FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 28 juni 2011

FC Utrecht richt zich op vier spelers

FC Utrecht roert zich na het vertrek van Dries Mertens en Kevin Strootman direct op de transfermarkt. De club geeft op zijn website aan zich gemeld te hebben voor Geert Arend Roorda van sc Heerenveen, ADO Den Haag-spelers Timothy Derijck en Jens Toornstra en Steve de Ridder van De Graafschap.

"We anticiperen direct, want de competitie begint al snel", verklaart technisch directeur Foeke Booy de snelle stap van zijn club. De komst van het viertal is echter nog niet rond, waarschuwt voorzitter Jan Willem van Dop. "Dat is afhankelijk van transfersommen en salarissen. We geven ons geld verstandig uit."

Van Dop beseft dat de transfer van Mertens en Strootman niet tegen te houden was. "PSV wilde deze spelers gewoon hebben en de spelers zelf wilden ook graag de overstap maken. Nu de transfer uiteindelijk tegen onze voorwaarden is afgehandeld, zijn we blij met deze voor FC Utrecht hele grote transfer."

Onyewu tekent bij Sporting Lissabon

De Amerikaanse verdediger Oguchi Onyewu heeft zich dinsdag definitief verbonden aan een driejarig contract bij Sporting Lissabon. De club hoopt hiermee een goede versterking binnen te halen voor de achterhoede.

Onyewu is de afgelopen jaren niet veel aan spelen toe gekomen. In 2009 ging hij transfervrij van het Belgische Standard Luik naar AC Milan, waar hij alleen wat speelminuten in de Champions League kreeg. In januari 2011 verhuurde de Milanezen hem aan FC Twente. Daar speelde hij welgeteld acht competitiewedstrijden. Onyewu had zelf een korte reactie over zijn overstap: "Ik wil hier prijzen pakken."

In de SuperLiga komt de ex-Tukker oude bekenden tegen uit de Eredivisie. Ook Ricky van Wolfswinkel en Stijn Schaars maken deel uit van de selectie. Sporting Lissabon eindigde vorig jaar derde in de competitie. In 2002 werd de club voor het laatst landskampioen.

Initiatiefwet tegen aanbesteding openbaar vervoer

Oppositiepartijen PvdA, SP, D66 en GroenLinks gaan zich samen inzetten om de aanbesteding van het openbaar vervoer in de vier grote steden tegen te gaan. Met een initiatiefwet willen ze het voor Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht mogelijk maken om een eigen openbaar vervoersbedrijf te hebben. Dat maken de vier partijen woensdag bekend.

Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) wil Amsterdam, Rotterdam en Den Haag verplichten hun publieke vervoersbedrijven aan te besteden, zoals al eerder in Utrecht gebeurde. Dit betekent dat vervoersbedrijven GVB, RET en HTM verkocht moeten worden.

De vier partijen willen dat gemeenten zelf mogen beslissen of ze wel of niet aanbesteden. Zowel de lokale wethouders als het personeel van de vervoersbedrijven zijn tegen de verplichte aanbesteding.

Het initiatiefwetsvoorstel wordt woensdagochtend symbolisch aangeboden op het Plein in Den Haag, waar gedemonstreerd wordt tegen de plannen van Schultz. Na de zomer wordt het voorstel behandeld in de Tweede Kamer.

Meest sexy vegetariërs 2011 bekend

Actrice Kristen Wiig en acteur, schrijver en komiek Russell Brand zijn door dierenrechtenorganisatie PETA uitgeroepen tot 'meest sexy vegetariër'. "Deze sexy sterren bewijzen dat vegetariër zijn je helpt om van binnenuit te stralen", aldus PETA.

Russell Brand, de echtgenoot van Katy Perry, is vegetariër sinds zijn 14e. Op de vraag of hij zijn dieet aanvult met visolie antwoordt hij: "Ik ben een vegetariër. Ik vind het gemeen om olie uit een vis te persen. Bovendien vind ik de gedachte van droge, olieloze vissen in zee maar niks."

Kristen Wiig, bekend van Saturday Night Live en de film Bridesmaids, houdt zich strikt aan haar vegetarische dieet. "Ik blijf gezond door het eten van veel tofoe en soja." Daarnaast doet ze aan yoga en hardlopen.

PETA roept elk jaar twee beroemdheden uit tot meest sexy vegetariër. Eerder wonnen onder andere Bob Harper, Olivia Wilde, Tobey Maguire, Natalie Portman, Milo Ventimiglia, Shania Twain en vele anderen deze titel.

PVV dreigt gedoogsteun te heroverwegen

PVV-Kamerlid Teun van Dijck heeft dinsdag nogmaals gedreigd dat de regering een probleem heeft als extra steun aan Griekenland leidt tot meer bezuinigingen. In het Kamerdebat over de voorjaarsnota zei hij dat zijn partij zich in dat geval 'serieus zal herbezinnen' op de gedoogsteun.

In mei waarschuwde Geert Wilders daar ook al voor. Hij zei toen dat premier Mark Rutte een 'probleem krijgt in de politieke samenwerking' als blijkt dat de steun aan Griekenland ten koste gaat van 'Henk en Ingrid'. Wilders verweet Rutte de belangen van Nederlanders te verkwanselen.

De premier relativeerde deze aanvaring en wees er op dat als het geld aan Griekenland niet terugkomt dit slechts leidt tot een hogere staatsschuld en niet tot nog meer bezuinigingen.

Woensdag debatteert de Kamer over de situatie rond het in financiële problemen geraakte Griekenland. Onduidelijk is nog wanneer de Europese Unie een knoop doorhakt over nieuwe steunmaatregelen. Dit weekeinde overlegt minister van Financiën Jan Kees de Jager met zijn Europese collega's over de kwestie.

Tientallen agenten gewond bij rellen Athene

Bij rellen rond het parlementsgebouw in de Griekse hoofdstad Athene zijn dinsdag 37 politieagenten gewond geraakt. Veertien relschoppers werden opgepakt, meldt de politie. Volgens de hulpdiensten liepen ook negen betogers verwondingen op.

De rellen braken uit tijdens een betoging van ongeveer twintigduizend mensen tegen voorgestelde drastische bezuinigingen en lastenverzwaringen die een bankroet van de Griekse staat moeten voorkomen. De oproerpolitie zette traangas en schrikgranaten in tegen groepen gemaskerde jongeren die agenten met van stoepen en gevels afgebroken stukken steen bekogelden.

Ook kiosken, zonneschermen van caféterrassen, een McDonald's en eetstalletjes moesten het ontgelden. Een satellietverbindingswagen bij het parlement werd in brand gestoken. Medewerkers van enkele dure hotels deelden mondmaskers uit aan gasten en hielpen hen met hun bagage langs de ongeregeldheden.

[Tour] Engelstalige ploeg Garmin-Cervélo

Garmin-Cervélo neemt met zeven Angelsaksische renners deel aan de Tour de France. Alleen de Noorse wereldkampioen Thor Hushovd en Litouws kampioen Ramunas Navardauskas hebben Engels niet als moedertaal. De Amerikaanse wielerploeg maakte vandaag zijn tourselectie bekend. Martijn Maaskant werd niet geselecteerd.

Teambaas Jonathan Vaughters stelt dat Garmin met deze selectie zowel in het klassement mee kan doen als kans maakt op etappezeges. Voor dat laatste zijn met name sprinter Tyler Farrar, met locomotief Julian Dean, en Hushovd de aangewezen personen. Ryder Hesjedal mag proberen zijn zevende plaats in de Tour van vorig jaar te verbeteren, terwijl ook Christian Vande Velde de Tour twee keer in de top tien afsloot.

Ook de jonge Amerikaan Tom Danielson, die een uitstekende Ronde van Zwitserland reed, is opgenomen in de tourselectie. Hij debuteert. Met David Millar en David Zabriskie heeft Garmin ook nog een aantal uitstekende tijdrijders in de ploeg.

[WBD] Azarenka laat Paszek kansloos

Victoria Azarenka is de laatste halvefinalist op Wimbledon bij de vrouwen. De Wit-Russin, als vierde geplaatst, klopte Tamira Paszek uit Oostenrijk met 6-3 en 6-1. Azarenka reikte nog nooit eerder tot de halve finale op een grandslamtoernooi. In de halve eindstrijd komt Azarenka Petra Kvitova tegen. De Tsjechische klopte Tsvetana Pironkova.

Paszek en Azarenka begonnen op Court 1 aan hun partij, maar toen de Oostenrijkse een zwaarbevochten eerste game had gewonnen, maakte regen de baan glad en werd het duel gestaakt. De organisatie nam vervolgens de unieke stap om de wedstrijd naar het Centre Court te verplaatsen. Daar moest Richard Krajicek, die aan een dubbelpartij in het veteranentoernooi bezig was, plaats maken.

De stap naar het overdekte Centre Court beviel Paszek niet goed. De kleine Oostenrijkse verloor de eerstvolgende vijf games voordat ze een manier vond om Azarenka pijn te doen. Op 5-3 brak Azarenka echter opnieuw en was de set voorbij. In het tweede bedrijf liep de nummer vijf van de wereld weer vlot uit naar een 3-0 voorsprong. Op die set won Paszek een game, maar Azarenka liet zich niet van de wijs brengen. Via een nieuwe break mocht ze op 5-1 serveren voor de wedstrijd en dat deed ze zonder problemen.

Treinverkeer ontregeld door noodweer

Treinreizigers hebben dinsdag in verschillende delen van het land te maken met vertragingen als gevolg van het noodweer. Blikseminslagen en bomen die het spoor versperren zorgen ervoor dat er vooral in het zuiden van het land op veel trajecten geen treinen kunnen rijden.

"Zoals voorspeld ondervinden wij momenteel veel hinder", zegt een woordvoerder van Prorail. Storingsploegen zijn 'met man en macht' aan het werk om de problemen te verhelpen. Door blikseminslagen rijden er tussen Amersfoort en Weesp, Weesp en Lelystad, Arnhem en Utrecht Centraal, Eindhoven, Tilburg en Breda geen treinen. Reizigers moeten rekening houden met een vertraging van meer dan een uur. Tussen Amsterdam Sloterdijk en Schiphol rijden om deze reden minder treinen, waardoor reizigers een halfuur tot een uur vertraging oplopen.

Versperringen op het spoor zijn er tussen Veenendaal Centrum en Rhenen en Boxtel en Vught. Ook hier loopt de vertraging op tot meer dan een uur.

Verder zorgt een defecte trein er tussen Zwolle en Emmen voor dat er geen treinverkeer mogelijk is en reizigers ruim een uur extra reistijd hebben. Tussen Den Bosch en Oss moeten reizigers eveneens rekening houden met ruim een uur vertraging, vanwege een defecte bovenleiding.

Prorail hoopt dat de problemen dinsdagnacht kunnen worden opgelost, zodat woensdag weer volgens de normale dienstregeling kan worden gereden.

Pony wil met tram aan circus ontsnappen

Een ontsnapte circuspony heeft tijdens zijn vlucht geprobeerd de tram te nemen in het Midden-Duitse Nordhausen. Dat meldde de politie.

De hengst wachtte volgens getuigen geduldig tussen de andere reizigers bij de halte, maar werd tijdens het instappen tegengehouden door de trambestuurder en enkele medereizigers.

Later werd duidelijk dat het lepe dier uit een circus ontsnapt was. Medewerkers van het circus waren toen al onderweg om de pony terug te halen.

Pony wil met tram aan circus ontsnappen
Pony wil met tram aan circus ontsnappen (Foto: ANP)

Twente wint met dubbele cijfers bij debuut Adriaanse

Co Adriaanse heeft zijn eerste wedstrijd als trainer van FC Twente met ruime cijfers gewonnen. De officieuze oefenwedstrijd tegen SC Markelo werd met 12-0 gewonnen.

Twente scoorde in beide helften zes keer. Andrej Rendla, Theodor Vogelsang, Ola John en Ninos Gouriye scoorden allen twee keer. Thilo Leugers, Steven Berghuis, Willem Janssen en Rasmus Bengtsson maakten de overige doelpunten. Eerder in deze voorbereiding won FC Twente oefenduels met Twenterand (6-0) en de Hengelose Selectie (10-0).

Eindhoven redt voetbalclub PSV

De gemeenteraad van Eindhoven heeft ingestemd met een lening van 49 miljoen euro waarvan de grond onder het PSV-stadion en trainingscomplex De Herdgang gekocht kan worden. 29 van de 43 raadsleden stemden in met de plannen die de financiële positie van PSV moeten verbeteren.

Coalitiepartij GroenLinks en enkele leden van de PvdA en de VVD stemden tegen de plannen. "We gebruiken deze zakelijke en solide overeenkomst om PSV tot maatregelen en transparantie over het huishoudboekje te dwingen," zei PvdA-fractievoorzitter Mieke Verhees die de stem voor een stem tegen het moderne voetbal noemde.

PSV zal 44 miljoen euro direct krijgen en daarna over tien jaar verspreid nog eens vijf miljoen. De Eindhovense club zal per jaar 2,3 miljoen erfpacht aan de gemeente betalen. Door de betaling van dit bedrag over een periode van veertig jaar loopt de gemeente slechts een gering financieel risico, terwijl de financieringslasten voor PSV stevig verminderd zullen gaan worden. Doordat ook grote sponsoren zoals Philips meewerken kan de club op jaarbasis ongeveer vier miljoen euro besparen.

Daarnaast heeft PSV door het aantrekken van onder meer een nieuwe shirtsponsor de inkomsten vergroot, terwijl aan de uitgavenkant naast een herfinanciering ook gewerkt is om in de operationele kosten te snijden. Zo zal er in de salarissen van de selectie gesneden moeten gaan worden, terwijl ook bij het ondersteunend personeel klappen zullen gaan vallen.

Twee kandidaten voor vervolgfilm 300

Zack Snyder maakte eerder dit jaar al bekend dat hij het te druk heeft met The Man of Steel en zal zodoende niet op de regisseurstoel zitten bij het vervolg op 300. Er gingen geruchten in de wandelgangen dat Guy Ritchie het project op zou pakken maar die zijn inmiddels alweer weggeëbt. Deadline heeft nu bekend gemaakt dat er twee nieuwe gegadigden zijn voorXerxes, namelijk Noam Murro of Jaume Collet-Serra.

Ook de titel Xerxes is inmiddels veranderd. Er circuleert nu een nieuwe werktitel voor de film, gebaseerd op het werk van Frank Miller, 300: Battle of Artemisia.

Murro maakte tot nu toe slechts 1 film, Smart People, met onder meer Dennis Quaid en Sarah Jessica Parker. De regisseur maakte echter vooral naam met spectaculaire commercials voor Halo. Ook wordt zijn naam genoemd in verband met Die Hard 5. Collet-Serra maakte onder andere Unknown met Liam Neeson en is momenteel bezig met twee films, Red Circle enHarker.

In de film krijgen we te zien hoe Xerxes aan zijn goddelijke status kwam, na de dood van zijn vader Darius, bij de slag bij Marathon (490 v.Chr.). Darius vertelt Xerxes dat de Grieken alleen door een godheid kunnen worden verslagen en zodoende besluit Xerxes daar wat aan te gaan doen.

De Slag bij Artemisium was een zeeslag tussen de Grieken en de Perzen in 480 v.Chr.. Artemisia was de enige vrouwelijke commandant van de Perzische koning Xerxes I. Als bondgenote van de Perzen nam ze ook deel aan de slag bij Salamis in datzelfde jaar. Vraag is dus of de titel een dubbele betekenis heeft. Hoe dan ook, we kunnen ons weer klaar maken voor een stevig stuk visueel geweld in de 300 stijl. Snyder's bemoeienis met de film is niet opgehouden sinds hij in Metropolis is. Hij zal de film produceren en was eveneens verantwoordelijk voor het script van de film. En dat belooft veel goeds.

Stuntman bijna gescalpeerd op set van The Avengers

Op de set van Joss Whedon’s The Avengers vond afgelopen vrijdag een heftig schrikmoment plaats. Bij het oefenen van een stunt werd een stuntman bijna gescalpeerd.

Stuntman Jeremy Fitzgerald is geen nieuwkomer in het vak. Zijn CV vermeldt zo'n 100 films waaronder Sin City, Live Free or Die Hard en Spider-Man 3. Fitzgerald was bezig met voorbereidingen voor een stunt waarbij hij van zo'n 9 meter hoogte uit een gebouw zou vallen. Dat ging echter niet helemaal goed en de ongelukkige stuntman landde met zijn hoofd op een baksteen. Fitzgerald raakte bij het ongeluk een stuk van zijn hoofdhuid kwijt. (foto - bron TMZ)

De stuntman kon ter plekke worden behandeld en ging daarna verder met het oefenen van de stunt. The Avengers is wederom een Marvel film met een ijzersterke cast met onder andere Robert Downey Jr., Chris Hemsworth, Chris Evans, Jeremy Renner, Mark Ruffalo, Scarlett Johansson, Samuel L. Jackson, Cobie Smulders en Stellan Skarsgård. De film draait vanaf 3 mei 2012 in de Nederlandse bioscopen.

Amerikaanse vrouwen verslaan Noord-Korea

De Amerikaanse dames hebben hun eerste wedstrijd op het wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen gewonnen. De titelkandidaat won met 2-0.

De tweevoudig kampioen domineerde zoals verwacht het duel, maar de Aziaten slaagden erin met 0-0 de rust in te gaan. In de 54e minuut kwam de VS uiteindelijk op voorsprong na een doelpunt van Lauren Cheney. Een kwartier voor tijd bracht Rachel Buehler de stand op 2-0.

Mede door gestuntel van de Noord-Koreaanse doelvrouw kreeg Amerika nog enkele kansen, maar deze werden niet benut. Omdat een doelpunt in blessuretijd werd afgekeurd bleef de stand 2-0. In dezelfde poule won eerder vandaag Zweden met 1-0 van Colombia.

Opa betrapt op seks met hond

Een grootvader uit Florida is aangeklaagd wegens misbruik van dieren nadat zijn kleinzoon hem naakt aantrof terwijl hij probeerde een hond aan te randen.

De 54-jarige Eugene Hickman was betrapt terwijl hij op de 3-jarige hond van het gezin zat. Hij heeft bekend dat hij die intentie ook had, maar hij kon zijn penis er niet in kwijt.

De opa heeft in elk geval gezegd dat hij het niet meer zal doen. De hond is overgedragen aan de dierenbescherming.

Portugal wil zeer streng bezuinigingen

De nieuwe coalitieregering van Portugal wil bezuinigingsmaatregelen doorvoeren die strenger zijn dan de maatregelen die door internationale kredietverstrekkers worden geëist in ruil voor noodleningen ter waarde van 78 miljard euro. Op deze manier wil de regering het 'internationale vertrouwen' in de Portugese economie herstellen, aldus het beleidsprogramma van de regering.

Het Zuid-Europese land gaat gebukt onder een torenhoge schuldenlast en verkeerde eerder dit jaar nog op het randje van een bankroet. Het leidde tot de val van de vorige, linkse regering.

Een van de maatregelen van de nieuwe centrumrechtse regering is het verplaatsen van officiële vrije dagen om extra lange weekeinden te voorkomen. Dit moet de arbeidsproductiviteit ten goede komen. Nu is het nog zo dat veel mensen in het geval van een officiële vrije dag op donderdag ook de vrijdag vrijaf nemen.

Tevens wordt een streep getrokken door plannen voor de aanleg van een hogesnelheidslijn naar Spanje en wordt er gesnoeid in sociale voorzieningen. De btw wordt verhoogd. Ook wordt een poging ondernemen het aantal ambtenaren te verminderen. De nationale luchtvaartmaatschappij TAP Air Portugal wordt geprivatiseerd, evenals diverse nutsbedrijven. Daarnaast verdwijnt een van de twee publieke televisiekanalen.

Guus Meeuwis ligt niet meer wakker van gewicht

Guus Meeuwis maakt zich niet meer zo druk om zijn uiterlijk. De 39-jarige zanger, die aan het begin van zijn carrière naar eigen zeggen vaak werd afgeschilderd als 'die dikke jongen met bril', zit goed in zijn vel. "Het is niet meer zo'n issue", vertelt Guus aan Grazia over zijn voorkomen.

"Ik heb aanleg om zwaarder te worden. Mijn gewicht gaat op en neer", legt de zanger uit in een interview met het blad. "De laatste vier jaar ben ik behoorlijk aan het sporten. Ik tennis en loop hard. Zo houd ik mijn gewicht redelijk op peil. Als ik dat niet zou doen, ben ik zo zes kilo zwaarder."

Een paar kilootjes kwijtraken is volgens Meeuwis niet het enige pluspunt van beweging. "Het voordeel is dat ik van sporten ook fitter ben geworden, in mijn lijf én in mijn hoofd. Dat vind ik misschien nog wel belangrijker dan die kilo's."

Streven naar een strak lijf doet de Brabander niet. "Ik hou van het goede leven: lekker eten en drinken. Het zal me nooit lukken om maar 75 kilo te wegen. Dat past ook niet bij me." Een wasbordje is dan ook niet aan Meeuwis besteed. "Een sixpack koop ik wel gewoon voor in de koelkast."


Guus Meeuwis ligt niet meer wakker van gewicht (Foto: Novum)

Verburg neemt afscheid als Kamerlid

Gerda Verburg heeft dinsdag afscheid genomen van de Tweede Kamer. De CDA'er wordt de nieuwe permanente vertegenwoordiger van Nederland bij wereldvoedselorganisatie FAO in Rome.

In een afscheidsbrief die werd voorgelezen door Kamervoorzitter Gerdi Verbeet (PvdA) riep Verburg haar collega's op om minder ontvankelijk te zijn voor 'incidentenpolitiek'. "De waan van de dag bestaat morgen niet meer." Ook zouden de Kamerleden vooral debatten op hoofdlijnen moeten voeren, zonder 'detailgeneuzel'.

De CDA-politica was dertien jaar actief op het Binnenhof. Van 1998 tot 2007 was ze Kamerlid, daarna werd ze in het vierde kabinet-Balkenende minister van Landbouw. Vorig jaar keerde ze terug in de Tweede Kamer.

Verbeet roemde 53-jarige Verburg als doorzetter en als Kamerlid dat op een groot aantal dossiers blijvend een stempel wist te drukken.

Toezichthouders Inholland stappen op

De twee nog overgebleven toezichthouders van Inholland stappen vrijdag op. Dat maakte staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) dinsdag bekend tijdens een overleg in de Tweede Kamer over de hogeschool.

De raad van toezicht zou zich verzetten tegen de afspraak om te veel gedeclareerd geld terug te halen bij de ex-bestuurders, schreef De Telegraaf vorige week op basis van documenten die de krant in bezit kreeg. Uit die documenten zou blijken dat ze de huisadvocaat hebben gevraagd of aan terugvordering 'te ontkomen' is.

Hoewel er in de officiële besluitvorming van de hogeschool geen sprake is van obstructie door de toezichthouders, noemt Zijlstra de beeldvorming 'ongelukkig'. Hij heeft een gesprek met hen gehad en kondigde aan dat zij per 1 juli opstappen. "Dit kan van geen kant."

Het tweetal was overgebleven nadat begin dit jaar de raad van toezicht was opgestapt vanwege het declaratieschandaal bij Inholland. Zijlstra kondigde dinsdag aan dat inmiddels een nieuwe voorzitter van de raad is begonnen. Met het vertrek van de twee kan nu een 'volledige streep' door het verleden worden gezet.

Bestuursleden van de hogeschool hebben van 2006 tot en met vorig jaar in totaal 360 duizend euro opgestreken dat eigenlijk was bedoeld voor het onderwijs. Het geld werd besteed aan extra salarissen, vergoedingen en leaseauto's.

De hogeschool onderzoekt momenteel hoe het geld kan worden teruggevorderd.

Christine Lagarde eerste vrouw aan hoofd van IMF

De Franse minister van financiën Christine Lagarde is dinsdag gekozen tot nieuwe baas van het Internationaal Monetair Fonds. Zij is de eerste vrouw aan het hoofd van het IMF.

Lagarde won de steun van Europa, China, Rusland en de Verenigde Staten, die samen de meerderheid van stemmen hebben in het IMF-bestuur. De Amerikaanse minister van financiën Timothy Geithner schaarde zich eerder dinsdag achter de kandidatuur van haar Lagarde met een verklaring waarin hij stelde dat haar 'uitzonderlijke talent en brede ervaring' van onschatbare waarde kunnen zijn in de kritieke fase waarin de wereldeconomie en het IMF momenteel verkeren.

Europa kampt met een schuldencrisis en opkomende landen willen een grotere stem in het IMF. De reputatie van de organisatie liep een deuk op door de arrestatie van Lagardes voorganger, Dominique Strauss-Kahn, die vorige maand aftrad na te zijn beschuldigd van aanranding van een kamermeisje in een hotel in New York.

De uitverkiezing van Lagarde zal naar verwachting kritiek uitlokken van ontwikkelingslanden. Volgens een ongeschreven regel na de Tweede Wereldoorlog wordt het IMF altijd geleid door een Europeaan en de zusterorganisatie van het IMF, de Wereldbank, door een Amerikaan. De VS benoemen ook altijd de tweede man bij het IMF. Ontwikkelingslanden willen dat er ook eens naar andere kandidaten wordt gekeken, maar Agustin Carstens, de Mexicaanse rivaal van Lagarde voor de IMF-post, kreeg ook van ontwikkelingslanden weinig steun.


Christine Lagarde eerste vrouw aan hoofd van IMF (Foto: Novum)

'Dronken Nederlander reed op Ibiza bejaarde dood'

De Spaanse politie heeft op het vakantie-eiland Ibiza een 39-jarige Nederlander aangehouden. Hij wordt ervan verdacht onder invloed van alcohol zondag een aanrijding te hebben veroorzaakt waardoor een 71-jarige Spanjaard om het leven kwam. Dat meldt de lokale krant El Diario de Ibiza.

De Nederlander zat met drie anderen in een auto toen hij zondagavond de Spanjaard nabij de plaats Sant Antoni aanreed. De man overleed enkele uren later in een ziekenhuis aan zijn verwondingen. Zijn auto was door de klap compleet verwoest, schrijft de krant. De Nederlander werd direct aangehouden, waarna bleek dat hij had gedronken.

Noodweer teistert Nederland

Het voorspelde noodweer dat Nederland dinsdag aan zou doen, is gearriveerd. Uit Eindhoven komen meldingen binnen van hagelstenen van anderhalf tot tweeënhalve centimeter doorsnee. Lokaal valt er op veel plaatsen ruim dertig millimeter regen per uur en er worden windstoten gemeten van tachtig kilometer per uur.

Ook zijn er veel bliksemschichten en is er veel gedonder te horen. "Er zijn veel ontladingen", vertelt een woordvoerder van weeronline.nl dinsdagavond.

Het noodweer doet zich rond 20.30 uur voor in de lijn onder Amsterdam, Utrecht en Eindhoven. Daar zal het noodweer een groot deel van de avond naar verwachting voortduren. Het noorden krijgt er vanaf ongeveer 22.00 uur mee te maken.


Noodweer teistert Nederland (Foto: Novum)

Drenthe toch welwillend tegenover Benfica

Vorige week zei Royston Drenthe nog dat hij zich gewoon bij Real Madrid zal melden, nu zegt zijn zaakwaarnemer dat een stap naar Benfica wel goed klinkt voor hem.

De zaakwaarnemer van Drenthe, Sigi Lens, heeft dit vandaag gezegd. In gesprek met Abola zei Lens: "Het is duidelijk dat Benfica hem mooi lijkt. Het is een goed team en de Portugese competitie is erg sterk. Het is een club die voetballers echt aanspreekt."

Drenthe moet echter nog wel zijn toekomst overwegen na een uitleenperiode bij Hercules Alicante. De overeenkomst met die club eindigt over twee dagen.

"Er zijn nog steeds twee maanden te gaan in de transferperiode. Veel clubs hebben naar hem gevraagd, maar er is nog niks concreet", legt Lens uit. "Madrid heeft ook nog niks aangegeven en dus verwacht ik dat Drenthe in het voorseizoen in het team zit." Drenthe kwam in 2007 over van Feyenoord, maar heeft zich nog niet kunnen bewijzen bij Real Madrid.

LeapPad, de tablet voor kinderen

Tablets worden steeds populairder en door steeds meer mensen gebruikt. De meeste zijn echter gericht op volwassenen en de dure hardware is niet echt geschikt voor kinderen. LeapFrog komt daarom met de LeapPad Explorer, een tablet speciaal gericht op kinderen van vier tot negen.

De LeapPad komt in groen en roze, krijgt een 5"-touchscreen met een 480x272 resolutie. Er zit 2GB aan opslaggeheugen in en een 400Mhz processor. Kinderen kunnen foto's maken en bewerken en video opnemen. De besturing voor apps en games (allemaal educatief verantwoord uiteraard) kan, naast het touchscreen, ook met de motionsensors. De LeapPad Explorer komt in augustus uit in Amerika voor een prijs van $100,- (ongeveer €70,-), een Europese release is nog niet aangekondigd.

Joodse organisaties teleurgesteld over slachtverbod

Joodse organisaties reageren teleurgesteld op het dinsdag door de Tweede Kamer aangenomen verbod op onverdoofde rituele slacht. Ook de drie christelijke fracties in de Kamer betreuren het dat de initiatiefwet van de Partij voor de Dieren werd aangenomen.

Het verbod is voor het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap, de Joodse Gemeente Amsterdam en het Centraal Joods Overleg 'onacceptabel', zo laten zij weten. Ze vinden het een 'inbreuk op de grondwettelijke vrijheid van godsdienst'. De uitzondering op het verbod als wordt aangetoond dat slachtmethode geen extra dierenleed veroorzaakt stelt hen niet gerust. Onduidelijk is namelijk hoe dit moet worden vastgesteld.

De drie christelijke partijen, die tegen het verbod stemden, zijn ook teleurgesteld. Volgens CDA-Kamerlid Mirjam Sterk is 'de vrijheid van liberalen dus geen vrijheid voor minderheden'.

SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij spreekt van een 'triest moment'. Volgens ChristenUnie-leider Arie Slob heeft de PVV, dat met uitzondering van Wim Kortenoeven voor het verbod stemde, 'het recht verspeeld om een beroep te doen op de joods-christelijke traditie van ons land'.

Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren is dolblij met de brede steun die haar initiatiefwet kreeg. Een 'doorbraak van jewelste' noemt ze het op Twitter.

Onderzoek naar hulpverlening brand Nieuwegein

Burgemeester van Nieuwegein Frans Backhuijs laat onderzoeken wat er voor en tijdens de brand maandag in een zorgcentrum in de gemeente is gebeurd. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een extern onderzoeksbureau. Dat meldt de gemeente Nieuwegein. Een woordvoerder van de brandweer omschreef de situatie tijdens de hulpverlening als 'hectisch'.

Bij het onderzoek, dat de gemeente samen met de Utrechtse brandweer laat uitvoeren, wordt gekeken naar het 'verloop van de processen voor en tijdens de brand'. Naast dit onderzoek loopt er ook een politieonderzoek en een onderzoek van de arbeidsinspectie naar de brand.

Na de brand in zorgcentrum De Geinsche Hof in Nieuwegein maandag kwamen negen bewoners op de intensive care terecht. Ze kampen met inhalatietrauma door het inademen van rook. De eerste 24 tot 48 uur zijn in dit soort gevallen beslissend voor het leven van de slachtoffers, meldde de gemeente maandag. Van de negen verkeerden er dinsdagmiddag nog drie in kritieke toestand.

In totaal werden maandag ongeveer vijftig lichtgewonden naar verschillende ziekenhuizen gebracht. Dinsdagochtend lagen er nog 22 van in het ziekenhuis. In de loop van de dag is gebleken dat de helft kan worden ontslagen. In totaal zijn er nog elf slachtoffers die voorlopig opgenomen moeten blijven, aldus de gemeente.

De brand brak maandag rond 08.00 uur uit op het dak van het zorgcentrum aan de Vuurscheschans. De brand ontstond bij renovatiewerkzaamheden. Het vuur en de rook bereikten uiteindelijk drie afdelingen. Het duurde tot halverwege de middag voordat de brandweer het sein brand meester kon geven.

Hulpdiensten rukten met groot materieel uit. In het zorgcentrum wonen mensen die lichamelijke zorg nodig hebben en ouderen met geestelijke beperkingen. Doordat de personen in het centrum hulpbehoevend zijn, was de evacuatie een omvangrijke operatie.

Het zorgcentrum is volgens de gemeente zeker nog twee maanden niet bewoonbaar. De circa 150 geëvacueerde bewoners worden elders ondergebracht.

[WBD] Kvitova naar halve finale

Petra Kvitova heeft de halve finales op Wimbledon bereikt. De als achtste geplaatste Tsjechische versloeg Tsvetana Pironkova met 6-3, 6-7 en 6-2.

Pironkova, vorig jaar halve finaliste in Londen, werd constant onder druk gezet door Kvitova die met kiezelharde services en groundstrokes indruk maakte. De Tsjechische had de klus ook in twee sets kunnen klaren, maar ze verspeelde in de tiebreak een voorsprong van 4-1. In de derde set brak ze Pironkova vroeg en dat was bepalend voor de partij.

'Wijnaldum van Feyenoord naar PSV'

PSV en Feyenoord zijn dichtbij een akkoord inzake de transfer van Georginio Wijnaldum naar Eindhoven. Dit hebben de club-watchers van Voetbal International, Thijs Slegers (PSV) en Martijn Krabbendam (Feyenoord), zojuist via Twitter gemeld.

Daarnaast liet Slegers, die PSV op de voet volgt, ook nog weten dat Feyenooord naar alle waarschijnlijkheid morgen meer uitsluitsel zal geven.

Voor PSV betekent dit mogelijk de derde versterking binnen een week. De Eindhovenaren zijn namelijk ook al in een vergevorderd stadium met Dries Mertens en Kevin Strootman, die van FC Utrecht afkomstig zijn en komend seizoen mogelijk in Eindhoven zullen spelen.

Champions Trophy stilgelegd, stadion ontruimd

De organisatie van de Champions Trophy in Amstelveen heeft besloten de wedstrijden vanwege het naderende noodweer stil te leggen. Inmiddels is het Wagenerstadion ontruimd.

De Nederlandse hockeyvrouwen speelden eerder vandaag onder tropische omstandigheden. Er was een hoge luchtvochtigheid en het kwik was rond de 30 graden. Nederland speelde gelijk tegen Nieuw-Zeeland maar was al zeker van de volgende ronde.

Eve Online-protest kost gamestudio geld

Gelekte geheime documenten kunnen gamestudio CCP Games meer dan een miljoen dollar kosten. In de documenten staan de microtransactieplannen voor de online game Eve Online vermeld. Meer dan vijfduizend spelers hebben uit protest hun abonnement op de game opgezegd om de plannen van CCP Games te dwarsbomen. Dat schrijft gamevakblad Develop.

Uit de gelekte documenten zou blijken dat CCP Games in de toekomst geld wil verdienen aan de verkoop van spelvoorwerpen. Dit schoot veel gamers in het verkeerde keelgat. Ze betalen immers al vijftien dollar of euro per maand om te kunnen spelen. Daarnaast zouden microtransacties de economie van de spelwereld, een belangrijk onderdeel van de online game, verstoren.

Naast het opzeggen van abonnementen worden er ook demonstraties in de spelwereld gehouden. Zo vliegen spelers in grote groepen om belangrijke locaties aan te vallen. Deze week gaat het Council of Stellar Management, een bestuur bestaand uit de directie van de gamestudio en enkele vooraanstaande spelers, in overleg.

In een reactie op de website laat een woordvoerder van CCP Games weten dat de toevoeging van microtransacties een logische stap voor Eve Online is. De hoge prijzen van de virtuele goederen zouden volgens de woordvoerder kopers exclusiviteit bieden.


Eve Online-protest kost gamestudio geld

[Tour] Posthuma definitief in Leopard-ploeg

Joost Posthuma start zaterdag in zijn vijfde Tour de France. De 30-jarige renner uit Hengelo werd door zijn ploeg Leopard-Trek geselecteerd voor La Grande Boucle. Tom Stamsnijder reed de Giro voor Leopard en is niet geselecteerd voor de Tour. De Luxemburgse formatie heeft met Andy Schleck een van de favorieten voor de eindzege in huis.

De Luxemburger wordt verder bijgestaan door broer Fränk, Fabian Cancellara, Jakob Fuglsang, Maxime Monfort, Stuart O'Grady, Jens Voigt en Linus Gerdemann. Vorig jaar strandde Andy op 39 seconden van Alberto Contador op de tweede plaats.

In totaal doen er twaalf Nederlanders mee aan de Tour. Behalve Posthuma zijn dat Raborenners Robert Gesink, Lars Boom, Laurens ten Dam, Bauke Mollema en Maarten Tjallingii, de voor Quick-Step rijdende Addy Engels en Niki Terpstra, en vier man van Vacansoleil. Die andere Nederlandse formatie stuurt Wout Poels, Johnny Hoogerland, Lieuwe Westra en Rob Ruijgh naar de start in de Vendée.

De Tour de France begint zaterdag met een rit in lijn die begint op de beruchte Passage du Gois. Een dag later staat de ploegentijdrit op het programma. Drie weken later finisht de Tour traditiegetrouw op de Champs Élysées in Parijs.

Kamer dwingt minister tot homovoorlichting

Het kabinet moet alsnog voorlichting over homoseksualiteit op alle scholen verplichten. De Tweede Kamer heeft daar dinsdag bij minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) nogmaals op aangedrongen.

De Kamer riep het kabinet in 2009 al per motie op om homovoorlichting te verplichten. Maar volgens Boris van der Ham (D66) weigert de minister deze motie uit te voeren. Er zou al genoeg gebeuren op het gebied van voorlichting. Van der Ham wil juist de scholen aanpakken die nu niets doen.

Daarom diende hij opnieuw een motie in die het kabinet opriep om de vorige motie 'onverwijld' uit te voeren. Die motie werd ook aangenomen. Gebrekkige voorlichting leidt tot onbegrip, discriminatie, sociale uitsluiting en geweld, vindt een meerderheid van de Kamer.

Prostitutieschandaal bij Mexicaans voetbalteam

Daags na de winst in de Gold Cup is het voetbalteam van Mexico in opspraak geraakt. Liefst acht spelers zijn verwikkeld in een prostitutieschandaal. Zeven van hen zijn naar huis gestuurd vlak vóór de Copa America. Dit heeft personeelsdirecteur Hector Gonzalez van de Mexicaanse voetbalbond bevestigd.

Néstor Vidrio, Jonathan dos Santos, Marco Fabián, Jorge Hernández, Javier Cortés, David Cabrera en Nestor Calderon zijn verwikkeld in een prostitutieschandaal en zijn weggestuurd. Israel Jiménez wordt niet weggestuurd.

Het schandaal kwam aan het licht nadat bleek dat sommige spelers bestolen waren in een Zuid-Amerikaans hotel. Naast het vertrek uit de ploeg krijgen alle acht de spelers nog een flinke geldboete van de Mexicaanse bond.

De speler die nog de meeste problemen tegemoet kan zien, is Jonathan dos Santos. De speler van Barcelona B was in het verleden al betrokken bij schandalen rondom het Mexicaanse nationale team.

Activision deelt COD-DLC uit

Het warme weer is naar de bol gestegen van Activision want ze geven maar liefst tien codes van Call of Duty: Black Ops - Annihilation-DLC hier weg op FOK!games. Het enige wat je moet doen is het onderstaande in een reactie te zetten zonder de quote tekens. De eerste tien correcte reacties kunnen later vandaag of morgen een Xbox 360-code ontvangen in hun PM-box.

"Ik wil een hamburger en milkshake in hangar 18"

Man (20) komt om bij zwempartij in meer

Een 20-jarige man uit Etten is dinsdag omgekomen in het Slootermeer bij de Gelderse plaats. De man was in het water gedoken, maar kwam niet meer boven, waarna zijn vrienden hem gingen zoeken en alarm sloegen. Dat meldt de politie.

De vermissing van de man werd rond 13.30 uur gemeld bij de hulpdiensten. Duikers van de brandweer vonden het stoffelijk overschot van de man na enige tijd zoeken. Voor de zoektocht waren alle zwemmers uit een deel van het meer gehaald. De doodsoorzaak van de 20-jarige wordt nog onderzocht.

Details van Summer of Arcade

De zomer staat dit jaar weer bol van arcade-actie in de Summer of Arcade op de Xbox 360. Deze actie die jaarlijks gehouden wordt brengt ons enkele nieuwe titels in een korte periode. Daarnaast kan je nog een extra game krijgen als je alle vijf de arcade-games aanschaft.

De onderstaande games zijn beschikbaar als Summer of Arcade-titel en koop je ze alle vijf dan krijg je Crimson Alliance er gratis bij. Deze laatste zal normaliter 1200 MSP kosten en komt 7 september uit.

  • 20 juli - Bastion - 1200 MSP
  • 27 juli - From Dust - 1200 MSP
  • 3 augustus - Insanely Twisted Shadow Planet - 1200 MSP
  • 10 augustus - Fruit Ninja Kinect - 800 MSP
  • 17 augustus - Toy Soldiers: Cold War - 1200 MSP

De eerste game die uitkomt in dit lijstje, Bastion, heeft zeven awards gewonnen op de afgelopen E3. De game is onder andere de beste 'downloadbare game', 'meest originele game' en 'game van de show'. In de game zal je als 'The Kid' een nieuw leven moeten gaan opbouwen na een catastrofale ramp. Bastion zal ook later dit jaar uitkomen voor de PC.

Dolfinarium moet gegevens Morgan vrijgeven

Het Dolfinarium in Harderwijk moet de medische gegevens van orka Morgan vrijgeven. Vervolgens moet uit onafhankelijk onderzoek duidelijk worden of het dier in zee kan worden teruggeplaatst. Een Kamermeerderheid schaarde zich dinsdag achter een voorstel hiertoe van de Partij voor de Dieren.

Morgan werd een jaar geleden in de Waddenzee aangetroffen en verblijft sindsdien in het Dolfinarium in Harderwijk. In december oordeelden wetenschappers dat de jonge orka niet teruggeplaatst kan worden omdat het dier alleen goede overlevingskansen heeft als ze met haar familie wordt herenigd.

Dierenactivisten vroegen vervolgens om de medische gegevens, maar het Dolfinarium weigerde die te geven. De activisten, verenigd in de Orka Coalitie, waren kwaad over de aanbeveling en vinden dat het Dolfinarium kiest voor commerciële belangen. Twee van de zeven wetenschappers zouden niet onafhankelijk zijn.

De Tweede Kamer oordeelt nu dat het Dolfinarium de gegevens alsnog openbaar moet maken, zodat opnieuw gekeken kan worden naar een mogelijke terugkeer in zee. Een ander plan van de Partij voor de Dieren om ervoor te zorgen dat Morgan haar leven niet in een amusementspark hoeft te slijten behaalde geen Kamermeerderheid.

Alcoholbezit onder de 16 strafbaar

Jongeren onder de 16 die op straat rondlopen met alcohol, worden strafbaar. De Tweede Kamer is dinsdag akkoord gegaan met een amendement dat de nieuwe drankwet wijzigt.

Over het voorstel is lang gedebatteerd. Uiteindelijk is besloten dat jongeren onder de 16 jaar niet strafbaar zijn als zij alcohol willen kopen in supermarkten en slijterijen, dan zijn alleen de verkopers strafbaar. Eenmaal buiten, is de tiener wel weer strafbaar. In cafés zijn zowel de ondernemer als de jongere strafbaar.

De Kamer stemde dinsdag alleen over de amendementen. Donderdag wordt over het wetsvoorstel gestemd.

[WBD] Sharapova walst over Chibulkova heen

Maria Sharapova is eenvoudig doorgedrongen tot de laatste vier van Wimbledon. De Russin klopte de Slowaakse Dominika Chibulkova eenvoudig met 6-1 en 6-1. In de halve finale moet Sharapova het opnemen tegen Sabine Lisicki die eerder vandaag Marion Bartoli in drie sets klopte.

Sharapova ging furieus van start en hield de hele eerste set onder het dichte dak van het Centre Court een hoog niveau vast. De Russin serveerde sterk en scoorde veelvuldig winners. Ze liet de veel kleinere Chibulkova veel lopen, waarna ze het door de goede spreiding goed af kon maken. Sharapova ging in de tweede set verder waar ze gebleven was en gaf de Slowaakse geen kans om terug te keren in de partij, zoals Chibulkova gisteren tegen Caroline Wozniacki wel kon doen. Na een uur spelen betekende een fout van Chibulkova het einde van de partij.

'Spelcomputerfabrikanten denken te ouderwets'

Fabrikanten van spelcomputers staan niet open voor nieuwe verdienmodellen in de game-industrie. De strategie van Nintendo is achterhaald, Microsoft houdt nors vast aan oude successen en alleen Sony verwelkomt free-to-playspellen. Dat schrijft de website Gamesindustry op basis van uitspraken van consultant Rick Gibson van Games Investor Consulting.

Gibson betreurt de geslotenheid van de fabrikanten. Hij ziet het niet omarmen van free-to-play als een gemiste kans. Hiermee wordt namelijk wel degelijk geld verdiend. "Op de pc praat je over gemiddeld twintig tot dertig dollar per betalende gebruiker, maar om de een of andere reden worden deze verdienmodellen niet voldoende gebruikt op spelcomputers", zei hij dinsdag tijdens een conferentie in Newcastle.

Met Playstation Home, enkele gratis massively multiplayer online games en het schietspel Dust 514 staat Sony volgens Gibson aan de wieg van een nieuw tijdperk. Consumenten kunnen straks gratis gamen op de PlayStation 3 en pas betalen wanneer ze iets extra's willen. "Wij denken dat deze microtransacties steeds interessanter worden voor een grotere groep mensen", aldus Gibson.

Op de pc verkiezen steeds meer online games het free-to-playverdienmodel boven de verkoop van abonnementen of de losse winkelverkoop. Online rollenspellen als Champions Online, The Lord of the Rings Online en het schietspel Team Fortress 2 zijn gratis te spelen. Spelers kunnen tegen betaling virtuele kledingstukken, extra gebieden of virtuele valuta kopen en op die manier meer uit het spel halen.


'Spelcomputerfabrikanten denken te ouderwets' (Foto: Novum)

Pinguïns zijn enorme aandachttrekkers

Zie hem eens lopen door dat mulle zand. Met die platte poten van hem. Totaal gedesoriënteerd scharrelt hij wat rond bij een achtergelaten picknickmand. Bijt zijn snavel stuk op een leeg blikje cola. Een vreemde gewaarwording is het. Een keizerpinguïn op het strand. Je denkt vrijwel meteen dat er dan iets niet klopt. Alsof je een labrador tussen twee portiekflats achter een koolmees aan ziet vliegen. Dat idee. De beelden van de eenzaam waggelende pinguïn op de zanderige oever van Nieuw-Zeeland gaan de hele wereld over. Happy Feet noemen ze hem.

Wolter Kroes maakt werk van Duitse doorbraak

Wolter Kroes zou dolgraag willen doorbreken in het buitenland. De 42-jarige zanger ziet vooral succes in de Duitstalige landen wel zitten. Om dat waar te maken reist hij dinsdag af naar Duitsland om met Ralf Rudnik, een van de grootste producenten van het land, te praten.

"Hij was drie jaar geleden medeverantwoordelijk voor het succes van mijn nummer 1-hit Viva Hollandia", zegt Kroes dinsdag in De Telegraaf. "Ralf heeft nog diverse hits op de plank liggen die nog niet zijn uitgebracht. Daarom wil hij nu met mij praten. Blijkbaar zijn zij nu klaar voor mijn komst."

Kroes zegt altijd op zoek te zijn naar nieuw avontuur en nieuwe uitdagingen. "Duitsland heeft een geweldig publiek waarvoor ik graag zou optreden. En een single en eventueel album zou fantastisch zijn", droomt hij.

Toch zal hij bij succes Nederland zeker niet vergeten. "Hier heb ik mijn eigen fans en mijn gezin natuurlijk. Je moet een Zaanse zanger niet ontwortelen he?"


Wolter Kroes maakt werk van Duitse doorbraak (Foto: Novum)

Filmfonds verdeelt 1,2 miljoen over drie projecten

Het Nederlands Filmfonds geeft bijna 1,2 miljoen euro aan drie filmprojecten. Eén van de projecten is van regisseur Frans Weisz. Hij krijgt vier ton voor zijn kinderfilm Finn.

De nieuwe film van Weisz gaat over de 9-jarige Finn. Zijn moeder is bij zijn geboorte overleden. Hij krijgt bezoek van een vreemdeling die hem laat kennismaken met muziek. Hij mag van zijn vader niet op vioolles, maar dat doet hij toch. Dan blijkt zijn moeder ook een bijzondere band te hebben gehad met het instrument.

De tweede film die steun krijgt van het filmfonds is Atomium van Norbert ter Hall. Hij regisseerde afleveringen van de tv-serie A'dam - E.V.A. en krijgt 450 duizend euro voor zijn film over Europeanen die samenkomen in de EU-hoofdstad Brussel.

Het derde filmproject is De Groeten! (van Mike) van regisseur Maria Peters. Zij maakte eerder Kruimeltje en Sonny Boy. De kinderfilm gaat over een jongetje van 10 dat wordt ontslagen uit het ziekenhuis, maar zijn moeder komt hem maar niet ophalen.


Filmfonds verdeelt 1,2 miljoen over drie projecten (Foto: Novum)

Recordaantal bruinvissen in Oosterschelde

In de Oosterschelde is afgelopen weekend een recordaantal van 61 bruinvissen geteld. Dat meldt het Wereld Natuur Fonds (WNF), dat samen met Stichting Rugvin dit weekend de telling hield.

Bij tellingen in 2009 en 2010 van beide organisaties werden respectievelijk 37 en 15 bruinvissen waargenomen. In 2010 was het weer echter vrij ruw. De bruinvissen konden zich vermoedelijk makkelijk schuilhouden achter de golven.

Ruim veertig vrijwilligers van de beide organisaties spotten de vissen dit weekend vanaf negen boten. Van de 61 bruinvissen waren er minimaal vier paren, bestaande uit een moeder en een kalf. Dit wijst erop dat de bruinvissen zich in de Oosterschelde voortplanten, aldus het WNF. Ook tijdens twee vorige tellingen werden jonge dieren waargenomen.

De Oosterschelde stond vroeger in een open verbinding met de Noordzee, waardoor zeehonden, walvisachtigen en vissen er met het grootste gemak in en uit zwommen. In de jaren zeventig en tachtig werden er echter langs de Nederlandse kust, en dus ook in de Oosterschelde, nauwelijks bruinvissen gezien.

In 1986 was de bouw van de Oosterscheldekering echter klaar. Sinds de jaren negentig werden vervolgens weer bruinvissen in de zeearm gezien. Het vermoeden is dat de dieren af en toe achter de vis aan door de gaten van de kering naar binnen zijn gezwommen. "Wat deze groep uniek maakt, is dat zij het hele jaar in dit gebied verblijven. Bruinvissen langs onze kust trekken namelijk in de zomermaanden naar noordelijker wateren", aldus WNF.

Een bruinvis is een walvis- of dolfijnachtige, die maximaal 1,80 meter lang en zestig kilo zwaar wordt. Bruinvissen komen vooral voor in de open zee, in ondiep water van maximaal tweehonderd meter diep en een temperatuur van onder de 17 graden. In de zeventiende eeuw werden bruinvissen overigens waargenomen in de grachten van Amsterdam.

Vermiste vrouw in Spanje nog steeds niet gevonden

De Nederlandse vrouw die sinds anderhalve week vermist wordt aan de Spaanse zuidkust is nog steeds niet gevonden. Een zoektocht met speurhonden en een helikopter heeft maandag niets opgeleverd. Wel kan dinsdag het laatste signaal van haar mobiele telefoon getraceerd worden. Er is een stichting opgericht om de zoektocht te helpen financieren.

Voor het uitpeilen van het gsm-signaal van de telefoon moet toestemming gegeven worden door een Spaanse rechter. Die toestemming werd maandag gegeven, maar het lukte niet het signaal in kaart te brengen. De familie gaat ondertussen steeds meer uit van een misdrijf. "Maar we blijven hoop koesteren dat mijn moeder wordt gevonden", laat de zoon van de vrouw weten.

Het laatste contact dat de 48-jarige Limburgse had met haar familie dateert van 16 juni. Toen heeft ze met haar kinderen ge-sms't. Een dag later zou ze volgens de familie gezien zijn in een winkeltje in het plaatsje Frigiliana. Het bed in haar hotelkamer in Nerja, ten oosten van de stad Malaga, is sinds die dag onbeslapen.

De stichting die maandag is opgericht moet familie, vrienden en andere mensen die betrokken zijn bij de zoekactie ontlasten van onvoorziene uitgaven. De zoekactie gaat door.


Vermiste vrouw in Spanje nog steeds niet gevonden (Foto: Novum)

Ook VS steunt IMF-kandidatuur Lagarde

Ook de Verenigde Staten steunen de kandidatuur van de Franse minister van Financiën Christine Lagarde voor de hoogste post bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF), blijkt uit een verklaring van de Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner.

In de verklaring stelt Geithner dat het 'uitzonderlijke talent en de brede ervaring' van Lagarde van onschatbare waarde zijn in de kritieke fase waarin de wereldeconomie momenteel verkeert. Hij zegt bemoedigd te zijn door de brede steun die Lagarde onder de leden van het IMF geniet.

Lagarde wordt mogelijk dinsdag al gekozen tot nieuwe IMF-directeur. Zij wordt dan de eerste vrouw die de post bekleedt. Zij zou de opvolger worden van haar landgenoot Dominique Strauss-Kahn, die vorige maand aftrad na te zijn beschuldigd van aanranding van een kamermeisje in een hotel in New York.

Behalve brede steun in Europa geniet Lagarde ook de steun van China en Rusland. De VS, Europa, China en Rusland hebben samen de meerderheid van stemmen in het bestuur van het IMF, dat geld leent aan landen met betalingsproblemen.

De uitverkiezing van Lagarde zal naar verwachting kritiek uitlokken van ontwikkelingslanden. Volgens een ongeschreven regel na de Tweede Wereldoorlog wordt het IMF altijd geleid door een Europeaan en de zusterorganisatie van het IMF, de Wereldbank, door een Amerikaan. De VS benoemen ook altijd de tweede man bij het IMF. Ontwikkelingslanden willen dat er ook eens naar andere kandidaten wordt gekeken, maar Agustin Carstens, de Mexicaanse rivaal van Lagarde voor de IMF-post, kreeg ook van ontwikkelingslanden weinig steun.

De Graaf geïnstalleerd als voorzitter senaat

VVD'er Fred de Graaf is dinsdagmiddag geïnstalleerd als nieuwe voorzitter van de Eerste Kamer. Hij was de enige kandidaat. De Graaf volgt René ter Linden (CDA) op, die zich niet herkiesbaar stelde.

Er werden 74 stemmen uitgebracht; 73 senatoren stemden op De Graaf. Een senator stemde blanco. De Eerste Kamer telt 75 leden.

Op verzoek van senator Nico Koffeman (PvdD) zegde De Graaf voorafgaand aan de stemming toe om zo snel mogelijk te stoppen als voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging. Koffeman noemde deze nevenfunctie 'onverenigbaar' met het voorzitterschap van de Eerste Kamer.

De VVD'er is ruim twaalf jaar burgemeester van Apeldoorn. Hij zit sinds 2003 in de Eerste Kamer. In 2005 werd hij vicefractievoorzitter.

ADO geeft Vitesse tot donderdag de tijd

ADO Den Haag heeft Vitesse tot donderdag de tijd gegeven om met een fatsoenlijk bod te komen om trainer John van den Brom over te nemen. Doen de Arnhemmers dat niet dan is een overgang van de oefenmeester naar de Gelredome van de baan.

ADO gaat komende maandag op trainingskamp en wil daarom voor het weekend weten welke trainer er dan voor de groep staat, zo weet Omroep Gelderland te melden. Dit kan Van den Brom zijn die overigens al persoonlijk rond is met Vitesse.

Volgens de geruchten zou Vitesse in eerste instantie 150.000 euro geboden hebben, terwijl ADO Den Haag twee miljoen vroeg om het bestaande contract af te kopen. De club uit de residentiestad ontkent echter dat het verschil zo groot is. "Het gaat om enkele tonnen," zo meldde Mark van der Kallen, eigenaar van ADO Den Haag.

Kamervragen over Rosenthal na vliegramp Tripoli

De PvdA stelt Kamervragen aan minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) naar aanleiding van zijn uitspraken over de vliegramp vorig jaar bij Tripoli. Uit onderzoek van NRC Handelsblad blijkt dat de bewindsman de Kamer ten onrechte heeft gemeld dat Libië binnen een jaar met een rapport moet komen.

Het internationale verdrag dat regelt hoe het onderzoek na een vliegramp gevoerd moet worden, beveelt slechts aan dat er binnen een jaar een rapport ligt. Het legt dus geen verplichting op, in tegenstelling tot wat Rosenthal aan de Tweede Kamer meldde. Volgens de internationale luchtvaartorganisatie ICAO leidt Libië het onderzoek nog steeds, ondanks de luchtaanvallen van de NAVO op het Noord-Afrikaanse land.

Aan nabestaanden van de slachtoffers beloofde Rosenthal volgens de avondkrant dat hij zou onderzoeken of de internationale luchtvaartorganisatie ICAO kon ingrijpen, bijvoorbeeld door het onderzoek over te nemen. Dat is echter niet mogelijk. Timmermans wil weten of de bewindsman bereid is de nabestaanden zijn excuses aan te bieden.

Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken erkende tegenover de krant dat de Kamer verkeerd is geïnformeerd. "Het gaat inderdaad niet om een juridische verplichting. We vinden wel dat Libië die aanbeveling had moeten opvolgen."

Bij de crash van het toestel van de Libische maatschappij Afriqiyah Airways kwamen op 12 mei vorig jaar 103 mensen om het leven, onder wie 67 Nederlanders.


Kamervragen over Rosenthal na vliegramp Tripoli (Foto: Novum)

Drie jaar cel voor sjoemelen met stroommeters

Een 47-jarige man uit Blerick is dinsdag veroordeeld tot drie jaar cel voor het jarenlang helpen van henneptelers door de stroomvoorziening te manipuleren. De man zou 1500 tot tweeduizend stroommeters hebben teruggedraaid. Hij was bijna elke dag actief. De rechtbank Roermond heeft dinsdag nog ruim veertig andere verdachten in de zaak veroordeeld.

De man uit Blerick was hoofdverdachte in een rechtszaak over grootschalige stroomdiefstal en wietplantages. Het zogenoemde 65 Volt-onderzoek richtte zich op diefstal en hennepteelt in Noord- en Midden-Limburg.

In de meeste zaken waarin dinsdag uitspraak was gedaan, was sprake van verdachten met een hennepplantage. In de zaken werden veelal straffen variërend van enkele maanden cel tot werkstraffen opgelegd.

Ook wilde het Openbaar Ministerie voor ruim 1,1 miljoen euro aan crimineel verkregen geld van de verdachten terugkrijgen, waarvan de rechtbank ongeveer driekwart toewees.

Tegen de hoofdverdachte was vier jaar cel geëist. Ook wilde het OM hem iets meer dan 120 duizend euro aan crimineel verkregen geld afpakken. Behalve de drie jaar cel die hij kreeg opgelegd, moet de hoofdverdachte van de rechters ook ruim 140 duizend euro betalen.

[Upd] ANWB trekt waarschuwing in

De ANWB adviseerde mensen om dinsdagmiddag eerder weg te gaan vanwege de te verwachten slechte weersomstandigheden. De verkeersdienst waarschuwde voor een zware avondspits. Deze waarschuwing is later dinsdagmiddag ingetrokken.

Mensen moeten later op de avond nog wel rekening houden met heel veel water op de weg en zware windstoten. "Motorrijders en auto's met aanhangers en caravans moeten extra oppassen", aldus een zegsvrouw van de ANWB, die mensen opriep de weerberichten scherp in de gaten te houden.

Update 17.20 uur
Naar verwachting zal het noodweer in de loop van de avond en nacht losbarsten. "De avondspits zal er geen last van hebben", aldus een woordvoerder van de ANWB.

ANWB waarschuwt voor zware spits
ANWB waarschuwt voor zware spits (Foto: ANP)

Dean Saunders en Lisa Lois worden operaster

Dean Saunders en Lisa Lois nemen deel aan de tweede editie van Van Popster tot Operaster. In het NCRV-programma brengen verschillende artiesten operaklassiekers ten gehore.

Popstars-winnaar Saunders en X Factor-winnares Lisa Lois worden vergezeld door volkszanger Frans Duijts. Dat staat op de website van het NCRV-programma. Wie het deelnemersveld van in totaal zes artiesten gaan completeren is nog niet bekend.

Saunders, Lois en Duijts moeten hun operakunsten vertonen voor een jury die net als vorig jaar bestaat uit dj Giel Beelen, bariton Henk Poort en sopraan Tania Kross. Vorig jaar deden onder anderen Glennis Grace, Wolter Kroes en Lange Frans mee.


Dean Saunders en Lisa Lois worden operaster (Foto: Novum)

[WBD] Lisicki klopt Bartoli in fraaie wedstrijd

Sabine Lisicki is de eerste halve finaliste van Wimbledon dit jaar. De 21-jarige Duitse klopte in de kwartfinale de als negende geplaatste Française in een fraaie wedstrijd met 6-4, 6-7 (4) en 6-1. In de volgende ronde neemt Lisicki het op tegen de winnares van het duel tussen Dominika Chibulkova en Maria Sharapova.

Lisicki kwam tegen Bartoli goed uit de startblokken. Nadat de eerste drie games drie breaks hadden opgeleverd greep de Duitse, die een wildcard voor het toernooi kreeg, het initiatief en liet Bartoli veel lopen. Ook serveerde ze goed, waardoor ze in de rally's dominant was en de eerste set gemakkelijk pakte.

In het tweede bedrijf tapte Bartoli uit een ander vaatje en kon ze beter de rally aangaan met Lisicki. De Duitse ging meer fouten maken, maar brak toch door de service van de Française heen en kwam bij de stand van 5-4 tot drie keer toe op matchpoint. Bartoli vocht voor wat ze waard was, terwijl Lisicki mogelijk door de zenuwen overmand enkele makkelijke punten weggaf. Bartoli brak na een aantal fraaie rally's terug en pakte de set uiteindelijk via de tiebreak.

De Française leek Lisicki op de pijnbank te hebben, maar bij haar kwamen de vermoeiende partijen tegen onder meer Serena Williams bovendrijven, waardoor Lisicki het momentum weer naar zich toe kon trekken. Ditmaal brak de Duitse met bij vlagen goed spel tot tweemaal toe door de service van Bartoli heen en sloeg ze toe op het vierde matchpoint dat ze in de wedstrijd kreeg om door te dringen tot de halve finale. Na afloop kon ze dit nog niet bevatten, omdat de carrière vorig jaar door een zware blessure nog aan een zijden draadje hing.

[Video] Tygo Gernandt en de JvT smurfen in Bussum

Gisteren vond in Bussum de dubbingsessie plaats voor de film The Smurfs. Tijdens het smurfen dubben worden de oorspronkelijke Engelstalige teksten opnieuw ingesproken in het Nederlands. De eer was aan Tygo Gernandt en de heren van De Jeugd van Tegenwoordig om hier aan mee te werken.

Als Gargamel de kleine blauwe Smurfen het dorp uitjaagt, vallen ze uit hun wereld in die van ons. Om nog specifieker te zijn: Central Park in New York. De missie is simpel, namelijk terugkeren naar hun paddenstoelendorp voordat gargamel ze heeft gevonden.

The Smurfs is op drie augustus van dit jaar in 3D in de bioscoop te besmurfen.


Een interview met Gernandt en De Jeugd van Tegenwoordig.

Onverdoofd ritueel slachten verboden

De Tweede Kamer heeft dinsdagmiddag ingestemd met het omstreden wetsvoorstel dat onverdoofd ritueel slachten verbiedt. VVD, PvdA, PVV, SP, GroenLinks, D66 en de PvdD stemden in met de initiatiefwet van Marianne Thieme (PvdD).

Van de PvdA-fractie stemden drie leden tegen. Zij vinden de wet een te grote inbreuk op de vrijheid van godsdienst, zei Martijn van Dam (PvdA) voorafgaand aan de stemming. Het betrof Tanja Jadnanansing, Angelien Eijsing en Metin Çelik. Ook PVV'er Wim Kortenoeven stemde tegen. In totaal stemden 116 Kamerleden voor en dertig tegen.

CDA, CU en SGP hebben samen met joodse en islamitische organisaties grote bezwaren tegen het wetsvoorstel, omdat het strijdig is met de vrijheid van godsdienst. Zij probeerden de stemming nog tegen te houden, maar een meerderheid had daar geen trek in. Wel vroeg de ChristenUnie nog een hoofdelijke stemming aan; dat verzoek werd wel gehonoreerd.

Over het wetsvoorstel is lang gesproken in de Tweede Kamer en daarbuiten. Tegenstanders schuwden daarbij vergelijkingen met de Tweede Wereldoorlog niet.

Het voorstel werd op het laatste moment nog wel afgezwakt. Vorige week sloten VVD, PvdA, GroenLinks en D66 een compromis dat inhoudt dat onverdoofd ritueel slachten toegestaan blijft, als de slachtmethode aantoonbaar geen extra dierenleed veroorzaakt. Hiermee blijft het verbod op onverdoofd ritueel slachten in stand, maar worden uitzonderingen mogelijk.

LaBeouf vindt afwezigheid Fox een zegen

Shia LaBeouf vindt het niet erg dat Megan Fox niet te zien is in Transformers: Dark of the Moon. De hoofdrolspeler in de film zegt tegen de Amerikaanse entertainmentzender E! dat haar afwezigheid een zegen is. Producent Steven Spielberg zette Fox onlangs aan de kant.

"Ik vind Megan geweldig. Ze was heel goed in de films waarin ze speelde", begint de 25-jarige acteur. Toch vindt hij het vanuit persoonlijk oogpunt goed nieuws dat Fox in de derde Transformers-film niet te zien is. "In de tweede film werden onze personages één", zegt LaBeouf. "Mijn personage had niet de ruimte om heroïsch te zijn."

Fox was te zien in de eerste twee robotfilms, maar werd voor het derde deel gepasseerd. Spielberg zou haar op staande voet hebben ontslagen nadat ze regisseur Michael Bay had vergeleken met Hitler.

De acteur zegt zich niet bemoeid te hebben met de vervanging voor Fox. In de derde Transformers-film speelt het Britse model Rosie Huntington-Whitley het liefje van LaBeouf. Transformers: Dark of the Moon draait vanaf woensdag in de Nederlandse bioscopen.


LaBeouf vindt afwezigheid Fox een zegen (Foto: Novum)

Miljoenen hulpbehoevenden door droogte Oost-Afrika

Negen miljoen mensen in de door droogte getroffen Hoorn van Afrika hebben humanitaire hulp nodig. Dat hebben de Verenigde Naties dinsdag gezegd. Volgens een VN-woordvoerster is de droogte een van de ergste sinds de vroege jaren vijftig van de vorige eeuw.

Volgens de woordvoerster is in sommige gebieden vijftien procent van de kinderen ondervoed. Door het gebrek aan voedsel zijn de afgelopen weken mensen weggetrokken uit het door oorlog verscheurde Somalië naar buurland Kenia.

Flessen water verbannen uit Kamer

Flesjes water zijn voortaan taboe in de Tweede Kamer. Kamerleden en ambtenaren moeten het voortaan doen met kraanwater. De Kamer stemde dinsdagmiddag in met een motie hiertoe van scheidend Kamerlid Gerda Verburg (CDA).

De politica lanceerde haar voorstel om de inkoop van gebotteld water te verbieden vorige week al tijdens een debat. Water uit de fles is gemiddeld 650 keer meer belastend voor het milieu dan kraanwater en 325 keer zo duur, onderbouwde zij haar voorstel.

Een meerderheid steunt haar, zo bleek dinsdag. Voortaan wordt kraanwater geserveerd, met en zonder koolzuur. Verburg nam dinsdag afscheid van de Kamer. Dat op de valreep werd ingestemd met haar voorstel, noemde zij een 'cadeautje'.

Verhagen begrijpt vrees buitenlanders

Vicepremier Maxime Verhagen (CDA) vindt de vrees van Nederlanders voor buitenlandse invloeden 'begrijpelijk' en 'terecht'. De minister vindt dat het CDA meer moet luisteren naar mensen die zeggen dat buitenlanders Nederland blijvend veranderen en dat 'buitenlandse producten' ook een 'buitenlandse ziekte' met zich kunnen meebrengen.

Verhagen doet zijn uitspraken dinsdagavond in een toespraak die in handen is van NRC Handelsblad. Niet eerder verbond Verhagen zich zo expliciet aan het gedachtegoed van de PVV, schrijft de krant. Hij zegt wel dat het 'een illusie is te denken dat een hek om Nederland alles oplost en dat we kunnen wegkruipen achter de dijken'.

De partij zit zonder leider sinds oud-premier Jan Peter Balkenende vertrok. De nieuwe partijvoorzitter Ruth Peetoom gaat werken aan vernieuwing van de partij en moet een nieuwe koers uitstippelen die de partij toekomstbestendig moet maken. Een zogeheten strategisch beraad denkt mee over de nieuwe politieke koers.

Verhagen vindt het verder terecht dat mensen bezorgd zijn dat kerken worden vervangen door moskeeën, dat immigranten Nederlandse werknemers te snel af zijn of dat nieuwkomers zich niet aanpassen.

"We moeten die zorgen niet afdoen als onfatsoenlijk of stellen dat je dat niet mag vinden", zegt Verhagen. "Het onbehagen moet ook het onbehagen zijn van een volkspartij als het CDA." Verhagen zegt het populisme niet te omhelzen, maar niet blind te willen zijn 'voor de voedingsbodem ervan'. Verhagen vindt dat CDA-politici weer meer tussen de mensen moeten gaan staan.

Het CDA heeft de laatste vier verkiezingen verloren en bezet nu nog 21 Kamerzetels. In de peilingen schommelen de christendemocraten tussen de twaalf en zestien zetels.


Verhagen begrijpt vrees voor invloed buitenlanders (Foto: Novum)

Dode en 15 gewonden door ongeval A2 bij Budel

Door een ongeval op de A2 bij de afslag Budel in de richting Eindhoven is dinsdagochtend een militair om het leven gekomen. Vijftien andere mensen raakten gewond, van wie drie ernstig. Dat maakte de politie bekend.

Bij het ongeval was een biertransportwagen en een legertruck van de kazerne in Weert betrokken. Achter in de legertruck zaten meerdere militairen, onder wie ook gewonden vielen. Bij het ongeval raakten verder drie personenauto's betrokken. De dode is een militair van de kazerne in Weert.

Bij de lange file die na het ongeluk aanzwelde, raakten vier mensen bevangen door de hitte. Drie konden ter plaatse door de hulpdiensten behandeld worden. De vierde persoon is naar het ziekenhuis gebracht.

Het ongeval gebeurde rond kwart voor tien. De snelweg werd daarop in noordelijke richting afgesloten. Rond half drie waren alle gewonden naar ziekenhuizen gebracht. Rijkswaterstaat is bezig met het opruimen van de ravage. De politie verwacht dat de snelweg in de loop van de middag weer vrijgegeven wordt.

Dode en 15 gewonden door ongeval A2 bij Budel
Dode en 15 gewonden door ongeval A2 bij Budel (Foto: ANP)

Ruimteafval scheert rakelings langs ISS

Ruimteafval is dinsdag rakelings langs het internationale ruimtestation ISS gescheerd. De zes bemanningsleden van het internationale ruimtestation ISS moesten daardoor naar de reddingscapsules van het station evacueren. Dat meldde het Russische persbureau Interfax.

Het stuk afval passeerde het station op 250 meter.

"Het ruimteafval werd te laat opgemerkt om nog een uitwijkmanoeuvre te kunnen uitvoeren", aldus het persbureau op basis van een bron binnen de ruimte-industrie. Aan boord zijn drie Russen, twee Amerikanen en een Japanner. Het is niet bekend wat er precies is gezien.

Ruimteafval scheert rakelings langs ISS
Ruimteafval scheert rakelings langs ISS (Foto: ANP)

Regionale vervoerder mag zelf reiziger informeren

Regionale vervoerders als Veolia en Arriva mogen zelf kiezen of ze hun reizigersinformatie zelf organiseren of aanhaken bij de NS. Dat zei minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) dinsdag tijdens het vragenuurtje.

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) is bezorgd over de machtspositie van de NS, nu die de regie heeft van de reizigersinformatie van Prorail. Hierdoor zouden andere vervoerders voor het verkrijgen van informatie afhankelijk worden van hun concurrent. VVD-Kamerlid Charlie Aptroot drong bij de minister aan op een onafhankelijke organisatie die storingen en vertragingen doorgeeft aan reizigers.

Schultz wees erop dat vervoersbedrijven die niet willen dat de NS hun reizigers informeert er voor kunnen kiezen dit zelf te doen. Het belangrijkste is dat er niet langer twee organisaties zijn die verantwoordelijk zijn voor de reizigersinformatie, vindt zij.

Monty Python-leden maken film over Graham Chapman

De leden van Monty Python zijn herenigd voor een animatiefilm over hun overleden collega Graham Chapman. De film is gebaseerd op de memoires van Chapman, die in 1989 op 48-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van kanker.

John Cleese, Terry Gilliam, Michael Palin en Terry Jones spreken stemmen in van de film genaamd A Liar's Autobiography. Ook Grahams stem zal te horen zijn. Eric Idle werkt om onbekende redenen niet mee aan het animatieproject. De film wordt volgend jaar in 3D uitgebracht.

Terry Jones grapt tegenover de BBC dat hij geen idee had dat Chapman was overleden en dat hij veronderstelde dat zijn oud-collega gewoon lui was. "Hoe dan ook ben ik blij dat ik weer met hem mag samenwerken", voegt hij daaraan toe.

De Britse komieken waren in 1969 voor het eerst te zien op de Britse televisie met de serie Monty Python's Flying Circus. De groep maakte een aantal speelfilms waaronder Life of Brian, een persiflage op het leven van Jezus, en Monty Python and the Holy Grail over koning Arthur en de ridders van de ronde tafel. The Meaning of Life was hun laatste filmproject in 1983.


Monty Python-leden maken film over Graham Chapman (Foto: Novum)

Theaterinstituut wordt museum

Het Theater Instituut Nederland (TIN) wordt vanaf 2013 een museum. Op die manier wil staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra (VVD) het theatererfgoed veiligstellen.

Om aanspraak te maken op rijkssubsidie moet het in Amsterdam gevestigde TIN wel voor januari volgend jaar een aanvraag indienen, zo maakte de organisatie dinsdag bekend. De andere taken van het theaterinstituut, zoals de internationale promotie van het Nederlands theater, komen te vervallen.

Een definitief besluit over het voortbestaan van het TIN als museum wordt verwacht in het najaar van 2012. Het instituut wil de andere taken van het museum volgend jaar bij andere instanties onderbrengen. De afgelopen tijd tekenden ruim achttienduizend mensen een petitie voor behoud van het TIN. Dat mocht niet baten.

Zijlstra hield maandag in een debat in de Tweede Kamer vast aan zijn bezuinigingsplannen voor de kunsten. De staatssecretaris wil vanaf 2013 tweehonderd miljoen euro op de cultuursector besparen.

Oranje naar finalegroep Champions Trophy

De Nederlandse hockeydames hebben zich zonder te spelen weten te plaatsen voor de finalegroep van de Champions Trophy in Amstelveen.

Aangezien Duitsland met 1-0 verloor van de Australische dames, wist Nederland zich zonder te spelen te plaatsen voor de finalegroep. Later vandaag speelt Oranje het laatste groepsduel tegen Nieuw-Zeeland. De eerste twee groepsduels gingen beiden gewonnen. De Australische dames werden met 3-0 verslagen, terwijl Duitsland met 2-0 aan de kant werd gezet.

Xenoblade komt op 2 september

Nintendo heeft eindelijk de definitieve releasedatum voor Xenoblade Chronicles gegeven. De RPG van Monolith Soft komt hier op 2 september 2011 in de winkels te liggen. Naast de gewone game komt er ook een bundel waarbij je een Classic Controller Pro meegeleverd krijgt.

Beide versies krijgen ook de alternatieve cover, door jullie zelf gekozen en snelle pre-orders krijgen tevens een set posters (al is het niet bekend voor welke landen in Europa dat precies geldt). In Amerika is er nog niets bekend over een eventuele release, maar gamers daar zijn druk bezig om Nintendo te overtuigen.

Xenoblade

Pechstein wil als wielrenster naar Londen

Schaatsster Claudia Pechstein wil als baanwielrenster naar de Olympische Spelen van Londen volgend jaar. De Duitse vijfvoudig olympisch kampioene zei dit vandaag in Sport Bild.

Pechstein rijdt begin juli de Duitse baankampioenschappen. Daar zal ze meedoen aan de individuele achtervolging en wil ze ook starten op de sprint of de 500 meter tijdrit. "Ik vertrouw erop dat ik dat kan, want ik heb als schaatsster veel op de fiets getraind."

Afgelopen winter maakte de 39-jarige Pechstein haar rentree na een lange dopingschorsing bij het langebaanschaatsen.

Regering verbiedt islamitisch congres niet

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) ziet geen mogelijkheden om een congres van de omstreden radicaal-islamitische beweging Hizb-ut-Tahrir te verbieden. Dat zei hij dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje.

"Kan dit zomaar?", wilde Kees van der Staaij (SGP) weten, die de bewindsman had ontboden in het parlement. Hizb-ut-Tahrir organiseert aanstaande zondag een bijeenkomst in Amsterdam. De SGP'er wees erop dat de beweging 'onomwonden' naar het 'wereldkalifaat' streeft, op basis van de streng-islamitische wetgeving sharia.

De organisatoren zien het congres als een belangrijke eerste stap, aldus het orthodoxe Kamerlid, dat de bijeenkomst 'buitengewoon bedreigend' en 'ondermijnend' voor de democratie en rechtsstaat vindt.

Ook het kabinet wijst de doelstellingen van Hizb-ut-Tahrir 'volstrekt' af, zei de minister. "Dit strookt op geen enkele wijze met de westerse samenleving." Opstelten heeft over de kwestie gesproken met de burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan (PvdA). Maar het congres kan niet worden verboden, omdat geen sprake is van strafbare feiten.

Er is nog niet geconstateerd dat de openbare orde in gevaar is en zijn nog geen strafbare feiten gepleegd, zoals het aanzetten tot geweld.. Daarnaast geldt ook voor deze groepering de vrijheid van vergadering, zei Opstelten.

Niettemin houdt de gemeente Amsterdam het congres nauwlettend in de gaten, zei de minister. Tijdens de bijeenkomst zijn de autoriteiten 'nadrukkelijk aanwezig' om te bekijken of de deelnemers zich aan de wet houden. "Als er een mogelijkheid zou zijn, zullen we het niet nalaten om in te grijpen vanwege de verwerpelijke doelstellingen van de organisatie."

Ook TROS en AVRO blazen vrijwillige fusie af

De vrijwillige fusie tussen de AVRO en de TROS is definitief van de baan. Het debat in de Tweede Kamer over de publieke omroep maandag bleek doorslaggevend voor het besluit de fusiegesprekken te beëindigen.

Een woordvoerder van de TROS zei dat minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Marja van Bijsterveldt (CDA) 'de deur heeft dichtgegooid' voor de TROS. De zes fusieomroepen stuurden afgelopen vrijdag een brief met harde eisen aan de Tweede Kamer.

AVRO, TROS, BNN, VARA, KRO en NCRV protesteerden tegen de verdrievoudiging van de ledencontributie. Ook eisten ze dat ze voor hun fusie beloond worden in vergelijking met omroepen die zelfstandig blijven, zoals de EO, de VPRO en omroep Max. Volgens de TROS is Van Bijsterveldt niet op de voorstellen ingegaan.

BNN en VARA staakten de fusiegesprekken eerder al. De NCRV kan nog niet bevestigen of het doorgaat met de gesprekken met de KRO. De NCRV is in beraad gegaan bij de ledenraad, aldus een zegsman.

China houdt telling reuzenpanda's

Onlangs hield China een volkstelling om zijn 1,34 miljard inwoners in kaart te brengen. Nu is het de beurt aan de reuzenpanda's in het land. Eens in de tien jaar worden deze dieren in het wild geteld.

Meer dan 60 tellers zijn in een natuurreservaat in de zuidwestelijke provincie Sichuan opgeleid om uitwerpselen van reuzenpanda's op te sporen, meldde de krant China Daily. De drollen ondergaan vervolgens een DNA-analyse, die zoölogen in staat stelt individuele panda's te traceren en nauwkeurige inschattingen van de populatie te maken.

De telling moet ook meer inzicht bieden in de leefomstandigheden van de ernstig in hun bestaan bedreigde dieren, in de leeftijdsopbouw van populaties en in de veranderingen van hun leefomgeving. Bij de laatste telling werden 1596 in het wild levende reuzenpanda's geteld, waarvan 1206 in Sichuan.

Reuzenpanda's worden bedreigd door het verlies van hun leefomgeving, door stroperij en ten dele door hun eigen onvermogen. De dieren planten zich zeer langzaam voort. Vrouwtjes in het wild krijgen normaal gesproken eens in de twee à drie jaar een jong. In gevangenschap planten ze zich nog langzamer voort.


China telt reuzenpanda's

 

Binnenvaartschipper zwaargewond door explosie

Een 65-jarige schipper uit Amsterdam is dinsdagmiddag zwaargewond geraakt bij een explosie op een binnenvaartschip in Terneuzen. De brandweer heeft het vuur dat na de explosie ontstond geblust.

Het beschadigde schip is geladen met kolen en wordt gelost, om te voorkomen dat het gaat zinken. De schipper is door zijn kleinzoon van boord gehaald. Hij is overgebracht naar een ziekenhuis in Gent.

De explosie vond rond 12.30 uur plaats tijdens werkzaamheden in het vooronder van het schip, dat lag afgemeerd op een overnachtingsplaats in zijkanaal A in Terneuzen. De oorzaak van de ontploffing is nog niet bekend. Het Korps Landelijke Politiediensten stelt een onderzoek in.

De Boer: "El Hamdaoui overbodig, De Zeeuw gaat weg"

Ajax is vandaag aan de voorbereiding van het nieuwe seizoen begonnen. Na de eerste training gaf trainer Frank de Boer een persconferentie.

Mounir El Hamdaoui was een opvallende afwezige tijdens de eerste training van de Amsterdammers. De spits kwam vorig seizoen over van AZ, maar mag deze zomer op zoek gaan naar een andere werkgever: "Mounir mag weg omdat hij niet meer in ons plaatje past", aldus de Boer.

De trainer hoopt niet dat het te lang gaat duren voordat er een nieuwe spits wordt gepresenteerd. De onderhandelingen met AZ over een mogelijke transfer van Kolbleinn Sigthórsson verlopen moeilijk: "Het moet niet te lang duren met Sigthórsson. Want anders schakelen we over op plan B."

Verder ging de Boer in op de invulling van de staf, welke nog niet helemaal duidelijk is. Dennis Bergkamp stond vanmorgen als assistent op het veld. Danny Blind, afgelopen halfjaar de assistent van De Boer, was afwezig. "Zoals het er nu uitziet gaat Danny Blind de rol van technisch manager vervullen. En Jaap Stam gaat waarschijnlijk elke donderdag individuele training geven bij Ajax."

De Boer verwacht verder dat er nog een speler van de A-selectie zal vertrekken. "Ik ga er vanuit dat Demy de Zeeuw vertrekt bij ons", aldus de oefenmeester van Ajax. De Zeeuw staat in de belangstelling van Spartak Moskou. De middenvelder twijfelt echter zelf nog over een verhuizing naar de Russische hoofdstad.

Politie zoekt vandalen met foto's op Hyves

De Gelderse politie plaatst beelden van vier vandalen op Hyves. De jongens worden ervan verdacht op vrijdag 3 juni bij de Zandenplas in het Gelderse Nunspeet prullenbakken in brand te hebben gestoken en bierflessen kapot te hebben gegooid. Dat maakte de politie dinsdag bekend.

Justitie zet het middel in omdat andere middelen, zoals het ondervragen van aanwezige recreanten, niets opleverde. De jongens zijn tussen de 15 en 19 jaar oud.

Een foto van een getuige met daarop vier jongeren is op de site geplaatst na overleg met een officier van justitie. De politie vond plaatsing van de foto nodig mede omdat een recreant aan zijn voet gewond raakte door gebroken glas. "Het is een plek waar vaker vandalisme wordt gepleegd", aldus een woordvoerder. "Het zou sportief zijn als de jongens die zichzelf op de foto herkennen, zich melden op het bureau."

Het is niet voor het eerst dat de politie Hyves inzet bij opsporing. De politie in Zwolle zette in 2010 de netwerksite in om tips te krijgen rond een dubbele moord in Vollenhove.

Kidman femme fatale in erotische thriller

Nicole Kidman is in gesprek om in de erotische thriller The Paperboy te spelen. De Australische actrice vervangt Sofia Vergara die vrijdag met de productie stopte, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Spider-Man-acteur Tobey Maguire verliet vorige week de film die wordt geregisseerd door Lee Daniels, bekend van het drama Precious. Door zijn vertrek loopt de productie vertraging op, waardoor Vergara haar verplichten bij de tv-serie Modern Family niet meer na kan komen en ook uit de film is gestapt. Matthew McConaughey en Zac Efron blijven wel verbonden aan het filmproject.

The Paperboy gaat over een journalist, gespeeld door McConaughey, en zijn broer die onderzoek doen naar een moordzaak. De moordverdachte zit in de cel in afwachting van zijn doodstraf. De 44-jarige Kidman is in onderhandeling een femme fatale te spelen die de verdachte brieven schrijft. Ze begint een relatie met de journalist.

De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Pete Dexter uit 1995. De film zou deze zomer in productie gaan. Een nieuwe startdatum is nog onbekend.


Kidman speelt femme fatale in erotische thriller (Foto: Novum)

Theodor Holman wil San Fu Maltha kapotmaken

Theodor Holman heeft de oorlog verklaard aan filmproducent San Fu Maltha. In zijn column in Het Parool noemt de scenarioschrijver San Fu Maltha maandag een 'walgelijke filmproducent' en een 'rasoplichter'. Holman is boos, omdat de Nederlandse producent acteurs die met Theo van Gogh hebben samengewerkt boycot.

Fu Maltha, de producent van films als Zwartboek, Tirza en Oorlogswinter, zei in een interview met Volkskrant Magazine dat hij niet met acteurs als Katja Schuurman en Tara Elders wil werken omdat die 'nog steeds roepen dat Van Gogh de grootste, geweldigste en beste is'. De producent vindt dat onzin. Hij noemt de vermoorde filmmaker een 'zogenaamde voorvechter van de vrijheid van meningsuiting'.

Al in 2008 werd gesproken over de boycot van Fu Maltha. "Zoals ik heb begrepen zullen Maltha en consorten er alles aan doen om mijn carrière te dwarsbomen", zei acteur Thijs Römer toen in het tijdschrift Jan. Römer was bevriend met Van Gogh

Holman, die onder meer het scenario schreef van Van Goghs film Interview, zegt San Fu Maltha met rust te laten. In plaats daarvan onderneemt hij actie tegen alle acteurs die met hem samenwerken. "Binnenkort zal ik hiervoor een speciaal Facebook-account openen, waarop alles komt te staan van iedereen die voor San Fu Maltha werkt."

Holman belooft een grootse wraakactie op de producent. De producent werkt momenteel aan de oorlogsfilm Süskind met Jeroen Spitzenberger. "San Fu Maltha en ik zijn beiden van Indo-Chinese afkomst. Ik zal dan ook Chinese wraak op hem nemen. We komen beiden uit een militair geslacht en hij weet dat ik nergens voor zal terugdeinzen."

San Fu Maltha wil dinsdag niet reageren op de column.

Katie vindt rockende Tom woest aantrekkelijk

Katie Holmes valt in katzwijm bij de aanblik van haar echtgenoot Tom Cruise als rockster. "Hij ziet er geweldig uit", jubelt Katie in het entertainmentprogramma Access Hollywood. Cruise kruipt voor de verfilming van de musical Rock of Ages in de huid van de ruige zanger Stacee Jaxx.

"Hij is echt een rockster", gaat Holmes verder. De 32-jarige actrice en haar 5-jarige dochter Suri brachten onlangs een bezoek aan de set van Rock of Ages. Daar zagen ze een volgetatoeëerde Tom met zijn lange manen los gaan op harde gitaarmuziek uit de jaren tachtig. "Ik vind het geweldig", zwijmelt Katie.

Dochter Suri was minder onder de indruk van haar vaders nieuwe uiterlijk. "Ze is er al aan gewend dat wij in allerlei outfits voor de camera staan", vertelt Katie. Rock of Ages, waarin naast Cruise ook Russell Brand, Alec Baldwin en Catherine Zeta-Jones spelen, verschijnt volgend jaar. Voor de film heeft Cruise zanglessen moeten nemen. Hij brengt onder meer Wanted Dead or Alive van Bon Jovi ten gehore.


Katie vindt rockende Tom woest aantrekkelijk (Foto: Novum)

Plek voor negentigduizend extra fietsen op stations

Tot 2020 moeten er op treinstations negentigduizend fietsen extra gestald kunnen worden. Het gaat daarbij om stallingsruimte op stations langs de trajecten waar in de toekomst zonder spoorboekje wordt gereden, schrijft minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) dinsdag in een actieplan.

Het gaat om de trajecten tussen Utrecht-Amsterdam, Den Haag-Rotterdam, Utrecht-Den Bosch, Schiphol-Amsterdam en Almere-Lelystad. De minister trekt 107 miljoen euro voor het plan uit. Naar schatting pakken dagelijks een half miljoen Nederlanders de fiets naar het station en dat aantal stijgt nog.

Gemeenten en provincies die van het geld gebruik willen maken, moeten zelf de helft van de extra stallingsruimte bekostigen. Ook moeten ze zorgen dat de beschikbare stallingen goed worden benut. In sommige steden wordt twintig procent van de fietsenrekken bezet door fietsen die door niemand worden opgehaald.


Plek voor negentigduizend extra fietsen op stations (Foto: Novum)

'Diefstal virtuele goederen strafbaar'

Het toe-eigenen van andermans virtuele goederen moet worden gezien als diefstal. Zo luidt het advies van de advocaat-generaal van de Hoge Raad over een zaak waarbij een Nederlandse 13-jarige tiener in 2008 met fysiek geweld en dreiging virtuele goederen moest afstaan.

Virtuele goederen, in dit geval een masker en een amulet in de game Runescape, kunnen gezien worden als goederen omdat ze een zekere economische waarde hebben. Daarom is sprake van diefstal.

In oktober 2008 veroordeelde de rechtbank in Leeuwarden de verdachte wegens diefstal tot een taakstraf van 160 uur en voorwaardelijke jeugddetentie. Hij had met een vriend het slachtoffer mishandeld en met een mes bedreigd. De verdachte ging in hoger beroep, maar hoorde een jaar later het hof dezelfde veroordeling uitspreken. Vervolgens stapte hij naar de Hoge Raad.

De hoogste rechter doet op 4 oktober uitspraak. Meestal neemt de Hoge Raad het advies van de advocaat-generaal over.


'Diefstal virtuele goederen strafbaar' (Foto: Novum)

Beruchte aspergestekerij Someren gesloten

De beruchte aspergestekerij in Someren is dinsdagochtend gesloten. De eigenares zit sinds twaalf dagen opnieuw vast op verdenking van uitbuiting van buitenlandse werknemers. Haar moeder kwam dinsdag de sleutel halen, waardoor vier Polen die er nog verbleven op straat kwamen te staan, zegt bestuurder bij FNV Bondgenoten Wim Baltussen.

Een Pool is met de bus naar Eindhoven vertrokken en daar op de trein gestapt. Drie anderen verblijven in ieder geval tot vrijdag bij Baltussen om papierwerk te regelen. Elf andere Polen zijn maandagavond al vertrokken nadat de bond hen reisgeld had gegeven. De Polen waren niet meer aan het werk omdat de oogst al achter de rug is.

Dinsdagochtend overviel een Poolse consulent Baltussen met de vraag of hij de drie Polen kon onderdak kon verschaffen. De drie verliezen de helft van hun inkomen als ze nu naar huis zouden gaan. Ze hebben nog geen sofinummer. Dat is toegezegd, maar moet nog worden geregeld. "Zonder sofinummer wordt standaard belasting geheven over 52 procent van het inkomen."

Overigens is het de vraag of de Polen nog inkomen kunnen verwachten. Ze werkten volgens Baltussen zonder contract.

De 48-jarige eigenares van de aspergestekerij is al vaak in opspraak gekomen. Vorig jaar werd ze nog aangehouden op verdenking van mensenhandel en in 2009 werden op het bedrijf vijftig Roemenen onder erbarmelijke omstandigheden aangetroffen. Bij controles in 2005 en 2006 kreeg ze ook al boetes toen op haar aspergeveld Polen aan het werk waren zonder dat ze de daarvoor benodigde vergunningen had.

Dit keer wordt de vrouw uit Helenaveen verdacht van economische uitbuiting van Poolse werknemers. De zaak kwam aan het licht bij een controle.

Voormalig Bond-girl Birma uitgezet

De voormalige James Bond-actrice Michelle Yeoh is door het militaire regime in Birma het land uitgezet. Een regeringsfunctionaris bracht dinsdag naar buiten dat Yeoh op de zwarte lijst van de junta staat en nog op de dag van haar aankomst vorige week werd uitgezet.

De actrice speelt in een film over de Birmese oppositieleidster Aung San Suu Kyi. Yeoh was in december ook al in Birma. Toen ontmoette ze Suu Kyi. De 66-jarige winnares van de Nobelprijs voor de vrede, die werd vorig jaar vrijgelaten uit haar huisarrest. Van de laatste 21 jaar zat zij er 15 gevangen of onder huisarrest.

De Maleisische Yeoh speelde in 1997 een Chinese spion in de James Bond-film Tomorrow Never Dies. De film over Suu Kyi, The Lady, van de Franse regisseur Luc Besson, komt later dit jaar uit.


Voormalig Bond-girl Birma uitgezet (Foto: Novum)

Haase staat morgen weer op de baan

Robin Haase staat vanaf morgen weer op de tennisbaan. Afgelopen weekend gaf onze landgenoot tijdens de derde ronde van Wimbledon, vanwege een blessure aan zijn knie, op. Hierdoor plaatste zijn tegenstander, Mardy Fish, zich eenvuodig voor de vierde ronde.

Haase kampte afgelopen weekend met vocht in zijn knie en wil morgen op hardcourt gaan spelen om te bekijken of er geen nieuwe knieproblemen ontstaan. Aan de hand van dat resultaat bepaalt de tennisser of hij vrijdag op het vliegtuig naar Zuid-Afrika stapt. Daar speelt het Nederlandse Davis Cup-team van 8 tot en met 10 juli een belangrijke wedstrijd.

Mocht het duel met de Zuid-Afrikanen gewonnen worden, dan plaatst Nederland zich voor de play-off om een plekje in de Wereldgroep.

Ben Affleck regisseert zichzelf in Argo

Ben Affleck heeft de ideale hoofdrolspeler gevonden voor zijn politieke thriller Argo. De regisseur en acteur heeft de rol van CIA-expert aan zichzelf gegeven, schrijft het Amerikaanse filmblad Variety.

Argo gaat over zes Amerikaanse ambassadeurs die in de Iraanse hoofdstad Teheran ontvoerd worden tijdens de revolutie in 1979. Affleck speelt een CIA-agent die de Iraniërs probeert te overtuigen dat de zes geen ambtenaren zijn, maar filmmakers die werken aan een scienfictionfilm.

Deze week werd bekend dat John Goodman en Alan Arkin in verregaande onderhandelingen zijn voor rollen in de thriller. George Clooney produceert de film. Het is nog onbekend wanneer Argo in productie gaat.

De 38-jarige Affleck regisseerde zichzelf vorig jaar ook in de thriller The Town. Daarnaast overweegt hij een remake te maken van de Franse misdaadfilm Tell No One uit 2006.


Ben Affleck regisseert zichzelf in Argo (Foto: Novum)

Tom Hanks bevestigt Toy Story 4

Tom Hanks perst zich voor de vierde keer in een speelgoedfiguurtje. De acteur kruipt ook voor Toy Story 4 in de huid van cowboy Woody. "Ja, er wordt aan gewerkt", antwoordt Hanks op de vraag van de BBC of er een vierde Toy Story-film komt.

Het werk aan de film is volgens Hanks pas net begonnen. Wanneer Woody, Buzz Lightyear en hun vriendjes weer op het witte doek te zien zijn, is nog niet bekend. De eerste Toy Story-film verscheen in 1995, het vervolg verscheen vier jaar later. De derde film over de speelgoedfiguurtjes verscheen vorig jaar.

In de laatste film is te zien hoe Andy, die als kind verrast werd met Woody en Buzz, zijn speelgoed weggeeft omdat hij gaat studeren. Waar de vierde film het verhaal oppakt, is nog onduidelijk.

Toy Story 3 bracht vorig jaar wereldwijd ruim een miljard dollar op en was daarmee de best presterende film van 2010. De animatiefilm was bovendien in de race voor de Oscar voor beste film, maar zag die naar het drama The King's Speech gaan.


Tom Hanks bevestigt Toy Story 4 (Foto: Novum)

Eastwood wil DiCaprio en Beyoncé in musical

Clint Eastwood wil een film maken met Leonardo DiCaprio en zangeres Beyoncé Knowles in de hoofdrollen. De regisseur werkt aan een remake van A Star is Born en heeft de twee sterren al benaderd, schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline.

De musical is een remake van de gelijknamige film uit 1937. A Star is Born werd in 1954 nog een keer verfilmd met Judy Garland in de hoofdrol en in 1976 met Barbra Streisand en Kris Kristofferson. Warner Bros heeft jarenlang geprobeerd de filmmusical van de grond te krijgen met Will Smith en Beyoncé in de hoofdrollen. Nu heeft de filmmaatschappij Eastwood in de arm genomen die DiCaprio wil laten zingen.

A Star is Born gaat over een zangeres die probeert door te breken en verliefd wordt op een beroemde zanger die juist op zijn retour is. Hoe de twee beoogde acteurs tegenover de rollen staan, is niet bekend.

Eastwood werkt aan een biografische film over J. Edgar Hoover. De FBI-baas wordt gespeeld door DiCaprio. J. Edgar draait vanaf januari in de Nederlandse bioscopen. De 29-jarige Beyoncé heeft onder meer in de muzikale drama's Dreamgirls en Cadillac Records gespeeld.


Eastwood wil DiCaprio en Beyoncé in musical (Foto: Novum)

[WBD] Nadal kan gewoon spelen

Rafael Nadal kan in de kwartfinale van Wimbledon gewoon meedoen. De Spanjaard onderging vandaag een MRI-scan omdat hij gisteren in de vierde ronde geblesseerd raakte aan zijn linkervoet. De nummer één van de wereld liet zich in de partij tegen Juan Martin Del Potro behandelen aan het kwetsuur en won uiteindelijk de partij nog.

"Het voelde alsof mijn voet gebroken was," zei Nadal die twijfelde of hij de partij tegen Mardy Fish wel kon spelen. "Gisteren heb ik na de wedstrijd een mri-scan ondergaan. Tijdens de wedstrijd voelde het alsof er iets serieus mis was. Gelukkig kon ik door de pijn heen tennissen. De scan toonde geen ernsige blessure aan, dus ik zal vandaag weer gewoon gaan trainen," zei de Spanjaard op Facebook.

Overslagbedrijf Alphen veel te luidruchtig

Overslag Terminal Alphen, ook wel Alpherium genoemd, maakt te veel herrie. De provincie Zuid-Holland heeft het bedrijf in Alphen aan den Rijn daarom vijf dwangsommen opgelegd. Het Alpherium krijgt twee weken de tijd om zijn zaakjes op orde te krijgen.

Uit metingen is gebleken dat de overslagterminal het maximale geluidsniveau van de milieuvergunning overschrijdt. Daarnaast stapelt het bedrijf containers te hoog op, wordt de dienstregeling voor schepen niet nageleefd en worden 's nachts containers geplaatst, geladen en gelost.

Het Alpherium ging op 1 oktober open. De terminal moet het goederenvervoer over water stimuleren. Sinds de opening heeft de provincie veel klachten ontvangen van omwonenden over nachtelijke geluidsoverlast, veroorzaakt door het laden, lossen en verplaatsen van containers.

Uit metingen is gebleken dat het Alpherium in zeven van de acht nachten dat er is gemeten het maximaal toegestane geluidsniveau heeft overschreden. Een recente meting gaf aan dat het maximale niveau tien keer werd overschreden.

Het bedrijf moet per geconstateerde overschrijding van het maximale geluidsniveau duizend euro betalen, met een maximum van een ton. Ook worden boetes opgelegd als er tussen 22.00 uur en 07.00 uur een schip aanwezig is in de haven, er tussen 19.00 uur en 07.00 uur containers worden geplaatst en meer dan drie containers boven op elkaar worden gestapeld.

Rode Khmer-leider bestrijdt legitimiteit proces

Een van de vier vroegere Rode Khmer-kopstukken die zijn aangeklaagd voor onder andere genocide en oorlogsmisdaden betwist het recht van het speciale tribunaal hem te vervolgen. Volgens Ang Udom, de advocaat van de voormalige minister van buitenlandse zaken Ieng Sary, heeft zijn cliënt gratie gekregen, nadat hij leiding had gegeven aan een massale desertie naar de regering.

Bovendien stelt de advocaat dat Ieng Sary het risico loopt om twee keer voor hetzelfde misdrijf te worden berecht. In 1979 werd de ex-minister al berecht door een Vietnamees tribunaal. Hij werd destijds schuldig bevonden aan genocide.

De argumenten die de advocaat aanvoert leiden er waarschijnlijk niet toe dat het proces tegen Ieng Sary wordt stopgezet. In een voorbereidende zitting van de rechtbank werden deze argumenten namelijk al van tafel geveegd. Volgens het tribunaal gold de gratie slechts onder een speciale wet uit 1994, waarmee alleen de veroordeling uit 1979 nietig werd verklaard.

Maandag ging het proces tegen de vier nog levende leiders van het vroegere Rode Khmer-regime van start. Naast de 85-jarige Ieng Sary, staan ook de 84-jarige Nuon Chea, ideoloog en rechterhand van wijlen Rode Khmer-leider Pol Pot, het 79-jarige voormalige staatshoofd Khieu Samphan, en de 79-jarige vrouw van Ieng Sary en voormalig minister van sociale zaken Ieng Thirith terecht.

Ajax legt Rits (17) voor twee jaar vast

Ajax heeft een akkoord met Mats Rits bereikt. De middenvelder, die transfervrij overkomt van KFC Germinal Beerschot Antwerpen, tekent in Amsterdam een contract voor de duur van twee jaar.

"Dit is voor mij echt een geweldig moment. In België is Ajax toch een beetje het Mekka van het voetbal," liet Rits tijdens zijn presentatie weten. De pas 17-jarige speler kon twee jaar geleden ook al de overstap naar Ajax maken. "Ik was toen pas 15 jaar, dus wilde ik eerst mijn studie afmaken. Daarom heb ik destijds voor GBA gekozen. Gelukkig krijg ik nu opnieuw de kans bij Ajax."

Rits komt in de selectie van Ajax, waar hij zich op korte termijn bij zal voegen, zijn landgenoten Jan Vertonghen en Toby Alderweireld tegen.

'Volgend jaar onthulling opvolger Xbox 360'

De opvolger van de Xbox 360 wordt volgend jaar tijdens de Electronic Entertainment Expo in Los Angeles onthuld. Dat schrijft techweblog Boy Genius Report. Volgens een anonieme bron binnen Microsoft zou de nieuwe spelcomputer al sinds 2006 in ontwikkeling zijn.

Microsoft heeft wereldwijd meer dan 54 miljoen exemplaren van de Xbox 360 verkocht. De spelcomputer ligt sinds eind 2005 in de winkel. Vorig jaar gaf een woordvoerder van Microsoft aan dat de spelcomputer nog tot 2015 mee kan gaan.

Sinds de Xbox 360 in 2005 op de markt kwam, is de spelcomputer vervangen door een verbeterde, stillere, kleinere Xbox 360. Daarnaast bracht Microsoft in november Kinect op de markt, waardoor het mogelijk is games te spelen door te springen en bewegen zonder een controller in de hand te hebben.


'Volgend jaar onthulling opvolger Xbox 360' (Foto: Novum)

Hutchinson mist voorbereidingen PSV

PSV begint het nieuwe voetbalseizoen zonder Atiba Hutchinso. De Canadees was in de afgelopen periode actief in het toernooi om de Gold Cup, maar keerde vervolgens terug met een blessure aan zijn linkerknie. De voetballer is inmiddels in Duitsland aan het gewricht geopereerd.

De verwachting is dat Hutchinson, die aan zijn tweede seizoen bij PSV begint, in de loop van augustus weer bij de selectie zal aansluiten.

Fable: The Journey op Gamescom

Op de E3 in Los Angeles afgelopen maand werd Fable: The Journey getoond. Volgens Peter Molyneux was de demo een grote fout want mensen hebben daardoor een verkeerd beeld gekregen van de game. Op de Gamescom zal hij laten zien wat de game écht is.

Fable: The Journey zal niet alleen aanwezig zijn in Keulen maar zal daar ook te spelen zijn. Hij hoopt hiermee onze harten te winnen en vooral te laten zien dat de game niet on-rails is.

"There's huge faults with this demo. The quality isn't quite there, and we haven't had enough time to fulfil all our ambitions, but come Gamescom our ambition is to give you something to play with."

Iedereen kan dus tussen 18 en 21 augustus de game zelf gaan spelen op de Gamescom in Keulen. Natuurlijk zal FOK!games daar ook aanewzig zijn om verslag te doen van de grootste gamebeurs op de wereld.

Fable the Journey

Frans internetbedrijf eist 295 miljoen van Google

Het Franse internetbedrijf 1plusV heeft dinsdag bij een rechtbank in Parijs het Amerikaanse Google aangeklaagd. De zoekmachinegigant zou op oneerlijke wijze Franse concurrenten uit de markt hebben gedrukt. 1plusV eist nu een schadevergoeding van 419 miljoen dollar (295 miljoen euro).

"We hebben slechts de aanklacht ontvangen, dus we kunnen er nog niet veel over zeggen. We doen altijd onze uiterste best voor onze gebruikers. Dat is het belangrijkste principe van ons bedrijf en we willen dat graag uitleggen", aldus Google-woordvoerder Al Verney.

Google heeft eerder gezegd dat het strengbewaakte geheim achter de zoekresultaten erop gericht is mensen de beste aanbevelingen te doen. Het systeem is niet ontwikkeld om links van rivaliserende websites onder te laten sneeuwen.

1plusV beheert meer dan dertig gespecialiseerde zoekmachines in Frankrijk. Volgens het bedrijf is het voor gebruikers echter onmogelijk om deze websites te vinden via de zoekmachine van Google. 1plusV meent dat dit bewust wordt gedaan. Hierdoor loopt het bedrijf reclame-inkomsten mis.

1plusV is niet het enige bedrijf dat Google heeft aangeklaagd. Andere bedrijven hebben klachten ingediend bij de Europese Commissie. Het kan nog maanden tot jaren duren voordat er een uitspraak wordt gedaan in de rechtszaken.

'Air France-KLM en Alitalia praten over fusie'

Adviseurs van Air France-KLM en managers van sectorgenoot Alitalia hebben vorige week in Milaan details van een fusie van de twee bedrijven besproken. Dit meldt de Italiaanse krant Il Messaggero dinsdag, zonder bronnen te noemen.

Het dagblad stelt dat bestuurders Rocco Sabelli en Roberto Colaninno van Alitalia vorige week een ontmoeting hadden met Gerardo Braggiotti, voorzitter van Banca Leonardo, en advocaat Sergio Erede.

Het is onduidelijk of voorzitter Jean-Cyril Spinetta van Air France-KLM ook aanwezig was, meldt de krant, die toevoegt dat Braggiotti en Erede adviseren bij de transactie. Il Messaggero zegt verder dat de twee partijen mikken op een overeenkomst die de activiteiten in 2012 zal samenvoegen.

Noodrooster NS blijft van kracht als weer meevalt

De aangepaste dienstregeling van de NS die dinsdag op het middaguur inging, blijft ook van kracht als het noodweer uitblijft of meevalt. Het tussentijds aanpassen van de dienstregeling leidt volgens de NS tot chaos, omdat reizigers dan niet meer weten waar ze op kunnen rekenen.

Volgens de NS-zegsman is de dienstregeling vergelijkbaar met een olietanker. "Je kunt halverwege niet aan het stuur gaan draaien. Dat leidt tot chaos."

657 Bengalese grenswachters in de cel

Honderden Bengalese grenswachten, die in 2009 in opstand kwamen tegen de regering, hebben celstraffen tot zeven jaar gekregen. De muiterij vond plaats op 25 en 26 februari 2009 uit onvrede over salariëring, mogelijke discriminatie en de bevelstructuur van de Bangladesh Rifles, de paramilitaire grenswachten.

Het muiten begon op het hoofdkwartier van de grenswachten in de hoofdstad Dhaka en verspreidde zich van daaruit over grenskampen in het hele land. De muiters openden het vuur, blokkeerden wegen en haalden officieren uit hun huizen en kantoren.

In totaal kregen 108 grenswachten een celstraf van zeven jaar. Nog eens 549 kregen straffen variërend van vier maanden tot zes jaar. Honderden anderen die zijn aangeklaagd moeten nog voor de rechter verschijnen.

Het leger was ontevreden over de aanpak van de muiterij door premier Sheikh Hasina. De muiterij eindigde na onderhandelingen en toezeggingen van amnestie. Nadat tientallen lichamen in ondiepe graven en riolen werden ontdekt, trok de regering het aanbod voor amnestie voor de leiders van de opstand weer in.

Haagse agenten helpen bij bevalling in auto

Vier Haagse politieagenten hebben maandagochtend geholpen bij een bevalling in een auto. De bestuurder van de auto trok de aandacht omdat hij achter het stuur belde en stuntelig inparkeerde, maar in plaats van een boete kreeg hij een zoon. Het kind maakt het goed en kreeg de naam Marouan.

De agenten boden de aanstaande ouders hulp aan bij de bevalling in de op de Hoefkade in Den Haag geparkeerde auto. Volgens agent Patrick, zelf vader van twee kinderen, verliep de bevalling voorspoedig. "Het ging allemaal zo snel, dat ik het baby'tje nog maar net kon opvangen."

Ambulancepersoneel nam de zorg over en vervoerde de ouders en hun kind naar een ziekenhuis. De ouders Kharima en Mimoun kregen kraambezoek van de agenten die hielpen bij de bevalling. Voor de baby hadden ze een knuffelpolitiespeurhond en een rompertje met de opdruk 'hulpagent' meegenomen.

OM zet cassatie tegen vrijspraak Jomanda door

Het Openbaar Ministerie gaat definitief in cassatie tegen de vrijspraak van Jomanda in de zaak Sylvia Millecam. Het OM kondigde eind vorig jaar al aan in cassatie te gaan, maar dat werd vooral gedaan om de termijn waarbinnen dat moet gebeuren niet te overschrijden, meldt het OM dinsdag.

Inmiddels heeft het OM de uitspraak van het hof in Amsterdam 'uitgebreid bestudeerd' en geconcludeerd dat er genoeg reden is de zaak voor te leggen aan de Hoge Raad. Het OM zegt zich niet te kunnen vinden in de vrijspraak en de motivering die het hof geeft.

Millecam overleed in augustus 2001 op 45-jarige leeftijd aan de gevolgen van borstkanker. Artsen hadden haar aangeraden haar tumor te laten behandelen in een regulier ziekenhuis, maar Millecam zocht haar heil in het alternatieve circuit.

Het zelfverklaard 'genezend medium' Jomanda en twee alternatieve genezers uit Millingen aan den Rijn en De Meern vertelden Millecam dat ze geen kanker had, maar een bacteriële infectie. Millecam vertrouwde het drietal.

Jomanda werd eerder ook al vrijgesproken door de rechtbank in Amsterdam. De rechtbank achtte de schuld van de twee alternatieve genezers wel bewezen, maar legde geen straffen op. Van het hof kregen ze 16 december voorwaardelijke straffen van drie en zes weken opgelegd.

Veroordeling pedofiel Sytze van der V. definitief

De pedoseksueel Sytze van der V. is nu ook definitief veroordeeld voor ontucht met een vierde minderjarige jongen. Dat volgt dinsdag uit een uitspraak van de Hoge Raad. De uitspraak betekent niet dat Van der V. weer de cel in moet, hij heeft de straf al uitgezeten.

Van der V. werd in juni 2009 veroordeeld tot twee jaar en drie maanden cel voor zedendelicten met vier minderjarige jongens. Die uitspraak van het gerechtshof in Den Bosch werd vorig jaar maart vernietigd door de Hoge Raad. Die oordeelde dat het misbruik van drie jongens kon worden bewezen, maar van een vierde niet. Daarom moest de zaak opnieuw worden gevoerd.

In september 2009 kwam Van der V. op vrije voeten. De bedoeling was dat hij onder reclasseringstoezicht kwam te staan, maar dat ging niet door omdat zijn zaak toen nog liep bij de Hoge Raad.

De burgemeester van Eindhoven Rob van Gijzel (PvdA) wilde echter niet dat de pedoseksueel zonder toezicht weer in zijn gemeente zou komen wonen. Hij vreesde voor eventuele rellen en vond de kans op herhaling te groot. Daarom legde hij Van der V. een gebiedsverbod op.

Van der V. probeerde zich in andere steden te vestigen, maar stuitte daar ook op verzet. Uiteindelijk vocht hij het gebiedsverbod met succes aan. Inmiddels eist hij een schadevergoeding. Die zaak dient niet voor oktober.

Het probleem met het toezicht werd in juni vorig jaar opgelost, toen het hof in Den Bosch opnieuw uitspraak deed in de zaak. Van der V. kreeg dezelfde straf opgelegd, maar met als bijzonder voorwaarde dat hij zich onder toezicht van reclassering stelt. Ook toen stapte hij naar de Hoge Raad, die heeft nu geoordeeld dat de zaak niet voor een derde keer naar het hof hoeft.

'R. Bergkamp op weg naar Championship'

Roland Bergkamp vervolgt zijn voetballoopbaan waarschijnlijk in de Engelse Championship. De twintigjarige spits van Excelsior tekent deze week nog een contract bij Brighton & Hove Albion.

Bergkamp miste gisteren de eerste training van Excelsior. De aanvaller had bij de Rotterdamse ploeg een aflopend contract. Vorige week bezocht hij het Amex Stadiumen bovendien had Bergkamp een uitgebreid gesprek met Gustavo Poyet, manager van Brighton & Hove Albion.

In twee seizoenen kwam Bergkamp tot 54 wedstrijden voor Excelsior. Daarin scoorde de jonge aanvaller acht doelpunten. Brighton & Hove Albion werd afgelopen seizoen kampioen van de League One en daardoor promoveerde de ploeg uit de Engelse kustplaats naar de Championship.

Trulli: "Betrouwbaarheid schaadt Formule 1"

Team Lotus-coureur Jarno Trulli vindt de moderne Formule 1-auto's te betrouwbaar geworden. Het zorgt volgens de Italiaan er zelfs voor dat er minder spektakel is dan in het verleden het geval is geweest. In de afgelopen Grand Prix van Europa in Valencia kwamen alle 24 gestarte rijders over de finishlijn.

"We hebben in Valencia een record gebroken dat voorheen ondenkbaar was: alle 24 auto's die aan de start stonden haalden de finish: geen mankementen, geen uitvallers, geen crashes, niets. Narain Karthikeyan is de eerste F1-coureur ooit die de 24e plaats behaalde. Of dit record positief of negatief is hangt van de ambities van de coureur af. Ik vind het maar niks," zei Trulli tegen Republicca.

"Het record is wat paradoxaal, omdat er naast Sebastian Vettel nog een winnaar is, namelijk de techniek. De laatste jaren is de strijd tegen het menselijke element minder belangrijk geworden. Het is namelijk een gewonnen filosofische strijd tegen het onverwachte en het onvoorspelbare. In onze wereld noemen we dat mechanisch falen."

"Tien tot vijftien jaar geleden toen ik begon in de Formule 1 wist een coureur dat hij aan een F1-race begon, maar kende hij de uitkomst niet. Sterker nog, hij wist niet of hij hem uit zou rijden. Tegenwoordig is betrouwbaarheid de standaard geworden: auto's hebben vier wielen en zijn betrouwbaar. Ik kan de laatste keer dat een motor plofte me niet meer herinneren. Constructeurs houden de kwaliteit goed in de gaten en laten niets meer aan het toeval over," zei de Italiaan die vind dat de Formule 1 hierdoor aan charme verliest, omdat de kansen voor de kleine teams om in de punten te rijden hierdoor erg klein zijn geworden.

De Cler vertrekt naar AEK Larnaca

AEK Larnaca voegt snel weer een Nederlander toe aan de selectie. Tim de Cler tekent deze week een contract bij de Cypriotische club. Hij komt transfervrij over van Feyenoord.

In Rotterdam kon de 33-jarige De Cler na vier jaar dienstverband niet meer rekenen op een nieuwe verbintenis en verliet daardoor de club. Jordi Cruijff, technisch manager bij AEK Larnaca, wist de linksback te overtuigen om de stap te maken naar Cyprus. De Cler komt bij Larnaca onder meer Kevin Hofland, Edwin Linssen en Gregoor van Dijk tegen.

Circuitpromotors willen hoger toerental F1-motoren

De meeste promotors van de huidige circuits op de Formule 1-kalender dringen aan op een aanpassing van de nieuwe motorformule. Afgesproken is dat de nieuwe V6-krachtbronnen vanaf 2014 12.000 toeren per minuut mogen gaan draaien, maar de circuitbazen vinden dat niet genoeg en dringen aan op 18.000 toeren per minuut.

De circuitpromotors, met uitzondering van China en Zuid-Korea, hebben in een brief aan de Formule 1-commissie gedreigd om vanaf 2014 de Formule 1 te laten vallen als het maximum aantal toeren per minuut niet nog fors opgeschroefd wordt. Ze dreigen over te stappen naar de IndyCar Series. Om fans te trekken moet namelijk het huidige lawaainiveau gehandhaafd blijven.

Nederlandse groenten mogen Rusland weer in

Rusland heeft het importverbod op groenten uit België en Nederland opgeheven. Dat heeft het hoofd van de Russische gezondheidsdiensten, Gennadi Onisjtsjenko, dinsdag bekendgemaakt.

Rusland stelde een importverbod in voor groenten uit de Europese Unie na de uitbraak van de EHEC-bacterie in Duitsland. De Russische grens gaat vanaf dinsdag weer open.

Nederlandse groenten mogen Rusland weer in
Nederlandse groenten mogen Rusland weer in (Foto: ANP)

Grote verontwaardiging om treinchaos België

Onder de Belgische bevolking heerst grote verontwaardiging over de treinchaos waar het land maandagavond mee te maken kreeg. Dat meldt de Belgische krant De Standaard. Duizenden reizigers zaten urenlang vast in treinen na een breuk in een bovenleiding. In sommige treinen liep de temperatuur op tot 45 graden Celsius.

Maandagmiddag brak de bovenleiding bij Oostkamp, in het noordwesten van het land. Het treinverkeer richting Gent en Brussel liep daardoor ernstige vertraging op. Ook elders in het land waren er problemen. Bij station Brussel-Zuid stond een defecte trein die moest worden weggesleept en tussen Brussel-Centraal en Brussel-Noord zorgde een trein met technische problemen voor oponthoud. Bij Ghlin stond een kapotte trein twee uur lang stil.

De gemeente Gent kondigde maandagavond het rampenplan af toen vier treinen vast kwamen te staan. Aan boord waren vijfhonderd tot duizend passagiers. Drie kinderen moesten naar het ziekenhuis worden gebracht wegens uitdrogingsverschijnselen. "Het ging om oudere treinstellen zonder airco", zei de burgemeester van Gent, Daniël Termont, tegen De Standaard. "Zelfs de nieuwe stellen met airco zaten urenlang vast zonder elektriciteit, waardoor de temperaturen opliepen tot 45 graden. Bovendien schrijft een procedure bij de spoorwegen voor dat deuren in dergelijke situaties om veiligheidsredenen gesloten moeten blijven."

De directeur van de Belgische spoorwegen (NMBS) verdedigde zich door te stellen dat er nog nooit zo veel problemen op hetzelfde moment zijn ontstaan. "Spoortechnisch was bijna de hele provincie West-Vlaanderen afgesneden. Daarnaast concentreerden de problemen zich in Gent Sint-Pieters. Dit hebben we nog nooit meegemaakt", aldus Marc Descheemaecker op Radio 1. Hij wees erop dat niemand aan zijn lot werd overgelaten, hoewel het soms uren duurde voordat reizigers hun eindbestemming hadden bereikt.

Groen!-Kamerlid Stefaan Van Hecke was het daar niet mee eens. Van Hecke zei 'verbijsterd' te zijn over de problemen en is van mening dat 'de bedrijfsleiding niet meer in staat is de treinen op een normale manier te laten rijden'. Er is volgens Van Hecke maar een oplossing en dat is 'onmiddellijk ontslag nemen'.

Ook reizigersvereniging TreinTramBus was niet te spreken over de problemen. "Meer dan zeven uur na de bovenleidingsbreuk was de storing maandag nog steeds niet verholpen. TreinTramBus stelt eens te meer vast dat de NMBS en Infrabel (de spoorbeheerder, red.) onvoldoende voorbereid zijn op dit soort situaties", aldus een woordvoerder.


Grote verontwaardiging om treinchaos België (Foto: Novum)

Wennemars coach achtervolgingsploeg

Erben Wennemars zal toetreden tot een nieuw begeleidingsteam van de achtervolgingsploegen. De oud-schaatser, die vorig jaar stopte als langebaanschaatser, krijgt als taak om de prestaties op de achtervolging met de coaches van de ploegen en bewegingswetenschapper Jos de Koning naar een hoger plan te tillen.

Tot nu toe stelde ons land op de achtervolging op de Olympische Spelen met tweemaal brons teleur. De Nederlandse schaatsbond zal morgen de samenstelling van het team bekendmaken. Naast Wennemars, De Koning en de coaches Gerard Kemkers (TVM), Jac Orie (Control) en Jan van Veen (Hofmeier) zal er naar alle waarschijnlijkheid nog een zesde persoon aan worden toegevoegd.

Nog 40 gewonden in ziekenhuis na brand zorgcentrum

Na de brand in zorgcentrum De Geinsche Hof in Nieuwegein liggen dinsdag nog veertig mensen in een ziekenhuis. Er zijn nog geen bewoners bezweken aan hun verwondingen, zegt een woordvoerder van het zorgcentrum.

Vijf bewoners liggen met verbrande luchtwegen in een brandwondencentrum. Vier anderen zijn ook zwaargewond, maar hun toestand wordt als minder ernstig gezien. De gemeente en het zorgcentrum verwachten dinsdagmiddag met meer informatie te komen, maar willen daar alleen over loslaten dat sommige slachtoffers vooruit lijken te gaan. Maandag brak rond 08.00 uur brand uit op het dak van het zorgcentrum aan de Vuurscheschans door renovatiewerkzaamheden. De rook en het vuur bereikten drie afdelingen. In het zorgcentrum wonen mensen die lichamelijke zorg nodig hebben en ouderen met geestelijke beperkingen. De evacuatie was dan ook geen gemakkelijke klus voor de brandweer.

Door de brand werd het verpleeghuis onbewoonbaar. Ongeveer 150 bewoners werden maandag opgevangen in andere locaties in Nieuwegein.

Blom leidt morgen Egyptische derby

Scheidsrechter Kevin Blom is aangesteld om morgen in Egypte de beladen wedstrijd tussen Al Ahly en Zamalek de leiden. De ploegen zijn de huidige nummers één en twee van de Egyptische Premier League.

Het is de eeste keer dat een Nederlands trio de leiding krijgt over een duel uit de Egyptische competitie. Blom zal in Egypte worden bijgestaan door Nicky Siebert en Patrick Langkamp. De aftrap vindt morgenavond om 20:30 uur plaatselijke tijd plaats in het Cairo International Stadium.

Klassiekers ook dit jaar zonder uitpubliek

Ook dit jaar zullen de Klassiekers tussen Ajax en Feyenoord zonder uitpubliek van beide ploegen plaatsvinden. Rotterdam, Amsterdam, de KNVB en beide ploegen willen volgend jaar bekijken of er weer uitpubliek toegelaten mag worden bij competitieduels tussen Ajax en Feyenoord.

Daardoor blijft de zogeheten vijfjarenregeling uit 2009 ook dit seizoen in stand. Dit betekent dat in het voetbalseizoen 2011/12 bij ontmoetingen tussen Ajax en Feyenoord geen uitpubliek aanwezig mag zijn van beide clubs.

In 2009 besloten de burgemeesters van Rotterdam en Amsterdam om vijf jaar lang geen uitpubliek toe te laten bij de wedstrijden tussen Ajax en Feyenoord. Aanleiding van deze beslissing waren de hevige rellen bij een duel tussen Jong Ajax en Jong Feyenoord en de beledigende spreekkoren tijdens de duels tussen de eerste elftallen.

Schafthuizen wil Reve-biograaf doodschieten

De biograaf van Gerard Reve, Nop Maas, heeft maandagochtend in zijn woonplaats Haarlem aangifte gedaan tegen Reves weduwnaar Joop Schafthuizen. Dat bevestigt de politie. Schafthuizen heeft hem dit weekend telefonisch met de dood bedreigd.

De in België wonende Schafthuizen zegt in De Volkskrant van dinsdag zich geen zorgen te maken over de aangifte. "Alleen heb ik niet gezegd dat ik hem dood ga schieten, maar dat ik hem hartstikke dood zal schieten."

De 61-jarige Maas zegt in het dagblad dat 'Joop aankondigde mij te komen doodschieten, en wel door mijn hart, door mijn hoofd en door mijn hersens'. "Al zou ik die niet hebben. Een en ander was voor mij voldoende aanleiding naar de politie te stappen."

Schafthuizen won onlangs een kort geding tegen de biograaf van de in 2006 overleden Reve. De rechtbank in Amsterdam bepaalde twee weken geleden dat het derde deel van Maas' Reve-biografie niet in de huidige vorm mag worden gepubliceerd. Maas had voor het gebruik van bepaalde citaten geen expliciete toestemming van Schafthuizen gekregen. Reves zaakwaarnemer vindt dat de derde biografie een verkeerd beeld geeft van hun relatie.

Schafthuizen heeft Maas zaterdagavond telefonisch verzocht om het werkarchief van Gerard Reve, dat Maas in bruikleen heeft, terug te sturen. Als hij dat niet doet, 'komen er wapens aan te pas'.

Maas noemt Schafthuizen 'onberekenbaar'. "Al kan het bij dreigen blijven, ik wilde dit niet als een akkefietje afdoen." De 63-jarige Schafthuizen ziet Maas als 'knettergek'. "Maas moet hoog nodig naar de dokter toe, die heeft professionele hulp nodig."

'Neeskens wordt trainer in Zuid-Afrika'

De kans is groot dat Johan Neeskens weer aan de slag gaat als hoofdtrainer van een ploeg. Het Zuid-Afrikaanse Mamelodi Sundowns presenteert deze week nog een nieuwe trainer en Neeskens lijkt de beste papieren te hebben voor deze functie.

De Zuid-Afrikaanse ploeg is op zoek naar een opvolger voor Ian Gorowa. Hij volgde halverwege het seizoen de vertrokken Antonio Lopez Habas op. "We hebben enkele personen laten komen om met ons van gedachten te wisselen", aldus Trott Moloto, teammanager van Mamelodi Sundowns.

Neeskens kwam als meest geschikte kandidaat bij deze gesprekken naar boven. Behalve Neeskens waren er nog Nederlanders in beeld om bij de nummer vier van Zuid-Afrika aan de slag te gaan. Mart Nooij, bondscoach van Mozambique en Ruud Krol, trainer van Zuid-Afrikaans landskampioen Orlando Pirates, waren ook kandidaten om de vacature op te vullen.

Een avontuur bij Mamelodi Sundowns betekent voor Neeskens een einde van een periode zonder club. Het afgelopen seizoen was de oud-international assistent van Frank Rijkaard bij Galatasaray. Het duo werd wegens tegenvallende resultaten in oktober op straat gezet. Van 2000 tot 2004 was Neeskens hoofdtrainer van N.E.C. Nijmegen.

Neeskens zal niet de eerste Nederlander worden die als trainer aan de slag gaat bij Mamelodi Sundowns. In 2000 was Clemens Westerhof al eens oefenmeester van de Zuid-Afrikaanse ploeg.

Noodweer blijft uit in Zeeland

Hoewel de lucht er dreigend uitzag en er voor zwaar noodweer werd gewaarschuwd, valt het vooralsnog in Zeeland allemaal wel mee. Het regende niet zo veel als verwacht, zegt weerman Jos Broeke van Omroep Zeeland op de site van de regionale omroep. Later op de dag moet de provincie er waarschijnlijk alsnog aan geloven.

Lokaal is er wel al meer dan dertig millimeter regen gevallen, meldt Weeronline. Volgens Broeke is dat niet genoeg om te spreken van noodweer. "Daarvoor is de overlast te beperkt en te plaatselijk."

Fikse regenbuien deden dinsdagochtend, eerder dan verwacht, hun intrede in Zeeland. Tegen 10.00 uur had de storing zich al verspreid naar Den Haag en iets na elven is Amsterdam aan de beurt. De vroege buien blijven beperkt tot het westen van het land. Later op de dag volgen er nieuwe buien die ook het oosten bereiken.

Weeronline waarschuwt voor fikse windstoten tot 100 kilometer per uur, hagelbuien en flinke regenval. Het KNMI heeft in het hele land waarschuwingen voor blikseminslagen gegeven. De treindienstregeling is vanaf het middaguur aangepast, om de gevolgen van het noodweer beperkt te houden.

Nederlander legt 480 kilometer af op paddleboard

De Nederlander Bart de Zwart is maandag na 480 kilometer op een paddleboard te hebben afgelegd aangekomen op het Hawaïaanse eiland Kauai. Hij was vijf dagen eerder vertrokken van het Grote Eiland.

"Ik heb niet eens pijn", zei De Zwart maandag vanuit een hotel. Afgezien van een aantal ontstoken blaren op zijn voeten zei De Zwart zich prima te voelen. "Dit is het zwaarste wat ik ooit in mijn leven heb gedaan", zei hij. "Ik ben blij dat ik het gedaan heb, maar ik denk niet dat ik het nog een keer zou doen." Volgens De Zwart is de tocht vooral mentaal erg zwaar. "Het zwaarste deel was het overleven. Je bent vijf dagen en nachten nat."

Vijf dagen lang stond hij op zijn ruim vier meter lange board waarop water en gevriesdroogd eten waren vastgebonden. 's Nachts sliep hij op een luchtbed, maar door de hoge golven en de stevige wind belandde hij tijdens zijn slaap een aantal keer in het water.

De 41-jarige De Zwart, die sinds elf jaar op het eiland Maui woont waar hij een surfwinkel heeft, is naar eigen zeggen de eerste die de oversteek van het Grote Eiland naar Kauai heeft gemaakt op een paddleboard. Hij werd tot de tocht geïnspireerd door de oorspronkelijke inwoners van Hawaï die de oversteek vroeger in eenvoudige kano's maakten.

Ministerie: KNMI is onafhankelijk

De onafhankelijkheid van het KNMI is onbetwist. Dat meldt het ministerie van Infrastructuur en Milieu in een reactie op het standpunt van VVD-Kamerlid René Leegte dat het KNMI moet worden opgeheven wegens partijdigheid. "Er loopt een gesprek over de toekomstige taken, maar dat laat onverlet dat er altijd een publieke taak zal zijn voor het KNMI."

Zonder onderbouwing stelt de VVD'er dat twintig procent van de wetenschappers van het KNMI niet onafhankelijk is. "Dat kan natuurlijk niet voor een instituut dat ieder jaar zestig miljoen euro aan overheidsgeld kost." Volgens het ministerie gaat het overigens om minder dan 53 miljoen euro.

Het KNMI zou zich verder blindstaren op CO2 als boosdoener voor de stijging van de temperatuur op de aarde. Het echte probleem is volgens Leegte veel breder. Het KNMI zou de lijn van het internationale klimaatpanel IPCC te veel volgen. "Klimaatsceptici komen nauwelijks aan bod." Leegte oppert het weeralarm en het klimaatonderzoek voortaan uit te besteden.

In het regeerakkoord staat dat de taken van het KNMI nader worden bezien. Staatssecretaris van Milieu Joop Atsma (CDA) is hierover met het KNMI 'volop' in gesprek. Dat heeft Atsma vorige week ook kenbaar gemaakt in een Kamerdebat.

'Sorcery nog steeds in productie'

Het tovenaarsspel Sorcery voor de Playstation Move is nog altijd in productie. Dat heeft Sony Computer Entertainment bevestigd tegenover het Britse weblog Dealspwn. Lange tijd was er onduidelijkheid over het voortbestaan van het spel waarin de speler een tovenaarsstaf ter hand neemt om de wereld te redden van duistere krachten. Sorcery werd in juni 2010 voor het eerst getoond, maar daarna werd het stil rond de game.

Gamestudio The Workshop wil van Sorcery een avontuur maken waarin de speler een tovenaar speelt. De bewegingsgevoelige Playstation Move-controller is hierbij een tovenaarsstaf waarmee verschillende spreuken gebruikt kunnen worden om vijanden te verslaan en puzzels op te lossen.

Tijdens de Electronic Entertainment Expo in Los Angeles heeft Sony niets meer laten zien van Sorcery. Wel liet de uitgever het spel Medieval Moves: Deadmund's Quest zien, dat inhoudelijk enige overeenkomsten toont met Sorcery.

Het is onbekend waarom het zo stil is rond Sorcery. Vermoedelijk heeft het tovenaarsspel een flink aantal inhoudelijke en grafische veranderingen ondergaan.


'Sorcery nog steeds in productie' (Foto: Novum)

Deadly Premonition-dev bezig met nieuwe game

Access Games, de ontwikkelaar van het bizarre Deadly Premonition, is bezig met een nieuwe game. Hidetaka 'Swery65' Suehiro van Access Games heeft dit onthuld. Of hun nieuwe game vergelijkbaar zal zijn met hun vorige game is niet bekendgemaakt.

Nu ze bezig zijn met een nieuwe game zijn ze ook druk op zoek naar een uitgever die hun spel uit wil gaan geven. Volgens Suehiro kan dit lastig worden want welke uitgever zou geld in ze willen investeren na het 'succes' van Deadly Premonition?

"In other words, the reality of the matter is that I can say I want to make a new game! As much as I want, but that alone is not enough to start the process. Would anyone be ready to invest in us?"

Deadly Premonition is verdeeld ontvangen door de pers en het publiek. In de game speel je een detective met een gespleten persoonlijkheid die een moord op moet lossen. De game staat bekend om zijn slechte graphics, een onbestuurbaar personage, tenenkrommende dialogen en bizarre wereld. Dit zorgde ervoor dat veel mensen ervan walgden maar dat er ook een grote groep was die het om deze redenen ontzettend kon waarderen.

Om jullie een idee te geven: hieronder een scène uit Deadly Premonition.

Manchester City-legende Doyle (64) overleden

Mike Doyle, voormalig speler van Manchester City en Engels international, is overleden aan de gevolgen van leverkanker. Dit meldt de BBC. Doyle is 64 jaar geworden.

Doyle speelde zowel op het middenveld als in de verdediging. Hij won met City de voormalige Division One, de FA Cup, de European Cup winners' Cup en de League Cup. In 1978 verliet hij Manchester City en speelde daarna voor Stoke, Bolton en Rochdale.

In 1984 zette Doyle een punt achter zijn loopbaan na 627 wedstrijden en 42 doelpunten.

Directeur Chemiepack aangehouden

De directeur van Chemie-Pack en drie andere medewerkers zijn dinsdagochtend opgepakt voor het op een verkeerde manier opslaan van gevaarlijke stoffen. Dat meldt het functioneel parket van het Openbaar Ministerie dinsdagochtend.

Naast de directeur zijn een productiechef, een productiecoördinator en een veiligheidscoördinator opgepakt. De vier worden verantwoordelijk gehouden voor de manier waarop de stoffen op het terrein waren opgeslagen. Doordat niet genoeg maatregelen waren genomen, kon de brand zich volgens het OM snel uitbreiden.

Het chemische bedrijf in Moerdijk ging begin dit jaar in vlammen op.

'Artsen moeten doelen vooraf kenbaar maken'

In de zorg zijn betere resultaten te behalen door het doel van de behandeling expliciet te formuleren. Zorgverzekeraars kunnen dan beter inkopen op bewezen kwaliteit en de zorgverlener betalen op basis van de behaalde resultaten. Dat stelt de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) in een dinsdag aangeboden advies. 'Binnen drie weken weer aan het werk' kan zo'n behandeldoel zijn.

Behandeldoelen en de behaalde resultaten moeten onderdeel uitmaken van het medische dossier. Als dat op een standaardmanier gebeurt, kunnen de administratieve lasten volgens de RVZ omlaag. De raad baseert zich op ervaringen in het buitenland en proeven in Nederland.

De verschillen in kwaliteit tussen ziekenhuizen en zorgverleners zijn in Nederland onverklaarbaar groot, stelt de RVZ. Voor patiënten is onduidelijk waar ze een goede behandeling kunnen verwachten. Terwijl de kosten in de zorg sterk stijgen, neemt de gezondheid van Nederlanders niet navenant toe. In vergelijking met andere Europese landen blijft de groei in levensverwachting achter en is de sterfte rondom geboortes hoog.

"De gemiddelde kwaliteit van de zorg in Nederland is goed, maar kàn veel beter en dat moet ook", zegt RVZ-voorzitter Rien Meijerink. "Het mag geen toeval zijn dat je een goede of minder goede arts treft. En dat is het nu wel."

Bij de selectie en vaststelling van zogeheten kwaliteitsindicatoren ziet de raad een belangrijke rol weggelegd voor het Nationaal Kwaliteitsinstituut Gezondheidszorg, dat minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) wil oprichten.

BAFTA lanceert developmentwedstrijd voor jeugd

Vanmorgen heeft de stichting BAFTA (British Academy of Film and Television Arts) de tweede jaarlijkse gamedevelopement-wedstrijd gestart. Deze wedstrijd wordt gehouden om kinderen enthousiast te maken voor een beroep als developer in de immer groeiende gamesindustrie.

Teams van drie 11 tot 16-jarigen worden uitgenodigd om hun ideeën voor een game voor te leggen aan het Young Game Designers judging panel. Van de winnaar wordt het idee uitgewerkt tot een werkend prototype. Dit gebeurt door een team aan Dundee's Abertay university.

Op dit moment loopt er een launchevent in het Westfield shopping centre in Londen met jonge celebs als Tyger Drew-Honey en Katana. Ook Jack Wilshire en Anjil Mohindra doen een goed woordje voor het initiatief.

Vanuit de overheid is er ook steun in de persoon van de minister van cultuur Ed Vaizey: "I am delighted BAFTA is running the competition again. Initiatives like this one help encourage and nurture emerging talent while also inspiring others to be more creative."

Meedoen kan op de officiële Young Game Designers website.

Hotel Amsterdam-West ontruimd door brand

In een hotel in Amsterdam-West heeft dinsdagochtend brand gewoed. De 280 hotelgasten en negen personeelsleden zijn geëvacueerd. Niemand is gewond geraakt. Dat meldt een brandweerwoordvoerder.

De brand in het Best Western Hotel Blue Tower aan de Leeuwendalersweg in de wijk Bos en Lommer brak rond 08.10 uur uit. Toen de brandweer arriveerde, stond een deel van de gasten al buiten.

De brand was snel geblust, maar op een aantal etages was veel rookontwikkeling. De brandweer probeert de rook met speciale ventilatoren te verdrijven. Daarna wordt het onderzoek naar de oorzaak opgestart. De schade aan het hotel is onbekend.

Newey: "Impact aanpak geblazen diffuser groot"

De technisch directeur van Red Bull Racing Adrian Newey verwacht dat de aanpak van de geblazen diffuser veel invloed gaat hebben in de Formule 1. Voor de Grand Prix van Groot-Brittannië wordt het gedeelte waarbij de coureurs van het gas zijn beperkt, zodat er geen constante stroom uitlaatgassen meer is die voor neerwaartse druk zorgt.

Met name Red Bull Racing had hier veel voordeel van, doordat ze door speciale motorinstellingen het verbrandingsproces op gang hielden, zelfs als een coureur geen gas gaf. De andere teams volgden deze oplossing, maar kwamen met name in de kwalificatie niet in de buurt van de Oostenrijkse renstal. De autosportfederatie FIA ziet het verbranden van extra benzine als ongewenst, omdat de sport milieubewuster moet worden.

"We moeten accepteren dat de regels vanaf de volgende race anders zijn. Het is moeilijk te zeggen hoeveel invloed dat op ons heeft in vergelijking met de anderen. Lotus Renault GP heeft de auto duidelijk om de uitlaten heen ontworpen en ik kan me voorstellen dat zij zich zorgen maken. We hebben de auto niet volledig om ons uitlaatsysteem ontworpen, maar wel voor een aardig deel," zei Newey die verwacht dat zijn team zeker getroffen zal gaan worden.

"We hebben het er nooit vanaf gehaald en dus weten we niet wat het effect voor ons is ten opzichte van onze directe concurrenten. Ferrari en Mercedes GP hebben er waarschijnlijk minder last van dan wij, en McLaren misschien ook. Wij hebben onze auto hiervoor ontworpen terwijl de concurrentie het heeft gekopieerd en gekunsteld op de auto heeft gemonteerd."

"We hebben wat simulatiewerk verricht, maar we hebben nooit daadwerkelijk zonder het systeem gereden en we weten dus niet hoe het de balans van onze auto beïnvloedt. Daar heb je een echte test met een echte auto op een echt circuit met een echte rijder voor nodig. De impact is significant, maar ik noem geen nummers omdat ik niet weet hoe groot of klein de impact is ten opzichte van de rest."

Friese roofvogelschutters aangehouden

Twee inwoners van Akkrum zijn maandagochtend aangehouden op verdenking van het beschieten van roofvogelnesten en het omzagen van bomen. In de woning van een van de verdachten werden nesten en eieren van zeldzame en beschermde vogels gevonden.

Het milieuteam van de Friese politie was getipt dat de twee van 27 en 30 jaar in onder meer het natuurgebied De Deelen nesten hadden beschoten en bomen hadden omgezaagd om bij nesten te komen. Het duo werd na onderzoek gearresteerd en in een cel gezet.

Leider flottielje belooft geweldloosheid

De organisatie van het hulpkonvooi voor Gaza wijst aantijgingen van Israël dat extremisten geweld willen gebruiken tegen Israëlische militairen van de hand. Volgens een van de organisatoren, Dror Feiler, hebben de honderden deelnemers een verklaring van geweldloosheid getekend.

Feiler verklaarde op de Israëlische legerradio dat als Israël informatie heeft over mogelijke verdachten, deze gegevens moeten worden doorgespeeld aan de organisatie.

Een woordvoerder van het Israëlische leger zei maandag dat uit inlichtingenrapporten is gebleken dat extremisten die deelnemen aan de flottielje 'brandgevaarlijke chemicaliën' mee aan boord nemen om te gebruiken tegen Israëlische militairen.

Twisted Pixel werkt aan iOS-game

Game-developer Twisted Pixel, bekend van de XBLA-game Splosion Man, is bezig met een nieuwe game voor het iOS-platform. Dit heeft CEO Mike Wilford laten weten. De inspiratie voor de game kwam nadat Capcom een regelrechte kopie van Twisted Pixels Splosion Man maakte. Volgens Wilford zorgde het fiasco voor een extra motivatie om de iOS-markt te bestormen.

Verder liet de CEO niks los over de ontwikkelingen of wat het project zal inhouden. Behalve 'the potential to include a lot of fun stuff' werd er niks verklapt over de game. Copy that, Capcom?

'Quick-Step en Omega Pharma dicht bij fusie'

De Belgische wielerploeg Quick-Step is dicht bij een fusie met Omega Pharma, nu nog onderdeel van wielerploeg Omega Pharma-Lotto. Volgens Belgische media hebben de twee partijen in hoofdlijnen een akkoord bereikt over een samengaan en is het nog slechts een kwestie van punten en komma's.

Omega Pharma moest na het afhaken van co-sponsor de Nationale Loterij (Lotto) op zoek naar een nieuwe partner. Lotto had eind april laten weten een einde te maken aan de samenwerking. Heel even werd er door Omega Pharma geflirt met de gedachte op eigen benen verder te gaan. Dat idee werd echter al snel losgelaten.

Gesprekken met onder meer contact Saxo Bank, AG2R en Leopard-Trek liepen op niets uit. Met Quick-Step van ploegleider Patrick Lefevere lijkt de gewenste partner nu te zijn gevonden. Verwacht wordt dat de deal binnen enkele dagen beklonken zal zijn.

Ocarina of Time had Mario 64-opzet

Voordat een game klaar is en in de winkels ligt gaat er een lange development-periode overheen. In die periode wordt een game van concept uitgewerkt tot eindproduct, maar het is zelfs mogelijk dat er meerdere concepten zijn voordat een definitieve opzet gekozen wordt. Ocarina of Time was zo'n game die van concept veranderde.

Toen Shigeru Miyamoto bezig was met het ontwerp van Ocarina of Time (Nintendo 64) was zijn belangrijkste doel een Link in 3D. Hij had het daarbij niet erg gevonden als er in de hele game maar één gebouw zou zijn geweest met meerdere kamers als level. Een opzet die Mario 64 op Nintendo 64 gebruikt.

"I thought about putting in all kinds of adventures into the different rooms, like making a dark meadow or an ocean - like in Princess Peach's Castle in Super Mario 64. In the worst case, Link wouldn't have been able to go outside the castle!

I thought so from the perspective of the hardware's processing abilities while making Super Mario 64. At first, I didn't mind making the game complete within a single building as long as I got to make Link in 3D."

Dat de game uiteindelijk meer geworden is dan enkel één kasteel komt vooral vanwege de wens om Link te laten paardrijden. Hiervoor heb je een grotere ruimte nodig en zo ontstond Hyrule Field.

"Making a broad landform that you could ride a horse across weighed down the processing, so we took it out for a while. And after awhile I returned to work with the production team and launched a huge campaign to regain the grassland!

We started by testing whether we could have two horses out at once. We thought if we could do that, then we could make other forms of play for that grassland. It went well, so we made a demo video with two horses. We showed that at Nintendo Space World, and I was like, 'Now that we've shown this, there's no backing out!'"

De review van The Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D komt later deze week online.

Zelda

Crysis 2 komt met 2.3gb tellende patch

De Crysis-franchise is altijd bekend geweest om zijn über-graphics. Het eerste deel heeft daardoor ook menig PC-gamer tot aanschaf van nieuwe hardware doen leiden. Met het neerzetten van Crysis 2 wilde Crytek een game maken die voor alle PC's toegankelijk zou zijn. Dat dit niet het gewenste resultaat opleverde was duidelijk door de grootschalige negatieve feedback van de PC-community.

Maar beste PC-gamers, niet getreurd! De langverwachte DirectX 11 update voor Crysis 2 is gearriveerd! Voordat de 2.32GB tellende graphics patch gedraaid kan worden dient eerst de 1.09 patch geïnstalleerd te zijn, maar na al dat installatie-geweld mogen jullie genieten van de volgende features:

  • Tessellation + Displacement Mapping
  • High Quality HDR Motion Blur
  • Realistic Shadows with Variable Penumbra
  • Sprite Based Bokeh Depth of Field
  • Parallax Occlusion Mapping
  • Particles Motion Blur, Shadows and Art Updates
  • Water Rendering improvements and using Tessellation + Displacement Mapping
  • Realtime Local Reflections (DX9)
  • Contact Shadows (DX9)
  • Improved Tone Mapping (DX9)
Ik heb geen idee wat het allemaal is, maar jullie zullen er vast heel blij mee zijn. Als kers op de taart heeft Crytek ook laten weten dat PC-gebruikers de Map Editor Pack vanaf MyCrysis kunnen downloaden. De editor zal beschikbaar zijn vanaf woensdag en zal kosteloos te downloaden zijn.

Cave Story 3DS weer vertraagd

De 3D-remake van de platformer Cave Story heeft het niet gemakkelijk. De game zou oorspronkelijk in juni uitkomen maar dit werd augustus. Nu blijkt dat ook dit niet gaat lukken. Cave Story 3D wordt nu eind dit jaar, 8 november om precies te zijn, uitgebracht in Amerika.

De vertraging komt doordat de makers wat verbeteringen willen doorvoeren.

"We are currently undergoing improvements to enhance gameplay. Changes are in the small details, but in order to satisfy both the fans and the new players we need to make sure the game is done right. Please look forward to it this holiday season. Cave Story 3D will be a blast."

In het onderstaande filmpje zie je wat vroege gameplaybeelden. Let niet te veel op het commentaar van de spelers.

TNT Post bezorgt pakketje in vuilnisemmer

Een pakketbezorger van een koeriersdienst, werkende in opdracht van TNT Post, heeft een pakketje wel op een héél vreemde plek bezorgd, namelijk in een vuilnisemmer onder de carport van de geadresseerde. Het overkwam onze welbekende en zeergewaardeerde FOK!ker Surveillance-Fiets.

"Toen ik vanmiddag thuis kwam zag ik een 'u was niet thuis' briefkaart van TNT / postnl in de brievenbus. Ik zat al te wachten op mijn pakketje en ging er vanuit dat het bij de buren bezorgd was. Tot mijn totale verbazing bleek dat het pakketje echter in mijn vuilnisemmer met hondenpoep, (in zakjes, we ruimen altijd alles op) onder de carport bij de voordeur was bezorgd," aldus de verbouwereerde FOK!ker. "Welke volslagen debiel haalt het in zijn hoofd om iets in een vuilnisemmer te stoppen? Waar denk je dat die dingen voor zijn?"

Op de scan van het bezorgbriefje is duidelijk te zien hoe de tekst 'De zending is bezorgd bij de buren op nummer' is doorgestreept en vervangen door 'De zending is bezorgd in vuilnisemmer'.

Het hele, nog lopende, verhaal vind je in ons klaagbaakforum.

tnt vuilnisemmer
Creatief postbezorgen voor gevorderden

[WBD] Federer verwacht geen 'nieuwe' winnaar

Roger Federder zegt dat hij dit jaar geen andere winnaar van Wimbledon verwacht dan hijzelf of Rafael Nadal. Dit zei de Zwitser gisteren na afloop van zijn winst tegen Michail Joezjni.

"We moeten het natuurlijk nog afwachten. Het kan even goed dat Novak Djokovic of Andy Murray de titel pakt. Dan krijg ik ongelijk. Maar ik ken mijn spel en ik weet waar Nadal staat”, aldus Federer die het in de kwartfinales moet opnemen tegen de Fransman Jo-Wilfried Tsonga.

Tales of Vesperia niet contractueel exclusief

Een paar dagen geleden werd bekend dat Tales of Vesperia Xbox 360-exclusive in het Westen was vanwege een contract tussen Microsoft en Namco. Dit blijkt niet waar te zijn, Namco Bandai Europe Junior Community Manager Charlotte Toci heeft haar woorden nu teruggenomen en een verklaring afgegeven waarin ze zegt dat ze fout zit.

"Een paar maanden geleden reageerde ik op een fan die me op Facebook vroeg waarom Tales of Vesperia [voor PS3] niet is gelokaliseerd in Europa. Ik reageerde met het antwoord dat dit kwam door een exclusieve deal met Microsoft, zonder dat ik officiële informatie daarover had.

Ik had dit niet moeten doen, maar helaas is het antwoord opgepakt door meerdere sites waardoor er valse informatie op het wereldwijde web terecht is gekomen.

Ik wil graag mijn excuses aanbieden aan alle Tales-fans voor de verkeerde informatie. Alsmede aan Microsoft en Namco voor mogelijke [imago]schade die ze hebben opgelopen."

Vesperia

'Verkoopverbod gewelddadige games ongrondwettelijk'

In Amerika mogen winkels tegenwoordig weer gewelddadige games aan minderjarigen verkopen. Dit heeft het Hooggerechtshof in Washington bepaald. Vanaf 2005 gold in Californië een wet die winkels een boete van 700 euro kon opleggen als een gewelddadige game aan een minderjarige werd verkocht.

Volgens het hof is de wet in strijd met de grondwet. Computergames geven net als boeken, toneelstukken en films ideeën en sociale boodschappen door en vallen daardoor onder het recht op vrijheid van meningsuiting. Het hof merkte in het vonnis op dat ook kinderboeken vaak gewelddadig zijn. "De ogen van de stiefzusjes van Assepoester worden door duiven uitgepikt. En Hans en Grietje brachten de heks om door haar in een oven te bakken", aldus de rechters.

Daarnaast is er volgens het hof niet voldoende bewijs dat gewelddadige games een schadelijk effect hebben op kinderen. In het verleden kregen films, strips, televisie en popmuziek ook vaak de schuld van jeugdcriminaliteit. Bovendien, zouden de ouders moeten beslissen wat hun kinderen mogen kopen en zien, en niet de overheid.

Een lagere rechtbank had de wet eerder al onwettig verklaard. Het Hooggerechtshof houdt deze uitspraak nu in stand.

Geweld

Sony US komt met budget PSP-packs

Sony is bezig om enkele PSP-titels samen te voegen tot goedkope bundels. Voorlopig lijken deze bundels alleen te verschijnen voor Amerika maar wellicht dat ze later ook deze kant op gaan komen. De bundels bevatten titels uit de beginperiode van de PSP. Wellicht nog één laatste verkoop voordat de PSVita uit gaat komen eind dit jaar of begin 2012.

Er zullen twee bundels zijn waarbij in de eerste Secret Agent Clank and Daxter, Syphon Filter: Logan's Shadow en Killzone Liberation te bespelen zijn. Een andere bundel bevat Syphon Filter: Dark Mirror en SOCOM: U.S. Navy SEALs: Fireteam Bravo. Welke games zouden jullie gebundeld willen zien?

Mogelijk nieuwe GoldenEye-game op komst

De kans bestaat dat we binnenkort weer een nieuwe GoldenEye-game kunnen spelen. Iemand heeft een aantal domeinnaam-registraties gevonden waaruit blijkt dat Activision met een nieuwe game bezig is, genaamd GoldenEye Reloaded. Wat de game precies gaat doen is niet bekend maar de kans is groot dat het een vervolg zal zijn van de port die uitkwam voor de Wii.

De domeinnamen die geregistreerd werden, zijn:

  • goldeneye007gamereloaded.com, 
  • goldeneyereloadedgame.com, 
  • goldeneyereloaded007.com en 
  • goldeneye007reloaded.com.
Misschien is het een 3DS-versie? Of een vroeg begin voor een game op de Wii-U? Misschien wel een port naar het PSN of XBLA? Wat denken jullie? En vooral, wat zouden jullie graag zien?

Coach River Plate stapt op

Juan José López is niet langer coach van River Plate. De leiding van de Argentijnse club maakte dit gisteren bekend.

River Plate degradeerde afgelopen weekend voor het eerst in het 110-jarige bestaan uit de hoogste divisie. De degradatie leidde tot grote boosheid bij de fanatieke aanhang. López besloot de eer aan zichzelf te houden en op te stappen.

Matia Almeyda is inmiddels aangesteld als nieuwe coach.

Zware onweersbuien al vlakbij Zeeland

De onweersbuien die dinsdag over Nederland zullen trekken, komen eerder dan maandag was voorspeld. Tegen acht uur dinsdagochtend hingen de eerste zware onweersbuien al op zee ten westen van Zeeland, aldus een woordvoerder van WeerOnline.nl. "Het duurt niet lang voor ze aan land zijn."

Het hele westen van Nederland krijgt daarmee al in de ochtend te maken met 'behoorlijk' stevige onweersbuien.

De buien komen niet alleen eerder, maar zijn ook zwaarder dan de meteorologen aanvankelijk verwachtten.

'Minder alcoholcontroles door gebrek vrijwilligers'

Door een tekort aan vrijwilligers houden politiekorpsen minder verkeers- en alcoholcontroles. Ook kunnen agenten en burgers in gevaar komen door een karige bezetting bij grote evenementen, zeggen politievakbond ACP en de Landelijke Organisatie van Politievrijwilligers (LOPV) dinsdag in het AD.

Politievrijwilligers worden onder meer ingezet bij verkeerscontroles. Ook bij grote evenementen houden ze toezicht. Door de tekorten wordt volgens ACP-voorman Gerrit van de Kamp met een minimum aan politie-inzet gewerkt. "Als er iets misgaat kunnen agenten en burgers in gevaar komen, omdat er onvoldoende personeel is", zegt hij in de krant.

De LOPV wijst er in de krant op dat het aantal vrijwilligers in Limburg, Friesland en Groningen wel op peil is gehouden en dat daar ook meer verkeers- en alcoholcontroles worden gehouden. De tekorten zouden vooral aan de korpsen zelf te wijten zijn.

Die doen volgens de ACP en de LOPV te weinig om vrijwilligers te werven. Er zijn nu zestienhonderd vrijwilligers, terwijl dat er volgens de politierichtlijnen vijfduizend zouden moeten zijn.

FC Utrecht volgt Zweedse middenvelder

FC Utrecht is geïnteresseerd in de Zweedse middenvelder Johan Martensson. De club heeft de 21-jarige speler uitgebreid gevolgd.

De jeugdinternational van GAIS is een belangrijke kandidaat om het gat rechts op het middenveld op te gaan vullen. Dat schrijft De Telegraaf. De scouting van de Domstedelingen, technisch directeur Foeke Booy en assistent-trainer Jan Wouters, hebben de Zweed uitgebreid aan het werk gezien.

Met het aantrekken van de Japanner Yoshiaki Takagi beschikt FC Utrecht over een technisch vaardige, maar fysiek wat minder sterke middenvelder. Daarom wil de club voor aan de rechterkant een speler aantrekken die fysiek ook een rol van betekenis kan spelen.

Rechter VS blokkeert immigratiewet

Een federale rechter in de Verenigde Staten heeft maandag een stokje gestoken voor een nieuwe, zeer strenge immigratiewet die de staat Georgia wil invoeren. Volgens de rechter gaan de maatregelen te ver en zijn ze onmogelijk op een eerlijke manier te handhaven.

De wet, die voorziet in veel ruimere bevoegdheden voor de politie om op te treden tegen illegale immigratie, werd in april goedgekeurd door de volksvertegenwoordiging in Georgia en had op 1 juli van kracht moeten worden. Belangenorganisaties van Spaanstalige immigranten hadden bezwaar gemaakt.

De rechter heeft bepaald dat de politie op basis van de wet geen arrestaties mag verrichten of mensen mag vervolgen zolang zijn vonnis van kracht is. Gouverneur Nathan Deal gaat tegen de beslissing in beroep, aldus een woordvoerder.

Minder gegokt in Nederland

Voor het eerst in jaren is er in Nederland minder gegokt. De inkomsten die de staat hieruit haalt met onder meer kansspelbelasting, liepen terug met tien miljoen euro. Dat concludeert het Financieele Dagblad dinsdag uit cijfers van de vijf organisaties die kansspelen mogen aanbieden, zoals de Lotto en de Postcode Loterij.

In 2005 was de totale inleg nog 2,1 miljard euro. Dat nam toe tot iets meer dan 2,5 miljard euro in 2009. Vorig jaar daalde de inleg naar 2,4 miljard.

Dat zou vooral komen doordat minder werd uitgegeven bij Holland Casino en de Staatsloterij. Bij Holland Casino werd in 2007 nog driehonderd miljoen euro aan fiches uitgegeven en verdween 377 miljoen euro in speelautomaten. Vorig jaar was dat respectievelijk 232 miljoen en 255 miljoen euro.

De directie wijt de teruggang volgens de krant aan het rookverbod en de recessie. Het casino zou weinig lijden onder de toename van het (illegaal) online gokken. De directie stelde eerder dit jaar dat de bodem is bereikt. Sinds juli vorig jaar zou de omzet weer groeien.

De Staatsloterij verkocht in 2009 nog 705 miljoen euro aan staatsloten. Vorig jaar was dat 665 miljoen. Wel had de loterij in 2009 de hoogste jackpot in de geschiedenis (27,5 miljoen euro) waardoor er veel belangstelling was.

Van de winst ging vorig jaar 285 miljoen euro direct naar de schatkist. Nog eens 128 miljoen euro ging naar de staat via de kansspelbelasting. Via de legale gokorganisaties ging 460 miljoen euro naar goede doelen zoals ontwikkelingssamenwerking en cultuur.

Grieken staken tegen bezuinigingen

De Grieken staken vanaf dinsdagochtend 48 uur lang tegen de voorgenomen bezuinigingen van de regering. De Griekse premier George Papandreou riep het parlement maandag nog met klem op die bezuinigingen te steunen, zodat het land de broodnodige hulp van de EU en het IMF kan krijgen.

Naar verwachting vullen de straten van Athene zich in de loop van de dag met demonstranten.

Als Papandreou geen steun van het parlement krijgt, kan Griekenland de volgende tranche van 12 miljard euro aan leningen vergeten, waarna een faillissement binnen een paar weken onafwendbaar lijkt. De Franse president Nicolas Sarkozy is met de Franse banken overeengekomen dat zij bijspringen om het noodlijdende Zuid-Europese land van nieuw geld te voorzien.

Grieken staken tegen bezuinigingen
Grieken staken tegen bezuinigingen (Foto: ANP)

VVD wil KNMI opheffen

Het KNMI moet worden opgeheven. Het weerinstituut is namelijk partijdig, stelt VVD-Kamerlid René Leegte dinsdag in De Telegraaf.

Het KNMI zou zich blindstaren op CO2 als boosdoener voor de stijging van de temperatuur op de aarde. Het echte probleem is volgens Leegte veel breder. "De temperatuur op aarde schommelt nu eenmaal."

Zonder het verder te onderbouwen stelt hij dat twintig procent van de wetenschappers van het KNMI niet onafhankelijk is. "Dat kan natuurlijk niet voor een instituut dat ieder jaar zestig miljoen euro aan overheidsgeld kost."

Leegte wil het weeralarm en het klimaatonderzoek voortaan aanbesteden. "Meteo Consult kan het doen, maar ook universiteiten of buitenlandse instituten. Zolang ze maar onafhankelijk zijn."

[WBD] Nadal ondergaat mri-scan aan voet

Rafael Nadal laat de voetblessure die hij maandag opliep in de partij tegen Juan Martin del Potro zo snel mogelijk onderzoeken. De Spaanse tennisser ondergaat dinsdag een mri-scan, vertelde hij na afloop van zijn zwaarbevochten overwinning in de vierde ronde van Wimbledon. Pas daarna bekijkt hij of het verantwoord is om het toernooi te vervolgen.

Nadal kreeg aan het eind van de eerste set last van zijn linkervoet. Nadat deze was ingetapet, tenniste hij verder. "Ik weet nog steeds niet precies was het probleem is", vertelde de titelverdediger na de wedstrijd. "Het lijkt wel alsof er iets met het bot is. Ik was even bang dat ik op zou moeten geven, maar gelukkig werd de pijn langzaam wat minder. Morgen laat ik het onderzoeken."

Ondanks de blessure bleef Nadal in een bijna vier uur durende slijtageslag kranig overeind. Hij won de partij met 7-6 (6), 3-6, 7-6 (4) en 6-4. In de kwartfinale staat een ontmoeting met de Amerikaan Mardy Fish op het programma.


Nadal ondergaat mri-scan aan voet (Foto: Novum)

'Huid sterft af door versneden coke'

Door het toenemend gebruik van een diergeneesmiddel om cocaïne te versnijden lopen gebruikers het risico dat cellen in hun neuzen en oren afsterven. Dat blijkt uit gegevens van het Trimbos-instituut.

Trimbos, een wetenschappelijk instituut voor onder meer verslavingsonderzoek, heeft vastgesteld dat het middel levamisol steeds meer wordt toegepast om cocaïne te versnijden, meldt het AD. Voorheen was volgens de instelling voornamelijk mannitol in zwang. Het instituut weet niet waarom nu juist dit nieuwe middel, dat normaliter wordt toegepast om varkens en runderen te ontwormen, voor de versnijding van de drug wordt gebruikt, maar de gevolgen zijn naar verluidt niet plezierig.

CokesnuiverBij langdurige inname kan de stof het immuunsysteem aantasten, zegt Sander Rigter, wetenschappelijk medewerker bij Trimbos. In de VS zijn recentelijk veel gebruikers met afstervende huidcellen in neus en oor in het ziekenhuis opgenomen, en ook in Nederland hebben de eerste gevallen zich gemeld.

Van de Amerikaanse coke is tegenwoordig 80 procent met levamisol vervuild, en volgens Trimbos gaat het in Nederland om 60 tot 70 procent van de cocaïne die gebruikers vrijwillig bij het instituut laten testen. Trimbos waarschuwt dat inname van levamisol het aantal witte bloedlichaampjes vermindert. Dat tast de weerstand aan, waardoor bloedvaten kunnen gaan ontsteken en uiteindelijk afsterven.  Het gevolg is 'rottende' neuzen en oren.

#verplichtnederlandstalig

Voor wie het gemist heeft zal ik de uitspraak van Martin Bosma even quoten: "Het Nederlandse lied moet een grotere stem krijgen en daarom dient de programmering van deze zender straks voor vijfendertig procent Nederlandstalig te zijn". Bosma heeft het over Radio 2. Als ik me niet vergis is de slogan van Radio 2: "De muziek zegt alles". Na Bosma's niet geestig bedoelde giller zou ik willen pleiten voor: Radio 2: "Dit slaat alles".

Hof VS studeert op definitie 'onfatsoenlijk'

Wat is onfatsoenlijk? Daarover gaat het federale Hooggerechtshof in de Verenigde Staten zich het komende jaar buigen, zo is maandag bekendgemaakt. Het gaat daarbij om wat wel en niet kan op de televisie. De definitie die de mediawaakhond FCC daarvoor hanteert is namelijk "onconstitutioneel vaag".

Televisiestations kunnen in de VS torenhoge boetes krijgen als zij bijvoorbeeld beelden uitzenden die te veel bloot bevatten of waarin gevloekt wordt. Dergelijk zaken ontaardden de laatste jaren steeds vaker in lange juridische gevechten, waarin soms de FCC en soms het televisiestation aan het langste eind trok.

Onder de huidige definitie kan een uitzending als onfatsoenlijk worden bestempeld als er seksuele organen of handelingen worden afgebeeld of omschreven. Het moet dan gaan om beelden die "overduidelijk aanstootgevend zijn naar moderne maatschappelijke maatstaven met betrekking tot de media".

Actrice Elaine Stewart overleden

Elaine Stewart, de ster uit Brigadoon, is op 81-jarige leeftijd overleden. Het voormalig fotomodel werkte gedurende haar carriere met Kirk Douglas, Richard Widmark, James Stewart en Alex Trebek. Elaine Stewart was een dame met de allure van de jaren vijftig. 

Elaine Stewart wordt op 31 mei 1930 geboren als Elsy Steinberg. In 1952 wint het fotomodel een wedstrijd in het See Magazine wat haar de titel Miss See oplevert. Dit leidt tot een contract bij MGM. Het jaar daarop speelt ze in de Dean Martin-Jerry Lewis komedie Sailor Beware. Andere films waarin ze meespeelt zijn onder andere Young Bess (1953) en Night Passage (1957). In laatsgenoemde film speelt ze samen met James Stewart, haar toekomstige buurman in Beverly Hills met wie ze nog vaak de hond ging uitlaten.

Vanaf de vroege jaren zestig speelt Stewart in diverse tv-series mee zoals Bat Masterson, The Third Man, Burke’s Law en Perry Mason. Halverwege de jares zestig verlaat ze echter het filmvak om zich op haar gezin te richten. Vanaf 1972 wordt Elaine Stewart gastvrouw in een tweetal zeer succesvolle spelshows op televisie. Stewart overleed in haar huis in Beverly Hills na een lang ziekbed.

Elaine Stewart
Elaine Stewart in The Bad and the Beautiful (1952)

Mars der politiestaat

Zondag en gisteren was de mars der beschaving. Een mooie gelegenheid voor het werkschuwe linkse tuig om eens lekker in het zonnetje te gaan wandelen. Want niemand komt aan de centen van de cultuur!

Nu kwam ik het volgende filmpje tegen, helaas niet hier direct neer te zetten, dus achter een linkje. Heel slim van de politie om in burger tussen de demonstranten te staan. En ook lekker makkelijk die lange haren, daar kun je goed aan trekken!

Kijk hier hoe we langzaam in een echte politiestaat komen te wonen. Schaam je Nederland...

Update:
Bij de NOS ziet het er veel liever uit allemaal... ( vanaf 1:13)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.