FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 28 augustus 2011

Voetballer breekt been op golfbaan

Swansea City kan voorlopig niet beschikken over Alan Tate. De aanvaller van de promovendus in de Premier League brak namelijk zijn been bij een vreemd ongeval op een golfbaan.

Tate was passagier in een golfkarretje waarvan de bestuurder de macht over het stuur kwijtraakte. De speler van Swansea kwam met zijn been hard tegen een boom aan en brak hierbij een bot. De aanvaller zal naar verwachting zeker een half jaar uit de roulatie zijn.

J. Verhoek vergezelt broer bij ADO

John Verhoek zal de rest van het seizoen op huurbasis uitkomen voor ADO Den Haag. De aanvaller komt tijdelijk over van Stade Rennes, waar hij weinig uitzicht had op een basisplaats.

In Den Haag komt hij zijn oudere broer Wesley Verhoek tegen. Op dit moment is Verhoek onderweg naar Nederland om morgen in Den Haag de laatste details af te ronden. Komende week zou hij al naar Nederland komen, omdat hij aanwezig wilde zijn bij het Voetballers van het Jaar gala in Hilversum. Zijn broer zal daar de Zilveren Schoen in ontvangst nemen.

Tegenover NUsport reageerde Verhoek op de tijdelijke overstap naar ADO: "Spelen met Wesley zou een droom zijn die uitkomt. Ik kon ook worden verhuurd aan Turkse en Franse clubs, maar ik denk me in de Eredivisie beter te kunnen ontwikkelen."

Deus Ex: de toekomst van nu

Ja, het klinkt allemaal een beetje cliché, maar het filmpje hieronder is toch echt de moeite waard om te bekijken. In samenwerking met Square Enix heeft Rob Spence, bijgenaamd Eyeborg, een korte docu gemaakt over de augmentations van nu. Ogen, ledematen en ook augmented reality komen aan bod.

Spence heet trouwens niet voor niets de Eyeborg. Hij heeft een wireless camera in zijn oogkas laten bouwen. Niet vrijwillig zoals in Deus Ex, maar vanwege een ongeluk. Hij interviewt meerdere mensen over hun ongelukken of ziekten en de oplossingen die de techniek hun biedt. Met hele toffe dingen erbij.

Net als de bron dat doet is het overigens netjes om mensen met een zwakke maag te waarschuwen: tussen 11 en 13 seconden in het filmpje wordt er een oog opengesneden. De rest is gewoon 'veilig'.

Jeugdzorg en de psychiatrie, het moderne fascisme

Wat handig dat we een officiële diagnose hebben voor kinderen die te lastig zijn of te stil, slecht luisteren, hun werk niet afmaken. Werden ze vroeger “stout” of “eenzelvig” genoemd – soms met een frons, soms met een glimlach van erkenning dat het nu eenmaal gewone kinderen waren – tegenwoordig weten we dat ze een stoornis hebben van biologische of genetische oorsprong.

Inmiddels 18 jaar geleden...

...dat de kwaadaardige koningin wakker werd uit een duizendjarige slaap. Zij wilde hoe dan ook, de dichtstbijzijnde planeet kapot maken. De enige die de wereld nog kon redden waren de Mighty Morphin Power Rangers en zijn nog steeds niet met pensioen. Vandaag exact 18 jaar geleden was dit voor het eerst in Amerika op de televisie te zien, maar ook in Europa was dit een grote hit. Nog steeds vechten de Power Rangers om ons planeet te beschermen, want ze zijn nog steeds te zien op Nickelodeon, onder de naam 'Power Rangers Samurai'.

Aanslag in soennitische moskee Bagdad

Bij een zelfmoordaanslag in een soennitische moskee in Bagdad zijn zondagavond minstens vijf mensen om het leven gekomen. Een van de doden is het Iraakse parlementslid Khalid al-Fahdawi, meldt een legerwoordvoerder.

Bij de explosie raakten zeventien mensen gewond. De aanslag vond plaats in de Um al-Qura moskee in de westelijke wijk Al-Jamiaah. De moskee is het grootste soennitische gebedshuis in Bagdad.

Ruim 450.000 bezoekers Uitmarkt

Ruim 450.000 mensen hebben de Uitmarkt bezocht. Dat meldt de organisatie, die spreekt van een succesvolle opening van het nieuwe cultureel seizoen, ondanks de regen. Het driedaagse evenement op en rond het Museumplein en het Leidseplein had dit jaar als thema: Laat je raken.

Meer dan 15.000 mensen bezochten de passage van het Rijksmuseum, die speciaal voor de Uitmarkt was opengesteld. De Uitmarkt wordt zondagavond afgesloten met de Musical Sing-a-long, die wordt gepresenteerd door Kim-Lian van der Meij en Frits Sissing.

Operatie Kubica goed geslaagd

Het Formule 1-team Lotus Renault GP heeft bekend gemaakt dat de operatie die Robert Kubica vandaag aan zijn elleboog heeft ondergaan goed geslaagd is. De Pool moest een laatste keer onder het mes om de volledige functionaliteit in zijn rechterarm te kunnen herstellen. Hij zal zijn revalidatie over enkele dagen gaan hervatten.

Kubica raakte begin dit jaar zwaargewond bij een rallyongeval in Italië. Hij moest vele operaties ondergaan om de rechterzijde van zijn lichaam goed te laten herstellen. Na deze operatie was de Pool meteen weer goed gehumeurd. Hij vroeg volgens Lotus Renault meteen wie er vandaag de race in België op zijn naam had geschreven.

'Ajax zal niet overwinteren in Champions League'

De bezoekers van FOK!sport denken niet dat Ajax kan overwinteren in de Champions League. Bijna de helft van de stemmers (268 stemmen, 48,6%) denkt dat de derde plaats in de poule het maximale haalbare is in een poule met Real Madrid, Olympique Lyonnais en Dinamo Zagreb.

Toch denken nog 201 stemmers (36,4%) dat zelfs een plaatsje bij de eerste twee mogelijk is. Daarvan zijn 40 stemmers zo positief dat ze denken dat groepswinst mogelijk is. Luctor.et.Emergo denkt dat Europees overwinteren sowieso haalbaar is. "Of dat nu in de Champions League of de Europa League is, vind ik nu nog erg lastig te zeggen. Hoop natuurlijk op Champions League. Ajax moet sowieso thuis van zowel Lyonnais als van Zagreb winnen en wellicht hopen op een puntje tegen Real."

FOK!user Yi-Long wil wachten totdat de transferdeadline van deze week voorbij is voor een definitieve oordeel te vellen. "Hangt allemaal af van wie er straks zijn gebleven na de 31ste (als Vertonghen opeens weg is dan is dat toch best een aderlating achterin), en dat zal straks gewoon afhangen van blessures, schorsingen, etc etc," zei hij.

Overigens is 15% van de stemmers negatief gestemd over de kansen van de Amsterdammers. De 83 users denken dat Ajax laatste wordt in de poule.

[Primera División] Ronaldo op dreef tegen Zaragoza

Real Madrid is de competitie uitstekend begonnen. Op bezoek bij Real Zaragoza won de ploeg van trainer José Mourinho, mede door drie treffers van Cristiano Ronaldo, met maar liefst 0-6. Door dit resultaat gaan de Madrilenen na dit weekend aan kop.

In het begin van de eerste helft wist Zaragoza-goalie Roberto inzetten van Mesut Özil en Karim Benzema nog te pareren, maar halverwege het eerste bedrijf had hij geen antwoord op een inzet van Cristiano Ronaldo. Niet veel later verdubbelde Marcelo de score. Vervolgens voorkwam Roberto met twee reddingen dat Ronaldo opnieuw tot score kwam.

Na rust was het spelbeeld hetzelfde; het regende kansen voor Real, maar onder meer Ronaldo, Angel di María en Benzema wisten Roberto niet te passeren. Halverwege de tweede helft werd het duel definitief beslist door Xabi Alonso. In de slotfase werd de 0-6 stand bereikt door twee treffers van opnieuw Ronaldo en een doelpunt van Kaká. Concurrent FC Barcelona kwam dit weekend nog niet in actie, aangezien zij vrijdagavond in actie kwamen in de strijd om de Europese Super Cup. Zij spelen morgen hun eerste wedstrijd tegen Villarreal.

ADO-verdediger Ammi breekt neus

Ahmed Ammi heeft vanmiddag, in de competitiewedstrijd van ADO Den Haag tegen De Graafschap, zijn neus gebroken. De verdediger kwam in botsing met Michael de Leeuw. Na verder onderzoek zal worden besloten of Ammi met een masker gaat spelen.

De blessure van Aleksandar Radosavljevic valt mee. Na zijn treffer kwam hij hard in aanraking met de paal. Er werd gevreesd voor een gebroken sleutelbeen, maar hij heeft slechts een beschadiging aan een band in het gewricht opgelopen.

Wenger: "Een verschikkelijke dag"

Arsène Wenger zal niet uit eigen wil vertrekken bij Arsenal. The Gunners leden zondag een historische nederlaag bij Manchester United: 8-2.

De 61-jarige oefenmeester van Arsenal denkt niet aan opstappen na de vernedering op Old Trafford. "Absoluut niet", zei Wenger tegen SkySports. "Het was een verschrikkelijke dag voor ons. Het was een combinatie van een mindere ploeg en zwakte. In de tweede helft zijn we fysiek ingestort. Je voelt je vernederd als je acht doelpunten om de oren krijgt", aldus de Fransman.

Het was de grootste nederlaag voor Wenger sinds zijn komst naar Londen in 1996. "In Engeland roept iedereen om versterkingen, maar wij misten acht spelers. Dat zou elke ploeg opbreken", zei de trainer van Arsenal, die Robin van Persie nog zag scoren, maar ook een strafschop zag missen bij een 1-0 achterstand. Na de misser liep Manchester United simpel uit naar een monsterzege.

"Deze overwinning is een verrassing voor mij", zei Sir Alex Ferguson. "Eigenlijk is het altijd lastig om tegen Arsenal te spelen. Het is niet eerlijk om Wenger nu te bekritiseren. Hij heeft namelijk al veel bereikt met zijn filosofie en heeft de supporters veel goede spelers geschonken. Op financieel gebied heeft hij ook goede zaken gedaan. Dat is iets wat veel mensen vergeten."

Nieuw-Zeeland zwaait Happy Feet uit

Duizenden Nieuw-Zeelanders hebben zondag in de dierentuin van Wellington afscheid genomen van Happy Feet, de keizerspinguïn die in juni werd aangetroffen op een strand ten noorden van Wellington, duizenden kilometers van de Zuidpool waar hij thuis is.

Happy Feet keert komende week per schip huiswaarts. Tijdens het afscheidsfeestje waren de gasten in het zwart en wit gekleed. Velen schreven een laatste groet op een grote wenskaart. Zij konden toekijken hoe de pinguïn nog eens grondig onderzocht werd voor de thuisreis.

Vermist meisje loopt naar België

Het 15-jarige meisje dat sinds woensdag vermist was is van Dordrecht naar België gelopen. Ze verbleef in een instelling aan het Bakema-erf in Dordrecht en besloot woensdag te voet naar haar familie in België te reizen. Haar vader en haar broer hebben haar zaterdagavond teruggebracht, meldt de politie.

De politie zette de afgelopen dagen onder meer een sms-alert en twitter in om het meisje op te sporen. Ook werd in samenwerking met de Belgische politie in België gezocht. Ze verkeert in goede gezondheid.

[MotoGP] Uitslag race Indianapolis

Casey Stoner heeft zijn zevende zege geboekt in het seizoen 2011. Tijdens de MotoGP race op het circuit van Indianapolis bleek de Australiër weer de sterkste. De tweede plaats was voor zijn ploeggenoot Dani Pedrosa, terwijl thuisrijder Ben Spies derde werd.

Pedrosa snoepte bij de start de leiding af van Stoner, maar moest deze alweer snel afstaan. Stoner reed vervolgens gemakkelijk naar zijn derde zege op rij, wat hem op 243 punten brengt in de stand van het WK. Op 44 punten achterstand staat Jorge Lorenzo daarin tweede.

Viviani schenkt Oss de zege in Colorado

De slotrit in de USA Pro Cycling Challenge is gewonnen door Daniel Oss. De Italiaan van Liquigas trok in de straten van Denver de sprint aan voor zijn ploeggenoot Elia Viviani, maar die liet de zege aan Oss. Vivani had de voorgaande twee etappes gewonnen in de sprint.

Levy Leipheimer zag zijn leidende positie niet in gevaar komen in de slotrit. Hij bleef Christian Vande Velde elf seconden voor. Stef Clement werd op de achtste plaats de beste Nederlander.

Schumacher dolblij met vijfde plaats

Michael Schumacher behaalde vandaag een vijfde plaats in de Grand Prix van België. De Duitser vierde dit weekend zijn twintig jarig jubileum in de Formule 1 en moest de race achteraan aanvangen. Hij was dan ook dolgelukkig dat hij met de Mercedes zo'n goed resultaat wist te boeken.

"Het was een spannende race en ik ben erg gelukkig met de vijfde plaats, want het was toch wel een speciale race en een bijzonder weekend voor me," zei Schumacher tegen de BBC. Een goede start en een goede strategie zorgden er voor dat hij naar voren kon komen. "Tijdens de start vlogen er wel wat onderdelen door de lucht, maar ik kon de chaos gelukkig vermijden. Wat de strategie betreft moet ik het team bedanken, want dat heeft me ook erg geholpen."

Schumacher startte de race op de mediumbanden, waardoor hij later in de race op de zachte banden Mercedes-teamgenoot Nico Rosberg in kon halen. "Ik was in het voordeel en kon er voobij omdat ik op de zachtere banden reed en Nico de hardere Pirelli's onder zijn auto had. Onder gelijke omstandigheden was dat waarschijnlijk niet gelukt."

[EK] De Nooijer: "Zijn verder dan dat we lieten zien"

Teun de Nooijer was na afloop van de verloren EK-finale tegen Duitsland (2-4) realistisch. "We hebben niet gebracht wat we moeten brengen," zei de aanvoerder van Oranje.

Volgens de recordinternational was de vroege tegengoal - Duitsland scoorde al in de eerste minuut - cruciaal. "De keren dat wij van Duitsland wonnen kwamen wij vaak op voorsprong en moesten zij iets forceren. Nu moesten wij meteen in de achtervolging. We kwamen nooit lekker in de wedstrijd."

"Na de 1-1 hebben we misschien tien minuten ons eigen spel gespeeld. Toen hadden we die Duitsers waar we ze wilden hebben. Maar dat was te weinig. We hadden minimaal veertig minuten zo moeten spelen."

Dat er na afloop getwijfeld werd aan het aanvallende systeem van Oranje vond De Nooijer niet terecht. "Met dit systeem kunnen we heel ver komen. Maar het vereist wel alertheid en scherpte van iedereen. Die was vandaag niet voldoende."

"Maar er zit nog veel rek in deze groep. Al die jonge talenten die we hebben zijn volgend jaar weer een jaar verder en beter. En met zulke jonge jongens kan het in een jaar hard gaan. Ik zie het positief in. Ik denk zelfs dat we als team al verder zijn dan dat we vandaag hebben laten zien."

Mertens: "Ik ben geen leider "

PSV won vanmiddag met 6-1 van Excelsior mede dankzij drie treffers van Dries Mertens. Daarmee is de Belg nu met zes goals topscorer van de Eredivisie.

"De ploeg speelde goed en daardoor kan ik doelpunten maken. Ik ben niet echt een leider, maar ik wil wel belangrijk zijn en dat lukt aardig. Hoeveel ik ga scoren maakt me niet zo veel uit, ik wil er zo veel mogelijk maken en kampioen worden," aldus Mertens na afloop van de wedstrijd.

'Agenten gaan toch vechten in Kunduz'

Door Nederland opgeleide agenten in Kunduz gaan mogelijk toch vechten tegen de Taliban. De grens tussen zelfverdediging en wat als een offensieve actie kan worden aangemerkt is erg dun, bleek uit een interview van RTL Nieuws met de hoogste politiecommandant in de Afghaanse provincie.

"De politie moet zorgen voor veiligheid, vechten is geen primaire taak van de agenten", zegt Samiullah Qatra. Maar als de vijand oprukt moet de politie het gebied verdedigen tot de antiterreureenheid gearriveerd is.

Soms zijn er ook speciale acties tegen de Taliban waarin agenten participeren. Die worden aangeduid als zelfverdediging, maar daarbij wordt wel degelijk gevochten.

De Tweede Kamer stemde dit voorjaar in met de politietrainingsmissie onder de nadrukkelijke voorwaarde dat de opgeleide agenten alleen civiele taken zouden uitvoeren. Daartoe is een overeenkomst gesloten met de Afghaanse autoriteiten.

[Vuelta] Mollema volgt Van Heeswijk op

Bauke Mollema is de eerste Nederlandser sinds Max van Heeswijk die de leiderstrui in de Ronde van Spanje kreeg omgehangen. Van Heeswijk droeg de trui in 2004, toen ook vanwege bonificatieseconden.

"Dat was echt een fraaie verrassing. Ik werd bij de dopingcontrole weggeplukt om op het podium te verschijnen. Toen kreeg ik te horen dat ik de nieuwe leider in de Vuelta was," aldus Mollema. "


Mollema volgt Van Heeswijk op (Foto: Pro Shots)

Pieters zit nog altijd in de wachtkamer

Erik Pieters weet nog altijd niet waar zijn toekomst ligt. De verdediger van PSV staat al geruime tijd in de belangstelling van Newcastle United, maar draagt nog altijd het shirt van zijn Eindhovense werkgever.

The Magpies hebben nog tot woensdag om met PSV overeenstemming te bereiken. "Hoe dichterbij het einde van de transferperiode komt, hoe moeilijker het wordt," aldus een realistische Pieters. "Als ze me niet willen verkopen, blijf ik bij PSV."

Pieters en PSV gaan op korte termijn nog met elkaar in gesprek om de huidige situatie nader te bespreken. "We moeten dit gewoon als volwassen mensen bespreken. Als ze een goede reden hebben om me niet te verkopen, heb ik daar vrede mee."

Daarnaast speelt ook nog mee dat Pieters bij PSV wekelijks zal spelen, waar hij bij Newcastle United nog moet afwachten. Dit laatste hangt weer samen met zijn mogelijke deelname aan het EK 2012, dat volgend jaar in Polen en Oekraïne wordt gehouden. "Als ik hier blijf en fit ben, weet ik dat ik alles speel. Dat moet je bij een andere club maar weer afwachten."

[Moto2] Uitslag race Indianapolis

Marc Marquez heeft de strijd om het wereldkampioenschap in de Moto2 weer een stukje spannender gemaakt. De Spanjaard won de race op Indianapolis en verkleinde zijn achterstand in het WK op Stefan Bradl tot 28 punten. De Duitser finishte pas als zesde en heeft nu 193 punten.

De 18-jarige Marquez kende een slechte start vanaf pole position, maar wist al snel Bradley Smith en Simone Corsi in te halen. Hij pakte een kleine voorsprong, en wist deze tot het eind vol te houden. Tweede werd Pol Espargaro, die een een sterke opmars maakte gedurende de race. Plaats drie ging eveneens naar een Spanjaard; Esteve Rabat.

"Die kleine Dries was vandaag heel groot"

Fred Rutten zag PSV voor de tweede keer in een week tijd veel scoren in Eindhoven. Na SV Ried (5-0) werd ook Excelsior opgerold (6-1).

Dries Mertens was vandaag de grote man bij PSV. De Belgische middenvelder maakte drie treffers voor de Eindhovenaren. "Mooi dat we groeiende zijn en niet onrustig worden. Die kleine (Dries Mertens, red.) was vandaag heel groot", aldus de opgetogen Rutten op de clubsite van PSV.

"Hij speelt met zijn hart en haalt een enorm hoog rendement. Dat is uitstekend voor dit team, uitstekend voor PSV", verklaart de trainer, die nog een puntje van kritiek had. "Je ziet dat ze hongerig zijn. Maar we mogen niet zo'n goal tegen krijgen uit een standaardsituatie", zei Rutten.

"Het verschil was vandaag te groot, individueel maar ook als team. We kregen een vervelende goal tegen voor rust, daarbij was de concentratie even weg. Na rust was het baltempo weer hoog en bleven we op jacht gaan, waarbij we hen de lucht uit de benen hebben gespeeld."

Verbeek blij met lelijke overwinning

AZ won vanmiddag met 0-3 bij FC Groningen. Gertjan Verbeek, de trainer van de Alkmaarders, zag zijn team niet de beste wedstrijd van dit seizoen spelen maar hij was wel tevreden over de zege.

"Maar het is wel een lelijke overwinning,” aldus Verbeek. "We hebben niet goed gevoetbald, maar waren mentaal wel ijzersterk. We waren gedisciplineerd, waardoor Groningen nauwelijks gevaarlijk werd. En we hebben de beschikking over spelers die een wedstrijd kunnen beslissen.”

[125cc] Uitslag race Indianapolis

Nicolas Terol heeft een nieuwe zege geboekt in de 125cc klasse. De Spanjaard won de elfde grand prix van het seizoen op Indianapolis en bereidde zijn voorsprong in het wereldkampioenschap daarmee uit. Jasper Iwema eindigde net buiten de punten op de zestiende plaats.

De tweede plaats in de race ging naar Maverick Viñales, die bijna vier seconden achter zijn landgenoot Terol finishte. De derde plaats was voor de Duitsers Sandro Cortese. In het WK het Terol nu 191 punten, wat er 25 meer zijn dan Johann Zarco, die vandaag vijfde werd. De derde plaats is voor Viñales met 152 punten.

Turkije geeft joods en christelijk bezit terug

De Turkse staat geeft honderden bezittingen terug die in de afgelopen 75 jaar van joodse en christelijke minderheden zijn afgenomen. Het gaat onder meer om voormalige zieken- en weeshuizen, schoolgebouwen en begraafplaatsen van Griekse, Armeense en joodse stichtingen. Als de eigendommen inmiddels zijn doorverkocht, moeten de oorspronkelijke eigenaren schadeloos worden gesteld.

Dit staat in een regeringsbesluit dat zaterdag is gepubliceerd. De teruggave van de bezittingen is een eis van de Europese Unie en vormt ook inzet van diverse rechtszaken die voor het Europese Hof voor de Rechten van de Mens tegen Turkije zijn aangespannen. Vorig jaar droeg het hof Turkije al op een weeshuis aan het Grieks-orthodoxe Patriarchaat terug te geven.

Sommige bezittingen werden onteigend omdat ze niet langer werden gebruikt. Andere werden geconfisqueerd toen Turkije in 1974 bepaalde dat niet-islamitische stichtingen geen onroerend goed mochten bezitten, tenzij dat in 1936 al op hun naam was gesteld.

Mensenrechtenadvocaat Orhan Kemel Cengiz noemt het besluit van grote betekenis. "Met de teruggave van hun bezittingen en de schadeloosstellingen zullen de minderheidsgemeenschappen zich economisch kunnen versterken en het gemakkelijker hebben", meent hij.

Turkije telt naar schatting 65 duizend Armeens-orthodoxe christenen, 23 duizend joden en minder dan 2500 Grieks-orthodoxe christenen, op een overwegend islamitische bevolking van 74 miljoen.

Ulderink: "Steeds vaker onnodig balverlies"

De Graafschap verloor op de vertrouwde Vijverberg met niet minder dan 0-3 van ADO Den Haag. Volgens coach Andries Ulderink gleed zijn ploeg langzaam af gedurende het duel.

"Ik vond het in de eerste 25 minuten van onze kant best acceptabel. We voetbalden redelijk, ook van achteruit en hebben we een paar gevaarlijke momenten gecreëerd. Een paar keer waren we dan ook dichtbij. Of het dan kansen of scoringsmogelijkheden waren, is niet interessant", aldus Ulderink op de clubsite van De Graafschap.

"Na een half uur wist ADO meer op onze helft te spelen en ook met dreiging. Dat werkten we zelf in de hand. De onzekerheid sloop in de ploeg; jongens wilden niet meedoen en wilden de bal niet hebben. Daardoor hoop je met een 0-0 stand de rust te halen. Na weer een moment van balverlies kwam ADO via de counter op 0-1."

"Het eerste kwartier na rust kwamen we weer redelijk in de wedstrijd. In die tijdspanne wisten we weer een paar momenten gevaarlijk te worden. Als het dan 1-1 wordt en het publiek erachter gaat staan, dan kan de rust natuurlijk terugkeren in de ploeg. Dat lukte niet. Door middel van wissels probeerden we de wedstrijd naar onze hand te zetten, maar dat zat er niet in."

Peter R. de Vries niet welkom bij Derksen

Peter Rudolf de Vries is niet welkom in de RTL 7-talkshow Voetbal International (VI). Dit zegt de misdaadverslaggever zondag zelf op Twitter. De Vries, voetballiefhebber en groot Ajax-fan, wordt naar eigen zeggen tegengehouden door de vaste tafelgast Johan Derksen.

De besnorde voetbaljournalist zou het namelijk niet zo op De Vries hebben. "In het tv-programma mag ik niet komen van Johan Derksen. Hij zaagt zelf iedereen af, maar als je over hem zelf iets kritisch zegt, mag je nooit meer in het programma komen", beklaagt de SBS 6-presentator.

Met VI-presentator Wilfred Genee heeft De Vries wel een goede verhouding: "Wilfred Genee heeft het nog wel eens geprobeerd mij uit te nodigen, maar dan komt Johan niet, dreigt hij. Zo werkt dat achter de schermen."


Peter R. de Vries niet welkom bij Johan Derksen

[Bundesliga] Uitslagen speelronde 4

In de Duitse Bundesliga werd afgelopen weekend de vierde speelronde afgewerkt. Hieronder vind je alle uitslagen en andere statistieken.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
Hertha BSC VFB Stuttgart 1-0
Hamburger SV 1.FC Köln 3-4
1.FC Nürnberg FC Augsburg 1-0
SC Freiburg VFL Wolfsburg 3-0
1899 Hoffenheim Werder Bremen 1-2
FC Kaiserslautern Bayern München 0-3
Bayer Leverkusen Borussia Dortmund 0-0
Hannover 96 FSV Mainz 05 1-1
FC Schalke 04 Borussia Mönchengladbach 1-0

Stand:

# Club Wed. w g v p v-t
1 Bayern München 4 3 0 1 9 9-1
2 FC Schalke 04 4 3 0 1 9 10-6
3 Werder Bremen 4 3 0 1 9 9-5
4 Hannover 96 4 2 2 0 8 6-4
5 Borussia Mönchengladbach 4 2 1 1 7 6-3
6 Borussia Dortmund 4 2 1 1 7 5-2
7 FSV Mainz 05 4 2 1 1 7 7-6
8 Bayer Leverkusen 4 2 1 1 7 2-2
9 1899 Hoffenheim 4 2 0 2 6 5-4
10 1.FC Nürnberg 4 2 0 2 6 3-4
11 Hertha BSC 4 1 2 1 5 4-4
12 VFB Stuttgart 4 1 1 2 4 4-3
13 SC Freiburg 4 1 1 2 4 9-9
14 1.FC Köln 4 1 1 2 4 6-12
15 VFL Wolfsburg 4 1 0 3 3 4-8
16 FC Augsburg 4 0 2 2 2 3-6
17 FC Kaiserslautern 4 0 2 2 2 2-7
18 Hamburger SV 4 0 1 3 1 6-14

Topscorers:

# Naam Club Goals
1 Gomez Bayern München 4
1 Papiss Cissé SC Freiburg 4
1 Huntelaar Schalke 04 4
4 Mölders FC Augsburg 3
4 Abdellaoue Hannover 96 3
4 Salihovic 1899 Hoffenheim 3
4 Rosenberg Werder Bremen 3
4 Grosskreutz Borussia Dortmund 3

Programma volgende speelronde:

Datum Thuis Uit
vr 9 sep, 20:30 FC Augsburg Bayer Leverkusen
za 10 sep, 15:30 Borussia Dortmund Hertha BSC
za 10 sep, 15:30 Bayern München SC Freiburg
za 10 sep, 15:30 FSV Mainz 05 1899 Hoffenheim
za 10 sep, 15:30 VFB Stuttgart Hannover 96
za 10 sep, 15:30 Borussia Mönchengladbach FC Kaiserslautern
za 10 sep, 18:30 Werder Bremen Hamburger SV
zo 11 sep, 15:30 1.FC Köln 1.FC Nürnberg
zo 11 sep, 17:30 VFL Wolfsburg FC Schalke 04

Vettel dolblij na onzeker begin

Sebastian Vettel won vandaag de Grand Prix van België. De Duitser was na afloop van de race dolblij, te meer omdat vooraf bij zijn team Red Bull de vrees was over blaren op de banden. Een vroege pitstop en een safety car brachten de regerend wereldkampioen de zege.

"We waren voor de start van de race erg bezorgd over de banden, omdat die in de kwalificatie vrij beschadigd waren geraakt. We wisten niet zeker hoe de banden zich zouden gedragen. We keken het tijdens de eerste ronden van de race aan en besloten vroeg naar binnen te komen. We dachten toen nog niet teveel aan het verdere verloop van de race," zei Vettel die met de zege van vandaag in het kampioenschap op 259 punten staat en een voorschot kan nemen op titelprolongatie.

"De snelheid was daarna echter verrassend goed. Ik zat met een lekker gevoel in de auto en kon terug aan de leiding te komen. Een belangrijk moment was mijn inhaalactie op Fernando Alonso, halverwege de race. Ik kon vervolgens een gat slaan, waardoor we het aan het einde van de race iets gemakkelijker hadden. Een drukke race dus, maar het resultaat mag er zijn."

Lockerbie-dader wordt niet uitgeleverd

De door rebellen gevormde interim-regering van Libië is niet van plan de voor de bomaanslag van 1988 boven Lockerbie veroordeelde Abdel-Baset al-Megrahi uit te leveren. Interim-minister van justitie Mohammed al-Alagi heeft dit zondag gezegd.

Al-Alagi zei tegen journalisten in Tripoli dat geen enkele Libische staatsburger zal worden uitgeleverd, ook niet Al-Megrahi, die voor zijn aandeel in de aanslag op het Pan Am-vliegtuig door een Schotse rechtbank werd veroordeeld.

Bij de aanslag kwamen 270 mensen om het leven. De Schotse regering liet Al-Megrahi in 2009 vrij uit de gevangenis, omdat hij door kanker nog maar kort te leven zou hebben.

Al-Megrahi werd bij zijn terugkeer in Libië als een held ingehaald en door Moammar Gadhafi ontvangen. Het is niet bekend waar hij nu verblijft.


Lockerbie-dader wordt niet uitgeleverd (Foto: Novum)

[Premier League] Uitslag Man United - Arsenal

Arsenal heeft in de Premier League een enorm pak slaag gekregen van Manchester United. Op Old Trafford werd de club van trainer Arsène Wenger met maar liefst 8-2 vernederd. Wayne Rooney maakte drie goals voor Manchester. Robin van Persie was trefzeker namens Arsenal, maar miste ook een penalty.

Op het moment dat Van Persie de strafschop miste, stond het door een doelpunt van Danny Wellbeck 1-0 voor de thuisploeg. Vervolgens schroefden Ashley Young en Rooney de score op tot 3-0, maar vlak voor rust deed Theo Walcott iets terug. Tussen de zestigste en de zeventigste minuut ging het echter snel. Rooney, Nani en Ji-Sung Park maakten de avond voor Arsenal steeds pijnlijker: 6-1.

Van Persie maakte de stand voor Arsenal, dat onlangs Cesc Fàbregas en Samir Nasri zag vertrekken, een kwartier voor tijd iets draaglijker. Het laatste woord was echter weer voor Manchester, dat via opnieuw Rooney en Young nog twee keer scoorde. Arsenal beëindigde de wedstrijd na rood voor Carl Jenkinson met tien man.

Van Marwijk roept Schaars op

Bondscoach Bert van Marwijk heeft Stijn Schaars opgeroepen voor de selectie van het Nederlands elftal voor de EK-kwalificatieduels tegen San Marino en Finland. Eerder vandaag meldden de geblesseerden Nigel de Jong en Rafael van der Vaart zich af.

Van Marwijk zei dat hij ook nog contact heeft gezocht met Theo Janssen. "Vervolgens heeft de medische staf van Oranje overleg gehad met die van Ajax. Hieruit is gebleken dat Theo wegens knieklachten niet beschikbaar is," zo zei hij.

Motorrijders geweerd uit Tilburg

De politie heeft zondag tientallen motorrijders tegengehouden die Tilburg wilden binnenrijden. Daar zou de Harleydag plaatsvinden, maar burgemeester Peter Noordanus besloot zaterdag om het evenement af te gelasten uit vrees voor ongeregeldheden tussen rivaliserende motorclubs.

Zo'n zeventig agenten hielden zich zondag bezig met het tegenhouden van motorrijders die toch de stad wilden bezoeken. De hele stad Tilburg was als veiligheidsrisicogebied aangewezen, waardoor de politie extra bevoegdheden had. Groepen motorrijders werden tegengehouden en gesommeerd om rechtsomkeert te maken. Dat verliep zonder incidenten, meldt de gemeente.

De gemeente liet zaterdag weten dat er 'informatie was binnengekomen die er op wijst dat het familiekarakter van het evenement in gevaar komt'. Vorige week werd ook al een Harleydag in Breda afgeblazen. Toen werd er gevreesd voor ongeregeldheden tussen de twee rivaliserende motorclubs Hells Angels en Satudarah. Toch kwamen enkele honderden motorliefhebbers alsnog naar de stad. Dat leidde toen niet tot problemen.

[Vuelta] Mollema ging voor de dagzege

Na de etappe van vandaag is Bauke Mollema de nieuwe leider in de Ronde van Spanje. De renner van Rabobank kwam als tweede over de streep achter ritwinnaar Daniel Martin. Dankzij de twaalf bonificatieseconden wist hij de leiderstrui te pakken.

"Ik baalde eerst, want mijn doel was de dagzege. Ik wist niet eens dat ik zo dicht bij de leiderstrui zat," zo zei Mollema na afloop. "Dat was dus een mooie verrassing."

Mollema heeft nu één seconde op Joaquim Rodriguez en negen tellen op Vincenzo Nibali.

Uitslagen Eredivisie speelronde 4

Afgelopen weekend stond de vier speelronde in de Nederlandse Eredivisie op het programma. FC Twente heeft nog altijd de volle score, na de 4-1 overwinning op VVV-Venlo. Ajax boekte eveneens een 4-1 zege tegen Vitesse. PSV had het thuis één helft lastig tegen Excelsior, maar na rust liepen de Eindhovenaren uit naar een 6-1 zege.

RKC heeft opnieuw een zege geboekt. De promovendus won thuis met 2-1 het Brabantse onderonsje met NAC Breda, dat een 2-1 nederlaag kreeg aangesmeerd. Al snel kwamen de Waalwijkers op voorsprong door een doelpunt van Sno en hielden deze voorsprong gedurende de wedstrijd makkelijk vast.

Pas in het laatste kwartier bleek NAC te beseffen dat het achter stond en begon naar de aanval te zoeken. Het was echter RKC dat drie minuten voor tijd via Auassar de 2-0 maakte. In de slotminuut maakte Lurling nog wel de aansluitingstreffer, maar die kwam te laat.

ADO Den Haag heeft zijn eerste overwinning van het seizoen te pakken. Het won met 0-3 bij De Graafschap, maar verloor wel twee spelers. Al vroeg viel Ammi uit met een bloedende hoofdwond en Radosavljevic moest op slag van rust afhaken met een sleutelbeenbreuk.

Die blessure liep hij op bij het maken van de 0-1, waarna hij doorgleed met zijn schouder tegen de paal. Na rust werd Den Haag geholpen via een rode kaart voor De Graafschap-speler Fränkel. In de slotfase wisten de Hagenaars nog te scoren via Verhoek en Van Duinen.

Feyenoord en sc Heerenveen hebben in De Kuip met 2-2 gelijkgespeeld. De Rotterdammers speelden lange tijd met meer man, maar wisten in de slotfase geen winnende treffer te maken. 

Feyenoord had veel moeite met Narsingh en Assaidi, waarbij eerstgenoemde na een goede actie een penalty verdiende. Deze werd door Dost binnengeschoten. Nog voor rust kwam de club uit Rotterdam nog gelijk door een kopbal van Fer. Direct na rust scoorde Assaidi na een fraai schot, waarna Cabral niet veel later gelijk wist te maken. Feyenoord ging daarna op zoek naar de zege en werd geholpen door rode kaarten voor Zomer en Schmidt, maar verder dan de 2-2 kwam het niet.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
Ajax Vitesse 4-1
RKC Waalwijk NAC Breda 2-1
FC Twente VVV-Venlo 4-1
N.E.C. Nijmegen Heracles Almelo 2-1
FC Utrecht Roda JC 3-1
De Graafschap ADO Den Haag 0-3
Feyenoord sc Heerenveen 2-2
FC Groningen AZ 0-3
PSV Excelsior 6-1

Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 FC Twente 4 4 0 0 12 12-2
2 Ajax 4 3 1 0 10 15-5
3 PSV 4 3 0 1 9 11-4
4 AZ 4 3 0 1 9 10-3
5 Feyenoord 4 2 2 0 8 8-3
6 Vitesse 4 2 1 1 7 7-5
7 RKC Waalwijk 4 2 1 1 7 6-4
8 N.E.C. Nijmegen 4 2 1 1 7 6-7
9 FC Utrecht 4 1 2 1 5 6-5
10 Heracles Almelo 4 1 2 1 5 6-6
11 FC Groningen 4 1 1 2 4 7-9
12 ADO Den Haag 4 1 1 2 4 5-7
13 Roda JC Kerkrade 4 1 0 3 3 3-9
14 De Graafschap 4 0 2 2 2 4-10
15 VVV-Venlo 4 0 2 2 2 3-10
16 sc Heerenveen 4 0 2 2 2 6-14
17 NAC Breda 4 0 1 3 1 4-7
18 Excelsior 4 0 1 3 1 2-11


Assaidi maakte het Feyenoord vaak lastig (Foto: Pro Shots)

Klik hier voor alle statistieken uit de Eredivisie.

Klik hier voor alle statistieken uit de Jupiler League.

Sterren klaar voor uitreiking VMA's

De sterren bereiden zich voor op de uitreiking van de MTV Video Music Awards die zondagnacht worden uitgereikt. Onder meer Katy Perry, Lady Gaga en Adele zijn meerdere malen genomineerd.

Bruno Mars is vier keer genomineerd en laat via Twitter weten dat dat hem niet koud laat. "Nerveus, opgewonden, gespannen en geil." Ook zanger Chris Brown kan niet wachten. "Ik heb zo'n zin in de VMA's. Ik moet hard werken voor mijn optreden."

Iemand die minder te spreken is over de MTV-show, is Maroon 5-zanger Adam Levine. "De VMA's. De enige dag waarop MTV net doet alsof het om muziek geeft. Fuck you VMA's", zegt de zanger in een tweet.

De kans is groot dat zangeres Katy Perry een award mee naar huis mag nemen, zij is negen keer genomineerd. Zij kan onder meer winnen in de categorieën beste popvideo voor Friday Night en beste video van een vrouwelijke artiest voor Firework. Ook Adele, Kanye West, Beyoncé en Lady Gaga maken kans op een beeldje.

Lady Gaga opent de show met een bijzonder optreden. Ook Adele, Lil Wayne en Beyoncé nemen plaats op het podium. Taylor Lautner, Joe Jonas en Selena Gomez treden op als gastpresentator.

Jazz-zanger Tony Bennett brengt tijdens de uitreiking een eerbetoon aan de in juli overleden zangeres Amy Winehouse. Ook Britney Spears wordt in het zonnetje gezet.

De 28e uitreiking van de VMA's vindt plaats in Los Angeles. De MTV Video Music Awards wordt in de nacht van zondag op maandag om 03.30 uur uitgezonden.

Broer van moordenaar Sadat opgepakt in Egypte

De oudste broer van de moordenaar van de vroegere Egyptische president Anwar Sadat is zondag bij thuiskomst in Egypte gearresteerd. Mohammed el-Islambouli leefde bijna twintig jaar in ballingschap in Afghanistan en Pakistan.

Journalisten waren zondag getuige van de arrestatie op het vliegveld van Caïro. De politie wilde geen commentaar leveren.

El-Islambouli werd bijna tien jaar geleden voor zijn militante activiteiten bij verstek ter dood veroordeeld. Zijn jongere broer Khaled was een van degenen die in 1981 Sadat doodschoten tijdens een militaire parade. Khaled werd kort na zijn daad geëxecuteerd.

Uitslag PSV - Excelsior

Om half vijf begon de competitiewedstrijd tussen PSV en Excelsior. Hieronder vind je de uitslag.

PSV

6 - 1

Excelsior

 30' Mertens
 47' Toivonen
 49' Mertens
 51' Mertens
 72' Lens
 79' Toivonen
   39' Vorthoren
 
 Gele kaart: Toivonen, (PSV), Jansen, v. Steensel, (Excelsior)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 33.000
Arbiter: Wiedemeijer
 
Opstelling:   Opstelling:
Isaksson
Manolev (Tamata/68)
Derijck
Bouma (Marcelo/78)
Pieters
Wijnaldum
Toivonen
Strootman
Labyad( Ibrahim/78)
Lens
Mertens
  De Ruiter
Eekman
Smith
v.Steensel
Scheimann
Broerse
Alberg
Vorthoren
Jansen (Nuytinck/73)
Te Vrede
Vincke

Dode bij motorcrosswedstrijd in Oss

Bij de Open Nederlandse Kampioenschappen Motorcross in Oss is zondagmiddag een 39-jarige Belgische zijspanbestuurder om het leven gekomen. Tijdens race op circuit de Witte Ruijsheuvel sloeg de motorzijspancombinatie over de kop. Bestuurder Steeven Peeters overleed ter plaatse, zijn bakkenist John Michielsen raakte zwaargewond. Dat meldt de politie.

Juryvoorzitter Arie Bussink van de KNMV zegt: "Ik kom hier al vanaf 1978, maar zoiets hebben we nog nooit meegemaakt. Er gebeurt wel eens een ongelukje, maar dit is een zwarte dag. We waren het er unaniem over eens alle wedstrijden te stoppen."

Het incident vond rond 14.20 uur plaats. Michielsen ligt met diverse botbreuken in het ziekenhuis. Voor de vrijwilligers op het motorcrossterrein is slachtofferhulp ingeschakeld.

Rollercoaster Tycoon komt naar 3DS

Voor iedereen die graag achtbanen maakt waarbij je bezoekers over de baan heen kotsen komt nu een 3D-versie van Rollercoaster Tycoon voor Nintendo 3DS. Naast het genadeloos heen en weer schudden van magen kun je er natuurlijk ook voor kiezen om een goede parkmanager te zijn die de gasten een goede tijd geeft.

De game komt met verschillende soorten achtbanen, monorails en andere attracties. Je kunt hierbij zelf kiezen of je een vooraf ontwikkelde achtbaan wilt neerzetten of dat je zelf achter de ontwerptafel wilt duiken om de baan van je dromen te maken. De game wordt uitgegeven door Atari en komt in maart 2012 uit.

Rollercoaster Tycoon

Activision komt met schijtreclame

Waar je vroeger tijdens een gamesbeurs op het toilet een beetje tot rust kon komen, is het toilet tegenwoordig ook een plaats waar reclame gemaakt kan worden. Microsoft deed dat op de E3 en GamesCom al door grote 'Did you wash your controlers?' stickers op de spiegels te plakken, maar Activision gaat nog een stapje verder.

Het bedrijf heeft op de binnenkant van de toiletdeuren van de PAX-beurs stickers laten plakken die Prototype 2 moeten promoten. Bekijk één van de stickers hieronder en oordeel zelf maar of deze actie geslaagd is!

prototype 2 pax

Het hakje van Vertonghen

Er leek geen vuiltje aan de lucht voor Ajax, afgelopen vrijdagavond. Mooie doelpunten van onder meer Eriksen en Boerrigter gaven de Amsterdammers een 4-0-voorsprong tegen Vitesse. De drie punten waren gewoon weer binnen. Totdat Ajax-aanvoerder Jan Vertonghen in de slotfase in de fout ging. Hij geloofde het allemaal wel en wilde op eigen helft met een nonchalant hakje Wilfried Bony in de luren leggen. Dat mislukte volkomen en Vitesse wist toch nog te scoren. Een ongelooflijk domme actie van Vertonghen.

[Vuelta] Mollema nieuwe leider na tweede plaats

Bauke Mollema is de nieuwe leider in de Vuelta à España. De Nederlander van Rabobank werd tweede in de rit achter Dan Martin, maar had genoeg voorsprong om met de bonificatie de leiderstrui over te nemen van Joaquim Rodriguez die één seconde achter Mollema staat.

Vroeg in de etappe gingen vier renners op avontuur. Sebastian Lang, José Vicente Toribio en onze twee landgenoten Martijn Keizer en Pim Ligthart trokken ten aanval en kregen dik tien minuten voorsprong. Lang bleef als langste over, maar hij werd op de slotklim Sierra de Béjar ook ingelopen.

Het was Rein Taaramäe die de aanval opende en kreeg bijna alle favorieten met zich mee. De grootste slachtoffer was Igor Anton, die al snel moest lossen. Er volgden daarna wat speldenprikjes, maar het was Vincenzo Nibali die samen met Dan Martin ruimte wist te krijgen.

De koplopers hadden veel last van de wind en kwamen daardoor niet ver weg. Rodriguez en Scarponi moesten lossen bij de favorietengroep, die heel snel dicht bij de koplopers kwamen. De uitgedunde groep, met Mollema, sloot op een kleine twee kilometer aan bij de twee koplopers. Vandenbroeck moest ook lossen bij de leiders, terwijl Rodriguez nog verder achterop kwam.

De groep bestond uit amper zes man, die gingen springen om de zege. Wiggins hield het tempo hoog en Martin ging aan en bleef Mollema net voor. Nibali werd nog op een achterstand gereden, waardoor hij net tekort kwam voor de rode trui. Die ging verrassenderwijs naar Mollema, die genoeg bonificatie wist te pakken om Nibali en Rodriguez in het klassement te passeren.

Penny Arcade Adventures krijgt toch een derde aflevering

De Penny Arcade Adventures-serie was gecanceld door Hothead Games, maar op de PAX is aangekondigd dat er toch een derde deel in de serie zal komen. Dit derde deel zal gemaakt worden door Zeboyd Games, de developer van onder andere Cthulhu Saves the World en Breath of Death VII: The Beginning

Gabe en Tycho, de twee belangrijkste figuren uit de Penny Arcade-strips zullen speelbaar zijn in de game en het spel zal een 16-bit stijl krijgen, vergelijkbaar met die van Final Fantasy VI. Alex Mauer zal verantwoordelijk zijn voor de muziek. Voor welke platforms de game zal verschijnen is nog onbekend, maar de game zal in 2012 het licht zien.

Penny Arcade

Het eerste deel van Penny Arcade Adventures

[Upd] N. de Jong, Van der Vaart melden zich af

Nigel de Jong zal niet aanwezig zijn bij de EK kwalificatie duels tegen Finland en San Marino die de komende anderhalve week gespeeld zullen worden. De middenvelder van Manchester City meldde zich vandaag af bij bondscoach Bert van Marwijk.

De Jong kampt al even met een enkelblessure en kwam vandaag ook al niet in actie in de wedstrijd tegen Tottenham Hotspur. Het is nog niet bekend of Van Marwijk een vervanger oproept voor De Jong.

Update 17:40 uur

Ook Rafael van der Vaart heeft afgezegd. Hij viel in de wedstrijd van zijn ploeg Tottenham Hotspur tegen Manchester City uit met een hamstringblessure.

Het is nog niet bekend of bondscoach Bert van Marwijk een vervanger oproept voor beide internationals. Dat beslist hij pas na het weekeinde als alle internationals in actie zijn geweest.

Twee doden bij verkeersongeluk in Noord-Brabant

Bij een verkeersongeluk bij het Brabantse Asten zijn zondagmiddag twee mensen overleden. Twee anderen raakten gewond, meldt een woordvoerder van de politie.

Het ongeluk vond rond 14.15 uur plaats op de N279. Twee auto's, waarvan een met een caravan, reden op elkaar. De twee inzittenden van een auto overleden. De twee inzittenden van de andere auto zijn met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. Een van hen raakte bekneld en moest door de brandweer worden bevrijd.

De weg is afgesloten voor onderzoek tussen de aansluiting met de A67 en industrieterrein Helmond.

[WK] Bolt laat geen traan na diskwalificatie

De ontzetting was vandaag in Zuid-Korea groot toen bij het wereldkampioenschap atletiek de grote favoriet op de 100 meter sprint bij de mannen, Usain Bolt, gediskwalificeerd werd. De Jamaicaan baalde behoorlijk van zijn fout, maar liet geen traan toen hij van de startlijn wegbeende.

Bolt was in Daegu de grote favoriet op het koningsnummer, zeker omdat zijn grote rivalen Tyson Gay en Asafa Powell niet aanwezig waren. De Jamaicaan hoefde alleen maar goed te starten om zeker te zijn van een titel, maar hij was te vroeg weg wat diskwalificatie betekende. Uiteindelijk was Bolts landgenoot Yohan Blake de snelste. "Zoeken jullie naar tranen, die vinden jullie niet," zei Bolt die verder niets kwijt wilde.

[EK] Duitsers te sterk voor hockeymannen in finale

De Oranjemannen hebben zondag de finale van het Europees kampioenschap verloren. In een mooie eindstrijd was gastland Duitsland met 4-2 te sterk.

Duitsland scoort vaak in de allerlaatste minuut, maar in Mönchengladbach lieten de Duitse hockeyers zien ook in de eerste minuut het doel te kunnen vinden. Philipp Zeller had maar 58 seconden nodig om Oranjegoalie Jaap Stockmann te verschalken: 0-1. Aan de goal ging fraai voorbereidend werk van Moritz Fürste en Oskar Deecke vooraf.

Nederland werd snel wakker en antwoordde door een strafcorner te halen. Deze poging bleef zonder resultaat, maar de toon van de spectaculaire wedstrijd was gezet. Ondanks wat kansen over en weer en een paar Duitse strafcorners duurde het tot de negentiende minuut voor er weer een treffer viel.

Meteen nadat een waanzinnige cornervariant van de Duitsers niet goed werd afgerond zocht Nederland de aanval. Teun de Nooijer bracht de bal de cirkel in en na een korte tussentop kwam de bal voor de stick was Roderick Weusthof, die keeper Max Weinhold met een geplaatst backhandschot kansloos liet: 1-1.

Een stand die paste bij de verhoudingen in het veld. Een stand die ook de rust ging halen, zo leek het. Maar twee minuten voor het einde van de eerste helft mocht het gastland een strafbal nemen na een overtreding van Wouter Jolie. Moritz Fürste ontfermde zich over dit buitenkansje en troefde Stockmann af in de linkerbenedenhoek: 1-2.

De goede Nederlandse bedoelingen om in de tweede helft snel weer gelijk te maken haalden niets uit, want het waren juist de Duitsers die hun voorsprong zeven minuten na rust vergrootten. Jolie wilde de bal uit de cirkel slaan, maar Thilo Stralkowski onderschepte de bal en bediende Florian Fuchs op maat: 1-3.

Stockmann hield Oranje daarna nog een paar keer op de been en zo bleef Nederland in de wedstrijd. Zeker toen Teun de Nooijer zeventien minuten voor tijd de aansluitingstreffer maakte. De captain was aangever en afmaker tegelijk bij een goed uitgevoerde cornervariant: 2-3.

In de slotfase probeerde de ploeg van bondscoach Paul van Ass van alles om de gelijkmaker te forceren, maar wat Oranje ook probeerde, het mocht allemaal niet baten. Sterker, de Duiters liepen in de slotfase nog verder weg. Oliver Korn benutte twee minuten voor tijd een strafcorner (2-4) waardoor Duitsland voor het eerst sinds 2003 weer Europees kampioen is.

Bole winnaar GP Ouest-France Plouay

Grega Bole heeft de GP Ouest-France Plouay gewonnen. De Sloveense renner van Liquigas bleef in Frankijk de Australiër Simon Gerrans en Thomas Voeckler voor.

Een kopgroep van acht man bleef lang vooruit. Kwailowski bleef het langste vooruit, maar werd op de slotklim voorbij gereden door Philippe Gilbert. De Belgische veelwinnaar van dit seizoen bleef echter niet vooruit, waarna een kopgroep van vijf ontstond. Daaruit bleef Bole als enige over en hield Gerrans en Voeckler achter zich.

Foto's: UB40

Sinds de oprichting in 1978 houden twee gebroeders Campbell de microfoon vast in één van 's werelds populairste reggaebands. Dat is nog immer het geval, ook al trok Ali Campbell twee jaar geleden de deur achter zich dicht. Overgebleven or Robin en de rest van de vriendengroep wisten hem te vervangen door oudere broer Duncan, met wie UB40 begin 2010 gewoon het zeventiende studio-album uitbracht. Ze vergaten niet om naar Nederland te komen, en het was een feestje. Zowel bij het voor als hoofdprogramma was de sfeer uitstekend.

Uitslagen Topklasse zondagamateurs

Vanmiddag werd de tweede speelronde in de Topklasse bij de zondagamateurs afgewerkt. Niet alle duels werden gespeeld. AFC - FC Lienden werd wegens de hevige regenval afgelast. Van de zes ploegen die vorige week hun eerste duel wonnen, zijn er na vandaag nog twee zonder puntverlies. Dit geldt ook voor FC Lienden, maar die ploeg heeft dus slechts één keer gespeeld. Opvallend is dat de promovendi HSC '21 en WKE met zes uit twee aan kop gaan. WKE versloeg HBS nipt met 1-0, terwijl HSC '21 opnieuw uithaalde. Nu werd het 6-0 tegen FC Hilversum, na de eerdere 0-6 bij HBS. Met twaalf goals voor en nul tegen gaan de Haaksbergers fier aan kop.

De andere twee promovendi, HBS en UNA, verloren ook hun tweede wedstrijd en staan dus nog altijd op nul punten. Ook Quick '20 wist voor de tweede week op rij geen punten te bemachtigen en is dus nog altijd onderin te vinden. Dit geldt ook voor FC Hilversum, dat door de dikke nederlaag bij HSC '21 nu op doelsaldo hekkensluiter is.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
Achilles '29 VVSB 0-0
AFC FC Lienden afg
Argon UNA 2-1
Haaglandia / Sir Winston JVC Cuijk 2-3
Hollandia EVV 1-1
HSC '21 FC Hilversum 6-0
Quick '20 De Treffers 1-3
WKE HBS 1-0

Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 HSC '21 2 2 0 0 6 12-0
2 WKE 2 2 0 0 6 4-2
3 Achilles '29 2 1 1 0 4 3-1
4 JVC Cuijk 2 1 1 0 4 5-4
5 Hollandia 2 1 1 0 4 3-2
6 Argon 2 1 1 0 4 2-1
7 FC Lienden 1 1 0 0 3 2-0
8 Haaglandia / W. 2 1 0 1 3 5-4
9 De Treffers 2 1 0 1 3 4-3
10 VVSB 2 0 2 0 2 0-0
11 AFC 1 0 1 0 1 2-2
12 EVV 2 0 1 1 1 3-4
13 UNA 2 0 0 2 0 2-5
14 Quick '20 2 0 0 2 0 1-5
15 HBS 2 0 0 2 0 0-7
16 FC Hilversum 2 0 0 2 0 1-9

[Premier League] Ook City te sterk voor Spurs

Tottenham Hotspur heeft ook zijn tweede duel in de Premier League verloren. Na de nederlaag van eerder van de week bij Manchester United (3-0) was vandaag ook Manchester City te sterk. Edin Dzeko was de grote man bij City, hij scoorde liefst vier keer in de met 5-1 gewonnen wedstrijd.

De vijfde goal werd gemaakt door Sergio Agüero, terwijl Younes Kaboul de eretreffer maakte. Nigel de Jong speelde niet mee bij City vanwege een blessure. Ook Rafael van der Vaart speelde niet het hele duel. De international viel in de slotfase uit met een hamstringblessure.

City heeft na 3 duels nu 9 punten en voert de ranglijst in de Premier League aan. De club heeft al 12 keer gescoord. Manchester United kan op gelijke hoogte komen als het later op de dag wint van Arsenal.

Dodental bomaanslag Nigeria loopt verder op

Het dodental als gevolg van de bomaanslag op het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja vrijdag is gestegen tot 23. Dat heeft een woordvoerder van de VN zondag gezegd. Het is een van de dodelijkste aanslagen op de VN in tien jaar tijd.

Volgens VN-veiligheidschef Gregory Starr, die zondag een bezoek bracht aan het getroffen hoofdkwartier, waren er van tevoren geen specifieke aanwijzingen voor de aanslag, waarbij ook 81 mensen gewond raakten. Er waren enkel 'algemene dreigingen', aldus Starr.

De radicaal islamitische sekte Boko Haram, wat 'Westerse kennis is heiligschennis' betekent, heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. De Nigeriaanse president Goodluck Jonathan zwoer zaterdag het terrorisme in zijn land 'onder de duim te krijgen'.

Brit gearresteerd voor poging tot moord op agenten

De Britse politie heeft een 28-jarige man gearresteerd op verdenking van poging tot moord op twee politieagenten op 8 augustus tijdens de rellen in Londen. Dat heeft Scotland Yard zondag bekendgemaakt.

De twee agenten werden 's ochtends vroeg door een auto aangereden toen ze een aantal relschoppers achtervolgden die net een winkel hadden beroofd. Een van hen werd zo hard getroffen dat zijn kogelvrije vest uitvloog.

Beide agenten moesten voor behandeling worden opgenomen in het ziekenhuis en zijn inmiddels thuis aan het herstellen. Een van hen liep verwondingen aan zijn knie en been op, de andere raakte gewond aan zijn schouder.

Uitslagen Eredivisie (28/08/2011)

Om half drie begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. Hieronder vind je de uitslagen.

Groningen

0 - 3

AZ


   1' Viergever
 79' Gudmondsson
 84' Elm
 
 Gele kaart: Holla (FC Groningen), Holman, Wernbloom, Altidore, Elm (AZ)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 21.000
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
v.Loo
Hiariej
Ivens
Kwakman
Burnet (Johansson/80)
Bacuna
Kieftenbeld
Andersson (v. Dijk/62)
Holla (Sparv/62)
Tadic
Matavz
  Esteban
Marcellis
Moisander
Viergever (Klavan/69)
S.Poulsen
Wernbloom
Maher
Elm
Beerens
Altidore (Falkenburg/75)
Holman (Gudmundsson/46)


AZ wint bij Groningen (Foto: Pro Shots)

Feyenoord

2 - 2

sc Heerenveen

 33' Fer
 57' Cabral
   26' Dost (pen)
 47' Assaidi
 
 Gele kaart: Cabral (Feyenoord), Breuer, Djuricic, Kums (sc Heerenveen)
 Rode kaart: Zomer (64/2xg), Schmidt (80) (sc Heerenveen)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 41.000
Arbiter: Braamhaar
 
Opstelling:   Opstelling:
Mulder
Leerdam
De Vrij
Vlaar
Ramsteijn (Martins Indi/61)
El Ahmadi
Clasie (Mokotjo/68)
Fer
Cabral
G.Fernandez
Schaken
  Vandenbussche
Janmaat
Breuer
Zomer
El-Akchaoui (Schmidt/78)
Djuricic
Elm
Kums
Assaidi (Kruiswijk/82)
Dost (Sibon/90+2)
Narsingh


Fer kopt de 1-1 binnen (Foto: Pro Shots)

Kate Winslet opgelucht na brand

Kate Winslet is opgelucht dat er niemand gewond is geraakt toen er vorige week brand uitbrak in het huis waar zij logeerde. Ze verbleef met haar gezin in een villa van de Britse zakenman Richard Branson toen er door storm en onweer brand ontstond. "Ik ben zo blij dat iedereen veilig is", vertelt de actrice aan de Britse boulevardkrant The Daily Mail.

"Het had ook anders kunnen aflopen. Ik zal nooit vergeten dat Richard zijn armen om mijn kinderen heen sloeg toen we naar de vlammenzee stonden te kijken", vertelt ze. "Hij zei toen: uiteindelijk realiseer je je dat alles draait om mensen van wie je houdt. De rest is bijzaak en niet belangrijk."

Eerder bedankte Branson via zijn blog de Titanic-actrice omdat zij zijn 90-jarige moeder uit de brand heeft gered. Winslet verbleef met meerdere mensen in het optrekje op het op het Caribische Eiland Necker toen er brand uitbrak. Het huis werd compleet verwoest. Er raakte niemand gewond.

Kate

Kate Winslet opgelucht na brand (Foto: Novum)

[F1] Uitslag Grand Prix van België

Sebastian Vettel heeft de Grand Prix van België op zijn naam geschreven. De Duitser bleef met zijn Red Bull teamgenoot Mark Webber en de McLaren van Jenson Button voor. Door de zege gaat Vettel met 259 punten aan de leiding in het kampioenschap. Hij heeft bijna honderd punten voorsprong op Webber.

De race op Spa-Francorchamps ging van start met Sebastian Vettel op poleposition. De Duitser vreesde vooraf voor een zware race, omdat hij na de kwalificatie blaren op zijn voorbanden had. De beste start was voor Vettel, voor de goed gestarte Nico Rosberg en Felipe Massa. Rosberg nam veel snelheid mee het rechte stuk Kemmel op, waardoor hij Vettel in kon halen en de eerste plaats kon behalen. Webber kwam slecht weg en viel terug naar de achtste stek.

In de eerste bochten gebeurde veel, waardoor de volgorde na één ronde Rosberg, Vettel, Massa, Hamilton, Alonso, Buemi, Perez, Webber, Kobayashi en Petrov was. Bruno Senna (Renault) kwam al snel binnen voor nieuwe banden, terwijl de als zesde gestarte Alguersuari door een botsing de eerste uitvaller van de dag werd. Alonso haalde in de tweede ronde Hamilton in, waardoor de Ferrari-rijder achter teamgenoot Massa vierde lag. Schumacher moeste achteraan starten en lag al snel dertiende.

Uit een herhaling van de start bleek dat Senna zich in de eerste bocht verremde en Alguersuari ramde. De Spanjaard raakte op zijn beurt Alonso, waarbij er bij de Toro Rosso een voorwielophanging afbrak. Vettel was ondertussen Rosberg weer voorbij. Webber ging al snel naar binnen voor nieuwe banden, waardoor de Australiër terugviel naar plaats vijftien.

In de beginfase was er genoeg actie, omdat Massa Rosberg aanviel voor plaats twee. De Braziliaan kwam op Kemmel iets tekort op om de Duitser in te halen. Alonso profiteerde hiervan door enkele bochten later Massa te passeren, waarna Hamilton het voorbeeld van de Spanjaard volgde. Vettel kwam na vijf ronden al binnen voor nieuw rubber. De kampioenschapsleider kwam net voor de deur van Buemi als negende weer naar buiten. Buemi reed in de rondte met een scheefhangende achtervleugel en de Zwitser moest dan ook snel opgeven.

Alonso had het gat met Rosberg in de zevende ronde gedicht en haalde de Duitser in om zo de leiding te pakken. Een ronde later volgde Hamilton voor plaats twee. Senna en Glock kregen een drive-through voor het veroorzaken van een aanrijding na de start. De actie op de baan bleef aanhouden, zoals Webber die Alonso na diens pitstop aftroefde bij Eau Rouge en Vettel die Rosberg bij Blanchimont buitenom inhaalde.

Na elf van de 44 ronden was het veld behoorlijk door elkaar geschud. Vettel leidde voor Alonso, Webber, Kobayashi, Petrov, Sutil, Hamilton, Di Resta en Barrichello. Na dertien ronden was de race voorbij voor Hamilton. De Brit haalde voor Eau Rouge Kobayashi in en probeerde op Kemmel de Japanner af te schudden. De McLaren-coureur dacht dit voor elkaar te hebben en ging terug naar de racelijn, maar daar zat Kobayashi, waardoor beiden elkaar raakten en Hamilton zijn bolide met schade aan de kant moest zetten.

Vele coureurs maakten van de gelegenheid gebruik om een pitstop te maken. Hierdoor ging Alonso aan de leiding, voor Webber, Vettel, Massa, Rosberg, Sutil, Perez, Petrov, Schumacher en Barrichello. Voor HRT-rijder Daniel Ricciardo was de race voorbij. Na zeventien ronden was er een herstart, waarbij Vettel de tweede plaats van Webber afpakte en Rosberg de vierde stek van Massa.

Een ronde later wist Vettel van zijn verse banden te profiteren en Alonso weer te passeren voor de eerste plaats. Schumacher klom naar de zevende plaats, voor Button die na de herstart ook enkele plaatsen wist te winnen. Button wist na lang aandringen Schumacher in de 22e ronde te passeren en een ronde later Sutil voor plaats zes. Perez (Sauber) kreeg een drive-through voor een aanrijding met Buemi eerder in de race.

Button was de man die de snelheid te pakken had, want de McLaren-coureur pakte na 25 ronden de vijfde plaats van Massa en een ronde later de vierde stek van Rosberg af. Alonso was na dertig ronden de eerste van de toppers die pitte. Hij kwam als vierde weer naar buiten. Vettel volgde een ronde later, waarna Ferrari ook Massa binnenhaalde. Ook de anderen kwamen binnen, waarna duidelijk werd dat Webber de snelste man in de top drie bleek te zijn. De Australiër dichtte snel het gat met Alonso.

Na 37 ronden was het dan ook zo ver en passeerde Webber Alonso op het Kemmel rechte stuk. Button deed hetzelfde als Webber en haalde Alonso met nog twee ronden te gaan dan ook op hetzelfde punt in om zo derde te worden. Ruim een halve minuut hier achter deed Schumacher hetzelfde bij zijn teamgenoot Rosberg om de vijfde stek te pakken.

Na 44 ronden werd Vettel als eerste afgevlagd, voor Webber en Button. Vierde werd Alonso, voor Schumacher, Rosberg, Sutil, Massa, Petrov en Maldonado. Door de zege vergroot Vettel zijn leidende positie in het kampioenschap.

Uitslag race

Pos. Rijder Team Tijd
1 Sebastian Vettel Red Bull 1:26:44.893
2 Mark Webber Red Bull +3.741
3 Jenson Button McLaren +9.669
4 Fernando Alonso Ferrari +13.022
5 Michael Schumacher Mercedes +44.464
6 Nico Rosberg Mercedes +48.674
7 Adrian Sutil Force India +59.713
8 Felipe Massa Ferrari +1:06.076
9 Vitaly Petrov Lotus Renault +1:11.917
10 Pastor Maldonado Williams +1:17.615
11 Paul di Resta Force India +1:23.994
12 Kamui Kobayashi Sauber +1:31.976
13 Bruno Senna Lotus Renault +1:32.985
14 Jarno Trulli Team Lotus +1 Ronde
15 Heikki Kovalainen Team Lotus +1 Ronde
16 Rubens Barrichello Williams +1 Ronde
17 Jerome d'Ambrosio Virgin +1 Ronde
18 Timo Glock Virgin +1 Ronde
19 Vitantonio Liuzzi HRT +1 Ronde
DNF Sergio Perez Sauber +17 Ronden
DNF Daniel Ricciardo HRT +31 Ronden
DNF Lewis Hamilton McLaren +32 Ronden
DNF Sebastien Buemi Toro Rosso +38 Ronden
DNF Jaime Alguersuari Toro Rosso +44 Ronden


Voorlopige coureursstand na België

Pos. Rijder Team Punten
1 Sebastian Vettel Red Bull 259
2 Mark Webber Red Bull 167
3 Fernando Alonso Ferrari 157
4 Jenson Button McLaren 149
5 Lewis Hamilton McLaren 146
6 Felipe Massa Ferrari 74
7 Nico Rosberg Mercedes Grand Prix 56
8 Michael Schumacher Mercedes Grand Prix 42
9 Vitaly Petrov Lotus Renault 34
10 Nick Heidfeld Lotus Renault 34
11 Kamui Kobayashi Sauber 27
12 Adrian Sutil Force India F1 24
13 Sebastien Buemi Scuderia Toro Rosso 12
14 Jaime Alguersuari Scuderia Toro Rosso 10
15 Paul di Resta Force India F1 8
16 Sergio Perez Sauber 8
17 Rubens Barrichello Williams 4
18 Pastor Maldonado Williams 1
19 Bruno Senna Renault 0
20 Pedro de la Rosa Sauber 0
21 Jarno Trulli Team Lotus 0
22 Vitantonio Liuzzi HRT F1 Team 0
23 Jerome d'Ambrosio Virgin Racing 0
24 Heikki Kovalainen Team Lotus 0
25 Timo Glock Virgin Racing 0
26 Narain Karthikeyan HRT F1 Team 0
27 Daniel Ricciardo HRT F1 Team 0
28 Karun Chandhok Team Lotus 0


Voorlopige constructeursstand na België

Pos. Team Punten
1 Red Bull 426
2 McLaren 295
3 Ferrari 231
4 Mercedes Grand Prix 98
5 Lotus Renault 68
6 Sauber 35
7 Force India F1 32
8 Scuderia Toro Rosso 22
9 Williams 5
10 Team Lotus 0
11 HRT F1 Team 0
12 Virgin Racing 0

Mourinho: "Lastercampagne tegen mij"

José Mourinho klaagt over de manier waarop hij in Spanje behandeld wordt. "Er wordt een lastercampagne tegen mij gevoerd", aldus de trainer van Real Madrid.

De Portugees, die onlangs bij de wedstrijd om de Super Cup tegen Barcelona weer in opspraak kwam, vind dat hij niks verkeerd doet. "Men loopt mij te zoeken. Met alle stenen die in mijn richting worden gegooid kan ik een kasteel bouwen. Ik doe waarin ik geloof en ik zeg wat ik voel. Daar is toch niets mis mee."

CD: Lenny Keylard - Jah is the Remedy, Love is the Cure

Hij was misschien wel de grootste verrassing van het eerste seizoen van The Voice Of Holland: Lenny Keylard. Een rustige, wazige jongen van 23 uit Zaandam met een rastakapsel. Vanaf de eerste ontmoeting blijkt al dat Keylard een bijzonder talent is. Een talent met één missie: het zingen van reggaeliedjes. Met die doelstellingen weet Lenny het ver te schoppen in het team van Roel van Velzen. Met onder andere de gedoodverfde winnaar in de persoon van Ben Saunders als directe concurrent in het team van Van Velzen staat Lenny knap zijn mannetje en weet hij zich tot de laatste acht kandidaten van het programma te zingen. 8Ball Music, het label dat op alle The Voice-deelnemers een eerste optie had, besloot om de in de zorg werkende lenny een contract aan te bieden. Jah is the Remedy, Love is the Cure is het resultaat.

Taekwondo-icoon Oude Luttikhuis overleden

Taekwondo-icoon Ben Oude Luttikhuis is zaterdag op 59-jarige leeftijd in Seoul overleden. Dat meldt de bond op de website.

Oude Luttikhuis werd in het verleden twee keer Europees kampioen en won vijftien nationale titels. Ook eindigde hij een keer als derde bij het WK. Hij was als bondscoach en bestuurder vele jaren bij de bond betrokken.

Oude Luttikhuis zou in Seoul een hoge onderscheiding krijgen voor zijn rol in het taekwondo. Hij overleed daar plotseling.

Brad Pitt redt leven van figurant

Brad Pitt heeft het leven gered van een figurant op de set van World War Z. De 47-jarige acteur was aan het filmen in Schotland toen een vrouw viel en dreigde vertrapt te worden door zevenhonderd mensen die voor een scène moesten vluchten voor zombies. Pitt zag het gebeuren en hielp haar overeind.

"Veel mensen raakten gewond en Brad redde een vrouw die was gevallen", vertelt een aanwezige aan de boulevardkrant The Scottisch Sun. "Ze kon het niet geloven dat Brad haar heeft gered. Hij had geen tijd om met haar te praten maar achteraf heeft ze hem verteld hoe dankbaar ze is." De vrouw heeft alleen een verwonding aan haar knie opgelopen.

De vrouw is niet de enige die gewond is geraakt op de set van World War Z. Tijdens de vechtscènes liepen veel mensen blauwe plekken en schaafwonden op. Ook werd een figurant door een auto aangereden, maar deze kwam met de schrik vrij.

Ryan Reynolds en Sandra Bullock werken weer samen

Ryan Reynolds en Sandra Bullock gaan stemmen inspreken voor de animatieserie And Then There Was Gordon. Reynolds schrijft mee aan het script en Bullock gaat de serie produceren, schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline.

Reynolds en Bullock speelden in 2009 samen in de comedy The Proposal. De twee krijgen geen genoeg van elkaar en hebben ook plannen om samen in de film Most Wanted te verschijnen.

De 34-jarige acteur en de 47-jarige Bullock zijn al jaren goede vrienden. Er wordt regelmatig gespeculeerd over een liefdesrelatie, maar de twee beweren dat er niet meer is dan vriendschap.


Ryan Reynolds en Sandra Bullock werken weer samen (Foto: Novum)

[WK] Blake wilde winnen voor Bolt

Yohan Blake won eerder vandaag de 100 meter bij het WK atletiek in Daegu. Na afloop droeg de Jamaicaanse atleet de wereldtitel op aan zijn gediskwalificeerde landgenoot Usain Bolt.

"Ik voelde dat ik deze race voor hem ging winnen”, aldus Blake die met Bolt traint. Overigens was hij vlak na zijn winst behoorlijk van slag. "Ik heb er geen woorden voor. Usain Bolt is er altijd voor mij geweest. Ik zou wel kunnen huilen.”

Frankrijk wil bankentaks in november

De Franse regering wil bij de G20-top in november een concreet besluit over de invoering van een belasting op financiële transacties.

Dat zei de Franse minister van Financiën François Baroin in een interview met de Franse zondagskrant Le Journal de Dimanche.

"We werken aan een voorstel dat we in september aan de Europese Unie voorleggen en dat in de herfst zal worden bestudeerd", aldus Baroin. "We zijn vastbesloten resultaten te halen op de G20-top van 3 en 4 november in Cannes."

De Franse president Nicolas Sarkozy en de Duitse bondskanselier Angela Merkel riepen eerder deze maand al op tot de omstreden belasting op financiële transacties. Banken zien niets in het plan. Zij waarschuwden de afgelopen weken meermaals voor de schadelijke gevolgen die zo'n heffing zou hebben op de kredietverlening en daarmee op de economische groei.

Frankrijk wil bankentaks in november
Frankrijk wil bankentaks in november (Foto: ANP)

Uitslag De Graafschap - ADO Den Haag

Om half één begon in Doetinchem de competitiewedstrijd tussen De Graafschap en ADO Den Haag. Hieronder vind je de uitslag.

De Graafschap

0 - 3

ADO Den Haag


   45' Radosavljevic
 83' Verhoek
 87' v. Duinen
 
 Gele kaart: Meijer, (De Graafschap), Radosavljevic, (ADO Den Haag)
 Rode kaart: Fränkel (77/2xg) (De Graafschap),
 
Stadion: De Vijverberg, Doetinchem
Toeschouwers: 11.147
Arbiter: v. Sichem
 
Opstelling:   Opstelling:
Terol
Evers
Wormgoor
v.d.Pavert (Jansen/61)
Fränkel
Rose
Meijer (Johnson/61)
De Leeuw
Breinburg
Poepon
El Hassnaoui (Kujala/46)
  Coutinho
Ammi (Mulders/29)
Supusepa
Kum
Lukbík
Leeuwin
Radosavljevic (v. Duinen/46)
Toornstra
Verhoek
Immers
Elbers (Chery/75)


ADO Den Haag wint bij De Graafschap (Foto: Pro Shots)

Groep mishandelt agent in Sittard

Een agent heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Markt in Sittard diverse kneuzingen opgelopen toen hij door acht mensen werd mishandeld.

Een collega van de agent moest de wapenstok gebruiken om de belaagde agent te bevrijden, maakte de politie zondag bekend.

De agent was rond sluitingstijd van de cafés tussenbeide gekomen toen twee mannen insloegen op een derde man. De twee mannen, geholpen door zes anderen, schopten en sloegen vervolgens de agent. Een van de twee mannen die begonnen, een 23-jarige Sittardenaar, is opgepakt.

[WK] Diskwalificatie Bolt, titel naar Blake

Usain Bolt heeft zijn wereldtitel op de 100 meter niet kunnen verlengen. De Jamaicaan maakte een valse start en werd daardoor direct gediskwalificeerd. De titel ging alsnog naar Jamaica, want Yohan Blake was met 9,92 de titel.

De zilveren medaille ging naar de Amerikaan Walter Dix in 10,08, terwijl het brons ging naar Kim Collins (10,09).


Usain Bolt gediskwalificeerd in finale 100 meter (Foto: Pro Shots)

Uitslagen Topklasse zaterdagamateurs

Gisteren werd de tweede speelronde in de Topklasse bij de zaterdagamateurs afgewerkt. Slechts zeven duels vonden doorgang. De regen had het veld van Katwijk onbespeelbaar gemaakt, zodat al in de tweede speelronde de eerste afgelasting een feit werd. Na twee speelronden zijn er nog maar twee teams zonder puntverlies. Landskampioen IJsselmeervogels won thuis van promovendus SVZW, terwijl ook SC Genemuiden de tweede driepunter mocht bijschrijven op eigen veld tegen FC Lisse.

Spakenburg kreeg een opvallend pak slaag en beleeft een slechte week. Eerder deze week werd de titelkandidaat al uitgeschakeld in de KNVB-beker. Op bezoek bij GVVV, een nieuwkomer in de Topklasse, verloren de Blauwen met liefst 5-2. Onderin is ARC de enige ploeg die nog geen enkel punt heeft bemachtigd. De Alphenaren, die vorig seizoen na een indrukwekkende eindsprint alsnog in de Topklasse bleven, verloren met 4-2 bij Excelsior '31.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
Capelle Harkemase Boys 3-0
Excelsior '31 ARC 4-2
GVVV Spakenburg 5-2
HHC Hardenberg Noordwijk 0-3
Katwijk Barendrecht afg
Montfoort Rijnsburgse Boys 0-3
SC Genemuiden FC Lisse 3-1
IJsselmeervogels SVZW 3-1

Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 SC Genemuiden 2 2 0 0 6 7-3
2 IJsselmeervogels 2 2 0 0 6 6-3
3 GVVV 2 1 1 0 4 8-4
4 Capelle 2 1 1 0 4 5-2
5 Rijnsburgse Boys 2 1 1 0 4 5-2
6 Excelsior '31 2 1 0 1 3 5-4
7 Noordwijk 2 1 0 1 3 5-4
8 Spakenburg 2 1 0 1 3 4-6
9 Barendrecht 1 0 1 0 1 3-3
10 Katwijk 1 0 1 0 1 0-0
11 FC Lisse 2 0 1 1 1 3-5
12 SVZW 2 0 1 1 1 2-4
13 HHC Hardenberg 2 0 1 1 1 2-5
14 Montfoort 2 0 1 1 1 1-4
15 Harkemase Boys 2 0 1 1 1 0-3
16 ARC 2 0 0 2 0 4-7

'Grote Griekse banken gaan fuseren'

Twee van de drie grootste banken in Griekenland staan volgens diverse internationale persbureaus op het punt te fuseren. Met de samensmelting, die naar verwachting maandag wordt aangekondigd, ontstaat de grootste bank in het zuidoosten van Europa.

Eurobank en Alpha Bank gaan samen in een poging de hevige recessie in het land te doorstaan. Met hulp van het Qatarese staatsinvesteringsfonds, nu al aandeelhouder van Alpha Bank, moet een concern ontstaan met 150 miljard euro aan bezittingen, 8 miljoen klanten en 80 miljoen euro aan deposito's.

De Griekse bankensector ligt zwaar onder vuur door de schuldencrisis die het land al bijna 2 jaar in zijn greep heeft. Banken zien veel kapitaal naar het buitenland verdwijnen, terwijl hun eigen bezittingen steeds minder waard worden. Analisten verwachten in de komende tijd meer bankfusies in het geplaagde land.

[GP2] Uitslag Race 2 België

Luca Filippi heeft de tweede race van de GP2 Series op Spa-Francorchamps op zijn naam geschreven. De Italiaan was in de Belgische Ardennen te sterk voor Jules Bianchi en Josef Kral. Giedo van der Garde kwam door problemen niet verder dan een twintigte plaats.

Kral mocht van poleposition starten en behield na de start de leiding. Johnny Cecotto kende de beste start door vanaf de elfde plaats in een paar bochten tijd op te rukken naar de tweede stek. Ook Van der Garde kende een goede start, maar door problemen met zijn voorvleugel moest hij na enkele ronden een bezoek aan de pits brengen en kwam daarna niet meer in het stuk voor.

Een harde crash van Fabio Leimer bij Eau Rouge-Raidillon zorgde er voor dat de safety car naar buiten moest komen. Deze ging acht ronden voor het einde weer naar binnen, waarna Kral meteen een gaatje kon slaan.  Cecotto probeerde daarachter de rest van het veld tegen te houden, maar hij zag de ene na de andere rijder passeren en hield uiteindelijk een achtste plaats over.

Filippi had Kral al snel in het vizier en passeerde de Tsjech dan ook. In de voorlaatste ronde deed Bianchi hetzelfde, waardoor de Fransman nog tweede werd, voor Kral die kampioen Romain Grosjean nipt achter zich wist te houden.

Uitslag race 2

Pos. Rijder Team Tijd
1 it Luca Filippi Coloni 39:34.834
2 Jules Bianchi Lotus ART +4.476
3 Josef Kral Arden +6.857
4 Romain Grosjean DAMS +7.685
5 Sam Bird iSport +8.993
6 Dani Clos Racing Engin. +12.952
7 Esteban Gutierrez Lotus ART +14.364
8 Johnny Cecotto Jr. Ocean Racing +19.360
9 Brendon Hartley Ocean Racing +19.634
10 Davide Valsecchi Team Air Asia +20.192
11 Adam Carroll Super Nova +21.472
12 Marcus Ericsson iSport +22.033
13 Christian Vietoris Racing Engin. +22.348
14 Jolyon Palmer Arden +22.917
15 Michael Herck Coloni +23.672
16 Max Chilton Carlin +27.960
17 Rodolfo Gonzalez Trident +28.510
18 Pal Varhaug DAMS +28.540
19 Charles Pic Barwa Addax +28.853
20 Giedo van der Garde Barwa Addax +29.374
21 Fairuz Fauzy Super Nova +59.072
DNF Mikhail Aleshin Carlin +5 Ronden
DNF Julián Leal Rapax +5 Ronden
DNF Luiz Razia Team Air Asia +6 Ronden
DNF Fabio Leimer Rapax +11 Ronden


Stand

Pos. Rijder Team Punten
1 Romain Grosjean DAMS 78
2 Jules Bianchi ART Grand Prix 47
3 Giedo van der Garde Addax 46
4 Charles Pic Addax 42
5 Luca Filippi Coloni Motorsport 39
6 Sam Bird iSport International 36
7 Davide Valsecchi Team Air Asia 30
8 Dani Clos Racing Engineering 30
9 Christian Vietoris Racing Engineering 25
10 Marcus Ericsson iSport International 25
11 Luiz Razia Team Air Asia 19
12 Stefano Coletti Trident Racing 16
13 Josef Kral Arden International 15
14 Esteban Gutierrez ART Grand Prix 9
15 Fabio Leimer Rapax 8
16 Alvaro Parente Carlin Motorsport 8
17 Fairuz Fauzy Super Nova International 5
18 Brendon Hartley Ocean Racing Technology 4
19 Max Chilton Carlin Motorsport 4
20 Adam Carroll Super Nova International 2
21 Michael Herck Coloni Motorsport 1

Vluchten naar VS geannuleerd door Irene

Ongeveer tien vluchten van Schiphol naar het oosten van de Verenigde Staten zijn zondag geannuleerd vanwege orkaan Irene. Het gaat om vluchten naar onder meer New York, Boston en Newark.

De orkaan trekt in noordelijke richting langs de Amerikaanse oostkust. Zeker acht mensen zijn om het leven gekomen door het natuurgeweld. Irene heeft zaterdagavond New York bereikt.

De Amsterdamse luchthaven raadt passagiers van vluchten die de Amerikaanse oostkust als bestemming hebben aan contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij en de berichtgeving op teletekst te volgen in verband met mogelijke annuleringen.


Vluchten naar VS geannuleerd door Irene (Foto: Novum)

[WK] Sintnicolaas vijfde op tienkamp

Eelco Sintnicolaas heeft een prima prestatie neergezet bij het wereldkampioenschap atletiek in Daegu. In de Zuid-Koreaanse stad eindigde hij met 8298 punten als vijfde op de tienkamp. De wereldtitel ging naar de Amerikaan Trey Hardy met 8607 punten.

Sintnicolaas zette in de afsluitende 1.500 meter de aanval in op de plaatsen voor hem. Hij wist één plaats goed te maken en werd uiteindelijk vijfde. Sintnicolaas, die zilver won vorig jaar bij het EK, kwam vijftien punten te kort voor de vierde plaats.

[WK roeien] Holland Acht naar halve eindstrijd

Bij het WK roeien in het Sloveense Bled heeft de Holland Acht bij de mannen de halve finale bereikt. De ploeg eindigde in zijn serie als tweede achter olympisch kampioen Canada, wat voldoende was voor plaatsing voor de halve finales op woensdag.

De lichte twee-zonder met Arnoud Greidanus en Joeri Bruschinski moeten, net als de lichte mannenvier, zullen uit moeten komen in de herkansing. Beide formaties eindigden als derde in hun serie, wat niet voldoende was voor directe plaatsing voor de halve finale.

Onderzoek naar uitbuiting Polen

De Arbeidsinspectie heeft donderdag een inval gedaan bij een tuindersbedrijf in het Noord-Brabantse Aarle-Rixtel. Zo'n negentig Oost-Europese werknemers zouden lange tijd bij het bedrijf zijn uitgebuit.

Er werd onder meer gecontroleerd of de werknemers illegaal aan het werk waren en of ze wel genoeg betaald kregen. De politie laat zondag weten dat uit de eerste bevindingen is gebleken dat de huisvesting voor de werknemers niet in orde was. De gemeente Laarbeek heeft 46 werknemers elders ondergebracht. Zij hebben hun spullen zaterdagavond onder politiebegeleiding opgehaald.

De politie onderzoekt de leef- en werkomstandigheden van de werknemers. Aan de hand van hun verklaringen wordt bekeken of er sprake is van strafbare feiten.

Engelsman vast door diefstal 1500 kilo koper

Een 32-jarige Engelsman is vrijdagnacht in het Drentse Schoonebeek aangehouden op verdenking van de diefstal van vijftienhonderd kilo koper. Dat heeft de politie zondag bekendgemaakt.

Agenten hielden de man aan op de Bultweg. In zijn bestelbus stond een katrol van anderhalve meter hoog met daarop duizend tot vijftienhonderd kilo aan koperkabel. Het is nog niet duidelijk waar de enorme hoeveelheid koper vandaan komt. De politie is op zoek naar de eigenaar.

De Engelsman zit vast voor verhoor.


Engelsman vast door diefstal 1500 kilo koper (Foto: Novum)

Bom ontploft in vakantieoord Turkije

Op een strand in een vakantieoord in de Turkse stad Kemer is zondagochtend een bom ontploft. Zes mensen raakten lichtgewond. Dat heeft de Turkse nieuwszender NTV gemeld.

Volgens de NTV was de bom in het zand begraven en raakten de meeste mensen gewond door rondvliegende stenen. Niemand heeft de verantwoordelijkheid voor de explosie opgeëist, maar Koerdische rebellen hebben in het verleden vaker aanvallen uitgevoerd op vakantieoorden.

Het vakantieoord ligt in de Turkse provincie Antalya en is populair onder Duitse, Nederlandse en Russische toeristen.

[WK] Jeilan onttroont Bekele op 10.000 meter

Ibrahim Jeilan is de nieuwe wereldkampioen op de 10.000 meter. Bij het wereldkampioenschap in Daegu liep de Ethiopiër naar 27.13,81 en bleef daarmee de Brit Mohamed Farah twee tienden voor. Het brons ging ook naar Ethiopië; Imane Merga kwam op respectabele afstand als derde binnen.

Lang bleef er een groep bij elkaar, dat grotendeels bestond uit Afrikanen. In de slotronde ging Farah er hard vandoor en pakte een aantal meters. In de laatste tweehonderd meter kwam Jeilan steeds dichterbij en wist de Brit in de slotmeters te passeren. De uittredend wereldkampioen Kenenisa Bekele, die de laatste vier keer wereldkampioen werd, moest al vroeg opgeven in de wedstrijd met een blessure.

Lukaku: "Dit smaakt naar meer"

Romelu Lukaku maakte gisteren zijn officiële debuut voor Chelsea. De aanvaller viel enkele minuten voor tijd in.

Chelsea versloeg gistermiddag Stoke City met 3-1. Enkele minuten voor tijd mocht Lukaku nog even meedoen. De aanvaller is dolenthousiast over zijn eerste minuten in het Chelsea-shirt. "Dit gaf me een zalig gevoel en smaakt zeker naar meer", aldus de tiener tegen SkySports. "Ik wil nog veel spelen."

Lukaku kreeg in die paar minuten zelfs nog een grote kans op een treffer. "Ik had inderdaad kunnen scoren, maar ik heb het team ook op een andere manier kunnen helpen. Dat is het belangrijkste."

Lukaku zegt wel te moeten wennen aan het fysieke spel van de Premier League. "De teams geven zich fysiek ook voor de volle honderd procent. Dat is nog wat wennen, maar ik houd van die omstandigheden."

'Artsen moeten klantgerichter worden'

Artsen moeten leren hun patiënten als klant te behandelen. Daarvoor pleit voorzitter van de artsenorganisatie KNMG, prof. dr. Arie C. Nieuwenhuijzen Kruseman.

Ze hebben de afgelopen decennia al veel geleerd in de omgang met patiënten, maar velen nog niet genoeg, stelt hij. Als voorbeeld noemt hij vaak lange wachttijden voordat patiënten aan de beurt zijn, zonder dat de dokter daarvoor excuses aanbiedt.

Snowboarder De Jong behaalt podiumplaats

In Europa is het nog lang geen winter, maar de snowboarders zijn al aan hun wereldbekerseizoen begonnen. Ze zijn neergestreken in Nieuw-Zeeland waar Dimi de Jong op de halfpipe meteen een derde plaats bemachtigde achter de Fin Janne Korpi en de Chinees Yiwei Zhang.

"Ik ben echt blij. Het niveau was enorm hoog," zei de pas 16-jarige De Jong. Hij kreeg van de jury in de finale 88 punten. Korpi kreeg 93 punten, terwijl Zhang 90,8 punten kreeg toebedeeld.

[US Open] De Bakker morgen in actie

Thiemo de Bakker zal morgen als enige Nederlander in actie komen op de openingsdag van de US Open. De Westlander is op baan veertien ingeroosterd in de derde partij. Hij zal het op moeten nemen tegen de Tunesische qualifier Malek Jaziri.

Het is nog de vraag of alle partijen morgen doorgaan, want orkaan Irene kan het speelschema in de war gooien. Robin Haase, Arantxa Rus, Michaëlla Krajicek en Jesse Huta Galung komen later deze week in New York in actie.

[WK] Martina niet naar finale 100 meter

Sprinter Churandy Martina heeft de finale van de 100 meter niet gehaald. De gewezen Antilliaan werd in zijn halve finale zesde in 10.29 seconden. De Jamaicanen Yohan Blake en Usain Bolt en Kim Collins van Saint Kitts en Nevis waren de winnaars van de drie halve finales. Blake zette met 9,95 seconden de snelste tijd neer.

Naast Blake en Bolt doet ook Nesta Carter namens Jamaica mee aan de finale. Walter Dix is de enige Amerikaan terwijl Frankrijk vertegenwoordigd wordt door Christophe Lemaître en Jimmy Vicaut. Daniel Bailey uit Antigua is de laatste man in de eindstrijd.

[GP3] Uitslag Race 2 Spa-Francorchamps

Richie Stanaway heeft in zijn debuutweekend in de GP3 Series meteen de tweede race op Spa-Francorchamps op zijn naam geschreven. De Nieuw-Zeelander bleef zijn teamgenoot James Calado en Nico Müller voor. Van de Nederlanders werd Thomas Hylkema als 21e afgevlagd, terwijl Nigel Melker uitviel.

Stanaway mocht van poleposition vertrekken, maar kende een slechte start. Omdat de anderen hier niet van konden profiteren kon de Nieuw-Zeelander de leiding behouden. Hij bleef Müller en de goed gestarte Adrian Quaife-Hobbs. Laatstegenoemde pakte even later zelfs plaats twee, maar moest daarna met een technisch probleem opgeven.

Calado was als vijfde gestart, maar viel meteen terug naar een zevende stek. Van daar uit begon de Brit aan een indrukwekkende inhaalrace die hem uiteindelijk de tweede stek zou brengen. Melker vocht ondertussen een strijd uit met de winnaar van gisteren Valtteri Bottas. De Nederlander was iets te gretig en botste in de derde ronde tegen de bolide van Bottas aan, waarna hij uitviel en de Fin uiteindelijk nog terugzakte naar een negentiende plaats.

Uitslag race 2

Pos. Rijder Team Tijd
1 Richie Stanaway Lotus ART 26:47.675
2 James Calado Lotus ART +4.007
3 Nico Muller Jenzer +7.126
4 Michael Christensen RSC Mücke +16.441
5 Simon Trummer MW Arden +17.081
6 Alex Fontana Jenzer +19.013
7 Conor Daly Carlin +28.056
8 Ivan Lukashevich Status +29.348
9 Rio Haryanto Manor +32.482
10 Marlon Stockinger Atech CRS +32.534
11 Antonio Felix da Costa Status +33.189
12 Zoël Amberg Atech CRS +36.271
13 Nick Yelloly Atech CRS +42.505
14 Tamas Pal Kiss Tech 1 +44.434
15 Maxim Zimin Jenzer +44.881
16 Gabriel Chaves Addax +45.707
17 Daniel Mancinelli RSC Mücke +46.160
18 Leonardo Cordeiro Carlin +46.479
19 Valtteri Bottas Lotus ART +48.235
20 Dean Smith Addax +50.297
21 Thomas Hylkema Tech 1 +2:07.765
DNF Adrian Quaife-Hobbs Manor +5 Ronden
DNF Tom Dillmann Addax +5 Ronden
DNF Nigel Melker RSC Mücke +10 Ronden
DNF Alexander Sims Status +11 Ronden
DNF Mitchell Evans MW Arden +11 Ronden
DNF Aaro Vainio Tech 1 +11 Ronden
DNF Callum MacLeod Carlin +11 Ronden
DNF Lewis Williamson MW Arden +12 Ronden
DNF Matias Laine Manor +12 Ronden


Stand

Pos. Rijder Team Punten
1 Valtteri Bottas Lotus ART 52
2 James Calado Lotus ART 47
3 Nigel Melker RSC Mücke Motorsport 38
4 Alexander Sims Status Grand Prix 35
5 Adrian Quaife-Hobbs Manor Racing 33
6 Lewis Williamson MW Arden 31
7 Mitchell Evans MW Arden 28
8 Nico Muller Jenzer Motorsport 27
9 Andrea Caldarelli Tech 1 Racing 20
10 Rio Haryanto Manor Racing 19
11 Michael Christensen RSC Mücke Motorsport 19
12 Dean Smith Addax Team 17
13 Tom Dillmann Carlin 15
14 Aaro Vainio Tech 1 Racing 12
15 Tamas Pal Kiss Tech 1 Racing 11
16 Antonio Felix da Costa Status Grand Prix 8
17 Gabriel Chaves Addax Team 8
18 Richie Stanaway Lotus ART 7
19 Nick Yelloly Atech CRS GP 7
20 Conor Daly Carlin 7
21 Luciano Bacheta RSC Mücke Motorsport 4
22 Simon Trummer MW Arden 2
23 Alex Fontana Jenzer Motorsport 1

Mogelijk opnieuw auto beschoten

Op de A29 is zondagochtend mogelijk opnieuw een auto beschoten. In de buurt van de Heinenoordtunnel sneuvelde rond 09.00 uur de achterruit van een auto. Een grote zoektocht naar de eventuele schutter leverde niets op, meldt het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD).

De automobilist had het vermoeden dat er vanuit de berm op zijn voertuig was geschoten. De politie startte meteen een zoekactie, waarbij onder meer een helikopter werd ingezet. Er werd echter in de omgeving geen verdachte aangetroffen.

Sinds het begin van deze maand zijn er op wegen rond Rotterdam tientallen auto's beschoten. Het is niet duidelijk of het om één schutter gaat. Volgens het KLPD zou er ook sprake kunnen zijn van kopieergedrag. Het Openbaar Ministerie heeft een beloning van tienduizend euro uitgeloofd voor de gouden tip.

Dzsudzsák breekt sleutelbeen

Voor Balázs Dzsudzsák is het voetbalseizoen mogelijk ten einde. De Hongaar brak zaterdag in dienst van zijn club Anzhi Makhachkala zijn sleutelbeen.

Dzsudzsák moest zich noodgedwongen na acht minuten al laten vervangen. Hij werd per brancard van het veld gedragen. De international kwam ongelukkig in botsing met een tegenstander. Hierbij brak hij zijn sleutelbeen.

De oud-speler van PSV is hierdoor misschien de rest van het Russische voetbalseizoen uitgeschakeld.

Noor met wapens, springstof en uniform gepakt

De Noorse politie heeft vrijdag in Oslo een 33-jarige man aangehouden, nadat agenten in zijn huis een of meerdere wapens, springstof en twee politie-uniformen hadden gevonden. Dat bevestigde een politiewoordvoerder zondag.

De man zou in zijn woonplaats Nordre Buskerud een of meerdere personen hebben bedreigd. Meer wil de zegsman niet kwijt.

De man is in de jaren negentig al een keer veroordeeld voor wapenbezit, het doorverkopen van wapens aan rechtsextremisten en het hebben van politie-uniformen.

Noor met wapens, springstof en uniform gepakt
Noor met wapens, springstof en uniform gepakt (Foto: ANP)

Recordaantal teken gevangen

Dit jaar is in Nederland een recordaantal teken gevangen. Op de twaalf vanglocaties van de Wageningen Universiteit werden tot nu toe 13.593 teken gevangen. Dat is nu al meer dan de afgelopen vier jaar, meldt natuurbericht.nl zondag.

De universiteit had juist verwacht dat er dit jaar minder teken zouden worden gevangen dan voorgaande jaren vanwege de vorst in december vorig jaar en het droge voorjaar. Onderzoekers hebben nog geen verklaring voor de recordvangst. Mogelijk komt het doordat er minder gastheren zoals vogels en muizen zijn. Daardoor zitten meer teken te wachten op zo'n gastheer en hebben ze meer kans om gevangen te worden door de medewerkers van universiteit.

Het percentage teken dat de ziekte van Lyme kan overdragen, is nog niet bekend. De afgelopen jaren was dat ruim 15 procent.

VVD loopt uit op PVV in peiling

De VVD loopt in populariteit weer uit op de PVV. In de wekelijkse peiling van Maurice de Hond krijgt de partij 31 zetels in de Tweede Kamer, een meer dan vorige week. De partij van Geert Wilders levert juist een zetel in en komt uit op 28.

De gedoogcoalitie van VVD, CDA en PVV komt in de peiling net als vorige week uit op 73 zetels, dat zijn er drie minder dan ze nu bezetten in het parlement. De PvdA krijgt er in de peiling ten koste van de ChristenUnie een zetel bij en komt uit op 19. Bij de overige partijen zijn er geen verschuivingen.

De opiniepeiler stelde deze week ook vragen over de bezuinigingen van het kabinet. Daaruit blijkt dat de meeste Nederlanders (58 procent) het eens zijn met de hoogte van het te bezuinigen bedrag van achttien miljard euro, maar niet met de manier waarop het kabinet het bedrag invult. Ook denkt de helft van de Nederlanders dat de economie geschaad wordt door achttien miljard euro te willen bezuinigen.

Bijna 60 procent vindt bovendien dat het kabinet gezien het bedrag dat ter beschikking is gesteld voor hulp aan Griekenland wel minder had kunnen bezuinigen. Bijna 80 procent vindt dat de overheid heel veel geld verspilt.

Opnieuw dode in Damascus

Ten minste een persoon is zondag door een scherpschutter gedood in Suqba, een buitenwijk van de Syrische hoofdstad Damascus. Dat heeft het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten gezegd.

Het Syrische regime had de bevolking al gewaarschuwd niet opnieuw de straat op te gaan in Damascus. Regeringstroepen trokken zaterdagnacht de onrustige wijk binnen.

Volgens het Lokale Coördinatie Comité, een verbond van activisten die het verzet tegen president Bashar Assad in kaart brengen, voeren de regeringstroepen ook arrestaties uit en is er geweervuur te horen in delen van de stad.

Zie Ze Vliegen scoort ondanks kritiek

De tweede aflevering van de komedieserie Zie Ze Vliegen werd zaterdagavond ondanks veel kritiek goed bekeken. De show trok 1,2 miljoen kijkers, blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek. Zie Ze Vliegen was het op drie na best bekeken programma van zaterdagavond.

Op verschillende sociale media werd vorige week na de eerste aflevering de nieuwe show met de grond gelijk gemaakt. Carlo Boszhard vertaalde het Britse Come Fly With Me naar het Nederlands, maar deze versie zou minder goed zijn dan de Britse. Toch keken er 155 duizend mensen meer naar Zie Ze Vliegen dan vorige week.

Zie Ze Vliegen moest het Achtuurjournaal en Studio Sport, met beiden meer dan anderhalf miljoen kijkers, voor zich laten. Ook legt Zie Ze Vliegen het wederom net af tegen My Name Is. Meer dan 1,3 miljoen mensen keken naar de talentenjacht waarin deelnemers hun idool imiteren.

De spelshow van Jan Smit, Lang Leve de Tv, staat op de zesde plaats in de kijkcijferlijst. Hier keken ruim een miljoen mensen naar. Lotto Weekend Miljonairs scoorde iets beter dan vorige week met 600.000 mensen die afstemden op de quiz die gepresenteerd wordt door Jeroen van der Boom.

RTL Woonmagazine keerde sinds jaren terug op televisie trok een half miljoen kijkers. Nicolette van Dam is de presentatrice van de show die in een nieuw jasje is gestoken.

[WK] Sintnicolaas stijgt naar vijfde plaats

Tienkamper Eelco Sintnicolaas staat na acht onderdelen vijfde bij het WK in Daegu. Vandaag legde hij de 110 meter horden af in 14,42 seconden, gooide hij de discus 42,23 meter ver en sprong hij met de polsstok over 5,20 meter. Vooral die laatste prestatie bezorgde hem veel punten. Hij sprong het hoogst van alle tienkampers.

De leiding op de tienkamp is in handen van de Amerikaan Trey Hardee met 7.088 punten. Ook zijn landgenoot Ashton Eaton zit boven de zevenduizend punten: 7.021. De Cubaan Leonel Suarez staat met 6.842 punten derde, maar voelt de hete adem van Aleksey Drozdov in zijn nek. De Rus heeft 6.834 punten. Sintnicolaas behaalde 6.769 punten.

Brood: "Sno belangrijk gebleken"

RKC Waalwijk is tot dusver dé verrassing dit seizoen. De promovendus verzamelde in vier duels al zeven punten. Trainer Ruud Brood kan dan ook niet meer dan tevreden zijn.

Gisteravond versloegen de Waalwijkers in eigen huis NAC Breda (2-1). Opvallend was de naam van de eerste doelpuntenmaker. Evander Sno werd onlangs een contract aangeboden, nadat de middenvelder een tijd werkloos was geweest. Brood is positief verrast door de rol van Sno.

"Verrassend", aldus de oefenmeester tegen De Telegraaf. "Sno is belangrijk gebleken." RKC staat inmiddels dus al op zeven punten en dat is nu al aanzienlijk beter dan twee jaar geleden. "Toen haalden we ons eerste punt pas na zes of zeven wedstrijden."

Door de overwinning van gisteravond staat RKC momenteel op de vijfde plaats. Daarbij moet wel gezegd worden dat de Waalwijkers één wedstrijd meer gespeeld hebben dan de meeste ploegen.

Meer doden door tyfoon in Filipijnen

De tyfoon Nanmadol, die vrijdag in de Filipijnen aan land kwam, heeft zondag het bergachtige noorden van het land bereikt. Tot dusver zijn zeker acht mensen door het noodweer omgekomen, zes worden nog vermist.

Rukwinden bliezen zondag een betonnen muur omver, die vervolgens op een restaurant viel. Een van de aanwezigen kwam om het leven. Zaterdag kwamen al drie mensen om het leven toen een aardverschuiving een muur rondom een vuilnisbelt deed instorten. Het vuilnis begroef drie nabijgelegen krotten onder tonnen afval. Twee kinderen werden door de vuillawine gedood. Vijf andere Filipijnen kwamen eerder al om door het noodweer.

Namnadol kwam vrijdag met windsnelheden tot 230 kilometer per uur aan land. Het is de sterkste tyfoon in de Filipijnen tot dusver dit jaar. De verwachting is dat de tyfoon de Filipijnen later zondag verlaat. Maandag wordt Taiwan waarschijnlijk getroffen door Nanmadol, aldus Taiwanese meteorologen.

Rustige nacht in Culemborgse wijk Terweijde

In de Culemborgse wijk Terweijde hebben zich in de nacht van zaterdag op zondag geen incidenten voorgedaan. Een politiewoordvoerder laat zondagochtend weten dat de nacht rustig is verlopen.

De politie had extra agenten ingezet nadat het vrijdag onrustig werd in de wijk toen de ruiten van een woning in de Diepenbrockstraat waren ingegooid. Steeds meer groepjes gingen de straat op, waarna de politie duidelijk zichtbaar in de wijk ging surveilleren om escalatie te voorkomen. Zaterdagmiddag werd een 18-jarige Culemborger aangehouden op verdenking van het ingooien van de ruiten.

In de wijk kwam het tijdens de jaarwisseling van 2009 naar 2010 tot rellen tussen Molukse en Marokkaanse buurtbewoners. Toen moest de mobiele eenheid worden ingezet om de orde te bewaken.

Dittrich wacht Irene toch thuis af

De Nederlandse politicus Boris Dittrich heeft besloten in zijn appartement aan de East River in New York de komst van orkaan Irene af wachten. Dat heeft hij in de nacht van zaterdag op zondag (Nederlandse tijd) laten weten.

"Ik ben een van de eigenwijze New Yorkers en wacht dus thuis de orkaan af, ondanks de evacuatie-order van burgemeester Bloomberg", meldt hij. De Nederlander, die in New York voor Human Rights Watch werkt, woont in een complex in de wijk Queens. Zijn straat is aangemerkt als 'zone A’, oftewel het gebied dat in principe geëvacueerd moet worden.

"De verwachting is dat het water hier twee meter stijgt", vertelt Dittrich. "maar ik woon op een van de bovenste etages van het gebouw, dus heel veel zorgen maak ik mij eigenlijk niet." De D66-coryfee stelt 'toch liever in mijn eigen bed te slapen.' "Ik heb wel de portier van ons gebouw aangeboden mee te helpen met de zandzakken, mocht het rijzende water onze lobby gaan bereiken."

In het gebouw zijn alle plantenbakken van de balkons afgehaald. Verder wordt mensen aangeraden niet te dicht bij de ramen te gaan staan en auto’s zo veel mogelijk binnen te parkeren.

Dittrich wacht Irene toch thuis af
Dittrich wacht Irene toch thuis af (Foto: ANP)

Adriaanse: "Ik geef Twente een negen"

Trainer Co Adriaanse was erg tevreden met het spel dat FC Twente tegen VVV-Venlo liet zien. Hij geeft zijn ploeg een negen.

"Wat amusementswaarde betreft was dit onze beste wedstrijd tot nu toe", zei Adriaanse, na afloop van de met 4-1 gewonnen wedstrijd, tegen het ANP. "Het was nog functioneel ook, want wij hebben ook nog gewonnen." Adriaanse gaf Ola John en Luuk de Jong een publiekswissel.

"Ola speelde fantastisch", verklaarde de trainer. "Jammer dat hij niet scoorde, hij had het verdiend. Marc Janko had er dit duel wel vier of vijf kunnen maken. Maar ja, de lat en een goede keeper van VVV voorkwamen dat."

Minder gelukkig was VVV-trainer Glen de Boeck. Zijn ploeg had het lastig tegen de Tukkers. "Ik vind niet dat wij hier een mal figuur hebben geslagen. Natuurlijk was Twente van een veel hoger niveau, maar wij hebben toch ook kansen gehad. We moeten van dit soort wedstrijden leren. Dat hebben we gedaan."

Daphne Deckers slachtoffer poging afpersing

Presentatrice en voormalig fotomodel Daphne Deckers zou het slachtoffer zijn geworden van bedreiging en poging tot afpersing. Een 28-jarige verdachte moet hiervoor dinsdag 6 september voor de rechtbank in Amsterdam verschijnen.

Dat blijkt uit stukken van de rechtbank die dit weekend openbaar zijn geworden. De verdachte uit Almere zou 25.000 euro van de RTL-coryfee hebben geëist. Een woordvoerder van Deckers heeft dit bevestigd.

Daphne Deckers slachtoffer poging afpersing
Daphne Deckers slachtoffer poging afpersing (Foto: ANP)

Reusachtige schildpadden in aantocht

In de Nederlandse kustwateren kunnen binnenkort weer lederschildpadden worden waargenomen. De reusachtige dieren trekken in de nazomer van tropische legstranden naar wateren rond Engeland en sommige zwemmen dan ook de Noordzee op, meldt natuurbericht.nl zondag.

De lederschilpad is de grootste van alle zeeschildpadden. In het voorjaar bivakkeren ze vooral rond tropische legstranden in de Cariben. Tussen juli en oktober reizen de reptielen zo'n zesduizend kilometer naar onder meer wateren rond Engeland en het Franse Bretagne. Daar gaan ze op zoek naar kwallen, hun favoriete voedsel. In Engeland zijn er dit jaar al ruim twintig gespot.

In hun reis zwemmen sommige schildpadden de Noordzee op, waardoor ze ook langs de Nederlandse kust kunnen worden waargenomen. De stichting Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland (Ravon) roept mensen op waarnemingen te melden.

'Gadhafi wil over overdragen macht praten'

De verdreven Libische leider Moammar Gadhafi is bereid om over het overdragen van de macht in zijn land te onderhandelen. Dat heeft een woordvoerder van Gadhafi gezegd, aldus de BBC zondag.

De gesprekken zouden worden geleid door Saadi, een zoon van Gadhafi. Tegenstanders van de oud-leider hebben inmiddels de controle over het grootste deel van Libië, waaronder de hoofdstad Tripoli.

Zaterdag liet de Libische Nationale Overgangsraad (NTC) weten geen concrete informatie over de verblijfplaats van de ten val gebrachte dictator te hebben.

'Kaddafi wil over overdragen macht praten'
'Gadhafi wil over overdragen macht praten' (Foto: ANP)

Doden door ontsporen toeristentram in Rio

Vijf mensen zijn zaterdag (plaatselijke tijd) om het leven gekomen door het ontsporen van een toeristentram in de Braziliaanse miljoenenstad Rio de Janeiro. Meer dan 50 mensen raakten gewond, van wie vier ernstig.

Dat hebben de autoriteiten laten weten. Onder de gewonden zijn Portugezen, Fransen en Amerikanen.

De oorzaak van het ontsporen van de tram is niet bekend. Het incident deed zich voor in de wijk Santa Teresa in het centrum van Rio de Janeiro.

[US Open] Agassi inspireert Federer

Roger Federer hoopt dat hij bij de US Open zijn zeventiende grandslamtitel wint. De Zwitser zegt dat Andre Agassi een bron van inspiratie voor hem is.

"Ik speelde in 2005 de finale tegen hem. Andre was toen al 35 en deed voor de 20e keer mee aan de US Open. Ik speel dit jaar voor de twaalfde keer mee. Het is zeker een inspiratie voor mij dat er jongens zijn die het zo lang volhouden, zoals Ken Rosewall, Jimmy Connors, Agassi en vele anderen", aldus de Zwitser.

Mocht Federer de US Open niet winnen, dan zal hij voor het eerst sinds 2002 geen grand slam winnen. Vanaf 2003 won hij elk jaar tenminste één van de vier grote toernooien.

R. Sneijder: "Hoop dat er meer goals volgen"

Rodney Sneijder debuteerde gisteravond voor FC Utrecht en bekroonde zijn eerste wedstrijd meteen met een doelpunt. Utrecht versloeg in de Galgenwaard Roda JC met 3-1. Rodney Sneijder zette het tweede doelpunt van de Domstedelingen op zijn naam, gadegeslagen door broer Wesley die op de tribune zat.

"Het was fantastisch", zei Sneijder na afloop van de wedstrijd tegen Eredivisie Live. "De sfeer was goed", ging hij verder. Utrecht kwam eerst achter te staan door een doelpunt van Mads Junker maar wist zich terug te vechten in de wedstrijd. Tien minuten voor tijd werd Sneijder naar de kant gehaald omdat hij lichte klachten had. "Als je ziet hoe ze reageerden toen ik gewisseld werd, daar ben ik alleen maar blij om", zegt Sneijder.

"Ik hoop dat er meerdere doelpunten zullen volgen", vertelt hij. Sneijder werd vorige week door Ajax aan Utrecht verhuurd. Trainer Erwin Koeman bleek daar echter niet van op de hoogte te zijn gesteld. Daar kon de nieuwe aanwinst van Utrecht zich niet druk om maken. "Ik heb het vrij snel naast me neergelegd. De coach heeft gezegd dat het niet om mij ging dus daarmee is het klaar", zegt hij. "Ik wil lekker voetballen hier en mezelf ontwikkelen."

Kerkradenaar moet wapens afgeven aan overvallers

Een 36-jarige man uit Kerkrade heeft zaterdagnacht onder bedreiging van een vuurwapen zijn drie eigen vuurwapens moeten afgeven aan overvallers. Dat heeft de politie zondagochtend laten weten.

De man werd rond 02.30 uur bij zijn woning aan de Hoofdstraat opgewacht door drie mannen, die hem onder bedreiging van een vuurwapen dwongen naar binnen te gaan. Daar moest hij geld, zijn drie vuurwapens en munitie afgeven. Vervolgens gingen de overvallers ervandoor.

De Kerkradenaar heeft overigens een wapenvergunning.

Irene eist levens, deel VS zonder stroom

Orkaan Irene heeft zaterdag de eerste drie levens geëist in de Amerikaanse staat North Carolina. Honderdduizenden mensen in de oostelijke staat aan de Amerikaanse oostkust zitten zonder stroom.

Een man kwam om het leven toen hij buiten zijn dieren ging voeren en een afgewaaide boomtak op hem viel. Een andere man overleed aan een hartaanval terwijl hij de ramen van zijn huis dichtspijkerde. Een derde man reed tijdens noodweer met zijn auto tegen een boom.

Meer dan 227.000 mensen zitten zonder stroom. Ook is het internet op veel plaatsen uitgevallen. Er wordt lichte schade gemeld aan gebouwen en een groot aantal straten en pleinen staat blank. Er viel meer dan 12 centimeter regen per uur in het oosten van de staat, zo was op radarbeelden te zien. Dat meldden Amerikaanse media. Op de route van Irene waren in veel plaatsen generatoren, batterijen en zaklampen vrijdag al uitverkocht. Inmiddels heeft het oog van Irene de staat bereikt.

De Amerikaanse metropool New York evacueert zaterdag 7000 patiënten uit ziekenhuizen en verpleeghuizen in laaggelegen gedeeltes wegens de naderende orkaan. Irene doet naar verwachting zondag New York aan en is volgens burgemeester Michael Bloomberg een levensbedreigende storm voor New Yorkers. Er werden eerder al patiënten uit klinieken in de meest risicovolle gebieden geëvacueerd.

De autoriteiten hadden eerder al circa 370.000 bewoners van laaggelegen gebieden in de Big Apple gelast te evacueren. Ze moeten uiterlijk zaterdag om 17.00 uur (lokale tijd) zijn vertrokken. Bloomberg benadrukte dat het negeren van het evacuatiebevel gevaarlijk en dom is. Veel vluchten naar New York zijn geschrapt, het openbaar vervoer gaat goeddeels plat.

Irene eist levens, deel VS zonder stroom
Irene eist levens, deel VS zonder stroom (Foto: ANP)

Webber tekende contract al in Hongarije

Mark Webber heeft zijn contract bij het Formule 1-team Red Bull Racing met één jaar verlengd, zo werd zaterdag bekend gemaakt. Na de kwalificatie werd duidelijk dat de Australiër al langere tijd zeker was van een stoeltje voor 2012 en dat de handtekeningen bij de vorige race in Hongarije al waren gezet.

"Ik heb niet lang geleden getekend. Het was zelfs vorig raceweekend, op de zondag. Voor mij is het niet slecht dat mijn contract steeds met één jaar wordt verlengd. Ook het team zal het wel goed uikomen. Het is een beetje 50-50," zei Webber.

Lisicki wint WTA-toernooi in Dallas

Sabine Lisicki heeft het WTA-toernooi in het Amerikaanse Dallas op haar naam geschreven. De 21-jarige Duitse had geen enkele moeite met de Française Aravane Rezai: 6-2 en 6-1. De nummer 23 van de wereld zegevierde eerder dit jaar al in Birmingham.

Voor Lisicki verliep de voorbereiding op de US Open sowieso al gesmeerd, want in de halve finale had de Duitse ook al geen druppel zweet te veel verspild. De Roemeense Irina-Camelia Begu werd daar namelijk met 6-0 en 6-1 opzij gezet.

Squashers tiende op WK

De Nederlandse squashmannen zijn op het WK voor landenteams tiende geworden. In Paderborn was het team in de strijd om de negende stek niet opgewassen tegen het gastland Duitsland. Zowel Laurens Jan Anjema als Bart Ravelli verloren hun partij, waardoor het na twee duels al beslist was.

De wereldtitel ging naar Egypte dat Engeland met 2-1 de baas was. Karim Darwish won de beslissende partij van James Willstrop.

Viviani wint weer in Colorado

Elia Viviani heeft zaterdag de vijfde etappe in de USA Pro Cycling Challenge gewonnen. De voor Liquigas koersende Italiaan was na 170 kilometer de snelste in de sprint in Breckenridge. Hij troefde Jaime Alberto Castaneda en ploeggenoot Daniel Oss af. Viviani toonde zich vrijdag ook al de sterkste.

Laurens ten Dam werd samen met zijn medevluchters Andy Schleck, Ivan Basso en Tom Peterson een kilometer voor de streep ingelopen, waardoor de sprinters alsnog hun slag konden slaan.

In de top van het algemeen klassement veranderde er niets. Levi Leipheimer behoudt de leiding met een voorsprong van elf seconden op Christian Vandevelde. Stef Clement is op de achtste plaats de beste Nederlander. Zondag staat de laatste etappe op het programma van Golden naar Denver over 115 kilometer.

Game of the Decade-toernooi - tweede ronde - dag 2

Vandaag is de tweede dag van de tweede ronde van de Game of the Decade-toernooi. Vandaag staan er weer vier klaar. Welke verdient het om naar de derde ronde te gaan?

Final Fantasy IX
Final Fantasy IX wist de harten van veel gamers te stelen door de prachtige graphics en nostalgische elementen. Daarnaast waren de personages wederom goed verzorgd en was de game toegankelijk voor beginners.

Starcraft 2
Starcraft 2 verscheen in 2010. Dit na lang wachten van de fans en de wedstrijdspelers in Korea. De game staat natuurlijk geramd voor snelle en diepgaande RTS-actie.

Uncharted 2: Among Thieves
Het vervolg op één van de beste spellen op de PlayStation 3. In dit deel ging je opnieuw op pad met Drake naar verre oorden en nieuwe mensen. De game zit vol met humor, actie en puzzelwerk.

Warcraft III
Toen Warcraft nog een RTS was kwam Warcraft III uit. Dit spel wordt nog steeds gezien als een van de beste RTS-games ooit. De markt en de competitie voor deze game werd zo groot dat er tegenwoordig nog steeds Warcraft III-toernooien worden gehouden.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
special
Random Pics van de Dag #1246
special
Random Pics van de Dag #1245
special
Random Pics van de Dag #1244
©FOK.nl e.a.