FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 22 juni 2012

Geen transactietaks voor alle EU-lidstaten

Een heffing op financiële transacties in alle landen van de Europese Unie blijkt vooralsnog onhaalbaar. Meerdere EU-lidstaten, waaronder Duitsland en Frankrijk, willen daarom nu in een kleinere groep aan de zogenoemde financiële transactietaks gaan werken.

Dat is vrijdag bekendgemaakt tijdens een vergadering van de ministers van Financiën van de 27 EU-landen in Luxemburg. In het overleg bleek dat er geen unanieme steun was voor het voorstel van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, zei de Deense minister Margrethe Vestager.

De commissie wil met de heffing op aan- en verkoop van bijvoorbeeld aandelen de financiële markten stabiliseren. Maar onder meer de Nederlandse regering vreest negatieve effecten.

Zwaargewonde bij steekpartij in Amsterdam

Bij een steekpartij in Amsterdam-Oost is vrijdag een 50-jarige man zwaargewond geraakt. Het slachtoffer is naar een ziekenhuis gebracht. De dader is voortvluchtig, laat de politie vrijdagavond weten.

De steekpartij vond rond 17.30 uur plaats in een dagopvang aan de Zeeburgerdijk. De twee mannen hadden ruzie, maar het is niet duidelijk waar die over ging. De politie zoekt getuigen van het incident.


Zwaargewonde bij steekpartij in Amsterdam (Foto: Novum)

Win een CoD: MW3: Collection #2-code voor PS3

FOK!games mag twintig codes weggeven voor Call of Duty: Modern Warfare 3, Collection #2. De tweede uitbreiding voor Modern Warfare 3 is deze week uitgekomen voor de PlayStation 3.

De DLC biedt drie multiplayer maps: Sanctuary, Foundation en Oasis. Daarnaast zijn er twee nieuwe Spec Ops-missies, Iron Clad en Kill Switch. Het zijn niet alleen nieuwe maps, er is een nieuwe modus: Face Off. In deze modus speel 1 tegen 1 of 2 tegen 2 in close combat. Face Off is in twee levels te spelen: Getaway en Lookout.

Aangezien wij de kwaadste niet zijn verloten wij maar liefst twintig PlayStation 3-codes voor deze DLC. Wat moet je er voor doen? Zet in een reactie hier hoe erg je Sarah Michelle Gellar mist in Call of Duty. Uit de mensen die voor zaterdag 23 juni om 8:00 uur gereageerd hebben worden twintig winnaars geselecteerd.

[1/4 finale] Uitslag Duitsland - Griekenland

Duitsland heeft zich op het EK voetbal voor de halve finales geplaatst. In de kwartfinales werd vanavond Griekenland met 4-2 verslagen.

De eerste kans van de wedstrijd was in de eerste minuut voor Klose maar zijn schot ging naast het Griekse doel. In de vierde minuut leek Schürrle de 1-0 te maken maar de goal werd vanwege buitenspel afgekeurd. Ook in het vervolg waren de Duitsers beter dan de Grieken en kregen veel kansen. Griekenland kreeg ook een paar kansen, maar waren niet echt gevaarlijk.

In de 39e minuut kwamen de Duitsers dan eindelijk op 1-0. Lahm haalde uit en de bal was kansloos voor de Griekse doelman Sifakis. Ook in het resterende deel van de eerste helft bleef Duitsland de regie over de wedstrijd houden, maar de ruststand was 1-0.


Hummels probeert Salpingidis af te stoppen (Foto: Pro Shots)

De Duitsers begonnen sterk aan de tweede helft. Klose had in de 53e minuut de 2-0 op zijn schoenen liggen maar dankzij een oplettende Griekse verdediger ging de bal over. Griekenland kwam in de 55e minuut verrassend op 1-1. Salpingidis gaf de bal voor aan Samaras en die schoot de bal binnen dankzij een falende Duitse verdediging. Vijf minuten later kwam Duitsland weer op voorsprong. De bal kwam via een voorzet van Boateng uiteindelijk bij Khedira en zijn schot liet de Griekse keeper kansloos.

De Grieken probeerden met een antwoord te komen maar het schot van Gekas ging over. In de 68e minuut kwamen de Duitsers op 3-1. Uit een hoekschop kopte Klose de bal binnen waardor de wedstrijd feitelijk was beslist. Het feest voor de Duitsers werd in de 74e minuut nog groter toen Reus de 4-1 binnenschoot nadat aanvankelijk Klose faalde.


Schweinsteiger aan de bal (Foto: Pro Shots)

Duitsland speelde de wedstrijd vervolgens eenvoudig uit. Het kreeg nog een paar kansen, en ook de Grieken waren wat vaker aan de bal. Een paar minuten voor tijd kreeg Griekenland nog een strafschop vanwege vermeend hands. Salpingidis benutte vervolgens de penalty waardoor de eindstand op 4-2 kwam.

Duitsland

4 - 2

Griekenland

 39' Lahm
 61' Khedira
 68' Klose
 74' Reus
   55' Samaras
 89' Salpingidis (pen)
 
 Gele kaart: , Samaras, Papastathopoulos, (Griekenland)
 
Toeschouwers: 40.000
Arbiter: Skomina (Slo)
 
Opstelling:   Opstelling:
Neuer
Boateng
Hummels
Badstuber
Lahm
Reus(Götze/80)
Khedira
Özil
Schweinsteiger
Schürrle (Müller/67)
Klose (Gomez/80)
  Sifakis
Torosidis
K.Papadopoulos
Papastathopoulos
Tzavellas (Fotakis/46)
Ninis (Gekas/46)
Makos (Liberopoulos/72)
Katsouranis
Maniatis
Samaras
Salpingidis


Roddick bereikt mijlpaal in Eastbourne

Andy Roddick heeft een mijlpaal bereikt op weg naar de finale in Eastbourne. De Amerikaan boekte tegen Steve Darcis uit België zijn zeshonderdste profzege. Van de actieve spelers won alleen Roger Federer met 846 zeges vaker. De mijlpaal werd wel ontsierd door opgave van Darcis. Roddick stond op dat moment al met 6-3 en 3-1 voor.

Roddicks tegenstander zaterdag is Andreas Seppi. De als derde ingeschaalde Italiaan had het een set lastig met Ryan Harrison uit de Verenigde Staten: 7-5 en 6-1. Om de halve eindstrijd te bereiken moest Roddick zich eerder vrijdag ontdoen van Fabio Fognini: 6-3, 3-6 en 7-5. Darcis was met 6-2 en 7-6 (4) te sterk voor qualifier Marinko Matosevic. Seppi zag in de kwartfinale Philipp Kohlschreiber bij een 7-5 en 2-1 stand opgeven. Harrison won met 7-6 (5) en 6-4 van Denis Istomin.

Bij de vrouwen gaat de finale tussen Tamira Paszek en Angelique Kerber (5). Paszek rekende verrassend af met de als vierde geplaatste Française Marion Bartoli. De Oostenrijkse stond een set en 4-0 achter, maar knokte zich terug in de partij en trok met 4-6, 7-5 en 6-4 aan het langste eind. Kerber had geen moeite met Klara Zakopalova uit Tsjechië: 6-0 en 6-3.


Roddick bereikt mijlpaal in Eastbourne (Foto: Novum)

Telefoontjes 112 onbeantwoord door storing

Het alarmnummer 112 is in de nacht van woensdag op donderdag getroffen door een storing. Daardoor konden 164 bellers geen contact krijgen met de alarmcentrale in Driebergen, laat het ministerie van Veiligheid en Justitie vrijdag weten.

De storing duurde van 00.15 tot 06.20 uur en was het gevolg van onderhoudswerkzaamheden aan het telefoonnetwerk van de politie. Een deel van de inkomende gesprekken is onbeantwoord gebleven.

De alarmcentrale heeft de 164 bellers die geen contact kregen, teruggebeld. Met drie van hen is ondanks herhaaldelijke pogingen echter nog geen contact geweest. Het is nog niet duidelijk wat de gevolgen zijn van de onbeantwoorde telefoontjes. Dat wordt onderzocht.

Het ministerie, de politie en het KLPD treffen maatregelen om te voorkomen dat een dergelijke storing zich in de toekomst opnieuw voordoet. Onlangs is al begonnen met het verbeteren van de hele 112-infrastructuur om de kans op storingen te minimaliseren en de impact van een eventuele storing te beperken.

Eind maart waren er ook al twee storingen bij het alarmnummer. Die waren het gevolg van geplande onderhoudswerkzaamheden door KPN en een storing in de hardware.

Bruyneel mijdt Tour de France

Johan Bruyneel heeft besloten niet als ploegleider van RadioShack-Nissan-Trek aanwezig te zijn bij de Tour de France van dit jaar. De Belg blijft liever in de luwte nadat hij van betrokkenheid bij dopinggebruik is beschuldigd. 

Bruyneel schteef op zijn persoonlijke website. "Ik zou er dolgraag bij zijn, maar het zou voor te veel afleiding zorgen binnen het team." De Belg kwam onlangs in opspraak, nadat hij in verband werd gebracht met het vermeende dopinggebruik van zijn voormalige pupil Lance Armstrong. Onder Bruyneel vierde de zevenvoudig Tourwinnaar zijn grootste successen. 

Het Amerikaanse antidopingagentschap USADA maakte recent bekend dat Armstrong officieel van dopinggebruik wordt verdacht. Volgens het agentschap zou Bruyneel en nog vier teamleden hebben meegewerkt aan het structurele dopinggebruik van Armstrong. Ze denken dit met getuigen te kunnen bewijzen. 

Zowel Bruyneel als Armstrong beweert stellig ook maar iets met het gebruik van verboden prestatiebevorderende middelen te maken te hebben. "Het is heel erg jammer dat deze ongefundeerde beschuldigen tot deze beslissing hebben geleid. Maar ik moet mijn onschuld bewijzen, voor eens en voor altijd", verklaart Bruyneel, die er alle vertrouwen in heeft dat zijn werkgever hoge ogen gaat gooien in de Tour.

Nederlandse fietsers omgekomen in Duitsland

Twee fietsers uit Nederland zijn vrijdag om het leven gekomen door een ongeluk in Duitsland. Een Duitse automobiliste raakte van de weg en reed op ze in. Dat meldde de politie van de deelstaat Rijnland-Palts.

Het ongeval gebeurde op een weg langs de rivier de Moezel bij het plaatsje Senhals. Dat ligt ten zuidwesten van Koblenz.

De slachtoffers zijn oudere mannen. Ze fietsten met hun echtgenotes door het gebied. De vrouwen zagen het ongeluk gebeuren, maar bleven ongedeerd. De politie kan nog niet zeggen waardoor de automobiliste van de weg raakte. Volgens persbureau DPA is ze mogelijk onwel geworden.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag kon nog niets over het ongeval zeggen.

Nederlandse fietsers omgekomen in Duitsland
Nederlandse fietsers omgekomen in Duitsland (Foto: ANP)

Wellens niet langer beschuldigd van dopinggebruik

Veldrijder Bart Wellens wordt door de gerechtelijke politie van Turnhout niet langer verdacht van het gebruik van doping. De Belg van Telenet-Fidea kreeg het nieuws vandaag te horen.

Wellens werd in januari van dit jaar in allerijl naar een ziekenhuis overgebracht toen hij in kritieke toestand verkeerde. Meteen doken er geruchten rond dopinggebruik van de Belg op en werd er een onderzoek gestart, maar volgens zijn ploeg is daar niets uitgekomen. "Vandaag is medegedeeld dat de onderzoekingen en testen duidelijk negatief waren. Zowel het haarstaal, als een bloedstaal. Ook werd er in geen enkel medisch dossier gewag gemaakt van foute dingen.'

Petrova naar finale Rosmalen

De Russische tennisster Nadia Petrova heeft zich vrijdagavond geplaatst voor de finale van het grastoernooi van Rosmalen. De als achtste geplaatste speelster won de halve finale met 6-4 en 6-2 van de Belgische Kirsten Flipkens.

Petrova stuit zaterdag in de eindstrijd op Urszula Radwanska. De Poolse profiteerde van de opgave van Kim Clijsters. De Belgische meldde zich vlak voor de wedstrijd af vanwege een buikspierblessure. 

De wereld tegen pesterijen

Wat zou er gebeuren als iemand flink gepest wordt? Zo erg, dat de persoon in kwestie zelfs op een manier wordt uitgescholden dat haar kinderen zelfmoord zouden plegen als ze haar als moeder zouden hebben? En wat als één van je kinderen dan ook daadwerkelijk zelfmoord had gepleegd? De wereld die compleet gek gaat. Na een actie om haar op vakantie te sturen is er ondertussen meer dan $ 500.000 opgehaald. Het eerste doel was $ 5000. Hopelijk worden de pesters ook nog flink aangepakt, want ze gaan echt veel en veel te ver.... Ik schaam me bijna dat ik het filmpje hierop zet. Doneren kan in ieder geval op deze plek.

Bijstanders betrapt met huizen in buitenland

Bij mensen in de bijstand is vorig jaar voor in totaal 10 miljoen euro aan verzwegen vermogen, zoals huizen, in het buitenland aangetroffen. Er zijn 403 onderzoeken uitgevoerd in meer dan 50 landen naar bezit van mensen met een bijstandsuitkering. De meeste onderzoeken werden gedaan in Turkije (137), Marokko (84) en Suriname (34). In 163 gevallen is er daadwerkelijk vermogen aangetroffen.

Dat heeft staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken) vrijdag geschreven aan de Tweede Kamer in antwoord op vragen van de PVV. De Krom ziet geen aanleiding om nader onderzoek te starten naar uitkeringsfraude door niet-westerse allochtonen met bezit van onroerend goed in het buitenland, zoals de PVV vraagt. Volgens hem zijn gemeenten zelf verantwoordelijk voor de controles bij een vermoeden van fraude.

Kans op terroristische aanslag blijft beperkt

De kans op een terroristische aanslag in Nederland is gering. Een terreurdaad is niet uit te sluiten, maar het zogeheten dreigingsniveau blijft 'beperkt', staat in het Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland dat minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) vrijdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De dreiging blijft voornamelijk jihadistisch van aard, maar er zijn geen aanwijzingen dat aanhangers van die extreme politieke ideologie voorbereidingen treffen voor aanslagen tegen Nederland. Jihadisten in Nederland zijn volgens Opstelten meer gefocust op deelname aan de strijd in strijdgebieden als Afghanistan en Jemen dan op het voeren van een gewelddadige heilige oorlog tegen Nederland om de islam te verspreiden.

Het blijft volgens de bewindsman zorgwekkend dat het aantal jihadisten dat uitreist naar een strijdgebied de afgelopen jaren is gegroeid. Ook baart het Opstelten zorgen dat sommigen daarvan hun doel weten te bereiken en dat enkelen daar zelfs belangrijke posities weten in te nemen.

Verder staat in het Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland dat niet uit te sluiten valt dat mensen 'doorradicaliseren' en tot geweld in Nederland overgaan. De grenzen tussen jihadistische en radicaalislamitische groepen blijken soms bovendien poreus door onderlinge contacten. Vanuit andere ideologische hoeken zijn geen aanwijzingen voor een terroristische dreiging.

Eerder deze maand stak in België nog een ingereisde jihadist nog twee agenten neer. Ook Frankrijk werd dit jaar opgeschrikt door een jihadistische aanslag, toen de Frans-Algerijnse Mohamed Merah op een joodse school in Toulouse drie leerlingen en een rabbijn had doodgeschoten. Eerder had hij in de omgeving van Toulouse al drie Franse militairen doodgeschoten.

Kagawa voor vier seizoenen naar Manchester United

Shinji Kagawa speelt de komende vier seizoenen bij Manchester United. De 23-jarige Japanner kwam een contract voor die duur overeen met de Red Devils. Hij is inmiddels medisch gekeurd en heeft ook een Britse werkvergunning gekregen, maakt United vrijdag bekend.

Begin deze maand werd al duidelijk dat United en Borussia Dortmund een akkoord hadden bereikt over de overgang van de middenvelder. Toen moest Kagawa zelf nog wel een overeenkomst bereiken met de Engelse grootmacht.

Sir Alex Ferguson is enthousiast over de komst van de Japanner. "Shinji is een opwindende jonge middenvelder met veel techniek, visie en een goed oog voor het doel. Ik denk dat hij snel zijn stempel op het team kan drukken aangezien hij zeer geschikt is voor de speelstijl van United."

Stel vast voor mishandelen en besnijden kinderen

Een echtpaar uit Oud-Beijerland is dinsdag aangehouden voor het stelselmatig mishandelen van hun eigen kinderen en hun twee pleegkinderen. Ook worden ze ervan verdacht twee dochters van 12 en 14 jaar te hebben besneden, laat het Openbaar Ministerie in Rotterdam vrijdag weten.

In het gezin waren elf kinderen, van wie negen van het echtpaar zelf. De twee andere kinderen zijn neefjes die door de twee werden opgevoed. De kinderen zijn tussen de 1 en 19 jaar oud. De oudste woont niet meer thuis. De kinderen zijn eerder dit jaar al uit huis geplaatst.

De zaak kwam aan het rollen toen een van de dochters op school vertelde over de mishandelingen. Alle minderjarige kinderen hebben littekens of brandwonden. Twee meisjes bleken te zijn besneden.

De ouders, 37 en 39 jaar oud, kwamen in 2005 en 2007 naar Nederland. De twee meisjes zijn al in het land van herkomst besneden, maar dit is ook in Nederland strafbaar. Om welk land het gaat wil justitie om privacyredenen niet zeggen. De ouders zijn vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris en blijven voorlopig vastzitten.

Ferrer blijft kalm onder druk

David Ferrer verloor vandaag in de halve finale tegen Benoît Paire voor het eerst een set tijdens deze editie van het toernooi van Rosmalen. Toch gaat de Spanjaard als favoriet naar de finale die morgen wordt gespeeld. "De druk ligt op mij want ik ben hier als eerste geplaatst."

Ferrer vond het niet vreemd dat zijn Franse opponent een set van hem had afgesnoept. "Het is de halve finale, dan heb je altijd goede tegenstanders. Benoît speelde sterk." Dat hij het toernooi 'gered' heeft door als favoriet de eindstrijd te bereiken terwijl bij de vrouwen Kim Clijsters moest afhaken, hield de nummer een van de plaatsingslijst niet bezig. "Ik ben wel erg blij dat ik in de finale sta, maar over dat soort zaken denk ik niet na."

De wedstrijd tussen Ferrer en Paire werd enkele keren onderbroken vanwege de regenval. Ook waaide het stevig in Rosmalen. "Daar hadden we allebei last van, maar de een niet meer dan de ander. Ik heb geprobeerd te vechten. Mijn stijl is dat ik elk punt wil winnen, ik loop op alles."

Ferrer weet dat de druk om het toernooi te winnen nu bij hem ligt. "Meer dan bij mijn tegenstander Philipp Petzschner. Dat wil niet zeggen dat ik ook de favoriet ben, want ik denk dat de finale moeilijk wordt. Hij heeft een goede spelstijl voor deze ondergrond."

Toro Rosso komt veel tekort in Valencia

Scuderia Toro Rosso lijkt het voorlopig in Valencia niet goed voor elkaar te hebben. De Italiaanse renstal begon redelijk voortvarend aan het seizoen 2012 met twee puntenfinishes, maar heeft nu de handen vol aan de Caterhams van Heikki Kovalainen en Vitaly Petrov.

Toro Rosso-rijder Daniel Ricciardo hoopt dat het morgen beter gaat dan vandaag. "De baan was vanochtend vrij vuil, maar ’s middags werd het beter. Het waaide wel flink en daar had ik last van tijdens het remmen. Vanochtend deden we een kwalificatierun en we kwamen eigenlijk redelijk wat snelheid te kort, maar in de langere runs ging het wel wat beter. We moeten de auto dan ook verbeteren voor de runs met weinig brandstof en we hebben al wel wat goede ideeën. We zullen de data dan ook nog goed bestuderen en een plan van aanpak bedenken. Ik heb er vertrouwen in dat we nog wat plekken kunnen winnen."

Zijn collega Jean-Eric Vergne is het met hem eens. "Ik heb hier al eens in de GP3 gereden, maar vanuit een Formule 1-cockpit is het natuurlijk heel anders. Desondanks had ik wel enig idee wat ik kon verwachten. We hebben veel aan de afstelling gewerkt en wat dingen uitgeprobeerd die betrekking hebben op de nieuwe uitlaatconfiguratie die Daniel al in Montreal had getest. We hebben eigenlijk nog wel wat meer snelheid nodig, maar met een paar kleine veranderingen moet dit mogelijk zijn."

Kingdom Heart 3D en Theatrhythm demo's uit in Europa

Vandaag zijn demo's van Square Enix' aankomende games beschikbaar in Europa. De demo's voor Kingdom Hearts 3D [Dream Drop Distance] en Theatrhythm Final Fantasy zijn te downloaden via de Nintendo eShop voor Nintendo 3DS.

In Kingdom Hearts 3D [Dream Drop Distance] nemen spelers wederom de rol aan van Sora terwijl hij zich voorbereidt om een nieuwe bedreiging het hoofd te bieden. In de demo kunnen spelers alvast het nieuwe Flowmotion-systeem uitproberen, waarmee ze door de straten van Traverse Town kunnen zwaaien, glijden en beuken. Theatrhythm is een muziek- en ritmegame met alle bekende Final Fantasy-nummers, personages en filmpjes.

Theatrhythm Final Fantasy komt op 6 juli uit in Europa, Kingdom Hearts 3D [Dream Drop Distance] op 20 juli. Beide games verschijnen exclusief voor Nintendo 3DS.

Theatrhythm Final Fantasy

Mass Effect 3 Extended Cut verschijnt volgende week

BioWare heeft aangegeven dat de Extended Cut-DLC van Mass Effect 3 volgende week te downloaden is voor Xbox 360 en pc. De DLC, die zo'n 2GB groot is, is vanaf 26 juni gratis te downloaden. PlayStation 3-gamers in Europa moeten helaas wachten tot 4 juli.

In de DLC krijgen fans van Mass Effect meer te weten over het einde en krijgen we beelden te zien die zich na het einde van Mass Effect 3 afspelen. Wel geeft BioWare aan dat de DLC geen nieuw einde bevat. Om gebruik te maken van de DLC heb je een save game nodig op het moment van de Cerberus Base-aanval, vanaf dan krijgt de gamer meer te weten over het einde. 

Dankzij de DLC zijn de keuzes uit de eerdere games dit keer ook echt van belang voor het einde, wat volgens BioWare dit keer wel voor meer variatie zorgt aan het einde. Het einde van Mass Effect 3 heeft de afgelopen maanden veel stof doen opwaaien. Mede door vele reacties van fans komt BioWare nu met opheldering van het einde.

ME3

Jannes verslaat Justin Bieber

De nieuwe cd van Jannes is populairder dan Believe, de nieuwste plaat van tienerster Justin Bieber. Op Volle Kracht komt deze week binnen op de eerste plaats van de Album Top 100, terwijl Bieber het in zijn eerste week moet doen met de tweede positie. Tits 'n Ass van Golden Earring staat net als vorige week op de derde plaats.

Op Volle Kracht is het vijfde album van Jannes dat de hitlijst aanvoert. "Yes!", reageert de 38-jarige zanger opgetogen via Twitter. "Ik wil al mijn fans bedanken." Eerder deze maand bracht Jannes de single Ik Wil een Boerenmeid uit. In de videoclip rijdt hij met een tractor door de chique P.C. Hooftstraat in Amsterdam.

De EK-single van René Froger heeft een flinke duikeling gemaakt. Na de uitschakeling van Oranje op het Europees kampioenschap moet de zanger zijn nummer 1-positie na een week alweer inleveren. Het nummer Samen zakt van de koppositie naar de 42e plek van de Single Top 100.

De toppositie in de singlelijst is weer overgenomen door Jan Smit en Gerard Joling. Hun duet Echte Vrienden stond al twee weken boven aan de lijst, maar moest de leiding vorige week afstaan aan Jolings Topper-collega Froger. De Braziliaanse Gusttavo Lima stijgt naar de tweede plek met Balada en de derde positie wordt bezet door Feel the Love van Rudimental en John Newman.

Herexamens goed voor 2400 klachten

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) heeft in de afgelopen week ruim 2400 binnengekregen over de herexamens. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van het LAKS.

Omdat niet precies duidelijk is hoeveel scholieren een herexamen moesten doen, is niet te zeggen of het aantal van 2400 klachten veel is. Net als tijdens de eerste zit leverden vakken als Nederlands, Engels en wiskunde op alle niveaus weer de meeste klachten op. In totaal zijn er nu bijna 127.000 meldingen bij het LAKS binnengekomen.

Tijdens de herexamens klaagden leerlingen onder meer over geluidsoverlast, de duur van de toetsen en problemen met computers. Sommige havisten kregen bij hun herkansing aardrijkskunde ten onrechte een halfuur minder de tijd. Op het examen stond een drukfout. Het LAKS roept leerlingen die daardoor in de problemen zijn geraakt op om zich te melden.

In totaal deden dit jaar ruim 206.000 scholieren eindexamen. Het ging om 106 duizend vmbo'ers, 59.000 havisten en 41.000 vwo'ers. De herkansingen duurden van maandag tot vrijdag. De uitslag wordt woensdag bekendgemaakt.


Herexamens goed voor 2400 klachten (Foto: Novum)

Motta twijfelgeval bij Italië

Het is onzeker of de Italiaan Thiago Motta overmorgen mee kan doen in de kwartfinale van het EK tegen Engeland. De middenvelder heeft een hamstringblessure. Vandaag kon Motta wel trainen, maar volgens de teamarts zal de komende dagen moeten blijken of hij fit genoeg is om te spelen.

Verdediger Giorgio Chiellini komt zeker niet in actie tegen Engeland. Mogelijk kan hij eventueel later in het toernooi nog in actie komen. Chiellini liep afgelopen maandag in de met 2-0 gewonnen wedstrijd tegen Ierland eveneens een hamstringblessure op.

Udinese bindt verdediger Coda tot 2017

Udinese heeft Andrea Coda voor lange tijd vastgelegd. Het contract van de 27-jarige verdediger is tot de zomer van 2017 verlengd, meldt de nummer drie van Italië vrijdag. Coda speelt sinds 2006 voor Udinese en kwam sindsdien tot 121 optredens in de Serie A. De contractverlenging is een gebaar van vertrouwen voor Coda na een lastige periode.

De centrale verdediger miste het grootste deel van het seizoen door een zware knieblessure. In maart maakte de voormalig jeugdinternational zijn rentree en droeg hij in zeven wedstrijden nog bij aan de derde plek van Udinese, die de club een plaats in de voorronden van de Champions League opleverde.

Coda begon zijn carrière bij Empoli. Na twee goede seizoenen en 76 competitieduels verdiende hij in 2006 een transfer naar Udinese.

Uitgaven huisartsenzorg mogen stijgen

De uitgaven voor de huisartsenzorg mogen met 2,5 procent stijgen. Daarnaast mogen ze een half procent meer uitgeven om hun positie als spil in de zorg in een buurt te versterken. Dat is de uitkomst van een akkoord dat demissionair minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) met de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) heeft gesloten.

De huisartsen moeten vijftig miljoen euro gaan besparen op de uitgaven aan geneesmiddelen. Dat moet worden bereikt door doelmatiger medicijnen voor te schrijven. Waar mogelijk moeten huisartsen de goedkoopste medicijnen voorschrijven.

Ook heeft Schippers met de LHV afgesproken dat de zogeheten poortwachtersrol van huisartsen wordt versterkt. Te vaak gaan patiënten nog naar het ziekenhuis met een kwaal waarmee ze eigenlijk naar de huisarts hadden gemoeten. Zorg in het ziekenhuis is vele malen duurder en dus wil Schippers dit terugbrengen.

Schippers en de LHV zien onder meer heil in samenwerkingsverbanden tussen huisartsenposten en spoedeisende hulpposten. Als dit leidt tot financiële overschrijdingen voor huisartsen, worden zij hier niet op gekort.

Ook de overschrijding van 99 miljoen euro van de huisartsen over 2011 leidt niet tot een korting, zijn Schippers en de huisartsen overeengekomen. De minister probeert om eventuele overschrijdingen over dit jaar ook niet tot een korting te laten leiden.

De huisartsen en de minister hadden vorig jaar een hoog oplopend conflict over de overschrijdingen. De huisartsen waren woedend omdat zij gestraft zouden worden voor het extra werk dat ze verrichtten. Volgens LHV-voorzitter Steven van Eijck heeft het akkoord het onderlinge vertrouwen versterkt. "Er hing een zwaard van Damocles boven ons hoofd", verwees hij naar de korting. "Die vrees is nu weggenomen."

Ook Schippers reageerde verheugd. "Het was nodig om opnieuw vertrouwen in elkaar te krijgen en dat is gelukt."

11,5 jaar cel voor bedreiging makers South Park

Een Amerikaanse moslim is vrijdag tot 11,5 jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens bedreiging van de makers van de satirische animatieserie South Park. Jessie Curtis Morton legde eerder een bekentenis af.

De makers van South Park hadden de woede van radicale moslims gewekt met een aflevering waarin de profeet Mohammed zich had gehuld in een berenpak.

Een medeverdachte, Zachary Chesser, kreeg 25 jaar, maar hij was dan ook naar Somalië gereisd om zich aan te sluiten bij Al-Shabab.

Bursaspor mag toch Europa in

De Turkse club Bursaspor mag komend seizoen toch meedoen aan de Europa League. Dat heeft het internationaal sportarbitragehof CAS vandaag besloten. Bursaspor was in mei door de UEFA uitgesloten van Europees voetbal. Die straf is nu voorwaardelijk gemaakt met een proeftijd van drie jaar. De boete die Bursapor aan de UEFA moet betalen gaat omhoog van vijftigduizend euro naar een kwart miljoen.

Bursaspor werd begin dit jaar schuldig bevonden aan het overtreden van de financiële Fair Play-regels. De club had nog drie ton aan transfergelden niet betaald sinds 2007. Eind februari kreeg Bursaspor een voorwaardelijke Europese uitsluiting opgelegd. In beroep werd die straf echter omgezet in een onvoorwaardelijke schorsing.

Kiezer vindt Europa belangrijk

Waar voorheen Europa op de verkiezingsagenda niet scoorde, lijkt de kiezer het thema bij de komende verkiezingen belangrijk te vinden. Dat blijkt uit een peiling van TNS NIPO naar de stemmotieven van kiezers. Tien procent van de kiezers vindt Europa zelfs het belangrijkste thema. Bij de vorige twee verkiezingen was dat nog een of nul procent.

Europa is daarmee het belangrijkste thema na de altijd populaire thema's economie, zorg en sociale zekerheid. Zowel voor- als tegenstanders van Europa noemen het thema volgens het onderzoeksbureau belangrijk.

De bestrijding van criminaliteit wordt juist minder belangrijk gevonden. In 2010 vond elf procent van de kiezers dit het belangrijkste thema. Nu vindt vijf procent het leidend als de verkiezingen nu waren.

De peiling is het resultaat van een steekproef waaraan 1383 mensen meededen.

Vier Somaliërs vast voor mensensmokkel

De marechaussee heeft deze maand drie mannen en een vrouw aangehouden wegens mensensmokkel. De vier worden verdacht van het smokkelen van mensen naar Scandinavië en Engeland en het maken van valse reisdocumenten, laat het landelijk parket van het Openbaar Ministerie vrijdag weten.

De hoofdverdachte is een 49-jarige Hagenaar van Somalische komaf. Hij werd 10 juni aangehouden en de rechter-commissaris in Den Haag heeft zijn voorarrest deze week met negentig dagen verlengd. Bij een doorzoeking in zijn woning werden onder meer stempels, een vervalst paspoort en een vervalst visum aangetroffen.

Een dag voor de aanhouding van de hoofdverdachte werd al een 32-jarige Somaliër opgepakt in Mijdrecht. Dinsdag werden vervolgens een 46-jarige man en een 31-jarige vrouw uit Best aangehouden. Ook zij hebben de Somalische nationaliteit.

Bejaarde zorgt voor ravage in Haarlem

Een 77-jarige automobilist uit Haarlem heeft vrijdagochtend voor een kleine ravage gezorgd in een straat in zijn woonplaats. Hij ramde drie auto's, reed door verschillende tuinen heen en kwam uiteindelijk tot stilstand op enkele centimeters van een woonhuis.

De man kwam vanaf de Gijsbrecht van Aemstelstraat aanrijden en probeerde de Van Baerlestraat in te rijden, waarna het mis ging. De auto schoot plotseling vooruit en botste op twee geparkeerde auto's. Daarna vloog de man de straat over, ramde nog een andere auto en knalde vervolgens dwars door twee tuinen. In een derde tuin kwam hij tot stilstand tegen enkele stenen.

De Haarlemmer kon geen verklaring geven voor zijn rijgedrag. De politie houdt er rekening mee dat hij per ongeluk het gaspedaal indrukte in plaats van te remmen. De man raakte niet gewond, maar kon wel zijn rijbewijs inleveren. Hij moet een rijvaardigheidsproef afleggen bij het CBR.

Ferrer moeizaam naar finale Rosmalen

David Ferrer heeft zich met de nodige moeite naar de finale van de Unicef Open geslagen. De Spanjaard, als eerste geplaatst op het Brabantse gras, had drie sets nodig om zich van de Fransman Benoît Paire te ontdoen: 7-6 (5), 3-6 en 6-1. De wedstrijd lag door regen een paar keer lang stil. Na de laatste hervatting liep Ferrer makkelijk uit.

In de eindstrijd neemt Ferrer, de nummer zes van de wereld, het zaterdag op tegen Philipp Petzschner. De Duitser won eerder vandaag met tweemaal 7-5 van Xavier Malisse uit België.

Fez-patch kampt met problemen

Polytron is een gamedeveloper die pas geleden een patch heeft uitgebracht voor Fez. Gamers moeten deze patch echter niet downloaden, aldus Polytron. Door de patch bestaat de mogelijkheid dat je save games corrupt raken en je al je voortgang kwijt bent. Het is nog niet bekend wanneer de patch voor de patch komt.

De verklaring van Polytron: "There is an issue that seems fairly widespread where the save file can be seen as corrupted by the game after installing the patch. We're floored that this wasn't found in testing. For the moment, deleting your system cache should resolve the issue, but if that fails, there is no known workaround. We'll keep you updated on the situation."


Later gaf de developer wat meer vrij via Twitter: "THE PATCH IS KINDA BROKEN. Reports of savefile corruption. We advise against installing it unless you already can't play the game."

[1/4 finale] Vooruitblik: Duitsland - Griekenland

Duitsland en Griekenland spelen vanavond de tweede kwartfinale op het EK voetbal. Dit lijkt voor de Duitsers een peulenschil te zijn, aangezien nog nooit van de Grieken werd verloren.

Toch blijkt Griekenland, als we naar de cijfers gaan kijken, een lastig te kloppen land. De Griekse formatie verloor in de laatste 24 interlands slechts twee wedstrijden. Bovendien leunt de ploeg op het succes van 2004. In dat jaar verrasten de Grieken heel Europa door in de finale van het EK voetbal favoriet Portugal te verslaan.

Duitsland is echter ook aan een uitstekende serie bezig. De winst op Denemarken was namelijk de veertiende overwinning op rij. De laatste nederlaag dateert van het WK in 2010. Toen verloor Die Mannschaft van Spanje.

Bondscoach Joachim Löw kan tegen Griekenland weer over Jerôme Boateng beschikken. De verdediger keert weer terug van een schorsing. Bij de Griekse ploeg zitten Georgios Karagounis en José Holebas op het strafbankje door een schorsing. De afwezigheid van Karagounis zal de Grieken waarschijnlijk het meeste pijn doen.



Vermoedelijke opstellingen:

Duitsland:
Neuer, Boateng, Badstuber, Hummels, Lahm, Khedira, Schweinsteiger, Müller, Özil, Podolski, Gómez

Griekenland:
Sifakis, Torosidis, K. Papadopoulos, Papastathopoulos, Tzavellas Katsouranis, Maniatis,  Salpingidis, Makos, Samaras, Gekas

Aanvoerder Karagounis is er tegen de Duitsers niet bij (Foto: Pro Shots)

'Liefdesleven Kardashian onder de loep'

Het liefdesleven van Kim Kardashian wordt mogelijk tot in detail besproken in de rechtbank. Kris Humphries, waarmee Kardashian in een vechtscheiding is verwikkeld, wil haar geliefde Kanye West en ex Reggie Bush oproepen als getuigen. Dat vertellen ingewijden aan de Amerikaanse entertainmentsite Radar Online.

Humphries wil van de mannen in Kims leven weten wat de realityster over haar scheiding heeft gezegd. Basketballer Humphries wil zijn huwelijk met Kardashian nietig laten verklaren, volgens hem trouwde Kim alleen vanwege de publiciteit. De 31-jarige Kardashian, die in oktober na een huwelijk van 72 dagen een scheiding aanvroeg, spreekt dat tegen.

Het nieuws dat Kanye West en Reggie Bush mogelijk gedagvaard worden, komt een paar dagen nadat Kardashian Humphries' ex liet dagvaarden. De basketballer zou sinds januari hebben gescharreld met Myla Sinanaj, terwijl hij beweerde maandenlang kapot te zijn geweest van de scheiding.

Pc-versie Assassin's Creed 3 uitgesteld

De release van de pc-versie van Assassin's Creed 3 is uitgesteld en de game zal nu op op 23 november 2012 verschijnen. Het was de bedoeling van Ubisoft om het spel gelijktijdig uit te brengen met de consoleversies, namelijk op 31 oktober.

Ubisoft weet er een gewoonte van te maken om zijn pc-versies van multiplatformgames uit te stellen. Zo kwam de pc-versie van Assassin's Creed: Revelations een halve maand later uit dan de versie voor de consoles, en ook het Brotherhood-deel uit de Assassin's Creed-reeks kwam voor pc vier maanden later dan de andere versies. 

Veel gamers denken dat dit uitstel gerelateerd is aan piraterij, maar Ubisoft heeft hier zelf nog niks over gezegd. Hieronder is de trailer van Assassin's Creed 3 te zien: 

'Schumacher sleutel in Silly Season'

Het Silly Season lijkt in de Formule 1 al volop begonnen te zijn. Zo wordt Lewis Hamilton plotseling aan Ferrari gelinkt en worden daar ook onder meer Red Bull-rijders Sebastian Vettel en Mark Webber genoemd. De echte sleutel voor dit seizoen lijkt te liggen bij Michael Schumacher.

De inmiddels 43-jarige Duitser keerde ruim twee jaar geleden terug in de sport en tekende een driejarig contract bij Mercedes. Die verbintenis loopt eind dit seizoen af en alles hangt af van wat de Duitser besluit: verlengen of zijn helm opnieuw aan de wilgen hangen. In dat laatste geval zullen er naar verwachting veel verschuivingen op gaan treden op de rijdersmarkt.

Waar Hamilton bij McLaren lijkt te blijven en Vettel en Webber ook in 2013 de stoeltjes bij Red Bull lijken te bezetten is er rond andere teams wel een ware potentiële stoelendans aan de gang. Met name aan het stoeltje van Felipe Massa bij Ferrari wordt gezaagd. Een batterij coureurs is al genoemd om de Braziliaan op te volgen, terwijl Massa zelf al door heeft laten schemeren dat hij een terugkeer bij Sauber niet uitsluit. Sergio Perez zou dan de omgekeerde weg kunnen bewandelen.

Mocht Schumacher besluiten te stoppen dan lijken Force India-coureur Paul di Resta en Perez de belangrijkste kandidaten om hem op te volgen. Bij Force India zou dan Jules Bianchi met steun van Ferrari in kunnen stappen, terwijl bij Sauber Force India-rijder Nico Hülkenberg en Caterham-coureur Heikki Kovalainen genoemd worden om Kamui Kobayashi te vervangen. Als Schumi stopt dan kunnen deze geruchten plotseling een heel andere wending nemen. De tijd zal leren welke kant het op gaat.

Afspraak met Brazilië over duurzame biobrandstof

Nederland en Brazilië gaan samenwerken op het gebied van duurzame biobrandstoffen. Op die manier moet het quotum van 4,5 procent duurzame brandstoffen op de Nederlandse markt worden gehaald. Dat heeft demissionair staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Joop Atsma (CDA) in Rio de Janeiro afgesproken.

De samenwerking richt zich onder meer op de ontwikkeling van biobrandstoffen. Met duurzame brandstoffen uit Brazilië moet Nederland kunnen voorzien in de toenemende vraag naar de alternatieven voor benzine en diesel. Brazilië is volgens Atsma een grote leverancier van duurzame brandstoffen uit suikerriet en houtpulp.

Turks gevechtsvliegtuig boven zee vermist

Een Turks gevechtsvliegtuig met twee piloten aan boord is vrijdag vlakbij Syrië boven de Middellandse Zee verdwenen. Dat heeft de gouverneur van de Zuid-Turkse provincie Malatya laten weten.

De spoorloze F-4 was volgens gouverneur Ulvi Saran opgestegen in Malatya, maar raakte ten zuidwesten van de provincie Hatay vermist. Hatay grenst aan Syrië.

De Turkse krant Hürriyet berichtte dat het toestel blijkbaar in internationale wateren voor de Syrische kust is neergestort. Hürriyet vermeldde niet waarop de krant die gevolgtrekking baseerde.

Truckers rijden dronken bestuurster klem op A4

Twee vrachtwagenchauffeurs hebben vrijdagochtend op de A4 bij Den Haag een dronken automobiliste klemgereden. De 59-jarige vrouw uit Leiden slingerde rond 09.50 uur over de weg en gebruikte de hele rijbaan. De vrouw is aangehouden door de verkeerspolitie, laat het KLPD weten.

De vrouw bleek een alcoholpromillage van 1,9 te hebben, terwijl 0,5 promille de maximaal toegestane hoeveelheid is. Ze bleek bovendien een rijontzegging te hebben die nog tot maart van kracht is.

De verkeerspolitie doet melding bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR), wat ertoe kan leiden dat het rijbewijs van de vrouw ongeldig wordt verklaard.

Kerber en Paszek in finale Eastbourne

Angelique Kerber en Tamira Paszek spelen morgen in Eastbourne de finale van het WTA-toernooi in de Engelse stad. Onder zeer winderige omstandigheden versloegen zij in de halve finales hun tegenstanders, respectievelijk Klara Zakopalova en Marion Bartoli.

Kerber had in de eerste set geen kind aan de Tsjechische Zakopalova, die meer moeite had met de wind en al haar opslagbeurten verloren zag gaan. Al na een kwartier spelen stond de 6-0 op het scorebord.

In de tweede set beet de nummer 36 van de wereld nog wel wat van zich af en breakte de Duitse zelfs een keer, maar pas nadat ze zelf gebroken was. Beide speelsters hadden zowel pech als geluk dat de wind hun slagen flink van koers kon veranderen, maar Kerber bleef consistent spelen en won de set uiteindelijk met 6-3.

In de andere halve finale werd Marion Bartoli, de titelhoudster van vorig jaar, verrast door Tamira Paszek. De 21-jarige Oostenrijkse verloor de eerste set met 6-4 en kwam in de tweede set op een 4-1 achsterstand, maar wist de wedstrijd om te buigen na advies van haar coach. Die vertelde haar aanvallender te gaan spelen en de nummer 59 van de wereld won de set uiteindelijk met 7-5.

In de derde set leek Bartoli het heft weer in handen te nemen en ze kwam op een 2-0 voorsprong. Paszek herpakte zich echter opnieuw goed en liet de Francaise het allerbeste van haar spel zien, waardoor ze de laatste set naar haar hand zette met 6-4.

'Löw verkiest Klose boven Gomez tegen Griekenland'

Mario Gomez moet de kwartfinale van Duitsland op het EK tegen Griekenland vanaf de reservebank bekijken. Volgens het Duitse Bild geeft bondscoach Joachim Löw vrijdagavond de voorkeur aan concurrent Miroslav Klose. De aanvaller van Lazio Roma zou volgens Löw op het veld beter overweg kunnen met schaduwspits Mesut Özil, die in de groepsfase niet goed uit de verf kwam.

Het passeren van Gomez is opvallend, omdat hij met drie goals gedeeld topscorer van het Europees kampioenschap in Polen en Oekraïne is. Zo scoorde de spits van Bayern München onder meer beide Duitse treffers in de met 2-1 gewonnen wedstrijd van Nederland.

In Duitsland woedt al lange tijd een discussie over de spitspositie. Zo hebben de Duitsers hun twijfels bij de voetbalkwaliteiten van Gomez. Zijn concurrent Klose zou technisch beter zijn en heeft bovendien een uitstekende staat van dienst in die Mannschaft. De 34-jarige spits scoorde 63 keer in 119 interlands. Alleen legende Gerd Müller was met 68 goals vaker doeltreffender in het Duitse nationale team.

De Duitsers eindigden in de poule des doods als eerste en zijn de voornaamste kandidaat voor de eindzege. Bij winst op Griekenland wacht in de halve finale Engeland of Italië.


'Löw verkiest Klose boven Gomez tegen Griekenland' (Foto: Novum)

Makkelie scheidsrechter op EK -19

Scheidsrechter Danny Makkelie zal volgende maand in Estland op het EK voetbal onder negentien gaan fluiten, zo is vandaag bekendgemaakt.

Het Nederlands team zal niet deel gaan nemen aan dit evenement. Pas vlak voor het toernooi zal bekend worden welke duels Makkelie zal mogen leiden. De Nederlandse arbiter kan Kroatië, Engeland, Estland, Frankrijk, Griekenland, Portugal, Servië en Spanje treffen.

Stroomstoring Nieuwegein grotendeels opgelost

De stroomstoring in Nieuwegein is voor een groot deel opgelost. Aan het einde van vrijdagmiddag zitten nog drieduizend van de zeventienduizend getroffen klanten zonder stroom, laat netbeheerder Stedin weten.

De stroomstoring ontstond donderdagavond na blikseminslag in twee transformatorstations. Daarbij brak brand uit in een van de stations, zo bleek vrijdag. De herstelwerkzaamheden liepen vertraging op omdat de brandweer er zeker van wilde zijn dat er geen asbest was vrijgekomen. Dit bleek niet het geval.

De wijken Blokhoeve, Galecop en een deel van Batau-Noord ontsprongen de dans. Verder had een deel van de wijk Vreeswijk rond 11.30 uur alweer stroom. Stedin liet eerder op de dag weten er alles aan te doen de stroom vrijdag nog te herstellen, maar niet te kunnen garanderen dat dat lukt.

Particulieren kunnen een beroep doen op een compensatieregeling van Stedin, omdat de storing langer duurt dan vier uur. Voor bedrijven geldt deze regeling niet. Zij krijgen het advies contact op te nemen met hun verzekering.

Aptroot voorgedragen als burgemeester Zoetermeer

Het VVD-Kamerlid Charlie Aptroot is officieel voorgedragen als burgemeester van Zoetermeer. De ministerraad stemde vrijdag in met de voordracht van Aptroot, waarmee de laatste horde voor zijn burgemeesterschap is genomen.

Aptroot zal zijn voorganger Jan Waaier (CDA) vanaf 3 september opvolgen. Waaier legt zijn functie na acht jaar per 1 september neer.

Eerder sprak de gemeenteraad zich positief uit over de benoeming van de VVD'er. "Hij kent de hoofdrolspelers in de regio en heeft een ruime bestuurlijke ervaring." Aptroot is sinds 2003 lid van de Tweede Kamer. Daarvoor was hij onder andere wethouder in Wassenaar.


Aptroot voorgedragen als burgemeester Zoetermeer (Foto: Novum)

Schot vindt tekening Rembrandt op zolder

Op een zolder in Schotland is eerder dit jaar een tekening van Rembrandt ontdekt. Het werk werd gevonden samen met zes andere tekeningen die al ruim honderd jaar vermist waren, maakte veilinghuis Christie's vrijdag bekend.

Rembrandts tekening, Blinde Bedelaar met een Jongen en een Hond, wordt begin volgende maand samen met de andere tekeningen geveild bij Christie's in Londen. De collectie biedt volgens het veilinghuis een zeldzaam inzicht in Rembrandts atelier en de manier waarop zijn leerlingen zich zijn technieken eigen maakten.

De verzameling bestaat uit werken van Ferdinand Bol, Willem Drost en Samuel van Hoogstraten, die niet eerder zijn gepubliceerd. De tekening van Rembrandt heeft een geschatte waarde van vijftig- tot tachtigduizend pond, omgerekend zo'n 62 tot 99 duizend euro. De hele collectie moet ongeveer 124 duizend euro opbrengen.


Schot vindt tekening Rembrandt op zolder (Foto: Novum)

Diablo 3 voor vierde keer bovenaan

Voor de vierde keer sinds de lancering ruim een maand geleden is het actierollenspel Diablo III het best verkochte spel van de week. Dat blijkt uit gegevens van marktonderzoeksbureau GfK. Het voetbalspel FIFA 12 voor  PlayStation 3 en de actiegame Max Payne 3 voor dezelfde spelcomputer staan op twee en drie in de verkooptoptien.

De eerste verandering in de lijst vinden we terug op de vierde plaats. Het kinderspel Skylanders: Spyro's Adventure voor Nintendo Wii is weer terug. Het verstoot het schietspel Battlefield 3 naar de vijfde plaats.

Onderin is het Nintendo 3DS-avontuur Super Mario 3D Land terug op de achtste plaats, gevolgd door het nieuwe managementspel Pro Cycling Manager 2012: Tour de France voor pc.

De volledige verkooptoptien van week 25 ziet er als volgt uit:
01. Diablo III (pc)
02. FIFA 12 (PlayStation 3)
03. Max Payne 3 (PlayStation 3)
04. Skylanders: Spyro's Adventure (Nintendo Wii)
05. Battlefield 3 (PlayStation 3)
06. FIFA 12 (PlayStation 3)
07. Call of Duty: Modern Warfare 3 (PlayStation 3)
08. Super Mario 3D Land (Nintendo 3DS)
09. Pro Cycling Manager 2012 (pc)
10. Max Payne 3 (Xbox 360)


Need for Speed-film komt in 2014

DreamWorks heeft vandaag aangegeven dat de filmstudio de rechten heeft gekocht voor een Need for Speed-film. Eerder was Electronic Arts al in bespreking met Paramount, Sony en Warner Bros over een Need for Speed-film, maar vandaag is aangegeven dat DreamWorks aan de slag gaat met een film.

De productie zal vanaf volgend jaar gaan starten en zal samen met Electronic Arts geproduceerd worden voor een release in 2014. Het verhaal van de film komt in handen van George en John Gatins, bekend van Coach Carter en Real Steel. Scott Waugh, de man achter Act of Valor, gaat de regie voor zijn rekening nemen. Need for Speed moet een intense en actievolle film worden dat zich richt op auto's en zal gerelateerd zijn aan de Need for Speed-franchise.

NfS

Vijf maanden cel voor kinderlokker Geldrop

Een 46-jarige man uit Eindhoven is vrijdag door de rechtbank in Den Bosch veroordeeld tot vijf maanden celstraf omdat hij in februari zeven meisjes probeerde mee te lokken in Geldrop. Zijn slachtoffers waren tussen de 7 en 13 jaar oud. Justitie had zes maanden celstraf en tbs geëist.

De Eindhovenaar fietste op 25 februari door Geldrop en vroeg meisjes met hem mee te gaan. Daarbij maakte hij ongepaste opmerkingen over het uiterlijk van de meisjes. Voor de aanklacht van poging tot ontucht sprak de rechter de man vrij. De opmerkingen van de Eindhovenaar waren weliswaar onfatsoenlijk, maar bewezen niet dat de man de meisjes wilde misbruiken, vond de rechter.

De rechter legde ook nog vijf maanden voorwaardelijke celstraf op. Hij mag twee jaar geen contact opnemen met de meisjes en een jaar lang niet in Geldrop komen, besliste de rechter. Ook moet de man zich laten behandelen als de reclassering dat nodig vindt.

In de eis om tbs op te leggen gingen de rechters niet mee. Hoewel de man aan psychische stoornissen leidt en verminderd toerekeningsvatbaar is, oordeelden de rechtbank dat tbs een te zware maatregel is voor een poging tot het meelokken van de kinderen.

Agent breekt rib bij aanhouding in Ruurlo

Een politieagent heeft donderdagmiddag een rib gebroken bij de aanhouding van een 28-jarige man in het Gelderse Ruurlo. Bij de poging tot arrestatie ontstond een worsteling, waarbij de agent gewond raakte. De verdachte werd aangehouden en de politieman is naar een ziekenhuis vervoerd, meldt de politie vrijdag.

De politie kreeg rond 17.00 uur een melding van een huiselijke ruzie. De 28-jarige man had in een woning ruzie gehad met een vrouw. Toen familieleden de vrouw wilden helpen, bedreigde de man ze met een mes. Agenten wilden de man vervolgens aanhouden, maar hij verzette zich hevig en verwondde daarmee de agent.

De verdachte is meegenomen naar het bureau en na verhoor vastgezet.

Uitspraak in proces-Breivik op 24 augustus

De rechters in het proces tegen de Noorse massamoordenaar Anders Behring Breivik doen op 24 augustus uitspraak. Dat heeft het hof in Oslo gezegd. Het proces tegen de man die vorig jaar juli 77 mensen van het leven beroofde met een aanslag in Oslo en een bloedige schietpartij op het eilandje Utøya werd vrijdag afgerond.

Breivik verzocht de rechters om vrijspraak en zei dat zijn bloedbad vorig jaar bedoeld was om Noorwegen te behoeden voor een toekomst als 'multiculturele hel'. In een zelfgeschreven verklaring haalde de zelfverklaarde kruisvaarder tegen de islam uit naar alles wat hij verkeerd acht aan Noorwegen, van immigratie tot vrouwenemancipatie.

Limburg krijgt coalitie zonder omstreden VVD'er

De omstreden Roermondse wethouder Jos van Rey (VVD) wordt geen gedeputeerde in de provincie Limburg. De drie coalitiepartijen CDA, VVD en PvdA bereikten daar vrijdag een akkoord over. De coalitie is nu definitief rond, zo laat formateur Martijn van Helvert (CDA) weten.

De partijen waren het vorige week al grotendeels eens met elkaar, maar de installatie van het provinciebestuur liep vertraging op toen het CDA liet weten niet blij te zijn met het VVD-smaldeel in de coalitie. De partij had Van Rey voorgedragen als gedeputeerde.

De 67-jarige Van Rey kwam vorig jaar in opspraak omdat hij zich schuldig zou hebben gemaakt aan zelfverrijking en belangenverstrengeling. Een commissie onder leiding van voormalig minister van Justitie Winnie Sorgdrager kon daar echter geen bewijs van vinden. Desondanks vond het CDA dat er te veel vragen zijn over zijn integriteit. De VVD ging met hem een te groot risico aan, vond de partij.

Na nieuwe onderhandelingen afgelopen week heeft de VVD de kandidatuur van Van Rey ingetrokken. Voor hem in de plaats is nu fractievoorzitter in de Provinciale Staten Erik Koppe voorgedragen. Het nieuwe provinciebestuur wordt volgende week vrijdag geïnstalleerd.

De vorige Limburgse coalitie van CDA, VVD en PVV kwam eind april ten val toen het CDA het vertrouwen opzegde in de PVV. De partijen kwamen hard met elkaar in aanvaring tijdens een spoeddebat over het bezoek van de Turkse president Abdullah Gül aan Limburg.

Vrouw doodgestoken bij Rotterdamse school

Bij een steekpartij bij een basisschool in Rotterdam is vrijdagmiddag een vrouw om het leven gekomen. Een tweede vrouw raakte gewond, meldt de politie. De dader is voortvluchtig.

Het is volgens een politiewoordvoerder niet duidelijk of de steekpartij in de school of op het schoolplein plaatsvond. Of schoolkinderen getuige waren van het incident aan de Josephstraat, is ook nog niet duidelijk.

Twitterfans mogen eerder naar film Katy Perry

De twitterfans van Katy Perry krijgen als eersten de kans om haar concertfilm te zien. Volgers van de zangeres kunnen Katy Perry: Part of Me al op 2 juli bijwonen, drie dagen voor de film in de VS officieel in première gaat.

Twitteraars worden naar een link gedirigeerd waar ze tickets kunnen kopen voor de muziekdocumentaire. De preview wordt vertoond in honderd bioscopen in de Verenigde Staten en Canada.

"Vanaf Katy's eerste tweet over de film leefden haar fans ontzettend met haar mee", vertelt een woordvoerder van filmproductiemaatschappij Insurge Pictures aan entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. "We willen er zeker van zijn dat zij de eersten zijn die de film die ze zelf mee vorm hebben gegeven, kunnen zien."

De 27-jarige Perry, die op Twitter ruim 21,7 miljoen volgers heeft, werd voor de documentaire gevolgd tijdens haar wereldtoernee van vorig jaar. Naar verluidt praat ze in de film ook over haar scheiding van Russell Brand.

Belg Jacobs nieuwe trainer FC Kopenhagen

Ariël Jacobs is de nieuwe trainer van FC Kopenhagen. De 58-jarige Belg was de afgelopen 4,5 jaar trainer van Anderlecht. Hij tekent een contract voor twee seizoenen in Denemarken. In Brussel werd Jacobs opgevolgd door John van den Brom.

Kopenhagen maakte een teleurstellend seizoen door en eindigde op een tweede plaats in de competitie. De aan het begin van het jaar aangestelde trainer Roland Nilsson werd al na acht maanden ontslagen.

Rebecca Romijn kan niet feesten en moeder zijn

Rebecca Romijn kan niet 's avonds feesten en 's ochtends een moeder zijn. "Ik wilde een coole moeder zijn, maar als ik 's nachts ga stappen, heb ik er iedere keer spijt van", vertelt de 39-jarige actrice van Nederlandse afkomst weten in het Amerikaanse tijdschrift Health.

"Het maakt niet uit hoe laat je thuiskomt, mijn meiden worden iedere ochtend om zes uur wakker", grapte Romijn, die een tweeling heeft. De actrice vindt slapen erg belangrijk. "Zodra je moeder bent, slaap je altijd half. Je luistert 's nachts altijd."

Romijn was gelukkig al gewend aan een slechte nachtrust, omdat haar man, acteur Jerry O'Connell, snurkt. "Ik probeer hem de hele tijd op zijn zij te krijgen." Soms knijpt de actrice knijpt de neus van haar man dicht. "Het is verschrikkelijk, maar ik moet erom lachen."

Romijn en O'Connell stapten in de zomer van 2007 in het huwelijksbootje. Het stel kreeg eind 2008 een tweeling, Dolly Rebecca Rose en Charlie Tamara Tulip.

Actrice Majandra Delfino is moeder geworden

Majandra Delfino en David Walton hebben vorige week donderdag een dochtertje gekregen. Het acteurskoppel hield de gebeurtenis een week verborgen, een woordvoerder van de 33-jarige Walton heeft de geboorte afgelopen donderdag bevestigd aan het Amerikaanse tijdschrift Us Weekly.

Het meisje, dat luistert naar de naam Cecilia Delphine Walton, woog 4,5 kilo. De moeder liet op Twitter weten dat ze erg zenuwachtig was voor de bevalling, maar gelukkig bereidde haar man zich goed voor. "Mijn man leest alles over de bevalling en hoe hij mij kan helpen", twitterde de 31-jarige actrice een paar dagen voor de geboorte van haar dochter.

Wel ziet de actrice positieve kanten van zwangerschap in. "Lieve borsten, willen jullie alsjeblieft zo blijven? Dankjewel, liefs Majandra", twitterde ze vlak voor de bevalling. Delfino, bekend van de sciencefictionserie Roswell, en Perfect Couples-acteur Walton trouwden vorig jaar maart in Miami.

'X-Men-acteur James Marsden bezwangerde date'

James Marsden heeft naar verluidt een vrouw zwanger gemaakt met wie hij kort heeft gescharreld. De 38-jarige acteur, bekend van de filmreeks X-Men, had na zijn scheiding met Lisa Linde een kortstondige romance met de moeder van zijn ongeboren kind.

"De vrouw met wie hij een aantal dates heeft gehad, heeft hem verteld dat zij vier maanden in verwachting is", laat een ingewijde van de moeder in spe weten aan entertainmentzender E! "Ze heeft erg veel zin om moeder te worden."

Het is de derde keer dat Marsden vader wordt. De acteur heeft twee kinderen met zijn ex-vrouw Lisa Linde, een zoon en een dochter. Marsden en Linde gingen in september uit elkaar na een huwelijk van ruim elf jaar.

Michael Bay vindt Transformers 4 intimiderend

Michael Bay mag dan met de Transformers-films een van de succesvolste filmreeksen aller tijden hebben afgeleverd, toch is hij bij vlagen onzeker over de vierde film. "Het is best overweldigend en eng", geeft de regisseur toe tegenover de Amerikaanse krant Los Angeles Times.

"Je wilt natuurlijk steeds grootser uitpakken en je vorige film overtreffen", gaat de 47-jarige Amerikaan verder. "We waren zeer succesvol met de eerdere drie films, maar dat wil niet zeggen dat je op je lauweren kunt rusten of alle problemen al hebt opgelost."

De eerste uitdaging is vooralsnog het schrijven van een goed scenario. Bay maakte eerder al bekend dat hij het verhaal uit de vorige drie films laat voor wat het is. Transformers 4 vertelt een nieuw verhaal en heeft een nieuwe cast.

"Ik wil het geen 'reboot' noemen want dan lijkt het alsof we, net als nu bij Spider-Man gebeurt, weer helemaal opnieuw beginnen. Dat is niet zo. De geschiedenis uit de vorige films blijft gelden. Wij gaan alleen een andere richting op."

Over details van de plot wil Bay nog vrijwel niets kwijt, maar hij laat al doorschemeren dat de transformerende robots ditmaal hun strijd in de ruimte voortzetten. "Dat lijkt me de meest logische stap. Maar ik wil het niet te sciencefiction maken. Het moet verankerd blijven in de realiteit. Dat was waarom de vorige films werkten."

Transformers 4 staat gepland voor 2014. Voor die tijd is Bay nog bezig met zijn bodybuilderkomedie Pain and Gain, met Mark Wahlberg en Dwayne Johnson in de hoofdrollen. Ook heeft hij al plannen voor Bad Boys 3, maar daarvoor moet hij eerst nog even Will Smith en Martin Lawrence voor de hoofdrollen weten te strikken.


Michael Bay vindt Transformers 4 intimiderend (Foto: Novum)

Sanchez voor vierde keer beste tijdrijder Spanje

Luis Leon Sanchez heeft zich voor de vierde keer in zijn carrière tot beste tijdrijder van Spanje gekroond. De 28-jarige Raborenner was vrijdag op het nationaal kampioenschap veel te sterk voor de concurrentie. Sanchez legde de 42,3 kilometer in Bejar af in 54.55 minuten, bijna anderhalve minuut sneller dan nummer twee Jonathan Castroviejo.

Sanchez pakte de nationale tijdrittitel eerder in 2008, 2010 en 2011. De zege is een opsteker voor de Tour de France, die volgende week zaterdag in Luik begint. Vorig jaar won Sanchez de negende etappe. Hij is een van de drie buitenlanders in de tourploeg van Rabobank.

Malisse wijt nederlaag op Rosmalen aan de wind

Xavier Malisse vond de wind van grote invloed op het duel in de halve finale tegen Philipp Petzschner. De Belg kwam daardoor vandaag niet goed in zijn spel op het gras van Rosmalen.

"De sliceslagen van Petzschner waren met deze wind moeilijk te bespelen, het waaide echt heel hard." De Duitser versloeg Malisse op de Unicef Open met twee keer 7-5. "Natuurlijk hebben we daar allebei last van", vervolgt Malisse. "Hij sloeg veel slicebackhands die net over het net vielen. Ik heb kansen gehad om te winnen, maar Petzschner was net iets beter."

Malisse reist met veel vertrouwen af richting Wimbledon, dat maandag begint. Precies tien jaar geleden drong hij daar door tot de halve finale. "Ik denk daar niet heel veel aan, maar het blijven mooie momenten. Ik ga dit jaar proberen ronde voor ronde verder te komen. Ik heb er een goed gevoel over."


Malisse wijt nederlaag op Rosmalen aan de wind (Foto: Novum)

Engelse spelers eisen meer respect

De spelers van het Engelse nationale elftal eisen meer respect voor hun prestaties die ze tot nu toe op het EK voetbal geleverd hebben. Het team van bondscoach Roy Hodgson ontvangt van oud-spelers en de analisten kritiek op de defensieve speelwijze, maar daarmee werd wel de kwartfinale bereikt waarin Italië zondag de opponent is.

Verdediger Glen Johnson denkt dat Engeland met de huidige speelwijze ver kan komen. "Ik heb altijd gezegd dat we moeilijk te verslaan zouden zijn." Dat er kritiek is doet volgens hem niet ter zake, omdat de mening van buitenstaanders niet binnen de groep speelt.

Uitslag tweede vrije training Valencia

Sebastian Vettel heeft de snelste tijd op de klokken gezet tijdens de tweede vrije training voor de Grand Prix van Europa. De Red Bull-coureur was ruim een tiende sneller dan Nico Hülkenberg. Kamui Kobayshi zette de derde tijd neer. Het veld zat opnieuw dicht bij elkaar: de top vijftien binnen een seconde.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 S. Vettel Red Bull 1:39.334   33
2 N. Hülkenberg Force India 1:39.465 +0:00.131 32
3 K. Kobayashi Sauber 1:39.595 +0:00.261 20
4 M. Schumacher Mercedes 1:39.601 +0:00.267 27
5 B. Senna Williams 1:39.644 +0:00.310 34
6 P. di Resta Force India 1:39.700 +0:00.366 32
7 F. Alonso Ferrari 1:39.733 +0:00.399 34
8 R. Grosjean Lotus 1:39.868 +0:00.534 33
9 M. Webber Red Bull 1:39.901 +0:00.567 30
10 N. Rosberg Mercedes 1:39.926 +0:00.592 32
11 K. Räikkönen Lotus 1:39.945 +0:00.611 34
12 J. Button McLaren 1:39.990 +0:00.656 33
13 P. Maldonado Williams 1:40.075 +0:00.741 29
14 L. Hamilton McLaren 1:40.147 +0:00.813 25
15 F. Massa Ferrari 1:40.244 +0:00.910 35
16 S. Perez Sauber 1:40.511 +0:01.177 29
17 V. Petrov Caterham 1:40.963 +0:01.629 20
18 D. Ricciardo Toro Rosso 1:41.121 +0:01.787 32
19 H. Kovalainen Caterham 1:41.197 +0:01.863 38
20 J. Vergne Toro Rosso 1:41.263 +0:01.929 29
21 T. Glock Marussia 1:42.424 +0:03.090 21
22 C. Pic Marussia 1:42.958 +0:03.624 30
23 N. Karthikeyan HRT 1:44.201 +0:04.867 33
24 P. de la Rosa HRT 1:44.260 +0:04.926 12

FOK!filmtips van de dag: Airplane (1980)

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

Airplane 1

Het lijkt vandaag wel dag van de komedie. Er komen vanavond in totaal elf films op de tv waarvan maar liefst zeven humoristische films. Zo is er om 20.30 uur te kiezen tussen Striptease met onder meer Demi Moore (Nederland 3), The Banger Sisters met Goldie Hawn en Susan Sarandon (RTL8), There's Something About Mary (RTL5), Imagine That met onder meer Eddie Murphy en Vanessa Williams (RTL4) en Tim Burton's Charlie and the Chocolate Factory (SBS6).

Heb je echter zin in een fijne thriller dan is The Kingdom een aanrader. Om 20.30 uur is deze te zien op RTL7. In de film van regisseur Peter Berg (Very Bad Things, Wonderland, Hancock, Battleship) zien we hoe een anti-terrorisme eenheid de verantwoordelijken van een bomaanslag op Amerikaanse burgers in het Midden Oosten probeert op te sporen. Door lokale bureaucratie komt het leven van de teamleden al gauw in gevaar. IJzersterke thriller met onder meer Jamie Foxx, Chris Cooper en Jennifer Garner.

Airplane 2

Bij de Zuiderburen van één is om 20.45 uur de Howard Hughes biografie The Aviator van Martin Scorsese te zien. Een indrukwekkend portret van de wereldberoemde regisseur en vliegtuigbouwer Howard Hughes die enorme last van smetvrees had. Voor sommigen langdradig volgens anderen wederom het bewijs dat Dicaprio een steeds betere acteur is geworden. Zet maar wat te drinken en te snacken klaar want je zit gebakken voor de komende 170 minuten.

Op RTL7 denkt men ook aan de liefhebbers van een goeie western. Om 22.45 uur is daar Seraphin Falls, een erg fijne cowboyfilm met onder meer Liam Neeson en Pierce Brosnan. Fans van Jim Carrey kunnen om 23.00 uur zappen naar RTL5 die Me, Myself & Irene op het programma heeft staan.

Airplane 3

De FOK!filmtip van de Dag gaat echter naar de film die de Belgische omroep één om middernacht gepland heeft staan. Airplane is een hilarisch meesterwerk van Jim Abrahams, David Zucker en Jerry Zucker en eveneens het regiedebuut van het trio. Abrahams en de gebroeders Zucker hadden drie jaar ervoor al naam gemaakt met het scenario voor het eveneens waanzinnig grappige Kentucky Fried Movie. In Airplane wint het trio voor het eerst met de legendarische Leslie Nielsen. Airplane is een heerlijke parodie op de in die tijd populaire rampenfilms. De film laat zich bekijken als een tsunami van heerlijk melige humor. Er zit zo'n overdosis aan grappen in deze film dat je steeds weer nieuwe details ontdekt als je de film opnieuw bekijkt. 00.00 uur op één: Airplane!

Airplane 4
'There's no reason to become alarmed, and we hope you'll enjoy the rest of your flight. By the way, is there anyone on board who knows how to fly a plane?'

Veel filmplezier.

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Nog geen besluit over tankdeal

Het kabinet heeft nog niet besloten hoe het verder moet met de verkoop van tanks aan Indonesië, nu een Kamermeerderheid zich blijft verzetten tegen de deal. Dat bleek vrijdag na afloop van de ministerraad.

"We hebben de zaak nu in beraad", zei demissionair minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD). Dat leidt mogelijk tot 'nieuwe inzichten'. Hoelang de beraadslagingen gaan duren, wilde hij niet zeggen. "We proberen eerst inhoudelijk tot een conclusie te komen", zei zijn collega van Defensie Hans Hillen (CDA).

Rosenthal vroeg donderdag om schorsing van het debat over de tankdeal, toen duidelijk werd dat een meerderheid van PVV, PvdA, SP en GroenLinks nog steeds niets ziet in de verkoop. De partijen vrezen dat Indonesië het wapentuig inzet tegen de eigen bevolking.

De regering is juist van mening dat de mensenrechtensituatie in de voormalige kolonie juist sterk verbeterd is, hoewel er nog steeds spanningen zijn op de Molukken en Papua. Ook voldoet de verkoop van de tanks aan de criteria die daarvoor zijn opgesteld door de Europese Unie.

Het kabinet wil overtollige Leopard-tanks voor tweehonderd miljoen euro aan Indonesië verkopen. Met dat geld kunnen dan onder meer onbemande vliegtuigjes worden gekocht. Ook zou de verkoop goed zijn voor de betrekkingen met Indonesië.

NADA legt zich niet neer bij vrijspraak Sinkewitz

Het Duitse antidopingbureau NADA tekent beroep aan tegen de vrijspraak van wielrenner Patrik Sinkewitz. De NADA vindt dat niet is aangetoond waarom het bloed van Sinkewitz zulke hoge waarden van het groeihormoon HGH bevatte. Het internationale sporttribunaal CAS moet zich nu over de zaak tegen 30-jarige Duitser uitspreken.

De coureur testte begin vorig jaar positief op groeihormoon HGH, maar werd dinsdag door een sporttribunaal in Keulen vrijgesproken. Een argument om tot vrijspraak te komen was dat wereldantidopingagentschap WADA geen richtlijnen voor HGH-promillages heeft geformuleerd.

Sinkewitz werd in 2007 al eens schuldig bevonden aan het gebruik van testosteron. Omdat de Duitser destijds meewerkte aan het onderzoek kreeg hij een schorsing van een jaar. Als het vonnis van het CAS negatief voor hem uitpakt, hangt Sinkewitz een levenslange schorsing boven het hoofd.

'Forse vertrekpremie directeur zorgcentrum Wormer'

De directeur van zorgcentrum Torenerf in Wormer krijgt bij zijn vertrek een flinke vertrekpremie mee. Hij strijkt door een fusie met een andere zorginstelling een ontslagvergoeding van 278 duizend euro op, zeggen bronnen binnen het bedrijf tegen het Noordhollands Dagblad.

De directeur, Hans Koster, moet door de fusie op zoek naar een andere baan. Een woordvoerder van Torenerf kon niet direct reageren op de berichtgeving uit de krant. Volgens het Noordhollands Dagblad wil zowel Koster als de raad van toezicht geen commentaar geven.

De forse premie brengt Koster in de top van de best verdienende directeuren in de ouderenzorg. Maandag publiceerde Abvakabo FNV nog een lijst van grootverdieners in 2011. Slechts twee andere directeuren streken vorig jaar nog meer op.

Nieuwe directeur voor BNN

Jongerenomroep BNN krijgt een nieuwe directeur: Marc Adriani. Hij begin na de zomer. De huidige baas, Lucas Goes, vertrekt naar Endemol Nederland Mediagroep. Daar wordt hij adjunct-directeur.

Dat heeft BNN vrijdag bekendgemaakt. Adriani is al ruim 10 jaar betrokken bij BNN. Zo is hij programmacoördinator radio en adjunct-directeur geweest en momenteel presenteert hij het Radio 2-programma Het Platenpaleis. Op dit moment is hij ook directeur van platenmaatschappij EMI Music Netherlands.

Nieuwe directeur voor BNN
Nieuwe directeur voor BNN (Foto: ANP)

GroenLinks niet mild over eigen kandidaten

De kandidatencommissie van GroenLinks velt geen mild oordeel over de 25 kandidaat-Kamerleden die de partij vrijdag presenteerde. De lijst is een advies van de kandidatencommissie. De leden moeten zich er nog over uitspreken. In de omschrijving van de kandidaten op de website van de partij windt de commissie er af en toe geen doekjes om.

Kamerlid Arjan El Fassed, die op de negende plek van de advieslijst is gezet, mist volgens de kandidatencommissie 'de zelfbewuste drive om toonaangevend te opereren in een kleine fractie'. Tofik Dibi, die nadat hij de strijd om het lijsttrekkerschap verloor op eigen verzoek op de tiende plek is gezet wordt omschreven als een 'creatieve buitenspeler met aanstekelijk enthousiasme. "Zijn solistisch optreden is tegelijk zijn kracht en in teamverband zijn kwetsbaarheid", vindt de commissie onder leiding van senator Tof Thissen.

Hoe lager op de lijst, hoe kritischer de omschrijvingen worden. Nummer veertien Dirk van den Bosch 'zou goed naar het Kamerlidmaatschap toe kunnen groeien als hij zijn uitstraling meer polijst en een meer luisterende houding aanneemt'. De commissie vraagt zich af of de nummer vijftien Huri Sahin 'inhoudelijk al stevig genoeg is om direct de Tweede Kamer in te gaan'.

Volgens de kandidatencommissie beginnen de onverkiesbare plekken vanaf zestien. Nummer zeventien heeft 'onvoldoende ervaring' voor een Kamerzetel, het 'zicht op het politieke werk' van nummer negentien is onvoldoende ontwikkeld en de politieke kwaliteiten van de nummer twintig op de lijst 'komen lokaal beter tot hun recht dan op landelijk niveau'.

Bij de presentatie van de lijst sprak partijvoorzitter Heleen Weening evenwel van een 'mooie lijst, een goede mix van groen en sociaal, van ervaren mensen en nieuwe gezichten'. Ook lijsttrekker Jolande Sap zei vol vertrouwen de verkiezingscampagne in te gaan. "Ik ben ervan overtuigd dat we een fantastisch resultaat gaan neerzetten." Ze wilde niet zeggen hoeveel zetels haar partij gaat halen, maar mikt op 'veel meer dan we er nu in de peilingen hebben'. GroenLinks staat in de meeste peilingen op zes zetels.

De Parade vreest gevolgen slechte zomer

De Parade vreest de gevolgen als de zomer dit jaar weer slecht wordt. Bij slecht weer trekt het rondreizende theaterfestival minder bezoekers. Door een tweede jaar met tegenvallende bezoekersaantallen zouden de entreeprijzen wel eens verhoogd moeten worden. Door de verregende zomer van vorig jaar moest de Parade al bezuinigen.

"Vorig jaar was een van de slechtste jaren voor de Parade", zegt een woordvoerder vrijdag. "We zijn als ongesubsidieerd festival afhankelijk van het weer. Het bepaalt hoeveel bezoekers op het festival afkomen, en hoeveel inkomsten we genereren." De zegsvrouw ontkent echter dat het festival in financieel noodweer terecht komt als ook deze zomer in het water valt. "Het is niet zo dat de Parade failliet gaat als het de komende maanden ook slecht weer is. Dat lijkt me zeer onwaarschijnlijk."

Dat neemt niet weg dat de slechte bezoekersaantallen, zoals het totaal van 240 duizend bezoekers vorig jaar, erg lastig zijn. "We hebben dit jaar niet bezuinigd op het programma, maar wel op de leveranciers en de salarissen van de directie."

"We hebben dit jaar bewust de entree niet omhoog gegooid", aldus de woordvoerder. "We willen niet dat het publiek de dupe is." Als het festival dit jaar niet tussen de 240 duizend en 260 duizend bezoekers trekt, zou dat wel eens niet langer houdbaar kunnen blijken.

De Parade moet het dit weekeinde in Rotterdam doen met temperaturen die niet boven de 19 graden uitkomen. Ook is er grote kans op regen. Het theaterfestival reist na de stad aan de Maas nog naar Den Haag, Utrecht en Amsterdam. Vooral de laatste twee steden moeten voor veel bezoekers zorgen.


De Parade vreest gevolgen slechte zomer (Foto: Novum)

Werknemer kan arbeidsvoorwaarden vaker kiezen

Werknemers krijgen steeds vaker de kans om te kiezen voor bijvoorbeeld meer vrije dagen, extra loon, studiekosten of een pensioenaanvulling.

Een kleine meerderheid van de Nederlandse bedrijven biedt het personeel de mogelijkheid om zelf arbeidsvoorwaarden samen te stellen. Van de rest is ruim de helft van plan dat ook te gaan doen.

Dat blijkt uit een onderzoek van werkgeversvereniging AWVN onder haar leden. De belangrijkste reden voor werkgevers om meer keuzemogelijkheden te verschaffen, is dat ze de tevredenheid bij de medewerkers willen vergroten. 77 procent geeft dit als motief op. Grote bedrijven (meer dan 500 medewerkers) scoren het hoogst wat betreft het aanbieden van keuzemogelijkheden (71 procent).

Koe springt door raam

In het Duitse Quickborn, in de deelstaat Sleeswijk-Holstein, is donderdag een koe door het keukenraam van een woning gesprongen. De bewoners van het pand waren op dat moment niet thuis, schrijft het Hamburger Abendblatt. Het dier heeft buiten de versplinterde ruit van dubbelglas geen vernielingen aangericht.

Getuigen waarschuwden de politie. Agenten troffen het lichtgewonde dier, dat rond 14.00 uur uit een weiland in de buurt was uitgebroken, aan in de woonkamer van het huis. Men vermoedt dat het dier geschrokken was van haar spiegelbeeld in de ruit en daardoor de sprong maakte.

De agenten riepen de hulp van een dierenarts in om de koe te verdoven en uit de woning te krijgen. Dat kostte meer moeite dan gedacht, de koe wist door een deur te ontsnappen en vluchtte naar een naastgelegen stuk grond. Daar lukte het om het beest te kalmeren. Het dier is inmiddels weer terug bij haar eigenaar.

'Breivik is geestelijk gezond'

De Noorse massamoordenaar Anders Behring Breivik is niet gestoord en moet niet naar een psychiatrische inrichting. Hij moet de lichtst mogelijke straf krijgen. Dit heeft de verdediging van Breivik aan het slot van het proces in Oslo naar voren gebracht.

De aanklagers hebben betoogd dat Breivik gestoord is, maar advocaat Geir Lippestad zei dat de beklaagde werd gedreven door politiek extremisme en niet door de drang geweld te plegen. Hij moet worden vrijgesproken of veroordeeld.

Breivik richtte in juli vorig jaar een bloedbad aan in een jongerenkamp ten noordwesten van Oslo nadat hij een bomaanslag had gepleegd. Daarbij kwamen in totaal 77 mensen om.

'Breivik is geestelijk gezond'
'Breivik is geestelijk gezond' (Foto: ANP)

Neckermann schrapt fors in personeel

Postorderbedrijf Neckermann gaat ongeveer 150 banen schrappen. De reden is het verdwijnen van de papieren catalogus, meldt het bedrijf. Momenteel werken ongeveer 550 mensen bij Neckermann in de vestigingen in Sint-Janssteen en Terneuzen in Zeeland en Temse in België.

Neckermann wil zich meer richten op verkoop via internet. "De printcatalogus en het eigen textielaanbod wordt op korte termijn stopgezet", kondigt Kurt Stalens, topman van Neckermann.com Benelux aan. "Deze wijzigingen hebben er mede toe geleid dat we onze Benelux-organisatie moeten herstructureren. We betreuren dat deze reorganisatie nodig is en dat we medewerkers moeten laten gaan."

FNV-bestuurder Niels Suijker heeft inmiddels van Neckermann gehoord dat er geen budget is voor een uitgebeid sociaal plan. "Dat is slecht nieuws voor de medewerkers. Ik ga woensdag met onze leden in gesprek om te horen wat ze daar van vinden." In augustus wordt bekend welke functies verdwijnen.

Hamilton verwacht lastige onderhandelingen met McLaren

Formule 1-coureur Lewis Hamilton gaat binnenkort met McLaren om tafel om te praten over een nieuw contract. De Brit heeft bij het team uit Woking een aflopende verbintenis en verwacht er ondanks lastige onderhandelingen wel uit te kunnen komen.

Hamilton weet dat McLaren-baas Ron Dennis een stevige onderhandelaar is. "Ron speelt het spelletje hard. Dat was al zo bij het opstellen van het huidige contract en ik verwacht dat hij hetzelfde is wanneer wij de onderhandelingen openen. Maar eerlijk gezegd verwacht ik niet al te veel problemen."

De wereldkampioen van 2008 heeft bij het ingaan van de onderhandelingen wel goede kaarten in handen, want hij kent dit jaar een goed seizoen en gaat na zeven races aan de leiding in de titelstrijd. Dit komt door een iets gewijzigde aanpak. "Ik wil nog steeds elke race winnen. Alleen is het dit jaar belangrijk om strategisch te werk te gaan. Zeven winnaars in zeven races, alles zit nog dicht bij elkaar. Het is dit jaar meer dan ooit zaak om de rust te bewaren als het even niet gaat."

Ei in mei niet weggelegd voor alle vogels

Toch niet alle vogels leggen een ei in mei. Het bekende gezegde gaat niet altijd op, stellen vogelonderzoekers vrijdag op natuurbericht.nl. Inmiddels hebben bijna alle vogelsoorten hun eerste ei gelegd en zijn veel soorten bezig met hun tweede of derde legsel.

Het broedseizoen valt dit jaar laat door het koude weer in Nederland vanaf april en slecht weer in Noord-Afrika, dat op de trekvogelroute ligt, meldt Sovon Vogelonderzoek Nederland. Op 1 april werd nog verwacht dat vogels dit jaar juist vroeg zouden broeden, vanwege het warme voorjaarsweer tot op dat moment. Dat gebeurde niet, omdat april een koude maand werd.


Ei in mei niet weggelegd voor alle vogels (Foto: Novum)

Verdachte fataal ongeval A73 weer vrij

De 26-jarige Nijmegenaar die verdacht wordt van het doodrijden van een vrachtwagenchauffeur op de A73 is vrijgelaten. De man is nog wel verdachte in de zaak, meldt de politie. Bij de aanrijding kwam donderdagochtend een 30-jarige man uit Bakel om het leven. Hij was zijn lading aan het checken toen hij werd aangereden.

De Nijmegenaar werd later op de dag aangehouden. Getuigen zagen enkele kilometers na het ongeval een vrachtwagen in de vluchtstrook staan. Hij bleek de bestuurder te zijn van de vrachtwagen die de truckchauffeur doodreed.

Het onderzoek naar de toedracht van het ongeval is nog in volle gang. Onder meer de vrachtwagen van de Nijmegenaar wordt onderzocht.

Aandeel KPN fors lager na Mexicaanse machtsgreep

Het aandeel KPN is vrijdag fors lager geopend na de machtsgreep van zijn Mexicaanse belager America Movil. Het bedrijf van de Mexicaanse miljardair Carlos Slim maakte donderdagavond bekend inmiddels meer dan twintig procent van de KPN-aandelen in bezit te hebben.

Het aandeel KPN was kort na opening van de Amsterdamse beurs nog maar 7,12 euro waard. Dat is bijna vijf procent minder dan bij de sluiting van de beurs donderdag.

Die koers ligt ook fors onder het gedeeltelijke overnamebod van America Movil van acht euro per aandeel. Het bedrijf wil op dit moment maximaal 27,7 procent van de aandelen KPN in handen krijgen, en lijkt daar nu dus in te gaan slagen. Beleggers hebben nog tot en met 27 juni de tijd hun aandeel aan te melden.

Donderdagavond deed KPN nog een laatste wanhopige poging de Mexicaanse invasie af te wenden, door beleggers erop te wijzen dat het bod van de Mexicanen KPN flink onderwaardeert. Nadat woensdag de verkoop van de Duitse KPN-dochter E-Plus strandde, lijken beleggers daar echter niet meer in te geloven.


Aandeel KPN fors lager na Mexicaanse machtsgreep (Foto: Novum)

Ferrari's vastgoedmagnaat in beslag genomen

De bewindvoerder van vastgoedbedrijf Eurocommerce heeft in een loods in Deventer tien Ferrari's in beslag genomen. De auto's vertegenwoordigen volgens RTV Oost een waarde van enkele miljoenen en zullen worden verkocht.

Het pand waar de Ferrari's gestald stonden, staat op naam van Eurocommerce Beleggingen bv. Dat bedrijf verkeert in financiële problemen en heeft al twee keer op de rand van een faillissement gestaan. Banken hebben eigenaar Ger Visser gesommeerd op te stappen als directeur. De banken ergeren zich eraan dat Visser niet meewerkt aan een reddingsplan voor het bedrijf.

De verzameling Ferrari's was tot nu toe niet bekend, in tegenstelling tot Vissers voorliefde voor dure wedstrijdpaarden. Onder de in beslag genomen auto's bevindt zich een Ferrari F40, die in zijn eentje al een waarde van circa vier ton vertegenwoordigt. Donderdagavond is een bergingsbedrijf uren bezig geweest met het weghalen van de sportwagens.

Smartglass-software beschikbaar voor developers

De Xbox SmartGlass Software Development Kit (SDK) is gratis beschikbaar gemaakt voor partners die overeenkomsten hebben voor het ontwikkelen van Xbox games en entertainment applicaties voor de Xbox 360 console. Dit heeft Microsoft zojuist bekendgemaakt.

Met het uitkomen van de Xbox SmartGlass SDK, bouwt Microsoft aan de tools en bronnen die nodig zijn om meer game ontwikkelaars en entertainment partners nieuwe en unieke belevingen te kunnen laten creëren, die entertainment slimmer, interactiever en plezieriger maken – verspreid over de apparaten die je al in bezit hebt. Xbox SmartGlass zal dit najaar uitkomen.

De SDK bevat:

  • Xbox SmartGlass Studio. Xbox SmartGlass Studio zorgt ervoor dat ontwikkelaars Xbox SmartGlass Activities kunnen beginnen te bouwen.
  • Xbox SmartGlass JavaScript Library. De JavaScript Library bevat een set device API’s die consistent zijn over alle platformen.
  • Voorbeeldcode. Een voorbeeldapplicatie die ontwikkelaars een voorbeeld geeft hoe je een Xbox SmartGlass Activity kunt opbouwen.

Xbox 360 game- en entertainment applicatieontwikkelaars kunnen de SDK hier vinden. De kracht van companion scenario’s komt tot leven op een nieuwe en intelligente manier met Xbox SmartGlass, een applicatie voor Windows 8, Windows Phone, en andere draagbare apparaten die verbinding maken tussen telefoons, pc’s en tablets met je Xbox 360 console. Gebruik je telefoon of tablet als extra scherm of voor verbeterde informatie over je favoriete game. Gebruik je tablet om een film op te starten en er doorheen te navigeren op je tv en krijg rijke details over de cast, crew en het verhaal. Verplaats de film terug naar je tablet om de film onderweg af te kijken. Gebruik je telefoon of tablet als afstandsbediening en navigeer door je entertainment en menu’s door simpele gebaren, op je scherm te tikken en in- en uit te zoomen.

In de ondertaande video kun je de Smartglass-aankondiging van de afgelopen E3 nogmaals bekijken.

'Kortere opleiding basisarts slecht idee'

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid is kritisch over het Europese voornemen om de opleiding tot basisarts te verkorten van 6 naar 5 jaar. Dat schrijft ze in een brief aan artsenorganisatie KNMG. De KNMG had eerder al laten weten niets in dit plan te zien.

Volgens de KNMG zal de inkorting, samen met de verruiming van de numerus fixus, leiden tot afname van de huidige goede kwaliteit van de Nederlandse artsopleiding. Schippers maakt wel de kanttekening dat ze het totale aantal onderwijsuren belangrijker vindt dan de totale duur van de opleiding.

Terug in de tijd met 3DS

Deze zomer staat bij Nintendo in het teken van oude klassiekers die we op Nintendo 3DS kunnen gaan spelen. De gehele maand juli zetten ze bekende titels in het zonnetje en wij hebben natuurlijk alvast het Amerikaanse releaseschema voor jullie.

05.07.12: The Legend of Zelda
12.07.12: Kirby's Pinball Land
12.07.12: The Sword of Hope 2
19.07.12: Kid Icarus: Of Myths and Monsters
19.07.12: Tumblepop
26.07.12: Wario Land: Super Mario Land 3
TBA: Sonic Blast
TBA: Sonic Labyrinth


Nederlander op safari vermoord in Tanzania

Een Nederlandse man is donderdag om het leven gebracht bij een overval in een safaripark in Tanzania. Dat heeft het Tanzaniaanse ministerie van toerisme bekendgemaakt. Bij de overval werd ook een Tanzaniaanse toerismemedewerker gedood.

Het incident vond plaats op de rand van het beroemde Serengeti National Park in het noorden van het Afrikaanse land. Een onbekend aantal daders overviel het toeristenverblijf waar de Nederlander bivakkeerde. Hoe de Nederlander precies om het leven werd gebracht, is nog onbekend.

De Tanzaniaan die werd gedood werkte bij het toeristenverblijf dat op het moment van de overval zo'n veertig gasten had. Veel van hun bezittingen, waaronder paspoorten, zijn geroofd, aldus het ministerie.

"Het ministerie is oprecht geschokt door dit abnormale incident", staat in een verklaring. "Wij willen bezoekers verzekeren dat al het mogelijke wordt gedaan om hun veiligheid te garanderen." De Tanzaniaanse ministers van toerisme en van binnenlandse zaken hebben het getroffen verblijf bezocht. De politie is een speurtocht begonnen naar de daders.

Het stoffelijk overschot van het Nederlandse slachtoffer is volgens lokale berichten donderdag overgebracht naar Arusha, de dichtstbijzijnde grote stad. De Tanzaniaanse autoriteiten en het tourbedrijf waar de man mee op reis was, staan zijn Nederlandse echtgenote bij.

'KPN binnen drie jaar in handen Mexicanen'

KPN is binnen drie jaar voor het merendeel in handen van America Movil van de Mexicaanse telecomtycoon Carlos Slim. Dat verwacht analist Jos Versteeg van zakenbank Theodoor Gilissen. America Movil maakte donderdagavond bekend inmiddels ruim twintig procent van de aandelen KPN in handen te hebben.

Van het oer-Hollandse voormalige staatsbedrijf PTT blijft zodoende alleen het zieltogende PostNL nog in Nederlandse handen. Pakketjesbezorger TNT Express ging eerder dit jaar al gretig in op een overnamebod van UPS.

"Je hoeft er niet over te twijfelen dat KPN op termijn volledig wordt overgenomen door America Movil", denkt Versteeg. "Slim wil niet voor niets een aandeel van bijna dertig procent." Het Mexicaanse telecombedrijf zoekt al jaren een springplank in Europa. Volgens Versteeg is KPN uitgekozen omdat dat bedrijf relatief makkelijk over is te nemen, onder meer omdat de Nederlandse staat niet meer betrokken is bij het bedrijf.

Omdat de opkomst bij aandeelhoudersvergaderingen van KPN meestal tussen de 45 en 50 procent schommelt, verwacht de analist dat America Movil met zijn belang van 28 procent voortaan het beleid van KPN zal kunnen bepalen. "KPN zal daardoor E-Plus nu niet meer kunnen verkopen, want Slim zal ook wel wat in de Duitse markt zien."

Volgens Versteeg speelt America Movil het heel slim door niet meteen heel KPN op te willen kopen. "Waarschijnlijk worden de investeringen verhoogd en het dividend de komende tijd verlaagd", verwacht de analist. "Daardoor daalt de koers weer richting de zes euro." Daardoor zou America Movil bij lange na geen acht euro per aandeel meer hoeven te bieden om een meerderheidsaandeel in KPN te verwerven.


'KPN binnen drie jaar in handen Mexicanen' (Foto: Novum)

Bewoner zorginstelling vaker onder douche

Ouderen in een zorginstelling die elke dag gedoucht willen worden, in plaats van twee keer per week, kunnen daar zelf invloed op uitoefenen. "Als een bewoner elke dag wil douchen, regelen wij dat dit kan in overleg met zorgverzekeraars en andere externe partijen", meldt een woordvoerder van Zorggroep Opella in Bennekom vrijdag. De instelling stelt vanaf deze zomer 'regelarme offertes' op.

De groep maakt gebruik van de vrijheid tot experimenteren met regelgeving, waar demissionair minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) voor pleit. Burgers, bedrijven en instellingen moeten meer ruimte krijgen om af te wijken van regelgeving, vindt zij. Wie denkt dat de huidige regels beter kunnen, mag onder bepaalde voorwaarden een regel tijdelijk afschaffen, om aan te tonen dat er een alternatief is dat beter werkt, schrijft minister Spies vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Sinds begin dit jaar experimenteren 28 zorginstellingen met deze lossere regels, die vallen onder een proef die het kabinet-Rutte in 2010 begon om de regeldruk te verminderen. In zorginstelling De Hoven in het Groningse Winsum worden alle regels overboord gegooid. Bewoners en medewerkers bepalen daar de gang van zaken. "Ouderen kunnen zelf bepalen welke zorg ze nodig hebben en daar is te weinig naar geluisterd", meldt de zorginstelling.

Dit jaar staan nog zo'n vijftien experimenten met alternatieve regels op de planning, schrijft Spies. Daarnaast worden veel overbodige regels geschrapt. Zo wordt bijvoorbeeld een bouwvergunning aanvragen makkelijker en worden de regels voor lesbische ouders simpeler. In totaal zouden burgers met de versoepelde regels tussen 2010 en 2015 118 miljoen euro besparen.

Ook Van der Laan kritisch over gedicht SS'er

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei had voor de dodenherdenking op de Dam in Amsterdam nooit mogen kiezen voor een gedicht over een SS'er. Dat zegt burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan in een interview met het Nieuw Israëlitisch Weekblad. Eerder lieten diverse groepen uit Joodse kring zich al kritisch uit over het gedicht.

"Ik vind dat op die vierde mei de ruimte voor slachtoffers en hun nabestaanden heilig is. Dus je doet die dag geen dingen die slachtoffers en nabestaanden ongelukkig maken", vindt Van der Laan. "Dat is een principiële keuze."

De Joodse actiegroep Tradition is Our Future (TOF) riep voorzitter Joan Leemhuis-Stout van het Nationaal Comité 4 en 5 mei vorige week nog op om te vertrekken na de ontstane commotie. Van der Laan zegt de hooglopende emoties over het gedicht in Joodse kring goed voor te kunnen stellen.

Het gedicht schoot onder meer bij het Auschwitz Comité, het Nieuw Israëlitisch Weekblad en het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) in het verkeerde keelgat. Ze noemden het 'volledig misplaatst' en dreigden met een boycot.

Eind april ontstond ophef toen bekend werd dat een 15-jarige scholier een gedichtenwedstrijd had gewonnen met zijn gedicht over zijn oudoom, een Waffen-SS'er die sneuvelde aan het Oostfront. Dat mocht hij vervolgens voordragen op de Dam. Na veel kritiek werd echter besloten om daarvan af te zien.

Huizen van tieners VS bewaakt na pestvideo

Vier prepuberale Amerikaanse tieners hebben een golf van dreigmailtjes over zich heen gekregen nadat een filmpje van hun onbeschofte gedrag tegen een 68-jarige oppasoma in de schoolbus zijn weg naar het internet had gevonden.

De politie in het stadje Greece, bij Rochester in de staat New York, reed donderdag extra rondjes rond de woningen van de vier kinderen, van wie de namen via internet bekend zijn geworden. Politiechef Steve Chatterton waarschuwde tegen eigenrichting. "Een bedreiging om een bedreiging maakt de situatie er niet beter op", zei hij op een persconferentie.

De scheldpartij van de vier jongens tegen busbegeleidster Karen Klein werd maandag opgenomen door een leerling van de Athene Middle School en op YouTube gezet. In het tien minuten durende filmpje is te zien en te horen hoe Klein haar best doet om de stortvloed aan vloeken, beledigingen en regelrechte bedreigingen niet te horen. "Jij hebt geen gezin omdat ze zich allemaal van kant hebben gemaakt omdat ze niet bij je in de buurt zijn", zei een van de kinderen tegen de vrouw, van wie de oudste zoon tien jaar geleden zelfmoord pleegde.

Pest-expert Stephen Birchak merkt op dat kinderen opgroeien in een wereld van harde politieke debatten en televisieshows waarin het afbranden van andere mensen entertainment is. Tegelijkertijd is het filmen van mensen in vernederende situaties en het openbaar maken van zulke beelden onder jongeren al te normaal geworden. "Kinderen groeien op met het idee 'oké, dit is hoe je medemensen behandelt en het is oké om dit te doen", zei Birchak.

Volgens de politie wil Klein geen aangifte doen, deels omdat de jongens al zo'n storm van kritiek over zich heen hebben gekregen. De politie zegt dat de jongens spijt hebben, maar donderdagmiddag hadden ze nog geen excuses aangeboden.

In het NBC-programma Today zei Klein, die acht kleinkinderen heeft, dat het haar 'veel wilskracht' had gekost om zich in te houden. Ze zei versteld te staan van de steunbetuigingen.

Via een crowdfundingsite werd een campagne gestart om voor Klein geld in te zamelen, zodat ze op een welverdiende vakantie kon gaan. Het streefbedrag was vijfduizend dollar, maar vrijdagochtend stond de teller al op 443.057 dollar, bijna 350.000 euro. Meer dan twintigduizend mensen hadden een gift gedaan.

Niet meer naar postkantoor voor verkoop auto

Voor de koop of verkoop van een tweedehandsauto is het binnenkort niet meer nodig om naar het postkantoor te gaan voor de wijziging in de tenaamstelling. Die kan dan ook digitaal worden afgehandeld.

Dat is één van de maatregelen die het kabinet neemt om het aantal regels en het administratieve gedoe voor burgers te verminderen. Minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken heeft vrijdag een overzicht gestuurd aan de Kamer. Het schrappen en vereenvoudigen van allerlei regels moet burgers 118 miljoen euro besparen. Ook de overheid is goedkoper uit.

Niet meer naar postkantoor voor verkoop auto
Niet meer naar postkantoor voor verkoop auto (Foto: ANP)

Capello: "Duitsland zal finale bereiken"

Fabio Capello verwacht dat de uiteindelijke finale van het EK tussen Duitsland en Spanje zal gaan. De oefenmeester verwacht dat Engeland niet sterk genoeg zal zijn.

Capello volgt het EK nauwlettend en kijkt vooral uit naar aankomende zondag. Dan treft zijn geboorteland Italië in Kiev Engeland, het land waar hij enkele maanden terug vertrok wegens een conflict met de Engelse voetbalbond FA. "Ik heb vier jaar gewerkt in Engeland en zal dat niet snel vergeten. Ik kijk komende zondag dus met gemengde gevoelens."

Voor de Italiaan zijn de twee uiteindelijke finalisten nu al duidelijk. "Spanje en Duitsland zullen de eindstrijd bereiken. Duitsland heeft een ongelofelijke spirit en zijn erg sterk, terwijl Spanje het beste voetbal speelt. Ook al missen ze een echte aanvaller", zo laat Capello optekenen door The Mirror. "Ze hebben een speler als Lionel Messi nodig."

De oefenmeester is van mening dat het krachtsverschil ten opzichte van de andere deelnemende landen uiteindelijk te groot zal zijn. "Ik denk dat deze twee landen uiteindelijk superieur zijn aan de andere ploegen."

Dubbele bomaanslag op markt in Bagdad

Een dubbele bomaanslag op een drukke markt in het noordoosten van Bagdad heeft vrijdag aan zeker veertien mensen het leven gekost. Meer dan honderd mensen raakten gewond, zei de politie.

Doelwit van de aanslag was een markt in Husseiniyah, een sjiitische wijk in de Iraakse hoofdstad.

In tien dagen tijd zijn bij een golf van aanslagen in Irak minstens 125 doden gevallen. Het geweld was gericht tegen sjiieten en militairen en politiemensen.

Schaliegaswinning baart drinkwaterbedrijf zorgen

In Utrecht moet geen schaliegas worden gewonnen zolang niet duidelijk is wat de risico's zijn. Dat stelt Vitens vrijdag. Het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland riep het kabinet vorig jaar al op een onderzoek in te stellen, maar dat is nog niet gebeurd.

BNK General Partner heeft een vergunning aangevraagd om schaliegas in de provincie te winnen. Het drinkwater rond de Utrechtse Heuvelrug is volgens directeur Wolter Odding van Vitens van uitzonderlijk hoog niveau. "Wij willen onze klanten kunnen garanderen dat dat ook zo blijft."

Het bedrijf vreest dat beschermende lagen boven en onder het grondwater door de boringen worden doorbroken. Ook de wijze waarop het gas moet worden gewonnen baart het bedrijf zorgen. Het plan is om chemicaliën onder hoge druk te injecteren om zo het gas vrij te maken.

Eerst moet zeker zijn dat dit alles geen invloed heeft op de drinkwaterkwaliteit, vindt Vitens. Het bedrijf benadrukt de deur niet dicht te gooien, maar eerst zeker te willen hebben dat de kwaliteit van het drinkwater geen gevaar loopt.

Saxo Bank neemt Kroon op in selectie Tour

Karsten Kroon is, zoals hij zelf al verwacht had, geselecteerd voor de Tour de France. De 36-jarige Nederlander mag voor zijn Deense ploeg Saxo Bank voor de vierde keer in zijn carrière deelnemen aan de grootste wedstrijd ter wereld. 

Bjarne Riis, eigenaar van het team, heeft niet de beschikking over de nog geschorste Alberto Contador en selecteerde daardoor een team dat op zoek gaat naar etappezeges. De sprinter in het gezelschap is Juan José Haedo, die de eerste Argentijnse deelnemer uit de geschiedenis van de Tour wordt. 

Haedo wordt ondersteund door de rappe Australiër Jonathan Cantwell, die eveneens zijn debuut maakt in de Ronde van Frankrijk. Met de twee denen Anders Lund en Michael Morkov zijn er nog twee Tourdebutanten in de selectie opgenomen. De overige renners zijn de Denen Chris Anker Sörensen en Nicki Sörensen, de Belg Nick Nuyens en de Portugees Sergio Paulinho. 

Advies: rapporteer defecte chipkaart als gestolen

Studenten moeten hun defecte ov-chipkaart in het vervolg als gestolen opgeven. Dat advies geven reizigersorganisatie Rover en de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) vrijdag. Reden is de lange duur van de procedure rond het vervangen van een kaart.

Het vervangen van een defecte chipkaart, die moet worden opgestuurd, kan soms maanden duren. Voor studenten is er geen alternatieve regeling, waardoor zij opdraaien voor de reiskosten. "Voor reguliere abonnementhouders zijn er allerlei regelingen bij een defecte chipkaart, zoals verder reizen met een tijdelijke chipkaart. Wij vinden het niet eerlijk dat studenten hiervan zijn uitgezonderd", aldus LSVb-voorzitter Pascal ten Have.

Het ministerie van Onderwijs ziet niets in het advies van de beide organisaties. "Het zou erg onverstandig zijn als studenten hun defecte chipkaart als gestolen opgeven omdat ze dan hun declaratievergoeding mislopen", laat een woordvoerder van het ministerie weten.

De twee organisaties hebben een brief aan minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) en de Tweede Kamer geschreven, waarin ze eisen dat er snel wordt ingegrepen om de aanhoudende problemen op te lossen. De afgelopen maanden komen er steeds meer klachten binnen over het vervangen van een defecte kaart.

De woordvoerder van het ministerie ontkent dat er meer wordt geklaagd. "We hebben met de studentenbonden de afspraak dat zij de klachten die daar binnenkomen onmiddellijk melden zodat ze kunnen worden opgelost. De afgelopen tijd zijn er nauwelijks klachten binnengekomen."


Advies: rapporteer defecte chipkaart als gestolen (Foto: Novum)

Transactietaks legt onenigheid EU bloot

De beslissing of er een transactietaks moet komen legt opnieuw de verdeeldheid tussen de landen in de Europese Unie bloot. Voor negen leden is het nog steeds een optie om de belasting op financiële transacties in te voeren, desnoods in klein verband. Andere landen, zoals Nederland, blijven fel tegen.

Vrijdag bespreken de ministers van financiën van de 27 EU-lidstaten in Luxemburg de belastingmaatregel. Duitsland en Frankrijk zijn voor de transactietaks zoals de Europese Commissie die heeft voorgesteld. Naast de Nederlanders zijn onder meer de Britten, Zweden en Maltezen tegen.

Eerder deze week berichtte het Financieele Dagblad na gesprekken met diplomaten dat het voorstel van tafel zou zijn. De Duitse minister Wolfgang Schäuble gaf vrijdag bij aankomst in Luxemburg echter aan nog steeds te streven naar een invoering in de gehele Europese Unie. Zijn Oostenrijkse collega Maria Fekter benadrukte dat zij het project 'niet wil laten sterven'. "Ik verwacht dat er negen landen zijn, waaronder ook niet-eurolanden, die de belasting willen invoeren."

Minister Jan Kees de Jager benadrukte bij aankomst dat Nederland de belasting niet gaat invoeren. "Wij zien veel betere alternatieven", zei De Jager. "De transactietaks schaadt de Nederlandse economie veel te veel, blijkt uit onderzoek van onder meer het Centraal Planbureau." Een bankenbelasting zoals Nederland heeft ingevoerd is een veel beter idee, vindt De Jager. "Laat Frankrijk en Duitsland dat eerst eens invoeren." Ook een belasting op financiële activiteiten vindt De Jager een beter alternatief.

De belasting op aandelen- en derivatentransacties moet jaarlijks rond de zestig miljard euro opleveren. De opbrengsten moeten ervoor zorgen dat banken meebetalen aan de oplossing van de schuldencrisis.

'Guidetti opnieuw naar Feyenoord'

Er is een mogelijkheid dat John Guidetti volgend seizoen opnieuw voor Feyenoord zal spelen. Dit schrijft The Mirror vandaag. Volgens de Engelse krant is Manchester City, de huidige werkgever van de Zweed, van plan de aanvaller wederom aan de Rotterdammers te verhuren.

Guidetti kwam vorig seizoen ook op huurbasis voor Feyenoord uit en kroonde zichzelf vervolgens tot publiekslieveling. Na het komende seizoen zou Zweedse aanvaller door willen breken in de Engelse Premier League.

In de afgelopen voetbaljaargang kwam Guidetti tot 23 optredens in de competitie en was daarin goed voor twintig doelpunten.

Zware loting Haase op Wimbledon

Robin Haase mag zijn borst natmaken in de eerste ronde op Wimbledon. De Hagenaar werd bij de loting gekoppeld aan de nummer negen van de plaatsingslijst, Juan Martin del Potro. De Argentijn reikte vorig jaar nog tot aan de vierde ronde op Wimbledon, Haase haalde de derde ronde.

Bij de vrouwen heeft ook Kiki Bertens het niet optimaal getroffen. De Wateringse komt in de eerste ronde uit tegen de als negentiende geplaatste Lucie Safarova. De Tsjechische heeft bij haar zes deelnames op het heilinge gras echter maar drie partijen gewonnen. Bertens maakt haar debuut op Wimbledon.

Arantxa Rus kan een stuk positiever naar haar loting kijken. De nummer één van Nederland moet het opnemen tegen de Japanse Misaki Doi (WTA-102). Doi verloor in de laatste ronde van de kwalificaties, maar mag als lucky loser toch deelnemen aan het hoofdtoernooi. De Japanse bereikte vorig jaar nog verrassend de derde ronde op het Londense gras.

In het mannentoernooi kwamen er bij de loting enkele opmerkelijke ontmoetingen uitrollen. Zo neemt Jo-Wilfried Tsonga (5) het op tegen oud-kampioen Lleyton Hewitt, speelt Janko Tipsarevic (8) tegen David Nalbandian, die vorige week in de finale van Queens nog gediskwalificeerd werd en is er een Duits onderonsje tussen twee grasspecialisten: Philipp Kohlschreiber (27) en Tommy Haas.

Noemenswaardig is ook de eventuele ontmoeting in de tweede ronde tussen John Isner (11) en Nicolas Mahut. De Amerikaan en Fransman speelden de afgelopen twee jaar in de eerste ronde van Wimbledon tegen elkaar. In 2010 speelden de twee de langste partij ooit, die Isner uiteindelijk met 70-68 in de vijfde set won. De boomlange Amerikaan was in 2011 ook de beste, toen in drie sets.

De oud-nummers één van de wereld Kim Clijsters en Jelena Jankovic (18) zijn tot elkaar veroordeeld in de eerste ronde bij de vrouwen. Titelverdedigster Petra Kvitova (4) neemt het op tegen Akgul Amanmuradova uit Oezbekistan en de huidige nummer één van de wereld Maria Sharapova speelt tegen de Australische Anastasia Rodionova.

Compensatie voor naamgenoot hoerenroman

De hoofdpersoon van het autobiografische boek Achter het Raam op de Wallen blijft het pseudoniem Patricia Perquin houden. Uitgeverij Prometheus heeft daartoe een schikking getroffen met de echte Patricia Perquin, bevestigt de rechtbank in Amsterdam.

Eerder besloot de uitgeverij al dat in het boek, dat vertelt over een succesvolle vrouw die in de prostitutie belandt, voortaan vermeld wordt dat de naam van de schrijfster verzonnen is. Uitgeverij Prometheus is het nu ook met de echte Perquin eens geworden over een financiële tegemoetkoming, meldt een woordvoerder vrijdag.

De echte Patricia Perquin had te lijden onder de associatie met het autobiografische boek. Zo zou ze ongewenste verzoeken hebben gekregen van vreemde mannen. Omdat ze geen genoegen nam met slechts een vermelding dat het om een pseudoniem ging, maakte ze de stap naar de rechter.

"We vonden het erg vervelend voor haar", motiveert de zegsman de financiële tegemoetkoming. "Het was nooit de bedoeling dat ze last zou ondervinden van het boek." De uitgeverij doet geen uitspraken over de hoogte van de financiële compensatie.

Werder haalt Tsjech Gebre Selassie

Werder Bremen heeft de Tsjech Theodor Gebre Selassie aangetrokken. De 25-jarige rechtsback komt over van Slovan Liberec en tekent een contract tot de zomer van 2016. Gebre Selassie maakte indruk op de Duitsers met zijn goede spel tijdens het EK.

Gebre Selassie is een opvallende verschijning in de selectie van Tsjechië. Hij is de eerste donkere speler die in het nationale elftal speelt. Donderdag werd hij met zijn land in de kwartfinale van het EK uitgeschakeld door Portugal.

"De keuze voor Werder is de juiste", zegt Gebre Selassie op de website van zijn nieuwe werkgever. "Werder is een club die altijd bovenin meespeelt. Ik wil mijn succesvolle jaar bij Liberec graag doortrekken in Bremen."


Werder haalt Tsjech Gebre Selassie (Foto: Novum)

Brand in textielbedrijf Almelo

Een bedrijfshal met textiel in Almelo is vrijdagochtend in brand gevlogen. Het vuur woedt ook in een huis dat bij de hal hoort, meldt de brandweer. Hoewel het om textiel gaat, valt de rook volgens een brandweerwoordvoerder mee.

De omliggende woningen zijn ontruimd. Heel veel werk was dat niet, omdat twee naastliggende woningen al leegstonden. Aanvankelijk dreigde er niet genoeg water beschikbaar te zijn om de brand in de hal van duizend vierkante meter van alle kantent te kunnen bestrijden. Daarom is extra materieel ingezet.

"Het lijkt te lukken het vuur in te dammen, maar de omliggende panden hebben wel rookschade opgelopen", zei de woordvoerder even voor het middaguur. Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen.

Uitslag eerste vrije training Valencia

Pastor Maldonado heeft de snelste tijd neergezet tijdens de eerste vrije training voor de Grand Prix van Europa. De Venezolaan wist Sebastian Vettel op het circuit van Valencia bijna een tiende voor te blijven. Mark Webber reed de derde tijd. Maar liefst negen mensen bleven binnen drie tienden van p1.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 P. Maldonado Williams 1:40.890   22
2 S. Vettel Red Bull 1:40.973 +0:00.083 21
3 M. Webber Red Bull 1:40.984 +0:00.094 19
4 J. Button McLaren 1:40.994 +0:00.104 19
5 F. Alonso Ferrari 1:41.065 +0:00.175 26
6 P. di Resta Force India 1:41.105 +0:00.215 15
7 M. Schumacher Mercedes 1:41.117 +0:00.227 22
8 L. Hamilton McLaren 1:41.158 +0:00.268 18
9 N. Rosberg Mercedes 1:41.182 +0:00.292 21
10 K. Räikkönen Lotus 1:41.620 +0:00.730 22
11 R. Grosjean Lotus 1:41.784 +0:00.894 15
12 K. Kobayashi Sauber 1:41.838 +0:00.948 19
13 S. Perez Sauber 1:41.861 +0:00.971 16
14 F. Massa Ferrari 1:42.109 +0:01.219 20
15 J. Bianchi Force India 1:42.175 +0:01.285 21
16 V. Bottas Williams 1:42.299 +0:01.409 24
17 H. Kovalainen Caterham 1:42.442 +0:01.552 26
18 J. Vergne Toro Rosso 1:42.758 +0:01.868 27
19 D. Ricciardo Toro Rosso 1:42.777 +0:01.887 28
20 V. Petrov Caterham 1:43.209 +0:02.319 19
21 C. Pic Marussia 1:44.173 +0:03.283 19
22 P. de la Rosa HRT 1:44.996 +0:04.106 15
23 N. Karthikeyan HRT 1:45.120 +0:04.230 23
24 T. Glock Marussia 1:45.338 +0:04.448 7

Professor Layton voor 3DS verschijnt dit jaar

Het puzzelavontuur Professor Layton and the Miracle Mask ligt dit jaar in de winkel voor Nintendo 3DS. Dat heeft Nintendo donderdagavond bekendgemaakt. Het is de eerste keer dat een spel uit de puzzelreeks voor de 3D-spelcomputer verschijnt.

Net als zijn voorgangers wordt ook Professor Layton and the Miracle Mask vertaald naar het Nederlands. Het spel is geoptimaliseerd voor het gebruik van de grotere schermen van de Nintendo 3DS XL.

Binnen de puzzelreeks zijn vier spellen verschenen, allen voor Nintendo DS. In Professor Layton and the Miracle Mask moeten Layton en zijn assistent Luke een mysterie oplossen rond een magisch masker.


Abortus blijft mogelijk in Turkije

Onder grote nationale en internationale druk heeft de Turkse regering besloten dat abortus mogelijk blijft. Dat melden Turkse media vrijdag.

Premier Erdogan zorgde eind mei voor grote opschudding door abortus te vergelijken met moord. Daarna lekte uit dat de wettelijke termijn waarin abortus is toegestaan, van tien weken terug zou worden gebracht naar vier weken. Dat zou feitelijk een verbod op abortus zijn: de eerste vier weken zijn vrouwen zich veelal nog niet van hun zwangerschap bewust.

In Turkije gingen zowel vrouwen als mannen de straat op om het recht op abortus te verdedigen.

Indianen willen zwerfkei terug van Duitsland

Ruim honderd Pemon-indianen hebben donderdag bij de Duitse ambassade in Venezuela de teruggave geëist van een 35 ton zware steen die als onderdeel van een vredesproject van een Duitse kunstenaar in het Berlijnse park Tiergarten staat. Volgens de actievoerders betreft het een heilige steen, die eigendom is van de Pemon.

De kunstenaar, Wolfgang Kraker von Schwarzenfeld, vermoedt dat president Hugo Chavez de indianen heeft opgestookt om zich van hun steun te verzekeren bij de in oktober te houden presidentsverkiezingen. Twee video's die zijn te zien op YouTube zouden het idee dat de steen heilig is hebben helpen verspreiden.

Von Schwarzenfeld haalde de zwerfkei al in 1997 weg uit het nationaal park Canaima in het zuidoosten van Venezuela. Hij had daarvoor naar zijn zeggen niet alleen toestemming van de Venezolaanse autoriteiten, ook hielpen Pemon-indianen hem de steen uit te kiezen. Toch kreeg de kunstenaar de zandstenen kei niet zonder slag of stoot mee, omdat de plaatselijke autoriteiten dachten dat hij gestolen was. Ook het misverstand dat het geen zandstenen kei, maar een (kostbaardere) jaspissen kei betrof zorgde voor problemen.

"Het is geen jaspis, hij is niet gestolen, het is geen heilige steen. Het is jammer dat er zoveel leugens nodig waren om dit conflict uit te lokken en daarom is het heel belangrijk dat de waarheid weer bekend wordt", zei Von Schwarzenfeld donderdag. Pemon-leiders zeggen dat de steen heilig is, omdat hij symbool staat voor een legende over een jonge Pemon die met een meisje van een andere stam trouwt. De Pemon-god Makunaima zou de twee voor straf in stenen hebben veranderd. Volgens de demonstrerende Pemon is het natuurlijk evenwicht in Venezuela door de verwijdering van de steen verstoord en dit zou de oorzaak zijn geweest van overstromingen en aardverschuivingen die in 1999 aan tienduizenden mensen het leven kostten. "Het is niet zo maar een steen. Hij is een deel van onze cultuur en ze moeten hem teruggeven", zei actieleider Melchor Flores.

De Duitse ambassadeur in Venezuela, Georg-Clemens Dick, sprak met de demonstranten en beloofde hen hun eisen te zullen bespreken met de autoriteiten in Berlijn.


Indianen willen zwerfkei terug van Duitsland (Foto: Novum)

Del Bosque ziet geen zwakte bij Duitsland

Vicente del Bosque, de bondscoach van Spanje, is onder de indruk van het Duitse elftal op dit EK. Dit meldt De Telegraaf.

"Ik kan geen zwakheden ontdekken bij het team. Ze spelen al jaren prachtig voetbal, strijden hard en zijn een geweldige ploeg," zo zegt del Bosque. "Defensief zijn ze erg sterk en voorin hebben ze met Mario Gomez een topspits. Hij heeft Miroslav Klose uit de basis gespeeld. Dat zegt wel wat."

Vooruitkijken op een eventuele finale tussen Duitsland en Spanje wilde hij niet. "Dat zou respectloos zijn tegenover de andere tegenstanders."

Arbiter Kassai biedt excuses aan

Scheidsrechter Viktor Kassai heeft toegegeven dat hij op het Europees kampioenschap voetbal Oekraïne in de laatste groepswedstrijd tegen Engeland een glaszuiver doelpunt heeft onthouden. Het gastland verloor het duel met 1-0 en strandde zo in de groepsfase van het toernooi.

Kassai gaf op de website van de Hongaarse voetbalbond aan met het niet toegekende doelpunt in zijn maag te zitten. "Na de wedstrijd hebben we de situatie geëvalueerd en realiseerden ons meteen dat we een fout hebben gemaakt. Het is moeilijk om hier mee te leven, maar wat is gebeurd, kunnen we helaas niet terug draaien."

Er barstte dan ook veel kritiek los op het niet toekennen van het doelpunt, ondanks dat er zes scheidsrechters om het veld heen stonden. De roep om de invoering van doellijntechnologie zwol dan ook aan, zodanig zelfs dat FIFA-president Sepp Blatter al een tweet uit deed gaan met de oproep om haast te maken met de invoering van de technische hulpmiddelen.

Webwinkels gooien handdoek sneller in de ring

Een kwart van de webwinkels stopt binnen twee jaar na de oprichting. Een op de vijf is al gesloten na een jaar. Dat blijkt uit cijfers van brancheorganisatie Thuiswinkel.org over haar eigen leden.

Volgens directeur Wijnand Jongen is sprake van een trendbreuk. Drie jaar geleden sloot nog maar tien procent van de webwinkels de digitale deuren binnen twee jaar. "Als we onze eigen cijfers doortrekken naar de totale markt, kan het niet anders zijn dan dat nog veel meer kleine webwinkels het moeilijk hebben." Bij Thuiswinkel.org zijn zestienhonderd leden aangesloten, die ongeveer driekwart van de online winkelomzet voor hun rekening nemen.

Volgens Jongen is de ontwikkeling te wijten aan het feit dat veel webwinkeliers het runnen van een online winkel onderschatten, zeker nu er steeds meer bijkomen. "Een webwinkel is niet langer het kip met het gouden ei", zegt Jongen. "Is het verstandig om de zoveelste webwinkel in baby- of kinderkleding te starten? Dat is een reële vraag die startende ondernemers zichzelf moeten stellen. Je moet iets bijzonders te bieden hebben om te overleven."

Nederland telt momenteel meer dan veertigduizend webwinkels. Uit de jongste detailhandelscijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek over april blijkt dat de omzet voor deze branche wel is toegenomen, met vijf procent op jaarbasis. Toch verwacht Thuiswinkel.org dat er nog meer webwinkels gaan sluiten. "Ook voor webwinkels geldt dat er op een gegeven moment een verzadigingspunt wordt bereikt in de digitale winkelstraat."

Politie in La Paz bezet kazernes

Agenten die salarisverhoging eisen hebben donderdag in de Boliviaanse stad La Paz politiekazernes bezet. In één kazerne, vlakbij het presidentieel paleis, verjoegen leden van een elite-eenheid hun meerderen. Dat gebeurde nadat hun echtgenotes, die deelnamen aan de bezetting, waren weggestuurd.

De actievoerders eisen dat ze evenveel gaan verdienen als soldaten en dat hun pensioenen worden verhoogd. De salarissen bij de politie zijn dit jaar met zeven procent verhoogd, maar daarmee nemen de bezetters geen genoegen. Het salaris bij de politie bedraagt gemiddeld bijna 115 euro per maand.

In 2003 vielen er in de kazerne van de elite-eenheid negentien doden bij een vuurgevecht tussen actievoerende politiemannen en soldaten. Ook toen ging het om salarisverhoging.


Politie in La Paz bezet kazernes (Foto: Novum)

Fietsster doodgereden in Tilburg

Bij een aanrijding in Tilburg is vrijdagochtend een fietser overleden. De vrouw werd geschept toen een auto door nog onbekende oorzaak het fietspad op schoot, zegt een woordvoerder van de politie.

De auto raakte naast de fietser een lantaarnpaal, waarna het voertuig over de kop sloeg. Bij het neerkomen raakte de wagen een lesauto. De bestuurder is met onbekend letsel overgebracht naar een ziekenhuis.

Een deel van de Ringbaan West is afgesloten voor onderzoek. De getuigen van het ongeval zijn opgevangen in de naastgelegen moskee.

Button begint met afstelling Hamilton

McLaren en Jenson Button hebben de problemen die de Britse rijder tot dusver in het Formule 1-seizoen 2012 had nog niet opgelost. Daarom zal de winnaar van de eerste race van het seizoen dit weekend in Valencia starten met dezelfde basisset-up als zijn teamgenoot Lewis Hamilton.

Button legt tegen Sky Sports de reden van dit besluit uit. "Het eerste wat je dan moet doen is de auto net zo afstellen als die van je teamgenoot en zo zullen we dan ook beginnen. Ik zal niet gelijk zo snel zijn als hij, want de auto is op sommige delen afgesteld op een manier die allen Lewis graag heeft. We kunnen wel vanaf dat punt werken naar een set-up die mij ligt."

"Slechte races kunnen gebeuren, maar je moet uitzoeken waar dan vandaan komt. Dat gaat ons lukken, want we zijn een geweldig team, dat vele races en kampioenschappen heeft gewonnen. We gaan deze problemen overwinnen."

Charlie Sheen wordt president

Charlie Sheen wordt president van de Verenigde Staten. Hij stelt zich overigens niet verkiesbaar, maar hij gaat de rol spelen in de film Machete Kills. Dit maakte regisseur Robert Rodriquez via Twitter bekend.

In navolg van zijn vader, die eerder een zeer sterke representatie van de Amerikaanse president neerzette in The West Wing, is het nu de beurt aan Charlie om het staatshoofd te spelen. Rodriquez schreef op Twitter"Ik heb net Charlie Sheen gecast voor Machete Kills om de President van de Verenigde Staten te spelen. Wie anders? Binnenkort meer..."

In Machete Kills neemt Danny Trejo's personage Machete ons mee door een nieuw bloederig verhaal. Als huurling van de Amerikaanse overheid moet Machete door Mexico schieten en knallen om een wapenhandelaar te stoppen die een ruimtewapen wil lanceren. De film met onder andere Mel Gibson, Charlie Sheen, Sofia Vergara, Amber Heard, Michelle Rodrigues, Jessica Alba en Tom Savini verschijnt in 2013.

Machete Kills

Charlie Sheen en Robert Rodriquez

Cliff Bleszinski: 'Huidige games zijn te makkelijk'

Cliff Bleszinski, design director van Epic Games, vindt de huidige games te makkelijk. Uitgevers willen graag een groter publiek bereiken en verlagen daarom de moeilijkheidsgraad. Bleszinski belooft dat Gears of War: Judgment weer uitdagend wordt.

"In deze consolegeneratie hebben we heel veel stappen genomen om meer mensen te bereiken. Ik denk dat games daarom lineair en makkelijker zijn geworden. Het voelt aan als heel veel quick time events achter elkaar," zegt Bleszinski. "Als ik nu een spel speel ben ik sneller geneigd om het weer uit te zetten. Wat was de laatste game die jou uitdaagde? Mensen zoeken weer uitdaging en ik denk dat Demon's Souls en Dark Souls het daarom goed doen, die proberen het tenminste."

Het nieuwe deel in de Gears of War-reeks gaat dan ook een stuk moeilijker worden dan zijn voorloper. Iedereen die van het verhaal en de graphics wil genieten kan nog steeds op casual spelen, maar de andere moeilijkheidsgraden worden een stuk uitdagender. "Als dit spel je niet laat zweten hebben wij ons werk niet goed gedaan," vertelt Bleszinski.

Hij wil ook meer variatie in het spel zodat spelers niet telkens dezelfde vijanden tegenkomen in dezelfde soort omgevingen.

Amerikaans debuut opent Film by the Sea

De openingsfilm van de 14e editie Film by the Sea (14 tot en met 19 september) is Beasts of the Southern Wild. Het debuut van de Amerikaanse regisseur Benh Zeitlin won onlangs op het festival van Cannes de Caméra d’Or (beste debuutfilm) en de Fipresci-prijs (prijs van de internationale filmkritiek). Dat maakte Film by the Sea woensdag bekend.

Het verhaal van Beasts of the Southern Wild speelt zich af in een moerasgebied ten zuiden van Louisiana en gaat over het dagelijks leven van de 6-jarige Hushpuppy en haar alcoholistische vader Wink.

OM gaat dna verzamelen in zaak Vaatstra

Het Openbaar Ministerie wil een grootschalig dna-verwantschapsonderzoek uitvoeren in het gebied waar Marianne Vaatstra in 1999 werd vermoord. Uit tips die binnenkwamen na een uitzending van misdaadverslaggever Peter R. de Vries blijkt dat het type aansteker dat in de tas van het slachtoffer werd gevonden destijds in die omgeving werd verkocht, meldt justitie.

De aansteker met een Playboy-symbool werd getoond in de uitzending van een maand geleden. Op de aansteker is dna gevonden dat ook op het lichaam van Vaatstra is aangetroffen. Omdat die aansteker ook in de buurt werd verkocht, vindt het OM het nu aannemelijker dat de dader uit de omgeving komt.

Een dna-verwantschapsonderzoek houdt in dat wordt nagegaan of er familieleden van de dader in de dna-databank zitten. Voordat dit kan worden gedaan, is toestemming nodig van het college van procureurs-generaal, de top van het OM. Als die toestemming er is, wil het OM nog dit jaar beginnen met het uitvoeren van het onderzoek.

Eerder is al bekeken of de dader familieleden in de dna-databank heeft, maar dat leverde niets op. Daarom wil justitie het dna nu vergelijken met dna van zo veel mogelijk mensen uit de regio.

Het zou de eerste keer zijn dat een grootschalig dna-verwantschapsonderzoek wordt uitgevoerd. Mensen uit de regio hebben het recht deelname te weigeren. Peter R. de Vries zegt op Twitter ervan overtuigd te zijn dat de dader op deze manier wordt gevonden.

De komende weken peilen politie en OM hoe de bevolking over zo'n onderzoek denkt. In verschillende dorpen worden burgerforums georganiseerd om hierover te praten.

De 16-jarige Vaatstra werd in 1999 dood aangetroffen in een weiland in het Friese Veenklooster. Ze was verkracht, gewurgd en haar keel was doorgesneden. Het onderzoek naar haar dood is een van de omvangrijkste van de afgelopen decennia. Sinds 2007 onderzoekt een speciaal team haar dood met onder meer 3D-technieken. Daarmee werden onder meer een digitale tijdslijn en een driedimensionale scan van de plaats delict gemaakt.

Boca Juniors naar eindstrijd Copa Libertadores

Boca Juniors heeft zich geplaatst voor de finale van de Copa Libertadores. De Argentijnen speelden met 0-0 gelijk tegen Universidad de Chile. Dat was na de 2-0 thuisoverwinning van vorige week genoeg om de eindstrijd te halen. Corinthians uit Brazilië plaatste zich woensdag al voor de finale van de Zuid-Amerikaanse tegenhanger van de Champions League.

Universidad ging op zoek naar een doelpunt, maar wist tegen het sterk verdedigende Boca weinig kansen te creëren. In de tweede helft waren de Chilenen twee keer dicht bij een doelpunt, maar inzetten van Marcelo Diaz en Raul Ruidiaz raakten het houtwerk. In de slotfase schoot ook Boca-vedette Juan Roman Riquelme nog op de lat.

Corinthians plaatste zich woensdag ten koste van Santos voor de finale. Na de 1-0 winstpartij van vorige week volstond een 1-1 gelijkspel. Santos, het team van supertalent Neymar, won vorig jaar de Copa.

De finale van de Copa wordt gespeeld over twee wedstrijden. Volgende week staat in Buenos Aires het eerste duel op het programma, een week later valt de beslissing in Sao Paolo. Boca Juniors staat voor de tiende keer in de eindstrijd, voor Corinthians is het de eerste keer.

[Upd] Grote stroomstoring in Nieuwegein door onweer

Door het heftige onweer van donderdagavond kampt Nieuwegein vrijdag nog altijd met een grote stroomstoring. Zeventienduizend huishoudens en bedrijven zitten zonder stroom, meldt netbeheerder Stedin.

De schade aan installaties is volgens Stedin groot. Het is niet bekend hoe lang het duurt voordat er weer stroom is.

Update 10.10 uur
Volgens Stedin hebben blikseminslagen in de buurt van twee transformatorhuisjes donderdagavond grote schade veroorzaakt aan transformatoren. Reparateurs zijn bezig de schade te inventariseren. Stedin heeft inmiddels vijf noodaggregaten geplaatst, onder meer voor bejaardenhuizen in het gebied.

Bewoners en bedrijven in Nieuwegein die zijn getroffen door de stroomstoring moeten er rekening mee houden dat ze ook in het weekeinde nog geen stroom hebben. "Het is dusdanig ernstig en heftig dat we niet kunnen zeggen dat de problemen na vandaag weer verholpen zijn. Het is nu nog niet te zeggen waar straks wel weer stroom beschikbaar is en waar niet.'' Dat zei een woordvoerder van netbeheerder Stedin vrijdag.

John Travolta aangeklaagd door auteur seksboek

John Travolta is opnieuw in opspraak geraakt. De acteur, die vecht tegen beschuldigingen dat hij verschillende mannen aanrandde, wordt voor de rechter gesleept door een man die een boek schreef over zijn seksuele activiteiten.

Robert Randolph is verantwoordelijk voor het boek You'll Never Spa in This Town Again, waarin hij beschrijft hoe Travolta seks had met andere mannen, onder wie hijzelf. Randolph beweert dat de acteur hem tegengewerkte toen hij de bundel wilde uitbrengen, meldt entertainmentsite TMZ. Zo zou Travolta hebben gezegd dat Randolph niet goed bij zijn hoofd is en in het gekkenhuis heeft gezeten.

De man stelt dat Travolta er op die manier voor wilde zorgen dat niemand het boek zou kopen. Volgens Randolph werkte het plan van de acteur en werden winkeliers afgeschrikt door de verhalen.

Het team van Travolta laat weten dat de aanklacht 'absurd' en 'belachelijk' is. "Om de geloofwaardigheid van Robert Randolph te toetsen hoef je niet verder te kijken dan zijn website, waarop hij schrijft dat hij een permanente hersenbeschadiging heeft opgelopen en zijn hersenen opnieuw moest trainen", aldus een woordvoerder. Raadsman Marty Singer is van plan de tegenpartij aan te klagen.

De 58-jarige Travolta werd de afgelopen tijd door zeven mannen beschuldigd van aanranding. Over de acteur, die is getrouwd met Kelly Preston, gaat al jaren het gerucht dat hij homoseksueel is.

'Politie zag aanwijzingen voor rellen Utrecht niet'

De Utrechtse politie was onvoldoende voorbereid op de voetbalrellen tussen Utrecht en Twente in december. Op belangrijke signalen werd te laat gereageerd, concludeert het AD uit het dossier over de zaak.

Meerdere getuigen stellen volgens de krant dat de politie vooraf had moeten besluiten dat de inzet van de ME nodig was. Agenten en beveiligers zeggen dat er tal van aanwijzingen waren dat het flink uit de hand zou lopen.

Direct na de rellen zei de politie dat niets op problemen had gewezen. Maar nu zegt districtschef Johan van Renswoude dat de inschatting achteraf anders had gemoeten. "Met de wetenschap van nu, hadden we anders in moeten zetten."

Uit het dossier blijkt volgens de krant dat veel agenten in alle haast zijn opgetrommeld toen het uit de hand liep. Supporters van Utrecht probeerden bij het uitvak te komen, omdat er vuurwerk naar de Utrechtse vakken was geschoten.

De toegesnelde agenten stonden uiteindelijk onder een hoger gelegen weg langs het stadion. Vanaf die weg konden de supporters de agenten gemakkelijk bekogelen. Het was niet duidelijk wie de leiding had, waardoor geen gecoördineerd tegenoffensief kon worden opgezet.

Sommige agenten noemen het een wonder dat er geen doden zijn gevallen. Een agent stelt in het dossier dat hij uit wanhoop stenen terug naar de supporters heeft gegooid.

Weken van tevoren gingen volgens de krant al geruchten dat supporters van Utrecht wraak willen nemen omdat supporters van Twente drie spelers van FC Utrecht hebben mishandeld. Toch werd de wedstrijd ingeschat als een met nagenoeg geen risico op ongeregeldheden.

Vlak voor de aftrap waarschuwde een agent uit Twente dat er 65 supporters zijn meegekomen uit Twente om te rellen. Hij is verbaasd dat er geen ME-inzet is. Uiteindelijk komt die er toch, anderhalf uur na de eerste noodoproep.

Meerdere agenten raakten bij de rellen gewond. Er werden 74 mensen aangehouden. Tegen twaalf voetbalsupporters van FC Twente werden vorige week werkstraffen tot 160 uur geëist.

Slotzitting proces Breivik

De verdediging van de Noorse massamoordenaar Anders Behring Breivik houdt vrijdag in de rechtbank in Oslo haar slotpleidooi. Donderdag hielden de aanklagers hun requisitoir. Zij willen dat Breivik naar een psychiatrsiche kliniek wordt gestuurd in plaats van naar de gevangenis.

Hoewel niet onomstotelijk vaststaat dat Breivik op het moment van zijn aanslagen vorig jaar psychotisch was, zijn er volgens de aanklagers voldoende twijfels over zijn geestelijke gesteldheid om hem ontoerekeningsvatbaar te verklaren. De verdediging zal vrijdag op de slotzitting van het tien weken durende proces proberen te weerleggen dat Breivik ontoerekeningsvatbaar was.

De rechtbank doet naar verwachting volgende maand uitspraak. Als de rechtbank met de aanklagers meegaat, zal de grootste Noorse massamoord in vredestijd niet als een politieke terreurdaad, maar als het werk van een bloeddorstige gek de boeken in gaan.


Slotzitting proces Breivik (Foto: Novum)

Schieten met Sine Mora op PSN

Sine Mora, een sidescrolling shoot-'em-up, komt binnenkort naar PlayStation Network. Een exacte releasedatum is nog niet bekendgemaakt. De game was eerst alleen te spelen op Xbox 360 maar komt  nu dus ook naar PlayStation 3 en PS Vita.

"Na een succesvolle lancering op Xbox Live Arcade en de onthulling van Sine Mora op PS Vita, zijn we trots dat we deze speelervaring naar een ander platform kunnen brengen," vertelt Balázs Horváth van Digital Reality. "Maar het belangrijkste is dat we iets hebben gemaakt waar we van houden en we weten zeker dat spelers ook van Sine Mora zullen houden."

Moody's pakt rating 15 grote banken aan

Moody's heeft donderdag de kredietpositie van 15 grote internationale banken afgewaardeerd. De multinationals lopen volgens de kredietbeoordelaar aanzienlijke risico's door de voortwoekerende schuldencrisis.

De afwaardering treft onder meer de Amerikaanse banken Bank of America, Citigroup, JPMorgan Chase, Morgan Stanley en Goldman Sachs, de Britse banken Barclays, HSBC en Royal Bank of Scotland, de Franse banken Crédit Agricole en BNP Paribas, Credit Suisse en UBS uit Zwitserland en Deutsche Bank.

Volgens Moody's riskeren de banken enorme verliezen, onder meer door hun activiteiten op de kapitaalmarkt. Ook zijn ze sterk van elkaar afhankelijk. De Zwitserse bank Credit Suisse werd met drie stappen, van Aa1 naar A1, het sterkst afgewaardeerd. Tien banken gingen twee stappen terug.

De afwaarderingen door Moody's dragen bij aan nieuwe twijfel over de gezondheid van de grote banken in het internationale financiële systeem. Sinds 2008, toen de eerste grote Amerikaanse financiële instellingen in de problemen kwamen, liggen de banken onder vuur.

Moody's pakt rating 15 grote banken aan
Moody's pakt rating 15 grote banken aan (Foto: ANP)

Baros stopt als international bij Tsjechië

Milan Baros heeft zijn laatste wedstrijd voor Tsjechië gespeeld. De spits heeft een punt gezet achter zijn interlandloopbaan.

Tsjechië werd gisteren door Portugal uitgeschakeld in de kwartfinale op het EK. ''Hij zei dit tegen de jongens in de kleedkamer. De andere spelers en de coach hebben hem daarna een groot applaus geven dat wel vijf minuten duren. Het was een emotioneel moment'', aldus zegsman Jaroslav Kolar.

Baros was in 93 interlands 41 keer trefzeker voor Tsjechië. Op het EK 2004, waarin Tsjechië tot de halve finale reikte, werd de spits topscorer van het toernooi. Deze editie kwam de speler van Galatasaray tot geen enkel doelpunt.

Vrouw vast na vondst dode man in Boxtel

De Noord-Brabantse politie heeft vrijdagochtend een vrouw aangehouden nadat in Boxtel een dode man was gevonden. De politie weet nog niet zeker of sprake is van een misdrijf.

Rond 05.15 uur kwam op 112 een paniekerig telefoontje binnen van de vrouw. Zij vertelde dat er iets ergs was gebeurd, maar het werd niet duidelijk waar. Uiteindelijk gingen agenten op onderzoek uit op de Charpentierstraat. "Zij zagen daar niets, alle gordijnen waren dicht", zegt een politiewoordvoerder.

Later werden de agenten gewenkt door buurtbewoners. Het bleek dat de vrouw bij hen was gaan zitten. "De agenten hebben haar verhaal aangehoord en wisten nu bij welk adres ze moesten kijken." Zo werd het lichaam van de man gevonden. De vrouw is daarna aangehouden. De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd.

Namco werkt mee aan nieuwe Smash Bros.

Er zijn een flink aantal mensen van Namco die op dit moment meerwerken aan de nieuwe Super Smash Bros.-game voor 3DS en Wii U. Onder andere Tetuya Akatsuka (Gundam en Soul Calibur), Yoshito Higuchi (Tales of) en het hoofdteam van de Tekken-serie werken mee met Sakurai.

Sakurai, die eerder dit jaar Kid Icarus voor 3DS heeft gemaakt, heeft wel aangegeven dat het nog even duurt voordat de game ook daadwerkelijk in de winkels ligt. Ze zijn pas net begonnen en een creatief product als dit heeft zijn tijd nodig.

"It's my personal belief that the only time a creative product really resonates is in that first moment when it's actually in front of you. 

With that said, I've realised that if we keep the new Super Smash Bros. title's development structure secret, it'll only create more and more speculation, and I won't be able to develop the game with any freedom. That's why I've decided to announce this news right now, even though it's still very early on.

I would love to provide more information, but for now, I'm going to stay quiet until I have something solid to show you.

The project has just gotten started. Bear in mind that not only are we developing two titles simultaneously, but we announced the project before we even started actual development, so I'm afraid we will likely have to keep you waiting for quite a while. Please be patient.

"Currently, the prototype prepared by Namco Bandai Games and Namco Bandai Studio's special team looks pretty good, and it's working great. In order to take advantage of the fact that there will be versions for two different systems, and to maximise and offer fun new gameplay elements, the entire team is going to work hard together. Thank you."

Leers wil snel zekerheid voor jonge asielzoekers

Jonge asielzoekers moeten binnen acht dagen te horen krijgen of ze kunnen blijven of niet. Zo moet worden voorkomen dat minderjarige asielzoekers zich in Nederland wortelen. Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) bespreekt vrijdag een voorstel hiertoe in de ministerraad, meldt RTL Nieuws op basis van ingewijden.

Als jonge asielzoekers niet mogen blijven, worden ze teruggestuurd naar ouders of familie. Als dat niet kan, moeten ze naar een weeshuis in het land van herkomst.

Als het niet lukt een kind terug te sturen, bijvoorbeeld doordat het land van herkomst niet meewerkt, geldt de zogenoemde buitenschuldprocedure. Als een kind na drie jaar nog niet is teruggestuurd en nog steeds jonger is dan 18 jaar, krijgt het alsnog een verblijfsvergunning.

De regeling geldt voor nieuwe gevallen en niet voor de ruim dertienhonderd alleenstaande asielzoekers die Nederland al als minderjarige zijn binnengekomen. Leers wil hun dossiers individueel beoordelen en definitief duidelijkheid geven. Een deel is overigens al meerderjarig.

De ChristenUnie en de PvdA willen een pardon voor minderjarige asielzoekers, maar de minister ziet daar niets in.

Taliban vallen hotel bij Kabul aan

Minstens drie zelfmoordterroristen hebben donderdagavond een hotel aan de rand van een meer ten noorden van Kabul aangevallen, drie bewakers gedood en in het hotel mensen in gijzeling genomen. Nadien brak een fel vuurgevecht uit tussen de Taliban-strijders en Afghaanse militairen en politiemensen. Daarbij zijn doden en gewonden gevallen.

Achttien mensen die door de strijders in het Spozhmai-hotel bij het Qarghameer gegijzeld werden zijn inmiddels bevrijd. Onder hen zijn vrouwen en kinderen, zei een legerwoordvoerder in Kabul vrijdag. Twee van de aanvallers zijn doodgeschoten en ook een politieagent is om het leven gekomen. Volgens de woordvoerder zijn er nog steeds gijzelaars in het hotel en wordt er nog steeds gevochten.

De Taliban drongen, gewapend met machinegeweren en raketwerpers en met bomvesten aan, tegen middernacht binnen. Een Taliban-woordvoerder zei tegen persbureau AP dat het hotel is aangevallen omdat er veel buitenlanders drinken en andere activiteiten ontplooien die volgens de islam verboden zijn.

Animal Crossing en Fire Emblem 3DS komen in 2013

Animal Crossing en Fire Emblem 3DS laten nog even op zich wachten. De games komen in de eerste helft van 2013 uit. Satoru Shibata, directeur van Nintendo of Europe, verontschuldigde zich tegenover de fans maar zei dat het noodzakelijk was 'om fans de kwaliteit te geven die ze van ons kunnen verwachten'.

Fire Emblem: Awakening is een strategie-RPG. Het spel gaat gebruikmaken van draadloos internet om steeds nieuwe content te downloaden. StreetPass en SpotPass worden ook ondersteund. Met StreetPass kun je de personages van jouw vrienden verzamelen.

In Animal Crossing speel je nu als de burgemeester. Hierdoor heb je meer controle over hoe de stad is ingericht. De modellen van personages zijn veranderd waardoor je nu groter bent dan dieren, en er zijn meer opties om jouw personage aan te passen. Animal Crossing maakt ook gebruik van StreetPass. Met StreetPass kun je huizen uitwisselen met andere spelers. Deze huizen worden tentoongesteld in een speciaal 'model home'-gebied in jouw stad.

Jubileumkoopjes in 3DS eShop

Aangezien Nintendo wat trailers en demo's in hun eShop heeft gezet vanwege Nintendo Direct nam FOK! een kijkje. Naast trailers en demo's van onder andere Theatrhythm en Kingdom Hearts zijn er ook koopjes te vinden!

Een aantal games is nu afgeprijsd met zo'n 20 procent. De volledige lijst is als volgt:

Game Was Nu  
Pullblox 6,00 4,80  
Link's Awakening 6,00 4,80  
Super Mario Land 4,00 3,20  
Zen Pinball 3D 5,00 4,00  
Let's Play Golf 3D 6,00 4,80  


Deze aanbiedingen staan in de eShop in een aparte categorie waarbij vermeld staat dat het 'deel 1' is. Als het goed is komen er dus meer aanbiedingen nadat deze afgelopen zijn. De aanbiedingen duren nog tot en met 28 juni 2012.

Oddworld: Stranger's Wrath niet naar XBLA

De HD-remake van Oddworld: Stranger's Wrath komt niet naar Xbox Live Arcade. Microsoft weigerde het spel drie keer. Just Add Water is nu bezig met de laatste stappen om de ontwikkeling stop te zetten en richt zich nu op de PlayStation 3-versie.

De eerste keer werd het spel geweigerd omdat het de limiet van twee gigabyte overschreed, maar het spel werd alsnog geweigerd nadat Just Add Water onder deze grens kwam. Stranger's Wrath zou namelijk niet voldoen aan de eis om boven de 80 te scoren op Metacritic, terwijl het originele spel 88 scoorde en de HD-versie op PSN een score van 82 behaalde. Microsoft vertelde ten slotte dat een game minstens een miljoen keer verkocht moest zijn. Dit aantal haalde Oddworld niet.

Just Add Water is nu bezig met een HD-remake van Munch's Oddysee en een patch voor Stranger's Wrath, beide bestemd voor PlayStation 3. De patch komt op 27 juni en bevat het volgende:

  • 3DTV-ondersteuning.
  • PlayStation Move ondersteuning.
  • Het opnemen en uploaden van videobestanden.
  • Helderheid en gamma-aanpassingen.
  • Bugfixes voor audio en saves.
  • Extra ondertiteling voor Engels, Frans, Italiaans, Duits en Spaans. 
  • Verbeterde performance.

Hak niet op EK atletiek

Yvonne Hak zal komende week het Europees kampioenschap atletiek in Helsinki aan zich voorbij moeten laten gaan. De specialiste op de 800 meter acht zichzelf nog niet fit genoeg. Ze werd eerder geveld door bronchitis en had een achillespeesblessure.

Hak, die overigens twee jaar geleden zilver pakte bij het EK, heeft zich nog altijd niet weten te plaatsen voor de Olympische Spelen in Londen later deze zomer. Ze heeft daar nog de mogelijkheid toe tot 8 juli.

Nederlandse handboogschutters niet naar Spelen

In het Amerikaanse Ogden zijn de Nederlandse handboogschutters er niet in geslaagd om een ticket voor de Olympische Spelen in Londen te pakken.

Er werden in Ogden nog drie olympische startbewijzen vergeven. Nederland ging in de achtste finales echter met 216-220 onderuit tegen Canada en kon daarmee een ticket vergeten.

In Londen zal er daarom maar één Nederlandse boogschutter te zien zijn. Rick van der Ven heeft de beste papieren voor het ticket.

Voetbal-RPG Inazuma Eleven komt dit jaar naar Wii

De voetbal-RPG Inazuma Eleven komt naar Europese Wii's op 28 september. Dit is het eerste deel uit de serie dat naar een console komt. Het spel kwam vorig jaar al uit in Japan onder de naam Inazuma Eleven: Strikers en krijgt waarschijnlijk dezelfde naam in Europa. 

De game volgt het verhaal van de eerste drie seizoenen van de gelijknamige anime-serie. Je kunt kiezen uit 150 personages en daarmee je eigen voetbalelftal samenstellen. Hieronder is de Japanse trailer te zien.

New Super Mario Bros. 2 releasedatum bekendgemaakt

New Super Mario Bros. 2 komt op 17 augustus naar Europa. Dit heeft Nintendo bekendgemaakt tijdens de Nintendo Direct Conference. Naast deze game hebben Professor Layton and the Miracle Mask en New Art Academy ook een releasedatum gekregen.

Professor Layton and the Miracle Mask komt in oktober naar Europa. Iedereen die Professor Layton speelt krijgt ook nog eens tot 350 dagen na de release elke dag een gratis puzzel.

New Art Academy komt tegelijk met de lancering van de Nintendo 3DS XL op 28 juli. In deze game leer je schetsen en schilderen. Het spel is waarschijnlijk bedoeld om mensen te leren hoe ze de 3DS moeten gebruiken.

Portugees Postiga mist halve finale

Helder Postega zal de halve finale van het EK voetbal aan zich voorbij moeten laten gaan. De Portugese aanvaller heeft gisteren in het duel tegen Tsjechië een hamstringblessure opgelopen. 

"We moeten de blessure nog nader bekijken”, zo zei teamarts Henrique Jones gisteren na afloop van de wedstrijd. "Maar ik ga ervan uit dat de halve finale niet haalbaar is, want hij moet zeker een aantal dagen rust houden. We gaan er alles aan doen om hem fit te krijgen voor de finale.”

Bajrami wil niet meer terugkeren bij FC Twente

Emir Bajrami wil het liefst zo snel mogelijk vertrekken bij FC Twente. Als het aan de aanvaller ligt, keert hij niet meer terug in Enschede.

Bajrami nam met Zweden deel aan het EK 2012 en heeft nu drie weken vakantie. "In drie weken kan er veel gebeuren. Ik denk wel dat er wat gaat gebeuren en ik hoop het ook. De situatie bij FC Twente is niet goed voor mij. Ik moet wekelijks spelen en daarom wil ik per se weg", aldus de vleugelspeler.

CSKA Moskou is geïnteresseerd, maar een transfer naar de Russen sluit Bajrami op voorhand uit. "Daar ga ik niet heen. Rusland vind ik niks."

Clubs uit Spanje of Italië hebben zijn voorkeur. "Er zijn mogelijkheden."

Kinderen van immigranten vaker te dik

Kinderen uit gezinnen van immigranten zijn vaker te dik in vergelijking met hun Nederlandse leeftijdsgenootjes. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek waar ook het Amsterdamse VUmc aan meewerkt en waar ruim 7000 kinderen aan hebben meegedaan.

Het blijkt dat in Nederland 15 procent van de Nederlandse kinderen overgewicht heeft, tegenover 26 procent van de kinderen van buitenlandse afkomt. 9 procent van deze allochtone kinderen - kinderen die een 'vreemde' moedertaal hebben of van wie ten minste een van beide ouders geboren is in een ander land - heeft zelfs extreem overgewicht.

Volgens professor Johannes Brug die het onderzoek aan het VUmc coördineert, zijn er een aantal oorzaken aan te wijzen voor het feit dat deze groep kinderen vaker te dik is. "De consumptie van frisdrank is meestal hoger bij kinderen afkomstig uit immigrantengezinnen en er is minder sprake van regelmatige maaltijden. Zo wordt het ontbijt vaker overgeslagen. Deze kinderen kijken ook meer televisie, doen minder aan sport en slapen minder. Daartegenover staat wel dat ze vaker naar school lopen of fietsen."

Ook het opleidingsniveau, inkomen en toegang tot voorlichting over gezondheid spelen mee. "Kinderen van lager opgeleide ouders zijn vaker te dik en in veel immigrantenfamilies zijn ouders lager opgeleid", constateert Brug, die erop wijst dat er ook flinke verschillen tussen landen zijn. "In Griekenland zijn er verhoudingsgewijs veel meer dikke kinderen dan in Nederland. Ze kijken daar meer tv, computeren meer en hebben andere leefgewoonten." Opvallend is ook dat in Griekenland juist de autochtone kinderen vaker te dik zijn.

Er is sprake van overgewicht en extreem overgewicht als een kind hoger dan een bepaald BMI heeft, een Body Mass Index. Bij kinderen verschuift die maatstaf, omdat het lichaam zich nog ontwikkelt. Een BMI boven de 22 betekent dat een kind overgewicht heeft.

De onderzoekers pleiten ervoor om informatie over gezondheid beter toegankelijk te maken voor allochtonen.

Kinderen van immigranten vaker te dik
Kinderen van immigranten vaker te dik (Foto: ANP)

Shariageleerde al-Haddad niet vervolgd

Het Openbaar Ministerie gaat de Britse shariageleerde Haitham al-Haddad niet vervolgen. De zaak tegen hem is geseponeerd, zo liet een woordvoerster aan het ANP weten. Politicus Ehsan Jami had aangifte gedaan van bedreiging en aanzetten tot haat en discriminatie na uitspraken van al-Haddad tijdens een debat.

De bijeenkomst was in februari in het Amsterdamse debatcentrum De Balie. Al-Haddad zei toen dat het afvallen van de islam de doodstraf verdient - in islamitische landen en als deze door een shariarechtbank wordt uitgesproken. Ehsan Jami is zelf een ex-moslim.

Het OM concludeert nu dat al-Haddad geen strafbare feiten heeft gepleegd. Dit omdat hij allerlei voorwaarden noemde waaraan moet worden voldaan voor het geven van de doodstraf aan afvalligen. Volgens het OM is het hierdoor "onmogelijk" om deze straf in Nederland uit te voeren en maakte al-Haddad ,,duidelijk dat het niet in overeenstemming zou zijn met de islam als elke moslim zomaar een ex-moslim zou gaan stenigen’’.

Het bezoek van al-Haddad leidde destijds tot veel ophef. Hij was uitgenodigd voor een symposium van een islamitische studentenvereniging van de Universiteit van Amsterdam, maar die onderwijsinstelling annuleerde de bijeenkomst. Verschillende politieke partijen riepen ertoe op al-Haddad het land niet in te laten. Debatcentrum De Balie nodigde hem toen juist uit, omdat het vond dat de vrijheid van meningsuiting anders in het geding zou komen.

Al-Haddad kwam onlangs weer in het nieuws toen hij pleitte voor een shariaraad in Nederland, die zou kunnen bemiddelen in familiekwesties. In Londen bestaat zo’n raad al en er zou hier ook behoefte aan zijn.

[NBA] Uitslag Miami Heat - Oklahoma City Thunder

Miami Heat heeft de titel in de NBA gepakt. De ploeg versloeg thuis Oklahoma City Thunder met 121-106 en pakte daarmee een beslissende voorsprong van 4-1 in de best-of-seven series.

LeBron James was de grote man bij Miami. James maakte een triple-double (26 punten, 11 rebounds en 13 assists). Mike Miller verraste. Hij was een groot deel van het reguliere seizoen geblesseerd maar scoorde gisteren tegen Oklahoma 23 punten.

Bij Oklahoma was Kevin Durant met 32 punten topscorer.

Veel meer herrie van vrachttreinen verwacht

De komende jaren krijgen tienduizenden bewoners meer kabaal van goederentreinen te verduren. Vooral in het oosten van het land neemt het goederenvervoer 's ochtends vroeg en 's avonds laat toe. Dat concludeert de Volkskrant vrijdag uit berekeningen die het heeft laten maken door meetinstituut Geluidsnet.

De komende jaren wordt een sterke toename van het goederenvervoer verwacht. Daarnaast zijn er plannen voor het spoorboekloos reizen. Op de drukke lijnen in de Randstad en Noord-Brabant moeten straks iedere tien minuten een stoptrein en een intercity rijden.

Om daar overdag ruimte voor te maken, moeten de goederentreinen zo veel mogelijk vroeg in de ochtend of laat in de avond rijden. Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz-Van Haegen wil het goederentransport richting Duitsland op drie sporen concentreren. Dat zijn de sporen langs Oldenzaal, Zevenaar en Venlo.

Op die manier kunnen volgens de minister gerichte maatregelen worden genomen tegen geluidsoverlast. Een woordvoerder zegt in de krant toe dat er geen extra treinen gaan rijden als de geluidsnormen dan worden overschreden. Met de rekenmethode die het ministerie gebruikt om te bepalen of die normen worden overschreden, is in het verleden echter al de geluidsoverlast van Schiphol onderschat.

De gemeente Borne is er volgens de krant niet gerust op. Daar komt nu een vijftiental goederentreinen per dag langs en uit metingen blijkt volgens de gemeente dat de geluidsnormen geen ruimte bieden om nog meer treinen te laten passeren. Volgens de plannen van Schultz-Van Haegen moeten er in de toekomst tot negentig goederentreinen per dag passeren.

Limburger vast na bekogelen politie met molotovs

De Limburger die donderdag molotovcocktails naar agenten gooiden is aangehouden. Bij de arrestatie in de buurt van zijn woning is een waarschuwingsschot gelost, meldt de politie.

De 59-jarige man uit Haelen werd woest toen de gemeente Leudal een hek wilde verwijderen bij een woning aan de Grote Kampweg. Hij gooide niet alleen met molotovcocktails, maar overgoot ook een agent met benzine en dreigde met een handboog. De agenten trokken zich daarop terug en wachtten op versterking.

Toen een arrestatieteam het huis even later binnenviel, bleek de man de benen te hebben genomen. De politie zette onder meer een helikopter en speurhonden in om hem te vinden. Rond 23.15 uur werd hij aangehouden.

D66 wil regels voor 'online demonstraties'

Er moeten heldere regels komen voor zogenoemde online demonstraties. Die zouden nu nog te vaak als hacken worden gezien, terwijl ze vaak in essentie niet anders zijn dan een betoging op een plein. Dat staat in het D66-verkiezingsprogramma En Nu Vooruit, dat zaterdag wordt gepresenteerd. Hierin wordt veel aandacht besteed aan digitale vrijheden.

Volgens D66-Kamerlid en campagneleider Kees Verhoeven is het vreemd dat betogen een grondrecht is, maar de regels zich alleen maar toespitsen op fysieke demonstraties. De komende jaren zullen verschillende vormen van online demonstraties alleen maar een grotere vlucht nemen, denkt Verhoeven. Hij wil dat er regels komen die ervoor zorgen dat betogingen via internet ordentelijk verlopen.

Zogeheten distributed-denial-of-serviceaanvallen (DDoS), waarbij computers in korte tijd zo vaak contact met een website maken dat deze komt plat te liggen, worden nu zwaar bestraft. Dit komt volgens Verhoeven omdat regelgeving ontbreekt en rechters deze veronderstelde demonstraties als hacken beschouwen.

D66 wil wettelijk vastleggen dat vooraf melding moet worden gemaakt van een dergelijke actie. Zo kan een rechter die mogelijk verbieden, of kan het bedrijf achter de website maatregelen nemen om de ontwrichting zo klein mogelijk te houden.

Het doorspelen van informatie over bezoekers van websites moet aan banden worden gelegd, vindt D66. Consumenten moeten zelf de vrijheid houden over wat internetbedrijven van hen weten. Zo moet het bij websites normaal zijn dat gegevens van de bezoeker niet worden doorverkocht, gekoppeld of opgeslagen. Als de gebruiker daar geen problemen mee heeft moet hij dat kunnen aanvinken, en niet andersom.

D66 wil ook dat opsporingsdiensten terughoudender zijn met het meelezen van e-mails. Het kabinet werkt al aan het uitbreiden van het briefgeheim, zodat dit ook voor e-mails geldt, maar D66 wil de regels rond de privacy van mails nog steviger verankeren in de wet.

Daarnaast is D66 voor het verder aanscherpen van de wet op netneutraliteit. Het blokkeren van websites mag als het aan Verhoeven ligt alleen nog met tussenkomst van de rechter en alleen bij zware criminaliteit, zoals terrorisme of het oproepen tot geweld. Bij schending van auteursrecht, zoals op sites waar gratis muziek en films kunnen worden gedownload, mogen sites niet worden platgelegd.

Ronaldo: "Winst verdiend"

Cristiano Ronaldo kopte Portugal gisteravond laat langs Tsjechië. De aanvaller stond de pers na afloop zeer tevreden te woord.

De ploeg van bondscoach Paulo Bento had het lang lastig met de defensieve Tsjechen, maar een uitstekende kopbal van Ronaldo tien minuten voor tijd bood uiteindelijk uitkomst. "Ik denk dat we erg goed speelden en ook veel kansen kregen. We hebben twee keer de paal geraakt, maar de prioriteit lag natuurlijk bij het halen van de halve finales. Daar zijn we erg blij mee."

De overwinning van de Portugezen was uiteindelijk verdiend, maar de ploeg moest nog diep gaan. Behalve blijdschap voelt Ronaldo dus ook zeker opluchting. "Ik voelde een enorme blijdschap na het laatste fluitsignaal. Uiteindelijk zijn we de verdiende winnaar. Ik vond dat we beter waren dan de Tsjechen", aldus de flamboyante aanvaller tegen de BBC.

In de halve finales wacht Portugal de winnaar van het duel tussen Frankrijk en Spanje. Ronaldo kijkt ook die wedstrijd met veel vertrouwen tegemoet. "We weten dat het erg moeilijk gaat worden, maar we zijn er klaar voor. Ons zelfvertrouwen is groot. Ons team speelt erg volwassen en we zijn dus klaar voor het grote gevecht."

Nintendo kondigt 3DS XL aan

Nintendo heeft via een Nintendo Direct-presentatie een nieuwe versie van de 3DS onthuld: de 3DS XL, een stevig uitvergrote versie van de 3DS. Volgens Nintendo president Iwata heeft de batterij een langere levensduur. De 3DS XL komt al op 28 juli uit in Europa.

Het bovenste scherm is 4.88 inch en het onderste scherm is 4.18 inch (versus 3.53 en 3.02 van de oude 3DS). De 3DS XL wordt geleverd met een 4GB SD-kaart. Opmerkelijk genoeg zit er geen oplader in het pakket. Volgens Nintendo is dat om kosten te besparen. De oplader van de 3DS en DSi werkt op deze nieuwe versie, deze is los te koop. Er is nog geen prijs aangekondigd voor Europa, maar in Amerika gaat het $199.99 kosten.

De veelgevraagde tweede analoge stick is uitgebleven. Zouden we dan nu ook een Circle Pad Pro XL krijgen?

Eerste beelden The Expendables 2-game duiken op

Er is nog erg weinig bekend over het spel rondom de film The Expendables 2, maar de eerste gameplaybeelden zijn wel al opgedoken op YouTube. Of het spel ook daadwerkelijk The Expendables 2 gaat heten is nog niet bekend, evenals de platformen waar hij op gaat uitkomen en de releasedatum.

De gameplaybeelden laten een third-personshooter zien. Ook ziet het er naar uit dat er een vierpersoon co-op in het spel zit verwerkt. De film The Expendables 2 draait vanaf 16 augustus in de bioscopen.

Een nieuwe naam in top vijf GroenLinks

De top vijf van de kieslijst van GroenLinks bevat een nieuwe naam: Bram van Ojik. Hij staat tweede, na lijsttrekker Jolande Sap. De huidige Kamerleden Liesbeth van Tongeren, Jesse Klaver en Linda Voortman staan op de derde, vierde en vijfde plaats. Kamerlid Tofik Dibi, die eerder met Sap streed om het lijsttrekkerschap van GroenLinks, staat op eigen verzoek op de tiende plaats. Dat melden bronnen binnen GroenLinks.

Van Ojik was in 1993 en 1994 lid van de Tweede Kamer. Hij volgde Ria Beckers op, onder wiens leiding de Politieke Partij Radicalen (PPR) met een aantal andere linkse partijen werd samengevoegd tot GroenLinks. Van Ojik was sinds 1973 lid van de PPR. In de Kamer was hij namens GroenLinks woordvoerder van landbouw, ontwikkelingssamenwerking en wetenschapsbeleid.

Dat Dibi op de tiende plek staat, is niet vreemd. Hij gaf eerder aan tijdens de komende verkiezingen niet op de tweede maar op de tiende plaats te willen staan, omdat hij na zijn verloren slag met Sap om het lijsttrekkerschap geen nieuwe interne strijd wil.

Campagne bisschoppen VS voor geloofsvrijheid

Rooms-katholieke bewegingen in de Verenigde Staten zijn donderdag met een twee weken durende campagne gestart tegen wat zij een aanval van de regering op de vrijheid van geloof noemen.

Het directe doelwit is het mandaat dat president Barack Obama in januari afkondigde en waardoor de meeste werkgevers in ziektekostenverzekeringen moeten voorzien die geboortebeperking dekken. Het Vaticaan is daar tegen.

Critici beschuldigen de bisschoppen ervan de campagne te hebben georganiseerd als een aanval op Obama in de aanloop naar de presidentsverkiezingen. De kerkleiders zelf zeggen dat hun enige doel de bescherming van vrijheid van geloof is.

"Sinds enkele jaren zien we in dit land een ongebreidelde veronachtzaming van religieuze overtuigingen", zei kardinaal Timothy Dolan, voorzitter van de Amerikaanse Conferentie van Katholieke Bisschoppen. Als voorbeelden wees hij op stamcelonderzoek, de juridische rechtvaardiging van marteling en steun voor het homohuwelijk.

Tegenstanders zijn niet overtuigd. "Dit project van de bisschoppen gaat niet over religieuze vrijheden, het gaat over privileges", zei dominee Barry Lynn, leider van een beweging die voor de scheiding van kerk en staat is. "Zij vragen om een voorkeursbehandeling van de regering en als ze succes hebben, dan zou het de rechten van miljoenen Amerikanen ondermijnen."

Steden mogen zelf beslissen over openbaar vervoer

De vier grote steden mogen zelf kiezen of ze het openbaar vervoer in hun stad gunnen aan het eigen gemeentelijk vervoerbedrijf of dat het moet worden aanbesteed. Een meerderheid van de Tweede Kamer gaat akkoord met een initiatiefwet hierover van GroenLinks, PvdA, SP en D66, bleek donderdag.

Het kabinet wilde dat Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag hun openbaar vervoer aanbesteden. De VVD was fel tegen de initiatiefwet. "De overheid moet niet doen wat de private sector heel goed zelf kan", aldus Kamerlid Charlie Aptroot. Ook CDA en ChristenUnie zijn minder enthousiast. "Mogen we de reiziger eigenlijk wel feliciteren met dit voorstel?", vroeg Kamerlid Maarten Haverkamp zich af.

Indieners Jacques Monasch (PvdA) en Kees Verhoeven (D66) stellen lokale keuzevrijheid een groot goed te vinden. Volgens hen sluit hun voorstel naadloos aan bij de complexe vervoersstromen in en rond de steden.

De PVV hielp de vier indieners van de initiatiefwet uiteindelijk aan een meerderheid. Door de val van de gedoogcoalitie is de partij niet langer gebonden aan het gedoogakkoord, waarin de verplichte aanbesteding was afgesproken. "Dit komt het personeel en de reizigers ten goede", aldus PVV-Kamerlid Leon de Jong.

Zonderland krijgt eigen element op brug

Turner Epke Zonderland krijgt zijn eigen element op brug. De 'Zonderland' werd door de 26-jarige Fries getoond bij een challengerwedstrijd in Gent. "Zojuist te horen gekregen van het jurylid Vincent Reim dat er een nieuw element in de code wordt opgenomen op brug", reageerde hij verheugd op Twitter.

Zonderland zal zijn techniek ook op de Olympische Spelen in Londen uitvoeren. Het gaat om een 5/4e draai over een arm gevolgd door een Healy vanaf de legger. Een element in de turnsport wordt meestal pas erkend na een uitvoering op een WK of de Olympische Spelen.

SimCity

Exclusief voor pc.

Gamestudio Electronic Arts gaat een beruchte en beroemde franchise op pc een vitamineshot geven en het in een veel moderner jasje stoppen. Voor wie zich afvraagt over welke franchise ik het hier heb: SimCity. Het spel waarin je een eigen stad moet stichten, opbouwen en onderhouden krijgt een reboot. Voorzien van de nieuwe GlassBox-engine en een grote hoeveelheid online mogelijkheden moet het spel voorlopig weer helemaal klaar zijn voor de toekomst.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.