FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 21 juli 2012

Van Barneveld simpel naar tweede ronde World Matchplay

In Blackpool is de negentiende editie van de World Matchplay van start gegaan. 32 deelnemers met Phil Taylor als titelverdediger. Op de openingsavond kwam onderandere Raymond van Barneveld, wereldkampioen Adrian Lewis en de Kim Huybrchts in actie. De Belg debuteert in Blackpool.

De avond werd geopend met het duel tussen Paul Nicholson en Andy Smith. Het ging tot 4-4 gelijk op. Smith ging de tweede pauze met een 6-4 voorsprong in en gaf deze voorsprong niet meer uit handen. Het werd 10-6. Het is de eerste overwinning in zeven jaar voor The Pieman in Blackpool.

De tweede partij ging tussen Terry Jenkins en Kim Huybrechts. Tot 2-2 ging het gelijk op, daarna ging de Belg er vandoor. Huybrechts liep uit tot 9-5 en kreeg in de zeventiende en achttiende leg pijlen om de partij uit te gooien. Dit lukte The Hurricane echter niet waardoor The Bull op 9-9 kon komen. Tijdens de World Matchplay moet een partij met twee legs verschil gewonnen worden en ging de partij dus door. Ook in de verlenging lukte het Huybrechts niet om zijn dubbels uit te gooien, Jenkins deed dit wel en won de partij met 11-9.

Adrian Lewis had geen kind aan Robert Thornton. Het werd 10-0 voor de wereldkampioen. Slechtsin twee legs kreeg Thornton de kans om te finishen, dat deed hij echter niet. De vorige keer dat Thornton in Blackpool van de partij was verloor hij ook met 10-0. In 2010 was Gary Anderson te sterk. Lewis neemt het in de tweede ronde op tegen Andy Smith.

De avond werd afgesloten door Raymond van Barneveld en Michael Smith. Barney heeft een goed half jaar achter de rug. Hij wist twee Player Championship toernooien te winnen en begin deze maand won hij in Düsseldorf de European Darts Open. Van Barneveld speelde tegen de debutant Michael Smith. Barney komt eenvoudig op een 4-1 voorsprong. Michael Smith begon zenuwachtig aan de partij. Na de pauze sloeg bij Smith de zenuwachtigheid om in frustratie dat het niet lukte. Barney speelde goed zijn eigen spel en gaat de tweede break in met een 8-2 voorsprong. Het einde was wat moeiszaam maar Barney wint met 10-4 van Smith. Woensdag neemt hij het op tegen Jenkins.

Morgen komt Michael van Gerwen in actie. Hij speelt tegen Simon Whitlock. De verliezend finalist van vorig jaar, James Wade, komt ook in actie. Hij speelt tegen Richie Burnett.

Uitslagen oefenduels 21 juli

De profclubs zijn bezig met de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Daarbij horen ook oefenduels. FOK!sport zet dagelijks de uitslagen voor je op een rijtje.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Ajax
De Jong, Fischer, Serero, Blind
Celtic (Sch) 4-0
FC Dordrecht
Lima
Feyenoord
Schaken (2), Cissé (2), Achahbar
1-5
Athletic de Bilbao (Spa) PSV
Wijnaldum
0-1
sc Heerenveen Beerschot AC (Bel) 0-1
VV Bekkerveld Roda JC Kerkrade
Malki (4), Donald (3), Fledderus (2), Hempte, Danilo, Hupperts
0-12
Achilles'29 RKC Waalwijk
Sneijder (2)
0-2
MSV Duisburg (Dui) Heracles Almelo 2-0
FC Utrecht
Wuytens, Gerndt
Almere City FC 2-0
Westlands elftal ADO Den Haag
Elbers (2), Van Duinen (2), Ammi, Chery, Jansen, Poepon
1-8
Alliance NAC Breda
Schalk (5), Lasnik (3), Smolarek (3), Hooi (3), Seuntjens, Gommeren
0-16
Lierse SK (Bel) Willem II 1-0
De Graafschap
Cavlan
SC Veendam 1-0
VV Gemert Helmond Sport
Guvenc (2), Quekel (2), David
1-5
SCI FC Den Bosch
Seuntjes (3), Van Weert (2), Buitenhuis, Boddaert, Pennings, Hofstede
0-9
WKE FC Emmen
Almubaraki
1-1
FC Volendam
Mühren, Tuyp
Spakenburg 2-0
AGOVV Apeldoorn Jong PSV 0-2

Burgers overmeesteren overvallers

Alerte burgers hebben zaterdag aan het eind van de middag in Helmond twee overvallers overmeesterd. Het duo had samen met een handlanger net de Aldi in winkelcentrum De Bus overvallen en waren met de buit op de vlucht geslagen. Dat heeft de politie laten weten.

De drie bedreigden in de supermarkt het personeel met iets dat op een vuurwapen leek. Personeel moest geld afstaan. De overvallers vluchtten weg, maar werden net buiten het winkelcentrum staande gehouden door een handvol burgers.

Burgers overmeesteren overvallers
Burgers overmeesteren overvallers (Foto: ANP)

Waylon was voor therapie 'een gestoorde mafkees'

Waylon worstelde lange tijd met zijn bekendheid. De 32-jarige zanger klopte vorig jaar aan bij een psycholoog om uit te zoeken wie hij was. "Ik ben echt een gestoorde mafkees geweest", blikt Waylon terug in De Telegraaf.

"Er is in korte tijd ineens heel veel interesse gekomen in mij als persoon, positief en negatief", vertelt Waylon, die werd geboren als Willem Bijkerk, over zijn strijd. "Alles wat ik doe is onderhevig aan een mening. Het ene moment ben je de held en de dag erna kun je de klootzak zijn. Dat is vooral waar ik vorig jaar mee bezig was."

De onzekerheid werd zo erg, dat Bijkerk ook aan zijn persoon ging twijfelen. "Dat moest ik weer helder krijgen. Voor mezelf ben ik gewoon Willem Bijkerk, maar voor andere mensen ben ik Waylon. Het schept verwachtingen die ik niet altijd waar kan maken."

Waylon is dolblij dat zijn vriendin Annemijn hem steunde. "Zij heeft het de eerste tijd niet makkelijk gehad met mij als haar vriendje. Ik ben echt een gestoorde mafkees geweest, niet altijd leuk en aardig. Toch bleef ze bij me."

De zanger is bijna opgelucht dat hij zijn ware heeft gevonden. "Ik had heel eerlijk gezegd verwacht dat ik het ongelooflijk lastig zou krijgen om de juiste vrouw te vinden. Ze heeft me gered van een lange slopende tocht langs het pad der liefde."

Waylon geloofde nooit in de ware, maar denkt daar nu anders over. "Vroeger wilde ik gewoon een lekker wijf en seks. Nu heb ik ze alle drie: beauty, seks en brains. En daarbij heeft Mijntje ook nog emotionele intelligentie."

TROS toch om de tafel met Anouk

De TROS gaat toch om de tafel met Anouk. De zangeres zegt een 'killersong' te hebben voor het Songfestival, maar voelt niets voor een voorronde. De TROS hield aanvankelijk vol dat Anouk gewoon mee moet doen aan een Nationaal Songfestival, maar wil nu toch met de zangeres in gesprek.

"Wij gaan binnenkort met Anouk in gesprek, daarna zien we wel weer verder", laat TROS-directeur Peter Kuipers weten aan het AD. Ook de manager van Anouk laat aan de krant weten dat er binnenkort gesproken wordt met 'de grootste familie van Nederland'.

De TROS zei vorige week nog dat Anouk zeker welkom is, maar aan een voorronde mee moet doen. Daarop liet de zangeres weten zich terug te trekken, omdat ze haar jarenlange ervaring voldoende vindt voor een ticket naar het Eurovisie Songfestival. Anouk kon op veel bijval van collega's rekenen, zo noemde Eric van Tijn het besluit van de omroep 'amateuristisch, bizar en armoedig'.

Sijsling op rand van mijlpaal

Igor Sijsling is één overwinning verwijderd van het bereiken van de top-100 van de wereldranglijst. Sijsling sloeg zich vanavond naar de finale van de challenger in het Canadese Granby door met 6-7(3), 6-3 en 6-4 te winnen van de Thai Danai Udomchoke.

In de eindstrijd treft Sijsling de thuisspelende Vasek Pospisil, die ook nog eens als eerste geplaatst is. Bij winst op Pospisil vindt de Nederlander zich maandag voor de eerste keer in zijn carrière terug bij de eerste honderd op de wereldranglijst.

Nederlandse bergbeklimster overlijdt in Kroatië

Een Nederlandse vrouw is vrijdagavond in Kroatië overleden tijdens het beklimmen van een berg. De 45-jarige vrouw werd volgens Kroatische media onwel toen ze met haar echtgenoot de berg Velebit, in het westen van het land, aan het bestijgen was.

De man van het slachtoffer belde rond 20.00 uur de Kroatische hulpdiensten met de mededeling dat zijn vrouw onwel was geworden. Een arts die vervolgens met een helikopter naar het stel werd gebracht, constateerde dat de vrouw was overleden.

Het lichaam van de vrouw is naar een ziekenhuis gebracht om de doodsoorzaak vast te stellen.

Fazekas wacht levenslange schorsing

De Hongaarse atleet Robert Fazekas is voor de tweede maal in zijn carrière betrapt op het gebruik van doping. Bij de discuswerper werd een teveel aan steroïden in zijn bloed gevonden, waardoor hem nu waarschijnlijk een levenslange schorsing te wachten staat.

De 36-jarige Fazekas liep voor het eerst tegen de lamp tijdens de Olympische Spelen van 2004. Hij won die wedstrijd, maar weigerde toen voldoende urine af te staan. De atleet werd geschorst en moest zijn gouden medaille afstaan.

In de atletiekwereld komt de positieve test van Fazekas niet als een verrassing. Een paar weken geleden was al bekend gemaakt dat een Hongaarse atleet betrapt was, terwijl de naam van Fazekas opvallend ontbrak in de Hongaarse olympische selectie. Dinsdag hoort hij zijn straf aan.

De la Rosa wil respect voor langzamere auto's

HRT-coureur Pedro de la Rosa wil dat andere coureurs meer respect tonen voor teams die beschikken over een langzamere bolide. De Spanjaard doet deze uitspraak na de kwalificatie van Duitsland waarin hij stelt dat hij door een andere rijder opgehouden is.

De la Rosa eindigde hierdoor op Hockenheim als 23e, terwijl hij naar eigen zeggen voor de Marussia's had kunnen staan. "Het had een hele goede kwalificatiesessie kunnen worden, want richting het einde van de ronde zat ik negen tienden onder mijn beste tijd. Maar in de laatste twee bochten had ik last van een andere auto en verloren we twee plaatsen. We moeten respect voor elkaar tonen, voor nu moeten we echter vooruit kijken." De Spanjaard heeft goede hoop om in de wedstrijd de Marussia's bij het kunnen houden.

Arrestaties bij Zwarte Cross

Vijf mensen zijn aangehouden bij het Zwarte Cross Festival in Lichtenvoorde, meldt de politie zaterdag. Ze hebben van de organisatie te horen gekregen dat ze niet meer welkom zijn op het terrein.

Eentje liet zijn geslachtsdeel zien, twee anderen zouden drank hebben gestolen. Nog eens twee wilden niet naar de politie en beveiliging luisteren. Alle vijf krijgen ze een proces-verbaal.

Het Zwarte Cross Festival duurt tot en met zondag en telt 25 podia voor meer dan 150 bands en zo'n 1000 theaterartiesten.

Obama en Romney zwijgen over wapenwet

De bloedige schietpartij donderdagnacht in een bioscoop in Colorado heeft de aandacht afgeleid van de campagnestrijd in aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen. President Barack Obama en zijn Republikeinse tegenstrever Mitt Romney weigeren echter zich uit te laten in het oplaaiende debat over de Amerikaanse wapenwetgeving.

Een man opende in een volle bioscoopzaal tijdens de nachtelijke première van de Batman-film The Dark Knight Rises het vuur op het aanwezige publiek. Ten minste twaalf mensen vonden de dood en tientallen raakten gewond.

Zoals altijd na een dodelijke schietpartij van deze omvang in de Verenigde Staten vliegen voor- en tegenstanders van wapenbezit elkaar in de haren. Behalve de gebruikelijke woorden over eenheid en verdraagzaamheid klonk uit de monden van Obama en Romney echter geen woord over dit heikel onderwerp - een kwestie die nu ook opvallend afwezig blijkt in de campagnestrijd.

De zwijgzaamheid van beide kandidaten werd door de burgemeester van New York, Michael Bloomberg, een groot voorstander van strengere wapenwetgeving, schamper onthaald. "Weet je, sussende woorden zijn mooi, maar misschien wordt het tijd dat de twee mensen die president van de Verenigde Staten willen worden opstaan en ons vertellen wat ze hier aan gaan doen."

Tijdens zijn verkiezingscampagne in 2008 riep Obama nog op tot herinvoering van een verbod op semiautomatische wapens, een verbod dat ten tijde van het presidentschap van Bill Clinton werd ingevoerd, maar onder president George Bush kwam te vervallen. Sinds Obama's aantreden heeft hij echter niet meer geprobeerd dit verbod, of andere verboden, door te voeren.

Als senator in de staat Illinois steunde Obama een verbod op alle soorten semiautomatische wapens en was hij voorstander van strengere regels voor vuurwapens. Ook Romney steunde als gouverneur van Massachusetts maatregelen om wapenbezit in te perken. In 1994 zei hij 'niet aan de kant van de NRA' te staan. De NRA, de National Rifle Association, is de machtige Amerikaanse wapenlobbygroep. Dit voorjaar, in de strijd om de Republikeinse kandidatuur voor het presidentschap, zei Romney echter tegen de NRA de bewaker te zijn van het tweede amendement van de grondwet, dat het recht op wapenbezit garandeert.

Na een schietpartij in Tucson, Arizona, vorig jaar, waarbij zes doden vielen en het Democratische congreslid Gabrielle Giffords zwaargewond raakte, riep Obama op tot maatregelen om te voorkomen dat 'onverantwoordelijke wetsovertreders' aan wapens kunnen komen. Nu, een jaar later, is er nog steeds geen wetgeving doorgevoerd die hiertoe moet leiden.

"De president is van mening dat we verstandige maatregelen moeten nemen om de rechten van het tweede amendement voor Amerikanen te beschermen, terwijl we ervoor zorgen dat diegenen die onder bestaande wetgeving geen wapens mogen hebben die ook niet krijgen", zei Witte Huis-woordvoerder Jay Carney.

Anderen, zoals burgemeester Bloomberg, verlangen meer duidelijkheid. De vraag is eenvoudig, zei hij in een radio-interview: "Wat gaan ze aan de wapens doen?"

'Mariah Carey vangt 17 miljoen voor American Idol'

Mariah Carey staat op het punt te tekenen voor American Idol. De zangeres krijgt naar verluidt zeventien miljoen dollar om in de jury plaats te nemen, schrijft de Amerikaanse film en tv-website Deadline. Careys echtgenoot Nick Cannon zei onlangs nog dat de zangeres minimaal veertig miljoen zou moeten krijgen.

Als Carey daadwerkelijk tekent voor zeventien miljoen, vestigt de diva daarmee een record. Britney Spears, die in het nieuwe seizoen van X Factor te zien is als jurylid, vangt zo'n vijftien miljoen dollar. Daarmee is de popprinses vooralsnog het best betaalde jurylid. Bij American Idol moet Carey Jennifer Lopez, die twaalf miljoen verdiende, gaan vervangen.

Cannon vindt dat zijn echtgenote minimaal het dubbele van Lopez' salaris moet verdienen. "Als Jennifer Lopez twintig miljoen dollar kreeg, dan moet dat toch wel verdubbeld worden", zei de presentator tegen entertainmentwebsite TMZ. Later beweerde Cannon dat hij Carey niet voor minder dan honderd miljoen plaats laat nemen in de jury.

Lopez is niet het enige American Idol-jurylid dat opstapt, ook Steven Tyler pakte zijn biezen. Hij wil alle tijd hebben voor zijn band Aerosmith. Wie hem gaat vervangen, is nog niet bekend. Verschillende namen doen de ronde, zo worden Adam Lambert en Charlie Sheen genoemd.

Motorrijder verongelukt in Overijssel

Een 24-jarige motorrijder uit Dedemsvaart is zaterdagmiddag verongelukt in het Overijsselse Beerze. De man reed met enkele andere motorrijders op de Beerzerweg toen hij in een bocht de macht over het stuur verloor, meldt de politie.

De motorrijder kwam in de berm terecht en kwam tot stilstand tegen een boom. Voorbijgangers probeerden de man nog te reanimeren, maar dat mocht niet meer baten.

'Noorwegen democratischer door bloedbad'

Het bloedbad dat Noorwegen vorig jaar trof, heeft het land "democratischer en diverser" gemaakt. Mensen werden in recordaantallen lid van politieke organisaties en jeugdbewegingen. Dat heeft premier Jens Stoltenberg gezegd in een interview met de Duitse krant Süddeutsche Zeitung.

Zondag is het een jaar geleden dat extremist Anders Behring Breivik 77 mensen van het leven beroofde. Hij liet eerst een bom ontploffen bij een regeringskantoor in het centrum van Oslo. Daarna trok hij naar het eilandje Utøya, waar de jeugdafdeling van Stoltenbergs Arbeiderspartij een zomerkamp hield. Breivik schoot om zich heen.

'Noorwegen democratischer door bloedbad'
'Noorwegen democratischer door bloedbad' (Foto: ANP)

Honkballers missen finale honkbalweek

Het Nederlandse honkbalteam is er niet in geslaagd de finale te bereiken van de Haarlemse honkbalweek. In de halve finale verloor de ploeg van bondscoach Brian Farley met 1-0 van Puerto Rico. Het enige punt werd gemaakt in de vierde inning.

In de finale treft Puerto Rico morgen Cuba. Die versloegen vandaag in de andere halve finale de Verenigde Staten. Na de reguliere negen innings stond het 3-3. In de tiebreak sloeg Cuba vervolgens toe won de wedstrijd met 5-3.

Nasdaq biedt Facebook-gedupeerden meer geld

Het Amerikaanse beursbedrijf Nasdaq verhoogt de schadevergoeding voor een grootschalige storing bij de beursgang van de socialenetwerksite Facebook in mei. Beleggers kunnen in totaal 62 miljoen dollar (51 miljoen euro) krijgen. Dat heeft Nasdaq vrijdagavond laat (lokale tijd) doorgegeven aan de Amerikaanse toezichthouders.

De schermenbeurs wilde aanvankelijk 40 miljoen dollar uitkeren.

Facebook kreeg op 18 mei een notering aan Nasdaq. De handelssystemen konden de grote stroom aan orders niet aan. Opdrachten van beleggers konden niet op tijd worden doorgevoerd. Omdat de koers van Facebook na de beursgang snel daalde, moesten veel beleggers achteraf meer betalen dan de aandelen nog waard waren.

De totale schade wordt geraamd op 100 tot 200 miljoen dollar.

Tipsarevic naar finale in Gstaad

Janko Tipsarevic staat zondag bij het ATP-toernooi in Gstaad in de eindstrijd. De Serviër, als eerste geplaatst op het Zwitserse gravel, was met 7-6 (10), 6-3 te sterk voor Paul-Henri Mathieu uit Frankrijk. Tipsarevic won eerder dit jaar in Stuttgart zijn eerste titel op gravel. Vorig jaar won hij al de toernooien in Kuala Lumpur en Moskou.

In de finale treft de Serviër Thomaz Bellucci. Dankzij een 7-6 (3) en 7-6 (5) zege op Grigor Dimitrov maakt de Braziliaan de kans na drie jaar weer te winnen in Gstaad. In 2009 brak hij door toen hij als qualifier het toernooi op zijn naam schreef.

In het Zweedse Båstad staan Mathilde Johansson en Polona Hercog in de finale. Johansson, een Française met Zweedse ouders, versloeg de Zweedse hoop Johanna Larsson met tweemaal 6-4. De Sloveense Hercog was met 6-1 en 6-3 te sterk voor Mona Barthel uit Duitsland.

Kleine ontploffing in huis bioscoopschutter

Bomexperts activeerden zaterdag tenminste één kleine gecontroleerde ontploffing in het appartement van de bioscoopschutter James Holmes, nadat eerder de eerste boobytrap onschadelijk was gemaakt, meldden getuigen.

De kleine ontploffing werd gehoord door verslaggevers buiten het flatgebouw, waar de bomeenheid van de politie sinds de schietpartij in de bioscoop meerdere boobytraps heeft gevonden. Sommige getuigen hoorden twee of drie ontploffingen. Korte tijd later bewogen kleine onderdelen van een rolgordijn voor het raam op de derde verdieping. Eerder keek de politie daar naar binnen om te bepalen wat er allemaal in het appartement staat.

Kleine ontploffing in huis bioscoopschutter
Kleine ontploffing in huis bioscoopschutter (Foto: ANP)

Goede dag Joost Luiten op The Open

Golfer Joost Luiten kende zaterdag een goede dag tijdens The Open. Op de derde dag van het Britse major ging de Bleiswijker rond in 69 slagen, een onder het baangemiddelde. Zijn score na drie dagen is +2 en daarmee staat de enige Nederlandse deelnemer op de baan van Royal Lytham & Saint Annes 33e. Luiten had vrijdag nog als laatste de cut gehaald.

De leiding na drie dagen is in handen van Adam Scott. De Australiër profiteerde met een ronde van 68 optimaal van een off-day van Brandt Snedeker. De Amerikaan stond vrijdag nog op tien slagen onder par, maar liep een ronde 73 en zakte naar de tweede plaats. Die deelt hij met Graeme McDowell. De Noord-Ier had bogeys op de tweede en vijfde hole, maar birdiede vijf holes en kwam op -7 uit.

Scott sloeg zaterdag drie birdies en een bogey en ging naar een score van -11. Tiger Woods zakte van de derde naar de vierde plaats. Met een ronde par bleef de Amerikaan op -6 staan.

Anirban Lahiri uit India was goed voor een van de hoogtepunten van de dag. Op de negende hole sloeg hij een hole-in-one. Behalve een staande ovatie leverde hem dat echter niets extra's op.

Politie pakt 83 mensen op tijdens Vierdaagse

De politie heeft tijdens de Nijmeegse Vierdaagse en de festiviteiten rond het wandelevenement 83 aanhoudingen verricht. Het ging vooral om kleine overtredingen als openbare dronkenschap, drugsbezit, geweldpleging en vernieling. Volgens de politie zijn er verder geen noemenswaardige incidenten gebeurd.

Het korps Gelderland-Zuid kijkt tevreden terug op de Vierdaagsefeesten en -marsen. De sfeer in de stad was volgens het korps tijdens de festiviteiten 'ontspannen en gemoedelijk'.

Vrijdagavond, de laatste feestavond, werden dertig mensen opgepakt voor onder meer openbare dronkenschap, winkeldiefstal, wapenbezit en belediging. De meeste verdachten komen uit de omgeving van Nijmegen en konden na verhoor met een proces-verbaal op zak weer naar huis.

Op de slotavond hield de politie bovendien een grote alcoholcontrole op uitvalswegen in Nijmegen. In totaal 3878 bestuurders werden aan een blaastest onderworpen. Daarvan bleken er 35 te diep in het glaasje te hebben gekeken. Van acht van hen is het rijbewijs ingenomen.

De politie nam de afgelopen week in en rond Nijmegen bijna elfduizend blaastesten af. In totaal 105 bestuurders hadden te veel op. Vorig jaar vielen nog 72 feestgangers door de mand bij alcoholcontroles. Toch is het aantal feestgangers dat met drank op achter het stuur is gestapt volgens de politie gezien het aantal gecontroleerde weggebruikers relatief laag.

De Nijmeegse Vierdaagsefeesten hebben ondanks het slechte weer het bezoekersrecord van 2010 geëvenaard. In totaal zijn in zeven dagen 1,42 miljoen mensen naar Nijmegen afgereisd. Ruim 38 duizend wandelaars hebben vrijdag de eindstreep gehaald van de 96e editie van de Vierdaagse.

[MotoGP] Barbera breekt been in training

Hector Barbera zal volgende week waarschijnlijk niet aan de start gaan verschijnen van de MotoGP-race op Laguna Seca. De Spanjaard heeft in eigen land tijdens een training zijn linker kuit- en scheenbeen gebroken.

Barbera zal morgen in Barcelona geopereerd worden door dokter Xavier Mir die vaker motorcoureurs heeft behandeld. Pas na de operatie zal duidelijk worden of Barbera volgende week in de Verenigde Staten zal kunnen racen of dat Pramac Racing moet overwegen een vervanger op te roepen.

'Protestmars tegen rotweer werkt nu al'

Het Actiecomité Stop het slechte weer heeft al succes geboekt. Al voor een aangekondigde protestmars door Amsterdam zit de weersverwachting in de lift, met dank aan het protest, claimt de organisatie. Maar het comité is nog niet tevreden. "Als het KNMI niet luistert, gaan we desnoods naar Brussel", zegt een woordvoerder.

De eis van de actievoerders is niet misselijk. Ze willen twee weken lang minimaal 25 graden. "Dat is het absolute minimum." De goede vooruitzichten voor de komende week zijn niet genoeg. "Dit is een teken dat er naar ons wordt geluisterd. We moeten nu dus doorzetten."

Het comité wil niets loslaten over de hardere acties. "Dat houden we achter de hand. Je moet de vijand niet in je kaarten laten kijken natuurlijk." Maar het doel heiligt volgens de woordvoerder de middelen.

De organisatie verwachtte dat zo'n achthonderd mensen met zwembandjes en andere zomerse versierselen mee zouden lopen in de protestmars van het Rembrandtplein naar het Leidseplein. Bijna duizend mensen hadden op de Facebook-pagina van het comité aangekondigd te gaan. Uiteindelijk bleken slechts enkele tientallen mensen zich zo boos te maken over het weer dat ze daadwerkelijk kwamen demonstreren, zei een woordvoerder op Radio 1.

Amsterdamse daklopers wilden zonsopgang zien

De man en vrouw die zaterdagmiddag op het Damrak in Amsterdam van een dak zijn geplukt, zaten daar om naar de zonsopgang te kijken. De vrouw is vervolgens in slaap gevallen, zo verklaarde ze zaterdagmiddag tegenover de politie.

Volgens een politiewoordvoerder is het niet duidelijk of de man ook in slaap is gevallen. "We weten nog niet wat hij de hele ochtend heeft gedaan. Hij wordt nog verhoord."

Uit vrees dat een van de twee van het dak wilde springen, werd de omgeving van het Damrak en de Nieuwendijk afgezet en het tramverkeer omgeleid. Het stel werd rond 13.30 uur ingerekend door een arrestatieteam. Het gaat om een 20-jarige man en een 28-jarige vrouw. De vrouw woont antikraak in het pand. "Kennelijk kun je via de brandtrap op het dak komen", aldus de zegsman.

De twee zitten nog vast, maar volgens de woordvoerder kan dat niet lang meer duren. "Je gaat niet mensen voor zoiets drie dagen in de cel zetten." Hij verwacht dat ze een bekeuring krijgen en in de loop van de dag worden vrijgelaten.

Gridstraf voor Perez in Duitsland vanwege hinderen

Sergio Perez zal morgen in de Grand Prix van Duitsland vijf plaatsen naar achteren moeten starten. De Mexicaan is door de stewards bestraft voor het hinderen van Kimi Räikkönen en Fernando Alonso tijdens de kwalificatie.

Perez kwalificeerde zich als twaalfde voor de race op Hockenheim. Omdat hij tijdens Q2 twee andere coureurs in de weg reed kreeg hij geen waarschuwing maar een gridstraf van vijf plaatsen. Romain Grosjean, Nico Rosberg en Mark Webber ontvangen eenzelfde straf, maar dan omdat de versnellingsbakken van hun bolides voortijdig gewisseld moest worden.

Slimme homo's en lesbo's op Canal Parade

Aan de Canal Parade in Amsterdam, op zaterdag 4 augustus, doet ook een hoogbegaafdenboot mee. Aan boord stappen lesbo's, gays, bi's en transgenders (lgbt's) die zijn verenigd in GAYniaal, zo hebben ze zaterdag bekendgemaakt.

GAYniaal is onderdeel van de Vereniging Mensa Nederland, een internationale club die zich richt op mensen met een zeer hoge algemene intelligentie. GAYniaal en Mensa willen door mee te doen aan de Canal Parade, de traditionele botentocht tijdens Gay Pride door de Amsterdamse grachten, aandacht vragen voor hoge intelligentie in het algemeen, maar ook voor de combinatie van lgbt's en hoogbegaafdheid. Voor deze groep is er te weinig aandacht, vindt GAYniaal.

Duo tuigt vrouwen af bij verkeersruzie Rotterdam

Twee mannen hebben zaterdagmiddag in Rotterdam twee vrouwen ernstig mishandeld bij een verkeersruzie. Een van de slachtoffers liep een gebroken neus op en de ander een gekneusde kaak. Ze moesten zich in het ziekenhuis laten behandelen, meldt de politie.

De mannen zaten samen in een auto en kregen het rond 12.30 uur met de vrouwen, die eveneens samen in een voertuig zaten, aan de stok op de Jacques Dutilhweg in de wijk Kralingen. De precieze aanleiding van de ruzie is niet duidelijk, maar volgens de politie ging het om een 'onenigheid in het verkeer'.

De mannen, van 35 en 37 jaar, zijn aangehouden en zitten vast. Veel omstanders die de mishandeling zagen gebeuren, hebben tegen de verdachten getuigd.

Haas ook in Hamburg in finale

Tennisser Tommy Haas heeft zijn tweede finale van dit jaar bereikt. De 34-jarige Duitser, die in de aanloop naar Wimbledon het toernooi van Halle op zijn naam schreef, was op het gravel in Hamburg te sterk voor Marin Cilic (4): 7-6 (7) en 6-0. In de eindstrijd treft hij de als derde geplaatste Juan Monaco. De Argentijn klopte Nicolas Almagro (1) uit Spanje met 3-6, 6-3 en 6-4.

Haas, ooit de nummer twee van de wereld, kwam tegen Cilic snel een break achter. Bij 3-3 trok hij de stand echter weer gelijk en het Duitse publiek kreeg een spannend duel te zien. In de tiebreak van de eerste set trok Haas aan het langste eind. De veteraan kreeg daar nieuwe energie van en overrompelde Cilic in het tweede bedrijf.

Ninja Turtles-bedenker enthousiast over filmreboot

Sinds de aankondiging van een Teenage Mutant Ninja Turtles-reboot waren fans van de schildpaddenvechters behoorlijk pissig. Medebedenker van de oorspronkelijke Turtles, Kevin Eastman, kan misschien voor enige rust zorgen; hij geeft aan laaiend enthousiast te zijn over de aankomende film.

In een interview met MTV licht Eastman een tipje van de sluier op. "Van wat ik heb gezien is dit de beste Turtles-film tot op heden. Van the Raid-achtige vechtscènes tot epische, Rise Of The Planet Of the Apes-achtige effecten." Eastman legt uit dat producent Michael Bay en zijn team goede veranderingen hebben gemaakt en dat studio Paramount Pictures hen daar ook in steunde. "Ik ben opgegroeid met Captain America en The Avengers en al die dingen. En hoe vaak zijn The Avengers in de loop van de tijd opnieuw uitgevonden, uitgewerkt, gereconstrueerd en herontdekt?"

De film Ninja Turtles verschijnt in 2014 in de bioscoop.

Zuid-Sudanese loper mag naar Spelen

Marathonloper Guor Marial mag onder de olympische vlag meedoen aan de Olympische Spelen. Dat heeft het IOC zaterdag besloten. Marial werd geboren in wat nu Zuid-Sudan is, maar vluchtte twintig jaar geleden naar de Verenigde Staten. Hij heeft geen paspoort en wordt dus niet vertegenwoordigd door een nationaal olympisch comité.

Omdat Marial in de Verenigde Staten wel een permanente verblijfsvergunning heeft, maar nog niet de Amerikaanse nationaliteit, kon de marathonloper niet voor zijn geadopteerde vaderland naar de Spelen. Een aanbod om namens Sudan naar Londen te gaan sloeg hij af, omdat hij zich geen burger van dat land voelt. Zuid-Sudan was nog geen optie omdat dat land nog geen olympisch comité heeft.

Voor de 28-jarige Marial is zijn deelname echter een goedkeuring van de ambities van het jonge land. "De stem van Zuid-Sudan is gehoord", vertelde hij tegen persbureau AP. "Howel ik de vlag niet draag tijdens deze Spelen, is het land aanwezig. De droom komt uit. De hoop van Zuid-Sudan leeft."

Atleten kunnen onder de olympische vlag deelnemen als politieke verwikkelingen hun deelname in de weg staat. In 1992 deden Joegoslavische deelnemers op die manier mee, nadat hun vaderland uiteen was gevallen. In 2000 maakten vier Oost-Timorezen van de mogelijkheid gebruik terwijl hun land nog niet onafhankelijk was.

Het IOC bood ook drie atleten uit de Nederlandse Antillen het gebruik van de olympische vlag aan. De Antillen zijn sinds vorig jaar geen autonoom land meer. Veel Antilliaanse sporters kozen voor deelname als Nederlander. Liemarvin Bonevacia loopt de 400 meter en Reginald de Windt judoot in de klasse tot 81 kilogram. Philipine van Aanholt zeilt in de Laser Radial-klasse.

Epps keert terug voor Hangover 3

Naast het bekende trio en twee gastrollen is er vandaag een andere oude bekende uit the Hangover-wereld bekendgemaakt voor het laatste, derde deel. Niemand minder dan Mike Epps keert terug voor Part III.

Epps speelde in de eerste The Hangover de rol van Black Doug, de man waar Mr. Chow (Ken Jeong) in de achterbak bij lag. De acteur voegt zich in de film bij de 'rat pack' Ed Helms, Bradley Cooper en Zach Galifianakis plus Ken Jeong, die deze keer een grotere rol voor zijn rekening krijgt. Ook Mike Tyson is bevestigd voor dit derde, afsluitende deel van de filmreeks. Waar het verhaal over gaat is op dit moment nog onbekend.

The Hangover Part III verschijnt op 23 mei 2013 in de Nederlandse bisocoopzalen.

Hangover

Het is nog onbekend of de baby ook in deel drie terug gaat komen.

Eerste boobytrap in huis schutter ontmanteld

De politie in de Amerikaanse stad Aurora heeft de bedrading ontmanteld van de explosieven in de woning van de verdachte van de dodelijke schietpartij in een bioscoop donderdagnacht. Ook is er een explosief onklaar gemaakt. Dat heeft een woordvoerster zaterdag gezegd.

Het ontmantelde explosief was aangebracht om de persoon te doden die de voordeur zou openen, aldus de woordvoerster. Er zijn nog meer boobytraps aangebracht in het appartement, maar de autoriteiten bekijken eerst hoe ze de situatie verder moeten aanpakken.

Het is nog altijd mogelijk dat de bommenruimers ertoe moeten besluiten de explosieven te laten ontploffen, zei de woordvoerster.

Stiefzoon Usher overleden

De 11-jarige stiefzoon van Usher is zaterdagochtend overleden. Kyle Glover werd begin deze maand in kritieke toestand opgenomen in het ziekenhuis na een ongeluk met een jetski. Daags na zijn opname werd de tiener hersendood verklaard.

Kyles moeder Tameka bleef hopen op een medisch wonder, maar liet de tiener zaterdagochtend toch van de beademing halen. Ingewijden vertellen entertainmentwebsite TMZ dat Tameka kapot is van de dood van haar kind. Het besluit de beademing uit te zetten, viel haar zwaar.

Kyle dobberde op 8 juli in een zwemband op een meer. Een vriend van de familie voer met een jetski over de tiener heen. Kyle is sinds het ongeval niet meer bij bewustzijn geweest. De aanvaring wordt volgens TMZ nog onderzocht door de autoriteiten.

Usher en Tameka liggen in al jaren in scheiding, de 33-jarige zanger diende in juni 2009 de scheidingspapieren in. De twee waren bijna twee jaar getrouwd. Ondanks dat de strijd tussen de twee verhit is, steunt Usher zijn ex.

FOK!filmtip van de dag: Monsters vs. Aliens

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

Vandaag is er een waslijst van mogelijke films op televisie. Toch was het nog even lastig om een keuze te maken. Natuurlijk kijken we met alle liefde weer naar Indiana Jones And The Last Crusade om 19.30 uur op BBC1, maar in januari is de film al onze filmtip van de dag geweest. Misschien pakken we nog een half uurtje mee, want om 20.00 uur op SBS6 start de FOK!filmtip van de dag: Monsters vs. Aliens.

Susan Murphy (stem van Reese Witherspoon) staat op het punt te trouwen met Derek, haar grote liefde en weerman van het plaatselijke televisiestation. Wanneer Susan voor de plechtigheid nog even naar buiten gaat, wordt zij geraakt door een meteoor. De gevolgen zijn 'enorm', letterlijk en figuurlijk. Ze verandert op slag in Ginormica, een vijftien meter groot 'monster'. Ze wordt meteen gevangen genomen en opgesloten in een kamp, waar nog meer 'monsters' gevangen zitten. Susan leert hier Dr. Cockroach kennen, een briljant wetenschapper wiens laatste experiment dermate mislukte dat hij veranderde in een insect. Verder ontmoet ze The Missing Link, een half-aap/half-vis en de slijmerige B.O.B. (stem van Seth Rogen). Tot slot zit ook Insectosauris opgesloten in de gevangenis. Het lijkt of Susan haar dagen zal moeten slijten op deze geheime locatie. Tot de hulp van de 'Monsters' wordt ingeroepen. De planeet Aarde wordt aangevallen door buitenaardse robots genaamd The Aliens en de enige die deze zouden kunnen verslaan zijn The Monsters. Susan vertrekt met haar nieuwe vrienden naar de aarde om de strijd aan te gaan. Maar niet voordat zij bij haar ouders langs is geweest. Deze lijken nauwelijks te schrikken van haar enorme verschijning, maar de buurt des te meer. Wat volgt is een gevecht op leven en dood. Zal Susan er samen met haar mede-monsters in slagen de Aliens te verslaan? En hoe zal haar leven er verder uitzien, nu ze veranderd is in Ginormica? Is er wel plaats voor haar op déze aarde?

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

[Tour] Wiggins superieur in tijdrit

Bradley Wiggins heeft nogmaals bewezen terecht de winnaar te zijn van de Tour de France 2012. De Brit won de 53,5 kilometer lange tijdrit met overmacht. Zijn ploeggenoot Christopher Froome werd tweede op meer dan een minuut.

Met een gemiddelde snelheid van 50 kilometer per uur kwam Wiggins uit op een eindtijd van 1:04.13. Froome eindigde 1:05.29 als tweede. Verrassing van de dag was raborenner Luis-Léon Sánchez. Hij ging een groot gedeelte van de dag aan de leiding en zag zijn tijd pas door de laatste twee renners verbeterd worden. De Spanjaard eindigde als derde en 1.06.03.

Spanning voor het klassement was er nauwelijks meer. Tejay van Garderen deed nog een aanval op de vierde plaats van Jurgen van den Broeck, maar de Belg sloeg deze succesvol af. De Amerikaan was 1.48 sneller maar dit was veel te weinig om Van den Broeck voorbij te gaan in het klassement. Bradley Wiggins zal morgen in Parijs gehuldigd worden als eerste Britse Tour-winnaar. Naast hem op het podium zullen Christopher Froome en Vincenzo Nibali staan.

Uitslag 19e etappe:

Pos Naam Team Nationaliteit Tijd
1 Bradley Wiggins SKY GBR 1:04.13
2 Chris Froome SKY GBR +1.16
3 Luis León Sánchez RAB SPA +1.50
4 Peter Velits OPQ SLW +2.02
5 Richie Porte SKY AUS +2.25
6 Patrick Gretsch ARG DUI +2.28
7 Tejay Van Garderen BMC USA +2.34
8 Vasil Kiryienka MOV WRU +2.46
9 Rein Taaramäe COF EST +2.50
10 Jérémy Roy FDJ FRA +3.05

Klassement na 19e etappe:

Pos Naam Team Nationaliteit Tijd
1 Bradley Wiggins SKY GBR 84:26.31
2 Chris Froome SKY GBR +3.21
3 Vincenzo Nibali LIQ ITA +6.19
4 Jurgen Van den Broeck LTB BEL +10.15
5 Tejay Van Garderen BMC USA +11.04
6 Haimar Zubeldia RNT AUS +15.43
7 Cadel Evans BMC SPA +15.51
8 Pierre Rolland EUC FRA +16.31
9 Janez Brajkovic AST SLO +16.38
10 Thibaut Pinot FDJ FRA +17.17

De Bakker naar finale in België

Thiemo de Bakker heeft de finale van het challengertoernooi in Grez-Doiceau bereikt. De Nederlandse tennisser was zaterdag met 6-3 en 6-4 te sterk voor Stéphane Robert uit Frankrijk. Zondag neemt De Bakker het in de eindstrijd op tegen de winnaar van de partij tussen de Roemeen Victor Hanescu en thuisspeler Yannick Mertens.

De 23-jarige Westlander klaarde de klus tegen Robert in ruim een uur. Zowel in de eerste als tweede set sloeg hij op zijn enige breekkans toe. De Bakker schreef dit jaar de futuretoernooien van Zuidwolde en Alkmaar op zijn naam.

Ghost Rider: Spirit of Vengeance

Na het redelijke succes van het eerste deel van Ghost Rider maakte Avi Arad, producent van Marvel, begin 2007 bekend dat er een vervolgfilm zou komen. Nicolas Cage gaf ook aan weer beschikbaar te zijn voor de rolprent, al wilde hij wel graag een wat grimmiger verhaal dan in de eerste film zien. De tweede Ghost Rider-film toont echter duidelijk aan dat in het verleden behaalde resultaten geen garantie voor de toekomst zijn.

Bouhanni wint eerste rit Ronde van Wallonië

Nacer Bouhanni is de winnaar geworden van de eerste rit in de Ronde van Wallonië. De kampioen van Frankrijk was de snelste in de massasprint.

De Belgen Kevin Van Melsen en Davy Commeyne en de Fransman Lloyd Mondory waren de vluchters van de dag. Zij kregen een maximale voorsprong van vier minuten maar werden tien kilometer voor de finish gegrepen. Daarin bleek Bouhanni, die eerder dit seizoen al een rit in de Ster van Bessèges won, de sterkste.

Manchester United tien weken zonder Smalling

Manchester United moet het waarschijnlijk tien weken stellen zonder centrale verdediger Chris Smalling. De 22-jarige Engelsman is geopereerd aan een gebroken middenvoetsbeentje. Hij moet in elk geval de start van het nieuwe seizoen in de Premier League aan zich voorbij laten gaan.

Voor Smalling is de kwetsuur een nieuwe tegenvaller. Eerder miste hij het EK in Polen en Oekraïne door een liesblessure en ook een plek in de olympische selectie werd door zijn pijnlijke voet gedwarsboomd.

United kan tijdens de seizoensopener tegen Everton mogelijk ook niet beschikken over mandekker Jonny Evans, terwijl Nemanja Vidic al langer aan de kant staat. Daardoor zijn Rio Ferdinand en Phil Jones de enig overgebleven centrale verdedigers in de selectie van trainer Sir Alex Ferguson.

[Tour] Kroon: "Tour 99 procent ellende"

Karten Kroon heeft in zijn hoofd al afscheid genomen van de Tour de France. De 36-jarige wielrenner van Saxo Bank reed vandaag zijn laatste tijdrit in La Grande Boucle en denkt dat de kans klein is dat hij volgend jaar nog van start zal gaan.

"Volgend jaar zit ik voor de tv met een biertje naar de Tour te kijken", aldus Kroon, die in 2002 een etappe won, tegen Telesport. "Ik zal er geen traan om laten als dit mijn laatste Tour is geweest. Ik heb meer slechte dan goede herinneringen aan deze ronde. Voor 99% was het ellende, voor 1% was het fantastisch. Maar het is het zeker wel waard geweest. Ik heb er absoluut geen spijt van."

Volgend jaar is de kans klein dat hij weer meedoet, aangezien Alberto Contador dan weer als kopman meegaat naar de Tour. "Hij heeft dan acht jongens nodig die hem kunnen helpen de Tour te winnen. Ik denk niet dat ik daarvoor de aangewezen persoon ben."

Astana wil Froome overnemen van Sky

Christopher Froome lijkt een mogelijkheid te krijgen om zich elders als kopman te laten tonen. De, op dit moment, nummer twee van de Tour de France rijdt nu in dienst van Bradley Wiggins bij Team Sky, maar zou zich bij Astana kunnen gaan onderscheiden als kopman.

Volgens de Franse krant L’Équipe zou de Kazakse formatie de Brit willen overnemen van Sky, nu de onderhandelingen met de gebroeders Schleck zijn opgeschorst. Froome heeft nog een contract voor twee seizoenen bij de Britse formatie, maar Astana zou geen probleem hebben dit te willen afkopen.

Meppelink en Van Gestel moeten dag wachten

De halve finale van de Nederlandse beachvolleybalsters Madelein Meppelink en Sophie van Gestel is uitgesteld. Wegens overvloedige regenval is het centrecourt in Klagenfurt niet speelbaar. 

Het talentvolle duo zou zaterdag aantreden tegen het Chinese koppel Chen Xue/Xi Zhang, maar de organisatie heeft besloten de halve finales en de medaillewedstrijden te verplaatsen naar zondag. ''De weersverwachting voor zondag is een stuk beter'', aldus de organisatie. Meppelink en Van Gestel staan voor het eerst in de halve finale van een toernooi uit de World Tour. Ze bereiden zich in Klagenfurt voor op de Olympische Spelen, die volgende week in Londen beginnen.

Gewonden bij cursus zelfhulpgoeroe

Zeker 21 mensen hebben brandwonden opgelopen tijdens een bijeenkomst met een zelfhulpgoeroe. Het onderdeel over gloeiende kolen lopen mislukte faliekant, zei de brandweer in Californië.

Zelfhulpgoeroe Tony Robbins hield in een congrescentrum in San Jose een vierdaags evenement, 'Unleash the Power Within'. Getuigen zeiden dat de deelnemers van het evenement donderdag buiten in een park over rijen gloeiendhete kolen liepen, de zogenoemde Firewalk Experience.

Meer dan twintig mensen liepen echter tweede- en derdegraads brandwonden op. Een getuige zei 'kreten van pijn' te hebben gehoord. Drie gewonden moesten in het ziekenhuis worden opgenomen.

Zon, zee, strand en rioolwater

Meteorologen verwachten komende week strandweer. Maar de zwemwaterkwaliteit van het zeewater kan slecht zijn omdat in een periode met veel regen regelmatig ongezuiverd rioolwater geloosd wordt in zee. Scheveningen heeft dat inmiddels opgelost, maar bij Katwijk geldt bijvoorbeeld om die reden de komende dagen een negatief zwemadvies.

Het probleem bij Scheveningen en Katwijk sleepte al jaren. Bij overvloedige regenval kon de riolering de watermassa niet meer aan, met als ultieme oplossing het rioolwater ongezuiverd in zee te lozen. Het gevolg was ongezond zwemwater bij de twee populaire badplaatsen.

Zon, zee, strand en rioolwater
Zon, zee, strand en rioolwater (Foto: ANP)

[Tour] Tankink toch met voldaan gevoel naar huis

Met een redelijk voldaan gevoel zal Bram Tankink morgen Parijs binnenrijden. Ondanks dat zijn ploeg Rabobank een dramatische Tour had met het vroeg uitvallen van kopmannen Bauke Mollema en Robert Gesink, haalt Tankink toch ook positieve punten uit de Tour.

"We hebben laten zien over veerkracht te beschikken en dat er een echte ploeg staat. Ik ga daarom toch met een voldaan gevoel naar huis. Als we gisteren met Sanchez de etappe hadden gewonnen, was de Tour misschien wel helemaal geslaagd geweest," zo zei Tankink na afloop van de individuele tijdrit vanmiddag.

"Ik had vooraf wel op meer gehoopt, maar ik heb vanwege fysieke problemen nooit mee kunnen doen om wat dan ook. Dat is misschien wel een domper. Maar dat ik de Tour toch uitgereden heb, gaat later wel meespelen. Plus dat ik misschien een heel goed naseizoen kan rijden omdat ik hier drie weken heb afgezien," besloot de Nederlander.

[F1] Uitslag kwalificatie Duitsland

Fernando Alonso start morgen van poleposition in de Grand Prix van Duitsland op het circuit van Hockenheim. Naast de Spanjaard staat Sebastian Vettel. Mark Webber kreeg eerder een gridpenalty maar zette de derde tijd neer. Michael Schumacher reed de vierde tijd, en Nico Hulkenberg stuurde zijn Force India naar de vijfde tijd.

De eerste kwalificatiesessie verliep nog droog, en de afvallers van Q1 waren de gebruikelijke namen. Van de laagste naar hoogste plaats waren dat Nairain Karthikeyan, Pedro de la Rosa (beide HRT), Timo Glock, Charles Pic (beide Marussia), Vitaly Petrov, Heikki Kovalainen (beide Caterham) en Jean-Eric Vergne (Toro Rosso). Net voor de tweede kwalificatiesessie begon het te regenen en moesten de teams in allerijl de banden verwisselen.

Toen het harder begon te regenen, was het Nico Rosberg (Mercedes GP) die als eerste op de regenbanden ging. Dat bracht de Duitser echter geen geluk, want zijn tijden waren ongeveer vijf seconden langzamer dan de rest van het veld. Als afvallers in Q2 was het dan ook als eerste Rosberg, die de zeventiende tijd neerzette en ook nog een gridpenalty voor morgen moet incasseren. De andere afvallers waren Bruno Senna (Williams), Romain Grosjean (Lotus Renault), Felipe Massa (Ferrari), Kamui Kobayashi, Segio Perez (beide Sauber), en Daniel Ricciardo (Toro Rosso) zette de elfde tijd neer.

Fernado Alonso (Ferrari) klaagde hevig over de hoeveelheid water op de baan, maar racedirecteur Charlie Whiting was onverbiddelijk. Uiteindelijk werd in Q3 wel veel langzamer gereden, maar was het diezelfde Alonso die de pole pakte. Sebastian Vettel (Red Bull) reed de tweede tijd, en zijn teamgenoot Mark Webber plaatste de derde tijd op de borden. Alleen moet de Australiër een gridstraf incasseren en zal morgen vanaf de achtste plek moeten aanvangen. Naast Webber en Rosberg kreeg ook Grosjean een gridstraf van vijf plaatsen. Allen moesten een onreglementaire vervanging van de versnellingsbak doen.

De vierde tijd was voor Michael Schumacher (Mercedes GP), en Nico Hülkenberg (Force India) reed de vijfde tijd van de dag. Pastor Maldonado (Williams) en Jenson Button (McLaren) reden respectievelijk de zesde en zevende tijd. De laatste rijders in de top tien waren respectievelijk Lewis Hamilton (McLaren), Paul di Resta (Force India) en Kimi Räikkönen (Lotus Renault).

Uitslag kwalificatie

Pos Coureur Team Q1 Q2 Q3 Ronden
1 Fernando Alonso Ferrari 1:16.073 1:38.521 1:40.621 23
2 Sebastian Vettel Red Bull Racing-Renault 1:16.393 1:38.309 1:41.026 23
3 Mark Webber Red Bull Racing-Renault 1:16.500 1:39.382 1:41.496 24
4 Michael Schumacher Mercedes 1:16.686 1:38.010 1:42.459 24
5 Nico Hulkenberg Force India-Mercedes 1:16.271 1:39.467 1:43.501 24
6 Pastor Maldonado Williams-Renault 1:16.181 1:38.731 1:43.950 27
7 Jenson Button McLaren-Mercedes 1:16.507 1:38.659 1:44.113 20
8 Lewis Hamilton McLaren-Mercedes 1:16.221 1:37.365 1:44.186 18
9 Paul di Resta Force India-Mercedes 1:16.352 1:39.703 1:44.889 26
10 Kimi Räikkönen Lotus-Renault 1:15.693 1:39.729 1:45.811 20
11 Daniel Ricciardo STR-Ferrari 1:16.516 1:39.789   15
12 Sergio Perez Sauber-Ferrari 1:15.726 1:39.933   17
13 Kamui Kobayashi Sauber-Ferrari 1:16.481 1:39.985   16
14 Felipe Massa Ferrari 1:16.265 1:40.212   17
15 Romain Grosjean Lotus-Renault 1:16.685 1:40.574   18
16 Bruno Senna Williams-Renault 1:16.426 1:40.752   21
17 Nico Rosberg Mercedes 1:15.988 1:41.551   18
18 Jean-Eric Vergne STR-Ferrari 1:16.741     9
19 Heikki Kovalainen Caterham-Renault 1:17.620     8
20 Vitaly Petrov Caterham-Renault 1:18.531     9
21 Charles Pic Marussia-Cosworth 1:19.220     12
22 Timo Glock Marussia-Cosworth 1:19.291     11
23 Pedro de la Rosa HRT-Cosworth 1:19.912     8
24 Narain Karthikeyan HRT-Cosworth 1:20.230     10

Daklopers Amsterdam opgepakt door arrestatieteam

Een arrestatieteam heeft zaterdagmiddag een man en een vrouw van een dak gehaald in het centrum van Amsterdam. De politie zette de omgeving van het Damrak en de Nieuwendijk bij het Centraal Station af uit vrees dat er iemand van het dak zou springen. Wat de twee op het dak deden is nog niet bekend.

Volgens een woordvoerder van de politie werden de man en de vrouw rond 13.30 uur ingerekend. De inzet van het arrestatieteam was een standaardprocedure en had niets te maken met eventuele dreiging van de mensen op het dak.

De daklopers trokken vanaf even voor het middaguur veel bekijks. Enkele honderden mensen keken bij de afzetting op het Damrak omhoog. De tramlijnen die door de straat rijden werden omgeleid.

Tilburger valt uit stellage bij kermis

Een vermoedelijk dronken Tilburger is zaterdagochtend uit een acht meter hoge lichtstellage bij de kermis gevallen. De 36-jarige man raakte gewond aan zijn hoofd en is met een ondersteunende kraag om zijn nek afgevoerd naar een ziekenhuis.

Of het om een kermisklant gaat is onduidelijk, zegt een woordvoerder van de politie. "De kermis sluit om 0.00 uur, maar misschien is hij daarna nog gaan stappen." De man is nog niet getest op alcohol, 'maar hij rook wel naar drank'.

Dronken omstanders vielen hulpverleners lastig die het slachtoffer wilden verzorgen. De politie moest ingrijpen om de menigte op afstand te houden.

Strippende Octomom niet meer in bijstand

Nadya 'Octomom' Suleman hoeft haar hand niet meer op te houden. De 37-jarige moeder van veertien kinderen is niet meer afhankelijk van de bijstand dankzij haar pikante video en bijbaantje in een stripclub.

Met haar 'pornofilm' en paaldanskunsten heeft Octomom al tonnen verdiend, vertellen ingewijden aan entertainmentwebsite TMZ. Suleman klopte in maart aan bij de Amerikaanse overheid, omdat ze haar kroost niet meer kon onderhouden.

De 37-jarige klust de laatste maanden bij in een stripclub in Florida en maakte een pikante video. Pornobazen aasden al sinds januari 2008, toen Suleman beviel van een achtling, op Octomom. Ze ging nooit in op de vele aanbiedingen, maar toen ze in geldnood kwam, gaf ze toe. Voorwaarde was wel dat ze het bed niet met anderen hoeft te delen, ze bedrijft enkel de liefde met zichzelf.

Suleman twijfelde ook lange tijd over haar bijbaantje in de stripclub. Toen ze hoorde dat het personeel de draak met haar zou hebben gestoken, haalde ze een streep door haar dansact. Daarop dreigde de club Suleman aan te klagen als ze niet aan een paal zou slingeren. Vorige week was Octomom voor het eerst te bewonderen als stripper.

Webber vijf plaatsen teruggezet in Hockenheim

Red Bull-coureur Mark Webber wordt vijf plaatsen teruggezet in de startopstelling van de Grand Prix van Duitsland. De 35-jarige Australiër krijgt die straf vanwege het vervangen van zijn versnellingsbak.

Webber was twee weken geleden de sterkste op het Britse Silverstone. Eerder dit jaar won hij al in Monaco. Webber staat tweede in de stand om de wereldbeker, op dertien punten van de Spanjaard Fernando Alonso van Ferrari.

Ook Mercedes-rijder Nico Rosberg en Romain Grosjean van Lotus worden vijf plaatsen teruggezet vanwege het vervangen van de versnellingsbak.


Webber vijf plaatsen teruggezet in Hockenheim (Foto: Novum)

Tara Reid opgenomen in Frans ziekenhuis

Tara Reid is in Frankrijk in het ziekenhuis beland. De actrice, onder meer bekend van de American Pie-films, kampt met een acute alvleesklierontsteking. De 36-jarige blondine ligt in een hospitaal in Nice, schrijft entertainmentwebsite TMZ.

Reid ligt volgens ingewijden al enkele dagen in het ziekenhuis en kan voorlopig nog niet naar huis. De actrice, die meerdere malen bewees niet vies te zijn van een feestje, moet nog aansterken. Ze zou echter niet in levensgevaar verkeren.

Vlak voordat Reid werd opgenomen, zou ze het ervan hebben genomen in Saint-Tropez. Daar werd ze meerder malen feestend in clubs en op luxe jachten gespot.

Blind aast op plek van Vertonghen

Daley Blind ziet perspectief bij Ajax. Hij wil zijn plek veroveren in het hart van de verdediging, waar Jan Vertonghen die plek heeft verlaten. De 22-jarige Amsterdammer schommelt sinds zijn entree in Ajax 1 tussen een reserverol, de centrale defensie en linksback. Hij hoopt dit seizoen een vaste plek te verwerven naast Toby Alderweireld in het hart van de verdediging.

"In het verleden en ook tijdens deze voorbereiding heb ik laten zien dat ik het kan", vertelde hij op de clubwebsite. "Ik ben klaar voor die plek. Het vertrek van Jan Vertonghen is een prikkel voor andere jongens. Het is nu aan mij om te bewijzen dat ik daar hoor te staan."

De mogelijke komst van FC Barcelona-verdediger Marc Muniesa kan roet in het eten gooien. "Ook dan gaat de focus bij mij op die plek naast Toby Alderweireld in het hart van de verdediging. Maar ik weet dat ik ook als linksback uit de voeten kan."

De Villota keert terug naar Spanje

Formule 1-testcoureur Maria de Villota is teruggekeerd in Spanje na haar zware crash op het Britse Duxford Airfield. Dat maakte renstal Marussia zaterdag bekend. Door het ongeluk begin juli moet de 32-jarige Spaanse haar rechteroog missen. Ze heeft onder meer twee operaties aan haar gezicht ondergaan.

De Villota keerde vrijdag terug naar huis. De afgelopen twee weken is er een duidelijke verbetering in haar situatie opgetreden, meldt het Russisch-Britse team. Ze had op het vliegveld ten noorden van Londen voor het eerst in de betreffende bolide gereden.

Volgens ooggetuigen remde De Villota kort voor het ongeluk af en versnelde toen plotseling waarna ze tegen een teamvrachtwagen reed. Marussia-rijders Timo Glock en Charles Pic hebben haar een spoedig herstel gewenst.


De Villota keert terug naar Spanje (Foto: Novum)

Wenger benadrukt: "Ik wil Robin houden"

Robin van Persie ging niet mee op de Aziatische tour van Arsenal. Trainer Arsène Wenger wil de spits, die zijn contract niet verlengde, het liefst behouden voor zijn club. 

Manchester United, Manchester City en Juventus azen op de topscorer van de Premier League. Van Persie zou zelf ook weg willen, maar Arsenal werkt voorlopig niet mee aan een mogelijke transfer. Zijn Franse trainer steekt nog eens de loftrompet voor de Nederlander.

Liefst behouden
"Voor mij is Van Persie een van de beste spitsen ter wereld, zo niet dé beste. Het is mijn wens om hem bij de club te houden. Verder wil ik alles doen wat in het belang van Arsenal is, dat is de situatie nu. Meer valt er niet over te zeggen", aldus Wenger op de clubwebsite.

De transferperikelen rond Van Persie zouden Arsenals voorbereiding kunnen verstoren. Vorig seizoen gebeurde dat immers ook met Samir Nasri en Cesc Fàbregas.

Focussen op voetbal
"Robin was een uitzonderlijke leider vorig seizoen. We weten dat we hard moesten werken om uiteindelijk derde te worden, vanwege een slechte start van het seizoen. We verloren vier van de zeven wedstrijden. We hebben geleerd dat we ons moeten focussen op de seizoensstart en niet op sommige transfers."

"Als een transfer gebeurt, gebeurt die. Zolang je bij een club bent, moet je gewoon alles geven en daar moet je trots op zijn als speler of trainer. Ik weet zeker dat Robin zo is. Hij is volledig geconcentreerd op zijn baan elke dag. Hij houdt van voetbal en zal dat ook blijven doen zolang hij hier is."

"Vlaar gaat deadline stellen aan Villa"

De transfer van Ron Vlaar naar Aston Villa leek simpel afgerond te worden. Alleen treuzelt de Engelse club nu, waardoor Vlaar uitsluitsel wil hebben. De 27-jarige verdediger van Feyenoord mag weg van de Rotterdamse club.

Aston Villa wilde hem overnemen, maar de transfer loopt al enige tijd vertraging op. Technisch directeur Martin van Geel van Feyenoord laat weten dat Vlaar het getreuzel van Aston Villa niet op zich laat zitten.

"Vooral ook naar Ron toe vind ik dat niet netjes. Als club vind ik dat je het moreel verplicht bent om enige duidelijkheid te scheppen richting een beoogde nieuwe speler. Nu leidt het alleen maar tot onduidelijkheid. Bij ons, maar ook bij Ron zelf. Die zit daar enorm mee in zijn maag, dat merk ik aan hem", vertelt hij aan het AD.

"Als ik Ron was, zou ik zelf een deadline stellen. Ik heb begrepen dat zijn zaakwaarnemer dat ook gaat doen. Ron mag onderhand wel eens weten waar hij aan toe is, en wij ook."

Uitslag derde vrije training Duitsland

Fernando heeft de snelste tijd neergezet tijdens de laatste vrije training voor de Grand Prix van Duitsland. De Ferrari-coureur bleef Lewis Hamilton 7 honderdsten voor. Sergio Perez reed de derde tijd, gevolgd door Kimi Räikkönen en Mark Webber. Jenson Button had last van het slechte weer en was de langzaamste.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 F. Alonso Ferrari 1:16.014   14
2 L. Hamilton McLaren 1:16.091 +0:00.077 21
3 S. Perez Sauber 1:16.202 +0:00.188 21
4 K. Räikkönen Lotus 1:16.238 +0:00.224 27
5 M. Webber Red Bull 1:16.447 +0:00.433 19
6 S. Vettel Red Bull 1:16.475 +0:00.461 18
7 P. Maldonado Williams 1:16.664 +0:00.650 18
8 F. Massa Ferrari 1:16.771 +0:00.757 15
9 K. Kobayashi Sauber 1:16.807 +0:00.793 25
10 B. Senna Williams 1:16.930 +0:00.916 23
11 R. Grosjean Lotus 1:16.962 +0:00.948 26
12 N. Hülkenberg Force India 1:17.033 +0:01.019 26
13 P. di Resta Force India 1:17.148 +0:01.134 24
14 D. Ricciardo Toro Rosso 1:17.238 +0:01.224 25
15 M. Schumacher Mercedes 1:17.266 +0:01.252 22
16 J. Vergne Toro Rosso 1:17.419 +0:01.405 23
17 N. Rosberg Mercedes 1:17.491 +0:01.477 26
18 H. Kovalainen Caterham 1:18.366 +0:02.352 21
19 V. Petrov Caterham 1:18.818 +0:02.804 23
20 P. de la Rosa HRT 1:19.778 +0:03.764 22
21 T. Glock Marussia 1:20.235 +0:04.221 22
22 C. Pic Marussia 1:20.318 +0:04.304 9
23 N. Karthikeyan HRT 1:20.741 +0:04.727 22
24 J. Button McLaren 1:20.914 +0:04.900 25

Neymar wil efficiënt Brazilië in Londen

Neymar wil dat Brazilië frivoliteiten zo veel mogelijk van ondergeschikt belang maakt tijdens de Olympische Spelen. De 20-jarige dribbelaar zei dat na de 2-0 oefenzege op Groot-Brittannië, waarin hij een keer trefzeker was. "We moeten altijd efficiënt zijn. Een show opvoeren is niet het belangrijkste."

Neymar kon tijdens het duel in Middlesbrough niet op de sympathie van het publiek rekenen. De sterspeler van Santos werd regelmatig uitgefloten. "Dat is mij al vaker gebeurd. Het is bijna een normale zaak voor mij. Als speler moet je daar mee om kunnen gaan. Het gaat erom dat wij de wedstrijd winnen."

Volgens Thiago Silva is de tegenstand zwaarder dan vier jaar geleden voor Brazilië, dat nog nooit de olympisch titel veroverde. "Ik zie dat deze ploeg er klaar voor is", aldus de verdediger, die onlangs tekende bij Paris Saint Germain. "We zien wel hoe het loopt, als alles goed gaat nemen wij de gouden medaille mee naar huis."

Tottenham Hotspur-middenvelder Sandro, gisteren ook trefzeker voor Brazilië, begrijpt dat zijn land als favoriet wordt gezien. "Maar met die gedachte mogen wij niet op het veld stappen. We moeten op het veld laten zien dat wij kampioenen zijn en elkaar zo veel mogelijk helpen. Op die manier kunnen wij ver komen."


Neymar wil efficiënt Brazilië in Londen (Foto: Novum)

Jans: "Makkelijk zonder Europees voetbal"

Ron Jans begint volgende week met Standard Luik aan de Belgische competitie. Hij kan zijn pijlen volledig richten op de competitie en heeft er zin in. Met een groot aantal aankopen heeft Jans er veel vertrouwen in.

"Ik ben nieuwsgierig, want er is goed gewerkt", vertelt hij aan Sporza. "Er is heel wat beweging geweest, maar nu is de groep compleet. Alle posities waarvoor we nog versterking zochten, zijn ingevuld. We hebben progressie geboekt en het vertrouwen is er. Dat stemt me zeer tevreden."

Dit jaar wil hij zeker Europees voetbal bereiken met de ambitieuze club. "Dat willen we graag. Dat we dit seizoen niet in Europa voetballen, maakt onze doelstelling makkelijker. Het geeft ons de nodige rust om te vlammen in de play-offs."

Intussen woont Jans ook over de grens. "Ik woon nu heel dicht bij de Académie. Dat is bewust, want ik vind het belangrijk dat je onderdeel bent van de cultuur."

Voorzitter Roland Duchâtelet ziet hij echter niet veel. "Wat mijn band is met de voorzitter? Meneer Duchâtelet is niet vaak persoonlijk aanwezig, maar het contact verloopt heel goed. Ik wil mijn bijdrage leveren aan hetgeen de voorzitter voor ogen heeft."

Bin Hammam stapt uit voetbalwereld

Mohamed bin Hammam is het gedoe rondom zijn persoon zat. De omstreden voetbalbaas zegt de sport vaarwel. De Qatarese voetbalbestuurder, geschorst als president van de Aziatische voetbalfederatie, is er helemaal klaar mee. Hij heeft aangegeven niks meer met voetbal te maken te willen hebben.

"Na 42 mooie jaren zie ik nu ook het lelijke gezicht van voetbal. Het is mooi geweest, ik ga met pensioen", liet Bin Hammam weten in een persbericht. In 2011 streed hij nog tegen Sepp Blatter om het voorzitterschap van de FIFA.

De 63-jarige Bin Hammam werd verdacht van corruptie en omkooppraktijken en werd door de FIFA levenslang geschorst. Het Internationaal Sporttribunaal CAS hief die schorsing deze week nog op, maar het hoeft niet meer voor de oud-bestuurder.

Feyenoord heeft huurling Elabdellaoui binnen

Feyenoord heeft per direct de beschikking over Manchester City-huurling Omar Elabdellaoui. De 20-jarige Noorse aanvaller komt voor een seizoen naar Rotterdam. Het werd eerder al bekend dat Elabdellaoui komend seizoen voor Feyenoord speelt, maar hij ging eerst nog met de Engelsen op trainingskamp naar Oostenrijk.

"Hij is een speler met veel talent, die op verschillende posities uit de voeten kan. Omar is technisch vaardig, mentaal heel sterk en een harde werker", laat technisch directeur Martin van Geel weten. "Met het oog op ons drukke programma hebben we voor dit seizoen een brede selectie nodig. Daarbij kunnen we Omar heel erg goed gebruiken."

Elabdellaoui werd in 2008 door Manchester City overgenomen van de Noorse club Skied. Vorig jaar werd hij verhuurd aan Strømsgodset IF. De jeugdinternational tekende onlangs een nieuwe tweejarige verbintenis bij Manchester City. Bij Feyenoord komt hij met Harmeet Singh een landgenoot tegen.

Voor de Rotterdammers is Elabdellaoui de zevende aanwinst. Eerder kreeg trainer Ronald Koeman al de beschikking over Lex Immers, Ruud Vormer, John Goossens, Daryl Janmaat, Mitchell te Vrede en Singh.

Na John Guidetti is Elabdellaoui de tweede huurling van Manchester City. De komst van de Zweed was vorig seizoen een groot succes.

Vacansoleil hoopt Flecha te strikken

Vacansoleil hoopt zich te versterken met Juan Antonio Flecha. De wielerploeg ziet in de Spanjaard de opvolger van Stijn Devolder als kopman in de kasseienklassiekers. Flecha kan ook zijn contract bij Sky verlengen. "Ook Liquigas en Movistar hebben zich bij ons gemeld", laat zijn manager Alex Carrera weten in De Telegraaf.

"Bij Sky zal hij echter voor een deel moeten werken voor Edvald Boasson Hagen en Geraint Thomas, terwijl bij Liquigas de kaart van Peter Sagan gespeeld gaat worden", laat Carrera weten. "Bij Vacansoleil kan hij voor eigen kans rijden. Dat spreekt hem wel aan."

De 34-jarige Flecha reed tussen 2006 en 2009 al in Nederlandse dienst bij Rabobank. Eerder kwam hij uit voor Relax, Ibanesto en Fassa Bortolo. De komst van Flecha lijkt ten koste te gaan van Devolder. De Belg, tweevoudig winnaar van de Ronde van Vlaanderen, kon de afgelopen jaren geen aansprekende resultaten neerzetten.


Vacansoleil hoopt Flecha te strikken (Foto: Novum)

Microsoft lijdt eerste verlies sinds beursgang

Microsoft heeft voor het eerst sinds 1986 een nettoverlies geleden. Tussen 1 april en 30 juni was dit een nettoverlies van 492 miljoen dollar. Vorig jaar behaalde het bedrijf in dit kwartaal juist een winst van maar liefst 5,9 miljard dollar.

De drie belangrijkste redenen voor het verlies zijn een betaling aan het advertentiebureau aQuantive, afschrijvingen door Nokia voor Windows Phone en de terugloop van Windows-pc verkopen. Microsoft betaalde aQuantive 6,2 miljard dollar, maar het advertentiebedrijf leverde bijna geen advertentie-inkomsten op. Daarnaast betaalt Microsoft per kwartaal 250 miljoen dollar aan Nokia.

Windows doet het minder goed. De omzet is dit jaar met dertien procent gedaald. Consumenten kopen minder Windows 7-pc's en wachten liever op een Windows 8-pc. Daarnaast heeft Microsoft de omzet van 540 miljoen dollar naar het volgende kwartaal verschoven zodat ze dit kunnen gebruiken voor een kortingsactie: consumenten die tussen 2 juni 2012 en 31 januari 2013 bepaalde Windows 7-pc's kopen krijgen de mogelijkheid om voor 15 euro naar Windows 8 Pro te updaten.

De Entertainment and Devices-divisie, waar de Xbox en Windows Phone onder vallen, zorgde in dit kwartaal ook voor een verlies van 263 miljoen dollar. Hier steeg de omzet met twintig procent naar 1,7 miljard dollar. De zakelijke afdeling behaalde een omzet van 6,3 miljard, een stijging van zeven procent ten opzichte van vorig jaar. Microsoft Office is nu geïnstalleerd op meer dan één miljard pc's over de hele wereld.

Microsoft draait over het gehele boekjaar geen verlies, maar juist een winst van bijna 17 miljard dollar. Vorig jaar was dit 23,2 miljard dollar. De omzet over het hele jaar steeg van 69,9 miljard dollar naar 73,7 miljard dollar, een stijging van 5,4 procent.

[Upd] Drie zwaargewonden door bedrijfsongeval

Drie mensen zijn zaterdagochtend zwaargewond geraakt door een ongeval bij de Renault Groep vlakbij Schiphol. Wat er precies is gebeurd, kon een woordvoerster van de Veiligheidsregio Kennemerland nog niet zeggen.

Er woedt een brand in het gebouw aan de Boeingavenue in Schiphol-Rijk. Hoe groot de brand is, is nog niet bekend.

Update 10.52 uur

Het ongeval gebeurde om 9.10 uur vanochtend. Volgens onbevestigde bronnen brak er brand uit na een elektrocutie-incident. Er wordt gesproken over een grote brand. Hulpdiensten zijn massaal aanwezig, onder meer een traumahelikopter is op de plek van het incident.

Update 11.01 uur

Tijdens werkzaamheden in een meterkast in de kelder van het gebouw zijn er drie mensen gewond geraakt. Door kortsluiting ontstond er brand. De brandweer kan nog niet blussen omdat de stroom er nog op staat.

Promotie The Dark Knight Rises gestaakt

De makers van de nieuwe Amerikaanse film The Dark Knight Rises hebben hun promotiereis naar Mexico afgezegd. Vrijdag schoot een 24-jarige man in het Amerikaanse Aurora op bezoekers van een bioscoop waar de film van Christopher Nolan voor het eerst werd vertoond. Daardoor vielen 12 doden en 58 gewonden, van wie er 11 ernstig aan toe zijn.

De filmmaatschappij Warner Bros heeft bekendgemaakt dat de makers van de film, onder wie de acteurs Anne Hathaway en Josep Gordon-Levitt, maandag niet zoals gepland naar Mexico gaan. Vrijdag werden de reclame-activiteiten voor de film in Frankrijk stilgelegd.

Promotie The Dark Knight Rises gestaakt
Promotie The Dark Knight Rises gestaakt (Foto: ANP)

Van der Wiel wil niet geforceerd naar andere club

Gregory van der Wiel heeft er geen moeite mee om nog een jaar bij Ajax te spelen als een transfer uitblijft. De rechtsback houdt er rekening mee dat hij in dat geval op de bank belandt, vanwege zijn volgend jaar aflopende contract. "Als het zo moet gaan, ik heb er niets over te zeggen blijkbaar. Dan maar met alle gevolgen van dien. Als dat is wat ze willen."

De 24-jarige Van der Wiel kreeg eerder al van trainer Frank de Boer te horen dat een vertrek de beste optie is, zodat de Amsterdammers nog aan hem kunnen verdienen. "Ik ga niet geforceerd naar een club waar ik eigenlijk helemaal niet naar toe wil, waar ik me niet prettig bij voel", zegt de Amsterdammer in het Algemeen Dagblad.

De 35-voudig international van Oranje voelt zich onder druk gezet door Ajax. "Het is niet leuk als je weg moet. Eigenlijk is de optie om te blijven weggenomen. Ik hoop dat de club bedenkt dat ik hier al vanaf mijn zevende rondloop, dat het mijn droom was om voor deze club te spelen en dat ik me al die jaren voor honderd procent heb ingezet."

Dode en gewonde door aanrijding Lelystad

Een 41-jarige man uit Lelystad is zaterdagochtend vroeg om het leven gekomen door een verkeersongeval in zijn woonplaats. Een 28-jarige vrouw uit dezelfde stad raakte zwaargewond. Dat meldde de politie.

De twee reden in een auto en knalden tegen een pijler van de Oostvaardersbrug. In de auto ontstond daarop brand. Nadat de brandweer het vuur had geblust, konden de slachtoffers uit de auto worden gehaald. De man overleed in het ziekenhuis. De vrouw is er slecht aan toe, maar verkeert niet in levensgevaar.

De oorzaak van de aanrijding is nog niet bekend.

Dode en gewonde door aanrijding Lelystad
Dode en gewonde door aanrijding Lelystad (Foto: ANP)

Weinig Noorse gemeenten herdenken apart

De meeste Noorse gemeenten waarvan inwoners omkwamen bij de aanslagen in Oslo en op Utøya op 22 juli vorig jaar, herdenken zondag het drama niet apart. Slechts 14 gemeenten staan zelf een moment stil, soms op speciaal verzoek van overlevenden, nabestaanden of vrienden van slachtoffers. De andere 43 gemeenten hopen op een activiteit van de lokale Noorse kerk.

Dat blijkt uit zaterdag gepubliceerd onderzoek door de Noorse krant Aftenposten. De meeste lokale besturen laten wel de vlag halfstok hangen, maar verwijzen verder naar de nationale ceremonie in Oslo en op Utøya. Zondag staat Noorwegen erbij stil dat een jaar eerder acht mensen omkwamen door een autobom in de Noorse hoofdstad en 69 mensen bij een slachting op het eilandje Utøya.

Kilometerheffing België op lange baan

De invoering van een kilometerheffing voor zware vrachtwagens in België is uitgesteld. De heffing, die ook moet gaan gelden voor buitenlandse chauffeurs, zal pas op zijn vroegst in 2016 worden ingevoerd. Dat melden Belgische media zaterdag.

Begin vorig jaar was afgesproken dat vrachtwagens vanaf 2013 een kilometerheffing moeten betalen. Een jaar daarna zou voor personenauto's een verplicht wegenvignet worden ingevoerd. Ook dat systeem zou voor buitenlanders gelden. Op termijn komt mogelijk ook een kilometerheffing voor auto's.

Over zowel de kilometerheffing als het wegenvignet hebben de regering en de drie betrokken gewesten toch weer onenigheid. Het is niet voor het eerst dat de heffingen daardoor worden uitgesteld.

Vanuit Nederland was eerder kritiek op de Belgische plannen voor invoering van kilometerheffing. Transportorganisaties EVO en TLN vreesden dat de heffingen als melkkoe worden gebruikt en dat de opbrengsten niet in het wegennet worden geïnvesteerd.

Verbeek blij met halve wedstrijd AZ

Gertjan Verbeek leidde AZ gisteren naar een 2-0 oefenzege op MVV Maastricht. De trainer zag een wedstrijd met twee gezichten.

Na een kwartier spelen zette Erik Falkenburg de Alkmaarders op 1-0. Zeven minuten na rust werd de eindstand van 2-0 al bereikt door een goal van Adam Maher. Verbeek zag zijn ploeg inzakken na 45 minuten.

"De eerste helft vond ik goed tot zeer goed, de tweede helft matig tot slecht”, zei hij op de clubwebsite. "Voor rust waren we heel dominant, zetten we als team druk en waren we in balbezit erg sterk. Tja, alleen de finesse ontbrak."

Daarna kwam het harde oordeel van de trainer. "In de tweede helft waren we niet in staat om samen te werken. Er werd te veel met de bal gelopen. We zijn nu een team aan het formeren dat elkaar aanvoelt. Als je als team zo matig speelt als na rust, mogen diegenen in de spiegel kijken."

Sony stopt support van online games

Sony heeft op hun website enkele nieuwe games toegevoegd waarvan de online support gaat eindigen. Met en met zullen er steeds meer games zijn die wel nog offline te spelen zijn, maar waarvan de online features niet meer bruikbaar zijn. Onderstaande game zijn vanaf 1 oktober en/of 31 augustus niet meer online te spelen.

1 oktober

  • MotorStorm Pacific Rift (PS3)
  • MotorStorm Arctic Edge (PSP)
  • SOCO: Fireteam Bravo 3 (PSP)

31 augustus

  • The Eye Of Judgment Legends (PSP)

Daarmee wordt de lijst van niet meer ondersteunde games flink uitgebreid. Zie de overige games hieronder.

PlayStation 3

  • Calling All Cars
  • The Eye of Judgment
  • FORMULA ONE CHAMPIONSHIP EDITION
  • Gran Turismo 5 Prologue
  • MotorStorm
  • Race Driver: GRID
  • The Lord of The Rings: Conquest

PlayStation 2

  • WRC 4TM - The Official Game of the FIA World Rally Championship
  • WRCTM: Rally EvolvedTM
  • Formula One 05
  • SOCOM: U.S. NAVY SEALs
  • Amplitude
  • Destruction Derby Arenas
  • Everybody's Golf
  • EyeToy Chat
  • F1 '04
  • Hardware: Online Arena
  • Jak X
  • Killzone
  • Lemmings PS2
  • My Street
  • Ratchet & Clank 3
  • Ratchet: Gladiator
  • SOCOM: U.S. Navy SEALs Combined Assault
  • SOCOM II: U.S. Navy SEALs
  • SOCOM 3: US Navy SEALs
  • Syphon Filter Omega Strain
  • This is Football 2004
  • This is Football 2005
  • Twisted Metal: Black Online

PSP

  • Everybody's Golf 2
  • Lemmings
  • World Tour Soccer 2
  • Twisted MetalTM:Head-on
  • Killzone Liberation
  • Ratchet & Clank: Size Matters
  • SOCOM: U.S. NAVY SEALs Fireteam Bravo
  • SOCOM: U.S. NAVY SEALs Fireteam Bravo 2
  • SOCOM: U.S. Navy SEALs Tactical Strike
  • Syphon Filter: Combat Ops
  • Syphon Filter: Dark Mirror
  • Syphon FilterTM: Logan's Shadow
  • Tekken Dark Resurrection
  • WipEout Pulse

'Verhaal van Desmond zal eindigen'

De Creative Lead van Assassin's Creed III, Alex Hutchinson, heeft in een Ubisoft-persconferentie aangegeven dat het verhaal van Desmond niet oneindig zal zijn. Hutchinson vergelijkt de Assassin's Creed-reeks met de Twilight Zone. "There’s always a guy introducing it and he’s there every episode, but each game completes its own story." 

"Assassin’s Creed 1 was Altair’s story. Ezio has been and gone. You can engage with these historical stories individually without having to necessarily understand Desmond’s story. But yes, we eventually do have to wrap it up. I think what you do is you finish it. I always pitched it to the guys on this game to think of it almost like Star Trek. Each game is a season… each big number is a sub-title. We’re not changing the universe, but we’re being given the reigns to the equivalent of The Next Generation. Yes, it’s the Star Trek universe, and that has certain immutable laws and there’s a base kind of tone to it, but within that you can do whatever you want." 

Hutchinson geeft verder aan dat het verhaal van Desmond wel 'moet' eindigen. De reeks is bijna vijf jaar oud en het begint dan lastig te worden om te herinneren wat er in het eerste verhaal gebeurde. "Which is like saying you were in junior high and now you’re finishing college. And you need to remember what you were doing in junior high.”

Volgens Hutchinson is Desmond de enige constante factor die steeds terugkeert. Elk verhaal heeft echter een ander personage, een ander verhaal, tijdperk, mechanics. Elke nieuwe game is een compleet nieuwe IP.

“Without Desmond, we could have called it anything else, and people would have said okay. It’s just we like the wrapper of being an assassin and being in this continuing war against Templars. There’s huge value in that. But [AC3] is 90% a new game.”

Microsoft steunt besluit om Fez niet te fixen

Afgelopen week kwam Polytron met nieuws dat ze de problemen omtrent Fez niet gaan oplossen. Volgens Polytron zijn de kosten voor het updaten te hoog. Microsoft zou tienduizenden dollar vragen voor een 'simpele' update. Vandaag heeft Microsoft gereageerd om het bericht en zij steunen het besluit van Polytron.

Microsoft: "Microsoft Studios chose to support this decision based on the belief that Polytron/Trapdoor were in the best position to determine what the acceptable quality level is for their game. While we do not disclose the cost of Title Updates, we did offer to work with Trapdoor to make sure that wasn't a blocking issue." Door dit besluit zal ongeveer één procent van de gamers tegen de bug blijven aanlopen waarbij het hoofdpersonage keer op keer dood blijft gaan. Polytron wil wel hun verontschuldigingen aanbieden voor de één procent die hierdoor benadeeld wordt.

Yung-Jan verrast Jankovic in Carlsbad

Bij het WTA-toernooi in het Amerikaanse Carlsbad heeft de Taiwanese qualifier Chan Yung-Jang voor een verrassing gezorgd. Ze bereikte de halve finales door de als derde geplaatste Jelena Jankovic met 6-7, 7-6 en 7-5 te verslaan.

In de halve eindstrijd moet ze het nu opnemen tegen de als eerste geplaatste Marion Bartoli. Bartoli versloeg de als vijfde geplaatste Amerikaanse Christina McHale met 7-5, 4-6 en 6-4. De andere halve finale gaat tussen Nadia Petrova, als vierde geplaatst, en de als tweede geplaatste Slowaakse Dominika Cibulkova.

PSV hoopvol over transfergeld Koné/Robert

PSV verwacht dat het op korte termijn achterstallig transfergeld kan ontvangen uit Spanje. Daar heeft de club nog recht op vanwege twee transfers in het verleden.

Arouna Koné vertrok in 2007 van PSV naar Sevilla. De Spaanse ploeg had tot op heden nog geen transfersom betaald, waardoor PSV ging aankloppen in Spanje. Directeur Tiny Sanders heeft nu tegen het Eindhovens Dagblad gezegd dat Sevilla van zich heeft laten horen.

"Kennelijk zijn ze toch geschrokken, Sevilla heeft zich snel gemeld voor overleg." PSV zou nog 2 miljoen euro tegoed hebben voor de transfer van de Ivoriaanse spits.

Ook de transfer van de Braziliaan Robert de Pinho in 2009 naar Real Betis moet de clubkas nog rechtmatig spekken. Het noodlijdende Real Betis wil het restbedrag van 850.000 euro in termijnen betalen.

Isner, Roddick naar halve finale Atlanta

John Isner heeft bij het ATP-toernooi in het Amerikaanse Atlanta de halve finales bereikt. De als eerste geplaatste Amerikaan was in de kwartfinales zijn langenoot Jack Sock met 7-6 en 6-4 de baas,

In de halve eindstrijd moet Isner het nu opnemen tegen Andy Roddick. Roddick versloeg Michael Russell met 6-3 en 6-4. De andere halve eindstrijd in Atlanta gaat tussen de als achtste geplaatste Japanner Go Soeda en Gilles Muller uit Luxemburg.

Ajax laat oog vallen op Ryo Miyaichi

Ajax heeft in de zoektocht naar een nieuwe rechtsbuiten zijn pijlen gericht op Ryo Miyaichi. De Amsterdammers willen de snelle Japanner een jaar huren van Arsenal, zoals Feyenoord dat twee seizoenen geleden ook al deed. "Dat klopt", is het enige dat directeur voetbalzaken Marc Overmars in De Telegraaf over de interesse kwijt wil.

Arsenal-trainer Arsene Wenger staat niet onwelwillend tegenover een nieuwe verhuurperiode van Ryodinho, die vorig seizoen onderdak vond bij Bolton. De manager wil echter pas later beslissen over de 19-jarige aanvaller.

De interesse van Ajax in Miyaichi is niet nieuw. Voor hij voor Arsenal koos liep hij al eens stage in Amsterdam. Die proefperiode moest door een blessure vroegtijdig worden afgebroken.


Ajax laat oog vallen op Ryo Miyaichi (Foto: Novum)

Batmanregisseur: zinloze tragedie

Christopher Nolan, de regisseur van de Batmanfilm The Dark Knight Rises, heeft vrijdag (plaatselijke tijd) vol afschuw gereageerd op de dodelijke schietpartij tijdens de première van de film in de Amerikaanse stad Aurora. Hij noemt de schietpartij een "zinloze tragedie".

"Namens de cast en crew van de film zou ik graag onze diepe droefenis willen uitspreken over de gebeurtenis die de hele gemeenschap van Aurora is overkomen", zegt hij in een persverklaring.

Een gemaskerde, zwaar bewapende man opende tijdens de vertoning van de film het vuur op bioscoopbezoekers. Hij doodde daarbij 12 mensen, terwijl 59 anderen gewond raakten. Enkelen van hen zijn er slecht aan toe.

Batmanregisseur: zinloze tragedie
Batmanregisseur: zinloze tragedie (Foto: ANP)

'Schutter Aurora verkreeg wapens legaal'

De man die er van verdacht wordt vrijdag een bloedbad te hebben aangericht in een bioscoop in de Amerikaanse stad Aurora is volledig legaal aan zijn wapentuig gekomen. Dat meldde de politie.

,,Ik heb begrepen dat hij legaal aan alle wapens en munitie is gekomen", zei politiechef Dan Oates op een persconferentie. De verdachte had de afgelopen twee maanden vier pistolen en 6000 kogels gekocht bij lokale wapenwinkels.

Bij de schietpartij tijdens de vertoning van de nieuwe Batmanfilm, vielen 12 doden en 59 gewonden. Daarvan liggen er volgens Oates nog 30 in het ziekenhuis. Met elf van hen gaat het niet goed.

Moeder Tunesische fruitverkoper veroordeeld

TUNIS - De moeder van de Tunesische fruitverkoper die eind 2010 door zichzelf in brand te steken onbedoeld de Arabische Lente in gang zette is vrijdag tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier maanden veroordeeld wegens het uitschelden van een rechter. De 60-jarige vrouw, Manoubia Bouazizi, werd een week in voorarrest gehouden.

Een van haar andere zoons, Salem, zei eerder dat er niet zoveel aan de hand is. Volgens hem kwam de rechter zijn moeder tegen en ontstond er een woordenwisseling. De vrouw zou niet hebben geweten dat ze een rechter voor zich had.

Mohammed Bouazizi stak zichzelf op 17 december 2010 in brand na te zijn geslagen door een politieagente die hem erop aansprak dat hij geen vergunning had om op straat fruit te verkopen. Nadat hij was overleden braken er protesten uit die uitgroeiden tot een opstand tegen de Tunesische president Zine El Abidine Ben Ali, die op 14 januari 2011 aftrad. De opstand in Tunesië, die verband hield met de stijgende voedselprijzen en grote werkloosheid in het land, kreeg navolging in andere Arabische landen, waaronder Egypte en Libië.

Elf slachtoffers Batmanschietpartij nog kritiek

Na de schietpartij donderdagnacht in een bioscoop in een voorstad van de Amerikaanse stad Denver liggen nog elf mensen in kritieke toestand in het ziekenhuis. Bij het bloedbad werden twaalf mensen gedood en raakten 58 anderen gewond.

De schietpartij vond plaats tijdens een nachtelijke première van de Batmanfilm The Dark Knight Rises in Aurora. De 24-jarige James Holmes kocht een kaartje en liep met een gasmasker op en kogelwerende kleding aan een van de bioscoopzalen in. Hij schoot met meerdere wapens om zich heen. De politie kon hem buiten de bioscoop aanhouden.

Het motief van de schutter is onbekend. Volgens politiefunctionaris Raymond Kelly noemde Holmes zichzelf The Joker, naar de vijand van Batman. Ook had hij zijn haar rood geverfd, maar er zijn geen aanwijzingen dan hij geschminkt was als The Joker. "Hij was overduidelijk gestoord."

Het doorzoeken van het huis van Holmes gaat lastig. Hij heeft volgens de politie boobytraps geplaats.

Het gaat om de ergste schietpartij in de Verenigde Staten sinds november 2009 toen een legerpsychiater in Fort Hood dertien militairen en burgers doodde. Ruim twintig anderen raakten gewond.

Het 325 duizend inwoners tellende Aurora is geschokt door de gebeurtenis. Voor de ingang van de bioscoop staan twaalf kaarsen en liggen bloemen.


Nog elf slachtoffers Batmanschietpartij kritiek (Foto: Novum)

Kwart Nederlandse bloeddonoren geïnfecteerd met hepatitis E

Ruim een kwart van de Nederlandse bloeddonoren is ooit geïnfecteerd met het hepatitis E-virus. Dat blijkt uit onderzoek van Sanquin Bloedvoorziening onder duizenden bloeddonoren, bevestigt hoogleraar bloedoverdraagbare infecties aan het Amsterdamse AMC Hans Zaaijer een bericht hierover zaterdag in de Volkskrant.

Mensen met verminderde afweer, zoals transplantatiepatiënten, lopen enig risico, omdat hun immuunsysteem het virus soms moeilijk weg weet te werken. Het virus kan in dat geval chronische leverontsteking veroorzaken.

Voor gezonde mensen is het virus echter onschuldig, zegt Zaaijer. Het immuunsysteem overwint de infectie, waarna antistoffen achterblijven in het lichaam van mensen. Bij 27 procent van de bloeddonoren zijn die antistoffen nu aangetroffen, blijkt uit het net gereedgekomen onderzoek.

In Zuid-Frankrijk en Zuid-Engeland heeft onderzoek overigens hetzelfde uitgewezen, vertelt Zaaijer. "Het klinkt heel erg, maar het blijkt dus een volstrekt onschuldige infectie te zijn. Wat zo bijzonder is, is dat het zo wijdverspreid blijkt te zijn, zonder dat mensen er last van hebben."

De gevonden virusstam komt overeen met een stam die een paar jaar geleden bij een inventarisatie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bij ruim de helft van de varkensbedrijven in de mest werd gevonden. Nader onderzoek moet nog uitwijzen varkens inderdaad de infectiebron vormen.

De voornaamste bron van besmetting met het virus is de inname van besmet water en voedsel. Hepatitis E komt veel voor in landen met een slechte hygiëne. Sanquin besloot tot het onderzoek toen bleek dat steeds meer patiënten die nooit een verre reis maken wel geïnfecteerd bleken met het virus.

'Pedojaagster hoeft niet de cel in'

'Pedojaagster' Yvonne van Hertum hoeft haar celstraf van zeven weken niet uit te zitten. De Rotterdamse kreeg gratie vanwege haar slechte gezondheid. Dat zegt de hartpatiënte zaterdag in De Telegraaf. Van Hertum werd in december door de Hoge Raad schuldig bevonden aan het publiceren van de naam van een man die ze van pedofilie beschuldigt.

Van Hertum plaatste volgens de rechter een jaar lang foto's en fragmenten van telefoongesprekken met de man op internet. Met haar acties heeft de pedojaagster volgens de rechter 'ernstige inbreuk gemaakt op de persoonlijke levenssfeer' van het slachtoffer.

De gegevens zijn volgens Van Hertum door iemand anders gepubliceerd. Ondanks dat volgens haar sprake is van een rechterlijke dwaling reageert ze verheugd op de gratieverlening. In plaats van de gevangenisstraf moet ze nu een werkstraf uitvoeren. "Die werkstraf voer ik lachend uit", zegt ze in de krant.

Ruimtemuseum Noordwijk wil capsule Kuipers

Een capsule waarmee astronaut André Kuipers naar de ruimte en terug ging, wordt misschien tentoongesteld in Nederland. Het ruimtemuseum Space Expo in Noordwijk wil een vaartuig overnemen van de Russen. Dat heeft de instelling vrijdag laten weten aan het ANP.

In totaal zijn er drie capsules. Eén daarvan vervoerde Kuipers in 2004 naar de ruimte, een andere bracht hem anderhalve week later terug. Met de derde Sojoez ging hij in december vorig jaar naar het internationale ruimtestation ISS en landde hij op 1 juli op aarde. Space Expo heeft het liefst de laatste, maar neemt ook genoegen met een van de eerste twee.

Ruimtemuseum Noordwijk wil capsule Kuipers
Ruimtemuseum Noordwijk wil capsule Kuipers (Foto: ANP)

Overlevenden veerbootdrama terug op Schiphol

De vijf Nederlanders die na de veerbootramp bij Zanzibar zijn gered, komen zaterdagmorgen om ongeveer 07.00 uur aan op Schiphol. Vrijdag werd bekend dat bij de ramp een Nederlands echtpaar is omgekomen. Het lichaam van de vrouw is inmiddels geborgen.

De veerboot met bijna 290 mensen aan boord, zonk woensdag uit de kust van de Tanzaniaanse archipel Zanzibar. Tot nu toe zijn 68 doden geborgen. 145 mensen werden gered. De overige opvarenden worden nog vermist.

Overlevenden veerbootdrama terug op Schiphol
Overlevenden veerbootdrama terug op Schiphol (Foto: ANP)

Syrische spion veroordeeld in VS

Een man in de Amerikaanse staat Virginia is vrijdag tot achttien maanden cel veroordeeld wegens het bespioneren van Syrische dissidenten in de Verenigde Staten. Mohamad Soueid had eerder dit jaar al schuld bekend.

Soueid, een in Syrië geboren Amerikaans staatsburger, stuurde video's en audio-opnames van dissidenten naar leden van de Syrische inlichtingendiensten. Ook sprak hij vorig jaar persoonlijk met de Syrische president Bashar Assad over de activiteiten van dissidente Syriërs in de VS.

Racoons Liverpool Rain weer boven aan albumlijst

Racoon heeft de koppositie van de Album Top 100 weer veroverd. Het album Liverpool Rain verscheen in mei vorig jaar en staat al 63 weken in de lijst, maar heeft deze week voor de tweede keer de nummer 1-positie weten te bereiken. De band stond daar begin juni ook al.

Michael Kiwanuka wordt na een week door Racoon van de toppositie gestoten. De Brits-Ugandese soulzanger zakt met zijn cd Home Again naar de tweede plek. Every Kingdom van de Britse singer-songwriter Ben Howard maakt de top drie compleet.

De Braziliaanse Gusttavo Lima staat net als vorige week boven aan de Single Top 100 met zijn hit Balada. Ook de nummers twee en drie zijn onveranderd. Feel the Love van Rudimental en John Newman staat weer op de tweede plaats en Carly Rae Jepsen bezet net als vorige week de derde positie met Call Me Maybe.


Racoons Liverpool Rain weer boven aan albumlijst (Foto: Novum)

Rijksrecherche onderzoekt lek Badr-zaak

De Rijksrecherche gaat zich buigen over een mogelijk lek bij de politie in het onderzoek naar de mishandeling tijdens dancefeest Sensation. Dat meldt het Openbaar Ministerie vrijdag. Advocaat Bénédicte Ficq van kickbokser Badr Hari deed aangifte nadat informatie over de zaak volgens haar opvallend snel in De Telegraaf verscheen.

Badr Hari zou door het slachtoffer zijn herkend als dader, maar is officieel geen verdachte in de zaak. Wel worden de verklaringen over zijn mogelijke betrokkenheid onderzocht, liet de politie eerder weten.

De Amsterdamse politie onderzocht de publicaties over de zaak in De Telegraaf en heeft de Rijksrecherche gevraagd nu ook een oriënterend onderzoek in te stellen en daarbij ook te kijken naar andere media. In het onderzoek wordt ook de aangifte wegens schending van het ambtsgeheim meegenomen. De Telegraaf wees eerder suggesties over een lek bij de politie van de hand.

Bij de mishandeling in een skybox in de Amsterdam Arena raakte miljonair Koen Everink zwaargewond. Hij liep gecompliceerde botbreuken en ernstig aangezichtsletsel op. Getuigen meldden in verschillende media dat ze Badr Hari en zijn vriendin Estelle Gullit rond de skybox hebben gezien. De kickbokser ontkent elke betrokkenheid bij het geweld.

Zandvoorters plaatsen borden in tuin voor herten

Zandvoorters hebben vrijdag borden in hun tuin geplaatst waarop ze herten welkom heten. Een bord is al geplaatst en negentien andere inwoners hebben borden meegenomen voor hun tuinen. Dat meldt initiatiefnemer Bram van Liere van de Partij voor de Dieren. Hij gaat ervan uit dat die inmiddels ook zijn geplaatst.

Als het aan de partij van Van Liere ligt, blijven herten rond de Amsterdamse Waterleidingduinen vrij rondlopen en worden ze niet afgeschoten, zoals de provincie van plan is. De partij startte daarom de actie om bewoners van Zandvoort te verleiden bordjes in hun tuin te plaatsen met daarop de tekst 'Herten, welkom in mijn tuin'.

Van Liere kwam met zijn initiatief nadat de provincie vorige week had besloten dat damherten buiten de duinen mogen worden afgeschoten. Volgens hem willen inwoners niet dat dit gebeurt, ook al klagen ze soms over herten die tuinen vernielen.

Met het hertenbesluit wil de provincie de overlast terugdringen die de dieren veroorzaken. Herten die wegen oversteken veroorzaken jaarlijks vijftig ongelukken in de omgeving van Zandvoort. Ook vernielen ze akkers. Hekken en wildroosters moeten de overlast van de herten tegengaan.

Vuurwapen in sok gevonden in kofferbak

Een 22-jarige man uit Tilburg en zijn 23-jarige passagiere zijn vrijdag opgepakt, nadat op de A13 bij Rotterdam in hun auto een vuurwapen in een sok werd aangetroffen. Het pistool lag in de kofferbak, meldt het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) vrijdag.

Agenten besloten de 22-jarige automobilist rond 11.30 uur aan de kant te zetten toen ze erachter kwamen dat de man donderdag zijn rijbewijs was kwijtgeraakt omdat hij veel te hard had gereden. De man bleek een kleine hoeveelheid softdrugs bij zich te hebben, waarop de agenten besloten tot nader onderzoek.

De vrouw vertelde dat het wapen, waarin een houder met patronen zat, van haar was. Het vuurwapen wordt verder onderzocht.

Man doodgeschoten bij protest Colombia

Bij een demonstratie in het zuidwesten van Colombia is donderdag een boer doodgeschoten. Dat hebben de autoriteiten vrijdag bekendgemaakt.

Het protest in de deelstaat Cauca was gericht tegen de aanwezigheid van militairen in het gebied. De betogers raakten slaags met de oproerpolitie.

De inwoners van Cauca eisen dat het leger en linkse rebellen het gebied verlaten. Ze zeggen het zat te zijn tussen de twee strijdende partijen in te zitten.

Man gepakt voor vernielingen op kerkhof

Een 31-jarige man is vrijdag opgepakt voor het aanrichten van vernielingen op twee kerkhoven in Limburg. Op het kerkhof in het Egchel werden vrijdagochtend vier kruizen, een deel van een heiligenbeeld en de ruit van een kapel vernield en werd een aantal kruizen omvergetrokken, in Panningen was tegen een kruis geschopt, meldt de politie.

Een getuige zag dat de man tegen het kruis op het kerkhof in Panningen schopte en belde de politie. Na enig zoeken belden agenten aan bij de 31-jarige man, die niet thuis bleek te zijn.

De verwarde man meldde zich later bij de politie, die er vervolgens achter kwam dat eerder op de ochtend ook vernielingen waren aangericht op het kerkhof in Egchel. Daar wordt de man nu ook van verdacht. De politie sluit verder niet uit dat de man ook verantwoordelijk is voor het vernielen van onder meer graven op het kerkhof in Panningen een paar weken geleden.

Man rijdt over vrouw heen woning in

Een vrouw uit het Noord-Hollandse Winkel is vrijdagavond zwaargewond geraakt, nadat een man met zijn auto eerst over haar heen en vervolgens haar woning in reed. De vrouw is naar een ziekenhuis gebracht. De man kwam met de schrik vrij, meldt een politiewoordvoerder.

Het incident vond iets voor 19.00 uur plaats op de Dorpsstraat. De man was op bezoek geweest bij de vrouw. Toen hij weg wilde rijden, reed hij vooruit in plaats van achteruit. De vrouw stond op dat moment nog buiten.

De hulpdiensten hebben de vrouw onder de auto vandaan moeten halen. De woning is door het ongeval instabiel geworden en wordt gestut.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.