FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 15 juni 2012

[Euro 2012] Uitslagen groep D

Vanavond werden de tweede reeks groepswedstrijden in groep D afgewerkt. Gastland Oekraïne trad aan tegen Frankrijk en Zweden nam het op tegen Engeland.

Storm in Donetsk


De supporters in Donetsk maakten zich op voor wat net als tegen Zweden afgelopen maandag een feest zou moeten worden. Frankrijk gooide echter roet in het eten

De wedstrijd tussen Oekraïne en Frankrijk was nog geen 6 minuten oud, toen scheidsrechter Björn Kuipers de wedstrijd stil moest leggen wegens zwaar onweer. Pas na een uur kon de wedstrijd weer hervat worden. De Fransen waren in de eerste helft de bovenliggende partij, maar gescoord werd er niet.

Ook in de tweede helft waren de Fransen de betere ploeg. In de 53ste minuut kwamen ze dan ook op voorsprong door een doelpunt van Menez. Kort daarop werd de voorsprong verdubbeld door een doelpunt van Cabaye. Het gastland ging nog op zoek naar een aansluitingstreffer, maar kon niet echt tot grote kansen komen. Daardoor bleef het 2-0 voor de Fransen. 

Klik hier voor het uitgebreide verslag.

Zweden uitgeschakeld na verlies

 In Kiev won Engeland na met name een spectaculaire tweede helft van Zweden met 2-3. Mede door het resultaat eerder vandaag in Donetsk kan Zweden zich niet meer plaatsen voor de kwartfinales.

In de eerste helft gebeurde niet erg veel, wel kwam Engeland in de 23ste minuut op voorsprong door een kopgoal van Carroll na een prachtige pass van Gerrard. 

In de tweede helft gebeurde daarentegen erg veel. In de 49ste minuut ging de bal na een inzet van Mellberg via Johnson in het doel van de Engelsen. Tien minuten later zette diezelfde Mellberg zichzelf toch op het scorebord nadat hij een voorzet van Martin Olsson in het doel van Hart kopte. 

Niet veel later bracht Walcott beide ploegen weer op gelijke hoogte, door uit een hoekschop de bal achter voormalig PSV-goalie Isaksson te plaatsen. Diezelfde Walcott stond aan de basis van het mooiste doelpunt van de wedstrijd. Nadat hij de bal had voorgezet, tikte Welbeck de bal via zijn hak achter het standbeen in het Zweedse doel. De Zweden probeerde nog wel tevergeefs de aanval te zoeken, waardoor er voor hun in de wedstrijd tegen Frankrijk niets meer op het spel staat.

Klik hier voor het uitgebreide verslag

Uitslagen speelronde 2:

Thuis Uit Uitslag
Oekraïne Frankrijk 0-2
Zweden Engeland 2-3


Stand:

# Land Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Frankrijk 2 1 1 0 4 3-1
2 Engeland 2 1 1 0 4 4-3
3 Oekraïne 2 1 0 1 3 2-3
4 Zweden 2 0 0 2 0 3-5


Programma laatste ronde:

Datum Thuis Uit
19/06, 20:45 uur Zweden  Frankrijk
19/06, 20:45 uur Engeland Oekraïne

VS reppen van operaties in Jemen en Somalië

Het Witte Huis geeft gedeeltelijke openheid van zaken over geheime Amerikaanse militaire operaties tegen Al-Qaida in Jemen en Somalië. Dat is Associated Press te weten gekomen van drie bronnen bij de Amerikaanse regering. Een halfjaarlijks rapport over Amerikaanse gevechtsmissies in het buitenland is vrijdag bezorgd aan het Congres.

Het is voor het eerst dat de Amerikaanse regering in dit rapport spreekt over gevechtsmissies die voorheen nooit werden bevestigd: 'directe actie' tegen leden van Al-Qaida in Jemen en Somalië. Het gaat alleen om militaire operaties van de Amerikaanse strijdkrachten, niet die van de CIA.

Hoewel er in het rapport verder niet over de woorden 'directe actie' wordt uitgeweid, is het een bekend militair begrip voor een verscheidenheid aan dodelijk geweld. In het geval van Jemen en Somalië zou het gaan om aanvallen met onbemande vliegtuigen, de zogenoemde drones.

Details over de missies worden niet gegeven. Er wordt alleen bevestigd dat deze hebben plaatsgevonden. Datzelfde geldt voor de liquidatie van terreurverdachten.

"In een beperkt aantal gevallen heeft het Amerikaanse leger directe actie ondernomen in Somalië tegen leden van Al-Qaida, onder wie diegenen die ook lid zijn van Al-Shabab en die betrokken zijn bij pogingen om terreuraanslagen te plegen tegen de Verenigde Staten en onze belangen", aldus het rapport.

In Jemen heeft leger samengewerkt met de Jemenitische regering om de terreurdreiging van Al-Qaida op het Arabisch Schiereiland (AQAP) te elimineren. "Onze gezamenlijke pogingen hebben geresulteerd in directe actie tegen een beperkt aantal AQAP-agenten en leiders in dat land die een terreurdreiging vormen voor de Verenigde Staten en onze belangen."

Volgens de bronnen bij de regering achtte president Barack Obama de tijd rijp om openheid te geven over deze missies omdat de banden met de regering van Jemen zijn aangehaald, evenals die met regeringen die de extremistische dreiging in Somalië willen tegengaan.

Koevermans nieuwe bondscoach India

Wim Koevermans is de nieuwe bondscoach van India. De 51-jarige Vlaardinger heeft voor twee seizoenen getekend bij de nummer 146 van de FIFA-ranglijst. De Indiase voetbalbond maakte Koevermans' aanstelling vrijdag op een persconferentie bekend.

Koevermans volgt interim-coaches Armando Colaço en Savio Medeira op, die na het vertrek van de Engelsman Bob Houghton de honneurs waarnamen. De oud-prof, die deel uitmaakte van de winnende EK-selectie in 1988, was in eigen land eerder trainer van onder meer N.E.C., RBC Roosendaal en MVV Maastricht.

[Groep D] Uitslag Zweden - Engeland

Engeland heeft op het Europees kampioenschap voetbal goede zaken gedaan door in Groep D met 3-2 te winnen van Zweden. Matchwinner voor de Engelsen was Danny Welbeck die via een hakballetje achter het standbeen langs de winnende treffer aantekende. Zweden is door dit resultaat uitgeschakeld.

Het duel tussen Zweden en Engeland kwam moeizaam op gang met in de beginfase enkele schoten van afstand, waarbij Isaksson een pegel van Parker te verwerken kreeg en zijn Engelse collega Hart pogingen van Larsson en Ibrahimovic moest keren.

Carroll tekent de 0-1 aan (Foto: Pro Shots)

Halverwege de eerste helft viel de 0-1 door een kopbal van Carroll die de voorzet van de zijkant van Gerrard op waarde schatte. Young had de 0-2 op zijn slof na voorbereidend werd van Cole, maar hij faalde. Zweden kon hier weinig tegenover stellen.

Dit veranderde na rust toen het duel echt ontbrandde. Na een vrije trap van Ibrahimovic werd al snel een inzet van Mellberg tot doelpunt gepromoveerd toen Johnson de bal in eigen gleed. Zweden rook bloed en zette in deze fase van de wedstrijd Engeland onder zware druk. Mellberg kopte kort hierna een voorzet van Martin Olsson binnen: 2-1.

Engeland leek het op te moeten geven, maar werd bij de hand genomen door de ingevallen Walcott. Isaksson kon nog een kopbal van Terry knap redden, maar moest uit de hoekschop hierna een doelpunt toestaan toen hij bij de inzet van Walcott op het verkeerde been stond en er niet goed uitzag.

Glen Johnson (links) in duel met Jonas Olsson (rechts) (Foto: Pro Shots)

Tien minuten voor het einde liet Walcott zich op nieuw gelden door de voorzet te geven die door Welbeck achter het standbeen langs op fraaie wijze met zijn hak binnen werd getikt. De Zweden probeerden met een slotoffensief hun toernooihoop nog levend te houden, maar gescoord werd er niet meer.

Engeland zal het in de laatste wedstrijd van de groepsfase op gaan nemen tegen gastland Oekraïne, terwijl Zweden nog op Frankrijk stuit.

Zweden

2 - 3

Engeland

 49' Johnson (e.d.)
 59' Mellberg
   23' Carroll
 64' Walcott
 78' Welbeck
 
 Gele kaart: Mellberg, J.Olsson, A. Svensson (Zweden), Milner (Engeland)
 
Stadion: Olympisch Stadion, Kiev
Toeschouwers: 60.000
Arbiter: Skomina (Slo)
 
Opstelling:   Opstelling:
Isaksson
Granqvist (Lustig/66)
Mellberg
J.Olsson
M.Olsson
Larsson
A.Svensson
Ibrahimovic
Källström
Elm (Wilhelmsson/81)
Elmander (Rosenberg/80)
  Hart
Johnson
Terry
Lescott
Cole
Milner (Walcott/61)
Gerrard
Parker
Young
Welbeck (Oxlade-Chamberlain/90)
Carroll

Nieuwe Miss World Nederland bekend

Nathalie den Dekker is de nieuwe Miss World Nederland. De 23-jarige uit Made neemt de plaats in van de eerder verkozen Kelly Weekers die donderdag aangaf niet mee te kunnen doen aan de Miss World-verkiezing.

"Ze is lief, leuk intelligent, ambitieus en heeft enorm veel inzet en wilskracht. We zijn heel blij", twitterde ex-Miss Kim Kötter, die in de organisatie van Miss Nederland zit, over Nathalie. Den Dekker heeft twee rechtenstudies afgerond en werkt als model. De Brabantse woont volgens Kötter tegenwoordig in Amstelveen.

Den Dekker vertegenwoordigt Nederland tijdens de Miss World-verkiezing, die vindt op 18 augustus plaats in Mongolië. Kelly Weekers, het nieuwe liefje van componist John Ewbank, moest verstek laten gaan vanwege haar studie. De missverkiezing valt samen met de start van haar masterstudie Psychologie.

Punten ronde 7 FOK! Formule 1-manager 2012

Vorig weekend stond de Grand Prix van Canada op het programma. De race werd gewonnen door Lewis Hamilton, voor de verrassende Romain Grosjean en Sergio Perez. Heeft deze race verschuivingen gebracht in de FOK! Formule 1-manager? Je leest het hieronder.

De volgende strafpunten zijn uitgedeeld:
- Jean-Éric Vergne (Toro Rosso); drive-through penalty: -15
- Chassis Mercedes; DRS-problemen bij Schumacher: -15
- Chassis Marussia; remproblemen bij Glock: -15
- Chassis HRT; remproblemen bij De la Rosa en Karthikeyan: -30
- Motor Williams; versnellingsbak vervangen bij Maldonado: -10

Er is door de managers goed gescoord. Kontje_kus, Vijfertje, Just en Madhouse Racing deden dit het beste met 580 punten. Daarachter pakten tien managers een gedeelde vijfde plaats met 567 punten.

In het klassement staat Boontje met 2968 punten nog altijd aan de leiding. Hij zag RrrrrrrrrregseRrrrrrrrrracing wel naderen tot op acht punten. De derde plaats is voor Rood Stiertje met 2932 punten, voor Adok die op 2876 punten staat. De top vijf wordt met 2869 punten afgesloten door Flex.

Punten ronde 7 - Grand Prix van Canada

# team user ronde 7 totaal
1 Kontje_kus VerrekteZakHooi 580 2774
- Vijfertje Kolamkecil 580 2770
- Just guyverj 580 2703
- Madhouse Racing Madhouse1979 580 2615
5 Scrutinizer Scrutinizer 567 2522
- Fork Racing Fork5 567 2497
- Quazier Quazier2 567 2475
- SAAB RipACING IlDuce1981 567 2438
- Team Zoef Bouncer_Bone 567 2418
- Smoothfriction tedkees2 567 2371
- HTip F1 HTip 567 2341
- Team CdO rene29 567 2302
- Scuderia Delft MVK 567 2249
- ß Racing ß 567 2217


Algemeen klassement na ronde 7

# team user ronde 7 totaal
1 Boontje Bayswater 539 2968
2 RrrrrrrrrregseRrrrrrrrrracing Regse 552 2960
3 Rood Stiertje Viper2k1 539 2932
4 Adok Ado 549 2876
5 Flex Flexned1 461 2869
6 GoJenson Topia 499 2830
7 jjracing misterJJ 489 2826
8 nvt-racing qwox 471 2809
9 TMKM Mavcovic 499 2803
10 team dopke dopkemarcel 395 2796


Bij de subleagues was Verdwaalde Voetbalmanagers met 507 punten de beste. Dit team staat met 2667 punten ook ruim aan de leiding in het klassement. Een tweede plaats is er voor Vriend! met 2561 punten, voor Scrapheap Challenge die op 2504 punten staat. De vierde stek is voor F1 AP met 2467 punten, terwijl Losser F1 met twee punten minder de top vijf afsluit.

Algemeen klassement subleagues na ronde 7

# subleague owner ronde 7 totaal leden
1 Verdwaalde Voetbalmanagers Bayswater 507 2667 5
2 Vriend! ViezeBaas 472 2561 6
3 Scrapheap Challenge Tackleberry 476 2504 3
4 F1 AP flippo765 407 2467 5
5 Losser F1 dennistd 467 2465 3
6 MHEKEBDETH bitchknoop 438 2463 5
7 Paul Pat alucard1980 445 2449 3
8 HT Forum 2012 Madhouse1979 476 2412 6
9 Breda jasper_kock 419 2410 5
10 NIS Racers liempie 377 2408 4


Gefeliciteerd met de vermelding in dit puntenbericht.

De achtste race is de Grand Prix van Europa in Valencia op zondag 24 juni. De komende managerronde sluit op vrijdag 22 juni 2012 om 23:59 uur, dus zorg dat je voor die tijd je (gewijzigde) team opgeslagen hebt! Ronde 8 - Grand Prix van Europa gaat weer open op maandag 25 juni 2012 om 19:59 uur.

Om direct naar de FOK! Formule 1-manager te gaan klik je hier. Kijk verder bij de speluitleg of de puntentelling, en mocht je nog andere vragen hebben, kun je terecht bij de FAQ.

Wil je meespelen, maar heb je nog geen account op FOK!? Registreer je dan hier!

Mochten er toch nog vragen of opmerkingen zijn die niet in de FAQ beantwoord worden, dan kun je die stellen via pm aan FOKmanagers (zonder uitroepteken), of een e-mail aan fokmanagers[at]fok.nl (geen uitroepteken gebruiken); of zet een forumpost in het speciale F1-manager 2012-topic in het Autosport- en motorsport-forum.

Tot slot wensen we je veel succes en veel plezier met de Formule 1-manager 2012 van FOK!

Máxima naar pre-G20-bijeenkomst in Mexico

Prinses Máxima is zondag in Mexico voor een bijeenkomst voorafgaand aan de G20-top in Los Cabos. Ze is uitgenodigd door de Mexicaanse president Felipe Calderón om met onder anderen de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono en de Chileense president Sebastian Piñera te praten over hoe meer mensen toegang kunnen krijgen tot financiële diensten.

Mexico is dit jaar voorzitter van de G20, de organisatie van twintig grootste economieën. Nederland schuift niet aan bij de bijeenkomst die maandag en dinsdag wordt gehouden. Prinses Máxima is als erevoorzitter van het G20 Global Partnership for Financial Inclusion (GPFI) wel uitgenodigd.

Máxima heeft zich de afgelopen jaren onder meer ingezet voor microfinanciering. Dit maakt het mogelijk voor kleine ondernemers in arme landen om krediet te krijgen.

Lady Gaga weer onder vuur in Thailand

Lady Gaga is nog niet verlost van de woedende Thai. Het ministerie van cultuur van het Aziatische land is pissig op de zangeres omdat ze de Thaise vlag op 'ongepaste' manier gebruikte. Eerder wonden de Thai zich op over een tweet van Gaga.

Tijdens haar concert in Bangkok reed Gaga gekleed in een bikini met een motor over het podium. De excentrieke zangeres droeg een traditioneel Thais hoofddeksel en achter haar motor bungelde de Thaise vlag. Volgens het ministerie was de act 'niet gepast en kwetsend voor de gevoelens van de Thaise bevolking'.

Het ministerie heeft naar eigen zeggen veel klachten ontvangen, die zijn doorgespeeld naar de politie. De overheid is volgens een woordvoerder echter niet van plan juridische stappen te nemen.

Lady Gaga's tournee door Azië heeft veel stof doen opwaaien. Zo mochten fans jonger dan 18 jaar niet naar haar concert in Zuid-Korea en werd een show in Indonesië geschrapt na dreigementen van moslimfundamentalisten.

Vlak nadat Gaga voet had gezet op Thaise bodem haalde ze zich de woede van haar fans op de hals. De zangeres twitterde dat ze niet kon wachten een nephorloge te kopen. De Thai noemden die opmerking onbeschoft, beledigend en slecht voor het imago van Thailand.

Van Marwijk: "Ik ga wel wat veranderen"

Bert van Marwijk voelt zich na de teleurstellende prestaties van Oranje in de EK-groepsfase gedwongen om wijzigingen in zijn elftal door te voeren.

"Voorin hebben we heel veel snelheid en creativiteit. Maar dat was er niet", doelt Van Marwijk op de verloren interlands tegen Denemarken en Duitsland. "Dat gebeurt in het voetbal. We hebben nu twee keer verloren, dus ik ga wel wat veranderen", verklaart hij aan de website van de KNVB.

Oranje verloor onverwachts met 1-0 van Denemarken en slaagde er niet in om buurland Duitsland op zij te zetten (2-1 verlies). Tegen Portugal wacht een lastige opgave. Alleen bij een ruime winstpartij en een nederlaag van Denemarken tegen Duitsland kan het Nederlands elftal zich nog plaatsen voor de kwartfinale van het EK.

Van Marwijk werd in de media bekritiseerd om zijn standvastigheid ondanks de teleurstellende prestaties. Tegen Portugal start hij naar verwachting met Klaas-Jan Huntelaar en Dirk Kuijt in het basiselftal. Eerstgenoemde was in de eerste twee groepsduels veroordeeld tot een invalbeurt. Kuijt speelde alleen tegen de Denen als invaller mee.

'Estelle en Badr Hari al negen maanden samen'

Estelle Gullit heeft al negen maanden een verhouding met Badr Hari. Dat beweert Albert Verlinde, die zegt vrienden van Estelle te hebben gesproken. De relatie van Estelle met kickbokser Badr zou de oorzaak van haar scheiding van Ruud Gullit zijn. Die scheiding werd dinsdag aangekondigd.

"Niemand had dit verwacht, iedereen kent Estelle met Ruud", zei de manager van Badr vrijdag in RTL Boulevard. Hij snapt wel waarom Estelle voor de kickbokser is gevallen. "Hij is grappig en charmant, daarom vinden veel vrouwen hem leuk. Ik kreeg zeker drie keer per week huwelijksaanzoeken voor hem vanuit de hele wereld."

Vrienden van Estelle maken zich volgens Verlinde zorgen over de 33-jarige blondine. Badr is al eens veroordeeld voor mishandeling en zou losse handjes hebben. Ruud Gullit gaat niet in op de verhalen. "Ik heb kinderen, vooral mijn jongste heeft hier erg veel last van", laat de oud-voetballer weten.

Blanc: "Iedere wedstrijd wordt een finale"

De Franse bondscoach Laurent Blanc kijkt tevreden terug op de winstpartij tegen Oekraïne (0-2), maar wil zich niet uitspreken over de kansen op de EK-titel.

"We waren niet perfect, maar de spelers geloven erin dat we ver kunnen komen op dit toernooi. Ik durf niet te zeggen of we een goede prestatie neer zullen zetten op het EK. Iedere wedstrijd wordt een finale", zegt Blanc na afloop van de wedstrijd tegen Oekraïne.

Ook het duel met het gastland vond Blanc niet makkelijk. "Het was zwaar, vooral omdat het hele stadion achter Oekraïne stond. We moeten snel herstellen en dan wacht ons het laatste groepsduel met Zweden", aldus de Franse oefenmeester.

Frankrijk is nog niet zeker van plaatsing voor de EK-kwartfinale. Het eerste groepsduel met Engeland eindigde in een gelijkspel. Oekraïne wist van Zweden te winnen, maar moet nu de positie als groepshoofd voorlopig afstaan aan de Fransen.

Meerdere gewonden bij steekpartij Den Haag

Bij een steekpartij in Den Haag zijn vrijdagavond meerdere mensen gewond geraakt. Hoeveel slachtoffers er precies zijn en hoe ernstig hun verwondingen zijn is nog niet duidelijk, zegt een woordvoerder van de politie. Ook is nog niets te zeggen over het motief.

Het incident gebeurde even na 21.00 uur op de Vollevensstraat in het centrum van de stad. De politie heeft twee personen aangehouden.

Geen extra schaatser naar Spelen 2014

Er mag geen extra schaatser naar de Olympische Spelen van 2014 afgevaardigd worden om de ploeg voor de ploegenachtervolging te kunnen completeren. Hierdoor mogen er in Sochi maximaal tien mannen en tien vrouwen aan de start gaan verschijnen.

Schaatsbond KNSB had een voorstel ingediend om dit uit te breiden, maar bij een congres van de internationale schaatsbond ISU in Kuala Lumpur had het bij de stemming geen meerderheid. Wel werd er ingestemd met de toevoeging van de massastart als onderdeel bij het WK afstanden van 2015. Er wordt nog bekeken of de massastart ook bij de Spelen van 2018 op de kalender moet komen te staan.

Politie sluit illegale seksclub Apeldoorn

De politie en de gemeente Apeldoorn hebben woensdagavond een illegale seksclub in de stad gesloten. Het bordeel werd zonder vergunning gerund. Bovendien werd er softdrugs en een gasalarmpistool gevonden, meldt de politie vrijdag. Drie mensen zijn aangehouden.

Medewerkers van de politie en gemeente vonden de club na onderzoek in een pand in de wijk Zevenhuizen. De gevonden spullen zijn in beslag genomen. De verdachten zitten voorlopig vast.

Rutte: nog meer bezuinigingen onvermijdelijk

Extra miljardenbezuinigingen in een nieuwe kabinetsperiode zijn 'onvermijdelijk'. Dat zei premier Mark Rutte vrijdag na de wekelijkse ministerraad.

Zijn kabinet besloot bij het aantreden al 18 miljard euro te bezuinigen. Daar kwam bij het begrotingsakkoord nog eens 12 miljard bij. Het CPB en een studiegroep van topambtenaren zeggen nu dat er de komende vier jaar nog eens 20 tot 25 miljard gesneden moet worden.

"Het zal moeten, het kan niet anders", zei Rutte. "Dit land wordt collectief onrustig van een te hoge overheidsschuld. En terecht want dat leidt tot vertrouwensverlies en dan moet je nog draconischer maatregelen nemen."

Rutte: nog meer bezuinigingen onvermijdelijk
Rutte: nog meer bezuinigingen onvermijdelijk (Foto: ANP)

Bruyneel ontkent dopingactiviteiten Armstrong

Johan Bruyneel heeft afstand genomen van de dopingbeschuldigen aan het adres van zijn voormalige pupil Lance Armstrong. Onder de hoede van de Belgische ploegleider pakte de Amerikaan tussen 1999 en 2005 zeven tourzeges. De Amerikaanse antidopingwaakhond Usada startte dinsdag een dopingzaak tegen Armstrong, die zich eerder al distantieerde van de beschuldigingen.

"Ik ben verbijsterd dat opnieuw dopingbeschuldigingen zijn geuit tegen mij, dit keer door Usada", reageert Bruyneel op zijn website. "Ik heb nog nooit deelgenomen aan een dopingactiviteit en ben onschuldig aan alle aanklachten. "

In de officiële aanklacht van dinsdag beschuldigt Usada Armstrong niet alleen van epogebruik en bloedtransfusies. Samen met de Italiaanse arts Michele Ferrari, teambaas Johan Bruyneel, een trainer en twee andere artsen, zou de oud-renner tussen 1998 en 2011 een enorme dopingsamenzwering hebben geleid. Onder de diverse getuigen zijn 'meer dan tien wielrenners'.

In februari sloot de openbaar aanklager in Los Angeles nog een twee jaar durend onderzoek naar Armstrong af. Daarmee ontliep 'The Boss' een strafrechtelijke aanklacht. Armstrong legde nooit een positieve dopingtest af.

[Groep D] Uitslag Oekraïne - Frankrijk

Frankrijk heeft zijn tweede duel op het EK voetbal gewonnen. Na de 1-1 tegen Engeland, waren de Fransen vanavond Oekraïne met 0-2 de baas.

Toen de wedstrijd onder leiding van de Nederlandse arbiter Kuipers begon regende het hard en onweerde het. Het veld was daardoor nat waardoor er veel valpartijen plaatsvonden. Het onweer zat pal boven het stadion waardoor Kuipers de wedstrijd na een kleine vijf minuten spelen stillegde. Bijna een uur later werd de wedstrijd weer hervat.


Vanwege noodweer lag het duel bijna een uur stil (Foto: Pro Shots)

De eerste kans van het duel na de onderbreking was voor Frankrijk. Het schot van Benzema werd echter door Pjatov gepakt. Ook daarna waren het de Fransen die het gevaarlijkst waren. Menez leek in de zestiende minuut de 1-0 te maken, maar de treffer werd terecht afgekeurd vanwege buitenspel. In de 25e minuut kreeg Oekraïne zijn eerste kans maar het schot van Jarmolenko ging net naast. Drie minuten later kreeg Frankrijk een erg grote kans op de 1-0 maar Menez schoot de bal tegen de keeper aan.

Sjevtsjenko was in de 34e minuut dichtbij een treffer. Hij nam de bal goed aan, maar het schot werd geblokt door de Franse keeper Lloris. Uit een vrije trap van Menez leek Mexès de 1-0 binnen te koppen maar Pjatov tikte de bal naast. Ook in de rest van de eerste helft bleven beide ploegen kansen krijgen maar de stand bleef 0-0.

In de 56e minuut scoorde Cabaye de 0-2 (Foto: Pro Shots)

De eerste grote kans in de tweede helft was voor Frankrijk, maar Menez stuitte net als in de eerste helft op doelman Pjatov. In de rebound was het Sjevtsjenko die maar net over schoot. In de 53e minuut was het alsnog Menez die Frankrijk op voorsprong zette. Zijn schot liet doelman Pjatov nu wel kansloos. Drie minuten later werd het 0-2 toen Cabaye de defensie van Oekraïne verraste en de bal binnen schoot. In de 64e minuut was Cabaye dichtbij de 0-3 maar zijn bal ging op de paal.

Oekraïne wilde zich echter niet gewonnen geven en bracht een extra aanvaller in het veld. In de afwerking ging het echter telkens mis bij de Oost-Europeanen. Echte kansen kwamen er in het vervolg van het duel niet meer dat als een nachtkaars uitging. De eindstand bleef daardoor 0-2.

Oekraïne

0 - 2

Frankrijk

     53' Menez
 56' Cabaye
 
 Gele kaart: Selin, Timosjtsjoek, (Oekraïne), Menez, Debuchy, Mexès, (Frankrijk)
 
Toeschouwers: 50.000
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Pjatov
Goesjev
Michalik
Chatsjeridi
Selin
Jarmolenko (Alijev/68)
Timosjtsjoek
Voronin (Devic/46)
Nazarenko (Milevskij/60)
Konopljanka
Sjevtsjenko
  Lloris
Debuchy
Rami
Mexès
Clichy
Cabaye (M'Vila/68)
Diarra
Nasri
Menez (Martin/73)
Benzema (Giroud/76)
Ribéry


Oerolgangers wacht nat Waddeneiland

Het Oerol Festival op Terschelling maakt zich op voor een regenachtige opening van de 31e editie vrijdagavond. Bezoekers krijgen het advies vooral weerbestendige kleding mee te nemen. "Wees voorbereid op mogelijk onguur weer", zegt een woordvoerder. "Nog nooit hebben we een monopolie op een stralende zon gehad."

De organisatie meldt inmiddels ruim elfduizend toegangskaartjes te hebben verkocht voor het tien dagen durende openluchttheaterfeest op het Friese Waddeneiland. Vorig jaar waren 52 duizend theaterliefhebbers aanwezig bij een van de optredens van toneelgroepen en beeldend kunstenaars. Dit jaar moeten bezoekers entreebandjes kopen die toegang verschaffen tot het algemene festivalterrein. Daarnaast is een apart entreebewijs nodig om een voorstelling bij te wonen.

Weeronline.nl voorspelt voor de komende dagen wisselvallig weer op het eiland. Vrijdag trok een storing over het land die flinke regenbuien veroorzaakte. Voor zaterdag wordt een stevige noordwestenwind verwacht bij een temperatuur van 18 graden. Zondag gaat de wind liggen. De kans op regen wordt de komende dagen geschat op veertig procent of hoger.


Oerolgangers wacht nat Waddeneiland (Foto: Novum)

FOK!filmtip van de dag: Once Upon A Time In America

Goede wijn behoeft geen krans!

Once Upon A Time In America

Een meesterlijke misdaadfilm die zich afspeelt in New York, aan het begin van de twintigste eeuw. David en Maximillian richten een jeugdbende op, samen met drie vrienden. Jaren later zijn ze gangsters geworden en maken veel winst tijdens de drooglegging van Amerika. Dan krijgt David een brief in handen waarmee het verleden weer naar boven wordt gebracht.

Sergio Leone op zijn sterkst. Maar dat is ook niet vreemd met zo'n ijzersterke cast met onder meer James Woods, Robert DeNiro en Elizabeth McGovern in de hoofdrollen.
FOK!filmtip van de dag
: RTL7. 20.30 uur. Once Upon A Time In America

Once Upon A Time In America 2

Meesterwerk!

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Panna levert Afellay vakantie op

Khalid Boulahrouz is een vakantie schuldig aan Ibrahim Afellay. Dat is de uitkomst van een weddenschap die de twee spelers van Oranje donderdag tijdens de training spontaan afsloten, vertelde Boulahrouz vrijdag tegen Novum Nieuws. "Ik beloofde hem dat als hij mij een panna zou geven, hij gratis op vakantie zou mogen", vertelt Boulahrouz.

Lange tijd leek de verdediger als winnaar uit de strijd te komen. Op de valreep sloeg Afellay alsnog toe. "Hij was zo met de bal aan het kloten, dat ik besloot een tackle eruit te gooien. Niet om hem te raken, maar om het af te sluiten", vertelt Boulahrouz, die door zijn benen werd gespeeld. "Het was zijn laatste mogelijkheid en die heeft hij perfect benut."

De ludieke weddenschap deed het ijs een beetje breken in de selectie van Oranje. De sfeer is momenteel gespannen, gaf Boulahrouz toe. "Ik hoef niet te liegen door te zeggen dat de sfeer fantastisch is. Natuurlijk is er ook spanning. Iedereen is met de gedachten bij de situatie en de stand in de poule. We focussen ons vol op Portugal."

Dat Oranje en Nederlandse clubs het traditiegetrouw moeilijk hebben tegen Portugezen zegt volgens Boulahrouz niets. "Ik kijk nooit naar dat soort dingen. Dingen die in het verleden gebeurd zijn, geven geen garanties voor de toekomst. Of het nu positief of negatief is."

Het Nederlands elftal moet zich volgens Boulahrouz volledig op zichzelf richten. Oranje moet met minimaal twee doelpunten verschil winnen van Portugal en hopen dat Duitsland van Denemarken wint. "Je kunt er alle mogelijke woorden aan vastplakken, maar het gaat erom dat wij datgene doen wat er van ons gevraagd wordt. Wij moeten gewoon winnen. Daarna kunnen we alleen hopen op Duitsland."

Eerste Chinese vrouw klaar voor ruimtevlucht

De 34-jarige Liu Yang vertrekt zaterdag als eerste Chinese vrouw naar de ruimte, samen met twee mannelijke collega's. "Vrouwelijke ruimtevaarders zijn niet alleen een must voor de ontwikkeling van de menselijke ruimtevaart, ze zijn ook wat het publiek verwacht", zei woordvoerster Wu Ping van het Chinese ruimtevaartprogramma.

Het reisdoel van Liu en haar collega's Jing Haipeng en Liu Wang is de ruimtemodule Tiangong 1. Deze module is een prototype voor een permanent ruimtestation dat China voor 2020 wil bouwen. Twee van de Chinese ruimtevaarders zullen in de Tiangong (Hemels Paleis) wonen en werken, terwijl de derde in de Shenzhou-capsule blijft voor eventuele calamiteiten. Na ongeveer anderhalve week keert het drietal terug naar de aarde.

Vrijdag werd begonnen met het voltanken van de raket, die zaterdag om 14.37 uur Nederlandse tijd vanuit de steppen van Jiuquan aan de rand van de Gobi-woestijn gelanceerd moet worden. Een geslaagde koppeling met en verblijf in de Tiangong zullen de weg effenen voor ambitieuzere projecten, zoals een permanent ruimtestation en vluchten naar de maan, en het internationale prestige van China vergroten.

China hoopt na Rusland en de VS het derde land te worden met een eigen ruimtestation. Inmiddels werken de twee eerstgenoemde landen samen in het Internationaal Ruimtestation ISS, maar China wordt daar, voornamelijk vanwege Amerikaanse bezwaren, buiten gelaten.

Het eigen ruimtevaartprogramma versterkt de nationale trots van China en heeft de steun van de hoogste politieke en militaire kringen. Hierdoor is het ook immuun voor bezuinigingsdriften, anders dan bijvoorbeeld de Amerikaanse NASA. Dat er nu voor het eerst een Chinese vrouw de ruimte in gaat, is ook goed voor aanvullende publiciteit.


Eerste Chinese vrouw klaar voor ruimtevlucht (Foto: Novum)

Prandelli zet Balotelli op de bank

Mario Balotelli kent tot nog toe een tegenvallend EK voetbal. Dit moet de aanvaller nu bekopen met een plaats op de bank, zo liet bondscoach Cesare Prandelli vandaag weten.

Zijn plek in de basis wordt ingenomen door Antonio di Natale, die in de afgelopen twee groepswedstrijden ook steeds de vervanger van Balotelli was. "Hij moet nog groeien en dit is een keuze die ik wel moest maken", motiveerde Prandelli zijn keuze.

Balotelli speelde in augustus 2010 zijn eerste interland voor Italië en verhuisde in diezelfde maand van Internazionale naar Manchester City. Sinds zijn entree in La Squadra Azzurra kwam de aanvaller tot acht interlands en één doelpunt.

'Politiek Keerpunt' waarschijnlijk partijnaam Brinkman

Het lijkt erop dat de nieuwe fusiepartij van Hero Brinkman Democratisch Politiek Keerpunt gaat heten. Deze naam werd onlangs in het handelsregister ingeschreven met als vestigingsadres het Binnenhof in Den Haag. Dat was ook het geval bij Brinkmans Onafhankelijke Burger Partij (OBP).

Zaterdag werd bekend dat de OBP fuseert met Trots op Nederland. Brinkman wordt de lijsttrekker. De politicus wil nog niets zeggen over de nieuwe naam. "Ik maak dinsdag om 11.00 uur in Nieuwspoort in een persconferentie de naam en nog een aantal zaken bekend", laat Brinkman vrijdag weten.

De nieuwe partij moet 'het gat op rechts vullen'. Brinkman stapte eerder dit jaar op bij de PVV en ging verder als eenmansfractie in de Tweede Kamer. Trots op Nederland heeft daarin geen zetels, maar bij gemeenten zijn tientallen raadsleden en twee wethouders actief. De 47-jarige Brinkman is ook lid van de Provinciale Staten van Noord-Holland.

Kromowidjojo wint in Italië

Ranomi Kromowidjojo heeft vrijdag in Italië opnieuw laten zien dat ze in vorm is. De Eindhovense zwemster won na de 50 meter vrije slag ook de 100 meter tijdens de Trofeo Sette Colli. Op het koningsnummer tikte ze aan na 53,09 seconden. Ze bleef daarmee de Zweedsen Sarah Sjöström en Thérèse Alshammar voor.

Sjöström noteerde 54,30, Alshammer had vijftien hondersten meer nodig dan haar landgenote. Er zwommen nog drie andere Nederlanders mee in de finale. Femke Heemskerk werd vierde met een tijd van 54,53. Een plaats voor Marleen Veldhuis die met 54,63 vijfde werd. Inge Dekker, de vierde Nederlandse finaliste, eindigde met 55,35 als achtste.

Ranomi Kromowidjojo erg succesvol in Rome (Foto: Pro Shots)

René Froger na 23 jaar weer boven aan hitlijst

René Froger scoort deze week zijn tweede nummer 1-hit. Froger verovert de toppositie van de Single Top 100 met zijn EK-hit Samen. De 51-jarige zanger scoorde in 1989 zijn eerste nummer 1-hit met Alles Kan een Mens Gelukkig Maken.

"Ik ben helemaal door het dolle heen", laat Froger weten aan Novum Nieuws. "Ik wil iedereen enorm bedanken voor de steun." Ook Jan Dulles, zanger van de 3JS, is in zijn nopjes met de hit. "Ik hoor net dat René Froger op een staat met Samen. Ik sta dus ook op een in principe, aangezien ik ook heb meegeschreven", twitterde Dulles.

Froger stoot zijn collega-Topper Gerard Joling en Dulles' dorpsgenoot Jan Smit van de eerste plek. Het duet van Smit en Joling, Echte Vrienden, eindigt zodoende op de tweede plek. Gusttavo Limas Balada blijft op de derde positie plakken.

Hoewel het Nederlands elftal nauwelijks weet te scoren op het EK, doen de voetbalhits het wel goed. In de top vijftien staan deze week zes nummers die inspelen op de Oranjekoorts. Ben Jij Ook voor Nederland van Wolter Kroes, Yes-R en Ernst Daniël Smid pakt na Frogers Samen de hoogste notering, de voetbalversie van de Vogeltjesdans staat op de vierde plek.

De Album Top 100 is minder oranjegetint, John Mayers Born and Raised herovert de koppositie. Mayer werd vorige week van de troon gestoten door Racoon, dat na ruim een jaar de top bereikte met Liverpool Rain. De Zeeuwse band moet deze week genoegen nemen met de tweede positie. Tits 'n Ass van Golden Earring complementeert de top drie.


Froger op 1 met zijn hit 'Samen'

Barbie en Michael willen geen tweede kind

Barbie en haar echtgenoot Michael zijn niet van plan meer dan een kind te krijgen. De realityster, die in augustus moet bevallen van haar eerste spruit, vindt een koter meer dan genoeg. "Daarna leg ik er een knoop in", zei Barbie vrijdag in RTL Boulevard.

Barbie, die werd geboren als Samantha de Jong, wil dat alles perfect is voor haar dochtertje. "Voor haar is het de eerste, voor mij de tweede. Ze wil dat alles perfect is", vertelt Michael. De twee, die in april trouwden, zochten vrijdag meubels voor de babykamer. "Ik had ook de spullen van mijn broer over kunnen nemen, maar ze wil alles nieuw."

Het Scheveningse stulpje van Barbie en Michael is bijna klaar voor de komst van de baby. "De kamer is klaar, de kinderwagen is er, alleen de babykamer moet nog", somt Michael op. "En dan moet ik alleen nog even een baby uitpoepen", vult Barbie aan.

Tweeling slaagt met identieke cijfers

Een tweeling uit Noordwijk heeft met een identieke cijferlijst het gymnasium tot een goed einde gebracht. Frank en Gijs van Vliet slaagden beiden met vier tienen, vier negens en een acht.

De jongens, die vorige maand hun achttiende verjaardag vierden, bereidden zich ook samen voor op de eindexamens. Desondanks zijn ze elkaar niet zat. "We kunnen goed samenwerken, we worden nooit gek van elkaar", zei Gijs lachend tegen Omroep West.

De broers blijven ook na hun middelbare school dicht bij elkaar. Ze gaan volgend jaar allebei Nederlands studeren aan de Universiteit Leiden.

Todt: "FIA wil kosten in F1 verder beperken"

FIA-president Jean Todt zal er alles aan doen om de kosten in de Formule 1 verder terug te brengen. De Fransman weet dat er momenteel een twist is rond de werking van het Resource Restriction Agreement, maar ook dat om de sport in de toekomst gezond te houden er meer moet gebeuren.

Voor de nabije toekomst staan er echter een aantal maatregelen te wachten die de renstallen op veel kosten kunnen jagen. Ten eerste is er in 2014 de invoering van de 1,6 liter V6 Turbomotor die als duur wordt beschouwd. Daarnaast komen er in 2013 of 2014 maatregelen die de chassis aanzienlijk doen veranderen. Dit zou de teams ook op kosten jagen, maar vandaag is in de vergadering van de World Motor Sport Council besloten dat er op dit gebied kosten moeten worden bespaard. Een stemming over de maatregelen zal voor 30 juni plaatsvinden.

Todt gaf tegenover Autosport uitleg. "Het klopt dat de introductie van de nieuwe motoren extra kosten met zich meebrengt, maar we overleggen met de motorleveranciers om ervoor te zorgen dat de kosten niet al te erg stijgen. We denken er bijvoorbeeld aan om het aantal motoren dat een coureur per jaar mag gebruiken verder terug te brengen. Nu staat dat nog op acht, maar in 2014 willen we dat terugbrengen naar vijf en dan vervolgens naar vier in 2015."

"Daarnaast spreken we ook met vertegenwoordigers van de teams en motorleveranciers over de kosten van het ontwikkelen van de nieuwe chassis en over wat een nieuwe motor moet gaan kosten. Tien van de twaalf teams hebben ons verder bovendien gevraagd om door middel van een nieuwe RRA nieuwe regels in te voeren die de algemene kosten verder moeten drukken. Dat is dus ook iets wat we nu aan de onderhandelingstafel bespreken."

OM acht Friezen schuldig in fatale GHB-zaak

Het Openbaar Ministerie in Leeuwarden vindt dat drie mannen uit Friesland schuld hebben aan het overlijden van hun vriend, een 21-jarige Dokkumer. Die overleed vorig jaar in de nacht van 29 januari, nadat hij bij een kameraad in Leeuwarden uit een frisdrankfles een slok GHB had genomen.

Op de terugreis viel de man in slaap. Hij was niet meer wakker te krijgen, ondanks verwoede pogingen van de verdachten. Vier uur later was hij overleden.

Het OM vindt dat de drie verdachten, twee inwoners van Dokkum van 33 en 36 jaar en een 23-jarige Leeuwarder, hebben nagelaten medische hulp in te roepen toen ze het slachtoffer ondanks herhaalde pogingen niet wakker konden krijgen.

Ze hadden het slachtoffer in de vrieskou in een auto laten liggen. De Dokkumers waren die avond naar Leeuwarden gereden om softdrugs te kopen. Na een bezoekje aan een coffeeshop gingen ze bij de Leeuwarder langs.

Daar nam het latere slachtoffer een kleine hoeveelheid GHB. Om de wrange smaak weg te spoelen, nam hij een slok uit een fles met een groene vloeistof. Hij dacht dat er frisdrank in de fles zat, maar het was de gevaarlijke 'partydrug'.

Op de terugreis naar Dokkum viel de man in slaap. Bij de woning van de 36-jarige lieten de twee Dokkumers hun vriend in de auto liggen. Er werd geregeld gekeken hoe het met hem ging. Ze belden ook nog met de Leeuwarder, die adviseerde de verdoofde man in stabiele zijligging zijn roes te laten uitslapen.

Toen het slachtoffer koud aanvoelde en geen hartslag meer bleek te hebben, brak er paniek uit. De twee mannen reden plankgas naar het ziekenhuis in Dokkum, maar het was al te laat. Uit het pathologisch onderzoek is gebleken dat het slachtoffer is overleden aan de gevolgen van de inname van GHB, of aan onderkoeling.

Het OM eiste tegen de beide Dokkumers werkstraffen van 120 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand. De Leeuwarder hoorde een hogere straf tegen zich eisen: een werkstraf van 240 uur en een maand voorwaardelijke celstraf.

De politie vond bij hem thuis een behoorlijke voorraad GHB, speed en xtc. De zaak werd in april aangehouden omdat de Leeuwarder dusdanig onder invloed was dat hij moeite had om bij zijn positieven te blijven.

Als gevolg van overmatig drugsgebruik kampt de man met geheugenproblemen. Hij weet als geen ander hoe gevaarlijk GHB kan zijn. Drie maanden nadat de Dokkumer was gestorven, overleed zijn vriendin aan een overdosis GHB.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

De Bock van FC Eindhoven naar FC Den Bosch

FC Den Bosch heeft Jelle de Bock vandaag voor twee jaar gecontracteerd. Dit heeft de Brabantse club in een persbericht bekend gemaakt. De 24-jarige verdediger, die transfervrij was, is afkomstig van FC Eindhoven.

"De interesse voor Jelle was groot", liet technisch directeur Fred van der Hoorn in een korte reactie weten. "Jelle heeft een uitstekende topsportmentaliteit en past prima in ons plaatje voor komend seizoen. Hij heeft afgelopen jaar wat pech gehad met een spierblessure maar is nu weer helemaal fit."

De Bock kwam in het seizoen 2007/2008 naar FC Eindhoven, maar werd een jaar later verhuurd aan buurman Helmond Sport. Na zijn rentree in Eindhoven bleef de speler er nog drie seizoen in de verdediging staan.

Afgelopen seizoen kwam de centrale verdediger slechts zes duels in actie, als gevolg van een blessure. De Bock heeft in totaal 100 competitieduels achter zijn naam staan, waarin hij tot twee treffers kwam.

Rancuneuze Amerikaan krijgt levenslang

Een 73-jarige Amerikaan is vrijdag veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor de moord op een oud-klasgenoot. De man, Carl Ericsson, schoot zijn voormalig klasgenoot in januari dood voor een incident dat vijftig jaar geleden in de kleedruimte van hun school plaatsvond.

Het slachtoffer, de 72-jarige Norman Johnson, had destijds in de kleedkamer een onderbroek over het hoofd van Ericsson gehangen. Deze heeft vijftig jaar lang met wraakgevoelens rondgelopen en besloot in januari dat het genoeg was geweest. Hij belde aan bij het huis van het slachtoffer en toen die open deed schoot Ericsson hem twee maal door het hoofd.

Ericsson bekende schuldig te zijn aan de moord, maar zei tevens geestesziek te zijn.

Gravity Rush eerste Vita-game in top tien

Het behendigsheidsspel Gravity Rush is het eerste spel voor PlayStation Vita dat een plek in de Nederlandse verkooptoptien weet te veroveren. Vijftien weken na de lancering van de PlayStation Vita, komt het spel binnen op de achtste plaats in de lijst. Dat blijkt uit gegevens van marktonderzoeksbureau GfK.

Gravity Rush is nog ver verwijderd van een top notering. Diablo 3 heeft een terugkeer gemaakt in de top tien, en heeft daarbij opnieuw de eerste plaats veroverd. Vorige week viel het spel nog buiten de lijst. De tweede plaats worden ingenomen door het voetbalspel FIFA 12, gevolgd door de actiegame Max Payne 3.

De volledige verkooptoptien van week 24 ziet er als volgt uit:
01. Diablo 3 (pc)
02. FIFA 12 (PlayStation 3)
03. Max Payne 3 (PlayStation 3)
04. Battlefield 3 (PlayStation 3)
05. Call of Duty: Modern Warfare 3 (PlayStation 3)
06. FIFA 12 (Xbox 360)
07. Max Payne 3 (Xbox 360)
08. Gravity Rush (PlayStation Vita)
09. Battlefield 3 (pc)
10. Tom Clancy's Ghost Recon: Future Soldier (PlayStation 3)

De PlayStation Vita is sinds eind februari verkrijgbaar in Nederland. Volgens geruchten gaat de verkoop van de Vita niet geheel naar wens van Sony, maar woordvoerders van het bedrijf ontkennen dit.

Engeland - Zweden naar 21.00 uur

De wedstrijd tussen Engeland en Zweden van vanavond gaat een kwatier later van start, namelijk om 21.00 uur. Dit heeft de Europese voetbalbond (UEFA) bekend gemaakt.

Eerder vanavond werd het duel tussen Oekraïne en Frankrijk een uur stilgelegd, vanwege noodweer in Donetsk. Hierdoor eindigt de wedstrijd tussen deze twee landen omstreeks 20.45 uur.

Dat is ook de reden waarom de UEFA er voor kiest om de aftrap van de confrontatie tussen Engeland en Zweden een kwartier uit te stellen.

Ministerie presenteert gratis reisadviesapp

Reizigers kunnen vanaf maandag een gratis reisadviesapplicatie voor hun smartphone downloaden. De zogenoemde Reisadvies App van het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft actuele reisadviezen, waarin onder meer wordt ingegaan op veiligheidsrisico's.

De app biedt ook informatie over wat te doen bij noodgevallen, bijvoorbeeld bij verlies van paspoort. Ook staan de contactgegevens van alle Nederlandse ambassades, consulaten en honorair consuls op een rijtje, en worden direct nieuwsberichten geplaatst als ergens een crisis uitbreekt.

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) presenteert het handige instrument maandagochtend op Schiphol, in het licht van het naderende vakantieseizoen.

De informatie uit de app is ook toegankelijk als er geen internetverbinding is. Pagina's uit de app die eerder zijn bezocht, worden automatisch opgeslagen. De app kan een automatische melding geven als er een nieuw reisadvies wordt uitgebracht. De BZ Reisadvies App is vanaf maandag te downloaden via de Appstore en minbuza.nl/app.


Ministerie presenteert gratis reisadviesapp (Foto: Novum)

Routinier Gattuso tekent bij FC Sion

De Italiaanse middenvelder Gennaro Gattuso speelt komend seizoen bij FC Sion. De 34-jarige routinier tekende bij de Zwitserse club een contract voor twee jaar. Vorige maand werd bekend dat Gattuso na dertien jaar zou vertrekken bij AC Milan, waarmee hij in 2003 en 2007 de Champions League veroverde.

Gattuso, die in 2006 wereldkampioen werd met Italië, moest een groot deel van afgelopen seizoen aan zich voorbij laten gaan door problemen met zijn linkeroog. Hij kwam slechts zeven keer in actie voor de Milanezen.

Sion wist ternauwernood degradatie uit de hoogste Zwitserse afdeling te voorkomen. De club had door het opstellen van niet speelgerechtigde spelers 36 punten in mindering gekregen.


Routinier Gattuso tekent bij FC Sion (Foto: Novum)

Situatie bij Odfjell erger dan gedacht

De problemen bij de Rotterdamse olieterminal Odfjell zijn nog erger dan gedacht. Dat meldt RTV Rijnmond vrijdag op basis van een maandag te verschijnen rapport over de situatie bij Odfjell.

Milieudienst DCMR, de Inspectie SWZ en de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond voerden in maart een inspectie uit. De inspecteurs stelden vast dat het bedrijf tekortschiet bij het onderhouden van opslagtanks en het bieden van een veilige arbeidsplaats. Ook de laad- en losactiviteiten, explosieveiligheid en brandkluisvoorzieningen lieten te wensen over.

Een aantal tanks op het terrein van Odfjell is al dertig jaar niet aan een veiligheidscontrole onderworpen. Het personeel van Odfjell loopt verder risico te worden blootgesteld aan dampen en kankerverwekkende stoffen. Ook worden blusinstallaties niet jaarlijks gecontroleerd.

Odfjell erkent in een reactie dat er veel gebreken, namelijk 26, zijn geconstateerd. Tien daarvan zouden inmiddels tot het verleden behoren, elf worden voor 1 september verholpen, belooft het bedrijf. Om de overige vijf overtredingen te verhelpen zegt het bedrijf meer tijd nodig te hebben. Odfjell komt al jaren in het nieuws vanwege gebreken in de bedrijfsvoering.

GroenLinks Rotterdam heeft naar aanleiding van de berichtgeving een spoeddebat aangevraagd. "De directie van Odfjell neemt onverantwoorde risico's met de veiligheid van werknemers en omwonenden", zegt fractievoorzitter Arno Bonte. "Ik wil dat alle onderdelen van het bedrijf die niet aantoonbaar veilig zijn, per direct worden stilgelegd."

Busongeluk Zwitserland mogelijk door chauffeur

Het onderzoek naar het busongeluk in Zwitserland waarbij in maart 28 mensen, meest kinderen, omkwamen richt zich nu op de buschauffeur. Dat heeft Olivier Elsig, de openbaar aanklager in het Zwitserse kanton Valais, vrijdag gezegd.

De bus met scholieren uit België en Nederland verongelukte op weg terug van een wintersportvakantie in een tunnel in het zuiden van Zwitserland. De meeste slachtoffers van het ongeluk waren kinderen, van wie zes Nederlandse. De 32-jarige buschauffeur overleefde het ongeluk evenmin.

De onderzoekers hebben uitgesloten dat een ander voertuig bij het ongeluk betrokken was, of dat er iets mis was met het wegdek of de tunnel. Daarnaast was het ongeluk niet aan een technisch mankement, te hard rijden of alcohol te wijten, zei Ersig.


Busongeluk Zwitserland mogelijk door chauffeur (Foto: Novum)

[Groep C] Vooruitblik: Italië - Ierland

Vanavond valt de beslissing in groep C. Ierland is al uitgeschakeld, maar de overige drie landen maken nog kans op de volgende ronde. Wie gaat het worden? Hieronder vind je de vooruitblik op de wedstrijd tussen Italië en Ierland.

Italië is vanavond afhankelijk van het resultaat in de wedstrijd tussen Kroatië en Spanje. De Italianen gaan alleen door als er wordt gewonnen van Ierland én de uitslag in de andere wedstrijd géén gelijkspel is. Mocht dat wel gebeuren, dan worden de resultaten van de onderlinge wedstrijden belangrijk. De resultaten tegen Ierland tellen dan overigens niet mee.

De Italiaanse pers maakt zich voornamelijk druk over het negatieve scenario. Bondscoach Prandelli is in elk geval duidelijk: "Ik geloof niet dat er iets verdachts zal gebeuren. Wij gaan doen wat we kunnen, we moeten gewoon winnen."

Ierland heeft overigens ook een Italiaan aan het roer staan, Trappatoni. Ironisch genoeg zat hij in 2004 met hetzelfde probleem. Italië werd in dat jaar echter slachtoffer van een remise tussen Denemarken en Zweden (2-2).



Vermoedelijke opstellingen:

Italië:
Buffon,Abate,Barzagli,Chiellini,Balzaretti,De Rossi,Pirlo,Marchisio,Motta,Cassano,Di Natale
 
Ierland:
Given,O'Shea,Dunne,St.Ledger,Ward,Duff,Wheland,Andrews,McGeady,Keane,Walters

Groupama wint achtste etappe Volvo Ocean Race

Groupama heeft de achtste etappe in de Volvo Ocean Race gewonnen. De Franse boot van schipper Franck Cammas kwam na 2.233 zeemijlen als eerste aan in de haven van het Franse Lorient. Camper werd tweede, voor Puma.

Groupama verstevigt door de overwinning de leidende positie in het klassement. Zaterdag won de boot al de havenrace in Lissabon, de vertrekplaats van de achtste etappe. Groupama staat nu op 219 punten, 23 punten meer dan nummer twee Puma.

Santpoorter verdacht van maken kinderporno

Een man uit het Noord-Hollandse dorp Santpoort is eerder deze week aangehouden op verdenking van bezit, verspreiding en mogelijk ook productie van kinderporno. Dat maakte de politie vrijdag bekend.

Een woordvoerster wilde niet kwijt om welke aantallen het gaat, maar sprak van 'een aanzienlijke hoeveelheid'. "We hebben het hier niet over tien foto's."

Uit de woning van de man nam de politie onder meer foto's, computers en overige bestandsdragers mee voor onderzoek. Zedenrechercheurs onderzoeken en beoordelen het materiaal.

Santpoorter verdacht van maken kinderporno
Santpoorter verdacht van maken kinderporno (Foto: ANP)

Monopoly krijgt Godfather-editie

Het wereldberoemde bordspel Monopoly krijgt een Godfather-editie. De Amerikaanse spel- en speelgoedfabrikant Hasbro eert hiermee het 40-jarige jubileum van de film.

Geproduceerd door Usaopoly onder de vlag van Hasbro en Paramount krijgt het spel bekende locaties mee uit het eerste deel van de trilogie. Zo kan je eigenaar worden van Moe Green's Casino, Woltz Intl. Pictures en de woning van Hyman Roth.

Ook de pionnen zijn in stijl. Je kan als speler over het bord gaan met een cannoli of de welbekende paardenkop. Met zogeheten 'Don kaarten' schaar je je bij een bepaalde familie en ben je bij machte om een potentiële fatale aanslag uit te laten voeren.

Gebaseerd op het boek The Godfather van Mario Puzo won de film in 1972 drie Oscars, namelijk die voor Beste Film, Beste Acteur en Beste Script.

Kuipers legt Oekraïne - Frankrijk stil

Het EK-duel Oekraïne - Frankrijk is na vijf minuten stilgelegd. Hevige regenval en onweer deden de Nederlandse scheidsrechter Björn Kuipers ertoe besluiten de wedstrijd tijdelijk te staken.

De stand was op dat moment nog 0-0. Niet alleen de spelers en scheidsrechters, maar ook de supporters zochten vervolgens schuilplekken in het stadion op. Het duel wordt waarschijnlijk om 19.00 uur hervat.

Man doodgeschoten in Rotterdam-Zuid

Bij een schietpartij bij een tramhalte in Rotterdam is vrijdagmiddag een man doodgeschoten. Twee vermoedelijke daders zijn ontsnapt, zegt een woordvoerder van de politie.

Het incident gebeurde even voor 16.30 uur voor de neus van het winkelende publiek op de Beijerlandselaan. Hulpdiensten probeerden het slachtoffer nog te reanimeren, maar dat mocht niet baten. De identiteit van de man is nog niet bekend.

[Groep D] Vooruitblik: Zweden - Engeland

Zweden lijkt een hoopvolle tweede groepswedstrijd tegemoet te gaan. De Zweedse formatie speelt vanavond om 20.45 uur tegen Engeland en verloor deze confrontatie tijdens de kwalificatie of een eindronde nog nooit.

Toch wonnen de Engelsen vorig jaar met 1-0 van de Zweden. Dit gebeurde tijdens een vriendschappelijke wedstrijd op Wembley en was bovendien de eerste zege op de geel-blauwen sinds 1968.

Zweden is in elk geval blij dat Engeland het stempel 'favoriet' opgedrukt heeft gekregen. "Laat iedereen maar denken dat wij niet meer meedoen na de nederlaag tegen Oekraïne", liet Sebastian Larsson weten. "Dat geeft rust. Wij weten wel beter." Bondscoach Hamren heeft een aantal wijzigingen doorgevoerd. Ole Toivonen en Mikael Lustig worden vervangen door Johan Elmander en Jonas Olsson.

Zijn collega bij de Engelse formatie, Roy Hodgson denkt daar anders over en twijfelt over twee oudere spelers. "Ik weet niet of Scott Parker en Steven Gerrard binnen vier dagen weer fit zijn", liet hij weten. Bovendien speelt Engeland nog altijd zonder Wayne Rooney, die tijdens het laatste groepsduel pas mag spelen.



Vermoedelijke opstellingen:

Zweden:
Isaksson, J. Olsson, Mellberg, Granqvist, M. Olsson, Elm, Kallström, Larsson, Svensson, Ibrahimovic, Elmander
 
Engeland:
Hart, Johnson, Terry, Lescott, Cole, Milner, Gerrard, Oxlade-Chamberlain, Parker, Young, Welbeck

Politie ondanks haast vaak te laat

Het lukt de politie vaak niet om binnen een kwartier aanwezig te zien. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws, dat in een periode van ruim twee jaar de gegevens van alle spoedritten analyseerde. Vier miljoen mensen wonen in een gemeente waar de politie bij een spoedmelding te vaak te laat komt opdagen.

Volgens de door minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) ingestelde norm moet de politie bij spoedgevallen negen van de tien keer binnen een kwartier aanwezig zijn. In 168 gemeenten halen agenten die norm echter niet. Vooral op het platteland heeft de politie er moeite mee.

Van alle korpsen scoort dat van Zeeland het slechtst. In bijna een kwart van de noodgevallen, bijvoorbeeld bij inbraken, vechtpartijen en overvallen, komt de politie daar te laat. De inwoners van het Gelderse dorp Millingen aan de Rijn hebben helemaal pech. De politie kwam daar in dertig van de 47 gevallen te laat.

Het Utrechtse korps komt als beste uit het onderzoek. Daar komen agenten in een procent van de spoedmeldingen niet op tijd. In de Utrechtse plaats Veenendaal verscheen de politie maar in een van de 1010 gevallen te laat.

De politie nuanceert de cijfers. "Je kunt ook stellen dat het glas halfvol is. We zijn in de meeste gevallen gewoon op tijd", zegt een woordvoerder. "Natuurlijk willen we altijd op tijd zijn, maar soms is dat gewoon ontzettend lastig. Als je op een boerderij woont en 25 kilometer verderop is de dichtstbijzijnde stad, kun je verwachten dat de hulpdiensten niet altijd binnen een kwartier op de stoep staan."

Het is het eerste jaar dat niet de politie, maar de minister de norm heeft gesteld. "Natuurlijk speelt geld ook een rol in de snelheid. Het kan beter, maar dat ligt ook aan hoeveel geld de politiek wil uitgeven", licht de zegsman toe.

Marokkaan betrapt met tienduizenden euro's in auto

De politie heeft donderdagnacht in Bergen op Zoom een in Frankrijk wonende Marokkaan betrapt met tienduizenden euro's in zijn auto. De 24-jarige man is aangehouden voor witwassen en zit vast, laat de politie weten.

Agenten zagen de man rond 02.00 uur rijden op de Gagelboslaan. Toen ze hem lieten stoppen omdat hij geen gordel droeg, vonden ze meerdere plastic tassen met pakketten bankbiljetten in de wagen. Het geld, de auto en een blokje hasj dat de man bij zich had zijn in beslag genomen. De politie onderzoekt waar het geld vandaan komt.

Dubbele diensten taboe voor Amsterdamse hoeren

De gemeente Amsterdam gaat per 1 januari dubbele diensten voor prostituees verbieden. Het is een van de maatregelen die de gemeente volgend jaar wil invoeren om misstanden binnen de prostitutie tegen te gaan.

Door de roosters van prostituees bij te houden moeten dubbele diensten vanaf volgend jaar verleden tijd zijn. Exploitanten moeten verder vanaf volgend jaar een bedrijfsplan hebben, waarin onder meer maatregelen staan om misstanden in de prostitutie tegen te gaan.

De gemeente eist ook dat exploitanten maatregelen treffen om onveilige seks te voorkomen. Daarnaast komt er een taaltoets voor prostituees om inzicht te krijgen in hun zelfredzaamheid.

"Prostitutie is een kwetsbaar beroep", aldus burgemeester Eberhard van der Laan. "Er is vaak sprake van een ongelijke machtspositie van exploitanten ten opzichte van prostituees. Deze machtspositie moet doorbroken worden en misstanden beter aangepakt."

Bij overtreding van een van de regels kan een bedrijf tijdelijk worden gesloten of de vergunning permanent worden ingetrokken. Amsterdam telt volgens de gemeente tussen de vijf- en achtduizend prostituees. Een groot deel, mogelijk wel negentig procent, zou dit beroep niet vrijwillig uitoefenen.

Eerder is al besloten dat er een landelijke registratieplicht komt voor prostituees. De minimumleeftijd om achter het raam te staan wordt 21 jaar.


Dubbele diensten taboe voor Amsterdamse hoeren (Foto: Novum)

Proef met internet in tram GVB

Passagiers die in Amsterdam met de tram reizen hebben vanaf maandag de kans om gratis te internetten met hun mobiel of laptop. Vervoersbedrijf GVB start dan met een proef met wifi in een van de trams.

De tram gaat op verschillende routes door de stad rijden en is te herkennen aan de stickers op het voertuig. Als de proef succesvol verloopt, onderzoekt het GVB of alle trams, bussen, metro's en veren kunnen worden uitgerust met draadloos internet. Hoe lang de test duurt, is niet duidelijk.


Proef met internet in tram GVB (Foto: Novum)

Oranje voor het eerst in het zwart

Het Nederlands elftal speelt zondag tijdens het laatste groepsduel met Portugal voor het eerst dit EK in het uittenue. De spelers dragen zwarte shirts, zwarte broekjes en zwarte kousen. Oranje werkte vrijdag in Krakau een besloten training af. Bondscoach Bert van Marwijk beschikt tegen de Portugezen over een fitte selectie.

Mark van Bommel, Nigel de Jong en Jetro Willems staan in Charkov op scherp. Bij een gele kaart moeten zij het volgende duel missen, als dat er komt. Portugal-spelers Cristiano Ronaldo, Fabio Coentrao, Hélder Postiga, en Raul Meireles moeten eveneens op hun tellen passen.

Maarten Stekelenburg staat zondag voor de vijftigste keer onder de lat bij Nederland. Hij maakte in september 2004 zijn debuut tegen Liechtenstein.

Oranje moet zondag met minstens twee doelpunten verschil winnen van Portugal om kans te houden op de kwartfinale. Voorwaarde is daarnaast dat Duitsland geen punten laat liggen tegen Denemarken.

Sterke tijdrit Gesink in Zwitserland

Robert Gesink heeft uitstekende zaken gedaan in de Ronde van Zwitserland. De 26-jarige Nederlander eindigde in de zevende etappe, een individuele tijdrit over 34,3 kilometer, als vijfde op 27 seconden van ritwinnaar Fredrik Kessiakoff. Rui Costa werd achtste en blijft leider in het algemeen klassement.

Kessiakoff klopte met een tijd van 46.36 verrassend Fabian Cancellara. De Zwitser strandde op twee seconden van de Zweed en lijkt voor het eerst sinds zeven jaar geen rit in zijn nationale ronde te winnen. 

Van alle renners reed Gesink het snelste laatste deel van de tijdrit. Hij hield met zijn tijd andere klassementrenners als Levi Leipheimer, Roman Kreuziger, Tom Danielson en Frank Schleck ruim achter zich. Gesink staat nu in het klassement derde op 55 seconden van leider Costa. Kreuziger is tweede op 50 seconden.

Ook Laurens ten Dam en Steven Kruijswijk klokten sterke tijden in Gossau. Ten Dam (dertiende) gaf 1.06 toe op ritwinnaar Kessiakoff, terwijl Kruijswijk als achttiende finishte op 1.21. Kruijswijk is daarmee opgeschoven naar de tiende plaats in het klassement.

Dit weekend volgen nog twee zware bergritten als afsluiting van de Ronde van Zwitserland. Morgen is de koninginnenrit met de lange slotklim naar Arosa en ook zondag is de aankomst bergop met als finishplaats Sörenberg. 

Greipel klopt Cavendish in Ster ZLM Toer

André Greipel heeft de tweede etappe van de Ster ZLM Toer gewonnen. De Duitser van Lotto-Belisol was vrijdag na 167 kilometer in Schimmert de sterkste in de massasprint. Wereldkampioen Mark Cavendish (Team Sky) werd tweede, Raborenner Mark Renshaw finishte als derde.

Cavendish leed zodoende zijn tweede opeenvolgende nederlaag. Donderdag werd hij ook verslagen door een Duitser, Marcel Kittel. Het was Greipels dertiende zege van het seizoen en de twintigste voor Lotto-Belisol in totaal.

De Ster ZLM Toer, een rittenkoers in Nederland en België, duurt tot en met zondag.

Nadal in Halle onderuit tegen Kohlschreiber

Rafael Nadal is er vrijdag niet in geslaagd de halve finale van het tennistoernooi in Halle te bereiken. De Spanjaard verloor op het Duitse gras van de thuisspelende Philipp Kohlschreiber. De titelhouder (8) was met 6-3 en 6-4 te sterk voor de nummer een van de plaatsingslijst.

Het was Nadals tweede wedstrijd na zijn overwinning op Roland Garros van maandag. Een ronde eerder wist hij nog wel de Slowaak Lukas Lacko te verslaan. Kolhschreiber treft bij de laatste vier mogelijk zijn landgenoot Tommy Haas. De routinier dient dan wel eerst de Tsjech Tomas Berdych (3) te verslaan.

Tbs'er veertien jaar de cel in voor steken pedo

Een 26-jarige tbs'er moet veertien jaar de cel in voor het neersteken van een medepatiënt in de Oostvaarderskliniek in Almere. Dat heeft de rechtbank in Lelystad vrijdag bepaald. Het slachtoffer raakte gewond aan hoofd, nek, schouder en zij.

De man stond het slachtoffer in een rookhok op te wachten met een mes. Toen het slachtoffer zijn veters ging strikken werd hij neergestoken. De rechtbank vindt dat genoeg om aan te nemen dat de man met voorbedachten rade heeft gehandeld.

Het slachtoffer werd aangevallen omdat hij een pedoseksueel is. De dader zei in de rechtbank een hekel te hebben aan pedoseksuelen.

Normaal gesproken wordt bij een poging tot moord negen jaar celstraf gegeven. Omdat het volgens de rechtbank in dit geval om een kille, laffe afrekening ging valt de straf hoger uit. Bovendien was het niet bij een poging gebleven als een andere patiënt niet had ingegrepen. Bovendien heeft de man al eerder ernstige geweldsdelicten gepleegd.

Het Openbaar Ministerie had twintig jaar celstraf geëist. De rechtbank noemde dat echter 'buitengewoon' hoog.

Drie jaar cel voor verduisteren miljoenen

Een 50-jarige man is vrijdag tot drie jaar cel veroordeeld wegens verduistering en het schenden van de Wet toezicht kredietwezen. De rechtbank in Roermond acht bewezen dat de man zich voor zo'n 5,5 miljoen euro heeft verrijkt.

De man hield beleggers een volgens hem risicoloze investeringsmogelijkheid voor. De rekening waar investeerders geld op konden storten was van een stichting, waarvan de verdachte de enige bestuurder was. Hij gebruikte het geld van de beleggers onder meer om dure paarden te kopen en een medevennoot uit te kopen.

Venlonaren vast voor prostitueren gehandicapte

De politie heeft dinsdag een 20-jarige man en 25-jarige vrouw uit Venlo aangehouden voor mensenhandel. Het tweetal zou een 19-jarige verstandelijk beperkte vrouw in de prostitutie hebben gebracht. Het tweetal heeft volgens het OM misbruik gemaakt van de kwetsbare positie van het meisje.

Verzoeken om de voorlopige hechtenis op te heffen werden vrijdag afgewezen. De rechter-commissaris in Roermond heeft hun voorarrest vrijdag met twee weken verlengd.

VVD stijgt verder in peiling

De VVD blijft stijgen in de Politieke Barometer van Ipsos Synovate. Met twee extra zetels ten opzichte van twee weken geleden komt de partij vrijdag uit op 34 zetels. De partij zou daarmee wederom de grootste partij zijn als de verkiezingen nu zouden plaatsvinden.

Het CDA zakt verder weg en staat na de presentatie van de kandidatenlijst met veel nieuwe gezichten op twaalf zetels. Dat is bijna een halvering van de huidige 21 zetels.

Ook de SP verliest twee zetels, maar staat met 25 zetels wel nog op ruime winst ten opzichte van de verkiezingen twee jaar geleden. Het gat met de PvdA, die stabiel op 24 zetels blijft staan, wordt daarmee kleiner en is nog maar een zetel.

Verder wint de PVV een zetel en komt daarmee uit op 23 zetels. ChristenUnie ziet ook een stijging van een zetel, wat het totaal op zes brengt. Het zetelaantal van D66 (vijftien), GroenLinks (vijf), SGP (twee), Partij voor de Dieren (drie) en 50Plus (een) blijft ongewijzigd.

Persbureau GPD gooit handdoek in de ring

Het persbureau Geassocieerde Pers Diensten (GPD) houdt per 31 december op te bestaan. Vrijdagmiddag werd het personeel van het besluit van het bestuur van het persbureau op de hoogte gesteld. Dat bevestigt hoofdredacteur Jos Timmers vrijdag. Daardoor komen de 45 medewerkers in vaste dienst op straat te staan.

Directe aanleiding voor het opheffen van het persbureau, dat in 1936 werd opgericht, is het besluit van Wegener en Media Groep Limburg, allebei eigendom van Mecom, om uit het samenwerkingsverband van regionale dagbladen te stappen. De andere deelnemers kwamen daarop tot de conclusie dat het financieel onmogelijk is om de GPD in de huidige vorm voort te zetten.

Een eventuele doorstart wordt niet uitgesloten. Er wordt overlegd over alternatieven voor samenwerking, ook met Wegener en MGL. Het besluit van het GPD-bestuur moet nog worden goedgekeurd door de algemene ledenvergadering. Voor het personeel treedt een sociaal plan in werking, laat het persbureau weten.

GPD-voorzitter Tim Klein noemt het besluit 'moeilijk maar onvermijdelijk, gegeven de huidige omstandigheden'. Volgens hem is het verdwijnen van de GPD voor de regionale dagbladen 'een grote aderlating'.

De GPD verzorgt momenteel de niet-regionale berichtgeving voor vijftien regionale kranten in Nederland. Ook het Nederlands Dagblad, Het Parool en twee Belgische kranten zijn afnemers van hun artikelen.

Boogschutter doorboort schapen in Lage Zwaluwe

Een geesteszieke dierenbeul heeft twee schapen dinsdag in het Brabantse Lage Zwaluwe beschoten met een kruisboog. Beide dieren hadden een pijl van bijna veertig centimeter uit hun lijf steken, meldt de politie.

Een voorbijganger die een schaap in een weiland langs de Amerweg zag grazen met een pijl in zijn lijf had de politie had gealarmeerd. Toen agenten met de eigenaar een kijkje gingen nemen, ontdekten de agenten daar een tweede slachtoffer. Een schaap was in de rug geraakt, de tweede ooi in haar bil. Volgens de politie, die op zoek is naar getuigen, is het een wonder dat de beesten nog in leven zijn.

Twee weken geleden werd in het Noord-Hollandse Westwoud een koe doodgeschoten in een weiland, waarschijnlijk met een scherpschuttersgeweer. De Stichting Zinloos Geweld tegen Dieren loofde daarna een beloning van duizend euro uit voor de gouden tip.


Boogschutter doorboort schapen in Lage Zwaluwe (Foto: Novum)

Bloeding in baarmoeder werd Emmense olifant fataal

Een bloeding in de baarmoeder werd de olifant Htoo Khin Aye maandag fataal. Dat heeft sectie uitgewezen, meldt een woordvoerder van Dierenpark Emmen vrijdag. De 31-jarige olifant verloor veel bloed en raakte daardoor ernstig verzwakt. De bloeding is waarschijnlijk veroorzaakt door de geboorte van haar drie weken oude jong.

Het onderzoek wees verder uit dat haar jong ernstig ondervoed was geraakt. De moeder produceerde door haar verslechterde conditie weinig tot geen melk meer. Omdat het olifantenjong daardoor ook ernstig verzwakt was geraakt, werd besloten om het diertje in te laten slapen.

Htoo Khin Aye en haar zoon werden maandag apart van de kudde gezet om aan te sterken. Volgens een woordvoerder stond de dikhuid niet vast op haar benen en was ze minder alert op haar kind. De moeder viel twee keer om, waarbij ze ook een keer op haar jong viel. Na de tweede val overleed Htoo Khin Aye ter plekke.

De lichamen werden onderzocht aan de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Door de uitkomst van de sectie kan de dierentuin met zekerheid vaststellen dat er geen sprake was van een ernstige ziekte onder de kudde. Beide stoffelijke overschotten worden vernietigd.

Van Persie ook bij fans speler van het jaar

Het Engelse voetbalpubliek heeft Robin van Persie verkozen tot speler van het jaar in de Premier League. Van Persie legt daarmee beslag op de Professional Football Associations award, zijn derde in totaal. Eerder riepen de spelers en journalisten hem ook al uit tot beste speler van de Premier League. De Rotterdammer werd met dertig doelpunten in het shirt van Arsenal topscorer van Engeland.

"Robin heeft een exceptioneel seizoen achter de rug. Hij heeft zich ontwikkeld tot een topspits na eerdere Nederlandse toppers als Dennis Bergkamp, Ruud van Nistelrooy en Marco van Basten", reageert Gordon Taylor namens de PFA in de Daily Mail. "Arsenal-fans zullen bezorgd zijn of hij wel of niet bij de club blijft."

"Veel van zijn goals waren de beste van dit seizoen en de eerdere seizoenen in de Premier League. Hij nam Arsenal op sleeptouw richting kwalificatie voor de Champions League, terwijl het seizoen verloren leek." Arsenal eindigde dankzij de goals van Van Persie nog net op de derde plaats. 

Schrikplaatjes werken het best tegen roken

Afschrikwekkende plaatjes op pakjes sigaretten om te waarschuwen tegen de gevaren van roken werken beter dan alleen maar een tekstuele waarschuwing. Dat meldde de BBC vrijdag op gezag van Amerikaans onderzoek.

Uit de studie onder 200 rokers bleek dat 83 procent zich de waarschuwing kon herinneren als die vergezeld was van een plaatje met bijvoorbeeld een aangetaste long of een kankergezwel. Bij een waarschuwende tekst dat roken slecht is, was dat slechts 50 procent, blijkt uit het onderzoek dat gepubliceerd is in het wetenschappelijk tijdschrift American Journal of Preventive Medicine.

In Nederland staat er alleen een waarschuwende tekst op pakjes sigaretten.

[Groep D] Vooruitblik: Oekraïne - Frankrijk

Oekraïne zorgde in de eerste ronde van het EK voetbal voor een verrassing door Zweden met 2-1 te verslaan. Vanavond om 18.00 uur wacht de volgende horde; Frankrijk.

De Oekraïense selectie doet er goed aan om niet naar de cijfers te kijken. De laatste zes wedstrijden leverden telkens een zege voor Les Bleus op. De laatste keer dat Oekraïne van de Fransen verloor, was in juni vorig jaar. Toen werd het 4-1.

Toch lijken de fans vooral te genieten van de zege op Zweden. Shevchenko kroonde zichzelf tot man van de wedstrijd door beide treffers voor zijn rekening te nemen. Met deze twee treffers staat de 35-jarige aanvaller inmiddels op 48 goals in 109 wedstrijden. Alleen Tymoshchuk kwam vaker in actie; 116 keer.

Frankrijk is aan een prima reeks interlands bezig. De Fransen verloren al 22 wedstrijden op rij niet. Bovendien heeft de Franse formatie nu al net zoveel punten als in de groepsfases tijdens het EK van 2008 en WK van 2010.

Vermoedelijke opstellingen:

Oekraïne:
Pyatov, Gusev, Khacheridi, Mychalyk, Rakytsky, Tymoshchuk, Nazarenko, Jarmolenko, Konoplyanka, Devic, Voronin

Frankrijk:
Lloris, Debuchy, Mexès, Cabaye, Rami, Evra, Cabaye, Diarra, Malouda, Nasri, Benzema, Ribéry


Shevchenko; de grote man tijdens het duel tegen Zweden (Foto: Pro Shots)

'Ontslagen' Adrie Bolier andere functie binnen GVB

Adrie Bolier, een van de ontslagen directeuren van het gemeentelijk vervoers bedrijf (GVB), blijft werkzaam binnen het vervoersbedrijf in een andere functie, schrijft het Nederlands Dagblad.

Bolier is bereid een andere functie te aanvaarden, aldus een woordvoerder van de gemeente Amsterdam en is op dit moment in gesprek met de raad van commissarissen over de invulling van zijn functie binnen het GVB.

De tweede ontslagen directeur, Pieter Schotte, die ook een aanbod kreeg van de rvc om binnen het vervoerbedrijf actief te blijven, is nog niet ingegaan op dat aanbod aldus de woordvoerder.

De rvc ziet dit als een 'passende' oplossing voor de problemen die onstonden na een fraudeonderzoek binnen het GVB. De aantijgingen bestonden uit het negeren van interne en aanbestedings regels. Ook werden er wetten bewust overtreden en was er sprake van 'niet integer' en onverantwoordelijk bestuurlijk gedrag.

Woody Allen hekelt zomerse blockbusters

Woody Allen brengt zijn films altijd in de zomer uit zodat volwassenen ook de kans krijgen 's zomers van een film te kunnen genieten. "Mensen moeten ook iets kunnen zien waar geen auto-ongelukken, schuine grappen en speciale effecten in zitten", zegt de New Yorkse regisseur in de Amerikaanse krant The Wall Street Journal.

"Ik heb het idee dat in de zomer alleen van die godvergeten slechte films uitkomen", gaat de 76-jarige Allen verder. "Er is 's zomers in de bioscoop niets te zien voor volwassenen. De neurotische regisseur heeft zelf een grote hekel aan de zomer. "Het is heet, het is zonnig, de zomer is afschuwelijk."

De regisseur beschouwt de bioscoop als een vlucht uit de dagelijkse sleur. "Het leven is ellendig", vindt Allen. "Dus ga je naar de film. Het is donker, het is koud, het is aangenaam. Je ziet Fred Astaire anderhalf uur dansen. En het is geweldig. Je kunt naar buiten gaan en het leven weer onder te zien, door die opfrisfactor."

Volgens Woody Allen zijn er twee soorten filmmakers. "De ene maakt confronterende films, de andere maakt escapistisch materiaal." Allen vindt dat het eerste type filmmakers de bioscoopbezoekers minder helpt met het opfrissen van hun levenslust, dan het tweede. "Een paar keer lachen, een paar dansnummers en je vergeet anderhalf uur lang al je problemen."

Allens laatste film is de komedie To Rome with Love. Daarin acteert hij zelf ook weer, naast onder anderen Judy Garland, Penelope Cruz, Alec Baldwin en Ellen Page. De komedie is vanaf 23 augustus in de Nederlandse bioscopen te zien.


Woody Allen hekelt zomerse blockbusters (Foto: Novum)

Noorwegen bestelt twee JSF's

NAVO-lid Noorwegen heeft in de Verenigde Staten zijn eerste twee Joint Strike Fighter-gevechtsvliegtuigen besteld. Dat heeft het Noorse ministerie van defensie vrijdag meegedeeld.

Het Noorse parlement stemde donderdag met de aanschaf in. De toestellen worden in 2015 verwacht. Het ligt in de bedoeling dat Noorwegen twee jaar later overgaat tot de aanschaf van nog eens vijftig exemplaren. De totale kosten van de aanschaf worden geraamd op zestig miljard kroon, bijna acht miljard euro.

Ulderink nieuwe trainer AGOVV

Andries Ulderink is de nieuwe trainer van AGOVVV. In Apeldoorn volgt hij Hans van Arum op, die aan het einde van vorig seizoen werd ontslagen. Ulderink tekent een contract voor twee jaar.

De 41-jarige Ulderink was tot vorig jaar februari hoofdtrainer bij De Graafschap. Daar werd hij na enkele teleurstellende resultaten op non-actief gesteld. Eerder was Ulderink drie seizoenen actief als trainer van Go Ahead Eagles.

Met de benoeming van Andries Ulderink heeft AGOVV de belangrijke sleutelposities ingevuld. Recentelijk werd oud-international Henk Timmer binnengehaald als technisch/commercieel manager. Paul ten Hag bekleedt de functie van algemeen manager. "Met Ulderink hebben we er alle vertrouwen in stappen voorwaarts te kunnen maken. Ulderink staat garant voor verzorgd voetbal en is in staat zowel het team als de spelers individueel beter te maken", aldus de net aangestelde Timmer.

Belgisch besmet vlees niet naar Nederland

Het rundvlees dat in België zorgde voor negentien besmettingen met de e-colibacterie, is niet naar Nederland vervoerd. Dat meldt een woordvoerder van het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) vrijdag.

De herkomst van de filet americain, die alle besmette mensen hebben gegeten, is nagetrokken en blijkt te herleiden tot één slachthuis. Daar is bij een tot mogelijk drie runderkarkassen de e-coliebacterie aangetroffen. Ook de uitvoer van het vlees is nagetrokken. Daaruit bleek dat het rundvlees niet naar Nederland is vervoerd. "Anders zou allang alarm geslagen zijn", weet de woordvoerder.

Na besmetting met de e-colibacterie krijgen mensen diarree, maar bij ernstige gevallen kunnen bloedingen in de darmen optreden of ernstige nierklachten ontstaan. De aangetroffen bacterie is de e-colibacterie o 157, een bekende variant van de EHEC-bacterietypes.

De EHEC-bacterie zorgde in de zomer van 2011 voor onrust in Europa. In Duitsland overleden vijftig mensen aan de gevolgen en ook in Frankrijk, de Verenigde Staten en Zweden viel een dode. In Nederland raakten elf mensen besmet, maar niemand overleed.

Asamoah en Isla van Udinese naar Juventus

Juventus neemt Kwadwo Asamoah en Mauricio Isla over van Udinese. De club uit Turijn betaalt 28 miljoen euro voor beide spelers. Asamoah en Isla ondergaan vandaag een medische keuring.

De Ghanees Asamoah is 23 jaar en speelde sinds 2009 bij Udinese. In 76 competitieduels kwam hij vier keer tot scoren voor de club uit Udine. De één jaar oudere Isla is een Chileense middenvelder, die ook als rechtsback uit de voeten kan. Hij speelde er sinds 2007. De Chileen speelde 122 wedstrijden in de Serie A en maakte zes doelpunten.

Juventus had eerder al Martín Cáceres overgenomen van Sevilla. De Uruguayaan speelde al op huurbasis voor De Oude Dame.

Paniek door slangen in passagiersbus

In een Vietnamese passagiersbus hebben zes giftige slangen voor enorme paniek gezorgd. De slangen waren ontsnapt uit een zak die de chauffeur tegen betaling van iemand als lading had meegekregen. De eigenaar van de slangen zat zelf niet in de bus.

Toen de slangen tot ontsteltenis van de veertien passagiers over het gangpad kronkelden, zette de buschauffeur het voertuig zo snel mogelijk aan de kant. De passagiers haastten zich naar buiten en wisten vervolgens, met de hulp van toegeschoten dorpelingen, de zes gifslangen dood te knuppelen.

Onder de passagiers en de dorpelingen vielen geen slachtoffers.

Gat zorgt voor chaos op A2 bij Maastricht

Een gat van een meter doorsnee in de A2 bij Maastricht zorgt voor lange files. Doordat de rijstroken richting België afgesloten zijn, stond er rond 14.30 uur zeven kilometer file. De ANWB verwacht tijdens en na de spits chaos, en hoopt dat de problemen rond 22.00 opgelost zijn, meldt een woordvoerder.

Het gat bevindt zich op een kruispunt. Automobilisten richting België kunnen daardoor nog wel afslaan naar Maastricht. De ANWB adviseert reizigers die naar België willen via Aken of Antwerpen te rijden.

Hoe het gat is ontstaan is onduidelijk. Rijkswaterstaat probeert het gat zo snel mogelijk te reparen zodat de weg weer gebruikt kan worden. Later moet het gat dan definitief gerepareerd worden.

Vitesse haalt Ajax-arts Goedhart

Vitesse heeft voor komend seizoen Edwin Goedhart aangesteld als hoofd medische zaken. De 48-jarige clubarts komt over van Ajax, waar hij zelf wilde vertrekken. Hij vervangt bij de Arnhemse club Leo Heere, die de pensioengerechtigde leeftijd bereikt.

Na fysiotherapeut Jan Kortekaas is Goedhart het tweede lid van de medische staf van Ajax die naar Vitesse vertrekt. Hij wordt verantwoordelijk voor alle medische zaken bij de club, zowel bij de senioren als junioren.

Goedhart werkte eerder onder meer bij AZ. "Hij kent het traject en het niveau waarnaar wij toe willen groeien", zei technisch directeur Ted van Leeuwen.

Politie kijkt of 'bosjongen' kan worden aanklaagd

De Duitse politie gaat bekijken of de 20-jarige man die naar eigen zeggen vijf jaar in een Duits bos heeft geleefd, zich schuldig heeft gemaakt aan fraude. De politie van Berlijn gaf woensdag een foto vrij van de man die zei de afgelopen vijf jaar met zijn vader in het bos te hebben gewoond. Donderdag bleek dat het om de man uit Hengelo te gaan. Hij werd herkend door zijn ex-vriendin.

'Ray', zoals de Nederlander zichzelf noemde, kwam in september met het verhaal dat zijn vader in augustus was overleden en dat hij hem had begraven in het bos waar ze toen bivakkeerden. Daarna zou hij in vijf dagen naar Berlijn zijn gereisd.

Het lichaam van de vader werd niet gevonden. Ook waren geen meldingen te vinden over een ongeluk waar zijn moeder bij om het leven was gekomen.

De Berlijnse politie liet eerder al weten 'ernstige twijfels' bij het verhaal te hebben. De man staat onder toezicht van jeugdzorg en gaat naar school. Hij heeft zich heel snel aangepast aan het leven in de grote stad, waardoor bij de politie het vermoeden rees dat hij geen vijf jaar in de wildernis kan hebben doorgebracht.

Als de man zich schuldig heeft gemaakt aan bedrog, zou hij volgens de Berliner Zeitung in ieder geval de kosten van de opsporing, zo'n dertigduizend euro, moeten terugbetalen.

Toch administratiekosten bij verkeersboetes

Het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) mag toch administratiekosten in rekening brengen bij het innen van verkeersboetes. Dat heeft het gerechtshof in Leeuwarden vrijdag bepaald. Het hof vernietigt hiermee een eerdere beslissing van de rechtbank in Amsterdam. Het hof oordeelde wel dat beroep moet kunnen worden aangetekend tegen de administratiekosten.

De zaak kwam aan het rollen toen Bernd van der Meulen, een hoogleraar recht en bestuur aan de Wageningen Universiteit, weigerde de zes euro administratiekosten bij zijn verkeersboete te voldoen. Tegen de administratiekosten kon, in tegenstelling tot tegen de boete zelf, geen beroep worden aangetekend.

Van der Meulen betaalde de boete van 99 euro, maar niet de zes euro administratiekosten. Hij wachtte net zolang tot hij een dwangbevel kreeg en stapte vervolgens in Amsterdam naar de rechter. Van der Meulen meent dat de administratiekosten voor een boete indruisen tegen het Nederlands en internationaal recht. Hier is het hof het niet mee eens.

Het dwangbevel wordt vernietigd. De administratiekosten, die na aanmaningen waren opgelopen tot ruim 86 euro, worden kwijtgescholden, aangezien Van der Meulen geen beroep tegen de administratiekosten kon aantekenen. Daarnaast worden de proceskosten van Van der Meulen tot 218,50 euro vergoed.

Toivonen geslachtofferd bij Zweden

Ola Toivonen begint vrijdag in de wedstrijd van Zweden tegen Engeland op de bank. Bondscoach Erik Hemrén passeert Mikael Lustig ook voor de basiself.

De speler van PSV maakt geen deel uit van het team dat op website van de nationale bond wordt gemeld. Johan Elmander mag dit keer op de plek van Markus Rosenberg wel in de basis starten. Jonas Olsson krijgt een kans zich te bewijzen in de verdediging. Anders Svensson speelt op het middenveld met Kim Källström en Rasmus Elm.

Rechtbank verbiedt nieuws over moeder Breivik

Journalisten mogen mogen geen verslag meer doen van de verklaringen van de moeder van Anders Behring Breivik. Dat heeft de rechtbank in de Noorse hoofdstad Oslo vrijdag besloten.

Donderdag las Torgeir Husby, een van de psychiaters die Breivik onderzocht, citaten voor uit een interview met de moeder van Breivik. Zelf weigerde ze te getuigen. In het interview stelde Breiviks moeder dat ze haar zoon van een lieve jongen in een obsessieveling zag veranderen.

Het verbod geldt ook voor documenten over het onderzoek dat Breivik op 4-jarige leeftijd onderging. Hierin kwam naar voren dat Breivik zich als kleuter erg agressief en vreemd gedroeg. Zijn moeder zou hier niet mee om hebben kunnen gaan.

Rechtbank verbiedt nieuws over moeder Breivik
Rechtbank verbiedt nieuws over moeder Breivik (Foto: ANP)

Sinds kraakverbod 330 Amsterdamse panden ontruimd

Sinds kraken in oktober 2010 verboden werd, zijn in Amsterdam 330 panden ontruimd. In 21 gevallen ging het om een spoedontruiming. Dat schrijft burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan (PvdA) vrijdag in een brief aan de gemeenteraad.

Verreweg de meeste panden die ontruimd zijn, namelijk tachtig procent, liggen in de stadsdelen Nieuw West en West. In de vijf ontruimingsrondes die inmiddels geweest zijn, bleek tachtig procent van de panden eigendom van woningcorporaties en vijftien procent particulier eigendom.

Sinds de invoering van het kraakverbod is voor zover bij de gemeente bekend in twee gevallen een pand opnieuw gekraakt. Een daarvan werd met spoed ontruimd, het andere in een reguliere ontruimingsronde.

In zestig procent van de gevallen hoefde de ME niet ingezet te worden bij ontruimingen, maar gaven krakers gehoor aan een oproep van de politie om het pand te verlaten. In juni staat de zesde ontruimingsronde in Amsterdam gepland.

Actrice Yvette Wilson (48) is overleden

Yvette Wilson is donderdag op 48-jarige leeftijd overleden. De actrice, die bekend is van haar rol als Andell Wilkerson in de serie Moesha, heeft de strijd tegen baarmoederhalskanker verloren.

Moesha-collega Shar Jackson, die in de serie Niecy Jackson speelde, liet op Twitter weten dat haar beste vriendin is overleden. "Ik wil mijn volgers bedanken voor hun gebeden, maar God heeft besloten om mijn zus Yvette naar huis te brengen."

Jackson twitterde een uur eerder dat haar hart 'zo ongelofelijk erg' gebroken is. "Fuck kanker." De 35-jarige actrice riep maandag en dinsdag iedereen op om te bidden voor de zieke Wilson.

Yvette Wilson had niet alleen te kampen met kanker, maar ook met nierproblemen. De actrice had een niertransplantatie nodig. Haar vriend Jeffrey Pittle had een website opgezet om geld op te halen, zodat Wilson haar medische rekeningen en vervoerskosten kon betalen. De site haalde 54 procent van de 25 duizend dollar die nodig was op.

Wilson speelde in de serie Moesha een vriendin van de gelijknamige hoofdrolspeelster, die gespeeld werd door Brandy. Ook speelde Yvette in de serie Parker en in films als House Party 2, House Party 3 en Friday.

Minder geld voor grote cultuurinstellingen A'dam

Als het aan de Amsterdamse Kunstraad ligt gaat in de periode 2013-2016 minder geld naar grote cultuurinstellingen. Dat staat in een vrijdag gepresenteerd advies van de raad.

De Kunstraad heeft 141 van de 195 subsidieaanvragen positief beoordeeld. Een derde van de goedgekeurde aanvragen komt van instellingen die nog niet eerder subsidie ontvingen.

De aanvragen van onder meer de Engelenbak, Felix Meritis en het Tropentheater zijn afgewezen. Daarnaast moeten onder meer de Stadsschouwburg en de Kleine Komedie met minder geld genoegen nemen.

Van de 195 instellingen die subsidie aanvroegen hebben 53 het gevraagde bedrag volledig toegewezen gekregen. Het aantal instellingen dat een subsidie ontvangt blijft wat de raad betreft gelijk: 141.

Toch vijf jaar cel voor doorsnijden keel partner

Een 60-vrouw uit Roermond moet vijf jaar de cel in voor de moord op haar 88-jarige echtgenoot. Dat heeft het gerechtshof in Den Bosch vrijdag bepaald. De rechtbank in Roermond oordeelde in september dat ze volledig ontoerekeningsvatbaar was en ontsloeg haar van alle rechtsvervolging. Wel moest ze een jaar lang in een psychiatrische inrichting verblijven.

Het Openbaar Ministerie had zeven jaar cel geëist. Het hof stelt dat de vrouw van Marokkaanse afkomst sterk verminderd toerekeningsvatbaar is, en vond de eis van het OM daarom te gortig. Ook neemt het hof in zijn veroordeling mee dat de vrouw nooit eerder is veroordeeld.

De vrouw sneed twee jaar geleden op Koninginnedag de keel door van haar veel oudere partner, terwijl hij lag te slapen. Zij kon niet slapen, waarop ze naar de kelder ging en daar een mes pakte. Na haar daad heeft ze het moordwapen en haar pyjama gewassen, waarna ze in de ochtend een van haar zoons wakker maakte en vertelde over de dood van zijn vader.

Van de Laak voor twee jaar naar Ajax Cape Town

Koen van de Laak zet zijn carrière voort bij Ajax Cape Town. De 29-jarige aanvaller was deze zomer transfervrij omdat zijn contract bij FC Groningen niet werd verlengd. Bij de ploeg van de Nederlandse trainer Maarten Stekelenburg tekende hij een contract voor twee jaar, zo laat hij vrijdag weten.

Van de Laak speelde zeven jaar bij Groningen. Dit seizoen kwam hij mede door een zware knieblessure niet verder dan vier invalbeurten. De Brabander, die eerder onder contract stond bij FC Den Bosch, wordt bij de satellietclub van Ajax teamgenoot van doelman Sander Westerveld.

Maroon 5-zanger dumpt Keira Knightley in filmdebuut

Zanger Adam Levine heeft de hoofdrol te pakken in de muziekfilm Can a Song Save Your Life. Zijn personage vormt een muzikaal duo met zijn vriendinnetje, gespeeld door Keira Knightley, dat hij dumpt omdat hij een solocarrière ambieert. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Mark Ruffalo speelt een platenbaas die de zangeres ontdekt in een bar en haar naar de top helpt. Can a Song Save Your Life wordt geregisseerd door John Carney. De Ier is bekend van de komedie On the Edge en het muziekdrama Once.

Het wordt de eerste filmrol van Adam Levine. Hij heeft ook al een rol te pakken in de tv-serie American Horror Story. De 33-jarige zanger is de frontman van Maroon 5 en zit in de jury van de Amerikaanse versie van de tv-show The Voice.

Duitse media genept met dolletje Löw

Joachim Löw tikte woensdag tijdens Nederland - Duitsland de bal uit de handen van een ballenjongen. Althans, daar leek het op.

Na 22 minuten (bij een stand van 0-0) liep Löw achter de ballenjongen langs om de bal onder zijn arm vandaan te tikken. In werkelijkheid deed hij dit echter al twintig minuten voor de aftrap. De UEFA heeft toegegeven dat het de beelden pas tijdens de wedstrijd liet zien, meldt De Telegraaf.

De Duitse media voelen zich genept en ze vragen zich af of de beelden ook waren getoond als Nederland op een 1-0 voorsprong had gestaan. Löw had dan waarschijnlijk veel commentaar over zich heen gehad. De Duitsers wonnen het duel uiteindelijk met 1-2 dankzij twee goals van Mario Gomez.

OM in cassatie om vrijspraak fatale scooterrit

Het Openbaar Ministerie gaat in cassatie tegen de uitspraak van het gerechtshof in Arnhem in de Nijmeegse scooterzaak. Justitie is het er niet mee eens dat de twee verdachten zijn vrijgesproken en wil dat de Hoge Raad zich over de zaak buigt.

Het hof sprak vorige maand de twee mannen die in januari 2010 met een gestolen scooter een dodelijk ongeval veroorzaakten in de Nijmeegse binnenstad vrij. Volgens het Arnhemse hof is niet te achterhalen wie van de twee mannen de scooter bestuurde. Justitie had in hoger beroep zeven en vier jaar cel geëist tegen het tweetal.

Het duo, Mohamed el G. (22) en Mohamed S. (20), was op de vlucht voor de politie. Volgens justitie reden de twee met hoge snelheid door de drukke binnenstad van Nijmegen en schonden ze alle verkeersregels. Aan de dollemansrit kwam een einde toen de twee een 50-jarige man uit Arnhem aanreden op een zebrapad aan de Sint Canisiussingel. Hij overleed later in een ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Het hof veroordeelde de twee wel tot twee jaar en zestien maanden cel voor onder meer het voorbereiden van een overval op een hotel in Nijmegen. El G. werd in 2010 door de rechtbank nog veroordeeld tot acht jaar cel. Zijn kompaan kreeg ook toen zestien maanden gevangenisstraf.

Del Toro wordt gek in film Jimmy Picard

Benicio del Toro heeft de titelrol te pakken in het drama Jimmy Picard. De Puerto Ricaan speelt een Amerikaanse indiaan die psychische problemen ondervindt na zijn strijd in de Tweede Wereldoorlog. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

De film is gebaseerd op het autobiografische boek Psychotherapy of a Plains Indian van de Frans-Amerikaanse etnoloog en psycholoog Georges Devereux. Hij werd in de jaren veertig en daarna alom gezien als een expert op het gebied van Amerikaanse indianen.

De 45-jarige Del Toro speelt het titelpersonage, een Blackfoot-indiaan die na thuiskomst op zijn Amerikaanse reservaat medische problemen ondervindt waarvoor geen lichamelijke oorzaak kan worden gevonden. Hij laat zich onderzoeken door Devereux, pionier op het gebied van de etnopsychiatrie. Na verloop van tijd worden de twee totaal verschillende mannen goede vrienden.

De rol van Devereux wordt gespeeld door de Fransman Mathieu Amalric. Hij is vooral bekend van zijn schurkenrol in de Bondfilm Quantum of Solace.

Wanneer de opnames van Jimmy Picard van start gaan, is nog onbekend. Del Toro is vanaf 27 september te zien in de misdaadthriller Savages van Oliver Stone, waarin hij een lid van een Mexicaans drugskartel speelt.

Federer wil door tot Spelen 2016

In een gesprek met de Duitse krant Die Welt heeft Roger Federer gezegd dat hij niet uitsluit dat hij in 2016 ook zal meedoen aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

"Waarom zal Londen voor mij een olympisch eindpunt zijn, waarom zou ik ook nog niet aan de Spelen in Rio kunnen meedoen? Ik ben dan net 35 jaar. Op die leeftijd hebben andere spelers ook nog sterk gepresteerd”, zo zegt de Zwitser.

De voormalig nummer één van de wereld zei tevens dat hij nog steeds vertrouwen heeft om in de toekomst een grandslamtoernooi te winnen. "Ik zit er toch steeds nog dicht bij. Ik weet dat velen het betwijfelen of ik het nog kan. Maar dat doe ik zelf niet.”

Polen wil strenge straffen voor hooligans

De Poolse regering hoopt dat de Poolse rechtbanken tijdens het Europees kampioenschap voetbal strengere straffen uitdelen aan voetbalhooligans. Dinsdag gingen voorafgaand aan de wedstrijd Poolse en Russische voetbalfans met elkaar en de politie op de vuist. Tientallen mensen raakten gewond en 184 mensen werden gearresteerd, overwegend Polen.

De afgelopen dagen is een aantal hooligans via snelrecht veroordeeld. Velen kregen echter een voorwaardelijke straf. De Poolse minister van buitenlandse zaken Radek Sikorski deed vrijdag een beroep op de rechterlijke macht om besluitvaardig om te gaan met 'het boevengedrag van hooligans'. Donderdagavond zei de Poolse president Bronislaw Komorowski al dat Polen 'strengere straffen nodig heeft'.

De Poolse autoriteiten verwachten opnieuw problemen wanneer Rusland zaterdag tegen Griekenland speelt. Naar verwachting komen er dan duizenden Russen naar Warschau.

'Laudrup nieuwe trainer Swansea'

Michael Laudrup wordt de nieuwe trainer van Swansea City. Dat meldt SkySports vrijdag. De club uit de Premier League zit zonder coach sinds Brendan Rodgers begin deze maand naar Liverpool vertrok. Bij Swansea komt de oud-speler van Ajax, Real Madrid en Barcelona onder meer doelman Michel Vorm tegen.

De 48-jarige Deen was voor het laatst werkzaam bij Real Mallorca. Die club behoedde hij in het seizoen 2010-2011 voor degradatie, maar hij stapte vervolgens op na een conflict met de leiding. Laudrup stond eerder aan het roer bij Brøndby, Getafe en Spartak Moskou.


'Laudrup nieuwe trainer Swansea' (Foto: Novum)

Advies: ivf vanaf 43 jaar zelf betalen

Vrouwen vanaf 43 jaar die ivf of een andere vruchtbaarheidsbehandeling willen, moeten dat zelf gaan betalen. Dat is een van de opties die het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) aan minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) heeft voorgesteld om dertig miljoen euro te besparen op het vergoeden van vruchtbaarheidsbehandelingen.

De minister vroeg om alternatieven naar aanleiding van een beoogde bezuinigingsmaatregel uit 2010. Deze hield in dat het aantal vruchtbaarheidsbehandelingen dat door de basisverzekering wordt vergoed, bij vrouwen onder de 45 jaar wordt teruggebracht van drie naar een. Volgens het CVZ, dat informatie inwon bij gynaecologen en de vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen, zijn er betere alternatieven.

Het CVZ kiest voor de leeftijdgrens van 43 jaar omdat die het einde inluidt van de vruchtbare periode van vrouwen. Bij vrouwen van die leeftijd met vruchtbaarheidsproblemen kan volgens het CVZ niet meer worden gesproken van een vruchtbaarheidsstoornis, maar gaat het om een natuurlijk verlies van vruchtbaarheid. Met deze maatregel zou 2,6 miljoen euro per jaar bezuinigd kunnen worden.

Ook wordt voorgesteld om in plaats van de huidige twee voortaan nog maar één embryo terug te plaatsen bij de eerste twee ivf-pogingen bij vrouwen tot 38 jaar. Het terugplaatsen van twee embryo's verhoogt de kans op meerlingzwangerschappen, die vaak gepaard gaan met problemen en dus hogere kosten.

Ook adviseert het CVZ een afwachtend beleid bij vrouwen met een relatief goede prognose om zwanger te raken. Vrouwen zouden een jaar moeten blijven wachten, zodat spontane zwangerschappen in de tussentijd onnodige behandelingen moeten voorkomen. Ook vindt het CVZ dat vaker gekozen moet worden voor het voorschrijven van goedkopere medicijnen.

De kosten voor het vergoeden van vruchtbaarheidsbehandelingen bedragen momenteel jaarlijks vijftig miljoen euro. Een ivf-behandeling kost ongeveer drieduizend euro per keer.

Vestia-topman Marcel de V. vrijgelaten

De voormalig financieel topman bij woningcorporatie Vestia, Marcel de V., is vrijdag vrijgelaten. Dat meldt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie. De V. blijft wel verdachte in het strafrechtelijk onderzoek naar zelfverrijking in de top van de in problemen verkerende corporatie.

De V. wordt verdacht van witwassen, belastingfraude en omkoping. Voor het onderzoek van het OM was het niet langer noodzakelijk dat hij vastzat.

Bij Vestia was De V. verantwoordelijk voor de aankoop van de derivatencontracten die de corporatie in de problemen hebben gebracht. Hij zou voor het afsluiten van deze contracten steekpenningen hebben ontvangen.


Vestia-topman Marcel de V. vrijgelaten (Foto: Novum)

11,4 miljoen kijkers voor duel Oranje

Afgelopen woensdag hebben in totaal 11,4 miljoen Nederlanders naar de wedstrijd Nederland - Duitsland gekeken. Dan zijn er ruim 1,5 miljoen meer dan tijdens de eerste wedstrijd van het EK van Oranje tegen Denemarken. De meeste mensen keken het duel tegen de Duitsers thuis.

De best bekeken voetbalwedstrijd blijft de halve finale van het WK voetbal van 2010 van Oranje tegen Uruguay. Toen keken er 12,3 miljoen Nederlanders naar de wedstrijd die Nederland won.

Verbod virtuele itemhandel in Zuid-Korea

Zuid-Korea gaat een verbod op de handel in virtuele items instellen. De regering nam de beslissing om leerlingen aan te moedigen geen tijd te verspillen, aldus de Korea Times.

Het land is een grote markt voor online games en handel in items in diezelfde games, maar volgende maand gaat er een wet van kracht die alle handel in virtuele objecten verbiedt. "Het belangrijkste doel van spellen is entertainment en moet worden gebruikt voor academische en andere goede doelen", zegt Kim Kap-soo, hoofd van het ministerie van Cultuur, Sport en Toerisme. Hij geeft aan dat het verzamelen van ingame items voor commercieel gebruik een ernstige belemmering is bij het creëren van een gezonde gamecultuur.

De wet is de laatste nagel aan de doodskist van het veilinghuis in Diablo 3 in Zuid-Korea, waar uitgever Blizzard Entertainment sowieso al een zware tijd heeft doorstaan in de afgelopen tijd. Deze week zijn Koreaanse cafe-eigenaren een rechtszaak begonnen tegen de de uitgever om het vereiste online zijn om het spel Diablo 3 te spelen te laten veranderen.

Daarnaast verbiedt de nieuwe wet farmbots, software die door gamers gebruikt wordt om items en goud te verzamelen in een spel zonder het personage in de game zelf te besturen. De Zuid-Koreaanse regering geeft aan dat meer dan zestig procent van de geruilde items op de markt wordt verkregen door middel van bots, die op deze manier online games een negatieve reputatie geven. Als een Zuid-Koreaanse speler toch nog gaat botten dan krijgt deze een boete van vijftig miljoen won, ongeveer 35000 euro, en een maximum van vijf jaar gevangenis.

Diablo III veilinghuis

Bored to Death mogelijk verfilmd

De komedieserie Bored to Death sluit mogelijk af met een film. De Amerikaanse betaalzender HBO overweegt de tv-serie, waar dit jaar de stekker uit wordt getrokken, te verfilmen.

Acteur Ted Danson verklapte de mogelijke film op het televisiefestival van Monte Carlo. HBO bevestigt tegenover het Amerikaanse tijdschrift New York Magazine dat het filmproject zich in een vroeg stadium bevindt.

In Bored to Death speelt Jason Schwartzman een schrijver die een zakcentje bijverdient als privédetective. Ted Danson is te zien als zijn baas en Zach Galifianakis als zijn beste vriend. In Nederland wordt de serie uitgezonden door Comedy Central.

Of de film er ook gaat komen is nog onzeker. HBO heeft vaker plannen gehad om tv-series te verfilmen. Zo was er sprake van een Carnivale- en een Deadwood-film, maar deze projecten zijn nooit van de grond gekomen.

BMX'ster Klaus naar rechter wegens Spelen

De Nederlandse BMX'ster Lieke Klaus stapt naar de rechter om deelname af te dingen aan de Olympische Spelen deze zomer in Londen. Klaus is het niet eens met de beslissing van de wielerbond om in plaats van haar Laura Smulders naar Londen af te vaardigen.

Klaus en Smulders hebben allebei voldaan aan de eisen van NOC*NSF. Op grond van een interne ranking besloot de bond voor Smulders te kiezen. Vier jaar geleden vertegenwoordigde Klaus ons land bij de Olympische Spelen in Beijing.

Komende woensdag dient het kort geding in Utrecht.

Nederlandse wanbetalers bij Griekse restaurants

Nederlandse bezoekers van Griekse restaurants weigeren regelmatig te betalen voor hun maaltijd. De wanbetalers menen via de EU al geld aan Griekenland te hebben afgedragen. Dat heeft de Federatie van Griekse Gemeenschappen in Nederland gezegd tegen horecamagazine Misset Horeca.

Federatievoorzitter Pavlos Kerasavopoulos zegt regelmatig meldingen te ontvangen van Griekse restauranthouders over wanbetalende Nederlanders. "Ik heb serieus meermalen klachten gekregen dat Nederlanders in een Grieks restaurant zeggen dat ze niet willen voldoen omdat ze via de EU al hebben betaald."

Kerasavopoulos vindt dat EU-landen die kritisch zijn over Griekenland de hand eens in eigen boezem moeten steken. "Nederland wist dat het met Griekenland bij het begin van de euro niet goed zat, maar dacht ook: hoe meer landen meedoen, hoe beter dat is voor de handel en export. Dan moet je niet achteraf zeuren."

De voorzitter stipt ook nog een positief punt in de relatie tussen Nederland en Griekenland aan. "Maar de koninklijke familie heeft in elk geval vertrouwen, anders zouden ze niet investeren in een Grieks vakantiehuis." Kroonprins Willem-Alexander en prinses Maxima kochten eerder dit jaar een vakantievilla in Griekenland.

PURE: "Aan drie teams motoren leveren"

De nieuwe bouwer van Formule 1-motoren Propulsion Universelle et Recuperation d'Energie (PURE) wil vanaf 2014 aan drie teams krachtbronnen gaan leveren, zo heeft heeft de baas van het bedrijf, Craig Pollock, aan GPUpdate laten weten.

Pollock: "Wij hebben de FIA laten weten dat we aan drie teams willen leveren en als dat nodig is met nog meer teams kunnen werken. Volgens mij hoopt iedereen de plannen in september rond te hebben."

In 2014 stapt de Formule 1 over op het gebruik van 1,6 liter V6 Turbomotoren. De kleinere teams vrezen dat de kosten hoger zullen uitpakken dan bij de huidige krachtbronnen. Renault wil dit ondervangen door aan meer renstallen dan de huidige vier (Lotus, Red Bull, Caterham en Williams) te leveren, zo liet Renault F1-baas Jean-Francois Caubet aan Autosport weten.

"We hebben op dit moment vier klanten en dat zal volgend jaar ook zo zijn. We moeten nu echter ook onze strategie gaan bepalen voor 2014. We hebben dan twee opties: we kunnen ons op twee teams gaan focussen of we kunnen ervoor kiezen om met nog meer teams te gaan werken. Een besluit hierover nemen we in september, omdat we dan moeten doorgeven wat we gaan doen. We willen echter eerst nog duidelijkheid hebben over aan hoeveel teams we mogen leveren. Momenteel is dat aantal nog beperkt."

AC Milan laat Silva niet gaan

Thiago Silva speelt ook komend seizoen bij AC Milan. Voorzitter Silvio Berlusconi wil de centrale verdediger niet laten gaan en heeft een bod van 46 miljoen euro van Paris Saint-Germain afgewezen. "We konden geen geschikte vervanger voor hem vinden", zei Berlusconi tegen Sportitalia.

De 27-jarige Thiago staat sinds de winterstop van het seizoen 2008-2009 onder contract bij de Milanezen. Hij kwam over van Fluminense. Volgens zijn zaakwaarnemer krijgt de Braziliaan een verbeterd contract nu de overgang naar Frankrijk niet doorgaat. Zijn huidige verbintenis loopt af in 2016.


AC Milan laat Thiago Silva niet gaan (Foto: Novum)

Vier kinderen dood in Duits gezinsdrama

In een gezinsdrama in Duitsland heeft een vader zijn vier kinderen gedood. Donderdagavond vond de politie in het dorpje Ilsede in de deelstaat Nedersaksen de levenloze lichamen van de vier kinderen, een meisje van 12 en drie jongens tussen de 5 en 9 jaar.

De officier van justitie in Hildesheim heeft dat vrijdag laten weten. De 36-jarige vader had geprobeerd zelfmoord te plegen. Hij raakte zwaargewond.

Huwelijksproblemen zouden de oorzaak van het drama zijn. Hoe de kinderen zijn gedood, is niet bekend.

Ortega-Martijn niet op ChristenUnie-lijst

Cynthia Ortega-Martijn keert na 12 september niet terug in de Kamer. De politica van Curaçaose komaf staat niet op de kandidatenlijst van de ChristenUnie. De 56-jarige Ortega-Martijn zit sinds 2006 in de Tweede Kamer. Zittend Kamerlid Esmé Wiegman had eerder al aangegeven niet terug te keren.

Ortega-Martijn laat weten dat het een beslissing van het partijbestuur is geweest om haar niet op de lijst te zetten. "Ze wilden een samenhangende lijst vormen, en dit zou betekenen dat ik een te lage plek zou krijgen." Ze heeft nog tevergeefs geprobeerd het bestuur ervan te overtuigen haar hoger op de lijst te zetten, zegt ze tegen Novum Nieuws.

Teleurgesteld of boos is ze niet. "Mijn instelling is altijd: zo de Here het wil. Maar ik vind het wel jammer voor de groepen die ik vertegenwoordigde, onder meer in de overzeese gebieden." Ze zegt de beslissing van de partij te respecteren en gaat op zoek naar nieuwe uitdagingen. "God zal mij daarbij leiden."

Op de vrijdag gepresenteerde lijst staat Joël Voordewind tweede achter lijsttrekker Arie Slob. Carola Schouten, die door de parlementaire pers werd uitgeroepen als het politieke talent van 2011, staat op de derde plek.

Op plaats vier staat Gert-Jan Segers, de huidige directeur van het wetenschappelijk instituut van de ChristenUnie. Voorheen was hij werkzaam als beleidsmedewerker bij de Tweede Kamerfractie van de RPF, een van de voorlopers van de ChristenUnie, en journalist bij de Evangelische Omroep.

Fractievoorzitter van de ChristenUnie in de Provinciale Staten van Utrecht Carla Dik-Faber staat op de vijfde stek, voor wetenschapper Eppo Bruins, die kortgeleden overstapte van het CDA naar de ChristenUnie. Op plek zeven staat EO-presentator Herman Wegter. Hij presenteerde onder meer De Kist, Nederland Helpt en Melk en Honing.

De ChristenUnie bezet nu vijf zetels in de Tweede Kamer.


Ortega-Martijn niet op ChristenUnie-lijst (Foto: Novum)

Japanners berekenen hoe succesvol film wordt

Japanse natuurkundigen hebben een formule gemaakt die kan voorspellen hoe succesvol een film wordt. Daarover schrijft de Journal of Physics vrijdag.

Met behulp van verschillende gegevens, zoals hoeveel is besteed aan advertenties, hoe lang er advertenties over de film zijn en hoeveel er in sociale media gesproken wordt, kon het team van de Tottori Universiteit voorspellen hoeveel de film zou opbrengen.

De onderzoekers voorspelden onder andere de opbrengst van The Da Vinci Code, Spider Man 3 en Avatar juist. Ze vermoeden dat het model ook toe te passen is voor bijvoorbeeld muziek, snacks en evenementen. Vooral adverteerders hebben baat bij de formule.

Japanners berekenen hoe succesvol film wordt
Japanners berekenen hoe succesvol film wordt (Foto: ANP)

Jean Dujardin in Wall Street-film Martin Scorsese

Oscarwinnaar Jean Dujardin hoopt een filmrol te bemachtigen in het drama The Wolf of Wall Street van Martin Scorsese. Dat schrijft het Amerikaanse filmblad Variety. De Franse acteur zou naast Leonardo DiCaprio en Jonah Hill te zien zijn, die al hebben getekend voor de film.

Dujardin zou de rol van Jean-Jacques Handali spelen, een hoffelijke bankier uit Zwitserland die betrokken is bij het witwassen van illegale fondsen. De 39-jarige Franse acteur won dit jaar een Oscar voor zijn rol in de stomme film The Artist. Hij is vanaf september te zien in de komedie Les Infidèles en heeft al getekend voor de thriller Möbius.

The Wolf of Wall Street is gebaseerd op de autobiografie van Jordan Belfort, gespeeld door DiCaprio. Belfort was een drugs-, drank- en seksverslaafde bankier die door fraude multimiljonair werd. Zijn succes kwam in 1994 ten einde, toen hij in de bak belandde. Scenarist Terence Winter, bekend van de serie Broadwalk Empire, schreef het scenario.

De opnamen van The Wolf of Wall Street moeten nog dit jaar plaatsvinden.


Jean Dujardin in Wall Street-film Martin Scorsese (Foto: Novum)

Ubisoft wil een Splinter Cell-film

Volgens de Amerikaanse filmwebsite Deadline, is Splinter Cell op het witte doek een mogelijkheid. Ubisoft is al een gelange tijd in onderhandeling met Warner Bros. en Paramount Pictures, voor een film die gebaseerd is op de Splinter Cell-games.

Warner Bros. zou als eerste de rechten over een film hebben opgekocht, maar inmiddels heeft Paramount Pictures ook interesse getoont. Ubisoft is van plan om erg betrokken te blijven bij de verfilming van Splinter Cell. Tot op heden zijn er zes games verschenen uit de Splinter Cell-franchise. Tijdens de laatste E3 heeft Ubisoft bekendgemaakt dat Ubisoft Toronto aan Splinter Cell: Blacklist werkt.

Splinter Cell

Van der Wiel biedt excuses aan

Gregory van der Wiel heeft zijn excuses aangeboden voor het matige optreden van het Nederlands elftal op het EK voetbal. Eerder ging Wesley Sneijder hem daarin al voor.

"Ik voel hetzelfde als Sneijder", valt er te lezen op de website van de verdediger. "Het is geweldig dat de fans de moeite nemen om ons overal ter wereld te steunen. Helaas hebben wij er geen feestje van kunnen maken."

Van der Wiel is ook duidelijk over zijn eigen spel op het EK. "Ik ben er niet blij mee, al ging het tegen Duitsland wel wat beter."

Komende zondag neemt Oranje het in de laatste groepswedstrijd op tegen Portugal. "Zolang we nog de kans hebben om in de kwartfinales te komen, moeten we de hoop niet opgeven",  zo besloot Van der Wiel.

Ferrari vindt Perez soms te agressief

Ferrari heeft bij monde van hoofd opleidingen Luca Baldisserri laten weten dat het coureur Sergio Perez soms te agressief vindt rijden. De Sauber-coureur geldt als grootste kanshebber om Felipe Massa bij de Italiaanse renstal op te volgen, maar dan moet de Mexicaan wel meer overtuigen.

Baldisserri: "Na Monaco hebben we een gesprek gevoerd met Sergio. We wilden te weten komen waarom zijn resultaten niet voldeden aan de hooggespannen verwachtingen na zijn podium in de Maleisische Grand Prix. Het talent van Perez staat buiten kijf, maar hij zakt soms door het ijs omdat hij te agressief is. Dat levert in de Formule 1 geen resultaten op."

"In Montreal reageerde hij met een geweldige race. Sergio hanteerde niet alleen een strak tempo, maar hij behield ook het overzicht bij het managen van zijn race en kon zodoende vijftig ronden op hetzelfde setje banden rijden, wat ontzettend knap is."

Opnieuw tenten bij Ter Apel

Vier uitgeprocedeerde asielzoekers bivakkeren sinds donderdagochtend op de weg naast het opvangcentrum in Ter Apel. Het gaat om twee Somaliërs, een Irakees en een Eritreër. Volgens geruchten zouden meer asielzoekers zich vrijdag bij de groep willen voegen. Dat meldt het Drentse SP-Statenlid Ko Vester, die zich over de uitgeprocedeerden ontfermt, vrijdag.

Het viertal kreeg donderdagavond een uur na aankomst boetes van de politie voor in totaal 460 euro. Een boete werd gegeven op basis van 'dreigende wanordelijkheden en volksoploop', een tweede voor het kamperen in de openlucht. Ook werden hun twee tenten, slaapzakken en dekens in beslag genomen, waardoor de vier de nacht buiten doorbrachten, meldt Vester.

Het Statenlid hoopt snel een oplossing te vinden voor de demonstranten die aandacht willen voor hun situatie. Zij zeggen niet terug te kunnen naar hun land van herkomst. Vester denkt nu aan het plaatsen van een camper als onderkomen van de demonstranten. Ook wil hij in gesprek met de gemeente, omdat deze volgens hem een zorgplicht heeft voor daklozen.

Vorige maand ontstond in korte tijd een tentenkamp van zo'n driehonderd uitgeprocedeerde asielzoekers, vooral Irakezen en Somaliërs. De burgemeester van Vlagtwedde, waartoe Ter Apel behoort, besliste toen tot ontruiming van het kamp. De rechtbank bepaalde later dat de ontruiming ongeldig was. Sinds de ontruiming staan er om het terrein van het opvangcentrum hekken om kamperen tegen te gaan.

Granaat ontregelt treinverkeer Tilburg en Breda

Het treinverkeer tussen Breda en Tilburg is vrijdagochtend ontregeld, omdat er langs het spoor bij Rijen waarschijnlijk een oude granaat is gevonden. De Explosieven Opruimingdienst Defensie is onderweg, meldt een politiewoordvoerder. Spoorbeheerder Prorail verwacht dat het treinverkeer rond 15.00 uur weer op gang komt.

Reizigers moeten rekening houden met een extra reistijd van minstens een uur. Er worden extra bussen ingezet tussen Breda en Tilburg en Breda en Gilze-Rijen. De NS adviseert reizigers van Rotterdam en Den Haag naar Eindhoven via Utrecht te reizen.

Eneco neemt bouw windmolenpark in eigen hand

Eneco neemt de bouw van een groot windmolenpark in Delfzijl in eigen hand. Daartoe neemt de energieleverancier Windwise, een van de ontwikkelaars van het project, over. Dat meldt Eneco vrijdag.

In het windmolenpark komen ongeveer twintig windmolens van 150 meter hoog. Eind dit jaar wordt gestart met de bouw en vanaf 2014 wekken de molens energie op. Het park heeft een capaciteit van 60 tot 65 megawatt.

Vlak bij het windmolenpark bouwt Eneco een biomassacentrale. Er kan door de twee projecten samen voor 180 duizend huishoudens groene stroom worden opgewekt.


Eneco neemt bouw windmolenpark in eigen hand (Foto: Novum)

The Unfinished Swan

Exclusief op PlayStation 3.

Soms kom je zomaar opeens een spel tegen waar je nog nooit van hebt gehoord en waarvan je geen idee hebt wat het onhoudt. Als je dan eenmaal aan het spelen bent, blijk je één van die spellen in handen te hebben die de pareltjes zijn onder de indiegames. Zo’n zelfde ervaring had ik op de E3 bij het uitproberen van The Unfinished Swan. Een spel waarvan ik de naam wel een keer voorbij had zien komen, maar die mij bij het spelen in een wereld van verbazing heeft weten te brengen.

WipEout-ontwikkelaar werkt aan nieuwe game

Gamestudio SCE te Liverpool, onderdeel van Sony Entertainment, werkt aan een nieuwe game voor PlayStation 3 en PlayStation Vita. Dit valt af te leiden uit een door de studio op de banenwebsite voor PlayStation geplaatste vacature voor Audio Manager/Audio Lead.

‘SCEE’s Creative Services Group (CSG) is looking for an experienced, organised and extremely motivated Audio Manager/Audio Lead, based at SCEE Liverpool Studio, working on an as yet unannounced PS3/Vita’ aldus de vacature. Verderop wordt aangegeven dat het een AAA-titel betreft. ‘Responsible for hitting the AAA quality bar required by Game Director/Audio Director.’

SCE is vooral bekend van de WipEout-serie, maar of het een spel van deze serie betreft is vooralsnog onbekend.

Dood activist leidt tot rellen in Papua

Relschoppers, woedend over de dood van een activist, hebben in de Indonesische provincie Papua branden gesticht en een persoon om het leven gebracht. Dat heeft de politiechef van de provincie, generaal-majoor Bigman Lumban Tobing, vrijdag gezegd. Honderden veiligheidstroepen werden ingezet om de orde te herstellen.

Aanleiding voor de rellen was de dood van Mako Tabuni, de plaatsvervangend voorzitter van de Nationale Commissie voor West-Papua. Hij werd donderdag door de politie doodgeschoten toen agenten hem probeerden te arresteren. Tabuni verzette zich tegen zijn arrestatie en greep het wapen van een agent waarna hij werd neergeschoten.

Enkele uren later overleed hij in het ziekenhuis. Daarop ging een woedende menigte de straat op. Volgens de politie werd een omstander doodgestoken. Vier mensen raakten gewond en vijf winkels, vier auto's en twintig motorfietsen gingen in vlammen op.

Winkels waren vrijdag gesloten en veel mensen bleven binnen. "Het is nu veilig en rustig. Er zijn veel veiligheidstroepen op straat", aldus Tobing. Drie mensen zijn gearresteerd en bij een inval in een studentencomplex zijn zelfgemaakte bommen, machetes, pijlen, separatistische vlaggen en documenten in beslag genomen.

In de provincie Papua is nog altijd een opstand gaande, hoewel deze op een laag pitje staat. De Beweging voor een Vrij Papua, een kleine en slechtbewapende organisatie, strijdt al jaren voor onafhankelijkheid.

De kwestie ligt zeer gevoelig bij de Indonesische regering, die nauwelijks journalisten, mensenrechtenactivisten of academici toelaat tot de provincie. Het is dan ook moeilijk om meldingen over mensenrechtenschendingen te controleren.

Volgens Tobing werd Tabuni verdacht van betrokkenheid bij een reeks aanslagen in de provincie. Zestien mensen, onder wie zeven militairen en agenten, verloren bij de aanslagen het leven.

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch meent echter dat het leger deels verantwoordelijk is voor het geweld. De Indonesische regering zou daarnaast niet in staat zijn gebleken om adequaat onderzoek naar de moorden te doen.

MineCon 2012 komt naar Europa

MineCon, een beurs rondom Minecraft, vindt dit jaar plaats in Europa. Vorig jaar vondt de beurs op 18 en 19 november 2011 plaats in Las Vegas, wat destijds viel op de officiële release van Minecraft.

Op een blog van Mojang valt te lezen dat een exacte locatie in Europa en datum nog niet bekend zijn. Wel valt er te lezen dat er volgende week mogelijk meer informatie gaat verschijnen over MineCon 2012. Vorig jaar werd op MineCon de volledige versie van Minecraft uitgebracht. Tevens werden er speeches gehouden door onder andere Markus Persson, het brein achter Minecraft.

Minecraft

'Microsoft gaat volgende week iPad-concurrent onthullen'

Microsoft is klaar om een nieuwe iPad-rivaal te onthullen, volgens TheWrap. De door Microsoft ontwikkelde tablet zal worden onthuld tijdens een nog onbekend event dat gepland is voor aankomende dinsdag 19 juni in Los Angeles, 00:30 uur Nederlandse tijd.

De tablet maakt gebruik van Windows RT, een tablet-gebaseerde variant van Windows 8 die alleen software ondersteunt die via de Windows Store te downloaden zal zijn. Op dit moment werken browsers zoals Chrome en Firefox niet. Het is waarschijnlijk dat de tablet ook gebruik gaat maken van SmartGlass, de nieuwe streaming-dienst van Microsoft. Deze biedt interactiviteit met andere apparaten zoals Windows pc's en Xbox 360.

Microsoft is van plan om de volledige Windows 8 voor pc's en tablets later dit jaar te lanceren.

Weer vrijspraak voor Rotterdamse moord 2008

Een 52-jarige verdachte van een moord in Rotterdam in 2008 is vrijdag voor de tweede keer in hoger beroep vrijgesproken. Dat laat het gerechtshof in Den Haag weten. De man stond terecht voor het ombrengen van een man van wie het verbrande lichaam werd gevonden op een braakliggend terrein aan de Rotterdamse Xerxesweg.

De man was eerder zowel door de rechtbank als het gerechtshof al vrijgepleit voor moord, omdat niet duidelijk was of hij de dodelijke steekwond had toegebracht. Hij werd wel veroordeeld tot 32 maanden cel voor het wegmaken en het in brand steken van het lijk. Die veroordeling blijft gewoon staan.

Het Openbaar Ministerie wilde moord bewezen zien worden en stapte naar de Hoge Raad. Die besliste dat het hof zich opnieuw over de zaak moest buigen, omdat het onvoldoende had onderbouwd waarom bepaald belastend materiaal niet was meegewogen in de zaak. Het OM eiste dertien jaar.

Ook in tweede instantie was het hof niet overtuigd van moord. De rol van de verdachte bij de steekpartij blijft volgens het hof onduidelijk. Bovendien is bij het lijk bloed gevonden van iemand anders dan de 52-jarige verdachte.

Het verbrande lichaam werd op 1 oktober 2008 gevonden door een wandelaar. De politie kwam de verdachte op het spoor, toen bleek dat het slachtoffer vlak voor zijn dood telefonisch contact met hem had gehad.

Gewonde schietpartij café Valkenswaard aangehouden

Een 22-jarige Belg is vrijdag aangehouden voor de schietpartij zondag in een café in Valkenswaard. Hij is een van de drie mensen die bij het incident gewond raakten, laat de politie vrijdag weten. De Belg werd rond 08.15 uur aangehouden op een woonwagenkamp in het Noord-Brabantse Westerhoven.

Tijdens de schietpartij op het besloten feest bevonden zich zo'n zestig mensen in het café aan de Molenstraat. Een man van 32 uit het Belgische Hamont-Achel en een 22-jarige Eindhovenaar werden in hun borst geraakt. De nu aangehouden verdachte liep een schotwond in zijn been op.

Na het incident heeft de eigenaar van het café bewust sporen vernietigd, zo bleek eerder deze week. Toen de politie arriveerde waren enkele mensen de vloer aan het schoonvegen. De exploitant verklaarde vlak na het incident dat er niets aan de hand was en dat slechts met neppistolen zou zijn geschoten. Agenten zagen echter verse bloedvlekken op de grond.

Franse bondscoach: "Het lijkt wel een oven"

Frankrijk speelt vandaag zijn tweede duel op het EK tegen gastland Oekraïne. De bondscoach van de Fransen, Laurent Blanc, heeft gezegd dat hij zich zorgen maakt om de hoge tempertauur in de Donbass Arena in Donetsk. Dit meldt De Telegraaf vandaag.

"Het lijkt wel een oven", aldus de oud-international. Vanwege de temperatuur ging een geplande training in het stadion gisteren niet door.

Na afloop van het eerste duel tegen Engeland was Blanc kritisch op zijn eigen ploeg. "Als we tegen een heel goede tegenstander zo spelen als in de eerste 30 minuten tegen Engeland, is de wedstrijd al gespeeld."

Van fraude verdachte Haagse advocate geschorst

De Haagse advocate die verdacht wordt van miljoenenfraude is donderdag voor onbepaalde tijd geschorst. Dat meldt de Orde van Advocaten, die om de schorsing had gevraagd. De advocate, partner van het voormalige Utrechtse PVV-Statenlid Jos van Hal Scheffer, werd vorige week opgepakt.

De vrouw zou cliënten van haar advocatenkantoor in Den Haag voor miljoenen euro's hebben opgelicht door brieven en beschikkingen van rechtbanken en de Raad van State te vervalsen. De Waalwijkse woningcorporatie Casade, een van de gedupeerden, deed woensdag aangifte tegen de vrouw.

De Orde van Advocaten in Den Haag begon eind maart een onderzoek naar de vrouw, nadat medewerkers van haar advocatenkantoor uit de school waren geklapt over haar praktijken. Deken Ernst van Win meldde de zaak vervolgens bij het Openbaar Ministerie.

De advocate heeft bekend dat ze geschriften heeft vervalst, zei haar advocaat Theo Hiddema eerder in NRC Handelsblad. Het zou gaan om een wanhoopsdaad. Haar man stapte vorige week op als Statenlid vanwege het fraudeonderzoek naar zijn vrouw. Hij is niet bij de fraudezaak betrokken, meldt zijn vrouw via haar advocaat.

CD: Jettblack - Raining Rock

Een revival is een fenomeen waar de meeste muziekstijlen niet aan ontkomen. Zo wordt er momenteel in de wereld van de scheurende gitaren veel teruggegrepen op klassieke hard rock en metal. De Engelse formatie Jettblack is een band die zich compleet heeft laten inspireren door het geluid van de jaren 80 en een beetje van begin 90. "Alles tot ongeveer 1994", beweren ze zelf. Begin van deze maand verscheen hun tweede cd Raining Rock waarmee de echte doorbraak moet komen.

EK Vandaag

Eergisteren kreeg het Nederlands elftal een tweede tik te verwerken door een 1-2 nederlaag tegen Duitsland. Toch is Oranje ondanks twee nederlagen nog niet uitgeschakeld, want als komende zondag met twee doelpunten verschil van Portugal gewonnen wordt en Denemarken verliest van Duitsland is Oranje alsnog door naar de kwartfinales.

Voor vandaag staan er in Groep D twee duels op het programma. Thuisland Oekraïne zal het om 18.00 uur in Kiev op gaan nemen tegen Frankrijk, terwijl om 20.45 uur Zweden aftrapt tegen Engeland.

Training:

Nederland traint vandaag om 11.00 uur.

TV:

Tijdstip Programma Zender
13.10 NOS Sportjournaal Nederland 1
15.45 NOS Sportzomer (h) Nederland 1
16.10 Zapp Sport EK Voetbal Nederland 3
16.40 Zapp Sport EK Voetbal Nederland 1
17.00 EK Journaal Nederland 1
17.30 Oekraïne - Frankrijk Nederland 1
17.40 EK Jeugdjournaal Nederland 3
19.55 EK Journaal Nederland 1
20.20 Zweden - Engeland Nederland 1
22:30 VI Oranje RTL 4
22:45 NOS Studio sportzomer Nederland 1
00:10 NOS Studio sportzomer (h) Nederland 1

Turnster Cheng Fei niet op Olympische Spelen

De Chinese turnster Cheng Fei moet de Olympische Spelen in Londen aan zich voorbij laten gaan. Ze is onlangs geopereerd aan een achillespeesblessure. Fei was vier jaar geleden nog aanvoerder van het Chinese team, dat olympisch goud veroverde.

De 24-jarige Fei, drievoudig wereldkampioen op het onderdeel sprong, maakte afgelopen maand haar internationale rentree na een afwezigheid van bijna drie jaar. Bij wereldbekerwedstrijden in eigen land pakte ze meteen goud op sprong.

Bekende stemmen in Fall of Cybertron

Gamers die in de jaren tachtig de tekenfilmserie Transformers keken, zullen in het actiespel Transformers: Fall of Cybertron bekende stemmen voorbij horen komen. De 70-jarige Canadese stemacteur Peter Cullen spreekt de stem in van Optimus Prime, terwijl Greg Berger de stem van de dinobot Grimlock doet. Dat heeft uitgever Activision bekendgemaakt.

Andere stemmen worden onder meer ingesproken door Nolan North (Bruticus, Brawl en Cliffjumper), Troy Baker (Jazz, Jetfire en Kickback), Fred Tatasciore (Megatron, Ratchet en Metroplex), Steve Blum (Shockwave, Swindle en Sharpshot) en Isaac Singleton, die de stem van Soundwave inspreekt.

In 2010 werden ruim een miljoen exemparen verkocht van War for Cybertron. In het nieuwe spel rond de transformerende robots staat de strijd om de planeet Cybertron centraal. Transformers: Fall of Cybertron ligt dit najaar in de winkel voor Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

Sport mee voor het goede doel

Microsoft heeft aangekondigd dat de Britse band Kaiser Chiefs de ambassadeurs zullen zijn voor de Xbox Summer Stadium sport- en entertainmentcampagne, die plaatsvindt van 15 juni tot 12 augustus 2012.

Als onderdeel van deze rol heeft de band hun support toegezegd aan Microsofts liefdadigheidspartner Right To Play door fans aan te sporen om te doneren aan dit goede doel.

Op 16 juni 2012 om 19:00 uur Nederlandse tijd zijn gamers in Europa uitgenodigd om deel te nemen aan de 100 meter in de game Kinect Sports om te helpen het Guinness World Record te breken voor het hoogste aantal mensen dat tegelijk meedoet aan een online race. Deelnemers zullen niet alleen de kans krijgen dit record te breken, maar Microsoft zal ook geld doneren aan Right To Play voor elke persoon die deelneemt. Deze contributies gebruikt Right To Play om met de kracht van het spelen, kinderen die het moeilijk hebben te onderwijzen en ze sterker in hun schoenen te doen staan.

Kaiser Chiefs leadzanger, Ricky Wilson: "We zijn er trots op om Right To Play te supporten en willen onze fans en Xbox communities oproepen om dit goede doel te steunen. Morgen, op 16 juni, zal ik meedoen met mensen vanuit heel Europa met het hardlopen voor het goede doel op Xbox LIVE. Het neemt slechts 10 seconden van je tijd in beslag om iets te kunnen betekenen voor kinderen van over de hele wereld."

In het weekend van 15-17 juni 2012, geeft Xbox gratis toegang tot de Xbox LIVE Gold-services, dus ook mensen zonder Xbox LIVE Gold-lidmaatschap kunnen meedoen met het rennen voor het goede doel.

Tijdens de Xbox Summer Stadium-campagne zullen sportfans ook de kans hebben hun eigen land te vertegenwoordigen in wekelijkse online toernooien. De campagne zal in het weekend van 10 augustus eindigen met een exclusief en intiem concert van de Kaiser Chiefs. Xbox LIVE Gold leden zullen dit concert exclusief kunnen bekijken via de MUZU.TV entertainment app op Xbox LIVE.

Volledige details over hoe je mee kunt doen aan de poging om het Guinness World Record te breken op de 100 meter in Kinect Sports en hoe je Right To Play daarmee steunt, zijn te vinden op www.xbox.com/right-to-play

Verdachten gewelddadige overval goudbus opgepakt

De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag vier mannen uit Leeuwarden opgepakt voor betrokkenheid bij de gewelddadige overval op een mobiel goudwisselkantoor in hun woonplaats. Dat meldt de politie.

Een 28-jarige medewerker uit Rotterdam werd bij de overval neergeschoten door een gemaskerde dader. Het slachtoffer ligt in het ziekenhuis maar is buiten levensgevaar.

De overval vond donderdagmiddadg rond 17.00 uur plaats op de Keidam. De gemaskerde dader, een getinte man van ongeveer twintig jaar, is nog spoorloos. Toen hij de Rotterdammer had neergeschoten rende hij weg en verdween de wijk Bilgaard in. Het is onduidelijk of hij iets buit heeft gemaakt.

De vier opgepakte mannen worden verdacht van het plegen van een overval en poging tot doodslag. Wat hun rol precies zou zijn geweest wil de politie niet kwijt. De politie kwam ze op het spoor door onder meer anonieme tips en getuigenverklaringen.

Circusartiest wil Niagara Falls via koord oversteken

Een lid van de familie Wallenda, een Amerikaanse familie van circusartiesten, maakt zich op voor een huzarenstukje. Hij wil vrijdagmiddag plaatselijke tijd over een koord de Niagara Falls oversteken. Nik Wallenda hoopt met zijn gedurfde act een nieuw verhaal toe te voegen aan de rijke, zij het soms tragische, familiegeschiedenis.

De geschiedenis van de familie Wallenda gaat terug tot 1780 in Oostenrijk-Hongarije. De familie trok door het land als circusartiesten. Familieleden voerden acts met dieren uit, haalden acrobatische toeren uit, jongleerden of zwaaiden aan de trapeze.

De Wallenda's kwamen naar de Verenigde Staten toen een Amerikaanse circusdirecteur de familie had zien optreden in Cuba. In 1928 gaf de familie de eerste voorstelling in Madison Square Garden. Het optreden werd beloond met een staande ovatie die een kwartier duurde.

De belangrijkste act van The Flying Wallendas was de piramide, die werd gevormd door zeven personen. De piramide werd uitgevoerd op het koord. In 1962 verliep deze act niet zoals gepland. Een misstap leidde ertoe dat de artiesten van het koord vielen. Twee mannen overleefden hun val niet en een derde raakte verlamd.

De patriarch van de huidige familie is de overgrootvader van Nik, Karl, die meerdere halsbrekende toeren op zijn naam heeft staan. Hij vergaarde roem door zijn 'sky walks', acts op een koord tussen gebouwen. In 1970 stak hij via het koord de Tallulah-kloof over. Aan zijn leven kwam een einde toen hij in Puerto Rico ter aarde stortte in een poging via een koord van het ene hotel naar het andere te lopen.

Nik Wallanda stond al op het koord toen hij 2 jaar oud was. Hij staat inmiddels zes keer in het Guinness Book of Records.


Circusartiest wil Niagara Falls via koord oversteken (Foto: Novum)

Square Enix wuift verkrachtingsscène weg

Game-uitgever Square Enix doet de commotie rond een verkrachtingsscène in het actieavontuur Tomb Raider af als onzin. Volgens het gamebedrijf is de scène gekuist en bovendien bepalend voor het gamepersonage Lara Croft. In een verklaring stelt Square Enix dat het zich niet inlaat met seksuele intimidatie.

De ophef ontstond nadat een producer van de game tegen het Amerikaanse gameweblog Kotaku had gezegd dat "Lara Croft tijdens een verkrachtingsscène in een hoek gedreven wordt". Volgens de uitgever is deze bewoording overdreven.

"Het is het moment waarop Lara voor het eerst iemand vermoordt", zegt het gamebedrijf in een verklaring. "Er hangt dreiging in de lucht, maar seksuele intimidatie maakt geenzins deel uit van onze game."

De scène werd vorige week getoond tijdens een gamebeurs in Los Angeles. In het spel wordt Lara Croft gevangen door een groep rebellen op een tropisch eiland en probeert een van de mannen zijn zin te krijgen. Lara verzet zich en wat volgt is een spectaculaire ontsnapping.

Tomb Raider ligt begin maart in de winkel voor de Xbox 360 en PlayStation 3.


Square Enix wuift verkrachtingsscène weg

Delft en Zoetermeer vrezen gevolgen Vestia-debacle

De verkoop van sociale huurwoningen om de geldproblemen bij woningbouwcorporatie Vestia op te lossen heeft desastreuze gevolgen voor de woningmarkt. De gemeenten Delft en Zoetermeer trekken hierover aan de bel in een brief aan demissionair minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA), die in handen is van de NOS. De gemeenten stellen voor een tijdelijke corporatie op te richten die de huizen van Vestia overneemt.

De gemeenten voorzien dat er te weinig sociale woningbouw overblijft als de huizen van Vestia de markt op gaan, terwijl er nu al een groot tekort is. Nu reageren er bijvoorbeeld in Delft gemiddeld 193 gezinnen op een eengezinshuis, terwijl er daarvan maar jaarlijks 93 vrij komen. De gemeente voorspelt dat dit door de verkoop terugloopt tot 38.

De stroom aan huizen die worden verkocht, zorgt bovendien voor een waardedaling van de al te koop staande huizen op de 'toch al fragiele woningmarkt'. Daarnaast vrezen de gemeenten dat er minder wordt geïnvesteerd in nieuwbouw van zowel vrijesectorwoningen als sociale huurwoningen.

Vestia wil om uit de financiële nood te komen vijftienduizend woningen verkopen. De corporatie is in de problemen gekomen door een derivatenportefeuille die moest beschermen tegen een stijgende rente. Omdat de rente is gedaald, moest de corporatie ruim een miljard euro aan onderpand storten. Hierdoor heeft de corporatie nu liquiditeitsproblemen.


Delft en Zoetermeer vrezen gevolgen Vestia-debacle (Foto: Novum)

Audi op pole op Le Mans

Audi heeft zich voor de 24 uur van Le Mans de eerste startrij gekwalificeerd. Andre Lotterer reed uiteindelijk met de Audi R18 e-tron quattro in de laatste kwalificatiesessie de snelste tijd: 3.23,787 minuten over het 13,6 kilometer lange circuit.

De tweede stek is voor de Audi R18 Ultra van Romain Dumas, Loic Duval en Marc Gené. Deze bolide is in tegenstelling tot de R18 e-tron niet uitgerust met hybride technologie. De beste Toyota TS030 was in handen van Anthony Davidson die de hybride bolide van het Japanse merk naar plaats drie stuurde, voor de Audi R18 e-tron van Capello/Kristensen/McNish, de Toyota van Wurz/Lapierre/Nakajima en de Audi R18 Ultra van Bonanomi/Jarvis/Rockenfeller.

Aan het evenement doen dit weekend twee Nederlanders mee. Jeroen Bleekemolen kwalificeerde zich met zijn LMP1 Rebellion-Toyota op plaats negen algemeen. Hij heeft de Italiaan Andrea Belicchi en de Tsjech Harald Primat als teamgenoten.

Yelmer Buurman wist met de Status Lola-Judd zich op plaats 21 algemeen en op de achtste plaats in zijn klasse te nestelen. Hij rijdt samen met de Brit Alexander Sims en de Fransman Romain Ianetta.

De race op Le Mans begint zaterdagmiddag om 15.00 uur.

Personeel NedCar legt werk opnieuw neer

Het personeel van NedCar heeft vrijdagochtend voor de derde keer in drie weken tijd het werk neergelegd, ditmaal voor een werkonderbreking van 6 uur. Dat gebeurde na een personeelsbijeenkomst met de vakbonden.

De werknemers zijn boos, omdat eigenaar Mitsubishi nog steeds niet wil praten over een sociaal plan. Dat is volgens hen in strijd met gemaakte afspraken.

Twee weken geleden legden de 1500 personeelsleden 2 uur het werk neer, vorige week deden ze dat 4 uur. Op die manier voeren de vakbonden de druk op Mitsubishi op om de onderhandelingen op te pakken.

Boschker verlengt bij Twente

Sander Boschker zal ook komend seizoen voor FC Twente uit gaan komen. De inmiddels 41-jarige goalie voelt zich fit genoeg om aan zijn 24e seizoen in het profvoetbal te beginnen. Hij speelde in tot nu toe 555 competitiewedstrijden voor FC Twente. In 2003/2004 stond hij onder contract bij Ajax, maar kwam daar niet in actie.

"Begin volgende week verwacht ik mijn handtekening te zetten. In principe is dit nou echt mijn laatste jaar. Naar het einde van de competitie toe heb ik nog overwogen om er direct een punt achter te zetten uit teleurstelling over de slechte resultaten, maar uiteindelijk heb ik me niet door frustratie willen laten leiden."

Boca Juniors dicht bij finale Copa Libertadores

Boca Juniors staat met een been in de finale van de Copa Libertadores. De Argentijnse club uit Buenos Aires was met 2-0 te sterk voor Universidad de Chile. Boca Juniors heeft volgende week aan een gelijkspel genoeg om voor de tiende keer in de historie de eindstrijd van de Zuid-Amerikaanse Champions League te bereiken.

Santiago Silva zette de zesvoudige winnaar na een kwartier op voorsprong met een laag schot. Nadat de Chileense doelman Jhonny Herrera tien minuten na rust een poging van Walter Erviti niet onder controle kreeg, kon Juan Sanchez Mino eenvoudig voor de beslissing zorgen.

De andere halve eindstrijd gaat tussen de Braziliaanse aartsrivalen Corinthians en Santos. Corinthians won het eerste duel woensdag met 1-0.


Boca Juniors dicht bij finale Copa Libertadores (Foto: Novum)

Nederland blijft Europees koploper internettoegang

Van de Nederlandse huishoudens had vorig jaar 94 procent een internetaansluiting. In 2005 was dat nog 78 procent. Nederland blijft daarmee in Europa koploper op het gebied van internettoegang. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

Nederland staat al jarenlang op de eerste plaats van de Europese ranglijst met het grootste aandeel huishoudens die toegang hebben tot internet. Op de tweede plek staat Noorwegen, gevolgd door Zweden.

Nederlanders gebruiken internet ook steeds vaker, blijkt uit de cijfers. Vorig jaar ging 86 procent van de internetgebruikers elke dag of bijna elke dag online. Zes jaar eerder was dat nog 68 procent.

De helft van alle internetgebruikers had vorig jaar via mobiele apparatuur zoals een laptop, een mobiele telefoon of een tablet toegang tot internet. Van de jongeren van 12 tot 25 jaar had ruim twee derde een mobiel apparaat. Bij 65- tot 75-jarigen is dit aandeel met dertien procent veel kleiner.


Nederland blijft Europees koploper internettoegang (Foto: Novum)

Webwinkel geeft IE7-gebruikers boete

De Australische webwinkel Kogan geeft gebruikers van Internet Explorer 7 een boete omdat ze met een oude browser producten kopen, meldt Security.nl.

De IE7-belasting die 6,8 procent bedraagt van het aankoopbedrag, wordt automatisch in rekening gebracht bij klanten die aankopen doen met een 'antieke' browser. Als reden geeft de webwinkel op dat het ondersteunen van de 'antieke' browsers veel tijd en geld kost. Om de 'belasting' te ontduiken moeten klanten een andere browser of een recentere versie van IE gebruiken.

Jongerius wil na vertrek FNV niet de politiek in

FNV-voorzitter Agnes Jongerius wil na haar vertrek later deze maand bij de vakcentrale niet de politiek in. Dat zegt ze vrijdag in een interview in het AD. Ze weet nog niet wat ze wel gaat doen.

De scheidend voorzitter ziet haar vertrek als 'een nieuwe kans'. "Ik ga in elk geval niet de politiek in. Ik ga toch zeker niet met mijn opvolger onderhandelen, als minister van Sociale Zaken?" Wat ze dan wel wil, weet ze nog niet. "Al krijg ik wel mailtjes. Ik ga eerst maar eens echt op vakantie. Ik moet eerst weg zijn, voordat ik alles kan loslaten."

De 51-jarige Jongerius treedt af per 23 juni, de dag dat de opvolger van de FNV, De Nieuwe Vakbeweging, moet worden opgericht. In februari was het al duidelijk geworden dat Jongerius niet zou mee gaan naar De Nieuwe Vakbeweging. Afgelopen maandag kondigde ze ook af te treden als de oprichting daarvan niet doorgaat.

FOK!sport EK-weetje van de dag

De Tsjechische verdedigers Miroslav en Michal Kadler behoren tot de weinige vaders en zoons die op een eindronde van een EK hebben gespeeld. Miroslav, geboren in 1964, was aanvoerder van het Tsjechische nationale elftal dat achter Duitsland tweede werd op het EK voetbal in 1996. Hij scoorde toen de winnende penalty in de strafschoppenserie in de halve eindstrijd tegen Frankrijk.

Zoon Michal (1984) deed bij het EK van 2008 voor het eerst mee in de wedstrijd in Groep A tegen Turkije. In de 80e minuut kwam hij als invaller het veld in.

Ook Nederland heeft ooit een vader en zoon gehad die op een EK uit zijn gekomen. Johan Cruijff speelde op het EK in 1976 één duel mee, waarna hij door een (tweede) gele kaart een schorsing opliep. Zijn zoon Jordi speelde in 1996 vier duels tijdens het EK in Engeland. Hij scoorde in de groepsfase de belangrijke 0-1 tegen Zwitserland.

Samenvatting finale Euro 1996

Celstraf voor ongelovige Indonesiër

In Indonesië is een 32-jarige man veroordeeld tot 2,5 jaar gevangenisstraf omdat hij op Facebook had gezegd dat hij atheïst is. Een rechtbank op het eiland Sumatra vond dat hij zich daarmee schuldig had gemaakt aan godslastering. Hij beledigde de profeet Mohammed, vond de rechter. Dat meldde de Indonesische krant Jakarta Post vrijdag.

De man heeft zich bij het vonnis van de rechter neergelegd en zijn excuses aangeboden. "Geloof is een persoonlijke zaak en ik heb excuses aangeboden aan alle betrokkenen, inclusief mijn familie", zo wordt hij in de krant geciteerd.

Hij is volgens de krant vermoedelijk de eerste persoon in het Zuid-Aziatische land die de gevangenis in moet omdat hij geen religie heeft.

Golfer Thompson leidt op US Open, Woods tweede

De Amerikaanse golfer Michael Thompson gaat na de eerste dag van de US Open aan de leiding. Hij ging op de baan van de Olympic Club in San Francisco rond in 66 slagen, vier onder par. Thompson heeft een voorsprong van drie slagen op vijf spelers, waaronder zijn landgenoot Tiger Woods.

Woods, drievoudig winnaar van het majortoernooi, noteerde een score van 69 slagen. Hij deelt de tweede plaats met zijn landgenoten David Toms en Nick Watney, de Engelsman Justin Rose en Graeme McDowell uit Noord-Ierland.

"Ik ben erg blij met mijn optreden", liet Woods weten. "Ik speelde geduldig en ben tevreden met de uitvoering van mijn wedstrijdplan."

De 14-jarige Andy Zhang, de jongste speler ooit op de US Open, kwam uit op 79 slagen. De Chinees behaalde daarmee dezelfde score als nummer een van de wereld Luke Donald. Titelverdediger Rory McIlroy ging rond in 77 slagen.


Golfer Thompson leidt op US Open, Woods tweede (Foto: Novum)

Andrews: "We liepen achter schaduwen aan"

Ierland verloor gisteren ook zijn tweede duel op het EK. Ditmaal was Spanje met 4-0 te sterk. "We liepen achter schaduwen aan", zo zei middenvelder Keith Andrews na afloop. De Ieren kregen net als in de eerste wedstrijd tegen Kroatië al vroeg een doelpunt tegen. "We hebben onszelf daarmee opnieuw in de voet geschoten."

Met nul punten uit twee wedstrijden is Ierland uitgeschakeld. "We spelen maandag tegen Italië puur om de eer, zo simpel is het", besloot Andrews.

Valerio Zeno heeft geen genade voor vreemdgangers

Valerio Zeno ziet zichzelf niet vreemdgaan. De 28-jarige BNN-presentator is ooit zelf bedrogen en weet dus hoe rot dat voelt. Hij heeft dan ook geen enkel respect voor een vrouw die hem dat aandoet.

"Aan vreemdgaan doe ik niet, ik ben zelf wel twee keer bedrogen", geeft Valerio toe in tijdschrift JFK. "De laatste keer was vijf jaar geleden. Toen was het direct klaar. Als mijn vriendin vreemdgaat, dan mag ze gaan. Naar de hel, ja."

"Ik heb geen vriendin, maar ik wil later als ik groot ben wel trouwen. En dan is het ook mijn bedoeling om de rest van mijn leven met die vrouw samen te zijn", zegt de presentator. "Totdat het zo ver is, wil ik kunnen doen en laten wat ik wil, zonder dat ik verantwoording hoef af te leggen."

Overstrike heeft bewust de E3 overgeslagen

Insomniac Games zal komende zomer de eerste beelden van Overstrike laten zien. Dat zegt EA-baas Frank Gibeau. Volgens hem heeft het spel bewust de afgelopen E3-beurs overgeslagen, omdat de makers het spel eerst verder wilden bijvijlen alvorens het aan het grote publiek te laten zien.

In een gesprek met de website ComputerandVideogames zegt Gibeau: “It felt like we would stand out better later in the summer once we’ve hit some key milestones and we’re able to show off more." Het ziet er dus naar uit dat Overstrike op de komende gamescom wel te bewonderen zal zijn.

Overstrike werd op de E3-beurs in 2011 aangekondigd door Insomniac Games en Electronic Arts. Het spel wordt een firstperson-shooter waarbij het belangrijkste in de gameplay een vierpersoons, assymetrische co-op wordt. Er is nog niets gezegd over een eventuele releaseperiode.

Portaal heeft half miljard tekort op derivaten

De onder toezicht gestelde woningcorporatie Portaal heeft een tekort van 550 miljoen euro op haar derivatenportefeuille, als gevolg van de lage rentestand. Dat bevestigt een woordvoerder na berichtgeving hierover in het Financieele Dagblad van vrijdag.

Het tekort was een paar maanden geleden nog 320 miljoen euro, maar is door de verdere rentedaling fors opgelopen. Vanwege het tekort heeft Portaal eind mei honderd miljoen euro moeten bijstorten als onderpand. In totaal heeft de corporatie die actief is het midden van het land met 56 duizend huizen tweehonderd miljoen euro op de onderpandrekening staan.

Door het tekort heeft Portaal te kampen met een liquiditeitsprobleem. "We zijn bezig overal geld vandaan te halen", zegt directeur Bert Keijts in de krant. "Voorlopig kunnen we nog uit eigen kas bijstorten. We hebben een buffer die dat aankan. Maar het kan niet oneindig zo doorgaan." Voor een faillissement vreest de directeur niet. "We hebben leencapaciteit genoeg."

Door de afwikkeling van de Vestia-affaire krijgt Portaal niet veel meewerking van de banken. Vestia moest ruim een miljard euro bijstorten op de derivatenportefeuille, maar had daarvoor niet genoeg geld. Tijdens de onderhandelingen over de schuld, werden de bezittingen van de noodlijdende corporatie stiekem aan het Waarborgfonds Sociale Woningbouw verpand. Hierdoor kunnen de banken hierop geen aanspraak meer maken. Sindsdien zijn banken veel terughoudender met het uitlenen van geld aan (semi-)publieke instellingen.

Begin deze week werd bekend dat Portaal, een van de vijf grootste corporaties van het land, onder toezicht is gesteld door het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting vanwege de problemen met de derivatenportefeuille. "Bij Portaal heeft de gedaalde rente nog niet geleid tot een feitelijk tekort, maar zijn de risico's wel groot", schreef minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies aan de Kamer.

Mbo'ers ontevreden over contact school en stage

Bijna een derde van de mbo'ers vindt dat het contact tussen school en stagebegeleider onvoldoende is. Dat blijkt vrijdag uit de JOB-monitor, een tweejaarlijks tevredenheidsonderzoek waar dit jaar ruim 215.000 mbo-studenten aan meededen. Over het algemeen geven de mbo'ers hun onderwijs een 7- als rapportcijfer. Daarmee zijn ze even tevreden als in 2010.

Volgens de initiatiefnemers van de monitor, de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB), zouden de stagebegeleider en de schoolbegeleider van de mbo-student elkaar drie keer moeten zien of spreken gedurende de stageperiode. Pas dan kan er duidelijk progressie worden gezien. Nu gebeurt dit nog te weinig, vindt dertig procent van de mbo'ers.

Over de afhandeling van hun klachten blijken mbo'ers even ontevreden als in 2010. Studenten vinden het niet duidelijk wat de klachtenprocedure op school is en weten niet waar ze met hun klacht terecht kunnen.

Ook blijkt uit het onderzoek dat veertig procent van de leerlingen met een beperking zeggen daar hinder van te ondervinden tijdens de lessen. Dat is twee procent meer dan twee jaar geleden. JOB noemt dit 'een kwalijke zaak' en roept scholen op meer geld te besteden aan leerlingen met een beperking.

Over de hoeveelheid lesuitval blijken de mbo'ers veel positiever dan twee jaar terug. Het aantal uren lesuitval nam af. Ook geven de mbo-studenten aan meer tevreden te zijn over hun docenten, wat ze op de opleiding leren en de informatie voorafgaand aan het schooljaar.

De MBO-raad, de brancheorganisatie van mbo-scholen, is vooral tevreden met het grote aantal deelnemers aan de JOB-monitor dit jaar. Wel geven ze aan over twee jaar het rapportcijfer 7+ na te streven. Om dat te bereiken wil de raad zich vooral richten op het verbeteren van de informatievoorziening vanuit de school, de knelpunten tijdens de stage, een betere klachtafhandeling en het betrekken van studenten bij hun opleiding.

De JOB-monitor 2012 is vrijdag aangeboden aan demissionair minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA).

'AIVD liet journalisten spioneren in China'

Inlichtingendienst AIVD heeft meerdere journalisten geronseld en betaald om te spioneren bij de Olympische Spelen in China in 2008. Dat schrijft De Telegraaf vrijdag op basis van 'goedingelichte bronnen'.

De AIVD vroeg volgens de krant zeven verslaggevers tegen betaling foto's en verslagen te maken van Chinese officials die Nederlandse vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en de overheid benaderden. Slechts een journalist zou uit principe de financiële vergoeding niet hebben willen accepteren.

Topman Rob Bertholee van de inlichtingendienst zegt in een reactie dat de AIVD in het openbaar 'geen mededelingen over concrete operationele activiteiten' doet. "In algemene zin kan worden gezegd dat we onderzoek doen naar dreigingen tegen de nationale veiligheid. Op grond van de wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten mag de dienst zich bij de uitvoering van zijn taak wenden tot elke persoon die geacht wordt de benodigde gegevens te kunnen verstrekken."

Hedendaagse pc-graphics 24 maal beter dan Xbox 360

Volgens een rapport in de New Scientist zijn moderne grafische kaarten 24 keer krachtiger dan de kaart die de Xbox 360 bevat. Dat geeft ingenieur Simon Green, werkzaam bij videokaartbakker Nvidia aan.

Terwijl de GTX 680 al in staat is om de Unreal Engine 4 aan te kunnen, twijfelt Green of de next-gen consoles dat wel kunnen. Over het onderwerp cloudgaming was Green duidelijk. Hij zei dat zoals de technologie en hardware zich nu ontwikkelt, "het hele idee van het bezit van een apart stuk hardware om spelletjes op te spelen volledig overbodig zou kunnen zijn op een dag". De servers van zo'n cloudgame-provider moeten dan natuurlijk steeds bijbenen met de nieuwste hardware, maar dat is een kwestie van geld investeren.

Met next-gen engines als Unreal Engine 4 van Epic en de Luminous Engine van Square Enix zijn uitgevers en studio's klaar om te gaan ontwikkelen voor de next-gen consoles. Houden de consolemakers vooruitgang tegen met hun langere levenscycli van consoles?

Ouderenbond niet mee naar opvolger FNV

De ouderenbond ANBO heeft besloten niet mee te gaan naar De Nieuwe Vakbeweging, die de opvolger moet worden van de vakcentrale FNV. Dat maakte de bond vrijdag bekend.

De blauwdruk van de nieuwe bond, zoals eerder week gepresenteerd door kwartiermaker Jetta Klijnsma, voldoet niet aan de voorwaarden die ANBO had gesteld. Zo is in de plannen het machtsprobleem tussen grote en kleine bonden niet opgelost, meent de ouderenbond, die 180 duizend leden heeft.

ANBO pleitte voor een evenredig verdeelde stemverhouding, 'waardoor besluitvorming op inhoud ontstaat'. "ANBO vindt dat de ware vernieuwing van de vakbeweging ligt in krachtige belangenbehartiging", verklaart de bond. "Dat betekent voor ons dat de deskundigheid van de bonden beslissend is in de besluitvorming."

Bezwaarlijk voor de ouderen was ook de forse afdracht aan centrale fondsen en het feit dat de bond niet wil concurreren met andere FNV-bonden om de seniorenstem. "In het model van Klijnsma zouden alle FNV-bonden hun eigen dienstverlening voor senioren optuigen", constateert ANBO. "Wij vinden dat versplintering van belangenbehartiging."

Maandag werden de plannen voor de vernieuwing van de FNV gepresenteerd. Die was volgens de FNV-bonden nodig, na een heftig machtsconflict rond de totstandkoming van het pensioenakkoord.

Donderdag werd al bekend dat FNV Zelfstandigen Bouw niet meegaat met de vernieuwing. De Horecabond, de Nederlandse Vereniging voor Journalisten en FNV ZZP gaan wel mee. Abvakabo FNV en FNV Bondgenoten besluiten volgende week over deelname. Op 21 juni moet dan duidelijk zijn wie meegaan, op 23 juni moet DNV officieel worden opgericht.

ANBO is sinds 2009 lid van de FNV, en blijft dat voorlopig ook. De ANBO staat open voor gesprekken met andere FNV-bonden die besluiten niet toe treden, geeft de bond aan. "Er is al eerder een mogelijkheid geschetst voor samenwerking: met autonome bonden, zonder zware top, waarin de deskundigheid van de bonden leidend is."


Ouderenbond niet mee naar opvolger FNV (Foto: Novum)

Torres: "Oude Spanje gezien"

Spanje won gisteren zijn tweede duel op het EK met 4-0 van Ierland. Fernando Torres, die in de basis begon, scoorde tweemaal maar hij maakte zich nog geen illusies.

"De discussie over wel of geen nummer 9 bij ons zal gewoon doorgaan”, zo zei de spits volgens De Telegraaf. "In deze wedstrijd werkte het systeem goed. We hebben het oude Spanje gezien. Het mooie is dat we veel spelers hebben die op veel posities uit de voeten kunnen.”

Laatste verdachte gifgasaanslag opgepakt

In Japan is de laatste verdachte van de gifgasaanslag in 1995 opgepakt. Het gaat om de vroegere bodyguard van de leider van de Aum Shinrikyo-sekte die de aanslag pleegde. Bij de aanslag met sarin in de metro van Tokyo kwamen dertien mensen om het leven. Ruim zesduizend werden ziek. De leider van Aum Shinrikyo is ter dood veroordeeld.

Zijn vroegere bodyguard, de 54-jarige Katsuya Takahashi, werd in een stripboekencafé in Tokyo in de kraag gegrepen, zei de politie. Een lid van het personeel van het café had hem herkend en de politie gealarmeerd. Takahashi heeft jarenlang uit handen van de politie weten te blijven. Het net rond deze laatste voortvluchtige verdachte sloot zich nadat een ander lid van de sekte op 3 juni was gearresteerd.

Aum Shinrikyo werd geleid door Shoko Asahara. De sekte telde in de jaren negentig honderden leden. Een kleine tweehonderd van hen zijn veroordeeld wegens betrokkenheid bij de gifgasaanslag in Tokyo. Naast Asahara hebben nog twaalf van zijn volgelingen de doodstraf gekregen.


Laatste verdachte gifgasaanslag opgepakt (Foto: Novum)

[NBA] Uitslag Oklahoma - Miami

In de finale van de NBA heeft Miami Heat de stand weer gelijk getrokken. Miami won het tweede duel met 100-96 van Oklahoma City Thunder.

Tot halverwege het duel leidde Miami met 55-43. Thunder wist het verschil echter in het laatste kwart terug te brengen tot twee punten. LeBron James besliste de wedstrijd echter vervolgens met een paar vrije worpen.

Bij Miami was LeBron James met 32 punten topscorer. Dwayne Wade was goed voor 24 punten, Chris Bosh maakte er 16. Kevin Durant maakte 32 punten voor Oklahoma.

Ziekenhuizen verzetten zich tegen concentratie zorg

Ruim veertig ziekenhuizen gaan zich gezamenlijk verzetten tegen plannen van verzekeraars om het aantal ziekenhuizen te verminderen. De verzekeraars willen de zorg concentreren om kostenbesparing. De ziekenhuizen zijn echter bang dat dit ten koste gaat van de patiënt, schrijft De Telegraaf.

In Nederland zijn iets minder dan negentig ziekenhuizen. Grote verzekeraars als Achmea, CZ en Menzis willen dat dit aantal gehalveerd wordt om kosten te besparen. Volgens de ziekenhuizen is dat niet de oplossing.

De hospitalen vinden dat juist veel meer nauwe regionale samenwerking nodig tussen ziekenhuizen en andere zorgaanbieders. Alleen zo kan de zorg kwalitatief goed, dicht bij de patiënt en betaalbaar blijven, zeggen ze.

De ziekenhuizen hebben zich gebundeld in de Vereniging van Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ) en zijn bezig met het ontwikkelen van een nieuwe zorgpolis. Die moet vanaf volgend jaar landelijk beschikbaar zijn en garandeert volgens de vereniging dat patiënten zorg van hoge kwaliteit krijgen zonder dat ze daar ver voor moeten reizen.

De vereniging benadrukt dat ze niet zelf gaat verzekeren, maar dat overlaat aan een bestaande verzekeraar waarmee de plannen verder worden uitgewerkt. Inmiddels heeft een tweede verzekeraar interesse getoond voor het initiatief.

Epic domineert E3

De Unreal Engine 3 van Epic was de meest gekozen engine op de E3 van dit jaar, wat we ook zien op de lijst die door de ontwikkelaar op de officiële blog heeft gepubliceerd.

Meer dan 25 verschillende games op de beursbloer werden aangestuurd door de populaire engine, concurrenten als CryTek en id Software achter zich latend. De titels die te zien waren:

  • Gears of War: Judgment
  • Infinity Blade: Dungeons
  • Aliens: Colonial Marines
  • Batman: Arkham City - Armored Edition - Wii U
  • Borderlands 2
  • Core Blaze
  • The Dark Meadow
  • Deadlight
  • Demon's Score
  • Devil May Cry
  • Dishonored
  • DUST 514
  • Eden to GREEEEN
  • Fable: The Journey
  • Hawken
  • Injustice: Gods Among Us
  • Lollipop Chainsaw
  • Lost Planet 3
  • Mass Effect 3 - Wii U
  • Papo & Yo
  • Quantum Conundrum
  • Ravaged
  • Rekoil
  • Spec Ops: The Line
  • Star Wars 1313
  • Tony Hawk's Pro Skater HD
  • Transformers: Fall of Cybertron
  • XCOM: Enemy Unknown

Epic kwam daarnaast nog met de Unreal Engine 4-techdemo, die je hieronder kunt zien.

Belgische toeriste omgekomen in Nepal

en Belgische toeriste, die al dagen in het berggebied van Nepal vermist werd, is dood aangetroffen. Het lichaam van Debbie Maveau werd donderdag door dorpelingen gevonden vlakbij een trekkerspad in de buurt van Syafru. Het is inmiddels voor autopsie overgebracht naar de hoofdstad Kathmandu. Dit heeft de Nepalese politie vrijdag bekendgemaakt.

Voor zover bekend arriveerde de Belgische op 30 mei bij het trekkersgebied Langtang. Toen waren er al niet veel andere trekkers meer in het gebied. Het seizoen liep ten einde en het was toen al erg heet, zei de politie.

Gemeenten sporen kwart meer bijstandsfraude op

Gemeenten hebben vorig jaar 67 miljoen euro aan fraude met bijstanduitkeringen opgespoord, een kwart meer dan een jaar eerder. Volgens staatssecretaris van Sociale Zaken Paul de Krom (VVD) maken gemeenten meer werk van het opsporen van bijstandsfraude, schrijft het AD.

Eerder deze maand bleek al dat de overheid vorig jaar 86 miljoen euro aan uitkeringsfraude heeft opgespoord. Opgespoorde fraude met de WW steeg naar 64 miljoen euro, veertien miljoen meer dan een jaar eerder. Met de AOW, de kinderbijslag en de nabestaandenuitkering ANW werd voor 22 miljoen euro gefraudeerd, een stijging van ruim een kwart.

De Krom is nog lang niet tevreden. Hij en minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) willen de sancties die op uitkeringsfraude staan fors opschroeven. Ze hopen dat de Tweede Kamer dat voorstel nog voor de zomer behandelt.

Del Bosque: "Niet rekenen tegen Kroaten"

Vicente Del Bosque is zeer tevreden met Spanje's 4-0 overwinning op Ierland. Tegen de Kroaten kunnen de Spanjaarden nu gelijkspelen, maar dat wil Del Bosque niet.

"Wij en de Kroaten zijn atleten en we willen op een faire manier winnen", aldus Del Bosque na afloop. "Ik heb niet gerekend. Ik denk niet wat we gelijk willen spelen. We willen alleen voor de winst gaan, niets anders." Del Bosque liet voor de wedstrijd tegen Ierland zijn 4-6-0-formatie varen en posteerde met Fernando Torres weer een echte spits in de basis.

"We hebben Torres vandaag erin gezet om te doen wat hij vandaag heeft gedaan. We zijn erg blij dat we zoveel mogelijkheden hebben in onze selectie. De verdediging stond zeer goed. We voelden ons zeer comfortabel, over het algemeen denk ik dat we een zeer complete wedstrijd hebben gespeeld", aldus de Spaanse bondscoach.

"Ik ben blij omdat onze doelstelling was deze wedstrijd te winnen, met meer doelpunten verschil dan de Kroaten deden. In een competitie ben je nooit alleen, we moeten constant alert zijn. We kunnen niet relaxen, ook al hebben we deze wedstrijd gewonnen."

Mogelijk laatste training Oranje in Krakau

Oranje traint vandaag om 11.00 uur besloten in het stadion van Wisla Krakau. Nederland bereidt zich voor op de laatste poulewedstrijd tegen Portugal van zondag.

Het is misschien wel de laatste oefensessie van Nederland op Poolse bodem. Morgen vertrekt de ploeg naar Charkiv. Wanneer het EK-avontuur daar zondag eindigt, vliegt de selectie gelijk terug naar Nederland. Anders keert het terug naar Krakau.

Het lijkt erop dat bondscoach Bert van Marwijk enkele wijzigingen gaat doorvoeren in zijn basisopstelling. Mogelijk dat Klaas-Jan Huntelaar aan de aftrap verschijnt en Robin van Persie een linie gaat zakken.

Journey-makers gaan multiplatform

Indie-studio thatgamecompany heeft  5,5 miljoen dollar verzameld om zonder Sony verder te kunnen gaan en werkt momenteel aan haar eerste multiplatform-titel.

De studio achter de veelgeprezen PlayStation 3-exclusives Flower, Flow en Journey hebben met behulp van venture capitalists Benchmark Capital genoeg bijeengeschraapt om multiplatform te gaan. Hun ddeal met Sony is eerder dit jaar afgesloten, deze hield in dat ze drie games zouden uitgeven voor de PlayStation.

"We hebben zo veel e-mails van fans gekregen die zeggen dat ze wilde dat ze onze games op andere platformen konden spelen", zegt studio baas Jenova Chen. "Wij maken games voor mensen, niet alleen gamers. Jong, oud, mannen, vrouwen, en voor alle landen. We willen het concept van wat een spel is veranderen en de samenleving laten zien wat een spel kan zijn."

Mitch Lasky van Benchmark Capital gelooft zeker dat Chen en zijn team dat doel kunnen bereiken. "Jenova heeft de kans om de John Lasseter (hoofd van Pixar) van de videogamesindustrie te zijn. Ik voel me bevoorrecht om met hem samen te werken. De ambities van thatgamecompany zijn erg spannend voor mij", zei hij.

De studio heeft momenteel slechts negen medewerkers, na het recente vertrek van mede-oprichter Kellee Santiago en ontwerper Robin Hunicke. Welke creatieve multiplatformer we mogen verwachten is nog niet bekendgemaakt.

Journey

Jongeren in zware jeugdzorg verdubbeld

Het aantal jongeren dat gespecialiseerde jeugdzorg nodig heeft is tussen 2005 en 2010 verdubbeld. Ging het in 2005 om 43.593 jongeren, in 2010 steeg dit aantal naar 84.542. Dat blijkt uit het vrijdag gepubliceerde onderzoek 'Kinderen in Tel 2012' van het Verwey-Jonker Instituut. Wat de oorzaak is van de sterke stijging in indicaties is onduidelijk.

Het percentage jongeren dat een indicatie voor jeugdzorg kreeg steeg van 1,3 in 2005 naar 2,4 in 2010. In de top tien van provincies met het hoogste aantal jongeren dat een indicatie voor zware zorg kreeg, staan Noord-Brabant en Flevoland op de eerste en tweede plaats. De Brabantse gemeente Goirle scoorde met 4,8 procent het hoogst van alle 415 gemeenten.

De overheid is van plan de verantwoordelijkheid voor jeugdzorg bij de gemeenten onder te brengen in plaats van de provincies. Kinderen in Tel waarschuwt dat geen overhaaste stappen moeten worden gemaakt. "Kinderen mogen niet de dupe worden van deze stelselwijziging."

Kinderen in Tel, een werkgroep waar de Stichting Kinderpostzegels Nederland, Unicef Nederland, Jantje Beton, Defence for Children, het Johanna Kinderfonds en de Bernard van Leer Foundation in zijn vertegenwoordigd, doet een aantal aanbeveling op grond van de nieuwe cijfers.

Zo moet worden onderzocht wat de stijging in indicaties heeft veroorzaakt. Ook moeten 'onaanvaardbare' kwaliteitsverschillen tussen gemeenten worden bekeken. Verder zouden landelijk uniforme kwaliteitseisen moeten worden geformuleerd waaraan de jeugdzorg op gemeentelijk niveau moet voldoen. Ten slotte moeten de jongeren die nu gebruikmaken van de jeugdzorg worden gemonitord.

Leraar toont film Canadese gruwelmoord

Een Canadese leraar is ontslagen nadat hij een klas vol 15-jarige leerlingen filmbeelden had laten zien van de Canadese gruwelmoord. Dat meldde de schoolleiding donderdag.

Pornoacteur Luka Rocco Magnotta (29) vermoordde de 33-jarige Jun Lin en sneed hem in stukken. Hij maakte er videobeelden van, die via internet zijn verspreid. De lichaamsdelen verstuurde hij per post naar twee scholen en twee politieke partijen. Het hoofd van Jun Lin is nog steeds vermist.

De leraar heeft zijn excuses aangeboden, maar heeft niet duidelijk gemaakt waarom hij de beelden heeft laten zien aan zijn klas.

Leraar toont film Canadese gruwelmoord
Leraar toont film Canadese gruwelmoord (Foto: ANP)

Moody's verlaagt rating Nederlandse banken

De Amerikaanse kredietbeoordelaar Moody's heeft de kredietwaardigheid van vijf Nederlandse banken verlaagd. Het gaat om de Rabobank, ING, SNS Bank, ABN AMRO en Leaseplan. Dat heeft de kredietbeoordeelaar donderdagnacht bekendgemaakt.

Ook de kredietwaardigheid van een aantal Franse en Belgische banken is verlaagd. Moody's had eerder dit jaar al aangekondigd de eventuele afwaardering van Europese banken te onderzoeken.

De Nederlandse banken hebben twee stappen terug gedaan. Rabobank staat nu op Aa2, maar blijft volgens Moody's een van de hoogst gewaardeerde banken ter wereld.

Johnny de Mol meest begeerde single

Johnny de Mol is door Jackie verkozen tot meest begeerde vrijgezel van Nederland. De 33-jarige presentator eindigde bovenaan de jaarlijkse Bachelor List van het modeblad, werd donderdagavond bekendgemaakt in Amsterdam.

Hij bleef onder anderen rapper Gers Pardoel, presentator Dennis Storm, schrijver Peter Buwalda, dj Afrojack en de acteurs Barry Atsma en Robert de Hoog voor. De Mol volgt met zijn winst Arie Boomsma op.

Blanc: "Oekraïne heeft sterk team"

De Franse bondscoach Laurent Blanc verwacht geen makkelijke wedstrijd op vrijdagavond tegen Oekraïne. De coach weigert verder toe te geven of hij zijn elftal zal wijzigen. In een persconferentie liet Blanc weten de Oekraïners, eerste in Groep D, niet te onderschatten.

"Oekraïne heeft z'n sterke punten. Ze zijn sterk. Het is mogelijk dat we hetzelfde spelen als tegen Engeland, maar wellicht veranderen we het één en ander. Dat zeg ik nu nog niet. Ik zal in ieder geval niet wisselen als straf voor de wedstrijd tegen Engeland."

Tegen de Engelsen speelde Frankrijk met 1-1 gelijk. Blanc analyseerde de wedstrijd uitvoerig. "Ik heb de wedstrijd enkele malen teruggezien. Tegen Engeland hadden wij het betere van het spel, maar werden we pas na 25 minuten echt wakker. Ik hoop dat we dit keer eerder ontwaken. Ons team is zichzelf constant aan het ontwikkelen en verbeteren."

Een extra verbetering kan de terugkeer van de geblesseerde middenvelder Yann M'Vila zijn. "Alle spelers zullen vrijdag beschikbaar zijn. M'Vila is erg belangrijk in het spel dat wij spelen. Hij heeft blessures en een erg zwaar seizoen achter de rug. We zullen de voors en tegens tegen elkaar afwegen", aldus Blanc.

R. Kelly heeft belastingschuld van ruim 4,8 miljoen

R. Kelly is de volgende ster die problemen heeft met de Amerikaanse belastingdienst. De zanger heeft een belastingschuld van ruim 4,8 miljoen dollar. De 45-jarige Kelly zou tussen 2005 en 2010 geen belasting hebben betaald.

"R. Kelly is momenteel bezig om het op te lossen met de overheid", vertelt een vertegenwoordiger van de zanger, die bekend is van hits als I Believe I Can Fly en The World's Greatest. "Hij is ervan overtuigd dat hij aan al zijn verplichtingen zal voldoen", laat de woordvoeder weten aan de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

Kelly is niet de enige ster die problemen heeft met de belastingdienst. De afgelopen maanden werd bekend dat onder meer Lauryn Hill, George Clinton en Ozzy en Sharon Osbourne een belastingschuld hebben. Ook Faith Evans, Pamela Anderson en rapper Mase kwamen in de problemen.


R. Kelly heeft belastingschuld van ruim 4,8 miljoen (Foto: Novum)

Truck slaat over de kop in India, 24 doden

Een verkeersongeluk met een vrachtwagen vol arbeiders heeft donderdag in het westen van India aan 24 mensen, onder wie twaalf kinderen, het leven gekost. Zeker zeventien passagiers raakten gewond, aldus de politie.

De vrachtwagen was op weg naar Sanand in de staat Gujarat toen het voertuig op een nat wegdek over de kop sloeg. De gewonden zijn opgenomen in ziekenhuizen in de omgeving, zei de politie.

Werkstraffen geëist tegen voetbalhooligans

Tegen twaalf voetbalsupporters van FC Twente zijn donderdag werkstraffen geëist tot 160 uur. De mannen misdroegen zich tijdens de competitiewedstrijd tegen FC Utrecht in december. In en rondom het station in Utrecht braken rellen uit. Daarbij raakten diverse agenten gewond.

De verdachten zijn tussen de 21 en 33 jaar en komen allemaal uit Enschede. Enkele mannen hoorden een deels voorwaardelijke werk- of celstraf tegen zich eisen. Als het aan justitie ligt krijgen zij daar als bijzondere voorwaarde bij dat zij twee jaar lang niet in de buurt mogen komen van stadions waar Twente speelt. In het eerste jaar geldt bovendien een meldplicht in de rust.

Het strafrechtelijke stadionverbod staat los van het stadionverbod dat de KNVB al uitdeelde aan de verdachten. De twaalf mogen zes jaar lang niet in het stadion van Twente komen.

In maart en mei werden al tientallen andere Twente-relschoppers berecht voor betrokkenheid bij de rellen. In totaal werden bij de ongeregeldheden 74 mensen aangehouden.

Celstraffen voor marteling met boor

Een 21-jarige Vlaardinger is donderdag veroordeeld tot twee jaar cel en tbs door de rechtbank in Rotterdam. De man boorde in februari vorig jaar een 17-jarige jongen in zijn armen en wreef zout in de wonden. Het Openbaar Ministerie had tweeënhalf jaar plus tbs geëist.

Een 23-jarige medeverdachte kreeg 24 maanden cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk opgelegd. Tegen hem eiste justitie ook tweeënhalf jaar cel. Het slachtoffer werd vorig jaar uren opgesloten in het washok van een woning in Vlaardingen. De man werd niet alleen met een boor bewerkt, maar ook overgoten met kokend heet vet en gesneden met een stanleymes.

In januari werden twee andere verdachten veroordeeld in de zaak. Zij kregen straffen opgelegd van twee jaar plus tbs en zestien maanden. De politie zocht de reden voor de mishandeling in het criminele circuit.

Tom Cruise heeft kinderen genoeg

Tom Cruise is niet van plan om nog een kind te verwekken. "Ik ben erg gelukkig met drie kinderen", zegt de 49-jarige acteur tegen het Amerikaanse tijdschrift People.

"Ik geniet van elke seconde met Suri", vertelt Cruise over zijn 6-jarige dochter die hij met zijn vrouw Katie Holmes kreeg. Ook is de acteur gek op de 19-jarige Isabella en de 17-jarige Conner die hij met zijn ex-vrouw Nicole Kidman adopteerde. "Ik geniet ook van de relatie met mijn oudere kinderen. Ik ben blij met hoe het nu gaat."

De Hollywoodster, die 3 juli Abraham ziet, viert zijn verjaardag samen met familie. "Tijd met mijn gezin is alles wat ik wil op mijn vijftigste verjaardag."

Tunesië verbiedt demonstraties

Het is vrijdag niet toegestaan om in Tunesië te protesteren. Dat heeft het Tunesische ministerie van binnenlandse zaken bepaald, nadat twee conservatief-islamitische groeperingen en de regeringspartij Ennahda rivaliserende demonstraties hadden aangekondigd.

In een verklaring zei het ministerie dat niet nader genoemde partijen van plan waren de protesten als voorwendsel te gebruiken om chaos te veroorzaken.

De conservatieve groep Hizb ut-Tahrir en de organisatie Ansar al-Sharia, geleid door een Tunesiër die in Afghanistan heeft gestreden, riepen beide op om vrijdag de straat op te gaan om te protesteren tegen godslastering. De gematigde islamitische partij Ennahda besloot daarop een eigen demonstratie te organiseren.

`Maandag en dinsdag leidde een tentoonstelling van kunst, die door sommigen werd beoordeeld als godslasterlijk, tot geweld in het hele land.

Duitsland wil briefing VN over waarnemers in Syrië

De Duitse VN-ambassadeur Peter Wittig heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gevraagd om een briefing door het hoofd van de waarnemersmissie in Syrië over de situatie in het land. Dat heeft een diplomaat die anoniem wil blijven donderdag gezegd.

Wittig heeft het verzoek ingediend tijdens een besloten zitting van de Veiligheidsraad en kreeg de steun van vijftien leden. Waarschijnlijk heeft de briefing door Robert Mood volgende week dinsdag plaats.

De briefing zal met name gaan over de precaire situatie waarin de ongewapende waarnemers zich bevinden, het belang van uitrusting die nog steeds niet is gearriveerd en het tot dusver geweigerde verzoek aan Syrië om VN-helikopters toe te staan, aldus de diplomaat.

'Daders ouderenmishandeling zwaar straffen'

Daders van mishandeling van mensen in een kwetsbare positie zoals ouderen moeten zwaar worden gestraft. Dat zei demissionair staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer over ouderenmishandeling.

Onder meer de PVV en VVD hadden gepleit voor een hardere aanpak. Veldhuijzen van Zanten zei dat de kwetsbaarheid van het slachtoffer nu al een weging is in de strafmaat die door de rechter kan worden meegenomen. De wet biedt dus al de mogelijkheid om mensen die ouderen mishandelen 'veel harder' te straffen.

Het is ook het uitgangspunt dat zij 'maximaal en zwaar' worden gestraft. Dan gaat er ook een waarschuwende werking vanuit, aldus de bewindsvrouw.

Het Landelijk Platform Bestrijding Ouderenmishandeling maakte donderdag bekend dat vorig jaar meer meldingen zijn binnengekomen van mishandeling. In 2011 kregen de meldpunten bijna duizend meldingen binnen, zo'n zestien procent meer dan een jaar eerder. In 2010 was het aantal meldingen al met dertig procent gestegen.

Jaarlijks worden naar schatting zo'n 160 duizend ouderen mishandeld. In de meeste gevallen (veertig procent) gaat het om psychische mishandeling. In de meeste gevallen - 43 procent - zijn kinderen en kleinkinderen de dader.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.