FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 2 oktober 2012

Politie: dominee dood, partner aangehouden

De 56-jarige bewoner van een huis aan de Rijksstraatweg in Ubbergen is zaterdagmorgen vroeg door geweld om het leven gekomen. Zijn 55-jarige levenspartner is zaterdag aangehouden als verdachte. Dat heeft de politie maandagmiddag bevestigd, nadat zondag al in de protestante kerken in Nijmegen en Beek-Ubbergen bekend was gemaakt dat het slachtoffer de dominee van de Landwijk was. De aangehouden verdachte werkt als ziekenhuispastor in de regio Nijmegen.

Het Nederlands Forensisch Instituut NFI heeft zondag sectie op het lichaam van de dode verricht. Maandag rondde de politie het sporenonderzoek in de woning van het stel aan de Rijksstraatweg af, waarna volgens de woordvoerster een "confrontatie" kon plaatshebben. Toen is de identiteit van de dode definitief vastgesteld. De partner is in verzekering gesteld. en wordt dinsdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Arnhem.

Over het motief en de doodsoorzaak wil de politie nog niks zeggen. Voor het huis, dat in Beek-Ubbergen bekendstaat als "het huis van de dominees", zijn in het weekeinde en maandag bloemen gelegd.

Zaterdag wisten de gemeenteleden van de Landwijk al dat het om hun dominee ging. Zij kwamen zondag bijeen voor een herdenking in het historische Bartholomeuskerkje in Beek, waar de man voorganger was. Ze staken daar kaarsen voor hem aan. Een invalpredikant ging voor in gebed en riep daarbij op om "in liefde om te zien" naar de levenspartner. In de andere protestante kerken in de regio Nijmegen werd vanaf de kansel een verklaring voorgelezen.

Binnen de afdeling Nijmegen van Protestante Kerk Nederland (PKN) is "diep geschokt" gereageerd op de gebeurtenis in het Gelderse dorp. De dominee was geliefd en net als zijn partner alom bekend. De andere dominees in het gebied staan klaar om de meest oudere gemeenteleden van de Landwijk bij te staan.

Ook de gemeente Ubbergen is volgens een woordvoerder geschokt. Het was de tweede keer in september dat de gemeente te maken kreeg met een spraakmakende dood. Begin van de maand schoot politiechef Jan Petter zichzelf en twee anderen dood in zijn woning in Kekerdom, dat bij dezelfde gemeente hoort.

Nederlander opgepakt voor pedofilie op Bali

Een 57-jarige Nederlander is zaterdag gearresteerd op het Indonesische eiland Bali, omdat hij kinderen zou hebben misbruikt. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag dinsdag bevestigd.

Volgens Indonesische media heeft de man vier minderjarige meisjes aangerand in het dorp Kaliasem aan de noordkust van Bali. Het jongste slachtoffer was 9 jaar oud, de oudste 14, aldus de lokale politie. De Nederlander zou ze boeken, parfum en geld hebben gegeven. "De meeste slachtoffers komen uit arme families. Hun ouders waren niet wantrouwig, omdat ze het gevoel hadden dat ze een band met de dader hadden", aldus de politiechef.

De Nederlander zou maximaal 15 jaar cel kunnen krijgen.

Red Band featurette voor Seven Psychopaths

Er is een mooie red band featurette verschenen voor Seven Psychopaths, de nieuwste komedie van Martin McDonagh. In Seven Psychopaths draait het om de werkeloze scenarioschrijver Marty (Colin Farrell), die in de onderwereld van Los Angeles verstrikt raakt als zijn prettig gestoorde vrienden Hans (Christopher Walken) en Billy (Sam Rockwell) de geliefde Shih Tzu ontvoeren van de beruchte gangster Charlie (Woody Harrelson).

Naast bovengenoemde acteurs zien we Abbie Cornish, Tom Waits, Olga Kurylenko en Zeljko Ivanek in de belangrijkste bijrollen. Seven Psychopaths draait vanaf 13 december in de Nederlandse bioscopen. Regisseur Martin McDonagh, die eveneens het scenario voor de film leverde, maakte in 2008 naam met het indrukwekkende misdaadepos In Bruges.


Een blik achter de schermen bij Seven Psychopaths.

Kum hoopt op snelle terugkeer

Christian Kum denkt snel in actie te komen voor sc Heerenveen, na een revalidatieperiode van 2,5 maand. De verdediger werkt momenteel aan zijn terugkeer.

"Ik wil natuurlijk zo snel mogelijk in het eerste team spelen”, zegt Kum tegen de officiële website van SC Heerenveen. "De trainer kan nu weer een beroep op me doen. De keuze is aan hem. Ik ga deze week gewoon lekker meetrainen met de groep, en afwachten of ik zaterdag bij de wedstrijdselectie zit.”

Kum mocht alvast aan speeltijd proeven in een duel met de beloften tegen FC Groningen. "Ik had langer kunnen doorspelen, maar we wilden geen risico nemen. Uit voorzorg ging ik er daarom af. Ik voelde na afloop nog wel wat lichte pijntjes, maar dat trekt wel weer weg."

De centrale verdediger, overgekomen van ADO Den Haag, is bereid met pijn te spelen. "Mijn teen voelt nu aan alsof er een flinke blauwe plek op zit. Je voelt het wel, maar het belemmert me niet om te spelen. Ik ben heel blij dat ik eindelijk weer lekker kan voetballen."

[CL] Uitslagen Groep E t/m H (02/10/2012)

Vanavond stond de tweede speelronde op het programma in de groepsfase van de Champions League voor Groep E tot en met H. Hieronder de uitslagen van deze wedstrijden.



Groep E:

Juventus (Ita) - Shakhtar Donetsk (Oek) 1-1
23' Teixeira 0-1
 
25' Bonucci 1-1

FC Nordsjaelland (Den) - Chelsea (Eng) 0-4
 33' Mata 0-1
 
80' Luiz 0-2
 82' Mata 0-3
 
89' Ramires 0-4

Stand:

# team wedstrijden gewonnen gelijk verloren punten doelsaldo
1 Chelsea 2 1 1 0 4 6-2
2 Shakhtar Donetsk 2 1 1 0 4 2-1
3 Juventus 2 0 2 0 2 3-3
4 Nordsjaelland 2 0 0 2 0 0-6


Programma 23 oktober:
Shakhtar Donetsk (Oek) - Chelsea (Eng)
FC Nordsjaelland (Den) - Juventus (Ita)



Groep F:

Valencia (Spa) - Lille OSC (Fra) 2-0
 
38' Jonas 1-0
 
75' Jonas 2-0
 85' Debuchy (Lille OSC/2xg)

BATE Borisov (WRu) - Bayern München (Dui) 3-1
 
23' Pavlov 1-0
 
78' Rodionov 2-0
 90' Ribéry 2-1
 
90+3' Renan 3-1

Stand:

# team wedstrijden gewonnen gelijk verloren punten doelsaldo
1 BATE Borisov 2 2 0 0 6 6-2
2 Valencia 2 1 0 1 3 3-2
3 Bayern München 2 1 0 1 3 3-4
4 Lille 2 0 0 2 0 1-5


Programma 23 oktober:

Lille OSC (Fra) - Bayern München (Dui)
BATE Borisov (WRu) - Valencia (Spa)



Groep G:

Benfica (Por) - Barcelona (Spa) 0-2
 6' Sánchez 0-1
 56' Fàbregas 0-2
 88' Busquets (FC Barcelona)

Spartak Moskou (Rus) - Celtic (Sch) 2-3
 13' Hooper 0-1
 41' Emenike 1-1
 48' Emenike 2-1
 63' Insaurralde (Spartak Moskou)
 71' Kombarov (e.d.) 2-2
 90' Samaras 2-3

Stand:

# team wedstrijden gewonnen gelijk verloren punten doelsaldo
1 Barcelona 2 2 0 0 6 5-2
2 Celtic 2 1 1 0 4 3-2
3 Benfica 2 0 1 1 1 0-2
4 Spartak Moskou 2 0 0 2 0 4-6


Programma 23 oktober:

Spartak Moskou (Rus) - Benfica (Por)
FC Barcelona (Spa) - Celtic (Sch)



Groep H:

Galatasaray (Tur) - Sporting Braga (Por) 0-2
 
27' Ruben Micael 0-1
 
90+3' Alan 0-2

CFR 1907 Cluj (Roe) - Manchester United (Eng) 1-2
 14' Kapetanos 1-0
 29' Van Persie 1-1
 
49' Van Persie 1-2

Stand:

# team wedstrijden gewonnen gelijk verloren punten doelsaldo
1 Manchester United 2 2 0 0 6 3-1
2 CFR 1907 Cluj 2 1 0 1 3 3-2
3 Sporting Braga 2 1 0 1 3 2-2
4 Galatasaray 2 0 0 2 0 0-3


Programma 23 oktober:
Galatasaray (Tur) - CFR 1907 Cluj (Roe)
Manchester United (Eng) - Sporting Braga (Por)

Meer Duitse diarree dan ooit

Duitsland is in de ban van de grootste voedselvergiftiging ooit in het land. Ruim 9400 kinderen en jongeren hebben een heftige aanval van diarree gehad. De autoriteiten zoeken de oorzaak in schoolmaaltijden.

Het verantwoordelijke Bundesamt für Verbraucherschutz und Lebensmittlsicherheit (BVL) heeft echter nog geen spoor van de bewuste bacterie of virus, meldde een woordvoerster dinsdag.

Opvallend is wel dat alle getroffen scholen en instellingen maaltijden kregen van Sodexo. Scholen en kantines in de regio in Berlijn en Südthüringen hadden maandag uit voorzorg afgezien van maaltijden van Sodexo.

Het zwaarst getroffen zijn de regio's Brandenburg, Saksen en Berlijn. Minstens 23 patiënten moesten in het ziekenhuis worden behandeld. Sodexo wijst erop dat er sinds vrijdag geen nieuwe ziektegevallen zijn gemeld.

Meer Duitse diarree dan ooit
Meer Duitse diarree dan ooit (Foto: ANP)

Ontuchtige ex-coach motorbond hoort celstraf eisen

Tegen de voormalige bondscoach van de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV) is anderhalf jaar cel geëist voor ontucht. Justitie verdenkt de man ervan twee minderjarige meisjes te hebben misbruikt.

Justitie eiste dinsdag ook een voorwaardelijke celstraf van een halfjaar en een behandeling. Ook wil het Openbaar Ministerie dat hij vijf jaar geen coach meer mag zijn bij een sportclub.

De Brabander zit sinds maart vast en werd niet veel later door de KNMV uit zijn functie gezet. Inmiddels is hij ontslagen. De man bekende op een eerdere zitting al twee meisjes te hebben misbruikt.

De rechtbank in Utrecht doet over twee weken uitspraak.

Zware blessure voor Puyol

Carles Puyol heeft zojuist een zware blessure opgelopen in de Champions League-wedstrijd tegen Benfica. De verdediger van FC Barcelona kwam bij een hoekschop erg lelijk op zijn arm terecht.

De arm van Puyol leek gebroken te zijn. Verzorgers waren erg snel ter plaatse en voerden de Spanjaard per brancard van het veld af. Puyol was net hersteld van een knieblessure.

Hier zijn beelden te zien.

Vrouw gooit kerstballen naar vuilnismannen

In Aken heeft een oudere vrouw dinsdagmorgen vuilnismannen bekogeld met kerstballen. De mannen kregen bovendien verwensingen naar hun hoofd geslingerd, meldt omroep L1.

Het tumult trok de aandacht en weldra verschenen agenten in de straat. Ook zij werden getrakteerd op een scheldpartij. De vrouw werd beboet voor mishandeling en belediging. De stokken waaraan zij de kerstballen had gehangen, zijn in beslag genomen. Het motief van de vrouw is niet bekend.

'Danny Zuko' en 'Sandy Olsen' komen met kerstalbum

Olivia Newton-John en John Travolta zijn de studio ingedoken voor een kerstalbum. De twee Grease-sterren hebben een vervolg op hun wereldberoemde duet You're the One that I Want opgenomen, schrijven verschillende Amerikaanse media.

"Ik wilde van This Christmas een intiem album maken, niet te opzichtig of opvallend", laat Travolta weten in een verklaring. "Ik wil dat mensen de plaat rond de feestdagen in huis of in de auto kunnen draaien, zodat wij deel uit kunnen maken van het feest."

Op This Christmas, waarvan de opbrengsten naar goede doelen van Travolta en Newton-John gaan, zijn niet alleen de twee acteurs te horen. Op het schijfje, dat volgende maand moet verschijnen, staan ook nummers van Barbra Streisand, Tony Bennett en Cliff Richard.

Asielzoekers Osdorp krijgen geen hulp

Het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West zegt niets te kunnen doen voor de uitgeprocedeerde asielzoekers die in Osdorp in een tentenkamp bivakkeren. De ongeveer veertig asielzoekers eisen dat het stadsbestuur zorgt voor fatsoenlijke voorzieningen.

De asielzoekers, die onder meer uit Somalië, Soedan en Ethiopië komen, hebben geen toilet, water en verlichting in het kamp dat ze vorige week hebben opgezet. Ze zeggen dat ze voor onbepaalde tijd blijven.

Stadsdeelvoorzitter Achmed Baadoud zegt niet te willen meewerken om de sanitaire omstandigheden te verbeteren. Hij wil de asielzoekers geen valse hoop geven. "Het probleem ligt in Den Haag", zei hij dinsdagavond tegen de NOS.

De Amsterdamse SP heeft voor donderdag een spoeddebat aangevraagd met burgemeester Eberhard van der Laan over de situatie in het kamp.

Amsterdam Zuidoost schakelt incassobureau in

Stadsdeel Amsterdam Zuidoost schakelt toch een incassobureau in om de lening die Kwakoe-organisator Kofoe nog uit heeft staan terug te krijgen. Dit heeft Emile Jaensch (VVD), interim-stadsdeelvoorzitter in Zuidoost, bevestigd tegenover AT5. Stadsdeel Zuidoost wacht nog altijd op een totaalbedrag van ruim 55.000 euro dat aan Kwakoe-organisatie Kofoe is geleend.

Vorige week liep de deadline voor de terugbetaling af, maar omdat Kofoe het stadsdeel een betalingsvoorstel had gedaan waar nog geen antwoord op was gegeven, besloot Zuidoost nog geen maatregelen te nemen. Nu is de maat echter vol voor Zuidoost. 'Het voorstel is te mager, het stadsdeel heeft er geen vertrouwen in', stelt Jaensch.

Het grootste deel van de rekening betreft een garantstelling die het stadsdeel verstrekte toen Kwakoe tijdens de laatste editie van het festival de veiligheid niet meer kon garanderen.

(Bron: AT5)

Jans betreurt gesteldheid nieuwe spelers

Standard Luik-trainer Ron Jans ligt onder vuur, maar weigert te stellen dat dat louter aan hem ligt.

"Als de resultaten heel slecht zijn bij een topclub, kan ik als trainer in de problemen komen. Als ik het probleem ben, dan moet ik dat onder ogen durven zien. Maar ik denk niet dat ik hier een van de problemen ben", verklaart Jans aan Sport/Voetbal Magazine.

"Het is een feit dat tegen Gent Eiji Kawashima als enige nieuwkomer speelde. Dat betekent dat de nieuwelingen nog niet hebben gebracht wat ze kunnen. Het grootste probleem is dat ze tijd nodig hadden om fit te worden. Op Kawashima na waren ze fysiek niet in orde bij hun aankomst."

Standard staat momenteel op de twaalfde plaats in de Jupiler Pro League. Voorlopig ziet het er niet naar uit dat de situatie zal verbeteren. Zondag staat het lastige competitieduel met Anderlecht, de werkgever van trainer John van den Brom, op het programma.

Duitsland wint eerste gemengde estafette

De Duitse zwemploeg heeft bij wereldbekerwedstrijden in Dubai de eerste gemengde estafetterace gewonnen. Britta Steffen hield op het vierde baantje van de 4x50 meter de Hongaar Krisztian Takacs en Sergii Frolov van de zege af. De beide mannen zwommen wel sneller dan Steffen, maar de halve baan voorsprong waarmee ze het bad indook bleek afdoende.

De wereldzwembond FINA had de plannen voor de gemengde estafettes eerder dit jaar geïntroduceerd. Tijdens het WK korte baan in december in Istanbul zouden ze voor het eerst tijdens een groot toernooi kunnen worden afgewerkt.

Inge Dekker deed het in Dubai goed met twee podiumplaatsen. Op de 100 meter vlinderslag werd ze achter de Zweedse Therese Alshammar tweede. Ook de 50 meter vrije slag werd door Alshammar gewonnen. Hier moest Dekker echter ook Steffen voor laten gaan. Iris Brand werd op die afstand zevende.

Wales in ban van grote zoektocht meisje

Het Britse Wales is in de ban van een massale zoektocht naar een 5-jarig meisje dat maandag op straat werd ontvoerd. Een 46-jarige man is dinsdag aangehouden, maar van het kind ontbreekt ieder spoor.

Het meisje, April Jones, speelde maandag in de buurt van haar huis in de plaats Machynlleth, toen ze werd meegenomen in een busje. De politie kwam de man al snel op het spoor. "We wisten wie we zochten", zei een woordvoerder tegen de BBC. Zijn voertuig, dat voldoet aan beschrijvingen van getuigen, is teruggevonden.

De politie gaat er vooralsnog vanuit dat het meisje nog leeft. Maar omdat ieder spoor van haar ontbreekt, hebben de autoriteiten inwoners om hulp gevraagd. "We vragen iedereen die al in schuurtjes en buitengebouwen hebben gekeken, dat nog een keer te doen". Ondertussen zijn agenten, vrijwilligers en reddingsteams naarstig op zoek naar het verdwenen kind, onder meer met warmtebeeldapparatuur.

Wales in ban van grote zoektocht meisje
Wales in ban van grote zoektocht meisje (Foto: ANP)

Boonen benoemd tot 'Flandrien' 2012

Tom Boonen is vanavond gehuldigd als 'Fandrien' van 2012. De begeerde trofee gaat elk jaar naar de opvallendste Belgische wielrenner van het seizoen.

Boonen, rijdend voor Omega Pharma-Quick Step, kreeg de voorkeur boven Philippe Gilbert, Thomas De Gendt, Niels Albert en Jurgen Van Den Broeck. Gilbert won de trofee de afgelopen drie jaar. Boonen won deze voor het laatst in 2005.

Principeakkoord over anti-homowet Oekraïne

Het Oekraïense parlement heeft dinsdag voorlopig haar goedkeuring gegeven aan een omstreden anti-homowet. In de wet is vastgelegd dat mensen die zich positief uitlaten over homoseksuelen een celstraf kunnen krijgen.

De wet, die afgelopen zomer aan het parlement werd voorgelegd, heeft tot grote verontwaardiging geleid bij westerse mensenrechtenorganisaties en politici. Die noemen het een terugkeer naar het Sovjettijdperk, toen homoseksualiteit een misdrijf was.

De celstraf voor het 'verspreiden van propaganda met betrekking tot homoseksualiteit' kan oplopen tot vijf jaar. De schrijvers van de wet noemen als voorbeeld van de homopropaganda de film Brokeback Mountain.

Nu de wet de goedkeuring van het parlement heeft, wordt deze nogmaals voorgelegd aan de leden voor een tweede lezing, die vereist is. President Viktor Janoekovitsj heeft geweigerd te zeggen of hij de wet ondertekent als deze definitief wordt goedgekeurd.

Overvaller wil kluis meenemen in koffer

Bij een gewapende overval op een hotel in Amsterdam heeft een onbekende overvaller in augustus een complete kluis meegenomen.

De overvaller slaat op zaterdagmiddag 18 augustus toe. Rond kwart voor twee stapt hij het hotel op de Nieuwe Keizersgracht binnen en dwingt de baliemedewerker onder bedreiging van een vuurwapen de kas open te maken en het geld over te dragen.

Maar de kas is niet voldoende, de overvaller wil ook de inhoud van de kluis. Als de medewerker zegt deze niet open te kunnen maken dwingt de overvaller hem de kluis in een koffer te stoppen.

De kluis blijkt te groot voor de koffer waarna de overvaller de medewerker beveelt de kluis met een taxi te vervoeren naar de bushalte Leerdamhof aan de Langbroekdreef in Zuidoost. Voor hij het pand verlaat zegt de overvaller tegen het personeelslid dat als hij dit niet doet, hij hem weet te vinden. De angstige medewerker doet wat de overvaller hem heeft opgedragen en zet de kluis met behulp van een taxi bij de bushalte neer.

Kijk hier naar foto's van de verdachte en een signalement.

'Spanje staat niet op punt hulp te vragen'

Spanje staat niet op het punt om financiële steun te vragen aan de andere eurolanden. Dat liet de Spaanse premier Mariano Rajoy dinsdag weten.

Rajoy antwoordde ontkennend op de vraag of een hulpaanvraag 'aanstaande' is. Hij ging verder niet op de vraag in. De afgelopen dagen is druk gespeculeerd over de mogelijkheid dat Spanje al binnen enkele weken om hulp zal vragen.

Vanuit Brussel en Madrid kwamen maandagavond onbevestigde berichten dat Spanje klaar zou staan om hulp te vragen. De aanvraag zou voorlopig echter worden tegengehouden door Duitsland, dat vreest voor verzet binnen het eigen parlement. De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble zou Madrid ervan willen overtuigen dat Spanje op eigen kracht het vertrouwen van de markten kan herwinnen.

'Spanje staat niet op punt hulp te vragen'
'Spanje staat niet op punt hulp te vragen' (Foto: ANP)

'Reactorvat kerncentrale Borssele veilig'

Het reactorvat van de kerncentrale in Borssele is veilig en voldoet aan alle geldende veiligheidseisen. Dat stelt de Kernfysische Dienst (KFD), schrijft minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) dinsdag aan de Tweede Kamer.

Het reguliere onderzoek dat al gepland stond voor begin volgend jaar is volgens de KFD, de organisatie die toezicht houdt op de veiligheid van kerninstallaties, voldoende om op de veiligheid van de centrale toe te zien. De dienst concludeerde in augustus al dat de problemen in twee Belgische kerncentrales in Doel en Tihange geen aanleiding geven voor extra maatregelen in het Zeeuwse Borssele.

De dienst blijft bij die conclusie nu meer informatie bekend is over het soort staal dat is gebruikt voor het reactorvat. Ook door informatie over metingen die zijn gedaan bij de productie van het vat blijft de KFD bij zijn standpunt.

Dinsdag bleek uit een stresstest van alle Europese kerncentrales die de Europese Commissie liet uitvoeren nog dat de kerncentrale in Borssele niet met vlag en wimpel is geslaagd. Er zijn opmerkingen over de beveiliging tegen overstromingen, aardbevingen en neerstortende vliegtuigen, meldde BNR Nieuwsradio, die al beschikt over de conclusies van de test.

Volgens het ministerie blijkt uit de stresstest dat Borssele aan alle internationale veiligheidseisen voldoet.

Yolanthe: Wij zijn niet geweigerd bij club

Yolanthe Sneijder-Cabau zegt dat ze dit weekeinde helemaal niet is geweigerd bij een bekende Amsterdamse club. De voetbalvrouw doet verhalen dat zij en haar man Wesley Sneijder niet welkom waren af als onzin.

"Ik snap niet waar die rare verhalen steeds vandaan komen", uitte Yolanthe haar frustratie in RTL Boulevard. "Ik vind het vooral voor Wesley vervelend."

Volgens Yolanthe is zij zondagavond met familie en vrienden een hapje gaan eten in Amsterdam. "Onze auto stond in een garage vlak bij de club. Sommigen gingen feesten, wij gingen weg", laat Yolanthe in een schriftelijke verklaring weten.

Vrienden van het stel die wilden stappen zouden racistische opmerkingen naar hun hoofd geslingerd hebben gekregen. "Dat had niets te maken met weigeringen. Onze vrienden wilden zelf niet meer naar binnen."

De Nooijer, Evers en Weusthof stoppen bij Oranje

Teun de Nooijer, Floris Evers  en Roderick Weusthof hebben besloten hun loopbaan bij de Nederlandse ploeg t beëindigen. Dit liet het drietal vandaag weten aan bondscoach Paul van Ass, die vandaag zijn contract voor twee jaar verlengde.

De Nooijer is met 453 interlands recordinternational van het Nederlands team. Hij was er in 1996 al bij toen het Nederlands hockeyteam goud won op de Olympische Spelen in Atlanta. In Londen nam De Nooijer voor de vijfde keer deel aan de Spelen. Hij zal door de KNHB nog een afscheidswedstrijd aangeboden krijgen. Evers kwam ruim tweehonderd keer uit voor Oranje, Weusthof speelde 145 interlands.

Voor Taeke Taekema lijkt geen plek meer in Oranje. De strafcornerspecialist werd al niet meer geselecteerd voor de Olympische Spelen. "Hij staat nu niet op mijn lijstje. Taeke behoort tot een andere lichting. Een nieuwe generatie heeft zich bij Oranje aangediend en daar hoort hij niet bij. Maar zeg nooit nooit. Wat mij betreft, gaan we sowieso nog een keer met elkaar praten," aldus van Ass over Taekema, die nog niet officieel bedankte voor Oranje.

Cartoon Network 20 jaar!

1 oktober 1992 begon Cartoon Network met het uitzenden van tekenfilms in Amerika. Dit was een zender met 24/7 tekenfilms zoals: Cow & Chicken, Powerpuff Girls, Johnny Bravo, I Am WeaselDexters LaboratoryCourage the Cowardly Dog en Ed Edd 'n Eddy. In Nederland kwam deze zender in september 1993 in de lucht. Later kwamen meer tekenfilms erbij, zoals alles van Warner Bros., Hanna Barbera, MGM Cartoons en New Line Cinema, oftewel: The Flintstones, 2 Stupid Dogs, Johnny Quest, Top Cat, Captain Planet, Scooby-Doo!, Tom & Jerry en vele andere. Er waren zelfs grote films van deze tekenfilms, zoals van Powerpuff Girls en Ed Edd 'n Eddy. Inmiddels is deze zender behoorlijk veranderd en zijn juist deze klassieke tekenfilms op een zusterkanaal genaamd Boomerang te zien. Boomerang is helaas wel een digitaal kanaal wat niet in een basispakket zit. Cartoon Network is 20 jaar en nog altijd populair.

Veel cartoons waren van Hanna Barbera. Via Hanna-Barbera Reboot is het mogelijk om toch nog alle oude cartoons te zien.

Addo mogelijk profvoetballer-af

Eric Addo overweegt zijn carrière voort te zetten in de Belgische vierde klasse. Hij hoopt nog op een profclub. Excelsior Veldwezelt hoopt hem te strikken.

"Via anderen hadden we gehoord dat hij op zoek is naar een club. We hebben vervolgens contact opgenomen met zijn manager. Eric is hier voor de wedstrijd tegen Neerpelt op gesprek geweest", verklaart assistent-trainer Patrick Buelen aan Het Belang van Limburg.

Buelen durft nog niet met zekerheid te zeggen dat Addo binnenkort bij de Belgische vierdeklasser binnen de lijnen verschijnt. "Hij stond niet weigerachtig tegenover een komst, maar wou nog rondkijken voor een club in het betaald voetbal. Als hij komt, is het sowieso om gratis te spelen."

Addo speelde voorheen jarenlang in Nederland voor PSV, Roda JC en FC Eindhoven. Ook is hij geen onbekende van België. Voordat hij naar de Eredivisie vertrok, was hij enige tijd actief in het shirt van de Belgische topclub Club Brugge.

Amsterdammers vaker in fietsfile

Er wordt steeds meer gefietst in Amsterdam. Zoveel zelfs dat in de spitsuren de fietsers in het gedrang komen.

Dat zorgt voor overvolle paden, lange rijen voor het stoplicht en asociaal gedrag. Door dit toenemende fietsverkeer is een nieuw fenomeen ontstaan: de fietsfile.

Volgens UvA-onderzoeker Marco te Brömmelstroet wordt het tijd dat de stad de fietser daarom op de eerste plek zet. 'In Zuid, West en Centrum zou de automobilist eigenlijk op de tweede plaats moeten komen'.

Gerolf Bouwmeester, gemeenteraadslid voor D66, vindt dat de stad de nu geldende normen voor bijvoorbeeld de breedte van fietspaden en opstelstroken opnieuw onder de loep moet nemen. 'We hanteren nu landelijke normen, maar je moet je afvragen of die nog wel passen bij het enorm toegenomen fietsverkeer in de stad'.

Donderdag wordt de fietsproblematiek besproken in gemeenteraad.

Fietsers in file (Bron: AT5)

Einde seizoen Roelandts na sleutelbeenbreuk

De Belgische wielrenner Jürgen Roelandts heeft dinsdag bij een valpartij in de Mémorial Frank Vandenbroucke zijn rechtersleutelbeen gebroken. Roelandts ging in de finale tegen de vlakte nadat hij een valpartij voor hem niet meer kon ontwijken. Hij wordt dinsdagavond nog geopereerd aan de dubbele sleutelbeenbreuk.

De 27-jarige renner van Lotto-Belisol moet daardoor noodgedwongen een punt zetten achter zijn seizoen. Hij schreef vorige week nog het eindklassement in de Eurométropole Tour op zijn naam. In Londen eindigde Roelandts deze zomer als zevende in de olympische wegrace.

DNB drong aan op 'deskundiger' pensioenfondsbestuur

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft de afgelopen maanden een aantal grote pensioenfondsen verzocht hun zittende bestuurders deels te vervangen door specialisten. Dat stelt Abvakabo FNV. DNB bevestigt er de afgelopen jaren bij enkele pensioenfondsbesturen op aan te hebben gedrongen de deskundigheid te vergroten, maar wil geen namen noemen. In een aantal gevallen zijn 'deskundige' pensioenfondsbestuurders aangetrokken.

Werkgevers- en werknemersorganisaties zijn bezorgd over het beleid van DNB en hebben een brandbrief geschreven aan de informateurs Henk Kamp (VVD) en Wouter Bos (PvdA). Volgens de organisaties lijkt het erop dat pensioenfondsen als het aan DNB ligt worden bestuurd op de wijze waarop dat gebeurt bij banken en verzekeraars.

De ondertekenaars van de brandbrief, onder meer GGZ Nederland, CNV Publieke Zaak, Abvakabo FNV en de brancheorganisatie van zorgondernemers Actiz, willen het vermogensbeheer van de pensioenfondsen niet overlaten aan deskundigen die 'geen enkele binding hebben met werkgevers, werknemers en gepensioneerden uit de sector'.

DNB laat in een reactie weten dat het in het belang is van de deelnemers van pensioenfondsen dat het bestuur van zo'n fonds deskundig is. De centrale bank heeft de afgelopen jaren bij ongeveer 120 pensioenfondsen zogenoemde beleggingsonderzoeken gedaan. Dat heeft er in een aantal gevallen toe geleid dat DNB er bij besturen op heeft aangedrongen de deskundigheid op het gebied van vermogens- en risicobeheer te versterken. Een woordvoerder wilde niet kwijt om welke pensioenfondsen het gaat.

De centrale bank vindt dat het prima kan om aan te dringen op grotere deskundigheid bij besturen van pensioenfondsen. "Zeker waar sprake is van complexe beleggingen, is het zaak dat het bestuur - in ieder geval een deel van het bestuur - voldoende ter zake deskundig is", aldus DNB. "Het bestuur is immers eindverantwoordelijk voor het beleggingsbeleid en dient voldoende tegenwicht te kunnen bieden aan vermogensbeheerders."

Teeven wil verdachte direct na vonnis opsluiten

Verdachten die in eerste aanleg zijn veroordeeld tot een celstraf, moeten bij sommige delicten meteen beginnen aan het uitzitten daarvan, ook als ze in hoger beroep gaan. Dat heeft staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) dinsdag gezegd in de Tweede Kamer.

Volgens Teeven zou het 'vrij effectief' zijn om mensen meteen na hun veroordeling in eerste aanleg vast te zetten. "Het betekent dat je mensen niet twee keer hoeft op te sporen: eerst voor de strafzaak en later nog eens voor hun straf." Nu moeten rechters per geval beoordelen of een verdachte in afwachting van het hoger beroep in vrijheid mogen worden gesteld.

Teeven wees erop dat sommige landen al zo te werk gaan. In Nederland is het idee in het verleden besproken. Het zou bijvoorbeeld aan de formatietafel opnieuw aan de orde kunnen komen, zei Teeven.

Teeven deed zijn uitspraken tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer. De PVV had hem naar de Kamer geroepen om vragen te beantwoorden over een pedoseksueel die na zijn veroordeling naar de Filipijnen is vertrokken. De man was vrijgelaten in afwachting van de behandeling van zijn hoger beroep.

Teeven zei dat eraan wordt gewerkt om de man alsnog zijn straf te laten uitzitten. Hij wilde niet zeggen wat er precies gebeurt. Nederland en de Filipijnen hebben geen uitleveringsverdrag.

Chris Oosterom directeur Imagine Festival

Nederlands enige filmfestival gewijd aan fantasy, horror en sciencefiction heeft een nieuw artistiek directeur. Het is Chris Oosterom (49). Hij volgt Phil van Tongeren op, die deze functie vanaf 2008 vervulde. Dat maakte het festival dinsdag bekend.

Oosterom werkte als programmeur voor festivals als Lowlands en Crossing Border en bij culturele centra als Ekko en’t Paard. Als journalist was hij medewerker en redacteur van filmblad Skrien.

Het Imagine Film Festival komt voort uit The Weekend of Terror (1984-1995) en het Fantastic Film Festival (1996-2007).

De volgende editie is van 10 t/m 17 april, voor het eerst in EYE, het Nederlands Filmmuseum aan het IJ in Amsterdam.

Oktobercontent PlayStation Plus

Sony heeft bekendgemaakt welke content er allemaal beschikbaar is voor de PlayStation Plus-leden aankomende maand oktober. Zo kunnen ze aan de slag met Bulletstorm, Hell Yeah! Wrath of Dead Rabbit en Resident Evil 5.

Bekijk alles hieronder.

Kortingen:

  • 3 oktober: Spelunker HD – 50% korting op volledige spel en verschillende DLC aankomende twee weken
  • 10 oktober: Derrick the Deathfin – 30% korting
  • 17 oktober: Dogfight 1942 – 50% korting op de volledige game inclusief twee DLC's
  • 24 oktober: Hell Yeah! Wrath of Dead Rabbit – 20% korting op DLC

Gratis Games:

  • 03 oktober – Hell Yeah! Wrath of Dead Rabbit
  • 10 oktober – Bulletstorm
  • 10 oktober – Resident Evil 5

Gratis games die weer verdwijnen:

  • 3 oktober: Red Dead Redemption
  • 10 oktober: Lara Croft & The Guardian of Light
  • 10 oktober: Saints Row 2

Wielrenner Keizer aangereden door auto

Wielrenner Martijn Keizer is vanmiddag tijdens een trainingsrit door Winschoten aangereden door een auto. De coureur van Vacansoleil-DCM werd geschept door een automobilist en liep daarbij beenletsel op.

Keizer, die vervolgens naar het ziekenhuis in Winschoten werd gevoerd, reageerde via Twitter: "Vliegles gehad, harde landing." In het ziekenhuis werden geen botbreuken geconstateerd. Wel kwamen er een paar kneuzingen aan het licht.

Daardoor zal Keizer niet meedoen aan Parijs-Bouges en Parijs-Tours. Afgelopen seizoen reed hij onder meer de Vuelta en het WK ploegentijdrit.

[KNVB-beker] Ajax en PSV op woensdag

De KNVB heeft vandaag het programma voor de derde ronde van de KNVB-beker bekendgemaakt. Titelverdediger PSV zal op woensdag 31 oktober om 19:00 uur in eigen huis aantreden tegen de amateurs van EHC.

Ook Ajax zal deze woensdagavond in actie komen. Zij trappen om 20:45 uur af op bezoek bij ONS Sneek. Een dag later reist ook AZ naar Sneek af. Zij spelen donderdag 1 november om 20:00 uur tegen SWZ/Boso Sneek. Dizelfde avond speelt Feyenoord om 20:45 uur de Rotterdamse derby tegen Xerxes/DZB.

Volledige programma derde ronde KNVB-beker:

Datum Thuis Uit
di 30 okt, 18:45 De Graafschap Go Ahead Eagles
di 30 okt, 20:00 ADO '20 FC Eindhoven
di 30 okt, 20:00 SC Cambuur Telstar
di 30 okt, 20:00 FC Dordrecht Scheveningen
di 30 okt, 20:00 Rijnsburgse Boys FC Emmen
di 30 okt, 20:45 FC Groningen ADO Den Haag
wo 31 okt, 18:45 RKC Waalwijk PEC Zwolle
wo 31 okt, 19:00 PSV EHC
wo 31 okt, 20:00 Vitesse Staphorst
wo 31 okt, 20:00 Heracles Almelo Sparta
wo 31 okt, 20:45 ONS Sneek Ajax
do 1 nov, 18:45 FC Twente FC Den Bosch
do 1 nov, 19:00 SC Heerenveen Hollandia
do 1 nov, 20:00 Sneek AZ
do 1 nov, 20:00 NAC Breda HBS
do 1 nov, 20:45 Xerxes/DZB Feyenoord

Vraag naar Wii U groeit in Nederland

De vraag naar de Wii U is in Nederland zo groot dat in ieder geval winkelketen Game Mania door zijn voorraad heen is. Bij andere winkels, waaronder Bart Smit en Bol.com, is opvolger van de Nintendo Wii nog wel te bestellen. Hoeveel exemplaren in Nederland op de markt worden gebracht, wil Nintendo niet prijsgeven.

Alleen het basispakket van de Wii U is in beperkte mate nog verkrijgbaar bij Game Mania. De pakketten met meer opslaggeheugen en een meegeleverd spel, het premiumpakket en het zombiepremiumpakket zijn volledig uitverkocht. Deze pakketten kunnen nog wel besteld worden bij andere winkels.

In de Verenigde Staten merkten enkele winkelketens eind vorige maand dat er een enorme vraag naar de nieuwe spelcomputer is. Onder meer Gamespot, Best Buy, Target en Toys R Us zijn nagenoeg door hun voorraad heen.

Spelcomputerfabrikanten leveren doorgaans een beperkt aantal spelcomputers aan winkels. Bij de lancering van de Nintendo Wii in november 2006 ontstond een grote vraag naar spelcomputers. Dit zorgde toen voor woekerprijzen op onder meer Marktplaats en eBay.


Vraag naar Wii U groeit in Nederland (Foto: Novum)

[Primera División] Uitslagen speelronde 6

Afgelopen weekend werd de zesde speelronde in de Spaanse Primera División afgewerkt. FC Barcelona won ternauwernood met 2-3 van Sevilla en blijft daardoor met achttien punten uit zes duels lijstaanvoerder. Atlético Madrid volgt op twee punten. Hieronder de uitslagen, stand, topscorers en het programma voor volgend weekend.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Valencia Real Zaragoza 2-0
Malaga CF Betis 4-0
Real Sociedad Bilbao 2-0
Sevilla FC FC Barcelona 2-3
Granada CF Celta de Vigo 2-1
Real Valladolid Rayo Vallecano 6-1
Osasuna Levante UD 4-0
Real Madrid Deportivo 5-1
Espanyol Atletico Madrid 0-1
Getafe CF Real Mallorca 1-0


Stand

 # Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 FC Barcelona 6 6 0 0 18 17-5
2 Atletico Madrid 6 5 1 0 16 16-7
3 Malaga CF 6 4 2 0 14 10-2
4 Sevilla FC 6 3 2 1 11 8-5
5 Real Mallorca 6 3 2 1 11 7-4
6 Real Madrid 6 3 1 2 10 12-5
7 Real Valladolid 6 3 0 3 9 10-6
8 Real Sociedad 6 3 0 3 9 8-9
9 Real Betis Sevilla 6 3 0 3 9 10-13
10 Valencia 6 2 2 2 8 8-8
11 Getafe CF 6 2 1 3 7 7-10
12 Levante UD 6 2 1 3 7 7-13
13 Rayo Vallecano 6 2 1 3 7 7-13
14 Celta de Vigo 6 2 0 4 6 7-8
15 Real Zaragoza 6 2 0 4 6 5-8
16 Deportivo la Coruna 6 1 3 2 6 8-12
17 Granada CF 6 1 2 3 5 4-9
18 Athletic de Bilbao 6 1 2 3 5 8-14
19 Osasuna 6 1 1 4 4 7-10
20 Espanyol 6 0 1 5 1 7-12

Topscorers:

# Speler Club Doelpunten
1 Falcao Atlético Madrid 7
2 Cristiano Ronaldo Real Madrid 6
Lionel Messi Barcelona 6
4 Álvaro Negredo Sevilla FC 4
Tomer Hemed Mallorca 4


Programma volgende speelronde

Datum Thuis Uit
vr 5 okt, 21:30 Celta de Vigo Sevilla FC
za 6 okt, 16:00 Rayo Vallecano Deportivo
za 6 okt, 18:00 Real Zaragoza Getafe CF
za 6 okt, 20:00 Real Valladolid Espanyol
za 6 okt, 22:00 Betis Real Sociedad
zo 7 okt, 12:00 Levante UD Valencia
zo 7 okt, 16:00 Real Mallorca Granada CF
zo 7 okt, 18:00 Bilbao Osasuna
zo 7 okt, 19:50 FC Barcelona Real Madrid
zo 7 okt, 21:30 Atletico Madrid Malaga CF

Het gevaar komt uit de grond in Silent Hill

Met de Amerikaanse release voor de deur heeft Konami de launchtrailer uitgebracht voor hun horrorspel Silent Hill: Book of Memories. De video belooft gevechten tegen je ergste nachtmerries. Als we de beelden moeten geloven komen die voornamelijk uit de grond omhoog.

Waar de Amerikaanse gamers nog een kleine twee weken moeten wachten hebben Europese gamers nog twee weken extra geduld nodig. De Europese release voor Silent Hill: Book of Memories staat gepland voor 2 november.

Silent Hill: Book of Memories komt exclusief uit op PlayStation Vita.

Lodeizen en Prins bij beste tv-acteurs NFF

Rifka Lodeizen en Kees Prins behoren tot de genomineerden voor een Gouden Kalf voor beste actrice en beste acteur in een televisiedrama. Dat maakte de organisatie van het Nederlands Film Festival maandag bekend. De twee Kalveren maken dit jaar hun comeback, vorig jaar werden de prijzen in deze categorieën niet uitgereikt.

Lodeizen werd genomineerd voor haar rol in Overspel. Haar concurrenten zijn Sanneke Bos en Sallie Harmsen, beiden met rollen in de serie De Geheimen van Barslet. Prins moet het opnemen tegen Jeroen Willems in Cop vs. Killer en Roeland Fernhout in Terug.

Overspel en De Geheimen van Barslet behoren ook tot de genomineerden voor beste televisiedrama. De derde nominatie ging naar De Hoer en het Meisje.

Ook werden maandag de nominaties voor beste korte film en beste korte en lange documentaire bekendgemaakt. Junkyard, Lief Konijn en Sevilla dingen mee naar het Gouden Kalf voor beste korte film.

Voor korte documentaire zijn dat I Used to Dance, Jeroen Jeroen en Immer Fernweh, Das Künstlerleben der Johanna Kaiser. In de categorie Lange Documentaire zijn 900 Dagen, De regels van Matthijs en Zoete Rook van het Vaderland de kanshebbers.

Dinsdag wordt bekendgemaakt wie de kanshebbers zijn in onder meer de categorieën speelfilm, regie en scenario, alsmede acteur en actrice in film.

De Gouden Kalveren worden vrijdagavond uitgereikt in de Stadsschouwburg in Utrecht tijdens het Gala van de Nederlandse film. De presentatie is in handen van Doutzen Kroes en Jandino Asporaat. De uitreiking is vanaf 20.30 uur live te zien op Nederland 1.


Lodeizen en Prins bij beste tv-acteurs NFF (Foto: Novum)

Zamora: "Spelers van Fulham mogen Jol niet"

Bobby Zamora spreekt zich acht maanden na zijn vertrek bij Fulham uit over de situatie onder trainer Martin Jol. De spits, nu actief voor Queens Park Rangers, heeft geen goed woord over voor de Nederlander.

"Ik ben inderdaad vertrokken omdat ik niet met Jol door één deur kon", verklaart hij aan Evening Standard. "Het grootste deel van de selectie heeft problemen met hem. Veel spelers zijn niet gelukkig onder Jol." Fulham kende deze zomer een leegloop. Mousa Dembélé, Dickson Etuhu, Andrew Johnson, Danny Murphy en Clint Dempsey zochten elders onderdak. Zamora wilde niet stellen dat alle vijf de spelers vanwege problemen met Jol zijn vertrokken.

Jol begon het seizoen met Fulham uitstekend. Na een 5-0 zege op Norwich City konden The Cottagers de goede vorm redelijk vasthouden, maar onder meer Manchester United en Manchester City waren te sterk. De club staat nu op de negende plaats van de Premier League.

Thuiszorg staakt op Schouwburgplein Rotterdam

Thuiszorgmedewerkers in Rotterdam leggen woensdag het werk neer en gaan demonstreren op het Schouwburgplein tegen wat zij noemen loondump. Zij eisen dat de gemeente stopt met de 'afbraak' van de thuiszorg door daarop miljoenen te bezuinigen, stelt de Abvakabo FNV dinsdag.

De gemeente onderhandelt momenteel met thuiszorgorganisaties voor een nieuw contract om thuiszorg te leveren in de havenstad. "Met een nieuwe aanbesteding die de gemeente eind oktober rond wil hebben, worden de prijzen gedrukt naar een niveau waarop verantwoorde verzorging niet meer mogelijk is", aldus de Abvakabo FNV.

Thuiszorg staakt op Schouwburgplein Rotterdam
Thuiszorg staakt op Schouwburgplein Rotterdam (Foto: ANP)

World of Tanks passeert veertig miljoen

Gamestudio Wargaming.net heeft vandaag bekendgemaakt dat zij inmiddels ruim veertig miljoen geregistreerde spelers hebben voor hun free-to-playspel World of Tanks. Dit betekent dat het gebruikeraantal sinds begin 2012 is verdubbeld.

Daarnaast heeft World of Tanks een record gevestigd in Rusland met de meeste spelers gelijktijdig online. Dit aantal is uitgekomen op ruim 500.000 spelers op één Russische server.

Het bedrijf verwacht verdere groei voor beide getallen, terwijl World of Tanks een toenemende hoeveelheid aan nieuwe spelers verwelkomt met de recente release van de uitgebreide 8.0-update.

World of Tanks Update 8.0

A. Schleck haalt finish niet bij rentree

Andy Schleck is dinsdag bij zijn rentree in het peloton voortijdig afgestapt in de semiklassieker Mémorial Frank Vandenbroucke. De Luxemburgse renner van Radioshack-Nissan zat er na 130 kilometer doorheen, zo laat hij weten. Het was zijn eerste wedstrijd sinds hij in juni zijn heiligbeen brak bij een val in het Critérium du Dauphiné.

"Het was zwaar, maar ik ben heel blij om terug te zijn", zei de 27-jarige Schleck, die onder meer de Ronde van Frankrijk, de Olympische Spelen, de Vuelta en het WK aan zich voorbij moest laten gaan. "Het was geen ideale race voor mij, vlak, snel en veel wind. Toch heb ik er geen spijt van."

Schleck had zich de voorbije weken in eigen land voorbereid op zijn rentree. "Ik kijk met vertrouwen uit naar de Ronde van Beijing volgende week. Het weer zal daar in elk geval een stuk beter zijn", aldus de klimmer op de website van zijn ploeg.

De overwinning in de Belgische Mémorial Frank Vandenbroucke, voorheen Binche-Doornik-Binche, ging naar de Brit Adam Blythe van BMC. Hij bleef na tweehonderd kilometer de Fransman Adrien Petit en de Duitser John Degenkolb van Argos-Shimano voor.


Andy Schleck haalt finish niet bij rentree (Foto: Novum)

Cloverfield-regisseur maakt sequel Planet of the Apes

Matt Reeves gaat de film Dawn of the Planet of the Apes regisseren. Dat valt te lezen op de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. Reeves is vooral bekend van de horrorthrillers Cloverfield en Let Me In.

De 46-jarige Reeves vervangt hiermee Rupert Wyatt, die de eerste film Rise of the Planet of the Apes maakte, maar vorige maand besloot uit het project te stappen. Naar verluidt was de releasedatum van de eerste helft van 2014 te ambitieus naar Wyatts smaak. Reeves kan blijkbaar beter met deze deadline omgaan: de film staat nog steeds officieel gepland voor mei 2014.

Waar DOTPOTA, zoals de film officieus genoemd wordt, over moet gaan is nog onbekend. De vorige film hield op toen de ontsnapte, hyperintelligente mensapen zich in de uitgestrekte bossen van Noord-Amerika hadden gevestigd. In elk geval heeft Andy Serkis al getekend voor de hoofdrol van de digitaal geanimeerde chimpansee Caesar.


Cloverfield-regisseur maakt sequel Planet of the Apes (Foto: Novum)

Commissies vullen gat stadsdeelbesturen Amsterdam

Amsterdam richt zeven bestuurscommissies op die het gat moeten vullen dat ontstaat als de huidige stadsdelen verdwijnen. Met het nieuwe stelsel wordt de omvang van het lokaal bestuur in de stad ruimschoots gehalveerd, laat de gemeente dinsdag weten.

Nu zijn er 203 deelraadsleden en dertig deelraadbestuurders actief in Amsterdam. De zeven commissies krijgen maximaal 98 leden. Zij krijgen aanzienlijk minder bevoegdheden en taken dan de huidige stadsdeelbesturen en -raden.

In juli nam de Tweede Kamer een wetsvoorstel aan om de stadsdelen en deelgemeenten in Amsterdam en Rotterdam af te schaffen. Als de Eerste Kamer ook akkoord gaat, verdwijnen de stadsdelen in 2014. In maart van dat jaar worden gemeenteraadsverkiezingen gehouden.

De stadsdelen in Amsterdam werden 32 jaar geleden ingevoerd. Volgens wethouder Andrée van Es (GroenLinks) is het de bedoeling dat met de komst van de commissies meer eenheid ontstaat in de stad. "Maar wel een Amsterdam met oog voor de buurten en wijken", licht ze toe.

'Amerikaanse droom is dood'

De Amerikaanse Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz zegt dat de Amerikaanse droom dood is. Dit zei de econoom dinsdag in een interview met het Duitse tijdschrift Der Spiegel.

De kansen van Amerikanen om te stijgen op de sociale ladder zijn veel meer afhankelijk van het inkomen en de opleiding van hun ouders dan in welk ander ontwikkeld land waarover gegevens bestaan. Het geloof in de Amerikaanse droom steunt dan ook niet op feiten, vertelt Stiglitz.

Amerika is volgens de econoom een verdeeld land geworden, waarin de 1 procent hoogste inkomens in één week 40 procent meer verdienen dan de onderste 5 procent in een geheel jaar. Stiglitz vreest desondanks dat economische ongelijkheid geen groot thema wordt bij de komende Amerikaanse presidentsverkiezingen van 6 november. In de debatten verwacht hij dan ook geen echt wetenschappelijk debat over dit onderwerp.

De Nobelprijswinnaar hekelt de Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney. Volgens hem staat de voormalig Wall Street-bankier symbool voor de allerhoogste inkomens in het land. Niet voor niets heeft Romneys laatdunkende uitspraak over de 47 procent Amerikanen die geen inkomensbelasting betalen, zoveel losgemaakt. Die uitspraak liet volgens Stiglitz zien hoe de rijke elite van de rest van het land is losgeraakt.

George Carlin ondekte het al eerder

Mena Suvari officieel gescheiden

Mena Suvari is officieel weer op de markt. De scheiding tussen de actrice en Simone Sestito is rond, schrijft entertainmentsite TMZ. De twee zetten begin dit jaar na anderhalf jaar een punt achter hun huwelijk.

De 33-jarige Suvari, onder meer bekend van American Beauty, trouwde in 2010 in Vaticaanstad met Sestito. De twee hebben geen kinderen. Eerder was de actrice vijf jaar getrouwd met Robert Brinkmann.

Foto toont Iron Man en Iron Patriot

Tussen het schieten van candid plaatjes van celebrities door heeft The Daily Mail ook een foto van het nieuwe Iron Man pak en de variant Iron Patriot weten te schieten. De twee outfits zullen te zien zijn in het derde deel van de Iron Man-filmserie.

Het nieuwe pak van Tony Stark, vermoedelijk Mark VIII in de huidige Avengers-filmverhaallijn, werd voor het eerst onthuld op Comic Con, afgelopen juli. Het uiterlijk van de Iron Patriot is ook niet geheel onbekend, omdat beelden hiervan al eerder deels uitlekten. Deze foto toont ze echter netjes naast elkaar

Iron Man Mark VIII en Iron Patriot (bewerkt) 

De Iron Patriot is, als de comics worden gevolgd, eigenlijk Spider-Man-villain Norman Osborn, ook bekend onder de naam Green Goblin, die met een rood/blauw gekleurd Iron Man pak zowel Tony Stark als Steve 'Captain America' Rogers vertegenwoordigt. Wat de achtergrond van de outfit is in Iron Man 3, is niet duidelijk. In vorige films was James Rhodes te zien in een andere versie van het Iron Man pak, en werd onofficieel War Machine genoemd. Het is mogelijk dat 'Rhodey' simpelweg een nieuw kleurtje heeft gekregen voor deze film.

Iron Man 3, tegelijkertijd het derde deel in de Iron Man-serie en het zevende deel in de Avengers-filmserie, staat gepland voor mei 2013.

Ook Rutte krijgt kritiek om de oren

VVD-leider Mark Rutte moest dinsdag harde kritiek pareren van vroegere bondgenoten. Voormalig coalitiegenoot Sybrand van Haersma Buma (CDA), gedoogpartner Geert Wilders (PVV) en de drie fractievoorzitters waarmee het lenteakkoord werd gesloten laakten de maatregelen van Rutte en Samsom.

Rutte verdedigde in het Kamerdebat het deelakkoord dat hij maandag samen met PvdA-leider Diederik Samsom presenteerde. De VVD-leider benadrukte dat de plannen voor de begroting van 2013 niet meer te wijzigen zijn.

Buma uitte kritiek op het schrappen van het spaarloon. Wilders verweet Rutte dat hij de kiezer 'schandelijk heeft voorgelogen' door belastingverlaging te beloven en de lasten nu toch te verhogen. Rutte wees zijn voormalige regeer- en gedoogpartner erop dat om vast te houden aan begrotingsdiscipline taaie maatregelen nodig zijn.

D66-leider Alexander Pechtold wilde weten of het btw-tarief definitief op 21 procent blijft staan. "Vragen naar de bekende weg", antwoordde Rutte. ChristenUnie-voorman Arie Slob vroeg waarom de lasten voor bedrijven met meer dan een half miljard euro worden verhoogd. "Daar kom je niet omheen", riposteerde de VVD'er.

GroenLinks-leider Jolande Sap stelde vragen over het effect van het deelakkoord op het aantal banen. "Dat kan ik nu nog niet zeggen, maar ik denk dat het geheel aan maatregelen leidt tot een verbetering van het lenteakkoord."

Hobbit-acteur Elijah Wood richt horrorlabel op

Hobbit-acteur Elijah Wood richt zijn eigen productiemaatschappij voor horrorfilms op. The Woodshed, zoals het bedrijf heet, gaat zich richten op bloederige, onafhankelijke kwaliteitshorrorfilms. Dat maakte Wood bekend op diverse sociale media.

Wood, die wereldfaam verwierf als de Hobbit Frodo Baggins in de Lord of the Rings-trilogie, is al van kinds af aan een fervent horrorfanaat. "Ik was steeds meer op zoek naar een plek waar horrorfilms gemaakt konden worden waarin het verhaal en de personages serieus worden genomen", zegt hij tegen de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

De inmiddels 31-jarige Wood richtte The Woodshed op met Daniel Noah en Josh C. Waller. De drie ontmoetten elkaar op de set van I'm from the Future, een onafhankelijke film die niet lijkt te worden uitgebracht.

Noah schreef al enkele horrorscenario's, die nog worden of al zijn verfilmd, zoals Believers en McCanick. Deze laatste film, met onder anderen David Morse en Ciarán Hinds, werd geregisseerd door Waller.


Hobbit-acteur Elijah Wood richt horrorlabel op (Foto: Novum)

Samsom onder vuur om verkiezingsbeloftes

PvdA-leider Diederik Samsom is dinsdag flink onder vuur genomen vanwege zijn instemming met de verhoging van het btw-tarief, de nullijn voor ambtenaren en de versnelde AOW-verhoging. Dat gebeurde tijdens het debat over het deelakkoord dat Samsom maandag sloot met Mark Rutte (VVD).

Alexander Pechtold (D66) nam het Samsom kwalijk dat hij zich voor de verkiezingen nog fel verzette tegen de maatregelen. Het hogere btw-tarief, de nullijn en de verhoging van de AOW-leeftijd stonden namelijk al in het Kunduz-akoord, dat Pechtold sloot met VVD, CDA, GroenLinks en de ChristenUnie.

Pechtold sprak van een 'boulevard van gebroken beloftes' die Samsom volgens hem achterlaat. Emile Roemer (SP) viel Samsom aan op zijn instemming met het begrotingstekort. Eerder verzette Samsom zich nog tegen de Brusselse eis van drie procent. "Hoe kunt u toch in vredesnaam op zo'n fundamenteel punt zo snel van het ene uiterste overslaan naar het neoliberale andere uiterste?"

Samsom sprak tegen dat hij verkiezingsbeloftes heeft gebroken. "Ik heb campagne gevoerd met een belofte, namelijk dat ik niet alle beloftes waar zou maken." Wel staat de PvdA-leider voor het fundament van 'eerlijk delen', wat zichtbaar zou zijn in het deelakkoord. Zo krijgt de AOW-verhoging een sociaal vangnet en is het liggeld in ziekenhuizen van tafel.

En voor de btw-verhoging en de nullijn geldt dat hij die niet heeft kunnen binnenhalen. Maar VVD en PvdA hebben afgesproken om elkaar bepaalde zaken te gunnen, aldus Samsom.

'Geen bewijs tegen Poch in logboeken'

In de logboeken van de Argentijns-Nederlandse piloot Julio Poch is geen belastend bewijs te vinden dat hij betrokken zou zijn geweest bij de zogenoemde doodsvluchten tijdens de militaire dictatuur in Argentinië. Dat zegt oud-jachtvlieger Steve Netto, die de logboeken bestudeerde, dinsdag tegen de NOS.

Poch, een voormalig Transavia-piloot, zit momenteel vast in Buenos Aires in Argentinië in afwachting van zijn proces over zijn rol bij de doodsvluchten. Tussen 1976 en 1983 zou hij betrokken zijn geweest bij de vluchten waarbij politieke gevangenen in zee werden gegooid.

De aanklager zei eerder dat de logboeken aantonen dat Poch loog over zijn vliegverleden. In de documenten zou staan dat hij ook propellervliegtuigen mocht besturen, maar volgens Netto is dat een standaardonderdeel van de vliegopleiding en iets anders dan een 'flink transporttoestel' waarmee de doodsvluchten zijn gemaakt.

Netto acht het onwaarschijnlijk dat de Argentijnse marine een hoogopgeleide jachtvlieger zou hebben ingezet om een transportvliegtuig te vliegen boven zee. In de verslagen staat verder dat de 59-jarige Poch tussen 1976 en 1980 gemiddeld 180 vlieguren per jaar maakte.

Pochs advocaat Geert-Jan Knoops wil de analyse van Netto gebruiken in het proces. De zaak begint op 25 oktober in Argentinië.


'Geen bewijs tegen Poch in logboeken' (Foto: Novum)

'Telefoon- en internetgebruik Britney aan banden'

Britney kan niet ongestoord surfen op internet of zomaar iemand bellen. De mobiele telefoon en computer van de 30-jarige popprinses worden goed in de gaten gehouden, vertellen bekenden van Britney aan de Amerikaanse entertainmentsite Radar Online.

De naasten van Britney houden de zangeres goed in de gaten sinds haar zenuwinzinking. Om te voorkomen dat de popprinses negatieve verhalen over zichzelf leest, zouden haar ouders en verloofde bepaalde websites op haar computer hebben laten blokkeren.

De maatregelen zijn ook bedoeld om Spears' ex-manager en ex-geliefde Sam Lufti op afstand te houden. Zo delen Britney en haar verloofde Jason Trawick een mobiele telefoon die Lufti's nummers blokkeert. Lufti had een relatie met Spears toen zij instortte, volgens familie van de zangeres had de voormalig paparazzo een slechte invloed op Britney.

Meer 3DS-nieuws over twee dagen

Nintendo of Europe heeft een nieuwe aflevering van Nintendo Direct aangekondigd voor 4 oktober, waarin de schijnwerpers op aankomende spellen voor Nintendo 3DS en Nintendo 3DS XL staan gericht.

Deze bekendmaking volgt op de Nintendo Direct Mini die de Europese beschikbaarheid van extra levels voor de Muntenjacht-stand van New Super Mario Bros. 2 onthulde. De nieuwe Nintendo Direct-presentatie zal uitgezonden worden op de Nintendo Direct-site op 4 oktober om 20:00. Hierin bespreekt Nintendo of Europe-directeur Satoru Shibata de spellen die in de komende maanden naar Nintendo 3DS en Nintendo 3DS XL komen.

Uitnodiging

Doe mee met de World of Warplanes-bèta

De pc-game World of Warplanes is een MMO-actiegame in de Gouden Eeuw van de militaire luchtvaart. Na het oorlogsgeweld in World of Tanks gaan spelers de lucht in om oorlog te voeren met vliegtuigen en moet men proberen te heersen over het luchtruim.

In World of Warplanes kunnen spelers een loopbaan van virtueel piloot opstarten in één van de vele typen vliegtuigen uit verschillende belangrijke tijdperken. Zo zijn er tweedekkers uit 1930 maar ook straaljagers uit de Koreaanse Oorlog die geleid hebben tot de moderne luchtmacht zoals we die nu kennen.

De speler beschikt over een breed scala aan vliegtuigen, elk van hen uniek in hun effectiviteit en gedrag. Virtuele piloten krijgen de keuze uit drie gevechtsvliegtuigklassen. Eenmotorige lichte strijders die in staat zijn dogfights met de vijand uit te vechten, zware vechters met hun rechtstreekse aanvallen en grondaanval vliegtuigen, de bedreiging voor gronddoelen.

Elk vliegtuig heeft de beschikking over verschillende soorten munitie, motoren en andere cruciale modules. Hun verschillende combinaties maken het mogelijk de optimale configuratie te kiezen voor de meest effectieve gedrag in de strijd.

FOK!games geeft keys weg voor de gesloten bèta van World of Warplanes. Het enige dat je moet doen is hieronder aangeven dat je een key wil en dan sturen wij jouw zo snel mogelijk een unieke code per PM naar je toe. Meer informatie? Dat is te vinden op de Europese website.

Klassiek vervolg van Football Manager 13

Sports Interactive heeft zelf tijd zat, aan de blogs te tellen, maar in deze nieuwe Football Manager 2013-video leggen ze een nieuw onderdeel uit van de Classic-modus die voor de mensen die weinig tijd hebben is gemaakt.

Studio Director Miles Jacobson legt uit hoe de instellingen makkelijker terug te vinden zijn voor de mensen die niet heel veel tijd per dag willen steken in Football Manager 2013. In de Classic-modus krijg je een overzichtelijk scherm waarin je de meeste taken als coach kan uitvoeren zonder al te diep te gaan zoals in de normale modus. Hierdoor ben je sneller klaar met deze activiteiten voor een wedstrijd.

Football Manager 2013 komt 2 november uit voor pc en Mac.

Olazabal geen captain meer van Ryder Cupteam

Jose Maria Olazabal heeft uitgesloten dat hij ook in 2014 captain is van het Europese Ryder Cupteam. De 46-jarige Spaanse golfer gunt iemand anders die rol, zo liet hij dinsdag weten. Olazabal leidde Europa zondag in Chicago naar een sensationele zege op de Verenigde Staten in de prestigieuze tweestrijd.

De Noord-Ier Darren Clarke en de Ier Paul McGinley lijken de favorieten om Olazabal op te volgen. "Ik denk dat deze twee een kans verdienen, maar er zijn wel acht of negen golfers geschikt", liet Olazabal weten. Over twee jaar wordt de wedstrijd in het Schotse Gleneagles gehouden.


Olazabal geen captain meer van Ryder Cupteam (Foto: Novum)

Nederlandse penis in top 5 Europa

Aan de universiteit van Ulster (Belfast) is onderzoek gedaan naar de grootte van het mannelijk geslachtsdeel in erectie. Binnen Europa behaalt Nederland een plek in de top 5, meldt het Algemeen Dagblad.

Wereldwijd eindigt Congo niet geheel verrassend het hoogst, met een gemiddelde van 17,93 centimeter. Korea eindigt het laagst, daar meet de gemiddelde penis in erecte toestand slechts 9,7 centimeter. De Europese penissen zitten in de middenmoot. In IJsland zijn de mannen gezegend met de grootste erecties (16,5 cm), gevolgd door Georgië (16 cm) en Denemarken en Tsjechië (15,89 cm). Nederland en België completeren de Europese top 5 met respectievelijk 15,87 en 15,85 centimeter.

De resultaten doen veel stof opwaaien. Zo koppen de Britse tabloids vol trots dat 'hun' mannen de Fransen de loef afsteken. Ook worden de Amerikanen bespot, aangezien zij zich tevreden moeten stellen met slechts 13 centimeter.

Volgens de onderzoeker, professor Richard Lynn, bevestigen de resultaten eerdere hypothesen over 'de verschillen in penislengte bij verschillende bevolkingsgroepen'. "Voor de meeste bevolkingsgroepen is de lengte van de penis voorspelbaar en bevestigd", concludeert hij.

Het onderzoek van professor Lynn ligt echter onder vuur, ondanks de overeenkomst met resultaten van eerdere studies naar hetzelfde onderwerp. Omdat Lynn zich deels gebaseerd heeft op online data, zou zijn onderzoek niet voldoende betrouwbaar zijn, luidt het commentaar. "Het is een studie binnen een controversieel onderzoeksgebied, maar de data hebben geen onderliggende methodologie", aldus hoogleraar methodologie Jelte Wicherts van de universiteit van Tilburg.

Studenten vermoord in Nigeria

In het noordoosten van Nigeria zijn zeker twintig studenten van een technische school vermoord, meldt een medewerker van de hulpdiensten.

De moordpartij vond plaats in de nacht van maandag op dinsdag. De slachtoffers werden doodgeschoten of met messen omgebracht, zei de medewerker, die anoniem wilde blijven.

Danjumo Aiso, een student aan de Federale Polytechnische School in Mubi, zei dat de daders het hadden voorzien op studenten die net als hij verblijven in gehuurde onderkomens buiten de campus.

Afgelopen zaterdag waren buiten een universiteitscampus in de nabijgelegen stad Maiduguri drie studenten vermoord.

Over de daders is nog niets bekend. In het gebied is een gewelddadige radicaalislamitische sekte actief, Boko Haram. In de lokale Haussa-taal betekent dat zoiets als 'westers onderwijs is heiligschennis'.

Buma sluit opstappen CDA-ministers niet uit

Sybrand van Haersma Buma sluit niet uit dat de CDA-ministers opstappen als zij het deelakkoord van de VVD en PvdA moeten uitvoeren. Dat zei de CDA-leider dinsdag tijdens het debat over het maandag gesloten akkoord over de begroting voor volgend jaar.

Als het deelakkoord wordt aangenomen, moeten de CDA-bewindslieden daarover een afweging maken, stelde Buma. PVV-leider Geert Wilders vroeg Buma daarop of hij uitsluit dat de ministers opstappen als zij beleid moeten uitvoeren dat niet het hunne is. "Ik sluit niets uit", antwoordde Buma.

Tegelijkertijd hebben de huidige ministers hun ontslag al aangeboden, bracht hij in herinnering. "Ik ben me bewust van de precaire situatie van een kabinet dat demissionair is." Het uitgangspunt moet volgens Buma echter zijn dat het kabinet de plannen verdedigt die tijdens Prinsjesdag zijn ingediend, en niet wat uit de Kamer komt.

Buma wil verder weten wat PvdA en VVD doen met de afspraken uit het Kunduz-akkoord die niet worden teruggedraaid. Mark Rutte (VVD) en Diederik Samsom (PvdA) besloten maandag om de gewraakte forenzentaks uit dat akkoord terug te draaien waartoe VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie dit voorjaar nog besloten.

"Wat gebeurt er met de andere afspraken uit het Lenteakkoord?", vroeg Buma. Dan gaat het om de verhoging van het eigen risico, de nullijn voor ambtenaren en de verhoging van de btw. Allemaal zaken waar de PvdA zich tegen heeft verzet. Buma wil weten of deze zaken niettemin nu allemaal worden overgenomen. Ook vroeg hij of het PvdA nog met de beloofde compensatie voor de maandag ingevoerde btw-verhoging komt.

Real Madrid op volle sterkte naar ArenA

Woensdagavond is de Amsterdam ArenA het decor van het treffen tussen de Nederlandse landskampioen en die van Spanje. Real Madrid komt op volle oorlogssterkte naar Nederland.

José Mourinho zat tijdens Ajax' 1-0 overwinning op FC Twente op de tribune ter voorbereiding op het aanstaande Champions League-duel tegen de Amsterdammers en moet onder de indruk zijn geweest van de equipe van Frank de Boer.

De Portugese oefenmeester nam vrijwel zijn gehele selectie mee naar de Nederlandse hoofdstad. Ook alle sterren zaten aan boord van het vliegtuig dat richting Amsterdam koerste. Mourinho moet nog zes spelers een tribuneplek toewijzen.

De volledige selectie:

Doel: Casillas, Adán, Jesús.

Verdediging: Ramos, Coentrão, Marcelo, Pepe, Arbeloa, Varane, Albiol, Carvalho, Nacho.

Middenveld: Khedira, Kaká, Özil, Xabi Alonso, Essien, Modric, Callejón, Di María.

Aanval: Cristiano Ronaldo, Higuaín, Benzema, Morata.

Eigenaar verloot villa

In Winterswijk staat een villa te koop die de nieuwe eigenaar maar vijftig euro hoeft te kosten. De huidige eigenaar organiseert een loterij waarbij certificaten worden verkocht voor vijftig euro per stuk. Als alle certificaten verkocht zijn, wordt een winnaar gekozen. De gelukkige wordt eigenaar van een monumentale villa.

Op het huis rust geen hypotheek en het pand komt vrij op naam van de nieuwe eigenaar. Ook worden twee jaar lang alle vaste lasten betaald en is tienduizend euro gereserveerd voor herinrichtingskosten. Twintigduizend euro is gereserveerd voor eventueel groot onderhoud. De villa bestaat uit een woon- en kantoorgedeelte.

Het huis is ondergebracht in een Britse vennootschap, die maximaal zestigduizend certificaten uitgeeft. De loting wordt door een notaris verricht vanuit Costa Rica. Seems legit....

Volgens de Stentor kan de eigenaar zich door ziekte het pand niet meer veroorloven.

Ballack stopt met voetballen

Michael Ballack heeft per direct een punt gezet achter zijn voetbalcarrière. Dat heeft de 36-jarige Duitser via zijn zaakwaarnemer laten weten aan persbureau DPA. Ballack zat zonder club nadat zijn contract bij Bayer Leverkusen afgelopen zomer niet werd verlengd. Eerder vierde hij successen bij Bayern München, Chelsea en de nationale ploeg.

Ballack leek op weg naar het Australische Western Sydney Wanderers, maar dat avontuur ging uiteindelijk niet door. De afgelopen twee jaar kwam de voormalige aanvoerder van de Duitse nationale ploeg, die in totaal 98 interlands speelde, door blessures al niet veel meer aan spelen toe.

Ondanks vier Duitse landstitels greep Ballack enkele keren net naast een grote prijs. Met zowel Bayer Leverkusen (2002) als Chelsea (2008) was hij verliezend finalist in de Champions League. Met de nationale ploeg kon de middenvelder op het WK van 2002 de wereldtitel niet naar Duitsland meenemen. Voor de finale tegen Brazilië was hij destijds overigens geschorst. In 2008 moest hij in de EK-finale tegen Spanje opnieuw het onderspit delven.

Nieuwe scènes Beatles-film duiken op

Nooit eerder vertoonde beelden van The Beatles, waarin de vier mannen een fish-and-chipszaak bezoeken, zijn vrijgegeven. De beelden werden opgenomen in 1967 tijdens het filmen van The Magical Mystery Tour. Dat valt te zien op website The Space.

De film, vernoemd naar de gelijknamige concerttoer en het album, was in 1967 op tweede kerstdag bij de BBC. Vooral de psychedelische elementen van de film zorgden voor opschudding.

De 'nieuwe' beelden zitten in een te verschijnen documentaire over de Fab Four, getiteld Arena: The Beatles' Magical Mystery Tour. Daarin wordt gekeken naar de artistieke en culturele verdiensten van de film uit 1967.

"Bijna niemand heeft de gehele Magical Mystery Tour gezien en de beelden uit de frietzaak zijn nog nooit eerder vertoond", zegt regisseur Anthony Wall. "Ze geven een perfect beeld van The Beatles destijds. Ze delen gezellig een maaltijd met alle andere reizigers en maken tegelijkertijd een avant-gardistische film waar de hele natie stil van werd."

Hoewel de toer een groot feest voor de fans was, werd de film destijds door critici de grond in geboord. De film was het regiedebuut van Paul McCartney.


Nieuwe scènes Beatles-film duiken op (Foto: Novum)

Sap haalt uit naar Samsom

GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap heeft dinsdag tijdens het debat over het deelakkoord van VVD en PvdA uitgehaald naar PvdA-leider Diederik Samsom. Die heeft tal van milieumaatregelen uit de begroting gehaald en laat 'de ware aard van de PvdA' zien, zei Sap.

"De voormalige Greenpeace-activist heeft voor wat kralen en spiegeltjes definitief zijn groene idealen ingeleverd", zei Sap. Ze doelde op het feit dat de afschaffing van de forenzentaks en de langstudeerboete deels wordt gefinancierd met 155 miljoen euro uit een potje voor duurzaamheid.

Sap memoreerde verder dat Samsom dit voorjaar niet wilde meedoen aan het Kunduz-akkoord, onder meer omdat het slecht zou zijn voor de economie om het begrotingstekort tot onder de drie procent terug te brengen. Inmiddels is Samsom daar toch mee akoord gegaan.

Ook ChristenUnie-leider Arie Slob zei dat het Kunduz-akkoord voor tachtig procent overeind staat. "De PvdA neemt nu het grootste gedeelte over, waaronder de begrotingsdiscipline. Dat is goed nieuws." Slecht nieuws is volgens Slob dat de lasten voor het bedrijfsleven met een half miljard toenemen en dat het potje voor duurzaamheid verdwijnt.

Straf geëist voor hulp bij zelfmoord om oorsuizen

Tegen een man uit Lelystad is een jaar voorwaardelijk geëist omdat hij zijn 61-jarige echtgenote hielp bij een zelfmoordpoging. De vrouw had last van hevig oorsuizen, maar kwam niet in aanmerking voor euthanasie. Dat meldt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Lelystad dinsdag.

De man stopte in december morfine in het toetje van de vrouw. De vrouw had toen zelf al een overdosis medicijnen ingenomen. Desondanks overleefde de vrouw de zelfmoordpoging. Volgens het OM probeerde de man haar daarna om te brengen door haar in een kussen te laten stikken. De verdachte ontkent dit.

De vrouw wist in mei met behulp van pillen alsnog zelfmoord te plegen. Haar man was daarbij niet aanwezig.

Ook Opstelten houdt vast aan wietpas

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) ziet nog geen reden om de landelijke uitvoering van de wietpas uit te stellen of de omstreden pas helemaal af te schaffen. Hij wil pas conclusies trekken na een evaluatie die later deze maand moet verschijnen.

"Ik ga niet het beleid bijstellen voordat we alle feiten hebben en alle overleggen hebben gevoerd", zei Opstelten dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer. Hij zei goed te willen luisteren naar de bezwaren van gemeenten, maar wees er ook op dat het drugstoerisme fors is afgenomen in het zuiden van het land, waar de wietpas al is ingevoerd.

Op de wietpas, die op 1 januari landelijk moet worden ingevoerd, is veel kritiek. Vrijdag pleitten acht Limburgse burgemeesters voor uitstel van de landelijke invoering van de wietpas. Ze stellen dat de drugscriminaliteit is toegenomen sinds de invoering van de omstreden pas. Ook andere gemeenten, waaronder de vier grote steden, hebben kritiek.

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) zei vrijdag al dat het kabinet vooralsnog vasthoudt aan landelijke invoering op 1 januari.

Spoeddebat over veiligheid Borssele

De Tweede Kamer houdt een spoeddebat over de veiligheid van kerncentrale Borssele. Aanleiding is de stresstest van alle Europese kerncentrales die de Europese Commissie liet uitvoeren. Daaruit blijkt dat de kerncentrale in Borssele niet met vlag en wimpel is geslaagd.

Er zijn opmerkingen over de beveiliging tegen overstromingen, aardbevingen en neerstortende vliegtuigen, meldde BNR Nieuwsradio dinsdag. De zender beschikt al over de conclusies van de stresstest.

Volgens GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren maakt dit rapport duidelijk dat de kerncentrale niet volledig veilig is, zoals minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) beweert. "Dat is geheel niet het geval." De politica kreeg steun voor haar verzoek om een spoeddebat van de Partij voor de Dieren, D66, SP en ChristenUnie.

Gezien de lange lijst van spoeddebatten duurt het waarschijnlijk nog enkele maanden voordat de kerncentrale ter sprake komt in het parlement.

'Llorente vertrekt bij Athletic de Bilbao'

Fernando Llorente lijkt Athletic de Bilbao snel te gaan verlaten. De spits, die aan vele Europese topclubs wordt gelinkt, zorgde gisteren voor veel opschudding tijdens de training.

Llorente liep namelijk tijdens de training zomaar van het veld af. Dit zorgde ervoor dat de geruchten rond de Spaans international alleen maar groter werden. The Daily Star wist bijvoorbeeld te melden dat de interesse van Arsenal en Chelsea alleen maar is toegenomen.

Llorente leeft de laatste tijd niet op goede voet met de supporters van Los Leones. De sterke spits hoorde van de fans al eerder dat hij het shirt van Athletic de Bilbao, dat vorig seizoen nog de finale van de Europa League haalde, niet waard zou zijn. Reden hiervan zou het geflirt met andere clubs zijn.

Behalve Arsenal en Chelsea houden ook Juventus en Tottenham Hotspur de situatie rondom de 21-voudig international nauwlettend in de gaten.

Anne-Marie Jung bevallen van dochter Sue

Anne-Marie Jung is moeder geworden. De actrice beviel maandagmiddag van dochter Sue. "Ze is superschattig en superknap", laat Jung weten aan RTL Boulevard.

De 36-jarige blondine, die begin dit jaar de mol bleek te zijn in het afgelopen seizoen van Wie is de Mol?, is in het ziekenhuis in bad bevallen. Dat wilde ze zelf graag. Jung en haar vriend Burt Rutteman, met wie ze zes jaar samen is, zeiden in maart dat ze bewust voor een kindje hadden gekozen. "Het was echt meteen raak."

FOK!Filmtip van de dag: Mother and Child

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Vanavond is het drama Mother and Child op televisie. De film belicht verschillende moeder- dochter relaties. Zo is er de vijftiger Karen (Annette Bening) die op haar veertiende gedwongen werd haar baby af te staan en nu op zoek gaat naar haar dochter. Daarnaast zien we Lucy (Kerry Washington), een vrouw met huwelijksproblemen die, mede door het adopteren van een meisje, hoopt haar relatie een boost te geven. Tot slot wordt het verhaal van Elizabeth (Naomi Watts) verteld, deze carrière tijger raakt onverwachts zwanger. Door deze zwangerschap ziet ze het licht en gaat ze op zoek naar haar biologische moeder. Wat volgt is ruim twee uur aan dramatiek wat vooral geschikt is voor de vrouwelijke FOK!kers. Mother and Child begint om 20:30 uur op RTL8.

 

Vertraging op de weg door herfstweer

Weggebruikers moeten woensdag tijdens de avondspits rekening houden met vertraging vanwege het herfstachtige weer dat wordt verwacht. Daarvoor waarschuwt de Verkeersinformatiedienst (VID) dinsdag. Er kan 's middags en aan het begin van de avond in korte tijd veel regen vallen.

In de middag trekken volgens Meteoconsult stevige buien het land binnen. Dat gebeurt het eerst in de regio Rotterdam. De verwachting is dat daar de eerste vertraging al zal ontstaan voor de avondspits op gang is. De buien bereiken vervolgens het midden en oosten van het land. De weerdienst verwacht dat er in korte tijd zeer veel regen zal vallen. Twintig millimeter in een uur zal geen uitzondering zijn.

De VID verwacht woensdag door het herfstweer met 225 kilometer een erg drukke avondspits. De afgelopen weken stond er op woensdagavond steeds tussen de honderd en 120 kilometer file.

In de ochtend worden minder heftige buien verwacht, waardoor de invloed van het weer op de ochtendspits volgens de VID beperkt is.

Azarenka zonder moeite ronde verder in Beijing

Victoria Azarenka heeft zich zonder moeite geplaatst voor de laatste zestien van het WTA-toernooi in Beijing. De 23-jarige Wit-Russische tennisster won in twee sets van de Duitse Sabine Lisicki. In minder dan anderhalf uur stond er 6-4, 6-2 op de borden. In de volgende ronde speelt de nummer een van de wereld tegen Elena Vesnina.

Agnieszka Radwanska bereikte in Beijing eveneens de achtste finales. De 23-jarige Poolse, nummer drie van de wereld, versloeg in de tweede ronde de Chinese Zhang Shuai met 6-2, 6-3. Radwanska's volgende tegenstandster is de Spaanse qualifier Lourdes Dominguez Lino, die met 7-5 en 6-3 won van de Britse Laura Robson.

Ook Angelique Kerber (5) plaatste zich voor de laatste zestien. De Duitse veegde in iets meer dan een uur met 6-0, 6-2, de Spaanse qualifier Lara Arruabarrena Vecino van het Chinese hardcourt. Ze speelt in de achtste finales tegen Caroline Wozniacki (10) die in een marathonpartij van bijna drie uur won van de Thaise Su-Wei Hsieh 7-6 (5) 6-7, 0-6

Nadia Petrova, de winnares van het toernooi van Tokyo afgelopen zondag, kon haar goede optreden in Japan geen vervolg geven. De 30-jarige Russische was in de tweede ronde kansloos tegen thuisspeelster Na Li. De als zevende ingeschaalde Li was met 6-1, 6-2 duidelijk te sterk voor Petrova.

In navolging van Na Li boekte ook Marion Bartoli (9) een ticket naar de achtste finales. De 28-jarige Française boekte een regelmatige 6-4, 6-3 overwinning op de Japanse qualifier Ayumi Morita. Zij speelt om een plek in de kwartfinale tegen de Duitse Julia Görges die Samantha Stosur (8) in drie sets verraste: 7-6 (2), 4-6, 7-5.

Pienaar niet langer international

Steven Pienaar zal niet meer uitkomen voor het Zuid-Afrikaanse voetbalelftal. De voormalig speler van Ajax heeft dit in een brief aan de nationale voetbalbond van Zuid-Afrika laten weten.

Daarin liet Pienaar weten dat zijn lichaam moe is en dat hij zich volledig wil focussen op zijn loopbaan bij zijn huidige ploeg Everton.

De 31-jarige middenvelder vindt het fysiek te zwaar om nog langer alles te geven voor zijn land en zijn club. Pienaar speelde bijna zestig interlands voor Bafana Bafana.

De Boer hamert op vertrouwen in goede afloop

Ajax moet woensdagavond in de Champions Leaguewedstrijd tegen Real Madrid vertrouwen hebben in een goed resultaat. Daar hamerde coach Frank de Boer dinsdag op tijdens een persconferentie in de Arena. "Je moet er echt in geloven, alleen dan heb je kans en kunnen wij het Real lastig maken."

De Boer gaat zoals altijd uit van de eigen kracht van Ajax, maar beseft dat zijn ploeg tegen de Spaanse kampioen de underdog is. "We moeten heel zuinig zijn in balbezit, want ze zijn effectief in de omschakeling. Natuurlijk is Real verder qua teamvermogen en ervaring, maar je weet het nooit."

Real Madrid begon matig aan het seizoen, maar lijkt de vorm nu teruggevonden te hebben, getuige de 5-1 overwinning op Deportivo la Coruna van zondag. "Als ze de zaken op orde hebben is het een van de beste teams van de wereld", zei De Boer, die de afgelopen ontmoetingen met de Koninklijke nog niet is vergeten.

De Amsterdammers staan al voor het derde jaar op rij tegenover Real Madrid in de groepsfase van de Champions League. De afgelopen vier ontmoetingen gingen allemaal verloren, al werden tijdens de laatste editie wel twee goals van Ajax ten onrechte afgekeurd. "We speelden toen ook best goed", besloot De Boer.


De Boer hamert op vertrouwen in goede afloop (Foto: Novum)

Rotterdam pakt straattaal jongeren aan

Als het aan de gemeente Rotterdam ligt gaan jongeren beter op hun taal letten. De stad heeft een campagne gelanceerd om hen ervan bewust te maken dat ze er met uitroepen als 'fawaka' en 'hé kil' alleen niet komen.

In Rotterdam lopen zo'n negen- tot tienduizend jongeren rond die het Nederlands te weinig beheersen om bijvoorbeeld lesstof te begrijpen of een fatsoenlijke brief te schrijven. Volgens de wethouders Korrie Louwes (D66) en Hugo de Jonge (CDA) van participatie en onderwijs realiseren ze zich niet hoe nadelig dat kan uitpakken in hun verdere loopbaan.

"Ze realiseren zich niet dat hun taalniveau zeer te wensen over laat, ze ervaren het zelf niet als een probleem. Tot ze op zoek gaan naar een stageplaats of baan", licht Louwes toe. "Dan komt het aan op goede spreek-, luister- en schrijfvaardigheden."

Jongeren kunnen door een test te doen op internet nagaan of hun kennis van de Nederlandse taal voldoende is. Daar vinden ze ook manieren om hun taalvaardigheden te verbeteren.

Djokovic wint met enige moeite in Beijing

Novak Djokovic is dankzij een zege op qualifier Michel Berrer doorgedrongen tot de laatste zestien van het ATP-toernooi in Beijing. De als eerste geplaatste Serviër was in drie sets te sterk voor de Duitser: 6-1, 6-7 (3) en 6-2. Djokovic werd in de hele partij geen enkele keer gebroken maar maakte het zichzelf onnodig moeilijk door de tiebreak van de tweede set te verliezen.

Ook Jo-Wilfried Tsonga (2) verschafte zich dankzij een zwaarbevochten zege op Denis Istomin toegang tot de achtste finales in de Chinese hoofdstad. De 27-jarige Fransman kreeg de een jaar jongere Oezbeek pas in de tiebreak van de derde set op de knieën: 4-6, 6-1 en 7-6 (3). In de beslissende set was geen enkele break te noteren zodat een tiebreak beslissing moest brengen.

Ook bij het ATP-toernooi van Tokyo plaatste de nummer een zich voor de volgende ronde. Andy Murray (1), vorige maand winnaar van de US Open, won daar in twee sets van de Kroaat Ivo Karlovic 7-6 (7) en 6-4. Murray kreeg in de hele wedstrijd geen enkel breakpoint tegen en wist zelf een van zes mogelijkheden wel te benutten.

Arrestaties na fatale aanvaring Hong Kong

De politie in Hong Kong heeft zes bemanningsleden gearresteerd in verband met de botsing maandagavond tussen twee passagiersboten. Door de botsing kwamen zeker 37 mensen om het leven. Circa honderd mensen raakten gewond, meldden de autoriteiten dinsdag.

Na de aanvaring zonk één van de getroffen boten voor de kust van het eiland Lamma. Volgens overlevenden was er nauwelijks tijd om uit het zinkende schip te ontsnappen. "We dachten dat we zouden sterven. Iedereen zat binnen vast", zei een vrouw van middelbare leeftijd.

Sommige passagiers sloegen ramen kapot en zwommen naar de oppervlakte. Reddingsteams in boten en helikopters wisten uiteindelijk de meeste mensen uit het schip te redden.

De gearresteerde bemanningsleden zijn drie medewerkers van elk van beide schepen. De minister van veiligheid van Hong Kong, Lai Tung-kwok meldde dinsdag dat bekeken wordt in hoeverre de arrestanten door hun gedrag mensenlevens in gevaar hebben gebracht. Hij sloot meer arrestaties niet uit.

Het gezonken schip was gehuurd door Hong Kong Electric voor een bedrijfsuitje. Circa 120 werknemers en hun gezinsleden waren uitgevaren om vanaf het water te kijken naar het vuurwerk voor de nationale feestdag. "Na 10 minuten botste een boot tegen de onze aan, met hoge snelheid. De achterkant begon te zinken", zei een opvarende. De directeur van het bedrijf legde de schuld bij de veerboot.

Na het ongeluk verleende de veerboot geen hulp, maar voer direct door naar een pier op het eiland Lamma. Naar verluidt wilde de kapitein snel naar de kant voordat het schip zelf zou zinken. Het had een gat aan de zijkant en maakte water. Bovendien waren er enkele gewonden aan boord, aldus een functionaris.

Naderhand doorzochten duikers het gezonken schip. De politie kon nog niet zeggen wat de oorzaak is van de aanvaring. Voor zover bekend waren er geen Nederlanders aan boord.

Arrestaties na fatale aanvaring Hong Kong
Arrestaties na fatale aanvaring Hong Kong (Foto: ANP)

Verdwijnen kranten en bladen 'onvermijdelijk'

Het is 'onvermijdelijk' dat de komende vijf jaar tijdschriften en dagbladen verdwijnen. De Nederlandse markt is verzadigd en dat wordt door de dalende lezersaantallen alleen maar erger. Dat stelt adviesbureau PWC dinsdag bij de presentatie van de publicatie Nederlandse Entertainment & Media Outlook 2012-2016.

Door de razendsnelle digitalisering wordt de situatie op de markt van dagbladen en tijdschriften onhoudbaar, zo stelt het bedrijf. De initiatieven van uitgevers om nieuwe lezers aan zich te binden en oude te behouden, hebben maar deels effect. Ze remmen de omzetdaling slechts en creëren nauwelijks groei, waarschuwt een van de opstellers van het rapport.

Digitale uitgaven op het gebied van entertainment en media groeien juist, door de 'explosieve toename' van smartphones en tablets. De omzet uit online advertenties en consumentenuitgaven stijgt naar verwachting met acht procent per jaar, naar 5,8 miljard euro in 2016. In dat jaar zijn digitale uitgaven goed voor een derde van de omzet op de markt. Vorig jaar was dat nog een kwart.

Naar verwachting krimpt de Nederlandse tijdschriftenmarkt de komende vijf jaar van 838 miljoen naar 768 miljoen euro. De bestedingen aan kranten dalen van 1,54 miljard euro vorig jaar naar 1,53 miljard euro in 2016.

De afgelopen tijd viel het doek al voor enkele tijdschriften. Uitgevers trokken de stekker uit meidenblad Fancy, modetijdschrift Avantgarde en cultuurglossy Hollands Diep. En vorige maand werd bekend dat Park Magazine er na nog geen jaar mee ophoudt.


Verdwijnen kranten en bladen 'onvermijdelijk' (Foto: Novum)

Verkrachting vermoord meisje moest worden gefilmd

Het seksueel misbruik van de 17-jarige Sehriban Akpinar, die 9 augustus jongstleden in Rotterdam op gewelddadige wijze om het leven kwam, moest worden gefilmd. Voor de steekpartij met dodelijke afloop zitten drie jongens van 14 tot 15 jaar in hechtenis.

De 14-jarige Gaffar, een van de gearresteerde jongens, moest met zijn iPhone het misbruik filmen. Ismail, de 15-jarige hoofdverdachte, was samen met Ertan (14) van plan seks te hebben met Sehriban en haar twee jaar oudere zus. De zus kwam echter niet opdagen. 

De advocaat van Gaffar, mr. R. Nelisse, spreekt deze gang van zaken tegen: 'Pervers natuurlijk. Mijn cliëntje heeft aangegeven er niks mee te maken te willen hebben. Hij is bedreigd en geïntimideerd om toch naar de afgesproken plek te komen.'

Volgens de advocaat zou Gaffar er vandoor zijn gegaan toen de eerste klappen vielen. Hij geeft aan dat Gaffar niets meer dan 'de sukkel met een mobiele telefoon' is.

De Boer wil niet naar buitenland vertrekken

Ajax-trainer Frank de Boer wil voorlopig niet in het buitenland aan de slag. Aan de oefenmeester werd afgelopen zomer door Liverpool getrokken, maar hij wilde niet op die aanbieding ingaan. In plaats daarvan wil de oud-international bij de Amsterdammers blijven.

De Boer sprak in de aanloop naar het Champions Leagueduel tegen Real Madrid over zijn trainersloopbaan. "Ik heb het heel goed naar mijn zin bij Ajax. Ik wil hier nog heel veel jaren blijven. Ik voel me welkom bij Ajax en mijn familie heeft het ook goed. We zijn met z'n allen 7 jaar in het buitenland geweest. Nu hebben mijn dochters hier allemaal vriendinnen. Zeg nooit nooit, maar nu is een vertrek naar het buitenland niet aan de orde."

Drew Barrymore moeder van Olive

Drew Barrymore is voor het eerst moeder geworden. De actrice en haar man Will Kopelman werden vorige week woensdag ouders van dochter Olive, bevestigt het paar in een verklaring aan het Amerikaanse blad People.

"Met trots kondigen wij de geboorte van onze dochter, Olive Barrymore Kopelman, aan. Ze is gezond, gelukkig en wordt verwelkomd door de hele familie." De twee vragen om privacy tijdens 'deze speciale periode' in hun leven.

De 37-jarige Barrymore trouwde in juni met Kopelman. Onlangs zei ze te verwachten dat ze een tolerante moeder wordt. "Ik word blij van het idee dat ze niets hoeven te doen wat ze niet willen."

Motivatie nog aanwezig bij Schumacher

Michael Schumacher is nog altijd gemotiveerd om het uiterste te geven voor Mercedes. De 43-jarige Duitser kreeg vorige week te horen dat hij bij het team van Ross Brawn volgend seizoen vervangen zal worden door Lewis Hamilton. Dat weerhoudt hem er niet van om nog goede resultaten te willen boeken.

"Mijn motivatie is nog altijd intact, na het nieuws van vorige week. Dat komt voor een groot deel doordat we nu naar Suzuka gaan, een van mijn favoriete circuits op de kalender. Ik geniet enorm van het rijden over die baan. Je wordt er op een unieke manier uitgedaagd. Dan zijn er ook nog de Japanse fans, die fantastisch zijn, en het Japanse eten, waar ik dol op ben. Ik ga dus graag naar deze race en ik zou er natuurlijk ook graag een goed resultaat scoren, al wordt dat niet gemakkelijk door mijn gridstraf."

Schumacher heeft een gridstraf van tien plaatsen gekregen na een aanrijding die hij tijdens de Grand Prix van Singapore met de Toro Rosso van Jean-Eric Vergne had. Voor het seizoen 2013 wordt de zevenvoudig wereldkampioen in verband gebracht met Sauber, een team waarvoor hij in het verleden in de sportscars uitkwam.

Ruim honderd putdeksels gestolen in Gelderland

In Gelderland zijn maandagnacht in totaal 118 putdeksels gestolen. In Velp-Zuid werden negentig deksels ontvreemd en in Arnhem verdwenen 28 deksels.

De gemeente Rheden, waar Velp onder valt, heeft aangifte gedaan van zowel diefstal als het creëren van gevaarlijke situaties. De gaten in de straten zijn afgezet en de putten krijgen dinsdag nog een nieuw deksel. Er zijn geen ongelukken gebeurd.

In Arnhem zijn vooral deksels aan de rand van de stoep, zogenoemde trottoirkolken, gestolen, meldt een woordvoerder van de gemeente dinsdag. Dit gebeurde in de wijk Presikhaaf. Er zijn nieuwe putdeksels besteld maar het kan nog een paar dagen duren voordat de putten weer zijn gedicht. Tot die tijd worden delen van het trottoir afgezet met hekjes en bakens.

Haase: "Ik speelde belabberd"

Robin Haase ging gisteren in de eerste ronde van het ATP-toernooi in Tokyo al in de eerste ronde met 6-2 en 6-3 onderuit tegen de Serviër Viktor Troicki, de nummer 32 van de wereld. Na afloop van het duel was hij niet te spreken over zijn spel.

"Ik ben helemaal niet blij met die wedstrijd; het was belabberd. Vorige week in Bangkok verloor ik ook in de eerste ronde, maar toen kon ik niet eens ontevreden zijn met mijn spel. Maar dit was gewoonweg niet goed en daar baal ik verschrikkelijk van. Ik kon hier niet lekker trainen en had wat kleine pijntjes, maar dat wil ik echt niet als excuus gebruiken. Het gaat nu even wat minder, maar dat hoort ook bij het tennisleven. Ik speel steeds de toernooien met hoog genoteerde jongens. Je moet echt goed zijn om die te verslaan en dat ben ik nu even niet."

Sony legt minder focus op 3D

Sony gaat zich minder richten op het promoten van 3D-televisies en games die driedimensionale beelden ondersteunen. Volgens het televisie- en gamebedrijf zitten consumenten niet te springen om beelden met diepte. Dat zei een woordvoerder van Sony voor de camera van G4TV. In twee jaar tijd zijn bijna vijftig 3D-games uitgegeven.

"Het is niet het unieke verkooppunt waar mensen naar zoeken", zei de woordvoerder. Volgens hem is onder meer het dragen van de speciale brillen een belemmering. Bovendien zouden mensen thuis, in vergelijking met een bioscoopbezoek, minder gefocust naar het scherm kijken en ondertussen ook met andere zaken bezig zijn.

De PlayStation 3 was sinds een update twee jaar geleden een van de eerste apparaten van Sony die het gebruik van 3D-beelden ondersteunde. Onder meer het schietspel Killzone 3 en de racegame Gran Turismo 5 zijn in 3D te spelen en verschillende blu-rayfilms zijn met diepte te bekijken.


Sony legt minder focus op 3D (Foto: Novum)

Winterband steeds populairder

De vraag naar nieuwe winterbanden is de laatste jaren explosief gestegen. Dit jaar verwacht de Bovag dat 450.000 auto's van nieuwe winterbanden worden voorzien. Drie jaar geleden lag dat aantal rond de 300.000.

Volgens de autobrancheorganisatie halen de meeste automobilisten hun oude winterbanden van stal. In totaal krijgen in totaal drie miljoen auto's dit seizoen ander schoeisel, een derde van het gehele wagenpark in Nederland.

Winterbanden, die onder een temperatuur van 7 graden meer grip hebben dan zomerbanden, zijn in Nederland en België niet verplicht. Maar in steeds meer Europese landen moet bij winters weer met winterbanden worden gereden, wat de hogere vraag verklaart, aldus de lobbyclub.

In Duitsland en Oostenrijk mogen auto's met zomerbanden niet de weg op als het sneeuwt of vriest. Deze regel geldt sinds maandag ook in Luxemburg. In de Franse en Zwitserse bergachtige gebieden geven vaste en mobiele verkeersborden aan wanneer winterbanden noodzakelijk zijn.


Populariteit winterband vliegt omhoog (Foto: Novum)

Makkelie fluit eerste WK-kwalificatiewedstrijd

Scheidsrechter Danny Makkelie is door de UEFA aangewezen als leidsman van de WK-kwalificatiewedstrijd Slowakije - Letland. De wedstrijd wordt volgende week vrijdag gespeeld in Bratislava. Het is voor de 29-jarige arbiter een primeur, hij leidde nog nooit een kwalificatiewedstrijd voor het WK.

Makkelie wordt in stadion Pasienky geassisteerd door Berry Simons en Bas van Dongen. Richard Liesveld reist als vierde official af naar Slowakije. De laatste Nederlandse arbiter die Slowakije thuis floot was Jaap Uilenberg. Hij leidde op 15 november 1995 de EK-kwalificatiewedstrijd Slowakije - Roemenië.

Bron salmonellazalm mogelijk in Griekenland

De Nederlandse visfabrikant Foppen heeft de bron van de met salmonella besmette gerookte zalm nog niet achterhaald. Het onderzoek loopt nog, laat een woordvoerder dinsdag weten. De kans is groot dat de besmette vis uit de Griekse vestiging van het bedrijf komt.

Foppen denkt uiterlijk over twee weken de bron te hebben gevonden. De gehele productie is tot die tijd stilgelegd. De besmetting werd vrijdag ontdekt. Alle gerookte zalmproducten van de Harderwijkse fabrikant zijn uit de handel gehaald. Foppen leverde onder meer aan grote supermarktketens als Albert Heijn, Plus en Aldi.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu liet maandag weten dat zeker tweehonderd mensen ziek zijn geworden na het eten van de salmonellazalm. Het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk veel hoger. Salmonella kan leiden tot koorts, diarree, misselijkheid, braken, buikkrampen en hoofdpijn.

Een gratis informatienummer voor consumenten is in ruim twee dagen zo'n veertienhonderd keer gebeld. Volgens de woordvoerder stelden bellers uiteenlopende vragen over de zalm en de ziekteverschijnselen. Een kwart gaf aan ziek te zijn geworden na het eten van zalm.

Asielzoekers Osdorp eisen sanitair

Een delegatie van het tentenkamp van asielzoekers in Osdorp wil dinsdag in gesprek met het stadsdeel. De uitgeprocedeerde asielzoekers eisen dat het stadsbestuur zorgt voor fatsoenlijke voorzieningen. Momenteel zou er slechts een zelfgebouwd toilet zijn. Dat meldt Jo van der Spek van stichting Migrant 2 Migrant.

Volgens Van der Spek, die dinsdagochtend aanwezig is in het kamp aan de Notweg, hebben de bewoners het tentenkamp opgeruimd, maar haalt het stadsdeel het afval niet op. De asielzoekers zijn afkomstig uit onder meer Somalië, Soedan en Ethiopië.

De Amsterdamse SP heeft voor donderdag een spoeddebat aangevraagd met burgemeester Eberhard van der Laan over de situatie in het kamp. Fractievoorzitter Laurens Ivens nam eerder een kijkje en schrok van de situatie die hij aantrof. "Douches zijn er niet en het toilet bestaat uit een gat in de grond met een aantal stukken hout eromheen."

'Foto's ontvoerde meisjes moeten van politiesite'

De foto's van de drie meisjes uit Hoogezand die door hun biologische ouders zijn ontvoerd moeten direct van de politiesite worden gehaald. Er is geen opsporingsbelang meer, zegt advocaat van de ouders Huib Struycken dinsdag. Hij kondigt aan de politie aan te schrijven en een kort geding op te starten als de foto's niet snel van internet verdwijnen.

De politie Groningen zette zaterdag een opsporingsbericht met foto's online voor de meisjes van 2, 5 en 6 jaar oud. De ouders hebben hun kinderen, die bij een pleeggezin waren ondergebracht, vrijdag bij een bezoek meegenomen.

De advocaat wijst erop dat bekend is dat de ouders in Duitsland wonen en dat ze niet zijn ondergedoken. "Er is dus geen enkel belang gediend bij het schaden van de privacy van deze meisjes."

De politie laat in een eerste reactie weten dat de foto's online blijven zolang de kinderen bij hun ouders zijn. "Ook als het zo zou zijn dat bekend is waar de kinderen verblijven, laten wij de foto's staan. Het gaat ons erom dat de kinderen weer daar zijn waar ze thuishoren."

Struycken stelt dat niet de ouders, maar medewerkers van jeugdzorg de kinderen hebben ontvoerd. De ouders waren in november met hun kinderen van Stadskanaal naar Duitsland verhuisd. De advocaat benadrukt dat ze niet zijn gevlucht voor jeugdzorg. "Er waren andere redenen om naar Duitsland te verhuizen. Zo bevalt het onderwijs daar hen beter."

Toen de verhuizing bij de gemeente werd doorgegeven, vroegen jeugdzorgmedewerkers volgens de raadsman aan Duitse collega's de kinderen naar Nederland te brengen. "Na een dagje pretpark samen met de nieuwe buren en hun kinderen zaten ze met z'n allen aan het avondeten toen de kinderen plotseling werden meegenomen. Dat is zeer traumatiserend."

Dit had volgens de advocaat nooit mogen gebeuren, omdat jeugdzorg geen bevoegdheid heeft in Duitsland. De Duitse jeugdzorg zou op basis van onjuiste informatie en 'indianenverhalen' van de Nederlandse jeugdzorg hebben ingegrepen. Deze zaak sleept nog voort bij de Hoge Raad. Ook in Duitsland is een zaak aangespannen.

Bij jeugdzorg is bekend dat de familie in Duitsland verblijft. "Wij hebben de zaak dan ook overgedragen aan onze Duitse collega's", zegt een woordvoerder. Zij wil niet ingaan op de lopende rechtszaak. "Het is aan de rechter om te bepalen of juist is gehandeld of niet." Ze benadrukt dat de kinderen 'niet voor niets' bij hun ouders zijn weggehaald, maar wil vanwege de privacy niet ingaan op de precieze redenen.

De handelswijze van Jeugdzorg wordt vaker in twijfel getrokken. Zo zouden medewerkers het 'uit huis plaatsen' van kinderen als pressiemiddel gebruiken, zouden kinderen worden weggehaald als de ouders te mondig zijn en worden broertjes en zusjes regelmatig afzonderlijk van elkaar geplaatst.

Politie hanteert wapenstok steeds vaker

Politiemensen kiezen steeds vaker voor de wapenstok als de situatie niet zonder geweld kan worden opgelost. Dat blijkt uit onderzoek dat minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) liet uitvoeren. Ondanks dat agenten de wapenstok vaker hanteren, blijft pepperspray nog steeds het vaakst ingezet bij geweld.

Uit onderzoek onder veertien regiokorpsen blijkt dat tussen 2002 en vorig jaar het gebruik van de wapenstok met zo'n vijftig procent is toegenomen. Bij de politiekorpsen in Amsterdam en Rotterdam was de stijging in die periode zelfs 180 procent. Het gebruik van pepperspray daalde in die periode licht in de twee grootste steden.

Bureau voor criminaliteitsonderzoek Ateno schat dat in 2010 negenduizend geweldsincidenten plaatsvonden. Bij een derde daarvan werd een wapen ingezet. In 1250 gevallen werd pepperspray gebruikt. Met 42 procent is dat het wapen dat relatief het vaakst werd ingezet. Ook werd nog eens 420 keer met pepperspray gedreigd. De wapenstok werd in totaal 520 keer ingezet, waarbij de korte wapenstok vaker de voorkeur genoot dan de lange.

De stijging in het gebruik van de wapenstok is mogelijk deels te verklaren doordat het vaker wordt gemeld. De onderzoekers achten het waarschijnlijk dat de wapenstok daadwerkelijk vaker wordt gehanteerd.


Politie hanteert wapenstok steeds vaker (Foto: Novum)

'Sap dreigde met aftreden rond Kunduz-missie'

GroenLinks-leider Jolande Sap dreigde af te treden als haar fractie niet zou instemmen met de politietrainingsmissie in Kunduz. "Als ik als beginnend politiek leider vol passie en vuur een deal binnensleep en het dan toch moet laten afketsen, wordt mijn positie als fractievoorzitter in feite onmogelijk", zei ze volgens Vrij Nederland op een fractievergadering.

Ze had in januari vorig jaar zonder overleg met de fractie een afspraak met premier Mark Rutte (VVD) gemaakt over de missie. Oud-partijleider Femke Halsema had zich volgens het blad toen al tegen de missie gekeerd. De fractie telde toen tien Kamerleden. Alleen Ineke van Gent stemde er uiteindelijk niet mee in.

De wijze waarop Sap het besluit 'doorduwde' was een aanslag op het prille vertrouwen van de fractie, concludeert Vrij Nederland uit een reconstructie. Volgens 'vele betrokkenen' was ze vanaf die vergadering haar greep op de fractie kwijt. Tofik Dibi, die er ook kritische noten bij plaatste, en Van Gent, inmiddels uit de Kamer, werden vanaf dat moment als ongeleide projectielen beschouwd.

Ook toen Dibi zich in mei kandidaat stelde voor het fractievoorzitterschap zou Sap hebben overwogen het fractievoorzitterschap neer te leggen. Pas na aandringen van partijprominenten besloot ze door te gaan.

Naar aanleiding van de dramatische verkiezingsuitslag vindt oud-Europarlementariër Joost Lagendijk dat de partij een fusie met de PvdA moet overwegen om haar groene ideeën 'onderdeel te maken van een bredere beweging'. Van Gent vindt dat opheffing geen taboe moet zijn in de discussie. "Als het erop aankomt zou ik kiezen voor een fusie met de PvdA."


'Sap dreigde met aftreden rond Kunduz-missie' (Foto: Novum)

Vacansoleil met zes Nederlanders naar Beijing

Vacansoleil neemt met zes Nederlanders deel aan de vijfdaagse Ronde van Beijing die vanaf volgende week dinsdag wordt verreden. Johnny Hoogerland, Kenny van Hummel, Bert-jan Lindeman, Pim Ligthart, Barry Markus en Rob Ruijgh zijn geselecteerd en krijgen het gezelschap van de Pool Tomasz Marczynski en de Belg Frederik Veuchelen.

"Met drie snelle mannen en drie klimmers willen we een rol spelen in de sprints en in het algemeen klassement", zegt ploegleider Michel Cornelisse. "Ons doel is om agressief en attractief te rijden om de sport ook in dit deel van de wereld populairder te maken."

Met de Ronde van Beijing wordt het wielerseizoen in de World Tour afgesloten. Om in China een sterk deelnemersveld aan de start te krijgen, werd onder meer de Ronde van Lombardije op de kalender naar voren gehaald.


Vacansoleil met zes Nederlanders naar Beijing (Foto: Novum)

Krajicek strikt ook Tsonga voor Rotterdam

Tennisser Jo-Wilfried Tsonga komt in februari naar het ABN AMRO World Tennis Tournament in de Rotterdamse Ahoy. Dat heeft de toernooiorganisatie dinsdag bekendgemaakt. De Fransman, de huidige nummer zeven van de wereld, is na Roger Federer de tweede speler die door toernooidirecteur Richard Krajicek is vastgelegd.

Krajicek is blij met de komst van Tsonga. "Jo-Wilfried is een zeer charismatische speler, die opvallend sterk is op hardcourt. Hij is constant is in zijn spel, dat laat hij zien door al ruim een jaar een vaste plek in de top tien van de wereld te hebben", laat Krajicek weten. Tsonga won alle negen titels die hij tot dusver won op hardcourt.

Het wordt voor Tsonga zijn derde deelname in Ahoy. De Fransman die vorige week nog het toernooi van Metz wist te winnen, was vorig jaar verliezend finalist in Rotterdam. Hij verloor toen in de finale in drie sets van de Zweed Robin Söderling. In 2009 verloor hij bij zijn eerste deelname in de kwartfinale in drie sets van Rafael Nadal.

Het toernooi vindt volgend jaar plaats van 11 tot en met 17 februari in het Rotterdamse sportpaleis.


Krajicek strikt ook Tsonga voor Rotterdam (Foto: Novum)

Complete Mass Effect-trilogie niet zeker op PlayStation 3

BioWare werkt momenteel aan een Mass Effect-trilogie bundel voor een release in november. Maar welke content je krijgt is afhankelijk van welk platform je kiest. Of zelfs in het geval van de PlayStation 3: die wellicht helemaal geen extra content krijgt.

BioWare bevestigt dat een deel van DLC wordt opgenomen in de Trilogy-bundel, maar de hoeveelheid inhoud is afhankelijk van het platform. Op de pc krijg je Mass Effect 1 met de Bring Down the Sky en Pinnacle Station add-ons, Mass Effect 2 de Cerberus Network Dag 1 DLC (waaronder Zaeed) en bij Mass Effect 3 de online pass. Bij de Xbox 360-versie zal de Mass Effect 1-DLC niet inbegrepen zijn.

Voor PlayStation 3 is er momenteel nog geen besluit genomen. Dat komt omdat de studio nog niet zeker is of de compilatie zelf überhaupt uitkomt voor de PlayStation 3. Eerst kwamen namelijk alle versies op 7 november uit, maar nu is de PlayStation 3-versie verplaatst naar een "TBA"-datum, terwijl de pc-en Xbox 360-versies naar 6 november zijn verplaatst.

Mass Effect 3

Matt Damon krijgt onafhankelijke filmprijs

Matt Damon krijgt een Gotham Independent Film Award voor zijn bijdrage aan de filmindustrie. De Gotham Awards worden gezien als een van de belangrijkste prijzen op het gebied van onafhankelijke film. De 41-jarige acteur krijgt de prijs op 26 november tijdens de 22e editie van de Gotham-ceremonie in New York.

De onderscheiding wordt uitgereikt namens het Independent Feature Project (IFP), een belangenorganisatie van onafhankelijke filmmakers. Ook regisseur David O. Russell en producent Jeff Skoll krijgen een Gotham Award. De drie heren worden onderscheiden vanwege 'hun unieke stijl en heldere visie in de cinema van vandaag', laat Joana Vicente, directeur van het IFP, weten.

Damon won in 1997 een Oscar voor beste scenario voor Good Will Hunting, zijn doorbraakfilm. Hij werd voor dezelfde film genomineerd als beste acteur. In 2009 ontving hij weer een nominatie voor beste acteur voor het rugbydrama Invictus van Clint Eastwood.

De 54-jarige Russell is bekend van films als Three Kings, I Heart Huckabees en The Fighter. Voor deze laatste film werd hij genomineerd voor een Oscar voor beste regie. De 47-jarige Skoll produceerde kritische titels als Syriana, An Inconvenient Truth en Charlie Wilson's War.

Samsung sleept Apple voor de rechter om iPhone 5

Samsung klaagt Apple aan omdat de iPhone 5 patenten zou schenden van het Koreaanse bedrijf. Dat heeft Samsung dinsdag gemeld. Het bedrijf had eind augustus al aangekondigd dat het een aanklacht zou indienen wanneer de iPhone 5 zou beschikken over de snelle LTE-technologie voor dataverkeer.

Samsung zegt dat het zijn patenten en producten net zo agressief beschermen als Apple. Daarom zouden ze wel naar de rechter moeten stappen.

De iPhone 5 is de nieuwste toevoeging aan een patentenruzie tussen de twee concerns rond technieken voor smartphones en tablets. Het gaat onder meer om het gebruik van 3G-internetverbindingen, de gebruikersinterface en de vorm van de apparaten.

Een verbod op de verkoop van de Samsung Galaxy Tab 10.1 in de Verenigde Staten werd maandagnacht opgeheven. In augustus werd Samsung in de Verenigde Staten veroordeeld tot het betalen van ruim een miljard dollar aan Apple voor het schenden van patenten.


Samsung sleept Apple voor de rechter om iPhone 5 (Foto: Novum)

Rechtszaak tegen gigastal Limburg

Dierenrechtenorganisatie Wakker Dier tekent dinsdag beroep aan tegen de vergunning voor de eerste gigastal in het Limburgse Grubbenvorst. Ook tientallen omwonenden en plaatselijke milieuorganisaties stappen naar de Raad van State, meldt Wakker Dier. Het boerenbedrijf wil ruim een miljoen kippen en 35.000 varkens gaan houden.

De provincie Limburg verstrekte het veebedrijf in augustus een vergunning. Het bedrijf is echter groter dan het maximum waarover staatsecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) in juni aan de Tweede Kamer schreef. Hij wil dat een bedrijf niet groter is dan tienduizend varkens en 240.000 kippen. Bedrijven met een miljoen kippen of meer zouden excessen zijn die niet in Nederland passen.

Eerder maakte Wakker Dier bekend dat het bedrijf in Grubbenvorst van het rijk en de provincie ruim twee miljoen euro subsidie krijgt. De Raad van State doet binnen een halfjaar tot een jaar uitspraak.

Meerderheid maalt niet om btw-verhoging

Minder dan de helft van de Nederlandse consumenten past het koopgedrag aan nu de btw is verhoogd van negentien naar 21 procent. Als ze worden geconfronteerd met de feitelijke effecten op de portemonnee wordt dat percentage nog lager. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Gfk.

Uit het onderzoek in opdracht van ABN AMRO blijkt dat in eerste instantie 46 procent van de ondervraagden van plan is te bezuinigen op de uitgaven. De bezuinigen vinden vooral plaats op duurzame consumptiegoederen als kleding en woonaccessoires.

Volgens de bank is het netto-effect van de btw-verhoging voor een Nederlands huishouden achttien euro per maand. Wanneer dat bedrag wordt voorgelegd daalt het percentage dat de hand op de knip wil houden naar veertig procent.

In een aantal landen om ons heen is het btw recentelijk ook verhoogd. Volgens ABN AMRO was het effect op het koopgedrag in al die landen beperkt. "Deze prijsstijging bleek over het algemeen te gering om het koopgedrag ingrijpend op aan te passen", schrijft de bank. "Onze verwachting is dat de effecten van de btw-verhoging ook in ons land kortdurend zullen zijn."

Het Centraal Bureau voor de Statistiek maakte maandag bekend dat weinig ondernemers van plan zijn in de komende maanden hun prijzen te verhogen. Hiermee lijken zij de btw-verhoging op te vangen door hun winstmarge te verlagen. De bank raadt winkeliers aan om dit te heroverwegen, zeker omdat de marges al laag zijn.

De verhoging van de btw ging per maandag in. De maatregel is onderdeel van het Kunduz-akkoord en moet vier miljard euro opleveren. In het tussenakkoord van VVD en PvdA is de verhoging niet geschrapt.


Meerderheid maalt niet om btw-verhoging (Foto: Novum)

Titeltrack Skyfall op 'Bond Day' gereleased

Adele zal haar nieuwste single Skyfall, de officiële titelsong van het nieuwste avontuur van 007 met de gelijknamige titel, op vrijdag 5 oktober om 01:07 wereldwijd releasen via haar website. Dit laat Sony Pictures Releasing Holland vandaag via een persbericht weten.

Vrijdag 5 oktober is het 50 jaar geleden dat de eerste Bond-film Dr. No, en daarmee de filmfranchise van James Bond, in Londen in première ging en de dag is uitgeroepen tot Global James Bond Day.

Adele riep na het lezen van het script de hulp in van Paul Epworth om mee te schrijven en te produceren voor de titelsong van Skyfall. "Ik was een beetje huiverig aan het begin om mee te werken aan de film. Je staat heel erg in de spotlights en onder grote druk als het gaat om de titelsong voor een Bond-film. Maar al snel werd ik verliefd op het script en Paul had een aantal goede ideeën voor het nummer. Uiteindelijk viel het mij enorm mee en was het erg leuk om te doen. Vooral omdat het iets is wat ik nog nooit gedaan had. Het moment dat we de strijkers gingen opnemen was één van de meest trotse momenten in mijn leven. Als ik 60 word, kam ik mijn haar naar achteren en vertel ik iedereen dat ik een Bondgirl ben geweest." Het nummer is opgenomen in de Abbey Road Studios in Londen met de luxueuze begeleiding van een 77-koppig orkest.

Skyfall is de eerste single van Adele sinds haar zeer succesvolle tweede album 21. Vandaag de dag is het album wereldwijd ruim 24 miljoen keer verkocht en won Adele met het album 6 Grammy Awards, 2 BRIT Awards en 2 Ivor Novello Awards.

De film Skyfall gaat in Nederland op 31 oktober in première.

Vrouw krijgt radioactief geld bij bank

Een Russische vrouw kreeg eind september de schrik van haar leven toen zij ontdekte dat het geld dat zij van haar rekening had opgenomen zwaar radioactief was. Dat meldt de Russische krant Moskovski Komsomolets op zijn website op dinsdag.

De gepensioneerde Jelena Kryzjanovskaja had enkele dagen daarvoor 50.000 roebel, zo'n 1250 euro, opgenomen en onder haar kussen gestopt. De vrouw had thuis een stralingsmeter om haar voedsel af en toe door te meten. Toen zij die nietsvermoedend een paar dagen laten aandeed, begon het apparaat flink uit te slaan en wees extreme doses aan in de buurt van haar bed.

Autoriteiten en deskundigen die de vrouw er bij haalde constateerden dat het geld een stralingsniveau had dat bijna 20.000 keer hoger was dan de norm. Vergelijkbaar met een ongeval in een kerncentrale, aldus de krant.

Hoe het geld besmet is geraakt en waar het vandaan komt is nog onbekend. De krant suggereert dat het afkomstig zou kunnen zijn van een medische instelling waar met röntgenstraling wordt gewerkt. Kryzjanovskaja is intussen niet alleen bezorgd over haar gezondheid, maar ook over de vraag hoe ze haar spaargeld terugkrijgt.

Vrouw krijgt radioactief geld bij bank
Vrouw krijgt radioactief geld bij bank (Foto: ANP)

Van Ass en Caldas langer door bij Oranje

Paul van Ass en Max Caldas gaan langer door als bondscoaches van de Oranjeteams. Mannencoach Van Ass tekende tot en met het WK 2014 bij. Caldas, keuzeheer bij de vrouwen, heeft verlengd tot de Olympische Spelen van 2016. "We zijn erg blij dat we eruit zijn gekomen met Paul en Max en kijken uit naar de toekomst", aldus Arno den Hartog, technisch directeur van de KNHB in een persbericht.

Van Ass werd in juni 2010 aangesteld als bondscoach van de Nederlandse mannen. De oud-coach van HGC volgde Michel van den Heuvel op, die een paar maanden daarvoor uit de laan werd gestuurd. Onder Van Ass haalde Oranje zilver op de Olympische Spelen en het Europees kampioenschap. Daarnaast werd hij tweemaal derde met zijn ploeg op de Champions Trophy.

Caldas staat bijna twee jaar aan het roer van de Oranjevrouwen. Afgelopen zomer won de geboren Argentijn met de Nederlandse ploeg goud op de Spelen van Londen. Eerder pakte Caldas met zijn equipe de hoofdprijs op het EK en de Champions Trophy (2011). Op de laatste Trophy, vorige winter in het Argentijnse Rosario, finishte Oranje als derde. Voorheen was Caldas actief als coach van Bloemendaal, Leiden (mannen) en Amsterdam (vrouwen).

'Drie coureurs optie voor Ferrari'

Het Formule 1-team Ferrari heeft Felipe Massa nog altijd niet bevestigd voor het seizoen 2013. De Italiaanse renstal ontkent in Marca dat de Braziliaan al bijgetekend zou hebben. Het Italiaanse La Gazetta dello Sport denkt dat dit komt doordat Force India-coureurs Paul di Resta en Nico Hülkenberg nog altijd in beeld zijn.

Volgens het Zwitserse Blick is het echter waarschijnlijker dat Hülkenberg naar Sauber gaat, waardoor bij Force India een plek vrij komt voor Ferrari-testrijder Jules Bianchi. Laatstgenoemde had liever gehad dat Di Resta of Hülkenberg naar McLaren was gegaan en niet Perez, omdat hij zo zeker van zijn plek op de grid zou zijn geweest.

Duidelijk is wel dat het aantrekken van Lewis Hamilton door Mercedes en het halen van Sergio Perez door McLaren het Silly Season flink opgeschud heeft. Michael Schumacher raakt zijn plaats bij Mercedes kwijt en zou naar Sauber kunnen. Het is nog niet zeker wat de zevenvoudig wereldkampioen zal gaan doen: stoppen of er nog een seizoen aan vast plakken.

Postzegel wordt wederom duurder

Het versturen van een brief of kaart wordt volgend jaar vier cent duurder. Voor postzegels in de categorie 1 moet voortaan 54 cent worden neergeteld, een stijging van zeven procent. Volgens PostNL is de tariefwijziging noodzakelijk door de almaar dalende volumes. Dit jaar werden postzegels ook al vier cent duurder.

Postzegels voor brieven binnen Europa worden met negentig cent vijf cent duurder. Het tarief van de decemberzegel - de goedkope zegel voor kerstkaarten - gaat al dit jaar van 36 naar veertig cent. Die stijging was al eerder naar buiten gebracht. De tarieven van zakelijke post stijgen gemiddeld met vijf procent.

De tariefwijziging valt volgens PostNL binnen de wet en zijn getoetst door postwaakhond OPTA. Volgens het bedrijf blijven de Nederlandse tarieven tot de laagste binnen Europa behoren.

Consumenten die nog postzegels op voorraad hebben of deze voor 1 januari kopen hoeven daar volgend jaar geen postzegels bij te plakken. Sinds juni vorig jaar drukt PostNL geen tarief meer op de zegels maar staat er alleen een nummer op. Daardoor blijven de oude postzegels bij een tariefwijziging gewoon geldig.


Postzegel wordt weer vier cent duurder (Foto: Novum)

Politie vindt 309 schapen

De politie heeft maandagavond in Ammerzoden en Opheusden 309 schapen gevonden. Onderzocht wordt of het gaat om de schapen die eerder in Gelderland werden gestolen, meldt de politie dinsdag.

De schapen werden aangetroffen in een wei waar normaal gesproken nooit schapen staan. In een nabijgelegen wei stonden nog meer schapen. De beesten zijn naar een opslaghal gebracht.

Half september werden in Well en Ammerzoden 250 schapen gestolen. Vorige week verdwenen in Erlecom 41 beesten. De schapen zijn volgens de politie 110 euro per stuk waard.

Britten misdragen zich in vliegtuig

Drie Britten zijn maandagavond aangehouden op Schiphol omdat ze zich aan boord van een vliegtuig hadden misdragen. De mannen renden al voor het opstijgen tijdens het taxiën door het vliegtuig, zo meldt de marechaussee dinsdag.

De drie mannen van 21, 22 en 25 jaar gedroegen zich agressief en negeerden veiligheidsvoorschriften en waarschuwingen van de gezagvoerder. Onderweg uit Groot-Brittannië werd de marechaussee ingeseind. Het drietal kon daardoor na landing nog in het vliegtuig worden aangehouden.

De mannen zitten vast voor verder onderzoek. De gezagvoerder heeft aangifte gedaan.

Australian Open schroeft prijzengeld op

Het prijzengeld bij de Australian Open wordt volgend jaar fors verhoogd. Dat heeft de organisatie van het grandslamtoernooi bekendgemaakt. Met de beslissing komt de organisatie tegemoet aan de eisen van de tennissers, die dreigden om het toernooi te boycotten als er niet naar hen geluisterd zou worden.

De prijzenpot groeit met drie miljoen euro naar het recordbedrag van 24 miljoen euro. Vooral tennissers die vroeg in het toernooi worden uitgeschakeld, kunnen rekenen op meer geld. Zij zijn relatief veel geld kwijt aan reiskosten en verlangden daarom een extra compensatie. De Australian Open is het eerste grandslamtoernooi van het seizoen. Volgend jaar vindt van 14 tot en met 27 januari in Melbourne de 101e editie plaats.

Onderzoek rellen Haren duurt politiebond te lang

Het onderzoek naar de rellen in het Groningse Haren duurt veel te lang. Dat vindt voorzitter van de Nederlandse Politiebond (NPB) Han Busker. De commissie onder leiding van Job Cohen denkt minstens een halfjaar nodig te hebben. Busker wil echter nog voor het einde van het jaar duidelijkheid.

"Er moeten lessen geleerd worden van deze gebeurtenis. Politiemensen kunnen op elk moment opnieuw in een soortgelijke situatie terechtkomen", vindt Busker. De vakbondsman wil dat de commissie voor het einde van het jaar in ieder geval met een deelconclusie over de rol van de politie komt.

"Rond de jaarwisseling is weer sprake van verhoogde politie-inzet", legt Busker uit. "Dan moeten onze mensen weten hoe ze moeten handelen. Daarom zeg ik tegen Cohen: pak dat met voorrang aan."

De NPB wil dat minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) de commissie vraagt om de de deelconclusie over de rol van de politie. "Dat lijkt me ook in het belang van Opstelten zelf", aldus Busker.

YouPorn kijken via Xbox 360

Internet Explorer is binnenkort voor iedereen beschikbaar met een Xbox 360. Uiteraard is het dan mogelijk om alle sites te bekijken waarin je interesse in hebt. Website YouPorn.com heeft aangegeven dat gamers eens moeten kijken hoe de site werkt via de webbrowser op Xbox 360.

“Gamers and free porn lovers around the world rejoice! Thanks at long last to the introduction of Internet Explorer for Xbox, you can now tap in to and stream all your favourite free YouPorn videos right from your Xbox”, geeft YouPorn aan in een statement. Of je nou gamers verslaat in Modern Warfare 3, Bullymongs afmaakt in Borderlands 2, of je aartsvijand vernedert in FIFA 13, met een klik op je controller heb je gratis porno via Internet Explorer. 

Microsoft is er voorlopig niet blij mee, gezien het bedrijf Internet Explorer heeft toegevoegd voor Xbox Live, waarin het niet zo moet zijn dat alle gamers porno gaan kijken. Uiteraard is het mogelijk om via de instellingen Internet Explorer te blokkeren, zodat je kleine broertje geen porno kijkt inplaats van het spelen van Call of Duty: Modern Warfare 3.

“To be clear, we are adding Internet Explorer to Xbox Live, not specific adult content providers like YouPorn or any other specific website content. Additionally, we give members and parents the option to turn this feature on or off for their accounts. Access to Internet Explorer for all Child accounts is blocked by default.”

The Witcher

Commerciële vervoerders tegen deal NS en HTM

De overeenkomst tussen de Nederlandse Spoorwegen en het gemeentelijke vervoerbedrijf HTM is oneerlijk en ongewenst. Openbaarvervoerbedrijven Veolia, Arriva, Connexxion en Syntus stappen naar de Eerste Kamer om de samenwerking tegen te houden. Dat schrijft Het Financieele Dagblad dinsdag.

De NS maakte vorige week bekend de intentie te hebben om 49 procent van de aandelen in de Haagse vervoerder te kopen van de gemeente Den Haag. Volgens de commerciële vervoerders nemen de twee partijen hiermee 'een loopje met de regels'. Sinds kort zijn de grote steden uitgezonderd van de verplichting het openbaar vervoer aan te besteden.

"De bedoeling is dat gemeenten hun eigen vervoerbedrijf het stadsvervoer kunnen gunnen", zegt directeur Manu Lageirse van Veolia tegen het FD. "Maar nu staat Den Haag onderhands 49 procent van de aandelen af aan een monopolist." De bedrijven willen of alsnog een aanbesteding of ook kunnen meebieden op HTM.

De bedrijven vrezen dat de NS niet alleen op HTM uit is, maar ook een oogje heeft laten vallen op de gemeentelijke vervoerbedrijven in Rotterdam en Amsterdam, de RET en het GVB.

De Eerste Kamer moet zich nog over de wet over de aanbesteding van het ov in grote steden buigen. De vier vervoerders willen nu dat de wettekst wordt aangepast. De NS zegt in een reactie tegenover het FD dat zij alleen gebruik maken van de mogelijkheden. De Nederlandse Mededingingsautoriteit moet zich overigens ook nog over de koop van de HTM-aandelen buigen.


Commerciële vervoerders tegen deal NS en HTM (Foto: Novum)

Een vijfde pensioenpremie op aan kosten

Pensioenfondsen geven jaarlijks ongeveer twintig procent van de ontvangen premies uit aan administratie- en vermogensbeheerkosten. Dat blijkt uit onderzoek in 219 jaarverslagen van pensioenfondsen door actuarieel adviesbureau LCP. Het bureau pleit voor meer openheid.

Aan vermogensbeheer gaat vier tot vijf miljard op. Het adviesbureau vindt dat de fondsen zich kritischer moeten opstellen tegenover hun vermogensbeheerder. LCP verwacht dat Nederlandse pensioenfondsen voor 0,25 procentpunt in hun kosten kunnen snijden. "Over een periode van veertig jaar kan dat leiden tot een tien procent hogere dekkingsgraad, en daarmee tot een tien procent hoger pensioen", concludeert het bureau.

Aan pensioenuitvoering, zoals administratie en controle, wordt 1,1 miljard euro uitgegeven. Bij fondsen met tienduizend tot honderdduizend deelnemers bedragen de kosten gemiddeld 135 euro per deelnemer. Bij fondsen met minder dan duizend deelnemers varieert dat tussen de vijftig en duizend euro. Doorgaans geldt hoe kleiner het fonds, hoe hoger de kosten per deelnemer. De laagste kosten zijn echter ook bij een klein fonds te vinden.

Nu de fondsen zo veel moeten korten en de premies verhogen, is het volgens LCP 'niet meer dan logisch' dat fondsen kritisch kijken naar het kostenniveau. Het bureau vindt dat om te beginnen pensioenfondsen nog opener moeten zijn over de kosten die zij maken. "Zonder dit kostenbewustzijn zal het passeren van indexaties of het korten van pensioenen als nog pijnlijker worden ervaren."

Dode schietpartij Amsterdam was bekende van politie

Het slachtoffer van de dodelijke schietpartij maandagavond in Amsterdam Zuidoost was een bekende van de politie. De 24-jarige Amsterdammer is meerdere keren veroordeeld voor diverse strafbare feiten, zegt een politiewoordvoerder dinsdag. Hij wilde niet zeggen waarvoor de man zoal is veroordeeld.

Het slachtoffer werd gevonden op een afgelegen weggetje achter het AMC. Hij had meerdere schotwonden. Het valt volgens de woordvoerder nog niet te zeggen of het om een liquidatie gaat. "We zitten aan de voorkant van het onderzoek. Alle opties staan nog open, dus ook een afrekening onder criminelen." Vijftien rechercheurs werken aan de zaak.

Een passant belde rond 23.15 uur het alarmnummer toen hij iemand op de Tafelbergweg zag liggen die probeerde op te staan. Er werd nog geprobeerd het slachtoffer te reanimeren, maar hij overleed al snel aan zijn verwondingen. De politie heeft in de loop van de nacht sporenonderzoek gedaan. Er zijn nog geen verdachten aangehouden.

Gemeente Oldambt vreest voor pyromaan

Het Groningse Oldambt vreest dat in de gemeente een pyromaan actief is. In het centrum van Winschoten brak maandagnacht een grote brand uit in een leegstaand pand. Het was de zestiende brand in korte tijd, meldt een woordvoerder van de brandweer.

De melding van de brand aan het Marktplein kwam rond 00.30 uur binnen. De brandweer kon niet voorkomen dat een deel van het pand, een voormalige shoarmazaak, volledig uitbrandde. Het vuur sloeg over naar een naastgelegen, eveneens leegstaande pand, dat daardoor schade opliep. Panden die wel in gebruik waren liepen rookschade op. Twee personen die probeerden de brand te blussen, inhaleerden daarbij rook en zijn ter controle naar een ziekenhuis gebracht.

Vanwege de branden heeft de gemeente het toezicht in Winschoten verhoogd en wordt extra politie ingezet. Eigenaren van leegstaande panden wordt gevraagd hun panden dicht te timmeren. Daarnaast onderzoekt de gemeente of in het centrum van Winschoten preventief cameratoezicht kan worden ingezet.

Bankieren bij ING wordt duurder

Klanten van ING gaan vanaf volgend jaar zestien procent meer betalen voor hun betaalrekening. Het bedrag dat ze jaarlijks moeten betalen voor een basispakket stijgt van vijftien euro naar 17,40 euro, meldt ING Bank dinsdag.

Het uitgebreidere betaalpakket stijgt in prijs van 33 naar 36 euro, een stijging van negen procent. Klanten met het zogenoemde royaalpakket gaan 65 euro in plaats van zestig euro betalen. Ook andere diensten, zoals het vaker laten opsturen van een papieren bankafschrift, zijn in prijs gestegen.

De stijging is volgens de bank onvermijdelijk door de hoge kosten van het betalingsverkeer, investeringen in veiligheid en het werk aan één gezamenlijk Europees systeem voor betalingsverkeer. De bank wijst erop dat de tarieven vorig jaar gelijk zijn gebleven, terwijl er wel nieuwe diensten bij zijn gekomen en diensten zijn uitgebreid.

Klanten worden op de tariefstijging gewezen als zij inloggen op de website. Klanten zonder inlogcode krijgen een folder bij hun afschrift of ontvangen een brief.

Munsterman gaat diep door het stof

Tjarron Chery heeft excuses ontvangen van FC Twente-voorzitter Joop Munsterman. Deze zei in een interview dat de 24-jarige speler van ADO Den Haag er in de jeugd 'niets van kon'. De preses van de Tukkers komt hier nu op terug.

Chery speelde in de jeugd bij FC Twente. Imiddels draagt hij het shirt van ADO Den Haag en bloeit daar helemaal op. In de Volkskrant praat Munsterman over 'jeugdproducten' van Twente die inmiddels ergens anders spelen. In het interview zei Munsterman het volgende over Chery: "Dan kun je wel roepen: hoe hebben ze hem laten gaan? Maar hij kon er niets van."

Munsterman had spijt van zijn woorden en kwam volgens Voetbal International met een verklaring. "Los van wat er gezegd is, is het mijn intentie geweest aan te tonen dat een speler die op dat moment nog niet klaar is voor het eerste elftal of veel concurrentie op zijn plek heeft, zich sterker kan ontwikkelen via een andere weg, om dan weer in aanmerking te komen voor FC Twente. Tjaronn Chery is daar een voorbeeld van."

Munsterman gaat door het stof. "Het is geweldig hoe hij zich nu ontwikkelt. In deze context ging het er ook om dat wij steeds meer begrijpen hoe in het verleden clubs als Ajax jonge talenten heeft moeten laten gaan vanwege de grote concurrentie. Het is zeker niet de bedoeling geweest kwetsend te zijn."

Sauber en Schumacher sluiten samenwerking niet uit

Michael Schumacher kan volgend Formule 1-seizoen bij Sauber terecht. De zevenvoudig wereldkampioen moet na dit seizoen vertrekken bij Mercedes, waardoor hij nu alternatieven af moet wegen. Eén ervan is Sauber, een team waarvoor hij begin jaren negentig in de Sportscars uitkwam.

Sauber-directeur Monisha Kaltenborn sprak tegenover Bild haar droom uit. "Dit zijn prachtige gedachten, en het is mooi dat we onszelf kunnen afvragen of we een poging gaan ondernemen om een zevenvoudig wereldkampioen vast te leggen. Maar Michael heeft altijd wel voor grote renstallen gereden en daarmee zijn wij niet te vergelijken."

Schumachers manager Sabine Kehm werd onlangs gesignaleerd bij Sauber in Hinwill, maar dat bezoek was volgens haar om persoonlijke redenen. Toch sluit ze Sauber niet uit voor het seizoen 2013. "Alles is mogelijk. Michael heeft een overvloed aan opties. Het is alleen nog te vroeg om iets specifieks te bespreken."

KNVB boekt drie miljoen euro winst

Voetbalbond KNVB heeft over het seizoen 2011-2012 een winst van 3,1 miljoen euro behaald, zo is vandaag bekendgemaakt. Het betaald voetbal zorgde voor 1,8 miljoen winst, terwijl incidentele baten bijdroegen aan de rest. In het vorige boekjaar bedroeg de winst nog twee miljoen euro.

Financieel directeur Ron Francis is tevreden over de cijfers. "Waardering en waakzaamheid waren vorig jaar de sleutelwoorden en deze woorden zijn ook dit jaar onverminderd van toepassing. Waakzaamheid geldt voor toekomstige investeringen, uitgaven en mogelijke maatregelen." De vroege uitschakeling van het Nederlands elftal op het EK had weinig invloed op de cijfers. "Sportief was het een sof, maar zolang het incidenteel is, doet het de KNVB financieel geen pijn."

Het aantal leden bij de KNVB is in het afgelopen jaar met ruim 3.600 gestegen tot 1.209.413 mensen. De stijging komt op het conto van de vrouwen en meisjes die nu ruim tien procent (127.488) van het totaal aantal leden uitmaken. Directeur amateurvoetbal Anton Binnenmars is hier blij mee. "De KNVB is groter dan ooit! In tijden van individualisering is dit opvallend te noemen."

Dertig miljoen subsidie voor Grieks F1-circuit

Terwijl overal in Griekenland door de bezuinigingen de broekriem nogmaals aangehaald moet worden is er door de Griekse regering toch nog ruimte gevonden voor investeringen. Er is namelijk 28,9 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de bouw van een Formule 1-waardig circuit nabij de havenstad Patras, zo is gemeld aan Bloomberg.

Investeringsmaatschappij Racetrack Patras SA zal het 95 miljoen euro kostende project gaan leiden. De bedoeling is dat op het circuit naast Formule 1-races ook motorraces en kartwedstrijden worden gehouden.

Naast de subsidie voor het F1-circuit heeft de Griekse regering nog zes projecten subsidie gegeven, waaronder 44 miljoen euro voor de bouw van een zonnepanelenfabriek. De eerste drie projecten, waaronder het circuit, zullen ongeveer 800 banen op moeten leveren.

Sno denkt niet aan stoppen

Evander Sno overweegt ondanks de problemen met zijn hart niet om het betaald voetbal vaarwel te zeggen. "Niemand hoeft zich zorgen te maken over mij", benadrukt de 25-jarige middenvelder van N.E.C. Nijmegen, die zaterdag in de Kuip wegens hartritmestoornissen moest worden gewisseld, dinsdag in AD Sportwereld.

Sno kreeg twee jaar geleden als speler van Jong Ajax een hartstilstand op het veld en speelt sindsdien met een defibrillator. "Als ik hartritmestoornissen heb, zorgt het apparaatje ervoor dat het goed blijft gaan. Dat is ook nu gebeurd."

Geruchten dat zaterdag opnieuw sprake was van een hartstilstand, ontkent hij met klem. "Dan was ik plat op de grond beland. Toen het mij overkwam bij Jong Ajax-Jong Vitesse raakte ik meteen buiten kennis."

In de Kuip kon Sno gewoon op eigen kracht het veld verlaten. Het publiek, dat even de adem had ingehouden, begeleidde hem met een warm applaus. "Ik heb het fantastische applaus van de fans van Feyenoord meegekregen. Wat een geweldig gebaar was dat, dat zal ik nooit vergeten", zegt de voormalig jeugdspeler van de Rotterdammers.

Sno werd voor onderzoek direct naar een ziekenhuis in Rotterdam vervoerd. "Uit voorzorg", legt hij uit. "De cardioloog was daar pas de volgende dag beschikbaar, dus ben ik nog een nacht gebleven. Ik voel mij prima. Dinsdag sta ik weer op het trainingsveld bij N.E.C."

Gridstraf voor Button in Japan

Jenson Button weet nog voor de start van het grandprixweekend in Japan dat hij een gridstraf van vijf plaatsen zal gaan krijgen. McLaren heeft namelijk de versnellingsbak van de bolide van de Brit voortijdig vervangen.

Ook de auto van Lewis Hamilton zal uitgerust worden met een nieuwe versnellingsbak. De wereldkampioen van 2008 komt echter weg zonder straf omdat hij de Grand Prix van Singapore niet uitgereden heeft. De regels schrijven voor dat je na een uitvalbeurt de bak mag vervangen zonder dat er een gridstraf tegenover staat.

Boeren kunnen vraag naar biologische melk niet aan

Nederlandse boeren kunnen dit jaar opnieuw de gestegen vraag naar biologische melk onder Nederlandse consumenten niet aan. Volgens leverancier Eko-Holland is er een tekort van ongeveer 25 miljoen liter. Dat schrijft Trouw dinsdag.

Het marktaandeel van biologische melk is volgens cijfers van het Landbouw-Economisch Instituut dit jaar met een kwart gestegen naar zes procent. Om aan de vraag te voldoen wordt nu melk geïmporteerd uit België, Engeland en Denemarken.

Vorig jaar rond dit tijdstip was er ook al sprake van een tekort. Toen schatte Eko-Holland het tekort op ongeveer veertig miljoen liter melk.

De gestegen vraag biedt kansen voor Nederlandse boeren om om te schakelen, zegt accountantsbureau Accon Avm in Trouw. Per liter biologische melk krijgen boeren namelijk momenteel negen tot veertien cent meer.

Volgens de accountant is er jaarlijks ruimte voor dertig tot veertig boeren die omschakelen, terwijl dat nu vijftien per jaar is. "Generatie na generatie is boeren verteld dat de productie omhoog moet", zegt accountant Bram Kruijning. "Biologisch betekent dat de productie omlaaggaat. Daarvoor moet de boer psychologisch een draai maken."


Boeren kunnen vraag naar biologische melk niet aan (Foto: Novum)

[Primera División] Mallorca verliest aansluiting na nederlaag

Real Mallorca heeft maandag de kans laten liggen aan te haken bij de top in Spanje. De eilandbewoners verloren met 1-0 bij Getafe en blijven daardoor vijfde. Mallorca heeft elf punten uit zes duels, evenveel als nummer vier Sevilla. Koploper Barcelona heeft er achttien. Getafe verlaat door de zege de degradatiezone. De Madrileense club staat met zeven punten nu elfde.

Na een doelpuntloze eerste helft, viel de goal vlak na de spelhervatting. Een losse bal in het doelgebied van Mallorca werd door Abdelaziz Barrada opgepikt en slim op Diego Castro gepasst. Die wist met het buitenkansje wel raad en kroonde zich naar later bleek tot matchwinnaar.

'Europa kritisch op veiligheid kerncentrales'

Alle kerncentrales in Europa, waaronder die in Borssele, moeten beter worden beveiligd. Dat is de conclusie van een stresstest die de Europese Commissie later deze maand uitbrengt, meldt BNR Nieuwsradio dinsdag op basis van een samenvatting die naar de zender is gelekt.

De kerncentrale in Borssele is niet met vlag en wimpel geslaagd voor de stresstest van de Europese Commissie. Er zouden opmerkingen zijn over de beveiliging tegen overstromingen, aardbevingen en neerstortende vliegtuigen, meldt de zender dinsdag.

De commissie en buitenlandse deskundigen adviseerden al in mei extra onderzoek te doen naar de gevolgen van aardbevingen. Minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) liet toen weten dat dit onderzoek in gang is gezet en dat de eerste resultaten volgend jaar worden verwacht. Hij benadrukte toen dat de Zeeuwse kerncentrale volgens de experts aan alle veiligheidseisen voldoet.

De test volgt op de kernramp in het Japanse Fukushima, vorig jaar maart. Om een dergelijke ramp te voorkomen laat de Europese Unie alle kerncentrales in Europa controleren.

Alle kerncentrales in Europa moeten volgens de commissie beter worden beveiligd. Dat zou in totaal tien miljard tot 25 miljard euro kosten. Kerngeleerde Wim Turkenburg van de Universiteit Utrecht was betrokken bij het uitvoeren van de stresstest in Nederland. Hij zegt tegen de radiozender niet verrast te zijn over de opmerkingen over Borssele.

Wel zou hij verrast zijn over de opmerkingen over andere Europese kerncentrales. "Er zijn inderdaad centrales waar een ramp als in Fukushima zou kunnen gebeuren." Zo is er in vier centrales in Zweden en Finland minder dan een uur tijd om de centrale in een veilige modus te zetten als de stroom uitvalt.

In slechts vier landen zijn kerncentrales uitgerust met een veiligheidssysteem dat volledig los staat van de normale systemen. In zeven landen zijn er mobiele dieselgeneratoren voor noodgevallen. In Frankrijk zouden veel centrales niet goed genoeg zijn beveiligd tegen aardbevingen en overstromingen.

Nicolette Kluijver bevallen van dochter Isabella

Nicolette Kluijver is maandag bevallen van een meisje. De 28-jarige BNN-presentatrice en haar man Joost Staudt hebben hun dochter Isabella Floortje Staudt genoemd, laat een woordvoerder weten aan Shownieuws.

Kluijver maakte in maart bekend zwanger te zijn. Een maand later liet de presentatrice weten dat ze een meisje verwachtte. Eind augustus trouwde Kluijver met plastisch chirurg Joost.

Artsen weigeren vaginafoto's door te sturen

Artsen van het AMC en Ziekenhuis Gelre Apeldoorn weigeren foto's van vagina's voor en na een schaamlipcorrectie door te sturen naar zorgverzekeraars. "Belachelijk, onethisch en onnodig", noemt de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie de sinds dit jaar geldende eis dinsdag in het AD.

Jaarlijks zouden ongeveer tweeduizend vrouwen bij een arts aankloppen voor een schaamlipcorrectie. Ze denken vaak dat het niet normaal is dat de binnenste schaamlippen groter zijn dan de buitenste, terwijl dit volgens de woordvoerder van de gynacaelogenvereniging Marieke Paarlberg bij 95 procent van de vrouwen het geval is.

Plastisch chirurg Mujde Özer van het AMC legt in de krant uit dat het zwelweefsel van de clitoris in deze schaamlippen doorloopt. Zij begrijpt dan ook goed dat verzekeraars de ingreep van duizend euro niet willen vergoeden als het niet nodig is.

De eis om foto's voor en na de operatie te maken vinden Özer en Paarlberg echter te ver gaan. Özer wijst erop dat vrouwen bij wie de schaamlippen bij een bevalling zijn doorgescheurd worden gedwongen er foto's van te maken en op te sturen. De eis om foto's te maken zou voor deze groep een onnodige drempel opwerpen.

Bij het AMC krijgen alle vrouwen die een schaamlipverkleining willen eerst een informatief gesprek. Zestig procent ziet na dit gesprek van de ingreep af, zegt Özer in de krant. Paarlberg vindt dat verzekeraars het oordeel over de noodzaak van een correctie aan de artsen moeten overlaten. "Maar kennelijk worden wij dokters niet meer vertrouwd." Zij vindt dat een uitleg waarom de ingreep nodig was moet volstaan.

Zorgverzekeraars Nederland zegt in de krant dat de foto's alleen door medisch adviseurs worden bekeken. De organisatie wijst erop dat ook voor ooglid-, flapoor- en buikwandcorrecties foto's moeten worden gemaakt.

Als arts en patiënt geen foto's sturen, gaan de verzekeraars met hen in overleg en wordt de patiënt zo nodig uitgenodigd voor een onderzoek. "Dan is het sturen van foto's toch juist veel prettiger?", stelt een woordvoerder.

Boer door eigen varkens verslonden

Een boer in Oregon is door zijn varkens verslonden. De man hield enkele reusachtige zeugen en een beer - een mannetjesvarken. Toen hij ze vorige week ging voeren, keerde hij niet terug. Hij bleek zelf op het menu te staan.

"Het lijkt erop dat het om een afschuwelijk ongeluk gaat, maar het is zo uitzonderlijk vreemd dat we alle mogelijkheden moeten nagaan", zei officier van justitie Paul Frasier maandag.

Mogelijk had de boer, Terry Vance Garner, een medische aandoening en kreeg hij in de varkensstal een hartaanval of werd hij door zijn dieren omver geworpen, gedood en opgegeten. Een familielid vond enkele uren na Garners verdwijning diens kunstgebit in de stal, evenals enkele delen van zijn lichaam.

Een patholoog kon geen doodsoorzaak meer afleiden. De restanten van het lichaam zijn naar een forensisch antropoloog van de Universiteit van Oregon gestuurd.

Hoewel varkens alleseters zijn, is het toch opmerkelijk dat ze hun tanden in de boer zetten. Doorgaans worden varkens vetgemest tot ze een gewicht tussen de 110 en 135 kilo hebben, waarna ze naar de slacht gaan. Garner had enkele zwijnen van meer dan driehonderd kilo rondlopen.

Samsung mag tablet toch verkopen in VS

Samsung mag zijn Galaxy Tab 10.1 toch weer verkopen in de Verenigde Staten. Dat heeft een rechter in San Francisco maandag (lokale tijd) bepaald.

Concurrent Apple had eerder met succes een verkoopverbod geëist in afwachting van een rechtszaak tegen de Zuid-Koreaanse rivaal wegens schending van patenten.

Inmiddels heeft een jury geoordeeld dat Samsung met zijn nieuwste tabletcomputer inderdaad patenten van de Amerikaanse iPad-maker heeft geschonden en daarvoor een boete van ruim 1 miljard dollar moet betalen. Maar dat zijn nu net niet de patenten met betrekking tot het ontwerp op grond waarvan het verkoopverbod was opgelegd.

Samsung mag tablet toch verkopen in VS
Samsung mag tablet toch verkopen in VS (Foto: ANP)

Google nu meer waard dan Microsoft

Google is sinds maandag na Apple het meest waardevolle technologiebedrijf op de beurs. Met 249,1 miljard dollar (ruim 193 miljard euro) is het Microsoft (bijna 192 miljard euro) voorbijgestreefd.

De beurswaarde van Google is dit jaar gestaag toegenomen, mede door de dominante positie van de Google-zoekmachine en het Android besturingssysteem voor smartphones. Ontwikkelaars tonen daarentegen relatief weinig interesse in Windows Phone, het besturingssysteem voor smartphones van Microsoft.

Beide bedrijven staan op grote afstand van Apple, dat een beurswaarde laat noteren van 618 miljard dollar (ruim 479 miljard euro).

Google nu meer waard dan Microsoft
Google nu meer waard dan Microsoft (Foto: ANP)

Tweede Kamer in debat over deelakkoord

De Tweede Kamer gaat dinsdag en woensdag in debat over de begroting voor volgend jaar. Het debat zal vooral in het teken staan van het maandag gepresenteerde deelakkoord van VVD en PvdA, waarmee een aantal maatregelen voor 2013 wordt teruggedraaid.

De Kamer heeft dinsdag en woensdag de Algemene Financiële Beschouwingen op de agenda staan: het jaarlijkse debat over de begroting voor het komende jaar. Het debat wordt gevoerd door de financieel specialisten met de minister van Financiën en is doorgaans relatief technisch van aard.

Normaal gaat aan dit financiële debat een groot debat vooraf met alle fractievoorzitters, maar dit debat, de Algemene Politieke Beschouwingen, is dit jaar afgelast. De inhoud van de begroting was al bekend, want die vloeit voort uit het dit voorjaar gesloten Kunduz-akkoord. Voor nieuwe maatregelen was het wachten op de formatieonderhandelingen van VVD en PvdA.

De twee partijen presenteerden maandag een serie maatregelen waarover ze al overeenstemming hebben bereikt. Die hebben voorrang gekregen bij de onderhandelingen, omdat ze moeten worden verwerkt in de begroting van volgend jaar. Het gaat onder meer om de afschaffing van de forenzentaks en de langstudeerboete, verhoging van de belasting op verzekeringen en snellere verhoging van de AOW-leeftijd.

VVD en PvdA wilden de maatregelen maandag presenteren, zodat de Tweede Kamer erover kon spreken bij de Algemene Financiële Beschouwingen. CDA en GroenLinks bepleiten echter een apart debat over het deelakkoord, dat voorafgaand aan het financiële debat zou moeten worden gehouden. De kans dat de Tweede Kamer nog iets verandert aan de plannen is klein, aangezien VVD en PvdA samen een meerderheid in de Kamer hebben.

Deel 2 tunnel onder IJ in aantocht

Het afzinken van deel twee van de metrotunnel onder het Amsterdamse IJ vindt dinsdag plaats. Het gevaarte arriveert als alles volgens plan verloopt rond 7 uur 's ochtends achter het Centraal Station. Precies een week geleden ging het eerste tunnelelement, Wendy genaamd, naar de plaats van bestemming. Het sluitstuk komt volgende week.

Het tweede tunneldeel voor de Noord-Zuidlijn, Nienke genaamd, is 140 meter lang, 12 meter breed en weegt ruim 12 miljoen kilo. De klus is naar verwachting dinsdagavond geklaard.

Tijdens de operatie geldt een vaarverbod. Ook de veerpont tussen Amsterdam Centraal en de Buiksloterweg ligt eruit.

Als het derde deel van de tunnel volgende week op zijn plek ligt, is de verbinding tussen Amsterdam-Noord en de rest van de stad een feit. De Noord-Zuidlijn wordt naar verwachting in 2017 in gebruik genomen.

Deel 2 tunnel onder IJ in aantocht
Deel 2 tunnel onder IJ in aantocht (Foto: ANP)

Wilders mag naar Australië

PVV-leider Geert Wilders mag Australië bezoeken. De Australische minister van immigratie Chris Bowen houdt een visum voor Wilders niet tegen, schrijft hij dinsdag in de krant The Australian today. Wilders wil volgens hem niets liever dan dat zijn visum wordt geweigerd omdat zijn zaak dan meer aandacht krijgt. De toezegging van de minister komt een dag nadat Wilders meldde dat hij zijn reis naar Australië tot februari heeft uitgesteld omdat hij al meer dan een maand op een visum wacht. Normaal wordt een visumaanvraag uit Nederland in enkele dagen verwerkt.

Wilders zou de komende weken lezingen in Australië geven op uitnodiging van de Australische anti-islamgroepering Q Society. De groepering beschuldigde de overheid er eerder al van de visumaanvraag expres vertraagd te behandelen om de organisatie dwars te zitten.

In het stuk van dinsdag noemt Bowen de PVV-leider verkeerd en zijn denkbeelden beledigend. Hij zegt getroffen te zijn door de 'onwetendheid en de onverstandige kijk op het geloof van andere mensen' van de politicus. Maar Australië zou sterk genoeg zijn om zijn anti-islamitische kijk te weerstaan. Enkele weken geleden braken rellen uit in Sydney naar aanleiding van een anti-islamfilm die op internet was gezet.

Bowen zei eerder dat het niet ongebruikelijk is dat het afhandelen van een visumaanvraag 'in complexe gevallen' enkele weken duurt. De beveiligers en medewerkers van Wilders hadden al wel een visum gekregen.

FOK! wat een weer...Af en toe zon

Goedemorgen! Stralend weer was het gisteren in Eindhoven, maar helaas is het daar nét geen 20 graden geworden. Tegelijkertijd was het op Terschelling 5 graden koeler en daar hebben ze de hele dag geen zon gezien. Vandaag is het wat eerlijker verdeeld in het land. De zon schijnt overal geregeld, maar er zou ook een enkele bui kunnen vallen.

Ook de temperaturen zullen vanmiddag wat meer in evenwicht gaan komen, want vrijwel overal zal het rond de 16 graden gaan worden. De wind komt uit het zuiden en zal later op de dag wat in kracht gaan toenemen. Morgen lijkt een echte herfstdag te gaan worden. Er is veel bewolking en er valt van tijd tot tijd regen. De temperatuur loopt daarbij op naar ongeveer 15 graden.

De grote hitte bevind zich op dit moment op de Balkan en wederom op Sicilië. Temperaturen van 35 graden zijn in deze regio's geen uitzondering. Palermo had wederom de hoogste temperatuur, want daar liep de temperatuur op tot ruim 36 graden. De meeste regen viel ditmaal in Zweden. De hoeveelheden waren wel veel kleiner dan in Zuid-Europa.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Zon in SurinameMario zit in Suriname en vanuit een warm Whitebeach maakte hij deze foto.

Herfst. Hoe een seizoen haar onschuld verloor.

Laten we er niet omheen draaien, de herfst is toch wel Gods meest mislukte uitvinding ooit. Die beste alles-in-één figuur heeft een hoop dingen goed gedaan, maar een seizoen vol grijs en regen hoort daar niet bij. Vooral in Nederland niet, waar zo onderhand dit pleurisseizoen de maatstaf is voor het gehele jaar. Kunnen we nou dat broeikaseffect niet een klein beetje modificeren zodat we hier vier seizoenen zon mogen aanschouwen? “Daar word je ook niet vrolijk van, hoor.” hoor ik de doorsnee Nederlander, je moeder, je vader, minzaam mompelen. Voor die mensen heb ik nieuws. Jawel, 365 dagen zon maakt je ziels-, en in- en ingelukkig.

Stranger's Wrath half november naar Vita

Oddworld: Stranger's Wrath komt half november uit op PlayStation Vita. Dat heeft Just Add Water-baas Stewart Gilray gezegd in een interview. Het spel dat in 2005 exclusief uitkwam op Xbox is al geport voor PlayStation 3 en pc.

De HD-port is bijzonder genoeg nog altijd niet beschikbaar via Xbox Live Arcade. Dit komt onder andere door de bestandsgrootte van het spel, maar er zijn nog meer problemen uit de weg te helpen. Toch wil Gilray het spel nog steeds op Xbox 360 hebben en geeft de studio het nog niet op.

"We’re still hitting with hammers. I’m not going to give up. There is a point where we’ll have to give up because we want to do other stuff, but while we’re working on Stranger, we’re still talking with them to see if we can get it on there."

Voor 1,5 miljoen aan edelstenen en goud gestolen

Dieven hebben afgelopen vrijdag op klaarlichte dag voor 1,5 miljoen euro aan edelstenen en goud gestolen uit het California Mining and Minerals Museum in Mariposa. Het pronkstuk van de collectie, een ruim zes kilo zware goudklomp uit de tijd van de Gold Rush, moesten zij laten staan omdat het alarm was afgegaan en de politie in aantocht was.

Minstens twee gemaskerde overvallers bedreigden tijdens de overval personeel van het museum met houwelen. Van de dieven ontbrak maandag nog ieder spoor. Volgens de autoriteiten zal het voor hen lastig zijn om de buit te verkopen, omdat het unieke stukken zijn die makkelijk te herkennen zijn. "Het is voor de meeste burgers ongewoon om zulke stenen in bezit te hebben", zei de poliite.

Het is de tweede geruchtmakende roof van zeldzame, kostbare metalen in het noorden van Californië in dit jaar. In februari namen dieven grote brokken goud mee die in een gerechtsgebouw in Siskiyou County waren uitgestald. Rechercheurs onderzoeken of er een verband is met de diefstal in Mariposa.

Vriend Paris Hilton opgepakt voor mishandeling

Het nieuwe vriendje van Paris Hilton is maandag gearresteerd nadat hij in een nachtclub in Las Vegas geweld had gebruikt tegen een man. Dat beweert het vermeende slachtoffer volgens entertainmentsite TMZ tegenover de politie.

De jongen stapte naar de politie omdat hij naar eigen zeggen in zijn gezicht was geslagen door River Viiperi, een 21-jarig model en naar verluidt de nieuwe geliefde van Hilton. Viiperi zou kwaad zijn geworden nadat Paris zoende met de vriendin van het vermeende slachtoffer.

Viiperi werd gearresteerd wegens mishandeling en kreeg een boete. De politie onderzoekt de zaak.

Witte Huis verijdelt computerinbraak

De Amerikaanse regering heeft een inbraak van computerkapers verijdeld. De cybercriminelen hadden het voorzien op een computernetwerk van het Witte Huis dat geen toegang tot staatsgeheimen biedt. De indringers werden tijdig ontdekt en het netwerk waarop ze het gemunt hadden werd afgesloten van andere regeringsnetwerken. Niets wijst erop dat de inbrekers gegevens hebben buitgemaakt, liet een bron in het Witte Huis weten.

Een aanval als deze komt volgens de anonieme medewerker geregeld voor. Ze staan bekend als 'spear phishing', of speervissen. Dat is een variant op phishing, de beeldspraak waarmee het hengelen van cybercriminelen naar persoonlijke gegevens wordt aangeduid.

Auto's vol doden in Mexico

Op twee plaatsen in Mexico zijn auto's aangetroffen met de lijken van in totaal veertien mensen er in. Ze zijn het slachtoffer van een oorlog tussen drugsbendes, vermoeden de autoriteiten.

De verminkte lijken van zeven mannen werden gevonden in twee voertuigen op een parkeerplaats bij een winkelcentrum in Nuevo Laredo, aan de grens met de Amerikaanse staat Texas. In Yurecuaro bij de grens tussen de deelstaten Michoacan en Jalisco, stond een uitgebrande auto met de verkoolde lichamen van zeven personen erin. Volgens de autoriteiten is er waarschijnlijk een verband tussen de twee vondsten.

'Twee teams onderzoeken dood Arafat'

Een Frans en een Zwitsers onderzoeksteam reizen naar de Westelijke Jordaanoever om afzonderlijk van elkaar onderzoek te doen naar de doodsoorzaak van de Palestijnse leider Yasser Arafat. Dat heeft Tawfik Tirawi, het hoofd van de Palestijnse commissie die de dood van Arafat onderzoekt, gezegd.

Het Franse team voert op verzoek van de weduwe van Arafat, Suha Arafat, een strafrechtelijk onderzoek uit. De Palestijnse Autoriteit heeft de Zwitsers gevraagd om het stoffelijk overschot van Arafat te onderzoeken om te bepalen onder welke omstandigheden hij acht jaar geleden is gestorven. De twee onderzoeksteams hebben de reis op elkaar afgestemd.

Suha Arafat had de Palestijnse Autoriteit gevraagd alle andere onderzoeken op te schorten of af te stemmen met de Franse onderzoekers.

Het vermoeden bestaat dat Arafat is vergiftigd. Een Zwitsers instituut vond op voorwerpen die van Arafat waren sporen van het radioactieve polonium-210, dat zelfs in kleine hoeveelheden dodelijk kan zijn.


'Twee teams onderzoeken dood Arafat' (Foto: Novum)

Gouden plaat voor Mumford & Sons

Mumford & Sons is beloond met een gouden plaat voor het album Babel. Het schijfje, dat vorige week op de tweede plaats binnenkwam in de Album Top 100 ging in Nederland meer dan 25.000 keer over de toonbank.

Van de nieuwe plaat staat het nummer I Will Wait al enkele weken in de hitlijsten. Babel is de opvolger van Sigh No More, het debuutalbum van de Britse folkband. Die plaat, met de bescheiden hit Little Lion Man, dateert uit 2009.


Gouden plaat voor Mumford & Sons (Foto: Novum)

Doden bij aanvaring in haven Hong Kong

Bij een aanvaring tussen een partyboot en een veerboot in de haven van Hong Kong zijn maandagavond zeker acht mensen om het leven gekomen en tientallen gewond geraakt. Dat hebben ziekenhuizen en de regering van Hong Kong meegedeeld. Volgens de omroep RTHK worden nog 23 mensen vermist.

De partyboot was met ongeveer honderdtwintig opvarenden op weg naar Victoria Harbour toen hij bij het eiland Lamma in aanvaring kwam met de veerboot en gedeeltelijk zonk. De boot was door het elektriciteitsbedrijf van Hong Kong afgehuurd voor een personeelsuitje; in de haven werd maandagavond op de Chinese nationale feestdag een groot vuurwerk ontstoken.

Directeur Yuen Sui-see van het elektriciteitsbedrijf Power Assets Holding zei dat de veerboot na de aanvaring was doorgevaren. Hij ontkende dat de partyboot te zwaar beladen was. Aan boord waren 121 passagiers en drie bemanningsleden, terwijl de capaciteit meer dan tweehonderd passagiers was.

De veerboot raakte beschadigd, maar kon op eigen kracht de haven bereiken. De kapitein van de veerboot was volgens RTHK doorgevaren omdat hij vreesde dat zijn schip anders kon zinken. De voorzitter van het bestuur van Hong Kong, Leung Chun-ying, beloofde een onderzoek naar de toedracht van het ongeluk.

Overlevenden verklaarden dat de boot na de aanvaring snel begon te zinken. Een vrouw zei dat zij naar de kant zwemmend veel water binnen had gekregen. Een man zei niet te weten waar zijn kinderen waren gebleven.

Lamma is het op twee na grootste eiland van Hong Kong en ligt aan een van de drukste scheepvaartroutes van de stad. Televisiestations zonden beelden uit van de partyboot, waarvan de boeg recht uit het water omhoog stak.


Doden bij aanvaring in haven Hong Kong (Foto: Novum)

Woede om vreugdevuur Moskou

In Rusland is verontwaardigd gereageerd op een nogal exorbitante viering van een bruiloft. Zondag reed een stoet auto's, aangevoerd door een rode Ferrari, op een drukke weg bij het Rode Plein in Moskou. In de auto's zaten de bruiloftsgasten. Ze schoten vanuit de ramen in de lucht om hun blijdschap te tonen.

Het Kremlin was absoluut niet te spreken over het vreugdevuur en de straf die de bruiloftsgasten kregen. De schutters kregen slechts een boete van een paar euro. Eén man kreeg een boete van bijna vijftig euro en een andere schutter verdwijnt vijftien dagen in de cel.

Niet alleen het Kremlin was ontstemd. Etnische Russen zijn woedend over de traditie die vanuit de onrustige Kaukasus naar de hoofdstad is meegenomen. Sommigen eisen strengere straffen voor het gedrag van de bruiloftsgasten.

Vladimir Zjirinovski, leider van de Liberaal-Democraten, zei maandag dat het 'een teken van vreugde' is voor mensen uit de Kaukasus, maar dat het in Moskou 'een teken is van rovers en dieven'. Hij vindt dat er een celstraf van twee jaar op dergelijke vreugdevuur moet komen te staan. Een lid van de partij Verenigd Rusland wil een celstraf van vijftien dagen. "Door lage boetes voor hooliganisme met het gebruik van vuurwapens worden de wet en het gezond verstand belachelijk gemaakt."

Veel Russen koesteren geen warme gevoelens voor mensen uit de Kaukasus. Ze zijn het niet eens met de forse subsidies die naar het gebied toe gaan. Hoewel het geld moet zorgen voor stabiliteit is daarvan nog geen sprake. Nog altijd is de Kaukasus ernstig verarmd.


Woede om vreugdevuur Moskou (Foto: Novum)

INDIGO: Van pixelrace tot cellistenschieten

Afgelopen weekend organiseerde Dutch Game Garden INDIGO. INDIGO biedt een unieke kijk op de onafhankelijke Nederlandse game-industrie en toont alleen maar spellen van eigen bodem. In totaal waren er bijna dertig games uit te proberen. Van een simpele pixelrace tot aan schieten op een cellist: je kunt het zo gek niet bedenken of het was speelbaar in het gemeentehuis van Utrecht.

Pro Evolution Soccer 2013

De rivaliteit tussen Messi en Ronaldo heeft sinds dit jaar weer een nieuwe vorm aangenomen. Christiano Ronaldo staat nog steeds op de voorkant van de nieuwe PES, en Messi is het boegbeeld van Fifa 13. Maar welke game is nou beter? Is Pro Evolution Soccer 2013 eindelijk weer de voetbalgame waar we van kunnen houden (zoals PES 4 en 5) of is het net zoals de afgelopen jaren een zooitje?

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.