FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 23 augustus 2011

School gedeeltelijk dicht door asbest

Een deel van het Martinuscollege in het Noord-Hollandse Grootebroek is gesloten na de vondst van asbest. Dat laat de gemeente Stede Broec dinsdag weten. Het gaat om tachtig lokalen in het oude gedeelte van het gebouw. De asbest werd daar op achttien plekken gevonden.

In het nieuwbouwgedeelte, dat in 1996 werd gebouwd, werd op twee plekken asbest gevonden. Deze is al verwijderd. De asbest werd gevonden bij een onderzoek naar de aanwezigheid van asbesthoudende bouwmaterialen in het gebouw.

Het personeel van de school is op de hoogte gesteld, de ouders en leerlingen worden per brief geïnformeerd zodra de leerlingenadministratie weer toegankelijk is. Een deel van de leerlingen zal bij het begin van het schooljaar geen onderwijs kunnen krijgen. De school, de gemeente, de GGD en de Milieudienst werken aan een oplossing.

Arrestatie rond moord op Politkovskaja

De autoriteiten in Rusland hebben een gepensioneerde politieagent gearresteerd die in verband wordt gebracht met de moord op de journalist Anna Politkovskaja in 2006. Dat maakten zij dinsdag bekend. De man werd al in mei ingerekend.

De ex-agent, Dmitri Pavljoetsjenkov, zou de moord hebben uitgedacht. Zijn arrestatie werd het eerst gemeld door Novaja Gazeta, de krant waar Politkovskaja voor werkte. Wie de opdracht gaf voor de moord op de journalist, een felle criticus van het Kremlin, blijft echter nog altijd een mysterie.

'Will Smith en Jada Pinkett Smith uit elkaar'

Het huwelijk van Will Smith en Jada Pinkett Smith is op de klippen gelopen. Dat beweert een ingewijde althans, die zijn verhaal doet in het Amerikaanse blad In Touch.

De 42-jarige Will en de 39-jarige Jada trouwden dertien jaar geleden. Waarom het huwelijk op de klippen zou zijn gelopen, is niet duidelijk. Een woordvoerder van Pinkett Smith gaat niet in op de geruchten. "Wat? Ik weet van niks. Mijn god, ik ga weer slapen", was de enige reactie die entertainmentwebsite TMZ los wist te peuteren.

Will en Jada hebben twee kinderen, zoon Jaden en dochter Willow. De 13-jarige Jaden werkt hard aan zijn eigen acteercarrière. Hij speelde vorig jaar de hoofdrol in de remake van The Karate Kid. Zijn 10-jarige zusje stort zich op de muziek: ze scoorde vorig jaar een hitje met het nummer Whip My Hair.

Smith heeft nog een kind uit een eerder huwelijk, Trey. Dat huwelijk liep in 1995 op de klippen, twee jaar later trouwde Will met Jada.

[CL] Uitslagen vierde voorronde (23/08/2011)

Vanavond stonden er vijf terugwedstrijden op het programma uit de vierde voorronde van de Champions League.  De winnaars komen uit in de groepsfase van de Champions League. De loting hiervoor is aankomende donderdag om 18:00.

Uitslagen vierde voorronde Champions League:

Thuis Uit Uitslag (heenduel)
APOEL Nicosia (Cyp)
Wisla Kraków (Pol)
 3-1 (0-1)
Malmö FF (Zwe)
Dinamo Zagreb (Kro)
 2-0 (1-4)
Villarreal (Spa)
Odense BK (Den)
 3-0 (0-1)
FC Zürich (Zwi)
Bayern München (Dui)
 0-1 (0-2)
RC Genk (Bel)*
Maccabi Haifa (Isr)
 2-1 (1-2)

dikgedrukt = naar groepsfase
* = wint na strafschoppen

 

Hongaars talent Eppel naar N.E.C. Nijmegen

NEC heeft zich versterkt met de 19-jarige Hongaarse aanvaller Marton Eppel. Dat meldt de Nijmeegse eredivisionist dinsdag. Eppel, die transfervrij overkomt van MTK Boedapest tekende een contract voor een jaar met een optie voor nog een jaar. Hij moet nog wel een medische keuring doorstaan in Nijmegen.

Hongaars jeugdinternational Eppel maakte in april 2009 voor het eerst zijn opwachting in het eerste van MTK. Daar maakte hij indruk op het Engelse Oldham Athletic dat hem die zomer haalde, maar hetzelfde seizoen keerde hij al terug bij MTK. Afgelopen jaargang speelde 21 competitieduels voor MTK waarin hij drie keer scoorde. In elf competitiewedstrijden van het tweede team scoorde hij vijf doelpunten.

Discussiesite over toekomst CDA

CDA'ers hebben een website opgericht om te discussiëren over de toekomst van de partij. Dit moet leiden tot een 'vernieuwend verhaal voor de christendemocratie', staat op de site. Het initiatief gaat buiten het partijbestuur om.

De website is een vervolg op het Slangenburgberaad, een besloten LinkedIn-groep die vorig jaar werd opgericht waar honderden CDA-leden met elkaar ideeën kunnen uitwisselen. De website christendemocraat.nl moet 'van de partij weer een beweging maken'.

"Een van de belangrijkste stappen hierbij is een nieuw inhoudelijk profiel", staat op de site. "Mensen weten immers niet meer waar het CDA voor staat en daar willen wij met gedurfde en prikkelende visies, begeleid door discussies op het scherp van de snede, verandering in brengen."

Bij de oprichting zijn onder meer Kamerlid Ad Koppejan en voormalig Kamerlid Hein Pieper betrokken. Kamerlid Jack Biskop noemt de site een 'mooi initiatief'.

Partijvoorzitter Ruth Peetoom laat tegenover NRC Handelsblad weten benieuwd te zijn naar de site. Ze heeft er geen probleem mee dat zij niet is betrokken bij het plan en zegt dat 'toch niet alles uit de koker van de partij hoeft te komen? "Ik hoef toch niet overal mijn neus in te steken?"

Agent en verdachte gewond bij schietpartij Best

Bij een schietpartij in het Brabantse Best is dinsdagavond een agent gewond geraakt. De verdachte is ook geraakt. Beiden liggen in het ziekenhuis en verkeren buiten levensgevaar, meldt een woordvoerder van de politie.

Het incident vond rond 20.00 uur plaats in de Hoofdstraat. Op dat moment waren er meerdere mensen in het centrum van Best, onder meer op een nabijgelegen terras. Van beide kanten werd gevuurd. Agenten hebben de verdachte weten te overmeesteren. Onduidelijk is wat de aanleiding is van de schietpartij.

Volgens een woordvoerder van de politie heeft het incident er 'behoorlijk ingehakt'. "Als zoiets met een collega gebeurt, maakt dat behoorlijk indruk."


Agent en verdachte gewond bij schietpartij Best (Foto: Novum)

[Vuelta] Poels: "Viel bewust niet aan"

Wout Poels kwam tijdens de vierde etappe van de Vuelta à España binnen in de groep der favorieten. De renner van Vacansoleil werd uiteindelijk achtste op de Sierra Nevada en was daarmee de beste Nederlander.

"Het ging goed," reageerde Poels op de website van zijn ploeg. De Limburger was niet bijzonder onder de indruk van de beklimming naar Sierra Nevada. "Ik vond de klim niet lastig. Ik had me daar iets anders van voorgesteld. Steiler vooral."

De jonge renner besloot om geen aanval te plaatsen. "Ik voelde me goed, maar waakte ervoor om mezelf op te blazen. Daarom heb ik me beperkt tot het proberen te volgen van de favorieten. Volgende week kan ik misschien eens kijken of er nog meer in zit. Een achtste plaats is niet vervelend om mee te beginnen. Op deze voet wil ik graag verder gaan. Het is in elk geval leuk om er goed bij te zitten. Nooit eerder reed ik een klim van ruim twintig kilometer terwijl ik kon meedoen om de prijzen."

Floortje Dessing filmt in Noord-Korea

Floortje Dessing heeft voor het reisprogramma 3 Op Reis een bezoek gebracht aan Noord-Korea. Weinig programma's kregen tot nu toe toestemming om in dit communistische land te filmen.

"Er wordt vrijwel nooit een buitenlandse cameraploeg toegelaten tot het land, waardoor Noord-Korea voor de rest van de wereld een blinde vlek is", vertelt de presentatrice. "Ik heb het gevoel dat we ondanks alle opgelegde beperkingen een stukje van het dagelijks leven kunnen laten zien, waardoor het land een gezicht krijgt."

Ook Dennis Storm, Nicolette Kluijver en Patrick Lodiers pakken dit seizoen hun rugzak om op zoek te gaan naar de meest avontuurlijke, relaxte en bijzondere bestemmingen op aarde. Ze bezoeken onder meer Hong Kong, Ibiza en Rwanda.

De eerste uitzending van het nieuwe seizoen van 3 Op Reis is 4 september om 19.50 uur en is te zien bij BNN op Nederland 3.


Floortje Dessing nu ook in Noord-Korea

Belg rijdt 30 km spook voor vergeten handtas

Vakantie of niet, een Belg herken je altijd. Een Belgische toerist is namelijk onlangs van de weg geplukt in Kroatië. De beste man heeft maar liefst 30 kilometer tegen het verkeer in gereden om de handtas van zijn vrouw terug te halen.

Het stel reed op de snelweg bij Stitar toen de vrouw er ineens achterkwam dat ze haar handtas had laten slingeren. Omdat hier alle documenten in zaten, besloot haar 55-jarige man deze terug te halen.

In plaats van de eerstvolgende afslag te nemen en terug te rijden, besloot de Belg om maar direct om te keren. Na 30 kilometer is de man door de politie opgepakt. De toerist zal worden aangeklaagd wegens het schenden van de verkeersregels. Het is niet bekend of de handtas nog boven water is gekomen.

[EK] Paumen: "Engeland ander soort tegenstander"

Gemakkelijk ging het dinsdagavond tegen Italië allemaal niet, maar na zeventig minuten hockeyen stapten de Oranjevrouwen toch met een 5-1 overwinning van het veld. "Op zich was dit een prima overwinning," zei aanvoerster Maartje Paumen.

"Je weet dat je tegen zo'n verdedigende tegenstander heel veel geduld moet hebben en dat dan je kansen wel komen. Bij vlagen kwamen we er goed door. We hebben uiteindelijk ook best veel kansen gecreëerd. En af en toe kwam daar een mooie goal uit."

Paumen zelf nam twee treffers voor haar rekening. Beide keren deed ze dat uit een strafcorner. "Dat is wel lekker voor het vertrouwen, zeker met het oog op de halve finale tegen Engeland. Dat wordt een andere wedstrijd dan deze tegen Italië."

"De Engelsen zijn kwalitatief en fysiek veel sterker. Het wordt een mooie pot, verwacht ik. Een hele belangrijke wedstrijd waarin we ons eigen spel moeten spelen. We moeten er dan gewoon staan."

'Dochter Bernhard had haar vader graag ontmoet'

De vrouw die claimt een buitenechtelijke dochter van prins Bernhard te zijn had haar vermeende biologische vader graag ontmoet. Dat zegt ze in een interview met RTL Boulevard. Al is er volgens haar nooit honderd procent zekerheid, ze is ervan overtuigd dat de prins haar biologische vader is. Een dna-test ontbreekt. De Rijksvoorlichtingsdienst gaat niet op de zaak in.

Royalty-verslaggever Marc van der Linden heeft Mildred Zijlstra, zoals de 65-jarige vrouw heet, geholpen met haar zoektocht. Die begon jaren geleden na een gesprek met haar adoptievader. De vrouw zou zijn verwekt tijdens de bevrijdingsdagen in 1945. Daarna zou ze met hulp van het Bronovo-ziekenhuis in Den Haag zijn weggewerkt.

Zijlstra heeft nooit contact gehad met de koninklijke familie. Daar heeft ze ook nooit behoefte aan gehad. Ze voelt ook weinig verbondenheid met haar zussen. "We hebben nooit een jeugd met elkaar gedeeld", zegt ze in het interview. Toch ziet ze wel gelijkenissen tussen Bernhard en zichzelf.

De in 2004 overleden prins had voor zover bekend twee buitenechtelijke kinderen: Alicia de Bielefeld en Alexia Grinda.

Lady Gaga krijgt rol in The Simpsons

Lady Gaga krijgt een gastrol in de animatieserie The Simpsons. "Het is een van de coolste dingen die ik ooit heb gedaan", vertelt de excentrieke zangeres aan het Amerikaanse tijdschrift Entertainment Weekly.

"Ik ben best zenuwachtig. Ik maak muziek en stemmen inspreken doe ik niet elke dag", vertelt Gaga. "De karakters zijn zo overtuigend en oprecht, wild en grappig."

Lady Gaga wisselt in de aflevering veelal van outfit en zoent met niemand minder dan Marge Simpson. "Ik speel een sletje. De appel valt niet ver van de boom!"

Volgens producent Al Jean is de rol van Lady Gaga een bijzondere mijlpaal. "Voor het eerst in de geschiedenis van The Simpsons speelt een showbizzlegende een rol die jonger is dan onze show."

Het 23e seizoen van The Simpsons wordt vanaf 25 september uitgezonden in de Verenigde Staten. De aflevering Lisa Goes Gaga is in de eerste helft van volgend jaar te zien. Wanneer deze in Nederland wordt uitgezonden is nog niet bekend.

Griekse clubs uit profcompetitie gezet

De Griekse voetbalclubs Olympiakos Volos en AO Kavala zijn uit de profcompetitie gezet. Dat heeft de commissie voor profsport van het Griekse sportministerie dinsdag besloten. De twee clubs speelden in de hoogste divisie, maar hun vergunning om in een van de drie professionele Griekse voetbaldivisies uit te komen is ingetrokken.

De beslissing werd genomen omdat er volgens het ministerie 'geen substantiële wijziging' was in het eigendom van de club. De eigenaars van zowel Volos als Kavala werd onlangs door de Griekse voetbalbond voor het leven geschorst vanwege omkoopschandalen en het witwassen van geld via de clubs.

Beide clubs werden daarbij bovendien een divisie teruggezet. Na een beroep tegen de gedwongen degradatie werd die echter teruggedraaid en mochten de twee clubs met strafpunten aan het nieuwe seizoen beginnen. Het is nog niet duidelijk of de Griekse bond een aantal clubs doorschuift naar het hoogste niveau.

Bouw Circuit of the Americas ligt stil

Het werk aan het nieuwe Formule 1-circuit in Austin, Texas ligt al enkele dagen stil, zo weet de American Statesman te melden. Een anonieme melder zei in de krant dat aannemer Austin Commercial haar onderaannemers heeft laten weten dat het werk aan Circuit of the Americas voorlopig gestaakt zal worden.

De reden zou zijn dat het geld op is, maar een woordvoerder van het circuit in aanbouw ontkent dit. Hij zegt dat het werk door het goede weer een aantal dagen voor op schema ligt en dat er daarom enkele dagen niets gedaan wordt. "We hebben onze afspraken met de banken gebaseerd op de bouwplannen en op die manier gesynchroniseerd," zo wist hij te melden.

[WK] Squashers naar achtste finales

De Nederlandse squashers hebben zich bij het WK voor landenteams voor de achtste finales geplaatst. Argentinië werd met 2-1 verslagen.

Dylan Bennett verloor de eerste wedstrijd nog van Hernan D'Arcelengo. Piedro Schweertman trok de stand vervolgens echter gelijk door Roberto Pezzota in vier games te verslaan. Kopman Laurens Jan Anjema maakte het karwei af door Gonzalo Miranda te verslaan.

In de achtste finales moet Oranje het opnemen tegen Australië.

Nieuwe Kuip lijkt van de baan

Het lijkt er op dat Feyenoord voorlopig niet in een nieuw stadion zal komen te spelen. Zowel de voetbalclub als de gemeente Rotterdam kampen met financiële problemen, waardoor de plannen voor de Nieuwe Kuip lijken te sneuvelen, zo weet RTL Nieuws te melden.

De Nieuwe Kuip was gepland aan de Maas en zou in eerste instantie 80.000 toeschouwers kunnen herbergen. Omdat het wereldkampioenschap van 2018 aan Nederland en België voorbij is gegaan werden de plannen aangepast en zouden er 68.000 toeschouwers in het stadion kunnen zitten. Omdat alleen al de aankoop van de benodigde grond aan de Maas 170 miljoen euro zou gaan kosten is het plan financieel onhaalbaar gebleken.

Er werden de nodige alternatieven bekeken, zoals de Nieuwe Kuip op een andere locatie te bouwen of de huidige Kuip te renoveren, maar ook deze plannen blijken te duur te zijn. Formeel moet de gemeente nog een besluit nemen over het project, maar dit lijkt gezien de huidige stand van zaken slechts een kwestie van tijd.

Middelvinger omhoog: auto over de kop

Een vrouw heeft gisteren in Tacoma, in de Amerikaanse staat Washington, een nogal bizar ongeluk veroorzaakt. Terwijl ze haar middelvinger omhoogstak, ramde zij een auto, die hierna over de kop vloog.

De 23-jarige vrouw wilde gisteren invoegen op de rechterrijstrook, maar kreeg hiervoor niet de gelegenheid van de bestuurder van een Subaru. Om haar woede te uiten, stak ze haar middelvinger omhoog als teken dat de beste man kon doodvallen.

Dat had de vrouw beter niet kunnen doen. Ze verloor de macht over het stuur en ramde de achterkant van de Subaru. Deze reed hierop van de weg en rolde over de kop.

De vrouw zelf belandde even verderop in een sloot naast de weg. Drie mensen zijn naar het ziekenhuis afgevoerd wegens kleine verwondingen. De vrouw zal worden aangeklaagd wegens roekeloos rijgedrag.

Borstengraaier geflitst op autoweg

Een Chinees is onlangs op de foto gezet terwijl hij te hard reed. De man had het echter liever volledig stilgehouden. Op de foto is namelijk duidelijk te zien dat hij zijn passagiere in de bloes graait.

De beste man reed eind juli twaalf kilometer per uur te hard op een autoweg in de Chinese provincie Sichuan. De chagrijnige Chinees had echter wel iets beters te doen dan op zijn snelheidsmeter te letten. Zijn rechterhand zat namelijk aan de tieten van het vrouwpersoon naast hem.

Op de een of andere manier is de foto, gemaakt door de flitskast, als een vuurtje over het internet verspreid. Of de man nog een boete heeft gekregen wegens niet handsfree tietengraaien is niet bekend.

Tietengraaiende Chinees
'Even mijn gsm zoeken...'

[EK] Hockeysters naar halve eindstrijd

De Nederlandse hockeyvrouwen hebben bij het EK in Duitsland de halve finales bereikt. De laatste groepswedstrijd tegen Italië werd met 5-1 gewonnen. Daarmee eindigt Oranje als tweede in groep A.

In de beginfase van het duel miste Oranje een aantal kansen maar had het wel overwicht. Na twintig minuten spelen kwam Nederland op voorsprong. Paumen pushte de bal uit de vierde strafcorner hard in de kruising. Niet lang daarna maakte Van As de 2-0. De Nederlandse hockeyvrouwen verzuimden echter toen door te drukken en de Italiaanse vrouwen kwamen bij hun eerste kans vlak voor rust terug tot 2-1.


Hockeysters naar halve eindstrijd (Foto: Pro Shots)

Oranje nam na rust wel afstand. Een minuut na de 3-1 van Lammers werd de vierde treffer afgekeurd na video-arbitrage.  Paumen zorgde niet lang daarna alsnog voor de 4-1 na twee verdedigsters te passeren. Met een fraai schot na een dito dieptepass maakte Mol in de slotfase de 5-1.

In de halve eindstrijd moet Nederland het nu opnemen tegen Engeland.

Haase verslaat Blake in Winston Salem

Robin Haase is het toernooi in Winston Salem goed begonnen. De als tiende geplaatste Nederlander versloeg James Blake in twee sets. De Nederlander die tijdens dit toernooi zijn eerste wedstrijden op hardcourt speelt is in voorbereiding op de US Open volgende week in New York. 

Haase en Blake waren in de eerste set nog redelijk aan elkaar gewaagd. De Nederlander was sterker en kon de eerste set binnen halen met 6-4. In de tweede was het krachtsverschil een stuk groter. En leek  Blake er allemaal niet zoveel zin in te hebben. De Amerikaan die de wedstrijd zichtbaar liet lopen werd met 6-1 in de tweede set naar huis gezonden. 

Pentagon en Capitool ontruimd na aardbeving

Het gebouw van het Amerikaanse ministerie van Defensie, het Pentagon, en de zetel van het parlement, het Capitool, in Washington zijn dinsdag ontruimd na een aardbeving. Het epicentrum van de beving, die een kracht had van 6,0 op de schaal van Richter, lag in de zuidelijker gelegen staat Virginia, meldden geologen.

Volgens de Amerikaanse Geologische Dienst was de aardschok te voelen tot in New York, honderden kilometers naar het noordoosten. Een aantal wolkenkrabbers daar is eveneens geëvacueerd. Er zijn nog geen berichten over schade of slachtoffers.

Pentagon en Capitool ontruimd na aardbeving
Pentagon en Capitool ontruimd na aardbeving (Foto: ANP)

[Vuelta] Moreno: "Voelde me vanmorgen al goed"

Daniel Moreno pakte vandaag de bloemen om de Sierra Nevada. De Spanjaard bleef samen met Chris-Anker Sörensen de favorietengroep voor en wist het in de slotmeters af te maken. Moreno was uiteraard blij met zijn zege.

"Ik ben zo blij met deze mooie zege," zei Moreno, renner van Katusha, na de finish. "Ik voelde me vanmorgen al goed en wist dat ik een goed resultaat kon neerzetten. Voor ik achter Sörensen aanging vroeg in aan mijn kopman Joaquim Rodriguez of ik mocht gaan. Hij dacht dat ik een goede kans had op de winst en zei dat ik moest gaan."

Moreno is na zijn winst opgeklommen naar de tweede plaats, maar hij koestert nog geen klassementsambities. "Ik zal in dienst blijven rijden van mijn kopman, zodat hij het klassement naar zijn hand kan zetten. Samen zijn we een goed duo en ik ben er zeker van dat we meer goede resultaten kunnen neerzetten."


Daniel Moreno won vandaag op de Sierra Nevada (Foto: Pro Shots)

Fortuna Sittard oefent tegen Luxemburg

Fortuna Sittard treft aanstaande maandag een opvallende tegenstander. De Limburgse formatie is namelijk uitgenodigd om een oefenwedstrijd tegen de nationale ploeg van Luxemburg te spelen. Dat meldt De Limburger op zijn website.

Wim Dusseldorp, trainer van de ploeg uit Sittard, is blij met het aanbod van de Luxemburgers. "Een oefenwedstrijd kwam ons goed uit omdat volgende week geen competitievoetbal gespeeld wordt," liet de oefenmeester in een reactie weten. "Daarbij is het ook een goede gelegenheid om jongens die nu wat minder speeltijd krijgen in actie te zien."

Luxemburg bereidt zich voor op de EK-kwalificatieduels tegen respectievelijk Roemenië en Albanië en was naarstig op zoek naar een ploeg om tegen te oefenen.

Twintig jaar Blizzard in één uur

Blizzard Entertainment bestaat dit jaar twintig jaar en ze hebben op hun website nu een documentaire van een uur neergezet over de geschiedenis van de ontwikkelaar. Zo komt ook de tijd dat ze Silicon & Synapse als naam hadden aan bod in het prille begin van de studio.

Het filmpje zit vol met mensen die belangrijk zijn geweest voor Blizzard en de games die ze voortgebracht hebben. Daarnaast worden er een aantal belangrijke vragen uit Blizzards geschiedenis beantwoord, want wat is er gebeurd met Orcs in Space? Bekijk het filmpje op de website van Blizzard.

'Gezamenlijke aanpak Europese schuldencrisis'

De Amerikaanse president Barack Obama en de Franse premier Nicolas Sarkozy pleiten voor een gezamenlijke aanpak van de Europese schuldencrisis.

Zij willen dat onder meer doen via de G20, waarin de 19 belangrijkste economische landen en de Europese Unie zijn vertegenwoordigd.

"Obama en Sarkozy zijn het eens over het belang om samen te werken, onder meer via de G20, om de groei te bevorderen en de werkgelegenheid te stimuleren", aldus het Witte Huis dinsdag.

'Gezamenlijke aanpak Europese schuldencrisis'
'Gezamenlijke aanpak Europese schuldencrisis' (Foto: ANP)

Batman krijgt collectors edition

Het was al bekend dat andere landen een collector's edition zouden krijgen van Batman: Arkham City maar ook Nederland zal er een krijgen. De Nederlandse collectors edition zal in gelimiteerde aantallen in de winkels komen te liggen. Bekijk hieronder de inhoud van de collector's edition die 20 oktober zal verschijnen op Windows, PS3 en Xbox 360.

  • Speciaal Batman-beeldje geproduceerd door Kotobukiya
  • Verzamel art book
  • Eerder toegang tot een speciale challenge map en Batman skin
  • Batman: Arkham City album van WaterTower Music met alle originele nummers van bekende artiesten, verkrijgbaar via digitale download
  • DC Universe geanimeerde film, Batman: Gotham Knight

Batman

Sylvie wil kijkje in kleedkamer Oranje

Sylvie van der Vaart wil maar wat graag een kijkje achter de schermen bij het Nederlands elftal. De 33-jarige blondine is erg nieuwsgierig naar het werk van haar man. "Backstage wanneer Van Marwijk de opstelling geeft? Dat gebeurt never nooit", constateert Sylvie in haar column voor Grazia.

Rafael heeft deze maand wel meegelopen met zijn vrouw, wat er volgens Sylvie toe leidde dat hij opnieuw bewondering kreeg voor wat ze doet. "Raf is vorige week voor het eerst bij de audities voor Das Supertalent geweest. Hij had nog nooit ervaren hoe het is om zo'n tien uur non-stop in een theater te zitten om audities te bekijken. Ik moet zeggen dat hij een soort van hernieuwd respect heeft gekregen voor mijn werk."

Volgens Sylvie is haar carrière goed te vergelijken met die van haar voetballende man. "Ik vergelijk mijn werk met topsport. Ik hoef niet zo'n fysieke inspanning te leveren als Raf, maar neem mijn vak wel zo serieus dat ik 's ochtends al voor dag en dauw aan het trainen ben om er goed uit te zien en fit, stralend en energiek te blijven."

Sylvie zou graag een dagje mee willen pikken van Rafaels werk. Ze vertelt dat dat ooit in Oostenrijk is gebeurd toen, ter voorbereiding van het WK, de vrouwen en kinderen erbij mochten zijn. "Maar ach, op de tribune is het ook prima vertoeven."

Wenger toch in dug-out tegen Udinese

Arsenal-manager Arsène Wenger mag zijn ploeg toch coachen tegen Udinese. De Fransman was eigenlijk geschorst voor de return van de play-off in de Champions League. Omdat Arsenal tegen de schorsing van twee duels van Wenger in beroep is gegaan, heeft de UEFA echter besloten de schorsing op te schorten tot het beroep is behandeld.

Wenger had nog een schorsing staan uit de Champions League van vorig seizoen. In het eerste duel tegen Udinese zat hij daarom op de tribune. Van de UEFA mocht hij geen contact hebben met de bank, maar via een assistent die naast hem zat had hij toch contact met zijn assistent op de bank. De Europese bond schorste hem daarop voor nog twee duels.

[WK judo] Japan veelwinnaar op eerste dag

Japan is de grootverdiener geworden op de eerste dag van het WK judo in Parijs. De Japanners wonnen in de drie categorieën die aan bod kwamen twee keer goud en twee keer zilver. De gouden medailles werden behaald door Masashi Ebinume (mannen -66 kilogram) en Haruna Asami (dames -48 kilomgram).

Asami moest in de finale afrekenen met haar landgenote Tomoko Fukumi. Ze had in de spannende finale genoeg aan een yuko. Ebinuma versloeg in de finale de Braziliaan Leandro Cunha met een ippon. In de laatste finale bij de heren onder 60 kilogram ging de titel naar de Oezbeek Rishod Sobirov. Hij versloeg de Japanner Hiroaki Hiraoka met een waza-ari.

De Nederlanders konden zich niet mengen in de strijd om de medailles. Birgit Ente werd in haar klasse in de tweede ronde uitgeschakeld, terwijl Jeroen Mooren (-60) tot de derde ronde wist te komen. Jasper de Jong kwam het verst, hij reikte tot de vierde ronde.

Europa herdenkt slachtoffers nazisme en stalinisme

Vertegenwoordigers van diverse Europese landen zijn dinsdag in Warschau samengekomen voor een herdenking van de slachtoffers van het stalinisme en nazisme. Het is dinsdag 72 jaar geleden dat nazi-Duitsland en de Sovjet-Unie een niet-aanvalsverdrag tekenden.

Het Molotov-Ribbentroppact effende de weg voor de gelijktijdige invasie van Polen door Duitsland en de Sovjet-Unie, en daarmee voor het begin van de Tweede Wereldoorlog. De twee landen verdeelden het Poolse grondgebied.

De vertegenwoordigers ondertekenden dinsdag een zogenoemde Warschau-declaratie, waarin wordt gezworen het lijden van slachtoffers van totalitaire regimes niet te vergeten. In 2008 stemde het Europees Parlement in met een voorstel om 23 augustus aan te wijzen als Europese herdenkingsdag voor de slachtoffers van het stalinisme en nazisme.


Europa herdenkt slachtoffers nazisme en stalinisme (Foto: Novum)

Sauber: "Schumacher nog steeds van toegevoegde waarde"

Peter Sauber vindt dat Michael Schumacher ondanks dat hij niet vooraan meerijdt nog steeds iets toevoegt aan de Formule 1. De inmiddels 42-jarige Duitse coureur maakte vorig jaar zijn comeback in de sport, maar heeft tot op heden met de Mercedes geen potten kunnen breken. Toch vindt Sauber dat de zevenvoudig wereldkampioen het goed doet.

"Zelfs als hij niet meedoet om de overwinningen is hij een toegevoegde waarde voor de Formule 1. Hij komt over als een ontspannen persoon die goed weet waarmee hij bezig is. Ik heb de indruk dat hij erg goed omgaat met een situatie die zeker niet gemakkelijk is," meldt Sauber aan het Duitse persbureau SID. Hij wil niet ingaan op de toekomst van Schumi. "Ik weet zeker dat hij zijn contract zal uitdienen. Wat er daarna gebeurt is niet te voorspellen."

Sauber had Schumacher in het verleden onder zijn hoede in de Sportscars en betaalde in 1991 uit eigen zak 150.000 Britse Pond om bij Jordan Bertrand Gachot door de Duitser te laten vervangen. Schumi wist dit pas in 2006 toen hij zijn eerste afscheid van de Formule 1 aankondigde. "Hij maakte deel uit van ons juniorteam in het WK Sportscars. Het idee was dat hij samen met Mercedes in 1993 voor Sauber de Formule 1 zou betreden. Het was voor ons de gewoonste zaak van de wereld om zijn vervroegde debuut mogelijk te maken."

Omdat dit plannetje van Sauber mislukte doordat Schumacher door Benetton opgepikt werd wil de Zwitser er niet met de eer vandoor gaan. "Hij heeft zijn eigen pad gecreëerd door zo snel te zijn en hard te werken. Snelheid alleen is niet genoeg. Heinz-Harald Frentzen had minstens zo veel talent, maar Schumacher was een harde werker, erg ambitieus, mentaal sterk en fysiek altijd in optimale conditie. Dat maakte hem een speciaal talent."

Transfer Eto'o naar Anzhi rond

Samuel Eto'o verhuist definitief naar Anzhi Makhachkala. De Russische club meldt dat op zijn website. De Kameroener tekent voor drie seizoenen bij de club en gaat in die periode naar verluidt twintig miljoen euro per jaar verdienen. Daarmee wordt hij ruimschoots de bestbetaalde voetballer ter wereld. Internazionale, de oude club van Eto'o krijgt naar verluidt tussen de 25 en 27 miljoen euro voor de spits.

In twee seizoenen bij Inter scoorde Eto'o 33 keer in 67 competitieduels. Eerder speelde de goaltjesdief in Spanje bij onder meer Real Madrid, Real Mallorca en FC Barcelona. In 2005, 2006 en 2009 werd hij met Barcelona Spaans kampioen, in 2010 won hij de Italiaanse titel met Inter.

De viervoudig Afrikaans voetballer van het jaar won met Real Madrid, Barcelona en Inter bovendien vier keer de Champions League. Twee keer won hij het WK voor clubteams.


Transfer Eto'o naar Anzhi rond (Foto: Novum)

Brad Pitt geobsedeerd door honkbalfilm

Brad Pitt heeft jaren moeten knokken om Moneyball van de grond te krijgen. De honkbalfilm over een team met relatief weinig geld werd uiteindelijk zelfs een obsessie van de 47-jarige filmster.

De acteur was gefascineerd door het vraagstuk van de sportfilm. "Hoe moet een team dat 40 miljoen dollar aan salaris kan uitgegeven winnen van een team dat honderdveertig miljoen dollar uitgeeft en nog eens honderd miljoen dollar op de bank heeft?", zegt Pitt in een interview met New York Magazine. "Ieder talent waar dat sportteam in investeert, wordt weggekaapt. Dat vond ik ontzettend interessant."

Pitt tekende al in 2007 voor de rol van Billy Bean, een oud-honkballer en manager van de Oakland Athletics. De film is gebaseerd op het boek Moneyball: The Art of Winning an Unfair Game van Michael Lewis dat gaat over het waar gebeurde verhaal van Bean.

De productie van Moneyball kende nogal wat hobbels. Zo legde Sony de productie in 2009 abrupt enkele maanden stil omdat de sportfilm te veel zou lijken op een documentaire. Pitt bleef echter hoop houden. "Ik kon de film gewoon niet loslaten."

In eerste instantie zou Steven Soderbergh regisseren, maar die haakte af toen Sony de stekker definitief uit het project trok. Uiteindelijk heeft Bennett Miller, bekend van Capote, op verzoek van Pitt de regie van het sportdrama op zich genomen. Moneyball draait vanaf 10 november in de bioscopen.

'Werklozen kosten kabinet 250 miljoen extra'

Het kabinet krijgt te maken met een financiële tegenvaller van 250 miljoen euro. Die wordt veroorzaakt doordat er meer moet worden uitgegeven aan werkloosheidsuitkeringen, meldt RTL Nieuws op basis van betrouwbare bronnen.

Minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) moet de tegenvaller zelf opvangen. Onduidelijk is op welke plekken binnen het departement bezuinigd zal worden.

Het kabinet vergadert deze en komende week over de begroting van volgend jaar. Deze wordt traditioneel op Prinsjesdag, de derde dinsdag van september, gepresenteerd.

Iran laat IAEA toe in verrijkingsfaciliteit

Iran heeft de adjunct-directeur van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA), de Belg Herman Nackaerts, toegang verschaft tot een locatie waar uranium wordt verrijkt. Dat hebben diplomaten gezegd. Het uranium, dat in centrifuges wordt verrijkt, kan gebruikt worden als brandstof voor kerncentrales of voor kernwapens.

Nackaerts heeft volgens de diplomaten ook een kijkje mogen nemen bij andere Iraanse nucleaire faciliteiten die voorheen gesloten waren voor buitenstaanders. Het IAEA probeert vast te stellen of Iran kernwapens probeert te maken of dat het verrijkte uranium alleen voor vreedzame doeleinden wordt gebruikt.

Winnaar FOK!Ubi-monday

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het antwoord op de vraag welke Zweedse band Ubisoft eind dit jaar in een spel laat opdraven is Abba. Na een zenuwslopende druk op de knop mag ik de winnaar bekendmaken van een goodiebag van Might & Magic Heroes VI. Er zit een T-shirt, muismat en USB-stick in.

Deze gaat naar beelz. Gefeliciteerd!

Volgende week geven we weer een Ubisoft-goodie weg. Het kan van alles zijn, een game, T-shirt of zoals nu een goodiebag. Tot volgende week maandag!

Prijs

Kamer wil geen vertrouwelijke info over Griekenland

De Tweede Kamer wil niet wekelijks door minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) vertrouwelijk op de hoogte worden gehouden over financiële steun aan Griekenland. Een ruime meerderheid van de vaste Kamercommissie Financiën heeft dinsdag laten weten hier niets voor te voelen, meldt commissievoorzitter Ineke Dezentjé Hamming (VVD).

De fracties vinden dat de geheime informatie de controlerende rol van de Kamer bemoeilijkt. Wat vertrouwelijk gemeld is aan de Kamer mag daarna niet in een debat worden gebruikt. Kamerleden vrezen dat zij dan noodgedwongen met meel in de mond moeten praten over de Europese steunmaatregelen.

Dezentjé Hamming wil aan het begin van het nieuwe parlementaire jaar afspraken maken over de wenselijkheid en de onwenselijkheid van vertrouwelijke informatie. "Iedereen begrijpt dat sommige informatie van invloed is op de financiële markten, maar als te veel geheim blijft is dit niet goed voor transparantie van de politiek."

Cocu twee jaar langer bij PSV

Assistent-trainer Phillip Cocu blijft twee jaar langer bij PSV. Dat meldt de Eindhovense club vandaag. De 40-jarige Cocu had een contract dat aan het eind van het vorige seizoen afliep, maar is nu tot de zomer van 2013 aan PSV verbonden. "Aan beide kanten was er de intentie om door te gaan. Ik heb er niet aan getwijfeld", laat Cocu weten.

Cocu is direct nadat hij zijn actieve carrière beëindigde bij PSV aan de slag gegaan. Sinds de aanstelling van Bert van Marwijk als bondscoach in 2008 combineert hij dat met het assistent-bondscoachschap van Oranje. Die functie vervult hij zeker nog tot en met het EK van 2012 in Polen en Oekraïne.

KLM-vliegtuig vlamde door onverbrande kerosine

De vlam die maandagavond werd waargenomen bij een vertrekkend vliegtuig van de KLM op Schiphol werd veroorzaakt door wat onverbrande kerosine in de motor. Dergelijke reacties komen vaker voor in motoren, meldt een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij dinsdag.

Aan het vliegtuig hoefde niets gerepareerd te worden en het toestel vliegt inmiddels ook weer, aldus de zegsvrouw.

Maandagavond werd aanvankelijk gesproken over steekvlammen die bij het toestel waren gezien toen de motoren van de Fokker 100 werden gestart. Volgens de woordvoerder kan er hooguit sprake zijn geweest van een 'klein vonkje'. "Een steekvlam kan bij zoiets dergelijks helemaal niet ontstaan", aldus de woordvoerder.

Vanwege de vlammen moesten de 53 passagiers het vliegtuig verlaten. "Dat is een voorzorgsmaatregel", aldus de woordvoerder. De veiligheid van de passagiers zou nooit in het geding zijn geweest. Later op de avond vertrokken de passagiers alsnog met een ander toestel naar hun bestemming Liverpool.

Arcadebloed in Mortal Kombat Arcade Kollection

Warner Bros. Interactive Entertainment kondigt vandaag aan dat de Mortal Kombat Arcade Kollection beschikbaar zal zijn voor download op 31 augustus 2011. Hierin is de originele Mortal Kombat Arcade-trilogie gebundeld, bestaande uit: Mortal Kombat, Mortal Kombat 2 en Ultimate Mortal Kombat 3.

De Mortal Kombat Arcade Kollection zal beschikbaar zijn voor € 7,99 voor PlayStation en Windows of 800 Microsoftpunten voor Xbox LIVE Arcade. Het spel is ontwikkeld door Other Ocean in samenwerking met NetherRealm Studio's en bevat de mogelijkheid om online te spelen, inclusief leaderboards, achievements en trophies.

Mortal Kombat Arcade Kollection

Capcoms line-up voor PAX

Ook Capcom heeft, na Microsoft, bekendgemaakt welke games de uitgever meeneemt naar PAX, een driedaagse beurs voor (tabletop-)gamers. Dit zijn: Street Fighter x Tekken, Ultimate Marvel vs Capcom 3, Street Fighter III: Third Strike – Online Edition, Street Fighter IV: Volt (iOS), Resident Evil: Operation Raccoon City, Resident Evil: Revelations, Dead Rising 2: Off the Record, Dragon’s Dogma en Asura’s Wrath.

Er zitten geen grote verrassingen tussen. Alle games zullen overigens speelbaar zijn. De iOS-versie van Street Fighter IV is al een tijd te downloaden vanuit de AppStore en is onlangs nog geüpdatet met twee speelbare personages. PAX wordt dit weekend gehouden in Seattle, Amerika. In vergelijking met de E3 en de gamescom zit er niets nieuws tussen.

Spookrijdend door tunnel om vergeten tolgeld

Een 26-jarige Poolse vrachtwagenchauffeur die was vergeten geld mee te nemen om de tol voor de Westerscheldetunnel te betalen, heeft maandagnacht al spookrijdend geprobeerd rechtsomkeert te maken. De man is aangehouden, nadat een 49-jarige automobilist uit Breskens de man wist te stoppen, meldt de politie dinsdag.

De man was vanuit Zeeuws-Vlaanderen de tunnel ingereden. Bij de tolpoortjes merkte hij dat hij geen geld bij zich had, keerde en reed terug de tunnel in. Hierbij reed hij tegen het verkeer in. De automobilist uit Breskens reed over de andere rijbaan. De Pool werd uiteindelijk op het tolplein van de tunnel aan de kant van Zuid-Beveland aangehouden.

'Chipset Wii U-controller ontoereikend'

Na de geruchten over een redesign van Nintendo 3DS, met tweede analoge stick, komt de Franse techsite 01net met nog meer Nintendo-geruchten. Dit keer gaat het over de chipset die in de controller van Wii U moet komen, volgens bronnen is deze chipset niet goed genoeg voor wat Nintendo er mee wil.

Volgens de bronnen van 01net is de chipset aan de goedkope kant en werken de draadloze features nog niet. Nintendo werkt op dit moment aan een vierde prototype dat binnenkort klaar moet zijn.

"So far, the Wii U controller's main chipset - that manages the device's essential functions, including streaming and wireless - seems inadequate. This chip, described by our source as maybe a tad too cheap, has been the sources of many headaches in recent weeks. So far, the wireless functions simply do not work - at all. There have been so far three different prototypes, and a fourth iteration is expected by select developers at the end of the month."

De dev-kits, die bepaalde developers als Ubisoft en EA op dit moment hebben, schijnen ook nog niet naar behoren te werken. Daarnaast zijn er zowat dagelijks software-updates voor de kits waardoor developers nooit helemaal goed leren werken met de hardware. Er gaat te veel tijd verloren.

"So far, developers are working with a tethered controller: each one is fitted with a small black box with a tethered connection to the main unit. And even then, it still doesn't work properly. Many developers are feeling lost, their progress impeded by a distinct lack of visibility, their working days paced by the quasi-daily software updates. In those conditions, many feel unable to properly exploit the system's most innovative and promising features, those very features they haven't been able to test properly so far."

Of dit alles waar is moet natuurlijk nog blijken. Developers hebben de afgelopen weken vaak vol lof over Wii U gepraat. Tijdens E3 al waren er developers die zeiden dat het nu al makkelijker is om voor Wii U te programmeren dan voor PlayStation 3 in het begin.

De bronnen van 01net noemen overigens juni 2012 als releasedatum met een mogelijke vertraging naar september als de bovengenoemde geruchten waar zijn. In de 10 maanden die nog volgen zou Nintendo hard moeten werken om alles werkend te krijgen. Het zou ook verklaren waarom Wii U niet aanwezig was op gamescom in Keulen vorige week.

Microsoft neemt Sonic CD mee naar PAX

Microsoft heeft een lijstje met games vrijgegeven die de uitgever op de aankomende PAX laat zien. PAX is een driedaags evenement waar liefhebbers van (tabletop-)games samenkomen. Op die lijst staat een opvallende titel: Sonic CD.

Sonic CD zal blijkbaar uitkomen op Xbox Live Arcade en is ook meteen speelbaar op de beurs. Dit is niet de eerste keer dat er sprake is van een Sonic CD-port. Eerder werd het idee al voorgesteld aan Sega om er een iPhone-game van te maken. Dat is er nooit van gekomen, alhoewel er wel beelden van zijn opgedoken. De rest van de games zijn hier te checken.

Virtua Fighter 5 Final Showdown aangekondigd

SEGA heeft vandaag een grote update en uitbreiding voor Virtua Fighter 5 aangekondigd. Virtua Fighter 5 Final Showdown wordt als zelfstandige titel uitgebracht op de Xbox Live Arcade en het PlayStation Network. Het spel bevat een volledig vernieuwde versie van de mechanismen, balans en animaties uit Virtua Fighter 5.

Er zullen ook nieuwe spelmodi, nieuwe dynamische vechtarena's, een enorme verzameling configureerbare items en twee nieuwe personages in de expansie zitten. Taka-Arashi uit Virtua Fighter 3 en het gloednieuwe personage Jean Kujo zullen de arena betreden.

"Virtua Fighter 5 is altijd een authentieke arcade fighting-game geweest, zelfs als je het thuis comfortabel op een console speelt. En zoals dat hoort bij een arcadedynastie, hebben we het spel ook in de jaren na de release ondersteund, aangepast en getweakt", aldus Haruki Satomi, Vice President of Digital Business bij SEGA of America en SEGA Europe. "Met Virtua Fighter 5 Final Showdown bieden we consolespelers de ultieme vorm van competitie tussen twee spelers in één perfect pakket".

Virtua Fighter 5 Final Showdown is waarschijnlijk in de zomer van 2012 verkrijgbaar.

Logo

Opnieuw veel Duitse auto's in brand

In Berlijn zijn in de nacht van maandag op dinsdag elf auto's in brand gestoken. Dat heeft de Duitse politie dinsdag gezegd. Het is de tweede week op rij dat auto's in de Duitse hoofdstad in vlammen opgaan.

Sinds het begin van het jaar zijn er in Duitsland al meer dan driehonderd auto's in brand gestoken. Eerdere aanvallen op luxeauto's in Berlijn en Hamburg werden toegeschreven aan links-extremisten. Bij de brandstichtingen van maandagnacht gingen echter ook goedkopere auto's in vlammen op.

Ondanks de inzet van 350 agenten en een helikopter uitgerust met een infraroodcamera heeft de politie de daders nog steeds niet gevonden. De autoriteiten hebben een premie van vijfduizend euro uitgeloofd voor de tip die leidt tot de vangst van de daders.

De Berlijnse burgemeester Klaus Wowereit klaagde dinsdag in een Duitse krant dat de autoriteiten 'niet de hele stad kunnen surveilleren'.

Geen drugs in lichaam Winehouse

Amy Winehouse had ten tijde van haar overlijden geen illegale drugs in haar lichaam. Dat heeft toxicologisch onderzoek uitgewezen, laat de woordvoerder van de nabestaanden van de vorige maand op 27-jarige leeftijd overleden zangeres dinsdag weten.

Er is wel alcohol aangetroffen, maar of dat de zangeres fataal is geworden, is nog niet duidelijk. Wat Winehouse fataal is geworden moet blijken uit een uitvoeriger onderzoek.

De zangeres overleed op 23 juli in haar Noord-Londense woning. Uit een eerste onderzoek na haar dood werd niet duidelijk waaraan zij is gestorven. Al snel doken geruchten over een overdosis op. Winehouse kampte jarenlang met alcohol- en drugsverslavingen.

Familie en vrienden namen drie dagen na haar dood afscheid van de zangeres. Ze is gecremeerd in Noord-Londen. Amy's vader Mitch wil ter nagedachtenis aan zijn dochter een stichting oprichten die verslaafde jongeren moet helpen.

Blizzards volgende online game mogelijk gratis

Blizzard Entertainment omarmt mogelijk het free-to-play verdienmodel. Het succes dat andere gamestudio's boeken door hun spellen gratis aan te bieden, is de makers van World of Warcraft niet ontgaan. Dat heeft uitvoerend directeur Michael Ryder gezegd voor de camera van Novum Nieuws.

"We zien het free-to-play verdienmodel niet als iets onvermijdelijks, maar we zijn op de hoogte van de successen die om ons heen geboekt worden", zegt Ryder. Blizzard zou het gratis aanbieden van een spel alleen overwegen als het past bij de betreffende game.

Het is een publiek geheim dat de makers van Warcraft en Starcraft bezig zijn met een nieuwe online game. Project Titan, zoals het spel nu nog genoemd wordt, zou dus wel eens gratis kunnen worden.

De gebruikelijkste toepassing van het verdienmodel is het te koop aanbieden van virtuele goederen. Op die manier krijgen spelers meer gamevaluta, een sneller paard of een mooi huisdier.

Blizzard heeft al ervaring met het verkopen van virtuele goederen. In World of Warcraft kunnen diverse beestjes en vervoermiddelen gekocht worden. Naar verluidt verdiende Blizzard in april 2010 binnen vier uur twee miljoen dollar door een glimmend, vliegend paard aan te bieden.


Blizzards volgende online game mogelijk gratis (Foto: Novum)

Koningin bij gouden jubileum Nationaal Ballet

Koningin Beatrix, prins Willem Alexander en prinses Máxima maken hun opwachting tijdens het jubileumgala van Het Nationale Ballet. Het dansgezelschap viert op 13 september zijn vijftigjarig bestaan met een feest in Het Muziektheater in Amsterdam.

Het ballet danst die avond choreografieën van onder meer Rudi van Dantzig en Hans van Manen en biedt ook een podium aan jonge dansers van de Nationale Balletacademie. Het Nationale Ballet telt tachtig dansers en is het grootste dansgezelschap van Nederland. Sinds 1986 is het een van de vaste gezelschappen van Het Muziektheater.


Koningin bij gouden jubileum Nationaal Ballet (Foto: Novum)

Aandeel Nintendo schiet omhoog

Het aandeel van Nintendo is vandaag bijna tien procent hoger gesloten nadat bekend werd dat Nintendo een belangrijke onthulling gaat doen op 13 september, vlak voor de Tokyo Game Show. Het is op dit moment nog niet bekend wat Nintendo wil gaan onthullen, maar het is in ieder geval 3DS-gerelateerd.

Volgens Andriasang gaat Nintendo een grote titel aankondigen op het event. Mogelijk gaat het om een nieuwe Pokémon-game. Een wildere speculatie zou betrekking kunnen hebben op het eerder verschenen gerucht over een redesign van Nintendo 3DS met tweede analoge stick.

Wat het precies gaat worden, en of er misschien nog aankondigingen komen voor Wii (waar blijft Dragon Quest X?) of Wii U (waarom was deze afwezig op Gamescom?), is nog niet bekend. We houden jullie op de hoogte!

Laatste gewonde schietpartij Alphen uit ziekenhuis

De laatste gewonde van het schietincident in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn is ontslagen uit het ziekenhuis. Dat heeft de gemeente dinsdag bekendgemaakt. Burgemeester van Alphen aan den Rijn Bas Eenhoorn meldde medio juli dat het gaat om iemand die waarschijnlijk nooit meer zal kunnen lopen.

In De Ridderhof schoot Tristan van der V. 9 april zes mensen dood, waarna hij zelfmoord pleegde. Meerdere mensen raakten gewond tijdens het incident.

Een aantal 'helden van De Ridderhof' die voor anderen in de bres zijn gesprongen krijgen een onderscheiding van het Carnegie Heldenfonds. Sommigen van hen hielpen met gevaar voor eigen leven anderen. Hoeveel mensen precies een onderscheiding krijgen, wil de gemeente nog niet zeggen. Een woordvoerder heeft het over 'een tiental'. De commissaris van de koningin reikt de onderscheidingen 23 september uit in het stadhuis.

Voor het plan voor een herdenkingsmonument zijn veertig ideeën aangedragen, meldde de gemeente dinsdag verder. De gemeente gaat met een aantal betrokkenen in gesprek om te kijken wat er nu precies moet gaan komen en waar dat moet zijn. Volgend jaar 9 april, een jaar na het drama, moet het monument worden onthuld.

Het gratis parkeren dat na het schietincident in de parkeergarage onder het winkelcentrum werd ingevoerd om het winkelbezoek te stimuleren is daarnaast sinds maandag opgeheven.

Nederlandse in coma in Tripoli

Een Nederlandse vrouw ligt in coma in een ziekenhuis in Tripoli. Dat bevestigt het Ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag na berichtgeving van de Wereldomroep. De 39-jarige Talintha van Zon is van een balkon van een hotel in de Libische hoofdstad gevallen. Onduidelijk is hoe ernstig de verwondingen van de vrouw zijn en onder welke omstandigheden ze ten val is gekomen.

Van Zon, een voormalig fotomodel, zat volgens haar moeder al dagen vast in het vijfsterrenhotel. De wijk waar het hotel is gelegen zou in handen van de rebellen zijn. Van Zon zou op uitnodiging van een van de zonen van kolonel Moammar Gadhafi in Libië verblijven.

De moeder van Van Zon meldt aan de Wereldomroep dat haar dochter op 11 augustus richting Libië vertrok. Nadat ze eerder aan vrienden had laten weten dat het goed met haar ging stuurde ze afgelopen weekeinde e-mails naar haar moeder waarin ze om hulp vroeg omdat ze erg bang was. Communicatie met Tripoli is op dit moment echter erg moeilijk.

Een woordvoerder van het ministerie meldt dinsdag op de hoogte te zijn van de zaak. "We zijn aan het werk om haar consulaire bijstand te verlenen." Dit gebeurt via contacten die het departement nog heeft in Tripoli. De Nederlandse ambassade in Libië is sinds maart gesloten.

[Vuelta] Moreno wint op Sierra Nevada, Chavanel leider

Daniel Moreno heeft de eerste bergrit in de Vuelta op zijn naam geschreven. De Spanjaard kwam in de vierde etappe boven op Sierra Nevada, met 2115 meter het dak van de ronde, als eerste boven. Pablo Lastras kon zijn leiderstrui niet vasthouden en zag het tricot gaan naar Sylvain Chavanel.

In de beginkilometers van de koers ontstond op de flanken van de Alto de Filabres een zeven man tellende kopgroep bestaande uit Koen de Kort (Skil-Shimano), Thomas Rohregger (Leopard-Trek), Yoann Bagot (Cofidis), Guillaume Bonnafond (AG2R), Eduard Vorganov (Katusha), Matthew Busche (RadioShack) en José Toribio (Andalucia). Zij pakten op het glooiende parkoers een voorsprong van ruim acht minuten. De Kort kwam op de eerste twee bergen van de dag als eerste boven.

Eerst onder leiding van Movistar en later dankzij de Rabobank-ploeg was het verschil aan voet van de Sierra Nevada teruggebracht tot ruim twee minuten. De Kort moest al snel lossen uit de kopgroep en ook de anderen werden uiteindelijk op de flanken van de slotklim ingerekend. In het uitgedunde peloton hielden de favorieten zich rustig, maar voor leider Lastras was het tempo te hoog gegrepen, waardoor de Spanjaard zijn leiderstrui in moest leveren.

Vincenzo Nibali testte op negen kilometer van de meet even zijn benen, maar de Italiaan kreeg geen ruimte van het peloton. Dat kregen Moreno en Chris Anker Sörensen wel. De twee leken te sprinten om de zege, maar Moreno reed in de laatste kilometer weg bij de Deen en won solo de rit. De groep met favorieten, waaronder de Nederlanders Wout Poels, Bauke Mollema en Steven Kruijswijk finishte op elf seconden achter de winnaar. Chavanel kon het tempo van de groep in de slotmeters niet meer bijhouden, maar hield genoeg over om de leiderstrui in ontvangst te nemen. Voor Igor Anton (Euskaltel) waren de druiven zuur, want de kopman van de Baskische ploeg verloor vandaag anderhalve minuut.

Uitslag vierde etappe

# Renner Team Land Tijd
1 Daniel Moreno Katusha Spa 4:51.53
2 Chris Sörensen Saxo Bank Den + 0.03
3 Daniel Martin Garmin Ier + 0.11
4 Joaquim Rodríguez Katusha Spa z.t.
5 Przemyslaw Niemiec Lampre Pol z.t.
6 Sergey Lagutin Vacansoleil Oez z.t.
7 Jurgen van den Broeck Omega Pharma Bel z.t.
8 Wout Poels Vacansoleil Ned z.t.
9 Michele Scarponi Lampre Ita z.t.
10 Bauke Mollema Rabobank Ned z.t.


Stand na vierde etappe

# Renner Team Land Tijd
1 Sylvain Chavanel Quick-Step Fra 13:19.09
2 Daniel Moreno Katusha Spa + 0.43
3 Jakob Fugelsang Leopard-Trek Den + 0.49
4 Maxime Monfort Leopard-Trek Bel z.t.
5 Vincenzo Nibali Liquigas Ita + 0.53
6 Kanstantsin Sivtsov HTC WRu + 0.58
7 Fredrik Kessiakoff Astana Zwe + 0.59
8 Sergio Pardilla Movistar Spa + 1.03
9 Marzio Bruseghin Movistar Ita z.t.
10 Kevin Seeldraeyers Quick-Step Bel + 1.04
17 Bauke Mollema Rabobank Ned + 1.19

Rechter staakt vervolging Strauss-Kahn

Dominique Strauss-Kahn wordt in de Verenigde Staten niet langer strafrechtelijk vervolgd wegens aanranding en poging tot verkrachting. Dat heeft een rechter in New York, waar de voormalige IMF-topman in mei werd gearresteerd, dinsdag bepaald.

De openbare klager had al laten weten af te willen zien van vervolging omdat ernstige twijfels zijn gerezen over de betrouwbaarheid van de vrouw die Strauss-Kahn heeft beschuldigd. Verwacht werd dat de rechter die beslissing zou volgen.

Rechter staakt vervolging Strauss-Kahn
Rechter staakt vervolging Strauss-Kahn (Foto: ANP)

'Rebellen dringen woning Gadhafi binnen'

Libische rebellen zijn dinsdag de woning van kolonel Moammar Gadhafi binnengedrongen. Dat berichtte de Arabische zender Al Jazeera op gezag van niet nader genoemde bronnen.

Andere media hadden eerder gemeld dat de opstandelingen waren doorgedrongen in het zwaar beveiligde hoofdkwartier Bab Al Aziziya, waar Gadhafi's huis zich bevindt. De rebellen zouden in het complex schoten in de lucht lossen, mogelijk uit vreugde.

'Rebellen dringen woning Kaddafi binnen'
'Rebellen dringen woning Gadhafi binnen' (Foto: ANP)

Van ontdooien word je niet gelukkig

Simon Cowell wil zijn lichaam laten invriezen als hij komt te overlijden. Het bekende jurylid van onder andere Britain's Got Talent en X Factor hoopt dat hij over driehonderd jaar weer tot leven kan worden gewekt. "Als het lukt, maakt mij dat erg gelukkig" aldus Cowell. Ik begrijp dat niet. Waarom denkt iemand gelukkig te worden door driehonderd jaar na zijn dood te ontdooien en weer als herboren door de wereld te wandelen? Zo leuk kan dat toch niet zijn denk ik dan.

Mourinho ontkent vertrek bij Real

José Mourinho heeft ontkend dat hij mogelijk zal gaan vertrekken bij Real Madrid. De in opspraak geraakte trainer werd vandaag door zijn woordvoerder Eladio Peramés in verlegenheid gebracht doordat deze stelde dat de Portugees overwoog het bijltje er bij neer zou kunnen gooien, maar deze verhalen worden nu tegengesproken.

"Ik geloof dat veel mensen verrast waren door de kwaliteit van het spel dat Real liet zien in de voorbereiding. Het zou verrassend nieuws zijn voor hen als ik de club nu zou verlaten. Onmogelijk," stelde Mourinho in een verklaring. Hij zegt goed overweg te kunnen met clubpresident Florentino Perez. "Ik heb een fantastische president die erg intelligent is en met wie ik een goede vriendschap heb. Dan heb ik ook nog een algemeen directeur die 24 uur per dag voor de club werkt, dus mijn motivatie is enorm. Mijn Madrid-gevoel is groter dan sommige 'pseudo-Madristas'. Er is geen reden waarom ik zou vertrekken. Echt niet."

"En ik wens mijn excuses aan te bieden aan de Madrid-fans, en alleen aan hen, voor mijn gedrag in de wedstrijd tegen Barcelona. Sommige mensen zijn beter aangepast aan de hypocrisie in het voetbal dan ik. Ze verstoppen hun ware gezicht en fluisteren in diepe tunnels. Ik leer niet om hypocriet te zijn en dat wil ik ook niet."

'Peuters' eisen geld na fataal ongeval ouders

Familieleden van twee kinderen van 2 en 4 jaar eisen namens hen een schadevergoeding van de man die vrijdag een ongeval veroorzaakte op de A2. Daarbij kwamen de ouders van de kinderen om het leven. Dat meldt de ingeschakelde letselschadeadvocaat, Maarten Tromp, dinsdag.

Het ongeluk vrijdag vond plaats toen agenten een auto aan de kant probeerden te zetten. De bestuurder van deze wagen reed met zeer hoge snelheid op de A2 en haalde andere voertuigen links en rechts in. Zijn wagen schampte hierbij een aantal keer de vangrail.

De bestuurder negeerde het stopteken van de politie en nam ter hoogte van knooppunt Deil aanvankelijk de afslag van de A15 richting Gorinchem. Vervolgens probeerde hij via de middenberm op de afslag naar de A15 richting Nijmegen en Tiel te komen. Hierbij botste hij op een andere auto, waarin de omgekomen man en vrouw zaten. De bestuurder van de achtervolgde auto raakte zwaargewond.

De familie heeft volgens Tromp de media verzocht de kinderen met rust te laten. Ook wil de familie geen media bij de begrafenis van de overleden ouders hebben.

Levende legendes in NBA 2K12

Uitgever 2K Sports heeft een nieuwe trailer van NBA 2K12 uitgebracht. In deze basketbalgame zul je naast het huidige seizoen ook met legendes uit de sport kunnen spelen. En dan niet alleen Michael Jordan, maar vele anderen zoals Magic Johnson en Kareem Abdul-Jabbar.

In de trailer zie je enkele bekende namen voorbijkomen. In NBA's Greatest-mode speel je met de legendes. Ook de beelden gaan met hun tijd mee en de match van Bill Russell speel je dus in zwartwit. NBA 2K12 komt vier oktober uit voor Windows, PlayStation 3, Xbox 360 en Wii.

[MotoGP] Hayden rijdt nieuwe Ducati op Indianapolis

Nicky Hayden zal dit weekend voor de MotoGP-race op de Indianapolis Motor Speedway de beschikking krijgen over de nieuwe Ducati GP11.1 machine. Teamgenoot Valentino Rossi reed al sinds eind juni op het nieuwe rijwiel, maar het duurde lang voor de Italiaan de snelheid met deze motorfiets wist te vinden.

Ducati begon het seizoen met de GP11, maar deze machine kwam veel tekort op de Yamaha's en de Honda's. Daarom werd besloten om de ontwikkeling van de 2012-motor te versnellen en een aangepaste versie van deze machine dit jaar al in te zetten. Rossi kreeg de beschikking over het rijwiel en na vele aanpassingen lijkt de Italiaan eindelijk de GP11.1 aan de praat te hebben gekregen.

Hayden mocht vorige week maandag op Brno voor het eerst met de nieuwe machine rijden. De Amerikaan verkoos deze Ducati meteen boven zijn huidige, waardoor hij vanaf dit weekend over dezelfde motorfiets beschikt als Rossi.

Counter-Strike moet gamers samenbrengen

Het schietspel Counter-Strike: Global Offensive moet het eerste spel in de reeks worden waarbij het mogelijk is op de Xbox 360, PlayStation 3 en pc tegen elkaar te spelen. Gamestudio Valve wil zo alle Counter-Strike-spelers samenbrengen. Dat schrijft het PC Games magazine op basis van een interview met Valve studiobaas Gabe Newell.

De grote uitdaging zit 'm in de poging Microsoft en Sony van het nut te overtuigen, zegt Newell. Sony en Microsoft zijn bepalend voor de mogelijkheden die hij krijgt om gamers op verschillende spelcomputers met elkaar te laten spelen, het zogenaamde crossplatformgamen. Dat het schietspel volgend jaar uitkomt, staat vast. De grote vraag is echter of het Valve gaat lukken crossplatformgamen in de schietspelreeks te introduceren.

Het zou niet Newells eerste crossplatformgame zijn. In Portal 2 kunnen pc-gamers samenspelen met PlayStation 3-bezitters. Daarnaast gaf Microsoft in 2007 het schietspel Shadowrun uit, waarbij pc- en Xbox 360-gamers tegen elkaar konden spelen. Het is nooit mogelijk geweest op de Xbox 360 tegen Playstation 3-gamers te spelen.

Counter-Strike: Global Offensive wordt een online schietspel waarbij spelers in teams tegen elkaar spelen. Het spel wordt gemaakt voor de pc, Mac, PlayStation 3 en Xbox 360.


Counter-Strike moet gamers samenbrengen

Robben niet in actie tegen FC Zürich

Arjen Robben neemt tijdens de Champions League-wedstrijd van Bayern München tegen FC Zürich plaats op de tribune. De Duitsers verdedigen een 2-0 voorsprong.

De vleugelspeler van Bayern heeft al enige tijd last van een rugblessure. Hij speelde het vorige duel tegen FC Zürich negentig minuten met pijn.

Robben kwam afgelopen weekend ook gewoon in actie voor de Rekordmeister tegen Hamburger SV. Ook in deze wedstrijd speelde hij met pijn. Nadat de international dinsdagochtend een test onderging bleek de blessure toch erger dan gedacht. Omdat Bayern geen risico met de blessuregevoelige aanvaller wil nemen blijft Robben tegen FC Zürich aan de kant.

Spaanse bond stelt onderzoek in naar Mourinho

Jose Mourinho hangt mogelijk een zware schorsing boven het hoofd. De Spaanse voetbalbond heeft een onderzoek ingesteld naar het opstootje dat vorige week ontstond in de slotfase van het Supercup-duel tussen Real Madrid en FC Barcelona. Real-coach Mourinho leek daarbij met zijn vinger in het oog van Tito Vilanova, de assistent-trainer van Barça, te prikken.

Het tumult ontstond toen Real-invaller Marcelo enkele minuten voor tijd rood kreeg na een harde overtreding op Cesc Fabregas. Spelers en technische staf van beide clubs kregen het daarna massaal met elkaar aan de stok. Mesut Özil (Real) en David Villa (Barcelona) werden daarop ook met rood naar de kant gestuurd.

Waar Marcelo, Özil en Villa een schorsing krijgen van één duel, moet Mourinho rekening houden met een zwaardere sanctie. Als de trainer van Real Madrid schuldig wordt bevonden, kan hij voor maximaal twaalf wedstrijden naar de tribune worden verbannen.

[Vuelta] Cavendish geeft op

Mark Cavendish is al in de vierde etappe van de Ronde van Spanje afgestapt. In de rit naar de Sierra Nevada, de eerste serieuze bergrit van de Vuelta, gaf de topsprinter op. De Brit werkte in Spanje toe naar het WK op de weg, die op 19 september in Kopenhagen wordt verreden.

Cavendish zal nu een andere voorbereiding op het WK moeten kiezen. De sprinter is na Matthew Goss de tweede coureur van HTC die is afgestapt.

'Bewijs dat PC-gaming niet dood is'

Het is al vaak genoeg gezegd dat PC-gaming niet dood is. Fervente console-gamers blijven echter roepen dat de PC-gamers slechts simpele mods van consolegames krijgen. De strijd tussen consoles en PC's is sinds de huidige generatie bloederiger dan ooit tevoren.

Vandaar dat accessoire-bedrijf Razer een website heeft gelanceerd die 'PC gaming is not dead' heet. Op deze website praten ze over een grote onthulling die zal bewijzen dat PC-gaming niet dood is op 26 augustus. Schijnbaar is deze onthulling zo groot dat ze ervoor een hele pagina van de internationale Wall Street Journal hebben gekocht om hier een advertentie van te plaatsen.

De onthulling zal deze vrijdag geschieden. Toevallig begint deze vrijdag ook het grote PAX 2011 gamers-event.


'Bewijs dat PC-gaming niet dood is' (Beeld: Razer)

'Arsenal doet megabod op Hazard'

Arsenal kende tot nog toe een ongelukkige transferzomer. Vaste krachten Cesc Fàbregas (Barcelona), Gaël Clichy en Samir Nasri (Man City) vertrokken en er kwam weinig voor terug.

Alleen aanvaller Gervinho (Lille) kwam naar Londen. Daar komt bij dat Samir Nasri een contract heeft getekend bij Manchester City. Volgens de BBC wordt Eden Hazard van Lille de tweede zomeraankoop van The Gunners.

De Londense club zal zich deze week bij Lille melden voor de vleugelspeler die vorig seizoen een sensatie was in de Franse competitie waarin hij met zijn club de landstitel veroverde. Of Hazard daadwerkelijk naar het Emirates Stadium vertrekt valt nog te bezien.

''Eden gaat niet vertrekken'', is Frederic Paquet, algemeen manager van de Franse kampioen, stellig. ''We zijn op de hoogte van belangstelling van verschillende clubs, maar houden alles af.'' De transferwaarde van Hazard wordt geschat op een slordige dertig miljoen euro.

Het contract van de Belgische international loopt nog door tot de zomer van 2015. ''Eden is hier blij, begrijpt onze ambitieuze plannen en blijft nog minimaal een jaar'', aldus Paquet.

Doornbos: "IndyCar blijft het doel"

Robert Doornbos blijft zich voor het seizoen 2012 richten op de IndyCar Series. De Nederlander heeft in het verleden al in de Verenigde Staten geracet, maar kon voor dit seizoen geen stoeltje bemachtigen. Daarom rijdt hij nu in de Superleague Formula. "Al mijn pijlen voor volgend jaar zijn op de Indycar gericht," meldt Doornbos aan Formule1.nl.

Doornbos reed in 2007 al in de toenmalige Champcar Series waarin hij twee races won en als derde eindigde in het kampioenschap. Een seizoen later ging het kampioenschap samen met de IRL om de IndyCar Series te vormen. Doornbos kwam zonder stoeltje te zitten, maar in 2009 wist hij een plek bij Newman/Haas en later bij HVM te bemachtigen. Omdat er voor vorig seizoen geen stoeltje was kwam Doornbos terug naar Europa om daar te racen in de Superleague Formula, maar Amerika blijft lonken.

"We zijn ermee bezig om een stoeltje voor volgend seizoen te regelen. Dat is ons doel. Ik hoop in oktober meer duidelijkheid te hebben," zei Doornbos die mogelijk zelfs dit jaar nog eenmalig terug kan keren in de IndyCars. In Las Vegas staat namelijk een race op het programma waarbij naast de vaste rijders ook andere coureurs mee mogen doen. "Ook daar werken we aan."

Nabestaanden willen schadevergoeding Maasstad

Nabestaanden van met de klebsiellabacterie besmette patiënten die in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam zijn overleden, gaan een schadevergoeding eisen. Ze hebben een advocaat in de arm genomen, meldt het televisieprogramma EenVandaag dinsdag.

De nabestaanden willen geld zien omdat het ziekenhuis fouten zou hebben gemaakt. Sinds de uitbraak in het ziekenhuis zijn 28 mensen overleden die de bacterie onder de leden hadden.

Onderzocht wordt nog of er een verband is tussen het overlijden en het feit dat de patiënten besmet waren met de bacterie. Het ziekenhuis zei vorige maand dat twee patiënten mogelijk zijn overleden als gevolg van de besmetting.

Klebsiellabacteriën komen normaal voor in de darmen, waar ze geen ziekte veroorzaken. Het Maasstad Ziekenhuis heeft te maken met een gevaarlijke variant, de klebsiella oxa-48. Deze kan bijna alle antibiotica afbreken. Hierdoor is het moeilijk een infectie te behandelen.

Anne Frankboom krijgt mogelijk tweede leven

De Anne Frankboom lijkt zich te herstellen. Op de stronk van de gevallen kastanje groeien ruim dertig loten die zouden kunnen uitgroeien tot een nieuwe boom. Dat zegt de Stichting Wereldboom, die de kastanje onderhoudt, dinsdag naar aanleiding van berichtgeving in Het Parool.

De stichting denkt dat de boom snel kan herrijzen dankzij het gezonde deel van het wortelstelsel, dat vrijwel intact is. Op de loot die het beste ontspruit, zou in al 2044 een kroon kunnen zijn gegroeid die niet onderdoet voor die van een 70-jarige boom, staat in een prognose van de stichting. In dat jaar is het een eeuw geleden dat het onderduikadres van de familie van Anne Frank werd verraden aan de nazi's.

De paardenkastanje viel precies een jaar geleden om. Na een jarenlange strijd om de kap ervan tegen te houden, werd de door een zwam verzwakte boom geveld door een hard rukwinden. Het is goed mogelijk dat de nieuwe scheuten, waarvan enkele ruim 2,5 meter lang zijn, een natuurlijke weerstand tegen de zwam hebben opgebouwd en dus betere levenskansen hebben.

Maar het risico is nog niet geweken. Pas in april of mei volgend jaar kan definitief worden vastgesteld of de Anne Frankboom uit zijn as herrijst. De Anne Frankboom wordt in elk geval nu al omschreven als 'de Feniksboom' en 'een veteraan met een zwaar litteken'.

Onstuimig weer houdt nog dagen aan

Het onstuimige weer waarmee Nederland de afgelopen dagen te kampen heeft gehad, houdt mogelijk nog tot en met vrijdag aan. Vooral donderdag is de kans op onweer groot. Dat meldt Weeronline dinsdag.

Dinsdag kampte Nederland met heftig weer. Lokaal viel langs de lijn van Eindhoven naar Nijmegen in een halfuur tijd dertig tot 35 millimeter regen. Ook waren er in twee uur tijd vijfduizend ontladingen, wat volgens Weeronline slechts een enkele keer per jaar gebeurt.

De vele onweersbuien vinden hun oorsprong in overblijfselen van orkaan Gert, die 15 augustus ten oosten van Bermuda ontstond. De restanten zijn samengesmolten met een lagedrukgebied tussen IJsland en Ierland, waardoor sinds eind vorige week steeds meer onweercomplexen tot ontwikkeling komen, aldus Weeronline.

Deze onweercomplexen ontstaan op het grensvlak van koele oceaanlucht en warme lucht boven het Europese vasteland. Door het lagedrukgebied stroomt met een warme zuidelijke stroming vochtige tropische lucht Europa in. Tegelijk probeert koelere oceaanlucht vanuit het westen op te dringen. Bij Nederland komen de twee luchtsoorten samen.

Woensdag verwacht Weeronline wolkenvelden en een lichte bui. In Limburg is een kleine kans op onweer. Donderdag keert warme vochtige lucht terug vanuit Duitsland, wat de kans op zwaar onweer vergroot. Vrijdag probeert koele lucht de warme lucht te verdringen, waardoor een grote kans op veel regen met mogelijk onweer ontstaat.

'Vennegoor of Hesselink in beeld bij Feyenoord'

Mocht het Feyenoord niet lukken om John Guidetti op huurbasis over te nemen van Manchester City, dan verlegt de Rotterdamse ploeg de interesse naar Jan Vennegoor of Hesselink. Technisch directeur Martin van Geel liet weten dat de boomlange spits tweede keus is bij Feyenoord.

"We blijven hopen op Guidetti, maar Vennegoor of Hesselink is een serieuze kandidaat als we met Manchester City niet tot een akkoord komen. Vennegoor of Hesselink had in eerste instantie een voorkeur voor een club in het buitenland, maar hij is nog zonder club", aldus Van Geel.

Vennegoor of Hesselink houdt op dit moment zijn conditie op peil bij Jong FC Twente. De aanvaller speelde in het verleden voor FC Twente, PSV, Hull City, Celtic en Rapid Wien.


Vennegoor of Hesselink in beeld bij Feyenoord (Foto: Pro Shots)

Rutte wil niet ingaan op oproep FNV

Premier Mark Rutte (VVD) wil niet inhoudelijk reageren op de oproep van vakcentrale FNV om de bezuinigingen te matigen die de koopkracht verlagen. "Ik verwijs de bond naar de begrotingsstukken die voor Prinsjesdag zullen verschijnen", zei een woordvoerder dinsdag.

De FNV riep Rutte in een brief op om de koopkracht van 'hardwerkende mensen in Nederland overeind te houden'. Volgens de bond zijn zij de motor achter de economie en is een verbetering van de koopkracht beter voor het herstel van de economie dan verdere bezuinigingen.

In het regeerakkoord van het huidige kabinet is achttien miljard aan bezuinigingen aangekondigd. Omdat de werkloosheid lager is gebleven, het begrotingstekort meevalt en er minder uitkeringen zijn uitbetaald is het volgens de bond niet meer nodig om zo hard in te grijpen. De vakbond pleit ervoor de bezuinigingen in de zorg, kinderopvang en sociale zekerheid terug te draaien.


Rutte wil niet ingaan op oproep FNV (Foto: Novum)

Vader vuurwerkslachtoffer Harderwijk vervolgd

Het Openbaar Ministerie gaat de vader vervolgen van een 13-jarige jongen die tijdens oud en nieuw in Harderwijk om het leven kwam door een vuurwerkbom. Ook een andere man moet zich voor de rechtbank verantwoorden, laat justitie dinsdag weten.

De jongen verbleef tijdens de jaarwisseling met zijn familie op een camping. Hij raakte zwaargewond toen iemand een vuurwerkbom afstak en overleed in een ziekenhuis.

De twee mannen worden ervan verdacht illegaal zwaar vuurwerk op een zeer onvoorzichtige manier tot ontploffing te hebben gebracht. Daardoor ontstond gevaar voor mensen in de omgeving. Een woordvoerder van het OM in Zutphen wil geen verdere informatie kwijt over de identiteit van de verdachten.

De zitting bij de rechtbank in Zutphen staat gepland op 8 november.

Jacksonfans willen herdenkingsconcert niet

Fans van Michael Jackson willen dat het herdenkingsconcert voor de overleden King of Pop wordt afgelast. Volgens een groep van 35 fanclubs die de krachten hebben gebundeld is de show 'gedoemd te mislukken'. Tijdens het herdenkingsconcert, dat voor 8 oktober in Wales gepland staat, treden artiesten als Christina Aguilera, Cee Lo Green en Leona Lewis op.

Maandag werd bekend dat Beyoncé een nummer zingt via een live satellietverbinding. Kiss werd verwijderd uit de line-up nadat fans protesteerden. Frontman Gene Simmons liet de afgelopen jaren meerdere keren blijken te geloven dat Jackson kinderen misbruikte.

Tickets voor het concert kosten tussen de negentig en 390 pond. De fanclubs, die duizenden fans uit Europa, Australië, China en Rusland vertegenwoordigen, zijn onder meer ontevreden over het tijdstip van de herdenking, de ticketprijzen en de onduidelijkheid over welke goede doelen een deel van de opbrengst van het concert ontvangen. Ze hebben daarom een open brief gestuurd aan organisator Global Live Events.

"Het concert is gedoemd te mislukken", schrijft de groep in een brief die op Facebookpagina Fans Against Michael Forever Tribute staat. "Doe wat goed is voor Michael Jackson en zeg deze herdenking af."

"Hier wordt de ene na de andere catastrofale fout gemaakt", zegt de oprichter van MJJ Community, waarin tachtigduizend Jacksonfans zich hebben verzameld, tegen persbureau Reuters. "Dit is niet de herdenking die Michael verdient."

Het herdenkingsconcert is gepland door Michaels moeder Katherine en enkele van zijn broers en zussen. Jermaine en Randy zijn hoe dan ook tegen het concert, omdat de rechtszaak tegen Michaels lijfarts Conrad Murray op 8 september begint. De zaak duurt naar verwachting vier tot zes weken.

S&P-topman vertrekt

De in opspraak geraakte kredietbeoordelaar Standard & Poor's neemt afscheid van topman Deven Sharma. Hij treedt op 12 september af en wordt dan vervangen door Douglas Peterson, die nu nog leiding geeft aan Citibank. Dat meldde de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal maandagavond.

Sharma blijft tot het eind van het jaar als adviseur werken voor S&P. Zijn vertrek zou niets te maken hebben met de storm van kritiek op de kredietbeoordelaar, die ontstond nadat S&P had besloten de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten af te waarderen.

Onlangs werd bekend dat de toezichthouder op de beurshandel in de VS, de Securities and Exchange Commission (SEC), een onderzoek is begonnen naar de wijze waarop Standard & Poor's tot de afwaardering van de Verenigde Staten is gekomen. Ook onderzoekt de SEC of de maatregel vroegtijdig is uitgelekt, waardoor bepaalde beleggers met voorkennis hebben kunnen handelen.

Topman vertrekt bij kredietbeoordelaar S&P
S&P-topman vertrekt (Foto: ANP)

Rajkovic verruilt Chelsea voor HSV

Slobodan Rajkovic zet zijn voetballoopbaan voort in Duitsland. De Servische verdediger ondertekent spoedig een contract wat hem drie jaar aan Hamburger SV verbindt. Rajkovic komt over van Chelsea en levert de Engelse ploeg twee miljoen euro op.

Het is de vijfde speler die Frank Arnesen, technisch directeur bij HSV, van zijn oude werkgever Chelsea haalt. De 22-jarige Rajkovic werd afgelopen seizoen door de Londense ploeg verhuurd aan Vitesse. Daarvoor kwam hij in de Eredivisie uit voor PSV en FC Twente.

Ondanks de versterkingen is HSV het seizoen slecht begonnen. Afgelopen zondag ging de ploeg, waar onze landgenoten Jeffrey Bruma, Eljero Elia en Romeo Castelen onder contract staan, met maar liefst 5-0 onderuit bij Bayern München.

Driehonderd Romeinse wijnkruiken op zeebodem

Voor de kust van Albanië zijn eerder deze maand driehonderd wijnkruiken gevonden uit de Romeinse tijd. De lege pullen liggen aan boord van een goed geconserveerd scheepswrak, dat is ontdekt door Amerikaanse en Albanese archeologen.

Het ongeveer dertig meter lange schip dateert uit de eerste eeuw voor Christus. Het is gevonden op een diepte van ongeveer vijftig meter, niet ver van de havenplaats Vlora. Volgens een Albanese archeoloog past de ontdekking in de top tien van interessantste wrakken in de Middellandse Zee.

Onderzoekers denken dat de lading afkomstig was uit wijngaarden in Zuid-Albanië en bestemd was voor West-Europa. De meeste wijnkruiken zijn ondanks de schipbreuk nog heel. De locatie van het schip wordt geheimgehouden in afwachting van verder onderzoek.


Driehonderd Romeinse wijnkruiken op zeebodem (Foto: Novum)

DanceStar Party-tracklist bekend

De tracklist van DanceStar Party is zojuist bekendgemaakt. De tracklist bevat veertig internationale liedjes waar op gedanst kan worden, variërend van de alom bekende Macarena tot het recentere We No Speak Americano. De liedjes zijn de originele opnames met de bijbehorende videoclip.

Vorig jaar verscheen de game SingStar Dance, waarin je naast het zingen ook kon dansen. Het dansen was alleen een extraatje, en daarom hebben de makers van die game nu een stand-alone dansgame uitgebracht waar het puur om het dansen gaat. De game verschijnt later dit jaar exclusief voor PlayStation 3 en is enkel speelbaar met de Move-controller.

Amerie - 1 Thing
Barry White - You're The First, The Last, My Everything
Basement Jaxx - Where's Your Head At?
Billy Idol With Generation X - Dancing with Myself
Bodyrockers - I Like The Way You Move
Carl Douglas - Kung Fu Fighting
CeCe Peniston - Finally
Chemical Bros - Hey Boy Hey Girl
Chromeo - Night By Night
Deadmau5 ft. Rob Swire - Ghosts 'N' Stuff

Diana Ross - Upside Down
Duck Sauce - Barbra Streisand
Ellie Goulding - Starry Eyed
Elton John - I'm Still Standing
Example - Kickstarts
Groove Armada (Fatboy Slim remix) - I See You Baby
Ida Corr vs Fedde Le Grand - Let Me Think About It
Iggy Pop - Lust For Life
Jay Sean featuring Lil Wayne - Down
Jessie J - Do It Like A Dude

dancestar

Kool & the Gang - Get Down On It
Lady Gaga - Born This Way
LMFAO - Party Rock Anthem
Los Del Rio - Macarena
Miami Sound Machine - Dr Beat
New Kids On The Block - You've Got The Right Stuff
Nicole Scherzinger - Don't Hold Your Breath
Ok Go - Here It Goes Again
Outkast - The Way You Move
Republica - Ready To Go

Rihanna - Rude Boy
Snap! - The Power
Tavares - Heaven Must Be Missing An Angel
Tiesto vs Diplo ft Busta - C'Mon (Catch Them By Surprise)
Tinie Tempah - Pass Out
Usher ft. Pitbull - DJ Got Us Falling In Love
Usher ft. will.i.am - OMG
Venga Boys - We like to Party
Willow Smith - Whip My Hair
Yolanda Be Cool - We No Speak Americano

[WIN!] Het gave prijzenpakket van Flypaper

Flypaper draait vanaf volgende week 1 september in de bioscoop. Een mooie gelegenheid voor FOK! om onze users kans te laten maken op een leuk prijzenpakket rond de film. Regisseur Rob Minkoff zet met Flypaper een erg vermakelijke comedy neer over een bank die overvallen wordt door twee verschillende bendes.

Net wanneer Tripp Kennedy (Patrick Dempsey) rond sluitingstijd een bank binnenloopt, wordt de bank overvallen door de twee bendes. Er ontstaat een vuurgevecht en Tripp werpt zich op de aantrekkelijke bankbediende Kaitlin (Ashley Judd) om haar te beschermen. De bendes, de één duidelijk professioneel, de ander een stel malloten, proberen elkaar te slim af te zijn. Aan het eind van de dag sluit het beveiligingssysteem automatisch het hele gebouw af, waardoor iedereen ingesloten raakt. In de nacht die volgt, ontstaat er een hilarisch kat-en-muisspel tussen de bendes. Ondertussen proberen Tripp en Kaitlin de bank en zichzelf te redden, maar zijn vooral erg druk bezig om te voorkomen dat ze verliefd worden...

In samenwerking met Independent Films mag FOK! 5 prijzenpakketen weggeven. Daarin vinden de winnaars elk 2 vrijkaartjes om Flypaper in de bioscoop te gaan kijken, de dvd van 'The Hangover', een 'Mini Manager' (set bestaande uit een zilveren pen en een rekenmachine in een chique hardcover etui) en een Wirepuzzle. Om hierop kans te maken beantwoord je de vraag die je hier kunt vinden.

flypaper_filmstill.jpg
Meedoen kan tot en met 30 augustus 2011

De Bakker verliest van nummer 427 van de wereld

Thiemo de Bakker lijkt de weg omhoog nog steeds niet gevonden te hebben. De Nederlander verloor in de eerste ronde van het challengertoernooi van Manervbio van Peter Gojowczyk, de nummer 427 van de wereldranglijst.

Het werd 5-7 en 3-6 voor de Duitser. Voor De Bakker betekende het de tweede vroege uitschakeling op rij, na zijn terugkeer van een rustperiode. Eerder verloor hij ook al in de eerste ronde van San Sebastian. Het volgende toernooi dat op het programma staat is de US Open, waarvoor hij zich niet voor hoeft te kwalificeren.

Cronenberg gaat romantische sci-fi komedie maken

David Cronenberg is een regisseur die bekend staat om zijn keuze voor controversièle onderwerpen in zijn films. Het is inmiddels alweer 4 jaar geleden dat diens laatste film, Eastern Promises, uitgebracht werd. Alhoewel er al een tijdje sprake is van een vervolg op die film, zal dat nog wel een tijdje duren aangezien de regisseur zijn pijlen eerst op een andere film gericht heeft. In Cronenberg's nieuwe film draait het om een natuurkundige en haar relatie met een zwart gat die ze heeft gecreëerd in haar laboratorium.

As She Climbed Across The Table is gebaseerd op een verhaal van Jonathan Lethem. Het verhaal wordt omschreven als een romantische sciencefiction komedie en gaat over een driehoeksverhouding tussen een wetenschapper, een zwart gat genaamd Lack en een gedumpt vriendje die er alles voor over heeft om zijn vriendin terug te krijgen.

De film zal worden geproduceerd door Steve Zaillian (American Gangster) en Garrett Basch. Het scenario voor de film word geschreven door Bruce Wagner.

Voetbalclub Westerlo getroffen door noodweer

De Belgische voetbalclub Westerlo is vandaag getroffen door noodweer. Op de website van de club staat te lezen dat de kantoren van de club zijn volgelopen met water.

"Het water baande zich een weg in de gangen, kleedkamers, kantoren, persruimte, fitness. Het was letterlijk dweilen met de kraan open”, zo meldt de club. Ook staat een deel van het veld onder water. "Met doeken werd een dam gemaakt om de ruimtes te vrijwaren van het water, helaas mocht dit niet baten.”

Finland bereid om Griekse deal aan te passen

Finland staat open voor andere oplossingen ten aanzien van een mogelijk onderpand op noodleningen aan Griekenland. Dat heeft de Finse premier Jyrki Katainen gezegd in een dinsdag gepubliceerd interview met financieel persbureau Bloomberg.

"Als deze oplossing niet werkt, dan moeten we iets anders proberen", aldus de premier. "Maar het huidige model is simpel en het functioneert, dus het zou beter zijn om dit te accepteren."

Finland gaf vorige week aan dat het een akkoord heeft gesloten met Griekenland over een onderpand in contanten op de leningen aan het noodlijdende land. Deze deal riep veel weerstand op in andere eurolanden, die de afspraak nog moeten goedkeuren. Onder meer Nederland en Oostenrijk hebben al aangegeven dat de overeenkomst van tafel moet. Gebeurt dat niet, dan eisen ze een vergelijkbare zekerheid op hun leningen aan Griekenland.

Finland bereid om Griekse deal aan te passen
Finland bereid om Griekse deal aan te passen (Foto: ANP)

Room fit voor Ajax-Vitesse

Vitesse-doelman Eloy Room kan keepen in de uitwedstrijd tegen Ajax van aanstaande vrijdag. De sluitpost keert terug van een hamstringblessure. Dat meldt dagblad De Gelderlander.

Room liep de blessure op in de seizoensouverture tegen ADO Den Haag. Zijn jonge vervanger Marko Meerits (19) keepte vervolgens twee goede wedstrijden. De vraag is dus of Room meteen weer plaats mag nemen onder de lat, of dat trainer John van den Brom Meerits laat staan.

Room stopte gisteravond een strafschop in de wedstrijd van Jong Vitesse tegen Jong ADO (2-1 verlies). De derde doelman in Arnhemse gelederen is Piet Velthuizen, die terugkeerde van Hércules Alicante. De keeper werd echter nog niet vrijgegeven door de Spaanse club, waardoor hij nog niet kan spelen.

Demo Space Marine voor Xbox 360 en PC verschenen

De demo voor de 3rd person shooter van Warhammer 40k: Space Marine is nu uit voor Xbox 360 en PC. De demo is voorlopig exclusief voor Xbox Live Gold-leden te downloaden vanaf marketplace, en PC-gamers kunnen de demo hier op Steam downloaden. De demo bevat de eerste twee levels voor de singleplayer campaign.

De PlayStation 3-versie van de demo zal morgen tijdens de wekelijkse update van de PlayStation Store verschijnen. In Warhammer 40l: Space Marine kruip je in de huid van een Space Marine en vecht je voor de glorie van The God-Emperor. De third person shooter zet je in de metalen laarzen van een Adeptus Astartes om een forgeworld te ontzetten van een Ork-invasie.

Space Marine

Gevaarlijke stoffen in PixelJunk SideScroller-screens

Er is een viertal nieuwe screens vrijgegeven van PixelJunk SideScroller, de nieuwe game van de makers van onder andere PixelJunk Shooter en PixelJunk Monsters. Daarnaast voor degene die het gemist heeft de gamescom-trailer in de herhaling, waarin je de game in actie kunt zien.

PixelJunk SideScroller is gebaseerd op een unlockbaar level uit PixelJunk Shooter 2. Het is een arcadegame waarbij je rondbeweegt in een wereld vol vloeibare stoffen, giftige gassen en andere hindernissen. Je kunt gaten in de muren schieten om langs gloeiend heet magma te komen. De vloeistoffen en gassen reageren real time op jouw bewegingen, waardoor een level elke keer weer net iets anders speelt.

pixeljunk

pixeljunk

pixeljunk

pixeljunk

Staking hotelmedewerkers Athene

Tientallen hotelmedewerkers demonstreren dinsdag bij de ingang van drie luxueuze hotels op het centraal gelegen Syntagma-plein in Athene. De actie, die deel uitmaakt van een 24-uursstaking, is gericht tegen plannen van de regering om hotelpersoneel het recht op vervroegd pensioen te ontnemen.

De hotels lijken geen hinder te ondervinden van de actie. Volgens de stakers beletten zij werknemers en gasten niet de hotels te betreden. Wel delen ze flyers uit en scanderen ze leuzen door luidsprekers.

De Griekse regering voert momenteel hervormingen door om de begroting op orde te krijgen en te voldoen aan de voorwaarden van een internationaal leningenpakket. Een van de hervormingen draait om het verminderen van het aantal beroepen waarvoor het recht op vervroegd pensioen geldt omdat ze als zwaar of ongezond worden beschouwd. Hotelmedewerkers vallen momenteel nog in die categorie.


Staking hotelmedewerkers Athene (Foto: Novum)

Publiek afscheid neergeschoten Ajax-fan in ArenA

Familie, vrienden en bekenden van de doodgeschoten Amsterdammer Sven Westendorp kunnen zaterdag in de Amsterdam ArenA afscheid nemen van de Ajax-supporter. Westendorp overleed vorige week aan de verwondingen die hij opliep bij een schietpartij.

Supportersvereniging AFCA laat dinsdag weten dat de deuren van het stadion om 09.30 uur opengaan en dat media niet welkom zijn. De familie, vrienden en bekenden wordt opgeroepen kleding te dragen van het merk AFCA.

Westendorp was eigenaar van Ticket Unlimited, een bureau dat handelt in kaarten voor concerten en sportwedstrijden. Hij was ook merchandiseproducent van AFCA en eigenaar van het gelijknamige kledingmerk. Vorige week woensdag overleed hij aan de gevolgen van een schietincident op 12 augustus in Amsterdam-Slotervaart.

Evans niet in WK-selectie

Cadel Evans maakt geen deel uit van de Australische selectie voor het WK wielrennen op de weg volgende maand in Kopenhagen. Dat heeft de wielerbond van Australië bekendgemaakt.

Robbie McEwen en Stuart O'Grady zijn de kopmannen. De selectie bestaat verder uit Jack Bobridge, Baden Cooke, Simon Gerrans, Matthew Goss, Adam Hansen, Heinrich Haussler, Mathew Hayman, Leigh Howard, Michael Matthews, Cameron Meyer, Richie Porte, Mark Renshaw, Rory Sutherland en Chris Sutton.

Debuut voor De Vries bij Wolves nadert

Dorus de Vries zal vanavond zijn debuut maken voor Wolverhampton Wanderers. De ploeg speelt dan het uitduel bij Northampton om de Carling Cup. De Wolves gaan na dit weekend verrassend aan kop in de Premier League.

"Ik kijk er enorm naar uit. Het duel bij Northampton is een goede test voor ons. Ik heb in de voorbereiding een paar wedstrijden gespeeld, maar dit wordt mijn eerste competitieve duel. Dat is belangrijk om scherp te blijven", aldus de Nederlandse keeper op de clubsite.

Hij vervolgt: "Ik wil laten zien dat ik klaar ben voor een basisplaats in de competitie." Op dit moment is De Vries tweede doelman achter Wayne Hennessey. Samen met Manchester United en Manchester City gaat Wolverhampton Wanderers na twee duels met de volle score aan kop in de Premier League.

"Het seizoen is inderdaad zeer voortvarend gestart. De jongens doen het erg goed. Stiekem kunnen we misschien ook wel ver komen in dit toernooi. Met een paar overwinningen en een goede loting kun je zomaar in de finale staan", aldus De Vries.

Afgelopen zomer verruilde de Nederlander promovendus Swansea City voor Wolverhampton Wanderers. Bij Swansea werd Michel Vorm aangetrokken als zijn vervanger.

VN: extreem weer verergert situatie Somalië

Extreme weersomstandigheden dragen bij aan de slechte toestand van 1,4 miljoen mensen die in Somalië op zoek zijn naar voedsel. Dat heeft de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) gezegd.

Mensen staan bloot aan een schroeiende zon, harde wind en bij vlagen hevige regenval. De plastic onderkomens waar veel mensen in wonen bieden onvoldoende bescherming tegen de weersomstandigheden, aldus UNHCR-woordvoerder Adrian Edwards. Hij zei dat de organisatie zo'n twintigduizend extra noodpakketten naar het gebied verscheept.

Somaliërs trekken en masse naar buurlanden vanwege de hongersnood in het zuiden van het land.


VN: extreem weer verergert situatie Somalië (Foto: Novum)

David Letterman maakt grapjes over bedreigingen

David Letterman heeft maandag tijdens zijn Late Show volop grappen gemaakt over de doodsbedreigingen die hij onlangs ontving. De presentator wordt bedreigd nadat hij in zijn show van 5 juni over de dood van Al-Qaidaleider Ilyas Kashmiri sprak.

Een radicale moslim heeft zijn volgers op een internetforum aangespoord om Letterman te vermoorden. Volgens de man moet iedereen 'deze jood voor eeuwig de mond snoeren'. Letterman is niet joods. De FBI is bezig met een onderzoek.

Letterman had maandag zijn eerste opnamedag voor de Late Show na twee weken vakantie. "Ik was nog even aan het praten met iemand van CBS", sprak hij toen hij iets te laat voor het publiek verscheen. "We namen de verzekeringspolis even door om te kijken of ik verzekerd ben tegen de jihad."

"Een radicale extremist heeft gedreigd mijn tong af te snijden", ging Letterman verder. "Ik zou willen dat ik een stuiver kreeg voor elke keer dat dat gebeurde. Volgens mij was de eerste keer tijdens de Academy Awards." Letterman flopte in 1995 als gastheer van de Oscars. Zijn absurde grappen kwamen niet uit de verf en de kijkcijfers van zijn show liepen terug.

Letterman is al vaker lastiggevallen door criminelen. Zes jaar geleden werd een man gepakt die zijn oppas en zijn zoon wilde ontvoeren. In 2009 werd hij afgeperst door een CBS-producent die dreigde zijn seksuele uitspattingen te openbaren.

Noodweer houdt huis in Noord-Brabant

Noord-Brabant zucht dinsdag onder het noodweer dat er huishoudt. In de provincie ontstonden onder meer branden in een woning en een kalverenschuur na een blikseminslag. Ook kreeg de brandweer tientallen meldingen van wateroverlast en bomen en takken op de weg, melden de verschillende korpsen.

In de regio Midden- en West-Brabant sloeg aan het einde van de ochtend de bliksem in in een kalverenschuur aan de Bredaseweg in Baarle-Nassau. In de schuur stonden 720 kalveren. Ondanks dat de brandweer het vuur snel onder controle had, zijn enkele tientallen dieren om het leven gekomen, aldus een woordvoerder van het brandweerkorps.

In Brabant-Noord was sprake van twee blikseminslagen. In een woning in Grave ontstond daardoor omstreeks 12.15 uur brand. Meer details daarover kon de woordvoerder van dit brandweerkorps nog niet geven. In totaal kwamen in de regio tot ongeveer 13.00 uur ongeveer dertig meldingen binnen van wateroverlast, takken op de weg en omgevallen bomen.

Ook in Brabant Zuid-Oost zijn bij de brandweer tientallen meldingen binnengekomen, vooral van wateroverlast. Een woordvoerder van dit korps stelt dat het momenteel erg hectisch is. Hij had nog geen verdere details. De politie Brabant Zuid-Oost meldt dat in Helmond en Eindhoven tunnels zijn afgesloten wegens wateroverlast.

[Upd] [WK judo] Ook De Jong uitgeschakeld

Jasper de Jong komt vandaag in actie op het WK judo in Parijs. De Jong zal strijden in de klasse onder 66 kilogram. Eerder dit jaar behaalde hij een bronzen medaille bij de World Cup in het Estse Tallinn. FOK!sport zal in deze post zijn resultaten plaatsen op het wereldkampioenschap.

Eerste ronde
De Jong heeft zich geplaatst voor de tweede ronde van het WK judo. Hij versloeg in de eerste ronde Reginald Altenor uit Haiti met een ippon. In de tweede ronde wacht de Cubaan Anyelo Gomez.

Tweede ronde
De Jong is ook de tweede ronde goed doorgekomen. Hij wist Gomez yuko te verslaan. In de derde ronde moet hij het op de tatami opnemen tegen de Cyprioot Andreas Krassas.

Derde ronde
Ook Andreas Krassas kon Jasper de Jong niet afstoppen. De 25-jarige won van de Cyprioot op ippon en treft vanmiddag de Sloveen Rok Draksic.

Vierde ronde
Ook voor De Jong zit het toernooi er op. Draksic bleek veel te sterk voor de debuterende De Jong en won op ippon. Daarmee zijn alle Nederlanders van de eerste dag uitgeschakeld.

Adriaanse neemt Mihaylov mee naar Lissabon

Nikolay Mihaylov reist vanmiddag met de selectie van FC Twente mee naar Lissabon voor de cruciale wedstrijd tegen Benfica. De Bulgaarse doelman lijkt voldoende hersteld van een nekblessure die hem afgelopen weekeinde tegen sc Heerenveen nog aan de kant hield. Hij werd toen vervangen door Sander Boschker.

Alleen Nacer Chadli ontbreekt in de 21-koppige selectie. De aanvaller blijft geblesseerd achter in Enschede. Twente verwacht om 14.00 uur te arriveren in Lissabon. Vanavond staat in het Estadio da Luz nog een persconferentie op het programma.

Twente moet zich morgen ten koste van Benfica zien te plaatsen voor de groepsfase van de Champions League. Het eerste duel in de play-offs eindigde vorige week in de Grolsch Veste in 2-2.

Renault houdt vast aan voorwaartse uitlaten

Het Formule 1-team Lotus Renault GP lijkt ook de rest van het seizoen gebruik te gaan maken van de innovatieve voorwaarts gerichte uitlaten. De Franse renstal testte eerder dit jaar ook met de traditionele achterwaarts gerichte uitlaten, maar zal er voorlopig niet mee gaan racen.

"Wij geloven dat er nog steeds potentieel uit de voorwaarts gerichte uitlaten te halen valt. We hebben enkele verkeerde ontwikkelingen gehad, maar nu komen er weer goede pakketten aan. Daarom gaan we er mee door en het is waarschijnlijk dat we het tot het einde van het seizoen zullen gaan gebruiken," zei teambaas Eric Boullier over de innovatieve uitlaten.

De achterwaarts gerichte uitlaat werd ontwikkeld vanwege de ban op de geblazen diffuser die op Silverstone in zou gaan, maar dat is toen afgeblazen. Toch is het systeem op het circuit uitgetest, hoewel de ontwikkelingen aan verbeteringen aan de auto met voorwaartse uitlaten gewoon door gingen. Nu deze klaar zijn hoopt de renstal de mindere vorm van de afgelopen Grands Prix achter zich te laten en in België weer naar voren te komen op de grid.

Aretha Franklin zingt zelf in biografische film

Aretha Franklin wil haar eigen stem horen in de biografische film die over haar wordt gemaakt. Wie de rol van de souldiva gaat spelen is nog onbekend. "Ik heb nog steeds enkele dames in overweging", laat Franklin weten aan het Amerikaanse muziekblad Billboard. De zangeres wil hoe dan ook oude opnames voor de film gebruiken en een paar liedjes opnieuw inzingen.

De 69-jarige Franklin heeft Halle Berry op het oog, maar de actrice heeft nog niets getekend. De Oscarwinnares kan naar eigen zeggen niet zingen en wordt zenuwachtig van het idee de Queen of Soul te moeten vertolken. Volgens Franklin is dat echter geen probleem. "In veel films hoor je de originele artiest een nummer zingen, terwijl een acteur playbackt."

Franklin heeft nog een aantal andere actrices in gedachten, onder wie Jennifer Hudson. "Zij zou een paar liedjes zelf kunnen zingen, maar voor de rest hoor je mij." De zangeres van Respect laat verder weten dat ze een regisseur heeft gevonden voor de film, maar ze wil niet zeggen wie het is. "Ik kan wel vertellen dat hij in de laatste vijf tot tien jaar een aantal blockbusters heeft gemaakt."

De biografische film over het bewogen leven van Franklin zit al jaren in de pijplijn. De zangers werd in december geopereerd aan een onbekende kwaal, maar is sinds het voorjaar weer helemaal terug. In januari duikt ze weer de studio om het album Aretha: A Woman Falling Out of Love op te nemen.

PS Home wordt een social game hub

Sony is van plan hun gratis Home-platform op de PlayStation 3 te redesignen. Het zal worden aangepast tot een hub voor social games. Dit nieuwe ontwerp richt zich op de hardcore-gamers die van spelletjes houden volgens Sony.

Home werd gelanceerd in 2008 en heeft meer dan 23 miljoen geregistreerde gebruikers. "Dit is een grote stap in de evolutie van het platform", geeft Home-director Jack Buser aan. "We gaan games als het hart van PlayStation Home zien. Dit betekent dat Home om spellen gaat draaien. Het eerste dat je ziet wanneer je in Home arriveert zijn games".

Het centrale plein in Home wordt vervangen door een futuristische doorgang die The Hub genoemd wordt. Deze hub integreert spellen, quests, evenementen en user-generated content. Bij The Hub kunnen gebruikers kijken naar een activiteitenbord, waarop de verschillende wedstrijden en missies getoond worden. De speler kan dan bekijken met welke game ze mee willen doen.

The Hub zal zelf ook een eigen spel zijn, waar gebruikers punten kunnen verdienen voor de game-achtige activiteiten die ze doen. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld worden opgeroepen om met een team The Hub te verdedigen tegen een aanval.

Door midden van The Hub kunnen spelers direct teleporteren in het gratis games. Er zijn ook wijken die bepaalde spelgenres benadrukken, zodat je niet lang hoeft te zoeken naar games, maar weet in welke wijk je jouw favoriete genre moet vinden. Tot nu zijn er maar een paar wijken bekend. 'Action District' biedt directe toegang tot actie- en horrorgames, 'Sportswalk' geeft toegang tot de major league sportuitslagen, nieuws, highlights en sport games. 'Adventure District' is er voor adventure-games en er is nog 'Pier Park' met een reuzenrad en arcadegames.

Het klussen aan Home zal in het najaar klaar zijn en dan kunnen we zijn war er zoal is opgeleverd.

Home

Kaartverkoop theaters loopt terug

De voorverkoop voor aanstaand theaterseizoen is sterk teruggelopen. De sector verkocht veertien procent minder kaarten vergeleken met vorig seizoen. Dat heeft de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecteuren (VSCD) dinsdag bekendgemaakt. Volgens de organisatie komt dat door de invoering van de btw-verhoging voor podiumkunsten in juli.

Podia hadden al rekening gehouden met de verminderde kaartverkoop. Ze programmeerden negen procent minder voorstellingen en concerten.

De omzet daalde met achttien procent nog sterker dan het aantal verkochte kaartjes. Dat komt volgens de organisatie doordat mensen kiezen voor goedkopere kaartjes. "De vrees dat de btw verhoging zou leiden tot vermindering van de kaartverkoop is dus uitgekomen", concludeert de VSCD. De organisatie roept de regering op de btw-verhoging alsnog ongedaan te maken.

Het culturele seizoen begint in september en duurt tot augustus. De cijfers zijn afkomstig van een steekproef onder de leden van de VSCD die in maart of april met de voorverkoop van kaarten begonnen.

De btw-verhoging van zes naar negentien procent geldt voor kaartjes voor onder meer concerten en theatervoorstelling, maar niet voor circussen of pretparken. De maatregel is omstreden, omdat het kabinet juist wil dat de sector meer eigen inkomsten genereert. Verscheidene podia en organisaties waarschuwden dat de maatregel het tegenovergestelde effect zou bewerkstelligen.

Pastoor onder vuur om weigeren uitvaart

De pastoor van een parochie in het Noord-Brabantse Liempde ligt onder vuur omdat hij in zijn kerk geen uitvaart wilde voor een man die voor euthanasie had gekozen. Het bestuur van de kerk verwijt hem dat hij het ook niet toestond dat een andere pastoor de uitvaart in de parochie verzorgde. "Het was netjes geweest om met ons te overleggen", zegt vice-voorzitter Tini van den Berg dinsdag.

Het bestuur heeft er begrip voor dat de pastoor de uitvaart zelf niet wilde verzorgen. "Maar we hebben er wel een probleem mee dat hij het niet toestond dat een andere pastoor de begrafenis in de kerk verzorgde." Uiteindelijk is de dienst zaterdag gehouden in een kerk in het nabijgelegen Sint-Oedenrode, acht dagen na zijn overlijden.

Door de houding van de pastoor hebben veel vrijwilligers zich volgens Van den Berg teruggetrokken uit een project om geld in te zamelen voor de restauratie van het orgel van de kerk, die minimaal tachtigduizend euro moet gaan kosten. Kunstenaars die werken hadden ingestuurd voor een veiling, hebben deze teruggetrokken. Een evenement dat op 11 september zou worden gehouden om geld in te zamelen, is afgelast.

Het bestuur is ook in overleg met het bisdom in Den Bosch. "In de gedragscode staat dat geen uitvaart kan worden verzorgd voor iemand die voor euthanasie heeft gekozen. Ik kan daar niet mee leven. Bij de ene parochie zie je dat er toch ruimte is om een begrafenis te verzorgen, maar bij de onze niet. Wij willen weten hoe het nu zit."

Pedersen: "Ik ben ziek van mijn blessure"

Marcus Pedersen staat al enige tijd aan de kant met een blessure. De spits van Vitesse baalt als een stekker en verlangt naar fitheid.

Ook vorig seizoen stond Pedersen vaak langs de kant met blessures. Vitesse betaalde vorig jaar een bedrag van anderhalf miljoen euro voor de aanvaller, maar sinds zijn komst heeft hij nog niet weten te imponeren. En daar baalt de Noor van.

Pedersen zag Vitesse vanaf de tribune in de eerste drie wedstrijden zeven punten pakken. "Ik ben ziek van mijn blessure", vertelt hij aan De Gelderlander. "Ik baal ervan dat ik nu niet kan spelen. Je ziet nu bij Vitesse duidelijk een verschil met vorig seizoen. Er heerst een totaal andere sfeer."

Eind juli ging de 21-jarige aanvaller onder het mes. Bij een kijkoperatie werd er geen ernstige schade geconstateerd. Desondanks zit er een rentree op korte termijn nog niet in. "Ik denk in termen van weken", besluit Pedersen, die zijn vervanger Wilfried Bony al enkele keren zag scoren.

[Upd] [WK judo] Mooren ook klaar

Op de eerste dag van het wereldkampioenschap judo in Parijs heeft Jeroen Mooren zich in de klasse tot 60 kilogram voor de derde ronde geplaatst. De Nederlandse judoka, die in de eerste ronde een bye had, versloeg Ahmet Babaniyazov met een ippon.

In de derde ronde moet Mooren het nu opnemen tegen Ilgar Moesjkijev uit Azerbeidzjan.

Update 12:51
Jeroen Mooren is blijven steken in de derde ronde van het WK. Hij verloop op ippon van Ilgar Moeskijev, die hem eerder dit jaar ook al op het EK uitschakelde.

[Upd] [WK judo] Ente uitgeschakeld

Birgit Ente komt vandaag in actie tijdens het wereldkampioenschap Judo in Parijs. De jonge Nederlandse werd twee jaar geleden in Rotterdam zevende op het WK en behaalde daarna nog enkele bronzen medailles op World Cup-toernooien. FOK!sport zal in deze post haar resultaten plaatsen op het wereldkampioenschap.

Eerste ronde
Ente heeft zich geplaatst voor de tweede ronde bij het WK judo. Ze versloeg in de eerste ronde de Zuid-Koreaanse Bo-Kyeong Jeong op waza-ari.

Tweede ronde
Birgit Ente is blijven steken in de tweede ronde van het WK. Ze verloor van de Francaise Frederique Jossinet op yuko.

Chemie-Pack failliet verklaard

Het bedrijf Chemie-Pack in Moerdijk, waar begin dit jaar een grote brand woedde, is failliet. De rechtbank in Breda heeft het faillissement dinsdagochtend uitgesproken. Het faillissement was aangevraagd door het bedrijf zelf, meldt een woordvoerder van de rechtbank.

Bij de brand in Moerdijk op 5 januari raakte het pand van het chemische bedrijf verwoest. Na de brand raakte de onderneming verwikkeld in rechtszaken rond de kosten van het opruimen van het bluswater en de omgeving.

Het waterschap Brabantse Delta heeft op een groot deel van het verzekeringsgeld van Chemie-Pack beslag laten leggen. Het waterschap maakte na de grote brand bij het chemische bedrijf in Moerdijk de omgeving zelf schoon. Dat kostte het waterschap zo'n dertien miljoen euro. De rekening wilde het waterschap op het bedrijf verhalen.

Omdat werd gevreesd dat Chemie-Pack op de fles zou gaan, werd beslag gelegd op de verzekeringsgelden van het bedrijf. De rechtbank in Breda gaf daar eind april goedkeuring aan. In juni besloot het gerechtshof in Den Bosch nog wel het beslag op 532.000 euro op te heffen, zodat de werkgelegenheid voor de negentien werknemers wellicht behouden kon blijven. Zij werkten de afgelopen tijd in een vestiging van Chemie-Pack in Oud Gastel.

Zoektocht drenkeling Waal hervat

De politie heeft dinsdag de zoektocht naar een drenkeling in de Waal bij Nijmegen hervat. Met sonarapparatuur wordt gezocht naar het lichaam van de 18-jarige jongen, die maandag niet meer boven water kwam nadat hij in de rivier was gesprongen.

"We gaan zoeken op de plek waar de jongen maandagmiddag te water is gegaan", zegt een woordvoerder van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD). "Als we vandaag niets vinden, wordt het toch wel heel lastig."

De jongen verdween rond 14.30 uur. Eerdere zoektochten leverden niets op. Hij is vermoedelijk door de stroming meegesleurd.

Red Bull laat Hollywoodster Cruise in F1-bolide rijden

Het Formule 1-team Red Bull Racing heeft vandaag bekend gemaakt dat vorige week maandag Hollywoodster Tom Cruise enkele ronden in een F1-bolide heeft mogen rijden. Het Oostenrijkse team liet de acteur/producer rijden op het Californische circuit Willow Springs.

Cruise werd begeleid door voormalig Formule 1-coureur David Coulthard die nog altijd enkele activiteiten voor zijn oude team Red Bull verricht. Cruise reed op het vier kilometer lange Willow Springs 24 ronden en behaalde een topsnelheid van 291 kilometer per uur. Dit was slechts een fractie langzamer dan Coulthard die dan ook tevreden was over het optreden van de Hollywoodster. "Tom heeft het erg goed gedaan. Het rijden met een Formule 1-auto is niet eenvoudig, maar hij pakte alles verbazingwekkend snel op. Ik was erg onder de indruk," zei Coulthard.

Indonesische burgemeester weert kerken

Een Indonesische burgemeester probeert kerken te weren in straten met islamitische namen. Het is de jongste poging om de bouw van christelijke gebedsplaatsen tegen te gaan in het grootste moslimland ter wereld. Volgens sommigen is het voorstel, hoe willekeurig ook, een zoveelste voorbeeld van een groeiende religieuze intolerantie.

De Taman Yasmin-kerk had in 2008 in Bogor moeten worden geopend, maar buurtbewoners protesteerden omdat de vergunning volgens hen illegaal was. Hoewel het Hooggerechtshof in december de kant van de kerk koos, weigerde burgemeester Diani Budiarto toestemming te verlenen. Hij zei dat hij een wettelijke regel wil invoeren die het illegaal maakt om kerken te openen in straten met islamitische namen.

De gelovigen van de Taman Yasmin-kerk houden al drie jaar elke week diensten op de stoep voor hun afgesloten gebouw, aldus Bona Singalingging, woordvoerder van de kerk. Hij noemde het voorstel van de burgemeester onderdeel van een 'gevaarlijke' trend.

Indonesië heeft een lange geschiedenis van religieuze tolerantie, maar een kleine groep extremisten is de afgelopen jaren steeds zichtbaarder en geweldddadiger geworden.

FNV Bondgenoten wil controle bij transportbedrijf

FNV Bondgenoten gaat de Inspectie voor Verkeer en Waterstaat vragen controles uit te voeren bij transportbedrijf Van den Bosch. Volgens de vakbond rijden de veelal in het buitenland aangetrokken chauffeurs van dat bedrijf niet met de juiste papieren. Dat maakt de bond dinsdag bekend.

Transportchauffeurs die rijden voor Nederlandse bedrijven moeten beschikken over een document waarin staat bij wie ze in dienst zijn en voor wie ze rijden. De Duitse en Hongaarse chauffeurs die FNV Bondgenoten heeft gesproken beschikken niet over deze papieren, zegt de bond.

"Hierdoor is de rechtspositie van die chauffeurs niet goed geregeld", zegt Edwin Atema van FNV Bondgenoten. Daarnaast geven de documenten de vakbond de mogelijkheid om te controleren of het bedrijf zich wel aan de cao houdt. "Door die papieren kunnen wij controleren voor wie de chauffeur rijdt", legt Atema uit.

De vakbond voerde vorige week actie bij de grootste bulkvervoerder van Nederland omdat het bedrijf steeds vaker buitenlandse chauffeurs inhuurt, die zouden worden onderbetaald. Vorige week bevestigde minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) in een brief aan de Tweede Kamer dat bedrijven die vooral voor Nederlandse bedrijven transporten uitvoeren zich aan de cao moeten houden.

"Wij hebben vorige week nog van minister Kamp gehoord dat de cao-partners een grote rol hebben in de handhaving van de cao", zegt Atema. "Alleen met die documenten kunnen wij naar de Arbeidsinspectie stappen als misstanden worden geconstateerd."

De Inspectie van Verkeer en Waterstaat zegt nog geen verzoek te hebben ontvangen van FNV Bondgenoten. "Maar als wij het verzoek krijgen zullen wij dat serieus beoordelen. Mochten we in actie komen dan zal dat altijd in samenspraak zijn met andere organen, zoals de Arbeidsinspectie", zegt een woordvoerder van de inspectie.

Zubizarreta sluit vertrek Afellay uit

Ibrahim Afellay blijft gewoon bij Barcelona. Dat zegt sportief directeur Andoni Zubizarreta, die een bod van Juventus op de middenvelder ontkent.

Afellay werd aan het begin van dit jaar door Barcelona overgenomen van PSV voor een bedrag van drie miljoen euro. In zijn eerste maanden kwam hij regelmatig aan spelen toe en mocht hij vlak voor tijd nog invallen in de finale van de Champions League.

Maar met de komst van Cesc Fàbregas en Alexis Sánchez naar Camp Nou zijn de kansen op speelminuten voor Afellay verminderd. Een vertrek leek in de maak en Juventus zou wel oren hebben naar de diensten van de Nederlandse international. In de Spaanse media werd gemeld dat Barcelona een bod van acht miljoen euro had ontvangen van Juventus.

Maar Zubizarreta ontkent dit en heeft een vertrek van Afellay uitgesloten. "Afellay blijft bij Barcelona. Ik weet niets van interesse van welke club dan ook", zegt Zubizarreta tegenover EFE. Afellay kent voorlopig een ongelukkige voorbereiding op het nieuwe seizoen. Eind juli liep hij tegen een hamstringblessure aan in de oefenwedstrijd tegen Manchester United.

KNMI waarschuwt voor extreem weer

Noord-Brabant en Zeeland worden dinsdagochtend getroffen door zwaar onweer met kans op hagel en zware windstoten tot negentig kilometer per uur. Het KNMI heeft voor de provincies code oranje afgegeven, een waarschuwing voor extreem weer. Voor de rest van Nederland geldt code geel, een waarschuwing voor onweersbuien.

"Het zou me niet verbazen als we in de loop van de dag voor meer provincies code oranje moeten afgeven", zegt een woordvoerder. De buien breiden zich in de loop van de dag verder naar het noorden uit. Tegelijk kan het broeierig warm worden. "Als de zon doorbreekt, wordt het mogelijk zelfs 28 graden."

Bij code rood, één fase zwaarder dan oranje, is sprake van een weeralarm. De zegsman kon nog niet aangeven of het zo ver komt. "We houden de situatie nauwlettend in de gaten en raden mensen die naar buiten moeten aan dat ook te doen." Het is volgens hem een gevaarlijke dag om op de fiets naar buiten te gaan. "Als dat moet, let dan goed op de lucht en houd onze website in de gaten."

Meer over het weer vind je ook op ons forum.

'Apple komt met goedkopere iPhone 4'

De Amerikaanse elektronicaproducent Apple brengt binnen enkele weken een goedkopere versie van de iPhone 4 op de markt. Dat berichtte persbureau Reuters dinsdag op basis van anonieme bronnen.

De nieuwe versie van de populaire iPhone 4 zou goedkoper zijn, omdat hij slechts een geheugen van 8 gigabyte heeft. De huidige iPhone 4 heeft een opslagcapaciteit van 16 of 32 gigabyte.

De geheugenkaarten voor de nieuwe telefoon worden volgens een van de bronnen geproduceerd door een Koreaans bedrijf. De geheugenkaarten voor de huidige iPhones worden gemaakt door het Japanse Toshiba en het Koreaanse Samsung. Apple wilde geen commentaar geven op het bericht.

Ook zou Apple eind september de nieuwe iPhone 5 lanceren. De nieuwe telefoon zou erg lijken op de iPhone 4, maar beschikken over een groter touchscreen, een betere antenne en een 8-megapixel camera. Apple heeft volgens een van de bronnen de twee producenten van de telefoon, het Chinese Hong Hai en het Taiwanese Pegatron, opdracht gegeven zich voor te bereiden op een productie van maximaal 45 miljoen stuks.

'Apple komt met goedkopere iPhone 4'
'Apple komt met goedkopere iPhone 4' (Foto: ANP)

Schoten gelost bij aanhouding overvallers

Bij de aanhouding van twee overvallers heeft de politie dinsdagochtend in Rotterdam twee waarschuwingsschoten gelost. De twee Rotterdammers, van 31 en 34, hadden kort daarvoor geprobeerd een taxichauffeur te overvallen. Dat laat de politie weten.

De chauffeur werd even na 06.00 uur op de Peppelweg onder bedreiging van een vuurwapen gedwongen te pinnen. Toen hij met de overvallers richting de pinautomaat liep, wist hij te ontkomen.

De politie was al gealarmeerd en kon de overvallers na het lossen van twee waarschuwingsschoten aanhouden. Ze zitten nog vast en hun vuurwapen is in beslag genomen.

Clive Barker furieus over nieuwe Hellraiser

Met de release van de nieuwste telg van de Hellraiser-serie beginnen steeds meer mensen te twijfelen over het succes. Er zijn al veel klachten geweest over de nieuwe look van Pinhead, het gemis van Doug Bradley en de reden waarom Dimension Films de film uitbrengt. Nu heeft niemand minder dan Clive Barker, de bedenker van de originele film, via zijn Twitter-kanaal goed duidelijk gemaakt wat hij van dit project vindt.

Barker laat er duidelijk geen gras over groeien: "Hello,my friends. I want to put on record that the flic out there using the word Hellraiser IS NO FUCKIN' CHILD OF MINE!" "I have NOTHING to do with the fuckin' thing. If they claim its from the mind of Clive Barker,it's a lie. It's not even from my butt-hole."

Producent Dimension Films heeft toch gekozen om een vervolg te maken. De reden hiervoor is simpel: om de rechten van de Hellraiser-reeks te behouden moet er een nieuw deel komen, totdat er uiteindelijk een reboot kan worden ingezet. Hellraiser: Revelations heeft een geschat budget van $300,000 en twaalf draaidagen, wat extreem laag is voor een gemiddelde productie.

Zit jij te wachten op een nieuw deel?

Rederij naar rechter om Glazen Huis 3FM

Een rederij in Leiden stapt naar de Raad van State omdat de gemeente de locatie waarop het bedrijf actief is voor een maand aan 3FM heeft beloofd. De radiozender wil de locatie gebruiken voor Serious Request, de jaarlijkse inzamelactie voor een goed doel. Daarbij bivakkeren dj's in een huis van glas.

"Heel de maand december moeten we opeens weg zijn", zegt een woordvoerder van de rederij, die rondvaarten door Leiden organiseert. Het bedrijf is gevestigd op een ponton op het water waar de rondvaartboten aanmeren. "Twee jaar geleden zagen we opeens in een krant een schets waar ons bedrijf was weggegumd en er het Glazen Huis voor in de plaats stond." Het bedrijf ging verhaal halen bij de gemeente. "Maar ons werd steeds verteld dat we ons niet druk hoefden te maken."

Voor de actie worden volgens de woordvoerder steigers aan de Beestenmarkt afgebroken en ook de ponton moet weg zijn. "Maar waar het allemaal heen moet weten we nog steeds niet."

Zelfs als een andere locatie wordt gevonden en de gemeente de onkosten voor de verhuizing vergoedt, is er nog een probleem. "Voor de actie wordt ook een grote ijsbaan in het water bij het stadhuisplein geplaatst. Daar kunnen wij dan niet meer varen, terwijl Leiden in de winter zo mooi verlicht is."

Het bedrijf denkt een goede zaak te hebben. "De gemeente mag niet zomaar andermans terrein aan anderen beloven."

Het bedrijf heeft een voorstel gedaan waarbij de rederij op zijn plaats kan blijven en het glazen huis ook in het water staat, maar 3FM wilde daar volgens de woordvoerder niet aan omdat de gemeente al toezeggingen had gedaan.

De gemeente wil niet ingaan op de kwestie, en laat alleen weten zich maximaal in te spannen om er met de ondernemers uit te komen. "Het doorgaan van het Glazen Huis is niet in gevaar. Het wordt een prachtig evenement en individuele vragen of knelpunten worden buiten de media om opgelost."


Rederij naar rechter om Glazen Huis 3FM (Foto: Novum)

Kim Jong Il in Siberië voor gesprek met Medvedev

De gepantserde trein van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Il is dinsdag in de Siberische stad Boerjatia aangekomen. Kim heeft daar vermoedelijk woensdag een ontmoeting met de Russische president Dmitri Medvedev.

Kim en Medvedev zullen waarschijnlijk praten over een aardgasleiding die Russisch gas via Noord-Korea naar Zuid-Korea moet vervoeren. Zuid-Koreaanse media meldden eerder dat Noord-Korea tot honderd miljoen dollar per jaar kan verdienen met de leiding, maar de onderhandelingen verlopen moeizaam vanwege het nucleaire programma van het communistische land. In Zuid-Korea vreest men dat Noord-Korea de gasleiding zal afsluiten als de relatie tussen beide landen verder verslechtert.

Over het bezoek van Kim is weinig bekend. Een paar mensen lukte het Kim te fotograferen, maar er is een grote politiemacht op de been om de media bij hem vandaan te houden. Het is het eerste bezoek van Kim aan Rusland in negen jaar. Tegelijkertijd brengen hoge Russische militairen deze week een bezoek aan Noord-Korea. Het Russische ministerie van defensie zei dat de gesprekken zich onder meer richten op hernieuwing van de militaire samenwerking tussen beide landen.

Een Zuid-Koreaanse krant schreef dinsdag dat het overduidelijk is waarom Kim Rusland bezoekt, namelijk omdat hij 'wanhopig op zoek is naar economische hulp'. Noord-Korea heeft te kampen met chronische voedseltekorten en werd de afgelopen weken getroffen door zware overstromingen. Volgens het Internationale Rode Kruis zijn zeker 29 duizend mensen de afgelopen drie maanden dakloos geworden als gevolg van zware stormen en hevige regenval.


Kim Jong Il in Siberië voor gesprek met Medvedev (Foto: Novum)

'Volgende week nieuwe premier Japan'

Japan heeft begin volgende week een nieuwe premier. Dat heeft de Japanse minister van economie Kaoru Yosano gezegd. Premier Naoto Kan staat onder grote druk zijn functie neer te leggen vanwege zijn optreden na de aardbeving en tsunami van 11 maart en de daaropvolgende nucleaire crisis.

Volgens Yosano heeft Kan dinsdag zijn kabinet verteld dat zijn dagen als premier geteld zijn en dat ze zich er op moeten voorbereiden volgende week dinsdag ontslag te nemen. Vrijdag zullen nog twee belangrijke wetten, die Kan graag aangenomen zag worden, vrijwel zeker door het parlement geloodst worden.

Peilingen tonen aan dat nog maar twintig procent van de bevolking vertrouwen heeft in Kan. Critici verwijten hem gebrek aan leiderschap en overlevenden van de ramp klagen over langzame hulpoperaties.

Voormalig minister van buitenlandse zaken Seiji Maehara volgt Kan vermoedelijk op.


'Volgende week nieuwe premier Japan' (Foto: Novum)

Orkaan Irene wordt snel sterker

De eerste orkaan van het Atlantische orkaanseizoen, Irene, heeft voor zware windstoten en veel regen gezorgd. Gevreesd wordt dat Irene dinsdag uitgroeit tot een orkaan van de derde categorie en mogelijk binnen 72 uur zelfs tot een van de vierde categorie. Dat stelt het Amerikaanse orkaancentrum in Miami.

"We hadden er niet op gerekend dat Irene zo snel zo sterk zou worden", zei Chris Landsea, als meteoroloog verbonden aan het centrum.

Mogelijk is Irene nog altijd zo sterk als ze later deze week de oostkust van de Verenigde Staten bereikt en in Florida, Georgia of South-Carolina aan land komt. Maandag deed ze Puerto Rico aan, waar bomen ontworteld werden en meer dan een miljoen mensen zonder stroom kwamen te zitten. Er zijn geen gewonden gemeld.

Ook in de Dominicaanse Republiek zorgde de orkaan voor problemen. Meer dan duizend Dominicanen zijn geëvacueerd. Er wordt niet verwacht dat Irene buurland Haïti zal aandoen, hoewel het land waarschijnlijk wel met zware regenval te maken krijgt. In Haïti zijn nog altijd zeshonderdduizend mensen dakloos na de aardbeving van vorig jaar.


Orkaan Irene wordt snel sterker (Foto: Novum)

Johnny Knoxville in nieuwe komedie

Jackass-frontman Johnny Knoxville gaat samen met komiek Patton Oswalt in een nieuwe film spelen. De nog titelloze komedie gaat over twee ruziënde broers. Dat schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline.

De broers gaan een jeugdkamp met moeilijke opvoerbare jongens leiden, maar dat gaat allemaal niet zoals de twee zich hadden voorgenomen.

Knoxville had in de stuntwestern Moustache Riders zullen spelen, maar door de dood van zijn collega Ryan Dunn werd die film op de lange baan geschoven. Oswalt is vooral bekend als stemacteur uit de animatieserie Futurama en de animatiefilm Ratatouille.

Wanneer de film in productie gaat is nog niet bekend, wanneer deze in première moet gaan evenmin.

Wachtlijst studentenkamer flink gegroeid

Na enkele jaren van redelijke ontspanning zijn de wachtlijsten voor studentenkamers dit jaar sterk gestegen. De koepel van studentenhuisvesters Kences is in overleg met het ministerie van Binnenlandse Zaken om voor meer studentenkamers te zorgen, zegt directeur Vincent Buitenhuis dinsdag.

Bij de populairste steden is de wachtlijst voor een kamer met enkele maanden opgelopen. Voor de binnenstad van Amsterdam is de wachttijd nu gemiddeld drie jaar. In Utrecht was de wachttijd teruggedrongen naar ongeveer een jaar, maar dat is nu 21 maanden. Delft volgt met een wachttijd van twintig maanden en in Leiden is de wachttijd achttien maanden.

Amsterdam kent twee gezichten, tekent Buitenhuis aan. "Om in Amsterdam te studeren hoef je niet per se in de binnenstad te wonen. Als je genoegen neemt met een kamer buiten de ring of in Diemen is de wachttijd bijvoorbeeld ongeveer een jaar." De urgentie is wat hem betreft minder hoog als studenten een woning afslaan en liever op iets beters wachten.

Bij Amsterdam begrijpen studenten vaak nog dat ze lang moeten wachten, maar in Nijmegen is de wachttijd ook opgelopen tot meer dan een jaar. "Vorig jaar hadden alle eerstejaars die dat wilden nog binnen een jaar een woning." Per maand komen daar honderddertig kamers vrij, terwijl dit jaar zeventienhonderd studenten een kamer zoeken.

Er zijn in het verleden al maatregelen genomen om de wachtlijsten terug te dringen. Zo moeten studenten na het behalen van hun diploma binnen een halfjaar hun woning uit. "Omdat ze vaak zelf lang hebben moeten wachten, is hier veel begrip voor."

De stijging van de wachttijd begon door de maatregelen af te vlakken, maar sinds 2008 is er door de economische crisis een groot aantal studenten bijgekomen. De komende vijf jaar moet naar verwachting voor 65 duizend studenten onderdak worden geregeld.

Om dat voor elkaar te krijgen, voert Kences gesprekken met het ministerie van Binnenlandse Zaken om de regels te versoepelen. "De bouwregelgeving is bijvoorbeeld niet op studentenwoningen gericht, maar vooral op gezinnen. Daardoor zijn woningen vaak te duur." Ook moet het bestemmingsplan volgens Buitenhuis voor een langere periode kunnen worden aangepast.

Ook universiteiten, hogescholen en gemeenten moeten volgens de directeur meewerken om het probleem aan te pakken. Hij verwacht dat de betrokken partijen nog dit najaar met een gezamenlijke oplossing komen.

Buitenhuis wil dat studenten overal binnen een jaar een kamer kunnen krijgen. "Dat hoeft geen perfecte kamer te zijn. Wij zijn voorstander van een mini-wooncarrière als student. Dus eerst snel een woning die niet aan alle eisen voldoet. Daarna kan tijdens de studie naar een betere woning worden gezocht."

VVD wil inhaalverbod vrachtwagens

Het moet truckers worden verboden op de snelweg in te halen. Daarvoor pleit VVD-Kamerlid Charlie Aptroot dinsdag in De Telegraaf. De organisatie voor kleine transportondernemers VERN noemt het voorstel in een reactie 'levensgevaarlijk'.

Aptroot wijst erop dat vrachtwagenchauffeurs vaak opstoppingen veroorzaken doordat ze elkaar met een miniem snelheidsverschil inhalen. Dat zou voor gevaarlijke situaties zorgen.

Om het bedrijfsleven niet onder het inhaalverbod te laten lijden, wil hij op snelwegen ook een minimumsnelheid van zeventig kilometer per uur invoeren. Zo kunnen de vrachtwagens op de rechterrijstrook toch nog doorrijden.

Automobilisten die met een oude caravan met vijftig kilometer per uur over de snelweg 'sukkelen' zouden dan een boete van driehonderd euro moeten krijgen. Wel moet rekening worden gehouden met uitzonderingen, zoals files of gevaarlijke weersomstandigheden.

De minimumsnelheid voor snelwegen is ongeveer twintig jaar geleden afgeschaft. Wel geldt nog de regel dat voertuigen die niet sneller kunnen dan zestig kilometer per uur niet op de snelweg mogen.

De VERN wijst erop dat truckers 'weinig tot niets' zien als ze achter een ander vrachtwagen moeten blijven rijden. Het zou niet te doen zijn om 'uren achtereen' de remlichten van de voorganger in de gaten te houden. De organisatie stelt dat er zelden ongevallen met vrachtwagens op de linkerrijstrook gebeuren. Ook zou er voor automobilist weinig tijdwinst te behalen zijn als er een inhaalverbod voor vrachtwagens geldt.


VVD wil inhaalverbod vrachtwagens (Foto: Novum)

Schiphol in 2007 ontsnapt aan luchtramp

Schiphol is op 6 december 2007 ontsnapt aan een luchtramp. Twee passagiersvliegtuigen misten elkaar op een haar na. De bijna-ramp ontstond door een fout van de luchtverkeersleiding, blijkt uit een recent rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Aan het incident werd nooit veel ruchtbaarheid gegeven, maar komt door het rapport nu toch in de publiciteit. Volgens de onderzoeksraad hield de luchtverkeersleiding zich niet aan de eigen voorschriften, waardoor een Airbus A318 van Air France en een Boeing 737 van KLM rakelings over elkaar heen vlogen.

De Airbus, met 104 passagiers aan boord, maakte vanwege de harde zijwind vlak voor de landing op Schiphol een doorstart. Kort daarvoor gaf de luchtverkeersleiding de Boeing met 195 inzittenden toestemming om te vertrekken. In de lucht kwam het bijna tot een botsing tussen de twee vliegtuigen.

Luchtverkeersleiding Nederland laat in een reactie weten de verantwoordelijkheid bij het ontstaan van het voorval te erkennen en maatregelen te zullen treffen. Zo worden interne voorschriften onderzocht op onduidelijkheden en indien nodig aangepast. Ook worden voorvallen sneller en efficiënter geanalyseerd.


Schiphol in 2007 ontsnapt aan luchtramp (Foto: Novum)

Gesink: "Lastige rentree"

Robert Gesink eindigde als 21e in de proloog van de USA Pro Cycle Challenge in Colorado. Gesink zei na afloop dat het een lastige rentree was op het parcours dat vooral bergaf ging. Sinds de Tour de France reed de renner van Rabobank geen andere koers.

"Het was wel een rotproloogje. Ik kwam bijna niet in mijn ritme. Sinds de Tour heb ik niet meer gekoerst, dat speelt dan mee. Mijn hartslag was enorm hoog en het deed echt zeer, maar met het resultaat ben ik zeker content,” aldus Gesink die al acht dagen in Colorado verbleef om zich voor te bereiden op de rittenkoers. 

Slagter: Zie Ze Vliegen is niets aan

De eerste kritieken van tv-autoriteiten beginnen binnen te sijpelen over de nieuwe RTL 4-comedy Zie Ze Vliegen van Carlo Boszhard en Irene Moors, dat zaterdag voor het eerst uitgezonden werd. Omroep MAX-baas Jan Slagter wordt op zijn zachtst gezegd niet blij van de serie.

"Ik heb Zie Ze Vliegen helemaal uitgekeken. Ik vind er eerlijk gezegd niet veel aan. De TV Kantine is veel leuker", aldus Slagter over de Nederlandse vertaling van de Britse serie Come Fly With Me. Acteur en cabaretier Richard Groenendijk is helemaal niet te spreken over het RTL 4-programma: "Net Zie Ze Vliegen gezien. Jammer. Had écht gehoopt dat het leuk zou zijn."


Omroep MAX-baas Jan Slagter: Zie Ze Vliegen is niets aan

DRM From Dust wordt verwijderd

Gamers die From Dust voor de pc hebben, zullen niet meer online hoeven te zijn om de game te spelen. Dat heeft Ubisoft laten weten. Op dit moment wordt er aan een patch gewerkt die de DRM van de game verwijdert. Dit is het gevolg van boze gamers die de fora van Ubisoft bezochten.

In eerste instantie had Ubisoft laten weten dat From Dust maar eenmalig contact met het internet zou moeten maken om de game te registreren. Later bleek dat de game, net als bij veel andere games van Ubisoft, een always-on-DRM had. Hiermee moet je altijd contact hebben met het internet om de game te kunnen spelen.

Veel gamers waren hier boos om geworden. Ubisoft heeft nu gezegd dat hun verhaal niet duidelijk is geweest. Op dit moment zijn de makers druk in de weer om een patch te maken die de DRM verwijdert en de game volledig offline speelbaar maakt.

Ubisoft heeft eerder laten weten dat hun always-on-DRM een groot succes is en dat ze zien dat piraterij van games die gebruikmaken van deze DRM, veel minder vaak voor komt.

Derksen: Leeftijd Musa gelooft niemand

Johan Derksen gelooft er helemaal niets van dat Ahmed Musa, de spits van VVV-Venlo, slechts 18 jaar oud is. Dit zei de besnorde voetbalanalist maandag in de RTL 7-talkshow Voetbal International.

"Dat gelooft trouwens niemand he, heb je dat interview met Musa gezien? Die ziet er uit als een havenarbeider van 28", aldus Derksen over de Nigeriaan. René van der Gijp grapte dat Musa zelfs op jonge leeftijd al een enorme piemel had: "Daar durfde niemand naast onder de douche te gaan staan. Hij scheerde zich eigen 's ochtends en 's avonds. En toen speelde hij onder de 12."

Musa maakte afgelopen zondag twee doelpunten tegen Ajax, terwijl hij niets had gegeten in verband met de islamitische ramadam. VVV-Venlo speelde uiteindelijk gelijk tegen de Amsterdammers.


Johan Derksen: Leeftijd Musa gelooft niemand

McHale verrast ook Kuznetsova

Tennister Christina McHale heeft voor de tweede keer in korte tijd voor een flinke verrassing gezorgd. De Amerikaanse tiener, die vorige week in Cincinnati nummer één van de wereld Caroline Wozniacki uitschakelde, zette in de eerste ronde van het hardcourttoernooi in New Haven Svetlana Kuznetsova (6) de voet dwars: 7-5, 6-3.

McHale, die met een wildcard is toegelaten tot het toernooi, speelt in de volgende ronde tegen de Spaanse Carla Suarez Navarro. Vorige week in Cincinnati werd de 19-jarige tennisster een ronde na haar stunt tegen Wozniacki door Nadia Petrova uit het toernooi geknikkerd.

Pieters houdt zich niet bezig met Newcastle

Erik Pieters heeft zijn vizier compleet gericht op PSV. De linksback houdt zich niet te veel bezig met de belangstelling van Newcastle United.

Volgens Voetbal International weet Pieters nog niet of Newcastle United het bod op hem wil verhogen. Manager Alan Pardew van The Magpies was zondag aanwezig bij het duel tussen ADO Den Haag en PSV (0-3). Hij zag Pieters negentig minuten in actie.

Na afloop van de wedstrijd gaf Pieters aan niet bezig te zijn met de transfer. "Ik zit nu bij PSV en daar richt ik me dan ook op. Ik weet niet hoe het zit. Het gaat allemaal buiten mij om en als de clubs eruit zijn komen ze vanzelf bij mij. Als het niet door gaat? Dan is dat maar zo", aldus Pieters zondag tegenover Goal.com.

Naar verluidt wil PSV 7,5 miljoen euro ontvangen voor de Oranje-international. Mocht de club uit de Premier League dat bedrag te hoog vinden dan komt Wayne Bridge in beeld. Een andere speler die Newcastle op het oog heeft voor de linksbackpositie is Aly Cissokho van Olympique Lyon.

Deus Ex-kledinglijn aangekondigd

Deus Ex: Human Revolution, de prequel op Deus Ex die in 2000 verscheen, zal eind deze week in de winkels liggen. Nog voor de release van de game zal het mogelijk zijn om kleding, die is geïnspireerd door de game, te bestellen. Square Enix heeft bekendgemaakt dat ze een kledinglijn van de game gaan releasen.

De kledinglijn zal later vandaag beschikbaar komen. Je kunt er onder andere de jas bestellen die het hoofdpersonage van de game draagt, maar ook t-shirts en jeans die zijn geïnspireerd door de wereld van Deus Ex.

"Deus Ex: Human Revolution is already drawing praise for its unique design and playability - we're aiming to replicate the game's popularity with our clothing line too."

De eerste reviews van de game zijn inmiddels verschenen. Onze eigen Wessiej wist erg van de game te genieten en gaf de game een 9,5. Zijn volledige review is hier te vinden.

[Gerucht] Nieuwe 3DS op komst

Anonieme bronnen geven aan dat er een opvolger in 2012 komt van de 3DS. Deze versie zou het 3D-effect wat verminderen, een nieuw ontwerp hebben met een tweede analoge stick en waarschijnlijk ook een nieuwe naam.

Volgens de bronnen zijn de ontwikkelaars van de handheld bezig een add-on te maken die je aan de rechterkant kan plaatsen. Deze add-on zou rond de tien dollar moeten kosten, maar voor de rest is er niets over bekend. De vorm of hoe het vast komt te zitten aan de 3DS is een grote vraag, want hoe ga je de handheld dichtklappen als er een accessoire tussen gaat zitten?

Een andere bron geeft dan ook aan dat deze add-on alleen voor devkits is. Er zijn namelijk heel weinig devkits op de markt van de Nintendo 3DS. Er worden per maand zo'n driehonderd exemplaren gemaakt, dus de wachtlijsten blijven groeien. Als er een volledige redesign van de handheld zou komen, willen alle ontwikkelaars de nieuwe devkit gebruiken. Ook de ontwikkelaars die al een oude versie in het bezit hebben, wat de wachtlijst geen goed gaat doen.

Als dat waar is zouden consumenten geen add-on kunnen kopen om van de twee analoge sticks gebruik te kunnen maken. Maar of Nintendo de mensen dan gaat dwingen een nieuwe versie te kopen omdat ze anders geen spellen met ondersteuning voor twee analoge sticks kunnen spelen? De eerdere prijsverlaging zien de bronnen dan ook als een manier om van de oude voorraad af te komen. Het is en blijft een gerucht , maar als ze dit gaan uitvoeren heeft Nintendo wel meer problemen, want je early adopters zo behandelen lijkt ons geen vorm van klantenbinding.

Redesign
Redesign?

Battlefield 3 Team Deathmatch met 24 spelers

Op de Gamescom in Keulen afgelopen week was Battlefield 3 te spelen. Dit met lange rijen van soms wel tien uur tot gevolg. Met 64 man kon online geknald worden in de Conquest-modus. Toch zal de Team Deathmatch-modus iets minder druk bevolkt zijn. DICE heeft bekendgemaakt dat we maar met 24 man in deze modus kunnen gaan knallen.

Volgens DICE willen ze zich in de Team Deathmatch concentreren op infanterie-gevechten. Hierdoor zullen er geen voertuigen beschikbaar zijn. Het maximale aantal van 24 spelers geldt zowel voor de console-versies als voor de pc-versie.

Battlefield 3

Melzer snel onderuit in Winston Salem

Jürgen Melzer is in de tweede ronde an het ATP-toernooi in Winstom Salem uitgeschakeld. De Oostenrijker, als tweede geplaatst, ging met 5-7 en 3-6 onderuit tegen de Rus Igor Andrejev.

In de aanloop naar de US Open heeft Melzer te kampen met zijn vorm. Hij verloor tot nu toe al zijn partijen in het Amerikaanse hardcourtseizoen. "Ik win de belangrijke punten niet. Dan wordt het heel moeilijk. Ik neem een dagje vrij en dan ga ik hard trainen," aldus de nummer zeventien op de wereldranglijst.

Zico nieuwe bondscoach Irak

Naar eigen zeggen gaat de Braziliaan Zico binnenkort aan de slag als bondscoach van Irak. Het land wil naar het WK van 2014 in Brazilië en de gewezen speler van Flamengo en het Brazliaanse nationale elftal moet daarvoor gaan zorgen.

"Alles is in orde," zei Zico over de contractbesprekingen. "Mijn advocaten en ikzelf hebben het conceptcontract naar Irak gestuurd. Alleen de handtekeningen moeten er nog onder." Als coach was Zico onder andere al actief als bondscoach van Japan en bij Fenerbahçe.

Nadal dacht aan golfcarrière

In 2005 heeft Rafael Nadal serieus overwogen om tennis in te ruilen voor golf nadat bij hem een ernstige en zeldzame voetblessure werd ontdekt. De Spanjaard onthult dat in zijn autobiografie die vandaag wordt gepresenteerd.

"Ik was wanhopig en had geen zin meer in het leven", aldus Nadal over de donkere periode in zijn leven. De voetblessure is chronisch, maar is onder controle. "Maar ik mag nooit verslappen in de training, dan gaat het mis."

Pearl Jam viert twintigjarig jubileum op witte doek

Pearl Jam viert het twintigjarig bestaan van de band in de bioscopen. De documentaire Pearl Jam Twenty wordt dinsdag 20 september vertoond in tien Nederlandse bioscopen, maakt Pathé maandag bekend.

Filmmaker en muziekjournalist Cameron Crowe dook in het verleden van de band. Uit twaalfhonderd uur zelden of nooit uitgezonden archiefmateriaal, ruim 24 uur aan recente interviews en vele concertopnamen stelde hij de documentaire samen. Bij Peal Jam Twenty horen een boek en cd, beiden verschijnen in september.

Pearl Jam werd in 1990 gevormd in de Amerikaanse stad Seattle. De rockband bracht een jaar later de debuutplaat Ten uit. Op dat album stonden hits als Alive, Jeremy en Black. Na Ten, dat in Nederland platina werd, volgden nog negen studioalbums.

De documentaire Pearl Jam Twenty is onder meer te zien in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven. Kaartjes voor de speciale vertoning zijn te koop via de website van de bioscoopketen en aan de kassa's.


Pearl Jam viert twintigjarig jubileum op witte doek (Foto: Novum)

Movistar aast op Freire

Movistar aast op Oscar Freire. De Spanjaard, die nu nog voor Rabobank rijdt, heeft vier aanbiedingen op zak waarvan Movistar hem zowel financieel als sportief de beste mogelijkheden biedt.

Zijn broer en zaakwaarnemer Antonio Freire heeft gezegd dat hij kan kiezen uit vier ploegen. "Rabobank is niet meer de beste keuze. Oscar zou verder nog eens graag in een Spaanse ploeg komen”.

Freire doet momenteel mee aan de Ronde van Spanje.

Beach Boy neemt Disney-liedjes op

Brian Wilson gaat enkele beroemde liedjes van Disney-films opnieuw opnemen. De liedjes uit onder meer de films Sneeuwwitje, Toy Story en Pocahontas worden voorzien van een 'Beach Boys-sound'. Dat schrijft de Britse entertainmentsite Contactmusic.

"De Beach Boys-sound en de Disney-films zijn fantastisch te combineren", zegt de 69-jarige Wilson. "Ik heb geprobeerd alle liedjes van Disney tot hun recht te laten komen."

De liedjes, waaronder een rock-'n-rollversie van I Just Can't Wait to Be King uit The Lion King, worden gebundeld op In the Key of Disney. Het album wordt in oktober uitgebracht.


Beach Boy neemt Disney-liedjes op (Foto: Novum)

Vrienden Margaret Thatcher laken biografische film

Enkele vrienden van de Britse oud-premier Margaret Thatcher hebben na het zien van de film The Iron Lady geen goed woord over voor het verhaal. Een anonieme bekende van Thatcher noemt de biografische film met Meryl Streep in de hoofdrol in de Britse conservatieve krant The Mail on Sunday 'beledigend'. "Ik ben hier niet gekomen om een film te bekijken over een oma die doordraait", zegt een ander.

De vrienden van Thatcher zagen de film bij een voorvertoning voor een testpubliek en zeggen haar niet te herkennen in de film. De conservatieve oud-premier zou worden weggezet als een egoïstische ijskoningin die haar carrière verkiest boven haar man, gespeeld door Jim Broadbent, en haar tweeling.

De nu 85-jarige Thatcher heeft sinds 2002 enkele beroertes gehad, waardoor ze niet meer in het openbaar kan spreken. Volgens haar vrienden wordt haar fysieke conditie in de film belachelijk gemaakt. Zo zou ze vaak hallucineren dat haar in 2003 overleden echtgenoot Denis nog leeft. Hij zou voorbij paraderen in excentrieke outfits en haar bekritiseren om haar 'ongeneeslijke egoïsme'. Ook zou ze gek worden door nachtmerries over haar rol in de Falklandoorlog en de uit de hand gelopen mijnwerkersstakingen in 1984.

De boosheid op de filmmakers wordt gevoed doordat Thatcher zich niet meer kan verdedigen tegen het beeld dat van haar wordt neergezet. Volgens Thatchers vrienden had Denis juist veel respect voor zijn echtgenote en was hij trots op haar politieke prestaties.

"Het idee dat Denis ooit gemeen tegen haar zou zijn geweest is gestoord en niet waar. Ze waren erg hecht", zegt het conservatieve parlementslid Conor Burns. "Iedere film waarin Margaret Thatcher niet te zien is als een van de titanen van de Britse politiek in de twintigste eeuw is per definitie een parodie."

The Iron Lady is geregisseerd door Phyllida Lloyd die met Streep de filmmusical Mamma Mia! maakte. Pathé, de Frans-Britse producent van de film, beaamt dat de film fictie is, maar stelt dat een 'eerlijk en accuraat' verhaal wordt verteld. De film draait vanaf 12 januari in de Nederlandse bioscopen.


Vrienden Margaret Thatcher laken biografische film (Foto: Novum)

Gretsch snelste in proloog Colorado

Patrick Gretsch heeft de proloog van de USA Pro Cycling Challenge in Colorado Springs geworden. De Duitser van HTC-Highroad was het snelste op het 8,3 kilometer lange parcours, dat licht bergaf ging. Hij zette 8.27 neer, wat twee seconden sneller was dan Christian Vande Velde.

De Amerikaan van Garmin bleef op zijn beurt zijn landgenoot Brent Brookwalter (BMC) ook twee seconden voor. Stef Clement was op plaats achttien de beste Nederlander. Hij moest zeventien seconden toegeven. Robert Gesink, die zijn eerste koers na de Tour de France rijdt, was een seconde trager en werd 21e.

Douglas wil niet weg bij FC Twente

FC Twente hoeft niet te vrezen voor een vertrek van verdediger Douglas. De speler geeft in De Telegraaf aan nog niet weg te willen uit Enschede.

Sporting Lissabon heeft interesse in de geboren Braziliaan. Douglas werd al enkele keren bekeken door scouts van de Portugese club. Maar wat de club van Ricky van Wolfswinkel en Stijn Schaars ook zal proberen, Douglas wil niet weg. "lk blijf dit seizoen bij FC Twente. Ik heb het hier geweldig naar mijn zin."

Verschillende redenen houden Douglas in Nederland. Drie maanden geleden werd Douglas voor het eerst vader. Hij is bezig om een Nederlands paspoort te bemachtigen en daarnaast is hij zeer te spreken over de samenwerking met de nieuwe trainer Co Adriaanse. "De trainer is zelf ook centrale verdediger geweest en hij doet er alles aan om mij te helpen", meent Douglas.

"Ik heb diverse gesprekken gevoerd met de trainer, maar ook met ploeggenoten. Ik weet nu dat ik rustiger moet zijn in het veld. Het heeft geen zin om met de scheidsrechter bezig te zijn of te lopen schreeuwen. Ik concentreer me nu volledig op mijn spel. Dat werkt goed, want ik heb dit seizoen al een paar goede wedstrijden achter de rug."

Sean Penn brandt eigen film af

Sean Penn is niet erg te spreken over zijn nieuwste film The Tree of Life. De film miste de emotie van het scenario en voldeed niet aan zijn verwachtingen. Dat zegt de 51-jarige acteur tegen de Franse krant Le Figaro.

The Tree of Life vertelt hoe Jack (Penn), een man van middelbare leeftijd, zijn jeugd wil herleven. Via flashbacks wordt duidelijk gemaakt hoe de jonge Jack zeer beschermd werd opgevoed maar door een traumatische gebeurtenis voorgoed zijn onschuld verloor.

"Op het witte doek was niets terug te vinden van de emotie van het script, een van de beste die ik ooit gelezen heb", legt de Amerikaan uit. Volgens Penn had de film beter een normale vertelstructuur kunnen hanteren. Dat had een duidelijker film opgeleverd zonder afbreuk te doen aan de schoonheid.

"Het is mij eerlijk gezegd nog steeds niet helder wat nu precies mijn rol is", zegt Penn geïrriteerd. "Het ergste is dat regisseur Terrence Malick het me ook niet kan uitleggen."

In de rol van Penn is tijdens de montage ingrijpend gesneden. In plaats van een hoofdrol te spelen dient Jack nu meer als kader om het verhaal te vertellen. Deze kleinere rol zou volgens velen ook door iemand van een kleiner kaliber dan Penn gespeeld kunnen worden.

Toch raadt Penn het publiek niet direct af de film te gaan bekijken. "Je kunt die film het best bekijken als je geen vooroordeel hebt over wat je gaat zien. Je moet zelf bepalen of je een emotionele of spirituele band met de film kunt krijgen. Als dat je lukt, heb je een zeer ingrijpende ervaring."

The Tree of Life is nog in vele Nederlandse bioscopen te zien.


Sean Penn brandt eigen film af (Foto: Novum)

Zoon: Moammar Gadhafi gezond en in Tripoli

Saif al-Islam Gadhafi, een zoon van de Libische dictator Moammar Gadhafi, is in tegenstelling tot eerdere berichten nog op vrije voeten. Dat bleek in de nacht van maandag op dinsdag. Saif al-Islam Gadhafi beweerde tegen buitenlandse verslaggevers dat zijn vader het goed maakt en in Tripoli verblijft. Volgens de 39-jarige zoon van Gadhafi staat de hoofdstad nog altijd onder controle van troepen die loyaal zijn aan het bewind.

Hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo van het Internationaal Strafhof had eerder nog gemeld dat de zoon van Gadhafi was gearresteerd door de rebellen. In de nacht van maandag op dinsdag dook Saif al-Islam echter op bij het uitgestrekte commandocomplex van Gadhafi in Tripoli, waar hij een verklaring aflegde tegen verslaggevers.

Saif al-Islam bracht ook een bezoek aan het hotel Rixos, waar een aantal buitenlandse journalisten verblijft. De zoon van Gadhafi stelde dat er leugens waren verspreid over zijn vermeende arrestatie en over de instorting van het bewind van zijn vader. Saif al-Islam Gadhafi en zijn vader worden verdacht van misdaden tegen de menselijkheid. Het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft arrestatiebevelen tegen hen uitgevaardigd.

De NAVO meldde dat troepen die loyaal zijn aan Gadhafi maandagavond drie Scud-raketten hebben afgevuurd. De zware explosieven werden vanuit Sirte richting Misurata geschoten. Ze landden vermoedelijk in de Middellandse Zee of in de woestijn en veroorzaakten voor zover bekend geen slachtoffers of materiële schade. Gadhafi is geboren in de omgeving van de centraal gelegen stad Sirte. Misurata ligt ongeveer 200 kilometer ten westen van Sirte en is al maanden een van de belangrijkste bolwerken van het verzet tegen het bewind van Gadhafi.

Zoon: Muammar Kaddafi gezond en in Tripoli
Zoon: Moammar Gadhafi gezond en in Tripoli (Foto: ANP)

Kliklijn M. krijgt vaker tips over moord

Bij Meld Misdaad Anoniem zijn in de eerste 6 maanden van dit jaar wekelijks vier tot vijf waardevolle tips over moord of doodslag binnengekomen. M. werd 118 keer getipt over dergelijke zaken tegen 98 keer in de eerste helft van 2010.

In mei dit jaar kon dankzij een anoniem telefoontje een liquidatie in de drugswereld worden voorkomen. Een en ander blijkt uit de halfjaarcijfers die kliklijn M. dinsdag publiceerde.

Beroemde liedjesschrijvers overleden

In de Verenigde Staten zijn maandag twee beroemde schrijvers van popliedjes overleden. Amerikaanse media berichtten uitvoerig over het verscheiden van Jerry Leiber (78) en Nickolas Ashford (70), die met hun respectievelijke partners verantwoordelijk waren voor een lange reeks hits in de tweede helft van de vorige eeuw.

Ashford overleed maandag aan de gevolgen van kanker. Hij was onlangs opgenomen in een ziekenhuis in New York.

Ashford was de mannelijke helft van het uiterst succesvolle songwritersduo en echtpaar Ashford& Simpson. Samen met zijn vrouw Valerie schreef Nickolas Ashford klassiekers als Ain't No Mountain High Enough, Reach Out and Touch, I'm Every Woman (uitgevoerd door onder anderen Chaka Khan en Whitney Houston) en Ain't Nothing Like the Real Thing. Ashford& Simpson maakten vooral furore door liedjes te schrijven voor artiesten als Marvin Gaye, Diana Ross, Aretha Franklin en Ray Charles, maar boekten zelf ook enkele hits, waaronder Solid uit 1984.

Jerry Leiber was met name succesvol in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw. Hij stierf maandag in een ziekenhuis in Los Angeles, waar hij was opgenomen met hartproblemen, zo meldde de krant Los Angeles Times. Leiber vormde jarenlang een succesvol duo met Mike Stoller. Samen schreven ze iconische hits als Hound Dog, dat onder meer werd opgenomen door Elvis Presley en Stand by Me voor Ben E. King.

Tientallen andere artiesten namen ook liedjes van Leiber en Stoller op. Het ging onder anderen om The Beatles, Jerry Lee Lewis, B.B. King, Buddy Holly, Eric Clapton, Jimi Hendrix, Fats Domino, The Everly Brothers, Frank Sinatra, Barbra Streisand, Edith Piaf, The Rolling Stones, James Brown en Aretha Franklin.

Vrouw claimt dochter prins Bernhard te zijn

Een 65-jarige vrouw beweert een buitenechtelijke dochter van prins Bernhard te zijn. Zij wordt daarin gesteund door haar moeder, haar stiefvader en een burgemeester, stelt royalty-verslaggever Marc van der Linden dinsdag in De Telegraaf.

De vrouw zou zijn verwekt tijdens de Bevrijdingsdagen van 1945. Daarna zou ze met hulp van het Bronovo-ziekenhuis in Den Haag en de familie Donner zijn weggewerkt. Cees Fasseur, auteur van de bestseller Juliana en Bernhard, zegt in de krant te hopen dat de vrouw schriftelijke stukken kan overleggen om haar bewering te onderbouwen.

Hij denkt dan bijvoorbeeld aan correspondentie met prins Bernhard. Hij wijst erop dat wel meer mensen beweren familie van de Oranjes te zijn. De vrouw zou in 2003 hebben ontdekt dat ze de dochter is van prins Bernhard. Ze is volgens de krant dinsdagavond te gast bij de televisieprogramma's RTL Boulevard en Knevel & van den Brink.

Van der Linden zou de vrouw op het spoor zijn gekomen toen hij werkte aan het boek De vrouwen van prins Bernhard, dat woensdag verschijnt. Volgens hem is de kans groot dat Bernhard nooit heeft geweten van het kind. De in 2004 overleden prins had voor zover bekend twee buitenechtelijke kinderen: Alicia de Bielefeld en Alexia Grinda.

Storing netwerk hulpdiensten Limburg

Tijdens een hevig onweer heeft zich een storing voorgedaan in het C2000-netwerk van de hulpdiensten in het midden en noorden van Limburg. Dat meldde een woordvoerder van de brandweer dinsdagochtend.

Brandweerkorpsen uit de regio zijn uit voorzorg naar de kazerne geroepen, omdat er niet meer via het systeem kan worden gecommuniceerd.

Normaliter zijn alleen de grote brandweerkazernes bemenst, maar vanwege de storing komt is ook voor kleinere kazernes een ploeg opgeroepen. Bij calamiteiten worden voor zover nodig meer medewerkers van hulpdiensten telefonisch gealarmeerd, aldus een woordvoerder van de brandweer.

Wat de oorzaak van de storing in het digitale netwerk van de hulpdiensten is, kon de woordvoerder niet zeggen.

Storing netwerk hulpdiensten Limburg
Storing netwerk hulpdiensten Limburg (Foto: ANP)

Denise Richards weigert rol in Two and a Half Men

Denise Richards heeft een aanbod om in de comedyserie Two and a Half Men te spelen afgeslagen. Richards denkt dat haar ex Charlie Sheen haar het leven zuur zal maken als zij het aanbod accepteert. Dat vertelt een ingewijde aan de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ.

Zij mocht in de eerste aflevering van het nieuwe seizoen een gastrol vertolken, maar Richards heeft voor de rol bedankt. Haar ex-man en voormalig hoofdrolspeler Sheen werd eerder dit jaar ontslagen, vanwege zijn roerige privéleven.

De producent en zender CBS wilden graag door met de succesvolle serie en contracteerden Ashton Kutcher als nieuwe hoofdrolspeler. Acteurs Jon Cryer en Angus T. Jones zijn ook weer te zien in het nieuwe seizoen.

Brand op schip in Botlekgebied

Op een schip in de haven van Rotterdam heeft in de nacht van maandag op dinsdag een grote brand gewoed. De boot, een zogeheten pijpenlegger, ligt in de Nieuwe Waterweg, in de buurt van de Professor Gerbrandyweg in het westelijk gelegen Botlekgebied.

Omdat de brand moeilijk te bereiken was, schaalde de brandweer op naar grote brand.

De brand woedde in een schakelruimte benedendeks. Rond 1.15 uur meldde de brandweer dat het vuur zich niet verder meer uitbreidde. Niemand raakte gewond.

Een pijpenlegger kan onderzeese leidingen aanleggen, bijvoorbeeld voor olietransporten.

Grafroof op joodse begraafplaats Berlijn

Dieven hebben op de joodse begraafplaats Weissensee in Berlijn, de op een na grootste joodse begraafplaats in Europa, decoratieve bloemenvazen gestolen. Vermoedelijk werden de kostbare vazen meegenomen om te verkopen. Dat heeft een woordvoerster van de joodse gemeenschap in Berlijn maandag gezegd.

In totaal zijn deze maand zestien graven beroofd van de vazen. De bloemenvazen, sommige antieke stukken, hadden een totale waarde van tienduizend euro. Volgens de woordvoerster gaat het echter niet om de materiële waarde, maar veeleer om de emotionele waarde die de vazen hadden.

Ook andere begraafplaatsen zouden door het dievengilde zijn bezocht. De politie van Berlijn doet onderzoek naar de diefstallen, maar wilde niet reageren.

Dranksmokkelaar flest fiscus voor miljoenen

Een 41-jarige Nederlander die begin augustus voor fraude met alcoholhoudende dranken in Moldavië werd aangehouden, is maandag voor in ieder geval nog veertien dagen vastgezet in een Nederlandse cel. Door zijn praktijken is de Belastingdienst tientallen miljoenen euro's misgelopen.

De rechter-commissaris bij de rechtbank in Den Bosch boog zich maandag over de zaak van de man, die vrijdag werd uitgeleverd. De man heeft vermoedelijk van oktober 2009 tot medio vorig jaar valse documenten en vrachtbrieven opgemaakt, zodat hij pallets met wodka, wijn en bier naar het Verenigd Koninkrijk kon sturen zonder btw en accijnzen te betalen.

Vermoedelijk zijn de alcoholische dranken in Groot-Brittannië illegaal op de markt gebracht, meldt het functioneel parket van het Openbaar Ministerie maandag. De man gebruikte voor zijn praktijken zijn in Nederland gevestigde ondernemingen.

De schade voor de Nederlandse fiscus bedraagt ongeveer twintig miljoen euro. In het Verenigd Koninkrijk gaat het om veertig tot vijftig miljoen.

Zoektocht vermiste drenkeling Nijmegen gestaakt

De zoektocht naar een drenkeling in de Waal bij Nijmegen is zonder resultaat gestaakt. Dinsdagmorgen zoekt het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) verder met sonarapparatuur, meldt het korps maandagavond.

De hulpdiensten zetten maandagmiddag een grote zoekactie op touw naar een 18-jarige jongen, die van een verhoging in de rivier was gesprongen en niet meer boven water kwam. Hij is vermoedelijk door de stroming meegesleurd.

De jongen verdween omstreeks 14.30 uur onder water. Hij hoorde bij een groepje mensen, dat alarm sloeg. De politie, Rijkswaterstaat en de brandweer zochten met meerdere boten.

Lady Gaga dol op Bollywood

Lady Gaga is een groot fan van Bollywood. "Ik heb een paar Bollywoodfilms gezien en vind het geweldig hoe theatraal ze zijn", vertelt zij in de Indiase talkshow India's Most Desirable.

De zangeres kan ook niet wachten tot oktober, als zij met haar promotoer weer een bezoek brengt aan India. "Ik houd van Indiaas eten, van pittige curry."

Ook over de Indiase mode is de excentrieke zangeres zeer enthousiast. Ze complimenteerde een Indiase Bollywoodactrice met haar gevoel voor stijl. "Je ziet er geweldig uit, onze monden vielen open toen je binnenkwam."

Vitesse huurt Ghanees Annan van Schalke

Vitesse huurt Anthony Annan de rest van het seizoen van Schalke 04. De Arnhemse club bereikte maandagavond een akkoord met de 25-jarige Ghanees, nadat eerder op de dag met Schalke al overeenstemming was bereikt. Vitesse heeft daarnaast een optie bedongen om de verdedigende middenvelder na dit seizoen definitief over te nemen.

Annan was op het WK in Zuid-Afrika basisspeler van Ghana, waarmee hij het tot de kwartfinale schopte. Daarin werd pas na penalty's verloren van Uruguay. Annan dwong dankzij zijn sterke optreden op het WK een transfer af van Rosenborg naar Schalke. In Duitsland werd echter slechts in negen competitieduels een beroep op hem gedaan.

Drukke week voor reddingsbrigades

De reddingsbrigades hebben de drukste week van het jaar achter de rug. In totaal moest 717 keer hulp worden verleend, waarbij in achttien gevallen sprake was van een redding uit een levensbedreigende situatie. Dat meldt Reddingsbrigade Nederland maandag.

Ruim vijfhonderd keer werd eerste hulp verleend. Ook werden dankzij de inzet van de brigades 73 zoekgeraakte kinderen herenigd met hun ouders. Bijna honderd boten moesten geholpen worden doordat zij materiaalpech hadden of waren vastgelopen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.