FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 1 december 2011

Puntenpost voetbalmanager later

Zoals je misschien al gemerkt hebt is de FOK! Voetbalmanager weer opengegaan zonder dat alle wedstrijden gespeeld zijn. De wedstrijd in de dertiende speelronde tussen Excelsior en AZ werd in de dertiende speelronde gestaakt vanwege de mist.

Deze wedstrijd wordt op 7 december ingehaald en pas dan zal ook de puntenpost volgen over de resultaten in ronde 13/14 van de FOK! Voetbalmanager. De resultaten van die wedstrijd zullen nog in speelronde 13/14 verwerkt gaan worden.

Inmiddels kan er weer gewisseld worden voor ronde 15/16. De wisselperiode sluit op vrijdagmiddag 2 december 2011 om 17:59 uur. De ronde loopt tot en met zondag 11 december 2011 23:59 uur. Dat betekent dus dat je hetzelfde team in de Voetbalmanager houdt over twee KNVB-speelronden in de Eredivisie.

Geestelijk vader van Molletje overleden

De Tsjechische animator Zdeněk Miler is op 90-jarige leeftijd overleden. Miler was het meest bekend van zijn creatie Krtek oftewel Molletje. Het is onbekend waaraan de artiest is overleden.

Miler bedacht het figuurtje Krtek voor één filmpje in de jaren vijftig maar maakte uiteindelijk meer dan 50 afleveringen van de serie rondom de lotgevallen van het lachende molletje. In 1956 wint hij zelf een Zilveren Leeuw met Jak krtek ke kalhotkám přišel (How the mole got his trousers).


How the mole got his trousers.

Zdeněk Miler wordt geboren op 21 februari 1921 in Kladno, Tsjecho-Slowakije. Gedurende de overheersing van de nazi's in de Tweede Wereldoorlog raakt Miler gedesinteresseerd in het maken van tekenfilms. Na de oorlog gaat hij dan ook werken bij de animatiebedrijf Bratři v triku. Gedurende zijn leven maakt Miler zo'n 70 films waarvan in 50 de kleine mol Krtek de hoofdrol speelt. Krtek was in 2002 voor het laatst te zien in Krtek a zabka. De avonturen van Krtek waren in meer dan 80 landen te zien.

Kretk was dit jaar zelfs in de ruimte te vinden toen de Amerikaanse astronaut Andrew Feustel hem meenam aan boord van de Space Shuttle Endeavour. Bij terugkomst op aarde kreeg Miler zelfs één van de ruimtemollen aangeboden. Miler gaf daar bij aan dat een droom in vervulling was gegaan.


Miler krijgt de ruimtemol van astronaut Feustel (vanaf 0.48 min)

Vijf supporters opgepakt rond duel FC Twente-Fulham

Vijf supporters zijn donderdag in Enschede rondom de wedstrijd van FC Twente tegen Fulham opgepakt. Een supporter van Fulham werd aangehouden voor opruiing, vier aanhangers van FC Twente werden opgepakt voor onder meer diefstal, opruiing en het plegen van geweld tegen onder anderen agenten, meldt de politie.

Ongeveer dertienhonderd supporters van Fulham bezochten de wedstrijd in Enschede. De politie stelt dat gezien de grote aantallen supporters die naar Enschede waren gekomen de dag en avond vrij rustig zijn verlopen.

Wel waren er vlak voor aanvang van het duel ongeregeldheden en vernielingen in de buurt van het stadion van FC Twente. Ook moest de politie halverwege de middag supportersgroepen op de Oude Markt scheiden. Hetzelfde gebeurde rond 17.30 uur toen in de hal van een bioscoop meubels werden vernield en ruiten van een horecagelegenheid aan het Colosseum sneuvelden.

Schoten gelost op woning Helmond

Een woning in Helmond is vermoedelijk woensdagavond of -nacht beschoten. Niemand is hierbij gewond geraakt, meldt de politie donderdag.

De bewoner van het huis meldde de politie donderdag rond 12.00 uur dat zijn woning aan de Waterleliesingel enkele malen was beschoten. Op het moment dat de beschieting vermoedelijk plaatsvond, was er niemand thuis. De politie onderzoekt nog waarom de schoten zijn gelost.

Inzakkend winkelcentrum Heerlen gesloten

Winkelcentrum 't Loon in Heerlen wordt gesloten. De ondergrond van het winkelcentrum blijft instabiel en daarmee neemt het gevaar toe dat het deel van het complex dat eerder deze week al werd afgesloten inzakt. Dat meldt de gemeente Heerlen donderdagavond.

Andere delen van het complex dreigen niet in te storten, maar als het afgesloten deel daadwerkelijk inzakt, levert dat veel lawaai en stofvorming op. "Dit kan paniek veroorzaken bij bezoekers en dat is vanwege de drukte in winkelcentra in de decembermaand niet wenselijk", aldus de gemeente.

De sluiting betreft het hele winkelgedeelte en is sinds donderdagavond van kracht. Voor het hele complex is een noodverordening van kracht, die inhoudt dat het gebied tussen de Homerusstraat, de Apollolaan, de Antwerpseweg en de Looierstraat (deels) verboden toegang is voor iedereen.

Bewoners van de flat bij het winkelcentrum mogen in hun woning blijven. Mochten ze dat willen dan is de gemeente ook bereid ze in een hotel in de stad onder te brengen.

Burgemeester van Heerlen Paul Depla stelde donderdagavond dat metingen uitwijzen dat de situatie de afgelopen uren dramatisch is verslechterd. In het deel dat op instorten staat, is niemand meer aanwezig, zegt hij. "Het is er absoluut niet veilig."

De vraag of het centrum gecontroleerd gaat laten worden ingestort, liet Depla nog open. "We bekijken alle scenario's en proberen ervoor te zorgen dat de ellende zo beperkt mogelijk blijft. Ieder goed uitvoerbaar idee zullen we bespreken."

De situatie kan zich volgens hem nog stabiliseren, zoals in het verleden ook wel eens gebeurd is, aldus de burgemeester. "Maar als de grafieken zo sterk oplopen zoals nu het geval is, dan betekent dat dat de druk oploopt op de constructie. De mate waarin het nu aan het rommelen is, maakt de kans dat de situatie zich stabiliseert niet groot."

Winkelcentrum 't Loon stamt uit 1965 en is daarmee een van de oudste overdekte winkelcentra van Nederland. Dinsdag werd een deel van het winkelcentrum ontruimd vanwege scheuren in pilaren van de ondergrondse parkeergarage. Ongeveer tien van de vijftig winkels mochten toen al voorlopig niet open omdat de veiligheid niet gegarandeerd kan worden.

Woensdag werd bekend dat de problemen waarschijnlijk het gevolg zijn van oude mijngangen onder de grond. Een zegsman van de gemeente zei dat de grond in Heerlen een 'gatenkaas' is door de oude mijngangen. Stutbalken zouden niet helpen, aangezien die alleen maar met de rest van het bouwwerk zouden meezakken.

België dreigt wereldrecord al te verliezen

België lijkt na 536 dagen wachten eindelijk een nieuwe regering te krijgen. In de afgelopen anderhalf jaar hebben de zuiderburen het wereldrecord formeren in handen gekregen. De prestatie leek niet te overtreffen, maar in de luwte wordt Bosnië een geduchte rivaal.

Het Balkanland zit al ruim een jaar zonder regering. Het is dan ook de vraag hoe lang het Belgische record standhoudt.

Bosnië koos op 3 december 2010 een parlement. Geen enkele groep won daarin een meerderheid. In de formatie staan Serviërs, moslims en Kroaten lijnrecht tegenover elkaar. Grote struikelblok is, net als in België, de macht van de regio's en de nationale regering. De Bosnische Serviërs eisen meer autonomie, wat voor etnische moslims en Kroaten onbespreekbaar is.

De politieke patstelling in Bosnië duurt nu al meer dan 420 dagen. Als er geen oplossing komt, raakt België op 26 maart zijn wereldrecord kwijt.

België dreigt wereldrecord al te verliezen
België dreigt wereldrecord al te verliezen (Foto: ANP)

Uitslagen Europa League (01/12/11)

Vanavond werden in de overige groepen de vijfde speelronde in de groepsfase afgewerkt. FC Twente won in hun eigen groep dankzij een treffer van Mark Janko met 1-0 van Fulham en zijn daardoor verzekerd van groepswinst. Hieronder de uitslagen, standen en programma's voor de laatste speelronde.


Groep D

Sporting Portugal (Por) - FC Zürich (Zwi) 2-0
15' Van Wolfswinkel 1-0
58' Bojinov 2-0

FC Vaslui (Roe) - Lazio Roma (Ita) 0-0

Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Sporting Portugal (Por)* 5 4 0 1 12 8-2
2 Lazio Roma (Ita) 5 1 3 1 6 5-5
3 FC Vaslui (Roe) 5 1 3 1 6 5-6
4 FC Zürich (Zwi) 5 0 2 3 2 3-8

Programma 14 december:
FC Zürich - FC Vaslui     
Lazio Roma - Sporting Lissabon


Groep E

Stoke City (Eng) - Dinamo Kiev (Oek) 1-1
27' Upson (e.d.) 0-1
81' Jones 1-1

Maccabi Tel Aviv (Isr) - Besiktas (Tur) 2-3

45' Quaresma 0-1
47' Toraman 0-2
59' Yeini 1-2
71' Logasi 2-2
90' Quaresma 2-3

Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Stoke City (Eng)* 5 3 2 0 11 9-5
2 Besiktas (Tur) 5 3 0 2 9 10-6
3 Dinamo Kiev (Oek) 5 1 3 1 6 4-4
4 Maccabi Tel Aviv (Isr) 5 0 1 4 1 6-13

Programma 14 december:
Besiktas - Stoke City     
Dinamo Kiev - Maccabi Tel Aviv


Groep F

Athletic Bilbao (Spa) - Slovan Bratislava (Slw) 2-1
15' Marcos 1-0
39' Sebo 1-1
75' Laskurain 2-1

Red Bull Salzburg (Oos) - Paris St. Germain (Fra) 2-0

20' Jantscher 1-0
90' Svento 2-0

Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Athletic Bilbao (Spa)* 5 3 1 0 13 9-4
2 Red Bull Salzburg (Oos) 5 2 1 2 7 8-6
3 Paris St. Germain (Fra) 5 2 1 2 7 4-5
4 Slovan Bratislava (Slw) 5 0 1 4 1 2-8

Programma 14 december:
Paris Saint Germain - Athletic de Bilbao         
Slovan Bratislava - Red Bull Salzburg


Groep J

AEK Larnaca (Cyp) - Maccabi Haifa (Isr) 2-1
14' Garcia-Garcia 1-0
51' Pintado 2-0
75' Buljat 2-1

Schalke 04 (Dui) - Steaua Boekarest (Roe)
2-1
25' Papadopoulos 1-0
33' Rusescu 1-1
57' Raúl 2-1

Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Schalke 04 (Dui)* 5 3 2 0 11 10-2
2 Maccabi Haifa (Isr) 5 2 0 3 6 10-9
3 Steaua Boekarest (Roe) 5 1 2 2 5 6-10
4 AEK Larnaca (Cyp) 5 1 2 2 5 3-8

Programma 14 december:

Maccabi Haifa - FC Schalke 04
Steaua Boekarest - AEK Larnaca


Groep K

Odense BK (Den) - Wisla Kraków (Pol) 1-2
20' Biton 0-1
28' Malecki 0-2
51' Jensen 1-2

FC Twente (NED) - Fulham (Eng) 1-0
89' Janko 1-0

Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 FC Twente (NED)* 5 4 1 0 13 13-5
2 Fulham (Eng) 5 2 1 2 7 7-4
3 Wisla Kraków (Pol) 5 2 0 3 6 6-12
4 Odense BK (Den) 5 1 0 4 3 7-12

Programma 14 december:

Wisla Kraków - FC Twente     
Fulham - Odense BK   


Groep L

Lokomotiv Moskou (Rus) - Sturm Graz (Oos) 3-1
62' Maicon 1-0
64' Kainz 1-1
72' Sychev (pen.) 2-1
89' Glushakov 3-1

AEK Athene (Gri) - Anderlecht (Bel) 1-2

4' Gillet 0-1
19' Sialmas 1-1
36' Gillet 1-2

Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Anderlecht (Bel)* 5 5 0 0 15 13-2
2 Lokomotiv Moskou (Rus)* 5 4 0 1 12 11-6
3 Sturm Graz (Oos) 5 1 0 4 3 4-11
4 AEK Athene (Gri) 5 0 0 5 0 5-14

Programma 14 december:

Sturm Graz - AEK Athene   
Anderlecht - Lokomotiv Moskou

EU-ministers oneens over olie-embargo Iran

Het is de ministers van buitenlandse zaken van de Europese Unie donderdag niet gelukt overeenstemming te bereiken over een embargo op Iraanse olie. Wel zijn er sancties opgelegd aan honderdtachtig mensen en bedrijven.

Iran heeft zich de woede van de internationale gemeenschap op de hals gehaald door de Britse ambassade in Teheran niet op adequate wijze te beschermen toen die dinsdag werd bestormd door een boze menigte.

Sommige landen stemden donderdag voor een olie-embargo, om Iraanse investeringen in de ontwikkeling van kernwapens tegen te gaan. Iran ontkent het bestaan van een dergelijk atoomprogramma.

Volgens de Franse minister van buitenlandse zaken Alain Juppé was Griekenland, dat afhankelijk is van Iraanse olie, gekant tegen een verbod op het kopen van de olie. "Griekenland was terughoudend", zei Juppé. "We moeten daar rekening mee houden. We moeten er samen met onze partners voor zorgen dat het verlies wordt gecompenseerd door een toename in de productie van andere landen. Het is zeker mogelijk."

Tevreden Adriaanse: "We hadden controle"

FC Twente bombardeerde zichzelf vanavond na een 1-0 zege op Fulham tot groepswinnaar in de Europa League. Trainer Co Adriaanse toonde zich tevreden.

De Tukkers waren beter dan Fulham, maar wisten lange tijd niet te scoren. In de slotminuut bezorgde invaller Marc Janko de thuisploeg alsnog een verdiende zege. Ondanks dat Twente al verzekerd was van plaatsing voor de zestiende finales, hield Adriaanse toch een blij gevoel over na afloop.

"We hebben goed gespeeld tegen een opponent die heel compact speelde", aldus de oefenmeester tegenover de aanwezige media. "We kregen weinig kansen, maar controleerden de wedstrijd heel goed. Dat is goed voor ons en voor het Nederlandse voetbal. Nu is het hopen op een gunstige loting."

Lange tijd leek het erop dat Twente doelpuntloos gelijk zou gaan spelen, maar in de slotfase werd de overwinning dan toch gegrepen. Adriaanse was opgelucht dat er alsnog gescoord werd. "Fulham was zeer afwachtend. Toch hebben we toegeslagen. In de slotfase kwam de vloeiende aanval waarop we zaten te wachten. We zijn nu eerste in de groep met een geweldig doelsaldo. Dat is positief."

Gerard Ekdom grote winnaar Radiogala

Gerard Ekdom is als grote winnaar uit de bus gekomen bij het Radiogala. De 3FM-dj en zijn collega Michiel Veenstra kregen donderdagavond in Hilversum de Gouden Radioring voor hun programma Ekstra Weekend. Ook nam Ekdom de Zilveren Radioster voor beste radioman in ontvangst.

"Ik ben sprakeloos", reageerde Ekdom op zijn uitverkiezing tot beste mannelijke radiomaker. "Dankjewel, ik had het niet verwacht." Annemieke Schollaardt, eveneens van 3FM, werd uitgeroepen tot beste vrouwelijke radiomaker. "Ik ben best wel in shock", zei ze. "Ik vind het echt te gek."

Tijdens de zesde editie van het Radiogala werden ook de Marconi Awards, de vakjuryprijzen voor de radiowereld, uitgereikt. De award voor beste zender ging naar BNR Nieuwsradio en 3FM-dj Sander Hoogendoorn werd uitgeroepen tot aanstormend talent. Vorige week werd al bekend dat Lex Harding de Marconi Oeuvre Award kreeg.

Feyenoord benadert PSV voor steunactie

Een supporter van Feyenoord heeft aan de supporters van PSV gevraagd om mee te werken aan een actie die wordt georganiseerd tijdens de wedstrijd van aanstaande zondag.

Die zondag is voor een van de aanwezige Feyenoordsupporters de laatste wedstrijd die hij kan bekijken in het stadion. Door een slepende ziekte heeft hij niet lang meer te leven en zal dit zijn laatste bezoek aan de Kuip zijn. In de twaalfde minuut zal het Feyenoord legioen You’ll Never Walk Alone ten gehore te brengen, zij zullen dit ondersteunen door hun sjaal omhoog te houden. De Feyenoord supporters roepen alle PSV-fans op om hun respect te tonen en in de 12de minuut eveneens hun sjaal omhoog te houden.

"Oppassen met Van Persie"

Wigan Athletic-coach Roberto Martinez heeft zijn spelers in aanloop naar het duel met Arsenal gewaarschuwd voor de kwaliteiten van Robin van Persie.

Aanstaande zaterdag nemen Wigan Athletic en Arsenal het tegen elkaar op. De Spaanse coach had veel complimenten over voor tegenstander The Gunners. "Ze hebben een fenomenaal team", zei de coach in gesprek met Absolute Radio.

"We moeten heel, heel erg oppassen met Robin van Persie want hij is een wonderbaarlijke vorm", blikt de coach vooruit op het duel. "We moeten geconcentreerd zijn en zo goed mogelijk spelen. Als dat lukt, zul je gelijkenissen in het spel van beide ploegen ontdekken."

Martinez hoop dat zijn spelers zaterdag het niveau kunnen halen dat ze eerder tegen Arsenal hadden. Volgens hem zijn er dan kansen voor beide teams. "Ik kijk in elk geval uit naar het duel. We proberen een mooie sfeer te creëren en van de middag te genieten."

'Situatie Noordpool ernstig verslechterd'

 De situatie op en rond Noordpool is de afgelopen jaren ernstig verslechterd. Dat heeft de Amerikaanse Nationale Oceanische en Atmosferische Dienst (NOAA) gezegd.

Volgens de NOAA smelt het ijs bij de pool in recordtempo. De verslechtering is volgens de NOAA te wijten aan de opwarming van de aarde en veranderingen van het weer in het gebied.

Uit beelden van een NASA-satelliet blijkt dat er tussen 2010 en 2011 430 miljard ton ijs is gesmolten in Groenland. Het ijs, licht van kleur, kaatst normaal gesproken een deel van de warmte van het zonlicht terug de ruimte in. Een vermindering van het ijs betekent dat het poolgebied donkerder wordt, waardoor de aarde meer warmte van de zon vasthoudt.

Situatie winkelcentrum Heerlen verslechtert

De situatie rondom winkelcentrum 't Loon in Heerlen wordt slechter. Dat meldt de gemeente Heerlen donderdagavond. De gemeente houdt om 22.00 uur een persconferentie. Een woordvoerder wil nog niet zeggen wat er precies aan de hand is.

Dinsdag werd een deel van het winkelcentrum ontruimd vanwege scheuren in pilaren van de ondergrondse parkeergarage. Ongeveer tien van de vijftig winkels mogen voorlopig niet open omdat de veiligheid niet gegarandeerd kan worden.

Woensdag werd bekend dat de problemen waarschijnlijk het gevolg zijn van oude mijngangen onder de grond. Een zegsman van de gemeente zei dat de grond in Heerlen een 'gatenkaas' is door de oude mijngangen. Verschuivende onderlagen hebben waarschijnlijk gezorgd voor de problemen. Stutten zou niet helpen, aangezien die alleen maar met de rest van het bouwwerk zouden meezakken.

Jeremy Clarkson zegt sorry

Jeremy Clarkson heeft zijn excuses aangeboden voor de opmerkingen die hij maakte over stakers. De Top Gear-presentator zei woensdag in The One Show dat stakend overheidspersoneel moet worden 'geëxecuteerd voor het oog van hun families'.

Clarkson had niet gedacht dat iemand zijn opmerkingen serieus zou nemen, liet hij donderdag weten. "Als de BBC en ik iemand hebben beledigd, bied ik daar graag mijn excuses voor aan."

De BBC, die ongeveer 4700 klachten ontving, zei meteen na de uitzending al sorry voor de uitlatingen van de 51-jarige Clarkson. Unison, een grote Britse ambtenarenvakbond, vindt dat de zender Clarkson moet ontslaan.

Woensdag gingen ongeveer twee miljoen Britse overheidsmedewerkers de straat op om te staken vanwege overheidsplannen om de pensioenregelingen aan te passen. Het was de grootste staking in Groot-Brittannië in dertig jaar tijd.

Ferrari grootverdiener in Formule 1

Red Bull Racing mag dan dit Formule 1-seizoen het meest succesvol zijn geweest, Ferrari staat nog altijd bovenaan als het gaat om de lijst met grootverdieners. Het Britse blad Autosport zocht uit dat de Italianen 77,6 miljoen euro op konden strijken, terwijl Red Bull tot slechts 69,1 miljoen kwam.

Ferrari heeft een uitzonderingspositie in de Formule 1, waardoor de renstal 2,5% uit de totale prijzenpot, die dit jaar 513 miljoen euro bedroeg, krijgt. Voor de wereldtitels uit het verleden krijgt het team 12,2 miljoen euro, waardoor de Italianen zonder ook maar een auto de pitbox uitgestuurd te hebben al op 24,7 miljoen euro stonden.

Hierna volgt de eindstand uit het constructeurskampioenschap waarbij kampioen Red Bull 19% van de verdeelsleutel krijgt, McLaren als nummer twee 16% en Ferrari als nummer drie 13%. De nummer tien, Team Lotus, krijgt nog altijd 4%. Ferrari krijgt hierdoor 29,9 miljoen euro. Hier komt nog 23 miljoen euro bij omdat het team in de afgelopen drie jaar minstens tweemaal bij de beste drie in het constructeurskampioenschap is geëindigd. Hierdoor komt het totaal voor de renstal uit Maranello op 77,6 miljoen euro. Red Bull krijgt 69,1 miljoen en McLaren 62,9 miljoen euro.

Red Bull-teambaas Christian Horner heeft geen problemen met deze ietwat scheve verdeling. "Het is beter voor de Formule 1 dat Ferrari hier is dan wanneer dat niet het geval is. Ferrari en de Formule 1 zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden, en het zorgt voor meer prestige om in de Formule 1 te winnen met Ferrari erbij dan zonder Ferrari. Historisch gezien is Ferrari het meest succesvolle team en het is begrijpelijk dat hun commerciële voorwaarden iets anders zijn dan voor de andere teams."

Petrov heeft meerdere opties

Mocht Formule 1-coureur Vitaly Petrov moeten vertrekken bij Lotus Renault GP dan is er voor de Rus nog geen man overboord. Volgens de manager van de Rus, Oksana Kossatchenko, is hij in onderhandeling met nog twee teams.

Lotus Renault GP trok eerder deze week Kimi Räikkönen aan als eerste coureur, waarna Petrov te verstaan gegeven werd dat hij binnen tien dagen een besluit moest nemen over het al of niet nemen van het tweede stoeltje. De Rus heeft een contract voor 2012, maar weet ook dat een mogelijke terugkeer van Robert Kubica hem zijn plaats kan kosten. Mocht Petrov vertrekken dan zijn onder meer Bruno Senna en Romain Grosjean in beeld om hem te vervangen.

"Renault is onze eerste keuze, maar we hebben ook een plan B en plan C achter de hand. Voordat we de knoop doorhakken, gaan we echter eerst met Renault overleggen en aanhoren wat voor plannen het team heeft. Daarna bepalen we of we blijven of vertrekken," zei Kossatchenko die niet losliet welke teams in beeld zijn. Volgens Motorsport-Total is Williams daar in ieder geval niet bij.

PVV-tutoyeervoorstel al realiteit

Het voorstel dat de PVV lanceerde om getutoyeer in het onderwijs af te schaffen lijkt grotendeels al realiteit. Volgens onderzoek van EénVandaag onder 1.500 jongeren blijkt 78 procent van de leerlingen hun leraar al met u aan te spreken. Leraren van het Opiniepanel onderschrijven de resultaten.

"Je en jij zeggen en voornamen gebruiken is zo jaren zeventig", stelde PVV-onderwijswoordvoerder Harm Beertema woensdag. "Het past echt niet meer in de huidige tijd. Het geeft leerlingen een volstrekt verkeerd beeld van de verhoudingen."

Onderwijsdeskundige Frederik Smit van de Radboud Universiteit maakt gehakt van het PVV-voorstel. Hij vindt dat de partij van Geert Wilders eerst naar het eigen gedrag moet kijken.

"De PVV laat goed zien bij monde van Wilders hoe het niet moet in de Tweede Kamer; straatcultuur tegenover de cultuur van normen en waarden in de Tweede Kamer. En nu is het natuurlijk merkwaardig dat ze dat op de agenda zetten bij de minister van Onderwijs", aldus Smit.


PVV-tutoyeervoorstel al realiteit

Gerard Joling heeft Tatjana gedaan

Tatjana Simic en Gerard Joling hebben een avontuurtje beleefd. De twee belandden zo'n twintig jaar geleden een paar keer samen tussen de lakens, beweerde Joling donderdag bij de presentatie van Tatjana's pikante kalender.

"Ik heb het ooit weleens met Tatjana gedaan, een paar keer", vertelt de 51-jarige Joling voor de camera van Novum Nieuws. "Ik heb gezegd: ik denk niet dat ik de minnaar van je leven ben. Maar we hebben een leuke tijd gehad." Volgens de zanger, die op mannen valt, ging het om een kortstondige affaire. "Zij wist van mij natuurlijk dondersgoed hoe ik in elkaar zit."

Volgens Joling 'gebeuren zulke dingen weleens'. "Je zit gezellig op de bank, ik denk dat een drankje ook wel een beetje meespeelt." De zanger stelt dat hij misschien nog een beetje op zoek was naar zichzelf. "Alhoewel, op je 31e moet je toch wel weten hoe het in elkaar zit en dat wist ik ook wel. En zij ook", weet hij. "Maar goed, dan is het toch leuk om een keer te doen."

De 48-jarige Tatjana kan wel lachen om het avontuurtje. "We hebben een lang verleden samen en ik hou gewoon van die man", legt ze uit. "Wij hebben ook knipoogjes naar elkaar, zo van: als mensen eens wisten." Volgens de blondine 'gebeuren dingen soms'. "Zo is het gewoon. Gerard is helemaal top. Als al die mannen eens zouden weten.."

[EL] Uitslag FC Twente - Fulham FC

Voor FC Twente stond vanavond de voorlaatste groepswedstrijd in de groepsfase van de Europa League op het programma. In de eigen Grolsch Veste was het Fulham van trainer Martin Jol de tegenstander. Dankzij een doelpunt van invaller Mark Janko wonnen De Tukkers met 1-0.

Voorafgaand aan de ontmoeting met de Engelse ploeg nam Bryan Ruiz afscheid van het publiek van FC Twente. Hij maakte deze zomer de overstap naar Fulham. Nadat de Costa Ricaan terugkeerde in de catacomben, begonnen beide ploegen aan de wedstrijd. Voor rust was FC Twente vooral via Nacer Chadli gevaarlijk. Fulham-keeper Schwarzer wist de inzetten van de Belgische aanvaller telkens te pareren. Ook op een poging van Leroy Fer had de doelman een passend antwoord. Na rust werd Fer gewisseld voor Ola John en hij zorgde na rust voor het meeste gevaar.

Luuk de Jong kreeg, na een prima voorzet van John, dé kans om de score te openen. Hij kon vogelvrij inkoppen, maar de poging van de spits ging langs de verkeerde kant van de paal. Tien minuten voor tijd werd Mark Janko ingebracht voor Chadli en dit bleek een gouden wissel. De Oostenrijker wist een goede voorzet van Roberto Rosales binnen te schieten. Door de overwinning is FC Twente zeker van groepswinst.


Danny Murphy (Fulham) in duel met Douglas en Luuk de Jong (Foto: Pro Shots)

Karakteristieken:

FC Twente

1 - 0

Fulham FC

89' Janko
 
 
 
Rode kaart: , A. Johnson (90/2xg) (Fulham FC)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 21.000
Arbiter: Damato (Ita)
 
Opstelling:   Opstelling:
Mihaylov
Rosales
Wisgerhof
Douglas
Tiendalli
Brama
Fer (John/46)
Landzaat
Bajrami
De Jong
Chadli (Janko/79)
  Schwarzer
Kelly
Hughes
Hangeland
Riise
Dembélé (Kasami/83)
Etuhu
Murphy
Duff (Frei/34)
A. Johnson
Zamora (Sá/87)

Beeld van Amenhotep III gevonden in Egypte

Egyptische archeologen hebben in de zuidelijke stad Luxor een groot beeld opgegraven van koning Amenhotep III. Dat heeft de Opperste Raad van Oudheden donderdag bekendgemaakt.

Amenhotep III was 3400 jaar geleden aan de macht en was de grootvader van farao Toetanchamon. Het beeld is zo'n 13,5 meter lang en gemaakt van gekleurd kwartsiet. Vorig jaar werden al andere relikwieën van de koning gevonden in Luxor.

ABP verhoogt pensioenen niet

Het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP) maakt donderdag bekend dat de pensioenen in 2012 niet zullen meegroeien met de gemiddelde loonontwikkeling in de sectoren overheid en onderwijs, omdat de financiële positie van het pensioenfonds daarvoor onvoldoende is.

ABP verkeert nog in een dekkingstekort met een dekkingsgraad van 94 procent eind oktober 2011, legt het concern uit. De lage rente, waarmee pensioenfondsen de verplichtingen moeten waarderen, is daarvan de belangrijkste oorzaak. De beleggingen blijven, ondanks het zware weer op de financiële markten, redelijk op peil, zegt ABP.

De kostendekkende premie voor ouderdoms- en nabestaandenpensioen en de tijdelijke herstelopslag van 1 procent blijven vooralsnog op het huidige niveau gehandhaafd, maakt het pensioenfonds verder bekend.

Elk jaar evalueert ABP de voortgang van het herstelplan dat ervoor moet zorgen dat het pensioenfonds in 2014 uit het dekkingstekort is. Aan het begin van dat jaar zou de dekkingsgraad van ABP tenminste op 104,5 procent moeten liggen.

Begin 2012 beoordeelt het bestuur opnieuw of de financiële positie van ABP zich volgens het herstelplan ontwikkelt. "Als de positie dan niet verbeterd is, zal het bestuur maatregelen moeten treffen", aldus ABP.

Eventuele aanvullende maatregelen kunnen bestaan uit het verder verhogen van de premie en het verlagen van de uitkeringen. Mocht het ABP tot een verlaging moeten besluiten dan wordt deze maatregel in beginsel in april 2013 uitgevoerd.

Vrouw ernstig misbruikt in natuurgebied

Een 46-jarige vrouw uit Rotterdam is woensdagmorgen in een recreatiegebied in Rotterdam onder bedreiging van een mes ernstig misbruikt. Dat meldt de politie donderdag.

De vrouw was aan het joggen in het natuurgebied en werd rond 10.00 uur bij de parkeerplaats Mollenplaats gestopt door een onbekende man. Hij dwong haar onder bedreiging van een mes mee te gaan naar zijn auto, waar de vrouw het slachtoffer werd van een 'ernstig zedenmisdrijf', aldus de politie.

Galatasaray wil Saviola van Benfica

Galatasary heeft interesse in de Benfica-aanvaller Javier Saviola. De Turkse ploeg wil de spelersgroep in de winterstop graag versterken, meldt Goal.com.

Gala ziet in de kleine aanvaller de perfecte aanvulling op de huidige selectie. Gezien de teleurstellende start van zijn derde seizoen bij de Portugezen is een eventuele transfer van Saviola geen vreemde gedachte. De aanvaller is al vaker in verband gebracht met een vertrek uit Portugal in de winterstop. Eerder zou Villarreal interesse hebben in een overname van de speler, maar later ontkende de club die geruchten.

Afgelopen zomer stond de Argentijnse spits ook al op het verlanglijstje van Galatasaray. Het contract van Saviola loopt tot het eind van de zomer, maar Benfica heeft een optie om de speler nog een jaar aan zich te binden.

Hewitt krijgt wildcard voor Australian Open

Lleyton Hewitt zal meedoen aan de Australian Open. De tennisser staat weliswaar op de 188e plaats van de wereldranglijst, de toernooi-organisatie koos ervoor om de Australische vedette een wildcard te geven voor het hoofdtoernooi.

"Hewitt heeft een pechseizoen achter de rug met serieuze blessures. Daardoor is hij afgezakt. Maar hij speelt nog steeds tennis op wereldniveau en kan nog steeds voor een verrassing zorgen tegen de mondiale toppers", aldus toernooi-directeur Craig Tiley over de keuze voor Hewitt.

De Australian Open wordt gehouden van 16 tot en met 29 januari 2012.

[WB] Groothuis tegen Davis op 1500 meter

Stefan Groothuis zal vrijdag tijdens de wereldbekerwedstrijden in Thialf Heerenveen in de slotrit van de 1500 meter uitkomen tegen de Amerikaan Shani Davis. Dit wees de loting van vandaag uit.

Groothuis won in Chelhabinks de 1500 meter en is tevens leider in de WB-stand. Wouter Olde Heuvel, die vorige week de WB-wedstrijd in Astana won, komt in de voorlaatste rit uit tegen de Canadees Denny Morrison.

Vrijdag zullen de mannen ook de 500 meter rijden. De vrouwen werken de 500 en 5000 meter af.

'Agent moet zelf hoogte boete bepalen'

Agenten moeten zelf kunnen uitmaken hoe hoog de boete is die zij opleggen voor een verkeersovertreding. Dat stelt de Stichting Maatschappij, Veiligheid en Politie donderdag. De stichting verwacht dat met variabele boetes het politieoptreden 'aan acceptatie zal winnen en de verkeersveiligheid in positieve zin wordt beïnvloed'.

De stichting, waarvan Pieter van Vollenhoven voorzitter is, denkt aan bijvoorbeeld drie verschillende boetebedragen voor een bepaalde overtreding waaruit agenten kunnen kiezen. "De politie kan dan rekening houden met de ernst van de overtreding in een concreet geval."

De stichting stelt dat het verhogen van boetes een begrijpelijke stap is om hufterigheid in het verkeer tegen te gaan. "Er worden echter veel overtredingen gepleegd die niet zozeer een blijk van hufterigheid zijn, maar een vergissing, een inschattingsfout of gewoon een kleine overtreding. En dan kunnen hele hoge boetes al snel als onrechtvaardig worden ervaren, door zowel de overtreder als de politie."

Vorige week werd bekend dat de boetebedragen voor een aantal verkeersovertredingen volgend jaar bijna worden verdubbeld. Zo zijn automobilisten vanaf 1 januari voor onnodig toeteren 350 euro kwijt, tegenover 180 nu. Parkeren op een gehandicaptenparkeerplaats kost straks geen 180 euro meer, maar 340 euro.

Politiebonden verzetten zich tegen de hogere verkeersboetes. Agenten zouden vanwege het hoge bedrag huiverig worden om nog bonnen uit te schrijven.

Kraaij jr. volgend seizoen naar JVC Cuijk

De nieuwe voetbalploeg van Hans Kraaij jr. is dan eindelijk bekend. De geliefde tafelgast bij Voetbal International heeft deze week een éénjarig contract getekend bij JVC Cuijk, dat uitkomt in de Topklasse zondagamateurs.

Kraaij jr. maakt het huidige seizoen af als interim-trainer van SVZW uit Wierden, dat eveneens uitkomt in de Topklasse. Daar wordt hij na de zomer opgevolgd door Paul Krabbe. Hansie Hansie maakte de afgelopen seizoenen naam als trainer bij FC Lienden. Onder zijn leiding werd de ploeg op de kaart gezet en hij wist Lienden naar de Topklasse te brengen.

Nannerl, la soeur de Mozart

In de tweede helft van de achttiende eeuw reist Léopold Mozart (Marc Berbé) per koets met zijn vrouw Anne-Maria (Delphine Chuillot), zoon Wolfgang (David Moreau) en dochter Nannerl (Marie Féret) door Europa om aan verschillende hoven de kunsten van zijn prepuberende Wolfgang te vertonen. De vijf jaar oudere Nannerl, eveneens een muzikaal virtuoos, moet Wolfgang begeleiden van haar vader en niets meer dan dat. Omdat ze een meisje is mag ze van papalief geen viool spelen en mag ze er niet bij zijn als hij Wolfgang de kunst van het componeren bijbrengt. Als Nannerl bevriend raakt met prinses Louise van Frankrijk (Lisa Féret), krijgt ze de gelegenheid om de Dauphin (Clouvis Fouin) te ontmoeten en misschien wel eindelijk haar muzikale talenten tentoon te kunnen spreiden. Maar dan moet ze zich wel verkleden als man.

FIFA Interactive World Cup van start

Sony en Electronic Arts zijn van start gegaan met de FIFA Interactive World Cup voor PlayStation 3. De wedstrijd bestaat uit zes online seizoenen tussen nu en eind mei. De beste twee spelers van elk seizoen plaatsen zich voor de grote finale. Er worden ook wereldwijd elf kwalificatietoernooien gespeeld.

De uiteindelijke winnaar krijgt USD 20.000 prijzengeld, de FIFA Interactive World Player Award en een vipreis naar het FIFA Ballon D'Or-gala. De winnaar van afgelopen jaar was de 16-jarige Portugees Francesco Cruz.

Heb je een PlayStation 3 hebben met FIFA 12 en wil je nog mee doen? Dan kun je hier meer informatie vinden.

Brandweer redt oudere vrouw uit brandend huis

De brandweer heeft donderdag in Amsterdam een oudere vrouw gered uit een brandende woning. De vrouw lag bewusteloos in een van de kamers van het pand toen de brandweer arriveerde. Het slachtoffer is met brandwonden en luchtwegproblemen naar een ziekenhuis gebracht.

Het vuur brak omstreeks 15.30 uur door nog onbekende oorzaak uit. De brandweer wist de brand snel te blussen. "Het was niet zo'n grote brand", zegt een woordvoerder.

Eerste art van Square Enix nieuwe game

Dat Square Enix aan een nieuwe RPG werkt is geen onbekend feit. De RPG gaat gebruik maken van de Unreal Engine 3.0 en zal een Westers-uiterlijk gaan krijgen. Square Enix heeft een eerste screen van concept art vrijgegeven en die toont een personage met een uil (nee geen Harry Potter).

De game wordt ontwikkeld door Square Enix Japan en ze zijn momenteel nog opzoek naar iemand die verstand heeft van netwerken, spelers matchen aan elkaar en iemand die 3D-graphics kan programmeren. Waarschijnlijk zal de game gebruik gaan maken van co-op of een andere soort van multiplayer.

SE

Ecclestone geeft Austin tot 7 december

Formule 1-baas Bernie Ecclestone heeft de organisatie van de Grand Prix van de Verenigde Staten tot 7 december de tijd gegeven om de financiële zaken in orde te maken. Komt er voor die datum geen eerste betaling dan staat de race in Austin, Texas, niet op de F1-kalender voor 2012.

"De oorspronkelijke deadline is niet gehaald, maar we zij nog altijd bezig om de race door te laten gaan. Ze hebben zo snel mogelijk nog wat geld nodig en een pen om te tekenen. Dat weten ze dondersgoed. Deadlines zijn vreselijke dingen, want iedereen probeert altijd tot het uiterste te gaan. Het moet echter voor de volgende bijeenkomst van de World Motor Sport Council rond zijn, anders gaat het niet door," zei Ecclestone tegen The Associated Press.

De Brit zou het jammer vinden dat de eerste F1-race sinds 2007 in de Verenigde Staten geen doorgang zou kunnen vinden op het momenteel nog in aanbouw zijnde Circuit of the Americas. "Ze hebben moeite om het financiële gedeelte op orde te krijgen, dat is het probleem. Ze zijn aan het proberen om het op te lossen, want het zou jammer zijn om het evenement kwijt te raken."

Ruiz neemt afscheid van Twente-fans

Bryan Ruiz heeft voor het Europa League-duel met Fulham afscheid genomen van de supporters van FC Twente. De Costa Ricaan werd voor de ontmoeting met zijn huidige werkgever in het zonnetje gezet door voorzitter Joop Munsterman, die een bos bloemen en ingelijste foto cadeau deed aan de Costa Ricaan.

De voormalige sterspeler van Twente werd na de toespraak massaal toegezongen door de fans. Na een ereronde verliet Ruiz het veld om niet meer terug te keren op het toneel. De aanvaller is namelijk niet speelgerechtigd voor het Europa League-duel met Twente aangezien hij al in actie kwam in de voorronde van de Champions League. Het duel in Esnchede gaat aan hem voorbij.

Twente kan zich bij een overwinning op het Fulham van trainer Martin Jol verzekeren van de eerste plaats in de groep. De Engelsen moeten winnen om zeker te zijn van overwintering in Europa. De ploeg van Jol behaalde drie punten minder dan het Twente van Co Adriaanse.


Ruiz neemt afscheid van Twente-fans. (Foto: Pro Shots)

Perez bereikte hoogste snelheid in F1-seizoen

Sergio Perez heeft afgelopen seizoen de hoogste snelheid gehaald in een Formule 1-bolide. De Mexicaan, rijdend voor Sauber, haalde in de kwalificatierace voor de Grand Prix van Italië op het circuit van Monza een topsnelheid van 349,2 kilometer per uur.

Dit kwam naar voren uit de statistische gegevens die bandenleverancier Pirelli gedurende het seizoen 2011 bijhield. Pirelli leverde dit jaar voor het eerst als enige banden aan de Formule 1-teams. Toch waren de banden niet bepaald slijtvast. Afgelopen seizoen telde in negentienraces maar liefst 1111 pitstops, gemiddeld 58 per race. Dit gemiddelde is beduidend hoger dan voorgaande jaren. De teams verbruikten in totaal bij elkaar 24.000 banden.

IO Interactive wil nieuw IP maken na Hitman: Absolution

IO Interactive-baas Niels Sorensen heeft in een interview met Gamasutra aangegeven dat een deel van de studio een nieuw IP gaat ontwikkelen als zij klaar zijn met hun werk aan Hitman: Absolution

Recent heeft IO's moederbedrijf Square Enix nog gemeld dat zij een tweede studio gaat openen in 2012 in Montreal. Sorensen heeft aangegeven dat een deel van IO Interactive deze nieuwe studio zal gaan ondersteunen bij hun eerste project, een kwalitatief hoogstaand spel in de Hitman-serie. Het resterende deel van IO zal aan de slag gaan met het ontwikkelen van een compleet nieuw IP.

Sorensen heeft geen details gegeven over wat het nieuwe IP zal gaan worden. Hij wist wel te vertellen dat het een product is van een eigen brainstormgroep van IO Interactive. "We hebben een incubatieafdeling opgezet wiens taak het is na te denken over nieuw IP en prototypes en allerhande ideeën voor bestaand en nieuw IP".

'Schaken verlengt contract bij Feyenoord'

Ruben Schaken en Feyenoord lijken elkaar toch gevonden te hebben in een nieuwe verbintenis. De aanvaller heeft vandaag met de Rotterdamse ploeg een principeakkoord bereikt over de verlenging van zijn contract tot de zomer van 2014. Feyenoord heeft daarin een eenzijdige optie om de verbintenis daarna nog met een seizoen te verlengen.

"Ik ben hartstikke blij met dit nieuwe contract”, liet Schaken weten op de clubsite van Feyenoord. "Het geeft aan dat de club vertrouwen in me heeft. Ik wil dit graag terugbetalen en blijf daar hard aan werken.” Schaken kwam in de zomer van 2010 over van VVV-Venlo. Zijn huidige contract zou komende zomer aflopen.

Ook Ricky van Haaren en Diego Biseswar beschikken over een aflopend contract. Met hen heeft de technische leiding van Feyenoord nog geen akkoord weten te bereiken. Dit zal ook niet meer gebeuren, aangezien 1 december de deadline was van technisch directeur Martin van Geel.

Van Basten zal EK-loting verrichten

Marco van Basten is morgen één van de 13 voormalige voetbalsterren die de loting voor het EK voetbal zal verrichten. De Europese voetbalbond UEFA heeft een afgevaardigde uitgenodigd van alle dertien winnaars van de voorgaande EK's om de loting te verrichten in het Paleis van de Kunst in Kiev.

Van Basten, die in 1988 met Oranje de Europese titel veroverde, krijgt morgen gezelschap van Viktor Ponedelnik (Sovjetunie, 1960), Luis Suárez (Spanje, 1964), Gianni Rivera (Italië, 1968), Paul Breitner (West-Duitsland, 1972), Antonin Panenka (Tsjechoslowakije, 1976), Horst Hrubesch (West-Duitsland, 1980), Alain Giresse (Frankrijk, 1984), Peter Schmeichel (Denemarken, 1992), Oliver Bierhoff (Duitsland, 1996), Zinedine Zidane (Frankrijk, 2000), Antonios Nikopolidis (Griekenland, 2004) en Joan Capdevila (Spanje, 2008).

PVV-Kamerlid: GroenLinks is Rode Khmer

In een nieuwe botsing over fatsoen in de Tweede Kamer heeft PVV-Kamerlid Harm Beertema de GroenLinks-fractie donderdag weggezet als aanhangers van de communistische Rode Khmer. Kamervoorzitter Gerdi Verbeet moest ingrijpen.

Woensdag werd het PVV-voorstel om leerlingen 'u' te laten zeggen tegen leraren door de Tweede Kamer weggehoond, omdat de PVV in de Kamer zelf niet bepaald het toonbeeld van fatsoen zou zijn. Donderdag kwam Beertema op het onderwerp terug, naar aanleiding van het antwoord van CDA-onderwijsminister Marja van Bijsterveldt.

GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver herhaalde het standpunt dat scholen zelf moeten weten hoe leerlingen en docenten met elkaar omgaan. Beertema reageerde door de GroenLinks-fractie 'aanhangers van Pol Pot' te noemen, de vroegere  Cambodjaanse communistische dictator en leider van de gevreesde Rode Khmer.

Voorzitter Verbeet riep hem tot de orde. Ze wees Beertema erop dat hij weliswaar zelf zijn teksten mag kiezen, maar dat er zo niet omgegaan dient te worden met gekozen volksvertegenwoordigers.

Ouwehoeren

Martine en Louise Fokkens zijn ras-Amsterdamse tweelingzussen van 69. Beiden zijn ongeveer een halve eeuw hoer geweest op de Wallen. Sterker nog, Martine zit nog steeds achter het raam! Vanwege haar financiële situatie moet ze wel, daar kunnen zelfs de wekelijks langskomende en voor haar biddende christenen van Blood & Fire niets aan doen. Louise is wel gestopt. Ze heeft reuma. Ondersteund door foto's en filmpjes uit de oude doos vertellen de zussen hun levensverhaal. Zo is Louise al op jonge leeftijd letterlijk het bordeel ingeslagen en volgde Martine een jaar of anderhalf later toen haar prille gezinnetje in geldnood zat. Ook is er een openhartig gesprek tussen Louise en haar dochter Carol, die in een pleeggezin is opgevoed. Maar er is tevens ruimte voor hilarische anekdotes over klanten met rare wensen en aandacht voor de gemeenschappelijke hobby van Martine en Louise: het schilderen. Ondanks alle misère en minachting die de twee dames (hebben) moeten doorstaan, houden ze zich dapper staande in een steeds harder geworden rosse buurt.

Boussaboun tijdelijk terug bij ADO

Ali Boussaboun voetbalt tot de winterstop voor ADO Den Haag. De 32-jarige aanvaller moet de nummer veertien van de Eredivisie uit de brand helpen nu Charlton Vicento en Wesley en John Verhoek met blessures kampen. Boussaboun debuteerde in 1996 voor ADO en speelde er vervolgens in vijf seizoenen 127 competitieduels.

Boussaboun zat zonder club en trainde al maanden mee met ADO om zijn conditie op peil te houden. De voormalig Marokkaans international is zaterdag in de thuiswedstrijd tegen NAC Breda al speelgerechtigd. Ook tegen Heracles Almelo en Ajax kan trainer Maurice Steijn over de ervaren aanvaller beschikken.

Rus naar laatste vier in Dubai

Tennisster Arantxa Rus heeft zich geplaatst voor de halve finale van het ITF-toernooi in Dubai. De als zesde geplaatste speelster was met 6-2, 6-4 te sterk voor de Oezbeekse Akgul Amanmuradova. Bij de laatste vier treft de 21-jarige Delftse de Française Kristina Mladenovic, die in drie sets van de Poolse Urszula Radwanska won: 7-5, 2-6 en 6-0.

Voor Rus, de nummer 82 van de wereldranglijst, is het voor het eerst sinds juli van dit jaar dat ze een halve finale van het ITF-toernooi haalt. In het Italiaanse Cuneo haalde ze de finale.


Arantxa Rus naar halve finale in Dubai. (Foto: Pro Shots)

Richtlijn voor overstappers vmbo-havo

Alle middelbare scholen gebruiken voortaan dezelfde richtlijn voor het toelaten van leerlingen van het vmbo die willen doorstromen naar de havo. De VO-raad is akkoord gegaan met de zogeheten Toelatingscode vmbo-havo, maakte de koepelorganisatie voor het voortgezet onderwijs donderdag bekend.

De code houdt onder meer in dat havo-scholen maximaal een 6,8 mogen eisen als gemiddeld eindexamencijfer om vmbo-leerlingen te mogen toelaten. Ook moeten havo-scholen het advies van de vmbo-school over de betreffende leerling altijd betrekken in hun oordeel.

Aanleiding voor het instellen van de code was de praktijk dat scholen verschillende toelatingseisen hanteerden voor vmbo'ers die door wilden leren op de havo of onduidelijk daarover waren. De code moet ervoor zorgen dat vmbo'ers een 'eerlijke en realistische' kans krijgen om door te stromen. Ook zijn afspraken gemaakt over een betere inhoudelijke aansluiting tussen het vbmo en de havo.

Skimmen neemt weer toe

Het op onrechtmatige wijze bemachtigen en kopiëren van pinpas- of creditcardgegevens, skimmen, neemt weer toe. Dat zei Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Erik Akerboom donderdag bij de lancering van een speciaal project tegen skimmen, het Landelijk Skimmingpoint.

Volgens Akerboom was 2009 in Nederland een piekjaar op het gebied van skimming, met een schade 36 miljoen euro. Vorig jaar was een 'topjaar' op het gebied van internetaanvallen op het betalingsverkeer, het zogenoemde phishing. En nadat het aantal gevallen van skimming aanvankelijk daalde, wijzen de laatste cijfers uit dat het toch weer toeneemt, aldus Akerboom.

Doel van het Landelijk Skimmingpoint is informatie over het kopiëren van bankpassen op een centrale plek bij de Nederlandse politie bij elkaar te brengen. Het negenkoppige team is gehuisvest in Breda.

Behalve de politie nemen ook het Openbaar Ministerie en pinbetalingsverwerker Equens deel aan het project. Het team moet daarnaast nauw samenwerken met de Electronic Crimes TaskForce van het KLPD, het Interregionaal Bureau Geld- en Waardeverkeer, de Bovenregionale Recherches Zuid-West en Zuid-Nederland en Europol.

South Park: The Game aangekondigd

Jullie zullen het niet geloven, maar er is zojuist een RPG van South Park aangekondigd. South Park: The Game, een volledige roleplaying-game op Xbox 360, PlayStation 3 en pc, komt uit ergens in 2012.

South Park: The Game wordt ontwikkeld door Obsidian (bekend van Fallout: New Vegas), en uitgegeven door THQ, de publisher van onder andere de games uit de Saints Row-serie. Het script voor de game wordt natuurlijk geschreven door Matt Stone en Trey Parker, de bedenkers van South Park. In het spel speel je als het nieuwe kind in South Park, en zal je je moeten redden op South Park Elementary, en moet je de stad beschermen tegen bizarre voorvallen.

Verder is er nog niks bekend over South Park: The Game, de eerste details staan in het volgende nummer van het Amerikaanse gameblad GameInformer. We zullen jullie informeren zodra we de eerste info en screenshots hebben. Tot die tijd zullen we allemaal moeten wachten. Hieronder de omslag van de GameInformer:

south park the game

De Villota in beeld voor reserverol Renault

De kans is groot dat voor het eerst sinds 1992 weer een vrouwelijke coureur in de Formule 1 actief zal zijn. Maria de Villota is in gesprek met Lotus Renault GP over de invulling van de rol als reservecoureur. Dit heeft de 31-jarige Spaanse laten weten aan de krant Marca.

"Het is de bedoeling dat we voor het einde van het jaar, of misschien begin volgend jaar, iets bekend gaan maken," zei De Villota die tijdens de Grand Prix van Brazilië al aanwezig was bij Lotus Renault GP om te praten over een contract. Onlangs kreeg ze nog een test van het team op Paul Ricard. "Bernie Ecclestone had zich persoonlijk sterk gemaakt voor die test. De test verliep erg goed en het team liet toen weten dat ze geloofden in mijn talent en graag met mij verder wilden."

Mocht De Villota een race gaan rijden dan zal ze na Maria Teresa de Filippis (1958 en 1959), Lella Lombardi (1974-1976), Divina Galica (1976, 1978), Desiré Wilson (1980) en Giovanna Amati (1992) de zesde vrouw worden die deel mag nemen aan de wedstrijd.

Explosieve wapens in Syndicate-trailer

Electronic Arts heeft een nieuwe trailer vrijgegeven voor Syndicate. In de trailer zien we verschillende wapens voorbij komen waar je gebruik van zal maken. Er zijn negentien wapens met daarnaast 87 attachments en 25 upgrades. De meeste wapens hebben ook alternatieve vuurmodi.

Syndicate is een reboot van de originele serie uit 1993. De game staat gepland voor een release op 24 februari 2012 voor Xbox 360, Windows en PS3. Bekijk de trailer hieronder.

Nieuwe FIFA Street screenshots

Alle voetbalfans, let op. Er zijn nieuwe screenshots verschenen van de opkomende voetbalgame FIFA Street, de nieuwste titel uit de zeer bekende FIFA-reeks van EA Games. Draaiend op de vernieuwde FIFA gameplay engine, ziet het spel er fantastisch uit. Het staat gepland voor een release in maart 2012.

FIFA Street is een voetbalgame die draait om het voetballeven op straat, waarbij je zowel binnen als buiten moet spelen. Met het nieuwe Street Ball Control werkt het dribbelen en passen op straat nog fijner dan in vorige FIFA-games. Dit is de eerste Street Football-game het team van Electronic Arts gemaakt heeft. Ze zijn van plan een uiterst authentieke simulatie van het voetballen op straat te maken, die zowel nieuwkomers als veteranen van de FIFA-serie moet lokken. Hieronder screenshots van de game:

fifastreet1

fifastreet2

Vakbond eist ontslag Jeremy Clarkson

Een grote Britse vakbond wil dat de BBC presentator Jeremy Clarkson ontslaat na een opmerking die hij maakte over stakers. De Top Gear-presentator zei woensdag in het tv-programma The One Show dat al het stakende overheidspersoneel geëxecuteerd moet worden.

De BBC heeft meteen na de uitzending excuses aangeboden voor de woorden van de 51-jarige Clarkson. De zender heeft inmiddels 4700 klachten ontvangen over de opmerkingen van de presentator.

Unison, vakbond voor personeel in de collectieve sector, vindt dat de zender de Top Gear-presentator onmiddellijk moet ontslaan. Ook kijkt de bond of ze Clarkson voor zijn uitlatingen aan kunnen geven bij de politie.

Rond de twee miljoen Britse overheidsmedewerkers gingen woensdag de straat op om te staken tegen de voorgenomen overheidsplannen om de pensioenregelingen aan te passen. Het was de grootste staking in Groot-Brittannië in dertig jaar tijd.

Karzai: vrouw moet met verkrachter trouwen

De Afghaanse president Hamid Karzai heeft een 19-jarige vrouw gratie verleend die na te zijn verkracht wegens overspel was veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf. Ze mag de gevangenis verlaten op voorwaarde dat ze met haar verkrachter trouwt.

De vrouw, enkel bekend onder de naam Gulnaz, kreeg in de gevangenis een dochtertje die de celstraf samen met haar uitzit. Ze werd in eerste instantie tot twee jaar veroordeeld maar ze ging in beroep en kreeg er tien jaar bij.

Volgens mensenrechtenorganisaties zitten er honderden vrouwen in Afghaanse gevangenissen opgesloten nadat ze het slachtoffer werden van verkrachting of huiselijk geweld. Sommigen zijn veroordeeld nadat ze zich aan uithuwelijking probeerden te onttrekken.

De advocaat van Gulnaz hoopt dat de huwelijksverplichting met de verkrachter ongedaan wordt gemaakt. "Als ze het voor het zeggen had zou ze niet met hem trouwen", aldus de raadsman. De vrouw stemde recentelijk in met de eis, na zich er anderhalf jaar tegen te hebben verzet. "Mijn dochter moet een vader hebben", liet ze destijds weten.

De celstraf en de gratie-eis onderstrepen de uiterst gespannen verhoudingen in Afghanistan tussen het regime dat na de Amerikaanse invasie van 2001 aan de macht kwam, en de ultra-conservatieve stammenleiders.

Drie lichamen gevonden in woning en bij flat

In een woning in Badhoevedorp zijn donderdag de stoffelijke overschotten van twee mensen aangetroffen. Een paar uur daarvoor werd bij een flat aan de Perim in Zaandam het lichaam van een man gevonden, die mogelijk zelfmoord heeft gepleegd. Beide zaken houden mogelijk verband met elkaar. Dat meldt de politie.

De identiteit van de drie doden is nog niet bekend. De mensen van wie het lichaam in Badhoevedorp is gevonden, zijn mogelijk door een misdrijf om het leven gekomen. De politie doet zowel bij de flat als in de woning sporenonderzoek.

ING vermoedde al dat tien miljard onvoldoende was

Toen ING van de staat een kapitaalinjectie van tien miljard euro kreeg, bestond al het vermoeden dat dit onvoldoende zou zijn. De zorgen over de zogeheten Alt-A hypotheken die de bank in de portefeuille had waren ook na de staatssteun niet voorbij. Dat zei ING-topman Jan Hommen donderdag tegenover de commissie-De Wit.

ING ontving in oktober 2008 een kapitaalinjectie van tien miljard euro omdat de bank in acute geldproblemen was gekomen. Hommen hoopte dat dit ook genoeg zou zijn om de problemen met de Alt-A portefeuille te verhelpen, maar hield zorgen.

Het ministerie van Financiën dacht wel dat de kapitaalinjectie genoeg zou zijn om ING uit de brand te helpen. Volgens plaatsvervangend thesaurier-generaal van het ministerie van Financiën Bernard ter Haar, die donderdagmiddag ook verhoord werd, wilde minister Wouter Bos (PvdA) de bank alleen helpen met de liquiditeitsproblemen. Bos voelde er niets voor om de Alt-A hypotheken over te nemen. Hij stelde niet als eis dat de tien miljard euro staatssteun, die hoger was dan waar ING om gevraagd had, gebruikt werd om de problemen met de rommelhypotheken op te lossen.

Een maand later bleek dat de problemen met de risicovolle hypotheken niet voorbij waren en zocht ING weer contact met De Nederlandsche Bank. In december onderzocht ING tevergeefs de mogelijkheden om het bedrijfsonderdeel waar de Amerikaanse hypotheken in zaten af te stoten. Begin 2009 stelde de staat zich alsnog garant voor de Alt-A portefeuille.

De Europese Commissie tikte Nederland in september 2009 op de vingers vanwege de garantstelling. Deze werd beschouwd als verkapte staatssteun. Hommen was 'onaangenaam verrast' door dit oordeel van eurocommissaris Neelie Kroes. De extra betaling die de bank verplicht werd te doen noemde Hommen woensdag een 'aanvullende straf'. Ook Ter Haar had niet verwacht dat Kroes, die toen ging over de Europese mededingingsregels, zo streng zou optreden, zo zei hij donderdag.

Hommen vindt dat de staat een 'hele goede deal' heeft gemaakt. "Alle berekeningen wijzen erop dat de staat er goed uit gaat springen", zei hij. Van de kapitaalinjectie van tien miljard euro is al negen miljard terugbetaald, volgend jaar volgt wordt de overige miljard euro plus twee miljard rente terugbetaald. Op de garantstelling maakt de staat naar verwachting een miljard euro winst, zei ING-bestuurder Dick Harry maandag tegenover de enquêtecommissie.

De toenmalig hoogste ambtenaar van het ministerie van Financiën Ronald Gerritse verklaarde woensdag dat er in februari 2009 bij het ministerie plannen klaarlagen om ING te nationaliseren. Hommen zei donderdag dat hij hier niet van op de hoogte was. Wel vroeg hij aan premier Jan Peter Balkenende (CDA) en minister van Financiën Bos om het woord nationalisatie niet te gebruiken, omdat dit de aandelenkoers negatief zou beïnvloeden.


ING vermoedde al dat tien miljard onvoldoende was (Foto: Novum)

Sinterklaas in beeld

Het heerlijk avondje komt al bijna en ook de FOK!kers zijn al in feeststemming. Wil jij ons laten delen in jouw vreugd over Sint en piet? Stuur je leukste Sinterklaasfoto dan snel in en kom in de Sinterklaasspecial!

Of je nu foto's maakt van je surprise, het verkleden als hulppiet of de blijdschap bij het uitpakken van de cadeaus.. alles is welkom! Stuur je foto uiterlijk 5 december naar fotografie@fok.nl. Zorg wel dat de langste zijde van de foto niet groter is dan 1024 pixels. Je foto komt dan in de Sinterklaasspecial op de FOK!frontpage. Makkers staakt uw wild geraas!

Sint en Piet

Doe mee! Stuur jouw Sinterklaasfoto naar fotografie@fok.nl. (Foto: Mirjam Ravensbergen)

Utrechtse homoseksuelen vooral gepest door buren

De meeste homoseksuelen in Utrecht die zich gediscrimineerd voelen, worden niet gepest door jongeren, maar door hun buren. Dat schrijft burgemeester Aleid Wolfsen donderdag in een brief aan de gemeenteraad.

Aanleiding voor het schrijven is de evaluatie van het vorig jaar november ingestelde Gay Alert, een speciaal telefoonnummer waar homo's geweld of treiterijen kunnen melden. In een jaar tijd zijn via Gay Alert 23 mensen geholpen. In veertien gevallen ging het om homoseksuelen die gepest werden door hun volwassen buren. Twee van de slachtoffers zijn verhuisd. Twee daders zijn uit hun huis gezet.

Wolfsen kwam eerder onder vuur te liggen toen bleek dat de gemeente de zaak rond een door jongeren gepest homostel in de wijk Leidsche Rijn niet goed heeft aangepakt.

Liverpool moet Lucas de rest van het seizoen missen

Lucas Leiva komt dit seizoen niet meer in actie voor Liverpool. De Braziliaan raakte dinsdag zwaar geblesseerd aan zijn linker kruisband. Hij moet hiervoor onder het mes en zal de rest van het seizoen nodig hebben om te herstellen.

Het uitvallen van Lucas is een behoorlijke tegenvaller voor The Reds. De middenvelder was namelijk aan een voortreffelijk seizoen bezig in de Premier League. In 2007 nam Liverpool de 24-jarige speler over van Gremio. Hij speelde inmiddels twintig interlands voor het nationale team van Brazilië.

Argentijns Davis Cup-team furieus om vroege dopingtest

Vanochtend heeft het Argentijnse Davis Cup-team in alle vroegte een onaangekondigde dopingcontrole moeten ondergaan. De vroege controle net voor de start van de finale leidde tot irritatie bij de Argentijnen.

"Vandaag was onze rustdag, maar veel rust hebben we niet gekend. Ze hadden toch wel een ander moment voor de controle kunnen kiezen dan half zeven in de ochtend. Maar goed, veel inspraak hebben we niet", zo klaagde teamkapitein Tito Vazquez.

Rafael Nadal was het wel eens met de kritiek van het Argentijnse team. "Alle sporters willen een sport zonder valsspelers. Maar de manier waarop dit tot stand moet komen, laat ruimte vrij voor interpretatie", reageerde de toptennisser na de loting. Nadal ontmoet de Argentijn Juan Monaco in het eerste enkelspel van de Davis Cup-finale.

EU legt Syrië meer sancties op

De Europese ministers van buitenlandse zaken hebben nieuwe sancties aan Syriërs en Syrische bedrijven opgelegd in de hoop het regime zo te dwingen het gewelddadige optreden tegen antiregeringsbetogers te stoppen. De ministers kwamen donderdag in Brussel bijeen.

De nieuwe sancties treffen twaalf personen en elf bedrijven en komen bovenop eerdere sancties van de Europese Unie. De EU werkt samen met de Arabische Liga om een einde te maken aan het geweld. Nabil Elaraby, baas van de Liga, was donderdag aanwezig op de bijeenkomst.

De Verenigde Naties schatten dat zeker vierduizend mensen zijn omgekomen bij het geweld in Syrië.

Met het gewelddadige optreden van de Syrische regering 'neemt Syrië het risico een zeer gevaarlijke weg in te slaan van geweld, sektarische confrontaties en militarisering', aldus een verklaring van de ministers.

Salaris topvrouw Universiteit Utrecht fors omlaag

Het salaris van bestuursvoorzitter van de Universiteit Utrecht Yvonne van Rooy wordt verlaagd tot de balkenendenorm. De raad van toezicht en Van Rooy hebben hiertoe besloten vanwege de ophef over topinkomens in de publieke sector, meldt de onderwijsinstelling donderdag.

Het salaris van Van Rooy bedroeg in 2010 nog 260.000 euro. Van Rooy is per 1 januari 2012 herbenoemd, maar met een lager salaris. Van Rooy is collegevoorzitter sinds 2004. Eerder was zij onder meer staatssecretaris van Economische Zaken voor het CDA en bestuursvoorzitter van de universiteit in Tilburg.


Salaris topvrouw Universiteit Utrecht fors omlaag (Foto: Novum)

Koninginnedagfeest Radio 538 naar plein bij RAI

Het Koninginnedagfeest van Radio 538 verhuist volgend jaar naar het plein voor evenementencomplex RAI in Amsterdam Zuid. De zender organiseerde het feest jarenlang in de binnenstad op het Museumplein, maar is daar niet langer welkom.

Op het plein voor de RAI is ruimte voor ongeveer zestigduizend mensen. Er moeten wel eerst enkele aanpassingen worden gedaan om de locatie klaar te maken voor het evenement. Zo moet het verkeer worden omgeleid. De komende weken vindt onderzoek plaats naar hoe dat het beste gedaan kan worden.

Burgemeester Eberhard van der Laan biedt Radio 538 bovendien de mogelijkheid tot een meerjarige afspraak om vanaf 2013 een feest te houden op het festivalterrein aan de ArenA-boulevard. Dat is qua omvang vergelijkbaar met het Museumplein. Ook is er de mogelijkheid om het Koninginnedagfeest daar te koppelen aan een feest tijdens Koninginnenacht.

"Ik ben blij dat we met deze afspraken werken aan de veiligheid op Koninginnedag én het feest van Radio 538 behouden voor de stad", laat Van der Laan weten. Hij wil het aantal mensen dat op Koninginnedag de binnenstad bezoekt inperken. Het feest dat Radio 538 op het Museumplein gaf was een enorme publiekstrekker, met vorig jaar ruim driehonderdduizend bezoekers.


Koninginnedagfeest Radio 538 naar plein bij RAI (Foto: Novum)

"3DS verkoopt beter dan DS"

Reggie Fils-Aime van Nintendo Amerika heeft aangegeven dat de 3DS in acht maanden tijd evenveel verkocht heeft als de Nintendo DS in het eerste jaar na release. Dit houdt in dat Nintendo na acht maanden al meer dan 2,37 miljoen 3DS-handhelds heeft verkocht.

Reggie geeft aan dat de 3DS pas goed momentum kreeg na de introductie van de eShop, de prijsverlaging en de release van Ocarina of Time. Dit momentum willen ze vasthouden met grote titels zoals Pokèmon: Rumble Blast en Star Fox. Daarnaast zorgen games zoals Mario Land 3D ook dat de handheld succesvol wordt. De game maakt namelijk volgens Reggie gebruik van alle technologie die de 3DS aanbied.

In oktober liet Reggie nog weten dat de 3DS op dat moment al 1,65 miljoen keer verkocht was alleen in Noord Amerika.

Coulthard neemt deel aan kartrace voor Wheldon

Ex-Formule 1-coureur David Coulthard zal eveneens deelnemen aan de kartrace die wordt verreden ter nagedachtenis aan de overleden Dan Wheldon. Dit heeft de organisatie van de Dan Wheldon Memorial Kart Race laten weten.

Naast Coulthard zullen ook Jenson Button, Johnny Herbert, Martin Brundle, David Brabham, Jason Plato, Anthony Davidson, Dario Franchitti, Mike Conway, James Jakes, Adam Carroll en James Rossiter aanwezig zijn.

Aan de start verschijnen in totaal 36 teams met elk vier coureurs. Ieder team bestaat uit één professionele coureur en drie gewone rijders die elk 200 euro hebben betaald voor hun deelname. De opbrengsten van de kartrace zullen geschonken worden aan een goed doel dat door de familie Wheldon uitverkozen wordt.

Dan Wheldon overleed op 16 oktober ten gevolge van een zware crash tijdens de seizoensfinale van het IndyCar-seizoen in Las Vegas. Hij won tweemaal de Indianapolis 500.

Verdachte bedreigen voorzitter TON vrijgelaten

De 53-jarige Eindhovenaar die dinsdag werd aangehouden op verdenking van het bedreigen van de voorzitter van Trots op Nederland (TON) in Eindhoven, is op vrije voeten gesteld. Hij blijft wel verdachte in de zaak, meldt de politie donderdag.

De man zou Tonnie van de Berk sinds vorig jaar oktober twee keer een brief met een doodsbedreiging hebben gestuurd. Hij wordt ook verdacht van smaad en laster. Volgens de politie had de man politieke motieven.

Het onderzoek door politie en justitie is nog niet afgerond. De Eindhovenaar heeft op vrijwillige basis DNA afgestaan dat volgens de politie kan worden gebruikt in het verdere onderzoek.

Heineken-ontvoerders verliezen kort geding om film

Heinenken-ontvoerders Jan Boellaard en Frans Meijer hebben hun rechtszaak tegen filmproducent IDTV verloren. De Heineken Ontvoering met Rutger Hauer als bierbrouwer kan ongewijzigd in de bioscopen blijven draaien. Dat bepaalde de rechtbank in Amsterdam donderdag.

Volgens Boellaard en Meijer toont De Heineken Ontvoering een verkeerd beeld van de ontvoering van de biermagnaat in 1983. Zo gebruiken de ontvoerders in de film vuurwapens, maar die hebben de ontvoerders naar eigen zeggen in werkelijkheid nooit ter hand genomen.

De twee Heineken-ontvoerders worden in de film met naam en toenaam genoemd. Ze eisten dat in een disclaimer voorafgaand aan de vertoning duidelijk zou worden gemaakt welke scènes fictief zijn. Volgens de advocaat van IDTV is dat onmogelijk, omdat het dan een disclamer van 'een halve kilometer' zou worden.

Heineken-ontvoerder Willem Holleeder verloor in oktober ook een kort geding tegen IDTV. Ook hij vreesde dat de film een verkeerd beeld zou geven van de ontvoering. Hij eiste rigoureuze aanpassingen van de film, waardoor een vertoning in de bioscoop niet door zou kunnen gaan, maar kreeg ongelijk. Heineken-ontvoerder Martin Erkamps en de weduwe van ontvoerder Cor van Hout schreven kritische brieven aan IDTV, maar hebben nog geen juridische stappen ondernomen.


Heineken-ontvoerders verliezen kort geding om film (Foto: Novum)

Morgen GTA IV pc multiplayer event

Rockstar heeft zojuist aangekondigd dat er morgen een Grand Theft Auto: IV multiplayer event gehouden gaat worden. Dit in verband met het driejarig bestaan van GTA IV.

Leden van de Rockstar Social Club kunnen meedoen in een drie uur durende sessie van Grand Theft Auto IV of Episodes from Liberty City van 21:00 uur tot aan 01:00 uur op Games for Windows LIVE. Deelnemers zullen automatisch meedoen aan verlotingen voor exclusieve items, zoals foam fingers, nummerplaten, t-shirts en stickers.

Speciale gastspelers van de GTA-fansites zullen ook uitgenodigd worden om mee te doen voor een potje Cops n' Crooks, GTA race, Team Deathmatch en andere modes die aangevraagd worden door fans van Episodes of Liberty City.

Meer informatie? Check deze link.

Crewwijzigingen november

In oktober hadden we maar liefst dertien nieuwe crewleden voor FOK!games en voor november betekende dit dat we geen nieuwe mensen hoefden aan te nemen. Wel zijn er een aantal crewleden vertrokken.

Als eerste namen we afscheid van pc-fanboy Mday. De laatste review die Mday schreef betrof niet ontoevallig ook pc-hardware en is hier na te lezen. Wie alle pc-meuk nu moet gaan oppakken weten we nog niet, gelukkig is pc-gaming bijna dood.

Oud-hoofdredacteur Ritse heeft ons inmiddels ook verlaten. In september nam Roy het HR-stokje van hem over maar nu heeft Ritse ook besloten om helemaal te stoppen. Het laatste artikel van Ritse betreft een preview van Star Wars The Old Republic.

Ritse, Mday, bedankt voor al het werk dat jullie voor FOK!games hebben gedaan

Daarnaast zijn twee van de nieuwe crewleden die vorige maand zijn aangenomen ook met de noorderzon vertrokken. Haarklip en tuut-chips, het waren twee fantastische dagen.

NeverDead uit op 3 februari

Mensen die van games houden met een nogal apart, horrorachtig vleugje eraan houden meestal ook van de games van Konami, publisher van de Silent Hill-reeks. Nu is de releasedatum aangekondigd voor nog zo'n aparte horrorgame van Konami, namelijk de game NeverDead. Op 3 februari mogen we onze eigen ledematen als wapen gaan gebruiken en als hoofd rond gaan rollen.

Naast het gebruiken van je ledematen als wapen, bevat NeverDead ook nog wat andere leuke, aparte dingen. Zo heb je bijvoorbeeld een Vlinderzwaard (Butterfly-Blade). Je speelt in NeverDead als de onsterfelijke Bryce Boltzmann. Je werkt voor een eenheid die demonen bestrijdt. Het doel van het spel is simpel: vermoord zoveel mogelijk demonen. Alhoewel je onsterfelijk bent, zul je tijdens een gevecht stuk voor stuk een ledemaat verliezen. Deze kun je gewoon weer oppakken, aan je lichaam zetten of ze als wapen gebruiken.

Dit klinkt allemaal zeer apart, om het mild uit te drukken, maar wel interessant. Nog even wachten tot 3 februari, want dan komt de game uit op Xbox 360 en PlayStation. Als het zover is, kun je rondrollen als hoofd zo veel je maar wilt.

Nieuwe hoofdsponsor voor NAC Breda

NAC Breda heeft voor komend seizoen een nieuwe hoofdsponsor aangetrokken. Sunweb zal tot het eind van dit seizoen hoofdsponsor blijven waarna Into Telecom voor minimaal drie jaar op de shirts te zien zal zijn.

Het Bredase bedrijf met algemeen directeur Jan-Willem van Dijk, die in het verleden eigenaar was van Spaar Select, breidde haar sponsoruitingen al fors uit in de eredivisie. 'Wij hebben namelijk een overeenkomst gesloten met het bedrijf Sportsexposure, zodat wij iedere speelronde aanwezig zijn bij minimaal de helft van het aantal gespeelde wedstrijden in de eredivisie. Dat kan zijn middels ofwel LED-boarding ofwel middels de virtuele uitingen naast het doel', aldus van Dijk.

Nicolette Kluijver weer finalist Sexy Vegetariër

Nicolette Kluijver is wederom een van de drie vrouwen die kans maken op de titel Meest Sexy Vegetariër. De 27-jarige presentatrice gaat dit keer de strijd aan met Georgina Verbaan en Susan Smit, maakte organisator Wakker Dier donderdag bekend.

Kluijver eindigde in de strijd al drie keer als tweede. "Ik doe elk jaar graag weer mee met de verkiezing voor de dieren. En wie weet, misschien ben ik dit jaar sexy genoeg voor de titel", reageert de BNN-presentatrice, die opgroeide naast een slachthuis en sinds haar zevende vegetariër is.

Bij de mannen zijn wielrenner Maarten Tjallingii, voetballer Evgeniy Levchenko en schrijver Arthur Japin in de race. "Vlees eten is het nieuwe roken", vindt Japin. "Je wilt toch nergens meer gezien worden met een varkenslapje op je vork!"

Rond kerst worden de winnaars bekendgemaakt Het publiek kan tot 15 december stemmen. Vorig jaar wonnen actrice Sanne Vogel en cartoonist Dio. Wakker Dier wil met de wedstrijd aandacht vragen voor de vlees- en visloze maaltijd.

Lodeiro: "Je moet niet gaan zeuren"

Nicolas Lodeiro is blij dat hij bij Ajax eindelijk kan laten zien wat hij in huis heeft. De Uruguayaan is nu basisspeler door blessures bij zijn concurrenten.

Lodeiro heeft een lastige periode achter de rug. "Ik kwam vol zelfvertrouwen terug nadat we de Copa America hadden gewonnen met Uruguay, maar kreeg geen kans. Ik dacht: wat doe ik hier als ze me toch niet zien? Ik verwachtte eerlijk gezegd steeds minder een kans", zegt de aanvaller tegen Goal.com.

De speler ging echter geen verhaal halen bij trainer Frank de Boer. "Zo ben ik niet. Je moet niet gaan zeuren, vind ik." Lodeiro hoopt zijn basisplek vast te houden als Kolbeinn Sigthórsson, Dmitri Bulykin en Siem de Jong weer fit zijn. "Als ik goed speel, ga ik het de trainer heel moeilijk maken. Hij moet gaan twijfelen. Maakt me niet uit wie er straks allemaal fit zijn. Ik ga met iedereen de strijd aan."

Ronaldo kan spelen tegen Sporting Gijon

Cristiano Ronaldo is fit genoeg om dit weekend aan te treden tegen Sporting Gijon. De Portugees hervatte donderdag de groepstraining bij Real Madrid.

De 26-jarige aanvaller was begin deze week nog een twijfelgeval voor de wedstrijd toen enkelklachten opspeelden. Real Madrid maakte donderdag op de officiële website echter bekend dat de superster alweer terug is.

"Ronaldo heeft zich aangesloten bij de groep en zal zich voorbereiden op de wedstrijd van zaterdag tegen Sporting Gijon", valt te lezen in een verklaring. Real Madrid moet winnen om de voorsprong op aartsrivaal FC Barcelona terug te brengen naar zes punten.

Stel opgepakt na 24 keer tanken zonder betalen

Een man en vrouw van 31 en 33 jaar uit Amsterdam zijn dinsdag in Almere opgepakt voor 24 keer tanken zonder te betalen. De twee zouden tussen december vorig jaar en november onder meer in Almere, Lelystad, Amsterdam en Muiden hebben toegeslagen. De schade bedraagt ongeveer 2200 euro, meldt de politie donderdag.

De Almeerse recherche had duidelijke beelden van het duo. Onderzoek leidde naar een woning in Amsterdam. Het stel meldde zich op verzoek van de politie op een politiebureau in Almere. Daar werden ze aangehouden. Het tweetal is na verhoor vrijgelaten en moet zich binnenkort voor de rechter verantwoorden.

Britse zedenverdachte opgepakt op Schiphol

Op Schiphol is donderdag een 47-jarige Brit aangehouden die internationaal gesignaleerd stond wegens zedendelicten in Groot-Brittannië. Dat heeft de marechaussee bekendgemaakt.

De man kwam donderdagochtend met een vliegtuig vanuit de Verenigde Staten aan op de Amsterdamse luchthaven en werd meteen door de marechaussee opgepakt. Hij zit vast en wordt vrijdag voorgeleid aan de officier van justitie in Amsterdam in verband met zijn uitlevering.

Beau: Flop niet mijn schuld

Beau van Erven Dorens vindt niet dat hij de reden is van het floppen van het SBS 6-programma Het Beste Idee van Nederland. Dit zegt de presentator in Privé.

Beau: "Het is zo makkelijk om de presentator aan te vallen over een programma als Het Beste Idee. Dat is een concept en dat vind je wel of niet leuk als kijker. Daarbij is er haast niet op te boksen tegen tv-kanonnen als Linda de Mol en Jan Smit."

Keuzes maken
"Daar heb ik van geleerd, want ik zal nu eerder nee zeggen tegen een programma dat op zo’n timeslot wordt aangeboden. Je moet keuzes maken. Het is anders als ik een talkshow presenteer of De Wereld van Beau en ik bak er niets van. Dan mag je mij daarop aanspreken"
, vervolgt de presentator.

Eerder mislukten CQC, Hole in the Wall, De Nieuwe Uri Geller, De Zaterdagavondshow met Marc-Marie en Beau en Show Me The Money van de SBS 6-coryfee.

Hele dag thuis vloeken
Ondanks dat is Beau niet het geloof in zichzelf kwijtgeraakt: "Dit heb ik eerder meegemaakt bij Talpa en even later had ik weer succes bij RTL. Laat ik het zo zeggen: ik probeer zo min mogelijk mijn gemoedstoestand af te laten hangen van succes of falen. Als je dat wel gaat doen, word je labiel."

Thuis zit Beau soms behoorlijk stuk: "Er zijn dagen dat ik thuis de hele dag loop te vloeken. Dan krijg ik een schop onder mijn kont van mijn vrouw Selly met het verzoek of ik even normaal wil doen. Zij kijkt heel anders tegen het televisiewereldje aan."


Beau: Flop niet mijn schuld

Hof wil Sietske H. laten onderzoeken

Het gerechtshof in Leeuwarden heeft donderdag nog geen uitspraak gedaan in de zaak rond de babymoorden in het Friese Nij Beets. Het hof wil toch nog laten onderzoeken of er meer duidelijkheid te krijgen is over de geestelijke gesteldheid van Sietske H., de 27-jarige tandartsassistente die tussen 2003 en 2009 haar vier pasgeboren baby's om het leven bracht.

Omdat H. heeft geweigerd mee te werken aan een psychologisch onderzoek in het Pieter Baan Centrum heeft het hof geen goed beeld van haar gekregen. Een klinisch psycholoog van de Van der Hoevenkliniek in Utrecht gaat het hof nu uitleg geven over de wijze waarop onderzoek kan worden gedaan naar de psychische en lichamelijke toestand van Sietske H. voor en ten tijde van de geboortes van de baby's.

Zicht op de gesteldheid van de verdachte is voor rechters altijd van belang, en zeker in dit geval, zegt het hof. "De verwijten die de verdachte worden gemaakt betreffen immers gedrag dat een uitzonderlijk beroep doet op het voorstellingsvermogen en dat heel veel vragen oproept", vervolgt het hof.

De zaak wordt voor maximaal drie maanden aangehouden, in afwachting van de uitkomsten van het onderzoek. Sietske H. heeft tussen 2003 en 2005 vier baby's ter wereld gebracht. Ze hield de zwangerschappen verborgen voor haar omgeving.

Justitie verwijt haar dat ze alle vier baby's door verstikking om het leven heeft gebracht. De babylijkjes stopte ze in koffers en verborg ze bij haar ouders op zolder. Begin augustus 2010 kwam de zaak aan het rollen toen de werkgever van H. argwaan kreeg en de politie waarschuwde.

Het OM eiste twee weken geleden twaalf jaar cel. Dat is de straf die H. in mei door de rechtbank kreeg opgelegd, voor kinderdoodslag en drie keer kindermoord. H. is tegen deze uitspraak in hoger beroep gegaan.

EOD ontmantelt vuurwerkbom in auto Spijkenisse

De politie heeft donderdagochtend een vuurwerkbom gevonden in een auto in Spijkenisse. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft het projectiel ontmanteld, zegt een woordvoerder van de politie.

Een vrouw meldde zich even voor 10.00 uur bij de politie. Ze had een verdacht pakketje zien liggen in haar auto aan de Kleermaker in de Gildenwijk. De politie schakelde uit voorzorg de EOD in en zette de buurt af. De politie adviseerde buurtbewoners binnen te blijven.

Volgens de zegsman ging het om een geïmproviseerd explosief dat bestond uit bij elkaar gestoken vuurwerk. Het is niet duidelijk hoe het object in de auto terecht is gekomen.

'Buma/Stemra corrupt tot op het bot'

De PVV is verbijsterd over de 'corruptie' bij Buma/Stemra, zoals blijkt uit de uitzending van Pownews, van 30 november. "Bij Buma/Stemra werken niet alleen zakkenvullers die twee keer de Balkenende-norm verdienen, maar ook nog lieden die corrupt zijn tot op het bot," stelt kamerlid en woordvoerder van de PVV Louis Bontes.

De partij wil niet alleen dat het betrokken en reeds tijdelijk afgetreden bestuurslid ontslagen wordt, maar ook dat onderzocht wordt of deze malversaties op brede schaal bij de organisatie voorkomen. Dit schrijft de partij in een persbericht.

Volgens de uitzending zou een bestuurslid van Buma/Stemra zijn functie gebruiken om geld op te strijken van auteursrechten die nog uitbetaald moeten worden. Voor deze dienst wil het bestuurslid één derde van de claim ontvangen. Dit bedrag kan oplopen tot enkele miljoenen.

Indien de beschuldigingen aan het adres van het bestuurslid waar zijn, dient Buma/Stemra 'passende maatregelen' te nemen, stelt ook VOIB)E, de branchevereniging van dit soort organisaties waar Buma/Stemra zelf ook lid van is, donderdag. De branchevereniging neemt 'ten scherpste afstand' van dergelijke activiteiten. 

Ezio op box-art SoulCalibur V

Nadat de gasten Yoda en Darth Vader al op de doos van SoulCalibur IV stonden is het niet meer dan logisch dat de grote gast bij SoulCalibur V ook op de box-art komt te staan. Nadat eerder al bekend werd dat Ezio uit de Assassin's Creed-serie als personage in het spel komt is nu bekend dat hij ook op de doos staat.

SoulCalibur V komt op 31 januari uit in Amerika en op 2 februari in Japan en Europa op Xbox 360 en PlayStation 3.

Soulcalibur V Box-art

Enorm orgasme wordt studente fataal

Je hebt het niet van ons, maar diverse bronnen maken melding van een bizar sterfgeval. De 21-jarige Bianca Borges Bezerra heeft vorige maand het loodje gelegd na een orgasme dat maar liefst 12 minuten aanhield.

De studente uit het Braziliaanse Belém had een lesbische relatie met een medestudente. Tijdens een wilde vrijpartij kreeg Bianca een spetterend orgasme. "Ze hield de matras met haar nagels stevig vast", zo vertelt de vriendin die haar het orgasme bezorgde. "Ze hield haar mond open in een 'O'-vorm, terwijl haar pupillen in haar ogen ronddraaiden alsof zij los waren."

Na tien minuten te hebben gekeken hoe Bianca klaarkwam werd ze toch wat achterdochtig. Bianca bleef namelijk in dezelfde positie liggen, met rollende ogen, open mond en luid schreeuwend. "Na twaalf minuten verloor ze het bewustzijn, waarna ik een ambulance belde."

Eenmaal in het ziekenhuis bleek de studente te zijn overleden. De artsen hebben bevestigd dat het orgasme haar fataal is geworden. Op verzoek van de nabestaanden heeft de politie de zaak in onderzoek. Mogelijk wordt de vriendin van Bianca dood door schuld ten laste gelegd.

Vier jaar voor poging doodslag ex-vriendin (15)

Een 21-jarige man uit Amsterdam is in hoger beroep veroordeeld tot vier jaar cel voor poging tot doodslag op zijn destijds 15-jarige ex-vriendin. Justitie had een celstraf van elf jaar geëist wegens poging tot moord en mishandeling. Eerder werd de Amsterdammer nog grotendeels vrijgesproken.

Het Arnhemse gerechtshof achtte niet bewezen dat sprake was van voorbedachten rade, dus van moord en hield het in hoger beroep op doodslag. In januari sprak de rechtbank in Arnhem de man wegens gebrek aan bewijs nog vrij van de poging tot moord of doodslag. Hij kreeg toen wel acht weken cel voor mishandeling.

De Amsterdammer stak zijn vriendin in april 2010 twee keer met een mes in haar borst. Ook mishandelde hij het meisje tijdens de relatie.

Toen de man vastzat zou hij een medegedetineerde vierduizend euro hebben geboden om het meisje en haar moeder te vermoorden. Op een briefje beschreef de Amsterdammer het signalement en adres van het meisje en haar moeder. Het hof in Arnhem oordeelde echter dat hiervoor te weinig bewijs was.

De advocaat-generaal noemde het tijdens de behandeling van het proces verbijsterend dat de Amsterdammer vlak na de mislukte moord een dubbele moord beraamde.

Occupy Eindhoven naar rechter om verhuizing

De betogers van Occupy in Eindhoven hebben donderdag een kort geding aangespannen tegen de gemeente Eindhoven. Dat zegt een woordvoerder van de rechtbank in Den Bosch. De Occupy'ers willen dat de gemeente hen twee weken uitstel geeft om te verhuizen.

Het college van burgemeester en wethouders bepaalde dinsdag na klachten van omwonenden dat de demonstranten het Clausplein moesten verlaten. De actievoerders moeten hun tentenkamp verkassen naar de parkeerplaats bij het Centraal Station, omdat daar volgens de gemeente minder mensen in de directe omgeving wonen.

De betogers weigerden echter te vertrekken en stapten naar de rechter. De gemeente laat in een reactie weten met de ontruiming van het tentenkamp te wachten tot de uitkomst van het kort geding. De zaak dient vrijdag.

Voetbalclubs bezuinigen 20 miljoen op salarissen

De eredivisieclubs hebben vorig seizoen fors bezuinigd op spelerssalarissen. Vijftien van de achttien clubs sneden gezamenlijk ruim twintig miljoen in de loonkosten, wat neerkomt op bijna tien procent van het budget. Dat blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad.

Twee seizoenen geleden werd het topniveau van een gemiddeld spelerssalaris bereikt met 362.000 euro. Vervolgens werd vooral door de topclubs flink gesaneerd. Feyenoord bezuinigde acht miljoen op zijn spelers, Ajax verlaagde de spelerssalarissen met 4,3 miljoen en PSV liet vijf van de zeven spelers die meer dan een miljoen euro per jaar verdienden, vertrekken.

De spelers zelf hebben de lagere loonkosten maar te slikken. "Bij nieuwe contracten gaan de lonen soms wel 30 tot 40 procent omlaag", zegt Danny Hesp, voorzitter van de spelersvakbond VVCS. "Bij contractverlengingen sturen clubs aan op verlaging. Als een speler dat niet accepteert, kan hij vertrekken."

FC Twente en Vitesse zijn uitzonderingen op de regel, daar stegen de salarissen de afgelopen jaren wel. Zo zijn bij Vitesse de personeelkosten vorig seizoen dankzij de investeringen van de Georgische eigenaar Merab Jordania met 4,7 miljoen euro opgelopen.

Ondanks de bezuinigingen leden tien van de vijftien clubs die tot nu toe hun resultaten over vorig seizoen hebben gepubliceerd, een gezamenlijk verlies van bijna 57 miljoen euro.

'Stiltezone blijft wassen neus'

Maatschappij Voor Beter OV is niet onder de indruk van de aankondiging van de NS, dat er meer zal worden gedaan om de rust in stiltezones te verzekeren. Zolang de conducteur vaker niet dan wel in de trein zichtbaar is, zal er van de stiltezones weinig terechtkomen.

Reeds nu zijn de stiltezones als zodanig zeer duidelijk herkenbaar, dus nóg meer vermeldingen op bijvoorbeeld reisinformatieschermen, voegen weinig toe. Daarnaast zullen vooral op drukke trajecten reizigers die wel met elkaar willen babbelen, door plaatsgebrek onvrijwillig in een stiltezone terechtkomen. De handhaving van de rust in een stiltezone is met name een taak van de conducteur. Vaak komt de conducteur niet eens door de trein, en in andere gevallen handhaaft hij de regels in de stiltezones niet. 

Voor Beter OV benadrukt, dat een stiltezone een plek is, waar men zich rustig dient te gedragen. Dat is wat anders dan een absoluut spreekverbod. Dus zaken als de vraag aan een reisgenoot of die ook een blikje fris wil, het aannemen van een inkomend mobiel telefoongesprek met de mededeling dat de beller op een later tijdstip wordt teruggebeld, of een uitgaand telefoontje over een wegens treinvertraging gewijzigd plan, mogen geen probleem zijn.

Justin Bieber en Mariah Carey willen 3DS voor Kerst

Eén van de bekendste Kerstliedjes aller tijden is natuurlijk All I want for Christmas van Mariah Carey. Ze heeft nu een nieuwe versie opgenomen met Justin Bieber. Dat alleen is natuurlijk al nieuwswaardig, maar tevens kunnen we melden dat Nintendo meedoet.

In de clip, op ongeveer 1:58 min. in het liedje, zien we Justin enthousiast allemaal 3DS-units inladen. Nintendo hoopt hiermee natuurlijk dat iedereen voor Kerst een 3DS wil. All I want for Christmas is a Nintendo 3DS!

Wii U niet het einde van de Wii

Volgens Nintendo of America president Reggie Fils-Aime betekent de komst van de Wii U volgend jaar niet het einde van de Wii. Volgens de Nintendo topman doet de Wii het nog altijd goed en bereikt hij dankzij zijn lage prijs een geheel nieuw publiek.

“De mensen die nu een Wii kopen zijn niet de mensen die volgend jaar een Wii U gaan kopen. Dit is voor het eerst dat de Wii tijdens de feestdagen te koop is voor minder dan 150 dollar, we bereiken hiermee een grotere doelgroep. Dit zijn mensen die wel bekend waren met de Wii, maar voor wie hij te duur was met een prijs van 199 of 249 dollar”, zo vertelt Fils-Aime.

Hoewel er nog geen prijs is bekendgemaakt voor de Wii U laat Fils-Aime weten dat hij een ander prijskaartje krijgt dan de Wii. Volgens hem kunnen de Wii en Wii U naast elkaar bestaan, met als uiteindelijk doel dat mensen met een Wii overstappen naar een Wii U.

Geen garantie op huidige sociale werkplek

Er is geen garantie dat de huidige groep gehandicapte werknemers van sociale werkplaatsen de werkplek behouden die ze nu hebben. Dat zei staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken) donderdag in een debat met de Tweede Kamer.

In reactie op vragen van PvdA-Kamerlid Mariëtte Hamer benadrukte De Krom dat in hervormingsplannen van het kabinet niet wordt getornd aan de rechten van de huidige groep kwetsbare werknemers in de sociale werkvoorziening (SW). Maar dat is volgens hem niet een garantie dat ze precies hetzelfde werk blijven doen.

Apple's Siri tegen abortus

De belangrijkste nieuwe functie van de iPhone 4S is Siri, een spraakherkenningfunctie. Het blijkt dat Siri je prima wil helpen om een lijk te begraven of je de dichtstbijzijnde escorts te geven, maar als je een abortuskliniek zoekt geeft hij niet thuis.

Abortioneers Blog had de proef op de som genomen en vroeg aan Siri de dichtstbijzijnde abortuskliniek. Siri gaf als antwoord dat er geen abortusklinieken in de buurt zijn. Maar vraag je Siri om een goede pijpbeurt, dan krijg een aantal adressen van escorts.

Op de vraag waar men een anticonceptiemiddel kan krijgen dan geeft Siri als antwoord dat er geen seksshops zijn gevonden in de buurt. Maar als je op zoek bent naar de zogenoemde Crisis Pregnancy Center, die zijn opgericht om mensen juist te adviseren geen abortus te plegen, dan krijg je een waslijst met resultaten.

Southampton legt huurling Hooiveld tot 2015 vast

Southampton heeft Jos Hooiveld definitief vastgelegd. De 28-jarige verdediger, die sinds september al op huurbasis uitkwam voor de Engelse club, heeft een contract voor drieënhalf jaar getekend. Het is niet bekend hoeveel Southampton betaald heeft voor de Zeijenaar, die bij Celtic nog een contract voor anderhalf jaar had.

Hooiveld stond sinds de zomer van 2009 onder contract bij de Schotse grootmacht, maar veroverde nooit een basisplaats. Na een uitleenbeurt bij FC Kopenhagen belandde de verdediger afgelopen zomer bij de koploper van de Championship, het tweede Engelse profniveau. Bij de Saints kwam Hooiveld tot dusver tot vijftien optredens, waarin hij drie keer scoorde.

Hooiveld speelde eerder voor sc Heerenveen, FC Zwolle, het Oostenrijkse Kapfenberg, FC Inter uit Finland en het Zweedse AIK.

Bedrijven gaan voor veilig internet kinderen

Internet moet een veilige plaats zijn voor kinderen. 28 Topbedrijven hebben de handen ineengeslagen om hier voor te zorgen. Dat maakte Europees Commissaris Neelie Kroes, de initiatiefneemster, donderdag bekend.

Het gaat om bedrijven als de Nederlandse sociale netwerksite Hyves en telecomaanbieder KPN, maar ook wereldspelers als Apple, Facebook en Google. De bedrijven maakten afspraken over onder meer het makkelijker opsporen van ongeschikt materiaal voor kinderen en simpelere middelen voor ouderlijk toezicht.

Uit onderzoek is gebleken dat kinderen gemiddeld 7 jaar zijn als zij het internet opgaan. Bijna vier op de tien kinderen tussen 9 en 12 jaar oud hebben een profiel op een sociaal netwerk.

Bedrijven gaan voor veilig internet kinderen
Bedrijven gaan voor veilig internet kinderen (Foto: ANP)

Rendez-Vous van Esther Verhoef verfilmd

De filmrechten van de bestseller Rendez-Vous van Esther Verhoef zijn verkocht aan het productiebedrijf Millstreet Films. Dat heeft distributeur Independent Films woensdag bekendgemaakt. Het is de eerste keer dat een boek van de schrijfster wordt verfilmd.

Rendez-Vous gaat over Simone die samen met haar man Eric een bouwvallig landhuis koopt in Frankrijk. Tijdens de verbouwing van het huis wordt Simone verliefd op een jonge bouwvakker. De Franse droom ontaardt uiteindelijk in een nachtmerrie.

Het boek werd in 2006 genomineerd voor de NS Publieksprijs en het jaar daarop kreeg Verhoef de Zilveren Vingerafdruk voor beste thriller. Rendez-Vous is vertaald in het Engels, Duits en Russisch.

De filmrechten van het boek werden in 2006 verkocht aan Endemol Nederland. Wil Koopman zou de film toen regisseren, maar die productie is uiteindelijk niet doorgegaan. Wie Rendez-Vous nu gaat regisseren, is nog onbekend.

De opnamen de thriller staan gepland voor volgend jaar. Independent Films brengt de film in 2013 in de bioscoop.

Rendez_Vous
Rendez-Vous van Esther Verhoef wordt verfilmd.

Nederlandse Film Week in Israël

Israël houdt voor het eerst een festival dat geheel is gewijd aan films uit Nederland. Onder andere de thriller Tirza, de horrorkomedie Sint en het drama Alle Tijd zijn te zien. Het festival gaat op zondag van start in Tel Aviv, laat organisator EYE Film Institute Netherlands vandaag weten.

Het programma bestaat uit in totaal acht films en documentaires, die alle zijn voorzien van Hebreeuwse ondertitels. Het is voor het eerst dat een uitgebreid Nederlands filmprogramma in Israël wordt vertoond. Regisseur Job Gosschalk is aanwezig om zijn debuutfilm Alle Tijd aan het publiek te presenteren.

De Nederlandse Film Week wordt georganiseerd door de Tel Aviv Cinematheque, in samenwerking met EYE Film Instituut Nederland en de Nederlandse Ambassade in Tel Aviv. Het evenement vindt plaats van 4 tot en met 16 december.


Nederlandse Film Week in Israël (Foto: Novum)

Julia Roberts moet gaan werken

Julia Roberts heeft getekend voor de hoofdrol in de komedie Second Act. Ze speelt een vrouw die nooit heeft gewerkt en gedwongen wordt een baan te nemen, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter

De 44-jarige actrice gaat de film ook produceren. Het filmproject Second Act is nog in een zeer pril stadium. De producenten zoeken nog een scenarist en een regisseur. Roberts beviel in 2004 van een tweeling en stortte zich toen vooral op haar gezinsleven. Nu lijkt ze zich weer wat meer te richten op haar acteercarrière.

Roberts was dit jaar te zien naast Tom Hanks in de komedie Larry Crowne en vorig jaar had ze een rol in het romantische drama Eat Pray Love. Ze heeft weer een aantal acteerklussen in de planning. Naast Second Act is ze volgend jaar te zien als boze stiefmoeder van Sneeuwwitje in de sprookjesverfilming Mirror Mirror. Ze zou ook naast Meryl Streep een rol spelen in het drama August: Osage County, maar daar heeft ze nog niet voor getekend.


Julia Roberts moet gaan werken (Foto: Novum)

Joop van den Ende maakt schaatsshow van Ice Age

Joop van den Endes Stage Entertainment werkt aan een schaatsshow rond de animatiefilms Ice Age. Ice Age Live! A Mammoth Adventure moet zijn première volgend jaar november beleven in Londen en de hele wereld over gaan.

"Ice Age is voor mij als theaterproducent een wereldtitel", reageert Van den Ende in het AD. "Het is misschien wel de meest populaire animatiefilm ooit." Van Ice Age zijn tot nu toe drie films verschenen. De films van studio Twentieth Century Fox leverden wereldwijd miljarden op.

"Niet alleen kinderen, ook volwassenen vinden het een fantastisch verhaal", weet Van den Ende. "Natuurlijk ben ik onnoemlijk trots dat mijn Nederlandse theaterbedrijf Stage Entertainment door het grote Fox is uitgekozen als exclusieve partner."

Ice Age Live! moet door dertig landen trekken. De show, die in Utrecht wordt ontwikkeld, is pas in 2014 in Nederland te zien. In de ijsshow zijn elementen van alle drie de Ice Age films verwerkt, die door acteurs, poppen, schaatsers en acrobaten op het ijs worden gebracht.


Joop van den Ende maakt schaatsshow van Ice Age (Foto: Novum)

Nieuwe directie Festival Classique

Het klassieke muziekfestival in Den Haag, Festival Classique, heeft een nieuwe, tweekoppige directie. Artistiek directeur Annemarie Goedvolk en zakelijk directeur Kik Eveleens volgen Stef Collignon op, maakte de organisatie donderdag bekend.

Collignon gaf leiding aan vier van de vijf edities van het festival die er tot nu toe zijn geweest. De 36-jarige hoboïste Goedvolk is sinds het begin in 2007 bij het evenement betrokken. De 43-jarige Eveleens werd twee jaar geleden aangesteld als zakelijk leider.

Collignon blijft als adviseur bij Festival Classique betrokken. Het evenement vindt volgend jaar juni voor de zesde keer plaats.

Minister wil u zeggen niet verplichten

Scholen moeten zelf bepalen of leraren met je of met u worden aangesproken. Dat vindt minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA). Zij voelt er niets voor om u zeggen verplicht te stellen, zoals de PVV bepleit.

"Gebruik van het woord u is een blijk van respect en van goede omgangsvormen", stelt Van Bijsterveldt donderdag in een schriftelijke reactie. "Het is echter aan de school en aan de leraar zelf om helder te maken wat de gedragsregels in de school en de klas zouden moeten zijn." Volgens de minister moet de school hierover duidelijke afspraken maken met de ouders van de leerlingen.

PVV-Kamerlid Harm Beertema wil met zijn 'zeg-maar-meneer-Jansen-motie' bereiken dat het gezag van meesters en juffen in de klas wordt 'terugveroverd'. "Je en jij zeggen en voornamen gebruiken is zo jaren zeventig", zei hij woensdag. "Het past echt niet meer in de huidige tijd. Het geeft leerlingen een volstrekt verkeerd beeld van de verhoudingen."


Minister wil u zeggen niet verplichten (Foto: Novum)

Verdachte zedenzaak Ens vrij

De eigenaar van een kinderdagverblijf in Ens die verdacht wordt van ontucht met kinderen komt vrijdag vrij. De rechtbank in Lelystad heeft zijn voorlopige hechtenis geschorst. De 51-jarige man zit al bijna een jaar vast.

De man werd op 21 december 2010 in zijn woning in Ens in Flevoland opgepakt. Hij mag nu voorlopig zijn cel uit zodat hij aan een behandeling tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag kan beginnen. Wel blijft hij onder elektronisch toezicht. Het proces tegen de verdachte start op 10 januari. De man wordt verdacht van ontucht met zeker zes kinderen.

Aangifte na binnendringen Noord/Zuidlijn

De gemeente Amsterdam heeft aangifte gedaan tegen twee televisiemakers die de tunnels van de Noord/Zuidlijn wisten binnen te dringen. Dat heeft een woordvoerder van de gemeentelijke dienst Noord/Zuidlijn donderdag gezegd.

De twee mannen van het online televisiestation TowelTV.com proberen voor een programma dat zij presenteren in iedere aflevering een verboden plek binnen te dringen. Volgens de presentatoren was het 'kinderlijk eenvoudig' om in de tunnels van de Noord/Zuidlijn te komen.

De twee hebben naar eigen zeggen bijna twee uur door de in aanbouw zijnde tunnels gelopen zonder iemand tegen te komen. Volgens de televisiemakers waren kantoren gewoon open en stonden zware machines gebruiksklaar met de sleutels in het slot.

De gemeente wist al eerder dat de twee waren binnengedrongen. Volgens de zegsman heeft de gemeente daar een paar weken geleden al aangifte van gedaan bij de politie. "Vandaag hebben we opnieuw contact opgenomen met de politie toen de twee televisiemakers met het nieuws naar buiten kwamen."

In de bouwput werd al eerder ingebroken. "Het blijft een dilemma voor ons. We kunnen onmogelijk het hele metronetwerk bewaken. Dat kost veel te veel geld."

Bleker blijft bij aanpakken Staatsbosbeheer

Staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) blijft erbij dat hij Staatsbosbeheer op het matje kan roepen vanwege de betrokkenheid bij de aanleg van het Oostvaarderswold. Dat zei Bleker donderdag tijdens een overleg in de Tweede Kamer over het natuurbeleid.

De provincie Flevoland maakte een paar weken geleden bekend dat het nieuwe natuurgebied Oostvaarderswold toch wordt aangelegd. Het Wereld Natuur Fonds, het Flevo-landschap en Staatsbosbeheer nemen dit op zich. Dit is tegen de zin van Bleker; in het regeerakkoord werd nog een streep door het project gezet.

De bewindsman kondigde daarop aan dat Staatsbosbeheer uit het project moet stappen. Hij wil niet dat een organisatie waarover hij de scepter zwaait meewerkt aan een project dat hij niet wil.

Op dit optreden kwam veel kritiek. Zo haalde VVD-prominent Ed Nijpels afgelopen weekend hard naar Bleker uit. Volgens de oud-minister van Vrom en voorzitter van het Bosschap verkoopt de staatssecretaris voortdurend onwaarheden.

Bleker kan Staatsbosbeheer niet verbieden om het Oostvaarderswold te ontwikkelen, omdat de organisatie een zelfstandig bestuursorgaan is, zei Nijpels. "Die heeft een raad van toezicht die kan zeggen: staatssecretaris, u kunt de pot op. Wij gaan over het toezicht, u niet." Ook wees hij erop dat een aantal van de gronden in het Oostvaarderswold eigendom is van Staatsbosbeheer.

Bleker wuifde de kritiek weg. Hij wees erop dat wettelijk vastligt dat Staatsbosbeheer zijn taken uitvoert binnen het regeringsbeleid. En het Oostvaarderswold staat haaks op dat beleid. "Ik vind dat je op zijn minst dan heel stevig de vraag kan voorleggen, hoe leg je dat uit", zei de bewindsman. "Ik vind het niet zo'n ingewikkelde kwestie."

Inmiddels heeft op hoog ambtelijk niveau overleg plaatsgevonden en binnenkort wordt de directeur van Staatsbosbeheer ook bij Bleker ontboden, kondigde hij aan.


Bleker blijft bij aanpakken Staatsbosbeheer (Foto: Novum)

'The Old Republic wel winstgevend voor EA'

Het online spel Star Wars: The Old Republic gaat uitgever Electronic Arts wel degelijk geld opleveren. Analist Michael Pachter weerlegt de uitspraak van Activision-baas Bobby Kotick die van mening is de concurrent Electronic Arts nooit winst kan maken op de Star Wars-game.

Volgens Pachter heeft EA een goede deal gesloten. LucasArts, de eigenaar van het merk Star Wars, krijgt vijfendertig procent van alle inkomsten. Dit zou pas gebeuren nadat de gemaakte kosten zijn terugverdiend.

Kotick gaf woensdag in een gesprek met aandeelhouders aan dat de grootschalige online game vooral geld zou opbrengen voor licentiehouder LucasArts en niet voor uitgever Electronic Arts. "Wij brengen zelf ook Star Wars-games uit en LucasArts is altijd degene die hier het meeste van profiteert", aldus Kotick.

Kotick gaf aan niet te begrijpen hoe EA geld kan verdienen aan de online game. Het aantal succesvolle online spellen, waaronder zijn eigen World of Warcraft, is volgens hem hoe dan ook ontzettend gering.

Star Wars: The Old Republic zou volgens EA bij vijfhonderdduizend betalende abonnees al rendabel zijn. Uit verzamelde consumentendata van Pachter blijkt dat dit aantal vrij gemakkelijk kan worden gehaald.

De uitspraak van Kotick was niet zonder eigenbelang. In een recent onderzoek van Reuters kwam naar voren dat Star Wars: The Old Republic mogelijk drie tot vier miljoen spelers van zijn eigen game World of Warcraft kan afpakken.


'The Old Republic wel winstgevend voor EA?

Quake na vijftien jaar toegestaan in Duitsland

Het schietspel Quake uit 1996 is niet langer verboden in Duitsland. Het Duitse instituut voor mediacontrole, de Bundesprüfstelle für jugendgefährdende Schriften (BPjM), heeft voldaan aan een verzoek van uitgever Bethesda. Dat schrijft de Duitse techwebsite Heise Online.

Het schietspel is inmiddels zo verouderd dat een verbod vanwege realistisch geweld niet meer op zijn plaats is,vindt de keuringsinstantie. Volgens de Duitse wet kunnen bedrijven na tien jaar een bezwaar indienen om een verbod ongedaan te maken. Het ongedaan maken van een verbod gebeurt op aanvraag van de uitgever. Waarom uitgever Bethesda langer dan tien jaar heeft gewacht, is niet bekend.

Bethesda wil Quake, samen met de uitbreidingen Scourge of Armagon en Dissolution of Eternity, opnieuw door de leeftijdsindicatiedienst USK laten controleren. Met een keuring van de USK kan het klassieke schietspel bijvoorbeeld als downloadbaar spel worden uitgegeven.

Het ligt niet in de lijn der verwachting dat de controle door de USK problemen op gaat leveren voor Bethesda. In september gaf de leeftijdsindicatiedienst het achttien jaar geleden uitgegeven schietspel Doom, een schietspel van Bethesda's dochteronderneming id Software, een keuring voor 16 jaar en ouder.

De USK leek dit najaar wat soepeler te worden met het geven van keuringen toen het actiespel Gears of War 3 zonder aanpassingen in Duitsland uitgegeven mocht worden. Woensdag maakte de overheidsinstantie zijn naam als strenge instantie echter weer waar. Het zombiespel Dead Island mag niet verkocht worden.


Quake na vijftien jaar toegestaan in Duitsland

Adriaanse ziet FC Utrecht wel zitten

FC Twente speelt komend weekend een uitwedstrijd tegen FC Utrecht. Co Adriaanse vertelt dat hij graag eens coach wil zijn in de Domstad. Adriaanse speelde in de jaren zeventig zes jaar bij FC Utrecht. Zijn trainerscarrière bracht hem in Nederland bij onder meer Ajax, AZ en FC Twente. Wellicht is de Galgenwaard het volgende station. "Die wens heb ik altijd wel gehad", zei Adriaanse op de website van FC Utrecht.

In Enschede heeft de Amsterdammer een contract tot het einde van dit seizoen. Daarna kan hij wellicht dus naar Utrecht vertrekken. "Het is er nooit van gekomen, maar de tijd begint te dringen gezien mijn leeftijd", aldus de 64-jarige coach.

FC Twente ging aan het begin van dit seizoen met Adriaanse in zee. Volgens diverse media is men in Enschede echter niet tevreden over zijn werkwijze. In Utrecht is Jan Wouters tot het eind van dit seizoen interim-coach als opvolger van Erwin Koeman.

[WB] Franse achtervolgingsploeg van het ijs

De Franse achtervolgingsploeg van kopman Alexis Contin zal zondag tijdens de wereldbekerwedstrijden schaatsen in Heerenveen niet op het ijs verschijnen. De Franse federatie heeft het talentvolle trio - zonder opgaaf van redenen - verboden op dit onderdeel te starten.

De Franse ploeg dook tijdens de World Cup-races in Cheljabinsk 3 seconden onder het Frans record en eindigde daarmee als zevende. Tot ontzetting van Contin verbiedt de Franse bond hen nu om in Thialf te schaatsen.

[DC] Nadal en Monaco openen finale

De Spanjaard Rafael Nadal en zijn Argentijnse opponent Juan Monaco spelen vrijdag het eerste enkelspel in de Davis Cupfinale. Dat heeft de loting donderdag uitgewezen. Het tweede enkelspel gaat tussen Nadals landgenoot David Ferrer en Juan Martin del Potro uit Argentinië.

Het dubbelspel wordt zaterdag een onderonsje tussen het Spaanse duo Feliciano Lopez en Fernando Verdasco en hun Argentijnse tegenstanders Eduardo Schwank en David Nalbandian. Zondag staan de laatste twee enkelspelen op het programma. Nadal treft dan de Argentijnse kopman Del Potro en Ferrer kruist de degens met Monaco.

Argentinië gaat in het Spaanse Sevilla op jacht naar zijn eerste titel. Drie eerdere Davis Cupfinales werden allemaal verloren. Spanje won het landentoernooi al viermaal.


Nadal en Monaco openen finale Davis Cup (Foto: Novum)

Politie vond tweede babylijkje bij Randwijk

In de uiterwaarden van de Rijn bij het Gelderse Randwijk zijn vorig jaar niet een maar twee babylijkjes gevonden. Dat heeft het Openbaar Ministerie donderdag, ruim veertien maanden later, bekendgemaakt. De doodsoorzaak, identiteit en herkomst van de baby's zijn nog altijd onbekend.

Het eerste lijkje werd op 22 september gevonden in een vuilniszak. De politie liet toen weten uit te gaan van een misdrijf. Na onderzoek in de uiterwaarden werd begin oktober 2010 een tweede baby gevonden. Het gaat om voldragen meisjes die dood zijn geboren of kort na de geboorte zijn overleden. Waarschijnlijk zijn het zusjes of nichtjes. De baby's zijn in moederlijke lijn aan elkaar verwant.

Onduidelijk is hoe lang de stoffelijke resten in de uiterwaarden hebben gelegen en of de baby's tegelijkertijd zijn neergelegd. Justitie hield de zaak bewust uit de publiciteit om nader onderzoek te doen. Na ruim een jaar zijn er echter geen aanknopingspunten gevonden. Mogelijk hebben de lijkjes een link met Duitsland, maar ook dat spoor liep dood.

De eerste baby, genaamd Elisabeth, werd na een week begraven in Herveld. Het tweede lijkje, Eva, is donderdag begraven. Daarbij was burgemeester Tuijnman van de gemeente Overbetuwe aanwezig.

Justitie heeft het onderzoek nog niet afgerond. Er loopt nog een aantal onderzoeken, waarvan de resultaten eind 2011 verwacht worden.

Clinton roept Myanmar op tot meer hervormingen

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton heeft de leiders van Myanmar opgeroepen nog meer democratische hervormingen door te voeren. Ze bood het geïsoleerde land het vooruitzicht op een volledig herstel van de diplomatieke betrekkingen als beloning voor de stappen die het nu al in de goede richting heeft gezet.

Clinton voerde donderdag overleg met president Thein Sein en andere Myanmarese hoogwaardigheidsbekleders in de hoofdstad Nypyidaw. "Ik ben gekomen om te bekijken of de tijd rijp is voor een nieuw hoofdstuk in onze gezamenlijke geschiedenis. De Verenigde Staten zijn bereid het pad van hervormingen samen met jullie af te leggen als jullie de goede richting blijven opgaan", aldus Clinton.

President Barack Obama wil, nu Myanmar een begin heeft gemaakt met democratische hervormingen, de betrekkingen naar een hoger plan brengen, zei Clinton. De VS hadden de afgelopen twee decennia geen ambassadeur in Myanmar.


Clinton roept Myanmar op tot meer hervormingen (Foto: Novum)

Ancelotti: "Chelsea-selectie te oud"

Carlo Ancelotti denkt een verklaring te hebben voor de tegenvallende prestaties van Chelsea. De oud-trainer van de Londenaren vindt de selectie te oud.

Ancelotti wil in ieder geval de schuld niet bij André Villas-Boas neerleggen. "Hij kan niet voor wonderen zorgen. De ploeg is oud. Het is hetzelfde team als wat ik achterliet, met uitzondering op Juan Mata en Raul Meireles. Het probleem is niet Villas-Boas, het is de ploeg die hij heeft. André is jong en onervaren, maar hij heeft het goed gedaan en is een talent."

Villas-Boas is het niet met zijn voorganger eens. "Ik denk niet dat het aan de veroudering van de selectie ligt. Het was ons besluit om met deze spelers door te gaan. Wij geloven in ze."

Chelsea is tot nu toe aan een desastreus seizoen bezig. De Londenaren werden deze week uitgeschakeld in de kwartfinale van de League Cup en staan op een teleurstellende vijfde plek in de Premier League. In de Champions League moet Chelsea nog hard aan de bak om zich te kwalificeren voor de volgende ronde.

Google Chrome passeert Firefox

Internetbrowser Chrome van het Amerikaanse internetbedrijf Google heeft sinds november wereldwijd een groter marktaandeel dan concurrent Firefox. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van StatCounter, een bureau dat het verkeer op websites volgt.

Google Chrome had in november een marktaandeel van 25,7 procent, terwijl Firefox het moet doen met 25,2 procent. Internet Explorer blijft marktleider met een aandeel van 40,6 procent.

Google Chrome passeert Firefox
Google Chrome passeert Firefox (Foto: ANP)

Ik haat labels en lusjes!

Aan de binnenkant van de broek zit een boekje vast gestikt. Een boekje? Ja. Waar vroeger één lusje zat met daarop het wasvoorschrift en het materiaal waar de broek van is gemaakt, staat het er nu in zevenentwintig talen. Een stapel labels op elkaar genaaid, dus. En die hele handel mee gestikt in de naad van je broek. Je kán er voor kiezen om die labels kort af te knippen, maar dan ben je niet van het probleem af. Er blijft namelijk altijd wat zitten. Restlabel.

Wildcard ABN Amro-toernooi voor winnaar Masters

Bij de nationale Masters in Rotterdam staat dit jaar bij de mannen een wildcard voor het ABN Amro World Tennis Tournament op het spel. Toernooidirecteur Raemon Sluiter heeft dit donderdag bekendgemaakt. De Masters zijn van 13 tot en met 17 december in Rotterdam.

De winnaar mag in februari meedoen aan het ATP-toernooi in Rotterdam. Als de winnaar op grond van zijn ranking rechtstreeks wordt toegelaten tot het ABN Amro-toernooi gaat de wildcard naar de verliezend finalist. Dit zou het geval kunnen zijn als Robin Haase de Masters wint.

Nederland discrimineert bij benoeming notarissen

Nederland discrimineert door de wet te laten bepalen dat alleen mensen met een Nederlandse nationaliteit tot notaris mogen worden benoemd. Dat is in strijd met de vrijheid van vestiging in de Europese Unie, stelt het Europese Hof van Justitie in Luxemburg donderdag.

Het hof vindt dat Nederland mensen uit andere lidstaten worden belet zich in Nederland te vestigen om het beroep van notaris uit te oefenen. Het hof deelt daarmee het standpunt van de Europese Commissie, die wil dat de wet wordt gewijzigd.

Dronken man doet dutje op vluchtstrook

Een 33-jarige man deed woensdagavond een dutje op de vluchtstrook van de A9. De man uit Haarlem sliep in zijn auto met de motor draaiende en de muziek hard aan, meldt de politie donderdag.

De politie deed het portier open en rook een flinke alcoholwalm. Hij bleek iets te diep in het glaasje te hebben gekeken. Uit een blaastest bleek dat hij 1,06 promille alcohol in zijn bloed had.

De man verzette zich tegen de aanhouding. Op het politiebureau bleek dat het rijbewijs van de man al een tijd geleden was ingevorderd. Er zijn diverse processen-verbaal opgemaakt.

Van Bijsterveldt bekijkt titel voor mbo'ers

Onderwijsminister Marja van Bijsterveldt (CDA) staat open voor het idee van een speciale titel voor excellente mbo-studenten. Ze gaat de mogelijkheden onderzoeken, zegt ze donderdag in een schriftelijke reactie op een voorstel van D66.

D66-Kamerlid Boris van der Ham pleitte er woensdag in de Tweede Kamer voor om goede ambachtslieden een officiële erkenning te geven in de vorm van een titel. "Vroeger bestond in Nederland de meestertitel voor de ambachten", zei hij tijdens het debat over de begroting van het ministerie van Onderwijs. "Met een meestertitel laat je zien dat uitstekend vakmanschap erkend en gewaardeerd wordt."

Van Bijsterveldt begrijpt deze wens en gaat over het plan in overleg met Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven (SBB).

Australisch rugby-icoon Beetson (66) overleden

De Australische rugbylegende Artie Beetson is overleden. De oud-rugbyer overleed donderdag toen hij in de buurt van zijn huis in Gold Coast aan het fietsen was, vermoedelijk aan een hartstilstand. De Aboriginal was de eerste inheemse aanvoerder van Australië. Hij werd 66 jaar.

Volgens de president van de nationale rugbyleague David Gallop was Beetson van grote betekenis. "Hij was een inheemse leider, niet alleen in de rugbycompetitie, maar ook in de Australische sport. Hij was een rolmodel, een winnaar en iemand die we enorm zullen missen."

Beetson begon zijn professionele carrière in 1966 bij Balman. In 1974 en '75 schreef hij twee Australische landstitels op zijn naam, waarna hij zijn loopbaan beëindigde in zijn geboorteplaats Queensland bij Redcliffe. De speler was daarnaast enkele duels aanvoerder van het nationale team.

Youp van 't Hek gaat lesgeven aan TU Delft

Youp van 't Hek wordt Cultural Professor aan de TU Delft. Hij trapt zijn tijdelijke aanstelling in maart af met een openbare lezing. Daarnaast gaat de cabaretier en columnist lesgeven aan een select groepje studenten.

De zes colleges die Van 't Hek aan de uitverkorenen gaat geven, staan in het teken van het thema Los van Alles, maakte de universiteit bekend. In twee maanden tijd werken de studenten aan een specifieke opdracht. Wat die opdracht inhoudt is niet bekendgemaakt.

De 57-jarige Van 't Hek volgt Vincent Menzel op, die vanaf september enkele maanden lesgaf aan de TU Delft. Ook schrijvers Arnon Grunberg, Hugo Brandt Corstius en H.J.A. Hofland gingen hem voor. Het professorschap wordt in mei afgesloten met een uittreerede.

Van 't Hek is de tweede cabaretier in korte tijd die een aanstelling bij een universiteit krijgt. Wim de Bie geeft vanaf februari aan de Universiteit van Tilburg tijdelijk een masterclass satire in het kader van de Leonardoleerstoel.


Youp van 't Hek gaat lesgeven aan TU Delft (Foto: Novum)

Mini-Sinterklazen gratis met de trein

Kinderen kunnen dit weekeinde gratis met de trein reizen op voorwaarde dat zij als Sinterklaas of Zwarte Piet zijn gekleed. Dat heeft de NS donderdag in dichtvorm bekendgemaakt.

"Sinterklaas ging per paard over 's heren wegen, maar de files vielen hem wat tegen. Dus koos hij in het Sinterklaas-weekend voor de trein. Eerst de Intercity, wat bleek dat fijn", dicht de NS.

Alle kinderen tot en met 11 jaar mogen meedoen. Wel moet een volwassene de hulppieten en -sinterklazen begeleiden. Het vrijreizen geldt alleen op 3 en 4 december.

Wijnaldum houdt rekening met fluitconcert

Georginio Wijnaldum keert zondag met PSV terug bij zijn jeugdliefde Feyenoord. De aanvallende middenvelder vreest voor de reactie van het Legioen.

"Natuurlijk hoop ik op een goede ontvangst, maar ik houd rekening met het ergste", zegt de PSV'er in de aanloop naar de Eredivisie-topper. "Toch kijk ik echt uit naar deze wedstrijd. Ik ben blij dat ik de jongens en de mensen van de club weer zie. Ik houd wel rekening met een fluitconcert, maar wat kan ik daar aan doen?"

Wijnaldum verwacht een moeilijke middag voor PSV. "Feyenoord heeft een goed team. Er zit veel voetbal in. Ze zijn echter nog niet zo constant. Het publiek kan ze wel over een dood punt helpen. Ik weet zelf als geen ander hoe het er in De Kuip aan toe kan gaan."

De oud-Feyenoorder zal zich inhouden als hij scoort. "Natuurlijk wil ik graag scoren en winnen, maar ik ga niet juichen. Dat vind ik geen teken van respect naar de club en de fans die altijd goed voor me zijn geweest. Ja, ook al zijn die supporters nu misschien boos."

Sonic Generations (3DS)

De Sonic-serie is de laatste jaren dramatisch achteruit gegaan. De toptijd van de SEGA Genesis heeft Sonic daarna nooit meer bereikt. Het dieptepunt bereikte onze blauwe egel met Sonic 2006, een van 's werelds slechtste games. Toch lijkt er een sprankje hoop te zijn. Sonic Colours was een redelijk leuk spel en met Sonic Generations wil SEGA weer de hoogtijdagen beleven.  Het is een spel geworden waar de klassieke Sonic en de moderne Sonic samenkomen. Is het nu eindelijk een geslaagd product geworden?

Groningse advocaat moet toga inleveren

Een advocaat uit het Groningse Haren is uit zijn functie gezet. Hij was al bijna een jaar geschorst, maar oefende zijn beroep toch uit. De deken van de Groningse advocaten bevestigt donderdag berichtgeving daarover van RTV Noord.

Advocaat Ruud Skála was geschorst omdat hij voor een cliënte een procedure was begonnen terwijl zij daar niets van wist. De vrouw verloor de procedure, maar moest wel de proceskosten betalen. De raadsman was eerder ook al meerdere keren geschorst.

Vorige week bepaalde de Raad van Discipline dat de man zijn toga moet inleveren. Volgens de deken van de Groningse advocaten is het de eerste keer dat in Groningen een advocaat uit zijn functie is gezet. De advocaat kan nog wel in hoger beroep gaan.

Drie Nederlanders genomineerd voor wereldelftal

Wesley Sneijder, Robin van Persie en de gestopte Edwin van der Sar zijn door hun collega's genomineerd voor het wereldelftal van het jaar 2011. Dat heeft de wereldvoetbalbond FIFA donderdag bekendgemaakt. Ruim vijftigduizend profvoetballers uit de hele wereld mochten hun stem uitbrengen.

In totaal staan er 55 voetballers op de shortlist. Wereldkampioen Spanje telt met twaalf spelers de meeste genomineerden, gevolgd door acht Brazilianen en vijf spelers uit Duitsland en Engeland. Nederland levert net als vorig jaar drie voetballers. Van der Sar en Sneijder behoorden toen ook tot de genomineerden, maar alleen laatstgenoemde kreeg een plaatsje in het prestigieuze elftal.

Het winnende elftal van het zogenoemde FIFA FIFpro World XI wordt op 9 januari in Zürich bekendgemaakt.

Pandemonium naar PSN

Sony heeft weer twee mooie PSone-classics voor ons in petto, beide delen van Pandemonium staan op de planning voor de PS Store. PEGI heeft namelijk beide side-scrolling platformers van een leeftijdsbepaling voorzien voor de PS3, wat aanduidt dat het spel naar PSN komt in Europa.

Pandemonium werd ontwikkeld door Crystel Dynamics voordat ze onderdeel waren van Eidos, wat nu al weer onder de hoede is van Square Enix. Het spel bestond uit 3D-levels maar de gameplay was 2D, wat toen zorgde voor een verfrissende ervaring. Daarbij waren de spellen verre van gemakkelijk. Voor een indruk bekijk het filmpje hieronder.

China waarschuwt voor overreactie tegen Iran

China is bezorgd over de harde reacties van bepaalde landen op de aanval dinsdag op de Britse ambassade in Teheran. Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zei donderdag dat Peking hoopt 'dat de betrokken landen kalmte en terughoudendheid in acht nemen en voorkomen dat er emotionele acties worden ondernomen die de confrontatie aanjagen'.

Iraanse betogers bestormden dinsdag de Britse ambassade in Teheran uit woede over nieuwe westerse sancties tegen Iran. De ambassade is woensdag gesloten en de Iraanse ambassade in Londen moet vrijdag zijn deuren sluiten.

Lenny Kravitz krijgt hoge Franse onderscheiding

Lenny Kravitz is onderscheiden met het Légion d'Honneur, de belangrijkste Franse onderscheiding. De 47-jarige zanger kreeg de onderscheiding uit handen van minister van cultuur Frédéric Mitterrand.

Mitterrand prees de zanger voor 'het doorbreken van de barrières tussen zwarte en witte muziek'. Op zijn laatste album, Black and White America, neemt Kravitz rassenverschillen onder de loep.

Het Légion d'Honneur is een onderscheiding voor prestaties op onder meer cultureel, wetenschappelijk, militair en sociaal gebied. Sterren die eerder onderscheiden werden, zijn onder anderen Steven Spielberg, Barbra Streisand en de Nederlandse Liesbeth List.

Menukaart dierentuinen stuk diervriendelijker

Veel dierentuinen hebben hun menukaart aangepast. Het eten in de parken is de afgelopen tijd een stuk diervriendelijker geworden, meldt Wakker Dier donderdag.

De stichting stelde vorig jaar de menukaarten in de Nederlandse dierenparken aan de kaak. Vrijwel al het vlees kwam uit de bio-industrie, bleek toen.

In veel parken zijn nu biologische snacks als kroketten, frikadellen en kipnuggets te krijgen. Ook is in enkele dierentuinen biologisch vlees geïntroduceerd en voert het Dolfinarium niet alleen haar klanten maar ook de dolfijnen en andere dieren voortaan met vis met het keurmerk MSC. In andere parken worden geen bedreigde vissoorten meer geserveerd en is er meer keuze uit vegetarische gerechten.

Wakker Dier is blij met de vele verbeteringen. Toch is de stichting nog niet helemaal tevreden. Er wordt nog te veel gebruik gemaakt van eieren van kippen die nooit buiten zijn geweest. Wakker Dier gaat ieder jaar de horecagelegenheden in de dierenparken controleren.

Acht op de tien jongeren wil WOII blijven herdenken

Nederlandse jongeren vinden het belangrijk dat elk jaar wordt stilgestaan bij de Tweede Wereldoorlog. Acht op de tien willen de slachtoffers van de oorlog blijven herdenken. Dat blijkt uit onderzoek van de Nationale Jeugdraad in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, waar de herdenking onder valt.

De jongeren vinden het belangrijk respect te betuigen aan de slachtoffers en stil te staan bij het feit dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Aan de manier waarop dat gebeurt, hoeft geen verandering in te komen, stellen zij. Een speciale jongerenherdenking of recente oorlogen bij de herdenking betrekken hoeft ook niet.

Wel moet in de klas meer aandacht worden besteed aan de oorlog. Zes op de tien jongeren ziet graag dat er bijvoorbeeld overlevenden langskomen op school met hun persoonlijke verhaal. Dat spreekt meer tot de verbeelding dan schoolboeken. Jongeren willen dat de oorlog 'voelbaar wordt', stellen de onderzoekers.

Staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) vindt het bemoedigend dat de tieners van nu de Tweede Wereldoorlog willen blijven herdenken. Ze nam het onderzoek donderdag in ontvangst.

Cruijff zet juridische stappen door

Johan Cruijff en de tien Ajax-trainers zetten de juridische procedure tegen de overige leden van de Raad van Commissarissen voort.

Cruijff en de jeugdcoaches Dennis Bergkamp, Wim Jonk, John Bosman, Jaap Stam, Marc Overmars, Dean Gorré, Bryan Roy, Orlando Trustfull, Ronald de Boer en Michel Kreek hebben bij de rechter om een datum verzocht waarop het kort geding moet plaatsvinden. Dat meldt De Telegraaf.

Cruijff zal vermoedelijk de procedure van de commissarissen bij de aanstelling van de nieuwe directie aanvechten. De nummer veertien werd niet betrokken in de aanstellingen van Louis van Gaal, Martin Sturkenboom en Danny Blind. Volgens de tien jeugdcoaches komen de in hun contract opgenomen functieomschrijvingen en doelstellingen niet overeen met de afspraken die met de nieuwe directie zijn gemaakt.

Daarnaast heeft Tscheu La Ling zowel een strafzaak als een civiele zaak lopen tegen de voorzitter van de RvC, Steven ten Have. Die zou Ling hebben beschuldigd van omkoping tegenover supporters en de ledenraad. Ling eist een rectificatie en zal de zaak ook doorzetten wanneer Ten Have besluit op te stappen.

Super Mario Galaxy 2 op de 3DS was geen succes

Super Mario 3D Land director Koichi Hayashida vertelde dat Nintendo heeft getest of ze Super Mario Galaxy 2 werkend kregen op 3DS. Helaas bleken de besturing van het spel en grafische beperkingen in de weg te staan.

In een interview laat Hayashida weten dat ze tijdens beginfase van de ontwikkeling van Super Mario 3D Land hebben getest hoe Super Mario Galaxy 2 er op een klein scherm uitziet. Op het kleine schermpje zag Mario eruit als een vlekje en was het spel moeilijk speelbaar. Hierdoor zijn ze gaan kijken naar omgevingen en camerastandpunten die ervoor zorgen dat je met een redelijk grote Mario op een klein scherm kunt spelen. Zaken die bij een console-versie niet eens aan de orde komen, zo vertelt Hayashida.

In het interview staat verder waarom je niet kunt vliegen met het Tanooki Suit. Het pak is bedoeld om Mario’s sprongen uit te breiden met de mogelijkheid tot zweven. Het vrij rondvliegen in een 3D omgeving geeft volgens Hayashida te veel problemen. Voor het complete interview klik hier.

sm3dl

PSV dient klacht in bij UEFA voor weigeren fans

PSV heeft bij de UEFA een officiële klacht ingediend vanwege een onaangekondigde blaastest bij het stadion van Legia Warschau, waar de Eindhovenaren gisteren voor de Europa League tegen Legia speelden. Daarbij werd volgens PSV een zeer lage promillagegrens gehanteerd, waardoor vijftig van de zeventig supporters ondanks een geldig toegangsbewijs het bezoekersvak niet in mochten.

PSV had in de aanloop naar het Europa Leagueduel tweemaal vooroverleg met Legia, maar daarin was de blaastest door de Poolse club niet aangekondigd. "Helaas is waarheid geworden wat we vooraf vreesden: dat er mogelijk incidenten zouden zijn", zegt algemeen directeur Tiny Sanders op de clubsite. Om deze reden was er geen officiële supportersreis.

De geweigerde supporters misten uiteindelijke een eclatante overwinning van hun ploeg. PSV zegevierde met 3-0 en verzekerde zich daarmee van de groepswinst in poule C.

Directeur afkickkliniek op non-actief

De directeur van een afkickkliniek uit Veldhoven is per direct op non-actief gesteld. Dat meldt het Eindhovens Dagblad. De 31-jarige man probeerde vrijdagochtend tijdens een vlucht de nooddeur van een vliegtuig te openen.

Volgens de raad van toezicht hoort dergelijk gedrag niet bij de positie van directeur. "Daarom hebben wij besloten om hem tijdelijk op non-actief te zetten, totdat het onderzoek verder is gevorderd", zegt de secretaris van de raad in de krant.

De Brabander viel passagiers lastig en weigerde zich rustig te gedragen. Op Schiphol werd hij opgepakt. Volgens het dagblad liet de directeur afgelopen weekeinde nog weten dat het om een patiënt van de Veldhovense instelling ging.

Deel station Amsterdam Centraal ontruimd

De politie heeft donderdagochtend korte tijd een deel van het station Amsterdam Centraal ontruimd vanwege een verdachte koffer. Het ging om de hal tussen de west- en middentunnel, zegt een woordvoerder van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD).

Na onderzoek bleek de koffer geen explosieven te bevatten. Het treinverkeer had geen last van de ontruiming. De hal was een klein uur afgezet.

Weigerambtenaren gaan ontslag aanvechten

Twee derde van de weigerambtenaren gaat zijn ontslag aanvechten als het kabinet besluit dat zij wegmoeten. Ruim 62 procent zegt een ontslag niet zonder slag of stoot te accepteren. Dat blijkt uit een enquête onder 69 weigerambtenaren van het EO-programma De Vijfde Dag.

Bijna alle weigerambtenaren zeggen liever thuis te zitten dan een homopaar te moeten trouwen. Toch komt het maar weinig voor dat een homostel wordt geweigerd. Van de ondervraagden is 95 procent nog nooit gevraagd om twee mannen of vrouwen te trouwen. Drie ambtenaren geven aan dat ze ooit een paar hebben geweigerd.

Opvallend is dat 41 procent van de ondervraagden in dienst is getreden na de invoering van het homohuwelijk. Tijdens hun sollicitatieperiode is hun naar eigen zeggen nooit gevraagd of zij bezwaar hebben tegen het trouwen van homo's.

Volgens De Vijfde Dag zijn er zo'n honderd weigerambtenaren in Nederland. De meesten, 85 procent, is man en boven de 50 jaar.

PBL: hogere maximumsnelheid gunstig voor schatkist

De verhoging van de maximumsnelheid op zestig procent van de snelwegen naar 130 kilometer per uur levert de staatskas een flink bedrag op aan extra accijns. Een woordvoerder van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) bevestigt donderdag berichtgeving daarover in het AD.

Doordat automobilisten harder rijden verbruiken ze meer brandstof. Het PBL schat dat daardoor elk jaar vijftig tot honderd miljoen euro extra aan accijns binnenkomt.

Het planbureau heeft de berekening gebaseerd op de voorspelling van het ministerie van Infrastructuur en Milieu dat de snelheidsverhoging leidt tot 0,4 miljoen ton meer CO2-uitstoot. Dat staat gelijk aan ongeveer zestig miljoen liter extra benzineverkoop en vijftig miljoen liter extra diesel. Van een literprijs benzine gaat ongeveer zestig procent naar de schatkist. Bij diesel is dat een kleine vijftig procent.

De exacte hoeveelheid brandstof die extra wordt verbruikt door de plannen van minister Melanie Schultz van Haegen (VVD) is volgens het PBL niet te berekenen, omdat dat afhankelijk is van rijgedrag en het aantal zuinige auto's op de weg.


PBL: hogere maximumsnelheid gunstig voor schatkist (Foto: Novum)

Bestuurslid Buma/Stemra weg om 'corruptie'

Bestuurslid van Buma/Stemra Jochem Gerrits is donderdag per direct opgestapt. Aanleiding is een uitzending van Pownews waarin een telefoongesprek te horen was waarin hij zijn diensten aanbood in ruil voor geld.

In het gesprek zei Gerrits dat hij wil inzetten voor een miljoenenclaim van de componist Melchior Rietveldt. In ruil vroeg Gerrits een derde van de opbrengst. Gerrits ontkent niet dat hij in het gesprek te horen is, maar laat weten zich niet te herkennen in de berichtgeving, zegt een woordvoerder van Buma/Stemra.

Buma/Stemra moet de belangen van muziekmakers, zoals componisten en tekstschrijvers, behartigen en het auteursrecht beschermen. Een muziekstuk van Rietveldt voor een anti-kopieercampagne is volgens de muzikant zonder zijn medeweten vertoond in bioscopen en op dvd's.

Rietveldt zegt dat hij recht heeft op een vergoeding die mogelijk in de miljoenen loopt. Buma/Stemra neemt zijn claim niet in behandeling. In het telefoongesprek dat Pownews uitzond, zegt Gerrits dat hij als bestuurslid van Buma/Stemra ervoor kan zorgen dat de organisatie wel naar de zaak kijkt.

Het aftreden van Gerrits is vooralsnog tijdelijk. Een bestuursvergadering aanstaande woensdag moet uitwijzen wat er verder met hem gebeurt.

Top of flop: Switching the lights off

De van oorsprong Londense band "My Propane" presenteert vandaag een nieuwe single "Switching the lights off". De band, tegenwoordig gehuisvest in Nederland, maakte naast een stevig rocknummer ook nog eens een bijzondere clip met een ruw uiterlijk. Deze clip maakt het geheel compleet,  maar is door de aanwezigheid van enkele naakte delen wel onveilig voor de werkvloer. Dit nummer is voor mij een duidelijke topper!

Verwacht 'grote dingen' van Zelda op de Wii U

De beroemde Zelda-producer Eiji Aonuma heeft tegen Nintendo Power gezegd dat gamers grote dingen mogen verwachten van de volgende Zelda op de Wii U. Hij gaf uiteraard nog geen details, maar zei wel dat het volgende Zelda-spel in de reeks de basis van de serie zal uitdagen.

"Skyward Sword is a title where we took aim at all the conventions of the Zelda series. While that may have been difficult, I think that confronting those challenges resulted in something that has a great deal of value. When it comes to Wii U, we'll obviously want to add new elements that take advantage of the capabilities of the platform. I think using that as a lens through which we once again challenge the conventions of Zelda is more important than just making another Zelda game. With that in mind, please expect big things from the Zelda series to come!"

Chantal Janzen fantaseert over geheim huwelijk

Chantal Janzen en haar vriend Marco fantaseren geregeld over hoe hun bruiloft eruit moet zien. Soms lijkt het hen wel wat om met z'n tweetjes ongemerkt weg te glippen en elkaar zonder genodigden het jawoord te geven.

"Het is wel heel leuk om daarover te fantaseren met z'n tweetjes en dat doen we dan ook heel veel", geeft Chantal toe voor de camera van Novum Nieuws. "Dan denken we: zullen we het alleen met z'n tweetjes doen? Maar dan denken we meteen aan onze ouders die dat echt niet overleven en echt in shock zouden zijn. Dus dat kunnen we dan weer niet maken."

Chantal maakte vorig jaar zomer bekend dat zij en Marco verloofd zijn. Van een bruiloft is het echter nog niet gekomen. Dat zal op korte termijn ook niet gebeuren. "Ik wil het wel heel graag, maar dan wil ik er wel echt de tijd voor hebben, want dan ga ik daarna ook wel even flink op reis", zegt Chantal. "En ik denk dat dat nu niet heel goed uitkomt, met RTL 4 en mijn musicals."

Carlo en Irene maken TV Kantine-film

Carlo Boszhard en Irene Moors brengen hun TV Kantine naar het witte doek. Carlo en zijn vriend Herald Adolfs, die samen de comedyserie schrijven, nemen ook het scenario van de film op zich.

"Het is echt een soort 'kindje' van Carlo en mij en daarom willen we het helemaal zelf gaan maken", laat Adolfs woensdag weten aan Shownieuws. Wanneer het duo aan de slag gaat met de film is nog niet bekend. Het is wel al duidelijk dat de filmversie van de TV Kantine zowel reeds bekende als nieuwe typetjes zal bevatten.

In de TV Kantine persifleren Carlo en Irene talloze beroemdheden. De twee wonnen vorig jaar de Gouden Televizierring met het programma. Vrijdag gaat een nieuw seizoen van start.

Moslimbroederschap wil regering vormen

De Moslimbroederschap, die volgens de eerste voorlopige uitslagen van de Egyptische parlementsverkiezingen de meeste stemmen heeft behaald, wil de nieuwe regering vormen. De tijdens het bewind van Hosni Mubarak verboden Broederschap eist de formatie op en lijkt daarmee af te stevenen op een confrontatie met de militaire machthebbers.

De Opperste Raad van de Strijdkrachten heeft namelijk gezegd dat zij de nieuwe regering benoemt en dat het parlement, waarin de Broederschap dus veel zetels zal hebben, niet het recht krijgt om die regering te ontbinden.

NS pakt gekwebbel in stiltecoupé aan

De NS gaat reizigers beter informeren over stiltezones in de trein. Zo moet een einde komen aan de overlast in de stiltecoupés. Dat schrijft Metro donderdag. Veel mensen ergeren zich mateloos aan het luidruchtige gedrag van hun medereizigers in de daarvoor aangewezen stille coupés.

Een woordvoerder van NS zegt dat er wordt gekeken naar aanvullende acties en dat de bekendheid over de regels verder moet worden verbeterd. Hij vindt echter dat reizigers ook een verantwoordelijkheid hebben om elkaar aan te spreken over hoe het hoort.

Het uitdelen van boetes is volgens de woordvoerder niet aan de orde. "De bottomline is dat we het treinreizen samen levendig moeten houden. Het is een kwestie van fatsoen."

De NS begon in 2003 met een proef met stiltezones in de trein. Inmiddels zijn de meeste intercity's van zo'n coupé voorzien.

'Kabinet trekt miljard uit voor aanpak files'

Het kabinet pompt samen met acht regio's een miljard euro in de aanpak om files te bestrijden. Vooral drukke wegen als de A4, A10 en A12 moeten worden aangepakt. Dat maakt minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen donderdag bekend, melden bronnen aan RTL Nieuws.

Het geld wordt onder meer gestoken in het verlegen van in- en uitvoegstroken, een ruimere openstelling van de spitsstroken en betere reisinformatie. Ook moeten er meer projecten komen op het gebied van spitsmijden.

Ondanks dat de filedruk in Nederland al is verminderd, hoopt minister Schultz dat de maatregelen op de grootste knelpunten voor twintig procent minder files zorgen. Het kabinet betaalt ruim zestig procent van de kosten. Het overige geld komt van de regio's.

'Ajacied Lukoki kan voor drie jaar bijtekenen'

Jody Lukoki kan zijn aflopende contract bij Ajax verlengen. De landskampioen heeft de 19-jarige aanvaller een voorstel gedaan om voor drie jaar bij te tekenen, meldt De Telegraaf donderdag.

Lukoki maakte begin van dit jaar in de Klassieker tegen Feyenoord zijn debuut en kwam sindsdien tot acht optredens. Vooral de laatste weken deed trainer Frank de Boer regelmatig een beroep op hem vanwege de vele blessures bij Ajax.

Volgens zijn zaakwaarnemer Chiel Dekker staat Lukoki welwillend tegenover een langer verblijf bij de club waar hij de jeugdopleiding doorliep. "We zullen ons even beraden, maar staan hier positief tegenover en hebben de intentie om eruit te komen."

'Ouders krijgen spreekrecht bij rechter'

Ouders van wie hun kinderen iets is misdaan, krijgen binnenkort ook spreekrecht in de rechtszaal. Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) dient daar vrijdag een wetsvoorstel voor in bij de ministerraad, melden bronnen aan De Telegraaf.

De wet moet in april in werking treden. Teeven maakt haast omdat hij vindt dat ook de ouders van de slachtoffers in de grote Amsterdamse zedenzaak er nog gebruik van kunnen maken. De rechtbank start medio maart met de inhoudelijke behandeling van de zaak tegen hoofdverdachte Robert M., die wordt beschuldigd van misbruik van tientallen jonge kinderen.

Teeven wil ook dat naasten van volwassen slachtoffers spreekrecht krijgen als die niet in staat zijn om te spreken. Nu hebben alleen slachtoffers of nabestaanden spreekrecht in rechtszaal.


'Ouders krijgen spreekrecht bij rechter' (Foto: Novum)

'Verdonk weigerde burgemeesterschap Rotterdam'

Voormalig VVD-minister Gerrit Zalm heeft Rita Verdonk in 2007 het burgemeesterschap van Rotterdam aangeboden. Daarvoor moest ze wel vertrekken uit de Tweede Kamer. Zalm wilde haar weg hebben om de toekomst van Mark Rutte veilig te stellen, schrijft De Telegraaf op basis van een uitzending van KRO Profiel van vrijdagavond.

Verdonk kreeg het aanbod kort nadat ze probeerde het leiderschap binnen de VVD op te eisen. Ze bedankte echter voor het burgemeesterschap waarna ze enkele maanden later uit de partij werd gezet. Volgens de rechterhand van Verdonk, spindoctor Kay van der Linde, wilde ze niet naar Rotterdam omdat ze 'fan is van FC Utrecht'.


'Verdonk weigerde burgemeesterschap Rotterdam' (Foto: Novum)

FOK!filmtip van de dag: Æon Flux

Iedere dag komen er meerdere films op televisie. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft jou iedere dag onze tip van de dag. Vandaag is dat... Æon Flux.

Aeon Flux

In het jaar 2415 leeft Æon Flux, een mysterieuze moordenares. Vierhonderd jaar na een virus dat bijna het gehele menselijke ras uitroeide zijn er nog maar vijf miljoen mensen over in de stad Brenga. Als Trevord Goodchild, leider van de groepering Goodchild, een oplossing heeft gevonden voor het virus, krijgt Æonvan hogerhand de opdracht om hem te vermoorden. Waarom krijgt zij deze taak? Waarom de verlosser van het virus omleggen? Des te dieper Æon graaft, des te groter de geheimen en complotten worden.

Æon Flux is vanavond om 20:30 op Veronica te bekijken.

Gelijkspel hockeyers in laatste oefenduel

De Nederlandse hockeyers hebben de laatste oefenwedstrijd voor de start van de Champions Trophy niet kunnen winnen. Tegen Groot-Brittannië bleef Oranje donderdag in Nieuw-Zeeland op 2-2 steken.

De Nederlandse treffers kwamen van de stick van Bob de Voogd en Mink van der Weerden. De laatste scoorde uit een strafbal. De wedstrijd duurde 2x 25 minuten. Oranje begint zaterdag in Auckland aan de Champions Trophy. Eerste tegenstander in groep B is dan Zuid-Korea.

Clarkson: schiet stakers maar neer

In Groot-Brittannië is woedend gereageerd op een uitspraak over de stakingen van woensdag door Top Gear-presentator Jeremy Clarkson. Die zei dat stakers neergeschoten zouden moeten worden. De BBC heeft verontschuldigingen aangeboden.

Clarkson, die niet bepaald bekend staat om subtiele uitspraken, werd in het tv-programma The One Show naar zijn mening over de stakers gevraagd. "Ik zou ze neer laten schieten. Ik zou ze naar buiten slepen en voor de ogen van hun gezinnen executeren."

Woensdag legden volgens de vakbonden circa twee miljoen werknemers in dienst van de overheid het werk neer als protest tegen hervormingen van het pensioenstelsel. "Hoe durven ze te staken als ze straks gegarandeerd pensioen krijgen, terwijl de meeste mensen voor de kost moeten werken", zo motiveerde Clarkson de gewraakte uitspraak.

De BBC bood aan het einde van het programma excuses aan voor de 'misplaatste poging om grappig te zijn'. Clarkson heeft zich voor zover bekend nog niet verontschuldigd.

Clone Wars Adventures-uitbreiding op 15 december

Er komt een nieuwe uitbreiding voor Star Wars: Clone Wars Adventures met de naam The Battle of Umbara. De uitbreiding brengt spelers een volledig nieuwe combat zone. De releasedatum van The Battle of Umbara is 15 december. Een totaaloverzicht van de uitbreiding staat hieronder vermeld.

* Combat Abilities Destroy enemy droids, using:
- Weapon Attack uses players' default attack and will utilize the weapons they are equipped with.
- Force Attack is much more powerful and requires the use of Force Points
- a force that can only be used when fully charged.
* Mission Instances: Players will be faced with thrilling missions, if they defeat a boss they will be granted a unique item reward.
* Zone Events: Players will be able to participate in zone events, working together and creating a dynamic environment!
* Synchronous Multiplayer: Over-world zones will allow players the ability to tackle the droid threat together, letting in multiple people simultaneously.
* Mounts: Available for purchase in the marketplace, players can move quickly through Umbara on an AT-RT, Tauntaun, Speeder Bike or more.
* Collections: Each Combat Zone has 5 unique collections - by finding all the collection items in a set, players will obtain 1 piece of a unique zone-themed gear set (feet, body, hands, head or weapon).
* Destructible Objects: Players will be able to attack and destroy objects like crates, ship debris, or barricades found throughout the zone.
* Rewards: Players that complete all available content in the combat area, will be given titles, achievements/trophies, or furniture rewards when successfully completing events and story instances.

En hier is ook een previewfilmpje van Sony over de nieuwe combat zone.

Problemen met verkeerssignalering bij Utrecht

Door een storing bij Rijkswaterstaat doen de rijstrooksignaleringen op de A27 bij Houten het niet. Bij werkzaamheden is donderdagochtend een kabel kapot getrokken, meldt de ANWB. De verkeersdienst verwacht veel opstopping door de storing. Rond 06.15 uur stond er al vijf kilometer file.

Het gaat om de verkeerssignalering in noordelijke richting van Breda naar Utrecht. Op meerdere delen van de weg zijn boven de rijbanen rode kruizen blijven staan. Rijkswaterstaat probeert de problemen te verhelpen.

De ANWB adviseert automobilisten om te rijden via de A2 en A12. Het langeafstandsverkeer kan beter via Rotterdam gaan. Wanneer de problemen zijn opgelost, is niet bekend.

Nieuwe regels stilzwijgende verlenging

Consumenten zitten voortaan minder lang vast aan een abonnement of contract. Het stilzwijgend verlengen is met ingang van donderdag beperkt. Wie bijvoorbeeld een jaarabonnement vergeet op te zeggen, zit er niet meer automatisch nog een jaar aan vast.

Donderdag treedt een nieuwe wet in werking die bepaalt dat de opzegtermijn altijd maximaal één maand is zodra de abonnementsperiode voorbij is. De wet geldt voor abonnementen op kranten en tijdschriften maar ook bijvoorbeeld voor sportscholen, onderhoudscontracten voor cv-ketels en sms-diensten.

Ook het opzeggen van abonnementen en contracten wordt gemakkelijker. Voorheen was meestal een brief vereist. Voortaan moet opzeggen via dezelfde weg kunnen als het afsluiten van een abonnement. Is het contract bijvoorbeeld afgesloten per telefoon, dan moet opzeggen ook telefonisch kunnen.

Onduidelijk is nog wel of de nieuwe regels ook gaan gelden voor abonnementen die voor donderdag zijn afgesloten. Hierover moet de Eerste Kamer zich nog uitspreken. Wanneer dat gebeurt is nog niet duidelijk.

De nieuwe wet is een initiatief van PvdA-Kamerlid Martijn van Dam.

Alcoholslot donderdag ingevoerd

Automobilisten die met een slok op achter het stuur kruipen, kunnen voortaan een alcoholslot in hun wagen krijgen. Dit nieuwe wapen in de strijd tegen dronken chauffeurs wordt donderdag ingevoerd.

Wie betrapt wordt met een promillage van 1,3 of hoger kan het slot in zijn auto krijgen ingebouwd. Het slot is een blaasapparaat dat ervoor zorgt dat de auto niet start als de bestuurder te veel heeft gedronken. Alleen bij een promillage lager dan 0,2 start de auto. Tijdens het rijden moet de automobilist nog enkele keren blazen.

Of dat gebeurt, wordt bepaald door het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen, legt een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur uit. Overtreders krijgen het apparaat in eerste instantie voor twee jaar in de auto. Dit kan worden verlengd, steeds met zes maanden. Als een bestuurder het slot weigert, is hij vijf jaar zijn rijbewijs kwijt.

'Resident Evil 6 speelt in China'

Er is een foto uitgelekt van een actrice die op haar cv een rol in Resident Evil 6 heeft geplaatst. Volgens de actrice speelt zij in Resident Evil 6 een Chinese dorpeling en zombie. Dit zou kunnen betekenen dat de serie in dit deel naar China verhuist.

Er is inmiddels een redelijke geruchten stroom op gang omtrent het spel, waarover Capcom overigens nog altijd geen uitspraken doet. Eerder al werd een cv van een andere stemacteur van zijn site verwijderd nadat men erachter kwam dat hij in zijn portfolio Resident Evil 6 had vermeld als werkreferentie.

Lariekoek en apekool - culicolumn

Jahaaaa, zit niet zo te zeuren. Ik weet het heus wel. Het is veel te lang geleden dat ik nog eens een culicolumn heb geschreven. Ik wil me d'r nu best wel aan wagen, maar waar moet hij in heidensnaam over gaan? Het is niet bepaald de tijd van het jaar om vol enthousiasme te vertellen over seizoensgebonden streekproducten. De winkels liggen vol met kool. Bloemkool, boerenkool, witte kool, groene kool, rode kool, chinese kool, zuurkool, spruiten, koolrabi, brokkoollie en spitskool. Gadverdamme. Je gaat er enorm van uit je gat walmen.

Tientallen caravans verwoest door brand

In Slijk-Ewijk (bij Nijmegen) zijn in de nacht van woensdag op donderdag tientallen caravans verwoest door een grote brand in de schuur waarin ze gestald staan. Vanwege de brand moesten bewoners van drie omliggende woningen hun huis uit. Dat meldde de brandweer.

In totaal staan volgens een woordvoerder 50 tot 90 caravans in de stalling. Ongeveer de helft van het gebouw staat in brand. Het vuur veroorzaakt volgens de zegsman flink wat rook.

Voor zover bekend raakte niemand gewond.

Bachmann blundert over Iran

De Amerikaanse presidentskandidate Michelle Bachmann heeft woensdag opnieuw een flater geslagen tijdens een campagnebijeenkomst in de staat Iowa. Dat meldden Amerikaanse media.

De Republikeinse kandidate stelde dat als zij president zou zijn ze de Amerikaanse ambassade in Teheran zou sluiten. De VS hebben echter sinds 1980 al geen functionerende ambassade meer in Teheran wegens het gijzeldrama dat eind 1979 begon. Studenten en militairen gijzelden toen 444 dagen lang ambassadepersoneel, waarna de diplomatieke banden werden bevroren.

Eerder dit jaar blunderde Bachmann onder meer door te waarschuwen voor de opkomst van de sinds lange tijd ontbonden Sovjet-Unie.

'Corruptie maakt schuldencrisis erger'

Corruptie staat een effectieve aanpak van de Europese schuldencrisis in de weg. Dat stelt Transparancy International (TI). Volgens de non-gouvernementele organisatie is het onvermogen van overheden om belastingontduiking en omkoping tegen te gaan een van de oorzaken van de economische problemen in de eurozone.

Italië en Griekenland scoren dikke onvoldoendes op de wereldwijde Corruptie Perceptie Index, die TI donderdag heeft gepubliceerd. TI geeft Griekenland op basis van vergelijkend onderzoek een 3,4 op een schaal van 1 (beschouwd als corrupt) tot 10 (beschouwd als niet corrupt). Italië scoort met een 3,9 ook een dikke onvoldoende.

Nederland doet het met een 8,9 stukken beter, maar volgens de organisatie moet daar wel bij worden bedacht dat corruptie zich in het verborgene afspeelt en een hoge score dus niet wil zeggen dat er geen corruptie plaatsvindt. Voor de ranglijst heeft de organisatie gebruikgemaakt van 17 verschillende onderzoeken waarin burgers en experts werd gevraagd naar hun ervaringen met corruptie in de publieke sector.

Strippers verhuren zichzelf als advocaat

In de zwaar beveiligde gevangenis in de stad Miami in de VS stappen gevangenen massaal over van advocaat. Er zijn namelijk ook strippers die zichzelf aanbieden als advocaat om hun cliënten vervolgens te plezieren.

Advocatenkantoren die niet meegaan met deze trend lopen dan ook risico om bajesklanten te verliezen. "Ze ontdoen zichzelf van hun beha en laten de mannen hun gang gaan," dat zegt advocaat Hugo Rodriguez. "De meeste van deze jonge aantrekkelijke dames zijn alleen maar in dienst om de gevangenissen te bezoeken. Elke advocaat kan een formulier ondertekenen. Er is geen manier om dit daadwerkelijk te verifiëren. Het systeem wordt misbruikt." Er zijn dames die 125 dollar voor een uurtje vragen om wat documenten af te leveren en om daarnaast gezelschap te houden.

In een poging om het misbruik te stoppen werd een echte advocate al geweigerd omdat ze een verkeerde beha aan zou hebben. Na het uittrekken van de beha mocht ze er weer niet in omdat ze geen beha aan had. Daarnaast zijn er zelfs medewerkers van gevangenissen gearresteerd nadat ze betrapt waren tijdens een vluggertje met gedetineerden.

Duitse incestverdachte: dochter wilde seks

Een Duitser die ervan wordt verdacht zijn dochter circa 500 keer te hebben verkracht, heeft de rechters maandag verteld dat zij de intieme contacten zelf wilde. "Ze heeft in elk geval nooit gezegd dat het haar geen goed deed", zei de man uit het Zuid-Duitse Willmersbach maandag tegen de rechters in de stad Neurenberg.

De 69-jarige Adolf Bergbauer zou zijn dochter 30 jaar lang hebben misbruikt. Hij is ervan beschuldigd zelfs drie kinderen bij haar te hebben verwekt.

De nu 46-jarige dochter vertelde een reclasseringsambtenaar dit voorjaar over het misbruik.

Kortfilm: Team Loro

Er is een prachtig animatiefilmpje gemaakt door de Zweedse animatieschool Meindbender. Voor Team Loro oftewel het Papegaaien Team werkten de Zweden samen met de Argentijnse animatieschool Madre.

In Team Loro zien we een groep parachutisten die een muzikale papegaai in zichzelf ontdekken als ze een vliegtuig uitspringen. Meindbender maakte eerder faam met haar animaties Planet 51 en The Pirate.

Kijk hieronder voor het reclamefilmpje voor het Spaanse telecommunicatie-bedrijf Nextel.


Team Loro.

Volkspartij Spanje wil Franco niet opgraven

De Spaanse conservatieve partij, die volgende maand het landsbestuur op zich neemt, is niet van plan het stoffelijk overschot van oud-dictator Francisco Franco op te laten graven. Oproepen daartoe door een commissie zijn terzijde geschoven.

Volgens de Volkspartij (PP) leidt het opgraven van de restanten alleen maar tot onnodige discussies onder de bevolking. De commissie, die door de aftredende socialisten in het leven is geroepen, vindt dat de plek waar Franco begraven ligt een speciale herdenkingsplek moet zijn voor mensen die in de Spaanse Burgeroorlog van 1936-1939 de dood vonden. Franco hoort niet op een dergelijke plek te liggen, aldus de commissie.

Somalische piraten in Parijs veroordeeld

Vijf Somaliërs zijn woensdag in Parijs schuldig bevonden aan piraterij en tot gevangenisstraffen van vier tot acht jaar veroordeeld. Een zesde beklaagde werd vrijgesproken.

De vijf zijn schuldig bevonden aan het kapen van een zeiljacht voor de Somalische kust en aan het gijzelen van de twee opvarenden. De kaping vond in september 2008 plaats.

Het proces begon op 15 november en was het eerste piratenproces in Frankrijk. De Franse marine enterde het zeiljacht twee weken na de kaping. Hierbij werd een kaper gedood, de andere zes werden mee naar Frankrijk genomen.

De zes zeiden vissers, elektriciens, studenten en werklozen te zijn. De beklaagde die is vrijgesproken heeft recht op een schadevergoeding van de Franse staat voor de tijd die hij in voorarrest vastzat.

Coco de Meyere woensdag begraven

Coco de Meyere is begraven. Het afscheid van de imagostyliste die vorige week zelfmoord pleegde vond woensdag plaats in besloten kring. Dat heeft haar stiefvader laten weten aan RTL Boulevard.

De ceremonie werd bijgewoond door familie en intieme vrienden, maar de partner van De Meyere ontbrak. Kim Tsjoa leeft in onmin met de familie, omdat die hem kwalijk zou nemen dat hij Coco te veel heeft aangemoedigd alternatieve genezers te bezoeken met haar depressies. Hij krijgt donderdag van de familie te horen wat haar laatste rustplaats is.

Coco de Meyere was onder meer bekend van het televisieprogramma Dames in de Dop. Ze pleegde donderdagmiddag op 48-jarige leeftijd zelfmoord.

Financiën had wet voor nationalisatie ING

Het ministerie van Financiën heeft tijdens de kredietcrisis in 2009 in het grootste geheim een noodwet voor de nationalisatie van ING voorbereid. Dat heeft voormalig topambtenaar van dat departement Ronald Gerritse woensdag verklaard tegenover de commissie-De Wit.

Ook de Raad van State heeft in het geheim geadviseerd over de wet, die klaarlag om te worden ondertekend door de koningin 'op het moment dat het nodig zou zijn geweest', aldus Gerritse. Uiteindelijk is het niet tot een nationalisatie gekomen van ING.

Kamer wil vrijstelling Turkse dienstplicht

Het kabinet moet er opnieuw bij Turkije op aandringen om Nederlands-Turkse mannen helemaal vrij te stellen van de Turkse dienstplicht. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt een voorstel van die strekking van de PvdA, de grootste oppositiepartij.

Dat bleek woensdagavond in het debat over de begroting van Defensie voor volgend jaar. Minister Hans Hillen van Defensie zal de motie met een positief advies overbrengen aan zijn collega Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken. Turken die buiten Turkije wonen, moeten net als andere Turken gewoon hun dienstplicht van doorgaans 15 maanden vervullen.

Kamer wil vrijstelling Turkse dienstplicht
Kamer wil vrijstelling Turkse dienstplicht (Foto: ANP)

Eerste test voor nieuwe Griekse regering

De nieuwe regering in Griekenland wordt donderdag voor het eerst op de proef gesteld door de vakbewegingen. Die hebben een algemene staking afgekondigd waardoor openbare diensten stil komen te liggen. In Athene vinden grote protestbijeenkomsten plaats.

De 24 uur durende staking is gericht tegen nieuwe maatregelen voor verplichte verloven en lagere salarissen voor ambtenaren. Het openbaar vervoer komt donderdag stil te liggen en scholen sluiten de deuren. In ziekenhuizen geldt een uitgekleed dienstrooster.

Premier Lucas Papademos heeft beloofd pijnlijke hervormingen snel door te voeren en haast te maken met onderhandelingen met banken en investeerders om de Griekse schuldenlast terug te dringen.

"Ze creëren een situatie die niet langer kan worden getolereerd", zei Ilias Iliopoulos van de ambtenarenvakbond AEDEDY. "De maatregelen zijn bedoeld om de financiële toestand van het land te verbeteren, maar het land raakt steeds dieper in de schulden, de werkloosheid stijgt en de recessie (...) is erger dan elders in Europa."

We Need to Talk About Kevin

Eva is de moeder van Kevin. Een jongen die een afschuwelijke daad heeft begaan. Tijdens de film volgen we hoe Eva daarna omgaat met de schuldgevoelens over deze daad, alsmede als ze terugdenkt aan hoe Kevin opgroeide. Is zij door de opvoeding van Kevin schuldig aan wat er is gebeurd of komt het doordat Kevin altijd al een sociopaat was? Waarbij ze zichzelf de ultieme taboevraag voor een moeder stelt:"Heeft ze eigenlijk wel ooit van haar zoon gehouden?"

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.