FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 6 juli 2012

Uitslagen oefenduels 6 juli

De profclubs zijn bezig met de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Daarbij horen ook oefenduels. FOK!sport zet dagelijks de uitslagen voor je op een rijtje.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Regioteam Gaasterland/Sleat sc Heerenveen
Ziyech (2), Van La Parra, Djuricic, Amoah, Valpoort, Fazli, Kainz
0-8
RKVV Jong Brabant Willem II
Sanusi (4), Worm (3), Brands (2), Podevijn (2), Snijders, Mulder, Maes, Anderson
0-15
Wagenborger Boys SC Veendam
Hutten, Wiegers, Blaauw
0-3

Dodende buurtwacht Florida op borgtocht vrij

De Amerikaanse burgerwacht George Zimmerman, die in februari een nationale rel veroorzaakte door een ongewapende zwarte tiener dood te schieten, is vrijdag op borgtocht vrijgelaten uit de gevangenis. Hij moest een borgsom van 100.000 dollar (meer dan 80.000 euro) betalen. Aanhangers hebben dat geld bijeen gebracht.

De half-blanke Zimmerman schoot in februari de 17-jarige Trayvon Martin dood in de plaats Sanford in Florida. De zaak schokte de Verenigde Staten, niet alleen vanwege de huidskleur van dader en slachtoffer, maar ook omdat de politie aanvankelijk de buurtwacht niet wilde oppakken. In Florida mogen bewoners anderen doden uit zelfverdediging. Zimmerman werd later alsnog aangeklaagd voor doodslag. Hij zegt zelf dat hij uit noodweer handelde.

[Tour] Uitslagen en standen na zesde etappe

Vandaag werd de zesde etappe verreden in de Tour de France. Deze ging van Épernay naar Metz over 207,5 kilometer. Elke avond na de etappe plaatst FOK!sport de uitslag van de etappe en de standen na de rit.

Uitslag zesde etappe

# naam ploeg land tijd
1 Peter Sagan LIQ SLW 4:37.00
2 André Greipel LTB DUI z.t.
3 Matthew Goss OGE AUS z.t.
4 Kenny van Hummel VAC NED z.t.
5 Juan Jose Haedo STB ARG z.t.
6 Greg Henderson LTB NZL z.t.
7 Alessandro Petacchi LAM ITA z.t.
8 Luca Paolini KAT ITA z.t.
9 Daryl Impey OGE ZAF z.t.
10 Bratt Lancaster OGE AUS +0.04
12 Roy Curvers ARG NED z.t.
71 Karsten Kroon STB NED +0.55
88 Bauke Mollema RAB NED +2.07
110 Robert Gesink RAB NED +3.31
111 Steven Kruijswijk RAB NED z.t.
114 Sebastian Langeveld OGE NED +4.53
116 Koen de Kort ARG NED +6.02
117 Albert Timmer ARG NED z.t.
119 Tom Veelers ARG NED z.t.
127 Pieter Weening OGE NED z.t.
129 Johnny Hoogerland VCD NED z.t.
168 Lieuwe Westra VCD NED +13.24
175 Laurens ten Dam RAB NED z.t.
185 Rob Ruijgh VCD NED z.t.
188 Bram Tankink RAB NED z.t.


Algemeen klassement na zesde etappe

# naam ploeg land tijd
1 Fabian Cancellara RNT ZWI 29:22.36
2 Bradley Wiggins SKY GBR +0.07
2 Sylvain Chavanel OPQ FRA z.t.
4 Tejay Van Garderen BMC USA +0.10
5 Denis Menchov KAT RUS +0.13
6 Cadel Evans BMC AUS +0.17
7 Vincenzo Nibali LIQ ITA +0.18
8 Andreas Klöden RNT DUI +0.19
9 Peter Sagan LIQ SLW z.t.
10 Maxime Monfort RNT BEL +0.22
30 Bauke Mollema RAB NED +2.26
51 Robert Gesink RAB NED +4.13
53 Steven Kruijswijk RAB NED +4.40
88 Kenny van Hummel VCD NED +10.12
89 Pieter Weening OGE NED +10.16
107 Koen de Kort ARG NED +13.27
113 Rob Ruijgh VCD NED +14.13
117 Johnny Hoogerland VCD NED +14.34
119 Karsten Kroon STB NED z.t.
124 Laurens ten Dam RAB NED +15.15
131 Bram Tankink RAB NED +16.12
147 Roy Curvers ARG NED +19.10
157 Tom Veelers ARG NED +20.49
159 Lieuwe Westra VCD NED +21.23
183 Albert Timmer ARG NED +28.51
185 Sebastian Langeveld OGE NED +31.28


Klassement groene trui na zesde etappe

# naam ploeg land Punten
1 Peter Sagan LIQ SLW 209
2 Matthew Goss OGE AUS 178
3 André Greipel LOT Dui 167
4 Mark Cavendish SKY GBr 129
5 Alessandro Petacchi LAM ITA 109
7 Tom Veelers ARG NED 76


Klassement bolletjes trui na zesde etappe

# naam ploeg land punten
1 Michael Mørkøv SAX DEN 9
2 Peter Sagan LIQ SLW 2
2 Ivan Basso LIQ ITA 2
2 Anthony Delaplace SAU FRA 2
2 David Moncoutié COF FRA 2


Klassement witte trui na zesde etappe

# naam ploeg land Tijd
1 Tejay Van Garderen BMC USA 29:22.46
2 Peter Sagen LIQ SLW +0.09
3 Rein Taaramäe COF EST +0.12
4 Tony Gallopin RNT FRA +1.28
5 Edvald Boasson Hagen SKY NOO +2.06
11 Steven Kruijswijk RAB NED +4.30


Ploegenklassement na zesde etappe

# ploeg land Tijd
1 Sky GBR 88:08.22
2 RadioShack LUX +0.04
3 BMC USA +0.06
4 Omega Pharma-Quick Step BEL +0.13
5 Liquigas ITA +0.25
7 Vacansoleil-DCM NED +0.46
18 Rabobank NED +10.00
21 Argos-Shimano NED +27.29

'343 Industries werkt aan Halo 2: Anniversary'

Volgens Official Xbox Magazine (OXM), is 343 Industries bezig met het ontwikkelen van Halo 2: Anniversary. Vorig jaar verscheen Halo: Anniversary, dit om het tienjarig bestaan van Halo: Combat Evolved te vieren.

Halo: Anniversary van 343 Industries, was een aardig succes en is genoeg reden om een HD-remake van Halo 2 te maken. “Following the success of remake Halo: Anniversary, 343 Industries has now started development of Halo 2: Anniversary," geeft het stuk aan uit de laatste uitgave van OXM. 343 Industries werkt op dit moment aan Halo 4, die in november moet uitkomen. De ontwikkelaar heeft tot zover geen reactie gegeven op de geruchten omtrent een Halo 2: Anniversary.

Halo 2

'Kardinaal heeft zoon'

Een kardinaal binnen de Rooms-Katholieke Kerk heeft een zoon van ongeveer 30 jaar oud. Dat meldt het Italiaanse weekblad Panorama in zijn nieuwste editie. Het tijdschrift noemt geen naam, maar zegt dat het gaat om iemand uit de kring van Tarcisio Bertone, de omstreden nummer 2 van het Vaticaan.

Het is niet duidelijk wat de bron van Panorama is. De Rooms-Katholieke Kerk spreekt het bericht tegen. De bewering is "volkomen onjuist en ongegrond", zei de pauselijke woordvoerder.

Katholieke geestelijken moeten beloven dat ze kuis blijven. Voor het Vaticaan zou een zoon van een kardinaal dan ook een pijnlijke onthulling zijn.

Milieudienst vertrouwde Odfjell te veel

De Rotterdamse milieudienst DCMR heeft Odfjell vertrouwen gegeven, en dat heeft de Rotterdamse olieterminal beschaamd. Dat heeft directeur van de DCMR Jan van den Heuvel vrijdagavond gezegd in het televisieprogramma Eenvandaag. "Het is niet ondenkbaar dat hier inderdaad sprake is geweest van een onveilige situatie en dat is zeer ernstig."

Het tankopslagbedrijf komt al jaren in het nieuws vanwege gebreken in de bedrijfsvoering. Zo is het bedrijf betrapt op achterstallig onderhoud en overtredingen van de milieuwetgeving. Ook onder meer de laad- en losactiviteiten, explosieveiligheid en brandkluisvoorzieningen lieten te wensen over.

De DCMR is verantwoordelijk voor het milieutoezicht en de milieuhandhaving in het Rijnmondgebied. Van den Heuvel stelt dat als de DCMR met betrekking tot Odfjell gefaald heeft, dit bedrijf in 2009 ten onrechte vertrouwen is geschonken om nog een laatste kans waar te maken. "Daarin nemen wij de verantwoordelijkheid op ons, absoluut."

Kinderen bespuiten elkaar met zoutzuur

Vier kinderen hebben elkaar vrijdagavond in Tilburg tijdens een watergevecht met verdund zoutzuur bespoten. Omdat het goedje verdund was, liepen de drie jongens en een meisje slechts een lichte huidirritatie op, meldt een politiewoordvoerder.

Het zoutzuur was afkomstig uit een jerrycan, die de kinderen in de leeftijd van 9 tot en met 12 jaar in de omgeving van de Sibelluisstraat zagen staan. "Daarmee hebben ze hun waterpistolen gevuld."

De GGD heeft de kinderen nagekeken. De ouders van de jongens en het meisje hebben het advies gekregen de kinderen onder de douche te zetten. De politie kijkt nog of in de omgeving meer jerrycans met zoutzuur staan.

Van Gaal ziet Oranje als uitdaging

Louis van Gaal heeft eindelijk zijn gewenste bondscoachschap binnen. De Amsterdammer tekende vrijdag voor twee jaar bij de KNVB. "Ik ben blij dat de KNVB mij heeft benaderd", reageert Van Gaal op zijn aanstelling. "Dit is de uitdaging waarop ik wachtte."

Ook directeur betaald voetbal van de voetbalbond Bert van Oostveen is tevreden. "We zochten een trainer met een schat aan ervaring en met persoonlijk en vakinhoudelijk overwicht. Van Gaal heeft zowel nationaal als internationaal zijn sporen verdiend en wij kennen hem als een toegewijd en zeer gedreven coach."

Van Gaal krijgt Danny Blind als assistent naast zich. Over de verdere invulling van de begeleidingsstaf van Oranje is nog niets bekend. "Binnenkort buigen we ons daar over", laat Van Oostveen weten.

[Tour] Poels scheurt nier en milt

Wout Poels heeft aan een zware valpartij in de zesde etappe van de Tour de France een gescheurde nier en milt, gekneusde longen en drie gebroken ribben opgelopen. De renner van Vacansoleil-DCM verblijft momenteel in het militaire ziekenhuis in Metz. Zijn toestand is stabiel.

Poels was een van de renners die betrokken was bij een massale valpartij op 25 kilometer van de finish. De Nederlander lag al in de ziekenwagen, maar wilde verder rijden. Tien kilometer later wist zijn teambaas Daan Luijkx hem te overtuigen dat afstappen de enige optie was. Hij finishte de etappe in de ploegleiderswagen. Daarna is hij naar het ziekenhuis vervoerd.

[WBD] Murray: "Wist dat bal in was"

Andy Murray is vandaag voor het eerst in zijn carrière doorgedrongen tot de finale van Wimbledon. De wedstrijd eindigde op een merkwaardige manier, want de hawk-eye moest er aan te pas komen om de laatste winner die Murray tegen Jo-Wilfried Tsonga sloeg in te geven.

De bal werd uit gegeven, maar Murray was overtuigd van zijn gelijk. "Ik wist dat de bal in was op het moment dat de bal mijn racket verliet." Hij sprak er aan het net over met Tsonga. "Hij dacht dat de bal uit was. Maar zodra ik had gewonnen, feliciteerde hij mij."

[Upd] [Tour] Wynants, Freire vallen uit

Maarten Wynants zal niet meer van start gaan in de zevende etappe van de Tour. De renner van Rabobank was vandaag tweemaal gevallen en liet zich na afloop van de zesde etappe onderzoeken in het ziekenhuis. Daar werden twee gebroken ribben en een geperforeerde long geconstateerd.

"Ben onderweg naar het ziekenhuis. Was al gevallen na 35 kilometer. Toen knalde er iemand vol in mijn rug. Ik kon de rest van de rit amper ademhalen," zo liet de Belg nog na afloop van de etappe weten.

Update 20.57 uur

Oscar Freire zal ook niet meer van start gaan deze Tour. Volgens Biciciclismo heeft de Spanjaard een gebroken rib en een ingeklapte long opgelopen tijdens een van de vele valpartijen vandaag.

Update 22.09 uur

Ook voor Arnets Txurruka is de Tour voorbij. De Bask van Euskaltel brak zijn sleutelbeen en zal morgen niet meer opstappen. Ook Johan Vansummeren zal dat niet meer doen. De Belg van Garmin heeft aan de grote valpartij op 25 kilometer van de streep een hersenschudding over gehouden.

Bekijk het EVO2k 2012-toernooi hier live

Er is op dit moment een event gaande die een groot deel van de gaming-wereld in haar grip houdt. Het gaat hier om de EVO2k 2012 Championship, oftewel het grootste vechttoernooi van het jaar. In zes verschillende games wordt bepaald wie de beste 'vechter' is van de wereld.

Het toernooi is zojuist begonnen in Las Vegas en zal duren tot zondag. Het toernooi kent ieder jaar wel moment die altijd zullen bijblijven in de gamewereld, zoals deze. Wil je zien of dat dit jaar ook weer gaat gebeuren? Hieronder kun je het toernooi live volgen.

[Tour] Greipel had schouder even uit de kom

André Greipel greep vandaag net naast de dagzege in de zesde etappe van de Tour de France. De Duitser was net als zijn ploeggenoot Francis De Greef betrokken bij de vele valpartijen en kwam mogelijk hierdoor net tekort in de eindsprint.

"Ik kwam twee keer ten val vandaag, de eerste keer voelde ik mijn schouder even uit en opnieuw in de kom gaan. Ik dacht niet te sprinten, maar de andere jongens overtuigden me om het toch te doen; zelfs na mijn tweede val kon Greg Henderson me overtuigen om er toch voor te gaan. Dat ik uiteindelijk nog tweede werd is bijna niet te geloven, temeer omdat ik in de laatste bocht gehinderd werd."

Halo 4-trailer vertelt meer over de multiplayer

In een nieuwe multiplayer-trailer van de aankomende Halo-game zien we meer over de zogenaamde Infinity-ruimteschip en leren we meer over verschillende gamemodes. Zo kun je in onderstaand filmpje alles te weten komen over Infinity Slayer en Regicide.

Het belangrijkste nieuws is dat de Halo 4-multiplayer niet alleen meer om je team draait. Alle kills en succesvolle acties die je maakt worden in een 'Ordnance' opgeslagen. Nadat je Ordnance-meter vol is krijg je een beloning. Je moet hier denken aan een extra gun of meer granaten. Hierdoor moet volgens de makers het steeds verslavender en spannender worden om verschillende opdrachten te voltooien. 

Halo 4 komt op 6 november uit voor de Xbox 360.

Officiële Xbox 360-7.1 headset komt in augustus

De bekende fabrikant Madcatz komt volgende maand met een officiële headset voor de Xbox 360. Het gaat hier om een draadloze 7.1-headset, die volgens de makers een van de meest mooie producten is die ze ooit hebben uitgebracht.

De headset, die ook over een microfoon bezit, zal voor een pittig bedrag over de toonbank gaan. De geruchten zijn dat het ergens tussen de tweehonderd en tweehonderdvijftig euro zal gaan kosten. De headset zal automatisch connecten met de Xbox 360 waardoor er ook geen connectie nodig is met de controller.

headset

headset

Activision komt met The Walking Dead-FPS

Naast het avonturenspel The Walking Dead van Telltale krijgen we nu ook een shooter die zich afspeelt rondom hetzelfde verhaal, met de verrassende titel The Walking Dead. Dit heeft Activision vandaag aangekondigd. De game wordt gemaakt door Terminal Reality.

Het spel moet geen gemakkelijke shooter worden, maar eentje waarin je net zoals in de serie moet omgaan met weinig kogels en echt moet overleven. Het spel speelt zich af vóór de gebeurtenissen in de serie, dus het bevat nieuw materiaal. De game komt ergens in 2013 uit voor de PlayStation 3, Xbox 360 en Windows. Ze hebben tot nu toe alleen een teaser uitgegeven, die je hieronder kunt zien.

Xbox Live is down

Het online netwerk van de Xbox ligt er voor veel users al enkele uren uit. Ze kunnen niet inloggen via de website van Xbox of via de console zelf. Microsoft is bekend met het probleem en heeft naast excuses ook gezegd dat ze bezig zijn om het probleem op te lossen.

Dit zeiden ze via hun eigen Twitter-account 'Xbox Support'. Het gaat hier trouwens niet om alle Xbox Live-gebruikers. Ze gaan er vanuit dat dit probleem in een paar uur wereldwijd is opgelost.

xbox live

Besiktas definitief Europees geschorst

In tegenstelling tot Fenerbahçe en Bursaspor mag Besiktas dit jaar niet meedoen aan het Europese voetbal. De Turkse topclub is uitgesloten vanwege financieel wanbeleid.

De Turkse grootmacht betaalde jarenlang geen belastingen en het faalde vaker dan eens in het op tijd uitbetalen van de spelerssalarissen. In mei werd bekend dat de UEFA de club in 2012/2013 zou uitsluiten van deelname aan Europees voetbal, samen met Bursaspor en Gaziantepspor. Bursaspor ging met succes in beroep en mag alsnog meedoen, het beroep van Besiktas werd vrijdag afgewezen.

Het Internationaal Sporttribunaal CAS oordeelde uiteindelijk dat Besiktas de straf verdiende. De club zal nu in de komende twee jaargangen van Europees voetbal waarvoor het zich in de komende vijf jaar kwalificeert, niet mogen meedoen. Bovendien krijgt het een boete van tweehonderdduizend euro, waarvan de helft voorwaardelijk.

Besiktas eindige afgelopen seizoen op de vierde plaats in Turkije, waarmee het normaal gesproken de voorrondes voor de Europa League zou bereiken. De nummer vijf Eskisehirspor profiteert nu van de straf en mag wel meestrijden.

Red Bull-rijders bieden fans excuses aan

Red Bull Racing-coureurs Sebastian Vettel en Mark Webber hebben hun excusus aangeboden aan de toeschouwers die vandaag de moeite genomen hebben om de eerste twee vrije trainingen op Silverstone bij te wonen. Door de vele regen werden er door de Formule 1-coureurs weinig ronden gereden.

Vettel: "We hebben veel banden gespaard. In de middagsessie was er echt te veel water op de baan. Het is heel lastig onder die omstandigheden. Het is heel spijtig voor de fans op de tribunes die graag auto’s op de baan willen zien en tot het eind moesten wachten om een beetje actie te zien. Voor ons was het verspilde dag. Hopelijk kunnen we morgen meer rijden en ons voorbereiden op de kwalificatie. Het weer zal de doorslaggevende factor zijn dit weekend. Dus we kunnen niet veel meer dan afwachten."

Zijn teamgenoot Webber is het met hem eens. Hij baalt dan ook van de situatie. "Verschrikkelijk. Ze snappen niet altijd waarom we soms niet rijden. Zeker als de omstandigheden het hele weekend hetzelfde blijven. Het weer legde ons in een soort houdgreep. We wilden ons vandaag meester van de omstandigheden maken. Maar dat heeft totaal geen zin. Je kunt meters maken, banden afschrijven en vervolgens krijg je daar nu nog geen punten voor. Erg frustrerend voor de toeschouwers en wij vinden dat vervelend."

De Australiër weet dat pas zondag de punten vergeven worden en dat de banden dan hard nodig zijn als het dan ook nat wordt. Hij zegt dat iedereen dan ook van de situatie baalt, maar hij belooft beterschap voor morgen en doet een oproep aan alle fans. "Ik hoop echt enorm dat de meesten er morgen weer zijn. Dan moeten we wel rijden."

[Upd] Van Gaal nieuwe bondscoach Nederlands elftal

Louis van Gaal is de nieuwe bondscoach van het Nederlands elftal. Dit meldt Voetbal International. De 63-jarige Amsterdammer is de opvolger van Bert van Marwijk die na het EK van afgelopen maand zijn ontslag indiende. Danny Blind, die onlangs bij Ajax vertrok, zal Van Gaal assisteren.

Van Gaal zat sinds zijn ontslag in april 2011 bij Bayern München zonder club. Hij had al lange tijd de ambitie als bondscoach van een gerenommeerd voetballand nog een groot eindtoernooi mee te maken.

Overigens was Van Gaal al eerder bondscoach. Onder zijn leiding slaagde Oranje er niet in om de eindronde van het WK voetbal in Japan en Zuid-Korea in 2002 te bereiken.

Update 20.46 uur

Voetbalbond KNVB heeft inmiddels bevestigd dat Van Gaal per 1 augustus de nieuwe bondscoach van het Nederlands elftal zal gaan worden. Danny Blind is de komende twee seizoenen zijn assistent op weg naar het wereldkampioenschap van 2014 in Brazilië.

Hamilton wil meer natweerbanden

Het grandprixweekend voor de Formule 1-coureurs op Silverstone zal dit weekend hoogstwaarschijnlijk nat gaan verlopen. Vandaag waren de eerste vrije trainingen al nat en ook de kwalificatie en de race lijken nat te worden. Tijd voor meer natweerbanden volgens Lewis Hamilton.

De McLaren-coureur reed vandaag op Silverstone in de tweede vrije training de snelste tijd. De Brit weet ook dat zijn concurrenten weinig reden om de vier setjes intermediates en drie setjes fullwets zoveel mogelijk te sparen. Maar zelf koos hij ervoor om even het gevoel van de natte baan te ervaren. "Ik had het wel naar mijn zin vandaag."

"Ik was bang dat de fans niet veel actie te zien zouden krijgen, maar ik heb aan het einde toch nog een goed aantal ronden kunnen rijden. Ik kan me niet heugen dat ik ooit zoveel mensen langs de baan heb gezien op een vrijdag. Ik had graag nog wat meer gereden, maar we hadden simpelweg niet genoeg banden daarvoor. Misschien is dit iets wat we voor de toekomst kunnen veranderen."

'Vijftig Tinten Grijs zorgt voor babyboom'

De erotische hit Vijftig Tinten Grijs is na meerdere boekrecords al een fenomeen, maar lijkt nu op heel andere vlakken succes te boeken. Onderzoeker Ellis Cashmore van de universiteit van Staffordshire denkt dat Britten zich - geïnspireerd door de vele seksscènes in het debuut van E. L. James - veelvuldig aan het voortplanten zijn.

 

De Britse krant The Independent bericht vrijdag dat Cashmore volgend jaar een babyboom verwacht als gevolg van de bestseller en de twee vervolgboeken. "Met de miljoenen exemplaren die nu verkocht zijn, is het compleet logisch aan te nemen dat we over negen maanden een babyboom waarnemen." Meer seks, zegt ze, betekent immers meer zwangerschappen en dus meer baby's.

Ook de redding van menig huwelijk, de stijgende verkoop van seksspeeltjes en de toenemende populariteit van erotische literatuur zouden te danken zijn aan de rijke fantasie van E.L. James. De boekenindustrie heeft evenmin te klagen. Vijftig Tinten Grijs is het bestverkochte werk op sommige e-readers en de snelst verkopende paperback ooit in Groot-Brittannië.

Hoewel niet iedereen enthousiast is over de literaire verdiensten van het boek, is het door miljoenen lezers omarmd als revolutionair. Het verhaal over de relatie tussen een studente en een mysterieuze rijke man staat bekend om de vele seksscenes, die steeds verder uit de hand lopen.


Saturday Night Live - Fifty Shades of Grey door BigBlueBruiser

Geen extra politiecontrole bij werk aan de weg

De politie gaat voorlopig niet strenger controleren bij wegwerkzaamheden. Dat laat een woordvoerder van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) vrijdag weten. Hij reageert hiermee op een pleidooi van FNV Bouw voor strengere politiecontroles bij onderhoud aan de weg.

Volgens het KLPD wordt deze zomer al strenger gecontroleerd bij wegafzettingen. "Wij letten vooral op het negeren van het rode kruis boven het baanvak waar aan de weg wordt gewerkt. Nog meer veiligheidsmaatregelen zijn niet aan de orde."

FNV Bouw wil dat de politie hogere boetes uitdeelt aan asociale automobilisten die zich niet houden aan de verlaagde maximumsnelheid die geldt bij wegonderhoud. Door het extra vakantieverkeer en de 'zomerhausse' aan werk aan de weg lopen wegwerkers volgens de vakbond extra veel kans op ongelukken. Intensiever politietoezicht moet die kans verkleinen.

Uit onderzoek van de bond blijkt dat een kwart van de wegwerkers maandelijks een gevaarlijke situatie meemaakt. Ook worden ze uitgescholden, bedreigd en krijgen zelfs voorwerpen naar hun hoofd geslingerd. Bijna de helft vreest zeker een keer per jaar voor zijn leven.

Een vrachtwagen knalde donderdag bij het knooppunt Hoevelaken achter op een pijlwagen van Rijkswaterstaat, die aangaf dat van rijstrook moest worden gewisseld. Er vielen drie gewonden.

Werkstraffen voor nazisymbolen Nieuwerkerk

De twee mannen die vorig jaar werden opgepakt voor bekladdingen met nazisymbolen in Nieuwerkerk aan den IJssel, hebben vrijdag werkstraffen van 120 uur opgelegd gekregen. De destijds 19- en 22-jarige mannen moeten ook de schade vergoeden.

De mannen hebben bekend in september muren, deuren, ramen, bushokjes en auto's in de Zuid-Hollandse plaats met graffiti te hebben voorzien van davidssterren, hakenkruizen en andere afbeeldingen als de naam van Anne Frank. Ook een peuterspeelzaal en een bejaardentehuis waren beklad.

Het tweetal meldde zich een paar dagen nadat de spoor van bekladdingen was ontdekt bij de politie. Aanvankelijk ontkenden ze achter de nazisymbolen te zitten, maar bij een huiszoeking werd bij een van de twee thuis een spuitbus gevonden. Ook vonden agenten een schets die deels overeenkwam met zijn 'tag', een door de graffitispuiters gebruikte handtekening. Toen de mannen ook werden geconfronteerd met beelden waarop ze te zien waren, bekenden ze alsnog.

Tijdens de rechtszaak zeiden de twee de symbolen niet uit racisme, maar uit baldadigheid te hebben geplaatst. De mannen hebben ook een voorwaardelijke werkstraf van dertig uur opgelegd gekregen.

Militairen getroffen door bliksem tijdens oefening

Tien Nederlandse militairen van de landmacht zijn vrijdag tijdens een oefening in de Duitse deelstaat Beieren getroffen door de bliksem. Ze zijn ter controle naar een ziekenhuis gebracht, maar kwamen met de schrik vrij. Dat zegt een woordvoerder van het ministerie van Defensie.

De blikseminslag vond plaats tijdens de beklimming van een berg in de omgeving van Berchtesgaden. Volgens Duitse media raakten in totaal vijftien mensen gewond, onder wie de Nederlandse soldaten. Alle betrokkenen bereikten op eigen kracht een berghut alwaar ze hulp inschakelden. Dertien slachtoffers zijn naar een ziekenhuis gebracht.

De bliksem zou de stalen kabel hebben getroffen die werd gebruikt om de bergwand te beklimmen. De slachtoffers zijn onderzocht op onder meer hartproblemen en brandwonden aan de handen.

Diego Forlan weer weg bij Inter

Diego Forlan vertrekt na een jaar alweer bij Internazionale. Het contract van de Uruguayaanse spits is ontbonden. Dat meldt de Milanese club vandaag. Forlan werd vorig jaar augustus overgenomen van Atlético Madrid. In twintig optredens voor de Nerazzurri scoorde de 33-jarige twee doelpunten.

Waar Forlan zijn carrière voortzet is nog onduidelijk. De Uruguayaan kwam in de winterstop van het seizoen 2001-2002 naar Europa toen Manchester United hem bij het Argentijnse Independiente weghaalde. In 2004 verhuisde hij naar Villarreal en drie jaar later naar Atlético Madrid.


Diego Forlan weer weg bij Inter (Foto: Novum)

[Tour] Mollema: "Ben helemaal verrot"

De Rabobank-ploeg was vandaag een van de grootste slachtoffers tijdens de grote valpartij in de zesde etappe in de Tour de France. Bijna de hele ploeg kwakte op 25 kilometer van de meet tegen het asfalt, wat tot gevolg had alle leden van de ploeg tijd verloren.

Van hen deed Bauke Mollema het met twee minuten tijdsverlies op onder meer Bradley Wiggins en Cadel Evans nog het beste. "Ik was helemaal verrot toen ik over de finish kwam. Ik kreeg overal pijn onderweg. Ik zat ook nog eens op de fiets van Laurens ten Dam, dus dat ging ook voor geen meter. Er werd best doorgereden in mijn groepje. Ik baal nu vooral. We hebben veel tijd verloren."

Het was een heftige valpartij. "De snelheid lag heel hoog. Ze lagen voor me, ik ging er recht overheen. Nu heb ik overal schaafwonden, maar ik heb wel het idee dat dat het is. Ik hoef niet naar het ziekenhuis voor foto's. Maarten Wynants zag er slechter uit, het is echt balen."

Ook Robert Gesink lag erbij. Hij kwam uiteindelijk 3,5 minuten na de winnaar samen met ploeggenoot Steven Kruijswijk over de streep. Hij kon de groep met Mollema uiteindelijk net niet bijhouden. "Ik kreeg de fiets van Luis-Leon Sanchez, maar dat schoot niet echt op. Ik heb daarna dus ook nog een andere fiets gepakt."

Ook Bram Tankink, Kruijswijk, Sanchez, Wynants en Mark Renshaw gingen naar de grond. Van hen is Wynants er het slechtst aan toe. De Belg Twitterde: "Ben onderweg naar het ziekenhuis. Was al gevallen na 35 kilometer. Toen knalde er iemand vol in mijn rug. Ik kon de rest van de rit amper ademhalen." Alleen Laurens ten Dam viel niet.

Tweede ritzege Modolo in Oostenrijk

De Italiaan Sacha Modolo heeft de zesde etappe van de Ronde van Oostenrijk gewonnen. De renner van Colnago was na ruim 158 kilometer de snelste in de massasprint. Hij hield zijn landgenoten Daniele Colli (Team Type 1) en Danilo Napolitano (Acqua & Sapone) achter zich.

Jakob Fuglsang blijft de leider in de rittenkoers. De Deen van Radioshack-Nissan heeft 1.04 minuten voorsprong op Danilo di Luca (Acqua & Sapone) en 1.16 op Steve Morabito (BMC). Morgen volgt een individuele tijdrit, zondag de traditionele slotetappe naar Wenen.

Man gepakt voor illegale viagrahandel

Een 32-jarige Schiedammer is vrijdagochtend in zijn woning opgepakt voor illegale medicijnhandel en witwassen. In de woning van de man is een groot aantal libidoverhogende pillen, zestigduizend euro aan contant geld en voor tienduizenden euro's aan dure nieuwe merkkleding gevonden, meldt de politie.

De politie vermoedde dat de man in zijn woning aan de Laan van Bol'es in drugs handelde. Het geld, de kleding en de pillen zijn in beslag genomen, evenals twee auto's. Ook zijn een stroomstootwapen en twee patronen meegenomen. De man zit vast en wordt verhoord.

Buschauffeurs bereiken akkoord met directie HTM

Buschauffeurs van de Haagse stadsvervoer HTM houden geen verdere acties in het openbaar vervoer in Den Haag. De buschauffeurs hebben een akkoord bereikt met de directie van HTM over hun arbeidsvoorwaarden bij de nieuwe busonderneming HTMbuzz, melden HTM en vakbond Abvakabo FNV vrijdag.

Woensdag reden door een wilde staking het grootste deel van de dag geen stadsbussen. Ook blokkeerden bussen een aantal straten in de stad. Donderdag reden de bussen een paar uur niet.

De buschauffeurs maakten zich zorgen over de aanbesteding die HTMbuzz heeft gewonnen. HTM en Qbuzz verzorgen onder die naam vanaf december het busvervoer in Den Haag. De stakers vreesden dat ze niet onder dezelfde arbeidsvoorwaarden zouden kunnen blijven werken.

Brug in storing door zwemmers

Zwemmers hebben er donderdagmiddag voor gezorgd dat een brug in het Zuid-Hollandse Meerkerk een uur lang in storing is geweest. De jeugdige zwemmers gingen aan de Meerkerksebrug hangen toen deze werd geopend. Een monteur die de storing probeerde te verhelpen, moest dit bekopen met een scheldkanonnade van de zwemmers, meldt de politie vrijdag.

Agenten die erbij werden geroepen hebben dertien jongens van tussen de 13 en 15 jaar op de bon geslingerd. Zwemmers horen minimaal op vijftig meter afstand van bruggen en sluizen te blijven, waarschuwt de politie. Van bruggen en sluizen springen is dan ook verboden, omdat dit tot overlast voor het verkeer kan leiden en gevaarlijk kan zijn voor de zwemmers zelf.

Door de storing is het verkeer en de scheepvaart donderdag bij de brug een uur gestremd geweest.

Zes aangiften tegen leraar om ontucht

Tegen de basisschoolleraar uit Wijchen die wordt verdacht van ontucht met minderjarige meisjes zijn inmiddels zes aangiften gedaan. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Arnhem vrijdag.

De Wijchenaar wordt nu verdacht van ontucht met zes meisjes. De rechtbank in Arnhem heeft donderdag besloten dat de man voor in ieder geval nog zestig dagen mag worden vastgehouden. Het Openbaar Ministerie wil in het belang van het onderzoek verder geen mededelingen doen over de zaak.

De man werkte op drie basisscholen in de gemeenten Druten en West Maas en Waal. De leraar werd eind april al geschorst toen de zaak aan het licht kwam.

Breuer twee jaar naar N.E.C.

N.E.C. heeft zich voor de komende twee seizoenen versterkt met Michel Breuer. De 32-jarige verdediger was transfervrij nadat zijn contract bij sc Heerenveen eind juni afliep. Breuer begon zijn carrière in het seizoen 1998-1999 bij Excelsior waar hij tot 2004 bleef. Daarna speelde hij in Friesland. Daar was hij sinds 2008 aanvoerder.

Breuer is tevreden met N.E.C. als nieuwe club. "Het is een prachtige club met een selectie waar veel potentieel in zit. Er wordt goed verzorgd voetbal gespeeld op een hoog niveau. Ik ken trainer Alex Pastoor nog van mijn periode bij sc Heerenveen en de gesprekken met hem hebben mij bevestigd dat N.E.C. voor mij een mooie volgende stap is."

Geen maat op Vos in Italië

Marianne Vos heeft haar leidende positie in de Giro Donne opnieuw verstevigd. De Raborenster won vrijdag voor de vijfde keer in acht etappes. In Lonate Pozzolo klopte ze haar medevluchters Evelyn Stevens en Judith Arndt in de sprint. In het klassement bedraagt de voorsprong op Stevens twee minuten. Zaterdag is de slotetappe.

Vos pareerde 25 kilometer van de streep een aanval van Arndt. Stevens sprong met het duo mee en gezamenlijk reden de drie naar de meet. "We werkten goed samen richting de finish, maar achter ons werd er door de sprintersploegen en ploegen met belangen in het klassement flink gejaagd. We hebben er hard voor moeten rijden", weet Vos.

Slecht nieuws was er ook boor de Raboploeg. Annemiek van Vleuten ging vrijdag niet meer van start. Ze was in de vierde rit tijdens een afdaling gevallen en bleef daar last van houden. Bij onderzoek in Nederland bleek de Wageningse een sleutelbeenbreuk te hebben. Ze is inmiddels geopereerd zodat ze de Olympische Spelen niet hoeft te missen.

Wouter Olde Heuvel terug naar TVM

Wouter Olde Heuvel gaat terug naar de TVM-ploeg. In April maakte hij nog bekend over te stappen naar de ploeg van Jan van Veen, maar daar is geen geld voor de revalidatie na zijn knieoperatie. De Lossernaar heeft daarom besloten terug te keren naar de ploeg waar hij al zes jaar schaatste.

Een half jaar geleden werd Olde Heuvel voor de tweede keer aan zijn knie geopereerd. "Ik werd er moedeloos van. Ik dacht de afgelopen maanden vaak aan stoppen. Ik ben blij dat ik weer welkom ben bij de ploeg en de staf die mij goed kent", aldus de 25-jarige schaatser.

Ook TVM-teammanager Patrick Wouters van den Oudenweijer is blij dat hij weer terug is: "Komend seizoen staat voor Olde Heuvel volledig in het teken van revalideren en weer topsportfit worden. We bieden hem binnen ons team alle faciliteiten aan. Als hij weer volledig fit is, zal hij voor ons weer uitkomen in wedstrijden. Die afspraak hebben we met hem gemaakt."

Ex-PVV'er Van Unnik stapt op als Statenlid

Ex-PVV'er Gerton van Unnik stapt op als Statenlid in Noord-Holland. Dat heeft hij eerder deze week mondeling gemeld aan de griffier van de provincie, Jeroen Vrijburg.

Officieel moet een Statenlid zijn functie neerleggen in een brief aan de voorzitter van de Provinciale Staten. Dat is deze week nog niet gebeurd, zegt Vrijburg. Op Twitter meldde Van Unnik over de kwestie dat 'hij zijn verantwoordelijkheid neemt en plaats maakt.' "Dit poppetje gaat, een ander poppetje komt."

Van Unnik maakte vorige week al bekend uit de Onafhankelijke Burger Partij van Hero Brinkman te stappen. Samen met fractiegenote Monica Nunes brak hij in maart al met de PVV-fractie. Wie de vrijgekomen plek in de Provinciale Staten inneemt is onbekend. De zetel behoort toe aan de PVV.

Eerder stapten in Utrecht, Zeeland en Limburg al Statenleden op.

Kabinet stemt in met uitbreiding jeugdstrafrecht

Jongeren van 15 tot en met 23 jaar kunnen in de toekomst zowel volgens het jeugdstrafrecht als het volwassenenstrafrecht worden vervolgd. Het kabinet heeft vrijdag met dit zogeheten adolescentenstrafrecht ingestemd.

Overtreders onder de 18 jaar kunnen zo zwaardere straffen krijgen en jongeren boven de achttien mindere zware straffen. Om de straf te bepalen wordt gekeken naar de ontwikkeling van de jongere, de ernst van de overtreding en andere omstandigheden waaronder een misdaad gepleegd is.

Met de wet worden de straffen aangescherpt. Zo wordt de maximale duur van jeugddetentie verhoogd van twee jaar naar vier jaar en kan een pleger van een zeden- of geweldsmisdrijf niet meer alleen een taakstraf krijgen opgelegd. Ook kan de plaatsing in een jeugdinrichting van mogelijk gevaarlijke jongeren met een psychische stoornis worden omgezet in tbs.

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) presenteerde zijn voorstel 'om de criminaliteit van risicojongeren aan te pakken' eind vorig jaar al. Toen was de Raad voor de rechtspraak kritisch over het voorstel. Volgens de raad verdwijnt het pedagogische aspect van een straf voor 16- en 17-jarigen als die langer is dan twee jaar.

Ook vond de raad dat het voor rechters mogelijk moet zijn om alleen een taakstraf op te leggen als zij dit een passende straf vinden. Daarnaast zou de tbs-maatregel 'op gespannen voet' staan met het doel van jeugdrecht en het Internationaal Verdrag tot bescherming van de rechten van het kind, liet de raad weten aan Teeven.

De regering stuurt het wetsvoorstel nu naar de Raad van State voor advies. De wet, een voornemen uit het regeerakkoord, zal pas na de verkiezingen worden behandeld in de Tweede Kamer.

Wietkwekerij in Gelderse brug

In het Gelderse Malden is donderdagmiddag een wietkwekerij gevonden in een brug. Inspecteurs van Rijkswaterstaat stuitten rond 14.00 uur op ruim zeshonderd planten in de Hoge Brug. Er zijn geen aanhoudingen verricht.

De kwekerij was aangelegd aan de kant van Heumen, laat de politie weten. De brandweer, politie en netbeheerder Liander hebben de hennepkwekerij gezamenlijk ontmanteld. De lampen, planten en andere spullen zijn door een speciaal bedrijf vernietigd. De politie doet verder onderzoek.

[Tour] Poels geeft op na valpartij

Vacansoleil-renner Wout Poels heeft vrijdag de strijd gestaakt in de zesde etappe in de Tour de France. De klassementsrenner van de tweede Nederlandse equipe raakte 25 kilometer voor de finish in Metz betrokken bij een grote valpartij. De Limburger probeerde nog door te rijden, maar gaf na enige tijd toch op.

Voor Poels was het zijn tweede Tourstart. Vorig jaar moest hij door ziekte La Grande Boucle verlaten. Na Maarten Tjallingii (Rabobank), die eerder deze week zijn heup brak, is hij de tweede van de achttien gestarte Nederlanders die de remmen dichtknijpt.

Poels, vorig jaar zeventiende in de Vuelta en dit jaar al tweede in de Ronde van Luxemburg, was niet de enige Nederlander die betrokken was bij de valpartij. Ook Bauke Mollema en Robert Gesink van Rabobank, girowinnaar Ryder Hesjedal (Garmin-Sharp) en Fränk Schleck (Radioshack-Nissan) smakten tegen het asfalt. Zij kwamen allemaal op achterstand binnen.

Naast Poels staakten ook Thomas Danielson, Davide Vigano en Mikel Astarloza de strijd. Verschillende renners zullen na de etappe nog naar het ziekenhuis worden gebracht, waardoor er gevreesd wordt voor meer opgaves.

[Tour] Sagan wint slagveldetappe in Metz

Peter Sagan heeft zijn derde etappe in de Tour de France gewonnen. De Slowaak uit de Liquigasploeg was in de zesde etappe in Metz de snelste in de massasprint van een peloton dat door een valpartij op 25 kilometer van de streep in stukken was geslagen. Onder meer Robert Gesink en Bauke Mollema verloren veel tijd.

In de etappe ontstond een vroege kopgroep met Karsten Kroon, David Zabriskie, Romain Zingle en David Malacarne. Dit viertal kreeg een maximale voorsprong van ruim zes minuten, maar bleef binnen schootsafstand van het peloton. Op iets meer dan een kilometer van de streep was Zabriskie de laatste die gegrepen werd door een uitgedund peloton.

Net als in de afgelopen dagen vielen er in het peloton vele valpartijen te noteren. Nog voor de start viel onder meer de Belg Van den Broeck, maar dat was nog zonder dat er schade opgelopen werd. Een valpartij van onder meer Greipel, Westra, Gutierrez, Gesink en Valverde na een uur koers zorgde al voor meer schade, maar de renners konden weer aansluiting vinden bij het peloton. Op het enige bergje van de dag ging onder meer Mollema tegen de vlakte, maar ook hij kon door.

Dat was niet het geval bij een valpartij op 25 kilometer van de streep. Een grote groep renners klapte daar tegen het asfalt en het peloton viel in stukken uiteen. Naast de Rabobank-kopmannen Gesink, Mollema en Kruijswijk waren ook Schleck, Boasson Hagen, Valverde, Cavendish en Hesjedal erbij betrokken. Zij konden verder, maar verloren veel tijd.

Vooraan gaf een groep van ongeveer zestig renners gas, waarbij het uiteindelijk uitdraaide op een massasprint. Daarin was niet zoals in de afgelopen dagen Greipel de sterkste, maar Sagan die hiermee zijn derde zege deze Tour boekte. Kenny van Hummel was de beste Nederlander met een vierde plaats.

Mollema kwam uiteindelijk in een groep samen met onder meer Schleck en Boasson Hagen op ruim twee minuten over de streep. Gesink verloor 3.31 minuten op de winnaar, Hoogerland ruim zes minuten en Ruijgh zelfs dertien minuten.

Uitslag

# naam ploeg land tijd
1 Peter Sagan LIQ SLW 4:37.00
2 André Greipel LTB DUI z.t.
3 Matthew Goss OGE AUS z.t.
4 Kenny van Hummel VAC NED z.t.
5 Juan Jose Haedo STB ARG z.t.
6 Greg Henderson LTB NZL z.t.
7 Alessandro Petacchi LAM ITA z.t.
8 Luca Paolini KAT ITA z.t.
9 Daryl Impey OGE ZAF z.t.
10 Bratt Lancaster OGE AUS +0.04


Stand

# naam ploeg land tijd
1 Fabian Cancellara RNT ZWI 29:22.36
2 Bradley Wiggins SKY GBR +0.07
2 Sylvain Chavanel OPQ FRA z.t.
4 Tejay Van Garderen BMC USA +0.10
5 Denis Menchov KAT RUS +0.13
6 Cadel Evans BMC AUS +0.17
7 Vincenzo Nibali LIQ ITA +0.18
8 Andreas Klöden RNT DUI +0.19
9 Peter Sagan LIQ SLW z.t.
10 Maxime Monfort RNT BEL +0.22

Tales of Xillia komt naar Europa

Namco heeft vandaag bevestigd dat Tales of Xillia een Europese PS3-release krijgt en wel in 2013. We moeten dus nog eventjes wachten, maar voor alle Tales-fans is dit in ieder geval goed nieuws. 

Tales of Xillia is het eerste deel in een tweeluik (Japan krijgt dit jaar deel 2) en vertelt het verhaal van Jude and Milla, die in een wereld leven waar mensen samen met geesten en vriendelijke demonen wonen.

Eind deze zomer verschijnt wel nog Tales of Graces F, twee jaar nadat deze in Japan verscheen. We lopen dus altijd wat achter in deze reeks...

[WBD] Federer schakelt titelverdediger Djokovic uit

Roger Federer doet zondag een gooi naar zijn zevende titel op Wimbledon. De Zwitser (3) drong in Londen ten koste van titelverdediger Novak Djokovic (1) door tot de finale: 6-3, 3-6, 6-4 en 6-3. Daarin is de winnaar van de partij tussen Andy Murray (4) en Jo-Wilfried Tsonga (5) zijn tegenstander.

Bij winst in de finale komt Federer op gelijke hoogte met Pete Sampras en William Renshaw, die ook ooit zeven keer de titel pakten op het heilige gras. Die laatste deed dat overigens aan het eind van de negentiende eeuw en hoefde daarvoor als titelverdediger meestal maar één wedstrijd te spelen.

Federer rekende bovendien eindelijk weer eens af met zijn angstgegner Djokovic, van wie hij zes van de laatste zeven onderlinge ontmoetingen had verloren. Vrijdag kwam de Zwitser uitstekend voor de dag. In al zijn gewonnen sets had hij aan een break voldoende. Alleen in de tweede set was Djokovic de bovenliggende partij.

Murray en Tsonga staan later vrijdag tegenover elkaar. Zowel de Brit als de Fransman haalde nog nooit de finale op Wimbledon.

Kuipers voelt zich prima maar loopt nog moeilijk

André Kuipers heeft nog moeite met lopen, maar voelt zich verder prima. Dat zei de astronaut vrijdag tijdens een persconferentie in het ruimtecentrum van NASA in de Amerikaanse stad Houston. Daar herstelt hij van de maandenlange gewichtloosheid in de ruimte.

"Het voelde net alsof ik weer geboren werd toen ik uit de Sojoezcapsule kroop. Ik moest net zoals een baby leren lopen", zei Kuipers. "Ik was mijn spiercoördinatie helemaal kwijt na zo'n lange tijd zonder zwaartekracht. Ik voelde me de eerste dagen belabberd en duizelig, omdat mijn evenwichtsorganen me continu rare signalen gaven. Die moesten ook nog wennen aan de zwaartekracht."

Kuipers legde uit dat een bekneld been de reden was waarom hij als enige lachend uit de capsule kwam. "Tijdens de landing kwam mijn rechterbeen knel te zitten. Dat deed behoorlijk pijn. Ik ging vanzelf lachen toen ik daarvan verlost werd."

Kuipers gaf aan nog maanden bezig te zijn met zijn revalidatie. Daarbij wordt hij nauwlettend in de gaten gehouden.

Polen aangeklaagd voor verkopen eigen organen

In Polen zijn 23 mensen aangeklaagd, omdat zij hun eigen organen online probeerden te verkopen. Dat meldde de nationale politie op vrijdag.

De verdachten worden verantwoordelijk gehouden voor 250 advertenties waarin zij de organen aanboden. Het betrof voornamelijk nieren. In het onderzoek zijn 95 woningen doorzocht en 105 mensen ondervraagd. De politie verwacht nog meer arrestaties te verrichten.

In Polen kan het te koop zetten van organen bestraft worden met een gevangenisstraf tot 1 jaar.

Polen aangeklaagd voor verkopen eigen organen
Polen aangeklaagd voor verkopen eigen organen (Foto: ANP)

Uitslag tweede vrije training Groot-Brittannië

Lewis Hamilton heeft tijdens de tweede vrije training voor de Grand Prix van Groot-Brittannië de snelste tijd op de klokken gezet. De Brit was op het zeiknatte circuit van Silverstone een tiende sneller dan Kamui Kobayashi. Bruno Senna zorgde voor een rode vlag door met hoge snelheid de bandenstapels in te spinnen.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton McLaren 1:56.345   8
2 K. Kobayashi Sauber 1:56.474 +0:00.129 16
3 M. Schumacher Mercedes 1:56.545 +0:00.200 12
4 N. Rosberg Mercedes 1:56.567 +0:00.222 9
5 S. Perez Sauber 1:57.493 +0:01.148 13
6 J. Button McLaren 1:57.948 +0:01.603 9
7 H. Kovalainen Caterham 1:58.580 +0:02.235 10
8 K. Räikkönen Lotus 1:58.897 +0:02.552 8
9 N. Hülkenberg Force India 1:58.943 +0:02.598 12
10 F. Alonso Ferrari 1:59.015 +0:02.670 14
11 P. di Resta Force India 1:59.429 +0:03.084 9
12 P. Maldonado Williams 1:59.472 +0:03.127 6
13 S. Vettel Red Bull 1:59.476 +0:03.131 10
14 J. Vergne Toro Rosso 1:59.854 +0:03.509 7
15 F. Massa Ferrari 2:00.565 +0:04.220 7
16 T. Glock Marussia 2:00.820 +0:04.475 11
17 B. Senna Williams 2:01.099 +0:04.754 6
18 V. Petrov Caterham 2:01.348 +0:05.003 12
19 C. Pic Marussia 2:03.719 +0:07.374 8
20 N. Karthikeyan HRT 2:04.774 +0:08.429 8
21 R. Grosjean Lotus -:--.--- -:--.--- 1
22 D. Ricciardo Toro Rosso -:--.--- -:--.--- 2
23 M. Webber Red Bull -:--.--- -:--.--- 1
24 P. de la Rosa HRT -:--.--- -:--.--- 0

Geen giftig bluswater in grond Oss

Bij een probleem met chemische stoffen in Oss is donderdag geen verontreinigd bluswater in het grondwater terechtgekomen. Het water dat gebruikt werd om oververhitte reactoren van het bedrijf Unipol te koelen, is opgevangen in bassins. Dat meldt de gemeente Oss vrijdag.

De problemen ontstonden donderdag rond 14.00 uur toen door onderhoudswerkzaamheden van netbeheerder Enexis een stroomstoring ontstond. Een noodaggregaat was kapot, waardoor het koelsysteem uitviel. Twee reactoren met de stof styreen dreigden vervolgens te ontploffen. Omstreeks 16.00 uur was de stroomstoring verholpen.

Aanvankelijk zei de politie dat de stroomstoring was ontstaan door een explosie bij het bedrijf Alucast in de Brabantse plaats. Volgens de gemeente heeft zich daar echter geen explosie voorgedaan. Ook van een kleine brand die bij dit bedrijf zou hebben gewoed, was geen sprake. Een politiewoordvoerder laat vrijdag weten dat vanuit het bedrijf Alucast hier aanvankelijk wel melding van was gedaan.

Uit een reactor is uiteindelijk stoom met daarin een kleine hoeveelheid van het gevaarlijke styreen vrijgekomen. Volgens de gemeente was deze kleine hoeveelheid niet schadelijk voor de volksgezondheid.

Büttner vertrekt naar Premier League

Alexander Büttner speelt volgend seizoen niet meer voor Vitesse. De Arnhemse club bereikte vrijdag met Southampton een akkoord over een transfersom voor de 23-jarige linksback. Southampton keerde onlangs na een afwezigheid van zeven seizoenen terug in de Premier League.

Büttner vertrekt zo snel mogelijk naar Engeland voor een medische keuring. Zijn contract bij Vitesse liep nog door tot medio volgend jaar. Over de hoogte van de transfersom hebben beide clubs geen mededeling gedaan.

Door zijn uitstekende seizoen bij Vitesse stonden de clubs in de rij voor Büttner. De verdediger maakte zelfs deel uit van de voorlopige selectie van het Nederlands elftal voor het EK, maar behoorde tot de eerste afvallers.

Evans: "Eerste berg geeft goed inzicht"

Cadel Evans denkt dat morgen in de zevende etappe van de Tour de France veel duidelijk zal gaan worden. Op de 5,9 kilometer lange slotklim naar La Planche des Belles Filles kan het klassement voor de eerste keer opgeschud worden en worden de klimmersbenen voor de eerste maal getest.

Evans wil na zijn succes van vorig jaar opnieuw de eindzege pakken en weet dat hij in de bergen tijd moet winnen op zijn grootste concurrent Bradley Wiggins op wie hij nu tien seconden achter staat in het klassement. "Normaal gesproken bieden de eerste bergen een goed inzicht in wie we kunnen verwachten in het hooggebergte. Daarbij is het gewoon de eerste mogelijkheid om iets van tijd te pakken op de concurrenten. Ik hoop dat het een interessante rit wordt."

De ploegbaas van Wiggins, Dave Brailsford, denkt dat er morgen nog geen grote verschuivingen plaats zullen vinden. "De klim is niet lang genoeg voor een grote schifting. Het is steil, zeker in het laatste stuk. Daar zullen verschillen ontstaan maar het is niet zwaar genoeg om de beste klimmers van elkaar te scheiden."

Groen licht voor minder omroepen in 2016

Vanaf 2016 zijn er nog maximaal acht publieke omroepen, waarvan zes op basis van leden. Het kabinet heeft vrijdag ingestemd met een voorstel van minister van Media Marja van Bijsterveldt (CDA) om hiertoe de mediawet te wijzigen. De vereenvoudiging van het omroepbestel ligt daarmee op koers en kunnen de omroepen doorgaan met de ingezette fusies.

Van Bijsterveldt wil dat van de huidige 21 omroepen er acht overblijven. Hiermee wordt op termijn tweehonderd miljoen euro per jaar bezuinigd. Volgens de bewindsvrouw kan de bezuiniging gerealiseerd zonder dat het de kwaliteit van de programmering aantast.

Het wetsvoorstel regelt verder dat omroepen die na een fusie samen meer dan vierhonderdduizend leden hebben ook worden bekostigd op basis van het ledenaantal. Voor nieuwe omroepen geldt dat ze zich in hun proefperiode moeten aansluiten bij de NTR. Het kabinet heeft het wetsvoorstel voor advies opgestuurd naar de Raad van State.

Nederlander gepakt met 26.000 xtc-pillen op Ibiza

De Spaanse politie heeft vorige week donderdag op Ibiza een 23-jarige Nederlander opgepakt omdat hij 26.500 xtc-pillen in zijn bezit had. Dat melden Spaanse media.

De man werd aangehouden bij de controle van een schip in de haven van Ibiza-stad, dat afkomstig was uit Barcelona. De Nederlander zou zich verdacht hebben gedragen, waarna zijn auto werd gecontroleerd. Daar werden de pillen gevonden, die in totaal acht kilo wogen.

De man is een cel gezet. Volgens een recente telling van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zitten er in Spanje 181 Nederlanders vast voor een drugsdelict.

Kabinet beraadt zich op JSF

Het kabinet gaat goed nadenken hoe het verder moet met het JSF-project, nu een meerderheid van de Tweede Kamer uit het project wil stappen. Dat heeft minister van Defensie Hans Hillen (CDA) vrijdag gezegd na afloop van de ministerraad.

Volgens zijn woordvoerder is in het kabinet vrijdag lang gesproken over de kwestie. Hoelang het beraad gaat duren, is niet bekend. "De motie hebben wij in beraad en daar nemen wij de tijd voor", zei ook premier Mark Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad.

Het is een motie met 'vergaande consequenties', zei Rutte. Zo staan er banen op de tocht. De premier wees erop dat Hillen een onderzoek heef toegezegd naar wat het kost om uit de ontwikklings- en testfase van het toestel te stappen. Dat moet ook worden betrokken bij de verdere besluitvorming. "Ik wil niet over één nacht ijs gaan bij de beoordeling van deze motie."

Een meerderheid van PvdA, SP, GroenLinks en PVV trok donderdagnacht de stekker uit het project. Verdere investeringen in het gevechtsvliegtuig zijn financieel niet verantwoord, vindt de Kamer. Het kabinet moet daarom 'alle noodzakelijke stappen' nemen om te stoppen met de JSF. De opvolger van de F-16 moet van de plank worden gekocht.

Aangezien de Kamer nu met reces is en niet terugkeert voor de verkiezingen, is het waarschijnlijk aan een volgend kabinet om te besluiten hoe het nu verder moet met de JSF.

Assistente U2 moet zeven jaar de cel in

De voormalig assistente van Adam Clayton heeft zeven jaar gevangenisstraf gekregen. De 48-jarige Carol Hawkins stal meer dan 2,8 miljoen euro van de U2-bassist. Vorig week werd ze schuldig bevonden door een jury.

Volgens de rechter beging Hawkins haar daden 'enkel uit hebzucht', schrijft de BBC. De vrouw, die toegang had tot de rekeningen van Clayton, maakte flinke sommen geld over naar haar eigen rekening om zo een luxe leventje te kunnen leiden. Zo kocht ze 22 paarden en maakte ze dure reizen.

De 52-jarige Clayton was niet aanwezig bij de strafoplegging. Hawkins was bijna zeventien jaar bij hem in dienst.

Gamestudio Valhalla zet flink in op Devil's Third

Gamestudio Valhalla wil Devil's Third niet alleen op spelcomputers en de pc uitbrengen, maar ook naar een 'groot aantal digitale apparaten'. Daarnaast moet het universum verder worden uitgediept met eigen boeken, strips en films. Dat laat een woordvoerder van de gamestudio vrijdag weten.

Het nieuws komt vlak nadat uitgever THQ heeft de rechten van de actiegame aan Valhalla heeft teruggegeven. De uitgever die zich momenteel geen enkel risico kan veroorloven, verwachtte geen winst op de actiegame te kunnen maken.

De ontwikkeling van Devil's Third verloopt allesbehalve soepel. De nieuwe actiegame van Ninja Gaiden-bedenker Tomonobu Itagaki werd in 2010 onthuld, maar heeft sindsdien bar weinig publiciteit gehad. Daarnaast ging het bedrijf dat de engine van het spel verzorgde failliet waardoor Valhalla grote delen opnieuw heeft moeten programmeren.

Valhalla is momenteel op zoek naar een nieuwe uitgever voor Devil's Third.


Gamestudio Valhalla zet flink in op Devil's Third 

Ruim 400 kilo cocaïne bij havencontrole Rotterdam

Bij douanecontroles in de Rotterdamse haven is afgelopen weekend ruim vierhonderd kilo cocaïne in beslag genomen. De harddrugs werden aangetroffen in containers op schepen uit Zuid-Amerika. Het gaat om zes verschillende zaken. De cocaïne, die volgens het Openbaar Ministerie een waarde van ongeveer 12,8 miljoen euro vertegenwoordigt, is vernietigd.

De pakketten met cocaïne werden niet alleen aangetroffen in containers, maar ook in sporttassen en rugzakken die verborgen waren op de schepen. In een geval waren de pakketten verborgen in het motorgedeelte van een container.

De zes zaken worden onderzocht door het zogeheten Hit and Run Containerteam, een samenwerkingsverband van FIOD, douane en de zeehavenpolitie.


Ruim 400 kilo cocaïne bij havencontrole Rotterdam (Foto: Novum)

Fiorentina verlost Ajax van El Hamdaoui

Mounir El Hamdaoui zet zijn voetballoopbaan voort bij Fiorentina. De Marokkaanse aanvaller is bij de Italiaanse club al medisch gekeurd en tekent een contract tot medio 2015 bij de ploeg uit Florence. Met de transfer is naar verluidt een bedrag van 850.000 euro gemoeid.

De 28-jarige El Hamdoui was bij Ajax eind 2010 op het tweede plan geraakt na een botsing met trainer Frank de Boer. Deze verwees hem naar het tweede. Afgelopen winter was Fiorentina al dichtbij het aantrekken van de aanvaller, maar de transfer ketste op het laatste moment nog af.

Sinds de zomer van 2010 heeft El Hamdaoui in het eerste van Ajax 26 duels gespeeld. Hij streek een salaris van 1,8 miljoen euro per jaar op en heeft de Amsterdammers naar verluidt in totaal 7,75 miljoen euro gekost. Dit betekent dat hij bijna 300.000 euro per duel koste en zijn dertien doelpunten kostten 600.000 euro per goal. Voor zijn komst naar Ajax speelde El Hamdaoui voor onder meer AZ en Willem II.

Acht jaar voor doodslag op miljonairsdochter

De 51-jarige Bob H. is vrijdag in hoger beroep veroordeeld tot acht jaar cel wegens doodslag op miljonairsdochter Sandra Hazeleger. De straf pakte fors lager uit dan de eis van het OM in Den Bosch, dat vijftien jaar cel wilde. De man wurgde zijn partner eind februari met een hondenriem in hun gezamenlijke woning in Soesterberg.

Aanleiding voor de moord zou een ruzie over een afgebroken wintersportvakantie zijn. Het stel had al een tijd relatieproblemen. Enkele dagen na de moord werd de vrouw gevonden in de bossen bij Woudenberg. De politie hield aanvankelijk rekening met een ontvoering. De steenrijke familie Hazeleger verdiende hun fortuin in de wegenbouw en later met vastgoed.

H. hielp in eerste instantie mee met het zoeken naar Hazeleger. Ook probeerde hij zijn sporen uit te wissen om niet gepakt te worden. Het lukte de man niet in om ongezien van het lichaam af te komen. Ook werd H. gezien toen hij de auto van Hazeleger in brand stak.

De rechtbank veroordeelde de man in november tot twaalf jaar cel, na een eis van veertien jaar. De uitspraak viel toen lager uit omdat H. licht ontoerekeningsvatbaar zou zijn geweest ten tijde van de moord. Ook vond de rechter dat hij oprecht berouw toonde. Zowel H. als het Openbaar Ministerie ging in beroep tegen het vonnis.

H. stelde dat hij in een opwelling handelde, waardoor er geen sprake kon zijn van moord. Het hof is het eens met die lezing en vernietigt de eerdere veroordeling.

De Jager: Finland gebaat bij euro

Finland is erg gebaat bij de euro. Daaraan vasthouden is ook de beste route voor dat land, zei minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) vrijdag na afloop van de ministerraad.

De bewindsman reageerde op het bericht dat Finland overweegt de euro te verlaten als doorgaan met de munt betekent dat het land de schulden van andere landen moet dragen. Dat heeft de Finse minister van financiën Jutta Urpilainen gezegd tegen de Finse krant Kauppalehti.

Finland is volgens Urpilainen 'toegewijd' aan de euro, maar het land 'zal zichzelf niet ophangen aan de euro' door de monetaire unie tegen elke prijs te behouden. "Het land is voorbereid op elk scenario", zei Urpilainen.

De Jager zei dat Finland zich ook heeft gecommitteerd om in de euro te blijven. "Dat is ook voor Finland de beste route." De bewindsman wilde niet in het openbaar speculeren over de verschillende scenario's, hoewel daar natuurlijk wel over wordt nagedacht.

Hij zei vast te houden aan 'plan A', de route om in de eurozone te blijven. Dat is ook veruit te verkiezen boven andere scenario's. Het ineenstorten van de euro kost een 'factor tig' meer dan de huidige reddingsoperaties, aldus de bewindsman.

FOK!filmtips van de dag: A Clockwork Orange

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

A Clockwork Orange 2

Er komen regelmatig leuke films op de buis. De FOK!filmtip van vandaag is echter een film geworden die nog maar zelden op de publieke omroep te zien is. Op Nederland 2 is namelijk om 23.30 uur het meesterwerk A Clockwork Orange van Stanley Kubrick te zien. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Anthony Burgess. Het verhaal speelt zich af in een futuristisch Groot Brittannië waar straatbendes de dienst uit lijken te maken. Ook Alex DeLarge is lid van een bende met nogal aparte gewoontes. Zo beluisteren ze de muziek van Beethoven onder het genot van een glas melk+, melk met een enorme lading LSD. In tegenstelling tot de geitenwollensokken hippies uit de jaren zestig worden ze dan ook nog extreem geweldadig en trappen onder meer zwervers inelkaar. Op zeker moment wordt DeLarge opgepakt door de politie en krijgt een behoorlijk experimentele behandeling waardoor hij niet meer tegen geweld kan. En dan begint de ellende pas echt voor hem.

A Clockwork Orange 1

Zelden maakte een film zoveel roering als deze klassieker deed aan het einde van 1971. Er was in die tijd sowieso al een verschuiving in de filmwereld merkbaar. Films werden meer geweldadig dan voorheen het geval was. Denk maar eens aan bijvoorbeeld The French Connection, Dirty Harry en zelfs MacBeth. Nu was A Clockwork Orange ook wel extreem te noemen. Keihard geweld, verkrachtingen, drugsgebruik, het arme bioscooppubliek wist niet wat hen overkwam. Ook waren er puristen die de film vervloekten wegens het, in hun ogen als misbruik zijnde, gebruik van Beethovens muziek in een electronische uitvoering. Anthony Burgess verkocht de rechten van het verhaal in eerste instantie aan Mick Jagger die er een Rolling Stones film van wilde maken, met de muzikanten als de 'Droogs' bende. Gelukkig zag hij van dit plan af en verkocht de rechten met behoorlijke winst weer door.

A Clockwork Orange 3
That was a real kick and good for laughs and lashings of the old ultraviolent.

Kubrick haalde de film in 1973 uit de roulatie in het Verenigd Koninkrijk nadat er een aantal rechtzaken tegen bendes waren geweest die beweerden geinspireerd te zijn door de rolprent van Kubrick. In de jaren negentig was de film 335 weken onafgebroken in de Amsterdamse bioscoop The Movies te zien. In Frankrijk mocht de film niet op VHS worden uitgebracht vanwege het gewelddadige karakter van de film en zodoende draaide de film in een Parijze bioscoop meer dan 15 jaar onafgebroken, waar sommige filmfreaks de rolprent meer dan 100 keer zagen! Laten we er op hopen dat ze er vanavond niet teveel uitgeknipt hebben.

A Clockwork Orange 4
Uit de Leeuwarder Courant van 23 juni 1972.
Klik op krantenkop voor komplete artikel. (bron: archiefleeuwardercourant.nl)

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. Veel kijkplezier kijkbuiskinderen!

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Siem de Jong in beeld als aanvoerder Ajax

Siem de Jong lijkt de belangrijkste kandidaat om bij een vertrek van Jan Vertonghen de nieuwe aanvoerder van Ajax te worden. "Hij zou het stokje van Jan over kunnen nemen", liet trainer Frank de Boer tijdens een persconferentie op het trainingskamp in De Lutte weten. "Al hebben we het nog niet over het aanvoerderschap gehad."

Een vertrek van Vertonghen naar Tottenham Hotspur lijkt slechts een kwestie van tijd. De Engelsen zouden acht miljoen euro willen betalen voor de verdediger. Voor De Boer is het voorlopig afwachten. "Er is nog geen nieuws over Vertonghen. Daarom is hij ook gewoon weer begonnen hier."

De Boer koestert nog steeds de hoop binnenkort Luciano Narsingh in Amsterdam te kunnen verwelkomen. Bij het strikken van de aanvaller van Heerenveen ondervindt Ajax echter veel concurrentie, met name van PSV. "We zijn zeer geïnteresseerd in hem", geeft de trainer toe. "Hij moet beslissen. Het is aan hem."

Basketballer Parker naar Spelen

De Franse basketballer Tony Parker kan bij de Olympische Spelen in actie komen. De speler van de San Antonio Spurs is op tijd hersteld van een oogblessure.

"Twee oogspecialisten die zijn gestuurd door de Spurs, hebben de visie van de Franse dokter bevestigd. Parker is fit genoeg om weer aan wedstrijden mee te doen”, zo maakte de Franse basketbalbond vandaag bekend.

Bij een caféruzie raakte Parker gewond door rondvliegend glas. Vorige maand werd hij geopereerd.

Tweede Kamer-'fret' ook onwillig bij vrijlating

De marter die donderdag voor ophef zorgde bij het gebouw van de Tweede Kamer, is door medewerkers van Staatsbosbeheer losgelaten in een bos bij Zoetermeer. Op beelden van de vrijlating is vrijdag te zien dat het dier, net als een dag eerder in Den Haag, opnieuw onwillig is bij het menselijke ingrijpen.

De marter, die eerder voor een fret werd aangezien, heeft de nodige aanmoediging nodig van de twee medewerkers van Staatbosbeheer wanneer zijn hok opengaat. Pas na flink schudden neemt het beest de benen en vlucht het bos in.

De dierenambulance moest er donderdag aan te pas komen om de marter, die zich in het motorblok van de auto van minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) had verschanst, te bevrijden. Daarvoor was urenlang tevergeefs geprobeerd het beest te vangen, door onder andere minister van Landbouw Henk Bleker (CDA).

Op beveiligingsbeelden zou te zien zijn hoe de marter donderdag doelbewust zou zijn losgelaten. Wat het doel van de actie was, is onduidelijk.

Trillende toren Rijkswaterstaat blijft dicht

Het kantoorgebouw van Rijkswaterstaat in Utrecht blijft voorlopig gesloten. De Rijksgebouwendienst en Rijkswaterstaat hebben dat besloten om meer onderzoek te doen naar de oorzaak van de trillingen in het pand langs de A2, dat sinds vorige week donderdag dicht is.

De ongeveer vijftienhonderd medewerkers van Rijkswaterstaat blijven thuis werken of op andere locaties van Rijkswaterstaat. Daarna worden ze elders ondergebracht tot meer duidelijk is over de beschikbaarheid van Westraven, zoals het pand heet.

Het onderzoek van de Rijksgebouwendienst heeft nog geen zekerheid gegeven over de oorzaak en wordt voortgezet. Onder meer de constructie, de gebouwinstallaties, zoals liften, klimaat- en het glaswassysteem en externe factoren als seismologische trillingen, weersomstandigheden, het verkeer op de A12 en het scheepvaartverkeer over het Amsterdam-Rijnkanaal worden daarin meegenomen.

De Rijksgebouwendienst houdt er rekening mee dat het onderzoek langere tijd kan gaan duren. Daarom zijn opties voor alternatieve huisvesting in kaart gebracht. Volgende week wordt een definitieve keuze gemaakt.

Wilders vindt VVD-programma ongeloofwaardig

Het verkiezingsprogramma van de VVD is ongeloofwaardig. Dat schrijft PVV-leider Geert Wilders vrijdag op Twitter. "VVD snijdt miljarden in Nederland om vervolgens aan de Grieken en Spanjaarden te kunnen overmaken", zegt hij over zijn voormalige partij en gedoogpartner.

Kritiek is er ook van Diederik Samsom. De VVD kiest volgens de partijleider van de PvdA voor de 'overtreffende trap van de bezuinigingsagenda die ons land zoveel groei en banen kostte', twittert hij. "En noemt dat wederopbouw? Tsja."

Bij de SP is er leedvermaak om de oproep van de VVD aan burgers om hard mee te werken aan de 'wederopbouw' van Nederland. "Haha! Ze geven het zelf dus ook toe dat ze er een puinhoop van hebben gemaakt", twittert Kamerlid Farshad Bashir.

Gekantelde frietkraam blokkeert A12

Door een gekantelde frietkraam loopt het verkeer op de A12 vrijdagmiddag vast. Door nog onbekende oorzaak belandde de frietwagen in de middenberm, waarna de kraam omkieperde, zegt een woordvoerder van de ANWB.

Tussen Wageningen en Oosterbeek kan het verkeer alleen over de vluchtstrook. Rond 13.00 uur stond er ruim zeven kilometer file vanaf knooppunt Maanderbroek. In tegenovergestelde richting staat een kijkersfile van zo'n twee kilometer. De woordvoerder vreest dat dat aantal nog op gaat lopen door het vele vakantieverkeer van vrijdag.

Weggebruikers kunnen het beste omrijden via Apeldoorn over de A30 en A1. Hoelang de weg nog dicht blijft is niet duidelijk.

Dost kapot van loodzware trainingen

Bas Dost is met VfL Wolfsburg op trainingskamp in Glucksburg (Duitsland). De spits zal dat waarschijnlijk niet snel vergeten.

"Drie zware trainingen per dag. Ik ben kapot en slaap elk moment van de dag dat ik kan slapen. Dit is echt loodzwaar...", zegt Dost tegen NUsport. De nieuwe aankoop moet bijvoorbeeld 's morgens vroeg boslopen en krachttraining doen en vervolgens anderhalf uur traplopen met een medespeler op de rug. 's Middags volgt nog een parcours van anderhalf uur dat hij moet afleggen met medicijnballen boven zijn hoofd.

"Het gaat er hier anders aan toe dan in Nederland", heeft Dost al geconstateerd. Ook Gerald Sibon, die een kijkje kwam nemen bij zijn oud-teamgenoot, wist niet wat hij zag. "Dit is loodzwaar, zoiets heb ik in twintig jaar profvoetbal nog nooit gezien."

"Ik focus me puur op fit worden, voor iets anders heb ik geen tijd en energie", gaat Dost verder. "Vandaar dat ik voorlopig nog in een hotel zit in Wolfsburg en niet op huizenjacht ga. De komende zes, zeven weken wordt het afzien. Maar ik heb wel het idee dat ik hier sterker uitkom."

Hamilton krijgt meeste straffen

McLaren-coureur Lewis Hamilton schamperde vorig jaar dat de stewards in de Formule 1 hem altijd moesten hebben. Uit de statistieken blijkt dat de Brit toen gelijk had, want volgens Auto Motor und Sport heeft hij sinds zijn debuut in 2007 al 34 straffen ontvangen.

Het Duitse blad pakte alle straffen die sinds 2003 uitgedeeld zijn erbij en concludeerde dat Hamilton ruim bovenaan stond, voor onder meer Michael Schumacher, Fernando Alonso en Kimi Räikkönen. Dit drietal had bovendien ook nog meer races waarin straffen verzameld konden worden.

Hamilton reed dertien keer te snel in de pitsstraat en schond 21 maal de regels tijdens een race. Hieronder vallen het overschrijden van de witte lijn en fouten bij gevechten of inhaalmanoeuvres. Schumacher ging 23 keer in de fout, waaronder dertien keer een tijdstraf of drive-through penalty. Alonso ging twintig keer in de fout, waarvan elf keer in de race. Räikkönen geldt als braafste van het stel, want hij kreeg in de laatste 7,5 seizoenen Formule 1 vijftien straffen. Slechts tweemaal betrof het een straf die vanwege een race uitgedeeld werd.

De boete van McLaren in 2007 vanwege spionage (100 miljoen dollar) niet meegerekend heeft de FIA 830.000 dollar en 550.000 euro aan boetes van de coureurs en teams geïnd.

Leiding masters Design Academy stapt op

De afdelingshoofden van de drie mastertrajecten van de Design Academy in Eindhoven zijn per direct opgestapt. Aanleiding is een verschil van mening met het bestuur over de onderwijsvernieuwing bij het instituut, bevestigt secretaris van het college van bestuur Henri Beelen na berichtgeving van NRC Handelsblad.

De drie afdelingshoofden, Jan Boelen, Louise Schouwenberg, Joost Grootens, vrezen dat de autonomie van de masteropleidingen op het spel staat, en dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van het onderwijs. Ze zeggen in de krant een inhoudelijke discussie over de te varen koers te missen, en zijn bang voor een onderwijssysteem waarbij 'managers de leiding krijgen', en docenten geen inspraak meer krijgen.

"We hebben anderhalf tot twee jaar over de plannen gesproken", zegt Beelen. Het college wil de vernieuwingsvoorstellen nu gaan 'implementeren'. Er staat volgens Beelen 'druk op de ketel'. "We moeten nu zorgen dat de continuïteit van het onderwijs wordt gewaarborgd."

De Design Academy ontwikkelde vanaf 1999 onder toeziend oog van Lidewij Edelkoort een uitstekende reputatie als hogeschool. Het instituut wordt nu geleid door directeur Anne Mieke Eggenkamp.

Gerard Joling maakt zich zorgen over Nederland

Gerard Joling zit met de huidige staat van Nederland in zijn maag. De zanger maakt zich 'grote zorgen' over ons land. "Wat een zorgelijke en clowneske mensen zitten er in de regering", tiert Joling op zijn website.

"Ik ben politiek niet heel erg onderlegd, maar ben natuurlijk niet uit de poppenkast gevallen." De zanger maakt zich vooral druk over 'het linkse gelul' en ontwikkelingssamenwerking. "Ik ben geen wereldverbeteraar, maar waarom blijven we ons goede geld naar frauderende en feitelijk failliete landen gooien", vraagt de Topper zich af.

Joling voorspelt dat 'we allemaal naar de klote gaan'. "Politici kunnen en willen niet toegeven dat ze al meer dan dertig jaar verkeerde keuzes hebben gemaakt. Dus gaan we door op de oude, foute voet. Tot we allemaal naar de klote gaan en failliet zijn."

Voordat het zover is, geniet Joling nog van zijn vakantie en zijn succes. Zo herinnert de Topper zijn fans nogmaals aan de platina plaat die hij en Jan Smit kregen voor het duet Echte Vrienden. Ook ontving Joling onlangs een gouden plaat voor zijn bijdrage aan de EK-plaat van Johan Derksen en Wilfred Genee. "Dus genoeg dingen om gelukkig en blij van te worden."

Zeven terreurverdachten aangehouden in Engeland

De Britse politie heeft zeven mannen aangehouden op verdenking van terrorisme. Ze werden opgepakt nadat in een auto 'vuurwapens en ander materiaal' waren gevonden, liet Scotland Yard vrijdag weten.

Het voertuig was op 30 juni bij een verkeerscontrole op een autosnelweg in South Yorkshire staande gehouden en in beslag genomen omdat het niet verzekerd was. De wapens kwamen later bij nader onderzoek aan het licht. De bestuurder, passagier en andere verdachten werden opgespoord en deze week aangehouden. Het gaat om zes twintigers uit de West Midlands en een 43-jarige man uit West Yorkshire. Ze zijn op verdenking van het voorbereiden van of aanzetten tot terrorisme vastgezet en hun huizen zijn doorzocht.

De Britse autoriteiten hebben de terreurdreiging in de aanloop naar de Olympische Spelen in Londen opgeschaald naar drie, op een schaal van vijf.

Vandaag is Comic Sans Dag

Het is de eerste vrijdag van juli, en dat betekent dat het Comic Sans Dag is. De dag waarop het veelbesproken lettertype Comic Sans MS in het zonnetje wordt gezet.

In 2009 besloten de 3FM-dj's Coen en Sander om het veelvuldig verguisde font te eren met een speciale dag. Ook dit jaar viert het duo de dag weer. Voor de gelegenheid is de site van 3FM volledig in het lettertype uitgevoerd.

Beheerders van andere websites is gevraagd om dit voorbeeld te volgen. FOK! is natuurlijk niet de beroerdste en plaatst dit artikel daarom in Comic Sans MS.

Het beruchte lettertype is in 1994 ontworpen door Vincent Connare en uitgebracht door Microsoft. Het font, ontworpen voor informele documenten, is gebaseerd op de schrijfstijl van tekstballonnen in stripverhalen. Al snel dook het lettertype overal op. Er ontstond een grote schare fans, en een al even grote schare haters.


Video over het ontstaan van Comic Sans MS

Dode na sprong van Domtoren

In Utrecht is vrijdagochtend iemand overleden na een sprong van de Domtoren. Er was veel publiek op het Domplein toen het incident rond 11.30 uur gebeurde. Het gaat om een zelfmoord, laat een politiewoordvoerder weten.

Of het om een man of vrouw gaat is nog onbekend. Getuigen krijgen slachtofferhulp aangeboden. Het plein is voorlopig afgesloten.

De afgelopen drie jaar overleden al drie mensen na een val of sprong van de 112 meter hoge Domtoren. Of er extra veiligheidsmaatregelen zijn getroffen, kon de woordvoerder niet zeggen.

Portugees hof blokkeert loonsverlaging ambtenaren

De Portugese regering mag de kerstmis- en vakantiebonus van ambtenaren niet schrappen. Het Portugese constitutionele hof heeft een streep door deze bezuinigingsmaatregel gezet.

Het hof meent dat de maatregel niet eerlijk is, omdat werknemers in de private sector de bonussen nog wel krijgen. De impopulaire regering heeft in een reactie op de uitspraak aangegeven de afschaffing nu voor alle werknemers te overwegen.

De maatregel is maakt deel uit van het bezuinigingspakket dat het Zuid-Europese land heeft moeten beloven na de noodsteun van 78 miljard euro vorig jaar. Portugal heeft toegezegd het begrotingstekort volgend jaar terug te dringen tot beneden de drie procent. In 2010 stond het tekort nog op 9,8 procent.

Stallone wilde Van Damme graag verrot schoppen

Sylvester Stallone was blij dat Jean-Claude Van Damme de schurkenrol speelde in The Expendables 2. "Stallone vond het geweldig dat ik vanaf het begin al de bad guy wilde spelen", zegt Van Damme tegen het Britse filmblad Total Film. "Hij zei lachend: fuck, zo heb ik het voorrecht om Van Damme helemaal lens te trappen."

De 51-jarige Van Damme is in de harde actiefilm te zien als de terrorist Jean Vilain die duistere plannen heeft met een lading plutonium. De 66-jarige Stallone neemt wederom de rol op zich van Barney Ross, leider van de dappere Expendables die het plutonium moeten onderscheppen.

Stallone liet vorig jaar weten dat de gevechtsscènes tussen hem en Van Damme al bij voorbaat legendarisch zijn. "Van Damme en ik nemen het eindelijk tegen elkaar op, iets waar iedereen al tijden op zit te wachten, dus dat wordt tof", zei hij toen.

Ook zou Stallone zeer te spreken zijn over het acteerwerk van Van Damme in The Expendables 2. "Stallone was heel blij met mijn acteren", zegt Van Damme trots. "Hij kon zelfs niet kiezen welke opname hij zou gebruiken."

De Muscles from Brussels is juist heel bescheiden over zijn eigen acteerkunsten. Volgens hem is de rol van Vilain, en wellicht zijn hele carrière, meer te danken aan zijn imago als actieheld dan zijn talenten als acteur.

"Mijn doorbraak in 1988 met Bloodsport had vooral te maken met timing", zegt Van Damme over de martialartsfilm, die inmiddels tot cultstatus is verheven. "Karate was helemaal in en ik heb daarvan geprofiteerd. Tjonge, wat was ik een slechte acteur, maar wel heel enthousiast."

The Expendables 2, met onder anderen Arnold Schwarzenegger, Bruce Willis, Chuck Norris en Dolph Lundgren, draait vanaf 16 augustus in de Nederlandse bioscopen.


Stallone wilde Van Damme graag verrot schoppen (Foto: Novum)

Van Vleuten breekt sleutelbeen

Tijdens een valpartij in de Giro Donne heeft wielrenster Annemiek van Vleuten haar sleutelbeen gebroken. Dat heeft onderzoek uitgewezen.

Vanmiddag zal Van Vleuten in het ziekenhuis in Amersfoort worden geopereerd.  Vooralsnog is haar deelname aan de Olympische Spelen niet in gevaar.

Ploeggenote Marianne Vos brak eind mei haar sleutelbeen, maar zij maakte al vrij rap weer haar rentree in het peloton. Ze won gisteren haar vierde etappe in de Giro Donne.

Bliksemschade met veertig procent toegenomen

De schade door blikseminslagen is de afgelopen vijf jaar met bijna veertig procent toegenomen. De schade bij bedrijven en particulieren komt momenteel uit op ongeveer 35 miljoen euro per jaar, schat verzekeraar Nationale Nederlanden. Vooral schade aan elektronische apparatuur wordt vaker geclaimd.

Ongeveer twintig procent van het schadebedrag wordt jaarlijks uitgekeerd voor directe bliksemschade, na bijvoorbeeld een brand. De rest van het bedrag gaat naar de vergoeding voor schade aan apparaten. Die ontstaat door het hoge spanningsveld in de lucht bij een blikseminslag. Dat zorgt voor grote piekspanningen in kabels en leidingen.

De stijging is onder meer het gevolg van een forse toename van het aantal bliksemdagen in de afgelopen tien jaar. Daarnaast staan er steeds meer apparaten in huizen en bedrijven, waardoor er ook meer schade kan ontstaan. Bij bedrijven staat veel apparatuur bovendien geschakeld. Dat apparaten steeds kleiner worden, maakt ze ook gevoeliger voor schade.


Bliksemschade met veertig procent toegenomen (Foto: Novum)

Rambo aanwezig op gamescom

Reef Entertainment heeft aangegeven dat Rambo: The Video Game volgende maand aanwezig is op gamescom, in Keulen. De game is in ontwikkeling voor Xbox 360, PlayStation 3 en pc. Een releasedatum is op dit moment nog niet bekend.

Reef Entertainment is sinds vorig jaar augustus in bezit van de rechten voor een game van de Rambo-franchise. Sindsdien is het behoorlijk stil geweest omtrent de game. Craig Lewis, commercieel directeur, geeft aan dat dit zo is omdat Reef druk bezig is met Rambo: The Video Game.

“We have been quiet since we acquired the Rambo license last August. During this time we have been dedicated to creating a videogame for consoles and PC that will allow Rambo fans and gamers across the globe to really get under the skin of Rambo and wield his iconic weapon-set in battle."

Verdere details over de game zijn nog niet bekend, maar daarover krijgen we ongetwijfeld meer te weten op de aankomende gamescom.

Rambo

Euro is voor Finland niet heilig

Finland overweegt de euro te verlaten. Als doorgaan met de munt betekent dat het land de schulden van andere landen moet dragen is een afscheid een mogelijk scenario. Dat heeft de Finse minister van financiën Jutta Urpilainen gezegd tegen de Finse krant Kauppalehti.

Finland is volgens de minister in de krant 'toegewijd' aan de euro, maar het land 'zal zichzelf niet ophangen aan de euro' door de monetaire unie tegen elke prijs te behouden. "Het land is voorbereid op elk scenario", zei Urpilainen.

Finland wil niet akkoord gaan met gemeenschappelijke Europese verplichtingen, zoals de uitgifte van obligaties voor de gezamenlijke eurozone. Ook wil Urpilainen geen bankunie als dat betekent dat Finland verantwoordelijk wordt voor de schulden van andere landen. Die laatste maatregel is een stap dichterbij gekomen door het akkoord op de eurotop een week geleden.

Ook Duitsland en Nederland zijn kritisch over de euro-obligaties. Nederland overweegt het alleen als slotstuk van de oplossing van de schuldencrisis. Schuldenaars als Italië maar ook Frankrijk zijn juist voor de 'eurobonds'.

Onder de schuldeisende landen voert Finland een harde lijn door onderpand te eisen op noodleningen. Zo wil Finland in ruil voor deelname aan het noodpakket aan Spaanse banken een onderpand hebben. Eerder al kreeg het land al een onderpand van Griekenland.

[OS 2012] De stadions deel 5

Op 27 juli gaan de Olympische Spelen in Londen van start. In aanloop naar het grootste sportevenement aller tijden brengen wij jullie een reeks van specials over de vele facetten van de Spelen. Elke vrijdag kun je een special lezen die gaat over Londen, Nederlandse sporters, olympische historie en andere mooie verhalen rond dit grote evenement.

Voor de Olympische Spelen in 2012 zijn diverse nieuwe stadions neergezet en er wordt ook gebruikgemaakt van reeds bestaande accommodaties. In meerdere delen willen we een aantal bijzondere stadions belichten. De vorige drie maanden verschenen er reeds specials over de stadions (deel 1, deel 2, deel 3 en deel 4). Deze week is het tijd voor deel vier waarin we stadions voorbij laten komen waarin het voetbaltoernooi zal plaatsvinden. Één daarvan bespraken we al in deel 4, namelijk het niet nieuwe Wembley. Hieronder volgen de resterende vijf:

The Godfather

Zondag was ik in Alphen aan de Rijn. We hadden een etentje ergens aan het water met een aantal wintersportvrienden. Dat etentje was niet zomaar.
Vanaf het begin van de jaren negentig organiseer ik één keer per jaar een wintersportreis voor een groep. Dat deed ik voor de personeelsvereniging van het bedrijf waar ik werkte. Vanaf 1997 organiseer ik die reizen samen met mijn vrouw. Tot 2002 was dat nog steeds voor die personeelsvereniging, maar tegenwoordig gewoon à titre personnel.

Dierenrechtenextremisten aangehouden in Amsterdam

Een 25-jarige man en een even oude vrouw zijn vrijdagochtend in Amsterdam aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij dierenrechtenextremisme. De aanhouding gebeurde op verzoek van de Britse justitie, meldt het Openbaar Ministerie. In Londen werd een derde verdachte aangehouden, een 50-jarige vrouw.

Voor de aanhouding van de verdachten was een Europees arrestatiebevel uitgegeven. In Amsterdam is het woonadres van de verdachten en een kantoorpand doorzocht. Het duo dat in Amsterdam werd opgepakt, wordt binnenkort overgedragen aan de Britse autoriteiten.

De aanhoudingen zijn volgens justitie het resultaat van een langlopend onderzoek van de Engelse politie naar dierenrechtenextremisme in Europa. Wat de verdachten op hun kerfstok zouden hebben, is niet bekendgemaakt.

Uitslag eerste vrije training Groot-Brittannië

Romain Grosjean heeft de snelste tijd neergezet tijdens de volledige verregende eerste vrije training voor de Grand Prix van Groot-Brittannië. De Fransman was Daniel Ricciardo bijna drie tienden te snel af. Lewis Hamilton reed de derde tijd. Voor de tweede vrije training wordt vanmiddag beter weer verwacht.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 R. Grosjean Lotus 1:56.552   13
2 D. Ricciardo Toro Rosso 1:56.827 +0:00.275 10
3 L. Hamilton McLaren 1:57.174 +0:00.622 6
4 S. Perez Sauber 1:57.664 +0:01.112 11
5 F. Massa Ferrari 1:58.119 +0:01.567 7
6 M. Webber Red Bull 1:58.463 +0:01.911 7
7 K. Kobayashi Sauber 1:58.483 +0:01.931 19
8 M. Schumacher Mercedes 1:58.493 +0:01.941 10
9 N. Rosberg Mercedes 1:58.942 +0:02.390 8
10 J. Vergne Toro Rosso 1:59.076 +0:02.524 12
11 S. Vettel Red Bull 1:59.414 +0:02.862 11
12 V. Petrov Caterham 1:59.614 +0:03.062 9
13 V. Bottas Williams 1:59.733 +0:03.181 7
14 H. Kovalainen Caterham 1:59.787 +0:03.235 10
15 P. Maldonado Williams 2:00.125 +0:03.573 5
16 K. Räikkönen Lotus 2:00.253 +0:03.701 6
17 J. Button McLaren 2:01.834 +0:05.282 6
18 T. Glock Marussia 2:01.835 +0:05.283 6
19 P. de la Rosa HRT 2:04.341 +0:07.789 9
20 D. Clos HRT 2:05.022 +0:08.470 11
21 C. Pic Marussia 2:11.760 +0:15.208 6
22 F. Alonso Ferrari -:--.--- -:--.--- 4
23 P. di Resta Force India -:--.--- -:--.--- 3
24 J. Bianchi Force India -:--.--- -:--.--- 1

Clinton wil druk op Rusland en China

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton wil dat andere landen druk uitoefenen op Rusland en China om hun houding ten aanzien van Syrië te veranderen.

Clinton wil dat deze landen bij Moskou en Beijing 'niet alleen aandringen, maar eisen dat zij de zijlijn verlaten en de legitieme aspiraties van het Syrische volk steunen'. Zij moeten aan Rusland en China duidelijk maken dat zij voor hun opstelling 'een prijs betalen, omdat zij vooruitgang blokkeren'.

De Amerikaanse minister sprak op een bijeenkomst van 'Vrienden van Syrië' in Parijs, waar vertegenwoordigers van rond de honderd landen bespreken hoe er meer steun kan worden gegeven aan een transitieplan van internationaal bemiddelaar Kofi Annan. Clinton riep op tot het verbinden van 'echte en onmiddellijke consequenties, waaronder sancties' aan het niet-nakomen van afspraken door het regime van president Bashar Assad.

Rusland en China zijn geen van beide aanwezig op de bijeenkomst.

Aangifte tegen omstreden imam om shariapraktijken

Het bestuur van de Haagse As Soennah-moskee heeft aangifte gedaan tegen de omstreden imam Fawaz Jneid vanwege mogelijk illegale shariapraktijken. Dat zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Den Haag na berichtgeving hierover in de Volkskrant.

Volgens het moskeebestuur heeft Fawaz sinds 2008 meer dan vijftien illegale huwelijken gesloten en in strijd met de wet echtscheidingen uitgesproken. In Nederland mag alleen religieus worden gehuwd als een burgerlijk huwelijk is voltrokken.

Justitie kan nog niet zeggen of Jneid wordt vervolgd. "Er ligt nu een aangifte in het Arabisch. Die moeten we eerst vertalen. Daarna kunnen we pas zeggen of nader onderzoek nodig is", aldus de woordvoerder. De moskee was vrijdagochtend niet bereikbaar voor commentaar.

Jneid mocht eerder van het bestuur niet meer in de moskee komen nadat hij was ontslagen als bestuurslid en geschorst als imam vanwege de illegale huwelijkspraktijken. De rechtbank oordeelde vorige maand dat hij toch weer aan het werk mocht bij de moskee.

Fawaz Jneid werd landelijk bekend toen hij enkele weken voor de moord op Theo van Gogh zowel de cineast als Ayaan Hirsi Ali vervloekte.

Kiezers stemmen over condooms pornoacteurs

De kiezers in Los Angeles kunnen zich er in november over uitspreken of pornoacteurs in films verplicht een condoom moeten gebruiken. Bestrijders van aids hebben meer dan 360.000 handtekeningen ingezameld om zo'n stemming af te dwingen. De meeste Amerikaanse pornofilms worden geproduceerd in San Fernando Valley ten noorden van Los Angeles.

De stemming wordt op dinsdag 6 november gehouden, gelijk met de verkiezingen voor het Amerikaanse presidentschap. Juist omdat de Amerikanen dan ook een president kiezen, verwacht Michael Weinstein, voorzitter van een van de vijf organisaties die de handtekeningen inzamelden, een hoge opkomst.

Kiezers stemmen over condooms pornoacteurs
Kiezers stemmen over condooms pornoacteurs (Foto: ANP)

Oppositie Syrië wil no-flyzone

De Syrische oppositie wil dat de internationale gemeenschap een no-flyzone instelt 'om bombardementen op burgers en overgelopen militairen te verhinderen'. Dat heeft Hassan Hashimi, secretaris-generaal van de Syrische Nationale Raad, vrijdag voor het begin van een vergadering van de zogenoemde 'Vrienden van Syrië' gezegd.

Militair ingrijpen lijkt echter ver weg te zijn. Westerse landen voelen er weinig voor om het conflict nog verder te militariseren. Ook neemt Rusland, een belangrijke bondgenoot van Syrië, niet aan de besprekingen deel.

De Franse president François Hollande zei dat wat zich in Syrië afspeelt, een bedreiging vormt voor de internationale vrede en veiligheid. "Bashar Assad moet vertrekken. Er moet een overgangsregering worden gevormd. Dat is in ieders belang", zei hij. 'Echte en effectieve' sancties zouden het vertrek van Assad moeten bewerkstelligen. Hollande drong er bij alle deelnemers op aan de democratische oppositie te ondersteunen en effectieve humanitaire hulp te organiseren.

Agenten trekken pistool bij aanhouding 14-jarigen

Agenten hebben donderdagavond in Nieuwegein hun dienstwapen getrokken bij de aanhouding van twee 14-jarige jongens. De pubers werden ervan verdacht een vuurwapen op zak te hebben. Dat bleek niet het geval, waarop de jongens weer op vrije voeten werden gesteld, meldt de politie vrijdag.

Agenten kregen rond 21.00 uur de melding dat jongeren op de Mandolahof voor overlast zorgden. Toen de politie arriveerde, ging de groep ervandoor. Een 17-jarige jongen uit Nieuwegein kon verderop in zijn kraag worden gegrepen. Omdat hij zich niet kon legitimeren en twee agenten een klap gaf, werd hij meegenomen naar het bureau.

Een getuige hoorde vervolgens van de groep, die zich met de aanhouding bemoeide, dat iemand een vuurwapen zou halen. Toen agenten daarop de omgeving onderzochten, zagen ze de twee 14-jarige jongens wegrennen. Omdat de agenten hen verdachten van vuurwapenbezit, trokken zij hun pistool. Het tweetal bleek uiteindelijk niets te maken te hebben met de eerdere aanhouding.

Even later werd de 15-jarige jongen uit Utrecht aangehouden die had gezegd had een vuurwapen te halen. Hij bleek geen wapen op zak te hebben.

De 15-jarige en 17-jarige jongen zitten voor onderzoek vast op het bureau. De agenten die werden geslagen hebben aangifte gedaan van mishandeling.

Overmars is blij met terugkeer bij Ajax

Marc Overmars werd vanmorgen aangesteld als directeur voetbalzaken bij Ajax. Hij is blij met zijn nieuwe baan.

De voormalig voetballer van onder andere Ajax, Arsenal, Barcelona en het Nederlands elftal, stapte onlangs op bij Go Ahead Eagles. Hij was al parttime techniektrainer bij de Amsterdammers. Nu gaat hij op bestuurlijk niveau verder. "Ik vind het mooi om op bestuurlijk niveau terug te zijn bij de club waar ik grote triomfen heb gevierd", vertelt hij op de website van Sport-Promotion.

In Amsterdam gaat Overmars zich bezighouden met transferzaken, de jeugdopleiding en de scouting. Hij zal naast Henri van der Aat en Jeroen Slop in de directie plaatsnemen. De functie die hij bij Ajax gaat bekleden bestond nog niet.

Dragon Ball Z Budokai krijgt HD Collection

De vechtgames Dragon Ball Z Budokai en Dragon Ball Z: Budokai 3 komen dit najaar in opgepoetste vorm naar de PlayStation 3 en Xbox 360 onder de naam Dragon Ball Z Budokai HD Collection. Het is niet bekend waarom Dragon Ball Z Budokai 2 geen onderdeel van de HD Collection is. Dat maakt uitgever Namco Bandai vrijdag bekend.

Naast de aankondiging van Dragon Ball Z Budokai HD Collection wist Namco Bandai ook nog te melden dat Dragon Ball Z for Kinect op 5 oktober in de winkel komt te liggen. De game waarin je zelf vechtbewegingen voor de Kinect-camera mag uitvoeren, bevat Bardock Super Saiyan als speelbaar personage. Dit karakter is nooit eerder in een game te zien geweest.

HD-remakes zijn een groeiende trend binnen de game-industrie. Zo zijn onder andere God of War, Sly Cooper en Prince of Persia in een hogere resolutie op de PlayStation 3 uitgebracht. Ook zijn er HD-versies van Ico en Shadow of the Colossus verschenen.


Dragon Ball Z Budokai krijgt HD Collection 

Den Haag wil proef met extra leerjaar vmbo

De gemeente Den Haag wil experimenteren met een extra leerjaar op het vmbo. Daarmee hoopt de gemeente het aantal vroegtijdige schoolverlaters terug te dringen. Daarnaast moeten extra taal-, reken- en studielessen in de vierde klas van de havo zorgen voor een hoger slagingspercentage in het daaropvolgende jaar.

Het extra jaar op het vmbo zou voorafgaand aan het examenjaar moeten worden ingelast. "In het derde jaar van het vmbo wordt duidelijk wie er baat heeft bij zo'n extra jaar, om zo te voorkomen dat deze leerlingen uitvallen", meldt een woordvoerder van onderwijswethouder Ingrid van Engelshoven vrijdag. Schoolverlaters op het vmbo zijn nu moeilijk terug naar school te krijgen, is de ervaring van de wethouder. De gemeente stuurt vrijdag een verzoek over het experiment naar minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA). In het schooljaar 2013-2014 zou de proef op drie vmbo-scholen en twee havo-scholen in Den Haag en Leidschendam-Voorburg moeten starten, als het aan Den Haag ligt. Het extra leerjaar op het vmbo en de bijlessen op de havo worden niet verplicht.

In het schooljaar 2010-2011 waren in Den Haag 1658 vroegtijdige schoolverlaters. De gemeente hoopt dit aantal jaarlijks met driehonderd te verminderen.

Schreefel 24e na eerste dag US Open

Golfster Dewi Claire Schreefel staat na de eerste dag van de US Women's Open in Kohler in de staat Wisconsin op een gedeelde 24e plaats. De Nederlandse, die vorige maand nog vierde werd op de Ladies Open in Vlaardingen, had 73 slagen nodig. Daarmee staat ze een boven par.

Christel Boeljon kende met +3 een iets stroevere start. Ze staat gedeeld 55e. De leiding is in handen van het Amerikaanse trio Lizette Salas, Brittany Lincicome en Cristie Kerr. Zij hadden 69 slagen (-3) nodig.

De US Open is bij de vrouwen, net als bij hun mannelijke collega's, een van de vier majors van het jaar. Het toernooi duurt tot en met zondag.

Roelvink geschrokken van 'moordplan' Spijkerman

Dries Roelvink is zich donderdagavond rot geschrokken. In het programma Tour du Jour opperde Jack Spijkerman de volkszanger dood te schieten. "Ik ben er echt enorm van geschrokken", laat Dries weten aan Novum Nieuws.

"Ik kreeg het aanvankelijk niet eens mee", zegt de volkszanger, die het wielerprogramma van RTL elke avond af mag sluiten.

Roelvink en presentator Wilfred Genee hebben samen een grapje opgezet. Aan het einde van elke aflevering kondigt Genee Roelvink aan door aan te geven dat het weer niet is gelukt van de zanger af te komen. De gasten en kijkers mogen suggesties leveren hoe Roelvink te dumpen. "Is doodschieten overwogen?", antwoordde Spijkerman, die donderdag te gast was.

"Na de uitzending belden mijn zoons. Ze zeiden: pa, dit gaat wel heel ver, je had hem een klap op z'n harses moeten geven", vertelt Roelvink, die door zijn kroost aan het denken werd gezet. "Achteraf vind ik de grap ook over het randje, ik was echt heel boos. Begrijp me goed, ik kan echt wel wat hebben. Kritiek krijg ik al jaren over me heen en grappen en afzeiken ben ik ook al gewend."

Roelvink hoopt op excuses van Spijkerman. "Na de uitzending kwam hij meteen naar me toe en gaf me op een bijzondere manier een hand. Ik denk dat hij ook wel wist dat het te ver ging."

Spijkerman laat via zijn management weten excuses niet nodig te vinden. De presentator heeft na de uitzending 'nog heel gezellig met Dries Roelvink staan praten' en wil verder geen commentaar leveren op het voorval.

Hogere straf voor beruchte aspergeteelster

Aspergeteelster José J. uit Someren is vrijdag in hoger beroep veroordeeld tot drie jaar cel. De 49-jarige vrouw is veroordeeld voor mensenhandel. Justitie had naast de drie jaar cel ook een voorwaardelijke celstraf van een jaar geëist. De rechtbank veroordeelde haar eerder tot dertig maanden cel, waarvan zes voorwaardelijk.

De straf valt hoger uit dan de straf die de rechtbank oplegde. Het hof in Den Bosch is van mening dat de ernst van de feiten een hogere straf rechtvaardigt. Ook zagen de rechters geen noodzaak voor een voorwaardelijke celstraf.

J. komt al sinds 2005 geregeld in het nieuws vanwege wantoestanden op haar bedrijf. In 2005 en 2006 werden Poolse seizoenarbeiders zonder papieren aangetroffen. Ook werden er in het verleden vijftig uitgebuite Roemenen aangetroffen. De arbeiders werden gehuisvest onder embarmelijke omstandigheden. Een getuige omschreef de situatie als moderne slavernij. Ook daarna veranderde er weinig.

J. werd in 2010 opnieuw gearresteerd wegens uitbuiting van seizoensarbeiders. Op voorwaarde dat ze de wet niet meer zou overtreden mocht ze haar rechtszaak thuis afwachten. In juni 2011 werd de vrouw opnieuw opgepakt, nadat de politie uit gesprekken met haar medewerkers concludeerde dat ze nog steeds arbeiders uitbuitte.

In september werd haar bedrijf geveild voor 1,64 miljoen euro. De overheid had het geld nodig om boetes van J. die de Arbeidsinspectie had opgelegd te betalen.

[Tour] Etappe van vandaag

Een nieuwe dag in de Tour, een nieuwe dag voor de sprinters. De zesde rit van de 99e Tour de France brengt de renners van Épernay naar Metz. In Metz wacht naar aller waarschijnlijkheid een nieuwe massasprint.

Épernay
De stad Épernay is gelegen tussen wijngaarden en bossen en kent een kleine 30.000 inwoners. Épernay is de hoofdstad van de regio Champagne. Het gebied om de stad heen is door UNESCO als werelderfgoed aangewezen. Op de Avenue de Champagne zijn diverse grote champagnehuizen te vinden, dat bestaat uit circa 110 kilometer aan kelders en 200 miljoen flessen champagne die daarin zijn opgeslagen.

De Tour is vier keer eerder in Épernay geweest. Twee keer eerder startte een etappe in de plaats, namelijk in 1978, 2002 en 2010. De eerste etappe van de Tour van 1963 finishte in Épernay. Die rit werd gewonnen door de Belg Eddy Pauwels.

Metz
Metz is een goede bekende met de Tour de France. Veertig etappes kenden al een start of finish in de stad met 123.00 inwoners. Gek genoeg wordt de eerste aankomst in de Tour in 1908 als de eerste niet-Franse Touraankomst gezien, aangezien Metz toen nog niet Frans was.

De stad was toen in handen van de Duitsers, die de stad in 1870 hadden belegerd. Ook na de annexatie in 1919 bleef de stad groeien, met vooral Duitse immigranten. Pas enkele tientallen jaren later was de Duitse meerderheid uit de stad verdwenen.

Etappebeschrijving
Het lijkt er erg op dat ook deze 207,5 kilometer lange etappe zal eindigen in een massasprint. Het parcours naar Metz is wel licht glooiend, maar onderweg is er maar één bergje van de vierde categorie te vinden. Een sprint lijkt dus de meest waarschijnlijke optie.

Profiel
Overzicht etappe 6 Tour de France 2012 (Bron: letour.fr)

FOK!sport favorieten voor de etappe
***** Mark Cavendish, André Greipel
**** Matthew Goss
*** Alessandro Petacchi
** Tom Veelers
* Peter Sagan

NiGHTS into DREAMS krijgt een HD-uitvoering

SEGA heeft aangegeven dat NiGHTS into DREAMS een HD-remake krijgt. De game kwam zestien jaar geleden uit voor SEGA Saturn, en komt dit keer opnieuw tot leven in de herfst voor Xbox Live Arcade, PlayStation Network en pc.

De game bevat natuurlijk geüpgrade graphics, een beeldverhouding van 16:9, leaderboards en achievements of trophies. Voor de fans is het eventueel mogelijk om de optie Saturn Mode te gebruiken, dan is de game te spelen met de originele graphics van zestien jaar geleden.

NiGHTS NiGHTS

NiGHTSNiGHTS

Familie De Villota dankt iedereen voor steun

De familie van coureur Maria De Villota bedankt iedereen voor de steun die ze heeft ontvangen. Afgelopen dinsdag crashte de 32-jarige Spaanse toen ze voor Marussia testte. Ze liep een schedelbreuk op en moet haar rechteroog missen.

Marussia bracht een verklaring van Maria's zus Isobel naar buiten. "Maria ligt nog in kritieke, maar stabiele toestand in het ziekenhuis. Hoewel er verder geen nieuws is, putten we in ieder geval hoop uit het feit dat haar conditie constant is gebleven. Zeker tijdens de eerste nacht na de langdurige operatie die ze heeft ondergaan."

"Als familie staan we Maria terzijde en de uitmuntende zorg die ze heeft gekregen doet onze gemoedsrust goed. We blijven optimistisch en dat is voor een groot deel te danken aan de overweldigende steun die we krijgen uit alle hoeken van de wereld. Onze dank gaat ook uit naar de medewerkers van het Marussia F1 Team die zich over ons hebben ontfermd."

[Tour] Cav: "Valpartij Farrar eigen schuld"

Mark Cavendish keek met plezier terug naar de beelden van een boze Tyler Farrar. De Amerikaanse sprinter wilde gisteren na afloop van de etappe de bus van Argos-Shimano binnendringen. Farrar was boos op Tom Veelers omdat die de veroorzaker van een valpartij zou zijn waar Farrar bij was betrokken.

Cavendish zegt dat dat onterecht is. "Ik kijk nu naar #RumbleInTheJungle bij het ontbijt... Maar even serieus, de val van gisteren lijkt me toch zijn eigen fout?", laat Cavendish weten via Twitter.

Uitslagen oefenduels 5 juli

De profclubs zijn bezig met de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Daarbij horen ook oefenduels. FOK!sport zet dagelijks de uitslagen voor je op een rijtje.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
OVC'21 PEC Zwolle
Saymak (3), Benson (2), Eloisghiri (2), Danquah (2), Van Hintum, Grot, Koenders, Cicek
0-13
Weerter Selectie FC Eindhoven
Koç (2), Van Kruijssen
2-3
Rood-Groen Lemiers FC Volendam
Mühren (5)Kramer (3), Tuyp (2), Coster
0-11
SC Buitenboys Almere City FC
Plet (3), Dissels (2), Meulens (2), Fiak (2), Bartels (2), Serrarens (2), Toet, Lilipaly, Van Zaanen, Schet
0-17

Passagier doorgereden taxi meldt zich bij politie

De passagier van de taxi die zaterdagochtend een vrouw aanreed in Amsterdam, heeft zich bij de politie gemeld. De vrouw heeft een signalement van de chauffeur doorgegeven, meldt de politie vrijdag. Tot nu toe tastte de politie in het duister over de mogelijke doorrijder.

Bij het ongeluk, rond 03.30 uur op de Torontobrug, raakte een 19-jarige fietsster zwaargewond. Ze liep breuken in haar gezicht op en een gebroken arm en sleutelbeen. De vrouw is nog altijd niet aanspreekbaar.

Het slachtoffer was door een val van haar fiets op de rijbaan terechtgekomen. Vrijwel direct daarna werd ze aangereden door de taxi. De chauffeur reed na het ongeluk door.

China rolt kinderhandelnetwerken op

De Chinese politie heeft twee grote netwerken opgerold die in kinderen handelden. In vijftien provincies werden 802 personen opgepakt en 181 kinderen gered. Het ministerie voor openbare veiligheid heeft dit vrijdag meegedeeld.

Kinderhandel is een groot probleem in China. Het strikte eenkindbeleid, waaronder stellen in steden maar één kind mogen krijgen en op het platteland twee als het eerste kind een meisje is, leidt tot een levendige handel in baby's. Veel kinderen worden ontvoerd, maar soms worden ze verkocht door arme stellen die zich geen kind kunnen veroorloven of die geen meisje willen.

Vorig jaar redden de Chinese autoriteiten meer dan achtduizend kinderen die al dan niet met medeweten van de ouders waren verhandeld. Volgens Chinese staatsmedia werden meisjesbaby's voor bedragen tussen de 3800 en 6350 euro en jongens tussen de 8900 en 10.160 euro verkocht.

Vecht met Super Saiyan Bardock in Dragon Ball Z Kinect

Na het nieuws van gisteren over Dragon Ball Z Budokai: HD Collection, komt Namco ook met nieuws over Dragon Ball Z Kinect. De game is exclusief voor Xbox 360, en is te spelen met Kinect. Gamers krijgen dus eindelijk de mogelijkheid om in hun eigen kamer achter de tv een Super Saiyan te worden.

De game is in ontwikkeling bij Spike en bevat meer dan vijftig verschillende personages uit de serie. Een van die personages is Bardock, de vader van Goku, die dit keer in een Super Saiyan transformeert. De game bevat daarnaast een exclusieve aflevering omtrent Bardock. Dragonball Z Kinect moet vanaf 5 oktober in de winkels liggen voor Xbox 360.

Giggs, Richards en Bellamy bij Team GB

De Engelse voetbalbond (FA) heeft de selectie voor de Olympische spelen bekend gemaakt. Het team is een mix van Schotten, Britten, Noord-Ieren en Welshmen.

De meest in het oog springende namen bij Team GB zijn die van Ryan Giggs (38, Manchester United), Craig Bellamy (32, Liverpool) en Micah Richards (24, Manchester City). De opvallendste afwezige is David Beckham, die door keuzeheer Stuart Pearce niet werd geselecteerd, al was dit al eerder bekend.

Volledige selectie

Doel: Jack Butland (Birmingham City), Jason Steele (Middlesbrough)

Verdediging: Ryan Bertrand (Chelsea), Steven Caulker (Tottenham Hotspur), Craig Dawson (West Bromwich Albion), Micah Richards (Manchester City), Danny Rose (Tottenham Hotspur), Neil Taylor (Swansea City), James Tomkins (West Ham United)

Middenveld: Joe Allen (Swansea City),Tom Cleverley (Manchester United), Jack Cork (Southampton), Ryan Giggs (Manchester United), Aaron Ramsey (Arsenal), Scott Sinclair (Swansea City),

Aanval: Craig Bellamy (Liverpool), Marvin Sordell (Bolton Wanderers), Daniel Sturridge (Chelsea)

Opluchting over doorstart Cultuurkaart

Het CJP is opgelucht dat de Cultuurkaart behouden blijft. De Tweede Kamer nam donderdagnacht met grote meerderheid een motie van PvdA en CDA aan waarin staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra (VVD) wordt gevraagd zes ton beschikbaar te stellen voor de doorstart.

"Anderhalf jaar vechten heeft eindelijk zijn vruchten afgeworpen", zegt CJP-directeur Walter Groenen. "Dit hebben we samen met leerlingen, docenten, scholen, culturele instellingen en private fondsen voor elkaar gekregen."

Het kabinet-Rutte wilde de kaart wegbezuinigen, maar in mei werd de kaart al veiliggesteld voor volgend schooljaar, waardoor middelbare scholieren met korting naar culturele instellingen kunnen blijven gaan. Vanwege de zes ton is de steun van private financiers en deelnemende culturele instellingen verzekerd.

Bijna vierhonderd scholen in het voortgezet onderwijs met in totaal bijna driehonderdduizend leerlingen hebben zich inmiddels aangemeld. Op de Cultuurkaart stond een tegoed van vijftien euro, maar dat werd eerder verlaagd naar vijf euro. Tachtig procent van de scholen vult het bedrag aan met tien euro per leerling. Scholen kunnen zich nog tot eind september aanmelden.

Het CJP gaat nu aan de slag om de continuïteit van het cultuuronderwijs op de lange termijn te waarborgen. "Het is goed als de rijksoverheid gezamenlijk met de betrokkenen die langetermijnvisie mee ontwikkelt", aldus Groenen. "De meeste verkiezingsprogramma's wijzen gelukkig ook in die richting."

Walking Dead: Episode 3 in augustus te downloaden

TellTale heeft zich in een blog verontschuldigd vanwege het uitstel van The Walking Dead: Episode 2. De tweede episode is sinds deze week te downloaden op PlayStation 3, en heeft zo'n twee maanden op zich laten wachten. Gamers op Xbox 360 en pc kunnen al sinds vorige week de game spelen.

TellTale bedankt haar fans voor hun geduld en interesse die ze tonen in de games. De ontwikkelaar is nu druk bezig met Episode 3 die tegelijk uit moet komen voor Xbox 360, PlayStation 3 en pc.  Episode 3 staat voorlopig gepland voor een release in augustus. “Our goal from day one has been to deliver your game episodes as quickly as possible, and where we can, simultaneously across all platforms and regions", aldus TellTale.

WD

VVD: niet doorschuiven maar aanpakken

De VVD wil de komende vier jaar voor 24 miljard euro bezuinigen op de overheidsuitgaven. Het overheidstekort moet daarmee worden weggewerkt.

Een bedrag van 3 miljard wil de partij extra uitgeven aan onder meer meer agenten (250 miljoen euro per jaar), meer wegen (ook 250 miljoen per jaar) en het onderwijs. Netto blijft zo een bezuiniging van 21 miljard over, onder meer in de sociale zekerheid, de zorg en door te snijden in het aantal ambtenaren. Ook moet het budget voor ontwikkelingshulp met 3 miljard gekort worden.

Voor lastenverlichting trekken de liberalen 5 miljard euro uit. Dit geld wordt vooral gebruikt om werken goedkoper te maken door het verhogen van de arbeidskorting. Spaargeld tot 35.000 euro moet niet meer worden belast.

Dat staat in het concept-verkiezingsprogramma Niet doorschuiven maar aanpakken, dat de VVD vrijdag heeft gepresenteerd. Belangrijkste doelstellingen van het programma zijn het sterker maken van de economie en het saneren van de overheidsfinanciën. Het legt de nadruk op een kleinere overheid. Die is ondanks de ingrepen van het kabinet-Rutte nog steeds te groot.

Het programma hamert erop dat de eurolanden zich aan de begrotingsafspraken houden. Zo niet, dan moeten ze beboet worden en uiteindelijk zelfs de eurozone verlaten.

Veel accent krijgen verder de veiligheid en de integratie. Naast extra agenten moeten er zwaardere straffen komen voor criminelen. De komst van kansarme immigranten moet verder teruggedrongen worden.

Brand op set Die Hard 5

Op de set van Die Hard 5 in Boedapest werd de actie ineens heel even intens. Tijdens de opnames vatte per ongeluk een houten gebouw van vijf verdiepingen vlam.

In eerste instantie leek er weinig aan de hand aangezien het vuur was gepland. Het was de bedoeling dat er brand zou uitbreken in de lobby van het gebouw op het moment dat er een helicopter zou landen. Men had alleen niet bedacht dat de wieken van de helicopter de vlammen door het hele gebouw zouden jagen. Met alle gevolgen van dien.

Bruce Willis, hoofdrolspeler in Die Hard 5, arriveerde net op tijd en hielp mee met het in veiligheid brengen van camera's en andere apparatuur. Hoewel het afgebrandde gebouw slechts een decorstuk betrof liggen de opnames nog wel even stil. Het duurde namelijk twee maanden om de set op te bouwen.

Dj Hardwell houdt van zijn fans

Hardwell kan niet zonder zijn supporters. Zonder hen zou hij naar eigen zeggen niet de dj zijn die hij nu is. "Zonder fans ben ik gewoon Robbert", vertelt Hardwell, die eigenlijk Robbert van de Corput heet.

"Ik ben heel erg van interactie met fans. Ik lees al hun commentaar op Facebook en Twitter", legt de 24-jarige dj uit aan Novum Nieuws. Ook stelt hij zelf vragen aan zijn aanhangers. "En ik reageer persoonlijk als iemand kritiek heeft."

Sinds kort heeft de dj een rubriek op zijn website, waarbij hij voor de camera vragen beantwoordt van zijn fans. "Er kwamen zo veel vragen binnen, dat mijn management met dit idee kwam. Het is heel persoonlijk en kost mij uiteindelijk minder tijd."

Van de Corput, die vrijdag zijn nieuwe album Hardwell presents Revealed Volume 3 uitbrengt, maakt soms rare dingen mee met zijn fans. "In Amerika kwam laatst een jongen naar me toe die me zijn muziek wilde laten horen. Hij begon eerst te huilen en viel daarna flauw." De dj weet niet altijd goed raad met dat soort situaties. "Dan denk ik: dit wil ik niet, je moet juist blij zijn!"

Hardwell luistert zelf naar muziek in alle mogelijke genres, maar kwam door Tiësto in aanraking met dancemuziek. Inmiddels werkt hij regelmatig samen met de eveneens uit Breda afkomstige dj. "Hij heeft een heel imperium opgezet. Ik hoop dat ik ooit in zijn voetsporen mag treden." Ook voorziet Tiësto hem regelmatig van tips. "In alles", vertelt Van de Corput. "Buiten dat we collega's zijn, zijn we ook goede vrienden geworden."

De komende tijd heeft Hardwell het druk met draaien op festivals in Europa en de Verenigde Staten. "De zomer vind ik het leukste seizoen. Aanstaande zaterdag sta ik als afsluiter op Sensation, da's wel een jongensdroom die uitkomt."

Geen walvisquotum voor Groenlanders

De Internationale Walvisvaartcommissie (IWC) heeft een verzoek van Denemarken om inheemse groepen in Groenland toe te staan in de komende zes jaar dertienhonderd walvissen te vangen afgewezen.

De IWC wees het verzoek op de jaarvergadering in Panama af met 34 stemmen tegen 25. Eerder stemde de commissie wel in met een zesjarige verlenging van de vangstquota voor inheemse groepen in Alaska en Rusland en voor Saint Vincent en de Grenadines in de Caribische Zee.

Buitenlanders in Zwitserse Alpen verongelukt

In de Zwitserse Alpen zijn weer twee buitenlandse bergbeklimmers omgekomen, meldt de politie van het kanton Bern. De slachtoffers werden donderdag op de westflank van de Eiger in Berner Oberland gevonden, nadat ze in de ochtend als vermist waren gemeld. Hun identiteit en nationaliteit zijn nog niet bekendgemaakt.

Afgelopen dinsdag verongelukten in Zwitserland vijf bergbeklimmers uit Duitsland. Volgens de politie waren ze bij de afdaling van de Lagginhorn in het kanton Wallis uitgegleden.

Overmars wordt directeur voetbalzaken bij Ajax

Ajax heeft oud-international Marc Overmars per direct aangesteld als directeur voetbalzaken. De vleugelspeler wordt verantwoordelijk voor transferzaken, de jeugdopleiding en de scouting.

De 39-jarige Overmars was tot eind vorig seizoen werkzaam als commissaris voetbalzaken bij Go Ahead Eagles. Hij gaat deel uitmaken van de directie van Ajax die verder bestaat uit Henri van der Aat en Jeroen Slop.

Bij Go Ahead uit Deventer begon Overmars in 1990 zijn loopbaan in het betaald voetbal. Daarna speelde hij bij Willem II, Ajax, Arsenal en Barcelona. Als Ajacied won hij de Champions League in 1995. Hij speelde 86 keer in het shirt van Oranje, waarin hij zeventien keer scoorde.

Oud-topmannen Greenchoice ook beboet

De twee voormalige directeuren van Greenchoice krijgen een boete opgelegd van 450.000 euro. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) verwijt het de directeuren dat hun energiebedrijf nagelaten heeft voor miljoenen aan eindafrekeningen uit te betalen aan overgestapte klanten. Het bedrijf kreeg eerder al een boete van 7,2 miljoen euro opgelegd.

De malversaties vonden plaats tussen maart 2005 en maart 2011. De eindafrekeningen werden wel opgemaakt in de administratie van het energiebedrijf, maar niet verstuurd. De klanten wisten hierdoor niet dat ze recht op geld hadden. Klanten liepen hierdoor ongeveer 8,6 miljoen euro mis.

De NMa heeft naast de boetes ook extra eisen gesteld aan de vergunning voor Greenchoice. Het bedrijf moet extra aandacht besteden aan de administratie om de kans op herhaling weg te nemen. Het bedrijf wordt 'nauwlettend' in de gaten gehouden.

Het groene energiebedrijf heeft eind 2011 het geld alsnog uitgekeerd aan de gedupeerde klanten. De twee directieleden die nu beboet zijn, zijn vanwege de vergrijpen afgetreden.


Oud-topmannen Greenchoice ook beboet (Foto: Novum)

Dak van voormalig ADO-stadion gewaaid

Een groot deel van het dak van voormalig voetbalstadion van ADO Den Haag is donderdagnacht door de harde wind weggeblazen. Grote stukken ijzeren dakplaten belanden naast een naastgelegen circustent. De brandweer spreekt van een ravage.

Tijdens de storm waaide naar schatting zo'n honderd vierkante meter van het dak van het Zuiderpark Stadion. "Wonder boven wonder zijn daarbij geen gewonden gevallen", aldus een woordvoerder van de brandweer. De stukken vlogen over de circustent heen.

Het stadion wordt momenteel op veiligheid geïnspecteerd. De dakconstructie staat mogelijk op instorten. Vrijdagavond staat de eerste show in de circustent op het programma. Volgens de brandweer kan dat nu mogelijk niet doorgaan. Het Zuiderpark Stadion staat al enige tijd op de nominatie om gesloopt te worden.

Hevige wind en regen zorgde ook elders in Den Haag voor overlast. De brandweer kreeg diverse meldingen van wateroverlast en omgevallen bomen.

Australische hockeyer Abbott mist Spelen

De Australische hockeyer Des Abbott zal de komende Olympische Spelen in Londen aan zich voorbij moeten laten gaan. De steraanvaller uit de ploeg heeft last van een knieblessure. Russell Ford vervangt Abbott in de selectie van de regerend wereldkampioen.

"Des is een van de meest briljante spelers in de wereld, maar een knieblessure maakt zijn deelname onmogelijk”, concludeert bondscoach Ric Charlesworth over het wegvallen van Abbott.

VVD wil migratiebeleid aanscherpen

De VVD wil het migratiebeleid aanpakken. Dat staat in het verkiezingsprogramma van de partij, schrijft De Telegraaf vrijdag.

De liberalen willen dat Nederland de gezamenlijke Europese regels over bijvoorbeeld gezinshereniging loslaat. Net als in Denemarken moet worden ingezet op een eigen, strenge koers. "We hebben liever een sterk Nederlands beleid dan een slap Europees beleid", zegt VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff in de krant.

Pogingen van de huidige minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) om de Europese regels aan te scherpen mislukten eerder. Eurocommissaris Cecilia Malmström weigerde de bestaande regels aan te passen. Voor een aanpassing is een verdragswijziging nodig en moeten alle lidstaten instemmen. De huidige Europese afspraken over asiel en immigratie stammen uit 1995.

In het verkiezingsprogramma 'Niet doorschuiven, maar aanpakken' is verder de economische crisis een belangrijk thema. De VVD wil dat de overheidsfinanciën op orde worden gebracht. Het programma wordt vrijdag gepresenteerd.

'Pieter Baan Centrum sluit deuren'

Het Pieter Baan Centrum (PBC) gaat dicht. De psychiatrische observatiekliniek in Utrecht wordt opgesplitst en mogelijk gevestigd in Almere, Amsterdam en Eindhoven. Dat schrijft Trouw vrijdag. Volgens de krant worden de kosten voor het beheer en onderhoud van het pand te hoog en kost het veel moeite om voldoende gekwalificeerd personeel te vinden.

Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie bevestigt in de krant dat er plannen zijn om het PBC te sluiten. "Maar het is nog niet helemaal rond. En er zijn nog veel details die moeten worden uitgewerkt."

In het PBC wordt de psychische gesteldheid van verdachten in strafzaken onderzocht. Er wordt onder meer vastgesteld of er sprake is van een stoornis en of de verdachte toerekeningsvatbaar is. Ook wordt gekeken of iemand in aanmerking komt voor tbs.

Verschillende medewerkers van de kliniek vrezen voor hun baan. Ze zijn daarnaast bang dat de kwaliteit van behandelingen omlaag gaat als het onderzoek over drie verschillende plekken wordt verdeeld.

Het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP), waarvan het PBC onderdeel is, wil het PBC nu mogelijk opdelen. Daarvoor heeft het instituut De Woenselse Poort in Eindhoven, het Penitentiair Psychiatrisch Centrum Amsterdam en de Oostvaarderskliniek in Almere op het oog.

Galaxy stuwt winst Samsung

Samsung profiteert sterk van de verkoop van de Galaxy smartphones. Over het tweede kwartaal kwam de winst van de elektronicafabrikant uit op het recordbedrag van bijna 4,8 miljard euro, zo werd vrijdag bekend. Samsung maakt zich echter zorgen over de crisis in Europa, de belangrijkste afzetmarkt voor veel producten van het bedrijf.

De sterke omzetgroei van smartphones verhult de moeilijke situatie waarin het concern zich geplaatst ziet door de zwakke euro en het lage consumentenvertrouwen in Europa, zo lieten ingewijden bij de fabrikant weten. "Europa is onze grootste markt voor consumentenelectronica en wij zullen moeten gaan snijden in de kosten als de euro verder in waarde daalt".

De winst lag in het tweede kwartaal 80 procent hoger dan vorig jaar. Voor het derde kwartaal, waarin de verkoop van de GAlaxy III-telefoon volledig op stoom zal komen, voorspellen analisten een zo mogelijke nog grotere winstsprong. De omzet komt in het tweede kwartaal waarschijnlijk uit op ruim 33 miljard euro. Definiteive cijfers daarover zijn nog niet bekendgemaakt.

Galaxy stuwt winst Samsung
Galaxy stuwt winst Samsung (Foto: ANP)

Rihanna klaagt accountants aan om wanbeleid

Rihanna sleept haar ex-accountants voor de rechter. De zangeres zegt miljoenen te hebben verloren door het financiële wanbeleid dat firma Berdon LLP voerde. Ze eist een schadevergoeding.

Berdon heeft er volgens de aanklacht, die donderdag werd ingediend in New York, voor gezorgd dat de 24-jarige Rihanna flink wat geld heeft verloren. Zo zou het bedrijf ten onrechte miljoenen hebben opgestreken na toers van Rihanna.

De zangeres ging als 16-jarig meisje in zee met Berdon. Ze stond toen aan het begin van haar carrière.

Brazilië met sterren naar Spelen

Brazilië heeft zijn selectie voor het voetbaltoernooi tijdens de komende Olympische Spelen in Londen bekendgemaakt. De Brazilianen selecteerden onder meer Hulk, Neymar en Alexandre Pato. Hulk komt als compensatiespeler in actie, net als verdedigers Marcelo (Real Madrid) en Thiago Silva (AC Milan).

Manchester United-verdediger Rafael en Tottenham-middenvelder Sandro zijn andere grote namen in de selectie van coach Mano Menezes.

Volledige selectie

Keepers: Rafael Cabral (Santos), Neto (Fiorentina)

Verdedigers: Marcelo (Real Madrid), Rafael (Manchester United), Danilo (Porto), Alex Sandro (Porto), Thiago Silva (AC Milan), Juan (Inter Milan), Bruno Uvini (Sao Paulo)

Middenvelders: Romulo (Vasco da Gama), Ganso (Santos), Oscar (Internacional), Sandro (Tottenham Hotspur), Lucas (Sao Paulo)

Aanvallers: Neymar (Santos), Alexandre Pato (AC Milan), Leandro Damiao (Internacional), Hulk (Porto).

Schilder: "Ik zit lekker in mijn vel"

Robbert Schilder maakte gisteravond zijn officiële debuut namens FC Twente. Hij maakte twee doelpunten tegen UE Santa Coloma.

"Het is moeilijk om door zo'n muur heen te breken", vertelt de van NAC overgekomen Schilder aan RTV Oost. "Ze staan met z'n allen voor de goal en het waren nog aardig fitte gasten. Het was nog best moelijk om te scoren. Ons baltempo was nog te laag."

"Het heeft wel iets speciaals omdat het mijn eerste officiële wedstrijd is en het is in het stadion en er was nog redelijk wat publiek, dat geeft het wel wat extra's. Ik zit lekker in mijn vel. We hebben keihard getraind en ik voel dat ik al best fit begin te worden."

De overige treffers van De Tukkers werden gemaakt door aanwinst Dusan Tadic en Glynor Plet (twee maal trefzeker). Twente speelt op 12 juli de return in Andorra en zal zonder veel problemen de volgende ronde van de Europa League bereiken.

'Tien procent minder files met forenzentaks'

De forenzentaks gaat voor een daling van de files zorgen. Dat verwacht het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). De files moeten door de maatregel met tien tot vijftien procent afnemen, zo meldt het instituut in een nog vertrouwelijke doorrekening van het Kunduz-akkoord. Dat schrijft de Volkskrant vrijdag.

Volgens het planbureau is het effect van de forenzentaks niet meteen zichtbaar, maar zullen op termijn minder mensen de auto pakken om naar hun werk te gaan. Vooral in de spits wordt het autogebruik minder. Het PBL denkt dat mensen vaker thuis gaan werken of gaan verhuizen.

Andere voorgestelde maatregelen tegen files, zoals een kilometerheffing, leiden tot nog meer fileafname. Bij een vlakke kilometerheffing van zeven cent per gereden kilometer verminderen de files met zo'n dertig procent. Bij een heffing van elf cent in de spits loopt dat op tot 35 procent. Beide maatregelen zijn bij invoering zelfs goed voor een halvering van de files.

De forenzentaks is een omstreden maatregel uit het akkoord dat de VVD, CDA, ChristenUnie, GroenLinks en D66 in april met elkaar sloten. De maatregel houdt in dat werknemers voortaan inkomstenbelasting moeten betalen over de reiskostenvergoeding die zij van hun werkgever ontvangen.

Het plan wordt vooralsnog niet geschrapt. Een meerderheid van de Tweede Kamer gaf donderdag geen steun aan een voorstel van PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk om de taks uit de begroting te halen.


'Tien procent minder files met forenzentaks' (Foto: Novum)

Jongerius wil niet in nieuwe kabinet

Een plek in het nieuwe kabinet is voor de onlangs vertrokken FNV-voorzitter Agnes Jongerius niet aan de orde. In Nieuwsuur gaf ze donderdagavond aan dat ze niet van plan is een functie als staatssecretaris of minister voor een linkse partij in een nieuwe regering aan te nemen.

Ook een commissariaat bij bijvoorbeeld de ING ziet ze niet zitten. "Ik wil een baan met collega's en een koffiezetapparaat met alle roddels van dien. Geen commissariaat."

Verder zei ze dat VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes, die behalve bij FNV ook bij de Sociaal-Economische Raad een wisseling van de wacht zag gebeuren, heeft aangegeven dat het voor hem misschien ook maar eens tijd is om op te stappen.

Over voorzitter van FNV Bondgenoten Henk van der Kolk, die net als Jongerius na alle commotie binnen de FNV zou opstappen maar nog niet is vertrokken, vertelde ze dat hij in maart met pensioen gaat.

Kamer neemt Crisis- en herstelwet aan

De Tweede Kamer heeft er donderdag mee ingestemd om de Crisis- en herstelwet langer door te laten werken. De wet, bedoeld om bouwprojecten sneller uit te kunnen voeren, zou op 1 januari 2014 aflopen maar blijft nu bestaan totdat er een nieuwe wet is.

Naar verwachting zal er uiterlijk in 2017 een Omgevingswet komen, die een hele riedel andere wetten vervangt. Dan kan de Crisis- en herstelwet, die dateert uit maart 2010, ook de prullenbak in.

Het permanent maken van de Crisis- en herstelwet was een van de doelen van het inmiddels gevallen kabinet.

Steeds meer klachten verkiezingsfraude Mexico

Ook de presidentskandidaat die bij de Mexicaanse verkiezingen op de derde plaats eindigde heeft geklaagd over verkiezingsfraude. Josefina Vazquez Mota noemde donderdag de - volgens haar gemanipuleerde - peilingen voorafgaand aan de verkiezingen 'propaganda'.

Vazquez Mota van de Nationale Actiepartij (PAN) beklaagde zich over het feit dat in de peilingen voorafgaand aan de verkiezingen Enrique Peña Nieto van de Institutionele Revolutionaire Partij (PRI) leidde met dubbele cijfers terwijl uit de voorlopige uitslag is gebleken dat hij met maar zes punten verschil won.

Ze voegt zich bij de nummer twee Andres Manuel Lopez Obrador van de Partij van Democratische Revolutie (PRD) die stelt dat winnaar Peña Nieto stemmen heeft gekocht in de aanloop naar de verkiezingen.

Vazquez Mota zei dat hoewel de klachten niets aan de uitslag zullen veranderen, ze voor aanpassingen in de kieswet zouden moeten zorgen.


Steeds meer klachten verkiezingsfraude Mexico (Foto: Novum)

Schrijver Gerrit Komrij (68) overleden

Gerrit Komrij is overleden. Dat meldt de familie van de schrijver en dichter aan de NOS. Komrij is 68 jaar oud geworden. De doodsoorzaak is niet bekendgemaakt.

Komrij werd geboren in 1944 in Winterswijk. Hij debuteerde als dichter, was criticus en televisierecensent en schreef diverse essays en romans. Hij vertaalde daarnaast veel literair werk en schreef ook liederen en toneelstukken.

In 1968 verscheen het debuut van Komrij, de poëziebundel Maagdenburgse Halve Bollen en Andere Gedichten. In totaal publiceerde hij zo'n vijftien bundels, die in 2004 gezamenlijk onder de titel Alle Gedichten Tot Gisteren verschenen.

De eerste roman van Komrij, het autobiografische Verwoest Arcadië, verscheen in 1980. Daarna volgden onder meer de bekende werken Over de Bergen, Dubbelster, De Klopgeest en Hercules. In 1976 was Komrij een jaar lang televisierecensent voor NRC Handelsblad.

Komrij won tijdens zijn leven verschillende prijzen, waaronder de P.C. Hooftprijs in 1993 en de Gouden Uil in 1999. Hij was van 2000 tot 2004 dichter des vaderlands. Vorig jaar ontving hij een eredoctoraat aan de Universiteit van Leiden.

Tot 1984 woonde Komrij in Amsterdam. Daarna verhuisde hij naar Portugal, waar hij tot zijn dood woonde.

Tien gewonden bij woningbrand in Den Haag

Bij een brand in een woning in Den Haag zijn donderdagavond tien gewonden gevallen. Verschillende buurtbewoners probeerden de bewoners te redden, maar dat lukte niet door de rook, meldt de brandweer.

Het vuur ontstond even voor middernacht in het huis aan de Hertzogstraat. Omdat er nog kinderen in de woning aanwezig waren, ontstond paniek onder de buurtbewoners. Verschillende buren gingen in de brandende woning op zoek naar de bewoners. De brandweer heeft hen er uiteindelijk allemaal uitgehaald.

In totaal zien tien mensen, waaronder vier kinderen, naar verschillende ziekenhuizen in de buurt gebracht voor rookinhalatie. Hoe de brand is ontstaan is niet duidelijk. De woning heeft veel schade opgelopen.

Motie weigerambtenaar gesteund door kamer

De Tweede Kamer wil af van het verschijnsel weigerambtenaar. Een ruime meerderheid steunde in de nacht van donderdag op vrijdag een motie hierover van Ineke van Gent van GroenLinks.

Van Gent haalde vorig jaar al een Kamermeerderheid voor het aanpakken van de trouwambtenaar die geen homoseksuele stellen wil huwen, maar het kabinet deed daar niks mee. Van Gent stelt nu een aanpak door middel van een algemene maatregel van bestuur (amvb) voor. Minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken liet donderdag vooruitlopend op de motie al weten er niet voor te voelen die uit te voeren.

Kamer steunt GL-actie tegen weigerambtenaar
Motie weigerambtenaar gesteund door kamer (Foto: ANP)

Videla krijgt 50 jaar voor stelen baby's

De Argentijnse oud-dictator Jorge Videla is donderdag (lokale tijd) veroordeeld tot 50 jaar gevangenisstraf voor betrokkenheid bij het stelen van baby's van gedetineerden. Een andere oud-dictator, Reynaldo Bigone, heeft 15 jaar gekregen in dezelfde zaak.

Eerder zei Videla dat de moeders van de gekidnapte baby’s terroristen waren. Videla noemde de vrouwen "actieve militanten in de machinerie van het terrorisme" die "hun kinderen als menselijke schilden gebruikten".

Argentinië werd van 1976 tot 1981 geleid door een junta. Tijdens de dictatuur werden tienduizenden mensen vermoord. Een deel van de slachtoffers 'verdween' spoorloos. Jorge Videla werd in 2010 tot levenslang veroordeeld.

Kamer wil einde aan JSF-project

De Tweede Kamer wil dat Nederland uit het JSF-project stapt. Een meerderheid van PvdA, PVV, SP en GroenLinks schaarde zich donderdag achter de motie van de PvdA en de SP die het kabinet hiertoe oproep.

Het is maar de vraag of demissionair minister van Defensie Hans Hillen (CDA) de motie uitvoert. In het debat over de opvolger van de F-16 zei hij dat het een demissionair kabinet niet past om zo'n belangrijke beleidswijziging door te voeren. Zowel in het belang van de werkgelegenheid als een goede opvolger van de F-16 is het belangrijk dat de JSF wordt gekocht, vindt hij.

Ook wil Hillen dat eerst onderzocht wordt wat de gevolgen zijn als Nederland uit het project stapt. De Kamer lijkt niet van plan om Hillen naar huis te sturen. Naar verwachting gaat een nieuw kabinet zich opnieuw buigen over het gevechtsvliegtuig.

Motie van wantrouwen Q-koorts sneuvelt

Demissionair minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) en staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) hebben donderdag een motie van wantrouwen overleefd. De motie die was ingediend door de Partij voor de Dieren kreeg van geen enkele andere partij steun.

PvdD-fractievoorzitter Marianne Thieme is woedend over het gevoerde beleid rond de Q-koorts. Ze vindt bovendien dat de Tweede Kamer is misleid. Het kabinet wist in 2008 al dat er een uitbraak was maar heeft dit niet op tijd gecommuniceerd, meent Thieme.

Zeker 25 mensen zijn overleden als gevolg van de uitbraak van Q-koorts in 2007. Tienduizenden mensen raakten afgelopen jaren besmet en nog steeds ondervinden veel patiënten dagelijks de gevolgen.

Geen uitzetstop tot kinderpardon

De door GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi zo vurig gewenste stopzetting van het uitzetten van minderjarige asielzoekers tot er een kinderpardon is gaat niet door. Het voorstel dat hij samen met SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen indiende om minderjarige asielzoekers die 'geworteld zijn in de Nederlandse samenleving' niet uit te zetten tot er voor hen een initiatiefwet is aangenomen haalde donderdag geen meerderheid in de Tweede Kamer.

Door een hoofdelijke stemming aan te vragen hoopte Dibi om CDA-Kamerleden Ad Koppejan en Kathleen Ferrier over te halen om tegen hun fractiestandpunt te stemmen. Zij waren echter niet te vermurwen. Zeventig Kamerleden stemden voor de motie, 77 tegen.

Het gaat om een groep van zo'n zevenhonderd kinderen.

[Tour] Farrar wil verhaal halen bij Veelers

Na afloop van de vijfde etappe in de Tour de France ontstond er enig tumult rond de ploegbus van Argos-Shimano. Garmin-renner Tyler Farrar wilde verhaal halen bij Tom Veelers, omdat de Amerikaan de Nederlander ervan verdacht hem te hebben laten vallen.

De valpartij waarbij onder meer Farrar betrokken was gebeurde op een kleine drie kilometer van de streep. Veelers had zijn eigen kijk op de gang van zaken, waarbij zijn concurrent zich vastreed. "Farrar wilde op een agressieve manier inbreuk plegen op onze trein. Ik zat in het wiel van Koen de Kort en hij wilde zich ertussen dringen. Toen heb ik hem een beuk verkocht. Ik vecht hier voor mijn plek in de Tour."

Veelers eindigde de etappe op de zesde plaats, terwijl de gehavende Farrar als laatste over de meet kwam. De Amerikaan ontstak na de streep in woede toen hij de ploegbus van Argos zag, maar kon net voordat hij naar binnen ging nog tegengehouden worden door onder meer zijn eigen ploegleider Jonathan Vaughters.

Vierde ritzege voor Vos in Giro Donne

Marianne Vos blijft het goed doen in de Giro Donne. De 25-jarige Raborenster won donderdag de zevende rit van Voghera naar Castagnola della Lanze. Ze klopte haar drie medevluchters in een sprint bergop. Met haar vierde ritzege van deze editie van de Ronde van Italië voor vrouwen verstevigt Vos haar leidende positie in het algemeen klassement.

Vos probeert in Italië de Giro Donne voor de tweede keer op rij te winnen. Vorig jaar won ze vijf van de tien etappes en greep ze de eindzege. Nu won ze al vier keer in de eerste zeven etappes. Er staan nog twee ritten op het programma.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.