FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 13 maart 2012

'Amerikaanse bevolking steunt aanval op Iran'

Een meerderheid van de Amerikanen zou een aanval op Iran steunen als wordt bewezen dat het land werkt aan een kernwapen. Dat beek dinsdag uit een opiniepeiling van Reuters en onderzoeksbureau Ipsos.

Volgens de peiling kan 62 procent van de Amerikanen zich vinden in een militaire actie van Israël tegen Iran. 56 procent staat achter een aanval door de Verenigde Staten. Voorwaarde is wel dat er bewijs bestaat dat Iran werkt aan een kernbom. Volgens de peiling is 39 procent hoe dan ook gekant tegen een aanval.

Nederlands-Marokkaanse activist vrijgelaten

De Nederlands-Marokkaanse activist Yuba Zalen die maandag in Marokko werd gearresteerd is dinsdag vrijgelaten. Dat melden Marokkaanse media. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan de vrijlating nog niet bevestigen.

Zalen is lid van de 20 februaribeweging, de jongerenbeweging die oproept tot meer democratie in Marokko. De jonge activist was in het Noord-Afrikaanse land om verslag te doen van gebeurtenissen in de noordelijke plaats Ait Bouayach. In dat dorp is het sinds donderdag onrustig. Bij overheidsingrijpen vielen al tientallen gewonden.

CD: Le Le - Partytime

De Nederlandse popgroep De Jeugd van Tegenwoordig heeft haar sporen in de Nederlandse muziekindustrie al lang en breed verdiend met als hoogtepunt het winnen van de Popprijs begin dit jaar. Groepslid Pepijn Lanen (beter bekend als Faberyayo) vond dat niet genoeg en zette in 2007 met designer Piet Parra en beatmaker Rimer Londen het rariteitentrio Le Le op. Na het album Flage en de EP Marble komt de groep met het album Partytime. Maar helaas (?) was het kunstige Frans en Duits op en is het nu louter Engels en Nederlands.

Druk jaar voor Angry Birds

Onlangs is Angry Birds Space aangekondigd en deze verschijnt eind maart voor onder andere iPhone en Android. Dit is echter lang niet het enige dat Rovio in de planning heeft staan. Naast Space verschijnen er nog vier games met de boze vogels.

Rovio wil nog niet zeggen wat de thema's worden van deze games, maar ze moeten allemaal dit jaar nog verschijnen. Naast de vijf Angry Birds-games komt er ook een geheel nieuwe lijn merchandise welke tegelijk met Space zal verschijnen. Rovio geeft aan dat ze meer een entertainment-bedrijf willen zijn dan puur een game developer.

De planning is om van Angry Birds een naam te maken die zich kan meten met Mickey Mouse en Hello Kitty. We zijn dus voorlopig nog niet van deze franchise af.

Dit jaar wordt overigens ook een game van Rovio die niets met Angry Birds te maken heeft. Het is drie jaar geleden dat dit voor het laatst gebeurde en Rovio is er zeker van dat de game net zo'n succes gaat worden. Meer details wilde men op dit moment nog niet geven helaas.

Acteur Michel Duchaussoy overleden

De Franse acteur Michel Duchaussoy is de afgelopen nacht overleden. De 73-jarige acteur overleed aan een hartstilstand. Duchaussoy was tussen 1962 en 2012 in meer dan 130 films te zien.

Michel René Jacques Duchaussoy wordt geboren op 29 november 1938 in Valenciennes, Frankrijk. Hij begon zijn carrière op het grote scherm in de jaren '60, met Vie privée van Louis Malle en Jeu De Massacre van Alain Jessua. In 1972 werd de acteur beroemd in heel Frankrijk toen hij zijn stem uitleende aan de Godfather Vitto Corleone in Francis Ford Coppola's gelijknamige film. De afgelopen jaren was de acteur te zien in onder meer L'Age de Raison van Yann Samuell en Elle S'appelait Sarah van Gilles Paquet-Brenner.

Duchaussoy's laatste filmrol was die van dorpshoofd Abraracourcix in de film Astérix Et Obélix: Au Service De Sa Majesté. Deze zal vanaf oktober in de bioscopen te zien zijn.


Michel Duchaussoy in The Beast Must Die (1969).

Renault richt zich op 2014-motor

Renault richt zich bij de bouw van de Formule 1-motoren al bijna helemaal op het seizoen 2014. Dan wordt in de F1 de 1,6 liter V6 turbomotor geïntroduceerd die de huidige 2,4 liter V8 zal gaan vervangen.

"Zeventig procent van het werk gaat naar de nieuwe motor. Volgend jaar wordt dat honderd procent," zei Renault-motorsportbaas Jean-Francois Caubet tegen Auto Bild. Hij zei dat bij de bouw van de motor het Kinetic Energy Recovery System een belangrijke rol zal spelen. "Dat is een integraal onderdeel van de nieuwe motor. In 2014 leveren we niet alleen de motor aan Red Bull, maar de volledige aandrijflijn."

Het ontwikkelen van de nieuwe motor zal naar verwachting vijftig miljoen euro gaan kosten. Aan de huidige motor zal in ieder geval weinig meer veranderd worden. Omdat de ontwikkeling van de motoren verboden is, mag alleen onder het mom van betrouwbaarheid ingegrepen worden of als een motor te ver achter loopt op de concurrenten. Renault levert momenteel motoren aan Caterham, Lotus F1 Team, Red Bull Racing en Williams.

Mogelijk drank in spel bij massamoord Afghanistan

Onderzoekers van het Amerikaanse leger bekijken of alcohol een rol heeft gespeeld in het bloedbad dat een Amerikaanse militair onlangs aanrichtte in Afghanistan. Dat heeft een bron bij de krijgsmacht dinsdag gezegd.

Het is onduidelijk of de verdachte, een 38-jarige sergeant, zijn legerbasis in Kandahar beneveld had verlaten of dat hij in nuchtere toestand zestien Afghanen vermoordde. Het gebruik of het bezit van alcohol in een oorlogsgebied wordt door het Amerikaanse leger verboden.

Nintendo is rijk

Het afgelopen jaar was moeilijk voor Nintendo. Hun laatste handheld 3DS verkocht onder verwachting en moest flink afgeprijsd worden. Tevens werden er diverse miljoenen verlies geleden door het Japanse bedrijf.

Nintendo kan echter wel tegen een financieel stootje want Nintendo heeft zo'n 7,5 miljard euro op de bank staan. Dit meldt het Britse Nintendo Gamer in hun laatste magazine. Naast dit banksaldo bezit Nintendo ook ongeveer 4,5 miljard aan bezittingen zoals gebouwen en investeringen.

Het lijkt er dus op dat Nintendo nog wel een aantal jaar mee kan, ondanks eventuele verliezen.

'Kabinet treft gehandicapte kinderen'

De zeven speciale Tyltylscholen in Nederland, waarop kinderen zitten die zowel lichamelijk als geestelijk gehandicapt zijn, worden zwaar getroffen door de bezuinigingen van het kabinet Rutte. Dit blijkt uit een dinsdag uitgezonden reportage van EénVandaag.

De directies van de scholen vrezen dat zij in de toekomst gehandicapte kinderen moeten weigeren en dat de hele werkweek lang school niet meer mogelijk zal zijn. De scholen worden niet alleen getroffen door reguliere onderwijsbezuinigingen, maar ook op andere terreinen moeten zij en de kinderen inleveren. Zo wordt er bezuinigd op het persoonsgebonden budget (pgb), het vervoer en de uitkeringen.

"We raken de grens van het mensonwaardige", waarschuwt Leo van den Broek, directeur van de Tyltylschool Rotterdam.


Kabinet treft gehandicapte kinderen

'Gratis .amsterdam-domein voor burgers'

Nog voordat de aanschaf van de .amsterdam-tld een feit is, praat de gemeente Amsterdam over het verstrekken van gratis domeinen aan burgers en bedrijven. Het zou onder meer dienen voor digitale communicatie met de gemeente.

Het voorstel, dat dinsdag aan het college van burgemeesters en wethouders is voorgelegd, komt van PvdA-raadslid Geke van Velzen. Ze wil dat het topleveldomein .amsterdam snel door de stad wordt geclaimd. De inschrijftermijn sluit op 29 maart.

Inwoners van de hoofdstad zouden volgens het plan van Van Velzen een domein en een bijbehorend mailadres moeten krijgen. Dit zouden dan bijvoorbeeld http://www.holleeder.amsterdam en willem@holleeder.amsterdam kunnen zijn. Het voorstel maakt overigens ook gewag van de mogelijkheid om email naar een huisadres te kunnen sturen, waarmee er wellicht mailaddressen als 12@egelantiersgracht.amsterdam komen.

Volgens het PvdA-raadslid is de .amsterdam-tld ook nuttig voor bedrijven om hun verbintenis met Amsterdam te profileren. "Amsterdam laat hier nog kansen liggen. Zou het niet mooi zijn wanneer je via je webadres kunt laten zien dat je in Amsterdam bent gevestigd?", stelt ze.

[CL] Uitslag Internazionale - Olympique Marseille

Internazionale ligt uit de Champions League. De Italiaanse ploeg wonin eigen huis met 2-1 van Olympique Marseille. De Franse ploeg won hun thuiswedstrijd met 1-0 en zodoende gaan zij op basis van uitdoelpunten door naar de kwartfinales van het miljoenenbal.

Voor Inter was de opdracht duidelijk; scoren. De Italiaanse ploeg, nog altijd getraind door Claudio Ranieri, kreeg via Wesley Sneijder al in de beginfase een enorme mogelijkheid. Onze landgenoot kreeg de bal op een presenteerblaadje van Javier Zanetti, maar hij schoot recht op Marseille-goalie Steve Mandanda. Twee minuten later had diezelfde Mandanda een antwoord op een gevaarlijke inzet van Diego Milito. Hij dook na een slim passje van Sneijder ineens op voor het vijandelijke doel.

Na rust bleef Inter aanvallen, maar Marseille bleef simpel overeind. Na een klein uur spelen moest Sneijder met een blessure van het veld. Ranieri bracht Joel Obi en ook Giampaolo Pazzini kwam binnen de lijnen. Hij verving de tegenvallende Diego Forlán. Twintig minuten voor tijd werd Marseille via Souleymane Diawara voor het eerst echt gevaarlijk. Zijn kopbal werd echter gepareerd door Inter-keeper Júlio César.

Het was Inter dat vervolgens uit het niets op 1-0 kwam. Milito profiteerde optimaal van de chaos in de defensie in de verdediging van Marseille. In de slotfase leek het duel op een verlenging af te stevenen, maar invaller Brandao dacht hier anders over. Na een verre doeltrap van Mandanda ging het verdedigingsduo Lúcio-Samuel enorm in de fout. Brandao profiteerde en schoot in de blessuretijd van de tweede helft de 1-1 binnen.

In de slotminuten werd het nog even hectisch na een overtreding van Mandanda op Pazzini in zijn eigen strafschopgebied. De doelman ontving hiervoor de rode kaart en de pingel werd benut door Pazzini. Na dit doelpunt werd er direct afgefloten en zodoende werd Inter uitgeschakeld en bekert Marseille verder.

Karakteristieken:

Internazionale

2 - 1
(0-1)

Olympique Marseille*

 75' Milito
90+6´ Pazzini (pen.)
   90+1' Brandao
 
 Gele kaart: Zanetti, Samuel, Stankovic, (Internazionale), Diawara, (Olympique Marseille)
 Rode kaart: , Mandanda (90+3/2xg) (Olympique Marseille)
 
Stadion: Giuseppe Meazza, Milaan
Toeschouwers: 50.000
Arbiter: Proenca (Por)
 
Opstelling:   Opstelling:
Júlio César
Maicon
Lúcio
Samuel
Nagatomo
Poli (Cambiasso/74)
Stankovic
Sneijder (Obi/58)
Zanetti
Milito
Forlán (Pazzini/58)
  Mandanda
Azpilicueta
DIawara
N.Koulou
Morel
Amalfitano
A. Diarra
Valbuena (Cheyrou/76)
M'bia
Ayew (Bracigliano/90+5)
Remy (Brandao/88)

Skylanders: Spyro's Adventure zou een duistere game worden

De Amerikaanse ontwikkelstudio Toys For Bob was oorspronkelijk van plan om van hun ode aan Spyro the Dragon een duistere game te maken voor een volwassen publiek. 

Om de franchise werkelijk nieuw leven in te blazen, werd uiteindelijk toch gekozen voor de jongere generatie, bij wie de plastic spelfiguurtjes gretig aftrek vindt.

Tijdens de zoektocht naar een goed concept kwamen bij Toys For Bob de meest vreemde ideeën naar voren, waaronder zelfs een systeem dat 'gebruikmaakte van hoeden'. Alex Ness, ontwikkelaar bij Toys For Bob, geeft toe dat de studio in eerste instantie sceptisch was over de Skylanders. Hij zegt: "Wij vonden het een geweldig idee. Maar Activision heeft nog nooit eerder speelgoed gemaakt en daar stonden wij ze ineens te vragen om miljoenen figuurtjes te maken. We dachten dat ze het idee meteen zouden afschieten."

Op dit moment zijn er al meer dan 20 miljoen Skylander-figuurtjes verkocht.

[CL] Uitslag Bayern München - FC Basel

Bayern München heeft zich op overtuigende wijze voor de kwartfinales van de Champions League geplaatst. De Duitse voetbalgrootmacht was veel te sterk voor FC Basel, dat met 7-0 over de knie werd gelegd. De heenwedstrijd eindigde in een 1-0 zege voor de Zwitsers.

Bayern München had in de wedstrijd tegen FC Basel wat goed te maken. De Duitsers verloren de eerste wedstrijd namelijk met 1-0, waardoor een zege een vereiste was om in de Champions League te blijven. De Zwitsers richtten zich daarentegen op de counter, maar daar kwam eigenlijk weinig van terecht.

FC Basel was aanvankelijk nog wel sterker dan Bayern München, maar de thuisploeg opende in de elfde minuut de score. Arjen Robben wist de bal namelijk in de rechterhoek te prikken. Na deze treffer was het hek van de dam en probeerden de Duitsers door te drukken. Hier slaagden zij echter niet in, waarna het duel na een half uur tijdelijk in rustiger vaarwater terecht kwam.


Arjen Robben viert de openingsgoal (Foto: Pro Shots)

Vijf minuten voor rust was Alexander Frei dichtbij de gelijkmaker, maar zoals vaker viel het doelpunt uiteindelijk aan de andere kant. Robben leverde een prima voorzet af bij Thomas Müller, die vervolgens het net deed bollen. Nog een twee minuten later was de wedstrijd gespeeld, nadat Mario Gómez de derde treffer voor zijn rekening nam.

In de tweede helft zag FC Basel het sprookje in de Champions League definitief eindigen. Na vijf minuten tekende Gómez voor zijn tweede doelpunt van de wedstrijd en bracht de stand daarmee op 4-0. Vervolgens bleef Bayern München de bal op de helft van de Zwitsers rond tikken. Zij konden niets anders doen dan de bal volgen en kijken wat er ging gebeuren, maar slaagden er zelf niet meer in om voor gevaar te zorgen.

Gómez slaagde hier wel in en maakte er zijn eigen show van. De Duitser kreeg het namelijk op zijn heupen en maakte in de 61e minuut zijn derde goal. Zes minuten later was het weer raak en schreef hij ook nummer vier bij. FC Basel zette daar overigens nog wel een aantal mogelijkheden tegenover, maar zag onder meer een treffer van Frei afgekeurd worden.

Tien minuten voor tijd haalde Robben de wonden van FC Basel nog meer open door de 7-0 op het scorebord te zetten. Daarmee slaagde Bayern München er voor de tweede wedstrijd op rij in om maar liefst zeven keer te scoren. Afgelopen weekend waren de Duitsers ook al met 7-1 te sterk voor 1899 Hoffenheim. Onze landgenoot kreeg vervolgens een applauswissel en werd vervangen door Anatoliy Tymoshchuk.

In de slotfase van de wedstrijd bleven doelpunten uit, maar dat deed niets af aan het superieure spel van Bayern München. Critici dachten nog aan een lastig duel voor de Duitsers, maar de ploeg van trainer Jupp Heynckes heeft vanavond het tegendeel bewezen.


Bayern München

7 - 0
(0 - 1)

FC Basel

 10' Robben
42' Müller
44' Gómez
50' Gómez
61' Gómez
67' Gómez
80' Robben
 
 
 Gele kaart: Boateng (Bayern München), Streller, Cabral (FC Basel)
 
Stadion: Allianz Arena, München
Toeschouwers: 66.000
Arbiter: Clattenburg (Eng)
 
Opstelling:   Opstelling:
Neuer
Lahm
Boateng
Badstuber
Alaba
Robben (Tymoshchuk/82)
Luiz Gustavo
Kroos
Ribéry (Pranjic/79)
Gómez
Müller (Schweinsteiger/70)
  Sommer
Steinhöfer (Degen/70)
Abraham
Dragovic
Park
Shaqiri (Zoua/80)
Cabral
Xhaka
F. Frei (Stocker/62)
A. Frei
Streller

Phantasy Star Online 2 in 2013 naar Vita

Sega heeft bekendgemaakt dat Phantasy Star Online 2 niet alleen op pc, maar ook voor PlayStation Vita zal verschijnen. Hoewel de pc-versie op dit moment druk getest wordt, is de Vita-variant pas voor 10% af.

Phantasy Star Online 2 zal waarschijnlijk voor de pc later dit jaar nog in Japan verschijnen. De PlayStation Vita-game zal in 2013 uitkomen. Een Europese release is nog onzeker.

Eerste beelden Phantasy Star Online 2 op PlayStation Vita

Jongen maakt amok in jeugdgevangenis

De politie is dinsdagavond met een arrestatieteam uitgerukt om een losgeslagen gevangene in jeugdgevangenis Den Hey-Acker in Breda te overmeesteren. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie laten weten.

De jongen wist aan het eind van de middag via de luchtplaats andere delen van het gebouw in te vluchten door enkele ruiten in te gooien. Toen medewerkers van de inrichting de jongen niet onder controle kregen, werd de politie gealarmeerd en verliet een deel van het personeel volgens protocol het pand.

Volgens de zegsman van het departement zitten de andere gevangenen op hun kamer. Rond half 10 was het arrestatieteam nog bezig de jongen, die op het dak van de inrichting zou zitten, te overmeesteren.

Slash komt naar Nederland

Slash komt na twee jaar weer naar Nederland. De rocker staat op 10 juni in de Heineken Music Hall in Amsterdam. Dat maakt concertorganisator Mojo bekend. De kaartverkoop voor het concert start vrijdagochtend.

De voormalig Guns N'Roses-gitarist komt naar de hoofdstad voor zijn wereldtournee. De gitarist staat ook in Duitsland, Frankrijk en Italië. De aanleiding voor de toer is de plaat Apocalyptic Love, die op 18 mei uitkomt. Op het album zingt Myles Kennedy alle nummers. Kennedy staat dan ook met Slash op het podium in Amsterdam.

Slash, die werd geboren als Saul Hudson, werd bekend als gitarist van Guns N'Roses. Nadat Slash in 1996 de band verliet had hij succes met Velvet Revolver. In 2010 kwam de rocker met zijn eerste solo-album Slash. Dat jaar stond hij voor het laatst in Nederland, toen trad hij op in Paradiso en stond hij op Pinkpop.


Slash komt naar Nederland (Foto: Novum)

Dieselprijs bereikt record

De prijs van diesel heeft een recordniveau van 1,507 euro per liter bereikt. Dat blijkt uit gegevens die dinsdag zijn gepubliceerd op de website van het consumentencollectief United Consumers, dat de gemiddelde adviesprijs berekent die de vijf grote leveranciers in Nederland hanteren.

Het oude record stamde uit 2008. Toen moest gemiddeld 1,505 per liter diesel worden afgerekend. Ook de prijzen van benzine en LPG zijn verder opgelopen, tot respectievelijk 1,835 euro en 0,919 euro per liter. De prijsstijgingen hangen samen met de sterke opmars van de olieprijs onder invloed van de onrust in het Midden-Oosten.

Dieselprijs bereikt record
Dieselprijs bereikt record (Foto: ANP)

Groen licht voor paardenraces

Paarden mogen weer wedstrijden lopen. Paardensportkoepel KNHS heeft het advies om geen wedstrijden te organiseren dinsdag ingetrokken. De afgelopen tien dagen zijn geen nieuwe gevallen van de dodelijke variant van het paardenvirus rhinopneumonie vastgesteld.

De indoorkampioenschappen in Ermelo gaan vanaf vrijdag vooralsnog door. Het advies is om wel hygiënische maatregelen te nemen en rechtstreeks contact tussen paarden te voorkomen.

Het besluit volgt op de intrekking door de Sectorraad Paarden van het advies om paarden zo min mogelijk te vervoeren.

De afgelopen weken is op drie Nederlandse bedrijven in Heumen, Berg en Dal en in Woubrugge de neurologische vorm van het virus vastgesteld. De KNHS gelastte uit voorzorg wedstrijden af en bekijkt nu of de afgelaste indoorkampioenschappen van 3, 9 en 10 maart op een andere datum kunnen worden verreden.

Het virus steekt ieder jaar rond deze tijd een paar weken de kop op, maar veroorzaakt meestal alleen luchtwegproblemen. Het kan echter ook abortus opwekken. In uitzonderlijke gevallen raakt een paard verlamd door het virus, wat tot de dood kan leiden.

De ziekte, met een incubatietijd van twee tot tien dagen, wordt vooral verspreid door paarden in één ruimte te stallen of wanneer paarden direct contact hebben. Het kan ook worden overgedragen als mensen contact hebben met verschillende paarden. Er bestaat een inenting, maar die werkt niet tegen de verlammende variant.

Ook Davydenko ziek in Indian Wells

Nikolaj Davydenko heeft zich vanwege een buikgriepvirus moeten terugtrekken in Indian Wells. De Rus is al de elfde speler die is getroffen door het virus.

Door de afmelding van de Rus is de Braziliaan Thomaz Bellucci automatisch door naar de achtste finales. Eerder werden ook Petra Kvitova, Francesca Schiavone, Vera Zvonareva, Gaël Monfils, Jürgen Melzer, Philipp Kohlschreiber, Andreas Seppi, Magdalena Ribarikova, Bethanie Mattek-Sands en Vania King al ziek.

Volgens de toernooiorganisatie heerst er in de regio een virus, dat via direct contact of via de lucht wordt verspreid. "Ik heb net één van mijn meest verschrikkelijke nachten beleefd", schreef King op haar Twitter. "Koorts, overgeven, diarree... alles op hetzelfde moment."

80-jarige krijgt prijs voor rijgedrag

Een 80-jarige Zuid-Afrikaan die al meer dan zestig jaar autorijdt zonder ook maar een bekeuring te hebben gekregen, is door de Zuid-Afrikaanse regering onderscheiden. De chauffeur, Hazel Souma, werd door de Zuid-Afrikaanse minister van vervoer Sibusiso Ndbele geroemd als een voorbeeld voor de Zuid-Afrikaanse bevolking, die met haar rijgedrag de snelwegen omvormt tot 'killing fields'.

Maandag kwamen bij een aanrijding op een snelweg in het oosten van Zuid-Afrika elf mensen om het leven. In het noorden boorde een auto zich in een groep voetgangers met zeven doden als gevolg. Vorig jaar kwamen veertienduizend Zuid-Afrikanen om het leven bij ongelukken op de snelweg.

Nieuw seizoen Peking Express extremer

Goed nieuws voor de trouwe aanhangers op FOK!: binnenkort start er een nieuwe reeks van het populaire programma Peking Express. Dit keer zou het een extremere editie moeten zijn dan de vorige vijf edities. Zo krijgen ze nu te maken met bizarre temperatuur- en cultuurverschillen.

Vanaf 1 april nemen zeven koppels uit Nederland het tegen elkaar op tijdens een barre tocht die hen van de diepvries kou in Seoul, Zuid-Korea, naar de tropische hitte in de Fillipijnen zal leiden. Het koppel dat zich hier het beste doorheen weet te slaan maakt kans op de overwinning.

Sol Wortelboer, de nieuwe presentator, zal de kandidaten ontmoeten bij de verschillende proeven en ook de eliminatieronden komen voor zijn rekening. Wie deze kandidaten zijn, wordt duidelijk vanaf 1 april.


Extremer dan ooit

Ferrer vroeg uitgeschakeld in Indian Wells

David Ferrer is in de derde ronde van het ATP Master Series-toernooi van Indian Wells uitgeschakeld. De Spaanse nummer vijf van de wereld verloor in twee sets van de Oezbeek Denis Istomin; 4-6 en 3-6.

Ferrer, die de vorige ronde nog eenvoudig was doorgekomen, haalde geen enkel moment zijn normale niveau tegen de nummer 51 van de wereld. In de tweede set pakte hij nog een break voorsprong, maar gaf deze even zo snel weer af. Istomin speelt in de achtste finale tegen Juan Martin del Potro.

De Argentijn, nummer negen van de wereld, won in twee sets van Fernando Verdasco; 6-2 en 7-6 (6). De Spanjaard kreeg in de tweede set zes setpoints, maar wist er geen enkele te benutten.

Ex-PVV'er niet welkom in Europese fractie

Europarlementariër Daniel van der Stoep is niet welkom in de fractie Europa van Vrijheid en Democratie (EVD). Hij weigert zich te distantiëren van het omstreden PVV-meldpunt voor overlast van Oost-Europeanen. Poolse Europarlementariërs keerden zich daarom tegen toetreding van Van der Stoep tot de conservatieve en eurosceptische EVD-fractie, waar de PVV overigens geen deel van uitmaakt.

Van der Stoep vormt een eenmansfractie nadat hij vorig jaar uit de PVV werd gezet. Hij stapte in augustus op nadat hij dronken een aanrijding had veroorzaakt. In december wilde hij weer terugkeren in de PVV-fractie, maar fractievoorzitter Barry Madlener verklaarde onvoldoende vertrouwen in Van der Stoep te hebben.

Van der Stoep noemt de opstelling van de Polen 'apart'.

Vijftienduizend euro voor tip Brink's-overval

De Amsterdamse politie looft vijftienduizend euro uit voor de tip die leidt tot de aanhouding van de overvallers op een geldtransport van Brink's. Bij de uiterst gewelddadige overval bij het bedrijf aan de Kollenbergweg in Amsterdam werden eind juni explosieven gebruikt en werd met automatische wapens op agenten geschoten. Een vluchtauto ging op de A2 in vlammen op.

Vorige maand werd in Brussel een verdachte aangehouden. Eerder werden in verband met de zaak een 23-jarige en een 25-jarige Amsterdammer aangehouden. De 23-jarige verdachte wordt ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij de voorbereiding. Hij werd na een paar dagen gevangenschap vrijgelaten. De 25-jarige Amsterdammer zit nog vast.

Toch groot dancefeest Amsterdam op Koninginnedag

Op Koninginnedag wordt in Amsterdam toch een groot dancefeest gehouden. Vijf organisaties staken de koppen bij elkaar en komen met het Qdayfestival, dat rond het Olympisch Stadion wordt gevierd.

"Ons standpunt is dat er in ieder geval op Koninginnedag dance geprogrammeerd moet blijven", zegt Jasper Goossen van het Qdayfestival tegen AT5. De gemeente Amsterdam maakte eerder bekend dat het geen grote dancefeesten meer wil in de binnenstad, waarna locaties buiten het centrum werden aangewezen.

Verschillende organisaties, waaronder Valtifest en GirlsLoveDJs, richtten de Koninklijke Nederlandse Partybond op. "We proberen het gevoel van het Marie Heinekenplein, waar we normaal zaten, na te bootsen", aldus Goossen. "En ik denk dat we daar wel dicht bij in de buurt komen."

Eind januari werd bekend dat het Koninginnedagfeest van Radio 538 niet doorgaat. Het radiostation en de gemeente Amsterdam konden geen overeenstemming bereiken over hoe het evenement er uit moet zien. Traditioneel gaf Radio 538 een groot feest op het Museumplein, waar vorig jaar ruim driehonderdduizend bezoekers op af kwamen.

Minder leerlingen slagen bij eindexamen

Het aantal leerlingen dat het eindexamen heeft gehaald, is de afgelopen 5 schooljaren op vrijwel alle schoolsoorten gedaald. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Onderwijs.

In 2006 slaagde nog iets meer dan 93 procent, het afgelopen jaar was dat 90,5 procent. De stapsgewijze daling is zichtbaar bij vwo, havo en vmbo. Bij de basisberoepsgerichte leerweg vmbo is een kleine stijging te zien.

Volgens het ministerie spelen meerdere zaken een rol. Zo blijkt dat leerlingen met een vmbo-diploma moeite hebben met het niveau, als ze de overstap maken naar de havo. Dit geldt ook voor leerlingen die doorstromen van havo naar vwo.

Door aangescherpte eisen daalt het slagingspercentage naar verwachting nog verder.

Het Landelijk Aktie Komitee (LAKS) zegt in een reactie zich "ernstig zorgen" te maken. "De minister heeft zich tot nu toe kunnen verschuilen achter haar motto 'de basis op orde, de lat omhoog’ maar deze cijfers tonen nogmaals aan dat de basis nog lang niet op orde is", zegt voorzitter Chanine Drijver. "Met de aangescherpte exameneisen zal het slagingspercentage van 2012 nog verder zakken".

Meer leerlingen slagen niet bij eindexamen
Minder leerlingen slagen bij eindexamen (Foto: ANP)

Leezer vervangt Matthews in Milaan - San Remo

Michael Matthews zal zaterdag toch niet aan het vertrek staan bij Milaan - San Remo. De renner van Rabobank, die uitgespeeld zou worden als één van de kopmannen, is niet genoeg hersteld van zijn valpartij in de Tirreno - Adriatico.

Bij de val in de tweede etappe liep hij onder andere diverse (diepe) schaafwonden op. De 21-jarige Matthews zal worden vervangen door Tom Leezer.

Doelman Gomes maand uitgeschakeld

Heurelho da Silva Gomes is zijn basisplaats bij Tottenham Hotspur al een tijdje kwijt, maar is nu ook vier weken niet inzetbaar. De Braziliaanse sluitpost is eerder vandaag namelijk aan zijn meniscus geopereerd.

Gomes koos in 2008 voor een avontuur in de Premier League en ruilde PSV in voor Tottenham Hotspur. In de eerste drie seizoenen was de Braziliaan een vaste waarde in de selectie van trainer Harry Redknapp, maar dat is dit seizoen niet meer het geval.

In de huidige voetbaljaargang kwam Gomes slechts één keer in actie. Brad Friedel heeft de plaats van de voormalig doelman van PSV namelijk ingenomen. The Spurs doen het in Engeland overigens prima. De ploeg staat op de derde plaats in de Premier League, maar heeft een ruime achterstand op koploper Manchester United en nummer twee Manchester City.

Mogelijk Zwitsers verbod op amusementsdolfijn

Het Zwitserse themapark Connyland loopt het risico dat ze binnenkort geen dolfijnen meer mag houden. De Tweede Kamer aldaar heeft dinsdag ingestemd met een verbod om dolfijnen voor amusement te houden. Deze beslissing is genomen na de dood van drie dolfijnen in het park.

Antoine Goetschel, de bekende 'dierenadvocaat' ontving het verbod met open armen. Hij dringt dan ook bij de Eerste Kamer aan op instemming met het verbod.

De drie dolfijnen overleden vorig jaar in het park. Volgens het park werden de dieren vergiftigd, de autoriteiten beweren dat de doodsoorzaak is te wijten aan de antibiotica die de dieren toegediend kregen.

Hoogerland dik tevreden met vijfde plaats in Tirreno

Johnny Hoogerland toonde de afgelopen week zijn goede vorm in de Tirreno - Adriatico. De renner van Vacansoleil wist in de afsluitende tijdrit van de Italiaanse rittenkoers nog te stijgen naar de vijfde plaats en daarmee was hij dik tevreden.

"Hier zou ik vooraf voor hebben getekend", zei Hoogerland na de finish. "Na Murcia en Algarve wist ik dat mijn conditie goed was. Maar dit is World Tour. Vooraf denk je: top tien zou gaaf zijn en stiekem dat top vijf helemaal fantastisch zou zijn."

"Ik heb december nog nodig gehad om mijn hoofd leeg te maken na wat er allemaal over me heen gekomen is. Daarna ben ik aan de lijn omhoog gaan werken en nu is de vorm goed. Deze prestaties zijn ook een verdienste van het team. Ik zei al tegen Wout Poel dat ik echt zin om een hele dag voor Kenny van Hummel en Pim Ligthart op kop te rijden na al het werk wat ze voor ons hebben gedaan."

Uitbraak noro-virus op kazerne Oirschot

Een klas van een ROC die gevestigd is op de kazerne in Oirschot is naar huis gestuurd nadat er een uitbraak van het zeer besmettelijke noro-virus is geconstateerd. Dit maakte de landmacht dinsdag bekend.  

Het noro-virus kenmerkt zich door misselijkheid, braken, diarree en hoofdpijn. Om andere eenheden niet in gevaar te brengen is de klas naar huis gestuurd. Zowel de cursisten als al het andere personeel op de kazerne zijn op de hoogte gesteld van de uitbraak. Ook hebben ze handvatten gekregen omtrent preventiemaatregelen zoals hygiëne.

Doelman Verhulst langer bij AZ

AZ heeft het contract met doelman Hobie Verhulst verlengd tot de zomer van 2014. Verhulst is momenteel de vierde keus in het doel van de Alkmaarders. Het contract van de Amsterdammer liep tot het einde van het huidige seizoen, maar wordt dus opgewaardeerd met twee seizoenen.

Dat meldt AZ via de clubsite. De 18-jarige Verhulst wacht nog altijd op zijn eerste speelminuten in de Alkmaarse hoofdmacht.De goalie is afkomstig uit de jeugdopleiding van AZ. Bovendien is Verhulst actief bij Oranje Onder-19.

Shoot Many Robots krijgt launchtrailer

Ubisoft heeft de launchtrailer uitgebracht voor hun downloadbare spel Shoot Many Robots. In het spel volg je de heldendaden van P. Walter Tugnut in zijn jacht op, zoals de titel al doet vermoeden, heel veel robots.

Shoot Many Robots heeft een vierspeler co-op en twee spelmodussen. In de traversal-mode ga je lineair door een aantal levels heen en in de survival-mode moet je het opnemen tegen golven robots.

Shoot Many Robots komt op 14 maart uit via Xbox Live Arcade en PlayStation Network.

'Console-gaming sterft sneller uit dan we denken'

De laatste jaren wordt het steeds populairder om te zeggen dat consoles uitsterven. Trouwe gamers gaan vaak fel tegen deze standpunten in, omdat het hun aan het hart gaat. Toch zit er wel een kern van waarheid in die uitspraak, en Ben Cousins legt je uit waarom.

In een uitgebreide diapresentatie van 26 minuten legt Cousins de ontwikkeling van console-marktindustrie naast andere marktindustriën en trekt vergelijkingen met hoe het voorheen is gegaan. Zo heeft de console zelf ervoor gezorgd dat arcade-games marginaal zijn geworden en stelt Cousins de vraag wat de consoles zal doen uitsterven.

Geef het even de kans, aangezien hij een goed beargumenteerd onderzoek presenteert en niet als een wildebras zwamt over wat hem niet zint aan de industrie.

Bekijk het filmpje hier

Cricketers beginnen kwalificatietoernooi met zege

De Nederlandse cricketploeg is het kwalificatietoernooi voor het WK Twenty20 begonnen met een zege. Canada werd met 42 runs verslagen. Oranje had als eerste gebat en was tot 136 runs gekomen voor vijf wickets verlies. De Canadezen werden door Nederland vervolgens uitgebowld voor 93 runs. Mudassar Bukhari blonk uit voor Oranje. De allrounder scoorde 28 runs als batsman en pakte als bowler twee wickets.

Nederland neemt het in de poulefase van het toernooi in de Verenigde Arabische Emiraten ook nog op tegen Afghanistan, Papoea-Nieuw-Guinea, Hong Kong, Bermuda, Denemarken en Nepal. De eerste drie van de poule maken kans op plaatsing voor het WK dat vanaf half september in Sri Lanka wordt gehouden.

'Israël levert Syrische opstandelingen wapens'

Israël levert wapens aan de opstandelingen die strijden tegen het regime van de Syrische president Bashar Assad. Dat heeft de Syrische gezant bij de VN-Mensenrechtenraad in Genève maandag gezegd.

Volgens ambassadeur Fayssal al-Hamwi bewapent Israël oppositiegroepen en buitenlandse strijders die banden onderhouden met Al-Qaida. Al-Hamwi reageerde met de beschuldigingen op een rapport van de Verenigde Naties waarin wordt gesproken over 'wijdverbreide en systematische schendingen' van de rechten van burgers.

Volgens een deskundige van de VN, de Braziliaanse hoogleraar Paulo Sergio Pinheiro, zijn burgers omgekomen, omdat de regering humanitaire hulp tegenhoudt.

'JSF lijdt aan imagoschade'

De beoogd opvolger van de F-16, de Joint Strike Fighter (JSF), kampt met een imagoprobleem. Dat zei minister van Defensie Hans Hillen (CDA) dinsdag tijdens een debat in de Tweede Kamer over de technische mankementen van het gevechtsvliegtuig. De JSF is volgens Hillen echter nog steeds de moeite waard. "Dat project staat als een huis."

Hillen maakte een vergelijking met de introductie van de Mercedes A-klasse, die aanvankelijk de elandproef niet doorstond. Hoewel het later een prima auto bleek, bleef het imago van onveiligheid aan de A-klasse kleven. "Het is moeilijk om daarover heen te komen", zei de minister. Voor de problemen met de F-35, zoals de JSF officieel heet, geldt hetzelfde. "De JSF heeft daardoor een minder imago gekregen dan het eigenlijk verdient."

Eind vorig jaar werd bekend dat de VS de productie van de JSF wil vertragen, omdat tijdens testen scheurtjes en andere zwakke plekken werden gesignaleerd. Dat leidt tot hoge kosten, verklaarde de admiraal die het JSF-programma leidt. Die kosten 'zuigen de wind uit je longen', zei hij.

De problemen vormden reden voor de oppositiepartijen GroenLinks, PvdA en SP om er bij het kabinet opnieuw op aan te dringen om de stekker uit het project te trekken. De gedoogcoalitie van VVD, CDA en PVV liet weten het debat overbodig te vinden. De partijen wezen erop dat nog geen besluit is genomen over de aanschaf van de JSF, dat valt pas tijdens de volgende kabinetsperiode. Tot nu toe zijn alleen twee testtoestellen aangeschaft.

Volgens Hillen is 'overoptimisme' de grootste fout van Lockheed Martin geweest. De fabrikant dacht het nieuwe vliegtuig tegelijkertijd te kunnen ontwerpen en produceren. Praktijktesten brengen echter fouten aan het licht die op de virtuele tekentafels niet eerder werden gezien. Daarom is nu besloten om eerst goed te gaan testen, wat zorgt voor vertraging.

Niettemin is de JSF nog steeds het beste toestel dat op de markt gaat komen, stelde hij. "Ik ga dat toestel niet heilig verklaren", zei de minister, maar hij riep de Kamer wel op om geen besluiten te nemen op basis van 'de stand van vandaag' en de technische gebreken die nu opduiken. De zware testen zijn juist bedoeld om die aan het licht te brengen.

Per saldo zou de balans nog steeds positief uitvallen voor Nederland. De prijsstijgingen voor de testtoestellen is nog steeds 'gematigd' en als daarbij de voordelen voor het bedrijfsleven worden opgeteld, dan kan het toestel de toets der kritiek 'zeker doorstaan', aldus Hillen.

Straf dreigt voor Engelse voetbalbond

De Merseyside Derby tussen Liverpool en Everton dinsdagavond kan de FA op een sanctie komen te staan. Het duel wordt tijdens wedstrijden in de Champions League afgewerkt en dat is in strijd met UEFA-regels. Dat meldt de BBC dinsdag. De UEFA bevestigde tegen de Britse omroep dat het uitvoerend comité van de Europese voetbalbond de zaak aan het einde van het seizoen bespreekt.

De zaak kwam aan het rollen door een boze brief van de Schotse voetbalbond SFA. Die kondigde aan zijn ongenoegen bij de UEFA te uiten over de gang van zaken. Vorige maand mocht een replay in het Schotse bekertoernooi niet naar donderdagavond worden verplaatst omdat het duel dan samen zou vallen met wedstrijden in de Europa League.

Navraag van de BBC leerde dat de Engelse FA de UEFA niet op de hoogte heeft gesteld. "De Engelsen hebben ons niet eens geraadpleegd."

Vorige week werden replays in de FA Cup ook al tegelijkertijd met Champions Leaguewedstrijden afgewerkt. In Italië werden drie inhaalduels vorige week woensdag juist al om 18.30 uur ingepland zodat ze afgelopen waren bij de start van de wedstrijden in de Champions League.

Fuentes geeft toedienen bloedtransfusies aan sporters toe

De advocaten van de dopingarts Eufemiano Fuentes hebben gemeld dat hun cliënt in het verleden bloedtransfusies heeft uitgevoerd bij professionele sporters. De Spaanse krant El Pais meldt dat de advocaten ook zeiden dat Fuentes geen enkele wet heeft overtreden.

"De sporters ondergingen deze transfusies vrijwillig", aldus één van de advocaten. "Zij wilden ook niet dat deze transfusies in een ziekenhuis plaatsvonden, omdat ze logischerwijs discretie eisten, zodat ze niet betrapt werden."

Fuentes staat terecht in een Madrileense rechtbank voor het uitvoeren van bloedtransfusies in onder andere hotelkamers. Daar zou hij de betrokken personen in gevaar gebracht hebben, door dit niet in een ziekenhuis te doen.

Ninja Gaiden 3 krijgt bloederige accessoire

Een week voordat Ninja Gaiden 3 in de schappen ligt is er een speciale editie tevoorschijn gekomen. Deze editie bevat namelijk een Dragon Sword-accessoire dat op het zwaard moet lijken van Ryu Hayabusa.

Het zwaard is bedoeld als houder voor de PlayStation Move-controller. Verder is hij gemaakt van schuimrubber zodat onschuldige bijstanders niet in stukjes worden gehakt. Het is nog onbekend of deze editie ook buiten Canada verkocht gaat worden.

Ninja Gaiden 3 Zwaard

Alonso: "Moeten nog veel werk verzetten"

Aankomend weekend start in Melbourne het nieuwe Formule 1-seizoen. Na een teleurstellend 2011 hoopt Ferrari op een beter seizoen, maar de verhalen vanuit Italië zijn niet positief. Coureur Fernando Alonso beseft dat het team weer een moeilijke start zal hebben.

"Het is duidelijk dat we nog veel werk moeten verzetten om de F2012 te begrijpen en verbeteren en dat ik mijn rijstijl aan de nieuwe auto, het verdwijnen van de geblazen diffusor en voor 2012 toch weer gewijzigde Pirelli-banden moet aanpassen", aldus de Spanjaard op de website van de Italiaanse formatie.

"We weten inmiddels wel allemaal welke kant we op moeten met het verder ontwikkelen van de F2012, dus dat is in ieder geval alvast een stap in de goede richting. Het wordt waarschijnlijk eerst even flink doorbijten en een kwestie van de tanden op elkaar houden."

Het zal volgens de tweevoudig wereldkampioen dan ook vooral een kwestie van geduld hebben zijn. "We moeten komend seizoen hoe dan ook kalm blijven en alles stap voor stap bekijken. In Melbourne zullen we een eerste indruk opdoen van de onderlinge verhoudingen, maar pas na de eerste reeks overzeese races kun je echt een duidelijk beeld vormen. Pas als we dat hebben gedaan, kunnen we doelen gaan stellen voor later in het seizoen."

Sarkozy op winst in de peilingen

De Franse president Nicolas Sarkozy heeft dinsdag in zijn strijd voor herverkiezing het eerste goede nieuws in tijden gekregen. Uit een peiling is gebleken dat de president kans maakt in de presidentsverkiezingen in april zijn belangrijkste tegenstrever François Hollande in de eerste ronde te verslaan. Maar uit de peilingen blijkt tevens dat Hollande er in de tweede ronde alsnog met de winst vandoor gaat.

Een peiling van Ifop laat zien dat 28,5 procent van de respondenten van plan is in de eerste ronde op Sarkozy te stemmen, tegenover 27 procent op Hollande. De peiling voorspelt echter winst voor Hollande in de tweede ronde. Desalniettemin is Sarkozy de afgelopen weken ingelopen op Hollande.

Sarkozy haalde zijn schouders op over de peiling. "Ik geloofde jullie niet toen jullie zeiden dat het voorbij was. En ik geloof jullie niet langer als jullie zeggen dat ik in de lift zit", aldus Sarkozy na een vraag van journalisten over de peilingen. Een brede grijns kon hij echter niet onderdrukken.

Sarkozy en Hollande zijn de belangrijkste spelers in de verkiezingen, die meer en meer een referendum over Sarkozy lijken te worden. Veel kiezers zeggen op Hollande te stemmen om zo Sarkozy uit het Elyssée te werken en niet omdat ze per se achter de standpunten van Hollande staan.

Sarkozy is duidelijk opgeschoven naar de rechterkant van het politieke spectrum in zijn campagne. Hij heeft opgeroepen tot een steviger aanpak van immigratie en hij hekelde maatregelen die gunstig zijn voor moslims. Hij probeert daarmee kiezers weg te houden van de extreemrechtse Marine Le Pen.

Le Pen wist dinsdag ook een succes te boeken. Ze wist voldoende handtekeningen te verzamelen om deel te mogen nemen aan de presidentsverkiezingen. De eveneens extreemrechtse kandidaat Philippe Poutou kondigde dinsdag ook aan voldoende steun te genieten.


Sarkozy op winst in de peilingen (Foto: Novum)

Beroepszaak Verbeek op 20 maart

AZ-trainer Gertjan Verbeek moet zich volgende week dinsdag opnieuw in Zeist melden. Op die dag dient de beroepszaak die hij heeft aangespannen tegen het vonnis van de tuchtcommissie. Dat college schorste hem voor 3 duels, waarvan 1 voorwaardelijk, voor zijn wangedrag tijdens en na de thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo op 3 maart (3-1). Die straf is voorlopig opgeschort.

Verbeek werd in de tweede helft naar de tribune gestuurd nadat hij bij de vierde official de nodige stampij had gemaakt. Na de wedstrijd ging hij opnieuw driftig verhaal halen bij de arbitrage. De aanklager betaald voetbal deed Verbeek een schikkingsvoorstel van 3 duels schorsing waarvan 1 voorwaardelijk. Dat wees hij af.

Volgens de KNVB zou Verbeek ook tegen de vierde official zijn aangelopen en/of hem hebben geduwd. Dat ontkent de AZ-coach evenwel in alle toonaarden.

Een zwaard doet pijn volgens Ninja Gaiden 3-launchtrailer

Volgende week vrijdag komt Ninja Gaiden 3 uit en vandaag kunnen we alvast genieten van al het bloed in een launchtrailer van het spel. In dit deel wordt Ryu Hayabusa naar Londen gestuurd om een terroristische groepering te bestrijden maar dit neemt een drastische wending.

Hayabusa zal moeten vertrouwen op zijn Ninja-skills en natuurlijk het betere hak en slachtwerk zoals je kunt zien in onderstaande trailer. De game komt uit voor PS3 en Xbox 360 en zal later ook voor Wii U uitkomen.

Euskaltel heeft zijn Giro-selectie al rond

Het duurt nog een kleine twee maanden tot de start, maar Euskaltel-Euskadi heeft zijn selectie voor de Giro d'Italia al compleet. De Baskische formatie zal met Mikel Nieve als kopman afreizen naar Denemarken, waar de ronde dit jaar van start gaat.

Nieve was vorig jaar de nummer elf van het eindklassement en won de koninginnenrit naar Val di Fassa. Hij krijgt ondersteuning van Amets Txurruka, Iván Velasco, Miguel Mínguez, Juanjo Oroz, Ion Izagirre, Víctor Cabedo, Pierre Cazaux en Adrián Sáez de Arregi.

Minder ongelukken in olympisch dorp door pap

Is pap een kampioenenontbijt? De organisatie achter de Olympische Zomerspelen van 2012 denkt van wel. Zij geeft sinds kort de bouwvakkers die het olympisch dorp bouwen pap als ontbijt om hun bloedsuikerspiegel op peil te houden. Het aangepaste ontbijt leidde daadwerkelijk tot minder ongevallen.

De organisatie zei dinsdag dat veel bouwvakkers 's avonds junkfood aten en vaak het ontbijt oversloegen. Hierdoor kregen de werknemers in de loop van de ochtend honger en verslapte hun concentratie.

De autoriteiten hebben daarom gezonde ontbijten beschikbaar gesteld, waaronder pap. Daar betalen de bouwvakkers omgerekend zo'n 1,20 euro voor. Sinds de invoering van de nieuwe ontbijten is er een daling van het aantal ongelukken gemeten.

Polen mogelijk twee jaar cel in om 'Jezusshawl'

Twee Polen krijgen mogelijk een gevangenisstraf van twee jaar. De racefans hingen afgelopen oktober een 40 meter lange shawl van hun motorclub om de nek van een enorm standbeeld van Jezus Christus, dat staat in het plaatsje Swiebodzin. Het Poolse OM gaat de twee vervolgen voor het kwetsen van religieuze gevoelens. Eerder waren ze al veroordeeld voor vandalisme.

In Polen is het strafbaar om religies te beledigen, wat in de praktijk veelal neerkomt op bescherming van rooms-katholieke symbolen. Het aankomende EK voetbal vindt plaats in Polen en Oekraïne. Voetbalfans die tegen religieuze symbolen plassen kunnen een aanklacht tegemoet zien. Je kunt rekenen op een maximumstraf van een jaar als je andere monumenten en staatssymbolen besmeurt.

UEFA wijst protest Schalke tegen rode kaart af

Joel Matip heeft bot gevangen bij de UEFA. De verdediger van Schalke 04 had protest aangetekend tegen de rode kaart die hij vorige week in de Europa League kreeg tegen FC Twente. De tuchtcommissie van de Europese voetbalbond oordeelde echter dat de Schotse scheidsrechter Craig Thomson de juiste beslissing nam. Schalke kan nog wel in beroep gaan, maar Matip mist donderdag de return in Gelsenkirchen.

Matip werd van het veld gestuurd omdat hij volgens Thomson de doorgebroken Luuk de Jong uit balans had gebracht. Op televisiebeelden was echter geen contact te ontwaren. Hoewel de vermeende overtreding buiten het strafschopgebied was begaan, kende Thomson Twente toch een penalty toe. De Jong benutte die en scoorde de enige treffer van het duel.

Kickstarter voor Wasteland 2 van start

Het succes van Doublefines Kickstarter-avontuur heeft ontwikkelaar Brian Fargo op het idee gezet om zijn eigen campagne te beginnen om een vervolg te maken op Wasteland, een RPG uit 1988 en voorloper van Fallout. Fargo hoopt $900,000 binnen te halen met behulp van de crowdfunding-website. Het project staat nu al op een slordige anderhalve ton.

Wasteland was een isometrische RPG met morele keuzes en tactische squad-combat, zoals Fargo het beschrijft. Na Wasteland richtte Fargo Interplay op, en met Fallout maakte het bedrijf een spiritueel vervolg op Wasteland, waar ze de rechten niet meer voor hadden. Sindsdien heeft Fargo geen succes gehad bij de uitgevers met het idee voor Wasteland 2, dus zoekt hij nu zijn geluk bij de fans.

Het doel van het project is om een game te maken in dezelfde stijl als zijn voorganger. Als de $900.000 bereikt wordt zal Fargo uit eigen zak $100.000 bijschieten, en als het project meer geld ophaalt zal de game groter en uitgebreider worden.

Op de Kickstarter-pagina kun je meer lezen over de doelen van Wasteland 2 en de verschillende beloningen die tegenover financiële steun staan.

Klassieke horror naar PS3

Capcom heeft vandaag bekendgemaakt dat in juni Resident Evil: The Umbrella Chronicles en Resident Evil: The Darkside Chronicles samen in de Resident Evil: Chronicles HD Collection gebundeld zullen worden.

De HD-verzameling zal gebruik gaan maken van de PlayStation Move. Beide titels zullen eerst in een bundel aangeboden worden maar later ook individueel te downloaden zijn. Ook Chris Redfield en Jill Valentine zullen present zijn in The Umbrella Chronicles, deze twee personages waren eerder exclusief voor de Wii-versie.

Bekijk de trailer hieronder

Bloedtest voor kleuters na prik drugsspuit

Twee kleuters uit Eindhoven hebben zich vorige week geprikt aan een drugsspuit op een speelveldje in hun woonplaats. Bij de kinderen is uit voorzorg bloed afgenomen om ze te testen op hepatitis en hiv. Dat laat verslavingsinstelling Novadic-Kentron dinsdag weten.

De kleuters van ongeveer 4 jaar prikten zich woensdag aan de spuit. Het verslavingscentrum zegt dat de spuit waarschijnlijk van een nabijgelegen dag- en nachtopvang komt. "Als verslaafden bij ons al gebruiken doen ze dat binnen, zeker niet buiten", zegt een woordvoerder van Novadic-Kentron.

De instelling gaat de omgeving komende maanden extra controleren.

Helmondse (85) verjaagt inbreker

Een 85-jarige vrouw uit Helmond heeft dinsdagmorgen rond 5.00 uur een inbreker uit haar huis aan de Anemoonstraat verjaagd. Daarna heeft ze de politie gebeld.

De inbreker wekte de vrouw en dreigde met een mes. Hij eiste geld. Ook sloeg hij de vrouw. In de gang zag zij haar kans schoon, en werkte de man buiten, waarna ze de deur op slot deed.

De inbreker vluchtte met een jas en een tas die hij had buitgemaakt. Deze werden verderop in de straat teruggevonden. Uit de tas was een geldbedrag ontvreemd. 

Sylvie baalt van slechte kijkcijfers The Face

Sylvie van der Vaart baalt ervan dat haar nieuwe programma The Face niet beter wordt bekeken. De show, die twee weken geleden voor het eerst op de buis kwam, wist nog niet meer dan 396.000 kijkers te trekken.

"Ik ben en blijf een enorme streber en vind ook echt dat The Face topkijkcijfers verdient", schrijft Sylvie in haar column in Grazia. "Maar wat ik er dan weer van leer, is dat de dingen niet altijd gaan zoals je wilt of hoopt. En dat het soms buiten je bereik ligt om daar wat aan te doen."

De 33-jarige presentatrice kijkt ondanks de tegenvallende kijkcijfers met een positief gevoel naar het programma, waarin ervaren modellen proberen de wereldtop te bereiken. "Het belangrijkste is dat ik het met heel veel plezier heb gemaakt, positieve reacties krijg van vrienden en familie en dat het een trending topic is op Twitter."

Rutte door de mangel in Europarlement

Premier Mark Rutte (VVD) heeft dinsdag felle kritiek gekregen tijdens een debat in het Europees Parlement over het omstreden Polenmeldpunt van de PVV. Verschillende fracties riepen Rutte op zich alsnog van het meldpunt te distantiëren. Rutte was niet aanwezig bij het debat in Straatsburg.

"Ik betreur het dat de premier zich weigert te distantiëren van een website die discriminerend, leugenachtig en gewelddadig is", zei de Franse christendemocraat Joseph Daul. Hij deed een oproep aan Rutte om zich alsnog van het meldpunt te distantiëren.

De Oostenrijkse sociaaldemocraat Hannes Swoboda stelde dat Rutte niet kan volhouden dat hij geen mening heeft over het meldpunt omdat het geen initiatief van het kabinet zou zijn. "Het gaat om een partij waarmee het kabinet een relatie heeft. Weliswaar is het geen huwelijk, maar ze liggen wel samen in bed."

Volgens de Belgische liberaal Guy Verhofstadt is de PVV het meldpunt begonnen omdat de partij daalde in de peilingen na de kritiek van leider Geert Wilders op de hoofddoek van koningin Beatrix tijdens haar bezoek aan Oman. "Het stilzwijgen van het Catshuis is onacceptabel. We hebben er allemaal recht op te weten wat het standpunt van Nederland is."

GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen vergeleek de website met Stasipraktijken. "Als Rutte de website niet veroordeelt, staat hij straks in het illustere rijtje Berlusconi, Orban, Rutte", zei Cornelissen, doelend op de Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi en de huidige Hongaarse premier Viktor Orban, beiden zeer omstreden.

Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) memoreerde dat een uur debat in het Europees Parlement tienduizenden euro's kost. "Dat geld hadden we ons kunnen besparen als Rutte meteen de website had veroordeeld."

PVV-Europarlementariër Auke Zijlstra zei dat het meldpunt is bedoeld om de problemen in kaart te brengen die de uitbreiding van de EU heeft veroorzaakt. De 'Brusselse elite' sluit de ogen voor deze problemen, zei Zijlstra. "Dit parlement loopt weg voor de feiten. Dit debat gaat niet over de problemen, maar over het meldpunt dat die problemen aan de kaak stelt." Volgens de PVV zijn al meer dan honderdduizend meldingen binnengekomen.

In de wandelgangen van de Tweede Kamer herhaalde Rutte dinsdag dat hij niet van plan is zijn standpunt te wijzigen. Het Europees Parlement stemt donderdag over een resolutie waarin Rutte wordt opgeroepen het meldpunt te veroordelen.


Rutte door de mangel in Europarlement (Foto: Novum)

Nibali pakt eindzege in Tirreno-Adriatico

Vincenzo Nibali heeft de eindzege in de 47e editie van de Tirreno-Adriatico opgeëist. De 27-jarige Italiaan van Liquigas nam de leiding in het klassement over van de Amerikaan Chris Horner (RadioShack) tijdens de afsluitende tijdrit over 9,3 kilometer in San Benedetto del Tronto.

Horner sluit de Italiaanse rittenkoers op veertien seconden af als tweede, voor de Tsjech Roman Kreuziger van Astana. Johnny Hoogerland is op de vijfde plaats de beste Nederlander. De Vacansoleil-renner geeft een minuut toe op Nibali. Wout Poels eindigt als achtste. Hij legt beslag op de witte trui voor beste jongere.

Fabian Cancellara bleek dinsdag de sterkste in de race tegen de klok. De Zwitser kwam na 10.36 minuten over de finish en bleef daarmee de Italiaan Daniele Benatti twaalf seconden voor. De Australiër Cameron Meyer werd derde. Voor Nibali was een negende tijd op twintig seconden van Cancellara voldoende voor de eindzege.

Bejaarde vrouw parkeert auto in krantenhok

Een 81-jarige vrouw uit Huizen heeft dinsdagmiddag haar auto klemgereden in een krantenhok in haar woonplaats. De vrouw wilde aan het begin van de middag een parkeergarage aan het Archipelplein in rijden. Daarbij verloor ze de macht over het stuur en reed, in plaats van de bocht om, recht een krantenhok in.

De auto van de Huizense moest door de brandweer uit het hok worden getrokken. Ze kon wel zelf uitstappen. Nadat ze was onderzocht door ambulancepersoneel kon ze weer naar huis, laat de politie weten.

SWTOR is dit weekend gratis

BioWare begint overmorgen, op 15 maart, met de allereerste Weekend Pass van Star Wars: The Old Republic. Zo krijgen mensen de kans om gratis SWTOR uit te proberen. De actie duurt vier dagen en loopt tot 19 maart.

Iedereen die nog geen SWTOR-account heeft kan het spel uitproberen, zonder betaalgegevens in te moeten voeren. Spelers kunnen elke class uitproberen, deelnemen in PvP warzones en PvE flashpoints.

De review van Star Wars: The Old Republic kun je hier lezen.

VARA betaalt hoge prijs voor servies Yvon Jaspers

De VARA moet diep in de buidel tasten voor het serviesgoed van Yvon Jaspers. In een uitzending van De Wereld Draait Door uit 2010 werd een door de presentatrice ontworpen servies getoond en aangeprezen, waarvoor het Commissariaat voor de Media een boete van vijftigduizend euro oplegt.

De VARA ziet de boete als een 'leerschool', zegt een woordvoerder. Er wordt nu extra gelet op wat wel en niet mag bij het maken van een programma. "Dit soort dingen gebeurt nou eenmaal. Je kijkt ernaar met z'n allen en dan leer je ervan." De boete is inmiddels betaald.

Het Commissariaat wilde de VARA in eerste instantie honderdduizend euro laten betalen wegens het overtreden van de reclameregels. Na een hoorzitting in september werd de boete in november verlaagd naar vijftigduizend euro, blijkt uit de uitspraak van de toezichthouder.

In de uitzending, die op 18 november 2010 op de buis kwam, vertelde Jaspers over haar nieuwe carrière als ontwerper van servies. "Het vermelden van de naam Kakelbont en het tonen van het servies van Yvon Jaspers is een vermijdbare uiting in de zin van artikel 7 van het Mediabesluit 2008", schrijft het Commissariaat op 15 november in een sanctiebeschikking. "Voor de kijker is het bij beide programma's mogelijk het servies te identificeren. Het servies komt met nadruk en meer dan enkele seconden in beeld."

Jaspers was anderhalve week na de betreffende uitzending ook te gast in de Madiwodovrijdagshow, waarin haar kopjes en schoteltjes wederom aan de orde kwamen. Het VARA/BNN-programma kreeg echter geen boete omdat in de show slechts sprake was van 'een lichte overtreding met geringe nadruk'.

FNV nagelt uitbater Betuweroute aan schandpaal

De uitbater van de Betuweroute Keyrail neemt het niet zo nauw met de veiligheid op het spoor. Dat stelt vakbond FNV Spoor in een brandbrief aan minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD). Het personeel dat werkzaam is bij rangeerterrein Kijfhoek bij Zwijndrecht is ongerust.

Schultz wil de concessie voor de Betuweroute en het goederenvervoer voor heel Nederland vanaf september volgend jaar aan Keyrail gunnen. FNV Spoor vindt dat geen goed plan. Volgens de vakbond bestaan bij het spoorpersoneel veel bezwaren tegen Keyrail. Het bedrijf zou onvoldoende personeel in dienst hebben, geen goede werkgever zijn en cijfers over de veiligheid manipuleren.

FNV Spoor verzoekt Schultz om de concessie voor de komende tien jaar niet aan Keyrail te gunnen maar aan ProRail. "Zo wordt er dan voor gezorgd dat veiligheid op het spoor gegarandeerd blijft aangezien ProRail de middelen, de mensen en de professionaliteit heeft om alles in goede banen te leiden", meldt de vakbond.

Jeff Bridges schrijft spirituele gids

Jeff Bridges werkt met goede vriend Bernie Glassman aan een spiritueel boek. De gids onderzoekt de betekenis van het leven, humor, films en bijdragen aan een betere wereld in moeilijke tijden, laat de uitgever weten aan de Amerikaanse krant The New York Times.

Glassman is de oprichter van de spirituele actiegroep Zen Peacemakers. Het boek is getiteld The Dude and the Zen Master, vernoemd naar het beroemde personage van Bridges, de overjarige hippie uit The Big Lebowski.

"Op een filmset doe ik mijn best om mijn hoofd en mijn hart open te stellen," zegt de 62-jarige Bridges over zijn spiritualiteit. "Mijn favoriete onderdeel van filmen, is het improviseren met andere kunstenaars, ze leren kennen, de spanning waar we mee bezig zijn te delen en elkaar te inspireren. Dat betekent intimiteit en daar zoek ik ook in het leven naar."

Uitgever David Rosenthal noemt het boek een spirituele gids, een onderhoud en een bijzondere les in echte vriendschap. Volgens de website van de Zen Peacemakers komt het boek uit in november en komen er ook illustraties van de Oscarwinnaar in te staan.


Jeff Bridges schrijft spirituele gids (Foto: Novum)

Gewonde bij matpartij Brabantse scholieren

Een 13-jarige jongen uit Steenbergen is dinsdagmiddag in Bergen op Zoom gewond geraakt bij een ruzie met een medescholier. Deze eveneens 13-jarige jongen uit Bergen op Zoom is aangehouden, meldt de politie.

De jonge Brabander had het slachtoffer zo'n harde klap gegeven dat hij op de grond terechtkwam. Toen agenten aankwamen, lag het slachtoffer daar nog steeds. Hij had een wond achter op zijn hoofd, was slecht aanspreekbaar en verward en klaagde over hoofdpijn. De jongen is naar een ziekenhuis gebracht, waar zijn letsel wordt onderzocht.

De verdachte tiener werd op aanwijzen van een getuige opgepakt. Hij verklaarde dat het slachtoffer hem eerst had geslagen, waarna hij terug had geslagen. Daarbij ging de ander tegen de vlakte.

'Schwarzenegger fantastisch in comebackfilm'

Last Stand is een fantastische comebackfilm voor Arnold Schwarzenegger. Dat heeft zijn tegenspeelster Genesis Rodriguez tegen de Britse entertainmentsite WENN gezegd. "Het is precies het soort film waarin je hem nu wilt zien", zegt ze over de Oostenrijkse Eik, die zich na twee termijnen als gouverneur van Californië weer heeft toegelegd op acteren in actiefilms.

"Arnold laat zich van een heel andere kant zien", gaat de 24-jarige Amerikaanse verder. "Hij is menselijker en kwetsbaarder, maar blijft dezelfde actieheld."

Last Stand gaat over een Mexicaanse drugsbaron die uit een Amerikaanse gevangenis weet uit te breken en probeert de Mexicaanse grens te bereiken. Alleen een sheriff en zijn onervaren collega's staan hem nog in de weg. Schwarzenegger speelt uiteraard de rol van de sheriff. Rodriguez is te zien als zijn vrouwelijke hulp.

Rodriguez was eerder te zien in de tv-serie Entourage en de misdaadthriller Man on a Ledge. Ook heeft ze de vrouwelijke hoofdrol in de nog te verschijnen komedie Casa de mi Padre, met Will Ferrell. Last Stand was ook voor haar een nieuwe ervaring. "Ik kon eindelijk eens de keiharde tante in me naar boven laten komen. Die ben ik in het dagelijks leven vrijwel nooit."

Last Stand verschijnt in januari 2013 in de Amerikaanse bioscopen. Een Nederlandse datum is nog onbekend.


'Schwarzenegger fantastisch in comebackfilm' (Foto: Novum)

Van Koningsbrugge speelt Snorro de Gemaskerde Held

Jeroen van Koningsbrugge gaat de hoofdrol spelen in Snorro de Gemaskerde Held.
De Nederlandse familiekomedie is een parodie op de bekende schermende held Zorro, naar een idee van Pieter Kramer, die ook de regie voert. Dat laat producent Independent Films dinsdag weten.

De 38-jarige acteur, presentator en cabaretier is momenteel druk bezig met paardrijlessen om straks in Spanje, waar de film zal worden opgenomen, zijn personage gestalte te kunnen geven. "Paardrijden is een onverwacht feestje en straks krijg ik ook nog schermles", zegt Van Koningsbrugge. "Ik hoop snel in Spanje alles echt te kunnen doen!"

In Snorro de Gemaskerde Held wordt het dorpje Burrito overheerst door de wrede El Commandante en zijn soldaten. De enige hoop voor de bevolking rust in Snorro, die met zijn hyperactieve paard Wervelwind en een scherpe degen het onrecht bestrijdt.

Als hij zijn masker afzet, is Snorro, die eigenlijk Don Jose heet en bekendstaat als Don Watje, echter helemaal geen held. Tot overmaat van ramp is de schone Conchita ook nog eens verliefd op Snorro, maar moet ze van Don Jose niets hebben.

Snorro de Gemaskerde Held, naar een scenario van Don Duyns en geproduceerd door Alain de Levita, verschijnt volgend jaar in de Nederlandse bioscopen.


Van Koningsbrugge speelt Snorro de Gemaskerde Held (Foto: Novum)

New Kids houden het voor gezien

De New Kids stoppen ermee. De fictieve hangjongeren uit Maaskantje nemen in het najaar met een groots concert afscheid van hun fans, zo hebben ze dinsdag bekendgemaakt. Het New Kids Live On Stage Happy Hardcore Fest vindt op 24 oktober plaats in het Gelredome in Arnhem. De kaartverkoop gaat woensdagochtend van start.

"Dit wordt het grootste wat we ooit hebben gedaan, dit wordt zo belachelijk vet", laten bedenkers Steffen Haars en Flip van der Kuil weten. De show zal bestaan uit special effects, muziek, sketches en filmpjes. De New Kids worden op het podium vergezeld door onder anderen dj Paul Elstak, Corry Konings, Jody Bernal, The Opposites en Ray & Anita.

Het is dit jaar vijf jaar geleden dat de New Kids voor het eerst opdoken, in korte online sketches. Daarna volgden een tv-serie en films. Het in 2010 verschenen New Kids Turbo bereikte met meer dan een miljoen bezoekers de diamanten status. Het vervolg New Kids Nitro, dat een jaar later te zien was in de bioscopen, werd met meer dan vierhonderdduizend bioscoopbezoekers platina.


New Kids houden het voor gezien (Foto: Novum)

Bleker onderzoekt afschaffing houdbaarheidsdatum

Het kabinet onderzoekt of de houdbaarheidsdatum van niet-bederfelijke producten kan worden afgeschaft. Dat heeft staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Milieu Henk Bleker (CDA) dinsdag gezegd in de Tweede Kamer.

De bewindsman was ontboden door Stientje van Veldhoven (D66), die opheldering eiste naar aanleiding van een uitzending van het tv-programma Zembla. Daaruit bleek dat supermarkten jaarlijks voor miljoenen euro's aan voedsel wordt weggegooid, omdat de producten over datum zijn.

Veel producten zijn dan echter nog prima te eten. "Van een pak macaroni van een jaar over tijd word je niet ziek", zei Van Veldhoven. Zij eiste dat het kabinet het systeem van houdbaarheidsdata op de schop neemt, zodat consumenten beter inzicht krijgen in de houdbaarheid van verschillende producten.

Bleker antwoordde dat hij al bezig is met een onderzoek naar de houdbaarheidsvraag. Dat moet voor de zomer klaar zijn. De resultaten kunnen leiden tot een ander systeem. Het is wel een kwestie van de lange adem, zei de bewindsman. Het moet namelijk in Europees verband worden ingevoerd.

Angstige bellentrekker belt politie

Een 13-jarige bellentrekker kreeg maandag in Waalwijk de schrik van zijn leven. Toen hij met een paar vriendjes aanbelde bij een 60-jarige man, kwam het slachtoffer dreigend naar buiten. De man wilde foto's maken om aan de ouders te laten zien. De jongen werd zo bang dat hij zich in een speeltuintje verschanste en de politie belde.

De bellentrekkers hadden het vrijdag ook al op de bewoner van de Joan Blaeulaan voorzien, meldt de politie. Ze hadden al vijf keer bij hem aangebeld. Toen de politie arriveerde wilde de jongen aangifte van mishandeling doen, maar agenten vonden dat niet zo n goed idee. Met hulp van de ouders van de jongen werd uiteindelijk alles opgelost.

Akon klaagt klagende klussers aan

Akon sleept klusbedrijf Southern Electric voor de rechter. Het bedrijf klaagde de zanger vorige maand als eerste aan vanwege wanbetaling, maar van wanbetaling is volgens Akon geen sprake. De zanger beweert dat hij juist diegene is die is bedonderd en eist een schadevergoeding. Dat schrijft entertainmentsite TMZ.

Akon zegt dat Southern Electric 150 duizend dollar voor de verbouwing vroeg. Dat was veel te veel. De verbouwing had volgens de zanger maar 33 duizend dollar mogen kosten. Omdat Akon naar eigen zeggen 44 duizend dollar aan het bedrijf heeft betaald, wil hij elfduizend dollar terug.

De 38-jarige zanger zegt dat de klussers niet van tevoren hebben overlegd over de prijs en dat ze werk hebben gedaan waar geen afspraken over waren gemaakt. Ook zegt Akon dat de klussers hebben gedreigd naar de rechter te stappen als hij niet zou betalen.

Southern Electric klaagde de zanger vorige maand aan omdat hij een rekening van 51 duizend dollar niet zou willen betalen. De klussers verrichten vorig jaar werk aan Akons huis in Georgia. Akon beweert dat het klusbedrijf van zijn huis een slagveld heeft gemaakt. Ook zegt de zanger dat hij Southern Electric te veel geld heeft betaald.

De klussers zijn vooral bezig geweest met het aanleggen van elektriciteit. Ook waren ze verantwoordelijk voor de indeling van het huis. Akon telde 1,65 miljoen dollar neer voor het stulpje in Georgia. Het huis beslaat twee verdiepingen en heeft in totaal vier slaapkamers en acht badkamers.

NCsoft toont Guild Wars 2 Collector's Edition

NCsoft heeft de inhoud van de Guild Wars 2 Collector's Edition bekendgemaakt. Daarnaast komt er ook een pre-purchase program. Hiermee kunnen spelers die Guild Wars 2 vóór de release kopen toegang krijgen tot alle bèta-weekenden, en drie dagen voor de launch al beginnen met spelen.

Naast de Collector's Edition zal er ook een Digital Deluxe en een Standard Edition komen. De Collector's Edition draagt een prijskaartje van maar liefst €149,99 en bevat een 25 centimeter groot beeldje van Rytlock Brimstone, een lijstje met vijf Guild Wars 2-prenten, een hardcover Making of Guild Wars 2-boekje met 112 pagina's, de soundtrack op cd en vijf in-game items.

De Digital Deluxe-versie zal €74,99 kosten en de standaard versie €54,99.

Guild Wars 2 Collector's Edition

Denemarken staat homohuwelijk toe

Vanaf de zomer, 15 juni om precies te zijn, wil Denemarken het homohuwelijk toestaan in zowel gemeentehuizen als kerken. Dit maakte premier Helle Thorning-Schmidt dinsdag bekend.

Voor een modern Denemarken vindt de premier dit 'een natuurlijke en juiste stap'. De wet houdt in dat elk lid van de Evangelisch-Lutherse staatskerk het recht krijgt om kerkelijk te huwen 'ongeacht of de partner van hetzelfde of andere geslacht is'. Circa 80 procent van de 5,6 miljoen Denen is lid van deze kerk. Priesters mogen echter zelf kiezen of zij het huwen van de homo- en lesbische stellen willen uitvoeren. Volgens Thorning-Schmidt respecteert de regering de besluiten van de burgers, maar ook die van de kerkdienaren.

Denemarken erkende in 1989 als eerste land ter wereld partnerschappen tussen mensen van hetzelfde geslacht.

Rutger Castricum hoeft niet aardig gevonden te worden

Rutger Castricum vindt het niet belangrijk om aardig gevonden te worden. "Het is niet mijn werk om me populair te maken bij de kijker", vertelt de brutale journalist in Grazia. "Het is mijn werk om misstanden bloot te leggen."

Met zijn heftige interviewtactieken stuit Castricum mensen vaak tegen de borst. De 32-jarige journalist trekt zich hier weinig van aan. "Ik zeg altijd dat ik niet dit vak in ben gegaan om vriendjes te maken."

Volgens Castricum is zijn directe aanpak soms nodig om nieuws te maken. "Iemand met een draaiende camera in zijn privéomgeving achtervolgen is een vergaande methode", legt Castricum uit. "Ik vind dat je dat op bepaalde momenten kunt doen."

Castricum werd bekend als reporter van het weblog Geenstijl. Nu maakt hij reportages voor Pownews en schrijft hij een column voor Nieuwe Revu. Zijn reisgids, Mijn Ibiza, kwam vorige maand uit en bezorgde hem een kaartje voor het Boekenbal dat dinsdagavond gehouden wordt.

Miljoenen belastingschuld voor Spaanse clubs

Voetbalclubs in Spanje hebben een belastingschuld van 752 miljoen euro. Dat blijkt uit dinsdag vrijgegeven cijfers. Die waren door de partij Verenigd Links, dat bestaat uit meerdere politieke groeperingen, opgevraagd bij het parlement.

Volgens Verenigd Links is de belastingschuld de afgelopen vier jaar met 150 miljoen euro toegenomen. Clubs uit de Primera División nemen het leeuwendeel van de totale schuld, ongeveer een half miljard euro, voor hun rekening. Ten minste zes op het hoogste niveau acterende clubs hebben surseance van betaling aangevraagd.

PSV heeft Faber nog niet binnen

PSV heeft dinsdag nog geen akkoord bereikt met FC Eindhoven over de overgang van Ernest Faber. De 40-jarige trainer moet bij PSV samen met Phillip Cocu tot het einde van het seizoen de taken overnemen van de ontslagen Fred Rutten.

Eindhoven wil wel meewerken aan een vertrek van de oud-verdediger, die zijn voorkeur al uitsprak om direct in het Philips Stadion aan de slag te gaan. De Jupiler Leagueclub en PSV zijn het echter nog niet eens over de voorwaarden van een overgang.

Rutten werd maandag aan de kant gezet, nadat PSV een dag eerder met 3-1 had verloren bij NAC Breda. De Brabanders zakten daardoor naar de vierde positie in de Eredivisie.

Meer F1-games van Codemasters

Codemasters heeft aangekondigd meer Formule 1-games te gaan maken in de toekomst. De makers van F1 2011 komen onder andere met een online game en een game gericht op een breder, jonger publiek.

Beide games komen naast de huidige reeks Formule 1-games in hun portfolio. F1 2012 zal zeer waarschijnlijk later dit jaar gaan verschijnen en wordt gemaakt door de Codemasters-studio in Birmingham. Voor de online game, F1 Online: The Game, kun je je nu opgeven voor de bèta via deze website.

Bernie Ecclestone is enthousiast: "Codemasters heeft een paar van de beste en meest succesvolle Formule 1-games ooit gemaakt. Wij en de teams werken nauw samen met Codemasters en kijken uit naar meer succesvolle games in de toekomst."

F1 2011 werd goed ontvangen toen de game vorig jaar verscheen.

f1
F1 2011

Haal een achievement en delete je gamerscore

Goed nieuws voor de mensen die van Russian roulette houden, wanneer je nu een achievement haalt op de Xbox 360 raak je je gehele gamerscore kwijt. Op verschillende fora meldt men dat ze al hun zuurverdiende punten kwijt zijn geraakt toen ze een prestatie in een game hadden neergezet.

Microsoft heeft door dat er problemen zijn en is op dit moment hard bezig om alles op te lossen:

@XboxSupport We're aware of some gamer score issues at this time, and we're looking into it. Thanks so much for your patience! ^BA

Ondertussen wordt dus vooral aangeraden om niet die ene omhaal in Fifa 12 te halen of een grote missie in Mass Effect 3 te behalen. Of de schade permanent is moet nog blijken wanneer Microsoft alles weer op orde heeft.

xbox
Dit minus 384.170!

Ex-Sony-baas naar Microsoft

Phil Harrison, voormalig topman bij Sony en Atari, is de nieuwe baas bij de Europese Game Studios van Microsoft. Hij volgt daar Peter Molyneux op die Microsoft onlangs verlaten heeft.

Harrison verliet Sony in 2008 en heeft daarna twee jaar bij Atari gezeten. Sindsdien zit hij bij Gaikai, een bedrijf dat gespecialiseerd is in streaming media. Of dit gaat leiden tot een samenwerking tussen Gaikai en Microsoft is op dit moment nog niet bekend.

Bij Sony was Harrison verantwoordelijk voor titels als LittleBigPlanet, Heavy Rain, Uncharted, inFamous en meer. Waarschijnlijk moet hij ervoor zorgen dat Microsoft meer exclusieve games kan gaan uitbrengen de komende tijd.

Twee miljoen Alan Wake-spellen verkocht

Wereldwijd zijn twee miljoen exemplaren van het horrorspel Alan Wake verkocht. Dat heeft de Finse gamestudio Remedy gezegd tegen het tijdschrift Computer and Videogames. De versie voor de Xbox 360 verscheen in 2010, terwijl de pc-versie sinds vorige maand verkrijgbaar is.

Met een dergelijk aantal verkochte exemplaren in bijna twee jaar tijd wordt er niet gesproken over een monsterhit. "Na zo'n lange tijd begint het eindelijk te lopen", vertelt een woordvoerder. Medewerkers van Remedy zien hun horrorspel dan ook meer als een cultklassieker.

Remedy maakte ruim tien jaar geleden de actiegame Max Payne. Na de productie van een tweede spel werd de reeks voor 45 miljoen dollar verkocht aan Rockstar Games. De Finse gamestudio zou het 'wel grappig' vinden ook Alan Wake te verkopen. "Maar Alan Wake willen we houden", benadrukt de woordvoerder.

Sinds deze maand kunnen Xbox 360-bezitters het spel Alan Wake's American Nightmare downloaden.


Twee miljoen Alan Wake-spellen verkoch

Apple iTV komt eraan

In mei of juni zal Apple misschien beginnen met de commerciële productie van de Apple iTV. De verwachting is dat er tussen de twee en vijf miljoen iTV's worden gemaakt die in het vierde kwartaal van 2012 verkrijgbaar zullen zijn. Dat blijkt uit de notities van Jefferies-analist Peter Misek.

Misek beweert dat hij genoeg bewijs heeft dat Apple nu daadwerkelijk een tv gaat maken. Zo zouden er speciale onderdelen zoals polariserende film, filters en IGZO-onderdelen onderweg zijn naar Apples Aziatische leveranciers. Dit zijn allemaal onderdelen die benodigd zijn bij het maken van schermpanelen.

Zumba Fitness zorgt voor positieve cijfers Majesco

Het fitnessspel Zumba Fitness is verantwoordelijk voor positieve cijfers bij uitgever Majesco. In het eerste kwartaal van het boekjaar draaide de uitgever met 66,2 miljoen dollar 37 procent meer omzet. Ten opzichte van vorig jaar steeg de winst met 900.000 dollar naar 7,7 miljoen dollar. Majesco dicht dit toe aan Zumba Fitness en Zumba Fitness 2 voor de Nintendo Wii.

De twee fitnessspellen voor de Nintendo Wii zorgen voor grofweg zeventig procent van de omzet. Van alleen Zumba Fitness 2 zijn sinds de release in november meer dan een miljoen exemplaren verkocht. Wereldwijd staat de teller van de fitnessreeks op zes miljoen stuks.

Het bedrijf heeft zijn populaire fitnessreeks in februari uitgebreid met Zumba Fitness Rush voor Kinect. Van dit spel zijn nog geen verkoopcijfers bekendgemaakt.

Over het succes van Cooking Mama 4: Kitchen Magic voor de Nintendo 3DS en Camping Mama: Outdoor Adventures voor de Nintendo DS heeft het gamebedrijf niets gezegd. Beide spellen verschenen rond de kerst op de markt.


Zumba Fitness vlaggenschip voor Majesco (Foto: Novum)

Slaande keeper krijgt zeventien duels schorsing

Al Wasl-trainer Diego Maradona moet het zeventien wedstrijden stellen zonder zijn keeper. Doelman Majed Nasser werd geschorst nadat hij Al Ahli-trainer Quique Sanches Flores na de wedstrijd een klap op zijn achterhoofd had gegeven. Al Ahli won het duel in de halve finale van de beker met 1-0.

Al Wasl wachtte niet op het besluit van de bond en besloot Nasser al eerder te straffen. "Dit soort gedrag beschadigt niet alleen zijn eigen reputatie, maar ook die van de club." Naast een schorsing kreeg Nasser een boete van 6200 euro van de voetbalbond.

Pic klaar voor Formule 1-debuut

Charles Pic vindt zichzelf klaar voor zijn Formule 1-racedebuut komend weekend in Australië. De Fransman heeft de nieuwe Marussia MR01 alleen nog maar op een filmdag uit kunnen proberen, maar heeft alle vertrouwen in een goede afloop. Om ervaring op te doen heeft hij bij de tweede wintertest veel gereden met de oude auto.

"Ik ben klaar om te gaan racen. Ik had graag nog wat meer tijd op de baan willen doorbrengen voor mijn eerste race, maar ik heb het gebrek aan kilometers proberen op te vangen door veel tijd in de simulator door te brengen. Australië wordt een speciaal moment voor me. Ik kijk ernaar uit om mijn eerste weekend als Formule 1-coureur te ervaren en een nog sterkere band op te bouwen met mijn engineers. Het team heeft me tot dusver geweldig gesteund, dus ik weet dat ik ze op kan rekenen," zei Pic.

"Ik ben nog niet eerder in Melbourne geweest, maar ik heb zowel over het circuit als de stad goede dingen gehoord. Ik ken de baan alleen maar van de simulator, dus ik kan niet wachten om het circuit in het echt te proberen."

Studenten drinken meer als gezelschap veel drinkt

Studenten drinken meer alcohol wanneer hun gezelschap stevig drinkt. Dat blijkt dinsdag uit onderzoek van Helle Larsen, onderzoeker van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

De zeshonderd onderzochte studenten werden in tweetallen in een café gezet, waarvan één een acteur was. De proefpersonen namen twee tot drie keer zo veel alcohol in naarmate de acteur meer glazen alcohol dronk, dan wanneer de acteur frisdrank of slechts één glas alcohol dronk. Ook nipten de studenten vaker tegelijkertijd met de acteur aan hun drankje als zij allebei alcohol dronken dan wanneer er een frisdrank dronk.

Factoren als de band die proefpersoon en acteur met elkaar hadden, het geslacht van de betrokkenen of de mate van stress bij de proefpersoon bleken niet van invloed. "Mogelijk is de groepsdynamiek zo dominant dat het andere individuele factoren overschaduwt die het niveau van de alcoholconsumptie kunnen bepalen", verklaart Larsen.

De NWO onderzocht het drinkgedrag onder studenten omdat bijna 40 procent van de mannen tussen de 18 en 24 jaar een zware drinker is. Volgens Larsen heeft dat allerlei negatieve consequenties. "Het vergroten van het bewustzijn van processen achter ons alcoholgebruik voorkomt mogelijk het ontstaan van ongewenste drinkpatronen."

Russell Brand gooit telefoon paparazzo door raam

Russell Brand werd maandag zo boos op een paparazzofotograaf dat hij zijn telefoon afpakte en door een raam heeft gegooid. De fotograaf, Timothy Jackson, heeft aangifte gedaan, schrijft entertainmentsite TMZ.

Jackson maakte in New Orleans samen met andere roddelfotografen kiekjes van Brand. Het ging mis toen hij ook zijn mobiele telefoon erbij pakte en daar een foto mee wilde maken. Brand zou toen zo boos geworden zijn dat hij de smartphone uit de hand van Jackson rukte en door het raam gooide.

De fotograaf deed direct aangifte van de defenestratie. De politie onderzoekt het incident en wil graag met Brand praten. Het is niet de eerste keer dat de Britse komiek het aan de stok heeft met een paparazzo. In 2010 vloog hij een fotograaf aan die een kiekje wilde maken onder het rokje van zijn toenmalige verloofde Katy Perry.

Schotse (29) trouwt voor vijfde maal

Trouw zijn is niet iets waar de Schotse Alison Smith bekend mee is, getrouwd zijn wel. De vierde keer was ze nog maar net 24. Nu, amper vijf jaar later gaat ze voor de vijfde keer in het huwelijksbootje stappen. Haar eerste huwelijk hield nog geen 10 dagen stand. Haar man was verliefd geworden op haar moeder. 

De tweede maal, toen ze al acht maanden zwanger was, kon Alison nog net op tijd een stand-in vinden voor haar huwelijk, aangezien de bruidegom al vertrokken was. Haar derde echtgenoot bleek een man die niet alleen met Allison getrouwd was.

Inmiddels is Alison moeder van twee kinderen. Maar ook haar vierde huwelijk is nu niet echt geslaagd te noemen. Haar man betrapte haar met een ander. Er zijn wat klappen gevallen, en binnenkort moet man nummer vier voor de rechter verschijnen. Haar nieuwe vriend en man nummer vijf in spe laat weten: "Ze wil een punt zetten achter haar verleden en door iedereen met rust gelaten worden."

Wildplasser raakt zichzelf door oplettende agent

Een Engelsman die maandagmiddag bezig was zijn blaas te legen tegen een politiebureau in Vianen, raakte zichzelf toen een agent de achterdeur tegen hem aan duwde. De wildplasser heeft een boete van 120 euro gekregen, die hij meteen moest voldoen, meldt de politie dinsdag.

De agent had vanuit het bureau gezien dat een aantal mannen voor de ingang van de Passage Lijnbaan stond. Een van hen liep naar de achterkant van het politiebureau terwijl hij bezig was zijn broek los te maken.

De agent liep naar de achterdeur en deed die open net op het moment dat de Engelsman zijn blaas aan het legen was. De wildplasser werd geraakt door de deur en kwam even klem te zitten tussen de deur en de muur. Volgens de politie verloor de man kennelijk even de macht over zijn straal en raakte hij zichzelf.

De ondergeplaste Engelsman had slechts veertig euro bij zich. Zijn vrienden moesten de overige tachtig euro bijpassen, voordat de wildplasser het politiebureau mocht verlaten.

Del Bosque ziet Oranje als titelconcurrent voor EK

Bondscoach van Spanje, Vincente Del Bosque, wil komende zomer opnieuw Europees kampioen worden. De ervaren trainer ziet in Nederland en Duitsland zijn grootste concurrenten.

"Op basis van hun prestaties tijdens het afgelopen WK en de periode daarna, steken Nederland en Duitsland er bovenuit", zegt Del Bosque in Kicker. "Vervolgens heb je met Portugal, Frankrijk, Engeland en Italië vier landen die voor een verrassing kunnen zorgen. Daarbij hebben de Portugezen met Cristiano Ronaldo een van de beste spelers van de wereld in huis."

Over zijn eigen selectie zegt de coach van La Furia Roja: "Als titelverdediger beseffen we dat er een zware druk op onze schouders rust. Hoewel het een lastige klus zal zijn, wil iedereen in onze ploeg deze titel graag verlengen."

FOK!filmtips van de dag: Leslie Nielsen, Mel Brooks & Monty Python

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

Vanavond weer een geweldige filmavond voor een ieder die van de betere humor films houdt. Op RTL7 zijn vanavond maar liefst drie komedie klassiekers te zien. Om 20.30 uur beginnen we met de sublieme parodie Wrongfully Accused. The Fugitive maar dan met Leslie Nielsen in plaats van Harrison Ford. Voeg daar een heleboel heerlijk flauwe Naked Gun humor bij en laat het geheel door elkaar heen gooien door de regisseur van Hot Shots. Leslie Nielsen op zijn best.

Ryan Harrison: Your dog sure has a surprised look on his face.
Lauren: That's because you're looking at his butt.
Ryan Harrison: Uh, then he's certainly not going to enjoy that treat I just fed to him.

Om 22.10 uur vervolgt RTL7 met het komische meesterwerk History of the World: Part I. In de legendarische film van Mel Brooks zijn we op onnavolgbare wijze de geschiedenis van de wereld vanaf de tijd van het oude testament tot aan de Franse revolutie. Mel Brooks, Gregory Hines en Dom DeLuise spelen de hoofdrollen in deze zondvloed van melige grappen en grollen. Afgaande van de titel zou je verwachten dat er ook een vervolg zou komen maar het tweede deel, met onder meer Hitler On Ice en Jews In Space kwam nooit verder dan trailers aan het einde van deze film.

Roman Officer: Do you know the penalty for a slave who strikes a Roman citizen?
Roman Officer: Ok, you... you had your hand up first.
Man in crowd: Death by torture!
Roman Officer: No... You?
Man in crowd: Crucifixion!
Roman Officer: Wrong! You?
Man in crowd: They shove a living snake up your ass!
Roman Officer: Ah, no... but that's very creative!

Om middernacht sluit RTL7 met één van de allerbeste Monty Python films ooit gemaakt. The Meaning Of Life is een aaneenschakeling van allerlei situaties waarin een mens gedurende zijn bestaan terechtkomt. Uiteraard op de sublieme wijze die we ook kennen van Monty Python's Flying Circus. Ben je een liefhebber van absurde humor dan mag je deze film niet gemist hebben.

Maitre d': Good evening sir and how are we today?
Mr. Creosote: Better.
Maitre d': Better?
Mr. Creosote: Better get a bucket. I'm gonna throw up.

Veel kijkplezier.

Maker eerste doelpunt Bundesliga overleden

Friedhelm Timo Konietzka, de eerste voetballer die een doelpunt maakte in de Bundesliga, is maandag op 73-jarige leeftijd overleden. Hij overleed aan de gevolgen van kanker in zijn Zwitserse woonplaats Brunnen. Konietzka maakte in 1963 voor Borussia Dortmund de eerste treffer in de Duitse competitie. Hij scoorde tegen Werder Bremen al na 58 seconden.

De negenvoudig international van West-Duitsland werd in het eerste Bundesligajaar met Dortmund kampioen. Drie jaar later werd hij ook met 1860 München winnaar van de competitie. Later werd hij trainer van onder meer FC Zürich, Grasshoppers en Borussia Dortmund. Konietzka sloot in 1994 zijn trainerscarrière af bij FC Luzern.

Tot dinsdag werden in de Bundesliga 45.698 doelpunten gescoord. HSV-speler Gojko Kacar maakte zondag het laatste doelpunt. In de wedstrijd tegen Schalke 04 maakte hij na 45 minuten de 3-1.

Schilder accepteert schorsing van twee duels

NAC Breda moet het twee wedstrijden stellen zonder Robbert Schilder. De middenvelder is geschorst naar aanleiding van zijn rode kaart tegen PSV.

Schilder ging akkoord met het voorstel van drie wedstrijden schorsing, waarvan één voorwaardelijk. Hij werd het veld uitgestuurd na een harde tackle op de benen van Dries Mertens.

PSV stond toen al met tien man vanwege twee gele kaarten van Stanislav Manolev. Door de straf mist Schilder de wedstrijden van NAC tegen AZ Alkmaar en N.E.C. Nijmegen.

Ondanks het wegsturen van Schilder won NAC de wedstrijd tegen de Eindhovenaren met 3-1. Santi Kolk scoorde twee keer, Anthony Lurling trof één keer doel.

'Italiaanse top toont interesse in Dzeko'

Manchester City-spits Edin Dzeko staat in de belangstelling van Juventus en Inter Milan melden verschillende Engelse media vandaag. Het enige, maar tevens grote, obstakel voor een overgang naar Italië is de torenhoge vraagprijs van 32 miljoen.

Twee seizoenen geleden maakte Dzeko voor datzelfde bedrag de overstap van VfL Wolfsburg naar Engeland. City wil geen verlies maken door het verkopen van de spits en wil dus minimaal 32 miljoen euro voor de Bosniër. The Daily Mirror meldt dat Juventus en Inter bereid zijn om een hoog bedrag te betalen. Of ze aan de vraagprijs willen voldoen is niet duidelijk.

Dzeko is dit seizoen op dreef in de Premier League. De spits staat niet vaak in de basisopstelling maar heeft er tot dusverre dertien inliggen voor The Citizen. Ook wist hij twee keer te scoren in de League Cup en twee keer in de Champions League.

Robert M.: Vonnis staat al vast

De hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak Robert M. heeft het idee dat zijn straf al vaststaat. Dat zei hij dinsdag tegen de wrakingskamer. "Ik heb de hele tijd het gevoel dat het eindvonnis al is geschreven: ik moet nooit meer vrijkomen."

Volgens M. heeft niet alleen de rechtbank, maar hebben ook de media hem al veroordeeld. "Ik voel dat het idee is dat als ik in tbs beland, ik waarschijnlijk nooit meer vrij kom."

M. voerde dinsdag uitgebreid het woord voor de wrakingskamer. Hij ging gedetailleerd in op eerdere besluiten van de rechtbank over bijvoorbeeld het spreekrecht voor ouders en wees op vermeende tegenstrijdigheden in die beslissingen.

De verdachte heeft naar eigen zeggen steeds het gevoel gehad dat de rechtbank de ouders koste wat kost het woord wil laten voeren. Die zou 'alle mogelijke trucjes' uithalen om 'aan dat doel te komen, ongeacht wat de wet zei'. Ook verklaarde M. al vanaf het begin het idee te hebben 'dat de rechter er alles en alles aan gaat doen om het spreekrecht te garanderen'.

Robert M.: vonnis staat al vast
Robert M.: Vonnis staat al vast (Foto: ANP)

Gambia ligt op ramkoers met FIFA

De regering van Gambia geeft geen gehoor aan een ultimatum van de FIFA. Het Afrikaanse land lijkt nog altijd vastbesloten om een nieuw bestuur van de voetbalbond te installeren. De wereldvoetbalbond dreigt Gambia te schorsen. Overheidsinmenging in voetbalzaken wordt door de FIFA niet getolereerd.

De Gambiaanse sportminister hief de voetbalbond eerder deze maand op na een 2-1 thuisnederlaag tegen Algerije in een kwalificatiewedstrijd voor de Afrika Cup van volgend jaar. Het ministerie richtte vervolgens een tijdelijke commissie op en stuurt volgende week een gezant naar Zwitserland om daar de FIFA te overtuigen dat een nieuwgekozen bestuur van de voetbalbond noodzakelijk is.

De FIFA liet eerder al weten dat 'geen enkele door de overheid geïnstalleerde interim-commissie wordt erkend'. De wereldvoetbalbond bespreekt de situatie later deze week en heeft al gedreigd met sancties.

Als Gambia geschorst wordt, kan geen enkel nationaal team nog internationale wedstrijden spelen. Ook clubs en scheidsrechters uit het land worden dan uit internationale competities geweerd.

Bondgirl speelt Winnie Mandela

Naomie Harris wil na haar rol als Bondgirl in Skyfall Winnie Mandela spelen. The Wire-acteur Idris Elba is in onderhandeling om de Zuid-Afrikaanse oud-president Nelson Mandela te spelen, schrijft de Britse filmsite Screen Daily.

Regisseur Justin Chadwick werkt aan de verfilming van de autobiografie Long Walk to Freedom van Nelson Mandela. William Nicholson, bekend van Gladiator en het nog te verschijnen Les Misérables, schrijft het scenario op basis van de autobiografie van de Zuid-Afrikaanse politicus.

Long Walk to Freedom gaat over het hele leven van Mandela, van zijn gevangenschap op het Robben Eiland tot zijn tijd als president en daarna. Winnie en Nelson Mandela gingen in 1992 uit elkaar, nadat Winnie medeplichtig werd bevonden aan de moord op een 14-jarige jongen.

Chadwick regisseerde de 35-jarige Harris in 2010 in het drama The First Grader over een Keniaanse man die als hoogbejaarde leert lezen en schrijven. De film over Mandela moet in mei worden opgenomen in Zuid-Afrika.


Bondgirl speelt Winnie Mandela (Foto: Novum)

Braveheart krijgt eigen dramaserie

Het leven van de beroemde Schotse vrijheidsstrijder William Wallace is het onderwerp van een nieuwe Britse tv-serie. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. Wallace, bijgenaamd Braveheart, was ook de hoofdpersoon in de gelijknamige film van en met Mel Gibson uit 1995.

Net als de film richt ook de serie zich op de jaren waarin Wallace probeerde de Schotse adel achter zich te scharen in de strijd tegen de Engelse overheersers in de dertiende en veertiende eeuw. Centraal staan zijn liefdesleven en enkele grote veldslagen tegen de Engelse koning Edward I, bijgenaamd The Longshanks, en de Schotse landheer Robert the Bruce.

"Het was een onstuimige tijd in de Schotse geschiedenis, waarin William Wallace een sleutelrol speelde", zegt coproducent Alan Clements van de Schotse tv-zender STV. "We willen diep in het personage graven en zijn passies en geschiedenis rauw in beeld brengen." Hij voegt eraan toe dat de serie in het huidige politieke klimaat, waarin stemmen opgaan voor een onafhankelijk Schotland, ook maatschappelijk actueel is.

Het idee voor de serie is afkomstig van Seoras Wallace en Kent Dalian. Wallace, zelf lid van de Wallace-clan, trad op als adviseur tijdens de opnames van Braveheart. Vergelijkingen worden al gemaakt met series als Spartacus en Game of Thrones. De producenten zijn momenteel op zoek naar een zender waar de dramaserie kan worden uitgezonden.


Braveheart krijgt eigen dramaserie (Foto: Novum)

Zwaar ongeluk bij koninklijk paleis in Laken

Bij het Belgische koninklijk paleis in Laken heeft zich dinsdagochtend een zwaar ongeluk voorgedaan. De politie-escorte van de ambassadeur van Qatar werd aangereden door een auto. Dat meldt de krant De Standaard.

Een politiewoordvoerder sprak van een ongeluk waarbij zeven gewonden zijn gevallen. Twee mensen zouden ernstig gewond zijn, van wie een persoon levensgevaarlijk.

De ambassadeur van Qatar was al in het paleis toen het ongeluk gebeurde. Sommige berichten op Twitter spreken van een aanslag.

Double Fine verzamelt meer dan drie miljoen dollar

Double Fine Productions heeft via crowdfunding zojuist meer dan drie miljoen dollar verzameld voor hun nieuwe game, die tot op heden Double Fine Adventure heet. Double Fine Adventure zal een nieuwe point-and-click-adventure game worden.

De ontwikkeling wordt geleid door Tim Schafer en Ron Gilbert, bekend binnen het point-and-click-genre met games als Secret of Monkey Island en Day of the Tentacle. Vooralsnog komt de game uit op Windows, Mac, Linux, iOS- en Android-apparaten. Met al het geld kan Double Fine uiteraard meer dingen toevoegen aan de game. Wie het project steunt, krijgt een exemplaar van de game en mag via Steam deelnemen aan de bèta. Het project steunen kan nog tot vanavond. Bekijk hier onder een aantal foto's van Tim Schafer die veel plezier heeft met al het geld.

Double FineDouble Fine

Double FineDouble Fine

Double FineDouble Fine

Double FineDouble Fine

Double FineDouble Fine

Dutchbatter geeft inzage in dagboek

Overste Johannes Rutten geeft alsnog inzage in het dagboek dat hij bijhield als Dutchbatter in Srebrenica. Persoonlijke gedeeltes mag hij onleesbaar maken. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie dinsdag gezegd.

Rutten is getuige in het proces tegen de voormalige Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic voor het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag. Twee weken geleden maande het tribunaal hem inzage te geven in het dagboek, op straffe van maximaal zeven jaar celstraf. Rutten weigerde dat aanvankelijk, vanwege het privékarakter van het dagboek.

Volgens de woordvoerder is Rutten altijd bereid geweest inzage te geven, maar alleen onder voorwaarden. Hij wilde niet dat zijn dagboek integraal openbaar zou worden. "Er zijn nu goede afspraken gemaakt over het onleesbaar maken van persoonlijke alinea's."

Het dagboek werpt mogelijk een nieuw licht op de gebeurtenissen rond de val van Srebrenica in 1995. Luitenant-kolonel Rutten maakte toen onder meer foto's van de lichamen van negen doodgeschoten mannen. Het ontwikkelen van het fotorolletje door de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst mislukte echter. Dat gaf voeding aan de theorie dat Defensie probeerde te verhullen dat Dutchbat wist dat er in Srebrenica een moordpartij gaande was, maar niets deed of zelfs meehielp.

Mass Effect 3 krijgt multiplayer-DLC

Het multiplayergedeelte van Mass Effect 3 zal uitgebreid worden door middel van DLC, blijkt uit een gelekte screengrab. De DLC, die nu getest wordt, zal nieuwe speelbare personages en klassen bevatten. Een releasedatum voor de DLC is nog niet bekend, aangezien er nog geen bevestiging van Bioware is.

De nieuwe speelbare personages zijn de Geth Engineer, Geth Infiltrator, Batarian Soldier, Batarian Sentinel, Krogan Battlemaster en de Asari Justicar. Geth en Batarians zijn als ras voor het eerst speelbaar, en Battlemaster en Justicar zijn mogelijk totaal nieuwe klassen, of variaties op oude.

ME3 multiplayer-DLC

Swansea en Cardiff mogelijk via Wales Europa in

Swansea City en Cardiff City kunnen zich volgend seizoen mogelijk via het bekertoernooi in Wales plaatsen voor de Europa League. Beide teams komen uit in de Engelse Premier League en spelen nu nog in de FA Cup en League Cup. Voor die bekertoernooien zouden ze zich terug moeten trekken.

Sinds 1995 mogen alleen clubs die actief zijn in de eigen competities Wales vertegenwoordigen in Europa. Volgens regels van de Europese voetbalbond mag een team niet in competities van twee verschillende landen uitkomen.

De Welshe bond hoopt toch toestemming te krijgen van de UEFA. "Ik heb verscheidene ontmoetingen met de UEFA gehad over deze kwestie", laat voorzitter Jonathan Ford weten aan de BBC. "We werken hard aan een oplossing."

Ook Wrexham, Newport County, Colwyn Bay en Merthyr Tydfil zijn als het aan Ford ligt weer welkom in de Welshe beker. Die clubs zijn net als Cardiff en het Swansea van doelman Michel Vorm actief in Engelse divisies.

Räikkönen: "E20 zal in Melbourne sterk zijn"

Volgens Kimi Räikkönen maakt het Lotus F1 Team bij de eerste race van het seizoen 2012 een goede kans op een goed resultaat. De Fin is van mening dat de nieuwe E20 over de juiste karakteristieken beschikt om te vlammen in Melbourne.

"Tractie is belangrijk in Australië en in het testen bleek dat het met de tractie van de E20 wel snor zit, dus dat zal ons helpen. Sterk insturen en stabiliteit onder aanremmen helpen eveneens in Melbourne, en ook op die punten voelt de E20 prima aan, dus onze uitgangspositie lijkt goed. Het is pas de eerste race, dus ik weet niet waar we staan ten opzichte van de anderen. Uit simulaties en testdata hebben we een beeld opgesteld over hoe onze auto zich op Albert Park zal gedragen, maar je weet het pas zeker zodra je de baan op gaat. Ik hoop en denk dat we vrij sterk voor de dag kunnen komen," zei Räikkönen.

"Ik ga mijn best doen en dan zien we wel waar het schip strandt. We willen vooral een weekend zonder grote problemen of fouten. Ik weet niet waar we op de grid staan, dat weet niemand. Naar de rondetijden kijkende staat iedereen dicht bij elkaar, al zijn de brandstofhoeveelheden van de anderen onbekend. We krijgen in de vrije trainingen eerste indicaties en in de kwalificatie een definitief antwoord op de vraag waar we staan."

Moskou blijft wapens aan Syrië leveren

De Russische regering ziet geen reden om haar militaire samenwerking met Damascus te beëindigen. Moskou blijft wapens aan het regime van president Bashar Assad leveren ondanks de oproep van het Westen deze leveranties te staken.

Rusland houdt zich gewoon aan de contracten die met Syrië zijn gesloten. Moskou is vastbesloten om deze contracten na te komen, zei de Russische onderminister van defensie Anatoli Antonov dinsdag.

Moskou heeft 'een goede, sterke militair-technische samenwerking' met Damascus en 'we zien geen aanleiding om deze te heroverwegen', aldus Antonov.

Grachtenfestival in teken van liefde

Het Grachtenfestival in Amsterdam staat dit jaar in het teken van de liefde. De organisatie van het tiendaagse evenement voor klassieke muziek heeft dat dinsdag bekendgemaakt.

De vijftiende editie van het festival vindt plaats van 10 tot en met 19 augustus op vijftig verschillende plekken in de hoofdstad. Naast reguliere concerten wordt bij het nieuwe filmmuseum Eye ook live klassieke muziek gespeeld als begeleiding bij stomme films.

Geen plannen voor derde episode Sonic 4

Na alle 3D Sonic-games die de afgelopen jaren uit zijn gekomen, keert Sonic terug naar zijn roots met Sonic 4. Het spel komt uit in episodes, waarbij elk een apart deel van de game behandelt. Vandaag kondigt Sonic Team echter aan dat er geen plannen zijn voor een derde deel.

Ondanks dat Episode II het daglicht nog niet heeft gezien, weet het team achter de bekende reeks al te melden dat er momenteel geen plannen zijn voor een derde deel. De exacte reden hiervoor is vooralsnog onbekend. Sonic 4: Episode II zal dit jaar nog uitkomen voor Xbox Live, PlayStation 3, iOS- en Android-apparaten.

Opstelten wil arbitrage makkelijker maken

Het oplossen van geschillen buiten de rechtbanken om moet gemakkelijker worden. Dat staat in een wetsvoorstel over arbitrage van minister van Justitie Ivo Opstelten (VVD).

Bij arbitrage leggen twee partijen een geschil voor aan een onafhankelijke deskundige, die een bindende uitspraak doet. Deze vorm van geschilbeslechting is vaak goedkoper. Opstelten wil daarom bevorderen dat partijen hiervoor kiezen.

Opstelten wil het mogelijk maken dat processtukken in een arbitragezaak voortaan per mail kunnen worden verstuurd. Ook wil hij de deponering van het vonnis bij de rechtbank niet meer verplicht stellen. Afspraken over de procedure, zoals hoe in hoger beroep kan worden gegaan, mogen de partijen voortaan zelf afspreken.

Mocht een van de partijen een arbitraal vonnis alsnog willen vernietigingen, dan kan deze voortaan terecht bij één instantie, het gerechtshof, staat in het wetsvoorstel. Opstelten heeft het voorstel dinsdag naar verschillende instanties gestuurd voor advies.

Draw Something commercieel succesvol

Het tekenspel Draw Something harkt elke dag een bedrag met zes cijfers binnen. De digitale vorm van pictionary is wereldwijd twintig miljoen keer gedownload. Dat heeft topman Dan Porter van het dertig man tellende gamebedrijf OMGPOP gezegd tegen Business Insider.

Het spel is op dit moment de meest verkochte en meest gedownloade app voor iPhones en Android-smartphones. Op 11 maart maakten smartphone-bezitters wereldwijd drieduizend tekeningen per seconde. Hoewel de app vijf weken oud is, zijn er al een miljard tekeningen gemaakt.

"Het is de populairste app in 79 landen. Zo veel landen kan ik niet eens noemen", reageert Porter op het succes van zijn applicatie. De topman dicht het succes van de game onder meer toe aan het feit dat het met twee mensen gespeeld moet worden. Een populair spel als Angry Birds wordt altijd alleen gespeeld.

Ondanks de aandacht voor het tekenspel is er reden voor bezorgdheid. Volgens Porter zijn twaalf miljoen tekenaars actief bezig met het spel. Dat betekent dat acht miljoen spelers al afgehaakt zijn.


Draw Something commercieel succesvol (Foto: Novum)

ADB: Klimaatverandering leidt tot massamigratie

Landen moeten zich voorbereiden op een massale toestroom van mensen die natuurrampen ontvluchten. Daarvoor heeft de Aziatische Ontwikkelingsbank (ADB) dinsdag in een rapport gewaarschuwd. Klimaatveranderingen leiden tot een stijgende zeespiegel, bodemerosie en overstromingen.

Natuurrampen leidden er in 2010 en 2011 toe dat 42 miljoen mensen in Azië en het Stille Zuidzeegebied hun huizen ontvluchtten. Het is niet duidelijk hoeveel natuurrampen zijn toe te schrijven aan klimaatverandering. Volgens het rapport van de ADB woont een derde van de bevolking van Zuidoost-Azië in risicogebieden.

Zes van de tien landen die het meest kwetsbaar zijn voor klimaatveranderingen liggen in Azië en het Stille Zuidzeegebied. Bangladesh voert de lijst aan, gevolgd door India, Nepal, de Filipijnen, Afghanistan en Myanmar.

Gratis Star Wars trekt tien miljoen gamers

Het gratis online spel Star Wars: Clone Wars Adventures heeft tien miljoen geregistreerde spelers. Het gaat hier vooral om jongens van rond de twaalf jaar oud. Dat schrijft gamewebsite Gamasutra. Het spel is anderhalf jaar op de markt.

Uitgever Sony Online Entertainment verdient geld aan de game met het zogenoemde free-to-play-verdienmodel. Hierbij worden virtuele goederen, waaronder bijvoorbeeld gamevaluta en virtuele voertuigen, tegen betaling aangeboden. Hoeveel geld het bedrijf verdient met Star Wars: Clone Wars Adventures is niet bekendgemaakt.

Het bedrijf is succesvol met meerdere gratis online spellen, waaronder het superheldenspel DC Universe Online en het twintig miljoen spelers tellende Free Realms. Everquest II is ook gratis te spelen en het dertien jaar oude eerste deel van Everquest maakt deze week de overstap van abonnementen naar het free-to-play-verdienmodel.


Gratis Star Wars trekt tien miljoen gamers (Foto: Novum)

'Genoeg ruimte voor hypotheekverlening flexwerkers'

Banken die een hypotheekaanvraag krijgen van een flexwerker, hebben nu al voldoende ruimte om deze te verlenen. Dat stelt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) dinsdag.

De AFM reageert hiermee op een pleidooi van Vereniging Eigen Huis maandag. Die riep banken op om flexibeler om te gaan met hypotheken voor mensen met een goed vooruitzicht op de arbeidsmarkt maar zonder vast contract.

Volgens de financiële waakhond biedt de huidige gedragscode voldoende ruimte om mensen zonder een vast arbeidscontract een hypotheek te bieden. "Banken moeten daarbij de afweging maken of iemand op de lange termijn zijn hypotheeklasten kan blijven betalen", schrijft de AFM.

Volgens de waakhond zijn er parallellen met de situatie van ondernemers. Als die een hypotheek willen, mogen banken het inkomen uit het verleden meewegen in hun beslissing.


'Genoeg ruimte voor hypotheekverlening flexwerkers' (Foto: Novum)

Fowler: "Suárez moet dan maar vertrekken"

Oud-speler Robbie Fowler heeft zich uitgelaten over een huidige spits van Liverpool Luis Suárez. De Engelsman reageert op de woorden van de Uruguayaan tegen Canal+ over de belangstelling van Paris Saint-Germain. De aanvaller zei onder meer dat hij een hereniging met landgenoot Diego Lugano wel zag zitten.

Deze woorden zijn in Engeland niet ongehoord gebleven. "Ik weet niet zeker of hij dit daadwerkelijk heeft gezegd, maar als een speler zegt dat hij wil vertrekken dan moet hij maar gaan", zegt Liverpool-legende Robbie Fowler exclusief tegen Goal.com. "Ik ben zelf trainer geweest en als een speler weg wil, dan is een vertrek de beste oplossing. Het is geen makkelijke beslissing voor Liverpool, want Suárez is een fantastische speler. Maar als hij dit soort dingen zegt, dan lijkt het mij geen beste zaak."

"Toch hoop ik dat hij behouden blijft voor Liverpool, want hij is heel belangrijk voor de ploeg", vervolgt de oud-international. "Hij is heel onberekenbaar en daardoor lastig te verdedigen. Ik zou hem graag nog lang bij Liverpool zien."

KNMG opent meldpunt volwassenengeweld

Artsen die huiselijk geweld signaleren bij volwassen patiënten kunnen voortaan aan de bel trekken bij de KNMG. De artsenfederatie heeft een meldpunt voor partnergeweld en ouderenmishandeling geopend, zo meldt de instantie dinsdag.

Het gaat om geweld waar uitsluitend volwassenen als slachtoffer bij betrokken zijn, dus nadrukkelijk niet om kindermishandeling, waarvoor al sinds 2008 een meldpunt is. Ook kunnen artsen alarm slaan als zij vermoeden dat een patiënt niet het slachtoffer, maar de pleger is van mishandelingen.

De KNMG loopt met de maatregel vooruit op de politieke plannen voor een verplichte meldcode voor professionals in de zorg. Die treedt naar verwachting later dit jaar in.

Handicaps kluisteren bejaarden aan huis

Lichamelijke beperkingen houden 75-plussers thuis. In 2010 zat op een doorsnee dag bijna de helft van de 75-plussers thuis, terwijl van alle Nederlanders acht op de tien de deur uitgaan voor werk, boodschappen of visite, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

Voor bijna vijftien procent van de 75-plussers vormden lichamelijke beperkingen de reden om thuis te blijven. Ook het weer speelt een relatief belangrijke rol. Van de 75-plussers bleven er in 2010 ruim vijf keer zo veel thuis vanwege het weer als van de mensen onder de 75 jaar.

Als een 75-plusser wel op pad gaat, gaat er bijna een kwart van de keren iemand mee, meestal als chauffeur. Hoe ouder de persoon, hoe vaker ze in gezelschap op stap gaan. Als ze zelfstandig reizen, gaan 75-plussers vaker lopend of met de fiets. In slechts 35 procent van de keren dat ze zelfstandig reisden, pakten 75-plussers de auto.

Battlefield 3 Close Quarters DLC-trailer

EA heeft vandaag de eerste trailer van Close Quarters vrijgegeven, een DLC-pakket voor Battlefield 3. Afgelopen week kwam EA al met het nieuws dat Battlefield 3-gamers binnenkort DLC kunnen verwachten, vandaag krijgen we daar gameplaybeelden van.

Close Quarters is een DLC-pakket bestaande uit vier kleine levels zonder voertuigen, waarvan alle vier gespeeld worden in een overdekt gebied. Close Quarters komt in juni uit op pc, Playstation 3 en Xbox 360.

 

 

Zorg in ziekenhuizen stuk verbeterd

De zorg in ziekenhuizen is in 2010 aantoonbaar verbeterd. Dat blijkt uit een jaarlijks onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). De zorg ging vooral vooruit door een betere samenwerking tussen de ziekenhuizen, specialisten en de inspectie.

Zo ging het percentage patiënten bij wie na een borstkankeroperatie tumorweefsel achterbleef in vier jaar tijd met de helft omlaag. Ook het aantal gevallen van doorliggen (decubitus) is in de afgelopen jaren vrijwel gehalveerd.

Ook structurele dingen gingen beter. Zo bleek in 2009 nog dat er soms kinderen werden opgenomen op intensive care afdelingen voor volwassenen. Een jaar later is dat probleem bijna niet meer voorgekomen. Daarnaast zijn er vaker signalen van kindermishandeling opgevangen.

Volgens de IGZ krijgen negatieve incidenten nu vaak veel aandacht. Het onderzoek laat echter zien dat de kwaliteit over het algemeen beter wordt, zo stelt de inspectie.

Skelet in kist opgegraven in Coevorden

Bij onderzoek op een bouwplaats in Coevorden is een goed bewaard, eeuwenoud skelet aangetroffen in een eikenhouten kist. Het gaat vermoedelijk om een jongeman, die mogelijk met een musketkogel ter hoogte van de buik om het leven is gebracht, meldt de gemeente dinsdag.

Hoe oud het stoffelijk overschot precies is, kan de gemeente nog niet zeggen. Het is aannemelijk dat de jongeman een soldaat was die tijdens de zware gevechten in Coevorden tijdens 80-jarige oorlog of later, in 1672, een noodgraf heeft gekregen. Op de plaats van de vondst was geen kerkhof.

De archeologische dienst wil het moment van overlijden de komende tijd vaststellen. Naast de leeftijd van het skelet, wordt gezocht naar sporen van andere verwondingen of ziektes.

In 2004 werden in Coevorden vijf graven gevonden van mogelijke kindsoldaten. De skeletten waren toen bijna helemaal vergaan. De vondst van een heel en goed bewaard gebleven skelet komt niet vaak voor. De afgelopen tijd zijn in de oude vestingstad allerlei opgravingen gedaan, zoals helmen uit de 80-jarige oorlog, sabels en kogels.

Marine Le Pen heeft genoeg handtekeningen

Marine Le Pen van het rechtse Front National heeft de benodigde vijfhonderd handtekeningen van burgemeesters verzameld om zich kandidaat te kunnen stellen voor het Franse presidentschap. Dat hebben bronnen bij het Front dinsdag gezegd.

Le Pen kan volgens peilingen in de verkiezingen op veel stemmen rekenen. Zij had echter moeite om voldoende handtekeningen van burgemeesters te verzamelen om zich kandidaat te kunnen stellen.


Marine Le Pen heeft genoeg handtekeningen (Foto: Novum)

Ooijer zet punt achter voetballoopbaan

André Ooijer zet aan het eind van het seizoen een punt achter zijn voetballoopbaan. De 37-jarige verdediger heeft dit vandaag aan Ajax-trainer Frank de Boer medegedeeld. De routinier is momenteel bij de Amsterdamse club veelal bankzitter.

"Voetballen is het mooiste dat er is en ik heb het hier bij Ajax ontzettend naar mijn zin. De afgelopen maanden heb ik echter al laten doorschemeren dat ik het idee had dat ik het niet nog een seizoen zou kunnen opbrengen. Mijn rol is de afgelopen jaren natuurlijk ook veranderd. Ik heb vorige week aan de trainer verteld hoe ik erover dacht. Ik wilde afgelopen weekeinde nog met wat mensen praten en zelf nogmaals goed nadenken. Uiteindelijk heb ik nu alles aan de trainer verteld," zei Ooijer op de website van Ajax.

De Boer had begrip voor het besluit van de verdediger. "Het was geen verrassing voor ons, want ik spreek André regelmatig en ook al had hij de knoop nog niet helemaal doorgehakt, hij neigde al wel enige tijd naar stoppen. Het is een optelsom van onder andere zijn leeftijd en zijn positie bij Ajax. We hielden dus ook niet echt rekening met hem voor volgend seizoen, al zullen we hem zeker missen."

"André is belangrijk voor de ploeg, maar ook voor de technische staf. Omdat hij wat mij betreft de aanvoerder van de kleedkamer is. Maar met zo’n benaming doe ik hem tekort, want de afgelopen weken hebben weer aangetoond dat hij ook op het veld van waarde is voor Ajax."

Ooijer kreeg zijn opleiding in de jeugd van Ajax, maar brak door bij FC Volendam. Daarna speelde de Amsterdammer voor Roda JC, PSV, Blackburn Rovers en wederom PSV voordat hij bij Ajax terecht kwam. Tussen 1998 en 2010 speelde de verdediger 55 interlands waarin hij drie doelpunten maakte. Hij won in zijn loopbaan vijf landstitels, twee KNVB-bekers en tweemaal de Johan Cruijff Schaal. Op het afgelopen WK voetbal speelde Ooijer nog de gewonnen kwartfinale tegen Brazilië.

Howard vindt studio voor The Dark Tower

Ron Howard is met Warner Bros in verregaande onderhandelingen om zijn droomproject The Dark Tower te verfilmen. De regisseur wil de film nog steeds opnemen met Javier Bardem als revolverheld Roland Deschain, schrijft het Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

De 58-jarige Howard kondigde in 2010 aan van de boekenreeks The Dark Tower van Stephen King drie films te maken en een tv-serie. Hij werkt nu met Warner Bros aan een deal voor de eerste film. Mogelijk gaat de Amerikaanse betaalzender HBO, een zusterbedrijf van Warner Bros, de tv-serie maken.

De naam van Bardem circuleerde eerder ook voor de rol. De Spaanse acteur werkt momenteel aan de opnamen van de Bondfilm Skyfall, waarin hij een schurk speelt.

Warner Bros wil wel dat scenarist Akiva Goldsman zijn scenario voor het eerste deel van The Dark Tower herschrijft. Howard zou de film begin volgend jaar opnemen. De Amerikaanse regisseur was lange tijd met Universal in gesprek om zowel de drie films als de tv-serie te financieren. De filmmaatschappij zou de trilogie te duur vinden en trok zich vorig jaar juli terug.

In The Dark Tower gaat Descahin, de laatste in de orde van 'gunslingers' op zoek naar een duistere toren die het middelpunt zou zijn van diverse universums. In het verhaal kruisen diverse genres als fantasy, horror en western elkaar. King beschouwt zijn boekenserie waarin als zijn magnum opus. Het achtste deel komt dit jaar uit.


Howard vindt studio voor The Dark Tower (Foto: Novum)

Van Raaij: "Ontslag Rutten onvermijdelijk"

Voormalig PSV-voorzitter Harry van Raaij vindt het ontslag van trainer Fred Rutten onvermijdelijk. Wel vraagt hij zich af of het vertrek van de oefenmeester een oplossing is.

"Ik denk dat Fred de beslissing van de directie om het tij proberen te keren ook begrijpt," begint Van Raaij die vermoedt dat directeur Tiny Sanders en manager Marcel Brands het lastig vonden om het besluit te moeten nemen. "Het probleem was dat de overige leden van de technische staf en spelers aan hen rapporteerden en iedereen volledig achter Rutten stond. Als er een vertrouwensbreuk tussen de groep en trainer is, wordt een ontslag veel makkelijker."

Van Raaij twijfelt of Rutten wel verantwoordelijk was voor de problemen en wijst hierbij in de richting van Brands. "Natuurlijk moet je concluderen dat het gezien de kwaliteiten van de selectie qua resultaten niet goed ging. Maar persoonlijk ben ik niet voor een constructie met een td. Wie is er verantwoordelijk voor de samenstelling van de groep? Een technisch manager werkt belemmerend, heeft een stevige vinger in de pap bij het aantrekken van spelers, maar blijft bij problemen bijna altijd buiten schot. Ik had destijds het geluk dat ik alles in één hand kon leggen bij Guus Hiddink. Het maakte de lijnen korter en de verantwoordelijkheid duidelijk."

Cel en tbs voor vergiftigen man en zwagers

Een 48-jarige vrouw uit Nijkerkerveen is dinsdag veroordeeld tot negen maanden cel en tbs met voorwaarden voor poging tot moord op haar man en twee zwagers. De vrouw diende haar echtgenoot ruim tien maanden lang forse hoeveelheden valium toe zonder dat hij dit wist. Haar twee zwagers kregen in november 2010 ook een dosis zonder dat zij dit wisten.

De vrouw loste de valiumtabletten op in koffie. Zij deed dit vanwege de verslechterde financiële situatie van twee bedrijven van de familie. De vrouw was belast met de financiën en was daarin tekortgeschoten. Zij was bang dat dit aan het licht kwam, omdat dan voor de buitenwereld zou blijken dat ze had gefaald.

De rechtbank in Arnhem acht de vrouw ook schuldig aan valsheid in geschrifte. De vrouw is volgens de rechtbank verminderd toerekeningsvatbaar, ze zit sinds augustus al in een psychiatrische kliniek. Omdat het de rechter niet goed lijkt haar behandeling te onderbreken, is de celstraf gelijk aan de tijd die zij al in voorarrest had doorgebracht.

De opgelegde straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie. "De ernst van de feiten zouden weliswaar een langer durende gevangenisstaf rechtvaardigen, maar noch de maatschappij noch de vrouw zouden hierbij zijn gebaat", stelt de rechtbank.

Neergestoken scholier Deventer uit ziekenhuis

De 17-jarige jongen die maandag bij een steekpartij op een school in Deventer gewond raakte, is ontslagen uit het ziekenhuis. Dat meldt de politie dinsdag. De jongen uit Deventer werd na het incident naar een ziekenhuis gebracht, waarna hij in de loop van de dag na behandeling weer kon gaan.

De jongen werd door een 21-jarige plaatsgenoot neergestoken na een ruzie. Het incident vond even na het middaguur plaats op het ROC Aventus aan de Sipperlingsdijk. Het slachtoffer liep verwondingen op aan zijn schouder. De 21-jarige man is aangehouden.

Epische eindbaasgevechten in Sonic the Hedgehog 4: Episode II-trailer

In de nieuwe screenshots van Sonic the Hedgehog 4: Episode II is te zien hoe Sonic en Tails aan het vechten met steeds groter wordende eindbazen.  Het spel vindt plaats na de gebeurtenissen uit Episode I, waarin Metal Sonic een samenwerking aangaat met Dr. Eggman en Sonic en Tails vier nieuwe zones moeten doorkruisen om ze te stoppen. Het spel is zowel online als offline co-op te spelen.

Sonic the Hedgehog 4: Episode II moet in 2012 uitkomen op Xbox Live Arcade, PlayStation Network, iOS en Android.

Sonic 4: Episode 2

Sonic 4: Episode 2 boss 2

Sonic 4: Episode 2 Boss 3

Sonic 4 ep 2 Boss 1

Sonic 4: Episode 2 Boss 4

SEGA kondigt Total War Battles: Shogun aan

SEGA heeft de eerste beelden van Total War Battles: Shogun getoond, een spin-off van de populaire Total War-reeks voor de pc. Het spel komt naar mobiele apparaten die draaien op iOS en Android.

Creative Assembly heeft het spel van de grond af ontwikkeld voor touchscreens. De gameplay is ietwat versimpeld, maar blijft een real-time game zoals we kennen van Total War. De speler begint links op het veld, de tegenstander rechts. Met jouw vinger kun je gebouwen en units plaatsen en bewegen. Verder zal je resources moeten verzamelen en jouw legers upgraden. Ook kan het spel met z'n tweeën gespeeld worden op een tablet.

De campaign zal goed zijn voor ongeveer tien uur speelplezier, aldus Creative Assembly. Hieronder zie je de eerste screenshots. Grafisch moet het wel goed komen, veel van de animaties komen namelijk rechtstreeks uit de pc-versie.

Total War Battles: Shogun

Total War Battles: Shogun

Total War Battles: Shogun

Total War Battles: Shogun

Total War Battles: Shogun

Total War Battles: Shogun

Total War Battles: Shogun

Total War Battles: Shogun

Yakuza: Dead Souls-launchtrailer zit vol met zombies en karaoke

SEGA heeft vandaag de launchtrailer van Yakuza: Dead Souls vrijgegeven. De launchtrailer zit boordevol humor, geweldadige gameplay, familieruzies en zombies. Yakuza: Dead Souls ligt vanaf 16 maart in de winkels voor PlayStation 3.

In Yakuza: Dead Souls gaat Kazuma Kiryu niet alleen zijn ontvoerde stiefdochter proberen te redden, maar moet hij het ook opnemen tegen een leger zombies. Naast het traditionele contactvechten met stoten en trappen is het dit keer ook mogelijk om wapens te gebruiken variërend van pistolen tot raketwerpers.

FOK!tv - Special Deluxe Extended Platinum Collectors Director's Cut Edition

Een week geleden hield FOK! een voorpemière voor 600 users in samenwerking met Disney. Een veelgehoorde opmerking bij het filmpje was: "wat zijn er weinig FOK!kers in beeld".

Vandaar dat FOK!tv een Special Deluxe Extended Platinum Collectors Director's Cut Edition presenteert. Meer Greys, meer Barretje80, meer Monopoly, meer Breuls, kortom, meer FOK! en FOK!kers.

480P:

1080P

player:
http://www.videolan.org/

Brawn: "Schumi heeft bandenproblemen in kwalificatie"

Volgens Mercedes-teambaas Ross Brawn heeft coureur Michael Schumacher problemen met de Pirelli-banden in de kwalificaties. De zevenvoudig wereldkampioen moest de afgelopen twee seizoenen telkens ruim het onderspit delven tegen teamgenoot Nico Rosberg, iets waar aan gewerkt moet worden.

"De ene coureur kan namelijk beter met deze banden omgaan dan de ander, en Nico lijkt een soort gave te hebben om tijdens een enkele ronde het maximale uit de Pirelli's te persen. Hij blinkt daar echt in uit," zei Brawn die weet dat Rosberg het eerste jaar nog met de Bridgestones de kwalificatie won met vijftien tegen vier en vorig seizoen met de Pirelli's met zestien tegen drie.

"Het is bovendien niet zo dat Michael het op een bepaald punt van een ronde laat liggen, of dat hij niet meer vol gas door bepaalde bochten durft te gaan. Hij is vaak net zo snel - of zelfs sneller - dan Nico in de snelle bochten is, dus daar is het niet aan toe te schrijven. Het is echt puur een kwestie van het aan de praat krijgen van de banden."

Veel heeft er voor Schumi mee te maken dat de oude gegroefde Bridgestones voor zijn rijstijl gemaakt waren, terwijl dit nu niet meer het geval is met de nieuwe Pirelli's. "Michael moet dus zien uit te vogelen hoe hij meer uit de banden kan halen, maar zijn probleem is dat er niet meer getest mag worden. Hij kan dus niet zomaar tien setjes banden bij elkaar pakken en op elk setje op een verschillende manier een ronde rijden om te kijken wat het snelst is."

In de race heeft Schumacher hier volgens Brawn veel minder last van, maar het gaat de teambaas te ver om het verschil in de kwalificaties tussen Rosberg en Schumacher alleen aan de problemen van laatstgenoemde te wijten. "Misschien kan Michael het gat wel helemaal niet dichten, want wat kwalificeren betreft is Nico namelijk één van de beste coureurs die ik ooit heb gezien, maar Michael kan hier natuurlijk ook in berusten en proberen het verschil te compenseren met zijn kennis en ervaring."

Onduidelijkheid over wachtlijsten jeugdzorg

Bureau Jeugdzorg geeft te weinig informatie over de omvang en ernst van de wachtlijsten voor jeugdzorg. Zo is het onduidelijk in hoeveel gevallen het wachten verantwoord is. Dat schrijven vier regionale Rekenkamers in een rapport over wachtlijsten.

In juli stonden bijna drieduizend kinderen langer dan de vastgestelde negen weken op de wachtlijst. Langer wachten mag alleen als dat volgens Bureau Jeugdzorg verantwoord is. In slechts zes gevallen was het onverantwoord. Volgens de onderzoekers was er in deze gevallen sprake van een crisissituatie. De Rekenkamers noemen het aantal van zes kinderen 'zeer beperkt'. Zij vinden het 'onaannemelijk' dat zo veel kinderen daadwerkelijk zo lang kunnen wachten.

Van de in totaal 2974 kinderen die langer moesten wachten ontving ruim de helft al een vorm van jeugdzorg, maar volgens de onderzoekers was die vaak niet volledig. Ook rapporteerde Bureau Jeugdzorg niet of dat verantwoord was. Zo kon het zijn dat er kinderen buiten beeld raakten.

Notch maakt zich zorgen om succes Minecraft

Markus Persson, ook bekend als Notch, vreest dat hij nooit meer het succes van Minecraft zal kunnen evenaren met zijn volgende projecten. Hij is bang dat elke game waar hij aan zal werken leeg en nutteloos aan zal voelen, in vergelijking met Minecraft. Deze uitspraken deed hij op het GDC.

"It's a bit strange because of the narrative - we have the big hit up front and just try to replicate it - it becomes a bit sad. You make a huge hit and then you sit around making smaller games - it's a sad narrative." Persson werkt op dit moment aan enkele hobbyprojecten, maar het is nog niet bekend wat de opvolger van Minecraft zal worden. Hij zou graag een spel willen maken dat zich afspeelt in de ruimte, vergelijkbaar met het spel Elite, maar met focus op de persoonlijkheid van het ruimteschip. Hij voegde wel toe dat hij niet geïnteresseerd is in het maken van vreemde, diepzinnige games. "I don't want to go weird, I just want to make fun games."

Daarnaast zei Persson dat hij nu nog geniet van de aandacht van al zijn fans en het leuk vind om herkend te worden. Toch lijkt het hem wel wat om helemaal opnieuw te beginnen. "That would be fun. I love talking to Minecraft players so I wouldn't want to just disappear but it would be fun to start over anonymously."

Ook Moody's verlaagt Cyprus tot 'junk'

Moody's heeft het oordeel over de kredietwaardigheid van Cyprus met een stap verlaagd tot junkstatus. De kredietbeoordelaar meldt dinsdag dat er zorgen zijn over de Cypriotische bankensector, die diep in de Griekse schulden zit.

De status van Cyprus is nu Ba1 met een negatieve outlook. Moody's voorziet hiermee verdere afwaarderingen in de toekomst. Volgens Moody's is er een grote kans dat de regering van Cyprus de banken van het land moet gaan ondersteunen. Dit heeft naar verwachting een negatief effect op het vertrouwen van de financiële markten in het land.

Moody's is het tweede agentschap dat de beoordeling van Cyprus heeft verlaagd tot junk. Standard & Poor's gingen het bureau in januari al voor. De derde grote kredietbeoordelaar, Fitch, waardeert Cyprus nog net boven de junkstatus.

Corinthians neemt afscheid van Adriano

Adriano is drie maanden voor het einde van zijn contract vertrokken bij Corinthians. De 30-jarige aanvaller kwam bij de kampioen van Brazilië weinig aan spelen toe. Volgens Corinthians gaan beide partijen in goed overleg uit elkaar.

Adriano kreeg zaterdag al de nodige kritiek te verduren van trainer Tite, die de voormalig sterspeler van Internazionale een gebrek aan toewijding verweet. Adriano speelde slechts acht wedstrijden in elf maanden bij de club en scoorde daarin twee keer. Hij viel vooral op door blessures, overgewicht en overmatig drankgebruik.

Corinthians probeerde het tij enkele weken geleden nog te keren door Adriano op een streng dieet te zetten, maar ook dat bracht zijn topvorm niet terug. "Hij heeft zowel lichamelijk als technisch niet het niveau gehaald dat wij van hem verwachtten", liet Tite al weten. De Braziliaan speelde eerder onder meer voor Flamengo, Parma en AS Roma.

[NBA] Bulls winnen thuis van Knicks

Chicago Bulls heeft maandag tegen New York Knicks de 35e overwinning van het seizoen behaald. Derrick Rose leidde de koploper in de Eastern Conference naar een 104-99 zege. De vedette van de Bulls maakte 32 punten en bezorgde New York Knicks daarmee de zesde nederlaag op rij.

Het team uit New York tekende vorige maand nog voor een zegereeks van zeven duels, mede dankzij de uitblinkende Jeremy Lin. Hij kwam tegen Chicago niet verder dan vijftien punten. Carmelo Anthony was topscorer bij de thuisploeg met 21 punten.

Boston Celtics was op bezoek bij Los Angeles Clippers met 94-85 te sterk. Paul Pierce nam zijn ploeg met 25 punten bij de hand. Hij maakte tien punten in het vierde kwart. San Antonio Spurs zette met 112-97 Washington Wizards opzij. Tony Parker was topscorer bij de thuisploeg met 31 punten.

Overige uitslagen NBA
Phoenix Suns - Minnesota Timberwolves 124-127
Utah Jazz - Detroit Pistons 105-90
New Orleans Hornets - Charlotte Bobcats 71-73
Milwaukee Bucks - New Jersey Nets 105-99


Chicago wint thuis van New York (Foto: Novum)

Zing mee met Pokémon

Nintendo heeft vandaag vier vrolijke trailers vrijgegeven van PokéPark 2: Wonders Beyond. In elke trailer zien we een van de vier speelbare Pokémon in de game: Oshawott, Tepig, Snivy en Pikachu. In de trailers worden er liedjes gezongen, inclusief ondertiteling zodat je mee kunt zingen.

In PokéPark 2: Wonders Beyond speel je met Pikachu of een Pokémon uit Unova: Oshawott, Snivy en Tepig, met elk bijzondere eigenschappen die je tijdens je avonturen verder helpen. In de game ga je op zoek naar verdwenen Pokémon en daarbij kun je alle hulp goed gebruiken. PokéPark 2: Wonders Beyond komt 23 maart uit op Nintendo Wii.

Zwitserse overname NedCar van de baan

Het Zwitserse Q-PM heeft maandag zijn eerder aanbod om NedCar per direct over te nemen ingetrokken. Dat meldt het Financieele Dagblad dinsdag op grond van commentaar van Q-PM topman Geoffrey Hunziker.

Wethouder financiën en economische zaken van de gemeente Sittard-Geleen Pieter Meekels bevestigde het nieuws maandagmiddag, meldt de krant. Ambtenaren van de gemeente, waar Born onder valt, hadden vrijdag nog uitvoerig gesproken met Hunziker en adjunctdirecteur Stefan Werner.

Q-PM besloot maandag de handdoek in de ring te gooien na afwijzende boodschappen van onder andere Mitsubishi. Het Japanse bedrijf uitte de afgelopen dagen sterke twijfels over de financiële onderbouwing van de plannen van Q-PM, meldt de krant.

Op 6 februari maakte Mitsubishi bekend dat het de productie van NedCar aan het einde van het jaar wil sluiten. De fabriek staat nog wel te koop van één euro. Eerder werd aangegeven dat er meerdere geïnteresseerden zijn uit Azië en Europa, waaronder Nissan.

'Syrië legt mijnen op vluchtroutes'

Het Syrische leger heeft landmijnen gelegd op vluchtroutes naar Turkije. Dat zegt de internationale mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch.

Volgens HRW zijn de mijnen in de afgelopen weken gelegd. De groep baseert zich op verklaringen van ooggetuigen en Syrische mijnopruimers. De landmijnen zouden al verscheidene slachtoffers hebben gemaakt.

In november werd al bekend dat Syrië mijnen had gelegd langs delen van zijn grens met Libanon. Een regeringsfunctionaris zei toen dat hiermee wapensmokkel moest worden tegengegaan.

Sinds de opstand tegen president Bashar Assad een jaar geleden begon zijn duizenden Syriërs naar Turkije en Libanon gevlucht.

Risen 2: Dark Waters uitgesteld

Gamers die zin hebben om met een schip te gaan varen op een grote oceaan moeten nog wat langer wachten. Risen 2: Dark Waters is namelijk een maand uitgesteld voor PlayStation 3 en Xbox 360 waarbij de release in plaats van 27 april nu op 25 mei komt te liggen. De pc-versie komt vooralsnog wel gewoon uit op 27 april.

Risen 2: Dark Waters komt uit op pc, PlayStation 3 en Xbox 360. Zijn voorganger kwam alleen uit op pc en Xbox 360. Helaas werd de game middelmatig ontvangen, mede door de vele bugs in de game. Waarschijnlijk gebruikt Piranha Bytes de tijd goed om enkele bugs uit het spel te halen.

Risen 2

Limiet XBLA-gamerscore gaat omhoog

Microsoft biedt vanaf volgende maand de mogelijkheid om meer achievements en gamerpoints in een XBLA-game te stoppen. Developers kunnen dan maximaal 400 punten en 30 achievements beschikbaar maken voor ons gamers.

Op dit moment kun je maximaal 200 punten scoren. Vanaf juni wordt de wijziging definitief en zijn developers verplicht om 400 punten aan te bieden. Deze bevestiging van Microsoft is dus in overeenstemming met de eerdere geruchten.

Afghaanse regeringsdelegatie aangevallen

Een Afghaanse regeringsdelegatie is dinsdag aangevallen tijdens een bezoek aan een van de twee zuidelijke dorpen waar een Amerikaanse militair zestien Afghaanse burgers zou hebben gedood.

De delegatie werd van verschillende kanten onder vuur genomen toen zij bij het dorp Balandi aankwam. Over doden of gewonden was nog niets bekend.

Twee broers van de Afghaanse president Hamid Karzai en verscheidene hooggeplaatste veiligheidsfunctionarissen maakten deel uit van de delegatie. De dorpen Balandi en Alkozai liggen in het district Panjwai in de zuidelijke provincie Kandahar, de bakermat van de Taliban-beweging.

Barry Atsma maakt weer ruimte voor de liefde

Barry Atsma staat open voor een nieuwe relatie. Ruim een jaar na het stuklopen van zijn relatie met actrice Izaira Kersten, met wie hij twee dochtertjes heeft, is de 39-jarige acteur weer bereid om de liefde toe te laten in zijn leven.

"Ik moest er een tijdlang niet aan denken. Maar ik geloof dat ik er weer klaar voor ben", zegt hij dinsdag in De Telegraaf. "Al is samenwonen nog steeds iets waarbij ik mij weinig kan voorstellen. Maar voor de liefde is er weer ruimte in mijn leven."

Het vinden van een nieuw liefje wordt echter niet gemakkelijk voor Atsma, aangezien hij vaak werkt en veel tijd doorbrengt met zijn kinderen. "Hoewel ik denk weer open te staan voor een nieuwe vriendin, zou ik niet weten waar ik haar zou moeten tegenkomen", geeft hij toe. "Tja, wie weet in de speeltuin."

Militair Guatemala krijgt 6060 jaar celstraf

Een rechtbank in Guatemala heeft een voormalige militair maandag tot 6060 jaar celstraf veroordeeld wegens zijn aandeel in een massamoord in 1982. De 55-jarige Pedro Pimentel maakte deel uit van een speciale eenheid die in het dorp Dos Erres 201 mensen ombracht.

Voor elke vermoorde dorpeling heeft Pimentel 30 jaar celstraf gekregen. In de praktijk duurt een gevangenisstraf in Guatemala maximaal 50 jaar.

De massamoord in Dos Erres was een van ergste bloedbaden tijdens de burgeroorlog die het Centraal-Amerikaanse land van 1960 tot 1996 teisterde. Pimentel en circa 20 andere leden van zijn elite-eenheid pleegden de massamoord toen ze in Dos Erres naar wapens zochten.

Vier andere militairen zijn in augustus vorig jaar ook al tot 6060 jaar celstraf veroordeeld voor hun aandeel aan de moorden in Dos Erres.

Ali B maakt toch nieuw seizoen Op Volle Toeren

Ali B keert terug met een nieuw seizoen Ali B Op Volle Toeren. De rapper liet enige tijd geleden nog weten te twijfelen aan een derde reeks omdat hij niet meer helemaal tevreden was over de opzet van het tv-programma, waarin jonge rappers en oude artiesten uit de Nederlandse muziek elkaars hits in een nieuw jasje steken.

Ali B was zeer te spreken over hoe kwetsbaar de rappers zich de afgelopen twee seizoenen opstelden, maar wil dat ook meer terugzien in de zangers en zangeressen. "Zo'n beetje de helft van alle rappers die meedoen heeft in de bak gezeten, maar al die zangers en zangeressen hebben ook allerlei shit meegemaakt", legt hij dinsdag uit in Spits.

De rapper wil de zangers en zangeressen in het nieuwe seizoen beter uit de verf laten komen door 'een heel team aan songwriters' te verzamelen 'om ook hen de kans te geven om hun verhaal te vertellen'. "Ik denk dat we dan met zijn allen nog meer door het programma geraakt worden."

Sharapova en Wozniacki verder in Indian Wells

Maria Sharapova heeft zich geplaatst voor de achtste finale van het WTA-toernooi in Indian Wells. De als tweede geplaatste Russin was maandag met 6-3, 6-4 te sterk voor de Roemeense Simona Halep. Sharapova, die in 2006 al eens de sterkste was in Californië, neemt het in de volgende ronde op tegen de Italiaanse Roberta Vinci.

Titelverdediger Caroline Wozniacki sloeg zich met de nodige moeite naar de laatste zestien. De Deense, als vierde geplaatst, verloor de eerste set van de Zweedse Sofia Arvidsson en moest flink aan de bak om haar opponent naar huis te sturen: 3-6, 7-5, 6-2.

Voor Wozniacki staat een treffen met Ana Ivanovic op het programma. De Servische (15) ontdeed zich in drie sets van Ksenia Pervak uit Kazachstan: 6-7 (8), 6-3, 6-2.

Bij de mannen was Tomas Berdych met 6-3, 4-6, 6-2 te sterk voor de Amerikaan Andy Roddick (30). De als zevende geplaatste Tsjech neemt het in de achtste finale op tegen de Spanjaard Nicolas Almagro (12). Met Mardy Fish, als achtste geplaatst, raakte het toernooi nog een thuisfavoriet kwijt. Hij ging onderuit tegen de Australiër Matthew Ebden met 3-6, 4-6.

Toename aantal faillissementen zet door in februari

Het aantal faillissementen is net als in januari ook in februari op jaarbasis toegenomen. Vooral in de transportsector gingen veel meer bedrijven over de kop, constateert faillissementsdossier.nl dinsdag uit de maandcijfers.

In februari nam het aantal faillissementen ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder met zeventien procent toe. In januari was de groei met veertig procent wel flink hoger. In totaal gingen in de eerste twee maanden van het jaar 2088 bedrijven failliet.

In de transportsector steeg het aantal bedrijven dat het bijltje er bij neer moest leggen met maar liefst zeventig procent tot 122. Het ging hierbij vooral om kleine koeriersbedrijven. Een woordvoerder van branchevereniging Transport en Logistiek Nederland zoekt de verklaring in de groei van het online winkelen, waardoor er veel werk is voor pakketdiensten.

"Iedere autobezitter die niet meer dan 500 kilogram vervoert, kan zonder diploma of kennis zo'n bedrijfje starten", zegt de woordvoerder. Als het economisch slecht gaat, is een dergelijk bedrijfje nog interessanter. "Hierdoor is de markt in korte tijd verzadigd geraakt. De eerste bedrijven vallen door de mand."

De gestegen interesse in online winkelen eist ook onder fysieke winkels zijn tol. In de eerste twee maanden van 2012 steeg het aantal faillissementen met veertig procent. Lichtpuntje wat betreft het aantal faillissementen vormt de horecasector. Hier daalden het aantal faillissement met een kwart.

Van der Laan wil boete voor comazuipers

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan wil dat comazuipers voortaan altijd een boete krijgen voor openbaar dronkenschap. Dat schrijft hij in een notitie over excessief alcoholgebruik die in handen is van de Volkskrant.

Beschonken ambulanceklanten kunnen als Van der Laans plan doorgaat een boete riskeren van 340 euro. Minderjarigen betalen de helft.

De burgemeester wil daarnaast dat comazuipers opdraaien voor de kosten van hun ziekenhuisopname en voor eventuele politie-inzet. Ook moeten organisatoren van evenementen hun schade en toezichtkosten op hen kunnen verhalen, vindt hij.

De kans is klein dat alcoholmisbruikers uiteindelijk moeten betalen voor hun ziekenhuisopname. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) liet maandag al weten dat idee af te wijzen. De minister gaat binnenkort om de tafel met hulpverleners en bestuurders om te praten over de overlast en kosten die comazuipers met zich meebrengen.


Van der Laan wil boete voor comazuipers (Foto: Novum)

Ramp met veerboot Bangladesh eist levens

Een ramp met een veerboot in het zuiden van Bangladesh heeft in de nacht van maandag op dinsdag meerdere levens geëist. Tot nog toe zijn vier doden uit het gezonken schip gehaald. Volgens de autoriteiten in het Aziatische land zijn minstens 150 opvarenden vermist.

In totaal waren ongeveer 200 mensen aan boord. De veerboot kwam op de rivier de Meghna in aanvaring met een andere boot.

Zo'n 35 mensen konden snel worden gered. Ze werden aan boord van een andere veerboot getrokken. Een reddingsploeg zoekt naar de overige passagiers, meldde de politie. Veel mensen werden in hun slaap verrast door het ongeluk, dat rond 02.30 uur lokale tijd gebeurde ten zuidoosten van de Bengaalse hoofdstad Dhaka.

Gijp-shirts verboden

Vanaf woensdag worden T-shirts met daarop het karikatuur en uitspraken van Voetbal International-analist René van der Gijp verboden. Namens Sport-Promotion, belangenbehartiger van Van der Gijp, heeft een advocaat shirtwinkel Halvegaren.nl en het VI-blog SigaarSnor gesommeerd om de verkoop te staken.

De shirts worden al sinds december 2010 verkocht. Op de shirts staat een tekening van Van der Gijp met daarbij regelmatig door hem gebezigde uitspraken als "laat gaan joh!", "is toch heerlijk man?!" en "die kan er he-le-maal niks van!". SigaarSnor heeft inmiddels laten weten gehoor te geven aan het verbod, in verband met mogelijke juridische kosten.

Man neergeschoten in huis Duiven

Een 57-jarige man uit het Gelderse Duiven is dinsdagochtend gewond geraakt toen overvallers hem neerschoten in zijn eigen woning. Hij is naar een ziekenhuis gebracht, meldt de politie.

Drie mannen drongen het huis rond 04.00 uur binnen. Wat er precies is gebeurd is niet duidelijk. Het slachtoffer liep vermoedelijk een schotwond in zijn been op. Omwonenden waarschuwden de politie toen zij de man hoorden roepen. De overvallers sloegen op de vlucht. Het is nog onduidelijk of zij iets buit hebben gemaakt.

Linda de Mol voelt druk Gooische Vrouwen 2

Linda de Mol voelt dagelijks de druk om een vervolg te maken op de film Gooische Vrouwen. "Er gaat geen dag voorbij zonder dat iemand me op de schouder tikt en zegt: we vonden de serie zo geweldig en we vinden het zo jammer dat het afgelopen is", zegt ze voor de camera van Novum Nieuws bij de uitreiking van de Rembrandt Awards.

Gooische Vrouwen won maandagavond een Rembrandt voor beste film. Een vervolg op de succesvolle komedie zit nog niet in de planning. "Wat we allemaal niet willen is een deel twee dat minder is dan deel één", zegt De Mol, die de tv-serie bedacht waarop de film is gebaseerd. "In 99 procent van de gevallen vind ik dat wel het geval."

De kans op een tweede Gooische Vrouwen-film lijkt dan ook klein, maar De Mol zet de deur op een kleine kier. "Tenzij we ooit het gouden idee hebben, waarvan we allemaal roepen 'ja, maar dit is zo ontzettend leuk, dit moeten we echt doen', gaat het echt niet meer gebeuren."

Gooische Vrouwen lokte vorig jaar meer dan een miljoen Nederlanders naar de bioscopen. De komedie behaalde daarmee de diamanten filmstatus.

Pakkans bijstandsfraudeurs vergroot

Gemeenten mogen binnenkort meer gegevens aan elkaar koppelen om bijstandsfraude op te sporen en fraudeurs eerder te ontmaskeren. Dat schrijft staatssecretaris van Sociale Zaken Paul de Krom (VVD) in een brief aan de Tweede Kamer, meldt de Volkskrant dinsdag.

Gemeenten kunnen straks digitaal gegevens van onder meer sociale diensten, banken, handelsregister en de gemeenschappelijke basisadministratie aan elkaar koppelen. Zo kan worden nagegaan of mensen met een uitkering bijvoorbeeld inkomsten achterhouden of eigen bezit verzwijgen.

Proeven met de nieuwe maatregelen waren al succesvol in Maastricht en Den Haag. In beide steden liepen fraudeurs tegen de lamp en werd voor 'enkele tonnen' aan bijstand teruggevorderd. De Krom noemt fraude met uitkeringen 'diefstal van gemeenschapgeld en een aanslag op de solidariteit van het socialezekerheidsstelsel'.

Dode door verkeersongeval

Door een verkeersongeval in Lichtenvoorde op dinsdagochtend is een man om het leven gekomen. Een andere man raakte gewond, liet de politie weten. Over de identiteit van de slachtoffers is nog niets bekend.

De mannen reden in een bestelbus en wilden een voorrangsweg oprijden. Daar reed op dat moment een vrachtwagen die de bestelbus vol raakte. De gewonde is naar het ziekenhuis gebracht.

Rechtbank behandelt wrakingsverzoek zedenzaak

De wrakingskamer buigt zich dinsdagochtend om 9.30 uur over het verzoek tot wraking van de rechters in de Amsterdamse zedenzaak. De advocaten van hoofdverdachte Robert M. eisen nieuwe rechters omdat de huidige te veel aan de kant van de slachtoffertjes en hun ouders zouden staan.

M.’s advocaat Wim Anker kwam maandag met het verzoek toen de rechtbank had besloten dat de ouders van de slachtoffertjes spreekrecht houden, terwijl dat normaal gesproken alleen aan slachtoffers zelf is voorbehouden. Ze had eerder al besloten dat de ouders mogen spreken, maar M.’s advocaten hadden de rechtbank verzocht hier op terug te komen.

Het is echter niet alleen de beslissing over het spreekrecht waardoor Anker, zijn kantoorgenoot Tjalling van der Goot en hun cliënt denken dat de rechtbank vooringenomen is. Ook tijdens eerdere zittingen en in de media hebben ze daar aanwijzingen voor gezien.

Robert M. (28) staat terecht voor het misbruiken van 67 zeer jonge kinderen, hoewel hij heeft bekend 87 slachtoffers te hebben gemaakt. De andere verdachte in de huidige rechtszaak is zijn man Richard van O. (39), die hem bij het misbruik zou hebben geholpen.

Rechtbank behandelt wrakingsverzoek zedenzaak
Rechtbank behandelt wrakingsverzoek zedenzaak (Foto: ANP)

'Extreme salafist achter aanslag moskee'

Vertegenwoordigers van de Belgische islamitische gemeenschap stellen dat de man die maandagavond een Brusselse moskee in brand zette, een extremistische moslim is. Hij zou na zijn daad salafistische slogans hebben geroepen over de toestand in Syrië.

De imam van de Rida-moskee in de wijk Anderlecht kwam om het leven toen hij tevergeefs probeerde het vuur te blussen.

Het bestuur van de sjiitische moskee en een Belgische moslimorganisatie maakten uit verklaringen van ooggetuigen op dat de man het salafisme aanhangt, een conservatieve stroming binnen de soennitische islam die op gespannen voet staat met het sjiisme. Wat de man precies riep over Syrië, is onduidelijk.

Een bestuurster van de Moslimexecutieve vertelde op tv dat de Rida-moskee eerder bedreigd is door extremisten uit salafistische hoek.

'Verkeersovertreders eerder cel in'

Automobilisten die aan de lopende band boetes krijgen moeten eerder een taak- of celstraf krijgen. Politie en justitie moeten hen als veelplegers aanpakken. Daarvoor pleiten de ANWB en het CDA, schrijft De Telegraaf dinsdag.

Nu kunnen automobilisten wel zestig verkeersboetes per jaar krijgen, maar zo lang de rechter er niet aan te pas komt is er niks aan de hand voor overtreders. Het gaat voornamelijk om snelheidsovertredingen tot dertig kilometer per uur en rijden met een beperkte hoeveelheid drank op.

"Er zijn mensen die zoveel boetes krijgen. Op zulke types hebben ze blijkbaar geen effect. Daarom moet het anders", zegt CDA-Kamerlid Sander de Rouwe in de krant. Volgens hem gaat het vaak om mensen met alcohol- of drugsproblemen die ook andere criminaliteit plegen.

De ANWB is van mening dat het verhogen van de boetes niet meer werkt. Bovendien zou dat oneerlijk zijn tegenover andere automobilisten die per ongeluk een keer in de fout gaan. "De maatregel krijgt zo vooral het karakter van schatkist spekken", zegt een woordvoerder.

De ministers van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) en Melanie Schultz van Haegen (VVD) van Infrastructuur en Milieu vinden het nog te vroeg om te zeggen dat de aanpak van 'verkeershufters' niet werkt door hogere boetes uit te delen.


'Verkeersovertreders eerder cel in' (Foto: Novum)

Extra content in Ghost Recon: Future Soldier-trailer

Ubisoft heeft een nieuwe trailer uitgebracht voor Ghost Recon: Future Soldier. In de video is de extra content te zien die je krijgt als je de signature edition van het spel bestelt. De extra content bevat onder andere wapens en character skins en een nieuwe map voor het co-op-gedeelte van het spel.

Ghost Recon: Future Soldier komt 25 mei uit op Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

Assassin's Creed III krijgt seizoensinvloeden

Er zijn een aantal nieuwe details bekend geworden over de gameplay en de omgevingen van Assassin's Creed III. Het interessantste detail is misschien wel dat er een eind komt aan de eeuwige zomers van de serie. Elke lokatie in het spel zal bespeelbaar zijn in zowel de zomer als de winter.

Het gedrag van de NPC's en een aantal uit te voeren acties zullen worden beïnvloed door het seizoen. Zo zullen NPC's langzamer worden in de sneeuw en sneller kunnen worden ontvlucht als Connor de bomen ingaat. Ook zal Connor sneller kunnen voortbewegen over ijzige gebieden in de winter. Aangezien een deel van het verhaal zich afspeelt tijdens Connors jeugd in een indianendorp heeft deze ontwikkeling een behoorlijke invloed op de gameplay.

Er zijn ook een aantal bekende NPC's bekendgemaakt. Zo zal Benjamin Franklin in het spel voorkomen, hoewel deze weinig zal doen in het spel. George Washington gaat een centrale rol spelen in het verhaal en Connor zal op regelmatige basis met hem spreken. Ubisoft wil in Assassin's Creed III met name de historisch juiste besluiteloze kant van Washington laten zien. Tot slot zal ook de gevangen genomen Amerikaanse generaal Charles Lee voorbij gaan komen.

Voor wat betreft steden is bekendgemaakt dat New York en Boston de twee grote steden zijn die je kunt ontdekken. Het is nog niet bekend of er meer steden bijkomen of dat het bij deze twee blijft.

Assassin's Creed III komt 30 oktober uit op Xbox 360 en PlayStation 3 met later geplande releases op pc en Wii U.

Boekenweek

Ik heb de pen niet aan de wilgen gehangen. Dat was een belachelijke reactie. Alsof je je gitaar moet weggooien wanneer je Tommy Emmanuel eens hebt zien spelen. Ik ben alleen maar meer gaan schrijven. Om beter te worden. Om die alinea te schrijven. Om ooit eens een boek te schrijven waarbij er iets blijft hangen in het geheugen van de lezer. Het is onzin om te stoppen met voetballen omdat je nooit Messi zal worden.

Marianne Thieme bevallen van dochter

Marianne Thieme is maandag bevallen van een dochter. De leider van de Partij voor de Dieren en haar dochter Amélie maken het goed, zo staat op de site van de partij. Thieme had al een dochter en is getrouwd met Jaap Korteweg, die een vegetarische slagerij in Den Haag uitbaat.

Thieme zal naar verwachting half mei haar werkzaamheden in de Tweede Kamer hervatten. Tot die tijd wordt ze vervangen door Anja Hazekamp.


Marianne Thieme bevallen van dochter (Foto: Novum)

Djokovic in achtste finale Indian Wells

Novak Djokovic heeft maandag de achtste finale bereikt bij het masterstoernooi in Indian Wells. De nummer een van de wereld speelde tegen Kevin Anderson niet groots, maar versloeg de Zuid-Afrikaan uiteindelijk toch gemakkelijk: 6-2 en 6-3. In zijn volgende partij treft Djokovic Pablo Andujar. De Spanjaard, die in de eerste ronde Robin Haase versloeg, won met 7-6 (5) en 6-4 van zijn landgenoot Albert Ramos.

Ook Gilles Simon (13) en John Isner (11) schaarden zich bij de laatste zestien. Simon klopte Stanislas Wawrinka met tweemaal 6-4. Isner zette Juan Monaco (22) met 7-5 en 7-5 aan de kant.

Bij de vrouwen was marion Bartoli met 6-2 en 6-0 veel te sterk voor Chanelle Scheepers uit Zuid-Afrika. De als zevende gerangschikte Française neemt het in de achtste finale op tegen Lucie Safarova. De Tsjechische (23) zag Francesca Schiavone (10) na een set opgeven. Die set had Safarova met 6-3 gewonnen.

Nadia Petrova (30) en Maria Kirilenko (20) treffen elkaar ook bij de laatste zestien. Petrova verraste de als zesde geplaatste Samantha Stosur in een zwaarbevochten partij: 6-1, 6-7 (6) en 7-6 (5). Kirilenko had drie sets nodig om zich van de ongeplaatste Spaanse Lourdes Dominguez Lino te ontdoen: 6-2, 4-6 en 6-4.

[Primera División] Villarreal verliest ook van Getafe

Villarreal blijft in Spanje tegen degradatie strijden. De nummer zeventien van de Primera División verloor maandag met 2-1 van het twee plaatsen hoger geklasseerde Getafe. Diego Castro zette de bezoekers uit Madrid al na vijf minuten op voorsprong, maar op slag van rust bracht Nilmar Villarreal weer langszij. Abdelaziz Barrada scoorde de winnende treffer.

Door de zege klimt Getafe naar de dertiende plaats met 32 punten uit 27 wedstrijden. Villarreal heeft vijf punten minder en staat daarmee drie punten boven de degradatiestreep. Racing Santander en Sporting Gijon, respectievelijk achttiende en negentiende, hebben 24 punten.

[Premier League] Vermaelen helpt Arsenal langs Newcastle

Thomas Vermaelen heeft Arsenal een 2-1 zege op Newcastle United geschonken. Diep in de blessuretijd schoot de Belgische verdediger van dichtbij de winnende treffer binnen. In het Emirates Stadium was Newcastle na veertien minuten op voorsprong gekomen door een treffer van Hatem Ben Arfa, maar binnen een minuut was het Robin van Persie die gelijkmaakte.

Waar Arsenal al vijf wedstrijden op rij gewonnen had in de Premier League, maakte de Londense ploeg het zich tegen Newcastle erg moeilijk. De Gunners vielen aan, maar liepen na een klein kwartier tegen een tegentreffer aan. Ben Arfa rondde een aanval van Newcastle af door zijn tegenstander uit te kappen en in de korte hoek raak te schieten.

Binnen de minuut was het alweer gelijk. Van Persie scoorde uit de counter al zijn 26e treffer van het seizoen. In het vervolg van de eerste helft bleef Arsenal gevaarlijker al had Van Persie het ook regelmatig verbaal aan de stok met Newcastle-goalie Tim Krul.

In de tweede helft duurde het tien minuten voordat de wedstrijd weer op gang kwam. Daarna begon een stormloop op het doel van de bezoekers. Tomas Rosicky, Van Persie en Vermaelen waren dichtbij de winnende treffer, maar schoten mis of vonden de uitstekend keepende Krul op hun pad. Vermaelen kreeg in de 95e minuut alsnog de winnende treffer op zijn naam.

Na de 2-1 ontstond er nog een opstootje waarbij opnieuw Oranje-internationals Van Persie en Krul hoofdrolspelers waren. Van Persie kreeg daarvoor geel, Krul kwam met een waarschuwing weg.

Door de zege is Arsenal Tottenham Hotspur, dat derde staat, tot op een punt genaderd en lonkt de Champions League weer voor de ploeg van trainer Arsène Wenger. Het gat met koploper Manchester United is na 28 wedstrijden vijftien punten. Newcastle staat zesde en heeft acht punten minder dan Arsenal.

Onmin over Syrië tussen Rusland en VS

De Verenigde Staten en Rusland zijn elkaar maandag in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in de haren gevlogen. Beide landen roepen op tot een einde aan het conflict in Syrië, maar ze willen dit elk op andere voorwaarden bewerkstelligen.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton weigerde de 'moorden met voorbedachte rade' door de troepen van president Bashar Assad gelijk te stellen met de daden van in het nauw gedreven burgers die de wapens tegen het regime hebben opgenomen. Haar Russische collega Sergej Lavrov zei dat ook oppositiestrijders en extremisten, waaronder Al-Qaida, zich schuldig maken aan gewelddadige terreurdaden.

Lavrov benadrukte het belang om vooraleerst een staakt-het-vuren te bereiken. Clinton zei dat de Veiligheidsraad niet voorbij kan gaan aan de 'massamoord van de regering op de bevolking'.

De Arabische Liga legde Lavrov in Caïro eerder een plan voor waarin Assad de macht overdraagt aan zijn vicepresident. Moskou wil echter niets weten van een regimewisseling. Uiteindelijk stemden de Liga en Lavrov in met een vijfpuntenplan: een onmiddellijk staakt-het-vuren, een clausule die een buitenlandse interventie moet voorkomen, de garantie van humanitaire hulp, een onpartijdig waarnemersmechanisme en onderschrijving van het plan door Kofi Annan, de speciale gezant van de VN en de Liga voor Syrië.

Lavrov en Clinton treden later nog in bilateraal overleg.

Yahoo! klaagt Facebook aan om patenten

Yahoo! heeft Facebook aangeklaagd wegens inbreuk op tien patenten. Het gaat onder meer om patenten van Yahoo! op manieren om advertenties op internet te plaatsen, systemen voor privacy en messaging. Dat is maandag bekend geworden.

"De meeste technologie waarop Facebook is gebaseerd, is door Yahoo! als eerste geïntroduceerd en met patenten beschermd", aldus de zoekmachine. In feite zou 'het gehele sociale netwerk-model van Facebook' gebaseerd zijn op technologieën die door Yahoo! zijn gepatenteerd.

Facebook heeft nog geen reactie gegeven op de aanklacht.

Yahoo! klaagt Facebook aan om patenten
Yahoo! klaagt Facebook aan om patenten (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.