FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 29 oktober 2010

Isner slaat duizendste ace

John Isner heeft in Montpellier de grens van duizend aces in één seizoen overschreden. De Amerikaan is daarmee de vijfde tennisser sinds 1991 die dat aantal in een jaar bereikt. In dat jaar begon de ATP met het bijhouden van het aantal aces.

Ondanks zijn twaalf aces verloor Isner in de kwartfinales van het ATP-toernooi van de in eigen land spelende Gaël Monfils. De nummer drie van de plaatsingslijst was met 3-6, 6-4 en 6-4 te sterk.

Isner is nog ver verwijderd van het record van Goran Ivanisevic. De Kroaat sloeg in 1996 het indrukwekkend aantal van 1477 aces.

Isner slaat duizendste ace
Isner slaat duizendste ace (Foto: ANP)

Uitslagen Jupiler League speelronde 11

Vanavond werd de elfde speelronde in de Jupiler League afgewerkt. Hieronder vind je alle uitslagen en de vernieuwde stand.

RKC Waalwijk heeft vanavond op eigen terrein de eerste nederlaag van de competitie geleden. FC Dordrecht was met 1-2 te sterk. RKC kwam goed uit de startblokken en stond al na drie minuten op 1-0 door Benson. In de 34e minuut maakte Quekel namens Dordrecht gelijk. Tien minuten voor tijd wist Huijmans de winnende treffer binnen te schieten: 1-2. RKC zakt door de nederlaag naar de vierde plaats.

Sparta Rotterdam liep vanavond alweer tegen de derde nederlaag van het seizoen aan. Op bezoek bij FC Den Bosch werd met 3-1 verloren. De thuisploeg ging de rust in met een 2-0 voorsprong door doelpunten van Scheimann en Vorthoren. Na de thee maakte Bel Hassani in de 49e minuut al snel de aansluitingstreffer, maar Verhoek vergrootte de marge zeven minuten later al weer naar twee doelpunten: 3-1. Sparta eindigde de wedstrijd met tien man doordat Slijngard in de 73e minuut zijn tweede gele kaart kreeg.

FC Zwolle is de grote winnaar van vanavond. Het liep weg van zijn concurrenten door als enige van de top te winnen. Almere City FC werd met een 4-0 nederlaag weer naar huis gestuurd. Doelpuntenmakers waren Slot, Schreurs, Ars en Wildschut. Ars miste in de achttiende minuut een penalty, de stand was toen nog 0-0.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslagen
FC Zwolle Almere City FC 4-0
MVV Maastricht AGOVV Apeldoorn 1-2
RKC Waalwijk FC Dordrecht 1-2
FC Den Bosch Sparta Rotterdam 3-1
SC Cambuur Telstar 2-1
FC Eindhoven Go Ahead Eagles 1-1
FC Emmen RBC Roosendaal 2-1

Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 FC Zwolle 11 8 2 1 25 26 - 8
2 FC Volendam 10 6 4 0 22 20 - 11
3 Helmond Sport 10 6 2 2 20 17 - 11
4 RKC Waalwijk 11 5 5 1 20 24 - 12
5 FC Den Bosch 11 5 4 2 19 26 - 19
6 FC Eindhoven 11 5 4 2 19 18 - 11
7 Sparta Rotterdam 11 5 3 3 18 33 - 19
8 SC Cambuur 11 5 2 4 17 16 - 13
9 Go Ahead Eagles 11 5 1 5 16 24 - 13
10 RBC Roosendaal 11 4 1 6 13 15 - 15
11 FC Dordrecht 11 4 1 6 12 15 - 22
12 BV Veendam 10 3 4 3 9 11 - 15
13 AGOVV Apeldoorn 11 5 0 6 9 18 - 23
14 FC Emmen 11 2 3 6 9 15 - 26
15 Telstar 11 1 4 6 7 13 - 21
16 Almere City FC 11 2 1 8 4 11 - 40
17 Fortuna Sittard 10 1 1 8 2 11 - 26
18 MVV Maastricht 11 2 4 5 2 12 - 20

Voor meer statistieken kijk je op de speciale Jupiler League-pagina.

Officier van justitie pleit Vennegoor vrij

Jan Vennegoor of Hesselink wordt niet vervolgd voor zijn overtreding op Stefan Lexa. De 31-jarige spits van Rapid Wien maakte op 22 september een harde tackle op de knie van de SV Ried-speler.

Het openbaar ministerie stelde daarna een onderzoek in naar de actie van Vennegoor in, maar heeft nu besloten er geen zaak van te maken. "Het is niet genoeg voor een veroordeling", zei officier van justitie Alois Ebner tegen de Oostenrijkse krant Der Kurier.

Vennegoor zei al eerder dat het slechts een ongelukkige botsing was. De boomlange spits is in Wenen bezig aan zijn eerste seizoen. Hij speelde tot dusver acht wedstrijden en kwam daarin drie keer tot scoren. De 19-voudig international stond eerder ook onder contract bij Hull City, Celtic, PSV en FC Twente.

Obama: explosieven in verdachte pakketjes

De verdachte pakketjes die vrijdag waren gevonden in vrachtvliegtuigen bevatten explosief materiaal. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama vrijdag bekendgemaakt tijdens een persconferentie op het Witte Huis.

De pakketjes werden aangetroffen in een vliegtuig van koeriersdienst UPS in Groot-Brittannië en bij FedEx in Dubai.

Obama: explosieven in verdachte pakketjes
Obama: explosieven in verdachte pakketjes (Foto: ANP)

'Biometrisch paspoort schendt mensenrechten'

Dat niet iedereen even blij is met het nieuwe paspoort, waarvoor je verplicht je vingerafdrukken moet afgeven, was al bekend. Echter waren de berichten vanuit overheidsinstanties tot nu toe onverdeeld positief over het nieuwe reisdocument. Aan het onvoltogen positieve geluid van de kant van de overheid en haar instanties is door de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeld (WRR) een einde gemaakt. De WRR uit namelijk felle kritiek op het biometrische paspoort in het onderzoeksrapport van vrijdag.

Jurist Vincent Böhre, die het onderzoek uitvoerde, vindt het nieuwe paspoort een 'collectieve mensenrechtenschending'. Dit heeft hij het Binnenlands Bestuur laten weten. Vooral het feit dat, niet verdachte, burgers hun vingerafdrukken verplicht af moeten staan, is de jurist een doorn in het oog. Ook hekelt hij het feit dat de vingerafdrukken later gebruikt kunnen worden om verdachten van misdrijven op te sporen. Tot de invoering van het nieuwe paspoort was het enkel toegestaan om van verdachte mensen hun vingerafdrukken af te nemen.

Paspoortwet
Böhre heeft niet alleen kritiek op het paspoort zelf, maar hij richt zijn pijlen ook op de totstandkoming van de wet die dit mogelijk heeft gemaakt. Volgens de jurist is dit namelijk gebeurd met weinig of geen democratische controle. De Tweede Kamerleden waren niet of slecht geïnformeerd en rapporten zouden niet openbaar gemaakt zijn. De schuld hiervoor is niet alleen te vinden bij onze volksvertegenwoordiging, maar ook bij de media.

Nut?
Naast de bovenstaande kritische noten, vraagt Böhre zich ook af of het paspoort überhaupt enig nut dient. Eén van de argumenten die de regering gebruikt heeft om het nieuwe document in te voeren was dat het minder fraude-gevoelig zou zijn. Böhre stelt dat dit niet meer dan een marginaal probleem is. Naast dat de aangehaalde fraude nauwelijks voorkomt, is het ook nog eens onzeker dat het paspoort überhaupt werkt. De werking wordt namelijk niet gecontroleerd bij afgifte.

Korfballers simpel naar EK finale

Nederland heeft zich in Rotterdam zonder problemen geplaatst voor de finale van het EK. Tsjechië werd met ruime cijfers verslagen.

Nederland kwam goed uit de startblokken en had al snel een voorsprong van acht punten. Daarna stokte het even, maar bij rust was stand toch 15-5. In de tweede helft werd de voorsprong alleen maar groter en won Nederland uiteindelijk met 36-11.

In de finale treft het de eeuwige rivaal België, dat vandaag met 34-11 won van Duitsland.

Doorgaan GP Rome onzeker

Het doorgaan van een Formule 1-race in de straten van Rome is onzeker geworden. Waar F1-baas Bernie Ecclestone een race in de Italiaanse hoofdstad wel ziet zitten kunnen de inwoners van Rome er voor zorgen dat er toch een stokje voor de wedstrijd gestoken wordt.

Burgemeester Gianna Alemanno tekende met Ecclestone een voorcontract voor de grand prix die vanaf 2012 of 2013 verreden zou moeten gaan worden, maar hij laat de stem van het volk in de beslissing meewegen. "Slechts een kleine meerderheid van de inwoners van Rome is voor een grand prix," zei Alemanno die er aan toevoegde dat voor het eind van dit jaar de definitieve beslissing zal worden gemaakt.

Voor de organisatie van de Grand Prix van Italië in Monza is het te hopen dat de race in Rome er uiteindelijk niet komt, want een tweede race in Italië kan de belangstelling voor de wedstrijd op het Autodromo Nazionale di Monza doen verminderen.

Veel doden bij zelfmoordaanslag Irak

Bij een aanslag van een zelfmoordterrorist in de stad Balad Ruz, zo'n 45 kilometer ten noorden van de Iraakse hoofdstad Bagdad, zijn vrijdag ten minste 21 mensen omgekomen. De terrorist bracht een bomvest tot ontploffing in een drukbezochte bar.

In de omgeving van het café wonen veel leden van een sjiitische sekte en veel van de doden waren sjiieten.

Door de zelfmoordaanslag is een periode van relatieve rust in Irak doorbroken.

Herstelde Saeijs reist met De Graafschap af naar Breda

Jan-Paul Saeijs is hersteld van zijn blessure, maar moet wellicht nog genoegen nemen met een plaats als reserve bij De Graafschap.

De centrumverdediger reist morgen met zijn werkgever af naar Breda, waar het duel met NAC Breda op het programma staat. Het Avondje Breda gaat mogelijk aan zijn neus voorbij, omdat hij als wissel zal starten, meldt De Gelderlander.

De Graafschap won dit seizoen nog geen enkele wedstrijd op vreemde bodem en snakt naar een uitoverwinning. Thuis is het echter ongenaakbaar. Zo werden bijvoorbeeld sc Heerenveen en AZ verslagen.

Trainer Darije Kalezic is dan ook tevreden. Momenteel is De Graafschap al vier duels ongeslagen. NAC won geen enkele van de laatste drie duels, maar won dit seizoen al wel vier van de zes wedstrijden in eigen huis. "NAC is thuis altijd getergd. We zullen in Breda vol aan de bak moeten."

SP wil Kamerdebat over afblazen NHM

De SP-fractie in de Tweede Kamer wil een debat met staatssecretaris Halbe Zijlstra (Cultuur) over zijn besluit om het Nationaal Historisch Museum af te blazen. SP-leider Emile Roemer is ontsteld over het besluit.

"Dit kabinet schept er genoegen in om alles wat van het volk is, af te breken. Of is onze vaderlandse geschiedenis ook een linkse hobby geworden?", vraagt Roemer zich af. De vroegere SP-leider Jan Marijnissen was een van de initiatiefnemers voor het Nationaal Historisch Museum, samen met toenmalig CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen. Die laatste is nu vicepremier.

SP wil Kamerdebat over afblazen NHM
SP wil Kamerdebat over afblazen NHM (Foto: ANP)

Creatieve oplossingen in Super Scribblenauts trailer

Warner heeft de launch trailer voor 5th Cell's Super Scribblenauts vrij gegeven.

Voor degenen die nog onbekend zijn met wat Super Scribblenauts nou anders maakt dan de normale Scribblenauts is het antwoord te vinden in de bijvoegelijke naamwoorden. Je kan die nu namelijk aan de zelfstandige naamwoorden plakken om objecten er anders uit te laten zien. Ook is de besturing verbeterd, zodat je nu makkelijker over het scherm manoeuvreert.

Baby uit raam gegooid

Een paar weken oud kind is vanmiddag in het Groningse Sappemeer vanaf de eerste verdieping van een woning aan de Noorderstraat vermoedelijk uit een raam gegooid. De moeder van de baby is aangehouden, meldt een politiewoordvoerder.

Het incident vond vrijdag rond 15.15 uur plaats. Het kind is naar een ziekenhuis gebracht. Hoe het met de baby gaat, is nog onbekend. De vrouw werd in of in de buurt van de woning aangehouden. Ze was volgens de woordvoerder erg in de war. De politie vermoedt dat de vrouw het kind uit het raam heeft gegooid en probeert door de vrouw en omstanders te horen erachter te komen wat er precies is gebeurd.

Armenië zet Turkse politici uit

Armenië zet twee Turkse politici het land uit, omdat zij illegaal de grens waren overgestoken. Dat heeft de Armeense nationale veiligheidsdienst vrijdag gezegd.

Tuna Beklevic, leider van de partij Machtig Turkije, en zijn plaatsvervanger Baybars Orsek zeiden donderdag in Jerevan, de hoofdstad van Armenië, dat zij eerder deze maand de grens waren overgestoken om de noodzaak van het heropenen van de grens te benadrukken.

Turkije sloot de grens in 1993 uit protest tegen de steun van Armenië voor separatisten in de regio Nagorno-Karabach. De twee landen tekenden een jaar geleden een overeenkomst om de banden te normaliseren en de grens te heropenen. Dat is tot dusverre niet gebeurd.

Lichaamsdelen online te koop

Binnenkort te koop op internet: juwelen van onderdelen van dieren en menselijke lijken. De Duitse anatomist Günther von Hagen begint op 3 november een webshop waarin hij zijn vreemde creaties aan de man wil brengen. Een setje oorbellen van stukjes giraffenstaart kost nog geen 42 euro.

Von Hagen is bekend geworden door 'Body Worlds', een tentoonstelling waarin hij gepreserveerde lichamen en lichaamsdelen van mensen toont.

In zijn nieuwe webshop zullen ook menselijke lichaamsdelen te koop worden aangeboden, maar die worden alleen voor onderzoeksdoeleinden verkocht aan instituten als ziekenhuizen en universiteiten, aldus Von Hagen.

[IndyCar] Kanaan moet vertrekken bij Andretti

Tony Kanaan zal vertrekken bij Andretti Autosport. De Braziliaan heeft acht jaar gereden voor het team van Michael Andretti, maar moet noodgedwongen op zoek naar een nieuwe baas omdat supermarktketen 7-Eleven zich teruggetrokken heeft als hoofdsponsor.

"Het is enorm jammer om het team nu te moeten verlaten, maar het is niet anders. Ik had graag voor dit team willen blijven rijden, maar de realiteit is dat we nu officieel uit elkaar zijn. Ik moet dus op zoek naar een nieuwe werkgever," zei Kanaan die in 2004 voor Andretti in de IndyCar Series kampioen werd.

"Toen we van 7-Eleven hoorden dat ze niet langer door wilden gaan als hoofdsponsor, kwamen we voor een zeer lastige opgave te staan. Gezien de tijd van het jaar vinden we het belangrijk om Tony nu de vrijheid te geven om met andere teams in gesprek te gaan," zei Andretti die de deur voor de 35-jarige Kanaan nog wel op een kier houdt. Mocht zich een nieuwe hoofdsponsor melden dan is de Braziliaan weer welkom.

Uitstel lancering Discovery na gaslek

Een gaslek heeft de voor volgende week geplande lancering van het ruimteveer Discovery vertraagd. Ruimtevaartorganisatie NASA verordonneerde het uitstel van één dag nadat het vrijdag niet lukte een klein heliumgaslek aan boord te dichten. Het lek heeft niets te maken met het lek dat een paar weken geleden in de shuttle werd ontdekt.

Als de laatste reparaties goed verlopen wordt de shuttle dinsdag gelanceerd, ondanks veel vliegverkeer in verband met de verkiezingen in de Verenigde Staten, aldus NASA. Er worden meer toeschouwers verwacht dan normaal omdat het de laatste keer zal zijn dat de Discovery de ruimte in gaat.

FIFA heft schorsing Nigeria op

De wereldvoetbalbond FIFA heeft de schorsing van Nigeria opgeheven. De straf was al voorlopig opgeheven, maar vandaag maakte de FIFA bekend dat de schorsing nu definitief van de baan is.

Nigeria kreeg de schorsing omdat de overheid van het Afrikaanse land zich teveel bemoeide met het beleid van de voetbalbond van Nigeria. De Nigeriaanse regering heeft daarop besloten af te zien van een geplande rechtzaak tegen de bond.

Cel geëist voor poging ombrengen schoonmoeder

Tegen een 45-jarige man uit Den Haag is vrijdag zes jaar cel geëist voor een poging zijn schoonmoeder om het leven te brengen. De man was volgens het Openbaar Ministerie in Den Haag 11 maart op bezoek bij de 71-jarige vrouw, toen zij plotseling van achteren door hem werd aangevallen.

De man zou zijn schoonmoeder bij haar keel hebben vastgepakt en de bejaarde vrouw naar de grond hebben gewerkt. Vervolgens sloeg hij meerdere malen met een hard voorwerp op het hoofd van de vrouw. De schoonmoeder overleefde het incident door te doen alsof ze dood was. Wel raakte ze gewond aan haar hoofd.

De verdachte werd de dag na de aanval in Delft opgepakt. Tijdens zijn fouillering vond de politie een horlogehanger en een horloge van zijn schoonmoeder. Het motief voor de aanval op de vrouw is voor het OM onduidelijk. Het slachtoffer en de verdachte verklaren verschillend over wat zich voorafgaand aan en tijdens het incident in de woning heeft afgespeeld.

De rechtbank in Den Haag doet over twee weken uitspraak.

Internet op Mount Everest

Mochten ze er tijd voor hebben, dan kunnen bergbeklimmers vanaf nu hun e-mail checken of Facebookstatus updaten tijdens hun poging de hoogste berg ter wereld te beklimmen. Bij het basiskamp van de Mount Everest op 5200 meter hoogte heeft Ncell, een Nepalese dochtermaatschappij van het Zweedse telecombedrijf Teliasonera, mobiel internet aangelegd.

Vrijdag maakte Ncell bekend dat er zeven 3G-basisstations zijn opgezet in de regio van de Mount Everest zodat klimmers en trekkers draadloos internet hebben en bijvoorbeeld Skype-gesprekken kunnen voeren.

Duizenden wandelaars uit de hele wereld lopen elk jaar naar het basiskamp. Honderden bergbeklimmers gaan verder: zij proberen de top van de berg op 8850 meter te bereiken. In het verleden zagen ze zich gedwongen zwaar satellietmateriaal naar het basiskamp mee te dragen om van daaruit informatie en beelden te versturen. Wandelaars en dorpelingen konden op lagere niveaus al met mobiele telefoons communiceren, maar hadden geen toegang tot internet.

Brand Weurt onder controle

De zeer grote brand die sinds vrijdagochtend bij een vleesverwerkingsbedrijf in Weurt woedde is onder controle. De brandweer heeft het sein meester gegeven. Er is nog wel rookontwikkeling, maar de brand breidt zich niet verder uit, meldt de politie vrijdagavond.

De brand brak omstreeks 08.00 uur uit bij het bedrijf aan de Metaalweg. Het sein brand meester werd rond 16.00 uur gegeven. Vanwege de brand waren de toegangswegen naar de Gelderse plaats enige tijd afgesloten. Inwoners mochten het dorp niet meer in en werden opgevangen in Nijmegen en Beuningen. Rond 15.30 uur werden de wegen weer vrijgegeven.

Inwoners van Weurt die nog wel in de plaats aanwezig waren was geadviseerd binnen te blijven en ramen en deuren gesloten te houden wegens zware rookontwikkeling. De rookpluimen waren tot ver in de omgeving te zien.

Metingen hebben uitgewezen dat er tot nu toe geen schadelijke hoeveelheden gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen. Mensen die in aanraking komen met achtergebleven brandresten kunnen deze met water en zeep afspoelen.

Drie medewerkers zijn met ademhalingsproblemen naar het ziekenhuis gebracht. Verder zijn er geen gewonden gevallen. De fabriek wordt als verloren beschouwd. De oorzaak van de brand wordt nog onderzocht.

Splatterhouse komt naar de iPhone

Namco heeft de originele Splatterhouse aangekondigd voor de iPhone, Windows Mobile 7 telefoons en andere mobieltjes. Dit nieuws kwam samen met het bericht dat de nieuwe versie van Splatterhouse zo goed als af is. Splatterhouse heeft nog geen release-date voor Europa, maar hij zal hier waarschijnlijk iets later dan de Amerikaanse release, 23 november, uitkomen.

Dus als je liever de oude Splatterhouse speelt dan de vernieuwde versie kan je op verschillende telefoons je ei kwijt. Maar de consoleversie zal naast de vernieuwde versie ook de originele versie van Splatterhouse uit 1988 bevatten.

Zvonareva te sterk voor slordige Clijsters

Vera Zvonareva heeft ook haar derde partij bij de WTA Championships in Doha gewonnen. Zvonareva versloeg Kim Clijsters met 6-4 en 7-5.

Clijsters had in de eerste set de regie in de partij. Doordat ze steeds meer fouten maakte, waarbij vooral het serveren een probleem was, verspeelde Clijsters die regie. Zvonareva maakte bovendien meer punten op de opslag van Clijsters dan de Belgische zelf (34 om 31).

Zvonareva plaatst zich als groepswinnaar voor de halve finales en treft nu Caroline Wozniacki. Clijsters plaatst zich ondanks het verlies ook voor de halve eindstrijd en moet het nu opnemen tegen Samantha Stosur.

Bird test voor Mercedes in Abu Dhabi

Mercedes Grand Prix heeft bekend gemaakt dat Sam Bird half november bij de rookietest in Abu Dhabi in actie zal gaan komen. Voor de 23-jarige Brit die momenteel vijfde staat in het GP2-kampioenschap is het de Formule 1-test uit zijn carrière. In 2007 testte hij al eens voor Williams.

"Sam heeft het zeer goed gedaan in zijn eerste GP2-seizoen. We zijn erg blij dat hij volgende maand bij de Young Driver test voor Mercedes gaat rijden en we zijn er van overtuigd dat hij consistent zal rijden en de nodige feedback kan geven," zei teambaas Ross Brawn. "Dit is een uitgelezen kans voor Sam om zijn progressie in de autosport door de zetten en zijn Formule 1-ervaring te vergroten."

The Sly Cooper Collection komt op 26 november

Volgende maand kan je weer uit stelen gaan met onze jonge wasbeer. Sony kondigde aan dat The Sly Collection volgende maand uit zal komen. In deze HD compilatie zitten de games Sly Cooper, Sly 2: Band of Thieves en Sly 3: honor Among Thieves. De game zal waarschijnlijk zo'n €39,99 kosten.

Als een bonus krijg je een aantal mini-games die je kan spelen met de PlayStation Move. Hierin kan je aan de slag met Sly, Bentley, Murray en Carmelita. Ook is er 3D ondersteuning.

De bundel staat gepland op 9 november in Noord-Amerika. In Europa komt deze bundel pas 26 november.

Gedreven fan corrigeert Blizzard

Tijdens de Blizzcon 2010 die enige tijd geleden plaatsvond, was er ook een praatsessie met de heren van Blizzard, de makers van onder andere World of Warcraft. Tijdens de vragen was er toch wel een in het bijzonder apart, deze man had een vraag over de wereld van Warcraft waar de heren toch niet zo'n goed antwoord op hadden.

De man, die nu op het internet bekend staat als 'Red Shirt Guy' vroeg zich af waarom een bepaald karakter niet in de spellen zat, terwijl die in een boek had gelezen dat die er wel in hoorde. De heren van Blizzard waren zelf niet eens zo fanatiek als deze beste man en konden hier lastig antwoord op geven. Het filmpje met de vraag en het antwoord is hieronder te zien.

 

Meisje pleegt zelfmoord na sextape

Een achttienjarige Indiase studente heeft zichzelf van kant gemaakt. Ze kon het niet langer verkroppen dat haar vriend Anindya Garai hen stiekem had gefilmd tijdens de seks. De beelden zette hij vervolgens op YouTube en verspreidde hij via MMS.

Het meisje, een eerstejaars studente aan de Siliguri Polytechnic in de Indiase deelstaat West-Bengalen, werd ruim zeven weken achtereen bespot door haar medestudenten. Ook werden haar oneerbare voorstellen gedaan. Lange tijd begreep ze niet waarom, totdat ze ontdekte dat haar vriend stiekem een sextape van hen had verspreid.

Hierop deed het meisje aangifte bij de politie. Helaas slaagde de politie er niet in de ouderejaars student aan te pakken. Omdat zij geen andere uitweg zag, besloot ze woensdag zelfmoord te plegen.

De politie heeft het inmiddels voor elkaar gekregen dat de bewuste video van YouTube is verwijderd. De politie kan echter niet voorkomen dat de beelden via MMS nog verder worden verspreid. De ex-vriend die het filmpje heeft verspreid, is sindsdien spoorloos verdwenen. Mocht hij schuldig worden bevonden aan de tragische dood van de studente, dan loopt hij de kans achter tralies te belanden.

Ajax-fans mogen woensdag Auxerre niet in

Supporters van Ajax krijgen woensdag bij het uitduel voor de Champions League met Auxerre te maken met strenge veiligheidsmaatregelen. Zo mogen de Amsterdamse fans overdag niet het centrum van Auxerre in en geldt er een algeheel alcoholverbod, meldt Ajax op de clubsite.

De Franse autoriteiten hebben dit uit voorzorg gedaan omdat er in het verleden regelmatig incidenten plaatsvonden met Nederlandse clubs. Zo waren er in 2006 ernstige supportersrellen bij AS Nancy tegen Feyenoord. De Rotterdamse club werd naar aanleiding van de misdragingen van de supporters door de Europese voetbalbond UEFA uit de UEFA Cup gegooid.

Ajax heeft al protest aangetekend tegen de maatregelen.

Kinect kan niet aan vraag UK voldoen

De voorraad Kinects voor de eerste verkoopdag in het Verenigd Koninkrijk is al verkocht, maar er zal meer voorraad komen voor de eerste week, aldus Neil Thompson, general manager bij XBox UK. Hij beloofde dat er voor de eerste week een goede voorraad zou zijn, en dat er voor het eind van het jaar er honderdduizenden zullen zijn.

"Ik kan niet elke retailer genoeg voorraad garanderen voor de eerste dag," aldus Thompson, "maar we hebben zeker een goede basis voor de eerste week. En , nog belangrijker, we gaan richting Kerst en ik ben ervan overtuigd dat retailers qua omzet zullen gaan profiteren van de Kinect."

Amazon liet weten geen voorraad meer te hebben voor 10 november,de dag van uitgave, en Play.com geeft aan niet zeker te weten of de pre-orders (die nog wel geplaatst kunnen worden) wel geleverd kunnen worden.

Thompson: "We zien dat er een ontzettend grote vraag is, en daar zijn we blij mee. Het laat zien dat we de aandacht van de mensen hebben. Wanneer een nieuw product uitgebracht wordt, wordt ons altijd gevraagd of we genoeg voorraad zullen hebben. Maar eigenlijk hoop je vaak dat dit niet het geval is, zodat blijkt dat je een succes geboekt hebt."

"De grote vraag blijft natuurlijk of we de klanten tevreden kunnen stellen qua voorraad, met het oog op de kerstperiode. En we gaan er alles aan doen om die vraag met ‘ja' te beantwoorden, en genoeg producten aan te leveren."

 

Dronken studentes zijn als baby's

Een foto van een ontgroening van een groep nieuwe studentes heeft tot ophef geleid. Op de foto, die op Facebook werd gezet, gedragen studentes van de prestigieuze universiteit van Oxford zich als baby's. De dames hebben een luier om en sabbelen aan een zuigfles gevuld met drank.

De vijf bewuste meisjes maken deel uit van het lacrosseteam van de universiteit. De foto is gemaakt tijdens het feestje met als thema 'baby's en tienermoeders'. De kersverse studentes dragen luiers, zuigen op een fopspeen en drinkflesjes en rollen over een vieze vloer.

Ook de oudere studentes schikken zich in hun rol. De oudere jongedames dragen trainingspakken en gouden juwelen. Om extra aso te lijken roken ze en schreeuwen ze naar hun 'kroost'.

Tijdens het ontgroeningsritueel woensdagavond zitten de 'baby's op de schoot van hun 'moeders'. De jongste studentes worden gevoed via een zuigfles. Deze blijkt echter niet te zijn gevuld met melk maar met drank. Ook moesten de 'kindertjes' babyvoedsel van een kartonnen bordje likken.

Het tafereeltje heeft onder de studenten van Oxford voor flink wat opschudding gezorgd. Zij vinden het gekozen thema 'uitermate smakeloos'. "Lacrosse is een bijzondere sport", vindt een ex-lid van het lacrosseteam. "Deze sport wordt vrijwel uitsluitend beoefend op privéscholen."

De exclusiefste universiteiten van Engeland komen vaker in het nieuws met hun bizarre feestjes. In februari wist de Universiteit van Cambridge nog in het nieuws te komen doordat studenten levende goudvis en rauwe inktvis moesten eten. Een maand later kwam Oxford in het nieuws doordat studentes orale seks simuleerden.

Benieuwd naar de babyfoto? Deze is in het bronartikel te vinden

AGOVV trekt Braziliaan aan

AGOVV Apeldoorn krijgt in de winterstop een exotische versterking. De club uit de Jupiler League trok namelijk Kevin Tikhomiroff aan, een Braziliaan. De speler, wiens voetbalnaam Kevin luidt, heeft ook een Italiaans paspoort en komt over van de Braziliaanse club ABC uit Natal.

Kevin trainde vorige maand al eens twee weken mee met AGOVV Apeldoorn, nadat hij in mei indruk had gemaakt in een oefenduel dat AGOVV in Brazilië afwerkte. Ook voormalig AGOVV-trainer John van den Brom had zijn talent opgemerkt. Van den Brom wilde Kevin naar zijn huidige club ADO Den Haag halen. AGOVV handelde echter slagvaardiger, zodat de Braziliaanse middenvelder straks de selectie van Hans de Koning komt versterken.

'Seksueel misbruik is misdaad tegen menselijkheid'

Honderden slachtoffers van seksueel misbruik door geestelijken komen dit weekend bijeen in Rome. De uit tientallen landen afkomstige deelnemers starten een petitie om de Verenigde Naties te vragen seksueel misbruik van kinderen aan te merken als een misdaad tegen de menselijkheid.

De organisatoren zeiden dat het zondag de eerste keer is dat misbruikslachtoffers van over de hele wereld bijeenkomen om elkaar te steunen en om meer actie van het Vaticaan te eisen. De organisatoren hadden gehoopt dat ze een demonstratie bij het Vaticaan konden houden, maar hebben het een paar honderd meter moeten verplaatsen omdat ze geen toestemming kregen van de Heilige Stoel.

Gary Bergeron, organisator en zelf misbruikt door een priester, zei vrijdag dat de misbruikkwestie als een internationale zaak moet worden behandeld.

Franse helikopter neergestort op Antarctica

Een helikopter van het Franse poolinstituut IPEV is vrijdag op Antarctica door zwaar weer neergestort. De bemanning van een Australisch zoekvliegtuig dat over de plek van het ongeval vloog zei zeker drie lichamen te hebben gezien.

Het lot van een vierde passagier van de helikopter is onduidelijk. Aan boord van het toestel zaten vier personen -een piloot, een boordwerktuigkundige en twee medewerkers van IPEV.

De helikopter zou donderdagnacht op honderd kilometer afstand van het onderzoeksstation Dumont-d'Urville zijn neergestort. Hierop werd een grootschalige zoekactie ingesteld.

Stemming FIFA over WK's gewoon op 2 december

De FIFA beslist gewoon op 2 december waar de WK's van 2018 en de 2022 gespeeld gaan worden. Dat maakte president Sepp Blatter vandaag op een persconferentie bekend.

De afgelopen weken werd de werelvoetbalbond ernstig in diskrediet gebracht door een vermeend corruptieschandaal. Twee leden van het uitvoerend comité zouden geld hebben aangenomen in ruil voor hun stem.

Diverse FIFA-officials vonden daarom dat het stemming uitgesteld moest worden, maar Blatter weigert daar in mee te gaan. Er loopt momenteel een onderzoek naar de corrupte leden: de Nigeriaan Amos Adamu en Reynald Temarii uit Tahiti. De kans is dus aanwezig dat zij op 2 december niet meestemmen.

Nederland en België zijn samen in de race voor het WK van 2018. Ook Engeland, Rusland en het blok Spanje en Portugal hebben zich kandidaat gesteld.

Makkelie gaat scheidsrechters Topklasse aanstellen

Danny Makkelie treedt per 1 december fulltime in dienst bij de KNVB. De Dordtenaar gaat de scheidsrechters aanstellen in de Top- en Hoofdklasse. Uiteraard blijft Makkelie zelf ook fluiten.

De 27-jarige scheidsrechter heeft zijn baan bij de politie opgezegd. "Ik ambieer al langer een carrière binnen de KNVB en hoefde daarom niet lang na te denken. Dankzij deze mogelijkheid kan ik me nu volledig bezighouden met wat ik leuk vind: arbitrage. Daarnaast biedt de KNVB een ideale mix om ‘gewoon’ werk met actief scheidsrechter zijn te combineren. Ik kijk er enorm naar uit om in Zeist aan de slag te gaan," zegt Makkelie zelf over deze stap.

Wekelijks zal Makkelie nu 58 arbitrale trio's moeten toewijzen aan de wedstrijden in de Topklasse en Hoofdklasse. Zelf zal hij vanaf 1 januari 2011 ook internationale duels fluiten. Makkelie is daarmee de jongste Nederlandse FIFA-scheidsrechter aller tijden.

Problemen rond Europese launch Rock Band 3

Na twee eerder mislukte launches van de Rock Band-spellen in Europa was het vandaag aan EA om te bewijzen dat het met de derde titel wel kon. Helaas ging die niet zoals geslaagd. Hoewel het spel en de instrumenten vandaag in de winkel zouden moeten liggen is dat bijna nergens gelukt.

Zo zijn de keyboards voor de PlayStation 3 uitgesteld met een maand door problemen met de levering, zijn in de meeste winkels alleen de Wii-versie van de game te vinden en zijn de andere instrumenten helemaal nergens te vinden. De PlayStation 3 en de Xbox 360-versie van de game is wel uit, maar in een hele kleine oplage. Zo is het voor de fans een ware speurtocht geworden om deze game op de launchdag te kunnen spelen. EA heeft nog niet gereageerd op deze matige launchdag van hun nieuwe game.

Rock Band 3

Dementieva beëindigt tenniscarrière

Elena Dementieva stopt met professioneel tennis. De 29-jarige Russin maakte dit vandaag in Doha bekend na haar nederlaag tegen de Italiaanse Francesca Schiavone: 4-6, 2-6. Onder toeziend oog van alle deelnemers aan de Masters zei Dementieva een nieuw hoofdstuk in haar leven te willen beginnen.

Dementieva stond de afgelopen tien jaar constant aan de top in het vrouwentennis. De Russin deed afgelopen week voor de tiende keer in haar carrière mee aan de Masters. Haar grootste succes was het winnen van een gouden medaille op de Olympische Spelen van Beijing in 2008.

Ook stond ze in 2004 tweemaal in de finale van een Grand Slam-toernooi. Bij Roland Garros en op de US Open moest ze echter in de eindstrijd het onderspit delven. Dementieva's hoogste positie op de wereldranglijst bereikte ze in april 2009 toen ze naar de derde positie steeg. Ze eindigt haar carrière op de negende plaats.

De laatste wedstrijd van Dementieva was er één om des keizers baard. Dementieva en Schiavone waren beide al uitgeschakeld in het eindtoernooi dat geldt als het officieuze wereldkampioenschap. Dementieva won in de drie groepswedstrijden alleen van de Australische Samantha Stosur.


Dementieva stopt ermee (Foto: Novum)

Franse arbeiders gaan weer aan het werk

Franse vakbonden hebben besloten hun stakingsacties bij olieraffinaderijen en grote zeehavens te beëindigen. Dat heeft de vakbond CFGT vrijdag gezegd.

Werknemers van zeker vier olieraffinaderijen besloten weer aan het werk te gaan. Op een bepaald moment lagen in Frankrijk twaalf raffinaderijen stil.

Ook havenarbeiders in Marseille maakten een einde aan hun protestactie tegen het verhogen van de pensioenleeftijd. Door hun acties lagen tachtig schepen te wachten tot zij de haven in konden. Ook in Le Havre gingen werknemers weer aan het werk.

'3D is gemaakt voor Jackass'

Volgens de mannen van Jackass is 3D-projectie gemaakt voor hun nieuwe film Jackass 3D. "Het is prachtig. Je ziet dildo's, kak en kots de zaal in komen. Dit is zoals Jackass altijd bedoeld was", zegt stuntman Bam Margera tegen Novum Nieuws.

Voor de opnames van hun nieuwe film werd een speciale 3D-camera gebouwd, de Phantom Camera. Deze kan in super slow motion opnemen en is robuust genoeg om de vele ruwe stunts te overleven.

"Vooral in super slow motion is 3D echt iets heel speciaals. Je krijgt 3D voorgeschoteld zoals je die nog nooit gezien hebt", zegt regisseur Jeff Tremaine. "Maar we hebben er een aantal keer overheen gekotst", vult waaghals Johnny Knoxville hem gelijk aan.

Knoxville werd bijna een jaar geleden vader van zoontje Rocko met Naomi Nelson, met wie hij op 24 september in het huwelijk trad. Volgens Margera is Rocko de grootste fan van Jackass. Maar op de vraag of hij nu misschien minder gevaarlijke stunts moet gaan doen antwoordt Knoxville: "Ach, toen we de film opnamen was Rocko pas twee maanden, toen was ik nog niet zo bezig met het vaderschap. En nu is het gewoon 'Tja, dat doet pappie nu eenmaal als werk'."

Jackass 3D draait sinds donderdag in de Nederlandse bioscopen. Het vervolg Jackass 3.5 is al af en verschijnt in januari op internet. Hierin komen volgens de makers de scènes aan bod die te grof waren voor de bioscoopfilm.


(Foto: Novum)

Willem van Oranje voorkomt verkoop Malieveld

De verkoop van het Malieveld in Den Haag is onmogelijk. In een besluit uit 1576, ondertekend door prins Willem van Oranje, staat dat de staat het stuk grond 'tot geenen tijden zal mogen vercoepen', oftewel dat het nooit mag worden verkocht.

Vrijdag bleek dat het Malieveld een van de stukken grond is die Staatsbosbeheer mogelijk moet verkopen, als gevolg van bezuinigingen van het nieuwe kabinet. Onmogelijk, zegt de gemeente Den Haag, die het besluit van Willem van Oranje 'maar weer eens heeft afgestoft', zoals wethouder Sander Dekker (VVD) het op Twitter formuleert.

In de zestiende eeuw wilde de staat het Malieveld en het aangrenzende Haagse Bos ook al eens verkopen, toen om de oorlog tegen Spanje te kunnen blijven betalen. Willem van Oranje stak daar een stokje voor door zijn handtekening te zetten onder de zogeheten Acte van Redemptie. Daarin staat dat de grond niet mag worden verkocht en dat er geen boom mag worden gekapt. Het besluit is nooit ingetrokken.

Marokko doet al-Jazeera in de ban

De autoriteiten in Marokko hebben vrijdag strafmaatregelen genomen tegen de Arabische nieuwszender al-Jazeera. De accreditaties van verslaggevers van het station in Marokko zijn ingetrokken omdat hun berichtgeving over dat land niet zou deugen. Het station moet alle activiteiten in Marokko staken.

Het Marokkaanse ministerie van Communicatie liet weten dat al-Jazeera verschillende keren in de fout is gegaan. De kritische verslaggeving door journalisten van al-Jazeera over politiek gevoelige zaken in Marokko is de regering in Rabat al jaren een doorn in het oog. Miljoenen Marokkanen kijken via satellietschotels naar de uitzendingen van het vanuit Qatar opererende al-Jazeera.

Marokko doet al-Jazeera in de ban
Marokko doet al-Jazeera in de ban (Foto: ANP)

Onderzoek naar explosieven in vliegtuigen

Explosievenexperts voeren vrijdag onderzoeken uit naar de aanwezigheid van bommen in drie vrachtvliegtuigen op luchthavens in Groot-Brittannië en in de Verenigde Staten. Dat meldde de nieuwszender CNN vrijdag.

Vooralsnog is er geen explosief aangetroffen. Een van de toestellen staat op vliegveld East Midlands in de omgeving van Londen. Dit toestel had een tussenlanding gemaakt tijdens een vlucht van Jemen naar Chicago. CNN stelt op basis van bronnen binnen inlichtingendiensten dat er een verdacht voorwerp is aangetroffen in het toestel. Het zou gaan om een cartridge voor een fax of printer, die mogelijk explosieve materialen zou bevatten.

Op luchthavens in de Amerikaanse steden New Jersey en Philadelphia staan eveneens twee vrachtvliegtuigen die onderwerp zijn van onderzoek naar mogelijke explosieven.

Onderzoek naar explosieven in vliegtuigen
Onderzoek naar explosieven in vliegtuigen (Foto: ANP)

'Ik heb zoiets van' wint Vaagtaalverkiezing

De uitdrukking 'ik heb zoiets van' heeft de Vaagtaalverkiezing 2010 gewonnen. Vaagtaal is een verzamelnaam voor woorden en uitdrukkingen die onduidelijk, dubbelzinnig, misleidend, overbodig of storend zijn. Op enige afstand volgde '2.0', 'mensenmens', 'een stukje' en 'het nieuwe werken'.

Honderden mensen nomineerden het afgelopen jaar hun vaagste woorden en uitdrukkingen. Een groep taaldeskundigen selecteerde er vervolgens vijftig. Met vijftien procent van de zesduizend stemmen won 'ik heb zoiets van'.

Uit een bij de wedstrijd horende enquête bleek dat mannen vooral af willen van '9-tot-5 taal' en stemden vooral op '2.0', 'het nieuwe werken', 'even klankborden' en 'proactief'. Vrouwen ergeren zich vooral aan 'gevoelstaal' en brachten hun stem vaker uit op 'mensenmens', 'een stukje', 'in je kracht staan' en 'met alle respect'.

Marco Borsato stoot Oh Oh Cherso van eerste plek

De jongens en meisjes van Oh Oh Cherso hebben maar een week kunnen genieten van hun nummer 1-hit. Marco Borsato neemt de koppositie deze week over. Zijn liedje Waterkant komt op de hoogste plaats binnen.

"Ik sta te stuiteren", reageert Borsato via Twitter. "Wat ontzettend mooi." Hoewel de artiest al jarenlang meedraait, blijft de hoogste notering voor hem bijzonder. "Op de vraag of ik blij ben met mijn zestiende nummer 1-hit kan ik vol overtuiging zeggen: nou en of", twittert Marco. "Ik schreeuw het van de daken."

Voor Borsato is Waterkant de elfde nummer 1-hit op rij. De zanger wist sinds het verschijnen van Afscheid Nemen Bestaat Niet in 2003 steeds de hoogste positie te behalen.

Oh Oh Cherso maakt na drie weken een vrije val. De Haagse feestbeesten verdwijnen met hun liedje naar de twaalfde plek. Nick & Simon voeren nog steeds de Album Top 100 aan. Hun plaat Fier staat voor de vierde week op rij bovenaan.


Marco Borsato stoot Oh Oh Cherso van eerste plek (Foto: Novum)

Chu-Chu Rocket uit voor de iPhone

De cult-klassieker van de Dreamcast is terug. Chu-Chu-Rocket, een puzzelspel met heel veel muizen, die liever Chu-chu's worden genoemd, is vanaf nu te downloaden via de App Store. Het spel is te downloaden voor 5 dollar, waardoor het ongeveer €3,69 gaat kosten in de Nederlandse App Store.

Het spel is geen directe port van de Dreamcast-versie. Deze versie bevat ook andere levels en draait op zestig frames per seconde. De trailer van de iPhone-versie is hieronder te zien, het spel is nu te downloaden.

Vliegtuigbom Rotterdam tot ontploffing gebracht

De vliegtuigbom die in Rotterdam was gevonden, is vrijdag op de Maasvlakte tot ontploffing gebracht. De bom was uit voorzorg ingegraven. "Niets van de bom is nog terug te vinden, Rotterdam is nu weer een stuk veiliger", zegt een woordvoerder van de Explosieven Opruimingsdienst.

De 250-ponder van Engelse makelij werd donderdag rond 17.00 uur gevonden op een bouwplaats op het Kruisplein in het centrum van de stad, bij het station. Op de plek waar het explosief werd aangetroffen, wordt een parkeergarage aangelegd.

De bom werd donderdagavond onschadelijk gemaakt en uit het elf meter diepe gat getakeld. Daarna werd het gevaarte naar een speciale opslagplaats gebracht.

Ronaldinho keert terug bij Brazilië

Ronaldinho is na anderhalf jaar afwezigheid weer opgeroepen voor het nationale team van Brazilië. De 30-jarige speler van AC Milan is geselecteerd voor de vriendschappelijke wedstrijd tegen Argentinië. Dat duel vindt volgende maand in Qatar plaats.

Ronaldinho werd voor het WK in Zuid-Afrika nog gepasseerd door toenmalig bondscoach Dunga, maar zijn opvolger Mano Menezes kondigde al aan de aanvallende middenvelder in de gaten te houden.

Menezes selecteerde ook de talentvolle aanvaller Neymar van Santos FC, die de vorige keer nog om disciplinaire redenen buiten de selectie was gelaten.


Ronaldinho keert terug bij Brazilië (Foto: Novum)

Tandartspraktijk Zaltbommel mag deuren weer openen

De tandartspraktijk in Zaltbommel waar eind vorige maand een neptandarts werd betrapt, mag de deuren weer openen. De praktijk mag van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) weer patiënten behandelen nu de eigenaar van de praktijk een bevoegde tandarts in dienst heeft genomen.

De neptandarts werd 22 september opgepakt, omdat hij niet over de juiste diploma's beschikte. Tandarts is een beschermde titel, waarbij het onterecht voeren hiervan verboden is.

De man was net een patiënt aan het behandelen toen de IGZ langskwam. De man had in Polen een tandartsopleiding gevolgd, maar die opleiding wordt in Nederland niet erkend. In 2004 werd zijn aanvraag afgewezen om in Nederland aan de slag te gaan. Dit weerhield hem echter niet om toch te gaan werken.

De 'tandarts' nam het ook met andere voorschriften niet zo nauw. Zo was het schoonmaken en het steriliseren van de instrumenten niet in orde en werden in de praktijk medicijnen aangetroffen die verlopen waren en die in Nederland niet gebruikt mogen worden.

De IGZ heeft de praktijk onlangs opnieuw bezocht. Volgens de inspectie wordt inmiddels wel voldaan aan de voorwaarden voor het leveren van verantwoorde zorg.

Schwarzenegger twijfelt over terugkeer witte doek

Hoewel er al jaren wordt gespeculeerd over de terugkeer van Arnold Schwarzenegger naar het witte doek, is hij er zelf nog niet helemaal uit. "Het hangt ervan af", zegt de 63-jarige Governator, die na volgende week gouverneur af is en zich nu buigt over zijn toekomstplannen.

"Heb ik nog het geduld om drie maanden op een filmset te zitten? Ik weet het niet", zegt de voormalig acteur en zesvoudig Mr. Olympia tegen het Britse tabloid The Daily Mirror. Schwarzenegger heeft tijdens zijn filmcarrière vaak aangegeven een grote hekel te hebben aan het soms eindeloze wachten tussen opnames.

Arnold was voor het laatst te zien naast zijn maatjes Sylvester Stallone en Bruce Willis in The Expendables, waarin hij een klein rolletje als potentiële huurling speelde. De opnames duurden naar verluidt nog geen twee dagen.

Hoe dan ook gaat Arnie niet stilzitten. Hij heeft al plannen voor een autobiografie, gaat speeches geven en wil zich blijven inzetten voor een beter milieu. In de politiek heeft hij weinig meer te zoeken: zijn populariteit als gouverneur van Californië is gedaald tot 22 procent.


'The Governator' (Foto: Novum)

Meisje (15) mishandelt agent

Een 15-jarig meisje heeft donderdagmiddag in Alphen aan den Rijn een agent in zijn ribben geschopt en hem gebeten. Voorafgaand daaraan mishandelde ze een 40-jarige medewerkster van een zorginstelling. De agent heeft aangifte gedaan van het voorval.

De politie ging naar de zorginstelling na een melding van mishandeling van een medewerkster. Het agressieve 15-jarige meisje zou de medewerkster van de instelling meerdere keren hebben geslagen. Toen ze werd aangehouden, haalde ze uit naar de agent.

Een andere medewerkster van de zorginstelling wist het meisje uiteindelijk te kalmeren. Ze werd meegenomen naar het bureau. Waarom het meisje ontplofte, is onbekend. De politie onderzoekt het voorval.

Nationaal Historisch Museum komt er niet

Het Nationaal Historisch Museum (NHM) komt er niet. Staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra (VVD) heeft een streep gezet door het project, schrijft hij vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Het nieuwe kabinet wil in totaal tweehonderd miljoen euro bezuinigen op de kunst- en cultuursector. Zijlstra vindt het daarom 'niet reëel' om aan een dergelijk 'kostbaar en risicovol project' te beginnen. Het afblazen van de bouw van het museum levert een eenmalige besparing op van vijftig miljoen euro.

De museumdirectie moet nu op een andere manier de Nederlandse geschiedenis voor een breed publiek toegankelijk maken. Dan gaat het om het organiseren van activiteiten, zoals afgelopen jaren ook al gebeurde. "Dat doel blijft onverminderd van belang", aldus Zijlstra. Hiervoor krijgt het museum volgend jaar zes miljoen euro. Zo heeft het museum al een uitgebreide website en organiseert het de Week van de Geschiedenis.

Het museum werd in 2008 opgericht met als doel het historisch besef en de kennis van de geschiedenis van Nederland te bevorderden. Dat gebeurde op initiatief van de oud-fractievoorzitters Jan Marijnissen (SP) en Maxime Verhagen (CDA).

Over de komst van het NHM was de afgelopen jaren veel te doen. Aanvankelijk zou het museum verrijzen op het terrein van het Openluchtmuseum in Arnhem. De directie sprak vervolgens een voorkeur uit voor een gebouw aan de oevers van de Rijn, vlakbij de historische John Frostbrug, maar daar stak toenmalig minister van Onderwijs Ronald Plasterk (PvdA) op verzoek van de Tweede Kamer een stokje voor.

Veel politieke partijen zagen het museum daarbij liever niet in Arnhem, maar achtten Amsterdam of Den Haag veel geschikter. Plasterk bleef echter bij zijn keuze voor Arnhem.

Recentelijk kwam het museum weer in het nieuws vanwege de kosten van een nieuw te bouwen parkeergarage bij het Openluchtmuseum. Die bleken hoger dan het totale budget voor de bouw van het NHM.

Ook in de museumwereld waren de meningen verdeeld over de komst van het NHM. Zo pleitte Wim Pijbes van het Rijksmuseum in Amsterdam er onlangs al voor om het project stop te zetten. In zijn museum is ook al ruimschoots aandacht voor de Nederlandse geschiedenis, aldus Pijbes.

Afgeslacht na plassen door brievenbus

Anthony Kershaw besloot op een dag eens door een brievenbus te plassen. Dat had de 25-jarige grappenmaker beter niet kunnen doen. De 53-jarige bewoner van het pand greep een mes en stak de plassende Brits overhoop.

Michael Williams betrapte de dronken Kershaw uit Rochdale op heterdaad terwijl de laatste zijn eenogige slang door zijn brievenbus stak om de blaas te legen. Williams nam juist poolshoogte na lawaai rond het huis. Toen hij de wild rondsproeiende jongeman zag, knapte er iets in hem. Hij liep naar de keuken, pakte een mes van achttien centimeter en stak de wildplasser in zijn buik.

Hoewel Williams direct het alarmnummer belde en de vrienden van Kershaw hem bedreigden, achtte de Britse rechtbank doodslag bewezen. De man draait nu voor vijf jaar de bak in voor het verdedigen van zijn brievenbus.

Monday Night Combat krijgt gratis DLC, balans tweaks

Fans van Monday Night Combat mogen hun hart ophalen, want naast de laatste title update komt er binnenkort ook gratis DLC die twee nieuwe maps zal toevoegen, alsmede een hele hoop tweaks voor de balans. Aan de prijs zal het in ieder geval niet liggen. De twee maps zijn voor Crossfire en Blitz.

De veranderingen zullen niet alleen impact hebben op de speelbare klassen, maar ook de maps zelf worden getweakt. Bekijk de gehele en gigantische lijst van veranderingen op Joystiq. De Spunky Cola Special DLC zal ergens in november uitkomen voor nop.

De Zeeuw laat treffen met Heracles schieten

Demy de Zeeuw mist de confrontatie van Ajax morgenavond tegen Heracles Almelo. De middenvelder ontbreekt vanwege klachten als gevolg van overbelasting van de spieren in zijn rechteronderbeen.

Ajax-trainer Martin Jol kan in Almelo ook niet beschikken over Nicolas Lodeiro, Kenneth Vermeer en Oleguer. Verder is de selectie van Ajax volledig fit, al ontbreekt Timothée Atouba nog wel. De verdediger uit Kameroen is weer fit na langdurig blessureleed, maar ontving maandag bij zijn rentree in Jong Ajax direct rood.

UCI schorst Bruyneel en Barredo

Johan Bruyneel en Carlos Barredo zijn door de internationale wielrenunie UCI allebei voor twee maanden geschorst. Dit is vandaag bekendgemaakt.

De ploegleider van RadioShack krijgt de schorsing omdat zijn renners op de slotdag van de Tour de France van dit jaar afwijkende shirts droegen. De Belg mag komend jaar van 1 februari 2011 tot 31 maart niet in de ploegleiderswagen zitten.

Carlos Barredo is voor twee maanden geschorst vanwege zijn handgemeen in de Tour met de Portugees Rui Costa. Barredo, die komend jaar voor Rabobank rijdt, ging zijn collega met een wiel te lijf. Hij mag in januari en februari niet koersen. Costa kreeg geen straf maar is wegens dopinggebruik al voorlopig geschorst.

Meisje van half jaar al ongesteld met borsten

Maisie Beatty is een bijzonder kind. Het Britse meisje kreeg haar eerste menstruatie toen ze slechts zes maanden oud was. Nog geen drie maanden later ontwikkelde ze zelfs al borsten.

Haar 37-jarige ouders, Linda en Simon, keken vreemd op toen ze tijdens het verschonen van de luier van hun baby een bloedspoor ontdekten in haar luier. Dit bleek later haar eerste menstruatie te zijn. De ouders waren pas echt stomverbaasd toen het meisje, slechts negen maanden oud, zo waar al borstjes kreeg.

Uiteraard ging het meisje hierop de medische molen in. Op haar tweede werd er eindelijk een diagnose gesteld. Maisie lijdt aan het McCune-Albright Syndroom, een bizarre genetische afwijking dat slechts een handjevol kinderen wereldwijd treft.

De hormonen van het vier jaar oude meisje zijn in onbalans. Haar hormonen houden haar lichaam voor de gek door te melden dat het al in de puberteit is. Het meisje zou zelfs een dodelijke groeispurt doormaken als artsen niet zouden ingrijpen. "Het is zo'n bizarre afwijking dat we geen idee hadden wat er met haar aan de hand was", vertelt haar moeder.

"Bloed ontdekken in haar luier was slopend voor ons. Het ontnam me letterlijk de adem. Hoewel dit de nachtmerrie van iedere ouder moet zijn, kwam de echte klap pas drie maanden later. Haar borsten te zien ontwikkelen was pas echt zwaar. Ik was zo geschokt dat ik haar bijna liet vallen. Toen de diagnose werd gesteld, werd er dan ook een zware last van onze schouders afgenomen."

UEFA kent Italië zege gestaakt duel toe

De Europese voetbalbond UEFA heeft het gestaakte EK-kwalificatieduel tussen Italië en Servië met 3-0 aan de Italianen toegekend. Dat maakte de Italiaanse voetbalbond vandaag bekend. De Serviërs moeten bovendien twee wedstrijden zonder publiek afwerken, waarvan een voorwaardelijk.

De wedstrijd tussen Italië en Servië in Genua werd half oktober gestaakt, omdat Servische supporters voortdurend vuurwerk op het veld en naar de Italiaanse fans gooiden. Bij het incident raakten zestien mensen gewond.

Ellen speelt Kinect op televisie

Ellen DeGeneres, een populaire Amerikaanse lesbische talkshow-hostess, heeft op de Amerikaanse televisie een potje Dance Central gespeeld. DeGeneres toonde haar dance-skills en ook nog eens haar free-style dance-skills. Onder luid gejuich van het publiek ging ze helemaal los.

Natuurlijk is een Amerikaanse televisieshow niks zonder gratis dingen krijgen en daarom kreeg iedereen in het publiek een Xbox 360 met Kinect cadeau. Microsofts marketing-machine draait volle toeren voor de launch van Kinect volgende week. Bekijk hieronder het filmpje van Ellen en haar moves.

Battle.net niet meer Blizzard-exclusief?

Het Battle.net multiplayer systeem van Blizzard, dat onder andere gebruikt wordt voor Starcraft 2 en WoW, kan in de toekomst ook gebruikt gaan worden voor de titels van Activision. 

Voorlopig ligt de focus op het een 'kick-ass online experience' maken voor Diablo III, het verbeteren van de Starcraft II-multiplayer en World of Warcraft. Dat kan in de toekomst veranderen volgens Greg Canessa, projectleider voor Blizzards online dienst: "Someday, maybe we add other titles in there, who knows."

Greg Cenessa voegde er ook aan toe dat Battle.net een van de vijf focuspunten van Activision is en dat de leiding Battle.net heel erg ondersteunt. "I'll tell you this, Bobby Kotick and all the folks at Activision are very supportive of Battle.net and what we're doing," "one of the top five strategic initiatives going on at Activision Blizzard."

Makers Scribblenauts komen met Hybrid

Zoals al eerder bekend is het team van onder andere Super Scribblenauts, 5th Cell, bezig met een Xbox Live Arcade game. Vandaag hebben ze die game gepresenteerd. Het gaat hier om een third-person shooter genaamd Hybrid. De eerste teaser-trailer van de game is hieronder te zien.

Alhoewel het niet zeker is wat voor een spel dit precies gaat worden, lijkt het op een online third-person shooter. De makers zeiden dat de trailer mensen moeten laten denken dat het om een standaard shooter gaat, maar dat de uiteindelijke game weer heel anders wordt. Wat precies de twist in deze game gaat worden is nog niet bekend, maar volgens de heer Jackson van 5th Cell wordt dat in de komende weken duidelijk.

Raadsel mobieltje in Chaplinfilm ontrafeld

Experts hebben het raadsel omtrent de vrouw die in de stomme film The Circus (1928) van Charlie Chaplin met een mobieltje lijkt te bellen, ontrafeld. Ze blijkt niet in een telefoon te praten, maar in een hoorapparaat, dat destijds zo groot was dat het leek op de eerste modellen mobiele telefoons. Dat meldden Amerikaanse media vrijdag.

Eerder zorgde de scène in de zwart-witfilm voor verwarring. De vrouw met een hoed loopt langs een circuszebra en lijkt druk in gesprek op haar telefoon. Een Ierse filmmaker stelde dat het om een tijdreizigster moest gaan. Anderen dachten dat de vrouw tandpijn had en een zak ijs tegen haar wang hield.

Het hoorapparaat was toen enkele decennia daarvoor uitgevonden en had nog het formaat 'koelkast’.


'Tweede Kamer doet niet wat volk wil'

De Tweede Kamer doet vaak precies het tegenovergestelde van wat de meerderheid van de bevolking wil. Dat blijkt uit stemmingen op de website Schaduwkamer.nl, een initiatief van opiniepeiler Maurice de Hond en diens zoon Marc.

Via de site, die sinds een maand in de lucht is, kunnen 'gewone Nederlanders' hun mening geven over moties waarover de Tweede Kamer stemt. Zo'n tienduizend mensen doen dat. Tot nu toe is er dertien keer gestemd. Zeven keer was de 'Schaduwkamer' het oneens met de officiële volksvertegenwoordiging.

De Tweede Kamer verwierp deze week bijvoorbeeld een voorstel van de PVV om de koningin uit de regering te zetten. Een meerderheid van de deelnemers aan de Schaduwkamer is daar juist wel voor. Ook vindt de Schaduwkamer dat president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank moet opstappen, terwijl hij van de Tweede Kamer voorlopig mag blijven.

De partijen die het vaakst stemmen zoals de meerderheid van de deelnemers aan de Schaduwkamer, zijn de SP en de PVV.

Eerbetoon Blizzard aan Lady Gaga

Een nieuw speelbaar personage uit World of Warcraft danst net als Lady Gaga in het nummer Pokerface. Dit eerbetoon aan de populaire zangeres wordt uitgevoerd door de vrouwelijke versie van de Worgen, een weerwolfsoort. De dans van de wolfmens is deze week geïntroduceerd in de testfase van World of Warcraft: Cataclysm.

Naast de ode aan Lady Gaga verwijst Blizzard Entertainment met de dans van de mannelijke Worgen naar een mix van tapdansen en Justin Timberlake. Ook de Goblins, die voor het eerst sinds de lancering van World of Warcraft vijf jaar geleden speelbaar zijn, zijn voorzien van dansjes. De meisjes dansen zoals Beyoncé in het nummer Single Ladies, terwijl de mannelijke Goblins dansen als Soulja Boy in zijn hit Crank That.

Dansjes in World of Warcraft is geen nieuw onderdeel van het spel. Elk ras en elk geslacht heeft zijn eigen dansje. Zo dansen de vrouwelijke mensen de Macarena, doen de vrouwelijke elfjes de Franse zangeres Alize na en refereert de dans van de mannelijke elf aan Michael Jackson.

De game kent op dit moment twaalf miljoen spelers. World of Warcraft: Cataclysm is de derde uitbreiding voor de grote online game. Cataclysm wordt op 7 december gelanceerd.


(Foto: Novum)

Onduidelijkheid over fatale scooterrit blijft

Wie van de twee verdachten begin januari de gestolen scooter bestuurde waarmee in Nijmegen een man werd doodgereden, blijft mogelijk een raadsel. Forensisch deskundigen hebben niet kunnen achterhalen wie van de twee de scooter bestuurde: de 20-jarige Mohamed el G. of de 18-jarige Mohamed S.. Dat stelde justitie vrijdag tijdens een procedurele behandeling van de zaak.

De twee ontkennen beiden de scooter te hebben bestuurd en schuiven elkaar de schuld in de schoenen. De zaak tegen hen wordt 3 december inhoudelijk behandeld.

Ook bleek vrijdag dat er nog een getuige in de zaak moet worden gehoord. Deze getuige, een ex-medegedetineerde van El G., zou verklaard hebben dat El G. de scooter bestuurde. De rechter bepaalde dat de voorlopige hechtenis van de twee verdachten niet wordt opgeheven.

Het Openbaar Ministerie verdenkt de twee van doodslag. Volgens justitie reden zij met hoge snelheid door de drukke binnenstad van Nijmegen en werden alle verkeersregels geschonden. Om aan de politie te ontkomen, reed het duo tegen het verkeer in. Aan de dollemansrit kwam een einde toen de twee het 50-jarige slachtoffer aanreden op een zebrapad aan de St. Canisiussingel.

De man overleed later in een ziekenhuis aan zijn verwondingen. El G.. heeft volgens justitie ook twee verpleegkundigen van het UMC St. Radboud met de dood bedreigd toen hij met zijn kompaan na het ongeluk op de Eerste Hulp belandde.

Volgens justitie beraamden de mannen ook een gewapende overval op het Belvoir Hotel in Nijmegen. Bij hun aanhouding trof de politie gezichtsbedekkende kleding, een mes en een vuurwapen aan.

De 18-jarige broer van El G. kwam begin dit jaar ook in het nieuws toen hij twee journalisten van dagblad De Gelderlander bedreigde. De jongere broer wilde niet dat het dagblad over het ongeval en de bedreiging zou schrijven.

De Gelderlander besloot het artikel uiteindelijk niet te plaatsen. De hoofdredacteur ontkent voor de bedreiging te zijn gezwicht. De rechtbank in Arnhem veroordeelde de jongere broer in april tot 51 dagen cel voor de bedreiging.

Fallout: New Vegas console patch released

In mijn review van Fallout New Vegas was te lezen dat de game getergd werd door vervelende bugs en glitches. Bethesda heeft nu een update vrijgegeven die een aantal problemen zou moeten oplossen.

Gamers over heel de wereld hebben veel vermakelijke, maar ook frustrerende bugs gevonden in de voor de rest geweldige game. Senior producer Jason Bergman stelt dat de patch meer dan 200 problemen gaat oplossen. Helaas is op de officiële New Vegas forum al te lezen dat er nog meer dan genoeg over blijven.

Geen problemen gehad? Zie het filmpje.

Defensieve problemen voor Twente

FC Twente heeft een hoop problemen in aanloop van de topper in de Eredivisie tegen PSV. De wedstrijd die morgen op het programma staat zorgt voor flink wat hoofdbrekers bij de trainer van de Tukkers, Michel Preud'homme.

De Belgische oefenmeester dacht met Dwight Tiendalli een vervanger te hebben voor de geblesseerde Nicky Kuiper en Bart Buysse. Ook de Zweed Rasmus Bengtsson zal morgen niet kunnen spelen omdat hij kampt met buikloop. Preud'homme zal nu één van de jeugdspelers moeten inzetten. Thilo Leugers, Mitch Stockentree en Michael Schimpelsberger zijn aan de selectie toegevoegd.

Ook Wout Brama zal morgenavond niet op het veld te zien zijn. De defensieve middenvelder heeft nog altijd last van een hamstringblessure.

Hoger beroep in omkopingszaak oud-havendirecteur

Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank in de omkopingszaak van oud-directeur van het Rotterdamse Havenbedrijf Willem Scholten. Het OM vindt onder meer de straf te laag. Dat liet een woordvoerder van het OM vrijdag weten.

De Rotterdamse rechtbank legde de 66-jarige Scholten twee weken geleden een celstraf op van acht maanden voor valsheid in geschrifte, corruptie en oplichting. Het OM had drie jaar cel geëist.

De zaak kwam aan het rollen toen in 2004 bleek dat de Rotterdamse Droogdok Maatschappij (RDM) de leningen van verschillende banken niet meer kon betalen. De 66-jarige Scholten zou 1,2 miljoen euro hebben ontvangen in ruil voor het verstrekken van bankgaranties aan de RDM-bedrijven van zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen.

De rechtbank achtte niet bewezen dat hij ook dat geld kreeg in ruil voor een voorkeursbehandeling. Het OM denkt dat de gift wel degelijk te bewijzen valt.

Frankrijk buigt niet voor dreigement Bin Laden

Frankrijk blijft vierkant staan achter het verbod op het dragen van gezichtsbedekkende sluiers en geeft daarmee niet toe aan bedreigingen van Al-Qaidaleider Osama bin Laden. Dat heeft de Franse president Nicolas Sarkozy vrijdag gezegd.

Op een pas opgedoken audiotape dreigt Bin Laden Franse burgers te doden vanwege het boerkaverbod en de aanwezigheid van Franse troepen in Afghanistan.

Maar Frankrijk heeft zijn keus gemaakt en wil niet dat vrouwen in Frankrijk 'gevangen gaan achter lappen stof', zei Sarkozy. Frankrijk 'laat niemand zijn beleid bepalen en zeker geen terroristen'.

Verkracht meisje (9) overreden en gebrandmerkt

Een negenjarig meisje vecht in een ziekenhuis in Kaapstad voor haar leven. Het meisje werd door haar verkrachter geslagen en gebrandmerkt. Toen het meisje eindelijk wist te ontkomen, werd ze tijdens haar vlucht overreden door een aanstormende auto.

De politie van de Zuid-Afrikaanse stad Darling weet gelukkig zo goed als zeker wie de dader is. Het gaat hier om de veertigjarige Stephen Isaacs. Deze veroordeelde kinderverkrachter zou namelijk op borgtocht zijn vrijgelaten.

De politie is naarstig op zoek naar de man die ook wel 'Fox' wordt genoemd. Men vermoedt dat hij het meisje aan haar armen de bosjes heeft in gesleurd. Hier werd het meisje verkracht. Daarna heeft hij het meisje willen verstikken, om haar vervolgens te brandmerken met sigarettenpeuken en in haar gezicht te slaan.

Op een gegeven moment wist het meisje zich los te rukken uit de klauwen van haar belager. Het meisje rende de bosjes uit zo een drukke weg op. Hier werd het meisje aangereden door een langsrazende auto. Het meisje is met zware verwondingen opgenomen in een ziekenhuis in Kaapstad, alwaar ze vecht voor overleven.

NAC-verdediger Snoyl wacht operatie

NAC Breda moet het voorlopig nog zonder Ferne Snoyl stellen. De linksback staat al sinds 8 augustus aan de kant met een enkelblessure en moet nu onder het mes, melden de Brabanders. De verwachting is dat Snoyl pas in januari zijn rentree kan maken voor NAC.

Snoyl ging te rade bij een medisch specialist. "Wat het precies is met mijn enkel kon hij op diverse scans ook niet zien, vandaar dat hij tot een kijkoperatie overgaat", liet de verdediger weten, die volgende week vrijdag geopereerd wordt. "Feit is dat er steeds vocht in de enkel blijft zitten en dat is niet goed."

Ouders overleden baby Arnhem opgepakt

De vader en moeder van een eind augustus overleden baby uit Arnhem zijn opgepakt. Vermoed wordt dat er geweld is gebruikt tegen het jongetje. De 20-jarige vader uit Arnhem werd dinsdag opgepakt, de even oude moeder uit Arnhem vrijdag. De vader is vrijdag weer vrijgelaten. Dat meldt de politie.

De baby overleed 29 augustus kort na aankomst in een ziekenhuis, nadat het in een woning in de Arnhemse wijk Malburgen ademhalingsproblemen had gekregen. Onderzoek wees vervolgens uit dat het kind verwondingen had opgelopen die niet direct verklaarbaar waren.

De ouders van het kind kwamen na onderzoek als verdachten in beeld. Welke rol de ouders hebben gespeeld bij de mishandeling van het kind zouden hebben gespeeld, wordt nog onderzocht.

Nederland niet uitgenodigd voor G20

Nederland is definitief niet uitgenodigd voor de volgende vergadering van de G20, die in november plaatsvindt in Zuid-Korea. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) vrijdag gezegd in Brussel, waar hij was voor zijn eerste Europese top.

Ruttes voorganger Jan Peter Balkenende (CDA) slaagde er de afgelopen jaren wel in een uitnodiging voor het topoverleg te bemachtigen, ook al hoort Nederland officieel niet bij de G20, de club van grootste economieën ter wereld.

Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) zei in Den Haag dat Nederland zijn best zal blijven doen om voor volgende G20-vergaderingen wel een uitnodiging te bemachtigen. "Dat moet altijd het doel blijven", zei De Jager. Hij wees erop dat Nederland de zestiende economie ter wereld heeft, met bovendien een grote financiële sector.

Toegangswegen naar Weurt weer open

De toegangswegen naar het Gelderse Weurt zijn weer open. De wegen waren vrijdagmiddag enige tijd afgesloten vanwege een grote brand in een vleesverwerkingsfabriek. Inwoners mochten het dorp niet meer in en werden opgevangen in Nijmegen en Beuningen.

De politie adviseert de inwoners nog wel om binnen te blijven en ramen, deuren en ventilatiesystemen gesloten te houden.

De brand ontstond rond 08.00 uur in het bedrijf aan de Metaalweg. De brandweer is met groot materieel uitgerukt en heeft kunnen voorkomen dat de brand oversloeg naar andere gebouwen.

De brand veroorzaakt veel rook. Uit metingen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu blijkt dat er geen gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen. Drie medewerkers zijn met ademhalingsproblemen naar het ziekenhuis gebracht. Verder zijn er geen gewonden, zegt een woordvoerder van de politie. De fabriek wordt als verloren beschouwd.

Kabinet leeft mee met ontvoerde Nederlander

Het kabinet leeft mee met de Nederlandse hulpverlener die in Afghanistan is ontvoerd, en ook met diens familie en vrienden. Dat heeft vicepremier Maxime Verhagen (CDA) vrijdag gezegd na afloop van de ministerraad.

"Het is van groot belang om deze zaak snel tot een goed einde te brengen", zei Verhagen. "We doen dat in samenwerking met de Afghaanse autoriteiten en met de werkgever van de ontvoerde man." De hulpverlener werkt voor de organisatie Streams. Hij houdt zich bezig met hulp aan gehandicapte kinderen en hun ouders.

In de ministerraad is vrijdag de stand van zaken rondom de ontvoering besproken. Verhagen wilde daar verder geen mededelingen over doen. Het is nog onduidelijk wie de ontvoerders zijn en of zij al eisen hebben gesteld. Er zijn berichten dat het gaat om 'gewone' criminelen, en niet om Taliban-strijders.

Verhagen herhaalde dat Nederland nooit losgeld betaalt en ook niet toegeeft aan andere eisen van gijzelnemers.

Nieuwe documenten over dagelijks leven Hitler

Adolf Hitler at graag brood met marmelade als ontbijt en werd omschreven als zachtaardig tijdens persoonlijke ontmoetingen. Dat blijkt uit voorheen geheime documenten die vrijdag door het Britse Nationale Archief zijn vrijgegeven.

De documenten bestaan uit een geschreven verslag van een 19-jarige Oostenrijkse deserteur, die de nazi-leider omschreef als paranoïde, omdat hij voortdurend het idee had in de gaten te worden gehouden, en humeurig tijdens vergaderingen.

"Hij is zachtaardig tijdens persoonlijk contact, maar geneigd met zijn vuist op tafel te slaan en te schreeuwen tijdens bijeenkomsten", aldus de krijgsgevangene en oud-SS-er Schütze Obernigg. Obernigg zou tussen 1943 en 1944 hebben gediend in de retraite van Hitler in Obersalzberg in de Beierse Alpen.

Obernigg verschafte de Britse geheime dienst met een gedetailleerde beschrijving van de dagelijkse routine van Hitler in de retraite. De Führer zou rond 10.00 uur 's ochtends opstaan en ontbijten met koffie, brood en marmelade. 's Middags ontving hij gasten en zijn dokter. Volgens het verslag werkte Hitler tot diep in de nacht en ging hij zelden voor 04.00 uur naar bed.

Naast de dagelijkse gang van zaken beschreef de deserteur Hitlers houding ten opzichte van zijn lijfwachten. "Hitler kan er niet tegen dat hij in de gaten wordt gehouden (...) Zijn lijfwachten kregen de opdracht hem in het oog te houden, maar zelf ongezien te blijven", schreef Obernigg.

Uit een andere reeks documenten die eveneens vrijdag werden vrijgegeven blijkt dat de geallieerden zich grote zorgen maakten dat de nazi's in de Oostenrijkse Alpen een schuilplaats hadden, waar Hitler het tot een 'laatste wanhopig treffen' zou laten komen na het einde van de Tweede Wereldoorlog.

In inlichtingenrapporten uit 1944 en 1945 werd gesuggereerd dat de zogenaamde 'Nazi Nationale Redoute' voor een periode van twee jaar genoeg voedselvoorraden en wapens kon herbergen voor zestigduizend 'nazi-fanatici'.

De documenten bevatten gedetailleerde verslagen over de training en beweging van troepen en brandstof- en voedselvoorraden in het alpiene gebied tussen het westen van Oostenrijk en Opper-Beieren.

In een rapport van 7 april 1945, opgemaakt uit bronnen van de Franse inlichtingendienst voor het Office of Strategic Services, de voorloper van de CIA, staat dat de Duitsers van plan waren drie- tot vierhonderdduizend buitenlandse gevangenen mee te nemen naar de schuilplaats.

De documenten lijken uit te wijzen dat de geallieerden overtuigd waren van het bestaan van het toevluchtsoord, hoewel historici hebben vastgesteld dat de basis een mythe bleek.

"Er waren tal van aanwijzingen dat het nazi-regime zou vechten tot de laatste man", zei Mark Dunton, een deskundige op het gebied van eigentijdse geschiedenis van het Nationaal Archief.

"(De geallieerden) brachten diverse waarnemingen bijeen over de distributie van voedsel in het gebied, en die van wapens en brandstof, en telden een en een op, met drie als resultaat."

Pools 'tall ship' verliest masten op zee

Een Pools 'tall ship', een groot zeilschip met meerdere masten, heeft in zwaar weer beide masten verloren en een hulpsignaal uitgezonden. Dat zei de Britse kustwacht vrijdag. Het vaartuig, de Fryderyk Chopin, drijft op honderdzestig kilometer ten zuidwesten van de Scilly Eilanden.

Aan boord van het schip, dat gebruikt wordt voor het opleiden van jonge zeelieden, bevinden zich 47 mensen, onder wie 36 tieners. Volgens de kustwacht verkeren zij niet in gevaar en moet het vaartuig naar een haven worden gesleepd.

Twee in de buurt varende schepen zijn de Fryderyk Chopin inmiddels te hulp geschoten.

'Horrorchirurgen' in cel voor onnodige operaties

Drie Italiaanse chirurgen zijn vrijdag veroordeeld tot celstraffen variërend van zes tot 15,5 jaar voor het uitvoeren van onnodige operaties. De artsen voerden de operaties uit in wat de Italiaanse pers een 'horrorkliniek' noemde.

Zeker 83 patiënten zijn onnodig in de Santa Rita-kliniek in Milaan geopereerd. Bij sommige patiënten werden zelfs amputaties uitgevoerd die niet noodzakelijk waren. Het doel van de onnodige operaties was het opstrijken van grote vergoedingen van zorgverzekeraars.

De hoofdchirurg van de kliniek, Pier Paolo Brega Massone, werd veroordeeld tot 15,5 jaar celstraf. Hij werd schuldig bevonden aan het veroorzaken van pijn door onnodige operaties die als enig doel 'professioneel en economisch gewin' hadden. De twee andere artsen kregen gevangenisstraffen van respectievelijk zes en tien jaar.

Barça-doelman Pinto voor twee duels geschorst

Barcelona-doelman Jose Manuel Pinto is door de Europese voetbalbond UEFA voor twee Champions League-duels geschorst. Hij krijgt zijn schorsing omdat hij in het treffen met FC Kopenhagen de doorgebroken tegenstander Cesar Santin liet geloven dat de scheidsrechter floot.

In werkelijkheid bleek het niet de leidsman te zijn die op zijn fluitje blies, maar was het Pinto, normaal de reservedoelman, die dat met succes imiteerde. Santin stopte zijn bijna geheel vrije doortocht naar het Barcelona-doel in de veronderstelling dat hij was afgefloten.

Na de wedstrijd klaagde Kopenhagen al bij de UEFA over het voorval. Barcelona heeft al aangekondigd in beroep te gaan tegen de straf. Pinto maakte in het duel tegen de Denen zijn Champions League-debuut. De Catalanen wonnen de wedstrijd met 2-0.

Sponsor voor schaatsster Bruintjes

Anderhalve week voor het Nederlands kampioenschap afstanden is schaatsster Natasja Bruintjes erin geslaagd om een sponsor te vinden. Bosveld Incasso en Gerechtsdeurwaarders uit Amersfoort zal Bruintjes dit seizoen financieel en moreel ondersteunen.

"Wij herkennen ons in haar ambitie. Iemand met zoveel potentie en inzet verdient een sponsor die in haar gelooft. Vooral in de aanloop naar zo’n belangrijk evenement," aldus Ben van Zanten, algemeen directeur van Bosveld.

Naast Bruintjes zal ook sprinter Allard Neijmeijer tijdens het NK in het blauwe Bosveld-tenue rijden. Het NK vindt plaats van 5 tot en met 7 november in het Thialf in Heerenveen.

Verhagen: wij discrimineren niemand

In Nederland wordt niet gediscrimineerd tussen de ene Nederlander en de andere, ook niet als hij een dubbele nationaliteit heeft. Dat heeft vicepremier Maxime Verhagen vrijdag na afloop van de ministerraad gezegd.

Hij reageerde op berichten dat de Turkse regering uitlatingen van premier Mark Rutte over Turkse paspoorten discriminerend heeft genoemd. In het debat over de regeringsverklaring had Rutte gezegd dat het Zweedse paspoort van een van zijn staatssecretarissen geen probleem is, maar dat het wel een discussiepunt was geweest als zij een Turks paspoort had gehad.

Het kabinet is altijd bereid de kwestie toe te lichten, zei Verhagen. Maar de conclusie is volgens hem duidelijk: er vindt geen discriminatie plaats. "Er is geen reden voor zorg."

Twee doden in Rotterdamse woning

De politie Rotterdam-Rijnmond heeft vrijdagmiddag een dode man en vrouw aangetroffen in een woning aan de Polderstraat in Rotterdam. Dat heeft een woordvoerder vrijdag bekendgemaakt.

De politie sluit niet uit dat de twee door een misdrijf om het leven zijn gekomen. Aan het begin van de middag kreeg de politie een melding van een bezorgd familielid die de twee telefonisch niet kon bereiken. Daarop heeft die persoon de politie gebeld en is er actie ondernomen.

Twee doden in Rotterdamse woning
Twee doden in Rotterdamse woning (Foto: ANP)

Jol traint niet op kunstgras met Ajax

Ajax speelt dit weekend na de remise van vorige week tegen Excelsior (2-2) opnieuw op kunstgras. Ditmaal is Heracles Almelo de tegenstander van de ploeg van Martin Jol, die de Amsterdammers echter niet extra laat trainen op het synthetische veld. "Wij hebben meerdere jongens die na het spelen op kunstgras last krijgen van de heup of knie."

Jol wil niet het risico lopen dat hij daardoor al enkele spelers verliest voordat er überhaupt een minuut gespeeld is in Almelo. "Als je meteen de wedstrijd speelt, merk je de gevolgen pas na afloop. Als je eerder op kunstgras traint, heb je kans dat er van tevoren al een of twee uitvallen", luidt de verklaring van Jol.

Het teleurstellende resultaat vorige week in Rotterdam doet de trainer niet extra vrezen voor de ontmoeting met Heracles. "Het kunstgras schijnt iets anders te zijn bij Excelsior, daar is het meer plastic." Jol wil in ieder geval niet dat de Ajacieden te veel gaan lopen met de bal.

"Spelen en bewegen is het beste en dat proberen wij te doen. Als je gaat lopen kan de bal van je voet stuiteren en dan heb je weer die counter achter je oren."

Arts en vriend Anna Nicole Smith schuldig

De voormalige vriend en een arts van de overleden playmate Anna Nicole Smith zijn door een jury in Los Angeles schuldig bevonden aan samenzwering. Ze hebben haar voorzien van pijnstillers voordat zij stierf in 2007. Dat meldden Amerikaanse media vrijdag.

De vriend en advocaat van Smith, Howard K. Stern, gebruikte valse namen om aan medicijnen te komen. Het voormalige Playboymodel leed aan chronische pijnen. Ook Khristine Eroshevich, psychiater van de blonde seksbom, werd schuldig bevonden. Een tweede arts, Sandeep Kapoor, is vrijgesproken. Het tweetal moet op 6 januari voorkomen en kan tot drie jaar gevangenisstraf krijgen.

Anna Nicole Smith overleed op 39-jarige leeftijd nadat ze een cocktail van pijnstillers, spierontspanners, anti-depressiva en kalmeringsmiddelen had genomen.

Dirk Wolf genomineerd voor Lex van Rossen Award

Fotograaf Dirk Wolf is genomineerd voor de Lex van Rossen Award, de prijs als stimulans voor jonge popfotografen. De award is vernoemd naar Lex van Rossen, die twee jaar geleden overleed. Lex werkte als popfotograaf voor onder andere OOR, NRC Handelsblad en Haarlems Dagblad. Met de award wil de Popvieworganisatie een stimulans creëren voor jong, Europees fotografietalent.

De Nederlandse genomineerde werkt onder andere veel samen met de Belgische band Triggerfinger. Wolf is onlangs nog met de band meegeweest naar Los Angeles voor het nieuwe album van de Belgen. De fotograaf won in 2001 voor het eerst een prijs, namelijk de Shell Young Art Award, eveneens uitgereikt voor het stimuleren van jong talent in de kunstsector.

Nederlander Dirk Wolf is samen met zeven andere fotografen genomineerd. De andere genomineerden zijn Fransisco Reina (Spanje), Tim C. Rochels (Duitsland), Marjolein Hoornaert (België), Ben Maedows (Engeland), Agata Pietron (Polen) en Rob Walbers (België). Het werk van deze popfotografen zal vanaf 13 januari 2011 te zien zijn in de Popview Tentoonstelling 2011 in de Noorderlicht galerie in Groningen. De uitreiking van de Lex van Rossen Award is op het muziekfestival Eurosonic Noorderslag 2011 door juryvoorzitter Frank Schaap. De winnaar ontvangt tevens een geldbedrag van 2500 euro.

Binnenkort een interview met fotograaf Dirk Wolf op de Frontpage.

Triggerfinger door Dirk Wolf
Triggerfinger in de studio (Foto: Dirk Wolf)

Nijenhuis in beroep tegen besluit Sint-poster

Johan Nijenhuis geeft zijn strijd tegen de filmposter van Sint niet op. De regisseur is in beroep gegaan tegen het besluit van de Reclame Code Commissie. De commissie besloot vorige week vrijdag dat de omstreden poster niet verwijderd of aangepast hoeft te worden.

Na die uitspraak gaf Nijenhuis al aan 'aanvullend protest' te overwegen. De Costa-regisseur heeft vrijdag officieel beroep aangetekend, heeft hij RTL Boulevard laten weten. De Reclame Code Commissie is vrijdagmiddag niet meer bereikbaar voor commentaar.

Nijenhuis is van mening dat zijn collega Dick Maas kleine kinderen bang maakt met de poster. Maas' Sint over een bloeddorstige Sinterklaas draait vanaf 11 november in de bioscopen. De poster moet vanaf begin november in het straatbeeld verschijnen.


De gewraakte poster (Foto: Novum)

Gebrselassie aan start marathon Tokyo

Haile Gebrselassie zal in februari komend jaar meedoen aan de marathon van Tokyo. De organisatoren van het evenement maakten dit vandaag bekend.

Twee jaar geleden, tijdens de marathon van Berlijn, liep Gebrselassie een tijd van 2.03.59 en dat is nog steeds een wereldrecord.

Vanwege aardbevingen in Chili werd er tijdens de marathon van Tokyo van dit jaar een tsunamiwaarschuwing gegeven. De wedstrijd werd desalniettemin toch gestart en de Japanner Masakuza Fujiware won in een tijd van  2.12.19.

PVV wil af van 'ongezonde' wintertijd

De PVV wil de wintertijd afschaffen. PVV-Europarlementariërs Barry Madlener en Lucas Hartong willen dat er een onderzoek komt naar het draagvlak onder de Europese bevolking om permanent de zomertijd in te voeren. Dit zou beter zijn voor de gezondheid.

Zaterdagnacht gaat de klok weer een uur achteruit. Dit betekent dat het 's ochtends eerder licht is, maar de zon ook een uur eerder verdwenen is. Uit recent Brits onderzoek is gebleken dat mensen hierdoor minder vaak naar buiten gaan en zodoende minder lichaamsbeweging hebben.

Overigens zou het afschaffen van de wintertijd, zoals de PVV wil, wel een opmerkelijke maatregel zijn. Voordat in 1977 in Nederland de huidige zomer- en wintertijd werd ingesteld was wintertijd de norm. Door deze af te schaffen en de zomertijd in te stellen zou de klok dus voorgoed een uur vooruit gaan.

Ook linkse Rebel Clowns gaan demonstreren

Een nieuwe actiegroep heeft zich bij de gemeente gemeld om zaterdag te gaan demonstreren. Het gaat om de Amsterdam Rebel Clowns, een 'andersglobaliseringsbeweging' die voortkomt uit de kraakbeweging.

De Rebel Clowns willen een optocht houden van het Kattenlaantje naar het Jonas Daniël Meijerplein. De politie bestudeert nog of de route van de Rebel Clowns problemen oplevert.

De andere twee aangekondigde demonstraties zijn van de Dutch Defence League in het Westelijk Havengebied en het Platform tegen Vreemdelingenhaat op het Jonas Daniël Meijerplein.

De vierde demonstratie is van de Anti-Fascistische Aktie, maar die heeft zich nog niet officiëel gemeld bij de gemeente.

Man op Schiphol met kwart miljoen dollar

Een 49-jarige Nigeriaanse man is woensdag op Schiphol aangehouden met een kwart miljoen dollar op zak. Hij wilde het vliegtuig naar São Paulo nemen. Dat meldt de marechaussee vrijdag. De man wordt verdacht van witwassen.

Een beveiligingsmedewerker zag dat de verdachte een grote hoeveelheid bankbiljetten in zijn handbagage had. Vervolgens waarschuwde hij de marechaussee.

De grote hoeveelheid geld en het gegeven dat de man geen aannemelijke verklaring kon geven, was volgens de marechaussee voldoende om de man aan te houden. De Nigeriaan is voorgeleid en blijft zeker veertien dagen vastzitten.

Cruijff verbaasd over aanstelling Ferrer

Johan Cruijff heeft verbaasd gereageerd op de keuze van Vitesse om zijn oud-pupil Albert Ferrer als trainer aan te stellen. Dat zegt hij vrijdag op de website van Voetbal International.

De voormalig vedette, in de jaren negentig trainer van Ferrer bij Barcelona, vindt de aanstelling verrassend omdat Ferrer geen enkele ervaring als coach heeft. "Hij heeft af en toe wel wat bij kleine clubs gedaan, maar dat deed hij alleen met kinderen." Cruijff had dan ook nooit verwacht dat zijn voormalige rechtsback ooit trainer wilde worden. "Maar dat soort dingen komt pas in een latere fase in je leven."

De oud-international laat in het midden of hij denkt dat Ferrer het aanvallende spel van Barcelona bij Vitesse in de praktijk kan brengen. "Maar vergis je niet, hij was ooit een talentvolle rechtsbuiten. Ik heb hem omgeschoold tot rechtsback."

Cruijff verbaasd over aanstelling Ferrer
Cruijff verbaasd over aanstelling Ferrer (Foto: ANP)

Kemkers voorziet problemen met schaatsregel

Gerard Kemkers, schaatsstrainer bij TVM, voorziet problemen met de nieuwe regel van de internationale schaatsunie ISU. Kemkers zei dit vandaag bij de teampresentatie van TVM.

Vanaf dit seizoen volgt directe diskwalificatie van een schaatser die met zijn schaats op het rechte eind volledig over de lijn gaat. Veel schaatsers zijn niet blij met de nieuwe regel, net als schaatsbond KNSB.

Vooralsnog heeft het protest geen succes. De schaatsers zullen daarom volgend weekend bij de Nederlandse afstandskampioenschappen op hun hoede moeten zijn. "Het wordt een jurysport op deze manier. Dat is niet goed voor het schaatsen. Als het echt uit de hand loopt met diskwalificaties, gaat er zeker wat gebeuren”, waarmee Kemkers doelde op mogelijke acties onder de schaatsers.

'007' sterft tijdens seksspel in sporttas

Een Britse geheim agent heeft het loodje gelegd bij een bizar seksspel. Gareth Williams kickte er namelijk op om in een nauwe ruimte opgesloten te zitten. Een sporttas van iets meer dan tachtig centimeter is de 31-jarige spion nu fataal geworden.

De naakte codekraker van MI6 was een zogeheten claustrofiel. In plaats van kleine ruimten te mijden, raakte hij er juist opgewonden van. Volgens de politie heeft Williams zich laten opsluiten in een sporttas waarna hij stierf wegens zuurstofgebrek.

Een misdrijf wordt in ieder geval uitgesloten. Op zijn lichaam zijn geen sporen van geweld aangetroffen. Ook in zijn bloed trof men geen verdachte stoffen aan. Zijn liefde voor nauwe ruimten kan worden verklaard door de browserhistorie van de geheim agent. Deze laat zien dat hij regelmatig aan claustrofilie gewijde websites bezocht.

In zijn huis in West-Londen trof de politie twee pruiken en vrouwenmake-up aan. Het lijk van Williams werd aangetroffen in een afgesloten sporttas van het merk North Face. De tas bleek te zijn afgesloten met een slot, maar de sleutel bevond zich in de tas. Van de dader ontbreekt nog ieder spoor.

AZ minst attractief in de Eredivisie

De seizoenkaarthouder van AZ heeft tot dusver nog niet veel genoten. Een wedstrijd van de Alkmaarders blijkt het minst attractief van alle Eredivisieploegen.

Dat is op basis van de doelpunten vastgesteld. In de eerste elf wedstrijden scoorde AZ veertien keer. Slechts in twee wedstrijden kwam de ploeg van Gertjan Verbeek tot meer dan één doelpunt, vorige week tegen Willem II (3-0) en eerder tegen Heracles Almelo (2-1).

Elf doelpunten kreeg AZ tegen, een gemiddelde van 2,27 doelpunten per wedstrijd. Niet geheel verrassend zijn de wedstrijden van PSV het meest attractief. Dat is grotendeels op basis van de wedstrijd tegen Feyenoord. De Eindhovenaren maakte 37 doelpunten en kregen er acht tegen. Een gemiddelde van 4,09 doelpunten per wedstrijd.

Polen en Rusland tekenen gasovereenkomst

Polen en Rusland hebben een lang uitgesteld contract ondertekend waardoor de import van Russisch gas flink zal toenemen. De Europese Unie kwam eerder tussenbeide om te garanderen dat ook andere landen toegang tot de pijpleiding krijgen.

De overeenkomst werd vrijdag in Warschau ondertekend door de Russische vicepremier Igor Setsjin en zijn Poolse collega Waldemar Pawlak. Door de deal zal de jaarlijkse Poolse import van Russisch gas stijgen van 7,5 miljard kubieke meter naar meer dan negen miljard kubieke meter in 2022.

De EU intervenieerde om te kunnen garanderen dat het Poolse deel van de pijpleiding zal worden beheerd door het Pools staatsbedrijf Gaz System. Toegang tot de pijpleiding voor andere landen wordt zo gegarandeerd, onafhankelijk wie de eigenaar is.

Wouter Bos waarschuwt kabinet-Rutte

Het nieuwe kabinet moet geen naar binnen gekeerd economisch beleid voeren. Dat kan Nederland 'in aanzienlijk gevaar brengen', zegt voormalig minister van Financiën Wouter Bos (PvdA).

"Geen enkele regering moet vergeten dat de Nederlandse economie om export draait. Dat valt niet te onderschatten", zei Bos donderdagavond op een bijeenkomst voor belastingadvocaten in New York, zo meldt NRC Handelsblad. Bos sprak uit hoofde van zijn nieuwe functie als partner bij accountantskantoor KPMG.

Bos stelde verder dat de economische crisis mogelijk nog niet voorbij is. Het economisch herstel is volgens hem fragiel en politici 'moeten maar zien om te gaan met boze burgers, bezuinigingen en belastingverhogingen'.

Bos kreeg volop te maken met de crisis als minister van Financiën, een functie die hij bekleedde tot de val van het vorige kabinet in het voorjaar. In maart kondigde hij onverwacht zijn vertrek uit de politiek aan. Sinds begin deze maand werkt hij bij KPMG.

Mission Impossible 4 breekt meteen record

De vierde Mission: Impossible heeft koud een nieuwe naam, Ghost Protocol, maar zet alvast hoog in. Een van de grote actiescènes van de film speelt zich namelijk af op de Burj Khalifa-toren in Dubai, met 828 meter het hoogste gebouw ter wereld. Dat liet hoofdrolspeler Tom Cruise zich donderdag ontvallen.

"Ik zal vele uren, vele dagen hangend aan de zijkant van dat gebouw doorbrengen", zei Cruise. Hij kon nog geen details prijsgeven over hoe de scène er precies uit zou zien.

De opnames in Moskou en Vancouver zijn inmiddels afgerond, maar een groot deel van Mission: Impossible: Ghost Protocol wordt opgenomen in het Arabische oliestaatje. Regisseur Brad Bird prijst de grootse en gedurfde architectuur van Dubai, met zijn enorme torens en aangelegde eilanden.

"Deze stad is zo bijzonder omdat hij groot en nieuw is, en omdat hier nog maar weinig filmopnames zijn gemaakt. De locaties zijn bijna een soort filmsets die we nooit zouden kunnen betalen", vertelt Bird.

Mission: Impossible: Ghost Protocol komt medio december in de Amerikaanse bioscopen, een Nederlandse premièredatum is nog niet bekend.

Mega Man-bedenker verlaat Capcom

Keiji Inafune is blijkbaar een man die waarde hecht aan zijn woorden. Kondigde hij pasgeleden aan dat hij waarschijnlijk Capcom zou willen verlaten, nu heeft hij al bekendgemaakt dat hij het ook werkelijk heeft gedaan.

Aan het einde van de maand zal Keiji stoppen met zijn werkzaamheden als leidinggevende van de R&D-afdeling en CEO van Capcoms Daletto. Hij heeft 23 jaar bij Capcom gewerkt. Inafune zei het volgende:”A manager’s work means evaluating your subordinates and speaking your dreams. Anyone who can do both of those can be a manager. I thought that when I came here, and I still think that now.”

Een man met passie voor zijn werk. Hij is dan ook de maker van Mega Man en hij had een grote vinger in de pap bij Dead Rising, Lost Planet en Onimusha. Wat hij nu gaat doen heeft hij nog niet bekendgemaakt.


Sony boekt winst

Na Nintendo en Microsoft heeft ook Sony hun cijfers getoond en die liegen er niet om. In het eerste half jaar van dit jaar zijn de PSP verkopen gedaald naar 3.7 miljoen in vergelijking met 4.3 miljoen van vorig jaar in dezelfde periode. Ook de software-aantallen voor de PSP zijn iets gezakt.

De PSP-software daalde naar 20.2 miljoen stuks in vergelijking met de 21.3 miljoen van vorig jaar. De PS3 deed het wel beter, die verkocht dit jaar, het eerste half jaar 5.9 miljoen stuks in tegenstelling tot 4.3 miljoen die ze verkochten vorig jaar in dezelfde periode. PS3-software schoot echter de lucht in naar 60.1 miljoen stuks verkocht in plaats van 38.7 miljoen in dezelfde periode van vorig jaar.

De divisie waar PlayStation onder valt heeft dit half jaar afgesloten met 3.1 miljard yen winst, vorig jaar hadden ze nog een verlies van 95.8 miljard yen in datzelfde halve jaar.

Wil je het volledige rapport bekijken, doe dit dan hier.

Wüst op tijd fit voor NK afstanden

Naar alle waarschijnlijkheid kan schaatsster Ireen Wüst volgende week gewoon aan de start verschijnen van de Nederlandse afstandskampioenschappen.

Eind september moest Wüst onder het mes omdat er een goedaardig gezwel aan een van haar eierstokken werd verwijderd. Na de operatie moest Wüst twee weken rust houden. Inmiddels is de Nederlandse weer nagenoeg fit.

"Ik schaats zaterdag mijn eerste wedstrijd. Dan zal ik zien hoe het gaat. Maar ik ga er vanuit dat ik er volgende week gewoon sta," aldus Wüst vandaag.

Geen Räikkönen in 2011 in de F1

Kimi Räikkönen zal volgend jaar zeker niet naar de Formule 1 terugkeren. De manager van de Fin Steve Robertson heeft laten weten dat hij niet langer de mogelijkheden voor een comeback verkent.

"Kimi blijft zich voorlopig focussen op het rallyrijden. We kijken niet langer naar opties in de Formule 1," zei Robertson tegen het Finse MTV3. Hij sluit niet uit dat Räikkönen ooit nog terug gaat keren naar de F1. "Zeg nooit nooit, maar op dit moment ligt onze focus niet op de Formule 1," zei de manager van The Iceman die inmiddels een contractaanbieding voor zijn tweede seizoen bij het Citroën Junior Team in het World Rally Championship op zak heeft.

Franse voetballer allergisch voor gras

Een even vervelende als hilarische allergie voor de Franse voetballer Yoan Gouffran. De middenvelder van Girondins Bordeaux is allergisch voor gras. De 24-jarige Gouffran ging naar de dokter nadat hij met infecties kampte na afloop van wedstrijden. De dokter kwam uiteindelijk tot de opmerkelijke conclusie.

Bordeaux-trainer Jean Tigana zag de humor er niet van in. "Dit is beschamend voor een voetballer. Hij kan beter voor Nancy of Lorient gaan spelen", aldus Tigana, die weet dat beide clubs hun wedstrijden op kunstgras afwerken.

Ghost Trick komt in januari

Capcom heeft laten weten dat Ghost Trick: Phantom Detective voor de Nintendo DS op 11 januari in de Amerikaanse, en op 14 januari in de Nederlandse winkels zal liggen. In Ghost Trick: Phantom Detective ben je een geest van een vermoord iemand, je bent al je herinneringen kwijt en als geest los je de moord op jezelf op.

Als geest kan je voorwerpen in het spel bezitten en de voorwerpen gebruiken om bepaalde situaties te creëren of op te lossen. Dat wordt lekker puzzelen dus. Bekijk hieronder alvast de gameplay-trailer van het spel.

 

Blessure houdt Rooney langer aan de kant

De enkelblessure van Wayne Rooney is mogelijk ernstiger dan verwacht. In eerste instantie dacht Manchester de aanvaller drie weken kwijt te zijn door de blessure, die hij 19 oktober op de training opliep. "Maar ik denk dat het langer gaat duren", zei Manchester United-trainer Sir Alex Ferguson.

Rooney moest de laatste drie wedstrijden van zijn club al laten schieten. Zijn laatste duel voor Manchester was op 16 oktober, toen hij als invaller in het veld kwam tegen West Bromwich Albion (2-2). De 25-jarige spits kampt dit seizoen met een vormdip en vond nog maar een keer het net in de Premier League.

Rooney, die momenteel van een vakantie geniet in Dubai, tekende onlangs een nieuw vijfjarig contract bij Manchester, nadat hij eerder nog had aangegeven de club te willen verlaten.


Wayne Rooney (Foto: Novum)

Microsoft boekt winst

Nintendo liet gisteren weten wat hun cijfers waren, Microsoft deed dat vandaag. Alhoewel Microsoft de cijfers van een kwartaal bekendmaakt zien deze er wel rooskleuriger uit dan die van Nintendo. Microsoft heeft het kwartaal afgesloten met een omzet van $16,2 miljard, 25% meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Het netto bedrag komt op $5.4 miljard, een stijging van 59% in vergelijking met 2009. De Entertainment en Devices Division waaronder ook de Xbox 360 valt kwam uit op $1,8 miljard, een stijging ten opzichte van de $1,4 miljard die ze vorig jaar zagen in dezelfde periode. De divisie heeft een winst gedraaid van $382 miljoen voor deze periode, een stijging van 46%.

De Xbox 360 zijn verkopen zijn gestegen met 38% tot een bedrag van $2,8 miljoen. Halo: Reach bracht de eerste zestien dagen zo'n $350 miljoen in het laadje. Financiële baas Peter Klein geeft aan blij te zijn dat Microsoft winst kan maken en de kosten kan drukken, daarnaast was het een bijzonder kwartaal.

Microsoft heeft zijn Xbox 360 cijfers van dit kwartaal natuurlijk ook te danken aan de release van Halo: Reach en de Xbox 360 Slim.

Kovalainen naar Race of Champions

Heikki Kovalainen zal dit jaar deel gaan nemen aan de Race of Champions die dit jaar eind november in Düsseldorf gehouden wordt. De Fin deed zes jaar geleden ook al eens mee en klopte toen verrassend rally-kampioen Sébastien Loeb in de finale. In de halve finale had de toen kersverse World Series by Nissan-kampioen Michael Schumacher al verslagen.

"De Race of Champions heeft een speciale plaats in mijn hart veroverd, omdat het verslaan van Michael en Sébastien er voor heeft gezorgd dat ik in de autosport opviel. Het was rond die tijd dat de weg richting de Formule 1 voor mij geopend werd," zei Kovalainen. "Dit jaar hebben we een geweldig eerste jaar met Lotus."

"Ik heb altijd plezier in de zwaarste competitie en daarom wil ik in de Race of Champions actief zijn. Als ik dit jaar net zo'n resultaat als in 2004 boek dan kun je er vergif op innemen dat ik op het dak van elke auto die ik tegenkom ga klimmen."

'Berlusconi (74) neukte 17-jarige'

De 74-jarige Berlusconi blijft ondanks zijn pensioensgerechtigde leeftijd bijzonder seksueel actief. Een inmiddels 18-jarig meisje van Marokkaanse afkomst beweert dat Berlusconi seks tegen betaling met haar had toen ze zeventien was.

Het verhaal kwam naar buiten toen Ruby, zoals het meisje heet, door de politie werd opgepakt omdat ze illegaal in Italië verbleef. Ruby claimde Berlusconi te kennen en dat ze dan maar beter snel vrijgelaten moest worden. Uiteraard lekte dit naar de pers.

Berlusconi zegt dat het hele verhaal is verzonnen. De politie onderzoekt of Ruby de waarheid spreekt. Vorig jaar kwam Berlusconi ook al in opspraak vanwege seks met prostituees. Overigens is seks met een 17-jarige niet strafbaar. In Nederland is het legaal vanaf zestien jaar, in Italië zelfs vanaf veertien jaar.

Basketballer Iverson verhuist naar Turkije

Allen Iverson gaat spelen in Turkije bij de club Besiktas Istanbul. Het management van de Amerikaanse basketballer maakte dit bekend.

Iverson zal in Turkije een contract tekenen voor twee jaar en hij zou naar verluidt bijna drie miljoen euro gaan verdienen.

In maart van dit jaar vertrok Iverson om persoonlijke redenen bij Philadelphia 76-ers. Hij was tien jaar actief in de NBA en kwam verder uit voor Denver, Detroit en Memphis. Iverson werd viermaal topscorer in de NBA en daarnaast werd hij een keer gekozen tot meest waardevolle speler.

Finnen verkopen wapens aan oorlogslanden

Finland blijkt volgens een rapport van vredes- en veiligheidsnetwerk SaferGlobeFinland wapens te verkopen aan landen die de mensenrechten schenden. In 2008 verstrekte Finland wapens aan negen landen die op dat moment in een conflict verkeerde.

Het gaat om Afghanistan, Israël, India, China, Peru, Thailand, Turkije, Rusland en de Verenigde Staten. Zo verkocht Finland 720.000 patronen voor wapens aan China, hoewel de Europese Unie op dat moment een embargo voerde op dat gebied tegen het Aziatische land. De Verenigde Staten kochten vijf miljoen patronen voor militair gebruik en 135 kilo buskruit. Het merendeel van de wapenexport in Finland is bedoeld voor de Noord-Amerikaanse markt.

SaferGblobe Finland concludeert dat de export van van militaire apparatuur en wapens tussen 2004 en 2008 met een derde is toegenomen sinds de periode tussen 1999 en 2003. Finland levert wapens en munitie aan in totaal 64 landen van buiten de EU.

Lelijkerds-datingsite groot succes

Op ieder potje past een dekseltje en dan kan het handig zijn dat ene dekseltje te vinden via internet. Daarom kregen lelijkerds ook hun eigen datingsite en dat is dus een groot succes.

Onlangs besloot het eerste lelijke koppel zich te verloven. En dat pas na vier dates. Tom en Janine vonden elkaar via www.theuglybugball.com en willen komende winter trouwen. Tom mailde Janine met de originele openingszin dat hij een gezicht heeft dat kinderen aan het huilen maakt. Toch hadden ze veel gemeen, zoals eten bij fastfoodrestaurants.

De datingsite stuurt de twee op huwelijksreis en wel naar het plaatsje Borth in Wales waar het bedrijf een caravan heeft staan. Een foto van de lovebirds vind je hier.

Vliegtuigbom R'dam op Maasvlakte tot ontploffing

De vliegtuigbom die donderdag in Rotterdam werd gevonden, wordt vrijdagmiddag op de Maasvlakte tot ontploffing gebracht. Dat meldt een woordvoerder van de politie. De 250-ponder van Engelse makelij zal eerst worden ingegraven.

De bom werd donderdag rond 17.00 uur gevonden op een bouwplaats op het Kruisplein in het centrum van de stad, bij het station. Op de plek waar het explosief werd aangetroffen, wordt een parkeergarage aangelegd.

De bom werd donderdagavond onschadelijk gemaakt en uit het elf meter diepe gat getakeld. Daarna werd het gevaarte naar een speciale opslagplaats gebracht.

Persona 2: Innocent Sin toont intro

Afgelopen week berichtten we dat Persona 2: Innocent Sin een re-make zou gaan krijgen voor de PSP. Vandaag heeft Atlus een intro-filmpje vrijgegeven voor het spel. In het filmpje krijgen we van alles te zien, vissen, vlinders, transformaties, monster en nog wel een aantal dingen onder begeleiding van een aparte soundtrack.

Het spel zal te installeren zijn en Yukino zal ook een speelbaar karakter zijn in de serie, naast de andere karakters. Wanneer het spel naar de PSP komt is nog niet bekend. Bekijk hieronder het intro van het spel.

Onderzoek naar omkoping voorzitter Roemeense bond

Roemeense anti-corruptie aanklagers doen onderzoek naar de voorzitter van de voetbalbond van het land. Mircea Sandu, die ook UEFA-official is, zou smeergeld hebben aangenomen in ruil voor zijn stem aan Oekraïne en Polen voor de organisatie van het EK in 2012. Sandu ontkende vandaag de beschuldigingen.

Eerder werd al bekend dat de UEFA juridische stappen voorbereidt tegen Spyros Marangos. De Cypriotische voetbalofficial zei bewijzen te hebben dat het Europees Kampioenschap van 2012 voor een bedrag van elf miljoen euro aan Oekraïne en Polen is verkocht. Hij wees echter diverse verzoeken af om zijn bewijs te laten controleren.

Marangos beweert dat vijf UEFA-officials zijn omgekocht, waardoor de organiserende landen de stemming voor de toewijzing met 8-4 wonnen van het vooraf favoriet geachte Italië.

Bevroren man door hond opgegeten

Een vrouw en haar twee tienerkinderen uit de Amerikaanse stad Raleigh blijken een gruwelijke misdaad op hun geweten te hebben. Ze blijken hun partner en vader David Rueben Green te hebben vermoord, in stukken te hebben gehakt en in de diepvries te hebben opgeborgen.

Daarna werd zijn lijk in stukjes aan de hond gevoerd. De verdachten, de 41-jarige vrouw en haar twee kinderen van vijftien en zeventien jaar oud worden vervolgd voor moord en samenzwering. De tieners worden waarschijnlijk berecht volgens het volwassenrecht. De vrouw deed begin september aangifte van vermissing. Aan kennissen vertelde de dame dat haar vriend naar het buitenland was vertrokken. Familieleden vertrouwen het verhaal niet en lieten een detective onderzoek doen naar de verdwijning. De speurneus trof pas geleden het hoofd van Green aan in de diepvries. Hij schakelde daarop de politie in. Waarschijnlijk is de Amerikaan al in januari om zeep geholpen.

Deathsmiles komt begin 2011 naar Europa

De Japanse arcade-shooter Deathsmiles komt naar Europa. De game kwam in 2007 uit in de arcadehallen van Japan. In april 2009 kwam het spel naar de Xbox 360 in Japan en afgelopen juni kwam het spel in Amerika uit. Ergens in het begin van 2011 zal het spel ook uiteindelijk in Europa uitkomen.

Deathsmiles is een side scrolling shoot 'm up arcade-game en de Europese versie zal ook nog eens de DLC bevatten die in Japan los beschikbaar was. Het spel zal twee speler co-op bevatten, on- en offline. Bekijk hieronder een vier minuten lange gameplay-trailer.

Stelletje betrapt op seks in vliegtuig

Een medewerkster van de Australische luchtvaartmaatschappij Qantas is op heterdaad betrapt terwijl ze de liefde bedreef met een vliegtuigpassagier. De twee maakten een nummertje hoog in de lucht op de route Melbourne-Los Angeles.

Volgens bronnen zat het stelletje op 6 oktober naast elkaar in de business class toen de spanning ineens te hoog was opgelopen. De vrouw, die niet als stewardess werkzaam is bij Qantas, maakte voor het tripje naar de VS gebruik van personeelskorting. Voor de seks had ze een paar glazen champagne gedronken om zich moed in te drinken.

Toen de lichten in de ruimte waren gedimd, ging het paartje los. Ze probeerden hun daad nog enigszins te verhullen onder een dekentje, maar toch stuitte de seks nog op veel weerstand van de overige passagiers.

Het duo werd naar aanleiding van de klachten gesommeerd zich bij de gezagvoerder te melden. Deze trok het stel uit elkaar en liet hen ieder in een ander deel van het vliegtuig zitten. Het enige dat Qantas kwijt wilde over de kwestie is dat de vrouw nog werkzaam is bij de vliegmaatschappij en dat men bezig is met het incident.

Vrouw zet eigen woning in de hens

Een 47-jarige vrouw uit Almere wordt ervan verdacht dat ze gistermiddag haar eigen woning in brand heeft gezet. De buren hadden rook gezien en belden de hulpdiensten.

Toen de brandweer kwam stond het huis inmiddels vol rook. De Almeerse was nog binnen en hield de deur dicht. Brandweerlieden maakten daarop de deur zelf maar open door die te forceren. Binnen bleken er meerdere plekken te zijn waarop brand was ontstaan.

De vrouw is in het ziekenhuis behandeld, omdat ze rook had ingeademd. Daarna werd ze naar het politiebureau gebracht om te worden verhoord. De politie doet nog verder onderzoek.

'Rozenmeisje geïdentificeerd als Poolse Josefa'

De identiteit van het Rozenmeisje is bekend. De in 1996 in het Limburgse Grubbenvorst aangetroffen vrouw heet Josefa en is afkomstig uit Gorzow in Polen. Dat meldt Tros Vermist, dat samen met het Poolse tv-programma Ktokolwiek de zaak uitzocht. De familie van de in maart 1976 geboren Josefa heeft haar donderdag geïdentificeerd aan de hand van foto's van de vermoorde vrouw.

Nadat Josefa in 1996 van huis was vertrokken, ontmoette ze in Keulen Erich L., die afgelopen zomer is gearresteerd omdat zijn DNA werd aangetroffen op het Rozenmeisje. Hij ontkent de moord maar heeft wel verklaard het meisje te kennen als de Poolse bardanseres Malgosia. Josefa's moeder vertelt dat haar dochter zichzelf inderdaad vaak Malgosia noemde.

Het levenloze lichaam van de jonge vrouw werd in juni 1996 in Grubbenvorst gevonden. Zij werd het Rozenmeisje genoemd, omdat in de omgeving veel rozenkwekerijen staan.

Mosley: "Todt moet een kans krijgen"

Voormalig FIA-president Max Mosley vindt dat zijn opvolger Jean Todt een eerlijke kans moet krijgen. De Fransman volgde vorig jaar de Brit op die zegt dat de Formule 1 nu voor hem een gepasseerd station is, ondanks dat F1-baas Bernie Ecclestone hem wel er weer graag bij zou willen hebben.

"Mijn Formule 1-tijd is voorbij en ik ben me met andere dingen bezig gaan houden," zei Mosley tegen BBC Radio 5 op de dag dat Ecclestone zijn tachtigste verjaardag vierde. "Ik kijk het uit interesse nog, maar een terugkeer is uitgesloten. Het is mooi dat Ecclestone dat zegt, maar Jean heeft het overgenomen en ik heb me hard gemaakt voor zijn komst, wat kritiek opleverde, maar Jean heeft tot nu toe fantastisch werk geleverd. Ik wil dat hij slaagt, omdat ik verantwoordelijk ben dat hij er zit en het laatste wat ik wil doen is me met zijn werkzaamheden bemoeien."

"Hij moet de kans krijgen om de FIA op zijn eigen manier te runnen, een manier die natuurlijk verschilt van de wijze waarop ik het gedaan heb en een manier die waarschijnlijk op vele punten beter zal zijn. Het idee van Bernie is leuk en erg vriendelijk bedoeld, maar voor mij is het niet goed om te doen," zei Mosley die zich nu niet anders voelt dan een normale fan.

"Ik wilde in 2004 al stoppen en eigenlijk was ik al gestopt toen. Ze zeiden toen tegen mij dat ik dat niet kon omdat er een opvolger moest zijn. Ik had Jean Todt al in gedachten en hij ging er mee akkoord. Het plan was dat hij in 2005 het over zou nemen, maar hij kon het niet, omdat Ferrari hem benoemde tot algehele baas. Dus ik ging door en ik was er klaar voor om afscheid te nemen op het moment dat ik stopte."

Iran bereid nucleair overleg te hervatten

Iran is bereid het overleg over zijn omstreden nucleaire programma te hervatten. Dit heeft Catherine Ashton, de hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken van de Europese Unie, vrijdag gezegd.

Ashton zei van Teheran een brief te hebben ontvangen, waarin de bereidheid wordt uitgesproken het overleg na 10 november te hervatten. Ashton sprak van 'een zeer belangrijke ontwikkeling'.

Het Westen maakt zich grote zorgen over het uraniumverrijkingsprogramma van Iran. Het land zegt het programma nodig te hebben voor de aanleg van een netwerk van kernenergiecentrales, maar in westerse kringen wordt gevreesd dat het een kernwapen probeert te ontwikkelen. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft vanwege dat programma al vier maal sancties tegen Iran ingesteld.

Maradona wil coach worden in Engeland

Het bondscoachschap van Argentinië is Diego Maradona zo goed bevallen, dat hij snel weer ergens aan de slag wil. De voormalig stervoetballer zou het liefst een club in Engeland coachen, zei hij vandaag tegen Sky Sports.

"In Engeland zijn erg goede teams, is het niveau hoog en zijn goede spelers", zei Maradona, die morgen vijftig jaar oud wordt. "Het enige probleem is dat alle teams die ik leuk vind al een goede coach hebben, maar als er een baan vrij komt zal ik die zeker accepteren."

Maradona zit sinds het WK van 2010 zonder baan. Toen strandde hij met Argentinië in de kwartfinale en zag zijn contract niet verlengd worden. Hij zit daar nog steeds mee. "Ze hebben het team op oneerlijke wijze van mij afgenomen. Ik wil er verder niets over zeggen, daar is mijn humeur te goed voor. Maar ik mis het team zeker."

[NHL] Stars vallen ver terug

De Dallas Stars begonnen het seizoen goed met vijf overwinningen uit zes wedstrijden, maar vallen nu sterk terug met drie nederlagen op rij. Vannacht was divisierivaal Los Angeles Kings met 5-2 te sterk voor de ploeg uit Texas.

De Kings kwamen na ruim drie minuten spelen op voorsprong door een powerplay-goal van Dustin Brown. De Stars kwamen na zestien minuten spelen nog wel op gelijke hoogte via Brad Richards, maar daarna namen de Kings de controle over de wedstrijd.

In de tweede periode scoorden Alex Ponikarovsky en Wayne Simmonds voor de Kings en deze klap kwamen de Stars niet meer te boven. Tot overmaat van ramp maakte verdediger Willie Mitchell shorthanded de 4-1, waarna goalie Kari Lehtonen gewisseld werd. De vorig seizoen van de Atlanta Thrashers overgekomen Fin begon het seizoen zeer sterk maar moest in de laatste twee wedstrijden negen goals toestaan en stopte slechts tachtig procent van de schoten op doel.

Op dat moment was de wedstrijd al gespeeld. Brandon Segal maakte voor de Stars nog wel de 4-2 en de ingevallen en de ingevallen goalie Andrew Raycroft deed het goed door alle schoten te stoppen, maar het mocht niet meer baten. Justin Williams vergrootte de pijn nog door de 5-2 in het lege net te maken nadat Raycroft zijn doel had verlaten voor een extra aanvaller.

Uitslagen NHL

Thuis Uit Uitslag
Dallas Stars Los Angeles Kings 2-5
Boston Bruins Toronto Maple Leafs 2-0
Ottawa Senators Florida Panthers 5-3
Columbus Blue Jackets Edmonton Oilers 3-2 (OT)
Detroit Red Wings Phoenix Coyotes 2-4
Nashville Predators St. Louis Blues 0-3
Minnesota Wild Washington Capitals 2-1
Calgary Flames Colorado Avalanche 5-6

Drietal verkracht dronken vrouw

In Dubai moeten drie mannen uit Tunesië voorkomen die handig gebruik maakten van het feit dat een vrouw dronken was. Met zijn drieën verkrachtten zij de 28-jarige vrouw die te dronken was om zich te verweren.

Op 7 juli van dit jaar werd zij tegen het middernachtelijk uur door haar 27-jarige vriend en twee van diens vrienden opgehaald. Vervolgens ging het viertal naar het huis van een vriend. Omdat ze zich niet op haar gemak voelde na drie uur achtereen daar te hebben gezeten, vroeg de vrouw haar vriend haar een andere jurk te brengen opdat ze zich kon omkleden.

"Hij gaf me een witte sportbroek en een zwarte broek en ik kleedde me om", verklaarde het slachtoffer voor de rechter. De bewoner van het huis maakte hierop handig misbruik van het feit dat zij dronken was en dwong haar tot seks, hoewel zij hem had verteld dit niet te willen. Toen hij eenmaal klaar was, waren zijn twee vrienden aan de beurt. Zij kwamen echter niet in haar klaar, zo verklaarde het slachtoffer.

Het drietal zette haar na de verkrachting keurig af bij haar huis, alwaar zij in huilen uitbarstte. In de vagina van de vrouw heeft men het sperma aangetroffen van slechts een man, en deze was haar vriend. Ook een tweede man is inmiddels aangehouden. De derde is helaas op tijd het land uitgevlucht.

WoW: Cataclysm nu te pre-loaden

Op Blizzard's battle.net site is de aankomende World of Warcraft uitbreiding, Cataclysm, nu al te pre-loaden. Wie de game nu aanschaft kan hem meteen downloaden en op de dag van release, 7 december, meteen spelen. Niks geen wachten in de rij of pre-orderen, gewoon downloaden en gaan maar.

Cataclysm introduceert twee nieuwe speelbare rassen, de Worgen (Alliance) en de Goblins (Horde) en zal vrijwel alle zones uit het oorspronkelijke World of Warcraft compleet herschapen. De reis van level 1 naar 60 is compleet vernieuwd, en de level cap is verhoogd naar 85.

Halloween uitverkoop bij Steam

Het valt op dat de game-industrie vaker dingen doet die met Halloween te maken hebben, in World of Warcraft krijgt de hele wereld een thema, veel enge games komen uit rond deze tijd en Steam heeft dit jaar ook wat leuks in petto.

Ze houden namelijk een Halloween uitverkoop, creepy games voor dumpprijzen. Een mooie kans om een aantal goede games, die je eventueel gemist hebt, voor een knappe prijs alsnog aan te schaffen. Zoals bijvoorbeeld Bio Shock voor €4.99 of Dead Space voor €9.99. De actie loopt nog tot 1 november.

Hal

Villeneuve zet F1-ambities in de ijskast

Jacques Villeneuve heeft toegegeven geen poging meer te wagen om volgend seizoen de Formule 1 te betreden. De Canadees deed dit jaar met Durango verwoede pogingen om eerst het dertiende gridslot te bemachtigen en later om een ander team over te nemen, maar de inspanningen hebben niet tot resultaat geleid.

Villeneuve denkt zelfs niet dat de combinatie met Durango voor 2012 succes zal hebben en de Canadees heeft daarom de tijd gevraagd om na te denken. "Het ziet er nu somber uit. We hebben dit jaar hard gewerkt om terug te komen en een team op te bouwen. Dat was het makkelijkste, maar het heeft niet tot resultaat geleid. Daarom moeten we denk ik de Formule 1 uit ons hoofd zetten," zei de wereldkampioen van 1997 tegen BBC Radio 5.

"We hadden het budget om een team op te zetten, maar daarmee kun je het maar een beperkte periode uithouden, want de mensen raken verveeld en zoeken hun heil elders. Dat was veel werk en daar hebben we ons op geconcentreerd. Al het andere, zoals de NASCAR, moest hiervoor op een laag pitje gezet worden."

Villeneuve heeft na zijn vertrek uit de Formule 1 in 2006 niet stilgezeten. Zo was hij actief in de V8 Supercars en ook in de NASCAR. In die laatste klasse wil de 38-jarige Canadees wel meer races gaan rijden. Hij heeft al enkele optredens in de Nationwide Series op de normale circuits achter de rug maar hij hoopt voor de toekomst op meer.

Afghaanse militieleden in Australië getraind

Zes leden van een Afghaanse militie zijn in het geheim naar Australië overgevlogen om daar samen met speciale troepen van de Australische strijdkrachten te trainen. De commandant van de Australische strijdkrachten, luchtmaarschalk Angus Houston, heeft dat vrijdag bevestigd.

De zes Afghanen behoren tot de militie van de invloedrijke 'warlord' Matiullah Khan. Zij ondergingen hun training vorige week. Zij gaan aan de kant van de Australische troepen meevechten tegen de Taliban, zei Houston.

Australië heeft 1550 manschappen in de Zuid-Afghaanse provincie Uruzgan. De speciale troepen worden binnenkort naar Uruzgan uitgezonden, ter vervanging van militairen wier missie in Afghanistan erop zit. De speciale troepen krijgen dus versterking van de leden van Khans militie.

Zowel de Amerikaanse als de overige NAVO-troepen in Afghanistan maken in sommige gebieden gebruik van de betaalde diensten van 'warlords' om er zeker van te zijn dat hun bevoorradingskonvooien hun plaats van bestemming bereiken.

Khan is een machtige figuur in Uruzgan en bepaald niet onomstreden. Zijn militieleden zouden in Uruzgan wegversperringen bemannen om iedereen die de weg wil voortzetten geld af te kunnen persen. Ook zijn zijn militieleden ervan beticht aanslagen te plegen en die toe te schrijven aan de Taliban met het doel hun eigen rol als bestrijders van de Taliban in de provincie als onmisbaar te kunnen presenteren.

Yes-R op funky toer met nieuwe plaat

Yes-R hoopt dat de voetjes van de vloer gaan op de nummers van zijn nieuwe album. De 23-jarige zanger laat op het schijfje Fashion meer dance-invloeden horen. "Echte hiphop is al sinds zijn vorige album Zakenman niet meer aan Yes-R besteed", laat het management van de zanger weten.

"Steeds vaker wordt er gezongen in plaats van gerapt en kiest Yes-R voor een meer poppy sound. Met Rampeneren maakte hij al een beetje een clubplaat en die lijn heeft hij doorgezet", licht een woordvoerder toe.

Met de eerste single Zo In Love maakt Yes-R binnenkort zijn dancedebuut. Voor het nummer vond hij inspiratie in Brazilië. "Hij was op slag verliefd op de schoonheid van het land, het klimaat, de cultuur en de bloedmooie vrouwen." Volgens het management van de 23-jarige komt de clip vanaf deze of volgende week voorbij op de muziekzenders.

Spyker: mogelijk notering in Stockholm

Spyker krijgt vanaf april 2011 mogelijk een beursnotering in Stockholm, maar zal Amsterdam voorlopig niet verlaten. Dat zegt bestuursvoorzitter Victor Muller vrijdag in een toelichting op de derdekwartaalcijfers.

"Het plan is ongewijzigd om een notering te krijgen in Stockholm, maar we willen dat na publicatie van de jaarcijfers van 2010 doen", zegt Muller, die aangeeft dat april 2011 een goede mogelijkheid is.

Zweden is voor Spyker een thuismarkt na overname van het Zweedse automerk Saab, in februari dit jaar. Muller heeft eerder aangegeven meer handel in het aandeel Spyker te willen, en daarom een notering in Stockholm na te streven.

In eerste instantie zal het een dubbele notering worden, want het Damrak wordt niet direct verlaten. "We zullen het ongeveer een jaar aankijken en zien hoe de volumes in Amsterdam zich ontwikkelen. Als die achterblijven, kunnen we Amsterdam alsnog verlaten", aldus Muller.

Spyker rapporteerde voorbeurs een nettoverlies in het derde kwartaal van 39,9 miljoen euro, bij een omzet van 275 miljoen euro.

Daarnaast werd de verwachting voor het aantal te verkopen Saabs in 2010 verlaagd naar 30.000 tot 35.000, van een eerder gemelde 45.000.

Het aandeel Spyker noteert omstreeks 09.35 uur 16,0 procent lager op 3,30 euro.

Dodental Indonesië op 441

Het dodental van de tsunami en de vulkaanuitbarsting in Indonesië is tot 441 gestegen. De tsunami bij Sumatra heeft volgens de jongste cijfers zeker 408 mensen het leven gekost. Nog minstens ruim driehonderd mensen worden vermist. Bij de uitbarsting van de vulkaan Merapi op Java kwamen zeker 33 mensen om het leven. Vrijdag spuwde de Merapi opnieuw hete as en gesteente uit.

Door de tsunami bij de Sumatraanse Mentawai-eilandengroep zijn minstens twintigduizend mensen dakloos geraakt. Reddingswerkers hebben tot dusverre 393 lichamen geborgen. Gevreesd wordt dat het dodental nog fiks zal stijgen. Of alle slachtoffers zullen worden gevonden wordt echter betwijfeld. De vrees bestaat dat veel lijken de zee in zijn gespoeld.

Na de verwoestende tsunami in 2004 installeerde Indonesië een waarschuwingssysteem voor tsunami's. Het systeem bestaat uit boeien die plotselinge veranderingen van het waterniveau signaleren. Het alarmsysteem functioneert volgens een medewerker van de regering echter al sinds 2009 niet meer, omdat het slecht werd onderhouden. Een Duitser die betrokken is bij het waarschuwingssysteem bestrijdt dit echter. Volgens hem werkte hem systeem wel, maar lag het epicentrum van de beving zo dicht bij de eilandengroep dat de inwoners niet tijdig konden worden gewaarschuwd.


Dodental Indonesië loopt op (Foto: Novum)

Vuurwerk onderschept op boot naar Terschelling

In de auto van een 37-jarige man van Terschelling is donderdag 190 kilo vuurwerk aangetroffen. De politie kreeg een tip dat de lading onderweg was naar het Waddeneiland. Toen de auto van de veerboot kwam, zijn de elf dozen met vuurwerk in beslag genomen, meldt de politie.

De man is aangehouden en overgebracht naar een politiebureau op de vaste wal. Het is de eerste vuurwerkvangst van de Friese politie dit jaar.

D'Ambrosio zeer dicht bij F1-stoeltje 2011

Jérôme Ambrosio is zeer dicht bij een Formule 1-stoeltje bij Virgin Racing in 2011. Het Nieuwsblad weet vandaag te melden dat de Belg bijna het benodigde sponsorgeld bijeen heeft en dat hij zodra de resterende euro's binnengestroomd zijn een contract kan tekenen.

"Ongeveer 95% van het pakket dat nodig is om Jérôme D'Ambrosio naar de F1 te brengen is er," zei Renault-teambaas en de baas van Gravity Sport Management Eric Boullier. "De resterende 5% is een kwestie van dagen. Dan stappen we naar Virgin Racing, het team dat ons in september al een concreet voorstel deed voor 2011 en ook de renstal bij wie Jérôme de afgelopen drie Grands Prix een deel van de vrije trainingen reed. Ook bij Virgin - en hun sponsors - willen ze zo snel mogelijk weten waar ze voor volgend jaar aan toe zijn."

Dat D'Ambrosio zo dicht bij een stoeltje voor 2011 is komt doordat de Belg in Singapore, Japan en Zuid-Korea de eerste vrije training met een Virgin reed. "In drie keer anderhalf uur heeft Jérôme het hele Virgin-team voor zich gewonnen. Iedereen is er in de wolken omdat hij zich zo vlot integreerde, iets wat weinig rijders kunnen," ging Boullier verder.

"Bovendien toonde hij ook op de baan dat hij het tempo van zijn veel meer ervaren teammaat Timo Glock aankon. Het is logisch dat Jérôme op nummer één staat bij Virgin om de ploegmaat van Glock te worden. Nog een beetje onderhandelen en we zijn er helemaal uit. Ik zou graag nog voor de laatste race van dit seizoen (Abu Dhabi, red.) een getekend contract op zak hebben."

[WK volleybal] Volleybalvrouwen beginnen met winst

De Nederlandse volleybalvrouwen zijn goed begonnen aan het wereldkampioenschap in Japan. Oranje won van de Tsjechische vrouwen met 3-0. De setstanden waren 26-24, 25-20 en 25-14.

In de eerste set maakte Oranje het zich onnodig lastig door eigen fouten. De Nederlandse vrouwen wisten een setpunt weg te werken en ze sloegen vervolgens zelf toe op het eerste eigen setpunt. Nederland speelde in het vervolg beter verzorgd en het kwam niet echt meer in de problemen.

De bondscoach van de Nederlandse vrouwen, Avital Selinger, was na afloop duidelijk: "Dit is een belangrijke eerste stap."

WADA wil renners ook 's nachts controleren

Wereldantidopingautoriteit WADA adviseert de organisatie van de Ronde van Frankrijk ook 's nachts dopingcontroles uit te gaan voeren. Dat zegt de instantie in een rapport over de afgelopen Tour, gebaseerd op bevindingen van zes waarnemers. Volgens WADA zijn de huidige onverwachte controles niet zo onverwacht als ze zouden moeten zijn.

"De waarnemers hebben het gevoel dat de onverwachte controles helemaal niet als een verrassing komen voor de renners", zegt WADA in het rapport. Door ook 's nachts dopingcontroles uit te voeren, denkt de antidopingautoriteit het verrassingselement bij onverwachte controles te vergroten.

Die verrassing is bij de huidige onverwachte controles verdwenen, oordeelt het WADA. "Ze komen op een moment dat er rekening mee wordt gehouden, tijdens een rustdag of na een etappe. De renners weten nu dat ze ´s nachts niet gecontroleerd worden."

De dopingcontroles in de Tour worden uitgevoerd door de internationale wielerunie UCI en het Franse antidopingagentschap. Over hun optreden is WADA over het algemeen tevreden. "Weinig sportbonden leveren zoveel inspanningen om doping terug te dringen als de UCI."

'Brawn wil andere rol bij Mercedes GP'

Het lijkt er op dat Ross Brawn er op uit is om zijn rol als teambaas bij Mercedes Grand Prix op een andere manier in te vullen. Volgens Autosprint wil de Brit zich gaan richten op bepaalde onderdelen van het team en laat hij het totale overzicht aan een ander teamlid over.

Mercedes GP kondigt al enige tijd aan dat het bezig is om het team opnieuw vorm te geven. Brawn vindt dat de huidige Formule 1 uitputtend is voor de teamleden en voor zichzelf. Daarom wil hij minder in de schijnwerpers staan. "Mijn plan is om in de Formule 1 te blijven, maar misschien niet meer naar alle twintig races af te reizen."

In Jemen ontvoerde Zweed vrijgelaten

Een in het zuiden van Jemen ontvoerde Zweedse technicus en diens Jemenitische chauffeur zijn vrijdag vrijgelaten. Het duo werd donderdag door stamleden ontvoerd. Stamleiders slaagden er via bemiddeling in hen snel weer vrij te krijgen. Dit hebben de autoriteiten van de provincie Abyan bekendgemaakt.

De Zweed werkt bij een cementfabriek in het stadje Batis in Abyan. Hij en zijn chauffeur werden bij het verlaten van het fabrieksterrein door stamleden overmeesterd en meegevoerd. De ontvoerders eisten de vrijlating van een lid van hun stam die in Sanaa gevangen zit.

Er vinden vaker ontvoeringen plaats in Jemen. Veelal zijn de daders leden van stammen die op deze wijze concessies van de regering in Sanaa hopen af te dwingen.

Harry Mulisch ernstig ziek

Harry Mulisch (83 jaar) is zeer ernstig ziek. De gelauwerde schrijver zou nog maar kort te leven hebben. Zijn uitgeverij De Bezige Bij bevestigt dat het al langer niet goed gaat met Mulisch, maar wil verder niet ingaan op de gezondheidssituatie van de auteur.

De schrijver van onder meer De Aanslag, Twee Vrouwen en De Ontdekking van de Hemel zou thuis geen mensen meer ontvangen en niet meer eten, meldt het AD vrijdag. Mulisch zou kanker hebben.

De Bezige Bij laat weten dat de slechte gezondheid van Mulisch 'in kleine kring' bekend was. Tegenover het AD meldt Marcel van Dam, een goede vriend van Mulisch, dat de schrijver er 'ernstig aan toe is'.

Maradona blij met dood inktvis Paul

Geen Rust in Vrede voor inktvis Paul als het aan Maradona ligt. De voetbaltrainer is maar wat blij dat het dier afgelopen week is gestorven.

Zo Twittert Maradona: "Ik ben blij dat je dood bent, het is jouw schuld dat we op het WK werden uitgeschakeld" Argentinië werd in de kwartfinale door Duitsland uitgeschakeld. Dit werd door Paul voorspeld. Maradona werd vervolgens na het verlies ontslagen als bondscoach. Dit werd overigens niet door Paul voorspeld. Bij Sea Life in Oberhausen hangen de vlaggen halfstok.

Automobilist rijdt door na dodelijk ongeval

Een 88-jarige man uit Breda is donderdagavond om het leven gekomen bij een aanrijding in zijn woonplaats. De automobilist die betrokken was bij het ongeval, is doorgereden. De politie is op zoek naar de bestuurder.

De hoogbejaarde man fietste rond 18.30 uur de Bouvignelaan in toen hij werd aangereden door de nog onbekende automobilist. Volgens een getuige gaat het om een donkere personenauto, vermoedelijk een Ford Escort. De bestuurder daarvan reed direct na het ongeluk door. De fietser werd zwaargewond overgebracht naar het ziekenhuis, waar hij kort daarna overleed.

De politie hield kort na het dodelijke ongeval een 39-jarige Bredanaar aan. Zijn auto voldeed aan de opgegeven kenmerken, maar hij bleek niets met de aanrijding te maken te hebben. De man is op vrije voeten gesteld.

[MLB] Giants opnieuw te sterk voor Rangers

De honkballers van San Francisco Giants hebben ook de tweede wedstrijd in de World Series overtuigend gewonnen. Door een 9-0 overwinning op de Texas Rangers zijn de Giants hard op weg hun eerste titel in de finale van de Amerikaanse honkbalcompetitie sinds 1954 te behalen.

San Francisco was een maatje te groot voor Texas, dat tot de achtste inning de achterstand nog wist te beperken tot 2-0. In die achtste inning waren de Giants echter superieur met zeven runs, terwijl de Rangers de nul niet van het scorebord kregen.

De honkballers verhuizen voor de derde wedstrijd naar het Rangers Ballpark. De eerste twee duels vonden in San Francisco plaats. In eigen huis wonnen de Giants woensdag al met 11-7. Om de titel in de World Series te veroveren moeten er vier wedstrijden gewonnen worden.

Resten drenkelingen opgegraven in Vlissingen

De politie en de landmacht graven deze week de resten op van negentien ongeïdentificeerde doden op de Noorderbegraafplaats in Vlissingen. De lijken worden van donderdag tot zaterdag opgegraven omdat de gemeente een deel van de begraafplaats opruimt. Van deze gelegenheid wordt gebruikgemaakt om de lijken opnieuw te identificeren.

Het gaat om de stoffelijke resten van drenkelingen of aangespoelde personen, die tussen 1925 en 1985 zijn begraven. Van de doden worden DNA-sporen uit botmateriaal onderzocht. Vervolgens worden de stoffelijke resten op de Zuider Begraafplaats in Rotterdam begraven, waar een plek is voor onbekende doden.

De landmacht doet mee aan de opgraving omdat sommige doden waarschijnlijk militairen uit de Tweede Wereldoorlog zijn. Deze worden onderzocht door de krijgsmacht. Het Nederlands Forensisch Instituut onderzoekt de overige lichamen. De Noorderbegraafplaats is donderdag en vrijdag gesloten voor publiek.

Drenthe: "Desnoods betaal ik zelf twee miljoen"

Royston Drenthe, die tegenwoordig voetbalt voor Hércules Alicante, wil mogelijk twee miljoen euro betalen om zondag tegen Real Madrid te kunnen spelen.

Drenthe, die als supertalent werd gezien in het verleden, wordt momenteel door Real Madrid aan Alicante verhuurd en in het contract dat hiermee samenhangt staat dat de club twee miljoen euro moet betalen als Drenthe tegen Madrid speelt. Drenthe die momenteel in een prima vorm verkeert, liet donderdag aan Sport 1 weten dat zijn meespelen desondanks een optie is. "Ik heb nog steeds in mijn hoofd dat ik speel. Wie dat bedrag dan moet betalen? Misschien doe ik dat zelf wel," aldus Drenthe.

De clubleiding van Hércules lijkt niet van plan te zijn om het bedrag op te hoesten. Clubeigenaar Enrique Ortiz probeerde tevergeefs een lagere boete te bedingen.

Harde taal van Duitsland en Frankrijk op EU-top

Duitsland en Frankrijk hebben donderdag geprobeerd lidstaten van de Europese Unie ervan te overtuigen dat er nieuwe regels moeten komen voor de begrotingen van lidstaten. Volgens de twee landen is dit nodig om te voorkomen dat er opnieuw een financiële crisis ontstaat in Europa.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy arriveerden donderdag op een EU-top waar wordt gesproken over een permanent mechanisme om een financiële crisis te bestrijden.

Een van de mogelijke maatregelen is het verplichten van private kredietverstrekkers om deels de kosten te dragen voor het helpen van een land met een grote staatsschuld. Daarnaast riepen Duitsland en Frankrijk op tot het afnemen van het stemrecht van landen die herhaaldelijk het begrotingstekort boven de toegestane limiet laten oplopen, een radicale maatregel die volgens sommigen nooit zal worden goedgekeurd. Merkel zei dat als een land 'de euro als geheel bedreigt, dit in strijd is met de kernwaarden van de EU'.

Voorzitter van de Europese Commissie Manuel Barroso noemde het afnemen van het stemrecht 'onacceptabel'. Hij zei dat een dergelijke maatregel nooit de goedkeuring krijgt van alle 27 lidstaten van de Unie. Deze visie werd door meerdere regeringsleiders gedeeld.

Het voorgestelde reddingsmechanisme betekent mogelijk dat het EU-verdrag zal moeten worden aangepast, een langdurig proces dat enkele jaren in beslag kan nemen. De Oostenrijkse minister van financiën Josef Pröll zei erg kritisch te staan tegenover het wijzigen van het verdrag. Merkel zei echter dat er slechts kleine wijzigingen nodig zijn voor een permanent mechanisme, waardoor tijdrovende referenda kunnen worden voorkomen.

Merkel kreeg donderdag bijval van de Zweedse premier Fredrik Reinfeldt. Hij zei een permanent crisismechanisme te steunen, maar voegde daaraan toe dat Zweden tegen het afnemen van stemrecht is. Ook de Griekse premier Giorgios Papandreou zei geen problemen te hebben met wijzigingen in het verdrag, zolang dit 'op een onbevooroordeelde manier gebeurt'.

Op de top maakten Frankrijk en Duitsland, maar ook Groot-Brittannië tevens duidelijk dat ze tegen een forse verhoging van de uitgaven van de EU zijn. Zij menen dat de bezuinigingen in de lidstaten ook moeten leiden tot matiging van de uitgaven van de EU. Voorzitter van het Europees Parlement Jerzy Buzek zei echter dat er meer geld nodig is, omdat de EU steeds meer verantwoordelijkheden krijgt.

McDonald's moet voor zwaarlijvigheid betalen

Een Braziliaanse rechtbank heeft bepaald dat McDonald's een voormalige manager van een van zijn vestigingen omgerekend ruim 12.500 euro moet betalen omdat de man dertig kilo is aangekomen in de twaalf jaar dat hij voor de fastfoodketen werkte.

De nu 32-jarige man zegt zich gedwongen te hebben gevoeld het aanbod van zijn vestiging iedere dag zelf te proeven om de kwaliteit in de gaten te houden. Hij deed dit uit angst voor de zogeheten 'mystery clients' die door McDonald's naar hun restaurants worden gestuurd. Deze 'klanten' beoordelen een vestiging op de kwaliteit van het fastfood, de service en de hygiëne. Dat het bedrijf zijn werknemers gratis laat lunchen is de man op nog meer kilo's komen te staan, zo betoogde hij.

De rechter vond een schadevergoeding op zijn plaats. Het bedrijf moet de zwaarlijvige man ruim 12.500 euro betalen. Mogelijk gaat het Braziliaanse hoofdkantoor van McDonald's in beroep tegen het vonnis.

CD: Roy Orbison - The Last Concert

Het allerlaatste concert van Roy Orbison is vanaf nu verkrijgbaar als officiële persing onder de originele noemer The Last Concert. Een paar jaar terug was het via iTunes nog even beschikbaar toen twintig jaar na dato de dood van The Big O werd herdacht, maar de download verdween al snel uit de digitale schappen. 4 december 1988 was de dag waarop Orbison zijn laatste noten live speelde, zijn band bedankte en zijn publiek bedankte. Hij was dat jaar bezig met een comeback. 'In Dreams' werd gebruikt in de film Blue Velvet, was op de weg terug met nieuw materiaal met de supergroep The Traveling Wilburys (met George Harrison, Bob Dylan, Tom Petty en Jeff Lynne) en hij kreeg een plekje in de Rock and Roll Hall of Fame.

'Been kan binnenkort nieuw contract tekenen'

Mario Been kan zeer vermoedelijk binnenkort een nieuw contract tekenen bij Feyenoord. Leo Beenhakker en Erik Gudde hopen op deze manier wat rust rond de selectie te krijgen.

Het huidige contract van Been loopt tot medio 2012. Na de blamerende 10-0 nederlaag tegen PSV stelde Been zijn baan ter discussie bij de spelersgroep en clubleiding. Van beide groeperingen kreeg de hoofdtrainer echter onvoorwaardelijke steun.

Afgelopen seizoen wist de trainer zich te plaatsen voor Europees voetbal en stond Feyenoord in de bekerfinale. Dit seizoen  is Feyenoord een gehavende ploeg die maar niet op gang wil komen.

Stevanovic door Van Arum uit selectie gezet

Niet alleen op trainersvlak was het de afgelopen periode onrustig in Arnhem. Nee, zelfs de wereldsterren van de Arnhemse club dachten zich het één en ander te kunnen veroorloven.

Nadat Dalibor Stevanovic door interim-trainer Hans van Arum in het duel met PSV werd geslachtofferd. Dacht deze ster van het team uit Hollywood aan de Rijn zijn trainer te kunnen aanpakken. De Servische speler deelde mee dat "zelfs een kind van tien betere keuzes maakt dan deze trainer."

Uiteraard besloot men bij Vitesse deze opmerking niet te pikken en heeft het besloten Dalibor Stevanovic tot het einde van de week uit de selectie te zetten.

'Zorgen om Nederlandse positie op wereldtoneel'

De positie van Nederland in de wereld staat onder druk nu de Nederlandse zetel in het Internationaal Monetair Fonds (IMF) mogelijk verdwijnt. Experts vrezen voor een domino-effect, waarbij ook de posities bij Wereldbank, de G20 en het Basels Comité van banktoezichthouders in gevaar komen. Dat meldt het Financieele Dagblad.

Bij het IMF moeten twee Europese landen hun zetel inleveren. Het ligt voor de hand dat dit België en Nederland zijn. Nederland is niet uitgenodigd voor de komende G20, de bijeenkomst van de leiders van de twintig belangrijkste landen. Volgens voormalig IMF-bewindvoerder Jeroen Kremers hangen al deze internationale netwerken met elkaar samen. "Als je in een of twee cruciale internationale organisaties niet meer zit, kan dit een zichzelf versterkend vliegwiel worden. Als we uit de G20 en ook uit het IMF raken, dan wordt het voor Nederland heel moeilijk."

Het verlies van invloed op het internationale toneel kan betekenen dat Nederlandse banken minder makkelijk poot aan de grond krijgen in Azië, Zuid-Amerika en Afrika.

[NBA] Orlando, Phoenix winnen

Orlando Magic heeft haar eerste wedstrijd van dit NBA-seizoen gewonnen. Washington Wizards werd met 112-83 verslagen. Dwight Howard maakte 23 punten en pakte 10 rebounds. Vince Carter was goed voor 18 punten.

Utah Jazz verloor het eerste duel voor eigen publiek met 94-110 van de Phoenix Suns. Francisco Elson speelde ruim vier minuten voor Jazz en wist daarin twee punten te maken.

Uitslagen NBA

Thuis Uit Uitslag
Orlando Magic Washington 112-83
Utah Phoenix 94-110

Zorgverzekering tien procent duurder

De basispremie voor de zorgverzekering stijgt volgend jaar met ruim tien procent. Dat meldt de website Vergelijkingssite.nl. Het is de grootste stijging sinds de invoering van het nieuwe zorgstelsel in 2006.

De premiestijging wordt veroorzaakt door het tekort van 3,4 miljard euro in het zorgverzekeringsfonds van de overheid. "De afgelopen jaren kwamen de ramingen van de overheid niet overeen met de werkelijke kosten in de zorg. Die waren veel hoger. Om het tekort weg te werken verlaagt de overheid in 2011 de bijdrage, die alle zorgverzekeraars uit het zorgverzekeringsfonds krijgen. Met als directe gevolg dat de premies voor de zorgverzekering harder stijgen dan ooit tevoren", verklaart Erik Hordijk, directeur van Verzekeringssite.nl.

Gemiddeld komt de basispremie in 2011 uit op 104,50 euro per maand. Vorig jaar was dit nog 96,50 euro, in 2006 90,01 euro.

Europese begroting mag toch stijgen

De begroting van de Europese Unie mag volgend jaar met maximaal 2,9% stijgen. Dat is afgesproken op de EU-top in Brussel. Premier Mark Rutte wilde liever helemaal geen verhoging, maar dat was niet haalbaar.

Het Europees Parlement had gevraagd om een verhoging van het budget met bijna 6%. Naast Rutte was ook de Britse premier David Cameron daarop tegen. Ze kregen verder geen medestanders.

Premier Mark Rutte voelde zich zeer welkom op zijn eerste topoverleg van Europese leiders. Hij vergeleek zijn optreden op de top met een warm bad.

Europese begroting mag toch stijgen
Europese begroting mag toch stijgen (Foto: ANP)

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over gedeporteerde demonstranten.

Nee, ik koester bijzonder weinig sympathie voor de European Freedom Initiative. Een griezelige, extreem-rechtse club. Ze willen een pro-Wildersdemonstratie houden in Amsterdam, op het Museumplein, en hebben ruim op tijd toestemming gevraagd.
 
Het gemeentebestuur heeft de demonstratie verplaatst naar een zeer afgelegen terrein in het havengebied, omdat er geruchten binnenkwamen over de komst van een fors aantal hooligans. Deze beslissing is begrijpelijk, maar onjuist. Immers, mensen houden een demonstratie om hun opvattingen onder de aandacht te brengen van een groot publiek. Wat dat betreft valt een demonstratie onder de vrijheid van meningsuiting. Hoe onsympathiek ook, dat recht geldt ook voor de EFI.

Nieuwe bekerstunt ver weg voor Alcorcon

Alcorcon lijkt niet opnieuw voor een stunt te kunnen zorgen in het Spaanse bekertoernooi. De tweedeklasser, vorig jaar verantwoordelijk voor de sensationele uitschakeling van Real Madrid, ging thuis tegen Athletic Bilbao met 1-0 onderuit. Over twee weken staat de return tegen de nummer acht van de Spaanse competitie op het programma.

Ook Real Sociedad kon tegen een ploeg uit een hogere divisie niet voor een verrassing zorgen. Thuis tegen UD Almeria gaf de thuisploeg een 2-0 voorsprong volledig uit handen: 2-3. De ontmoeting tussen Osasuna en Deportivo la Coruna eindigde in 1-1.

Clijsters met Zvonareva naar halve finale

Kim Clijsters heeft zich op de WTA Tour Championships in Doha geplaatst voor de halve finale. De Belgische (3) bleek een dag na haar zege op Jelena Jankovic ook een maatje te groot voor Victoria Azarenka: 6-4, 5-7, 6-1. Door de overwinning van Clijsters is in de witte groep ook Vera Zvonareva zeker van een plaats bij de laatste vier.

Clijsters leverde tegen Jankovic slechts vijf games in, maar Azarenka gaf haar beduidend meer tegenstand. Nadat de Wit-Russische de tweede set had gewonnen, vond de Belgische het welletjes. Binnen een mum van tijd sleepte ze de derde set en daarmee de overwinning in de wacht.

Nu de beslissing in de witte groep is gevallen, zijn alle halve finalisten bekend. In de andere poule gaan Caroline Wozniacki en Samantha Stosur door. Bij de wedstrijden van vrijdag staat alleen de eerste plaats in beide poules nog op het spel.


(Foto: Novum)

Acteur James MacArthur (72) overleden

Acteur James MacArthur (72), bekend van zijn rol als detective Danno uit de serie Hawaii Five-O, is overleden. Dat liet de agent van de acteur donderdag weten. De acteur stierf een natuurlijke dood in het bijzijn van zijn familie.

MacArthur, geboren in 1937 in Los Angeles, was de zoon van de bekende actrice Helen Hayes. Zelf speelde hij in een aantal films, toneelstukken en de serie Hawaii Five-O. Elf jaar lang, van 1968 tot 1979, vertolkte hij de rol van Danno, de rechterhand van detective Steve MCGarett.

'Turkije vindt dat Rutte discrimineert'

De Turkse regering vindt de uitlatingen van premier Mark Rutte over Turkse paspoorten discriminerend. Rutte zei woensdag in de Tweede Kamer dat het een punt van discussie was geweest als de nieuwe staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten naast haar Nederlands paspoort in plaats van een Zweeds, een Turks paspoort had gehad. De Volkskrant meldt vrijdag dat Turkije hier niet gelukkig mee is.

De Turkse minister die verantwoordelijk is voor Turken in het buitenland Faruk Çelik liet weten 'niet in te zien hoe zo'n discriminerende opmerking bijdraagt aan de integratie van buitenlanders in Nederland'. "Het recht om te stemmen en het recht om gekozen te worden zijn elementaire mensenrechten."

Çelik maakt zich zorgen om de volgens hem groeiende xenofobie en islamfobie in Nederland. "Terwijl Turkije democratischer wordt en beter omgaat met minderheden, gaat de situatie in Europa juist achteruit."

De opmerking van Rutte over Turkse paspoorten deed een Amsterdammer donderdag besluiten om aangifte te doen van discriminatie. Het Openbaar Ministerie liet nog dezelfde dag weten de aangifte te seponeren. Volgens het OM is geen sprake van strafbare discriminatie en geniet de premier onschendbaarheid voor uitspraken die hij in de Tweede Kamer doet.

Vandaag PC-patch voor Battlefield: BC2

Het is weer patchdag vandaag. Als het goed is moeten de servers van Battlefield: Bad Company 2 momenteel offline zijn (tussen 7:00 en 11:00 Nederlandse tijd) om de updates door te voeren. Wat heeft DICE allemaal opgelost? Denk vooral aan balancering en statistiekprobleempjes.

De dingen die opvallen: Je bent niet meer twee seconden onsterfelijk als je direct na het spawnen beweegt of schiet. Het herladen van voertuig countermeasures is korter, AT4's zijn iets sneller geworden, De Carl Gustav (BC2's noobtube) heeft wat minder splashdamage, De M95 heeft een grotere 1-shot-1-kill afstand, MCOM's zijn resistenter tegen vuurwapens en de M60 doet iets minder schade. Hier het volledige lijstje:

  • All Weapons Bronze Insignia requiring an unobtainable bronze star for the tracer dart – requirement removed.
  • Improved Hit registration made through several fixes and some of the hitboxes themselves have been changed. This will increase the accuracy of guns.
  • Blue box chat window removed.
  • The 2 second immunity when spawning/being revived will now be immediately removed either by firing, zooming, or any movement (move, crouch, jump). A Spawning Player can still orient passively in the Game World.
  • 3D vision fixed.
  • Fixed slug shotgun zoom crosshair on PC so they better represent the long range accuracy. Crosshairs now close more on PC, similar to consoles.
  • Reduced slug shotgun hip accuracy to require zooming for consistent long range accuracy. Hip accuracy is now on par with the semi automatic weapons.
  • Fixed a bug on PC where the G3 would do less damage than intended.
  • Fixed VADS turning sensitivity on PC so it performs like the ZU23.
  • Reduced VADS push back and damage to balance it with the ZU23.
  • Fixed a bug where vehicle countermeasures would fail to remove tracer darts at high speed.
  • Reduced the reload time for vehicle countermeasures.
  • Slightly increased the AT4's damage vs armor to emphasize its anti vehicle role while keeping it balanced vs armor.
  • Increased the AT4's top speed and acceleration so users spend less time exposed when firing.
  • Increased the AT4's splash damage so it competes with other AT weapons vs infantry. The AT4 still has the least splash damage of all AT weapons.
  • Reduced the splash damage of the Carl Gustav to bring it in line with other explosive weapons. The Carl Gustav still has the most splash damage of all AT weapons.
  • Increased the 1 shot kill range of the M95 body shot to counter its lower rate of fire.
  • Fixed a bug with the SVU that gave it better close range damage than other semi auto weapons.
  • Reduced all weapon damage to the MCOM by 50%.
  • Fixed an C4 vs MCOM exploit on Atacama Desert.
  • Fixed a bug with FOV when aiming the M1911.
  • Lowered the close range damage of the AN94 to highlight its long range role.
  • Increased the accuracy of the F2000 on the move to highlight its role as a mobile AR.
  • Increased the close range damage of the shotguns to give them a greater advantage vs slugs.
  • Slightly lowered the damage of the M60 to balance its accuracy advantage vs other LMG's.
  • Slightly lowered the damage of the MG3 at close range to balance it with other high rate of fire weapons
  • Slightly increased the damage of the UH60.

 

Help het volk in AC: Brotherhood trailer

Het volk lijdt. De mensen worden onderdrukt door de kerk en geteisterd door armoede. Rome kan nergens meer naartoe. Maar er is hoop. Een kleine groep verhulde vechters bieden verzet, met Ezio Auditore aan het hoofd. Jij bent de enige die Rome kan bevrijden van de corruptie.

Op 19 november kunnen we aan de slag met alweer de derde versie van Assassins Creed. Het vult een gat op dat plaatsvind in Assassins Creed 2. Rome is vrijwel volledig te ontdekken, en daar bevriend je bondgenoten en strijdmakkers. Samen zul je ten strijde trekken tegen de kerk en corruptie, om uiteindelijk wraak te nemen op Borgia.

Zeker 94 doden door overstromingen Thailand

Het dodental als gevolg van de overstromingen in Thailand is opgelopen tot zeker 94. Dit hebben de autoriteiten van het Aziatische land vrijdag bekendgemaakt.

Door de zwaarste watersnood van de afgelopen decennia staat een groot deel van Thailand onder water. Miljoenen mensen in het land hebben onder de ramp te lijden. Huizen en landbouwgrond staan onder water en vee is verdronken.

In Bangkok zijn zandzakken en pompen in gereedheid gebracht, nu het wassende water afstevent op de hoofdstad. Tot nu toe zijn geen ernstige problemen gesignaleerd in de stad.

Zeker 94 doden door overstromingen Thailand
Zeker 94 doden door overstromingen Thailand (Foto: ANP)

Zeven hulporganisaties betalen meer dan norm

Zeven hulporganisaties betalen de directie meer dan het salaris van een topambtenaar. Het ministerie van Buitenlandse Zaken deed onderzoek naar de beloningen van meer dan honderd hulporganisaties die meer dan een half miljoen euro subsidie ontvangen. De zogeheten DG-norm, die 120.000 euro bedraagt, werd onder meer bij de top van het Nederlandse Rode Kruis overschreden.

Het onderzoek werd in augustus aangekondigd, nadat er ophef was ontstaan over het salaris van directeur Dirk Elsen van de ontwikkelingsorganisatie SNV. Hij bleek tegen de 160.000 euro te verdienen.

De overige vijf organisaties zijn de Dutch Employers Cooperation Programme, Pharm Access Foundation, het Koninklijk Instituut voor de Tropen, het Global Reporting Initiative en het UNESCO-IHE Institute for Water Education. De organisaties moeten de salariëring aanpassen om voor volgend jaar in aanmerking te komen voor subsidie.

Spaarders DSB teleurgesteld om uitblijven enquête

De achtduizend gedupeerde spaarders van de DSB Bank zijn teleurgesteld dat er geen parlementaire enquête komt naar de ondergang van de bank. Dat lieten woordvoerders van de Vereniging DSB Depositos en Vereniging DSB Spaarder vrijdag weten.

De spaarders, die samen 220 miljoen euro verloren toen de DSB Bank ten onder ging, hebben nog een hoop onbeantwoorde vragen rondom de laatste weken van het bestaan van DSB, meldden de verenigingen. Ze menen recht te hebben op volledige openheid en helderheid rondom de overwegingen van de overheid en de toezichthoudende instanties.

Donderdag besloot de Tweede Kamer de teloorgang van de DSB Bank niet te betrekken bij een parlementaire enquête naar de steunmaatregelen die de overheid heeft genomen vanwege de financiële crisis. Alleen D66 en de ChristenUnie waren voor.

FIFA 11 en Medal of Honor krijgen DLC begin november

Het schietspel Medal of Honor en de voetbalgame FIFA 11 worden op respectievelijk 2 en 3 november uitgebreid met nieuwe spelmogelijkheden. Het voetbalspel wordt verrijkt met de gratis Ultimate Team-uitbreiding, terwijl het schietspel dat zich in Afghanistan afspeelt uitgebreid wordt met twee nieuwe spelmodi.

Gamers die Medal of Honor hebben, krijgen de spelmodus Clean Sweep gratis. Hierbij nemen twee teams het tegen elkaar op en worden punten gescoord door alle vijanden neer te schieten, terwijl de Hot Zone-speloptie teams laat strijden om een bepaald gebied. Voor Hot Zone moet omgerekend tien euro betaald worden. FIFA 11 wordt gratis uitgebreid met Ultimate Team. Door wedstrijden te spelen verdienen gamers virtuele kaarten die tijdens toekomstige wedstrijden voordelen op kunnen leveren, zoals een betere speler of een 1-0 voorsprong bij aanvang van de wedstrijd.

Medal of Honor en FIFA 11 zijn de twee grote games van dit moment. Het schietspel neemt de eerste plaats in de verkoop top tien in gevolgd door FIFA 11.


Medal of Honor

Supporters Marseille halen gelijk bij rechter

Supporters van Olympique Marseille mogen op 7 november gewoon naar de Franse hoofdstad reizen. Daar staat het competitieduel met Paris Saint-Germain op de rol.

De Franse voetbalbond (LFP) besloot onlangs de fans van L'OM te verbieden naar Parijs af te reizen. Dit uit angst voor ongeregeldheden in het Parc des Princes.

Negen supportersgroepen van de club spanden om die reden een kort geding aan tegen deze gang van zaken. Zij werden gisteren in het gelijk gesteld. De rechtbank in Marseille oordeelde dat er "ernstige twijfel bestaat over de legitimiteit van de beslissing".

Oliver Grimaldi, de woordvoerder van de Marseille-fans, was blij met de uitspraak. "De LFP probeert ons af te schilderen als tuig, maar bij ons in het Stade Velodrome zijn er nooit incidenten. De barbaren zitten bij Paris Saint-Germain, niet bij Olympique Marseille."

Electronic Arts ontslaat personeel

Meer dan honderd medewerkers zijn door uitgever Electronic Arts op straat gezet. Dat hebben verschillende professionals uit de game-industrie tegenover de website Gamesindustry aangegeven. Electronic Arts laat weten dat het om 'seizoensgebonden ontslagrondes' gaat nu de productie van games als Medal of Honor, Need for Speed: Hot Pursuit, The Sims 3 en Fifa 11 achter de rug is. EA heeft wereldwijd 7900 mensen in dienst, van wie er 5500 in ontwikkelingsstudio's werken.

"Omdat de werkzaamheden voor onze grote games zijn afgerond, is het logisch dat de grootte van de teams hierop wordt aangepast. Dit is een normaal verschijnsel en noodzakelijk om het bedrijf gezond te houden", aldus een woordvoerder tegenover Gamesindustry. De uitgever wil geen verdere details naar buiten brengen, maar EA Canada en EA Black Box, de gamestudio's achter NBA Elite en Skate 3, zouden het zwaarst getroffen zijn. Daarnaast zou het onlangs uitgekomen EA Sports MMA bijzonder slecht verkopen, waardoor de uitgever veel geld zou mislopen.

Het is niet de eerste keer dat Electronic Arts een groot aantal werknemers ontslaat. Vorig jaar werd er bij de uitgever voor 72 miljoen euro bezuinigd waardoor meer dan 1500 werknemers op straat kwamen te staan.


Roda JC wil door met 'ambitieuze' Van Geel

Roda JC is uitermate tevreden over Martin van Geel. De Limburgers willen de technisch directeur langer binden. Dat liet Van Geel weten weten aan L1.

"Ik voel me gevleid en denk daar nu serieus over na. Ik ben gelukkig bij Roda. Maar ik heb ook ambities. Ik wil in de toekomst niet nog veel meer moeten snijden in het budget", aldus Van Geel.

De directeur kwam ruim twee jaar geleden naar Kerkrade. Na de mislukte fusiepoging krabbelde Roda onder Van Geel langzaam overeind. De club doet het nu met een bescheiden budget goed in de Eredivisie.

Hoewel in de midweekse speelronde de punten moesten worden gedeeld met NEC (1-1) gaat het Roda dit seizoen voor de wind. Met 22 punten jaagt het op de top drie, die bestaat uit PSV, FC Twente en Ajax.

EU-leiders akkoord over verdrag

De 27 lidstaten van de Europese Unie zijn het eens geworden over een beperkte herziening van het Europese Verdrag van Lissabon. Door de wijziging moet een tijdelijk noodfonds om de euro stabiel te houden, een permanent karakter krijgen.

Dat is in de nacht van donderdag op vrijdag van diplomaten vernomen bij de top van regeringsleiders in Brussel. Europees president Herman Van Rompuy gaat de wijziging voorbereiden en zal de top in december verslag uitbrengen. Hij bekijkt ook of landen tijdelijk hun stemrecht kwijtraken als zij de EU-begrotingsregels aan hun laars lappen.

De verdragswijziging was een wens van Frankrijk en vooral Duitsland. Dat land heeft er moeite mee dat het tijdelijke noodfonds voor de euro juridisch onvoldoende verankerd is in het EU-verdrag.

EU-leiders akkoord over wijziging verdrag
EU-leiders akkoord over wijziging verdrag (Foto: ANP)

VS: 80 miljard per jaar aan spionage

De regering van de Verenigde Staten heeft donderdag voor het eerst officieel onthuld hoeveel het machtigste land ter wereld besteedt aan spionage. In het begrotingsjaar dat eind september eindigde, blijkt dat 80 miljard dollar (ruim 57 miljard euro) te zijn geweest.

Ruim 53 miljard daarvan ging naar niet-militaire geheime diensten, zoals aan de machtige CIA. Het Pentagon, het ministerie van Defensie, kreeg 27 miljard voor geheime afdelingen zoals de Defense Intelligence Agency.

Tot nu toe hielden de Amerikanen hun uitgaven voor geheime diensten geheim uit vrees dat andere landen uit de cijfers conclusies zouden trekken over de omvang en de efficiency van de geheime activiteiten.

Bom Rotterdam onschadelijk gemaakt

De vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog die donderdag is gevonden in een bouwput op het Rotterdamse Kruisplein, is onschadelijk gemaakt door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD). Dat heeft de politie donderdagavond bevestigd.

De bom werd, nadat hij onschadelijk werd gemaakt met een zogenoemde raketklem, in een vrachtwagen gehesen. Die zal naar verwachting rond middernacht van het Kruisplein vertrekken naar een niet vrijgegeven locatie. Het tram-, bus- en metroverkeer rond het Kruis- en stationsplein zal dan weer gefaseerd vrijgegeven worden.

De 250-ponder zal vrijdagochtend door de EOD naar een andere locatie worden gebracht en daar tot ontploffing worden gebracht.

Bom op Kruisplein onschadelijk gemaakt
Bom op Kruisplein onschadelijk gemaakt (Foto: ANP)

 

Nieuwe geweldsgolf tegen blanke boeren Zimbabwe

Er is de afgelopen weken sprake van een nieuwe golf inbeslagnames van boerderijen en aanslagen op blanke boeren in Zimbabwe. Dat heeft een Zimbabwaanse organisatie voor blanke boeren donderdag gezegd.

Deon Theron, het hoofd van de Commerciële Boerenbond, die ongeveer driehonderd blanke boeren vertegenwoordigt, zei dat de aanslagen volgden op de aankondiging van een constitutioneel referendum en nationale verkiezingen door de Zimbabwaanse president Robert Mugabe vorige maand. Volgens Theron hebben de politie en de autoriteiten in aanloop naar de volksraadplegingen geweigerd op te treden tegen de nieuwe golf van 'geweld, uitzettingen en inbeslagnames'.

De afgelopen week werden twee boeren vermoord en werden drie boerderijen in beslag genomen. Bovendien werden eisen van dertien van oorsprong Nederlandse boeren voor een schadevergoeding voor de uitzettingen door Zimbabwaanse rechtbanken afgewezen. De boeren hadden volgens overeenkomsten tussen Zimbabwe en Nederland recht op compensatie.

Sinds 2000 zijn boerderijen van ongeveer vierduizend blanke boeren in beslag genomen. Door de inbeslagnames is de grotendeels op de landbouw steunende economie van Zimbabwe ingestort. Veel van de boerderijen kwamen in handen van handlangers van Mugabe en zijn nog steeds niet in gebruik genomen. Mugabe meent dat de overname van de boerderijen correcties zijn op de onbalans, die stamt uit het koloniale tijdperk. De instorting van de economie wijt Mugabe aan sancties van het Westen die gericht zijn tegen zijn persoon en hooggeplaatsten binnen zijn partij voor het schenden van de mensenrechten en democratische rechten.

Jurk! overweegt extra cluboptreden

De eerste clubtoer van Jurk! is uitverkocht. "We overwegen zelfs om een extra show toe te voegen aan de toer", zegt Jeroen van Koningsbrugge. "Maar goed, zonder voorprogramma durven wij natuurlijk geen concerten meer te geven."

Van Koningsbrugge en zijn Jurk!-maatje Dennis van de Ven maakten dinsdag bekend dat een aantal beroemde collega's hun voorprogramma gaat verzorgen. Na de mededeling dat Marco Borsato, Nick & Simon, Alain Clark en Rowwen Hèze het 'onderjurk'-programma verzorgen, vlogen de concertkaartjes over de toonbank.

"Het klinkt misschien vreemd maar we hadden nooit verwacht dat deze actie zo'n enorme impact zou hebben", biecht Van de Ven op. "Het is meer begonnen als een typische Jurk!-grap en die is uitgegroeid tot een enorme stunt." Jurk! trekt in december langs vijf clubs in Nederland. Welke artiest het voorprogramma verzorgt, is een verrassing voor het publiek.


Jurk! overweegt extra cluboptreden (Foto: Novum)

Instabiel cement gebruikt bij boorput BP

Testen die werden uitgevoerd vlak voordat het olieplatform van BP in de Golf van Mexico ontplofte hadden moeten leiden tot twijfel over de kwaliteit van het cement dat werd gebruikt om de put te dichten. Toch gingen BP en de leverancier van het cement door met het gebruik ervan. Dat heeft de commissie die op verzoek van de Amerikaanse regering onderzoek doet naar de olieramp donderdag gezegd.

BP en Halliburton besloten voor het afdichten van de boorput gebruik te maken van een mengsel van stikstof en cement. Volgens de onderzoekers van de commissie bleek slechts uit een van de vier tests die in februari en april naar het cement werden uitgevoerd dat het cementmengsel stabiel was. De uitslag van de succesvolle test bereikte BP echter niet. Mogelijk heeft ook Halliburton de uitslag van deze test niet in handen gekregen, voordat het cement werd gestort.

"Halliburton en wellicht BP hadden moeten overwegen het cementmengsel opnieuw te ontwikkelen voordat ze het in de oliebron stortten", aldus onderzoek Fred Bartlit.

Het cement dat werd gebruikt bleek instabiel te zijn en niet in staat te voorkomen dat olie en gas in de boorput lekten. Juist het lekken van de olie en het gas is onder andere door BP aangewezen als oorzaak van de explosie.

De eigenaar van het platform, Halliburton, verklaarde eerder echter dat het cement wél stabiel was. Bij deze bewering kunnen vraagtekens worden gezet. Uit testen met een vrijwel identiek mengsel die werden uitgevoerd op verzoek van de commissie bleek dat het mengsel instabiel was.

Bij de explosie van het boorplatform op 20 april kwamen elf mensen om het leven. Bovendien leidde de ontploffing tot de grootste olieramp in de geschiedenis.


Instabiel cement mogelijk oorzaak olieramp BP (Foto: Novum)

Fors minder rokers in New York

De felle antirookcampagne van burgemeester Michael Bloomberg van New York lijkt effect te hebben. Het aantal rokers in de Amerikaanse stad is in acht jaar tijd met een derde verminderd, meldde de lokale gezondheidsdienst donderdag.

Tussen 2002 en 2009 staken 350.000 mensen voor de laatste keer een sigaret, sigaar of pijp op. Het aantal doden door rookgerelateerde ziekten daalde in die periode van 8700 naar 7200.

Bloomberg begon in 2002 een grote antirookcampagne. Hij stelde in 2003 een rookverbod in voor bars en restaurants. Onlangs kwam de burgervader met plannen om roken ook te verbieden in parken, wandelgebieden en op stranden.

New Yorkers kunnen sinds 2003 gratis nicotinepleisters en -kauwgom krijgen om van hun rookverslaving af te komen. Daarnaast waren er confronterende voorlichtingscampagnes, die de lichamelijke schade tonen die rokers zichzelf toebrengen.

Fors minder rokers in New York
Fors minder rokers in New York (Foto: ANP)

Hari mogelijk nog 14 dagen vast

Badr Hari wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

De officier van justitie zal de rechter-commissaris dan vragen om over te gaan op een voorlopige hechtenis. Dat zou betekenen dat Hari in ieder geval nog twee weken blijft vastzitten.

De voor zware mishandeling gezochte K1-vechter meldde zich woensdag op het hoofdbureau van politie aan de Elandsgracht. Hari werd vervolgens aangehouden. Hij is donderdag een aantal uren verhoord.

De K1-vechter is hoofdverdachte van de zware mishandeling van een portier van Club Blinq op het Kleine Gartmanplantsoen in februari van dit jaar. Zelf ontkent hij elke betrokkenheid. Ook de portier zegt dat Hari niets met de mishandeling te maken heeft. De portier zou onder druk zijn gezet door de politie om aangifte te doen tegen de vechter.

Microsoft behaalt fors meer winst en omzet

Softwaregigant Microsoft heeft over het eerste kwartaal van zijn boekjaar een winst behaald van 5,4 miljard dollar, dat is 51 procent meer dan de winst van 3,6 miljard dollar in dezelfde periode een jaar eerder. Dit maakte het concern donderdag na sluiting van de Amerikaanse beurzen bekend.

De winstsprong was te danken aan meer vraag naar Windows en Office-software en het succesvolle computerspel Halo.

De winst per aandeel kwam uit op 62 dollarcent, tegen 40 dollarcent een jaar eerder. De omzet van 's werelds grootste softwarebedrijf kwam uit op 16,2 miljard dollar, een sprong van 25 procent.

Financieel topman Peter Klein zei dat Microsoft geen effect zag op de verkoop van Windows-gestuurde computers sinds de intrede van de populaire iPad van Apple.

Microsoft behaalt fors meer winst en omzet
Microsoft behaalt fors meer winst en omzet (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.