FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 21 september 2011

[Upd] Motoragent overleden na ongeval Oudewater

Een motoragent is woensdagavond zwaargewond geraakt toen hij met zijn voertuig te water raakte in de Utrechtse plaats Oudewater. Dat heeft een woordvoerder van de politie gezegd.

Het ongeluk gebeurde rond 19.30 uur op de Johan J. Vierbergenweg. Volgens de woordvoerder raakte de agent door nog onbekende oorzaak van de weg en kwam hij in het water terecht.

Update 23.38 uur
De agent werd ernstig gewond naar een ziekenhuis gebracht waar hij is bezweken aan zijn verwondingen. Meer details kon de politie niet geven.

Verkoop binnen applicaties levert meeste geld op

Gamebedrijven die spelletjes en programma's maken voor de iPhone verdienen het meeste geld met de verkoop van diensten in hun software. De misgelopen omzet uit steeds lager wordende softwareprijzen wordt hiermee gecompenseerd. Het gaat om bijna driekwart van de omzet van alle applicaties. Dat blijkt uit gegevens van onderzoeksbureau Distimo uit Utrecht.

Volgens Distimo wordt 72 procent van de inkomsten verdiend via programma's die in het programma diensten of virtuele goederen verkopen. Deze cijfers gaan over de maand juli in de Verenigde Staten. Een jaar eerder was dat nog 28 procent van de inkomsten.

Terwijl er het overgrote deel van de inkomsten binnenkomt dankzij in-app verkoop maakt slechts vier procent van alle software voor de iPhone gebruik van dit verdienmodel. Van de 25 populairste programma's voor Android-telefoons maakt 68 procent gebruik van in-app verkoop.

Hoeveel geld precies verdiend wordt met apps, is niet inzichtelijk. In juli maakte Apple bekend dat er in totaal 15 miljard applicaties gedownload zijn. De hardwaregigant betaalde hierbij 2,5 miljard dollar, zeventig procent van de inkomsten uit de verkoop, uit aan ontwikkelaars.

Gratis applicaties worden vaker gedownload dan applicaties waarvoor betaald moet worden. Door veel gamers een spel te laten spelen, is er altijd een percentage dat wil betalen voor bepaalde diensten. Smurfs Village, een gratis spel voor de iPhone en iPad, is zo succesvol dat uitgever Capcom zijn winstprognose heeft bijgesteld.


Verkoop binnen applicaties levert meeste geld op

[KNVB beker] Uitslagen 2e ronde (21/09/2011)

Vanavond worden er wederom een groot aantal wedstrijden in de tweede ronde van het toernooi om de KNVB beker. Gedurende deze avond wordt deze post bijgewerkt, zodat een actueel overzicht van de gespeelde wedstrijden ontstaat. Hieronder vind je de duels van vanavond.

Uitslagen tweede ronde:

Thuis Uit Uitslag
FC Hilversum RKC Waalwijk 0-3
VVSB PSV 0-8
HBS Lisse 2-3
Scheveningen ADO Den Haag 1-3
Noordwijk Ajax 1-3
FC Eindhoven FC Emmen 3-1
JVC Cuijk Heracles Almelo 0-1
Zwaluwen Vooruit W FC Twente 1-8
Berkum SC Veendam 2-0
Argon Almere City FC 0-2
UNA/Brinvast FC Volendam 1-3
Genemuiden HSC'21 3-1
De Treffers/Kegro HHC Hardenberg 3-2
De Graafschap *
FC Utrecht 1-1


Dikgedrukte ploegen
zijn door naar de derde ronde!
* = wint na strafschoppen

Bruikbare tips over aanslag rechtbank

De politie heeft tientallen reacties gekregen over de aanslag op een gebouw van de rechtbank van Amsterdam. Er zitten ook bruikbare tips bij, zegt een politiewoordvoerder woensdagavond.

De politie zoekt nog naar getuigen die de twee mogelijke daders hebben zien vluchten op een grijze motorscooter. Ze reden rond 02.30 uur bij het gebouw aan de Parnassusweg weg in de richting van de Fred. Roeskestraat.

In en bij een trappenhuis in toren E van het gebouw sneuvelden dinsdagnacht op zeker zes verdiepingen ramen door een explosie. Ook zit er een gat in de gevel, wat duidt op de inslag van een granaat of raket. Wat voor projectiel de daders hebben gebruikt, kon de zegsman woensdagavond nog niet zeggen.

Mick Jagger twijfelt over jubileumtournee Stones

Mick Jagger en zijn mede-Rolling Stones weten nog niet of ze volgend jaar een jubileumtournee maken. Al maanden gaan geruchten dat de legendarische rockband een toer plant ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan, maar de zanger ontkent dat.

"Ik heb geen idee of er een tournee komt", vertelt de 68-jarige rocker. "We hebben het er nog niet over gehad. We zijn er nog niet uit of het volgend jaar eigenlijk wel onze vijftigste verjaardag is. Het hangt er maar van af wanneer je begint met tellen."

Jagger doelt met die laatste opmerking op drummer Charlie Watts, die zich pas in 1963 aansloot bij de band. De zanger pest de drummer daar regelmatig mee. "Ik zeg tegen Charlie: wat triest dat je niet aanwezig mag zijn op onze vijftigste verjaardag."

Of er daadwerkelijk een tournee komt, hangt voornamelijk af van Jagger en Keith Richards. De Stones-gitarist maakte de zanger in zijn vorig jaar verschenen autobiografie belachelijk. Jagger reageerde daarop door te stellen dat er voor Richards eigenlijk geen plek meer is in de band.

De laatste tournee van The Rolling Stones vond plaats in 2007. Jagger heeft inmiddels een nieuwe groep opgericht, genaamd SuperHeavy.


Mick Jagger twijfelt over jubileumtournee Stones (Foto: Novum)

Man paalt vriends hond in wc

Een man uit het Zuid-Afrikaanse dorp Sun City heeft zich vandaag voor de rechter moeten verantwoorden wegens bestialiteit. De beste man heeft namelijk de hond van zijn kameraad verkracht op diens toilet.

De 48-jarige man kwam maandagavond bij het huis van zijn vriend. Zijn vrouw vertelde hem echter dat haar man niet thuis was, waarna de Zuid-Afrikaan de huishond meenam naar de wc. Toen de vrouw de hond hoorde janken, besloot ze bij de buren de politie te bellen.

Agenten ontdekten dat de hond onder het bloed zat. Bij de vriend, die net de tuin wilde uitglippen, werden hondenharen en bloed op zijn broek aangetroffen. Hij is hierop direct in de boeien geslagen.

Libische prins stelt monarchie voor

De achterneef van de Libische koning Idris, die in 1969 door Moammar Gadhafi werd verdreven, heeft de eventuele terugkeer van de monarchie voorgesteld. De Libische bevolking zou zich hierover moeten mogen uitspreken, zei hij woensdag in Rome.

De Nationale Overgangsraad, wiens strijders een einde maakten aan de dictatuur van Gadhafi, hebben al aangegeven geen rol in te ruimen voor prins Mohammed el Hasan el Rida el Senussie of zijn familieleden. Daar laat de prins zich echter niet door ontmoedigen.

Het Libische volk zou moeten mogen kiezen welke vorm van democratische regering zij wil, hetzij een republiek, hetzij een monarchie, aldus de prins. Wat belangrijk is, is 'ervoor te zorgen dat we een democratie hebben, dat we keuzevrijheid hebben'.

De familie van de prins verhuisde eind jaren tachtig naar Londen. Vandaaruit vertrok de prins naar Rome om daar met Italiaanse leiders te spreken over de toekomst van Libië. Hij werkte, zei hij, om ervoor te zorgen dat de toekomst van Libië rooskleurig is, 'met gezondheidszorg, met vrijheid van meningsuiting en met gerechtigheid'.

Groot nieuws rond Zanger Rinus

De opmars van Zanger Rinus is niet meer te stoppen. Vanmiddag heeft Zanger Rinus in de Coen & Sander Show op 3FM bekendgemaakt al weer bezig te zijn met een nieuw nummer.

Na een scooter en een auto, stapt de Fries de volgende keer in een luchtballon. Een titel heeft de ongetwijfeld nieuwe klassieker al: 'Sharon in de luchtballon'.

Wanneer de single uitkomt is helaas niet bekend. Wel wist Rinus te melden dat de clip voor 1 oktober dient te worden opgenomen. Na die datum mag een luchtballon niet meer opstijgen.

De aankondiging van de nieuwe stamper komt volledig onverwacht. Vandaag is namelijk 'Jij mag nu gaan rijden' in première gegaan. Dit nummer is mede mogelijk gemaakt door 2todrive vanwege het feit dat jongeren tegenwoordig al op hun zeventiende achter het stuur mogen kruipen.


'Kiele kiele kiele een auto heeft 4 wielen' Prachttekst!

Ranieri nieuwe trainer Internazionale

Volgens diverse Italiaanse media is Claudio Ranieri de nieuwe trainer van Internazionale. De Italiaan volgt zijn landgenoot Gian Piero Gasperini op, die eerder vandaag werd ontslagen vanwege teleurstellende resultaten.

Ranieri nam in februari ontslag bij AS Roma, waarna hij clubloos was. Daarvoor was hij onder andere trainer bij Juventus, Valencia, Chelsea, Atletico Madrid en Fiorentina. Met laatstgenoemde club winst hij in 1994 te promoveren naar de Serie A en pakte hij twee jaar later de Coppa Italia. Bij het Spaanse Valencia won hij in 1999 de Copa del Rey en pakte hij bij zijn terugkeer in 2004 de Europese Super Cup.

Vrouw jat lijkauto compleet met lijk

De politie van het Amerikaanse Beaver heeft ene Angela Dehart in de boeien geslagen. De vrouw had namelijk een lijkwagen gestolen, compleet met dode inliggende.

De lijkautochauffeur had de wagen gisteren voor een rouwcentrum geparkeerd, met de deur op een kier en met draaiende motor. De vrouw uit Beaver bedacht zich geen moment en sprong in de auto. Vervolgens reed ze met de lijkwagen naar huis.

Pas vele uren later ontdekten agenten de lijkauto voor het huis van Dehart. Zij zal worden aangeklaagd voor diefstal en verplaatsing van een lijk.

[Primera División] Real Madrid morst opnieuw punten

Deze week staat er in de Spaanse competitie een doordeweekse speelronde op het programma. Real Madrid leed voor de tweede keer op rij puntverlies. Afgelopen weekend bleek Levante met 1-0 te sterk, vanavond werd er met 0-0 gelijkgespeeld tegen Racing Santander.

Trainer José Mourinho had, ten opzichte van de wedstrijd tegen Levante, een aantal wijzigingen aangebracht in zijn basisopstelling. Zo mochten Raphael Varane en José Callejón vanaf de eerste minuut meedoen. Racing Santander begon het duel echter fel. De ploeg schuwde de duels niet af en kreeg na een kwartier spelen de eerste grote kans van de wedstrijd. Tot een doelpunt kwam het echter nog niet.

Real Madrid nam vervolgens de regie in handen, maar tot grote kansen kwamen de bezoekers niet. Callejón kreeg een aantal mogelijkheden om de score te openen, maar ook het vizier bij de jonge middenvelder stond niet op scherp. Na rust werd het spel er bij beide ploegen niet beter op. Real had meer balbezit, maar konden het overwicht niet in doelpunten uitdrukken. Daardoor eindigde de wedstrijd in een doelpuntloos gelijkspel.

FC Barcelona speelt op dit moment tegen Valencia en kan bij winst twee punten uitlopen op de Madrilenen.

Snel herstellende Sulejmani mogelijk tegen FC Twente

Ajax kan mogelijk een stuk sneller dan gedacht weer beschikken over Miralem Sulejmani. De Servische buitenspeler raakte vorige week geblesseerd aan zijn hamstring tijdens de wedstrijd tegen Olympique Lyon en zou mogelijk een maand uitgeschakeld zijn.

Vanavond zei Ajax-trainer Frank de Boer dat Sulejmani zo goed hersteld, dat hij mogelijk zaterdag al tegen FC Twente kan spelen. "Hij staat weer op het trainingsveld en zal donderdag opnieuw worden getest. Ik heb hem voor zaterdag nog niet afgeschreven," aldus De Boer na de met 1-3 gewonnen bekerwedstrijd tegen Noordwijk.

De oefenmeester van de landskampioen wil echter geen risico nemen en zal na de test bepalen of het verstandig is om Sulejmani in actie te laten komen.

Halle Berry breekt voet

Halle Berry heeft woensdag haar voet gebroken. De 45-jarige actrice is in Spanje voor de film Cloud Atlas. Het is onduidelijk of Berry's verwondingen gevolgen hebben voor de opnamen.

Ingewijden vertellen aan de Amerikaanse entertainmentsite TMZ dat Berry een misstap maakte, waarna ze iets hoorde kraken en veel pijn voelde. De actrice werd naar het ziekenhuis gebracht, waar haar voet in het gips werd gezet. Berry kwam in een rolstoel weer naar buiten.

Volgens de bronnen proberen de makers van Cloud Atlas de opnamen door te laten gaan door een aantal aanpassingen te doen. Zo kan een stuntvrouw worden ingezet, kunnen er scènes worden opgenomen waaraan Berry niet hoeft deel te nemen of wordt alleen haar bovenlijf gefilmd.

Naast Berry spelen Hugh Grant, Tom Hanks en Susan Sarandon in Cloud Atlas. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek uit 2004. De opnamen vinden plaats in Schotland, Duitsland en Spanje. De film moet eind volgend jaar in de bioscopen draaien.

SGP legt breed wensenpakket op tafel

De SGP legde woensdag tijdens de Algemene Beschouwingen een breed wensenpakket op tafel. Fractievoorzitter Kees van der Staaij liet weten grote moeite te hebben met de bezuinigingen op het persoonsgebonden budget (pgb), maar uitte ook kritiek op de bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking, op defensie en op het kindgebonden budget.

De SGP, die doorgaans een zeer gematigde toon aanslaat tegen het kabinet, wil dat de bezuinigingen op het pgb ongedaan worden gemaakt. De kabinetsplannen om de regeling drastisch in te perken mag niet leiden tot 'zoek het zelf maar uit', zei Van der Staaij.

De streng gereformeerde partij is ook fel gekant tegen de bezuinigingen op het kindgebonden budget. Het kabinet wil dat hier vanaf het derde kind geen aanspraak op kan worden gemaakt. Eerder deze week werd bekend dat het kabinet, dat voor een meerderheid in de Eerste Kamer afhankelijk van de steun van de SGP, de partij op dit punt tegemoetkomt.

Van der Staaij hamerde ook op typisch bijbelse waarden als huwelijkse trouw, zondagse rust en het beperken van abortus. Het kabinet gaf hij mee: "Vrees god, houdt zijn geboden en met dat kompas aan de hand houdt u pas echt koers."


SGP legt breed wensenpakket op tafel (Foto: Novum)

'Taalgebruik Wilders verdient geen prijs'

Het taalgebruik van gedoogpartner Geert Wilders (PVV) verdient niet de 'schoonheidsprijs'. Dat zei vicepremier Maxime Verhagen (CDA) woensdag na afloop van de eerste dag van de Algemene Beschouwingen. "Als het was bedoeld als humor heeft hij de plank misgeslagen", zei de minister.

Wilders haalde tijdens zijn inbreng hard uit naar de 'corrupte Grieken' en had voor verschillende Kamerleden een sneer. Zo zei hij dat het in opspraak geraakte Kamerlid Mariko Peters (GroenLinks) tijdens een debat over Griekenland afwezig was, omdat ze ergens 'belangen lag te verstrengelen'.

Na een vraag van Alexander Pechtold (D66) antwoordde Wilders dat hij diens 'diarree' zou beantwoorden. Na het eind van het betoog van Wilders eiste SP-fractieleider Emile Roemer een reactie van premier Mark Rutte (VVD) op al deze aantijgingen. "Gedoogt het kabinet de PVV nog wel", zo wilde hij weten.

Rutte zei na afloop dat hij Roemer niet schriftelijk zal antwoorden. Tijdens het debat donderdag zal hij wel ingaan op de kwestie. Inhoudelijk wilde de premier daar niet op vooruitlopen. Verhagen zei dat hij niet gaat over de uitlatingen van de PVV, die niet voor niets een gedoogpartij is. Over een aantal punten verschillen de PVV en het CDA principieel van mening, aldus de vicepremier.

Sybrand van Haersma Buma (CDA) zei na afloop van het debat dat hij het 'respect' miste bij Wilders. Hij heeft het betoog met 'plaatsvervangende schaamte' aangehoord. "Er zijn ook fatsoensgrenzen." Job Cohen (PvdA) reageerde laconiek. "De toon van de PVV kennen we. Ik word er niet blij van."

Wilders zei tijdens het debat al dat hij niet van plan is zijn toon te matigen.

FOK!users willen graag spelen op positie Sneijder

De bezoekers van FOK!sport zouden het liefst in de voetsporen treden van Wesley Sneijder. Niet dat ze allemaal willen trouwen met Yolante Sneijder-Cabau, maar omdat ze het liefst op dezelfde positie op het veld willen spelen als spelverdeler/nummer 10. 120 van de 586 stemmers (20,5%) zouden die positie graag willen bekleden op het voetbalveld.

Daarmee bleef het de positie als spits dik vijf procent voor. FOK!user TLC ziet naast het maken voor doelpunten ook verdere voordelen aan die positie;  "Ik denk spits, dan kan ik stinkend rijk worden bij een grote club of een club ergens in de woestijn. Om dan te proberen Gigi Ravelli en Dione de Graaf het bed in te lullen voor een triootje."

Ook de positie als vleugelspits is populair, want 82 stemmers (14%) zouden graag Arjan Robben willen zijn op het veld. Daarachter was er grote verdeeldheid onder de users. 11,1 procent wil controleur op het middenveld zijn, terwijl er ook nog 10,4 procent op doel wil staan. "Er is geen grotere kick dan een moeilijke bal pakken waarvan iedereen dacht dat ie er wel in zou gaan," aldus FOK!user 75020.

Er zijn natuurlijk ook uitzonderingen die alleen voor het geld bij een profploeg zou willen spelen. The_Wounded zou graag reservespeler willen zijn, want 'wat is er nou mooier dan geld verdienen zonder er wat voor te doen'.

Doodstraf voor vroege Dark Souls-spelers

From Software heeft besloten om gamers die Dark Souls eerder hebben bemachtigd dan de releasedate, ter dood te veroordelen. De servers worden voor de release op 7 oktober namelijk bewoond door level 145 Black Phantoms, met 1900 health points en vaardigheden van niveau 99. 

Mocht je daarom dit rijk der digitale gevaren betreden dan wacht je uiteindelijk een vlugge maar bloederige dood. Gewoon braaf wachten tot de release, zelfs als je de game al hebt dus. Zodat je dan op een andere, eerlijkere manier nogal pijnlijk aan je einde kan komen. 

50 Cent speelt pooier naast Nicolas Cage

Rapper 50 Cent gaat een pooier spelen in een film over de bekende moordenaar Robert Hansen uit Alaska. De rapper is in The Frozen Ground te zien naast Nicolas Cage, meldt The Anchorage Daily News.

Cage speelt een politieagent die onderzoek doet naar Hansen, die in de jaren zeventig en tachtig prostituees en strippers vermoordde door ze in een bos los te laten en op ze te gaan jagen. De seriemoordenaar, een rol van John Cusack, doodde in totaal zeventien vrouwen in de stad Anchorage. Hij kon worden opgepakt omdat een van zijn slachtoffers, in de film gespeeld door Vanessa Hudgens, wist te ontsnappen.

De 36-jarige Curtis Jackson, zoals 50 Cent eigenlijk heet, werkt momenteel aan vier films, waaronder het drama Fire with Fire met Bruce Willis en de actiefilm Freelancers met Robert De Niro. De opnamen voor The Frozen Ground beginnen volgende maand.

Disneyparken krijgen Avatar-attracties

Verschillende attractieparken van Disney krijgen Avatar-attracties. De eerste op de blockbuster geïnspireerde attractie komt in het park Animal Kingdom in Florida. De bouw begint in 2013. Een overeenkomst daartoe werd afgelopen dinsdag getekend. Waar de andere attracties komen en wanneer is nog niet bekend.

Naar verwachting duurt het drie jaar om de attractie in Florida af te krijgen. Volgens Disney moet de attractie ongeveer vijf hectare groot worden. De kosten liggen rond de vierhonderd miljoen dollar, ruim 290 miljoen euro.

De regisseur van Avatar, James Cameron, zei dat de attractie gebaseerd wordt op de lichtgevende planeet uit de film, Pandora. Volgens hem hebben fans aangegeven dit fictieve oord te willen bezoeken.

"De scènes die mensen het leukst vonden waren niet de typische dingen zoals de grote gevechtsscènes", zei Cameron. "Het waren de schepsels, het leren vliegen, het bos 's avonds." De regisseur werkt aan een tweede en derde Avatar-film, die eind 2014 en eind 2015 uitkomen. Volgens hem komen in de attractie ook dingen die niet in de film en de geplande vervolgen te zien zijn.

Het eerste deel uit de Avatar-trilogie van Twentieth Century Fox leverde tot nu toe twee miljard euro op. Het is niet de eerste keer dat Disney voor een attractie samenwerkt met een andere studio. Zo is het Indiana Jones-land in Disneyland gebaseerd op productie van concurrent Paramount.


Disneyparken krijgen Avatar-attracties (Foto: Novum)

Nederlands Film Festival 2011 van start

De 31e editie van het Nederlands Film Festival gaat woensdagavond van start in Utrecht. Tijdens het festival gaan veel Nederlandse films in première, waaronder Isabelle, Bennie Stout, en Me and Mr. Jones. De openingsfilm is De Bende van Oss.

Zoals ieder jaar licht het NFF een prominente Nederlandse filmmaker uit. Dit jaar is dat filmproducent Frans van Gestel. Hij is verantwoordelijk voor vele Nederlandse films, variërend van arthousefilms als Stellet Licht en De Poolse Bruid tot grote publieksfilms als Vet Hard, Alles Is Liefde en Zwartboek.

Het jaarlijkse hoogtepunt van het NFF is de uitreiking van de Gouden Kalveren. Deze worden op vrijdagavond 30 september uitgereikt in de Stadsschouwburg in de categorieën lange en korte speelfilm, lange en korte documentaire en televisiedrama.

Momenteel is alleen de voorselectie van ruim tachtig filmtitels bekend. De genomineerden voor de Gouden Kalveren worden op maandag 26 en dinsdag 27 september bekendgemaakt tijdens de dagelijkse festivaltalkshow met cabaretière, radio-dj en presentatrice Claudia de Breij.

Oranjevrouwen veel te sterk voor Servië

De Nederlandse voetbalvrouwen zijn met een klinkende zege begonnen aan de kwalificatiereeks voor het Europees kampioenschap van 2013 in Zweden. In het stadion van Stormvogels-Telstar wonnen de vrouwen met 6-0 van Servië.

Grote vrouw bij de Oranjevrouwen was Melis, die vier doelpunten wist te maken, waaronder één in de eerste minuut. Daarmee bleek de toon gezet, want de dames bleken veel sterker. Naast Melis wisten ook Van den Berg en Hoogendijk het net te vinden.

Naast Servië zit Oranje ook in de poule met Kroatië, Slovenië en Engeland, dat al eerder verrassend gelijkspeelde bij Servië. De nummer één van de zeven poules plaatsen zich rechtstreeks voor het EK, evenals de beste nummer twee. De overige zes nummers twee spelen play-offs voor drie plaatsen op de eindronde.

Trailer: J. Edgar

Er is een trailer verschenen voor de nieuwe film J. Edgar van Hollywoodlegende Clint Eastwood. De film wordt nu al gezien als één grote kanshebber bij de komende Oscar verkiezingen.

De biografische film wordt uitgebracht door Warner Bros. Pictures en is geregisseerd door Clint Eastwood. J. Edgar is gebaseerd op een scenario van Dustin Lance Black, die eerder scripts leverde voor onder meer Milk (2008) en What's Wrong with Virginia (2010).

J. Edgar Hoover (Leonardo DiCaprio) was bijna 50 jaar het gezicht van de wetgeving in de Verenigde Staten en werd door velen gevreesd en bewonderd, verguisd en vereerd. Maar achter gesloten deuren had de man vele geheimen die gevaarlijk waren voor zijn imago, carrière en zijn leven.

J. Edgar zal worden geproduceerd door Eastwood, samen met Ron Howard, Brian Grazer en Robert Lorenz. Naast DiCaprio zien we Naomi Watts, Josh Lucas en Armie Hammer in de belangrijkste rollen.


De trailer voor Clint Eastwood's J. Edgar.

[WK] Clement: "Was al blij dat ik mocht starten"

Stef Clement eindigde vandaag als twintigste bij het wereldkampioenschap tijdrijden. De Rabobankrenner, die in 2007 nog verrassend brons haalde, was ondanks zijn lage klassering toch tevreden met zijn race.

"Ik heb het nergens laten liggen en mag dus tevreden zijn," zei de veelvoudig Nederlands kampioen na de race in Kopenhagen. "De lat ligt altijd hoger als je al eens een medaille hebt gewonnen, maar dat beschouw ik alleen maar als een luxepositie."

Clement keerde dit seizoen terug na langdurig blessureleed. "In januari zag het er nog niet naar uit dat ik hier zou rijden. Na alle ellende ben ik super blij om hier alleen al te mogen starten."

NHL 12 zet nieuw record voor serie neer

Gamers houden steeds meer en meer van hun digitale hockey-ervaring. Electronic Arts heeft namelijk bekendgemaakt dat NHL 12 in de eerste week 451.000 keer is verkocht. Een nieuw record voor de franchise, dat wordt gevierd op Facebook.

De verkopen liegen er niet om, zeker niet wanneer je bedenkt dat het getal 451.000 een stijging van negentien procent is ten opzichte van vorig jaar. Meteen volgde de aankondiging dat NHL ook de kant op gaat van social media met een eigen game op Facebook, getiteld NHL Superstars.

NHL Superstars lijkt in de kern heel erg op FIFA Superstars voor hetzelfde platform. De free-to-play-titel zal spelers namelijk de mogelijkheid geven om hun eigen team van professionele hockeyspelers op te zetten en te onderhouden. Hoe dat precies in z'n werking gaat, is niet bekend.

Vos en Mulder in atletencommissie UCI

Marianne Vos en Teun Mulder zijn gekozen in de atletencommissie van de internationale wielrenunie UCI. Dit heeft de internationale wielerunie vandaag bekendgemaakt.

De Fransman Florian Rousseau is de voorzitter. Vos zit in de commissie namens de wegsectie van de vrouwen, Mulder namens de baansector. De commissie bestaat uit 15 personen. Namens de wegsectie bij de mannen nemen Cadel Evans, Philippe Gilbert en de Italiaan Dario Cioni plaats in het comíté.

Mass Effect-film draait om mannelijke Shepard

Legendary Pictures heeft bekendgemaakt dat de aankomende film over game-serie Mass Effect gaat draaien om het verhaal van de mannelijke Shepard, ondanks alle commotie rondom de FemShep eerder dit jaar.

Dit nieuws is naar buiten gekomen op de Comic-Con van 2011. Op het moment dat BioWares Casey Hudson en scriptschrijver Mark Protosevich het podium betraden om meer info over de film te geven, werden zij bestookt - en ook Legendary Pictures - via Twitter met een bombardement aan vragen. Antwoorden bleven ter plekke uit; later heeft Legendary Picture informatie op hun website gezet.

Eén van de meest opvallende zaken - en misschien wel meest teleurstellende mededeling voor de fans - is dat Seth Green niet in de huid kruipt van piloot Joker. Over verdere casting is nog niets bekend. Wel is bekendgemaakt dat de film een eigen verhaal krijgt en dat BioWare uiteraard dicht bij de ontwikkeling betrokken blijft.

Wij op de redactie hopen dat de film zal gaan over de First Contact War. Dat zal ongetwijfeld een waar spektakel opleveren. Mass Effect is een game-trilogie over een vertegenwoordiger van de mensheid die het heelal moet redden, heel kort door de bocht. De third-person shooter en RPG is zeer geliefd onder gamers en die kunnen niet wachten tot de trilogie-afsluiter in maart 2012 uitkomt op de PlayStation 3, Xbox 360 en pc.

Assaidi: "Ik wil me doorontwikkelen"

Oussama Assaidi kent een prima start van het nieuwe voetbalseizoen. De spelmaker van sc Heerenveen was in zes wedstrijden goed voor zes doelpunten en is naar eigen zeggen toe aan een stapje hoger.

"Na dit seizoen is het tijd om verder te kijken", aldus Assaidi aan Voetbal International. "De winterstop is misschien niet ideaal, dan moet je worden ingepast in een bestaand team, maar volgend jaar zomer lijkt me perfect om naar een andere club over te stappen. En hoewel ik snap dat sc Heerenveen een mooie vergoeding verlangt, reken ik wel op wat begrip."

Assaidi zou graag in de Eredivisie actief blijven, maar beseft ook dat de clubs uit de Eredivisie de hoge transfersommen niet kunnen ophoesten. "Dan moet ik maar naar het buitenland. Ik wil me doorontwikkelen en heb daar een nieuwe uitdaging voor nodig."

Nederland - Moldavië uitverkocht

De thuiswedstrijd van het Nederlands voetbalelftal tegen Moldavië op vrijdag 7 oktober is nu al uitverkocht. De KNVB meldde vandaag dat de laatste kaarten zijn verkocht.

Er zitten 47.000 toeschouwers op de tribunes van de Rotterdamse Kuip voor de EK-kwalificatiewedstrijd.

De drie eerdere thuisduels van dit jaar met Oostenrijk, Hongarije en San Marino waren ook uitverkocht. Oranje heeft zich al geplaatst voor de Europese titelstrijd van volgend jaar in Polen en Oekraïne.

Topijshockeyer Modano stopt

Topijshockeyer Mike Modano hangt zijn schaatsen aan de wilgen. De 41-jarige speler kwam 21 seizoenen lang uit in de NHL, de Amerikaanse profcompetitie.

Afgelopen seizoen kwam Modano uit voor de Detroit Red Wings, maar kampte lang met een polsblessure. In zijn carrière kwam Modano tot 1499 reguliere competitieduels. In totaal maakte hij 561 treffers en gaf 813 assists.

Slechts één keer won Modano de Stanley Cup, namelijk in 1999 met Dallas Stars. In 1991 en 2000 verloor hij de finale.

Telegraaf rickrollt lezers

De Telegraaf slaat momenteel een waar pleefiguur. Terwijl ze lezers blij willen maken met een trailer van de nieuwe film van Leonardo DiCaprio, wordt de argeloze lezer keihard gerickrolld.

In dit bericht op de site vertelt de 'Krant van Wakker Nederland' dat de acteur voor zijn nieuwste film 'J. Edgar' een ware gedaanteverwisseling heeft ondergaan. Een trailer van de film, die in november in de VS in de bioscopen draait, zou men hier kunnen bekijken.

Blijkbaar heeft de redactie aldaar liggen slapen, want wie op de link klikt, krijgt slechts 'Never gonna give you up' van Rick Astley te horen. De echte trailer is namelijk hier te bekijken.

Ben Arfa: "Heb het voetbal verschrikkelijk gemist"

Hatem Ben Arfa maakte gisteren zijn rentree bij Newcastle United. Hij stond bijna een jaar aan de kant nadat hij zijn been brak.

De aanvallende middenvelder brak zijn been in de wedstrijd tegen Manchester City. Nigel de Jong was degene die de overtreding op Ben Arfa maakte. Voor het eerst in bijna een jaar tijd speelde hij weer met zijn ploeg mee. Hij stond zeventig minuten op het veld in de wedstrijd tegen Nottingham Forest, die Newcastle met 4-3 won na verlenging.

"Ik telde de uren tot aan de aftrap van de wedstrijd tegen Forest", zegt Ben Arfa tegen Le Parisien over zijn rentree. "Ik had een zwaar jaar en als je dan terugkeert op het veld geeft dat een prachtig gevoel. Ik heb heb het voetbal zo verschrikkelijk gemist. Ik leef weer."

"Ik heb geen pijn gehad tijdens de wedstrijd. Helemaal niets gevoeld", vertelt de 24-jarige speler verder. Volgens hem is het nu aan trainer Alan Pardew om te bepalen of hij snel nog meer wedstrijden zal spelen. "Ik heb het idee dat hij me stap-voor-stap wil brengen. Ik voel me nu klaar om elke wedstrijd te spelen. Ik kan niet wachten om weer het veld op te stappen."

Final Fantasy XIII-2 zal op één disc verschijnen

Waar de originele Final Fantasy XIII voor Xbox 360 nog op drie discs verscheen, zal de remastered FF XIII-2-versie op één disc gaan komen. Door enkele nieuwe techieken toe te passen, heeft Square Enix de grootte met een factor 3 weten te verkleinen. Vooral bij het afspelen en genereren van cut-scenes is er veel winst geboekt, aldus Square.

Logischerwijs zal de PlayStation-versie ook op één disc verschijnen, daar een Bluray-disc vele maler groter is dan een dvd-schijfje. Final Fantasy XIII-2 zal in december verschijnen voor PlayStation 3 en Xbox 360 voor Japan. Europa en de Verenigde Staten moeten nog even wachten, eind januari zal de game hier verschijnen.

Israëlisch journaal ontdekt mogelijk per ongeluk Dead Space 3

Een Israëlisch journaal heeft mogelijk per ongeluk Dead Space 3 ontdekt toen de cameraploeg een tour kreeg door de studio van Dead Space-ontwikkelaar Visceral Games, het oude EA Redwood Shores. EA gaat niet in op de geruchten.

In het item is onderwijl b-roll te zien van de studio terwijl de rondleiding wordt gegeven. Op een gegeven moment verschijnt het opmerkelijke logo van Dead Space 3 in beeld, hangend aan de concept art-muur. Of het bij concept art blijft of niet (...), EA gaat niet in op de geruchten.

Topless vrouwenbeeld verhuld teruggevonden in kerk

In een kerk in Bristol is een beeld gevonden dat verhullender gekleed was dan de maker ervan misschien wel had bedoeld. Het beeld van een topless vrouw werd met een bedekt bovenlichaam ontdekt boven een openhaard bij de plek waar John Wesley, de achtiende-eeuwse grondlegger van het methodisme, zijn geloof belijdde.

De Britse krant The Guardian meldde dat het vrouwelijk naakt wellicht een te grote afleiding was voor Wesley of zijn volgelingen. De conservators wisten het loden borstharnas te verwijderen. Zij denken dat het vrouwenbeeld, waarvan niet bekend is hoe oud het precies is, oorspronkelijk met blote borsten te zien was.

De vrouw zou een afbeelding kunnen zijn van Abundantia, de Romeinse personificatie van overvloed en voorspoed. Waarschijnlijk werd het van het vasteland van Europa naar Groot-Brittannië overgebracht en kort daarna in de zeventiende-eeuwse bijbouw van de Priory Church of St James gezet.

Een wetenschapper die bij de onthulling van het beeld betrokken was, Andrew Ziminski, zei tegen The Guardian dat onder het borstharnas het bovenlichaam bedekt was met verf. "Zelfs al was Wesley zelf niet echt preuts, dan waren het misschien zijn volgelingen die het beeld wilden bedekken."


Topless vrouwenbeeld verhuld teruggevonden in kerk (Foto: Novum)

Gasperini betreurt ontslag bij Inter

Eerder vandaag werd bekend dat coach Gian Piero Gasperini bij Internazionale de laan is uitgestuurd. De trainer is teleurgesteld dat hij zijn werk bij de Italiaanse club niet kan afmaken.

"Uiteindelijk zijn de resultaten bepalend geweest'', zei de trainer. "Ik ben erg teleurgesteld. We waren op de juiste weg. Het is jammer dat er op deze manier een einde aan komt."

Gasperini werd afgelopen zomer bij Inter aangesteld als vervanger van Leonardo.

Obama dringt aan op sancties tegen Syrië

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties moet sancties opleggen aan Syrië, omdat het Syrische regime dodelijk geweld gebruikt tegen de eigen bevolking. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama woensdag gezegd in zijn toespraak voor de Algemene Vergadering. "Er is geen excuus om niets te doen", aldus de president.

Vooralsnog was het enige antwoord op het al maanden durende geweld in Syrië een verklaring van de Veiligheidsraad. In deze verklaring werd de Syrische president Bashar Assad veroordeeld, omdat hij het leger inzet tegen de Syrische bevolking. De raad is echter verdeeld over sancties tegen het regime van Assad.

Volgens Obama hebben de Verenigde Staten en veel van hun bondgenoten zich achter strafmaatregelen geschaard. De wereld moet met één stem spreken over de kwestie, aldus de president.


Obama dringt aan op sancties tegen Syrië (Foto: Novum)

Vanaf donderdag toch weer betalen voor id-kaart

De aanvraag van een identiteitskaart kost vanaf donderdag weer geld. Minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) past daarvoor met een spoedwet de regels aan, meldt zijn woordvoerder. Mensen die al een kaart hebben aangevraagd krijgen hem nog wel gratis.

De Hoge Raad bepaalde eerder deze maand dat gemeenten geen geld mogen vragen voor de identiteitskaart, omdat aanvragers er te weinig belang bij hebben. Sindsdien was de kaart gratis. Het oordeel zorgde voor een stormloop bij gemeenten, die inwoners in een aantal gevallen opriepen te wachten met de aanvraag.

Nuenense (63) vast voor sturen dreigbrieven

Een 63-jarige vrouw uit het Noord-Brabantse Nuenen is woensdag aangehouden voor het sturen van dreigbrieven aan buurtbewoners. Ze meldde zich rond 17.00 uur zelf bij de politie.

De politie ontving woensdagmiddag drie aangiften van mensen die een dreigbrief hadden ontvangen. Volgens Omroep Brabant werden in de brieven kinderen met de dood bedreigd.

De vrouw wilde volgens de omroep niet dat kinderen met een 9-jarig meisje zouden spelen dat net in de buurt was komen wonen. In een eerdere brief aan de moeder en het kind werd hun gevraagd te verhuizen omdat ze niet zouden passen in de buurt. Als de moeder haar dochter niet binnen zou houden, zou ze worden gedood.

Nu hebben ook buurtbewoners dreigbrieven gekregen. "Als u wilt dat uw kind blijft leven, laat haar dan niet meer met dat meisje spelen", zou daarin zijn geschreven.

'Onvoldoende uitleg Roemenië over tulpenoorlog'

Roemenië heeft nog onvoldoende uitgelegd waarom het land geen bloemen uit Nederland meer toelaat. Dat heeft CDA-europarlementariër Esther de Lange woensdag gezegd.

Roemenië heeft aan de Europese Commissie verklaard dat het eerste Nederlandse tulpentransport dat aan de grens werd tegengehouden, niet van de juiste papieren was voorzien. Bij tien andere transporten zouden symptomen zijn vastgesteld die zouden kunnen wijzen op een bacterie.

"Er wordt door de Roemenen niet bekendgemaakt om welke bacterie het zou gaan en dat lijkt me het eerste vereiste", zegt De Lange. "Dit antwoord van de Roemenen roept meer vragen op."

Maandag werd bekend dat Roemenië vijftien vrachtwagens met bloemen uit Nederland aan de grens had tegengehouden. De Lange zei toen dat het ging om een Roemeense wraakactie, ingegeven door het feit dat Nederland de toetreding van Roemenië tot de Schengenzone tegenhoudt.

Volgens Roemeense media, die inmiddels spreken van een 'tulpenoorlog', duurt het nog enkele dagen voordat de resultaten bekend worden van laboratiumonderzoek naar de bacterie op de tulpen. Donderdag wordt de toetreding van Roemenië en Bulgarije tot Schengen besproken op een vergadering van de EU-ministers van binnenlandse zaken in Brussel.

R.E.M. uit elkaar

De Amerikaanse rockgroep R.E.M. stopt ermee. Dat hebben de bandleden woensdag bekendgemaakt op de website en op Twitter.

De groep werd in 1980 opgericht door vier jeugdvrienden: zanger Michael Stipe, gitarist Peter Buck, bassist Mike Mills en drummer Bill Berry.

R.E.M. werd bekend door nummers als Losing My Religion, Everybody Hurts, Shiny Happy People en Drive. De band werd in 2007 opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame.

Rockgroep R.E.M. uit elkaar
Rockgroep R.E.M. uit elkaar (Foto: ANP)

Zweedse kinderen gevolgd met GPS

Kinderdagverblijven in Zweden zijn begonnen met het gebruik van GPS-systemen en andere elektronische volgsystemen om kinderen tijdens uitstapjes in de gaten te kunnen houden. Het gebruik van GPS-apparatuur heeft geleid tot ethische en praktische vragen.

Sommige ouders maken zich zorgen dat de kinderdagverblijven medewerkers vervangen door technologie. Anderen vragen zich af of het gebruik van een GPS-zender geen inbreuk is op de persoonlijke integriteit van een kind.

Volgens directeur van een kinderdagverblijf Monica Blank-Hedqvist werkt het systeem 'uitstekend'. Medewerkers hebben de zenders gebruikt tijdens wandelingen in het bos. De kinderen droegen een vest met daarin de zenders en de medewerkers konden de kinderen volgen op een scherm.

De Zweedse raad voor de bescherming van privégegevens gaat het gebruik van GPS-zenders mogelijk onderzoeken.

PVV wil referendum over minaretten

De PVV wil dat de bevolking zich uitspreekt over een minarettenverbod. Geert Wilders diende woensdag tijdens de Algemene Beschouwingen een voorstel voor een referendum in. Volgens hem doen de torens bij islamitische gebedshuizen 'pijn aan de ogen'.

Wilders nam een voorbeeld aan Zwitserland. In dat land stemde een meerderheid eind 2009 tijdens een referendum voor een minarettenverbod. De PVV wil dat er ook in Nederland een einde komt aan de 'torens van de oprukkende woestijnideologie', zoals hij de islam omschreef in de Tweede Kamer.

Twee jaar geleden kreeg een motie van de SGP die opriep tot terughoudendheid ten aanzien van de minaretten geen meerderheid.

Het minarettenverbod zou moeten gelden voor alle nieuwe moskeeën die worden gebouwd. Eerder pleitte Wilders voor een verbod op nieuwe moskeeën, die hij steevast als haatpaleizen aanduidt. CDA-Kamerlid Sybrand van Haersma Buma wilde weten of de PVV hierop terugkomt. "Nee", antwoordde Wilders, "Maar dat halen we nu niet. Het minarettenverbod is een eerste stap."

Wilders wil ook dat asielzoekerscentra voortaan worden gevestigd in gemeenten waar het percentage linkse stemmers het hoogst is. Het kabinet meldde eerder op de dag dat er zeven dichtgaan.


PVV wil referendum over minaretten (Foto: Novum)

Turkije legt zeegrens vast

Turkije en de Turks-Cyprioten hebben woensdag een overeenkomst getekend over de afbakening van zeegrenzen om de winning van olie en aardgas in de Middellandse Zee mogelijk te maken. Dat heeft de Turkse staatszender TRT bericht. De deal werd in New York getekend.

Cyprus begon eerder deze week de zoektocht naar olie en aardgas in de buurt van grote gasvelden in Israëlische wateren. Het eiland legde hiermee waarschuwingen van Turkije dat de rechten van Turks-Cyprioten op deze wijze zouden worden geschonden naast zich neer.

Turkije heeft zelf ook een onderzoeksschip naar het gebied gestuurd. Dit wordt beschermd door in de buurt varende oorlogsbodems.

Athene treft nieuwe bezuinigingsmaatregelen

De Griekse regering heeft nieuwe bezuinigingsmaatregelen getroffen. Het ambtenarenbestand zal verder worden uitgedund, terwijl ook in de pensioenen wordt gesnoeid. De regering wil hiermee het vertrouwen winnen van internationale geldverstrekkers.

Een bron bij de regering maakte de nieuwe maatregelen woensdag bekend na een kabinetsvergadering van zes en een half uur die wereldwijd door nerveuze markten nauwlettend in de gaten werd gehouden.

Er wordt onder meer een deeltijdregeling getroffen voor dertigduizend ambtenaren. In eerdere plannen waren dit er nog twintigduizend. Op maandelijkse pensioenen boven de twaalfhonderd euro wordt bezuinigd, evenals op pensioenen van mensen onder de 55 jaar.

Groves stopt per direct met schaatsen

Kristina Groves is per direct gestopt met het langebaanschaatsen. De Canadese heeft te lang moeten herstellen van een hersenschudding om haar carrière weer op een fatsoenlijk niveau te kunnen oppakken.

De hersenschudding liep ze op bij een val tijdens een wereldbeker wedstrijd in november 2010 in Berlijn. Het herstel daarvan duurde ruim tien maanden. Groves pakte in totaal vier medailles op de Olympische Spelen. Hiervan waren er drie van zilver en één van brons. Daarnaast werd ze drie keer wereldkampioene; twee keer met de achtervolgingsploeg en goud op de 3.000 meter in 2008.

Memoires Julian Assange tegen zijn wil gepubliceerd

De langverwachte memoires van Wikileaks-voorman Julian Assange worden eindelijk uitgegeven - zonder toestemming van Assange zelf. Dat heeft de Britse uitgever Canongate woensdag bekendgemaakt. Volgens de uitgeverij is het boek, dat wordt aangekondigd als 'ongeautoriseerde biografie', vanaf donderdag te koop.

Vorig jaar kocht Canongate de rechten op de memoires van Assange. De Wikileaks-baas begon daarna met een ghostwriter aan het boek. Canongate verkocht de rechten aan meer dan dertig uitgevers wereldwijd.

Gedurende de interviews over zijn leven voelde Assange zich steeds minder op zijn gemak bij het vooruitzicht dat zijn memoires in de winkel zouden liggen. "Alle memoires zijn prostitutie", verklaarde Assange op zeker moment. Hij probeerde daarna van het contract met Canongate af te komen, maar omdat hij de aanbetaling niet wilde terugbetalen, besloot Canongate de kladversie van het boek uit te geven.

Wikileaks wilde niet direct reageren op het besluit van Canongate.


Memoires Julian Assange tegen zijn wil gepubliceerd (Foto: Novum)

LoL Dominion-bèta online op US-servers

De League of Legends: Dominion-bèta zal komende dagen op bepaalde momenten open gegooid worden voor bètatesters. De game wordt in de zogenaamde rustige uurtjes opengesteld. Op het officiële forum van het spel wordt dan een aankondiging gedaan waar je je kan aanmelden.

Spelers hoeven niet bang te zijn dat ze hun kans missen aangezien er vele momenten zullen komen waarop ze spelers uitnodigen om te spelen. League of Legends: Dominion is een nieuwe mode voor het populaire actie-RTS spel League of Legends waarin het innemen en behouden van verschillende punten op een map centraal staat.

[WK] Cancellara: "Het leek net een achtbaan"

Fabian Cancellara, viervoudig wereldkampioen tijdrijden, moest vandaag bij de tijdrit op het WK in Kopenhagen genoegen nemen met de derde plaats. Voor de Zwitser was dat even wennen.

"Ik waande me vandaag in een achtbaan. Ik voelde me goed, maar kon mijn ritme niet vinden. Daarop volgde het besef dat ik niet kon brengen wat nodig was om hier te winnen,” aldus Cancellara die lang op de tweede plaats reed, maar Bradley Wiggins was op de finish nog vijf seconden sneller. "Misschien knakte er mentaal iets bij mij,” besloot de Zwitser.

Sarkozy presenteert alternatief voor Palestijnen

De Franse president Nicolas Sarkozy heeft woensdag in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties plannen voorgesteld om het vredesoverleg tussen Israël en de Palestijnen over een maand te hervatten. Binnen een halfjaar moet er overeenstemming zijn over grenzen en veiligheid. Over een jaar moet er vervolgens een definitief vredesakkoord worden beklonken.

Na zestig jaar van mislukte pogingen om vrede te bewerkstelligen is het tijd om van tactiek te veranderen, aldus Sarkozy. De Franse president wil de Palestijnse president Mahmoud Abbas van zijn voornemen afbrengen om de VN vrijdag om erkenning van een Palestijnse staat te vragen en presenteerde daarom in de Algemene Vergadering een alternatief. Om een vredesakkoord te bereiken moeten meer spelers aan de onderhandelingstafel plaatsnemen, zei Sarkozy, waaronder Arabische landen.

Als de twee partijen op voorhand hun voorwaarden stellen, is succes bij voorbaat kansloos, aldus Sarkozy.


Sarkozy presenteert alternatief voor Palestijnen (Foto: Novum)

WK wielrennen in 2015 naar Richmond

Richmond mag in 2015 het WK wielrennen op de weg organiseren. Dat heeft de internationale wielerunie UCI vandaag bekendgemaakt in Kopenhagen, waar momenteel het WK wordt gehouden. De toewijzing was een formaliteit nadat de enige andere kandidaat Muscat zich eerder op de dag had teruggetrokken.

Een keer eerder werd in de Verenigde Staten gestreden om de regenboogtrui. In 1986 kroonde de Italiaan Moreno Argentin zich in Colorado Springs tot wereldkampioen. De organiserende stad van 2015, Richmond, ligt in de Amerikaanse staat Virginia. Het WK staat gepland van 19 tot en met 27 september.

Volgend jaar is de organisatie van het WK in handen van Nederland. De renners strijken dan neer in Valkenburg. In 2013 is het Italiaanse Florence de plaats van handeling, in 2014 strijden de renners in Ponferrada in Spanje om de wereldtitel.

Wilders: Eurofielen maken ons bang

Voorstanders van steun aan Griekenland zaaien bewust de angst dat een failliet van dat land leidt tot een domino-effect en Nederland nog meer geld gaat kosten. "De eurofielen maken ons met opzet bang", zei PVV-leider Geert Wilders woensdag tijdens de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer.

De Nederlandse export naar Griekenland is beperkt en de markt houdt al rekening met een faillisement, stelde Wilders. De meeste banken en pensioenfondsen hebben hun belangen in Griekenland al beperkt en hun schulden afgekort, weet hij. "Ik geloof dat het nu uit de euro zetten van Griekenland een enorme disciplinerende werking zal hebben naar andere landen", zei hij. Dan gaat het onder meer om Italië en Portugal.

Wilders doorspekte zijn betoog met termen als 'die corrupte Grieken' die een 'monopolie op flessentrekkerij' hebben. Griekenland dat zich de euro heeft 'ingefraudeerd' en jarenlang 'de kluit heeft belazerd'. Ook pleitte hij voor een referendum, waarbij de Nederlanders zich kunnen uitspreken over de steun aan Griekenland.

Het leidde opnieuw tot een aanvaring met de PvdA, GroenLinks, D66 en PvdD, die vinden dat Wilders zijn verantwoordelijkheid ontloopt. Zij riepen hem op om de stekker uit het kabinet te trekken. Als hij zich zo verzet tegen de steun die 'Henk en Ingrid bakken vol met geld gaat kosten', dan moet Wilders zijn consequenties trekken, zei Job Cohen (PvdA).

Ook Jolande Sap (GL) daagde hem daartoe uit. Zij had een stekkerdoos meegenomen naar de interruptiemicrofoon waarmee ze tot tweemaal voordeed hoe de stekker eruit moet worden getrokken. "Bij mevrouw Sap heeft de stekker er volgens mij nooit ingezeten", luidde de reactie van Wilders.

De PVV'er herhaalde dat de PvdA het kabinet juist in het zadel houdt door in te stemmen met de steunmaatregelen aan Griekenland.

Xbox Live uit de lucht

Momenteel heeft naast het PlayStation Network ook Xbox Live te maken met technische problemen. Er gaat een zogenaamde Service Alert uit en momenteel houdt dat in dat gebruikers problemen kunnen verwachten met inloggen en browsen door Xbox Live. Volgens de status-pagina zou Matchmaking wel moeten werken.

Wat de reden voor de downtime is bij Microsoft en Sony is niet bekendgemaakt en of het op één of andere manier aan elkaar gelinkt is, is nog niet bekend. We houden jullie op de hoogte.

Xbox

Massa: "Wil nog jaren door"

Felipe Massa is inmiddels tien jaar actief in de Formule 1. De Braziliaanse coureur denkt vooralsnog nog niet aan stoppen. Sterker nog; hij zal er het liefst nog een aantal seizoenen aan vast plannen. Massa denkt dat hij op dit moment een betere coureur is dan in 2002 toen hij zijn debuut maakte bij Sauber.

"Ik heb nu uiteraard veel meer ervaring, hetgeen vanzelfsprekend erg belangrijk is," vertelde Massa tegen Crash.net. "Daarnaast had ik vroeger het probleem dat ik altijd en elke ronde de snelste wilde zijn, terwijl ik nu veel beter weet wanneer ik kan pushen en wanneer het slimmer is om voorzichtig met de auto en de banden om te springen."

"Ik weet niet zeker of ik nog eens tien jaar lang in de Formule 1 blijf rijden, maar ik hoop wel dat ik dit nog vele jaren kan blijven doen," aldus de elfvoudig grandprixwinnaar, die 146 keer aan de start van een grote prijs stond.

Nederland verlengt deelname aan missie Libië

Nederland blijft voorlopig meedoen aan de missie in Libië. Het kabinet verlengt de missie met negentig dagen. Dat schrijven minister van Defensie Hans Hillen (CDA) en minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) woensdag aan de Tweede Kamer.

Nederland doet sinds eind maart mee aan de missie met zes F-16's en een mijnenjager. Ook levert Nederland enkele stafleden aan de NAVO. Er nemen ongeveer 170 Nederlandse militairen deel aan de operatie.

De NAVO maakte eerder op de dag al bekend dat de missie met drie maanden wordt verlengd. Volgens Hillen en Verhagen is de veiligheidssituatie in het land nog onvoldoende stabiel om de missie te beëindigen. Militaire inzet blijft nodig om de bevolking te beschermen, aldus de ministers.

Nederland helpt mee het wapenembargo te handhaven en te patrouilleren. In tegenstelling tot een aantal andere Europese landen voeren de Nederlandse gevechtsvliegtuigen geen bombardementen uit.

Nog eens zeven asielzoekerscentra dicht

Nog eens zeven asielzoekerscentra worden gesloten. Dat heeft het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) woensdag bekendgemaakt. Ook verdwijnen honderden banen bij het COA, dat afgelopen weekeinde in opspraak raakte.

De asielzoekerscentra in Aalten, Azelo, Bellingwolde, Crailo, Geeuwenbrug, Rotterdam en Sweikhuizen gaan dicht. Daarmee verdwijnen 2600 opvangplaatsen en ongeveer honderd arbeidsplaatsen. De bewoners worden uiterlijk 1 maart elders ondergebracht. Eerder was al besloten tot de sluiting van zeven andere centra. Vier daarvan zijn al dicht, de overige drie volgen later dit jaar.

Op het hoofdkantoor van het COA in Rijswijk verdwijnt veertig procent van de ongeveer vijfhonderd banen.

De reorganisatie vloeit voort uit een bezuiniging van 51 miljoen euro die het kabinet het COA heeft opgelegd. Die hangt weer samen met het feit dat er minder asielzoekers naar Nederland komen.

Het COA raakte zondag in opspraak. De NOS meldde toen dat de instelling geld verspilt, onder meer doordat asielzoekerscentra onnodig open worden gehouden. Bij de instelling zou een angstcultuur heersen als gevolg van het 'schrikbewind' van Nurten Albayrak, die bovendien ruim boven de balkenendenorm bleek te verdienen.

Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) heeft een onderzoek ingesteld en het salaris van Albayrak verlaagd.


Nog eens zeven asielzoekerscentra dicht (Foto: Novum)

[90s] Jaren '90 filmtop 5 volgens FOK!

De FOK!film Top 100 bestaat dit jaar 10 jaar. Ter ere van dit jubileum heeft moderator Gorro een formulier gemaakt met een overzicht van stemmen van de afgelopen 10 jaar, om zo de ultieme lijst te creëren. Tijd om iets met die cijfers te doen: Wat is jullie top 5 van de 'Beste jaren '90-film' ? De volgende vijf films zijn door jullie uitgekozen. Naast een synopsis over de inhoud van de film, geeft Gorro zijn visie waarom er zo veel is gestemd op een bepaalde film.

[WK] Martin: "Dit was mijn race"

Tony Martin is vandaag op de manier zoals Fabian Cancellara het altijd deed wereldkampioen tijdrijden geworden. De Duitser declasseerde het hele veld, inclusief de Zwitserse viervoudige kampioen, en pakte zijn eerste titel.

"Het is belangrijk dat je snel je ritme vindt," zei Martin na de huldiging. "Al na 2 kilometer wist ik dat ik goede benen had. Alles liep perfect, dat motiveerde me. Ik voelde: dit is mijn dag, dit is mijn race."

"Ik ben mentaal sterker geworden en heb met de Ronde van Spanje de juiste voorbereiding gehad," aldus Martin, die eerder twee keer derde was geworden.

Pechtold vindt kabinet 'dure misrekening'

Alexander Pechtold noemt het huidige kabinet een dure misrekening. Volgens de D66-leider weigert premier Mark Rutte (VVD) echte keuzes te maken, terwijl de samenwerking met de PVV leidt tot internationale reputatieschade. D66 pleit ervoor om meer bevoegdheden aan Europa over te dragen.

Pechtold peperde Rutte woensdag tijdens de Algemene Beschouwingen meermalen in dat hij nivelleert. Hij wees erop dat komend jaar de belastingdruk stijgt, de staatsschuld oploopt en de achttien miljard euro aan bezuinigingen die door het kabinet werd beoogd, niet gehaald gaat worden.

Volgens Pechtold ontbreken bij Rutte het lef en het leiderschap om passende maatregelen te nemen om de economische problemen het hoofd te bieden. D66 wil dat de pensioengerechtigde leeftijd per direct wordt verhoogd, het ontslagrecht wordt gemoderniseerd en het woningbeleid wordt aangepakt.

De D66'er vindt dat het kabinet de internationale reputatie van Nederland te grabbel gooit door het boerkaverbod en door in Brussel 'te bedelen voor aangescherpte asielwetten'. In plaats daarvan zou Nederland in moeten zetten op een sterker Europa. "Geen verplichte Hollandse hits meer op de radio, maar voluit op het Europese orgel", zo luidde de oproep van Pechtold.

Rutte zou een eerlijk verhaal moeten vertellen over de Europese schuldencrisis. "Heeft de premier nu eindelijk de moed mensen duidelijk te maken dat het Grieks pakket ons geld kost? Want dat doet het geheid", zei Pechtold. "Maar als we niets doen, kost het veel meer."


Pechtold vindt kabinet 'dure misrekening' (Foto: Novum)

Krakers kondigen nieuwe demonstratie Amsterdam aan

Een groep krakers is van plan volgende week zaterdag in het centrum van Amsterdam te protesteren tegen het kraakverbod. De wachtlijst voor sociale huurwoningen is volgens de krakers een jaar na het ingaan van het kraakverbod alleen maar langer geworden en de rechten van huurders zouden nog meer zijn ingeperkt.

"Zo lang als de machthebbers niet geïnteresseerd zijn in het oplossen van de huisvestingsproblemen zullen wij blijven doen wat we altijd al deden: kraken", staat op de activistensite Indymedia.

Een demonstratie tegen het kraakverbod in de hoofdstad precies een jaar eerder liep volledig uit de hand. Zo'n honderd demonstranten keerden zich toen tegen de politie. Er werden stenen gegooid, brand gesticht en barricades opgetrokken. Ook werden auto's vernield en werd een woning in de Spuistraat die te koop stond gekraakt. De politie zette traangas, waterkanonnen en bulldozers in.

PSN uit de lucht

Sony heeft laten weten dat het PSN momenteel niet online is. Er wordt met verschillende technici gekeken wat de problemen zijn en wanneer het PSN weer online kan. Wat de reden is voor de downtime is niet bekendgemaakt maar het was iedergeval geen geplande actie van Sony.

"We're aware that PSN is currently unavailable and working with the technicians to find out when it will be restored. Apologies," geeft een Sony-tweet aan. We zullen dus nog even moeten wachten tot het PSN weer werkt. We houden jullie op de hoogte.

PSN

Pullen Oktoberfeest niet volgetapt

Het lijkt tegenstrijdig, maar bezoekers van het Oktoberfest in het Duitse Beieren krijgen te weinig bier. Dat is de conclusie van een onderzoek door de meer dan honderd jaar oude Verein gegen betrügerisches Einschenken (Vereniging tegen frauduleus tappen, VGBE). De voorzitter van de VGBE noemt de resultaten 'ontnuchterend'.

De vereniging testte honderd standaard literpullen op hun inhoud. Geen enkele pul was gevuld met een liter bier. Sommige biertenten tapten de pullen slechts vol met 730 milliliter pils; andere barkeepers deden het met 940 milliliter beter, maar gaven de bierliefhebbers nog steeds geen waar voor hun geld.

Jaarlijks gieten de bezoekers van het Oktoberfest zo'n 7,1 miljoen liter bier door hun keelgat. Een liter bier kost dit jaar voor het eerst meer dan negen euro. Voor een - niet volledig volgetapte - pul moet 9,20 euro worden neergelegd.


Pullen Oktoberfeesten niet volgetapt (Foto: Novum)

Op de grond spelen in UFC Undisputed 3

Eén van de belangrijkere aspecten in UFC-games is hoe het gevecht verder gaat als je met zijn tweeën over de grond ligt te rollebollen. Je ligt daar maar op elkaar en hebt elkaar vast in de meest rare posities die je kan bedenken. Hoe dit in UFC Undisputed 3 allemaal te werk gaat kan je zien in de acht minuten durende trailer.

In de acht minuten laat THQ ons zien wat voor veranderingen er allemaal zijn doorgevoerd in de grondgevechten van UFC Undisputed 3. De game komt na een break van twee jaar uit op 27 januari 2012 voor PlayStation 3 en Xbox 360. Bekijk de trailer hieronder.

Davis Cup-team loot Finland

Nederland speelt volgend jaar in de Davis Cup thuis tegen Finland. Dat is woensdag bij de loting in Bangkok duidelijk geworden. Het duel in de eerste ronde van de Europees-Afrikaanse zone 1 wordt van 10 tot en met 12 februari gespeeld. Bij winst neemt Nederland het in de tweede ronde op tegen Roemenië. Ook dan speelt Nederland thuis.

In de eerste ronde van de Wereldgroep neemt Zwitserland het in eigen land op tegen de Verenigde Staten. Finalisten Spanje en Argentinië spelen respectievelijk thuis tegen Kazachstan en uit bij Duitsland. Oostenrijk - Rusland, Canada - Frankrijk, Tsjechië - Italië, Servië - Zweden en Japan - Kroatië zijn de andere duels.

[WK] Westra tevreden met achtste plaats

Lieuwe Westra was vandaag met de achtste plaats de beste Nederlander op het wereldkampioenschap tijdrijden. De Fries eindigde dik drie minuten achter de ontketende nieuwe wereldkampioen Tony Martin. De renner van Vacansoleil was tevreden met zijn prestatie.

"Het ging gewoon goed," zei de 29-jarige Westra tegen de NOS. "Ik had goed power in mijn benen. Dat ik Pinotti net niet ingehaald had zegt genoeg. Ik denk dat ik gewoon tevreden moet wezen."

"Ik ben volle bak begonnen. Meer zat er niet in. Het bloed komt me bijna uit de strot, dus dat zegt genoeg" analyseert hij. "Ik ben blij dat het afgelopen is. Het is echte wereldtop wat hier staat. Wanneer je daar tussen staat, mag je best trots op wezen."

Racen voor je leven in Need For Speed: The Run

Electronic Arts heeft een trailer over het verhaal van Need For Speed: The Run vrijgegeven. Jack zit diep in de problemen met geldschulden bij de verkeerde personen. Door mee te doen aan een race met 200 deelnemers hoopt hij 25 miljoen te winnen en zijn problemen op te lossen.

Dat die race niet helemaal zonder gevaren is kunnen we zien in onderstaande trailer van Need For Speed: The Run dat 18 november uitkomt voor Windows, PS3, Xbox 360, Wii, iOS en Nintendo 3DS.

Vitesse contracteert oud-Ajacied Aborah

Vitesse heeft oud-Ajacied Stanley Aborah gecontracteerd. De Belg tekent een contract tot het eind van dit seizoen, melden de Arnhemmers. Aborah trainde de afgelopen periode mee bij Vitesse en kon vanwege zijn transfervrije status na de transferdeadline tekenen bij de club. Hij maakt per direct deel uit van de selectie van Vitesse.

De 24-jarige Aborah kwam in 2001 vanuit België bij Ajax terecht. Bij de Amsterdammers speelde hij vier seizoenen bij Jong Ajax en kwam hij vier duels uit voor Ajax 1. In 2006 werd zijn contract ontbonden, waarna de middenvelder bij diverse clubs op proef ging. Uiteindelijk vond Aborah onderdak bij het Belgische FC Dender.

Na een jaar keerde de in Ghana geboren Belg weer terug bij FC Den Bosch, maar dat avontuur draaide op niets uit. Een rondreis door Slowakije (AS Trecín), Engeland (FC Gilliginham) en opnieuw België bracht Aborah geen geluk. De middenvelder heeft 66 wedstrijden in het betaald voetbal gespeeld en daarin negen keer gescoord.

Groningen verlengt met Bacuna en Van Dijk

FC Groningen heeft de contracten van Leandro Bacuna en Virgil van Dijk opengebroken en verlengd. Beide spelers hadden een nog één jaar doorlopende verbintenis met een optie voor nog een seizoen en staan nu met de nieuwe verbintenis tot medio 2015 onder contract in de Euroborg.

De twintigjarige Bacuna is afkomstig uit de jeugdopleiding van FC Groningen en speelde tot nu toe 61 officiële wedstrijden in het groen-witte shirt. Daarin kwam de aanvaller tot acht treffers.

De eveneens twintigjarige Van Dijk is aan het begin van vorig seizoen overgekomen van Willem II en kwam tot nu toe in acht officiële wedstrijden uit voor de Groningers. Dit seizoen werd Van Dijk door hoofdtrainer Pieter Huistra overgeheveld naar de A-selectie en de laatste twee competitiewedstrijden was de verdediger basisspeler.

Verkiezing Website van het Jaar bezig

De verkiezing van Website van het Jaar 2011 is deze week van start gegaan. Al vanaf maandag 19 september kan de Nederlandse internetgebruiker weer de beste en populairste internetpagina kiezen.

In totaal zijn circa 270 websites genomineerd in 22 categorieën. De feestelijke awardshow waarin de winnaars van de Website van het Jaar 2011 bekend worden gemaakt, vindt plaatst op 10 november in de Beurs van Berlage.

Ook FOK! is genomineerd, en wel in de categorie Nieuws & Informatie. Zal FOK! deze award net als vorig jaar weer in de wacht slepen? Breng voor 29 oktober jouw stem uit op www.websitevanhetjaar.nl!

[WK] Martin overtuigend naar tijdrittitel

Tony Martin is voor het eerst in zijn carrière wereldkampioen tijdrijden geworden. De Duitser had in Kopenhagen 53,43 minuten nodig om het 46,4 kilometer lange parcours te voltooien. Martin was daarmee 1.15 minuten sneller dan de Brit Bradley Wiggins. Viervoudig kampioen en titelverdediger Fabian Cancellara moest genoegen nemen met het brons.

Lieuwe Westra reed een prima tijdrit en werd op de achtste plaats de beste Nederlander, op 3.18 minuten van winnaar Martin. Stef Clement, winnaar van het brons in 2007, bleef op de twintigste plaats steken.

Martin won dit seizoen de lange tijdritten in de Tour de France en de Vuelta en trok die lijn op het biljartvlakke parcours in Kopenhagen moeiteloos door. De renner van HTC ging als een komeet van start en had halverwege de rit al een voorsprong van veertig seconden op Cancellara te pakken.

In het vervolg van de tijdrit bouwde Martin, die onderweg de voor hem gestarte Mikhail Ignatiev en David Millar opslokte, zijn voorsprong alleen maar verder uit. Cancellara verspeelde door een grote stuurfout in de slotfase zelfs nog zijn zilveren medaille. De Zwitser moest uiteindelijk 1.20 minuten op de ontketende Duitser toegeven.

Hülkenberg zet alles op Force India

Volgens Nico Hülkenberg is Force India zijn enige kans om in de Formule 1 als racecoureur terug te keren. De Duitser moest vorig jaar vertrekken bij Williams en werd door Force India opgepikt als derde rijder. In die hoedanigheid heeft hij regelmatig op de vrijdagen gereden, maar hij wil meer.

"Ik hoop in 2012 voor Force India te kunnen racen. Maar ik moet geduld uitoefenen, want het team neemt pas in december een beslissing," zei Hülkenberg via Twitter. De Duitser weet dat hij niet veel sponsorgeld mee kan brengen en dat hij daarom weinig opties heeft voor 2012. Van alle renstallen is Force India de enige waarvan nog geen rijdersbezetting bekend is en waar het betalen voor een stoeltje geen vaste kost is.

Komende vrijdag zal Hülkenberg in Singapore niet in actie komen. "Het team wil Adrian Sutil en Paul di Resta meer tijd geven om aan het circuit te wennen en daar kan ik mee leven," zei de Duitser die om die reden ook in Monaco niet kon rijden.

Opstelten noemt explosie aanslag op de rechtstaat

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) omschrijft de explosie bij de rechtbank in Amsterdam als een 'aanslag op de rechtsstaat'. "Dit ongelooflijke geweld moet met alle kracht worden tegengegaan", zei Opstelten voorafgaand aan de Algemene Beschouwingen.

Opstelten beloofde om 'topmensen op het hoogste niveau' in te zetten om de daders te pakken. Hij heeft geen idee uit welke hoek het geweld komt.

Dinsdagnacht sneuvelden meerdere ruiten van het rechtbankgebouw aan de Parnassesweg. Een woordvoerder van de rechtbank spreekt over de 'inslag van een projectiel'. Er zit een gat van zo'n twintig bij dertig centimeter in de gevel.


Opstelten noemt explosie aanslag op de rechtstaat (Foto: Novum)

[WK] Tijdritfiets Hamelink terug

De gestolen tijdritfiets van wielrenner Jasper Hamelink is terecht. Het rijwiel werd afgelopen maandag in Kopenhagen na de WK-tijdrit bij de beloften gestolen. Volgens Huib Kloosterhuis, directeur van wielerbond KNWU, heeft een Deen de fiets teruggezet op de plaats waar deze ontvreemd was.

De diefstal van de fiets van Hamelink werd vastgelegd op beelden die door een bewakingscamera van de Scientology Kerk die in de buurt was. De KNWU deed aangifte en zag dat vandaag kort voor de start van de tijdrit bij de mannen het rijwiel is teruggebracht. Volgens Kloosterhuis is hiervoor geen geld gebracht.

Turkije overweegt sancties tegen Syrië

Turkije overweegt Syrië sancties op te leggen vanwege het gewelddadige optreden tegen antiregeringsdemonstranten. Dat zei de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan dinsdag.

Erdogan zei ook dat hij niet langer contact heeft met de leiders in Syrië. "Ik heb alle contacten met Syrië verbroken", aldus de premier. De Turkse en Amerikaanse ministeries van buitenlandse zaken zullen met elkaar samenwerken om mogelijke sancties tegen Syrië af te stemmen, zei Erdogan.

Syrië is een buurland van Turkije en een belangrijke handelspartner. Turkije ergert zich echter meer en meer aan de weigering van Damascus een einde te maken aan het harde optreden tegen betogers van de oppositie.

Rotterdamse relschopper meldt zich bij politie

De politie heeft dinsdagavond een zesde arrestatie verricht naar aanleiding van de rellen zaterdagavond bij het Feyenoord-stadion. De relschopper, een 18-jarige Barendrechter, meldde zich op het bureau na een uitzending van Opsporing Verzocht, zegt een politiewoordvoerder. In het televisieprogramma werd een getuigenoproep gedaan.

Bij de ongeregeldheden bij De Kuip in Rotterdam werden zaterdag al vier mensen aangehouden. Zondag werd een vijfde relschopper, een 20-jarige man uit Capelle, gepakt. Hij zit nog vast. De overige vier zijn inmiddels vrijgelaten.

De supporters probeerden het Maasgebouw te bestormen uit protest tegen het beleid van de club. Agenten konden hen maar ternauwernood buiten de deur houden door hun dienstwapen te trekken.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb kondigde dinsdag aan dat er mogelijk grote beeldschermen met daarop foto's van de verdachten in Rotterdam worden geplaatst. De burgemeester hoopte zo relschoppers over te halen om zich vrijwillig te melden.

De relschoppers krijgen waarschijnlijk een verbod voor het stadion en de omgeving opgelegd. Ook wordt geprobeerd de schade op de daders te verhalen. De zaken van de verdachten worden zo veel mogelijk via het snelrecht afgehandeld.

Verscherpt toezicht Maasstad Ziekenhuis opgeheven

Het verscherpt toezicht op het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam is opgeheven. De huidige raad van bestuur heeft voldoende maatregelen genomen om de zorg in het ziekenhuis te verbeteren, meldt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) woensdag.

Over de patiëntveiligheid in het Maasstad Ziekenhuis waren twee maanden geleden ernstige zorgen gerezen. De inspectie betwijfelde of het ziekenhuis de bestrijding van de multiresistente klebsiellabacterie wel onder controle had.

Na de komst van twee interim-bestuurders heeft het ziekenhuis een positieve ontwikkeling gemaakt, zo concludeert de inspectie na diverse bezoeken. Dat gebeurde onder meer met hulp van het RIVM en het UMC Utrecht. Sinds 18 juli zijn er geen nieuwe besmettingen meer gemeld.

De bacterie heeft hoogstwaarschijnlijk het leven gekost aan drie patiënten. Van 107 patiënten is vastgesteld dat ze de klebsiellabacterie onder de leden hebben. Ongeveer tweeduizend mensen moeten worden getest op de bacterie. Naar aanleiding van de uitbraak van de bacterie stapte directeur Paul Smits vorige maand op.

Hoewel het verscherpt toezicht op het Maasstad Ziekenhuis is opgeheven, wordt het ziekenhuis nog intensief gevolgd. Het bestuur moet de inspectie maandelijks over de voortgang berichten.


Verscherpt toezicht Maasstad Ziekenhuis opgeheven (Foto: Novum)

Saab krijgt uitstel van betaling

Automerk Saab, onderdeel van Swedish Automobile, heeft in hoger beroep woensdag alsnog toestemming gekregen voor een vrijwillige reorganisatie. Hierdoor is het noodlijdende bedrijf voor drie maanden beschermd tegen zijn schuldeisers.

Saab is nu 'in veilige haven', zegt bestuursvoorzitter Victor Muller van Swedish Automobile in een reactie op de uitspraak tegenover Dow Jones Nieuwsdienst. "Ik ben enorm blij. De rust en beheersbaarheid keren nu volledig terug", aldus Muller, die onlangs heeft aangegeven dat Saab voor 150 miljoen euro aan betalingsachterstanden heeft.

Twee weken geleden keurde de Zweedse rechter het verzoek tot uitstel van betaling nog af, omdat Saab niet liquide genoeg zou zijn voor een voortzetting van de activiteiten.

Het gerechtshof zegt woensdag echter dat een 'grondiger onderzoek zou kunnen aantonen dat de voorwaarden voor een succesvolle reorganisatie aanwezig zijn'.

Door de financiële problemen bij Saab heeft het bedrijf haar werknemers het salaris van augustus nog niet kunnen uitkeren. Verschillende vakbonden hebben al een faillissementsaanvraag ingediend, maar ook aangegeven deze te zullen intrekken als de vrijwillige reorganisatie zou worden goedgekeurd.

"Het is een enorme opluchting dat we nu onze medewerkers kunnen betalen. Anders had ik maandag voor de rechtbank gestaan", zegt Muller.

Ook de vakbonden verwelkomen de uitspraak. "Onder een reorganisatie zullen onze leden sneller salaris ontvangen dan bij een faillissement", zegt vakbond Unionen, die circa elfhonderd Saab-medewerkers vertegenwoordigt.

Saab heeft overeenkomsten liggen om meer dan vijftig procent van het bedrijf voor 245 miljoen euro te verkopen aan de Chinese bedrijven Youngman en Pang Da. Hiervoor is echter toestemming vereist van Zweedse en Chinese autoriteiten, die de zaak nog in behandeling hebben.

De onderneming wil met de vrijwillige reorganisatie de periode overbruggen tot deze goedkeuring, die het bedrijf begin november verwacht.

Bovendien maakt de uitspraak van de rechter het volgens Muller een stuk waarschijnlijker dat meer potentiële investeerders in Saab zullen stappen. "Investeerders weten nu zeker dat het geld op de daarvoor bestemde plek komt", aldus de CEO.


Saab krijgt uitstel van betaling (Foto: Novum)

IKEA geeft afpersing toe

Het Zweedse meubelbedrijf IKEA wordt afgeperst. Dat heeft het bedrijf bij monde van woordvoerster Sabine Nold woensdag toegegeven na vragen van Duitse media. De afpersing is al gaande sinds eind mei, toen IKEA-filialen werden getroffen door een reeks aanslagen.

Eerder al meldden Franse media dat afpersingspraktijken mogelijk de achtergrond vormden voor de aanslagen in Frankrijk, Duitsland, België en Nederland. Volgens de berichten zou een Poolse bende zes miljoen euro van het Zweedse bedrijf eisen. IKEA heeft lange tijd ontkend te worden afgeperst.

Volgens het Duitse openbaar ministerie is de Poolse politie om hulp gevraagd bij het onderzoek naar de afpersing. De Poolse politie heeft echter nog niet gereageerd op het rechtshulpverzoek. De Europese politieorganisatie Europol was niet bereikbaar voor commentaar.

Op 30 mei gingen explosieven af bij IKEA-vestigingen in Son, bij Eindhoven, in Gent en vlakbij Lille in Frankrijk. In Son ontplofte een prullenbak, in België ging het om een wekker. Bij de Brabantse vestiging werd een tweede pakketje met explosief materiaal ter plekke door de explosievenopruimingsdienst tot ontploffing gebracht. Bij de explosies vielen geen gewonden. Wel ontstond schade aan de winkels. Op 10 juni werd de IKEA-vestiging in het Duitse Dresden getroffen door een kleine explosie. Daarbij raakten twee mensen lichtgewond.

'EU stelt migranten bloot aan misstanden'

De Europese grensbewakingsorganisatie Frontex stelt migranten bloot aan misstanden en vernederende omstandigheden door ze over te brengen naar onacceptabele detentiecentra in Griekenland. Dat staat in een woensdag uitgebracht rapport van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW).

Volgens het rapport hebben agenten van Frontex, die zijn ingeschakeld om de Grieken te helpen hun grens met Turkije te bewaken, migranten aangehouden en ze naar detentiecentra gestuurd waarvan zij wisten dat deze onacceptabel waren. De centra zijn overvol, in de cellen ligt rioolvuil en mannen en vrouwen zitten gemengd in de cel, aldus HRW.

Een woordvoerder van Frontex zei dat de werknemers van de grensbewakingsorganisatie niet aansprakelijk zijn voor het schenden van de rechten van migranten, omdat Griekenland de verantwoording draagt voor de omstandigheden in de detentiecentra. De Griekse autoriteiten wilden geen commentaar leveren.

Vrouw krijgt 12 jaar en tbs voor moord op rivale

Een 50-jarige vrouw uit Kootwijkerbroek is veroordeeld tot twaalf jaar cel en tbs voor de moord op een 63-jarige vrouw uit Heesch in maart vorig jaar. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch woensdag bepaald. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

De vrouw belde op de avond van de moord vermomd bij het slachtoffer aan. Ze hadden ruzie over een man en de vrouw wilde de confrontatie aangaan. Toen het slachtoffer opendeed, vlogen ze elkaar in de haren. Tijdens de vechtpartij haalde de vrouw uit Kootwijkerbroek plotseling een mes tevoorschijn en stak meerdere keren op haar rivale in. Ze heeft de moord bekend.

De rechtbank rekent het de vrouw zwaar aan dat ze het slachtoffer 'op meedogenloze wijze van het leven heeft beroofd in een ultieme poging om haar relatie te redden'. De vrouw kreeg ook tbs omdat ze volgens deskundigen een persoonlijkheidsstoornis 'met borderline, narcistische en psychopathische kenmerken' heeft en verslaafd is aan alcohol.

CDA mist visie bij premier Rutte

Het CDA mist een visie van premier Mark Rutte (VVD) op de 'kracht van de samenleving'. Dat zei fractieleider Sybrand van Haersma Buma woensdag tijdens de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer.

"De visie op de vrijheid van de economie kennen we", zei hij. Maar hoe zit het met de visie op de verantwoordelijkheid van de samenleving, vroeg hij zich af. "Het CDA mist een visie van de premier op burgerschap." Ook wil hij weten hoe Rutte de 'grote zorg' van veel Nederlanders beoordeelt over hoe zij met elkaar om moeten gaan.

Van Haersma Buma verwacht dat het kabinet de komende jaren van 'versnipperde individualiteit' werkt aan 'herstel van gemeenschap en identiteit'.

Roemer: SP is niet anti-Europees

Emile Roemer bestrijdt dat de SP een anti-Europese partij is. De socialisten hebben alleen problemen met het democratische gehalte van de Europese Unie en het neoliberale beleid dat vanuit Brussel wordt opgelegd. Dat zei de SP-leider woensdag tijdens de Algemene Beschouwingen.

"Europa is een continent, daar kun je niet tegen zijn. De samenwerking heeft ons inmiddels zestig jaar vrede opgeleverd", zei Roemer. De SP wordt vaak als anti-Europees aangeduid, maar dat is volgens Roemer onterecht. "Laat niemand zeggen dat wij tegen Europa zijn", zei hij onomwonden.

Wel vindt Roemer dat de vorming van een politieke unie veel te snel gaat. Dat steeds meer bevoegdheden worden overgedragen aan Brussel wordt volgens Roemer niet begrepen door normale mensen. Hij laakt het democratische gehalte van de EU. "In tijden van crisis hebben we niet minder, maar juist meer democratie nodig."

De Europese schuldencrisis bewijst volgens de Roemer het failliet van het huidige systeem, 'waarin regels zijn geschrapt en hebzucht vrij spel heeft gekregen'. Hij pleitte voor sanering van de Griekse schulden. Dit zou vooral voor rekening van de private sector moeten komen.


Roemer: SP is niet anti-Europees (Foto: Novum)

Nog veel onduidelijkheid over dood meisje CNV

Er is nog veel onduidelijkheid over wat zich dinsdag heeft afgespeeld bij het kantoor van CNV Publieke Zaak in Den Haag, waar een 10-jarig meisje dood werd gevonden. De politie laat woensdagmiddag weten nog geen compleet beeld te hebben van de omstandigheden waarin het meisje de dood vond.

Omroep West meldt dat het meisje door haar 38-jarige moeder zou zijn gewurgd. De politie reageert verbaasd over die berichtgeving. "Er is nog niets over de doodsoorzaak bekend. Aan dit soort cowboyverhalen hebben we niets", zegt een woordvoerder. Woensdag vindt sectie op het lichaam van het slachtoffer plaats.

Medewerkers troffen het levenloze meisje dinsdagmiddag aan in de tuin van het vakbondsgebouw. Haar broertje van 7 jaar mankeerde niets en is opgevangen door familie. De moeder werd aangehouden. Ze werkte bij CNV en bezocht dinsdagmiddag om nog onbekende reden haar voormalig werkgever met haar twee kinderen.

Het onderzoek is nog in volle gang, meldt de politie. Zo is de recherche woensdag bezig met sporenonderzoek op de plaats waar het lichaam werd gevonden. Ook worden getuigen gehoord.

Buma blij met 'Europese' Miljoenennota

In tegenstelling tot gedoogpartner Geert Wilders (PVV) is Sybrand van Haersma Buma juist blij dat het kabinet in de Miljoenennota zo vaak rept van Europa. "Zo veel Europa is een bevestiging dat het kabinet op de goede weg is", zei de fractieleider van het CDA woensdag tijdens de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer.

Wilders zette de Miljoenennota weg als een 'eurofiel stuk'. Daar is Van Haersma Buma van geschrokken, zei hij. "Dat is zo'n beetje Erwin Kroll verwijten dat hij het deze zomer zo vaak over regen heeft", stelde de CDA'er. Het is voor sommigen in de politiek nog moeilijk wennen dat Europa tegenwoordig een binnenlandse aangelegenheid is, zei hij richting Wilders.

Van Haersma Buma verwijt de Europese regeringsleiders dat ze niet kordaat genoeg optreden om de Europese schuldencrisis aan te pakken. "Onze euro hangt aan een zijden draadje." Ook wil hij van het kabinet weten hoe het staat met het Nederlandse voorstel voor een aparte eurocommissaris voor het begrotingsbeleid.

De CDA-fractievoorzitter oogstte lof van de oppositiepartijen PvdA, D66 en GroenLinks voor zijn pro-Europese verhaal.

Maastrichtse school winnaar Nationale Filmfestival voor Scholieren

Leerlingen van de Sint Michael-school in Maastricht hebben de eerste plaats behaald in het Nationale Filmfestival voor Scholieren. Regisseur en leerling Max Everett maakte de film LOST samen met enkele klasgenoten.

LOST is een spannende film over de dertienjarige Milo die verdwaalt in een schoolgebouw en tijdens zijn zoektocht naar zijn vriendinnetje de meest absurde dingen meemaakt. Waar is 'zijn' Anna gebleven? De Maastrichtse school haalde de eerste prijs bij de films die zijn gemaakt door scholieren uit de laagste klassen.

In totaal deden 51 middelbare scholen uit Nederland mee. Kijk hieronder naar de volledige film LOST.


De winnaar van het Nationale Filmfestival voor Scholieren.

Van Aanholt terug in voorselectie Jong Oranje

Patrick van Aanholt is weer opgenomen in de voorselectie van Jong Oranje. Dat maakte bondscoach van Jong Oranje Cor Pot vandaag bekend. Hij selecteerde 31 spelers, onder wie de verdediger van Chelsea die aan Wigan Athletic is verhuurd.

De 21-jarige Van Aanholt kwam eind mei in conflict met Pot. Hij zou een wegwerpgebaar hebben gemaakt tegen de bondscoach nadat hij was weggestuurd bij een vrije trap. Omdat de verdediger weigerde zijn verontschuldigingen aan te bieden aan de technische staf, besloot Pot de verdediger niet meer op te roepen. Inmiddels is de lucht tussen de twee geklaard en keert de jeugdinternational weer terug bij Jong Oranje.

Jong Oranje probeert zich in deze cyclus te kwalificeren voor het EK van 2013 in Israël. Na twee wedstrijden leidt Jong Oranje de poule met zes punten. Het team was in de wedstrijden tegen Bulgarije (0-1) en Luxemburg (4-0) vijfmaal trefzeker en incasseerde nog geen tegentreffer. De definitieve selectie wordt volgende week vrijdag bekendgemaakt.

Volledige voorselectie Jong Oranje:

Doel: Marco Bizot (SC Cambuur), Jeroen Zoet (RKC Waalwijk), Sergio Padt (AA Gent).

Verdediging: Patrick van Aanholt (Wigan Athletic), Daley Blind (Ajax), Lorenzo Burnet (FC Groningen), Ties Evers (De Graafschap), Jeffrey Gouweleeuw (sc Heerenveen), Johan Kappelhof (FC Groningen), Maikel Kieftenbeld (FC Groningen), Bram Nuytinck (N.E.C.), Kaj Ramsteijn (Feyenoord), Stefan de Vrij (Feyenoord).

Middenveld: Leandro Bacuna (FC Groningen), Nacer Barazite (Austria Wien), Jordy Clasie (Feyenoord), Lerin Duarte (Heracles Almelo), Leroy Fer (FC Twente), Marco van Ginkel (Vitesse), Ricky van Haaren (Feyenoord), Kelvin Leerdam (Feyenoord), Davy Pröpper (Vitesse).

Aanval: Steven Berghuis (FC Twente), Jerson Cabral (Feyenoord), Luc Castaignos (Internazionale), Lorenzo Ebecilio (Ajax), Ola John (FC Twente), Luciano Narsingh (sc Heerenveen), Alex Schalk (NAC Breda), Marko Vejinovic (Heracles Almelo), Género Zeefuik (N.E.C.).

Iran laat twee Amerikanen vrij

Twee Amerikanen die twee jaar vastzaten in Iran op beschuldiging van spionage zijn weer vrij. De twee verlieten woensdag de gevangenis in Teheran waar zij werden vastgehouden.

Verslaggevers van Associated Press zagen een konvooi voertuigen met diplomaten uit Zwitserland en Oman en de twee vrijgelatenen de gevangenis verlaten. Het konvooi was onderweg naar de internationale luchthaven van Teheran.

Shane Bauer en Josh Fattal kwamen vrij nadat de Iraanse rechterlijke macht een borgsom van een miljoen dollar voor de twee had goedgekeurd.

Geen rondjes rijden in Nascar Unleashed

Nascar is een typisch Amerikaanse race-klasse. Er worden enkel rondjes gereden en steeds dezelfde kant op. Activision heeft daar genoeg van en komt met Nascar Unleashed waarin je ook op andere tracks kunt gaan racen.

De game verschijnt niet in Europa, maar we wilden de teaser jullie niet onthouden. Nascar Unleashed verschijnt eind dit jaar in Amerika en zou eventueel geïmporteerd kunnen worden voor PS3 aangezien die console regiovrij is.

'Zweedse cartoonist doelwit van aanslag'

Zweedse aanklagers verdenken drie mannen die eerder deze maand zijn opgepakt bij een antiterreuroperatie ervan cartoonist Lars Vilks te hebben willen vermoorden. Dat heeft de Zweedse krant Metro woensdag gemeld. De krant zegt zich te baseren op vertrouwelijk materiaal uit het politieonderzoek.

De drie verdachten werden op 10 september ingerekend in Göteborg op verdenking van het voorbereiden van een terreuraanslag. Volgens Metro was Vilks, die zich de woede van moslims op de hals haalde door de profeet Mohammed als hond af te beelden, het doelwit van deze aanslag. Vilks staat al sinds 2007 onder politiebescherming.

De Zweedse autoriteiten houden over de zaak nog altijd de lippen stijf op elkaar. Aanklaagster Agnetha Hilding Qvarnström weigderde te reageren op de berichtgeving in Metro.

Sijsling treft Kohlschreiber in Metz

De Duitser Philipp Kohlschreiber is de tegenstander van Igor Sijsling in de tweede ronde van het ATP-toernooi in Metz. Kohlschreiber won vandaag in twee sets van de Franse qualifier Jonathan Dasnières de Veigy: 6-4 en 7-6 (4). Het duel tussen Sijsling en de nummer 45 van de wereld wordt morgen gespeeld.

Sijsling plaatste zich gisteren al voor de tweede ronde in Metz. De Amsterdammer, die zich via de kwalificaties naar het hoofdtoernooi sloeg, deed dat door Grigor Dimitrov uit Bulgarije te verslaan. Sijsling is de nummer 148 van de wereld.

Spanjaard smokkelt 87 hasjbolletjes

Een 52-jarige Spanjaard is op Schiphol aangehouden met 87 hasjbolletjes in zijn lichaam. De bolletjes zijn in een ziekenhuis in de buurt operatief verwijderd.

Het is vrij uniek dat iemand met hasjbollen wordt aangetroffen, meldt de douane woensdag. Marechaussee en douane treffen de laatste tijd op de luchthaven wel vaker reizigers aan die bolletjes vloeibare cocaïne, speed of geld hebben ingeslikt.

De Spanjaard was via het Noorse Stavanger en Kopenhagen naar Amsterdam gevlogen. Hij werd gearresteerd op verdenking van drugssmokkel, maar gaf daarna aan zich niet lekker te voelen. Daarop werd hij overgebracht naar de medische dienst op de luchthaven, waar de bolletjes werden aangetroffen.

'Problemen Rotterdamse haven door Betuweroute'

De Rotterdamse haven krijgt vanaf 2015 logistieke problemen. Dat stelt zowel het Rotterdamse Havenbedrijf als de minister van economische zaken van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. De havenuitbreiding is op dat moment gereed, terwijl de aansluiting van de Betuweroute aan de Duitse grens nog niet volledig is opgeleverd.

De oplevering van een derde spoor aan Duitse zijde, waardoor de capaciteit van de lijn toeneemt, is flink vertraagd. De aansluiting met het Duitse spoorwegnet zou in eerste instantie in 2003 gereed zijn, daarna in 2012. Volgens Noordrijn-Westfalen gaat de Duitse regering er momenteel van uit dat het spoor niet voor 2018 klaar is.

"De uitbreiding van de Betuweroute is absoluut noodzakelijk", aldus deelstaatminister Harry Voigtsberger in een gesprek met de Nederlands-Duitse Handelskamer. "Anders krijgen we grote moeilijkheden om het gestegen goederenaanbod via Noordrijn-Westfalen en de haven van Duisburg richting het Duitse achterland te transporteren"

Het Rotterdamse Havenbedrijf verwacht vanaf 2017 ongeveer een volume van een miljoen kleine containers niet kwijt te kunnen over het spoor. "Die containers moeten dan over de weg of via de rivieren worden vervoerd", zegt een woordvoerder van het havenbedrijf. "Via de weg is echter een dure optie en levert files op. En over het water kunnen we grote delen van het oosten van Duitsland niet bereiken."

In 1992 sloten Nederland en Duitsland het Verdrag van Warnemünde. Duitsland heeft hierin beloofd de aansluiting op de Betuweroute aan te leggen. Het land heeft echter geen geld om het derde spoor aan te leggen. Het Nederlandse deel van het spoornet is klaar.

De Duitse deelstaat heeft aangeboden zijn deel van het geld alvast beschikbaar te stellen zodat de werkzaamheden snel kunnen beginnen. De regering in Berlijn heeft hier positief op gereageerd. De deelstaat verwacht mede door verschillende protesten dat de aanleg toch nog jaren vertraagd zal zijn.

TomTom-app nu in vijf landen beschikbaar

De onlangs gelanceerde applicatie van TomTom voor de iPhone is nu in vijf landen beschikbaar. Dat maakte de Nederlandse producent van navigatieapparatuur woensdag bekend.

Na Nederland, waar de applicatie in de eerste paar weken na de lancering volgens TomTom 75.000 keer gedownload is, is de applicatie nu ook beschikbaar in Duitsland, België, Portugal en Denemarken.

TomTom boekte in het tweede kwartaal een verlies van bijna een half miljard euro. Het Nederlandse bedrijf heeft last van de krimpende markt van losse navigatiesystemen. Steeds meer mensen gebruiken hun smartphone om te navigeren, via veelal gratis programma's zoals Google Maps.

Daarom zet TomTom nu ook meer in op applicaties voor smartphones. Voor de TomTom-app met kaarten van de Benelux moet een gebruiker wel bijna zestig euro neerleggen.


TomTom-app nu in vijf landen beschikbaar (Foto: Novum)

Nederlands binnenvaartschip geborgen

Het Nederlandse binnenvaartschip dat sinds vorige week de scheepvaart in de Noord-Duitse rivier de Hunte blokkeerde is geborgen. Woensdagochtend slaagden de bergingsspecialisten erin het schip los te krijgen. Dat melden de Duitse scheepvaartautoriteiten in Bremen. Het schip van 85 meter lang werd opgetild en bij hoogwater door een sleepboot losgetrokken.

Het schip werd opgetild aan twee dikke stalen kabels die een Nederlands bergingsbedrijf dinsdag al onder de Janine door had getrokken. Daarna werd het water uit het vaartuig gepompt en werden gaten en scheuren in de scheepswand gedicht. Bij het optillen kreeg het schip zijn eigenlijke vorm weer terug. Het bleek zonder verdere versterking te blijven drijven.

Het Nederlandse schip strandde vorige week dinsdag met pech in de zijrivier van de Weser en raakte met de boeg vast in de oever. Door de stroming kwam het met zijn achterkant tegen de andere oever van de rivier te liggen. Bij laagtij brak het schip onder zijn eigen gewicht doormidden

De rivier in de deelstaat Nedersaksen wordt waarschijnlijk donderdag weer vrijgegeven voor de scheepvaart. Daarmee komt een einde aan de dagenlange vertraging die het gevolg was van de ingestelde omleiding.

F1-auto voor Vettel na behalen titel

Mocht Sebastian Vettel er in slagen om zijn wereldtitel in de Formule 1 dit jaar te verlengen dan zal hij de auto waarmee hij dat gedaan heeft cadeau krijgen. De Red Bull RB7 zal overigens dan niet meer kunnen rijden, want de bijbehorende Renault-motor wordt er niet bij geleverd.

"Vorig jaar kreeg Sebastian ook al een Formule 1-auto van ons. Zijn garage in Zwitserland begint zo langzamerhand te klein te worden," zei Red Bull-adviseur Helmut Marko over de miljoen euro waard zijnde auto tegen Bild.

'Kabelbedrijf Ziggo stelt beursgang mogelijk uit'

De eigenaren van Ziggo stellen de beursgang van de Nederlandse kabelexploitant mogelijk uit tot volgend jaar, nu de markten wereldwijd onder druk staan. "Er is nog geen besluit over genomen maar dat kan elk moment gebeuren", zegt een bron die bekend is met de situatie woensdag.

Het mogelijke uitstel van de beursgang komt slechts een dag nadat het Italiaanse luchtvaartbedrijf Avio liet weten dat het zijn beursgang zal afblazen als de markten niet verbeteren.

Ziggo heeft begin april de zakenbanken Morgan Stanley, JP Morgan Chase, Deutsche Bank en UBS ingehuurd voor de geplande beursgang maar er is nog geen beslissing of deze wel of niet doorgaat. Uitstel van de beursintroductie blijft een optie.

Ziggo, dat eigendom is van de private-equityhuizen Warburg Pincus en Cinven, is het product van een fusie van drie partijen in de kabelindustrie. Na de overname van Multikabel in 2005 door Warburg Pincus kochten de twee partijen Casema en fuseerden dat met Multikabel. Later in 2006 voegden de twee private-equityondernemingen daar Essent Kabel aan toe en werd de gefuseerde entiteit omgedoopt tot Ziggo.

Stekelenburg gewoon in voorselectie Oranje

Maarten Stekelenburg is door bondscoach Bert van Marwijk gewoon opgenomen in de voorselectie van het Nederlands elftal. De doelman van AS Roma werd zaterdag tijdens het Serie A-duel met Internazionale tegen zijn hoofd geraakt door Luci en heeft een hersenschudding. Hoelang de sluitpost buitenspel staat, is nog niet duidelijk. Tim Krul is de enige andere keeper in de voorselectie.

In de voorselectie voor de laatste twee EK-kwalificatieduels tegen Moldavië en Zweden is ook Ibrahim Afellay opgenomen. De middenvelder van FC Barcelona keert terug van een blessure. Ook Ajacied Theo Janssen prijkt op de lijst met 29 namen.

Van Marwijk maakt zijn definitieve selectie volgende week vrijdag bekend. Het duel met Moldavië wordt op 7 oktober in de Rotterdamse Kuip gespeeld. Vier dagen later ontmoet Nederland Zweden in Solna, een buitenwijk van Stockholm. Oranje is al gekwalificeerd voor het EK.

Voorlopige selectie

Doel: Stekelenburg (AS Roma), Vorm (Swansea City), Krul (Newcastle United).

Verdediging: Van der Wiel (Ajax), Bruma (HSV), Maduro (Valencia), Heitinga (Everton), Mathijsen (Malaga), Vlaar (Feyenoord), Braafheid (Hoffenheim), Pieters (PSV), Boulahrouz (VfB Stuttgart).

Middenveld: Afellay (Barcelona), Van Bommel (AC Milan), Strootman (PSV), Nigel de Jong (Manchester City), Van der Vaart (Tottenham), Sneijder (Internazionale), Schaars (Sporting Portugal), Janssen (Ajax).

Aanval: Elia (Juventus), Huntelaar (Schalke 04), Luuk de Jong (FC Twente), Kuijt (Liverpool), Van Persie (Arsenal), Robben (Bayern München), Wijnaldum (PSV).

Onderzoek naar behandelingen met ibogaïne

De Utrechtse politie doet onderzoek naar een woning waar behandelingen tegen drugsverslaving met de stof ibogaïne worden aangeboden. Dat heeft het Openbaar Ministerie woensdag laten weten.

Het onderzoek loopt al sinds maart, toen op de A2 een man werd doodgereden die in de woning was behandeld met ibogaïne, een stof die het verlangen naar drugs mogelijk helpt weg te nemen, maar die ook hallucinerend werkt en hartritmestoornissen kan veroorzaken. Eind vorige maand werd iemand anders die zich in de woning had laten behandelen met ernstige klachten in een ziekenhuis opgenomen.

In verband met het nieuwe incident heeft het OM besloten het onderzoek naar buiten te brengen, ook al is het nog niet afgerond. De twee mensen die de behandelingen aanbieden, weigeren daarmee op te houden. Omdat ibogaïne geen verboden stof is, kunnen ze daartoe niet eenvoudig worden gedwongen. De stof zou werken tegen een verslaving aan opiaten, zoals heroïne.

Het OM wil mensen waarschuwen voor de risico's van een behandeling met ibogaïne, een stof die wordt gewonnen uit een Afrikaanse plant. Het OM wil niet zeggen waar de woning staat waar de behandelingen worden aangeboden. Details over de twee verdachten worden ook niet gegeven, behalve dat ze rond de 50 jaar zijn.

Doden bij explosie tankwagen Kenia

Bij een explosie van een olietankwagen in het westen van Kenia zijn dinsdagavond vier mensen om het leven gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de plaatselijke ambulancedienst woensdag gezegd.

Volgens de woordvoerder zijn 35 mensen gewond geraakt en voor behandeling naar het ziekenhuis overgebracht. De tankwagen, die onderweg was van Kisumu naar Busia, kantelde waarna de inhoud begon te lekken. Enkele gewonden zouden voor de explosie geprobeerd hebben de lekkende brandstof op te vangen.

Het ongeluk komt nog geen tien dagen na een brand in de Keniaanse hoofdstad Nairobi waarbij meer dan honderd mensen omkwamen. Die brand ontstond terwijl omstanders brandstof probeerden op te vangen uit een lekkende pijpleiding.

Wilders vergelijkt zichzelf met panter

PVV-leider Geert Wilders maakte PvdA-leider Job Cohen tijdens de Algemene Beschouwingen uit voor de bedrijfspoedel van premier Mark Rutte (VVD). Hij vindt zichzelf eerder een panter, zo zei hij tijdens de schorsing van het debat.

Cohen is volgens Wilders een poedel omdat hij wel het kabinet gedoogt op belangrijke punten maar daar niets voor terugkrijgt. De PVV heeft een heel gedoogakkoord en krijgt dus veel terug, zei Wilders. Daarom typeert hij zichzelf als panter.

"Jongens, waar zijn we mee bezig", reageerde Cohen op zijn beurt. Wat hem betreft wordt er gesproken over echt belangrijke zaken. De beschuldigingen van Wilders zijn 'volstrekt over de top', zei hij. "Wat hij doet is weglopen voor zijn eigen verantwoordelijkheid." Een 'dreinend kind', aldus de PvdA'er.


Wilders vergelijkt zichzelf met panter (Foto: Novum)

It's nice to be important, maar het is more important to be nice, jonguh!

Jullie kennen de DJ Paul hit van New Kids Turbo natuurlijk allemaal. Maar voor de duitse nagesynchroniseerde film hebben ze Scooter uitgenodigd voor de officiële anthem. It's nice to be important, but it's more important to be nice, aldus Scooter. Zie hier de muziekvideo.

Update: check hier de hele film (dank aan 2Mini)

Met dank aan outcast_within voor de submit.

Italiaanse politie slaags met migranten Lampedusa

Migranten zijn woensdag in een overvol asielzoekerscentrum op het Italiaanse eilandje Lampedusa slaags geraakt met de oproerpolitie. Die probeerde met wapenstokken de onlusten de kop in te drukken.

Dinsdag staken de migranten al matrassen in brand uit protest tegen het Italiaanse beleid dat een verplichte terugkeer naar het land van herkomst voorstaat.

Lampedusa werd deze lente overspoeld door duizenden Tunesiërs die de sociale onrust in hun thuisland ontvluchtten.

Bedrijven bereid om negatieve rente te betalen

Bedrijven hebben er geld voor over om hun geld te mogen stallen bij een gezonde bank. Dat komt door de oplopende financiële spanningen, schrijft NRC Handelsblad woensdag.

Een aantal ondernemingen kiest eerder voor een gezonde bank zoals de Rabobank die een negatieve rente rekent, dan voor zwakkere banken die wel rente uitbetalen. De Rabobank heeft als een van de weinige banken een triple-A-status, de hoogste kredietwaardering voor een financiële instelling.

Een woordvoerder van de Rabobank bevestigt de gang van zaken. "Als bedrijven geen klant zijn - en dan hebben we het echt over de grote jongens - dan komen wij wel eens op een negatieve rente uit."

De bank wil niet zeggen welke bedrijven bereid zijn om geld bij te leggen om een spaarrekening te mogen openen.

'Nederlander gepakt voor dubbele moord Frankrijk'

Een 36-jarige Nederlander is dinsdag aangehouden voor de moord op een Belgisch stel. Het paar werd zondag dood gevonden op een veld buiten de Noord-Franse stad Sedan, meldt de Wereldomroep woensdag.

De man zou tegen de politie hebben verklaard op het stel te hebben geschoten na een woordenwisseling. Hij had het vuurwapen afgepakt van de twee Belgen. De lijken liet hij achter op het veld.

De Nederlander werd volgens de omroep later gezien in de auto van de Belgen. Ook had hij hun creditcard en mobiele telefoons op zak. Het paar zou naar Sedan zijn gekomen om een huis van de Nederlander te bekijken.

Omaanse stad Muscat wil WK wielrennen niet meer

Muscat heeft zijn kandidatuur voor het WK Wielrennen van 2015 teruggetrokken. Dat meldt de internationale wielrenunie UCI vandaag op haar website. Waarom de stad in Oman het bod heeft ingetrokken is niet bekendgemaakt. Richmond, in de Amerikaanse staat Virginia, is de enige overgebleven kandidaat.

Op het organiseren van het WK lijkt een vloek te rusten. Eerder besloot Quebec al zijn kandidatuur in te trekken. De Canadezen besloten in maart om financiële reden niet meer mee te dingen naar de organisatie van het evenement. De UCI neemt in de loop van volgend jaar een definitief besluit over de toewijzing van het WK.

Deze week wordt het WK in Kopenhagen verreden. Volgend jaar is de organisatie in handen van Nederland. Plaats van handeling is dan Valkenburg. In 2013 strijkt de karavaan in Florence neer en in 2014 rijden de renners het WK in het Spaanse Ponferrada.

Kabinet en provincies bereiken akkoord natuurbeleid

Staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) en de provincies hebben na bijna een jaar onderhandelen een akkoord bereikt over het natuurbeleid. Dat hebben het kabinet en het Interprovinciaal Overleg (IPO) woensdag bekendgemaakt.

De zogeheten Ecologische Hoofdstructuur (EHS) hoeft pas in 2021 klaar te zijn, drie jaar later dan oorspronkelijk gepland. Ook wordt de EHS, een geheel van aaneengesloten natuurgebieden, kleiner. De provincies worden er vanaf 2014 verantwoordelijk voor. In ruil krijgen ze jaarlijks honderd miljoen euro extra.

Als Nederland boetes krijgt opgelegd door de Europese Unie omdat er niet wordt voldaan aan Europese afspraken over de ontwikkeling en het beheer van natuurgebieden, worden die niet doorberekend aan de provincies, tenzij die aantoonbaar nalatig zijn geweest.

Het kabinet heeft in het regeerakkoord afgesproken dat zeshonderd miljoen euro wordt bezuinigd op het natuurbeleid en dat de verantwoordelijkheid naar de provincies gaat. De onderhandelingen daarover hebben lang geduurd, omdat de provincies vonden dat ze te weinig geld kregen.

Het akkoord is dinsdagavond getekend, namens het kabinet door Bleker en minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA), en namens de provincies door de Noord-Hollandse commissaris van de koningin Johan Remkes en de Brabantse gedeputeerde Ruud van Heugten. De Provinciale Staten in alle provincies en de Tweede Kamer moeten er nog mee instemmen.

GroenLinks roept de provincies op niet akkoord te gaan. "Nederland voldoet op dit moment al niet aan internationale afspraken over natuur. Het is mij een raadsel hoe het rijk en de provincies kunnen denken dat het met minder natuur en minder geld toch gaat lukken meer diersoorten en meer planten te krijgen in Nederland, zoals internationaal is afgesproken", zegt Kamerlid Rik Grashoff.

God of War-studio bezig met open world-game?

Het derde deel  in de God of War-serie is vorig jaar verschenen. Nu deze trilogie is afgesloten is de ontwikkelaar van de God of War-games toe aan iets nieuws. Sony Santa Monica is op dit moment druk met een nieuw IP. Daarvoor zijn ze op zoek naar werknemers die ervaring hebben in het maken van open world-games.

Voor de onaangekondigde nieuwe game van Sony Santa Monica is een advertentie op Gamasutra verschenen.

"Experience in designing or contributing to the development of an open world game is a plus"

Er zijn verder nog helemaal geen details bekend omtrent deze nieuwe game. Eerder verschenen er geruchten dat Sony Santa Monica bezig zou zijn met een game voor de PlayStation Move. Hopelijk horen we snel meer over deze mysterieuze game.

God of War 3

Bananasplit-grap Ron Brandsteder pakt verkeerd uit

Een Bananasplit-grap met Ron Brandsteder in de hoofdrol is niet verlopen zoals verwacht. Frans Bauer, die het programma met de verborgen camera presenteert, wil het item dan ook niet uitzenden.

"Het was een leuke grap, maar de uitwerking viel niet op z'n plaats", doet Bauer woensdagochtend uit de doeken in Koffietijd. Wat er precies is voorgevallen wil de presentator niet zeggen. "Hij beleefde de grap anders dan wij in gedachten hadden."

De grap werd opgenomen voor een nieuw seizoen Bananasplit, dat later dit jaar wordt uitgezonden. "Elke keer dat we beginnen met nieuwe grapjes bedenken komt er een soort spanning over je heen", zegt hij. "Het is echt een bewogen seizoen."

De nieuwe reeks Bananasplit staat gepland voor eind december. Online Media, dat het geluid van het programma verzorgt, heeft nog geld tegoed van de onlangs failliet verklaarde producent Global Star Media. Zolang de schuld niet is ingelost weigert het bedrijf de banden vrij te geven. De TROS verwacht dat het conflict bijtijds is opgelost.

Pand Mediapark ontruimd wegens lekkende vloeistof

Een pand op het Mediapark in Hilversum is woensdagmiddag ontruimd nadat giftige stoffen waren gelekt. De vloeistof lekte uit een koelinstallatie, zegt een woordvoerder van de brandweer. Het lek is inmiddels gedicht.

Om wat voor vloeistof het precies gaat, is niet bekend. De koelinstallatie staat in het energiecentrum van het Nederlands Omroepproduktie Bedrijf. Volgens de brandweer waren er op het moment van de lekkage slechts enkele mensen binnen. Er zijn geen gewonden gevallen.

Storing bij dochterbedrijf Vodafone

Klanten van telecomprovider Hollandsnieuwe hebben sinds dinsdagmiddag last van een storing. Het dochterbedrijf van Vodafone meldde woensdag omstreeks het middaguur dat klanten inmiddels wel weer kunnen bellen, maar niet sms'en en internetten.

De verbinding viel uit als klanten van telefoonmast 'wisselden'. Andere providers zonder eigen netwerk kampten volgens Hollandsnieuwe met dezelfde problemen. Eigenaar van het netwerk Vodafone kon dit niet bevestigen.

Hollandsnieuwe liet woensdagochtend via Twitter weten dat de zendmastproblemen waren opgelost. Doordat heel veel klanten tegelijkertijd weer gebruik wilden maken van het netwerk, ontstond echter een nieuwe storing.

Hollandsnieuwe zegt nu 'mondjesmaat' klanten toe te laten om filevorming te voorkomen. Om 12.45 uur meldt de provider dat alle klanten weer kunnen bellen. Sms'en en internetten wordt in de loop van de middag weer mogelijk, belooft het bedrijf.

Gears of War 3 easter eggs

Gamemakers houden wel van een lolletje. Om dit te tonen aan de gamer stoppen ze geregeld easter eggs in hun games. Deze leuke kleine dingetjes worden vaak alleen door echte fans gevonden. In Gears of War 3 zijn ook verschillende easter eggs gestopt en vijf hiervan zijn in onderstaande video te zien.

Zo kunnen we onder andere zien dat Dom zijn kinderlijke kant laat zien en dat zelfs kippen niet veilig zijn op het slagveld. Gears of War 3 ligt in de winkels voor de Xbox 360.

Kramer volledig hersteld van blessure

Sven Kramer is volledig hersteld van een blessure aan zijn rechterbovenbeen. Die kwetsuur hield de Fries een jaar aan de kant.

"Ik ben helemaal van mijn klachten af. Ik kan weer doen en laten wat ik wil tijdens trainingen en schaats zonder pijn. Dat is zo'n bevrijding," aldus Kramer.

Kramer zegt dat hij sowieso begin november bij het NK afstanden wil meedoen aan de 5.000 meter. Over deelname aan de tien kilometer twijfelt hij nog. "Het is even kijken hoe het gaat bij de start van het seizoen. Ik merk dat ik nog ritme mis. Maar ik zit ook nog in een bepaalde trainingsopbouw en zal ook niet gelijk de sterren van de hemel schaatsen. Ik moet wedstrijdhardheid opdoen en gebruik de eerste wedstrijden om beter te worden. Het EK en WK allround zijn belangrijk voor me.”

Opvolger Mafia Wars aangekondigd

De eerste succesvolle Facebook-game Mafia Wars krijgt een vervolg. Ook in Mafia Wars 2 moeten spelers samen met vrienden een bende vormen die zich bezighoudt met diverse duistere praktijken. In de nieuwe game wordt de spelwereld driedimensionaal getoond. Dat heeft gamebedrijf Zynga bekendgemaakt.

De eerste Mafia Wars was de eerste grote hit van het bedrijf dat momenteel furore maakt met spellen als Cityville, Farmville en het deze maand gelanceerde Adventure World. Op het hoogtepunt, eind 2009, speelden 28 miljoen spelers Mafia Wars. Daarvan zijn er nu nog ruim vijf miljoen over.

Op dit moment is Cityville, dat de koppositie overnam van Farmville, het populairste spel op Facebook. De game wordt wekelijks door bijna 74 miljoen spelers gespeeld. Zynga dreigt voor het eerst in jaren zijn nummer 1-plek te verliezen. The Sims Social stijgt snel in populariteit en zou in dit tempo volgende week Cityville voorbij kunnen streven.


Opvolger Mafia Wars aangekondigd (Foto: Novum)

Heineken ontvoering wordt verfilmd in Hollywood

Het boek De ontvoering van Alfred Heineken zal worden verfilmd in Hollywood. Misdaadjournalist Peter R. de Vries maakte dit vandaag bekend via zijn website.

In 1983 werd de biermagnaat, samen met chauffeur Ab Doderer ontvoerd en een drietal weken vastgehouden. Nadat er 35 miljoen gulden was betaald, werd het duo vrijgelaten.

De Amerikaanse producent en filmfinancier Informant Media heeft de rechten voor dit boek gekocht. Volgens De Vries zal de productie van de film volgend jaar plaatsvinden.

Eind volgende maand verschijnt er nog een andere film over de ontvoering van de bierbrouwer. In De Heineken ontvoering, geschreven en geregisseerd door Maarten Treurniet, zien we niemand minder dan Rutger Hauer in de titelrol. Ook de TROS gaat een vierdelige serie maken over de voor bierliefhebbers meest spraakmakende ontvoering van de jaren tachtig.


De trailer voor de Heineken Ontvoering

Frentzen FIA-steward in Singapore

Heinz-Harald Frentzen zal bij de Grand Prix van Singapore aanschuiven bij de FIA-stewards. Het is de derde keer dat de 44-jarige Duitser de rol op zich neemt, na zowel dit jaar als vorig jaar stewards bij de Grand Prix van Europa in Valencia te zijn geweest.

Frentzen kwam tussen 1994 en 2003 uit in de Formule 1. De Duitser reed in totaal 156 races voor Sauber, Williams, Jordan, Prost en Arrows en pakte in totaal drie zeges. Daarna kwam hij uit in het DTM en reed hij in 2008 de race op Le Mans.

Marathons klagen over regels wereldrecord vrouwen

Marathonorganisatoren zijn niet blij met de nieuwe regels voor het vaststellen van een wereldrecord bij de vrouwen. Volgens die regels geldt een tijd alleen als wereldrecord als die in een ongemengde race is gelopen. Daardoor zou het huidige wereldrecord van Paula Radcliffe van 2:15.25 uur, dat zij in 2003 in Londen liep, alleen nog maar als de beste wereldtijd gelden.

Radcliffe raakt het wereldrecord overigens niet kwijt. Zij heeft ook de snelste tijd gelopen in een marathon waar de vrouwen apart liepen. Dat deed ze in 2005 in Londen, waar ze kwam tot een tijd van 2:17.42.

De World Marathon Majors (WMM) en de Association of International Marathons (AIMS) vinden de eerder deze maand aangenomen regels onzin. Ze wijzen erop dat de meerderheid van marathons voor vrouwen gemengd worden afgewerkt. Ook vinden zij de huidige situatie waarbij de snelste tijd niet als wereldrecord geldt verwarrend.

Beide organisaties, die samen wereldwijd ruim driehonderd marathons vertegenwoordigen, willen met de internationale atletiekfederatie IAAF in gesprek. De marathonorganisaties stellen voor om voortaan twee soorten wereldrecords te erkennen. Een voor gemengde races en een voor races waar vrouwen apart lopen.

Veilig vrijen-spotjes te hitsig

Nieuwe Postbus 51-spotjes over veilig vrijen worden alleen nog na 20.00 uur uitgezonden. De spotjes, die eerst ook overdag te zien waren, zijn bij nader inzien niet geschikt voor kinderen. Dat heeft minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) woensdag laten weten in antwoord op Kamervragen van de SGP.

In de filmpjes zijn vrijende, deels ontklede stellen te zien, zowel hetero's als homo's. De boodschap is dat je over condooms moet beginnen voordat je broek uitgaat.

SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf stelde in zijn Kamervragen dat de campagne bij jonge kinderen tot 'negatieve effecten' zouden leiden. Schippers antwoordt dat de spotjes inderdaad niet zijn 'afgestemd' op kinderen jonger dan 12. Volgens Schippers zijn de spotjes sinds 8 september alleen nog 's avonds op televisie. Dat is een dag voordat de SGP de Kamervragen indiende.

Schippers meldt verder dat op Postbus 51-spotjes voortaan de Kijkwijzer wordt toegepast. Aan de hand daarvan zal worden bepaald wanneer de spotjes kunnen worden uitgezonden. Overigens is het kabinet van plan volgend jaar te stoppen met Postbus 51-campagnes op het gebied van leefstijl.


Veilig vrijen-spotjes te hitsig voor overdag (Foto: Novum)

CD: Feist - Metals

Dat haar laatste album alweer van vier jaar geleden dateert wil niet zeggen dat het stil rond Leslie Feist is geweest. Het in 2007 uitgebrachte The Reminder sleepte tijdens de Grammy Awards vier nominaties in de wacht en haar hitsingle 1234 was niet al te onverdienstelijk voor de Ipod Nano verkoop. Vergeet ook niet dat de dub/soul-revelatie van dit jaar, James Blake, zijn eigen invulling aan haar nummer ‘The Limit To Your Love’ heeft gegeven. De afgelopen zomer heeft zij de fans lekker gemaakt met korte muziekvideo’s en teasers die zij deelde op haar website en Youtube. Dit zoethoudertje was uiteraard bedoeld om de fans klaar te stomen voor Metals, welke 7 oktober officieel gereleased zal worden.

Feist Cover

[Upd] Inter stuurt coach de laan uit

Aan het dienstverband van trainer Gian Piero Gasperini van Internazionale lijkt al na enkele maanden een einde te komen. Inter moest gisteren opnieuw een pijnlijke nederlaag incasseren bij promovendus Novara (3-1) en inmiddels is het geduld van de machtige voorzitter Massimo Moratti op.

Op de vraag of Gasperini alles nog onder controle heeft, antwoordde Moratti: "Daar lijkt het zeker niet op". Moratti gaf gisteravond aan er nog eens een nachtje over te moeten slapen, een weinig geruststellende mededeling voor Gasperini.

Update 12:53 uur

Gian Piero Gasperini is niet langer meer trainer van Internazionale. Het bestuur van de Italiaanse club heefft de trainer na de 1-3 nederlaag van gisteren tegen Novara de laan uitgestuurd. In de Serie A bezet Internazionale de 17e plaats met één punt uit drie wedstrijden. En in de Champions League werd de eerste wedstrijd tegen Trabzonspor verloren.

Coach Inter Milan onder vuur na verlies
Coach Inter Milan onder vuur na verlies (Foto: ANP)

Streppel: "Onze wereld stort nu niet in"

Willem II werd gisteren uitgeschakeld in het bekertoernooi door Harkemase Boys. Trainer Jurgen Streppel kan zijn ploeg niets verwijten, zegt hij.

De ploeg uit Tilburg overleefde de tweede ronde van de KNVB-beker niet. Na verlenging werd er met 4-2 verloren. "De teleurstelling overheerst natuurlijk", zegt trainer Streppel tegen Voetbal International. "We controleren tot vijf minuten voor tijd de wedstrijd, krijgen geen kans tegen en staan met 2-0 voor."

"Maar door twee vrije trappen die verkeerd vallen, weten zij twee keer te scoren", zegt hij. "Ook in de verlenging kregen wij kansen op de 2-3, maar toen zij scoorden was het voorbij. Dan is het vechten tegen de bierkaai. Het is heel simpel: we waren aan onze stand verplicht om te winnen."

"Tot vijf minuten voor tijd zag dat er ook zo uit en was de sfeer op de bank heel ontspannen. Op het veld was dat niet het geval, het was niet zo dat de jongens al van de volgende ronde uitgingen en ik kan ze wat dat betreft ook niets verwijten. We hadden graag verder willen komen in het bekertoernooi, maar het is niet zo dat de wereld instort. Gelukkig kunnen we vrijdag alweer aan de bak en deze teleurstelling achter ons laten." Willem II neemt het vrijdag op tegen AGOVV.

Viacom claimt miljoenen Rock Band

De makers van de muziekgame Rock Band worden aangeklaagd door mediagigant Viacom. Het mediabedrijf zou in het verleden 131 miljoen dollar, omgerekend 96 miljoen euro, te veel hebben overgemaakt naar maker Harmonix en wil dat geld nu terug. Dat schrijft entertainmentmagazine The Hollywood Reporter.

In 2006 werd Harmonix opgekocht door Viacom. Sinds december is de gamestudio weer onafhankelijk van de mediagigant. Alle rechten op de Rock Band-serie zijn opgekocht door Harmonix dankzij een investeerdersgroep. Wel eisen de studiobazen nog 13 miljoen dollar aan winstpremies van Viacom.

Muziekgames als Guitar Hero en Rock Band waren tot twee jaar geleden booming business. Alleen al met de eerste versie van Rock Band, waarvan meer dan vier miljoen exemplaren verkocht werden, verdiende Viacom in 2007 ruim 460 miljoen euro.

In november deed Viacom de gameontwikkelaar van de hand omdat de verkoop van Rock Band 3 tegenviel. Er werd in een kwartaal 48 miljoen euro verlies geleden. Drie maanden later stopte concurrent Activision met de muziekserie Guitar Hero.


Viacom claimt miljoenen Rock Band (Foto: Novum)

'Exit euro voor notoire zondaars'

Voor Eurolanden die zich bij herhaling niet houden aan afspraken om hun begroting op orde te brengen, is geen plaats meer binnen de euro. Zij moeten eerst sancties opgelegd krijgen, maar als dat niet helpt, horen ze niet meer thuis in de eurozone.

"Voor notoire zondaars is het exit", zei VVD-fractievoorzitter Stef Blok woensdag tijdens de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer. Dat besluit moet niet te lichtvaardig genomen worden, want het kan ook de Nederlandse economie schaden. "Maar de angst voor dat scenario mag ons er niet toe brengen geen strenge voorwaarden te stellen en om eindeloos leningen te blijven verstrekken als er niet hervormd wordt."

Blok verwees naar eerdere kritiek vanuit de oppositie op zijn voorstel Eurolanden te bestraffen die zich niet aan de begrotingsregels houden. Dan ging het om intrekking van subsidies en stemrecht. De VVD-fractievoorzitter stelt vast dat deze opstelling nu wel breed waardering oogst.

'Red Bull brak Resource Restriction Agreement'

De Formula One Teams' Association wil opheldering van Red Bull Racing over de begroting die de renstal vorig jaar toegepast heeft. Volgens het Italiaanse Autosprint heeft consultancykantoor Capgemini onregelmatigheden gevonden in de uitgaven van de Oostenrijkers.

De Formule 1-teams moeten zich tegenwoordig houden aan een Resource Restriction Agreement waarbij de uitgaven beperkt zijn, net zoals onder meer de inzet van windtunnels en het aantal personeelsleden. Juist deze laatste categorie zou Red Bull overtreden hebben, net als de structuur van het team dat niet aan de eerdere opgave zou voldoen. Eerder dit jaar doken er al geruchten op dat Red Bull het budget met zestig miljoen euro had overschreden, maar dit is door teambaas Christian Horner ontkend.

Het door Capgemini uitgevoerde onderzoek zou volgens Autosprint door Red Bull tegengewerkt zijn, omdat er inbreuk gemaakt zou zijn op de privacy door het vrijgegeven van gevoelige data. De FOTA wil nu eerst van de Oostenrijkers een verklaring hebben voor de gevonden resultaten. Aan een eventuele straf wordt nog niet gedacht.

Vervoermaatschappij weigert poster Metallica

De Londense vervoermaatschappij weigert om Lou Reed en Metallica's promotieposters voor hun gezamenlijke album 'Lulu' op de stations op te hangen. Volgens een woordvoerder van het vervoersbedrijf lijkt de poster te veel op graffiti.

Op de albumhoes zien we een mannequin zonder ledematen met daarover de titel 'Lulu'. Op het langverwachte album vormen de voormalige Velvet Underground-zanger met de metal giganten een samenwerkingsverband voor een verzameling nummers, geïnspireerd door Der Erdgeist en Die Büchse der Pandora van de Duitse expressionist Frank Wedekind.

In recente interviews gaven zowel gitarist Kirk Hammett als voorman James Hetfield aan regelmatig een traan te hebben gelaten bij het lezen van de teksten van Lou Reed voor het album. Lulu zal op 31 oktober wereldwijd worden uitgebracht. Hier is alvast een sneak preview van 30 secondes.

 
Een voorproefje van het nieuwe album van Lou Reed en Metallica.

Cohen: kabinet moet vertrekken

Hoewel zijn partij het kabinet steunt als het gaat om de Europese schuldencrisis of het pensioenakkoord, ziet PvdA-leider Job Cohen de regering toch het liefste vertrekken. Dat zei hij woensdag bij de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer.

"Het land is ermee gediend als er zo snel mogelijk een ander beleid wordt gevoerd", zei Cohen. "Als dit kabinet dat niet doet is er alle reden voor om te zeggen: kabinet, ga."

De PvdA-leider werd van verschillende kanten aangevallen vanwege de steun aan het kabinet. De enige die de sleutel in handen heeft om premier Mark (VVD) en zijn ministers naar huis te sturen, is gedoogpartner Geert Wilders (PVV), antwoordde hij.

Verder haalde Cohen hard uit naar de bezuinigingen van het kabinet op de sociale zekerheid en de zorg. Hij omschreef Rutte als 'de tuinman met de kettingzaag'. "Vrouwen en kinderen binnen blijven, Rutte komt snoeien", waarschuwde hij.

Door te bezuinigen op het passend onderwijs, het persoonsgebonden budget en de sociale werkvoorziening verwaarloost het kabinet het 'sociale weefsel' van de samenleving dat om voortdurend onderhoud vraagt. "Deze coalitie laat straks een verwaarloosde samenleving achter", aldus Cohen.

Doorstart RBC Roosendaal in vijfde klasse

Betaaldvoetbalorganisatie RBC Roosendaal, dat eerder failliet werd verklaard, gaat volgend seizoen instromen in de vijfde klasse als amateurvereniging. De KNVB heeft dit vandaag bekendgemaakt.

RBC wilde zelf graag een doorstart maken in de hoofdklasse. Vorige week werd daartoe een verzoek ingediend bij de KNVB. De voetbalbond is echter van mening dat de club te veel aan kwaliteit heeft ingeleverd om in te kunnen stromen in de hoofdklasse. Daarom zal RBC, net als ieder andere nieuwe club, onderaan moeten beginnen.

Nog geen Book Of Mormon film voor South Park schrijvers

Matt Stone en Trey Parker, de makers van South Park, hebben nog geen plannen om hun musical The Book Of Mormon te verfilmen.

De Broadway musical die het geloof van Jehova getuigen bekritiseert won een Tony Award en is sindsdien een kandidaat voor een verfilming. Hoewel geruchten gingen dat Stone en Parker bezig waren met een filmversie, blijken die nu onwaar.

'We hebben een toneelvoorstelling gemaakt en het werkte beter dan we ooit hadden gedacht en we willen dat graag even zo houden. We willen het niet bevuilen met een film."

Het idee van een film werd volgens de makers uit context getrokken. 'We zeiden tegen een verslaggever 'Ja, we zouden een film kunnen doen' en zij zeiden meteen 'The Book Of Mormon film komt er aan!'.  

'Hardcore gamers zien verschil werkelijkheid en fantasie niet meer'

De zogenaamde hardcore gamers gaan zo op in hun virtuele wereld dat ze in het echte leven ook handelingen willen verrichten uit games. Ook hebben gamers vaak fantasiën over geweld, zoals het aanrijden en neerschieten van mensen op straat.

Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit in Nottingham dat gehouden werd onder 42 gamers in de leeftijd van 15 tot 21 jaar. Deze gamers spelen allemaal meer dan tien uur per week.

Volgens de onderzoekers gebruiken gamers vaak reflexen om gebeurtenissen in de echte wereld op te lossen alsof ze in een game zitten. Dit fenomeen noemen ze het 'games transfer phenomenon'. Voorbeelden die uit het onderzoek naar voren komen zijn onder andere de wens om eten uit de koelkast te halen met een gravity gun (Half-Life), of het knippen in de vingers om de tijd terug te draaien bij een gevallen boterham (Prince of Persia: Sands of Time).

Professor Mark Griffiths, die meewerkte aan het onderzoek, verklaarde dat vanuit videogames specifieke bekwaamheden geleerd kunnen worden. Hij vertelde hier wel bij dat er meer onderzoek nodig is om eventuele negatieve consequenties te bekijken. 

Videogames-specialist Tristan Donovan vertelde Metro dat het effect van games op menselijk gedrag op dit moment nog steeds niet volledig bekend is.

Wilders wil meteen stemmen

Nog voordat PvdA-leider Job Cohen tijdens de Algemene Beschouwingen als eerste spreker het woord kon nemen, werd hij geïnterrumpeerd door Geert Wilders (PVV). Die stelde voor dat niet Cohen, maar SP-leider Emile Roemer als eerste het woord zou voeren.

"Het is een goede traditie dat de voorzitter van de grootste oppositiepartij het woord voert", lichtte Wilders toe. "Niet de voorzitter van de grootste gedoogpartij." De PVV-leider vindt dat Cohen het kabinet in het zadel houdt door steun te verlenen aan het noodpakket voor Griekenland en het pensioenakkoord.

Wilders vroeg een hoofdelijke stemming aan over zijn voorstel, maar hij stond daarin alleen. Cohen haalde meteen naar de PVV-leider uit. "Meneer Wilders, met dit geschreeuw haalt u uzelf, deze Kamer, maar vooral de kiezers omlaag", stelde hij. "U kiest ervoor dit kabinet mogelijk te maken. Alleen u kunt ervoor kiezen dit kabinet ten val te brengen."

Uitkeringen kosten tien miljard meer

De overheid heeft vorig jaar 179 miljard euro uitgegeven aan uitkeringen. Dat is ruim tien miljard meer dan in 2009. Dat blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De uitkeringen worden onder meer besteed aan werklozen, ouderen en zieken. De uitgaven aan werkloosheidsuitkeringen stegen het snelst met zo'n twaalf procent. Sinds het begin van de financiële crisis is het bedrag voor werkloosheidsuitkeringen met de helft gestegen naar ruim negen miljard.

Ook het bedrag dat uitgekeerd werd aan ouderen en zieken is gestegen. Naar deze groepen gaat ook het meeste geld. De overheid besteedde vorig jaar bijna 63 miljard aan beide groepen.

Het totale bedrag is bijna dertig procent van het totale inkomen van alle Nederlanders. In Europa werd alleen in Zweden, Denemarken en Frankrijk nog meer uitgegeven aan uitkeringen. In Roemenië en Letland was het bedrag het laagst.

Oranje nu nummer twee op FIFA-lijst

Op de nieuwste editie van de FIFA-wereldranglijst is het Nederlandse elftal een plaats gezakt. Oranje is nu de nummer twee achter Spanje dat de koppositie weer terugpakte. Het verschil tussen beide landen is 34 punten. Duitsland bleef derde staan.

Oranje voerde de wereldranglijst vorige maand voor het eerst in de historie aan. Overigens was de verwachting al dat Europees- en wereldkampioen Spanje de koppositie deze maand zou heroveren.

[MotoGP] Ducati stuurt stralingsexperts naar Motegi

Het MotoGP-team Ducati neemt voor de Grand Prix van Japan geen enkel risico. Omdat kopman Valentino Rossi nog steeds twijfelt over de stralingsniveaus rond het circuit in Motegi zal de Italiaanse renstal eigen stralingsexperts meenemen naar de wedstrijd, zo meldt het Britse MCN.

De race in Japan stond oorspronkelijk eind april op het programma maar vanwege de aardbeving, tsunami en de nucleaire dreiging vanuit Fukushima is besloten om deze uit te stellen tot 2 oktober. Veel coureurs wilden in eerste instantie niet naar het land van de rijzende zon afreizen vanwege het mogelijke stralingsgevaar. Een onafhankelijk onderzoek in opdracht van motorsportfederatie FIM wees uit dat het in Motegi veilig was, waarop vele rijders besloten toch naar Japan af te reizen.

Het Yamaha-team van regerend wereldkampioen Jorge Lorenzo en Rossi lieten onlangs weten toch naar Motegi te gaan. Bij Rossi bestaan echter nog steeds twijfels, waardoor Ducati nu eigen stralingsexperts meeneemt om de Italiaan gerust te stellen.

Uitstel start NBA-seizoen dreigt

Mochten de moeizame onderhandelingen tussen NBA-clubs en de basketballers deze week geen resultaat opleveren, dan moet het begin van het nieuwe seizoen worden uitgesteld. Dit lieten betrokkenen gisteren weten aan de Amerikaanse media.

Begin juli ging een zogenoemde lockout in, nadat onderhandelingen over een nieuwe CAO geen resultaat hadden opgeleverd. De eerste trainingskampen beginnen over ruim een week en de start van het nieuwe seizoen in de NBA start op 1 november.

Voetballers over de grens - Week 38

Ook dit seizoen zullen DerMeister en Wessenator onze voetballende landgenoten in het buitenland weer wekelijks volgen. Elke woensdagochtend verschijnt er een overzicht waarin alle verrichtingen zijn terug te lezen van de Nederlandse voetballers bij de minder bekende voetbalclubs en competities.

Nederlands bij AEK Larnaca nog ongeslagen, De Zeeuw scoort voor Spartak...

AEK Larnaca heeft in de competitie van Cyprus de eerste drie punten van het seizoen weten te pakken. Op bezoek bij Apollon Limassol werd knap met 0-3 gewonnen. Trainer Ton Caanen gunde Tim de Cler en Gregoor van Dijk een basisplaats. Edwin Linssen mocht na rust ook zijn opwachting maken. Door de winst is AEK Larnaca na drie wedstrijden nog altijd ongeslagen. De ploeg neemt de vijfde plaats in, twee punten achter koploper APOEL Nicosia. Ook Anorthosis Famagusta, met Jurgen Colin in de basis, wist afgelopen weekeinde de volle buit te pakken. EN Paralimni werd met 0-1 verslagen. Colin speelde de gehele wedstrijd mee. Civard Sprockel bekeek de gehele partij van de bank. Anorthosis staat na dit weekend op de tweede plek.

Spartak Moskou blijft prima presteren in de Russische competitie. Mede dankzij een treffer van Demy de Zeeuw won de ploeg dit weekend met 3-0 van Krylia Sovetov Samara. Na drie minuten spelen wist De Zeeuw de openingstreffer te scoren. De voormalig Ajacied speelde opnieuw de wedstrijd niet uit. Hij werd na een uur spelen gewisseld. Spartak steeg door de winst naar de vijfde plek en kwam, met nog zes duels te gaan, op zeven punten van koploper Zenit St.Petersburg.

Maduro ‘bankzitter’, Affelay deelt succes van Barça…

Hedwiges Maduro stond ook in de wedstrijd van Valencia tegen Sporting Gijón niet in de basis en moest het wederom doen met een plek op de bank. Jonathan de Guzman kreeg wel speelminuten van Villarreal-trainer Juan Garrido en werd in de 60ste minuut in het spel gebracht. De Guzman scoorde niet, de club verloor met 1-0 van promovendus Granada. Met een magere 0-1 wist Malaga te winnen van Real Mallorca. In een wedstrijd die totaal geen spektakel bracht waren aan Malaga’s zijde Ruud van Nistelrooy en Joris Mathijsen opgesteld. Verdediger Gianni Zuiverloon speelde de hele wedstrijd mee voor Real Mallorca. Vorige week speelde Barcelona een matige wedstrijd toen het 2-2 gelijkspeelde tegen Real Sociedad. De afgelopen speelronde kreeg Barça Osasuna op bezoek, laatstgenoemde werd afgeslacht want de Catalanen wonnen met 8-0. Ibrahim Affelay kreeg ook speeltijd en viel in de 60ste minuut in. Helaas scoorde de ex-PSV’er niet.

In de Belgische competitie mocht Sherjill MacDonald niet starten in de basis bij KFC Germinal Beerschot tegen Zulte-Waregem. In de 67ste minuut werd de aanvaller ingezet. De club van de Amsterdammer wist verdienstelijk te winnen met 2-0. Beerschot staat momenteel tiende in de Jupiler Pro League. Ryan Donk was weer een vast onderdeel van de verdediging voor Club Brugge toen het moest aantreden tegen Lokeren. Door de 1-2 eindstand bestijgt de club van Adrie Koster de eerste plek in de competitie.


Hedewiges Maduro zat, net als hier tegen Racing Genk, opnieuw op de bank (Foto: Pro Shots)

Babel opnieuw belangrijk voor Hoffenheim, drie landgenoten in basis bij Alemannia Aachen...

Borussia Mönchengladbach blijft in de Duitse Bundesliga uitstekend presteren. De ploeg, die vorig seizoen nog tegen degradatie vocht, won afgelopen weekend knap met 0-1 van Hamburger SV en neemt na de zesde speelronde de derde plaats in. Roel Brouwers speelde bij de winnende ploeg de gehele wedstrijd mee in de verdediging. Bij HSV zat Jeffrey Bruma de gehele partij op de bank. Romeo Castelen maakte geen deel uit van de wedstrijdselectie. De Rothosen nemen na de zesde speelronde de laatste plek in. Trainer Michael Oennig moest wegens de slechte resultaten deze week het veld ruimen bij HSV. Ook 1899 Hoffenheim presteert dit seizoen naar behoren in de Duitse Bundesliga. De ploeg, met Edson Braafheid en Ryan Babel in de basis, won met 3-1 van Vfl Wolfsburg. Babel was na twintig minuten verantwoordelijk voor de openingstreffer en staat door de winst met zijn club op de vierde plaats. FC Augsburg, de ploeg van trainer Jos Luhukay, heeft voor het eerst sinds vier duels weer een punt weten te pakken. Met Gibril Sankoh in de basis speelde de ploeg met 2-2 gelijk tegen Hertha BSC. Sankoh verzorgde de assist bij de 1-0. De verdediger werd na een uur gewisseld. Lorenzo Davids begon op de bank, maar mocht kort voor tijd nog wat speelminuten pakken. Augsburg staat na speelronde zes op de voorlaatste plaats.

Een niveau lager, in de 2.Bundesliga, heeft Alemannia Aachen voor het eerst dit seizoen de laatste plaats verlaten. De ploeg speelde in eigen huis knap met 0-0 gelijk tegen koploper Greuther Furth en gaf daardoor de rode lantaarn aan VfL Bochum. Bas Sibum, Anouar Hadouir en keeper Boy Waterman kregen allen een basisplaats bij Aachen. Waterman hield voor de vierde keer op rij de nul. Alle wedstrijden eindigden overigens in 0-0.

Loovens op bezoek bij Rangers, Van Wolfswinkel en Schaars stunten voor Sporting…

De Schotse voetbalfans konden zich afgelopen zondag opmaken voor een topper in de Premier League. De club waar Glenn Loovens actief is, Celtic, ging op bezoek bij de Glasgow Rangers. De ex-Feyenoorder mocht de hele wedstrijd meespelen en zag dat de Rangers verreweg te sterk waren. Celtic werd met 4-2 geklopt. Jeroen Tesselaar, Illias Haddad en Nigel Hasselbaink stonden ook deze week in de basis voor St. Mirren toen het speelde tegen Heart of Midlothian. In het Tynecastle Stadium verloor de club met het Nederlands bloed met 2-0.

In de Oostenrijkse competitie was Nacer Barazite wederom belangrijk voor Austria Wien toen hij scoorde tegen Mattersburg. Met 2-4 was de club van de ex-Vitesse-speler een maatje te groot. Nog meer Nederlands succes was er in Denemarken. Aanvaller Tim Janssen schoot de bal tussen de palen toen zijn club FC Midtjylland SønderjyskE thuis ontving, het werd 2-0.

In Zwitserland stond Michael Dingsdag wederom in de basis voor FC Sion. Met 0-3 won het van Thun en staat het derde in de Super League. Ricky van Wolfswinkel en Stijn Schaars zijn namens Sporting Lissabon hun naam aan het vestigen in Portugal. In de wedstrijd tegen Rio Ave wisten de Nederlanders te stunten door allebei kort na elkaar een doelpunten te maken. Beide doelpunten vielen in de eerste drie minuten. Vervolgens schoot ook ex-Tukker Oguchi Onyewu er één tussen de palen. Dit betekende een 2-3 eindstand.


Stijn Schaars, trefzeker voor Sporting Lissabon (Foto: Pro Shots)


Drenthe trefzeker voor Everton, Krul gepasseerd, Emnes matchwinnaar…

Royston Drenthe speelde afgelopen zaterdag zijn tweede wedstrijd in het shirt van Everton. De ex-Feyenoorder werd in de 59ste minuut in het spel gebracht en was in de blessuretijd trefzeker. Everton won het thuisduel tegen Wigan Athletic met 3-1. Swansea City moet het de komende zes weken zonder Kemy Agustien doen. De middenvelder liep tijdens het duel tegen Arsenal een hamstringblessure op. Michel Vorm was daarentegen wel fit en stond in het duel tegen West Bromwich Albion zoals gebruikelijk weer tussen de palen. De doelman wist de nul te houden en zag hoe zijn team won met 3-0.

Tim Krul wist de voorgaande vier wedstrijden netjes de nul te houden voor Newcastle United. Toen het op bezoek ging bij Aston Villa kreeg de sluitpost echter al snel een tegentreffer voor zijn kiezen. Kort na rust kon Newcastle terugkomen van de 1-0 achterstand en de wedstrijd eindigde in een gelijkspel. Het team van Krul blijft staan op de vierde plaats in de Premier League. Onder leiding van Martin Jol wist Fulham verrassend op de been te blijven tegen Manchester City. Bryan Ruiz kreeg ook nog een paar minuten en mocht in de 87ste minuut nog even meevoetballen.

In de Engelse Championship was Marvin Emnes opnieuw trefzeker voor Middlesbrough toen hij een wedstrijd speelde tegen Crystal Palace. Door de 1-0 winst staat het team van Emnes eerste in de competitie.

Nederlands onderonsje in Polen, El Kabir met Cagliari aan kop in Serie A...

Wisla Kraków heeft afgelopen weekend de drie punten in eigen huis weten te houden. GKS Belchatów werd met 2-0 verslagen. Coach Robert Maaskant gunde zijn landgenoten Kew Jaliens en Michael Lamey een basisplaats. Beide verdedigers speelden de volle negentig minuten mee. Wisla steeg door de drie punten naar de zesde plaats, drie punten achter op koploper Korona Kielce. In de Poolse competitie stond er dit weekend ook een Nederlands onderonsje op het programma. Cracovia Kraków, met Koen van der Biezen in de punt van de aanval, ontving in eigen huis Slask Wsroclaw. Bij deze ploeg speelt Johan Voskamp als diepe spits. Beide aanvallers kwamen niet tot scoren, maar de bezoekers wonnen wel met 0-1. Slask Wroclaw kwam door de overwinning op de derde plaats terecht. Cracovia blijft hekkensluiter. Met verdediger Marciano Bruma in de basis heeft Lech Poznan in eigen huis met 4-1 weten te winnen van Jagiellonia Bialystok. Bruma werd in de rust gewisseld, maar zag zijn ploeg wel naar de tweede plek stijgen in de ranglijst.

In de Serie A is Cagliari na twee speelrondes medekoploper. Na de knappe winst van vorige week op AS Roma, werd ditmaal promovendus Novara in eigen huis met 2-1 verslagen. Net als vorige week mocht Moestafa El Kabir kort voor tijd zijn opwachting maken. De aanvaller was ditmaal niet trefzeker, maar zag zijn ploeg wel stijgen naar de vierde plaats. Maarten Stekelenburg heeft met AS Roma op bezoek bij Internazionale gelijkgespeeld. Stekelenburg deed echter maar achttien minuten mee, aangezien hij na een aanvaring met Inter-verdediger Lucio geblesseerd het veld moest verlaten. Oud-Ajacied Bogdan Lobont verving onze landgenoot. AS Roma staat na de tweede speelronde op een teleurstellende zestiende plaats, één plekje onder Inter.


Maarten Stekelenburg komt hard in aanraking met Lucio (Foto: Pro Shots)

Levski met drie Nederlanders in basis winnen topper, Otten onderuit in Hongarije...

In de Bulgaarse competitie heeft Levski Sofia de topper tegen Litex Lovech met 3-2 weten te winnen. Drie Nederlanders hadden een basisplaats bij Levski. Dustley Mulder en Serginho Greene stonden in de verdediging, terwijl Sjoerd Ars fungeerde als diepe spits. Ars pakte kort na rust een gele kaart en werd ruim tien minuten voor tijd naar de kant gehaald. Levski, dat de laatste vier duels wist te winnen, rukte op naar de vierde plek.

Ferencváros heeft de winstpartij van vorige week geen passend vervolg kunnen geven. Op bezoek bij Györi ETO FC werd met 2-0 verloren. Mark Otten had opnieuw een basisplaats bij de verliezende ploeg en pakte kort voor tijd een gele kaart. Door het verlies zakte de ploeg van Otten naar de vijftiende plaats.

FC Atyrau heeft afgelopen weekend in de Kazachstaanse Degradatiegroep een belangrijke winst geboekt. Vostok werd met 1-2 verslagen. Kieran Bechan en Sylvano Comvalius konden beiden op een basisplaats rekenen. Bechan moest kort voor rust geblesseerd het veld verlaten. Door de winst is het verschil met plek vijf, welke degradatie inhoudt, nu twee punten.

Koevermans bezorgt Toronto FC drie punten, Van Gessel wint weer in Japan...

Danny Koevermans heeft afgelopen weekend zijn ploeg Toronto FC in de wedstrijd tegen Colorado Rapids de drie punten bezorgd. Trainer Aron Winter gunde Koevermans, net als Nick Soolsma, een basisplek en met succes. Na rust scoorde de spits in een tijdsbestek van acht minuten twee keer. Colorado Rapids scoorde vervolgens nog de 2-1, maar verder dan dat doelpunt kwamen de bezoekers niet. Toronto, uitkomend in de Major League Soccer, steeg door de overwinning naar de achtste plaats in de Eastern Conference. Minder succes hadden onze landgenoten in de NASL, het tweede niveau in de Verenigde Staten. FC Edmonton, de ploeg van trainer Harry Sinkgraven, ging op bezoek bij Montreal Impact met 2-0 onderuit. Ilja van Leerdam kreeg een basisplaats, keeper Rein Baart moest genoegen nemen met een plek op de reservebank. FC Edmonton staat na de nederlaag op de vijfde plek, welke nog altijd rechtgeeft op het spelen van play-offs.

JEF United heeft zich in de Japanse J2 League weer gemengd in de strijd om promotie. Het uitduel tegen Fagiano Okayama werd met 0-1 gewonnen. Trainer Dwight Lodeweges gunde Sander van Gessel opnieuw een basisplaats. Door de winst staat JEF United op de vijfde plaats, slechts één puntje achter op nummer drie Tokushima Vortis. Deze plek houdt het spelen van play-offs in om promotie naar de J1 League af te dwingen.

Amrabat wacht met Kayserispor op eerste punten, Meric scoort voor Gençlerbirligi...

In de Turkse competitie wacht Kayserispor nog altijd op de eerste punten van het seizoen. In eigen huis werd ditmaal met 0-1 verloren van Antalyaspor. Nordin Amrabat had opnieuw een basisplaats, pakte na een half uur spelen een gele kaart en werd een kwartier voor tijd gewisseld. De ploeg staat door het verlies na twee speeldagen op de voorlaatste plaats. Gençlerbirligi wist wel te winnen. Met Husut Meric in de basis wist de ploeg in eigen huis Karabükspor met 2-1 te verslaan. Meric scoorde kort voor rust het tweede doelpunt van Gençlerbirligi. Kort daarvoor pakte de aanvaller een gele kaart. Hij steeg met zijn ploeg naar de zevende plek. Samsunspor heeft het goede begin geen passend vervolg kunnen geven. Op bezoek bij Galatasaray werd met 3-1 verloren. Onze landgenoot Murat Yildirim mocht na een uur spelen invallen bij Samsunspor, maar ook hij wist niet voor de doelpunten te zorgen. Door de verliespartij staat de ploeg nu achtste.


Hursut Meric was trefzeker voor Gençlerbirligi (Foto: Pro Shots)

Drogba in Ivoriaanse waarheidscommissie

Didier Drogba is naast spits van Chelsea nu ook belangrijk in eigen land. De Ivoriaan is benoemd tot lid van de Waarheids-, verzoenings- en dialoogcommissie in zijn vaderland. De commissie moet de wonden helen die door een golf van geweld in het West-Afrikaanse land zijn ontstaan.

In november weigerde president Laurent Gbagbo zijn verkiezingsnederlaag te accepteren. Zijn aanhangers streden vervolgens met die van de nieuw verkozen president Alassane Ouattara. In april werd Gbagbo uiteindelijk opgepakt.

Drogba bemoeide zich al eerder met de politiek in Ivoorkust, dat hem als een soort vredesfiguur beschouwt. "Ik ben erg blij en trots deel uit te maken van deze commissie. Vandaag moeten we opnieuw beginnen en daar hebben we verzoening en vergeving voor nodig. We moeten weer leren om samen te leven."

De 33-jarige goaltjesdief maakte wel meteen duidelijk geen carrièreswitch te overwegen. "Ik blijf voetballer, want dat kan ik het beste. De politiek is niet voor mij, maar ik kan wel met mensen over vrede praten en proberen ze samen te brengen."

Cross-platform-gaming tussen PSP en Vita

Mensen met een PlayStation Portable kunnen spelen tegen mensen met een PlayStation Vita, via Ad Hoc-multiplayer kunnen PSP-multiplayergames cross-platform worden gespeeld.

Deze ontdekking maakte Siliconera op de Japanse PS Vita-website. Via de Ad Hoc-modus, worden de twee apparaten direct draadloos met elkaar verbonden, een functie die in Japan erg populair is bij onder andere spellen als Monster Hunter. Het is duidelijk dat als mensen beiden de PSP-game hebben, ze tegen elkaar kunnen spelen op zowel de PSP als de Vita. Of het mogelijk is om Vita-versie tegen PSP-versie, zo komt de Lord of Apocalypse uit voor beide platformen, te spelen is nog onduidelijk.

Hockeyers Australië en Nieuw-Zeeland plaatsen zich voor Spelen

De Australische hockeyers hebben zich voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Londen geplaatst. Overigens hoefde de wereldkampioen daar weinig voor te doen. Fiji trok zich namelijk terug voor het toernooi om de Oceania Cup, waarop twee olympische tickets waren te verdienen.

Nieuw-Zeeland, de derde deelnemer aan dat evenement, plaatst zich daardoor ook voor Londen.

Bij de Olympische Spelen van 2008 in Beijing veroverden de Australische heren brons door in de strijd om de derde plaats Nederland te verslaan.

'Thiemes orca's massamoordenaars'

Politiek commentator Ferry Mingelen vond het dinsdag maar hypocriet dat Partij voor de Dieren-fractievoorzitter Marianne Thieme een zeemanshoed met twee orca's op haar hoofd droeg voor Prinsjesdag. Voorop de pet van de dierenliefhebster stond de tekst 'Save our Seas'.

"Bovenop die pet stonden trouwens orca's, en dat zijn de meest gevaarlijke roofvissen die er zijn. Over weerloosheid gesproken", aldus Mingelen. Wikipedia lijkt de altijd neutrale NOS-verslaggever gelijk te geven.

Volgens de encyclopedië doet de orca er veel aan om de zee leeg te roven: "Het menu omvat vis, zeevogels (zoals pelikanen, aalscholvers, pinguïns en meeuwen), pijlinktvissen, en zoogdieren, zoals de Weddellzeehond en de zeeleeuw tot zelfs andere walvissoorten en haaien." Volgens de Partij voor de Dieren droeg Thieme juist de hoed tegen het leegvissen van de zee.


'Thieme's orca's massamoordenaars' (Fragment vanaf 0:30)

Zuid-Koreanen downloaden het snelst

Bestanden downloaden via internet gaat het snelst in Zuid-Korea. Dat gebeurt met een gemiddelde snelheid van 2202 kilobytes per seconde (KBps). Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerde uitslag van een onderzoek van het Amerikaanse media distributie bedrijf Pando Networks.

Nederland valt met 934 KBps buiten de top tien, maar wel boven het wereldwijde gemiddelde van 580 KBps. Het bedrijf onderzocht 27 miljoen downloads van 20 miljoen computers in 224 landen van januari tot juni dit jaar.

Zuid-Koreanen downloaden het snelst
Zuid-Koreanen downloaden het snelst (Foto: ANP)

Vrachtauto's vol lijken in Mexico

De Mexicaanse politie heeft dinsdag twee vrachtauto's met in totaal 35 lichamen aangetroffen onder een brug over een snelweg in een voorstad van Veracruz in de gelijknamige provincie. Het zou om 23 mannen en 12 vrouwen van drugskartel Los Zetas gaan, aldus een officiële bron. Het rivaliserende Golfkartel zou achter de moorden zitten.

Een officier van justitie bevestigde op televisie de vondst en stelde dat de inmiddels geïdentificeerde lijken allen een strafblad hadden. Sommige lijken hadden verwondingen die door martelen zouden zijn veroorzaakt.

De kartels Los Zetas, de Golf en La Familia Michoacana strijden in de Oost-Mexicaanse provincie om de macht.

Deze week ontsnapten 32 gevangenen uit drie gevangenissen in Veracruz, maar 14 voortvluchtigen werden later weer opgepakt. Los Zetas heeft hier vermoedelijk de hand in gehad, om getrainde schutters in de cel weer in te kunnen zetten op straat.

Vrachtauto's vol lijken in Veracruz
Vrachtauto's vol lijken in Veracruz (Foto: ANP)

Mogelijk aanslag rechtbank Amsterdam

Op een gebouw van de rechtbank van Amsterdam heeft mogelijk een aanslag plaatsgevonden. Wat er precies is gebeurd is nog onduidelijk. Er wordt gesproken over een aanval met mortiergranaten, maar een woordvoerder van de politie kan daar nog niets over zeggen. "Er is iets gebeurd, maar wat is nog onduidelijk."

Volgens een woordvoerder van de rechtbank zijn er bij het gebouw aan de Parnassusweg ramen gesneuveld. Dit is ook te zien op foto's die op Twitter circuleren. In en bij een trappenhuis zijn op zeker vijf verdiepingen ramen stuk. Ook is er schade aan de gevel.

De zittingen in de rechtbank kunnen volgens de zegsvrouw gewoon doorgaan. Over wat er precies is gebeurd, kan ook zij nog niets zeggen. Ook een woordvoerder van het Openbaar Ministerie, dat in hetzelfde gebouw zit, kan niets over het incident zeggen. "De woordvoering wordt gedaan door de politie."

In 2007 werd een ander gebouw van de rechtbank in Amsterdam beschoten met een granaatwerper. De zogenoemde bunker, de extra beveiligde rechtbank in Osdorp, raakte beschadigd. In die periode vond in de bunker de zaak tegen Willem Holleeder plaats.

Breukhoven: Onbegrijpelijk wat er nu gebeurt

Conny Breukhoven kan eigenlijk niet goed bevatten wat er momenteel speelt tussen haar en haar dochter. De geadopteerde Constanza lanceert woensdag haar biografie Gevlucht uit Gouden Kooi, waarin ze geen spaan heel laat van haar moeder.

"Eigenlijk is het onbegrijpelijk wat er nu gebeurt", zegt Conny woensdag in het AD. "Het lijkt wel alsof Constanza in een heel ander gezin is opgegroeid. Nooit in ons gezin heeft gezeten." Ze doet de verhalen in het boek af als onzin. "Constanza heeft een hele grote zwarte duim."

Constanza werd enige tijd geleden schuldig bevonden aan het leegroven van de kluis van adoptievader Hans Breukhoven, maar gaat in hoger beroep. Haar twee kinderen zijn door Bureau Jeugdzorg voorlopig ondergebracht bij Conny. Constanza en partner Mohamed willen de zorg over hun kinderen zo snel mogelijk weer op zich nemen.

'Ajax akkoord met Jonk en Bergkamp'

Wim Jonk en Dennis Bergkamp gaan een contract voor onbepaalde tijd tekenen bij Ajax. Er is een mondeling akkoord bereikt.

Directeuren Jeroen Slop en Henri van der Aat hebben de handen al met Jonk en Bergkamp geschud, meldt De Telegraaf. Het contract is nog niet officieel ondertekend omdat de zaakwaarnemer van het tweetal nog een paar kleine op- en aanmerkingen had die in het contract gewijzigd worden. Verwacht wordt dat de verbintenissen binnen twee weken ondertekend worden.

Met het aanstellen van Jonk en Bergkamp heeft Johan Cruijff zijn zin gekregen. Samen met Frank de Boer gaan de oud-internationals het technische hart van de club vormen en zijn daarmee voor het hele technische beleid van de club verantwoordelijk. Ze krijgen het voor het zeggen over de opleidingen, het eerste elftal, de aan- en verkopen, individuele trainingen en scouting. Zij zullen verantwoording afleggen aan de directeur voetbalzaken, die nog aangesteld moet worden.

Rondom het aanstellen van Jonk en Bergkamp ontstond in augustus enige ophef. Er lekte uit dat de twee een salariseis van een half miljoen euro zouden hebben. Dat kwam ze op flink wat kritiek te staan, maar volgens hun zaakwaarnemer was de salariseis niet waar en enkel bedoeld om het tweetal te beschadigen.

Debuut Marsman voor Twente

Vanavond staat er een debutant onder de lat bij FC Twente. Nick Marsman zal het doel verdedigen bij de Tukkers omdat Nicolai Mihaylov (ziek) en Sander Boschker (kuitblessure) niet beschikbaar zijn.

In de bekerwedstrijd tegen Zwaluwen kan FC Twente-trainer Co Adriaanse ook geen beroep doen op Wout Brama, Tim Cornelisse (beiden geschorst), Leroy Fer, Rasmus Bengtsson en Nacer Chadli (alle drie geblesseerd). Fer is komend weekend wel beschikbaar in de wedstrijd tegen Ajax.

Tropico 4

Het zijn moeilijke tijden voor dictatoren. Menig volk in het Midden-Oosten is het dictatuur zat en is volledig in opstand geraakt. De alleenheersers zijn dus massaal op de vlucht. Als ze van te voren een beetje hadden geoefend met Tropico 4 ging het allemaal een stuk makkelijker. In dit spel speel je namelijk als een dictator. Zorgt dit spel voor verheerlijking van de nieuwe Kadaffi’s of is dit een game die door rebellen de winkel moet worden uitgegooid?

Lancaster kiest voor GreenEdge

Brett Lancaster rijdt volgend jaar voor GreenEdge. De 31-jarige Australische wielrenner komt over van Garmin-Cervélo.

In 2004 pakte Lancaster goud op de ploegenachtervolging bij de Olympische Spelen. Een jaar later was hij de beste in de proloog van de Giro d'Italia. Lancaster wordt bij GreenEdge onder anderen ploeggenoot van de Nederlanders Pieter Weening, Jens Mouris en Sebastian Langeveld.

Ronald Koeman: "Kostte allemaal niet veel moeite"

De 17-jarige Anass Achahbar van de A1 van Feyenoord maakte gisteren in het bekerduel met AGOVV indruk op de trainer van de Rotterdammers.

De jeugdige centrumspits tekende voor het vierde doelpunt van de wedstrijd. Feyenoord won het duel met 4-0. Trainer Ronald Koeman was onder de indruk van de kwaliteiten van de jonge Achahbar. "Hij heeft zeker kwaliteiten, dat liet hij eerder ook al tegen sc Heerenveen zien", zei hij tegen het ANP.

"Hij is een echte spits, onbevangen, balvast en met oog voor de derde man. Wel een talent, ja. Voorlopig blijft hij bij de A1. Maar indien nodig weet ik dat ik nu al een beroep op hem kan doen. Hij is er klaar voor, maar zal zich nog wel verder moeten ontwikkelen natuurlijk."

Over de wedstrijd zelf was de trainer vrij tevreden. "De bedoeling was om de wedstrijd snel te beslissen. Dat is aardig gelukt. Bovendien zijn we het duel zonder kleerscheuren doorgekomen. De spelers hebben dus aan hun plicht voldaan." De wedstrijd heeft de ploeg bovendien niet veel energie gekost. "We kunnen dus woensdag gewoon weer trainen. Mijn collega Hans van Arum en ik hadden deze wedstrijd ook best kunnen fluiten. Het kostte allemaal niet te veel moeite."

Winnaar FOK!Ubi-monday

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het antwoord op de vraag in welk jaar Rayman voor het eerst verscheen is 1995. Na een zenuwslopende druk op de knop mag ik de winnaar bekendmaken van een verrassingspakket dat zo'n verrassing is, dat we zelf niet weten wat het is!

Deze gaat naar Izanagi. Gefeliciteerd!

Volgende week geven we weer een Ubisoft-goodie weg. Het kan van alles zijn, een game, T-shirt of zoals nu een grote verrassing voor iedereen. Tot volgende week maandag!

Verrassing!

Diablo III-bèta is begonnen

Velen zullen om de minuut in hun inbox gaan kijken, want Blizzard nodigt meer mensen uit om hun Diablo III-bèta te gaan spelen. Het bedrijf is gisteren begonnen met het uitsturen van uitnodigingen.

De test wordt vooral gebruikt om zo veel mogelijk hardwareconfiguraties te testen. Eerder deze maand waren familie en vrienden van Blizzard-medewerkers al aan de beurt, nu is Blizzard begonnen met uitnodigingen uitsturen voor pers en gebruikers die hebben aangegeven mee te willen doen aan de test. De bèta omvat een stuk act 1, met daarnaast het veilinghuis en coop-ondersteuning. Het spel is te spelen met alle klassen. De speler start in New Tristram en moet de Skeleton King verslaan.

Diablo III komt ooit, wanneer het klaar is, uit voor Windows en Mac OS. Blizzard Entertainment onderzoekt of er een consoleversie gemaakt kan worden. Tip: de e-mail is soms trager dan de client. Dus kijk ook af en toe op je Battle.net-account!

Heb je vragen over de bèta? Stel ze gerust op het forum.

Diablo III

Boot met muzikanten gezonken bij Bali

Zeker tien mensen zijn verdronken nadat een boot met muzikanten dinsdagavond was gekapseisd en gezonken bij het Indonesische eiland Bali. 11 mensen zijn gered en 14 mensen worden vermist.

Dat hebben de reddingsdiensten woensdag gemeld. Het was slecht weer toen het ongeval plaatsvond.

De boot had muzikanten van een traditioneel Indonesisch orkest aan boord. De percussiegroep zou een begrafenis muzikaal begeleiden op het Nusa Penida eiland.

Mogelijk extra bezuinigingen op ontwikkelingshulp

In het regeerakkoord is al afgesproken te bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking, maar mogelijk wordt daar extra het mes in gezet. Dat zegt staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ben Knapen (CDA), meldt de NOS. Hij wil in principe vasthouden aan het regeerakkoord 'maar onder druk wordt alles vloeibaar'.

Dit jaar en volgend jaar wordt al een miljard euro bespaard op ontwikkelingshulp. Daarvan moet 400 miljoen nog worden ingevuld.

Als het nodig is om extra te bezuinigen wil gedoogpartner PVV het liefst dat het geld bij ontwikkelingssamenwerking vandaan komt. Knapen wil daar liever niet over speculeren, maar geeft wel aan terug te kunnen komen op de afspraken als het nodig is.

Hoofd Al Jazeera weg na onthulling WikiLeaks

Het hoofd van de Arabische nieuwszender Al Jazeera is dinsdag afgetreden. Topman Wadah Khanfar was recent in opspraak gekomen door WikiLeaks, dat een Amerikaans ambtelijk bericht had onthuld. Volgens dat bericht was de topman ingegaan op een Amerikaans verzoek om bepaalde berichten op de website aan te passen en snel te verwijderen.

Al Jazeera speelde een belangrijke rol bij de reeks revoluties in Noord-Afrikaanse landen.

De topman wordt opgevolgd door een lid van de koninklijke familie van Qatar, sjeik Ahmad bin Jasem bin Muhammad al-Thani.

Schadeclaim na camera in wc

Een Amerikaan eist omgerekend 750.000 euro schadevergoeding van koffieketen Starbucks nadat zijn dochter een cameraatje had gevonden bij de wc-pot in een vestiging in Washington. Het bleek een spycam, een kleine digitale videocamera die beelden doorzond.

De 5-jarige dochter had net gebruik gemaakt van de toilet, toen ze haar vader wees op de camera. "Mijn bloeddruk schoot omhoog", zei William Yockey (28) aldus ABC News dinsdag. Hij verwijt Starbucks nalatigheid bij het inspecteren van het toilet en het eigen personeel.

Dit voorjaar zijn al twee mensen opgepakt voor het filmen van plassende mensen in Starbucks-toiletten.

Nicolette van Dam wil geen oppas voor kindje

De zwangere Nicolette van Dam wil niet dat haar kindje wordt opgevoed door een oppas. "Bas en ik hebben allebei een heerlijke familie, dus ik denk dat zij zullen worden ingeschakeld om een handje te helpen", vertelt zij in Grazia.

"Ze staan nu al in de rij en maken onderling schema's. Dus het komt allemaal goed", denkt de 27-jarige presentatrice.

Van Dam kijkt goed naar collega's als Chantal Janzen, Bridget Maasland en Nikkie Plessen. Ze wil graag een voorbeeld nemen aan deze dames die volgens haar hun werk en gezin goed combineren.

"Ik weet dat Nikkie al heel snel na de bevalling weer voor de camera stond", vertelt ze. "Bij mij ligt het eraan welke programma's er op mijn pad komen. Ik kan daar met RTL goed over praten."

Nicolette van Dam maakte eind juli bekend dat zij en haar vriend Bas Smit hun eerste kindje verwachten. Even later vroeg Smit zijn vriendin ten huwelijk. Wanneer de bruiloft plaatsvindt, is nog niet bekend.

Gadhafi laat weer van zich horen

De verdreven Libische leider Moammar Gadhafi heeft weer van zich laten horen. Via de in Syrië gevestigde satellietzender Al-Rai deelde hij mee dat zijn regime nog steeds in leven is. De overname van het grootste deel van het land door de Nationale Overgangsraad noemde hij een farce. Al-Rai gaf dinsdag enkele geschreven uittreksels van Gadhafi's opmerkingen vrij.

De nieuwe situatie in Libië, die met behulp van luchtaanvallen door de NAVO tot stand is gekomen, is niet blijvend, zei Gadhafi.

Al-Rai zond geen audio-opnames uit van Gadhafi's opmerkingen. De verdreven leider gebruikt de zender vaker om zijn aanhang op te roepen de strijd niet op te geven. Waar Gadhafi momenteel verblijft, is niet bekend.


Gadhafi laat weer van zich horen (Foto: Novum)

Proces rond beving L'Aquila in Italië van start

ROME - In Italië is dinsdag het proces begonnen tegen zeven wetenschappers en andere deskundigen die zijn aangeklaagd voor doodslag, omdat zij in 2009 de bewoners van het stadje L'Aquila onvoldoende zouden hebben gewaarschuwd voor een allesverwoestende aardbeving. De beving kostte aan meer dan driehonderd mensen het leven.

Seismologen uit de hele wereld houden de rechtszaak nauwlettend in de gaten. Volgens hen is het onmogelijk om aardbevingen te voorspellen en is dat in het verleden dan ook nog nooit gebeurd. Mocht dit overigens wel het geval zijn, dan denken seismologen in de toekomst wel tweemaal na voor zij wat voor advies dan ook geven, omdat juridische represailles op de loer liggen.

Ongeveer 5200 internationale onderzoekers ondertekenden vorig jaar een petitie waarin zij hun steun uitspraken voor hun Italiaanse collega's, terwijl de Seismologische Sociëteit van Amerika in een brief aan de Italiaanse president haar zorg uitsprak over de, wat zij noemde, ongekende juridische aanval op de wetenschap.

De zeven verdachten worden ervan beschuldigd dat zij in de zes maanden voorafgaand aan 6 april 2009, de dag dat de beving toesloeg, 'onjuiste, onvolledige en tegenstrijdige informatie' hebben verschaft over de vraag of kleine trillingen in L'Aquila reden vormden voor een aardbevingwaarschuwing.

De aanklagers hebben hun zaak toegespitst op een memo over een vergadering van de Grote Risico-commissie op 31 maart van dat jaar. In deze vergadering concludeerden deskundigen dat het, ondanks de maandenlange seismische activiteit in de regio, 'onwaarschijnlijk' was dat er een grote aardbeving zou komen, hoewel zij deze mogelijkheid ook niet uitsloten. Grotendeels geruststellende interviews in de media met leden van de commissie 'overtuigden slachtoffers om thuis te blijven', schrijven de aanklagers in hun aanklacht.

De eisers in de zaak willen een schadevergoeding van vijftig miljoen euro. Na enkele procedurele afhandelingen bepaalde de rechter 1 oktober als datum voor de eerstvolgende zitting.

Het middeleeuwse stadje L'Aquila werd door de beving grotendeels met de grond gelijkgemaakt. Er vielen 308 doden. Duizenden overlevenden woonden naderhand maandenlang in tentenkampen en tijdelijke woningen.

Steeds meer bofverschijnselen onder studenten

Steeds meer studenten blijken de bof te hebben. De GGD ziet in het hele land meer meldingen binnenkomen dan voorgaande jaren. Dat zegt arts infectieziekten Bert Wolters van de GGD Groningen dinsdag. De ziekte blijkt hardnekkiger dan in het verleden.

"Er is een landelijke ontwikkeling zichtbaar", aldus Wolters. Hoewel het nu even rustig is, verwacht hij de komende maanden nog meer meldingen. "Vermoedelijk komt dat door de zomer. Als we straks in de winter weer dicht bij elkaar zijn, breidt de bof zich sneller uit."

In Groningen lijkt de bofepidemie zich volgens Wolters uit te breiden naar de rest van de Groningse bevolking. Zo heerste de ziekte ook op enkele scholen in het voortgezet onderwijs. Het is niet bekend of dat ook voor andere provincies geldt. In Groningen werden in de eerste helft van dit jaar 148 meldingen gedaan van bof.

De bof is een zeer besmettelijke infectieziekte waartegen kinderen gevaccineerd worden. Ziekteverschijnselen zijn koorts, hoofdpijn en spierpijn. Bij complicaties kan bij mannen een ontsteking van de teelbal ontstaan en bij vrouwen een ontsteking van de eierstokken. Dit leidt in zeldzame gevallen tot onvruchtbaarheid.

Nederlanders openen WO II-museum in België

Een Nederlands echtpaar opent een oorlogsmuseum in een voormalig legerpand in de Ardennen. Het zogeheten 101st Airborne Museum Le Mess liet dinsdag weten zich vooral te richten op de geschiedenis van de 101e luchtlandingsdivisie van het Amerikaanse leger.

Het museum wordt zaterdag geopend in het bijzijn van de Amerikaanse ambassadeur en een aantal veteranen. Naast de geschiedenis van de 101e Luchtlandingsdivisie wordt ook aandacht besteed aan de Slag om de Ardennen: het laatste offensief van formaat dat het Duitse leger aan het westfront voerde. De slag werd gewonnen door de geallieerden.

Het echtpaar Van Kessel uit Gelderland schafte de voormalige officiersmess aan nadat deze lange tijd had leeggestaan. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het pand gebruikt door het Duitse leger. Na de bevrijding van Bastogne verleende het Rode Kruis er nog medische hulp aan geallieerden en burgers.

De tentoonstellingen, bestaande uit privécollecties van onder anderen initiatiefnemer Hans van Kessel, moeten een aanvulling worden op het Centrum ter Herdenking van de Tweede Wereldoorlog, dat volgend jaar de deuren opent.

Guardian hoeft bronnen niet prijs te geven

De politie van Londen ziet er 'op dit moment' van af de krant The Guardian te dwingen zijn bronnen voor de artikelen over de afluisterpraktijken van het inmiddels opgedoekte sensatieblad News of the World prijs te geven. Dat heeft de politie dinsdag meegedeeld.

The Guardian bracht het schandaal met een niet aflatende stroom onthullingen aan het rollen. Een politieagent wordt ervan verdacht informatie over het politieonderzoek naar de afluisteraffaire aan de krant te hebben gelekt. The Guardian schreef vrijdag dat de politie de krant via de rechter probeerde te dwingen zijn bronnen prijs te geven. De krant zei zich daar met hand en tand tegen te zullen verzetten, en kreeg daarin steun van zijn concurrenten.

De politie overlegt nu met het openbaar ministerie over haar volgende stap in het onderzoek naar de lekkende agent. In een verklaring bezweert zij dat het niet haar bedoeling was 'om journalisten aan te pakken of aan hun plicht om hun bronnen te beschermen voorbij te gaan'.

Hof moet opnieuw kijken naar zaak verbrand lijk

Het gerechtshof in Den Haag moet zich opnieuw buigen over de moord op een man van wie het deels verbrande stoffelijk overschot in oktober 2008 in Rotterdam werd gevonden. Het hof heeft onvoldoende aangegeven waarom bepaald belastend bewijs niet mag worden gebruikt. Dat heeft de Hoge Raad dinsdag bepaald.

Het bewijs dat opnieuw moet worden beoordeeld betreft kentekenregistraties van de auto van de verdachte en het slachtoffer. De gegevens uit de kentekenregistraties komen niet overeen met de verklaring van de verdachte. Ze werden door het hof echter als bewijs uitgesloten, omdat ze vernietigd hadden moeten worden en het gebruik ervan een inbreuk op de privacy van de verdachte zou vormen.

De verdachte in de zaak werd in juni 2010 door het hof vrijgesproken van de moord op het slachtoffer, omdat niet vastgesteld kon worden of zijn alibi over zijn verblijfsplaats onjuist is. Hij kreeg wel 34 maanden cel opgelegd voor het wegwerken en verbranden van het stoffelijk overschot van het slachtoffer en het kweken en verhandelen van hennep. Ook was hij volgens het hof schuldig aan het bezit van vervalste merkkleding.

De politie kwam de verdachte op het spoor, nadat tijdens een onderzoek naar een hennepkwekerij in een pand in Bergschenhoek een bebloed luchtbed werd aangetroffen. Dna-onderzoek wees uit dat het ging om bloed van het slachtoffer.

Uit gegevens van de telefoon van het slachtoffer bleek dat hij vlak voor zijn dood contact had gehad met de verdachte. De verdachte zegt dat ze elkaar in het pand in Bergschenhoek hebben ontmoet en dat het slachtoffer daarna ook weer was vertrokken, waarna er nog telefonisch contact zou zijn geweest.

Het Openbaar Ministerie was het niet eens met het oordeel van het hof en stapte naar de Hoge Raad. Die oordeelt nu dat het hof onvoldoende heeft afgewogen of het gebruik van de kentekengegevens echt te ver gaat. Volgens de Hoge Raad levert een schending van de privacy niet zonder meer een inbreuk op de waarborg van een eerlijk proces. Het hof moet van de Hoge Raad overigens alleen opnieuw een beslissing nemen over of de verdachte schuldig is aan de moord of doodslag op het slachtoffer.

'Einde sociale huursector'

Volgende maand gaan in zogeheten 'schaarstegebieden' nieuwe regels gelden waardoor huurwoningen er tot 25 punten bij krijgen en vele in de vrije sector belanden. Er wordt gesteld dat de markt hierdoor verder vastloopt, maar ook dat dit het einde van de sociale huursector inluidt.

De nieuwe regels gelden onder meer in Amsterdam, en in deze stad kunnen woningen buiten de ring 15 punten extra toebedeeld krijgen, en erbinnen 25 punten. In dat laatste geval gaat de huurprijs 123 euro omhoog. In de hoofdstad stijgt de maximale huurprijs van circa 75.000 woningen daardoor tot boven de sociale huurgrens van 652,52 euro, waarmee ze in de vrije sector terechtkomen, zo heeft de Huurdersvereniging becijferd.

De vereniging Vastgoedbelang heeft de afgelopen tijd verhuurders geadviseerd om pas na 1 oktober nieuwe huurcontracten af te sluiten. De belangenbehartiger van particuliere vastgoedbeleggers en verhuurders wijst haar leden erop dat er dan significant hogere huren kunnen worden geïncasseerd. Die gelden namelijk alleen voor nieuwe huurders. Er wordt verwacht dat zittende huurders in hun huidige huurhuis zullen blijven, omdat ze ofwel voor hetzelfde geld minder krijgen, of voor een vergelijkbare woning veel meer kwijt zullen zijn. Bovendien kan voor woningen boven de 652,52 euro geen huurtoeslag worden aangevraagd.

De gemeente Amsterdam probeert in allerijl de gevolgen voor lage inkomensgroepen te beperken. Huishoudens met een inkomen tot 38.150 euro per jaar hebben op dit moment recht op huurwoningen van maximaal 93 punten met een huur van maximaal 418 euro. Thans komen voor deze groep circa tweeduizend woningen per jaar vrij, en dit aantal zakt door de wijziging in de regels naar alle waarschijnlijkheid tot rond de tweehonderd per jaar. De gemeenteraad wil het puntenmaximum oprekken tot 121 punten (554,76 euro per maand), maar er liggen al plannen klaar om alle woningen binnen de sociale sector - tot 142 punten - uitsluitend aan deze inkomensgroep toe te wijzen.

De nieuwe huurregels van minister Donner worden vooral door de linkse partijen gevreesd. PvdA-woordvoerder Kaj Leers: "De doorstroming zal helemaal opdrogen. Woningen voor starters en middengroepen worden onbereikbaar. Dit is het einde van de sociale sector."

Vastgoedbelang spreekt echter van een 'goed begin van de liberalisering van de huurmarkt'. De vereniging denkt echter ook dat de woningmarkt door de nieuwe regels op slot gaat, maar heeft een andere oplossing in gedachten, namelijk dat de regels ook op zittende huurders van toepassing zijn: "Het probleem is dat de maatregelen van Donner voor hen niet gelden, waardoor niemand meer zal verhuizen en ook woningen niet kunnen worden geliberaliseerd." Vastgoedbelang roept het kabinet dan ook op de wet aan te passen.

 Sociale woningen, Amsterdam
Sociale woningen, Amsterdam (bron: Wikipedia, foto: Ceinturion, licentie: GDFL)

Dead Island

Aan het begin van dit jaar kwamen Techland en Deep Silver met één van de meest indrukwekkende gametrailers die menigeen ooit heeft gezien. In de trailer was te zien hoe een gezin op vakantie overrompeld wordt door zombies. Een meisje wordt gebeten en verandert langzaam IN een zombie . Als ze haar vader aanvalt, is hij noodgedwongen om haar het 20+ tellende hotelraam uit te donderen. Fans van over de hele wereld waren lyrisch. Een game met zo'n machtig mooie trailer moet wel een succes worden. Hoop je.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.