan. De Catalanen liepen via goals van Messi en Tello binnen twee minuten uit naar 3-0.

Na rust werkte Mallorca aan een wederopstanding. De eilandbewoners kwamen via Michael Pereira en een door Victor benutte strafschop terug tot 3-2 voordat Messi de bal hard in de kruising schoot.

Athletic Bilbao won in een duel tussen twee middenmoters met 2-1 van Sevilla. Bij Sevilla speelde Hedwiges Maduro alleen de eerste helft. Ook in de middenmoot speelden Real Valladolid en Valencia met 1-1 gelijk.


Messi leidt Barça voorbij Mallorca (Foto: Novum)

Lens en Narsingh zeggen af voor Oranje

PSV-aanvallers Jeremain Lens en Luciano Narsingh laten de oefenwedstrijd van het Nederlands elftal tegen Duitsland aan zich voorbij gaan. De twee hebben zich afgemeld, meldt Eredivisie Live zondag. Door die afmeldingen bestaat de selectie van Oranje uit maximaal twintig man. Kevin Strootman twijfelt nog of hij zich maandag in Noordwijk meldt.

Lens en Narsingh stonden samen met ploeggenoot Strootman en AS Roma-doelman Maarten Stekelenburg op de wachtlijst van Louis van Gaal. Het viertal had blessures en moest dit weekeinde speelminuten maken van de bondscoach. Strootman, Lens en Narsingh deden dat zondag tegen sc Heerenveen. Stekelenburg werd door zijn coach Zdenek Zeman nog niet fit genoeg bevonden.

Verweij mag toch meedoen aan wereldbeker

Koen Verweij mag toch deelnemen aan de komende wereldbekerwedstrijden in Heerenveen en Kolomna. De schaatser was de snelste op de 1500 meter, maar werd uit de uitslag geschrapt omdat hij zijn opponent Pim Schipper op de kruising had gehinderd.

De KNSB heeft per afstand één aanwijsplek achter de hand en gebruikte deze om Verweij te laten starten op de schaatsmijl. Het is nog niet duidelijk wie daarvan het slachtoffer wordt Rhian Ket en Thomas Krol werden beiden vierde met een tijd van 1.47,761. Eén van deze schaatsers krijgt het vijfde ticket, maar daarover neemt de schaatsbond pas later deze week een besluit. 

Ket is ook op de 1000 meter niet zeker van een wereldbekerticket. Op die afstand eindigde hij met exact dezelfde tijd als Michel Mulder op de vijfde plaats. Het Salomonsoordeel voor later deze week. Zowel Ket als Mulder klokten 1.09,728.

Selectie voor WB-races in Heerenveen en Kolomna:

Mannen: Kjeld Nuis (500m, 1000m, 1500m), Michel Mulder (500m), Jan Smeekens (500m), Hein Otterspeer (500m, 1000m), Ronald Mulder (500m), Pim Schipper (1000m), Sjoerd de Vries (1000m), Koen Verweij (1500m), Renz Rotteveel (1500m), Maurice Vriend (1500m), Jorrit Bergsma (5km, 10km), Ted-Jan Bloemen (5km, 10km), Jan Blokhuijsen (5km, 10km), Bob de Jong (5km, 10km), Sven Kramer (5km) en Rob Hadders (10km).

Vrouwen: Marrit Leenstra (500m, 1000m, 1500m), Margot Boer (500m), Anice Das (500m, 1000m), Laurine van Riessen (500m, 1000m), Thijsje Oenema (500m), Diane Valkenburg (1000m, 3000m, 5000m), Lotte van Beek (1000m, 1500m), Marije Joling (1500m, 3000m, 5000m), Linda de Vries (1500), Ireen Wüst (1500m, 3000m), Antoinette de Jong (3000m), Jorien ter Mors (3000m), Carlijn Achtereekte (5000m), Rixt Meijer (5000m) en Annouk van der Weijden (5000m).

Braamhaar: "Steek hand in eigen boezem"

Scheidsrechter Eric Braamhaar erkent dat hij een fout maakte bij Feyenoord - Roda JC. De arbiter gaf Roda-verdediger Bart Biemans een rode kaart na een handsbal.

De Belg raakte de bal met de hand doordat Feyenoord-aanvaller Ruben Schaken hem duwde. Braamhaar zag dit in eerste instantie niet en gaf Biemans de rode kaart en de thuisploeg een penalty. Lex Immers zag zijn inzet geen doel treffen. "Ik heb een foutieve beslissing genomen. Het had een vrije trap voor Roda JC moeten zijn."

"Ik zie duidelijk een hand naar de bal gaan, maar heb niet gezien dat Biemans wordt aangeraakt door Schaken", beaamde Braamhaar tegenover Eredivisie Live. "Door mijn positie zie ik dat niet." De scheidsrechter kan niet zeggen over de rode kaart wordt geseponeerd. "Dat zijn zaken voor Zeist. Daar bemoei ik me niet mee."

Braamhaar erkent dat hij de mist in ging bij de rode kaart. "Een scheidsrechter die op deze wijze zijn stempel op de wedstrijd drukt, moet in eerste instantie de hand in eigen boezem steken." Feyenoord won uiteindelijk met 5-2 van Roda. Toen Biemans naar de kant werd gestuurd keken de Limburgers tegen een 3-2 achterstand aan.

McClaren: "Hadden moeten winnen"

Steve McClaren was na afloop van het duel tussen Vitesse en FC Twente (0-0) teleurgesteld over het uiteindelijke resultaat.

De Tukkers slaagden er in Arnhem niet in om controle te krijgen over de wedstrijd en moesten uiteindelijk genoegen nemen met slechts een punt. McClaren hield gemengde gevoelens over aan de wedstrijd. De Engelsman beseft dat zijn ploeg Vitesse op een grotere achterstand had kunnen zetten.

"We hadden deze wedstrijd moeten winnen. We hebben goede kansen gecreëerd, maar gaven te vaak de bal te makkelijk weg", zo was de oefenmeester kritisch tegenover Eredivisie Live. "We moeten het aanvallend echt een stuk beter doen. Ik ben teleurgesteld over hoe we het deden met balbezit in aanvallend opzicht. We kwamen het laatste beetje kwaliteit tekort om de beslissende pass te geven."

Over het verdedigende aspect van zijn ploeg was McClaren wel tevreden. "Douglas en Bengtsson hebben Reis en Bony de gehele wedstrijd stil weten te houden. Dat was ontzettend sterk."

Doden bij sektarische strijd Libanon

Bij gevechten tussen soennieten en sjiieten in het zuiden van Libanon zijn zondag zeker drie mensen om het leven gekomen en vijf gewond geraakt. Door de burgeroorlog in het naburige Syrië nemen ook in Libanon de spanningen toe.

De gevechten woedden in Sidon tussen aanhangers van de soennitische sjeik Ahmad al-Assir en leden van de sjiitische Hezbollah. Ze braken uit nadat in Sidon spandoeken waren opgehangen ter gelegenheid van Ashoura, een jaarlijkse, tien dagen durende rouwperiode van de sjiieten die komende donderdag begint.

De meeste soennieten in Libanon steunen de oppositie in Syrië, terwijl de meeste sjiieten aan de kant van president Bashar Assad staan.

Bij de gevechten kwamen volgens Libanese functionarissen een lijfwacht en een aanhanger van Al-Assir om het leven, evenals een Egyptische jongen die toevallig in de buurt was. Onder de gewonden was een commandant van Hezbollah.

De Libanese premier Najib Mikati maande de partijen tot kalmte en zelfbeheersing en liet weten dat niemand veiligheidsproblemen moet veroorzaken 'in deze gevoelige periode'. Minister van binnenlandse zaken Marwan Charbel toog naar Sidon om met de lokale veiligheidscommandanten te overleggen. Hij waarschuwde dat het leger 'het vuur zal openen op iedereen die wapens draagt'.

Al-Assir heeft zich ontpopt als een van de felste critici van Hezbollah en Assad en heeft herhaaldelijk aangedrongen op de ontwapening van de sjiitische groep.

Meisje bespoten met bijtende vloeistof

Een 17-jarig meisje heeft zaterdagavond een bijtende stof in haar gezicht gekregen toen zij door Middelburg fietste. Een onbekende man spoot de vloeistof met een voorwerp dat op een waterpistool leek in haar gezicht. Dat meldt de politie.

Het meisje fietste rond 20.30 uur langs een paar garageboxen op de Brigdamseweg toen de man haar vanuit het niets bespoot. De vloeistof veroorzaakte pijn en een brandend gevoel. Het meisje heeft zich bij de huisartsenpost laten behandelen aan haar verwonding.

Apple moet proceskosten Samsung betalen

De rechtbank in Engeland en Wales heeft bepaald dat Apple de proceskosten van Samsung moet betalen nadat Apple een misleidende verklaring had geplaatst waarin ze moesten vermelden dat Samsungs tablets geen kopie waren van Apples iPad.

Apple vermelde weliswaar dat Samsung hen niet gekopieerd had, maar verwoordde het zo dat de nadruk werd gelegd op de 'cool'-factor van de iPad en het 'feit' dat het design simpel en doeltreffend is. Kort hierna moest Apple hun statement weer aanpassen omdat het misleidend zou zijn. De juiste verklaring van Apple kun je op de Britse Apple-site bekijken.

De Britse uitspraak staat overigens loodrecht tegenover die van de Amerikaanse. In Amerika moet Samsung juist Apple betalen. Die uitspraak werd gedaan door een jury van leken.

Paul McCartney crashte bijna met helikopter

Paul McCartney en zijn vrouw Nancy zijn in mei aan een helikopterongeluk ontsnapt. De twee waren onderweg van Londen naar East Sussex toen de piloot van de helikopter gedesorïenteerd raakte door slecht weer.

Het toestel daalde en kwam gevaarlijk dicht in de buurt van een aantal hoge bomen, maar de piloot kon de helikopter net op tijd weer optrekken. Naar verluidt wisten de 70-jarige McCartney en zijn vrouw niet dat ze aan een mogelijk fataal ongeluk waren ontsnapt, schrijft de Britse krant Daily Mail.

Het incident wordt onderzocht door het Britse ministerie van transport.

Rugbyer Visser scoort twee tries tegen All Blacks

Rugyer Tim Visser heeft in zijn thuisdebuut voor Schotland twee tries gemaakt. De Schotten namen het op tegen wereldkampioen Nieuw-Zeeland. Het duel ging wel verloren, het werd 51-22 voor de All Blacks

Bij rust was het al 34-10 voor de gasten van het Zuidelijk Halfrond. Visser scoorde de eerste try voor Schotland in de vijfde minuut en zette hij zijn ploeg in de beginfase op voorsprong. Visser rende All Black Cory Jane er uit. In de tweede helft scoorde Visser weer. Toen stond Schotland inmiddels wel ruim achter tegen Nieuw-Zeeland.

De oud-speler van Hilversum ging op jonge leeftijd naar Engeland. Nadat hij zich eerst in Newcastle had gevestigd, koos hij een paar jaar geleden voor Edinburgh. Omdat de winger daar nu drie jaar woont mag hij voor Schotland uitkomen.

[Bundesliga] Doelpunt Dost bij winnend Wolfsburg

Bas Dost heeft zondag met zijn vierde Bundesligatreffer een bijdrage geleverd aan de winst van zijn ploeg VfL Wolfsburg. In de stad van Volkswagen klopte de thuisploeg Bayer Leverkusen met 3-1. Diego nam de andere twee Wolfsburgse treffers voor zijn rekening, Stefan Kiessling redde de eer van de bezoekers.

Wolfsburg besliste het duel in razend tempo. Al in de vierde minuut was Diego trefzeker en de Argentijn zette twaalf minuten later zijn naam opnieuw onder een doelpunt. In de 33e minuut besliste Dost de wedstrijd definitief. Pas in blessuretijd deed Leverkusen iets terug.

De Werkself blijft door de nederlaag vijfde in de Bundesliga met al twaalf punten minder dan koploper Bayern München. Wolfsburg blijft met elf punten zestiende, maar vind aansluiting bij nummer veertien Fortuna Düsseldorf en nummer vijftien FC Nürnberg die beide evenveel punten vergaarden.

Actrice Ariel Winter (14) betrapt tijdens seks

Als je als hitsig tienermeisje snoeihard wordt genomen door je vriendje, kun je maar beter zorgen dat je ouders niet thuis zijn. Daar kan Ariel Winters nu over meepraten. De 14-jarige actrice, vooral bekend van haar rol als Alex Dunphy uit Modern Family, werd tijdens een vrijpartij met haar 18-jarige vriendje op heterdaad betrapt door haar moeder.

Moederlief Chris Workman was woedend toen ze ontdekte dat haar kleine meid al seks heeft. "Mijn dochter is veel te jong voor seks", zo vindt zij. "Haar vriend weet heel goed dat seks met minderjarigen verboden is. Hier zal hij voor boeten!", zwoer ze.

Haar moeder heeft woord gehouden. Ze is direct naar de rechter gestapt om de relatie, die al vijf maanden standhoudt, een halt toe te roepen.

Het meisje in kwestie

Shell sluit Nigeriaanse pijplijn

Shell heeft eind vorige maand een pijpleiding in het zuiden van Nigeria volledig afgesloten vanwege aanhoudende diefstal. Dat meldde het olieconcern zondag.

Shell heeft naar eigen zeggen zes plekken in de pijpleiding ontdekt waarop olie werd afgetapt. Daarvan zijn er inmiddels drie gerepareerd. De sluiting drukt de olieproductie van het Brits-Nederlandse bedrijf met 25.000 vaten per dag.

Olieconcerns schatten dat er in Nigeria in totaal voor ongeveer 150.000 vaten per dag aan olie wordt gestolen. Een deel daarvan wordt in clandestiene raffinaderijen verwerkt tot brandstof, de rest wordt de grens over gesmokkeld.

Total overweegt verkopen in Nigeria

Het Franse olieconcern Total overweegt een deel van zijn bezittingen in Nigeria te verkopen. Dat bevestigde bestuursvoorzitter Christophe de Margerie zondag.

"We praten met bepaalde kopers over de verkoop van bepaalde bezittingen in Nigeria", zei De Margerie op een oliecongres in Abu Dhabi. Afgelopen week meldde financieel persbureau Bloomberg dat Total in gesprek zou zijn met het Chinese Sinopec om voor ongeveer 2,4 miljard dollar (1,9 miljard euro) aan Nigeriaanse bezittingen te verkopen. De Margerie wilde zondag niet op namen en bedragen reageren.

Total overweegt verkopen in Nigeria
Total overweegt verkopen in Nigeria (Foto: ANP)

[GSOD] Barney, Kist en Harms winnen eerste duel

Raymond van Barneveld, Christian Kist en Wesley Harms zijn hebben hun eerste groepsduel tijdens de Grand Slam of Darts gewonnen. Barney verloor geen leg van Mark Walsh, Kist moest een leg weggeven tegen Jones en Harms won met 5-2 van Terry Jenkins. 

Harms was de eerste Nederlander die in actie kwam. Tot en met 2-2 gingen de legs met de pijlen mee. Harms wist in de vijfde leg te winnen die Jenkins begon en gaf de voorsprong niet meer weg. Hij won met 5-2 en gooide 102 gemiddeld. Van Barneveld  zette in de partij tegen Walsh direct de toon door 141 uit te gooien. Het werd een eenvoudige whitewash voor Barney

BDO-wereldkampioen Kist had in het begin last van de zenuwen, maar brak Jones  direct. Ook in de legs daarna had Jones niets in te brengen. Met 72 gooide Kist de partij uit. Maandagavond spelen Van Barneveld en Kist tegen elkaar. Harms zal het opnemen tegen Wes Newton die Martin Phillips met 5-4 versloeg. 

Vanavond is de tweede speelronde in de groepen A tot en met D. Co Stompé speelt tegen Scott Waites, de winnaar van 2011. Jan Dekker neemt het op tegen James Wade. Als Stompé en Dekker verliezen zijn ze uitgeschakeld. Michael van Gerwen won zijn eerste partij en speelt tegen Robert Thornton. Bij winst is een plekje bij de laatste zestien verzekerd. 

Groep Speler Speler Uitslag
E Adrian Lewis Tony O'Shea 4-5
E Gary Anderson John Part 5-4
F Paul Nicholson Brendan Dolan 2-5
F Andy Hamilton Barrie Bates 5-2
G Terry Jenkins Wesley Harms 2-5
G Wes Newton Martin Phillips 5-4
H Raymond van Barneveld Mark Walsh 5-0
H Christian Kist Wayne Jones 5-1

[Premier League] Uitslagen speelronde 11

Het was dit weekend tijd voor alweer de elfde speelronde in de Engelse Premier League. Manchester City heeft de kater die de club had na het verloren Champions League duel tegen Ajax weggespoeld toen het thuis Tottenham Hotspur ontving. The Citizens wonnen met 2-1. Standsgenoot Manchester United is zaterdag ontsnapt aan een nederlaag tegen Aston Villa. De ploeg van Sir Alex Ferguson stond met 2-0 achter. Javier Hernandez bracht hier verandering in en zorgde dat The Red Devils op gelijke hoogte kwamen. Ron Vlaar had een aandeel in de winst van Man U, de oud-Feyenoorder scoorde namelijk in eigen doel, waardoor de wedstrijd eindigde in een 2-3 winst voor Manchester United. De Londense derby tussen Arsenal en Fulham zorgde voor spektakel. De ploeg van coach Martin Jol verliet het Emirates Stadium met één punt op zak, het duel eindigde in een 3-3 gelijkspel.

Uitslagen Speelronde 11:

Datum Thuis Uit Uitslag
za 10 nov, 16:00 Everton Sunderland 2-1
za 10 nov, 16:00 Reading FC Norwich City 0-0
za 10 nov, 16:00 Southampton Swansea City 1-1
za 10 nov, 16:00 Stoke City QPR 1-0
za 10 nov, 16:00 Wigan Athletic WBA 1-2
za 10 nov, 16:00 Arsenal Fulham 3-3
za 10 nov, 18:30 Aston Villa Manchester Utd 2-3
zo 11 nov, 14:30 Manchester City Tottenham 2-1
zo 11 nov, 16:00 Newcastle United West Ham United 0-1
zo 11 nov, 17:00 Chelsea Liverpool  1-1


Stand
:

  Club Wed. w g v p v - t
1 Manchester United 11 9 0 2 27 29-16
2 Manchester City 11 7 4 0 25 20-10
3 Chelsea 11 7 3 1 24 23-11
4 Everton 11 5 5 1 20 21-14
5 West Bromwich Albion 11 6 2 3 20 17-12
6 West Ham United 11 5 3 3 18 14-11
7 Tottenham Hotspur 11 5 2 4 17 18-16
8 Arsenal 11 4 4 3 16 18-11
9 Fulham 11 4 4 3 16 24-19
10 Newcastle United 11 3 5 3 14 12-15
11 Swansea City 11 3 4 4 13 16-15
12 Stoke City 11 2 6 3 12 9-10
13 Liverpool 11 2 6 3 12 14-16
14 Wigan Athletic 11 3 2 6 11 12-18
15 Norwich City 11 2 5 4 11 8-18
16 Sunderland 10 1 6 3 9 7-11
17 Aston Villa 11 2 3 6 9 10-17
18 Reading FC 10 0 6 4 6 12-18
19 Southampton 11 1 2 8 5 15-29
20 Queens Park Rangers 11 0 4 7 4 8-20


Programma speelronde 12
:

Datum Thuis Uit
za 17 nov, 13:45 Arsenal Tottenham
za 17 nov, 16:00 Liverpool Wigan Athletic
za 17 nov, 16:00 Manchester City Aston Villa
za 17 nov, 16:00 Newcastle United Swansea City
za 17 nov, 16:00 QPR Southampton
za 17 nov, 16:00 Reading FC Everton
za 17 nov, 16:00 WBA Chelsea
za 17 nov, 18:30 Norwich City Manchester Utd
zo 18 nov, 17:00 Fulham Sunderland
ma 19 nov, 21:00 West Ham United Stoke City

Ieren willen meer kinderrechten

Een voorstel van de Ierse regering om meer rechten voor kinderen op te nemen in de grondwet is zaterdag in een referendum aangenomen. Maar een derde van de geregistreerde kiezers nam deel aan het referendum en van hen stemde 57,4 procent 'ja'.

Volgens premier Enda Kenny maakt de grondwetswijziging adoptie eenvoudiger, kan de rechter kinderen bij misbruik of mishandeling eerder uit huis plaatsen en kunnen kinderen in rechtszaken gemakkelijker worden gehoord als getuigen.

[WTF] Djokovic via Del Potro naar finale in Londen

Novak Djokovic heeft zondag de finale van de ATP World Tour Finals in Londen bereikt. De Serviër was in drie sets de Argentijn Juan Martin del Potro de baas met 4-6, 6-3 en 6-2. Het is de tweede keer dat Djokovic in de finale van het prestigieuze eindejaarstoernooi staat. In 2008 pakte hij de winst ten koste van Nikolay Davydenko.

Nadat de nummer één van de wereldranglijst de eerste set had prijsgegeven, leverde hij ook aan het begin van de tweede set zijn opslag in. Djokovic, die steeds minder fouten begon te maken, rechtte echter zijn rug, kwam direct op gelijke hoogte en plaatste bij 4-3 een nieuwe break. Hij haalde de set vervolgens eenvoudig binnen.

In de beslissende set had Del Potro, de mondiale nummer zeven, geen antwoord meer op het spel van de 25-jarige Djokovic, die snel een 3-1 voorsprong nam. Door drie games later opnieuw toe te slaan trok de Serviër na twee uur en twaalf minuten de zege over de streep.

De andere halve eindstrijd gaat zondagavond tussen titelverdediger Roger Federer en Andy Murray. De Zwitser was deze zomer op Wimbledon te sterk voor Murray, maar de Schot nam revanche in de olympische finale.


Djokovic via Del Potro naar finale in Londen (Foto: Novum)

Uitslag PSV - sc Heerenveen

Om 16.30 uur stond in de Eredivisie het duel tussen PSV en sc Heerenveen op het programma. De Eindhovenaren zegevierden in eigen huis met 5-1 en nemen hierdoor op de ranglijst de koppositie over van FC Twente dat eerder vandaag met 0-0 gelijkspeelde bij Vitesse.

PSV

5 - 1

sc Heerenveen

 23' Narsingh
 52' Mertens
 62' Wijnaldum
 83' Matavz
 86' Matavz
   6' De Ridder
 
 Gele kaart: Van Bommel (PSV), Vandenbussche (sc Heerenveen)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 33.500
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Waterman
Hutchinson
Derijck
Marcelo
Willems
Van Bommel
Wijnaldum
Strootman
Narsingh (Lens/70)
Matavz
Mertens
  Vandenbussche
Kum
Gouweleeuw
Zomer
Kruiswijk
Marecek
Djuricic
Kums
De Ridder (Valpoort/82)
Finnbogason
Van la Parra

Man drinkt 25 bier en rijdt in sloot

Een 45-jarige man uit Oosterhout is zaterdagavond met zijn auto in de sloot gereden. Tegenover de politie verklaarde hij 25 biertjes gedronken te hebben. Het ongeluk gebeurde rond 21.40 uur aan de Bovensteweg in Oosterhout.

De man kon zelfstandig uit zijn auto komen, maar had wel medische behandeling nodig. Bij hem is een bloedmonster afgenomen om na te gaan of hij werkelijk zo veel had gedronken. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

Apple betaalt miljoenen voor stationsklok

Apple betaalt de Zwitserse spoorwegen ongeveer 20 miljoen Zwitserse frank (16,6 miljoen euro) voor het gebruik van de karakteristieke Zwitserse stationsklok. Dat meldde de Zwitserse krant Tages-Anzeiger dit weekeinde op basis van bronnen.

Apple gebruikt het ontwerp van de klok op nieuwe versies van de iPad. In september gaf het spoorwegbedrijf, dat de rechten op de in 1944 ontworpen stationsklok bezit, al aan in gesprek te willen met Apple.

Het bedrijf stelde op dat moment 'trots' te zijn dat een beroemd bedrijf als Apple het ontwerp wilde gebruiken. Het wilde echter ook duidelijkheid scheppen over de manier waarop het ontwerp door anderen mag worden gebruikt.

'Apple betaalt miljoenen voor stationsklok'
'Apple betaalt miljoenen voor stationsklok' (Foto: ANP)

Parlement Iran onderzoekt dood van blogger

Het Iraanse parlement gaat een onderzoek instellen naar de dood van blogger Sattar Beheshti, die onlangs overleed terwijl hij in hechtenis zat. Het onderzoek zal worden verricht door de invloedrijke parlementscommissie voor de nationale veiligheid en het buitenlands beleid. Dat heeft de vicevoorzitter van het parlement, Mohammad Hasan Abutorabifard, zondag tegen het staatspersbureau IRNA gezegd.

Het is voor het eerst dat Iran op de berichten over de dood van Beheshti reageert. Het Comité ter Bescherming van Journalisten in New York riep de Iraanse autoriteiten zaterdag op openheid van zaken te geven over de 'verdachte dood' van de 35-jarige blogger. Ook het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken drong aan op een onderzoek.

In de afgelopen jaren zijn in Iran tientallen bloggers en journalisten opgepakt.

Hilhorst voorgedragen als opvolger Asscher

Pieter Hilhorst wordt door de PvdA voorgedragen om Lodewijk Asscher op te volgen als wethouder in Amsterdam. Dat laat de partij zondag weten. Asscher is als vicepremier en minister van Sociale Zaken toegetreden tot het kabinet. In Amsterdam beheerde hij de portefeuilles financiën, jeugdzaken, educatie en het wallenproject 1012.

De fractie laat weten erg blij te zijn Volkskrantcolumnist en programmamaker Hilhorst te kunnen voordragen. "Hij is in alles een sociaaldemocraat met een missie: de publieke sector moet weer in dienst komen te staan van de mensen voor wie zij in het leven is geroepen."

Fractievoorzitter van de PvdA Amsterdam Frank de Wolf heeft vertrouwen dat Hilhorst, die bestuurlijke ervaring ontbeert, de functie van wethouder goed zal uitvoeren. "Er komt veel op ons af, maar het regeerakkoord biedt ook kansen die Pieter Hilhorst met beide handen aan wil pakken."

Twintig kandidaten meldden zich voor de functie van wethouder. De gemeenteraad zal naar verwachting op 28 november beslissen over de voordracht van de PvdA-fractie. Later zullen de leden bepalen wie politiek leider wordt van de sociaaldemocraten in Amsterdam.

Asscher spreekt van een 'geweldige keuze' van de Amsterdamse PvdA-fractie. "Proficiat!", schrijft hij op Twitter.

Doden bij aardbeving in Birma

Het noorden van Birma is zondag getroffen door een aardbeving met een kracht van 6,8. Over het aantal slachtoffers en de omvang van de schade bestond uren na de beving nog steeds onduidelijkheid. Volgens officiële berichten kwamen zes mensen om het leven en raakten 64 gewond. Andere bronnen spraken van tegen de twaalf doden. Een brug stortte in en meerdere boeddhistische pagodes raakten beschadigd, melden lokale media.

De beving deed zich voor om 07.42 uur lokale tijd en het epicentrum lag bij de plaats Shwebo. In de dichtstbijzijnde stad Mandalay, 117 kilometer ten zuiden van het epicentrum, vielen voor zover bekend geen slachtoffers. Ook is geen melding gedaan van grote schade. Mandalay is de op een na grootste stad van Birma. Uren later deed zich een naschok van 5,8 voor, maar nieuwe meldingen van schade slachtoffers bleven vooralsnog uit.

De grootste schade werd aangericht toen een brug in aanbouw over de rivier Irrawaddy ten oosten van Shwebo instortte; de brug was voor bijna tachtig procent af. Een lokale bestuurder in Sintku meldde zes doden en elf gewonden. Sommige slachtoffers werkten aan de brug, maar anderen werkten in een goudmijn, zei de bestuurder.

Twee doden zouden zijn gevallen toen twee kloosters in de plaats Kyaukmyaung instortten. Uit meerdere plaatsen komen meldingen van ingestorte kloosters, pagodes en beelden. Schade aan de eeuwenoude boeddhistische tempels komt bij aardbevingen in Birma vaker voor, maar wordt door bijgelovigen als een slecht voorteken gezien. In het mijngebied Mogok kwam het tot aardverschuivingen. Doordat het om oude verlaten mijnen gaat, vielen daarbij geen slachtoffers.

Het is de tweede ramp in de omgeving van Shwebo binnen drie dagen. Vrijdag ontspoorden 128 kilometer ten noorden van de plaats drie tankwagons met benzine. Zeker 25 mensen kwamen om toen er brand ontstond.

De aardbeving werd tot in Bangkok gevoeld, de hoofdstad van het buurland Thailand. Over een week staat in Birma een bezoek gepland van Barack Obama, de eerste Amerikaanse president die het land bezoekt.

Birma werd vanwege het militaire regime in internationale kringen lang als een paria gezien, maar maakt sinds enige tijd goede sier met democratische hervormingen. Die waren voor de regering van Obama eerder aanleiding om sancties die tegen het regime waren ingesteld te versoepelen.


Aardbeving in Birma (Foto: Novum)

Britt Dekker breekt pols

Britt Dekker zit in het roze gips. "Echt balen, ik ben in de greppel gefietst omdat ik zat te whatsappen, pols gebroken", twittert de realityster.

De 20-jarige blondine vindt het vooral vervelend dat ze een nieuwe jurk moet regelen voor maandagavond, wanneer de Beau Monde Awards worden uitgereikt. "Ik moet echt lange mouwen hebben, anders krijg ik zeker één glaasje van Bastiaan", zegt ze over de modebeoordelingen van stylist Bastiaan van Schaik.

[Serie A] AC Milan verliest thuis van Fiorentina

AC Milan blijft kwakkelen in de Serie A. De ploeg van trainer Massimiliano Allegri bleef zondag door een 3-1 thuisnederlaag tegen Fiorentina al voor de zesde keer dit seizoen verstoken van punten. Mounir el Hamdaoui besliste het duel kort voor tijd. Bij Milan had Urby Emanuelson een basisplaats, Nigel de Jong bleef op de bank.

Alberto Aquilani zette Fiorentina na tien minuten op voorsprong en dankzij Borja Valero gingen de ploegen met een 2-0 stand de rust in. Alexandre Pato had vanaf de strafschopstip nog wel verzuimd om gelijk te maken. In de tweede helft bracht Giampaolo Pazzini de spanning terug, maar El Hamdaoui tekende vervolgens voor 3-1.

Milan zakt naar een teleurstellende dertiende plaats met veertien punten uit twaalf wedstrijden. De formatie uit Florence staat vierde met 24 punten.

De Romeinse derby eindigde in het voordeel van Lazio Roma. De ploeg van trainer Vladimir Petkovic won het thuisduel met 3-2 van AS Roma, dat het moest stellen zonder de geblesseerde doelman Maarten Stekelenburg. Antonio Candreva, Miroslav Klose en Stefano Mauri scoorden voor Lazio, Erik Lamela en Miralem Pjanic deden iets terug.

Beide ploegen eindigden het duel met tien man. Roma-middenvelder Daniele De Rossi werd kort voor rust met rood van het veld gestuurd. In de 85e minuut liep Lazio-doelpuntenmaker Mauri tegen zijn tweede gele kaart aan. Lazio blijft vijfde met 22 punten, Roma staat een plaatsje lager en heeft zeventien punten.

Nummer drie Napoli won met 4-2 van Genoa. Marek Hamsik tekende pas in de negentigste minuut voor de 3-2, waarna Lorenzo Insigne ook nog doel trof. Via Giandomenico Mesto en Edinson Cavani had Napoli tot twee keer toe een achterstand weggewerkt.

Overige uitslagen
Palermo - Sampdoria 2-0
Parma - Siena 0-0
Torino - Bologna 1-0
Chievo Verona - Udinese 2-2


AC Milan verliest thuis van Fiorentina (Foto: Novum)

[Premier League] Man City laat langs Spurs

Manchester City heeft zondag een 2-1 thuiszege geboekt op Tottenham Hotspur. De Engelse landskampioen moest een door Steven Caulker in de eerste helft veroorzaakte achterstand goed maken en deed dat pas na rust. In de 65e minuut maakte Sergio Agüero gelijk. Edin Dzeko was in de 88e minuut goed voor de winnende treffer.

Door de zege houdt City het gat met koploper en stadsgenoot Manchester United beperkt tot twee punten. De Citizens vergaarden uit elf duels 25 punten. Tottenham laat een gat vallen naar de plaatsen die recht geven op Europees voetbal. De Londenaren staan met zeventien punten op plaats zes. Nummer vijf West Bromwich Albion heeft drie punten meer.


Manchester City laat langs Spurs (Foto: Novum)

[JL] FC Volendam ruim langs Excelsior

FC Volendam heeft zondag in de Eerste Divisie een eenvoudige zege geboekt op Excelsior. Aan de Dijk in het Noord-Hollandse vissersdorp won de thuisploeg met 3-1. Jack Tuijp maakte de eerste twee doelpunten voor de Wijdbroeken, Michiel Kramer tekende voor de derde. Roland Alberg had tussendoor de Rotterdamse bezoekers nog even in de wedstrijd gehouden door de 1-1 te scoren.

Volendam blijft door de zege binnen schootsafstand van nummer twee FC Dordrecht. De ploeg heeft 21 punten uit de eerste twaalf duels, drie minder dan de Dordtenaren. Koploper MVV staat met 29 punten vijf punten los. Excelsior blijft tegenvallend presteren. Na twaalf wedstrijden hebben de Kralingers pas tien punten bijeen gesprokkeld en is de zestiende plaats hun deel.

[NK Afstanden] Bergsma is De Jong nu wel de baas

Jorrit Bergsma heeft in Thialf de nationale titel op de tien kilometer schaatsen veroverd. De rijder uit de BAM-ploeg bleef na 25 ronden schaatsen zijn ploeggenoot Bob de Jong met een tijd van 12.57,49 twee seconden voor. Het brons ging naar TVM-rijder Jan Blokhuijsen.

Van de podiumkandidaten was Blokhuijsen in rit vier de eerste die in actie kwam. De TVM-rijder reed lange tijd gelijk op met Ted-Jan Bloemen, maar versnelde in de slotfase van de wedstrijd stevig om op 13.06,99 uit te komen, bijna negen seconden sneller dan vorig jaar tijdens het NK. De Jong moest na de laatste dweil een tijd zetten en kwam al zwoegend tot 12.59,07. In de laatste rit dook Bergsma hier in de slotfase eenvoudig onder.

Uitslag

# Naam Tijd Verschil
1 Jorrit Bergsma 12:57.42 -
2 Bob de Jong 12:59.07 +1.65
3 Jan Blokhuijsen 13:06.99 +9.57
4 Ted-Jan Bloemen 13:15.23 +17.81
5 Rob Hadders 13:17.96 +20.54
6 Arjen van der Kieft 13:18.68 +21.26
7 Frank Vreugdenhil 13:22.02 +24.60
8 Douwe de Vries 13:26.67 +29.25
9 Bob de Vries 13:30.43 +33.01
10 Robert Bovenhuis 13:31.11 +33.69
11 Mark Ooijevaar 13:36.55 +39.13

Presentatrice: Rutte II impotent jongenskabinet?

De nieuwe Buitenhof-presentatrice Marcia Luyten lijkt er zichtbaar van te genieten dat het kabinet-Rutte II een slechte start heeft gemaakt. In een gesprek zondagmiddag met Jacques Wallage bevroeg Luyten de PvdA-coryfee over het ontbreken van de meerderheid in de Eerste Kamer voor de huidige regering.

Luyten stelde een behoorlijk ondeugende vraag voor het altijd ietwat stoffige discussieprogramma van de publieke omroep: "En met die nauwe blik loop je het risico dat dit jongenskabinet straks ook, met de Eerste Kamer in het achterhoofd, een impotent kabinet wordt?" "Nou, dat gaat allemaal wel weer heel hard", antwoordde Wallage.

Later in het gesprek bleek de 41-jarige presentatrice niet alleen van de onrust binnen de VVD te genieten, maar zat ook de onrust binnen de PvdA op te stoken: "Intussen blijkt uit onze bronnen dat de oproer binnen de PvdA-leden al een beetje aan het beginnen is." "U kijkt er zo vrolijk bij, alsof we daarop zaten te wachten", antwoordde Wallage, waarop Luyten zich een beetje betrapt voelde.


Presentatrice: Rutte II impotent jongenskabinet?

Rome richt zich nu op Spelen van 2024

Rome wil zich kandidaat stellen voor de Olympische Spelen van 2024. De Italiaanse hoofdstad moest zich eerder om economische redenen nog terugtrekken uit de strijd om de Spelen van 2020. "We moeten ons voorbereiden om over vijf jaar opnieuw een olympisch plan te kunnen presenteren", zei burgemeester Gianni Alemanno zondag.

Rome had zijn zinnen al gezet op de Olympische Spelen van 2020, maar de overheid wilde geen steun geven aan het bid ten tijde van een economische crisis. Die steun wordt wel verlangd door het internationaal olympisch comité IOC.

Zware explosie VS maakt huizen met grond gelijk

Een zware explosie heeft zaterdagnacht in de Amerikaanse stad Indianapolis twee woningen met de grond gelijkgemaakt en twee in lichterlaaie gezet. Twee mensen zijn omgekomen, aldus de Amerikaanse autoriteiten.

Vier mensen zijn met lichte verwondingen in het ziekenhuis opgenomen en zeker tweehonderd mensen moesten hun woningen verlaten. Minstens veertien woningen liepen door de ontploffing schade op.

"Het lijkt op een oorlogsgebied, werkelijk waar", zei brandweervrouw Bonnie Hensley. "Politie en brandweer blijven op de plek zoeken naar mogelijke slachtoffers." Het is nog onduidelijk wat de oorzaak is van de explosie, die tot in de verre omtrek te horen was.

Brian en Trina McClellan waren thuis met hun 23-jarige zoon Eric toen de explosie - een blok verderop - hun huis op zijn grondvesten deed schudden. Aan één zijde werden alle ramen uit de sponningen geslagen. Eric rende naar de plek van de explosie waar woningen zwaar beschadigd waren. "Iemand zat vast in een van de huizen en de brandweer probeerde hem te bevrijden. Ik weet niet of hij het heeft overleefd."

Pam Brainerd (59) lag op de bank te slapen toen de explosie de ramen van de bovenverdieping van haar huis eruit sloeg. Ook de voordeur hield het niet. "Mijn voordeur lag uit de sponning. Het was de hardste knal die ik ooit heb gehoord." Ze ging naar buiten en zag een straat verderop hoge vlammen. "Eén huis stond in lichterlaaie en ik kon de vlammen zien overslaan naar andere huizen."

Mijnen kosten negen Afghanen het leven

Landmijnen hebben zondag in het oosten en zuiden van Afghanistan aan negen burgers het leven gekost. Dat hebben de Afghaanse autoriteiten gezegd.

In de oostelijke provincie Khost werden drie mannen, twee vrouwen en een baby gedood toen hun voertuig over een mijn reed. In het zuiden van het land kwamen drie mensen om toen hun voertuig een mijn deed ontploffen op de weg tussen de provincies Helmand en Kandahar.

Florence and the Machine-drummer vast op de wc

Chris Hayden had donderdagavond bijna een liveoptreden van zijn band Florence and the Machine gemist. De drummer kwam vast te zitten op het toilet, schrijft de Britse krant Daily Telegraph.

Hayden moest met zijn bandleden optreden in Londen tijdens een evenement van BBC Radio 2. Florence Welch, de leadzangeres van de groep, had haar vader al bereid gevonden om in te vallen voor Hayden. "Ik wilde het op het podium niet vertellen omdat ik hem niet voor schut wilde zetten, maar hij zat vast op het toilet."

Volgens Welch was de drummer behoorlijk in paniek. "We hoorden hem schreeuwen: laat me eruit! Hij probeerde de deur open te trappen." Uiteindelijk werd Hayden bevrijd. De zangeres denkt dat de wc behekst is. "Uit alle kranen in het toilet kwam ineens warm water. Ik hoorde het geschreeuw en het gedreun en dacht bij mezelf: wat is hier aan de hand?"

VUmc wilde patiënten geen beelden tonen

Patiënten in het VUmc die werden gefilmd voor de realityserie '24 uur tussen leven en dood' van RTL, mochten bepaalde beelden niet bekijken. Volgens Nu.nl had het ziekenhuis dat verbod ingesteld zodat er bij een eventuele medische fout geen bewijsmateriaal toegankelijk zou zijn. Dat meldt Nu.nl op basis van onderzoeksstukken van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP). Het ANP heeft die stukken ook ingezien.

Uit de stukken blijkt dat het VUmc kon meebepalen welke patiënten in de uitzending zouden komen. Die mochten de uitzending vooraf bekijken, maar niet het overige beeldmateriaal. 'Bovendien wilde het VUmc die beelden gebruiken voor intern gebruik en onderwijsdoeleinden. Maar in de informatiebrief aan de patiënten stond daar niets over vermeld', aldus onderzoeksjournalist Brenno de Winter van Nu.nl. Ook in het script dat medewerkers gebruikten om patiënten te benaderen voor deelname, werd het intern en onderwijsgebruik niet genoemd.

Uitslagen Eredivisie (11/11/2012)

Om 14.30 begonnen er twee duels in de Eredivisie. FC Zwolle speelde tegen Ajax en Feyenoord kwam in actie tegen Roda JC. Hieronder vind je de uitslagen en karakteristieken van deze duels. 

FC Zwolle

2 - 4

AFC Ajax

 81' Avdic 
 82' Drost 
   12' Alderweireld 
 32' Fischer 
 48' Fischer 
 76' De Jong 
 
 Gele kaart: Mokhtar (FC Zwolle)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 11324
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Boer
v. Polen
Lachman
Aafjes (Avdic/46)
Achenteh
v.d. Berg
Pluim
Broerse (Saymak/84)
Gravenbeek (Drost/46)
Benson
Mokhtar
  Vermeer
v. Rhijn
Alderweireld (Veltman/26)
Blind
Dijks
S. de Jong
Enoh
Eriksen
Boerrigter (Lukoki/75)
Babel (Schøne/ 6)
Fischer

Feyenoord

5 - 2

Roda JC

 1' Pelle
 25' Pelle
 35' Immers
 54' Clasie
 73' Janmaat
   12' Malki 
 40' Biemans 
 
 Gele kaart: Janmaat(Feyenoord), Kádár(Roda JC)
 Rode kaart: Biemans (52) (Roda JC)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 45000
Arbiter: Braamhaar
Bijzonderheden: Immers mist pen(52)
 
Opstelling:   Opstelling:
Lamprou
Janmaat
De Vrij
Mathijsen
Martins Indi
Clasie (Vormer/84)
Immers
Vilhena
W. Verhoek (Boëtius/74) 
Pellè (Achahbar/76)
Schaken
  Kurto
Monteyne
Biemans
Danilo
Kádár
Donald
De Beule
Affane (Hempte/81)
Fledderus (Hupperts/64)
Malki
Németh (Wielaert/ 55)

[MotoGP] Uitslag Grand Prix van Valencia

Dani Pedrosa heeft de laatste MotoGP-race van het seizoen 2012 op zijn naam geschreven. Na een chaotisch verlopen race won de Honda-coureur met een zeer ruime marge voor de verrassende Katsuyuki Nakasuga en de afscheid nemende Casey Stoner.

Pedrosa mocht op de opdrogende baan van poleposition starten, maar dook nog voor vertrek de pits in om van machine en banden te wisselen. Klassementswinnaar Jorge Lorenzo had op de grid al voor slicks gekozen, maar zakte na de start terug naar plaats elf. Toen zijn banden eenmaal warm waren vloog hij de andere rijders die op natweerbanden stonden voorbij Zij moesten al snel binnenkomen om te wisselen.

Pedrosa begon aan zijn race met een fikse achterstand op Lorenzo, maar reed met het mes tussen de tanden en dichtte langzaam maar zeker het gat met zijn landgenoot. Pedrosa begon de Spanjaard hevig onder druk te zetten en Lorenzo maakte bij het op een ronde zetten van James Ellison de fout door buiten de droge lijn te gaan en viel hard van zijn motor. Hij schuurde met zijn rug over het asfalt en belandde in de gridbak.

De race was hierna beslist, want Pedrosa kon eenvoudig naar de zege rijden. Cal Crutchlow lag enige tijd tweede, maar behoorde zeven ronden voor het einde tot het lijstje uitvallers. Nakasaga, de vervanger van de geblesseerde Ben Spies, profiteerde hiervan door tweede te worden, voor Stoner die een inhaalrace bekroonde met een derde stek.

Merah extremist door ouders

De radicalisering van de Franse Mohammed Merah, die afgelopen voorjaar zeven mensen doodschoot, begon thuis. Dat vertelt zijn broer Abdelghani in een documentaire en in een boek dat woensdag verschijnt, aldus Franse media.

Merah doodde in en om Toulouse drie joodse kinderen, een rabbijn en drie militairen. In maart kwam hij om het leven bij de belegering van zijn huis door de politie. Merah zei banden met Al-Qaida te hebben en zou in Pakistan trainingen hebben gevolgd. Een van zijn broers, Abdelkader, zit nog altijd in hechtenis.

De aanslagen deden pijnlijke vragen rijzen over de vraag of Frankrijk faalt als het gaat om de integratie van kinderen van arme moslimimmigranten, zoals de van oorsprong Algerijnse Merah's.

Abdelghani Merah stelt nu in het boek Mijn Broer, die Terrorist dat zijn ouders - en dan met name zijn moeder - verantwoordelijk waren voor de radicalisering van Mohammed. Abdelghani zwoer op de dag van de begrafenis van zijn broer de wereld te vertellen hoe ze met antisemitisme werden opgevoed, zo staat te lezen in delen van het boek die verschillende Franse kranten publiceerden

"Ik zal uitleggen hoe mijn ouders je opvoedden in een atmosfeer van racisme en haat voordat de salafisten je konden onderdompelen in religieus extremisme", schrijft hij in zijn boek. Salafisten zijn ultraconservatieve moslims.

Merah's moeder heeft enige tijd vastgezeten voor ondervraging, maar is kort daarna op vrije voeten gesteld. Vader Merah verliet het gezin toen de kinderen nog klein waren om terug te keren naar Algerije, maar heeft de Franse staat inmiddels aangeklaagd voor de dood van zijn zoon.

De documentaire met Abdelghani en zijn zus Souad wordt later zondag uitgezonden en behandelt dezelfde onderwerpen. "Mijn moeder zei altijd 'Wij Arabieren zijn geboren om joden te haten'. Dit heb ik mijn hele kindertijd moeten horen", zegt Abdelghani volgens Belgische media in de documentaire. Souad daarentegen vertelt hoe trots ze is op haar broer Mohammed.


Broer Mohammed Merah legt schuld bij ouders (Foto: Novum)

Toedracht van moord in Oss bekend

De toedracht van het overlijden van een man en een vrouw die vrijdagmiddag dood werden aangetroffen in een woning in Oss is bekend. De 44-jarige man heeft eerst de 36-jarige vrouw doodgeschoten en daarna zichzelf omgebracht. Dat meldt de politie.

Agenten vonden de lichamen vrijdagmiddag in de woning aan de Johan van Bijnenstraat, nadat een getuige de hulpdiensten meldde in de woning een lichaam te hebben zien liggen. Er werden twintig rechercheurs op de zaak gezet.

Het moordwapen is in het huis aangetroffen. De twee hadden een relatie met elkaar die net was beëindigd. De vrouw was de bewoonster van het pand. Zij had samen met de man, die eveneens uit Oss kwam, twee kinderen.

Oud-PVV'er richt nieuwe partij op

Voormalig PVV'er Daniël van der Stoep heeft een nieuwe politieke partij opgericht. De partij van de europarlementariër heet Artikel 50, zo meldt hij zondag. De naam verwijst naar het artikel uit Verdrag van Lissabon waarin staat dat landen zich uit de Europese Unie mogen terugtrekken.

Artikel 50 is dan ook een eurosceptische partij. Van der Stoep wil dat Nederland uit de EU vertrekt. Volgens hem is Nederland de 'pinautomaat van Europa'.

Een ander speerpunt van de partij is de absolute scheiding tussen kerk en staat. Volgens Van der Stoep zijn 'alle religies kwaad, maar de ene religie is desalniettemin kwaadaardiger dan de ander'.

Volgens Van der Stoep is de vrijheid van meningsuiting in gevaar als wordt geaccepteerd dat 'mensen die in mythes en leugens geloven hun stempel op de maatschappij kunnen drukken'. "Alle religies zijn leugens die mensen leefregels opleggen om ze te onderdrukken. De vrije keus om dat te doen, staat buiten kijf, maar val daar verder niemand mee lastig."

Van der Stoep zit sinds december 2011 als onafhankelijk europarlementariër in het Europees Parlement. Daarvoor maakte hij deel uit van de PVV-fractie, maar daar was hij niet langer welkom nadat hij dronken een aanrijding had veroorzaakt.

Spaanse politie steunt stopzetten huisuitzettingen

Een Spaanse politievakbond steunt agenten die weigeren mensen uit hun huis te zetten die hun hypotheek niet meer kunnen betalen. De vakbond heeft dat besloten naar aanleiding van de zelfmoord van twee mensen op het moment dat deurwaarders arriveerden om hun huis in beslag te nemen.

De vakbond, die meer dan 25 duizend agenten vertegenwoordigt, zei te hopen dat de maatregel bijdraagt aan het uitstellen van huisuitzettingen.

De Noord-Spaanse Kutxabank maakte zaterdag bekend dat 'alle executies van hypotheken worden opgeschort tot er nieuwe regelgeving is'. Vorige week riepen 47 rechters van de Algemene Raad van de Rechterlijke Macht politici op tot nieuwe regelgeving om zo een einde te maken aan gedwongen huisuitzettingen vanwege betalingsachterstanden. Rechter Alfonso Gonzalez-Guija zei dat dergelijke maatregelen 'binnen handbereik zijn'.

Gevangenisoproer Sri Lanka was 'slachtpartij'

De dood van 27 gevangenen bij een gevangenisoproer vrijdag in Sri Lanka was een 'koelbloedige slachtpartij'. Dat heeft de grootste oppositiepartij zondag gezegd. De Verenigde Nationale Partij (UNP) eist een parlementair onderzoek. Volgens de autoriteiten kwamen de slachtoffers om bij een schietpartij tussen gedetineerden en agenten.

Mangala Samaraweera van de UNP zei informatie te hebben dat de meeste gevangenen zijn gedood door politiecommando's en militairen. "Het is een slachtpartij die moet worden veroordeeld. Het toont de ernstige verzwakking aan van de machthebbers in het land", zei hij. "Uit de informatie die ik heb, blijkt dat de meeste gevangenen in koelen bloede zijn neergeschoten."

De oproer ontstond toen gevangenen een team aanvielen dat cellen doorzocht op drugs en communicatiemiddelen, aldus de autoriteiten. De gedetineerden bewapenden zichzelf door in de wapenkamer in te breken, waarna korte tijd later een schietpartij uitbrak. Ook werden agenten door gevangenen met stenen bekogeld.

Het leger werd opgetrommeld om te helpen orde op zaken te stellen. Volgens Samaraweera had het leger nooit mogen worden ingezet. Naast de dodelijke slachtoffers, raakten zeker 42 mensen gewond bij de onlusten.

De oppositie zei dat gevangenisoproeren geregeld voorkomen in Sri Lanka en wil dat er een onderzoek naar de oorzaken wordt ingesteld.


Gevangenisoproer Sri Lanka was 'slachtpartij' (Foto: Novum)

[NK Afstanden] Titel op 1.000 meter naar Leenstra

Marrit Leenstra heeft de Nederlandse titel behaald op de 1.000 meter bij de vrouwen. In Thialf zette de schaatster, die geen sponsor heeft, 1.16,39 neer en bleef daarmee haar ploeggenote Lotte van Beek bijna zestiende van een seconde voor.

Het brons ging verrassend naar Diane Valkenburg, die eerder op de dag nog de 5.000 meter had geschaatst. De overige plaatsen voor de wereldbeker gingen naar Laurine van Riessen en Anice Das.

Het eerste deel van de wereldbekercyclus gaat aan Annette Gerritsen voorbij. De sprintster van Activia was ziek in aanloop naar dit toernooi en miste op al haar afstanden de wereldbeker. Verrassenderwijs misten ook Ireen Wüst en Margot Boer plaatsing voor de wereldbeker op deze afstand. Ze werden slechts zesde en zevende.

# Naam Tijd Verschil
1 Marrit Leenstra 1.16,39  
2 Lotte van Beek 1.16,97 0,58
3 Diane Valkenburg 1.17,07 0,68
4 Laurine van Riessen 1.17,14 0,75
5 Anice Das 1.17,16 0,77
6 Ireen Wüst  1.17,32 0,93
7 Margot Boer 1.17,67 1,28
8 Natasja Bruintjes 1.17,82 1,43
9 Annette Gerritsen 1.18,10 1,71
10 Janine Smit 1.18,26 1,87
= Antoinette de Jong 1.18,26 1,87

Routine in 2013 verkrijgbaar via Steam

De survival-horror game Routine is volgend jaar in de lente van 2013 verkrijgbaar op het distributie-platform Steam. Routine wordt gemaakt door indie-ontwikkelaar Lunar Software en is door de community van Steam Greenlight uitgekozen om uitgebracht te worden.

Routine speelt zich af op een verlaten maanbasis, waar jij als speler de taak krijgt te onderzoeken wat daar allemaal precies is misgegaan. De game maakt gebruik van een 'Permadeath' systeem om de speler meer te laten nadenken over hun volgende zet. 'Permadeath' wil zeggen dat je maar een keer leeft en dat het spel ten einde loopt wanneer je dood gaat.

"Good starting point for putting pressure on the player,as the possibility of permanent death will make them sit back and question what they do", aldus ontwikkelaar Aaron Foster van Lunar Software.

 Routine

Robben: "Duitsland is beter dan Oranje"

Het Nederlands elftal neemt het woensdag op tegen Duitsland. Arjen Robben verwacht dat het lastig wordt. Hij schat Duitsland hoger in dan Oranje. "Duitsland is één à twee klassen beter dan wij momenteel zijn", zei Robben na het duel tussen Bayern München en Eintracht Frankfurt (2-0.

De Nederland werd gevraagd naar zijn mening na het duel. Hij voegde daarbij wel toe dat Oranje nog in ontwikkeling is.Het duel met de Duitsers is volgens Robben een prima test om zich te meten met de wereldtop. "In onze EK-kwalificatiegroep hebben we geen tegenstander als Duitsland. Het is altijd bijzonder om tegen Duitsland te kunnen spelen, ook al is het een oefeninterland."

Duitsland verspeelde vorige maand nog een 4-0 voorsprong tegen Zweden (4-4). Robben denkt niet dat de ploeg het daar weer op laat aankomen. "Dat was eenmalig. Zoiets gebeurt eens in de honderd jaar. Wij kunnen een sterk Duitsland verwachten."

Uitslag Vitesse - FC Twente

Vitesse en FC Twente hebben de topper in de Eredivisie met 0-0 gelijk gespeeld. In Arnhem was in de eerste helft een hakbal van Bony het enige hoogtepunt, terwijl in het tweede bedrijf er wel meer kansen waren, maar de spelers hadden hun vizier niet op scherp staan om de mogelijkheden tot doelpunten te promoveren. Twente blijft koploper, maar kan later vandaag de eerste stek aan PSV verliezen. Vitesse staat derde.

Vitesse

0 - 0

FC Twente

 
 Gele kaart: Reis, Bony (Vitesse), Janssen, Brama (FC Twente)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 18.184
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Velthuizen
Kalas
Kashia
Van der Heijden
Van Aanholt
Van Ginkel
Bony
Janssen
Ibarra
Reis (Havenaar/83)
Kakuta
  Mihaylov
Rosales
Douglas
Bengtsson
Braafheid
Brama
Janssen
Schilder (Landzaat/90+1)
Tadic
Castaignos
Cabral (Bulykin/70)

[NK Afstanden] Tweede titel Nuis

Kjeld Nuis heeft na de 1.500 meter ook de 1.000 meter gewonnen op het NK afstanden. De rijder van Brand Royalty zette 1.09,05 neer en bleef de jarige Hein Otterspeer 0,06 voor. De derde plaats ging naar Sjoerd de Vries, die vorig jaar zilver behaalde.

Naast deze drie schaatsers haalde ook Pim Schipper een startbewijs voor de wereldbeker binnen. Wie de vijfde plaats voor het eerste deel van de cyclus zal krijgen wordt later bekend, aangezien Rhian Ket en Michel Mulder exact gelijk eindigden in 1.09,72.

Stefan Groothuis greep ook op deze afstand buiten de plekken voor de wereldbeker. De wereldkampioen sprint van het afgelopen seizoen had in aanloop op het toernooi last van een virusinfectie en eindigde buiten de top vijf. 

# Naam Tijd Verschil
1 Kjeld Nuis 1.09,06  
2 Hein Otterspeer 1.09,11 0,05
3 Sjoerd de Vries 1.09,31 0,25
4 Pim Schipper 1.09,51 0,45
5 Rhian Ket 1.09,72 0,66
= Michel Mulder 1.09,72 0,66
7 Stefan Groothuis 1.10,01 0,86
8 Koen Verweij 1.10,02 0,87
9 Lucas van Alphen 1.10,18 1,12
10 Maurice Vriend 1.10,39 1,33

Schäuble: tijdsdruk is Grieks probleem

Europa laat zich niet onder druk zetten door de eventuele geldnood van Griekenland. Nieuwe noodkredieten worden pas verstrekt als duidelijk is dat Griekenland zich aan de voorwaarden houdt. Dat stelt de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble in een interview met de Duitse krant Welt am Sonntag.

Griekenland moet op 16 november een bedrag van ruim 3 miljard euro afbetalen aan schuldeisers en hoopt daarvoor een nieuw deel van de Europese noodleningen te kunnen gebruiken. Volgens Schäuble speelt die verplichting echter geen rol bij de vraag of de Grieken nieuwe noodleningen tegemoet kunnen zien.

"Wij zijn niet verantwoordelijk voor de tijdsdruk", aldus de minister. "Alle belanghebbenden kennen die termijn allang. Iedereen in de eurogroep en het IMF wil de Grieken helpen, maar we laten ons niet onder druk zetten."

Schäuble: tijdsdruk is Grieks probleem
Schäuble: tijdsdruk is Grieks probleem (Foto: ANP)

[Moto2] Uitslag Grand Prix van Valencia

Marc Marquez heeft in de Moto2 getoond waarom hij de terechte kampioen geworden is. De Spanjaard moest op een nat Valencia achteraan starten, maar kwam uiteindelijk toch zegevierend over de streep. Julian Simon was met zijn tweede plaats de enige die hem bij kon houden.

Simon sloeg in de race een gat van negen seconden met de rest van het veld. Marquez moest zich door het veld heen wurmen en deed met name in de eerste ronde goede zaken. De Spanjaard klom in veertien bochten tijd van de 33e naar de elfde stek. Daarna schoof Marquez langzaam naar voren om twee ronden voor het einde Simon te passeren. Simon probeerde nog terug te komen, maar Marquez bleek te snel. De derde stek ging naar Nicolas Terol.

Israël oorlog Syrië ingetrokken

Het Israëlische leger heeft zondag een raket op Syrië afgevuurd. Het is de eerste keer dat Israël betrokken is bij de oorlog in buurland Syrië. De raket werd afgevuurd als waarschuwingsschot nadat een verdwaalde mortiergranaat uit Syrië een militaire post op de Golan-hoogten had geraakt, aldus het leger. Er zijn in Israël geen meldingen van gewonden of schade.

Israël veroverde de Golan-hoogten op Syrië in de Zesdaagse Oorlog in 1967. Syrië gebruikte de hoogvlakte om van daar Israëlische dorpen te bestoken. In 1981 annexeerde Israël het gebied, hoewel deze strategische zet nooit internationale erkenning kreeg.

Al meerdere mortiergranaten zijn tijdens de Syrische burgeroorlog op de Golan-hoogten beland. Israël gaat er vanuit dat dat niet opzettelijk is gebeurd, maar heeft desondanks gewaarschuwd dat het Syrië verantwoordelijk houdt.

Egypte ontmantelt kinderhandelbende

De Egyptische politie heeft een bende ontmanteld die in kinderen handelde. De leden zouden bijna 300 baby's hebben verkocht voor een bedrag van ten hoogste 570 dollar (ongeveer 450 euro).

De politie maakte zondag bekend dat vijf leden van de bende zijn aangehouden. Onder hen zijn een arts en twee verpleegkundigen van het ziekenhuis in de hoofdstad Caïro waar 3 jaar lang kinderen werden verkocht. De politie is nog op zoek naar de directeur van het hospitaal die aan arrestatie is ontkomen.

De bende liet ook keizersnedes uitvoeren bij vrouwen die in verwachting waren van een ongewenst kind en geen abortus meer konden ondergaan. De vrouwen hadden de bende toestemming gegeven hun baby te verkopen, meestal aan vrouwen die geen kinderen konden krijgen.

Egypte ontmantelt kinderhandelbende
Egypte ontmantelt kinderhandelbende (Foto: ANP)

Verwarde man zwaargewond op snelweg

Een verwarde man is zaterdagavond zwaargewond geraakt toen hij over de A58 bij Bergen op Zoom liep. Dat meldde de politie zondag.

Rond half 10 zagen verscheidene automobilisten de man midden op de rijbanen bij de afslag Wouwse Tol lopen. Hij ging met zijn armen wijd op de weg staan en gooide ook stenen naar passerende auto's. Getuigen hadden de indruk dat hij het gevaar opzettelijk opzocht. Terwijl twee bestuurders stopten om hem hulp te bieden, kon een derde automobilist, een 29-jarige Tilburgse, hem niet meer ontwijken.

De man is overgebracht naar het ziekenhuis. De politie tast nog in het duister over zijn identiteit.

Verwarde man zwaargewond op snelweg
Verwarde man zwaargewond op snelweg (Foto: ANP)

[NK Afstanden] 5000m gewonnen door Joling

Marije Joling heeft de langste schaatsafstand voor vrouwen op d'r naam geschreven. Ze deed over de 12,5 ronden 7.06,03. Dit is een persoonlijk record. De nummer twee Diane Valkenburg had 2,5 seconden meer nodig. Derde werd Rixt Meijer. 

Het is de eerste nationale titel voor Joling, twee jaar geleden pakte ze brons op de 5000m, vorig jaar werd ze negende. Er is een compleet nieuw podium want Pien Keulstra is niet van de partij en Annouk van der Weijden en Carlijn Achtereekte, vorig jaar goed voor brons en zilver  werden nu vierde en vijfde. Dit vijftal zal ook de wereldbeker op deze afstand mogen rijden. 

# Naam Punten Verschil
1 Marije Joling 7.06,03  
2 Diane Valkenburg 7.08,48 2,45
3 Rixt Meijer 7.09,92 3,89
4 Annouk van der Weijden 7.12,15 6,12
5 Carlijn Achtereekte 7.13,55 7,52
6 Linda de Vries 7.13,73 7,70
7 Mireille Reitsma 7.15,38 9,35
8 Antoinette de Jong 7.17,63 11,60
9 Yvonne Nauta 7.18,60 12,57
10 Lisa van der Geest 7.19,37 13,34

Palestijnen vragen VN om erkenning als staat

De Palestijnse Autoriteit zal nog deze maand de Algemene Vergadering van de VN vragen om erkenning als niet-lidstaat. Inwilliging van het verzoek zou een expliciete erkenning van Palestina als staat door de internationale gemeenschap betekenen.

De Palestijnse president Mahmud Abbas maakte zondag het voornemen bekend bij de herdenking van de dood van zijn voorganger Yasser Arafat, 8 jaar geleden. "Wij gaan in november 2012 naar de Verenigde Naties, niet in 2013 of 2014", zei Abbas.

De Palestijnen zijn nu waarnemer. Palestina was liever volwaardig lidstaat van de VN geworden, maar dat is onmogelijk, omdat de Amerikanen dan in de Veiligheidsraad hun vetorecht zullen gebruiken. Een staat kan alleen lid van de VN worden op voordracht van de raad.

Palestijnen vragen VN om erkenning als staat
Palestijnen vragen VN om erkenning als staat (Foto: ANP)

Hollande herdenkt oorlogsslachtoffers

De Franse president François Hollande heeft zondag een krans gelegd bij het graf van de onbekende soldaat bij de Arc de Triomphe op de Champs Elysées. Op 11 november worden alle Franse oorlogsslachtoffers herdacht.

Voorheen werden op deze dag de meer dan één miljoen omgekomen Franse soldaten in de Eerste Wereldoorlog herdacht. Op 11 november 1918 werd een wapenstilstand ondertekend die een einde maakte aan de die oorlog.

Hollande werd zondag vergezeld door kinderen van in Afghanistan omgekomen Franse militairen, een verwijzing naar de beslissing die vorig jaar werd genomen om op Le Jour d'Armistice alle oorlogsslachtoffers te herdenken.

Later zondag zal Hollande zijn eer betuigen aan studenten die in 1940 een Duits bevel om de slachtoffers niet te herdenken in de wind sloegen.

Wallage: kabinet moet de boer op

Het kabinet moet de komende maanden het land in om steun te vinden voor de plannen in het regeerakkoord. Als die steun er niet is, kan het nodig zijn de plannen bij te stellen, zei voormalig staatssecretaris en informateur in 2010 Jacques Wallage (PvdA) zondag in Buitenhof.

Het succes van een politicus wordt volgens hem niet meer bepaald aan de tekentafel. "Zelfs niet bij het tellen van de neuzen in de Tweede Kamer. Je moet zorgen dat je vakbonden, werkgevers, woningcorporaties en burgers overtuigt. En dat proces moet nog plaatsvinden."

Politici zijn volgens hem heel lang gewend geweest dat ze onder elkaar de fiches konden verdelen. "De kiezer bepaalde het volume van de fiches en dan kon je aan de gang. In de informatiesamenleving waar de iPad op de keukentafel ligt, moeten politieke structuren zich fundamenteel aanpassen."

Het nieuwe kabinet heeft volgens Wallage met een enorme schok gemerkt dat een coalitie in Den Haag nog geen coalitie in het land is. De stijl van opereren is volgens hem net zo belangrijk als het sluiten van politieke deals. "Er moet duidelijk worden gemaakt waarom dit allemaal moet."

Het is volgens hem een illusie dat een kabinet een regeerakkoord kan maken om vervolgens te zeggen dat het dat even gaat uitvoeren. "Je zit niet in een cockpit waar je aan een knopje draait waarmee je de hele samenleving een kant opstuurt."

De inkomensafhankelijke zorgpremie, waar het kabinet deze week op terugkwam, is volgens hem niet het enige pijnpunt. Zo noemde hij het uitkleden van de WW een 'dramatisch besluit' dat veel mensen treft die door de crisis werkloos worden.

Hij wees erop dat de vakbeweging al heeft aangekondigd hiertegen fel in verzet te gaan. "Daar komt het maatschappelijk debat nog wel tevoorschijn." Het is volgens hem een belangrijke vraag of het kabinet bereid is in de samenleving over zo'n plan te praten en te bekijken wat de alternatieven zijn. "Ik hoop niet dat de conclusie is dat een extra uitruiltje moet worden bedacht."

[Moto3] Uitslag Grand Prix van Valencia

Danny Kent heeft de Moto3-race op Valencia gewonnen. De Brit stak in de laatste race van het seizoen in de laatste bocht zijn teamgenoot Sandro Cortese voorbij en wist de Duitser nipt voor te blijven. De Maleisiër Zulfahmi Khairuddin werd een fractie van een seconde later derde, voor Brad Binder die ook tot de kopgroep behoorde.

Sandro Cortese had zich al in een eerder stadium verzekerd van de wereldtitel. De Duitser had een ruime voorsprong op de Spanjaard Luis Salom die in Nederlandse dienst rijdt. Hij komt uit voor het raceteam van Roelof Waninge waar volgend seizoen in ieder geval Jasper Iwema voor zal gaan racen.

Ontwikkelingen in het Britse misbruikschandaal

De Britse publieke omroep BBC is na het niet uitzenden van een programma waarin presentator Jimmy Savile in verband werd gebracht met kindermisbruik, het wel uitzenden van een programma waarin een Britse politicus valselijk van kindermisbruik werd beschuldigd en het opstappen van de hoogste baas van de BBC George Entwistle in zwaar weer terechtgekomen.

De belangrijkste gebeurtenissen van de afgelopen tijd op een rij:

29 oktober 2011: BBC-presentator Jimmy Savile overlijdt op 84-jarige leeftijd. Hij wordt bij zijn begrafenis tien dagen later geprezen als een echte Britse excentriekeling. Savile, met zijn kenmerkende platinablonde haar en Cubaanse sigaar, kreeg bij leven talloze onderscheidingen.

December 2011: de BBC besluit een aflevering van het prestigieuze onderzoeksprogramma Newsnight niet uit te zenden. In de aflevering wordt Savile in verband gebracht met kindermisbruik tijdens zijn carrière bij de omroep. In plaats daarvan zendt de BBC programma's uit waarin Savile, die voor veel liefdadigheidsinstellingen actief was, werd geprezen.

17 september 2012: George Entwistle wordt tot BBC-directeur benoemd.

2 oktober 2012: Newsnight-hoofdredacteur Peter Rippon schrijft een blogpost waarin hij stelt dat de aflevering over Savile uit redactieoogpunt op de plank is blijven liggen. Hij ontkent dat de BBC de affaire-Savile in de doofpot heeft willen stoppen.

3 oktober 2012: de mediastilte over Savile's misbruik wordt doorbroken door een documentaire van de belangrijkste commerciële rivaal van de BBC, ITV. De uitzending gaat in op de donkere kant van Savile's leven, waarover vooral werd gespeculeerd en weinig gedocumenteerd. De politie stelt vanwege de uitzending een onderzoek in, die later tot een formeel strafrechtelijk onderzoek naar misbruik door Savile en anderen leidt.

12 oktober 2012: Entwistle kondigt aan dat de BBC een officieel onderzoek instelt naar de cultuur en praktijken bij de omroep ten tijde van Savile's vermeende misbruik. Ook zal worden onderzocht waarom de Newsnight-aflevering niet werd uitgezonden.

22 oktober 2012: in een aflevering van het BBC-programma Panorama wordt het BBC-management aan de tand gevoeld over de vraag waarom de aflevering met Savile niet werd uitgezonden. De BBC zegt dat Rippon zolang het onderzoek duurt op non-actief zal worden gesteld. Ook wordt de blogpost van Rippon gerectificeerd, omdat die 'onnauwkeurig' zou zijn.

23 oktober 2012: Entwistle verantwoordt zich voor Britse parlementariërs over de manier waarop de BBC met de kwestie Savile is omgegaan. Hij erkent dat er 'een cultuurprobleem binnen de BBC was', waardoor het gedrag van Savile niet werd onderzocht. De BBC zegt ook dat er een onderzoek zal worden ingesteld naar negen personeelsleden tegen wie aantijgingen van seksueel misbruik zijn geuit.

25 oktober 2012: volgens de Britse politie heeft Savile mogelijk driehonderd slachtoffers gemaakt. Savile wordt een van de grootste zedendelinquenten uit de Britse geschiedenis genoemd.

28 oktober 2012: de politie arresteert voormalig popster en zedendelinquent Gary Glitter naar aanleiding van het onderzoek naar Savile.

2 november 2012: Newsnight zendt een aflevering uit over kindermisbruik in Wales in de jaren zeventig en tachtig, met daarin aantijgingen tegen een niet nader genoemde politicus uit de tijd van Margaret Thatcher.

9 november 2012: Alistair McAlpine, die op internet als de niet genoemde politicus wordt aangewezen, ontkent de aantijgingen en dreigt met juridische stappen tegen de BBC. Degene die de beschuldigingen uitte verontschuldigt zich en zegt dat er sprake is van een identiteitsverwisseling. De BBC biedt verontschuldigingen aan.

10 november 2012: Entwistle stapt op wanneer het hem niet lukt de toenemende kritiek op de Britse publieke omroep vanwege de wijze waarop die met het misbruikschandaal is omgegaan te pareren.

11 november 2012: de voorzitter van het bestuur van de BBC Chris Patten zegt dat er een grondig onderzoek naar de omroep nodig is. Hij belooft het vertrouwen in de BBC te herstellen.

Blackberry-maker wil meer games

Research in Motion, de makers van de Blackberry-smartphones, komt binnenkort met een heel nieuwe reeks tablets en smartphones gebaseerd op Blackberry 10. Deze nieuwe versie van het steeds minder populaire besturingssysteem moet het merk weer terug op de markt zetten.

RIM beseft dat apps een van de sleutels tot succes zijn en belonen developers die voor Blackberry 10 schrijven. Ook wil RIM dat developers games gaan overzetten en om dit te stimuleren hebben ze een beloningssysteem bedacht. Tijdens de 36-uur durende Got Game Port-a-thon die op 16 november start worden developers beloond voor de hoeveelheid games die ze overzetten.

Eén game levert 100 dollar op terwijl drie games al een Blackberry PlayBook-tablet oplevert. Als een developer het lukt om vijf games over te zetten krijgen ze een mooi nieuwe Dev Alpha-kit om te gebruiken tijdens het developen. Mocht een developer 10 of meer games in die 36 uur klaar hebben dan mogen ze naar de Game Developers Conference in maart.

De complete uitleg en het registratieformulier zijn te vinden op de developmentblog van RIM.

Heemskerkse bezweken aan brandwonden

De vrouw die zaterdag zeer ernstig gewond was geraakt door een brand in een ouderencomplex in Heemskerk, is aan haar verwondingen overleden. De 73-jarige stierf zaterdag in een ziekenhuis. Dat heeft de politie zondag gemeld.

De vrouw was de bewoonster van het appartement waar de brand woedde. De precieze oorzaak is nog niet duidelijk, maar de politie sluit een misdrijf en brandstichting uit.

De brandweer had zaterdagochtend een melding gekregen van brand op de tweede etage van het complex. Nog geen uur later was de brand geblust. 13 seniorenappartementen moesten tijdelijk worden ontruimd.

'Grote schoonmaak BBC nodig'

Bij de BBC is een radicale schoonmaak nodig. Dat heeft voorzitter Chris Patten van de BBC Trust zondag voor de televisie gezegd. De Trust is het orgaan dat de Britse publieke omroep bestuurt. Hij zei dat zijn orgaan voor de structurele veranderen zal zorgdragen.

Patten (68), oud-eurocommissaris en van 1992 tot en met 1997 de laatste Britse gouverneur van Hongkong, reageerde op het ontslag van directeur-generaal George Entwistle. Die trad zaterdag af na een storm van beschuldigingen over seksueel misbruik van jonge vrouwen door presentator Jimmy Savile. Ook moest Entwistle door het stof voor een recente uitzending van BBC"s actualiteitenprogramma Newsnight. Daarin werd een Conservatieve politicus ten onrechte met seksueel misbruik in verband gebracht.

Rotterdam: laat bedrijven sociale huurwoning bouwen

De overheid moet het voor bedrijven aantrekkelijker maken sociale huurwoningen te bouwen. Zij moeten dat onder dezelfde gunstig voorwaarden kunnen doen als woningcorporaties, stelt de Rotterdamse wethouder voor wonen Hamit Karakus (PvdA) zondag via zijn woordvoerder.

Als bedrijven sociale huurwoningen bouwen, zou de overheid voor hen garant moeten kunnen staan zodat ze tegen lagere lasten geld kunnen lenen. Bij woningcorporaties gebeurt dat al.

Doordat de winsten van woningcorporaties naar de overheid gaan hebben zij volgens Karakus steeds minder speelruimte om nieuwe woningen te bouwen.

Bedrijven zouden zich nu vooral op de bouw van duurdere huurwoningen richten omdat daar meer winst te behalen valt. Daarom moet de overheid het voor hen aantrekkelijker maken goedkopere woningen te bouwen. Als voorbeeld van een bedrijf dat goedkope woningen kan bouwen noemt de woordvoerder de Zweedse meubelketen Ikea, dat plannen heeft om volledig gemeubileerde studentenkamers in elkaar te zetten.

De gemeente houdt 19 december een bijeenkomst om over de woningmarkt te praten. "Karakus wil de discussie alvast aanzwengelen", zegt de woordvoerder. "Iedereen moet meer over de eigen schutting heen kijken."

Ex-inlichtingenchef Jordanië cel in

Een rechtbank in Jordanië heeft de voormalige inlichtingenchef van het koninkrijk zondag veroordeeld tot dertien jaar en drie maanden gevangenisstraf wegens het verduisteren van overheidsgelden, witwassen en ambtsmisbruik. Het is het zwaarste vonnis in jaren tegen een hooggeplaatste Jordaanse overheidsbeambte.

Mohammed al-Dahabi moet van de rechter daarnaast omgerekend ruim 23 miljoen euro aan boetes aan de staat betalen en het geld teruggeven dat hij in zijn functie als inlichtingenchef van 2005 tot 2008 zou hebben witgewassen en verduisterd. Volgens de rechter gaat het om een bedrag van omgerekend zo'n 26,5 miljoen euro.

"U verdient de zwaarste straf voor het verraden van de mensen die u een overheidspositie en overheidsgeld toevertrouwden", zei de rechter tegen Al-Dahabi.

Al-Dahabi werd in februari opgepakt toen inspecteurs van de centrale bank vermoedden dat er miljoenentransacties via zijn bankrekening liepen.

De zeldzame zaak tegen een hoge official is bedoeld om de bereidheid van de regering te tonen om omkoping en corruptie tegen te gaan - een eis die demonstranten stelden in recente straatprotesten.

Geen spoor vermiste Europese toeristen in Chili

Na drie dagen zoeken is er nog altijd geen spoor van drie Europese toeristen die vermist zijn geraakt toen ze een van de actiefste vulkanen in Chili beklommen. Dat hebben de autoriteiten zaterdag gezegd. Zondag zijn reddingswerkers opnieuw het gebied ingegaan.

Sinds donderdag kammen reddingswerkers het gebied uit op zoek naar de Rus Dmitri Sivenkov (32), Gillhem Bellon (25) uit Frankrijk en de Italiaan Luca Ogliengo (25). Ogliengo's familie heeft een helikopter gehuurd om te assisteren bij de zoektocht.

Woensdagavond belde een van de mannen zijn vriendin die in de nabijgelegen stad Pucon woont om te zeggen dat het laat en donker werd en dat ze besloten hadden op de Villarica-vulkaan te blijven slapen en de volgende dag terug te keren.

"Wat ons zorgen baart is dat ze er niet op waren voorbereid de nacht op de vulkaan door te brengen", zei Janet Medrano, directeur van het regionale noodhulpdepartement. "Ze waren er alleen voor een dagtocht en die nacht daalde de temperatuur door een koudefront en viel er veel sneeuw."


Geen spoor vermiste Europese toeristen in Chili (Foto: Novum)

Nieuwe arrestatie in zaak-Savile

De Britse politie heeft zondag in de buurt van Cambridge een nieuwe arrestatie verricht in het onderzoek naar seksueel misbruik door de vorig jaar overleden BBC-presentator Jimmy Savile. Het betreft een man tussen 70 en 80 jaar. Hij wordt verdacht van zedenmisdrijven, liet de politie weten. Dat heeft de Britse publieke omroep BBC gemeld.

Savile overleed vorig jaar op 84-jarige leeftijd. Hij zou zich in de tweede helft van de vorige eeuw hebben vergrepen aan mogelijk 300 jonge vrouwen. Eerder zijn in het onderzoek naar de zaak onder anderen de vroegere popster Gary Glitter en komiek Freddie Starr aangehouden..

Luiten verspeelt topklassering in Singapore

Golfer Joost Luiten heeft op de slotdag van het Singapore Open een topklassering verspeeld. De Nederlandse prof maakte in de vierde ronde te veel bogeys en zakte door een ronde van 76 slagen, 5 boven par, van de 5e naar de 29e plaats.

Luiten moest zondag een marathon van 30 holes afwerken omdat door noodweer op zaterdag de derde speelronde niet afgemaakt kon worden.  "Ik ben blij dat deze golfmarathon voorbij is. De derde ronde ging goed, maar in de vierde viel alles verkeerd en de triple nekte me", twitterde de Bleiswijker, die zijn derde rondgang van 68 slagen (-3) inderdaad geen goed vervolg kon geven. Hij noteerde in zijn laatste ronde een triple bogey (+3) op de vijfde hole. Niettemin ontving Luiten nog een geldprijs van 40.000 euro.

De Italiaan Matteo Manassero won het toernooi na een play-off met de Zuid-Afrikaan Louis Oosthuizen. Beide spelers eindigden na de reguliere 72 holes met 271 slagen (-13) samen op de eerste plaats. De Italiaan sloeg toe met een eagle (-2) op de derde extra hole. Hij pakte de hoofdprijs van 770.000 euro.

Lift na stappen wordt dollemansrit

Vier jonge Brabantse vrouwen hebben zondagochtend vroeg een nachtmerrierit beleefd, nadat ze in Den Bosch waren uit geweest. Ze kregen een lift van twee mannen naar de plek waar ze zouden worden opgehaald door hun ouders, maar de bestuurder ging er als een razende vandoor, toen hij een politiemotor zag. Hij reed te hard en negeerde rode verkeerslichten. Zelfs een spijkermat bracht de auto niet tot stilstand. Pas in Drunen stopte de politie de auto, die inmiddels op zijn velgen reed.

De vrouwen waren tussen 17 en 19 jaar oud en kwamen uit Oss en Berghem. Volgens de politie stonden ze onderweg doodsangsten uit. Ze hebben uit alle macht geprobeerd de bestuurder uit Sleeuwijk te laten stoppen, maar die liet hen niet uitstappen.

De man sloeg op de vlucht, omdat hij geen rijbewijs meer had. Dat was na een eerdere overtreding ingenomen. Het is niet bekend wat hij toen had misdaan.

Lift na stappen wordt dollemansrit
Lift na stappen wordt dollemansrit (Foto: ANP)

WK basketbal niet in 2018 maar in 2019

Het wereldkampioenschap basketbal wordt in plaats van in 2018 in 2019 gehouden. Dat maakte de internationale basketbalbond FIBA zondag bekend. Het toernooi dient als kwalificatie voor de Olympische Spelen van 2020, waarvoor Madrid, Istanbul en Tokyo nog in de race zijn.

De FIBA komt tegemoet aan de wensen van de NBA-teams, die hun zorgen hadden geuit over het volle programma. Voorheen plaatste alleen de winnaar van het WK zich voor de Spelen en waren de overige landen aangewezen op continentale kwalificatietoernooien.

Het WK wordt verder uitgebreid van 24 naar 32 teams. Het volgende mondiale eindtoernooi wordt over twee jaar in Spanje gespeeld.

Apple en HTC begraven de strijdbijl

Apple en HTC hebben een schikking bereikt die een einde maakt aan hun langlopende ruzies over patenten. Dat maakten beide technologieconcerns dit weekeinde bekend.

Apple sleepte HTC in 2010 voor de rechter omdat de Taiwanese mobieltjesmaker inbreuk zou hebben gemaakt op een reeks patenten van de iPhone. In de daaropvolgende jaren begon Apple een vergelijkbare strijd met concurrenten als Samsung en Motorola.

Beide concerns hebben nu een 10-jarige overeenkomst gesloten die voorziet in licenties voor HTC. Verdere details over de deal werden niet bekendgemaakt.

Apple en HTC begraven de strijdbijl
Apple en HTC begraven de strijdbijl (Foto: ANP)

Homoparade trekt 50.000 man

Duizenden Chilenen zijn zaterdagavond in de hoofdstad Santiago de straat op gegaan om hun steun te betuigen aan homo's, lesbiennes en transgenders. De mars is het grootste homorechtenevenement in Chili.

Meer dan vijftigduizend mensen van alle leeftijden liepen volgens de organisatie in de demonstratie mee. Ze zwaaiden met regenboogvlaggen en droegen kostuums om meer aandacht te vragen voor de rechten voor homo's.

Gelijktijdig namen in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires ook duizenden mensen mee aan een gaypridemars.

De Chileense president Sebastian Piñera ondertekende eerder dit jaar een antidiscriminatiewet toen een jonge homo op straat was doodgeslagen. De wet werd goedgekeurd nadat hij zeven jaar door het congres was tegengehouden.

Isa Hoes besprak problemen Antonie liever niet

Isa Hoes vond het lastig om met vrienden de problemen van Antonie Kamerling te bespreken. "Je durft er niet over te praten want je bent bekend en je bent bang dat het uitlekt", zei de actrice, wier man in 2010 zelfmoord pleegde, in Eva Jinek op Zondag.

"Ik heb mijn grootste verdriet in die jaren gehad", vertelde de 45-jarige Hoes, die aan een boek werkt over Kamerling. De acteur was depressief. "Maar voor de kinderen is het het allerergst. Dat zij geen vader meer hebben is het moeilijkste punt."

Met haar kinderen gaat het inmiddels een stuk beter. "Merlijn is echt opgeknapt, die zat dicht. Hij is gaan bloeien." Naast een zoon kreeg Hoes met Kamerling ook een dochter, Vlinder.

De actrice, die vanaf volgende week te zien is in het toneelstuk Verlies, liep voor de dood van Kamerling al rond met het idee een boek te schrijven. "Een paar maanden voor zijn dood was hij heel manisch", aldus Hoes. "Je zou denken dat we het perfecte stel waren, maar ik had een man thuis die aan het doordraaien was en in de supermarkt achter een schap aan het huilen was."

Na het overlijden van haar man werd Hoes benaderd door een uitgeverij. "Ik zei meteen ja. Na Antonies dood zijn er zoveel mensen naar me toegekomen met een zelfde soort verhaal, die het fijn vonden dat ik zo open was. Veel mensen schamen zich en zoeken dus geen hulp." De actrice hoopt mensen over de streep te kunnen trekken. "Zeg gewoon: ik ben depressief en dat is wat ik heb."

140 moorden in twee weken in Sao Paulo

De afgelopen twee weken zijn in de Braziliaanse stad Sao Paulo ten minste honderdveertig mensen vermoord. Het veiligheidsdepartement van de stad spreekt van een groeiende geweldsgolf.

Het aantal moorden nam sterk toe in september, toen 144 mensen werden vermoord. In totaal werden in de eerste negen maanden van het jaar 982 mensen vermoord in Sao Paulo. Onder de slachtoffers zijn negentig politieagenten, van wie de meesten onder werktijd werden doodgeschoten.

Volgens een anonieme bron bij het veiligheidsdepartement hebben gedetineerde leiders van de misdaadorganisatie Primeiro Comando da Capital (PCC) opdracht gegeven tot de moorden als vergelding van een hardere overheidsaanpak van drugshandel.

PCC is een van de beruchtste bendes van Brazilië. De organisatie werd in de jaren negentig opgericht in de gevangenissen van Sao Paulo en van daaruit ook geleid. PCC wordt verantwoordelijk gehouden voor aanslagen op politie, overheidsgebouwen, banken en bussen, en voor gewelddadige overvallen en drugshandel.

In sommige wijken in Sao Paulo gingen winkels en scholen afgelopen week eerder dicht uit angst voor het geweld. Er doen geruchten de ronde dat PCC een avondklok zou hebben ingesteld.

Vorige week maakten de autoriteiten van de staat Sao Paulo bekend dat gedetineerde PCC-leiders die worden verdacht van het gebruik van gesmokkelde telefoons om opdrachten te geven voor moordaanslagen, voor de coördinatie van drugsdeals en voor de aankoop van wapens, voor het einde van de maand worden overgebracht naar een maximaal beveiligde gevangenis buiten de staat.

Campagne voor verstandiger internetgebruik

Mensen moeten zich bewuster worden van de risico's van dagelijks internetgebruik. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) begint daarom maandag met een 10-daagse campagne om dat voor elkaar te krijgen.

Volgens de NCTV moeten we veel meer op onze hoede zijn. Thuis nog even een documentje voor je werk afmaken, bestandjes delen, onderweg mailtjes beantwoorden, uitbundig gebruik van sociale media, het is allemaal leuk en gemakkelijk, maar ook riskant. Virussen steken de kop op, vertrouwelijke documenten belanden per ongeluk op straat en oplichters en 'cybercriminelen' slaan lustig toe.

Toch lijkt het wat ironisch dat juist de Nederlandse overheid het heeft over onhandig ICT-gebruik. In het verleden zijn er talloze ICT-projecten geïnitieerd die tientallen miljoenen meer gekost hebben dan noodzakelijk, juist vanwege de onkunde van de overheid op het gebied van ICT.

'Nog één kans om fout zorgpremie te herstellen'

Het kabinet realiseert zich heel goed dat het met de plannen voor een inkomensafhankelijke zorgpremie heel erg de fout in is gegaan en dat er maar een mogelijkheid is die te herstellen. Dat zei oud-staatssecretaris van Sociale Zaken Robin Linschoten (VVD) in Eva Jinek op Zondag.

De zes onderhandelaars hebben volgens hem ingestemd met een maatregel waarbij ze geen idee hebben gehad wat de effecten waren. "Toen die duidelijk werden, is men zich een hoedje geschrokken. Ik schrok zelf ook toen ik de cijfers voor het eerst zag."

Linschoten heeft geen idee wat er bij de onderhandelingen gebeurd is. "Ze hadden zich moeten realiseren dat het een heleboel nadelen heeft als je gaat nivelleren via de zorgpremie. Het verhoogt de arbeidskosten en tast de werkgelegenheid aan." Het zou ook niet goed zijn voor het zorgstelsel waarbij concurrentie tussen zorgverzekeraars de zorgkosten moet terugdringen.

Toch is volgens Linschoten geen sprake van een onvergeeflijke fout. "Als er over 4,5 jaar verkiezingen zijn is dit een vervelend incident geweest en zullen VVD en PvdA op het eindresultaat worden afgerekend." ChristenUnie-fractievoorzitter Arie Slob en voormalig PvdA-minister Guusje ter Horst zeiden zaterdag in het radioprogramma Kamerbreed dat de discussie rondom de zorgpremie slecht is voor de reputatie van de Nederlandse politiek.

Vrijdag meldden RTL Nieuws en De Telegraaf dat VVD en PvdA met het verhogen van de belastingen voor de hogere inkomens het schrappen van de inkomensafhankelijke zorgpremie willen opvangen. Het Centraal Planbureau zou momenteel bezig zijn de plannen door te rekenen op de effecten voor de koopkracht. Maandag worden de uitkomsten verwacht.

[NBA] Spurs ook te sterk voor Trail Blazers

San Antonio Spurs heeft zaterdag zijn zesde zege van het seizoen geboekt in de NBA. De basketballers uit Texas waren na een spannende slotfase met 112-109 te sterk bij Portland Trail Blazers. Met veertig seconden te gaan maakte de thuisploeg gelijk, maar in de slotseconden sloeg Manu Ginobili met twee vrije worpen toe voor de Spurs.

Chicago Bulls rekende met 87-80 af met Minnesota Timberwolves, dat zijn laatste drie duels had gewonnen. Nate Robinson was met achttien punten op schot voor de Bulls. Joakim Noah en Luol Deng voegden daar respectievelijk zeventien en zestien punten aan toe. Voor de bezoekers maakte Nikola Pekovic achttien punten.

In Milwaukee won Boston Celtics met 96-82 van Milwaukee Bucks. Paul Pierce was topscorer met 25 punten, Kevin Garnett had met achttien punten eveneens een belangrijk aandeel in de zege. Houston Rockets versloeg voor eigen publiek Detroit Pistons met 96-82. Detroit wacht daardoor nog altijd op zijn eerste overwinning van het seizoen.

Al Jefferson nam zijn ploeg Utah Jazz bij de hand in Salt Lake City. Mede door 27 punten van Jefferson werd Phoenix Suns met 94-81 verslagen. Paul Milsap maakte achttien punten voor de bezoekers uit Utah.

Overige uitslagen
Charlotte Bobcats - Dallas Mavericks 101-97
Indiana Pacers - Washington Wizards 89-85
Toronto Raptors - Philadelphia 76ers 83-93
Golden State Warriors - Denver Nuggets 101-107

Armstrong kan wel lachen om schandaal

Lance Armstrong heeft via Twitter met een knipoog gereageerd op het dopingschandaal dat hem zijn zeven eindzeges in de Tour de France heeft gekost. Hij plaatste zaterdagavond een foto met de tekst: "Terug in Austin en gewoon wat aan het liggen." Boven de bank waar hij op ligt prijken zeven ingelijste gele truien op de muur.

De foto heeft zondagochtend al bijna tweeduizend retweets. De reacties zijn voornamelijk positief met uitingen als 'respect!', maar critici waarschuwen dat Armstrong een 'slecht voorbeeld' is voor kinderen omdat hij hen zou leren dat er niks mis is met liegen en valsspelen.

Nadat uit onderzoek bleek dat Armstrong tijdens zijn carrière stelselmatig doping gebruikte, nam de internationale wielerunie UCI zijn tourzeges vorige maand definitief af. Daarna verwijderde Lance Armstrong de vermelding van zijn zeven tourzeges van zijn Twitteraccount.

[Primera División] Málaga loopt tegen nederlaag aan

In Spanje liet Málaga de kans liggen om voor minimaal een dag op te schuiven naar de derde plaats in de Primera División. De Andalusische club, die in de Champions League al zeker is van overwintering, leed in eigen land de tweede thuisnederlaag op rij. Real Sociedad zegevierde in La Rosaleda met 2-1.

FC Barcelona, Atlético Madrid en Real Madrid komen zondag pas in actie. Barcelona gaat op bezoek bij Real Mallorca, voor Real Madrid staat een uitwedstrijd tegen Levante op het programma en Atlético neemt het in eigen huis op tegen Getafe.

Wisselvallige reacties op besluit zeilfederatie

"Knullig, amateuristisch geknoei en niet netjes ten opzichte van de kitesurfers", aldus olympisch kampioen Dorian van Rijsselberghe. Dit gaf hij als reactie op de  de besluitvorming bij de internationale zeilfederatie (ISAF) over het olympisch programma.

In mei besloot het council, het beslissende orgaan, het windsurfen nog in te ruilen voor het kitesurfen omdat het een jonge en trendy sport in opkomst is. Een halfjaar later moest de ISAF tijdens de algemene vergadering van de nationale bonden deze beslissing herroepen.

Directeur Maurice Leeser van het Watersportverbond (KNWV) reageerde zaterdagavond met ergernis op de gang van zaken. "We zijn ongelukkig over de gevolgde procedure. Het kan niet zo zijn dat een conceptbesluit van de ISAF-council definitief wordt, terwijl het nog niet goedgekeurd is door de algemene ledenvergadering. Dit is schadelijk voor de zeilsport. We zullen dit zeker aankaarten bij de ISAF."

Het KNWV is niettemin blij dat het windsurfen, met Van Rijsselberghe als boegbeeld, weer terug is op de olympische kalender. "Wij hebben dit voorjaar voor het windsurfen gestemd en in deze laatste en allesbeslissende stemming van de algemene vergadering hebben wij dat opnieuw gedaan. We zijn blij dat iedereen nu weet waar hij aan toe is. Tevens is het positief dat de investeringen van de afgelopen jaren in het olympische windsurfen en de successen die daarmee geboekt zijn, niet voor niets zijn geweest. Op naar Rio 2016."

Rob Franken, bestuurslid van het KNWV, werd zaterdagavond gekozen in de ISAF-council. Drievoudig wereldkampioene en winnaar van olympisch zilver Marcelien de Koning verloor daarentegen de strijd om één van de zetels als vicevoorzitter.

VVD en PvdA zakken weg, PVV stijgt

Het oproer tegen het regeerakkoord doet de twee coalitiepartijen geen goed. VVD en PvdA zakken steeds verder weg in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. De VVD verliest weer 4 zetels en staat nu op 23 zetels. De PvdA is in een week tijd gezakt van 30 naar 27 zetels bij De Hond.

Bij de verkiezingen 2 maanden geleden won de VVD 41 zetels en de PvdA 38.

Voor de VVD is de peiling de slechtste score sinds juli 2010. Een kwart van de VVD-kiezers geeft tegen De Hond aan waarschijnlijk nooit meer op de liberalen te zullen stemmen.

De andere partijen profiteren. De PVV stijgt 3 zetels in de peiling en is nu even groot als de VVD. Bij de verkiezingen was het gat tussen de twee partijen nog 26 zetels. Het CDA haalt zijn beste prestatie in een peiling sinds april 2011. De christendemocraten zijn gestegen naar 16 zetels, 3 meer dan in de Tweede Kamer. De partij 50PLUS, die 2 leden in de Tweede Kamer heeft, staat bij De Hond zondag op 6 zetels. Ook D66 gaat er fors op vooruit.

Heidi Klum bloednerveus voor EMA's

Heidi Klum is behoorlijk zenuwachtig voor de Europe Music Awards. Het 39-jarige topmodel praat de awarduitreiking aan elkaar, die zondagavond wordt gehouden in Frankfurt.

"Ik vind het doodeng. Maar ik ben vereerd en ga mijn best doen", zei Klum op de persconferentie van de EMA's. "Bij Project Runway zeg ik bijvoorbeeld wat in me opkomt, dat is makkelijker." Het model is onder meer bang dat ze gaat stotteren. "En het is heel erg druk en lawaaierig. Maar ik ga er gewoon voor."

Ook Carly Rae Jepsen is zondagavond van de partij, zij verzorgt een optreden en maakt kans op drie awards. "Ik kon me dit een jaar geleden niet voorstellen", aldus de Call Me Maybe-zangeres. "Het was een gek jaar."

De band FUN. staat zondag ook op het podium van de EMA's. " We willen niet veel zeggen over het optreden", lieten de bandleden weten. "Maar het wordt anders, groots en episch."

Verbeek: "Wij waren voetballend beter"

AZ heeft zich tegen ADO Den Haag niet geheel weten te herstellen van de nederlaag tegen VVV-Venlo. Trainer Gertjan Verbeek kon leven met 2-2, al vond hij zijn ploeg de betere.

"Ik vond ons voetballend beter, maar we misten in de slotfase de kracht om nog echt het verschil te maken. Toen was ADO eigenlijk nog gevaarlijker", liet Verbeek optekenen door NUsport. AZ gaf in Den Haag een 0-1 voorsprong weg, maar kwam via clubtopscorer Jozy Altidore ook weer op gelijke hoogte.

"We maken het onszelf onnodig moeilijk", constateerde Verbeek. "Aan de 1-1 gaat een knullige terugspeelbal van Etiënne Reijnen vooraf. Die moet de bal natuurlijk naast het doel terugspelen. Dat hebben ze mij in ieder geval geleerd. De 2-1 van ADO ontstaat uit een dubieuze strafschop", doelde de trainer van AZ op een overtreding van Nick Viergever op Rydell Poepon.

"Aldoende leert men", concludeerde Verbeek, die met AZ teleurstellend dertiende staat. "'Maar het kost helaas wel punten. We zijn soms naïef. Neem nou zo'n Esteban die zijn doel uit rent bij zo'n opstootje. Even later vergeet hij bijna de bal te pakken. Dat moet er uit. Voetballend krijgen we het gelukkig steeds beter op de rails."

Jurkje Tovenaar van Oz geveild

Het blauwgeblokte jurkje dat Judy Garland in 1939 heeft gedragen in de film de Tovenaar van Oz, is zaterdag voor bijna een half miljoen dollar (380.000 euro) geveild. Dat heeft veilinghuis Julien's Auctions in Beverly Hills bekendgemaakt.

Tijdens de tweedaagse veiling kwamen er biedingen uit de hele wereld binnen. Het is niet bekendgemaakt wie het jurkje uiteindelijk wist te bemachtigen.

Jurkje Tovenaar van Oz geveild
Jurkje Tovenaar van Oz geveild (Foto: ANP)

[NK Afstanden] Gerritsen vreest voor ramp

Annette Gerritsen dreigt het wereldbekerseizoen te moeten missen. Ze kwam niet in de top5 van de 500m en 1500m. Als ze op de 1000 niet presteert zal de schaatser van Activia tot eind decmeber geen grote wedtrijden kunnen rijden. ote wedstrijd kan schaatsen.

"Als ik morgen ook op de duizend meter geen ticket voor de World Cup haal zou ik dat wel een ramp vinden", liet Gerritsen in de catacomben van Thialf optekenen. Na een teleurstellend verlopen vorig seizoen keerde de blondine afgelopen zomer terug bij haar oude trainer Jac Orie, maar duidelijke verbetering is nog niet zichtbaar. "Het klopt gewoon nog niet helemaal", licht de 27-jarige schaatsster weten.

Gerritsen kampte in aanloop van het NK Afstanden met een virusje. "Het gaat nu wel weer elke rit beter, maar zowel technisch als conditioneel gezien is het gewoon nog niet goed genoeg. Maar goed, geen excuses."

Ploeggenote Laurine van Riessen is ervan overtuigd dat Gerritsen de weg naar boven weer zal inslaan. "Het is echt heel zonde dat ze hier geen ticket pakt", verklaarde de Activia-dame, die achter Oenema en Boer derde werd. "Maar ze rijd steeds beter, ik denk dat ze op de goede weg is." Zelf had Van Riessen genoeg te vieren. Dankzij een matige slotronde greep ze vrijdag naast een plaats bij de beste vijf op de 1500 meter. Op de 500 meter werd wel overtuigend een startbewijs voor de wereldbeker binnen sleepte.

Baldur's Gate 2: Enhanced Edition eind zomer 2013

Volgens Trent Oster, de directeur van ontwikkelaar Overhaul Games, komt Baldur's Gate 2: Enchanced Edition aan het einde van de zomer in 2013 uit.    


In een interview met Red Bull UK vertelt Trent Oster dat zodra Baldur´s Gate: Enhanced Edition eind deze maand uitkomt, het team al klaargestoomd is om te beginnen aan de sequel. De kans bestaat zelfs dat Baldur´s Gate 3 in ontwikkeling gaat, maar dit hangt af van het succes van de Enhanced Editions.

Het eerste deel uit de serie, Baldur's gate: Enchanced Edition, komt uit op 28 november voor de PC, MAC, iOS en Android. 


Baldur's Gate: Enhanced Edition
Baldur's Gate: Enhanced Edition (Bron: Baldursgate.com)

[Serie A] Juventus herstelt zich goed van nederlaag

Juventus heeft zich uitstekend hersteld van de thuisnederlaag van vorige week tegen Internazionale. De koploper van de Serie A boekte uit bij Pescara een ruime 6-1 overwinning. Fabio Quagliarella was de grote man door drie keer te scoren. De andere goals van de bezoekers kwamen van Arturo Vidal, Kwadwo Asamoah en Sebastian Giovinco.

Juventus stond bij rust al met 5-1 voor en deed het daarna wat rustiger aan. Concurrent Internazionale, dat Juventus vorige week de eerste competitienederlaag in twee seizoenen bezorgde, kan zondag bij winst tegen Atalanta Bergamo weer op één punt van de koppositie komen.


Juventus herstelt zich goed van nederlaag (Foto: Novum)

Bokser Klitschko verdedigt titels met succes

Bokser Wladimir Klitschko heeft zijn wereldtitels in het zwaargewicht met succes verdedigd. De 36-jarige Oekraïner klopte in de O2 World Arena in Hamburg zijn Poolse uitdager Mariusz Wach op punten. Klitschko heeft de titels bij de bonden WBA, IBF en WBO in zijn bezit. Zijn oudere broer Vitaly is wereldkampioen van de WBC.

Klitschko betrad voor het eerst de ring na de recente dood van zijn voormalig trainer Emanuel Steward en bracht met zijn zege een passend eerbetoon. Alleen in de vijfde ronde wankelde de Oekraïner even toen hij van zijn vier jaar jongere opponent een flinke klap moest incasseren. In het vervolg van de partij stelde hij echter orde op zaken.

Voor Klitschko is het zijn 59e zege in 62 profwedstrijden. Wach had tot aan dit weekend in zijn 27 voorgaande duels nog niet verloren.


Bokser Klitschko verdedigt titels met succes (Foto: Novum)

Berlijn zoekt gevaarlijke Nederlander

De politie van Berlijn is op zoek naar een 45-jarige Nederlander met Iraanse en Iraakse wortels. Hij zou eind oktober hebben geprobeerd iemand in Berlijn te vermoorden. Sindsdien is hij spoorloos.

De politie van de Duitse hoofdstad heeft foto's van de Nederlander vrijgegeven. Hij wordt uiterst gevaarlijk genoemd. "Het is te vrezen dat hij contact zoekt met vrouwen van Iraanse afkomst, die hij via datingsites op internet heeft leren kennen", aldus het opsporingsbericht.

'Nucleaire besprekingen Midden-Oosten afgeblazen'

Pogingen om in Israël en de omringende landen een voedingsbodem te creëren om nucleaire wapens in de ban te doen zijn mislukt. Besprekingen die op hoog niveau stonden gepland zijn afgezegd, meldden twee diplomaten zaterdag.

De Verenigde Staten komen volgens hen waarschijnlijk binnenkort met de officiële mededeling dat er nog altijd een gespannen sfeer in de regio is en dat het nu geen 'opportuun' moment is voor dergelijke besprekingen. De bijeenkomst had tegen het einde van dit jaar in de Finse hoofdstad Helsinki moeten worden gehouden.

Sinds de 189 landen die het non-proliferatieverdrag hebben ondertekend hier afspraken over maakten stond de bespreking al op losse schroeven. De belangrijkste bijdrage werd geleverd door de VS, Rusland en het Verenigd Koninkrijk, maar zij benadrukten steeds dat zo'n bijeenkomst alleen zin had als alle landen, en vooral Israël, op komen dagen.

Het besluit om de besprekingen uit te stellen of te schrappen zal twijfel zaaien over het belang van het non-proliferatieverdrag en de pogingen die iedere vijf jaar worden gedaan om kernwapens in de ban te doen. Het is onwaarschijnlijk dat een nieuwe poging wordt ondernomen voordat de ondertekenaars in 2015 opnieuw bij elkaar komen. De hoop dat de bijeenkomst dit jaar door zou gaan was dinsdag nog springlevend. Toen voegde Iran zich bij de Arabische landen die hadden aangekondigd aanwezig te zijn. Israël was hierdoor het enige land dat nog geen besluit had genomen.

Volgens de diplomaten was het besluit om de bijeenkomst in Helsinki niet door te laten gaan echter al genomen voordat Iran aankondigde aanwezig te zijn. Dat Israël niet aanwezig wil zijn is volgens een van de diplomaten de voornaamste reden dat de besprekingen zijn uitgesteld. Als officiële redenen zullen volgens hem echter de burgeroorlog in Syrië, nucleaire spanningen met Iran en andere wrijvingen in het Midden-Oosten worden gegeven. De diplomaat, van een Westers land dat een goede band heeft met Israël, zei dat Arabische landen weigeren standpunten te verlaten die het voor Israël onmogelijk maken aan de besprekingen deel te nemen.

Israël heeft altijd aangegeven dat er eerst vrede moet zijn tussen Israël en de omringende landen voordat een begin kan worden gemaakt met het bannen van nucleaire wapens in het Midden-Oosten. De buurlanden hebben echter aangegeven dat het Israëlische nucleaire wapenarsenaal de grootste bedreiging is voor vrede in de regio. Zij eisen dat Israël toegeeft in het bezit te zijn van kernwapens en zich bij de besprekingen voegt. De diplomaat zei verder dat de officiële mededeling in naam van de Verenigde Staten, Rusland en Groot-Brittannië naar buiten wordt gebracht, maar dat dit alleen wordt gedaan door de Verenigde Staten. Dat zou komen door spanningen tussen Moskou en Washington. De Russen zouden het er niet mee eens zijn dat de bijeenkomst nu al zinloos wordt verklaard.

André Hazes komt weer tot leven in musical

 Volkszanger André Hazes (1951-2004) komt vanaf zondag weer tot leven in een musical. In het DeLaMar Theater in Amsterdam gaat 's middags de voorstelling Hij Gelooft in Mij in première.

De musical van Joop van den Ende Theaterproducties verhaalt over Hazes' verhouding met Rachel en zijn stad Amsterdam, inclusief zijn "diepe dalen en hoge toppen van succes en teloorgang". Zijn grootste hits komen voorbij, zoals Een beetje verliefd. Het verhaal wordt gezien door de ogen van Rachel als zij 15 jaar is en verliefd wordt op haar idool.

Martijn Fischer kruipt in de rol van de bekende zanger, terwijl Chantal Janzen als Rachel Hazes het podium betreedt. Cees Geel speelt Hazes' producer en beste vriend Tim Griek.

In 2007 tekende Rachel Hazes al een contract met Joop van den Ende over een muzikaal verhaal over haar inmiddels overleden man. In de jaren '80 was Van den Ende een paar jaar manager van de volkszanger.

De voorstelling, waar inmiddels meer dan 90.000 kaarten voor zijn verkocht, is tot eind maart te zien.

André Hazes komt weer tot leven in musical
André Hazes komt weer tot leven in musical (Foto: ANP)

Palestijn omgekomen bij Israëlische luchtaanval

Bij een Israëlische luchtaanval op de Gazastrook is zaterdagnacht een Palestijn omgekomen. Het lichaam van de man werd zondagochtend gevonden, meldt een Palestijnse gezondheidsmedewerker. Het was niet direct duidelijk of het slachtoffer een burger of een militant is.

Sinds Palestijnse militanten zaterdag een antitankgranaat afvuurden op een Israëlische jeep die langs de grens met de Gazastrook patrouilleerde zijn zes Palestijnen omgekomen bij Israëlische luchtaanvallen. Het Israëlische leger meldt dat het zaterdagnacht een wapenfabriek, drie wapenopslagplaatsen en twee raketlanceerplatforms vanuit de lucht heeft bestookt.

Sinds zaterdagavond laat zijn rond de veertig raketten en mortieren op Israël afgevuurd. Er vielen geen gewonden en er is ook geen noemenswaardige schade aangericht.

Carnavalsseizoen barst weer los

In Brabant en Limburg barst zondag het nieuwe carnavalsseizoen los. De Limburgse aftrap wordt in Maastricht gegeven met een groot muziekfestival op het Vrijthof. Ook op veel andere plaatsen in beide provincies zijn er muzikale feesten en zittingen door de raad van elf.

Sommige Limburgse plaatsen, zoals Roermond, begonnen vrijdagavond al met de opening van het nieuwe carnavalsseizoen in de aanloop naar de provinciale aftrap in Maastricht. Die aftrap is op de meeste plaatsen om precies 11 minuten over 11 op deze 11de november.

De regionale omroep L1 in Maastricht zendt het carnavalsfeest op het Vrijthof de hele dag rechtstreeks uit. De tienduizenden in bonte kleren uitgedoste carnavalsvierders ,,sjoenkelen’’ mee met muziek van bekende Limburgse artiesten. De organisatie hanteert strenge huisregels: geen alcohol voor jongeren onder de 16, geen eigen drank meenemen, drugs, glas, vuurwapens en huisdieren zijn verboden, en wildplassers en dronkaards worden van het Vrijthof verwijderd.

In beide provincies wordt her en der de nieuwe Prins Carnaval gekozen. De 11de van de 11de speelt een grote rol bij het Bourgondisch carnaval in het grootste deel van Noord-Brabant en een deel van Zeeuws Vlaanderen, en bij het Rijnlands carnaval in Limburg en het oosten van Noord-Brabant. Elf is het getal van de gek en de dwaas, en op de 11de november worden dan ook veel raden van elf geïnstalleerd.

De 11de van de 11de is overigens ook de feestdag van Sint Maarten. Voor hem werden in het zuiden de afgelopen dagen grote houtvuren ontstoken en liepen kinderen met lampions door de straten.

Carnavalsseizoen barst weer los
Carnavalsseizoen barst weer los (Foto: ANP)

Zwaargewonde door botsing ambulance en fietsster

Een 19-jarige vrouw is zaterdagnacht zwaar gewond geraakt toen ze in Dordrecht door een ambulance werd geschept. De ambulance reed zonder alarmsignalen, meldt de politie zondag.

De vrouw uit Dordrecht fietste rond 03.45 uur met drie anderen langs de Overkampweg. De ambulance sloeg vanaf die weg linksaf richting de oprit van de N3 op en raakte de vrouw. De politie onderzoekt het ongeval.

19-jarige thuis overvallen en mishandeld

Bij een woningoverval is een 19-jarige man uit Zoetermeer zaterdagavond gewond geraakt. Drie mannen waren rond 18.30 uur zijn woning aan de Florazoom binnengedrongen op het moment dat hij alleen thuis was.

De overvallers sloegen hem in zijn gezicht en bedreigden hem met een wapen. Daarna gingen ze er met geld en elektronica te voet vandoor. De politie heeft op basis van een signalement een verdachte aangehouden op de Scheglaan.

Het slachtoffer is in een ziekenhuis aan zijn verwondingen behandeld. De politie zoekt getuigen.

FOK! wat een weer...Meer zon

Goedemorgen! Vandaag ziet het er allemaal weer wat vriendelijker uit buiten en dat mocht ook wel na het sombere weer van de afgelopen dagen. Vanmiddag schijnt op veel plaatsen de zon geregeld, maar vooral in de noordelijke helft van het land is er ook kans op een bui. Dit zal echter weinig om het lijf hebben en ik verwacht niet dat er méér dan 2 of 3 mm zal gaan vallen. Veel plaatsen houden het overigens ook daar droog.

De wind komt uit het zuidwesten en is zwak tot matig en ook aan zee is de wind ondertussen flink afgenomen. We zitten inmiddels in iets koelere lucht dan gisteren, maar doordat er meer opklaringen zijn kan het toch nog opwarmen tot ongeveer 10 graden. Voor een weerman ziet de komende week er uiterst saai uit. Het is overwegend droog en er is een afwisseling van wolkenvelden en perioden met zon. Ook de wind doet het rustig aan en zal niet meer dan zwak tot matig zijn. Wél gaan de nachttemperaturen een stukje naar beneden en rond het midden van de week komt het in de nacht misschien wel tot een graadje vorst.

Nog steeds staat er bijzonder slecht weer op het programma voor de Alpenlanden. De sneeuwvalgrens ligt rond de 2200 meter, maar daarboven zou er wel eens een meter sneeuw kunnen vallen. Onder de 2200 meter zal dit regen zijn en de hoeveelheden kunnen wel tot 150 mm oplopen. Uiteraard kan dit veel overlast gaan veroorzaken.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

MaanDe laatste dagen waren de meeste opklaringen pas zichtbaar als het al donker was. Dit mooie plaatje werd gemaakt door onze fotograaf KlapMongeaul.

Bijgelovigen dupe oplichters

De politie in het Canadese Vancouver gaat de komende weken jagen op een bende oplichters die het op oudere en bijgelovige mensen heeft voorzien. Nee, we hebben het hier niet over de katholieke kerk of Scientology, maar over aanhangers van Chinese volksgeloven.

De afgelopen weken zijn al een zevental oudere Chinese mensen benaderd door de groep, die gewoonlijk bestaat uit drie vrouwen maar waar soms ook een man bij gesignaleerd wordt. De oplichters maken zo'n oudje wijs dat hij of zij gevolgd wordt door een kwaadaardig spook dat het op z'n geliefden heeft voorzien. Maar met 20.000 Canadese dollars, zo'n 15.000 euro, aan geld of waardevolle spullen kunnen ze hem er wel vanaf helpen.

Ze zullen het gebruiken om een jade geluksarmband of een fles gewijd magisch water voor hen te maken. De oplichters plaatsen het geld of de spulletjes in een zak, en verwisselen het heimelijk met waardeloze spullen. Vervolgens wordt de slachtoffers wijsgemaakt dat ze een tijd lang niet in de zak mogen kijken, omdat anders de geest terug zal keren.

Deze praktijken vindt de politie verwerpelijk: “De individuen die deze oplichtingspraktijken voltrekken maken misbruik van gevoelens en mogelijk geloof", zo vertelt agent Brian Montague. Voor mensen die benaderd worden door deze oplichters heeft hij de volgende raad: "We moedigen mensen aan om weg te lopen en met een familielid te praten."

De Canadese politie heeft geen verklaring gegeven waarom ze dit wel strafbaar stellen, maar ze geen problemen hebben met organisaties die duizenden euro's eisen met het dreigement dat het slachtoffer anders voor eeuwig gemarteld zal worden. Uw nederige verslaggever verwacht dan ook niet dat de politie spoedig binnen zal vallen bij de christelijke kerken in het land.


Met dank aan Philosocles voor het medeschrijven

Actie NVU tegen pedofielen rustig verlopen

De extreemrechtse Nederlandse Volks Unie (NVU) heeft in de Arnhemse wijk Plattenburg een manifestatie gehouden tegen pedofielen. De protestactie heeft geen problemen veroorzaakt.

De opkomst was zoals gebruikelijk bij protestmarsen van de NVU betrekkelijk klein. Slechts 25 mensen namen de moeite om namens de NVU hun overtuigingen over te brengen. De deelnemers van de protestmars scandeerden leuzen als "Wie kinderen haat, laat pedo's vrij op straat".

De partijleider van de NVU, Constant Kusters, laat weten dat de manifestatie een verandering van strategie is. Eerder organiseerde de organisatie voornamelijk protestmarsen. “We willen de wijkbewoners niet te veel tot last zijn en de gemeenschap niet op kosten jagen. Er worden geen aanhangers uit Vlaanderen en Duitsland uitgenodigd en geen marsen gelopen. Zo houden we het rustig."

Bij deze protestactie kunnen anderzijds nogal wat vraagtekens geplaatst worden. Zo zijn er in Nederland betrekkelijk weinig mensen voorstander van kindermisbruik. Bovendien roept de NVU met zijn fascistische sympathieën bijzonder veel weerstand op bij de Nederlandse bevolking.

[WTF] Federer treft Murray in halve finale Londen

Roger Federer neemt het zondag in de halve finale van de ATP World Tour Finals op tegen Andy Murray. De Zwitser eindigde als eerste in zijn groep omdat David Ferrer de poulefase afsloot met een 4-6, 6-3 en 6-1 overwinning op Janko Tipsarevic. De andere halve finale gaat tussen Novak Djokovic en Juan Martin del Potro.

Ferrer en Tipsarevic waren al kansloos voor een plaats in de volgende ronde, maar bepaalden met het resultaat van hun partij wel de eindstand in groep B. Bij een zege van Tipsarevic zou Del Potro op basis van een beter onderling resultaat eerste zijn geworden. Door de overwinning van Ferrer geeft het setgemiddelde de doorslag. Dat is in het voordeel van Federer.

Het wordt al de derde keer dit jaar dat Federer en Murray in Londen tegenover elkaar staan. In de finale van Wimbledon won de Zwitser, de strijd om olympisch goud werd door de Brit in zijn voordeel beslist.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.