FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 12 mei 2012

CDA profiteert van media-aandacht

Alle aandacht in de media voor de lijsttrekkersverkiezing van het CDA doet de partij goed. In de Politieke Barometer van Ipsos Synovate stijgen de christendemocraten van 14 in de vorige peiling naar 16 zetels nu. De VVD die juist weinig in het nieuws was, moet in de peiling 2 zetels inleveren en daalt van 35 naar 33 zetels.

De resultaten van de Politieke Barometer zijn zaterdagavond in het tv-programma Nieuwsuur bekendgemaakt.

Vermoedelijk zijn potentiële VVD-stemmers overgestapt naar de PVV. De partij van Geert Wilders kan rekenen op 19 zetels in de Tweede Kamer als er nu verkiezingen zouden worden gehouden. Vorige week waren dat er nog 17. In realiteit bezet de PVV thans 24 Kamerzetels.

De dalende tendens bij GroenLinks zet door. De partij die in de Kamer 10 zetels heeft, krijgt er nu virtueel 5. De ChristenUnie stijgt van 5 naar 6.

CDA profiteert van media-aandacht
CDA profiteert van media-aandacht (Foto: ANP)

Leica brengt recordbedrag van 2,16 miljoen op

Een Leica-camera uit 1923 heeft op een veiling in Wenen 2,16 miljoen euro opgebracht. Dat is het hoogste bedrag dat ooit voor een fototoestel is betaald. Dat heeft het veilinghuis Westlicht zaterdag in Wenen bekendgemaakt.

De verwachting was dat de camera, een exemplaar uit de Leica O-serie, tussen de 600.000 en 800.000 euro zou opbrengen. Het is niet bekend wie de nieuwe eigenaar is.

Vorig jaar werd een Leica, ook uit de O-serie, afgehamerd op 1,32 miljoen euro. In 2007 was het hoogste bedrag voor een dergelijk type nog ruim 330.000 euro

Borussia Dortmund wint ook DFB Pokal

Borussia Dortmund heeft na de landstitel ook beslag gelegd op de Duitse beker. In Berlijn werd Bayern München zaterdag met 5-2 aan de kant gezet. Robben was uit een penalty succesvol voor de Beierse club. Shinji Kagawa, Mats Hummels en Robert Lewandowski (3x) bezorgden Dortmund voor het eerst in de historie de dubbel.

Dortmund en Bayern, dat Franck Ribéry nog iets zag terugdoen, maakten dit seizoen in de Bundesliga al de dienst uit en net als in de competitie trok de ploeg van trainer Jürgen Klopp aan het langste eind. Dortmund had een droomstart en zag Kagawa in de derde minuut profiteren van een fout van Luiz Gustavo.

Bayern probeerde zich na de slechte start te herpakken en was gevaarlijk via Mario Gomez. De Duitse spits zorgde er ook voor dat Robben vanaf elf meter mocht aanleggen, nadat hij was gevloerd door doelman Roman Weidenfeller. Robben benutte het buitenkansje en zag dat Weidenfeller zich niet veel later geblesseerd liet vervangen.

Toch was het de kampioen die nog voor rust afstand nam. Hummels benutte een strafschop na een overtreding van Jerome Boateng en op slag van rust sloeg Lewandowski toe: 3-1.

In de tweede helft werd Bayern bij vlagen weggespeeld. Lewandowski drukte het krachtsverschil verder in de score uit. De Poolse spits bracht zijn totaal op drie door treffers in de 58e en 81e minuut. Tussendoor deed Ribéry iets terug.

Voor Dortmund betekent de zege het derde succes in de DFB-Pokal. In 1965 en 1989 werd de beker ook veroverd. Bayern wacht volgende week nog een finale. Dan is Chelsea in München de tegenstander in de Champions League.


Borussia Dortmund wint ook Duitse beker (Foto: Novum)

Wilders: Rutte intimideerde mij

PVV-leider Geert Wilders heeft in een interview hard uitgehaald naar premier Mark Rutte (VVD). Het optreden van Rutte in het Catshuis was intimiderend en 'een minister-president onwaardig', zo zei Wilders zaterdag in een zeldzaam mediaoptreden in Eenvandaag. Hij verwacht misschien wel de grootste partij te worden.

Rutte zou hebben gezegd dat hij 'heel erg gemotiveerd is' de PVV 'af te breken tot de laatste zetel', zo bracht Wilders eerder zaterdag al naar buiten. "Als je doet wat Rutte wil, dan legt hij een arm om je schouder. Doe je niet wat hij wil, dan word je bedreigd en geïntimideerd met opmerkingen dat je partij wordt afgebrand", zo zei hij daar in het actualiteitenprogramma over.

Wilders liet van zich horen omdat hij wilde reageren op het optreden van Rutte vrijdagavond in Pauw en Witteman. "De uitspraken van Rutte verdienden weerwoord." Rutte zei in het programma dat hij zijn opmerkingen over het decimeren van de PVV in een 'zwak moment van boosheid' heeft gedaan. Volgens Wilders heeft Rutte zijn woorden later teruggenomen. Daarna werd nog een aantal weken verder gepraat.

De PVV trok uiteindelijk drie weken geleden de stekker uit het Catshuisoverleg en blies daarmee het kabinet op. Wilders zegt dat hij in het overleg zijn rug rechthield en met een akkoord dat slecht is voor Henk en Ingrid niet kon instemmen.

Over de verkiezingsuitslag toont Wilders zich optimistisch. Hij denkt een van de grootste, 'zo niet de grootste partij' te worden. "We moeten nog maar zien wat de kiezer op 12 september zegt. Al die partijen die nu een grote mond hebben, wil ik dan nog wel eens zien." In een peiling van Maurice de Hond stond de PVV zondag op negentien zetels, vier minder dan nu. De PVV is de derde partij in de Tweede Kamer.

De campagne is volgens Wilders in ieder geval nu duidelijk begonnen. De macht van Europa lijkt het grootste mikpunt te worden. Als kiezers niet willen dat Europa het voor het zeggen krijgt, moeten ze bij hem zijn, betoogde hij, al gaf hij toe dat de SP van Emile Roemer op het onderwerp Europa bij de PVV in de buurt zit.

Wilders relativeerde in het interview overigens de harde woorden over en weer wel enigszins. Die horen volgens hem bij de campagne. Hij heeft Rutte en vicepremier Verhagen uitgenodigd om een kop koffie te gaan drinken. "We zijn allemaal professionals. De persoonlijke verhoudingen moeten goed blijven."


Wilders haalt uit naar 'intimiderende' Rutte (Foto: Novum)

Vreugde op straat na kampioenschap Galatasaray

Het veroveren van de landstitel door de Turkse club Galatasaray heeft zaterdagavond ook op Nederlandse straten tot vreugde-uitbarstingen geleid. In onder meer Rotterdam en Den Haag gingen honderden supporters van de club gewapend met vlaggen te voet of in hun auto de straat op.

In Den Haag was de Schilderswijk het toneel van het spontane feest. Een politiewoordvoerder omschrijft de situatie als gezellig. Op de Vaillantlaan moest de politie even ingrijpen omdat de doorstroming van het verkeer in het gedrang kwam. Verder wilde de politie van geen wanklank horen.

In de Maasstad was het Hofplein het punt waar de meeste supporters naar toe trokken. De politie spreekt van vierhonderd man. Ook daar hield de politie een oogje in het zeil. In de loop van de avond trokken de meeste fans weer weg.

Galatasaray werd voor de achttiende keer in de historie kampioen van Turkije. De ploeg van trainer Fatih Terim veroverde de titel door een doelpuntloos gelijkspel bij Fenerbahçe.

Afellay keert terug in basis Barcelona

Ibrahim Afellay begint vanavond in de basis van FC Barcelona. De Catalanen gaan op bezoek bij Real Betis. Na een half jaar buitenspel te hebben gestaan wegens een zware knieblessure keerde Afellay onlangs al terug binnen de lijnen.

De voormalig PSV'er mocht tijdens het uitduel met Rayo Vallecano twintig minuten voor tijd nog even invallen, maar zal vanavond voor het eerst weer in de basis beginnen. Voor zowel Barcelona als Real Betis is het laatste competitieduel niet meer van belang. De ploeg van trainer Josep Guardiola weet dat het tweede gaat worden achter Real Madrid, terwijl Betis met de huidige twaalfde plaats nergens meer voor speelt.

Niet alleen Afellay keert terug in de basiself van Barcelona. Ook Gerard Piqué neemt weer centraal achterin plaats, terwijl Victor Valdés terugkeert onder de lat. José Pinto mocht de laatste weken het doel verdedigen van Guardiola, die vanavond zijn laatste competitieduel als trainer wacht.

'Giggs wil naar Spelen voor alle gemiste eindtoernooien'

Ryan Giggs is opgenomen in de voorselectie voor de Olympische Spelen van het Britse voetbalteam. De maximum leeftijd in het olympisch voetbaltoernooi is 23 jaar, maar de speler van Manchester United is één van de drie dispensatiespelers. Naast Giggs zit ook David Beckham in de voorselectie.

Giggs slaagde er met Wales nooit in een groot eindtoernooi te bereiken, maar omdat er op de Olympische Spelen een team namens Groot-Brittannië deelneemt is er nu wel een mogelijkheid. United-manager Sir Alex Ferguson is blij voor Giggs. "De oudere spelers willen niet betrokken worden bij de Olympische ploeg", aldus Ferguson. "Iedere vier dagen speel je een wedstrijd. Rio Ferdinand kan dat bijvoorbeeld niet meer. Maar Ryan wil spelen, dat vind ik mooi."

"Hij kijkt er ook naar uit", vervolgt Ferguson. "Of hij drie wedstrijden in zeven dagen speelt weet ik niet, daar ga ik ook niet over. Maar hij wil spelen omdat hij met Wales altijd de grote eindtoernooien heeft gemist."

Taipei beloont 'gouden' hondendrol

De stadsregio Nieuw-Taipei gaat deze zomer loten geven aan mensen die hondenpoep verzamelen en inleveren. Een lot biedt een kans op een prijs die bestaat uit een goudstuk ter waarde van ongeveer 1500 euro.

Taiwan worstelt kennelijk met de uitwerpselen van de viervoeters en op verscheidene plaatsen wordt gepoogd de burger om te kopen om drollen te verwijderen. De 'hondendrol-loterij' in Nieuw-Taipei was vorig jaar voor het eerst en bleek met zeker 20.000 deelnemers een enorm succes.

Enkele jaren geleden heeft de gemeente Taichung waardebonnen van omgerekend 2 euro per kilo poep in de strijd gegooid om de straten schoon te houden. De stad heeft overigens ook voor de inzameling van ander afval waardebonnen uitgedeeld.

Taipei beloont'gouden' hondendrol
Taipei beloont'gouden' hondendrol (Foto: ANP)

Nationalisten Servië accepteren uitslag niet

De Servische Progressieve Partij weigert de uitslag van de verkiezingen van afgelopen zondag te erkennen en roept op tot landelijke protestbetogingen. Zondag gaan de nationalisten voor de eerste keer de straat op, kondigde partijleider Tomislav Nikolic zaterdag aan.

Nikolic neemt het over een week in de tweede en beslissende ronde van de presidentsverkiezingen op tegen de zittende president Boris Tadic. Die liet Nikolic in de eerste ronde een half procent achter zich, en geldt als grootste kanshebber in het beslissende tweegevecht met zijn nationalistische uitdager.

Die heeft Tadic' Democratische Partij van verkiezingsfraude beticht. De Democraten zouden extra stembiljetten hebben gedrukt en kieslijsten naar hun hand hebben gezet. Tadic spreekt de aantijgingen tegen. Hij noemde Nikolic' appèl 'een oproep om de orde in het land te verstoren'.

Waarnemers uit binnen- en buitenland hebben verklaard dat de verkiezingen over het algemeen vrij en eerlijk zijn verlopen. Ook de kiesraad heeft Nikolic' beschuldigingen van fraude verworpen.

Hoewel zijn Servische Progressieve Partij bij de zondag gehouden parlementsverkiezingen de meeste stemmen behaalde, is Nikolic opnieuw veroordeeld tot de oppositiebanken. Tadic' Democraten hebben een regeringscoalitie gevormd met de Socialistische Partij, de derde partij van het land.


Nationalisten Servië accepteren uitslag niet (Foto: Novum)

Wenger lovend over Europa League

Arsène Wenger heeft lovende woorden over voor de Europa League. Volgens de Fransman is de Europese competitie spannender dan menigeen denkt. Arsenal staat momenteel op de drempel van de Champions League en kan plaatsing bij een overwinning op West Bromwich Albion dit weekend definitief veiligstellen.

Wenger hoopt uiteraard dat zijn ploeg zich verzekert van het miljoenenbal, maar is desondanks positief over de Europa League, wat hij een spannende competitie vindt. "De finale van de Europa League was geweldig. Atlético Madrid tegen Athletic Bilbao was geweldig om naar te kijken. Veel beter dan sommige Champions League-wedstrijden", aldus de Fransman tegenover The Mirror.

"Ik vind het persoonlijk helemaal geen nutteloze competitie. Waarom zou het nutteloos zijn? Voor mij is een goede competitie wanneer er twee goede ploegen goed voetbal spelen. Ik heb geen seconde van die partij gemist."

"Er mogen dan wel saaie Champions League-wedstrijden zijn, maar natuurlijk willen wij ons daar voor plaatsen", vervolgt Wenger. "Maar als je donderdagavond en zondag moet spelen, is dat precies hetzelfde als dat je woensdagavond en zaterdag moet spelen. Maar als je me vraagt voor welke competitie ik een voorkeur heb, is dat natuurlijk de Champions League."

Lokhoff: "VVV kan thuis heel veel"

Na de 0-0 in Friesland moet VVV-Venlo in de eigen Koel nog volop aan de bak tegen SC Cambuur. Trainer Ton Lokhoff gelooft echter in zijn ploeg. De Limburgers hadden het in het eerste duel van de play-offs lastig tegen de stugge Friese ploeg. Beide ploegen kregen kansen, maar moesten uiteindelijk genoegen nemen met een doelpuntloos gelijkspel.

Zondag staat de return op het programma in De Koel. VVV moet winnen om zich te plaatsen voor de laatste ronde van de play-offs om promotie/degradatie. Lokhoff gelooft erin dat dat gaat gebeuren.

"We hebben vier- tot vijfhonderd procent-kansen gehad en hadden zeker één of twee goals moeten scoren", vertelt de Brabantse oefenmeester aan Voetbal International. "Kansen die SC Cambuur trouwens ook kreeg. Met de hulp van de supporters die ons een extra stimulans geven, kunnen we thuis heel veel. Het gaat echter niet vanzelf."

Lokhoff hamert erop dat zijn ploeg zondag scherp voor de dag komt, zodat het niet voor onaangename verrassingen komt te staan. "Ik kijk uit naar zulke wedstrijden, want dit zijn de duels. We willen thuis de volgende ronde halen, dus iedereen moet fit en bij de les zijn."

'OM houdt anonieme aangifte zorgverleners tegen'

Zorgverleners blijken maar moeilijk anoniem aangifte te kunnen doen. Justitie heeft daar wel wettelijke mogelijkheden voor, maar officieren van justitie willen vaak niet meewerken omdat ze bang zijn dat het proces in gevaar komt. Dat meldt RTL Nieuws zaterdag op basis van eigen onderzoek.

Officieren zouden vinden dat het anoniem houden van slachtoffers veel tijd kost, zou blijken uit de rondgang van de nieuwsrubriek. Ook zou de verdachte moeten weten wie aangifte heeft gedaan om zich goed te kunnen verdedigen.

Drie op de vier ziekenhuismedewerkers kreeg vorig jaar te maken met ruzie en geweld, stelt RTL. Slechts in vijf procent van de gevallen zouden slachtoffers aangifte doen, onder meer uit angst voor de reactie van de dader.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) trok in december bij de Tweede Kamer aan de bel over de kwestie. "Officieren van justitie moeten niet te veel op de stoel van de rechter gaan zitten", zo stelde de belangenbehartiger.

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) zegde in december toe dat ze met haar collega van Veiligheid en Justitie zou overleggen over de verschillen tussen verschillende parketten van het Openbaar Ministerie op het gebied van anoniem aangifte doen.

Het college van procureurs-generaal liet in een reactie aan RTL weten te onderzoeken om de regels aan te passen zodat vaker anoniem aangifte kan worden gedaan.

Van Hummel: "De kop is eraf"

Kenny van Hummel won vandaag een etappe in de Ronde van Picardië en pakte zo zijn eerste winst van het lopende wielerseizoen. De Vacansoleil-DCM-renner werd hierbij wel geholpen door de jury, die diskwalificeerde de eigenlijke winnaar, Nacer Bouhanni, waardoor Van Hummel alsnog de ritzege in zijn schoot geworpen kreeg.

"Soms moet je een beetje geluk hebben en na de streep had ik al het gevoel dat de hectische sprint nog weleens een staartje kon krijgen", zo liet de 29-jarige renner weten. "In de laatste vijf kilometer was het wind op de kant en de ploeg hield me super van voren. Toen we het dorp inreden zat ik in goede positie echter kon ik de slingerende Bouhanni niet meer passeren."

Kamikaze Kenny had het de afgelopen maanden moeilijk bij zijn nieuwe werkgever. "Het is een uitdaging met de nieuwe ploeg een goede sprinttrein te formeren. Dat lukt niet van de ene op de andere dag maar de intentie is er bij de ploeg en renners", aldus Van Hummel. De ritzege geeft hem voldoening. "De kop is eraf en nu snel een overwinning waar ik juichend over de meet kom."


Van Hummel: "De kop is eraf" (Foto: Pro Shots)

[GP2] Uitslag Race 1 Barcelona

Giedo van der Garde heeft de hoofdrace van de GP2 Series op Barcelona op zijn naam geschreven. De Nederlander bleef op het Spaanse circuit in de eerste wedstrijd James Calado en Stefano Coletti voor. Nigel Melker kwam niet verder dan een veertiende plaats.

Calado mocht van poleposition vertrekken en behield na een brutale actie op Fabio Leimer tot de pitsstops de eerste plaats. Achter hen was Van der Garde vanaf de vijfde plaats goed vertrokken en na de eerste bocht lag hij al derde. Hij probeerde Leimer ook te passeren, maar dit lukte niet.

Calado en Leimer waren bij de stops een van de eersten die nieuw rubber haalden, terwijl Van der Garde besloot nog een ronde langer door te rijden. Dit legde de Nederlander geen windeieren, want hij kwam voor Calado weer terug het asfalt op. De Brit reed het gat met Van der Garde dicht, maar net op het moment dat hij de Nederlander aan wilde vallen vond hij Coletti in zijn spiegels. Hierdoor was hij tot de streep meer bezig met verdedigen dan aanvallen, waardoor Van der Garde kon winnen.

Leimer werd na zijn stop als twaalfde afgevlagd. De Zwitser moest een keer extra door de pits rijden omdat de stewards vonden dat hij een onveilige stop had gemaakt. Ook Melker moest een keer extra door de pits omdat hij bij zijn stop te hard had gereden.

Ten Voorde vervangt Castaignos bij beloften

Rick ten Voorde is door Adrie Koster opgeroepen om de geblesseerde Luc Castaignos te vervangen bij het Nederlandse beloftenelftal. Nederland speelt 23 mei in Toulon het prestigieuze jeugdtoernooi 'Festival International Espoirs de Toulon'.

Bondscoach Koster zag in Internazionale-aanvaller Luc Castaignos zijn eerste spits, maar de jongeling haakte deze week af met een bovenbeenblessure. RKC Waalwijk-spits Ten Voorde is opgeroepen als vervanger, zo meldt de KNVB. De aanvaller kende een goed seizoen in de Eredivisie en speelt met RKC momenteel om een plaats voor Europees voetbal. De ploeg van trainer Ruud Brood speelt zondag een belangrijk duel bij FC Twente.

Oranje zit het op toernooi ingedeeld in een groep met leeftijdsgenoten uit Japan, Turkije en Egypte. Alleen de beste twee teams plaatsen zich uiteindelijk voor de halve finales.

Galatasaray kampioen van Turkije

Galatasaray is landskampioen geworden van Turkije. De topclub hield aartsrivaal Fenerbahçe op 0-0 en is niet meer te achterhalen. Op de slotdag van de Turkse competitie bedroeg het verschil tussen de twee gehate ploegen slechts één punt.

Fenerbahçe wist dus dat het bij een overwinning over stadsgenoot Galatasaray heen zou klimmen en de titel kon pakken. Dat leverde een zenuwslopende wedstrijd in het Şükrü Saracoğlu Stadion.

Zowel de thuisploeg als de bezoekers haalden het einde van het duel niet met elf man. Na 66 minuten zag Fenerbahçe-speler Issiar Dia tweemaal geel, waarna tien minuten voor tijd Tomas Ujfalusi namens Galatasaray hetzelfde lot onderging. Gescoord werd er echter niet.

Voor Galatasaray betekent het kampioenschap de eerste sinds 2008. De ploeg van trainer Fatih Terim plaatst zich bovendien rechtstreeks voor de Champions League. Nummer twee Fenerbahçe moet de voorrondes van het miljoenenbal nog overleven om zich te verzekeren van het hoofdtoernooi.

Federer eenvoudig naar finale in Madrid

Roger Federer heeft zich zaterdag eenvoudig geplaatst voor de finale van het masterstoernooi in Madrid. De Zwitser was in twee sets te sterk voor de Serviër Janko Tipsarevic: 6-2 en 6-3. Hij neemt het zondag op tegen Tomas Berdych, die eerder zaterdag al afrekende met Juan Martin del Potro.

Tipsarevic, achtste op de wereldranglijst, stuurde in de kwartfinale nog zijn landgenoot Novak Djokovic naar huis, maar kwam er tegen Federer niet aan te pas. De Zwitser sloeg zich soeverein naar de finale. Hij kan in de Spaanse hoofdstad zijn twintigste titel op een masterstoernooi behalen.

De mondiale nummer drie stond veertien keer eerder tegenover Berdych. Daarvan zette hij er tien in winst om. Als Federer de eindzege voor zich op eist, stoot hij Rafael Nadal van de tweede plaats op de wereldranglijst.

Birma roept vluchtelingen op terug te keren

President Thein Sein van Birma heeft de miljoenen landgenoten die het land de afgelopen jaren zijn ontvlucht, opgeroepen terug te keren. Dat meldden de staatsmedia zaterdag.

Gedurende de ruim 20 jaar dat de militaire junta aan de macht was, zijn miljoenen mensen het Zuidoost-Aziatische land ontvlucht om economische en politieke redenen. Vooral geschoolde mensen vertrokken om hun geluk elders te beproeven. Het land telt 60 miljoen inwoners.

Vorig jaar trad de door het leger gesteunde burgerregering van Thein Sein aan. Sindsdien zijn honderden politieke gevangen vrijgelaten, onder wie oppositieleidster Aung San Suu Kyi.

Myanmar roept vluchtelingen op terug te keren
Myanmar roept vluchtelingen op terug te keren (Foto: ANP)

Verwarde man met vuurwapen opgepakt

Een arrestatieteam van de politie heeft zaterdagmiddag een verwarde man opgepakt die dreigde zichzelf of andere mensen iets aan te doen. De man uit Leiderdorp bleek vuurwapens in zijn bezit te hebben. Hoe de man aan de wapens kwam, is nog niet duidelijk.

De 43-jarige man belde zelf met 112 om zijn dreigement te uiten. Meerdere eenheden gingen daarop naar de woning van de man aan de Oosterschans. Daaronder een arrestatieteam en een politieonderhandelaar. Uiteindelijk kon de politie hem oppakken. De man zit vast en wordt verhoord.

[Upd] [F1] Uitslag kwalificatie Spanje

Lewis Hamilton heeft de pole position gepakt bij de Grand Prix van Spanje op het circuit van Barcelona. De Brit van McLaren bleef de verrassend sterke Pastor Maldonado van Williams een dikke halve seconde voor. De derde stek is voor de Spanjaard Fernando Alonso.

Of Hamilton daadwerkelijk van pole kan starten morgen is nog maar de vraag. In de uitloopronde kwam de wagen van de eemalige wereldkampioen stil te staan. Grote verliezers van de kwalificatie zijn Jenson Button en Mark Webber, die allebei bleven steken in Q2.

Sebastian Vettel en Michael Schumacher besloten om in Q3 geen tijd neer te zetten en starten als respectievelijk achtste en negende. Narain Karthikeyan wist zich niet te kwalificeren voor de race en derhalve zullen er morgen 23 wagens aan het vertrek staan.

Update 19.59 uur

De stewards van de Grand Prix van Spanje hebben besloten om Lewis Hamilton uit de uitslag van de kwalificatie te schrappen. De reden hiervoor is dat de McLaren van de Brit na afloop van de training stilviel en er niet genoeg benzine meer aan boord was om een monster te nemen. Deze regel is ingevoerd nadat diezelfde Hamilton in Canada 2010 stilviel en zelf zijn bolide naar de pits ging duwen.

Pastor Maldonado zal nu morgen van poleposition vertrekken, voor de Ferrari van Fernando Alonso. De tweede rij zal worden gevormd door de Lotus-coureurs, terwijl Hamilton helemaal vanaf de laatste positie moet vertrekken.

Uitslag

Pos Coureur Team Q1 Q2 Q3 Ronden
1 Pastor Maldonado Williams 1.23,380 1.22,105 1.22,285 14
2 Fernando Alonso Ferrari 1.23,276 1.22,862 1.22,302 15
3 Romain Grosjean Lotus 1.23,248 1.22,667 1.22,424 14
4 Kimi Raïkkonen Lotus 1.23,406 1.22,856 1.22,487 13
5 Sergio Perez Sauber 1.24,261 1.22,773 1.22,533 14
6 Nico Rosberg Mercedes 1.23,370 1.22,882 1.23,005 17
7 Sebastian Vettel Red Bull 1.23,850 1.22,884 geen tijd 14
8 Michael Schumacher Mercesdes 1.23,757 1.22,904 geen tijd 15
9 Kamui Kobayashi Sauber 1.23,386 1.22,897 geen tijd 14
10 Jenson Button McLaren 1.23,510 1.22,944   13
11 Mark Webber Red Bull 1.23,592 1.22,977   8
12 Paul di Resta Force India 1.23,852 1.23,125   14
13 Nico Hülkenberg Force India 1.23,720 1.23,177   13
14 Jean-Eric Vernge Toro Rosso 1.24,362 1.23,265   11
15 Daniel Ricciardo Toro Rosso 1.23,906 1.23,442   11
16 Felipe Massa Ferrari 1.23,886 1.23,444   12
17 Bruno Senna Williams 1.24,981     8
18 Vitaly Petrov Caterham 1.25,277     8
19 Heikki Kovalainen Caterham 1.25,507     8
20 Charles Pic Marussia 1.26,582     8
21 Timo Glock Marussia 1.27,032     8
22 Pedro de la Rosa HRT 1.27,555     6
NC Narain Karthikeyan HRT 1.31,122     3
DQ Lewis Hamilton McLaren 1.22,583 1.22,465 1.21,707 17

Vier NAVO-militairen in Afghanistan omgekomen

Afghaanse opstandelingen hebben drie NAVO-militairen en vier Afghaanse agenten gedood. Een vierde NAVO-militair overleed aan verwondingen die hij niet door gevechtshandelingen had opgelopen.

Alle vier de NAVO-manschappen sneuvelden in het zuiden van Afghanistan, maakte het bondgenootschap bekend. Zuid-Afghanistan is al sinds het conflict tien jaar geleden losbarstte het brandpunt van de strijd in het land.

Vier politiemannen lieten zaterdag het leven in de noordwestelijke provincie Badghis toen hun politiewagen op een bermbom reed.

Spaanse 'indignados' vieren verjaardag protesten

De Spaanse 'indignados', die vorig jaar verontwaardigd in het geweer kwamen tegen de bezuinigingen, maken zich op om de eerste verjaardag van hun protestbeweging te vieren. Voor zaterdagavond staan in heel Spanje demonstraties op stapel.

Spanje verkeert al geruime tijd in een diepe economische crisis, en de vrees groeit dat het land net als Griekenland, Ierland en Portugal een beroep zal moeten doen op noodleningen. De economie krimpt, en bijna een kwart van de Spanjaarden heeft geen werk.

Op 15 mei vorig jaar was het geduld van honderdduizenden mensen met het bezuinigingsbeleid van de sociaaldemocratische regering ten einde. Ze gingen de straat op om hun woede te koelen, en noemden zich de Beweging van de Verontwaardigden. Wekenlang bivakkeerden de betogers in tentjes op bezette dorps- en stadspleinen. Niet alleen in Spanje, maar in heel Europa volgden veel mensen hun voorbeeld.

De verkiezingen van november brachten de regering ten val, maar de nieuwe conservatieve premier Mariano Rajoy zette de bezuinigingen van zijn voorganger voort. Verscheidene jongeren hebben zaterdag opnieuw het Puerta del Sol-plein in Madrid, de bakermat van de beweging, bezet. Ze willen daar drie dagen blijven. Maar de autoriteiten in de Spaanse hoofdstad hebben aangekondigd dat ze niet toestaan dat de demonstranten op het plein overnachten. Tweeduizend man oproerpolitie staat klaar om in te grijpen.

''We zijn hier om de verjaardag van onze beweging te vieren'', zei activiste Ana Pancorvo (40). ''Hoewel we enkele dingen tot stand hebben gebracht is de toestand nu nog veel slechter, dus we moeten doorvechten om verbetering te bewerkstelligen.''

Roelofsen: "Wij moeten het spel bepalen"

Richard Roelofsen hoopt dat De Graafschap zondag tegen FC Den Bosch een stuk beter dan de dag komt dan het heenduel van afgelopen donderdag. De Graafschap speelde op bezoek in De Vliert teleurstellend met 0-0 gelijk.

Vooral het spel zorgde voor onvrede bij Roelofsen, die wil dat zijn ploeg zich zondag in Doetinchem revancheert en vooral scherp voor de dag komt. "Wij moeten bepalen wat er op De Vijverberg gebeurt. Vanaf minuut één willen we zorgen dat we het publiek achter ons krijgen."

Waar de Superboeren in Den Bosch nog afwachtend speelde, zo wil Roelofsen dat zijn ploeg in de return gelijk het initiatief neemt en de tegenstander onder druk zet. "Dominant zijn, zowel in balbezit van ons al in balbezit van Den Bosch", vertelt de oefenmeester aan Voetbal International.

De winnaar van het tweeluik gaat uiteindelijk verder naar de derde en laatste ronde van de play-offs. Daar speelt het tegen de winnaar van het duel tussen Sparta Rotterdam en Willem II. De Tilburgers wonnen het eerste duel thuis met 2-1.


Roelofsen: "Wij moeten het spel bepalen" (Foto: Pro Shots)

Engels international Bent fit voor EK

Darren Bent kan de komende zomer voor Engeland in actie komen op het Europees Kampioenschap voetbal in Polen en Oekraïne. Alex McLeish, coach van Aston Villa, de club waar Bent voor speelt, heeft dit vandaag gezegd. Bent is herstellende van een blessure aan zijn enkel, die hij in februari van dit jaar opliep.

"Medisch gezien kan hij mee naar het toernooi. Het is aan de Engelse bondscoach om te beslissen of dat verstandig is. In de trainingen gaat Bent dagelijks vooruit. Als de competitie nog een paar weken zou duren, had hij binnenkort zeker zijn rentree gemaakt bij ons", aldus McLeish eerder vandaag.

Schet speelt zich in kijker FC Groningen

RKC Waalwijk-aanvaller Mitchell Schet mag zich verheugen op de belangstelling van FC Groningen. Groningen eindigde dit seizoen op een teleurstellende veertiende plaats en is daarom al druk bezig voor aankomend jaar. Na het ontslag van Pieter Huistra wordt er gezocht naar een nieuwe trainer, maar de club zou met Schet ook al zijn eerste zomeraankoop willen doen.

Henk Veldmate, technisch directeur van de Noorderlingen, bevestigt de interesse tegenover RTV Noord. "Wij volgen deze speler al langere tijd." Schet kende dit seizoen zijn doorbraak in de Eredivisie en speelde achttien competitiewedstrijden. De aanvaller wist daarin één doelpunt te maken.

Eerder speelde Schet in Rotterdam voor zowel Feyenoord als Excelsior. De 24-jarige rechtsbuiten moet bij Groningen de opvolger worden van Dusan Tadic. De Servische aanvaller verdedigt komend seizoen de clubkleuren van FC Twente.


RKC-speler Mitchell Schet staat in de belangstelling van FC Groningen. (Foto: Pro Shots)

FIA verleent clementie aan trage Karthikeyan

HRT-rijder Narain Karthikeyan had een rampzalige kwalificiatie achter de rug en was tijdens de kwalificatie op zaterdagmiddag 8,5 seconde langzamer dan de snelste tijd in Q1. Daardoor mocht de Indiër eigenlijk niet van start gaan tijdens de race op zondag (vanwege de 107 procentregel), maar de FIA beslist nu in het voordeel van Karthikeyan.

Aangezien de auto onbetrouwbaar bleek en het feit dat Karthikeyan op zaterdagochtend liet zien dat hij een goede tijd kon rijden, mag de Indiër, met goedkeuring van de FIA, zondag op plaats 24 op het grid starten. 

Betrapt met belastingschuld van 1,8 ton

Tijdens een spot- en betaalactie van de Belastingdienst en de politie in Putten (Gelderland) is vrijdag een vette vis gevangen. Eén automobilist had een belastingschuld uitstaan van welgeteld 178.777 euro. Zijn auto is in beslag genomen, meldde de politie zaterdag.

Volgens een woordvoerder van de Belastingdienst krijgt de persoon in kwestie enkele weken de tijd om zijn schuld te voldoen. Anders wordt zijn auto verkocht.

'De Graafschap laat Nalbantoglu vertrekken'

De Graafschap gaat waarschijnlijk niet verder met verdediger Muslu Nalbantoglu, die teleurgesteld is in de timing van zijn werkgever. De 28-jarige Nalbantoglu raakte in november zwaar geblesseerd. De rechtsback is inmiddels hersteld, maar coach Richard Roelofsen houdt de voormalig aanvoerder van De Graafschap vooralsnog op de bank.

De club lijkt Nalbantoglu geen nieuw contract aan te gaan bieden. Zijn zaakwaarnemer sprak onlangs de clubleiding. "Via mijn zaakwaarnemer heb ik gehoord dat de kans heel klein is dat ze met me verder willen", verklaart de teleurgstelde Nalbantoglu tegenover De Gelderlander. "Maar dat hadden ze me ook wel drie weken eerder kunnen vertellen." De verdediger kwam in 2008 naar De Graafschap en speelde 76 duels bij de Superboeren.

Voor zijn komst naar Doetinchem stond Nalbantoglu onder contract bij N.E.C. Nijmegen en het Turkse Kayserispor. Zijn Turkse avontuur liep echter niet als gewenst. De verdediger speelde geen enkele wedstrijd en besloot na een paar maanden al te vertrekken. Tussen 2004 en 2008 speelde Nalbantoglu in Nijmegen, waar hij doorbrak.


Muslu Nalbantoglu mag bij De Graafschap vertrekken. (Foto: Pro Shots)

Zwaargewonde bij massale vechtpartij Velddriel

Bij een massale vechtpartij in Velddriel is vrijdagnacht een persoon zwaargewond geraakt. De 43-jarige man uit Esch raakte gewond toen een woedende menigte de ramen van zijn auto met stenen kapot smeet. De man was even daarvoor op een aantal mensen ingereden. Twee mannen zijn gearresteerd. Ook het slachtoffer wordt als verdachte gezien.

De matpartij ontstond op een besloten feest in de Gelderse plaats. Zestig tot zeventig man zouden met elkaar slaags zijn geraakt. Het latere slachtoffer stapte op een gegeven moment in zijn auto. De mensen op wie hij inreed waren medebezoekers die de horecagelegenheid aan de Provincialeweg verlieten.

De man liep bij het incident een slagaderlijke bloeding op. Toch kon hij de locatie nog verlaten. Toen de politie arriveerde bekommerde één persoon zich iets verderop aan dezelfde straat om het slachtoffer en probeerde de bloeding te stelpen. De woede van bezoekers van het feest was nog niet bekoeld. De politie, die steun kreeg van de marechaussee, kon slechts met moeite voorkomen dat de man nog meer werd aangedaan.

De twee mannen die werden opgepakt, zitten vast voor ambtsbelemmering. De toestand van het slachtoffer is stabiel. De politie onderzoekt de toedracht van het incident.

Besloten woonbuurten moeten Jehovah's toelaten

Alle besloten woonbuurten in Puerto Rico moeten Jehovah's getuigen de mogelijkheid bieden aan de deur te evangeliseren. Dat heeft een Amerikaanse rechtbank bevolen.

De Christelijke Gemeente van Jehovah's Getuigen in Puerto Rico had geklaagd dat haar leden door 587 zogenaamde 'gated communities' in het autonome Amerikaanse gebiedsdeel werden geweerd. De besloten woonbuurten moeten de Jehovah's Getuigen van de rechter voor dinsdag toegang verschaffen. Eerder had de rechter door bewakers beveiligde woonbuurten al gelast Jehovah's aan de voordeur toe te laten.

De uitspraak komt alle religieuze, politieke en maatschappelijke minderheden ten goede, reageerde de Amerikaanse Unie voor Burgervrijheden vrijdagavond verheugd.

Inter is bereid Forlán te laten vertrekken

Internazionale zal een transfer van Diego Forlán niet tegenhouden. De Uruguayaan speelt sinds afgelopen zomer in Milaan, maar mag vertrekken. De spits kwam met hoge verwachtingen naar Inter, maar kon dit seizoen niet imponeren. Mede door blessures kon Forlán niet zijn stempel drukken op het spel van de Nerazzurri.

Internazionale-directeur Marco Branca heeft tegenover Italiaanse media bevestigd dat Forlán bij een goed bod mag vertrekken. Atlético Mineiro is bereid om Forlán te verlossen bij Inter, dat inmiddels de onderhandelingen is gestart.

"We hebben een aanbieding van Atlético Mineiro ontvangen", zei Branca tegen Uol Esporte. "De onderhandelingen zijn geopend, maar verder kan ik nog geen informatie geven. Er is gesproken, maar er is een lange weg te gaan."

"Diego denkt na over de mogelijkheid om in Brazilië te gaan spelen", aldus de directeur van Inter. Forlán lijkt zijn laatste wedstrijd voor Inter te hebben gespeeld. De Milanezen spelen dit weekeinde nog tegen Lazio, maar de 32-jarige spits zit niet bij de wedstrijdselectie. Forlán kwam dit seizoen tot twee goals in achttien duels.

Bleker slikt kritiek op begrotingsakkoord in

Demissionair staatssecretaris van Economische Zaken Henk Bleker (CDA) slikt zijn kritiek op het onlangs bereikte begrotingsakkoord in. Op Twitter laat hij weten het akkoord te steunen. De kandidaat-lijsttrekker uitte zaterdag in het AD kritiek op het zogenoemde Kunduz-akkoord

"Niet blij met de suggestie in het AD dat ik het Kunduz-akkoord niet steun", zo twittert Bleker via het Twitteraccount dat zijn campagneteam een week geleden in het leven riep. Hij wijst erop dat nog gewerkt wordt aan de precieze uitwerking van het akkoord.

Bleker zei in de krant te vrezen dat de voorgestelde aanpassingen voor het ontslagrecht desastreuze gevolgen hebben voor kleine middenstanders en hun werknemers. Ook waarschuwde hij voor de gevolgen van het bezuinigingsplan voor mensen met modale inkomens. Die zouden geen huis meer kunnen kopen als de hypotheekrenteaftrek te ingrijpend wordt aangepast.

Bleker is een van de zes kandidaten voor het lijsttrekkerschap van het CDA. Volgens een zaterdag verschenen peiling van Maurice de Hond maakt Bleker niet veel kans. Slechts acht procent van de CDA-kiezers zou de oud-partijvoorzitter graag de partij zien leiden. Fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma en de Purmerendse wethouder Mona Keijzer liggen in de peiling een straatlengte voor op de overige kandidaten.


Bleker slikt kritiek op begrotingsakkoord in (Foto: Novum)

Van Nistelrooy: "Systeem Oranje bepalend"

Ruud van Nistelrooy verwacht niet dat Klaas-Jan Huntelaar en Robin van Persie een aanvalsduo vormen op het komende EK. Huntelaar (Schalke 04) en Van Persie (Arsenal) zijn dit seizoen in bloedvorm bij hun clubs.

Huntelaar eiste de topscorerstitel op in Duitsland en Van Persie heeft met nog één duel te gaan in Engeland een voorsprong van vier doelpunten op achtervolger Wayne Rooney. De discussie over de spitspositie bij Oranje neemt dus toe.

Ruud van Nistelrooy laat tegenover Eredivisie Live ook zijn licht schijnen op het luxeprobleem voor bondscoach Bert van Marwijk. De spits van Málaga, die geen uitzicht meer heeft op een EK-deelname, ziet geen probleem in een spitsenkoppel met de topscorers van Duitsland en Engeland. "Ik denk dat het kan, maar het gebeurt niet."

"Ik denk niet dat Bert van Marwijk concessies doet in dit systeem. Die twee types gaan niet samenspelen", zei 70-voudig international Van Nistelrooy, die niet kan zeggen wie de voorkeur krijgt in de spitspositie. "Dat is ondoenlijk, maar het systeem zal echt bepalend zijn." Nederland start het EK op 9 juni tegen Denemarken.

Berdych klopt Del Potro in halve finale Madrid

Tomas Berdych heeft zaterdag in de halve finale van het masterstoernooi van Madrid gewonnen van Juan Martin del Potro. De Tsjechische nummer zeven van de wereld was met 7-6 (5) en 7-6 (6) te sterk voor de Argentijn. Del Potro, elfde op de wereldranglijst, was Berdych eerder dit jaar in Rotterdam nog de baas.

Berdych toont op het blauwe gravel de hele week al aan in uitstekende vorm te verkeren. Hij vond in Del Potro echter een lastige tegenstander op zijn weg. Mede dankzij vijftien aces, tegenover zes van de Argentijn, bleek hij uiteindelijk net iets taaier.

Berdych kan in de Spaanse hoofdstad zijn tweede titel van het seizoen pakken. Hij treft zondag in de eindstrijd de Zwitser Roger Federer of Janko Tipsarevic uit Servië. Die komen later op zaterdag nog in actie.

Polak volgt Kolkka naar Texas Dutch Lions

De 36-jarige Sjaak Polak vervolgt zijn loopbaan in de Verenigde Staten. De Hagenaar gaat aan de slag bij Texas Dutch Lions. De oud-speler van onder meer FC Twente, ADO Den Haag en Sparta Rotterdam komt over van de amateurs van Scheveningen.

Polak is de tweede speler met Eredivisie-ervaring die aan de slag gaat bij Texas Dutch Lions. Eerder maakte de Fin Joonas Kolkka (ex-Willem II, PSV en NAC Breda) de overstap naar de Amerikaanse club.

Polak en Kolkka komen op initiatief van trainer Robert Maaskant, die een summerjob heeft bij de filiaalclub van Dayton Dutch Lions. Mocht Maaskant tussentijds aanbiedingen krijgen, dan kan hij terugkeren naar Europa. De trainer van Texas Dutch Lions is ook adviseur bij de club die uitkomt in de PDL, het derde niveau van Amerika.

Polak maakt in mei de overstap naar de Verenigde Staten. De Hagenaar ziet de overstap naar Texas als een soort stage in het kader van zijn trainerscursus, waarmee hij in het najaar start. De linksback treedt in dienst als speler/assistent-trainer. De Hagenaar speelde in zijn loopbaan ook voor Excelsior, RBC en Veendam.

Van Hummel sprint naar zege in Picardië

Kenny van Hummel heeft in de Ronde van Picardië zijn eerste overwinning voor Vacansoleil geboekt. De 29-jarige Nederlander won  de tweede etappe van de Franse koers. Hij kwam na 178,5 kilometer als tweede over de streep in Villers-Bocage, maar profiteerde van de diskwalificatie van de Fransman Nacer Bouhanni.

Van Hummel bleef in de massasprint Stéphane Poulhies uit Frankrijk voor. Argos-Shimano-renner John Degenkolb, die gisteren nog de sterkste was, werd derde. De Duitser behield wel de leiding in het klassement.

De Ronde van Picardië is een driedaagse etappekoers in Noord-Frankrijk. Morgen staat de slotrit over 171 kilometer op het programma.

[Giro] Tiralongo wint bergrit, roze Hesjedal

Paolo Tiralongo heeft de eerste etappe in de Giro d'Italia met finish bergop gewonnen. De 34-jarige Italiaan van Astana kwam na 202 kilometer van Recanati naar Rocca di Cambio net voor Michele Scarponi over de streep. Luxemburger Fränk Schleck werd derde in de zevende etappe.

Het viertal Matteo Rabottini, Fumiyuki Beppu, Reto Hollenstein en Mirko Selvaggi viel direct na de start aan en mocht het van het peloton vooruitblijven. Hun maximale voorsprong bedroeg negen minuten, maar voor de finale naderde werden ze één voor één achterhaald. Rabottini werd als laatste opgeslokt door het peloton. 

Op de Rocca di Cambo kwam een grote groep met een aantal favorieten terug. Een aantal renners, waaronder klimmers Emanuele Sella en Damiano Cunego probeerden een aanval te plaatsen, maar veel haalde dit niet uit.

Michele Scarponi reed in de slotkilometers met een plotse versnelling weg van het peloton, maar werd achtervolgd door Paolo Tiralongo die vervolgens over zijn landgenoot heen ging en zo als eerste finishte.

De Canadees Ryder Hesjedal (Garmin) is de nieuwe drager van het roze. Hij neemt de trui over van Adriano Malori. Tiralongo springt door zijn ritzege naar de tweede plek in het algemeen klassement, vijftien seconden achter Hesjedal.

Uitslag

# Naam Ploeg Tijd
1 Paolo Tiralongo (Ita) Astana 5.51.03
2 Michele Scarponi (Ita) Lampre-ISD z.t.
3 Fränk Schleck (Lux) RadioShack-Nissan-Trek + 0.03
4 Joaquim Rodriguez (Spa) Katusha z.t.
5 Ryder Hesjedal (Can) Garmin-Barracuda + 0.05
6 Domenico Pozzovivo (Ita) Colnago-CSF Inox + 0.09
7 Daniel Moreno (Spa) Katusha z.t.
8 Ivan Basso (Ita) Liquigas z.t.
9 Mikel Nieve (Spa) Euskaltel-Euskadi + 0.11
10 Gianluca Brambilla (Ita) Colnago-CSF Inox z.t.


Algemeen klassement na zevende etappe

# Naam Ploeg Tijd
1 Ryder Hesjedal (Can) Garmin-Barracuda 26.16.53
2 Paolo Tiralongo (Ita) Astana + 0.15
3 Joaquim Rodriguez (Ita) Katusha + 0.17
4 Christian Vandevelde (VS) Garmin-Barracuda + 0.21
5 Peter Stetina (VS) Garmin-Barracuda + 0.26
6 Daniel Moreno (Spa) Katusha z.t.
7 Roman Kreuziger (Tsj) Astana + 0.35
8 Ivan Basso Liquigas + 0.40
9 Damiano Cunego (Ita) Lampre-ISD + 0.46
10 Dario Cataldo (Ita) Omega Pharma-Quick Step z.t.

Twente, een ode

Een paar weken geleden kreeg ik opeens een idee: we gaan een midweek weg, samen. Vakantie moet je af en toe vieren, maar met pleegkinders in huis komt daar gewoonlijk weinig van terecht. Het was dan ook alweer een paar jaar geleden. Ik zag op mijn mail een aanbieding van een hotel waar we al veel vaker waren geweest en sloeg al aan het reserveren voordat ik met mijn vrouw praatte. Het enige wat ik hoefde te vragen was: mam, twee of drie nachten?

Ontsnapte gevangene opgepakt in Vondelpark

Een gevangene die zaterdagochtend was ontsnapt uit een gevangenis in Amsterdam is korte tijd later opgepakt in het Vondelpark. Dat meldt de politie. De man is weer overgedragen aan de gevangenis. Het ministerie van Veiligheid en Justitie wil niet zeggen waarvoor de man vastzit en hoe hij kon ontsnappen.

De gevangene zat vast in het huis van bewaring aan de Havenstraat, vlak bij het Vondelpark. Bij de zoektocht naar de man werd onder meer een politiehelikopter ingezet. Ook gingen politie-eenheden op de grond op zoek. Toen agenten hem in het park herkenden, pakten ze hem op.

Het ministerie wil met het oog op de privacy van de ontsnapte gevangene niet kwijt waarvoor hij vastzat. "Maar het is geen zware misdadiger", aldus een woordvoerder. De man zat in voorarrest en is nog niet veroordeeld.

Volgens AT5 zit de man nu in een isoleercel. De Amsterdamse stadszender kreeg een telefoontje van een medegevangene. Die gedetineerde vertelde ook dat de man over een hek van zes meter was geklommen om in vrijheid te geraken. Dat gebeurde toen de bewakers waren afgeleid. De plek zou onder gevangenen bekendstaan als zwakke plek.

Een woordvoerder van het ministerie wil het verhaal van AT5 niet bevestigen. "We vertellen nooit hoe gevangenen zijn ontsnapt. We willen ze niet op ideeën brengen." Als de gevangenis inderdaad een zwakke plek vertoont zou dat een 'kwalijke zaak' zijn. Volgens de zegsvrouw moet dat echter eerst worden uitgezocht. Er komt een onderzoek.

Kalou beslist na finale over zijn toekomst

Salomon Kalou tilt een beslissing over zijn toekomst over de Champions League-finale van Chelsea tegen Bayern München op 19 mei. De Ivoriaan heeft een aflopend contract bij Chelsea en wordt gelinkt aan een terugkeer naar Feyenoord.

In 2006 verliet hij Rotterdam voor een avontuur in de Premier League, maar bij Chelsea wist Kalou nooit een basisplaats af te dwingen. De aanvaller verlaat Londen deze zomer, maar weet niet waar zijn toekomst ligt.

"Ik ben nog één stap verwijderd van het winnen van de Champions League. Daarna ga ik een beslissing maken", zei Kalou tegen The Sun. Sinds het vertrek van trainer André Villas-Boas de Ivoriaan vaker in actie voor Chelsea. Interim-trainer Roberto Di Matteo maakt geregeld gebruik van de diensten van Kalou (26).

De kans bestaat dan ook dat de oud-Feyenoorder volgende week zaterdag in actie komt voor Chelsea in de finale van de Champions League in München. "Ik wil de Champions League winnen. Dan heb ik elke prijs gewonnen met Chelsea en dat was mijn doel toen ik hier tekende", besluit de Ivoriaans international.

Schip met stenen zinkt op Markermeer

Op het Markermeer is zaterdagmiddag een binnenvaartschip gezonken. De drie opvarenden van het schip, dat een lading stenen vervoerde, bleven ongedeerd. Ze werden aan boord genomen door een ander binnenvaartschip dat in de buurt was. Dat meldt het Kustwachtcentrum.

De schipper van de Amandus sloeg rond 12.45 uur alarm. Het honderd meter lange schip bevond zich toen ongeveer zes kilometer ten zuidwesten van Lelystad. Een halfuur na de noodoproep was het schip gezonken. Alleen de opbouw steekt nog boven water uit.

Rond de locatie waar het schip is gezonken worden boeien geplaatst om andere schepen te waarschuwen. Een scherm moet ervoor zorgen dat olie uit het schip zich niet verspreidt. De politie onderzoekt waarom het schip kon zinken.

Montolivo volgt Van Bommel op in Milaan

Riccardo Montolivo maakt de overstap van Fiorentina naar AC Milan. De 27-jarige Italiaan is de vervanger van Mark van Bommel. De naam van Montolivo werd al maanden genoemd bij Milan. Vorige zomer leek de middenvelder al de overstap te maken, maar Fiorentina hield de spelmaker toen aan zijn contract.

Die verbintenis loopt komende zomer af, waardoor Milan niets hoeft te betalen voor Montolivo. De international speelde zeven seizoenen in Florence. Milan heeft de deal nog niet officieel bevestigd, maar trainer Massimiliano Allegri weet dat de transfer in kannen en kruiken is.

"We krijgen volgend seizoen Montolivo erbij", zei de trainer van AC Milan tegen Italiaanse media. "Hij is een zeer getalenteerde speler met veel techniek. Hij is zeker een aanwinst voor ons team", zei Allegri.

Milan houdt deze zomer een schoonmaak. De aflopende contracten van Gennaro Gattuso, Filippo Inzaghi, Mark van Bommel en Alessandro Nesta werden niet verlengd. Clarence Seedorf, Massimo Ambrosini en Gianluca Zambrotta lijken zich ook op de te maken voor een vertrek.

Pardew vreest uittocht bij sterk Newcastle

Newcastle United is dit seizoen één van de grote verrassingen in de Premier League. Het succes heeft ook een keerzijde volgens manager Alan Pardew. Newcastle United is weer terug aan de top in Engeland. The Magpies staan vijfde, maar hebben nog uitzicht op de derde plek.

Pardew vreest dat sommige spelers zondag tegen Everton hun laatste duel spelen bij Newcastle. Smaakmakers Demba Ba, Papiss Cissé, Tim Krul en Yohann Cabaye worden gevolgd door diverse topclubs. "Deze spelers verdienen bij ons niet wat ze bij een topclub kunnen krijgen", zei Pardew tegen de BBC. De coach houdt vooral rekening met een vertrek van Ba, die dankzij een clausule in zijn contract voor een relatief laag bedrag kan vertrekken. "Daar is veel over geschreven. De verhalen zijn deels waar. Er is wel een clausule."

"De enige zekerheid die ik heb, is dat dat voorzitter Mike Ashley zijn huid altijd duur verkoopt. Hij verkoopt geen spelers voor negen miljoen. Hij wil een groot bedrag voor onze topspelers. Als Manchester United van Cabaye de nieuwe Paul Scholes wil maken dan kan dat. Ze moeten dan wel een grote zak geld meenemen."

Australische tennisser Groth slaat hardste service ooit

De Australische tennisser Samuel Groth heeft bij een challengertoernooi in Zuid-Korea de hardste service die ooit gemeten is geslagen. De nummer 340 van de wereld gaf de bal zaterdag in Busan een vaart mee van 263 kilometer per uur, maakte de ATP bekend.

Het oude record stond op naam van de Kroaat Ivo Karlovic, die vorig jaar maart tijdens een Davis Cupduel met Duitsland een opslag van 251 kilometer per uur produceerde. Groth wist dat tijdens zijn partij nog twee keer te verbeteren met 253,5 en 255,7 kilometer.

Het 24-jarige servicekanon schoot overigens weinig op met zijn records. Hij verloor in de tweede ronde met 6-4 en 6-3 van de Wit-Rus Uladzimir Ignatik.

Kaladze (34) stopt voor vrijheid in Georgië

Kakha Kaladze zet na dit seizoen een punt achter zijn carrière. De Georgiër verruilt de voetbalwereld voor een rol in de politiek. De voormalig international van Georgië beleefde zijn hoogtijdagen bij AC Milan. Kaladze speelde negen jaar voor de Italiaanse topclub, waarmee hij twee keer de Champions League won en landskampioen werd.

Voor zijn komst naar Milan speelde de verdediger voor Dinamo Kiev en Dinamo Tbilisi, waar hij zijn doorbraak beleefde. Kaladze staat op dit moment onder contract bij Genoa, waarvoor hij sinds 2010 28 duels speelde. "Het is voor mij een belangrijke en heugelijke dag. Na achttien jaar profvoetbal, stop ik ermee", zei de 34-jarige Kaladze tegen Italiaanse media. "Aan de ene kant is het jammer, maar aan de andere kant heb ik nu andere ambities."

"Ik wil iedereen bedanken; Genoa, Milan, de supporters, alle ploeggenoten en alle tegenstanders. Ik kijk nu uit naar mijn rol in de politiek. Dit wordt de grootste wedstrijd van mijn leven. Ik wil knokken voor vrijheid en democratie in mijn vaderland", besluit de 83-voudig international. Zondag speelt hij zijn laatste profwedstrijd.

[Serie A] Inter zonder geblesseerde Sneijder tegen Lazio

Internazionale moet het zondag tegen Lazio Roma stellen zonder de geblesseerde Wesley Sneijder. Dat meldt de club zaterdag op zijn website. De 27-jarige aanvallende middenvelder kampt met een spierblessure in zijn kuit en is daarom niet opgenomen in de wedstrijdselectie. Hoe lang hij is uitgeschakeld is nog niet bekend.

"Wesley had vrijdag al last", laat trainer Andrea Stramaccioni weten. "Hij moest stoppen met trainen vanwege een blessure aan zijn rechterkuit. Hij is langs de dokter geweest en mist de wedstrijd tegen Lazio Roma."

Met een wedstrijd te spelen in de Serie A heeft Inter nog een kleine kans op een plek in de voorronde van de Champions League. De Milanezen zijn daarbij wel afhankelijk van de resultaten van Napoli en Udinese en moeten zelf winnen van directe concurrent Lazio.

Slob benoemd tot lijsttrekker ChristenUnie

De ChristenUnie (CU) heeft Arie Slob zaterdag tijdens een ledencongres verkozen tot lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen op 12 september. Janneke Louisa volgt daarnaast Peter Blokhuis op als voorzitter van de partij.

Slob maakte zaterdag tijdens een toespraak de nieuwe slogan van zijn partij bekend, 'Voor de verandering, ChristenUnie'. Hij haalde ook uit naar de regeringspartijen en hun vroegere gedoogpartner, omdat de aanpak van de financiële en economische crisis maanden nagenoeg stil was komen te liggen door de ontstane politieke crisis. "Ik kan het niet anders zeggen: wat een onverantwoord gedrag van partijen als VVD, CDA en PVV", aldus de lijsttrekker.

Volgens Slob geven partijen als SP en PVV niet thuis als het moeilijk wordt. "Bij collega Wilders is dat inmiddels een patroon geworden in zijn politieke carrière", aldus de lijsttrekker.

Vorige maand werd al bekend dat Slob door het landelijk bestuur van de CU unaniem was voorgedragen als lijsttrekker. Slob leidt sinds een jaar de fractie van de CU in de Tweede Kamer. Hij volgde toen André Rouvoet op.

Slob benoemd tot lijsttrekker ChristenUnie
Slob benoemd tot lijsttrekker ChristenUnie (Foto: ANP)

Bloedschilderij Winehouse levert 35 duizend pond op

Het schilderij dat Amy Winehouse en Pete Doherty met bloed van de zangeres maakten is vrijdag geveild. Het kunstwerk wisselde voor 35 duizend pond van eigenaar, schrijft het Britse muziekblad NME. Voor de veiling werd verwacht dat het schilderij zo'n vijftig tot tachtigduizend pond zou opleveren.

Ladylike is een zelfportret van de vorig jaar overleden zangeres. Volgens een woordvoerder van het veilinghuis was het eigenlijk niet de bedoeling het schilderij te veilen. "Het is geen eigendom van Pete Doherty, maar van een particuliere verkoper."

Het kunstwerk werd samen met een aantal spullen van Doherty geveild. In totaal wisselden zeventien voorwerpen van eigenaar. Alle handelswaar werd verkocht. Onder de andere veilingitems waren gitaren, dagboeken en kleding van Doherty. Een jasje leverde duizend pond op.

Haase verder in kwalificatie Rome

Robin Haase heeft de finale van de kwalificaties voor het ATP Masters Series toernooi van Rome bereikt. De Hagenaar won in de eerste kwalificatieronde van de Oekraïner Sergiy Stakhovsky in twee sets; 6-4 en 7-6 (9).

In de tweede en laatste kwalificatieronde treft Haase de Belg Xavier Malisse. Hij won met twee keer 6-4 van de Italiaan Matteo Viola, die met een wildcard was toegelaten.

Maher droomt van clubs als Real Madrid

Adam Maher brak dit seizoen door bij AZ en werd beloond met de Talent van het Jaar-trofee. De middenvelder droomt al van een topclub. De pas 18-jarige middenvelder profiteerde in het voorbije seizoen van de blessure van Maarten Martens. De Belg stond in de eerste seizoenshelft lang buitenspel en trainer Gertjan Verbeek besloot de onervaren Maher in de ploeg te brengen.

Dat pakte uitstekend uit voor de Alkmaarders, die lange tijd aan kop gingen in Nederland. Maher ontwikkelde zich tot een drijvende kracht en is zelfs opgenomen in de voorselectie van Oranje voor het EK. De middenvelder wordt ook al gelinkt aan een aantal Europese topclubs. "Als Real Madrid of een andere mooie club belt, dan ga ik daar zeker over nadenken", aldus de ambitieuze Maher tegen RTV Noord-Holland.

De jongeling werd onlangs verkozen tot Talent van het Jaar in de Eredivisie. Maher is erg gelukkig met de onderscheiding. "Vooral omdat de juryleden oud-voetballers zijn en uiteraard door de mening van Johan Cruijff hecht ik veel waarde aan deze prijs", aldus de spelmaker van AZ, die nog tot medio 2015 vastligt in Alkmaar.

Guidetti: "Ik zal dit seizoen nooit vergeten"

Feyenoord had John Guidetti graag willen behouden, maar de Zweed gaat zijn geluk beproeven bij zijn werkgever Manchester City. Guidetti was met twintig doelpunten van grote invloed op de goede prestaties van Feyenoord, dat de tweede plek veroverde.

De Zweed zal de voorronde van de Champions League niet meemaken. Guidetti sprak met assistent-trainer David Platt van Manchester City, die liet weten dat de aanvaller een kans krijgt bij City. "Ik wil graag voor mijn kans gaan bij de club waar ik als jonge jongen vijf jaar geleden Zweden voor verliet", zei Guidetti in het Algemeen Dagblad. "Feyenoord zit in mijn hart en dit jaar zal ik nooit meer vergeten. Ik voel dat ik ooit nog in de Kuip zal spelen, maar eerlijk gezegd is de kans klein dat het komend seizoen alweer gebeurt."

Fans zijn uniek
"De Nederlandse competitie is een schitterende leerschool, maar Manchester City heeft waarschijnlijk andere plannen met mij. Wat ik zelf wil? Ik ben ambitieus, ik wil naar de top. Het liefst bij Manchester City, tenzij er andere plannen met mij zijn. De manier waarop de Feyenoord-fans mij in hun hart hebben gesloten is uniek."

"Dit zal ik nooit meer ergens meemaken, dat realiseer ik me heel goed. En als Feyenoord in de Bundesliga of de Premier League had gespeeld, zou ik hier voor altijd kunnen voetballen. Maar ik heb een droom, ik wil tot de top behoren. En dus is de kans groot dat ik terugkeer naar Engeland", besluit de voormalig huurling van Feyenoord.

Guidetti: "Ik zal dit seizoen nooit vergeten" (Foto: Pro Shots)

Van Bommel bevestigt rentree bij PSV

Mark van Bommel heeft aan Milan Channel laten weten zijn contract met AC Milan niet te willen verlengen. Dat betekent dus dat de middenvelder volgend seizoen zijn rentree in de hoofdmacht van PSV zal maken.

"Het is niet gemakkelijk om hier te vertrekken", aldus Van Bommel die morgen zijn laatste competitiewedstrijd met de Rossoneri speelt. "Toen ik hier kwam, werd mij verteld dat AC Milan een grote familie is. Dat klopt. Ik vind het moeilijk om hier te vertrekken, maar wegens mijn gezin wil ik terugkeren naar Nederland. Ik ga naar PSV."

Van Bommel werd anderhalf jaar geleden door AC Milan overgenomen van Bayern München. "Ik ben hier maar anderhalf jaar geweest, maar verlaat de club met pijn in mijn hart. Toch is mijn afscheid eenvoudiger dan dat van Gennaro Gattuso of Filippo Inzaghi, spelers die hier veel langer hebben gespeeld dan ik. Misschien kan ik nog eens terugkeren bij Milan, als coach."

Voor AC Milan is het vertrek van Van Bommel, die in het verleden al zes seizoenen voor PSV speelde, opnieuw een tegenslag. Eerder maakten de routiniers Alessandro Nesta, Gennaro Gattuso en Filippo Inzaghi al bekend de Italiaanse club te verlaten. De verwachting is verder dat ook Massimo Ambrosini, Gianluca Zambrotta en Clarence Seedorf volgend seizoen niet meer in San Siro te zien zullen zijn.


Van Bommel in gesprek met Milan Channel. (Bron: YouTube)

Pastoor: "We gaan ons eigen spel spelen"

N.E.C. Nijmegen gaat zondag op bezoek bij Vitesse, dat aast op revanche. N.E.C.-trainer Alex Pastoor zegt dat zijn team zich niet laat meeslepen in emoties. De Nijmeegse ploeg won donderdag met het nodige geluk van Vitesse.

Dankzij twee discutabele doelpunten werd het 3-2 in De Goffert. Na afloop was het feest, maar de spelers beseften ook direct dat er nog een wedstrijd gespeeld moet worden in de strijd om een finale plek in de strijd om Europees voetbal. "Dat geeft aan hoe de focus bij ons is."

"De mindset is goed, want na donderdag begon diezelfde avond de voorbereiding op zondag", zei Pastoor tegen Omroep Gelderland. "Dat is een ontwikkeling die inmiddels in de spelers zit en dat is in dit soort fases nodig. We zijn goed voorbereid op deze hectiek. We gaan ons eigen spel spelen, we blijven zo dicht mogelijk bij onszelf."

"Dat is de beste manier gebleken, ook in de afgelopen drie duels met Vitesse. Ik ben er nooit voorstander van om terug te zakken en de tegenstander uit te nodigen bij ons eigen doel. Ik weet ook niet of zij direct vol gaan aanvallen of wat meer gecontroleerd, maar ik hou met beide varianten rekening", besluit de coach van N.E.C.

Pastoor: "We gaan ons eigen spel spelen" (Foto: Pro Shots)

Azarenka en S. Williams in finale Madrid

Victoria Azarenka en Serena Williams staan zondag tegenover elkaar in de finale van het toernooi van Madrid. De nummer één van de wereld won met 6-2 en 6-4 van Agnieszka Radwanska (4). Williams, als negende geplaatst, had tegen Lucie Hradecka eveneens aan twee sets voldoende: 7-6 (5) en 6-0.

Azarenka is in Madrid op jacht naar haar vijfde titel van het seizoen. Radwanska, die al in tien van de dertien voorgaande onderlinge ontmoetingen het onderspit moest delven, kon de Wit-Russiche zaterdag niet in de problemen brengen. Een geweldige return leverde Azarenka diep in de tweede set de beslissende break op.

Williams gaf tegen Hradecka geen enkel breakpoint weg, maar kon op de service van de Tsjechische lange tijd ook weinig uitrichten. Pas na het winnen van de tiebreak liet de Amerikaanse zien wie de baas was en walste ze over haar ongeplaatste tegenstandster heen.

De Graafschap zonder El Hassnaoui tegen Den Bosch

De Graafschap moet het zondag in de play-offswedstrijd tegen FC Den Bosch stellen zonder aanvaller Soufian El Hassnaoui. De 22-jarige Superboer heeft liesklachten. Trainer Richard Roelofsen verwacht niet dat SoufSouf kan spelen: "Ik ga ervan uit dat hij niet op tijd fit is."

Roelofsen kan voor zijn basiself verder niet beschikken over Gregor Breinburg, Ziguy Badibanga, Ties Evers en Purrel Fränkel. De eerste wedstrijd, afgelopen donderdag, eindigde in de brilstand, het werd 0-0.

O'Sullivan snookeraar van het jaar

Wereldkampioen Ronnie O'Sullivan is uitgeroepen tot snookeraar van het jaar. Dit werd bekend gemaakt tijdens het snookergala in Londen. The Rocket die vorige week voor de vierde keer wereldkampioen werd door Ali Carter te verslaan is ook opgenomen in de hall of fame. Naast O'Sullivan werden ook Walter Donaldson, Mark Williams en John Higgins geintroduceerd in de hall of fame.

O'Sullivan won naast het WK ook nog de Duitse masters en twee player championships. De fans kozen Judd Trump tot speler van het jaar die dit seizoen twee player championship toernooien en het UK championship won. Het Belgisch snookertalent is uitgeroepen tot talent van het jaar, doordat hij de jongste speler ooit is die aan het WK heeft deelgenomen. 

De 147 van Stephen Hendry op het wereldkampioenschap werd verkozen tot het magische moment van het afgelopen sookerseizoen. Naast deze 147 werden er nog negen andere maximale breaks gemaakt dit seizoen, 

Award Speler
World Snooker speler van het jaar Ronnie O'Sullivan
Speler van het jaar volgens de pers Ronnie O'Sullivan
Speler van het jaar volgens de fans Judd trump
Talent van het jaar Luca Brecel
Prestatie van jaar Stuart Bingham wint Australian Open
Magische moment Stephen Hendry's 147 op het WK
Hall of fame Walter Donaldson
Hall of fame Mark Williams
Hall of fame John Higgins
Hall of fame Ronnie O'Sullivan

Uitgeputte Enrique bevestigt vertrek bij Roma

AS Roma-trainer Luis Enrique trekt zich een jaar volledig terug uit het voetbal. De 42-jarige Spanjaard heeft naar eigen zeggen dringend rust nodig. Enrique begon afgelopen zomer in Rome. Hij trok onder meer Maarten Stekelenburg aan als nieuwe keeper.

"Ik vertrek omdat ik moe ben", laat een uitgeputte Enrique weten. "Het was geweldig om coach van Roma te zijn, een grote eer. Ik heb er geen moment spijt van gehad, zelfs niet op de slechte momenten."

De voormalig trainer van het tweede elftal van Barcelona maakt met Roma een teleurstellend seizoen door. Met nog een wedstrijd te spelen kan de club niet hoger eindigen dan een zevende plaats. Hierdoor lopen de Romeinen Europees voetbal mis.


Uitgeputte Enrique bevestigt vertrek bij Roma (Foto: Novum)

Rutte draait: Hypotheekschuld ernstig

Premier Mark Rutte blijkt 180 graden te zijn gedraaid met zijn standpunt over de enorme hypotheekschuld van Nederland, die met ongeveer 104 procent van het bruto binnenlands product (bbp) de hoogste ter wereld is.

De VVD-lijsttrekker noemde vrijdagavond in Pauw & Witteman de Nederlandse hypotheekschuld 'ernstig'. In november vorig jaar zei Rutte in Nieuwsuur nog dat de hoge schuld helemaal geen probleem was.

Volgens de premier is er sinds de laatste Tweede Kamer-verkiezingen in juni 2010 een 'enorme verandering' opgetreden in de woningmarkt: "We zien nu dat de private schuld enorm veel extra toeneemt en de huizenprijzen zijn zeer gedaald."

De uitspraken van Rutte zijn opmerkelijk, omdat de toename van de hypotheekschulden in Nederland de laatste jaren enorm zijn afgevlakt door de stagnerende woningmarkt en er dus ook veel minder vraag en aanbod is van (makkelijke) hypotheekkredieten. Ook dalen de huizenprijzen al sinds 2008.

Om de woningmarkt te hervormen heeft het kabinet samen met oppositiepartijen D66, GroenLinks en de ChristenUnie besloten om de hypotheekrenteaftrek voor nieuwe gevallen alleen te laten gelden voor hypotheken die volledig afgelost worden. Dat moet wel, waarschuwt Rutte: "Het schuldprobleem van die enorme berg hypotheekschuld in combinatie met dalende huizenprijzen is te ernstig."

Rutte draait: Hypotheekschuld ernstig

Engelsen vrezen voor EK-deelname Parker

Engeland kampt met de nodige personele problemen in aanloop naar het EK. Scott Parker is het nieuwste probleemgeval bij The Lions. De aanvoerder van Engeland heeft een hardnekkige achillespeesblessure. Tottenham Hotspur-middenvelder Parker werd door interim-bondscoach Stuart Pearce benoemd tot captain, nadat John Terry de band werd afgenomen.

De deelname van Parker aan het EK staat echter op de tocht, weet manager Harry Redknapp. "Er zit geen zijn scheur in zijn achillespees, maar hij heeft wel veel pijn", zei Spurs-coach Redknapp tegen The Guardian. "Na dit weekeinde krijgt hij enkele injecties, daarna weten we misschien meer." Parker hoopt op tijd te herstellen voor de start van het EK. De Engelsen starten het toernooi op maandag 11 juni tegen Frankrijk.

Roy Hodgson, die is aangesteld als bondscoach van Engeland, maakt komende woensdag zijn voorselectie bekend. Daarin ontbreekt Manchester United-verdediger Chris Smalling. De jongeling heeft een liesblessure en is niet op tijd fit voor het EK. Wayne Rooney ontbreekt vanwege een schorsing in de eerste twee wedstrijden.

Evra gelooft nog in titelkansen Manchester United

Patrice Evra van Manchester United geeft de hoop op een twintigste landstitel voor zijn club niet op. De roodhemden hebben het lot echter niet meer in eigen hand. "Velen zullen me voor gek verklaren, maar ik geloof er nog in", zei de Franse verdediger tegen de BBC.

Manchester United staat op doelsalso tweede in de Premier League. Een kampioenschap is nog steeds mogelijk indien lijstaanvoerder Manchester City morgen op eigen veld punten verspeelt tegen Queens Park Rangers of Manchester United met groot verschil bij Sunderland wint.

"Ik besef me dat we het niet meer in eigen hand hebben, maar ik geloof nog in een wonder. We moeten hoe dan ook van Sunderland winnen", vervolgt Evra. "Als wij als eerste scoren, worden ze bij City misschien zenuwachtig. Misschien gaan zij dan overhaast spelen en de verkeerde dingen doen."

Een titel voor Manchester City zal hard aankomen bij Evra. "Het gaat zeker pijn doen om ze het kampioenschap te zien vieren. Men spreekt dan bovendien over het einde van de heerschappij van Manchester United."

McClaren: "Er gelden geen excuses meer"

FC Twente moet zondag het seizoen redden tegen RKC Waalwijk. In de heenwedstrijd van de play-offs kwamen de Tukkers niet verder dan 1-1. Twente-trainer McClaren wil de finaleronde van de play-offs halen.

"Er gelden geen excuses en we moeten het laten zien. We hebben na de eerste wedstrijd een goede uitgangspositie en moeten het zondag tegen RKC Waalwijk afmaken om de finale van de play-offs te bereiken", aldus de coach op de clubsite van Twente.

"Dat is immers wat we willen. Om ons doel te bereikencmoeten we fysiek en mentaal sterk zijn. Wanneer we de play-offs goed afsluiten, zal dit ons de voorbereiding op het nieuwe seizoen eenvoudiger maken", zei McClaren, die halverwege het seizoen Co Adriaanse verving in Enschede. In het reguliere seizoen werd Twente zesde.

McClaren kampt met de nodige personele problemen in aanloop naar de return tegen RKC. Doelman Nikolay Mihaylov is nog ziek en wordt net als in Waalwijk vervangen door Sander Boschker. Ramus Bengtsson is ook nog niet inzetbaar. Emir Bajrami, Wout Brama en Ola John zijn twijfelgevallen voor het duel in Enschede.

Leipheimer maakt rentree in Californië

Levi Leipheimer verschijnt zondag gewoon aan de start van de Ronde van Californië. De Amerikaanse wielrenner maakt er zijn rentree na vorige maand bij een aanrijding zijn kuitbeen gebroken te hebben. Leipheimer, rijdend voor het Belgische Omega Pharma-Quick Step, won de rittenkoers in 2007, 2008 en 2009.

Leipheimer verwacht niet dat hij mee kan doen voor de eindzege. "Ik moet realistisch blijven", zegt de 38-jarige renner. "Dit was niet gewoon een scheurtje of een blauwe plek. Het bot was volledig gebroken. Daarom moet ik mezelf geen druk opleggen."

Net als Leipheimer stapt ook Tom Boonen in Californië weer op de fiets. De winnaar van de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix gebruikte de afgelopen weken om weer een beetje op adem te komen. Het team bestaat verder uit Dries Devenyns, Bert Grabsch, Frantisek Rabon, Stijn Vandenbergh, Peter Velits en Gerald Ciolek.

Redactie Mexicaanse krant beschoten

Een groep onbekende schutters heeft de redactie van de krant El Mañana in de noordelijke grensstad Nuevo Laredo onder vuur genomen. Niemand raakte gewond, maar het pand en enkele voertuigen van het dagblad zijn door ingeslagen kogels beschadigd. Dat liet minister van binnenlandse zaken Morelos Canseco van de deelstaat Tamaulipas vrijdagavond weten.

Of El Mañana ook het doelwit was van de beschieting liet Canseco in het midden. Maar het onderkomen van de krant beslaat de helft van het kantorenblok, en rond het pand staan geen andere gebouwen.

Drugskartels in Mexico, die verwikkeld zijn in een bendeoorlog om de smokkelroutes naar de Verenigde Staten, nemen steeds vaker de pers op de korrel. Vorige week werden drie persfotografen vermoord die verslag deden van de misdaadgolf in de buurstaat Veracruz.

FOK!filmtips van de dag: Kick-Ass

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

Kick-Ass 1

Er valt vanavond te kiezen uit een aanbod van maar liefst 18 films. Over de FOK!filmtip van de dag hoeven we echter niet zo ontzettend lang na te denken. Op RTL5 is namelijk om 22.10 uur de televisiepremière van de epische actiefilm Kick-Ass.

Kick-Ass 2

In Kick-Ass draait het om de sukkelige Dave Lizewski (Aaron Johnson) die superheld wil worden. Helaas ontbreekt het hem aan superkrachten en zo krijgt hij bij zijn eerste klusje al een flink pak slaag. Lizewski maakt dan kennis met de 11-jarige Hit-Girl (Chloe Moretz) en haar vader Big Daddy (Nicolas Cage) die net als hem de pest hebben aan criminelen. En dan is er nog de mysterieuze Red Mist (Christopher Mintz-Plasse).

Kick-Ass 3

Kick-Ass is een film die met recht haar titel eer aandoet. De film is gebaseerd op een populair stripverhaal en dat is ook duidelijk in de film terug te zien. Afgaande op de filmposter verwacht je een kinderachtige film voorgeschoteld te krijgen maar dat valt dus ontzettend mee. Vooral Chloe Moretz trapt de sterren van de hemel in haar ijzersterke rol van Hit-Girl, een katje die je niet zonder handschoenen van staal wilt aanpakken. En ook Cage komt, als een soort van mislukte Batman kloon, overtuigend over in deze heerlijk satirische film die doorspekt is van de meest zwartgallige humor die je maar kan bedenken. Ook de soundtrack staat als een huis.

Veel kijkplezier toegewenst vanavond.

Vijf aanhoudingen bij grote controle op A2

Bij een grootscheepse controle op de A2 bij Maarheeze zijn vrijdagnacht vijf mensen aangehouden. Verder werden bij de actie onder meer elf voertuigen in beslag genomen omdat de bestuurders nog een belastingschuld hadden openstaan en bleken meerdere mensen drugs op zak te hebben.

Voor de controle, waaraan onder meer de politie, justitie, de Belastingdienst en de douane meewerkten, werd de snelweg bij de Brabantse plaats tussen 21.30 uur en 03.30 uur volledig afgesloten. Alle passerende automobilisten werden op de parkeerplaats van een tankstation aan een controle onderworpen. In totaal zijn zeshonderd voertuigen onderzocht.

Een 37-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats werd aangehouden omdat hij nog een celstraf van veertien dagen moest uitzitten. Verder werd een Utrechter aangehouden omdat hij gesignaleerd stond bij een ander politiekorps en werden twee Hagenaren opgepakt op verdenking van diefstal of heling van een bromfiets. Een 47-jarige man uit Heerlen ging de cel in omdat hij vijf kilo hennep en een kilo hasj bij zich had.

Hoewel de actie was gericht op criminaliteit en niet op verkeer, werden ook dertien bekeuringen uitgedeeld voor ernstige verkeersovertredingen als rijden zonder geldig rijbewijs, een verlopen APK of rijden over de vluchtstrook. Twee bestuurders kregen een bon omdat ze teveel hadden gedronken.

Ferguson twijfelt aan EK-fitheid Ferdinand

Sir Alex Ferguson heeft zijn twijfels uitgesproken over de fitheid van Rio Ferdinand, de centrale verdediger van zijn team Manchester United en routinier in het Engels nationaal elftal. De 33-jarige Londenaar zou door het drukke wedstrijdschema tijdens het EK volgende maand snel last kunnen krijgen van pijn in zijn onderrug, waar hij al langer mee kampt.

"Je speelt ongeveer elke vier dagen een wedstrijd", aldus de Schot tegen de club-TV van Manchester United. "Rio Ferdinand zou dat niet kunnen." Als de Engelsen de finale van het toernooi bereiken zouden ze zes wedstrijden in 21 dagen moeten spelen. Ferdinands rugproblemen zorgden eerder al voor blessures aan zijn kuit, knie en hamstring.

Aanstaande woensdag zal de nieuwbakken bondscoach van de Engelsen, Roy Hodgson, de selectie voor het EK in Polen en Oekraïne bekend maken. Dan zal ook duidelijk worden of Ferdinand en zijn Chelsea-collega John Terry weer in hetzelfde elftal willen spelen. Terry zou Ferdinands broer Anton racistisch bejegend hebben, waardoor hem in februari de aanvoerdersband van Engeland werd ontnomen.

Jans wil Huistra niet opvolgen bij Groningen

Ron Jans keert niet terug bij FC Groningen als opvolger van de donderdag ontslagen Pieter Huistra. De bij sc Heerenveen vertrekkende trainer vindt het afbreukrisico te groot. "Als FC Groningen al belangstelling voor mij zou hebben, vind ik dit niet het moment om terug te gaan. Dat zou onverstandig zijn", zegt hij in het Dagblad van het Noorden.

Jans was tussen 2002 en 2010 trainer van FC Groningen en dwong met de club twee keer Europees voetbal af. Vervolgens vertrok hij naar Heerenveen, waar hij volgend seizoen plaats maakt voor Marco van Basten.

Op de lange termijn sluit Jans een terugkeer naar Groningen niet uit. "Maar als je me vraagt of ik nú naar FC Groningen terug zou willen, geef ik daar een heel duidelijk 'nee' als antwoord op. De verwachtingen zouden waarschijnlijk te hoog gespannen zijn."

Meer doden door hagelbuien China

De zware hagel- en regenbuien in het noordwesten van China hebben zeker 37 levens geëist, meldt staatspersbureau Xinhua. Negentien mensen worden nog vermist.

Bijna dertigduizend mensen zijn geëvacueerd nadat het noodweer donderdagavond boven het district Minxian in de provincie Gansu losbarstte. Door de storm zijn stroom en telefoon uitgevallen.

Reddingsteams brengen dekens en kleding naar het getroffen gebied. Maar de hulpverlening verloopt vooralsnog moeizaam, omdat enkele wegen zijn versperd.

Vrouw aangehouden na aantreffen gewonde baby

Bij een incident in een flat in Waalwijk is vrijdagavond een baby gewond geraakt. Ook de moeder van het kind raakte gewond. Ze zijn met onbekend letsel naar een ziekenhuis gebracht, meldt de politie zaterdag. Een 26-jarige verwarde vrouw is aangehouden.

Het is niet duidelijk wat er precies is gebeurd in de flat aan de Grotestraat. De politie kreeg rond 23.30 uur een melding dat een zeer jonge baby gewond was aangetroffen in het appartementencomplex. Volgens getuigen was er voorafgaand aan de melding commotie in het gebouw.

De politie kon zaterdagmiddag niet zeggen hoe het met de baby en de moeder gaat.

Kanoslalommers missen Spelen

De Nederlandse kanovaarders zijn er op de Europese kampioenschappen in het Duitse Augsburg niet in geslaagd om een olympisch startbewijs in de wacht te slepen op het onderdeel slalom. Bas Wesselink en Robert Bouten kwamen tekort om één van de twee resterende tickets te pakken.

In de halve finales streden zes landen die nog geen ticket hadden voor de Olympische Spelen om de overgebleven twee plaatsen. Wesslink zag een startbewijs net aan zijn neus voorbij gaan. Hij kwam met zijn tijd van 100.95 uiteindelijk een halve seconde tekort. Bouten realiseerde een tijd van 102.48, inclusief twee strafseconden. Ierland en Kroatië waren de gelukkige landen die er wel in slaagden om zich te kwalificeren voor Londen.

Gisteren lukte het ook de Nederlandse kanovaarsters niet om op de slalom hun olympische droom te verzilveren. Ondanks dat Nederland met de jongste ploeg van het hele veld aan de start stond, was er nog enige hoop dat het pas 17-jarige talent Claudia Leenders een olympisch ticket zou pakken, maar dat lukte haar niet.

Gelders museum over verpleging sluit deuren

Het museum over de geschiedenis van de verzorging en verpleging in het Gelderse Zetten gaat dicht. Het Florence Nightingale Instituut (FNI) sluit de deuren ervan op 1 oktober en zet het museum volgend jaar online voort. Dat meldt het instituut op de geboortedag van de Britse Florence Nightingale, grondlegger van de moderne verpleegkunde.

Het FNI laat weten de geschiedenis van de verpleging en verzorging in de toekomst op 'eigentijdse wijze' onder de aandacht te willen brengen. Het FNI wil zich bovendien meer richten op onderzoek.

Het instituut en het museum zijn sinds 2002 gevestigd in het zogeheten Witte Huis in de Gelderse plaats. Het huurcontract van het FNI loopt echter op 1 januari af. "Een prima aanleiding om samen met het bestuur de bakens te verzetten en te bekijken hoe we op een modernere en efficiëntere wijze de aansluiting bij onze doelgroepen kunnen vinden", vindt directeur van het FNI Nannie Wiegman.

Het FNI heeft nog geen nieuw onderkomen gevonden.

Keizer/Van Iersel derde in Peking

Beachvolleybalsters Sanne Keizer en Marleen van Iersel hebben een podiumplek behaald op de Grand Slam van Peking. De Nederlandse dames, die als zesde geplaatst waren in China, wonnen in de strijd om het brons van het Duitse duo Holtwick/Semmler (21) met 2-1 (21-14, 24-26 en 16-14).

In de halve finale bleek eerder nog het Italiaanse tweetal Cicolari/Menegatti (10) met 0-2 (18-21 en 18-21) te sterk voor Keizer en Van Iersel. De Italianen verloren op hun beurt weer de finale van de Braziliaanse toppers Larissa en Juliana. Keizer en Van Iersel ontvingen voor hun prestatie een cheque van 23.000 dollar (17.800 euro).

In het mannentoernooi viel nog meer Nederlandse succes te noteren. Richard Schuil en Reinder Nummerdor bereikten daar namelijk de halve finale. Het als derde geplaatste koppel, al jaar en dag de vaandeldragers van het Nederlandse beachvolleybal, versloegen vandaag twee topduo's.

Schuil/Nummerdor nam eerst de scalp van de Brazilianen Ricardo en Cunha (2) met 2-1 (21-17, 22-24 en 15-13), alvorens ze ook te sterk bleken voor het Amerikaanse tweetal Fuerbringer/Lucena (7) met 2-0 (21-15 en 21-17). Voor een plaats in de finale nemen de Nederlanders het op tegen Gibb/Rosenthal (11) uit Amerika of Samoilovs/Sorokins (17) uit Letland.

Voor Emiel Boersma/Daan Spijkers viel het doek in de kwartfinale. Na winst met 2-0 (21-18 en 21-15) in de tweede ronde op het Noorse duo Skarlund/Spinnangr (25) kwamen Boersma en Spijkers bij de laatste acht net iets te kort tegen Alison en Emanuel (5). De Brazilianen wonnen met 2-1 (21-23, 21-15 en 15-9). Het in China als achttiende geplaatste duo Boersma/Spijkers eindigde daarmee op een hele verdienstelijke vijfde plaats.

Awesomenauts maakt kennis met een pittige dame

Ronimo Games heeft de eerste downloadable content voor Awesomenauts bekendgemaakt. De DLC bestaat uit een nieuw personage om mee te vechten.

Veel is er nog niet bekend over deze pittige tante, het eerste vrouwelijke personage in de game. Ze lijkt met energiebollen te gooien en staat op een hoverboard.

Naast de DLC heeft Ronimo Games aangegeven dat ze druk bezig zijn met de eerste patch voor de game. Deze patch zal voornamelijk de balans tussen personages aanpakken. Veel hoeft daar volgens Ronimo echter niet aan te gebeuren: "Tot nu toe is de meerderheid van de gamers het erover eens dat de game een goede balans heeft. Dat vinden we natuurlijk geweldig."

Awesomenauts is een online game, waarin verschillende teams het tegen elkaar opnemen. De game is te downloaden via PlayStation Network en Xbox Live Arcade.

Schweinsteiger: "Moeilijkste bekerfinale"

Bayern München staat zaterdagavond tegenover Borussia Dortmund in de finale van de DFB Pokal. Het zal een titanenstrijd worden, denkt Bastian Schweinsteiger. De bekerfinale lijkt voor Bayern een opmars richting de Champions League-finale volgende week tegen Chelsea. Borussia Dortmund kan de dubbel pakken en heeft goede hoop na vier zeges op rij op Bayern.

"Het zal de moeilijkste wedstrijd worden van de vijf bekerfinales die ik gespeeld heb", vertelt Bayerns Schweinsteiger aan Kicker. "Maar als we met dezelfde effectiviteit en passie spelen als tegen Real Madrid, zijn we moeilijk te verslaan."

Spits Mario Gómez verwacht de beker te pakken met zijn ploeg. "Het maakt mij niet uit wie de tegenstander is, wij willen deze trofee winnen. Dortmund is een van de sterkste ploegen van Duitsland, maar wij zijn ook niet makkelijk te bespelen. Ik denk dat wij deze finale winnen."

Verdachte drievoudige moord overleden

De 34-jarige man uit Amsterdam-Noord die zichzelf vrijdag in zijn huis neerschoot toen de politie hem wilde arresteren, is 's avonds aan zijn verwondingen overleden. Dat heeft de politie Zaanstreek-Waterland zaterdag gemeld.

De man werd verdacht van betrokkenheid bij de drievoudige Purmerlandse moordzaak. Hij had zich vrijdagochtend opgesloten in zijn slaapkamer toen een arrestatieteam hem wilde oppakken. Aanvankelijk leek hij zich te willen overgeven. Kort nadat het contact met de onderhandelaar werd verbroken, klonk er echter een schot. De man had zichzelf neergeschoten. Hij werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis overgebracht, waar hij is overleden.

Volgens de politie heeft het arrestatieteam niet geschoten. De rijksrecherche stelt wel een onderzoek in. Dat is gebruikelijk in dit soort zaken.

Verdachte drievoudige moord overleden
Verdachte drievoudige moord overleden (Foto: ANP)

Verbeek: "Benschop of Boymans weg"

AZ-trainer Gertjan Verbeek heeft duidelijke plannen voor volgend seizoen. Een van de drie centrumspitsen mag vertrekken. AZ hoeft maar over twee centrumspitsen te beschikken volgens Verbeek. En daarom mogen twee van zijn spitsen het uitvechten wie er mag blijven in Alkmaar.

"Jozy Altidore blijft, maar de andere twee, (Charlison, red.) Benschop en Boymans, moeten wekelijks spelen en dus mag er één weg", legt Verbeek uit aan Voetbal International. Technisch directeur Earnest Stewart meldde eerder juist dat Ruud Boymans waarschijnlijk niet vertrekt. "Je ziet vaak dat zo'n eerste seizoen in het teken van de aanpassing staat. We hebben niet in hem geïnvesteerd om na een jaar al afscheid van elkaar te nemen."

Hudson huilt bij veroordeling moordenaar familie

Jennifer Hudson barstte in tranen uit toen de vermeende moordenaar van haar drie familieleden schuldig werd bevonden. Een jury acht William Balfour, de ex-man van Hudsons zus, schuldig aan de moord op de moeder, broer en het 7-jarige neefje van de actrice en zangeres. Balfour hangt een levenslange gevangenisstraf boven het hoofd.

"We bidden dat God de heer Balfour van deze afschuwelijke daden vergeeft", verklaarden Jennifer en haar zus Julia nadat ze de rechtbank hadden verlaten. De zussen bedankten de openbaar aanklager voor de 'inzet en het onvermoeibare werk' en prezen de politie en de getuigen. Jennifer werd ruim twee weken geleden als eerste getuige opgeroepen.

De gedachten van de zussen zijn ook bij de familie van Balfour. "We hebben allemaal vreselijke verliezen geleden in deze tragedie."

Balfour zou in oktober 2008 door het lint zijn gegaan toen hij vermoedde dat Julia Hudson, met wie hij destijds relatieproblemen had, een ander had. Het 31-jarige voormalig bendelid ging naar het ouderlijke huis van de Hudsons en schoot daar achtereenvolgens de 57-jarige moeder en de 29-jarige broer van Jennifer dood.

Vervolgens zou Balfour de 7-jarige Julian, Julia's zoon uit een eerdere relatie, mee hebben genomen. Het kind werd drie dagen later dood aangetroffen in een auto.

Balfour toonde geen emotie na zijn veroordeling. Zijn advocaat heeft al aangegeven in beroep te gaan. Balfour krijgt zijn straf op 8 juni te horen. Hoogstwaarschijnlijk is Jennifer Hudson dan weer van de partij, zij heeft het hele proces bijgewoond.

Nederlaag Phelps op 200 vrij

Michael Phelps heeft tijdens de US Grand Prix in Charlotte een nederlaag geleden op de 200 meter vrije slag. De 14-voudig olympisch kampioen, kwam zes weken voor de kwalificatie voor Londen 2012 tot een tijd van 1.48,01. De plaatselijke favoriet Richard Berens was beduidend sneller: 1.47,32.

Ryan Lochte was nog trager dan Phelps. De tijd van de wereldkampioen was 1.49,70. ''We zitten allemaal in een ander stadium van de opbouw'', was de verklaring van Phelps, die nog in actie komt op de 200 vlinder en dan op hoogte gaat trainen in Colorado. ''Ik voelde me in de finale iets beter dan in de series. Berens zwom geweldig. Hij verdiende te winnen.''

Op de 100 meter schoolslag liet Rebecca Soni met een tijd van 1.05,85 de beste prestatie van het seizoen aantekenen.

Bilbao-fans reisden naar verkeerde stad

Geografische kennis ontbrak woensdag bij een aantal fans van Athletic Bilbao. Zij reisden naar de verkeerde stad voor de Europa League-finale. Volgens de Spaanse zender Antena 3 hadden zo'n vierhonderd fans een ticket geboekt naar Boedapest, de hoofdstad van Hongarije. Maar de finale werd juist gespeeld in Boekarest, de hoofdstad van Roemenië, zeshonderd kilometer verderop.

De Bilbao-aanhangers probeerden vervolgens uit alle macht naar Boekarest te komen, maar volgens Antena 3 kwamen ze daar te laat aan voor de wedstrijd. Ook de stadionspeaker van de UEFA zat even met zijn hoofd in de verkeerde plaats tijdens de wedstrijd. "Goedenavond Boedapest en welkom bij de finale van de Europa League", was zijn omroep, met een hels fluitconcert als reactie.

FOK!gamers niet happig op digitale distributie

Gamers bij FOK!games geven de voorkeur aan games kopen in de winkel ten opzichte van digitaal kopen. Bijna één derde van de bezoekers van FOK!games heeft tussen de nul en tien games digitaal aangeschaft. Daar staat tegenover dat één op de vijf bezoekers nog nooit een game digitaal heeft gekocht.

Het is duidelijk dat de bezoekers weinig interesse tonen in digitale verkoop. De games die wél gekocht worden, zijn meestal via aanbiedingen van Steam of Origin. Echter, de voorkeur blijft toch om de game in een hoesje met bijbehorende boekjes binnen te krijgen.

Rikketik: "Ik moet een hoesje in mijn handen kunnen houden, wil ik echt waarde hechten aan een game. Dat klinkt misschien heel gek, maar games die ik download (al dan niet tegen betaling) voelen... inwisselbaar."

NutKees: "Nee, ik ben ouderwets en snuif graag de geur van goedkoop plastic en inkt op als ik de beschermfolie van mijn tastbare aankoop verwijder."

ADTPhantom: "Tussen de 10-25, maar alleen via Steam aanbiedingen. Als er geen aanbieding is is het nog te duur."

Al zijn er natuurlijk altijd uitzonderingen mensen die wél games kopen via digitale distributie en daarin ver kunnen gaan, gezien het feit dat een dikke 15% aangeeft tussen de vijftig en honderd games aangeschaft te hebben, en zelf nog meer dan dat.

gdopan: "165 op steam, wat op gog en ook nog wat losse indie games. 90% op steam is wel aanbiedingen en oudere spellen."

Knight_Rider: "Heb al 186 games op Steam en heb elders online ook nog wel eens wat gekocht."

Habbab: "223 games op GoG.com en 346 op Steam. Hier zit wel wat overlap in, want zodra een game op GoG.com beschikbaar komt (en in de aanbieding is....altijd alleen maar kopen als't in de aanbieding is tenzij je een spel *heel erg graag* wilt hebben) koop ik'm daar alsnog. DRM-free ftw."

Toivonen: "Geen energie verspillen aan EL"

Ola Toivonen vindt dat PSV zich volgend seizoen meer moet richten op de competitie dan op Europees voetbal. De Zweed vindt dat strijden om het landskampioenschap voorkeur moet genieten boven Europees succes. Dat kan de Eindhovense ploeg meer opleveren, vindt hij.

"Misschien moet PSV maar overwegen om volgend seizoen niet te veel energie in de Europa League te steken", begint hij tegen VI. "Het levert je weinig op, maar we verspelen er wel de tweede, of misschien zelfs wel de eerste plaats door. Ik vind het een overweging waard."

Het is de vraag of Toivonen zelf aanwezig zal zijn bij PSV. Zijn contract loopt tot 2014 en hij heeft door zijn vele doelpunten en assists de interesse gewekt van clubs uit het buitenland.

Keijzer loopt in op Van Haersma Buma in peiling

Hoewel Sybrand van Haersma Buma nog steeds favoriet is voor het lijsttrekkerschap van het CDA, wint de Purmerendse wethouder Mona Keijzer aan populariteit. Dat blijkt zaterdag uit een peiling van Maurice de Hond.

Van de Nederlanders ziet 23 procent Van Haersma Buma het liefst lijsttrekker worden. Zeventien procent geeft de voorkeur aan Keijzer. Dinsdag gaf nog 22 procent de voorkeur aan Van Haersma Buma en negen procent aan Keijzer.

Van de CDA-kiezers kiest 32 procent voor Van Haersma Buma en dertig procent voor de Purmerendse wethouder. Dinsdag was dat nog respectievelijk 38 en vijftien procent.

De overige vier kandidaten komen niet in de buurt van Van Haersma Buma en Keijzer. Van de CDA-kiezers geeft acht procent de voorkeur aan staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker, gevolgd door voorzitter van Fontys Hogescholen Marcel Wintels met zeven procent.

Leden van de partij mogen dit jaar voor het eerst de nieuwe lijsttrekker kiezen. Tot nu toe werd die altijd aangewezen door het partijbestuur, waarna het congres daaraan goedkeuring verleende. De leden kunnen vanaf deze week hun stem uitbrengen op een van de zes kandidaten. De verkiezing vindt plaats in twee rondes. Op 18 mei sluit de eerste ronde.

Als geen van de kandidaten in de eerste ronde meer dan de helft van de stemmen behaalt, gaan de twee kandidaten met de meeste stemmen door naar de tweede ronde. Die duurt tot 1 juni.


Keijzer loopt in op Van Haersma Buma in peiling (Foto: Novum)

Wilders: Rutte is een wildebras

Mark Rutte gedraagt zich als een wildebras die wild om zich heen slaat. Dat is althans de mening van Geert Wilders. Wilders reageert hiermee op uitspraken die Mark Rutte gisteravond deed in het programma Pauw en Witteman. Dat valt te lezen in de Volkskrant.  

Rutte stelde gisteravond onder andere dat een stem op de PVV een verloren stem is.Ook heeft Rutte volgens Wilders tijdens het Catshuis-overleg gedreigd de PVV tot en met de laatste zetel af te breken. Wilders zegt dat dat niet zal gebeuren. "Maar wat Rutte wel afbreekt is Nederland, met een onverantwoord en snoeihard bezuinigingspakket voor 2013 dat werkgelegenheid, koopkracht en economische groei kost en het land overlevert aan Brusselse wolven."

[NBA] LeBron James voor derde keer MVP

LeBron James is voor de derde keer in zijn loopbaan uitgeroepen tot meeste waardevolle speler (MVP) in de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie (NBA). De speler van Miami Heat was in de reguliere competitie goed voor gemiddeld 27,1 punten, 7,9 rebounds en 6,2 assists.

De 27-jarige Amerikaanse superster, wiens schotpercentage op 53 procent lag, was in 2009 en 2010 ook al de beste. Vorig jaar ging de titel naar Chicago Bulls speler Derrick Rose. Volgens ESPN kreeg James de voorkeur boven Kevin Durant (Oklahoma City) en Kobe Bryant (LA Lakers). King James is de achtste speler in de geschiedenis die de trofee ten minste drie keer ontving. 

Kareem Abdul-Jabbar is met zes keer het vaakst uitgeroepen tot beste speler van de competitie. Michael Jordan en Bill Russell volgen met vijf keer. 

Mladic wraakt rechtbankvoorzitter Orie

Ratko Mladic heeft rechter Alphons Orie van het Joegoslaviëtribunaal vrijdag gewraakt en de president van het tribunaal gevraagd zijn strafproces uit te stellen. Rechtbankvoorzitter Orie kan volgens Mladic, die terechtstaat voor onder meer oorlogsmisdaden, zijn rechtszaak niet onbevooroordeeld behandelen.

Orie is niet onpartijdig, omdat hij verscheidene eerdere rechtszaken tegen ondergeschikten van Mladic heeft geleid, schrijven de advocaten van de voormalige Bosnisch-Servische legerleider aan president van het Joegoslaviëtribunaal Theodor Meron. Omdat Orie een Nederlander is kan hij niet onafhankelijk oordelen over Mladic' aandeel in het bloedbad in Srebrenica in 1995, dat de daar gelegerde Nederlandse vredesmacht destijds niet wist te voorkomen. De rechtbankvoorzitter zou de aanklagers bovendien hebben bevoordeeld in de voorbereiding op het Mladic-proces.

Orie zat de rechtbank voor die eerder generaal Stanislav Galic schuldig bevond aan de bloedige belegering van Sarajevo. Volgens de verdediging van Mladic heeft Orie 'een sterk persoonlijk belang zijn bevindingen tijdens de zaak-Galic intact te laten', en is Mladic daarom bij voorbaat al veroordeeld.

In 2008 werd Orie van de zaak tegen Mladic' politiek leider Radovan Karadzic gehaald nadat Karadzic een identieke klacht had ingediend. Maar het tribunaal hield indertijd vol dat Orie's overplaatsing een administratieve reden had, en sprak zich niet uit over Karadzic' klacht.

De verdediging van Mladic dringt in de brief aan de tribunaalvoorzitter aan op uitstel van het proces tegen haar cliënt. Het begin van de strafzaak tegen de voormalige Bosnisch-Servische legerleider is op zijn aandringen al meerdere keren uitgesteld en staat nu gepland voor 16 mei. De 70-jarige Mladic voerde meermaals gezondheidsproblemen aan om verder uitstel af te dwingen.

Mladic staat onder andere terecht voor genocide, wegens de massamoord op zevenduizend moslimmannen en -jongens in 1995 in Srebrenica. Verder is hij aangeklaagd voor zijn rol in het 44 maanden durende beleg van Sarajevo, de etnische zuiveringen in Bosnië en het gijzelen van vredesmilitairen van de Verenigde Naties.

Mladic weigert zich te verweren, maar houdt wel vol dat hij onschuldig is.


Mladic wraakt rechtbankvoorzitter Orie (Foto: Novum)

Gewelddreiger Zuidplein aangehouden

De man die enkele dagen geleden dreigde een bloedbad aan te richten in winkelcentrum Zuidplein in Rotterdam is vrijdag aan het eind van de middag aangehouden. Dat laat de politie weten. De man uit de Rotterdamse deelgemeente Hoogvliet was per fiets onderweg van Barendrecht naar Rotterdam en was ongewapend.

De 30-jarige man zou zelf geen dreigementen hebben geuit op sociale media. De politie zoekt uit hoe de berichten vrijdag toch terechtkwamen op Facebook en Twitter. Ze veroorzaakten in ieder geval veel onrust. De hashtag #Zuidplein werd in enkele uren bijna zeshonderdduizend keer geteld. Enkele winkeliers sloten uit voorzorg hun deuren.

De man werd enkele dagen geleden zijn woning uitgezet. Daarbij uitte hij dreigementen naar bekenden, aldus de politie. In het verleden zou hij volgens hen ook gedreigd hebben 'iets' aan te richten in het winkelcentrum. Zij besloten om die reden de politie in te lichten, die daarop een zoektocht instelde.

Er was volgens de politie geen reden om aan te nemen dat de man op korte termijn iets van plan was. Wel was zij uit voorzorg, zowel herkenbaar als onherkenbaar, aanwezig in de omgeving van het Zuidplein.

Hoewel de man een bekende is van de politie, heeft hij geen geweldsdelicten op zijn naam staan. De man wordt momenteel verhoord.

Chavez weer thuis na reeks bestralingen in Cuba

CARACAS - De Venezolaanse president Hugo Chavez is vrijdag teruggekeerd in eigen land. Hij verbleef de afgelopen elf dagen in Cuba om een reeks bestralingen te ondergaan wegens kanker.

Volgens de 57-jarige Chavez zijn de bestralingen succesvol geweest en is de medische behandeling nu achter de rug. Hij moet zich wel strikt houden aan de voorschriften van zijn artsen.

De staatstelevisie zond live beelden uit van de thuiskomst van de president. Hij werd op de luchthaven opgewacht door tientallen geüniformeerde soldaten en een aantal ministers.

Chavez begon in maart met de eerste bestralingen, nadat hij in juni en februari nog in Cuba was geopereerd om tumoren te verwijderen uit zijn schaamstreek. In oktober hoopt Chavez weer mee te doen aan de presidentsverkiezingen.

Triatletes doen goede zaken voor Olympische Spelen

Rachel Klamer mag zich bijna zeker gaan opmaken voor de Olympische Spelen. De 21-jarige triatlete toonde bij de World Triathlon Series wedstrijd in het Amerikaanse San Diego vormbehoud door als twaalfde te finishen. Aangezien de Nederlandse al een nominatie had, was een plaats bij de beste zestien voldoende.

Naast Klamer voldeed nog een andere Nederlandse aan de kwalificatie-eisen van NOC*NSF. De eveneens pas 21-jarige Maaike Caelers werd na een hele knappe wedstrijd elfde. Caelers was nog niet in het bezit van een nominatie, maar voldeed in één keer aan de nationale eisen door bij de beste twaalf te finishen.

Of Klamer en Caelers ook echt naar de Olympische Spelen mogen is nog de vraag. Daarvoor is ook de olympische ranglijst van de Internationale Triatlon Bond van belang. De beste 39 op een geschoonde ranglijst, waarbij de beste tien landen drie triatletes mogen afvaardigen naar Londen en de andere landen maximaal twee, slepen een startplek voor hun land in de wacht. Klamer staat op die lijst negentiende en kan een plek niet meer ontlopen, maar Caelers is op dit moment 38e en staat er net binnen.

Alles is nu afhankelijk van de laatste wedstrijd in de World Triathlon Series, die op 26 mei gehouden wordt in Madrid. Als Nederland na die wedstrijd nog een tweede triatlete in de geschoonde top-55 heeft, mag het twee dames naar Londen sturen. De Nederlandse Triatlon Bond bepaalt dan wie mag gaan op basis van de nationale eisen.

Voorlopig hebben alleen Klamer en Caelers aan die nationale eisen voldaan, maar ook andere dames hebben in Madrid nog een kans. Zo heeft Danne Boterenbrood, die al in het bezit is van een nominatie, de wedstrijd in San Diego laten schieten om zich te richten op Madrid en hoopt Lisa Mensink in Spanje op revanche. Mensink, die al deelnam aan de Spelen van Peking, startte goed in San Diego, maar kwam bij het begin van het fietsonderdeel in een valpartij terecht en moest opgeven.

[NBA] Memphis weer op gelijke hoogte

In de play-offs van de NBA hebben de basketballers van de Memphis Grizzlies uitschakeling weten te voorkomen. In Los Angeles wonnen de Grizzlies met 90-88 van de Clippers. In de best-of-seven staat het nu 3-3. Marc Gasol was topscorer met 23 punten.

De thuisclub stond halverwege het vierde en laatste kwart nog acht punten voor. Een tussensprintje van de Grizzlies (10-0) betekende echter de ommekeer in de wedstrijd. De beslissing valt nu morgen in Memphis.

De winnaar moet het in de tweede ronde opnemen tegen San Antonio Spurs.

Maker beroemdste sportwagens VS overleden

De autocoureur en maker van de beroemdste Amerikaanse sportwagens, Carroll Shelby, is op 89-jarige leeftijd overleden. Dit heeft de onderneming Carroll Shelby International zaterdag meegedeeld. Shelby overleed donderdag in een ziekenhuis in Dallas (Texas).

Shelby maakte in de jaren '60 onder meer de AC Cobra en de Shelby Mustang die diepe sporen in het Amerikaanse wagenpark hebben achtergelaten. De telkens vernieuwde versie van de Shelby Mustang is nog steeds de belangrijkste sportwagen coupé van autogigant Ford.

Shelby was na de Tweede Wereldoorlog een van de meest succesvolle autocoureurs in de VS. In de jaren '60 begon hij met de bouw van raceauto's.

Maker beroemdste sportwagens VS overleden
Maker beroemdste sportwagens VS overleden (Foto: ANP)

Bleker vreest voor gevolgen Kunduz-akkoord

Demissionair staatssecretaris van Economische Zaken Henk Bleker (CDA) heeft kritiek op de afspraken uit het Kunduz-akkoord over het ontslagrecht. Hij vreest dat de daarin voorgestelde aanpassingen desastreuze gevolgen hebben voor kleine middenstanders en hun werknemers.

In een interview het met AD waarschuwt de kandidaat-lijsttrekker zaterdag ook voor de gevolgen van het bezuinigingsplan voor mensen met modale inkomens. Die kunnen volgens hem geen huis meer kopen als de hypotheekrenteaftrek te ingrijpend wordt aangepast.

Bleker denkt dat zijn partij kiezers verliest als het akkoord het hard uitpakt voor de potentiële achterban. "We moeten als CDA goed opletten dat we ondernemers niet van ons vervreemden en dat de hervorming van hypotheekrenteaftrek niet ervoor zorgt dat lagere inkomens geen woning kunnen betalen."

Het CDA wil vooral bij de VVD kiezers weghalen. "De VVD is nu te groot", vindt Bleker. "Als die partij meer dan 35 zetels haalt, halen wij er nooit meer dan twintig." Hij verwacht dat het CDA bij de verkiezingen in september tussen de twintig en dertig zetels gaat halen.


Bleker vreest voor gevolgen Kunduz-akkoord (Foto: Novum)

Linkdump metromuis

Iedere dag krijgen we vele submits binnen. Iemand die zorgt voor het gros van de submits is metromuis. Daarom een speciale linkdump met alleen maar submits van hem. Met dank aan metromuis voor de submits.

Wij willen metromuis bedanken voor de vele submits, maar kan jij het veel beter? Laserstraal jouw originele bijdrage maar in onze submit.

Nieuw onderzoek Europese Commissie naar ING

De Europese Commissie start een nieuw onderzoek naar de ING. Het onderzoek richt zich op een wijziging van de voorwaarden van de kapitaalinjectie die de bank in 2008 en 2009 ontving, laat de commissie weten.

ING kreeg tijdens de bankencrisis onder meer een kapitaalinjectie van de Nederlandse overheid van tien miljard euro. Toen de Nederlandse staat de terugbetaalvoorwaarden later wijzigde, zag de commissie dat als een extra steun van nog eens twee miljard euro.

Omdat hierdoor het aantal steunacties van de Nederlandse overheid op vier kwam, werd ING door de commissie extra hard gestraft. De verzekeringtak van ING moest worden losgekoppeld van de bank. Ook moest de Westland-Utrechtbank worden verkocht, wat nog niet gelukt is.

Het Gerecht van de Europese Unie bepaalde in maart nog dat Eurocomissaris Neelie Kroes de extra strenge maatregelen onterecht heeft opgelegd. De commissie heeft vrijdag beroep aangetekend tegen dit vonnis, zo laat Eurocommissaris voor mededinging Joaquín Almunia weten.

Akkoord over schade vliegramp Tripoli

De meeste nabestaanden van slachtoffers van de vliegramp in Tripoli twee jaar geleden hebben met de luchtvaartmaatschappij overeenstemming bereikt over de schadeafwikkeling. Dat zei advocaat Veeru Mewa, die een deel van de nabestaanden bijstaat, zaterdag op Radio 1.

Het is zaterdag precies twee jaar geleden dat het toestel van de Libische maatschappij Afriqiyah Airways crashte. Bij de vliegramp kwamen 103 mensen om het leven, onder wie zeventig Nederlanders. Een Nederlandse jongen van 9 jaar was de enige overlevende.

Mewa, die de nabestaanden van 38 dodelijke slachtoffers bijstaat, mag niks zeggen over de hoogte van de claims omdat met de maatschappij is afgesproken dat geheim te houden. De schade varieert volgens hem van eenvoudige materiële zaken als begrafeniskosten tot ingewikkelde immateriële schade en smartengeld.

Formeel moeten nabestaanden binnen twee jaar een schikkingregeling hebben getroffen of een juridische procedure zijn gestart, omdat hun rechten anders vervallen. Mewa heeft echter met de advocaten van Afriqiyah afgesproken gewoon door te onderhandelen over degenen voor wie nog geen regeling is getroffen. "Afriqiyah heeft ook de intentie om er zonder rechter uit te komen", zegt hij.

Het Libische onderzoek naar de vliegramp is nog altijd niet klaar. Demissionair minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) liet vorige maand nog weten dat het onderzoek vertraging heeft opgelopen.

Treinverkeer Utrecht volgens normale dienstregeling

Het treinverkeer van en naar Utrecht verloopt zaterdag naar verwachting weer volgens de normale dienstregeling. Dat meldt de NS. Vrijdagavond lag het treinverkeer plat door een stroomstoring.

De problemen ontstonden rond 21.00 uur. Eerder op de dag waren bij proefboringen voor de aanleg van een tunnel kabels geraakt, wat leidde tot een seinstoring tussen Utrecht en Woerden. Bij werkzaamheden om die storing te herstellen, werden vrijdagavond vervolgens stroomkabels geraakt.

Door de stroomstoring strandden honderden reizigers op Utrecht CS. Aan het einde van de avond was de stroomstoring opgelost en kwam het treinverkeer weer op gang.

Wereldrecord surfen op hoogste golf gebroken

Guinness World Records heeft het nieuwe wereldrecord voor het surfen op de hoogste golf toegekend aan Garrett McNamara, die op Hawaii woont. McNamara (44) deed niet eens een recordpoging, maar kwam in november 'per ongeluk' voor de kust bij Nazare in Portugal op de golf terecht.

De golf was 24 meter hoog, 30 centimeter hoger dan het vorige record. McNamara had het geluk dat zijn tocht op de golf werd gefilmd en gefotografeerd. Aan de hand daarvan kon het comité dat de wereldrecords vastlegt bepalen of de golf inderdaad hoger was.

McNamara zei dat hij niet op zoek was naar het record. "Ik hou gewoon heel erg van surfen."

Barroso: 'Grieken desnoods uit euro'

De voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso waarschuwt de Grieken dat ze de euro moeten verlaten als ze hun afspraken niet nakomen. Hij zei dat vrijdag in een interview met de Italiaanse tv-zender SkyTG24.

"Indien de akkoorden niet worden gerespecteerd, betekent dat dat de voorwaarden er niet zijn om verder te gaan met een land dat zijn beloftes niet nakomt," aldus Barroso.

Zondag waren er parlementsverkiezingen in Griekenland. De partijen die tegen de door Europa opgelegde bezuinigingen zijn, wonnen. Vrijdag mislukte de derde formatiepoging.

Barroso:'Grieken desnoods uit euro'
Barroso:'Grieken desnoods uit euro' (Foto: ANP)

Bedrogen Eva Longoria heeft veel zelfvertrouwen

Eva Longoria blaakt van het zelfvertrouwen. Het feit dat haar ex Tony Parker haar bedroog, heeft daar geen verandering in gebracht. "Ik kan heel goed dingen loslaten. Ik ben zo zeker van mezelf", zei de actrice in de Amerikaanse talkshow The Conversation With Amanda de Cadenet.

Vlak nadat ze had ontdekt dat Parker vreemdging, heeft ze kort getwijfeld aan zichzelf. "Ik heb wel even gedacht: ben ik niet mooi, slim of sexy genoeg?" Toch vond ze een manier om met haar verdriet om te gaan. "Meditatie heeft me erg geholpen. Gewoon zitten, nadenken en alles doornemen."

Volgens Longoria denkt de maatschappij dat er iets mis is met een vrouw als een man haar bedriegt. "Dan denkt men dat ze op seksueel gebied niet genoeg te bieden had bijvoorbeeld. Maar waarom moet een man een reden hebben om vreemd te gaan?"

De Desperate Housewives-actrice wist diep van binnen dat haar huwelijk met Parker, van wie ze twee jaar geleden na een huwelijk van drie jaar scheidde, gedoemd was te mislukken. "Ik trouwde met iemand die eigenlijk niet aan mijn eisen voldeed", bekent Longoria. "Ik dacht: het is leuk en ik wil zekerheid. Maar als je een kat wil, moet je niet met een hond trouwen."

Fietsster zwaargewond bij botsing met politie

Een 69-jarige fietsster is vrijdagavond in Rotterdam zwaargewond geraakt bij een botsing met een politievoertuig. De agenten in het voertuig waren op weg naar een melding van een woningoverval. De vrouw kwam bij de botsing volgens de politie ongelukkig ten val.

De politie werd omstreeks 19.00 uur gewaarschuwd over de overval in de woning aan de Overschiese Kleiweg. De botsing vond vlakbij de betreffende woning plaats. Het slachtoffer is zwaargewond naar een ziekenhuis gebracht. De politie Haaglanden onderzoekt de aanrijding. De bestuurder van het voertuig is aangemerkt als verdachte, de bijrijder als getuige.

De overvallen bewoner heeft verklaard dat een jongeman bij hem aan de deur stond met een 'vaag verhaal' over een pakketje. Op het moment dat een bekende van de bewoner voorbijkwam, verdween de jongeman, maar niet veel later kwam hij terug. Dit keer bedreigde hij de bewoner met een vuurwapen en drong de woning binnen.

De dader ging er uiteindelijk vandoor met wat geld en autosleutels. Een daaropvolgende zoekactie naar de verdachte, waarbij onder meer een politiehelikopter is ingezet, heeft nog niet geleid tot de arrestatie van een verdachte.

Afperser Stevie Wonder opgepakt

De Amerikaanse politie heeft een man aangehouden die geprobeerd heeft Stevie Wonder af te persen. De man, Alpha Lorenzo Walker, dreigde naar de media te stappen met het verhaal dat hij het resultaat is van een incestueuze relatie van Wonder en zijn zus. In ruil voor zijn stilzwijgen eiste hij vijf miljoen dollar.

Volgens bronnen hebben agenten zich voorgedaan als woordvoerders van Wonder. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentzender TMZ. Zij beweerden het geld voor Walker te hebben, maar vroegen hem eerst een document te ondertekenen waarin hij bekent dat zijn beschuldigingen leugens zijn. Toen hij tekende, werd hij in de boeien geslagen.

De man is aangehouden wegens poging tot afpersing. Ook zijn vriendin is door de politie opgepakt.

Walker beweert onschuldig te zijn. De man zit nog vast en moet een borg van zestigduizend dollar betalen.

Chirurgen Maasziekenhuis opnieuw op non-actief

Twee chirurgen van het Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer die begin april werden geschorst, maar afgelopen maandag weer aan de slag mochten, zijn opnieuw op non-actief gesteld. De onderlinge werkverhoudingen kwamen na de terugkeer van de twee chirurgen verder onder druk te staan, meldt het ziekenhuis vrijdag.

De twee waren geschorst vanwege een samenwerkingsprobleem tussen de afdeling chirurgie en partijen binnen en buiten het ziekenhuis. In afwachting op een definitief besluit mochten de chirurgen hun werk niet meer uitoefenen.

Het Scheidsgerecht Gezondheidszorg besliste echter dat de chirurgen weer welkom zouden moeten zijn in het ziekenhuis. Het ziekenhuis zat daarop vanwege de contractuele opzegperiode van zes maanden nog een halfjaar aan de twee chirurgen vast.

Volgens de raad van bestuur liepen de spanningen bij veel medewerkers en specialisten echter op sinds de chirurgen maandag weer aan de slag konden. Bovendien bleek dat het organiseren van waarneming door de terugkeer van de twee chirurgen onmogelijk was geworden, meldt het ziekenhuis.

De raad van bestuur, die eindverantwoordelijk is voor de kwaliteit en veiligheid in het ziekenhuis, vindt dat het hospitaal zo niet kan functioneren. Daarom heeft de raad besloten de chirurgen opnieuw op non-actief te stellen.

Het ziekenhuis belooft patiënten die de komende tijd een afspraak hebben voor een polibezoek of operatie tijdig te informeren als de schorsing van de artsen gevolgen voor ze heeft.

Ambassadeur voorlopig niet terug naar Paramaribo

De Nederlandse ambassadeur in Suriname blijft voorlopig in Nederland. De maatregelen die Nederland genomen heeft blijven van kracht. Dat zegt demissionair minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) vrijdag in een reactie op de opschorting van het proces rond de Decembermoorden in Suriname door de krijgsraad.

De krijgsraad gaf vrijdag aan zich niet bevoegd te achten een beslissing te nemen over de gewijzigde amnestiewet, die het mogelijk maakt dat president Bouterse en zijn 24 medeverdachten vrijuit gaan. Er moet worden getoetst of de amnestiewet niet strijdig is met de grondwet.

De wet werd begin vorige maand ondertekend. Nadat de wet werd aangenomen, trok Rosenthal ambassadeur Aart Jacobi terug om een 'krachtig diplomatiek signaal' af te geven. De amnestiewet staat haaks op de internationale verplichtingen van Suriname om straffeloosheid tegen te gaan, zo zei hij eerder.

De EU heeft aangegeven van plan te zijn Suriname ter verantwoording te roepen. De EU start een zogeheten artikel-8-dialoog met Suriname, die ertoe moet leiden dat Suriname zijn internationale verplichtingen nakomt. Deze procedure is een zwaar diplomatiek instrument.

Volgens Rosenthal hangt de amnestiewet Suriname 'nog steeds boven het hoofd. "De wet zal onderwerp vormen van de artikel-8-dialoog tussen Europese Unie en Suriname."


Ambassadeur voorlopig niet terug naar Paramaribo (Foto: Novum)

Knapen en Atsma naar klimaatconferentie Rio

Nederland stuurt onder anderen staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ben Knapen (CDA) en staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Joop Atsma (CDA) naar de klimaatconferentie in juli in Rio de Janeiro. Dat schrijft Knapen vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Ook de premiers van Aruba en Sint Maarten gaan mee, evenals een ambtelijke delegatie. Eerder werd bekend dat de hele elfkoppige delegatie van het Europees Parlement verstek laat gaan vanwege de adembenemend hoge prijzen voor hotelkamers die worden gevraagd.

Volgens een woordvoerder van het Europees Parlement zouden de prijzen tien keer hoger zijn dan de aanvankelijke schattingen. In Rio de Janeiro zijn te weinig hotelbedden beschikbaar voor de conferentie. Verwacht wordt dat er vijftigduizend mensen op afkomen, terwijl er slechts 33 duizend hotelbedden zijn.

Niet alleen het Europees Parlement heeft afgezegd. Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Britse premier David Cameron komen niet. De Amerikaanse president Barack Obama zou eveneens zijn gezicht niet laten zien. Daarmee lijkt de grootste conferentie van de Verenigde Naties ooit, die was aangekondigd als een historische kans om een groenere toekomst op te bouwen, in rook op te gaan.

Rutte wil niet verder gaan bij hypotheekrente

Huizenkopers moeten gestimuleerd worden om hun hypotheek af te lossen, maar premier en VVD-lijsttrekker Mark Rutte is geen voorstander van verdere beperkingen aan de hypotheekrenteaftrek.

Dat bleek vrijdagavond in het tv-programma Pauw & Witteman waar Rutte een uur lang te gast was. Rutte heeft zich steeds verzet tegen aanpassingen aan de hypotheekrenteaftrek, maar accepteerde afgelopen maand wel het voorstel om aflossingsvrije hypotheken niet meer in aanmerking te laten komen voor renteaftrek.

"Verder gaan we niet", aldus Rutte vrijdag. In het begrotingsakkoord van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie is de beperking van nieuwe aflossingsvrije hypotheken ook opgenomen.

Rutte gaf aan het akkoord van de vijf partijen niet direct als een startpunt voor een nieuw kabinet na de verkiezingen op 12 september te zien. Hij benadrukte dat het begrotingsakkoord alleen voor 2013 geldt en alle partijen de komende tijd vooral moeten laten zien wat ze in de jaren erna willen doen.

Rutte wil niet verder gaan bij hypotheekrente
Rutte wil niet verder gaan bij hypotheekrente (Foto: ANP)

'Toekomst van PSP in gevaar'

Het einde van de PSP lijkt langzaam in zicht te komen. Begin dit jaar kwam de PS Vita uit en leek het een logische zaak dat de PSP langzaam uitgefaseerd zou worden. De eerste stap hiertoe lijkt gezet te zijn door GameStop in Amerika. De winkelketen heeft namelijk aangegeven dat ze geen PSP's meer gaan verkopen.

Bijna een kwart van alle winkel van GameStop heeft aangekondigd geen PSP en PSP-gerelateerde accessoires te gaan verkopen. Dit zijn vooral de kleinere winkels, aangezien zij stukken minder ruimte hebben. De PSP zal wel nog verkocht worden in de grotere zaken en via internet. Edoch, het einde is ingezet. Wat vinden jullie? Is de PSP klaar voor een mooi zeegraf of is er nog reden genoeg om hem in leven te houden?

Gratis AR-cards voor Kingdom Hearts-fans

Square Enix gaat mensen die Kingdom Hearts 3DS pre-orderen nog meer tegemoet komen. Gamers krijgen bij elke pre-order drie AR-cards die ze kunnen gebruiken door de camera van de 3DS op de kaarten te mikken. Voorlopig lijkt deze actie alleen voor Amerika te bestaan, maar het is nog niet duidelijk of deze ook naar Europa komt.

"Using these cards will allow players to unlock rare Dream Eaters and a 360 viewing stand that allows players to take a closer look at their Dream Eaters from all angles. One wild AR card will randomly unlock one of the three rare Dream Eaters: Ursa Circus, Sudo Neku or Meowjesty. The second AR card unlocks R&R Seal Dream Eater, and the last AR card unlocks the 360 viewing stand."

Kingdom Hearts 3DS moet in juli uitkomen voor Nintendo 3DS.

Schultz vindt Nederlandse vangrails veilig

De vangrails die in Nederland worden gebruikt zijn niet verouderd en voldoen aan de Europese normen. Dat antwoordt demissionair minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) op Kamervragen over de staat van de vangrails. Ze heeft bewust gekozen voor een 'lichte variant'.

De bewindsvrouw was gevraagd te reageren op berichten in de media waarin werd gesuggereerd dat de Nederlandse vangrails gevaarlijk zouden zijn. Vrachtwagens zouden er gemakkelijk doorheen kunnen schieten.

Schultz laat weten dat vangrails met een 'hoger kerend vermogen' minder veilig zijn voor personenauto's. De kans is namelijk groter dat een personenauto na een botsing meer schade heeft of direct weer op de rijbaan terechtkomt.

Vorig jaar gebeurde het acht keer dat een vrachtwagen door of over de vangrail reed. Daarbij vielen drie doden en drie gewonden.


Schultz vindt Nederlandse vangrails veilig (Foto: Novum)

De grote FOK!games Communitybrainstorm deel 1

Na een grote rant over het bestaan van gaming, de status van onze huidige game-industrie en de belangrijke rol van de Indie-ontwikkelaars wordt het, na het verzorgen van enkele games voor klanten, tijd om daad bij woord te voegen en zelf serieus aan de slag te gaan. De daadwerkelijke stap is in een eerder stadium genomen en het project is concreet al gestart, maar verse input is altijd welkom! Verse input die samen met jullie gegenereerd gaat worden. Een FOK!games-primeur: crowdfunding in creatieve zin. Bij wijze van experiment.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.