FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 15 augustus 2012

Uitslagen oefenduels (15/08/2012)

Naast België - Nederland werden er meer oefenwedstrijden gespeeld. Duitsland verloor in eigen huis met 1-3 van Argentinië. Oostenijk won thuis met 2-0 van Turkije en Hongarije speelde gelijk tegen Israel. 

In Zweden speelde de Zweedse ploeg tegen Brazilië. Het was een bijzonder duel, want het was het laatste duel in het Rasunda-stadion. Dat stadion wordt binnenkort afgebroken. Ter ere van het afscheid van Rasunda waren de nog levende Braziliaanse en Zweedse spelers uit de WK-finale van 1958 aanwezig. In dat stadion werd Brazilië voor het eerst wereldkampioen.

De goddelijke Kanaries wisten het duel met  0-3 te winnen. Na een half uur trof Leandro Damião het doel. Vlak voor tijd maakte Pato de 0-2 en vanaf elf meter de 0-3. 

Thuis Uit Uitslag
China Ghana 1-1
Zuid-Korea Zambia 2-1
Japan Venezuela 1-1
Rusland Ivoorkust 1-1
Niger Nigeria 0-0
Armenië Wit-Rusland 1-2
Tunesië Iran 2-2
Oman Egypte 1-1
Bulgarije Cyprus 3-3
Luxemburg Georgië 1-2
Noorwegen Griekenland 2-3
Zweden Brazilië 0-3
Oekraïne Tsjechië 0-0
Kroatië Zwitserland 2-4
Denemarken Slowakije 1-3
Albanië Moldavië 0-0
Oostenrijk Turkije 2-0
Hongarije Israel 1-1
Macedonië Litouwen 1-0
Montenegro Letland 2-0
België Nederland 4-2
Estland Polen 1-0
Duitsland Argentinië 1-3
Noord-Ierland Finland 3-3
Servië Ierland 0-0
Slovenië Roemenië 4-3
Wales Bosnie-Herzegovina 0-2
Engeland Italië 2-1
Frankrijk Uruguay 0-0
Schotland Australië 3-1
IIsland Faeröer 2-0
Portugal Panama 2-0

'Schietpartij Aurora in scène gezet door Obama'

Dave Mustaine, zanger van de Amerikaanse band Megadeth, is er heilig van overtuigd dat Barack Obama de slachtpartij in de bioscoop van Aurora, Colorado, in scène heeft gezet in een ziek en bizar plot om een wapenverbod erdoor te kunnen drukken.

Mustaine deed de uitspraak tijdens een optreden van zijn band in Singapore op 7 augustus. "Back in my country, my president is trying to pass a gun ban, so he's staging all of these, these murders, like the 'Fast And Furious' thing down at the border, Aurora, Colorado, all the people that were killed there, and now the beautiful people at the Sikh temple. I don't know where I'm gonna live if America keeps going the way it's going because it looks like it's turning into Nazi America."

Al eerder werd duidelijk dat Mustaine geen groot bewonderaar is van Obama. In een radioshow van Alex Jones liet de Megadeth-zanger weten dat hij geen vertrouwen heeft in het geboortecertificaat van de Amerikaanse president. "Met alle bewijzen die er zijn dat de  geboorteakte van hem vervalst is. En dan zie je grote borden in Kenia staan met de tekst 'Geboorteplaats van Barack Obama'. Hallo? Kom op mensen. Hoe stom zijn we nou eigenlijk?"

Uit het kamp van Obama is nog niet gereageerd op de beschuldigingen van de muzikant. Mustaine kreeg bij hetzelfde optreden ook nog een schoen cadeau van een fan.


Een schoen, een schreeuwende fan en Obama.
Dave Mustaine was weer eens goed op dreef in Singapore.

'Bouterse gaf geen geld aan Kwakoe'

De Surinaamse president Desi Bouterse heeft geen 50.000 euro gegeven aan het noodlijdende Zomerfestival (voorheen Kwakoe festival) in Amsterdam. Wel heeft de Surinaamse regering, op verzoek van het festival, een bemiddelende rol gespeeld in de financiële perikelen rond het festival. Dat heeft Bouterse woensdagmiddag in Suriname gezegd.

Bouterse: ik gaf geen geld aan Kwakoe
Bouterse: ik gaf geen geld aan Kwakoe (Foto: ANP)

Büttner verliest arbitragezaak tegen Vitesse

Alexander Büttner heeft de arbitragezaak die hij tegen Vitesse aangespannen had op alle punten verloren. Dat meldt Omroep Gelderland. Vanwege een verstoorde arbeidsrelatie eiste hij een ontbinding van zijn contract. Lukte dat niet, dan zou hij in ieder geval weer bij het eerste elftal willen spelen. De arbitragecommissie veegde al die eisen echter van tafel.

Vorige maand leek de linksback naar Southampton te vertrekken, maar de transfer ketste af. In afwachting van die transfer hoefde hij zich niet te melden bij het eerste elftal van de Arnhemmers. Nadat de deal niet doorging, hield Vitesse hem echter buiten de selectie. Büttner zou namelijk voor onrust binnen de selectie zorgen.

Vitesse is nog altijd bereid om de 23-jarige speler te verkopen. De Arnhemmers vragen wel een riante transfersom, namelijk 5,7 miljoen euro.

Vrouw in het hol van de leeuw

Hoe heeft het zover kunnen komen? De jonge vrouw corrigeert haar vraag onmiddellijk: Niet hoe, maar waarom. Waarom heeft zij het zover laten komen? Vanaf het moment dat ze binnen was heeft ze de signalen stelselmatig genegeerd. Al die schijnbaar onschuldige voorvalletjes, het was voorspel. Waarom had ze zich zo meegaand opgesteld in de uren die voorafgingen? Was ze werkelijk zo naïef dat ze pas op het laatste moment in de gaten kreeg wat de bedoeling was?

Uitslag België - Nederland

Louis van Gaal is bij het Nederlands elftal teruggekeerd met een nederlaag. Oranje verloor in Brussel in een oefenduel met 4-2 van België. Bij de zuiderburen was PSV'er Dries Mertens de grote man met een doelpunt en twee assists.

Voorafgaand aan het duel maakte Van Gaal bekend het behoudende concept van zijn voorganger Bert van Marwijk los te willen laten en meer op zijn Hollands 4-3-3 te gaan spelen. Dit betekende dat Robben en Narsingh de vleugels bezetten en met Huntelaar in de spits in plaats van Van Persie.

In de eerste helft bleek het even wennen voor de Oranjespelers, want Huntelaar werd weinig aangespeeld. In de keren dat het wel lukte kopte de aanvaller van Schalke 04 tweemaal over, stuitte op doelman Courtois en zag hij een treffer afgekeurd worden. België was wel succesvol, want na twintig minuten spelen kapte Benteke Mathijsen uit en legde de bal achter Stekelenburg.

Narsingh (rechts) probeert Vertonghen (links) uit te spelen (Foto: Pro Shots)

Na rust werd Robben in korte tijd tweemaal goed bereikt en weekte de aanvaller van Bayern München zich los van zijn tegenstanders. Zijn eerste voorzet werd door Narsingh tegen de touwen gewerkt, terwijl een minuut later Huntelaar af kon drukken.

Nederland leek hiermee de wedstrijd in handen te hebben, maar de komst van Lukaku en Mertens bracht nieuw elan bij de Belgen. De Rode Duivels vielen aan, maar stuitten enkele malen op Stekelenburg. Een fout van Nigel de Jong zorgde ervoor dat Mertens eenvoudig de 2-2 aan kon tekenen. De PSV'er was daarna ook betrokken bij de goals van Lukaku en Vertonghen die zorgden voor de 4-2 eindstand.

België

4 - 2

Nederland

 20' Benteke
 75' Mertens
 77' Lukaku
 80' Vertonghen
   54' Narsingh
 55' Huntelaar
 
 Gele kaart: Gillet (België), Van der Vaart, Willems, Sneijder (Nederland)
 
Stadion: Koning Boudewijn Stadion, Brussel
Toeschouwers: 46.000
Arbiter: Atkinson (Eng)
 
Opstelling:   Opstelling:
Courtois
Gillet
Van Buyten (Alderweireld/46)
Vermaelen
Vertonghen
Witsel
Hazard (Dembélé/58)
Defour
Chadli (Mertens/67)
Benteke (Lukaku/63)
Mirallas (De Bruyne/56)
  Stekelenburg
Van Rhijn
Heitinga (De Vrij/46)
Mathijsen (Viergever/46)
Willems (Martins Indi/46)
Van der Vaart (Maher/46)
N.de Jong
Sneijder
Narsingh (Lens/68)
Huntelaar
Robben

Hypersonisch vliegtuig VS neergestort

Een test van de Amerikaanse luchtmacht met een nieuw type vliegtuig, dat een snelheid van zesduizend kilometer per uur kan halen, is mislukt. Het toestel werd in de lucht door een B-52 losgelaten, maar een besturingsvin liet het vervolgens afweten. De onbemande X-51A Waverider is volgens de luchtmacht verloren gegaan.

Het was de bedoeling dat het toestel na loskoppeling van de B-52 Mach 6 (zesmaal de snelheid van het geluid) haalde en vijf minuten met die snelheid zou vliegen. Vorig jaar mislukte ook al een test met een X-51. Het toestel kwam toen niet los van zijn draagraket en stortte in zee.

De X-51 is ontworpen door vliegtuigbouwer Boeing en moet het Pentagon in de toekomst in staat stellen wereldwijd binnen enkele minuten operaties uit te voeren.

Djokovic laat Haase-bedwinger Seppi kansloos

Novak Djokovic heeft zijn toernooizege in Toronto woensdag een goed vervolg gegeven. De 25-jarige Serviër was bij het masterstoernooi in Cincinnati in de tweede ronde met 7-6 (4) en 6-2 te sterk voor Andreas Seppi. De Italiaan had in de eerste akte nog afgerekend met Robin Haase. Djokovic was de eerste ronde vrijgeloot.

De eerste set werd beslist in de tiebreak, vooral omdat Djokovic slordig met breakpoints omging. Hij liet er zes onbenut. In de tiebreak wist de nummer twee van de plaatsingslijst wel het verschil te maken, waarna het verweer van Seppi in de tweede set gebroken was. In de tweede ronde treft Djokovic de Rus Nikolay Davydenko, die Florian Mayer uit Duitsland met tweemaal 6-3 versloeg.

Bij de vrouwen maakte een titelfavoriet eveneens geen fout. De als eerste geplaatste Agnieszka Radwanska ging in twee sets langs de Zweedse Sofia Arvidsson: 6-4 en 6-3. Ze brak liefst zevenmaal de service van haar opponent, maar werd zelf ook vijfmaal gebroken.

In de volgende ronde treft Radwanska de Amerikaanse Sloane Stephens, die op haar beurt Camila Giorgi uit Italië versloeg. Beide speelsters waren met een wildcard tot het hoofdtoernooi toegelaten.

Zwemcoach Verhaeren ereburger van Eindhoven

Jacco Verhaeren is benoemd tot ereburger van Eindhoven. De zwemcoach ontving woensdag in het stadhuis tijdens de huldiging van de olympische sporters het ereteken van de gemeente uit handen van burgemeester Rob van Gijzel. "Dankzij Verhaeren zijn topzwemmen en Eindhoven onlosmakelijk met elkaar verbonden", zei de burgervader.

Verhaeren leidde Ranomi Kromowidjojo op de Olympische Spelen in Londen naar twee gouden medailles en zag het estafetteteam zilver winnen. Eerder beleefde hij successen met Pieter van den Hoogenband en Inge de Bruijn. In totaal loodste de 43-jarige coach zijn zwemmers naar tien gouden, vijf zilveren en zeven bronzen plakken op de Spelen.

Tientallen nemen deel aan kiss-in in Amsterdam

Tientallen mensen hebben woensdagavond deelgenomen aan een kiss-in voor de deur van een snackbar in Amsterdam. Volgens de Amsterdamse VVD-wethouder Eric van der Burg was de sfeer gemoedelijk, maar kregen de deelnemers wel een korte maar zeer hevige regenbui te verwerken.

De kiss-in was georganiseerd door fotograaf Erwin Olaf en zijn vriend, nadat zaterdag vijandig was gereageerd toen ze elkaar voor de deur van de snackbar stonden te zoenen. Vanuit de snackbar zou ze zijn toegeroepen ergens anders te gaan zoenen.

Toen ze dat weigerden, begon een bezorger van de snackbar zich ermee te bemoeien. De snackbareigenaar zou de twee bovendien hebben uitgedaagd, maar Olaf en zijn vriend besloten geen klappen uit te delen.

Maandag hebben Olaf en de snackbareigenaar het volgens de fotograaf overigens bijgelegd. Desondanks besloot Olaf de kiss-in door te laten gaan, met als doelstelling een signaal af te geven voor 'het in het openbaar mogen tonen van liefde en genegenheid'. Iedereen was uitgenodigd aan de actie deel te nemen.

Botsing met koe wordt tiener fataal

Een jonge koe heeft woensdag in het Noord-Spaanse Huesca een 16-jarige jongen gedood. Het rund slingerde de jongen tijdens een traditioneel volksfeest tegen een houten hek in de stierenarena van de stad.

Het slachtoffer overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Burgemeester Ana Alos heeft twee dagen van rouw afgekondigd en de feestelijkheden opgeschort.

Het opjagen en treiteren van jonge koeien in arena's is een geliefd onderdeel van de zomerfestivals in veel Spaanse stadjes en dorpen. Daarbij vallen met de regelmaat van de klok gewonden en zelfs doden.

Command & Conquer Generals 2 gaat free-to-play

Electronic Arts heeft vandaag aangekondigd dat Command & Conquer Generals 2 helemaal gratis te spelen is. De game is de eerste game van een hele serie gratis aanbiedingen die EA in de planning heeft voor Command & Conquer.

De game moet een moderne RTS bieden vol met spectaculaire beelden, geluiden en vernieting. Zowel bestaande fans alsmede nieuwe spelers moeten onmiddelijk geboeid raken in de wereld van Command & Conquer Generals 2. Daarnaast is bekendgemaakt dat gamers zich vanaf vandaag kunnen aanmelden voor een bèta.

De game draait op de Frostbite 2-engine, die we kennen van Battlefield 3 en in de toekomst Medal of Honor: Warfighter. Dankzij de engine kunnen we in ieder geval veel verwachten van vernietigbare omgevingen. Command & Conquer Generals 2 komt in 2013 uit en is zoals aangegeven geheel gratis, de game is in ontwikkeling bij BioWare Victory.

Peiling: PVV op meer dan 100 zetels

De PVV stormt af op een revolutionaire verkiezingsoverwinning. Althans, volgens de website verkiezingen.wekelijksepeiling.nl. Verder voorspelt de site vijftien zetels voor de SP en twaalf voor de VVD. De PvdA en het CDA zouden allebei goed zijn voor vier zetels. Kortom: anders dan in alle andere peilingen.

Nu geeft dit voorbeeld wel een heel absurde weergave van de politieke realiteit, maar de verschillende gerenommeerde peilers publiceren ook behoorlijk variërende resultaten. Daarop worden vervolgens conclusies gebaseerd, terwijl die verschillen simpelweg door standaardafwijkingen en verschillende manieren van peilen veroorzaakt kunnen zijn.   

Zo meldde Ipsos Synovate vijf dagen geleden dat de VVD een zetel voor staat op de SP, maar dat de SP inloopt. Twee dagen later bracht Maurice de Hond naar buiten dat de SP maar liefst zes zetels meer dan de VVD waard zou zijn. Weer twee dagen later kwam TNS Nipo met het bericht dat de VVD snel inloopt op de SP en dat het gat nu nog maar een zetel is. Vandaag was er het nieuws van EenVandaag. Zij zien de VVD op 31 zetels staan en de SP op 39.

Wie van de vier, herstel, vijf peilers uiteindelijk het dichtst in de buurt van de werkelijkheid komt, zal op 12 september moeten blijken. Tot die tijd zijn er veel peilingen, met veel verschillende uitslagen.

Hak alles in mootjes in Metal Gear Rising: Revengeance-trailer

Raiden hakt er aardig op los in een nieuwe trailer van Metal Gear Rising: Revengeance. De game die in ontwikkeling is bij Platinum Games en komt op 19 februari 2013 uit voor PlayStation 3 en Xbox 360.

In Metal Gear Rising: Revengeance volgen we het verhaal van Raidan, die voor het eerst te zien was in Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty. De game valt niet te vergelijken met de Metal Gear Solid-games, gezien de nadruk dit keer op actie ligt inplaats van stealth. Alles hakt Raiden in stukjes, waarin bloed en ledematen veelvuldig in beeld verschijnen.

Agent 47 showt multiplayer

IO Interactive heeft gisteren aangegeven dat Hitman: Absolution een multiplayer bevat. Vandaag heeft IO Interactive een trailer vrijgegeven van de multiplayer. Hitman: Absolution ligt vanaf 20 november in de winkels voor Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

In 'Contracts' is het aan de gamer om te doen wat hij/zij zelf wilt, kies een level, kies tot een maximum van drie verschillende personages die je moet vermoorden, kies de wapens in het level en probeer dan onopvallend en zo snel mogelijk de personages te vermoorden.

Hoe sneller en hoe beter je de kills maakt, hoe meer geld je verdiend. Vergelijk daarna met je vrienden wie sneller is op een van de vele leaderbords in de game. Met het geld dat je krijgt kun je nieuwe wapens en kleding kopen. Zo is het dus mogelijk om een level te beginnen met 47 die bijvoorbeeld al een politie-outfit aan heeft.

RTV-Oost: Rapper Negativ is 'nigga'

De immer sympathieke Rapper Negativ, die furore maakte als kandidaat in Fort Boyard, heeft alle reden RTV Oost niet leuk te vinden. In een filmpje van een interview met de rapper werd in de naambalk gemeld dat het zou gaan om 'Nigga', zo meldt Dichtbij.

RTV Oost heeft haar inmiddles excuses aangeboden. Het zou gaan om een spelfout en ze hadden de naam beter moeten checken. Het filmpje is inmiddels van hun site gehaald.


:')

Trinidad en Tobago eert olympisch kampioen met cadeaus

Olympisch kampioen zijn levert in een land als Trinidad en Tobago veel voordelen op. Waar Ranomi Kromowidjojo voor haar medailles 50.000 euro op kon strijken werd de verrassende winnaar bij het speerwerpen Keshorn Walcott overladen met geschenken, zo liet de Trinidad Express weten.

De 19-jarige atleet kreeg uit handen van de premier van het land een cheque van ongeveer 125.000 euro, in Federation Park een huis ter waarde van ruim 300.000 euro en ruim 1.800 vierkante meter grond in Toko. Ook krijgt hij een studiebeurs aan de universiteit in Trinidad en Tobago. Verder wordt er een vliegtuig naar Walcott vernoemd en heeft hij zijn eigen vuurtoren: Keshorn Walcott Toco Lighthouse.

Jouw eigen boerderij in Farming Simulator 2013

Vandaag is de eerste trailer voor Farming Simulator 2013 getoond. Het belooft een realistische simulator te worden met allerlei voertuigen, dieren, gewassen en verschillende omgevingen. Daarnaast kun je zelfs met z'n tienen samen het land bewerken en zelf custom voertuigen maken.

Farming Simulator 2013 komt naar pc, Xbox 360 en PlayStation 3. De pc-versie komt in oktober al uit. Consolegamers moeten wachten tot het eerste kwartaal van 2013.

Scooby-Doo gaat naar WrestleMania

Filmstudio Warner Bros en WWE Studios gaan samen een animatiefilm maken over Scooby-Doo. De Deense dog zal naar WrestleMania moeten om een mysterie op te lossen.

Dit is niet zo heel gek idee omdat er in de televisieserie vaak criminelen letterlijk en figuurlijk worden ontmaskerd door Fred, Velma, Shaggy of Daphne.

Nu is het zo dat worstelaars meestal ook graag een masker dragen dus laat de WWE sterren als John Cena, Triple H, The Miz, Kane, Santino Marella, Brodus Clay, Sin Cara en AJ opdraven. Ook directeur Vince McMahon zal te zien en te horen zijn in dit project.

Warner Bros Home Entertainment zal de film distribueren op dvd en blu-ray en door video-on-demand en digitale downloads. “WWE zal alle bronnen gebruiken die het tot beschikking heeft voor de nodige promotie”, aldus een verklaring van WWE Studios-directeur Michael Luisi.

Nieuwe Scooby-Doo film in de maak (Novum)

'Dertig dagen oorlog na aanval op Iran'

Een Israëlische aanval op nucleaire faciliteiten in Iran kan een bloedige oorlog ontketenen die een maand kan duren en honderden Israëliërs het leven kan kosten. Dat heeft vertrekkend minister van burgerbescherming, Matan Vilnai, woensdag gezegd in een interview met dagblad Maariv.

Vilnai, een generaal in ruste die zijn post als minister verruilt voor de hoogste functie op de Israëlische ambassade in China, zag vijf jaar lang toe op de modernisering van de Israëlische defensiesystemen. "Het thuisfront is klaar zoals nooit tevoren", zei hij tegen Maariv.

De regering in Jeruzalem houdt er in het geval van een aanval op Iran rekening mee dat het dagelijks raketten zal regenen op Israëlische bevolkingscentra, waarbij vijfhonderd doden zullen vallen. "Het kan zijn dat er minder slachtoffers zijn, maar het kunnen er ook meer zijn. Dat is het scenario waar we ons met behulp van de beste deskundigen op voorbereiden", zei Vilnai. "Geschat wordt dat de oorlog op diverse fronten dertig dagen zal duren."

"Net zoals burgers in Japan moeten beseffen dat ze kunnen worden getroffen door een aardbeving, moeten burgers van Israël beseffen dat als ze hier wonen, ze voorbereid moeten zijn op raketten", vervolgde de minister. "Het is geen pretje voor het thuisfront, maar er moeten beslissingen worden genomen en we moeten paraat zijn."

'Mensen kunnen terug naar Tsjernobyl'

De Oekraïense stad Tsjernobyl is veilig genoeg voor mensen, 26 jaar na de grootste kernramp aller tijden. Het stralingsniveau is voldoende gedaald. Groente en fruit uit het gebied zijn echter nog niet eetbaar. Dat heeft Oleg Bondarenko, lid van de Oekraïense regeringscommissie die over Tsjernobyl gaat, woensdag gezegd.

Een reactorvat van de kerncentrale bij Tsjernobyl ontplofte op 26 april 1986. Daardoor werd een groot gebied vervuild. Een radioactieve wolk trok over Europa. Na de ramp riep de toenmalige Sovjet-Unie een gebied van 30 kilometer rond de Tsjernobyl-centrale uit tot verboden terrein. 

Militairen controleren tot op de dag van vandaag de toegangswegen. Tsjernobyl veranderde in een spookstad, waar de tijd stilstaat op het eind van het communisme.

Website Reuters weer gehackt

Persbureau Reuters is voor de tweede maal in twee weken tijd aangevallen door hackers. Die plaatsten een nepbericht op de website van het nieuwsagentschap waarin werd beweerd dat de Saudische minister van buitenlandse zaken is overleden.

Reuters liet woensdag weten dat het bericht 'illegaal op een journalistenblog was geplaatst'. Het bericht is inmiddels verwijderd. Wie er achter de aanval zit, is niet bekend.

Twee weken geleden werd de website ook gehackt. Toen verschenen nepberichten over de troepenbewegingen van de rebellen in Syrië.


Website Reuters weer gehackt (Foto: Novum)

Opnieuw klacht over antisemitisme bij GVB

Bij het GVB is opnieuw een klacht binnengekomen over kwetsende opmerkingen over het Anne Frank Huis van GVB-medewerkers in een tram. Een woordvoerder van de GVB bevestigt woensdagavond een bericht hierover van NRC. Wat zou zijn gezegd, wil de zegsvrouw niet vertellen. De GVB heeft een onderzoek ingesteld.

Vorige week werd gemeld dat medewerkers van het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB zich antisemitisch hebben uitgelaten toen hun tram langs het Anne Frank Huis reed. Toen de betrokken medewerkers ontkenden, was voor de stadsvervoerder de zaak afgedaan.

De joodse gemeente deed daarna een oproep aan getuigen om zich te melden. Een wat oudere mevrouw meldde zich vervolgens maandagochtend bij RTV Noord-Holland. Ze bevestigde dat de conversatie tussen chauffeur en conducteur had plaatsgevonden.

Of de nieuwe klacht een ander incident betreft, zoals NRC meldt, is volgens de woordvoerder van de GVB nog onduidelijk. "We onderzoeken het nog."

StarCraft II: Heart of the Swarm is bijna af

StarCraft II: Heart of the Swarm bevindt zich in de 'laatste fases' van de ontwikkeling. Blizzard is zich nu aan het voorbereiden op de bèta en gaat binnenkort beginnen met het versturen van invites. Een releasedatum voor de game is nog niet bekendgemaakt.

Kaeo Milkersaid, producer van de game, geeft aan dat de invites gefaseerd verstuurd gaan worden en dat de invites 'er aan komen'. StarCraft II: Heart of the Swarm volgt het verhaal van Kerrigan en de Zerg, en speelt zich af na Wings of Liberty.

Vruchtbaar sterrenstelsel waargenomen

Astronomen van NASA hebben op een luttele vijf miljard lichtjaar afstand een sterrenstelsel waargenomen dat jaarlijks zo'n 740 sterren voortbrengt. De wetenschappers maken melding van hun bevindingen in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

De prestaties van het Melkwegstelsel vallen in het niet bij de galactische voortplantingsdrift van het nieuwe sterrenstelsel. Jaarlijks kan de zon gemiddeld maar één broertje of zusje verwelkomen.

De vruchtbare sterrenhoop, waargenomen met de Chandra röntgentelescoop, bevindt zich in een cluster van sterrenstelsels dat de helderste röntgengloed uitzendt die astronomen ooit hebben gezien.

Het sterrenstelsel is zo'n zes miljard jaar oud, een respectabele leeftijd waarop zelden nog rekening wordt gehouden met een grote sterrenschare, aldus de wetenschappers.

Arsenal akkoord met United over Van Persie

Robin van Persie vervolgt zijn loopbaan naar alle waarschijnlijkheid bij Manchester United. Arsenal bevestigt dat beide clubs een akkoord hebben bereikt.

Van Persie speelt vanavond met Oranje een oefenwedstrijd tegen België. Donderdag reist hij naar Manchester voor de medische keuring, meldt Arsenal.com. Als die keuring geen problemen oplevert, ondertekent de Rotterdammer een contract bij United.

Over de hoogte van de transfersom heeft Arsenal niks naar buiten gebracht. In eerdere berichtgeving werd echter gespeculeerd over circa 28 miljoen euro. Eerder deze zomer zaten ook Juventus en Manchester City al achter de topscorer van de Premier League aan.

Met de aankomende transfer maakt Van Persie zich niet populair bij de fans van Arsenal. De 29-jarige aanvaller speelde acht jaar in Noord-Londen en in die periode was hij vaak geblesseerd. Pas in de laatste anderhalf jaar scoorde Van Persie aan de lopende band.


Robin van Persie heeft naar alle waarschijnlijkheid zijn laatste wedstrijd voor Arsenal gespeeld. (Foto: Pro Shots)

Geschorste hongerstaker Pesoli eet weer

Voetballer Emanuele Pesoli is niet langer in hongerstaking, zo meldt persbureau Ansa. De 31-jarige Italiaan besloot vanwege een schorsing van drie jaar die hem opgelegd is vanwege het manipuleren van wedstrijden het eten op te schorten.

Pesoli heeft betrokkenheid bij een groot omkoopschandaal in de Italiaanse voetbalwereld altijd ontkend. Hij ging om zijn woorden kracht bij te zetten afgelopen zaterdagavond in hongerstaking en ketende zich vast aan het hek bij het hoofdkantoor van de Italiaanse voetbalbond. De speler van Hellas Verona beëindigde zijn actie nadat hem een gesprek met de voorzitter van de voetbalbond toe is gezegd. Dat zal komende vrijdag plaatsvinden.

Zelf zegt Pesoli dat hij na medisch onderzoek gedwongen is zijn actie te beëindigen. "Ik ben woensdagochtend onderzocht door een arts en die heeft me gedwongen wat te eten."

Mass Effect 3 Leviathan-DLC komt 28 augustus

De singleplayer-DLC voor Mass Effect 3 komt op 28 augustus naar pc en Xbox 360 en 29 augustus naar PlayStation 3. In Mass Effect 3: Leviathan moet Shephard ontdekken wat voor geheim het universum verbergt, voordat de Reapers het verwoesten.

Het verhaallijn van de DLC speelt zich af vóór het controversiële einde van Mass Effect 3. Het pakket gaat ongeveer tien euro kosten, of 800 MS Points. Bekijk hieronder de trailer die vorige week online kwam. Deze is opgenomen tijdens een livestream en kan daarom stotteren.

Basketbalploeg begint EK-kwalificatie met nederlaag

De Nederlandse basketballers hebben hun eerste duel in de EK-kwalificatie verloren.  Roemenië was in Sibiu met 90-84 te sterk.

In de eerste helft ging het nog gelijk op, maar in de derde periode ging het even mis voor de ploeg van bondscoach Jan-Willem Jansen. De thuisploeg sloeg een gat van zeven en dat bleek moeilijk te dichten. In het vierde kwart naderde Oranje Roemenië op drie punten, maar dat bleek niet genoeg voor de zege. 

Henk Norel was goed voor 27 punten gevolgd door David Jansen met 18 punten.  Zaterdag moet Nederland het in Almere opnemen tegen Bosnië-Herzegovina.

Barrichello denkt nog aan Formule 1

Coureur Rubens Barrichello rijdt dit seizoen na negentien seizoenen Formule 1 voor het eerst in de IndyCar Series. Voor de 40-jarige Braziliaan is de F1 echter nog geen gesloten boek, een terugkeer in de koningsklasse van de autosport is nog altijd een optie voor hem.

Hij sprak met Auto Motor und Sport onder meer over zijn gedwongen vertrek bij Williams. "Ik geloof dat er nog steeds een weg terug is. Het was onverwacht. De engineers en monteurs bij Williams leken er ook vanuit te gaan dat ik bij het team zou blijven. Natuurlijk gingen er al geruchten dat Williams geld nodig had. Maar ik had, zonder dat het team mij daarom had gevraagd, ook al wat sponsorgeld bij elkaar geschraapt."

"Wat Bruno (Senna, red.) uiteindelijk aan budget heeft meegenomen, weet ik niet, maar ik had hem waarschijnlijk toch niet kunnen overbieden. En zo verloor ik mijn stoeltje bij het Williams-team. Voor alternatieven was het toen al te laat. Ik vind het enorm zonde dat ik er niet meer bij ben."

De Braziliaan houdt de ontwikkelingen in de Formule 1 in de gaten en denkt dat hij bij Williams nog een wezenlijke bijdrage aan de teamprestatie had kunnen leveren. "Ik denk dat ik het dit jaar goed had kunnen doen. Williams had veel aan mij kunnen hebben. Ik zou ook een goede coach zijn geweest voor Senna, Maldonado of Bottas. Zij hadden met mij erbij nog veel beter gepresteerd." Zo durft Barrichello tot slot zelfs te beweren dat Maldonado met hem als teamgenoot minder brokken had gemaakt en zou het podium vaker in zicht zijn geweest.

The Last Guardian is nog steeds in de maak

Sony werkt nog steeds aan The Last Guardian en geeft aan dat het veel last had van technische problemen. Deze problemen waren eerder al bekend, maar het team had niet verwacht dat het zo ingewikkeld zou zijn om de problemen op te lossen.

"Het team is nog steeds hard aan het werk, er waren bepaalde technische problemen waar ze aan werkten", vertelt Shuhei Yoshida van Sony. "Het is een periode waarin, als je een buitenstaander bent, er weinig vooruitgang lijkt te zijn. Maar het is een hoop werk om een game te maken."

Het team moest zelfs opnieuw beginnen bij bepaalde delen: "Op een gegeven moment dachten we dat we het spel konden maken in een vooraf bepaalde tijd. Toen spraken we al over een mogelijke releasedatum. Maar het bleek dat de technische problemen veel moeilijker waren om op te lossen. Het technische team moest opnieuw beginnen met enkele dingen waar ze aan hadden gewerkt."

Yoshida kon wel bevestigen dat The Last Guardian zeker voor PlayStation 3 gaat verschijnen.

Pak slaag Jong Oranje tegen Italië

De voetballers van Jong Oranje hebben woensdagavond een kansloze nederlaag geleden. In Leeuwarden werd in een oefenduel met 0-3 verloren van de leeftijdsgenoten uit Italië. De eindstand was al bij rust bereikt door goals van Lorenzo Insigne, Ciro Immobile en Alessandro Florenzi.

Met Luuk de Jong en Ola John, de afvallers van het 'grote' Oranje, in de basis liep Nederland vrijwel de gehele eerste helft achter de superieur acterende opponent aan. Italië was veel sterker en kwam al na 57 seconden op voorsprong door Insigne. Na elf minuten was de score al verdubbeld. Immobile soleerde door de Nederlandse verdediging en passeerde doelman Jeroen Zoet met een leep boogballetje.

Nederland liet zich even gelden met een kans voor De Jong, maar werd vervolgens weer achterovergedrukt. Nadat Insigne een grote kans gemist gehad, maakte Florenzi er na 37 minuten wel 0-3 van. Aan de goal ging een fout van Groningen-verdediger Virgil van Dijk vooraf.

Spits De Jong had vlak voor rust de spanning enigszins terug kunnen brengen, maar op aangeven van John schoot hij van dichtbij naast. In de tweede helft wisselden beide coaches er lustig op los en daalde de amusementswaarde van het duel flink. Oranje had wel het initiatief, maar werd zelden echt gevaarlijk.

Beide landen bereiden zich momenteel voor op de afsluiting van de EK-kwalificatie. Nederland en Italië gaan allebei aan de leiding in hun groep en zijn dicht bij plaatsing voor de play-offs, waarin tickets voor de Europese titelstrijd in Israël van volgend jaar verdiend kunnen worden.

FOK!filmtips van de dag: District 9 en Total Recall

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!

District 9 01

Voor de FOK!filmtip van de dag gaan we vandaag voor een dubbele dosis sciencefiction. Om 20.30 uur begint de filmavond op RTL7 met het indrukwekkende District 9 van de Zuid-Afrikaanse regisseur Neill Blomkamp. De film is gebaseerd op Blomkamp's korte film Alive in Joburg uit 2006.

In 1982 verschijnt een enorm ruimteschip boven de stad Johannesburg. De ruimtewezens, bijgenaamd The Prawns (de garnalen), worden in eerste instantie met open armen binnengehaald. 28 jaar later blijkt dat er veel is veranderd. Het vluchtelingenkamp waar de aliens waren gevestigd is een gemilitariseerde ghetto geworden, genaamd District 9, waar de Prawns worden opgesloten en uitgebuit. In 2010 besluit men, onder leiding van Wikus van der Merwe het ghetto te ontruimen. Nadat Wikus met een buitenaards substantie in aanraking is geweest wordt ook hij opgejaagd en moet hij, samen met zijn twee garnaalachtige nieuwe vrienden, zien te overleven.

Regisseur Blomkamp groeide op in de tijd van de Zuid-Afrikaanse apartheid, wat ook duidelijk in de boodschap van deze film terug te vinden is. Een eigenaardige maar zeker originele film die een verademing was ten opzichte van de overdosis aan spectaculair aandoende sciencefiction films uit Hollywood.

District 9 02
Wikus Van De Merwe: I would never have any kind of... pornographic activity with a fokkin' creature!

Total Recall 02

Om 22.45 uur volgt dan nog, als toetje op RTL7, het epische Total Recall van ons aller Paul Verhoeven. Een film waarover we eigenlijk niet zo gekke veel meer hoeven te vertellen, behalve dat het een ware klassieker is in het genre. Verhoeven gaat heerlijk over de top in het verhaal, gebaseerd op We Can Remember It For You Wholesale van Philip K. Dick. Heerlijke sciencefiction met Arnold Schwarzenegger, Sharon Stone en Michael Ironside in de belangrijkste rollen.

Total Recall 01
Douglas Quaid: Well, Cohaagen, I have to hand it to you. It's the best mindfuck yet.

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Gestolen fietsen duiken op in Duitsland

Een aantal fietsen die vorige maand in Nederland werden gestolen is opgedoken in Duitsland. Dat laat de politie woensdag weten. De vijf fietsen werden gevonden in een pand in Nordhorn, net over de grens bij Denekamp. Een 47-jarige Duitser is in verband met de ontvreemding aangehouden.

Drie van de fietsen werden gestolen in Oldenzaal en zijn inmiddels terug bij hun eigenaar. De politie vermoedt dat ook de andere twee fietsen in de Twentse plaats zijn gestolen. Dat de Duitse dief niet alleen fan is van tweewielers, blijkt uit de vondst van een witte buitenboordmotor, die vermoedelijk ook gestolen is.

De Twentse politie roept de rechtmatige eigenaars van de aangetroffen Batavus-herenfiets en van een hybride dames-Puch op zich te melden. Ze krijgen dan hun fiets terug.


Gestolen fietsen duiken op in Duitsland (Foto: Novum)

Peiling: SP loopt uit op VVD in peiling EenVandaag

In de peiling van het tv-programma EenVandaag neemt de SP afstand van de VVD. De SP zou nu uitkomen op 39 zetels, 4 meer dan 3 weken geleden. De VVD zakt van 34 naar 31 zetels.

In de Tweede Kamer heeft de SP nu 15 zetels, de VVD is met 31 zetels de grootste partij.

Er zijn in de peiling verder weinig verschuivingen. De PvdA stijgt een zetel en komt uit op 17. Dat zijn er 13 minder dan nu in het parlement. PVV en CDA verliezen een zetel en staan respectievelijk op 16 en 13. Voor beide partijen betekent dat een verlies van 8 zetels in vergelijking met de laatste verkiezingsuitslag.

Bij De Stemming, die mede ontwikkeld is door onderzoeksbureau Intomart GfK, staat D66 op 13 (10 in de Kamer), GroenLinks op 5 (10), ChristenUnie 7 (5), de Partij voor de Dieren op 3 (2) en de SGP op 3 (2). Nieuwkomer 50PLUS staat onveranderd op 3 zetels.

De Stemming van EenVandaag is een peilmethode met vooral aandacht voor de zwevende kiezer. Respondenten kunnen vijf stemmen geven aan een of meer partijen. De peiling is gebaseerd op een steekproef van steeds 12.500 respondenten uit het Intomart GfK onlinepanel. Per meting heeft telkens ongeveer de helft van de respondenten de vragenlijst ingevuld.

SP loopt uit op VVD in peiling EenVandaag
SP loopt uit op VVD in peiling EenVandaag (Foto: ANP)

Asscher noemt hulp Bouterse aan Kwakoe ongewenst

Locoburgemeester van Amsterdam Lodewijk Asscher (PvdA) vindt de financiële hulp van Desi Bouterse aan zomerfestival Kwakoe ongewenst. Dat laat hij woensdag weten in een reactie op de bijdrage van vijftigduizend euro aan het festival.

Asscher noemt inmenging van de Surinaamse overheid in het festival of een financiële bijdrage ongewenst, omdat de Amsterdamse gemeenteraad enige tijd geleden nogmaals heeft bevestigd op geen enkele manier te willen samenwerken met de huidige Surinaamse regering.

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) vindt dat het aan het bestuur van het festival is om te beslissen of ze het geld aannemen. "Het festival is een privé-initiatief. Er is geen sprake van financiële sancties tegen Suriname die zo'n gift zouden kunnen verhinderen", aldus de minister.

Eerder woensdag liet de Amsterdamse afdeling van de VVD al weten niet te spreken te zijn over de financiële hulp van Bouterse. De Amsterdamse VVD-fractievoorzitter Robert Flos vindt niet dat iemand geld zou moeten aannemen van de Surinaamse president en zijn regering.

Minister Rosenthal liet in april weten de ontwikkelingshulp aan Suriname op te schorten. De maatregel was het gevolg van de omstreden amnestiewet, waardoor de verdachten van de Decembermoorden, onder wie Bouterse, in principe niet vervolgd kunnen worden. Ook werd oud-legerleider Bouterse in Nederland bij verstek veroordeeld tot elf jaar cel voor drugssmokkel.

Het zomerfestival in Amsterdam Zuidoost dreigde dinsdag voortijdig te worden opgedoekt, toen de grootste geldschieter dreigde de tenten weg te halen. Organisator, stichting Kofoe en geldschieter Witte Tentenverhuur liggen overhoop over de inzage in de financiën van het festival. De partijen proberen er tot het einde van de week samen uit te komen.

Asscher vindt het festival een belangrijk evenement voor de stad en vindt dat het Kwakoe volgend jaar een professionelere organisatie verdient.

'Personages doen lezers veranderen'

Slecht nieuws voor de fans van boeken als American Psycho en Fight Club: de kans bestaat dat ook zij zich gaan gedragen als gewelddadige psychopaten. Nieuw onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat lezers geneigd zijn de eigenschappen van personages over te nemen.

De onderzoekers bekeken wat er gebeurt met boekenlezers die de gevoelens, gedachten, overtuigingen en interne reacties van één van de personages als hun eigen emoties ervaren. Dit proces noemen ze 'ervaringneming' [Eng: 'Experience-taking', red]. Ze ontdekten dat onder de juiste omstandigheden ervaringneming kan leiden tot echte, doch kortstondige veranderingen in het leven van lezers. "Ervaringneming kan een krachtige manier zijn om ons gedrag en onze gedachten op een betekenisvolle en bevordelijke manier te veranderen", zo zegt co-autheur van de studie Lisa Libby.

Het proces vindt echter niet zomaar plaats. Een belangrijke voorwaarde is dat de lezer zich volledig kan identificeren met het personage, en daarbij even zijn eigen identiteit verliest. Zo werd het effect minder sterk toen de proefpersonen in een kamer met een spiegel moesten lezen. Geoff Kaufman, leider van de studie, zegt: "Des te meer dat je herinnerd wordt aan je eigen persoonlijke identiteit, des te minder waarschijnlijk zal het zijn dat je de identiteit van het personage overneemt."

Kuilboer & Petzoldt in trailers Deal

Eddy Terstall heeft de trailers voor zijn romantische komedie Deal online gezet. De muzikale omlijsting is van saxofonist Benjamin Herman, die zoveel inspiratie had, dat hij meteen een gelijknamig album maakte.

Deal is de tiende speelfilm van Eddy Terstall en in zijn eigen stamcafé de Kat in de Wijngaert raken na sluitingstijd barmeisje Sara (Roberta Petzoldt) en vaste gast Midas (Teun Kuilboer) met elkaar in gesprek. Zij wil weten hoeveel geld hij ervoor over heeft om met haar in bed te belanden. Dit onschuldige gesprekje aan de bar neemt verrassende wendingen en brengt ons duo van Amsterdam naar Barcelona.

Saillant detail om te weten: De trailer van Sara werd door YouTube geweigerd omdat ze er topless in verschijnt.

De trailer van Midas:

De trailer van Sara:

De film gaat op een bijzondere manier in première, op maandag 10 september is Deal vanaf 10.30 uur de hele dag doorlopend te zien in de bioscoop van EYE Amsterdam.

Politie rechtvaardigt slaande agenten

De omstander tegen wie de politie deze week hard optrad toen hij een arrestatie in Amsterdam filmde met zijn mobieltje, hield geen gepaste afstand en bemoeilijkte daarmee het werk van de agenten. Dat laat de Amsterdamse politie weten in een reactie op de beelden van de arrestatie die woensdag opdoken.

In het filmpje, dat online staat, is te zien hoe een agent schijnbaar zonder waarschuwing vooraf de telefoon uit de handen van de filmende omstander probeert te slaan. Dat ging gepaard met enig duw- en trekwerk en gescheld. De man krijgt een tik en wordt toegebeten dat hij moet 'opflikkeren'. Na wat scheldwoorden over en weer lijkt de filmer opnieuw fysiek aangepakt te worden.

De beelden leggen de arrestatie vast van een 44-jarige man, dinsdagavond op de Lijnbaansgracht. Agenten wilden de man aanhouden bij zijn woonboot voor een vechtpartij en de vernieling van een voordeur op de Marnixstraat eerder op de avond. De verdachte weigerde naar buiten te komen en reageerde volgens de politie agressief.

Toen de agenten de woonboot betraden, verzette de man zich hevig. Een van de dienders raakte gewond aan zijn oog. Er volgde een worsteling die op straat eindigde. Omdat pepperspray niet hielp moesten er uiteindelijk meerdere agenten aan te pas komen om de man in bedwang te krijgen. Bij de worsteling liep de agent die al gewond was aan zijn oog, ook nog eens letsel aan zijn knie op.

De filmende omstander stond volgens de politie zeer dicht op de agenten en bemoeide zich met hun werkzaamheden. "Filmen in de openbare ruimte is in beginsel toegestaan, maar wel met veilige en gepaste afstand en zonder bemoeienis", zegt een woordvoerder van het korps. "Het gedrag van de filmende omstander maakte de situatie, die al moeilijk was, alleen maar grimmiger."

Volgens de politie tonen de beelden slechts een deel van het geheel. "Bij dit soort filmpjes is het goed je te realiseren dat er ook van alles vóór en na gebeurt. Dergelijke beelden zijn dus niet altijd de complete weergave van de werkelijkheid."

De afgelopen maanden duiken geregeld filmpjes op van agenten die geweld gebruiken bij aanhoudingen. Zo ontstond in juni commotie over een filmpje van een Rotterdamse agente die een man hardhandig tegen de grond werkte en meerdere keren in het kruis schopte. Ook bij de aanhouding van dj The Flexican vorige maand in Eindhoven zouden agenten klappen hebben uitgedeeld. Een filmpje dat een omstander maakte van die arrestatie werd door een agent gewist.


De bewuste beelden

Honderden dieren uit Hoofddorpse woning gehaald

De politie heeft dinsdagavond enkele honderden dieren uit een woning in Hoofddorp gehaald. Het gaat onder meer om veertig gifslangen, 35 schildpadden, waaronder enkele beschermde soorten, beschermde salamanders en een groot aantal cavia's, ratten en muizen, meldt de politie woensdag.

Een 53-jarige man hield al deze dieren in zijn woning. De man zou zich niet hebben gehouden aan gezondheids- en welzijnsregels voor dieren en de beesten niet goed hebben verzorgd. Ook had de man geen vergunning voor het houden van beschermde diersoorten en hield hij gevaarlijke dieren onder gevaarlijke omstandigheden.

De dieren zijn ondergebracht op een opvangadres, waar ze worden onderzocht. De komende dagen worden de exacte aantallen en soorten geïnventariseerd.

Nadal mist ook US Open

Rafael Nadal heeft nog steeds last van zijn knieblessure en moet na de Olympische Spelen ook de US Open laten schieten. De Spanjaard kon ook de toernooien van Toronto en Cincinnati niet spelen. 

"Met veel verdriet moet ik aankondigen dat ik niet klaar ben om te spelen in New York", twitterde Nadal woensdag. De nummer drie van de wereld won de US Open in 2010 en verloor vorig jaar de finale van Novak Djokovic. Het Amerikaanse grandslamtoernooi begint op 27 augustus.

Koperdieven slaan toe op begraafplaats Amsterdam

Koperdieven hebben in de nacht van dinsdag op woensdag toegeslagen op de Amsterdamse begraafplaats Westgaarde. Bij meerdere graven zijn spullen weggehaald. Het gaat vooral om zaken als beeldjes, vaasjes en herdenkingsplaatjes. Dat laat een woordvoerder weten.

Momenteel bekijkt de begraafplaats wie er allemaal getroffen is door de diefstal. Een deel van de getroffenen is al gelokaliseerd. Zij worden opgevangen door de begraafplaats. Westgaarde hoopt dat de slachtoffers aangifte doen bij de politie.

Het is nog niet duidelijk hoe de dieven zijn binnengekomen. Er zijn geen sporen van braak gevonden. De komende nachten wordt extra beveiliging ingezet. Volgens de woordvoeder is het nog niet duidelijk of de begraafplaats zelf aangifte gaat doen.

Echtpaar noemt alle kinderen Walter

Een Braziliaanse moeder die maar liefst vijftien kinderen moet opvoeden samen met haar partner Walter heeft het de medemens niet makkelijk gemaakt. Ze hebben namelijk al hun vijftien kinderen dezelfde naam gegeven.

De Braziliaanse Erodites had haar man Walter beloofd om hun eerste kind te vernoemen naar hem. Na de geboorte van het eerste kind (Walterlucia) wilde het stel de rest van de nakomelingen ook naar Walter vernoemen.

Het stel heeft in al die jaren niet stil gelegen en maar liefst vijftien kinderen gebaard. De namen zijn: Walterlucia, Walterlivia, Walterlenia, Walterlonia, Walterlacia, Walterluzia, Walterluana, Walterangelina, Waltersilviana, Walteremanuel, Walterluis, Walteroliver, Waltermarcelo, Walterlicinio en Walterfernando.

Walter en zijn vrouw hebben ook nog eens 33 kleinkinderen. De namen beginnen allemaal met Walter.

Marine onderschept twee ton coke

De Nederlandse marine heeft in het Caribisch gebied een drugstransport van tweeduizend kilo cocaïne onderschept. Dat maakte het ministerie van Defensie woensdag bekend. De drugsvangst werd eind juni al gedaan, maar kon niet eerder bekend worden gemaakt in verband met het onderzoek en nog lopende operaties.

Een Amerikaans patrouillevliegtuig maakte melding van een verdacht vaartuig bij het operatiecentrum van de marine op Curaçao. Daarop werd een grootschalige zoekoperatie opgezet. Het patrouillevliegtuig van de kustwacht en het fregat Hr. Ms. Tromp zetten de achtervolging in op de zogeheten go fast, zeer snelle drugsboten die in een keer een grote hoeveelheid drugs smokkelen. In dit geval had de go fast vier buitenboordmotoren.

De opvarenden van de go fast gooiden tijdens de nachtelijke achtervolging de verzwaarde drugsbalen overboord. Een team van Amerikaanse justitiemedewerkers dat tijdens de actie aan boord was van de Tromp concludeerde vervolgens op basis van schattingen en een drugstest dat het om twee ton coke ging.

De actie maakte onderdeel uit van de drugsbestrijdingsoperatie Martillo, waarbij meerdere landen de internationale georganiseerde misdaad in Midden-Amerika bestrijden. Dat gebeurt onder meer door de aanpak van mensen- en drugssmokkel op zee en in de lucht. Nederland maakt met de marine deel uit van de operatie.


Marine onderschept twee ton coke (Foto: Novum)

Verdachten moord 15-jarige Arnhemse voor rechter

De drie minderjarige verdachten van de moord op een 15-jarig meisje uit Arnhem in januari moeten zich maandag en dinsdag voor de rechtbank in Arnhem verantwoorden. De zaak van de 16-jarige vrouwelijke verdachte wordt achter gesloten deuren behandeld, zo bepaalde de rechtbank al eerder.

Het slachtoffer werd 14 januari neergestoken in haar ouderlijk huis aan de Stadhoudersstraat. Het meisje overleed enkele dagen later in het ziekenhuis aan haar verwondingen. Ook de vader van het meisje werd neergestoken, maar hij overleefde de steekpartij.

Maandag staat de nu 15-jarige verdachte uit Capelle aan den IJssel terecht. Hij wordt ervan verdacht het meisje te hebben neergestoken. Dinsdag behandelt de rechtbank de zaak tegen het 16-jarige meisje en haar 17-jarige vriendje. Het stel wordt ervan verdacht de steekpartij te hebben uitgelokt.

Het OM denkt dat de aanleiding van de steekpartij een futiliteit was. Het 16-jarige meisje zou haar vriendin een lesje hebben willen leren omdat er over haar geroddeld werd. Via sites als Facebook zou zij met haar vriendje uit Rotterdam de moordopdracht hebben gegeven aan de jongen uit Capelle aan den IJssel.

In de zaken tegen de 15-jarige en de 17-jarige verdachte hebben de advocaten ook gevraagd de zitting alsnog achter gesloten deuren te behandelen. Aan het begin van de behandeling van de zaken bespreekt de rechtbank deze verzoeken en wordt besloten of de zaak openbaar blijven of niet.

Vandewalle Belgisch kampioen tijdrijden

Kristof Vandewalle is de nieuwe Belgisch kampioen tijfrijden. Hij was de snelste over 41,4 kilometer rond de stuwmeren van de Eau d'Heure. Tweede werd Ben Hermans en de derde plek op het podium was voor uittredend kampioen Philippe Gilbert.

De overwinningsteller van Gilbert blijft dit seizoen steken op nul. Vandewalle die voor Omega Pharma-Quick Step rijdt is dit pas zijn tweede profoverwinning.  De 27-jarige renner was 48 seconden sneller dan Hermans en hadmeer dan een minuut voorsprong op Gilbert. 

Vandewalle heeft weinig tijd om het te vieren, want om 21 uur zit hij in het vliegtuig richting Spanje voor de Vuelta. Zaterdag mag hij direct zijn kampioenentrui aantrekken, want de Vuelta begint met een ploegentijdrit. 

Kidman past inderdaad muiltje Grace Kelly

Het glazen muiltje ging voorbij aan Emily Blunt, Charlize Theron, Reese Witherspoon, Gwyneth Paltrow, Kate Hudson, Amy Adams, January Jones en Elizabeth Banks. Het is inderdaad waar dat Nicole Kidman oud-Hollywoodster en prinses Grace Kelly gaat vertolken in Grace of Monaco.

Tim Roth zal haar echtgenoot prins Rainier III gaan spelen en Frank Langella is de priester die ze in de echt verbindt. Verder heeft de Franse regisseur Oliver Dahan, die eerder La Vie en Rose maakte over Edith Piaf, Paz Vega en Roger Ashton-Griffiths gestrikt als Maria Callas en Alfred Hitchcock.

De film gaat specifieker over Kellys zesde jaar als prinses en haar 'werk' achter de schermen als prins Rainier een dispuut krijgt met de Franse president Charles de Gaulle over de belastingwetten in de zestiger jaren.

Grace Kelly ontmoette prins Rainier op het filmfestival van Cannes en trouwde hem op 18 april 1956, een dag later was de kerkelijke inzegening. Vanaf dat moment heette ze prinses Gracia en verscheen ze in haar laatste film High Society omdat ze verplicht moest stoppen met acteren. Er was namelijk dreiging dat Monaco weer bij Frankrijk ingelijfd zou worden als er geen nakomelingen kwamen.

In 1957 schonk prinses Gracia het leven aan prinses Caroline, in 1958 aan prins Albert en in 1965 aan prinses Stéphanie. Prins Albert werd de troonopvolger en is nu de vorst van Monaco.

Grace of Monaco verschijnt in 2014 op het witte doek.

Nicole Kidman ANP

België en Nederland nooit zo lang zonder onderling duel

Nederland en België staan vanavond in Brussel tegenover elkaar. De twee ploegen hebben dan nog nooit zo lang niet tegen elkaar gespeeld. De laatste keer was acht jaar en 78 dagen geleden, in mei 2004 in Eindhoven. Nederland verloor toen met 0-1.

In het 125e duel tussen beide landen staan de statistieken aan de kant van Oranje. Er werd 55 keer gewonnen en 29 keer gelijk gespeeld. De Belgen zijn echter ongeslagen in de laatste vijf duels. Vier keer kwam het tot een gelijkspel, eenmaal won België.

Beide landen hebben onlangs de bondscoach vervangen. Voor Louis van Gaal is het zijn eerste wedstrijd sinds hij Bert van Marwijk verving. Marc Wilmots staat vandaag bij België voor de derde keer langs de zijlijn. Hij moet zijn eerste overwinning nog behalen. In de voorgaande vriendschappelijke duels werd met 1-0 van Engeland verloren en met 2-2 gelijk gespeeld tegen Montenegro.

Voor Rafael van der Vaart kan het een bijzondere wedstrijd worden. Als hij speelt, wordt het zijn honderdste interland in het shirt van Oranje.

Cel geëist voor cocaïnesmokkel in koffie

Een 33-jarige vrouw uit Colombia heeft woensdag in de rechtbank van Rotterdam negen jaar cel tegen zich horen eisen voor haar betrokkenheid bij de drugssmokkel van zeventienhonderd kilo cocaïne in een lading koffie in 2007. Dat meldt het landelijk parket van het Openbaar Ministerie.

De coke, verstopt in een container uit Costa Rica, werd destijds onderschept bij een douanecontrole in de Rotterdamse haven. Drie medeverdachten werden in 2009 al veroordeeld tot jarenlange gevangenisstraffen. De 41-jarige hoofdverdachte van de drugssmokkel is nog voortvluchtig.

De Colombiaanse zou een vooraanstaande rol hebben gehad in het drugstransport. De vrouw werkte actief samen met haar medeverdachten en gaf daarbij aanwijzingen in Costa Rica en Nederland. De vrouw werd in 2010 aangehouden in haar vaderland. Het was voor het eerst dat Colombia een eigen onderdaan aan Nederland uitleverde.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Gesink en Mollema zoeken revanche in Vuelta

Robert Gesink en Bauke Mollema gaan in de Ronde van Spanje opzoek naar revanche voor een teleurstellend verlopen Tour de France. De kopmannen van Rabobank kunnen rekenen op een sterke ploeg. Onder anderen landgenoten Lars Boom, Laurens ten Dam, Stef Clement en Dennis van Winden verschijnen zaterdag aan de start.

Gesink en Mollema konden door een grote valpartij de verwachtingen in de Tour niet waarmaken. "Ze zijn erop gebrand dat nu wel te doen", zegt ploegleider Adri van Houwelingen. "We hebben een paar mooie weken achter de rug, we hopen die lijn door te zetten. Maar we moeten ook realistisch zijn en niet verwachten dat we zomaar weer even de zeges aaneen rijgen."

Naast het klassement hoopt Van Houwelingen dat zijn renners ook voor dagsucces kunnen zorgen in de Vuelta. "Ik denk, gezien het parcours, dat zeker Bauke daar goede kansen op maakt. Maar ook Lars Boom en Matti Breschel hebben hun zinnen op winst gezet."

Naast de Deen Breschel verzorgen de Duitser Grischa Niermann en de Spanjaard Juan Manuel Garate de buitenlandse inbreng bij Rabobank.


Gesink en Mollema zoeken revanche in Vuelta (Foto: Novum)

[Upd] NS schrapt treinen om onweer

De NS zet woensdag vanaf 17.00 uur minder treinen in wegens onweer. Op diverse trajecten worden diensten geschrapt.

Het gaat om een voorzorgactie uit vrees voor schade aan installaties door bliksem en harde wind, laat de NS aan het begin van de middag weten. De vervoerder raadt reizigers aan om ruim voor vertrek de reisplanner of mobiele website in de gaten te houden om verrassingen te voorkomen.

Update 16.10 uur:
Het gaat om de volgende trajecten:

  • Rotterdam - Amsterdam
  • Den Haag - Utrecht
  • Rotterdam - Amersfoort (Deventer)
  • Rotterdam - Maassluis West
  • Rotterdam - Gouda Goverwelle
  • Den Haag - Gouda Goverwelle

Reizigers tussen Breda, Rotterdam, Schiphol en Amsterdam kunnen woensdag zonder extra toeslag met hogesnelheidsdienst Fyra reizen.

NS laat weten tot het einde van de dienstregeling minder treinen in te zetten.


NS schrapt treinen om onweer (Foto: Novum)

Eindelijk oplossing tegen straatroof!

In 50 winkelgebieden worden de komende maanden zogenaamde 'safety spots' aangelegd. Dat zijn felgele halve cirkels op de grond voor een geldautomaat. Het is de bedoeling dat mensen buiten deze cirkels op hun beurt blijven wachten als iemand geld opneemt.

Ook criminelen zouden zich kennelijk niet in de cirkel mogen ophouden, waardoor vormen van criminaliteit als meekijken tijdens het invoeren van pincodes en straatroof moeilijker zouden moeten worden. Ook zullen mensen die op het geverfde stuk grond staan zich blijkbaar veiliger voelen.

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft woensdag in Breda de eerste safety spot in gebruik genomen. Dat gebeurde in het kader van het project Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO). Daarin werken overheid, politie en bedrijfsleven samen om de veiligheid te vergroten. Tijdens het in gebruik nemen waren er geen criminelen op de stip te bekennen, dus het werkt nu al.


Hier lopen criminelen met een grote boog omheen!

Jan Smit gelukkig met lijf na Het Bombardement

Jan Smit is dolblij met zijn afgetrainde lijf. De 26-jarige Volendammer moest aan de bak voor zijn filmdebuut en doet er alles aan zijn gespierde lichaam in vorm te houden. "Een sixpack maakt over het algemeen wel gelukkig, vind ik", biecht Jan op voor de camera van Novum Nieuws.

Jan trainde maandenlang voor Het Bombardement, waarin hij amateurbokser Vincent de Graaf speelt. "Ik heb sinds de film niet meer gebokst, maar ben zelf wel blijven trainen en ben nog niet aangekomen. De kilo's zijn er nog steeds af."

Hoewel Smit genoot van zijn filmdebuut, is hij ook blij dat hij weer aan de slag kan als zanger. "De filmopnamen waren heel veel achter elkaar, echt maandenlang elke dag hetzelfde. Nu ben ik weer gewoon Jan de zanger, die het land ingaat, die gaat signeren, die elke dag weer andere mensen tegenkomt. Dat is toch wel wat anders."

Bovendien is Jan blij dat hij weer vaker in zijn oude vertrouwde Volendam te vinden is. Het Bombardement bracht hem onder meer naar Hongarije en België, waardoor hij zijn dochters en vrouw veel moest missen. "Ik slaap elke dag op m'n eigen bed, dat is ook niet onbelangrijk."


Jan Smit wordt gelukkig van sixpack (Foto: Novum)

Show Fatboy Slim in bioscopen

Fatboy Slim is eind deze maand te zien op het witte doek. Een show die de dj begin juni verzorgde tijdens het dance-event Big Beach Bootique wordt op 31 augustus eenmalig vertoond in bioscopen over de hele wereld.

Norman Cook, beter bekend als Fatboy Slim, deed in juni zijn legendarische optreden uit 2002 dunnetjes over. De Britse dj trad tijdens Big Beach Bootique op in zijn woonplaats, de Engelse badplaats Brighton.

De registratie van dat optreden, dat werd bijgewoond door veertigduizend fans, gaat onder de noemer The World's Biggest Cinema Dance Party in de herhaling in de bioscopen.

In Nederland is de show in tien bioscopen van Pathé te volgen. Hits als Rockafella Skank, Right Here, Right Now en Praise You knallen onder meer in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht door de bioscoopzalen.

Bobby Brown weer in afkickkliniek

Bobby Brown probeert nogmaals af te rekenen met zijn verslavingen. De 43-jarige zanger heeft zich op laten nemen in een afkickkliniek, bevestigt zijn vrouw aan entertainmentwebsite Radar Online.

Volgens geruchten laat de ex van Whitney Houston zich ditmaal behandelen vanwege een alcoholverslaving, maar daarover laat zijn vrouw niets los. "Hij doet het geweldig", was alles wat Alicia Etheredge, die twee maanden geleden met Brown trouwde, kwijt wil.

Brown werd in maart nog gearresteerd wegens rijden onder invloed. Hij werd aangehouden omdat hij belde tijdens het rijden, waarna agenten hem een alcoholtest lieten doen. Mede onder druk van zijn maatjes van New Edition zou Brown zich op hebben laten nemen. Zij zouden zich steeds meer zorgen zijn gaan maken over Browns alcoholinname.


Bobby Brown weer in afkickkliniek (Foto: Novum)

'Badr Hari verbrandde huis zwangere vrouw'

Kickboxer en homewrecker Badr Hari, die momenteel vastzit wegens zware mishandeling, zou ook de flat van een zwangere vrouw in brand hebben gestoken. Dat meldt Nieuwe Revu.

De eveneens opgesloten crimineel Gwenette M. zou ruzie hebben gehad met de zwangere vrouw, waarna zijn maatje Badr hem bijstond in zijn strijd, door de flat van de vrouw in de hens te steken.

Dit voorval vond plaats in 2008. Badr zat hiervoor 43 dagen in voorarrest. Politie pakte hem op toen een buurvrouw getuigde dat ze 'een een lange Marokkaan van in de 20 uit een dure BMW zag stappen en de brand aan zag steken'. Hij kwam echter wegens gebrek aan bewijs eenvoudig weer op vrije voeten. 

In een gesprek met M. zou Hari hebben gezegd: "Ze heeft haar straf gehad, vriend. Kijk maar op teletekst."

Explosie bij hotel Damascus

In het centrum van de Syrische hoofdstad Damascus is woensdag een bom ontploft. De bom, die was vastgemaakt aan een tankwagen, explodeerde bij een hotel waar waarnemers van de Verenigde Naties verblijven. Dat heeft de Syrische staatstelevisie gemeld. Bij de explosie zouden zeker drie mensen gewond zijn geraakt. Er was geen VN-personeel onder de gewonden.

Volgens de staatstelevisie ontplofte de bom op ongeveer driehonderd meter afstand van een parkeersplaats die wordt gebruikt door de bevelhebbers van het Syrische leger. Een verslaggever van persbureau AP zei echter dat de explosie zich voltrok op een andere parkeerplaats die hoort bij een legerbasis. De parkeerplaats ligt dicht bij het Dama Rose-hotel. Het hotel liep lichte schade op, evenals een gebouw tegenover het hotel.

Wie er precies achter de bomaanslag zit is niet duidelijk. "Dit is een criminele daad die laat zien wat voor aanvallen Syrië te verduren heeft", zei de Syrische onderminister van buitenlandse zaken Faisal Mekdad. "Ik kan bevestigen dat we aan de kant van de VN staan en dat we alles zullen doen om hun bescherming te garanderen, zodat ze hun werk kunnen uitvoeren."

Elders in Syrië werd woensdag hevig gevochten. In de buurt van de noordelijke stad Aleppo streden de rebellen met het leger om een belangrijke dam. Het leger gebruikte daarbij gevechtshelikopters, aldus het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

De Lokale Coördinatiecomités meldden dat ook in het oostelijk gelegen Deir el-Zouir werd gevochten, in de regio Idlib, in het zuidelijke Daraa en in voorsteden van Damascus. Bij de grens met Turkije werd eveneens strijd geleverd.

Aangifte tegen dompteur circusolifant

De vereniging Wilde Dieren de Tent Uit heeft aangifte gedaan tegen de dompteur van circusolifant Betty van circus Renaissance. Volgens de vereniging tegen het gebruik van wilde dieren in circussen wordt de olifant pijn en letsel aangedaan doordat het dier met een haak wordt geprikt om kunstjes af te dwingen.

Het gebruik van een zogeheten olifantenhaak veroorzaakt volgens Wilde Dieren de Tent Uit fysieke, psychologische en emotionele schade. Bovendien zijn de leefomstandigheden van het dier volgens de vereniging slecht. Betty zou in te kleine ruimtes worden opgesloten en vaak geen drinkwater hebben.

Directeur van de vereniging Leonie Vestering vindt het verder 'wreed en inhumaan' dat Betty zonder soortgenoten leeft. "Olifanten zijn een van de meest sociale dieren ter wereld." Volgens Vestering wordt het dier 'gek van verveling en frustratie'.

Het circus, dat momenteel in Harlingen staat, laat in een reactie weten niets over een aangifte te hebben gehoord. "Volgens mij heeft mevrouw Vestering helemaal geen aangifte gedaan en is het gewoon een van haar goedkope trucjes om de publiciteit te halen", zegt een woordvoerder. De aantijgingen van de vereniging veegt hij van tafel. "Ik zou zeggen: kom zelf in Harlingen kijken hoe Betty erbij staat."


Aangifte tegen dompteur circusolifant (Foto: Novum)

Prikpil moet olifantenplaag Zuid-Afrika aanpakken

Zuid-Afrika pakt de dreigende overbevolking door olifanten aan met een prikpil. Wijfjes krijgen jaarlijks een injectie met een vaccin waardoor ze ongevoelig worden voor sperma.

Anders dan in grote delen van Afrika kampt Zuid-Afrika met een overpopulatie van de reusachtige dieren. Een volwassen olifant eet 100 á 300 kilo voedsel per dag, waardoor ze hele gebieden kunnen kaalvreten. Omdat ze in afgeschermde reservaten leven, kunnen ze niet naar andere gebieden trekken.

De provincie KwaZulu-Natal, waar het project plaatsvindt, heeft succesvolle proeven gedaan met de prikpil. Het vaccin is volgens autoriteiten een beter alternatief dan afschieten of verhuizen.

Geen onderzoek politieoptreden Noordwijk

Burgemeester van Noordwijk Jan Pieter Lokker (CDA) ziet geen enkele aanleiding om het politieoptreden van zaterdag na een brommerongeluk in zijn gemeente te onderzoeken. Dat heeft de gemeente woensdag bekendgemaakt. Bij het ongeluk kwam het tot een confrontatie tussen omstanders en agenten.

Volgens de burgemeester zijn de feiten helder en heeft de politie juist gehandeld. Ook is er geen verband tussen het incident en het nieuwe sluitingsregime in het uitgaansgebied in Noordwijk, denkt Lokker.

Een 16-jarige bromfietser reed zaterdagnacht rond 02.00 uur tegen een voetganger en raakte daarbij ten val. Omstanders trokken aan de jongen en verhinderden ambulancepersoneel bij hem te komen. Toen het publiek geen gehoor gaf aan oproepen via de megafoon van de politie, werd een linie ingezet om het gebied vrij te maken voor hulpverleners.

Na vertrek van de ambulance bleef volgens de politie een groep omstanders staan en ontstonden vechtpartijen. Ook werd met flessen naar agenten gegooid, waarop zij in actie kwamen met wapenstokken en politiehonden. Een persoon werd gearresteerd.

Het politieoptreden stuitte op kritiek van VVD-gemeenteraadslid Dennis Salman. Volgens hem was de manier waarop de politie zich zaterdagavond opstelde mede de oorzaak van de agressie die ontstond, zei Salman eerder tegen Omroep West.

'Sla ruit in om hond te redden'

Mensen mogen van de Dierenbescherming best een autoruit inslaan als ze daarmee het leven van een hond kunnen redden. Dat stelt directeur Frank Dales. De organisatie geeft het advies met het oog op de zeer hoge temperaturen die in het weekeinde verwacht worden.

Volgens de Dierenbescherming laten hondenbezitters ook deze zomer elke week weer honden in een snikhete auto zitten. "Gelukkig zijn we er in de meeste gevallen snel bij", aldus Dales. "Maar het hangt soms letterlijk op seconden."

Als passanten een hond zien zitten in een geparkeerde auto, moeten ze van de Dierenbescherming onmiddellijk in actie komen. Ook als daarbij een ruit sneuvelt.

Het Verbond van Verzekeraars is niet erg blij met het advies. Een woordvoerder laat weten dat het wat de verzekeraars betreft niet de juiste reactie is. Als mensen een hond zien zitten in een auto, moeten ze de politie bellen. "Er zijn ook manieren om een auto zonder schade open te krijgen."

Families kerngeleerden Iran willen 'gerechtigheid'

De nabestaanden van vermoorde Iraanse kerngeleerden willen rechtszaken aanspannen tegen Israël, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Volgens de nabestaande waren deze drie landen betrokken bij de dood van hun verwanten.

Rahim Ahmadi Roshan, de vader van een van de wetenschappers, zei woensdag op een persconferentie in Teheran dat de nabestaanden de Iraanse justitie dringend hebben verzocht de schuldigen via de internationale instanties aan te klagen.

Sinds 2010 zijn al vijf Iraanse kernwetenschappers om het leven gebracht. Volgens Iran zijn zij het slachtoffer geworden van een geheime campagne van Israël, de VS en Groot-Brittannië die tot doel heeft het Iraanse nucleaire programma te saboteren. De VS en Groot-Brittannië hebben iedere betrokkenheid bij de dood van de Iraniërs ontkend. Israël onthoudt zich van commentaar op de aantijgingen.

Muamba zet punt achter voetballoopbaan

Fabrice Muamba zet per direct een punt achter zijn loopbaan als professioneel voetballer. Dit heeft zijn werkgever Bolton Wanderers zojuist via de officiële kanalen bekend gemaakt.

Muamba werd in maart tijdens het FA Cup-duel tussen Tottenham Hotspur en zijn club Bolton Wanderers getroffen door een hartstilstand. Direct daarna werd de middenvelder een minuut of tien gereanimeerd en werd vervolgens met spoed naar het ziekenhuis gebracht.

"Sinds mijn hartaanval ben ik in een rentree bij Bolton Wanderers blijven geloven", liet Muamba in een statement weten. "Als onderdeel van mijn herstel ben ik vorige week naar België afgereisd en heb daar met een vooraanstaand cardioloog gesproken."

Tijdens dit gesprek tussen de arts en Muamba bleek dat beter is om het voetballen vaarwel te zeggen. "Voetbal is sinds mijn tienerjaren mijn leven en het gaf me zoveel mogelijkheden. Ik ben trots op het feit dat ik op het hoogste niveau actief ben geweest en ben iedereen erg dankbaar voor alle kansen, die ik heb gehad."

Protestacties rond herdenking capitulatie Japan

De herdenking van de Japanse capitulatie in 1945 is woensdag gepaard gegaan met diverse protestacties van Chinese en Zuid-Koreaanse activisten. De Japanse politie verichtte vijf arrestaties.

Vanuit Hong Kong ondernam een groep van veertien activisten per boot de reis naar een aantal onbewoonde eilanden die onder Japanse controle staan, maar ook worden opgeëist door China en Taiwan. Vijf activisten werden aangehouden toen ze voet aan wal zetten.

Een groep Zuid-Koreanen hield een protestactie op een eilandengroep die onder Zuid-Koreaanse controle staat, maar door Japan wordt opgeëist.

De herdenking van de Japanse capitulatie op 15 augustus 1945, waarmee officieel een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog, maakt ieder jaar de nodige emoties los. De herinnering aan Japanse wreedheden en territoriale geschillen liggen nog altijd vers in het geheugen.

Kamer wil snel af van langstudeerboete

De Tweede Kamer wil dat er snel een eind komt aan de langstudeerboete. Een meerderheid wil dat staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) de invoering van de boete op 1 september afblaast. Dat is de uitkomst van een overleg tussen de verschillende partijen, laat een woordvoerder van D66 woensdag weten.

Aanleiding is de gewijzigde opstelling van het CDA. Lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma kondigde dinsdag aan dat zijn partij niet langer voorstander is van de boete. Hiermee ontstond er een Kamermeerderheid die af wil van de maatregel. PvdA, SP, D66 en GroenLinks waren al tegen.

De Kamer wil dat er een oplossing wordt gevonden voor de groep studenten die eenmalig worden getroffen door de boete. Het kabinet wil de maatregel op 1 september invoeren. Zijlstra moet op zoek naar een alternatieve dekking voor de boete, vindt de Kamer. CDA-Kamerlid Sander de Rouwe eist een brief waarin de bewindsman dit toezegt, laat hij woensdag weten.

GroenLinks eiste eerder op de dag dat de Kamer terugkomt van reces om met Zijlstra te debatteren over de boete. De Rouwe noemt dat 'overbodig'. Het is volgens hem nu duidelijk dat de Kamer wil dat de boete van tafel gaat, en de regering is nu aan zet. "Het kabinet moet nu leveren."

Ook SP-Kamerlid Jasper van Dijk eist dat Zijltra de wet nu snel intrekt, al liet hij weten niet tegen een debat te zijn. De VVD liet al eerder weten tegen de boete te zijn, maar wil de maatregel niet meteen afschaffen. Volgens Kamerlid Klaas Dijkhoff zou het direct schrappen van de langstudeerboete een gat in de begroting veroorzaken.

De Ridder op proef bij sc Heerenveen

Daniël de Ridder traint voorlopig mee met de selectie van sc Heerenveen. De voormalig Ajacied hoopt bij de ploeg van trainer Marco van Basten een contract in de wacht te spelen.

Afgelopen seizoen speelde de 28-jarige Amsterdammer in Zwitserland voor Grasshoppers. Daarvoor kwam hij uit voor Hapoel Tel Aviv, Wigan Athletic, Birmingham City, Celta de Vigo en Ajax. De voormalig jeugdinternational werd in 2006 en 2007 Europees kampioen met Jong Oranje.

Dust 514: 'Alle skills leren kost je zeven jaar'

Het leren van alle skills in Dust 514 gaat je minstens zeven jaar kosten, aldus CCP. Er zijn duizenden skills om uit te kiezen vanaf de release, zodat je jouw personages kunt aanpassen aan jouw speelstijl.

Net als in EVE Online is het mogelijk om skills te leren, ook als je niet online bent. Het duurt dan enkele uurtjes voordat je een skill hebt geleerd. Daarnaast kun je ook nieuwe skills leren door goed te presteren in gevechten.

Dust 514 is een MMOFPS wat zich afspeelt in hetzelfde universum als EVE Online. Via een samengevoegde marketplace moeten spelers onderdelen uit Dust 514 kunnen verkopen aan EVE-spelers, en andersom.

Nederlanders halen geld weg bij beleggingsfondsen

Nederlandse particuliere beleggers hebben ook in het tweede kwartaal van dit jaar weer geld weggehaald bij Nederlandse beleggingsinstellingen. Dat maakte De Nederlandsche Bank (DNB) woensdag bekend. Nederlanders stopten in 2010 voor het laatst netto geld in beleggingsfondsen.

Het belegd vermogen van Nederlanders daalde met zevenhonderd miljoen euro. Sinds eind 2010 hebben Nederlandse beleggers negen miljard euro weggehaald. Volgens DNB kan dat komen door de toegenomen risicoaversie onder Nederlanders als gevolg van de economische crisis.

Gezien het gemiddelde rendement van de beleggingsinstellingen het afgelopen kwartaal was het een goede beslissing om beleggingsfondsen te mijden. De totale beleggingen van de fondsen werden vergeleken met het eerste kwartaal 0,2 procent minder waard. Dat kwam met name door het koersverlies op aandelenbeleggingen van 2,1 procent.

Het totale fondsvermogen van beleggingsinstellingen nam het afgelopen kwartaal wel met een half procent toe tot 512 miljard euro. Pensioenfondsen legden netto 3,8 miljard euro in en verzekeraars honderd miljoen euro.

Verheijen haalt weer uit naar De Boer

Raymond Verheijen, conditiespecialist en huidig assistent-bondscoach van Armenië, staat er om bekend regelmatig uit te halen naar trainers in het betaalde voetbal. Vaak is Frank de Boer het mikpunt en ook dit keer heeft Verheijen het weer op de Ajax-trainer gemunt.

"Als ik hoofdtrainer van Ajax was en ik zou dertig spierblessures op mijn geweten hebben, dan zou ik de ogen uit mijn kop schamen. Dan zou ik gaan kijken naar advertenties om in een supermarkt te gaan werken", liet Verheijen weten in NUsport. Verheijen, die eerder in dienst was bij de KNVB en Feyenoord, uitte vorig seizoen vaak kritiek over De Boer via Twitter. Hij noemt dit keer Nicolai Boilesen als meest schrijnende voorbeeld van de huidige situatie bij Ajax.

De Deense linksback kampte vorig seizoen voortdurend met een hamstringblessure. "Boilesen staat straks anderhalf jaar buitenspel. Wie weet komt hij nooit meer terug op topniveau. Ik vind het een schande. Dáárom stel ik dit soort dingen aan de kaak", liet Verheijen weten.

Hij deed er nog een schepje bovenop: "En mocht Boilesen over één of twee jaar Ajax via de achterdeur verlaten, dan zou ik Frank de Boer voor de rechter slepen voor het kapot maken van een veelbelovende carrière."

De Boer reageerde vorig seizoen eenmaal op de uitlatingen van Verheijen. De Ajax-coach liet weten dat Verheijen met zijn kritiek goedkoop wil scoren. "Ik vind dat Frank niet zo moet janken over vorig seizoen. Hij moet begrijpen dat ik zijn puinhoop gebruik om andere coaches inzicht te verschaffen in de hoop dat zij niet dezelfde domme fouten maken als hij", liet Verheijen daarop weten.

Ondanks zijn felle kritiek, moet De Boer de uitlatingen van Verheijen niet persoonlijk opnemen. "In mijn periode bij het Nederlands elftal heb ik hem leren kennen als een heel aardige gozer. Daarnaast denk ik dat hij over een aantal jaren een van de toptrainers in Nederland zal zijn", besloot Verheijen.

Emiraten krijgen uranium

De Verenigde Arabische Emiraten hebben met zes bedrijven contracten getekend voor de aanlevering van uranium. Het land dat bouwt aan zijn eerste kerncentrale is daarmee voor vijftien jaar na opening verzekerd van brandstof.

Het Zuid-Koreaanse bedrijf achter de kerncentrale meldde woensdag dat de contracten een waarde hebben van in totaal 2,3 miljard euro. De contracten werden gegund aan bedrijven verspreid over de wereld, van de VS tot Rusland en Frankrijk. Ook Urenco, waarin de Nederlandse staat een belang heeft van 33 procent, kreeg een contract.

De bouw van de kerncentrale begon vorige maand. Daarmee waren de Emiraten het eerste land in meer dan 25 jaar dat een kernenergieprogramma opstartte en het eerste Arabische land dat zich aan kernenergie waagt. Het moest daarvoor wel aan de Verenigde Staten schriftelijk beloven dat het geen uranium verrijkt. Verrijkt uranium kan in een kernbom worden gebruikt.

In totaal willen de Emiraten vier kerncentrales bouwen om de economie te stimuleren en het land minder afhankelijk maken van gas. De eerste kerncentrale moet uiteindelijk in 2017 operationeel zijn, de andere volgen tussen 2018 en 2020.

Vierhonderd optredens tijdens Uitmarkt

Het culturele seizoen wordt volgende week tijdens de Uitmarkt geopend met meer dan vierhonderd voorstellingen. Deze vinden plaats op 33 locaties in Amsterdam, waaronder het Museumplein.

De Uitmarkt gaat volgende week vrijdag voor de 35e keer van start. De organisator, het Amsterdams Uitburo, liet donderdag weten voor het thema 'Vier Cultuur!' te hebben gekozen. "Ook al staat cultuur onder druk, het Uitmarkt-programma is er niet minder om."

Tijdens het driedaagse evenement krijgt het publiek voorproefjes van muziek-, theater-, cabaret- en dansvoorstellingen die komend seizoen te zien zijn op de Nederlandse podia. Mensen kunnen voor de 418 voorstellingen onder meer terecht in het Concertgebouw, de Stadsschouwburg, Melkweg en Paradiso.

Mel Gibson bedankt voor Lethal Weapon 5

Mel Gibson heeft geen zin in een vijfde Lethal Weapon. Dat zegt de 56-jarige acteur tegen de Amerikaanse filmsite Coming Soon. Hij acht de kans op een remake veel groter.

"Ik denk dat ze de kant op gaan van Total Recall", zegt Gibson, doelend op de vorige week verschenen remake van Paul Verhoevens sciencefictionfilm uit 1990. Ditmaal speelt Colin Farrell de rol waarin Arnold Schwarzenegger in het origineel te zien was.

"Het wordt alleen erg lastig om Danny te vervangen", vertelt Gibson over zijn vaste tegenspeler Danny Glover. "Hij was echt goed in die films. Het waren sowieso goede films voor ons. Ze werkten echt, maar dat wisten we van tevoren."

Gibsons opmerkingen lijken de definitieve nagel aan de doodskist van een vijfde Lethal Weapon met de oorspronkelijke cast. Filmstudio Warner Bros liet vorig jaar al weten dat er werd nagedacht over een remake van de filmreeks, hoewel het daarna opvallend stil bleef rond die plannen.

Gibson geeft aan überhaupt geen zin meer te hebben in het oppakken van een personage dat hij al eerder speelde. "Dat heb ik al gedaan, ik heb nu nieuwe uitdagingen."

"Ik heb de Lethal Weapons met veel plezier gemaakt, en ze hebben me ook financieel geen windeieren gelegd", gaat hij verder. "Ik kon daardoor alles wat rustiger aan doen en dingen kiezen die ik echt interessant vond. Zoals Get the Gringo. Daar heb ik geen cent aan verdiend, maar het is wel goed dat ik die film heb gemaakt."

In Gibsons nieuwste film, die in Nederland is uitgebracht als How I Spent My Summer Vacation, speelt hij een Amerikaan die vast komt te zitten in een verschrikkelijke Mexicaanse gevangenis. Daar ontmoet hij een van de zwaarste criminelen van het land, maar ook een 10-jarig jongetje dat hem door de uitzichtloze hel weet te sleuren.

Remake Lethal Weapon zonder Gibson (Novum)

Sloop gemeentehuis Waalre gecontroleerd van start

De sloop van de publiekshal van het afgebrande gemeentehuis in Waalre is woensdag rond het middaguur gestart. De hal zal gecontroleerd worden afgebroken, om zo min mogelijk schade toe te brengen aan omliggende delen van het pand, meldt een woordvoerder van de gemeente woensdag.

Een groot deel van het gemeentehuis ging bijna een maand geleden in vlammen op na een aanslag met twee auto's. De politie laat weten dat het onderzoek naar de daders van de aanslag in volle gang is. Inhoudelijk wil de politie niet ingaan op het onderzoek. De extra patrouille die eind juli werd ingezet bij het woonwagenkamp in Waalre wordt nog gehandhaafd, meldt een woordvoerder.

Bij de sloop worden geen sloopkogels gebruikt, maar zal heel voorzichtig te werk worden gegaan, laat de woordvoerder weten. In de publiekshal wordt eerst de staalconstructie losgemaakt van het monumentale deel van het pand, om meer ruimte te creëren. Vervolgens zal de constructie balk voor balk verwijderd worden om bij het monument te komen.

Met de sloop van de monumentale gevels wordt naar verwachting woensdag ook al een begin gemaakt. Daarvoor wordt een kraan met grijparm ingezet die de stenen laag voor laag afbreekt. Dat is nodig om instorten tegen te gaan, zegt de woordvoerder. Verwacht wordt dat de werkzaamheden aan de drie monumentale gevels maandag afgerond worden.

Volgende week worden de raadszaal, de bovenverdieping van de nieuwbouw en de puinresten rondom het gebouw aangepakt. Geschat wordt dat de werkzaamheden zo'n drie weken in beslag nemen. Hoeveel slopers worden ingezet verschilt van dag tot dag.

Uit uitgebreid onderzoek van deskundigen werd duidelijk dat het pand lokaal kleine hoeveelheden asbesthoudend materiaal bevat. Daarom vindt de eerste fase van de sloop onder asbestcondities plaats.


Sloop gemeentehuis Waalre gecontroleerd van start (Foto: Novum)

Raad van State: Beverwijkse school is geen school

De Onderwijsinspectie heeft terecht geoordeeld dat de particuliere school De Koers in Beverwijk niet aan de leerplichtwet voldoet en daarom niet kan worden aangemerkt als school. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald.

De Koers is een school voor kinderen van 4 tot 19 jaar. Het concept van de school komt uit de Verenigde Staten en is gebaseerd op vrijheid, verantwoordelijkheid en democratie. Klassen zijn er niet en de leerlingen stellen zelf hun lesprogramma samen.

De Raad van State is net als de Onderwijsinspectie van mening dat het recht op vrijheid van onderwijs beperkingen heeft. Onderwijs moet aan bepaalde minimumeisen voldoen en dat is volgens de hoogste bestuursrechter bij De Koers niet het geval.

Omdat het om een particuliere school gaat, kan de overheid de school niet sluiten. De gemeente, die verantwoordelijk is voor het naleven van de leerplichtwet, kan echter wel de ouders aanpakken.

Tiener opgepakt voor schoppen egel

De politie heeft dinsdagnacht op Vlieland een tiener opgepakt voor het schoppen van een egel. De 17-jarige jongen uit Heerenveen kreeg een boete voor baldadigheid. Het beestje overleefde de schop.

Een bewoner van het Waddeneiland zat rond 01.00 uur in zijn tuin, toen er opeens een egel zijn tuin in werd geschopt. De 57-jarige man belde de politie. De dader kon verderop worden aangehouden.

Van Gaal verwacht veel van Belgen

Louis van Gaal verwacht veel van het Belgisch voetbalelftal. Volgens de bondscoach van Nederland zit er veel talent in de selectie van België. "Ik ben verbaasd over het feit dat het nog steeds niet tot resultaat heeft geleid. Dat moet een keer komen", zei Van Gaal in aanloop naar de vriendschappelijke interland van woensdagavond in Brussel.

De 61-jarige Van Gaal, die aan zijn tweede era bij Oranje begint, houdt er rekening mee dat België sterk voor de dag komt in het Koning Boudewijnstadion, maar benadrukt dat het om een oefenduel gaat. "Het gaat erom dat je het ook laat zien op het moment dat het gevraagd wordt, dat is dus een kwalificatiewedstrijd."

Volgens de Amsterdammer zijn de jonge spelers van België verder in hun ontwikkeling dan de Nederlandse collega's. "Het verschil met Nederland is dat ik spelers opstel die nog nooit op dit podium hebben gespeeld. Bij België spelen talenten die al wat meer gerijpt zijn en die al vaker in het Belgische team gespeeld hebben."

Het had overigens niet veel gescheeld of Van Gaal had bij de zuiderburen op de bank gezeten. "Ik ben een aantal jaar geleden in gesprek geweest met België, maar toen is het niet tot overeenstemming gekomen. Het had gekund", aldus Van Gaal, die destijds bij AZ de Belgen Moussa Dembélé, Maarten Martens en Sébastien Pocognoli onder zijn hoede had.

Hardhandige agenten gefilmd door omstander

De politie heeft deze week hard opgetreden tegen iemand die een arrestatie in Amsterdam filmde met zijn mobieltje. In het filmpje is te zien hoe een agent schijnbaar zonder waarschuwing vooraf de telefoon uit handen probeert te slaan. Dat ging gepaard met enig duw- en trekwerk en gescheld.

In het filmpje is te zien hoe vier agenten proberen een arrestant te overmeesteren. Daarbij maken ze hem onder meer uit voor 'lul' en slaan ze met een wapenstok.

De filmende omstander krijgt een tik en wordt toegebeten dat hij moet 'opflikkeren'. Na wat scheldwoorden over en weer lijkt de filmer opnieuw fysiek aangepakt te worden. Er is te horen dat de agent dreigt hem ook aan te houden, maar of dat is gebeurd is onduidelijk.

Filmen in de openbare ruimte is niet verboden, ook niet wanneer het gaat om het optreden van de politie. Burgemeester Eberhard van der Laan benadrukte dat vorige maand nog naar aanleiding van een gefilmde aanhouding bij het Centraal Station. Ook daarbij dwong een agent een omstander te stoppen met filmen.

De politie laat weten dat de feiten van het incident nog op een rijtje moeten worden gezet en komt later met een reactie.

Agenten treden hardhandig op (Bron: YouTube)

Carnahans Daredevil pitch

Narc regisseur Joe Carnahan was bezig om een nieuwe Daredevil film van de grond te krijgen, maar eergisteren werd bekend dat dit niet doorging. Carnahan heeft door de reacties op zijn twitteraccount besloten om twee filmpjes te tonen die een idee geven over de richting die Carnahan op wilde gaan.

De beelden en muziek die gebruikt worden zijn afkomstig van allemaal verschillende films en comics en het geheel is gebruikt als pitch waar vooral een sfeerbeeld wordt geschetst.

Het tweede filmpje is een iets gewelddadigere versie van de pitch.

China maakt Westen verwijten over kwestie Syrië

Het is volgens China aan sommige westerse landen te wijten dat er binnen de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties geen eensgezindheid bestaat over de kwestie Syrië. Het Westen gooit olie op het vuur door aan te sturen op het vertrek van Bashar Assad en de rebellen die tegen diens regime strijden in toenemende mate te steunen. Dit stelt de staatskrant People's Daily woensdag.

Dinsdag werd gemeld dat Assads adviseur voor politiek en media in Beijing was, onder meer voor overleg met de Chinese minister van buitenlandse zaken Yang Jiechi. Over de inhoud van dat overleg werd niets bekendgemaakt. Wel werd gezegd dat Beijing overwoog ook leden van de Syrische oppositie voor een onderhoud uit te nodigen.

Studio trekt stekker uit Eastern Promises 2

Het geplande vervolg op de misdaadthriller Eastern Promises is van de baan. Dat heeft regisseur David Cronenberg gezegd tegen de Amerikaanse filmsite Indiewire. De beslissing lag bij filmstudio Focus Features, die er naar verluidt toch geen brood in zag.

"Mijn volgende film zou Eastern Promises 2 worden, maar die gaat niet door", zei een gefrustreerde Cronenberg. "Als je het er niet mee eens bent, moet je bij James Schamus van Focus zijn. Het was zijn beslissing."

Eastern Promises was nauwelijks een hit te noemen. Het misdaaddrama over een undercoveragent die infiltreert in de Russische maffia, gespeeld door Viggo Mortensen, bracht wereldwijd een matige 56 miljoen dollar op.

Toch zag Focus features de afgelopen jaren een vervolg zitten. De opnames hadden immers dit najaar van start moeten gaan. De beslissing om de stekker uit Eastern Promises 2 te trekken komt dus op het allerlaatste moment, waardoor Cronenbergs verrassing alleszins begrijpelijk lijkt.

Cronenbergs laatste film was Cosmopolis, waarin Robert Pattinson een miljardair speelt die binnen een dag zijn fortuin ziet verdampen. Dit drama, dat in juni in première ging, draait nog in de Nederlandse bioscopen.


Studio trekt stekker uit Eastern Promises 2 (Foto: Novum)

Kanye West haalt uit naar ex Kim

Kanye West haalt in zijn nieuwe nummer uit naar de ex van Kim Kardashian, basketballer Kris Humphries. De realityster komt bovendien voorbij in de videoclip van I Wish You Could/Cold.

"Ik geef toe dat ik verliefd ben geworden op Kim rond de tijd dat zij voor hem viel", rapt Kanye. "Dat is prima meisje, doe je ding. Hij heeft geluk dat ik hem niet heb laten ontslaan door Jay."

Humphries speelt voor de Brooklyn Nets, waarvan Jay-Z mede-eigenaar is. Jay-Z en Kanye West namen samen het album Watch the Throne op en trekken daarmee momenteel over de wereld.

In de videoclip is Kim een paar seconden te zien. De realityster beloofde in augustus eeuwige trouw aan Humphries, om er vervolgens na 72 dagen achter te komen dat hij toch niet de ware is. De twee liggen nog steeds in scheiding, woensdag is wederom een zitting bij de rechtbank.

Gelderse man schiet op wildplasser

Een 23-jarige man uit het Gelderse Ederveen is aangehouden omdat hij een vuurwapen gebruikte om een plaatsgenoot te verjagen die op zijn erf zijn behoefte deed. Dat laat de politie woensdag weten. De 24-jarige wildplasser raakte bij het incident niet gewond.

De politie kreeg dinsdagavond laat de melding van de 24-jarige man dat er geschoten zou zijn. Hij verklaarde dat hij op het erf had staan plassen toen plots een raam openging en naar hem werd geschreeuwd. Vervolgens hoorde hij een knal alsof er geschoten werd. Toen een getuige het verhaal bevestigde, besloot de politie in actie te komen.

De gevonden wapens zijn vermoedelijk gasalarmpistolen. Verder werden in de woning van de 23-jarige man munitie en een wapenstok gevonden. Hij zit vast voor bedreiging en verboden wapenbezit. De wildplasser heeft aangifte gedaan. Of de man met de zwakke blaas nog een boete heeft gekregen, meldt de politie niet.

[Upd] FOK! wat een weer...

Goedemorgen! Gisteren konden strandgangers in Egmond aan Zee rond een uur of 2 heel snel naar binnen want er trok daar een zware onweersbui over. Ook in Limburg en Gelderland kwam het soms met bakken naar beneden.

Vandaag is de kans op een bui tot de avond heel gering. Het is uitstekend weer voor allerlei buitenactiviteiten. Het gaat wel nog wat warmer worden dan gisteren; op de altijd 'frisse' Waddeneilanden een graad of 25, in het midden van het land zal het bij een warme zon ongeveer 28 graden worden. Limburg haalt mogelijk de tropische 30 graden.

Pas tegen de avond gaat het opletten geblazen worden, want dan liggen er actieve onweersbuien op de loer. Het is nu nog te vroeg om aan te geven waar, wanneer en hoe laat dus komen we rond 17.00 met een update, mocht de situatie zich versnellen dan zijn we er uiteraard eerder bij.

Even een korte blik op Europa nog, want in de ons omringende landen is het vandaag een Nationale Feestdag. Daar kunnen we eigenlijk vrij kort over zijn... Het is in de meeste landen om ons heen zonnig en nog wat warmer dan hier. Een onweersbui valt waarschijnlijk alleen in de Alpen. Alleen voor zuidwest-Duitsland is er een kans dat het in de avond, net als bij ons, actiever gaat onweren.

Update 13.40 er wordt gewaarschuwd voor onweer, windstoten en hagelbuien. Er trekt vanavond een actieve lijn van onweer van het zuidwesten naar het noordoosten van het land. Vooral Brabant, Limburg en België lopen kans op zware windstoten, hagel en hevige buien. De NS heeft laten weten uit voorzorg na 17.00 uur minder treinen in te zetten in verband met mogelijke kans op schade aan installaties door de hagel en harde wind, zie daarvoor ook dit bericht. Aan het eind van de avond zal de kans op buien weer afnemen. 


Nederland
Meer weer op FOK!

Voor de eerstejaarsstudenten die in Utrecht gaan studeren is er ook vandaag nog de Utrechtse Introductie Tijd. Dit is een festival dat je tot en met donderdag kunt bezoeken om kennis te maken met je medestudenten, de verschillende instellingen, de studentenverenigingen en de stad Utrecht zelf. Voor toekomstige studenten in Utrecht staat een warme dag gepland met temperaturen zo rond de 28 graden. Klik hier voor meer informatie over de UIT.

Utrechtse Introductie Tijd
Meer weer op FOK!

Wij zouden graag zien waar onze leden vandaag uithangen en daarom kun je een jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Email je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Geniet ervan vandaag!

BiesboschOok in de Biesbosch stond er een lekker zonnetje (Foto: Pien85)

GroenLinks wil debat over langstudeerboete

GroenLinks wil dat de Tweede Kamer snel terugkomt van reces om te debatteren over de langstudeerboete. Dat laat een woordvoerder van de fractie woensdag weten.

Aanleiding is het gewijzigde standpunt van het CDA. Lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma nam dinsdag afstand van de boete voor studenten die meer dan een jaar te lang over hun studie doen. De maatregel is ingevoerd door het demissionaire kabinet van VVD en CDA en gaat op 1 september in.

Door de nieuwe opvatting van het CDA is er geen meerderheid meer voor de langstudeerboete en is het niet waarschijnlijk dat een nieuw kabinet eraan vasthoudt. GroenLinks wil nu een oplossing voor de groep studenten die eenmalig door de boete dreigen te worden getroffen.

Eerder bepleitten verschillende politieke jongerenorganisaties en het Interstedelijk Studenten Overleg al dat de Kamer terug moet komen van reces om over de kwestie te praten. De SP laat woensdag weten het verzoek van GroenLinks te steunen, al hoopt Kamerlid Jasper van Dijk dat staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) eerder tot inkeer komt en de wet snel intrekt.

'Everton zet in op Guidetti'

Everton wil proberen John Guidetti, Dedryck Boyata en Adam Johnson van Manchester City over te nemen. Dit meldt de papieren editie van The Daily Mail vandaag. Eerder bewandelde Jack Rodwell de omgekeerde weg.

Tijdens de transferbesprekingen omtrent Rodwell kwam onder andere de naam van Guidetti ter sprake. Everton wil nu proberen de aanvaller, die vorig seizoen op huurbasis voor Feyenoord speelde, naar Goodison Park te halen.

Naast de komst van Guidetti zou de ploeg van trainer David Moyes ook nog een poging willen wagen om Boyata en Johnson over te nemen.

Willem II verkleint speelveld

Willem II doet er dit seizoen alles aan om niet te degraderen naar de Jupiler League. De Tilburgse ploeg keerde na een jaar afwezigheid terug op het hoogste niveau en wil dit middels een kleiner speelveld zo houden. Dit meldt het Brabants Dagblad.

Willem II-trainer Jurgen Streppel denkt dat met een korter en smaller speelveld meer punten kunnen worden behaald, omdat daarop de ruimtes voor de tegenstander kleiner zijn. Tegen NAC Breda werd met deze strategie al een punt gepakt. De kunst is afgekeken van Excelsior dat bij de aanleg van het kunstgrasveld ook koos voor kleinere afmetingen. De Rotterdammers hadden succes met de strategie, want op eigen veld werden veel punten binnengesleept. Toch daalden zij na afgelopen seizoen af naar de Jupiler League.

Bakkali traint voor het eerst met hoofdmacht PSV

Zakaria Bakkali heeft vanochtend voor het eerst met de hoofdmacht van PSV meegetraind. Het 16-jarige talent kreeg bij het verlengen van zijn contract, dat vorig jaar plaatsvond, het bericht dat hij zo nu en dan met de selectie mocht meetrainen.

Vanochtend werd de daad dus bij het woord gevoegd en mocht Bakkali, die binnen de jeugdopleiding van PSV als groot talent te boek staat, voor het eerst met de selectie meetrainen.

Om de contractverlenging definitief te maken moesten de coördinatoren van de jeugdopleiding van PSV en technisch manager Marcel Brands bergen werk verzetten. Dit had ook te maken met het feit dat verscheidene grote clubs achter de diensten van de jonge speler aanzaten.

Australische importeur roept asbestauto's terug

Een Australische importeur heeft 23 duizend Chinese auto's teruggeroepen omdat er asbest zit in de motoren en uitlaten van de voertuigen. Dat liet de Australische consumentenautoriteit woensdag weten.

Volgens de auto-importeur vormt het asbest geen direct gevaar voor de gebruikers van de auto's. Bij reparaties aan de auto's zou eventueel echter wel asbest kunnen vrijkomen. De auto's hadden Australië nooit mogen binnenkomen. Sinds 2004 is de import van het materiaal verboden.

Wereldwijd demonstraties voor vrijlating Pussy Riot

Wereldwijd komen acties voor de vrijlating van de leden van de Russische feministische punkgroep Pussy Riot op stoom. Vrijdag worden in tientallen steden tegelijkertijd demonstraties gehouden, ongeveer een uur voordat de Russische rechtbank uitspraak doet in de zaak tegen de drie vrouwen. De verdachten horen dan of ze celstraf krijgen voor vandalisme. De aanklagers hebben drie jaar geëist.

Vrijdag gaan mensen rond 12.00 uur in tientallen steden de straat op. In Barcelona staat een demonstratie bij de Sagrada Familia-kathedraal gepland en in Londen is gekozen voor het veld voor de Russische ambassade. Betogers komen in Parijs bijeen op het Stravinsky-plein. De betoging wordt daar geleid door de 29-jarige Rus Aleksej Prokopjev van de in Parijs gevestigde organisatie Russie-Libertés, die ook helpt bij de organisatie van demonstraties in Marseille, Nice, Lyon en Montpellier. In New York wordt een protestactie bij het Russische consulaat georganiseerd en later op Times Square. Ook in Washington staat een betoging op de agenda.

Eerder werd ook al actie gevoerd voor de vrijlating van de drie leden van Pussy Riot. De burgemeester van het IJslandse Reykjavik Jon Gnarr nam deel aan een gaypride-optocht, verkleed als lid van Pussy Riot. Amnesty International heeft een sms-actie op touw gezet om handtekeningen te verzamelen voor een petitie die aan de Russische regering wordt aangeboden en de Verenigde Staten hebben herhaaldelijk hun zorgen geuit. De Franse minister van cultuur Aurélie Filippetti zei vorige week in een verklaring zich zorgen te maken over de artistieke vrijheid. Een groep van meer dan honderd Duitse politici noemde de mogelijke celstraf 'draconisch en buitensporig'.

Ook beroemdheden zijn in de bres gesprongen voor de drie vrouwen van Pussy Riot. Tijdens een concert in Moskou trok Madonna haar shirt uit, waarbij ze op haar rug de woorden Pussy Riot showde. De IJslandse zangeres Bjørk, Pete Townshend van The Who en een aantal leden van de Pet Shop Boys namen het eveneens voor de verdachten op. Yoko Ono stuurde een van de drie leden een persoonlijk briefje.

De drie punkers, Nadezjda Tolokonnikova, Jekaterina Samoetsevitsj en Maria Alechina, staan terecht omdat ze in februari de kansel van de Christus-Verlosserkerk in Moskou bestormden en een 'punkgebed' ten gehore brachten waarin ze onder meer de woorden 'Moeder Maria, verdrijf Poetin' zongen. De vrouwen werden direct na hun actie gearresteerd en zitten sinds februari in voorarrest. Er hangt ze een straf boven het hoofd wegens 'door godsdiensthaat gemotiveerd hooliganisme'.

Hoewel de bandleden en hun advocaten menen dat het vonnis volledig bepaald wordt door president Vladimir Poetin, hopen de actievoerders toch dat hun acties er toe leiden dat de drie vrouwen vrijkomen of in ieder geval minder zwaar gestraft worden. Poetin heeft eerder al gezegd dat de band 'fout zat' maar geen 'erg zware straf verdient'.

Speelfilm Jackie in selectie filmfestival Toronto

De Nederlandse speelfilm Jackie van Antoinette Beumer is geselecteerd voor het filmfestival in Toronto. De film over twee zussen, gespeeld door Carice en Jelka van Houten, die op zoek gaan naar hun moeder, een rol van Holly Hunter, dingt hiermee ook mee naar de People's Choice Awards. Dat maakte producent Eyeworks woensdag bekend.

Beumer zegt ongelooflijk blij en trots te zijn op de selectie. "Het is een van de belangrijkste filmfestivals ter wereld, en als je dan ineens de film geprogrammeerd ziet staan tussen de grootste namen uit de filmwereld word je wel even stil." Jackie maakt ook kans op een Gouden Kalf tijdens het Nederlands Film Festival, dat eind volgende maand van start gaat.

Jackie gaat over twee tweelingzussen die op zoek gaan naar hun biologische moeder. Zij blijkt een onaangepaste vrouw met een vreemd verleden die ergens in de Verenigde Staten woont. Nadat de twee vrouwen hun moeder hebben opgespoord, trekken ze met haar in een aftandse camper door de VS. Tijdens deze hectische en emotionele road trip komen de vrouwen meer over elkaar te weten dan ze ooit voor mogelijk hielden.

Het filmfestival wordt van 6 tot 16 september gehouden.


Jackie binnenkort te zien op het filmfestival van Toronto.

Toerist jat 'souvenir' uit Auschwitz

Een 66-jarige Italiaan is zaterdag gearresteerd op het vliegveld van Krakau, omdat hij een stuk prikkeldraad uit Auschwitz meegenomen had, aldus de Poolse politie.

De Italiaan had het stuk prikkeldraad meegenomen als souvenir. Hij wilde graag een aandenken aan het kamp omdat zijn vader er was omgekomen.

De man is later vrijgelaten, nadat hij de politie had getoond waar hij het prikkeldraad had gevonden. "Het was niet van een beschermde plaats", aldus een woordvoerder van de Krakause politie. "Vandaar is er geen misdaad gepleegd."

Desi Bouterse helpt Kwakoe

Desi Bouterse draagt financieel bij aan het noodlijdende Kwakoe Festival. De president van Suriname wilde volgens een woordvoerder in de krant De Ware Tijd 'iets terugdoen voor de diaspora'. In totaal zou het festival 'minimaal vijftigduizend euro' hebben kunnen bijschrijven, meldt het dagblad woensdag.

"Het staatshoofd was gelijk te vinden voor het voorstel. In moeilijke tijden heeft de diaspora ons ondersteund en nu doet de president iets terug voor de diaspora", zegt de directeur van het kabinet van de president, Eugène van der San. Bouterse zou zelf hebben bijgedragen aan de regeringsbijdrage.

Het zomerfestival in Amsterdam Zuidoost dreigde dinsdag voortijdig te worden opgedoekt, toen de grootste geldschieter dreigde de tenten weg te halen. Organisator, stichting Kofoe en geldschieter Witte Tentenverhuur liggen overhoop over de inzage in de financiën van het festival. De organisator zou het tentenbedrijf bovendien nog anderhalve ton verschuldigd zijn.

De partijen proberen er tot het einde van de week samen uit te komen. Als dat niet lukt, gaat een eerder gepland kort geding van de organisatie tegen Witte Tentenverhuur vrijdag door. Het geding moet de ontruiming van de tenten voorkomen. De advocaat van Kofoe liet weten 'reden te zien' om ervan uit te gaan dat de tenten blijven staan.


Desi Bouterse helpt Kwakoe (Foto: Novum)

Buma haalt uit naar bankiers

Het CDA wil een tuchtcollege in het leven roepen voor de financiële sector. Ook moet de persoonlijke aansprakelijkheid van bankiers worden uitgebreid en moet marktmanipulatie strafbaar worden. Dat heeft CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma woensdag gezegd.

Buma pleit voor een 'nieuwe moraal' in de hele samenleving, waarin niet het individu centraal staat maar de 'zorg voor elkaar'. Dat geldt onder meer voor de financiële sector. "Ik verwacht van bankiers net zulk verantwoord gedrag als van andere Nederlanders. We hebben lang gehoopt dat zelfregulering zou werken, maar de sector hoort alleen 'zelf' en vergeet de regulering", zei Buma. Hij zei 'geschokt' te zijn door het Libor-schandaal, waarbij banken rentetarieven hebben gemanipuleerd.

Buma herhaalde een eerder CDA-voorstel om de bonussen van bankiers te beperken tot maximaal een kwart van het vaste salaris. Hij voegde daaraan toe dat bonussen alleen zijn toegestaan als daarmee 'maatschappelijk verantwoord gedrag' wordt gestimuleerd. Ook moeten alle werknemers in de financiële sector scholing krijgen over integriteit.

Buma deed zijn voorstellen bij de presentatie van een boek waarin hij zijn visie op de politiek en de samenleving uiteenzet. In het boek zet hij zich af tegen het populisme en bepleit hij genuanceerde politiek.

Volgens de CDA-leider moeten de oplossingen uit het politieke midden komen. Hij hekelde de VVD omdat die achter de PVV aanloopt en de PvdA omdat die steeds meer richting SP gaat. "Politiek is meer dan kabaal maken, het gaat erom ook na 12 september oplossingen te bieden."

Het CDA wil meer dan in het verleden het eigen verhaal vertellen, zei Buma. "We moeten trots zijn op onze eigen voorstellen, en niet meer van te voren al bedenken hoe het compromis eruit gaat zien."

Buma herhaalde dat hij na de verkiezingen niet opnieuw met de PVV wil samenwerken. Hij sluit geen andere partijen uit.

'Eigen Nederlandse graanvoorraad noodzakelijk'

Nederland zou een voorraad graan moeten aanleggen om te voorkomen dat er krapte ontstaat en graan te duur wordt voor veeboeren en bakkers. Albert Jan Maat, voorzitter van landbouworganisatie LTO, pleit woensdag voor een strategische aanpak van het voedselbeleid.

"Dat houdt in dat je ook wat reserve hebt. En wil je de monden blijven voeden, dan moet je meer kijken naar de graanprijs die eigenlijk structureel te laag is", bevestigt Maat berichtgeving in Trouw, dat voldoende voedselzekerheid begint bij een stabiel inkomen voor de boer.

Woning John Lennon te koop voor 15 miljoen pond

Een optrekje waar John Lennon in de jaren zestig vertoefde staat te koop. De woning in het Engelse Waybridge moet vijftien miljoen pond opleveren, schrijft de BBC.

In het onderkomen zou Lennon meerdere nummers voor het achtste studioalbum van The Beatles, Sgt. Pepper's Loneley Hearts Club Band, hebben geschreven. De woning wordt door de makelaar omschreven als 'een luxe afgewerkte eengezinswoning omringd door prachtige tuinen'.

Verder beslaat het onderkomen onder meer zes slaapkamers, een zwembad en een grote zolder. Lennon kocht de woning in 1964 voor twintigduizend pond, schrijft entertainmentsite Contactmusic. Het optrekje, dat Kenwood werd gedoopt, was onder meer te zien in de documentaire Imagine: John Lennon uit 1988.

Monfort kopman van Radioshack in Vuelta

Radioshack-Nissan begint met klassementsambities aan de Ronde van Spanje. Maxime Monfort is de kopman van de Amerikaanse ploeg. De Belg eindigde vorig jaar als zesde in de Vuelta. Ook de Portugees Tiago Machado en de Duitser Linus Gerdemann zetten in op een goed klassement.

Het drietal krijgt onder anderen steun van Jan Bakelants. De Belg krijgt daarnaast kansen om voor dagsucces te gaan. Voor de sprints rekent Radioshack op Daniele Bennati. De Italiaan won in het verleden al zes etappes in Spanje.

De andere renners in de ploeg zijn de Luxemburger Laurent Didier, de Spanjaard Markel Irizar, de Zwitser Grégory Rast en de Australiër Hayden Roulston. De Vuelta begint zaterdag met een ploegentijdrit in Pamplona over zestien kilometer.


Monfort kopman van Radioshack in Vuelta (Foto: Novum)

Kickbokser Remy Bonjasky terug in de ring

Kickbokser Remy Bonjasky keert terug in de ring. De drievoudig wereldkampioen K1 laat dat woensdag weten op Twitter. De 36-jarige Bonjasky, die van Surinaamse afkomst is, kwam bijna drie jaar geleden voor het laatst in actie. Omdat zijn netvlies loslaat, is vechten gevaarlijk.

"Op 6 oktober heb ik mijn eerste wedstrijd in bijna drie jaar. Ik hou jullie op de hoogte", aldus Bonjasky. Hij veroverde in 2003, 2004 en 2008 de World Grand Prix, het officieuze WK K1.

Pattinson & Watts in Queen of the Desert

Robert Pattinson houdt zichzelf lekker bezig. De Britse acteur voegt zich bij de cast van Werner Herzogs Queen of the Desert. Hij deelt het scherm met Naomi Watts die Getrude Bell speelt en Pattinson vertolkt de Britse officier T.E. Lawrence, beter bekend als Lawrence of Arabia. 

Queen of the Desert gaat over het leven van Bell, die één van de eerste vrouwen was die afstudeerde aan de universiteit van Oxford. Ze werd bekend als schrijfster, archeologe en politica en maakte vele reizen door het Midden-Oosten. Lawrence was jarenlang een goede vriend van Bell.

De 26-jarige Pattinson werd bekend door zijn hoofdrol in de Twilight-filmreeks, maar vermijdt andere blockbusters. Hij heeft getekend voor het Australische misdaaddrama The Rover en de thriller Mission: Blacklist over de jacht op Saddam Hussein. De 43-jarige Watts is momenteel bezig met het filmen van Diana, een biografische film over Lady Diana Spencer.

Robert Pattinson

Simcity vermijdt politieke ideologieën

Electronic Arts is niet van plan politieke ideologieën of burgeroorlogen in het volgend jaar te verschijnen Simcity te verwerken. Hoewel de game een simulatie biedt van de maatschappij wil het bedrijf zich niet inlaten met politiek. Dat heeft een woordvoerder van het bedrijf gezegd voor de camera van Novum Nieuws.

"Gamers kunnen een industriële stad of een gokparadijs opzetten, maar met politiek laten wij ons niet in", zei de woordvoerder. Gamers kunnen hun volk 'terroriseren' door veel fabrieken te bouwen en de stad te vervuilen, maar een burgeroorlog laten uitbreken behoort niet tot de mogelijke rampen in het spel.

Simcity verschijnt volgend jaar voor pc en Mac. De simulatie laat spelers een stad beheren en schotelt verschillende rampscenario's voor waaronder een aanval van Godzilla of een branduitbraak.


Simcity vermijdt politieke ideologieën (Foto: Novum)

Daryl en Merle centraal in Walking Dead

Het spel van The Walking Dead draait om de gebroeders Daryl en Merle Dixon. Het schietspel gebaseerd op de gelijknamige televisieserie speelt zich af voor het verhaal van het eerste seizoen van de populaire reeks. Dat heeft uitgever Activision bekendgemaakt.

The Walking Dead moet geen standaard shooter worden. Spelers beschikking over een beperkt wapenarsenaal en moeten, in de virtuele schoenen van de twee broers, samenwerken om te overleven. Gamestudio Terminal Reality wil spelers steeds weer de keuze geven om frontaal ten aanval te gaan, al sluipend te werk te gaan of zichzelf te verstoppen.

De game moet volgend jaar op de markt komen voor de pc, 360 en Playstation 3.


Daryl en Merle centraal in Walking Dead (Foto: Novum)

De Lint, Ederveen & J.van Houten in kerstfilm

Derek de Lint, Jelka van Houten en Arjan Ederveen hebben de hoofdrollen in de familiefilm Midden in de Winternacht. De kerstfilm gaat over het jongetje Max die een op een nacht een pratende eland in zijn schuur vindt, die voor de kerstman blijkt te werken. Dat maakt distributeur Benelux Films Distributors woensdag bekend.

Max wordt gespeeld door Dennis Reinsma, die dit jaar te zien was in Mijn avonturen door V. Swchwrm. Jelka van Houten speelt zijn moeder en De Lint kruipt in de huid van kerstman. Ederveen speelt de boze buurman van het gezin, die niet bepaald zit te wachten op een pratende eland. Voor de pratende eland bouwt het Zweedse Effektstuion een automatisch bestuurbare pop.

De film wordt geregisseerd door Lourens Blok, bekend van de film The Seven of Daran en tv-series als Van God Los en Feuten. De opnamen van Midden in de Winternacht gaan woensdag van start. De film wordt opgenomen in Nederland en België. In februari 2013 staan de laatste draaidagen gepland in Zweden.

Midden in de Winternacht moet in het najaar van 2013 in de bioscopen draaien.

Derek de Lint speelt schoonvader Amhali in Valentino (Novum)

Die Another Day en License to Kill in nieuwe Bondgame

De klassieke Bondfilms Die Another Day en License to Kill worden deels in het actiespel 007 Legends verwerkt. De twee films vormen de inspiratie voor nieuwe missies die een brug moeten slaan tussen verschillende Bondfilms. Dat heeft uitgever Activision woensdag bekendgemaakt.

In de nieuwe missies spreekt Carey Lowell de stem in van Agent Pam Bouvier. Deze rol speelde ze ook in de klassieke Bondfilm License to Kill. Toby Stephens speelt wederom Gustav Graves uit Die Another Day.

In juni maakte het gamebedrijf al bekend dat 007 Legends missies zou bevatten die aansluiten op het verhaal van de Bondfilms Moonraker en On Her Majesty?s Secret Service. De laatste missie van de game haakt in bij het verhaal van de dit najaar te verschijnen Bondfilm Skyfall.


Die Another Day en License to Kill in nieuwe Bondgame (Foto: Novum)

Matthews verruilt Rabobank voor GreenEdge

Michael Matthews zal deze winter de Rabobank-wielerploeg gaan verruilen voor GreenEdge. De 21-jarige Australiër maakte dit jaar zijn debuut in de World Tour voor de Nederlandse bankiersformatie en won al de eerste etappe in de Tour Down Under en derde de Tour of Utah.

Hij tekent voor twee seizoenen bij zijn nieuwe werkgever. "Ik heb om meerdere redenen voor Orica-GreenEdge gekozen. De belangrijkste reden is dat het me fantastisch lijkt om voor een Australische ploeg te fietsen. Ik hoop veel te kunnen leren van alle sterke Australische renners in dat team."

India wil in 2013 naar Mars

India gaat in 2013 een ruimtereis naar Mars maken. Dat heeft de Indiase premier Manmohan Singh woensdag gezegd. Volgens de premier betekent de Mars-missie een grote stap voorwaarts voor de wetenschap en de technologiesector.

Volgens wetenschappers duurt het elf maanden voordat het ruimteschip in de buurt van de Rode Planeet komt. Vervolgens wordt het ruimteschip in een baan om de planeet gebracht. De bedoeling is dat er wetenschappelijke informatie wordt verzameld.

Vorige week landde Marsrover Curiosity van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA in een grote krater op Mars. Curiosity gaat wetenschappelijk onderzoek doen op de planeet.


India wil in 2013 naar Mars (Foto: Novum)

'Mercedes doet eind 2013 in F1 stap terug'

Mercedes lijkt zich volgens Auto Hebdo eind 2013 deels terug te gaan trekken uit de Formule 1. Het Franse blad claimt dat onder meer de moeizame onderhandelingen met F1-baas Bernie Ecclestone over een nieuw Concorde Agreement hier aan ten grondslag liggen.

Mocht er geen overeenstemming worden bereikt, dan zal het team van Ross Brawn vanaf 2014 verder gaan als semi-fabrieksteam onder de naam AMG F1. Ook de tegenvallende resultaten in de sport zouden een reden kunnen zijn om deze weg te kiezen. Als motorleverancier zal Mercedes wel actief blijven in de Formule 1. Momenteel wordt er naast het eigen team geleverd aan McLaren en Force India.

Brinkman wil algeheel ontslagverbod

Hero Brinkman wil dat er een ontslagverbod komt voor overheden en bedrijven. De lijsttrekker van het Democratisch Politiek Keerpunt (DKP) wil dat dit verbod tot nader order, in ieder geval twee jaar geldt. Alleen bedrijven in 'aantoonbare financiële nood' moeten van het verbod worden uitgezonderd.

Brinkman presenteerde woensdag zijn 'masterplan voor de economie'. Dit plan werd mede geschreven door voormalig LPF-minister Herman Heinsbroek.

Naast het ontslagverbod pleit PVV-afvallige Brinkman ook voor bevriezing van alle salarissen bij overheid en bedrijfsleven. Dit moet Nederland weer concurrerend maken. Daarnaast moeten banken worden opgesplitst in privé- en systeembanken en moet de euro worden opgesplitst.


Brinkman wil algeheel ontslagverbod (Foto: Novum)

Koikarpermoordenaar actief in Friesland

Een dierenbeul heeft het in de Friese gemeente Weststellingwerf gemunt op koikarpers. In meerdere vijvers van particulieren is frituurvet gegooid, waardoor de peperdure vissen zijn overleden. De politie gaat ervan uit dat iemand de koikarpervijvers opzettelijk bevuilt.

De zaak kwam aan het rollen doordat een eigenaar van een van de getroffen vijvers een dode vis liet onderzoeken. Daaruit bleek dat de karper door frituurvet is omgekomen.

De politie is op zoek naar getuigen.

Drie Nederlandse arbiters in voorronde EL

De Nederlandse scheidsrechters Kevin Blom, Pol van Boekel en Bas Nijhuis komen volgende week donderdag in actie in de vierde voorronde van de Europa League.

Blom moet het duel tussen het Zweedse AIK en CSKA Moskou in goede banen leiden. Hij komt tijdens dat duel vier oude bekenden tegen: Rasmus Elm, Pontus Wernbloom, Keisuke Honda en Ahmed Musa speelden in de Eredivisie voordat zij de overstap maakten naar Moskou.

Pol van Boekel reist af naar Tsjechië voor de wedstrijd tussen Slovan Liberec en Dnjpr Dnjpropetrovsk uit Oekraïne. Bas Nijhuis vliegt naar Roemenië voor de wedstrijd FC Vaslui - Internazionale.

Volgende week donderdag komen er vier Nederlandse clubs in actie in de laatste voorronde van de Europa League. Feyenoord neemt het op tegen Sparta Praag, AZ moet het doen tegen Anzhi, sc Heerenveen speelt tegen Molde FK en FC Twente tegen Bursaspor.

Vinokourov blij met kroon op loopbaan

Alexandre Vinokourov is verheugd dat hij zijn wielercarrière dit jaar in stijl af heeft kunnen sluiten met de olympische titel in Londen. De 38-jarige renner van Astana zat dinsdag in de Clasica San Sebastian voor het laatst op de fiets in een professionele koers. Hij eindigde als 35e, op ruim drie minuten van winnaar Luis Leon Sanchez.

"Ik wilde door de voordeur vertrekken en had mij dit jaar als doel gesteld om een etappe in de Tour de France te winnen. Dat lukte niet, maar met de olympische titel werd het zelfs nog beter", zegt hij tegen Cyclingnews.com.

De Kazach liep vorig jaar bij een valpartij in de Tour een gebroken dijbeen op, waardoor een voortijdig einde aan zijn loopbaan leek te komen. De klassiekerspecialist knokte zich echter terug en speelde nog even met de gedachte om pas na het WK in Valkenburg in september zijn fiets op te bergen.

"Na het ongeluk van vorig jaar heeft het mij heel veel kracht gekost om terug op niveau te komen. Het was zwaar, maar ik wilde zo niet afscheid nemen van het wielrennen. Maar nu is het tijd voor mijn land- en ploeggenoten om op te staan en meer verantwoordelijkheid te nemen."

Vinokourov won in zijn veertienjarige carrière onder meer etappes in de Tour en Vuelta, Luik-Bastenaken-Luik, de Amstel Gold Race, Parijs-Nice en de Ronde van Zwitserland. Een smetje is zijn tweejarige schorsing die hij in 2007 kreeg voor het gebruik van bloeddoping.

Vinokourov keert nu eerst terug naar Kazachstan, waar hij samen met de andere olympische kampioenen van zijn land een bezoek brengt aan de president.


Vinokourov blij met kroon op loopbaan (Foto: Novum)

Kristen Stewart aan de kant gezet als Sneeuwwitje

Good news everyone! Kristen Stewart is de laan uitgestuurd als Sneeuwwitje in Snow White and the Huntsman 2. Filmstudio Universal heeft het personage uit de film geknikkerd, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

De plannen voor het vervolg op Snow White and the Huntsman zijn radicaal omgegooid. De avonturenfilm gaat alleen nog over de jager, waardoor Chris Hemsworth nog even niet hoeft te vrezen voor zijn baan. "De studio onderzoekt momenteel de mogelijkheden voor de filmreeks", laat een woordvoerder van Universal weten.

Het komt niet vaak voor dat een filmstudio de hoofdrolspeelster uit een vervolgfilm zet. In het originele plan zouden er twee films over Sneeuwwitje komen en daarna pas een spin-off over de jager. Stewart zou flink betaald krijgen voor haar rol en de actrice kan haar geld alsnog opeisen, wat het budget van de film niet ten goede zou komen.

Het is nog niet duidelijk of de 41-jarige regisseur Rupert Sanders nog is verbonden aan de film. Op de set van Snow White and the Huntsman reed de getrouwde regisseur een scheve schaats met de 22-jarige Stewart. De jonge actrice moest haar koffers al pakken van inmiddels ex-vriendje Robert Pattinson en Sanders vecht voor zijn huwelijk.

Scenarist David Koepp is ook op straat gezet en Universal zoekt naar een nieuwe schrijver. De opnamen voor de avonturenfilm over de jager moeten in juli beginnen.

Hockeybond ontkent contractverlenging Caldas

De Nederlandse hockeybond heeft ontkend dat Max Caldas langer bondscoach van de vrouwen zal zijn. De KNHB zegt pas na een evaluatie van de Olympische Spelen een besluit te nemen over de posities van Caldas en mannenbondscoach Paul van Ass.

Caldas liet gisteren aan NUsport weten dat hij in januari al een akkoord over contractverlenging had bereikt, maar dat hij het tot nu toe stil moest houden. De bond fluit hem nu evenwel terug. "We gaan eerst het toernooi evalueren met de coaches, de speelsters en de spelers, daarna nemen we een beslissing."

Zowel Caldas als Van Ass zijn sinds 2010 bij de KNHB in dienst als bondscoach. Voor hen pleit in ieder geval dat Caldas met de vrouwen in Londen goud heeft gewonnen en Van Ass met de mannen zilver.

Kamp: pensioenen in gevaar door Europa

De Nederlandse pensioenen dreigen volgens minister Henk Kamp van Sociale Zaken in gevaar te komen door plannen van de Europese Commissie.

Die wil de pensioenfondsen dwingen hun financiële buffers aan te vullen. Kamp heeft laten becijferen dat de pensioenfondsen dan 10 miljard euro extra zouden moeten reserveren.

"Dit leidt tot te hoge premies en te lage uitkeringen", zegt Kamp in een interview met het weekblad Elsevier van deze week. De VVD-minister noemt de EU-plannen "onacceptabel". "Ik ga er absoluut voorliggen."

Kamp: pensioenen in gevaar door Europa
Kamp: pensioenen in gevaar door Europa (Foto: ANP)

Maradona wil in China aan de slag

Diego Maradona heeft zijn zinnen gezet op een baan als coach in China. Na zijn ontslag bij Al Wasl zit de 51-jarige voetbaltrainer zonder werk. Een bezoek aan China greep hij aan om een open sollicitatie te doen. "Ik wil bijdragen aan de ontwikkeling van het Chinese jeugdvoetbal."

De voormalig topvoetballer was in het verleden bondscoach van Argentinië, maar werd daar ontslagen. Ook bij Al Wasl uit de Verenigde Arabische Emiraten kon hij geen indruk maken. Ditmaal heeft hij met Wei Di, de voorzitter van de Chinese voetbalbond, gesproken.

SterfTelefoongidsSterf.nl haalt zich woede telefoongids op de hals

De domeinnaam SterfTelefoongidsSterf.nl stuurt mensen direct door naar de opt-out pagina van de Telefoongids, zodat de weggemoffelde link op de site van de Telefoongids zelf toch makkelijk bereikt kan worden. De telefoongids is echter not-amused en sommeert de eigenaar, Alexander Klöpping, de domeinnaam op te zeggen.

Voor mensen die geen ouderwetse telefoongids meer wensen te ontvangen omdat hiervoor onnodig bossen gekapt worden, omdat het ding in de weg ligt, het ding onhandig is in gebruik of gewoon omdat via internet de nummers sneller te vinden zijn, is er de mogelijkheid je uit te schrijven bij de Telefoongids, maar je moet je best doen de link op die site te vinden.

Zolang sterftelefoongidssterf.nl nog werkt kun je daar snel je ongewenste, opgedrongen abonnement op de Telefoongids opzeggen. Als die niet meer werkt kan dat gewoon hier.

Medaillespiegel Londen 2012

# Land
1 Verenigde Staten 46 29 29 104
2 China 38 27 23 88
3 Verenigd Koninkrijk 29 17 19 65
4 Rusland 24 26 32 82
5 Zuid-Korea 13 8 7 28
6 Duitsland 11 19 14 44
7 Frankrijk 11 11 12 34
8 Italië 8 9 11 28
9 Hongarije 8 4 5 17
10 Australië 7 16 12 35
11 Japan 7 14 17 38
12 Kazachstan 7 1 5 13
13 Nederland 6 6 8 20
14 Oekraïne 6 5 9 20
15 Nieuw-Zeeland 6 2 5 13
16 Cuba 5 3 6 14
17 Iran 4 5 3 12
18 Jamaica 4 4 4 12
19 Tsjechië 4 3 3 10
20 Noord-Korea 4 0 2 6
21 Spanje 3 10 4 17
22 Brazilië 3 5 9 17
23 Zuid-Afrika 3 2 1 6
24 Ethiopië 3 1 3 7
25 Kroatië 3 1 2 6
26 Wit-Rusland 2 5 5 12
27 Roemenië 2 5 2 9
28 Kenia 2 4 5 11
29 Denemarken 2 4 3 9
30 Azerbeidzjan 2 2 6 10
- Polen 2 2 6 10
32 Turkije 2 2 1 5
33 Zwitserland 2 2 0 4
34 Litouwen 2 1 2 5
35 Noorwegen 2 1 1 4
36 Canada 1 5 12 18
37 Zweden 1 4 3 8
38 Colombia 1 3 4 8
39 Georgië 1 3 3 7
- Mexico 1 3 3 7
41 Ierland 1 1 3 5
42 Argentinië 1 1 2 4
- Slovenië 1 1 2 4
- Servië 1 1 2 4
45 Tunesië 1 1 1 3
46 Dominicaanse Republiek 1 1 0 2
47 Trinidad en Tobago 1 0 3 4
- Oezbekistan 1 0 3 4
49 Letland 1 0 1 2
50 Algerije 1 0 0 1
- Bahama's 1 0 0 1
- Grenada 1 0 0 1
- Oeganda 1 0 0 1
- Venezuela 1 0 0 1
55 India 0 2 4 6
56 Mongolië 0 2 3 5
57 Thailand 0 2 1 3
58 Egypte 0 2 0 2
59 Slowakije 0 1 3 4
60 Armenië 0 1 2 3
- België 0 1 2 3
- Finland 0 1 2 3
63 Bulgarije 0 1 1 2
- Estland 0 1 1 2
- Indonesië 0 1 1 2
- Maleisië 0 1 1 2
- Puerto Rico 0 1 1 2
- Taiwan (Chinees Taipei) 0 1 1 2
69 Botswana 0 1 0 1
- Cyprus 0 1 0 1
- Gabon 0 1 0 1
- Guatemala 0 1 0 1
- Montenegro 0 1 0 1
- Portugal 0 1 0 1
75 Griekenland 0 0 2 2
- Moldavië 0 0 2 2
- Qatar 0 0 2 2
- Singapore 0 0 2 2
79 Afghanistan 0 0 1 1
- Bahrein 0 0 1 1
- Hongkong, China 0 0 1 1
- Saoedi-Arabië 0 0 1 1
- Koeweit 0 0 1 1
- Marokko 0 0 1 1
- Tadzjikistan 0 0 1 1

Marokkanen die meisjes schopten bekend bij politie

De identiteit van de twee Marokkanen die vorige week twee meisjes zo hard schopten dat een van hen een gebroken been opliep is bekend bij de Hilversumse politie. "Het is een kwestie van tijd voor we ze aanhouden", aldus politiechef Peter Gieling.

Afgelopen weekend werd al een inval gedaan in een woning, maar daar bleken de daders niet te zijn. Gieling hoopt dat het duo zich vrijwillig zal aangeven. "Ze weten dat wij ze zoeken. En anders weten ze het nu."

De politie zoekt nog getuigen en benadrukt dat anoniem een verklaring kan worden afgelegd, via Meld Misdaad Anoniem.

De 18-jarige Carmen en haar 15-jarige vriendin Fleur werden bruut afgetuigd door twee jongens, nadat de meiden hadden geweigerd hen een sigaret te geven. De politie kwam erbij, maar nadat die weer vertrokken waren werden de meisjes zeer zwaar toegetakeld.

Japanse vliegtuigen voor World of Warplanes

De MMO World of Warplanes krijgt binnenkort een paar Japanse vliegtuigen. Je kunt in de cockpit kruipen van de legendarische Mitsubishi A6M2 Zero, de Nakajima Type 91, een Mitsubishi J4M1 Senden en de Kyushu J7W1, J7W2 en J7W3. Het zijn de eerste Japanse vliegtuigen in het spel.

"Het toevoegen van Japanse vliegtuigen geeft ons de gelegenheid om een paar iconische voertuigen te bekijken, en om spelers de kans te geven om te ervaren hoe die vliegtuigen zich ontwikkelden tijdens de Tweede Wereldoorlog", vertelde Anton Sitnikau, producer van World of Warplanes. "Elk vliegtuig is uniek, het gaat er echt voor zorgen dat spelers enorm vrij zijn in het maken van strategieën in gevechten tegen andere spelers."

World of Warplanes is op dit moment in gesloten bèta.

World of WarplanesWorld of Warplanes
World of WarplanesWorld of Warplanes
World of WarplanesWorld of Warplanes

Assaidi rekent nog steeds op Ajax

Oussama Assaidi heeft een transfer naar Ajax niet uit zijn hoofd gezet. De aanvaller van sc Heerenveen acht de kans op een overstap naar de landskampioen nog altijd groot. "Mijn zaakwaarnemer is bezig met Ajax. Ik hoop dat ze eruit komen. Ik wil nog steeds naar Amsterdam", zegt hij woensdag in het Algemeen Dagblad.

De overgang leek op losse schroeven te staan, omdat Assaidi het drievoudige zou willen verdienen van wat hij in Friesland krijgt. "Echt onzinverhalen. Ik hoorde ergens dat ik 1,6 miljoen euro zou willen verdienen. Echt niet waar. Als ik voor het geld had gekozen, was ik wel naar het buitenland gegaan."

De spelmaker, die woensdag zijn 24e verjaardag viert, wimpelde om die reden de interesse van Galatasaray en Spartak Moskou af. "Ik wil niet naar het buitenland, maar bij mijn familie in Amsterdam blijven. Ik heb nooit een geheim gemaakt van mijn wens om voor Ajax te voetballen en nog steeds hoop ik dat het doorgaat."

S. Williams zet zegereeks voort

Serena Williams is dinsdag doorgedrongen tot de derde ronde van het tennistoernooi in Cincinnati. De olympisch kampioene in het dubbel- en enkelspel was met 6-3, 6-4 te sterk voor de Griekse Eleni Daniilidou. De 30-jarige Williams, als tweede geplaatst in Ohio, won 35 van haar laatste 36 partijen.

De Amerikaanse ging in mei voor het laatst onderuit op Roland Garros. Ze was daarna, naast haar olympische titels, onder meer de beste op Wimbledon. Toch was ze na haar zege op Daniilidou niet helemaal tevreden. "Ik maakte 44 onnodige fouten, dat is te veel. Hopelijk kan ik mijn spel verbeteren voor de volgende partij."

Samantha Stosur sloeg zich ook naar de derde ronde. De als derde geplaatste Australische was de Spaanse Anabel Medina Garrigues de baas met 6-3, 6-7 (6), 6-4. Voor de als achtste geplaatste Marion Bartoli viel het doek. De Française moest haar meerdere erkennen in Johanna Larsson uit Zweden: 4-6, 2-6.

Bij de mannen werd Andy Roddick uitgeschakeld. De Amerikaan (16), die het toernooi in 2003 en 2006 op zijn naam schreef, was niet opgewassen tegen Jérémy Chardy uit Frankrijk. Hij verloor in twee sets met 6-7 (4), 3-6. Roddick was door problemen met zijn rug en schouders niet in goeden doen.


Serena Williams zet zegereeks voort (Foto: Novum)

Geen uitkering meer in buitenlandse cel

Nederlanders die vastzitten in het buitenland kunnen in de toekomst niet langer verzwijgen dat zij een uitkering ontvangen. Staatssecretaris van Sociale Zaken Paul de Krom (VVD) gaat de wet aanpassen, zodat het ministerie van Buitenlandse Zaken de gegevens over Nederlanders in een buitenlandse cel voortaan mag delen met uitkeringsinstantie UWV, gemeenten en andere partijen.

Nu mag het departement van minister Uri Rosenthal (VVD) dat nog niet omwille van de privacy. Gevangenen kunnen zo voor de uitkeringsinstantie verborgen houden dat ze in een buitenlandse cel zitten en ten onrechte een uitkering blijven ontvangen. Gedetineerden hebben namelijk geen recht op een uitkering.

De Krom vindt dit 'onacceptabel', schrijft hij dinsdag in antwoord op Kamervragen van VVD'er Malik Azmani. Hij gaat daarom de wet aanpassen, zodat er een wettelijke grondslag ontstaat waardoor Buitenlandse Zaken de gegevens mag delen met UWV, gemeenten en SVB.

Rosenthal stuurde begin vorige maand een overzicht van het aantal Nederlanders dat gevangen zit in het buitenland. Op 1 april van dit jaar ging het om 2532 Nederlanders. Het ministerie van Buitenlandse Zaken houdt niet bij of zij een uitkering ontvangen, omdat dit niet van belang is voor het verlenen van consulaire bijstand.

'Excuses' prostaatblunder niet aanvaard

De 63-jarige man uit Den Haag wiens prostaat door een medische fout werd verwijderd, aanvaardt de excuses van het Haagse ziekenhuis Bronovo niet. Volgens voorzitter van de Raad van Bestuur van het Bronovo Joop Hendriks zouden de excuses zijn geaccepteerd, maar de Hagenaar zelf zegt dat daar geen sprake van is, meldt Omroep West woensdag.

De gedupeerde patiënt had dinsdag een gesprek met Hendriks. Daarin zou het woord 'spijt' helemaal niet zijn gevallen, laat de man weten aan de regionale omroep. Ook zegt hij niets met de excuses te kunnen omdat hij door impotentie en incontinentie dagelijks wordt herinnerd aan de medische fout.

Het slachtoffer is een fikse schadeclaim aan het voorbereiden, meldde zijn advocaat eerder. Die zou in de tonnen lopen. Het Bronovo ziekenhuis zou inmiddels een voorschot van twintigduizend euro hebben betaald.

De medische blunder werd begin vorig jaar gemaakt, toen prostaatweefsel van twee patiënten verwisseld werd. De 63-jarige Hagenaar kreeg ten onrechte te horen dat hij prostaatkanker had en nog maar vijf jaar te leven. Daarop liet hij zijn prostaat verwijderen.

Onderzoek naar noodlandingen Ryanair

De Spaanse luchtvaartautoriteiten zijn een onderzoek begonnen naar drie mogelijk noodlandingen van vliegtuigen van luchtvaartmaatschappij Ryanair. Volgens de Spaanse autoriteiten moesten drie toestellen een noodlanding aanvragen omdat ze te weinig brandstof hadden.

De incidenten hadden alle drie plaats op 26 juli in Valencia. De Ryanair-vluchten waren als gevolg van slechte weersomstandigheden omgeleid vanuit de luchthaven van Madrid, waar de toestellen oorspronkelijk hadden moeten landen. De vliegtuigen mochten vervolgens voor hun beurt in Valencia een landing uitvoeren, nadat de piloten aangaven dat hun brandstof aan het opraken was.

Ryanair liet in een reactie weten dat er geen sprake was van noodlandingen. Elke toestel had volgens de luchtvaartmaatschappij voldoende brandstof aan boord, zelfs nadat de vliegtuigen ruim een uur boven Madrid hadden moeten rondvliegen.
 

Onderzoek naar'noodlandingen' Ryanair
Onderzoek naar'noodlandingen' Ryanair (Foto: ANP)

Like Crazy

Een romantisch drama van doorbrekend regisseur Drake Doremus dat je meeneemt op reis in een persoonlijk, hartveroverend verhaal met een nuchter en realistisch randje. De Britse uitwisselingsstudente journalistiek Anna valt voor haar Amerikaanse klasgenoot Jacob, die meubelmaker wil worden. Het recept voor een ontluikende eerste liefde is compleet. Maar niets is wat het lijkt…

PvdA wil sport sparen bij bezuinigingen

De PvdA wil dat de sport wordt ontzien bij nieuwe bezuinigingen. Ook moet sport een belangrijke plek krijgen in het onderwijs, door er een zwaarder vak van te maken met een echte vakdocent. Dat staat in een actieplan over topsport dat de PvdA woensdag presenteert.

"De afgelopen weken zagen we hoe Ranomi Kromowidjojo en Epke Zonderland een heel land in beroering brachten", zegt Tweede Kamerlid Tanja Jadnanansing in een toelichting op het plan. "Zo leiden we de Ranomi's van de toekomst op."

Volgens de PvdA is de amateursport de basis van de topsport en van olympische successen zoals in Londen. "Hoe breder de basis, hoe hoger de top." De partij wil de belastingvrijstelling voor sponsoring van sportverenigingen verhogen, zodat clubs meer ruimte krijgen om te investeren in sport.


PvdA wil sport sparen bij bezuinigingen (Foto: Novum)

Gasten Frans Bauer keken op van armoedigheid

Niet alle gasten waren tijdens opnamen voor Bauers Zigeunernacht voorbereid op primitieve omstandigheden. In het TROS-programma, dat donderdag voor het eerst op tv komt, gaat Frans Bauer op zoek naar zijn gipsyroots in Hongarije.

In Bauers Zigeunernacht slapen de deelnemers in een woonwagen en moeten ze zich 's ochtends wassen met water dat ze zelf opwarmen. Bekende Nederlanders als Albert Verlinde, Irene Moors en Ali B reisden af naar Hongarije. "Ali B is een poppetje, in zijn glimmende sportpakje", vertelt Bauer in RTL Boulevard. "Die moest zichzelf er wel even toe zetten. Volgens mij heeft hij ook niet gepoept in die twee dagen."

"Het was voor de gasten ook verrassend", vervolgt de zanger in Shownieuws. "Eentje vroeg: hoe laat gaan we naar het hotel? Die keek me toen wel even raar aan." Over wie het gaat, wil Bauer niet verklappen.

'Fraudeurs infiltreren bij zorgverzekeraars'

Criminelen infiltreren steeds vaker bij zorgverzekeraars om geld achterover te drukken. De precieze omvang is onduidelijk, maar criminelen zouden vaker op banen solliciteren, om er daarna geld weg te sluizen. Politie, justitie en de verzekeraars gaan zich meer richten op de aanpak hiervan, meldt de Volkskrant woensdag.

De infiltranten geven onder meer goedkeuring aan valse declaraties die door handlangers worden ingediend of ze storten vergoedingen op eigen rekening. Volgens Zorgverzekeraars Nederland (ZN) gaat het om 'gigantische bedragen'. De koepelorganisatie wil niet zeggen hoe vaak het gebeurt.

Zorgverzekeraars zelf willen in de krant niets over eventuele infiltraties zeggen. De hoogte van het buitgemaakte bedrag is onduidelijk omdat slechts een fractie van de zorgfraude wordt ontdekt.

Niet alleen bij de verzekeraars maar ook bij andere zorgorganisaties slaan infiltranten hun slag. Bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) bijvoorbeeld kan een fraudeur grote bedragen aan persoonsgebonden budgetten doorsluizen naar handlangers. Drie jaar geleden constateerde de FIOD al dat het CIZ intern niet controleert op fraude.

Rouvoet niet beschikbaar als minister

Voormalig vice-premier en ChristenUnie-voorman André Rouvoet is niet beschikbaar voor een ministerschap. Dat zegt hij in een interview met Nu.nl. Rouvoet verliet de politiek vorig jaar en wil zich blijven richten op zijn functie als voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland.

Onder leiding van Rouvoet mocht de ChristenUnie tussen 2007 en 2010 voor het eerst meeregeren. Zelf was hij in het kabinet Balkenende IV minister voor Jeugd en Gezin.

Nieuwe regeringsdeelname van de ChristenUnie is mogelijk als de vijf partijen van de Kunduz-coalitie samen een meerderheid halen. Rouvoet sluit een nieuwe samenwerking niet uit. "Een coalitie van vijf partijen als de Kunduz-coalitie is niet eenvoudig. Ik ben benieuwd of de afspraken tussen die partijen ook tijdens de campagne nog gelden."


Rouvoet niet beschikbaar als minister (Foto: Novum)

'KNVB verlaagt straffen wangedrag amateurvoetbal'

Teams uit het amateurvoetbal worden vanaf komend seizoen minder snel uit competitie gehaald als spelers over de schreef gaan. De KNVB gaat in plaats daarvan meer individuele straffen uitdelen aan de daders. Dat meldt de NOS woensdag op basis van een brief van de voetbalbond aan de clubs.

De koerswijziging is ingegeven door klachten van clubs die vinden dat een collectieve straf bij wangedrag van een of meer spelers te zwaar is. De collectieve straf was vorig seizoen juist ingevoerd. De KNVB wilde daarmee harder optreden tegen excessen op en rond het voetbalveld.

In de eerste helft van het vorige voetbalseizoen werden 37 teams uit competitie gehaald. De cijfers voor de tweede helft van het seizoen worden donderdag bekend gemaakt.

Obama brouwt eigen bier in Witte Huis

De Amerikaanse president Barack Obama hoeft zelfs in deze stressvolle campagneperiode nooit bang te zijn dat hij geen bier meer in zijn koelkast heeft staan. Hij beschikt over een eigen huisbrouwerij. Dat bevestigde een woordvoerder dinsdag.

Het bestaan van Obama's kleine brouwerij in het Witte Huis, kwam aan het licht tijdens een verkiezingscampagnetour door de Amerikaanse staat Iowa. Obama wilde na een cafébezoek de uitbater bedanken met een flesje van het zogeheten White House Honey Ale. Toen journalisten vragen gingen stellen over het flesje, gaf woordvoerder Jay Carney uiteindelijk toe dat het bier in het Witte Huis gebrouwd en getapt wordt. "Er is een huisbrouwerij, als je wilt, in het Witte Huis", aldus Carney.

Obama brouwt eigen bier in Witte Huis
Obama brouwt eigen bier in Witte Huis (Foto: ANP)

VS testen supersonisch straalvliegtuig

Het Amerikaanse leger heeft dinsdag boven de Stille Oceaan een testvlucht gemaakt met het supersonische straalvliegtuig X-51A Waverider. Volgens een woordvoerder was het de bedoeling om het vliegtuig zes keer sneller dan het geluid te laten vliegen.

De woordvoerder bevestigde dat een B-52 bommenwerper vanuit de Edwards luchtmachtbasis in Californië is vertrokken om het onbemande en vleugelloze straalvliegtuig boven het water te lanceren.

Met de beoogde snelheid van 6900 kilometer per uur zou men binnen een uur van New York naar Londen kunnen vliegen. Ruimtevaartorganisatie NASA en het Pentagon hopen door het project snellere raketten te kunnen ontwikkelen en zo ieder doel in de wereld binnen de kortste keren te kunnen bereiken. De resultaten van de testvlucht worden naar verwachting woensdag bekendgemaakt.

Jonge man beschoten in auto

In Schiedam is in de nacht van dinsdag op woensdag geschoten op de afrit van de A20. Dat meldde de politie.

Volgens een woordvoerder stond het slachtoffer, een 18-jarige Rotterdammer, rond half drie voor een stoplicht te wachten, toen iemand uit de bosjes kwam en op zijn auto afliep. De automobilist, die in de auto van zijn moeder zat, vreesde dat de man de auto wilde stelen en reed er vandoor. Toen hij dat deed, begon de belager op hem te schieten. Daarbij sneuvelde de voorruit van de auto. De bestuurder raakte licht gewond door rondvliegende glassplinters.

De politie heeft aan de hand van een signalement een 25-jarige Schiedammer aangehouden.

.

Jonge man beschoten in auto
Jonge man beschoten in auto (Foto: ANP)

Bron asbestbesmetting Utrecht donderdag bekend

Donderdag maken de gemeente Utrecht en woningcorporatie Mitros bekend wat de bron is geweest van de asbestbesmetting in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. Dat hebben de twee partijen dinsdag aan bewoners laten weten in een informatiebulletin.

De gemeente en Mitros stellen nu nog op hun websites dat medio juli bij een renovatie asbest werd aangetroffen in een flat aan de Stanleylaan. Een bedrijf haalde daar asbest weg uit de dakgoot. Daarbij bleek dat meer asbest in het dak verwerkt zat, waarna onderzoek werd verricht.

De dag daarop zou het asbest zijn afgeplakt en zouden bewoners het advies hebben gekregen ramen en deuren gesloten te houden. De bewoners van twee woningen waarin asbest werd aangetroffen werden naar een hotel gebracht. Twee dagen later moesten de bewoners van nog eens drie woningen hun huis uit, nadat asbest in hun keuken was gevonden.

Extra onderzoek zou hebben uitgewezen dat sprake was van spuitasbest, een gevaarlijke variant. Daarop werd de flat en omliggende woningen geëvacueerd, om een dag later ook twee andere flats uit voorzorg te ontruimen. Nader onderzoek wees uit dat in een aantal portieken van de twee flats ook asbest aanwezig was.

De lezing over spuitasbest is eerder door verschillende experts in twijfel getrokken. TNO heeft daarom een contra-expertise uitgevoerd.

Uiteindelijk moesten honderden bewoners hun huis verlaten. Veel bewoners zijn inmiddels weer thuis. In woningen aan de Stanleylaan is echter wel asbest aangetroffen. Daar wordt nog gekeken hoe de schoonmaak wordt aangepakt. Voor deze bewoners is het nog onduidelijk wanneer zij kunnen terugkeren.

De Crisis

Voorheen was ik ervan overtuigd dat de crisis eigenlijk helemaal niet bestond, behalve dan tussen de oren. Nu denk ik daar heel anders over. De crisis houdt ons allemaal in een ijzeren greep en is niet van plan om binnenkort over te waaien. En dat maakt deze crisis tot iets wezenlijk anders dan alle andere ellende in de wereld. Oorlogen, natuurrampen, honger in Afrika, ze bestaan niet meer zodra je de televisie uitzet.

Geen merk op Australische sigarettenpakjes

Op Australische sigarettenpakjes zullen vanaf december geen merken of logo's meer te zien zijn. De Hoge Raad oordeelde woensdag dat de regering haar strenge beleid mag doorzetten.

Sigaretten mogen hierdoor alleen nog in olijfgroene pakjes worden verkocht. Door de onaantrekkelijke verpakkingen wil de regering het aantal rokers terugdringen.

Internationale tabakgiganten als British American Tobacco, Philip Morris en Japan Tobacco wilden door middel van de rechtszaak de geplande wetten voorkomen. Volgens het zouden deze inbreuk maken op het intellectuele eigendom van de fabrikanten. De Hoge Raad gaf hen geen gelijk.

Geen merk op Australische sigarettenpakjes
Geen merk op Australische sigarettenpakjes (Foto: ANP)

Universiteit Utrecht opnieuw de beste

Voor het tiende jaar op rij is de Universiteit Utrecht als beste researchuniversiteit van Nederland uit de bus gekomen op de jaarlijkse ranglijst van de Universiteit van Shanghai. De Utrechtse universiteit is wel gezakt van de 48e naar een gedeelde 53e plek. Daarmee staat de Nederlandse universiteit in Europa op een gedeelde twaalfde plaats.

Voor de lijst worden jaarlijks meer dan duizend universiteiten onder de loep gelegd. De vijfhonderd beste worden opgenomen in de Academic Ranking of World Universities.

Tot de belangrijkste criteria behoren het aantal keren dat medewerkers van de universiteit in wetenschappelijke tijdschriften zoals Nature en Science publiceerden of zijn geciteerd, en het aantal onderscheidingen zoals Nobelprijzen en Field Medals dat medewerkers en afgestudeerden van een universiteit ontvingen. De Universiteit Utrecht scoort naar eigen zeggen vooral goed in de citatie-indexen en het aantal Nature- en Science-publicaties.

De Universiteit Leiden is met een gedeelde 73e plaats de tweede Nederlandse universiteit op de lijst. Ook onder meer de Radboud Universiteit in Nijmegen, de Universiteit Maastricht en de Wageningen Universiteit zijn opgenomen in de ranglijst.

De Amerikaanse universiteit Harvard voert nog steeds de ranglijst aan. Ook de plaatsen twee, drie en vier zijn voor Amerikaanse instellingen: Stanford, MIT en Berkeley. De eerste Europese universiteit staat op de vijfde plaats: de Universiteit van Cambridge in Groot-Brittannië.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
special
Random Pics van de Dag #1246
special
Random Pics van de Dag #1245
special
Random Pics van de Dag #1244
©FOK.nl e.a.