FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 3 september 2011

Trailer: Demons Never Die

Idris Elba kennen we als acteur uit films zoals RocknRolla en Thor. Elba kan naast acteren echter ook aardig produceren, wat blijkt uit de trailer voor de film Demons Never Die. De film, die oorspronkelijk Suicide Kids zou gaan heten, draait vanaf eind oktober in de Engelse bioscopen.

In de film, geschreven en geregisseerd door debutant Arjun Rose, draait het om een groep tieners uit Londen die een afspraak maken om gezamenlijk zelfmoord te plegen. Als een aantal van het groepje vroegtijdig het loodje beginnen te leggen krijgen de anderen al snel een idee dat dit niet geheel vrijwillig gebeurd.

Demons Never Die lijkt daarmee een solide verhaal te hebben. Een groepje jongeren wil eigenlijk een einde aan hun leven maken maar beginnen naar het leven te hunkeren als blijkt dat een moordenaar het op hen voorzien heeft.

Of en wanneer de film in de Nederlandse bioscopen zal verschijnen is niet bekend.


Demons Never Die !!!!

Strauss-Kahn op weg naar Frankrijk

De voormalige IMF-topman Dominique Strauss-Kahn is op weg naar Frankrijk. Hij stapte zaterdag op John F. Kennedy International Airport in New York op een vliegtuig naar Parijs.

Strauss-Kahn was in mei gearresteerd toen hij op een vliegtuig naar Parijs wilde stappen. Een kamermeisje van een hotel beschuldigde hem van onder meer poging tot verkrachting. Het Openbaar Ministerie besloot vorige maand echter de aanklachten in te trekken, omdat de aanklagers twijfelden aan de geloofwaardigheid van het kamermeisje.

Vanwege de arrestatie nam Strauss-Kahn ontslag als directeur van het Internationaal Monetair Fonds.

Volleyballer Kooy niet meer welkom in Oranje

Volleyballer Dick Kooy hoeft niet meer op een uitnodiging te rekenen van het Nederlands team. De speler van het Italiaanse Modena zal daarom ook niet met Nederland deelnemen aan pre-olympisch kwalificatietoernooi van eind november.

Nederland plaatste zich vanavond voor dat toernooi door een overwinning op Roemenië. Na die wedstrijd lieten bondscoach Edwin Benne en aanvoerder Rob Bontje weten dat Kooy geen uitnodiging meer zal krijgen voor Oranje. Kooy liet in juni weten voorlopig niet voor Oranje te willen spelen omdat de kwaliteit te veel achteruit zou zijn gegaan. "Een laffe daad", aldus Bontje. "Ik ben heel erg teleurgesteld in hem. De hele groep baalt daar stevig van. Het is nu niet meer aan hem of hij terugkeert in Oranje of niet."

[Vuelta] Kroon houdt gebroken arm over aan val

Karsten Kroon heeft bij zijn val zaterdag in de veertiende etappe van de Ronde van Spanje zijn linkeronderarm gebroken. Dat heeft de teamdokter van BMC bekendgemaakt. De Nederlander klapte in de afdaling van de Puerto de la Ventana over de vangrail en kwam in de bosjes terecht.

Omdat de val in eerste instantie door niemand werd opgemerkt en Kroon ook nog even buiten bewustzijn was, duurde het even voor de dokter zich over de renner kon ontfermen. "Ik weet alleen nog dat er in de afdaling voor me iemand viel, verder herinner ik me niets meer", is de reactie van Kroon.

Het is niet voor het eerst dit seizoen dat de 35-jarige renner stevig ten val komt. In april brak hij zijn sleutelbeen in de Ronde van Vlaanderen.

Fenerbahçe vecht CL-schorsing aan

Fenerbahçe legt zich niet neer bij het besluit van de Turkse voetbalbond om de club te schorsen voor deelname aan de Champions League. De club stapt naar het internationale sporttribunaal CAS.

Fenerbahçe is een belangrijk onderdeel van het Turkse omkoopschandaal. De afgelopen periode werden liefst dertig spelers en medewerkers van de club gearresteerd in het onderzoek naar omkoping. Als straf werd Fenerbahçe uitgesloten voor deelname aan de Champions League.

De club vecht die schorsing aan. De Turken zijn naar het CAS gestapt en claimen een schadevergoeding van 45 miljoen euro van de voetbalbond. Bovendien wil Fenerbahçe alsnog deelnemen aan de Champions League.

De federatie heeft ondertussen Trabzonspor aangewezen als vervanger. De UEFA en de Turkse voetbalbond hebben tot 6 september de tijd om te reageren op de aanklacht van Fenerbahçe. Volgende week volgt de uitspraak.

[US Open] Federer in vier sets langs Cilic

Roger Federer heeft voor de elfde keer op rij de achtste finales van de US Open bereikt. De vijfvoudig winnaar leverde tegen Marin Cilic (27) weliswaar voor het eerst dit toernooi een set in, maar stapte na iets meer dan tweeënhalf uur als de terechte winnaar van de baan: 6-3, 4-6, 6-4 en 6-2.

Cilic produceerde in het Arthur Ashe Stadium meer winners dan zijn tegenstander (40 om 31). Zijn enorme foutenlast deed de Kroaat echter de das om. Federer plaatste in de laatste set een dubbele break en serveerde de wedstrijd op zijn eerste matchpoint uit. In de vierde ronde treft hij de winnaar van de partij tussen Juan Monaco en Tommy Haas.

Francesca Schiavone kwam in het vrouwentoernooi met de schrik vrij. De Italiaanse overleefde tegen de Zuid-Afrikaanse Chanelle Scheepers een matchpoint en trok in de derde set de overwinning naar zich toe: 5-7, 7-6 (5) en 6-3.


Federer in vier sets langs Cilic (Foto: Novum)

Bolkestein wil Griekenland uit eurozone

Frits Bolkestein wil dat Griekenland zo snel mogelijk uit de eurozone stapt. Als dat niet gebeurt, wordt de eurocrisis alleen maar erger. Dat zegt de voormalig VVD-leider zaterdag in Nieuwsuur.

"Griekenland moet uit de euro. Dat moeten ze doen omdat het alternatief alleen maar erger is", zo stelt Bolkestein. De EU moet wel doorgaan met de financiële steun op Griekenland, maar wel op voorwaarde dat zij uit de euro stappen. "Wij steunen op voorwaarde. Zo verder doormodderen is een heilloze zaak."

Bolkestein denkt niet dat Europa zich moet verenigen in een federatie zoals dat in de Verenigde Staten gebeurt. Een Verenigde Staten van Europa zit er volgens hem niet in. "Daar is helemaal geen behoefte aan", zegt hij. Dat veel Europese landen zich desondanks niet aan de regels houden, vindt hij een groot probleem.


Bolkestein wil Griekenland uit eurozone (Foto: Novum)

Volleyballers mogen blijven hopen op Spelen

De Nederlandse volleyballers mogen blijven hopen op kwalificatie voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Londen. De ploeg van bondscoach Edwin Benne plaatste zich voor het pre-olympisch kwalificatietoernooi door in Eindhoven ook de tweede wedstrijd tegen Roemenië te winnen: 3-1 (25-20, 23-25, 25-18 em 25-18).

Oranje had vorige week in Roemenië ook al met 3-1 gewonnen. Desondanks is de weg naar de Spelen nog heel erg lang. Op het pre-olympisch kwalificatietoernooi, dat eind november wordt gehouden, is een ticket voor het Europese OKT te verdienen. Alleen de winnaar van dat toernooi plaatst zich direct voor de Spelen.

Drie turners naar finale Challenger Cup

Drie Nederlandse turners hebben zich voor een toestelfinale geplaatst bij de Challenger Cup in Gent. De finales vinden morgen plaats.

Yuri van Gelder plaatste zich op het onderdeel ringen door derde te worden. Dezelfde prestatie leverde Epke Zonderland aan het rek. Jeffrey Wammes eindigde als vijfde op het onderdeel sprong. Een plek bij de eerste acht was noodzakelijk om naar de finale te mogen.

Verwarde man verstoort concert met koningin

In het Concertgebouw in Amsterdam is zaterdagavond een verwarde man afgevoerd die het podium was beklommen en zijn geloof in Allah uitsprak. In de zaal, waar koningin Beatrix aanwezig was, brak grote consternatie uit, melden ooggetuigen op Twitter.

De man noemde zich een dienaar van Allah en zei dat hij geen bom bij zich had. Verschillende orkestleden hadden zich al uit de voeten gemaakt. De beveiliging greep niet meteen in omdat zij dachten dat de man bij het concert hoorde. De koningin zou zijn blijven zitten. De oproerkraaier zou spijt hebben van zijn daad.

De politie kon het verhaal niet meteen bevestigen.

[Vuelta] Dekker: "Wiggins reed ook niet fluitend omhoog"

Erik Dekker was blij met de prestaties van Bauke Mollema vandaag in de Vuelta a España. De Nederlandse wielrenner van de Rabobankploeg steeg in het klassement naar de derde plaats, nog steeds op 36 seconden van leider Bradley Wiggins die volgens Dekker ook niet helemaal zonder problemen omhoog ging.

"Natuurlijk wil je altijd meer. Maar dit was het maximale. We zullen kansen op meer natuurlijk niet laten liggen. Ik verwacht van Cobo op de Angliru een grote aanval op de rode trui en ik denk dat ze bij Team Sky ook meer rekening houden met Cobo dan met Bauke. En dat is in principe voor ons natuurlijk helemaal geen slechte zaak," zei Dekker op de site van de Rabobankploeg.

Wiggins zette vele concurrenten op achterstand, maar Mollema bleef er aan hangen. "Bauke zat aan zijn limiet, maar dat gold ongetwijfeld ook voor de anderen in die groep. Wiggins ging ook niet meer fluitend omhoog. Maar Bauke vertelde me, dat hij in de slotkilometers echt geen aanval meer in petto had. Dit was het maximale en daar zijn we zeer tevreden mee."

Ajax schrijft El Hamdaoui en Aissati in voor CL

Ajax heeft Mounir el Hamdaoui en Ismail Aissati ingeschreven voor de Champions League. De twee Marokkanen, die niet meer voorkomen in de plannen van trainer Frank de Boer en meetrainen met Jong Ajax, staan op de 25-koppige spelerslijst die door de Amsterdammers bij de Europese voetbalbond UEFA is ingeleverd.

El Hamdaoui en Aissati slaagden er de afgelopen transferperiode niet in om een nieuwe club te vinden. Ze krijgen in de Champions League respectievelijk het rugnummer 24 en 28 toegewezen. Ook de namen van nieuwkomers Dmitry Bulykin en Jasper Cillessen staan op de lijst.

Brandweer redt Amsterdammer uit woning

De brandweer heeft zaterdagmiddag een bewusteloze man gered uit zijn woning. Hij had een grote hoeveelheid rook ingeademd door een brand in zijn keuken, zo meldt de brandweer.

Het vuur ontstond rond 13.30 uur in het huis aan het Gerrit van den Boschpad in Amsterdam Zuidoost. Een pan op het vuur in de keuken had vlam gevat. De brandweer heeft de man uit het huis gehaald en had de brand snel geblust. Het slachtoffer is overgebracht naar een ziekenhuis.


Brandweer redt Amsterdammer uit woning (Foto: Novum)

Grosjean test Renault in Duxford

Nieuwbakken GP2-kampioen Romain Grosjean heeft naar nu bekend is geworden getest voor het Formule 1-team Lotus Renault GP. De Fransman stuurde de R31 over een landingsbaan in Duxford, waar tests in rechte lijn uitgevoerd konden worden.

Volgens Autosport was de test bedoeld om nieuwe aerodynamische delen van de auto te testen en om Grosjean weer kennis te laten maken met een Formule 1-bolide. De Fransman is voor de rest van het seizoen door Lotus Renault GP naar voren geschoven als eerste reserve nu Bruno Senna het racestoeltje van Nick Heidfeld ingenomen heeft. Hierdoor gaat Grosjean ook mee naar de laatste races van het seizoen.

[Vuelta] Afhaken Nibali gaf Mollema moraal

Bauke Mollema bezet na de etappe van vandaag in de Ronde van Spanje de derde plaats in het algemeen klassement. Na afloop moest de renner van Rabobank bekennen dat het een loodzware dag was.

"Het was superzwaar, mijn benen waren ook niet zo goed als een dag eerder. Wiggins en Froome leken wel machines, zo hard reden ze omhoog. Maar toen ik hoorde dat Nibali moest lossen, gaf me dat extra moraal. Ik sta er heel goed voor zo. Misschien zit er nog wel meer in”, zei de 24-jarige Mollema.

Mollema koos vandaag steevast het wiel van Wiggins. "Ik had me constant voorgehouden om me daar op te concentreren. Ik ben blij dat ik het heb kunnen volhouden".

Voormalige Gitmo-gevangene gedood in Afghanistan

Militairen van de NAVO en het Afghaanse leger hebben vrijdagnacht een voormalige gevangene uit Guantanamo Bay gedood. Dat heeft de NAVO zaterdag bekendgemaakt.

De man, Sabar Lal Melma, werd in 2007 na vijf jaar gevangenschap vrijgelaten uit Guantanamo Bay. Volgens NAVO-woordvoerder Justin Brockhoff hield Melma zich sindsdien bezig met het organiseren en financieren van terroristische aanvallen in de oostelijke Afghaanse provincie Kunar.

Melma was een 'uiterst belangrijk persoon binnen het netwerk van Al-Qaida', die in contact stond met hooggeplaatste leden van Al-Qaida in Afghanistan en Pakistan, aldus de NAVO. Militairen omsingelden het huis van Melma vrijdagnacht en schoten hem dood toen hij het huis uit kwam lopen met een AK-47 in zijn handen.

Na de val van de Taliban in 2001 werd de 49-jarige Melma gepromoveerd tot brigadier-generaal binnen het Afghaanse leger. In augustus 2002 werd hij tijdens een bijeenkomst met Amerikaanse militairen in Asadabad opgepakt en overgeplaatst naar Guantanamo Bay. De Verenigde Staten verdachten hem ervan betrokken te zijn bij raketaanvallen op Amerikaanse troepen.


Voormalige Gitmo-gevangene gedood in Afghanistan (Foto: Novum)

[MotoGP] Stoner pakt pole in San Marino

Casey Stoner start zondag in de MotoGP van San Marino van poleposition. De Australische Honda-coureur klokte een tijd van 1.33,138 minuten en troefde daarmee de Spanjaarden Jorge Lorenzo en Dani Pedrosa af. Voor de leider in de stand om het wereldkampioenschap is het zijn achtste pole van het seizoen.

In de 125cc zette de Fransman Johann Zarco de snelste kwalificatietijd neer. Klassementsleider Nicolas Terol klokte de derde tijd. De Nederlander Jasper Iwema start zondag op het circuit van Misano vanaf de 21e plaats. In de Moto2 was kampioenschapsleider Stefan Bradl de snelste in de kwalificatie.


Stoner pakt pole in San Marino (Foto: Novum)

'Adele werkt aan titelsong nieuwe Bondfilm'

Adele werkt mogelijk aan de titelsong van de nieuwe Bondfilm. Het lijkt erop dat de 23-jarige Britse zangeres tijdens een interview haar mond voorbij heeft gepraat.

In de talkshow van de Britse presentator Jonathan Ross werd Adele gevraagd wat haar plannen zijn, schrijft de Britse krant Daily Mail. "Ik duik in november weer de studio in", antwoordde ze. "Het is een titelsong die ik moet inzingen. Wow, ik heb nu echt wat weggegeven." Toen Ross vervolgens de Bondtune begon te neuriën, kreeg de zangeres een kleurtje.

De nieuwe film over de Britse geheim agent James Bond verschijnt eind volgend jaar in de bioscopen. Daniel Craig kruipt opnieuw in de huid van Bond, onder regie van Sam Mendes. Hoe de nieuwe film gaat heten is nog niet bekend.


'Adele werkt aan titelsong nieuwe Bondfilm' (Foto: Novum)

Frontman Green Day mist vlucht door afgezakte broek

Billie Joe Armstrong is donderdag uit een vliegtuig gezet, omdat hij zijn laaghangende broek niet wilde optrekken. De 39-jarige frontman van de Amerikaanse rockband Green Day weigerde gehoor te geven aan het verzoek van de stewardess, waarop hij samen met een vriend werd afgevoerd.

"Ik ben net uit een vliegtuig van Southwest Airlines gezet omdat mijn broek te laag hing. Geen grap", twitterde de verbouwereerde Armstrong vlak na het incident. De vliegtuigmaatschappij heeft inmiddels laten weten dat alles is opgelost. De rocker, die wilde reizen van Oakland naar Burbank, mocht de eerstvolgende vlucht naar Burbank nemen en heeft geen klacht ingediend.

"Toen ons duidelijk werd wat er was gebeurd, hebben we direct contact opgenomen en onze excuses aangeboden voor deze ervaring", laat de maatschappij weten in een verklaring.

PETA neemt Rihanna onder vuur

Dierenrechtenorganisatie PETA heeft zware kritiek geuit op Rihanna. De 23-jarige zangeres droeg onlangs een jurk van ontwerper Antonio Berardi, versierd met vogelveren. Volgens de dierenrechtenorganisatie ging het om struisvogelveren, die vaak op een gruwelijke manier worden geplukt.

"Veren worden vaak geplukt van kippen, ganzen, struisvogels en emoes terwijl ze nog leven. Dat kan resulteren in gapende wonden die zonder verdoving worden dichtgenaaid met naald en draad", laat een woordvoerder van PETA weten aan de Britse boulevardkrant Daily Star.

"We hopen dat Rihanna, die zelf het slachtoffer is geweest van geweld, leert haar hart te openen en zich begaan gaat voelen met het leed van anderen", voegt de woordvoerder toe, doelend op Rihanna's mishandeling. Twee jaar geleden eindigde haar relatie met zanger Chris Brown, omdat hij enkele rake klappen aan haar had uitgedeeld.


PETA neemt Rihanna onder vuur (Foto: Novum)

Regering VS klaagt banken aan

De Amerikaanse regering heeft vrijdag zeventien financiële instanties, waaronder de grootste Amerikaanse banken, aangeklaagd voor het verstrekken van risicovolle hypothecaire leningen aan hypotheekbanken Fannie Mae en Freddie Mac. De twee hypotheekbanken hadden miljarden aan hypothecaire leningen in de boeken staan die waardeloos bleken toen de huizenmarkt in 2008 instortte.

De aanklachten zijn vrijdag ingediend door het Agentschap voor de Financiering van Huisvesting (FHFA), de instantie die Fannie Mae en Freddie Mac reguleert. Onder de aangeklaagde banken bevinden zich instanties als Bank of America, Citigroup, JP Morgan Chase en Goldman Sachs.

In totaal hadden Fannie Mae en Freddie Mac voor omgerekend ruim 137 miljard euro aan risicovolle hypothecaire leningen in de boeken staan.

Het FHFA heeft niet aangegeven hoe hoog de schadevergoeding is die ze van de banken eisen. Het agentschap wil dat de aankoop van de leningen wordt teruggedraaid, de verliezen worden gecompenseerd en de kosten voor de rechtszaak worden vergoed.

Volgens de aanklachten, die werden ingediend in New York en Connecticut, werden de leningen verkocht met prospectussen 'die misleidende of ronduit leugenachtige verklaringen bevatten'. Daarnaast werd volgens het FHFA het vermogen van de leners achter de hypotheken om hun schuld terug te betalen te rooskleurig voorgesteld.

Niet alleen Amerikaanse instanties zijn aangeklaagd. Ook Europese bedrijven als Credit Suisse, Deutsche Bank, Royal Bank of Scotland en Société Générale worden in de aanklacht genoemd.


Regering VS klaagt banken aan (Foto: Novum)

'Chirac te ziek om terecht te staan'

De advocaten van de voormalige Franse president Jacques Chirac hebben zaterdag laten weten dat hun cliënt niet gezond genoeg is om terecht te staan. Chirac wordt in Frankrijk beticht van corruptie.

Volgens de verklaring van de advocaten, die zaterdag werd gepubliceerd in de krant Le Monde, heeft een arts de 78-jarige Chirac onderzocht en vastgesteld dat 'hij niet langer capabel is om deel te nemen aan een rechtszaak'.

De vrouw van Chirac ontkent de geruchten dat haar man lijdt aan de ziekte van Alzheimer. Zijn gezondheid wordt echter al sinds 2005 in twijfel getrokken, toen hij getroffen werd door een beroerte.

De rechtszaak tegen Chirac heeft betrekking op zijn tijd als burgemeester van Parijs, van 1977 tot 1995. Hij zou publieke gelden hebben doorgesluisd naar zijn politieke partij.


'Chirac te ziek om terecht te staan' (Foto: Novum)

Dr. Phil krijgt kleinzoon als verjaardagscadeau

Dr. Phil is op zijn verjaardag voor de tweede keer opa geworden. Zoon Jay McGraw en zijn vrouw Erica zijn donderdag ouders geworden van een jongetje, dat ze London Phillip McGraw hebben genoemd.

"Wat een verjaardag! London Phillip McGraw is ter wereld gekomen", twittert de 60-jarige tv-psycholoog. "Ze waren maar net op tijd bij het ziekenhuis. We zijn zo gezegend." Hij laat weten dat moeder en zoon het goed maken.

De 31-jarige Jay McGraw en de twee jaar oudere Erica werden begin vorig jaar al ouders van dochter Avery Elizabeth. Ze trouwden in 2006.

Slachtoffers Nederlands-Indië herdacht

Bij het Nationaal Indië-monument in Roermond zijn zaterdag de ruim 6200 Nederlandse militairen herdacht die zijn omgekomen in het voormalige Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea. Zo'n twintigduizend belangstellenden woonden de herdenking bij, meldt de organisatie.

Namens de regering was minister van Defensie Hans Hillen (CDA) aanwezig. Hij hield een toespraak en legde evenals de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer een krans bij het monument. Vier F-16's vlogen in de zogenoemde missing man-formatie over de begraafplaats na een minuut stilte.

Verfblikgooier opgepakt na ruzie bij bouwmarkt

Een 56-jarige man uit Zevenbergschen Hoek is vrijdagavond aangehouden nadat hij een verfblik naar een 29-jarige man uit Breda had gegooid. De twee hadden ruzie over een parkeerplek bij een bouwmarkt in Breda, meldt de politie.

Het slachtoffer had zijn auto geparkeerd bij de bouwmarkt toen de 56-jarige man hem daarover aansprak. De man was van mening dat hij zijn auto ergens anders moest neerzetten. Hij werd daarbij zo kwaad dat hij een blik verf naar het hoofd van de Bredanaar probeerde te gooien. Het slachtoffer wist weg te duiken maar werd desondanks geraakt op zijn rug.

De man uit Zevenbergschen Hoek sloeg op de vlucht, maar kon even later worden gepakt op de A16. Agenten vonden in zijn auto een verfblik met een flinke deuk erin. De man heeft een boete gekregen.

[US Open] Wozniacki eenvoudig door

Caroline Wozniacki heeft bij de US Open eenvoudig de vierde ronde bereikt. De als eerste geplaatste Deense was Vania King met 6-2 en 6-4 duidelijk de baas.

Aanvankelijk worstelde de Deense met haar opslag maar vanaf 2-2 in de eerste set liep ze soepel uit naar setwinst. Wozniacki verzuimde in het tweede bedrijf om de wedstrijd bij 5-2 uit te spelen, maar even later deed ze dit alsnog.

Politie slaags met extreemrechts in Londen

Britse extreemrechtse betogers zijn zaterdag slaags geraakt met de politie in Londen. De Britse minister van binnenlandse zaken Theresa May had vorige maand een verbod van dertig dagen op demonstraties afgekondigd.

Het verbod werd vorige maand afgekondigd uit vrees voor ongeregeldheden bij een demonstratie van de English Defense League (EDL), die voor zaterdag gepland stond. Desondanks gingen honderden leden van de EDL de straat op. Sommigen gooiden flessen naar de politie.

De EDL houdt vol een vreedzame organisatie te zijn die tegen islamitisch extremisme is gekant. De betogingen van de organisatie draaien echter vaak uit op geweld.

Carvalho haalt uit naar bondscoach Bento

Ricardo Carvalho is persona non grata bij Portugal. De verdediger van Real Madrid leeft in onmin met bondscoach Paulo Bento.

Carvalho kreeg woensdag te horen dat hij niet zou starten in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Cyprus. Bento noemde de verdediger tijdens een persconferentie een 'deserteur' omdat hij zijn land in de steek liet vanwege zijn reserverol. De 33-jarige Carvalho slaat nu terug naar Bento.

"Het is de taal van militairen om mij een deserteur te noemen. Om in dezelfde taal een reactie te geven, kan ik hem een verrader noemen. Wanneer je in ruil voor geld ten strijde trekt, en niet voor de passie en voorliefde voor je land, dan ben je een verrader", zei Carvalho tegenover RTF.

"Ik speel in de nationale ploeg met liefde en passie voor mijn land. Bento is alleen bondscoach omdat hij daarvoor wordt betaald. Ik vind het betreurenswaardige situatie. Dit verdien ik niet. Ik trainde gewoon goed en ik voelde me onrechtvaardig behandeld. Pepe trainde niet volledig mee."

"Dit is niet vanwege Pepe, met wie ik al vaker heb samengespeeld, maar dit is tegen de coach. Als ze mij bij de nationale ploeg ooit nog nodig hebben, dan moeten ze me bellen. Ik blijf gewoon beschikbaar", zei Carvalho, die Pepe de voorkeur zag krijgen boven hem in de basisopstelling.

Regime Syrië op zoek naar overloper

Bij de bestorming van een dorp in de noordelijke provincie Idlib hebben Syrische veiligheidstroepen twee mensen gedood. Volgens een lokale activist waren de veiligheidstroepen op zoek naar Adnan Bakkour, de opgestapte hoofdofficier van justitie van de Syrische stad Hama.

Bakkour bracht woensdag een video uit waarin hij zei op te stappen uit protest tegen het bloedige optreden van het regime tegen betogers. Hierop maakte het Syrische regime van president Bashar Assad bekend dat Bakkour door 'terroristen' was ontvoerd, en dat hij gedwongen was de opname te maken. In een tweede video later op de dag ontkende Bakkour ontvoerd te zijn. "Ik word beschermd door de rebellen en door het Syrische volk", aldus Bakkour in de tweede videoboodschap.

[EK] Tsjechië pakt op valreep punt in Schotland

Tsjechië heeft aan het EK-kwalificatieduel met Schotland op het nippertje een punt overgehouden. Door een penalty in de laatste minuut van Michal Kadlec eindigde de ontmoeting in Glasgow in 2-2.

Tsjechië lijkt daarmee de strijd om de tweede plaats in groep I achter het ongenaakbare Spanje te gaan winnen. De ploeg van bondscoach Michal Bilek heeft tien punten uit zes duels. Schotland heeft weliswaar een wedstrijd minder gespeeld, maar moet nog een achterstand van vijf punten inhalen. De nummer twee van de poule mag zich via een play-off proberen te plaatsen voor het EK.

Schotland kwam op Hampden Park kort voor rust via Kenny Miller op voorsprong, maar Jaroslav Plasil maakte een kwartier voor tijd gelijk. Darren Fletcher leek het thuisland acht minuten voor tijd toch nog de zege te bezorgen, maar in de slotminuut wees de Nederlandse scheidsrechter Kevin Blom na een lichte overtreding op Danny Wilson naar de stip. Kadlec hield vervolgens het hoofd koel.


Tsjechië pakt op valreep punt in Schotland (Foto: Novum)

Duitsland vreest loting EK 2012

Gisteren wist Duitsland zich als eerste land vanuit de kwalificaties te plaatsen voor het EK van 2012, dat gehouden wordt in Polen en Oekraïne. De Duitsers vrezen echter nu al voor de loting voor de groepsfase van het eindtoernooi en zijn bang om in een Poule des Doods terecht te komen.

Op dit moment neemt Duitsland de derde plek in van de wereldranglijst. Aangezien de twee hoogst geplaatste landen van de wereldranglijst en de twee organiserende landen groepshoofd zijn, wacht Duitsland wellicht een zware loting.

Mogelijk belandt Duitsland, samen met Italië, Engeland en Kroatië, in pot twee en kunnen onze Oosterburen volgens Bild in een groep komen met bijvoorbeeld Spanje, Portugal en Frankrijk. Bondscoach Löw zelf maakt zich hier niet zo druk om en kijkt vol vertrouwen uit naar het EK: "Er zijn waarschijnlijk meerdere favorieten. Spanje en Nederland horen daar natuurlijk bij. Net als Engeland, Portugal en Frankrijk. Maar ook Duistland is wereldtop."

Vaticaan verwerpt Ierse kritiek over pedofilie

Het Vaticaan heeft zaterdag de bewering verworpen dat het pogingen van Ierse bisschoppen om pedofiele priesters aan te geven heeft ondermijnd. Het Vaticaan beschuldigde de Ierse premier Enda Kenny van een 'ongefundeerde' aanval op de Heilige Stoel.

Kenny hekelde op 20 juni het gedrag van het Vaticaan aangaande kindermisbruik door priesters. Kenny sprak van 'het gebrek aan begrip, medeleven en het elitaire gedrag binnen het Vaticaan vandaag de dag'. De toespraak van Kenny volgde op een rapport over het bisdom Cloyne, waaruit bleek dat het Vaticaan onderzoek naar pedofiele priesters door bisschoppen in Ierland had gedwarsboomd.

De ruzie heeft de relatie tussen het Vaticaan en het zeer katholieke Ierland beschadigd. Het Vaticaan heeft zijn ambassadeur in Ierland teruggeroepen.

Volgens het Vaticaan zijn het Cloyne-rapport en de opmerkingen van Kenny gebaseerd op een foutieve lezing van een brief van het Vaticaan uit 1997. In die brief zei het Vaticaan 'ernstige bezwaren' te hebben tegen het beleid van Ierse bisschoppen om pedofiele priesters aan te geven bij de politie. Een comité van Ierse bisschoppen had dat beleid ingesteld onder druk van de Ierse publieke opinie nadat de eerste gevallen van misbruik door priesters aan het licht waren gekomen.

Het Vaticaan zei zaterdag dat er in de jaren negentig in Ierland geen wet was die mensen verplichtte vermoedens van seksueel misbruik met kinderen te melden bij de politie, en dat er nog een fel politiek debat woedde over het onderwerp.

Volgens de brief van het Vaticaan hebben de Ierse bisschoppen het nieuwe beleid nooit voor goedkeuring voorgelegd aan het Vaticaan en was het slechts een suggestie voor Ierse geestelijken. Dit ondanks het feit dat het beleid in een grote persconferentie was aangekondigd en bisschoppen hadden toegezegd het nieuwe beleid uit te voeren.


Vaticaan verwerpt Ierse kritiek over pedofilie (Foto: Novum)

'Iraniërs bespioneerd na hacken Diginotar'

Duizenden Iraniërs zijn na de computerhack bij het Nederlandse internetbeveiligingsbedrijf Diginotar mogelijk bespioneerd. Het internetverkeer van zo'n driehonderdduizend Iraniërs kon worden gevolgd met behulp van vervalste beveiligingscertificaten, zeggen ingewijden tegen de NOS.

De certificaten zijn gebruikt om internetgebruikers in Iran te misleiden. Zo konden hun gegevens en mails worden bekeken. De kraak bij Diginotar werd vermoedelijk uitgevoerd door Iraanse hackers. Zij deden dat mogelijk in opdracht van Teheran.

In Nederland hebben zich tot nu toe geen problemen voorgedaan. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner gezegd op een persconferentie. In de belangrijke maatschappelijke sectoren zoals bij de NS en Schiphol konden geen problemen ontstaan doordat zij een ander certificaat hebben.

Volgens Donner zijn er inmiddels maatregelen getroffen om de veiligheid zo snel mogelijk weer te garanderen. De overheid schakelt over naar andere certificerende instanties. Ook vindt er overleg plaats met banken en ondernemingsorganisatie VNO/NCW. Maandag informeert Donner samen met minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten en staatssecretaris van Financiën Frans Weekers de Tweede Kamer over de laatste stand van zaken.

Turkije wil Gazablokkade aanvechten bij ICJ

Turkije gaat de Israëlische blokkade van de Gazastrook aanvechten bij het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag. Dat heeft de Turkse minister van buitenlandse zaken Ahmet Davutoglu zaterdag in een tv-interview gezegd.

Turkije wees vrijdag al de Israëlische ambassadeur uit en verbrak alle militaire banden met Israël. Turkije eist dat Israël excuses aanbiedt voor de aanval vorig jaar op het flottielje dat de zeeblokkade van Gaza probeerde te slechten. Israël heeft meermaals gezegd geen excuses aan te zullen bieden.

In het interview verwierp Davutoglu het rapport van de Verenigde Naties over de aanval op het flottielje. Volgens het VN-rapport is de zeeblokkade van Gaza een legale veiligheidsmaatregel. Davutoglu zei dat Turkije de blokkade niet erkent en volgende week de gang naar het ICJ zal inzetten.

SP wil onderzoek naar veiligheid overheidssites

Er moet een parlementair onderzoek komen naar de digitale betrouwbaarheid van overheidswebsites. Daarvoor pleit de SP na de problemen die zijn ontstaan na het hacken van het Nederlandse internetbeveiligingsbedrijf Diginotar, dat verantwoordelijk was voor diverse veiligheidscertificaten van honderden overheidssites.

De SP roept het kabinet op zo snel mogelijk openheid van zaken te geven. "Burgers moeten weten wat er aan de hand is en welke risico's er zijn", zegt Kamerlid Sharon Gesthuizen zaterdag. "Ik wil weten wat en wie er risico loopt en waarom de minister eerst nog riep dat er geen vuiltje aan de lucht was toen de schuur al half afgebrand was."

Fractievoorzitter Emile Roemer wil zo snel mogelijk duidelijkheid. "Weer een ict-tragedie bij de overheid", twittert hij. "Tijd voor een parlementair onderzoek."

Minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner meldde vrijdagnacht dat de betrouwbaarheid van websites van de overheid niet altijd meer kan worden gegarandeerd. Honderden sites krijgen zo snel mogelijk een nieuw veiligheidscertificaat nadat er was ingebroken bij Diginotar. Mogelijk is het bedrijf gehackt door de Iraanse regering.

"Dat bedrijf moest ervoor zorgen dat niemand tussen de contacten van overheid en burger kon komen", zegt Gesthuizen. Dat dat nu wel is gebeurd, vindt ze zeer ernstig. Hoeveel privégegevens er in handen van de hackers zijn gevallen, is nog niet duidelijk.

Doden door tyfoon in Japan

De krachtige tyfoon Talas heeft zaterdag huisgehouden in het zuiden van Japan. Een groot deel van Japan had te kampen met zware regenval en rukwinden. Ten minste twee mensen zijn omgekomen, vijf worden nog vermist.

Volgens het Japanse meteorologische instituut beweegt Talas, die zich nu in de prefectuur Okayama bevindt, zich met slechts 10 kilometer per uur voort. Vanwege de lage snelheid van de tyfoon is er een kans dat het noodweer kan leiden tot overstromingen en aardverschuivingen.

Volgens Japanse media zijn 3200 mensen in zestien verschillende prefecturen geëvacueerd.

Turn-terrorisme

“We werden dagelijks in de zaal gekleineerd en uitgescholden. Het was nooit goed genoeg voor hem.” Dit zei Suzanne Harmes afgelopen woensdag bij Knevel en Van den Brink. Ze zat daar samen met haar vroegere collega Gabriëlla Wammes om te vertellen over de, naar hun zeggen, psychische mishandeling door Frank Louter, de turncoach uit hun jeugd. Na het hele verhaal te hebben gehoord geloof ik niet dat er sprake is geweest van mishandeling.

Drukte tijdens Wereldhavendagen

Tienduizenden mensen hebben zaterdag een kijkje in de haven van Rotterdam genomen tijdens de 34e editie van de Wereldhavendagen. Een woordvoerder van de organisatie sprak aan het eind van zaterdagmiddag van een druk bezochte en geslaagde dag.

Onder het thema 'De haven smaakt naar meer' kon het publiek onder andere genieten van diverse demonstraties op de Nieuwe Waterweg bij de Erasmusbrug van onder andere hulpdiensten en mariniers. Elders openden havenbedrijven hun deuren en konden bezoekers meedoen aan excursies naar plekken in de haven waar men normaal nooit komt.

Ouders smokkelende baby gepakt op Schiphol

De marechaussee heeft zaterdagmiddag een 34-jarige Spanjaard en zijn vrouw aangehouden op Schiphol. De man had zijn anderhalf jaar oude kind mishandeld in het vliegtuig en zijn luier volgestopt met cocaïne, meldt een woordvoerder.

Het koppel was afkomstig uit Aruba. Tijdens de vlucht gaf de man zijn baby een vuistslag in het gezicht. De crew schakelde de marechaussee in, waarna de ouders meteen werden opgepakt na de landing. Het jongetje werd opgevangen door een marechausseemedewerker. Toen hij de luier van het kind wilde verschonen, trof hij tot zijn verbazing meerdere bollen met vloeibare cocaïne aan.

De ouders wacht een verder drugsonderzoek. Het kind is opgevangen door gespecialiseerde jeugdrechercheurs.

Demonstrant verstoort speech Wilders in Berlijn

De speech van Geert Wilders in Berlijn is zaterdagmiddag korte tijd verstoord door een demonstrant. Hij werd meteen afgevoerd door de beveiliging. Dat bevestigt een woordvoerder van de PVV. De partijleider hield een toespraak bij de Duitse anti-islampartij Die Freiheit.

Volgens een aanwezige journalist van BNR duurde de verstoring zo'n 30 seconden. De demonstrant zat al in de zaal en was blijkbaar niet gescreend, zo meldt hij op Twitter. Hij schreeuwde diverse leuzen door de zaal. Het zou gaan om een antifascist.

Op straat demonstreerden volgens Duitse media zo'n honderd tegenstanders van Die Freiheit tegen de bijeenkomst. Ze vergeleken aanhangers van de partij met nazi's.

Wilders nam in zijn toespraak wederom afstand van de Noorse massamoordenaar Anders Behring Breivik, de dader achter de aanslagen in juli. "Wij zijn tegen geweld. Wij zijn democraten. Wij geloven in vreedzame oplossingen. Daar hoort Breivik niet bij", zei hij. Ook hekelde Wilders de islam en een grote Europese superstaat.


Demonstrant verstoort speech Wilders in Berlijn (Foto: Novum)

[Vuelta] Taaramäe boekt ritzege, Mollema nu derde

Rein Taaramäe heeft de veertiende etappe in de Vuelta op zijn naam gebracht. De Est van Cofidis, de laatste van zeventien vroege vluchters, kwam na 172 kilometer koersen, van Astorga naar La Farrapona Lagos de Somiedo, solo aan.

De twee Spaanse ploeggenoten Juan José Cobo en David de la Fuente eindigden op een half minuutje als tweede en derde. Wout Poels kwam als vierde binnen, voor Bradley Wiggins. Bauke Mollema zat in het wiel van de Brit en kwam als zevende over de meet.

Mollema stijgt naar de derde plaats in het algemeen klassement, Poels is nu zeventiende. Wiggins blijft de leider, voor Sky-ploeggenoot Froome. Joaquim Rodriguez en Vincenzo Nibali verloren tijd omdat ze in de laatste vijf kilometer moesten lossen uit de groep met favorieten.

Falloutfan maakt echte pipboy

Je hebt fans die een special of limited edition van een game kopen en je hebt fans die simpelweg dingen uit hun favoriete game nabouwen.

Zo bouwde deze Falloutfan een compleet werkende pipboy 3000 na. Een indrukwekkend resultaat en wellicht een mooie toevoeging voor de volgende limited Edition van een nieuwe Fallout-game. Jammergenoeg is het apparaat nog niet draagbaar, hopelijk is dat de volgende stap. 

City niet met Bridge en Hargreaves in CL

Manchester City moest vanwege de enorme selectie keuzes maken om een spelerslijst op te geven voor de Champions League.

Twee (oud-)internationals van Engeland moeten voorlopig vanaf de zijlijn toekijken tijdens de Champions League-campagne. Owen Hargreaves en Wayne Bridge zijn door Manchester City niet ingeschreven voor het prestigieuze bekertoernooi. Beide spelers zijn geen vaste waarden bij City.

Hargreaves werd onlangs overgenomen van stadgenoot Manchester United, maar de geboren Canadees krijgt bij City de kans om zich te bewijzen na een lange periode van blessureleed. De middenvelder krijgt naar verluidt per wedstrijd betaald. Bridge is al langere tijd uit beeld bij City.

De linksback kreeg deze zomer een concurrent erbij. Behalve Aleksandar Kolarov moet Bridge nu opboksen tegen Gaël Clichy, die overkwam van Arsenal. City schreef wel Kolo Touré in voor de Champions League. De verdediger staat zes maanden aan de kant vanwege een schorsing.

[Vuelta] Kroon rijdt ravijn in

Karsten Kroon is in de veertiende etappe van de Ronde van Spanje het ravijn ingereden. Op zo'n vijftig kilometer voor de finish miste de Nederlander van BMC Racing een bocht in de afdaling en dook over de vangrail heen.

Aanvankelijk kwam alleen de Belg Sep Vanmarcke, die de bocht ook had gemist, uit de bosjes omhoog. Hij kon zijn weg weer vervolgen. Kroon slaagde met hulp van een aantal omstanders er even later ook in om uit de bosjes te klimmen. Hij had een scheur in zijn broek en was zichtbaar geschrokken. Na een onderzoek van de rondedokter heeft Kroon, die op het moment van de val in een kopgroep zat, de Vuelta verlaten.

'QPR hoopt Beckham te strikken'

Queens Park Rangers hoopt te stunten met het aantrekken van David Beckham. De Engelsman is in de Verenigde Staten bezig aan zijn laatste contractjaar bij LA Galaxy. Beckham zou bij de Londense ploeg er mede voor zorgen dat QPR in de Premier League blijft.

Tony Fernandes, de nieuwe voorzitter van QPR, hoopt met enkele grote aankopen de verrassing van de Premier League te worden. In de afgelopen transferperiode wist de ploeg al Joey Barton, Shaun Wright-Phillips en Anton Ferdinand te strikken.

"Tony heeft zijn belofte gehouden door in de afgelopen transferperiode met grote namen op de proppen te gooien. Als hij er volgende maand in slaagt Beckham vast te leggen, zou dat van grote klasse zijn", aldus een anonieme bron.

Beckham speelt sinds 2007 voor LA Galaxy en werd in die tijd tweemaal aan AC Milan uitgeleend. Daarvoor was hij succesvol bij Manchester United en Real Madrid.

Wijnaldum maakt 600e Oranje-treffer

Het Nederlands elftal legde San Marino gisteravond op de pijnbank en won met 11-0. Het laatste doelpunt van de avond werd door Georginio Wijnaldum gemaakt en had een een bijzonder tintje. Het was namelijk de 600e treffer voor Oranje in EK- en WK-verband.

Kick maakte op 8 april 1934, tijdens de WK kwalificatiewedstrijd van het Nederlands elftal tegen Zwitserland (5-2), het eerste doelpunt. Inmiddels zijn we meer dan 70 jaar en 599 doelpunten verder. Om dit aantal te bereiken, speelde Oranje in EK- en WK-verband 275 wedstrijden. Dat betekent dat er per duel gemiddeld twee doelpunten werden gemaakt.

Patrick Kluivert maakte in dienst van het Nederlands elftal tot nu toe de meeste treffers, namelijk 40. Hij wordt gevolgd door Dennis Bergkamp, die 37 keer doel trof. De top drie wordt gecompleteerd door Faas Wilkes en Ruud van Nistelrooy, waar alleen de laatstgenoemde speler nog actief is. Beide spelers maakten elk 35 treffers.

Naast Van Nistelrooy komen ook Klaas-Jan Huntelaar (28) en Robin van Persie (25), die gisteren vier doelpunten maakte, in de top tien voor.



De volledige top tien:

# Naam Carrière Doelpunten Interlands
1 Patrick Kluivert 1994 - 2004 40 79
2 Dennis Bergkamp 1990 - 2000 37 79
3 Faas Wilkes 1946 - 1961 35 38
= Ruud van Nistelrooy *
1998 - heden 35 70
5 Abe Lenstra 1940 - 1959 33 47
= Johan Cruijff 1966 - 1977 33 48
7 Beb Bakhuys 1925 - 1937 28 23
= Klaas-Jan Huntelaar *
2006 - heden 28 45
9 Kick Smit 1935 - 1946 26 29
10 Robin van Persie *
2005 - heden 25 57


* = nog actief in Oranje

Roeiers Blink en Sluis naar Spelen

Rogier Blink en Nanne Sluis zijn volgend jaar actief op de Olympische Spelen in Londen. De roeiers slaagden er eerder vandaag in om een felbegeerd ticket voor de twee-zonder-stuurman in de wacht te slepen.

Blink en Sluis werden in de B-finale van het WK roeien tweede, wat voldoende was voor kwalificatie voor de Spelen. De Groningers kende een uitstekende start en gingen lange tijd aan de leiding. Toch slaagde het duo er niet in om de eerste plaats vast te houden.

In de slotfase werden zij namelijk ingehaald door Australië, waardoor de zilveren plak uiteindelijk het hoogst haalbare was. De Amerikaanse afvaardiging werd derde en zag een ticket naar Londen in rook opgaan.

Internazionale zonder Forlan in CL

Internazionale kan in de Champions League nog niet over Diego Forlán beschikken. De Italiaanse club nam de Uruguayaan in de afgelopen periode over van Atlético Madrid en dacht hem in te kunnen schrijven voor het miljoenenbal. De Europese voetbalbond heeft zijn naam echter van de lijst gehaald.

Forlán was met Atlético Madrid actief in de derde voorronde van de Europa League en mag daardoor nog ingezet worden tijdens de Champions League. De aanvaller zal pas na de winterstop speelgerechtigd zijn, mocht Internazionale er in slagen om tot die tijd in Europa actief te blijven.

Het is nog onduidelijk welke speler als vervanger van Forlán gaat fungeren. Luc Castaignos is één van deze kandidaten. De voormalig speler van Feyenoord werd in eerste instantie niet op de lijst gezet, maar lijkt nu toch een kleine kans te maken om aan de Champions League deel te nemen.

Tuvalu uitgeschakeld op Pacific Games

Tuvalu heeft ook de laatste groepswedstrijd tijdens de Pacific Games ruim verloren. De Salomonseilanden waren met maar liefst 6-1 te sterk voor de formatie van bondscoach Foppe de Haan. Door de grote nederlaag is Tuvalu uitgeschakeld.

De eerste wedstrijd van het toernooi wist Tuvalu nog te winnen (4-0 van Samoa), maar vervolgens werd er dik verloren van Vanuatu en gastland Nieuw Caledonië. Ook tegen de Salomonseilanden kon de ploeg van De Haan niet imponeren.

De Haan zag progressie met zijn ploeg, maar tegen de grotere landen zag hij hier weinig van terug: “De spelers zijn beter geworden de afgelopen weken, anders win je niet ineens van Samoa. Maar tegen de zwaardere tegenstanders zie ik amper progressie, vooral niet op tactisch vlak. De eerste drie tegengoals waren geweldige dekkingsfouten. Ze dekken aan de verkeerde kant of halen de diepte er niet uit."

De bondscoach vervolgt: "Het is niet ingewikkeld, een kind van acht kun je het leren, maar ze kunnen het gewoon niet. Op een gegeven moment denk je: het heeft weinig zin om te blijven roepen vanaf de bank, want ze reageren er toch niet op. Ik heb al zoveel meegemaakt en dacht hiermee te kunnen omgaan. Maar het lukt me maar matig. Ik wil winnen, en ik wil spelers ontwikkelen.”

De sterkere landen op de Pacific Games hebben wel indruk gemaakt op De Haan: "De topteams spelen beter dan gedacht. Gisteren heb ik enorm genoten van de drive en vechtlust tijdens het duel tussen de Salomonseilanden en Vanuatu. De meeste spelers van de grote voetballanden hier zouden in de Topklasse meekunnen.”

[Upd] Verongelukte man achtergelaten op wegdek

Een 24-jarige man uit Woudrichem is vrijdagnacht omgekomen bij een verkeersongeluk bij het Brabantse Werkendam. De veroorzaker is doorgereden en wordt gezocht door de politie.

Een voorbijganger trof het overleden slachtoffer rond 06.00 uur aan op de Grotewaardweg, een polderweg tussen Werkendam en Nieuwendijk. De politie denkt dat hij tussen 02.00 uur en 06.00 uur door een auto is aangereden.

De politie heeft een sms-alert verzonden aan ongeveer vijftienhonderd mensen in een straal van 5 kilometer rond de plaats van het ongeval. Hen is gevraagd om uit te kijken naar een zilverkleurige auto met schade aan de rechtervoorkant.

Update 14.45 uur
Later op de ochtend heeft de 19-jarige automobilist zich bij de politie gemeld. Zijn auto is in beslag genomen.

[WK] Bolt neemt revanche met goud op 200 meter

Usain Bolt heeft zich op het WK atletiek gerevancheerd voor zijn diskwalificatie op de 100 meter. De Jamaicaan was in Daegu met overmacht de snelste op de 200 meter. De houder van het wereldrecord was niet zo snel als twee jaar geleden in Berlijn (19,19), maar zijn tijd van 19,40 was ruimschoots voldoende om goud te pakken.

De Amerikaan Walter Dix (19,70) verzekerde zich net als op de 100 meter van de zilveren medaille. De Fransman Christophe Lemaitre pakte in een nieuw nationaal record van 19,80 seconden brons.

[WK] Razendsnelle Pearson pakt goud op 100 horden

Sally Pearson heeft op het WK atletiek in Daegu met een sensationele tijd goud gewonnen op de 100 meter horden. De Australische legde de afstand af in 12,28 seconden en bleef daarmee slechts zeven honderdsten verwijderd van het ruim twintig jaar oude wereldrecord van de Bulgaarse Yordanka Donkova.

Pearson liet in de halve finale met een tijd van 12,36 al zien in topvorm te verkeren. In de eindstrijd werd duidelijk dat het nog sneller kon. Slechts drie atleten liepen ooit een betere tijd dan de 24-jarige Australische. De Amerikaanse loopsters Danielle Carruthers (12.47) en Dawn Harper pakten zilver en brons.

Op de 4x400 meter maakte het team van de Verenigde Staten de favorietenrol volledig waar. Sanya Richards, Allyson Felix, Jessica Beard en Francena McCorory liepen een tijd van 3.18,09 minuten en lieten daarmee Jamaica en Rusland achter zich.


Razendsnelle Pearson pakt goud op 100 horden (Foto: Novum)

Stilte na de Storm Oscarinzending beste korte film

De korte film Stilte na de Storm is namens Nederland ingezonden naar de Amerikaanse Academy of Motion Picture Arts and Sciences. De film maakt daarmee kans op een Oscar in de categorie beste korte film. De film werd geselecteerd door de selectiecommissie Korte Fictiefilm 2011, een Nederlandse vakjury. Dat heeft Eye Film Instituut Nederland, dat de Oscarinzendingen coördineert, vrijdag bekendgemaakt.

Stilte na de Storm gaat over Anna, die te horen krijgt dat haar vriend David is omgekomen tijdens een tsunami. De film belicht de tijd die tussen het ontvangen van het telefoontje en Anna's eerste emotie zit, een periode waarin ze geen woord uit kan brengen, niet kan ademen en haar hart in haar keel klopt. De tijd lijkt even stil te staan.

Welke films uiteindelijk door de selectie komen en als een van de vijf films meedingen naar een Oscar wordt op 24 januari bekendgemaakt. De Oscars worden op 26 februari uitgereikt.

Stilte na de Storm gaat in Nederland in première tijdens het Nederlands Film Festival, dat dit jaar van 21 tot en met 30 september plaatsvindt in Utrecht.


Prince moet vier miljoen dollar ophoesten

Prince moet bijna vier miljoen dollar betalen aan een cosmeticabedrijf. Een rechtbank in New York heeft geoordeeld dat de 53-jarige zanger zijn afspraken met Revelations Perfume and Cosmetics Inc. niet is nagekomen.

Het bedrijf tastte in 2006 diep in de buidel om een parfum op de markt te brengen, vernoemd naar het dat jaar verschenen album 3121 van Prince. De zanger beloofde destijds mee te werken aan de promotie van het geurtje, maar zag daar vanaf na de lancering in 2007.

De rechtbank bepaalde dat Prince een vergoeding van 3,95 miljoen dollar moet betalen aan Revelations Perfume and Cosmetics Inc. Het bedrag moet nog wel worden bevestigd door een andere rechter. De advocaat van de zanger gaat er echter alles aan doen om dat te voorkomen, laat hij weten aan de Amerikaanse krant New York Law Journal.

AZ zoekt een oplossing voor duur tweetal

AZ neemt mogelijk na dit seizoen afscheid van Brett Holman en Simon Poulsen. Beide spelers wegen te zwaar op de begroting.

Holman en Poulsen hebben een aflopend contract en gezien het hoge salaris lijkt het duo bezig te zijn aan hun laatste seizoen. AZ kan niet meer voldoen aan de salarissen die in het tijdperk van voorzitter Dirk Scheringa zijn bepaald. Technisch directeur Earnest Stewart is zich hiervan bewust.

"In sommige gevallen wordt het moeilijk contracten te verlengen", zei Stewart tegenover Voetbal International. "Gezien de nieuwe financiële situatie van AZ kunnen we het ons gewoon niet meer permitteren om gek te doen." Dure spelers zullen waarschijnlijk elders onderdak moeten vinden.

"De consequentie is dan dat Brett en Simon wellicht volgend jaar zomer transfervrij weggaan", aldus Stewart. Trainer Gertjan Verbeek zoekt een oplossing. "Ik kan me goed voorstellen dat ze geen haast hebben. Hoe langer ze wachten, hoe vaker wij om ons heen kijken", zei Verbeek.

Sonny Boy Nederlandse inzending voor Oscars

Sonny Boy van Maria Peters is gekozen als de Nederlandse inzending voor de Oscars. De film maakt kans op een Academy Award voor beste niet-Engelstalige film. Dat heeft Eye Film Instituut Nederland, dat de inzending coördineert, vrijdag bekendgemaakt.

Sonny Boy is gebaseerd op het gelijknamige boek van Annejet van der Zijl. Het verhaal gaat over een waargebeurde liefdesgeschiedenis tussen de Nederlandse Rika, gespeeld door Ricky Koole, en de Surinaamse Waldemar, een rol van Sergio Hasselbank.

Riki is getrouwd en moeder van vier kinderen als ze verliefd wordt op de 17 jaar jongere man. Sonny Boy was een financieel succes in Nederland. De film werd door meer dan vierhonderdduizend mensen in de bioscoop bekeken.

Vorig jaar was Tirza de Nederlandse inzending. Die film werd niet genomineerd voor een Oscar. Op 24 januari 2012 worden de Oscarnominaties bekendgemaakt. De gouden beeldjes worden op 26 februari uitgereikt.


Sonny Boy Nederlandse inzending voor Oscars (Foto: Novum)

Jeugdinstelling schakelt zedenpolitie in

De Amsterdamse jeugdinstelling de Koppeling heeft contact opgenomen met de jeugd- en zedenpolitie omdat loverboys mogelijk azen op probleemmeisjes. Ook heeft de instelling een eigen team ingeschakeld met deskundigen op het gebied van meisjeshandel.

Dat liet Suzanne van der Nes van de stichting Spirit, waaronder de Koppeling valt, zaterdag weten naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf. De instelling heeft afgelopen week het verlofbeleid aangescherpt. Meisjes moeten in het weekend worden gehaald en gebracht en mogen hun telefoon niet meenemen.

Scenarist Total Recall herschrijft Wolverine

Mark Bomback gaat het scenario van The Wolverine onder handen nemen. De schrijver is bekend van de scripts van actiefilms als Live Free or Die Hard, Unstoppable en de nog te verschijnen remake van Total Recall, met Colin Farrell in de hoofdrol. Dat schrijft het Amerikaanse filmtijdschrift Variety.

Bomback heeft even de tijd omdat de geplande opnames in Japan zijn uitgesteld nadat het land eerder dit jaar werd geteisterd door aardbevingen en een tsunami, waardoor enkele belangrijke filmlocaties werden verwoest. Hoofdrolspeler Hugh Jackman heeft in de tussentijd getekend voor de verfilming van de musical Les Misérables, onder leiding van The Kings Speech-regisseur Tom Hooper.

In The Wolverine dompelt 's werelds populairste X-Man zich in de Japanse onderwereld en zou hij in de leer gaan bij een samoeraikrijger. Hij gaat op zoek naar zijn verleden en komt oog in oog te staan met zijn grote vijand The Silver Samurai. De gehele cast bestaat uit Japanse en Japans-Amerikaanse acteurs, op de Australische Jackman na. 

Het scenario wordt zodanig aangepast dat de opnames kunnen plaatsvinden in Tokyo en Vancouver in Canada. De planning is om volgend jaar met filmen te beginnen, als Jackman klaar is met Les Misérables.


Scenarist Total Recall herschrijft Wolverine (Foto: Novum)

Madonna geïntimideerd door regisserende ex

Madonna durfde het jarenlang niet aan een film te regisseren. De popzangeres was getrouwd met regisseur Guy Ritchie en was geïntimideerd door zijn staat van dienst. "Ik geloofde niet dat ik het recht had een film te maken tot ik genoeg geleden had", aldus de regisseuse.

De 53-jarige Amerikaanse is op het filmfestival in Venetië voor de première van W.E. In 2008, het jaar dat ze scheidde van de Brit Ritchie, leverde ze haar eerste film af. Filth and Wisdom kreeg veel slechte recensies. "Ik zie mezelf als een verhalenverteller", zegt Madonna over haar carrière. "Films hebben altijd deel uitgemaakt van mijn werk en regisseren is dus niet zo'n grote stap voor mij."

Madonna was tien jaar getrouwd met Ritchie, die films maakte als Lock, Stock and Two Smoking Barrels en Snatch. Ze was in de jaren tachtig vier jaar getrouwd met acteur en regisseur Sean Penn. Haar twee ex-mannen steunden de regisseuse bij het maken van het drama W.E. over de Britse koning Edward en zijn affaire met de getrouwde Amerikaanse Wallis Simpson.

Het verhaal speelt in dezelfde tijd als het Oscarwinnende drama The King's Speech, waarin koning George VI op de troon komt als zijn broer Edward afstand doet, omdat hij met Simpson wil trouwen. Volgens Madonna komt het succes van The King's Speech haar film ten goede. "Die film heeft de basis gelegd voor mijn project."

Madonna ziet veel overeenkomsten tussen zichzelf en haar hoofdpersonage. De zangeres herkent de beperkingen die de faam van Simpson met zich meebracht. "Als je beroemd bent, moet je het idee laten varen dat mensen je zien voor wie je werkelijk bent."

Simpson werd door haar affaire met de Britse koning verguisd. Madonna hoopt met haar film de slechte reputatie van de Amerikaanse te kunnen zuiveren. "Ik denk dat het enorm frustrerend was voor Edward VIII en Wallis Simpson dat ze zich na zijn abdicatie nooit hebben kunnen verdedigen."

De titel van de film W.E. staat voor Wallis en Edward. Het drama gaat in december in de Amerikaanse bioscopen draaien. Of de film ook in de Nederlandse bioscopen verschijnt, is nog onbekend.


Madonna geïntimideerd door regisserende ex (Foto: Novum)

George Clooney snapt presidentskandidaten niet

George Clooney heeft geen enkele ambitie president van de Verenigde Staten te worden. De acteur en regisseur is blij met zijn vak van filmmaker in Hollywood en benijdt politici niet. "Waarom zou iemand zich vrijwillig opgeven voor zo'n baan?" vroeg de filmster zich woensdag af tijdens een persconferentie op het filmfestival van Venetië, waar zijn nieuwe film The Ides of March in première ging.

"De man die nu het land bestuurt, is slimmer, aardiger en heeft meer compassie dan bijna iedereen. Zelfs hij heeft het al vreselijk moeilijk", zei de 50-jarige Clooney, doelend op president Barack Obama.

In de politieke thriller, die Clooney ook regisseerde, speelt hij de hoofdrol van een Democratische presidentskandidaat. De film gaat over de harde campagnestrijd tussen hem en zijn Republikeinse tegenkandidaat en de vuile spelletjes die daarbij worden gespeeld. Een centraal thema in de film is verleiding. Vrijwel alle personages proberen via verleiding politieke macht en invloed te verkrijgen of de campagne van de tegenstander om zeep te helpen. "Ik heb een prima baan", zegt Clooney. "Ik mag dagelijks omgaan met erg verleidelijke mensen, dus daar zou een politieke carrière niets aan toevoegen."

Clooney vindt zijn film naast een politieke thriller vooral een verhaal over moraliteit. "Je kunt dit scenario zo verplaatsen naar Wall Street, of iedere andere plek op aarde. Dit soort problemen doet zich overal voor."

Naast Clooney zijn Ryan Gosling, Paul Giamatti en Marisa Tomei te zien in de film. The Ides of March draait vanaf 20 oktober in de Nederlandse bioscopen.


George Clooney snapt presidentskandidaten niet (Foto: Novum)

Polanki's Carnage opent Amsterdam Film Week

Polanski's nieuwe film Carnage gaat in Nederland in première tijdens de eerste editie van de Amsterdam Film Week. Dat liet de organisatie donderdag weten. Kate Winslet, Jodie Foster, Christoph Waltz en John C. Reilly spelen de hoofdrollen in het komische drama. 

Carnage, gebaseerd op het toneelstuk Dieu du Carnage van de Franse schrijfster Yasmina Reza, gaat over twee 11-jarige jongens die bij elkaar komen om een uit de hand gelopen ruzie op een volwassen manier bij te leggen. Helaas zijn hun ouders ook aanwezig, en zij blijken veel minder bereid de kwestie vreedzaam uit te praten.

Tijdens de filmweek worden films getoond die het afgelopen jaar belangrijke prijzen hebben gewonnen. Zo worden winnaars van Oscars en Golden Globes getoond, maar ook winnaars van vooraanstaande filmfestivals zoals dat van Berlijn, Venetië of het New Yorkse Tribeca.

Naast Carnage worden ook Tree of Life (winnaar Gouden Palm, filmfestival Cannes), The King's Speech (winnaar Oscar Beste Film) en Circumstance (winnaar publieksprijs, Sundance Film Festival) getoond. Daarnaast zullen er previews plaatsvinden van onder andere We Need To Talk About Kevin met Tilda Swinton en Drive met Ryan Gosling.

De Amsterdam Film Week vindt plaats van 1 tot en met 6 november.


Polanki's Carnage opent Amsterdam Film Week (Foto: Novum)

Brons voor vrouwenvier-zonder bij WK

De Nederlandse vrouwenvier-zonder heeft bij de WK roeien in Bled brons behaald op dit niet-olympische nummer. Wianka van Dorp, Olivia van Rooijen, Elisabeth Hogerwerf en oudgediende Femke Dekker moesten met een tijd van 6.34,06 de Amerikaanse boot (6.30,30) en het Australische team (6.31,18) voorrang verlenen.

Voor deze incourante discipline hadden zich in Bled slechts vijf teams ingeschreven. Nederland veroverde zowel in 2009 als 2010 de wereldtitel op dit nummer, in beide gevallen met Dekker (32) aan boord.

Helft Utrechters: Geen tweede termijn Wolfsen

Iets meer dan de helft van de inwoners van Utrecht wil niet dat Aleid Wolfsen herbenoemd wordt als burgemeester. Dat blijkt uit een enquête onder 539 inwoners van Utrecht van TNS Nipo, in opdracht van het AD/Utrechts Nieuwsblad. Nog geen 30 procent van de Utrechters wil de PvdA'er wel voor een tweede termijn.

Wolfsen bood deze week excuses aan over het optreden rondom een weggepest homostel in de wijk Terwijde. De burgemeester gaf toe dat hij, politie en justitie 'scherper' hadden kunnen zijn.

Helft Utrechters: geen tweede termijn Wolfsen
Helft Utrechters: geen tweede termijn Wolfsen (Foto: ANP)

Van der Vaart ruim maand aan de kant

Rafael van der Vaart kan naar verwachting ruim een maand niet in actie komen voor Tottenham Hotspur. De middenvelder heeft vorige week in de competitiewedstrijd tegen Manchester City een scheurtje opgelopen in zijn hamstring, wees een mri-scan uit. Tottenham houdt rekening met een herstelperiode van maximaal zes weken.

Van der Vaart toonde zich tegenover De Telegraaf beduidend optimistischer. "Het voelt nu wel oké. Ik hoop over een tot twee weken mijn herstel te maken. Het verleden heeft bewezen dat ik sneller kan herstellen van zo'n blessure dan de termijn die er voor staat." De international moest zich vanwege de blessure bij bondscoach Bert van Marwijk afmelden voor de interlands tegen San Marino en Finland.

Tropische storm Lee bereikt Amerikaanse kust

De tropische storm Lee, en de zware regenval die met de storm gepaard gaat, heeft zaterdag de kust bij de Amerikaanse staat Louisiana bereikt. Volgens de vooruitzichten kan dit weekend op sommige plaatsen tot 50 centimeter regen vallen.

Van Mississippi tot Texas hebben autoriteiten waarschuwingen voor de tropische storm afgegeven. Waarschuwingen voor overstromingen zijn van de kust van Alabama tot aan Florida van kracht. De storm beweegt zich zeer langzaam voort, wat betekent dat het noodweer meer tijd krijgt om huis te houden in steden.

De grootste impact van Lee tot dusver is op de olieproductie in de Golf van Mexico. De helft van de dagelijkse productie is stilgelegd en een aantal boorplatformen zijn geëvacueerd.

De verwachting is dat de storm zaterdagavond aan land komt en zich vervolgens in oostelijke richting naar New Orleans begeeft. Inwoners van de stad verwachten niet dat het noodweer net zo veel schade zal aanrichten als orkanen in het verleden.

"Het is een boel regen", zei Malcolm James, een man die in 2005 tijdens orkaan Katrina zijn huis verloor. "Het is helemaal niets vergeleken bij Katrina. Dit is mild, het had veel erger kunnen zijn."

Nieuwe getuige gezocht in vermissingszaak Aruba

In de zaak van de op Aruba vermiste Robyn Gardner is de politie op zoek naar een of meer nieuwe getuigen. Het Openbaar Ministerie (OM) geeft een foto vrij van een witte Hyundai Getz, waarvan de bestuurder of inzittenden de 35-jarige Gardner of de verdachte mogelijk hebben gezien. Het beeldmateriaal is afkomstig van een beveiligingscamera.

Gardner is vermist sinds 2 augustus en leeft vermoedelijk niet meer. De verdachte, de Amerikaan Gary Giordano die met Gardner reisde, meldde haar vermissing zelf bij de politie. Het OM denkt dat hij betrokken is bij de mogelijke verdrinking van de vrouw. De 50-jarige zakenman beweert dat ze is verdwenen tijdens het snorkelen en ontkent iets op zijn kerfstok te hebben. Zijn voorarrest werd woensdag verlengd.

De foto is dicht bij de plek genomen waar de twee aan het snorkelen waren.

11 auto's uitgebrand bij Drents autobedrijf

In het Drentse Geesbroek zijn zaterdagochtend elf auto's uitgebrand op het terrein van een autohandelaar. Onderzoek heeft uitgewezen dat de auto's individueel in brand zijn gestoken. De politie onderzoekt wie de brandstichter is. De schade is onbekend.

De brand op het terrein aan de Nijverheidsstraat ontstond rond 04.00 uur. De brandweer wist te voorkomen dat het vuur oversloeg naar een loods, maar die raakte wel beschadigd. De politie gaat ervan uit dat de brandstichting een op zichzelf staand incident is.

[Upd] Certificaatleverancier Diginotar onder toezicht

Minister Donner heeft vanacht het vertrouwen in Diginotar, een dochterbedrijf van Vasco Data Security, opgezegd. De minister heeft officieel bevestigd dat Diginotar onder toezicht is gesteld. De doelstelling van de ondertoezichtstelling is dat er zo snel mogelijk duidelijkheid komt over welke overheidssites gekraakt zijn door de vermoedelijk Iraanse hackers.

Dat Diginotar gehackt was, is al sinds 19 juli bekend binnen het bedrijf.  Diginotar heeft dit om onduidelijke redenen niet naar buiten gebracht. Volgens advocaten die anoniem wensen te blijven zou dit 'laakbaar' en strafbaar gedrag zijn.

Het betreft hier niet alleen certificaten die de authenticiteit van de overheidssite naar de eindgebruiker moeten garanderen, maar ook de certificaten die de communicatie van overheidsservers onderling garanderen. Minister Donner sprak van een dermate ernstig geschaad vertrouwen in Diginotar, dat hij wil overstappen op een certificeringsorgaan dat in overheidshanden is.

De minister zei verder zo snel mogelijk de huidige certificaten te vervangen door elders afgenomen certificaten.

Gebruikers van de sites die een melding krijgen dat het certicficaat niet vertrouwd wordt, worden geadviseerd om de transactie niet voort te zetten omdat er daadwerkelijk niet gegarandeerd kan worden dat de beveiligde site echt beveiligd is. Voor zover bekend zou het gaan om de overheidssites van de Rijksdienst Wegverkeer, wat grote gevolgen kan hebben voor garagebedrijven die bijvoorbeeld APK's afmelden, of andere kenteken gerelateerde zaken moeten afhandelen.

Ook de sites van de Belastingdienst en DigiD zijn op dit moment onbetrouwbaar. De minister verwacht dat deze problemen met enkele dagen opgelost zouden moeten zijn. Hij noemde het wel een voordeel dat er in het weekend veel minder gebruik wordt gemaakt van de overheidssites. Op vragen wat de gevolgen zullen zijn voor het Beverwijkse bedrijf Diginotar, wilde de minister nog  nog niet antwoorden.

Update 12.00 uur
Ook de browsermakers zeggen het vertrouwen in Diginotar op. Mozilla, de maker van Firefox, heeft al een update uitgebracht waarin de Diginotar certificaten worden ingetrokken. Andere browsermakers hebben dit ook al gedaan, of zullen snel volgen. Het is nog niet bekend wie de nieuwe leverancier wordt en wanneer de nieuwe certificaten geïnstaleerd zullen zijn.

Willem van Kooten: Rob Bolland beetje in de war

Willem van Kooten stelt dat Rob Bolland droomt over miljoenen die er helemaal niet zijn. Bolland meent dat de muziekuitgever zijn liedjes doorverkocht zonder overleg, waardoor hij 2,5 miljoen euro misliep. "Een talentvolle jongen. Alleen een beetje in de war", zegt Van Kooten over de componist.

"Hij zit in financiële nood en hij zoekt een zondebok", vertelt de 70-jarige muziekuitgever zaterdag in De Telegraaf. "Opgejaagd door financiële problemen droomt hij van miljoenen."

De 65-jarige Bolland, die onlangs nog werd gearresteerd bij het kantoor van Buma/Stemra omdat hij stennis zou hebben geschopt, liet beslag leggen op 1,2 miljoen euro die de auteursrechtenorganisatie moet betalen aan de muziekuitgeverij van Van Kooten.

Over twee weken staan de twee tegenover elkaar in de rechtszaal. "Ik word er verdrietig van. Dit heeft toch allemaal geen zin? Ik weet wel leukere dingen te doen. Dit lost niets op.

Sponsorinkomsten lopen terug bij N.E.C.

In Nijmegen beleven de supporters moeilijke tijden. Volgens De Gelderlander haakt het aantal trouwe sponsors bij N.E.C. in snel tempo af.

Volgens het regionale medium is sinds juli sprake van een daling van ongeveer tien procent van de sponsorinkomsten. De Gelderlander meldt eveneens dat de speciale sponsortribune van de club bij de thuiswedstrijden ook maar mondjesmaat gevuld is.

Voor N.E.C. is dit slecht nieuws, want VIPs en bedrijven die lid zijn van de sponsorclub betalen voor twee stoelen ongeveer 6.000 euro. Dat geld loopt N.E.C. nu dus mis. De Nijmegenaren beschikken ook niet over een shirtsponsor, waardoor ongeveer een half miljoen euro aan inkomsten wordt misgelopen.

Vooralsnog hebben de zorgelijke financiële omstandigheden bij N.E.C. nog geen invloed gehad op de prestaties op het veld. De ploeg van Alex Pastoor heeft in het prille seizoen reeds twee overwinningen op zak en bezet de achtste plaats van de ranglijst.

De Boer: "Mooie toekomst voor Boilesen"

Ajax-coach Frank de Boer is vrij standvastig in zijn opstellingen, maar op de linksbackpositie heeft hij in drie competitieduels reeds vier verschillende spelers ingezet.

De eerste wedstrijd van het seizoen, tegen de Graafschap, begon Nicolai Boilesen als linksback. Een week later was het Vurnon Anita die het op deze plek mocht proberen. Vervolgens was het Daley Blind die als linksback opdraafde. Dat bleek echter geen succes.

Vervolgens mocht Anita tegen Vitesse het weer op de linksbackpositie proberen. "Een enkele keer kijken we naar de specifieke kwaliteiten van de tegenstander, maar normaal gesproken bepaalt de kwaliteit en de vorm van een speler of ik hem opstel", zo verklaart De Boer tegenover Voetbal International.

"Ik vond Nicolai de laatste tijd iets minder overtuigend, dus heb ik andere keuzes gemaakt. Nicolai heeft alle eigenschappen die bij een vleugelverdediger van Ajax horen. Je moet met dit soort jonge gasten voorzichtig omgaan, maar Nicolai hoeft zich geen zorgen te maken. Het is een groot talent met een mooie toekomst."

"Microsoft beschermt inferieure technologie"

Sony heeft Microsoft aangevallen op hun beleid. Sony zegt dat Microsoft met hun beleid de inferieure technologie van de Xbox 360 wil beschermen. Dit is een reactie op het bericht dat Microsoft de games van ontwikkelaars kan weigeren als deze eerst op de PlayStation 3 verschijnen.

In het beleid van Microsoft staat dat games op zijn mist gelijktijdig moeten verschijnen op de Xbox 360 als op de PlayStation 3 en dat de content die op het schijfje staat voor beide versies gelijk moeten zijn. Als aan deze eisen niet worden voldaan mag Microsoft de game weigeren voor het platform. Sony hanteert een veel soepeler beleid waarbij games, die al op de Xbox 360 zijn verschenen, nog steeds op de PlayStation 3 mogen verschijnen.

Als reactie op dit beleid heeft Sony's senior VP of publisher relations Rob Dyer gezegd dat Microsoft met dit beleid de innovatie van ontwikkelaars schaadt omdat ze zo geen gebruik kunnen maken van de high-end mogelijkheden van de PlayStation 3.

"I think they want to dumb it down and keep it as pedestrian as possible so that if you want to do anything for Blu-ray, or you have extra content above 9GB, or you want to do anything of that nature, you'd better sure as heck remember that Microsoft can't handle that."

Volgens Dyer maakt Microsoft het vooral de kleinere ontwikkelaars die games uit willen geven op Xbox Live het erg moeilijk omdat ze aan allemaal regeltjes moeten voldoen. Op deze manier heeft Microsoft een hele grote vinger in de pap bij deze ontwikkelaars en bepalen ze hoe lang een game exclusief mag zijn en of de makers wel in bezit zijn van hun eigen IP.

Niet alleen voor de kleinere ontwikkelaars en uitgevers is dit vervelend, maar ook de grote uitgevers krijgen hier steeds meer last van. Elke keer als ze iets willen doen waarmee de PlayStation 3 beter uit de verf zou kunnen komen dan de Xbox 360, maakt Microsoft het ze enorm moeilijk. Volgens Dyer probeert Sony het beste te doen voor de consument en is Microsoft in de weer om hun inferieure technologie te beschermen

"So from a creativity standpoint and what we are doing to try to make it better for the consumer, our view is Microsoft's doing everything they can to eliminate that because they have an inferior technology."

Dyer geeft aan dat er vanuit het oogpunt van Microsoft iet is te zeggen voor hun beleid maar dat de consument hier uiteindelijk de dupe van is. Met dit beleid zouden ze de creativiteit van de ontwikkelaars om zeep helpen.

"They may think this is competitive, but it's not. They are killing any creative exposure of titles to make up for their own platform's shortcomings."

Sony

Murray zeker van World Tour Finals

Andy Murray is door zijn overwinning op Robin Haase in de tweede ronde van de US Open zeker van deelname aan de ATP World Tour Finals eind november. Dit maakte tennisfederatie ATP vandaag bekend.

Murray is na Rafael Nadal en Novak Djokovic de derde tennisser die zich voor het officieuze WK in Londen heeft geplaatst. Bij dat toernooi strijden de beste acht spelers om de mondiale titel.

Veel informatie Modern Warfare 3-multiplayer

Gisteravond laat heeft Activision een hele hoop informatie bekendgemaakt over de multiplayer van Modern Warfare 3. Er is informatie over perks, killstreaks en nog veel meer. Modern Warfare 3 komt 8 november uit voor Windows, PS3, Xbox 360, DS en Wii. Bekijk hieronder alle informatie.

Met nieuwe Strike Packages en Killstreaks is de multiplayer zo veranderd dat het verschillende speelstijlen en vaardigheden beloont. Dit keer zal je ook Killstreak-punten krijgen als je bepaalde doelen in missies behaalt. Hieronder zie je de verschillende Strike Packages en de bijzonderheden ervan.

  • Assault Strike Package – Pointstreaks within this package chain and are designed for more direct damage (Predator, helicopter, etc), just like in Modern Warfare  2. Your streak resets on death.

  • Support Strike Package – Pointstreaks within this package do not chain. However, streaks do not reset on death. Streaks are more support oriented (UAV, Counter UAV, SAM turret, etc)

  • Specialist Strike Package – Pointstreaks designed for the expert players. Rewards come in the form of additional perks. A player activates additional Perks as they progress in a Pointsreak. These perks last until death.

Strike Packages include but are not limited to:

Assault

  • Streak count resets on death.
  • 5 kills: I.M.S.
  • 9 kills: Strafe Run
  • 9 kills: AH-6 Overwatch
  • 10 kills: Assault Drone
  • 15 kills: Juggernaut

Support

  • Streak count does not reset on death.
  • 5 kills: Ballistic Vest
  • 5 kills: Airdrop Trap
  • 10 kills: Recon Drone
  • 14 kills: Stealth Bomber
  • 18 kills: Juggernaut Recon

Specialist

  • Unlock one additional Perk at 2
  • kills, a second additional perk at
  • 4 kills and your next at 6 kills.

These perks operate in addition to the standard 3 assigned to the custom load out chosen at the beginning of a match.

Death Streaks make their return in Modern Warfare 3 and include but not limited to:

  • 4– Juiced (run faster)
  • 5 – Revenge (last person to kill you is visible on radar)
  • 5 – Hollow Points (increased bullet damage for 1 kill)
  • 6 – Dead Man’s Hand (player falls into last stand with C4)

In Modern Warfare 3 zullen de wapens verbeteren naarmate dat je speelt. In het spel heb je keuze uit meer dan veertig wapens die momenteel in gebruik zijn of al getest worden door het leger. Met de mogelijkheid om je wapens te verbeteren kunnen spelers specialiseren met wapens en vaardigheden die daarbij horen. Hieronder zie je enkele vaardigheden en aanpassingen die mogelijk zijn voor je wapens.

Some Proficiencies include:

  • Kick – Reduced recoil when firing
  • Attachments – Two attachments on Primary
  • weapon
  • Focus – Reduced flinch when hit
  • Stability – Reduced sway when ADS

Some Attachments include:

  • Red Dot Sight
  • Silencer
  • Holographic sight
  • Dual Scope (Close Range/Long Range Optics)

Nieuwe Perks zijn natuurlijk ook aanwezig, hieronder enkele nieuwe in het spel.

  • Recon – Explosive damage paints the target on the mini map
  • Blind Eye – Undetectable by air support/sentries
  • Assassin – Undetectable by UAV, portable radar, thermal, heartbeat
  • Quickdraw – Faster aim down sight
  • Stalker – Move faster while aiming
  • Marksman – Identify targets at longer range

In de multiplayer zitten ook enkele terugkerende en nieuwe modi. Bekijk hieronder de nieuwe toevoegingen aan de multiplayer.

  • Kill Confirmed – Collect dog tags from killed players. Prevent the other team from collecting yours
  • Team Defender – Grab the flag and protect the flag carrier to increase your team’s score
  • Private match modes include:
  • Infection – The infected kills enemies to recruit them for the infected team.
  • Drop Zone – Hold the Drop Zone for Team Points and Care Packages.
  • Team Juggernaut – With the support of a juggernaut, kill players on the opposing team. The firstteam to reach the score limit wins.
  • Juggernaut – Kill the Juggernaut to become the new Juggernaut
    Gun Game – Be the first to dominate with every gun
    One in the Chamber – Gain ammo by eliminating enemies. Be the last to survive.

Man vervoert granaat in plastic tas

Een 63-jarige man uit Heerenveen heeft vrijdagmiddag een granaat gevonden op het strand bij Julianadorp. Hij stopte het explosief in een plastic tas. De politie noemt het meenemen van explosieven levensgevaarlijk.

De man was rond 14.40 uur met een metaaldetector aan het zoeken op het strand en stuitte op de granaat van ongeveer 30 centimeter lang. Een gewaarschuwd explosieventeam van de marine heeft het explosief op het strand tot ontploffing gebracht.

De politie adviseert vinders van explosieven deze vooral te laten liggen en meteen de politie te waarschuwen.

Bijna 2 miljoen kijkers voor recordzege Oranje

De EK-kwalificatiewedstrijd van het Nederlands elftal tegen San Marino heeft vrijdagavond bijna twee miljoen kijkers getrokken. 1,93 miljoen mensen waren getuige van de 11-0 zege, die live was te volgen op Veronica. Het was Oranjes grootste overwinning ooit.

Holland's Got Talent was het op één na best bekeken programma van de vrijdag, blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek. De talentenjacht van RTL wist ruim 1,7 miljoen kijkers te boeien.

Gordons nieuwe show Hotter Than My Daughter wist opnieuw goed te scoren. Na ruim 1,3 miljoen kijkers voor de eerste aflevering van vorige week, trok de uitzending van vrijdag 1,1 miljoen mensen.

Huntelaar: "Het leek soms wel zaalvoetbal"

Nederland boekte gisteren een historische zege op San Marino (11-0). Klaas-Jan Huntelaar maakte er twee.

Nederland, koploper van de FIFA-ranking, speelde San Marino compleet van de mat. Met achteloze hakballen, prachtige combinaties en nog mooiere doelpunten was het smullen in Eindhoven. Het ging Oranje wel heel makkelijk af tegen de nummer laatst van de wereld. Dat beaamde Huntelaar na afloop tegenover Goal.com. "Het was wel grappig om te zien dat ze zelfs bij aftrappen tijd probeerden te winnen", zegt Huntelaar na afloop. "Op het einde gingen ze maar met elf man voor het doel hangen om die tiende goal te voorkomen."

11-0 is een uitslag die staat en de hele wereld over gaat. De basis van de historische zege werd gelegd in het eerste kwartier. "We begonnen erg sterk. Het scoreverloop werkte natuurlijk ook mee. Aan het einde van de eerste helft vielen we wat terug. In de rust gaf de bondscoach dan ook terecht aan dat we scherp moesten blijven en een uitslag moesten wegzetten. In de tweede helft hebben we dat goed opgepakt."

Huntelaar speelde in de punt van de aanval. Hij kreeg op 'negen' de voorkeur boven Robin van Persie, die op de rechterkant goed uit de voeten kwam. Waar Van Persie al snel scoorde, moest Huntelaar een uur wachten op zijn doelpunt. "Ik moest gewoon rustig en scherp blijven. We bleven allemaal geconcentreerd spelen, bewogen veel en combineerden goed. Het leek soms wel zaalvoetbal."

Golden Earring in Haags Historisch Museum

Het Haags Historisch Museum staat vanaf zaterdag stil bij het 50-jarig jubileum van de Golden Earring met een tentoonstelling over de Haagse band. In 1961 richtten onder anderen George Kooymans en Rinus Gerritsen een bandje op. Zij zitten ook nu nog in Nederlands oudste en succesvolste rockband, naast Barry Hay en Cesar Zuiderwijk.

Fans kunnen hun hart ophalen aan de expo Golden Earring - Back Home. Zo is een wand beplakt met tientallen elpees en singles, zijn er oude foto's en posters van de band, prijzen en gouden platen, beelden van optredens en een drumstel van Cesar Zuiderwijk te zien.

Golden Earring kende vele grote (internationale) hits als Twilight Zone, Radar Love, Another 45 Miles, When The Lady Smiles en Going To The Run.

De opening van de expositie valt samen met het begin van de Museumnacht Den Haag zaterdagavond, wanneer drummers Cesar Zuiderwijk en Koen Herfst een zogeheten drumbattle houden in de Koninklijke Schouwburg. De tentoonstelling is te bezichtigen tot en met 26 februari.

Golden Earring in Haags Historisch Museum
Golden Earring in Haags Historisch Museum (Foto: ANP)

'Nauwe samenwerking CIA en Gadhafi'

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA en de veiligheidsdiensten van de onlangs verdreven Libische leider Moammar Gadhafi werkten nauw samen. Dat valt op te maken uit documenten die zijn gevonden in een Libisch regeringsgebouw, aldus de Amerikaanse krant The Wall Street Journal vrijdag.

Onder de Amerikaanse president George W. Bush zouden zelfs terreurverdachten naar het Noord-Afrikaanse land zijn gestuurd om te worden ondervraagd. Uit de documenten blijkt ook dat de toenmalige Libische inlichtingenchef Moussa Koussa warme contacten onderhield met hooggeplaatste CIA-medewerkers.

De documenten zijn ingezien en gekopieerd door onderzoekers van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW). De medewerkers waren vrijdag in een gebouw van de Libische inlichtingendienst. HRW helpt de nieuwe regering van Libië met het veiligstellen van documenten van het regime van Gadhafi.

[WK] Martina ook niet in estafetteploeg

Churandy Martina zal morgen geen deel uitmaken van de Nederlandse mannenploeg op de 4 x 100 meter bij het WK atletiek in Daegu. De sprinter ondervindt nog te veel hinder van een blessure aan de linkerlies en buikspier.

Door de kwetsuur moest Martina gisteren ook al de halve finale van de 200 meter aan zich voorbij laten gaan. Omdat ook Mike van Kruchten geblesseerd is, bestaat de estafetteploeg uit Patrick van Luijk, Jerrel Feller, Giovanni Codrington en Brian Mariano.

Sneijder: "Iedereen wil in dit Oranje spelen"

Wesley Sneijder kijkt met veel genoegdoening terug op het duel met San Marino. De middenvelder speelde een sterke rol in de 11-0 zege op de dwergstaat.

"Ik vond vooral die stoute pass naar Van Persie mooi", aldus de aanvallende middenvelder van Internazionale tegenover Veronica. De sterspeler van Oranje hecht meer waarde aan de kwaliteit van de pass op Van Persie dan aan zijn twee treffers die hij tegen San Marino scoorde.

"Een doelpunt zoals vandaag maak je wel vaker, maar zo'n pass kan niet altijd. We hebben een hele goede ploeg en we willen alles winnen, met goed spel. Iedereen heeft zin om in dit Oranje te spelen. Dat is mooi", zo verklaart Sneijder.

Oranje zal afreizen naar Finland, waar dinsdag wederom een EK-kwalificatiewedstrijd gespeeld zal worden. Bij een overwinning op de Finnen is Oranje vrijwel zeker van plaatsing voor de eindronde van het Europees kampioenschap in Polen en Oekraïne.

Motorrijder overleden in Enschede

Een 24-jarige man uit Enschede is vrijdagnacht overleden bij een motorongeluk in zijn woonplaats. Een 23-jarige medepassagier uit Enschede raakte gewond en is naar een ziekenhuis gebracht. De mannen hadden geen helm op, meldt de politie.

De motorrijder verloor rond 01.30 uur in een bocht op de Oliemolensingel de macht over het stuur en botste tegen een lantaarnpaal. Hij overleed ter plekke. De Twentse politie onderzoekt het ongeluk.

[US Open] Nadal, Ferrer door

Rafael Nadal heeft moeiteloos de derde ronde van de US Open bereikt. De Spanjaard had al twee sets gewonnen (6-2 en 6-2) toen zijn Franse tegenstander Nicolas Mahut geblesseerd moest opgeven. Nadal schreef de US Open vorig jaar op zijn naam. Zijn volgende tegenstander is de Argentijn David Nalbandian.

David Ferrer bereikte ook de derde ronden. De als vijfde geplaatste Spanjaard was de Amerikaanse thuisfavoriet James Blake de baas: 6-4, 6-3 en 6-4.

Nadal moeiteloos naar derde ronde US Open
Nadal moeiteloos naar derde ronde US Open (Foto: ANP)

Hoogleraar: Huizenprijzen dalen 7 procent

De huizenprijzen gaan met gemiddeld 7 procent omlaag. Dat voorspelt hoogleraar woningmarkt aan de TU Delft Peter Boelhouwer zaterdag in de Volkskrant. "De huizenmarkt zit al in het slop en minder lenen betekent lagere prijzen en, vooral, minder verkochte woningen."

Potentiële kopers kunnen volgend jaar minder geld lenen door een reeks maatregelen. Middeninkomens dreigen tot 10 procent minder hypotheek te krijgen, verwacht Boelhouwer, mede door de geplande verlaging van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) van 350.000 naar 265.000 euro.

Wie een huis koopt in die prijsklasse kan vanaf 1 januari ruim 6 procent minder lenen. Boelhouwer vindt dat de verlaging van de NHG 'op het verkeerde moment' komt. Dat stelt ook NHG-directeur Karel Schiffer, die ervoor pleit de verlaging over vier jaar uit te smeren.

De Nederlandse Vereniging van Banken is wel voorstander van de verlaging. "De NHG is een maatregel die bedoeld is om de zwakste groepen op de woningmarkt te beschermen, maar voor huizen boven de 265.000 euro kan de markt dat risico gemakkelijk zelf nemen."


Hoogleraar: huizenprijzen dalen 7 procent (Foto: Novum)

Man bijt python

De politie van het Californische Sacramento heeft donderdagavond ene David Senk gearresteerd wegens dierenmishandeling. De beste man heeft namelijk twee happen genomen uit een python.

De 54-jarige Senk kan zich nog maar weinig van het voorval herinneren. "Ik was dronken en sloeg door", vertelt hij vanachter de tralies. "Ik ben al heel lang een alcoholist."

De ruim een meter lange wurgslang is zwaar gehavend. De beten gingen dwars door een spier en hebben drie ribben weten te breken. De pyton is dichtgenaaid en zal waarschijnlijk volledig herstellen.

Game of the Decade-toernooi - tweede ronde - dag 6

Vandaag is zesde dag van de tweede ronde van de Game of the Decade-toernooi. Jullie kunnen weer middels de poll kiezen. Welke game verdient het om naar de derde ronde te gaan?

Final Fantasy X
De wereld is in gevaar door 'Sin' en aan jou de taak om de wereld te redden. Final Fantasy X schreef geschiedenis door de eerste Final Fantasy te zijn waarbij voice-overs gebruikt werden in de cutscenes.

Battlefield 2
Voice-chat aan, teamwork en lekker in een comfortabele stoel het andere team overhoop knallen. Het spel was prima in balans en door de uitgekiende mappen een reden om te blijven spelen. Zoals een Battlefield betaamt kon je in voertuigen plaatsnemen om je team te versterken met extra vuurkracht. De Battlefield-recorder maakte het af: je kon de match opnieuw kijken om te kijken om zo te leren van je goede acties, maar vooral van de fouten die gemaakt waren.

Rome: Total War
In de strategie-game Rome: Total War is het de bedoeling om te overwinnen, heersen en manipuleren in het Romeinse Rijk. Speel met onder meer Grieken, barbaren en Egyptenaren en wordt de nieuwe heerser van het gehele rijk. De game verscheen in 2004 exclusief voor pc en heeft twee uitbreidingen gekregen.

The Elder Scrolls IV: Oblivion
Een uitgebreide wereld waarin je jouw eigen plan kon trekken. Wat nu het verhaal volgen? Je kon in dit spel je eigen gang gaan, zonder maar een moment te denken aan de verhaallijn. Door de vele mods voor de Windows-versie is deze game nog meer uit te breiden, als je je al verveelde.

Cannabis maakte leraren onwel

De zestien leraren en pedagogisch medewerkers die donderdag in Eindhoven onwel werden tijdens een studiebijeenkomst, waren vermoedelijk stoned. In hun urine zijn sporen van cannabis aangetroffen.

Van de resten van de maaltijd die een cateraar had geleverd zijn monsters genomen, die de Voedsel- en Warenautoriteit onderzoekt. Dat verklaarde directeur Bauke Eekma van Montessorischool De Trinoom tegenover het Eindhovens Dagblad. Eekma denkt niet dat iemand een grap heeft uitgehaald. Hij had eerder al aangegeven dat sommigen high leken. Hoe de cannabis in het eten is terechtgekomen is onbekend.

De betrokkenen waren misselijk en duizelig geworden en voor controle naar een ziekenhuis gebracht. Op de bijeenkomst waren zestig leraren en pedagogisch medewerkers aanwezig.

Opzetten bv stuk goedkoper

Mensen die een bv willen opzetten hebben daar in de toekomst geen notariële akte meer voor nodig. In veel gevallen is zo'n akte niet nodig. Dat zegt minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) zaterdag in De Telegraaf. De maatregel levert startende ondernemers een besparing van gemiddeld duizend euro op en verlost ze van veel papieren rompslomp.

Een notariële oprichtingsakte is nu nog verplicht bij het opzetten van een eigen bedrijf. Een besloten vennootschap kan een nuttige bedrijfsvorm zijn, omdat het privévermogen veilig is als het bedrijf onverhoopt failliet gaat. In gevallen waarbij meerdere belanghebbenden aandelen hebben in de bv blijft een notariële akte wel noodzakelijk.

Eerder schrapte het kabinet al de verplichting om achttienduizend euro startkapitaal over te maken bij het opzetten van een bedrijf, maar die maatregel is nog niet goedgekeurd door de Eerste Kamer.

Verhagen en zijn collega van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten bereiden een wetswijziging voor om de verplichte notariële akte af te schaffen. Het streven is om het voorstel volgend jaar naar de Tweede Kamer te sturen. Door de maatregelen dalen de administratieve kosten van het oprichten van een bv met negentig procent.

Chileens legervliegtuig crasht in oceaan

Een Chileens legervliegtuig is vrijdag in de Atlantische Oceaan neergestort. De 21 inzittenden zijn vermoedelijk overleden. Het militaire vliegtuig probeerde te landen op het vliegveld van de afgelegen eilandengroep Juan Fernandez, maar dat lukte niet door de sterke wind. "Dit is een enorme klap voor ons land", zei president Sebastian Pinera droevig.

"We nemen aan dat er een ongeluk was en er geen overlevenden zijn", zei Leopoldo Gonzalez, de burgemeester van Juan Fernandez. Er is bagage in het water gevonden op twee kilometer van het vliegveld. Onder de slachtoffers is de populaire televisiepresentator Felipe Camiroaga.

Pleidooi voor hulp aan familie daders

Niet alleen slachtoffers, maar ook familieleden van verdachten moeten na een misdrijf direct hulp krijgen aangeboden. Ondanks hun problemen worden ze vaak aan hun lot overgelaten. De overheid moet hier meer werk van maken, zeggen Gevangenenzorg Nederland en Slachtofferhulp Nederland zaterdag in de Volkskrant.

De problemen zijn vooral groot in geval van een zedenmisdrijf of een misdaad die veel media-aandacht heeft getrokken, schrijft het dagblad. Vooral aan een luisterend oor en praktische adviezen zou behoefte bestaan.

Ook de moeder van Sander V., de politieman die de 12-jarige Milly Boele verkrachtte en vermoordde, vraagt aandacht voor het probleem. Zij kampte met verdriet, schaamte en schuldgevoelens.

De christelijke organisatie Gevangenenzorg Nederland staat familieleden van daders wel bij. De organisatie, die vijfhonderd vrijwilligers telt, begeleidt jaarlijks honderdtwintig gezinnen van gedetineerden. De vrijwilligers gaan op huisbezoek en praten over onder meer schulden, relatieproblemen en opvoeding.

"We zien veel schaamte", zegt Ilse van den Hoven, maatschappelijk werker bij Gevangenenzorg Nederland. "Vaak hebben familieleden zelf ook een afkeer van de daad, maar hun liefde en loyaliteit voor de dader is blijvend. Voor die houding is weinig begrip in hun omgeving. Het onderwerp is taboe. Indirect zijn ouders, kinderen en partners van een dader ook slachtoffers, dat beseffen veel buitenstaanders niet."

Het ministerie van Veiligheid en Justitie subsidieert organisaties die familieleden steun bieden. "Zij kunnen vragen stellen aan de reclassering, Gevangenenzorg Nederland en de belangenvereniging van gedetineerden. Die geven wij geld", zegt een woordvoerder in de krant.

Sander Lantinga trouwt dit weekend

Sander Lantinga geeft dit weekeinde zijn jawoord. Dat zei Albert Verlinde in RTL Boulevard. De dj en televisiepresentator vroeg eind vorig jaar zijn vriendin Tessel ten huwelijk.

De 34-jarige Lantinga vroeg zijn geliefde ten huwelijk tijdens een vakantie in Nieuw-Zeeland. De dj presenteert op werkdagen samen met Coen Swijnenberg de Coen en Sandershow op 3FM. Bij BNN was hij onlangs te zien in De Klusjesmannen, waarin hij verschillende vakantiebaantjes uitprobeerde. De 26-jarige Tessel van der Lugt is sidekick en producer bij BNN.

De show van Coen en Sander wordt tijdelijk overgenomen door andere presentatoren, lieten ze eerder weten op hun website. Deze week fungeren Timur en Frank als 'invalpresentatoren' en volgende week nemen Coen en Frank het programma voor hun rekening. Coen en Sander zijn vanaf 20 september weer samen.

'Bewijs dat Iran aan kernwapen werkt'

Inlichtingen over het kernprogramma van Iran wijzen er op dat het land nog steeds in het geheim aan een kernbom werkt. Dat staat in een rapport van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA).

Volgens het rapport hebben veel lidstaten van het IAEA bewijs geleverd die de conclusie van het rapport onderschrijft. Het gaat hierbij om geloofwaardige en uitgebreide informatie, aldus het IAEA. Het rapport rept ook over een ondergrondse bunker waarin Teheran nieuwe apparatuur voor de verrijking van uranium aan het installeren is. Verrijkt uranium kan gebruikt worden voor het opwekken van energie, maar ook voor de productie van kernwapens.

De Verenigde Naties hebben sancties ingesteld tegen Iran omdat het land weigert de verrijking van uranium te staken. Iran beweert het uranium alleen te willen gebruiken voor vreedzame doeleinden en ontkent een kernwapen te ontwikkelen.

Satudarah schikt zich in afgelasting toertocht

Motorclub Satudarah heeft toegezegd zaterdag geen toertocht en feestelijke opening van het clubhuis te houden. Dat meldt de gemeente Enschede vrijdag.

Eerder deze week had burgemeester Peter den Oudsten de geplande activiteiten rond de opening al verboden. Daartoe werd besloten uit vrees voor ongeregeldheden tussen Satudarah en andere motorclubs. Naar aanleiding van de beslissing hebben bestuur van de motorclub, politie, justitie en de gemeente met elkaar gesproken, waarna het bestuur met de toezeggingen kwam. Dat meldt de gemeente.

De afgelopen tijd worden veel evenementen voor motorrijders afgelast. Gemeenten verbieden de festijnen, uit vrees dat rivaliserende motorclubs met elkaar op de vuist gaan.

PvdA wil sluiting terroristenafdelingen

Alle terroristenafdelingen voor gevangenen in Nederland moeten worden gesloten. Dat zegt PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt zaterdag in het radioprogramma Argos. Volgens hem is er geen noodzaak voor de afdelingen.

Recourt wil de detentie van terreurverdachten en veroordeelden komend najaar met het kabinet bespreken. Als hij dan geen bevredigende antwoorden krijgt op zijn vragen, wordt het PvdA-standpunt dat de afdelingen dicht moeten, stelt Recourt.

De gevangenis van Vught was de eerste die in 2006 een terroristenafdeling kreeg. Deze afdeling wordt gesloten wegens gebrek aan terroristen. De enige gevangenis die in de toekomst een aparte terroristenafdeling heeft, is De Schie in Rotterdam.

De terroristenafdeling moet ervoor zorgen dat extremisten geen zieltjes kunnen winnen onder gewone gevangenen. Door de strenge beveiliging zijn op deze speciale afdelingen weinig mogelijkheden voor resocialisatie.

Onderzoek van sociologe Tinka Veldhuis in 2010 in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie wees volgens haar uit dat de afgelopen jaren niemand op een terroristenafdeling is geplaatst, omdat sprake was van het rekruteren van medegevangenen.

In Argos stelt een directeur van een gevangenis die een paar jaar geleden een aantal terreurverdachten herbergde die zich schuldig zouden maken aan rekrutering, dat hij zich geen enkel incident kan herinneren waarbij hiervan daadwerkelijk sprake was.

"Opeens kregen we een notitie van het ministerie hoe we rekrutering konden herkennen. Ik weet nog dat we daar destijds heel verbaasd over waren", zegt de directeur, die anoniem blijft. Hij had geen toestemming van justitie voor het interview.

Red Hot Chili Peppers stoot Adele van troon

Adele voert niet langer de Album Top 100 aan. De Britse zangeres moet haar toppositie overdragen aan de Red Hot Chili Peppers, die met hun nieuwe plaat I'm With You binnenkomen op een.

Met haar tweede album, 21, staat Adele al 32 weken in de hoogste regionen van de hitlijst. Een paar keer eerder raakte ze de eerste positie kwijt, onder meer aan Bløf, Guus Meeuwis en Ben Saunders. Deze week moet Adele het doen met de tweede plek.

Daarmee blijft de Britse zangeres David Guetta net voor: zijn nieuwe plaat Nothing But the Beat komt nieuw binnen op de derde plek. De Smurfen en Lenny Kravitz maken de top vijf compleet.

In de Single Top 100 gaat de strijd nog steeds tussen de gelegenheidsduo's Nick & Thomas en Keizer en De Munnik. Net als vorige week leggen Simon Keizer en Paul de Munnik het af tegen hun partners Nick Schilder en Thomas Acda. Sterker Nu Dan Ooit voert de hitlijst nog steeds aan, Kijk Me Na staat weer op de tweede plaats. Zomerhit Danza Kuduro van Lucenzo en Don Omar blijft plakken op de derde plek.


Red Hot Chili Peppers stoot Adele van troon (Foto: Novum)

Nieuwe chef vredesmissies bij VN

De Franse diplomaat Hervé Ladsous is vrijdag door secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon benoemd tot de nieuwe chef vredesmissies bij de Verenigde Naties.

Ladsous, die momenteel nog stafchef is op het Franse ministerie van buitenlandse zaken, was eerder al ambassadeur in onder meer China, Indonesië, Oost-Timor. Ook was hij plaatsvervangend ambassadeur namens Frankrijk bij de Verenigde Naties.

Opnieuw arrestatie in Brits afluisterschandaal

De Britse politie heeft vrijdag een 30-jarige man gearresteerd in verband met het afluisterschandaal rondom de inmiddels opgeheven schandaalkrant News of the World. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

De man meldde zich vrijdag op het politiebureau en werd daarop aangehouden. Hij wordt verdacht van het onderscheppen van voicemailberichten. Tot dusver zijn meer dan tien mensen gearresteerd in verband met het afluisterschandaal.

Welvaart Nederland dreigt af te nemen

Het is verre van zeker dat Nederland in de toekomst net zo welvarend blijft als nu. Het klimaat warmt op, het werkende deel van de bevolking wordt veel kleiner en het opleidingsniveau daalt. Dat staat in een rapport over de duurzaamheid van Nederland dat maandag verschijnt.

"De huidige kwaliteit van leven in Nederland is hoog. Er bestaan op onderdelen echter wel zorgen over de houdbaarheid", schrijven de opstellers van het rapport, een publicatie van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), het Centraal Planbureau (CPB), het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

De vier instellingen, die vrijdag een samenvatting van het rapport publiceerden, dringen aan op vergroening van de economie en pleiten voor meer investeringen in het onderwijs.

Auto's, bussen en vrachtwagen botsen op A15

Vijf auto's, twee bussen en een vrachtwagen zijn vrijdagavond op de A15 tussen Smitshoek en het Beneluxplein op elkaar gebotst. In een van de bussen zaten leerlingen van een school in Spijkenisse. Geen van de kinderen raakte echter gewond, meldt een woordvoerder van de brandweer.

Het ongeval vond omstreeks 18.00 uur plaats op de A15 van Ridderkerk naar Rozenburg. Wat er precies is gebeurd weet de woordvoerder niet. Een persoon, de bestuurder van een van de auto's, raakte gewond en is naar een ziekenhuis gebracht.

Voor de leerlingen van de school in Spijkenisse is vervangend vervoer geregeld. Zij hebben hun weg weer kunnen vervolgen.

Vanwege het ongeval werden drie rijstroken afgesloten. Omstreeks 20.00 uur werden de rijstroken weer vrijgegeven, meldt de Verkeersinformatiedienst.

Medewerker OM pakt winkeldief

Een medewerker van het Openbaar Ministerie heeft zich vrijdag ook tijdens zijn middagpauze in Breda verdienstelijk gemaakt voor zijn werkgever. De medewerker wist hoogstpersoonlijk een winkeldief te pakken te krijgen die probeerde zes blikjes bier te stelen uit een supermarkt aan de Haagdijk, meldt de politie.

De justitiemedewerker stond in de winkel toevallig zijn lunch af te rekenen toen de dief er vandoor probeerde te gaan. Hij rende achter de dader aan en wist de verdachte tegen te houden totdat de politie kwam.

De 30-jarige man uit Breda was de afgelopen weken al diverse keren opgepakt wegens diefstal. Hij is daarom in de cel gezet en moet zich maandag verantwoorden voor de rechter-commissaris.

[US Open] Haase laat Murray ontsnappen

In New York stond vanavond de tweede ronde partij tussen Andy Murray en Robin Haase op het programma. Robin Haase begon goed aan de wedstrijd en kwam 2-0 in sets voor. Helaas liet de Nederlander Murray ontsnappen het werd 2-3 voor de nummer vier van de plaatsingslijst. 

De als vierde geplaatste Brit begon moeizaam aan de wedstrijd. Al in de eerste game kreeg hij breakpoints tegen maar kon deze weg werken. Haase wist de eerste games van de set gemakkelijk binnen te slaan. Toen Haase uiteindelijk in de zevende game een break wist te forceren lag dat al in de lijn der verwachtingen. De Nederlander speelde prima en liet bij vlagen zeer goed tennis zien. Murray leek verrast door het spel van de Nederlander en moest alle zeilen bijzetten om in de set te blijven. In de Negende game van de eerste set was het Murray die de Nederlander kon breaken. Uiteindelijk werd de eerste set beslist in de tiebreak. Haase kwam daarin op een 4-1 achterstand maar wist uiteindelijk de set met 7-5 binnen te halen. 

In de tweede set ging Haase door met het uitstekende spel uit de eerste set. De Nederlander nam al direct een 3-0 voorsprong. Op dat moment kwam de als vierde geplaatste Murray weer eens in het spel voor. De Schot zag zichzelf de vierde game houden en wist de Nederlander hierna te breaken. En kwam door deze punten terug op 3-2. Hierna was het opnieuw Haase die wist te imponeren. De Nederlander won drie games achter elkaar en wist met 6-2 ook de tweede set op zijn naam te schrijven. De derde set was er eentje voor Murray. De Brit kwam wat meer in zijn spel en liet iets van zijn klasse zien. Haase leek even een flinke stap terug te doen en dat was duidelijk merkbaar. Murray won de derde set met 6-2. Aan het einde van de set  vroeg de Nederlander om een 'medical time-out' en kwam er een fysiotherapeut de baan op. 

In de vierde set was het opnieuw Murray die sterk uit de startblokken kwam. De nummer vier van de plaatsingslijst wist Haase te breaken in de eerste en derde game en behield zelf zijn tweede game. Murray leek dus vrij eenvoudig op weg naar het klaren van dit klusje. Ook in de vierde set was het al in de eerste game raak. De Schot pakte opnieuw de game van Haase af en wist zijn eigen game vrij eenvoudig te behouden en brak daarna de nummer 41 van de wereld opnieuw. Murray stond 4-0 voor en dus leek alles in de richting van de Brit te wijzen. Op dat moment leek Haase zich te bedenken dat hij hier niets te verliezen had en kwam terug tot 4-4. Helaas was de vreugde van korte duur want de Brit wist opnieuw een break te maken. Deze break bleek uiteindelijk beslissend en bracht Murray naar de derde ronde. 

De Nederlander presteert het opnieuw om na een prima begin tijdens een grandslam-wedstrijd het duel uiteindelijk te verliezen. Eerder gebeurde Haase dat bij Rafael Nadal op Wimbledon en Andy Roddick op de Australian Open. 

Runespell: Overture is winstgevend

Twee weken na het verschijnen van het digitale kaartspel Runespell: Overture maakt de Haagse gamestudio Mystic Box winst. Dat heeft eigenaar Barry Hoffman laten weten aan Novum Nieuws. Naar schatting zijn wereldwijd via het gameplatform Steam meer dan 31 duizend exemplaren van het spel verkocht.

Runespell: Overture combineert elementen uit rollenspellen met de spelregels van het kaartspel poker. De Nederlandse studio stak eigen geld in de productie van het spel, in totaal ongeveer tweehonderdduizend euro.

Het spel is gemaakt met behulp van een softwarepakket genaamd Unity. Met dit pakket kunnen games gemakkelijk worden overgezet naar andere apparaten, waaronder tablets en smartphones.

Het succes van Runespell: Overture is in de gamewereld niet onopgemerkt gebleven. Het bedrijf dat de ontwikkelsoftware maakt heeft de game genomineerd voor een Unity Award in de categorie Community Choice.


Runespell: Overture is winstgevend (Foto: Novum)

Laatste reviews en specials
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
special
Random Pics van de Dag #1246
special
Random Pics van de Dag #1245
©FOK.nl e.a.