FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 16 augustus 2011

Bekele toch naar WK atletiek

kenenisa Bekele zal komende maand in het Zuid-Koreaanse Deagu toch zijn wereldtitel verdedigen op 10.000 meter. De Ethiopiër stond ruim anderhalf jaar met blessures aan de kant. Dit heeft zijn Nederlandse manager Jos Hermens vanavond laten weten.

Bekele raakte in februari 2010 geblesseerd aan zijn kuit en kwam sindsdien niet meer in actie. Sinds 2003 won Bekele alle 10.000 meters die hij liep. Hij won hiermee onder meer twee olympische en vier wereldtitels.

Sylvie niet op gemak tijdens Londense rellen

Sylvie van der Vaart vond het best eng om alleen thuis te zijn in haar Londense woning terwijl er rellen plaatsvonden op straat. Het was vorige week enkele dagen onrustig in de stad, terwijl echtgenoot Rafael van der Vaart in het buitenland zat.

"Intussen kwam ik uit Duitsland terug in een lege Londense woning. Best een eng idee, om alleen thuis te zijn met al die onrust om me heen", schrijft Sylvie in haar column in Grazia. "Maar ik ben niet bang aangelegd en wel vaker alleen."

"Vrienden en familie belden constant om te vragen of het goed met me ging. Ik merkte er godzijdank niets van", vervolgt ze. "Gelukkig bleef ik niet lang alleen en kwam Rafael snel terug van zijn training met het Nederlands elftal in Nederland."

De voetballer speelt voor de Engelse club Tottenham Hotspur en woont samen met Sylvie in Londen. De voetbalvrouw is in Duitsland actief als jurylid van het tv-programma Das Supertalent.

Waterschap verlaagt waterpeil om forse regenval

Waterschap Reest en Wieden heeft vanwege de aanhoudende regenval besloten de waterpeilen in sloten in de landbouwgebieden te verlagen, zodat boeren kunnen oogsten. Normaal worden de peilen pas vier tot zes weken later in het jaar verlaagd. Het verlagen van de waterpeilen gebeurt op verzoek van grondgebruikers, die steeds meer hinder ondervinden van de natte weersomstandigheden, aldus het waterschap.

Reest en Wieden is actief in een deel van Drenthe en Overijssel. In het gebied viel vorige week zestig tot 110 millimeter regen. Zondag kwam daar nog eens gemiddeld 25 millimeter bij. "Dat is bijzonder voor deze tijd van het jaar." In juli was het daarbij ook al nat, aldus het waterschap.

Voor problemen heeft de fikse regenval de afgelopen tijd nog niet gezorgd in het gebied. "Verhoogde waterpeilen komen plaatselijk wel voor, maar zijn van relatief korte duur."

[CL] Uitslagen vierde voorronde (16/8/2011)

Vanavond werden er vier duels in de voorronde van de Champions League afgewerkt. Arsenal lijkt met een 1-0 voorsprong een lastige uitgangspositie te hebben voor de return die zal plaatsvinden in Italië. Het verslag van FC Twente - Benfica kun je hier lezen.

Thuis Uit Uitslag
FC Twente (Ned)
Benfica (Por)
2-2
FC Kopenhagen (Den) Plzen (Tsj)
1-3
Bate Borisov (WRu)
Sturm Graz (Oos)
1-1
Arsenal (Eng)
Udinese (Ita)
1-0
Olympique Lyon (Fra)
Rubin Kazan (Rus)
3-1

[CL] Uitslag FC Twente- Benfica

FC Twente zal het lastig krijgen om voor het tweede jaar op rij het hoofdtoernooi van de Champions League te bereiken. De Tukkers speelden in de heenwedstrijd van de laatste voorronde thuis met 2-2 gelijk tegen Benfica, waardoor winst volgende week noodzakelijk lijkt. De goals van Twente werden gemaakt door De Jong en Ruiz.

De eerste kans was al snel voor Gaitán, die door de verdediging van Twente kon slalommen, maar stuitte op Michailov. Het waren echter de Enschedeërs die de vroege goal vonden. De Jong wist de bal van twintig meter in de verre hoek te knallen en liet Artur kansloos.

In de twintigste minuut wist Benfica alweer gelijk te maken. Brama ging in de fout op het middenveld, waarna Cardozo de gelijkmaker achter Michailov wist te krullen. Landzaat kreeg direct daarna een grote kans om Twente weer op voorsprong te zetten, maar hij stuitte op de keeper.


Cardozo schoot de 1-1 achter Michailov (Foto: Pro Shots)

Het spel golfde daarna op en neer, maar het was het iets betere Benfica dat wist te scoren. Nolito scoorde op aangeven van Witsel na een mooie combinatie van de Portugezen. Voor de rust kwam Twente vervolgens nog tot een vrije trap van Ruiz en een schot van Landzaat, waar Arthur telkens net zijn hand tegen wist te zetten.

Na rust waren het de Tukkers die op jacht gingen naar de gelijkmaker. Een kopbal van De Jong werd net onder de lat weggetikt door sta-in-de-weg Artur. Niet veel later wist de Portugees weer een schot van De Jong te pareren.


Ruiz stuitte enkele keren op Garay, maar wist wel te scoren (Foto: Pro Shots)

Twente nam veel risico, waardoor Benfica levensgevaarlijk kon worden in de counter. Een schot van Saviola ging net naast, terwijl Cardozo op de voeten van Michailov schoot. Ruim een kwartier voor tijd was Ruiz dichtbij de gelijkmaker, maar hij wist een goede kans niet te benutten.

Vijf minuten later was het dan alsnog raak voor Twente. Invaller John gaf de bal prima voor en Ruiz wist te bal binnen te knikken. Daarna ging het spel op en neer, maar waren er tot het eindsignaal nauwelijks kansen meer te noteren. Alleen Nolito kwam nog dichtbij een nieuwe goal voor Benfica, maar hij kreeg de bal niet over Michailov heen. Door het 2-2-gelijkspel zal FC Twente volgende week in ieder geval moeten scoren om een kans te maken het hoofdtoernooi te bereiken.


FC Twente

2 - 2

Benfica

 6' De Jong
 80' Ruiz
   21' Cardozo 
 35' Nolito 
 
 Gele kaart: Artur (Benfica)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 20.000
Arbiter: Undiano (Spa)
 
Opstelling:   Opstelling:
Michailov
Cornelisse
Douglas
Wisgerhof
Tiendalli (Buysse/75)
Landzaat (Janko/46)
Brama
Janssen
Ruiz
De Jong
Bajrami (John/58)
  Artur
M. Pereira
Luisão
Garay
Emerson
Witsel
Garcia
Gaitán (Amorim/56)
Cardozo (Matic/87)
Nolito
Aimar (Saviola/64)

Drie Duitse meisjes plegen samen zelfmoord

Een groep van drie meisjes van 16, 18 en 19 jaar oud heeft samen een einde aan het leven gemaakt. De drie hadden hun tent helemaal afgesloten met ducttape en een deken, vervolgens staken ze grills met houtskool aan.

De politie van Niedersachsen vond de lichamen van de meisjes in de tent, die in een bos nabij het Duitse Holdorf stond. Ze kwamen vermoedelijk om door verstikking.

Een aantal dagen voor de zelfmoord was het 19-jarige meisje weggelopen van een psychiatrische instelling waar een afscheidsbrief werd aangetroffen. De twee andere meisjes hadden een brief in de tent achtergelaten.

Crisisteam EHEC opgeheven

Het crisisteam van het productschap Tuinbouw dat zich bezighield met de EHEC-uitbraak is opgeheven. De opheffing is volgens het productschap niet een signaal dat alle problemen zijn opgelost. "De organisaties blijven hiervoor verder werken aan benodigde maatregelen", aldus het productschap.

Het team, waarin behalve het productschap ook telers- en handelsverenigingen en het ministerie van Landbouw, kwam sinds eind mei vrijwel wekelijks bijeen. Eind mei werd bekend dat in Duitsland mensen ziek waren geworden door de bacterie, waarna onderzoekers een verband legden met het eten van besmette groenten.

Vanwege de EHEC-uitbraak stortte de handel in groenten in. De Nederlandse groentesector probeerde de afgelopen tijd duidelijk te maken dat groenten uit Nederland schoon zijn en veilig konden worden gegeten. Inmiddels liggen de prioriteiten bij promotie en het vergroten van de afzet, waarvoor het productschap eerder deze week geld vrijmaakte. Voor dit jaar draagt het productschap 180 duizend euro bij, voor de jaren 2012 tot en met 2014 1,8 miljoen euro.

De komende tijd wil het productschap samen met de andere organisatie de aanpak van de afgelopen tijd evalueren.

'Privégeld Caroline Tensen in failliet bedrijf'

Caroline Tensen heeft privégeld gestoken in het dinsdag failliet verklaarde productiehuis Global Star Media. RTL Boulevard meldt dinsdagavond dat de presentatrice haar partner Peter Gallas enige tijd geleden heeft geholpen met het kopen van aandelen in het bedrijf.

"Die krijg je nooit voor niets, dus ik kan je wel zeggen dat Peter zich hier ook verliezer voelt", liet de advocaat van Global Star Media dinsdagavond weten aan RTL Boulevard. Gallas was mede-eigenaar van het bedrijf dat dinsdag het faillissement aanvroeg en kreeg toegewezen door de rechtbank Den Bosch.

Global Star Media is verantwoordelijk voor programma's als Bananasplit en Bibaboerderij. Daarnaast produceerde het bedrijf de concertregistraties van De Toppers. Het bedrijf zou nog zo'n 2,2 miljoen euro schuldig zijn aan klanten.

Negen jaar cel geëist voor fatale messteek in hart

Tegen een 33-jarige man uit Alkmaar is dinsdag negen jaar cel geëist voor het in zijn hart steken van een 53-jarige plaatsgenoot in januari. Het slachtoffer overleed enkele uren later in een ziekenhuis. Het Openbaar Ministerie in Alkmaar beschuldigt de verdachte van doodslag.

De verdachte en het slachtoffer kenden elkaar uit het drugsmilieu. Ze hadden eerder op de dag ruzie gehad. Die leek uitgepraat, waarna de twee samen met een derde persoon naar de woning van het slachtoffer gingen.

Daar begon de 33-jarige wederom over de kwestie. Het slachtoffer zou vervolgens hebben gedreigd met een mes, die de verdachte van hem afpakte. Hij stak de 53-jarige neer.

Na de steekpartij belde de verdachte geen ambulance, ondanks smeekbedes van het slachtoffer. De 33-jarige Alkmaarder ging wel drugs en drank kopen, omdat hij nog wilde roken en drinken voordat hij in de cel zou belanden.

De officier van justitie stelt dat gezien de diepte van de steekwond de verdachte wilde dat het slachtoffer zou overlijden. Van noodweer is volgens de officier geen sprake, omdat toen de verdachte het mes eenmaal van het slachtoffer had afgepakt, hij niet meer werd bedreigd.

De rechtbank in Alkmaar doet over twee weken uitspraak.

UEFA onderzoekt sponsor Man City

De financiële controlecommissie van de UEFA stelt een onderzoek in naar een van de grootste sponsorcontracten ooit, dat van Manchester City.

De Engelse club sloot vorige maand een overeenkomst met Etihad Airways, de vliegtuigmaatschappij van de Verenigde Arabische Emiraten. De UEFA heeft het vermoeden dat de deal van bijna een half miljard euro vooral als een omzeiling van de regels moet dienen.

Manchester City krijgt namelijk 455 miljoen euro van de vliegtuigmaatschappij in ruil voor tien jaar de naam op het shirt. De UEFA wil vanaf 2013 financial fair play instellen: clubs moeten de financiële verliezen binnen de perken houden.

De Engelse club leed in 2008 en 2009 samen een verlies van 243 miljoen euro. De enorm rijke eigenaar van Manchester City, sjeik Mansour bin Zayed Al Nahyan, heeft nauwe banden met de vliegmaatschappij. Zijn halfbroer is tevens president van het land.

[GC11] Uncharted 3-trailer toont gameplay

Een Sony-persconferentie kan natuurlijk niet zonder een nieuwe trailer van één van de meest geanticipeerde games van dit najaar. Op 2 november komt Uncharted 3: Drake's Deception uit op de PlayStation 3 en het onderstaande filmpje toont ons weer wat nieuwe gameplay van de PS3-exclusive. Zoals we van de serie gewend zijn, besluit de trailer met een spectaculaire en filmische scène die we al kort zagen in eerder promotiemateriaal van het spel.

'Extra agenten bij Olympic Park tijdens rellen'

De Britse politie heeft tijdens de onrust vorige week in Londen agenten naar plekken gestuurd die van belang zijn voor de Olympische Spelen van 2012. Ook werden agenten naar belangrijke winkelgebieden gestuurd. De Metropolitan Police ging hiertoe over na berichten op onder andere sociale netwerken.

Volgens Lynne Owens van de Metropolitan Police werden op 8 augustus extra agenten gestuurd naar Oxford Circus, twee winkelcentra en het Olympic Park. De politie had berichten onderschept die relschoppers elkaar stuurden via Twitter en via Blackberry Messenger Service. In de berichten werden deze gebieden als doelwitten genoemd.

Breda neemt maatregelen uit angst voor motorclubs

In het centrum van Breda gelden vanaf vrijdag in het weekeinde verscherpte veiligheidsmaatregelen. In een door burgemeester Peter van der Velden aangewezen zogeheten veiligheidsrisicogebied mag de politie komende vier weekeinden preventief fouilleren. Dit onder meer vanwege angst voor problemen met motorclubs.

Vorige week gedroegen enkele leden van de Molukse motorclub Satudarah zich intimiderend in de binnenstad. Ze zouden onder meer portiers van horecazaken hebben bedreigd. De politie laat dinsdag weten een onderzoek te zijn gestart naar de incidenten.

De Harleydag die zondag plaats zou vinden in Breda is afgelast. De organisatie en de gemeente werden het niet eens over de veiligheidseisen. De gemeente verwacht dat er toch veel motorliefhebbers naar de stad komen en neemt het zekere voor het onzekere.

"Het is een relatief zwaar middel, maar we kunnen en willen onze ogen niet sluiten voor wat er gebeurt", zegt Van der Velden. De maatregelen gelden ieder weekend tot en met 11 september.

Volgens een woordvoerder van de gemeente staan er veel evenementen op het programma en wil de gemeente geen risico's nemen. Naast de problemen met de motorclubs is er rond het Valkenberg, een park in de stad, een toename van het aantal straatroven.

Deze zomer werden meer motordagen afgelast uit angst voor confrontaties tussen motorbendes. President van de Hells Angels Daniel Uneputty ontkent dat er sprake is van een sluimerende motorbendeoorlog. Hij noemt de vermeende strijd tussen de Angels en Satudarah 'pure paniekzaaierij'.

Bijna honderd patiënten Maasstad besmet

Het aantal patiënten van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam dat besmet is met de multiresistente klebsiellabacterie is sinds vorige week dinsdag met tien toegenomen. Het totaal aantal dragers komt hiermee uit op 98. Dat meldt het ziekenhuis dinsdag. Het aantal overleden patiënten met de bacterie is met 28 gelijk gebleven.

De nieuwe dragers zijn afkomstig uit de groep van verdachte gevallen. Uit een kweektest bleek dat zij de klebsiellabacterie dragen.

Omdat per nieuwe drager wordt gecontroleerd bij wie hij of zij op de kamer lag, neemt ook het aantal verdachte gevallen toe. Dit screeningsonderzoek zal waarschijnlijk enkele duizenden patiënten bevatten. Van bijna 1750 mensen is het testresultaat inmiddels bekend.

Sinds 18 juli heeft het Maasstad Ziekenhuis geen nieuwe besmettingen vastgesteld bij patiënten die voor het eerst in het ziekenhuis zijn opgenomen. De uitbraak lijkt dan ook echt onder controle, stelt het ziekenhuis vast.


Bijna honderd patiënten Maasstad besmet (Foto: Novum)

[GC11] inFamous 2 met vampieren

De Sony-persconferentie blijft ons nieuws brengen. Deze keer over een inFamous 2-uitbreiding waarin hoofdpersoon Cole MacGrath het in zijn stad aan de stok krijgt met hordes vampieren. De nieuwe verhaallijn zal "Festival of Blood" heten en in oktober uitkomen op de PS3.

Na het tonen van een korte trailer, werd het avontuur aangekondigd door Michael Denny, senior VP bij Sony Europe. Hij had het over een "new game" voor de PlayStation Store, maar of het dan gaat om DLC of een alleenstaande titel is niet verteld. Wat Denny wel zei is dat de vampieren New Marais zijn binnengevallen en dat Cole een van hun slachtoffers is geworden. Om zichzelf van een vervloekt leven als vampier te verlossen heeft onze held één nacht om de vampierleider te vinden en te doden.

Dat Cole wat nieuwe krachten krijgt, lijkt waarschijnlijk. Er is nog niets bevestigd, maar de trailer toonde ons wel een Cole die zich tegoed doet aan een weerloos slachtoffer. Verwacht dus wat gameplay-elementen die in verband staan met de transformatie van de ex-koerier.

Klik hieronder om de trailer te bekijken.

Berlijn en Parijs willen 'regering' voor eurozone

Duitsland en Frankrijk hebben dinsdag voorstellen gepresenteerd voor een 'regering' voor de eurozone. De voorzitter van de Europese Raad, ook wel de president van de Europese Unie genoemd, zou deze regering moeten leiden.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel sprak dinsdag in Parijs met de Franse president Nicolas Sarkozy over de economische en financiële perikelen in Europa. Beide leiders willen dat de zeventien bij de eurozone aangesloten landen het verplicht samenstellen van sluitende begrotingen in hun grondwetten verankeren. Ook moeten de landen hun economische beleid beter coördineren.

Daarnaast willen Sarkozy en Merkel een 'werkelijk Europese economische regering', die wordt gevormd door de regeringsleiders en staatshoofden van alle lidstaten van de eurozone. Dit bestuurslichaam zou tweemaal per jaar - in tijden van crisis vaker - bijeen moeten komen. Aan het hoofd van deze regering moet de president van de Europese Unie staan, de Belg Herman Van Rompuy. Na een periode van twee en een half jaar kan Van Rompuy plaatsmaken voor een van de regeringsleiders en staatshoofden van de eurozone, zei Sarkozy.

De bescherming van de euro is van het allergrootste belang, aldus Merkel en Sarkozy. De munteenheid vormt een van de steunpilaren onder de integratie van het vaak verdeelde continent. Duitsland en Frankrijk spraken af om hun vennootschapsbelastingen te stroomlijnen, ter onderstreping van de nieuwe saamhorigheid en eensgezindheid.

Een economische regering zou een nieuwe stap richting nauwere Europese integratie betekenen, een stap die volgens veel analisten onontbeerlijk is om de euro niet te laten mislukken.

"Er moet een striktere coördinatie van financieel en economisch beleid komen", zei Merkel. De huidige economische crisis is het gevolg van het falen van diverse lidstaten en een oplossing voor de problemen valt dan ook niet in enkele dagen te verwachten, aldus de bondskanselier. "We zullen het verloren vertrouwen herwinnen", zei ze.

De twee leiders wilden echter niet zover gaan dat zij instemden met het uitgeven van Europese obligaties, ook al hebben veel investeerders daarom gevraagd als alternatief voor de huidige instabielere staatsobligaties.

[Vuelta] Menchov, Sastre kopmannen Geox

Denis Menchov en Carlos Sastre zijn zoals verwacht de kopmannen van Geox-TMC in de Vuelta à España. Sastre zal op zoek willen gaan naar zijn tweede zege in een grote ronde na de Tour de France van 2008.

Menchov wil op zoek gaan naar zijn derde zege in de Vuelta, nadat hij eerder in 2005 en 2007 de beste was in Spanje. De Rus en Spanjaard zullen onder andere Mauricio Ardila, Juan José Cobo en David De La Fuente als knechten meekrijgen.

De volledige selectie; Mauricio Ardila, David Blanco, Matthias Brandle, Juan Josè Cobo, David De La Fuente, Fabio Duarte, Dimitry Kozontchuk, Denis Menchov en Carlos Sastre.

Hillen erkent problemen missie Kunduz

Minister van Defensie Hans Hillen (CDA) geeft toe dat de voorbereidingen rond de politietrainingsmissie in Kunduz niet altijd geheel volgens plan zijn verlopen. De praktijk blijkt in de opbouwfase soms weerbarstiger dan de planning, antwoordt de minister dinsdag op Kamervragen van ChristenUnie, D66 en GroenLinks.

De partijen kwamen met de vragen, nadat de NOS zondag had gemeld dat de militairen die deelnemen aan de missie in Afghanistan de operatie een 'logistieke puinhoop' noemen.

Hillen erkent in de brief onder meer dat luchttransport voor materieel uit Nederland naar Afghanistan een aantal keer is uitgevallen, mede door defecten aan vliegtuigen. Ook waren de benodigde overvliegvergunningen niet op tijd binnen. Door het tekort aan luchttransport waren er aanvankelijk ook te weinig complete scherfvesten beschikbaar. Door extra capaciteit in te huren, is de opgelopen achterstand inmiddels vrijwel weggewerkt, aldus Hillen.

[GC11] PS3 Slim wordt goedkoper

Als je nog geen PlayStation 3 hebt, maar er al wel lange tijd een wilt, dan is dit jouw moment. Ook als je er gewoon nog een wilt, trouwens. Sony heeft op gamescom 2011 namelijk tijdens een persconferentie bekendgemaakt dat de console in prijs verlaagd wordt: een PS3 Slim zal niet langer €299 kosten, maar €249. De PS3 Slim is een compactere 160GB-uitgave van Sony's originele PS3.

Ficcadenti nieuwe coach Cagliari

Massimo Ficcadenti is de nieuwe trainer van Cagliari. De 43-jarige Italiaan volgt Roberto Donadoni op die vorige week werd ontslagen na ruzie met clubvoorzitter Massimo Cellino. Ficcadenti, die vorig jaar Cesena naar de vijftiende plaats in de Serie A leidde, tekende een contract voor twee seizoenen.

De nieuwe coach wil met de Sardijnen hogerop. Cagliari, dat vorig jaar veertiende werd, heeft volgens Ficcadenti de potentie om meer te doen dan tegen degradatie te strijden.

Dekker denkt alweer hersteld te zijn van blessure

Thomas Dekker zegt dat hij al weer hersteld is van zijn bovenbeenblessure, die hij vorige week opliep tijdens de Ronde van Portugal. Dit meldde Dekker, renner van Chipotle, op zijn Twitterpagina.

"Ik heb heerlijk gefietst en het probleem lijkt opgelost," schreef de wielrenner. "Morgen lang trainen en kijken of ik nog iets voel, maar ik denk dat ik erdoor ben." Wat de volgende wedstrijd wordt van de van een dopingschorsing teruggekeerde Dekker is nog onbekend. De Ronde van Mexico, waarin hij komende maand zou starten, gaat niet door.


Dekker denkt alweer hersteld te zijn van blessure (Foto: Pro Shots)

Tweehonderd kuub mest drijft richting Stadskanaal

Het waterschap Hunze en Aa's heeft maatregelen genomen die moeten voorkomen dat ongeveer tweehonderd kubieke meter mest de bebouwde kom van het Groningse Stadskanaal instroomt. De mest komt uit een bassin in Valthermond, vijftien kilometer verderop.

Het bassin is afgelopen weekend door vandalen opengezet. De mest is afgelopen dagen richting Stadskanaal gedreven. Het waterschap heeft onder meer twee blowers geplaatst, een soort grote ventilatoren. Die beluchten het vuile water, zodat de mest sneller wordt afgebroken.

Vrijwilligers hebben tientallen vissen gevangen en uitgezet in ander water. Gestorven vissen zijn door medewerkers van het waterschap opgeruimd. Het duurt vermoedelijk nog een dag of twee voor de meeste vervuiling uit het water is verdwenen.

Kindersterfte Somalië op schrikbarend niveau

Het sterftecijfer onder kinderen in een kamp voor Somalische vluchtelingen in het Ethiopische Kobe is opgelopen tot een schrikbarend niveau. Gemiddeld sterven er dagelijks tien kinderen jonger dan 5 jaar. Dat hebben de Verenigde Naties bij monde van woordvoerder Adrian Edwards bekendgemaakt.

In het kamp leven rond de 25.000 vluchtelingen. De VN vermoeden dat een uitbraak van de mazelen, samen met acute ondervoeding de oorzaak zijn van het hoge dodental. Deze dodelijke combinatie heeft bij hongersnoden in het verleden geleid tot vergelijkbare sterftecijfers, aldus Edwards.

Duizenden mensen ontvluchten Somalië en vertrekken naar buurlanden Ethiopië en Kenia.


Kindersterfte Somalië op schrikbarend niveau (Foto: Novum)

Libië vuurt Scud-raket af op opstandelingen

De Libische regering heeft afgelopen weekeinde voor het eerst sinds het begin van het conflict in het land een Scud-raket afgevuurd. Dat hebben bronnen binnen het Amerikaanse leger dinsdag gezegd. De raket maakte geen slachtoffers.

De Scud-raket werd afgevuurd richting de frontlinie in het oosten van het land, in de buurt van de oliestad Brega. De lancering van de raket werd opgemerkt door het Amerikaanse leger. Vermoedelijk is het projectiel gelanceerd vanuit Sirte, een bolwerk van aanhangers van Gadhafi.

Of Brega daadwerkelijk het doelwit was, is niet duidelijk, omdat Scud-raketten geen precisieraketten zijn.


Libië vuurt Scud-raket af op opstandelingen (Foto: Novum)

[GC11] Praten over lokaties met PS Vita

Tijdens de persconferentie van Sony is er bekendgemaakt dat de PlayStation Vita gebruik zal gaan maken van Skype en FourSquare. Met Skype kan je videobellen naar je vrienden en FourSquare kan je doormiddel van korte berichten laten weten waar je precies bent.

Opmerkelijk is dat Skype momenteel in handen is van Microsoft die deze software in mei heeft opgekocht. Waarschijnlijk heeft Sony al samen met Skype rondom de tafel gezeten voordat Microsoft de nieuwe eigenaar is geworden.

Huta Galung naar tweede ronde Cordenos

Jesse Huta Galung heeft de tweede ronde bereikt van het challengertoernooi van Cordenos. In de Italiaanse plaats won de als zesde geplaatste Nederlander in twee sets van de Slowaak Krisijan Mesaros.

Het werd 6-3 en 6-4 voor Huta Galung, die het in de tweede ronde op moet nemen tegen Boris Pashanski of Atilla Balazs. Vorige week behaalde Huta Galung de tweede ronde van het toernooi van San Marino, waar hij toen werd uitgeschakeld.

Studeren op onbewoond eiland mag

Wie dat wil, kan studiefinanciering krijgen voor een studie op het onbewoonde eiland Navassa, dat in het Caribisch gebied ligt. Dat schrijft minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) dinsdag in antwoord op vragen van de SP.

Navassa, gelegen tussen Jamaica en Cuba, valt onder de studiefinancieringsregeling voor studenten uit Bonaire, Saba en Sint Eustatius. Het eiland is daar 'voor de volledigheid' in opgenomen, schrijft de bewindsvrouw. "Het betreft uiteraard een theoretische mogelijkheid, aangezien er thans geen onderwijsinstellingen op het eiland zijn."

Het eiland is ooit bewoond geweest. De laatste inwoner, een vuurtorenwachter, vertrok in 1929. Op Navassa zijn nog restanten te vinden van Lulu Town, dat tot 1900 werd bewoond. Het is niet bekend of Lulu Town een school had. De eilanders verdienden hun geld met de winning van vogelpoep, weet de minister.

Het eiland wordt betwist door Haïti en de Verenigde Staten. In 1998 leidde dat nog tot een diplomatieke rel, toen Amerikaanse wetenschappers de Navassaanse grondduif wilden bestuderen. De SP wil weten of de veiligheid wel gegarandeerd is als Nederlandse studenten naar Navassa gaan. In dat geval zal het kabinet 'naar bevind van zaken handelen', aldus Van Bijsterveldt.

'Shell draait op voor kosten olielek'

Shell moet betalen voor alle schoonmaakkosten die de Britse overheid maakt vanwege het lek in de oliepijp van het Gannet Alpha-platform in de Noordzee. Dat meldt het Britse ministerie van energie en klimaatverandering dinsdag.

Het ministerie zegt echter ook te verwachten dat de gelekte olie zich op 'natuurlijke' wijze oplost en dat het onwaarschijnlijk is dat de olie de Britse kust zal bereiken. Daarnaast geeft het ministerie aan dat functionarissen van de kustwacht paraat staan voor het geval actie vereist is. Ook die kosten worden verhaald op Shell.

"Shell heeft twee vliegtuigen standby staan om het olielek vanuit de lucht te bestrijden. Daarnaast heeft het concern apparatuur klaarstaan waarmee de gelekte olie op zee bijeengedreven en teruggewonnen kan worden", aldus het ministerie. "De kustwacht heeft aangegeven Shell indien nodig te ondersteunen bij zijn activiteiten om de kwestie tot een goed einde te brengen."

Verdachte schietpartij Roosendaal bekent

De 25-jarige man die vastzit voor de schietpartij die anderhalve week geleden het leven kostte van een 16-jarige jongen in Roosendaal heeft toegegeven dat hij de schutter was. De politie heeft dat dinsdag bekendgemaakt.

De politie meldt verder dat dinsdagochtend in een cellencomplex in Breda een 24-jarige vrouw uit Roosendaal is aangehouden voor mogelijke betrokkenheid bij de zaak. Zij zat sinds donderdag vast omdat ze haar ex-vriend een mes op de keel had gezet.

Over de achtergronden van de schietpartij doet de politie geen mededelingen.

Verdachte schietpartij Roosendaal bekent
Verdachte schietpartij Roosendaal bekent (Foto: ANP)

[CL] FC Twente met Landzaat voor Janko

FC Twente speelt dinsdagavond in de play-off van de Champions League tegen Benfica zonder Marc Janko. Coach Co Adriaanse verkiest Denny Landzaat, als extra controleur op het middenveld. Luuk de Jong schuift daardoor op van het midden naar de positie van spits.

Bryan Ruiz staat in de basis. Afgelopen zaterdag tegen AZ begon hij nog op de bank. Ook Emir Bajrami begint aan de klus tegen de club uit Lissabon. Hij krijgt de voorkeur boven de jonge Steven Berghuis.

Rebellin pakt eerste overwinning na schorsing

Davide Rebellin heeft zijn eerste overwinning geboekt na zijn tweejarige dopingschorsing. De Italiaan was in eigen land de sterkste in de lastige eendagskoers Tre Valli Varesine. Hij wist de ontsnapte Domenico Pozzovivo als enige bij te halen en hem vlak voor de streek te passeren.

De laatste overwinning voor Rebellin was de Waalse Pijl van 2009. Hij profiteerde optimaal van het werk dat Liquigas-renner Ivan Basso deed voor zijn ploeggenoten Peter Sagan en Vincenzo Nibali, die beide niet in de top tien wisten te finishten.

[GC11] PSP krijgt nieuw model en prijsverlaging

Sony heeft tijdens hun persconferentie op de gamescom aangegeven dat er dit najaar een nieuw model voor de PSP op de markt zal komen. Het model dat geen WiFi zal bevatten zal 99 euro gaan kosten en kan alle UMD's afspelen.

De PSP-games met het 'Essentials'-label zullen voor €9,99 in de winkel komen te liggen. Sony heeft verder geen details bekendgemaakt over het nieuwe model, deze worden binnenkort verwacht.

BNN komt met tweede seizoen Feuten

BNN werkt aan een tweede seizoen van Feuten. De jongerenserie over een studentencorps keert in januari terug op de buis, heeft de omroep dinsdag bekendgemaakt.

Het eerste seizoen Feuten werd eind vorig jaar uitgezonden. De hoofdrollen in de serie werden vertolkt door Manuel Broekman, Hanna Verboom en Tim Murck. Zij keren allen terug in de tweede reeks.

Seizoen twee van Feuten is vanaf 30 januari te zien op Nederland 3. De opnamen gaan binnenkort van start. Studenten die het wel zien zitten om te figureren in de serie kunnen zich aanmelden via de website van de serie.

Alphens kwartet drukt huurauto's achterover

Vier mannen zijn dinsdag in Alphen aan den Rijn aangehouden op verdenking van grootschalige verduistering van huurauto's. De politie schat dat de verdachten mogelijk tienduizenden euro's hebben verdiend met hun praktijken.

De verduisterde huurauto's werden vanaf begin dit jaar door het hele land gehuurd. De verdachten voorzagen de wagens van vervalste kentekenbewijzen, verkochten ze door en deden vervolgens valse aangifte van diefstal van de huurauto. De zaak kwam aan het licht toen de kopers van de huurauto's ontdekten dat zij in een verduisterde auto rondreden.

Hoeveel auto's het viertal heeft verduisterd, wil de politie in het belang van het onderzoek nog niet bekendmaken. De aangehouden verdachten zijn mannen van 21 tot 23 jaar uit Alphen aan den Rijn.

Behalve van verduistering worden de vier mannen ook verdacht van valsheid in geschrifte en oplichting. Tijdens de arrestaties werden ook huiszoekingen gedaan, waarbij 'divers bewijsmateriaal' is aangetroffen.

[GC11] Ubisoft heeft Vita-titels bekendgemaakt

Ubisoft heeft tijdens de persconferentie van Sony op de gamescom in Keulen de line up van de PlayStation Vita bekendgemaakt. Assassin's Creed, Rayman Origins, Lumines, Asphalt, MJ: The Experience en Dungeon Hunter zullen de eerste Ubisoft-games op de handheld zijn.

Waarschijnlijk zal er tijdens de gamescom meer informatie over deze games voor de handheld vrijgegeven worden. Hou FOK!games dus in de gaten. De PS Vita zal tussen de 250 en 300 euro gaan kosten en zal later dit jaar en in 2012 uitkomen.

Proces Consumentenbond tegen Royal Beach concert

De Consumentenbond gaat opnieuw een rechtszaak aanspannen tegen de organisatie van het Royal Beach Concert. De bond gaat alsnog proberen een vergoeding af te dwingen voor alle kaarthouders van het afgelaste evenement, laat een woordvoerder dinsdag weten.

De Consumentenbond spande eerder ook al een rechtszaak aan. Ze eisten dat negen individuele consumenten hun geld terug zouden krijgen, maar ook alle andere kaarthouders. De kantonrechter oordeelde dat de organisatie van het Royal Beach Concert de individuele kaarthouders moet vergoeden, maar achtte zich niet bevoegd om over een vergoeding voor alle kaarthouders te oordelen.

Het Royal Beach Concert zou op 4 juni plaatsvinden in Scheveningen, met artiesten als Bryan Adams en Elton John. Het popconcert ging wegens 'een aantal zaken van operationele aard' niet door. De organisatie heeft eerder al gemeld nog steeds een nieuwe datum voor het festival te zoeken.

Schade en de kosten van het eventueel niet doorgaan van het concert wil de organisatie verhalen op de Consumentenbond. "De artiesten zijn welwillend, maar de stemmingmakerij van de Consumentenbond maakt onze bedrijfsvoering onmogelijk", zei organisator Bob Reiche hierover eerder tegen het AD.

Duizenden kilo's koperen kabels gegapt in Zeeland

Van een omheind bedrijventerrein in Middelburg zijn maandagnacht enkele duizenden kilo's koperen kabels gestolen. De kabels zijn meer dan tienduizend euro waard. Dat meldt de politie dinsdag.

De pvc-kabels werden meegenomen vanaf een bedrijventerrein aan de Kleverskerkseweg. Het hekwerk rondom het terrein werd opengeknipt om bij de kabels te kunnen komen.

Nederland wordt al jaren geteisterd door koperdieven. Criminelen slopen koper uit onder meer spoorlijnen en hoogspanningsmasten. Het metaal is populair vanwege de hoge prijs.

Dagzege Leukemans in Limousin

De eerste etappe in de Ronde van de Limousin is gewonnen door Björn Leukemans. De Belgische wielrenner van Vacansoleil wist als enige van een kopgroep van tien renners een grote achtervolgende groep voor te blijven. Het is voor Leukemans zijn  eerste zege van het seizoen.

Florian Guillou uit Frankrijk eindigde als tweede, voor de Belg Thomas Degand. Naast Leukemans maakten ook zijn Nederlandse ploeggenoten Johnny Hoogerland en Rob Ruijgh deel uit van de kopgroep.

Dagzege Leukemans in Limousin (Foto: Pro Shots)

'Omstreden therapeut houdt patiënte vast'

Een eerder in opspraak geraakte psychotherapeut uit Leerdam houdt een vrouwelijke patiënt al bijna drie jaar vast. Dat beweren althans de familieleden van de verstandelijke gehandicapte vrouw. Volgens hen wordt de vrouw financieel uitgebuit, misbruikt en mogelijk ook seksueel misbruikt, zo meldt de broer van de vrouw aan RTV Rijnmond.

De vrouw werd drie jaar geleden door haar ex-man op straat gezet. De therapeut ving haar op, tegen de zin van de broer van de patiënt. Hij beweert dat zijn zus geen contact meer mag hebben met haar familie en dat het pand waar de psychotherapeut haar opvangt niet geschikt is voor de vrouw, die het geestelijk niveau van een 8- tot 10-jarige heeft.

De therapeut werd vorig jaar geschorst voor intimidatie en het stellen van de verkeerde diagnose, onthulde de Volkskrant begin deze maand. De man zou zijn patiënten stelselmatig hersenspoelen, verkeerde diagnoses zoals borderline en narcisme stellen, en behandelingen opvoeren die nooit hebben plaatsgevonden. Zolang de klacht tegen hem nog in behandeling is bij het Centraal Tuchtcollege, mag hij met patiënten werken.

De politie en de Inspectie voor de Gezondheidszorg onderzoeken de zaak van de verstandelijk gehandicapte vrouw, meldt RTV Rijnmond.

WADA in beroep tegen vrijspraak Mexicanen

Wereldantidopingwaakhond WADA gaat bij het sporttribunaal CAS in beroep tegen de vrijspraak van vijf Mexicaanse voetballers. De vijf, waaronder de inmiddels door PSV aan VfB Stuttgart verkochte verdediger Maza Rodriguez, werden in mei tijdens een trainingskamp voor de Concacaf Gold Cup betrapt op het gebruik van clenbuterol.

Vanwege een voorlopige schorsing deden de vijf spelers niet mee aan de Gold Cup, het kampioenschap van Noord- en Midden-Amerika en de Cariben. De Mexicaanse bond strafte de vijf echter niet, nadat een contra-expertise negatief uitviel. De vijf weten hun positieve test aan het eten van vervuild vlees. Het groeihormoon clenbuterol wordt veelvuldig gebruikt in de Mexicaanse veeteelt.

De WADA ging ook in beroep tegen de vrijspraak van wielrenner Alberto Contador. Ook hij werd vrijgesproken nadat er clenbuterol bij hem was aangetroffen en ook hij weet dat aan vervuild vlees.

De Bakker onderuit in San Sebastian

Thiemo de Bakker heeft weinig plezier beleefd aan zijn deelname aan het challengertoernooi in San Sebastian. De Westlander verloor dinsdag in de eerste ronde met 6-3 en 6-2 van de 20-jarige Spanjaard Pablo Carreno-Busta. De Nederlander kreeg geen enkele breakkans, Carreno-Busta sloeg drie keer toe en had daar vijf kansen voor nodig.

De Bakker maakte in San Sebastian zijn rentree nadat hij aan zijn vorige twee toernooien last van zijn arm had overgehouden. Hij moest toen enkele weken rust houden. Eerder sloeg De Bakker het grasseizoen over om aan zijn conditie te werken. Hij zakte daardoor uit de top honderd op de wereldranglijst.

Noors oliebedrijf doet grote olievondst

Het Noorse staatsbedrijf Statoil heeft mogelijk de grootste olievondst in dertig jaar op de Noorse continentale plaat gedaan. Dat werd dinsdag bekendgemaakt. Twee olievelden, Aldous en Avaldsnes, staan met elkaar in verbinding en bevatten tussen de vijfhonderd miljoen en 1,2 miljard vaten olie. Dat is veel meer dan eerder werd aangenomen.

Onderdirecteur van Statoil Tim Dodson noemde de ontdekking 'gigantisch'. Noorwegen heeft sinds de jaren tachtig niet zo'n grote hoeveelheid olie meer gevonden, aldus Dodson. De vondst toont volgens hem aan dat de Noorse continentale plaat een aantrekkelijke bron voor olie blijft.

Donner onderzoekt inburgering Turken

Minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) gaat kijken hoe Turken in Nederland toch kunnen worden verplicht in te burgeren. Dat stelt de minister dinsdag in een reactie op een onherroepelijke uitspraak van de Centrale Raad van Beroep. Die oordeelde eerder op de dag dat Turken in Nederland niet mogen worden verplicht in te burgeren.

Volgens de raad is het opleggen van een inburgeringsexamens aan nieuwkomers in strijd met afspraken in een overeenkomst tussen Turkije en de Europese Unie. Donner, die verantwoordelijk is voor integratie, betreurt het gevolg van de uitspraak. "Het is van wezenlijk belang dat iedereen die hier woont en werkt, de Nederlandse taal spreekt en de gewoonten kent", zegt de minister.

Volgens Donner heeft de rechter geconcludeerd dat de inburgeringsplicht via de Wet inburgering nu niet op in Nederland wonende Turken van toepassing is. Hij 'vindt het echter van belang om te kijken op welke wijze het dan wel kan'.

Het probleem is volgens de hoogste rechter het zogeheten associatieverdrag tussen de Europese Unie en Turkije. Dat verdrag schrijft voor dat Turkse onderdanen niet meer geld kwijt mogen zijn om een verblijfsvergunning te krijgen dan EU-burgers. Het halen van een inburgeringsexamen kost geld en is dus een obstakel voor de positie van Turkse werknemers op de arbeidsmarkt.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken stelt dinsdag dat in het regeerakkoord het kabinet al aankondigde zich in te zetten voor de aanpassing van het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Turkije. Doel hiervan is ervoor te zorgen dat verplichte inburgering van Turken mogelijk blijft. Daarnaast liet de regering eerder al weten de leeftijdsonafhankelijke leerplicht te onderzoeken.

KLM blijft hoofdsponsor golftoernooi

De Dutch Open golf blijft tot 2015 als KLM Open bekendstaan. De luchtvaartmaatschappij heeft dinsdag het in 2012 aflopende contract met het toernooi op de Europese Tour verlengd en blijft daardoor hoofdsponsor. Dit jaar wordt de KLM Open van 8 tot en met 11 september op de Hilversumsche Golf Club gespeeld.

KLM was in de jaren tachtig al tien jaar titelsponsor van het belangrijkste golftoernooi in Nederland. In 2004 nam de luchtvaartmaatschappij het stokje over van postbedrijf TNT.

"Dit toernooi heeft voor heel KLM zo veel waarde dat we er mee door willen gaan. Het is een evenement van allure dat perfect bij ons past", verklaart Harm Kreulen, directeur Nederland bij de KLM, de contractverlenging.

Middelkoop door in San Sebastian

Matwé Middelkoop is doorgedrongen tot de tweede ronde van de Challenger in San Sebastian. De Nederlander won in Spanje in de eerste ronde met 6-2 en 6-2 van de Fransman Benoit Paire.

Middelkoop neemt het in de volgende ronde op tegen de winnaar van het duel tussen de Argentijn Martin Alund en de Spanjaard Inigo Cervantes-Huegun. Later vandaag komt ook de Nederlander Thiemo de Bakker nog in actie.

Rusland wil VN-onderzoek naar NAVO-luchtaanvallen

Rusland maakt zich ernstige zorgen over de militaire campagne van de NAVO in Libië. De lidstaten die deelnemen aan de luchtaanvallen in het Noord-Afrikaanse land overschrijden het doel van de VN-resolutie die de aanvallen toestaat, zei een anonieme Russische diplomaat dinsdag.

Moskou verlangt een onderzoek van de Verenigde Naties naar een NAVO-luchtaanval die eerder deze maand het leven zou hebben gekost aan 85 Libische burgers, zei de diplomaat. De NAVO ontkent dat er bij de aanval burgerdoden zijn gevallen en zegt dat alle slachtoffers militairen of huurlingen waren.

Rusland heeft grote moeite met NAVO-aanvallen op andere dan militaire doelwitten, zoals onlangs op de belangrijkste televisiezender en de luchthaven van Tripoli. Ook andere landen scharen zich achter de kritiek van Rusland en zijn van mening dat de NAVO het mandaat van de VN-Veiligheidsraad met voeten treedt.

Het bondgenootschap zelf blijft onbewogen onder de kritiek. "We kiezen de kant van het volk", zei NAVO-kolonel Roland Lavoie dinsdag. "Wanneer we een tank treffen, doen we dat omdat we beseffen dat deze een bedreiging vormt voor de plaatselijke bevolking."

Fitch: VS behouden AAA-status

De Verenigde Staten behouden de hoogst mogelijke kredietwaardigheidsstatus van de Verenigde Staten AAA, ofwel triple-A. Dat heeft kredietbeoordelaar Fitch dinsdag bekendgemaakt, 10 dagen nadat concurrent Standard & Poor's de rating voor het land had verlaagd.

Het besluit weerspiegelt volgens Fitch de "exceptionele kredietwaardigheid", gebaseerd op de cruciale rol van de VS in het wereldwijde financiële systeem en de flexibele en rijke economie.

Fitch: VS behouden hoogst mogelijke status
Fitch: VS behouden hoogst mogelijke status (Foto: ANP)

Twente vorig jaar grootverdiener in Europa

FC Twente heeft afgelopen seizoen van de Nederlandse clubs het meeste verdiend aan Europees voetbal. De Tukkers hielden in totaal ruim 14,5 miljoen euro over. Daarvan werd 13,4 miljoen in de Champions League verdiend en 1,1 miljoen in de Europa League. Ajax streek ruim 12,9 miljoen euro op, waarvan een kleine zes ton in de Europa League.

De clubs in de Europa League moesten het met aanmerkelijk minder doen. PSV verdiende daar met ruim 3,1 miljoen euro het meest. AZ en FC Utrecht moesten het met iets meer dan 1,6 miljoen euro doen.

Opvallend is dat de winnaars van de Champions League en Europa League, FC Barcelona en FC Porto, niet het meest verdienden. Barcelona, dat krap meer dan 51 miljoen euro verdiende, moest voorrang verlenen aan verliezend finalist Manchester United. De Red Devils kregen bijna 53,2 miljoen euro.

FC Porto verdiende ruim 7,8 miljoen euro en werd daarmee pas derde in het grootverdienersklassement van de Europa League. Zowel halvefinalist Villarreal, dat ruim negen miljoen binnenhaalde, als Besiktas verdienden meer. De Turken werden in de tweede ronde uitgeschakeld, maar kregen toch ruim 8,4 miljoen euro op hun rekening gestort.

De verschillen worden bepaald door de uitbetaling van de zogenaamde 'market pool'. De grootte van de markt van het betreffende land en het aantal deelnemende ploegen uit een land bepalen de hoogte van de uitbetaling. In de Champions League kreeg Chelsea bijvoorbeeld ruim 27 miljoen euro voor deze rechten, terwijl het Slowaakse MSK Zilina het met 212 duizend euro moest doen.

Onderhoud eigen huis flinke kostenpost

De bezitter van een eigen woning geeft gemiddeld per maand 400 euro uit aan onderhoud en verbetering van zijn huis. Dit blijkt uit onderzoek van de Vereniging Eigen Huis (VEH) onder 1650 huiseigenaren.

Inclusief deze kosten is de eigenaar van een eigen woning gemiddeld 38,6 procent van zijn netto-inkomen kwijt aan woonlasten. Dat is veel meer dan de 26,3 procent waarmee de overheid rekent. VEH vindt dat de overheid dit percentage moet aanpassen, omdat overheidsbeleid mede op deze "woonquote" wordt gebaseerd.

Onderhoud eigen huis flinke kostenpost
Onderhoud eigen huis flinke kostenpost (Foto: ANP)

Kiprop moet WK atletiek laten schieten

Wilson Kiprop zal later deze maand niet deel kunnen nemen aan het WK atletiek in het Zuid-Koreaanse Daegu. De Keniaanse wereldkampioen op de halve marathon en de Afrikaans kampioen op de 10.000 meter heeft een spierblessure opgelopen, zo maakte de Keniase bond vandaag bekend.

Paul Kipngetich Tanui zal nu in de WK-selectie de plaats van Kiprop in gaan nemen. De winnaar van het zilver bij het WK veldlopen van afgelopen maart werd bij de nationale kampioenschapen, die golden als kwalificatiemoment, als vijfde op de 10.000 meter.

IGZ onderzoekt twintig gevallen ouderenmishandeling

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) stelt nader onderzoek in naar veertien meldingen die sinds medio juni binnenkwamen bij het Meldpunt Ouderenmishandeling in de Zorg. Naar aanleiding van nog eens zes meldingen vraagt de inspectie informatie op. Dat meldt de IGZ dinsdag.

In totaal kwamen de afgelopen twee maanden veertig meldingen binnen van mogelijke ouderenmishandeling. Van negen meldingen heeft de inspectie inmiddels vastgesteld dat geen sprake was van ouderenmishandeling. Het meldpunt ontving daarnaast een aantal signalen en adviesvragen die wel met het onderwerp te maken hebben, maar niet als melding beschouwd kunnen worden.

Het meldpunt werd 15 juni geopend. Volgens de IGZ is ouderenmishandeling in de zorg nog een moeilijk bespreekbaar onderwerp. De meldingen die binnenkwamen zijn volgens de IGZ vrijwel allemaal afkomstig van familieleden van cliënten, werknemers en voormalige werknemers van zorginstellingen.

Toekomst Dungeons & Dragons-game in het duister

Gamestudio Cryptic heeft het online multiplayerspel gebaseerd op Dungeons & Dragons Neverwinter uitgesteld naar volgend jaar. Volgens de website Gamespot wil Cryptics nieuwe eigenaar Perfect World investeren in een beter spel.

Het is echter maar de vraag of Cryptic het spel wel op de markt mag brengen. Speelgoedmaker Hasbro bezit de rechten op het merk Dungeons & Dragons, waarbij Atari een beperkt aantal spellen mag maken en uitgeven. Cryptic is in deze deal niet meegenomen.

Het is niet bekend of Cryptics online spel rond Dungeons & Dragons Neverwinter nog onder dezelfde naam mag verschijnen. Cryptic en Atari hebben in het verleden samengewerkt aan andere online spellen, maar over een vernieuwde samenwerking laten de partijen zich niet uit.

Lovecraft grote invloed op game del Toro

De horrorgame Insane is sterk geïnspireerd door horrorschrijver H.P. Lovecraft. Zo zouden de sfeer van de game en het verhaal voortkomen uit de verhalen van de schrijver. Dat heeft filmregisseur, en in dit geval gamedesigner, Guillermo del Toro gezegd in een interview met het gameweblog van MTV.

Opvallend aan de game is verder dat de speler niet een rechtlijnig verhaal hoeft te volgen. De game biedt een open spelwereld. Als het aan de filmregisseur ligt, wordt Insane een horrorgame boordevol actie. De speler moet het hierbij opnemen tegen een grote diversiteit aan monsters. "We hebben monsters verzonnen die niemand ooit eerder heeft gezien," zegt del Toro.

De komende twee jaar hoeven gamers het spel nog niet te verwachten. Op z'n vroegst ligt Insane in 2013 in de winkels. Ondertussen heeft del Toro veel plezier in de productie van het spel. "Ik leer veel en bovendien wordt het een ziek spel. Dat vindt ik wel leuk," laat de filmregisseur weten.

'Lowlands verloopt droog en zonnig'

Bezoekers van Lowlands kunnen rekenen op droog en zonnig weer. De editie van dit jaar, die vrijdag van start gaat, lijkt tot de zonnigste drie edities van Lowlands van de afgelopen tien jaar te gaan behoren. Dat blijkt uit de verwachting van Weeronline.

De eerste dag van het festival is de enige dag met serieuze kans op neerslag. De temperatuur wordt die dag geschat rond de 20 graden, waarna het kwik op zaterdag kan oplopen tot rond de 22 graden. Zondag lijkt met zomerse temperaturen en nauwelijks bewolking de mooiste dag te worden. Zowel zaterdag als zondag is er zeer weinig kans op neerslag.

Lowlands 2011 vindt van vrijdag tot en met zondag plaats in Biddinghuizen. Onder anderen Arctic Monkeys en Skunk Anansie staan dit jaar op het podium van het festival. Maandag werd bekend dat Foster the People wordt vervangen door The Horrors. Q-Tip werd eerder al vervangen door Lambs.

PSV huurt Roda-doelman Tyton

PSV heeft Przemyslaw Tyton binnen. De 24-jarige Poolse doelman van Roda JC wordt voor een seizoen gehuurd. Daarna hebben de Eindhovenaren een optie tot koop bedongen. Dat meldt PSV vandaag. Gisteren meldde technisch directeur Gerard Wielaert van Roda in De Limburger al dat de transfer zo goed als rond was.

Tyton speelde ruim vier seizoenen bij Roda, waarvan anderhalf seizoen als eerste doelman. Vorig jaar debuteerde hij ook in de Poolse nationale ploeg waarvoor hij inmiddels vier interlands speelde. Tyton begon zijn loopbaan in zijn vaderland bij Gornik Leczna.

Tyton is gehaald met het oog op de toekomst, vertelt Marcel Brands, de technisch manager van PSV. "Iedereen weet dat de contracten van Andreas Isaksson en Cassio Ramos na dit seizoen aflopen. Tyton heeft de potentie om een topkeeper te worden. Samen met Jeroen Zoet heeft PSV nu veel perspectief."

Behalve Isaksson, Ramos, Zoet en Tyton, heeft PSV ook Khalid Sinouh onder contract. Zoet wordt dit seizoen verhuurd aan RKC Waalwijk.


PSV huurt doelman Przemyslaw Tyton van Roda JC (Foto: Pro Shots)

[Vuelta] Van den Broeck gaat niet voor klassement

Jurgen van den Broeck lijkt op voorhand één van de grote favorieten voor de zege in de Vuelta a España, maar de 28-jarige Belg wil hier niets van weten. Hij komt net terug van een zware valpartij waardoor hij in de afgelopen Tour de France op moest geven en daarom is een goed klassement van ondergeschikt belang.

"Ik heb geen ambitie voor de Vuelta. Het enige wat ik me afvraag is hoe mijn lichaam zal reageren in competitie. Ik heb nog wat last van mijn onderrug, maar voor de rest valt de pijn wel mee," zei Van den Broeck tegen het Belgische Humo. Hij vond dit jaar in de achtste etappe van de Tour na een valpartij zijn Waterloo.

Van revanche is bij de Omega Pharma-Lottoploeg geen sprake. "Ik wil vooral drie weken koers in de benen hebben. Dat is belangrijk voor volgend jaar. Ik zal dan bewijzen dat ik wel het podium had moeten halen," zei de Belg die in de Tour goed in vorm was en nu vooral voor dagsucces gaat. "Het is wel prettig om zonder verwachtingen te kunnen koersen. Kan ik een rit winnen: des te beter."

Facebook trekt meer bezoekers dan Hyves

Facebook trok in juli voor het eerste meer bezoekers in Nederland dan Hyves. In juli 2011 trok de van oorsprong Amerikaanse website 7,28 miljoen unieke bezoekers. Het Nederlandse sociale netwerk werd bijna tachtigduizend keer minder bezocht. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Comscore.

In juni trok Hyves nog 111.000 bezoekers meer dan de Amerikaanse concurrent. Beide netwerksites trokken in de vakantiemaand juli minder bezoekers dan de maand ervoor.

Ten opzichte van juli 2010 heeft Facebook een enorme sprong gemaakt. Destijds bleef het aantal unieke bezoekers steken op 4,3 miljoen bezoekers, nu is dat rond de zeventig procent meer.

De onderzoekers relativeren de populariteit van Facebook wel. Bezoekers van Hyves besteden namelijk meer tijd op de site dan bezoekers van Facebook. Een hyver was in juli iets meer dan 250 minuten per maand online te vinden, een gebruiker van Facebook besteedde minder dan 145 minuten op het sociale netwerk.

Op de smartphone is Facebook ook populairder dan Hyves. Uit cijfers van specialistenwebsite Telecompaper bleek dinsdag dat Facebook de populairste sociale-netwerkapplicatie is. Op 54 procent van de smartphones is Facebook geïnstalleerd. Hyves heeft een penetratie van 38 procent. Zeventien procent daarvan heeft Hyves echter wel geïnstalleerd maar gebruikt het niet of nauwelijks.


Facebook trekt meer bezoekers dan Hyves (Foto: Novum)

Medewerkers Pools OM op straat om lekken informatie

Polen heeft twee medewerkers van het openbaar ministerie de laan uitgestuurd, omdat zij Wit-Rusland gevoelige informatie over een prominente mensenrechtenactivist in dat land hadden geleverd. Dat heeft de Poolse officier van justitie dinsdag bekendgemaakt.

Kort nadat de twee de Wit-Russische politie bankgegevens van Ales Beljatski hadden overhandigd, werd de activist in het autoritaire land in de kraag gevat. Eerder deze maand is hij in staat van beschuldiging gesteld.

De kwestie heeft Polen ernstig in verlegenheid gebracht. Het land is een krachtig pleitbezorger van democratisering in het buurland. De Poolse premier en minister van buitenlandse zaken veroordeelden het gebeuren afgelopen vrijdag in de scherpste bewoordingen.

Zwaargewonde vrouw gevonden in Hilversum

Een vrouw is dinsdagochtend zwaargewond aangetroffen in Hilversum. Ze is met zwaar hoofdletsel naar een ziekenhuis gebracht en verkeert in levensgevaar. Een 46-jarige man uit Hilversum is aangehouden, meldt de politie.

De vrouw werd iets voor 07.00 uur door beveiligers gevonden op de Neuweg, achter daklozenopvang de Cocon. De identiteit van de vrouw is nog niet bekendgemaakt. Het gaat in ieder geval niet om een bewoner van de opvang, aldus de politie.

Hoe de vrouw aan haar verwondingen is gekomen, wordt nog onderzocht. De vrouw is vermoedelijk maandagnacht nog in de omgeving van de Koningshof gezien. Iets voor 06.00 uur zou zij in de buurt van de Koningshof in een auto zijn gestapt. De 46-jarige man uit Hilversum werd in de loop van de middag aangehouden. Wat hij precies met de gewonde vrouw van doen heeft, wordt nog onderzocht.

De politie wil in verband met het onderzoek niet meer vertellen over de zaak.

[GC11] FIFA Street aangekondigd

Andrew Wilson en Garry Patterson van Electronic Arts hebben zojuist een nieuwe FIFA Street aangekondigd. De game wordt ontwikkeld bij EA Canada en zal begin volgend jaar verschijnen. De beelden staan inmiddels online en uiteraard willen we jullie deze niet onthouden.

FIFA Street kent ruim 35 omgevingen om in te voetballen, twee keer zo veel bewegingen als in FIFA 12 en is tot leven gebracht met dank aan motion capturing van bekende voetbalspelers. Je kunt matches spelen met teams van zes of vijf mensen. Tevens wordt EA Sports Football Club ondersteund. De game zal vooralsnog verschijnen voor Xbox 360, PlayStation 3 en Nintendo Wii.

Remkoeling geheim recent succes McLaren

Betere koeling van de remmen is volgens het Duitse Auto Motor und Sport er de oorzaak van dat het Formule 1-team van McLaren er in de afgelopen Grands Prix met de zege vandoor kon gaan. De Britten hebben dit te danken aan de Japanner Hiroshi Imai.

Imai, in 2009 hoofdengineer bij Bridgestone, is bij McLaren in dienst om de Pirellibanden zo optimaal mogelijk te kunnen gebruiken en het slijtage aan het rubber te beperken. Op advies van de Japanner heeft McLaren nu voor een betere koeling van de remmen gezorgd, waardoor er minder warmte naar de banden afgevoerd wordt en deze door de mindere slijtage langer goed blijven.

Verdachte fatale knokpartij Venray langer vast

Een 21-jarige man die zaterdagochtend werd aangehouden voor de dood van een 54-jarige man uit Venray mag in ieder geval nog veertien dagen worden vastgehouden. Dat heeft de rechter-commissaris van de rechtbank in Maastricht dinsdag besloten. De man zit in beperkingen, wat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat.

De 54-jarige man overleed zaterdagochtend na een vechtpartij in zijn woning in Venray. Het incident vond iets voor 07.00 uur plaats in de woning aan de Akelei. De man werd bloedend aangetroffen en naar een ziekenhuis gebracht, waar hij enkele uren later bezweek aan zijn verwondingen.

De 21-jarige man uit Noord-Brabant werd in de tuin van de woning aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de fatale vechtpartij. De achtergrond van de knokpartij is nog onbekend. Het Openbaar Ministerie in Maastricht wil niet meer vertellen over de zaak.

1800 vluchtelingen op Lampedusa aangekomen

Het afgelopen weekeinde zijn zo'n achttienhonderd vluchtelingen uit Tunesië en Libië per boot op het Italiaanse eiland Lampedusa aangekomen. De vluchtelingen hadden koers gezet vanuit Janzour, nabij Tripoli, zei de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR).

Onder de vluchtelingen zijn zo'n tweehonderd vrouwen en dertig kinderen, aldus de UNHCR. Daarnaast zijn er ook veel arbeidsmigranten uit andere Afrikaanse landen. Een groep Sudanezen beweerde in Tripoli te zijn geronseld en zei onder dwang plaats te hebben genomen in het vaartuig.

Sinds het begin van dit jaar hebben al zo'n 52.000 mensen vanuit Noord-Afrika de tocht naar Italië ondernomen. Ongeveer de helft van hen vertrok uit Libië, hoewel zich onder de vluchtelingen maar een gering aantal Libiërs bevindt.

Hans Klok heeft moeite met monogamie

Hans Klok vindt het lastig om zijn vriend trouw te blijven. Volgens de 42-jarige illusionist, die een vriend van 23 heeft, is een mens van nature niet monogaam.

Hans had het moeilijk toen zijn vriend James vorig jaar acht maanden op een cruiseschip verbleef. "Je weet dat je moet oppassen, want het komt altijd uit", vertelt Klok aan Grazia. "Zeker in mijn geval, want ik ben bekend. Ik zou er ook een rotgevoel aan overhouden. James is de liefde van mijn leven, ik doe mijn best om mijn relatie goed te houden."

James zou graag willen trouwen, maar dat ziet Hans niet zitten. "Ik heb er niet zo veel mee. Terwijl ik wel trouw ben, hoor." Hoewel Klok zelf graag naar mooie mannen kijkt, bekent hij erg jaloers te zijn. "Dat is typisch zo'n mannending", vindt hij. "De ander mag niets, maar jij mag alles. De wereld is soms een spiegel die je voor moet houden."

Wijnaldum: "Het publiek is veeleisend hier"

Georginio Wijnaldum had zijn start bij PSV ongetwijfeld anders voorgesteld. De aanvallende middenvelder verruilde de chaotische situatie bij Feyenoord voor die van PSV.

De Eindhovenaren kennen met een nederlaag bij AZ (3-1) en een moeizame zege op RKC Waalwijk (1-0) een valse start in de Eredivisie. Wijnaldum begrijpt het morrende PSV-publiek. "Het publiek is veeleisend hier, daar ben ik wel achter gekomen. Het helpt natuurlijk niet, maar persoonlijk heb ik er geen last van."

"We speelden ook gewoon niet goed, waren slordig in de passing. Er zat een beetje spanning op, we wilden wat goedmaken na de 3-1 nederlaag tegen AZ", verklaart Wijnaldum, die nog niet tevreden is over zijn eigen spel, in NUsport. "Het kan veel beter. In de voorbereiding heb ik goed samengespeeld met Ola Toivonen, nu ging dat wat minder. Maar ik ben er nog steeds van overtuigd dat we een goed koppel kunnen vormen."

Wijnaldum wenst geen uitspraken te doen over aankopen, zoals een spits en een centrale verdediger. "Daar ga ik niet over. Het zou wel fijn zijn als er nog spelers bijkomen. Als er nu iemand wegvalt, hebben we er weinig spelers achter zitten. Maar ik houd me er verder niet mee bezig, we moeten gewoon voetballen."

Het feit dat Feyenoord dit seizoen al twee keer won en daardoor met een perfecte score gedeeld topscorer is, doet Wijnaldum weinig. "Ha, nee hoor, het is leuk dat ze twee keer gewonnen hebben, maar wij spelen donderdag Europees." PSV neemt het donderdagavond op tegen SV Reid in de laatste voorronde voor de Europa League.

Van Persie vaste aanvoerder Arsenal

Arsène Wenger heeft Robin van Persie benoemd tot zijn vaste aanvoerder voor het komend seizoen. De Nederlander volgt daarme Cesc Fàbregas op. De Spaanse international verliet The Gunners voor een avontuur bij zijn jeugdliefde FC Barcelona.

"Als aanvoerder ben je een ambassadeur voor de club. Ik ben er klaar voor", aldus Van Persie, die al 7 jaar bij Arsenal voetbalt. Van Persie draagt dinsdag in de Champions Leaguewedstrijd tegen Udinese nog niet de aanvoerdersband. De spits is nog geschorst vanwege zijn rode kaart van vorig seizoen in de wedstrijd tegen FC Barcelona.

"Ik ben nu meer dan 10 jaar profvoetballer, dus ik weet hoe deze wereld werkt. Toen ik 18 jaar was, had ik nog geen idee", aldus Van Persie die de aanvoerdersband afgelopen weekend tegen Newcastle United ook al droeg.

David Hasselhoff niet naar Nationaal Songfestival

David Hasselhoff doet niet mee aan het Nationaal Songfestival. Geruchten dat de acteur een duet zou instuderen met een Nederlandse zangeres, blijken niet te kloppen.

Hoewel het Songfestival volgens Hasselhoff 'geweldige talenten' voortbrengt, is hij niet van plan deel te nemen. "Ik wens iedereen veel succes, maar ik zou nooit meedoen. Dat zou oneerlijk zijn", vertelt David aan het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. Wel zegt hij de strijd op televisie te gaan volgen.

De 59-jarige Hasselhoff werd bekend met door rollen in Knight Rider en Baywatch, maar heeft ook diverse platen op zijn naam staan. Het nummer Looking for Freedom, van het gelijknamige album uit 1989, was een grote hit in Duitsland.

Onderzoek naar 34 overleden jongens in kliniek

Het aantal sterfgevallen in de katholieke psychiatrische inrichting Sint Joseph in het Limburgse Heel lag in 1952, 1953 en 1954 aanzienlijk hoger dan normaal. In het internaat voor verstandelijk gehandicapten overleden in die drie jaar 34 jongens onder de 18 jaar.

Het Openbaar Ministerie in Roermond heeft vanwege de omvang en de impact van de kwestie een strafrechtelijk feitenonderzoek ingsteld, hoewel de zaken zijn verjaard.

De commissie-Deetman ontdekte het hoge sterftecijfer tijdens archiefonderzoek. De commissie onderzoekt onder meer archieven van bisdommen, ordes en congregaties om feiten te verzamelen over seksueel misbruik in katholieke instellingen.

De achtergrond van de sterfgevallen is vooralsnog onduidelijk. Het Bisdom in Roermond zegt in een reactie toe te juichen dat de commissie-Deetman zaken meldt bij het Openbaar Ministerie. Het bisdom wil verder niets kwijt.

Uit de archiefstukken blijkt dat eind jaren vijftig al vraagtekens zijn gezet bij het hoge aantal sterfgevallen in de jaren 1952, 1953 en 1954. Het onderzoek heeft zich tot nu toe vooral gericht op het achterhalen van de nabestaanden. In het vervolg van het onderzoek worden betrokkenen gehoord. In een later stadium wordt besloten of een breder onderzoek nodig is.

De instelling Sint Joseph is in 1969 opgegaan in de gehandicapteninstelling Daelzicht, dat de archieven voor het OM heeft opengesteld. Het onderzoek richt zich alleen op Sint Joseph, en niet op Daelzicht.

De commissie-Deetman heeft de informatie eind mei aan het OM overgedragen en doet geen verdere mededelingen tot het onderzoek klaar is. Het eindrapport is naar verwachting eind dit jaar afgerond. Nog daarvoor brengt de commissie-Deetman haar bevindingen naar buiten over de hulpverlening aan slachtoffers van seksueel misbruik in de katholieke kerk.

Robben breekt lans voor Van Gaal

Louis van Gaal kreeg na zijn ontslag bij Bayern München veel kritiek voor zijn kiezen, maar Arjen Robben neemt het op voor de succestrainer. De aanvaller baalde van het ontslag.

Van Gaal had bonje met de hele spelersgroep, zo schreven niet alleen de Duitse media, maar bevestigde ook de clubleiding tot vervelens toe. Vooral clubpresident Uli Hoeness haalde na het vertrek van Van Gaal meermaals keihard uit. "In Duitsland overheersen de negatieve verhalen over Van Gaal", aldus Robben in gesprek met NUsport.

"Dat vind ik zo gemakkelijk. Hij heeft fantastisch werk geleverd. Wat we in het eerste seizoen gepresteerd hebben, is uniek. Het tweede seizoen was minder, te veel spelers voetbalden onder hun niveau. In de filosofie van Van Gaal konden veel spelers niet mee. Het gaat veel te ver om alles bij Van Gaal te leggen."

De ontbrekende chemie tussen trainer en spelers werd als reden van Van Gaals ontslag aangedragen. Robben kan zich daar deels in vinden. "Je zag gewoon dat jongens blokkeerden. Maar ik denk dat Van Gaal altijd rechtdoorzee was. Naar iedere speler. Gewoon hard en direct. Daar moet je mee kunnen omgaan. Sommige spelers hadden daar moeite mee. That's it."

"Ik vind dat wij als groep en als individu Van Gaal dankbaar moeten zijn. Hij heeft veel spelers en het totale team beter gemaakt", vertelt Robben, die mede door de aanwezigheid van Van Gaal in 2009 voor Bayern koos. "Maar onder Jupp Heynckes bevalt het ook goed. Hij heeft heel veel ervaring, is al 66. Je merkt vanaf minuut één dat hij veel verstand heeft van het spelletje. En in zijn omgang met spelers is-ie heel relaxed."

Zeven jaar cel voor Nigeriaanse mensensmokkelaar

De rechtbank in Zwolle heeft de Nigeriaanse leider van een internationale mensenhandelbende woensdag veroordeeld tot zeven jaar cel. Zijn bende ronselde minderjarige Nigeriaanse meisjes om in het buitenland in de prostitutie te gaan werken.

De strafmaat is gelijk aan de eis van justitie. De in 1969 geboren man moet twee slachtoffers ieder vijfduizend euro schadevergoeding betalen.

Een man uit Sierra Leone kreeg vier jaar cel in de zaak die de naam Kluivingsbos draagt. Een Nigeriaanse vrouw die twee jaar cel kreeg opgelegd is een voormalig slachtoffer van mensenhandel dat de meisjes 'opleidde'. Een verdachte die zes maanden kreeg had papieren voor de asielprocedures van de Nigeriaanse meisjes in zijn bezit.

De zaak tegen een vijfde verdachte is verplaatst naar 17 november omdat twee weken geleden een tolk niet was verschenen.

De rechtbank hield er bij het bepalen van de straf rekening mee dat de behandeling van de zaken vier jaar heeft geduurd. De nationale recherche begon het onderzoek naar mensensmokkelorganisaties in Nederland, Nigeria, Italië, Spanje, Frankrijk, Engeland en België op 1 november 2006.

Vrouw krijgt bijtende stof over zich heen

Een 28-jarige vrouw uit Zoetermeer is dinsdag zwaargewond geraakt nadat zij in haar woonplaats een bijtende stof over zich heen kreeg. Een 38-jarige man uit Den Haag is aangehouden. De politie onderzoekt nog of sprake is van een ongeval of van opzet.

De vrouw kreeg de agressieve stof rond 11.00 uur over zicht heen in een woning aan de Freyssinetlijn. Ze is met spoed naar een ziekenhuis gebracht. De aangehouden verdachte was met de vrouw in de woning toen agenten een kijkje kwamen nemen na een melding. De man zit vast voor verhoor. De vrouw heeft vanwege haar verwondingen nog geen verklaring kunnen afleggen.

Epic games ontwikkelt vijf nieuwe games

Mike Capps van Epic Games heeft vandaag aangegeven dat Epic Games momenteel aan vijf nieuwe titels werkt naast Gears of War 3. De games bevinden zich in verschillende stadia van ontwikkeling. Welke games dit zijn, wil de beste man nog even niet verklappen.

Capps heeft ook nog goed nieuws voor PC-gamers. Epic Games neemt de PC als hoofdplatform voor één of meerdere van de vijf games. Hij geeft aan dat het platform niet enkel voor ports gebruikt zal worden.

Wellicht bouwt Epic verder aan de Samaritan-demo? People Can Fly heeft na Bulletstorm ook weer zijn handen vrij. Epic Games is de laatste tijd ook een fan van iOS, wellicht een vervolg op Infinity Blade?

Batman: Arkham City in 3D

Warner Bros. heeft vandaag verkondigd dat Batman: Arkham City te spelen zal zijn op 3D-tv's en computerschermen. De game ondersteunt zowel stereoscopische als anaglyfische 3D-beelden. PC-gebruikers hebben wel NVIDIA 3D Vision nodig in hun apparaten.

Dit betekent dat we alle baddies uit het Batman-universum in een extra dimensie aan gort kunnen slaan vanaf 21 oktober. Dan komt de game namelijk uit op de Xbox 360, PlayStation 3 en Windows.

Stelling van Amsterdam opent recordaantal forten

De Stelling van Amsterdam stelt in september 31 van de 46 forten en afweerbatterijen open voor het publiek. Dat is meer dan tijdens voorgaande edities van de Stellingmaand. Bezoekers kunnen in september rondleidingen door de gangen van de stelling krijgen. Ook zijn er theater- en schietvoorstellingen, tentoonstellingen en optredens.

De Stelling van Amsterdam ligt op ongeveer vijftien kilometer van de stad. De bouw van de 135 kilometer lange, cirkelvormige verdedigingslinie begon in 1880 en duurde 34 jaar. Sinds 1996 staat het op de Werelderfgoedlijst van Unesco. De Stellingmaand duurt van 3 tot en met 25 september.


Stelling van Amsterdam

Holm ploegleider bij Quick-Step

De voormalige Deense wielrenner Brian Holm wordt ploegleider bij Quick-Step. Dat maakte de Belgische formatie vandaag bekend. Holm heeft een contract voor twee jaar getekend.

De 48-jarige Holm beëindigde in 1998 zijn professionele loopbaan. Hij werkt sinds 1999 als ploegleider. Hij was de afgelopen jaren actief in het management van HTC-Highroad.

"We kennen Brian al heel lang. Hij heeft het goed gedaan bij andere teams. Hij is iemand die een ploeg kan motiveren", aldus teammanager Patrick Lefevere. Quick-Step gaat volgend seizoen samen met Omega Pharma.

Holm ploegleider bij Quick Step
Holm ploegleider bij Quick-Step (Foto: ANP)

[GC11] Rennen en schieten in Grimlands-trailer

Grimlands is een ongewone MMORPG van de vrij onbekende ontwikkelaar Gamingo. In deze third person-shooter, die het meest weg heeft van een soort acrobatische Fallout 3, zul je als een van de overlevenden van een grote ramp 20 jaar geleden, moeten vechten om je stad te verdedigen. Hierbij gaat het om een machtstrijd tussen de laatste paar overgebleven steden waarbij mutanten, rovers en psychopaten roet in je eten gooien.

Wanneer de game uitkomt is nog niet bekend. Wellicht dat we daar op de gamescom meer over te weten komen.

Trio tilt twintig bejaarden voor 80.000 euro

De Amsterdamse recherche heeft op 26 juli drie mensen aangehouden die ruim twintig ouderen zouden hebben opgelicht. Ze hebben ruim 80.000 euro van de 60- tot 90-jarige slachtoffers buitgemaakt, meldt de politie woensdag.

Een man van 28 en een vrouw van 29 jaar werden op straat voor hun woningen in Amsterdam-West en -Zuid aangehouden. Een 19-jarige verdachte werd gearresteerd in zijn woning in de Jordaan. De 28-jarige zou zich hebben voorgedaan als medewerker van TNT, die ouderen met een truc hun bankpassen en pincodes ontfutselde.

De 19-jarige verdachte heeft zeker vijftien keer gepind met een weggenomen bankpas en daarnaast diverse aankopen met pinpassen gedaan. Het politieteam heeft enkele woningen doorzocht en spullen in beslag genomen die gerelateerd zijn aan de oplichting en aan andere misdrijven, waaronder inbraken.

De twee mannelijke verdachten zitten nog vast in afwachting van hun proces. De vrouw is op vrije voeten gesteld, maar blijft wel verdachte.

Efteling komt met animatiefilm

Pretpark de Efteling brengt voor het eerst een lange animatiefilm in de Nederlandse bioscoop. De film, getiteld Sprookjesboom de Film, is gebaseerd op de succesvolle tv-serie en aanverwante musical. De film duurt 65 minuten, laat producent Independent Film dinsdag weten.

In de film belanden Roodkapje, Wolf, Assepoester, Reus en Kleinduimpje per ongeluk in het voor hen onbekende Winterland. Om terug te kunnen keren naar huis moeten ze eerst vijf magische kristallen zien te vinden. Tijdens hun zoektocht worden ze flink tegengewerkt door Heks.

Speciaal voor de bioscoopfilm worden drie nieuwe personages geïntroduceerd. Zo maken ijskabouter Kluns, een ijsfakir en een ijsdraak hun entree.

"Sprookjesboom is een perfect voorbeeld van een merk van de Efteling dat via allerlei verschillende kanalen te beleven is", zegt voorzitter Bart de Boer van de raad van bestuur van de Efteling.

Sprookjesboom de Film is vanaf 22 februari in Nederland en België te zien in de bioscoop, en ook in het pretpark zelf.

Terras 3,6 procent duurder

Een terrasje pikken is dit jaar gemiddeld 3,6 procent duurder dan vorig jaar. Amsterdam is zoals altijd de duurste terrasstad, hoewel de prijzen in de hoofdstad het afgelopen jaar niet zijn gestegen. Den Haag en Rotterdam stonden voorheen twee en drie, maar Den Bosch heeft Den Haag dit jaar ingehaald.

Dat blijkt uit het jaarlijkse terrasonderzoek van horeca-adviesbureau Van Spronsen & Partners, dat de prijzen op terrassen in de 21 grootste steden inventariseerde.

De prijsstijging in Den Bosch is met 7,4 procent het hoogst van alle steden. In de Brabantse hoofdstad moet 20,70 euro voor een rondje worden afgerekend. Een rondje van twee fluitjes, twee rosé, twee fris en twee koffie kost in Amsterdam 21,15 euro. In Nijmegen kost hetzelfde rondje 18,20 euro, waarmee die stad net als vorig jaar de goedkoopste terrasstad is. Bierliefhebbers kunnen het best naar Amersfoort afreizen, waar een fluitje met gemiddeld 2,03 euro het goedkoopst is. Dordrecht is de stad met de goedkoopste koffie (1,98 euro) en Nijmegen heeft betaalbare rosé (2,90 euro).

De terrasprijzen in de steden zijn de afgelopen vijf jaar met zo'n vijftien procent gestegen. Dat is volgens het adviesbureau minder dan de stijging van de inkoopprijzen van koffie en bier. Horecaondernemers zouden de hogere inkoopprijzen niet volledig aan de gasten doorberekenen, maar dit willen compenseren met meer omzet. Dat lukt niet echt in deze regenachtige zomer, stelt het bureau.

Met het weer van de afgelopen weken zal dit jaar de warme chocomel wel de grootste hardloper van het terras zijn, grapt het adviesbureau, dat hoopt dat de komende weken daar verandering in brengen.


Terras 3,6 procent duurder (Foto: Novum)

Studenten breken record met waterstofauto

Studenten van de TU Delft hebben dinsdag het wereldsnelheidsrecord voor waterstofraceauto's verbroken. Ze legden ruim tweehonderd meter af in 10,456 seconden.

De Forze IV is een lichtgewicht raceauto die wordt aangedreven door een waterstofbrandstofcel. De cel voorziet de twee elektromotoren van stroom, die de auto in vijf seconden naar 100 kilometer per uur stuwen. De enige uitstoot is water. Het Forze-team doet sinds 2008 mee aan wedstrijden voor waterstofauto's.

Minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) prees na afloop van de rit het werk van de ingenieurs als een prachtig voorbeeld van innovatie. "Het gaat niet alleen om schone lucht en stillere wegen. Het is ook goed voor de concurrentiekracht van onze bedrijven en voor de internationale uitstraling van ons land."

Patti Smith verfilmt autobiografie

Patti Smith werkt aan een filmversie van haar autobiografie Just Kids. Dat schrijft de Amerikaanse filmsite Variety. In het boek gaat de rockster in op de relatie die ze had met de fotograaf Robert Mapplethorpe.

Just Kids verscheen vorig jaar en won de Amerikaanse National Book Award voor non-fictie. In het boek beschrijft Smith niet alleen haar liefdesrelatie met Mapplethorpe, maar ook het New York van de jaren zestig en zeventig. Het stel woonde een tijdje in het beroemde Chelsea Hotel. De zangeres wordt gezien als voorloopster op de punkbeweging.

De nu 64-jarige zangeres brak in 1975 door met een mengeling van poëzie en rockmuziek op haar album Horses. In 1978 kwam haar single Because the Night uit, die ze schreef met Bruce Springsteen.

Smith werkt met John Logan aan het scenario voor de film. De Amerikaan is bekend van scripts als The Aviator, The Last Samurai en Gladiator. Hij werkt momenteel aan het scenario van de drieëntwintigste Bondfilm.


Patti Smith verfilmt autobiografie

Eenmalige rentree Atkinson

Vanessa Atkinson zal morgen eenmalig haar rentree maken in het internationale squashcircuit. Ze doet mee aan de Nottingham Open.

Begin mei zette Atkinson een punt achter haar loopbaan na de verloren finale bij het Europees Kampioenschap voor landenteams. "Het is absoluut eenmalig. Ik ben er de hele week om een jeugdkamp te begeleiden en heb op verzoek van de club in Nottingham besloten om dan ook maar mee te doen, in het bijzonder omdat het een wat kleiner toernooi is”, aldus Atkinson.

Elektrische Formule-auto bij Bavaria City Racing

Enkele dagen voor Bavaria City Racing in Rotterdam wordt steeds meer bekend over het programma. Op 21 augustus zullen bolides uit de Formule 1 door de straten van de havenstad scheuren, maar ook rallywagens en driftauto's. Daar is nu de snelste elektrische singleseater ter wereld bij gekomen.

Voormalig Spyker F1-testrijder Alexandre Premat zal komende zondag gaan rijden met een Formulec-bolide. De bolide bevat de nieuwste technieken op het gebied van elektrische voortstuwing en weet in drie seconden de 100 kilometer per uur te bereiken. De topsnelheid ligt op 250 kilometer per uur. Aan de aerodynamica van de EF01 heeft het Formule 1-team Mercedes Grand Prix meegeholpen.

"Formulec zet haar promotiecampagne door in Rotterdam. Het is voor ons essentieel het imago van de elektrische voertuigen te stimuleren en de voertuigen aan het publiek te tonen. Formulec is bijzonder blij met komst naar Rotterdam, het is voor de eerste keer dat de raceauto te zien is in Nederland, een land met een lange traditie in de autosport en een land dat ook zeer betrokken is bij de ontwikkeling van alternatieve energie," zei Formulec-directeur Eric Barbaroux.

TrackMania²: Canyon krijgt geen Ubisoft DRM

Florent 'Hylis' Castelnérac, Manager bij Nadeo, heeft op het forum van ManiaPlanet aangekondigd dat TrackMania²: Canyon geen Ubisoft-DRM zal bevatten. Spelers moeten wel een account koppelen aan hun key voor het spel, maar de LAN games, splitscreen games en de zogenaamde 'HotSeat' modus zullen als altijd gewoon offline beschikbaar zijn. Ook de mapeditor en de mediatracker zullen offline beschikbaar zijn. 

Het is overigens bevestigd dat de game niet via Steam te koop zal zijn. Vanaf 17 augustus kun je het spel pre-orderen. Iedereen die deze pre-order koopt, krijgt toegang tot een multiplayer-beta van het spel. De game zelf moet 14 september in de winkels liggen.

Trackmania 2

Rutte: geen macht afstaan om stabiele euro

Nederland draagt geen soevereiniteit over aan Brussel zodat Europa invloed kan uitoefenen op het begrotingsbeleid. Dat zei premier Mark Rutte (VVD) dinsdag voorafgaand aan het debat in de Tweede Kamer over de financiële hulp aan Griekenland.

Het kabinet zou overwegen om meer financiële bevoegdheden af te staan aan Europa, schreef De Telegraaf dinsdag op basis van bronnen. Nederland zou zich sterk willen maken voor het oprichten van een Europese instelling die landen onder curatele stelt als ze zich niet aan de Europese begrotingsregels houden. Dat zou nodig zijn om een fundamentele oplossing te vinden voor de schuldencrisis.

"We moeten niet meteen over structuren praten", zei Rutte. De discussie zou moeten gaan over 'sancties' voor EU-landen die hun huishoudboekje niet op orde hebben. Er is verder geen sprake van dat soevereiniteit wordt overgedragen aan Brussel, zei de premier, want Nederland houdt zich aan de regels. De sancties gelden alleen aan de landen die de regels overtreden, aldus Rutte.

In de Tweede Kamer is om 12.00 uur het debat begonnen aan het steunpakket voor Griekenland. De oppositiepartijen willen opheldering over de vermeende rekenfout die Rutte heeft gemaakt over de precieze omvang van de miljarden die naar Griekenland gaat.

Het bedrag dat de premier noemde was aanvankelijk vijftig miljard lager dan wat zijn Europese collega's verkondigden. Rutte kondigde vrijdag aan dat hij zijn excuses zal aankondigen over de ontstane verwarring. Het kabinet heeft de steun van de oppositie nodig, aangezien de PVV tegen steun aan Griekenland is.


Rutte: geen macht afstaan om stabiele euro (Foto: Novum)

Bianchi in beeld bij Williams

Jules Bianchi lijkt in beeld te zijn voor een stoeltje bij het Formule 1-team van Williams. De Fransman is lid van de Ferrari Driver Academy en zou met Italiaanse hulp in de Formule 1 kunnen belanden. Momenteel komt hij nog uit in de GP2 Series.

Williams heeft momenteel nog Rubens Barrichello en Pastor Maldonado onder contract staat. Waar Maldonado vanwege zijn sponsorgelden zeker lijkt van een stoeltje voor 2012 lijkt veteraan Barrichello het veld te moeten ruimen bij de Britse renstal. Jonge rijders als Stefano Coletti, Davide Valsecchi, Sam Bird en Bianchi worden genoemd, maar ook talent Nico Hülkenberg die vorig jaar nog door Williams werd weggestuurd. Mocht de keuze op Bianchi vallen dan is dat volgens de Braziliaanse journalist Livio Oricchio omdat Williams geld nodig heeft en Ferrari wil kijken hoe Bianchi op het hoogste niveau presteert.

Nieuw drietal Vitesse krijgt werkvergunning

De Braziliaanse tweeling Alex en Anderson mogen spelen voor Vitesse. Vandaag kregen ze hun werkvergunning.

Eind deze week worden ze door trainer John van den Brom in Arnhem verwacht en ze kunnen komend weekend hun debuut maken.

Ook Renato Ibarra kreeg zijn werkvergunning vandaag maar hij kan voorlopig nog niet zijn debuut maken. Hij scheurde onlangs een spiertje in een bovenbeen.

[GC11] Capcom brengt nieuwe Steel Battalion-game

Uitgever Capcom heeft vandaag een nieuwe game aangekondigd voor Kinect. Het is meer een heruitvinding dan een heruitgave van de Xbox klassieker Steel Battalion. De game gaat ook Steel Battalion heten en moet met zowel Kinect als een specifieke hybride controller gespeeld worden.

Via de controller zal het mogelijk zijn om elk onderdeel van de mech afzonderlijk te besturen en via Kinect geef je tekens naar je collega's in de tank. De game moet in 2012 uitkomen voor Xbox 360 met Kinect. Bekijk hieronder de trailer.

Vier jaar cel voor doodrijden meisje

Een 21-jarige man uit Oosterhout die een meisje van 17 had doodgereden moet vier jaar de gevangenis in. Ook mag hij zes jaar niet autorijden. De rechtbank in Breda oordeelde dinsdag dat de man vanwege zijn roekeloze rijgedrag schuldig is aan doodslag. De officier van justitie had zes jaar celstraf en tien jaar rijontzegging geëist.

De Brabander reed het fietsende meisje aan op eerste paasdag, op een kruising van de noordelijke rondweg in Breda. De beginnend bestuurder reed met zeer hoge snelheid en had veel te veel drank op.

Vier uur na de aanrijding had de Oosterhouter nog een alcoholpromillage van 1,26 in zijn bloed, terwijl voor hem 0,2 was toegestaan. Hij reed tussen de 112 en 130 kilometer per uur, terwijl de snelheidslimiet daar 70 kilometer per uur is.

Getuigen, onder wie twee agenten, hebben volgens de rechtbank gezien dat tussen Oosterhout en de plaats van het ongeluk sprake was van een dollemansrit. De man reed door na het ongeval. Zijn auto wordt verbeurdverklaard.

De advocaat van de man had aangevoerd dat hem niet volledig kan worden aangerekend dat hij de fietsster niet op tijd zag, omdat ze zonder verlichting zou hebben gefietst en te laat zou zijn overgestoken. De rechtbank oordeelde echter dat de Brabander de fiets met reflecterende banden ruim van tevoren had moeten en kunnen zien. En dat het door zijn veel te hoge snelheid voor het meisje onmogelijk was om tijdig aan de overkant van de weg te komen.

Eerste onfortuinlijke vakantiegangers geland

De eerste 'parasolvlucht' van dit vakantieseizoen, een soort gipsvlucht in de zomer, is maandagavond aangekomen op Schiphol. De twee patiënten aan boord moesten hun verblijf in Spanje en Frankrijk vroegtijdig beëindigen vanwege hersenletsel, meldt alarmcentrale Mondial Assistance dinsdag.

De patiënten zijn direct na de landing om 18.15 uur naar een ziekenhuis gebracht. Met de speciale vlucht voor zieke vakantiegangers wil Mondial Assistance voorkomen dat patiënten onnodig lang moeten wachten op een vlucht naar Nederland.

Er komen dit jaar bij de alarmcentrale meer medische meldingen uit Spanje en minder uit Griekenland, Turkije en Bulgarije binnen ten opzichte van vorig jaar. De meest voorkomende problemen zijn maag- en darminfecties. Oorproblemen komen vooral in Turkije voor. Dat komt doordat daar veel vervuilde zwembaden zijn.

Ook melden zich dit seizoen meer mensen met zwaarder letsel en ernstigere ziektes in exotische bestemmingen. Een verklaring daarvoor heeft de alarmcentrale niet.

James Murdoch mogelijk opnieuw opgeroepen

James Murdoch, directeur van de internationale tak van News Corp, wordt mogelijk opnieuw opgeroepen om meer vragen te beantwoorden over het afluisterschandaal bij de Britse schandaalkrant News of the World. Dat hebben leden van het Britse Lagerhuis dinsdag gezegd.

Murdoch verklaarde vorige maand dat hij zich niet bewust was van het wijdverbreide afluisterschandaal bij News of the World. Zijn getuigenis werd in twijfel getrokken door voormalig redacteur van NotW Colin Myler en voormalig bedrijfsjurist Tom Crone.

Leden van de Lagerhuiscommissie voor cultuur, media en sport zeiden dinsdag niet in staat te zijn de tegenstrijdigheden in deze verklaringen op te helderen. Voorzitter John Whittingdale zei dan ook dat zijn commissie 'mogelijk meer vragen wenst te stellen aan James Murdoch'.

Er zijn geen plannen om Rupert Murdoch, de vader van James en eigenaar van News Corp., opnieuw op te roepen.

SP dreigt met motie van afkeuring tegen Rutte

Oppositiepartij SP dreigt met een motie van afkeuring als premier Mark Rutte (VVD) geen duidelijkheid verschaft over de financiële steun aan Griekenland. Dat zei Tweede Kamerlid Ewout Irrgang (SP) dinsdag tijdens het debat over het noodpakket voor Griekenland.

"U heeft het Nederlandse parlement juist te informeren", zei Irrgang. Rutte zei na de Eurotop in juli dat Griekenland 109 miljard euro zou krijgen. Dat was volgens hem inclusief de 50 miljard euro die de private sector zou bijdragen. Zijn Europese collega's verkondigden echter dat de 50 miljard van de banken boven op de 109 miljard zou komen.

Rutte kondigde vrijdag aan dat hij zijn excuses zou aanbieden voor de ontstane verwarring. Hij had het namelijk over de periode tot 2014, terwijl zijn collega's het hadden over de periode tot 2020, verklaarde hij.

Irrgang eist duidelijkheid. "Is het totaalpakket nu 109 miljard of komt daar nog de bijdrage van de banken bij, ook als je naar 2014 kijkt?" Hij zei verder geen behoefte te hebben aan excuses over de ontstane verwarring. "De premier moet de Kamer volledig en juist informeren. Doet hij dat niet, dan solliciteert hij naar een motie van afkeuring."

Ook de andere oppositiepartijen eisten opheldering over de vermeende rekenfout. D66'er Wouter Koolmees zei dat het kabinet bewust een te rooskleurige voorstelling van zaken geeft. Ronald Plasterk (PvdA) weet de communicatiefout aan de gedoogcoalitie. Gedoogpartner PVV verzet zich tegen de steun voor Griekenland. Daarom zou het kabinet niet het hele verhaal vertellen.

[GC11] Street Fighter x Tekken trailer

In deze nieuwe trailer van Street Fighter x Tekken voor de gamescom wordt duidelijk gemaakt hoe het tag team-vechten werkt. Met de juiste knoppencombinaties kun je snel wisselen, wisselen in een combo of wisselen met een speciale aanval. Het lijkt erop dat de controls voor zowel de Street Fighter-personages als de Tekken-personages zijn gebaseerd op de gebruikelijke Street Fighter-controls.

Naast het uitleggen van de controls zul je ook de aankondiging van een aantal Street Fighter en Tekken-personages zien. De game moet in maart uitkomen voor PS3, Xbox 360 en PSVita. Bekijk de trailer hieronder.

Feyenoorder Nelom hersteld van knieblessure

Feyenoord-trainer Ronald Koeman kan zondag in de uitwedstrijd tegen Heracles Almelo voor het eerst een beroep doen op Miquel Nelom. De linksback is hersteld van een knieblessure en trainde dvandaag voor het eerst weer volledig mee met de groep.

Nelom miste door de knieblessure de eerste twee competitiewedstrijden van het seizoen. De 20-jarige verdediger werd deze zomer door Feyenoord transfervrij overgenomen van stadgenoot Excelsior.

[Vuelta] Ook Lampre maakt selectie bekend

Lampre heeft zijn selectie voor de Ronde van Spanje bekendgemaakt. Alessandro Petacchi is één van de geselecteerden en hij begint aan zijn derde grote ronde van dit seizoen.

Michele Scarponi heeft de ambitie om een goed klassement te rijden. De andere renners die op 20 augustus namens Lampre van start gaan zijn Francesco Gavazzi, Marco Marzano, Manuele Mori, Przemyslaw Niemiec, Aitor Perez Arrieta, Daniele Righi en Alessandro Spezialetti.

Van Leijen vertrekt bij Vacansoleil

Joost van Leijen zal na dit seizoen vertrekken bij de Vacansoleilwielerploeg. De Nederlander vindt dat tussen hem en teammanager Daan Luijckx een vertrouwensbreuk is ontstaan. Daarom zoekt de 27-jarige coureur nu naar een nieuwe werkgever.

Van Leijen zou oorspronkelijk opgesteld worden in de Vuelta, maar omdat de renner afspraken over een contractverlenging niet nakwam is hij gepasseerd. De Nijmegenaar ziet het anders. "De ploeg heeft naar buiten gebracht dat ik mijn afspraken niet nakom. Dat bestrijd ik. Ik was er eigenlijk al uit met Vacansoleil, mits er aan een aantal voorwaarden voldaan werd. Dat is nooit bevestigd in de besprekingen. Toch werd er van mij gevraagd het contract te tekenen, omdat anders de consequentie zou zijn dat ik de Ronde van Spanje niet mocht rijden," meldt hij in De Telegraaf.

"Het probleem ligt in feite dat er telkens eenzijdige ultimata zijn gesteld. Ik ben blij met de kansen die ik heb gekregen bij de ploeg, maar door de perikelen rond mijn contract is er een vertrouwensbreuk ontstaan. Daarom heb ik besloten dat mijn toekomst ergens anders ligt dan bij Vacansoleil," zei Van Leijen die vorige week in de Eneco Tour zesde werd en eerder dit jaar in de Ronden van Wallonië en België al ereplaatsen behaalde.


Joost van Leijen vertrekt bij Vacansoleil (Foto: Pro Shots)

N.E.C.'er Foor geniet van thuisdebuut

Navarone Foor maakte maandagavond zijn debuut voor het Nijmeegse publiek. Hij genoot volop van de 2-0 overwinning die N.E.C. Nijmegen op Excelsior boekte.

De 19-jarige Foor begon op de bank. "Ik zat me steeds af te vragen of ik nog aan spelen toe zou komen", zegt hij op de clubwebsite. "Toen de trainer me eindelijk riep, moest ik echt even mijn best doen om rustig te blijven. Eerlijk gezegd viel dat nog niet mee, maar naarmate ik langer op het veld stond, lukte het steeds beter."

"Ik moest van de trainer hangend op rechts spelen, maar wel veel van positie wisselen met Lasse Schöne. Dat liep wel lekker. We pakten op een gegeven moment het spel van de eerste helft weer op en dat was volgens mij ook wel nodig. Excelsior kreeg namelijk steeds meer vertrouwen en raakte zelfs de lat, terwijl het eigenlijk helemaal niet nodig was dat het nog zo spannend werd."

Na afloop van de wedstrijd was de lach niet van zijn gezicht te krijgen. "Ik vond het echt schitterend. Mijn ouders, mijn vriendin en nog wat familieleden zaten op de tribune, dat maakte het voor mij extra bijzonder. Als ik vanavond thuis kom, dan kijk ik het meteen nog even terug, maar daarna is het op naar de volgende wedstrijd."

Marokkanen vervroegd naar stembus voor parlement

Het Marokkaanse ministerie van binnenlandse zaken heeft dinsdag een datum bekendgemaakt voor de vervroegde parlementsverkiezingen. De Marokkaanse bevolking mag op 25 november haar stem uitbrengen. Dat meldt het Marokkaanse persbureau MAP.

De verkiezingen stonden in eerste instantie gepland voor eind 2012, maar werden naar voren gehaald als onderdeel van de democratische hervormingen die koning Mohammed VI heeft toegezegd. In het Noord-Afrikaanse land zijn de afgelopen maanden geregeld demonstraties gehouden, waarin de betogers opriepen tot parlementsverkiezingen en grondwetshervormingen.

Vorige maand keurde de Marokkaanse bevolking met overweldigende meerderheid een nieuwe grondwet goed.

Bejaarde vrouw (70) gaat abseilen van Euromast

Een 70-jarige vrouw met een spierziekte gaat op 27 september abseilen van de Euromast. Ze doet dit met honderd anderen om geld op te halen voor onderzoek naar de spierziekte, het syndroom van Guillain-Barré (GBS). Dat meldt dinsdag het Prinses Beatrix Fonds, dat de actie organiseert.

Het syndroom van Guillain-Barré brengt mensen vanuit een gezonde situatie binnen 24 uur naar de intensive care. Het Prinses Beatrix Fonds onderzoekt met het Erasmus Medisch Centrum hoe deze ziekte het best kan worden behandeld.

De bejaarde abseilster heeft twee keer GBS gehad, maar is niet bang om honderd meter van de mast in Rotterdam af te dalen. Twee jaar geleden maakte ze al een parachutesprong. Ze gaat met maximaal honderd anderen abseilen. Het fonds is nog op zoek naar bedrijventeams van vier personen die mee willen doen.

Vorm krijgt veel lof toegezwaaid

Michel Vorm heeft voor zijn debuut in de Premier League veel lof toegezwaaid gekregen. De doelman van promovendus Swansea City verloor gisteren weliswaar met zijn ploeg met 4-0 van Manchester City, maar de reservekeeper van Oranje heeft wel kunnen laten zien dat hij een goede goalie is.

Vorm hield met goede reflexen lang de nul, maar in de 57e minuut had hij geen antwoord meer op de inzet van Edin Dzeko, waarna Manchester City uiteindelijk nog uit kon lopen naar 4-0. Na afloop van de wedstrijd waren zowel de Britse media als Swansea-manager Brendan Rodgers lovend over het optreden van de Nederlander. "We moeten hem complimenteren. Het was zijn eerste wedstrijd voor de club en hij zal zich nog verbeteren, maar sommige van zijn reddingen waren uitstekend."

Gelovige meisjes hebben vaker onveilige seks

Gelovige tienermeisjes hebben vaker onveilige seks dan hun niet-religieuze leeftijdsgenoten tussen de 14 en 18 jaar. Dat blijkt uit onderzoek door de universiteit van Gent.

In gelovige families, christelijk of islamitisch, is het taboe op seksualiteit groter, aldus de wetenschappers dinsdag in Vlaamse media. Meisjes worden nauwelijks geïnformeerd en hebben ook minder toegang tot voorbehoedsmiddelen.

Verkoop Nintendo 3DS omhoog in Japan

Sinds 12 augustus jl. is de prijs van de Nintendo 3DS overal verlaagd. In Nederland kost het apparaat doorgaans 170 euro. In Japan is de prijs gedaald van ¥25,000 naar ¥15,000. De verkopen van de Nintendo 3DS lijken in de eerste week weer bij te trekken.

In Japan is de Nintendo 3DS deze week ruim 215.000 keer over de toonbank gegaan. De enige week dat de Nintendo 3DS meer verkocht, was in de week van de lancering, met 371.000 exemplaren. Momenteel staat het apparaat op 1,5 miljoen verkochte exemplaren in Japan. Hoe de verkopen in Europa en Amerika zijn in absolute cijfers, is nog niet bekend. Wel weten we dat de 3DS op veel plaatsen uitverkocht is in New York.

[GC11] Devil May Cry's Dante toont zijn wilde haren

Capcom gaat vandaag al flink los met de video's van games waarmee ze aanwezig zijn in Keulen. Na Asura's Wrath en Dead Rising 2: Off The Record, hebben we nu ook een video van de nieuwe Devil May Cry. De wild geknipte Dante gaat in de onderstaande video en screenshots flink los.

Devil May Cry zal in 2012 verschijnen voor de Xbox 360 en PlayStation 3. Wij brengen jullie binnenkort een preview vanaf gamescom 2011 in Keulen.

 

 

Shorttracker wil liever Rus zijn

De Zuid-Koreaanse shorttracker Ahn Hyun-Soon wil Rus worden. De drievoudig olympisch en vijfvoudig wereldkampioen wil bij Olympische Spelen van 2014 voor zijn nieuwe land uitkomen.

De Russische schaatsbond heeft inmiddels bij de regering een verzoek voor Ahn Hyun-Soon ingediend. "We hebben er veel met hem over gepraat en hij staat er helemaal achter”, aldus voorzitter Alexei Kravtsov.

De verwachting is dat de shorttracker in oktober zijn nieuwe paspoort krijgt.

[GC11] Frank gaat los in Dead Rising 2: Off The Record

Nog een video van uitgever Capcom, ditmaar van Dead Rising 2: Off The Record. Frank West, de fotograaf uit de eerst Dead Rising, is terug om zombies te killen. We speelden de game al even tijdens de E3 en deze week zullen we ook in Keulen een flink aantal zombies doden.

Dead Rising 2: Off The Record zal 14 oktober verschijnen voor de PlayStation 3, Xbox 360 en Windows.

7: co-op op zijn best

In de serie De zeven... kiezen zeven FOK!games-redacteuren de game die volgens hen het best bij het onderwerp van deze week past. Deze keer nemen we verscheidene games onder de loep die in co-op te spelen zijn. Niet alleen de game zelf maar ook de tofste co-op-momenten uit deze game worden besproken. Het levert een lijstje op met maar liefst drie shooters en slechts één game onder de jaren nul.

Ombudsman: mailverkeer overheid schiet tekort

Het e-mailverkeer tussen de overheid en de burger schiet tekort. Dat schrijft Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer in een dinsdag verschenen rapport. Hij vindt dat overheden kritisch moeten kijken naar hun digitale verkeer.

Als een overheidsinstantie op het briefpapier of de website een e-mailadres vermeldt, mogen mensen ervan uitgaan dat e-mailberichten in behandeling worden genomen. Dat is nu niet het geval, zegt Brenninkmeijer.

Bovendien strooien overheden volgens Brenninkmeijer ten onrechte rond met disclaimers, een regel onder een e-mail waarin elke verantwoordelijkheid voor de inhoud van het bericht wordt afgewezen. Onderaan een bericht waarin bijvoorbeeld iets wordt toegezegd of uitgelegd, staat dat aan de inhoud geen rechten mogen worden ontleend. "Zo stelt de overheid zich veel te vrijblijvend op."

Verder blijken overheden vaak niet duidelijk te maken hoe en wanneer ze op e-mail ze reageren. Ze moeten aangeven binnen welke termijn ze e-mail beantwoorden. Als dat onduidelijk blijft, is het voor de burger niet mogelijk de overheid aan te spreken op haar verantwoordelijkheid.

Inburgering niet verplicht voor Turken

Nederland kan Turkse immigranten met een verblijfsvergunning niet verplichten een inburgeringscursus te volgen. Dat heeft de Centrale Raad van Beroep in Utrecht dinsdag bepaald.

De rechtbanken in Rotterdam en Roermond oordeelden vorig jaar in drie zaken dat het opleggen van de inburgeringsplicht aan Turken in ons land in strijd is met een overeenkomst tussen Turkije en de Europese Unie. De raad bevestigt deze uitspraken.

De raad oordeelt dat geen onderscheid gemaakt kan worden tussen Turkse en EU-onderdanen.

Inburgering niet verplicht voor Turken
Inburgering niet verplicht voor Turken (Foto: ANP)

Hoste heeft scheur in hersenvlies

De Belgische wielrenner Leif Hoste heeft zonder het te weten al sinds het voorjaar met een scheur in zijn hersenvlies rondgereden. De renner van Katusha kwam hard ten val in de Driedaagse De Panne en hield daarna last van hoofdpijn. Uit onderzoek blijkt dat dat dus werd veroorzaakt door een scheur in zijn hersenvlies.

"Via dat scheurtje verlies ik hersenvocht, waardoor ik bij de minste inspanning hoofdpijn krijg," zei Hoste in Het Laatste Nieuws. "Ze gaan me behandelen met bloedpleisters, waarbij ze mijn eigen bloed injecteren in mijn ruggenmerg. Als die behandeling niet helpt, is een heelkundige ingreep via de neus aan de orde. Maar voor ze tot die stap overgaan, willen ze via een extra test uitsluitsel over de ware oorzaak hebben."

"Ik blijf optimistisch. Ik heb ook weinig andere keuze, want niet enkel fietsen bezorgt me last. Elke belasting van m'n lichaam leidt tot stevige hoofdpijn. Zelfs de dag erna ben ik nog ellendig," besloot de 34-jarige Belgische renner, die drie keer tweede werd in de Ronde van Vlaanderen.

Heitinga: "Everton moet Europees spelen"

John Heitinga begint zaterdag pas met Everton aan het nieuwe seizoen. De verdediger is blij met de extra lange seizoensvoorbereiding.

De start van het seizoen werd voor Everton nog even uitgesteld. De wedstrijd tegen Tottenham Hotspur werd afgeblazen door de rellen in Engeland. Daardoor heeft Heitinga dit seizoen veel langer de tijd gehad om optimaal te trainer voor het nieuwe seizoen.

"Ik voel me dit jaar goed", zegt Heitinga op de clubwebsite. "Het is de eerste keer dat ik een langere seizoensvoorbereiding ken, niet zoals vorig jaar met het WK, en ik voel me fit. Ik kijk uit naar dit seizoen. Hopelijk kunnen we de fans laten zien dat we voor elk punt vechten."

Nu neemt Everton het zaterdag op tegen Queens Park Rangers. "We hebben een goed team. De selectie is niet heel groot, maar als iedereen fit is, is de concurrentie bij ons ook hoog. We moeten beter starten dan vorig seizoen. Toen hadden we na tien wedstrijden nauwelijks punten. In mijn ogen moet Everton meespelen in de Europa League en we zullen er alles aan doen om dat te bereiken."

Beeld Jan Pieterszoon Coen valt van sokkel

Het omstreden standbeeld van Jan Pieterszoon Coen in Hoorn is van zijn sokkel gevallen. Dinsdagochtend om 9.15 uur knalde een kraan, waarmee het plein de Roode Steen op orde werd gebracht na de Hoornse kermis, tegen het beeld.

Het bronzen werk van tussen de 1500 en 2000 kilo raakte beschadigd. Ook de bestrating moet worden hersteld, zegt een woordvoerder van de gemeente. De oorzaak van het ongeluk ligt volgens de woordvoerder in een 'vreemd soort toeval'.

Vorige maand besloot de gemeente de tekst bij het standbeeld van de in Hoorn geboren gouverneur-generaal van Nederlands-Indië aan te passen. Coen was de hoogste man in de Nederlandse kolonie van 1617 tot zijn dood in 1629. Hij is een omstreden figuur vanwege zijn betrokkenheid bij de wandaden in dienst van de Verenigde Oostindische Compagnie. Een burgerinitiatief pleitte voor het weghalen van zijn standbeeld.

De plaatsing van de nieuwe tekst valt nu samen met de herbevestiging van het beeld op de sokkel. Naar verwachting gebeurt dat over enkele weken.

'Tweede lek bij olieplatform Shell'

In een pijpleiding bij het productieplatform Gannet Alpha van olieconcern Shell is een tweede lek geconstateerd. Dat meldde de BBC dinsdag.

Sinds vorige week woensdag kampt Shell met een lek bij hetzelfde platform. Circa 1300 vaten olie zijn al in het Britse deel van de Noordzee gestroomd. Gannet Alpha ligt op 180 kilometer van het Schotse Aberdeen.

'Tweede lek bij olieplatform Shell'
'Tweede lek bij olieplatform Shell' (Foto: ANP)

MRI-scan voor Kromowidjojo

Ranomi Kromowidjojo laat een MRI-scan maken van haar elleboog. De Nederlandse zwemster blesseerde het gewricht vorige maand bij het WK in Sjanghai en ze heeft er nu nog steeds last van.

Kromowidjojo overstrekte in haar zilveren race op de 50 meter vrije slag bij het aantikken haar linkerelleboog. Bij een eerste controle bleek er niets afgescheurd of gebroken te zijn. Ondanks een vakantieperiode blijft ze er echter last van houden.


MRI-scan voor Kromowidjojo (Foto: Pro Shots)

600e homerun voor honkballer Thome

Honkballer Jim Thome heeft gisteravond een mijlpaal in zijn carrière bereikt. De speler van de Minnesota Twins sloeg in de met 9-6 gewonnen wedstrijd tegen de Detroit Tigers zijn 600e homerun uit zijn loopbaan. Hiermee is hij de achtste speler in de Major League Baseball die dit aantal bereikt heeft.

Koploper met 762 homeruns is Barry Bonds. Daarachter volgen nog Hank Aaron (755), Babe Ruth (714), Willie Mays (660), Ken Griffey (630), Alex Rodriguez (626) en Sammy Sosa (609). De inmiddels 40-jarige Thome is inmiddels bezig aan zijn 21e seizoen op het hoogste niveau en kwam in het verleden onder meer voor de Cleveland Indians en de Chicago White Sox uit voordat hij in Minnesota neerstreek.

16-jarige aangeklaagd wegens dode bij rellen

Een jongen van 16 is in staat van beschuldiging gesteld in verband met de dood van de 68-jarige Londenaar Richard Mannington Bowes. Deze werd vorige week tijdens de rellen in een wijk in West-Londen aangevallen. Hij raakte in een coma en overleed enkele dagen later.

De moeder van de jongen is aangeklaagd voor obstructie van het politieonderzoek.

Dit heeft een woordvoerder van Scotland Yard dinsdag bekendgemaakt.

Marco Borsato onder het mes

Marco Borsato is onderweg naar de operatietafel. De zanger ondergaat dinsdag een ingreep om een poliep op zijn stembanden te laten verwijderen.

"De zenuwen gieren, net als de poliep, door mijn keel", twittert Borsato. "Ik hoop op een leuke verpleegster als troost." De 44-jarige zanger gaf enkele uren eerder toe dat hij 's nachts geen oog dichtdeed. "Het voelt toch alsof er wordt gesneden in mijn ziel. Doodeng."

Marco moet de komende tijd rustig aan doen met zijn stem, maar hij twittert erop los. "Ik heb het nog even met de arts overlegd. Hij heeft zorgvuldig research gedaan en twitteren kan geen kwaad", schreef hij met een knipoog.

Borsato kreeg na concerten in het GelreDome en het Antwerpse Sportpaleis last van zijn stem. Artsen verwachten dat hij op tijd is hersteld voor zijn najaarstournee, die op 28 oktober begint in Kerkrade.

Rechters mild voor filmende dameskapper

Een dameskapper uit het Twentse Nijverdal die medewerksters op het toilet filmde, komt ervan af met een voorwaardelijke taakstraf van 40 uur. Dat heeft de rechtbank in Almelo dinsdag geoordeeld.

Twee weken geleden had het Openbaar Ministerie (OM) 120 uur taakstraf geëist. De rechters waren echter clement voor de kapper, omdat volgens hen juridisch niet van een seksuele handeling kon worden gesproken.

Punten Ronde 1/2 FOK! Voetbalmanager 2011/2012

De eerste ronde van de FOK! Voetbalmanager 2011/2012 zit erop. Hiermee zijn ook de eerste klassementen  beschikbaar en kunnen we dus ook de eerste rondewinaars feliciteren. Hieronder vind je de top tiens van het userklassement en het subleagueklassement.

Als beste scoorde deze ronde het team #no.1, dit team wist 105 punten te verzamelen. Hij zal dan ook de eerste lijstaanvoerder zijn. Op enige afstand eindigde als tweede in deze ronde Dubnobasswithmyteamman met 91 punten. Het podium wordt compleet gemaakt door Wazaa FC met 87 punten. De winnaar van vorig jaar, Bayself, vinden we nog net terug op de 10e plaats.

Punten ronde 1/2 (ronde 1) en
Algemeen klassement

plaats# team user ronde 1/2 (en totaal)
1 #no.1 JahWe 105
2 Dubnobasswithmyteamman Dubnobasswithmyheadman 91
3 Wazaa FC Wazaa 87
4 Nie-Snugger benniesnugger 86
5 Sjikke FC MsGaucho 82
6 FR1908 Berend010 81
= Grasshoppers Dudeweiser 81
= Percy United Percy 81
9 Suke Suke 80
= Bayself Bayswater 80


Bij de subleagues zien we, bijna traditioneel, bovenaan de league Toppers van Weleer, met 67 punten. De nummer twee is net als vorig seizoen subleague Birdsong United, dat met 63 punten er net 1 meer heeft dan subleague Fryslân Boppe!. League Ajax staat vierde met 54 punten, en daarachter op de vijfde plek staat subleague Fc Zutphen met 51 punten.

Algemeen klassement subleagues

# subleague owner ronde 1/2 leden
1 Toppers van Weleer SnuggLe 67 10
2 Birdsong United Birdy012 63 4
3 Fryslân Boppe! Steppenpferd 62 5
4 Ajax Frank77 54 7
5 Fc Zutphen INViCTuS 51 6
= WoS forum neilpad 51 9
7 Fok! Open Beach 50 28
8 FOK!sportcrew JJdJ1984 48 9
= Oproer zwijnhond 48 4
= FC Den Haag Cleetus 48 5


Allemaal gefeliciteerd met de vermelding in dit puntenbericht.

Voor de komende managerronde 3/4 kun je je voetbalteam weer aanpassen. De wisselperiode sluit op vrijdagmiddag 19 augustus 2011 om 17:59 uur. De ronde loopt tot en met zondag 28 augustus 2011 23:59 uur. Dat betekent dus dat je hetzelfde team in de Voetbalmanager houdt over twee KNVB-speelronden in de Eredivisie.

Hoe bereik je de FOK!managerspelcrew?
Zijn er nog spelersnamen niet goed gespeld, heb je transfernieuws voor ons, of denk je een foutje gevonden te hebben in de puntenuitdeling? Stuur dan een bericht via PM aan FOKmanagers (zonder uitroepteken), een e-mail aan fokmanagers[at]fok.nl (geen uitroepteken gebruiken) of zet een forumpost in het speciale FOK! Voetbalmanager 2011/2012-topic in het VBL-forum.

Goede suggesties zijn ook welkom.

De FOK!managerspelcrew wenst je veel succes en vooral veel plezier met de FOK! Voetbalmanager 2011/2012.

Clubs te creatief met spelerscontracten

Een onderzoek van Voetbal International heeft uitgewezen dat sommige clubs wel erg ver gaan om juridische regels en geldverlies te ontlopen. Volgens het voetbalblad zouden De Graafschap en Vitesse van Merab Jordania bijvoorbeeld talenten een contract als kraanmachinist of facilitair medewerker laten tekenen.

"Het zijn gekunstelde constructies die niet passen in het voetbal en zeker niet in de Eredivisie", reageert Ko Andriessen, voorzitter van spelersvakbond ProProf. "Clubs willen wél spelers binden, maar níét de consequenties daarvan aanvaarden. Sommige bepalingen zijn gewoon in strijd met de wet. Dat heeft niets te maken met professioneel voetbal", reageert hij verder verbolgen.

Bij Vitesse zijn de constructies des te opmerkelijker, omdat nieuwe aankopen volgens VI zelfs meteen een contract van een half miljoen aangeboden krijgen. "Tja. Vorig jaar hebben we op verzoek van de clubs de CAO verder versoberd. Vanwege de crisis," ging Andriesen verder. "Dan mag je toch op zijn minst verwachten dat de afspraken ook worden nagekomen. Als je een speler niet goed genoeg vindt, moet je hem ook geen contract aanbieden. Het zijn juridische trucs die mij totaal niet lijken te passen in de geest en reglementen van de KNVB."

[Vuelta] Quick-Step met Boonen en De Maar naar Spanje

Quick-Step heeft het team bekend gemaakt dat eind deze week aan de start zal verschijnen van de Vuelta a España. In het overwegend Belgisch getinte team is ook een plaats ingeruimd voor de Nederlander Marc de Maar die zich dit jaar nationaal kampioen van Curaçao mocht kronen.

De Maar moet samen met de Italiaan Dario Cataldo en de Belg Kevin Seeldraeyers voor een goed resultaat in het klassement gaan. De Belgen Kevin de Weert, Nikolas Maes en Kristof Vandewalle en de Italiaan Davide Malacarne hebben voornamelijk als taak om voornamelijk voor Tom Boonen te knechten, maar mogen af en toe ook voor hun eigen kans gaan. De Fransman Sylvain Chavanel heeft van de ploeg een vrijbuitersrol gekregen en mag aanvallen waar hij kan. Quick-Step wil door deze tactiek proberen minimaal een etappe te winnen en een renner in de top tien van het klassement te krijgen.

Whitmarsh: "Titel is niet onmogelijk"

McLaren-teambaas Martin Whitmarsh denkt dat het behalen van een wereldtitel in de Formule 1 dit jaar nog mogelijk is. De Brit weet dat zijn coureurs Lewis Hamilton en Jenson Button op ruime achterstand van leider Sebastian Vettel staan en dat Red Bull in het constructeurskampioenschap ruim voor staat, maar de achterstand is nog in te halen.

"Het is moeilijk, maar niet onmogelijk. We proberen iedere race te winnen. Meer kunnen we niet doen. Het zal niet meevallen het gat te dichten, maar we geven nooit op," zei Whitmarsh tegen Autosport. Hij bekijkt het liever per race dan dat hij naar het kampioenschap kijkt. "Tenzij je aan de leiding gaat, hoef je je daar geen zorgen om te maken. Onze uitdaging is om elke race voor de overwinning te gaan."

De Brit hoopt in de strijd om de titels wel hulp te krijgen van Ferrari dat zelf met Fernando Alonso ook nog aast op de rijderstitel. "Uiteraard hopen wij op dubbelzeges en zou het nuttig zijn als de derde podiumplaats niet naar Red Bull gaat. Dus verwelkomen wij Ferrari graag op het ereschavot."

Kermis niet blij met bemoeienis ritprijs

Kermisexploitanten willen niet langer dat gemeenten de maximumritprijs van attracties bepalen. Exploitanten van voornamelijk kinderattracties hebben een petitie opgesteld waarin ze zich verzetten tegen de bemoeienis van gemeenten met de ritprijzen, zo blijkt uit de website van de nationale bond van kermisbedrijfhouders Bovak.

Volgens de Bovak loopt de bemoeienis van gemeenten de spuigaten uit. Het is niet meer rendabel om voor ritprijzen tot 1,20 euro te werken, aldus de exploitanten.

.

Jol: "Zou Mounir naar Fulham kunnen halen"

Hoewel Fulham niet per se een spits nodig heeft, zegt trainer Martin Jol dat hij Mounir El Hamdaoui best wel eens naar de Londense club kan halen.

"Het is niet ondenkbeeldig dat ik Mounir naar Fulham haal", zegt Jol in NUsport. De trainer werkte eerder samen met de aanvaller bij Ajax, waar de speler niet in de toekomstplannen van Frank de Boer voorkomt. Maar een noodzaak om nog een spits te halen is er niet, zegt Jol. "Ik heb Andy Johnson, Clint Dempsey, Bobby Zamora en Moussa Dembélé al."

"Dus dan moet hij soms op de bank zitten en ik heb gelezen dat hij heeft gezegd dat hij dan vervelend wordt", doelt hij op een uitspraak van De Boer. Jol zelf zegt daar nooit iets van gemerkt te hebben. "Ik denk dat het wel meevalt allemaal met Mounir. Het is toch allemaal beeldvorming. Hij blijft onverstoorbaar als hij wordt uitgefloten. Sommigen roepen dan dat het ‘m niet interesseert. Nou, als er iemand gek is van voetbal..."

De trainer vindt El Hamdaoui 'ontzettend eerlijk en ongelooflijk direct': "Als iemand een keer reageert dan kun je dat zien als een aanval op je autoriteit, maar dan houd je het niet lang vol. Je moet met verschillende karakters kunnen omgaan als trainer. Ik had geen problemen met Mounir. Louis van Gaal en Dick Advocaat ook niet."

Nog twee studentes in ziekenhuis na botsing viaduct

Een van de drie studentes die maandagavond gewond raakten toen ze met hun hoofd tegen een viaduct knalden in Utrecht, heeft het ziekenhuis verlaten. Ze had een lichte hersenschudding. De twee andere vrouwen liggen nog altijd met ernstig hoofdletsel in het ziekenhuis, meldt de politie.

De slachtoffers van 19, 20 en 21 uit Utrecht zaten in een open dubbeldeksbus die gehuurd was in het kader van de introductieweek voor nieuwe studenten. Toen de bus rond 20.00 uur onder een viaduct door reed op de Rubenslaan, botsten de drie vrouwen met hun hoofd tegen het viaduct. Vermoedelijk stonden ze.

In de bus zaten ongeveer twintig andere studenten. Ze zijn gehoord en hebben slachtofferhulp aangeboden gekregen. De politie onderzoekt hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren.

Federer hoopt op rentree Hingis

Roger Federer gaat Martina Hingis vragen of zij met hem wil dubbelen op de Olympische Spelen in Londen volgend jaar. Hingis stopte in 2007 maar Federer sloot niet uit dat zijn landgenote een rentree maakt.

"Ook al is ze gestopt met tennis, ze kan op zijn minst er over nadenken. We zullen zien of ze beschikbaar is," aldus Federer gisteren in Cincinnati waar momenteel een ATP-toernooi bezig is.

De kans dat ze inderdaad bij elkaar komen is overigens klein. Federer twijfelt namelijk of hij bij de Spelen het enkel- en dubbelspel kan combineren met het gemengddubbel. Hingis gaf vorige maand nog aan dat ze geen plannen heeft om een comeback te maken.

Federer hoopt op rentree Hingis  (Foto: Pro Shots)

Trailer: Anonymous

Anonymous is een politieke thriller die suggereert dat William Shakespeare niet zelf verantwoordelijk is voor zijn beroemde toneelstukken, maar dat Edward De Vere, de Hertog van Oxford, de teksten van de bard schreef.

De film speelt zich af in de politieke slangenkuil ten tijde van het Elizabethaanse Engeland, in een tijd waarin scandaleuze politieke intrige, onwettige romances in het Koninklijk Hof en de snode plannen van hebzuchtige edelen die streefden naar de macht van de troon aan het licht gebracht werden op de meest onwaarschijnlijke plek: de London stage.

Anonymous verschijnt op 15 december in de bioscoop.

Derde bod Ajax op Cillessen

Ajax hoopt nog altijd op Jasper Cillessen. Gisteren werd een tweede bod door N.E.C. Nijmegen afgewezen en nu is er een derde poging op komst om de doelman toch aan te trekken.

"We gaan ons beraden, maar ik heb niet het gevoel dat de deal nu van de baan is", zei technisch manager Danny Blind, die tot dusver naar verluidt drie miljoen euro bood.

Als Ajax en N.E.C. alsnog een akkoord bereiken, dan kan Cillessen in Amsterdam een contract voor vijf jaar tekenen.


Derde bod Ajax op Cillessen (Foto: Pro Shots)

Beerens: "AZ is een stap omhoog"

De 23-jarige Roy Beerens wordt vandaag bij AZ gepresenteerd als nieuwe aanwinst. De aanvaller komt over van sc Heerenveen.

Beerens tekent een contract voor vier jaar bij de Alkmaarse club, die naar verluidt 1,6 miljoen euro voor de aanvaller heeft betaald. Dat meldt De Telegraaf. AZ was vanaf het begin de eerste keus van Beerens, vertelt hij tegen de krant. "Er was ook concrete belangstelling van Standard Luik, Wigan Athletic en Nottingham Forest en interesse van FC Twente als vervanger van de mogelijk vertrekkende Bryan Ruiz."

"Het elftal speelt op de helft van de tegenstander, neemt initiatief. De transfer is een stap omhoog en het spel past bij mij. Wat wil ik nog meer? Je wilt niet weten hoe blij ik ben", reageert Beerens. De aanvaller werd gisteren al gekeurd in Alkmaar. "Om twaalf uur begon de medische keuring en tegen half vier was ik al klaar. Ik ben kerngezond."

Ook het feit dat hij bij AZ herenigd wordt met trainer Gertjan Verbeek was voor de speler doorslaggevend. "Ik heb twee jaar met hem bij sc Heerenveen gewerkt en kijk daar met heel veel plezier op terug. Ik wist in Friesland in eerste instantie niet wat ik meemaakte. Hij liet ons keihard trainen, maar ik werd topfit en sterk. En dat heb ik toch nodig. Daarnaast gaf Verbeek me veel vertrouwen, waardoor ik mijn beste periode beleefde. Er was een klik. Die moet ik hebben met een trainer, maar ontbrak de laatste tijd bij Heerenveen."

Opnieuw een auto op snelweg beschoten

Ook maandag is weer een auto beschoten op de snelweg. De achterruit van de auto van een vrouw werd op de A16 geraakt. Dat gebeurde in de Drechttunnel bij Dordrecht. De vrouw reed in zuidelijke richting. De ruit bleef heel, maar er zit wel een putje in. Dat meldde een woordvoerder van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) dinsdag naar aanleiding van een bericht in het AD.

Het AD schrijft dat maandag ook nog een andere auto slachtoffer werd van een beschieting, maar het KLPD kon dat nog niet bevestigen.

Opnieuw een auto op snelweg beschoten
Opnieuw een auto op snelweg beschoten (Foto: ANP)

Boze Roddick snel uitgeschakeld

Tennisser Andy Roddick is in de aanloop van de start van de US Open over twee weken in New York nog steeds op zoek naar zijn beste vorm. De Amerikaan verloor maandag (plaatselijke tijd) al in de eerste ronde van het toernooi in Cincinnati van de Duitser Philipp Kohlschreiber: 6-7, 7-5 en 6-1.

Roddick maakte een gefrustreerde indruk. Hij smeet met zijn racket en sloeg na een mislukte actie een bal in het publiek. De scheidsrechter bestrafte de Amerikaan met een strafpunt. Roddick kende de laatste maanden veel blessureleed en zakte naar de vijftiende plaats op de wereldranglijst.

Dode door brand in Haags verzorgingshuis

Een bewoonster van een verzorgingstehuis aan de Loevesteinlaan in Den Haag is in de nacht van maandag op dinsdag door een brand om het leven gekomen. Dat meldde de brandweer.

Het brandje op de derde etage werd gemeld via een automatische rookmelder. Ondanks snel optreden van het nachtpersoneel en de brandweer is de bewoonster vermoedelijk door het inhaleren van de rook overleden.

De brandweer had het vuur snel onder controle. Oorzaak van de brand is dat de vrouw mogelijk heeft gerookt.

Gemeenten boos op Leers om asielzoekers

Negentien gemeenten zijn boos op minister van Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) omdat hij stopt met een speciaal programma voor begeleiding van jonge asielzoekers die terug moeten naar hun land van herkomst. Trouw schrijft dinsdag dat ze het besluit van Leers onverantwoord vinden.

De minister stopte de subsidie voor steunpunt Perspectief terwijl de evaluatie van het experiment door het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum (WODC) nog niet af is. De gemeenten willen dat Leers de beslissing terugdraait en de evaluatie en de behandeling in de Tweede Kamer afwacht.

De gemeenten wijzen op een groep van ongeveer driehonderd kwetsbare mensen die nu onderdak, levensonderhoud en begeleiding mislopen. "Het beëindigen van de faciliteiten leidt tot crisisachtige situaties", schrijft de Haagse wethouder Marnix Norder namens de gemeenten aan de bewindsman.

De steun aan en opvang van alleenstaande minderjarige asielzoekers (ama's) eindigt op hun achttiende verjaardag. Dan worden ze op straat gezet. Voor de komst van Perspectief verdwenen veel jonge vrouwen vervolgens in de prostitutie, anderen raakten uit beeld. Het steunpunt helpt ex-ama's met asielprocedures of de terugkeer naar hun geboorteland en biedt onderdak.


Gemeenten boos op Leers om asielzoekers (Foto: Novum)

DNB: premie autoverzekering te laag

Veel verzekeraars dreigen in financiële problemen te komen als ze de premies voor autoverzekeringen niet verhogen. Bijna de helft van de 28 verzekeraars rekent een te lage premie, waardoor er te weinig reserves zijn. Dat schrijft De Telegraaf dinsdag op basis van onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB).

In totaal gaat het om twaalf verzekeringsmaatschappijen, voornamelijk internetverzekeraars. Door nieuwkomers is er de afgelopen jaren een prijzenslag onder internetverzekeraars geweest. Daarom zitten nu veel verzekeraars krap bij kas. De toezichthouder spreekt van een zorgelijke situatie en heeft de betreffende verzekeraars op de lage premies aangesproken.

Gemiddeld daalde de autopremie vorig jaar van 345 tot 322 euro. Twee verzekeraars hebben onder druk van DNB hun premies al verhoogd om te voorkomen dat ze in de problemen komen.

Verdachte verdwijningszaak Aruba langer vast

De Amerikaan Gary Giordano die verdacht wordt van betrokkenheid bij de mogelijke verdrinking van zijn landgenoot Robyn Gardner op Aruba, blijft langer vastzitten. Dat heeft de rechter-commisaris op het Caribische eiland beslist.

De 35-jarige Gardner werd op 2 augustus als vermist opgegeven. De 50-jarige Giordano was met de vrouw naar Aruba afgereisd. Hij heeft verklaard dat zij was verdwenen tijdens het snorkelen in de buurt van een verlaten fosfaatmijn. De politie gaat ervan uit dat zij om het leven is gekomen.

Giordano wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij de verdwijning van Gardner. De man ontkent dit en weigert mee te werken aan het onderzoek. Zijn advocaat riep de autoriteiten maandag nog op om hem vrij te laten wegens gebrek aan bewijs.

Giordano blijft nu in ieder geval nog zestien dagen langer vastzitten.

Politie pakt verdachte 'nekbom' Australie

Een Australiër is maandag opgepakt in de Verenigde Staten, omdat hij betrokken zou zijn geweest bij een geruchtmakende poging een rijke Australische familie af te persen. Dat meldden Australische media dinsdag.

Een 18-jarig meisje, dochter van een softwaremiljonair, werd begin deze maand thuis overmeesterd. Een indringer deed een explosief om haar nek. In een briefje eiste hij losgeld. Pas na 10 uur kon de bomkraag worden verwijderd. Uit onderzoek bleek naderhand dat de bom nep was.

De arrestant, die ongeveer 50 jaar oud is, zou Australië enkele dagen na het incident hebben verlaten. Hij werd opgepakt in de Amerikaanse staat Kentucky. Het is nog niet duidelijk wat zijn motief is en of hij banden heeft met de familie van het meisje.

De vader van het meisje heeft in een reactie laten weten dat de familie "enorm opgelucht" is door de arrestatie. "Het heeft ons op de proef gesteld, maar we zijn overweldigd door de liefde en steun die we hebben gekregen van familie en vrienden, onze buren, de school en de plaatselijke gemeenschap", zei Bill Pulver.

Politie pakt verdachte'nekbom' Australië
Politie pakt verdachte'nekbom' Australië (Foto: ANP)

ECB koopt recordbedrag aan staatsobligaties

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft voor het recordbedrag van 22 miljard euro aan staatsobligaties gekocht om te voorkomen dat de Europese schuldencrisis zich verder uitbreidt naar landen als Italië en Spanje. Dat heeft de ECB maandag bekendgemaakt.

De centrale bank kondigde eerder deze maand aan het kopen van staatsobligaties te hervatten om landen in de eurozone die in de problemen zitten te helpen. De ECB stopte daar 5 maanden geleden mee.

ECB koopt recordbedrag aan staatsobligaties
ECB koopt recordbedrag aan staatsobligaties (Foto: ANP)

Test spoort klebsiellabacterie snel op

Ziekenhuizen kunnen met een speciaal ontwikkelde sneltest de klebsiellabacterie opsporen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) stelt de test vanaf maandag beschikbaar aan alle Nederlandse ziekenhuizen. Zij kunnen dan binnen enkele uren vaststellen of iemand besmet is geraakt met de resistente bacterie, meldt een onderzoeker van het RIVM.

De test is ontwikkeld naar aanleiding van de uitbraak van de klebsiellabacterie in het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis. Daar overleden 28 patiënten die met de bacterie besmet waren. Van nog eens 88 mensen is vastgesteld dat ze de bacterie onder de leden hebben.

Het Maasstad Ziekenhuis laat in een reactie weten dat de nieuwe test niet geschikt is om in dat ziekenhuis gebruikt te worden. Er wordt daar al gebruik gemaakt van een test van het RIVM waarmee grote aantallen monsters onderzocht kunnen worden. De nieuwe test zou vooral van pas komen om het materiaal van een klein aantal patiënten te testen.

Vorige week legde algemeen directeur van het Maasstad Ziekenhuis Paul Smits zijn functie neer. Over zijn vertrekpremie van ruim 235.000 euro ontstond veel ophef.

'Onderzoek mishandeling Kirgizische journalist'

Het Comité voor de Bescherming van Journalisten dringt er bij Kirgizië op aan de mishandeling van journalist Shokhrukh Saipov grondig te onderzoeken en de daders te straffen.

Volgens de in New York gevestigde organisatie sloegen onbekende aanvallers de hoofdredacteur en uitgever van nieuwssite Uzpress woensdag in de zuidelijke stad Osh in elkaar. Hij brak zijn neus en verloor enkele tanden.

Saipov riep Uzpress in 2007 in het leven uit onvrede over het uitblijven van een fatsoenlijk gerechtelijk onderzoek naar de moord op zijn oudere broer, een prominente Kirgizische journalist.

'Britse relschoppers moeten helpen opruimen'

Als het aan de Britse vicepremier Nick Clegg ligt, worden de relschoppers die vorige week voor onrust zorgden, geconfronteerd met de gevolgen van hun daden. Ze moeten hun slachtoffers in de ogen kijken en de schade helpen opruimen. Dat voorkomt volgens Clegg herhaling van de grootschalige rellen.

Clegg, leider van de Liberaal-Democraten, zal zijn plan dinsdag uit de doeken doen in een toespraak. De tekst daarvan is in de nacht van maandag op dinsdag vrijgegeven. "We willen dat mensen worden gestraft voor wat ze verkeerd hebben gedaan. We willen ook dat ze niet langer de fout ingaan. We willen dat hun gedrag verandert", zal Clegg zeggen.

'Britse relschoppers moeten helpen opruimen'
'Britse relschoppers moeten helpen opruimen' (Foto: ANP)

Beelden geannuleerde game Eight Days gelekt

Vroeger, toen de guldens nog van hout waren, kwam Sony met de aankondiging van de PlayStation 3. Niet veel later lieten ze als eerste game Eight Days zien, een indrukwekkende shooter. Helaas werd de game geannuleerd, maar nu zijn er uit het niets nieuwe beelden van deze titel opgedoken.

Zelfs na al die jaren ziet de game er in beweging indrukwekkend uit. Het is wel een vreemde plek en tijdstip om opeens met nieuwe footage te komen. Wellicht een nieuwe aankondiging op de gamescom? We komen er maar al te snel achter.

[GC11] Kies je held in Dota 2-trailer

De nieuwste game uit de keuken van Valve is Dota 2. Zij hebben nu de allereerste trailer van de game gepubliceerd. Hierin krijgen we uitleg van een wijze man over de mogelijke helden die je kunt kiezen in deze game.

Dota 2 staat nog op de planning voor dit jaar en de eerste gameplaybeelden worden vanaf morgen getoond op de gamescom. Maar alle fans moeten het voorlopig even doen met de verhalende trailer hieronder.

Duitse ministers: geen Europese obligaties

Twee prominente Duitse ministers hebben herhaald niets te zien in de uitgifte van gezamenlijke Europese obligaties. De uitgifte van Europees staatspapier zou Italië en Spanje volgens voorstanders verlossen van de hoge rente op hun staatsleningen. Nieuwe steunaankopen van de Europese Centrale Bank, die afgelopen week 22 miljard uitgaf aan vermoedelijk Italiaanse en Spaanse obligaties, worden dan overbodig.

Wolfgang Schäuble en Philipp Rösler, respectievelijk minister van financiën en van economische zaken, betrokken hun stelling aan de vooravond van een overleg tussen bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy. Schäuble noemde Europese obligaties in het opinieblad Der Spiegel uitgesloten zolang de leden van de eurozone hun eigen begrotingsbeleid voeren. Vrije rentetarieven zijn in zijn ogen noodzakelijk om 'het voeren van een solide begrotingsbeleid aan te moedigen en wie dat nalaat te bestraffen'.

Volgens zijn collega van economische zaken is het delen van de Italiaanse en Spaanse staatsschulden 'de verkeerde weg uit de crisis'. "Dat zou betekenen dat gezonde landen worden gestraft", aldus Rösler maandag.


Duitse ministers: geen Europese obligaties (Foto: Novum)

Leider Al Qaida ziet kansen in Arabische Lente

De opvolger van Osama bin Laden ziet in de opstanden in Egypte en Tunesië kansen voor Al Qaida. Dat zegt Ayman al-Zawahri in een videoboodschap die zondag op extremistische websites is verschenen.

De twaalf minuten durende opname is de derde die de Egyptenaar heeft uitgebracht sinds hij zijn door Amerikaanse commando's omgebrachte voorman opvolgde. Al-Zawahri roept zijn volgelingen op de strijd tegen de 'criminele' Verenigde Staten ondanks het verlies van hun boegbeeld voort te zetten.

De geboren Egyptenaar verwelkomde de recente verdrijving van autocratische Arabische regimes. Die biedt Al Qaida kansen zijn boodschap te verspreiden. "De moslims en mujahedeen moeten die benutten om de waarheid te onthullen."

Al Qaida heeft herhaaldelijk geprobeerd een rol te verwerven in de Arabische Lente. Maar de terreurgroep heeft weinig gemeen met de veelal jonge, democratisch gezinde activisten die het kloppende hart van de beweging vormen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.