FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 11 februari 2011

Wayne Wang maakt biografische film Einstein

Wayne Wang gaat een biografische film maken over Albert Einstein. De regisseur uit Hong Kong laat het gehele leven van 's werelds bekendste wetenschapper de revue passeren, van zijn kinderjaren tot zijn emigratie naar de Verenigde Staten.

"Mensen weten vaak niets af van zijn armoede, zijn dyslexie, zijn liefde voor muziek, de vrouwen uit zijn leven, zijn strijd tegen de nazi's of zijn strubbelingen met het leven in de schijnwerpers", zegt producent Koldo Eguren tegen het Amerikaanse filmvakblad Variety. "Dit scenario toont meer dan alleen Einstein de wetenschapper en beroemdheid, zodat we ook de mens Einstein te zien krijgen."

De 62-jarige Wang brak in 1993 door met het romantische drama The Joy Luck Club. Hij is vooral bekend van de films Smoke en Blue in the Face met Harvey Keitel en de romkom Maid in Manhattan met Jennifer Lopez.

Einstein is een van de grondleggers van de moderne natuurkunde. Hij werd in 1921 wereldberoemd met zijn ontdekking van de relativiteitstheorie. In latere jaren legde hij zich steeds meer toe op filosofie en politiek.

Het project, met als werktitel simpelweg Einstein, bevindt zich in de beginfase. Momenteel wordt in Duitsland gezocht naar opnamelocaties en de casting gaat de komende weken van start. De film moet nog dit jaar verschijnen.


Wayne Wang maakt biografische film Einstein (Foto: Novum)

[WTT] Troicki treft Söderling in halve finale

Viktor Troicki heeft de halve finale van het ABN Amro World Tennis Tournament bereikt. De 25-jarige Serviër was met 7-5 en 6-3 te sterk voor Marin Cilic uit Kroatië. Bij de laatste vier treft de mondiale nummer 24 de Zweedse titelverdediger Robin Söderling.

Troicki begon niet goed aan het duel en leverde direct zijn opslag in. Hij herstelde zich echter en wist twee keer terug te breken, waardoor de Serviër de set naar zich toe trok. In de tweede set kwam Cilic steeds meer onder druk te staan. Bij 4-3 wist Troicki zijn opponent dan ook te breken, waarna hij op eigen service de zege veilig stelde.

Freeman en Bening in familiedrama

Annette Bening en Morgan Freeman gaan in het familiedrama The Third Act spelen. Dat schrijft het Amerikaanse filmblad Variety. De film wordt geregisseerd door Rob Steiner, met wie Freeman eerder samenwerkte in The Bucket List.

De film gaat over een schrijver van westerns die zijn verloren faam wil oppoetsen en naar een klein dorpje verhuist. Daar ontmoet hij een jong meisje met een rijke fantasie en haar moeder die weer verliefd wordt.

Annette Bening speelde vorig jaar in de film The Kids Are Allright, wat haar een Oscarnominatie voor Beste Actrice op heeft geleverd. De Oscars worden 27 februari uitgereikt. Freeman was vorig jaar te zien in de kaskraker Red over gepensioneerde geheim agenten.


Freeman en Bening in familiedrama (Foto: Novum)

Skispringer Evensen vliegt naar wereldrecord

De nieuwe skischans in het Noorse Vikersund heeft nu al tot nieuwe records geleid. Tijdens de training en kwalificatie voor een wereldbekerwedstrijd skivliegen is het wereldrecord van de Noor Björn Einar Romören (239 meter) tot drie maal toe verbeterd.

De Noor Johan Remen zette zijn latten vandaag in de kwalificatie na 246,5 meter pas aan de grond, nadat hij in de training al tot 243 meter gekomen was. De nieuwe schans in Vikersund is met 225 meter tien meter langer dan Planica, waar Romören zijn wereldrecord sprong.

Overigens zal het record niet door de internationale skifederatie FIS erkend worden, om de atleten niet aan te zetten tot het nemen van onnodige risico's.

Actie Utrechtse studenten ten einde

De bezetting van een gebouw van de Universiteit Utrecht loopt ten einde. Vrijdag vond de afsluitende benefietavond plaats in het gebouw aan de Drift, die zo'n honderd bezoekers trok. De studenten ruimen nu de boel op en verlaten om middernacht het pand.

De actievoerende studenten hielden de collegezaal en enkele kleinere zalen sinds woensdag bezet. Ze zijn het niet eens met de bezuinigingen op het onderwijs. Het bestuur van de universiteit ging akkoord met de actie.

Een woordvoerder van de studenten spreekt van een geslaagde actie. "Veel studenten uit andere steden hebben ons benaderd en willen soortgelijke acties starten. We zijn echt een inspiratie voor hen geweest."

De actievoerders hechten er waarde aan dat ze het pand in dezelfde staat achterlaten als dat ze het aantroffen en maken het dus zelf schoon. "Een feestje geeft natuurlijk altijd troep, maar over het algemeen valt de bende reuze mee. Er is in ieder geval geen enkele schade aangericht", meldt de woordvoerder.

[WTT] Haarhuis en Eltingh opnieuw in actie

Paul Haarhuis en Jacco Eltingh maakten deze week hun eenmalige rentree op de ATP Tour. Het befaamde Nederlandse tennisduo verloor kansloos in de eerste ronde van het dubbelspel bij het ABN AMRO World Tennis Tournament in Rotterdam, maar morgenmiddag krijgen ze de kans om sportieve revanche te nemen.

Haarhuis en Eltingh zullen morgenmiddag op het centrecourt in Ahoy een demonstratiewedstrijd gaan spelen tegen oud-tennissers Jan Siemerink en John van Lottum. Toernooidirecteur Richard Krajicek heeft de partij op het programma gezet omdat Tomas Berdych ziek is afgehaakt. De Tsjech zou met de Duitser Philipp Kohlschreiber in de halve finale van het dubbelspel spelen tegen het Frans-Servische duo Michaël Llodra en Nenad Zimonjic. Dit tweetal is nu automatisch geplaatst voor de finale.

Marko: "Rijderswissel bij Toro Rosso niet uitgesloten"

Red Bull-adviseur Helmut Marko sluit niet uit dat Scuderia Toro Rosso nog dit seizoen één van haar rijders gaat wisselen. De Italiaanse renstal start met Sébastien Buemi en Jaime Alguersuari, maar Daniel Ricciardo en Jean-Eric Vergne staan te trappelen om het stuur over te gaan nemen.

"Met Ricciardo en Vergne hebben we twee buitengewone talenten in huis. Buemi en Alguersuari weten dat ze niet in een gespreid bedje zitten en dat je niet tot je pensioen kunt blijven," zei Marko tegen Auto Motor und Sport.

Marko voerde eerder deze winter de druk op Buemi en Alguersuari op en doet dit nu opnieuw. "De prestaties van Buemi waren vorig jaar niet wat we van hem verwacht hadden. Alguersuari is vooruit gegaan, maar is het genoeg?" Marko zag in ieder geval gisteren bij de eerste testdag in Jerez Ricciardo goed presteren, en hij weet dat de instelling van Vergne zeer goed is. "Als de rijders met z'n vieren naast elkaar de bocht in zouden gaan dan weet ik zeker dat Vergne er als eerste uit zou komen."

Aardbeving treft zuiden van Chili

Een aardbeving met een kracht van 7 op de schaal van Richter heeft vrijdag het zuiden van Chili getroffen. Dat meldt de Amerikaanse Geologische Dienst (USGS). Het is nog niet bekend of er sprake is van slachtoffers of schade.

De aardbeving vond vrijdagmiddag plaats zo'n 45 kilometer ten noorden van de stad Concepcion op een diepte van 18 kilometer. De beving werd tot in de hoofdstad Santiago, op bijna 400 kilometer afstand, gevoeld.

Het epicentrum van de beving is vlakbij de plek waar een enorme aardbeving een jaar geleden aan zeker 521 mensen het leven kostte en 200.000 mensen dakloos maakte.

[WTT] Söderling naar laatste vier

Robin Söderling heeft zich bij de laatste vier van het ABN Amro World Tennis Tournament geschaard. De Zweed versloeg in de kwartfinale Mikhail Youzhny uit Rusland met 6-4, 7-6 (5).

De nummers een en zes van de plaatsingslijst waren de hele partij aan elkaar gewaagd. Söderling wist door een break echter de eerste set binnen te halen. Youzhny kreeg in de tweede set bij 4-4 een grote kans om de opslag van zijn opponent af te pakken, maar slaagde hier niet in. De Rus moest vervolgens in de tiebreak het hoofd buigen.

Obama: Egypte zal nooit meer hetzelfde zijn

Egypte zal nooit meer hetzelfde zijn. Dat zei de Amerikaanse president Barack Obama vrijdag in een reactie op het aftreden van president Hosni Mubarak. Volgens Obama is zijn vertrek 'niet het einde maar het begin' van een overgang naar politieke vrijheid in het Noord-Afrikaanse land.

De volksopstand die leidde tot de val van Mubarak was volgens Obama het gevolg van 'de honger naar verandering' van het Egyptische volk. Hij zei dat de strijdkrachten die nu de macht in handen hebben het land moeten leiden naar een echte en geloofwaardige democratie.

Obama: Egypte zal nooit meer hetzelfde zijn
Obama: Egypte zal nooit meer hetzelfde zijn (Foto: ANP)

Hodgson: "Dit lag niet in de planning"

Roy Hodgson tekende vandaag een contract voor anderhalf jaar bij West Bromwich Albion. De oefenmeester werd nog maar enkele maanden geleden ontslagen als trainer van Liverpool. Bij WBA volgt Hodgson de onlangs ontslagen Roberto Di Matteo op. Hodgson moet voorkomen dat WBA degradeert naar de Championship.

"Het was niet mijn bedoeling om al zo snel terug te keren in de Premier League", zegt de coach eerlijk. "Maar de voorzitter en technisch directeur spraken zo positief over het project dat ik het aanbod accepteerde. Ik ben er trots op dat WBA mij de kans geeft om ze in de Premier League te houden en de club op te bouwen."

Hodgson zal de wedstrijd tegen Wolverhampton vanaf de tribune bekijken en interim-manager Michael Appleton het werk laten uitvoeren. "Ik hoor dat Michael uitstekend werk heeft verricht door zich met de spelers voor te bereiden op deze wedstrijd."

Ook HRT F111 door FIA-crashtests

Als laatste van de Formule 1-bolides voor het seizoen 2011 is ook de Hispania Racing F111 vandaag goedgekeurd, zo bevestigde het Spaanse team tegenover Autosport. De renstal is de enige die nog niet met de 2011-auto reed.

Alle teams testen deze dagen op Jerez, maar HRT is er op dit moment niet bij. Het team kiest er voor om van 14 tot 16 februari op Monza samen met Pirelli filmopnamen te gaan maken. Hollywood-ontwerper Daniel Simon heeft de livery van de F111 ontworpen.

Okken naar EK indoor

Arnoud Okken zal begin maart meedoen aan het EK indoor in Parijs. De 28-jarige atleet voldeed vandaag bij wedstrijden in Düsseldorf op de 800 meter aan de eis tot vormbehoud.

Okken eindigde in de B-race in een tijd van 1.49,27. Hij moest onder de 1.49,50 lopen om vormbehoud te tonen.

Voor Okken was de wedstrijd in Duitsland zijn eerste indoorwedstrijd van deze winter. De afgelopen weken kampte hij met bronchitis.

Grote fraude met kinderopvangtoeslag

Drie vrouwen zijn woensdag in Rotterdam aangehouden op verdenking van grootschalige fraude met kinderopvangtoeslag. Het drietal zou een half miljoen euro overheidsgeld achterover hebben gedrukt. Dat meldt het landelijk parket van het Openbaar Ministerie vrijdag. Een vrouw zit nog vast.

De verdachten zouden toeslagen voor kinderopvang aanvragen, zonder dat er van opvang sprake was. Dit deden ze ook voor andere moeders. Bij controle bleek dat geen van de kinderen voor wie een toeslag was verstrekt, ook daadwerkelijk van kinderopvang gebruik maakte.

Politie op zoek naar jodenhater

De politie is op zoek naar de man die woensdag de Hitlergroet bracht aan twee rabbijnen die met geestelijken van andere religies door Amsterdam-West wandelden. Beelden van de man zijn gepubliceerd op de website van de Amsterdamse politie.

De geestelijken liepen door Amsterdam-West in het kader van een project dat moet zorgen voor dialoog tussen verschillende bevolkingsgroepen. Naast de rabbijnen Raphael Evers en Awraham Soetendorp liepen onder anderen een moslimgeleerde en een bisschop mee.

Tijdens de wandeling bracht een man de Hitlergroet naar de groep, en scandeerde 'kankerjoden'. Een camera van het televisieprogramma Pownews legde het incident vast. Rabbijn Evers heeft aangifte gedaan van antisemitisme.


Politie op zoek naar jodenhater (Foto: Novum)

Kubica: "Kom sterker terug dan ooit"

Robert Kubica is voorlopig nog lang niet hersteld van de breuken die hij opliep bij een rallycrash in Italië. Ook zijn rechterhand moet nog herstellen, maar de Pool is zelf al weer een stap verder en wil nog dit jaar terugkeren in de Formule 1. Sterker dan ooit.

Kubica werd vandaag in het Santa Corona-ziekenhuis geholpen aan zijn rechtervoet en -schouder en zal volgende week nog een elleboogoperatie moeten ondergaan. Daarna zal hij uit het hospitaal ontslagen worden. De Pool sprak vandaag voor het eerst met de pers. "Ik ben vastbesloten om de revalidatie zo kort mogelijk te maken met een heel gedetailleerd programma. Ik wil dit jaar nog terugkeren," zei hij in La Gazetta dello Sport.

"Mijn vingers en mijn arm werken. Ik kan ze voelen. Eerst heb ik echter nog een operatie voor de boeg, dus daarna weet ik pas echt hoe het ervoor staat. Op dit moment kan ik niet veel bewegen omdat ik verdoofd ben," zei de Pool die slechts één doel voor ogen heeft. "Na zaterdag weet ik wat mijn gesteldheid is. Daarna begint het aftellen naar mijn terugkeer. Dat is het enige waar ik aan denk. Ik wil sterker terugkeren dan ooit."

Het is overigens niet het eerste ongeval dat Kubica meemaakte, want in 2003 moest hij ook al aan zijn rechterarm geopereerd worden nadat de auto waarin hij zat was aangereden door een alcomobilist. En in 2007 maakte hij in de Grand Prix van Canada een megaklapper mee. Hij hoefde alleen de race in de Verenigde Staten over te slaan. "Na zo’n ongeluk ben je niet meer dezelfde persoon: je wordt er beter van. Dat was ook na Canada het geval."

"Ik zat toen een race langs de zijlijn en daarna was ik een betere coureur. Het gaat niet alleen om sturen en gas geven. Er zit een verschil tussen coureurs die hun capaciteiten voor 85 procent en voor 95 procent gebruiken. Dat heeft met je persoonlijke motivatie te maken. Sinds 2007 ben ik een betere rijder en ook mentaal sterker geworden. Dat zal nu niet anders zijn."

Van het ingeval van afgelopen zondag zegt Kubica zich niets meer te herinneren. "Ik kan me er alleen niets meer van herinneren. Het eerste wat ik van na het ongeluk weet is dat ik wakker werd in het ziekenhuis met mijn manager, Daniele Morelli, bij me. Hij vertelde wat er gebeurde. Ik ben verdrietig over wat er is gebeurd. Dit had niet mogen gebeuren. Het spijt mij ook voor m’n moeder: ik heb haar laten schrikken. Als je je werk doet denk je nooit aan de consequenties. Ik weet dat ik de rally deed en dat ik vervolgens wakker werd in dit bed."

Kubica staat ook na het ongeval nog achter zijn keuze om rally's te rijden. "Het is mijn passie en het is een goede training voor in de Formule 1. Ik ben een betere coureur omdat ik rally’s rijd. Het verbetert je concentratieniveau terwijl je in de F1 maar weinig testmogelijkheden hebt. Het rijden van rally’s helpt mezelf te verbeteren op een aantal fronten. Dat is belangrijk als je een seizoen rijdt met twintig Grands Prix. In de toekomst zie ik wel weer of ik weer rally’s ga rijden."

Clijsters na zege nummer één van de wereld

Kim Clijsters is komende maandag, op de nieuwste editie van de wereldranglijst bij de vrouwen, de nieuwe nummer één. Dit dankte ze aan haar overwinning vanmiddag bij het WTA-toernooi in Parijs.

Clijsters bereikte daar de halve finale  door Jelena Dokic na een stroeve start met 6-3 en 6-0 te verslaan.

Clijsters stond ook al in 2003 en in 2006 een aantal weken op nummer één.

'PS3-games porten naar NGP makkelijk en snel'

Volgens Sony-baas Shuhei Yoshida is het proces van PlayStation 3-games porten naar de NGP 'makkelijk en snel'. Dat heeft hij gezegd in een interview met EDGE. Het is volgens hem een prioriteit geweest om het proces zo makkelijk mogelijk te maken.

"We were very focused on this area from the start. This is, again, a lesson learnt from the PS3. We had to make the development environment for NGP as 'easy' as possible. Today, many teams are familiar with the PS3 and are used to including a variety of effects in their titles. "

"Based on this expertise - and also the working habits they developed working on the PS3 - we had to make development on the NGP as natural as possible - an extension of the PS3, if you will."


"So the three demos you've seen - Lost Planet 2, Ryu Ga Gotoku [Yakuza] and MGS4 - they prove porting is simple and quick, but it doesn't mean that's all you can expect. My view of NGP isn't just as a platform for porting PS3 titles."

Sony heeft vorige week al footage uitgegeven van verschillende PlayStation 3-games die op de NGP draaien. Games waaronder Uncharted, Resistance en Killzone zouden makkelijk kunnen draaien op de nieuwe handheld van Sony.

[WK allround] Sáblíková onderuit op training

Martina Sáblíková is vandaag tijdens de laatste training voor het WK allround in Calgary onderuit gegaan. De Tsjechische favoriete belandde hard in de kussens, maar kon vrij snel haar weg weer vervolgen.

Petr Novak, de coach van Sáblíková, zegt dat zijn pupil geen fysieke schade opgelopen heeft bij de val. "Het kan beter tijdens een training gebeuren, dan zaterdag in de wedstrijd."

Het WK allround gaat morgen van start.

[GP2 Asia] Uitslag Abu Dhabi Race 1

Het GP2-seizoen is deze week in Abu Dhabi afgetrapt met de eerste race in de Asia Series. Jules Bianchi schreef op het Yas Marina-circuit de wedstrijd op zijn naam, voor Romain Grosjean en Davide Valsecchi. Giedo van der Garde beëindigde de race op de vijfde stek.

Grosjean begon van poleposition, maar het was Bianchi die de betere start had en de leiding greep. De rijders konden echter al in de eerste ronde weer op de rem staan, want Dani Clos bleek niet van zijn plek gekomen te zijn. Luis Razia kon de Spanjaard niet meer ontwijken en knalde vol op zijn bolide. Daarna raakte hij de muur en ook Paul Varhaug werd in de ravage betrokken.

De race werd stilgelegd om de marshalls de kans te geven om de rommel op te ruimen. Na de herstart reden Bianchi en Grosjean weg bij de rest van het veld, waarbij eerstgenoemde uiteindelijk over de snellere bolide bleek te beschikken. Na de verplichte pitstops reed Bianchi eenvoudig naar de zege, voor Grosjean en Valsecchi die een redelijk rustige race voor plaats drie had. Van der Garde lag vierde, maar zal in de laatste ronde Marcus Ericsson nog voorbij komen.

Max Chilton pakte de achtste plaats en hiermee de poleposition voor race twee, maar hij kreeg een straf van twintig seconden voor het afsnijden van de chicane in de strijd met Stefano Coletti, waardoor nu de Monegask als achtste geklasseerd is en morgen van de pole mag vertrekken in de sprintrace. Van der Garde start daarin als vierde.

Uitslag Race 1

Pos. Rijder Team Tijd
1 Jules Bianchi ART Grand Prix 1:22:04.643
2 Romain Grosjean DAMS +6.681
3 Davide Valsecchi Team Air Asia +12.794
4 Marcus Ericsson iSport International +14.001
5 Giedo van der Garde Addax Team +15.198
6 Josef Kral Arden International +20.601
7 Sam Bird iSport International +24.412
8 Stefano Coletti Trident Racing +36.809
9 Charles Pic Addax Team +37.411
10 Fabio Leimer Rapax +40.252
11 Rodolfo Gonzalez Trident Racing +48.587
12 Max Chilton Carlin Motorsport +51.866
13 Michael Herck Scuderia Coloni +59.963
14 Jolyon Palmer Arden International +1:07.206
15 Johnny Cecotto Jr. Super Nova Racing +1:08.136
16 Andrea Caldarelli Ocean Racing Technology +1:37.978
17 James Jakes Scuderia Coloni +1 Ronde
18 Oliver Turvey Ocean Racing Technology +1 Ronde
DNF Nathanael Berthon Racing Engineering +9 Ronden
DNF Julián Leal Rapax +14 Ronden
DNF Fairuz Fauzy Super Nova Racing +14 Ronden
DNF Esteban Gutierrez ART Grand Prix +15 Ronden
DNF Mikhail Aleshin Carlin Motorsport +23 Ronden
DNF Dani Clos Racing Engineering +33 Ronden
DNF Luiz Razia Team Air Asia +33 Ronden
DNF Pal Varhaug DAMS +33 Ronden

Kotick: 'Betalen voor online-functie CoD geen prioriteit'

Activision-baas Bobby Kotick heeft de geruchten over introducties van betalingen voor de multiplayer van de Call of Duty-serie (voor nu) ontkend. Hij meldt dat het geen prioriteit is van Activision om deze betalingen spoedig in te voeren. Hij ontkent echter niet dat dit in de toekomst nog zou kunnen gebeuren.

In een interview met CNBC zegt Kotick dat hij 'meer geïnteresseerd is in het leuk maken van games.' "We besteden niet veel tijd aan het denken over Call of Duty als een game met abonnementen. We denken meer na over hoe we de Call of Duty-serie leuk kunnen houden door nieuwe, interessante ervaringen te creëren die ons publiek aanspreekt. Mensen zijn vaak bereid om geld te betalen als je ze spectaculaire content aanbiedt. En dat is ons doel voor nu."

Dit is in tegenspraak met zijn uitspraken van afgelopen juni. In het interview met Wall Street Journal verklaarde Kotick toen nog dat hij 'Call of Duty-abonnementen zo snel mogelijk zou invoeren als hij de mogelijkheid had.' We zullen gaan zien hoe dit afloopt.

FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 6

 

Net als vorig jaar gaan reviewers MrManiak en Beaudelaire op zoek naar De Mol in het AVRO-programma Wie is de Mol?. Zij proberen samen én tegen elkaar de identiteit van De Mol te onthullen. MrManiak belicht de theorieën en hints en Beaudelaire neemt de aflevering onder de loep. Dit jaar wordt het iets breder aangepakt: ook andere crew van FOK! proberen De Mol te onthullen. Wie zal dit jaar het aan het juiste eind hebben en belangrijker: Wie is de Mol?

Vorige specials:

FOK! op het spoor van De Mol - Inleiding 
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 1 
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 2 
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 3 
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 4 
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 5 

Turks rapport over aanval hulpkonvooi

De Turkse regering heeft vrijdag haar rapport gepubliceerd over de Israëlische aanval op een Turks hulpkonvooi vorig jaar. In het rapport weerlegt Turkije de Israëlische lezing dat Israëlische militairen het vuur hebben geopend uit zelfverdediging.

Bij de aanval op het schip, dat onderweg was naar Gaza, kwamen acht Turken en een Turkse Amerikaan om. Volgens het Turkse rapport hebben Israëlische soldaten vijf slachtoffers van dichtbij neergeschoten en zijn er twee gedood voordat de Israëlische commando's het schip geënterd hadden. Het rapport concludeert dat de Israëliërs 'buitensporig, willekeurig en disproportioneel' geweld tegen onschuldige burgers hebben gebruikt.

Israëlische commando's enterden het schip vorig jaar toen het hulpkonvooi probeerde de blokkade van Gaza te doorbreken. Volgens Israël hebben de soldaten zich alleen verdedigd. In het Israëlische onderzoek naar de aanval dat vorige maand uitkwam werd de Israëlische regering en het leger vrijgesproken, wat leidde tot protesten in Turkije. Het Israëlische ministerie wilde niet op het Turkse rapport reageren zonder het te hebben ingezien.

De relatie tussen Israël en Turkije, voorheen twee trouwe bondgenoten, liep eerder al schade op als gevolg van Turkse kritiek op de Israëlische behandeling van de Palestijnen. Het incident met het hulpkonvooi heeft de relatie tussen Israël en Turkije verder verslechterd.

Eerste Nederlanders naar Kunduz

Dertig Nederlandse functionarissen zijn in de Afghaanse provincie Kunduz gearriveerd. Ze treffen daar voorbereidingen voor de politietrainingsmissie die binnenkort van start gaat. Dat heeft het ministerie van Defensie vrijdag gemeld.

De zogeheten verkenners verzamelen informatie om de trainingsmissie zo probleemloos mogelijk te laten beginnen. Er worden afspraken gemaakt over het medegebruik van de infrastructuur en de logistieke ondersteuning van Duitsland, dat lead nation is in Kunduz.

Zeven leden van het team blijven in Kunduz achter, de rest komt weer terug naar Nederland.

'NGP zal de PSP niet vervangen'

De aankomende handheld van Sony, de Next Gen Portable, zal volgens Sony-baas Shuhei Yoshida 'de PSP niet vervangen'. Hij denkt dat de twee handhelds prima hand in hand kunnen gaan. Hij zegt bijvoorbeeld dat de PSP te populair is om zomaar op te geven.

In een interview met EDGE zegt Yoshida dat er geen reden om te denken dat de NGP de PSP zal vervangen. "De NGP bevat alles wat Sony kan en wil hedendaags. Het is een platform met gigantisch potentieel. Het zal echter niet een platform vervangen dat al zeven jaar op de markt is en zeer populair en betaalbaar is geworden, vooral bij de jongere generaties. We zullen bijvoorbeeld de NGP niet voor dezelfde prijs kunnen verkopen. De prijs is voor veel mensen van groot belang. Ik denk dat gebruikers veel aan de NGP zullen moeten gaan wennen, dus voor een tijd zullen de NGP en PSP samen blijven bestaan."

Een gerucht was dat de NGP 299,99 dollar zou kosten en dat de releasedatum 1 januari 2012 zal zijn. Dat zijn slechts geruchten en we zullen dan ook even op officiële data moeten wachten.

http://i.fokzine.net/upload/11/02/110211_192227_alg_yoshida.jpg

Yoshida bij de presentatie van de NGP

Final Fantasy I & II op weg naar PSN

Final Fantasy I en II zullen respectievelijk op 16 februari en 2 maart uitkomen op de Playstation Network Store, heeft Square-Enix bekendgemaakt. Het gaat hier om de PSP-remakes uit 2008 van de klassieke games, die oorspronkelijk op de NES uitkwamen. De games zullen zo'n €10 per stuk kosten.

De PSP-versies bevatten opgepoetste graphics, bonusdungeons en een art gallery. Echte Square-Enix fans zullen deze titels met korting kunnen kopen. De aankomende PSP-games Dissidia Duodecim Final Fantasy en Parasite Eve: The Third Birthday zullen 50% kortingscodes bevatten voor Final Fantasy I en II, respectievelijk.

Testdag Jerez 11 februari

Michael Schumacher heeft de snelste tijd neergezet tijdens de tweede testdag op het circuit van Jerez. De Mercedes-coureur was zes honderdste sneller dan oud-teamgenoot Felipe Massa. Jenson Button reed de derde tijd, gevolgd door Jaime Alguersuari en Mark Webber.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 M. Schumacher Mercedes 1:20.352 -.--- 112
2 F. Massa Ferrari 1:20.413 +0.061 116
3 J. Button McLaren-Mercedes 1:21.009 +0.657 69
4 J. Alguersuari Scuderia Toro Rosso 1:21.214 +0.862 72
5 M. Webber Red Bull Racing 1:21.613 +1.261 113
6 A. Sutil Force India 1:21.780 +1.428 73
7 S. Pérez Sauber 1:21.857 +1.505 56
8 T. Glock Virgin 1:22.208 +1.856 57
9 W. Petrow Renault 1:22.493 +2.141 65
10 P. Maldonado Williams 1:22.591 +2.239 37
11 J. Trulli Lotus 1:23.216 +2.864 40

El Gaaouiri op proef bij AGOVV

AGOVV Apeldoorn biedt Samir El Gaaouiri de mogelijkheid een contract af te dwingen. De clubloze aanvaller zit sinds de zomer thuis. Hij is inmiddels hersteld van een knieblessure en zoekt een nieuwe werkgever.

Trainer Hans de Koning van AGOVV kent El Gaaouiri nog van Fortuna Sittard. Bij die club debuteerde de vleugelspits als prof. De 26-jarige Limburger speelde in Nederland daarna achtereenvolgens voor FC Utrecht, FC Volendam, Haarlem en VVV-Venlo. In 195 competitieduels in het Nederlandse profvoetbal scoorde El Gaaouiri 33 doelpunten.

In het seizoen 2009/10 kwam hij uit voor SV Roeselare in België. Met die club degradeerde hij uit de Belgische Jupiler Pro League. El Gaaouiri scoorde vier keer in negentien duels. Mede door zijn blessure werd zijn contract niet verlengd.

Cave Story graaft zich een weg naar Nintendo 3DS

De WiiWare- en pc-game Cave Story wordt klaargestoomd voor de Nintendo 3DS. Dat maakte uitgever NIS America vrijdag bekend. De game krijgt een visuele opknapbeurt met nieuwe omgevingen die gebruikmaken van de 3D-eigenschappen van de nog te verschijnen spelcomputer van Nintendo.

Cave Story is een platformgame uit 2004 die is gemaakt door een Japanse ontwikkelaar. Het spel grijpt terug op de klassieke actiegames uit het tijdperk van de eerste Nintendo-spelcomputer, de NES. De game speelt zich af in een grot en combineert springen en schieten met elementen uit een rollenspel. Cave Story krijgt op de Nintendo 3DS dezelfde insteek als het origineel. Wanneer Cave Story op deze spelcomputer uitkomt, is nog niet bekend.


FIFA doet onderzoek naar twee oefeninterlands

De FIFA gaat onderzoek doen naar twee vriendschappelijke interlands die woensdag werden gespeeld in het Turkse Antalya. Dit maakte de wereldvoetbalbond vandaag bekend.

De duels Bulgarije - Estland (2-2) en Bolivia - Letland (1-2) staan onder verdenking van fraude. Alle treffers in beide wedstrijden werden gescoord uit strafschoppen.

Een sportagentschap uit Thailand organiseerde de twee vriendschappelijke interlands.

Blizzard wil Diablo III dit jaar uitbrengen

Blizzard hoopt Diablo III dit jaar nog uit te brengen, liet oprichter Mike Morhaime zich ontvallen tegenover Kotaku. Dit is echter geen bevestiging dat de game ook daadwerkelijk dit jaar het daglicht zal zien. Volgens Morhaime ligt de prioriteit boven al op "getting it right."

"We're going to promise, we're going to get it out there when it's awesome. And, we're crossing our fingers, maybe it will be this year," vervolgt Morhaime. Executive VP van gamedesign Rob Pardo hoopt dat Diablo III een grote doelgroep zal aanspreken. "The thing Diablo has always done really well is broaden the RPG market. It brought people into it, who might not have come into it before. It's there for anyone who wants to have fun for 15 minutes or three hours."

Hopelijk kan Blizzard dit jaar nog de puntjes op de i zetten, maar het moet eerst "awesome" zijn.

Vijf doden bij vliegtuigongeluk Zwitserland

Vijf mensen zijn vrijdag in het zuiden van Zwitserland om het leven gekomen toen het vliegtuigje waarin zij zaten neerstortte. Dat heeft de Zwitserse politie bekendgemaakt.

Het vliegtuigje stortte neer op een hoogte van drieduizend meter in het gebied Val d'Anniviers nabij de grens met Italië. Reddingswerkers hadden moeite de plek van het ongeval te bereiken, zei politiewoordvoerder Markus Rieder. De identiteit van de slachtoffers is nog niet bevestigd, aldus Rieder.

Donkey Kong wint van Dead Space 2

Het door critici met open armen ontvangen Dead Space 2 is na een week alweer uit de top tien verdwenen. De lijst met de bestverkopende games van Nederland wordt nog altijd aangevoerd door Donkey Kong Country Returns, gevolgd door Call of Duty Black Ops voor de Playstation 3 en New Super Mario Bros voor de Wii.

Dat blijkt uit gegevens van marktonderzoeksbureau GfK. Een opvallende nieuwkomer in de lijst is Lingo voor de Nintendo DS. De game, gebaseerd op de gelijknamige televisiespelshow, is te vinden op de vijfde plaats. Op de zesde plaats staat nieuwkomer Mario Sports Mix, gevolgd door De Sims 3 voor de pc. Deze game weet zich deze week opnieuw de top tien binnen te werken.

De fitnessgame Wii Fit Plus voor de Wii stijgt maar liefst zes plaatsen ten opzichte van vorige week, terwijl de voetbalgame Fifa 11 voor de PlayStation 3 uit de lijst is verdwenen. Verder daalt de creatieve platformgame LittleBigPlanet 2 met vijf plaatsen naar een negende plek. De racegame Gran Turismo 5 voor de Playstation 3 zakt na een paar weken bovenin de lijst te hebben gestaan naar een achtste plek.

01. Donkey Kong Country Returns (Nintendo Wii)
02. Call of Duty Black Ops (Playstation 3)
03. Super Mario Bros Wii (Nintendo Wii)
04. Wii Fit Plus (Nintendo Wii)
05. Lingo (Nintendo DS)
06. Mario Sports Mix (Nintendo Wii)
07. De Sims 3 (PC)
08. Gran Turismo 5 (Playstation 3)
09. LittleBigPlanet 2 (Playstation 3)
10. Call of Duty: Black Ops (Xbox 360)


Voor aap staan

Dief met hoogwerker bij politie afgeleverd

Twee werklieden hebben vrijdagmiddag in Delft een 52-jarige Delftenaar in het bakje van een hoogwerker meters boven de grond bij het politiebureau afgeleverd. De man, die later een veelpleger bleek te zijn, had geprobeerd een fiets te stelen. Dat meldde de politie.

De eigenaar van de fiets had de dief betrapt op de Spoorsingel en om hulp gevraagd aan omstanders. De werklui, die met een hoogwerker bij het spoor aan het werk waren, kwamen meteen in actie en stopten de man in het bakje. Ze reden met hem in de lucht naar het bureau. Daar kon de man, nadat het gevaarte weer was gezakt, worden aangehouden wegens poging tot diefstal. De eigenaar van het rijwiel, die erachteraan was gefietst, deed aangifte.

Roze imam komt naar Nederland

De Zuid-Afrikaanse imam Muhsin Hendricks, die ook wel de 'roze imam' wordt genoemd, komt naar Nederland. Dat heeft het COC Nederland vrijdag bekendgemaakt. Hendricks zegt dat de Koran homoseksualiteit niet expliciet afkeurt.

Volgens de moslimgeestelijke zijn er passages in de Koran waarin staat dat het bestaan van homoseksuelen zonder veroordeling wordt erkend. De Zuid-Afrikaanse imam zal op 19 februari op uitnodiging van het COC een conferentie in Amsterdam over homoseksualiteit bijwonen.

Volgens het COC ontwikkelde de imam een unieke theologische visie op genderrollen en homoseksualiteit. Die visie leidde in Zuid-Afrika tot een nieuw debat over homoseksualiteit binnen de islam. Het COC denkt dat de roze imam ook een nieuwe draai kan geven aan het Nederlandse debat over homoseksualiteit en de islam.

Vacansoleil schorst Riccò per direct

Vacansoleil heeft Riccardo Riccò met onmiddellijke ingang op non-actief gesteld. Dat meldt de Nederlandse wielerploeg vandaag.

De resultaten van een eigen onderzoek naar mogelijke bloedtransfusies door de Italiaanse klimmer waren daar volgens de ploeg aanleiding toe. Riccò heeft volgens de ploeg onder meer de interne regels overtreden.

Riccò kwam dinsdag in opspraak nadat hij die transfusie toegegeven zou hebben aan een arts. Dat gebeurde nadat hij maandag met hoge koorts werd opgenomen. Omdat de ploegleiding geen contact met Riccò kreeg, werd een eigen onderzoek ingesteld.

Vacansoleil denkt ook aan ontslag van Riccò. Daarvoor zal de ploeg echter "de gepaste juridische weg" bewandelen.

Game wil speelgoedmarkt veroveren

Het paarse draakje Spyro moet dit najaar de speelgoedmarkt veroveren. Wie speelgoed van het draakje heeft, kan dat ook gebruiken in het computerspel Skylanders Spyro's Adventure. Het is de eerste keer dat 'echt' speelgoed invloed heeft op een digitaal spel.

"Kinderen kunnen in de game een avontuur beleven en dat met het speelgoed naspelen", legt een woordvoerder van gamebedrijf Activision uit. Door het speelgoed op een meegeleverd plateau te plaatsen, wordt hetzelfde personage 'op magische wijze' in de game geplaatst.

"Het speelgoed komt tot leven op het beeldscherm, maar ook daarbuiten kunnen kinderen verder spelen", legt de woordvoerder uit. Data uit de game wordt opgeslagen in het speelgoedfiguurtje, waarna het speelgoed meegenomen kan worden naar de spelcomputer van vrienden.

Dertig verschillende speelgoedpersonages worden vanaf het najaar uitgegeven, voor minder dan tien euro per stuk. Elk karaktertje heeft unieke eigenschappen en daarmee kunnen in de game specifieke gebieden worden verkend. Zo kan alleen een karakter met vuureigenschappen het lavagebied betreden. Door in het spel met een personage te spelen, verdient de speler ervaringspunten en goudstukken. Daarmee kunnen extra aanvallen en krachten worden gekocht.

Skylanders Spyro's Adventure wordt dit najaar uitgegeven voor de Nintendo Wii. Over een release op andere spelcomputers wordt nog niet gesproken.


Filmpje tuig Gouda leidt tot twaalf aanhoudingen

De politie heeft afgelopen week twaalf jongeren in de leeftijd van 13 tot en met 15 jaar aangehouden voor het belagen van een meisje uit Gouda. Dat heeft de politie vrijdag bekendgemaakt.

De groep pakte de fiets van het meisje af en mishandelde haar. Een omstander maakte beelden van de mishandeling en zette het filmpje op internet. Op de video is te zien dat de jongeren zonder aanleiding het meisje bekogelen met sneeuwballen en daarna haar fiets stelen. Als ze die probeert terug te krijgen wordt ze meerdere keren geslagen en geschopt.

Het incident deed zich voor in december. In eerste instantie leidde het politieonderzoek niet tot arrestaties. Pas toen de politie de beelden in handen kreeg, kon al snel de identiteit van de jongeren worden vastgesteld. Drie van hen zitten nog vast. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Been: "Heracles vanaf eerste minuut vastzetten"

Mario Been hoopt dat door de steun van de Feyenoord-aanhang zijn ploeg net een stap extra kan zetten tegen Heracles Almelo. "Het wordt tijd dat we wedstrijden gaan winnen", laat Been weten op de website van de Rotterdammers. Morgen is De Kuip nagenoeg uitverkocht. "We hopen dat de supporters negentig minuten achter de ploeg staan en echt een twaalfde man voor ons zijn."

"Dat moeten we ook zelf afdwingen, door vanaf de eerste minuut strijd te leveren. Ik hoop op eenzelfde scenario als tegen VVV, waarin het publiek ons enorm heeft geholpen en we drie punten pakten", aldus Been, die deze week niet lekker heeft kunnen trainen met zijn selectie.

"Het positieve is dat de jongens die voor de verschillende nationale elftallen in actie zijn gekomen, dat goed hebben gedaan. Zowel de jongens van Oranje onder 19 als van Jong Oranje hebben een prima indruk gemaakt", zei Been, die zijn ploeg enthousiast en gretig wil zien spelen. "Net als tegen Vitesse en FC Twente willen we ook tegen Heracles de tegenstander vanaf de eerste minuut vastzetten. Vanuit die opvatting moeten we zelf aan voetballen toe gaan komen. Hopelijk scoren we dan ook wat makkelijker dan we de afgelopen weken hebben gedaan."

[Video] Mubarak is afgetreden

De president van Egypte, Hosni Mubarak, is afgetreden. Dit maakte vicepresident Omar Suleiman zojuist bekend. Mubarak heeft het leger gevraagd de leiding van het land over te nemen.

De demonstranten op het Tahrir-plein juichen, dansen en schreeuwen na achttien dagen van protest. Wederom hier de live-beelden nu de revolutie volgens de demonstranten is geslaagd.


Een paar seconden nadat het nieuws bekend werd op Tahrir-plein

Tainio richting uitgang bij Ajax

Teemu Tainio's vertrek bij Ajax lijkt aanstaande. De middenvelder heeft van de Amsterdammers toestemming gekregen uit te kijken naar een andere club. De 31-jarige Fin loopt inmiddels stage bij New York Red Bulls uit de Amerikaanse Major League Soccer, meldde Ajax-trainer Frank de Boer vandaag op zijn wekelijkse persconferentie.

Tainio werd op de laatste dag van de zomertransferperiode overgenomen van Sunderland. Trainer Martin Jol kende hem nog van zijn periode bij Tottenham Hotspur. De Fin kwam echter maar tot vijf duels, waarbij hij een keer in de basis startte. Met het vertrek van Jol waren de dagen van Tainio bij Ajax ook geteld.

Koele screenshots EverQuest II

 De nieuwste Everquest II uitbreiding komt steeds dichterbij. Sony Entertainment Online heeft vandaag wat ‘coole' screens naar buiten gebracht, van een bevroren toendra. Destiny of Velious, zoals de uitbreiding heet, zal op 22 februari uitgebracht worden. Op de screens is onder andere magere hein te zien, en enkele nieuwe zones die te vinden zijn in het spel.

Het verhaal speelt zich af in een land dat beheerst wordt door een historische oorlog tussen de dwergenrassen Coldain en Kromrif. Geniet van de kippenvelopwekkende beelden hieronder.

EQ1klein EQ2klein

EQ3klein EQ4klein

EQ5klein EQ6klein

EQ7klein EQ8klein

EQ9klein EQ10klein

EQ11klein EQ12klein

Dubbelslag Feillu in Ronde van Middellandse Zee

Romain Feillu heeft ook de derde etappe in de vijfdaagse rittenkoers Ronde van de Middellandse Zee gewonnen. De 26-jarige Fransman van Vacansoleil, gisteren ook al de beste, was vandaag na 130 kilometer koersen de snelste in de massasprint. Bovendien nam hij ook de leiding in het algemeen klassement over van zijn landgenoot Thomas Voeckler.

Hilaire Van Der Schueren, ploegleider van de Nederlandse wielerploeg, toonde zich na afloop content. “Vanaf 50 kilometer voor de meet gingen Van Leijen, Mouris en Veuchelen achter een vluchter aan, met 12 kilometer te gaan haalden ze hem terug en maakte Romain het knap af. Voor het heuvelachtige weekend hebben we met Poels en Ruijgh ook zeer sterke papieren. ”

Britse regering verkoopt bossen voorlopig niet

De Britse regering heeft plannen opgeschort voor de verkoop van 15 procent van de bossen in Engeland die in haar bezit zijn. Dat heeft de Britse minister voor Milieu, Caroline Spelman, vrijdag gezegd. Tegen de plannen bestaat veel protest.

Spelman zei dat de regering de bossen nog altijd wil verkopen, maar dat haar ministerie eerst zal uitzoeken of de natuurgebieden beter beschermd kunnen worden.

Zo'n 18 procent van de Engelse bossen is sinds de Eerste Wereldoorlog in het bezit van de Britse staat. Volgens premier David Cameron kan het bosgebied beter door anderen beheerd worden. Tegenstanders vrezen echter dat soorten schade oplopen door de verkoop en dat de bossen gesloten worden voor publiek.


Britse regering verkoopt bossen voorlopig niet (Foto: Novum)

Twente tegen Kazan in Moskou

FC Twente gaat komende donderdag tegen Rubin Kazan spelen op het kunstgras in Moskou. Rubin Kazan zegt dat de club toestemming heeft gekregen van de UEFA om het duel in de Europa League te verplaatsen. De Tukkers zijn hierover nog niet geïnformeerd.

Op dit moment ligt de competitie in Rusland stil omdat het winter is. In Kazan zijn 's avonds temperaturen van -15 tot -20 niet ongebruikelijk. Hierdoor ligt het veld van de club er zeer slecht bij. Het duel in de Europa League zal waarschijnlijk gespeeld worden op het kunstgras van Spartak Moskou.

Volgens een woordvoerder van FC Twente heeft de club nog niets gehoord uit Rusland. "We hebben nog niets gehoord. Formeel kan de wedstrijd tot vier dagen voor aanvang worden verplaatst. Daarom moeten we er wel rekening mee houden."

Twintig jaar geëist in hoger beroep tegen thuishulp

Tegen de thuishulp die vorig jaar tot levenslang werd veroordeeld voor de moord op een bejaarde vrouw, heeft het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag in hoger beroep twintig jaar cel geëist.

Monique B. werd begin vorig jaar door de rechtbank in Den Haag veroordeeld voor de moord op een 78-jarige vrouw uit Den Haag. De thuishulp uit Rijswijk zou de bejaarde vrouw in maart 2009 in haar woning aan de Laakkade 51 keer met een mes hebben gestoken.

B. ging tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep. Ook het OM ging in beroep, omdat het een levenslange straf ongebruikelijk hoog vindt voor een enkelvoudige moord.

Het OM eiste in eerste aanleg achttien jaar celstraf. De straf valt nu hoger uit, omdat de thuishulp na de veroordeling iemand anders heeft beschuldigd van de moord. Onderzoek wees uit dat deze man niets met de moord te maken had.

Het gerechtshof in Den Haag doet naar verwachting op 23 maart uitspraak.

Italië overstelpt met vluchtende Tunesiërs

Italië wordt overstelpt met Tunesische migranten die de roerige situatie in hun land ontvluchten. Roberto Maroni, minister van Binnenlandse Zaken en lid van de anti-immigratiepartij Lega Nord, luiddde vrijdag de noodklok, omdat er een humanitaire crisis dreigt.

Hij heeft de Europese Unie gevraagd de kwestie op de agenda van de eerstvolgende vergadering te zetten. De politieke crises in Tunesië en Egypte zouden gevolgen kunnen hebben voor de migratie en mogelijk ook voor de binnenlandse veiligheid van de EU.

Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zijn sinds 16 januari zestienhonderd Tunesiërs aangekomen in Italië, het merendeel op het eiland Lampedusa, pal voor de Afrikaanse kust. Het grote aantal is verrassend, omdat de trend de afgelopen tijd juist dalend was, onder meer door het Italiaanse beleid om migranten terug te sturen zonder hen eerst een asielaanvraag in te laten dienen.

Maroni zei dat de toename van het aantal Tunesische migranten samenhangt met de politieke situatie in dat land, omdat bilaterale afspraken over het beheersen van de migratiestroom niet langer worden nagekomen. Hij heeft de kwestie bij de EU aangekaart omdat Italië de toestroom niet alleen aan kan. Bovendien bestaat volgens hem het gevaar dat terroristen zich onder de vluchtelingen mengen.

UNHCR-medewerkers zijn vrijdag naar Lampedusa gereisd om de situatie in kaart te brengen. Het asielzoekerscentrum op het eiland is gesloten en migranten worden nu opgevangen in hotels of naar andere centra overgebracht.

[Upd] Egypte: Protesten bij paleizen

Farewell Friday, zoals deze dag wordt genoemd door demonstranten, staat in het teken van de grote getallen demonstranten en de plaatsen van protesten. De speech van Mubarak lijkt juist voor meer energie en meer mensen te hebben gezorgd.

In Caïro zijn er voor de achttiende dag op rij tienduizenden mensen op het Tahrir-plein om het vertrek van Mubarak te eisen. Mubarak heeft gezegd te zullen sterven in Egypte en in september zich niet herverkiesbaar te stellen.

Het verschil met de andere dagen is dat er nu ook tien- tot honderdduizenden mensen bij het gebouw van de staatstelevisie zijn, waar het leger overigens de boel bewaakt. Er zijn tevens tienduizenden mensen bij het presidentieel paleis in Heliopolis in Caïro, ook hier houdt het leger de wacht. 

In Suez zouden demonstranten overheidsgebouwen hebben ingenomen en in Alexandrië zijn tienduizenden demonstranten bij het presidentieel paleis aldaar. Er staan scherpschutters op de daken en tanks op het strand bij het paleis en op de toegangsweg, zo is te zien op de rechtstreekse stream van Al Jazeera.

Update 16.00 uur
Al Jazeera bevestigt zojuist dat Mubarak geland is in Sharm el Sheikh, waar hij een soort vakantiehuis heeft, vanwaar hij wel vaker het land bestuurt. Sommige bronnen noemen dit een teken van zwakte, waar andere juist zeggen dat het van arrogantie getuigt. Het aantal demonstranten neemt nog toe, maar tot nu toe blijft het relatief rustig.

Update 16.33 uur
Minister president Mark Rutte heeft aangegeven de speech van Mubarak die voor zo veel ophef zorgde  'saai' te hebben gevonden, hij zei dit tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Rutte maakt zich wel zorgen, maar vindt niet dat de EU moet oproepen tot het aftreden van Mubarak, eerst zou duidelijk moeten zijn wat de alternatieven zijn.

Nieuwe MMO van Blizzard geen WoW 2

Blizzard is al een tijd bezig met een nieuwe nog onbekende MMO. Mike Morhaime, baas van Blizzard, heeft tijdens het DICE-event gesproken over dit nog geheimzinnige project. Het zal volgens hem een nieuw, fris spel worden en zeker geen World of Warcraft 2.

Veel van de medewerkers die aan de game werken zijn ervaren MMO-ontwikkelaars, die ook aan World of Warcraft hebben gewerkt. Hij geeft aan dat ze veel hebben geleerd van World of Warcraft, en dat ze van al het geleerde gebruik maken in de ontwikkeling van dit spel. Sommige lessen konden ze al implementeren in patches voor World of Warcraft, andere lessen hebben ze geleerd uit ontwerpfouten, die niet zo opgelost konden worden in de populaire MMO. Deze ervaringen hebben ze natuurlijk wel meegenomen in dit nieuwe project.

Het spel zal naast World of Warcraft bestaan, en het spelen met vrienden, vinden van nieuwe vrienden en clans zullen belangrijke factoren zijn in dit nog naamloze project. Mike Morhaime voegt nog toe dat je soms opnieuw moet beginnen om het geijkte te veranderen. Dus geen World of Warcraft 2. Wij zijn benieuwd.

FC Twente zonder Janko tegen Vitesse

FC Twente moet het zaterdagavond in de thuiswedstrijd tegen Vitesse stellen zonder Marc Janko. De Oostenrijkse spits van de Tukkers is niet tijdig hersteld van een heupblessure. De Amerikaan Oguchi Onyewu is wel weer inzetbaar. De in de winterstop gehaalde verdediger had last van zijn rug.

Trainer Michel Preud'homme kan eveneens niet beschikken over Dwight Tiendalli en Andreas Bengtsson. Tiendalli kampt al een tijdje met een knieblessure, Bengtsson raakte maandag bij de beloften geblesseerd aan zijn enkel.

Luuk de Jong neemt waarschijnlijk de plek in van Marc Janko. De kersverse international staat normaal achter de aanvaller, maar geeft de voorkeur aan de spitspositie. "Luuk wordt completer door het spelen op verschillende posities," zei trainer Michel Preud'homme vanmiddag. "Hij gaat zijn ervaring als aanvallende middenvelder gebruiken in de spits."

Bryan Ruiz start mogelijk ook in de basis. Het gaat de goede kant op met de sterspeler van Twente, die tegen Feyenoord (2-1) en FC Utrecht (1-1) respectievelijk twintig en 45 minuten speelde.

Twente treedt morgen aan tegen Vitesse. De gedaanteverwisseling van die club is de Belgische oefenmeester niet ontgaan. Eind vorig jaar versloeg Twente de Arnhemse ploeg met maar liefst 5-0 in het bekertoernooi, maar Vitesse versterkte zich in de winter flink. "Die 5-0 moeten we vergeten. Vitesse is niet meer dezelfde ploeg."

Album De Dijk en Solomon Burke naar Amerika

De plaat die De Dijk en Solomon Burke samen opnamen wordt uitgebracht in de Verenigde Staten. Hold On Tight verschijnt eind volgende maand aan de andere kant van de oceaan.

Het album van de Nederlandse band en de inmiddels overleden soullegende wordt uitgebracht op het platenlabel Verve, laat een woordvoerder van Universal Music donderdag weten. Het album dat in het najaar in Nederland verscheen, is vanaf 22 maart ook in Amerika verkrijgbaar.

De Dijk en Burke leerden elkaar kennen in 2007, tijdens een concert in Amsterdam. De zanger was zo onder de indruk van de band dat hij een samenwerking wel zag zitten. Het resultaat was Hold On Tight.

Burke overleed in oktober tijdens een reis naar Nederland, waar hij zou optreden met De Dijk en nummers van hun album ten gehore zou brengen. De zanger stierf in het vliegtuig op weg naar Schiphol op 70-jarige leeftijd.


Solomon Burke (Foto: Novum)

Brain Candy kondigt Fray aan

Op haar eigen site heeft Brain Candy een nieuw spel aangekondigd: Fray. Er wordt al bijna een jaar aan gewerkt, en het staat op de planning dat het spel aan het eind van 2011 uit zal komen. Fray is een turn-based strategyspel. Het grote verschil met eerdere turn-based strategyspellen is dat Fray simultaan gespeeld zal kunnen worden.

Het sci-fi spel speelt zich af in 2098, een tijd waarin de maatschappij op instorten staat. Drie grote organisaties vechten om de macht op aarde en de (energie)bronnen die zich daar nog bevinden. In deze wereld, waar interactie tussen mensen vooral beperkt is tot cyberspace, heeft de mensheid verscheidene virtual reality modules gecreëerd. Hierin kan men de harde realiteit ontvluchten, en de emoties beleven die vorige generaties tijdens het dagelijks leven konden ervaren. Sommige van deze modules zijn gemaakt om de mens plezier te doen, maar andere hebben minder fijne doelen. Een van de meest cruciale virtuele omgevingen in het spel is de combatmodule, Fray.

Spelers zullen Fray binnengaan met een squad, een groep van vier personages. Elk personage heeft zijn eigen specialiteit. De speler dient zijn squad uit te rusten met een verscheidenheid aan wapens, items en bekwaamheden om ze klaar te stomen voor de strijd. Als ze zich eenmaal in Fray bevinden krijgen de spelers tegelijkertijd de mogelijkheid om de volgende actie te kiezen, en wanneer alle spelers gekozen hebben, of de tijd op is, worden de acties uitgevoerd door de personages. Het feit dat de spelers tegelijkertijd de volgende actie kunnen kiezen neemt een groot deel van de frustratie weg die vaak te zien is in turn-based strategyspellen, doordat de wachttijd vaak lang is.

Fray belooft een interessant spel te zijn met een originele elektronische soundtrack, 3D beelden en motion-captured animaties. We zijn benieuwd! Hieronder staan alvast wat personages afgebeeld.

Fray - Aros klein Fray - CronaCorp klein Fray - MagTyde klein

Fray logo

 

Diplomaat VS: Afrikaanse dictator is goeie gozer

Teodoro Obiang, de dictator van Equitoriaal Guinea, is 'een van de goeden'. Dat heeft de Amerikaanse diplomaat Anton Smith in 2009 gezegd, blijkt uit door WikiLeaks gelekte diplomatieke telegrammen. Van Obiang bestaat echter het beeld dat hij zichzelf en zijn naasten gigantisch heeft verrijkt door de verkoop van olie, wat ten koste ging van de bevolking van zijn land.

Dat is niet de mening van Smith, die zegt dat de dictator zijn land op 'milde en goedaardige' wijze leidt, maar wordt tegengewerkt door kwaadwillende activisten, die de corruptie en wreedheden in het land overdrijven. Volgens Smith moet Washington Obiang te vriend houden, omdat de Verenigde Staten anders de toevoer van energie in gevaar brengen. Equitoriaal Guinea is de op twee na grootste leverancier van olie aan de VS.

De vondst van olie in Equitoriaal Guinea in 1994 maakte het land tot een van de rijkste in de wereld. De opbrengsten uit de verkoop van olie vloeien echter niet door naar de bevolking. Uit cijfers van de Verenigde Naties blijkt dat de kindersterfte in het land is toegenomen en dat een derde van de kinderen zijn basisschool niet afmaakt.

Geslepen katana's in Total War: Shogun 2 cinematic

We hebben een ontzettend mooi CGI-filmpje voor jullie in de aanbieding van de nieuwe Total War. Shogun 2 gaat zoals de naam al doet vermoeden over de Japanse veldslagen. We zien een persoonlijk gevecht, verraad en een korte glimp van hoe groots deze gevechten wel niet kunnen zijn. Enjoy.

Dit soort pareltjes zou je eigenlijk in HD moeten kijken. Nog even wachten, en dan kunnen we op 15 maart op PC aan de slag met machtige troepen zoals de samurai, ninja's en geisha's.

WHO luidt noodklok over alcoholmisbruik

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zegt dat overheden meer moeten doen om alcoholmisbruik tegen te gaan. Volgens de WHO is alcoholmisbruik verantwoordelijk voor 2,5 miljoen doden per jaar.

Volgens de VN-organisatie is 4 procent van alle doden wereldwijd te wijten aan alcohol. Kanker, levercirrose, hartkwalen en beroertes, die opgelopen worden na gebruik van alcohol, zijn de hoofdoorzaken van aan alcohol gerelateerde sterfgevallen.

Ruim 6 procent van alle sterfgevallen onder mannen in de wereld zijn gerelateerd aan alcohol, tegenover slechts 1 procent bij vrouwen. Bijna 1 op de 10 jonge mensen tussen de 15 en 29 jaar overlijdt als gevolg van alcohol, zo'n 320.000 per jaar.

Het rapport van de WHO adviseert overheden om de belasting op alcohol te verhogen, de verkoop aan banden te leggen, alcoholpreventie en behandelingsprogramma's te bevorderen en sommige vormen van reclame voor alcohol te verbieden.

Ambtenaren in actie voor betere cao

Rijksambtenaren gaan actie voeren voor een betere cao. Dat heeft de vakbond Abvakabo FNV vrijdag aangekondigd, nadat minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) had weigerd toe te geven aan de eisen van de ambtenaren.

De vakbonden hadden Donner tot vrijdag 12.00 uur de tijd gegeven om aan hun eisen tegemoet te komen. Donner liet vrijdagochtend weten dat hij niet aan de eisen kan voldoen. Hij wees erop dat het rijk 'de tering naar de nering moet zetten', gelet op het belang van herstel van de economie. "Toegeven aan de looneis van de bonden zou betekenen dat nog meer ambtenaren de rijksdienst moeten verlaten."

De onderhandelingen over een nieuwe cao voor rijksambtenaren liepen vorige week vast. De bonden willen dat Donner een loonstijging toezegt, maar de minister houdt vast aan bevriezing van de ambtenarensalarissen tot en met volgend jaar. Ook eisen de bonden dat de bezuinigingen op de overheid niet tot gedwongen ontslagen leiden.

Donderdag vindt er voor alle werknemers uit de publieke sector een demonstratie plaats op het Malieveld in Den Haag. De FNV roept ambtenaren op om mee te doen. Hoe de acties er verder uit gaan zien, is nog onbekend.

Donner hoopt in maart het cao-overleg te hervatten. Dan wordt overleg gevoerd over het sociaal flankerend beleid.

[WTT] Ljubicic naar halve eindstrijd

Ivan Ljubicic staat in de halve finale van het ABN Amro-tennistoernooi in Rotterdam. De Kroaat boekte vanmiddag een zwaarbevochten zege op Marcos Baghdatis: 6-4, 6-7 (6), 7-6 (4).

In de eerste set gaf Ljubicic een break voorsprong uit handen, maar daarna sloeg de nummer zeven van de plaatsingslijst direct weer toe. In de tweede set waren er geen breaks en via een tiebreak trok Baghdatis de stand weer gelijk. Beide spelers leverden in het derde bedrijf wel een keer hun opslag in waardoor toch weer een tiebreak nodig was. Daarin liep Ljubicic vlot uit naar de zege.

In de halve eindstrijd neemt Ljubicic, in 2005 en 2007 al eens verliezend finalist in Ahoy, het op tegen Jo-Wilfried Tsonga. De Fransman hoefde niet in actie te komen omdat zijn opponent Tomas Berdych wegens ziekte moest afzeggen.

Fränkel wil nog één seizoen door

Purrel Fränkel wil ook volgend seizoen nog als professioneel voetballer door het leven gaan. Het is echter nog maar de vraag of dit bij zijn huidige werkgever, De Graafschap, zal gebeuren. De ploeg uit Doetinchem verlengde onlangs het contract van trainer Darije Kalezic niet en wil een andere weg in slaan.

"Het liefst blijf ik hier. Ik voel me fit, het gaat goed dit seizoen. Dus als de club het ook wil, dan graag," liet Fränkel, die inmiddels 34 jaar is, in een reactie weten. "Of er dan nog plek is voor mij, weet ik niet."

De Graafschap neemt het dit weekend in elk geval op tegen FC Groningen, dat op dit moment op de vierde plaats in de Eredivisie staat. "We spelen thuis altijd voor de winst. Iedereen weet wat hij moet doen bij ons."

Fränkel is bezig aan zijn tweede termijn bij De Superboeren. In de periode tussen 1998 en 2002 was de verdediger ook al actief voor de ploeg uit Doetinchem. Na een tussenstop bij Vitesse keerde hij in 2007 weer terug bij zijn oude club, waar hij inmiddels 206 competitiewedstrijden achter zijn naam heeft staan.

Uitleg over huiselijk geweld op Huishoudbeurs

Politiemedewerkers praten bezoekers van de Huishoudbeurs komende week bij over huiselijk geweld. Doel is het doorbreken van taboes en het verlagen van de aangiftedrempel.

De Amsterdamse politie bemant vanaf zaterdag een eigen stand op de beurs in de RAI in de hoofdstad. Medewerkers van het programma geweld vertellen welke stappen een slachtoffer van huiselijk geweld kan zetten, welke consequenties en hulpmogelijkheden er zijn voor daders en wat de opties zijn bij vermoedens dat iemand slachtoffer van huiselijk geweld is.

Projectleider Lilian Liem-Kon-Tja heeft gemerkt dat er nog altijd een taboe rust op het thema. "Het is natuurlijk iets dat zich achter de voordeur afspeelt en dat is voor veel mensen nog wel een drempel om in actie te komen of aangifte te doen. Maar een dader kan ook al worden aangehouden zonder dat het slachtoffer aangifte doet. We willen de mensen dus goed uitleggen hoe huiselijk geweld kan worden gestopt."

De politiestand is tot en met volgende week vrijdag te vinden in hal 7.

Beyoncé publiekstrekker Glastonbury festival

Beyoncé is dit jaar een van de publiekstrekkers van het Glastonbury festival. De 29-jarige Amerikaanse r&b-zangeres gaat optreden op de laatste dag van het Britse muziekevenement, meldt de omroep BBC.

"Dit is echt het grootste festival ter wereld en ik kan niet wachten om er op te treden", laat de dolblije Beyoncé weten. Het Glastonbury festival vindt plaats van 22 tot en met 26 juni, in het Engelse dorp Pilton. Toegangskaarten voor het festival gingen in oktober in de verkoop en waren in zo'n vier uur uitverkocht.

Vorig jaar behoorden Stevie Wonder, Kylie Minogue en Gorillaz tot de publiekstrekkers van het festival. Beyoncés echtgenoot Jay-Z stond drie jaar geleden op Glastonbury. Wie er dit jaar verder optreden is nog niet bekend.


Beyoncé (Foto: Novum)

Alvarado Brown vervangt Romero tegen PSV

Esteban Alvarado Brown zal dit weekend bij AZ onder de lat staan in de competitiewedstrijd tegen PSV. Eerste doelman Sergio Romero is in de oefeninterland van Argentinië tegen Portugal geblesseerd geraakt aan zijn enkel. De andere doelmannen Joey Didulica (nek) en Erik Heijblok (knie) zijn ook geblesseerd.

Alvarado is keeper bij Jong AZ. "Hij is een grote, fysiek sterke en talentvolle keeper. Bij Jong AZ speelt hij heel aardig en Esteban is international van Costa Rica. Ik wil wel zien hoe ver hij is na een halfjaar acclimatisatie,” aldus Verbeek die het naast Romero ook moet doen zonder de geschorste verdedigers Dirk Marcellis en Niklas Moisander.

Er was ook goed nieuws. Brett Holman kan naar alle waarschijnlijkheid weer in actie komen. Na een rustperiode vanwege de Azië Cup heeft hij weer bij de selectie aangesloten. “Ik verwacht dat hij weer fris en fruitig is. Een probleem is dat zijn vrouw hoogzwanger is. Daarover hebben we goede afspraken gemaakt. Voorlopig is er nog geen ontsluiting en ze willen het op natuurlijke wijze laten komen.”

Man schuldig aan voicemailmoord

Een man in de Amerikaanse staat Florida, die per ongeluk zijn vrouw belde toen hij haar vermoordde en het misdrijf zo op voicemail vastlegde, is donderdag schuldig bevonden aan dood door schuld. De man had de doodstraf kunnen krijgen, maar biechtte de moord op tegen de jury in ruil voor een milder vonnis.

Toen de man zijn vrouw vermoordde, zette hij per ongeluk zijn telefoon aan, die vervolgens het toestel van zijn vrouw belde. In het voicemailbericht was te horen hoe de man zei dat hij zijn vrouw ging vermoorden. Ook waren de doodskreten van het slachtoffer duidelijk hoorbaar.

Piraten actief voor Nigeriaanse kust

Piraten hebben vrijdag twee bemanningsleden van een koopvaardijschip van een Griekse eigenaar vrijgelaten. Dat heeft het Griekse ministerie van Zeehandel gezegd. Het schip, de Perseus, werd vorige maand voor de kust van Nigeria aangevallen. Het Internationaal Maritiem Bureau deelde mee dat zeerovers donderdag in hetzelfde gebied een chemicaliëntanker hebben aangevallen.

De twee bemanningsleden van het Griekse schip, een Oekraïense kapitein en een Griekse machinist, werden vrijdag vrijgelaten en zijn overgebracht naar een marinebasis in Nigeria. Ze werden op 26 januari bij een aanval op hun schip door de piraten ontvoerd. Bij de aanval raakten twee Egyptische opvarenden gewond.

Een chemicaliëntanker wist donderdag voor de Nigeriaanse kust te ontsnappen aan zeerovers. De piraten namen het vaartuig onder vuur en probeerden het te enteren, maar na een vergeefse achtervolging van een uur haakten de zeeschuimers af.

Het laatste DLC pack voor Guitar Hero komt deze maand

Een woordvoerder van Activision heeft bevestigd wat ook op het officiële Guitar Hero Twitter account staat: Het February Mega Pack zal het laatste DLC-pack zijn dat uitgebracht wordt voor de Guitar Hero-serie. Gisteren werd al bekendgemaakt dat de muziekgame-serie gecanceld zou worden. Dit gebeurde tijdens de jaarafsluiting van Activision.

Harmonix heeft laten weten dat ze betreuren dat de serie beëindigd is, en dat fans die willen overstappen uiteraard welkom zijn bij Rock Band. "Er is sinds 2007 een strijd geweest tussen de spellen, maar we respecteren en waarderen het werk en de innovaties van de makers van Guitar Hero, waarmee we de music-gaming ruimte hebben gedeeld. We kijken er naar uit om rockend de toekomst in te gaan."

Intussen liet een bron van dichtbij Develop weten dat ongeveer een kwart van de medewerkers van Vicarious Visions, de studio verantwoordelijk voor Guitar Hero, ontslagen is. Dit zou ongeveer 50 man zijn.

 

'Homofiele' kleuter neergestoken

In Zweden is een zesjarig jongetje op de kleuterschool in zijn nek gestoken. Het ventje, alleen genoemd als Oskar, wordt door de rest van zijn klas als 'homo' beschouwd.

Oskar draagt het liefst roze kleding en houdt van ballet en nagellak. Voer voor de pestkoppen in zijn kleuterklas. Ze schelden hem uit voor 'homo' en 'meisje'. Bovendien wordt hij uit de groep verstoten en hebben zijn leeftijdsgenootjes hem uit een klimrek gesleurd.

De ergste pesterij dateert van vorige week. Een van de kinderen heeft hem met een bot mes in zijn nek gestoken. Hoewel het nu goed gaat met Oskar, hebben zijn ouders hem naar een andere school gestuurd.

Operaties ziekenhuis Winterswijk onder toezicht

De operaties van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk staan onder verscherpt toezicht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). In de operatiekamers van het ziekenhuis wordt de veiligheid van patiënten volgens de inspectie onvoldoende gegarandeerd.

Tijdens een onaangekondigd bezoek aan de operatiekamers van het ziekenhuis stuitten inspecteurs op 'ernstige tekortkomingen'. Zo werden veiligheidschecks niet of onvolledig uitgevoerd en werd het anesthesiegeneesmiddel propofol niet volgens de voorschriften gebruikt. Ook ontbrak het op de OK aan discipline op het gebied van onder meer kledingvoorschriften.

Het ziekenhuis herkent zich in de constateringen van de inspectie en heeft verbeteringen doorgevoerd om de veiligheid van patiënten te kunnen garanderen. Ook heeft het ziekenhuis een plan van aanpak opgesteld om voor 1 maart aan alle normen te voldoen.

Volgens de IGZ is het door de getroffen maatregelen niet nodig om het uitvoeren van operaties te verbieden. Wel blijven de operatieve processen in het ziekenhuis voorlopig onder verscherpt toezicht staan.

[WK] Fenninger pakt verrassend goud op combinatie

Bij het wereldkampioenschap skiën in het Duitse Garmisch-Partenkirchen heeft Anna Fenninger verrassend het goud gepakt op de combinatie. Na de afdaling stond ze nog vierde maar een sterke slalom bezorgde haar de wereldtitel. Tina Maze pakte het zilver, Anja Pärson het brons.

Elisabeth Görgl, die dinsdag de wereldtitel op de Super G won, was na de afdaling de snelste. Na de slalom zakte ze echter naar de vijfde plaats. De niet fitte Lindsey Vonn (naweëen hersenschudding) en Maria Riesch (ziek) waren al na de afdaling kansloos, Vonn ging niet meer van start aan de slalom, Riesch werd uiteindelijk elfde.

Het is voor de 22-jarige Fenninger haar eerste grote overwinning. Tijdens wereldbekerwedstrijden kwam ze niet verder dan drie podiumplaatsen.

'Voor 2015 bouw nieuwe kerncentrale'

Met de bouw van een nieuwe kerncentrale kan voor 2015 worden gestart. Dat verwacht minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA), zo liet hij vrijdag na afloop van de ministerraad weten.

Het kabinet heeft vrijdag de voorwaarden opgesteld waar een nieuwe kerncentrale aan moet voldoen. Daarbij gaat het voornamelijk om veiligheidseisen. Die zijn een 'factor honderd' strenger dan de eisen die bijvoorbeeld worden gesteld aan de veiligheid van dijken, vertelde de bewindsman.

Zo moet een nieuwe reactor niet alleen bestand zijn tegen aardbevingen, maar ook tegen de inslag van een vliegtuig.

Momenteel zijn twee partijen geïnteresseerd om een nieuwe kerncentrale te bouwen in Zeeland, in de buurt van de bestaande reactor van Borssele. Als zij snel een vergunningsvraag indienen, kan de schop binnen enkele jaren de grond in.

Verhagen had al eerder laten weten dat hij de bouw van nieuwe kerncentrales toejuicht en snel een vergunning wil afgeven. Een nieuwe centrale draagt volgens hem niet alleen bij aan een reductie van de CO2-uitstoot, maar zorgt er ook voor dat Nederland de energiebehoefte voor de toekomst kan zeker stellen.

Platina Film voor Loft

Loft heeft ruim vierhonderdduizend mensen naar de bioscoop getrokken. Dat levert de film de platina status op. Antoinette Beumer is daarmee de eerste regisseur die binnen een jaar twee platina films behaalt. Vorig jaar mei werd De Gelukkige Huisvrouw ook platina.

Loft is een remake van de gelijknamige Vlaamse thriller. Het personage van Barry Atsma koopt een loft, waar hij en zijn vrienden gebruik van kunnen maken voor hun buitenechtelijke avontuurtjes. Op een dag vinden ze er een lijk.

Na de Gouden en Platina Film kan Loft nu opgaan voor de diamanten status. Die onderscheiding wordt uitgereikt bij het behalen van een miljoen bioscoopbezoekers. Dat lukte tot nu toe alleen Zwartboek, Alles is Liefde, Komt een Vrouw bij de Dokter en New Kids Turbo.


Loft (Foto: Novum)

EU-burgers kennen alarmnummer niet

Volgens de Europese Unie zijn drie op de vier burgers in de 27 lidstaten niet bekend met het Europese alarmnummer 112.

Neelie Kroes, EU-commissaris voor de digitale agenda, zei vrijdag dat 'het Europese alarmnummer 112 levens kan redden, maar alleen als mensen het nummer ook kennen'. Ze spoorde de lidstaten dan ook aan meer te doen om ervoor te zorgen dat mensen bekend zijn met het Europese alarmnummer.

Het Europese alarmnummer 112 werd twintig jaar geleden geïntroduceerd en kan in alle lidstaten gebruikt worden om contact op te nemen met politie, brandweer en ambulancediensten. In sommige landen bestaat naast 112 ook nog steeds een nationaal alarmnummer.

Wit 'edelhert' blijkt dood damhert

Het witte hert dat vorige week is gespot in de Achterhoek, blijkt een damhert te zijn geweest. Dat heeft de Zoogdiervereniging vrijdag laten weten. Het hert is inmiddels afgeschoten.

Vorige week meldde natuurbericht.nl dat er voor het eerst een wit edelhert in Nederland was gezien. Naar aanleiding van dit bericht meldde een particulier dat bij hem drie witte damherten waren ontsnapt. Na hun ontsnapping zijn de dieren afgeschoten.

De houder van de herten bij wie de dieren in juni zijn ontsnapt, vindt de verwarring met edelherten niet vreemd, omdat het relatief grote dieren waren.

Kleurvariaties zijn niet vreemd bij damherten. Geheel zwarte of witte damherten komen als gevolg van inteelt onder gefokte dieren veel vaker voor dan bij edelherten.


Wit 'edelhert' blijkt dood damhert (Foto: Novum)

Machiel de Graaf lijsttrekker PVV Eerste Kamer

Machiel de Graaf is de lijsttrekker van de PVV voor de Eerste Kamer. Dat maakte Geert Wilders vrijdag bekend. De PVV-leider noemde De Graaf bij de presentatie een groot politiek talent waar Nederland de komende jaren nog heel veel van gaat horen.

De 41-jarige De Graaf is nu fractievoorzitter van de partij in Den Haag. Hij zei apetrots te zijn op zijn lijsttrekkersschap. "Ik besef terdege dat het een enorme verantwoordelijkheid is, maar het is een uitdaging van Nederland een nog mooier land te maken." De Graaf gaat ervan uit dat de gedoogcoalitie 'een heel goede meerderheid' zal halen in de Eerste Kamer.

Hij is sinds november ook beleidsmedewerker van de Tweede Kamerfractie. Daarvoor werkte hij voor een marketingafdeling in de farmaceutische industrie en daarvoor als fysiotherapeut.

De Graaf - telg uit een Scheveningse vissersfamilie - zei dat hij al lange tijd geïnteresseerd was in politiek. "Ik had alleen een probleem: mijn partij bestond nog niet." Hij vertelde dat hij zich op zijn vijftiende bewust werd van de 'problemen' die de islam veroorzaakt, toen hij op school een werkstuk schreef over dit thema.

Sinds maart vorig jaar strijdt De Graaf naar eigen zeggen in de gemeenteraad 'tegen het meest luxe speeltje van de linkse elite: de exorbitante kunst-, cultuur- en integratiesubsidies'. Hij blijft actief in de gemeenteraad, zei hij vrijdag.

De overige kandidaten voor de Eerste Kamer worden pas in april bekendgemaakt, dus na de verkiezingen. Volgens De Graaf is het belangrijk dat zij zich in alle rust kunnen voorbereiden op hun functie. Hij sprak tegen dat sprake zou zijn van kiezersbedrog of een gebrek aan transparantie, aangezien op 2 maart wordt gestemd voor Provinciale Staten. De kandidaten daarvoor zijn wel bekend. De partij doet mee in alle provincies.

Niettemin riep Wilders zijn achterban op om massaal naar de stembus te gaan. De leden van Provinciale Staten kiezen op hun beurt op 23 mei namelijk de Eerste Kamer. En het spant erom of VVD, CDA en PVV een meerderheid krijgen in de senaat, blijkt uit peilingen. Vooral de PVV-kiezers neigen ertoe om thuis te blijven.

"PVV'ers moeten echt gaan stemmen." Als zij willen dat de huidige politieke samenwerking tussen VVD, CDA en PVV succesvol kan worden voortgezet, is een meerderheid in de Eerste Kamer noodzakelijk, aldus Wilders.

Criminele illegaal niet meer eerder vrij

Criminele illegalen kunnen niet meer onder voorwaarden vrijkomen na het uitzitten van tweederde van hun gevangenisstraf. Dat hebben het ministerie van Veiligheid en Justitie en het ministerie van Binnenlandse Zaken vrijdag bekendgemaakt.

Normaal gesproken kunnen veroordeelden op vrije voeten komen zodra ze tweederde van hun straf hebben uitgezeten. Voor criminele illegalen wordt de celstraf alleen nog ingekort als ze vanuit de cel direct het land verlaten en niet meer terugkomen. Het kabinet wil zo stimuleren dat criminele illegalen ook echt vertrekken.

Als een illegale crimineel na uitzetting toch weer naar Nederland komt, moet hij de rest van de celstraf alsnog uitzitten. Daarna wordt hij opnieuw het land uitgezet.

Minister van Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) en staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) komen later dit jaar met een uitgewerkt voorstel over de maatregel.

3JS met Songfestivallied op nummer een

De 3JS staan met Je Vecht Nooit Alleen op nummer een in de Single Top 100. Het lied werd twee weken geleden nog uitgekozen als het nummer waarmee de Volendammers Nederland vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival.

Zanger Jan Dulles vreesde voor de concurrentie van de Britse zangeres Adele. "Ik ben boos op Adele als we haar morgen niet van de nummer een af kunnen gooien, maar wat is haar album mooi. Niet normaal", twitterde hij donderdag. De zangeres staat nu met Rolling in the Deep op nummer twee.

De broertjes Ben en Dean Saunders zijn nog steeds terug te vinden in de top tien van de hitlijst. De talentenjachtwinnaars bezetten respectievelijk de vierde en de zevende plek. Adele staat met haar album 21 wel op de eerste plaats in de Album Top 100.


De 3JS (Foto: Novum)

West Ham United naar stadion OS 2012

West Ham United heeft de strijd om het olympisch stadion van Londen 2012 gewonnen. De organisatie verkoos de plannen van die club boven die van rivaal Tottenham Hotspur. West Ham verkleint het stadion van tachtigduizend naar zestigduizend zitplaatsen en behoudt de atletiekbaan in het stadion.

De beslissing is nog niet helemaal beklonken. Twee ministeries en de burgemeester van Londen moeten nog hun goedkeuring geven. Als alles goed gaat hoopt West Ham het stadion, waar de openings- en sluitingsceremonie van de Spelen en de atletiekwedstrijden worden gehouden, in augustus 2014 te kunnen betrekken.

Tottenham, dat het stadion wilde slopen en vervangen door een voetbalstadion met zestigduizend zitplaatsen op dezelfde plaats, gaf eerder deze week al aan over juridische stappen na te denken als de strijd van West Ham zou worden verloren. Ook Leyton Orient is het niet met de plannen eens. Die club is tegen de komst van West Ham en Tottenham. Het eigen stadion van Leyton is vlakbij het olympisch stadion.

De Cler terug bij Feyenoord

Mario Been kan dit weekend in de competitiewedstrijd tegen Heracles Almelo weer beschikken over Tim de Cler. De linksback moest de wedstrijd tegen Vitesse vorige week aan zich voorbij laten gaan omdat hij ziek was.

Jerson Cabral en Luigi Bruins, die allebei kampen met problemen met de hamstrings, hebben de groepstraining weer hervat. Toch zullen ze allebei tegen Heracles niet in actie komen.

Leroy Fer begint net als afgelopen weekend op de bank. De middenvelder is helemaal hersteld van een zware knieblessure.

Ivanovic struikelt over Vinci

Ana Ivanovic is in de kwartfinale van het WTA-toernooi in Pattaya uitgeschakeld. De Servische, als tweede geplaatst in de Thaise badplaats, bleek niet opgewassen tegen Roberta Vinci (5) uit Italië: 7-5, 6-3. Vinci treft in de halve eindstrijd een landgenote. De als achtste geplaatste Sara Errani won met 2-6, 6-3, 6-2 van Galina Voskoboeva uit Kazachstan.

Titelverdedigster Vera Zvonareva schaarde zich ook bij de laatste vier. De Russische nummer een van de plaatsingslijst had drie sets nodig tegen Shuai Peng (6) uit China: 6-4, 4-6, 6-4. Zvonareva boekte haar dertiende zege op rij in Pattaya. In 2009 was ze er ook al de beste. In de halve finale neemt ze het op tegen de winnaar van de partij tussen Daniela Hantuchova en Akgul Amanmuradova.

Duke Nukem Balls of Steel special edition onthuld

Net als de meeste games waar lang op gewacht wordt komt er ook een special edition van Duke Nukem Forever uit. Maar niet zomaar een special edition. Een heuse Balls of Steel-editie, met zelfs een beeldje van de Duke himself. It's time to kick ass and chew bubblegum, and I'm all outta gum.

In de Balls of Steel-editie komen we naast de game ook wat artwork tegen in de vorm van wat kaarten en een boek, maar ook een stripboek, een stok kaarten, twee pokerchips, twee dobbelstenen, een certificaat van echtheid en een beeldje van Duke's hoofd. Als je goed naar het certificaat van echtheid kijkt, zou je kunnen denken dat er maar 2000 van gemaakt zullen worden; maar dat moeten we nog zien.

Balls of steel editie

'Ajax polst Hiddink voor technische rol'

Guus Hiddink is door Ajax gepolst om de rol van 'technisch manager' of 'technisch directeur' te vervullen. Dat schrijft NRC Handelsblad vandaag.

De terugkeer van Cruijff werd donderdagavond officieel. De voormalig speler van de Amsterdamse club zal plaatsnemen in een klankbordgroep. Iets wat hoog op de agende staat is de aanstelling van een nieuwe technische man. Hiddink zou al gepolst zijn om die functie te vervullen.

Ook de namen van Co Adriaanse en Louis van Gaal zingen volgens de krant rond in Amsterdam. Laatstgenoemde kan echter niet door een deur met Cruijff, waardoor het niet aannemelijk lijkt dat hij de rol op zich zal nemen. Adriaanse is momenteel trainer van het Olympisch elftal van Qatar.

De rol van algemeen directeur Rik van den Boog is een interessante. Als er een technisch manager wordt aangesteld, wordt een gedeelte van het takenpakket van Van den Boog overgeheveld. Het is de vraag of de bestuurder akkoord zal gaan met een afgeslankte functie. Cruijff zal in zijn nieuwe rol een paar keer per jaar aanwezig zijn in de ArenA.

Rutten: "Kritiek is normaal"

Fred Rutten noemt het niet meer dan normaal dat er van de supporters forse kritiek kwam op PSV na de thuisnederlaag van vorige week tegen ADO Den Haag. "Alleen de mate waarin verraste me wel enigszins", sprak de coach in aanloop naar de uitwedstrijd tegen AZ.

Hij schrok er niet van. Rutten: "Het is mijn taak helder te blijven analyseren en vast te houden aan de ingezette lijn. Dat de emoties bij de fans hoog zijn opgelopen kan ik wel begrijpen. Ze verwachten niet dat we op eigen veld van ADO verliezen en dan ook nog eens in de laatste minuut. Maar we kunnen onze doelstelling nog steeds halen. En die doelstelling is kampioen worden."

[Upd] Egypte: Actiebereidheid bij protesten

Ook op vrijdag worden er massademonstraties verwacht in Egypte. Dit nadat president Mubarak donderdagavond in een speech liet weten niet te denken aan aftreden voor de verkiezingen van september. Wel deed hij wat kleine concessies en heeft hij wat macht overgedragen aan vicepremier Suleiman.

Ondanks de woede en verwachtingen van zo ongeveer de hele wereld, is de nacht van donderdag op vrijdag relatief rustig verlopen. Er worden weinig tot geen meldingen gemaakt van geweldsincidenten.

In tegenstelling tot de dagen voor vrijdag, lijken de demonstranten nu meer en meer bereid te zijn om naar diverse overheidsgebouwen te trekken. Na de speech van Mubarak zijn er al enkele honderden mensen naar het presidentieel paleis getrokken. Wederom zijn er enkele duizenden mensen naar het gebouw van de staats-tv getrokken. Beide groepen hebben de nacht op de respectievelijke locaties doorgebracht. Door de blokkade bij de staats-tv kan geen enkele medewerker het gebouw in of uit.

Het verzamelen van de demonstranten gaat op een andere manier dan voorgaande vrijdagen. Voorheen kwam het gros van de mensen na het vrijdaggebed. Deze vrijdag stroomt het Tahrir-plein al voor het gebed vol. Volgens de analyse van de journalisten van Al Jazeera komt dit doordat de mensen woedend zijn na de speech van Mubarak.

De Arabische zender Al Jazeera meldt dat het leger, welke nog immer geen duidelijke kant gekozen heeft, nog voor het vrijdagmiddaggebed een 'belangrijke verklaring' uit zal geven.

De Amerikaanse president Obama heeft gereageerd op de speech van Mubarak met de woorden "Tegen het Egyptische volk is gezegd dat er een overdracht van de wettelijke macht is geweest, maar het is nog niet duidelijk of die overdracht direct, zinvol of voldoende is. Het is de verantwoordelijkheid van de regering om duidelijk te spreken tegen het Egyptische volk en de wereld." Volgens Obama is de machtsoverdracht in Egypte 'niet geloofwaardig en dubbelzinnig'.

Update 10.50 uur
Het leger heeft in zijn verklaring gezegd dat ze de 'legitieme eisen van het volk' zullen beschermen tot 'de macht vredig is overgedragen'. Ook zei het leger dat de 'eerlijke mensen die tegen corruptie waren en vroegen om verandering' niet vervolgd zullen worden. Tevens zal het leger 'interne en externe ontwikkelingen nauwgelet in de gaten' houden. Wederom lijkt het erop dat het leger zich niet specifiek uitspreekt voor, danwel tegen, de woorden van Mubarak tot nu toe.

In tegenstelling tot de eerdere verklaring van het leger werd deze voorgelezen door een nieuwslezer van de staats-tv.

Update 12.53 uur
Naast dat er volgens verschillende schattingen honderdduizenden tot meer dan een miljoen mensen in Caïro en meer in de rest van Egypte op de been zijn, wordt er ook in cyberspace geprotesteerd. Het makkelijkste voorbeeld hiervan is natuurlijk Twitter, met de vele steunbetuigingen richting de demonstranten. Hackers hebben hun pijlen echter succesvol gericht op de site van de partij van Mubarak. De site is gehackt en er staat nu te lezen: "Gesloten, tot de val van Mubarak."

Update 13.40 uur
Tijdens een interview met Mustapha El-Feki, recent opgestapte topman van de NDP, heeft hij een en ander verteld over Hosni Mubarak. Hij zei dat de president heilig gelooft dat er 'niets vreemds aan de hand is'. Ook zou Mubarak van mening zijn dat hij als president 'gekozen is voor een bepaalde termijn' en deze uit wil zitten.

Terwijl de tijd verstrijkt groeit het aantal demonstranten nog steeds. Momenteel zijn er volgens diverse bronnen zelfs zo veel demonstranten dat het Tahrir-plein helemaal vol is. Mede hierdoor zwellen de aantallen op andere locaties aan. Er wordt geschat dat er momenteel ongeveer tienduizend mensen bij het gebouw van de staats-tv en ongeveer vijfduizend bij het presidentiële paleis staan. De verslaggevers van Al Jazeera die ter plekke zijn blijven melden dat er nog steeds meer mensen toestromen.

Naast al deze ontwikkelingen is de legerleiding voor de derde maal bijeengekomen om te overleggen over een verklaring. Door de continue weigering van het leger om een duidelijk standpunt in te nemen, werd er niet veel verwacht van deze verklaring. Bij het voorlezen van deze derde verklaring bleek wederom dat het leger geen standpunt in gaat nemen.

Een woordvoerder van de Moslim Broederschap (MB) heeft op Al Jazeera wederom gesteld dat de organisatie 'geen enkele interesse' heeft in het presidentschap. Ook gaf hij aan dat de MB een militaire regering afwijst.


Screenshot van de NDP website

World of StarCraft krijgt naamsverandering

Een poos geleden berichtten we dat er een StarCraft II-modder was die bezig was met een World of StarCraft-mod. Blizzard had helaas wat problemen met de naam van de mod en ging dus met de maker rond de tafel zitten. De mod heeft nu een nieuwe naam, met goedkeuring van Blizzard: StarCraft Universe.

Helaas zijn er wel wat limitaties aan de StarCraft Universe-mod, niet met opzet gedaan door Blizzard maar door de limitaties van de mod-tools. Zo zal je maar met maximaal twaalf mensen op een map kunnen spelen, er is geen experience points gebaseerd level-systeem en zal je niet halverwege een potje kunnen binnenvallen.

Voor meer informatie over de mod en de gemeenschap kan je hier terecht.

SCU

'Kampioen van de armoede' op komst

De Eredivisie is spannend, maar van een overtuigende koploper is geen sprake. PSV is op dit moment koploper in de Eredivisie. FC Twente heeft hetzelfde aantal punten maar is op basis van een minder doelsaldo tweede. Nooit eerder kwam het voor dat de lijstaanvoerder na 22 wedstrijden slechts 47 punten verzamelde. Dat schrijft het Algemeen Dagblad vandaag.

Vier ploegen staan binnen vier punten van elkaar en daarmee stevent de competitie opnieuw af op een spannende ontknoping. Ajax staat derde met drie punten achterstand, FC Groningen vierde met vier punten minder dan PSV. Gemiddeld zijn er deze eeuw 81 punten voor nodig om kampioen te worden.

PSV pakte in het seizoen 2007/2008 de titel met een totaal van 72 punten. Dat is tot nu toe het laagste aantal deze eeuw. Dat seizoen had PSV na 22 wedstrijden echter meer punten (49) dan in het huidige seizoen. In het restant van de competitie zullen de ploegen goed moeten presteren om te voorkomen dat zij een echte 'kampioen van de armoede' zullen zijn.

Spaanse premier steunt Contador

De Spaanse premier Zapatero vindt dat er "geen enkele legale reden" is om wielrenner Alberto Contador te straffen. Dat meldt Zapatero vandaag op Twitter via het officiële account van de Spaanse overheid.

Contador kreeg vorige maand een schikkingsvoorstel voor een schorsing van een jaar van de Spaanse wielerbond, vanwege een vondst van clenbuterol tijdens de Tour de France. Binnenkort krijgt hij zijn definitieve straf opgelegd.

Contador houdt vol onschuldig te zijn. De ronderenner heeft aangekondigd een eventuele schorsing tot het allerhoogste orgaan aan te vechten. Volgens de Spanjaard kwam het verboden middel via besmet vlees in zijn bloed.

Tieners gearresteerd na bedreigingen via Xbox Live

Een tiener uit Maryland, VS is gearresteerd nadat hij een Xbox Live account had gekaapt. Hij had het account gebruikt om dreigementen naar 100 high school-studenten te sturen, waarin hij onder de valse naam zei dat hij een pistool naar school zou nemen en daar leerlingen dood te schieten.

De tiener had de Xbox Live-gegevens kunnen bemachtigen door een onbeveiligde transactie via een website. Hij stuurde het bericht naar bijna 100 mensen, waaronder Berkeley Heights High School-studenten. Bezorgde ouders hebben na het bericht de politie gewaarschuwd. Aanvankelijk werd de eigenaar van het account gearresteerd, maar ontkende de dreigementen gestuurd te hebben. Met hulp van Microsoft wisten ze de echte dader te achterhalen.

Uiteindelijk bleek het een uit de hand gelopen grap te zijn. Volgens de aanklager zijn de studenten nooit in gevaar geweest.

Mamma Mia-ster leert Lincoln op vampiers jagen

De Britse acteur Dominic Cooper is in onderhandeling om de mentor van Abraham Lincoln te spelen in Abe Lincoln: Vampire Hunter. Joaquin Phoenix was ook in gesprek over de rol maar producent Fox wil nieuwkomer Cooper, schrijft filmsite Deadline.

In de film is de president van Amerika naast het besturen van zijn land en het beëindigen van de slavernij ook druk met het jagen op vampiers. Zijn mentor Henry is zelf een vampier, maar besluit de president te helpen. De film wordt geregisseerd door Timur Bekmambetov.

Naar verluidt speelt de jonge en relatief onbekende Benjamin Walker de rol van Lincoln. Anthony Mackie, bekend van The Hurt Locker, is in beeld om de beste vriend van Lincoln te spelen.

Cooper brak door met zijn rol als Sky in de musical Mamma Mia en gooit nu hoge ogen met de film The Devil's Double, waarin hij de dubbelganger speelt van de sadistische zoon van Saddam Hussein. Of die film ook in Nederland wordt uitgebracht is nog onbekend.

Abe Lincoln: Vampire Hunter is gebaseerd op het gelijknamige boek van Seth Grahame-Smith, die ook het boek Pride and Prejudice and Zombies schreef. Een bewerking van Jane Austens Pride and Prejudice met een flinke dosis zombies.


Dominic Cooper (Foto: Novum)

9 Jaar cel voor uithongeren kinderen

Een vader in Australië is veroordeeld tot 9 jaar cel voor het uithongeren van zijn vijf kinderen. De kinderen variëren in leeftijd van vier tot zeven jaar.

De man werd geholpen door vrienden, terwijl de moeder van de kinderen in de gevangenis zat voor een ander delict. De kinderen moesten soms een hele dag met de handen boven het hoofd staan en kregen enkel kruimels en korsten te eten.

Toen een van de kinderen in het ziekenhuis terecht kwam, kwam de mishandeling aan het licht. Ze waren uitgehongerd, hadden open wonden en schurft. Ook bleken hun hersenen gekrompen te zijn door het gebrek aan voeding.

 

Babel: "Ik wil mezelf testen en het team helpen"

Ryan Babel speelt komend weekend met TSG 1899 Hoffenheim tegen het Bayern München van Louis van Gaal. De Nederlandse aanvaller maakte onlangs de overstap van Liverpool naar Hoffenheim.

Babel ziet zich niet als leider van de groep bij Hoffenheim. Hij hoopt zichzelf te testen tegen Bayern. "Ik ben geen leraar die zijn studenten laat zien wat zij moeten doen. Ik wil mezelf testen en het team helpen", zo zegt de international tegenover Bild.

Babel is pas 24 maar heeft al veel meegemaakt in zijn loopbaan. "Ik moet zeggen dat ik nog altijd jong ben, maar ik heb kostbare ervaring opgedaan tijdens mijn verblijf bij Liverpool", aldus de speler die bij Hoffenheim speelt met rugnummer tien.

Hoffenheim nam Babel in januari voor een bedrag van zeven miljoen euro over van Liverpool. De aanvaller had graag op huurbasis teruggekeerd bij Ajax, maar dat zag de Engelse club niet zitten. Liverpool wilde hem alleen verkopen.

Eerste trailer voor X-Men: First Class

Het internet explodeerde gisteren toen de eerste trailer voor de vijfde X-Men film op rij werd vrijgegeven. Op sociale netwerksites en andere veelbezochte plaatsen op het internet was X-Men: First Class the talk of the town.

First Class gaat over Charles Xavier en Erik Lehnsherr, in de eerdere X-Men films vertolkt door Patrick Stewart en Ian McKellen. Voordat zij elkaars aartsvijanden waren onder de namen Professor X en Magneto, waren zij vrienden en werkten ze samen met andere mutanten tegen het kwaad in de wereld.

De film wordt mede geproduceerd door Bryan Singer, die de eerste twee films regisseerde, en geregisseerd door Matthew Vaughn, die comic-ervaring heeft met Kick-Ass. X-Men: First Class wordt op 2 juni in de Nederlandse bioscopen verwacht.

[WTT] Berdych meldt zich af voor kwartfinale

Thomas Berdych heeft zich afgemeld voor de kwartfinales van het ABN AMRO World Tennis Tournament in Rotterdam. De als vierde geplaatse Tsjech zou spelen tegen Jo-Wilfried Tsonga spelen, maar kampt met koorts.

Tsonga speelt daarom morgen in de halve finale tegen de winnaar van het duel tussen Ivan Ljubicic en Marcos Baghdatis. De andere kwartfinales gaan tussen Robin Söderling en Mikhail Youzhny en tussen Viktor Troicki en Marin Cilic.

Zwitserse vermiste tweeling 'rust in vrede'

De vader van de vermiste tweeling uit Zwitserland, die onlangs zelfmoord pleegde, heeft in een brief geschreven dat 'de meisjes voortaan rusten in vrede'. De 'testament-brief', zoals Franse media het vrijdag noemen, lag in zijn woning in Lausanne. Ook schreef Matthias Schepp dat Livia en Alessia (6) niet hebben geleden.

De tweelingzusjes zijn voor het laatst gezien op een veerboot naar het Franse eiland Corsica met hun inmiddels overleden vader. Ooggetuigen hebben de vader alleen zien terugreizen met de veerboot van Corsica naar Marseille. In het zuidoosten van Italië gooide hij zichzelf voor een trein.

In de brief heeft Schepp duidelijk zijn plan uiteengezet, dat hij eerst de meisjes zou doden en daarna zichzelf. De politie liet weten dat de vader websites heeft geraadpleegd over zelfmoord, vergiftiging en vuurwapens.

Maleisië klaagt piraten aan

Het Maleisische openbaar ministerie heeft vrijdag zeven Somalische piraten aangeklaagd voor de aanval op een Maleisisch koopvaardijschip. Het is voor het eerst dat Afrikaanse zeebandieten in Azië worden vervolgd. Als ze schuldig worden bevonden, kunnen ze de doodstraf krijgen.

De Somaliërs, van wie sommigen pas 15 jaar oud zijn, namen op 20 januari in de Golf van Aden 23 Filipijnse bemanningsleden van een chemicaliëntanker gevangen. Nog geen twee uur later bestormden Maleisische commando's het schip en bevrijdden de bemanning. De zeerovers openden het vuur op de commando's, maar niemand raakte gewond.

De piraten zijn aangeklaagd voor het gebruik van vuurwapens tegen leden van de Maleisische gewapende troepen met de intentie hen te doden of verwonden. Hierop staat de dood door ophanging. Als de verdachten schuldig worden bevonden, zal de strafmaat voor drie minderjarige piraten van 15 jaar oud worden omgezet in een gevangenisstraf.

Hodgson naar West Bromwich Albion

Roy Hodgson is de nieuwe coach van West Bromwich Albion. De 63-jarige Engelsman tekende vrijdag een contract voor anderhalf seizoen bij de nummer zeventien van de Premier League. Hodgson zat zonder werk sinds hij begin januari door Liverpool aan de kant werd gezet. In West Bromwich volgt hij de zondag ontslagen Roberto di Matteo op.

West Bromwich Albion staat op dit moment zeventiende in de Premier League, net boven de degradatiestreep. Hodgson moet de club voor die degradatie behoeden. Dat doet hij vanaf volgende week. Zaterdag zit interim-trainer Michael Appleton nog op de bank als de ploeg van Gianni Zuiverloon het opneemt tegen hekkensluiter West Ham United.

Hodgson bereikte vorig jaar met Fulham de finale van de Europa League, waarna Liverpool hem aantrok. Met de Reds kon hij dat succes echter niet evenaren. Eerder was de Engelsman onder andere eindverantwoordelijke bij Internazionale en Zwitserland.

Veroordeelde drugsexporteurs betalen acht ton

Twee mannen uit Enschede die beiden zijn veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf voor hun betrokkenheid bij drugsexport naar Duitsland, betalen een schikking van achthonderdduizend euro. Het duo van 40 en 42 jaar voorkomt daarmee een nieuwe strafzaak waarbij het Openbaar Ministerie de behaalde winsten probeert te ontnemen.

Volgens een woordvoerder van het OM in Almelo zijn de mannen akkoord met het bedrag, maar gaan ze wel in cassatie tegen de celstraf. Het gerechtshof in Arnhem veroordeelde hen in januari 2010 voor grootschalige drugshandel en het leidinggeven aan een criminele organisatie.

Record voor schilderij Dali

Een portret van de Spaanse schilder Salvador Dali heeft donderdag bij een veiling van Sotheby's in Londen 13,5 miljoen pond (15,8 miljoen euro) opgebracht. Nog nooit is zoveel voor een schilderij van een surrealistische schilder betaald.

De 15,8 miljoen is niet het hoogste bedrag dat een kunstwerk tijdens de veiling opbracht. Een drieluik van de Britse schilder Francis Bacon ging voor ruim 27 miljoen euro in andere handen over.

Op het portret van Dali uit 1929 is de Franse surrealistische dichter Paul Éluard afgebeeld. Dali ontmoette hem toen hij in 1929 in Parijs verbleef. De ontmoeting had grote invloed op de artistieke en persoonlijke ontwikkeling van de toen 25-jarige schilder.

Bacon voltooide zijn drieluik Drie studies voor een portret van Lucian Freud in 1965. Beide kunstschilders hebben elkaar diverse keren afgebeeld.

Het record-schilderij

Marathonschaatsers wacht extreem weer

Morgen staat voor de marathonschaatsers en schaatssters op het Zweedse Runnmeer van Falun de finaletocht van de Grand Prix op het programma. De weersomstandigheden zullen extreem zijn.

De verwachting is dat er veel sneeuw zal zijn en 15 graden onder het vriespunt met een gevoelstemperatuur van -40 graden. Er is in Falun nu al een pak sneeuw van één meter gevallen en de verwachting is dat er binnen 24 uur nog veel meer zal vallen.

Karlo Timmermans en Mariska Huisman verdedigen morgen tijdens de finale allebei een riante voorsprong op de concurrenten.

'Werder Bremen aast op Seedorf'

Clarence Seedorf staat naar verluidt in de belangstelling van Werder Bremen. De club wil de middenvelder na dit seizoen overnemen van AC Milan.

Volgens Direttanews heeft Werder Bremen interesse in de ervaren middenvelder van 34. De Duitse club maakt een teleurstellend seizoen mee en technisch directeur Klaus Allofs wil ervaring toevoegen aan de selectie. Hiervoor zou Seedorf in de zomer in aanmerking komen.

Seedorf komt uit de jeugdopleiding van Ajax en droeg ook het shirt van Sampdoria, Real Madrid en Inter voordat hij in de zomer van 2002 de overstap maakte naar AC Milan. Hij kwam tot op heden bijna driehonderd keer uit voor de koploper van de Serie A.

Het contract van Seedorf loopt aan het einde van dit seizoen af. Milan heeft de voormalige Ajacied nog geen nieuw voorstel gedaan. De voormalige international werd ook al gelinkt aan Wolfsburg, terwijl een terugkeer naar Ajax ook tot de mogelijkheden behoort.

Foto verminkt meisje wint World Press Photo

De Zuid-Afrikaanse fotografe Jodi Bieber heeft met een foto van een verminkt Afghaans meisje de World Press Photo 2010 gewonnen. De foto toont een portret van de 18-jarige Bibi Aisha uit Uruzgan van wie de neus en oren zijn afgesneden door haar echtgenoot.

De foto stond in augustus op de voorpagina van het Amerikaanse tijdschrift Time. Volgens de jury zegt de foto niet alleen veel over het meisje, maar over alle vrouwen in de wereld. "Velen leven nog steeds onder erbarmelijke omstandigheden met veel geweld." Het meisje straalt volgens hen ondanks wat haar is aangedaan kracht en waardigheid uit.

Drie Nederlanders vielen in overige categorieën in de prijzen. Een serie van Martin Roemers won de eerste prijs in de categorie dagelijks leven, Joost van den Broek pakte de tweede plaats in de categorie portret en een sportserie van Chris Keulen werd derde. De prijzen worden op 7 mei uitgereikt in Amsterdam.


De winnende foto van 2010 (Foto: Novum)

Doden bij schietpartij in bar Ciudad Juarez

Bendeleden zijn donderdagavond een bar in de Mexicaanse grensplaats Ciudad Juarez binnengedrongen en hebben daar lukraak het vuur geopend. Zeven vrouwen en een man werden doodgeschoten. Drie andere aanwezigen in de bar raakten zwaargewond.

De autoriteiten vermoeden dat het om een afrekening gaat tussen de drugsbendes die de stad onveilig maken. In Ciudad Juarez vechten de drugskartels Sinaloa en Juarez om de macht.

In het vlakbij het Texaanse El Paso gelegen en 1,3 miljoen inwoners tellende Ciudad Juarez kwamen alleen al vorig jaar meer dan drieduizend mensen bij drugsgerelateerd geweld om het leven.

[Video] Quarterback doet bizarre trucs

De Amerikaanse quarterback van de University of Connecticut, Johnny McEntee, is een regelrechte sensatie op YouTube. De American Football-speler toont hierin zijn indrukwekkende werptechniek en heeft in vier dagen tijd al twee miljoen mensen zijn video zijn bekijken.

De 20-jarige McEntree kan met grote precisie de bal van afstand door basketbalnetten gooien, blikjes van hoofden mikken, deuren openen en geblindoekt op mensen afspelen.

Bekijk de sensatie hier zelf:

PixelJunk Shooter 2 krijgt releasedatum

PixelJunk Shooter 2 heeft nu ook een Europese releasedatum. Waar we eerder al berichtten dat onze Japanse medemens al een releasedatum heeft gekregen, is er nu ook nieuws over een Europese releasedatum. PixelJunk Shooter 2 is het vervolg op PixelJunk Shooter dat in 2009 uitkwam.

We mogen Shooter 2 verwachten op het PSN verwachten op 2 maart. Er is nog geen prijs vrijgegeven maar deze zal naar verwachting tussen de vijf en tien euro liggen. De executive producer van PixelJunk Shooter 2 ging nog even in op de nieuwe features van het spel.

"Compared to the original this game is packed even more full of lovely gushing liquid action across three entire new worlds and there is a whole new game in itself with the online versus mode we have put in there (over 20 weapons and abilities for you to use against your opponent).

This is why it has taken a little longer than expected to get this into your hands, but we're really happy that now, after winging its way through the digital tapestry called 'game submission', it has been approved for release."

 

CD: Murder - Gospel of Man

Less is more, en het nummer 'Subrosa' kan dit bevestigen. Een sereen kabbelend gitaartje wordt hier bedekt met rustige samenzang van de heren Anders Mathiasen en Jacob Bellens. Af en toe worden er enkele noten van een contrabas aan toegevoegd en that's it. Maar het klinkt als een klokje en sleurt je zo mee de muziek in. Het Deense Murder heeft nog meer van deze verrassingen verstopt in hun tweede plaat Gospel of Man.

CD: DevilDriver - Beast

DevilDriver is een hardwerkende Amerikaanse Metalband. De band werd opgericht door Dez Fafara, de ex-frontman van het niet meer bestaande Coal Chamber. De band bestaat verder uit Mike Spreitzer (gitaar), Jeff Kendrick (gitaar), Jon Miller (bass) en John Boecklin (drums). Opvallend aan deze groep is dat het vooral hard werkt. In plaats van te leunen op oud succes is er voor gekozen om een eigen, unieke sound te creëren. Door eindeloos veel te touren hopen ze steeds bekender te worden. Nu zijn ze bezig met een tour om hun nieuwste album te promoten: Beast.

DD BEast

Interview: DevilDriver

Het is een witte avond in december 2010. Ik kreeg een telefoontje van de manager van DevilDriver, of ik het leuk zou vinden om, net zoals in 2009, een interview met Dez Fafara wil doen. Deze keer is het alleen ter promotie van album nummer vijf, Beast. De recensie van het album kun je hier lezen. De band was maar even in Nederland, dus het kon niet anders dan een telefonisch gesprek. Geen probleem, waar na enige tijd een telefonisch interview stond gepland op Sinterklaasvond. Met onder andere vragen gebaseerd op de titels van het nieuwste album probeer ik Fafara weer te ondervragen. Proberen inderdaad, zijn antwoorden zijn bij interviews nooit zo lang.

Dez Fafara

Helft DC Universe-spelers speelt op PSN

Sony heeft vandaag bekendgemaakt dat een groot deel van de DC Universe spelers, speelt op de PlayStation 3. Bijna 50% van de spelers prefereren de PS3 boven de PC. Echter, hun speelsessies zijn beduidend korter op de PS3 dan de PC. De sessies zijn bijna de helft korter op de PS3 vergeleken met de PC.

Spelers op PSN spelen een sessie van anderhalf tot twee uur, waar een PC-speler sessies heeft van drie tot vier uur. Een beduidend verschil. Verder vond Sony het verwonderlijk dat spelers weinig gebruik maken van de special powers en items op de hogere levels. Zelfs spelers die hun levelcap behaald hebben, halen niet het maximale uit de game. 

DC Universe is pas uitgekomen voor PS3 en PC. Lees de review over de game hier.

dc unvierse

[NBA] Utah Jazz-coach Sloan stopt na 23 jaar

Basketbalploeg Utah Jazz moet verder zonder coach Jerry Sloan. De 68-jarige in de Hall of Fame opgenomen coach had de ploeg van Francisco Elson 23 jaar onder zijn hoede. Zijn assistent Phil Johnson nam ook afscheid. Tyrone Corbin, de andere assistent van Sloan, is de nieuwe coach van Utah.

In 23 seizoenen bij Utah boekte Sloan, de langstzittende NBA-coach, 1127 overwinningen. Daarmee is hij de enige coach in de NBA-geschiedenis die meer dan duizend zeges met een ploeg boekte. Op de ranglijst aller tijden van meeste overwinningen staat hij derde. Tussen 1979 en 1982 coachte hij ook Chicago Bulls.

Van Veldhoven langer bij Roda JC

Roda JC en Harm van Veldhoven zullen langer met elkaar doorgaan. De Belgische oefenmeester is momenteel bezig aan zijn derde seizoen in Limburgse dienst en zal daar nog zeker één seizoen aan vast knopen. Onder leiding van Van Veldhoven krabbelde Roda op van de degradatiezone naar de middenmoot in de Eredivisie.

"Uiteraard ben ik blij dat we de samenwerking kunnen voortzetten. De club en de sfeer in Limburg spreken mij zeer aan. Ook het wederzijdse respect is voor mij aanleiding om bij deze club verder te gaan. Ik zie voldoende mogelijkheden in de selectie van komend seizoen om de doelstelling te halen," zei Van Veldhoven die nu tot medio 2012 vastligt. "Met deze groep kan nog voldoende progressie worden gemaakt en kunnen we ook komend seizoen meestrijden voor een plek in de play-offs die recht geven op Europees voetbal."

Technisch directeur Martin van Geel is blij dat de trainer langer bij Roda blijft. "Na zijn komst in november 2008 heeft hij Roda JC steeds beter laten presteren. En is het gebleken dat hij de juiste man op de juiste plek is. Dat de samenwerking gecontinueerd wordt, is een prima zaak voor Roda JC Kerkrade."

Grosjean: "Voel me niet gepasseerd door Renault"

Romain Grosjean heeft er geen moeite mee dat hij niet in beeld is om de vervanger van Robert Kubica te worden bij Lotus Renault GP. De Fransman is testrijder bij de renstal, maar ziet zijn collega Bruno Senna meer kansen toegedicht worden.

"Mocht het moeten, dan zou ik er wel klaar voor zijn. Momenteel ben ik echter bezig met het GP2 Asia Series-kampioenschap. Ik denk dat Gravity (het managementbureau van de Fransman, red.) en ik als doel moeten hebben om in 2012 Formule 1 te rijden. We moeten alles dus stap voor stap doen," zei Grosjean die graag in de F1 zijn rentree wil maken.

"Als Renault me vraagt het te doen, zal ik natuurlijk rijden, maar als ze anders beslissen, accepteer ik dat ook. Ik zal het team altijd steunen, net als dat ik Robert momenteel steun," zei de Fransman die op poleposition stond voor de eerste race in de GP2 Asia Series.

Centric per direct van shirt De Graafschap

Hoofdsponsor Centric van De Graafschap heeft besloten per direct zijn naam van de wedstrijdshirts te halen. Een verschil van inzicht over het te voeren beleid ligt daaraan ten grondslag, zo maakte de eredivisieclub vrijdag op de website bekend. De Graafschap krijgt wel tot het einde van het seizoen de overeengekomen sponsorbijdrage van Centric.

De Graafschap maakt het seizoen af met het logo van KWF Kankerbestrijding op de shirts. "Wij vinden de beslissing van Centric om per direct van het shirt te gaan erg jammer", aldus commercieel directeur Henk Bloemers van De Graafschap. "We zijn echter tevreden dat we met onze uitstraling kunnen bijdragen aan de promotie van een goed doel."

"Tadic en Stenman lijken wel verliefd"

Dusan Tadic staat na zijn drie assists tegen Willem II op een totaal dertien assists en daarmee is hij met PSV'er Balázs Dzsudzsák de beste aangever van dit Eredivisieseizoen. Samen met Fredrik Stenman vormt hij de veel geroemde linkerkant van FC Groningen.

De veel geroemde scouting van FC Groningen bracht al spelers als Luis Suárez en Tim Matavz naar Groningen en lijkt afgelopen zomer met Tadic een nieuwe voltreffer te hebben aangetrokken. Oud-speler en -coach Jurrie Koolhof was betrokken bij de scouting van de 22-jarige linkspoot. Hij reisde enkele keren naar Servië om hem aan het werk te zien bij Vojvodina Novi Sad.

"We hebben veel DVD's bekeken en hem drie keer aan het werk gezien", aldus Koolhof tegen Goal.com. "Hij kon ook al naar Rusland, maar heeft voor een geleidelijke carrière gekozen. Nederland staat hoog aangeschreven als opleidingsland en dat doet ons goed. Het liefst halen we natuurlijk spelers van Nederlandse bodem, maar als je dan kijkt naar het verschil in prijs tussen Tadic en bijvoorbeeld Strootman. Die bedragen liggen zo ver uit elkaar, dat je wel verder wordt gedwongen om verder te kijken."

Tadic speelde in de jeugd voor de Servische clubs AIK Bačka Topola en Vojvodina, waarvoor hij in 2006 zijn debuut maakte in het betaalde voetbal. Vorig seizoen goed voor tien doelpunten in 27 competitiewedstrijden en maakte in totaal 29 goals in 107 wedstrijden in de Servische competitie. "We zagen dat hij erg getalenteerd was en beschikte over een sterk linkerbeen, overzicht en ook liet hij andere spelers scoren", vervolgt Koolhof. "Hij heeft er vorig seizoen ook een stuk of veertien, vijftien voorbereid. Mede door Tadic heeft spits Dragan Mrdja toen heel veel gescoord. Die speelt nu voor FC Sion in Zwitserland."

Bij Groningen vond Tadic snel zijn draai, maar zijn eerste goal liet nog even op zich wachten. Pas eind december maakte hij tegen Excelsior (2-2) in zijn negentiende wedstrijd zijn eerste doelpunt. Inmiddels staat hij na 22 duels al op vier. "Die doelpunten gaan nu ook komen", aldus Koolhof. "Hij is nu toch een beetje bevrijd en zit een flow." Met Fredrik Stenman vormt de Serviër dit seizoen een sterke tandem aan de linkerkant bij FC Groningen. "We wisten natuurlijk dat Stenman goed kan opkomen en dat Tadic de bal goed kan meegeven en klaarleggen. Maar dat het zo goed gaat, is een droom. Van tevoren kan je natuurlijk niet alles bevroeden. Dit is bijna uniek. Die dingen kunnen gebeuren in het voetbal, opeens is er een klik. Dat kon je bij die twee al vrij vlot zien. Het is net als verliefd worden."

Tatjana teleurgesteld in mannen

Tatjana Šimić is teleurgesteld in de mannen die ze is tegengekomen via haar eigen datingshow Wie Kiest Tatjana. "Ik had toch gehoopt dat ze wat intelligenter zouden zijn en zouden beseffen dat ik een normale vrouw ben", aldus Tatjana in een interview met de Viva.

"De mannen die meedoen, verwachten dat er een wandelende pin-up hun huis binnenkomt", beklaagt de 47-jarige zangeres en actrice. Tatjana is wel blij met het verzetje dat het datingprogramma biedt: "Het leidt me af van mijn eigen verbroken relatie en het verdriet dat ik daar om heb." Vorig jaar liep Tatjana's relatie met miljonair Ronny Rosenbaum op de klippen, die zich recentelijk nog negatief uitliet over de tv-show.

Door de breuk stond de blondine opeens op straat, en moest Tatjana bij haar moeder intrekken: "Bij mijn moeder voel ik me geborgen. Dat is mijn thuishaven en op dit moment is het de enige plek waar ik de controle echt los kan laten. Mijn moeder is altijd met mij bezig, niet met mijn zusje. Zij heeft een man en kinderen en redt zich wel. Ik moet er niet aan denken dat mijn moeder wegvalt."

Tatjana zegt in het interview geen kinderen meer te willen, en of ze ooit een geschikte man zal vinden weet ze niet: "Soms heb ik het gevoel dat ik nog nooit een relatie heb gehad met iemand die echt van mij hield en mij echt zag zoals ik ben. Wie weet komt er een dag waarop ik denk: ik wil helemaal geen man meer, ik wil alleen zijn. Maar zover is het nog niet. Ik voel dat ik energie genoeg heb om mijn leven met iemand te delen."

De derde aflevering van Wie Kiest Tatjana is vrijdag om 22.25 uur op RTL 4 te zien.

Bezoek ook het centrale Wie Kiest Tatjana-topic op het forum.


Tatjana teleursteld in mannen van eigen datingshow Wie Kiest Tatjana (Foto: Novum)

Consumentenbond geeft Belastingtelefoon onvoldoende

De dienstverlening van de Belastingtelefoon is ondermaats. De Consumentenbond stelde vijftig vragen over de Belastingaangifte 2010, waarvan er maar zeventien correct werden beantwoord. De bond geeft de gratis hulplijn een 4-. Wekelijks bellen gemiddeld zestigduizend mensen de lijn.

Zelfs op eenvoudige vragen kwamen onvolledige antwoorden. Belastingaangifte blijft dus een zaak van hoofdbrekens, concludeert de consumentenorganisatie. Met de wachttijden en de begroeting gaat het wel beter bij de Belastingtelefoon, oordeelt de bond, maar die aspecten waren in 2009 ook al in orde.

Meer informatie over het onderzoek is te lezen in de laatste editie van de Geldgids van de bond.

'Real biedt 60 miljoen voor Fàbregas'

Real Madrid zou nu al een lijstje met spelers hebben die het komende zomer wil gaan halen. Bovenaan prijkt volgens de Spaanse krant Marca de naam van Arsenal-speler Cesc Fàbregas die voor 60 miljoen euro uit Engeland opgehaald moet worden.

Real wil Fàbregas koppelen aan Xabi Alonso, zodat er een blok op het middenveld zal ontstaan. Om de transfer te laten slagen gaat Karim Benzema mogelijk de omgekeerde weg bewandelen. Trainer José Mourinho is namelijk ontevreden over Franse aanvaller.

Marca meldt ook dat FC Barcelona achter Fàbregas aan zit, maar vijftien miljoen euro minder dan Real wil gaan betalen. Fàbregas zelf zou het liefst ooit terugkeren bij Barça. De Catalaanse ploeg ontkent bij monde van algemeen directeur Raul Sanllehi dat er aan de transfer van de middenvelder gewerkt wordt.

NAC mogelijk snel af van huurschuld

NAC Breda heeft een huurschuld bij de gemeente van een half miljoen euro. Volgens financieel directeur Willem Reijn is deze mogelijk aan het einde van het seizoen al weggewerkt.

Reijn meldt in BN/De Stem dat de huurachterstand is veroorzaakt door onregelmatige betalingen van de Eredivisie CV. De ECV zorgt voor de verdeling van de inkomsten uit televisiegelden. NAC heeft met de ECV de afspraak dat eens in de drie maanden het geld direct naar de gemeente gaat.

Door nieuwe afspraken is NAC in de problemen gekomen. Het geld wordt nu niet meer eens in de drie maanden overgemaakt. "Er wordt onregelmatig betaald en dat zorgt er voor dat de gemeente een debiteurenpost ziet ontstaan", zegt Reijn tegenover BN/DeStem.

Reijn vertrouwt op een goede afloop. "Want in wezen verandert er niets. De zekerheden die wij de gemeente hebben geboden, zijn nog steeds solide en de achterstand wordt ingehaald. Misschien al voor het einde van het seizoen."

Iwema vindt nieuw raceteam

Jasper Iwema zal dit seizoen toch in de 125cc-klasse te zien zijn. De Nederlander tekende gisteren in Valencia een contract voor een jaar bij het fusieteam Fontana Racing/CBC Corse. Hij zal gaan rijden met een Aprilla.

De rijder uit Hooghalen moest op zoek naar een ander team nadat Molenaar Racing ophield te bestaan. Arie Molenaar vond het niet verantwoord om met een tekort van 350.000 euro aan het seizoen te gaan beginnen.

De Bakker mist zelfvertrouwen

Thiemo de Bakker ging gisteren in Rotterdam bij het ABN AMRO World Tennis Tournament met 6-4 en 6-4 onderuit tegen de Rus Mikhail Youzhny. De nummer 50 van de wereld zegt het vertrouwen te missen om echt tot goede resultaten te komen.

De Bakker won eerder deze week van Philipp Petzschner, wat zijn eerste zege van het jaar betekende. "Ik voelde me nu wel beter, maar Youzhny sloeg op de belangrijke momenten toe," zei de Nederlander na zijn verliespartij. Hij werd in elke set tegen het eind gebroken. "Dan voel je wel die extra druk omdat je weet dat de set dan beslist wordt."

De Bakker opereerde tot nu toe vanaf de baseline, maar probeert nu met aanvallend spel zijn vertrouwen terug te krijgen. "Ik voel me nog niet echt op mijn gemak aan het net, maar ik wil daar wel naartoe. Het gaat steeds beter. Je moet er wat verrassing in gooien, anders blijf ik alleen maar rennen."

Het doel van de Nederlander is om eind dit jaar bij de beste dertig te zitten. Wil hij dit halen dan moet hij veel betere resultaten boeken. "Er is nog genoeg werk te doen."

Guitar Hero-ers mogen naar Harmonix komen

Harmonix heeft een blog gemaakt waarin ze Guitar Hero-gebruikers aansporen om over te stappen naar Rock Band. Na het sluiten van de studio is de kans op nieuw materiaal geslonken. Harmonix geeft dan ook aan dat een goed alternatief zou zijn om over te stappen naar Rock Band.

John Drake, de community manager van Harmonix, gaf in de blog aan dat hun eerste gedachten lagen bij de medewerkers en hun familie. Die zijn nu hun baan verloren en Harmonix hoopt dat ze snel weer aan de slag kunnen. Echter kijken ze ook naar de Guitar Hero-fans die nu hun franchise kwijt zijn.

"We were sad to hear yesterday that Activision was discontinuing development on Guitar Hero. Our thoughts are with those who are losing their jobs, and we wish them the best of luck. Even though the discontinuation of Guitar Hero is discouraging news for fans of the band game genre, Rock Band is laying down plans to ensure the series' survival."

Zij bedoelen hiermee dat Harmonix constant bezig is om het genre te verbeteren, zoals we gezien hebben met de Pro-mode en de nieuwe gitaar die daarbij kwam. Harmonix wil graag meer dan alleen maar een simpele simulatie van gitaar spelen, ze willen het zo realistisch mogelijk maken. 

"For rhythm gamers out there who haven't yet given Rock Band a chance, Rock Band 3 software is compatible with a wide range of instruments, including most Guitar Hero controllers. Looking to the future, for fans that want to switch, we'd happily welcome you over into the world of Rock Band"

rb3

Ooijer kreeg negatief scoutingsrapport

Ajax versterkte zich in de zomer van 2010 met André Ooijer. Maar volgens de scouts van de Amsterdamse club was Ooijer helemaal geen versterking.

De Telegraaf onthult dat Ajax onder trainer Martin Jol spelers niet heeft aangetrokken volgens het rapport Coronel. De elf aankopen van Jol werden niet of negatief beoordeeld. Slechts twee van de elf aankopen werden door scouts positief beoordeeld. Van zes spelers is niet eens een rapport.

Thimothee Atouba, Kerlon, Mido, Marko Pantelic, Teemu Tainio en Hyun-jun Suk zijn volgens de krant zonder scoutrapport gehaald. Terwijl Ajax geen spelers wilde halen voor in de breedte, kwamen scouts toch tot de conclusie dat Nicolas Lodeiro en Zé Eduardo spelers waren voor in de breedte.

André Ooijer werd negatief beoordeeld, maar werd door Jol toch naar Amsterdam gehaald. De enige spelers die een positief advies meekregen waren Demy de Zeeuw en Mounir El Hamdaoui.

[NBA] Los Angeles verpest feestje Allen

In de Amerikaanse NBA heeft Los Angeles Lakers de recordwedstrijd van Ray Allen verpest. Los Angeles versloeg Boston Celtics met 92-86.

In het eerste kwart van de wedstrijd nam Allen met zijn 2.561e driepunter het recordaantal driepunters in de NBA over van Reggie Miller (2.560). Allen maakte zelfs zijn 2.562e driepunter maar kon niet voorkomen dat Los Angeles won. Kobe Bryant was bij de winnende ploeg goed voor 23 punten waarvan 20 in de tweede helft.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Boston LA Lakers 86-92
Phoenix Golden State 112-88
Denver Dallas 121-120

Schwarzenegger kondigt Hollywoodterugkeer aan

Arnold Schwarzenegger (63) wil na zeven jaar in de politiek zijn oude baantje als Hollywood-actieheld weer oppakken. De voormalig gouverneur van de Amerikaanse staat Californië maakte dit donderdag via Twitter bekend.

Schwarzenegger werd wereldberoemd door zijn rollen in actiefilms als The Terminator en Predator, maar verruilde in 2003 het witte doek voor het politieke toneel.

De in Oostenrijk geboren Schwarzenegger verbaasde destijds vriend en vijand door zich voor de Republikeinen verkiesbaar te stellen voor het gouverneurschap van Californië. In januari kwam er een einde aan de tweede termijn van 'The Governator'. Zijn terugkeer in Hollywood is verrassend. Eerder zei hij geen grote rollen in films meer te ambiëren.

Schwarzenegger was aanvankelijk zeer populair als gouverneur, maar liet het hard door de economische crisis getroffen Californië met een schuld van circa 25 miljard dollar (18 miljard euro) achter.

Schwarzenegger kondigt Hollywoodterugkeer aan
Schwarzenegger kondigt Hollywoodterugkeer aan (Foto: ANP)

Traumaheli's mogen 's nachts weer vliegen

De traumahelikopters van ziekenhuizen in Groningen en Amsterdam mogen per direct weer dag en nacht vliegen. Dat heeft staatssecretaris Joop Atsma (Infrastructuur) besloten. Zijn woordvoerster bevestigde vrijdag een bericht daarover in het Dagblad van het Noorden.

Traumahelikopters mochten op zich wel 's nachts vliegen, maar het was niet toegestaan om de toestellen na de inzet op het dak van het ziekenhuis te parkeren. Daardoor konden de helikopters in Groningen en Amsterdam sinds november vorig jaar 's nachts niet meer uitrukken.

Bij de medische centra in Rotterdam en Nijmegen kon dat wel, omdat die op de grond een parkeerplek voor de helikopter hebben.

Atsma vond de situatie onwenselijk en vroeg deskundigen om advies. Die concludeerden dat de veiligheid niet in het geding komt als helikopters ook 's nachts op het dak staan en van daaruit opstijgen en landen.

Verkiezingen laten achterban PVV koud

De bereidheid om op 2 maart naar de stembus te gaan voor de Provinciale Statenverkiezingen is bij de achterban van de PVV vooralsnog niet groot. Uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van het blad Binnenlands Bestuur blijkt dat 40 procent van de PVV-aanhang van plan is te gaan stemmen.

Bij de oppositiepartijen liggen die percentages ruim boven de 60. Van de potentiële PVV-stemmers weet 66 procent niet dat er begin maart sowieso verkiezingen zijn. Dat maakte Binnenlands Bestuur vrijdag bekend.

Van de oppositiepartijen D66, PvdA en GroenLinks zegt respectievelijk 69 procent, 68 procent en 66 procent van hun achterban zeker te gaan stemmen. Van de CDA-aanhang meldt 64 procent zeker te zijn van een gang naar de stembus, de VVD komt niet verder dan 55 procent.

Verkiezingen laten achterban PVV koud
Verkiezingen laten achterban PVV koud (Foto: ANP)

Advocaat voor orka Morgan

Orka Morgan krijgt hulp van een advocaat om haar vrijheid terug te krijgen. Actiegroepen hebben een raadsman in de arm genomen om de jonge orka, die in juni vorig jaar uit de Waddenzee werd gevist, alsnog uitgezet te krijgen.

Wetenschappers oordeelden in oktober vorig jaar dat Morgan, die in Dolfinarium Harderwijk verblijft, niet teruggeplaatst kan worden in zee. De actiegroepen, verenigd in de Orka Coalitie betwisten de onafhankelijkheid van de deskundigen en vinden dat Morgan het recht heeft op 'een eerlijke kans haar vrijheid terug te krijgen'.

De Orka Coalitie wil met een advocaat een nieuw onderzoek afdwingen. "Boven alles moet er gewerkt worden aan de vrijlating van Morgan zoals de internationale wet- en regelgeving voorschrijft."

De Orka Coalitie is een samenwerkingsverband tussen de dieren- en natuurorganisaties Dolphinmotion, Een Dier Een Vriend, Bite Back, Pink, Sea First Foundation, The Black Fish en Vier Voeters.


(Foto: Novum)

PvdA en PVV: tentamenfraude keihard aanpakken

Tentamenfraude moet keihard worden aangepakt. Dat vinden de PvdA en de PVV. Sjoemelende studenten moeten wat de partijen betreft worden gebannen van alle hogescholen. Dat schrijft het AD.

Deze week kwam aan het licht dat op Hogeschool Inholland en op de Hogeschool Utrecht is gefraudeerd met tentamens. In beide gevallen stal een medewerker toetsen en verkocht deze door aan studenten. Honderden studenten moeten hun tentamen overdoen.

PvdA en PVV vinden dat streng optreden de enige optie is om tentamenfraude tegen te gaan. Nu worden frauderende studenten vaak alleen geschorst en soms van school verwijderd. Dat gaat de partijen niet ver genoeg. Ze willen dat frauderende studenten ook de toegang wordt ontzegd tot andere hogescholen.

Ook de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) bepleiten harde aanpak van tentamenfraude. LSVb oppert meerkeuzevragen in tentamens af te schaffen. "Bij tentamens met open vragen ziet een docent meteen of meer mensen exact dezelfde antwoorden invullen", stelt voorzitter Sander Breur.

'Koster moet na seizoen weg bij Club Brugge'

Adrie Koster is waarschijnlijk bezig aan zijn laatste maanden bij Club Brugge. De Belgische krant Het Nieuwsblad meldt dat de Nederlandse oefenmeester na dit seizoen moet vertrekken. Koster heeft nog een contract tot de zomer van 2012 bij Club Brugge, maar ligt al maanden onder vuur door de tegenvallende resultaten.

Koster (56) is bezig aan zijn tweede seizoen bij de Belgische topclub. Onder zijn leiding eindigde Club Brugge afgelopen seizoen als derde in de competitie. Dit jaar presteert de blauw-zwarte formatie moeizaam. Club Brugge staat vierde op vijftien punten van koploper Anderlecht. De ploeg van de Nederlandse oud-international werd al uitgeschakeld in het bekertoernooi en de Europa League.

'Koster moet na seizoen weg bij Club Brugge'
'Koster moet na seizoen weg bij Club Brugge' (Foto: ANP)

Diablo III mogelijk naar console

Mike Morhaime, baas van Blizzard Entertainment, heeft bevestigd dat ze kijken naar een conversie van het in ontwikkeling zijnde Diablo III. Dit heeft hij tijdens de DICE-event gemeld. De laatste keer dat we zoiets hoorden van Blizzard waren ze aan het onderzoeken of ze een Diablo-achtig spel naar de console zouden kunnen brengen.

Volgens Mike Morhaime is Diablo III de meest logische kandidaat van alle spellen die bij Blizzard in ontwikkeling zijn. Op dit moment zijn ze aan het onderzoeken of ze het spel kunnen converteren op een, voor de speler, logische wijze. Hij geeft wel aan dat er veel issues op te lossen zijn, zoals het effectief kunnen patchen van het spel en uiteindelijk ook de mogelijkheid DLC toe te voegen.

Zit jij te wachten op een console-versie?

Diablo III

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over lange of korte celstraffen.

De club van strafrechters constateert dat lange celstraffen niet helpen tegen recidive. Daarom “moet de overheid niet inzetten op langere straffen”. Langgestraften vervallen gewoon weer in hun misdadige gedrag. De club is daarom ook tegen het opheffen van taakstraffen.

The Next Big Thing-trailer introduceert Liz Allaire

Pendulo Studios, bekend van de adventure-reeks Runaway, is bezig met een nieuw spel. The Next Big Thing is hun volgende point & click-adventure en zal volgens de studio 'binnenkort' verschijnen op de PC.

In onderstaande trailer wordt Liz Allaire geïntroduceerd, een getalenteerde vrouw met veel ambite, maar niet al te veel gezond verstand. De ontwikkelaars denken zelfs dat ze wel eens de meest maffe hoofdpersonage uit een adventure kan zijn. We zijn benieuwd, met bijvoorbeeld een Guybrush Threepwood als maatstaf moet het wel heel bont worden.

Sarkozy: multiculturalisme heeft gefaald

De Franse president Nicolas Sarkozy heeft de multiculturele samenleving voor mislukt verklaard. "We hebben ons te veel beziggehouden met de identiteit van de immigrant en niet genoeg met de identiteit van het land dat hem opving’’, zei Sarkozy donderdag in een interview met tv-zender TF1.

Sarkozy sprak zich uit tegen een samenleving 'waarin groepen langs elkaar heen leven'. Wie naar Frankrijk komt, moet volgens de president accepteren dat eréén samenleving is. "Wie dat niet aanvaardt, komt niet naar Frankrijk", voegde Sarkozy eraan toe.

De woorden van Sarkozy lijken op uitlatingen die de Britse premier David Cameron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel eerder deden. Cameron stelde vorige week dat moslimjongeren vatbaar zijn voor radicalisering omdat ze geen collectieve identiteit zien in Groot-Brittannië.

Toch geen Borderlands 2

Helaas, de opmerking in het eerder gegeven interview met Randy Pitchford bleek een grap te zijn. VG247 maakt zijn excuses voor het niet duidelijk overbrengen van de grap. Gearbox heeft dus nog niet bevestigd dat ze bezig zijn met Borderlands 2. Het blijft dus raden of er ooit een vervolg gaat komen.

Randy Pitchford dacht dat de grap duidelijk was, hij wilde verwijzen naar de geruchtenmolen die op internet al een tijdje bestaat over een mogelijke Borderlands 2. Het liep iets anders dan bedoeld en het 'nieuwtje' dat er een vervolg zou komen heeft zich als een olievlek op het internet verspreid. Hij zal voortaan op zijn woorden gaan letten, denken we.

Borderlands
Wachten dan maar

'Hogere celstraf heeft weinig zin'

Het opleggen van hogere celstraffen heeft weinig zin. Een verblijf in de gevangenis leidt niet tot minder recidive. Taakstraffen zijn veel effectiever. Dat zegt strafrechter Jasper van den Beld van het Landelijk Overleg Voorzitters Strafsectoren (LOVS) in Trouw.

Volgens Van den Beld zouden de politiek en justitie niet langer moeten inzetten op hogere straffen, omdat langere celstraffen op de lange termijn geen oplossing zijn. "Als we nog twee keer zo ver gaan als nu, zeggen het OM en de politiek misschien nog wel dat het te weinig is."

Uit onderzoeken blijkt dat een celstraf niet tot minder recidive leidt. Bovendien lopen de kosten enorm op als rechters langere celstraffen opleggen, zegt Van den Beld.

Strafrechters willen daarom niet dat taakstraffen worden geschrapt, zoals onder meer het CDA en de PVV eerder hebben bepleit. "Taakstraffen leiden juist aantoonbaar tot minder recidive. De vraag is waar je dan beter mee af bent."

Van den Beld wijst op de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. "Die hebben ook jarenlang ingezet op het zwaarder straffen. Daar zijn ze inmiddels van teruggekomen." Volgens Van den Beld is een taakstraf veel meer maatwerk en heeft het een beter effect.

De strafrechter, verbonden aan de rechtbank van Breda, vindt dat Nederland een streng strafklimaat heeft. "Ernstige feiten moet je serieus bestraffen en hierin past dat je niet moet weglopen voor gevangenisstraffen. Maar alleen gevangenisstraf is niet de oplossing."


(Foto: Novum)

Onderzoek na vallend slooppuin op spoor

Prorail en Arriva gaan de veiligheid op het spoor dat langs de voormalige fabriek van de SuikerUnie in Groningen loopt onder de loep nemen. Het gebouw wordt gesloopt en bij de werkzaamheden is veel misgegaan. Dat meldt RTV Noord.

Donderdagavond ontstond brand in het pand en eerder deze week vielen ijzeren platen van grote hoogte op de rand van het spoor. Nog geen twintig seconden eerder was een trein van Arriva langsgereden. Een voorbijganger maakte beelden en speelde die door naar RTV Noord.

Arriva en Prorail zijn geschokt en zijn direct begonnen met een onderzoek om te voorkomen dat meer gevaarlijke situaties ontstaan.

Liu Kang en Kano bevestigd voor Mortal Kombat 9

Het was wachten op een filmpje, aankondiging of de eerste screenshots, maar uiteindelijk is het dan toch bekendgemaakt: Liu Kang maakt zijn opwachting in Mortal Kombat 9. In deze reboot van de serie zullen naast hem veel oude bekenden weer het bloed rijkelijk laten vloeien.

Voor de oplettende kijker zie je in onderstaande filmpje ook Kano, de huurmoordenaar met een ongezonde liefde voor dolken. Mortal Kombat 9 komt uit op Xbox 360 en PlayStation 3. Het is nog even wachten maar vanaf 18 april kunnen we de Fatalities zelf uitvoeren.

Stapeling functies lucratief voor PVV'ers

Tien PVV'ers die kandidaat zijn voor de Provinciale Staten, willen die functie combineren met hun werk in de Tweede Kamer of het Europarlement. Als ze worden gekozen, kunnen ze de best verdienende politici van Nederland worden. Dat schrijft de Volkskrant vrijdag.

PVV-Kamerleden Raymond De Roon en Richard de Mos staan al aan de top van de lijst van bijverdiensten van Kamerleden. Naast hun Kamersalaris van negentigduizend euro krijgen ze respectievelijk ruim 24.000 en dertigduizend euro voor hun lidmaatschap van de gemeenteraad van Almere en Den Haag, schrijft de krant.

Acht van de 150 Kamerleden hebben jaarlijks een bijverdienste van tienduizend euro of meer, door lid te zijn van een raad van bestuur, raad van toezicht of gemeenteraad. Naast De Mos en De Roon gaat het om vier VVD-Kamerleden, een SGP'er en een D66'er.

De meeste PVV-kandidaten willen extra verdiensten zelf houden, zeggen PVV-bronnen tegen het dagblad. De Mos houdt beide vergoedingen zelf. "Wie mij kent, weet dat ik daar keihard voor werk." Kamerlid Hero Brinkman is lijsttrekker voor de Provinciale Staten in Noord-Holland, wat dertienduizend euro per jaar oplevert als hij wordt geïnstalleerd. Als hij gedeputeerde zou worden verdient hij ruim 118.000 euro bruto.

PVV'er Raymond de Roon kan naast zijn Kamer- en raadslidmaatschap ook lid worden van de Provinciale Staten van Flevoland. Ook de PVV-Kamerleden Sietse Fritsma, Marcial Hernandez, Roland van Vliet, Ino van den Besselaar, Joram van Klaveren en Harm Beertema zijn op 2 maart verkiesbaar.

Man komt om bij werk aan praalwagen

Een 44-jarige man uit het Brabantse Halsteren is donderdagavond om het leven gekomen bij laswerkzaamheden aan een carnavalswagen. Dat meldt Omroep Babant.

De man, lid van een carnavalsvereniging, was op een bedrijventerrein aan de Canadaweg aan de praalwagen aan het lassen toen door nog onbekende oorzaak een vat met onbekende inhoud ontplofte.

Tientallen omstanders zagen het ongeluk gebeuren, ze hebben slachtofferhulp aangeboden gekregen.

'Pyongyang heeft meer uraniuminstallaties'

Noord-Korea beschikt waarschijnlijk over meer uraniumverrijkingsinstallaties dan de tweeduizend gascentrifuges in Yongbyon die in november aan Amerikaanse bezoekers werden getoond. Dat heeft de Amerikaanse Nationale Inlichtingendirecteur James Clapper donderdag aan het Huis van Afgevaardigden laten weten.

Het maakt de zorg over de omvang van het Noord-Koreaanse nucleaire programma, dat volgens Clapper een 'serieuze bedreiging' vormt voor de veiligheid in Oost-Azië, des te groter. Noord-Korea heeft al twee kernproeven gehouden en een ballistische raket getest die delen van de Verenigde Staten zou kunnen raken.

Volgens Clapper zijn er ook aanwijzingen dat Noord-Korea 'hulp van buitenaf' heeft gehad. Mogelijk doelt hij op de Pakistaanse kerngeleerde Abdul Qadeer Khan, die tot 2003 een informeel netwerk leidde dat handelde in nucleaire kennis. Volgens Clapper verspreidt Noord-Korea zelf ook kennis over bijvoorbeeld raketten naar landen als Iran en Syrië.

Ramsteijn: "Tevreden, maar dit is het nog niet"

Kaj Ramsteijn maakte woensdag zijn opwachting in Jong Oranje. Hoewel hij van de Tsjechische leeftijdsgenoten verloor, kijkt hij tevreden terug op zijn debuut.

Jong Oranje kwalificeerde zich niet voor het EK en is daarom in opbouw. Cor Pot experimenteert en geeft veel nieuwe namen een kans, waaronder Ramsteijn. "Het ging ondanks de nederlaag best redelijk en ook persoonlijk ging het goed. Ik heb het gevoel dat de coach vertrouwen in me heeft. Hij geeft ons veel vrijheid, creëert veel sfeer. Dat is prettig werken", zegt de verdediger tegen SEG.

"Ik speelde met Jeffrey Bruma in het centrum", vervolgt Ramsteijn. "Ik ken hem nog van de jeugd van Feyenoord. Daar speelden we af en toe ook al samen in het centrum, in de C1 en B1 dacht ik. Hij was een jaar jonger maar speelde altijd in hogere elftallen. Daarna ging hij naar Chelsea. Hij is volwassen geworden, net als de andere spelers. De meeste jongens ken ik al jaren, zeker de Feyenoorders en die zijn goed vertegenwoordigd bij Jong Oranje. Ik denk we een goede generatie hebben."

Ramsteijn veroverde dit seizoen een vaste basisplaats bij Excelsior en dwong met zijn prestaties een plek bij Jong Oranje af. "Ik ben tevreden, maar dit is het nog niet. In die zin ben ik niet tevreden, want ik wil meer stappen maken. Maar dit seizoen verloopt wel zoals ik had gehoopt met een basisplaats bij Excelsior. Met Jong Oranje had ik vooraf geen rekening gehouden, dus dat is boven verwachting."

'Majesteit' mag Geenstijl niet stalken

De rechtenstudente die dronken te zien was in een filmpje op Geenstijl moet stoppen het weblog te beschuldigen van het verspreiden van de beelden. Doet zij dat toch, dan moet zij een boete van duizend euro betalen. Dat heeft de rechtbank Amsterdam donderdag in een kort geding bepaald.

Het filmpje van de vrouw, waarin ze zichzelf in zwaar beschonken toestand 'majesteit' noemt, verscheen twee jaar geleden op de site. De studente was daar niet blij mee en stapte naar de rechter. Geenstijl moest het filmpje verwijderen, maar toch vond de vrouw zichzelf steeds terug op internet. Ze eiste daarom geld van Geenstijl.

Het weblog claimt echter dat het verspreiden van het filmpje buiten de verantwoordelijkheid van de redactie gebeurt. De rechtbank gaat daarin mee. Geenstijl heeft niet in strijd met het eerdere vonnis gehandeld. Het weblog kreeg een verbod op 'elke openbaarmaking, verveelvoudiging of verspreiding van het filmpje' en daar is momenteel geen sprake van.

Van der Hoeven voorzitter Alzheimerstichting

Oud-minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven (CDA) is de nieuwe voorzitter van de raad van toezicht van Alzheimer Nederland. Dat maakte de stichting donderdag bekend.

De 61-jarige Van der Hoeven wil zorgen dat er meer aandacht voor de ziekte komt en dat meer wordt geïnvesteerd in wetenschappelijk onderzoek. Het aantal mensen dat lijdt aan dementie neemt snel toe. Volgens de stichting krijgen ieder uur vier mensen in Nederland de ziekte.

Van der Hoeven is goed bekend met de impact van dementie; ook haar echtgenoot lijdt aan de ziekte van Alzheimer.


Van der Hoeven voorzitter Alzheimerstichting (Foto: Novum)

Duitser krijgt levenslang voor moord op taxichauffeur

De rechtbank in het Duitse Konstanz heeft donderdag een man tot levenslang veroordeeld voor de moord op een vrouwelijke taxichauffeur. De man werd schuldig bevonden aan moord, poging tot moord, verkrachting en het toebrengen van ernstig lichamelijk letsel. De man wordt opgenomen in een psychiatrische kliniek.

Juni vorig jaar bracht de man de taxichauffeur om het leven door haar meerdere keren in de hals te steken. Een dag voor deze moord, had de dader al een andere taxibestuurster levensgevaarlijk verwond met een messteek in de hals en haar vervolgens verkracht. De vrouw raakte door de verwonding halfzijdig verlamd.

[Upd] Egypte: Woede na Mubarak-speech groot

De woede op het Tahrir-plein in Caïro na de speech van president Hosni Mubarak is extreem groot. In tegenstelling tot de verwachting van de naar schattingen miljoenen demonstranten in en op het plein speechte de president dat hij niet van plan was op te stappen.

Mubarak deed wat kleine concessies, maar vertelde vrijwel niets nieuws. Halverwege de speech barstten de demonstranten in woede uit. Die woede lijkt nog niet op een hoogtepunt. Er gaan berichten dat de demonstranten niet meer willen wachten en het presidentieel paleis of het gebouw van de staatstelevisie willen bestormen.

Het leger heeft eerder gezegd dat de eisen van de demonstranten legitiem zijn en dat ze voor de demonstranten zijn. In een speech die Omar Suleiman, vicepresident van Egypte, meteen na Mubarak maakte via de staatstelevisie riep hij op 'de handen ineen te slaan en samen te marcheren naar een goede toekomst'. Suleiman vroeg de demonstranten gewoon rustig naar huis te gaan.

Of de demonstranten inderdaad gaan marcheren is nog niet duidelijk en waar ze dan heen willen marcheren evenmin. Voor vrijdag was al bekendgemaakt dat dan de grootste demonstratie tot op heden zal plaatsvinden. Mubarak lijkt hier met zijn speech aan te hebben bijgedragen.

Update 01.27 uur
Duizenden demonstranten zijn volgens verschillende bronnen, waaronder CNN en Al Jazeera, bij een presidentieel paleis en bij het gebouw van de staatstelevisie. De sfeer zou rustig zijn en de demonstranten zijn van plan daar te overnachten. Voor vrijdagmiddag zetten de pro-democratie-demonstranten in op twintig miljoen mensen voor een mars die dan gepland is. Het leger heeft via sms aangekondigd na hun overleg, wat nog gaande zou zijn, een verklaring te doen uitgaan. Suleiman had in zijn speech van eerder deze avond de bevolking ook nog opgeroepen de staats-tv te volgen en niet de satellietzenders 'omdat die alleen maar chaos willen'.

De staatstelevisie heeft na de speech van Suleiman enkel beelden uitgezonden van lege straten in Caïro, het Nederlands elftal en een ijshockeywedstrijd.

Vervolg All Stars in najaar op witte doek

Het vervolg op de voetbalfilm All Stars verschijnt komend najaar in de bioscopen. Na de onverwachte dood van Antonie Kamerling, die in het eerste deel het personage Hero speelde, ging het project de koelkast in.

Independent Films liet donderdag weten dat regisseur Jean van de Velde en producent Rolf Koot de afgelopen maanden gesprekken hebben gevoerd met de betrokken acteurs en Antonies weduwe Isa Hoes. Op basis van deze gesprekken werd een nieuwe draai gegeven aan het script, dat inmiddels is goedgekeurd door het Nederlandse Fonds voor de Film.

"Ik wil nog niet te veel weggeven van het verhaal, maar we hebben het scenario zo herschreven dat het personage Hero niet uit Old Stars verdwenen is", zegt Van de Velde. Alle bekende gezichten uit het origineel keren terug in deel twee. De opnames van All Stars 2: Old Stars staan gepland voor deze zomer in Nederland, Frankrijk, Duitsland en Spanje. De film draait vanaf oktober in de bioscoop.

All Stars verscheen in 1997 en ging over zeven vrienden die al van jongs af aan ieder weekend een potje voetbal spelen bij hun club Swift Boys. Vanwege het succes volgde er een gelijknamige serie die liep tot 2001. Het vervolg op de eerste film draait om een trip naar Barcelona.


Antonie Kamerling (Foto: Novum)

Game: Mario Sports Mix

De bekendste dikkerd van de wereld is terug met een nieuw spel. Mario en zijn kornuiten zijn weer op de sportvloer te bewonderen met Mario Sports Mix. Zoals in de special te lezen is, timmert  Mario al langer aan de weg op sportgebied. Dit heeft overigens niet geleid tot een verkleining van zijn buik. Met dit nieuwe deel probeert Nintendo om Mario, Luigi en aanhang weer aan het bewegen te krijgen

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.