FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 12 april 2012

Deense marine redt gijzelaars uit handen piraten

De Deense marine heeft twaalf gijzelaars gered uit de handen van hun ontvoerders, een groep Somalische piraten. Zestien zeeschuimers zijn bij de reddingsactie voor de kust van Somalië gearresteerd.

Een Deense oorlogsbodem hield het piratenschip woensdag tegen. De reddigsactie verliep zonder dat er een schot gelost werd. De twaalf gijzelaars, afkomstig uit Iran en Pakistan, werden al een maand vastgehouden.

De piraten blijven voorlopig in hechtenis. Bekeken wordt of zij worden vervolgd.

Leger bezet centrum hoofdstad Guinee-Bissau

Het leger heeft donderdag het centrum van Bissau, de hoofdstad van Guinee-Bissau, bezet. Er zijn berichten van beschietingen, onder meer met mortieren. Waar de interim-president van het land en de premier zijn is niet bekend. Dat zei een diplomaat die niet bij naam genoemd wilde worden.

Sinds de onafhankelijkheid van Portugal in 1974 hebben er diverse staatsgrepen plaatsgevonden in Guinee-Bissau. Op 29 april wordt in principe de tweede ronde van de presidentsverkiezingen gehouden, waarin de huidige premier Carlos Gomes het opneemt tegen voormalig president Kumba Yala.

Het land is vervroegd naar de stembus gegaan in verband met het overlijden van president Malam Bacai Sanha in januari.

Uitslagen Eredivisie speelronde 29

De Eredivisie kende deze week een midweekse speelronde. In de 29e wedstrijdronde was Ajax de grote winnaar. De Amsterdammers wonnen met 0-5 bij concurrent sc Heerenveen en zag alle andere titelconcurrenten punten verliezen. Onderin gaf De Graafschap de laatste plaats over aan Excelsior.

De Graafschap heeft de rode lantaarn in de Eredivisie overgedragen aan Excelsior. De Doetichemers wisten voor het eerst sinds oktober weer een thuiswedstrijd te winnen. Op de Vijverberg werd FC Utrecht met 3-0 geklopt.

De ploeg had een gelukje nodig (fout doelman Cummins) om op voorsprong te komen via Poepon, maar het bleek de eerste helft wel sterker. Na rust gaven de Utrechters meer gas, maar kwamen toch 2-0 achter toen De Leeuw een corner binnenkopte. Daarna was het duel gespeeld en kon De Leeuw vlak voor tijd nog zijn tweede goal maken.

PSV lijkt drie dagen na de winst in de bekerfinale te zijn afgehaakt voor de landstitel. De Eindhovenaren moesten het onderspit delven in een Brabants onderonsje met RKC Waalwijk.

RKC gaf weinig ruimte weg tegen PSV, dat nauwelijks voor gevaar wist te zorgen. Ook de Waalwijkers bleven lang ongevaarlijk, maar stonden 10 minuten na rust plots met 2-0 voor via een schot van Duits en een van richting veranderd schot van Schet. In de slotfase drong PSV nog aan, maar verder dan een goal van Vennegoor of Hesselink kwamen ze niet.

Ook stonden twee topwedstrijden op het programma. Woensdag werd eerst de wedstrijd tussen AZ en FC Twente gespeeld. Een verslag daarvan kan je hier vinden. Later op de avond kwamen ook sc Heerenveen en Ajax elkaar tegen op de grasmat. Daarvan kan je een verslag hier terug lezen

Het moment uit de wedstrijd Heerenveen - Ajax. Vandenbussche legt De Jong neer en krijgt rood. De Jong zou drie goals maken. (Foto: Pro Shots)


Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
Excelsior N.E.C. Nijmegen 0-2
AZ FC Twente 2-2
NAC Breda Heracles Almelo 1-2
Roda JC Kerkrade Feyenoord 0-0
RKC Waalwijk PSV 2-1
sc Heerenveen Ajax 0-5
De Graafschap FC Utrecht 3-0
VVV-Venlo Vitesse 1-3
ADO Den Haag FC Groningen 3-0


Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Ajax 29 18 7 4 61 81-33
2 AZ 29 17 7 5 58 58-29
3 FC Twente 29 16 8 5 56 73-34
4 Feyenoord 29 16 7 6 55 57-33
5 PSV 29 16 6 7 54 71-42
6 SC Heerenveen 29 15 9 5 54 64-48
7 Vitesse 29 13 6 10 45 40-36
8 N.E.C. Nijmegen 29 12 4 13 40 35-36
9 RKC Waalwijk 29 12 4 13 40 31-40
10 Roda JC Kerkrade 29 12 2 15 38 47-59
11 Heracles Almelo 29 10 6 13 36 44-49
12 FC Groningen 29 10 5 14 35 39-55
13 FC Utrecht 29 8 9 12 33 43-50
14 ADO Den Haag 29 8 8 13 32 33-52
15 NAC Breda 29 8 6 15 30 36-45
16 VVV Venlo 29 7 4 18 25 33-67
17 De Graafschap 29 5 4 20 19 25-62
18 Excelsior 29 4 6 19 18 23-64

De overige rangen en standen van de Eredivisie kan je terug vinden op de Eredivisie pagina.

Wouters: "De slechtste wedstrijd tot nu toe"

FC Utrecht trainer Jan Wouters verloor met zijn ploeg met 3-0 van De Graafschap. De oefenmeester is diep teleurgesteld in zijn spelers.

"Ik ben zwaar teleurgesteld door deze prestatie. Er was geen overtuiging, er waren geen ideeën en de wil om te winnen ontbrak. Dat terwijl er nog wel iets tehalen viel dit seizoen. Nu durf ik echt niet meer omhoog te kijken. De play-offs kunnen we uit ons hoofd zetten."

Wouters begrijpt niet dat zijn ploeg hem zo in de steek liet. "Vooraf hadden we duidelijke afspraken gemaakt. We zouden ervoor gaan", vertelde de trainer aan Eredivisie Live. "Daar is helemaal niets van terechtgekomen. Volgens mij was dit de slechtste wedstrijd tot nu toe van FC Utrecht."

Uitslag ADO Den Haag - FC Groningen

Om 21.00 uur begon in de Eredivisie het duel tussen ADO Den Haag en FC Groningen. De thuisclub won het duel met met 3-0. Hieronder vind je de karakteristieken van dit duel.

ADO Den Haag

3 - 0

FC Groningen

 38' Vicento
 59' Omeruo
 79' Smolarek
   
 
 Gele kaart: Toornstra, Vicento, (ADO Den Haag), Bacuna, Kappelhof, (FC Groningen)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 12.000
Arbiter: v. Sichem
 
Opstelling:   Opstelling:
Coutinho
Omeruo
Kum
Horváth
Supusepa
Toornstra
Visser
Chery
Smolarek (Boussaboun/88)
Immers (J. Verhoek/90)
Vicento (Elbers/85)
  Luciano
Pedro
Kappelhof
Sparv
Burnet
Bos (Suk/62)
Hiariej (Ivens/71)
Bacuna (v.d. Laak/80)
Andersson
Tadic
Texeira

Zynga: 'Social games zijn nog niet sociaal'

Bob Bates, de chief creative officer van Zynga, vertelde in een interview dat social games nog steeds niet sociaal zijn. Sterker nog, Zynga begint nu pas te begrijpen wat de mogelijkheden zijn van social games en wat het betekent om sociaal te zijn.

"We're still in the infancy of understanding what's possible and what it really means for a game to be social. Right now we're viral, but true social, where you feel like you're actually playing with your friends, not 'I'm playing here, he's playing there' is still ahead," vertelde Bates. "The sense of actually playing together, that's a real challenge, and I'd like to be in a position where I can attack that challenge. I don't feel like I know enough yet to pull that off; I'm still learning the space. Finding ways to do those kinds of things would be very, very cool."

De meeste games zijn nu asynchroon. Je moet wachten totdat jouw tegenstander een zet heeft gemaakt en verder heb je eigenlijk geen contact met elkaar. Steeds meer bedrijven willen hun social games real-time maken zodat twee spelers synchroon kunnen spelen en daadwerkelijk het gevoel hebben dat ze samen gamen.

Racoon grote winnaar 3FM Awards

Racoon is donderdagavond als grote winnaar uit de bus gekomen bij de 3FM Awards. De Zeeuwse band, die vier keer was genomineerd, sleepte in drie categorieën de prijs in de wacht. Zo kregen ze de award voor beste artiest pop, beste single (No mercy) en beste album (Liverpool rain).

Go Back To The Zoo scoorde eveneens goed. De groep werd voor het tweede achtereenvolgende jaar uitgeroepen tot beste band en beste rockartiest. Ook rapper Gers Pardoel, die afgelopen zaterdag op Paaspopwerd uitgeroepen tot 3FM Serious Talent, nam donderdagavond nog een award mee naar huis voor beste nieuwkomer. Hij maakte maar liefst in 5 categorieën kans.

Ilse de Lange is volgens de 3FM-luisteraars de beste zangeres en Waylon de beste zanger. Dj Armin van Buuren werd uitgeroepen tot beste artiest dance, De Jeugd van Tegenwoordig net als vorig jaar tot beste artiest hiphop en De Staat tot beste artiest alternative. Kane kreeg de prijs voor beste live-act.

Miss Montreal hoorde vorige week al dat ze in de prijzen was gevallen. Zij kreeg de Schaal van Rigter, omdat haar single Wish I Could het afgelopen jaar het meest te horen was op 3FM.

Racoon grote winnaar 3FM Awards
Racoon grote winnaar 3FM Awards (Foto: ANP)

Warcraft: de legendarische rogue

Blizzard heeft enkele machinima-filmpjes gemaakt waarin het verhaal wordt verteld van de legendarische 'Fangs of the Father', twee dolken met de krachten van de Black Dragonflight. Deze twee wapens zijn alleen te krijgen door een langdurige, epische zoektocht te volbrengen.

Met deze filmpjes wil Blizzard de verhaallijn delen met iedereen die niet in staat was om deze queeste te doen, of te volbrengen. De queeste kun je namelijk alleen maar doen als rogue. Hieronder kun je de filmpjes bekijken.

Miyamoto houdt van Angry Birds

De legendarische designer van Nintendo, Shigeru Miyamoto, houdt van Angry Birds. Het is zelfs zijn favoriete game van het afgelopen jaar. Maar hij is niet de enige die fan is van het spelletje, Angry Birds is namelijk meer dan 600 miljoen keer gedownload.

"What I like about Angry Birds is that it has a traditional videogame feel to it, but also a very creative side. And you can really feel that they’re having fun developing the game. That's what I like about it", vertelde Miyamoto tijdens een interview. Aan mobiele games in het algemeen besteedt hij niet zo veel aandacht: "I check up on them sometimes, but I don't have a lot of time."

Nintendo's topman, Iwata, vertelde vorig jaar nog op het GDC dat ontwikkelaars van mobiele games meer op kwantiteit dan kwaliteit letten. Hij ziet de goedkope spelletjes als een bedreiging. "Without carefully trying to preserve the value of the games we develop, the digital distribution revolution could very easily depreciate their value."

'Statiegeld pas weg als nieuw akkoord werkt'

De Tweede Kamer wil pas definitief af van het statiegeld als is bewezen dat het afvalakkoord dat staatssecretaris van Milieu Joop Atsma (CDA) met gemeenten en het bedrijfsleven sloot, werkt. Het CDA en D66 dienden hierover een motie in, die volgens de partijen steun krijgt van een meerderheid van de Kamer.

De partijen willen met het voorstel voorkomen dat Nederland op het gebied van recycling en afvalinzamelingen achteruitgaat. "We willen geen goede oude schoenen weggooien voordat nieuwe schoenen zich bewezen hebben", zegt D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven.

Atsma wil het statiegeld per 1 januari 2014 afschaffen en de plastic flessen via de algemene inzameling laten lopen. Dat is volgens hem goedkoper. Wel is afgesproken dat de verpakkingsindustrie de komende jaren meer kunststof moet inzamelen en meer moet recyclen.

Het CDA en D66 willen een ijkmoment afspreken om te kijken of de partijen hun beloftes wel nakomen. Ook willen ze dat de ambities worden opgeschroefd en dat er bijvoorbeeld geen gratis plastic tasjes meer worden uitgedeeld bij supermarkten.

Pas als dat het geval is, kan het statiegeld wat de partijen betreft worden afgeschaft. Om iedereen de kans te geven aan het nieuwe systeem te wennen, willen ze echter niet dat dit eerder gebeurt dan 1 januari 2015. De Kamer stemt dinsdag over het voorstel.

Bale: "Tottenham is beter dan Chelsea"

Gareth Bale heeft vertrouwen in het treffen met Chelsea in de halve finale van de FA Cup. De middenvelder gelooft in een overwinning van 'zijn' Tottenham Hotspur.

"Chelsea heeft het geweldig gedaan in de Champions League. Het zal niet makkelijk zijn, maar als we ons gebruikelijke niveau behalen kunnen we winnen. Ik denk namelijk dat Tottenham Hotspur beter is dan Chelsea", zegt Bale op de officiële website van The Spurs.

De Welshman put motivatie uit de recente 0-0 in een uitduel met Chelsea. "Wij hadden de meeste kansen en we verdienden een overwinning. Dat geeft ons enorm veel vertrouwen om deze wedstrijd te spelen." Twee jaar geleden stond Tottenham ook al op het punt om de finale van de FA Cup te bereiken. Toen was Portsmouth nog te sterk.

De huidige trainer van de Londenaren, Harry Redknapp, stond toen aan het roer van Pompey. "We zijn vastberaden om deze kans nu niet aan ons voorbij te laten gaan", aldus Bale.

Tribes: Ascend uitgebracht met launchtrailer

Na maanden van uitproberen en oppoetsen in gesloten en open bèta's heeft Hi-Rez Studios vandaag Tribes: Ascend uitgebracht. De free-to-play shooter is de eerste speelbare Tribes-game in acht jaar waarin biathlonachtige mechanismen zijn verwerkt met onder andere jet packs en vlagveroveringen.

Tribes: Ascend is enkel nog beschikbaar voor pc's met Windows en is te vinden via de officiële website.

Uitslag VVV-Venlo - Vitesse

Om 20:00 uur begon in de Eredivisie de wedstrijd tussen VVV-Venlo en Vitesse. De uitslag van deze wedstrijd kan je hieronder terugvinden. Dat geldt natuurlijk ook voor de bijbehorende karakteristieken.

Michael Timisela probeert Nick Hofs te slim af te zijn (Foto: Pro Shots)

VVV-Venlo

1 - 3

Vitesse

 52' Wildschut    11' Büttner
 26' Bony 
90+3' Hofs
 
 Gele kaart: Holla, Timisela (VVV-Venlo), Annan, Hofs (Vitesse)
 
Stadion: Seacon Stadion - De Koel, Venlo
Toeschouwers: 7.500
Arbiter: Bossen
 
Opstelling:   Opstelling:
Gentenaar
Timisela
Vorstermans
Yoshida
Leiwakabessy (Fleuren/83)
Maguire
Meeuwis
Holla
Linssen (Berghuis/70)
Nwofor (Uchebo/ 46)
Wildschut
  Velthuizen
van der Struijk
Kashia
Kalas
Büttner
van Ginkel
Annan (Havenaar/ 66)
van der Heijden
Ibarra (Chanturia/82)
Bony (Pröpper/78)
Hofs

Anelka gelooft nog in titel met Shenhua

Nicolas Anelka denkt dit seizoen nog een hoge notering neer te kunnen zetten met Shanghai Shenhua. De spits trad donderdag voor het eerst aan als assistent-trainer.

De Fransman vindt het niet bijzonder dat hij een dubbelrol vervult bij Shenhua. "Ik heb alleen het trainingsprogramma opgesteld en verder niets. Ik ben nog steeds speler dus ik heb me gewoon bij de selectie gevoegd", zegt hij op een persconferentie.

Na vijf wedstrijden staat Shanghai Shenhua op de elfde plaats in de Chinese competitie met vijf punten. "Maar het is zeker nog niet onmogelijk; we kunnen nog kampioen worden als we de komende wedstrijden allemaal winnen. Hopelijk kunnen we vrijdag een goede prestatie neerzetten tegen Tianjin Teda."

Anelka maakte in december de overstap van Chelsea naar Shanghai Shenhua. Hij was in Londen op een dood spoor beland en trainde met het tweede elftal. De Chinese miljoenenclub hoefde, vanwege zijn aflopende contract, geen transfersom neer te leggen voor de 33-jarige spits.

Bakkali (16) traint vanaf mei met selectie PSV

Zakaria Bakkali sluit na afloop van het seizoen aan bij de selectie van PSV en maakt de voorbereidingen op de nieuwe voetbaljaargang mee. Dit meldt het Eindhovens Dagblad vanavond.

De 16-jarige Bakkali geldt in Eindhoven als één van de grootste talenten van PSV en kan een contract voor de duur van drie jaar tekenen. Of dat gaat gebeuren is nog maar zeer de vraag, aangezien verschillende Europese topploegen achter de diensten van de jongeling aanzitten.

Als Bakkali voor een avontuur in het buitenland kiest, dan is hij de tweede talentvolle speler die vertrekt. Eerder dit seizoen koos Andreas Hoelgebaum Pereira voor Manchester City, dat nu ook in de rij staat voor de 16-jarige speler.

John Williams geflest bij Help, Mijn Man...

RTL 4-presentator John Williams is geflest door een stel uit Eindhoven. In zijn donderdagavond uitgezonden programma Help, Mijn Man Is Klusser hielp onze nationale hulp-Surinamer een stel uit de brand dat al twee jaar in een niet afgemaakt huis zat. Althans, in werkelijkheid bleek het paar pas zes weken in de ellende te zitten.

Williams voelde zich behoorlijk bedonderd, want normaal zet de presentator zelf mensen voor schut in plaats van andersom. Hoewel de verbouwing met dank aan Williams' klusteam inmiddels al vergevorderd was, stopte het programma met afronden van de restanten en het plaatsen van accessoires.

"Voor het eerst in het bestaan van dit programma loopt John aan het einde van de week door een huis dat niet helemaal af is", zei de voice-over met een bedroefde stem over de ontstane situatie.

SW:TOR-update 1.2 live met trailer

BioWare heeft vandaag de langverwachte update 1.2, de Legacy-patch, uitgebracht voor hun MMO Star Wars: The Old Republic. Hiermee kunnen spelers onder andere hun UI aanpassen en komen de Guild Banks en de Legacy-opties beschikbaar.

Om je alvast wat te laten zien van de update heeft BioWare ook er ook een trailer bij uitgebracht voor Explosive Conflict. Dit is een nieuwe operatie waarbij de huurlingenkrijgsheer Kephess de planeet Denova heeft overgenomen.

Stadionverbod voor Ajax-supporters om vuurwerk

Ajax heeft vijf supporters een stadionverbod van anderhalf jaar opgelegd omdat ze woensdagavond bij de uitwedstrijd tegen sc Heerenveen vuurwerk bij zich hadden. Hun seizoenskaart is al ingenomen, laat de voetbalclub donderdag weten.

De Amsterdamse club heeft de sanctie gemeld bij voetbalbond KNVB en verwacht dat de supporters ook een landelijk stadionverbod krijgen opgelegd. Ook laat de club bij zowel thuis- als uitwedstrijden voorlopig geen sfeerdoeken meer toe die over de hoofden van supporters worden getrokken. "Er is gebleken dat de veiligheid van toeschouwers bij zulke sfeeracties in het geding is", valt te lezen op de clubwebsite.

Proces Decembermoorden lijkt door te gaan

Alles wijst erop dat het strafproces over de Decembermoorden vrijdag in Suriname gewoon doorgaat. Dit ondanks de aanname onlangs van de omstreden amnestiewet. Een medewerker van de krijgsraad zei donderdag, de dag voor het proces, dat ,,de zaak behandeld wordt’’.

Volgens de amnestiewet krijgen alle betrokkenen bij het proces van de Decembermoorden amnestie . Dit geldt ook voor de hoofdverdachte van het proces, de huidige president van Suriname Desi Bouterse.

Op de agenda voor vrijdag staat dat de auditeur-militair van de krijgsraad zijn strafeis tegen de verdachten zal formuleren.

Celstraf voor ontvoering dochter

Een 32-jarige Alkmaarder van Turkse komaf moet drie jaar de cel in voor het ontvoeren van zijn dochter naar zijn thuisland. De man en het 3-jarige meisje zijn spoorloos en de moeder heeft haar kind al ongeveer twee jaar niet gezien.

Het meisje is door zowel een Turkse als een Nederlandse rechtbank aan de moeder toegewezen toen de ouders van het kind uit elkaar gingen. De vader ontvoerde het toen 2-jarige meisje echter en heeft de moeder sindsdien in het ongewisse gelaten over de verblijfplaats en het welzijn van haar kind.

Justitie had drie jaar cel waarvan een jaar voorwaardelijk tegen de man geëist. De rechtbank in Alkmaar veroordeelde de man donderdag bij verstek tot een hogere straf omdat hij eerdere rechtelijke uitspraken heeft genegeerd en het recht in eigen hand heeft genomen.

Wetenschappers TU Delft vinden nieuw deeltje

Wetenschappers van de TU Delft hebben een nieuw elementair deeltje weten te vinden. Het bestaan van het zogenoemde Majorana-deeltje werd al vanaf de jaren dertig vermoed, maar het werd nooit waargenomen.

De Italiaanse natuurkundige Ettore Majorana leidde tachtig jaar geleden uit de quantumtheorie af dat er een bijzonder deeltje kon bestaan dat zijn eigen antideeltje is. Wetenschappers uit de hele wereld waren er vervolgens jarenlang naar op zoek.

De Nederlandse wetenschappers hebben het deeltje kunnen detecteren door in een laboratorium een opstelling te maken met extreem kleine nanodraadjes, supergeleidend materiaal en een sterk magneetveld. De bevindingen van de onderzoekers zijn gepubliceerd in het toonaangevende wetenschapsblad Science.

Microsoft financierde het onderzoek voor een deel, omdat wetenschappers het deeltje als een fundamentele bouwsteen voor een zogenoemde quantumcomputer zien. Dat is een type computer die veel krachtiger is dan de huidige supercomputer, maar nu alleen nog in theorie bestaat. Ook speelt het deeltje een mogelijk een rol in de kosmologie.

Detectie van het deeltje

De wondere werelden van games

Wij gamers wandelen en racen en vliegen nog wat af op ons scherm. Of het nou gaat om een klein gebied zoals in een boksring of om een gehele planet zoals in MMO-games, wij als gamers zien nogal wat van de wereld. Nouja, om nou te zeggen dat er maar een wereld is.

Een Nederlander heeft twintig verschillende 'planeten' achter elkaar gezet, allemaal met een thema van een verschillende game. Mooi, leuk en lief enzovoorts. Kunnnen jullie ze allemaal herkennen?

Uitslag De Graafschap - FC Utrecht

Vanavond om 19:00 uur begon de wedstrijd tussen De Graafschap en FC Utrecht, die overigens een verrassende uitslag kende. Hieronder vind je, naast de uitslag van dit duel, natuurlijk ook de bijbehorende karakteristieken.

Rydell Poepon profiteert van een fout van Erik Cummins (Foto: Pro Shots)

De Graafschap

3 - 0

FC Utrecht

 22' Poepon
 62' De Leeuw
88' De Leeuw
   
 
 Gele kaart: Van der Maarel, Kali (FC Utrecht)
 
Stadion: De Vijverberg, Doetinchem
Toeschouwers: 11.730
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
De Winter
J. Jansen
Saeijs (A. Jansen/79)
Wormgoor (Van de Pavert/69)
Fränkel
Rose (Breinburg/76)
Meijer
El Hassnaoui
Vermouth
Poepon
De Leeuw
  Cummins
Van der Maarel
Schut
Wuytens
Bulthuis
Mårtensson (Oar/63)
Van der Gun
Kali
Duplan
Demouge
Takagi (Gerndt/46)

Wereldwijde verkoop pc's onverwacht gestegen

De wereldwijde verkoop van personal computers is in het eerste kwartaal van dit jaar met 1,9 procent gestegen op jaarbasis tot 89 miljoen pc's. Dat maakte marktonderzoeker Gartner donderdag bekend.

Het onderzoeksbureau had zelf verwacht dat de verkoop met 1,2 procent zou dalen. Volgens Gartner deed de verkoop in Europa, het Midden-Oosten en Afrika het beter dan verwacht met een groei van 6,7 procent. In Azië steeg de verkoop met 2 procent, maar dat was minder dan verwacht. In de Verenigde Staten was een verkoopdaling te zien van 3,5 procent, aldus Gartner.

Wereldwijd marktleider is het Amerikaanse Hewlett-Packard met 17,2 procent marktaandeel. Het Chinese Lenovo is tweede met 13,1 procent en Dell derde met 11 procent.

Wereldwijde verkoop pc's onverwacht gestegen
Wereldwijde verkoop pc's onverwacht gestegen (Foto: ANP)

CD: The Hickey Underworld - I'm Under The House, I'm Dying

Met een belachelijke bandnaam, cd-titel en cover weet het Antwerpse kwartet The Hickey Underworld de aandacht te trekken. Een bepaald imago is handig voor de commercie, maar wil je overleven in de muziekindustrie dan zul je ook echt noten op je zang moeten hebben. Kan dit Belgische rariteitenkabinet op hun nieuwe cd I'm Under The House, I'm Dying ook muzikaal overtuigen?

Zwevende stad in Kingdoms of Amalur-trailer

EA heeft een trailer vrijgegeven van de aankomende DLC voor Kingdoms of Amalur: Reckoning, Teeth of Naros. De DLC zal plaatsvinden in Idylla, een zwevende stad waarvan we beelden zien in de trailer.

Teeth of Naros bevat meer dan twintig nieuwe quests, vijf dungeons met nieuwe vijanden, negen nieuwe armorsets, zes nieuwe schilden en achttien nieuwe wapens. Daarnaast zal een nieuwe ras verschijnen in de aankomende DLC. Teeth of Naros zal 17 april uitkomen en gaat 800 Microsoft Points of $9,99 voor PSN en Steam kosten.

Köln zet trainer Solbakken op straat

FC Köln heeft vier wedstrijden voor het eind van de competitie trainer Ståle Solbakken ontslagen. De 44-jarige Noor wordt verantwoordelijk gehouden voor de tegenvallende resultaten in de tweede seizoenshelft, waardoor de club is weggezakt naar de zestiende plaats in de Bundesliga.

Solbakken was pas aan zijn eerste seizoen bezig bij Duitse club. Daarvoor stond hij vijf jaar aan het roer bij FC Kopenhagen, waarmee in het seizoen 2010-2011 verrassend de knock-outfase van de Champions League werd bereikt.

Frank Schaefer moet nu proberen Köln voor degradatie te behoeden. De Duitser stond twee jaar geleden na het ontslag van Zvonimir Soldo ook al een tijd als interim-trainer voor de groep.


Köln zet trainer Solbakken op straat (Foto: Novum)

Vermist: knuffelpinguïn Pinki

De politie in Assen is donderdag helemaal platgebeld door journalisten naar aanleiding van een officieel opsporingsbericht. De politie is namelijk op zoek naar een verloren knuffelpinguïn genaamd Pinki.  

Pinki raakte zaterdag kwijt in het centrum van Assen. Zijn baasje, een jongetje van tien jaar oud, lijdt aan een ernstige vorm van hechtingsstoornis. Door zijn stoornis is het manneke werkelijk ontroostbaar. De pleegvader van het jochie verklaart: `Van de aandacht die er aan gegeven is, is hij wat opgeknapt. Hij is elke avond wel nog steeds ontroostbaar. Hij heeft veertien knuffels van pinquïns, maar dit is de meest bijzondere in zijn verzameling.

Dit is de eerste keer dat er een opsporingsbericht voor een knuffel werd uitgegeven. De politie in Drenthe is niet bang dat er nog meer verzoeken zullen komen voor vermiste knuffels. In Assen hangen op diverse plaatsen posters met het signalement van de knuffel: Oorspronkelijk zwart-wit, nu ietwat smoezelig en circa 30 centimeter groot. Zaterdag verloren in het centrum van Assen. 

Details Transformers-MMO in twee weken

Ontwikkelaar Jagex heeft vandaag bekendgemaakt dat ze over twee weken aanwezig zullen zijn op de Transformers-fanconventie BotCon. Hier zullen ze meer bekendmaken over de MMO Transformers Universe.

Aanwezigen kunnen alvast een naam voor hun personage registreren bij de ontwikkelaar. BotCon wordt van 26 tot 29 april gehouden in Dallas Texas in Amerika. Transformers Universe staat gepland voor een release aan het eind van het jaar.

Scenario 14-jarige Celine van Tol verfilmd

Het scenario Tien Jaar in 1 Dag van de 14-jarige Celine van Tol wordt verfilmd. Ze is de winnares van een wedstrijd van productiebedrijf NL Film. Dat werd donderdagavond bekendgemaakt in het tv-programma Z@pplive. Na een pitch van drie finalisten koos een vakjury onder leiding van filmmaker Kaja Wolffers voor het scenario van Celine.

Regisseur Diede in 't Veld gaat de film maken in samenwerking met de jonge scenarist. "Schrijven is mijn allergrootste passie", zegt de winnares uit het Zuid-Hollandse Ter Aar. "Nu gaat mijn grootste droom in vervulling."

Tien Jaar in 1 Dag gaat over de 10-jarige tweeling Sofia en Remco. De twee bezoeken een museum met oude Egyptische voorwerpen. Tijdens een rondleiding raken ze een steen van een piramide aan, waarna ze worden vervloekt. Ze zijn allebei in een klap tien jaar ouder geworden en moeten een opdracht uitvoeren om weer jong te worden.

Drie finalisten mochten hun verhalen in negentig seconden pitchen aan de vakjury. Via internet konden de kijkers stemmen op hun favoriete scenario.

De film wordt nog deze zomer opgenomen en moet in het najaar in première gaan. NL Film wil met Tien Jaar in 1 Dag ook naar filmfestivals. De jeugdfilm wordt gemaakt ter gelegenheid van het tienjarig jubileum van het productiebedrijf.

RKC Waalwijk zet in op playoffs Europa League

RKC Waalwijk won gisteren met 2-1 van PSV en mag daardoor nog steeds hopen op deelname aan de playoffs voor een ticket in de Europa League. De competitie telt nog vijf speelronden, waar de Waalwijkers op dit moment gedeeld achtste staan.

"We staan in de slotfase van het seizoen op een plek die die mogelijkheden biedt, dus moeten we het zeker proberen", liet trainer Ruud Brood gisteren aan Omroep Brabant weten. "Als ik zie hoe we vandaag (gisteren, red.) weer als team gestreden hebben en prima voetbal hebben gespeeld, moeten we dat nog maar minstens vijf wedstrijden zien vol te houden."

Voor Jeroen Zoet was het een vreemde wedstrijd. De goalie wordt dit seizoen aan RKC Waalwijk verhuurd, maar staat oorspronkelijk bij PSV onder contract. "Vandaar dat ik m'n blijdschap iets meer onder controle houd dan mijn ploeggenoten. Uit respect naar PSV, die hier kostbare punten verliezen in de strijd om deelname aan de Champions League. Wij gaan er alles aan doen om ons te plaatsen voor de playoffs."

Jeroen Zoet wint met RKC Waalwijk van zijn huidige werkgever (Foto: Pro Shots)

Dalglish verzekerd van positie bij Liverpool

De positie van trainer Kenny Dalglish bij Liverpool stond ter discussie door het vertrek van technisch directeur Damien Comolli, maar preses Tom Werner haalt de kou uit de lucht.

Liverpool staat momenteel op een teleurstellende achtste plaats in de Premier League. Het vertrek van Comolli volgde op een verschil van mening over het transferbeleid bij Liverpool. Ook over het functioneren van Dalglish zou binnen de club worden getwijfeld, maar Werner spreekt dit tegen.

"Het vertrouwen in Kenny is groot", verzekert de voorzitter aan de officiële website van Liverpool. "We zien perspectief voor de toekomst dus we staan volledig achter hem. Natuurlijk valt het te begrijpen dat de fans niet gelukkig zijn nu de prestaties tegenvallen."

Liverpool wil volgens Werner weer tot de beste clubs van de wereld behoren. "We willen een bepaalde stabiliteit creëren. Na het vertrek van Comolli blijft onze strategie onveranderd. We zijn hard op zoek naar spelers die bij ons passen en volgend seizoen zullen we beter voor de dag komen", zegt hij.

Graafland jaar langer bij Feyenoord

Ronald Graafland blijft nog minimaal één jaar aan als derde doelman van Feyenoord. De sluitpost bereikte eerder vandaag een akkoord met de Rotterdamse club.

De ervaren goalie is bereid een jaar langer een reserverol te vervullen. "Ik weet dat ik nummer drie ben, maar ben tevreden met mijn rol", aldus Graafland tegen ANP. "Ik ben blij dat ik er met de club ben uitgekomen."

Graafland schikt zich voor het vijfde seizoen op rij in een rol als reservedoelman. Vorig seizoen nam Feyenoord hem over van Ajax. In de periode dáárvoor speelde hij nog twee seizoenen voor Vitesse. Bij alle drie de clubs speelde hij nog geen enkel competitieduel.

Voordat de doelman naar Vitesse vertrok, stond hij jarenlang onder contract bij Excelsior. Hij speelde alle 86 competitieduels in zijn carrière voor de Kralingers. Daarvoor stond hij ook al eens twee jaar op de loonlijst van Feyenoord.

Piratengevechten in Risen 2

In een nieuw ontwikkelaarsdagboek over Risen 2 gaan de ontwikkelaars meer in op de gevechten uit de game. Zo is vechten de essentie van het spel maar zal het ook mogelijk zijn om dit niet te doen in situaties.

De ontwikkelaars leggen in het filmpje ook uit wat ze hebben gedaan om het meer 'piraat'-achtig te krijgen. De game komt 27 april uit voor Windows en op 25 mei voor Xbox 360 en PS3. Bekijk het filmpje hieronder.

Nadal weer in training

Tennisser Rafael Nadal heeft vandaag voor het eerst de training hervat nadat hij vorige maand tijdens het Masters-toernooi in Miami op moest geven met een knieblessure. De nummer twee van de wereld hoopt inmiddels voldoende hersteld te zijn van de blessure die hem in het verleden ook al eens trof.

"Ik ben woensdag gestart met de voorbereiding op de toernooien in Monte Carlo en Barcelona," zei Nadal die vanaf komende zondag in Monte Carlo zijn achtste zege in dit toernooi op rij wil gaan pakken.

Oddworld: Hand of Odd in de maak

Just Add Water, ontwikkelaar van Oddworld: Abe’s Oddysee, heeft een website geopend met een logo voor Oddworld: Hand of Odd. Wat het inhoud is onbekend maar het lijkt op een nieuw project van de ontwikkelaar.

Just Add Water kwam een poosje geleden met een HD-versie van Oddworld: Stranger’s Wrath voor de PS3. Momenteel werkt de ontwikkelaar ook aan een PS Vita-versie daarvan en staat er nog een HD-versie van Oddworld: Abe’s Oddysee in de planning. Bekijk de website met het logo en de titel hier.

Annan wil zo snel mogelijk waarnemers VN in Syrië

Speciaal gezant voor Syrië Kofi Annan wil dat er zo spoedig mogelijk waarnemers van de Verenigde Naties naar Syrië vertrekken, zodat er een 'serieuze politieke dialoog' opgezet kan worden. Volgens Annan gaat secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon een verzoek indienen bij de Veiligheidsraad voor een waarnemersmissie.

Speciaal gezant voor Syrië Kofi Annan zei zich aangemoedigd te voelen nu het staakt-het-vuren in Syrië stand lijkt te houden. Hij heeft er bij de Syrische regering en de oppositie op aangedrongen zijn vredesplan volledig te implementeren. Annan benadrukte in een verklaring dat de Syrische regering militairen en zwaar geschut moet terugtrekken uit steden en dorpen en dat ze stappen moet zetten om een politiek proces op gang te brengen.

Eerder donderdag zei Ban dat het nu aan de Syrische regering is om zich aan haar belofte te houden en het staakt-het-vuren te respecteren. Volgens Ban 'lijkt het op dit moment kalmer' in Syrië, maar de wapenstilstand is volgens hem erg fragiel en kan met een 'enkel schot' worden geschonden. Hoewel van grootschalige beschietingen en raketaanslagen donderdag geen sprake was, sijpelden er toch berichten door van geweld in verschillende delen van Syrië. Een militair en een burger zouden daarbij de dood hebben gevonden.


Annan wil zo snel mogelijk waarnemers VN in Syrië (Foto: Novum)

Nieuwe boek J.K. Rowling heet The Casual Vacancy

Het nieuwe boek van Harry Potter-auteur J.K. Rowling heet The Casual Vacancy. Het eerste boek voor volwassenen van de schrijfster verschijnt op 27 september. Het verhaal speelt zich af in het Engelse stadje Pagford, dat niet zo idyllisch is als het op het eerste gezicht lijkt.

De auteur van de bestsellerreeks over de jonge tovenaar Harry Potter maakte donderdag enkele details bekend over haar eerste post-Potterboek en het plot. Het verhaal begint met de plotselinge dood van een geliefde man uit Pagford.

In plaats van een vredig stadje, blijkt Pagford het toneel van een strijd tussen rijkelui en minder bedeelden, ouders en hun puberende kinderen en vrouwen en hun echtgenoten. Uitgever Little, Brown & Co. zegt dat het verhaal iets weg heeft van zwarte komedie. The Casual Vacancy wordt als e-boek en in papieren vorm uitgegeven

Het laatste boek over Harry Potter kwam in 2007 uit. De avonturen van de jonge tovenaar werden verfilmd en bleken kaskrakers. Van de boeken van de voormalige bijstandsmoeder werden wereldwijd ruim vierhonderd miljoen exemplaren verkocht.


Nieuwe boek J.K. Rowling heet The Casual Vacancy (Foto: Novum)

Nintendo afwezig op Gamescom 2012

Nintendo heeft vandaag na eerdere geruchten bekendgemaakt dat ze dit jaar niet aanwezig zullen zijn op de Gamescom in Keulen. Het bedrijf gaat wel het komende jaar Nintendo promoten in Duitsland met speelmogelijkheden voor 3DS-, Wii- en Wii U-games.

Normaliter was de Duitse tak van Nintendo wel altijd aanwezig op de beurs en de Engelse tak niet. Nu zal geen van beide aanwezig zijn. Wat de exacte reden is waarom ze niet aanwezig zijn is niet bekendgemaakt. De Gamescom is dit jaar 15, 16, 17 en 18 augustus.

Nederlandse ijshockeydames kloppen Italië

Het Nederlandse damesteam heeft op het WK ijshockey Divisie I Groep B in Hull een goede zaak gedaan door Italië te kloppen: 5-0. De ploeg van bondscoach Willem van de Kraak maakte in de tweede periode het verschil.

Na twintig minuten was de tussenstand 0-0, maar in het tweede wedstrijddeel hielpen Savine Wielenga (2x), Mieneke de Jong (2x) en Emily Even de Oranjedames aan een comfortabele 5-0 marge. In de derde periode consolideerde Nederland de voorsprong. Doelvrouw Claudia van Leeuwen maakte indruk met een shutout en 51 reddingen. Van Leeuwen baarde vorig seizoen opzien door het doel van HYS The Hague in een Eredivisiewedstrijd te verdedigen.

Eerder dit toernooi verloor Nederland kansloos van China (1-7) en Denemarken (0-12). De zege op de Italiaanse dames biedt Nederland weer hoop op klassebehoud. Zaterdag speelt Oranje tegen Frankrijk en zondag volgt de afsluitende wedstrijd tegen gastland Groot-Brittannië.

Vorig jaar wist Nederland in Australië promotie naar Divisie I Groep B (het derde niveau wereldwijd) af te dwingen.

Multiplayerdetails Resistance: Burning Skies

Nihilistic Software heeft details vrijgegeven voor de multiplayer van Resistance: Burning Skies op de PS Vita. Er zullen maximaal acht gamers tegelijkertijd kunnen strijden in modi zoals 2vs2, 4vs4 en een Quick Match-mode.

Spelers zullen gebruik kunnen maken van speciale Vita-features van de 'Party'-applicatie. Spelers verdienen tijdens het spelen XP en zullen deze ook krijgen bij bepaalde bijzondere handelingen die ze uitvoeren. Het is mogelijk voor spelers om wapens aan te passen en upgrades te verzamelen door genoeg XP te verdienen.

Spelers kunnen online spelen in Death Match, Team Death Match en nog een onbekende derde mode. Er zijn zes multiplayer-maps en het zal mogelijk zijn om te stemmen welke map je wilt spelen. Spelers kunnen online gamen via Wi-Fi of 3G en als ze spelen met vrienden dichtbij voor de 'near'-functie dan zal er een XP-bonus zijn voor die spelers. Bekijk hieronder beelden van de multiplayer. De game verschijnt 30 mei.

Aanhouding om poging tot doodslag prostituee

Een 31-jarige man uit het Duitse Kleve is dinsdag aangehouden op verdenking van verkrachting en poging tot doodslag van een prostituee in februari. Dat heeft de politie donderdag bekendgemaakt.

De prostituee werd 12 februari verkracht en voor dood achtergelaten in een bordeel aan de Nijmeegse Nieuwe Markt. De zaak werd vorige maand onder meer behandeld in het tv-programma Opsporing Verzocht. Naar aanleiding van die uitzending wist de politie de verdachte te achterhalen.

De man, wiens huis woensdag is doorzocht, wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Registratieplicht voor borstimplantaten

Er wordt snel een registratieplicht ingevoerd voor borstimplantaten en andere medische hulpmiddelen zoals kunstheupen. In dat register worden ook complicaties bijgehouden, zei minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) donderdag tijdens een overleg in de Tweede Kamer. "Ik wil het tempo erin houden."

De bewindsvrouw wil niet wachten tot een dergelijk systeem in Europees verband is ingevoerd. Maar zodra dat Europese register er is, zal het Nederlandse systeem eraan worden gekoppeld. Schippers had eigenlijk gehoopt dat de zorgverzekeraars een dergelijk systeem zouden invoeren, maar het veld 'heeft het laten liggen', stelde ze.

De Tweede Kamer debatteerde met Schippers over de omstreden Franse PIP-implantaten. De minister zei het zeer te betreuren dat mensen ziek worden als gevolg van lekke implantaten. Het is 'afgrijselijk' voor ex-borstkankerpatiënten wanneer hun implantaat ook nog eens gaat lekken.

De bewindsvrouw wilde niet reageren op het bericht dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) tien jaar geleden al de eerste meldingen kreeg over de problemen met de PIP-implantaten maar daar niets mee deed, zoals RTL Nieuws woensdag onthulde. Verschillende partijen eisten opheldering. Volgens Henk van Gerven (SP) heeft de inspectie 'op gênante wijze' steken laten vallen.

Schippers verwees naar het onafhankelijke onderzoek dat ze oud-minister Winnie Sorgdrager (D66) laat doen naar de werkwijze van de IGZ. Aanleiding daarvoor zijn honderden klachten over de lakse werkwijze van de inspectie, die patiënten niet serieus zou nemen, langzaam werkt en te weinig doet met ernstige meldingen.

Sorgdrager zal ook onderzoeken hoe de IGZ is omgegaan met meldingen over de PIP-implantaten, zei Schippers. Zij wil Sorgdrager niet voor de voeten lopen door 'hapsnap' op berichten uit de media te reageren, aldus de bewindsvrouw. De resultaten van Sorgdragers onderzoek worden na de zomer verwacht.

Hof: Seksrelatie tussen broer en zus strafbaar

De Duitse Patrick S. is in het ongelijk gesteld door het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in een zaak die hij had aangespannen met betrekking tot de incestrelatie met zijn zus. Hij heeft in zijn vaderland in totaal drie jaar vastgezeten nadat hij meerdere keren veroordeeld was vanwege de relatie. In deze periode liep hun relatie op de klippen.  

S. was in eerste instantie niet op de hoogte van het feit dat hij een zus had, omdat hij op zijn derde in een weeshuis terechtkwam en daarna geadopteerd werd. Zijn, licht verstandelijk gehandicapte, zus leerde hij pas kennen toen hij 24 jaar was. Ze kregen een liefdesrelatie en tussen 2001 en 2004 kregen ze vier kinderen. Twee van hen zijn eveneens gehandicapt.

De advocaat van S. stelt dat het gezin uit elkaar gedreven is door de rechtszaken. S. eiste een schadevergoeding van 36.000 euro omdat Justitie zijn gezin verwoest heeft. Het Duitse Constitutionele Hof wees zijn klacht echter af, en het Hof voor de rechten van de Mens heeft die uitspraak nu bekrachtigd. 

Timina verder op olympisch kwalificatietoernooi

Tafeltennisster Elena Timina heeft zich bij het olympisch kwalificatietoernooi in Luxemburg geplaatst voor de tweede ronde. De 42-jarige speelster eindigde achter de Servische Gabriela Feher als tweede in haar poule. Timina probeert in Luxemburg een olympisch ticket voor de Nederlandse ploeg te bemachtigen.

Timina verloor donderdag met 4-1 van Feher, maar stelde vervolgens orde op zaken door de Italiaanse Debora Vivarelli met 4-0 te verslaan. Ze is daarmee verzekerd van een plaats bij de laatste 32 speelsters. In totaal zijn er in Luxemburg elf olympische tickets te verdelen.

Groep skimmers opgepakt in Rotterdam

De politie heeft vorige week dinsdag acht personen tussen de 23 en 35 jaar aangehouden voor het skimmen van betaalautomaten. De verdachten, die vermoedelijk deel uit maken van een Roemeens crimineel netwerk, zouden minstens vijf ton hebben buitgemaakt. Dat meldt de politie donderdag.

Het skimmen vond vooral plaats bij betaalautomaten in grote parkeergarages en op parkeerterreinen bij ziekenhuizen en uitgaans- en winkelcentra op verschillende plekken in Nederland. De politie had de groep sinds juli vorig jaar in het vizier.

De verdachten werden op verschillende locaties in Rotterdam aangehouden. In een woning van een verdachte vond de politie zelfvervaardigde skimonderdelen en mallen om onderdelen van betaalautomaten te kopiëren.

Met de Roemeense autoriteiten worden mogelijkheden onderzocht om het buitgemaakte geld van de verdachten te ontnemen. De acht verdachten zitten vast.

Berlusconi betaalde ton aan getuigen Rubygate

De Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi heeft de afgelopen maanden in totaal 127.000 euro betaald aan drie getuigen in het Rubygate-proces. Dat gebeurde juist in de periode dat zij tegen hem moesten getuigen in het proces wegens het bevorderen van prostitutie van minderjarigen.

Dit heeft de Corriere della Sera, de grootste krant van Italië, donderdag gemeld. Het geld ging naar twee meisjes die de bunga bunga-seksfeestjes bij Berlusconi thuis bezochten, en naar Nicole Minetti, die in de Italiaanse media wel eens wordt aangeduid als 'beheerder van de harem' van Berlusconi.

De affaire is genoemd naar het Marokkaanse toenmalige escortmeisje Ruby, die minderjarig aan de bunga bunga deelnam.

Berlusconi betaalde ton aan getuigen Rubygate
Berlusconi betaalde ton aan getuigen Rubygate (Foto: ANP)

Skyrim krijgt Kinect-ondersteuning

Bethesda heeft vandaag bekendgemaakt dat Skyrim volgende maand een update zal krijgen die Kinect zal ondersteunen. Het zal mogelijk zijn om alle 'Shouts' uit het spel uit te roepen.

Daarnaast wordt het ook makkelijker om van uitrusting te wisselen of je bondgenoot aan te sturen. Naast de Kinect-ondersteuning worden er ook enkele andere features voor uitgebreid zoals de kaart, je inventaris en meerdere hotkey-opties. We kunnen binnenkort meer informatie verwachten over andere, exclusieve Xbox 360-content en welke voice-commands er allemaal mogelijk zullen zijn.

Hieronder alvast een voorproefje van de Kinect-ondersteuning.

Rusland steekt miljoenen in nieuw kosmodroom

Rusland gaat dit jaar 760 miljoen euro besteden aan de bouw van een nieuw ruimtevaartcentrum in het oosten van het land. Dat heeft de Russische premier Vladimir Poetin donderdag gezegd. De eerste raketlancering vanaf het nieuwe kosmodroom in Vostotsjni moet in 2015 plaatshebben en in 2018 moet de eerste bemande vlucht vertrekken.

Rusland blijft volgens Poetin gebruikmaken van het kosmodroom Baikonoer in Kazachstan. Een nieuw kosmodroom moet er echter voor zorgen dat Rusland niet afhankelijk is van het buitenland.

Rusland heeft met Kazachstan een huurcontract tot 2050 voor het ruimtecentrum in Baikonoer. Jaarlijks betaalt Moskou daar ruim 87 miljoen euro voor. In het verleden heeft de Kazachse regering korte tijd raketlanceringen opgeschort, nadat er giftige raketbrandstof was gelekt.


Rusland steekt miljoenen in nieuw kosmodroom (Foto: Novum)

N.E.C. verlengt met talent Foor

N.E.C. Nijmegen en Navarone Foor zijn een nieuw contract overeengekomen. De 20-jarige buitenspeler tekent bij de eredivisionist een contract tot de zomer van 2016. Foor doorliep de jeugdopleiding van de Nijmegenaren en debuteerde aan het begin van dit seizoen in het eerste elftal. Onder coach Alex Pastoor kan Foor de laatste weken steeds vaker rekenen op een basisplaats.

Foor reageert verheugd op zijn nieuwe verbintenis. "Ik ben blij met het vertrouwen dat de club uitspreekt door middel van dit nieuwe contract. De komende jaren wil ik me vooral blijven ontwikkelen en veel betekenen voor N.E.C."

RVD: partijen hebben nog week voor akkoord nodig

Een eventueel akkoord tussen VVD, CDA en PVV over extra miljardenbezuinigingen laat 'nog minimaal een week' op zich wachten. Dat laat de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) donderdagmiddag weten namens de onderhandelaars in het Catshuis.

Verschillende media meldden donderdag dat het overleg in de ambtswoning van premier Mark Rutte (VVD) in een beslissende fase is terechtgekomen en dat er vrijdag al een akkoord zou kunnen liggen. Dat moest dan nog wel worden doorgerekend door het Centraal Planbureau.

De speculaties over een naderend akkoord werden verder gevoed doordat SGP-leider Kees van der Staaij werd gespot in het bijzijn van Rutte. De SGP is nodig om voorstellen van het kabinet in de Eerste Kamer aan een meerderheid te helpen. In de Tweede Kamer is de SGP belangrijker geworden sinds Hero Brinkman vorige maand uit de PVV-fractie stapte.

De onderhandelaars zijn donderdag om 16.45 uur weer bijeengekomen in het Catshuis om verder te praten. De RVD heeft geen eindtijd genoemd.


RVD: partijen hebben nog week voor akkoord nodig (Foto: Novum)

Administratie pensioenfondsen niet altijd in orde

De administratie van pensioenfondsen klopt niet helemaal met de pensioenafspraken. Dat blijkt uit een onderzoek dat De Nederlandsche Bank (DNB) vorig jaar heeft uitgevoerd en vandaag publiceert. Het gaat niet om grote verschillen, maar DNB stelt dat een goede pensioenadministratie voor de pensioenfondsen niets minder dan een 'hygiënefactor' is.

De verschillen zijn nagenoeg gelijk verdeeld, zowel ten voordele als ten nadele van de pensioendeelnemers. Met het zicht op een mogelijke invoering van een nieuw pensioencontract is het extra van belang om de administratie op orde te hebben, stelt DNB.

Hoeveel pensioenfondsen onder de loep zijn genomen, mag DNB naar eigen zeggen niet bekendmaken. "Een select aantal", zo meldt een woordvoerder. Ook over het aantal pensioenfondsen dat hun zaakjes niet honderd procent op orde hebben worden geen mededelingen gedaan.

De centrale bank heeft de pensioenfondsen gevraagd een plan van aanpak op te stellen. Daarin moet worden aangegeven hoe op korte termijn de fouten uit de administratie worden gehaald. De bank zal in de gaten houden of het plan van aanpak wordt uitgevoerd.

Niet alle pensioenfondsen deden mee aan het onderzoek. Toch zullen ook de pensioen fondsen die niet meededen haar hun administratie moeten kijken, vindt DNB. Eerder onderzocht DNB de administratie van de pensioenverzekeraars. Daar waren de resultaten ongeveer hetzelfde.

Onder narcose

“Ik tel tot drie (1, 2, 3!) en dan gaat het gebeuren. Alles gaat zo goed, er kan niets fout.” Bij de liefhebbers van Nederlandstalige muziek gaat er nu vast een belletje rinkelen. Ja, dat was een fragment uit het nummer Ik Tel Tot Drie van Guus Meeuwis. Muziek van Guus Meeuwis is namelijk populair bij mensen die onder narcose gaan voor een operatie. Nu weet ik niet of dit nummer daar veel aangevraagd is, maar het lijkt mij wel een aardige keuze.

Nu 'overal' een lichtere huid in India

Indiase vrouwen hebben verontwaardigd gereageerd op het nieuwste cosmeticaproduct voor een blanke huid. De zeep van het merk Midas Care is namelijk bedoeld voor de 'intieme delen’.

Gezichtscrème die de huid lichter van kleur moet maken is razend populair onder zowel mannen als vrouwen in India. Cosmeticamerken proberen nu op het blanke schoonheidsideaal in te springen met nieuwe variaties. Zo werd vorig jaar al de deodorant voor wittere oksels op de markt gebracht.

Maar op een blanke vagina zit niet iedereen te wachten. De 'ultieme belediging’, schreef journaliste Rupa Subramanya van Wall Street Journal India over de advertentie op televisie, die laat zien hoe een vrouw een stuk gelukkiger en zelfverzekerder in haar relatie is na gebruik van de zeep.


Nu 'overal' een lichtere huid in India

Politie deelt kindertekeningen uit aan hardrijders

Automobilisten die donderdagochtend in de Noord-Hollandse gemeente Langedijk in de buurt van twee basisscholen te hard reden kregen kindertekeningen in plaats van boetes. Dat laat de politie weten. Volgens politiebond ACP was het uitdelen van de tekeningen onderdeel van de acties die agenten voeren in hun strijd voor een betere cao.

De controle was gericht op bestuurders die gevaarlijk reden op plaatsen met veel kinderen. Er werden zo'n dertig tekeningen uitgedeeld, gemaakt door kinderen van de scholen in Broek op Langedijk en Oudkarspel. Een bestuurder reed 49 kilometer per uur in een 30 kilometergebied, 'maar het bleef bij tekeningen en blije gezichten', aldus de politie. De politie voert de actie vrijdag ook bij vier scholen in Heerhugowaard uit.

Een informeel gesprek tussen minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) en de politiebonden over een nieuwe cao voor de politie leverde woensdagavond vooralsnog niets op. De bonden eisen onder meer salarisverhoging en willen dat agenten de mogelijkheid krijgen eerder met pensioen te gaan.

Olie en gas leveren staat 5,8 miljard op

De Nederlandse staat heeft vorig jaar 5,8 miljard euro aan gas-en oliebaten ontvangen. Dat meldt Energie Beheer Nederland (EBN) in zijn donderdag gepubliceerde jaarverslag. In 2010 stroomde 5,3 miljard aan gas- en oliebaten de schatkist in.

Omdat afgelopen winter relatief warm was, is er minder gas verkocht. De prijzen waren hoger waardoor de omzet steeg van 6,5 miljard in 2010 naar 7,1 miljard in 2011. Voor dit jaar wordt een gelijke omzet en winst verwacht.

EBN investeert namens de staat in olie- en gaswinning. De winst gaat rechtstreeks naar de overheid. In het Groninger-gasveld heeft EBN bijvoorbeeld een belang van veertig procent. Dit jaar verwacht EBN een vergelijkbare hoeveelheid gas af te kunnen zetten als in 2011. Omdat het olieveld in Schoonebeek wordt herstart, gaat de olieproductie omhoog.

Kamer stemt voor extra huurverhoging

Woningcorporaties mogen vanaf 1 juli de huren van huishoudens die meer dan 43.000 euro verdienen met vijf procent verhogen. De Tweede Kamer stemde donderdag in met een wetsvoorstel hiertoe van minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA).

De bewindsvrouw wil met deze wet het zogeheten scheefwonen tegengaan. Tegen het voorstel bestaat veel verzet, omdat het de privacy van huurders zou aantasten. Verhuurders mogen bij de Belastingdienst namelijk inkomensgegevens opvragen.

Vier leden van de Amsterdamse huurdersvereniging Oost hebben om deze reden een kort geding aangespannen. Zij vinden dat de overheid hun privacy moet beschermen en dat een wettelijke basis voor het verstrekken van de gegevens ontbreekt. De rechter doet vrijdag uitspraak.

Volgens Spies valt het wel mee met de schending van de privacy. Verhuurders krijgen van de fiscus alleen te horen of het totale inkomen van het betreffende huishouden meer of minder dan 43.000 euro bedraagt of dat dit niet bekend is, stelde zij eerder.

De bewindsvrouw wist het parlement te overtuigen. Een meerderheid van VVD, CDA, PVV, D66, SGP en Hero Brinkman stemde voor de wet.

Vodafone-klanten mogen vier dagen gratis bellen

Klanten van Vodafone mogen begin volgende maand vier dagen gratis bellen en sms'en. Het telecombedrijf wil zijn klanten daarmee tegemoetkomen voor de hinder die ze hebben ondervonden door de grote netwerkstoring die vorige week ontstond.

Van 2 tot en met 5 mei kunnen zowel prepaidklanten als abonnees gratis bellen en sms'en binnen Nederland. Klanten met een data-abonnement voor tablets krijgen tien procent korting op hun abonnement in de maand mei.

De storing, waarvan honderdduizenden mensen last hebben gehad, was het gevolg van een brand in een centrale in Rotterdam, vorige week woensdag. Het herstel van het netwerk vorderde zeer traag, waardoor het netwerk pas een week na de brand weer als vanouds functioneerde.

Bajrami: "Niet goed genoeg voor Twente"

De Zweedse aanvaller Emir Bajrami krijgt vaak kritiek te verduren. Toch was hij woensdagavond een belangrijke man voor FC Twente in het duel met AZ (2-2) door vlak voor tijd de gelijkmaker binnen te koppen.

"Wat een verrassing hè, dat ik zo’n belangrijk doelpunt maak voor FC Twente? Het was mijn vierde dit seizoen, dat zijn er al drie meer dan vorig jaar. Maar ik wil er echt graag meer scoren, ik heb dezelfde ambitie als de trainer", zegt hij tegen TC Tubantia.

Nog altijd kan Bajrami niet overtuigen in Enschede. Hij weet niet waarom het niet wil lukken. "Ik ben blijkbaar niet goed genoeg voor Twente. Maar dat is iets waar ik me niet bij neerleg. Ik blijf er voor gaan, ik ben een vechter. Ik ga sinds twee maanden voor een training elke keer een uur het krachthonk in om sterker te worden. Ik wil heel erg graag."

"Als je niet speelt, ben je niet blij", vervolgt de spits die niet graag op de bank zit. "Op het moment dat de frustratie weg is als ik hoor dat ik reserve ben, dan ga ik meteen terug naar Zweden om thuis met familie en vrienden te chillen. Als het heilige vuur er niet meer is, de wil om altijd te spelen ontbreekt, dan houdt het op. Maar dat is absoluut niet aan de orde. Ik wil deze ‘up’ graag nog even vasthouden en dan zien we wel wat er gebeurt."

Windows en Xbox blijven legaal in Duitsland

Niet alleen Apple en Samsung kibbelen over patenten en het wel of niet kopieëren van de andere, ook Motorola en Microsoft zijn bezig. Motorola beschuldigt Microsoft er van dat ze onjuist gebruik hebben gemaakt van de H.264-codec in hun Xbox-spelcomputers en Windows-besturingssysteem.

Dit geruzie heeft er bijna toe geleid dat Microsoft geen Windows- en Xbox-producten kon verkopen in Duitsland. Een rechter in Seattle, Amerika, heeft nu echter bepaald dat de verkoop gewoon door mag gaan. Er moet namelijk eerst bewezen worden of Motorola de licenties wel rechtmatig heeft aangeboden, Microsoft geeft namelijk aan dat dit niet het geval is en dat ze te duur zijn. Er loopt op dit moment een Europees onderzoek naar Motorola inzake het beleid dat zij voeren met betrekking tot hun intellectuele eigendommen. Volgens de Amerikaanse rechter moet dat onderzoek eerst afgewacht worden voordat er een uitspraak in deze ruzie kan komen.

Volgende week wordt door een Duitse rechter bepaald of Microsoft überhaupt patenten schendt.

CNV noemt effect zorgwet dramatisch

Het effect van de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is dramatisch. Dat heeft vakbond CNV Publieke Zaak donderdag gesteld in een brandbrief aan alle Nederlandse gemeenten. De Wmo werd in 2007 ingevoerd en regelt het leveren van hulp en ondersteuning aan mensen met een beperking.

Volgens CNV Publieke Zaak krijgen veel mensen minder zorg en is de kwaliteit van de zorg ook teruggelopen. Dit komt deels doordat veel mensen een goedkopere vorm van zorg krijgen, waardoor ze hun vaste hulp in huis kwijtraken. Het kan gaan om ouderen, gehandicapten of mensen met psychische problemen.

Door de verschuiving naar goedkopere vormen van zorg gaat de band tussen de verzorger en de cliënt verloren, aldus de vakbond. Zorgverleners verlaten de bedrijfstak zelfs omdat ze in de praktijk puur als schoonmaker worden ingezet, zegt CNV Publieke Zaak.

Sony gooit het roer om

De nieuwe baas van Sony, Kaz Hirai, heeft vandaag de toekomstplannen bekendgemaakt waarmee hij het Japanse bedrijf uit het slop wil trekken. Sony boekte vorig jaar een recordverlies van maar liefst 4,9 miljard euro en dus moet het anders volgens Hirai.

Om het tij te keren gaat Sony zich richten op vijf punten:

  1. Versterken van de kernactiviteiten (digital imaging, videogames en mobiele techniek)
  2. Tv-activiteiten omgooien
  3. Uitbreiden in opkomende markten
  4. Nieuwe activiteiten en innovatie stimuleren
  5. Portfolio opnieuw bekijken en optimaliseren van middelen

Met het implementeren van de vijf bovenstaande punten wil Sony volgend jaar een omzet genereren van 6 biljoen yen (zo'n 56 miljard euro). Dit moet stijgen naar 8,6 biljoen yen voor het fiscale jaar 2014. Details van de punten worden hieronder uitgelegd.

1. Versterken kernactiviteiten
Sony gaat zich richten op drie gebieden in de elektronica-markt waar ze nu al heel goed in zijn: digital imagin (camera's), videogames (PlayStation) en mobiele techniek (Xperia, Vaio, tablets). Men wil 70% van de totale omzet met deze drie takken behalen en maar liefst 85% van de bedrijfsopbrengsten.

2. Tv-activiteiten omgooien
Sony heeft in november 2011 al aangekondigd dat ze bezig zijn met een groots plan om de tv-afdeling te verbeteren en dit gaat de komende jaren verder. Sony wil aan het einde van het fiscale jaar 2013 weer winst maken op de televisies. De eerste stap, het verkopen van hun aandeel in de LCD-productie-samenwerking met Samsung, is gezet. Een andere stap is het terugbrengen van het aantal modellen en het verbeteren van beeld- en geluidskwaliteit van de televisies.

3. Uitbreiden in opkomende markten
Sony ziet dat landen als Mexico en India snel groeien en wil daar snel een vaste klantenbasis creeëren. Een groot deel van de produkten die in opkomende landen op de markt gezet worden zullen aangepast worden aan lokale wensen. 

4. Nieuwe activiteiten en innovatie stimuleren
Innovatie blijft een belangrijke onderdeel voor Sony en men wil zich blijven inzetten op nieuwe technieken voor de middenlange en lange termijn. Voorbeelden van gebieden waar Sony zich voor gaat inzetten zijn medische apparaten en 4K-televisies (de opvolger van de HD-resoluties die nu langzaam standaard wordt).

5. Portfolio opnieuw bekijken en optimaliseren van middelen
Het richten op kernactiviteiten en innovatie gaat leiden tot het afstoten van bepaalde andere activiteiten. Sony heeft bijvoorbeeld de chemische tak te koop gezet. Bovendien verdwijnen er het komende jaar zo'n 10.000 banen bij het bedrijf, 6% van het totale personeelsbestand.

Ontsnapte Duitse tbs'er aangehouden in Den Haag

Een ontsnapte Duitse tbs'er is woensdagmiddag aangehouden in Den Haag. De 50-jarige man, veroordeeld voor geweldsdelicten, wordt zo snel mogelijk overgedragen aan de Duitse autoriteiten. Dat laat de politie weten.

De politie in Den Bosch werd woensdagochtend getipt dat de gezochte tbs'er mogelijk in een hotel in het centrum zou zitten. Bij het hotel aangekomen bleek de Duitser net te zijn vertrokken. Het personeel wist te vertellen dat hij waarschijnlijk naar een hotel in Den Haag was vertrokken. De Haagse politie kon de man daarop zonder problemen inrekenen.

Gilbert: "Geen favoriet in klassiekers"

Vorig jaar was Philippe Gilbert de grote man in het voorjaar door de Amstel Gold Race, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik op zijn naam te schijven. Dit jaar is de Belgische wielrenner nog zoekende naar zijn vorm en rekent hij zichzelf niet tot de grote favorieten voor de zege in deze koersen.

"Het is moeilijk om te voorspellen wat voor mij mogelijk is in de aankomende Ardennenklassiekers. Ik zal anders moeten koersen. Meespelen met de besten kan ik niet. Eventueel moet ik proberen om te anticiperen. Maar dat zal niet makkelijk worden. Met mijn reputatie en naam zullen de andere favorieten mij niet laten rijden. In plaats van zelf aan te vallen zal ik vooral moeten proberen om te volgen. Dat is anders koersen dan dat ik gewend ben. Ach ja, ik heb drie mooie seizoenen beleefd, daarvoor was het ook wat minder", zei Gilbert in Het Nieuwsblad.

FIA wijst protest over achtervleugel Mercedes af

Autosportfederatie FIA heeft het protest van het Lotus F1 Team tegen de achtervleugel van Mercedes afgewezen. Volgens de FIA is waarin een F-duct verwerkt zit legaal, ook als deze pas in werking treedt als het Drag Reduction System in werking treedt.

Lotus vond dat het systeem niet voldeed aan artikel 3.15 van de technische reglementen. Hierin staat dat een systeem waarbij de coureur de aerodynamische eigenschappen van de auto verandert verboden is. Dit gebeurt volgens het team doordat er na het activeren van het DRS de F-duct in werking treedt en de coureur hier door het bedienen van de knop invloed op heeft.

De FIA was echter unaniem in haar oordeel en wees het protest af. Mercedes-teambaas Ross Brawn vindt het vreemd dat er nu bezwaar wordt gemaakt tegen het systeem. "Het systeem is niet veranderd, de argumenten zijn niet veranderd en de positie van de FIA evenmin. Dus als ze nu protesteren... Waarom deden ze dat niet in Australië? Er is niks nieuws."

Malieveld krijgt bodem van rottend fruit

Op het Malieveld in Den Haag wordt maandag op een aantal plaatsen een laag compost van groente-, fruit- en tuinafval aangebracht. Het gaat om een proef om de grasmat van het evenementen- en demonstratieterrein van extra voeding te voorzien, zodat het gras beter kan groeien. Staatsbosbeheer, de beheerder van het terrein, waarschuwt wel voor 'een andere geur'.

Het Malieveld is vaak het toneel van grootschalige evenementen die de grasmat geen goed doen. Onlangs nog stond er een circus, vond de Pasar Malam Indonesia plaats, was de City Pier City-loop er te gast en vonden er verschillende demonstraties plaats.

De laag met gft-afval moet zo'n vijf tot tien centimeter hoog worden. Staatsbosbeheer denkt dat de stankoverlast maar van korte duur zal zijn. De onaangename compostgeur zou niet langer dan een aantal dagen boven het veld moeten hangen.

Slaagt de proef, dan krijgt volgend voorjaar het hele veld een gft-behandeling. Of de stankoverlast dan ook binnen de perken blijft, vermeldt de organisatie niet.


Malieveld krijgt bodem van rottend fruit (Foto: Novum)

Alligator bezoekt motel en bijt gast

Een motel in Baton Rouge, in de Amerikaanse staat Louisiana, had woensdag een ongenode gast. Een alligator van bijna twee meter verscheen aan de balie van het Super 8-motel en zette zijn tanden in een van de motelgasten.

Volgens sheriff Mike Cazes probeerde de motelgast de alligator te vangen, tevergeefs. De man werd gebeten en moest naar het ziekenhuis om behandeld te worden. Uiteindelijk arriveerde de dierenbescherming die het dier binnen vijf minuten wist te vangen.

Vandenbussche twee duels geschorst

Brian Vandenbussche is voor twee duels geschorst door de KNVB. De doelman van sc Heerenveen kreeg woensdag tegen Ajax al na drie minuten een rode kaart voor het neerhalen van Siem de Jong in het strafschopgebied. Hij mist de competitiewedstrijden tegen NEC en Vitesse. Dat meldt de Friese club donderdag.

De 30-jarige Vandenbussche werd woensdag vervangen door Kristoffer Nordfeldt, die de strafschop van Theo Janssen niet wist te keren. Ajax liep vervolgens eenvoudig uit naar een 0-5 overwinning. Omdat de Belg nog een voorwaardelijke schorsing open had staan, valt zijn straf hoger uit.

VVD, CDA en PVV dicht bij akkoord

VVD, CDA en PVV zijn dicht bij een akkoord over hervormingen en miljardenbezuinigingen op de overheidsfinanciën. De onderhandelaars streven ernaar het vrijdag eens te worden, melden bronnen rond de gesprekken in het Catshuis.

Premier Mark Rutte heeft inmiddels ook SGP-leider Kees van der Staaij bijgepraat. De SGP kan nodig zijn voor een meerderheid in de Tweede Kamer en is dat zeker voor een meerderheid in de Senaat.

VVD, CDA en PVV dicht bij akkoord
VVD, CDA en PVV dicht bij akkoord (Foto: ANP)

Tienerheks Sabrina krijgt superheldenfilm

De heks uit de tv-serie Sabrina The Teenage Witch wordt een superheld. Sony Pictures werkt aan een film over het tienermeisje met heksenkrachten in de lijn van de Superman-films. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Sony heeft twee scenaristen aangesteld en Mark Waters, die vorig jaar Jim Carrey regisseerde in Mr. Popper's Penguins, is in beeld als regisseur. De zwarte, pratende kat Salem wordt in de film een behekste prins die liefdesverhalen voor Sabrina verzint.

Van de stripboeken van Archie Comics over Sabrina is een aantal tv-series gemaakt. Actrice Melissa Joan Hart speelde van 1996 tot 2003 de tienerheks in een tv-serie die later nog een animatiespin-off kreeg. Wie de rol van Sabrina gaat spelen in de bioscoopfilm is nog niet bekend.

Angela Schijf bevallen van Zus

Angela Schijf is woensdag voor de derde keer bevallen. De 32-jarige actrice is opnieuw moeder geworden van een dochter. "Ze is er!", twitterde Schijf donderdag. "Gezond en wel. Ons derde meisje: Zus." Moeder en dochter maken het goed, laat het management van de actrice weten.

Schijf is getrouwd met de Vlaamse acteur Tom Van Landuyt. Ze kregen eerder al twee dochters. Die heten Bloem en Mensje.

Adele rijkste zangeres in Groot-Brittannië

Adele voert de lijst met rijkste jonge Britse zangers van The Sunday Times aan. Het vermogen van de zangeres wordt op 24,3 miljoen euro geschat. Adeles fortuin werd meer dan drie keer zo groot na het succes van haar tweede album 21. Vorig jaar werd het inkomen van de 23-jarige zangeres nog op zo'n 7,3 miljoen euro geraamd.

Zangeressen Cheryl Cole, Leona Lewis en Katie Melua staan op een gezamenlijke tweede plaats in de top van rijkste miljonairs onder muzikanten onder de 30 jaar. De dames zijn elk 14,5 miljoen euro waard.

Daniel Radcliffe voert de lijst met rijkste jonge Britse entertainers aan. De Harry Potter-acteur heeft een geschat fortuin van bijna 65,6 miljoen euro. De zogeheten Rich List bestaat voor een groot deel uit acteurs, modellen en muzikanten.

Man is condoomregen helemaal zat

Houssain Bajjati heeft veel overlast van zijn buren. Ze gooien de hele tijd gebruikte condooms op z'n dakterras.

Houssain woont nu een jaar in dit huis in Amsterdam Nieuw-West en moest al vijftien condooms ruimen. Soms gevuld, andere keren nog leeg. Onsmakelijk en vervelend, ook omdat Houssain drie kinderen heeft die willen spelen op het dakterras.

Natuurlijk is het probleem al aangekaart bij de huismeester van verhuurder Stadgenoot, maar die zegt dat hij niet veel kan doen aan de condoomoverlast. Ze zouden wel een brief sturen naar alle buren, maar die is vooralsnog niet verstuurd.

Een woordvoerder van Stadgenoot zegt dat de woningcorporatie nog niet op de hoogte was van de condoomregen en zegt een onderzoek in te stellen.

De buren van Houssain zeggen van niks te weten. Ook tegenover AT5 ontkennen ze iedere vorm van betrokkenheid bij de condoomregen. Ook de politie kan geen hulp bieden, ze nemen zelfs geen aangifte op.

25-jarige vrouw uit Nuenen vermoord in België

Woensdag is een 25-jarige vrouw uit Nuenen dood aangetroffen in een woning in het Belgische Sint-Niklaas. Ze kwam door kogels om het leven. Haar echtgenoot werd eveneens met schotwonden aangetroffen.

Het is volgens de Belgische pers nog niet duidelijk of het paar is overvallen of dat het om een moord gevolgd door een zelfmoord gaat. Justitie in Belgie wil voorlopig alle mogelijkheden openhouden. 

De jonge vrouw was in dienst van de gemeente Nuenen. Maarten Houden, burgemeester, bracht het nieuws over de dood van zijn werkneemster zelf naar buiten op Twitter. “Elke dood is vreselijk, maar dit is nauwelijks te bevatten, dan staat alles even stil”, zo reageerde hij. De vrouw zou net drie dagen getrouwd zijn met haar man.

Deventer stut wegroestende parkeergarage

De gemeente Deventer laat donderdag een parkeergarage stutten omdat de betonconstructie gebreken vertoont. Uit onderzoek bleek woensdag dat het wapeningsstaal van de Noorderbergpoortgarage op sommige plekken is weggeroest, meldt de gemeente.

Het onderzoek was ingesteld omdat de gemeente plannen heeft de garage te renoveren. Er mogen geen auto's meer in, maar auto's die er al geparkeerd staan mogen nog wel worden opgehaald. Zodra de palen zijn geplaatst onderzoekt de gemeente of de parkeergarage weer open kan.

De komende weken wordt bekeken hoe de constructie kan worden gerepareerd.

PVV verliest opnieuw zetel in Noord-Holland

Van de zes zetels die de PVV in Noord Holland behaalde bij de Provinciale Statenverkiezingen zijn er vanaf donderdag nog maar twee over. Het nieuwe Statenlid Arie-Wim Boer maakte bekend dat hij als eenmansfractie doorgaat. Vorige maand scheidde Hero Brinkman zich, samen met twee andere fractieleden, al af van de PVV.

Een van de drie overgebleven PVV-fractieleden, Cora Bot, gaf er een week na de afsplitsing de brui aan. Ze wilde niet kiezen tussen de PVV en Brinkman en stapte uit de politiek. Bot werd vervangen door de volgende op de PVV-lijst, Arie-Wim Boer.

In een verklaring laat hij donderdag weten zich bij de PVV noch bij Hero Brinkman aan te willen sluiten. De PVV gaat volgens Boer veel te ver met het bestrijden van de islamisering van Nederland. Ook het omstreden Polenmeldpunt en de opmerking naar premier Mark Rutte (VVD) 'Doe eens normaal man' van Geert Wilders zijn Boer in het verkeerde keelgat geschoten.

Met Brinkman wil hij evenmin iets te maken hebben. "Vlak voor de verkiezingen, op de uitslagenavond en daarna heeft de heer Brinkman zich van een kant laten zien waar ik niet al te veel woorden meer aan wil vuilmaken", meldt Boer. Wel laakt hij het spreekverbod dat Brinkman zijn fractiegenoten zou opleggen en zijn 'gedrag en houding binnen de Staten van Noord-Holland'.

Van zetelroof wil Boer niets weten. "Voor wie me uitmaakt voor dief en zeggen dat ik Geert Wilders zou naaien: wie ging er destijds weg bij de VVD en bleef ook zitten?", twittert hij.

Tijgertje uit huis gezet

Volgens haar buren is Tatjana Liefhebber, beter bekend als Tijgertje uit de realityshow 'Oh Oh Tirol' het huis uitgezet door haar verhuurder. Waarom Tatjana, die de woning aan het Laveibos in Zoetermeer nog maar enkele maanden huurde, de woning uitgezet is, is vooralsnog niet duidelijk.

Tijgertje raakte eerder al in opspraak toen ze samen met haar moeder werd betrapt op winkeldiefstal in een vestiging van de V&D in Leidschendam. Daarnaast heeft ze al eens enkele weken vastgezeten. Tot slot mag ze ook nog een taakstraf van 60 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf op haar cv neerzetten.

FNV: investeer in belastingdienst

Het kabinet zou een gedeelte van de bezuinigingsplannen kunnen laten varen, mits zij bereid is om te investeren in de belastingdienst. Op het moment dat belastingambtenaren meer geld, ruimte en tijd krijgen om hun werk fatsoenlijk te doen, kan het kabinet miljarden terughalen bij belastingplichtigen. Dit blijkt donderdag uit een persbericht van Abvakabo FNV.

Door aanhoudende bezuinigingen verkeert de belastingdienst al sinds 1989 in een voortdurende reorganisatie. Ook komend jaar staat er weer een inkrimping op de planning, die zorgt voor sluiting van kantoren en een ontslagronde. Dit komt neer op meer meer werk door minder mensen. Door deze krimp is het onmogelijk bepaalde controletaken efficiënt uit te voeren.

De kans dat een bedrijf gecontroleerd wordt is op dit moment eens in 43 jaar, en voor een burgers is de kans dat hij gecontroleerd wordt gedaald naar minder dan eens in de 100 jaar. Hierdoor is het voor burgers makkelijk om bijvoorbeeld giften aan hun kinderen af te trekken, terwijl ze kinderloos zijn. Ook zouden huurders simpel een verbouwing of hypotheekrente als aftrekpost opvoeren. Schulden tot 1500 euro (voor burgers) en 5000 euro (voor bedrijven) blijven openstaan omdat de belastingdienst geen mankracht meer heeft om ze te innen.

Medewerkers van de belastingdienst die tevens lid zijn van Abvakabo FNV hebben talloze misstanden gemeld bij de bond. Hieruit blijkt dat er jaarlijks miljarden euro's misgelopen worden door de Nederlandse Staat. Volgens de FNV kan met een relatieve lage investering, van enkele tientallen, tot hooguit enkele honderden, miljoenen euro's minimaal 1, tot wellicht 4 miljard euro extra belastinggeld worden teruggehaald. Het gaat hierbij dan voornamelijk om belastinggelden die nu worden ontdoken, of om toeslagen die ten onrechte verstrekt worden.

Lezing: South Park and the American Society

De Amerikaanse animatieserie South Park is al vijftien jaar een groot succes voor de zender Comedy Central. Makers Trey Parker en Matt Stone wonnen met de serie een aantal Emmy Awards en elke week zitten er bijna drie miljoen Amerikanen klaar voor de avonturen van hoofdpersonages Cartman, Kenny, Stan en Kyle. Op het eerste gezicht lijkt het een simpele komedieserie om bewust te provoceren, maar mediadeskundige Brian Dunphy beweert iets anders. Hij vindt dat de serie een grote rol speelt in de Amerikaanse maatschappij en legt dit uit in zijn lezing South Park and the American Society.

FIA en Ecclestone: "GP Bahrein gaat door"

Autosportfederatie FIA en Formule 1-baas Bernie Ecclestone blijven benadrukken dat de Grand Prix van Bahrein volgende week gewoon door zal gaan. Beiden willen niet van een afgelasting weten, terwijl de teams verschillende malen hebben laten weten bezorgd te zijn om hun veiligheid.

"Ons standpunt is niet veranderd. We zien geen reden om af te wijken van onze beslissing om Bahrein op de kalender voor 2012 op te nemen," zei een woordvoerder van de FIA tegenover SID.

Ecclestone is het hiermee eens. Hij zal morgen wel een gesprek met de teams hebben. "Maar dat gaat over andere zaken. Bahrein, of Barcelona, of Monaco staan niet op de agenda. De Grand Prix van Bahrein heeft een plek op de kalender en tenzij de nationale autosportbond de race schrapt gaan we er gewoon heen. Ik zie verder weinig verschil tussen China en Bahrein. Voor ons is het een van de races op het schema."

"Ik zie niet in waarom het onveilig zou zijn in Bahrein. De mensen daar hebben niets tegen Formule 1-teamleden of journalisten. Mij is verteld dat men zich daar weer met de dagelijkse gang van zaken bezig houdt. We moeten als Formule 1 niet betrokken raken bij politiek of religie. Wij zijn er om te racen en dat gaan we ook doen."

Street Fighters en monsters in Project X Zone

Capcom, Namco Bandai en Sega werken samen aan een strategy RPG voor Nintendo 3DS, Project X Zone. Vandaag heeft Namco Bandai enkele screenshots vrijgegeven. Het is nog onbekend of de game ook buiten Japan uit zal komen.

Project X Zone is een crossover met veel personages uit bekende game-series. De volledige lijst met personages kan nog veranderen, maar wij hebben er al een klein overzicht van gemaakt.

Project X Zone Project X Zone

Asielzoeker hoefde niet direct terug naar Burundi

De asielzoeker uit Burundi die maandag zelfmoord pleegde, mocht in afwachting van een nog lopende beroepsprocedure in Nederland blijven. Dat laat minister voor Asiel Gerd Leers (CDA) donderdag via zijn woordvoerder weten. Hij noemt de zelfmoord van de man een 'heel trieste zaak'.

De 36-jarige man uit Burundi maakte maandag een einde aan zijn leven. Volgens het AD, dat donderdag over de kwestie berichtte, zou hij een dag later worden uitgezet. Dat klopt niet, laat Leers weten. Er liep nog een bezwaarprocedure tegen zijn uitzetting, en die mocht hij in Nederland afwachten.

Volgens Leers werd hierbij ook rekening gehouden met zijn psychische gesteldheid. Sinds maart was de man met depressieve klachten opgenomen in een psychiatrische instelling.

Toen de burgemeester van Culemborg in augustus aan Leers vroeg gebruik te maken van zijn discretionaire bevoegdheid waren die klachten nog niet vastgesteld. Leers wees het verzoek dan ook af, omdat er geen sprake was van 'een bijzondere samenstelling van omstandigheden'. SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen heeft Leers donderdag in de Tweede Kamer om opheldering gevraagd. D66, GroenLinks en de ChristenUnie steunden haar verzoek om vertrouwelijk geïnformeerd te worden over de kwestie.

Peter R. de Vries claimt verijdeling huurmoord

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries heeft een moordaanslag op een Amsterdamse escortbaas verijdeld. Volgens De Vries is zondag in zijn programma op verborgen camerabeelden te zien hoe twee mannen die de moord moesten plegen in het kantoor van De Vries worden ingerekend door de politie.

De arrestatie van de twee mannen en de 51-jarige opdrachtgever vond in februari plaats. Volgens de politie, die de arrestatie eerder al bevestigde, gaf De Vries belangrijke informatie door en speelde hij tijdens het onderzoek een essentiële rol.

Volgens De Vries waren de twee mannen ingehuurd door een Amsterdamse escortbaas om een concurrent uit de weg te ruimen. De twee hebben de gesprekken met de opdrachtgever op eigen initiatief opgenomen, aldus De Vries. De opdrachtgever, die ook is opgepakt, zou de mannen hebben gezegd meer mensen dood te schieten om op die manier het motief voor de moord te verbloemen.

De mannen besloten dat de opdracht toch niet 'hun kopje thee' was, aldus De Vries, en namen contact op met de misdaadverslaggever in een poging de opnames te verkopen. Toen hun duidelijk werd dat er niet meer dan een onkostenvergoeding inzat, leken de mannen de zaak te willen laten rusten, zei De Vries.

"Het risico bestond dat de opdrachtgever iemand anders zou inschakelen die de klus wel wilde aannemen", zei De Vries. "Dus we hebben het spel meegespeeld en ondertussen de politie ingeschakeld. Die hebben er meteen een team op gezet."

De Vries zei dat het beoogde slachtoffer in november al een keer op de korrel is genomen. Toen werd er een handgranaat bij de man naar binnen gegooid.

Vijftien jaar cel voor taximoord Kaatsheuvel

Twee Poolse mannen moeten vijftien jaar de cel in voor de moord op een taxichauffeur in oktober 2010. De rechtbank in Breda sprak een derde verdachte, een 25-jarige Pool, vrij van betrokkenheid bij de moord, maar hij kreeg wel drie jaar cel voor een eerdere poging tot beroving van een taxichauffeur in Den Haag.

De rechters achten bewezen dat de twee mannen van 25 en 44 jaar vanaf het moment dat ze op 9 oktober in de taxi stapten van plan waren de taxichauffeur te beroven en 'op te ruimen'. Nadat de taxi in Kaatsheuvel was aangekomen werden zeven kogels op de chauffeur afgevuurd.

Het is onduidelijk wie het wapen bij zich had en wie uiteindelijk de trekker overhaalde. De rechtbank acht echter bewezen dat de mannen de moord samen hebben gepland en uitgevoerd. Het Openbaar Ministerie had zestien en veertien jaar cel geëist.

De moord veroorzaakte veel ophef. Taxichauffeurs in Tilburg legden enige tijd hun werk neer.

Pieters weer aan de kant met voetblessure

Erik Pieters moet zaterdag de competitietopper van PSV tegen AZ aan zich voorbij laten gaan. De linksback kampt opnieuw met een blessure aan zijn rechtervoet. Hij moest woensdag tijdens de 2-1 nederlaag tegen RKC Waalwijk worden gewisseld. Hoelang de Gelderlander aan de kant staat moet maandag duidelijk worden.

De 23-jarige Pieters liep in oktober al een breuk op in dezelfde voet, waardoor hij enkele maanden was uitgeschakeld. De Nederlands international blesseerde zich tegen RKC bij het geven van een voorzet twintig minuten voor tijd. Hij zit in het gips om zijn voet zo min mogelijk te belasten.

Bonden dreigen met staking in afvalsector

Vakbonden Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaak dreigen met werkonderbrekingen in de afvalsector vanaf eind deze maand. Ze willen een hoger loon afdwingen. De acties kunnen ertoe leiden dat vuilnis niet wordt opgehaald of niet wordt verbrand, onder meer in Haarlem en in gemeenten in de regio Rotterdam en in Twente.

De vakbonden, die werknemers van geprivatiseerde afvalbedrijven vertegenwoordigen, willen met terugwerkende kracht vanaf mei vorig jaar een loonstijging van twee procent, en vragen daar dit jaar nog eens tweeënhalf procent bovenop.

De werkgevers stelden in december een totale loonsverhoging van tweeënhalf procent voor. Nadat de vakbondsleden dat voorstel in een referendum hadden afgewezen, kwamen de werkgevers vorige maand met een verlaagd bod van slechts anderhalf procent loonsverhoging en weigerden verder te onderhandelen, aldus onderhandelaar Etienne Haneveld van Abvakabo.

Als de werkgevers niet voor 23 april tegemoetkomen aan de eisen van de vakbonden, volgen er werkonderbrekingen in afvalcentrales en zal het huisvuil in sommige regio's wellicht niet worden opgehaald. De cao afval en milieu is van toepassing op tienduizend werknemers van geprivatiseerde afvalinzamelings- en verwerkingsbedrijven.

Eerste gameplay-trailer Medal of Honor: Warfighter

De eerste gameplay-trailer van de nieuwe Medal of Honor-telg, Warfighter is uit. In de onderstaande trailer zien we het concept van de game en de daarbij behorende actie. In dit spel zul je als verscheidene teams vechten in de 'ultimate war'. Hell yeah.

De game komt al snel uit, namelijk op 25 oktober van dit jaar. Zoals gewoonlijk verschijnt het spel voor de Xbox 360, Windows en de PlayStation 3. Het eerste wat in de onderstaande trailer opvalt moet wel het gemis aan baarden zijn, zoals in de vorige MoH-game. Wij hopen op meer baarden.  

Schrijver woest op Gibson om afgewezen script

Scenarioschrijver Joe Eszterhas is boos op Mel Gibson omdat hij zijn scenario over de joodse held Judas Maccabeüs heeft afgewezen. Volgens de schrijver is de Australische acteur nooit van plan geweest om de film te maken. Hij beschuldigt Gibson in een brief die in handen is van de Amerikaanse filmsite The Wrap van jodenhaat.

De 56-jarige acteur ontkent de beschuldigingen en stelt dat filmmaatschappij Warner Bros en hij het scenario hebben afgewezen omdat het rampzalig slecht was. Warner Bros wees het scenario officieel af omdat een 'gevoel van triomf' ontbrak.

De 67-jarige Eszterhas schrijft in zijn brief van negen kantjes dat Gibson het filmproject over de legendarische Maccabeüs alleen maar in het leven heeft geroepen om zijn naam als antisemiet te zuiveren. "Je haat joden."

De Australische acteur zou geobsedeerd zijn door antisemitisme en tijdens overleggen joden en de Holocaust hebben beschimpt. Eszterhas omschrijft de acteur en regisseur van The Passion of the Christ als 'wild, gestoord en explosief'. Hij schreef onder meer de scenario's van Paul Verhoevens Basic Instinct en Showgirls.

Mel Gibson reageert in een brief die in handen is van de Amerikaanse film- en tv-site Deadline op de beschuldigingen. Hij denkt dat Eszterhas gefrustreerd is omdat zijn scenario is afgewezen. De acteur zegt al tien jaar met The Maccebees bezig te zijn en dat hij het project acht jaar geleden aankondigde. Daarmee ontkent hij de film louter te willen maken om van zijn reputatie als jodenhater af te komen.

Gibson zorgde in 2006 voor ophef toen hij agenten denigrerende opmerkingen over joden naar het hoofd slingerde toen hij werd gearresteerd voor rijden onder invloed. Zo zei hij dat joden achter alle oorlogen in de wereld zitten. Twee jaar later werd hij weer beschuldigd van antisemitisme door een aantal scènes in zijn regieproject The Passion of the Christ.

Gibson zegt dat hij teleurgesteld was toen Eszterhas na vijftien maanden onderzoek nog geen letter op papier had. "Ik heb toen feller gereageerd dan ik had moeten doen, maar daarvoor heb ik je meteen mijn excuses aangeboden."

De woedeaanvallen van de acteur haalden in 2010 weer het nieuws toen zijn ex-vriendin Oksana Grigorieva telefoonopnamen openbaarde waarin hij haar onder meer een 'verkrachting door een groep negers' toewenste. Volgens Eszterhas heeft Gibson tegen hem gezegd haar ook te willen doden.

Judas Maccabeüs is een joodse strijder die in de tweede eeuw voor Christus aan het hoofd stond van een opstand tegen de Seleuciden. Gibson schrijft nu dat zijn scenario is afgewezen om de povere kwaliteit. "Ik heb in 25 jaar nog nooit zo'n ondermaatse eerste versie of een grotere verspilling van tijd gezien." Wat er nu gebeurt met The Maccabees, is onduidelijk.


Schrijver woest op Gibson om afgewezen script (Foto: Novum)

The Hulk herinnert Mark Ruffalo aan vader

Mark Ruffalo schrok toen hij de eerste keer een sculptuur zag van zijn personage The Hulk. "Het deed me denken aan mijn vader als hij heel kwaad was", zegt de acteur tegen het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. Ruffalo is in de superheldenfilm The Avengers voor het eerst te zien als de groene krachtpatser.

"Ik kreeg een enorme glimlach op mijn gezicht", vertelt de 44-jarige acteur over zijn eerste ervaringen als de Hulk. "Maar ik werd er ook ontzettend bang van." Zijn personage uit The Avengers wordt vormgegeven door motion capture, waarbij de bewegingen van de acteur worden omgezet in animatie.

Ruffalo moest zich voor zijn rol in een strak pak hijsen. "Het gympakje dat je aan moet voor motion capture is niet het meest flatterende kledingstuk", geeft de 44-jarige Ruffalo toe. "Maar ik vond het heel spannend om met die techniek te werken om de hulk tot leven te brengen." De acteur heeft geprobeerd de hulk wat menselijker te maken. "Dat is de reden dat ik deze rol graag wilde spelen. Ik wilde graag uitpakken."

The Avengers is geregisseerd door Joss Whedon. Robert Downey Jr. heeft zich voor de film weer in zijn Iron Man-pak gestoken, Chris Hemsworth is te zien als Thor, Chris Evans als Captain America en Scarlett Johansson als Black Widow. De superheldenfilm van Marvel draait vanaf 25 april in de Nederlandse bioscopen.


The Hulk herinnert Mark Ruffalo aan vader (Foto: Novum)

Skyrim-spreuk vastgelegd door Zenimax

De bekende spreuk Fus Ro Dah uit het rollenspel The Elder Scrolls V: Skyrim is vorige week als merknaam vastgelegd door mediabedrijf Zenimax. Het moederbedrijf van game-uitgever Bethesda heeft voor de spreuk zes registraties aangevraagd bij het Amerikaans patentbureau voor onder meer ringtones, rugzakken, games en t-shirts. Dat blijkt uit gegevens op de website van het Amerikaans patentbureau USPTO.

Bij een van de registraties wordt specifiek verwezen naar een online spel. Hoewel Bethesda en Zenimax niets bekend hebben gemaakt over een online versie van The Elder Scrolls gaan hierover al langer geruchten rond.

In het vorig jaar uitgegeven rollenspel zorgt de spreuk 'Fus Ro Dah' voor een schokgolf waardoor vriend en vijand wordt weggeslingerd. De magische spreuk was al snel populair op het internet, evenals de tekst, 'but then I took an arrow to the knee'.

The Elder Scrolls V: Skyrim wordt gezien als een van de beste spellen van 2011. De game is wereldwijd meer dan 11,5 miljoen keer verkocht voor pc, PlayStation 3 en Xbox 360.


Schoorel en Sijsling naar kwartfinale, Huta Galung exit

Thomas Schoorel en Igor Sijsling hebben zich geplaatst voor de kwartfinales van het challengertoernooi in Mersin. Jesse Huta Galung, de derde Nederlander die in Turkije in actie kwam, redde het niet en werd uitgeschakeld.

Schoorel versloeg in zijn partij in de tweede ronde de Roemeen Radu Albot met 6-3 en 7-5. Hij neemt het in de kwartfinale op tegen Sijsling die veel moeite had om zich te ontdoen van de Fransman Maxime Teixeira. De als derde geplaatste Amsterdammer won de eerste set met 6-2, maar moest de tweede met 4-6 aan Teixeira laten. Hij kwam in de beslissende set met 1-3 achter, maar knokte zich naar een 6-4 setwinst en daarmee de zege.

Huta Galung kwam gisteren al in actie, maar zijn partij werd vanwege duisternis onderbroken. Hij won de eerste set met 7-6 (8), maar verloor de tweede met 2-6 van de Portugees Joao Sousa. Vandaag werd de beslissende set afgewerkt, waarbij de breaks over en weer gingen. Uiteindelijk won Sousa met 5-7, waardoor de Portugees zich bij de laatste acht geplaatst heeft.

Facebook-pagina PlayStation teaset naar onthulling op 19 april

De officiële Facebook-pagina van PlayStation hint sinds kort naar een soort onthulling op donderdag 19 april aanstaande. Op de pagina staat de melding 'Will vengeance bring redemption' met de datum 04-19-2012.

Wat er op de bewuste datum gaat gebeuren is niet bekend. Sony geeft vooralsnog geen commentaar op alle vragen hieromtrent. Er valt niets anders te doen dan een week te wachten op de daadwerkelijke mededeling of aankondiging.


Kasabian toch niet op Pinkpop

Er hebben wat verschuivingen plaats gevonden in de line-up van Pinkpop doordat de Britse groep Kasabian heeft af moeten zeggen om privéredenen. Hierdoor schuift het optreden van Kyuss Lives! op. Als openingsact op de Mainstage is Moss, een Nederlandse groep, gevraagd op te treden.

Moss, die al op het verlanglijstje van Pinkpop stond, bracht in januari zijn derde album 'Ornaments' uit. Op dit moment toert de band van Londen tot Berlijn. Ook de Duitse band The Bosshoss is toegevoegd aan het programma. Zij zullen de 3FM-stage openen op zondag.

Als laatste act is de Londense singer-songwriter Johathan Jeremiah toegevoegd aan de line-up. De Brit die kortgeleden langs Nederlandse poppodia toerde, zal als tweede optreden in de Converse-tent op Pinkstermaandag.


Niet Kasabian, maar Moss op Pinkpop

Martin breekt jukbeen bij aanrijding

Tony Martin heeft woensdag bij een val tijdens een training zijn jukbeen gebroken. De 26-jarige renner van Omega Pharma-Quick Step werd geschept door een auto en verloor daarbij zijn bewustzijn. Hij werd onmiddellijk naar het ziekenhuis in het Zwitserse Münsterlingen gebracht.

De wereldkampioen tijdrijden is donderdagochtend overgeplaatst naar het hospitaal van Zürich, waar hij verder behandeld wordt. Hoelang de Duitser is uitgeschakeld is nog niet bekend.


Martin breekt jukbeen bij aanrijding (Foto: Novum)

Negen jaar cel en tbs voor willekeurige moord

Een 24-jarige man uit Ede is in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen jaar en tbs met dwangverpleging. Hij heeft volgens het gerechtshof in Den Bosch een willekeurige voorbijganger in Heerlen doodgestoken, twee pogingen tot moord gedaan en een politieagent en medegevangene mishandeld.

De rechtbank in Maastricht veroordeelde de man in oktober 2010 tot tbs met dwangverpleging. De rechters stelden dat hij volledig ontoerekeningsvatbaar was en legden hem daarom geen celstraf op. Het Openbaar Ministerie had toen een levenslange gevangenisstraf geëist, maar voor het hof was die eis verlaagd naar twaalf jaar.

Die conclusie was gebaseerd op onderzoek waaraan de verdachte niet had meegewerkt. Het Pieter Baan Centrum concludeerde eind vorig jaar na onderzoek waaraan de verdachte wel had meegewerkt dat hij sterk verminderd toerekeningsvatbaar was. Het hof ziet daarom geen reden om aan te nemen dat hij niet in staat was te realiseren wat hij met zijn daden veroorzaakte.

De Edenaar stak eind februari 2010 op klaarlichte dag een Eindhovenaar dood in Heerlen en probeerde later in winkelcentrum Hoog-Catharijne in Utrecht een man met een hamer te doden. Beide keren ging het om een willekeurig slachtoffer. De verdachte had toen hij voor een andere zaak in de gevangenis zat eerder al een medegevangene van het leven proberen te beroven en een andere medegevangene mishandeld. Bij een politieverhoor mishandelde hij een agent.

Machinist gecrashte trein Stavoren toch vrijuit

De machinist van de trein die in 2010 een ravage in Stavoren veroorzaakte wordt toch niet vervolgd. Uit onderzoek van het KLPD en het definitieve rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid concludeert het Openbaar Ministerie in Leeuwarden dat het ongeluk hem niet valt aan te rekenen.

Vorig jaar werd de 60-jarige man uit Goor er nog van verdacht het ongeluk door nalatigheid te hebben veroorzaakt. Maar voor het ongeluk zijn meerdere oorzaken aan te wijzen, zegt het OM nu. Zo voldeed het spoor niet aan de eisen en was de werkinstructie voor de machinist onvolledig. De Onderzoeksraad voor Veiligheid concludeerde vorig jaar dat ProRail te weinig veiligheidseisen aan de aannemers had gesteld.

De machinist werd bij het ongeluk afgeleid doordat er meerdere mensen in de cabine waren. Daardoor zou hij een sein hebben gemist. Ook sloeg het automatische remsysteem niet aan. De slijptrein reed door een stootblok en sleurde een lege brandstofwagon achter het stootblok mee. Daarna stormde de trein door een watersportzaak. De ravage was enorm, maar er vielen slechts twee lichtgewonden.


Machinist gecrashte trein Stavoren toch vrijuit (Foto: Novum)

Nicolette Kluijver wil sexy moeder worden

Nicolette Kluijver wil haar uiterlijk niet laten verslonzen als ze moeder is. "Ik ben van plan om een hele sexy mama te worden en het niet allemaal te laten varen", zegt de 27-jarige presentatrice, die ruim drie maanden zwanger is, voor de camera van Novum Nieuws.

"Ik denk dat je als moeder ook heel sexy kunt zijn." Kluijver, die een relatie heeft met plastisch chirurg Joost, vindt het dan ook raar om niets meer aan jezelf te doen. "Dat is volgens mij het ergste wat je kunt doen. Dat je moeder bent en denkt: dit was het dan."

De BNN-presentatrice is niet obsessief aan het plannen voor de komst van de kleine spruit. "De sleutel van dit moederschap is om het los te laten." De blondine weet maandag het geslacht van de baby en begint dan met regelen. "Dan ga ik nadenken over welke kleuren ik de muren van de kinderkamer ga sauzen."

Waarom zijn de bananen krom?

Net als ieder ander kind was ik ook erg nieuwsgierig. Toen ik eenmaal het praten onder de knie had, stelde ik heel veel vragen aan mijn ouders. Uiteindelijk antwoordde mijn moeder dan op mijn zoveelste waaromvraag: “Waarom? Waarom? Waarom zijn de bananen krom!” Nou, lekker dan. Een vraag die tot dan toe nog niet bij mij was opgekomen, werd mij door mijn moeder ineens in de maag gesplitst. Ik keek haar dan ook verbaasd aan. “Dat weet ik niet, mama. Waarom zijn de bananen krom?” Mijn moeder moest dan lachen. “Waarom zijn de bananen krom? Als ze recht waren, dan vielen ze om!” Ook toen al ontging mij de logica van dat antwoord. Kon ik er uren over piekeren.

Opheldering gevraagd over zelfmoord asielzoeker

Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) moet opheldering geven over de asielzoeker die maandag een dag voor zijn uitzetting zelfmoord pleegde. Dat eisen de SP en de ChristenUnie, die geschokt zijn door de daad van de man uit Burundi. "Je mag als parlement niet voorbijgaan aan zo'n duidelijk signaal", vindt SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen.

Het AD berichtte donderdag over de man, die in Culemborg woonachtig was. Hij zou al enige tijd depressief zijn geweest vanwege de aanstaande uitzetting. Volgens de krant wilde de man met zijn actie waarschijnlijk bereiken dat zijn 14-jarige zoon en zijn 12-jarige dochter in Nederland mogen blijven. De moeder is volgens de krant eerder omgekomen bij het oorlogsgeweld in Burundi.

De gemeente Culemborg heeft minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) eerder gevraagd zijn discretionaire bevoegdheid te gebruiken, zodat het gezin in Nederland kon blijven. Daar is de minister niet op ingegaan.

ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordwind reageert geschokt. "Blijkbaar is er een direct causaal verband tussen de uitzetting en de zelfmoord. Je kunt beleid natuurlijk nooit ophangen aan het dreigen met zelfmoord, maar mogelijk had dit voorkomen kunnen worden."

Volgens Voordewind maakt de zelfmoord duidelijk dat de zogeheten 'wortelingswet', die hij samen met PvdA-Kamerlid Martijn van Dam heeft ingediend, zo snel mogelijk moet worden ingevoerd. Het voorstel houdt in dat kinderen uit het buitenland die al acht jaar in Nederland wonen een verblijfsvergunning krijgen.

Zowel Voordewind als Gesthuizen vindt ook dat Leers veel meer naar burgemeesters moet luisteren bij het bepalen of er wel of niet uitgezet wordt. "Klaarblijkelijk had de burgemeester al aan de bel getrokken", zegt Voordewind. "Gemeenten, organisaties en burgers luiden steeds vaker de noodklok over dit asielbeleid", stelt Gesthuizen. "En asielzoekers geven aan dat ze er aan onderdoorgaan."

Gesthuizen ziet vaker asielzoekers met depressieve klachten. "Hen uitzetten is gewoon geen menselijke manier van met mensen omgaan", vindt ze.

Voordewind en Gesthuizen geven beiden aan dat ze de details van dit specifieke geval niet kennen. "Ik heb dan ook lang na moeten denken om vragen te stellen over dit individuele geval", zegt Gesthuizen. Ook Voordewind zegt de casus niet voor politiek gewin te willen gebruiken. Leers, die donderdag nog niet gereageerd heeft op de kwestie, mag wat hen betreft dan ook vertrouwelijk antwoorden op hun vragen.

GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi laat weten dat hij, ondanks de emoties, wil waken voor het overhaast trekken van conclusies tussen het asielbeleid en de zelfmoord. Wel ziet hij dat 'de wanhoop die asielzoekers ervaren als ze dreigen te worden uitgezet, helaas tot de grootste tragedies kan leiden'. Hij vraagt Leers om 'met zorg naar de twee achtergebleven weeskinderen te kijken'.

Hoogerland fit genoeg voor Gold Race

Johnny Hoogerland gaat zondag gewoon van start in de Amstel Gold Race. De Zeeuwse renner van Vacansoleil is herstellende van een verkoudheid, die hem woensdag in de Brabantse Pijl noopte tot afstappen. Hij is echter voldoende fit voor de voorjaarsklassieker.

Naast Hoogerland verschijnt Vacansoleil met nog vijf Nederlanders aan de start in Maastricht. Lieuwe Westra, Wout Poels, Pim Ligthart, Rob Ruijgh en Bert-Jan Lindeman werden ook uitverkoren. Met name Westra maakte dit seizoen indruk. Hij eindigde in maart als tweede in Parijs-Nice. Ruijgh is hersteld van een knieblessure.

De Italianen Marco Marcato en Matteo Carrara completeren de selectie van Vacansoleil, dat het moet stellen zonder de geblesseerde Belg Björn Leukemans.

Amerikaanse Demon's Souls servers offline eind mei

Na langdurig uitstel, heeft Atlus besloten om de servers van Demon's Souls in Noord-Amerika met ingang van 31 mei 2012 te stoppen. "Het is ons en ons personeel bij Atlus een eer geweest om aan dit innovatieve project te mogen hebben gewerkt" aldus uitgever Atlus.

"Het was dan ook heel belangrijk voor ons om de online ervaring zo lang mogelijk in stand te houden, zelfs tot het punt dat andere verkopen hebben geholpen om de servers online te houden, helaas kunnen de online servers niet voor altijd online gehouden worden en het is dan ook erg spijtig dat het einde ook nadert."

"We willen jullie dan ook bedanken voor jullie ongeëvenaarde passie en steun op de Demon's Souls Community de afgelopen twee en half jaar. Het online avontuur mag misschien binnenkort eindigen, maar de herrinneringen - net als elke boss strategie, elk level en alle geheimen - leven voort in de gamers voor wie het spel zo speciaal was."

De servers gaan om 11:59 PM Amerikaanse tijd offline. Atlus heeft besloten om de "World Tendency" nog twee maal te veranderen van 1 t/m 15 mei en van 16 t/m 31 mei, gebaseerd op de stemmen van de fans. Atlus roept daarom iedereen die in het bezit is van Demon's Souls op 31 mei nog eenmaal online te spelen, als afscheid van de online sessies.

De singleplayer blijft ongwijzigd en kan na het offline gaan van de servers gewoon nog gespeeld worden. Of de servers voor de EU ook binnenkort offline gaan is nog niet bekend.

Demon souls

Mysterieuze rode knop gaat viral

Goedbedachte reclames die viral gaan zijn op één hand te tellen. De Belgische zender TNT wist in twee dagen tijd een wereldwijd succes te maken van een reclamestunt waar een rode knop een belangrijke rol speelde.

Men neme een saai plein in een saai stadje. Op dat plein staat een paal met een rode knop en de tekst druk hier voor meer drama. En als er gedrukt wordt dan komt er drama. Bekijk hieronder de viral die in 2 dagen al miljoenen keren is bekeken.

Beckenbauer kwaad op Robben

Bayern München-speler Arjen Robben kan in de ogen van clubicoon en erevoorzitter Franz Beckenbauer even helemaal geen goed meer doen. De Zuid-Duitse ploeg ging gisteren met 1-0 onderuit bij koploper Borussia Dortmund, mede dankzij een door de Nederlander gemiste strafschop.

Dortmund heeft dankzij de zege in de Bundesliga zes punten voorsprong op Bayern en kan titelprolongatie met nog vier ronden te spelen bijna niet meer ontgaan. Dit tot verdriet van iedereen bij Der Rekordmeister. "Bij mij geldt de wet dat degene die de strafschop 'veroorzaakt' hem niet neemt. Misschien is die regel afgeschaft of snappen ze die nog niet in Nederland", foeterde Beckenbauer Robben uit op Sky.

"Als ik trainer was geweest, had hij de strafschop niet mogen nemen. We hebben genoeg specialisten die hem hadden kunnen nemen, zoals Schweinsteiger of Kroos", zei Beckenbauer die Robben daarnaast verweet in de slotfase een niet te missen kans toch te missen. Hij denkt dat de titelstrijd nu in het voordeel van Dortmund beslist is. "Dortmund is evenals vorig seizoen de verdiende kampioen. Ze zullen het niet meer uit handen geven."

Mass Effect 3 patch zorgt voor crashes

De laatste update voor de Xbox versie van Mass Effect 3 zorgt voor crashes tijdens het opstarten van het spel, hoewel sommige PlayStation 3 gebruikers dezelfde problemen rapporteren. De update zou het probleem van het importeren van data uit de vorige delen moeten oplossen.

Echter blijkt nu dat de laatste update zo veel connecties met de servers met EA wil maken dat het spel en de Xbox volledige vastloopt. BioWare heeft op haar forum laten weten dat zij bekend zijn met het probleem en vraagt gebruikers om hun problemen te melden op hun forum. Een tijdelijke oplossing is er al, hoewel het niet voor iedereen schijnt te werken. 

De update was bedoeld om het importeren van data uit de vorige delen te repareren. Chris Priestly beloofde toen dat de update niet nog meer problemen zou opleveren. "Een nieuwe update wordt hevig getest door BioWare, EA, Microsoft en Sony voordat hij wordt gelanceerd," legt hij uit. "We willen er zeker van zijn dat een update het probleem oplost, en niet een ander probleem creëert.“

Nieuwe details Pokémon Black & White 2

Pokémon-fanaten kunnen over een tijdje hun handen vuil maken aan een nieuw deel. Pokémon Black & White 2 is het vervolg op het meest recente Pokémon-spel op de DS. Het Japanse Coro Coro heeft vandaag enkele nieuwe details onthuld.

In Pokémon Black & White 2 zal de speler in de huid kruipen van nieuwe personages. Zoals in elk spel, is er de mogelijkheid om je geslacht te bepalen. In Black & White 2 zullen de modellen van deze personen echter een stuk sportiever zijn dan de voorgaande delen. Daarnaast werd bekendgemaakt dat je rivaal ditmaal een oude vriend is. 

Verder werd naar voren gebracht dat het spel zich afspeelt in dezelfde wereld als zijn voorganger. De speler zal echter niet in hetzelfde dorp beginnen, maar een andere plek die wat meer aan het zuiden ligt. Hiougi City, zoals het dorp heet, bevat een Pokémon Center, een training school, een plek waar je een mooi uitzicht hebt en uiteraard het huis van de protagonist. 

Verder wist Coro Coro ons nog in te lichten over twee gym leaders: Homika die zich richt op het poison-type en Shizui die waterpokémon prefereert. Pokémon Black & White 2 staat gepland om op 23 juni dit jaar te verschijnen in Japan. Een Westerse datum is vooralsnog onbekend.

Van der Garde rijdt vrijdagtraining voor Caterham

Giedo van der Garde zal morgen voor het Caterham F1 Team in China de eerste vrijdagtraining gaan rijden. Het is de eerste keer dat de Nederlander in 2012 een officiële training mag gaan rijden. Vitaly Petrov zal de eerste anderhalf uur toe moeten kijken.

"Als het morgen droog is, zal ik me bezighouden met het testen van een nieuwe vloer. Ook zullen we ons dan bezighouden met het testen van het KERS. Maar als het regent, moeten we banden sparen en zal ik niet zo veel rijden. We hebben immers een beperkt aantal regenbanden en die zijn zo versleten, dus daar moeten we dan voorzichtig mee zijn," zei Van der Garde tegen GPUpdate. Hij zal later dit jaar nog enkele malen gaan rijden.

Versnellingsbakwissel voor Hamilton

Lewis Hamilton heeft voor de Grand Prix van China een gridstraf van vijf plaatsen opgelopen. Zijn team McLaren heeft de versnellingsbak van de MP4-27 van de Brit moeten wisselen, waardoor de wereldkampioen van 2008 de race in Shanghai vanaf minimaal een zesde startpositie aan moet gaan vangen.

Hamilton heeft laten weten dat de bak tijdens de laatste 48 uur beschadigd is geraakt. Dit is waarschijnlijk gebeurd bij het uitpakken van de spullen of het opbouwen van de auto. Voor Hamilton is dit een domper omdat hij in de afgelopen twee races nog van poleposition is gestart.

The Revenant

Als een Amerikaanse soldaat in Irak om het leven komt tijdens een patrouille, is iedereen verdrietig en boos. Waarom is die sukkel niet gewoon doorgereden? Midden in de nacht hoor je niet te stoppen, nergens voor. Dat is een bevel in het leger en dient te allen tijde te worden gevolgd. Hier zou een dramatisch verhaal kunnen volgen van een vriendin die niet kan leven zonder haar partner en op zoek gaat naar antwoorden. Niets van dit alles, het wordt een keiharde zombiefilm.

Slechtste kwartaal woningmarkt sinds start crisis

De woningmarkt is het afgelopen kwartaal wat betreft het aantal verkopen en de gemiddelde verkoopprijs op het diepste punt beland sinds het uitbreken van de crisis in 2008. De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) roept het kabinet daarom op om vrijdag duidelijkheid te geven over de overdrachtsbelasting.

Het aantal verkopen daalde afgelopen kwartaal met 15,6 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. Normaal is de daling in het altijd zwakkere winterkwartaal gemiddeld 9,3 procent. De NVM schat dat er ongeveer 24.500 huizen van eigenaar zijn verwisseld.

De prijzen daalden met 2,8 procent van kwartaal op kwartaal. De gemiddelde prijs lag op 214 duizend euro. In het eerste kwartaal van 2009, het vorige dieptepunt, was dat nog 219 duizend euro.

De NVM stelt dat de overdrachtbelasting, die sinds 1 juni is verlaagd van zes naar twee procent, positief heeft gewerkt. "Als deze gedurfde maatregel niet was ingezet, zou de woningmarkt er nog aanzienlijk slechter aan toe zijn geweest", stelt de NVM. De tijdelijke maatregel loopt in principe af op 1 juli, maar wordt mogelijk verlengd.

De onzekerheid of dat gebeurt, is nu 'killing' voor de huizenverkopen. "We roepen premier Rutte daarom op om echt zo spoedig mogelijk, liefst morgen na afloop van de ministerraad, duidelijkheid te geven over de overdrachtsbelasting."

Balotelli weer in genade aangenomen

Het leek erop dat Mario Balotelli dit seizoen zijn laatste wedstrijd voor Manchester City gespeeld had na zijn grove charge in het duel tegen Arsenal, maar coach Roberto Mancini komt terug op zijn eerdere besluit. De Italiaan overwoog zijn landgenoot op de transferlijst te zetten, maar heeft hem nu weer in genade aangenomen.

Balotelli kreeg rood in het duel tegen Arsenal en werd hiervoor door voetbalbond FA voor drie duels geschorst. De charge op Alex Song bleef evenwel onbestraft. Balotelli bood wel zijn excuses aan. "Ik dacht echt dat hij een schorsing van zes of zeven duels zou krijgen. Mario zal dit seizoen zeker nog in actie komen. Hij zal klaar zijn voor het duel met United op 30 april", zei Mancini.

Het duel tegen stadgenoot Manchester United kan beslissend zijn voor de titelstrijd in de Premier League. The Red Devils gingen gisteren met 1-0 onderuit tegen Wigan Atletic, terwijl The Citizens wel met 4-0 wonnen van West Bromwich Albion, waardoor het verschil op de ranglijst tussen de teams nu vijf punten in het voordeel van United is.

"Ik wist niet eens dat ook United vandaag speelde, ik dacht dat ze morgen in actie zouden komen. Het belangrijkste voor ons is dat we het seizoen goed afsluiten, ik ben trots op mijn spelers. De achterstand is te groot voor ons. We moeten blij zijn met het feit dat we in vijftig jaar tijd niet zo’n goed seizoen hebben gedraaid", zei Mancini.

Boerrigter: "De Boer kan geen slechte keuzes maken"

Na maandenlang blessureleed maakte Derk Boerrigter woensdag zijn rentree in Ajax 1. De linksbuiten keek terug op een prima avond in Friesland. "Allereerst ben ik natuurlijk blij met de drie punten. We willen met z’n allen kampioen worden en dan zijn die hard nodig", antwoordde Boerrigter correct tegen Goal.com.

"Daarnaast is het voor mijzelf lekker om weer op het veld te staan en 45 minuten te maken." Doordat de wedstrijd al snel in het voordeel van Ajax was beslist, werd de kans op een invalbeurt steeds groter. "Vlak voor rust gaf de trainer al aan dat ik er in de tweede helft in zou komen. Vanaf dat moment ben je wel bezig met je terugkeer ja. Dan weet je: Ik moet mijn best gaan doen straks."

Boerrigter mocht in de eerste helft al warmlopen in het Abe Lenstra Stadion en deed dit onder luid gejuich van de meegereisde Ajax-supporters. "Ja echt fantastisch dat ze dan massaal mijn naam roepen. Dat geeft me echt een ontzettend goed gevoel moet ik zeggen."

Naast de terugkeer van Boerrigter maakte ook Gregory van der Wiel weer zijn opwachting in het elftal van Frank de Boer. Aanvaller Kolbeinn Sigthórsson maakte in een eerder stadium al zijn rentree en viel ook tegen sc Heerenveen weer in. Een extra wapen voor de Amsterdammers, vindt Boerrigter. "De jongens die erin hebben gestaan hebben het fantastisch gedaan en hebben veel wedstrijden gewonnen. Als je dan ziet dat jongens als Kolbeinn en Gregory ook nog eens terugkomen, dan denk ik dat we in de breedte een ontzettend sterke selectie hebben.“

Frank de Boer gaf al aan dat dat hij met een luxeprobleem kampt zodra iedereen weer fit is. "Het is al een paar keer gezegd; we hebben een luxeprobleem. Het is aan de trainer wie hij waar gaat opstellen, maar hij kan geen slechte keuzes maken, want iedereen is gewoon goed." Komende zondag ontvangt Ajax in eigen huis De Graafschap. Staat Boerrigter dan in de basis? "Kan ik nog niks van zeggen, behalve dat ik er echt op hoop."

Axl Rose wil niet in Hall of Fame

Axl Rose weigert een plekje in de Rock and Roll Hall of Fame. Kwaad bloed tussen de zanger van Guns N'Roses en zijn oude bandleden lijkt de belangrijkste reden te zijn voor zijn afwijzing. Guns N'Roses wordt zaterdag opgenomen in de Hall of Fame.

"Ik dring erop aan dat ik niet word opgenomen in mijn afwezigheid", schrijft de 50-jarige muzikant in een brief aan de Rock and Roll Hall of Fame. "Weet dat niemand toestemming heeft om mijn inductie in mijn plaats te accepteren of voor mij mag spreken."

De afgelopen tijd werd druk gespeculeerd over een reünie van de originele bandleden van Guns N'Roses, maar daar komt volgens Rose niks van terecht. "Er is geen ruimte voor gesprekken, laat staan een reünie." De zanger 'voelt dat de Hall of Fame-ceremonie niet een gelegenheid is waar hij wordt gewenst of gerespecteerd'. Gitarist Slash zei onlangs in een interview met Rolling Stone dat Rose hem haat. "Vanwege een heleboel redenen, ik weet niet precies welke. Wij communiceren niet met elkaar."

De Hall of Fame laat in een verklaring weten dat het desalniettemin van plan is Rose met de rest van de band op te nemen. "Het spijt ons dat hij niet persoonlijk aanwezig is om zijn inductie te aanvaarden." Volgens het museum hebben in het verleden alleen de Sex Pistols een plaatsje in de Hall of Fame geweigerd.

Storing UPC in regio Amsterdam

Klanten van UPC in de regio Amsterdam kunnen donderdagochtend niet internetten of telefoneren. De kabelmaatschappij kampt met een grote storing. Hoelang dat nog gaat duren, is niet bekend, zegt een woordvoerder. Monteurs van UPC werken aan een oplossing.

Hoeveel mensen precies last van de storing hebben, is niet duidelijk. Ook in verschillende andere plaatsen in Noord-Holland werkt internet en telefonie van de provider niet. Televisiekijken via UPC kan wel.

Woensdagavond kampte de kabelmaatschappij ook al met problemen. Door grote belangstelling konden voetballiefhebbers geen losse Eredivisiewedstrijden bestellen.

Pirro steward in China

Emanuele Pirro zal voor de Grand Prix van China de FIA-stewards bij gaan staan. De voormalig Formule 1- en sportscarcoureur zal de functie voor de vierde keer op zich nemen. Eerder was hij al actief in Abu Dhabi (2010) en Maleisië en China (2011).

In de Formule 1 was Pirro in 1988 testrijder voor McLaren, voordat hij tussen 1989 en 1991 veertig races reed voor Benetton en Scuderia Italia. Zijn beste prestatie was een vijfde plaats in Australië. Zijn meeste successen boekte hij in de sports cars met onder meer vijf zeges in de 24 uur van Le Mans, twee eindzeges in de America Le Mans Series en een zege in de 24 uur van Daytona.

Ombudsman wil grondiger onderzoek bij dood in cel

Het onderzoek naar overlijdensgevallen in gevangenissen is niet onafhankelijk genoeg. De overheid zorgt er onvoldoende voor dat de toedracht rond zo'n overlijden duidelijk is en moet meer aandacht schenken aan de belangen van de nabestaanden, concludeert Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer in een onderzoek.

Vorig jaar kwamen 39 mensen om in gevangenissen. In een deel van de gevallen gaat het om zelfmoord. Omdat de ombudsman af en toe klachten krijgt van nabestaanden die met vragen achterblijven over de toedracht, stelde hij een onderzoek in. Hij bekeek tien overlijdensdossiers en voerde gesprekken met directeuren en medewerkers van gevangenissen, de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

[NBA] Oklahoma onderuit tegen Clippers

Oklahoma City Thunder heeft woensdag een kleine nederlaag in de NBA geleden. De koploper in de Western Conference ging nipt met 98-100 onderuit tegen Los Angeles Clippers. Chris Paul bezorgde de Clippers negen seconden voor tijd een voorsprong, waarna Kevin Durant in extremis nog een driepunter miste.

Paul was met 31 punten topscorer bij de bezoekers, Durant was met 22 punten het meest succesvol voor Oklahoma.

Los Angeles Lakers was verrassend eenvoudig San Antonio Spurs de baas. De nummer drie in de westelijke afdeling van de Amerikaanse basketbalcompetitie was met 98-84 te sterk. Metta World Peace, die voorheen Ron Artest heette, en Andrew Bynum hadden met respectievelijk 26 en zestien punten een belangrijk aandeel in de overwinning.

Voor de Spurs, die tweede staan, was Danny Green het meest trefzeker met 22 punten. Los Angeles moest het voor de derde keer op rij stellen zonder Kobe Bryant. Beide ploegen staan binnen tien dagen nog twee keer tegenover elkaar.

New York Knicks deed door een 111-107 zege op Milwaukee Bucks goede zaken in de Eastern Conference. De formatie staat nu op de achtste plaats, die recht geeft op de play-offs. Carmelo Anthony maakte 32 punten en tien rebounds voor de Knicks, die nu twee overwinningen voor staan op de Bucks.

Overige uitslagen
Toronto Raptors - Philadelphi 76ers 75-93
Cleveland Cavaliers - Indiana Pacers 98-104
Boston Celtics - Atlanta Hawks 88-86
Memphis Grizzlies - Phoenix Suns 104-93
New Orleans Hornets - Sacramento Kings 105-96
Houston Rockets - Utah Jazz 91-103
Denver Nuggets - Minnesota Timberwolves 113-107
Portland Trail Blazers - Golden State Warriors 118-110


Oklahoma onderuit tegen Los Angeles Clippers (Foto: Novum)

Guidetti wil gras in Kerkrade wel maaien

Feyenoord kwam gisteren in de Eredivisie uit bij Roda JC niet verder dan een 0-0 gelijkspel. Spits John Guidetti weet het puntenverlies net als zijn trainer Ronald Koeman aan het lange gras dat in het Parkstad Stadion groeide. De Zweed ging zelfs zo ver om aan te bieden het een maaibeurt te geven.

"Ik had een keurige, korte mat kunnen knippen. Dit was belachelijk. Ik ben blij dat de trainer er wat van gezegd heeft", zei Guidetti na afloop van het duel. Daarnaast was de Zweed ontstemd over een vrije trap waarbij de muur maar op zes meter stond. "Ik heb twee keer aan de arbiter gevraagd of hij kon kijken naar de muur, maar hij liep gewoon weg. Die vrije trap was een grote kans voor Feyenoord en voor mij. Ik denk nog steeds dat we heel hoog gaan eindigen. Alles is nog mogelijk."

Vuur Friese tieners veroorzaakte molenbrand

De zes Friese tieners die zijn verhoord na een brand in een monumentale molen in Burum, zijn vermoedelijk verantwoordelijk voor de brand. De jongens verklaarden een pak papier in brand te hebben gestoken, waarna het vuur oversloeg naar de molen, meldt de politie donderdag.

De zes maakten het vuur direct uit, maar even later zag een aantal van de jongens dat de molen volledig in brand stond. Volgens de politie is het vuur waarschijnlijk niet goed uitgemaakt. De tieners in de leeftijd van 12 tot 15 jaar zeiden tijdens hun verhoor dat het nooit de bedoeling was geweest om de molen in brand te steken.

De tweehonderd jaar oude molen brandde tot de grond toe af. De politie ging er eerder van uit dat het vuur was veroorzaakt door vuurwerk. De jongens waren daarmee gezien in de buurt van de molen. Daar werden ook resten van afgeschoten vuurpijlen gevonden.

Het Openbaar Ministerie bepaalt later of de groep strafrechtelijk wordt vervolgd. Tegen hen is een proces-verbaal opgemaakt.

Rabobank zonder kopman in Amstel Gold Race

Robert Gesink is zondag niet de uitgesproken kopman van Rabobank in de Amstel Gold Race. De Nederlandse formatie hoopt meerdere troeven uit te kunnen spelen. "We hebben vijf of zes renners die als ze in de finale mee voorin zitten, voor een podiumplaats in aanmerking komen", zegt ploegleider Nico Verhoeven.

"We moeten niet tot het laatst blijven wachten, het niet op een sprint laten aankomen. Wat dat betreft moeten we in een eerder stadium een goede positie innemen en onze slag slaan", aldus Verhoeven op de website van de voorjaarsklassieker.

Rabobank rekent in de finale in Limburg vooral op Bauke Mollema, Steven Kruijswijk en Gesink. Die eerste eindigde vorige week als derde in de Ronde van Baskenland, maar Gesink en Kruijswijk reden die koers vanwege ziekte niet uit.

"We hebben de afgelopen dagen weer pittig kunnen trainen", laat Kruijswijk weten. "Ik voel me nu wel goed en hoop dat ik niet al te veel aan conditie heb ingeboet. Ik verwacht er zondag te staan."

De Deen Matti Breschel, de Duitser Paul Martens en de Nederlanders Lars Boom, Bram Tankink en Maarten Tjallingii verschijnen zondag ook aan de start voor Rabobank.


Rabobank zonder kopman in Amstel Gold Race (Foto: Novum)

Buurtwachter VS gearresteerd wegens doodslag

Een buurtwachter in Sanford in de Amerikaanse staat Florida is woensdag opgepakt en aangeklaagd wegens doodslag op de zwarte tiener Trayvon Martin, anderhalve maand geleden. De advocaat van de 28-jarige George Zimmerman zegt dat zijn cliënt bij zijn voorgeleiding onschuldig zal pleiten.

Zimmerman zegt dat hij Martin neerschoot omdat hij werd aangevallen. De familie van het slachtoffer zegt dat Zimmerman de agressor was, omdat hij tegen de adviezen van de meldkamer achter de 17-jarige aan was gegaan toen die in zijn ogen op verdachte wijze door de buurt liep.

In de Verenigde Staten was veel ophef ontstaan omdat politie en justitie Zimmerman in eerste instantie lieten gaan, deels vanwege de wetgeving in Florida. Die zegt dat mensen zich bij dreigend gevaar niet hoeven terug te trekken om toch een beroep te kunnen doen op noodweer.

Als Zimmerman, die een blanke vader heeft en een moeder die hispanic is, schuldig wordt bevonden aan doodslag, kan hij levenslang krijgen.

[Primera División] C. Ronaldo leidt Real ruim langs Atlético

Cristiano Ronaldo heeft woensdagavond weer eens de aandacht voor zich opgeëist. De Portugese sterspeler bezorgde Real Madrid met drie doelpunten een belangrijke 4-1 zege bij stadsgenoot Atlético.

Door de zege breidde Real de voorsprong op concurrent Barcelona weer uit tot vier punten. Ronaldo deed ook individueel goede zaken. Met zijn hattrick nestelde hij zich op de topscorerslijst weer een treffer boven Lionel Messi, die op 39 staat.

Er was Real veel aan gelegen de burenruzie bij Atlético te winnen. De voorsprong op Barcelona was de voorbije weken geslonken tot vier punten. Met het oog op volgend weekeinde als in Camp Nou El Clasico op het programma staat, was puntenverlies onbespreekbaar voor de mannen van José Mourinho.

Zoals zo vaak dit seizoen nam Ronaldo zijn team bij de hand. De aanvaller schoot Real in de 25e minuut op voorsprong. In een niet goed, maar spijkerhard duel kwam Atlético na rust op gelijke hoogte via Falcao. Met een schitterend afstandsschot en een benutte strafschop bezorgde Ronaldo Real alsnog de zege. In de slotfase liet de Portugees na nog een vierde treffer te maken. Ploeggenoot Jose Callejon prduceerde later alsnog de vierde treffer van Real.

Jongerenpartijen bereiken eigen Catshuisakkoord

Vier politieke jongerenorganisaties hebben een eigen Catshuisakkoord bereikt. Dat melden de Jonge Democraten en Perspectief, de jongerenorganisaties van D66 en ChristenUnie, donderdag na berichtgeving hierover in de Volkskrant.

De jongerenafdelingen van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie kwamen woensdag na weken onderhandelen een akkoord overeen over de miljardenbezuinigingen. In eerste instantie deed ook Dwars, de jongerenpartij van GroenLinks mee, maar die haakte op het laatste moment af.

De jongeren willen met hun plannen laten zien dat er een breed draagvlak is voor ingrijpende hervormingen. Ook proberen ze de druk op de onderhandelaars in het Catshuis op te voeren. De gedoogcoalitie VVD, CDA en PVV onderhandelt al meer dan vijf weken over de noodzakelijke hervormingen.

De organisaties hebben een pakket samengesteld waarin in totaal elf miljard wordt bezuinigd. Uiteindelijk kan jaarlijks zelfs meer dan 27 miljard worden bespaard, denken zij. De cijfers zijn gecontroleerd door vooraanstaande economen. Het akkoord wordt donderdag gepresenteerd.

[Upd] Amerikaanse versie Ni No Kuni ook naar 2013

Update 12-04-2012
Inmiddels is de trailer ook online gezet door Namco Bandai.

Oorspronkelijke bericht 11-04-2012
Namco heeft op hun Gamer's Day bekendgemaakt dat Ni No Kuni: Wrath Of The White Witch in Amerika uitgesteld is tot begin 2013. Dit is tegelijkertijd met de Europese versie die al eerder uitgesteld was.

Tijdens de Gamer's Day is ook een trailer getoond waarin Engelse stemmen verwerkt waren. Oliver, het hoofdpersonage, heeft een Amerikaans accent terwijl alle andere personages een Brits accent hebben. Wanneer de trailer officieel uitkomt is niet bekendgemaakt.

'Politici alleen bezig met waan van de dag'

Politici zijn steeds meer bezig met incidenten en hun optreden in de media. Daardoor schuiven grote structurele problemen naar de achtergrond en bedreigt de waan van de dag de kwaliteit van de besluitvorming. Dat schrijft voormalig topambtenaar Roel Bekker in zijn boek Marathonlopers rond het Binnenhof, dat donderdag verschijnt.

"Je ziet dat het steeds meer twee werelden worden. De politieke wereld wordt mediagerichter en de incidentgevoeligheid neemt toe", zegt Bekker in een interview met de Volkskrant. "Dat doet niet veel goeds met de politiek. Het aantal Kamervragen stijgt, het moet meer op korte termijn en heeft minder structuur."

Bekker diende ruim veertig jaar als topambtenaar onder zestien ministers en vier premiers. Volgens hem is de politiek in de afgelopen twintig jaar enorm veranderd. Het is nu meer willekeur, zegt hij. "Vandaag willen we de Olympische Spelen en morgen weer niet. Je krijgt veel half werk."

Ondanks dat ambtenaren aandacht vragen voor de problemen, worden zij in een reactie op het groeiend wantrouwen veel voorzichtiger om de politiek niet voor de voeten te lopen. "Politici spelen snel op de man, proberen de schuld bij ambtenaren te leggen."

Jans boos: "We gaven het op"

De rode kaart van Brian Vandenbussche in de derde minuut was beslissend voor de uitkomst van het duel tussen sc Heerenveen en Ajax. Na de uitsluiting van de doelman liepen de Amsterdammers eenvoudig (0-5) weg bij hun Friese opponent. Dat had niet mogen gebeuren, meende Heerenveen-trainer Ron Jans.

"We hadden het Ajax met tien man wel moeilijk kunnen maken", aldus de coach. "Dat hebben we zeker in de eerste helft niet gedaan. Anders sta je bij rust niet met 4-0 achter. We hadden het opgegeven. Daar ben ik heel boos over. We hebben tien dagen naar dit duel toegeleefd en dan geven we het zo maar weg."

Luciano Narsingh werd het slachtoffer van de rode kaart van Vandenbussche en werd gewisseld. "Ik weet dan dat ik daar vragen over krijg, maar die had ik ook gekregen als ik Dost of Assaidi had gewisseld", aldus Jans.

Leeuwendeel ouders traag met paspoortaanvraag kind

Ouders krijgen opnieuw een brief waarin ze worden aangespoord op tijd een paspoort aan te vragen voor hun kinderen. Van de 630 duizend ouders die in maart zijn aangeschreven hebben er nog maar zeventigduizend een paspoort voor hun kind aangevraagd, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken donderdag.

Vanaf 26 juni hebben kinderen een eigen reisdocument nodig om naar het buitenland te reizen. Het is niet meer voldoende als de kinderen staan bijgeschreven in het paspoort van de ouders. Dat kon voorheen tot het kind 16 jaar werd.

Bij het aanschrijven van de ouders is uitgegaan van de bijschrijvingen in paspoorten. "Het staat niet vast dat al die ouders ook dit jaar met hun kinderen naar het buitenland willen gaan. Wij hebben daar geen cijfers van." legt een woordvoerder uit.

'Zelfmoord om uitzetting kinderen te verhinderen'

Een afgewezen asielzoeker heeft maandag een dag voor zijn uitzetting zelfmoord gepleegd. De gemeente Culemborg, waar hij woonde, bekijkt op alle mogelijke manieren of de uitzetting van zijn kinderen kan worden voorkomen, zegt een woordvoerder van de gemeente donderdag na een bericht hierover in het AD.

De gemeente heeft minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) eerder gevraagd zijn discretionaire bevoegdheid te gebruiken, zodat het gezin in Nederland kon blijven. Daar is de minister volgens de gemeente niet op ingegaan.

Volgens het AD wilde de man uit Burundi met zijn actie waarschijnlijk bereiken dat zijn zoon en dochter in Nederland mogen blijven. Zijn 14-jarige zoon zou van mening zijn dat de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) zijn vader heeft vermoord.

De zoon en de 12-jarige dochter zijn opgevangen in een pleeggezin. De moeder is volgens de krant eerder omgekomen bij het oorlogsgeweld in Burundi. Daar zijn nog steeds spanningen tussen Hutu's en Tutsi's.

De vader zou al enige tijd depressief zijn geweest vanwege zijn aanstaande uitzetting. Hij zou tegen vrienden hebben gezegd dat zijn leven 'echt wordt afgebroken' als hij terug moet naar Burundi. Hij wordt donderdag in Utrecht begraven.

Rabobank wil Poolse bank overnemen

De Rabobank wil de Poolse bank BGZ volledig overnemen om zijn positie in de Poolse agrarische sector te verstevigen. Dat maakte de bank woensdagavond bekend.

De boerenleenbank heeft al zestig procent van de aandelen van BGZ, en wil nu ook de resterende veertig procent in handen krijgen. Rabobank biedt daarvoor een prijs van 72,50 zloty (17,34 euro) per aandeel. Rabo wil zijn positie in Polen verstevigen, omdat het land 'een aantrekkelijke agrarische sector' heeft.

Rabobank zet zijn bod alleen door als het minimaal 75 procent van de aandelen van BGZ in handen krijgt. Zo verwerft het een controlerend belang in de bank. De tweede voorwaarde voor het slagen van het bod is dat de Poolse bankentoezichthouder geen bezwaar heeft tegen de overname. Rabo wil de notering van BGZ aan de beurs in Warschau aanhouden. Vorige week breidde Rabobank ook al uit door een fusie aan te gaan met de Friesland Bank.


Rabobank wil Poolse bank overnemen (Foto: Novum)

Busje rijdt in op voetgangers Kyoto

Een bestelbusje dat vermoedelijk door rood reed heeft donderdag op een kruispunt in de Japanse stad Kyoto een bloedbad aangericht onder overstekende voetgangers. Dertien mensen raakten gewond, onder wie de 29-jarige bestuurder en een passagier.

Acht van de elf aangereden voetgangers verkeerden in kritieke toestand. Zes gewonden moesten gereanimeerd worden, onder wie ook de twee inzittenden van het busje dat tegen een elektriciteitspaal tot stilstand kwam.

De politie stelt een onderzoek in naar de toedracht.


Busje rijdt in op voetgangers Kyoto (Foto: Novum)

A12 dicht door kettingbotsing

Door een kettingbotsing is de A12 van Utrecht naar Den Haag donderdagochtend afgesloten. Bij het ongeluk zijn acht auto's betrokken, meldt de ANWB. Het was niet direct bekend of er gewonden zijn gevallen.

De snelweg blijft naar schatting tot 11.00 uur tussen Zoetermeer en Nootdorp afgesloten. Verkeer richting Den Haag wordt vanaf knooppunt Gouwe omgeleid via Rotterdam over de A20 en de A13.

'Darksiders II mogelijk vertraagd'

De zwaarlijdende THQ kondigde in februari nog vol trots aan dat Darksiders II op 29 juni het levenslicht zou zien. In een interview met RipTen heeft Danny Bilson, 'VP Core Games' van THQ, nu die releasedatum in twijfel getrokken.

Wanneer RipTen naar de releasedatum vraagt wordt Bilson door een PR-medewerken van THQ onderbroken; "Honestly, I can’t confirm that right now. The team is actually on the road. I can get back to you." RipTen reageert vervolgens daar op door Bilson te vragen of de game uitgesteld gaat worden. Ze krijgen geen concreet antwoord; "We haven't announced anything... but the team is working really, really hard. We're not going to ship it before it's done."

Het is dus nog even afwachten of Darksiders II daadwerkelijk op 29 juni uitkomt voor PS3 en Xbox 360.

Stoute AMY krijgt patch

AMY werd na de lancering in januari neergesabeld door critici, de survival horror-game scoort slechts een 25 op Metacritic. Ontwikkelaar VerctorCell heeft nu een patch uitgebracht om een paar van de kritieken aan te pakken.

De patch maakt de game over het algemeen een stukje makkelijker en minder frustrerend. Dit is er veranderd:

  • The last checkpoint you reach is now saved (instead of going back to the beginning of the chapter)
  • The syringes remain in the inventory after a checkpoint is reached
  • Amy's Powers remain available after a checkpoint is reached
  • The Combat camera has been removed
  • Most sequences can now be skipped
  • The in-game brightness has been improved

Molyneux: 'Waarom ik wegging bij Microsoft'

Afgelopen maand ging Peter Molyneux weg bij Lionhead, de studio die hij 15 jaar geleden begon, en Microsoft die sinds 2006 de rechten voor de studio in handen heeft. Hij wilde graag (weer) een indie-ontwikkelaar worden. Molyneux vertelt in een uitgebreid interview met Eurogamer waarom hij wegging en licht een tipje van de sluier op van zijn nieuwe game.

Waarom
Het antwoord op de vraag 'waarom' is, zoals we van Molyneux kunnen verwachten,  een eigenzinnig verhaal. "Het begon toen ik al die lifetime achievement awards kreeg. Ik zette ze op een rijtje in de kast en kon maar niet geloven dat ik die had gekregen voor dingen die ik al gedaan had. Had ik nu al 'het beste wat ik ooit in mijn leven zou gaan doen' gedaan? Of was dit een uitdaging om alleen nog maar meer te doen?"

"Een paar maanden geleden sprak ik hierover met Microsoft en ik vertelde ze dat een creatief persoon zijn beste werk levert als er veel risico is. En met een groot bedrijf als Microsoft achter je is dat risico er bijna niet. Dat begrepen ze volkomen." En zo werd 22Cans, Molyneux nieuwe studio, geboren.

Een klein begin
"We wilden een klein en vrij bedrijf opzetten, dat snel zou kunnen inspelen op nieuwe ontwikkelingen. Microsoft wilde heel graag meteen al een deal met ons sluiten, maar dat heb ik met opzet afgehouden. Met Lionhead had ik dat wel gedaan en je merkt toch dat je op die manier wel beperkt wordt. En dat willen we niet."

"We willen experimenteren met concepten en nieuwe technologie en dat kan alleen als je nog een klein bedrijfje bent. Kijk bijvoorbeeld naar Draw Something. Niemand had ooit gedacht dat OMGPOP zo groot zou worden. Alleen een klein bedrijf met hele slimme mensen kan flexibel genoeg zijn om iets dat zo vernieuwend is als Draw Something neer te zetten."

Teleurstelling
Op de vraag of Molyneux onafhankelijk wilde zijn omdat hij Fable wel gezien had, antwoordt de ontwikkelaar stellig nee. "Fable is een geweldige wereld. Ik zou graag zien dat er nog jarenlang games worden gemaakt in het Fable-universum, want de wereld is er rijk genoeg voor. Ik geef ook nog steeds advies voor Fable – The Journey."

Wat volgens Molyneux onbewust misschien wel heeft meegespeeld was de teleurstelling over Milo & Kate. "Het was zo'n revolutionair project. Het doet altijd pijn als zoiets nergens op uitdraait. Ik denk dat als Milo nu ontwikkeld zou worden, in plaats van 2 jaar geleden, dat de wereld er meer klaar voor zou zijn. Het lijkt niet zo'n lange tijd, maar er is veel veranderd in 2 jaar. Ik snapte wel waarom Milo niet kon doorgaan, maar op het persoonlijke vlak was het wel een teleurstelling."

De eerste stapjes
Het vertrekt van Molyneux is lang stil gehouden. Hij vertelt dat hij het zijn collega's van Lionhead pas op de dag zelf vertelde. Hij stond op, verontschuldigde zich en bedankte ze voor het harde werk en liep naar zijn nieuwe studio, die vlakbij het Lionhead gebouw ligt.

"Het eerste wat ik deed was mijn agenda leeggooien. Wat een gevoel van vrijheid! Ik installeerde Unity en begon wat te maken en realiseerde me dat ik een briljant team nodig zou hebben voor wat ik wilde doen."

"We hebben een aantal veteranen aangetrokken. Mensen zoals ikzelf die de ervaring en de kennis hebben op verschillende gebieden. En we hebben een aantal ervaren mensen, die bekend zijn met de wereld waarin wij werken, maar die nog de passie hebben om iets nieuws te beginnen. Als laatste voegen we daar een aantal mensen die vers van een opleiding afkomen en die een enorme passie en drive hebben aan toe." In totaal worden het 22 medewerkers. Vandaar de naam 22Cans.

Een nieuwe game
De studio is werkelijk van plan iets neer te zetten dat de wereld van games voor altijd zal veranderen. Molyneux wil nog weinig vertellen over zijn plannen voor een nieuwe game, maar geeft wel prijs dat het verschillende 'ingrediënten' heeft.

"Er zijn nieuwe manieren van input en de evolutie van consoles waar we naar kijken. Dan is er nog de Cloud waar we geweldige dingen mee zouden kunnen doen." Ook het sociale contact lijkt een belangrijke factor te zijn voor de nieuwe game.

"Vaak als we een game maken dan heeft dat een begin en een einde en dat is het. Daarna ga je wat anders doen. Maar stel je eens voor: een game-ervaring die meer lijkt op een hobby. Iets dat je speelt voor weken, maanden, jaren. Dat vind ik echt fascinerend."

Iedereen speelt
Molyneux hoopt dat de game die hij voor ogen heeft de wereld voorgoed zal veranderen. "Ik denk dat je de wereld van de games kunt vergelijken met die van de televisie. In het begin hadden maar een paar mensen televisie. Nu is het bijna ondenkbaar dat iemand nooit een televisie heeft gezien. Waarom zou niet iedereen een gamer zijn?"

"Nu hebben we al deze technologie – mobieltjes, tablets, consoles – en al de manier om mensen bij elkaar te brengen en te raken. Om dat allemaal bij elkaar te brengen in één ervaring – dat is wat we bij 22Cans willen bereiken."

Peter Molyneux hoopt binnen een aantal weken al iets te kunnen laten zien van zijn nieuwe game.

[Bundesliga] Uitslagen speelronde 30

In de Bundesliga werd gisteren en vandaag de 30e speelronde gespeeld. Hieronder vind je alle uitslagen en andere statistieken.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
Werder Bremen Borussia Mönchengladbach 2-2
FSV Mainz 05 1.FC Köln 4-0
FC Augsburg VFB Stuttgart 1-3
Hertha BSC SC Freiburg 1-2
Borussia Dortmund Bayern München 1-0
Bayer Leverkusen FC Kaiserslautern 3-1
Hannover 96 VFL Wolfsburg 2-0
1.FC Nürnberg FC Schalke 04 4-1
1899 Hoffenheim Hamburger SV 4-0

Stand:

# Club Wed. w g v p v - t
1 Borussia Dortmund 30 21 6 3 69 67-22
2 Bayern München 30 20 3 7 63 69-20
3 FC Schalke 04 30 18 3 9 57 65-39
4 Borussia Mönchengladbach 30 15 8 7 53 43-22
5 VFB Stuttgart 30 13 7 10 46 55-40
6 Bayer Leverkusen 30 12 8 10 44 43-40
7 Hannover 96 30 11 11 8 44 39-42
8 Werder Bremen 30 11 9 10 42 44-46
9 1899 Hoffenheim 30 10 10 10 40 38-40
10 VFL Wolfsburg 30 12 4 14 40 41-54
11 FSV Mainz 05 30 9 9 12 36 47-48
12 1.FC Nürnberg 30 10 5 15 35 31-42
13 SC Freiburg 30 9 8 13 35 41-56
14 Hamburger SV 30 7 10 13 31 33-55
15 FC Augsburg 30 6 12 12 30 32-47
16 1.FC Köln 30 8 5 17 29 36-63
17 Hertha BSC 30 6 9 15 27 31-54
18 FC Kaiserslautern 30 3 11 16 20 19-44

topscorers:

# speler club goals
1 Gomez Bayern München 25
2 Huntelaar Schalke 04 24
3 Robert Lewandowski Borussia Dortmund 20
4 Podolski 1. FC Köln 17
5 Pizarro Werder Bremen 16

Programma volgende speelronde:

Datum Thuis Uit
vr 13 apr, 20:30 VFB Stuttgart Werder Bremen
za 14 apr, 15:30 Bayer Leverkusen Hertha BSC
za 14 apr, 15:30 FC Schalke 04 Borussia Dortmund
za 14 apr, 15:30 Hamburger SV Hannover 96
za 14 apr, 15:30 FC Kaiserslautern 1.FC Nürnberg
za 14 apr, 15:30 VFL Wolfsburg FC Augsburg
za 14 apr, 18:30 Bayern München FSV Mainz 05
zo 15 apr, 15:30 Borussia Mönchengladbach 1.FC Köln
zo 15 apr, 17:30 SC Freiburg 1899 Hoffenheim

Kim Jong-un krijgt hoogste militaire functie

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is gekozen tot voorzitter van de Centrale Militaire Commissie van de regerende communistische partij. Dat meldden Noord-Koreaanse staatsmedia donderdag.

Het is de hoogste militaire functie in Noord-Korea. Kim Jong-un is volgens het Noord-Koreaanse persbureau KCNA woensdag gekozen tijdens een conferentie van zijn partij.

Kim Jong-un krijgt hoogste militaire functie
Kim Jong-un krijgt hoogste militaire functie (Foto: ANP)

Dode en gewonde bij botsing tegen boom Maastricht

Bij een ongeluk in Maastricht zijn woensdagnacht een dode en een gewonde gevallen. De auto waar de slachtoffers inzaten raakte rond 03.45 uur van de Oosterweg en botste tegen een boom, meldt de politie.

De twee inzittenden moesten door de brandweer worden bevrijd.Een van hen overleed ter plaatse. De ander is overgebracht naar het ziekenhuis. De politie onderzoek waardoor de auto van de weg raakte. Er zijn volgens de politie geen andere voertuigen bij de aanrijding betrokken.

Gaikai streamt games via Facebook

Gaikai is hard aan het groeien. Het bedrijf is sinds kort ook de samenwerking aangegaan met Facebook. In eerste instantie gaat Gaikai via Facebook gamedemo's aanbieden, maar in de toekomst is men van plan om ook volledige spellen te gaan aanbieden via het sociale netwerk.

De eerste spellen die Gaikai via Facebook aanbiedt zijn onder andere Saints Row: The Third, Orcs Must Die! en Dead Rising 2: Off The Record.

Gaikai is een online gamedienst, die gamers in staat stelt demo's te spelen en daarna het volledige spel te kopen. Het werkt via een cloud-based dienst, waardoor de spellen vanaf elke plek en elke computer gespeeld kunnen worden. De diensten van Gaikai kunnen ook worden ingebed in online applicaties of op website, zoals het bedrijf nu zelf ook op Facebook doet.

Klopjacht na overval op geldtransportbedrijf

Meerdere daders hebben donderdagochtend een geldtransportbedrijf in Nieuwegein overvallen. Met een explosief werd rond 04.30 uur een deur van het bedrijf aan de Grote Wade opgeblazen, meldt de politie.

De daders zijn er daarna met twee snelle Audi's vandoor gegaan. De politie houdt een klopjacht op de omliggende snelwegen. Ook is een politiehelikopter ingezet. Het is niet bekend of de overvallers buit hebben gemaakt. De auto's zijn voor het laatst gezien bij Gorinchem. De politie vraagt getuigen zich te melden.

Boschker: "Eerste goal was duidelijk een overtreding"

FC Twente sleepte gisterenavond nog een punt uit het vuur bij het duel tegen AZ. In de slotminuut wisten de Enschedeërs via Emir Bajrami de 2-2 aan te tekenen. Doelman Sander Boschker was niet te spreken over de eerste goal van AZ.

"De eerste goal was duidelijk een overtreding", zei Boschker na de wedstrijd tegen de camera’s van Eredivisie Live. "Iedereen in het stadion kon dat zien, scheidsrechter Vink stond dichtbij maar zei dat hij het niet had gezien."

"De wedstrijd ging op en neer, maar we hadden veel stom balverlies laatste half uur. Over de hele wedstrijd gezien mogen tevreden zijn met 2-2. Uiteraard had ik had liever gewonnen en dat zat er nog wel in, maar ik denk dat we tevreden moeten zijn met een punt."

Aardbeving schrikt Mexico en westen VS op

Mexico en het westen van de Verenigde Staten zijn woensdag (lokale tijd) opgeschrikt door aardbevingen. De beving in Mexico had een kracht van 7,0 op de schaal van Richter, meldt de Amerikaanse geologische dienst USGS. Het epicentrum lag ongeveer 51 kilometer van La Mira in de staat Michoacan.

Voor de kust van de Amerikaanse staat Oregon is een aardbeving van 5,9 gemeten. Die werd een minuut later gevolgd door een kleinere aardbeving voor de kust van Californië, volgens de USGS. Er zijn nog geen berichten over slachtoffers of schade.

Het Pacific Tsunami Warning Center heeft laten weten dat het onwaarschijnlijk is dat de bevingen een tsunami zullen veroorzaken.

Aardbeving schrikt Mexico en westen VS op
Aardbeving schrikt Mexico en westen VS op (Foto: ANP)

Mexicaanse president brengt bezoek aan Cuba

De Mexicaanse president Felipe Calderon is woensdag in Cuba aangekomen voor een lang uitgesteld bezoek. Calderon heeft ontmoetingen met de Cubaanse leider Raul Castro en andere hooggeplaatste functionarissen.

De Mexicaanse president was van plan om aan het begin van zijn termijn, die in 2006 aanving, een bezoek aan Cuba brengen. Hij had beloofd de geschade betrekkingen die waren ontstaan onder zijn voorganger Vicente Fox te herstellen. Het kwam er nu pas van, enkele maanden voor Calderons termijn afloopt.

Calderon en Castro praten over handel en investeringen, regionale zorgen en over samenwerking op gebieden als gezondheidszorg, onderwijs, cultuur en energie.


Mexicaanse president brengt bezoek aan Cuba (Foto: Novum)

Misbruik kostte kerk VS bijna 2 miljard

De Amerikaanse Rooms-Katholieke Kerk heeft sinds 2004 bijna 2,5 miljard dollar (1,9 miljard euro) uitgetrokken voor slachtoffers van seksueel misbruik door geestelijken.

Dat blijkt uit cijfers die de Amerikaanse bisschoppenconferentie deze week heeft gepubliceerd. Vorig jaar kostten de schandalen de kerk 108 miljoen dollar (83 miljoen euro).

De bisdommen trokken sinds 2004 ruim 2,1 miljard uit voor de slachtoffers. Andere religieuze instellingen, vooral ordes en congregaties, besteedden 358 miljoen. Vorig jaar ging 57 procent van het geld van de bisdommen naar schadevergoedingen en therapieën voor de slachtoffers. De rest werd onder meer besteed aan kosten van advocaten en hulp aan plegers van het seksueel misbruik.

De Amerikaanse kerk is sinds het begin van deze eeuw geconfronteerd met talrijke schandalen over seksueel misbruik door geestelijken.

Van Rijn schrijft voor film dakloze miljonairszoon

Elle van Rijn gaat het scenario schrijven voor de verfilming van het leven van Jerry Winkler. Dat heeft producent NL Film woensdag bekendgemaakt. Winkler was dakloos tot hij in 2010 tot de ontdekking kwam dat hij de zoon is van de inmiddels overleden miljonair Alfred Winkler.

Van Rijn gaat naast het scenario van de film een roman schrijven over het leven van de Amsterdamse Winkler. De opnamen van de film staan gepland voor volgend jaar. Wanneer het levensverhaal van de miljonairszoon in de bioscoop te zien is, is nog niet bekend

Om zich goed in te kunnen leven in het verhaal, is de 44-jarige actrice met Winkler een nacht op straat gaan slapen. "Bij wijze van research ben ik met hem meegegaan", zei de actrice woensdag in RTL Boulevard.

Van Rijn vertelt dat haar leven, net als dat van Winkler, niet is verlopen zoals ze het had gepland. "Ik had me mijn leven van tevoren ook anders voorgesteld. Ik had bijvoorbeeld niet gedacht dat ik vier kinderen zou hebben van twee verschillende vaders."

FIA: "Kortere DRS-zone in China"

Autosportfederatie FIA heeft bekendgemaakt dat net als vorig seizoen voor de Grand Prix van China de DRS-zone zal liggen op het achterste rechte stuk. Wel zal het de Formule 1-coureurs in Shanghai iets lastiger worden gemaakt.

Vorig jaar bedroeg de zone om de achtervleugel te bedienen in de race nog 904 meter, waardoor Red Bull-rijder Mark Webber van achteruit nog naar de derde plaats kon rijden. Dit jaar zal de zone voor bocht veertien 752 meter lang zijn. Het meetpunt waarbij de rijders binnen een seconde van elkaar moeten rijden ligt bij bocht twaalf.

Het Slaapmutsje

In de middeleeuwen was het een doodzonde om over het probleem van Adam's navel te beginnen. Wanneer Adam wel een navel had, dan wilde God dat gedacht werd dat Adam uit mensen was geboren en misleidt hij. Wanneer Adam geen navel had, zou hij tot een andere soort behoren en was de erfzonde niet mogelijk. Het idee dat Adam in het geheel niet heeft bestaan zal in die tijd wel helemaal onbespreekbaar zijn geweest. 

Cocu: "Zwaar teleurgesteld"

Phillip Cocu had weinig goede woorden over voor de prestatie van PSV woensdagavond bij RKC Waalwijk. "Ik ben zwaar teleurgesteld", zei de hoofdtrainer ad interim na de nederlaag (2-1). "Ik had verwacht dat wij zeker zo goed zouden spelen als in de bekerfinale van zondag tegen Heracles. Dat is niet gebeurd."

Een verklaring had hij niet direct. "Onderschatting kan het niet zijn geweest, want iedereen weet hoe goed RKC dit seizoen presteert. Ik ben boos. Over de titel hoeven we denk ik niet meer te praten. Laten we ons erop richten het in de volgende wedstrijd tegen AZ beter te doen."

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.