FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 28 oktober 2011

Frans Bauer onderscheiden in Ahoy

Volkszanger Frans Bauer stond vrijdagavond voor de 50e keer in een uitverkocht Ahoy Rotterdam. Hij kreeg voor deze mijlpaal een speciale onderscheiding van de directie van het sportpaleis, maakte Royal Promotions bekend.

De Brabantse zanger evenaart hiermee Lee Towers, die bekend staat als de koning van Ahoy. De Rotterdammer stond in 2000 voor de 50e keer in het Rotterdamse stadion met zijn jarenlange uitverkochte serie Gala of the Year-concerten. Volgens Royal Promotions verslaat Bauer hem zaterdag met een 51ste show. Hij kan echter niet lang van deze eer genieten, want dinsdag viert Towers zijn 35-jarig artiestenjubileum met een eenmalig galaconcert in Ahoy.

Bauer kreeg vrijdag eveneens een gouden plaat uitgereikt uit handen van René Froger voor zijn nieuwe album Gloednieuw, dat deze week verscheen.

Frans Bauer onderscheiden in Ahoy
Frans Bauer onderscheiden in Ahoy (Foto: ANP)

Amerikaanse blij met nieuw gezicht

Een vrouw uit de Amerikaanse staat Connecticut wier gelaat twee jaar geleden ernstig werd verminkt door een razende chimpansee zegt verheugd te zijn over haar nieuwe gezicht. Voor het eerst in haar leven krijgt ze van anderen te horen dat ze mooi is, zei de vrouw, Charla Nash, in een interview met Sky News.

De 58-jarige Nash werd in februari 2009 vreselijk toegetakeld door de chimpansee van haar buurman. Het dier rukte de vrouw neus, lippen, oogleden en handen af voordat agenten hem konden doodschieten.

Hoewel ze na een uitvoerige gezichtstransplantatie een geheel nieuw aangezicht heeft gekregen, zegt Nash toch tevreden te zijn met haar nieuwe uiterlijk. Ze zei dat ze er nu ok uitziet en blij is dat ze niemand meer de stuipen op het lijf jaagt met haar oude, toegetakelde gezicht. Het enige wat haar spijt is dat de transplantatie van haar handen zonder succes is gebleven. Hopelijk lukt een dergelijke operatie in de toekomst, zei ze.


Amerikaanse blij met nieuw gezicht (Foto: Novum)

Tsonga bereikt laatste vier in Wenen

Jo-Wilfried Tsonga is doorgedrongen tot de halve finale op het ATP-toernooi in Wenen. De als eerste geplaatste Fransman was in drie sets Xavier Malisse uit België de baas met 4-6, 7-6 (4) en 6-4. In de volgende ronde neemt de 26-jarige Tsonga het op tegen Daniel Brands. De Duitser schakelde in Steve Darcis een andere Belg uit: 6-3 en 6-4.

Publiekslieveling Jürgen Melzer, als derde genoteerd, werd in eigen land uitgeschakeld door Kevin Anderson. De als zesde geplaatste Zuid-Afrikaan won met tweemaal 6-3. Bij de laatste vier vindt Anderson Juan Martin del Potro aan de andere kant van het net. De Argentijnse nummer twee van de plaatsingslijst klopte de Duitser Tommy Haas: 6-2 en 6-4.


Tsonga bereikt laatste vier in Wenen (Foto: Novum)

Amerikaan langer vast in vermissingszaak Aruba

De Amerikaan die wordt verdacht van betrokkenheid bij de vermoedelijke dood van Robyn Gardner op Aruba blijft voorlopig vastzitten. De rechter-commissaris heeft zijn voorarrest vrijdag met dertig dagen verlengd, meldt het Openbaar Ministerie op Aruba.

Gary Giordano werd begin augustus opgepakt toen zijn reisgenote plotseling verdween. De twee waren op vakantie op het Caribische eiland. Volgens de 50-jarige zakenman verdween de 35-jarige Gardner tijdens het snorkelen. Hij ontkent iets met de verdwijning te maken te hebben.

In de afgelopen maanden werd onder meer met speurhonden gezocht naar het lichaam van Gardner, maar zonder resultaat. Het onderzoek naar de verdwijning is volgens het OM nog niet afgerond.

Abbring wint FIA Driver Academy Award

Kevin Abbring heeft de FIA Institute Driver of the Academy Award gewonnen. De 22-jarige Nederlander werd door de internationale autosportfederatie geprezen om zijn talent en zijn besef om de sport op een veilige manier te bedrijven.

Abbring maakte dit jaar als rallyrijder deel uit van de eerste lichting van de FIA Young Driver Excellence Academy. De 22-jarige wist dit jaar zijn talent te bewijzen door het Franse gravelkampioenschap op zijn naam te schrijven. Daarnaast toonde hij zijn toewijding in de veiligheidslessen die de FIA aan de twaalf uitverkoren talenten gaf. Onder de twaalf talenten was ook mede-Nederlander Robin Frijns die dit jaar de Formule Renault 2.0 op zijn naam schreef.

Abbring zal dankzij de prijs worden bijgestaan door voormalig rally-coureur Robert Reid en oud-Formule 1-coureur Alexander Wurz die hem in contact zullen brengen bij World Rally Carteams bij een bezoek aan een WRC-rally. Zij zullen hem verder kunnen helpen met zijn carrière.

"Ik heb me er als coureur echt door kunnen ontwikkelen. De Academy heeft me geholpen mijn sterke punten te vergroten en mijn zwaktes te overkomen, waardoor ik een stuk completer ben geworden," zei Abbring over de Young Driver Excellence Academy. De veiligheid is voor hem een belangrijk punt. "Dit programma heeft ons geleerd hoe we als coureurs veilig kunnen racen en hoe we ook aan andere kunnen overbrengen dat veiligheid altijd het belangrijkste is, of je nu aan het racen bent of op de openbare weg rijdt."

Uitslag NAC Breda - VVV-Venlo

Vanavond stond in de Eredivisie het duel tussen NAC Breda en VVV-Venlo op het programma. De thuisclub won de wedstrijd uiteindelijk met 3-1. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijd.

NAC Breda

3 - 1

VVV-Venlo

 3' Botteghin
 26' Gorter (pen)
 44' Bayram
   5' Linssen
 
 Gele kaart: Botteghin (NAC Breda), Fleuren (VVV-Venlo)
 Rode kaart: De Regt (25/2xg) (VVV-Venlo)
 
Stadion: Rat Verlegh Stadion, Breda
Toeschouwers: 17.550
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Ten Rouwelaar
Janse
Luijckx
Botteghin (Buijs/72)
Gorter
Gudelj (Lasnik/63)
Gilissen
Schilder
Lurling
Schalk (Kolk/72)
Bayram
  De Vogt
Timisela
De Regt
Yoshida
Fleuren
Maguire
Meeuwis
Linssen
Musa (Mei/32)
Uchebo (Nwofor/71)
Wildschut (Cullen/84)


Bayram viert zijn treffer (foto: Pro Shots)

Squashers niet door WK-kwalificatie

De Nederlandse squashers zijn er bij de wereldkampioenschappen in Rotterdam niet in geslaagd het hoofdtoernooi te bereiken. Alle Nederlanders die tot het kwalificatie werden toegelaten werden daarin in de eerste ronde uitgeschakeld.

Lucas Buit verloor in drie games van Dick Lau uit Hongkong. De 44-jarige routinier had zich voor het eerst in vijftien jaar ingeschreven voor het World Open. Net als Buit verloren ook Piedro Schweertman, Stephen Cooke, Michael Ernst, Sander van Tour, Gaber Marges, Thomas de Paauw, Tom Lucas, Rick Penders, Bart Ravelli, Guido Ploem, Frank Hartkoren, Roshan Bharos en Sebastiaan Weenink allemaal in de eerste ronde.

Laurens Jan Anjema en Dylan Bennett kunnen zich nog wel mengen in de strijd om de medailles, zij werden direct tot het hoofdtoernooi toegelaten. De dames spelen morgen hun kwalificatiewedstrijden.

Hoe Windows Phone met Xbox 360 Communiceert

Sinds de nieuwe Windows Phone is getoond lekken er allemaal nieuwe stukjes informatie over de mogelijkheden van het apparaatje. Een van deze mogelijkheden is het communiceren met een ander illuster Microsoft-product: De Xbox 360. Via de Windows phone zal het bijvoorbeeld mogelijk zijn om de 360 te besturen zonder je controller.

Hiernaast kun je met je telefoon ook de Live Marketplace op en zul je codes tussen de twee apparaten kunnen sturen die nieuwe mogelijkheden openen in de games die je bezit. Er wordt ook gepraat over speciale mogelijkheden voor de telefoon en je Kinec-camera, maar hierover is vooralsnog niet heel veel bekend.

Bekijk hieronder de telefoon in actie.

Huisartsen boycotten asielzoekerscentrum Katwijk

De huisartsen die zorg verlenen in het asielzoekerscentrum in Katwijk weigeren dat nog langer te doen. Ze hebben de samenwerking opgezegd met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) omdat de asielzoekers er onmenselijk zouden worden behandeld. Dat bevestigt een woordvoerder van het COA vrijdag na berichtgeving van de NOS.

Niet alleen de manier waarop de gezinnen worden behandeld steekt de huisartsen. Ook het feit dat het centrum dit jaar van een gewoon asielzoekerscentrum naar een gezinslocatie werd omgezet, zit hen dwars. Die overgang is te abrupt gegaan. Artsen hebben geen kans gehad om medische dossiers van oude patiënten over te dragen.

Het COA, dat al enkele maanden op de hoogte is van de klachten, is het niet eens met de kritiek van de huisartsen. "De medische zorg in Katwijk is gegarandeerd. Is het niet met deze, dan wel met andere huisartsen", aldus de woordvoerder.

GroenLinks heeft om opheldering gevraagd bij minister van Immigratie en Asiel Gerd Leers. De partij vindt het 'onmenselijk dat asielzoekers geen volledige medische zorg krijgen'. "Uitgeprocedeerde asielzoekers zijn geen tweederangs mensen. Ze verdienen dus ook fatsoenlijke zorg", zegt Kamerlid Tofik Dibi in een reactie.

André Kuipers toch voor kerst ruimte in

André Kuipers gaat toch voor de kerst de ruimte in. Het vertrek van de Nederlandse astronaut staat nu op 21 december gepland, meldt hij vrijdag via Twitter.

De vlucht werd vorige maand zes dagen uitgesteld vanwege een ongeluk met een onbemand Russisch ruimteschip eind augustus. Daardoor zou hij pas op tweede kerstdag kunnen vertrekken. Om de veiligheid te waarborgen, moesten er extra testen worden uitgevoerd. Oorspronkelijk stond de vlucht overigens al voor eind november gepland.

De 52-jarige Kuipers vliegt 21 december om 14.16 uur Nederlandse tijd vanuit Rusland met een Sojoezraket naar het internationale ruimtestation ISS. Hij gaat voor een kleine zes maanden de ruimte in.


André Kuipers toch voor kerst ruimte in (Foto: Novum)

Woningen in Hillegom ontruimd wegens gaslek

Zo'n vijftig mensen uit het Zuid-Hollandse Hillegom hebben vrijdagavond hun woning moeten verlaten vanwege een gaslek. Ze zijn opgevangen in een sporthal in de buurt, zegt een woordvoerder van de brandweer.

Het lek is vermoedelijk ontstaan na graafwerkzaamheden. Omdat er explosiegevaar is, zijn er 25 huizen in de Van der Duyn van Maasdamlaan ontruimd. Netbeheerder Liander probeert het lek te dichten, maar dat kan volgens de brandweer nog even duren. "Het duurt nog zeker twee uur voordat de mensen weer terug kunnen naar hun woning."

Tipsarevic naar halve finale in Sint Petersburg

Janko Tipsarevic heeft de halve finale van het ATP-toernooi in Sint-Petersburg bereikt. De als tweede geplaatste Serviër was met 6-7 (6), 6-2 en 6-1 te sterk voor de Italiaan Potito Starace. Tipsarevic, die vorige week in Moskou won, neemt het in de volgende ronde op tegen de Amerikaan Alex Bolgomolov (7), die Dusan Lajovic met 6-2 en 6-1 versloeg.

Marin Cilic staat in de andere halve eindstrijd tegenover thuisfavoriet Mikhail Youzhny. De Kroaat, als vierde genoteerd, was met 4-6, 7-6 (8) en 6-4 Andreas Seppi uit Italië de baas. De nummer vijf van de plaatsingslijst Youzhny rekende af met de Fransman Adrian Mannarino: 6-2 en 6-3.


Tipsarevic naar halve finale in Sint Petersburg (Foto: Novum)

Rabbids en Prince of Persia naar iPhone

Ubisoft heeft vandaag bekendgemaakt dat ze de 2007-versie van de originele Prince of Persia naar de iPhone zullen brengen. De game zou drie modi bevatten: 'Normal Attack', 'Time Attack' en 'Survival'. Naast die game komen er ook twee Raving Rabbids-games naar de iPhone.

De Raving Rabids-games lijken een soort games te worden waar je de Rabbids moet pesten/verzorgen omdat ze vast zitten in je telefoon. Verdere informatie over de releases is niet bekendgemaakt behalve onderstaande screens van Prince of Persia.

PrincePrincePrincePrincePrincePrince

N.E.C. trekt eindelijk Szélesi aan

N.E.C. Nijmegen is er eindelijk in geslaagd om Zoltán Szélesi aan de aan de selectie toe te kunnen voegen. De Hongaarse verdediger tekende een contract tot het einde van het seizoen met een optie voor een jaar. N.E.C. was vanaf half augustus al bezig om Szélezi aan zich te binden, maar dit werd vertraagd doordat de Griekse voetbalbond en de FIFA hem niet eerder vrij wilden geven.

De 29-jarige Hongaarse international begon zijn loopbaan als speler bij Újpest FC, waar hij van 1998 tot 2004 in het eerste elftal speelde. In 2002 won Szélesi de Hongaarse beker en Supercup. Daarnaast speelde hij drie seizoenen voor de Duitse club Energie Cottbus en aansluitend tot 2009 bij het Franse RC Strasbourg. Sinds de zomer van 2010 speelde de rechtsback bij de Griekse club Olympiakos Volos, maar wilde daar vertrekken omdat de club wegens corruptie is teruggezet naar een lagere divisie.

PSV moet Tyton langer missen

PSV kan voorlopig nog niet beschikken over doelman Przemyslaw Tyton. De Pool heeft in zijn herstel een terugslag gekregen en zegt te kampen te hebben met hoofdpijn.

Tyton liep op 18 september in de wedstrijd tegen Ajax na een botsing met ploeggenoot Thimoty Derijck een zware hersenschudding op. Hij werd per brancard van het veld gedragen. Inmiddels is hij al weer twee weken in training en een datum voor een rentree wilde hij niet noemen. Wel duidelijk is nu geworden dat dit nog niet op korte termijn zal zijn.

Combo's breken in Skullgirls

Heb je er ook zo'n hekel aan als een tegenstander een combo maakt waar hij een manier heeft zodat jij nooit wat kan terugdoen? De ontwikkelaars van Skullgirls hebben hier wat op bedacht. In het filmpje hieronder zie je die manier plus wat extra dingen die voor komen in de game.

Skullgirls is een 2D-fighter die in 2012 uitkomt voor PSN en XBLA. De game bevat aanpasbare teams van maximaal drie spelers. Daarnaast kan je de personages en de manier waarop ze je assisteren veranderen. Bekijk hieronder de trailer met meer uitleg.

Radwanska verspeelt halve finale tegen Kvitova

Agnieszka Radwanska is er niet in geslaagd zich te plaatsen voor de halve finale op de WTA Championships. De 22-jarige Poolse had aan een set voldoende tegen Petra Kvitova, maar verloor met 7-6 (4) en 6-3. Naast Kvitova dringt ook Vera Zvonareva uit de rode groep door tot de laatste vier.

Radwanska begon nog goed aan de partij. Haar Tsjechische opponente knokte zich echter terug en haalde de set in de tiebreak binnen. In het tweede bedrijf had Kvitova aan een break voldoende om haar ongeslagen status in Istanbul te behouden.

Victoria Azarenka en Samantha Stosur bereikten ook de halve finale in Istanbul.

Amerikaan hakt arm af met zelfgemaakte guillotine

Een Amerikaan heeft donderdag met een zelfgemaakte guillotine zijn rechterarm van zijn romp gescheiden. De Amerikaanse politie vond de verloren ledemaat vlakbij de medische kliniek waar de man om hulp had aangeklopt en herenigde hen in het ziekenhuis.

De politie had de valbijl en de arm aangetroffen in het struweel rond de kliniek voor urologie, in een provisorisch kampement. Man en arm werden vervolgens naar het Harborview-ziekenhuis in Seattle, in het noordwesten van de Verenigde Staten, gevlogen.

Dat ziekenhuis hoopt de arm, die even boven de elleboog is afgehakt, weer te kunnen aanhechten. Volgens het ziekenhuis verblijft de man op de afdeling intensieve zorg en is zijn toestand zorgelijk.

Gemeenten bezorgd over plannen passend onderwijs

Grote gemeenten maken zich ernstige zorgen over de plannen van minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) rondom het passend onderwijs. Dat schrijven ze vrijdag in een brief aan de bewindsvrouw.

De G4 en de G32 maken zich zorgen over de gevolgen van de wetgeving voor de steden als de verantwoordelijkheden volledig bij het onderwijsveld worden gelegd. Ze zeggen dat ze als ze niet mogen meebeslissen niet kunnen instaan voor de uitvoering van de decentralisatie van de jeugdzorg in combinatie met een goede aansluiting bij het passend onderwijs.

De gemeenten willen instemmingsrecht bij de afspraken die samenwerkingsverbanden maken over het passend onderwijs. "Dat is in het belang van goede en vlotte zorgketens voor kinderen en jongeren."

Van Bijsterveldt kondigde dit voorjaar aan dat de bezuiniging van driehonderd miljoen euro op het onderwijs voor kwetsbare kinderen met een jaar wordt uitgesteld. De Tweede Kamer debatteert volgende maand over het onderwerp.

'Bedrijven geven meer uit aan kerstpakketten'

Bedrijven geven dit jaar gemiddeld acht euro meer uit aan kerstpakketten dan vorig jaar. Dat meldt het Platform Promotional Product (PPP) vrijdag.

De gemiddelde waarde van de kerstpakketten stijgt met vier euro naar gemiddeld 38 euro per pakket. Naar verwachting bestellen Nederlandse ondernemers ongeveer vijf miljoen kerstpakketten. Veel bedrijven kiezen dit jaar voor duurzame producten en artikelen met het Fairtrade-keurmerk.

PPP is de branchevereniging voor bedrijven op het gebied van promotionele diensten en producten. Bij de vereniging zijn ruim driehonderd bedrijven aangesloten, dat is ruim tachtig procent van de leveranciers van kerst- en eindejaarspakketten.

Zoektocht naar illegale MW3-discs

Activision is een heuse zoektocht begonnen naar bezitters van een illegale kopie van Call of Duty: Modern Warfare 3 nadat beelden hiervan op het internet opdoken. Er zijn onderzoekers ingezet om de eigenaren op te sturen.

Naar het zich laat aanzien heeft een medewerker van een opslag in California disc twee uit een van de dozen gestolen, maar is hij of zij er niet in geslaagd om disc één ook te pakken te krijgen. 

Onderzoekers in dienst van Activision gaan nu langs bij mensen waarvan inmiddels bekend is dat zij een illegale kopie hebben. Zij worden gevraagd de kopie in te leveren of anders een boete van USD 5.000 te krijgen en een levenslang verbod op online spelen.

Bij Black Ops en Modern Warfare 2 was ook sprake van illegale kopieën en Activision heeft toen dezelfde tactiek gehanteerd als nu. De dader zelf overigens, heeft nu via iemand die al eerder veroordeeld voor piraterij oproepen laten plaatsen aan iedereen dat zij moeten toegeven aan de wensen van Activision. 

Call of Duty: Modern Warfare 3 komt officieel uit op 8 november voor Xbox 360, PlayStation 3, pc en Wii

Drent vast voor beschieten mensen

Een 21-jarige man uit Roswinkel is vrijdagmiddag aangehouden omdat hij mensen met een luchtdrukwapen zou hebben beschoten in Emmer-Compascuum. In het Drentse dorp werden de afgelopen dagen in ieder geval zeven mensen beschoten. Zij hebben aangifte gedaan.

Bij de beschietingen raakte een man gewond aan zijn hoofd en een andere man aan zijn heup. De politie sluit niet uit dat meer mensen zijn beschoten en roept mensen op zich te melden als dat het geval is.

De politie heeft een luchtbuks en een handvuurwapen in beslag genomen.

Mallya wil rijders 2012 eerder bekendmaken

Force India-teambaas komt op verzoek van coureur Adrian Sutil terug op zijn besluit om pas vanaf half december zijn Formule 1-coureurs voor het seizoen 2012 bekend te maken. Volgens de geruchten zou de Duitse rijder vervangen worden door zijn jongere landgenoot Nico Hülkenberg.

"Ik zal altijd eerst met mijn rijders praten voordat ik iets in de media bekend maak en als Adrian Sutil een vroegtijdig besluit verlangt, dan zal ik hem dat geven," zei Mallya die weet dat Sutil nog met andere opties schermt. De andere coureur van dit seizoen, Paul di Resta, zal naar verwachting gewoon mogen blijven.

Naughty Dog praat over Uncharted 4

In een recent interview heeft Justin Richmond aangegeven dat Naughty Dog nog lang niet alle verhalen rondom Nathan Drake verteld heeft. Zolang de fans interesse tonen en de ontwikkelaar nieuwe dingen kan doen die de serie verder laat komen heeft Naughty Dog zin om verder te gaan met de Uncharted-serie.

Volgende week komt Uncharted 3 uit voor de PS3. Daarnaast komt Nathan Drake ook naar de PS Vita alhoewel die game door een andere ontwikkelaar wordt gemaakt. Uncharted 4 is een grote mogelijkheid en we zullen nog even moeten afwachten wat Naughty Dog van plan is.

U3

Chelsea beboet voor belaging scheidsrechter

Chelsea is door de Engelse voetbalbond FA beboet voor het gedrag van de spelers, afgelopen zondag tegen Queens Park Rangers. Scheidsrechter Chris Foy werd belaagd nadat hij een rode kaart uitdeelde aan Jose Bosingwa. De Portugese verdediger van de Blues had in de 33e minuut Shaun Wright-Phillips tegen de vlakte gewerkt.

Didier Drogba werd in de met 1-0 verloren Londense derby eveneens van het veld gestuurd. Chelsea moet twintigduizend pond betalen, omgerekend bijna 23 duizend euro. De straf is geaccepteerd.

Hof oordeelt 10 mei over Paarlberg

Vastgoedhandelaar Jan-Dirk Paarlberg hoort op 10 mei welke straf het gerechtshof in Amsterdam voor hem in petto heeft. Tot de volgende openbare zitting op 5 april hoort de raadsheer-commissaris nog een aantal getuigen.

De rechtbank in Haarlem legde Paarlberg vorig jaar juni 4,5 jaar gevangenisstraf op, waartegen de steenrijke zakenman beroep instelde. De 54-jarige ondernemer werd na een eis van vier jaar schuldig bevonden aan het witwassen van zeventien miljoen euro. Verder zou hij schuldig zijn aan valsheid in geschrifte, oplichting, belastingfraude en het laten opmaken van een valse notariële akte.

De rechtbank oordeelde dat de miljoenen die Paarlberg tussen 2002 en 2004 van vastgoedhandelaar Endstra kreeg in feite een betaling aan Willem Holleeder was. Endstra werd in 2004 doodgeschoten bij zijn kantoor in Amsterdam-Zuid. Daarvoor had de vastgoedman gezegd dat Holleeder Paarlberg waarschijnlijk had gedwongen het geld te bewaren. Holleeder is veroordeeld voor afpersing van Endstra.

Tijdens de inhoudelijke behandeling zei Endstra's broer Haico dat Holleeder tegen hem heeft gezegd dat hij Endstra afperste en dat die zijn betalingen via Paarlberg liet lopen.

Het requisitoir en de strafeis in de tot Enclave gedoopte rechtszaak staan gepland voor 12 april. Een week later volgt het pleidooi, waarna op 26 april de laatste argumenten worden gewisseld. Het arrest wordt wordt dan op 10 mei gewezen.

Adele vreest schade aan stembanden

Adele maakt zich ernstige zorgen over haar stemproblemen. "Zingen is mijn leven, mijn hobby, mijn liefde, mijn vrijheid en mijn baan", vertelt ze in het Amerikaanse muziektijdschrift Rolling Stone. "Ik heb geen keus en moet helemaal herstellen, anders loop ik het risico mijn stembanden voor altijd te beschadigen."

De 23-jarige zangeres annuleerde eerder deze maand haar tournee door de Verenigde Staten. "Als ik doorga met alles voordat deze problemen zijn opgelost, dan ben ik zwaar de pineut."

In het voorjaar werd een slijmvliesontsteking geconstateerd in haar strottenhoofd. De zangeres nam tien dagen rust en pakte daarna haar promotoer in de Verenigde Staten weer op. Even later raakte ze haar stem kwijt, waarna een bloeding op haar stembanden werd gevonden.

Eerder liet de zangeres weten dat haar rookverslaving niets te maken heeft met haar stemproblemen. Adele beweert dat ze haar stembanden beschadigt door de manier waarop ze haar stem gebruikt als ze praat. Ze weet nog niet hoelang ze nodig heeft om volledig te herstellen.

Belgische oud-politicus Willy De Clercq overleden

Willy De Clercq, oud-minister en liberaal boegbeeld van België, is overleden. Dat hebben diverse Belgische media vrijdag gemeld. De Clercq was 84 jaar. Hij kampte al een tijd met gezondheidsproblemen.

In de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw vervulde De Clercq diverse ministersposten, vooral op het departement financiën. Na zijn regeringsfuncties werd De Clercq Europees Commissaris. Tussen 1989 en 2007 bezette hij een zetel in het Europees Parlement, een functie waaraan hij midden jaren tachtig al eens eerder kort vorm gaf.

De Clercq wordt in België gezien als de politiek vader van oud-premier Guy Verhofstadt. "(De Clercq, red.) heeft er mee voor gezorgd dat het liberalisme in Vlaanderen een volkse beweging is kunnen worden en is kunnen doorbreken", liet Verhofstadt in een reactie op het overlijden weten. "Ik zal Willy missen."

'Geen geld zoek bij ProRail'

Het geld dat ProRail van het ministerie van Infrastructuur krijgt wordt wel degelijk besteed waarvoor het is bedoeld. Dat blijkt uit intern onderzoek van het departement, schrijft minister van Infrastructuur Melanie Schultz (VVD) vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Aanleiding voor het onderzoek was een kritisch rapport van de Algemene Rekenkamer, waaruit bleek dat de Tweede Kamer onduidelijk en onvolledig wordt geïnformeerd over de besteding van de spoorbudgetten bij ProRail. Het ministerie stuurt de spoorbeheerder op 'diffuse' wijze aan, de administraties van beide instanties sluiten niet op elkaar aan en het departement kan niet eenduidig vaststellen welk deel van het budget daadwerkelijk is besteed, luidden de conclusies.

Zo bleef 1,1 miljard euro dat was bedoeld voor beheer, onderhoud en aanleg van het spoor de afgelopen jaren op de plank liggen. De Kamer reageerde geschokt op het rapport - gedoogpartner PVV eiste dat de geldkraan zou worden dichtgedraaid. ProRail is volledig eigendom van de staat.

Schultz liet in een reactie al weten dat zij de conclusies van de Rekenkamer betwistte en kondigde een intern onderzoek aan. Daaruit blijkt dat bedrag dat niet is uitgegeven geen 1,1 miljard euro maar 364 miljoen euro bedraagt. Dat de Rekenkamer op een hoger bedrag uitkwam, wijt de bewindsvrouw aan 'dubbelingen'.

"Ik zie het onderzoek van de onafhankelijke departementale auditdienst als ondersteuning van mijn berekeningswijze van de hoogte van de onderbesteding", schrijft Schultz. "Deze gelden blijven natuurlijk beschikbaar voor het spoorprogramma."

Ook zit er geen licht tussen de bedragen die ProRail krijgt en de besteding ervan, vervolgt de bewindsvrouw. Dat betekent 'dat er geen geld 'zoek' is, dat de spoorbudgetten besteed worden waarvoor ze zijn bedoeld (spoorwegen) en dat de administraties van mijn ministerie en ProRail volledig op elkaar aansluiten".

De minster heeft de Kamer al eerder toegezegd dat de informatievoorziening over de spoorbudgetten wordt verbeterd.

Stosur naar laatste vier WTA Championships

Samantha Stosur heeft de halve finales op de WTA Championships bereikt. De 27-jarige Australische blies haar Chinese opponente Na Li met 6-1 en 6-0 van de baan. Ze plaatst zich na Victoria Azarenka als tweede voor de volgende ronde in de witte groep. Petra Kvitova drong in de andere poule al door tot de laatste vier.

Stosur, zevende op de wereldranglijst, ondervond verrassend weinig tegenstand van Li. Ze sloeg in beide sets drie keer toe en stapte al na een uur en zes minuten als winnaar van de baan.

Gers Pardoel op eerste plaats in hitlijst

Gers Pardoel heeft met Ik Neem Je Mee de koppositie in de Single Top 100 veroverd. De 30-jarige zanger stoot hiermee Gotye en Kimbra met Somebody that I Used to Know van de eerste plaats.

Pardoel scoorde twee jaar geleden al de hit Broodje Bakpao, waarvoor hij samenwerkte met The Opposites. Ik Neem Je Mee is de tweede single van zijn debuutalbum De Wereld Is van Jou.

In de top tien van de Single Top 100 staan naast Pardoel nog vier Nederlandse nummers. Naast Frans Bauer, Dean Saunders en Yes-R en Los Angeles, The Voices, behoort ook de single van René Froger tot de best verkochte van Nederland.

Mylo Xyloto van Coldplay komt binnen op de eerste plek van de Album Top 100. Marco Borsato is de nieuwe nummer twee met de cd Drie Dimensies Live. Tom Waits staat met zijn plaat Bad As Me op de derde positie. Adele evenaarde vorige week nog het record van Caro Emerald doordat zij met het album 21 dertig weken de lijst aanvoerde. De zangeres zakt deze week naar plaats vier.

Theezakjesfan wint Europese verzamelprijs

De Portugese theezakjesverzamelaar Joao Pinto is verkozen tot European Collector of the Year 2011. De wedstrijd werd georganiseerd door online verzamelmarktplaats Catawiki. Ook de collectie Kodak-camera's en toebehoren van de Nederlander Ed van Mil viel in de prijzen. Dat maakte het Nederlandse bedrijf vrijdag bekend.

Pinto is de grondlegger van de 'succesvolle theezakjesrubriek' van de website. Hij was favoriet bij de jury. Het publiek gaf de voorkeur aan de verzameling van Van Mil.

De prijzen, een weekend naar een van de grootste verzamelbeurzen van Europa, werden uitgereikt bij Erik de Zwart thuis. De radio- en televisiemaker is fervent verzamelaar van modeltreinen.


Theezakjesfan wint Europese verzamelprijs (Foto: Novum)

Vincent T. veroordeeld tot levenslang

De Nederlander Vincent T. is in Engeland veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. De rechtbank in Bristol acht hem schuldig aan de moord op zijn 25-jarige buurvrouw Joanna Yeates. Hij moet minimaal twintig jaar van de straf uitzitten.

T. bekende eerder dat hij Yeates heeft omgebracht. Hij zou haar in een opwelling hebben gewurgd en zei spijt te hebben van zijn daad.

De 33-jarige T. vermoordde Yeates op 17 december. Hij raakte in paniek toen het slachtoffer begon te gillen toen hij haar probeerde te kussen. T. had haar in zijn huis uitgenodigd om iets te komen drinken. Toen Yeates begon te schreeuwen, snoerde hij haar naar eigen zeggen de mond om haar te kalmeren. Vermoedelijk was ze binnen twintig seconden dood.

Na zijn daad probeerde T. al zijn sporen uit te wissen, ging hij op zoek naar een alibi en dumpte het lichaam langs een weg in Failand. Yeates werd met Kerstmis gevonden.

De uit Veghel afkomstige T. werkte in Bath voor het bouwkundig bedrijf Buro Happold. Hij woonde samen met zijn vriendin in Bristol, naast Yeates.

Verbeek: "Vink manipuleerde bekerduel"

AZ-coach Gertjan Verbeek is niet te spreken over scheidsrechter Pieter Vink, die donderdag de bekerwedstrijd van de Alkmaarders tegen FC Dordrecht floot.

Verbeek vindt het 'schandalig' dat Vink in de tweede verlenging drie minuten langer liet doorspelen. "Hij laat zien dat hij manipuleert. In de hele wedstrijd met wissels en blessures telde hij ook drie minuten erbij en na de tweede verlenging weer terwijl er niets was gebeurd", aldus de trainer tegen RTV Noord-Holland.

AZ wist in Dordrecht ternauwernood de achtste finales van de KNVB Beker te bereiken door een 2-3 zege. Volgens Vink telde hij de minuten bij omdat AZ in de tweede verlenging tijd rekte. "Belachelijk", aldus Verbeek. "Ik had het idee dat Vink hoopte dat Dordrecht er nog eentje in schoot."

Scheidsrechtersbaas Dick van Egmond laat echter weten dat Verbeek op de hoogte had kunnen zijn van de nieuwe afspraken. "Op 5 oktober was er een bijeenkomst met de scheidsrechters en de eredivisietrainers, maar daar ontbrak Verbeek." De trainer beweert dat hij geen uitnodiging kreeg. "Ik sprak dinsdag Alex Pastoor en die vertelde het mij, maar ik heb geen uitnodiging ontvangen en de administratie bij AZ ook niet."

"Als ik geen uitnodiging heb, ga ik er ook niet heen. Misschien wilden ze het liever doen zonder Verbeek. Als je kwaaddenkend bent is er misschien wel een anti-Verbeek complot", grapte hij. Verbeek wil de volgende keer wel bij zo'n bijeenkomst aanwezig zijn. "Van mijn collega's heb ik begrepen dat het zeer nuttig en positief was. Ik was er dus graag bij geweest."

Sulejmani niet in actie voor Ajax tegen Roda

Ajax neemt het zaterdag zonder Miralem Sulejmani op tegen Roda JC. De Serviër zou volgens Ajax-trainer Frank de Boer kunnen spelen, maar hij wordt gespaard voor de Champions League. Dat liet De Boer vrijdag tijdens zijn persconferentie weten. Ajax neemt het woensdag in eigen huis op tegen Dinamo Zagreb.

Tegen Roda zit Aras Özbiliz weer bij de selectie van de Amsterdammers. De vleugelspeler maakte in september tijdens de vorige ronde van het bekertoernooi zijn rentree na een blessure, maar raakte meteen weer geblesseerd. Inmiddels is hij weer klaar voor speeltijd.

Zwaar vuurwerk in woning verdachte flitspaalbom

In de woning van een van de mannen die worden verdacht van betrokkenheid bij de flitspaalbom die afgelopen zondag in Voorschoten ontplofte, is een stuk illegaal zwaar vuurwerk aangetroffen. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) onderzoekt of het overeenkomt met sporen van de ontplofte bom, zegt de politie vrijdag.

De drie verdachten uit Voorschoten werden vrijdagochtend vroeg opgepakt. De twee mannen van 32 en een van 25 jaar zijn bekenden van de politie. De drie werden alle drie buiten hun woning aangehouden, omdat de politie geen risico wilde nemen uit vrees voor explosieven. Het gevonden vuurwerk geldt niet als explosief, al kan het wel als grondstof dienen.

Een van de verdachten werd in Voorschoten opgepakt. De andere twee werden buiten de gemeente aangehouden, al wilde de politie niet zeggen waar.

De politie is de hele dag bezig geweest met het doorzoeken van de woningen van de verdachten. In totaal waren 150 politiemensen en medewerkers van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) op de been.

Uit voorzorg werden in totaal 22 omliggende woningen ontruimd. Rond 14.00 uur gaf de EOD het sein dat de woningen veilig waren. De politie verwachtte vrijdag omstreeks 16.15 uur nog enkele uren bezig te zijn in de woningen.

De verdachten zitten vast op het bureau en worden verhoord. De politie kon nog niet zeggen of ze een bekentenis hebben afgelegd.

De bom op de flitskast bij een kruising van de Voorschoterweg werd zaterdagnacht rond 03.30 uur gemeld bij de politie. Toen een bomruimer van de EOD het explosief probeerde te demonteren ontplofte het. Daarbij verloor de 44-jarige man zijn rechterhand. Ook een andere bomruimer en een technisch rechercheur liepen verwondingen op.

EA maakt verlies over het 2e kwartaal

Electronic Arts heeft haar tweede kwartaal, wat eindigt op 30 september, met een verlies afgesloten. Net als vorig jaar, toen een verlies in het tweede kwartaal werd gemaakt van USD 201 miljoen, is het tweede kwartaal van 2011 een verlies gemaakt van USD 340 miljoen.

Wel is de omzet van het bedrijf gestegen naar USD 715 miljoen. De grootste stijging in inkomsten kwam vanuit online aankopen, met name aankopen van add-ons en online passes, welke met 40% stegen naar een omzet van USD 234 miljoen. Ook de release van FIFA 12 heeft het verlies iets weten te beperken.

Voor het komende kwartaal is men een stuk hoopvoller, omdat hier de grote inkomsten in vallen van de releases van FIFA 12 en Battlefield 3. Ook de release van Madden NFL 12, met ruim drie miljoen verscheepte exemplaren, moet het leed wat gaan verzachten. Met de release van Star Wars: The Old Republic op 20 december zal dit spel mogelijk ook nog een kleine duit in het zakje doen. Het derde kwartaal zal hoe dan ook een cruciale blik gaan geven in de toekomst van het bedrijf. 

Rug Britse bobsleester kan volledig herstellen

De Britse bobsleester Serita Shone zal naar verwachting volledig herstellen. De 22-jarige remster brak woensdagavond haar rug. Volgens haar pr-manager Ben Clatworthy is de rug van Shone gestabiliseerd. "Het goede nieuws is dat ze na de eerste operatie alle gevoel in haar benen heeft." Clatworthy stelt dat de artsen verwachten dat Shone 'volledig zal herstellen, zonder verlamming'.

Remster Shone raakte woensdagavond gewond tijdens een trainingsrun op de baan van het Duitse Winterberg. Daar raakte de bobslee, waar Shone en haar pilote Fiona Harrison in zaten, in het snelle onderste gedeelte uit de baan. Harrison ligt met licht hoofdletsel in een ziekenhuis. Het Brits kampioenschap bobsleeën wordt deze week in Winterberg gehouden.

Nederlands elftal slaat EK-kamp op in Krakau

Het Nederlands elftal heeft het Poolse Krakau als uitvalsbasis tijdens het EK. Daar heeft de KNVB voor gekozen. Oranje verblijft in een hotel aan de rand van de stad en vlak bij het stadion van Wisla Krakau. Daar werkt Nederland de trainingen af. Het is nog niet duidelijk waar Nederland tijdens het EK zijn wedstrijden speelt.

Bij de loting op 2 december wordt duidelijk in welke poule Nederland komt. Wordt Oranje in poule B ingedeeld, dan speelt het zijn poulewedstrijden in de Oekraïense stad Charkov. Wordt het groep C dan is het Poolse Gdansk de eerste speelstad. Volgens de KNVB zijn beide steden vanuit Krakau met het vliegtuig echter goed te bereiken.

Bondscoach Bert van Marwijk is blij dat het gelukt is om het kamp in Krakau te beleggen. "Krakau heeft op mij een heel gastvrije en prettige indruk gemaakt. Het is een mooie stad, waar we hopelijk lang kunnen vertoeven."

Mulenga en Asare tot 2014 bij FC Utrecht

Jacob Mulenga en Nana Asare blijven tot zomer 2014 bij FC Utrecht. De eredivisionist lichtte opties in de contracten van de twee Afrikanen. Dat hebben de domstedelingen vrijdag bekendgemaakt. Mulenga's contract liep aan het einde van dit seizoen af, Asare had nog een contract tot de zomer van 2013.

Mulenga keerde dit seizoen terug na een jaar blessureleed. De 27-jarige Zambiaanse aanvaller werd in 2009 gehaald van het Franse Châteauroux. In 47 competitieduels scoorde hij zestien keer voor Utrecht.

Ook de Ghanees Asare kwam in 2009 naar Utrecht. De aanvoerder van Utrecht kwam toen over van KV Mechelen. De 25-jarige middenvelder speelde 56 competitiewedstrijden voor de club.

Kabinet denkt nog over weigerambtenaren

Het kabinet komt binnen twee weken met een standpunt over ambtenaren van de burgerlijke stand die weigeren homo's te trouwen. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) vrijdag gezegd op zijn wekelijkse persconferentie.

Het kabinet heeft eerder deze maand gesproken over een voorstel om weigerambtenaren te tolereren, maar nog geen besluit genomen. Gemeenten zouden hen in dienst mogen houden, mits er andere ambtenaren zijn die wel homo's willen trouwen. Afgelopen week bleek dat de PVV wil dat weigerambtenaren verplicht worden ontslagen. Daarmee is er een Kamermeerderheid voor dit standpunt.

GroenLinks heeft een voorstel ingediend voor een verbod op weigerambtenaren. Daarover stemt de Tweede Kamer naar verwachting dinsdag.

Leers: besluit Mauro staat vast

Minister Gerd Leers van Immigratie en Asiel heeft vrijdag gezegd dat de uitwijzing van Mauro Manuel naar Angola vaststaat. Hij meent het CDA-congres van zaterdag met argumenten te kunnen overtuigen. Een kabinetscrisis over het onderwerp is niet onmogelijk, maar lijkt niet waarschijnlijk.

Leers erkent dat een deel van de CDA-achterban het moeilijk heeft met zijn beslissing, maar stelt dat emotionele barrières met 'de kracht van argumenten' kunnen worden geslecht. De minister kan zich gesterkt voelen in de mening van de provinciale fractieleiders, die in de kwestie geen reden zouden zien om te stoppen met de samenwerking met de PVV.

Gerd Leers (foto: Novum)Daar lijkt het debat overigens in belangrijke mate over te gaan: de oppositie beticht Leers ervan niet zijn eigen beslissing, maar die van gedoogpartner PVV te nemen. De parlementaire pers stelde gisteren dat de kiem ligt in een recente verblijfsvergunning voor een Afghaans meisje dat teveel verwesterd zou zijn geraakt. Naar verluidt heeft Geert Wilders naar aanleiding daarvan Leers te kennen gegeven niet nog zo'n uitzondering te tolereren.

De rol die Kathleen Ferrier en Ad Koppejan zullen spelen, de twee dissidenten die ten tijde van de kabinetsformatie op het nippertje binnenboord werden gehouden, is nog onduidelijk. Zij gaven gisteren te kennen tegen de uitzetting te zijn wat tot crisisberaad leidde. Met zijn tweeën kunnen ze de samenwerking met de PVV echter niet in gevaar brengen: het kabinet kan immers ook rekenen op de steun van de SGP, die twee zetels in de Kamer bezet.

Mogelijk slaagt het CDA er morgen opnieuw in om de rijen, inclusief de twee dissidenten, te sluiten, maar ook als het tweetal dinsdag tegenstemt kan het kabinet vermoedelijk doorgaan. Dat wordt echter anders als Ferrier en Koppejan tijdens het congres een groot deel van de achterban achter zich krijgen, en daardoor ook andere CDA-Kamerleden aan het twijfelen brengen.

Mauro Manuel
Mauro Manuel op de publiekstribune van de Tweede Kamer

Jackass Bam Magera betrokken bij aanrijding

Bam Margera heeft een behoorlijk gekneusd ego overgehouden aan een ongeval. De Jackass-acteur was gisteren met zijn luxe sportwagen bij een aanrijding betrokken.

De grappenmaker had afgelopen juni een zilverkleurige Porsche aangeschaft. Het dure racemonster is echter zwaar beschadigd geraakt bij een verkeersongeval in Pennsylvania. Op de website van TMZ zegt de acteur: "Een grote wagen keerde nogal ruim en ramde de hele linker kant van mijn auto. Ik had die verdomde Porsche nog maar net."

Margera heeft weinig geluk met nieuwe auto's. Zo mocht zijn paarse Lamborghini (waarde: 250.000 Dollar) in juni naar de garage nadat een vriend per ongeluk diesel had getankt in plaats van benzine. Margera hield daar een rekening van 45.000 Dollar aan over.

Bonden verwachten duizenden stakende ambtenaren

Abvakabo FNV verwacht dat volgende week duizenden ambtenaren deelnemen aan de acties die de bond samen met enkele andere ambtenarenbonden organiseert. Rijks- en gemeenteambtenaren en medewerkers van sociale werkplaatsen en welzijnsinstellingen strijden in het hele land tegen de bezuinigingen van de overheid en voor betere cao's.

De acties worden dinsdag afgetrapt in Utrecht en Assen. In Assen verzamelen zich naar verwachting drieduizend werknemers van sociale werkplaatsen. In Utrecht hoopt de Abvakabo duizend rijksambtenaren en vierhonderd welzijnswerkers te verwelkomen. In de dagen daarna volgen nog verschillende acties door het hele land.

Bij de gemeenten worden de acties vanaf woensdag gevoerd. Hoeveel ambtenaren gaan deelnemen aan de werkonderbrekingen is niet bekend. "Hiervoor hoeft men zich niet op te geven voor busvervoer, waardoor we daarvan pas achteraf een beeld hebben", licht een woordvoerder van Abvakabo FNV toe.

Alles kan bij Men of War: Vietnam

Uitgever 1C heeft een update beschikbaar gesteld voor Men at War: Vietnam. Hiermee wordt het voor spelers mogelijk om niet alleen hun eigen kaarten, maar ook hun eigen scenario's te creëren. Hierdoor krijgen de spelers volgens 1C ongelimiteerde mogelijheden om het spel te maken zoals zij dat graag willen. Uiteraard kunnen de zelfgemaakte kaarten en scenario's ook gedeeld worden met andere spelers. 

Verder verlaagt de update de moeilijkheidsgraad van het easy en normal level zodat ook minder ervaren spelers de mogelijkheid hebben om Vietnam te veroveren.

Tot slot verhelpt de update desynchronisatieproblemen die kunnen ontstaan in multiplayer bij gebruik van verschillende versies van het spel. 

De update is te downloaden via de website van Men of War. Voor wie het spel via Steam speelt wordt het spel automatisch geüpdatet.

 

'Zorgpremie volgend jaar dertig euro duurder'

De zorgpremie stijgt volgend jaar met gemiddeld ongeveer dertig euro naar 1284 euro, voorspelt verzekeringssite.nl. Dat betekent dat de premiestijging bijna drie keer zo hoog uitvalt als de elf euro waar het kabinet van uitgaat.

De schatting is gebaseerd op voorlopige bedragen die de verzekeraars aan de vergelijkingssite hebben verstrekt, maar nog niet publiek hebben gemaakt. Tot nu toe hebben twee verzekeraars de premie bekendgemaakt. Bij DSW gaat de premie met 36 euro omhoog naar 1230 euro per jaar. Bij Stad Holland bedraagt de premie 1242 euro, een stijging van 24 euro.

Volgens verzekeringssite.nl is negen procent van de Nederlanders van plan dit jaar over te stappen naar een andere verzekeraar. Vorig jaar heeft 5,5 procent dat gedaan.

Meldpunt Kinderporno wil actievere politie

De politie moet actiever worden op internet om de verspreiding van kinderporno tegen te gaan. Dat schrijft het Meldpunt Kinderporno in een deze week gepresenteerd toekomstplan.

Volgens het meldpunt kan de politie meer doen op netwerksites om jongeren te waarschuwen voor riskant gedrag, zoals het verspreiden van naaktfoto's. Op sites waar kinderporno is aangetroffen, moet de politie een waarschuwing plaatsen. Verder kan de politie meer werk maken van het infiltreren van besloten websites waar kinderporno wordt uitgewisseld.

Het meldpunt vindt verder dat de politie meer werk moet maken van het identificeren van slachtoffers die te zien zijn op foto's en video's met kinderporno. Van relatief weinig slachtoffers wordt nu de identiteit achterhaald, terwijl dat een voorwaarde is voor het stoppen van het misbruik en de daders te pakken.

Twintig jaar voor moord op voetbalfan

Een man die in december vorig jaar bij een dronkemansruzie een voetbalsupporter doodschoot is vrijdag in de Russische hoofdstad Moskou tot twintig jaar gevangenisstraf veroordeeld.

De dood van de voetbalsupporter leidde tot dagenlange demonstraties van voetbalfans en ultranationalisten. De dader, die werd veroordeeld voor moord, is afkomstig uit de overwegend islamitische Kaukasus. Vijf personen die ook betrokken waren bij de ruzie zijn elk tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld. De politie liet hen aanvankelijk ongemoeid, maar kwam daar na protesten op terug. Gezegd werd dat de vijf vrijuit gingen, omdat ze machtige vriendjes hadden.

Adelaars helpen Midden-Aarde beschermen

Liefhebbers van de films en het boek zullen zich ongetwijfeld de gigantische adelaren herinneren die te hulp schieten tegen het kwaad en in de bescherming van Midden-Aarde. Deze trailer voor Lord of the Rings: War in the North laat zien dat zij ook bij dit gevecht aan de zijde staan van de goeden.

Lord of the Rings: War in the North komt op 25 november uit op Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

Hoe verdedig je een Assassins schuilplaats?

Stel je voor: Je bent een Ottomaanse assassin en je hebt een schuilplaats. Zo'n plek wordt natuurlijk aangevallen en dan met name door de Tempeliers. Hoe verdedig je zo'n plek nou eigenlijk het beste? De onderstaande Assassin's Creed: Revelations-trailer laat precies zien hoe dat moet.

Met behulp van kruisboogschutters op de daken en schijnbaar plotseling verschijnende barricades moet het volgens het filmpje lukken.

Assassin's Creed: Revelations komt op 18 november uit op Xbox 360 en PlayStation 3.

Jongen moet vinger missen door vuurwerk

Een 14-jarige jongen uit Utrecht is donderdagmiddag een deel van zijn vinger kwijtgeraakt nadat vuurwerk in zijn hand was ontploft. Hij is met een ambulance naar een ziekenhuis gebracht.

De politie kreeg rond 15.30 uur een melding binnen dat een jongen gewond was geraakt na het afsteken van vuurwerk. Op de Verlengde Hoogravenseweg trof de politie twee jongens aan. Een van hen was gewond aan zijn hand.

SP Amsterdam ontzet over salarisdeal Welten

De SP in Amsterdam is boos over de salarisovereenkomst van scheidend hoofdcommissaris van de Amsterdamse politie Bernard Welten. De 56-jarige Welten heeft bij zijn aantreden zeven jaar geleden bedongen dat hij na zijn vertrek tot aan zijn pensioen zijn volledige salaris van 250.000 euro per jaar doorbetaald krijgt.

De regeling geldt tot Welten een andere baan vindt, maar hij heeft geen sollicitatieplicht en mag een aangeboden baan weigeren. SP-raadslid Laurens Ivens eist van burgemeester Eberhard van der Laan dat hij Welten snel aan ander werk helpt. Ook wil hij een garantie dat de opvolger van Welten een salaris onder de balkenendenorm krijgt.

Volgens Ivens heeft Welten een goede deal gesloten, maar is die niet meer van deze tijd. Ook moet er een oplossing komen voor het huis van Welten in Warmond, dat half eigendom is van de gemeente. Welten wilde destijds niet volledig opdraaien voor zijn verhuiskosten, waarna de gemeente een belang in zijn huis nam.

Het salaris van Welten komt niet uit het budget van de gemeente, maar wordt door minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) betaald. Volgens Ivens is het toch een zaak van de gemeente, omdat Welten zijn arbeidsvoorwaarden met de toenmalige burgemeester Job Cohen heeft afgesproken.

Een woordvoerder van de gemeente benadrukt dat geen sprake is van een gouden handdruk. Weltens opvolger Pieter Jaap Aalbersberg verdient minder dan de balkenendenorm en komt wel in de regio wonen, verzekert de zegsman.

Marechaussees niet vervolgd voor schoten Eindhoven

De twee marechaussees die eind juli op Eindhoven Airport een met een mes zwaaiende Pool tien keer beschoten stonden in hun recht. Ze worden daarom niet vervolgd. Op verschillende momenten was sprake van noodweer. Dat meldt het Openbaar Ministerie vrijdag na onderzoek van de rijksrecherche.

De man bedreigde bij de ingang iemand met een mes, waarop de marechaussees ingrepen. De 30-jarige Pool keerde zich daarop tegen hen en bedreigde hen met het mes.

Pepperspray bleek geen effect te hebben, waarop de marechaussees gericht op de benen van de man schoten. De Pool probeerde te vluchten, wat de marechaussees verschillende keren in gevaar zou hebben gebracht. De man werd na zijn arrestatie overgebracht naar een gevangenisziekenhuis.

Aardwaarnemingssatelliet gelanceerd

Vanaf de luchtmachtbasis Vandenberg in Californië heeft de NASA vrijdag een nieuwe kunstmaan voor aardwaarnemingen gelanceerd. De satelliet moet helpen weersvoorspellingen te verbeteren en klimaatveranderingen te volgen.

De aanloop naar de lancering verliep niet zonder problemen. De satelliet had in 2006 al in de ruimte moeten zijn, maar tegenslagen bij het ontwikkelen van instrumenten leidden tot vijf jaar vertraging.

De nieuwe satelliet heeft alles bij elkaar ruim een miljard euro gekost.


Aardwaarnemingssatelliet gelanceerd (Foto: Novum)

Strafhof indirect in contact met zoon Gadhafi

Het Internationaal Strafhof (ICC) is indirect in contact met Seif al-Islam Gadhafi, die overweegt zichzelf aan te geven voor een proces. Dat heeft hoofdaanklager Luis Moreno-Ocampo vrijdag gezegd.

Moreno-Ocampo zei niet wie in de contacten als tussenpersoon optreedt. Hij zei evenmin te weten waar de wegens aanzetten tot moord gezochte zoon van wijlen de Libische leider Moammar Gadhafi zich precies ophoudt. Volgens de aanklager proberen door hem niet nader aangeduide 'huurlingen' voor de jonge Gadhafi (39) onderdak te vinden in een Afrikaans land dat niet met het ICC samenwerkt. Hij noemde Zimbabwe als mogelijk toevluchtsoord en zei dat het Strafhof met andere landen in contact is om een eventuele vlucht te verhinderen door geen toegang te geven tot hun luchtruim.

Seif Gadhafi wil volgens Moreno-Ocampo weten welk lot hem te wachten staat als hij wordt vrijgesproken. De aanklager zei in dat geval de rechters te zullen verzoeken hem naar een ander land te sturen dan Libië. "Hij stelt dat hij onschuldig is en dat hij zijn onschuld zal bewijzen."


Strafhof indirect in contact met zoon Gadhafi (Foto: Novum)

Spelende jongens vinden jachtgeweer in bosjes

Twee spelende jongens hebben donderdagmiddag in Almelo bij een voetbalkooi een oud jachtgeweer en munitie gevonden. Het geweer zat in een koker die in bosjes aan de P.J. de Kokstraat lag, meldt de Twentse politie vrijdag.

De loop van het geweer was eraf gezaagd. Een van de jongens haalde zijn vader, die het wapen en de munitie naar een politiebureau bracht. Hoelang het wapen er al lag, is onduidelijk. De politie denkt dat het geweer geregistreerd staat en hoopt de eigenaar snel te achterhalen.

Europese release Payday: The Heist op 2 november

Sony is haar belofte van afgelopen week nagekomen. Eerder deze week gaven zij aan snel een releasedatum te kunnen geven voor Payday: The Heist. Het spel dat in Amerika al uit is op PlayStation 3 en wereldwijd al op de pc komt in Europa op 2 november uit op PlayStation 3.

Daarnaast zal een aankomend DLC-pakket een veelgevraagd Nixon-masker bevatten, tezamen met nieuwe heists, gereedschappen personages en skills. Wanneer de DLC uitkomt is nog niet bekend.

Babel Rising volgend jaar naar de console

Uitgever Ubisoft heeft Babel Rising aangekondigd, de game wordt ontwikkeld door Mando Productions en verschijnt in 2012 op Xbox Live Arcade en PlayStation Network.

In Babel Rising, gebaseerd op de gelijknamige iOS-titel, is de speler een god die de bouw van de Toren van Babel moet tegenhouden. Dit doe je met behulp van goddelijke krachten waarmee je overstromingen, aardbevingen en ander natuurgeweld kunt voortbrengen. De game zal zowel Kinect voor de Xbox 360 als PlayStation Move voor de PS3 ondersteunen, waardoor het spel met handgebaren kan worden bestuurd.

Het spel werd reeds in juni uitgebracht voor de iOS-systemen. Voor de consoleversie heeft Mando Productions het spel voorzien van 3D-graphics en is er zowel een coöperatieve als competitieve multiplayermodus aanwezig.

Babel Rising

EA is zich bewust van foute Battlefield 3-codes

Electronic Arts heeft aangegeven zich ervan bewust te zijn dat er exemplaren van Battlefield 3 zijn verscheept met een niet-werkende code waar spelers toegang mee krijgen tot het multiplayergedeelte van het spel. In een bericht in de helpsectie van de website van EA zeggen zij dat mensen met een niet-werkende code deze kunnen omwisselen voor een andere bij de winkel waar zij Battlefield 3 hebben gekocht. "Wij zijn ons bewust van de ongeldige codeproblematiek en bieden onze excuses aan."

Frank Gibeau, labels president bij EA, heeft ook gezegd dat men grip begint te krijgen op de gigantisch grote onlinevraag naar Battlefield 3, wat volgens hen de reden is van de serverproblemen de laatste dagen.

Zendmast Hoogersmilde vanaf maandag in reparatie

De eigenaar van de zendmast in het Drentse Hoogersmilde begint maandag met de reparatie van het betonnen gedeelte van de toren. Dat liet een woordvoerder van Alticom vrijdag weten. De toren raakte zwaar beschadigd toen een deel van de bijna driehonderd meter hoge zendmast in juli instortte na een brand.

De kosten van het herstel zijn nog niet helemaal in kaart gebracht, maar kunnen volgens de zegsvrouw oplopen tot een miljoen euro. De werkzaamheden duren naar verwachting tot februari of maart.

Pas als de werkzaamheden aan de betonnen toren zijn afgerond, plaatst zendmasteigenaar Novec een nieuwe mast. Het duurt daarom waarschijnlijk nog wel tot eind volgend jaar voor de zendmast weer in gebruik kan worden genomen.

Gelijktijdig met de brand in Hoogersmilde woedde een brandje in een zendmast in Lopik. De branden zorgden voor veel problemen met de ontvangst van radiozenders. De mast in Lopik werd enkele dagen na de brand weer in gebruik genomen. In Assen werd een noodmast geplaatst die het werk van de mast in Hoogersmilde overneemt.


Zendmast Hoogersmilde vanaf maandag gerepareerd (Foto: Novum)

Recordaantal ruigpootbuizerds door gunstige wind

Een recordaantal ruigpootbuizerds is deze maand in Nederland gezien. Vooral langs de kust en bij de Waddeneilanden zijn tientallen van de Scandinavische roofvogels geteld. Dat meldt Vogelbescherming Nederland op natuurbericht.nl. Het grote aantal buizerds komt door een goed broedseizoen en een gunstige wind.

Normaal is de ruigpootbuizerd, een vogel die groter is dan de buizerd met een langere staart en vleugels, een schaarse verschijning. De vogel broedt in Scandinavië, en daar waren afgelopen zomer veel dieren waar ze gek op zijn. Hierdoor brachten de vogels veel jongen groot.

In de periode dat de meeste vogels uit het broedgebied vertrokken, woei er een straffe wind die de roofvogels naar Nederland dreef. Normaal gesproken trekken de meeste vogels oostelijk van ons land langs.

De ruigpootbuizerds die nu langskwamen, bijna allemaal jonge vogels die voor de eerste keer naar het zuiden trokken, kwamen in twee trekgolven door. Ook in het binnenland werden meer ruigpootbuizerds gezien dan normaal. In totaal ging het om vele honderden exemplaren

De verwachting is dat komende winter veel van de roofvogels hier blijven. De vogel is te zien in open landschap, waar de ruigpootbuizerds een duidelijke voorkeur voor hebben.


Recordaantal ruigpootbuizerds door gunstige wind (Foto: Novum)

Nog geen toestemming voor Occupy-kamp Museumplein

Op het Museumplein in Amsterdam komt mogelijk toch een tweede Occupy-kamp. Burgemeester Eberhard van der Laan heeft vrijdag in een overleg met de demonstranten 'niet direct nee' gezegd, meldt de Amsterdamse zender AT5.

De burgemeester wil wel een vervolggesprek met de betogers die het nieuwe kamp willen beginnen. De demonstranten willen een tweede kamp opzetten, onder meer omdat het vol wordt op het Beursplein.

Van der Laan gaf eerder aan een tweede kamp echter niet handig te vinden, onder meer omdat dan op twee plekken met de organisatie moet worden gesproken over het 'beheersbaar' houden van het protest. Donderdag gaf hij aan een verhuizing van alle betogers naar de Zuidas, waar verschillende financiële instellingen zitten, wel te zien zitten.

Paspoortfraude leidt tot aanhoudingen op Schiphol

Een 26-jarige man is donderdag op Schiphol opgepakt omdat hij op het paspoort van iemand anders reisde. De 33-jarige vrouw die met hem meereisde, wordt verdacht van mensensmokkel. De reis ging van Athene naar Canada.

De marechaussee ontdekte dat de man niet leek op de foto in zijn paspoort. Uit onderzoek bleek dat de man op het Canadese paspoort van een andere man reisde. In de bagage werden documenten gevonden waaruit bleek dat er vaak was geoefend met het namaken van handtekeningen.


Paspoortfraude leidt tot aanhoudingen op Schiphol (Foto: Novum)

Trulli: "Team Lotus heeft bijna aansluiting bij middenveld"

Team Lotus-coureur Jarno Trulli vindt dat zijn team bijna aansluiting heeft bereikt bij de renstallen die het middenveld in de Formule 1 vormen. Hij weet dat in recente races er regelmatig een T128 voor de auto's van een van de gevestigde teams is geëindigd.

"Als je naar de teams voor ons kijkt, dan zie je dat ze maar een klein beetje sneller zijn, terwijl de renstallen achter ons langzamer zijn.. Dit toont aan dat we geen grote sprong vooruit meer hoeven te maken, want aan een kleine stap voorwaarts hebben we dus al genoeg. We moeten het dus stapsgewijs aanpakken," zei Trulli tegen Autosport.

Daarnaast vindt de Italiaan de beslissing om de Indiër Karun Chandhok niet zijn thuisrace te laten rijden een juiste. "Het team doet gewoon wat met oog op de toekomst het beste is. Er zijn grote investeringen gemaakt voor volgend jaar en daar hoort ook bij dat we dit seizoen als tiende in het WK eindigen. We willen het risico niet lopen dat we in die strijd het onderspit delven, en dat is waarom Karun niet aan bod komt in India."

Gall: "Het was echt twaalf tegen elf"

Go Ahead Eagles zorgde voor een daverende stunt door Feyenoord uit te schakelen in het bekertoernooi. Volgens coach Joop Gall had het publiek een belangrijk aandeel in de 2-1 zege.

"Het was écht twaalf tegen elf", zegt de winnende trainer Joop Gall tegen Voetbal International. "We zijn op een geweldige manier gesteund door ons publiek. De Adelaarshorst explodeerde bijna. Dat zorgde bij mij én de spelers voor een behoorlijke adrenalinestoot."

Gall werd direct na de zege overspoeld met sms'jes. "Toen ik in de persruimte even snel een blik op mijn telefoon wierp, zag ik dat een van de eerste berichtjes afkomstig was van Erwin, de broer van Ronald. Dat heb ik toen maar niet gezegd, Ronald was al not-amused door het verlies..."

De coach hoopt dat het succes tegen Feyenoord Go Ahead uit het slop haalt. In de competitie gaat het de club namelijk niet voor de wind met een twaalfde klassering. "Het is zaak nu eens de lijn door te trekken en een serietje neer te zetten. De vorige keren gaven we na een goed resultaat de volgende wedstrijd niet thuis. Dat blijft een raar fenomeen, het is puur een mentale kwestie. Zondag (tegen AGOVV Apeldoorn, red.) moeten we laten zien dat we wél de intrinsieke motivatie hebben."

ATV-racen komt naar PSN en XBLA

Nail’d ontwikkelaar Techland werkt momenteel aan nieuwe ATV-racegame met de werktitel Project Haste, voor Xbox Live Arcade en PlayStation Network. Dit heeft Ubisoft, uitgever van de game, aangekondigd.

Volgens Ubisoft bevat de game snelle races, veel trucjes, uitgebreide mogelijkheden om voertuigen aan te passen en een competitieve multiplayer. Dit klinkt verdacht veel als Nail’d, mogelijk is Haste het vervolg op Nail’d. Het spel staat in ieder geval op de planning voor 2012. Voor een kleine indruk hier alvast wat plaatjes.

Haste1

Haste2

Haste3

Haste4

Dief bekent dat hij met Picasso wegliep

De man die deze zomer met een tekening van Picasso een galerie uit wandelde, heeft schuld bekend. Mark Lugo gaf donderdag toe het werk, dat ruim 190.000 euro waard is, te hebben gestolen uit de Weinstein Gallery in San Francisco.

De 30-jarige Lugo haalde de tekening van Picasso op 5 juli van de muur van de galerie en liep er rustig mee weg. Buiten hield hij een taxi aan en ging ervandoor. De man werd enkele dagen later opgepakt dankzij snel politieonderzoek, een alerte taxichauffeur en zeer duidelijke videobeelden van hem met de tekening.

In zijn appartement in New Jersey vond de politie een schat gestolen spullen. De collectie kunstwerken en dure flessen wijn had een gezamenlijke waarde van ongeveer een half miljoen euro.

De dief bekende schuld aan de ontvreemding van de Picasso in ruil voor het opheffen van andere aanklachten, waaronder voor inbraak. Door de deal komt Lugo op 21 november vrij. Hij wordt dan uitgeleverd aan justitie in New York. Daar staan hem aanklachten te wachten voor de roof van andere kunstwerken.


Dief bekent dat hij met Picasso wegliep (Foto: Novum)

Aantal werklozen Spanje nadert vijf miljoen

Het aantal werklozen in Spanje is in het derde kwartaal gestegen tot bijna vijf miljoen, ofwel 21,5 procent van de beroepsbevolking. In het voorgaande kwartaal zat 20,9 procent zonder werk.

Het werkloosheidscijfer was sinds 1996 niet zo hoog in Spanje, dat de hoogste werkloosheid heeft in de zeventien landen tellende eurozone.

Spanje heeft moeite uit een twee jaar durende recessie te komen die voor een groot deel ontstond door het knappen van een vastgoed-bubbel. Volgens het Spaanse bureau voor de statistiek gaat het slecht in alle sectoren van de economie, maar is de malaise het grootst in de dienstensector.

Het aantal huishoudens waarin niemand werk heeft is met bijna 58.000 gestegen tot 1,43 miljoen. Door de sombere economische vooruitzichten zijn weinig huishoudens in staat of genegen om geld uit te geven, waardoor de vraag achterblijft. "Onder zulke omstandigheden is het erg lastig om banen te scheppen", zegt Elena Valenciano, campagnemanager van de regerende socialistische partij.

Nieuwe trailer voor the Muppets

Disney heeft een nieuwe trailer uitgebracht voor de nieuwe the Muppets film. Vanaf eind november zijn de geliefde poppen van Jim Henson weer in al hun glorie op het witte doek te zien. 

Als er het afgelopen jaar één promotie campagne opviel dan was het wel die van Disney voor de nieuwe Muppets-film. In de tot nu toe verschenen trailers waren parodieën te zien op films als The Hangover 2, Girl With The Dragon Tattoo en Green Lantern. In de nieuwe trailer worden films als Paranormal Activity en Twilight op de hak genomen.

The Muppets is geregisseerd door James Bobin (The Flight of the Conchords, Da Ali G Show) en heeft een indrukwekkende cast met onder meer Danny Trejo, Ed Helms, Mila Kunis, Emily Blunt, John Krasinski, Rashida Jones, Whoopi Goldberg, Neil Patrick Harris, Jack Black en Zach Galifianakis.

The Muppets is vanaf 15 februari 2012 in de Nederlandse bioscopen te zien.


De nieuwe trailer voor the Muppets.

Boete voor Tévez gehalveerd

De boete die Carlos Tévez door zijn club Manchester City opgelegd kreeg is gehalveerd van vier naar twee weeksalarissen. Dat gebeurde op last van de Engelse spelersvakbond PFA. Die mag als enige beslissen over boetes van meer dan twee weeksalarissen. De PFA vindt dat er voor werkweigering van Tévez niet genoeg bewijs is om een zo hoge straf te rechtvaardigen.

City heeft zich met tegenzin achter de lagere straf geschaard. De club aanvaardt de autoriteit van de vakbond, maar stelt dat de beslissing niet strookt met eerdere signalen. "Manchester City is sinds 28 september constant in dialoog geweest met de PFA. De beslissing van de PFA van vandaag wijkt af van hoe de club die dialoog heeft ervaren."

City wijst tevens op een mogelijke belangenverstrengeling. Tévez werd in het conflict met zijn club bijgestaan door de directeur van de PFA. De Argentijn verdient naar verluidt een kwart miljoen euro per week.

FIFA 12 verkoopt 5 miljoen exemplaren

Een maand na de release heeft Peter Moore, COO van Electronic Arts, bekendgemaakt dat er vijf miljoen exemplaren van het spel FIFA 12 zijn verkocht. Daarmee is FIFA 12 één van de best verkopende sportspellen ooit. Eerder al meldde EA dat er in de eerste week 3,2 miljoen exemplaren waren verkocht.

Ook geeft Moore aan dat er een hele grote onlineverbinding is onder de spelers. In de eerste maand heeft men bij EA 271 miljoen onlinewedstrijden zien plaatsvinden. Dit is een toename ten opzichte van vorig jaar van 105%.

Van een neergang in de populariteit van FIFA lijkt met de laatste versie van het spel geen sprake meer te zijn volgens Moore. "Spelers spelen langer, zijn actiever en zijn meer bereid te betalen om de ervaring uit te breiden."

Activisten willen Lady Gaga slajurk aanmeten

Indiase dierenrechtenactivisten hopen dat Lady Gaga komend weekeinde poseert in een slajurk. De zangeres, die vorig jaar bij de MTV Video Music Awards nog in een vleesjurk verscheen, brengt een bezoek aan India. Ze vragen de zangeres gedurende haar bezoek ook geen vlees te eten.

De dierenrechtenorganisatie PETA India heeft de zangeres een brief gestuurd met het verzoek. PETA zegt te hopen dat Gaga rekening houdt met het eerbied dat in India voor dieren bestaat. Ook zou ze moeten onderstrepen dat het belangrijk is geen vlees te eten.

"Als ze akkoord gaat, maken wij een jurk die helemaal uit sla bestaat, bij elkaar gehouden door speldjes en garen", zegt een woordvoerder van de activisten tegen persbureau Reuters. "Het wordt een lange, sexy jurk."

Het gewaad zou blad voor blad op het lichaam van Gaga worden bevestigd, wat zo'n zes uur in beslag zou nemen. "Er is iemand die water op de sla sproeit, zodat de slablaadjes niet verwelken."

Gaga is zondag aanwezig bij de eerste Formule 1-race in het land. Na afloop geeft ze een optreden in een vijfsterrenhotel in New Delhi.

Geboeide mannen ontsnapt na aanhouding

De politie is op zoek naar twee verdachten die donderdagavond kort na hun aanhouding in Heemskerk wisten te ontsnappen. Het gaat om een 17-jarige Nootdorper en een 19-jarige man uit Den Haag. Een 24-jarige Hagenaar die ook de benen nam, zit weer vast. De twee Hagenaren waren bij de ontsnapping geboeid, meldt de politie vrijdag.

De mannen werden rond 21.00 uur aangehouden op een parkeerterrein langs de A9 bij Heemskerk. De bestuurder van de auto waarin ze zaten, een 24-jarige Hagenaar, had nog een aantal boetes openstaan. In het voertuig werden bovendien inbrekerswerktuigen en diverse sieraden aangetroffen.

Toen agenten bezig waren de twee jongste verdachten in de boeien te slaan, trapte de 24-jarige man de ruit van de politieauto kapot en klom eruit. In de consternatie wisten alle drie de verdachten te ontkomen. De twee Hagenaren hadden hun handboeien nog om.

De 24-jarige man uit Den Haag heeft zich inmiddels bij de politie in zijn woonplaats gemeld en zit vast. De politie verwacht de andere twee mannen ook snel te kunnen aanhouden omdat hun identiteit bekend is.

De auto en de aangetroffen spullen zijn in beslag genomen.

Bunschoter verkocht zwaar vuurwerk aan kinderen

De politie heeft in het Utrechtse Bunschoten-Spakenburg tientallen kilo's zwaar illegaal vuurwerk in beslag genomen dat voornamelijk aan kinderen werd verkocht. Een 17-jarige Bunschoter bleek de leverancier van het vuurwerk, meldt de politie.

De politie kwam de vuurwerkhandelaar op het spoor na een melding over vuurwerk dat woensdagmiddag werd afgestoken bij een school op de Koningin Wilhelminalaan. Agenten die poolshoogte gingen nemen, troffen vier kinderen van 9 tot 11 jaar. Ze gaven toe een strijker te hebben afgestoken in de zandbak.

In de slaapkamer van een van de kinderen, een 10-jarige jongen uit Bunschoten, vond de politie vervolgens nog driehonderd van deze illegale strijkers. Verder onderzoek leidde naar een 11-jarige afnemer, bij wie tweehonderd strijkers werden aangetroffen, en de 17-jarige vuurwerkhandelaar. In de schuur bij het huis waar hij woont werden vijfduizend strijkers gevonden.

De politie heeft al het vuurwerk in beslag genomen en waarschuwt inwoners van Bunschoten-Spakenburg voor handel in zwaar vuurwerk onder jeugdigen.

P&W blundert: Ferry Mengele

Het VARA-praatprogramma Pauw & Witteman (P&W) heeft donderdagavond een fout gemaakt met de naam van politiek verslaggever Ferry Mingelen. De redactie van de talkshow gaf de NOS-journalist een fout onderschrift: "Ferry Mengele vanuit Den Haag".

Mingelen mocht in P&W inbreken om een update te geven van het kamerdebat over de Angolese asielzoeker Mauro die uit Nederland gezet dreigt te worden. De blunder is niet erg handig te noemen, omdat de naam al snel aan de Duitse nazi-wetenschapper Josef Mengele doet denken.


Pauw & Witteman blundert: Ferry Mengele

Skyrim lijkt meer op Fallout 3

The Elder Scrolls V: Skyrim lijkt veel meer op Fallout 3 dan op The Elder Scrolls IV: Oblivion, aldus game director Todd Howard. Dit komt volgens de beste man doordat het team ervaring heeft opgedaan van Fallout 3, en dat weer heeft gebruikt in The Elder Scrolls V: Skyrim.

Volgens Todd Howard is het leveling-systeem van Skyrim veel meer gelijk aan die van Fallout 3, dan aan die van Oblivion. In Oblivion levelden de vijanden met je mee, waardoor de gevechten meestal dezelfde moeilijkheidsgraad behielden. In Fallout 3 was dit juist niet zo. In Fallout 3 had je vijanden die aan het begin van het spel ontzettend krachtig waren, en dit bleef het hele spel zo. Zo had je ook kleine vijanden die aan het eind van het spel nog steeds heel zwak waren. In Skyrim werkt dit ook zo.

Er zullen ook minder willekeurige gesprekken zijn in Skyrim. Net als in Fallout 3, heb je specifieke gesprekken met specifieke NPCs die over specifieke onderwerpen gaan. In Oblivion was dit, op een aantal uitzonderingen na, geheel willekeurig. Ook zullen de gebieden in Skyrim veel meer een verhaal met zich mee brengen. Dit was in Fallout 3 een groot succes, dus besloot Todd Howard dit ook in Skyrim te doen.

Er is in de afgelopen 11 maanden veel informatie vrij gekomen over Skyrim, en we zitten nu nog maar 2 weken weg van de release. Over precies 14 dagen kunnen we eindelijk aan de slag met Bethesda's meesterwerk, The Elder Scrolls V: Skyrim.

Skyrim

Uitslag tweede vrije training India

Felipe Massa heeft verrassend de snelste tijd gereden in de tweede vrije training voor de Grand Prix van India. De Braziliaan stuurde zijn Ferrari op het nieuwe Buddh International Circuit naar een tijd van 1.25,706 en bleef hiermee de Red Bull van wereldkampioen Sebastian Vettel en de Ferrari van Fernando Alonso nipt voor.

Ook in de tweede vrije training was hetzelfde beeld als in de eerste: veel rijders maakten even uitstapjes langs de baan. Bij een ervan kon Virgin-coureur Jerôme D'Ambrosio uitstappen nadat hij met zijn auto hard de muur in was gereden na een schuiver. Dit zorgde voor een rode vlag. Verder was het opvallend dat de Mercedessen zich niet bezig leken te houden met snelle tijden, want Nico Rosberg en Michael Schumacher eindigden in het achterveld.

Uitslag tweede vrije training

Pos. Rijder Team Tijd Ronden
1 Felipe Massa Ferrari 1:25.706 33
2 Sebastian Vettel Red Bull 1:25.794 34
3 Fernando Alonso Ferrari 1:25.930 34
4 Lewis Hamilton McLaren 1:26.454 26
5 Mark Webber Red Bull 1:26.500 30
6 Jenson Button McLaren 1:26.714 28
7 Adrian Sutil Force India 1:27.316 34
8 Bruno Senna Lotus Renault 1:27.498 36
9 Paul di Resta Force India 1:27.853 35
10 Sebastien Buemi Toro Rosso 1:27.868 35
11 Vitaly Petrov Lotus Renault 1:27.890 35
12 Kamui Kobayashi Sauber 1:28.050 34
13 Sergio Perez Sauber 1:28.289 36
14 Jaime Alguersuari Toro Rosso 1:28.552 31
15 Rubens Barrichello Williams 1:28.691 29
16 Pastor Maldonado Williams 1:28.708 24
17 Jarno Trulli Team Lotus 1:29.332 39
18 Heikki Kovalainen Team Lotus 1:30.241 41
19 Nico Rosberg Mercedes 1:31.098 38
20 Timo Glock Virgin 1:31.469 32
21 Michael Schumacher Mercedes 1:31.804 28
22 Jerome d'Ambrosio Virgin 1:32.593 12
23 Daniel Ricciardo HRT 1:32.768 33
24 Narain Karthikeyan HRT 1:32.824 33

Reddingsplan voor Nintendo 3DS

Na de recente financiële tegenvaller, waarin Nintendo een miljoenenverlies heeft moeten incasseren, heeft Nintendobaas Satoru Iwata een inkijk gegeven in de manier waarop het bedrijf zich wil terugvechten in de markt.

Iwata begon met zeggen dat hij zich persoonlijk verantwoordelijk voelt voor de financiële malaise waar het bedrijf zich in bevindt op dit moment. Hij legt onder meer de schuld bij het gebrek aan first-partyverkopen. 

Ook de verkoopcijfers van de 3DS vallen erg tegen, geeft Iwata toe. Waar de verwachtingen erg hoog waren bij de consumenten in de industrie zelf, zijn de verkoopcijfers tot nu toe nog teleurstellend. 

Op de vraag hoe Nintendo het tij wil gaan keren geeft Iwata aan dat zij hopen de 'gretige' spelers terug te halen naar haar platforms. Ook gaan zij werken aan nieuwe genres waarmee zij niet-gamers willen verleiden naar de 3DS. Iets wat zij eerder hebben gedaan met bijvoorbeeld Brain Training op de DS.

Ondanks de slechte start van de 3DS in het eerste halfjaar is Iwata er van overtuigd dat de recente prijsdaling een impuls gaat geven aan de verkoopcijfers. Ook belooft hij een 'solide software lineup' van Nintendo voor de komende kerstmis, met onder andere Super Mario 3D Land en Mario Kart 7. Ook gaat er een constante stroom komen van spellen van third-partyontwikkelaars gedurende het komende jaar. Of dit alles genoeg zal zijn om de Nintendo 3DS ook daadwerkelijk te redden zal moeten blijken in het komende jaar.

Vijftien zelfmoorden per uur in India

In India worden per uur meer dan vijftien zelfmoorden gepleegd. Dat staat in een donderdag verschenen overheidsrapport.

De meeste mannen die zelfmoord plegen doen dat omdat ze financiële problemen hebben, vrouwen die zichzelf van het leven beroven doen dat meestal vanwege huiselijke problemen, of omdat hun familie geen bruidsschat kan betalen, zo staat in het rapport.

Vorig jaar pleegden in India, dat 1,2 miljard inwoners telt, 135.000 mensen zelfmoord, ofwel 11,4 op de honderdduizend inwoners. In 2009 waren het er 10,9 op de honderdduizend.

Ontruiming kraakpand alleen na kort geding

De politie mag een kraakpand pas ontruimen nadat de krakers de kans hebben gekregen naar de rechter te gaan. Dat heeft de Hoge Raad vrijdag bepaald in een zaak die krakers hadden aangespannen. Alleen bij bijzondere omstandigheden, bijvoorbeeld als de openbare veiligheid in het geding is, kan er direct worden ontruimd.

Sinds 1 oktober vorig jaar is kraken strafbaar, maar dat betekent volgens de Hoge Raad niet dat kraakpanden zomaar mogen worden ontruimd. Het kan zijn dat in sommige gevallen het belang van de krakers boven dat van de eigenaren gaat. De rechter moet uitmaken of dat het geval is.

Het Openbaar Ministerie moet een ontruiming tijdig aankondigen. Als de krakers een kort geding aanspannen, moet het OM de uitkomst daarvan afwachten. Als de rechter toestemming geeft, hoeft niet te worden gewacht op de uitspraak in hoger beroep.

De uitspraak van de Hoge Raad is gelijk aan een eerdere uitspraak van het gerechtshof in Den Haag. Zowel het OM als de krakers die de zaak hadden aangespannen, waren daartegen in beroep gegaan. De uitspraak is nu definitief.

Trainer Vonk langer bij Sparta Rotterdam

Michel Vonk is ook volgend seizoen trainer van Sparta Rotterdam. Dat maakte de Rotterdamse eerstedivisionist vrijdag bekend. De oefenmeester, die afgelopen zomer een contract voor een seizoen tekende, zette zijn handtekening onder een nieuwe, langere verbintenis.

Volgens directeur Wiljan Vloet van de Rotterdammers past Vonk goed bij Sparta. "We hebben in juli een nieuwe start gemaakt bij de club. Er moest een compleet nieuwe werkwijze neergezet worden", weet Vloet. "Binnen deze nieuwe werkwijze is de samenwerking van Michel Vonk met zijn stafleden en spelers uitstekend."

Sparta staat na tien speelrondes tiende in de Eerste Divisie. De ploeg bereikte eerder deze week de achtste finale van de KNVB Beker. Daarin is amateurclub GVVV uit Veenendaal de tegenstander.

Korfballers kloppen op WK ook Duitsland

De Nederlandse korfbalploeg heeft ook zijn tweede duel op het WK gewonnen. In China werd Duitsland na een 15-5 ruststand met 24-10 terzijde geschoven. André Kuipers was met vijf doelpunten topscorer bij Oranje. Donderdag won Nederland al van Portugal, zaterdag is India de laatste tegenstander in de eerste ronde.

Nederland won zeven van de acht vorige WK's. De enige keer dat de wereldtitel niet naar Nederland ging, was in 1991. Toen was België in eigen land de sterkste. Nederland en België stonden in alle acht de finales.

Steve Martin geeft boek uit met tweets

Steve Martin gaat zijn tweets uitgeven in boekvorm. De 66-jarige acteur heeft een overeenkomst gesloten met uitgeverij Grand Central Publishing, die het boek volgend jaar zomer op de markt brengt.

"Omdat er geen enkele vraag naar is, geef ik binnenkort een boek met mijn tweets uit", maakte Martin via Twitter bekend aan zijn 1,7 miljoen volgers. "Jullie reacties worden daar ook in opgenomen." De titel van het boek luidt 'The Ten, Make that Nine, Habits of Very Organized People. Make that Ten'.

Het boek verschijnt in juni. De opbrengst gaat naar het goede doel.


Steve Martin geeft boek uit met tweets (Foto: Novum)

Stuntman overleden bij opnames The Expendables 2

Bij een ongeluk op de set van actiefilm The Expendables 2 is een stuntman overleden. Twee stuntmannen moesten op een dam in Bulgarije een actiescène opnemen waarbij een explosief moest ontploffen. Daarbij ging iets mis. Een van de stuntmannen vond de dood en de ander ligt zwaargewond in het ziekenhuis.

Het ongeluk vond plaats in Elin Pelin, vlakbij de hoofdstad Sofia. De gewonde stuntman onderging donderdag een operatie van vijf uur en ligt op de intensive care. Of hoofdrolspelers Arnold Schwarzenegger, Sylvester Stallone, Bruce Willis, Jean-Claude Van Damme en Chuck Norris bij het ongeluk aanwezig waren, is onbekend.

Filmmaatschappij Nu Image/Millennium Films heeft het ongeluk tegenover de Amerikaanse tv- en filmsite Deadline bevestigd. "Onze gedachten gaan uit naar de families en de medewerkers die betrokken zijn bij deze tragedie", zo laat de filmmaatschappij weten.

Schwarzenegger twitterde drie weken geleden nog een foto van Sly, Bruce en hem op de set in Bulgarije. Het vervolg op The Expendables uit 2010 moet vanaf 17 augustus 2012 in de Amerikaanse bioscopen draaien.


Stuntman overleden bij opnames The Expendables 2 (Foto: Novum)

DC Universe Online gratis vanaf 1 november

Sony Online Entertainment heeft bekendgemaakt dat het online MMO-spel DC Universe Online vanaf 1 november voor iedereen gratis speelbaar zal zijn. Eerder werd al aangekondigd dat het in oktober zou plaatsvinden, maar de datum is nu vastgesteld op 1 november.

De gratis en betalende spelers zullen probleemloos naast elkaar kunnen bestaan. De gratis spelers zullen toegang hebben tot Gotham City en Metropolis en alle raids en alerts. Zij hebben natuurlijk altijd de mogelijkheid om op een later moment alsnog geld uit te geven aan het spel.

Wie meer dan USD 5 in het spel uitgeeft wordt premium member. Hiermee krijg je meer character slots en inventory slots en grotere cashlimits. Je hebt dan ook de mogelijkheid om downloadable content te kopen en eventueel nog meer character slots.

Legendary members krijgen uiteraard alle bovengenoemde features. Daarnaast krijgen zij gratis DLC, meer dan vijftien character slots en tachtig inventory slots. Zij kunnen ook leagues vormen zonder restricties. Legendary member worden kost je USD 15 per maand.

Spijkenissenaar verdachte vermissing Farida Zargar

De 34-jarige man die eerder al werd opgepakt in Spijkenisse, wordt nu officieel verdacht van de verdwijning van Farida Zargar. Dat meldt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie vrijdag. De man zat al vast op verdenking van bedreiging en verboden wapenbezit. Zargar verdween augustus vorig jaar na haar werk bij een transportbedrijf in de Zuid-Hollandse plaats.

Het OM maakte al eerder bekend te onderzoeken of de man een rol heeft gespeeld bij de verdwijning van de 22-jarige vrouw. De man werd twee weken geleden samen met drie anderen aangehouden na een melding van bedreiging met een vuurwapen in Spijkenisse.

Hierbij kwam de politie ook uit bij de woning van de man aan de Venusstraat en een bijbehorende schuur. Bij de doorzoekingen werden spullen van Zargar gevonden, zoals een tas met daarin haar paspoort.

De politie en het OM denken dat de vermiste vrouw slachtoffer is geworden van ontvoering of diefstal met geweld, waarbij zij uiteindelijk om het leven kwam. De 34-jarige man kreeg dinsdag te horen dat hij ook wordt verdacht van betrokkenheid bij de verdwijning van Zargar. Hij wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Aantal doden aardbeving Turkije naar 570

De Turkse autoriteiten hebben het officiële aantal doden als gevolg van de aardbeving van zondag in het oosten van Turkije vrijdag verhoogd naar 570.

Volgens het criciscentrum van de regering raakten 2555 mensen gewond. In totaal werden 187 mensen levend uit het puin gehaald. Donderdagnacht nog werd in de stad Ercis een 13-jarige jongen gered die 108 uur onder het puin van een ingestorte flat had gelegen.

CBV: "Beloftenelftallen in Jupiler League toelaten"

De Stichting Coaches Betaald Voetbal heeft voetbalbond KNVB voorgesteld om beloftenelftallen toe te laten in het betaald voetbal. Hierdoor moeten talentvolle spelers van clubs als Ajax, PSV en Feyenoord de kans krijgen om op een hoger niveau te spelen en niet alleen tegen leeftijdsgenoten uit te komen.

Het plan van de CBV is de oprichting van een Tweede Divisie waarin in eerste instantie de beloftenelftallen van profclubs komen te spelen. Ze kunnen promoveren naar de Jupiler League, maar ook degraderen naar de Topklasse.

In Spanje bestaat al een vergelijkbaar systeem waarbij clubs als FC Barcelona B en Real Madrid Castilla inmiddels in de Segunda División spelen. Zijn zullen als ze op het tweede niveau kampioen worden niet kunnen promoveren naar het hoogste niveau.

Wüst wil tien kilometer niet afgeschaft zien

Ireen Wüst is voor de vernieuwing in de schaatssport, maar de TVM-rijdster ziet het niet zitten om bij de mannen de langste afstand, de tien kilometer, af te schaffen. De afstand staat internationaal ter discussie, maar volgens de Nederlandse is dat het grootste probleem niet.

"Schaatsen moet schaatsen blijven. Met een allroundtoernooi en een 10 kilometer," zei Wüst in haar column op schaatsen.nl. Ze denkt dat om de sport heen er veel verbetering mogelijk is. "Het moet flitsender met meer entertainment. Kijk naar Amerika, naar het basketbal... Dat is entertainment. Dat kan en moet in Thialf ook."

WWE '12 Divas DLC Pack in december

THQ heeft heeft een tweede DLC-pakket aangekondigd voor WWE '12. Het gaat om de dames dit keer met het Divas DLC Pack.

WWE 12 Divas

De diva's die in het pakket zitten zijn Trish Stratus, Kharma, the Bella twins, Vicky Guerrero en Alicia Fox. Elk onderdeel van het pakket zal 80 Microsoft Points of USD 0,99 gaan kosten. Je kan dit jaar ook het Fan Axxess-pakket kopen voor 960 Microsoft Points of USD 11,99 waarmee je de complete DLC aanschaft.

Het volgende DLC-pakket dat zal worden bekendgemaakt is het WWE Legends Pack. Wat de inhoud is en wanneer het wordt aangekondigd is nog niet bekend.

WWE '12 komt op 22 november uit op Xbox 360, PlayStation 3 en Wii.

Reese Witherspoon mogelijk in Sex Tape

Reese Witherspoon en Jason Segel zijn gevraagd voor rollen in Sex Tape. Producent Sony wil dat de acteurs in de komedie een echtpaar spelen, schrijft de Amerikaanse tv- en film-site Deadline.

De geliefden in Sex Tape gaan een avondje uit en zijn van plan hun seksleven nieuw leven in te blazen door hun vleselijke liefdesspel op te nemen. Als ze wakker worden, is de video verdwenen en begint een wanhopige zoektocht.

Nicholas Stoller is in onderhandeling over de regie van de komedie. Stoller regisseerde Segel eerder in de komedies Get Him to the Greek en Forgetting Sarah Marshall. Witherspoon is bezig met de opnamen van het drama Mud met Matthew McConaughey.


Reese Witherspoon mogelijk in Sex Tape (Foto: Novum)

Sponsorproblemen FC Twente opgelost

De spelers van FC Twente kunnen opgelucht adem halen. Mochten er eerder dit voetbaljaar geen shirtjes geruild worden, nu is de situatie door het oplossen van de leveringsproblemen door kledingsponsor Burrda bijna weer normaal.

"Bijna alles is nu binnen. Voor het eerste elftal moeten er alleen nog sweaters worden geleverd. Binnen veertien dagen komt ook de merchandising weer op gang. De grote shirts zijn al geen probleem meer, het gaat nu vooral om de kindermaten. Na een paar stevige gesprekken zijn we op de goede weg. We hebben zelfs al de hele collectie van volgend jaar gezien en die is echt van topkwaliteit. We hebben direct een bestelling geplaatst, zodat we de laatste wedstrijd van dit seizoen al in het shirt van volgend seizoen gaan spelen," zei Twente-voorzitter Joop Munsterman.

Gridstraffen voor Hamilton en Perez

Lewis Hamilton en Sergio Perez hebben voor de Grand Prix van India een gridstraf van drie plaatsen opgelegd gekregen door de stewards. Beiden negeerden tegen het einde van de eerste vrije training de dubbele gele vlaggen die gezwaaid werden bij de bocht voor start/finish.

De gele vlaggen werden gezwaaid omdat de Williams van Pastor Maldonado gestrand was met een opgeblazen motor. Perez kreeg de straf van onder meer Johnny Herbert opgelegd omdat hij zijn beste sectortijd neerzette terwijl de auto van Maldonado dichtbij de baan stond. Hamilton krijgt de straf omdat hij zijn beste sectortijd klokte terwijl de marshalls langs de baan aan het werk waren.

'Zorreguieta voor rechter wegens verdwijningen'

Jorge Zorreguieta, de vader van prinses Máxima, komt voor de rechter voor zijn rol bij verdwijningen in Argentinië ten tijde van het Videla-regime. Die verwachting spreekt de prominente Argentijnse mensenrechtenadvocaat Rodolfo Yanzon zondag uit in een uitzending van KRO Brandpunt.

De Argentijnse oud-staatssecretaris van landbouw Zorreguieta beweert dat de verdwijningen na zijn tijd plaatsvonden, maar volgens de advocaat klopt dat niet. Zeker vijf van de vele tientallen verdwijningen zouden hebben plaatsgevonden terwijl hij in de regering zat.

De kwestie draait om de zogeheten INTA-zaak. Bij het nationale Argentijnse landbouwinstituut INTA verdwenen tientallen mensen. Het instituut stond onder verantwoordelijkheid van Zorreguieta.

In de uitzending noemt een nabestaande Zorreguieta rechtstreeks verantwoordelijk voor de verdwijning van zijn moeder tijdens het militaire regime. "Videla is berecht, maar Zorreguieta niet. Hij was als burgerbestuurder medeverantwoordelijk voor de wreedheden en de ontvoering van mijn moeder."

In Argentinië lopen momenteel meerdere processen wegens misdaden tijdens het regime van Jorge Videla van 1976 tot 1981. Videla is zelf in 1985 veroordeeld voor zijn rol. Hij zit een levenslange gevangenisstraf uit.

Definitieve versie Wii U op E3 2012

Nintendobaas Satoru Iwata heeft gezegd dat de nieuwste console Wii U op de E3 van 2012 de definitieve versie zal zijn. De console was op de afgelopen E3 al bespeelbaar, maar het was duidelijk dat deze versie nog niet af was. De meeste consoles die daar vertoont werden waren zelfs alleen holle buitenkanten. Het zou zelfs kunnen dat het uiterlijk zoals dat op de E3 te zien was helemaal niet is zoals de uiteindelijke Wii U eruit komt te zien. Er zit dus niets anders op dan te wachten tot de E3 volgend jaar.

Wii U

Mijnenjager ruimt oude bom bij Scheveningen

Een mijnenjager heeft donderdag voor de kust bij Scheveningen een zeemijn uit de Tweede Wereldoorlog opgeruimd. De bom werd op een veilige plek, zes mijl uit de kust, opgeblazen. De vijfhonderdponder lag op achttien meter diepte en zorgde voor een waterzuil van dertig meter.

De mijn werd eerder door een vissersboot opgevist, die de Kustwacht inschakelde. Het projectiel werd gemarkeerd met een reflector en weer overboord gezet. Mijnenjager de Zierikzee sleepte de bom naar een plek zonder elektriciteitskabels of gasleidingen in de buurt. Een duiker bevestigde een explosief aan de mijn.

Er worden nog geregeld explosieven uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog aangetroffen. Naar schatting liggen er nog tienduizend tot 300 duizend op de bodem van de Noordzee. Zes jaar geleden ontplofte een oude vliegtuigbom aan boord van een vissersboot. Daarbij kwamen toen drie opvarenden om het leven.


Mijnenjager ruimt oude bom bij Scheveningen (Foto: Novum)

Gewonden bij noodlanding in Canada

Een klein vliegtuig is donderdag bij een noodlanding op een weg in Canada in stukken gebroken. Alle negen inzittenden en een voorbijganger raakten gewond, maar van geen van de slachtoffers waren de verwondingen levensbedreigend, meldt het ziekenhuis.

Het vliegtuig was opgestegen van het vliegveld van Vancouver, maar kreeg problemen en probeerde terug te keren. Het toestel haalde de landingsbaan echter niet en landde op een weg naar de luchthaven, waarbij het in stukken brak. Een voorbijganger werd door een brokstuk geraakt.


Gewonden bij noodlanding in Canada (Foto: Novum)

Sean Penn regisseert 'komiek' Robert De Niro

Sean Penn heeft getekend voor de regie van The Comedian met Robert De Niro en Bridesmaids-actrice Kristen Wiig. De Niro speelt een cabaretier in het drama, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrft The Hollywood Reporter.

Het drama van Penn gaat over een in de vergetelheid geraakte komiek die zijn carrière uit het slop wil trekken. Als hij iemand uit het publiek slaat met een microfoon krijgt hij een taakstraf. Daarbij ontmoet hij een jonge roodharige vrouw, gespeeld door Wiig. Zij verandert zijn leven.

Penn begint in de lente met het filmen van The Comedian. Wanneer het drama in de bioscopen moet verschijnen is nog onbekend. Het wordt de vijfde speelfilm voor de acteur. Zijn laatste film was Into the Wild uit 2007. Penn werkte een jaar later met De Niro samen in de komedie What Just Happened.


Sean Penn regisseert 'komiek' Robert De Niro (Foto: Novum)

Sonic Generations breekt pre-orderrecords

Sega heeft bekendgemaakt dat de pre-orders van het spel Sonic Generations records aan het breken is. Sterker nog, het aantal pre-orders van het spel zijn de meeste ooit in de 20-jarige geschiedenis van de Sonic-franchise.

Sega heeft ook aangegeven dat de twintigste verjaardag van Sonic onder andere zal worden gevierd op een aantal grote evenementen. Zo zal er in Oakland, Californië een speelplaats komen in Sonic-stijl, is er een promotie in Six Flags in Amerika en was er de Sonic Boom-party op de E3.

Sonic Generations komt op 4 november uit op Xbox 360, PlayStation 3 en Nintendo 3DS.

Molenaar: "Breuk met Cruijff kan gelijmd worden"

Volgens Keje Molenaar is het mogelijk dat de adviescommissie het lukt om de breuk tussen de leden van de Raad van Commissarissen bij Ajax te lijmen. Hij acht de kans dat Johan Cruijff aanblijft op meer dan vijftig procent.

Woensdag liep de situatie bij Ajax uit de hand doordat er een brief aan de NOS gelekt was waarin stond dat commissarissen Steven ten Have, Marjan Olfers, Edgar Davids en Paul Römer Cruijff verweten dat hij de benoeming van Marco van Basten tegen heeft gewerkt. De legendarische nummer veertien zei hierover: "Het probleem met dit soort mensen is dat ze halve waarheden vertellen."

De adviescommissie is door de ledenraad van Ajax ingesteld om te kijken of het mogelijk is om de RvC weer op een lijn te krijgen. Gisteren sprak onder meer Molenaar met Cruijff. "Ik acht de kans dat de breuk gelijmd kan worden groter dan vijftig procent. Er zijn wel wat obstakels, maar we gaan kijken of we die weg kunnen nemen," zei Molenaar in de Telegraaf.

Vandaag is bekend geworden dat het AD in bezit is gekomen van een tweede brief van 18 oktober jl. waarin Ten Have, Olfers, Davids en Römer het plan van Cruijff om oud-directeur Maarten Fontein terug te laten keren afkraken.

"Fontein is destijds vetrokken met een regeling. (..) Naar onze mening is het gegeven de vertrekregling en de wijze waarop Fontein daarmee is omgegaan moeilijk uitlegbaar dat hij terugkeert bij Ajax. Bovendien is hij een paar maanden na zijn vertrek in dienst getreden bij onze grote concurrent van dat moment AZ. Over Ajax heeft hij zich meerdere keren niet al te fraai uitgelaten. (..) Daarnaast heeft Fontein gepoogd een bepaling in het contract met Aegon op te laten opnemen die mogelijk voordelig was voor zijn eigen positie en zeer discutabel," zo luiden enkele passages uit de tweede brief.

Het bekend worden van de tweede brief maakt het werk voor Molenaar en zijn mede commissieleden er niet makkelijker op. "Er is twijfel of het gaat lukken met Johan. Dat steek ik niet onder stoelen of banken. Mijn opdracht is om te kijken of we met z’n allen verder kunnen. Er is ons veel aan gelegen om Johan een prominente rol binnen Ajax te geven."

Saab verkocht aan Chinese partners

Saab Automobile wordt verkocht aan Pang Da en Youngman. De Chinese bedrijven hebben hierover een principeovereenkomst gesloten. Dat bevstigt zowel de curator van Saab als de topman van moederbedrijf Swedish Automobile Victor Muller.

Voor honderd procent van de aandelen willen Pang Da en Youngman honderd miljoen euro betalen. De Amerikaanse investeerder North Street Capital trekt een eerder verstrekte lening van zestig miljoen euro in.

Acties in bus, tram en metro opgeschort

De woensdag aangekondigde 24 uursstaking in het openbaar vervoer in de drie grote steden is van de baan. Minister van Infrastructur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) gaat in op een uitnodiging van de bonden voor een gesprek. De voor volgende week zondag geplande staking in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam is daarom voorlopig opgeschort.

De actievoerders hadden de minister op 19 oktober in een brief uitgenodigd voor een gesprek. De medewerkers van de gemeentelijke vervoerbedrijven voeren al maanden actie tegen de aangekondigde bezuinigingen van 120 miljoen euro op het openbaar vervoer in de drie grote steden. Ook zijn ze het niet eens met de verplichte openbare aanbesteding van het openbaar vervoer. Het stadsvervoer lag daarom al meerdere keren plat.

Abvakabo FNV waarschuwt dat het uitstel niet betekent dat de stakingen van de baan zijn. "Het is een stap in de goede richting en we gaan kijken wat de minister te bieden heeft", zegt Abvakabo FNV-bestuurder Eric Vermeulen.


Acties in bus, tram en metro opgeschort (Foto: Novum)

Drie arrestaties voor flitspaalbom Voorschoten

Drie mensen zijn vrijdagochtend vroeg opgepakt voor de bom die afgelopen weekend aan een flitspaal in Voorschoten zat en ontplofte. In de Zuid-Hollandse plaats vinden meerdere huiszoekingen plaats. Uit voorzorg worden woningen ontruimd. Dat meldt een woordvoerder van de politie.

De opgepakte verdachten zijn twee mannen van 32 jaar en een van 25 jaar. Ze komen alle drie uit Voorschoten. De Explosieven Opruimings Dienst Defensie (EOD) is betrokken bij de huiszoekingen.

Nayef nieuwe kroonprins Saudi-Arabië

Prins Nayef bin Abdel-Aziz Al Saud is donderdag aangewezen als de nieuwe kroonprins van Saudi-Arabië. Hij komt in de plaats van prins Sultan, die vorige week overleed. De huidige koning, Abdullah, is 87 en onderging in minder dan een jaar tijd drie operaties aan zijn rug.

In het Saudische koningshuis is de troonopvolger geen zoon, maar een broer of neef van de koning. Van oudsher wijst de koning zijn opvolger aan, maar onder het koningschap van Abdullah kiezen de broers en neven de kroonprins zelf uit hun midden.

Prins Nayef (78) blijft minister van binnenlandse zaken en wordt daarnaast ook vicepremier. Hij staat bekend om zijn harde aanpak van islamitische extremisten, maar ook als tegenstander van grotere openheid in het ultraconservatieve koninkrijk.


Nayef nieuwe kroonprins Saudi-Arabië (Foto: Novum)

'VS vliegen met drones vanuit Ethiopië'

De Verenigde Staten zijn eerder dit jaar in het geheim begonnen met het uitvoeren van vluchten met onbemande vliegtuigjes boven Somalië vanuit het zuiden van Ethiopië. De zogeheten drones worden gebruikt om inlichtingen te verkrijgen, maar kunnen ook worden uitgerust met bommen.

Dat meldde de Washington Post vrijdag op basis van Amerikaanse overheidsfunctionarissen. Vorige maand meldde de krant al dat de VS bezig waren met het bouwen van bases, onder meer in Afrika en op het Arabisch Schiereiland, om vanaf die locaties terreurgroeperingen in de gaten te houden en te bestrijden. In Somalië is al-Shabaab actief, een aan Al Qaida gelieerde terreurorganisatie.

De basis die in Ethiopië door de Amerikanen wordt gebruikt, ligt in Arba Mich. Er zouden miljoenen in zijn geïnvesteerd om het civiele vliegveld om te bouwen tot bruikbare uitvalsbasis voor de drones. De VS zouden ook vanuit Djibouti, dat grenst aan Ethiopië en Somalië, operaties met drones uitvoeren. De Seychellen, een eilandengroep ten noorden van Madagaskar, worden ook genoemd als uitvalsbasis.

De Amerikaanse regering maakt veel gebruik van de op afstand bestuurbare toestellen in de strijd tegen terroristische organisaties. De drones zijn tot nu toe ingezet boven Pakistan, Afghanistan, Irak, Libië, Pakistan, Somalië en Jemen. Vooral in Pakistan bestaat veel kritiek tegen de aanvallen met de onbemande vliegtuigjes, omdat er veel burgers slachtoffer van zouden zijn.

'Nationale politie mogelijk pas later van start'

De oppositiepartijen in de Tweede Kamer vrezen dat het niet gaat lukken de wet die nodig is om een nationale politie op te richten op tijd te behandelen. Dat meldt de NOS vrijdag. Eerder werd nog verwacht dat de nationale politie wet op 1 januari 2012 een feit kon zijn.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) zou denken dat deze datum te halen is. Ook coalitiepartners CDA en VVD gingen daar tot nu toe van uit. De VVD hoopt nog steeds dat het lukt. Wel zegt fractiewoordvoerder Jeanine Hennis-Plasschaert dat ze van de griffie van de Kamer te horen heeft gekregen dat de agenda de rest van het jaar erg vol is.

Uitstel van mogelijk een halfjaar kan tot financiële en organisatorische problemen leiden, zegt voorzitter van politievakbond ACP Gerrit van de Kamp. Dat heeft onder meer te maken met het feit dat de huidige organisatie langer in stand moet worden gehouden, terwijl daarbovenop een nationale politie wordt gevormd.

Dat zou veel vergen van medewerkers. "Dat kan niet te lang duren." Volgens Van de Kamp is de politiek nu aan zet.

Eerder is al onthuld dat Gerard Bouman de hoogste baas wordt van de nieuwe nationale politie. De huidige 26 politiekorpsen moeten plaatsmaken voor één nationale politieorganisatie. Die gaat bestaan uit tien regionale eenheden, een of meer gespecialiseerde eenheden en een landelijke dienst voor ondersteunende taken.

Eerste gevechten leger Kenia en al-Shabaab

Keniaanse militairen zijn voor het eerst in gevecht geraakt met strijders van de radicaalislamitische beweging al-Shabaab sinds het begin van een offensief van het leger van Kenia in het zuiden van Somalië. Daarbij zijn mogelijk tientallen doden gevallen.

Tientallen leden van al-Shabaab lokten donderdag een groep Keniaanse militairen in een hinderlaag. Daarop ontstond een hevig vuurgevecht, zo meldden media in Kenia vrijdag. De strijdende partijen gaven zeer uiteenlopende informatie over het dodental als gevolg van de gevechten.

Assassin's Creed: Recollections in aantocht

Ubisoft heeft een nieuw spel aangekondigd voor iOS in de Assassin's Creed-reeks. Het gaat een real-time bordspel worden met de naam Assassin's Creed: Recollections.

Het spel, dat zijn basis kent op de iPad, moet ergens rond kerstmis uit gaan komen. In het spel moeten spelers kaarten verzamelen met een keur aan personages uit het spel en uiteraard allemaal voorzien van de bekende grafische stijl uit het spel.

Er is nog geen duidelijke releasedatum bekend gemaakt. Wel is duidelijk geworden dat wanneer je het spel koopt, je een bonusexemplaar van de korte film Assassin's Creed: Embers ontvangt.

Assassin's Creed: Recollection

Rellen na bekendmaking verkiezingsuitslag Tunesië

De gematigd islamistische partij Ennahda heeft de eerste vrije verkiezingen in Tunesië met 41,47 procent van de stemmen gewonnen, heeft de verkiezingscommissie donderdag bekendgemaakt. Zij krijgt daarmee 90 van de 217 zetels in de vergadering die een nieuwe grondwet moet opstellen.

De partij Congres voor de Republiek van de mensenrechtenactivist Moncef Marzouki eindigde als tweede en krijgt dertig zetels, gevolgd door de centrumlinkse Ettakatol, of het Democratisch Forum voor Arbeid en Vrijheden van Mustapha Ben Jaafar met 21 zetels. Op de vierde plaats eindigde Areedha Chaabiya, de Volkspetitie-partij van Hachemi Hamdi, met negentien zetels. Areedha Chaabiya voelt zich echter van een beter resultaat beroofd, omdat een deel van de stemmenopbrengst is geschrapt wegens onregelmatigheden in de partijfinanciering.

Hamdi liet voor de Tunesische televisie weten dat hij de negentien zetels van zijn partij terugtrok. In Sidi Bouzid, de stad waar Hamdi vandaan komt en waar de aanzet werd gegeven tot de opstand die in januari leidde tot de val van dictator Zine El Abidine Ben Ali, gingen honderden aanhangers van Areedha Chaabiya de straat op om hun ongenoegen te laten blijken. Volgens een ooggetuige losten soldaten waarschuwingsschoten om demonstranten die autobanden in brand staken te verdrijven.

De protesten breidden zich uit naar het nabijgelegen Menzel Bouzayane, waar meer dan duizend mensen de straat op gingen. In Meknassy, vijftig kilometer van Sidi Bouzid, staken demonstranten een kantoor van Ennahda in brand.

Ennahda was onder het vorige bewind tientallen jaren verboden. De partij heeft de Tunesische kiezers beloofd vrouwenrechten en andere democratische vrijheden te zullen eerbiedigen.

De verkiezingsuitslag is volledig, maar nog niet definitief. De behandeling van eventuele klachten zal ongeveer twee weken vergen, zei een lid van de verkiezingscommissie. Internationale waarnemers hebben Tunesië geprezen om de voorbeeldige wijze waarop de verkiezingen zijn verlopen.


Rellen na bekendmaking verkiezingsuitslag Tunesië (Foto: Novum)

Uitslag eerste vrije training India

Lewis Hamilton heeft de snelste tijd gereden in de eerste vrije training voor de Grand Prix van India. De McLaren-coureur kwam op het gloednieuwe Buddh International Circuit tot een tijd van 1.26,836 en bleef hiermee de Red Bulls van Sebastian Vettel en Mark Webber ruim voor.

Het begin van de training was voor de Indiase coureurs Karun Chandhok (Team Lotus) en Narain Karthikeyan (HRT) die om beurten de snelste tijd reden. Chandhok kwam alleen in de eerste vrije training in actie, terwijl Karthikeyan het hele weekend meemaakt.

Na ruim een half uur verstootte Michael Schumacher het duo van de eerste plaatsten waarna de tijden rap naar beneden gingen met uiteindelijk de snelste tijd van Hamilton. De baan was stoffig, waardoor vele rijders een uitstapje maakten, waaronder Jaime Alguersuari die zijn Toro Rosso in de bandenstapels parkeerde. Williams-coureur Pastor Maldonado zette zijn auto na een opgeblazen motor aan de kant, terwijl Ferrari-rijder Fernando Alonso dit preventief deed. Tot slot werd de training in het begin even stilgelegd omdat er een loslopende hond op de baan was.

Uitslag eerste vrije training

Pos. Rijder Team Tijd Ronden
1 Lewis Hamilton McLaren 1:26.836 22
2 Sebastian Vettel Red Bull 1:27.416 23
3 Mark Webber Red Bull 1:27.428 27
4 Jenson Button McLaren 1:28.394 23
5 Michael Schumacher Mercedes 1:28.531 23
6 Nico Rosberg Mercedes 1:28.542 29
7 Felipe Massa Ferrari 1:28.644 22
8 Adrian Sutil Force India 1:28.705 23
9 Sebastien Buemi Toro Rosso 1:29.219 24
10 Kamui Kobayashi Sauber 1:29.355 29
11 Paul di Resta Force India 1:29.700 24
12 Vitaly Petrov Lotus Renault 1:29.705 22
13 Bruno Senna Lotus Renault 1:29.799 20
14 Sergio Perez Sauber 1:30.132 25
15 Rubens Barrichello Williams 1:30.367 21
16 Jaime Alguersuari Toro Rosso 1:30.566 19
17 Pastor Maldonado Williams 1:30.669 22
18 Jarno Trulli Team Lotus 1:30.818 22
19 Karun Chandhok Team Lotus 1:32.487 24
20 Timo Glock Virgin 1:32.771 24
21 Narain Karthikeyan HRT 1:33.928 27
22 Daniel Ricciardo HRT 1:34.113 30
23 Jerome d'Ambrosio Virgin 1:35.796 19
24 Fernando Alonso Ferrari 1:35.899 4

Van Hummel weer rapste op Hainan

Kenny van Hummel heeft zijn derde etappezege behaald in de Ronde van Hainan. De sprinter van Skil-Shimano sluit de Chinese etappekoers bovendien af met de groene sprinterstrui om de schouders. Van Hummel, die ook dinsdag en woensdag etappes won, neemt met zijn zege afscheid van Skil-Shimano. Na zes jaar stapt de sprinter over naar Vacansoleil.

De Ronde van Hainan werd voor Skil-Shimano een succes. Tom Veelers, de eigenlijke kopman in de sprints, won de tweede etappe. Na een valpartij was Veelers echter niet meer in goeden doen, maar nam Van Hummel de honneurs waar. Vorig jaar won Van Hummel al vier ritten op Hainan.

'Eigen erotische filmpjes strafbaar voor tieners'

Tieners die een erotisch filmpje van zichzelf maken dat op internet belandt, lopen de kans dat ze worden aangeklaagd voor het verspreiden van kinderporno. Dat komt doordat de Nederlandse wet is aangepast aan een Europees verdrag. Online seks is hiermee strafbaarder geworden dan echte seks, meldt Spits vrijdag.

Onderzoek onder elfduizend tieners zou hebben uitgewezen dat veel jongeren seksueel getinte berichten, foto's en video's versturen. Dat zou tieners die nog geen 18 jaar zijn in de problemen kunnen brengen. Als ze worden vervolgd, heeft dat grote gevolgen voor later, zegt Pardoen. Een zedenmisdrijf blijft altijd op een strafblad staan.

Hoofdredacteur van Ouders Online Justine Pardoen spreekt van een bijna pervers bijeffect van de hardere aanpak van kinderporno die het verdrag voorstaat. Hoogleraar recht en informatiemaatschappij bij de Universiteit Leiden Simone van der Hof stelt dat er heel duidelijk onderscheid moet worden gemaakt tussen seksueel misbruik en puberaal seksueel experimenteren.

Samsung stoot Apple van smartphone-troon

Samsung heeft de nummer-1 positie van Apple overgenomen op het gebied van smartphones. De Zuid-Koreaanse fabrikant verkocht 27,8 miljoen smartphones in het derde kwartaal, wat resulteerde in 24 procent van de totale markt.

Apple verkocht daarentegen 17,1 miljoen smartphones, wat goed was voor een marktaandeel van 15 procent. Dit blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van het Britse onderzoeksbureau Strategy Analytics. Apple was in het tweede kwartaal nog het meest verkochte smartphone-merk.

Nokia beleefde een vrije val, en hield slechts 14 procent marktaandeel over in het derde kwartaal versus 33 procent een jaar geleden. De totale markt voor smartphones steeg 44 procent naar 117 miljoen verkochte smartphones in het laatste kwartaal vergeleken met een jaar geleden.

"Samsungs opkomst komt door een mix van elegante hardwaredesigns, populaire Android-services en een grote wereldwijde distributie", meldt Strategy Analytics. "Samsung laat zien dat het mogelijk is, in ieder geval op de korte termijn, zich te onderscheiden en meer te verkopen door gebruik te maken van Googles Android."

Natalie Kerris, de woordvoerder van Apple, wilde niet reageren op de resultaten van het onderzoeksbureau.


Samsung stoot Apple van smartphone-troon (Foto: Novum)

HD-textures Battlefield 3 niet voor Xbox zonder HDD

Ben jij in het bezit van een Xbox 360 Slim en ben je van plan Battlefield 3 te kopen? Dan kun je wel eens het slachtoffer zijn van de lage flash-opslagcapaciteit van de kleinere Xbox. Gamers hebben kans dat de graphics er minder mooi uit zien op hun kleinere console, alhoewel dit alleen mensen zal treffen die in het bezit zijn van een Slim zonder harde schijf.

De Xbox 360-versie van de game bevat een tweede DVD met HD-textures, maar deze kunnen niet op het flash-geheugen van de console worden geplaatst. Gamers zullen een foutmelding krijgen met het bericht dat de game de textures niet kan opslaan en dat dit alleen op een harddrive kan, die de 4 gigabyte editie van de Xbox 360 Slim niet heeft. Hierdoor ziet er toch een stuk minder mooi uit op het kleinere broertje van de Xbox 360. In het filmpje hieronder kun je bekijken wat de gevolgen zijn.

EA heeft zich nog niet geuit over een mogelijke oplossing voor het probleem.


Verwondingen wielrenster Verbeke vallen mee

Wielrenster Grace Verbeke is niet in levensgevaar geweest nadat ze donderdag werd aangereden door een lichte vrachtwagen. Dat melden Belgische media. Volgens de eerste berichten donderdag was dat wel het geval. Wel liep de Belgische kneuzingen op aan haar bekken en bovenbeen, net als een gebroken oogkas en diverse snijwonden.

De 27-jarige Verbeke had het voertuig dat haar aanreed niet gezien en kon hem niet meer ontwijken. De renster, die uitkomt voor het team Topsport Vlaanderen, won vorig jaar de Ronde van Vlaanderen. Op het WK op de weg eindigde ze dat jaar als zesde. Tijdens het afgelopen WK in Kopenhagen werd Verbeke vijftiende. Volgend jaar komt ze uit voor de Belgisch-Italiaanse ploeg Kleo.

Beslissingsduel nodig in World Series

De beslissing in de World Series valt pas in het zevende duel. Saint Louis Cardinals trok donderdag na een thriller de stand in de best-of-sevenserie met Texas Rangers gelijk: 3-3. In het zesde duel hadden de Cardinals daar wel twee extra innings voor nodig. Pas na elf innings stond de 10-9 eindstand op de borden. Vrijdagavond lokale tijd wordt het laatste duel gespeeld.

Het zesde duel, dat woensdag nog een dag was uitgesteld vanwege verwacht noodweer, bleek het wachten waard. De Rangers waren zowel in de negende als de tiende inning dichtbij de zege, maar Saint Louis weigerde voor eigen publiek op te geven.

In de negende inning stond Texas met 5-3 voor, terwijl de Cardinals al twee man uit hadden. Een driehonkslag van David Freese betekende echter dat Albert Pujols en Lance Berkman de stand in de wedstrijd gelijk konden trekken.

In de eerste extra inning namen de bezoekers opnieuw een voorsprong van twee runs door een homerun van Josh Hamilton die Elvis Andrus meenam over de thuisplaat. Daniel Descalso haalde een punt terug, maar weer waren al twee man van Saint Louis uit. Berkman zorgde er met een honkslag echter voor dat Jon Jay kon scoren.

In de elfde inning bevestigde Freese zijn heldenstatus. Na zijn driehonkslag in de negende inning, deed de derdehonkman het nu nog iets beter. Een solo homerun betekende het winnende punt.

Politie schiet op inbrekers juwelier Wijchen

Agenten hebben in de nacht van donderdag op vrijdag geschoten op inbrekers van een juwelierszaak in Wijchen. De vier verdachten wisten in hun auto te ontkomen. Of de inbrekers zijn geraakt is onduidelijk, zegt een woordvoerder van de politie vrijdagochtend.

De inbrekers sloegen hun slag rond 05.10 uur bij een zaak aan de Spoorstraat. Ze verwijderden een ruit en haalden etalages leeg. De waarde van de buit is nog niet bekend.

De politie was volgens de woordvoerder al een paar minuten na de eerste inbraakmelding bij de zaak en zag de vier inbrekers wegrennen en in een auto stappen. Een agent schoot op de auto. De vluchtwagen werd later in de buurt teruggevonden. De politie wil niet zeggen of er bloed in de auto is gevonden.

Een paar uur voor de inbraak werd bij een overval op een juwelier in Enschede ook al geschoten. Daarbij raakte een winkelier gewond. Ook daar slaagden vier verdachten erin te ontkomen. De politie onderzoekt of er een verband is tussen de zaken.

Wietpas vanaf januari ingevoerd

Coffeeshops in het zuiden van het land moeten vanaf 1 januari toeristen weren. De coffeeshops moeten daar besloten clubs worden. Een jaar later geldt de beperking ook voor coffeeshops in de rest van het land. Dat schrijft De Telegraaf op basis van uitgewerkte plannen van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD).

Om een coffeeshop binnen te gaan is straks een pasje nodig. Klanten kunnen alleen lid worden van een coffeeshop in hun eigen gemeente. Coffeeshopuitbaters moeten een ledenlijst bijhouden. Aan de hand daarvan moet kunnen worden gecontroleerd of mensen de drugs niet stiekem door verkopen aan toeristen.

Opstelten gaat ook werk maken van de beperking dat coffeeshops niet binnen een straal van 350 meter bij een school mogen zijn. Ze krijgen tot 2014 de tijd om te verkassen. Daarna gaat hij handhavend optreden.

De plannen waren al aangekondigd in het regeerakkoord. Opstelten heeft nu een tijdschema bekendgemaakt voor de invoering.


Coffeeshops in zuiden in januari besloten (Foto: Novum)

Opstelten breidt proef snelle straffen uit

Het Openbaar Ministerie moet vaker straffen uitdelen aan inbrekers en vandalen zonder tussenkomst van de rechter. Dat wil minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD), schrijft het AD vrijdag. Politiemensen en officieren van justitie moeten om het sneller straffen mogelijk te maken wel vaker buiten kantooruren werken.

In een actieplan aan de Tweede Kamer schrijft Opstelten dat daders van kleine misdaden gemiddeld binnen een maand hun straf moeten horen. Nu is dat nog acht à negen maanden. Voorwaarde is volgens de minister wel dat onomstotelijk vaststaat dat iemand schuldig is.

Het OM kan nu al bij simpele zaken zonder tussenkomst van een rechter een straf opleggen. In de regio's Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht wordt al geëxperimenteerd met een aanpak waarbij het OM dat vaker alleen kan doen. Opstelten is tevreden over de eerste resultaten van de proeven en wil een verdere uitrol.

CAN eist weer volledig rookverbod horeca

De antirookorganisatie Clean Air Nederland (CAN) sleept de Nederlandse staat voor de rechter om herinvoering van een volledig rookverbod in de horeca te eisen. Het rookverbod is versoepeld, waardoor het niet meer geldt voor kleine kroegen zonder personeel.

Volgens de organisatie is de versoepeling in strijd met internationale afspraken. Daarin is afgesproken een actief tabaksontmoedigingsbeleid te voeren. CAN start vrijdag een bodemprocedure om het volledige rookverbod in de horeca weer in te laten voeren.

Door de versoepeling houdt de helft van de cafés met personeel zich volgens CAN ook niet meer aan het verbod. De ingewikkelde regels zorgen er bovendien voor dat controles lastig zijn. De straffen voor horecazaken die in de fout gaan zouden ook te laag zijn.

Clean Air Nederland wordt in de rechtszaak gesteund door KWF Kankerbestrijding, de Hartstichting en het Astma Fonds.


Actiegroep eist weer volledig rookverbod horeca (Foto: Novum)

Achtbaan in Disneyland Parijs ontspoord

Een van de achtbanen in Disneyland Parijs is donderdagavond ontspoord. De eerste twee karretjes van de Big Thunder Mountain liepen uit de rails. Omdat het op een vlak stuk en bij lage snelheid gebeurde, raakte niemand gewond. De attractie is voor onderzoek gesloten. Dat meldden Franse media in de nacht van donderdag op vrijdag.

In april van dit jaar was er ook al een ongeluk bij de Big Thunder Mountain. Een deel van de attractie viel toen op de langsrijdende karretjes. Een 38-jarige man raakte daarbij zwaargewond, vier anderen liepen lichte verwondingen op.

Jongen ruim 100 uur na Turkse aardbeving gered

Turkse reddingswerkers hebben donderdagnacht in de stad Ercis een 13-jarige jongen gered. Hij had ruim honderd uur onder het puin gelegen van een flatgebouw dat bij de aardbeving van zondag was ingestort.

De jongen, Ferhat Tokay, werd met een brace om zijn nek afgevoerd naar een veldhospitaal. Hij leek bij kennis te zijn. Volgens het persbureau Anatolia was de jongen gewond, maar verdere bijzonderheden over zijn toestand waren niet bekend.

De beving van zondag heeft zeker 550 levens geëist. Sinds de beving zijn 187 mensen uit het puin gered. Volgens de Turkse rampendienst AFAD raakten meer dan 2300 mensen gewond. Duizenden zijn dakloos


Jongen ruim 100 uur na Turkse aardbeving gered (Foto: Novum)

Verkeerde Mora-kroket in verpakking

In verpakkingen van Mora-kalfskroketten kunnen per ongeluk kipsatékroketten terecht zijn gekomen. Deze kroketten zijn niet geschikt voor mensen met een pinda-allergie, zo laat de producent vrijdag weten op zijn website en in dagbladen.

Het gaat om verpakkingen Mora Kalfskroket voor Fijnproevers die vanaf 14 juli in de supermarkten zijn beland. De kipsatékroket is herkenbaar aan een geel-oranje korst terwijl de kalfskroket een rode korst heeft.

Polen gaat misdaden Auschwitz onderzoeken

Polen gaat 66 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog opnieuw onderzoek doen naar misdaden in het nazivernietigingskamp Auschwitz. Dat heeft de directeur van het Poolse Instituut voor Nationale Herinnering (IPN) donderdag gezegd.

"We sluiten niet uit dat we nog levende oud-medewerkers van het kamp Auschwitz-Birkenau vinden. Zij kunnen worden aangeklaagd voor misdaden tegen de Poolse natie", aldus IPN-directeur Piotr Piatek.

Polen heeft na de Tweede Wereldoorlog ook onderzoek gedaan naar de gruwelen van Auschwitz, maar stuitte toen op veel praktische problemen. Het communistische Polen kon bijvoorbeeld geen getuigen en daders in het Westen ondervragen. Vanwege de problemen werd het onderzoek in de jaren 80 gesloten.

Nazi-Duitsland had een groot complex van werkkampen en vernietigingskampen opgezet bij het Poolse plaatsje Oswiecim, in het Duits Auschwitz geheten. Daar werden meer dan een miljoen mensen vergast of op een andere manier vermoord. De meeste slachtoffers waren Joden.

Polen gaat misdaden Auschwitz onderzoeken
Polen gaat misdaden Auschwitz onderzoeken (Foto: ANP)

China verdacht van hacken NASA-satellieten

NASA-satellieten zijn vier maal gehackt in 2007 en 2008, mogelijk door het Chinese leger. Dat staat in een ontwerprapport voor het Amerikaanse Congres.

De hackers slaagden erin door te dringen tot het niveau om commando's te geven aan de twee satellieten. Ze lieten echter na om daadwerkelijk commando's te geven. De ruimtetoestellen worden gebruikt voor observatie van het klimaat en grondoppervlak van de aarde, aldus het rapport.

De hackers waren het systeem binnengedrongen via het grondstation SvalSat in Spitsbergen in Noorwegen.

[Upd] Ferrier en Koppejan blijven tegen uitzetten Mauro

De CDA-Tweede Kamerleden Kathleen Ferrier en Ad Koppejan blijven erbij dat de Angolees Mauro Manuel niet uitgezet mag worden. Dat zeiden ze donderdag nadat ze samen overleg hadden gevoerd. De twee willen dit nog in de fractie aan de orde stellen.

Op vragen over een studievisum voor Mauro, waar de CDA-fractie voor heeft gepleit, gingen Koppejan en Ferrier niet in. De twee staan te boek als mogelijke dissidenten in de CDA-fractie omdat ze niets voelden voor samenwerking met de PVV.

Update 02.19 uur
Het verzet van Ferrier en Koppejan heeft tot crisisoverleg tussen het tweetal en de CDA-top geleid. Er kon uiteindelijk niet worden gestemd over het besluit van minister Leers om Mauro uit te zetten. Dat gebeurt dinsdag, dus pas na het CDA-congres van zaterdag. Het is onbekend wat er uit het overleg tussen Ferrier en Koppejan en de partijtop is gekomen.

Koppejan blijft bij niet uitzetten Mauro
Koppejan blijft bij niet uitzetten Mauro (Foto: ANP)

Bijstandskinderen sporten vaker

Bijstandskinderen doen vaker aan sport en cultuur. Het doel van het vorige kabinet om het aantal kinderen dat vanwege armoede niet meedoet aan vrijetijdsactiviteiten in twee jaar te halveren, is echter niet gehaald. Dat schrijft het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in de publicatie Kunnen meer kinderen meedoen?

De groep die niet meedoet aan sport, zwemles, cultuur, muziek, scouting, buitenschoolse activiteiten en meer van dat soort bezigheden is tussen 2008 en 2010 kleiner geworden. Het aantal kinderen dat hiervan bleef verstoken daalde met 3 procent, van 518 naar 504.000.

Bij arme kinderen werd de groep die niet meedoet 6 procent kleiner, van 141 naar 133.000. Onder bijstandskinderen, waar het beleid zich vooral op richtte, bedroeg de afname 9 procent, van 66 tot 61.000.

Bijstandskinderen hebben zodoende hun achterstand op andere inkomensgroepen iets ingelopen. In 2010 was het verschil echter nog steeds groot: ruim 44 procent van de bijstandskinderen deed niet mee, ruim twee keer zo veel als in de niet-arme groep (19 procent).

De onderzoekers denken dat het effectiever is als beleid gerichter wordt. Eerder onderzoek van het SCP wees uit dat armoede in de jeugd vooral gevolgen heeft als kinderen er langduriger en op jongere leeftijd door worden getroffen. Het SCP denkt dat dat reden kan zijn meer aandacht te besteden aan kinderen die minstens twee jaar achtereen onder de armoedegrens zitten.

Ook zou het beleid zich moeten richten op kinderen met een basisschoolleeftijd en op kinderen die niet in een bijstandsgezin leven, maar wel arm zijn. Verder moet er niet alleen financiële steun komen, maar moet ook worden gekeken of de ouders zelf maatschappelijk actief zijn.

Halloween-DLC voor Rock of Ages

Eigenaren van het spel Rock of Ages voor de pc staat een leuk kadootje te wachten. Ontwikkelaar Atlus heeft bekendgemaakt dat er een pakket downloadable content komt voor het aanstaande halloweenseizoen.

Het belangrijkste is de pompoenlantaarnkei die wordt toegevoegd aan het spel. Ook zal het hoofdscherm voor een bepaalde tijd worden omgetoverd speciaal voor het komende halloweenseizoen.

Rock of Ages Pumpkin

Radwanska verrast Zvonareva in Istanbul

Agnieszka Radwanska heeft haar eerste zege op de WTA Championships geboekt. De 22-jarige Poolse rekende in drie sets af met Vera Zvonareva uit Rusland: 1-6, 6-2 en 7-5. De mondiale nummer acht neemt het vrijdag nog op tegen Petra Kvitova, die zich al plaatste voor de halve finale.

Radwanska kan zich eveneens bij de laatste vier voegen. Ze dient dan minstens een set te pakken tegen Kvitova.

Zvonareva had twee wedstrijdpunten op 5-3 tegen Radwanska. De Poolse knokte zich dankzij vier games op rij echter langs de nummer zes van de wereld.


Radwanska verrast Zvonareva in Istanbul (Foto: Novum)

Loting achtste finales KNVB beker

Donderdagavond heeft de loting plaatsgevonden voor de achtste finales in de KNVB Beker. Hierbij zijn de topteams uit de Eredivisie aan elkaar gekoppeld middels de wedstrijden Ajax - AZ en FC Twente - PSV. De wedstrijden worden op 20, 21 en 22 december gespeeld. De volledige loting vind je hieronder.

Thuis Uit
Ajax AZ
RKC Waalwijk Go Ahead Eagles
FC Eindhoven Vitesse
Heracles Almelo De Graafschap
sc Heerenveen FC Oss
N.E.C. Nijmegen Achilles'29
FC Twente PSV
Sparta Rotterdam GVVV

FOK!Filmtip van de dag: Cocoon

Iedere dag komen er meerdere films op televisie. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft jou iedere dag onze tip van de dag. Vandaag is dat... Cocoon.

Cocoon is een Amerikaanse science-fiction film uit 1985. Een groepje bejaarden wil eens gek doen en ze besluiten met regelmaat te gaan zwemmen in het zwembad van een leegstaande villa in de buurt. Ze ontdekken echter al snel dat de villa bewoond wordt door (wat ze vermoeden) buitenaardse wezens. Ook liggen er vreemde cocons op de bodem van het zwembad. Dit weerhoudt de oudjes echter niet om vaker gebruik te maken van het zwembad want ze doen er vreemde, verjongende krachten op.

In Cocoon komt, net als in de film E.T. van een paar jaar daarvoor, het dagelijkse leven van een aantal aardbewoners danig op zijn kop te staan door persoonlijk contact met buitenaardse bezoekers. In plaats van kinderen in de hoofdrollen zien we nu juist een groepje ouderen. Cocoon is geen standaard science fictionfilm waarin de goeden tegen de slechten strijden op hoog kosmisch niveau, maar vooral een grappige en ontroerende film voor jong en oud. Terecht kreeg de film twee Academy Awards, een voor de beste mannelijke bijrol voor Don Ameche en een voor de Visuele Effecten. 

Cocoon is vanavond om 20:30 te zien op RTL 8.

DVD: Twisted Sister - Double Live: Northstage 82 & Ny Steel 01

Soms heb je van die bands die, ondanks dat ze maar een enkele hit scoorden, toch bij een breed publiek bekend zijn. Toch wil dat niet zeggen dat de desbetreffende artiest een eendagsvlieg is. Een goed voorbeeld van zo'n band is Twisted Sister, bij de massa bekend als de band die een hit scoorde met 'I Wanna Rock'. De afgelopen jaren verschenen al diverse re-issues van hun albums op Armoury Records. Onlangs verscheen een dubbel-dvd waarop we de band kunnen zien, voor hun grote doorbraak in 1982 en bij een reünieconcert uit 2001.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.