FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 6 maart 2011

[DC] Kazachstan verrast Tsjechië

Kazachstan heeft verrassend de kwartfinale van de Davis Cup bereikt. Het Centraal-Aziatische land versloeg Tsjechië, de verliezend finalist van 2009, met 3-2. Mikhail Kukushkin sleepte het beslissende punt binnen. Hij won met 6-4, 6-7 (4), 7-6 (8) en 6-0 van Jan Hajek. Kazachstan stond na het dubbelspel op zaterdag nog met 2-1 achter.

Kazachstan neemt het bij de laatste acht op tegen Argentinië, de verliezend finalist van 2008. De Zuid-Amerikanen wonnen met 4-1 van Roemenië. Adrian Ungur zorgde in de laatste wedstrijd voor het enige Roemeense punt. De eerdere vier duels waren door Argentinië gewonnen.

Frankrijk boekte een zwaarbevochten 3-2 overwinning op Oostenrijk. Jérémy Chardy werd de held van de dag. Hij won de vijfde partij van de ontmoeting met 2-6, 7-6 (4), 6-3 en 6-3 van Martin Fischer. In de kwartfinale treft Frankrijk Duitsland dat ook pas in de vijfde wedstrijd de beslissing forceerde tegen Kroatië. Philipp Petzschner versloeg daarin Ivo Karlovic in 'straight sets'.

Zweden en Servië waren voor het laatste duel al zeker van de kwartfinale en nemen het daarin tegen elkaar op. Zweden leidde na het dubbelspel met 3-0, verloor zondag beide partijen van Rusland en eindigde het treffen op 3-2. Servië stond met 2-1 voor en Viktor Troicki sloeg de titelverdediger naar de volgende ronde ten koste van India.

Ook Spanje en de Verenigde Staten zijn aan elkaar gekoppeld in de kwartfinale. Spanje had geen kind aan België en verloor alleen het laatste duel: 4-1. De VS leidde na twee dagen met 2-1 tegen Chili. Andy Roddick zorgde voor het winnende punt. Hij klopte Paul Capdeville met 3-6, 7-6 (2), 6-3 en 6-3. John Isner bepaalde vervolgens met een zege de eindstand op 4-1.

Steekvlam uit motor van vliegtuig op Schiphol

Bij een vliegtuig op Schiphol is zondagavond een steekvlam uit de motor gekomen. Daardoor kon de Boeing 737 van Scandinavian Airlines niet opstijgen. Na controle was het vliegtuig weer klaar om te vertrekken, meldt een woordvoerder van de luchthaven.

Het toestel zou naar Oslo vertrekken. Bij het starten van de motoren ontstond een zogenoemde 'flame-out'. Hierop zijn alle passagiers van boord gehaald. Iets voor 20.30 uur kon iedereen weer instappen om alsnog te vertrekken.


Steekvlam uit motor van vliegtuig op Schiphol (Foto: Novum)

Wilders: Diner met sultan erg dom van Beatrix

PVV-leider Geert Wilders vindt het 'erg dom' dat koningin Beatrix dinsdag in Oman gaat dineren met sultan Qaboos bin Said Al Said. Hij stelde dat zondag in reactie op de honderden mensen die in Oman demonstreerden tegen het regime van de volgens Wilders 'abjecte' sultan.

"Dat de koningin met die dictator gaat dineren is erg dom!", twitterde hij letterlijk. De vorstin, prins Willem-Alexander en prinses Máxima zullen dinsdagavond met de sultan dineren. Formeel gaat het om een privébezoek, op uitnodiging van de sultan.

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) was zondagavond niet bereikbaar voor commentaar op de uitlatingen van Wilders.

Wilders: diner met sultan erg dom van Beatrix
Wilders: Diner met sultan erg dom van Beatrix (Foto: ANP)

Toeschouwer carnaval valt van balkon

Een 37-jarige vrouw is zondagmiddag in Boxtel ernstig gewond geraakt toen zij van een balkon op tweehoog viel. De vrouw uit Oirschot stond op het balkon te kijken naar de passerende carnavalsoptocht. Ze is volgens de politie met zwaar letsel naar een ziekenhuis vervoerd.

Het slachtoffer heeft vermoedelijk te ver naar voren geleund waardoor ze over de rand viel. Het incident had plaats in een appartement aan de Breukelsestraat in Boxtel. Talloze mensen zijn getuige geweest van de val. De politie heeft hen geadviseerd contact op te nemen met slachtofferhulp.

Wagen carnavalsclub Brandtweer brandt uit

Een carnavalsvereniging De Brandtweer noemen is de goden verzoeken. Zondagmiddag ging de praalwagen van een vereniging met deze naam uit Rijsbergen in vlammen op.

Niemand raakte gewond. De politie bevestigde berichtgeving hierover op de website van BN De Stem.

Volgens de politie was het vuur snel geblust. De voorzitter van carnavalsvereniging De Brandtweer zei dat de feestelijke stemming na de brand ver te zoeken was. Van de praalwagen zou alleen het stalen frame nog over zijn.

De voorzitter zei tegen de krant dat hij niet zit te wachten op woordgrappen rond de naam van zijn vereniging.

Jongeren positiever tegenover homoseksualiteit

Het aantal jongeren in Noord-Holland dat negatief tegenover homoseksualiteit staat neemt af. In 2005 had 56 procent van de scholieren een negatieve houding ten opzichte van homoseksualiteit, in 2009 was dit 50 procent. Dat blijkt uit een onderzoek onder 10.486 scholieren uit de tweede en vierde klassen uit het voorgezet onderwijs dat GGD Hollands Noorden uitvoerde.

De helft van de scholieren vindt het normaal dat twee jongens of twee meisjes op elkaar verliefd worden, 37 procent vindt dit een beetje raar. 6 procent vindt het heel raar en 6 procent vindt het verkeerd. Alle respondenten die homoseksualiteit (een beetje) raar of verkeerd vinden worden beschouwd als jongeren met een negatieve houding ten opzichte van homoseksualiteit.

Meisjes staan positiever tegenover homoseksualiteit dan jongens. Van de jongens heeft 61 procent een negatieve houding, van de meisjes 39 procent. Onder allochtone jongeren staat 58 procent negatief tegenover homoseksualiteit, onder autochtonen 49 procent. Er is geen onderscheid tussen verschillende schooltypen en ook leeftijd heeft geen invloed.

Uit het onderzoek uit 2009, waarvan de resultaten zondag door het COC bekend werden gemaakt, blijkt dat bijna de helft van de jongeren die seksueel actief is niet altijd een condoom gebruikt. Meisjes vrijen vaker onveilig dan jongens.


Jongeren positiever tegenover homoseksualiteit (Foto: Novum)

Van Dijk tevreden na rentree bij Feyenoord

Rob van Dijk maakte tegen sc Heerenveen zijn opwachting in het doel van Feyenoord omdat Erwin Mulder afwezig was. Met de 42-jarige keeper tussen de palen won Feyenoord in Friesland: 0-1. "Ik ben blij dat ik mijn bijdrage heb kunnen leveren", zei Van Dijk tegen De Telegraaf. "Het is mooi dat we de drie punten hebben gepakt. Zeker omdat ik zou tekenen voor een punt tegen dit sterke Heerenveen."

"Ik had een paar lekkere reddingen. Dat ongemakje met mijn gehechte lip neem ik maar op de koop toe", aldus de geroutineerde doelman, die botste met Heerenveen-spits Bas Dost. Van Dijk moest daardoor gehecht worden. De ervaren rot verving noodgedwongen de afwezige Mulder.

De jonge doelman verloor zijn vader na een hartaanval. "We waren allemaal aangeslagen. Mario Been vertelde daarna dat ik zou keepen. Hij wist dat hij op me kon rekenen. Ik sta ondanks mijn leeftijd mijn mannetje. Dat is ook de reden dat ik nog steeds onder contract sta bij Feyenoord."

[DC] Haase: "Ik was fysiek sterker"

Het Nederlandse Davis Cup-team behaalde vandaag een zwaarbevochten 3-2 zege tegen Oekraïne. Robin Haase begon goed aan de laatste wedstrijd, maar liet opponent Illija Marchenko terugkomen in de wedstrijd en had hierdoor uiteindelijk vijf sets nodig om op fysiek hem te kloppen.

"Na die goede start ging ik veel te passief spelen," zei Haase die uit geslagen positie terugkwam en Marchenko toch nog versloeg. "Vanaf de derde set kon ik wel aanvallend spelen en kreeg daarna steeds meer controle. Hij ging ook wel veel fouten maken. Bovendien was ik fysiek sterker. Het is hartstikke fijn dat ik het team het beslissende punt heb bezorgd."

Loeb wint Rally van Mexico

Sébastien Loeb heeft de Rally van Mexico op zijn naam geschreven. De Fransman had op de laatste dag vrij spel nadat de leider in de wedstrijd Sébastien Ogier tijdens de eerste proef van vandaag uit de wedstrijd gecrasht was. Datzelde overkwam Dennis Kuipers eerder in de elfde etappe. De Nederlander lag toen knap zevende.

Ogier ging met zijn Citroën aan de leiding, maar zag op zaterdag Loeb voorbijkomen. De veelvoudig kampioen moest echter een straf van 50 seconden accepteren nadat hij een versnelling moest wisselen en hierdoor te laat aan de start van een proef verscheen. Het gevecht tussen de Fransen ging door tot de eerste etappe van de laatste dag waar Ogier zich verslikte en zijn auto zodanig beschadigde dat hij niet verder kon.

Voor Ford was het een weekend om snel te vergeten. De auto's van het merk waren niet opgewassen tegen de snelheid van de Citroëns en het team mocht hun handen dichtknijpen met de tweede plaats van Mikko Hirvonen en de derde van Jari-Matti Latvala. Kimi Räikkönen verscheen niet aan de start, omdat hij al voor het seizoen besloten had om enkele wedstrijden over te slaan.

'Van Gaal blijft voorlopig bij Bayern'

Louis van Gaal blijft voorlopig trainer van Bayern München. Volgens de doorgaans goed ingevoerde Duitse krant Bild heeft de leiding van de club dat besluit zondag genomen na een overleg van ruim vijf uur. Bayern verloor zaterdag van Hannover. Dat was de derde nederlaag op rij.

De belangrijkste reden om Van Gaal niet weg te sturen is naar verluidt dat Bayern over ruim een week (15 maart) tegen Internazionale in de Champions League speelt. Onder leiding van Van Gaal won de Duitse kampioen in Italië de eerste wedstrijd in de achtste finale met 1-0. Een ervaren kandidaat om de Nederlander voor dat duel te vervangen is vooralsnog moeilijk te vinden.

'Van Gaal blijft voorlopig bij Bayern'
'Van Gaal blijft voorlopig bij Bayern' (Foto: ANP)

[Bundesliga] Uitslagen speelronde 25

Afgelopen weekend werd de 24e speelronde uit de Duitse Bundesliga afgewerkt. Hieronder de uitslagen, stand en een linkje naar de overige statistieken. Een verslag van de wedstrijd tussen Hannover 96 en Bayern München is hier te lezen.

HSV verliest wederom

FSV Mainz 05 heeft Hamburger SV verder in de problemen gebracht. De ploeg van onder meer Ruud van Nistelrooy en Joris Mathijsen ging in de jacht op Europees voetbal thuis met 2-4 onderuit. HSV kwam in de eerste helft via Marcell Jansen op voorsprong, maar na rust ging het mis.

Andre Schürrle zorgde voor de gelijkmaker, waarna Mladen Petric HSV snel weer op voorsprong zette. Gojko Kacar passeerde echter zijn eigen doelman Frank Rost, waardoor het met nog een half uur te gaan 2-2 stond. Daarna trok Mainz via wederom Schürrle en Florian Heller de zege naar zich toe. Hierdoor heeft HSV deze jaargang al tien wedstrijden verloren.

Leverkusen wint van zwak verdedigend Wolfsburg

Bayer Leverkusen heeft een eenvoudige 3-0 zege geboekt tegen VfL Wolfsburg. De thuisploeg kwam al snel op voorsprong via Lars Bender die na een hakbal van Sidney Sam. Renato Augusto scoorde na zwak verdedigen van de bezoekers al snel de 2-0, terwijl vlak voor rust Stefan Kiessling balverlies van Wolfsburg hard afstrafte. Na rust gebeurde er niets meer, waardoor voor Die Wölfe nog steeds degradatie dreigt en Leverkusen nog steeds bovenin meedoet.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Borussia Dortmund 1. FC Koln 1-0
Hannover 96 Bayern München 3-1
VfB Stuttgart Schalke 04 1-0
Borussia Mönchengladbach 1899 Hoffenheim 2-0
Eintracht Frankfurt FC Kaiserslautern 0-0
1. FC Nürnberg FC Sankt Pauli 5-0
Bayer Leverkusen VfL Wolfsburg 3-0
SC Freiburg Werder Bremen 1-3
Hamburger SV FSV Mainz 05 2-4


Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Borussia Dortmund 25 19 4 2 61 53 - 14
2 Bayer Leverkusen 25 14 7 4 49 53 - 34
3 Hannover 96 25 15 2 8 47 37 - 32
4 FSV Mainz 05 25 14 1 10 43 41 - 32
5 Bayern München 25 12 6 7 42 51 - 33
6 1. FC Nürnberg 25 11 6 8 39 39 - 32
7 Hamburger SV 25 11 4 10 37 37 - 36
8 SC Freiburg 25 11 4 10 37 32 - 34
9 1899 Hoffenheim 25 8 9 8 33 41 - 37
10 Schalke 04 25 8 6 11 30 29 - 30
11 1. FC Köln 25 8 5 12 29 31 - 43
12 Eintracht Frankfurt 25 8 4 13 28 24 - 34
13 FC Sankt Pauli 25 8 4 13 28 27 - 43
14 Werder Bremen 25 7 7 11 28 33 - 51
15 VfL Wolfsburg 25 6 8 11 26 29 - 37
16 VfB Stuttgart 25 7 4 14 25 43 - 47
17 1. FC Kaiserslautern 25 6 7 12 25 33 - 42
18 Borussia Mönchengladbach 25 6 4 15 22 37 - 59

Klik hier om meer statistieken over de Duitse Bundesliga te bekijken!

Rechter geeft Sony IP-adressen van bezoekers website PS3-hacker

Sony heeft in zijn kruistocht tegen hacker George 'Geohot' Hotz wederom een kleine overwinning geboekt. Op last van een Amerikaanse rechter moet hostingbedrijf Bluehost de serverlogs van Geohot.com overdragen aan Sony. Het Japanse electronicabedrijf kreeg ook dagvaardingen voor informatie van Google, YouTube en Twitter.

De rechter heeft hiervoor zijn toestemming gegeven omdat het volgens hem nodig was om er achter te komen wat de omvang was van de verspreiding van de jailbreak files door de website van de aangeklaagde hacker. Bovendien was dit vereist om te weten in welke staat de jurisdictie voor de rechtzaak valt. Volgens Sony zouden de logs erop wijzen dat een groot deel van de downloads afkomstig zijn uit Noord-Californie. Ze prefereren dat daar de rechtzaak gehouden wordt, terwijl Geohot liever heeft dat het in thuishaven New Jersey plaatsvindt.

De privacy van gewone gebruikers wordt door deze dagvaarding echter in gevaar gebracht. Sony krijgt namelijk inzage in de ip-adressen van alle bezoekers van Geohot's website die deze van januari 2009 tot nu hebben bezocht. De YouTube daarvaardiging, die ook goedgekeurd werd, laat Sony zoeken naar informatie die verbonden is aan de "geohot" account dat een video toont van het gebruik van de hack. De dagvaarding eist data om mensen die de video hebben gekeken te identificiren en "documents reproducing all records or usernames and IP addresses that have posted or published comments in response to the video."

Sony heeft Geohot voor de rechter gesleept nadat de hacker de root key vrijgaf op internet. Hij zou de 'Digital Millenium Copyright Act' hebben overtreden, die de verspreiding van "circumvention devices" gemaakt om kopieerbeveiling te omzeilen bij wet heeft verboden. GeoHot is zich van geen kwaad bewust en stelt dat hij zijn apparaat mag jailbraiken, bovendien zegt hij tegen piraterij te zijn. Sony heeft gedreigd iedereen te procederen die de 'hacking tools' of encryptiesleutel post. Wordt vervolgd.

geohot

Drankrijdster zoekt rijbewijs bij de politie

De politie in Heemstede heeft vrijdag een beschonken vrouw aangehouden die met de auto naar het bureau was gekomen om te vragen of haar rijbewijs daar nog lag. Dat heeft de politie Kennemerland zondag laten weten. Het rijbewijs van de vrouw was ingenomen toen zij eerder al eens was betrapt op rijden onder invloed van alcohol.

Agenten vermoedden dat de vrouw weer had gedronken en namen een blaastest af. Ze bleek een alcoholpromillage van 1,5 te hebben, terwijl maximaal 0,5 is toegestaan. De 53-jarige inwoonster van Heemstede is aangehouden wegens rijden onder invloed en rijden terwijl haar rijbewijs was ingenomen.

KNSB maakt selectie WK afstanden bekend

De KNSB heeft de definitieve selectie bekend gemaakt voor de wereldkampioenschappen afstanden in Inzell van aankomende week. Ireen Wüst en Diane Valkenburg zullen het vaakst in actie komen, namelijk op vier afstanden. Wüst is de grote favoriete op de 1.000 en 1.500 meter.

Daarnaast start ze op de 3.000 meter en vormt ze met onder andere Valkenburg het team voor de ploegenachtervolging. Valkenburg zal daarnaast starten op de 1.500, 3.000 en 5.000 meter. Bij de mannen start Stefan Groothuis op de drie kortste afstanden.

Selectie WK afstanden

Naam Afstanden
Ireen Wüst 1.000, 1.500, 3.000 en ploegenachtervolging
Diane Valkenburg 1.500, 3.000, 5.000 en ploegenachtervolging
Margot Boer 500 en 1.000 meter
Marrit Leenstra 1.000, 1.500 en ploegenachtervolging
Jorien Voorhuis 3.000, 5.000 en ploegenachtervolging
Laurine van Riessen 500 meter
Annette Gerritsen 500 meter
Stefan Groothuis 500, 1.000 en 1.500 meter
Simon Kuipers 1.000 en 1.500 meter
Bob de Jong 5.000 en 10.000 meter
Jacques de Koning 500 meter
Jan Smeekens 500 meter
Kjeld Nuis 1.000 meter
Mark Tuitert 1.500 meter
Wouter Olde Heuvel 5.000 en ploegenachtervolging
Arjen van der Kieft 10.000 meter
Bob de Vries 10.000 en ploegenachtervolging
Jan Blokhuijsen 5.000 en ploegenachtervolging
Koen Verweij Ploegenachtervolging

Coalitieakkoord in Ierland

De partijen die de Ierse verkiezingen hebben gewonnen, de conservatieve Fine Gael en het linkse Labour, zijn het zondag na vijf dagen onderhandelen eens geworden over een coalitie. Ze verwachten het ook spoedig eens te worden over de verdeling van kabinetsposten.

Enda Kenny moet premier worden van de coalitie. Diens Fine Gael behaalde bij de verkiezingen op 25 februari 76 zetels in het 166 leden tellende parlement, tegen Labour 37. Beide partijen profiteerden ervan dat de kiezers zich afkeerden van de lang dominante Fianna Fáil, die Ierland aan de rand van een bankroet heeft gebracht.

Door de financiële problemen moest Ierland een beroep doen op het noodfonds van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds. Hoewel Fine Gael en Labour in hun campagnes uithaalden naar deze steun, zeggen zij nu dat ze de gemaakte afspraken willen nakomen. Zo moet er de komende vier jaar 15 miljard euro worden bezuinigd en moet het begrotingstekort onder de limiet van 3 procent van het bruto binnenlands product worden gebracht.

De nieuwe coalitiepartners verschillen nog wel van mening hoe dit moet worden bereikt. Fine Gael wil nog meer bezuinigen, terwijl Labour meer belasting wil heffen op hogere inkomens.


Enda Kenny (Foto: Novum)

El Hamdaoui ontbreekt ook tegen Spartak Moskou

Mounir El Hamdaoui moet ook bij de Europa League-wedstrijd tegen Spartak Moskou vanaf de kant toekijken. El Hamdaoui ontbrak zondagmiddag ook al bij Ajax voor het thuisduel met AZ (4-0). De Marokkaan leeft in onmin met trainer Frank de Boer, die erg kritisch op hem was na de bekerwinst op RKC Waalwijk. El Hamdaoui zou zich niet willen schikken in het speelsysteem van de oefenmeester.

De Boer ziet geen reden om de spits bij de selectie te halen voor de Europese wedstrijd tegen Spartak Moskou. De Russen komen donderdagavond op bezoek in de Amsterdam ArenA. "Nee, hij is er dan nog niet bij," zei De Boer tegen de NOS. El Hamdaoui moet zich melden bij Jong Ajax.

De aanvaller van Ajax liet zelf weten dat hij geen idee heeft waarom hij is weggestuurd. De Boer wil geen duidelijkheid geven over de situatie. "Ik ga daar niet op reageren. We zullen wel weer een gesprek voeren. Maar ik concentreer me liever op het duel met Spartak Moskou."

Libische rebellen laten Britten vrij

De Libische opstandelingen hebben zondag acht Britten die eerder op de dag werden opgepakt weer vrijgelaten. Dat meldde de Arabische nieuwszender Al Jazeera.

Zeven van de acht Britten zouden leden zijn van de militaire elite-eenheid SAS. Ze beschermden een Britse diplomaat die in het geheim contact wilde leggen met Libische oppositieleiders. Ze werden 30 kilometer buiten Benghazi aangehouden door opstandelingen. Die vonden onder meer wapens bij ze.

Een verslaggever van Al Jazeera zag het achttal aan boord gaan van de HMS Cumberland, een Britse oorlogsbodem die in de haven van Benghazi ligt.

Libische rebellen laten Britten vrij
Libische rebellen laten Britten vrij (Foto: ANP)

Schaars: "We vergaten te bijten"

Het lukte AZ zondag niet om de goede winst op FC Twente een vervolg te geven tegen Ajax. In de ArenA verloor de ploeg van aanvoerder Stijn Schaars met 4-0. Heel veel kans op minder dan een nederlaag had AZ niet tegen Ajax. Al snel kwam de thuisploeg op 1-0 en daarna lukte het de Alkmaarders niet om indruk te maken.

"We geven heel dom de 1-0 weg, waarbij ikzelf ook de mist in ging," aldus Schaars tegen Goal.com. "We moesten meer risico nemen en dat strafte Ajax af door de 2-0 te maken."

Toch vond Schaars dat AZ niet slecht speelde. "We hebben in de twintig minuten na rust laten zien dat we voetballend niet minder waren dan Ajax. Zij scoorden op de juiste momenten en dat hebben ze goed gedaan." Schaars vocht op het middenveld duels uit met voormalig ploeggenoot Demy de Zeeuw. "Buiten het veld mogen we elkaar, maar op het veld speelt hij voor Ajax en ik voor AZ. We schuwen de duels allebei niet."

De rode kaart van Graziano Pellè deed AZ uiteindelijk helemaal de das om. Op het moment dat Schaars de media te woord stond, had hij de beelden nog niet terug gezien. "Maar het leek op een duel om de bal. Ik kan hier nu wel van alles verkondigen, maar ik heb het nog niet gezien." Wat overbleef was de kater. Een lastige serie wedstrijden bracht AZ wisselende resultaten. Tegen PSV en Ajax werd met 4-0 verloren, tegen FC Twente met 2-1 gewonnen. "Voetballend waren we tegen niemand minder, we vergaten alleen te bijten."

Coalitie Estland wint verkiezingen

De centrumrechtse coalitie van premier Andrus Ansip lijkt zondag de verkiezingen in Estland duidelijk te hebben gewonnen. De verkiezingen zijn de eerste sinds de Baltische republiek 1 januari toetrad tot de eurozone.

Van de vooraf per post of online uitgebrachte stemmen sleepte de Hervormingspartij van Ansip 34 procent in de wacht en de conservatieve coalitiegenoot IRL 24 procent. De in 2009 uit de coalitie gestapte Sociaal-Democraten kregen 18 procent en de oppositionele Centrumpartij 14 procent.

De regering van Ansip schreef al geschiedenis door als eerste sinds de voormalige Sovjetrepubliek in het begin van de jaren negentig een meerpartijendemocratie werd de volledige termijn uit te dienen. "Dit heeft ons politieke stabiliteit gebracht", zei de 54-jarige Ansip afgelopen week.

Estland is net als andere Europese landen door de economische crisis zwaar getroffen. De productie viel in 2009 met 14 procent terug en de werkloosheid steeg tot 20 procent. Door een sterke groei van de export trekt de economie weer aan, al is het werkloosheidscijfer van 14 procent nog een van de hoogste in de Europese Unie.

De regering-Ansip heeft de crisis echter weten te doorstaan zonder een beroep te hoeven doen op internationale hulp, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Letland. Door strenge bezuinigingsmaatregelen is het financieringstekort nu een van de laagste in de EU.

Wat is er uitgeknipt in Yakuza 4?

Toen Yakuza 3 vorig jaar eindelijk naar het Westen werd gebracht zakte de interesse al snel weer weg. Sega had namelijk content eruit geknipt. Hostess bars, mahjong, shogi, een paar sidequests en een obscure trivia game waren er allemaal uitgehaald met als reden dat ze te weinig tijd hadden en dat die content het westerse publiek niet zou boeien.

Na de vele negatieve reacties heeft Sega nu zijn lesje geleerd. Ze maken niet dezelfde fout met Yakuza 4. Deze keer is alleen de trivia game weer verwijderd. 'Answer X Answer is comprised of 16-bit-style old-school graphics, much of its text rendered in custom-animated fonts. The labor involved in re-doing all of Answer's text in English would keep Yakuza 4 from making its spring 2011 release date,' legde Sega zijn beslissing uit.

Verder is het liedje van het openingsfilmpje veranderd door problemen met licenties. Voor de rest is alles deze keer echt intact gebleven. Yakuza 4 komt 18 maart uit.

yakuza 4

Deze keer wel uitgebreid aanwezig

Dronken 'monnik' van rijksweg geplukt

Agenten keken zondagochtend verbaasd op toen ze bij Dordrecht een monnik over de rijksweg zagen zwalken. De 19-jarige man uit Maasdam bleek een dronken carnavalsvierder die meende er verstandig aan te doen om via de Kiltunnel naar huis te lopen. Hij werd subiet op de bon geslingerd.

Tegenover de agenten verklaarde de man in monnikspij dat hij uit Brabant met de trein naar Dordrecht was gekomen en vervolgens lopend naar huis wilde gaan. Hij zag geen andere mogelijkheid om daar te komen dan lopend over de rijksweg.

[DC] Oranje wint na thriller

Het Nederlandse Davis Cup-team heeft Oekraïne met 3-2 verslagen. Robin Haase zorgde voor het beslissende punt door Illya Marchenko met 6-7 (0), 1-6, 7-6 (5), 6-4, 6-2 te verslaan. Eerder vandaag lukte het Jesse Huta Galung niet het beslissende punt binnen te halen. Hij verloor in vijf sets van Sergiy Stakhovsky.

Begin juli nemen de tennissers het op tegen Zuid-Afrika. Als die ontmoeting wordt gewonnen, mag Nederland een play-off spelen om een plaats in de wereldgroep.

Haase nam tegen Marchenko direct een break voorsprong, maar vanaf 3-0 kwam de Oekraïner terug. Vervolgens stevende de set op een tiebreak af waarin de Nederlander geen punt maakte. Dat setverlies hakte er bij Haase hard in en in het tweede bedrijf ging hij roemloos ten onder.

De derde set begon weer uitstekend voor Haase. De Hagenaar nam direct een break voorsprong en leidde met 3-0 voordat Marchenko terugbrak. Haase brak nogmaals en kwam tot 5-2 voordat Marchenko bij 5-5 weer aansloot. In de tiebreak nam Haase een riante 6-2 voorsprong, maar verloor nog drie punten voordat hij via 7-5 een vierde set in de wacht sleepte.

In die vierde set ging het tot 4-4 gelijk op en brak Haase in de negende game. Nadat hij de set uitgeserveerd had denderde hij door. In de beslissende vijfde set brak Haase opnieuw vroeg en daar voegde hij in de zevende game een tweede break aan toe. Op eigen opslag maakte de Nederlander de klus af.

Marine Le Pen populairder dan Sarkozy of Aubry

Marine Le Pen, de nieuwe leider van het uiterst rechtse Front National, zou als er nu in Frankrijk presidentsverkiezingen zouden worden gehouden zowel de huidige president Nicolas Sarkozy als de socialistische leider Martine Aubry kunnen verslaan.

Le Pen zou volgens een online peiling van Harris Interactive onder 1618 personen 23 procent van de stemmen krijgen, tegen zowel Sarkozy als Aubry 21 procent. De uitslagen van de peilingen liggen zo dicht bij elkaar dat de voorsprong van Le Pen statistisch onbeduidend is, maar ze dienen wel als waarschuwing voor Sarkozy met het oog op de presidentsverkiezingen in 2012.

Sarkozy heeft met strakke beperking van de immigratie en een debat over de nationale identiteit getracht steun te winnen onder FN-stemmers. Binnenkort start een debat over de scheiding van kerk en staat.


Marine Le Pen (Foto: Novum)

Top 10: Snelste auto's ter wereld

Ik vraag me af welke productie auto's nu daadwerkelijk de snelste van de wereld zijn. Hoe kan je dit beter uitleggen door een leuke 10-delige blog. Hieronder zie je nr.3 van de top10. Sommige zullen zeer bekend zijn, andere wat minder. Het is wel een feit dat de auto's extreem snel zijn. Met een kleine uitleg bij elke bolide en een paar mooie beelden eronder rest mij nog te zeggen, geniet ervan en schroom niet om een reactie achter te laten. Historie: #10, #9, #8, #7, #6, #5, #4

Been: "Heerenveen heeft erg veel kansen gemist"

Feyenoord won vanmiddag met 0-1 van sc Heerenveen. Coach Mario Been erkent het geluk dat zijn ploeg tegen de Friezen heeft gehad.

"Ik kan nu een mooi verhaal ophangen en vertellen dat we prima hebben gespeeld en dik verdiend hebben gewonnen, maar dat is natuurlijk niet zo", zo liet Been op de persconferentie weten. "Vooral in de eerste helft was het tempo te laag en leden we teveel balverlies."

"Heerenveen heeft ons in de wedstrijd gehouden door erg veel kansen te missen", zo voegde Been eraan toe. De oefenmeester geeft te kennen dat zijn ploeg wel met een flinke motivatie naar Heerenveen is afgereisd. "Vooraf hebben we in de kleedkamer nog gezegd dat we in Friesland moesten winnen om nog een kansje te houden om plaatsing voor de play offs om Europees voetbal. Dat is gelukt."

"Vraag me niet hoe, maar uiteindelijk tellen de drie punten. Na de winterstop zitten we in een goede fase. Dit geeft heel veel vertrouwen voor de rest van het seizoen", zo besluit de Rotterdamse oefenmeester.

De Vegt stopt als bondscoach

Wopke De Vegt stopt na dit seizoen als bondscoach van de ploegenachtervolging. Dit heeft de KNSB vandaag bekend gemaakt.

Beide partijen zijn in goed overleg uit elkaar gegaan. Als bondscoach was De Vegt verantwoordelijk voor de samenstelling van de achtervolgingsploeg. In Vancouver was de Nederlandse ploeg de grote favoriet voor het goud, maar ging door miscommunicatie mis. Dat was geen incident, want de afgelopen jaren was er vaker kritiek op de slechte samenwerking tussen de KNSB en de verschillende Commerciële ploegen.

Na Vancouver wilde de schaatsbond een nieuwe weg inslaan door de individuele rijders zelf meer verantwoordelijkheid te geven. Maar die route heeft volgens Arie Koops, directeur sport van de KNSB, niet het gewenste effect opgeleverd. "Zoals het nu gaat, is het niet goed genoeg", oordeelde hij. "We hebben genoeg individuele kwaliteit om olympisch goud te pakken. Na het brons in Vancouver is er geen signaal zichtbaar dat de kans op goud over drie jaar in Sotsji is toegenomen."

Uitslagen Eredivisie speelronde 26

Dit weekend werd in de Eredivisie de 26ste speelronde afgewerkt. De top drie van de competitie maakte geen fouten, al had PSV in de slotfase van het duel tegen Excelsior wel een penalty nodig. Grote verliezer was alweer de voormalig nummer vier FC Groningen, dat thuis zwaar onderuitging tegen Heracles Almelo (1-4).

Niet voor de eerste keer heeft PSV dit seizoen in de blessuretijd een wedstrijd naar zich toe getrokken. De Eindhovenaren versloegen laagvlieger Excelsior met 2-3, waarbij beide ploegen een omstreden penalty kregen in de slotfase.

Excelsior kwam verrassend op voorsprong na een goal van Fernandez, maar zag dat de koploper door goals van Lens en Hutchinson op 1-2 kwamen. Excelsior kreeg en benutte (via De Graaf) vervolgens een penalty, na aangeschoten hands. Het duel leek op een gelijkspel af te stevenen, maar scheidsrechter Makkelie kende PSV nog een omstreden penalty toe, die Dzsudzsák benutte.

Ajax heeft in de eigen ArenA opvallend gemakkelijk gewonnen van AZ. Waar eerder in het seizoen nog een gevoelige nederlaag werd geleden, werd op zondag met 4-0 gewonnen.

Ajax had in de eerste helft geen problemen met de Alkmaarders en kwam al snel op voorsprong via De Zeeuw. Na rust kwam AZ sterker uit de kleedkamer, maar was het De Jong die scoorde namens Ajax. De Amsterdammers werden verder in het zadel geholpen door een snelle rode kaart voor de ingevallen Pellé (na 2 minuten en 24 seconden). Ebecilio had daarvoor al gescoord en in de slotfase wist Anita ook nog te scoren.

FC Groningen kan zijn titelaspiraties definitief in de koelkast stoppen. Na het verlies van vorige week in De Kuip (5-1) werd vandaag thuis verloren van Heracles Almelo (1-4).

FC Groningen kwam nog wel op voorsprong via Tadic, maar verloor na een gemiste penalty van Granqvist langzaam grip op de wedstrijd. Everton en Amenteros brachten De Almeloërs nog voor rust op voorsprong. Na de pauze wisten de Groningers zich niet meer te herstellen en zagen ze de score nog verder oplopen doordat Everton en Armenteros weer de trekker wisten over te halen.

De Wedstrijd van de Week ging tussen Vitesse en VVV-Venlo. Een verslag van deze wedstrijd vind je hier.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
De Graafschap Willem II 2-1
FC Twente NAC Breda 2-0
Vitesse  VVV-Venlo 2-0
ADO Den Haag N.E.C. Nijmegen 5-1
Excelsior PSV 2-3
FC Groningen Heracles Almelo 1-4
sc Heerenveen Feyenoord 0-1
FC Utrecht Roda JC Kerkrade 1-1
Ajax AZ 4-0

Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 PSV 26 17 6 3 57 69-24
2 FC Twente 26 16 6 4 54 50-27
3 Ajax 26 15 7 4 52 51-22
4 ADO Den Haag 26 13 6 7 45 52-38
5 FC Groningen 26 13 5 8 44 53-42
6 AZ 26 12 7 7 43 38-32
7 Roda JC Kerkrade 26 10 11 5 41 45-35
8 FC Utrecht 26 10 8 8 38 42-34
9 sc Heerenveen 26 9 7 10 34 47-40
10 NAC Breda 26 10 4 12 33 35-46
11 N.E.C. Nijmegen 26 7 11 8 32 41-45
12 Heracles Almelo 26 8 7 11 31 44-45
13 Feyenoord 26 8 7 11 31 35-43
14 De Graafschap 26 7 9 10 30 26-44
15 Vitesse 26 7 7 12 28 32-44
16 Excelsior 26 6 4 16 22 31-51
17 VVV-Venlo 26 5 1 20 16 23-57
18 Willem II 26 2 5 19 11 27-72

Klik hier voor alle statistieken uit de Eredivisie.

Klik hier voor alle statistieken uit de Jupiler League.

Eindzege driedaagse voor Sergent

Jesse Sergent heeft de Driedaagse van West-Vlaanderen gewonnen. De 22-jarige renner van RadioShack legde vrijdag de basis voor zijn eindzege met de winst in de proloog. Daarna verdedigde de Nieuw-Zeelander de leiderstrui met succes.

De Belg Niko Eeckhout won vandaag de laatste etappe. Na 199 kilometer koersen, van Nieuwpoort naar Ichtegem, was hij de Fransman Jimmy Casper in de sprint de baas.

[EK indoor] Wereldrecord hinkstapspringen Tamgho

Teddy Tamgho heeft bij de Europese indoorkampioenschappen atletiek in Parijs zijn eigen wereldrecord hinkstapspringen aangescherpt. Voor eigen publiek kwam de Fransman in zijn tweede poging tot 17,92 meter.

Dat was één centimeter verder dan zijn oude record wat hij dit jaar sprong bij de Franse indoorkampioenschappen. Bij het wereldkampioenschap indoor vorig jaar in Doha jaar kwam Tamgho tot 17,90 meter.

Giggs boekt record met 607e wedstrijd

Manchester United speler Ryan Giggs heeft vandaag in het duel tegen Liverpool historie geschreven. Hij speelde 607e competitiewedstrijd, een record.

Giggs lost Sir Bobby Charlton af als recordhouder. De vleugelaanvaller maakte op 2 maart 1991 zijn debuut voor Manchester United is bleef zijn gehele carrière die club trouw. Hij kan zijn record nog verder aanscherpen, Giggs tekende onlangs een nieuw contract tot de zomer van 2012.

Met de Mancunians won Giggs elf landstitels en tweemaal de Champions League, in 1999 en 2008.

Barça mist Puyol tegen Arsenal

Barcelona treedt dinsdag zonder sterkhouder Carles Puyol aan tegen Arsenal. De Catalaan mist de return in de achtste finales van Champions League door een peesontsteking aan zijn linkerknie. Barça moet in Camp Nou een 2-1 nederlaag ongedaan zien te maken.

Puyol trainde vandaag gewoon mee met de Spaanse landskampioen, maar gaf na de training aan opnieuw last te hebben van zijn knie. Of hij naast het duel met Arsenal nog meer wedstrijden mist, is volgens de medische staf van de club afhankelijk van zijn herstel.

Barcelona behaalt matige resultaten wanneer de robuuste verdediger en publiekslieveling niet van de partij is. Het verschil in resultaat is zo groot dat Spaanse media reppen van Puyoldependencia.

'Parlement' Oman toneel van protest

Op de dag dat koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima in Oman zouden worden ontvangen, hebben honderden demonstranten zich tegen het vallen van de avond voor de achtste achtereenvolgende dag verzameld voor het gebouw van de zogenoemde Majlis al-Shura in Seeb, een voorstad van Masqat. De Majlis is de 83 leden tellende adviesraad van de sultan.

De betogers eisten ook zondag weer dat sultan Qaboos bin Said Al Said de adviesraad onmiddellijk omzet in een echt parlement. Demonstraties zijn een nieuw fenomeen in Oman. Aanhankelijkheidsbetogingen voor de autocratische sultan, die al 41 jaar aan de macht is, zijn gebruikelijk en worden nu ook dagelijks georganiseerd. Maar protest tegen corrupte ministers, slechte woon- en leefomstandigheden en betogingen voor democratie waren tot tien dagen geleden ongehoord.

Verboden Nazi's te doden in Xbox Live Indie Games

Tijdens de GDC is er ook een presentatie geweest van een aantal indie-ontwikkelaars over de Xbox Live Indie Games-service. Als indie-ontwikkelaar heb je niet alle vrijheid want een game waarin je Nazi's moet doden mag dus niet van Microsoft. Daarnaast draag je ook een deel van je verdiensten af aan Microsoft.

Microsoft krijgt namelijk 30% van de inkomsten, de ontwikkelaar krijgt de overige 70%. Microsoft houdt sowieso niet zo van moord en doodslag in indie-games want een game over een stevige man uit de bergen die op mensen jaagt is ook afgeschoten door Microsoft.

Earth Defense Force: Insect Armageddon gameplay

Op het GDC was er gameplay van Earth Defense Force: Insect Armageddon verschenen. De game bevat een online-multiplayer voor drie spelers, split-screen co-op, Inferno Mode voor 'elite gamers,' meer dan 300 wapens en 4 verschillende armor-types.

In het filmpje zie je een paar van deze wapens en het gebruik van de jetpack.

De game komt uit voor de PlayStation 3 en Xbox 360 op 1 juni. 

Miley Cyrus maakt Justin Bieber belachelijk

Miley Cyrus heeft zaterdagavond Justin Bieber belachelijk gemaakt op de Amerikaanse televisie. De 18-jarige actrice en zangeres deed dat tijdens de sketchshow Saturday Night Live.

Cyrus trad zaterdag op als de gastpresentatrice van de show en speelde mee in verschillende sketches. In een daarvan zette zij een Bieber neer die zichzelf helemaal geweldig vindt. "Ik heb Justins interviews in talkshows bekeken, dus ik wist hoe ik hem moest imiteren", zegt ze tegen de website Just Jared. "Het draait eigenlijk allemaal om het kruisgrijpen."

Cyrus kroop in andere sketches in de huid van Black Eyed Peas-zangeres Fergie en de geplaagde actrice Lindsay Lohan.


Miley maakt Justin Bieber belachelijk (Foto: Novum)

Uitslag Ajax - AZ

Ajax heeft vanmiddag de competitiewedstrijd tegen AZ gewonnen. In Amsterdam werd het 4-0.

Via een doelpunt van De Zeeuw kwam Ajax al snel op 1-0. De thuisploeg was in het vervolg beter en kreeg ook kansen. Eriksen en De Jong schoten over of op de vuisten van doelman Alvarado.

AZ werd na rust sterker maar toen maakte Ajax de 2-0. Met wat geluk kreeg De Jong de bal voor de voeten en kon simpel scoren. Bij de Alkmaarders ontbrak het in het vervolg aan de macht om het nog echt spannend te maken. Via de paal maakte Ebecilio vervolgens de 3-0 en vlak voor tijd tekende Anita na een mooie aanval voor de eindstand.


AFC Ajax

4 - 0

AZ

 5' De Zeeuw
 56' De Jong
 72' Ebecilio
 89' Anita
 
 
 Gele kaart: Ebecilio, (AFC Ajax), Schaars, (AZ)
 Rode kaart: , Pellè (73) (AZ)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 48.328
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Stekelenburg
v.d.Wiel
Alderweireld
Vertonghen
Blind
Anita
Eriksen (Cvitanich/67)
De Zeeuw (Lindgren/75)
Sulejmani
De Jong
Ebecilio (Ozbiliz/84)
  Alvarado
Marcellis
Moisander
Moreno
Klavan
Elm (Pellè /70)
Falkenburg (Maher/76)
Schaars
Holman (Benschop/65)
Sigthórsson
Gudmundsson

Aanrijding met meerdere auto's op A20

Op de A20 richting Gouda heeft zondag iets na 17.00 uur een grote aanrijding plaatsgevonden. Bij het ongeval tussen Rotterdam Centrum en het knooppunt Terbregseplein waren zeker zes auto’s betrokken, zo meldde een zegsvrouw van de verkeersdienst van de ANWB.

Het is nog niet duidelijk of en zo ja hoe ernstig de betrokkenen gewond zijn. Door het ongeval zijn twee rijstroken voor onbepaalde tijd afgesloten. De ANWB waarschuwt dat er zich daardoor snel een file kan vormen op de A20.

Onbekommerd sporten

Maar er werd meer gesport op en rond het veld. Er werd fanatiek over-gevolleybald. Er werden tennistoernooien georganiseerd, waarbij er eerst een uitgebreid programma werd opgesteld. Ik herinner me honkbalwedstrijdjes, of in ieder geval pogingen om een balletje zover mogelijk weg te hengsten. We deden aan hoogspringen over een touwtje, dat langzaam om hoog geschoven werd. Lange afstand tennisbal gooien. En dat elkaar met stevige stokken slaan geen Olympische sport is geworden, verbaast me nog altijd.

 

Will Wright werkt aan nieuwe games

Will Wright, bekend van onder andere Sim City, heeft aangegeven aan een nieuw project te werken. Wrights laatste project was Spore en die stamt alweer uit 2008. Tijdens de GDC gaf Wright aan dat hij aan meerdere projecten werkte en dat dit niet per se traditionele retailgames zouden worden.

Het project waar hij aan werkt is meer verspreid, web en mobiel. Klinkt alsof Wright zich nu meer gaat focussen op episodische games of meer richting de sociale markt met webgames. Wright geeft aan dat hij nu meer geïnteresseerd is in games die de wereld om mensen heen gebruikt in plaats van ze af te leiden uit die wereld.

In de tijd dat Wright niet aan games werkte heeft hij met anderen aan een tv-serie concept gewerkt en zal er later dit jaar een speelgoed-serie van hem uitkomen. Het eerste speelgoed wat zal komen is een Ant-Farm, een mieren-boerderij dus.

Will Wright zijn huidige doel is om gamen breder in de wereld te brengen via het web en normaal speelgoed.

Zangeres Ke$ha krijgt eigen condooms

Ke$ha krijgt haar eigen condooms. Het gezicht van de 24-jarige zangeres wordt afgebeeld op de verpakking van tienduizend exemplaren.

Bronnen melden aan entertainmentwebsite TMZ dat de popster een overeenkomst heeft bereikt met Lifestyles Condoms, dat voor haar tienduizend Ke$ha-condooms gaat produceren. Ze zal de voorbehoedsmiddelen vanaf komende week tijdens haar optredens onder het publiek verspreiden.

De Amerikaanse zangeres brak door in 2009 en scoorde hits met onder meer Tik Tok, Your Love Is My Drug en Take it Off.


Ke$ha krijgt eigen condooms (Foto: Novum)

Dokic wint toernooi Kuala Lumpur

Voor het eerst in bijna negen jaar heeft Jelena Dokic weer een WTA-toernooi gewonnen. De Australische was in de finale van het toernooi in Kuala Lumpur Lucie Safárová met 2-6, 7-6 en 6-4 de baas.

Dokic, die in de halve finales Michaëlla Krajicek de baas was, kroop tegen de als vijfde geplaatste Tsjechische door het oog van de naald. Safárová beet echter niet door nadat ze in de eerste set slechts zes punten op haar eigen opslag had laten liggen. In de tiebreak van het tweede bedrijf liet ze twee matchpoints onbenut en Dokic won de set.

Safárová kwam in de beslissende derde set een break voor te staan. Dokic toonde echter haar veerkracht en trok de overwinning met vijf games op rij naar zich toe.

[WB] Zege en wereldbeker Groothuis

Bij de wereldbekerfinale in Heerenveen heeft Stefan Groothuis de 1.000 meter gewonnen. Groothuis won in 1.08,66 en bleef als enige onder de 1.09.

De Koreaan Kyou-Hyuk Lee eindigde op 0,34 seconden als tweede, Shani Davis werd in een tijd van 1.09.21 derde. Kjeld Nuis werd in 1.09,70 vijfde, Jan Bos in zijn laatste wedstrijd als schaatser tiende en Simon Kuipers elfde. 

Groothuis pakte ook de eindzege in de wereldbeker op de kilometer. Met een puntentotaal van 580 bleef hij Lee en Davis voor.

Schaatscarrière Jan Bos ten einde

Jan Bos heeft in een vol Thialf zijn actieve schaatscarrière besloten. De Nederlander wist zich op de 1.000 meter niet te plaatsen voor het wereldkampioenschap afstanden in Inzell volgende week en zag daarmee zijn carrière tot een eind komen.

Bos was de eerste Nederlander die het WK sprint op zijn naam wist te zetten. De Hierdenaar was in 1998 in Berlijn de sterkste. Een jaar later wist hij op het WK afstanden in Heerenveen de 1.000 meter te winnen.

Verder wist de 35-jarige Bos in zijn lange schaatscarrière zes keer de eindzege te pakken op het NK sprint en pakte hij tien gouden medailles op de Nederlandse kampioenschappen afstanden. Op de Olympische Winterspelen won Bos twee keer zilver, beide op de 1.000 meter in 1998 en 2002.

Bos reed ook eenmaal mee op de Olympische Zomerspelen. In 2004 in Athene deed hij samen met zijn broertje Theo mee aan de teamsprint bij het baanwielrennen. Bos wil nog een poging gaan wagen zich te kwalificeren voor de Spelen van 2012 in Londen, om daar weer op de baan mee te doen.


De zilveren race van Bos bij de Winterspelen in 2002

[Premier League] Kuijt legt United op de pijnbank

Liverpool heeft zondag een klinkende zege geboekt op Manchester United: 3-1. Op Anfield verzorgde Dirk Kuijt de gehele productie van de Reds. Liverpool staat zesde in de Premier League. United blijft koploper, maar voelt de hete adem van Arsenal in zijn nek.

Liverpool kwam uitstekend uit de startblokken. Suárez toonde zijn klasse met een solo in de zestien, die door Kuijt simpel werd afgerond. De Katwijker mocht even later opnieuw van dichtbij scoren na een rare verdedigende kopbal van United-aanvaller Nani. Halverwege de tweede helft stond de Oranje-international opnieuw op de goede plek toen Edwin van der Sar een vrije trap van Suárez losliet.

In de slotfase redde invaller Javier Hernandez de eer voor de bezoekers door van dichtbij raak te koppen.

[WK] Northug pakt wederom goud

Bij het WK noordse nummers in Oslo heeft Petter Northug zijn derde wereldtitel gepakt. Northug won goud op de 50 kilometer vrije stijl.

Northug maakte lange tijd deel uit van een kopgroep en hield zich daarin rustig. In de eindsprint rekende hij vervolgens af met de Rus Maksim Vylegzjanin. De Noor Tore Asle Gjerdalen pakte het brons. Hierdoor kwam de teller voor Noorwegen dit WK op acht keer goud, zesmaal zilver en zesmaal brons.

Uitslagen Topklasse zondagamateurs

Dit weekend stond een inhaalronde in de Topklasse bij de zondagamateurs op het programma. FC Oss speelde zelfs al op donderdag, de overige duels werden verdeeld over zaterdag en zondag. De Ossenaren kunnen met extra veel plezier carnaval vieren. Er werd namelijk gewonnen van Gemert. Achtervolger Achilles '29 speelde gelijk en dus nam de voorsprong van FC Oss alleen maar toe.

Verder was de ruime zege van FC Hilversum op AFC opvallend. Hilversum steeg dus weer iets, maar de spanning onderin blijft onverminderd groot. Ook Hollandia won immers. Gemert en Baronie moeten vrezen rechtstreeks te degraderen, maar wie er dertiende wordt en dus play-offs moet spelen met drie Hoofdklassers, is nog volledig open.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
Achilles '29 VVSB 0-0
Argon Hollandia 0-2
EVV FC Lienden 3-2
FC Hilversum AFC 5-1
FC Oss Gemert 3-0
Quick '20 JVC Cuijk 2-2

Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 FC Oss 20 12 7 1 43 37-16
2 Achilles '29 20 10 6 4 36 33-16
3 De Treffers 19 9 5 5 32 26-25
4 EVV 20 9 4 7 31 29-23
5 Argon 20 9 3 8 30 23-24
6 JVC Cuijk 18 8 4 6 28 35-33
7 AFC 19 7 5 7 26 38-36
8 FC Hilversum 20 6 8 6 26 27-23
9 Haaglandia / W. 19 7 4 8 25 33-30
10 VVSB 20 7 4 9 25 26-33
11 Quick '20 20 6 6 8 24 27-31
12 FC Lienden 20 7 2 11 23 31-41
13 Hollandia 18 6 4 8 22 15-20
14 Gemert 20 5 4 11 19 16-28
15 Baronie 19 3 4 12 13 20-37

Benzinedieven legen tanks tientallen auto's

De politie Noord-Holland Noord heeft de afgelopen maanden tientallen aangiften van benzinediefstal uit personenauto's in de regio West-Friesland ontvangen. Dit maakte de politie zondag bekend.

De aangiften zijn afkomstig uit Medemblik, Wervershoof, Zwaagdijk en Venhuizen, alle dorpen in de regio Hoorn-Enkhuizen. Volgens de politie snijden de dieven de benzineleidingen van auto's door en laten ze de brandstof vervolgens uit de tank lopen. De daders hebben het vooral gemunt op Suzuki's Alto, een type waarvan de vulslang van buitenaf goed te bereiken is.

Volgens de politie, die mensen waarschuwt alert te zijn, is ook landelijk een toename van deze vorm van diefstal waar te nemen. Afgelopen week steeg de prijs van benzine aan de pomp naar recordhoogte, met name als gevolg van de onrust in de Arabische landen.

Benzinedieven legen tanks tientallen auto's
Benzinedieven legen tanks tientallen auto's (Foto: ANP)

Blu-Ray: Alice in Wonderland

Een paar keer per jaar trekken de slimme marketeers van Walt Disney de kluis met films weer eens open om een bekende klassieker op de markt te brengen.  Wellicht zijn de 'Classics' van de Amerikaanse firma wel de meest verzamelde films ter wereld, want er is altijd een hoop aandacht voor de re-releases van deze titels. Het kan toeval zijn, maar na het redelijke succes van Alice in Wonderland van Tim Burton, brengt Disney nu de opgepoetste versie van deze klassieker uit de kast. De film is al jaren niet meer verkrijgbaar in de winkels en zal derhalve wel snel in de verkoop top-10 terecht komen. De titel wordt niet alleen uitgebracht in een blu-ray en dvd-versie, maar ook als combopack, met beide mediadragers in één verpakking.

 

Uitslagen Eredivisie (06/03/2011)

Om half drie begonnen er drie wedstrijden in de Eredivisie. Hieronder vind je de uitslagen.

FC Groningen

1 - 4

Heracles Almelo

 12' Tadic
   42' Everton
 44' Armenteros
 65' Everton
 89' Armenteros
 
 Gele kaart: Hiariej, Granqvist, (FC Groningen), Quansah, Fledderus, (Heracles Almelo)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 22.000
Arbiter: Gözübüyük
Bijzonderheden: Granqvist mist in de 18e minuut voor FC Groningen een strafschop.
 
Opstelling:   Opstelling:
Luciano
Lachman (Kieftenbeld/75)
Ivens
Granqvist
Stenman
Enevoldsen (Holla/75)
Hiariej (Mamedov/57)
Pedersen
Sparv
Tadic
Bacuna
  Pasveer
Breukers
Maertens
v.d.Linden
Looms
Quansah (Rienstra/70)
Overtoom
Fledderus (Vejinovic/81)
Douglas
Armenteros (Plet/90)
Everton


sc Heerenveen

0 - 1

Feyenoord


   78' Castaignos
 
 Gele kaart: Assaidi, Väyrynen, Djuricic, (sc Heerenveen), Biseswar, (Feyenoord)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 26.000
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Stuhr-Ellegaard
Janmaat
Breuer
Kruiswijk
Jong-a-Pin
Grindheim
Djuricic
Väyrynen (Elm/81)
Narsingh (Beerens/65)
Dost
Assaidi
  v.Dijk
Swerts
De Vrij
Vlaar
De Cler
Meeuwis
Wijnaldum
Leerdam
Biseswar (Fer/65)
Castaignos
Miyaichi


FC Utrecht

1 - 1

Roda JC

 82' De Kogel
   32' Junker (pen)
 
 Gele kaart: Wuytens, Cornelisse, (FC Utrecht), Hadouir, Addo, (Roda JC)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 19.000
Arbiter: Braamhaar
 
Opstelling:   Opstelling:
Vorm
Cornelisse
Schut
Wuytens
Nesu
Duplan
Silberbauer (Nijholt/73)
Strootman
Lensky (De Kogel/62)
Mertens
v.Wolfswinkel
  Tyton
De Fauw
Wielaert
Addo
Bodor
Sutchuin Djoum
Vormer
Janssen
Hadouir (Meulens/72)
Skoubo
Junker


[WB] Wüst wint 1.000 meter

Ireen Wüst heeft bij de wereldbekerfinale in Heerenveen de 1.000 meter bij de vrouwen gewonnen. De rijdster van TVM bleef met 1.15,79 als enige onder de 1.16. Het werd een geheel Nederlands podium want Marrit Leenstra werd tweede en Laurine van Riessen derde.

Annette Gerritsen moest als eerste Nederlandse aan de bak. In de eerste rit moest ze alleen rijden. Uiteindelijk kwam ze in een tijd van 1.16,57 over de finish. Die tijd stond nog steeds als snelste toen Marrit Leenstra het in de vijfde rit moest opnemen tegen Chiara Simionato. Leenstra had bij het ingaan van de laatste ronde een voorsprong op de Italiaanse en die wist ze vast te houden. Uiteindelijk kwam ze met 1.16,19 onder de tijd van Gerritsen over de meet.

Ireen Wüst had in de zevende rit landgenote Laurine van Riessen als tegenstandster. De twee maakten er een mooie race van al was Van Riessen iets sneller bij het ingaan van de laatste ronde. Wüst bleek toch over meer inhoud te beschikken en dook met 1.15,76 onder de 1.16. Margot Boer moest het in de eennalaatste rit opnemen tegen Nao Kodaira uit Japan. Boer wist een voorsprong op de Japanse te nemen en hield die ook vast. Uiteindelijk kwam ze in 1.17,12 over de meet.

De laatste rit bestond uit Heather Richardson en Christine Nesbitt. Beide vrouwen waren bij het ingaan van de laatste ronde langzamer dan Wüst en dat bleven ze ook. Nesbitt klokte de vierde tijd, Richardson de zesde en dat was genoeg voor de eindzege in de wereldbeker op de kilometer.

Naakte drugsgebruiker bijt agent

Een man die onder invloed van drugs naakt door Groningen liep heeft een agent gebeten. De 38-jarige Groninger was door het dolle heen: hij schreeuwde de buurt bij elkaar en gooide glazen stuk. De politie heeft hem kunnen aanhouden.

De verwarde man zorgde zaterdagmiddag voor commotie door ontkleed door de Smalstraat te wandelen. Agenten wilden hem kalmeren, maar daar was de man niet van gediend. Toen de dienders hem wilden boeien, beet hij een van hen.

Omdat de Groninger ook zichzelf wilde verwonden is hij in een speciale cel geplaatst. De politie heeft er een arts bij gehaald om de gemoedstoestand van de man in de gaten te houden.

Blu-Ray: Fantasia & Fantasia 2000

Elke zoveel jaar trekt Disney de archieven open om weer eens één van de klassiekers de markt op te duwen. Slim, want de releases verkopen vrij vlot en er is natuurlijk steeds weer een generatie die de Disneyfilms in huis wil halen. Daarnaast zijn er veel verzamelaars die de films op DVD hebben en deze willen omruilen voor een exemplaar op Blu-Ray. Vandaar dat de meest recente releases zowel op DVD als Blu-ray worden uitgebracht; los van elkaar verkrijgbaar, maar ook als combipack, waarbij je zowel de Blu-Ray als de DVD in één verpakking vindt. Sinds kort zijn Fantasia (uit 1940) en Fantasia 2000 (uit 2000) opnieuw verkrijgbaar.

 

[DC] Oekraïne trekt stand gelijk

Bij de Davis Cup-ontmoeting tussen Nederland en Oekraïne zal de vijfde partij een beslissing moeten brengen. Jesse Huta Galung wist een 2-0 achterstand in sets ongedaan te maken, maar zag zijn opponent Sergiy Stakhovsky de beslissende set pakken.

Huta Galung kwam knap terug na een 1-6 en 4-6 verlies in de eerste sets. De derde en vierde set won hij met 6-3 en 7-6(4) en ook in de slotset leek hij de overhand te hebben. Hij wist het voordeel echter niet uit te buiten en had op 4-4 een paar slechte momenten. Hij verloor op 40-0 vijf punten op rij en verloor vervolgens de partij.

De slotpartij staat voor later vandaag op het programma. Dan spelen Robin Haase en Illja Martsjenko tegen elkaar.

'Van Gaal ontslagen, Jol vervanger'

Louis van Gaal zou ontslagen zijn als trainer van Bayern München. De Nederlandse oefenmeester stelt momenteel teleur bij de Rekordmeister en heeft hierdoor het veld moeten ruimen. Duitse media weten te melden dat zijn opvolger vermoedelijk Martin Jol zal zijn.

Van Gaal heeft afgelopen week een aantal belangrijke duels achter de rug en wist deze allemaal niet te winnen. Vorige week verloor Bayern vrijwel kansloos van koploper Borussia Dortmund. Schalke 04 wist ten koste van het elftal van Van Gaal de finale van de DFB Pokal te behalen. En gisteren verloor Bayern opnieuw, ditmaal van Hannover 96 met 3-1. Dat lijkt de bekende druppel te zijn geweest voor het bestuur van Bayern.

[Upd] [EK indoor] Sintnicolaas grijpt naast medailles

Eelco Sintnicolaas is tijdens de zevenkamp opgeklommen naar de derde plaats. De Apeldoorner ging tijdens de EK Indoor in Parijs met het polsstokhoogspringen over een hoogte van 5.50 meter. Met 5.306 punten en slechts de 1.000 meter voor de boeg heeft de Nederlandse atleet een voorsprong van acht punten op de Fransman Nadir el Fassi.

Sintnicolaas begon de dag als tiende. Door een redelijke tijd op de 60 meter horden (8,03 seconden) klom hij op naar plaats acht. Een eerste stek bij het polsstokhoogspringen bracht hem in de topdrie. Andrej Krautsjanka (5.406) uit Wit-Rusland nam de leiding over van de Tsjech Roman Sebrle (5.335) door over 5,20 meter te springen.

Sebrle is niet de beste loper, waardoor ook een zilveren medaille nog mogelijk is voor Sintnicolaas en El Fassi.

Update 15:40 uur

Eelco Sintnicolaas is er niet in geslaagd zijn podiumplaats vast te houden. Op de afsluitende 1.000 meter kwam hij drie punten te kort. Sintnicolaas sloot de zevenkamp af met 6175 punten, wat wel een nieuw Nederlands record was. Het oude record stond met 6073 punten op naam van Chiel Warners.

De Europese titel ging met 6282 punten naar de Wit-Rus Andrei Krautsjanka. De Fransman Nadir El Fassi werd met 6237 punten tweede. De Tsjech Roman Sebrle veroverde het brons met 6178 punten. Ingmar Vos eindigde met 6020 punten als vijfde.

[WB] Kyo-Hyuk Lee wint tweede 500 meter

Kyo-Hyuk Lee heeft net als vrijdag de 500 meter gewonnen tijdens de wereldbekerfinale in Thialf. De Koreaan noteerde 35.00 en bleef daarmee de Japanner Yuya Oikawa (35,11) en zijn landgenoot Kang-Seok Lee (35,12) voor. Kang-Seok Lee wist wel de wereldbeker binnen te halen.

Jan Smeekens was de beste Nederlander van de dag met de zesde plaats in 35,24. Jacques de Koning, vrijdag nog derde, viel tegen met 35,43. Simon Kuipers (35,31) en Hein Otterspeer (35,47) wisten ook niet in de top te eindigen.

Ritzege De Gendt (Vacansoleil) in Parijs - Nice

Thomas de Gendt heeft de eerste rit gewonnen van Parijs - Nice. De Belg, in dienst van Vacansoleil, bleef in de rit het sprintende peloton net voor. Jeremy Roy werd op één seconde tweede, terwijl Heinrich Haussler derde werd. De Gendt is uiteraard ook leider in de eerste grote rittenkoers van het jaar.

De Gendt was samen met Roy en Jens Voigt vooruit in de slotfase. Het peloton hield ze op schootsafstand, maar kwam op het einde net iets te kort om de Belg, die weggesprint was bij zijn vluchtgenoten, bij te halen.

[IndyCar] Firestone stopt als bandenleverancier

Firestone stopt na dit seizoen als bandenleverancier in de IndyCar Series. Het gerucht zoemde al enige tijd rond, maar is nu door het dochterbedrijf van Bridgestone bevestigd. Firestone stopt ook als titelsponsor en bandenleverancier van de IndyLights.

"Het is jammer dat we zo'n geweldige partner en ambassadeur van de sport kwijtraken. We zijn druk in gesprek met andere fabrikanten voor 2012 die onze nieuwe auto's van banden moeten voorzien. IndyCar biedt een perfect platform voor fabrikanten om hun merk bekender te maken. Firestone heeft bijvoorbeeld dubbel zoveel banden verkocht in de eerste vijf jaar van onze samenwerking," zei IndyCar-baas Randy Bernard.

Al Speyer, baas van de motorsportafdeling van Firestone, zei over het besluit: "Ondanks dat we ons afscheid hebben aangekondigd wil ik benadrukken dat we onze teams en coureurs van het beste materiaal blijven voorzien tijdens het seizoen 2011. We zijn nog plannen aan het maken voor de Indy 500, die dit jaar 100 jaar bestaat."

Snelle boer

Ik zit voor mijn werk veel op de weg. En dan kom je wel eens een tractor tegen die in de spits lekker op de doorgaande weg aan het rijden is. Kun je niets aan doen, de boer doet ook zijn werk, maar soms zou je willen dat ze allemaal even snel zijn als deze tractor die is voorzien van een motorblok uit een Volkswagen Golf GTI.

Geheimen Secret Story bekend ondanks streamlock

Ondanks het blokkeren van de livestreams vanuit het Secret Story-huis door de redactie van het programma is bekend geworden dat het gedeelde geheim van Laura en Guido is geraden. De streams werden in blinde paniek weggedraaid in een verwoede poging nieuwsgierige kijkers naar de uitzendingen op NET 5 te lokken.

Waar zenderbaas Alphons Martens eerder nog met de hand op het hart bezwoer dat er geen streamlocks zouden komen, komt hij nu terug op die beslissing. Het programma kwakkelt al weken aan en de kijkcijfers zijn in een vrije val beland, waardoor nu allerlei noodgrepen nodig zijn om toch nog kijkers te lokken.

Zo werd al bekend dat de door het publiek weggestemde Maik maandag het huis weer zal betreden. Dit gegeven bracht een golf van protest teweeg. Veel mensen hadden hun - betaalde (!) - stem uitgebracht op een van de bewoners om die erin te houden. Die stemmen bleken later overbodig, omdat er uiteindelijk helemaal niemand het huis zal verlaten.

Nu worden de streams weggedraaid om de internetkijkers nieuwsgierig te houden en naar de uitzending te lokken. De cijfers zijn gemiddeld inmiddels tot onder de 200.000 per dag gedaald, daar waar op rond de 500.000 werd gerekend.

De hoogbegaafde Monique ontvangt naar aanleiding van het raden van Laura's geheim de inhoud van de kluis van Laura. Bingokoningin Servio mag de inhoud van Guido's kluis bijschrijven.

NASA vindt buitenaards leven in meteoriet

Volgens Richard Hoover van NASA heeft hij bewijs gevonden voor het bestaan van buitenaards leven. Wat velen al vermoedden, lijkt nu eindelijk aangetoond. Hoover heeft buitenaardse fossielen aangetroffen in een meteoriet, zo heeft hij gepubliceerd in The Journal of Cosmology.

Richard Hoover, een astronoom van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie, beweert fossiel bewijs van buitenaards leven te hebben aangetroffen in zogeheten CI1 koolstofhoudende meteorieten. Op aarde zijn slechts negen van dergelijke meteorieten aangetroffen.

Het aangetroffen leven is niet intelligent. Het gaat namelijk 'slechts' om bacteriën. Toch is dit volgens Hoover het bewijs dat er leven mogelijk is op kometen. Hij heeft alle wetenschappers verzocht om te proberen zijn vondst te weerleggen. Mogelijk zouden er, volgens Hoover, kometen op aarde zijn ingeslagen, waarna daarop aanwezige bacteriën zich hebben ontwikkeld tot al het leven op onze planeet.

In de publicatie zijn ook foto's van de fossielen opgenomen. Klik hiervoor op het bronartikel. Zie ook deze link.

[WB] Wolf klopt Gerritsen nu wel

Jenny Wolf heeft de laatse wereldbekerwedstrijd op de 500 meter op haar naam geschreven. De Duitse zegevierde in Thialf met een tijd van 38,37 seconden. Ze bleef hiermee Sang-Hwa Lee (38,48) en de winnares van gisteren Annette Gerritsen (38,55) voor.

Van de Nederlandses die in actie kwamen was Thijsje Oenema de eerste. Zij klokte 39,04 seconden en werd hiermee zevende, nog voor onder meer Heather Richardson. De eerste die onder haar tijd door ging was de Chinese Beixing Wang die met 38,77 seconden weer wat van haar oude vorm liet zien.

Margot Boer verloor het onderlinge duel met Sang-Hwa Lee, maar bleef met 38,74 seconden Wang wel voor. Lee klokte 34,48 seconden en werd hiermee tweede. De laatse rit ging tussen Wolf en Gerritsen. De Duitse had zoals altijd een goede start en wist deze snelheid mee te nemen naar de streep en wederom een wereldbekerzege te boeken. Gerritsen kon haar vorm van gisteren niet vasthouden en moest dit keer genoegen nemen met het brons.

[WK] Engeland klopt Zuid-Afrika in zinderende slotfase

De Engelse cricketers hebben zichzelf een goede dienst bewezen tijdens het WK. In een onwaarschijnlijk duel werd het ongeslagen Zuid-Afrika in Chennai verslagen met een marginaal verschil: 171-165. Door de uitslag zijn beide landen zo goed als zeker van een plaats in de kwartfinale.

Engeland won de toss en besloot eerst te batten. De Zuid-Afrikaanse bowlers waren echter in topvorm, gooiden twee man uit in het eerste over en hielden cricketnatie Engeland op een schamele 171 runs met alle mensen uit.

Zuid-Afrika begon wel sterk en kwam op 124 runs met slechts drie man uit, tot de Engelse bowlers hun klasse toonden. Door uitstekend veldwerk en enkele prachtige worpen gingen vier Afrikanen uit tegen de schamele score van slechts drie runs. De Britse werpers maakten uitstekend gebruik van de slechte conditie van het speelveld.

Bowler Stuart Broad klaarde de klus op het nippertje voor de Engelsen door de laatste twee wickets te nemen in slechts vier worpen.

Nog 95 Nederlanders in Jemen

Er zijn voor zover bekend nog 95 Nederlanders in Jemen. Onder hen zijn ook ambassademedewerkers en hun aanhang, 20 in totaal, meldt het Ministerie van Buitenlandse Zaken zondag. Zaterdag deed het ministerie een oproep aan Nederlanders in Jemen zich te melden.

Sinds zaterdag wordt Nederlanders die geen dringende reden hebben om in het land te zijn, aangeraden het land te verlaten. Alle reizen naar Jemen worden ontraden. Het ministerie bekijkt per dag of de ambassade nog open kan blijven. Voorlopig is dat het geval.

De aanleiding hiervoor zijn de politieke onrust in het hele land en de aanhoudende grote demonstraties tegen de president van Jemen. Ook is er een verhoogd risico op terroristische aanslagen en zijn er oplaaiende stammenstrijden.

In het hele land kunnen volgens Buitenlandse Zaken aanvallen plaatsvinden tegen de Jemenitische overheid en op westerse doelen. Vrijwel dagelijks vinden er aanslagen en schietpartijen plaats, waarbij doden en gewonden vallen. Daarnaast worden er geregeld buitenlanders ontvoerd.

Sms 'Scheiding aan' naar echtgenote

Adbullah is een baas. De Saoedi-Arabische gebedsgenezer is op een originele manier van zijn vrouw gescheiden. De man stuurde zijn ex een sms'je met de mededeling dat hij van haar wilde scheiden en daarmee was de kous af.

De beste man leerde de vrouw kennen tijdens enkele behandelingssessies bij haar thuis. Al na drie dagen na de kennismaking stapten ze in het huwelijksbootje.

De vader van het meisje stemde, ondanks dat Adbullah al was getrouwd met een ander, in met het huwelijk en gaf zijn zegen. Na vier maanden als echtpaar te hebben geleefd was het al weer uit met de pret. Hij stuurde haar een sms met daarin de mededeling dat het huwelijk over was.

Duizenden Britse studenten plegen plagiaat

Op Britse universiteiten wordt massaal plagiaat gepleegd. In het academisch jaar 2009-2010 werden meer dan 17.000 gevallen van plagiaat ontdekt. Dat blijkt uit een onderzoek onder meer van tachtig universiteiten. Vermoedelijk ligt het werkelijke aantal gevallen veel hoger, berichtte de Britse krant The Daily Telegraph zondag op zijn website.

Alleen al de zeventig universiteiten die vier jaar geleden ook meededen aan het onderzoek meldden nu 14.200 plagiaatgevallen. Dat is 53 procent meer dan in 2005-2006, toen nog 9100 zaken aan het licht kwamen.

De meeste onregelmatigheden zijn in essays aangetroffen. Universiteiten meldden dat studenten via internet dit soort werkstukken bestellen. Er zijn tientallen websites die schrijfwerk op bestelling aanbieden vanaf omgerekend 175 euro per stuk. Spoedklussen en uniek werk geschreven door promovendi drijven de prijzen op.

Vrouwenvoetbal ontaardt in vechtpartij

Twee vrouwenvoetbalteams hebben het vrijdagavond in Den Haag op onsportieve wijze met elkaar aan de stok gekregen. De politie Haaglanden meldde zondag dat het partijtje zaalvoetbal in een sporthal aan de Zoetermeerse Rijweg rond 23.00 uur in een vechtpartij ontaardde, waarbij een 29-jarige vrouw tegen haar hoofd werd geschopt.

De politie heeft een vrouw van 21 aangehouden en een nachtje op het bureau vastgehouden. Diverse voetbalsters hebben aangifte gedaan of aangekondigd dat te gaan doen, zei een politiewoordvoerder. Voor zover bekend is de 29-jarige vrouw de enige die gewond is geraakt.

Roze motiefje verraadt inbreker

Een Utrechter is in de nacht van zaterdag op zondag tegen de lamp gelopen doordat hij zijn bloedende hand had afgedekt met keukenpapier voorzien van een roze motiefje. De politie vond hetzelfde motiefje op keukenpapier in een huis waar zojuist was ingebroken.

Agenten zagen rond 00.15 uur een man op de Stelviobaan in Utrecht over de rijbaan lopen. Toen ze hem daarop wilden aanspreken, bleek hij een hakmes in zijn hand te hebben. Ook had hij een verwonding aan zijn hand. Die had hij met wat keukenpapier afgedekt. Na enig aandringen liet de 30-jarige man het hakmes vallen.

Toen hij was geboeid, vonden de agenten nog twee messen in zijn kleding. Een uur later bleek dat was ingebroken bij een woning aan de Tirol. In het huis waren bloedsporen aangetroffen, agenten vonden daar ook hetzelfde keukenpapier als dat wat de aangehouden man had gebruikt om zijn wond af te dekken.

Waarschijnlijk had de verdachte de messen die hij bij zich had gestolen, want agenten troffen in de woning aan de Tirol de overige messen uit de messenset aan. De politie neemt aan dat de man bij de inbraak gewond is geraakt. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Alderweireld: '"Ajax blijft titelkandidaat''

Ajacied Toby Alderweireld denkt de druk op PSV en FC Twente op te voeren met een overwinning op AZ. ''Dan is vijf punten niets''.

"Als we zondag thuis winnen van AZ komt er druk op de koplopers. Iedereen heeft nog enkele lastige uitwedstrijden, dus als we er druk op houden is vijf punten niets", aldus de centrumverdediger, bezig aan zijn tweede seizoen als basisspeler van Ajax, tegenover AT5.

Ajax trof AZ dit seizoen twee keer eerder. In Amsterdam werd het voor de KNVB Beker 1-0 voor de thuisploeg, maar in Alkmaar liep de nummer drie tegen een competitienederlaag aan (2-0). ''Er mag niet meer gebeuren wat er in de uitwedstrijd tegen AZ gebeurde. Ik denk dat we nu ver genoeg zijn om deze wedstrijd naar ons toe te trekken'', aldus Alderweireld.

Ajax - AZ van vanmiddag is een wedtrijd tussen de nummer drie en zes. AZ kan de vierde plaats bereiken als het wint. Bij Ajax is er alles aan gelegen om in het spoor te blijven van PSV en FC Twente zich gisteravond allebei al verzekerden van drie punten.

Honkballers winnen van Jong Canada

De Nederlandse honkballers hebben een oefenduel tegen Jong Canada met 8-0 gewonnen. Het was in het Amerikaanse Saint Petersburg de eerste zege voor de ploeg van Brian Farley na twee nederlagen tegen de Seoul Nexen Heroeste.

Oranje leidde in Florida al na twee innings met 5-0 waarna het duel rustig werd uitgespeeld. Morgen staat het oefenduel tegen de Eckerd College Tritons gepland, waarna woensdag een echte test wacht, want dan wordt er gespeeld tegen de Major Leagueclub Tampa Bay Rays.

Jankovic treft Pavlyuchenkova in finale Monterrey

Topfavorieten Jelena Jankovic en Anastasia Pavlyuchenkova hebben zich geplaatst voor de eindstrijd van het tennistoernooi van Monterrey. De nummers één en twee van de plaatsinglijst spelen om de titel in Mexico.

Nummer zes van de wereld Jankovic versloeg Polona Hercog (62) uit Slovenië in de halve finale met 6-3, 6-2 en bereikte zo haar eerste finaleplaats van het jaar. De voormalig nummer één van de wereld kan haar dertiende toernooizege boeken op de WTA Tour. Titelverdedigster Pavlyuchenkova (19) was met 6-4, 6-1 veel te sterk voor de Argentijnse Gisela Dulko.


Jankovic treft Pavlyuchenkova in finale Monterrey (Foto: Novum)

'Chelsea wil Kaká met Drogba als ruilobject'

Roman Abramovich wil deze zomer Kaká naar Chelsea halen. Didier Drogba zou eventueel worden ingezet als ruilobject. Dit meldt The Independent vandaag. Volgens het Engelse dagblad is Real Madrid-middenvelder Kaká het hoofdtarget van de nummer vier uit de Premier League.

Abramovich zou de Braziliaan naar Stamford Bridge willen halen, nu hij in Madrid vaker dan hem lief is op de bank moet plaatsnemen. Didier Drogba is hetzelfde overkomen bij Chelsea wat hem tot een interessant ruilobject maakt.

Drogba raakte zijn basisplek kwijt met de komst van Fernando Torres in januari. De Spanjaard kwam voor ruim 58 miljoen euro over van Liverpool en moest en zou dus worden opgesteld. Drogba zou vorige week nog hebben laten weten op een transfer te azen. Kaká kon sinds zijn komst van AC Milan nooit overtuigen in Madrid. Ook na terugkomst van een zware knieblessure lijkt trainer José Mourinho Mesut Özil te verkiezen boven de Braziliaan.

Mocht de ruil doorgang vinden dan worden beide spelers herenigd met de coach onder wie zij het beste in zichzelf naar boven haalden. Drogba werkte bij Chelsea zeer succesvol samen met huidig Real-manager José Mourinho en Kaká was een superster bij AC Milan toen Carlo Ancelotti daar aan het roer stond.

Boussoufa kan naar Terek Grozny

Terek Grozny, de club van trainer Ruud Gullit, informeerde recentelijk bij Anderlecht naar Mbark Boussoufa. De Belgen zijn bereid Boussoufa te laten gaan, mits er een waanzinnig bedrag op tafel komt.

"Als de Russen een waanzinnig bedrag op tafel leggen, kan het tot een transfer komen", vertelt algemeen directeur Herman van Holsbeeck zondaag aan De Standaard. Terek had in eerste instantie interesse in Zvjezdan Missimovic. De middenvelder van Galatasaray koos echter voor Dynamo Moskou.

Dat bracht het bestuur bij Boussoufa. "Terek heeft inderdaad geïnformeerd", zegt Van Holsbeeck. "Maar ze horen in heel Europa naar interessante spelers. Op dit moment is er nog niets concreets. Het contact verliep telefonisch of via makelaars. Ik ontmoette de mensen van de club nog niet."

De club van Gullit zou een transfersom van tien miljoen euro in gedachten hebben en zou Boussoufa zelf een jaarloon tot vier miljoen euro willen geven. "In een transfer moeten drie partijen het eens raken", benadrukt Van Holsbeeck. "Maar als Boussoufa daar een veelvoud kan verdienen van hier, dan heeft het geen zin om hem te willen houden. Als je een speler tegen zijn zin houdt, dan heb je een bijkomend probleem."

Bovendien verlopen de onderhandelingen tussen Anderlecht en Boussoufa over een nieuw contract stroef. Een tussentijdse verkoop is financieel dus erg aantrekkelijk voor de Belgische club.

[WB] En dat is drie voor Vonn

In drie dagen tijd heeft de Amerikaanse skiester Lindsey Vonn drie wereldbekers gewonnen. Vrijdag won ze wereldbeker op de combinatie, gisteren die van de afdaling en vandaag voegde ze daar de wereldbeker op de Super-G bij.

Die laatste deed ze in stijl door vanmiddag de wedstrijd op de Super-G in Tarvisio te winnen. In het Italiaanse skioord hield ze haar landgenote Julia Manusco en Maria Riesch achter zich.

Riesch gaat nog wel aan de leiding in de strijd om de algemene wereldbeker. Het gat met de nummer twee Vonn bedraagt echter nog maar 96 punten.

Cd: Buffalo Tom - Skins

Met albums als Let Me Come Over (1992) en Big Red Letter Day (1993) heeft Buffalo Tom twee indrukwekkende alternative rockalbums op haar naam staan. Na een stilte van bijna tien jaar, maakte het trio uit Boston in 2007 een prima comeback met het album Three Easy Pieces. Deze week verschijnt diens opvolger Skins op hun eigen label Scrawny Records. Een album dat wederom moet aantonen dat het vuur na 25 jaar nog niet is gedoofd.

Zwaargewicht Klitschko accepteert uitdaging Haye

Wladimir Klitschko en de Brit David Deron Haye vechten komende zomer om de wereldtitel. Dat meldt regerend wereldkampioen boksen Klitschko. Het gevecht vindt op 25 juni of 2 juli plaats in Duitsland. De Oekraïense Dr. Steelhammer annuleerde gisteren een op 30 april gepland titelgevecht met Derek Chisora uit Engeland vanwege een hardnekkige buikspierblessure.

"Ik ben erg blij dat we tot overeenstemming zijn gekomen over dit duel," zegt IBF en WBO-kampioen Klitschko (34) nadat eerdere onderhandelingen meerdere malen spaak liepen. Volgens manager Bernd Bönte zijn de drie mogelijke locaties voor de ontmoeting de voetbalstadions van Borussia Dortmund, 1. FC Kaiserslautern of dat van Schalke 04.

De 30-jarige Haye en Klitschko zouden elkaar in 2009 reeds treffen, maar een rugblessure hield de Britse kampioen van de WBA destijds aan de kant. Na de langverwachte ontmoeting wil Haye het voor zijn pensioen ook nog opnemen tegen Klitschko's oudere broer Vitali, houder van de wereldtitel in de WBC.

De Klitschko-broers hebben altijd gezegd dat een broedergevecht geen optie is.


Zwaargewicht Klitschko accepteert uitdaging Haye  (Foto: Novum)

Red Bull houdt vast aan oorspronkelijk testschema

Red Bull Racing is het laatste team dat bekend heeft gemaakt op welke dagen het zal gaan testen volgende week in Barcelona. De Oostenrijkse renstal houdt vast aan de oorspronkelijke data van 8 tot en met 11 maart.

Met de bekendmaking van Red Bull is duidelijk geworden dat alleen Ferrari, Williams en HRT van 9 tot en met 12 maart zullen gaan testen, De overige teams beginnen een dag eerder en zijn ook een dag eerder klaar, waardoor ze meer tijd hebben om hun spullen naar de eerste race in Australië te kunnen sturen.

Het is nog niet helemaal zeker of HRT in Barcelona aanwezig zal zijn. De Spaanse renstal werkt momenteel aan de 2011-bolide. Volgens het team is het 90% zeker dat deze op tijd af zal zijn voor de test.

Amersfoorter zwaargewond na val van vier hoog

Een 23-jarige man uit Amersfoort is aan het begin van de nacht van zaterdag op zondag in deze stad zwaargewond geraakt door een val van een balkon op de vierde verdieping. Het slachtoffer is met meerdere botbreuken in een ziekenhuis opgenomen. Dat meldde de politie.

Net na middernacht bevonden zich meerdere mensen in een flatwoning aan de Arendshorst. De Amersfoorter ging met een 22-jarige Amsterdamse vrouw even een luchtje scheppen op het balkon. Wat daar precies gebeurde, is volgens de politie nog niet duidelijk. Mogelijk is de man uit balorigheid op de reling van het balkon gesprongen, waarbij hij zijn evenwicht verloor. De Amsterdamse probeerde hem nog beet te pakken, maar dat mislukte.

[DC] De Bakker komt niet in actie

Thiemo de Bakker zal vandaag niet in actie komen in de Davis Cupwedstrijd van Nederland tegen Oekraïne. Na zijn zware partijen van vrijdag en gisteren wordt de vermoeide De Bakker vervangen door Jesse Huta Galung.

Huta Galung treft Sergei Stachovski, die 38e staat op de wereldranglijst. Robin Haase speelt daarna tegen Illija Martsjenko.

Als Nederland wint, dan speelt ons land tegen Zuid-Afrika in de tweede ronde van groep 1 van de Europees-Afrikaanse zone.

Beschonken Belg de weg kwijtgeraakt

Een 30-jarige man uit Kortrijk in België heeft vrijdagavond zo diep in het glaasje gekeken dat hij de weg naar huis niet meer kon vinden. De politie hield hem zaterdagochtend in IJsselstein (Utrecht) aan, nadat hij met zijn auto in een greppel was beland. Dat heeft de politie zondag gemeld.

De Belg was uit geweest in Antwerpen en had daar bier gedronken, zo vertelde hij aan de agenten die hem vonden bij de Nedereindsplas. Hoeveel bier hij had gedronken, wist hij niet meer. Vanuit Antwerpen wilde hij naar huis in Kortrijk gaan, maar hij raakte de weg kwijt. Hij dacht nog steeds in België te zijn.

Wegens de sterke alcohollucht rond de man, namen de agenten hem mee naar het politiebureau. Het is onduidelijk hoeveel alcohol de man in zijn bloed had, want het blaasapparaat liet een hoge waarde zien, maar meldde daarna een storing. De uitslag van een bloedtest is nog niet bekend.

Beschonken Belg de weg kwijtgeraakt
Beschonken Belg de weg kwijtgeraakt (Foto: ANP)

Beenhakker trapt na richting Feyenoord-leiding

Leo Beenhakker trapte deze week flink na op de leiding van Feyenoord. ''Er zijn mensen die totaal ongeschikt voor hun werk zijn.''

De voormalig technisch directeur is totaal niet te spreken over de houding van de Feyenoord-leiding. Beenhakker werd begin dit kalenderjaar zonder al te veel respect aan de kant geschoven. ''Er zijn mensen die totaal ongeschikt voor hun werk zijn'', zegt Beenhakker deze week in Voetbal International.

''Ik durf rustig te zeggen dat ik er sterk in ben mensen bij elkaar te brengen en dat mis ik nu bij Feyenoord. De mensen die daar leiding hebben zijn totaal ongeschikt omdat ze geen idee hebben met wie ze te maken hebben. En dat geldt niet alleen voor mij, maar ook bij anderen. Daardoor zijn er zoveel irritaties en misverstanden ontstaan, daar kan ik niet tegen.''

Beenhakker gaf kort na zijn ontslag aan dat Feyenoord zeker niet zijn laatste klus was. ''Ik duik wel weer ergens op'', aldus de voormalig trainer van Ajax, Feyenoord en Real Madrid.

Politica's in rol activistes om mensenrechten

Aan de vooravond van de honderdste Internationale Vrouwendag op 8 maart zullen zeven Nederlandse (voormalige) politica’s maandag het stuk Seven opvoeren in Den Haag. De voorstelling werd vorig jaar in de VS door minister Hillary Clinton van Buitenlandse Zaken bij de opening beschreven als een krachtig portret van zeven moedige vrouwen 'die de wereld om zich heen hebben verbeterd'.

Pia Dijkstra (D66) zal in de voetsporen van Meryl Streep de rol van de Noord-Ierse Inez McCormack vertolken. Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet, de Kamerleden Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD), Mirjam Sterk (CDA), Nebahat Albayrak (PvdA), Mariko Peters (GroenLinks) en Oxfam Novib-directeur Farah Karimi spelen activistes uit Rusland, Pakistan, Nigeria, Afghanistan, Guatemala en Cambodja.

Seven is een initiatief van Vital Voices Global Partnership, een Amerikaanse non-gouvernementele organisatie die opkomt voor vrouwenrechten. Er zijn geen kaarten meer verkrijgbaar voor de eenmalige gratis voorstelling in de Glazen Zaal.

PS: 'Lagere opkomst treft vooral SP en PVV'

Vooral de SP en de PVV hebben bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten van afgelopen woensdag geleden onder de lagere opkomst. Van degenen die vorig jaar PVV hebben gestemd, kwam deze keer 55 procent opdagen. Bij de SP'ers was dit 59 procent, concludeert opiniepeiler Maurice de Hond zondag.

De opkomst was lager dan bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer vorig jaar, maar hoger dan bij de vorige Provinciale Statenverkiezingen in 2007. Bij de Provinciale Statenverkiezingen is vooral de opkomst onder jongeren en lager opgeleiden lager. Dat zijn twee groepen waar de SP en de PVV zich op richten, waardoor de opkomst bij hen ook een stuk lager is.

Dat iemand die vorig jaar PVV stemde deze keer ook kwam opdagen, betekent overigens niet per se dat hij nu weer PVV heeft gestemd. Die kans is echter wel groot.

De SGP kan van oudsher op de trouwste achterban rekenen. "Ook komen de ongeveer 150.000 SGP-stemmers bij alle verkiezingen in vrijwel even grote mate opdagen", zegt De Hond. Van degenen die vorig jaar SGP stemden, kwam deze keer 96 procent opdagen. "Dat scheelt nogal in het aantal zetels dat je als partij krijgt. Als de opkomst bij andere partijen opeens een stuk lager is, kan het zomaar een zetel schelen."

Na de SGP volgt de ChristenUnie. Van degenen die hier vorig jaar op stemden kwam 87 procent opdagen. Daarna volgen het CDA (84 procent), D66 (80 procent), GroenLinks (78 procent), VVD (74 procent) en de Partij voor de Arbeid en de Partij voor de Dieren (allebei 72 procent).

De Hond had voor de verkiezingen al voorspeld dat een lagere algemene opkomst beter is voor het CDA, omdat degenen die daarop stemmen trouwer in de gang naar de stembus zijn dan de aanhangers van veel andere partijen. Het is nog onzeker of de coalitie een meerderheid in de Eerste Kamer haalt.

Wervelwind teistert Louisiana

Als gevolg van een wervelwind in de Amerikaanse staat Louisiana zijn zaterdag een dode en veertien gewonden gevallen. Het zwaarst werd de plaats Rayne getroffen, 100 kilometer ten westen van de hoofdstad van de deelstaat, Baton Rouge. Tientallen huizen in Rayne zijn volledig verwoest. Ongeveer 2500 mensen moesten uit de plaats worden geëvacueerd omdat gasleidingen waren gesprongen.

Het slechte weer in de regio met regens en harde wind belastte ook het carnavalsfeest in New Orleans in het zuidoosten van Louisiana. Dit feest is een van de populairste carnavalsfeesten in de Verenigde Staten. Ook de aangrenzende staat Mississippi is dit weekeinde door tornado's getroffen.

Vandaag nog geen besluit over aanblijven Van Gaal

De leiding van Bayern München heeft besloten vandaag nog geen besluit te nemen over het al dan niet aanblijven van Louis van Gaal als hoofdtrainer. De aangekondigde persconferentie voor vandaag zal volgens persvoorlichter Markus Hörwick niet plaatsvinden. Eveneens zal Van Gaal in ieder geval vandaag nog niet worden ontslagen. Dit zegt Hörwick tegen nieuwszender N-tv.

Met de 3-1 nederlaag tegen Hannover 96 van gistermiddag verloor Bayern alweer voor de derde keer in een week tijd. Vorig weekend was Borussia Dortmund met dezelfde cijfers te sterk en midweeks werd Bayern uitgeschakeld in de DFB-pokal door Schalke 04.

Louis van Gaal is vanochtend door de achteringang het hoofdkantoor van Bayern binnengekomen. Gisteravond vond er een crisisberaad plaats, waarbij onder meer sportief directeur Christian Nerlinger en aanvoerder Phillip Lahm aanwezig waren. Nerlinger wilde weten of de relatie tussen de spelers en trainer nog intact was.

Nu de landstitel en DFB-pokal niet meer te winnen zijn, telt voor Bayern alleen nog de Champions League. Door middel van een tweede plaats hoopt de club zich voor dat toernooi te kwalificeren voor het volgende seizoen en in de huidige jaargang is Bayern nog in de race voor een plek in de kwartfinales. Over negen dagen is de return tegen Inter. De heenwedstrijd won Bayern in Milaan met 0-1.

Film Gooische Vrouwen dinsdag in première

De film Gooische Vrouwen, een vervolg op de gelijknamige tv-serie, gaat dinsdag in première in het Amsterdamse theater DeLaMar. Tegelijkertijd kunnen vijfduizend fans de film zien in veertien Pathé-bioscopen. Vanaf donderdag is de film te zien in 145 zalen in Nederland.

Regisseuse Will Koopman had na het succes van de eveneens door haar geregisseerde thriller Terug naar de kust (2009) enorm veel zin gekregen in het maken van een comedy voor het grote publiek. "Wat leent zich beter dan Gooische Vrouwen, een speelfilm na de tv-serie die ik vijf jaar heb geregisseerd?"

De door Linda de Mol ontwikkelde dramaserie Gooische Vrouwen, over het wel en wee van vier vrouwen in Het Gooi, was vijf seizoenen lang op tv. Eerst op Talpa en later op RTL4. Eind 2009 won de serie over Cheryl (Linda de Mol), Claire (Tjitske Reidinga), Anouk (Susan Visser) en Roelien (Lies Visschedijk) de Gouden Televizier-Ring voor beste tv-programma.

De gelijknamige film lijkt ook een groot succes te worden. In de voorverkoop zijn al ruim 50.000 kaarten verkocht, maakte Independent Films afgelopen week bekend. De film gaat over de vier vriendinnen die ditmaal hard toe zijn aan vakantie om weer een beetje tot zichzelf te komen.

Koopman had niet verwacht dat de kaarten zo snel over de toonbank zouden vliegen. Ze is zenuwachtig voor de première, maar nog meer 'voor wat er in de dagen erna op Twitter wordt gezegd'. "Dat is toch de nieuwe mond-tot-mondreclame." De regisseuse hoopt dat bioscoopbezoekers een topavond beleven. "Als mensen hebben gelachen en een traan hebben gelaten, is de film geslaagd."

Film Gooische Vrouwen in première
Film Gooische Vrouwen in première (Foto: ANP)

Cellodief loopt snel tegen de lamp

Een 29-jarige Haagse inbreker kon zaterdag na het stelen van een cello uit een auto snel worden opgepakt. Dat was te danken aan snugger optreden van de eigenares van het muziekinstrument, zo meldde de politie zondag.

Nadat de vrouw de autokraak aan de Laakkade had ontdekt, waarschuwde zij direct een winkel in het centrum van de stad waar particulieren terechtkunnen voor de aan- en verkoop van gebruikte goederen. Dat bleek niet voor niets, want aan het eind van de middag bood de dief de cello bij de winkel te koop aan. Het winkelpersoneel hield de man aan de praat en belde de politie. Agenten hielden hem aan. De man, een veelpleger, had een muziekstuk dat bij de cello hoorde nog in zijn kleding.

[EK indoor] Vos, Sintnicolaas klimmen in klassement

Bij het Europees kampioenschap indoor in Parijs hebben meerkampers Ingmar Vos en Eelco Sintnicolaas hun positie in het klassement van de zevenkamp iets verbeterd.

Op de 60 meter horden werd Vos vanmorgen tweede in een tijd van 8,00 seconden. Daarmee steeg hij in het algemeen klassement van de zesde naar de vijfde plaats. Sintnicolaas liep 8,03, waardoor hij met 4.239 punten op de achtste plaats staat. Hij begon de dag als nummer tien.

De Tsjech Roman Sebrle gaat met een puntentotaal van 4.455 aan de leiding.

VS lanceert geheimzinnige mini-spaceshuttle

De Amerikaanse luchtmacht heeft op zaterdag een onbemande miniatuurversie van de spaceshuttle gelanceerd. Over de functie van het door Boeing vervaardigde prototype-toestel wordt druk gespeculeerd door Amerikaanse media. De lancering is onderdeel van het geheimzinnige programma X-37B van de Amerikaanse luchtmacht.

Het toestel beslaat ongeveer 9 meter in de lengte en 4 in de breedte. In tegenstelling tot de echte spaceshuttle van ruimtevaartorganisatie NASA is bij het ontwerp niet op passagiers gerekend. Het testvaartuig wordt aangedreven met behulp van zonnepanelen en kan negen maanden in de ruimte blijven.

Een jaar geleden lanceerde de Amerikaanse luchtmacht al een soortgelijk prototype. Dat kwam de Verenigde Staten toen op scherpe kritiek van Rusland te staan. Volgens Moskou zouden de Amerikanen op deze manier onnodig de ruimte proberen te militariseren.

VS lanceert geheimzinnige mini-spaceshuttle
VS lanceert geheimzinnige mini-spaceshuttle (Foto: ANP)

Nederlanders niet aan boord omgeslagen viskotter

De drie Nederlanders die worden vermist sinds hun garnalenkotter dinsdag voor de Frans kust was omgeslagen zijn niet aan boord van het schip gevonden. De kotter is leeggepompt en doorzocht, maar dat leverde niets op. Dat meldt de Nederlandse berger, Multraship, op Twitter.

Nadat de onder Belgische vlag varende Nieuwpoort 28 voor de Franse havenstad Duinkerke omsloeg werd een grote zoekactie op touw gezet. Daarbij werden schepen, helikopters en duikers ingezet. De duikers hadden alle kamers van het wrak op de machinekamer na al doorzocht.

De drie bemanningsleden uit Arnemuiden werden echter niet gevonden. De zoekactie werd donderdag gestaakt. Aangenomen wordt dat de bemanning is omgekomen. Door slecht weer kon de berger zaterdag nog niet met de garnalenkotter op sleeptouw naar Nederland vertrekken.

'Gedetineerde stichtte brand in gevangenis'

De brand die zaterdagavond tot de evacuatie van enkele cellen van de gevangenis in Scheveningen leidde is vermoedelijk aangestoken door een gevangene. Hij is met onbekende klachten naar een ziekenhuis gebracht, zegt een woordvoerder van de Dienst Justitiële Inrichtingen zondag.

Het vuur brak rond 19.00 uur uit en leidde tot veel rook, waardoor cellen rond die van de gevangene ook moesten worden ontruimd. "We onderzoeken nog hoe hij de brand heeft gesticht." De woordvoerder kon niet zeggen of de gevangene al is verhoord.

De brandweer kon de rook vrij snel uit het gebouw krijgen. Rond 21.00 uur werd de gevangenis weer overgedragen aan het personeel.


'Gedetineerde stichtte brand in gevangenis' (Foto: Novum)

Van Ginkel: ''Afgang bij Heracles kunnen we vergeten''

Vitesse spoelde de nare smaak van de afgang bij Heracles Almelo weg, middels een zege op VVV-Venlo. Doelpuntmaker Marco van Ginkel heeft "een heel goed gevoel".

Van Ginkel, die van nature middenvelder is, staat de laatste weken als diepste spits geposteerd in het elftal van Vitesse. Het 18-jarige talent prikte kort na de rust de 1-0 achter VVV-keeper Kevin Begois. "Ik was twee spelers en de keeper te snel af na een goede diepe bal van Yasuda", reageert de Van Ginkel tegenover Omroep Gelderland. Het betekende zijn vierde competitiedoelpunt.

Van Ginkel vond dat zijn team na de rust veel scherper uit de startblokken kwam. "Het was een saaie eerste helft met veel onnodig balverlies. Er moest wat gebeuren en de tweede helft waren we veel feller en hadden we betere diepe ballen die achter de verdediging kwamen.''

De 2-0 zege is precies wat Vitesse nodig had in de strijd tegen degradatie, maar toch vooral om de 6-1 nederlaag bij Heracles van vorige week te vergeten. De afgang vorige week bij Heracles Almelo verdwijnt volgens Van Ginkel nu naar de achtergrond. "Dat kunnen we vergeten. Dit geeft een heel goed gevoel'', besluit Van Ginkel.

Cd: Hardstyle The Ultimate Collection 2011 volume 1

Hij is er weer: het nieuwe deel van Hardstyle The Ultimate Collection! De eerste editie van 2011 bevat weer twee schijfjes met, naar eigen zeggen, 36 nieuwe knallers. Helaas bleek dat de vorige delen wat tegen te vallen en was het mixwerk ook niet altijd even boeiend. Maar een nieuw jaar betekend nieuwe kansen voor deze compilatie die onder handen is genomen door de heren van de Beat Providers.

[NBA] Nets wederom Toronto de baas in Londen

New Jersey Nets heeft ook zijn tweede treffen tegen Toronto Raptors gewonnen. In Londen werd het 137-136, Het duel werd pas in de derde overtime beslist.

Andrea Bargnani was met 35 punten topscorer. De Italiaan mocht zowel in de eerste overtime als in de laatste aanleggen voor de winst voor Toronto maar beide keren miste hij.

Brook Lopez was bij New Jersey met 34 punten topscorer. Deron Williams was goed voor 21 punten en 18 assists. Daarmee scoorde Lopez zijn vijfde double-double sinds hij vorige week overkwam van Utah.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
New Jersey Toronto 137-136 wnv
Washington Minnesota 103-96
Utah Sacramento 109-102
Portland Charlotte 93-69
LA Clippers Denver 100-94

[WB] Groothuis op jacht naar World Cup

Stefan Groothuis gaat vanmiddag in de Friese schaatstempel Thialf op jacht naar de eindzege in de World Cup 1.000 meter. De Gelderlander verdedigt tijdens de laatste wereldbekerwedstrijd van het seizoen een voorsprong van 28 punten op de Zuid-Koreaan Lee Kyou-hyuk. De Amerikaanse olympisch kampioen Shani Davis moet vijftig punten goedmaken.

Groothuis, die gisteren nog zilver veroverde op de 1.500 meter, rijdt in de slotrit tegen Lee. Even daarvoor zijn Davis en Simon Kuipers op het ijs geweest. Jan Bos rijdt in de achtste rit tegen Denny Morrison. Bos moet Kjeld Nuis en Sjoerd de Vries voorblijven om het laatste WK-ticket voor de 1.000 meter af te dwingen. Anders eindigt zijn imposante loopbaan vandaag in Thialf.

Bij de vrouwen zal Annette Gerritsen erop gebrand zijn om haar bijzondere prestatie van gisteren, toen ze Nederland de eerste 500 meterzege bezorgde in vier jaar, te herhalen op de tweede 500 meter. De blonde Noord-Hollandse schaatst in de slotrit tegen de Duitse topfavoriete Jenny Wolf. Later op de zondag komt Gerritsen ook nog in actie op de 1.000 meter, net als onder andere haar teamgenote Laurine van Riessen.

De mannen rijden naast de 1.000 meter eveneens de 500 meter.

Groothuis op jacht naar World Cup
Groothuis op jacht naar World Cup (Foto: ANP)

Street Art

Graffiti, zolang het mooi gedaan is én op plekken waar niemand er last van heeft dan kan ik dat best waarderen. Zeker als er een saaie betonnen muur wat minder saai door is geworden. Op deze site van Street Art View kun je kunstwerken van over de hele wereld bekijken. En door het gebruik van Google Maps kun je ook eens kijken of er bij jou in de buurt iets moois is gemaakt

Met dank aan Hoedjeman voor de submit.

Libië: 'Arrestatie Nederlanders normaal' aldus Gadhafi

De Libische leider Moammar Gadhafi heeft in een vraaggesprek gezegd dat de gevangenhouding van drie Nederlandse militairen normaal is omdat ze zonder toestemming het land binnenkwamen. Gadhafi sprak zaterdag zelf over de drie gevangenen in een vraaggesprek met het Franse weekblad Journal du Dimanche (JDD) dat zondag is gepubliceerd.

Afgelopen zondag landde een Nederlandse marinehelikopter in het Libische Sirte om een paar mensen uit Libië te evacueren. De driekoppige bemanning is daarbij gearresteerd.

Gadhafi ontkent nog steeds dat er half februari een binnenlandse opstand tegen zijn regime is uitgebroken. Hij heeft tegenover JDD herhaald dat hij tegen het terroristische netwerk Al Qaida vecht. Hij zei dat hij niet begrijpt waarom hij daar niet bij wordt geholpen. Regeringsgetrouwe troepen pogen rebellerende steden te heroveren. Daarbij zouden volgens verscheidene meldingen massaslachtingen onder burgers plaatsvinden, zoals zaterdag circa 50 kilometer ten westen van Tripoli.

Gadhafi, met een warme jas aan en een bontmuts op, waarschuwde de Franse journalisten dat er 'een islamitische jihad gaande is voor hun neus in het Middellandse Zeegebied'. Hij vreesde dat de regio terugkeert naar de chaos uit donkere tijden van Noord-Afrikaanse piraterij. Dat betekent een wereldcrisis en een ramp voor Europa, aldus de man die in 1969 de macht greep in Libië.

Hij wil naar eigen zeggen een onafhankelijk, internationaal onderzoek naar het geweld in zijn land. Hij beloofde onderzoekers van de Verenigde Naties of van de Afrikaanse Unie alle medewerking en hoopte dat Frankrijk het voortouw neemt bij zo'n onderzoek.

Kaddafi: arrestatie Nederlanders normaal
Gadhafi: arrestatie Nederlanders normaal (Foto: ANP)

Libië: Commando's opgepakt

Rebellen in het oosten van Libië hebben een aantal Britse commando's opgepakt die in het gebied reisden met een diplomaat. Dit berichtte zondag de Britse krant The Sunday Times.

De Libiërs zouden geërgerd zijn over de aanwezigheid van de commando's. Hun vijand in Tripoli, Moammar Gadhafi, kan de aanwezigheid van buitenlandse militairen gebruiken om nationalistische steun op te trommelen met de stelling dat buitenlanders militair ingrijpen in het land.

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken kon het bericht bevestigen noch ontkennen. De commando's vergezelden een diplomaat die contact zocht met de rebellen, aldus een bron van de zondagskrant. Ze zijn naar Benghazi overgebracht. Afgelopen woensdag sprak de Britse minister van Buitenlandse Zaken, William Hague, met de Libische ex-minister van Binnenlandse Zaken, generaal Abdel Fatah Yunis, over de toestand in het olierijke land. Deze generaal is eerder naar de rebellen overgelopen.

Schoten in centrum Tripoli

In het centrum van de Libische hoofdstad Tripoli is zondagmorgen veel met automatische wapens geschoten. Een regeringswoordvoerder zei dat er geen sprake was van gevechten, maar dat groepen mensen hun vreugde uitten.

Het was volgens buitenlandse journalisten in Tripoli onduidelijk waarom er zo vroeg in de ochtend zo veel werd geschoten. Aanhangers van de Libische leider Moammar Gadhafi zouden in auto's toeterend rondrijden.

Het centrum van de Libische hoofdstad is tot dusverre relatief rustig geweest tijdens de half februari uitgebroken opstand. De hoofdstad geldt nog steeds als een bolwerk van Gadhafi en zijn aanhang.

[GDC] Spelen met de Norn in Guild Wars 2

Guild Wars 2 was ook present op de Game Developers Conference afgelopen week en daar zijn ook opnames van gemaakt. Deze opnames zijn door GameTrailers gemaakt en tonen ons gameplay van de Norn Guardian en de thief. In totaal gaat het om zo'n 30 minuten.

In het begin krijgen we iets meer uitleg over het personage-creatie-systeem en daarna krijgen we de gameplay beelden te zien. Bekijk hieronder alle vier de filmpjes. Guild Wars 2 is een MMORPG die uitkomt voor de PC, een datum is nog niet bekendgemaakt.

Vloet: "ADO verdient de overwinning"

NEC ging zaterdagavond met 5-1 onderuit bij ADO Den Haag. Volgens trainer Wiljan Vloet ontbrak het gif bij de Nijmeegse ploeg.

"NEC speelde goed en mooi, netjes technisch verzorgd, maar er zat geen passie in. De ploeg speelde het niet hard door het ontbreken van gif," zei de trainer na afloop van de wedstrijd tegen het ANP. "In de tweede helft werden wij in tien minuten volkomen overbluft. ADO verdiende de overwinning ten volle."

Winnende trainer John van den Brom was opgetogen na de ruime overwinning. Hij was trots op de prestatie die zijn ploeg geleverd had. "Ongelooflijk wat ze hebben laten zien. Het carnaval mag beginnen." In de eerste helft had ADO al een voorsprong van 2-1 genomen.

Het feest ging na rust verder. Wesley Verhoek scoorde de 3-1, Jens Toornstra maakte het vierde doelpunt voor de thuisploeg en ten slotte mocht Jordy Brouwer ADO-goal nummer vijf op zijn naam schrijven.

Preud'homme: "Veel meer zat er niet in"

FC Twente-trainer Michel Preud'homme moest na afloop van het gewonnen duel met NAC Breda toegeven dat de frisheid ontbrak. "Gelukkig hebben we er in de tweede helft nog twee treffers uit kunnen slepen. Veel meer zat er niet in", zei de trainer na afloop tegen het ANP. Luuk de Jong en Nacer Chadli waren de spelers die voor de einduitslag zorgden.

"We willen heel graag op drie fronten spelen", zei Preud'homme verder. Daardoor verklaarde hij de vermoeidheid bij zijn spelers. "De competitie, de beker en in Europa. In deze fase gaat dat echter ten koste van de scherpte. Het is niet anders. Ik kan dat accepteren."

"We wisten dat we NAC onder druk moesten zetten om hen in de problemen te brengen. Dat is in het begin te weinig gebeurd. We waren niet scherp en fris genoeg en met name in de eerste helft werden onze spitsen nauwelijks gevaarlijk. In de tweede helft ging het beter, met als beloning de twee goals."

Aandewiel: "Leonardo is morgen gewoon weer welkom"

NAC Breda-trainer Gert Aandewiel hoopte dat het FC Twente aan frisheid zou ontberen, maar de Tukkers klopten gisteren in eigen huis NAC met 2-0.

"We gokten niet op een gelijkspel hoor, al leek dat misschien wel zo," zei Aandewiel na afloop tegen de NOS. "We wisten dat Twente veel wedstrijden in de benen heeft en dat het allemaal niet zo soepel zou gaan."

"We hoopten dat die frisheid er niet zou zijn. We wilden ze nog meer initiatief te laten nemen. Maar die goal in de zestigste minuut was een streep door de rekening," zei de trainer verder over de wedstrijd. Hij ging ook in op de situatie rondom Leonardo, die buiten de selectie was gelaten na een interview waarin hij behoorlijke kritiek leverde op onder andere Pierre van Hooijdonk.

"We vonden het nu verstandiger om hem buiten de selectie te laten. We hebben wat dat betreft al het nodige meegemaakt en na dat interview vonden we het slimmer om hem rust te gunnen. Maar morgen is hij weer welkom op de training," zei Aandewiel.

"Je moet op dit moment als Leonardo zijnde rustig zijn naar de pers toe. We proberen hem rustig te houden maar hadden hem ook niet verwacht. Maar hij vond het nodig om wat van zichzelf te laten horen. De grens is oprekbaar, we moeten het daar intern over hebben," besloot hij.

Ferrer: "Publiek heeft recht om ontevreden te zijn"

Vitesse won zaterdag met 2-0 van VVV-Venlo en verstevigd daarmee de vijftiende positie. Toch mogen de supporters van trainer Albert Ferrer ontevreden zijn.

De voorgaande speelronde verloor de ploeg met 6-1 bij Heracles Almelo. "Vorige week was heel pijnlijk en nu ging het ook niet makkelijk," zei Ferrer na afloop van de wedstrijd tegen Omroep Gelderland. "Het publiek heeft het recht ontevreden te zijn. We vonden vaak de ruimtes niet. Om te winnen moet je kunnen lijden en dat hebben we gedaan. De ploeg heeft met elkaar gewerkt en dat geeft weer wat vertrouwen."

Marco van Ginkel mocht de 1-0 op zijn naam schrijven. "Ik was twee spelers en de keeper te snel af na een goede diepe bal van Michihiro Yasuda," zei de middenvelder. "Het was een saaie eerste helft met veel onnodig balverlies. Er moest wat gebeuren en de tweede helft waren we veel feller en hadden we betere diepe ballen die achter de verdediging kwamen."

Alexander Büttner mocht na lange tijd weer eens in de basis beginnen. "De trainer was tevreden over mijn trainingsarbeid en beloonde dat vandaag met een basisplaats. Dat is mooi. Het plezier was er nog altijd hoor, maar als je mag spelen is dat alleen maar meer. De drie punten maken het extra mooi. Het was niet goed, maar wel belangrijk."

Antiregeringsprotesten in Kroatië

Honderden Kroaten zijn zaterdag de straat op gegaan om het aftreden van de regering te eisen vanwege economische tegenspoed en aantijgingen van corruptie in een land dat hoopt spoedig lid te worden van de Europese Unie (EU).

Volgens Kroatische media zijn de protesten via Facebook georganiseerd. Er gingen in acht steden in het hele land mensen de straat op. De staatstelevisie meldde dat het aantal mensen per demonstratie verschilde van enkele tientallen tot meer dan duizend, voornamelijk jonge, betogers.

De protesten zijn de meest recente in een reeks van antiregeringsdemonstraties waarvan sommige uitliepen op confrontaties met de politie. De Kroatische regering heeft gewaarschuwd dat protesten de kansen om tot de EU toe te treden doen afnemen.

Gebouwen veiligheidsdienst Egypte bestormd

Een menigte heeft zaterdag in de Egyptische hoofdstad Caïro het hoofdkantoor van de veiligheidsdienst bestormd. Ook in andere steden in het Arabische land waren gebouwen van het gehate veiligheidsapparaat doelwit van vernielingen en brandstichtingen.

De betogers waren volgens ooggetuigen uit op documenten die als bewijs zouden kunnen dienen dat het regime van de verdreven president Hosni Mubarak zich schuldig heeft gemaakt aan schendingen van de mensenrechten. Het leger probeerde hen de toegang tot de gebouwen te beletten.

Mubarak trad op 11 februari af na wekenlange straatprotesten tegen zijn bijna dertigjarige, autoritaire bewind. Sindsdien maakt een raad van hoge militairen de dienst uit in het Noord-Afrikaanse land. De machthebbers hebben een grondwetsherziening en vrije verkiezingen beloofd.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.