FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 22 september 2011

[KNVB beker] Loting derde ronde

Vanavond is geloot voor de derde ronde van de KNVB-beker. De speeldata voor deze ronde zijn 25, 26 en 27 oktober. De KNVB had vantevoren bepaald dat ADO Den Haag, Ajax, AZ, FC Twente en PSV door hun beschermde positie vanwege plaatsing voor Europees voetbal niet tegen elkaar konden spelen.

De volledige loting

Thuis Uit
Vitesse ADO Den Haag
Roda JC Kerkrade Ajax
FC Twente Genemuiden
FC Dordrecht AZ
PSV FC Lisse
De Treffers/Kegro De Graafschap
Heracles Almelo Berkum
Almere City FC FC Eindhoven
Excelsior GVVV
Achilles '29 MVV
N.E.C. Nijmegen FC Volendam
Go Ahead Eagles Feyenoord
FC Zwolle RKC Waalwijk
FC Oss FC Den Bosch
Sparta Rotterdam Sparta Nijkerk
sc Heerenveen Harkemase Boys

Darksiders-developer onder indruk van Wii U

Vigil, de maker van Darksiders, is onder de indruk van het gemak waarmee je kunt ontwikkelen voor Wii U en de bijbehorende controller. Nadat ze de eerste dev-kit in ontvangst hadden gekregen zijn ze direct aan de slag gegaan.

Als eerste stond het simpelweg draaiend krijgen van de game op het programma. Toen dit gelukt was, was de controller aan de beurt en binnen vijf minuten hadden ze de functie om verder te spelen op de controller geïmplementeerd: "Our one and only goal once we got the Wii U hardware was to get Darksiders II running on it. We didn't even have running the game on the touch screen on our 'to do' list. but once we got it running, we just fooled around with getting it on the touch screen as a lark. It took all of five minutes and two lines of code, and boom! - there was the entire game running on the controller. Amazing."

Vigil hoopt met Darksiders een degelijke franchise neer te zetten die over een aantal jaar als benchmark voor andere games kan dienen. Ze zien graag dat men een game uit hetzelfde genre dan benoemt als 'het lijkt op Darksiders'.


War, de hoofdpersoon uit de eerste Darksiders

Uitslagen KNVB-beker tweede ronde

In de afgelopen dagen werd in het toernooi om de KNVB beker de tweede ronde gespeeld. Hieronder vind je de uitslagen van alle gespeelde wedstrijden. De dikgedrukte ploegen hebben zich geplaatst voor de volgende ronde.

Thuis Uit Uitslag
FC Hilversum RKC Waalwijk 0-3
VVSB PSV 0-8
HBS Lisse 2-3
Scheveningen ADO Den Haag 1-3
Noordwijk Ajax 1-3
FC Eindhoven FC Emmen 3-1
JVC Cuijk Heracles Almelo 0-1
Zwaluwen Vooruit W FC Twente 1-8
Berkum SC Veendam 2-0
Argon Almere City FC 0-2
UNA/Brinvast FC Volendam 1-3
Genemuiden HSC'21 3-1
De Treffers/Kegro HHC Hardenberg 3-2
De Graafschap **
FC Utrecht 1-1
Montfoort Sparta 1-6
VVV-Venlo SC Heerenveen 0-2
Feyenoord AGOVV 4-0
WKE FC Den Bosch 1-2
Go Ahead Eagles* Helmond Sport 3-1
EVV FC Oss 1-5
IJsselmeervogels FC Dordrecht 0-2
SC Cambuur FC Zwolle 0-1
Zwaluwen'30-Henver GVVV 1-2
Harkemase Boys* Willem II 4-2
ARC MVV 0-8
Sparta Nijkerk* Staphorst 4-2
Fortuna Sittard N.E.C. Nijmegen*
2-4
Bennekom Roda JC Kerkrade 1-6
Excelsior '31 Excelsior 0-5
Vitesse** NAC Breda 0-0
Achilles '29** Telstar 1-1
AZ* FC Groningen 4-2


* = door na verlenging
** = wint na strafschoppen

PVV-aanhang: Cohen schoothondje noemen is prima

De achterban van Geert Wilders staat achter de uitspraken van de PVV-leider. Zo vindt 83 procent het geen probleem dat Wilders zijn PvdA-collega Job Cohen omschreef als een bedrijfspoedel, klungelaar en schoothondje van Rutte. Ook vindt 77 procent van de PVV-stemmers dat Wilders de grenzen van het fatsoen niet heeft overschreden.

Acht op de tien deelnemers vindt de uitspraken zoals Wilders die heeft gedaan horen bij een fel debat. Dat blijkt uit onderzoek van het televisieprogramma Eenvandaag onder ruim tweeduizend PVV-aanhangers.

De achterban is wel kritisch over het gedoogbeleid van de PVV. Bijna vier op de tien vinden dat Wilders nu moet stoppen met zijn gedoogsteun, omdat het kabinet financiële steun geeft aan Griekenland. Een meerderheid van 56 procent wil dat Wilders de stekker uit de samenwerking trekt als Nederland de komende maanden opnieuw miljarden in Griekenland pompt.

Het onderzoek werd donderdag uitgevoerd. De uitspraken die Wilders in de middag deed, konden niet meer in het onderzoek worden meegenomen. Wilders haalde donderdagmiddag keihard uit naar premier Mark Rutte (VVD). "Doe eens normaal, man", zei Wilders toen de premier Wilders' fractiegenoot Raymond de Roon de maat nam.

Enslaved 2 kunnen we vergeten

Er komt geen vervolg op de game Enslaved: Journey to the West. De verkopen zijn te laag waardoor Ninja Theory niet, zoals ze gepland hadden, kon groeien om aan twee games tegelijk te gaan werken. Op dit moment werken ze aan DmC.

Ninja Theory is behoorlijk teleurgesteld: "Enslaved should have done better. Right now we should have been doing a sequel and perfecting that sequel and doing what franchises do, which is get better over time. [But] because that didn't happen we've not expanded to two teams like we intended to. So we've remained a smaller shop. But now we get another chance with DMC."

In totaal ging Enslaved zo'n 750.000 keer over de toonbank, ver onder de miljoen verkopen die Namco verwachtte.

[90's] Alles kon!

[Ingezonden mededeling]

Schommelstoel schreef het volgende:

"Het valt mij op dat er veel muziek op het weblog voorbij komt met het dance/trance gehalte. De jaren 90 waren ook de tijd van het alternatieve tijdperk, alles kon, niet alleen dance, trance en hardcore. Neem een Nirvana neem een Pearl Jam en ga zo maar door."

En gelijk heeft hij! 'Alive', van Pearl Jam, is een mooi stukje muziek dat hij er bij opstuurde. Meer 90's rockmuziek naar mijn persoonlijke smaak in de lees verder...

'Schengenblokkade wraak van Leers'

De weigering van de Nederlandse minister Gerd Leers om Roemenië en Bulgarije toe te laten treden tot de Schengenlanden heeft alles weg van een persoonlijke wraakactie. Dat meldde de Roemeense televisiezender PRO TV donderdagavond.

De zender berichtte uitgebreid over het vertrek van Leers als burgemeester van Maastricht. "De minister die de deur voor onze neus dichtsloeg, had een villa van 200.000 euro aan de Zwarte Zee in Bulgarije willen hebben, waarbij onduidelijk was waar dat geld vandaan kwam", aldus PRO TV.

'Schengenblokkade wraak van Leers'
'Schengenblokkade wraak van Leers' (Foto: ANP)

CERN laat deeltjes sneller dan het licht reizen

De laatste ontdekking van de CERN laat de wetenschap versteld staan. Men is er namelijk in geslaagd een deeltje sneller dan het licht te laten reizen.

De onderzoekers van de befaamde deeltjesversneller zijn stomverbaasd door deze zogeheten neutrino's. Omdat ze het maar niet kunnen geloven, hebben ze hun collega's in de VS en Japan gevraagd de proef nog eens over te doen. Zo hopen zij bevestiging te krijgen.

Hoogstwaarschijnlijk moeten nu alle natuurkundeboeken worden herschreven. Volgens Einstein kan namelijk niets sneller gaan dan het licht.

Afellay scheurt kruisband

Ibrahim Afellay is vandaag zwaar geblesseerd geraakt. De middenvelder van FC Barcelona scheurde op de training van de Catalanen de voorste kruisband in zijn linkerknie. Dat meldt de Spaanse club vanavond. Afellay wordt morgen al aan de kwetsuur geopereerd. Hoe lang de international vervolgens moet revalideren is nog onduidelijk.

Afellay raakte in de voorbereiding op het seizoen ook al geblesseerd. De middenvelder, die afgelopen winter PSV verruilde voor Barcelona, maakte in het Champions Leagueduel met AC Milan zijn rentree. Ook tijdens de 8-0 zege op Osasuna in de Primera División maakte de 25-jarige Utrechter speelminuten.


Ibrahim Afellay scheurt kruisband (Foto: Novum)

Realityshow Roseanne Barr gestopt

De realityshow van Roseanne Barr verdwijnt na één seizoen weer van de televisie. In Roseanne's Nuts werden de 58-jarige comédienne, haar vriend en zoon op de voet gevolgd op hun Hawaïaanse boerderij.

"Roseanne's Nuts is stopgezet", maakte Roseanne wereldkundig via Twitter. "Iedereen bedankt voor het kijken." De eerste aflevering werd in juli uitgezonden op de Amerikaanse kabelzender Lifetime en trok 1,3 miljoen kijkers. De laatste afleveringen trokken ongeveer de helft van dat aantal, schrijft entertainmentwebsite The Hollywood Reporter. Daarop werd besloten geen nieuwe reeks te maken.

Roseanne heeft echter al een volgend tv-project in de steigers staan. Ze is bezig met de voorbereidingen op de door haar bedachte comedyserie Downwardly Mobile. De comédienne speelt de hoofdrol in de sitcom, die vergelijkbaar is met haar in de jaren negentig succesvolle serie Roseanne.

Red Bull ontkent budgetoverschrijdingen

Red Bull Racing-teambaas Christian Horner heeft ontkend dat zijn renstal in 2010 het Resource Restriction Agreement gebroken heeft. Volgens de media is uit een onderzoek van consultant Capgemini gebleken dat er bij de Oostenrijkers onregelmatigheden waren en dat het team hierover helderheid moest verschaffen.

"Absoluut niets van waar. We zijn akkoord gegaan met de speelruimte en hebben binnen die speelruimte gewerkt. We hebben binnen de RRA gewerkt onder de bestaande regels. Ze hebben ons en de andere teams geld bespaard. Jammer genoeg is de keerzijde van ons succes dat anderen ons gaan bestoken," zei Horner over de ontstane geruchten.

Volgens Autosport zou het rapport van Capgemini duidelijkgemaakt hebben dat over een aantal punten nadere afspraken moeten worden gemaakt. Zo moet de exacte tijden van het windtunnelgebruik beter gevolgd worden, het gebruik maken van fabriekshulpmiddelen door fabrieksteams moet beter omschreven worden en er moet een manier worden gevonden om de gevoelige data van de teams bij een onderzoek beter van elkaar gescheiden te houden.

Hoerenlopers vinden Berlusconi baas

De Kroatische politie heeft drie Italianen aangehouden wegens hoerenlopen. Zij hadden echter een goede reden om te betalen voor seks: hun held, Silvio Berlusconi, doet het namelijk ook.

De drie mannen uit het Italiaanse Ancona waren onlangs op vakantie in Split. Hier schoten zij een paar hoertjes uit Roemenië aan met de vraag wat een nummmertje kostte. Het kwam echter niet tot seks. De pooier van de dames wilde eerst 500 euro zien.

Uiteindelijk moest de politie tussenbeide komen. "Wat is er verkeerd aan hoerenlopen", vroegen de jongens aan de recherche. "Onze premier Silvio Berlusconi doet het ook."

De pooier werd ook al snel in de boeien geslagen. De toeristen zijn nu nog slechts getuigen in deze vreemde zaak. Zij hadden de vrouwen naar verluidt namelijk uit de prostitutie willen trekken.

'Extra banen voor lichtgehandicapten'

Het kabinet moet met werkgevers en werknemers gaan overleggen om extra stage- en arbeidsplaatsen te creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zoals mensen in de bijstand of jonggehandicapten. Dat is een wens van de gedoogcoalitie en de SGP, bleek donderdag aan het eind van het debat over de begroting voor volgend jaar.

Fractieleider Sybrand van Haersma Buma (CDA) diende namens deze partijen een motie met deze strekking in. Het kabinet wil zo'n tweehonderdduizend bijstandgerechtigden aan het werk krijgen, evenals veel jongeren met een lichte handicap. Probleem is dat er niet veel banen voor hen zijn. Daarom moet het kabinet hiermee aan de slag gaan, aldus Van Haersma Buma.

Regeringspartij VVD diende aan het eind van het debat overigens geen moties in.

[Upd] dode bij schietpartij Den Haag

In Den Haag is donderdagavond iemand gewond geraakt bij een schietpartij op de Grote Markt. Dat meldt een politiewoordvoerder. Het incident vond omstreeks 19.00 uur op straat plaats. Wat er precies is gebeurd, is nog onduidelijk.

Geruchten dat de gewonde is neergeschoten door de politie, kon de zegsvrouw niet bevestigen. Het neergeschoten slachtoffer zou met een mes hebben staan zwaaien.

Vanwege het incident stoppen de trams 2 en 6 en lijn 3 en 4 van de Randstadrail niet bij de halte Grote Markt, meldt vervoerder HTM.

Update 22.00 uur
RTL Nieuws meldt dat de man is overleden aan zijn verwondingen.

Wilders: Bikkelhard gevecht bij extra snijden

PVV-leider Geert Wilders voorspelt een 'bikkelhard gevecht' tussen hem en het kabinet als extra bezuinigingen de komende jaren nodig zouden zijn.

Wilders zei dat nieuwe bezuinigingen nu niet aan de orde zijn. Als het begrotingstekort echter meer dan 1 procent negatief afwijkt van de prognoses, dan zijn ze nodig volgens de afspraken tussen de regeringspartijen VVD en CDA en hun gedoogpartner de PVV.

Wilders beaamde dat. Premier Mark Rutte zei eerder al dat hij dan kan rekenen op steun van de PVV, maar dat er wel 'pittige onderhandelingen' zullen komen.

Wilders: bikkelhard gevecht bij extra snijden
Wilders: Bikkelhard gevecht bij extra snijden (Foto: ANP)

Roemenië laat vrachtwagens alsnog toe

Twaalf van de vijftien Nederlandse bloementransporten die Roemenië aan de grens heeft tegengehouden, zijn alsnog tot het land toegelaten. Dat heeft de brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) donderdag gemeld.

Volgens het Roemeense ministerie van landbouw is uit onderzoek van 37 monsters gebleken dat de transporten geen bacteriën bevatten die quarantaine noodzakelijk maken. Wel is een schadelijke larve aangetroffen, maar die is gemakkelijk uit te roeien. Zeventien monsters worden nog onderzocht.

De trucks werden vrijdag tegengehouden. Een groot deel van de bloemen en planten is vernietigd. "Dat krijg je met beperkte houdbare producten, zonder water en zonlicht verpieteren ze", zegt een TLN-woordvoerder.

De schade is moeilijk te bepalen, maar de zegsman houdt het op ruim een miljoen euro. "We gaan kijken of het ergens te verhalen is, maar dat zal niet meevallen." Voor één bedrijf is het een enorme strop, daarvan zijn negen vrachtwagens tegengehouden." De drie vrachtwagens die achterbleven hadden volgens de woordvoerder wel een Nederlandse lading, maar geen Nederlandse kentekens.

TLN meldt verder dat de transporten werden toegelaten voordat de onderzoeksresultaten bekend waren, en schrijft dat toe aan politieke druk op Roemenië. Nederlandse politici verdenken Roemenië ervan wraak te willen nemen nu Nederland de toetreding van Roemenië tot de Schengenzone heeft geblokkeerd.

De Roemeense president Traian Basescu heeft op de Roemeense televisie verklaard dat een deel van de bloemen volgens de papieren op weg waren naar bedrijven die niet bestonden. Dat de vrachtwagens zijn tegengehouden, zou te maken hebben met fraudebestrijding. Basescu zei ook dat de komende tijd melktransporten extra streng zullen worden gecontroleerd.

TLN houdt er rekening mee dat Roemenië inderdaad zal doorgaan met overdreven strenge controles van Nederlandse vrachtwagens. Transportbedrijven krijgen het advies het papierwerk extra goed te controleren. Als er ook maar iets niet in orde is, zal dat worden gebruikt als excuus om vrachtwagens tegen te houden, denkt de organisatie. In Bulgarije zijn nog geen vergelijkbare voorvallen gemeld, zegt TLN.

Eerder nee tegen alcohol bij goede voorlichting

Als ouders en hun kinderen goed geïnformeerd zijn over de nadelen van alcoholgebruik op jonge leeftijd, durven jongeren makkelijker nee te zeggen tegen alcoholische versnaperingen. Ze hebben dan als ze eenmaal 16 jaar zijn geen behoefte hun 'achterstand' in te halen en drinken minder dan leeftijdsgenoten. Dat concludeert Ina Koning in haar proefschrift.

Koning volgde voor haar onderzoek vijf jaar lang meer dan drieduizend jongeren en hun ouders. Veel ouders geloven volgens Koning dat een alcoholverbod averechts werkt. "Dat is echter niet waar", zegt Koning.

De aanpak werkt volgens haar echter alleen als zowel de ouders als hun kinderen weten wat de nadelen van alcoholgebruik op jonge leeftijd zijn. Ouders weten dan dat ze hun kinderen strikte regels kunnen opleggen. Bij de kinderen treedt een hogere zelfcontrole op.

Koning promoveert volgende week vrijdag bij de Universiteit van Utrecht.


Eerder nee tegen alcohol bij goede voorlichting (Foto: Novum)

Sterke start Golfer Luiten in Oostenrijk

Golfer Joost Luiten is goed van start gegaan bij de Oostenrijk Open. In Atzenbrugg ging hij vandaag rond in 67 slagen, slechts één meer dan koploper Liam Bond uit Wales.

Luiten ging zelfs even aan de leiding van het toernooi dat tot de Europese Tour behoort, maar moest uiteindelijk aan het eind van de dag genoegen nemen met de tweede plek. "Dit was wel ongeveer de start waar ik op hoopte, ja", aldus Luiten. "Het was moeilijk vandaag. Er stond een gemeen windje en ik zag dat een score net onder par al heel goed zou zijn. Als je dan na tien holes al op -4 staat hoop je dat eigenlijk door te trekken, maar dat lukte helaas net niet door een paar bogeys, maar al met al ben ik met -5 heel tevreden."

Met winnen van het toernooi, dat trouwens niet heel erg goed bezet is, is Luiten nog niet bezig. "Nee daar ben ik niet mee bezig. Of ik nu de hoogst gerankte speler in het veld ben of dat iedereen hier is; ik ga elke week de baan in met de intentie te winnen. Dat is deze week niet anders."

De andere Nederlanders verging het vandaag minder goed. Tim Sluiter staat nog net in de top dertig, Maarten Lafeber staat met een 77e plek in de onderste regionen.

Koerdische groep claimt aanslag Ankara

Een militante Koerdische groep heeft donderdag de verantwoordelijkheid opgeëist voor een aanslag met een autobom eerder deze week in de Turkse hoofdstad Ankara. Bij de explosie in de buurt van een school kwamen drie mensen om het leven en raakten 34 gewond.

De verantwoordelijkheid werd volgens het pro-Koerdische persbureau Firat opgeëist door een groep die zich de Vrijheidsvalken van Koerdistan noemt. Deze militante afsplitsing van de PKK zegt volgens Firat ook achter een kleinere bomaanslag in de badplaats Kemer te zitten, waarbij op 28 september tien mensen gewond raakten. De explosie is volgens de Vrijheidsvalken nog maar 'een begin' in de 'oorlog' die de regering van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan aan de Koerdische rebellen heeft verklaard.

Turkse gevechtsvliegtuigen voerden deze zomer bombardementen uit op schuilplaatsen van de PKK in Noord-Irak, na toegenomen aanvallen van rebellen in Turkije. Het Turkse leger zette woensdag met tweeduizend militairen een offensief in tegen Koerdische rebellen in de provincie Tunceli. Ook werden opnieuw bases van rebellen in Noord-Irak gebombardeerd. Deze week heeft de Turkse politie in het zuidoosten van het land ook meer dan vijftig Koerdische verdachten opgepakt.


Koerdische groep claimt aanslag Ankara (Foto: Novum)

Voetbalbonden willen ook nieuwe interlandkalender

De 53 voetbalbonden die lid zijn van de UEFA zijn voorstander van een nieuwe interlandkalender. Tijdens een vergadering van het uitvoerend comité van de Europese voetbalbond en afgevaardigden van alle Europese bonden op Cyprus maakten de bonden dat duidelijk. De voorkeur gaat uit naar een jaarindeling met alleen nog maar dubbele interlands.

Begin deze maand sprak de Europese vereniging van voetbalclubs ECA ook al de voorkeur van een dergelijke wijziging uit. Vooral de plaats op de kalender voor een interland in augustus is de clubs een doorn in het oog. Ook de Europese voetbalbonden willen van die datum af.

De UEFA stelt nu door te gaan met het raadplegen van alle betrokken partijen. Het doel is om een voor iedereen aanvaardbaar voorstel voor een Europese kalender aan de FIFA voor te kunnen leggen. Een termijn hiervoor geeft de Europese voetbalbond niet.

Paniek op de Arkham City-soundtrack

In ander nieuws: de populaire rockband Panic! at the Disco heeft vandaag de track uitgebracht die op Arkham City - The Album staat. Het album wordt op dezelfde dag uitgebracht als de game Batman: Arkham City en zal vele originele tracks bevatten van bekende en minder bekende artiesten.

Batman: Arkham City is het vervolg op de succesvolle game Batman: Arkham Asylum uit 2009. In deze game is een gedeelte van Gotham City gegeven aan de gevangenen uit het Asylum. In ruil voor alleenheerserij mogen de gevangenen niet uit dit gedeelte, genaamd Arkham City, ontsnappen. De game en de soundtrack komen op 4 oktober uit.

Beluister de track hieronder.

Dertien minuten Ni No Kuni-gameplay

Voor de mensen die maar niet genoeg kunnen krijgen van wat door velen wordt beschouwd als de mooiste game die de PS3 nu te bieden heeft, is er een nieuwe gameplayvideo opgedoken die dertien minuten aan gameplay laat zien. 

Studio Ghibli, maker van populaire Japanse anime, is het brein achter deze game. Ghibli is bekend van films als Spirited Away en Ponyo. Met Ni No Kuni zetten ze hun eerste stap in de wereld van games.

Bekijk de video hieronder.

'Van Haersma Buma grootste zwetser'

CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma is de grootste zwetser van de Tweede Kamer. Tijdens de Algemene Beschouwingen verzandde hij het vaakst van alle fractievoorzitters in onbegrijpelijk jargon, oordeelde de Jargonbrigade van de Nationale Jeugdraad (NJR). D66-leider Alexander Pechtold kreeg de Klare Taalprijs.

Van Haersma Buma kreeg de Zwetsprijs vanwege zijn versprekingen, gegoochel met cijfers in zinnen en ellenlange zinnen. "Zijn zinnen waren soms zo lang dat het voor ons niet eens mogelijk was ze noteren", verklaarde de 18-jarige 'jargonbrigadier' Charlotte Bouwman. "Zo wist hij de woorden kostenneutrale tegenbegroting, lastenverschuiving, lastenverhoging en lastenverzwaring in een onduidelijke zin te stoppen."

Pechtold wist daarentegen het debat begrijpelijk te maken. "De juiste inzet van humor, een goed te volgen tempo en taalgebruik dat jongeren aanspreekt, maken Alexander Pechtold de terechte winnaar van de Klaretaalprijs 2011", oordeelt Laura Tromp (18).

Pechtold ging in 2008 ook al met de Klaretaalprijs naar huis. Vorig jaar won Emile Roemer (SP), het jaar daarvoor Mark Rutte. Stef Blok (VVD) won vorig jaar de Zwetsprijs, Agnes Kant (SP) ging hem voor.


'Van Haersma Buma grootste zwetser' (Foto: Novum)

Gerrard: "Het was een nachtmerrie"

Steven Gerrard maakte gisteren zijn rentree voor Liverpool. Het clubicoon stond zes maanden wegens blessureleed aan de kant.

"Ik ben er zo lang uit geweest. Het was een nachtmerrie. Ik houd er niet van om naar wedstrijden te kijken als ik zelf niet kan spelen. Het was moeilijk. Ik heb de laatste zes maanden in een achtbaan gezeten", zegt Gerrard.

De trainer van Liverpol, Kenny Dalglish, is blij dat hij zijn aanvoerder weer terug heeft. "Het is fantastisch voor de club dat hij weer kan spelen."

Robben terug bij Bayern

Bayern München kan aanstaande zaterdag tegen Bayer Leverkusen weer beschikken over Arjen Robben. De Oranje-international keert na een maand terug van een bekkenblesure. De rentree van Robben komt op een gelukkig moment voor de ploeg coach Jupp Heynckes. Na het treffen met Leverkusen, wacht woensdag namelijk Manchester City in de Champions League. Heynckes zal verheugd zijn met die perfecte timing.

Het terugkeren van Robben is niet het enige positieve nieuws. Ook topscorer Mario Gomez en Luiz Gustavo zijn na blessureleed weer in training bij de club uit München. Dat meldt Sport1.

Bayern München verdedigt zaterdag tegen Leverkusen de koppositie van de Bundesliga. Die plaats verworf Der Rekordmeister vorig weekend, doordat het zelf met 2-0 Schalke 04 versloeg en concurrent Werder Bremen bij 1. FC Nürnberg niet verder kwam dan een 1-1 gelijkspel.

Cohen ziet coalitie als risico voor Nederland

De gedoogcoalitie is besmeurd door de PVV en wordt een steeds groter risico voor Nederland. Dat zei PvdA-leider Job Cohen donderdagavond bij aanvang van de tweede termijn in het debat over de begroting voor volgend jaar. Een motie van afkeuring hield hij op zak.

Veel aandacht ging er tijdens de Algemene Beschouwingen uit naar de toon van het debat: de beschuldigingen van PVV-leider Geert Wilders aan het adres van Cohen - bedrijfspoedel - en zijn uithaal naar premier Mark Rutte (VVD) - doe eens normaal, man.

Door deze 'aaneenschakeling van grofheden' is een inhoudelijk debat deels onmogelijk gemaakt, zei Cohen. En de premier wuift de aanvallen van Wilders te lichtzinnig weg, waarmee hij volgens Cohen zijn eigen ambt ondergraaft. "Deze coalitie wordt een steeds groter risico voor Nederland", was Cohens conclusie.

De PvdA-leider diende echter geen motie van afkeuring in. Wel een aantal moties over de bezuinigingen op de sociale zekerheid en de zorg. Zo eist hij dat het kabinet de bezuiniging op het persoonsgebonden budget een jaar uitstelt. Ook moet het kabinet de inkomensgevolgen van deze bezuinigingen in kaart brengen, aldus Cohen.

Agent vervolgd voor dood tieners in banlieue Parijs

De politieagent die in november 2007 betrokken was bij een aanrijding met twee vluchtende tieners in de Parijse voorstad Villiers-le-Bel moet terechtstaan op verdenking van dood door schuld. Dat heeft het hof van beroep in Versailles volgens de advocaten van de nabestaanden van de twee donderdag beslist.

Advocaten Jean-Pierre Mignard en Emmanuel Tordjman spreken van een 'wijs' besluit. Mohsin Sehhouli (16) en Lakamy Samoura (15) kwamen om toen ze op een motorfiets op een politieauto botsten. Geen van beiden had een helm op en de motor was niet toegelaten voor de openbare weg.

Volgens de politie was de botsing een ongeluk, maar veel inwoners legden de schuld bij de politie. Het voorval leidde tot enkele nachten van hevige rellen in de banlieues.

Diplomaten keren speech Ahmadinejad de rug toe

Amerikaanse diplomaten hebben donderdag uit protest tegen de in hun ogen schofferende toespraak van de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad de zaal van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties verlaten. Zij werden gevolgd door tientallen diplomaten uit andere landen, waaronder Frankrijk.

Ahmadinejad viel de Verenigde Staten in zijn toespraak aan op hun slavernijverleden, het gebruik van een kernbom tegen 'weerloze burgers' en het steunen van junta's en totalitaire regimes in landen in Azië, Afrika en Latijns-Amerika. Ook verweet de Iraanse president de VS twee wereldoorlogen te hebben veroorzaakt.

Punten Ronde 5/6 FOK! Voetbalmanager 2011/2012

Afgelopen weekend werd in de Eredivisie de zesde competitieronde afgewerkt. Hierdoor zit de derde speelronde in de FOK! Voetbalmanager 2011/2012 weer op. Omdat er weer veel gebeurd is op de velden, zijn er wederom de nodige verschuivingen in het klassement. Hieronder lees je welke managers de beste resultaten hebben geboekt.

Beste manager deze ronde was Team-more met 104 punten. Hop Hop Houten bezette met 97 punten de tweede plaats, voor ballenmetballen die twee punten minder behaalde. Een gedeelde vierde plaats was er voor Shinji's toppers! en FC MISPOES met 93 punten.

In het algemeen klassement gaat ook na deze ronde Dubnobasswithmyteamman aan de leiding met 276 punten. Hij zag PFT11 tot op tien punten naderen. De derde stek is voor Kayzie die tot nu toe 259 punten behaald heeft. Gedeeld vierde staan FC Zorro, Team-more en #no.1 met 240 punten.

Punten ronde 5/6 (managerronde 3)

# team user ronde 3 punten totaal
1 Team-more Timti 104 240
2 Hop Hop Houten GiddyUpGo 97 190
3 ballenmetballen ballenmetballen 95 209
4 Shinji's toppers! shinji_united 93 238
= FC MISPOES Soulblighter 93 225
6 Fc Dutchy Steppenpferd 87 227
7 PFT11 pleb07 86 266
= FC Zorro Zorro 86 240
= Poortugaal united robski1978 86 193
= fc de floppers tinus31 86 188


Algemeen klassement userteams na ronde 3 (van 17)

# team user ronde 3 punten totaal
1 Dubnobasswithmyteamman Dubnobasswithmyheadman 76 276
2 PFT11 pleb07 86 266
3 Kayzie kayzie 74 259
4 FC Zorro Zorro 86 240
= Team-more Timti 104 240
= #no.1 JahWe 81 240
7 Shinji's toppers! shinji_united 93 238
8 Seleção Canarinho BassieD 58 227
= Fc Dutchy Steppenpferd 87 227
10 The Tafkaz Eleven tafkaz 73 225


Bij de subleagues waren deze ronde Toppers van Weleer en ANTRG de beste met 67 punten. In het klassement heeft Toppers van Weleer de leiding overgenomen met in totaal 195 punten. Tweede met 186 punten staat Birdsong United, voor Fryslân Boppe dat één punt minder verzameld heeft. Fc Zutphen staat met 167 punten vierde, voor Noord-Brabant dat op 159 punten staat.

Algemeen klassement subleagues na ronde 3 (van 17)

# team user ronde 3 punten totaal leden
1 Toppers van Weleer SnuggLe 67 195 11
2 Birdsong United Birdy012 64 186 4
3 Fryslân Boppe! Steppenpferd 56 185 6
4 Fc Zutphen INViCTuS 62 167 6
5 Noord-Brabant stpn 54 159 11
6 Ajax Frank77 51 158 9
7 UChoose Superliga josschrage 53 156 14
8 MLOleague Killinglaw 55 154 10
9 TUI Nederland ntrx 52 153 9
10 Fok! Open Beach 45 144 34


Allemaal gefeliciteerd met de vermelding in dit puntenbericht.

Voor de komende managerronde 7/8 kun je je voetbalteam weer aanpassen. De wisselperiode sluit op zaterdagmiddag 24 september 2011 om 17:59 uur. De ronde loopt tot en met zondag 2 oktober2011 23:59 uur. Dat betekent dus dat je hetzelfde team in de Voetbalmanager houdt over twee KNVB-speelronden in de Eredivisie.

Hoe bereik je de FOK!managerspelcrew?
Zijn er nog spelersnamen niet goed gespeld, heb je transfernieuws voor ons, of denk je een foutje gevonden te hebben in de puntenuitdeling? Stuur dan een bericht via PM aan FOKmanagers (zonder uitroepteken), een e-mail aan fokmanagers[at]fok.nl (geen uitroepteken gebruiken) of zet een forumpost in het speciale FOK! Voetbalmanager 2011/2012-topic in het VBL-forum.

Goede suggesties zijn ook welkom.

De FOK!managerspelcrew wenst je veel succes en vooral veel plezier met de FOK! Voetbalmanager 2011/2012.

Friese PVV neemt afstand van toon Wilders

De Friese Statenfractie van de PVV neemt afstand van de uitingen die Geert Wilders doet in de Tweede Kamer. Dat zei Statenfractievoorzitter Jelle Hiemstra donderdagavond.

"Wij hebben hier in Friesland een heel andere toon", aldus Hiemstra. "Ik veroordeel het niet, maar mijn stijl zou het niet zijn om iemand uit te maken voor schoothondje."

Volgens Hiemstra zijn er in Nederland wel andere dingen waar de mensen van wakker liggen dan de dingen die Wilders dezer dagen in de parlementsvergaderingen roept.

'Hamburger SV informeert bij Van Gaal'

Louis van Gaal is door Hamburger SV benaderd om de nieuwe hoofdtrainer te worden. Dat meldt het Duitse Sport1.

Enkele vertegenwoordigers van de club zouden sinds vanmiddag in gesprek zijn met Van Gaal, die sinds april van dit jaar geen club heeft. De 60-jarige coach werd toen ontslagen bij Bayern München. Bij HSV moet hij de opvolger worden van Michael Oenning.

Hamburger SV zette Oenning op straat, vanwege de slechte resultaten. In de eerste zes speelronden kwam de ploeg niet verder dan één gelijkspel en HSV is daardoor hekkensluiter in de Bundesliga.

Van Gaal gaf enkele maanden geleden al aan dat HSV wel eens eerder bij hem heeft aangeklopt. De succesvolle trainer lijkt echter te wachten totdat er een groot land langskomt waar hij bondscoach kan worden. Van Gaal wil graag eens aan een EK of WK meedoen.

Britney Spears kijkt uit naar dertigste verjaardag

Britney Spears ziet niet op tegen haar dertigste verjaardag. De zangeres kijkt zelfs heel erg uit naar het bereiken van de mijlpaal, die ze viert op 2 december.

"Ik hoor mensen zeggen: hoe ouder je wordt, hoe wijzer je wordt en je weet ook steeds beter wat je wilt. Dus hopelijk wordt het een goed jaar", blikt Spears hoopvol vooruit.

De zangeres bevindt zich op haar verjaardag in Zuid-Amerika met haar Femme Fatale-tournee. Op die dag staat echter geen concert gepland. Op 19 oktober staat ze in de Rotterdamse Ahoy.

Lichte hoofdklachten Cech na botsing

Doelman Petr Cech van Chelsea is met de schik vrijgekomen na een botsing met Orlando Sa van Fulham. De Tsjech moest woensdagavond met een hoofdblessure naar het ziekenhuis, maar vandaag bleek dat de sluitpost komend weekeinde waarschijnlijk gewoon weer kan spelen.

"Hij was een beetje duizelig en we wilden geen risico nemen. Hij heeft een scan ondergaan en die was goed", aldus coach Andre Villas-Boas. Cech speelt altijd met een beschermend hoofddeksel sinds hij vijf jaar geleden een breukje in zijn schedel opliep.

Chelsea-doelman Petr Cech met de schrik vrij
Chelsea-doelman Petr Cech met de schrik vrij (Foto: ANP)

Opnieuw operatie voor Hutchinson

Atiba Hutchinson is eerder vandaag opnieuw aan zijn linkerknie geopereerd. De medische ingreep, waarbij een deel van de meniscus van de verdediger van PSV werd verwijderd, werd in het Duitse Keulen uitgevoerd.

Hutchinson deed afgelopen zomer mee aan de CONCACAF Gold Cup, maar keerde met knieklachten terug in Eindhoven. In juni onderging de voetballer al een kijkoperatie, maar dit bleek uiteindelijk niet voldoende te zijn om de klachten te doen verdwijnen. PSV koos er daarom voor om de verdediger opnieuw onder het mes te laten gaan.

Door alle problemen met het gewricht speelde Hutchinson tot op heden pas één officieel duel voor PSV. Het is nog onduidelijk hoelang de Eindhovenaren deze keer niet over de speler kunnen beschikken.

"De revalidatie zal deze keer waarschijnlijk langer in beslag nemen dan de voorgaande keer (destijds ongeveer zes weken, red.)", liet de medische staf van PSV op de officiële website weten.

FC Sion wil Platini voor de rechter slepen

Michel Platini heeft zich de woede van FC Sion op de hals gehaald. De Zwitserse formatie werd enkele weken geleden uit het toernooi om de Europa League gehaald, omdat zij spelers opstelden die niet speelgerechtigd waren.

FC Sion wil Platini, voorzitter van de Europese voetbalbond (UEFA), half oktober voor de rechter dagen om het besluit aan te vechten. "Ze moeten persoonlijk komen, ze kunnen niet hun raadslieden sturen", liet een woordvoerder van FC Sion weten.

"Als ze zich niet laten zien, zal de politie hen gaan ophalen. De UEFA is gehuisvest op Zwitsers grondgebied. Ze zullen zich daarom aan de Zwitserse wet moeten houden."

Na de afwijzing van FC Sion werd bekend dat Celtic de plaats van de Zwitsers mocht innemen. De Schotten verloren hun eerste duel met 2-0 van Atlético Madrid.

Russische vissersboot botst op onderzeeër

Een visserstrawler is woensdag in aanvaring gekomen met een Russische kernonderzeeër. De onderzeeër liep hierbij lichte schade op, deelde de Russische marine donderdag mee. De aanvaring vond plaats in de Baai van Avatsjino, bij het oostelijke schiereiland Kamtsjatka.

Bij het ongeval vielen geen slachtoffers. De bemanning van de voor anker liggende onderzeeër zag de trawler naderen en probeerde het vaartuig te waarschuwen voor de ophanden zijnde botsing, maar dat mocht niet baten. De vissersboot negeerde de signalen en botste op de onderzeeër. Nadere inspectie wees uit dat alle opvarende vissers stomdronken waren.

Eerste foto's verdachten Kuiprellen vrijgegeven

De politie heeft vijf foto's van verdachten van de rellen zaterdagavond bij het Feyenoord-stadion vrijgegeven. De foto's staan op de website van de politie en rijnmondveilig.nl en worden mogelijk dit weekend op schermen in de stad vertoond, of volgende week in het televisieprogramma Opsporing Verzocht.

De verdachten op de gepubliceerde foto's zouden een belangrijke rol hebben gespeeld bij de rellen. Verdachten kunnen voorkomen dat hun beeltenis wordt gepubliceerd door zich te melden.

Supporters probeerden zaterdag het Maasgebouw te bestormen uit protest tegen het beleid van de club. Agenten konden hen maar ternauwernood buiten de deur houden door hun dienstwapen te trekken.

Donderdagochtend werden drie nieuwe verdachten aangehouden wegens betrokkenheid bij de rellen. Ook werden twee mannen die eerder deze week waren vrijgelaten opnieuw opgepakt. Zij waren per abuis vrijgelaten.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb kondigde dinsdag al aan dat foto's van verdachten mogelijk op grote beeldschermen in Rotterdam worden geplaatst.

Leipheimer naar Omega Pharma-Quick-Step

Levi Leipheimer verhuist in het nieuwe wielerseizoen naar Omega Pharma-Quick-Step. Dit heeft de Belgische wielerformatie vandaag wereldkundig gemaakt.

"Zijn komst maakt onze ploeg tot een van de sterkste ploegen als het aankomt op rittenwedstrijden", liet de ploegmanager van Omega Pharma-Quick-Step, Patrick Lefevere, in een reactie weten. "Levi is een complete renner, die zich op alle terreinen staande kan houden."

Leipheimer is afkomstig van Team RadioShack en won in het afgelopen seizoen onder meer de Ronde van Zwitserland, de Ronde van Utah en de USA Pro Cycling Challenge. In het verleden reed de inmiddels 37-jarige Amerikaan voor onder andere US Postal, Discovery Channel, Rabobank en Astana.

Mogelijk nieuwe islamitische school Amsterdam

Een nieuwe stichting wil weer een islamitische school voor middelbaar onderwijs in Amsterdam beginnen.

Zij heeft hiervoor inmiddels goedkeuring gekregen van minister Marja van Bijsterveldt en heeft nu een aanvraag voor huisvesting bij de gemeente ingediend, zo liet een woordvoerster van verantwoordelijk wethouder Lodewijk Asscher (PvdA) donderdag weten.

Amsterdam had tot voor kort één islamitische middelbare school: het Islamitisch College Amsterdam (ICA). Die moest echter dicht omdat er te weinig leerlingen waren en de kwaliteit van het onderwijs er volgens de Onderwijsinspectie onder de maat was. In de nieuwe Stichting Islamitisch Onderwijs zitten ook personen die bij het ICA betrokken waren.

Mogelijk nieuwe islamitische school Amsterdam
Mogelijk nieuwe islamitische school Amsterdam (Foto: ANP)

WK badminton 2014 niet naar Nederland

Het wereldkampioenschap badminton zal in 2014 niet in Nederland plaatsvinden. De kandidatuur van Badminton Nederland (BNL) werd geweigerd door de Internationale Badminton Federatie. Dit gebeurde ook met de aanmelding van Zuid-Korea.

Zowel Nederland als Zuid-Korea waren enkele dagen te laat met hun officiële kandidaatstelling. BNL-voorzitter Ted van der Meer zegt dat de BNL nu gaat proberen het WK in 2015 te kunnen organiseren.

Nieuwe spierblessure voor Milan-spits Pato

Alexandre Pato heeft woensdag tegen Udinese (1-1) opnieuw een spierblessure opgelopen. De aanvaller van AC Milan moet 4 weken toekijken door problemen met zijn hamstring. De Braziliaan had vorig seizoen ook al geregeld last van spierblessures.

De kwetsuur van Pato is een nieuwe tegenvaller voor Milan dat tegen Udinese ook al Zlatan Ibrahimovic, Robinho en Kevin-Prince Boateng moest missen in de voorste linie.

Nieuwe spierblessure voor Milan-spits Pato
Nieuwe spierblessure voor Milan-spits Pato (Foto: ANP)

[WK] Weening: "Sprinters het leven zuur maken"

Aankomende zondag wordt in Kopenhagen het wereldkampioenschap wielrennen. Op papier wordt het een koers voor de sprinters met veel inhoud. Maar als het aan Pieter Weening ligt wordt het die sprinters in de koers flink zuur gemaakt.

"We moeten ervoor zorgen dat landen als Duitsland en Engeland snel uit hun pijp moeten komen en ze het leven zuur maken," zo zei Weening tegen Wielerrevue. "De rol van het hele Nederlandse team is wel duidelijk lijkt me, we moeten niet wachten tot de laatste ronde. Er moet koers gemaakt worden."

"We kunnen het als Nederland niet alleen doen en moeten hopen dat landen die hetzelfde belang hebben mee gaan doen. Ervoor zorgen dat landen als Duitsland en Engeland snel uit hun pijp moeten komen en ze het leven zuur maken."

De Rabobankrenner, volgend jaar in actie komend voor GreenEdge, denkt dat het niet zomaar zeker is dat een sprinter de wereldtitel pakt. "Als er vanaf het begin ronden lang koers gemaakt wordt, kan een molshoop al genoeg zijn om een groep te laten wegrijden. Voor de sprinters is het ideale scenario natuurlijk dat er meteen een groepje wegrijdt, zodat ze daar achter kunnen controleren. Maar ik denk niet dat het zo zal gaan. Wij kunnen ons daar in elk geval niet in vinden. We willen koers maken, maar we kunnen het niet alleen."

Honkbal + Kinect = niet wat je denkt

Een honkbalgame voor Xbox Kinect lijkt logisch. Je gaat voor de camera staan en doet alsof je wat slaat of gooit en je hebt een game. Als je echter hoort dat Suda51 achter de game zit snap je waarschijnlijk al dat dit geen normale honkbalgame wordt...

Diabolic Pitch is een game waarbij je hordes met monsters moet verslaan door middel van honkbal. Gebruik de knuppel of een bal en ga ze te lijf!

Uncharted werd realistisch door shooters op Xbox

Uncharted was oorspronkelijk een fantasy adventure, maar kreeg een realistische setting om een graantje mee te pikken van het succes van alle stoere shooters op Xbox 360. Deze onthulling deed een oud Naughty Dog-medewerker eerder vandaag.

Don Poole, een omgevingsdesigner voor Naughty Dog, zegt in een interview met NowGamer dat Sony hen vroeg om de game een realistische setting mee te geven om gebruik te maken van het succes van de "gritty shooter"-hype op Xbox 360. Eerder had Uncharted een setting die vergeleken kon worden met werk van Tolkien (bekend van Lord of the Rings).

Sony bleef echter aandringen omdat de markt onwijs veranderd was. De doelgroep was flink ouder geworden en de shooters waren het genre met de grootste potentie. Sony wilde ook in dat segment meespelen.

Overigens was Naughty Dog niet de enige developer waar Sony aan gevraagd heeft om meer realistische games te maken volgens Poole. Ook andere studio's, waarvan we helaas niet weten welke, kregen deze opdracht van Sony mee.

Naughty Dog was in het begin niet unaniem enthousiast over de keus van Sony. Er zaten een hoop ervaren mensen uit de tijd van bijvoorbeeld Jak & Daxter en zij vonden die stijl veel leuker om mee te werken. Helaas was het een onbegonnen strijd en zo ontstond Uncharted.

Inmiddels zijn we aanbeland bij het derde deel in de franchise; Uncharted: Drake's Deception, verschijnt in november exclusief voor PlayStation 3. Ook PlayStation Vita krijgt een deel; Uncharted: Golden Abyss.

AEX bloedrood; naar meerjaars dieptepunt

De Europese aandelenbeurzen sloten donderdag met zware verliezen. Sombere berichten over de Amerikaanse-, Europese- en Chinese economieën wakkerden de vrees voor een nieuwe recessie aan. In Amsterdam leden alle 25 AEX-fondsen verlies.

De AEX-index sloot 4,4 procent lager op 263,44 punten. Dat is de laagste slotstand sinds juli 2009. De MidKap-index van middelgrote fondsen verloor 4,9 procent en eindigde op 444,34 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs leverden tussen 4,7 en 5,3 procent in.

Somberheid troef op beurzen
AEX bloedrood; naar meerjaars dieptepunt (Foto: ANP)

Fransen gooien vier kilo wiet uit auto

Twee Fransen hebben woensdag tijdens een achtervolging door de politie op de A16 ruim vier kilo henneptoppen uit het raam van hun auto gegooid. In de bekleding van het dak werd later nog eens 3,5 kilo wit poeder, vermoedelijk amfetamine of cocaïne, aangetroffen, meldt het Korps Landelijke Politiediensten donderdag.

Agenten die op de A20 op weg waren naar een melding, zagen rond 18.15 uur een auto met Frans kenteken voor zich rijden. De Fransmannen reden over de vluchtstrook om een file te passeren.

De Franse auto versnelde en ging even verder op de gewone rijbaan rijden. De bestuurder maakte zich daar onder meer schuldig aan bumperkleven en rechts inhalen. De agenten wilden de auto aan de kant zetten, maar de bestuurder ging nog harder rijden. Het voertuig verliet vervolgens de A20 en ging de A16 op.

Vlak voor het Terbregseplein werd iets uit de auto gegooid. Dat bleek later een rugzak met de henneptoppen te zijn. Bij Dordrecht wisten de agenten met hulp van versterkingen de auto te stoppen. De twee inzittenden, Franse mannen van 23 en 24 jaar, zijn aangehouden.

De auto wordt gestript. De Fransmannen moeten vrijdagochtend bij de rechter-commissaris komen.

Politie Ierland arresteert acht IRA-verdachten

Bij invallen in heel Ierland heeft de Ierse politie acht verdachte IRA-dissidenten ingerekend en een grote hoeveelheid wapens in beslag genomen. De acht verdachten werden donderdag verhoord in politiebureaus in de graafschappen Clare, Longford, Waterford en Wexford.

Bij huiszoekingen in vijftien panden zijn een vuurwapen, munitie, mortierbuizen een vermoedelijke bomonderdelen in beslag genomen.

De meeste IRA-leden hebben het geweld afgezworen en zich in 2005 ontwapend en steunen de katholiek-protestantse eenheidsregering. Diverse splintergroeperingen plegen echter nog altijd aanvallen op Britse doelen in Noord-Ierland.

[WK] Kreuziger moet wegwedstrijd missen

Tsjechië zal het komende zondag in de wegwedstrijd bij het WK wielrennen in Kopenhagen moeten stellen zonder Roman Kreuziger. De 25-jarige Astana-renner heeft nog te veel last van de handblessure die hij tijdens de afgelopen Tour de France opliep.

"Het is een technisch parcours. Het is voor mij te riskant om daar van start te gaan," meldt Kreuziger die anders kopman van de Tsjechische ploeg was geweest.

Kamer wil F-16's niet zonder mandaat boven Libië

Het kabinet moet de zes F-16's die in Libië worden ingezet mogelijk een paar dagen aan de grond houden. Het mandaat voor de missie verloopt vrijdag en de Tweede Kamer kan pas woensdag instemmen met verlenging. Hierdoor zouden de gevechtsvliegtuigen die deelnemen aan de NAVO-missie vier dagen rondvliegen zonder mandaat van de Kamer.

Het kabinet liet woensdag weten de missie met drie maanden te willen verlengen. CDA-Kamerlid Henk Jan Ormel vindt dit 'aan de late kant'. Hij hamert erop dat de procedure zorgvuldig verloopt. Hij heeft het kabinet gevraagd om donderdag nog een brief te schrijven waarin wordt uitgelegd hoe de periode van vrijdag tot woensdag overbrugd wordt.

"Stel dat er in die dagen iets gebeurt. Dan is er een probleem", aldus Ormel. Een mogelijke oplossing is dat de vliegtuigen een paar dagen niet vliegen. Ook kan het kabinet achteraf om toestemming vragen. "Maar dan willen we dat wel weten", vindt Ormel.

"Het is aan het kabinet om te besluiten of men zonder mandaat wil vliegen. Maar dan moeten ze dat wel melden aan de Kamer", reageerde PvdA-Kamerlid Frans Timmermans. VVD-Kamerlid Han ten Broeke wijst erop dat het kabinet geen toestemming nodig heeft om de missie te verlengen. "Maar wij vragen aan de regering of men door wil vliegen of dat 'stand-down' verstandig is."

Vijf auto's beschadigd door ladder op A4

Vijf automobilisten hebben donderdagochtend schade aan hun auto opgelopen door een stalen ladder die op de weg lag. Een auto liep een klapband op, van een andere auto raakte de bumper beschadigd en een derde wagen heeft schade aan een wielkast. Niemand is gewond geraakt, meldt de politie.

De automobilisten reden rond 06.30 uur richting Den Haag. Een van de bestuurders week uit voor de ladder en werd daarbij aangereden door een auto die achter hem reed. De politie onderzoekt nog van wie de ladder is.

Gewonden door explosie in Amsterdamse kelderbox

In een kelderbox in Amsterdam-West heeft donderdagmiddag een explosie plaatsgevonden waarna brand uitbrak. Eén man liep brandwonden op en acht mensen kampten met ademhalingsproblemen, meldt een woordvoerder van de brandweer.

Brandweermensen troffen toen ze rond 14.45 uur arriveerden een gewonde man aan op de Derkinderenstraat. Hij zou door de explosie naar buiten zijn geslingerd en is naar een ziekenhuis gebracht. Door rookontwikkeling moesten acht mensen uit bovenliggende woningen worden gehaald, onder wie een baby. Vier van hen zijn met ademhalingsproblemen naar een ziekenhuis gebracht. De vier anderen zijn ter plaatse behandeld.

De brandweer had het vuur snel onder controle. De bovenliggende woningen raakten niet beschadigd. Ze zijn geventileerd en de bewoners kunnen hun huizen weer in.

In verband met de explosie is aanhouding verricht. De zegsman kon niet vertellen om wie het gaat. Ook de oorzaak van de explosie is nog niet bekend.

Wilders tegen Rutte: Doe normaal man

Gedoogpartner Geert Wilders is tijdens de algemene beschouwing keihard uitgevaren tegen premier Mark Rutte (VVD). "Doe eens normaal, man", zei Wilders toen de premier Wilders' fractiegenoot Raymond de Roon de maat nam. "Doe eens normaal? Doe zelf normaal", beet Rutte terug.

Aanleiding was een uitspraak van De Roon over de Turkse premier Erdogan, wat eerder ook al tot ophef leidde in de Tweede Kamer. "De islamitische aap is weer eens uit de mouw gekomen. Hij zetelt ditmaal in Ankara en hij heet Erdogan", zei De Roon eerder naar aanleiding van Erdogans oorlogsretoriek richting Israël.

Rutte nam hier in 'de meest felle termen' afstand van, omdat hij hiermee een bevriend staatshoofd vergelijkt met een aap. Volgens Wilders trekt Rutte de uitspraak uit zijn verband. Rutte hield voet bij stuk. "Doe eens normaal en rustig man", herhaalde Wilders.

Toen greep Kamervoorzitter Gerdi Verbeet (PvdA) in. Zij riep beide heren op om op een behoorlijke manier van gedachten te wisselen.


Wilders tegen Rutte: Doe normaal man

Spelersmakelaar Kramp definitief vrijgesproken

Spelersmakelaar Daan Kramp is door de commissie van beroep van de KNVB vrijgesproken. Kramp werd beschuldigd van het vertegenwoordigen van spelers onder 16 jaar. Iets wat de KNVB-regelementen niet toestaan. Hij zou de destijds 15-jarige Nathan Aké van Feyenoord naar Chelsea hebben gebracht.

Kramp werd eerder al vrijgesproken door de tuchtcommissie, maar daar ging de voetbalbond tegen in beroep. Op basis van verklaringen van alle betrokkenen oordeelde de beroepscommissie echter ook dat Kramp niets strafbaars heeft gedaan. De invloed van de makelaar bleek niet zodanig dat de regels van de KNVB werden overtreden.

De 16-jarige Aké verruilde deze zomer de jeugdopleiding van Feyenoord voor die van Chelsea. Hij trad met deze overstap in de voetsporen van Jeffrey Bruma en Patrick van Aanholt. Beide spelers verruilden ook hun club - Bruma Feyenoord en Van Aanholt PSV - voor de jeugdopleiding van de Londonse grootmacht.

Automerken: Eén stekker voor elektrische auto's

De Europese autofabrikanten hebben gezamenlijk aanbevelingen opgesteld voor een standaardsysteem voor het opladen van elektrisch aangedreven auto's. Dat meldt de Europese branchevereniging ACEA donderdag.

Met het systeem kan een standaardstekker en -inplugsysteem worden ontwikkeld voor alle in Europa gemaakte automerken en -types en voor alle landen. De ACEA vraagt de Europese Commissie, keuringsinstanties, elektriciteitsleveranciers en infrastructuurbouwers om de aanbevelingen over te nemen.

De ACEA verwacht dat als dat gebeurt de verkoop van elektronische auto's in Europa een grote stimulans kan krijgen en dat de standaard in de rest van de wereld zal worden overgenomen.

Op dit moment wordt nog een groot aantal verschillende systemen voor verschillende autotypes en landen gebruikt. De ACEA hoopt het standaardsysteem in 2017 voor nieuwe auto's operationeel te hebben.

Berlusconi ontsnapt ternauwernood aan crisis

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi is donderdag in het parlement door het oog van de naald gekropen. Parlementariërs besloten in een anonieme stemming de immuniteit van een partijgenoot van Berlusconi niet op te heffen. Daarmee ontkomt Marco Milanese aan een onderzoek naar corruptie en is de toekomst van Berlusconi's meerderheidsregering gered.

De leden van het parlement stemden met slechts zes stemmen verschil tegen het voorstel de immuniteit van Milanese, een voormalige naaste medewerker van de Italiaanse minister van financiën Giulio Tremonti, op te heffen. De anonieme stemming was een belangrijke test voor de cohesie van de coalitie van Berlusconi. Als het voorstel zou zijn aangenomen, dan had dat een sterk signaal geweest over verdeeldheid tussen de partijen. Het had bovendien een smet geweest op het blazoen van Tremonti, de geestelijk vader van de bezuinigingen die Italië moet gaan treffen om de Europese financiële crisis het hoofd te bieden.

Berlusconi zei tevreden te zijn met de uitslag, 312 stemmen tegen en 306 voor. In Italiaanse media werd echter berekend dat ten minste zeven bondgenoten van Berlusconi hadden ingestemd met de opheffing van de immuniteit van Milanese, waardoor hij opgepakt had kunnen worden.

Milanese trad in juni terug als politiek adviseur van Tremonti vanwege een corruptieonderzoek. Aanklagers in Napels beschuldigden Milanese ervan vertrouwelijke informatie te hebben doorgespeeld in ruil voor geld en andere diensten. De politicus ontkent de aantijgingen.

De positie van Tremonti is door de hele kwestie aan het wankelen gebracht. Italië verkeert in zwaar weer en de financiële markten eisen garanties van Tremonti dat Rome serieus werk maakt van het beteugelen van de staatsschuld. Deze week verlaagde kredietbeoordelaar Standard & Poor's de kredietwaardigheid van Italië van A+ naar A. Daarmee werd de vrees gevoed dat Italië langzaam maar zeker in een vergelijkbare crisis als Griekenland afglijdt.

Museum Weert vergaart 4000 edelsmeedwerken

Het Gemeentemuseum Weert heeft vierduizend atelierstukken uit een grote edelsmeedcollectie vergaard. De verzameling, afkomstig van edelsmid Essel/Werz, kostte honderdvijftigduizend euro. Dat heeft de gemeente donderdag bekendgemaakt.

Enkele grote kunstfondsen, waaronder de Mondriaan Stichting en het VSB Fonds, droegen bijna de helft van het bedrag bij. Volgens het museum was Essel/Wertz een van de belangrijkste ateliers voor neobarok en neogotisch kerkelijk edelsmeedwerk en is de aankoop van 'grote cultuurhistorische waarde'.

De collectie wordt ook beschikbaar gesteld voor wetenschappelijk onderzoek. Eerst worden de ontwerpen, mallen en eindproducten volgend jaar getoond in een overzichtstentoonstelling.


Museum Weert vergaart 4000 edelsmeedwerken (Foto: Novum)

Krul: "Concurrentie houdt me scherp"

Tim Krul is tot nu toe bezig aan een uitstekend seizoen bij Newcastle United. De Nederlander miste nog geen minuut in de Premier League. Met Krul in het doel verloor Newcastle dit seizoen nog geen enkele competitiewedstrijd, waardoor de club nu vierde staat. De jonge doelman incasseerde pas twee tegengoals in de eerste vijf duels.

"Maar gelukkig weet ik dat concurrentie mij scherp houdt", zegt Krul in Voetbal International. "Tijdens de voorbereiding vond ik het al lekker gaan. Dat komt ook door die twee voor mij belangrijke duels die ik in de zomer met het Nederlands elftal had gespeeld. Ook in Engeland staat Oranje bekend als de nummer twee van de wereld. Als je dan ook nog eens mag debuteren in een wedstrijd tegen Brazilië (0-0) is de waardering compleet."

Krul beseft dat hij niet naast zijn schoenen moet gaan lopen. "Na Steve Harper en daarvoor Shay Given voel ik dat mijn tijd is aangebroken. Doordat Harper vorig seizoen lange tijd geblesseerd was, kwam ik tot 21 wedstrijden in de Premier League. Die ervaring is heel belangrijk geweest. Daarvoor voelt het nu als heel normaal dat ik iedere wedstrijd in de basis sta. Al is het aan mij om niet met mijn hoofd in de wolken gaan lopen."

Van Gelder en Zonderland naar WK turnen

De herenselectie voor het WK turnen in Tokyo is bekend. Onder anderen Epke Zonderland en Yuri van Gelder doen mee aan het belangrijkste turntoernooi, meldt gymnastiekunie KNGU donderdag. Het WK turnen wordt van 7 tot en met 16 oktober gehouden.

Naast Zonderland en Van Gelder maken Jeffrey Wammes, Arjen Butter, Carlo van Minde, Michel Bletterman, Bart Deurloo en Anthony van Assche deel uit van de selectie. Twee van de acht turners reizen als reserve mee naar Japan. In de voorbereidingsperiode wordt gekozen wie namens Nederland mag strijden om de medailles.

Juf geeft leerling en gevangene blowjob in klaslokaal

De politie van het Amerikaanse Sheboygan County heeft gisteren ene Nadine N. Minglana in de boeien geslagen. Deze 42-jarige lerares op een gevangenis heeft namelijk een 21-jarige leerling een pijpbeurt gegeven. Niet zo handig, als de leerling tevens een langgestrafte gevangene is.

De jongeman biechtte eind vorige maand aan een rechercheur op dat hij en Minglana aan het eind van de lente seksueel contact met elkaar hadden. Zij waren samen in haar klaslokaal aangezien hij privéles van haar kreeg.

Volgens de gevangene werd er destijds alleen gezoend. Een maand later, ergens in juni, werd er opnieuw gezoend, maar ook gefriemeld. Rond dezelfde tijd nam de juf ook zijn vlezige ploert in haar mond waarna zij het stijve lid oraal verwende.

De lerares is gisteren opgepakt wegens seksueel misbruik. De juf heeft zich twee jaar ingezet voor Kettle Moraine Correctional Institute. De bajesklant in kwestie zit daar sinds 2008 een acht jaar lange straf uit wegens onder andere verboden wapenbezit.

Minglana
Wie lang vastzit, is blij met alles waar een gat in zit (foto: Sheboygan County Sheriff’s Dpt)

VVD verliest twee zetels in peiling

De VVD verliest twee zetels in de Politieke Barometer van onderzoeksbureau Synovate. De liberalen staan op 32 zetels, twee minder dan twee weken geleden. De PVV verliest een zetel en staat nu op 24.

Het CDA is stabiel op achttien zetels. De gedoogcoalitie als geheel zakt naar 74 zetels, net geen meerderheid.

De PvdA verliest een zetel en komt op 23 zetels. D66 gaat het voor de wind. De partij van Alexander Pechtold stijgt twee zetels, van dertien naar vijftien. Eén zetel winst is er voor GroenLinks en de ChristenUnie.

Nederland houdt Roemenië buiten Schengen

Nederland heeft donderdag de toetreding van Roemenië en Bulgarije tot de Schengenzone tegengehouden. Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) hield op een vergadering met zijn Europese collega's voet bij stuk.

Leers kondigde vorige week al aan dat hij de toetreding van Roemenië en Bulgarije zou blokkeren. Volgens de Europese Commissie voldoen de twee landen aan de voorwaarden om te worden toegelaten tot het Schengengebied, waarin vrij gereisd kan worden. Nederland vindt echter net als Finland dat Roemenië en Bulgarije te weinig doen tegen corruptie en niet in staat zijn hun grenzen goed te bewaken.

De Poolse minister van binnenlandse zaken Jerzy Miller, die de vergadering in Brussel voorzat, toonde zich niet gelukkig met het veto van Nederland en Finland. Volgens hem is Roemenië en Bulgarije beloofd dat ze mochten toetreden als ze aan alle voorwaarden voldeden, en is die belofte nu gebroken.

Voor de toetreding van nieuwe landen is de unanieme instemming vereist van de 22 EU-landen die in de Schengenzone zitten. De niet-EU-landen Zwitserland, Noorwegen en IJsland horen ook bij het Schengengebied, maar mogen niet meestemmen.

Linkdump donderdag Special!

In de sumbitbox troffen wij deze week regelmatig video's aan die recentelijk nog voorbij zijn gekomen op de weblog! Maar toch omdat ze ze leuk zijn doen we ze nog een keer in de repost:

Wij willen jullie hartelijk bedanken voor de vele submits, heb jij ook een tip? Stuur jouw bijdrage op via onze submit.

Geen PixelJunk-sequels voor Q-Games

Voor de liefhebbers van de huidige PixelJunk-games hebben we slecht nieuws. Q-Games oprichter Dylan Cuthbert heeft in een recent interview met eurogamer laten weten dat de studio, naast een social-network Monsters-spinoff, geen plannen heeft om hun oude games nieuw leven in te blazen.

De studio richt zich liever op nieuwe concepten:

"We get a lot of calls to do an Eden sequel and people also say they want more Monsters. We're actually doing a social network version of Monsters. Probably Facebook. It's a hell of a lot of fun. Apart from that I'd prefer not to do any more sequels for the time being. We have a couple of original ideas we want to pursue. You can get into this trap if you start doing that, where that's all you end up doing."

PixelJunk Monsters 2 was in dit geval een uitzondering aldus Dylan:

"When we made Shooter we had all these ideas left over, and we thought it would be such a waste not to do another, so that's why we did Shooter 2. That was necessary. Apart from that, I always prefer to make original things. Every now and then, as fan service, make a sequel. But not one after another."

Op de vraag of de studio nog nieuwe ideeën heeft liggen naast de aangekondigde PixelJunk SideScroller en PixelJunk 4am bleef Cuthbert vaag. Hij lichtte een tipje van de sluier op met betrekking tot het 3D-gebeuren:

"We haven't decided genres yet, but when we do make a 3D game we'll be doing something that looks completely different. We don't want to go with a standard 3D game - we want to find something else to do in that space."

Het hele interview met Dylan Cuthbert is te vinden op eurogamer.

PS3 primeur op Battlefield 3-DLC

DICE, ontwikkelaar van Battlefield 3, heeft vandaag laten weten dat PlayStation 3-eigenaren een week eerder mogen genieten van de Battlefield 3-DLC content. De eerste DLC zal bestaan uit de eerder aangekondigde 'Back to Karkland'-expansion, welke de meest populaire maps van Battlefield 2 zal bevatten.

Op 29 september zal, zoals eerder deze week aangekondigd, de open beta van start gaan voor alle platformen. Battlefield 3 zal beschikbaar zijn vanaf 27 oktober voor pc, PlayStation 3 en Xbox 360.

Vrouw (21) kotst verkrachters onder

In Zwitserland zijn twee potentiële verkrachters op een nogal vreemde manier tegen de lamp gelopen. Het beoogde slachtoffer had het duo namelijk ondergekotst.

Het tweetal, van 24 en 25 jaar oud, had stiekem de drug GBL in het drankje van de 21-jarige gedaan met als doel haar te verkrachten. Toen zij de jonge vrouw uit de club meenamen naar een parkeerplaats in Kloten, ging het mis. De vrouw moest overgeven en een golf van braaksel sproeide over de beide heren heen.

Voorbijgangers die het zagen gebeuren belden direct het alarmnummer voor een ambulance. De politie trof bij aanhouding een aantal flessen GBL aan die in het bezit waren van het duo. Zij worden nu aangeklaagd wegens poging tot verkrachting en geweld.

Jaar cel voor doodrijden cabaretière

De man die cabaretière Floor van der Wal in maart doodreed is veroordeeld tot een jaar celstraf. Het Openbaar Ministerie had twee weken geleden vier jaar geëist. De 25-jarige Mohammed S. raakt daarnaast zijn rijbewijs voor vijf jaar kwijt.

S. schepte de 26-jarige Van der Wal op de kruising van het Mercatorplein en de Jan Evertsenstraat in Amsterdam-West. De cabaretière belandde ruim dertig meter verderop en stierf kort na het ongeval in een ziekenhuis.

S. is volgens de Amsterdamse rechtbank schuldig aan roekeloos rijden door op een druk kruispunt met een verhoogde snelheid om een stilstaande auto heen te manoeuvreren, waarna een passerende fietser werd aangereden. De rechtbank acht niet bewezen dat hij de bedoeling had haar dood te rijden, maar er bestond wel een 'aanmerkelijke kans op een dodelijk ongeval'.

Tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak bleek twee weken geleden dat niet meer kan worden vastgesteld hoe hard S. ten tijde van het ongeval reed. De politie schatte dat hij tussen de 70 en 90 kilometer per uur reed, maar het Nederlands Forensisch Instituut kon geen nauwkeurige inschatting maken.

Volgens de rechtbank is niet vast komen staan dat S. met zeer hoge snelheid heeft gereden. Verder was hij niet onder invloed van alcohol en heeft hij voorafgaand aan het ongeluk geen 'levensgevaarlijke manoeuvres' gemaakt, waardoor de straf lager is uitgevallen dan de eis van het OM, dat doodslag bewezen achtte. S. kreeg naast de celstraf een voorwaardelijke straf van zes maanden opgelegd.

Floor van der Wal maakte deel uit van het Amsterdamse comedygezelschap Comedytrain. De cabaretière, die kampte met spasmen, won in 2008 de CAP Award in de categorie entertainment. Deze prijs is bedoeld voor mensen die met hun talent een lichamelijke beperking overwinnen.

Dodental na maand van watersnood China naar 90

Het dodental als gevolg van de overstromingen die China de afgelopen maand hebben getroffen is opgelopen tot negentig. Nog zeker 22 mensen worden vermist. Dat heeft het Chinese ministerie van burgerzaken bekendgemaakt. De watersnood is het gevolg van zware regenval, waardoor rivieren in negen provincies buiten hun oevers traden.

Ongeveer een miljoen mensen hebben huis en haard moeten achterlaten vanwege het wassende water. Het water richtte in totaal een schade van omgerekend bijna drie miljard euro aan, aldus het ministerie in een verklaring op zijn website.

Het noodweer heeft tevens geleid tot aardverschuivingen en modderstromen. In de provincies Henan, Shaanxi en Sichuan werden rond de 29 duizend huizen bedolven en wegen werden onbegaanbaar. De verwachting is dat de zware regenval nog tot en met het weekeinde aanhoudt. Het Chinese Bureau voor Meteorologie heeft bekendgemaakt dat het waterpeil in meer dan veertig rivieren tot gevaarlijke hoogten is gestegen.


Dodental na maand van watersnood China naar 90 (Foto: Novum)

Monster Hunter stuwt verkoop Nintendo 3DS

De aankondiging van het populaire actierollenspel Monster Hunter Tri G en Monster Hunter 4 voor de Nintendo 3DS begin vorige week heeft de gamegigant geen windeieren gelegd. Japanse gamers kopen massaal de Nintendo 3DS, meldt het gameweblog Andriasang.

De Nintendo 3DS is deze week met bijna 59.000 verkochte exemplaren de meest verkochte spelcomputer in Japan. Vorige week ging de PlayStation 3 nog het meest over de toonbank. Ondanks de stijging in de verkoop van de spelcomputer blijft de software achter. In de verkooptoptwintig van Japan staan slechts twee spellen voor de 3DS.

Monster Hunter, waarin de speler steeds sterkere monsters moet verslaan en moet verzamelen, is één van de meest populaire gameseries in Japan. Sinds 2004 zijn alleen in dat land al vijftien miljoen spellen binnen de reeks verkocht. Vooral de Monster Hunter-spellen voor de draagbare PSP-spelcomputer doen het goed.

Game-uitgever Capcom geeft Monster Hunter Tri G dit najaar in Japan uit. Voor Monster Hunter 4 is nog geen datum genoemd. Wanneer de twee spellen in Europa op de markt komen, hebben Capcom en Nintendo niet bekendgemaakt.


Monster Hunter stuwt verkoop Nintendo 3DS

McLaren wil verder met Mercedes

Als het aan het Formule 1-team McLaren ligt dan blijft de relatie met motorenleverancier Mercedes ook de komende jaren overeind. Het Britse team wil met het Duitse merk dan ook graag vanaf 2014 het tijdperk van de 1,6 liter V6 Turbomotoren gaan betreden. Nu wordt er nog geracet met 2,4 liter V8 atmosferische krachtbronnen.

"Ik ga niet in op de details van ons contract, maar ik kan garanderen dat wij de intentie hebben om met Mercedes-Benz verder te gaan. We kennen elkaar goed en vormen een goed team. We werken nauw samen richting de overstap op een nieuwe generatie motoren in 2014," zei McLaren-directeur Jonathan Neale op de officiële site van de Formule 1.

De Brit heeft er geen probleem mee dat zijn renstal meer een klantenteam is geworden en dat Mercedes een eigen team op de grid heeft staan. "We zijn tevreden over de samenwerking en gaan graag nog jaren zo door. We moeten er samen voor zorgen dat we over de beste krachtbron beschikken. Ik heb zeker niet het gevoel dat wij worden benadeeld of op afstand worden gehouden door Mercedes."

Door de komst van de sportauto McLaren MP4-12C werd er geopperd dat de Britse renstal zelf een krachtbron wilde gaan bouwen, maar volgens Neale is hier geen sprake van. "De activiteiten van de McLaren Group als geheel moeten niet verward worden met ons Formule 1-programma. Mercedes-Benz levert ons een motor van hoge kwaliteit. Daar ligt onze focus."

Dronken Pool moet nog vijftien jaar zitten

Een 39-jarige dronken Pool die woensdag in Tilburg werd aangehouden omdat hij overlast veroorzaakte, bleek nog vijftien jaar cel tegoed te hebben in zijn vaderland. Hij zit vast in afwachting van zijn uitlevering aan Polen, meldt de politie donderdag.

De man zat woensdag kort na het middaguur dronken met een paar landgenoten op een bankje op het Stuivesantplein. Ze zorgden voor overlast door onder meer naar passerende vrouwen te roepen. Toen agenten poolshoogte gingen nemen, schold de 39-jarige Pool hen uit.

Hij werd aangehouden en meegenomen naar het bureau. Daar bleek dat hij in Polen nog vijftien jaar cel had openstaan voor overvallen, diefstal met geweld en herhaaldelijk rijden onder invloed.

Haase van de partij bij tennistoernooi Rotterdam

Robin Haase doet mee aan de 39e editie van het ABN Amro Tennis World Tournament. Dat maakte toernooidirecteur Richard Krajicek  bekend. Het toernooi vindt van 13 tot en met 19 februari plaats in Ahoy Rotterdam. Voor Haase wordt het zijn vijfde deelname.

De nummer 42 van de wereldranglijst doet voor het eerst zonder wildcard mee. "Toen Richard mij vroeg om opnieuw naar het toernooi te komen, hoefde ik daar geen moment over na te denken", zegt Haase. "Er is immers niets mooier dan spelen voor eigen publiek." De Hagenaar boekte afgelopen seizoen in Kitzbühel zijn eerste ATP-toernooizege.

Krajicek is blij dat Haase deelneemt. "Robin is op dit moment bezig met een zeer sterk seizoen. Op de grandslams en andere grote toernooien heeft hij laten zien het de wereldtop lastig te kunnen maken."

Sijsling bereikt verrassend kwartfinale in Metz

Igor Sijsling is doorgedrongen tot de kwartfinale van het ATP-toernooi in Metz. De 24-jarige Amsterdammer versloeg in de tweede ronde Philipp Kohlschreiber. Sijsling was met 6-4 en 7-5 te sterk voor de als zevende geplaatste Duitser.

De Nederlander startte sterk tegen de nummer 45 van de wereld. Sijsling kwam nauwelijks in de problemen en brak Kohlschreiber in de beslissende tiende game van de eerste set. In de tweede set bleef Sijsling goed bij de les. De nummer 148 van de wereld serveerde iets minder, maar trok met een break wel de wedstrijd naar zich toe.

Sijsling, die via de kwalificaties het hoofdtoernooi had bereikt, neemt het in de kwartfinale op tegen Ivan Ljubicic. De als vierde geplaatste Kroaat versloeg in de tweede ronde Nicolas Renavand uit Frankrijk.

Handelaar UBS blijft vastzitten

De van fraude en boekenvervalsing verdachte handelaar die de Zwitserse bankreus UBS een verliespost van 2,6 miljard euro zou hebben bezorgd blijft in elk geval tot 20 oktober vastzitten. Dat heeft de rechtbank in Londen donderdag bepaald.

Verdachte Kweku Adoboli sprak tijdens de zitting alleen om zijn naam, geboortedatum en woonplaats te bevestigen.

Door het nieuws van de arrestatie van Adoboli vorige week is de positie van UBS-topman Oswald Grübel onder druk komen te staan. De grootste aandeelhouder van de bank, de Singaporese Investeringsmaatschappij, sprak eerder deze week haar ongenoegen uit over de situatie bij UBS. De maatschappij, die een belang van 6,4 procent heeft in UBS, zag de koers van het aandeel meer dan halveren sinds zij aandeelhouder werd.


Handelaar UBS blijft vastzitten (Foto: Novum)

OM eist zes maanden cel tegen Damschreeuwer

Het Openbaar Ministerie heeft donderdag een jaar cel geëist, waarvan de helft voorwaardelijk, tegen de Damschreeuwer. De 40-jarige man, die vorig jaar de dodenherdenking op de Dam in Amsterdam verstoorde, mag ook vijf jaar lang niet bij de herdenking komen, vindt justitie.

De dakloze Gennaro P. kwam zelf niet opdagen in de Amsterdamse rechtbank. Hij staat terecht voor het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel en het verstoren van de rust. Bij de paniek die volgde op zijn schreeuw, raakten tientallen mensen gewond. Aanvankelijk werd P. ook verdacht van 'aanranding van de koningin', maar dat deel van de aanklacht is later geschrapt.

Volgens de officier van justitie is P. aansprakelijk voor de paniek die op de Dam ontstond. "De verdachte heeft bewust iets vervelends gedaan, en moet niet worden gezien als een romantische zwerver." Justitie nam in de eis mee dat de Damschreeuwer geen spijt heeft getoond. "Hij sluit zelfs niet uit dat hij het weer zou doen, als hij de kans krijgt." Als P. zich de komende vijf jaar tijdens de dodenherdenking weer op de Dam vertoont, moet hij ook het voorwaardelijke deel van zijn straf uitzitten.

P. liet aan de Amsterdamse stadszender AT5 weten dat hij de eis 'behoorlijk hoog' vindt. "Ze mogen blij zijn dat ik niet aanwezig was, want dan had ik nog wel eens behoorlijk uit mijn slof kunnen schieten."

P.'s advocaat Theo Hiddema bepleitte in de rechtszaal vrijspraak. Hij stelde dat er geen verband mocht worden gelegd tussen de schreeuw en het letsel van de bezoekers van de dodenherdenking. "Daar zaten nog wat factoren tussen, hoewel hij misschien wel een morele grens heeft overschreden."

Een deel van de mensen die gewond raakten, eisen samen duizenden euro's schadevergoeding, omdat zij een tijd niet konden werken.

De man heeft voor de schreeuw vorig jaar ruim een maand vastgezeten. P. werd in april opnieuw aangehouden, voor diefstal. Omdat hij veelpleger zou zijn, werd hij voor negentig dagen vastgezet en zat hij dit jaar tijdens de dodenherdenking in de cel.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Bijzondere bijstand naar chronisch zieken

Gemeenten moeten het geld voor de bijzondere bijstand dat zij niet opmaken, besteden voor chronisch zieken en gehandicapten. Het kabinet gaat hierover overleggen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), zei premier Mark Rutte (VVD) donderdag.

Hij komt hiermee tegemoet aan een verzoek van het CDA. Fractieleider Sybrand van Haersma Buma hield de premier voor dat gemeenten aan eind van het jaar wel eens geld overhouden dat is bedoeld voor de bijzondere bijstand. "Dat is niet de bedoeling." Hij vroeg daarom ervoor te zorgen dat dit geld bij chronisch zieken en gehandicapten terecht komt.

Rutte antwoordde dat dit in eerste plaats een verantwoordelijkheid is van de gemeenten. Niettemin is hij bereid om gemeenten op te roepen 'bijzondere aandacht' te geven aan deze groepen en daarover te overleggen met de VNG.

De premier herhaalde verder dat hij zijn best gaat doen om ervoor te zorgen dat de bezuinigingen van het kabinet in de zorg en sociale zekerheid niet ten koste gaan van mensen die van meerdere regelingen afhankelijk zijn. Bij de uitvoering wordt extra gelet op deze zogeheten stapeling, aldus Rutte.

Drie nieuwe arrestaties voor Kuiprellen

De politie heeft donderdagochtend drie mannen aangehouden naar aanleiding van de rellen zaterdagavond bij het Feyenoord-stadion. Ook werden twee mannen, die eerder deze week waren vrijgelaten, opnieuw gepakt. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

De vijf hebben volgens de politie een belangrijke rol gespeeld bij de ongeregeldheden bij De Kuip in Rotterdam. Het gaat om een 17-jarige jongeman uit De Lier, een 21-jarige Schiedammer en een 17-jarige jongen uit Rotterdam. Een 20-jarige man uit Den Haag en een 19-jarige Capellenaar zijn opnieuw aangehouden. De twee waren zaterdag al aangehouden met twee andere mannen.

Zondag en woensdag werden nog eens twee mannen, een 18-jarige Barendrechter en een 20-jarige man uit Cappelle, aangehouden. Zij zitten nog vast.

De nieuwe arrestaties werden verricht nadat de politie beeldmateriaal van de rellen had bestudeerd. De vijf werden herkend en zijn in hun woningen aangehouden.

De supporters probeerden zaterdag het Maasgebouw te bestormen uit protest tegen het beleid van de club. Agenten konden hen maar ternauwernood buiten de deur houden door hun dienstwapen te trekken.

De politie roept relschoppers op om zich vrijwillig te melden. Als dat niet gebeurt, wordt de hulp van burgers ingeroepen. Burgemeester Ahmed Aboutaleb kondigde dinsdag aan dat er mogelijk grote beeldschermen met daarop foto's van de verdachten in Rotterdam worden geplaatst.

Dodental aardbeving India stijgt naar 106

Het dodental als gevolg van de aardbeving die zondag het noordoosten van India en China en Nepal trof is opgelopen tot 106. Reddingswerkers wisten donderdag eindelijk een aantal afgelegen dorpen in het noordoosten van India te bereiken. De verwachting is dat het dodental nog verder oploopt.

De hulpverlening werd ernstig gehinderd door zware regenval. Helikopters moesten aan de grond blijven en wegen waren niet begaanbaar, omdat ze bedolven waren door modderstromen. Donderdag trok de regen weg en konden helikopters opstijgen en naar het getroffen gebied vliegen. Andere reddingswerkers proberen met zware graafmachines en dynamiet de wegen weer vrij te maken. De verwachting is dat de wegen vrijdag weer vrij zijn.

Het Indiase leger heeft zeventig buitenlandse toeristen geëvacueerd uit het rampgebied, aldus tv-zender TimesNow. De ruim tweehonderd kloosters en de spectaculaire uitzichten in het Himalayagebergte trekken jaarlijks rond de twintigduizend toeristen.

Negen dorpjes, die door de aardbeving zonder stroom zitten, zijn afgesloten van de rest van de wereld, maar vliegtuigen hebben rijst en andere voorraden boven de plaatsjes gedropt.

Naar schatting heeft de beving voor rond de 16 miljard euro schade aangericht.


Dodental aardbeving India stijgt naar 106 (Foto: Novum)

Bomdreiging Schagen blijkt motorpech

Het tikkende geluid in een auto in Schagen dat maandag voor consternatie zorgde, blijkt te zijn veroorzaakt door een motorisch defect. Dat zegt een woordvoerder van de gemeente Schagen. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie nam de auto maandag onder de loep en de omgeving moest worden afgezet.

Hoewel dezelfde dag al duidelijk was dat er geen bom in de auto zat, ontstond door de 'autobom' veel onrust in de buurt. De bron van het verdachte tikkende geluid was namelijk nog niet gevonden.

In een bijeenkomst woensdagavond stelde burgemeester Gerrit Westerink van de Noord-Hollandse plaats bewoners gerust. Hij gaf aan dat een kapotte brandstofpomp de boosdoener was.

Inter bevestigt aanstelling Ranieri

Claudio Ranieri is de komende twee seizoenen trainer van Internazionale. Dat meldt de Italiaanse club donderdag op zijn website. De 59-jarige Ranieri vervangt zijn landgenoot Gian Piero Gasperini, die eerder deze week werd ontslagen vanwege de slechte resultaten.

Ranieri leidt vanmiddag al zijn eerste training bij de club van Wesley Sneijder en Luc Castaignos. De officiële presentatie van de Italiaan volgt morgen. Ranieri was voor het laatst actief bij AS Roma. Bij de Romeinen nam hij in februari ontslag.

Inter draait tot dusver een moeizaam seizoen. De Nerazzurri verloren twee competitieduels en staan na drie speelronden achttiende in de Serie A. In de Champions League ging Inter in de eerste thuiswedstrijd met 1-0 ten onder tegen het Turkse Trabzonspor.


Inter bevestigt aanstelling Ranieri (Foto: Novum)

Tijgertje niet meer de cel in

Tijgertje hoeft niet meer de cel in wegens diefstal. De Haagse, bekend van haar deelname aan Oh Oh Tirol, is veroordeeld tot 96 dagen celstraf. Ze heeft die tijd al in voorarrest uitgezeten. Wel moet Tijgertje nog een werkstraf van zestig uur uitvoeren.

Tatjana Liefhebber, zoals Tijgertjes echte naam luidt, kreeg verder twee weken voorwaardelijk wegens rijden zonder rijbewijs. Het OM had hiervoor twee weken cel geëist.

Dropkick Murphys naar Eindhoven

Dropkick Murphys komt naar Nederland voor een optreden. De Amerikaanse punkband staat op 5 februari in het Klokgebouw, maakte concertorganisator Mojo bekend.

In februari kwam het zevende studioalbum uit van Dropkick Murphys, dat zich laat inspireren door bands als AC/DC en The Clash. De band behaalde het meeste succes met de plaat Blackout uit 2003, waarvan de nummers Walk Away en Fields of Athenry afkomstig zijn.

Dropkick Murphys stond al verschillende keren in Nederland. Vorig jaar stond de formatie in Amsterdam en dit jaar op het festival Paaspop in Schijndel. In 2008 waren ze te vinden op Lowlands.

De voorverkoop voor het Eindhovense concert begint zaterdag.

'Melk kan risico op kanker verhogen'

Mensen die meer dan twee glazen melk per dag drinken, hebben niet minder kans op botbreuken. Terwijl twee glazen melk per dag de kans op bijvoorbeeld prostaatkanker kan verhogen. Dat betoogt de Amerikaanse voedingswetenschapper Walter Willett vrijdag tijdens een publiekslezing, georganiseerd door het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.

Willett is in Amerika gezaghebbend op het gebied van bevolkingsonderzoek naar de relaties tussen voeding en gezondheid.

Hij vindt dat voedingsorganisaties voorzichtig moeten zijn met hun adviezen voor het drinken van veel melk.

'Melk kan risico op kanker verhogen'
'Melk kan risico op kanker verhogen' (Foto: ANP)

Haags gezin opgepakt voor cocaïnehandel

De politie heeft vorige week een vrouw en haar twee zonen opgepakt voor cocaïnehandel. Ook een neef en een vriend van de vrouw zijn aangehouden, meldt de politie donderdag.

De 57-jarige vrouw handelde vanuit haar woning. De vier mannen zouden haar geholpen hebben. De zonen en de vriend zouden bovendien geld hebben witgewassen. Het vijftal blijft voorlopig vastzitten.

De politie heeft drie woningen in Den Haag en Voorburg doorzocht, waarbij in elke huis cocaïne werd gevonden. Ook werden dure schilderijen, televisies en auto's aangetroffen. De politie heeft de spullen in beslag genomen.

Twente heeft probleem met shirtsponsor

De amateurs van VV Zwaluwen hadden zich gisteren na het bekertreffen tegen FC Twente verheugd op de wedstrijdshirts van de Tukkers, maar kwamen uiteindelijk met lege handen te staan. Reden is dat de club uit Enschede door een probleem met de shirtsponsor over te weinig kleding voor de spelers beschikt.

"Onbegrijpelijk. FC Twente heeft een klein probleem met de sponsor, dat loopt nog. Vandaar dat we niet voldoende in de shirts zitten. Onbegrijpelijk, maar ik kan er niets aan doen", zei verdediger Dwight Tiendalli na de 1-8 zege tegen RTV Oost.

Nummers importeren in Dance Central 2 kost 400 MS-punten

Het is mogelijk om in Dance Central 2 lekker verder te dansen op de nummers uit het eerste deel. Er is namelijk een optie om de liedjes over te zetten. Het overzetten is helaas niet gratis en gaat 400 Microsoft-punten kosten.

Om de nummers over te zetten heb je een code nodig die in de handleiding van het eerste deel staat. Door deze in te voeren kun je via Xbox Live een Import Pack downloaden, waarmee je de nummers kunt importeren in deel twee. Het Import Pack kost 400 Microsoft-punten, ongeveer 5 euro, zo laat Microsoft weten via Xbox.com.

De code uit de handleiding is slechts één keer te gebruiken. Wie Dance Central tweedehands heeft gekocht kan dus de pech hebben dat de code al is geactiveerd door de vorige gebruiker.

Van den Brom eist prestaties in uitduels

Vitesse liet in eigen stadion dit seizoen nog geen punten liggen. Trainer John van den Brom hoopt dat zijn ploeg ook in uitwedstrijden zo goed presteert.

De Arnhemmers begonnen het seizoen met een 0-0 gelijkspel tegen ADO Den Haag. Aan de uitduels tegen Ajax (4-1) en AZ (4-0) hield Van den Brom minder goede herinneringen over. "Het is nu wel zaak om onze vorm ook in uitduels te tonen", vertelt hij aan Voetbal International.

"Op dat vlak komt Excelsior-uit komende zondag op het juiste moment. Zo'n wedstrijd is nooit een makkie, dus we kunnen laten zien of we hier professioneel mee kunnen omgaan." Vitesse staat na zes speelronden op de zesde plek in de Eredivisie. Excelsior is hekkensluiter met één punt.

Vier ton schade aan Stedelijk na huldiging Ajax

De schade die het Stedelijk Museum in Amsterdam in mei opliep bij de huldiging van Ajax op het Museumplein bedraagt vier ton. Een deel van de kosten voor herstel wordt verhaald op de mensen die veroordeeld werden voor de vernielingen. Dat staat in een voortgangsrapportage.

De verbouwing van het museum, dat binnenkort weer dichtgaat, heeft waarschijnlijk geen verdere vertraging opgelopen. "Er is zeer goede hoop dat de twee weken die besteed werden aan het herstel van de schade, weer kunnen worden ingelopen", zei de zegsman. De gemeente verwacht dat het museum in de loop van de tweede helft van volgend jaar zijn deuren weer opent.

De gemeente was over het algemeen tevreden over het verloop van de huldiging in de Amsterdam Arena en de binnenstad. Het gedrag van de ongeveer tweehonderd Ajax-supporters die door de hekken braken en andermans eigendom vernielden is echter 'verwerpelijk en onacceptabel'.

Het Stedelijk Museum wordt sinds 2004 verbouwd en zou oorspronkelijk in 2008 opengaan, maar dat werd telkens vertraagd. Hoofdaannemer Mildreth ging begin dit jaar ook nog eens failliet. Volkerwessels maakt de verbouwing nu af voor 4,5 miljoen euro extra.

Het bouwbedrijf verwacht dat het verbouwde Stedelijk eind januari kan worden opgeleverd.

[WK] Nederland start zonder kopman

De Nederlandse wielerploeg zal komende zondag bij het WK wielrennen in Kopenhagen in de wegwedstrijd starten zonder uitgesproken kopman. Bondscoach Leo van Vliet wil het verloop van de wedstrijd afwachten en van daar uit zien welke renners er in de finale mee kunnen doen om de prijzen.

"We gaan ook niet met een kopman rijden. We hebben in ieder geval twee jongens die redelijk kunnen sprinten: Pim Ligthart en Lars Boom," zei Van Vliet die weet dat laatstgenoemde vorige week nog de Ronde van Groot-Brittannië op zijn naam wist te schrijven.

Rutte: Geen referendum over steun aan Grieken

Het kabinet wil geen referendum over Nederlandse steun aan Griekenland. Premier Mark Rutte zei dat donderdag tegen PVV-leider Geert Wilders.

"Veel mensen snappen niet dat we 18 miljard euro bezuinigen maar tegelijk garanties en bilaterale leningen aan de Grieken geven", zei Wilders, die al eerder een referendum over de kwestie voorstelde.

Rutte wees er op dat de regeringspartijen VVD en CDA voorstander zijn van een representatieve democratie en daarmee principieel tegen referenda.

Sulejmani en Anita lijken fit

Miralem Sulejmani en Vurnon Anita kunnen zaterdagavond waarschijnlijk met Ajax voor eigen publiek tegen FC Twente voetballen. Beide spelers oefenden vandaag weer voluit op de training van de Amsterdamse club. Trainer Frank de Boer kan het tweetal in zijn selectie opnemen als ze ook morgen de gehele oefensessie kunnen afwerken.

Sulejmani is razendsnel hersteld van een hamstringblessure die hij vorige week in de thuiswedstrijd tegen Olympique Lyon (0-0) opliep. Anita viel zondag tijdens de uitwedstrijd tegen PSV (2-2) uit met een enkelblessure.

Eerste Franse boerkavonnis: 120 euro boete

Voor het eerst heeft donderdag een Franse rechter een boete opgelegd op basis van het 'boerkaverbod' dat op 11 april in Frankrijk van kracht werd. De 32-jarige Hind Ahmas moet 120 euro betalen omdat zij op de openbare weg een sluier droeg die vrijwel geheel haar gezicht bedekte.

De vrouw stapt desnoods naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens om de veroordeling aan te vechten. Volgens haar advocaat veroordeelt de nieuwe Franse wet de vrouw tot een soort levenslang omdat zij met haar nikab niet meer de straat op mag.

Vinokourov gaat door

Aleksandr Vinokourov plakt toch nog een jaar aan zijn loopbaan vast. Dit heeft hij op een persconferentie bekendgemaakt. Na de Tour de France van dit jaar, waarbij hij zwaar ten val kwam, zei hij dat zijn loopbaan ten einde was.

De 37-jarige Vino brak tijdens die valpartij zijn rechterdijbeen. Hij zei daarop dat hij de wielersport vaarwel zei, maar niet veel later liet hij echter doorschermeren zijn besluit mogelijk te heroverwegen.

Overigens zou voor zijn ploeg Astana een definitief vertrek van Vino een hard gelag zijn. Om in de World Tour te mogen blijven, heeft de ploeg zonder hem te weinig punten

Rechtbank extra beveiligd na aanslag

Het gebouw van de rechtbank van Amsterdam waarop dinsdagnacht een aanslag is gepleegd, wordt donderdag extra beveiligd. Er surveilleren onder meer politiewagens rond het gebouw, zegt een woordvoerder van de rechtbank.

Ze wilde verder niet ingaan op de beveiliging van het gebouw aan de Parnassusweg. "Dit is iets wat wij hebben geconstateerd, maar verder is het een zaak van de politie."

Het gebouw raakte in de nacht van dinsdag op woensdag rond 02.30 uur flink beschadigd door een explosie die ontstond na de inslag van een projectiel. Na de aanslag vluchtten twee verdachten op een grijze motorscooter via de Fred. Roeskestraat in de richting van de Amstelveenseweg.

Bij de politie zijn woensdag tientallen tips binnengekomen. Er zit ook bruikbare informatie bij. De politie kon donderdagochtend nog geen nieuwe informatie over de zaak geven.

Sonja Barend mist televisie niet

Sonja Barend vindt haar leven zonder televisiecarrière heerlijk. "Geen seconde spijt van gehad", zegt Barend in het AD over haar besluit te stoppen als presentatrice. De nu 71-jarige was veertig jaar op de buis, voor ze in 2006 besloot te stoppen. "Het leven zonder die druk, ik wilde dat ook nog wel eens meemaken. En het is heerlijk."

Toch mist Barend één ding. "Ik heb geen uitlaatklep voor al mijn ergernissen over dingen die ik lees in de krant en op televisie zie. Soms zou ik zo'n zin hebben om de mensen over wie ik me opwind weer eens lekker tegenover me te hebben, ter verantwoording te roepen."

Barend is op 8 oktober nog een keer te zien op de televisie. Ze reikt dan de Sonja Barend Award voor beste tv-interview uit. Ook stelde ze een boek samen met daarin de beste interviews van de Nederlandse tv.

Deel A7 in Friesland dicht door kettingbotsing

De A7 is donderdag tussen Oudehaske en knooppunt Joure dicht door een ongeval. Volgens de VerkeersInformatieDienst zijn vijf voertuigen bij het ongeluk betrokken en zijn de hulpdiensten met groot materieel uitgerukt.

Het ongeluk gebeurde rond 11.10 uur bij Oudehaske. Het is niet duidelijk hoelang de weg nog dicht is. Tussen knooppunt Heerenveen en Joure stond rond het middaguur ongeveer 6 kilometer file. Verkeer wordt omgeleid.

Schumacher waarschuwt Vettel over 2012

Red Bull Racing-coureur Sebastian Vettel kent dit Formule 1-seizoen een makkelijk jaar en gaat dan ook zijn wereldtitel prolongeren. Zevenvoudig wereldkampioen Michael Schumacher meldt in Sport Bild dat zijn Duitse landgenoot het in 2012 een heel stuk lastiger zal gaan krijgen.

"Natuurlijk heeft Sebastian dit jaar uitstekend gepresteerd. Maar volgend jaar zal het moeilijker worden. Niet dat hij zal verslappen, maar zijn team zal meer tegenstand krijgen. Het gat tussen de verschillende titelkandidaten zal kleiner zijn. Dit seizoen zijn er races geweest waarin niemand Sebastian kon volgen. Dat laten de anderen niet nog eens gebeuren," zei Schumacher.

Belgische levensstijl bevalt Been

Mario Been is opgeleefd bij Racing Genk. Niet alleen op sportief gebied, ook persoonlijk voelt de oud-Feyenoord-trainer zich in zijn nopjes.

Been boekte al enkele klinkende resultaten, zoals het 0-0 gelijkspel tegen Valencia in de Champions League en de 3-0 competitiezege op Standard Luik. Woensdag won Genk met 6-2 in de beker tegen derdeklasser Deinze. "Ik kan niet ontevreden zijn met de resultaten", citeert Voetbal International Been.

"En de levensstijl bevalt me. De mensen zijn enorm aardig en hebben me heel goed opgenomen. Ik woon nu ook in Genk en kan alleen maar zeggen dat ik het ontzettend naar mijn zin heb."

Het lagere verwachtingspatroon bij Genk vindt Been ook prettig. "Ook Genk wil presteren. Die druk moet je jezelf opleggen. Maar het is weleens prettig als je omgeving wat relaxter met bepaalde dingen omgaat en dat je niet bij elk tankstation tekst en uitleg hoeft te geven."

De fans hebben Been snel in de armen gesloten. Hij werd vrijwel meteen toegezongen. "Geweldig. Doet me goed. Maar ik weet ook hoe het snel weer anders kan zijn. Ik geniet van de momenten. Ik ben blij dat ik me hier kan... ehhh, revancheren is een groot woord, maar dat ik kan laten zien dat ik gewoon een goede coach ben."

Japanse dame in bikini speelt Dead Rising 2: OTR

Binnenkort verschijnt er een tweede Dead Rising 2. Dit keer zien we de gebeurtenissen uit die game door de ogen van Frank West, de held uit het eerste deel. Dead Rising 2: Off the Record is bijna klaar en Capcom is nu begonnen met het promoten van de game.

Naast de gebruikelijke foto's en trailers heeft Capcom nu bedacht dat het leuk is om een Japanse dame de game te laten spelen. Om het allemaal nog leuker te maken heeft ze enkel een bikini aan en zit ze te stuiteren op een skippybal. Wat ze allemaal precies zegt weten we niet, maar dat is waarschijnlijk ook helemaal niet zo belangrijk...

"Diablo III werkt beter op consoles dan pc"

Sinds de aankondiging van Diablo 3 zijn er een hoop gamers die stilletje hopen dat de game ook naar de console zal komen. Deze geruchten werden eerder al versterkt toen bleek dat Blizzard op zoek was naar mensen met ervaring voor de PlayStation 3. Nu heeft Blizzard zelfs gezegd dat de controller misschien wel beter werkt dan de combinatie van muis en toetsenbord op de pc.

Jay Wilson, game director voor Diablo 3, geeft aan dat de controller enorm goed werkt in combinatie met de game. Ze zijn aan het kijken of de game naar de console zou kunnen komen en de grootste reden hiervoor is het gevoel van controle die je krijgt met de controller.

"With some of our early experiments in putting a direct control scheme into the game via a 360-like analogue controller, I've been 'Oh this feels even better, with direct control..."

Op de pc wordt de game bestuurd met de muis en het toetsenbord. Door met je muis te klikken kun je je karakter laten voortbewegen. Met de controller heb je veel meer directe controle over je karakter en volgens Wilson werkt dit erg goed. De kans dat de game ooit naar de consoles komt is erg groot. Wilson geeft aan dat mocht dit gebeuren, ze waarschijnlijk ook de mogelijkheid geven aan pc-gamers om de game met een controller te spelen.

Wanneer Diablo 3 in de winkels zal liggen is nog steeds niet bekend. Wel is de bèta sinds kort van start gegaan. Hiervan zijn ook al beelden op het web verschenen.

Diablo 3

Neale: "Ferrari ontwikkelt 2011-auto door"

Volgens McLaren-directeur Jonathan Neale werkt Ferrari nog steeds aan de auto van dit seizoen. De Italianen meldden eerder deze week dat in Singapore de laatste nieuwe delen worden geleverd en dat de focus op het seizoen 2012 is gericht, iets waar de grote concurrent niet in gelooft.

"In een seizoen als deze, dat doorgaat tot eind november, is het gewoon niet mogelijk om je volledige aandacht alleen maar op dit seizoen te richten, zonder dat je kijkt naar volgend jaar. Maar we hebben al eens bewezen dat onze organisatie dat aan kan," zei Neale tegen de officiële site van de Formule 1.

"En onze collega's bij Ferrari mogen dan wel zeggen dat ze de ontwikkeling van de auto voor dit jaar hebben stopgezet, zij weten ook dat alle 'know-how' van hun 2011-auto overgeheveld wordt naar die van 2012. Het zal een evolutie zijn," zei de Brit die ook weet dat de italianen met Fernando Alonso blijven strijden om de tweede plaats in het rijderskampioenschap.

Vijf verdachten Kuip-rellen aangehouden

De politie heeft donderdagochtend vijf mensen aangehouden die worden verdacht van betrokkenheid bij de rellen van afgelopen zaterdag bij De Kuip.

Dat heeft een woordvoerster van het Openbaar Ministerie donderdag aan het ANP gezegd. Eerder werden al zes verdachten aangehouden. De mannen die donderdag in de boeien werden geslagen zijn een 17-jarige jongen uit De Lier, een 21-jarige man uit Schiedam, een 17-jarige Rotterdammer, een 20-jarige man uit Den Haag en een 19-jarige Capellenaar.

De Hagenaar en de Capellenaar werden eerder al gearresteerd, maar zijn nu opnieuw aangehouden omdat er nieuwe feiten aan het licht zijn gekomen. De vijf verdachten werden door een speciale eenheid van de politie van hun bed gelicht. Ze worden verdacht van openlijke geweldpleging bij het Maasgebouw.

Een protestmars van de harde kern voorafgaand aan de wedstrijd tussen Feyenoord en De Graafschap liep volledig uit de hand toen een groep supporters de aanval openden op het Maasgebouw van De Kuip. Politieagenten voelden zich gedwongen om hun wapens te trekken.

Hargreaves: "Ik wist dat deze dag een keer zou komen"

Manchester City nam een risico met het contracteren van Owen Hargreaves. De middenvelder kende in het verleden veel blessureleed maar maakt zijn debuut voor The Citizens in de met 2-0 gewonnen duel tegen Birmingham City. De Engelsman kijkt nu met vertrouwen naar de toekomst en hoopt binnenkort de volle negentig minuten te kunnen spelen.

"Het was mijn eerste echte wedstrijd in drie jaar en vier maanden", zei Hargreaves. "Dat was ook wel beangstigend. Maar ik heb de zomer hard gewerkt. Dit is een belangrijke stap. Ik wist dat deze dag een keer zou komen. Soms was het bijzonder moeilijk. De laatste jaren waren een les in nederigheid. Er waren zoveel wedstrijden die ik hoopte te spelen; op het WK, het EK, in de Europa Cups. Maar het kwam er nimmer van."

Trainer Roberto Mancini zag overigens wel dat Hargreaves nog niet helemaal gewend was. "Na zo'n lange periode aan de kant was het voor hem niet gemakkelijk", aldus Mancini. "Maar hij werkte hard en scoorde fantastisch. Vóór de wedstrijd zeiden we dat we hem 45 tot zestig minuten zouden geven. Het bleek dat hij fit genoeg was voor een uur."

[MLB] Yankees plaatsen zich voor play-offs

New York Yankees heeft de play-offs van de MLB bereikt. De Amerikaanse recordkampioen plaatste zich door een 4-2 zege op Tampa Bay Rays. Daarmee verzekerde New York Yankees zich ook van de eindzege in de American League East.

New York Yankees is de derde ploeg die zich plaatst voor de play-offs van de Amerikaanse honkbalcompetitie. Detroit Tigers en Philadelphia waren eerder al zeker van de play-offs in de American League.

De Yankees werden in 2009 voor het laatst kampioen van de MLB.


Yankees plaatsen zich voor play-offs MLB (Foto: Novum)

Verwarde man bedreigt reizigers op Schiphol

De marechaussee heeft woensdagnacht een 32-jarige Amsterdammer aangehouden op Schiphol. Hij dwaalde in een verwarde toestand over het vliegveld en bedreigde daarbij diverse reizigers, meldt een woordvoerder.

De man verzette zich hevig bij zijn arrestatie. Marechaussees moesten pepperspray gebruiken om hem onder controle te krijgen. De man is na zijn arrestatie opgenomen in een psychiatrische instelling.

[Upd] Rutte ergert zich aan toon debat

Premier Mark Rutte (VVD) heeft zich woensdag tijdens de eerste dag van de Algemene Beschouwingen 'kapot geërgerd' aan de toon van het debat. Hij is echter niet van plan om meteen te reageren op de 'schofferingen' van gedoogpartner Geert Wilders (PVV), bleek donderdag aan het begin van de tweede dag van het Kamerdebat over de begroting van volgend jaar.

SP-leider Emile Roemer had Rutte woensdag gevraagd voorafgaand aan het debat te reageren op alle aantijgingen van Wilders. Dat is de premier niet van plan, omdat het de aandacht zou afleiden van de grote problemen waar Nederland voor staat. "Ik zal Roemer bedienen, ik zal in de loop van het debat een aantal dingen zeggen over wat is gebeurd en daar een appreciatie van geven."

Update 11.27 uur.
Premier Mark Rutte is niet bereid om meteen te debatteren over de stijl en het woordgebruik van PVV-leider Geert Wilders in het debat van woensdag. "Dat is het niet waard, ik wil eerst praten over de problemen in de wereld’’, zei Rutte.

SP-leider Emile Roemer wilde meteen van Rutte een reactie. Maar die zei dat hij zich 'kapot geërgerd' had over de berichtgeving over Wilders woensdag. Hij wil Wilders niet nog meer aandacht geven als er gepraat moet worden over de crisis in de wereld. "Ik ga hem dat genoegen niet doen", zei Rutte. 

Gronings concert White Lies verplaatst

Het optreden dat White Lies op 24 november zou geven in het Martiniplaza in Groningen is verplaatst. De Britse band staat nu op 11 december in de Oosterpoort in Groningen, maakte concertorganisator Mojo bekend.

White Lies geeft daarnaast op 6 december een show in het Eindhovense Klokgebouw. De band, bekend van nummers als Farewell to the Fairground en To Lose My Life, stond eerder dit jaar al op de planken tijdens Eurosonic in Groningen en in de Heineken Music Hall in Amsterdam.

Boerin vaak hoog opgeleid

Boeren en tuinders zijn steeds vaker hoog opgeleid en dat geldt vooral als een vrouw aan het hoofd van de boerderij staat, blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het opleidingsniveau steeg bij de vrouwelijke bedrijfshoofden veel meer dan bij de mannen. Van de vrouwen had in 2005 bijna 12 procent een hogere beroepsopleiding of een universitaire studie achter de rug. In 2010 was dit gestegen tot 19 procent. Bij de mannen was dat bijna 8 procent in 2005 en bijna 10 procent vorig jaar.

Boerin vaak hoog opgeleid
Boerin vaak hoog opgeleid (Foto: ANP)

Veuchelen langer bij Vacansoleil

Frederik Veuchelen heeft zijn contract bij Vacansoleil verlengd. Het nieuwe contract van de 33-jarige Belg, die sinds 2009 voor de Nederlandse ploeg rijdt, loopt tot eind 2013.

Veuchelen, die na zijn studie prof werd in 2004, rijdt doorgaans in dienst van de kopmannen. Zijn grootste succes was winst in Dwars door Vlaanderen 2006. In 2010 werd hij derde op het Belgisch kampioenschap in en rond Leuven. De sterke renner uit Vlaams-Brabant maakte in de Ronde van Italië 2011 zijn debuut in een grote ronde. 

Veuchelen is content met de nieuwe overeenkomst: “Super om nog twee jaar in dit team te zitten. Een meerjarige overeenkomst geeft rust en toont vertrouwen vanuit de ploeg. Ik kijk er dan ook naar uit om de komende twee jaar in een ploeg met veel jong talent mijn steentje bij te dragen. Mijn rol zal naast het delen van ervaring bestaan uit hard werken en het zijn van een echte teamplayer.”

Assassin's Creed beperkt bij AC:Revelations

Eerder deze week wisten we te melden dat de PS3-versie van Assassin's Creed: Revalations de originele Assassin's Creed bevat. Deze actie blijkt echter beperkt en geldt zolang de voorraad strekt.

Dit nieuws is te lezen op de PlayStation Blog. Het is verder onbekend hoe groot de voorraad is met Blu-ray-disks waarop beide games staan. Wie een exemplaar wil met beide games wordt aangeraden om de game alvast te reserveren. De actie is ook in Nederland geldig, zo laat Ubisoft Nederland weten.

Hyves bundelt krachten met Sp!ts

Hyves gaat samenwerken met dagblad Sp!ts, waardoor er een redactionele laag aan het sociale netwerk wordt toegevoegd. Bezoekers zijn op die manier meteen op de hoogte van het laatste nieuws en kunnen daarover praten met andere gebruikers, zo maakte Hyves donderdag bekend.

Volgens Hyves is de samenwerking een logisch gevolg van de overname door de Telegraaf Media Groep (TMG) in november vorig jaar. Zowel Hyves als Sp!ts maakt onderdeel uit van TMG.

De nieuwe strategie houdt in dat het Hyves-onderdeel 'Nu-in-Nederland' verder wordt verrijkt met content, zoals polls en video's. Daarbij wordt vooral de nadruk gelegd op nieuws, sport en entertainment.

Hyves heeft in totaal 9,7 miljoen Nederlandse leden en een maandelijks bereik van 7,2 miljoen bezoekers.

Hyves bundelt krachten met Sp!ts
Hyves bundelt krachten met Sp!ts (Foto: ANP)

Infinity Ward geeft niets om MW3-verkoopaantallen

Infinity Ward creative strategist Robert Bowling heeft in een interview met IGN gezegd dat de ontwikkelaar niets om de verkoopcijfers geeft van Modern Warfare 3. Voordat iedereen nu 'shenanigans!' gaat roepen, probeert Bowling dat uit te leggen.

Wat hij er mee bedoelt te zeggen is het volgende. "Our 100 per cent focus is making a game that we’re going to love to play, that we’re going to be proud of, and that we know that our fans are going to play."

Of die fans op één hand te tellen zijn, maakt voor Bowling niet uit. "We don’t care if there are three people playing it or 30 million people playing it. If there are three people having a great time then we’ve done our job correctly and we will be happy." Gelukkig, maar snel werkloos.

Angry Birds straks te vinden in Starbucks

Starbucks is in gesprek met Rovio Entertainment, de ontwikkelaar van Angry Birds, om leaderboards in de winkel neer te zetten met Angry Birds-highscores van klanten. "It's tying in the real world with the virtual world", aldus Wibe Wagemans, senior vice president.

Rovio Entertainment hoopt zodoende meer betrokkenheid bij het merk Angry Birds te genereren, terwijl ze een slok nemen van hun koffie. Dit hoort bij de strategie om Angry Birds steeds meer en meer onder de aandacht te krijgen met ander soort merchandise, zoals knuffels en T-shirts. Op dit moment verkoopt Rovio bijna één miljoen knuffels per maand.

Starbucks geeft geen commentaar. "While we are always looking for great partnerships to better meet the needs of our customers, at this time we have no announcements regarding any work with Rovio Entertainment." Of de leaderboards naar Nederland komen is dus ook nog niet bekend.

Agent carsurft op politieauto

De politie van Quebec is een onderzoek gestart naar de praktijken van een van hun personeelsleden. Op internet is namelijk onlangs een filmpje gezet waarop een van de agenten van deze Canadese stad aan het carsurfen is op de motorkap van een dienstauto.

Ene Pascal Ricard heeft in juni gefilmd hoe Bromsnor op de motorkap meelift terwijl de auto met lage snelheid over de weg zoeft. "Afgelopen zomer was carsurfen echt een trend onder jongeren", zo liet hij gisteren in een interview weten. "Hierop besloot ik een fillmpje op internet te plaatsen waarin is te zien dat ook de politie zich hieraan waagt."

De agent op de motorkap is zo te zien foto's aan het maken. Dat is zeer goed mogelijk, omdat de dag ervoor een ongeluk was gebeurd op de bewuste snelweg. Mogelijk wilde de beste man zo het ongeluk reconstrueren.

Volgens voormalig reconstructie-expert Pascal Ricard is het meeliften op de motorkap tijdens een politieonderzoek ongepast en levensgevaarlijk. De politie is inmiddels op de hoogte van het filmpje en is een onderzoek gestart,

Carsurfende agent
De agent op de motorkap
Klik op de foto voor een filmpje

Werknemers Nintendo 'verliezen alle hoop'

De financiële investeerderswebsite 247wallst.com heeft Nintendo in de top acht bedrijven gezet waar werknemers vermoedelijk "hoop verliezen". Daar geeft de site ook een aantal oorzaken voor, waaronder de mobiele telefoonmarkt en Microsoft en Sony.

"The rise of the Google Android operating system has also encouraged video game publishers to make more products that run on that platform", aldus de site. "The 2010 market share of Nintendo DS fell from 70 percent in 2009 to 57 percent. Nintendo’s growth has also been damaged by the rise of the iPad and iPhone. The future is even grimmer [as] iSuppli predicts Nintendo will sell 70 million 3DS gaming systems by 2015, a figure that is 21 million less than the 91 million in sales racked up by the original DS at the same point in its sales cycle."

Daarnaast wordt ook het laatste kwartaalverlies van Nintendo aangehaald, uit juli. Daaropvolgend zakten de aandelen van de Japanse ontwikkelaar en uitgever met twintig procent. Genoeg redenen dus om de toekomst somber in te zien, volgens de website.

Rangnick weg bij Schalke 04

Schalke 04 zal op zoek moeten naar een nieuwe coach. Om gezondheidsredenen legt Ralf Rangnick zijn functie per direct neer. De 53-jarige Rangnick heeft last van chronische vermoeidheidsklachten.

De trainingen van die Königsblauen, de club van Klaas-Jan Huntelaar, zullen voorlopig door assistenten Markus Gisdol en Seppo Eichkorn worden overgenomen.

"Na lang beraad ben ik tot de conclusie gekomen dat ik een pauze inlas", vertelt Rangnick, die in maart Felix Magath opvolgde. "Ik heb geen voldoende energie meer om het team te leiden. Ik wens Schalke veel succes voor de rest van het seizoen."

Sleepboot vangt schip met brandstof

Een sleepboot in de Amerikaanse staat Alaska is er woensdag in geslaagd een schip met meer dan een half miljoen liter kerosine en 22.000 liter benzine opnieuw aan zich te koppelen. Dat heeft de Amerikaanse kustwacht gezegd.

Het vaartuig werd dinsdagavond door een sleepboot voortgetrokken, maar brak op een ruwe zee met vijf meter hoge golven en windsnelheden van 75 kilometer per uur los. Ten noorden van de Beringstraat raakte het schip op drift.

De sleepboot volgde het schip in de nacht van dinsdag op woensdag en wist zich opnieuw aan het vaartuig te koppelen toen de wind ging liggen. Het schip is niet beschadigd geraakt.

Geen online multiplayer in Star Fox 64 3D vanwege tijd en kosten

Nintendo's Yusuke Amano heeft in een interview met Nintendo Magazine aangegeven waarom er geen online multiplayer in Star Fox 64 3D zit. Amano geeft aan dat dit te veel tijd zou hebben gekost en daardoor ook te veel geld.

"Personally, I play a lot of online FPS games", zegt Amano. "This leads me to think that just making multiplayer parts of existing games playable online isn't enough to create a satisfying experience for users. The popular online games work in lots of things, so they play well online - and if we wanted to satisfy everyone who bought the game, the costs required for including online support would be vast."

Het is dus niet alleen een geldprobleem geweest, er is gewoonweg te weinig tijd geweest. Daardoor is de keuze op de verbetering van de graphics gevallen. "For this project what we needed to do was use Star Fox to provide users with a game that shows the appeal of Nintendo 3DS as quickly as possible. We put a lot of effort into the graphics, and if we had included online support then we couldn't have reached this level in the time allowed."

Amano sluit echter niet uit dat toekomstige Star Fox-projecten wel online gameplay zullen bevatten. "We didn't cut any corners for the multiplayer mode in this game. We did lots of experimentation for the normal wireless local multiplayer and included lots of new features. Working on the multiplayer part was a nice, satisfying challenge, and if I get the chance to work on another Star Fox title, I would definitely consider an online multiplayer mode."

Dieven stelen minder van bouwplaats

Criminelen hebben de afgelopen tijd minder vaak hun slag geslagen op bouwplaatsen. Over de eerste 8 maanden van 2010 kreeg het Verzekeringsbureau bestrijding Voertuigcriminaliteit (VbV) 1600 meldingen van gestolen hijskranen, shovels en heftrucks. In de vergelijkbare periode van dit jaar was dat aantal 15 procent lager. Het VbV bevestigde donderdag een artikel hierover in de Telegraaf.

Voor een deel wijt het verzekeringsbureau de daling aan de crisis. Doordat er minder klussen zijn in de bouw, staat er minder materieel op straat. Bovendien worden door een nieuw opsporingssysteem apparaten sneller teruggevonden, waardoor een melding van diefstal uiteindelijk niet nodig is.

13-jarige bh-fetisjist opgepakt

De Maleisische politie heeft een 13-jarige jongen opgepakt die wel erg opmerkelijke goederen uit een huis had gestolen. Het ventje had namelijk meer dan tien bh's buitgemaakt tijdens een inbraak.

De diefstal werd opgemerkt door ene Huang Siew Hui uit Pahang, die een oogje in het zeil hield bij het huis van haar zus, die het land uit was. Toen de 34-jarige vrouw ontdekte dat was ingebroken, toog zij naar de politie.

Deze wist de knaap al snel in de kraag te vatten. De jongen bekende via de achterdeur te hebben ingebroken om een tiental bh's en een geldbedrag te jatten. De bh-rukker blijkt overigens wel kieskeurig te zijn. Hij had alleen de dure merk-bh's meegenomen. De goedkope oma-bh's had hij laten liggen.

Huizenmarkt stort in; Funda naar 250.000

Het aantal te koop staande woningen in Nederland is naar een nieuwe alltime high gestegen. Op de meest gebruikte koopwoningensite Funda.nl steeg het aantal naar maar liefst 250.000 woningen.

De huizenmarkt lijkt hiermee verder in te storten, ondanks dat het kabinet-Rutte I in juni de overdrachtsbelasting, ook wel de verhuistaks genoemd, van 6 naar 2 procent verlaagde om de verkopen te stimuleren.


Aantal huizen te koop op Funda (Bron: Floris.nu)

'Verhuisbeweging door lagere belasting'
Vereniging Eigen Huis (VEH) zei toen dat de verlaging van de overdrachtsbelasting 'veel mensen net het benodigde duwtje in de rug zou geven om een huis te gaan kopen'. VEH voorspelde toen dat dankzij de verlaging van de overdrachtsbelasting een ware 'verhuisbeweging' in de vastgelopen woningmarkt zou ontstaan.

Ook CDA-minister van Financiën Jan Kees de Jager hoopte in juli dat de verlaging van de overdrachtsbelasting een 'positief signaal van vertrouwen' zou geven. Dit lijkt vooralsnog dus uit te blijven.

Huizenprijzen 9 procent gedaald
Woensdag werd bekend dat ook de daling van de huizenprijzen in een lichte versnelling blijkt te zitten. Vanaf de top in 2008 zijn woningen gemiddeld 9 procent goedkoper geworden. Ondertussen blijkt een derde van de Nederlandse hypotheken 'onder water te staan'; waar de hypotheekschuld hoger is dan de waarde van de woning. Nederland heeft inmiddels de hoogste hypotheekschuld ter wereld.


Daling huizenprijzen versnelt (Bron: RTL Z)

Dodental door tyfoon Japan loopt op

Als gevolg van de krachtige tyfoon Roke, die woensdag aan land kwam in Japan, zijn ten minste zestien mensen omgekomen of vermist. Roke zorgde voor zware regenval aan de Japanse kust en het treinverkeer in Tokyo kwam stil te liggen.

Er werd gevreesd dat de tyfoon problemen kon opleveren voor de kerncentrale Fukushima Dai-ichi, die in maart ernstig werd beschadigd door een aardbeving en een tsunami. Roke trok zoals verwacht over de prefectuur Fukushima, maar de kerncentrale heeft het noodweer goed doorstaan.

Volgens een woordvoerder van Tepco, de beheerder van de kerncentrale, zijn enkele camera's bij de centrale beschadigd, maar is er geen radioactief materiaal vrijgekomen.

De rukwinden die met het noodweer gepaard gingen, beschadigden op veel plekken elektriciteitskabels. Volgens de Japanse autoriteiten zaten meer dan tweehonderdduizend huishoudens woensdagavond zonder stroom.


Dodental door tyfoon Japan loopt op (Foto: Novum)

Negentien woningen ontruimd bij brand Driebergen

Bij een brand in een garagebox in Driebergen zijn donderdagochtend negentien woningen ontruimd. Tientallen mensen werden uit hun bed gehaald vanwege de grote rookontwikkeling, zegt een woordvoerder van de brandweer in de Utrechtse plaats.

Het vuur werd rond 06.30 uur ontdekt in de box aan het Park Sparrendaal. Volgens de woordvoerder maakten zo'n 25 bewoners gebruik van opvang in het stadhuis. "Daarnaast gingen veel mensen vervroegd naar hun werk."

De brand was snel onder controle. Hoe het vuur is ontstaan is onduidelijk. Niemand raakte gewond.

Haastige aanleg glasvezel zorgt voor leidinglekken

Aannemers die glasvezelkabels leggen, nemen vaak onnodige risico's om tijd te besparen. De kabeltrekkers veroorzaakten mede daardoor vorig jaar duizenden lekken in water-, gas-, en stroomleidingen, meldt het Agentschap Telecom van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie donderdag.

De lekkages leiden tot veel schade en gevaarlijke situaties. Uit voorzorg moeten bij een gaslek bijvoorbeeld woningen worden ontruimd vanwege de kans op explosies.

De glasvezelkabels maken sneller internet mogelijk, maar de kabels moeten in een groot deel van Nederland nog uitgerold worden. Er kan geen gebruik gemaakt worden van een bestaand netwerk.

Volgens het Agentschap Telecom houden de aannemers zich niet altijd aan de regels. De kaarten van de ondergrondse infrastructuur zijn wel aanwezig, maar worden niet altijd gebruikt. Ook snappen medewerkers van de aannemer vaak niet wat er op de kaart staat en worden andere voorschriften genegeerd.

Het agentschap wil meer overleg tussen de opdrachtgever, de aannemer en andere betrokken partijen. De gemeente moet het voortouw nemen bij de coördinatie van de aanlag van kabels. Ook moeten risicowijken met veel bestaande kabels worden aangewezen.

Nieuw navigatiesysteem koppelt auto aan trein

Een nieuw slim navigatiesysteem moet autoforensen de trein in lokken. Bij een dreigende file gaat het systeem een seintje geven als het openbaar vervoer sneller is. Een woordvoerder van 92920v bevestigt naar aanleiding van berichtgeving in Trouw dat het systeem in ontwikkeling is.

Mocht de automobilist kiezen voor het alternatief van het openbaar vervoer, dan wordt hij of zij naar een station geleid. Het systeem controleert meteen of er een parkeerplaats beschikbaar is in de parkeergarage naast dat station. Ook het reserveren van een plek moet mogelijk worden.

Reizigersinformatiesysteem 9292ov, in eigendom van alle openbaar-vervoerbedrijven, ontwikkelt het systeem samen met TNO en Tomtom. "We willen met het systeem de bestaande infrastructuur en de al beschikbare informatie koppelen en zo beter benutten", zegt de woordvoerder.

Begin oktober wordt een werkend prototype gepresenteerd. Vooralsnog lijkt het apparaat op een tabletcomputer. In Assen wordt het prototype dit najaar in het kader van een algemener infrastructuurproject getest door ongeveer duizend forensen.

De woordvoerder verwacht dat het nog naamloze apparaat in 2012 of 2013 in de winkels ligt.

Ook coach VanVelzen leert van The Voice of Holland

Roel van Velzen steekt zelf ook nog het een en ander op van The Voice of Holland. De zanger, die vanaf vrijdag weer in de talentenjacht te zien is als coach, leert van zijn eigen commentaar. "Ik word me nog meer bewust van de dingen die ik doe", vertelt VanVelzen aan Metro.

"Soms sta ik zelf op het podium en maak ik fouten die ik de dag daarvoor nog als aanwijzing gegeven heb", legt VanVelzen uit. "Dat is het mafste dat is ontstaan uit vorig jaar."

VanVelzen won The Voice of Holland vorig jaar met zijn 'leerling' Ben Saunders. Inmiddels werken de twee niet meer veel samen. "Bij de eerste paar liedjes heb ik daadwerkelijk met hem in de studio gezeten en nog wat vocal coaching kunnen doen. Maar op een gegeven moment moet je iemand ook loslaten. Ik wil niet dat we altijd aan elkaar verbonden zijn."

Volgens VanVelzen zit een overwinning er dit jaar weer in. In de eerste aflevering harkt hij deelnemer Guy binnen. "Ik heb met Guy wel een hele goeie slag te pakken. Maar er zitten meerdere Bens bij, zeg maar."

Islamatisch centrum nabij Ground Zero geopend

Het islamitische centrum nabij de plek waar het World Trade Centre ooit stond in New York heeft woensdagavond zijn deuren geopend. De bouw van het centrum, dat onder andere een moskee huisvest, was de aanleiding voor veel controverse.

Een orkest met traditionele instrumenten uit het Midden-Oosten speelde op de opening en de muren waren bekleed met een foto-expositie van kinderen van allerlei nationaliteiten.

De ontwikkelaar van het centrum, Sharif El-Gamal, zei eerder in een interview met Associated Press dat de grootste fout bij de bouw van het centrum was dat de nabestaanden van de slachtoffers van 9/11 niet zijn betrokken bij het project. "We hebben ongelooflijke fouten gemaakt", aldus El-Gamal.

"We begrepen in eerste instantie niet dat wij de verantwoordelijkheid hadden om ons private project te bespreken met de nabestaanden van de slachtoffers", zei El-Gamal. "Maar we zijn nu vastbesloten om deze mensen bij ons project te betrekken. We luisteren naar ze." El-Gamal, een in Brooklyn geboren moslim, gaf aan dat er nu ten minste één nabestaande van 9/11 in de raad van advies van het centrum zit.

Volgens El-Gamal is het centrum geïnspireerd op een soortgelijk joods centrum (JCC) in zijn buurt in Manhattan. "Ik wilde dat mijn dochter leerde zwemmen, dus nam ik haar mee naar het JCC", zei El-Gamal. "En toen ik daar binnenliep dacht ik 'wow, dit is geweldig'."

Het centrum had volgens critici niet gebouwd moeten worden, gezien het feit dat het op slechts twee straten van Ground Zero ligt. Onder de critici was PVV-leider Geert Wilders, die vorig jaar in New York sprak op een betoging tegen wat hij noemde 'de moskee op Ground Zero'.

Het centrum is toegankelijk voor mensen van alle geloven en er komt een gedenkteken voor de aanslagen van 11 september 2001. El-Gamal noemde de weerstand tegen de bouw van het centrum 'deel van een campagne tegen moslims'.

Rekening ID-kaart niet meer voor de gemeenten

Gemeenten zijn blij dat de rekening van de ID-kaarten niet meer bij hen wordt neergelegd. Dat zei een woordvoerder van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) donderdag.

De kaarten waren sinds begin deze maand gratis, maar minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) wil dat mensen toch weer voor het identiteitsbewijs gaan betalen. Donner diende woensdagavond een wetsontwerp hierover in. Als dat wordt aangenomen, geldt dat met terugwerkende kracht vanaf 22 september 2011. Hangende de procedure, moeten aanvragers alvast weer over de brug komen.

Rekening ID-kaart niet meer voor de gemeenten
Rekening ID-kaart niet meer voor de gemeenten (Foto: ANP)

Alleen vrouwelijke supporters bij wedstrijd Fenerbahçe

Afgelopen dinsdag was het Şükrü Saracoğlu stadion van Turkse club Fenerbahçe tot de nok toe gevuld met vrouwelijke supporters. De ploeg uit Istanbul speelde tegen Manisapor onder het toeziend oog van 41.000 vrouwen. Na onsportief gedrag door fans bij een vorige wedstrijd had de Turkse voetbalbond besloten dat er bij de komende twee wedstrijden geen supporters aanwezig mochten zijn. Daarna werd er echter besloten om de deuren gratis te open voor vrouwen en kinderen.

Buiten alle verwachtingen om was de opkomst enorm, het stadion bleek zelfs te klein toen sommige vrouwen en kinderen op de trappen gingen zitten. De vrouwen die nog nooit bij een wedstrijd waren geweest kregen het clublied voorgeschoteld via de speakers, terwijl ervaren vrouwen uit volle borst meezongen. Voor sommigen werd het zelfs een familie-uitje met oma van 70 en de kinderen. 

De vrouwen zagen hun club met 1-1 gelijkspelen.

Zangcarrière weerhoudt Belle Pérez van moederschap

Belle Pérez denkt dat haar leven een heel andere wending had genomen als ze geen zangeres was geworden. "Misschien had ik dan nu wel drie, vier kindjes gehad", fantaseert de Belgische zangeres voor de camera van Novum Nieuws.

De 35-jarige zangeres met Spaanse wortels wil wel graag een gezin. "Ik hou ontzettend veel van kinderen dus ik hoop echt dat het er ooit van gaat komen." Pérez heeft nog geen vijfjarenplan. "Als we morgen zin hebben om eraan te beginnen, dan beginnen we eraan", zegt Pérez over het stichten van een gezinnetje. "Maar op dit moment is het nog lekker hard werken en de wereld verkennen."

Pérez heeft al jaren een relatie met de Nederlander Wouter van der Horst. De zangeres leerde de zeven jaar jongere juwelenontwerper kennen in 2008, een paar maanden na haar scheiding. Belle scheidde na een huwelijk van bijna acht jaar van Mario Winters.

Tijdens vakanties, als Belle het rustiger aan kan doen, hoort ze haar biologische klok wel tikken. "Dan tikt hij heel luid. Normaal ben ik ontzettend druk bezig, maar dan ben je lekker relaxed en probeer ik m'n hoofd leeg te maken. Dan liggen die gedachten iets meer voor de hand", zegt de zangeres over haar kinderwens.

"Maar ik heb ervoor gekozen professioneel te gaan zingen", gaat Pérez verder over haar vooralsnog kinderloze bestaan. "Ik krijg daar ook heel veel voor terug. Dat klink misschien als een excuus, maar het is onvoorstelbaar hoe ik als mens gegroeid ben. Je moet bepaalde dingen opofferen, maar ik til er niet zo zwaar aan. Ik ben met mezelf in vrede."

Flexibilisering sleutelwoord voor vastgoedsector

Flexibilisering is een van de belangrijkste ontwikkelingen met het oog op de toekomst van de vastgoedsector. Dat vertelden verschillende deelnemers van een symposium over de ontwikkelingen binnen de sector in de afgelopen twintig jaar van Jones Lang LaSalle (JLL).

Uit onderzoek van de vastgoedadviseur blijkt dat de focus van beleggers in de afgelopen twee decennia aanzienlijk is gewijzigd. Op dit moment bevatten de vastgoedportefeuilles van beleggers ongeveer veertig procent winkelvastgoed en twintig procent kantoren, waar dit begin jaren negentig juist omgekeerd was.

Naast deze verschuiving heeft de kantorensector ook te kampen met een hoog percentage leegstand van rond de negen procent.

"De afgelopen tien jaar zijn er kantoren gebouwd, zonder dat daar echt een behoefte aan was", zegt CEO Johan Buijs van Nieuwe Steen Investments, een voornamelijk op kantoren gericht vastgoedfonds, in zijn presentatie tijdens het symposium. "Hierdoor is er een structureel overschot aan kantoren."

Volgens Buijs heeft de sector een duidelijke visie nodig om iets aan het overschot te doen. "Waar gaan we wel of niet kantoren neerzetten?", aldus de bestuursvoorzitter.

Eric de Clercq Zubli, CEO van Jones Lang LaSalle Nederland, ziet voornamelijk een rol voor de overheid. "De overheid moet het initiatief nemen voor een onttrekkingsfonds. In dat fonds kunnen beleggers bijvoorbeeld de grond stoppen waarop een kantoorgebouw is gebouwd en krijgen ze de grondwaarde in geld ervoor terug", aldus De Clercq Zubli.

"Daarnaast moet er een fiscale maatregel genomen worden, waardoor leegstaande kantoorpanden versneld afgeschreven kunnen worden", voegt hij toe.

Een betere spreiding tussen winkels en kantoren binnen de beleggingsportefeuille is wat Buijs betreft een van de andere zaken waar beleggers aandacht voor moeten hebben.

Daarnaast moeten vastgoedfondsen volgens Buijs flexibeler zijn in hun bedrijfsvoering. Onderdeel daarvan is dat de fondsen flexibeler concepten moeten bieden, waarbij hij kantoren als meer dan alleen een werkplek ziet.

Gerard Groener, CEO van Corio, een vastgoedfonds gericht op de winkelcentra, constateert tijdens zijn presentatie een zelfde ontwikkeling voor de toekomst. "Als je iets neerzet dan moet je de functies flexibiliseren", aldus Groener. Binnen een winkelcentrum kunnen er dan bijvoorbeeld ook een sportlocatie en kantoren gevestigd worden. "We moeten naar de situatie van meerwaarde voor de consument", zegt Groener.

Daarmee is de consument een van de belangrijke speerpunten van beide CEO's met betrekking tot de flexibilisering. Groener zegt daarbij dat technologie producent en consument dichter bij elkaar brengt en dat bedrijven dankzij de technologie de consument beter kunnen leren kennen.

"Weet wat je klanten willen", sluit de visie van Buijs daar naadloos op aan.

Volgens De Clercq Zubli willen klanten, huurders in dit geval, in toenemende mate duurzaam vastgoed. Niet alleen een imago en de uitstraling van maatschappelijke verantwoordelijkheid zijn belangrijk, maar ook waardebehoud van het vastgoed is een belangrijk thema.

Ook binnen de visie van Buijs is duurzaamheid een belangrijke factor voor de ontwikkelingen binnen de vastgoedsector. Maar Buijs heeft tot slot een waarschuwing, 'niet elk concept werkt overal.'

Depay: "Ik moet nog veel leren"

PSV speelde de bekerwedstrijd tegen VVSB met een veredeld B-team. Trainer Fred Rutten gaf veel talenten de kans tegen de amateurs.

"Het past in mijn voetbalvisie om jonge jongens een kans te geven. Zij hebben hun talent kunnen etaleren en aan de eerste elf geroken", zei Rutten in De Telegraaf. Hij kon tevreden zijn, want zijn ploeg won met 0-8 bij VVSB.

"Wij hebben aan de verwachtingen voldaan. Bovendien hebben wij de nul gehouden, wat goed is voor Andreas Isaksson", vervolgde Rutten. Vooral debutant Memphis Depay maakte indruk bij de Eindhovenaren.

Depay scoorde twee keer en versierde bovendien een strafschop die door Georginio Wijnaldum wordt benut. "Ik moet nog veel leren en ben blij met de speeltijd die ik heb gekregen", aldus de linksbuiten in het Eindhovens Dagblad.

Mila Kunis wil niet in pornofilm

Mila Kunis gaat ver voor haar carrière, maar zou niet in een pornofilm willen spelen. De 28-jarige actrice is vanaf donderdag met Justin Timberlake te zien in de komedie Friends With Benefits. De twee hebben daarin een seksrelatie.

"Ik zou denk ik geen pornofilm maken", vertelt Mila voor de camera van Novum Nieuws. "Maar dat is het enige", geeft ze toe. "Ik zeg niet snel dat ik iets niet doe. Soms denk ik: dat zou ik niet doen en dan doe ik het toch."

In Friends With Benefits besluiten de personages van Kunis en Timberlake een open relatie aan te gaan, gebaseerd op seks. Volgens de 30-jarige Justin is komedie een uitstekend genre om grenzen te verleggen. "Maar dat was niet de bedoeling van de film. Zoveel naakt is er nou ook weer niet te zien."

RTL-nieuwslezer Femke Wolthuis terug naar roots

Femke Wolthuis wil zich weer bezighouden met haar grote passie. De 45-jarige brunette maakte woensdag bekend te stoppen als nieuwslezer van het RTL Ontbijtnieuws. "Ik wil gewoon terug naar mijn roots, naar mijn grote liefde theater", vertelt Femke aan De Telegraaf.

De Drentse Wolthuis is vanaf zaterdag te zien in de musical De Bende van de Korenwolf - Het Geheim van de Zoenende Gasten. De voormalig nieuwslezer wil niet alleen als actrice het theater in, ook gaat ze zich bezighouden met de productie.

Het gemis van het theater was niet het enige wat meespeelde in Wolthuis' besluit RTL te verlaten. "Ik had van RTL negen keer een jaarcontract gehad en zou voor de derde keer de flexwet in moeten." Wolthuis verlaat het RTL Ontbijtnieuws met een goed gevoel. "Ik was heel blij met de extra vervangster voor Jan de Hoop, in de vorm van Sanne Steusel."

Single vrouwen in de rij voor invriezen eicellen

Vrijwel alle vrouwen die hun eicellen laten invriezen hebben geen relatie. Een enkeling stelt haar kinderwens uit vanwege haar carrière. Dat blijkt uit een inventarisatie van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam, schrijft de Volkskrant.

Sinds in april het invriezen van eicellen om sociale redenen werd toegestaan, klopten 97 vrouwen aan bij het Amsterdamse ziekenhuis. 92 van hen bleken geen partner te hebben. Gemiddeld hebben zij een leeftijd van 36,2 jaar.

"Het zijn meestal hoogopgeleide vrouwen", zegt Fulco van der Veen van het AMC. "Natuurlijk hebben ze een carrière, maar vrijwel zonder uitzondering willen ze dit omdat ze nu geen man hebben en bang zijn dat het niet op tijd lukt." Volgens Van der Veen hebben de vrouwen bijna allemaal een relatiebreuk achter de rug.

Het AMC zegt verrast te zijn door de grote toeloop. "We dachten dat er eerst een grote golf van aanmelding zou komen en dat het dan klaar zou zijn. Maar mensen blijven maar bellen."

Buitenlandse studenten rukken op

Universiteiten krijgen steeds meer te maken met buitenlandse studenten. In vijf jaar tijd is het aantal ingelote buitenlanders verdubbeld. Vorig jaar kwam bijna een of de vijf studenten niet uit Nederland. Dat blijkt uit cijfers van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), schrijft het Nederlands Dagblad.

Het gaat vooral om studies waarbij de plekken worden verloot, zoals geneeskunde en tandheelkunde. De PVV en de SP maken zich zorgen over de kansen voor Nederlanders. Voor hen is nu minder plaats beschikbaar. De partijen willen dat er afspraken worden gemaakt over het maximum aantal buitenlandse studenten dat mag worden toegelaten.

Vorige maand maakten de VVD en de SP zich al zorgen over de miljoenen euro's die Nederland jaarlijks kwijt is aan het overschot aan buitenlandse studenten. Doordat er veel minder Nederlandse studenten naar het buitenland gaan, levert dat jaarlijks een negatief saldo van zo'n honderd miljoen euro op.

Uit een inventarisatie van de vereniging van universiteiten VSNU bleek dat het aantal aanmeldingen van niet-Nederlandse studenten met bijna veertig procent was gestegen ten opzichte van vorig jaar.


Buitenlandse studenten rukken op (Foto: Novum)

Bakkal: "Terecht op de vierde plaats"

Komend weekend gaat blijken hoeveel waarde de goede competitiestart van Feyenoord heeft. De eerste echte test, AZ, staat voor de deur.

"Die ploeg is ook heel goed gestart", zegt Otman Bakkal tegen het Algemeen Dagblad. "Maar ik vind ook dat men niet zomaar om onze prestaties in de eerste wedstrijden heen kan. NAC-uit is bijvoorbeeld altijd erg lastig. Wij hebben daar verdiend gewonnen en ik moet nog maar zien wie daar nog meer drie punten gaan pakken. We staan gewoon terecht op de vierde plaats."

Bakkal kwam aan het einde van de transferperiode op huurbasis over van PSV. De middenvelder is tevreden met zijn eerste wedstrijden in het Rotterdamse shirt. Lachend: "Ik heb drie duels meegedaan en we hebben al die wedstrijden gewonnen. Het gevoel is dus uitstekend. We moeten deze lijn doortrekken."

Feyenoord onderzoekt de mogelijkheden om Bakkal na dit seizoen definitief te strikken. De club heeft geen optie tot koop bedongen. De middenvelder zelf houdt zich daar niet mee bezig. "Ik ben vooral blij met deze start. Ik weet ook dat ik nog niet breng waartoe ik normaliter in staat moet zijn. Het was voor mijn komst naar Rotterdam een tijd geleden dat ik negentig minuten had gespeeld. Daar werken wij aan. We draaien lekker."

Drie Nederlandse teams uitgenodigd voor Paris-Tours

De Nederlandse wielerploegen Rabobank, Vacansoleil en Skil-Shimano zijn door de ASO uitgenodigd om deel te nemen aan Parijs-Tours. Die koers wordt op 9 oktober verreden.

In totaal starten er 14 Worldtour ploegen, 10 Procontinentale ploegen en één continentaal team. Vorig jaar won Oscar Freire de semi-klassieker. Erik Dekker was in 2004 de laatste Nederlandse winnaar.

Rutten na 8-0: "Score had hoger gemoeten"

Trainer Fred Rutten was tevreden met het spel van de jeugdige PSV'ers tegen VVSB. De Eindhovenaren wonnen met 8-0.

Rutten sprak na afloop van een positieve avond voor PSV. In Noordwijkerhout scoorden de Eindhovenaren acht keer. Dat trainer vond echter dat de score best hoger had kunnen zijn. "Het rendement moet nog omhoog", zegt Rutten tegen het Eindhovens Dagblad.

In de eerste helft gaf PSV tweemaal een corner weg en daar was Rutten niet over te spreken. Hij vond eveneens dat het relatief lang duurde eer PSV op voorsprong kwam. In de twintigste minuut opende Memphis Depay de score met een knap schot.

"In de eerste twaalf minuten hadden we eigenlijk al drie, vier keer moeten scoren", vindt de trainer. Het was voor Depay de eerste keer dat hij in een officieel duel in de basis startte. Naast de openingstreffer wist hij nog een keer te scoren en versierde hij een strafschop, die Georginio Wijnaldum benutte.

Angèle et Tony

Angele et Tony is een ongemakkelijke film.

Het is geen ongemakkelijke film omdat het verhaal over een vrouw, die recentelijk uit de gevangenis is ontslagen en aanpapt (middels een ouderwetse advertentie in de krant) met een visser in een grauw dorpje aan de Franse kust, zo verschrikkelijk controversieel is. Het is geen ongemakkelijke film omdat de goede vrouw in de eerste scene zich laat nemen door een wildvreemde die haar bedankt voor haar diensten met een Aziatische Action Man voor haar zoontje. Het is geen ongemakkelijke film omdat de visser van begin tot eind een meelijwekkend figuur is die vastzit in een uitzichtloos leven waarbij eenzaamheid de kern van zijn bestaan vormt.

Volendam hoopt Ajax te treffen in beker

FC Volendam kijkt direct vooruit nadat het de volgende ronde bereikte van de KNVB-beker. Trainer Gert Kruys hoopt op Ajax.

"De jongens hebben het erover. Het liefste hebben we Ajax. Geweldige ploeg, fantastische trainer, geweldige spelers. Laat maar komen", zei de trainer na afloop van hun bekerduel met topklasser UNA tegen RTV Noord-Holland.

Daarnaast heeft Volendam een goede herinnering aan Ajax in de derde ronde van het bekertoernooi. In november 2008 stonden beide ploegen ook tegenover elkaar. Volendam wist toen te stunten door in de verlenging met 1-0 te winnen.

2010 rampenjaar met 300.000 dodelijke slachtoffers

Door rampen wereldwijd zijn vorig jaar 300.000 mensen om het leven gekomen. Dat is veruit het hoogste aantal in tien jaar.

Dat blijkt uit het Wereld Rampen Rapport van het internationale Rode Kruis, dat donderdag is gepresenteerd. ,,Ruim 300 miljoen mensen werden vorig jaar getroffen door een ramp. Dat is een toename met 25 procent ten opzichte van 2009. De financiële schade verdrievoudigde en kwam in 2010 uit op ruim 90 miljard euro’’, aldus het Rode Kruis.

De aardbeving in Haïti was vorig jaar januari de grootste ramp, al was het maar door het grote aantal van 222.000 dodelijke slachtoffers. In Rusland kwamen vorig jaar meer dan 55.000 mensen om het leven door een hittegolf en 194 miljoen Chinezen werden getroffen door overstromingen en droogte. Hevige regenval en overstromingen zetten ook grote delen van Pakistan onder water. Daar werden 20 miljoen mensen door getroffen.

2010 rampenjaar met 300.000 slachtoffers
2010 rampenjaar met 300.000 slachtoffers (Foto: ANP)

Scholieren dood na eten giftige schoollunch

Drie kinderen zijn overleden en 88 kinderen zijn ziek geworden na het eten van een giftige lunch op een basisschool in het noorden van Peru. Er zou opzet in het spel zijn, berichtte lokale media donderdag.

De lunch was bereid in een pan, die niet goed zou zijn uitgewassen en waar nog resten van pesticiden in zaten. De kinderen zijn in het ziekenhuis opgenomen met buikpijn, diarree, uitdrogingsverschijnselen en shock, aldus de minister van Sociale ontwikkeling, Aída García Naranjo. Enkelen zijn in kritieke toestand.

Troy Davis alsnog geexecuteerd

De veelbesproken executie van de Amerikaan Troy Davis is alsnog woensdagavond (lokale tijd) uitgevoerd in de gevangenis van Jackson in de staat Georgia. Hij overleed om 23.08 uur, aldus gevangenisfunctionarissen.

Het Amerikaans hooggerechtshof had woensdag op het laatste moment zijn executie uitgesteld om een op het nippertje ingediend beroep te bekijken. Dat werd na ruim vier uur beraad alsnog afgewezen, meldden Amerikaanse media woensdagavond laat.

De executie door een dodelijke injectie stond in eerste instantie gepland voor 19.00 uur lokale tijd. Ongeveer 200 mensen hadden zich buiten de gevangenis verzameld en betoogden tegen de executie. De zwarte Davis (42) was veroordeeld omdat hij een blanke agent had doodgeschoten tijdens een parkeerruzie in 1989, maar er is geen fysiek bewijs en zeven van de negen getuigen trokken hun verhaal in. Davis heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn. Een gratieverzoek werd dinsdag nog afgewezen.

"Om een man de doodstraf te geven bij zoveel twijfel is een schandelijke belediging van de rechtvaardigheid", verklaarde Amnesty International eerder. De Amerikaan is symbool geworden van tegenstanders van de doodstraf. Ook de internationale gemeenschap bemoeide zich ermee en sprak zich uit tegen de executie.

Ondertussen ging eerder op de avond de executie van Ku Klux Klan-lid Lawrence Brewer in Texas gewoon door zonder enig protest, aldus functionarissen van de gevangenis waar Brewers doodstraf voltrokken werd. De 44-jarige blanke man had met twee medeplichtigen een gehandicapte zwarte man vermoord in 1998. Volgens een woordvoerster van een beweging uit Texas die actie voert tegen de doodstraf was Brewer "geen sympathieke man".

Troy Davis alsnog geëxecuteerd
Troy Davis alsnog geëxecuteerd (Foto: ANP)

Damschreeuwer voor rechtbank in Amsterdam

De man die de dodenherdenking op de Dam in Amsterdam vorig jaar verstoorde met een schreeuw moet zich donderdag verantwoorden voor de rechtbank in Amsterdam. In een interview met de Volkskrant zegt hij donderdag dat hij geen spijt heeft van zijn daad.

De 39-jarige man zegt in de krant dat hij het erg vindt dat er gewonden gevallen zijn, maar vindt dat niet zijn schuld. "Dat kwam door de vallende hekken, iemand riep 'bom, bom', een meisje begon te gillen. De paniek ontstond nadat ik was gearresteerd."

In de krant vertelt de man, die zichzelf David noemt, dat hij op 4 mei 2010 op weg was naar zijn stamkroeg op de Zeedijk. "Ik had een behoorlijke slok op, was nog net niet lam, en ergerde me eraan dat ik niet kon doorlopen. Ik heb er geen seconde bij nagedacht dat het dodenherdenking was."

Hij zegt van zijn schreeuw geen spijt te hebben. Zijn eerste advocaat zei eerder van wel, maar dat was hij niet met haar eens. "Als ik niet mag schreeuwen, dan kunnen we 5 mei ook wel afschaffen. We leven in een vrij land."

De schreeuwer werd vijf weken vastgehouden omdat hij koningin Beatrix in gevaar zou hebben gebracht. Kort na zijn vrijlating werd hij weer opgepakt toen hij probeerde het Nationaal Monument op de Dam te beplakken. Tijdens de dodenherdenking van dit jaar zat hij in de cel wegens winkeldiefstal.

Oxfam Novib luidt noodklok over landdiefstal

Arme mensen worden massaal weggejaagd van hun grond om plaats te maken voor plantages van multinationals. De strijd om de schaarse vruchtbare grond verhardt door de stijgende prijzen van voedsel en biobrandstoffen. Ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib meldt dat in een rapport, dat donderdag is gepubliceerd.

In Afrika is sinds 2001 een gebied zo groot als Duitsland overgegaan in handen van voornamelijk internationale investeerders. "In de slechtste gevallen worden bewoners verdreven van huis en haard. Zo verliezen zij hun middelen van bestaan", aldus campagnedirecteur Tom van der Lee van Oxfam Novib.

Het rapport beschrijft de verwoestende gevolgen in Uganda, Zuid-Sudan, Indonesië, Honduras en Guatemala. In Uganda verloren minstens 22.500 mensen hun huis en land om plaats te maken voor activiteiten van het Britse houtbedrijf New Forest Company (NFC). Rechters verboden het verdrijven van de bewoners, maar ooggetuigen verklaarden dat de uitzettingen gewoon doorgingen.

Oxfam Novib vindt dat de Nederlandse overheid de lokale bevolking moet helpen tegen de gronddiefstal. "Bovendien moeten Nederlandse bedrijven, banken en pensioenfondsen zich inspannen om iedere betrokkenheid bij landjepik te voorkomen", aldus Van der Lee.

'Rutte moet afstand nemen van gedrag Wilders'

Premier Mark Rutte moet scherp afstand nemen van het gedrag van PVV-leider Geert Wilders, zoals die dat woendag tijdens de Algemene Beschouwingen in de Kamer aan de dag heeft gelegd. Dat vindt Frans Weisglas, oud-Kamervoorzitter van VVD-huize.

Hij roept zijn partijgenoot Rutte op het gedrag van zijn gedoogpartner niet te accepteren. Aan de andere kant was er ook een taak weggelegd geweest voor de huidige Kamervoorzitter om Wilders tot de orde te roepen, aldus Weisglas.

Weisglas is blij met het optreden van partijgenoot Ed Nijpels, die in het televisieprogramma Nieuwsuur eveneens afkeurend over het optreden van Wilders sprak. "Ik heb verder niemand uit de VVD-hoek gehoord en was buitengewoon verheugd dat hij, oud-minister en voormalige fractievoorzitter van de partij, zich als eerste op deze wijze uitsprak." Ook de huidige fractievoorzitter Stef Blok had zich duidelijk moeten laten horen, aldus Weisglas.

'Rutte moet afstand nemen van gedrag Wilders'
'Rutte moet afstand nemen van gedrag Wilders' (Foto: ANP)

Dure dassenverhuizing eist slachtoffers

Van de vier dassen die de gemeente Ede voor driehonderdduizend euro liet verhuizen, zijn er twee dood. Het contact met de zender van het derde dier is sinds mei verbroken, maar het vierde exemplaar is geregeld te zien op landgoed Slangenburg in de Achterhoek.

De vier diertjes werden begin dit jaar in het geheim verhuisd van landgoed Kernhem in Ede naar landgoed Slangenburg, omdat in Kernhem een woonwijk wordt gebouwd. De dassen, twee mannetjes en twee vrouwtjes, werden na drie maanden wennen vrijgelaten. Kennisinstituut voor de groene leefomgeving Alterra voorzag ze van een zender en volgde ze.

Eind april werden twee dassen dood teruggevonden, een mannetje en een vrouwtje. Sectie wees uit dat ze hoogstwaarschijnlijk zijn overleden door landbouwgif.

Toen het contact met de zender van het tweede vrouwtje in mei uitviel, is nog tevergeefs gezocht met onder meer een vliegtuig. Op beelden van camera's in het veld is echter te zien dat het tweede mannetje nog steeds op Landgoed Slangenburg is en wordt vergezeld door een vrouwtje. Of dit het tweede verhuisde vrouwtje betreft, is onduidelijk. Het gezenderde mannetje bestrijkt een gebied van ruim tien vierkante kilometer.

De dassen werden tijdens het kappen van bomen in op het landgoed in Ede aangetroffen, waarna werd besloten ze te verhuizen. De Achterhoek is volgens deskundigen een 'ideale' habitat voor de beschermde diersoort en daar lijkt de vestiging nu definitief. Naast de hoofdburcht waarin beide dassen regelmatig verblijven zijn diverse bijburchten gevonden.

Alterra stopt in het najaar met de monitoring en publiceert naar verwachting begin volgend jaar de resultaten.


Dure dassenverhuizing eist slachtoffers (Foto: Novum)

'Nieuwe Griekse bezuinigingen nodig'

De Griekse regering moet met nieuwe bezuinigingsmaatregelen komen om aan de voorwaarden voor de internationale financiële steun te voldoen. Dat heeft de Griekse minister van financiën, Evangelos Venizelos, woensdag gezegd.

"Moeten we nieuwe maatregelen treffen? Ja, we moeten nieuwe maatregelen treffen", zei Venizelos tegen het parlement, voorafgaand aan een bijeenkomst van het Griekse kabinet. De minister trad niet in detail over de nieuwe maatregelen die hij voor ogen heeft.

Griekenland staat onder druk van de trojka - de Europese Centrale Bank, het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Commissie - om te voldoen aan de bezuinigingsdoelstellingen. Een van deze doelstellingen is het snijden in de publieke sector, waarin meer dan 750 duizend Grieken werkzaam zijn. De Griekse regering heeft al toegezegd tot 2015 zo'n 150 duizend werkplekken in de publieke sector te schrappen.

De inspecteurs die rapporteren over de sanering van de Griekse overheidsfinanciën legden begin september hun werk neer. Ze verschilden met de Griekse regering van mening over de begrotingscijfers. Na spoedberaad tussen Venizelos en de trojka maandag en dinsdag is besloten dat de inspecteurs weer terugkeren naar Griekenland. Volgens de minister zou Griekenland zonder het toezicht van de trojka in financieel opzicht zijn 'ontspoord'.

De rapporten van inspecteurs van de trojka zijn cruciaal voor Griekenland, aangezien op basis van deze rapporten wordt besloten of het noodlijdende land het volgende deel van de noodleningen ontvangt. Tot dusver is er al gesneden in pensioenen en ambtenarensalarissen. Ook zijn er belastingverhogingen op onder andere voedsel en brandstof doorgevoerd.

Als reactie op het vertrek van de inspecteurs kondigde de Griekse regering een verhoging van de vermogensbelasting aan, die geïnd zou worden via de elektriciteitsrekeningen van de Griekse bevolking. Dit moest het makkelijker maken voor de overheid om de belastingen te innen. Vakbondsleden van de nutsbedrijven hebben gedreigd de nieuwe belasting niet te innen en de elektriciteit van mensen die niet betalen ook niet af te sluiten.

Volgens Venizelos is het 'vernederend' voor de Grieken om bij andere landen om leningen te vragen en om onder financieel toezicht te staan. Het alternatief zou volgens hem echter desastreus zijn geweest voor het land. "De keuzes die we maken, hoe vervelend ze ook zijn, zijn noodzakelijk", aldus Venizelos. "Als je geld leent moet je rekening houden met de meningen van diegenen die jou het geld lenen. Er is een proces van onderhandeling. En de partij die het geld verstrekt is natuurlijk het sterkst, niet de ontvangende partij."


'Nieuwe Griekse bezuinigingen nodig' (Foto: Novum)

Bill Gates nog altijd de rijkste Amerikaan

Bill Gates staat nog altijd bovenaan de lijst van het tijdschrift Forbes van de vierhonderd rijkste Amerikanen. Het vermogen van de Microsoft-oprichter wordt geschat op 59 miljard dollar (43 miljard euro) en is daarmee het afgelopen jaar met vijf miljard dollar toegenomen.

Investeerder Warren Buffett staat tweede met 39 miljard dollar (ruim 28 miljard euro). Zijn vermogen nam met zes miljard dollar af. Of dit geld naar de belasting is gegaan is niet bekend. De top 3 wordt verder aangevuld door Larry Ellison, directeur van het bedrijf Oracle. Hij is 33 miljard dollar waard.


Bill Gates nog altijd de rijkste Amerikaan (Foto: Novum)

Partij Sarkozy wil eed van trouw voor jongeren

De conservatieve partij van de Franse president Nicolas Sarkozy, de UMP, wil dat elke Franse tiener trouw zweert aan de vlag van Frankrijk. Een voorstel daartoe werd dinsdag gepresenteerd. Critici hebben al gezegd niets te zien in het plan.

UMP-leider Jean-François Copé verdedigde het voorstel, dat lijkt op een eed die in de Verenigde Staten gebruikelijk is, woensdag op de Franse televisie. Volgens hem raakt het plan aan 'de kwestie van loyaliteit die van elke Franse burger wordt gevraagd'. Critici menen echter dat de partij met het voorstel probeert in aanloop naar de verkiezingen volgend jaar kiezers weg te kapen bij de opkomende rechtse partijen.

Frankrijk schafte in 1997 de dienstplicht af. Vorig jaar stemde het Franse parlement in met een wet die Franse tieners verplicht een eendaagse cursus te volgen over de militaire en burgerlijke dienstplicht.


Partij Sarkozy wil eed van trouw voor jongeren (Foto: Novum)

Schip met brandstof op drift bij Alaska

Voor de westkust van Alaska is een schip met meer dan een half miljoen liter kerosine en 22.000 liter benzine aan boord op drift geraakt. Dat heeft de Amerikaanse kustwacht woensdag gezegd.

Het vaartuig werd door een sleepboot voortgetrokken, maar brak op een ruwe zee met vijf meter hoge golven en windsnelheden van 75 kilometer per uur los. Ten noorden van de Beringstraat raakte het schip op drift.

De kustwacht hoopte het vaartuig woensdag weer aan de sleepboot te bevestigen.

PSN is weer online

Sony heeft via Twitter laten weten dat PSN weer online is. Iedereen zou nu weer verbinding met de service voor PS3 en PSP moeten kunnen maken. Sony heeft haar verontschuldigingen aangeboden voor het wegvallen van de service.

We're getting PSN back online now and you should be able to log on now or at least in the next 30 mins. Sorry for the inconvenience.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.