FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 28 oktober 2010

Uitspraken Rutte niet strafbaar

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam heeft de aangifte tegen premier Mark Rutte (VVD) wegens discriminatie geseponeerd. Volgens het OM is geen sprake van strafbare discriminatie en geniet de premier onschendbaarheid voor uitspraken die hij in de Tweede Kamer doet.

Een man uit Amsterdam deed donderdag aangifte bij de politie tegen de premier. Volgens hem had Rutte zich schuldig gemaakt aan discriminatie, omdat hij deze week in de Tweede Kamer onderscheid maakte tussen mensen met een Turks en met een Zweeds paspoort.

Rutte zei woensdag tijdens het debat over de regeringsverklaring dat hij een onderscheid maakt tussen mensen met een Turks en een Zweeds paspoort. Turkije bemoeit zich met onderdanen in Nederland, terwijl Zweden dat niet doet.

Daarom zei Rutte in 2007 als fractieleider wel dat het toenmalig staatssecretaris Nebahat Albayrak (PvdA) zou sieren als ze haar Turkse nationaliteit inleverde, maar vindt hij het geen probleem dat staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) ook de Zweedse nationaliteit heeft.

De uitspraken zijn volgens het OM niet strafbaar, omdat Rutte onderscheid maakt op basis van nationaliteit. "Dit valt niet onder de discriminatiegronden uit de wet", stelt het OM. Daarnaast is de premier op basis van een artikel in de Grondwet onschendbaar voor uitspraken in de Tweede Kamer.

Engeland trekt klacht tegen Rusland weer in

Engeland heeft de formele klacht die tegen Rusland was weggelegd bij de FIFA ingetrokken. Het land diende een klacht in bij de FIFA nadat voorzitter Aleksei Sorokin van de Russische WK-bid pittige uitspraken had gedaan.

De Rus zei dat er in Londen veel criminaliteit is en dat er ook veel alcohol wordt gedronken. Hij bood vervolgens zijn excuses aan voor zijn woorden. Voor de Engelsen was dat voldoende om de klacht in te trekken.

Engeland en Rusland lijken de grootste kanshebbers op het WK van 2018. Nederland en België strijden ook mee, net als de combinatie van Spanje en Portugal. Op 2 december maakt de FIFA bekend waar het WK naartoe gaat.

Atkinson in squashfinale Monte Carlo

Squashter Vanessa Atkinson heeft de finale van de Monte Carlo Classic bereikt. De Nederlandse klopte de als vierde geplaatste Française Camille Serme in vier games geklopt.

Atkinson is de angstgegner van Serme en ook dit keer was de als derde geplaatste Nederlandse te sterk. Serme pakte nog wel de eerste game, maar daarna was het verzet voorbij: 9-11, 11-9, 11-5 en 11-9. De andere halve finale gaat tussen de Egyptische favoriete Omneya Abdel Kawy en de Nederlandse Annelize Naudé.

Di Luca moet UCI 280.000 euro betalen

Wielrenner Danilo di Luca moet het UCI een boete van 280.000 euro betalen, zo is vandaag bekend geworden. De Italiaan is betrapt op het gebruik van doping en volgens de reglementen kan hij daarom rekenen op een boete die tot maximaal 70% van zijn jaarsalaris bedraagt.

Eerder werd al bekend dat de Kazach Alexandre Vinokourov, de Deen Michael Rasmussen en Thomas Dekker niet hoeven te rekenen op een boete omdat hun vergrijpen voor 1 januari 2009 plaatsvonden. De Spanjaarden Mikel Asterloza (155.000 euro), Alberto Fernandez (42.000 euro) en Inigo Landaluze (27.000 euro) zullen wel geld over moeten gaan maken.

Sterretje duikt studio in met Mental Theo

De acht feestende Hagenezen van Oh Oh Cherso hebben het maar druk met alle aandacht van bekend Nederland. Terwijl Kim Holland achter de vier dames aan zit, krijgt Sterretje tips van Mental Theo.

Tony Wyczynski, de echte naam van Sterretje, werkt aan zijn eerste solosingle als dj en krijgt hulp van Mental Theo. Dat onthulde het 25-jarige feestbeest donderdag op Twitter. "Wisten jullie dat ik binnenkort met een eigen single kom?", vroeg DJ Tony Star, alias Sterretje, zijn volgers. "Ben druk in samenwerking met Mental Theo."

Details over de single en samenwerking zijn nog niet bekend. Wel laat Mental Theo weten dat Sterretje 'een beukplaat cd'tje' heeft gemaakt. De Hagenees scoort met zijn zeven Oh Oh Cherso-partners momenteel zijn eerste nummer 1-hit. De titelsong van de populaire realityserie voert verschillende hitlijsten aan.


Mental Theo maakt single met Sterretje (Foto: Novum)

Zes jongeren gedood bij schietpartij Mexico

Gewapende lieden hebben donderdag zes jonge mannen doodgeschoten in een achterbuurt van Mexico-stad. Door de schietpartij is de vrees opgelaaid dat de stad, die voorheen zelden last had van drugsgeweld, nu ook te maken krijgt met massale moordpartijen.

De autoriteiten van de stad zeiden niet te weten of drugsbendes betrokken waren bij de schietpartij. In de achterbuurt wordt op grote schaal gehandeld in drugs, maar volgens de autoriteiten kan ook een ruzie tussen bendes die auto's stelen aan de schietpartij ten grondslag liggen.

Eerder donderdag werd in de grensstad Ciudad Juarez een aanslag gepleegd op twee bussen die arbeiders naar hun werk brachten. Een drugsbende opende het vuur op de bussen en schoot daarbij vier mensen dood. Meer dan tien mensen raakten gewond.

De twee aanslagen brengen het aantal schietpartijen in Mexico op vijf in slechts een week tijd.

Bejaarden met 4,5 kilo henneptoppen gehoord

De politie heeft donderdagochtend in het Limburgse Sevenum 4,5 kilo henneptoppen gevonden in de woning van twee bejaarden van 73 en 65 jaar. De bewoners zijn gehoord, maar niet aangehouden, meldt de politie.

De politie kwam de hennep op het spoor door een anonieme tip. Buiten bij de woning aan de Donckstraat stonden zeventien grote hennepplanten. Op de zolder van de woning vond de politie de gedroogde henneptoppen. Alle spullen zijn in beslag genomen.

Snackbar poes

Tijdens één van mijn vele dagelijkse wegtrekkers op mijn werk, begon de telefoon op mijn bureau hard te rinkelen. Ik schrok me wezenloos en met nog één oog dicht nam ik op.
“ Ja, met mij.” zuchtte ik in de hoorn.
“ Sorry, dat ik u moet storen, maar ik heb hier een meneer aan de lijn die u zeer dringend wil spreken.” Het was onze fraaie receptioniste, waar helaas geen reet mee te beginnen was. Lesbisch, jammer.

Caro Emerald kondigt weer extra concert aan

Caro Emerald staat in december drie keer in de Heineken Music Hall. De 29-jarige zangeres kondigde donderdag nog eens een extra concert aan. Emerald staat niet alleen op 22 en 23 december maar ook op 21 december op de planken.

"Het wordt een show met een extra grote band inclusief strijkers en drummer", verklapt Caro donderdag. "Ook wordt de show aangekleed met een prachtig decor in de filmische stijl van mijn album."

Met de drie concerten in Amsterdam wil Emerald haar jaar in stijl afsluiten. De zangeres brak dit jaar door met hits als Back It Up en A Night Like This en timmert ook in het buitenland aan de weg. Haar debuutplaat Deleted Scenes From the Cutting Room Floor is ruim 195.000 keer verkocht.


Caro Emerald (Foto: Novum)

Nog steeds boete voor te hard rijden op snelweg

Automobilisten die harder dan 120 kilometer per uur rijden, kunnen nog steeds verwachten dat ze een boete krijgen als ze worden betrapt. Dat heeft de nieuwe minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) geantwoord op vragen van Tweede Kamerlid Raymond de Roon (PVV).

De Roon wilde dat automobilisten die maximaal elf kilometer per uur te hard rijden daarvoor alvast niet meer zouden worden bekeurd, aangezien het nieuwe kabinet de maximumsnelheid op autosnelwegen wil verhogen van 120 naar 130 kilometer per uur. Ook vroeg het PVV-Kamerlid Opstelten alle boetes in te trekken die sinds het bekend worden van het regeerakkoord zijn uitgeschreven voor automobilisten die tot elf kilometer per uur te hard reden op snelwegen waar 120 is toegestaan.

Volgens Opstelten moeten echter eerst de regels worden aangepast. De minister denkt overigens dat zijn collega van Infrastructuur en Milieu begin volgend jaar meer duidelijk kan maken over de mogelijkheden de maximumsnelheid te verhogen.

Auto's zonder bestuurder van Italië naar China

Vier elektrische busjes zonder bestuurder hebben succesvol een reis van dertienduizend kilometer van Italië naar China afgerond. De voertuigen kwamen donderdag aan in Shanghai na een reis door Oost-Europa, Rusland, Kazachstan en de Gobiwoestijn.

De voertuigen, die zijn uitgerust met vier laserscanners die werken op zonne-energie en zeven videocamera's die ervoor moeten zorgen dat de voertuigen niet op obstakels botsen, zijn onderdeel van een experiment dat gericht is op het verbeteren van de verkeersveiligheid. De sensoren op de busjes stelden de voertuigen in staat te navigeren over wegen, door druk verkeer en in verschillende weersomstandigheden. Ondertussen werd informatie verzameld die gebruikt kan worden bij verder onderzoek. Het experiment werd gefinancierd door de Europese Onderzoeksraad.

Hoewel de voertuigen het moesten stellen zonder bestuurders en wegenkaarten, waren er wel onderzoekers in de auto's aanwezig om in noodgevallen in te kunnen grijpen. Een enkele keer moesten de onderzoekers in actie komen: bijvoorbeeld toen de auto's vast kwamen te zitten in een verkeersopstopping in Moskou en toen de voertuigen door tolpoorten moesten.

"Het idee was om een lange route af te leggen op twee verschillende continenten, in verschillende landen, in verschillende weers- en verkeerssituaties en op verschillende soorten wegen. Op deze manier kon het systeem in een groot aantal situaties worden getest", aldus hoofdonderzoeker Alberto Broggi van de Universiteit van Parma. De technologie die werd getest kan worden gebruikt als aanvulling op de vaardigheden van de bestuurder. Bovendien zijn er ook mogelijkheden op het gebied van landbouw, mijnbouw en de bouw, aldus de onderzoekers.

3JS krijgen soap in aanloop naar Songfestival

De 3JS krijgen in aanloop naar het Nationaal Songfestival een eigen realitysoap. In de vierdelige serie die wordt uitgezonden op de Tros is te zien hoe de heren zich voorbereiden op het muziekevenement. Dat heeft de zender donderdag bekendgemaakt.

Jan Dulles, Jaap de Witte en Jaap Kwakman worden onder meer gevolgd tijdens hun reis naar Frankrijk. Daar zullen ze in alle rust werken aan de vijf nummers die ze tijdens het Nationaal Songfestival ten gehore gaan brengen. Een van die nummers wordt de Nederlandse inzending voor het Eurovisie Songfestival 2011.

Afgelopen zomer werd bekend dat de 3JS volgend jaar Nederland vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival. Het Nationaal Songfestival vindt plaats op 30 januari. In de vier voorafgaande weken wordt de soap rondom de Volendamse heren uitgezonden.

Meepraten over dit en meer over het Eurovisie Songfestival kan op het forum!


De 3JS krijgen een eigen realitysoap (Foto: Novum)

Uitslagen Eredivisie vrouwen speelronde 7

Deze week werd de zevende speelronde afgewerkt van de Eredivisie voor vrouwen. FOK!sport zal wekelijks een overzicht van de wedstrijden, stand en programma plaatsen.

Willem II verslaat FC Twente, ADO Den Haag op kop
FC Twente is een week nadat het de koppositie heroverde in de Eredivisie voor vrouwen deze alweer kwijt geraakt. De dames verloren verrassend bij het laag geklasseerde Willem II met 2-1. AZ verzuimde daarnaast om de koppositie over te pakken. De Alkmaarse dames speelden in een doelpuntloze wedstrijd gelijk tegen VVV Venlo.

ADO Den Haag profiteerde optimaal en pakte na de 0-5 winst bij FC Zwolle de leiding. Het blijft wel spannend bovenin, met ADO, AZ en Twente op hetzelfde puntenaantal en Utrecht en Heerenveen die volgen op respectievelijk een en twee punten.

Uitslagen speelronde zeven

Thuisploeg Uitclub Uitslag
AZ Alkmaar VVV Venlo 0-0
Willem II FC Twente 2-1
FC Utrecht sc Heerenveen 2-2
FC Zwolle ADO Den Haag 0-5


Stand na speelronde zeven

# Ploeg Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 ADO Den Haag 7 4 1 2 13 17-9
2 AZ Alkmaar 7 4 1 2 13 11-7
3 FC Twente 7 4 1 2 13 11-9
4 FC Utrecht 7 3 3 1 12 11-9
5 sc Heerenveen 7 3 2 2 11 12-9
6 VVV-Venlo 7 1 4 2 7 9-11
7 Willem II 7 2 1 4 7 9-12
8 FC Zwolle 7 0 1 6 1 5-18


Programma

Datum Thuisploeg Uitploeg
4/11 AZ Alkmaar Willem II
4/11 ADO Den Haag FC Twente
4/11 VVV Venlo FC Utrecht
4/11 FC Zwolle sc Heerenveen

Moratti: "Duidelijk dat Sneijder de Gouden Bal verdient"

Wesley Sneijder is één van de genomineerden voor de Ballon D'Or. Voor Massimo Moratti is het klip en klaar wie de prestigieuze prijs gaat pakken.

Sneijder is met Barcelona-middenvelder Andres Iniesta en Xavi de grootste kanshebber op de Gouden Bal, die begin 2011 wordt uitgereikt aan de beste voetballer van het vorige kalenderjaar.

Sneijder verlengde vandaag zijn contract bij Internazionale tot de zomer van 2015 en Moratti kan zijn geluk niet op. De voorzitter vindt dat zijn middenvelder de prijs moet winnen. "Iedereen heeft zijn eigen mening, maar het lijkt me duidelijk dat Sneijder de onderscheiding verdiend", aldus Moratti tegen Sky Sport 24.

"Wesley had afgelopen seizoen een groot aandeel in de Champions League-winst en bereikte met Nederland de finale van het WK." Naast het winnen van de Champions League pakte Inter aan de hand van Sneijder ook de landstitel en Coppa Italia.

'Nieuwe ETA-partij in oprichting'

De verboden politieke vleugel van de ETA wil een nieuwe partij oprichten die geweld afwijst. Dat meldt donderdag de Baskische krant Gara, die vaak als spreekbuis van de separatistische groep fungeert.

Het bericht over de Batasuna-partij komt temidden van speculaties dat de ETA, die sinds september een staakt-het-vuren in acht neemt, geweld zou willen afzweren. De nieuwe partij, die een onafhankelijk Baskenland met uitsluitend vreedzame middelen zou nastreven, wil volgens Gara volgend jaar deelnemen aan de lokale verkiezingen in Baskenland.

Batasuna werd in 2003 verboden omdat de partij deel zou uitmaken van de ETA. De Spaanse regering heeft gezegd dat Batasuna haar wettige status alleen kan terugkrijgen als zij de ETA weet over te halen geweld voorgoed af te zweren, of alle banden met de groep verbreekt.

Sinds eind jaren zestig heeft de ETA meer dan 825 mensen vermoord. De laatste jaren is de groep door arrestaties in Spanje, Portugal en Frankrijk ernstig verzwakt.

Toch geld voor marathonschaatsers

Er komt toch geld in de KPN Cup beschikbaar voor de marathonschaatsers. De KNSB maakte vorige week bekend dat de rijders vanwege het gebrek aan financiële middelen niet hoefden te rekenen op een vergoeding, maar hoofdsponsor KPN neemt haar verantwoordelijkheid en zal de beste rijders in de wedstrijden toch prijzengeld uitkeren.

"We hebben in goed overleg met de KNSB besloten om ook de prijzenpot alsnog te ondersteunen. De marathonschaatsers zijn immers ook de helden die straks, als er natuurijs komt, zullen strijden," zei een woordvoerder van de KPN.

Nieuwe sancties Canada tegen Noord-Korea

De regering van Canada is van plan nieuwe sancties te treffen tegen Noord-Korea. Canada wil het land hiermee straffen voor de ramp met de Zuid-Koreaanse oorlogsbodem Cheonan, waarbij 46 mensen om het leven kwamen. Het schip werd vermoedelijk getroffen door een Noord-Koreaanse torpedo.

De Canadese minister van buitenlandse zaken Lawrence Cannon zei donderdag dat Canada de import en export van en naar Korea wil verbieden, met uitzondering van humanitaire hulp. Bovendien wil het land ook de diplomatieke relaties met het land verder afbouwen.

Eerder dit jaar kondigde Canada al strengere beperkingen aan op de handel met Noord-Korea en investeringen die in het communistische land werden gedaan. Canada schortte toen tevens bezoeken van hoge diplomaten op.

Financiële problemen NAC houden aan

Het blijft op financieel gebied onrustig in Breda. Volgens Bernard Ouwerkerk is er bij NAC een machtsstrijd gaande tussen diverse financiers.

NAC zegt nog geld tegoed te hebben van geldschieter Jan Hoppen, aldus Omroep Brabant. Het gaat om een miljoen euro waarmee de sponsor en projectontwikkelaar nog niet over de brug wil komen en de betalingstermijn is verlopen. Volgens Ouwerkerk ligt een machtsstrijd tussen verschillende financiers en bestuur ten grondslag aan het probleem. Inzet is wie de club in de toekomst moet gaan leiden.

Begin deze maand werd bekend dat NAC een schuld heeft van 4,2 miljoen euro. Op dit moment loopt NAC vijf ton achter met het betalen van de huur aan de gemeente Breda. De gemeente maakt zich nog geen zorgen en verwacht dat de club de huur eind deze maand weer op orde heeft.

Intussen claimt NAC ook nog geld van de gemeente. De verbouwing van het stadion is veel duurder uitgevallen dan verwacht en volgens de club ligt dat voor een deel aan de aanbesteding van de gemeente. NAC wil in totaal 600.000 euro zien. Volgens Ouwerkerk heeft de verbouwing van negen miljoen euro tot nu toe 1.250 nieuwe stoelen opgeleverd. "Magertjes", vindt de interim-directeur.

Rechtbank onderzoekt lekken griffier

De rechter-commissaris van de rechtbank in Den Bosch gaat de komende dagen twee griffiers horen over het mogelijk lekken van informatie in een strafzaak. Een griffier zou informatie hebben gelekt aan verdachten in de zaak over een fatale schietpartij in Den Bosch. De rechtbank heeft de zaak donderdag aangehouden en terugverwezen naar de rechter-commissaris, die de griffiers gaat verhoren.

De Telegraaf berichtte donderdag over het lek. In de krant zei de advocaat van een van de verdachten dat het erop lijkt dat de vrouwelijke griffier besprekingen tussen rechters doorspeelde aan verdachten, onder wie de cliënt van de raadsman.

De verdediging had de rechtbank in Den Bosch donderdag tijdens de behandeling van de zaak verzocht de zaak aan te houden en de rijksrecherche opdracht te geven een onderzoek te starten. Het tweede verzoek is afgewezen, omdat de rechtbank daartoe niet bevoegd is.

De zaak draait om een schietpartij in april vorig jaar in de wijk Kruiskamp. Bij het incident raakte een 25-jarige man uit Den Bosch zwaargewond. Hij overleed later op de dag aan zijn verwondingen. De afgelopen dagen werd de zaak tegen vier verdachten behandeld door de rechtbank. Volgende week vrijdag gaat de zaak weer verder.

Eurlings ridder van het Heilig graf van Jeruzalem

Voormalig CDA-minister van Verkeer en Waterstaat Camiel Eurlings wordt zaterdag tot ridder van de ridderorde van het Heilig graf van Jeruzalem geslagen. Dat heeft het bisdom Den Bosch donderdag bekendgemaakt.

Het Heilig graf van Jeruzalem is een rooms-katholieke werkorde die katholieken in Israël helpt met projecten. De orde telt in Nederland 250 leden. Wereldwijd zijn er ongeveer 23.000 leden.

Naast Eurlings worden zaterdag in de Bavokerk in Haarlem nog negentien andere mannen tot ridder van de orde geslagen door bisschop Antoon Hurkmans. Zeven vrouwen worden tot edelvrouw geslagen.


Camiel Eurlings (Foto: Novum)

Fans zamelen geld in voor atlete Semenya

Caster Semenya heeft met succes de hulp ingeroepen van haar fans. Omdat grote sponsors haar links laten liggen, riep de Zuid-Afrikaanse atlete haar fans op om haar financieel te steunen. Via speciale acties werd er ruim honderd duizend euro opgehaald voor Semenya, die lang aan de kant stond omdat er werd getwijfeld aan haar vrouwelijkheid.

Semenya kroonde zich vorig jaar in Berlijn tot wereldkampioene op de 800 meter. De euforie bleek echter maar van korte duur, want door haar opmerkelijk gespierde uiterlijk rezen er twijfels over haar sekse. Door een geslachtstest werd haar naam uiteindelijk gezuiverd, al moest ze bijna een jaar wachten tot de uitslag bekend werd.

Door de ontstane commotie, bleken de geldschieters echter niet in de rij te staan voor de 19-jarige wereldkampioene. "We hebben bij talloze bedrijven aangeklopt, maar kregen overal hetzelfde antwoord", vertelde haar manager. Semenya zag daarom geen andere uitweg dan een smeekbede te richten aan haar fans.

[MotoGP] Capirossi terug naar Ducati

Loris Capirossi rijdt komend seizoen in de MotoGP-klasse voor Ducati. De 37-jarige Italiaan komt nu nog uit voor Suzuki.

Tot eind 2007 stond Capirossi al onder contract bij Ducati. Zijn overgang naar Suzuki leverde hem weinig succes op. De nummer drie van het WK in 2006 staat nu zeventiende in de strijd om het WK in de MotoGP.

Capirossi werd in het verleden wereldkampioen 125cc (1990 en 1991) en 250cc (1998).

Stelende hond de poten afgehakt

Een 65-jarige Mozambikaan heeft zijn hond een zware straf gegeven nadat de viervoeter eten had gejat bij de buurman. Om het beestje mores te leren, hakte Alfred Maganzi de achterpoten van zijn huisdier af.

De uiteindelijk tweevoeter heeft na de straf bijna een week hulpeloos achter de hut van haar eigenaar gelegen. Hierna vonden bewoners van Fok-fok het welletjes en belden de Afrikaanse dierenbescherming.

"Ik werd er misselijk van en ik was geschokt door de aanblik", vertelt een geschokte dierenbeschermer. "Ze was ernstig verzwakt, uitgedroogd en totaal van de kaart. Toen ik de eigenaar vroeg waarom hij haar poten had afgehakt, vertelde hij me letterlijk het de hond zelf maar te vragen."

Omdat de hond weigerde zijn zegje te doen, bekende Maganzi zijn huisdier te hebben willen straffen omdat deze eten had gestolen bij de buren. "Nu kan zij niet meer rondlopen om nog meer te stelen." De arme hond is overgebracht naar een dierenarts die het beestje heeft laten inslapen. Maganzi wordt aangeklaagd wegens dierenmishandeling.

Vettel uitgevallen door kapotte drijfstang

Een kapotte drijfstang is de oorzaak van het uitvallen van Sebastian Vettal afgelopen zondag in Zuid-Korea, zo is vandaag bekend geworden. De Red Bull-rijder reed aan de leiding, maar zag zijn Renault-motor ploffen, waardoor niet hij maar Fernando Alonso met de zege aan de haal ging.

Renault zegt verbaast te zijn over de defecte drijfstang, omdat de motor nog maar op 1.600 kilometer zat. "Normaal gesproken gaat een motor inclusief testritten ongeveer 2.000 kilometer mee," zei Red Bull-teambaas Christian Horner die aangaf dat de krachtbron al niet meer in een race ingezet zou worden.

Vettel zal in Brazilië gaan racen met de motor die hij in Italië en Singapore ingezet heeft. Deze heeft nu 1.066 kilometer gereden en mocht de Duitser met die motor een probleem krijgen dan is het inzetten van een negende krachtbron en de bijbehorende straf onontkoombaar.

Tour in 2011 hoofdoel voor Basso

Ivan Basso zal zich in het komende seizoen volledig gaan richten op de Tour de France. De tweevoudig winnaar van Giro d'Italia zegt dat het parcours van La Grande Boucle hem op zijn lijf geschreven is.

"Het is een mooi parcours met veel bergop, wat mij goed ligt," zei de renner van Liquigas, die dit jaar de Giro won. "Ook het etappeschema van de Giro is aankomend seizoen heel aantrekkelijk, maar ik wil mij richten op de Tour, want die heb ik nog nooit gewonnen."

Bondsdag stemt in met openhouden kerncentrales

Het voorstel van de Duitse bondskanselier Angela Merkel om kerncentrales langer open te houden is donderdag door de Bondsdag goedgekeurd. Met de goedkeuring wordt een besluit van de vorige regering om in 2021 alle kerncentrales te hebben gesloten teruggedraaid.

Duitsland heeft zeventien kerncentrales en gemiddeld blijven deze nu twaalf jaar langer open. Volgens Merkel is dit nodig om energie betaalbaar en beschikbaar te houden tot Duitsland meer duurzame energiebronnen heeft ontwikkeld.

Oppositiepartijen en milieubewegingen zijn tegen het openhouden van de centrales. Zij wijzen op de nog steeds slepende gevolgen van de kernramp in Tsjernobyl in 1986 en menen dat het risico op een kernongeluk toeneemt door de plannen van Merkel.


Voorstel om kerncentrales open te houden goedgekeurd (Foto: Novum)

'Led-licht kan gemeenten vijftig miljoen besparen'

Als alle gemeenten overgaan op led-verlichting, kan jaarlijks vijftig miljoen euro worden bespaard. Dat berekende led-verlichtingsfabrikant Innolumis in het kader van de zesde Nacht van de Nacht, die zaterdag plaatsvindt. Dan wordt de verlichting van honderden kantoren, bruggen, kerken en monumenten door het hele land uitgezet.

Openbare verlichting vormt 65 procent van het totale energiegebruik van gemeenten, maar dat kan volgens het bedrijf worden gehalveerd. Of dit reëel is, is nog maar de vraag. Led-lampen zijn veel minder goed dan fabrikanten willen doen geloven, bleek vorig jaar uit een proef van nationaal metrologisch instituut VSL.

Zo is de lichtsterkte vaak aanmerkelijk lager dan op de verpakking staat en is nooit aangetoond dat een led-lamp wel echt zo lang meegaat als wordt beweerd. Het meetinstituut stelde dat fabrikanten hun claims beter moeten onderbouwen, anders dreigt een imagoprobleem dat ook spaarlampen parten heeft gespeeld. Wel staat vast dat ze langer meegaan en veel minder energie verbruiken.

"Veel gemeenten moeten fors bezuinigen", zegt Han van der Steen, directeur Marketing van Innolumis, in een toelichting. "Een eenvoudige optie is om nu te investeren in energiezuinige straatverlichting, wat een enorme structurele besparing oplevert. Het bespaart energie, reduceert de CO2-uitstoot, maar ook de onderhoudskosten zijn minimaal." De led-lampen zorgen ook voor minder lichtvervuiling, omdat ze naar beneden schijnen en niet opzij.

Als de ruim drie miljoen straatlantaarns in Nederland door led-verlichting zouden worden vervangen zou 240 miljoen kilowattuur, 120 miljoen kilo CO2 en vijftig miljoen euro worden bespaard. De investering in de zogeheten Light Emitting Diodelampen zou in ongeveer vier jaar zijn terugverdiend.

Overigens zijn veel gemeenten al bezig met de invoering van led-verlichting. Zo worden in Amersfoort de komende jaren drieduizend lantaarnpalen geschikt gemaakt voor voor led-verlichting. Ook Apeldoorn begint met de invoering. De gemeente Zaanstad wil jaarlijks twee procent minder energie verbruiken, onder meer door led-lampen te gebruiken.

De provincie Zuid-Holland past ze toe bij onder meer scheepsvaartseinen. Ook de rijksoverheid ziet er het nut van in. Vorig jaar werd een campagne gestart om Friesland aan de led-verlichting te krijgen. En eerder deze maand werd bekend dat de N59 in Zeeland als eerste rijksweg in Nederland met led-lampen wordt verlicht. Bij de Philipsdam werden 55 nieuwe lichtmasten geplaatst.

Nederlands echtpaar verdacht van miljoenenbedrog

De Amerikaanse autoriteiten hebben Nederland gevraagd een echtpaar uit Wieringerwerf aan te houden. Dat heeft een woordvoerder van het functioneel parket van het OM donderdag bevestigd. Waarvan de Amerikaanse autoriteiten de twee verdenken, wil de woordvoerder niet zeggen, omdat het een Amerikaans onderzoek betreft.

Amerikaanse media meldden eerder deze week dat het Nederlandse echtpaar Peter en Heleen R. onder anderen mensen in het Amerikaanse Illinois voor miljoenen dollars heeft opgelicht. De twee zouden tussen 1998 en september dit jaar mensen die geld hadden gestoken in diverse online investeringsprogramma's forse bedragen afhandig hebben gemaakt.

De echtelieden zijn 14 september al aangehouden in een Nederlands onderzoek, zegt de zegsvrouw van het functioneel parket. In dit onderzoek worden ze verdacht van witwassen en het opmaken van valse akten voor de koop van woningen.

De man zit nog vast, de vrouw werd woensdag vrijgelaten maar direct weer aangehouden op basis van het verzoek van Amerika. De rechter-commissaris bepaalt vrijdag of zij in uitleveringsdetentie gaat. De Amerikanen hebben overigens nog niet om uitlevering gevraagd, maar volgens de woordvoerder volgt dat in veel gevallen op een aanhoudingsverzoek.

320GB PS3 komt eraan

Sony heeft al een tijdje een nieuwe PlayStation 3 op de markt, met een 320GB harde schijf. Dat pakket kwam met de Move-editie. Sony heeft nu besloten om het pakket nogmaals uit te brengen, zonder Move erbij. Deze komt vandaag uit in Amerika en zal hopelijk binnenkort ook naar Europa komen. Totaalprijs van dit mooie pakketje? $350, wat ongeveer uitkomt 300 euro.

Hushovd zet groene trui uit het hoofd

Wereldkampioen Thor Hushovd heeft het winnen van de groene trui in de Tour de France uit zijn hoofd gezet. De Noor wil zich nu gaan richten op de voorjaarsklassiekers en eventueel op het winnen van een etappe. Daarnaast kan zijn nieuwe ploeggenoot bij Garmin Tyler Farrar op steun van Hushovd rekenen op weg naar het groen.

"Tyler Farrar is een goede sprinter die heel wat succes heeft geboekt de laatste jaren," zei hij aan het Deense TV2 Sporten. "Hij heeft Cavendish een paar keer geklopt en dat is mij nog niet gelukt op een vlak parcours. Ik heb me nu gerealiseerd dat ik hem beter kan helpen Cavendish te kloppen dan om dit zelf te doen."

Killzone 3 Helghast Edition op komst

In het kader van hele toffe speciale edities: we hebben er weer waar we naar uit kunnen kijken. Killzone 3: Helghast Edition heeft wel erg leuke extra's bij het spel. Wie wil er nu geen replica van een Helghast helm? Het spel komt 22 februari 2011 uit en de speciale editie gaat in Amerika 129,95 dollar kosten. Hopelijk zal Europa ook zo'n versie krijgen.

In de speciale editie zit dus deze Helghast-helm, met daarin onderstaande goodies and Killzone 3 game.

De andere goodies zijn:

  • Exclusive Cloaking Helghast Marksman action figure
  • Een making-of van het spel
  • Exclusief art book met daarin tekeningen van het Killzone-universum
  • Super Voucher om de Killzone 3 soundtrack en PS3 Dynamic Theme, het Retro Map Pack met daarin de twee populairste maps uit Killzone 2 te downloaden. Ook krijg je  dubbele ervaringspunten en toegang tot alle wapens en mogelijkheden in de eerste 24 uur multiplayer door gebruik van deze voucher.

 

Killzone 3: Helghast Edition

 

 

Topmodel zet eigen dood in scène

"Lenka is dood. De familie is in rouw." Met deze woorden kondigde Lenka Kopalova haar eigen dood aan op haar Facebook-profiel. Het Tsjechische topmodel blijkt echter springlevend te zijn.

Het 24-jarige topmodel en motorcrosser wilde op deze opmerkelijke manier de relatie verbreken met haar vriendje, zo heeft ze bekend. "Hij behandelde me als een stuk vuil", verklaart Lenka. "Hij schreeuwde naar me en misbruikte me. Ik besloot een eind aan alles te maken."

"Ik heb hem en mezelf in de steek gelaten. Ik ben niet langer Lenka Kopalova. Zij is dood, en ik heb er geen spijt van. Vaarwel", voegt ze eraan toe. Na het afscheidsbericht postten Europese fans hun opbeurende berichten terwijl anderen beweerden de 'overleden' Lenka ergens te hebben gesignaleerd.

"Ik begrijp niet waarom mensen denken dat ze dood is", vertelt haar vader. "Vanochtend zat ze hier nog aan het ontbijt." Het mysterie werd nog groter toen een lokale krant een sms'je van haar kreeg met de tekst: "Ik ben te lang door te veel mensen psychisch mishandeld. Genoeg is genoeg, vaarwel van de vrouw die Lenka was."

"Ik deed alles voor mijn vriend, maar hij behandelde me als een beerput. Door hem zegde ik mijn plan geneeskunde te studeren vaarwel. Het model zijn heeft me echter nooit kunnen bekoren. Op donderdag besloot ik te stoppen met deze vicieuze cirkel. Ik ben niet langer Lenka Kopalova. Ze is dood. En ik heb er geen spijt van."

"Ik wist niets over haar Facebook-dood", bekent haar vader. "Maar het is haar keuze, ze is volwassen." Volgens een vriend van het model wil ze zichzelf opnieuw ontdekken. "Ik denk dat ze haar theoretisch heeft gedood om opnieuw te beginnen", denkt de kennis. Tot op dit moment heeft niemand het blonde model nog kunnen bereiken.


Gelukkig leeft al dit moois nog...

Simunek jr. wint Memorial Radomir Simunek

Radomir Simunek junior is in Tabor de winnaar geworden van de Memorial Radomir Simunek. De veldrit is vernoemd naar de vader van Simunek, die eerder dit jaar kwam te overlijden. De tweede plaats ging naar Christoph Pfingsten, voor Steve Chainel.

Zdenek Stybar deed ook mee en leed zijn eerste nederlaag van het seizoen. Niels Albert werd vijfde. Later in het seizoen wordt ook in Nederland een Memorial Radomir Simunek verreden, wat de nieuwe naam is van de Superprestige-veldrit van Gieten.

[Upd] Ook T. Dekker hoeft geen boete te betalen

Wielerunie UCI is van mening dat Thomas Dekker niet in aanmerking komt om met de uitspraak van het sporttribunaal CAS onder een hoge boete uit te komen. De wielerunie schrapte de boetes voor Alexandre Vinokourov en Michael Rasmussen omdat de dopingzaken waar het om ging voor 1 januari 2009 plaatsvonden.

Op basis van een antidopingcontract uit 2007 zijn renners verplicht om een jaarsalaris aan het UCI over te maken mochten ze betrapt worden. UCI-woordvoerder Enrico Carpani meldt dat de zaken van Vino en Rasmussen volledig in 2007 plaatsvonden. "De zaak-Dekker ligt echter anders. Hoewel de misstap plaatsvond in 2007 stamt de positieve test uit 2009. En sinds 1 januari van dat jaar hebben wij binnen de UCI nieuwe regelgeving die duidelijk maakt dat op overtredingen ook financiële sancties staan."

Het contract uit 2007 heeft volgens het CAS geen juridische basis, maar de regels zijn per 1 januari 2009 aangepast. De renners die na die datum gepakt worden kunnen rekenen op een boete die tot 70% van hun jaarsalaris bedraagt.

Update @ 19:37

Ook Thomas Dekker hoeft geen hoge boete te betalen. In een eerder stadium heeft de Nederlandse wielrenner van de Internationale Wielerunie te horen gekregen dat ook hij buiten het antidopingcontract valt. Het bericht is inmiddels ook bevestigd door de UCI.

Russische wapengigant boekt recordomzet

Het Russische staatsbedrijf Rosoboronexport, dat verantwoordelijk is voor 80 tot 90 procent van de Russische wapenexport, verwacht dit jaar een recordomzet te behalen van 10 miljard dollar (7,2 miljard euro). Dat komt doordat landen naar alternatieven voor Amerikaanse wapensystemen zoeken, aldus het bedrijf donderdag.

Onder andere China, India en Venezuela kopen Russische wapens via Rosoboronexport. De exporteur bemiddelt met steun van de Russische regering tussen wapenbedrijven en het buitenland. Eerder dit jaar kreeg het bedrijf kritiek van Israël en de Verenigde Staten omdat het van plan was een geavanceerd raketsysteem aan Iran te verkopen. Die verkoop werd uiteindelijk in de ijskast gezet toen Iran gedreigd werd met extra sancties.

Vorig jaar was de omzet van het bedrijf 6,1 miljard euro.

Russische wapengigant boekt recordomzet
Russische wapengigant boekt recordomzet (Foto: ANP)

Ban op EU-versie Black Ops in Duitsland

In Duitsland mogen de PC-gamers geen andere PAL-versies van Call of Duty: Black Ops spelen Door de strikte regels in het land zal men alleen de Duitse versie kunnen spelen. Het beleid in het land zorgt er voor dat veel games, zeker die met een historische militaire gebeurtenissen, een zeer strikte keuring moeten doorlopen.

Om andere versies te kunnen blokkeren wordt elk spel geactiveerd door middel van Steam. Activision heeft nu moeten zorgen dat versies uit andere regio's die dat proberen op het Duitse Steam worden geblokkeerd. 

Black Ops

'Proefdieren worden goed behandeld'

De regels voor het welzijn van proefdieren worden goed nageleefd. Dat stelt de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) in haar jaaroverzicht over dierproeven. De VWA deed vorig jaar 666 aangekondigde en onaangekondigde inspecties en deelde in totaal één schriftelijke waarschuwing uit.

De VWA controleert of bedrijven die dierproeven uitvoeren zich houden aan de Wet op de dierproeven. De instantie let er daarbij onder meer op of in de kooien schuilmogelijkheden zijn en of nestmateriaal aanwezig is. Ook kijkt de VWA hoe de dieren worden behandeld en of dierverzorgers de juiste opleidingen hebben. In slechts een geval werd een schriftelijke waarschuwing uitgedeeld omdat de dierproeven anders werden verricht afgesproken.

Dierproeven mogen in Nederland alleen worden uitgevoerd door instanties die daar een speciale vergunning voor hebben. Vorig jaar waren dat er tachtig. Samen voerden zij in totaal ruim 592 duizend dierproeven uit. Dat is tweeënhalf procent meer dan een jaar daarvoor. Ruim de helft van de proeven diende een wetenschappelijk onderzoek en meer dan 35 procent is verricht voor onderzoek voor de ontwikkeling of productie van vaccins, geneesmiddelen en medische producten. Om de mogelijke schadelijkheid van stoffen te onderzoeken werd 6,7 procent van de dierproeven verricht.

In Nederland worden proeven gedaan op onder meer vissen, reptielen en apen, maar ook op muizen, ratten, hamsters, cavia's, konijnen, honden, katten, fretten, paarden, varkens, geiten en schapen.

Meisje (15) heeft seks met twee 13-jarige jongens

Een zestienjarig meisje uit het Zweedse Kungsbacka is opgepakt op verdenking van seksueel misbruik. Het meisje heeft de liefde bedreven met twee destijds dertienjarige jongens.

Het tienermeisje was tijdens de seks zelf overigens vijftien. Seks met minderjarigen onder de vijftien is strafbaar in Zweden, en valt onder dezelfde noemer als verkrachting. Als het leeftijdsverschil echter gering is, wordt de oudste aangeklaagd wegens seksueel misbruik.

Het incident vond plaats op 27 maart in een dorpje aan de Zweedse westkust. Het meisje heeft bekend seks te hebben gehad met de nu veertienjarige knullen, maar ontkent schuldig te zijn aan een misdrijf. De rechtszaak is aangespannen door de moeders van de jongens en zal beginnen op 8 november.

Hopman wil naakte meisjes: 'Gezonde jongen'

Een 23-jarige scoutingleider moest vandaag voor de Gentse rechter verschijnen omdat hij minderjarige meisjes heeft gevraagd om naaktfoto's. Toch legde de rechter hem geen straf op. Volgens de rechter is zijn gedrag namelijk niet afwijkend.

De jongeman, een student uit Gent en tevens leider bij de padvinders, hield via de chat perverse gesprekken met jonge meisjes. Tijdens de gesprekken zette hij hen er toe aan naaktfoto's van zichzelf te sturen.

"Hij heeft juridisch gezien een strafrechtelijke grens overschreden, maar er is volgens de gerechtspsychiater geen sprake van afwijkend seksueel gedrag", luidde het vonnis van de rechter. "Het gevaar voor de maatschappij is quasi nihil."

De hopman heeft inmiddels een vaste relatie en heeft zelf hulp gezocht voor zijn gedrag. Omdat de rechter hem een gezonde jongen vond, legde hij hem slechts een voorwaardelijke straf op.

Nog te vaak verkoop gewelddadige games aan minderjarigen

Amerikaanse winkeliers controleren de leeftijd van jongeren die gewelddadige games kopen nog niet goed genoeg. Dat vindt de Parents Television Council (PTC), een organisatie die zich inzet voor de bescherming van kinderen tegen de invloed van media. De Amerikaanse keuringsdienst voor leeftijdsaanduidingen (ESRB) is het hier niet mee eens en ziet juist een grote verbetering.

Volgens de PTC kan een op de vijf minderjarigen een spel kopen dat alleen geschikt is voor volwassenen. De ESRB ziet deze cijfers als een stap in de goede richting. In vergelijking met een vergelijkbaar onderzoek uit 2008 houden winkeliers zich veel beter aan het controleren van leeftijden. Toen kon namelijk 41 procent van de minderjarige consumenten nog games voor volwassenen kopen.

In Nederland heeft het ministerie van Justitie afspraken gemaakt met winkelketens om de verkoop van games met een 16+ en 18+-keuring aan minderjarigen tegen te gaan. Volgens de Nederlandse wet is een keuring voor achttien jaar en ouder niet rechtsgeldig. De bovengrens ligt bij zestien jaar en ouder.

Geweldadig?

Van Persie bijna fit

De trainer van Arsenal, Arsène Wenger, heeft gezegd dat het herstel van Robin van Persie zijn voltooiing nadert. De Franse coach denkt dat de aanvaller nog deze week mee kan trainen met de groep. Van Persie stond lange tijd aan de kant met een enkelblessure.

Er was ook slecht nieuws voor Arsenal. De club zal het de komende weken moeten stellen zonder Kieron Gibbs. De verdediger viel gisteren in het League Cupduel met Newcastle United uit met een pijnlijke knie. De ernst van de blessure is nog niet bekend net als hoelang hij aan de kant staat.

Baby na tsunami in boomtop gevonden

Twee dagen nadat de Mentawai-eilanden in Indonesië werden getroffen door een tsunami is woensdag op Pagai Selatan een achttien maanden oude baby gered. Het kind was in een boomtop geslingerd en werd daar woensdag door een jongen van 10 gevonden. Zijn beide ouders hebben de ramp niet overleefd. Dat heeft hulpcoördinator Hermansyah donderdag meegedeeld.

Het dodental van de ramp was donderdag opgelopen tot 343. Er worden nog 338 mensen vermist, zei Ferry Faisal van de provinciale rampendienst van West-Sumatra.

De eilandketen tussen Sumatra en de Indische Oceaan werd maandag overspoeld door een vloedgolf, veroorzaakt door een aardbeving met een kracht van 7,8.

Indonesische functionarissen betwijfelden of het waarschuwingssysteem dat na de verwoestende tsunami van 2004 werd geïnstalleerd naar behoren heeft gewerkt, maar Jörgen Lauterjung van het Duits-Indonesische tsunami-waarschuwingsproject zei dat vijf minuten na de aardbeving wel degelijk alarm is geslagen. Het epicentrum lag echter zo dichtbij, dat de vloedgolf er al was voordat mensen gewaarschuwd konden worden.


(Foto: Novum)

Vakbonden geven TNT nog tien dagen

TNT heeft tot 8 november om het aantal gewongen ontslagen bij de postdivisie verder te beperken en daarmee stakingen te voorkomen, stellen de vakbonden van het bedrijf donderdag in een ultimatum.

De vakbonden, FNV Abvakabo, CNV Publieke Zaak en BVPP, eisen onder meer dat de grootscheepse reorganisatie die TNT Post heeft aangekondigd, geleidelijker wordt uitgevoerd. Daarnaast willen de bonden dat TNT de mogelijkheden tot overplaatsing van werknemers naar onderdelen als de pakketservice 'maximaal benut'.

Komt TNT niet aan de eisen van de bonden tegemoet, dan volgen 'collectieve acties'. Over de aard en de omvang van deze acties zeggen de bonden TNT nog verder te zullen informeren. Eerder dreigden de bonden al met een 24-uurs staking als TNT niet aan de eisen van de bonden zou voldoen.

Het ultimatum van donderdag volgt op een overleg van de vakbonden met hun kaderleden, dat vorige week plaatsvond. Hierbij werd het laatste voorstel van TNT, om het aantal gedwongen ontslagen bij de postdivisie te beperken tot 3100 van een eerder gemelde 4500, verworpen.

TNT Post heeft eerder aangekondigd dat onder postbodes en sorteerders elfduizend banen zullen verdwijnen, vanwege de dalende volumes in de postmarkt. Deels zou de reorganisatie gepaard kunnen gaan met natuurlijk verloop, maar gedwongen ontslagen zijn volgens het bedrijf niet te voorkomen.

De bonden kunnen zich vinden in de noodzaak van een reorganisatie, maar verzetten zich tegen het tempo en de omvang.

TNT was donderdag niet direct bereikbaar voor commentaar.


(Foto: Novum)

Zenimax koopt Tango Gameworks

Zenimax is nog op het overnamepad. Na id Software en Arkane Studios is ook Tango Gameworks overstag en zal deze studio onder de vlag van Zenimax games gaan ontwikkelen. Tango Gameworks is bekend door Shinji Mikami, de bedenker van de bekende Resident Evil-reeks. Vanquish is zijn laatste spel.

De studio, gevestigd in Tokyo, zal onder de leiding van Mikami blijven. "Shinji Mikami has earned a stellar reputation as one of the industry's finest game developers", zegt Robert Altman, directeur van Zenimax. "He has repeatedly created hit titles that have earned praise from fans and critics around the world. We share his vision for innovative, genre-defining games and look forward to working with Shinji and his team at Tango". Kortom, Zenimax is blij met de nieuw gekochte studio en zijn bekende spelontwerper. Welk spel er als eerst uit zal komen nu hij bij Zenimax hoort, is nog niet bekend.

Vanquish

'PC is platform van innovatie'

Ken Levine, werkzaam bij Irrational Games, heeft een duidelijke mening als het om de toekomst van gaming gaat. Volgens hem moet je een PC kopen om deze te zien, omdat de PC altijd vooraan zal blijven lopen als het om innovatie gaat. Wat de toekomst van gaming ons gaat brengen weet hij ook niet, dat zal alleen de tijd ons leren.

"Halo, Mass Effect, Call of Duty...PC developers first. And it's on the PC where the leading-edge ideas form, primarily because the barrier of entry is low". Ken vindt dat de meeste grensverleggende spellen op de PC worden bedacht, omdat het platform zo laagdrempelig is.

Of we alleen maar MMO's en social games op de PC gaan vinden weet hij niet, maar wel dat de PC lang niet dood is. Zelf komt zijn BioShock Infinite in 2012 uit op Xbox 360, PlayStation 3, Mac en hoe kan het ook anders na deze uitspraken, de PC.

Ken Levine

Zestig onderwijsbestuurders boven balkenendenorm

Zestig bestuurders van onderwijsinstellingen zaten vorig jaar met hun salaris boven de balkenendenorm van 188 duizend euro. Dat heeft het Onderwijsblad van de Algemene Onderwijsbond becijferd. De SP heeft een spoeddebat aangevraagd over de kwestie.

Het gaat om 34 bestuurders van universiteiten, negentien van hogescholen, zes bij regionale opleidingscentra en een bestuurder van een gecombineerd bestuur voor onder meer speciaal onderwijs, gehandicapten- en revalidatiezorg en arbeidsreïntegratie. De meeste van de zestig bestuurders, acht vrouwen en 52 mannen, zaten in 2008 ook al boven de norm, die toen op 181 duizend euro lag, en zijn zelfs meer gaan verdienen.

Bestuurslid René van Elderen van de Fontys Hogescholen verdiende vorig jaar met een inkomen van een kleine 353 duizend euro het meest. Hij vertrok echter vorig jaar. Bij zijn vertrek kreeg hij ruim 150 duizend euro mee. Op de tweede plek staat bestuursvoorzitter van de Wageningen Universiteit Aalt Dijkhuizen, die iets meer dan 351 duizend euro verdiende.

AOb-voorzitter Walter Dresscher stelt dat de crisis 'kennelijk' niet bij alle bestuurders even goed is doorgedrongen. "We moeten ervoor zorgen dat er zoveel mogelijk geld op de plek terechtkomt waar leerlingen en studenten er wat aan hebben, dus bijvoorbeeld goed onderwijspersoneel, veel lessen en kleinere klassen."

SP-Kamerlid Jasper van Dijk zegt het 'van de zotte' te vinden dat zestig bestuurders in het hoger onderwijs meer verdienen dan de minister-president. "Het is schandelig." Van Dijk wil in het debat vragen of er zo snel mogelijk een wet gemaakt kan worden waarbij een wettelijk maximumsalaris wordt ingesteld, 'zodat geen enkele onderwijsbestuurder ooit nog meer kan verdienen dan de premier'. Ook wil Van Dijk dat de bestuurders die nu te veel verdienen, dit terugbetalen aan het onderwijs.

Ook GroenLinks stelt het overigens 'helemaal te hebben gehad met het jaarlijks terugkerende bericht dat onderwijsbestuurders te veel verdienen'. Tweede Kamerlid Jesse Klaver wilde eveneens in een debat over de kwestie praten.

MI6-baas verdedigt geheimhouding

Het hoofd van de Britse spionagedienst MI6, John Sawers, is donderdag uit de schaduw getreden en heeft voor het eerst in de geschiedenis van de dienst een toespraak gehouden voor een groep journalisten. Hij verdedigde in de toespraak de noodzaak tot geheimhouding om zo de groeiende terreurdreiging het hoofd te kunnen bieden.

Sawers zei dat hoewel de geheimhouding uit de tijd van de Koude Oorlog voorbij is en inlichtingendiensten steeds toegankelijker worden, het geheimhouden van materiaal van vitaal belang is om mensen te beschermen tegen terreuraanslagen. "Geheimhouding is geen vies woord. Geheimhouding bestaat niet om een rookgordijn op te werpen", zei Sawers. "Zonder geheimhouding zouden er geen inlichtingendiensten zijn of andere nationale aanwinsten, zoals de elitetroepen. Ons land zou zonder geheimhouding kwetsbaarder zijn."

De kwestie van de geheimhouding heeft het wereldnieuws de afgelopen week gedomineerd, nadat klokkenluiderswebsite Wikileaks bijna vierhonderdduizend veldverslagen van het Amerikaanse leger op het internet plaatste. In de rapporten wordt verslag gedaan van bijna dagelijkse bloedbaden in Irak sinds de invasie in 2003. In juli plaatste Wikileaks ook al 77 duizend geheime documenten van het Amerikaanse leger over de oorlog in Afghanistan online.

In Groot-Brittannië lopen op dit moment twee onderzoeken naar de vraag of MI6 en andere overheidsdiensten betrokken zijn bij de mishandeling van terreurverdachten. Sawers ontkende in zijn toespraak de aantijgingen. Hij voegde daar bovendien aan toe dat de MI6-agenten verplicht zijn zich aan de wet te houden en martelingen moeten stoppen of voorkomen. "En dat doen we ook -ook al zorgt dat er voor dat terroristen door kunnen gaan met hun activiteiten", zei hij. Hij nuanceerde de aanklacht dat MI6 betrokken was bij martelingen en zei dat de dienst ervan wordt beschuldigd 'te dicht in de buurt van marteling te zijn geweest'.

Sawers zei tevens dat er vooruitgang wordt geboekt in Pakistan en Afghanistan, maar dat er nieuwe terreurdreigingen ontstaan in Jemen, Somalië en landen in Noord-Afrika. Hoewel een 'normale' terreuraanslag Groot-Brittannië niet op de knieën zal dwingen, hebben kernwapens en chemische en biologische wapens volgens Sawers wél de potentie de politieke machtsverhouding te veranderen. "De onthullingen over de geheime Iraanse opwerkingsfabriek in Qom waren een succes voor de inlichtingendiensten", zei Sawers. "Ze hebben geleid tot een intensivering van de diplomatieke druk op Iran en zwaardere sancties van de Verenigde Naties en de Europese Unie, die Iran begint te voelen. De Iraanse regering moet nu goed nadenken waar haar belangen liggen."

Het gebruik van geheime informatie leidt echter ook tot moeilijke keuzes voor agenten, zeker wanneer de informatie mogelijk verkregen is door martelingen of mishandeling. "Stelt u zich eens voor dat we geloofwaardige informatie hebben gekregen die levens kan redden, hier of in het buitenland. We hebben een professionele en morele plicht om naar deze informatie te handelen", zo zei Sawers. "We hebben echter ook de plicht te doen wat we kunnen om er voor te zorgen dat onze collegadiensten de mensenrechten respecteren. Dat is niet altijd eenvoudig. Als we informatie achterhouden en niet doorspelen, uit angst dat een verdachte terrorist slecht wordt behandeld, kunnen er onschuldige levens verloren gaan die anders hadden kunnen worden gered. Soms is er geen duidelijke manier om te handelen."


(Foto: Novum)

Vliegtuigbom gevonden op Rotterdams plein

Bouwvakkers zijn donderdagmiddag op een bouwplaats op het Kruisplein in het centrum van Rotterdam op vermoedelijk een vliegtuigbom gestuit. Het projectiel ligt op elf meter diep. Dat maakte een politiewoordvoerder bekend.

Het Kruisplein is een van de belangrijkste en drukste pleinen van Rotterdam en ligt vlak bij het station.

Een explosieventeam van de landmacht onderzoekt of het daadwerkelijk om een vliegtuigbom gaat. Niemand mag het terrein op het Kruisplein meer op totdat het team daarvoor toestemming geeft. Op de plek van de bouwput wordt een parkeergarage aangelegd.

AOW-akkoord begin volgend jaar verwacht

Het kabinet en de sociale partners hopen het begin volgend jaar eens te zijn over de verhoging van de AOW-leeftijd. Dat zei minister van Sociale Zaken Henk Kamp donderdag na een kennismakingsgesprek met FNV-voorzitter Agnes Jongerius.

De vakbonden en de werkgeversorganisaties sloten eerder dit jaar een akkoord over stapsgewijze verhoging van de AOW-leeftijd. In 2020 gaat de AOW naar 66 jaar. In het regeerakkoord van het nieuwe kabinet is dat in grote lijnen overgenomen, maar de plannen stemmen niet helemaal overeen.

Kamp wil snel om de tafel met vakbonden en werkgevers om overeenstemming te bereiken over de details van de plannen. Hij verwacht niet dat dat dit jaar nog lukt, maar denkt dat begin volgend jaar wel te halen valt.

Springruiter Bucci 18 maanden geschorst

De internationale paardensportfederatie FEI heeft de Italiaanse springruiter Piergiorgio Bucci voor 18 maanden geschorst. In februari van dit jaar werden bij zijn paard Kanebo sporen gevonden van de sterk prikkelende middelen capsaicine en nonivamide.

Bucci werd met de Italiaanse equipe tweede op het EK. Volgens de springruiter heeft een nieuwe verzorger de rug van zijn paard behandeld met iets waarin de verboden stofjes zaten.

De Italiaan kreeg naast de schorsing ook een boete van ongeveer 4.000 euro.

Rijswijker bekent dubbele moord

De 27-jarige vriend van de vrouw die eerder deze maand dood in haar woning in Rijswijk werd gevonden, heeft bekend zijn partner en haar 4-jarige zoon te hebben omgebracht. Dat maakte het Openbaar Ministerie donderdag bekend. De man blijft voorlopig vastzitten.

De eveneens 27-jarige vrouw en het zoontje van de twee werden 7 oktober dood aangetroffen in de woning aan de Mandolinestraat tijdens een deurwaardersbezoek. De woning zou die ochtend worden ontruimd. Dat is volgens het OM mogelijk het motief voor de dubbele moord.

De Rijswijker vluchtte na zijn daad naar Milaan, waar hij op 15 oktober door de Italiaanse politie werd aangehouden.

[Video] Leraar straft met snot en spuug in gezicht

Een leraar uit de Japanse stad Saitama ligt ernstig onder vuur om zijn barbaarse strafmethoden. De 59-jarige docent spuugde sommige leerlingen voor straf in hun gezicht. Anderen kregen weer het snot van de leraar in hun gezicht uitgesmeerd.

Om de strafmaat te bepalen, maakte de leraar gebruik van drie dobbelstenen. Als een leerling zich had misdragen, rolde hij de dobbelstenen om uit te maken hoe ze zouden worden gestraft. Naast spuug of snot in hun gezicht, waren er ook tal van andere straffen.

Meisjes konden bijvoorbeeld ook worden gestraft door hun eeuwige liefde voor de docent te verklaren. Naast de dobbelstenen had de leraar ook zelf een wandelstok gemaakt waarmee hij ferme klappen uitdeelde.

Nadat ouders van geschokte leerlingen achter het bestaan van de strafdobbelstenen kwamen, gingen ze verhaal halen bij de school. De rector van de school heeft inmiddels excuses aangeboden terwijl autoriteiten de zaak zullen onderzoeken. De leraar zal zelf moeten beslissen of hij ontslag neemt, zich laat ontslaan of een rechtszaak tegemoet wil zien.


Geen leuk verhaal zonder dito filmpje

Hé, hesjeshoer!

Opmerkelijk nieuws: prostituees die in het Noord-Spaanse stadje Els Alamús een man aan hun trekken willen laten komen, moeten - op straffe van een boete van 40 euro - een reflecterend geel hesje dragen. Waarom, vraag ik me dan af. Doorgeschoten in safe sex? Het wordt al snel duidelijk als blijkt dat de hoeren langs snelweg LL-11 klanten staan te werven. De hoeren worden gelijkgeschakeld aan wegwerkers en mensen met autopech, die voor de veiligheid eveneens een reflecterend hesje dienen te dragen.

 

NK marathonschaatsen in Utrecht

Het NK marathonschaatsen op kunstijs zal dit jaar op Tweede Kerstdag in Utrecht verreden gaan worden, zo maakte schaatsbond KNSB vandaag bekend. Oospronkelijk was de titelstrijd in Hoorn gepland, maar die baan moest het kampioenschap teruggeven.

De reden hiervoor is dat op het middenterrein van schaatsbaan De Westrfries een ijshockeybaan met een glazen boarding ligt. Om een tv-uitzending van de NOS mogelijk te maken zou deze afgebroken moeten worden. Omdat dit te veel geld kost is in een overleg tussen het bestuur van de schaatsbaan, KNSB en de NOS besloten de titelstrijd te verplaatsen naar Utrecht.

Gudde: "Faillissement Feyenoord geen optie"

Een faillissement van Feyenoord was en is bij de huidige clubleiding geen serieuze optie om uit de grote financiële problemen te komen.

Ex-preses Jorien van den Herik opperde onlangs dat de Rotterdamse club misschien zichzelf beter bankroet zou kunnen laten verklaren om daarna op de licentie van stadgenoot en filiaalclub Excelsior een gezonde doorstart te maken in het betaalde voetbal.

"Grote transfers en financiële injecties zijn voor ons de enige twee oplossingen", liet algemeen directeur Eric Gudde vandaag weten. "Je kunt moeilijk je schuldeisers eerst in de kou zetten en daarna vragen of ze de club weer willen steunen. Dat is onbetamelijk gedrag. Dat past niet bij de deze clubleiding, dat past niet bij Feyenoord."

Door een kapitaalinjectie van 17 miljoen euro bedraagt de schuldenlast van Feyenoord sinds donderdag 'nog maar' 26 miljoen euro.

Gudde: faillissement Feyenoord geen optie
Gudde: "Faillissement Feyenoord geen optie" (Foto: ANP)

Vrouw doet mummie op de post

Een Peruaanse vrouw die vanuit Bolivia een pakketje voor Halloween op de post gooide, is door de politie gearresteerd. De vrouw wilde volgens de politie een complete mummie naar Frankrijk sturen.

De vrouw had de stoffelijke resten in het Boliviaanse grensstadje Desaguadero afgegeven op het postkantoor, met als bestemming de Franse stad Compiègne. Helaas voor de vrouw werd het pakketje tijdens een routinecontrole uit de post gevist.

Volgens politiechef Adolfo Cardenas kan helaas niet met zekerheid worden gezegd hoe oud de bewuste mummie is. Hij wist echter wel te vertellen dat het lijk goed geconserveerd is en vermoedelijk afkomstig is van de Inca's.

Voor nog meer leuke Halloweennieuwtjes check je natuurlijk de FOK! Weblog

Belgrado verhoogt beloning voor arrestatie Mladic

De Servische regering heeft donderdag de beloning voor de aanhouding van Ratko Mladic verhoogd tot tien miljoen euro. Voorheen bood de regering in Belgrado een miljoen euro voor de arrestatie van Mladic.

De voormalige militaire leider van de Bosnische Serviërs wordt door het VN-tribunaal in Den Haag beschuldigd van oorlogsmisdaden. Zo zou hij de moord op achtduizend mannelijke moslims in 1995 in Srebrenica en de jarenlange belegering van de Bosnische hoofdstad Sarajevo hebben georganiseerd.

Ook biedt de regering in Belgrado een miljoen euro voor de arrestatie van Goran Hadzic, die in de Balkan-oorlogen de Serviërs in Kroatië aanvoerde. Vermoed wordt dat zowel Hadzic als Mladic zich ophoudt in Servië.


Ratko Mladic (Foto: Novum)

Rode Kruis opent rekeningnummer voor Indonesië

Het Nederlandse Rode Kruis opent rekeningnummer 6868 voor de slachtoffers van de twee natuurrampen in Indonesië. Maandag sloeg een door een aardbeving veroorzaakte tsunami in op de eilanden bij West-Sumatra. Op vrijwel hetzelfde moment barstte vulkaan Merapi uit in Centraal-Java.

De uitbarsting heeft tot nog toe dertig levens geëist. Twintig mensen worden vermist en 91 mensen zijn gewond geraakt. Meer dan achtduizend mensen zijn hun huis kwijtgeraakt. De bewoners in een straal van tien kilometer rond de vulkaan zijn geëvacueerd. Donderdag is de vulkaan opnieuw uitgebarsten.

Volgens het Rode Kruis raken de vluchtelingenkampen die vanwege de uitgebarsten vulkaan zijn ingericht overvol. De organisatie heeft inmiddels ruim 42.000 vluchtelingen geteld in 57 kampen. Een van de kampen kan twaalfduizend vluchtelingen aan, maar er zijn er inmiddels al negentienduizend.

Op Sumatra zijn inmiddels 311 dodelijke slachtoffers geteld en 77 gewonden, 411 mensen worden nog vermist. In totaal zijn 25.000 huizen getroffen. Het Rode Kruis heeft duizend familietenten uitgereikt. De bevolking heeft volgens de organisatie dringend drinkwater, voedsel, dekens en brandstof nodig.


Rode Kruis opent rekeningnummer voor slachtoffers natuurrampen Indonesië (Foto: Novum)

Magath: "Geen excuses meer"

Felix Magath, trainer van Schalke 04, heeft genoeg van de slechte resultaten. Hij heeft zijn spelers duidelijke instructies gegeven.

Schalke kent een dramatische start van het seizoen en staat in de onderste regionen van de Bundesliga. "Ik heb geen excuses meer. Tot nu toe had ik sympathie voor de omstandigheden. Dat is nu voorbij. Nu komt het aan op karakter", zegt Magath tegenover SPOX.

Komend weekend is Bayer Leverkusen de tegenstander van Schalke. Er moet gewonnen worden. "We moeten nu punten gaan pakken. Zo snel mogelijk om uit de bodem van de Bundesliga te komen. Een punt is niet genoeg."

FIFA doet onderzoek naar WK-bid Spanje/Portugal

Wereldvoetbalbond FIFA stelt een onderzoek in naar het WK-bid dat Spanje en Portugal voor 2018 ingediend hebben. De voorzitter van de kandidatuur Miquel Angel López zei dat gekeken wordt of er fraude rond het bid is geweest.

Volgens de geruchten hebben Spanje en Portugal met Qatar een akkoord gesloten om elkaar te steunen om het wereldkampioenschap voetbal binnen te halen. Qatar is in de race voor het kampioenschap in 2022.

López ontkent dat er sprake van verboden afspraken is. "Wij verlenen in het onderzoek onze volledige medewerking aan de FIFA. Wij hebben namelijk niets verkeerd gedaan," zei de Spanjaard.

Op 2 december zal de FIFA bekend gaan maken welke landen de WK's van 2018 en 2022 mogen gaan organiseren.

Aanslag op auto Japans consulaat Pakistan

In het Pakistaanse Karachi is donderdag een aanslag gepleegd op een auto van het Japanse consulaat. Gewapende mannen openden vanaf een passerende motorfiets het vuur op de inzittenden van het voertuig. Twee Pakistaanse personeelsleden van het consulaat raakten bij de aanslag gewond.

In Pakistan worden vaker buitenlanders aangevallen. Zij vormen een doelwit van de moslimextremisten die in het land actief zijn. De politie sluit evenwel niet uit dat het in dit geval ging om een poging tot beroving. De auto van het consulaat was namelijk even tevoren gestopt bij een bank om er geld op te halen.


Aanslag op auto van het Japanse consulaat in Pakistan (Foto: Novum)

EDL eist Museumplein voor betoging

De English Defence League (EDL) spant een kort geding aan tegen de gemeente Amsterdam om zaterdag toch op het Museumplein te mogen demonstreren. Dat meldt AT5 donderdag. EDL is het niet eens met de beslissing van burgemeester Eberhard van der Laan, die de betoging heeft verbannen naar het Westelijk Havengebied.

EDL gaat de straat op om PVV-leider Geert Wilders een hart onder de riem te steken in aanloop naar de uitspraak in zijn strafproces. Volgens een woordvoerder van Van der Laan heeft de politie aanwijzingen dat Engelse en Nederlandse hooligans de demonstratie willen aangrijpen om de confrontatie aan te gaan. Extreemlinkse groeperingen willen een tegendemonstratie houden.

Van der Laan besloot daarom woensdag met politie en justitie de demonstratie te verbannen naar het afgelegen haventerrein. Daar kan de politie de orde beter bewaken. De precieze locatie is de Generatorstraat, bij de laatste halte van metrolijn 50.

Bij de gemeente is nog niets bekend over een kort geding, zo liet een woordvoerster weten. De gemeente Amsterdam bepaalde donderdag ook dat de demonstratie van het Platform tegen Vreemdelingenhaat zaterdag mag doorgaan. Het protest tegen racisme en uitsluiting vindt plaats op het Jonas Daniel Meijerplein. De gemeente verwacht een rustig verloop van die manifestatie.

Spoeddebat geweld tegen moskeeën

De Tweede Kamer houdt binnenkort een spoeddebat over geweld tegen moskeeën, Joden, moslims en onder anderen homo's. Dat is donderdag besloten.

Het debat vindt op initiatief van de PvdA plaats. De oppositiepartij wil van minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie weten hoe hij de problemen gaat aanpakken. GroenLinks wil dat ook minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) bij het debat aanwezig is.

Aanleiding voor het debat zijn diverse incidenten, zoals een recente beschieting van een moskee in Dordrecht maar ook de bedreiging of mishandeling van gelovigen en homo's.

Een datum voor het spoeddebat moet nog worden gepland.

Spoeddebat over geweld tegen moskeeën
Spoeddebat over geweld tegen moskeeën (Foto: ANP)

14.000 kilo vuurwerk in container

Bij een grootschalig onderzoek is woensdagmiddag veertienduizend kilo illegaal vuurwerk gevonden in Ermelo. De politie heeft twee mannen aangehouden. Het is de grootste vangst in de noordwestelijke regio van het land, zegt een woordvoerder. Zij wil niet zeggen hoe de politie het vuurwerk op het spoor is gekomen.

Een 36-jarige man uit Bunschoten-Spakenburg en een 41-jarige man uit Ermelo werden op een bedrijfsterrein opgepakt. Daar werd het vuurwerk in een container aangetroffen. Het vuurwerk is in beslag genomen.

Het duo wordt verdacht van de handel in vuurwerk en is in een cel gezet.


(Foto: Novum)

CBS koopt reportage Peter R. de Vries

De Amerikaanse zender CBS heeft twee reportages aangekocht die misdaadverslaggever Peter R. de Vries in september in de Verenigde Staten en Peru maakte met Beth Holloway, de moeder van de verdwenen Natalee Holloway. SBS6 zendt het eerste deel zondagavond uit. Het programma The Insider van CBS zendt de aflevering vrijwel gelijktijdig uit, maakte SBS6 donderdag bekend.

In de eerste aflevering van het tweeluik vertelt Holloway voor het eerst hoe Joran van der Sloot haar afperste. Voor 250.000 dollar beloofde hij de begraafplaats van Natalee aan te wijzen.

Het tweede deel, dat SBS6 op 7 november uitzendt, is opgenomen in de Castro Castro-gevangenis in Peru. Beth Holloway heeft Joran van der Sloot hier bezocht. Van der Sloot zit hier vast, omdat hij wordt beschuldigd van de moord op de Peruaanse Stephany Flores.

CBS koopt reportage Peter R. de Vries
CBS koopt reportage Peter R. de Vries (Foto: ANP)

China en EU kondigen samenwerking luchtvaart aan

China en de Europese Unie hebben overeenstemming bereikt over het opzetten van gezamenlijk onderzoek dat gericht is op het ontwikkelen van technologie voor schonere, minder vervuilende en veiliger vliegtuigen. Dat werd donderdag aangekondigd tijdens de Shanghai Expo in China.

In eerste instantie zullen drie projecten worden opgezet, waarvoor in totaal 70,5 miljoen yuan (ongeveer 7,6 miljoen euro) wordt uitgetrokken. De kosten voor het onderzoek worden gedeeld door de Europese Commissie en het Chinese ministerie van Industrie en Informatietechnologie.

"We menen dat het onze missie is om schoner, veiliger en comfortabeler luchttransport te ontwikkelen", zei Li Benjian, onderdirecteur van de afdeling apparatuur van het Chinese ministerie van Industrie en Informatietechnologie.

Een van de projecten richt zich op het gieten van grote constructies van titanium, ook bekend als COLTS. De bedoeling is dat er minder afval ontstaat en minder kooldioxide vrijkomt bij het gieten van de onderdelen. Een ander project, bekend onder de naam MARS, is gericht op het verbeteren van de aërodynamica van vliegtuigen, waardoor brandstof kan worden bespaard. Het derde project gaat zich bezig houden met simulatiemethodes op grote schaal en het ontwikkelen van middelen voor milieuvriendelijke luchtvaarttechnologie.

Rudolf Strohmeier van de Europese Commissie, noemde de plannen voor het onderzoek belangrijk, omdat 'de luchtvaart een zeer belangrijke industrietak is voor de EU én China'. "De markt is zich enorm aan het ontwikkelen en wij menen dat we kunnen helpen met ons onderzoek en onze Chinese partners om gezamenlijke doelen te bereiken", aldus Strohmeier.

De overeenkomst laat zien dat China steeds belangrijker wordt als vliegtuigbouwer en dat de Europa graag een belangrijke speler in de enorme Chinese markt wil blijven. China heeft reeds straaljagers en kleinere commerciële vliegtuigen gebouwd, maar loopt tegen enkele hobbels aan bij de ontwikkeling van de luchtvaartindustrie. Het land heeft voorraden titanium en is een belangrijke leverancier van onderdelen, maar mist belangrijke technologie die nodig is om het metaal op een effectieve manier te kunnen gebruiken voor onderdelen die gebruikt worden in de luchtvaartindustrie.

Excuses aan VVD-Kamerlid voor 'miskraambrief'

Hoofdredacteur Mariska Orbán-de Haas van het Katholiek Nieuwsblad is bereid haar excuses aan te bieden aan VVD-Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert voor een open brief die zij woensdag heeft gepubliceerd. Dat heeft Orbán donderdag gezegd op Radio 1.

In de brief voerde Orbán de miskramen die Hennis heeft gehad aan als argument waarom zij tegen abortus zou moeten zijn. Hennis, die ooit op Twitter over haar miskramen heeft verteld, vond dat een kwetsende inbreuk op haar privéleven. Ze had vooraf bezwaar gemaakt bij Orbán, maar die publiceerde de open brief toch.

"Ik vind het heel vervelend dat mijn brief zo bij haar overgekomen is", zei Orbán in het radioprogramma Dit is de dag. Een verzoek van de woordvoerder van Hennis om de brief niet te publiceren, is Orbán woensdag door ziekte ontgaan. Had ze de e-mail wel gelezen, dan zou ze de brief niet hebben gepubliceerd.

Orbán schreef de open brief omdat ze wilde terugkomen op een eerdere anti-abortusbrief van hulpbisschop Everard de Jong van Roermond. Daarbij zat een poppetje van een foetus van tien weken. Hennis noemde dat walgelijk.

Volgens Orbán is het juist walgelijk dat er abortussen worden gepleegd. "Wat heerlijk is het zwanger te raken", schreef ze in de brief aan Hennis. "Wat is het dan hartverscheurend, onbeschrijflijk pijnlijk als je zoiets dierbaars verliest. Zo oneerlijk als het kleine hartje van je eigen kindje zomaar stopt met kloppen."

Hennis kreeg onder meer op Twitter veel steun. "Laat die krankzinnige trol toch", was het advies van filmmaker Eddy Terstall. Hennis zei dat advies te zullen opvolgen en niet verder op de zaak in te gaan.


Jeanine Hennis-Plasschaert (Foto: Novum)

Button geeft titelstrijd nog niet op

Jenson Button staat met nog twee Formule 1-races te gaan vijfde in het kampioenschap op 42 punten van leider Fernando Alonso. De McLaren-coureur weet dat er nog 50 punten voor een rijder te verdienen zijn en dat hij nog slechts een theoretische kans op het verlengen van zijn titel heeft, maar toch gaat hij het proberen.

"Ik heb altijd gezegd dat ik blijf strijden totdat het rekenkundig gezien onmogelijk is," zei Button vandaag. "Als je op papier kijkt dan is het een minieme kans, maar ik kan er de rest van mijn leven spijt van hebben als ik er niet voor gegaan ben en de omstandigheden me toch de kans gegeven hadden om voor de titel te gaan. In de Formule 1 weet je het nooit, ik zou kunnen winnen op Interlagos, het maximale aantal punten meenemen en zien dat geen van de titelkandidaten gefinisht is. Als het weer een natte race is dan zou dat makkelijk kunnen gebeuren."

Button erkent dat de McLaren niet altijd het tempo van Red Bull en Ferrari bij kan houden. "Onze prestaties zijn wat wisselend. In Monza konden we winnen, we leken sneller dan de Red Bulls in Singapore en de racesnelheid in Suzuka was goed. Het is dus lastig te zeggen waar we staan. In Zuid-Korea waren we in de vrije trainingen snel, maar in de kwalificatie en de race vlakte dat af, dus we moeten optimistisch zijn."

De Brit zet dat McLaren ook voor Brazilië weer nieuwe onderdelen mee zal nemen. Hij prijst de inspanningen van iedereen binnen het team om de auto sneller te maken. Op Interlagos verwacht hij een goed resultaat. McLaren zou volgens hem in São Paulo een goede kans op een uitstekend resultaat moeten maken.

Speculaties over blauw oog van Poetin

Was het een elleboog tijdens de judotraining, vermoeidheid of een ooglidcorrectie? In Russische en Oekraïense media werd donderdag druk gespeculeerd over twee grote blauwe plekken onder de ogen van de Russische premier Vladimir Poetin, die zich maar moeilijk lieten maskeren onder een dikke laag make-up.

Poetin, een zelfverzekerd redenaar die zijn toespraken gewoonlijk lardeert met enthousiasme en humor, wekte woensdag tijdens een bijeenkomst in Kiev een vermoeide en afgematte indruk. Hij sprak maar kort tot journalisten en liet weten geen vragen te beantwoorden.

Poetins woordvoerder Dmitri Petkov ontkende dat er iets aan de hand was: "Het zijn geen bloeduitstortingen. Hij was gewoon erg moe na enkele vluchten en extra vergaderingen. Ook was het licht hier niet erg voordelig."

De Russische krant Kommersant vroeg zich af waar de blauwe plek onder het oog van Poetin vandaan kwam. "Was het een taai oefenpartijtje? Zorgvuldig geretoucheerd, maar toch door iedereen opgemerkt." Poetin heeft een zwarte band in judo.

De Oekraïense krant Levy Bereg was directer. "Heeft Poetin een facelift gehad?" Als verklaring voor de blauwe plekken en het licht gezwollen gelaat van Poetin suggereerde de krant dat hij plastische chirurgie heeft ondergaan, bij de tandarts was geweest of een ongelukje had gehad tijdens het judoën.

Massa: "Ferrari kan ook constructeurstitel nog pakken"

Volgens Felipe Massa maakt Ferrari nog een goede kans op de constructeurstitel in de Formule 1. Met nog twee races te gaan heeft de renstal uit Maranello 52 punten achterstand op Red Bull Racing, maar heeft ze in Fernando Alonso wel de leider in het coureurskampioenschap.

Massa bereidt zich momenteel in São Paulo voor op zijn thuisrace op Interlagos. De Braziliaan heeft veel vertrouwen in een goede afloop. "Onze kansen in beide kampioenschappen zien er na de afgelopen drie Aziatische races een stuk beter uit. Het is nog steeds mogelijk het constructeurskampioenschap te winnen en Fernando heeft nu de leiding gepakt in het coureurskampioenschap, dus we doen volop mee," zegt Massa op de site van Ferrari.

De Braziliaan beseft dat met name het constructeurskampioenschap lastig gaat worden, omdat Red Bull sterk voor de dag komt. "We weten dat we hard moeten werken en vooral moeten proberen onze prestaties op de zaterdag te verbeteren. De kwalificatie is nog steeds ons zwakke punt, terwijl Red Bull heel sterk is in het neerzetten van één snelle ronde."

Vorig jaar was Red Bull erg sterk in Brazilië, maar volgens Massa hoeft dat niets te betekenen. "Vergeet niet dat Ferrari van 2006 tot 2008 hier het beste team was."

UEFA naar de rechter wegens corruptiebeschuldiging

De UEFA bereidt juridische stappen voor tegen Spyros Marangos. De Cypriotische voetbalofficial zegt bewijzen te hebben dat het EK van 2012 voor een bedrag van elf miljoen euro aan Oekraïne en Polen is verkocht. De Europese voetbalbond had Marangos tot gisteren gegeven om met bewijsmateriaal op de proppen te komen, maar nu hij die deadline gemist heeft, stapt de UEFA naar de rechter.

Volgens de UEFA heeft Marangos diverse verzoeken afgewezen om zijn bewijs te laten inspecteren. De Cyprioot zegt dat hij kan aantonen dat er vijf UEFA-officials omgekocht zijn. Daardoor zou het blok Oekraïne en Polen de stemming voor het toewijzen van het EK met 8-4 gewonnen hebben van het vooraf favoriet geachte Italië.

UEFA-functionarissen uit Oekraïne en Polen hebben elke betrokkenheid ontkend, net als officials uit Italië en Cyprus.

Botlekbrug aangepast na dodelijke ongelukken

De slagbomen van de Botlekbrug in Rotterdam worden een aantal meters naar voren geplaatst om de situatie op de brug veiliger te maken. Dat hebben gemeente, politie en Havenbedrijf Rotterdam donderdag besloten, zo liet een woordvoerder van de gemeente weten. Wanneer de aanpassing wordt gedaan, is nog niet duidelijk.

Door de aanpassing heeft een automobilist die door een gesloten slagboom rijdt meer tijd om af te remmen. Aanleiding voor de wijziging is het dodelijke ongeval dat zaterdag plaatsvond. Een 33-jarige Almeerder reed met zijn auto door de slagbomen het water in en verdronk.

In januari kwam op dezelfde plek al een 29-jarige vrouw uit Zoetermeer om het leven. Ook zij reed met haar auto het water in.

China claimt snelste supercomputer te hebben

Een belangrijk Chinees onderzoekscentrum heeft de snelste supercomputer ter wereld gebouwd. Dat werd donderdag bekendgemaakt door de Chinese computerindustrie. De Tianhe-1 computer, die staat in de Chinese havenstad Tianjin, is volgens het Nationale Centrum voor Supercomputers in staat 2507 biljoen berekeningen per seconde te maken. Dit komt overeen met een rekenkracht van 2,507 petaflops.

Aanstaande vrijdag wordt de officiële lijst van 's werelds snelste supercomputers bekendgemaakt. Als de Tianhe-1 inderdaad zo snel is als wordt beweerd, dan is de computer behoorlijk sneller dan de huidige recordhouder, de Cray XT5 Jaguar-computer van het Amerikaanse ministerie van Energie. In juni wist deze computer 1750 biljoen berekeningen per seconde te maken.

"De nieuwe snelheid die door China werd behaald betekent dat we mogelijk de Verenigde Staten als recordhouder van de eerste plek stoten", aldus de projectleider van de Tianhe-1, Li Nan.

Supercomputers worden gebruikt voor complex onderzoek, zoals het berekenen van weermodellen, het simuleren van kernexplosies en het ontwerpen van straalvliegtuigen.

FIH nomineert De Nooijer en Paumen

De internationale hockeyfederatie FIH heeft Teun de Nooijer en Maartje Paumen genomineerd voor de titel beste speler en beste speelster van 2010.

De Nooijer, die de prijs al driemaal eerder won, neemt het dit jaar op tegen Jamie Dwyer (Aus), Moritz Furste (Dui), Barry Middleton (Eng) en de Zuid-Koreaan Jong Heo Seo.

Paumen werd in 2008 al eens uitgeroepen tot beste jonge speelster van de wereld. Dit jaar heeft ze concurrentie van de Argentijnse wereldkampioenen Soledad Garcia en Luciana Aymar, de Duitse Natascha Keller en Fu Baorong uit China.

De Nederlanders Robert Kemperman en Eva de Goede dingen mee naar de titel beste jonge speler.

Verzekeraar vergoedt eerste date

Zorgverzekeraar VGZ heeft besloten om de eerste date van vrijgezelle verzekerden te vergoeden. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat mensen met een relatie zich gelukkiger voelen dan singles.

De actie van de zorgverzekeraar biedt belangstellenden voor een aanvullende verzekering voor singles de mogelijkheid om gedurende zeven dagen gratis gebruik te maken van de diensten van datingsite Lexa.nl. Bovendien biedt de verzekeraar honderd mensen een compleet avondje uit aan.

In samenwerking met de Erasmus Universiteit onderzoekt de zorgverzekeraar geluk. Deelnemers krijgen vragenlijsten via het internet. Daarmee proberen de onderzoekers meer inzicht te krijgen in het geluksgevoel van mensen.

Meetlat langs hoofddoek

Het Gerrit Rietveldcollege in Utrecht legt een meetlat langs het gezicht van leerlingen met een hoofddoek. De school wil zo vaststellen of wel wordt voldaan aan de regels, die voorschrijven dat minstens negentig procent van het gezicht te zien moet zijn.

Het Utrechtse PvdA-raadslid Gadiza Bouazani zegt verschillende klachten van leerlingen te hebben gekregen. Bouazani zegt te begrijpen dat een school kledingvoorschriften heeft. "Maar een meetlat langs het gezicht van een leerling leggen gaat wel erg ver." Zij gaat de kwestie aankaarten bij het gemeentebestuur.

De kledingregels gelden sinds juni. Het is sindsdien verboden om met een pet op of een jas in de klas te zitten. "Hoofddoeken zijn in de les alleen toegestaan als negentig procent van het gezicht te zien is", staat verder in de voorschriften.

De schoolleiding van het Rietveldcollege was donderdagmiddag niet bereid te reageren op een verzoek om commentaar op de aantijgingen.

'Bin Laden-tape lijkt echt'

De onlangs opgedoken geluidsopname waarin Al-Qaidaleider Osama bin Laden Frankrijk bedreigt lijkt echt te zijn, heeft het Franse ministerie van buitenlandse zaken donderdag gezegd.

In de boodschap dreigt Bin Laden Franse burgers te doden, als vergelding voor de Franse betrokkenheid bij de oorlog in Afghanistan en een recente Franse wet die gezichtsbedekkende kleding zoals boerka's en nikabs verbiedt.

Het Franse ministerie van buitenlandse zaken zegt dat de authenticiteit van het bandje op grond van 'initiële verificaties als vaststaand kan worden beschouwd'. De boodschap 'bevestigt alleen die realiteit van de terreurdreiging', zegt woordvoerder Bernard Valero.

Frankrijk en andere Europese landen zijn na een reeks terreurwaarschuwingen extra alert op mogelijke aanslagen. De speculaties over de oorsprong van de terreurdreiging concentreren zich op de Noord-Afrikaanse tak van Al-Qaida, die in september vijf Fransen en twee andere buitenlanders heeft ontvoerd in Niger en hen waarschijnlijk gevangen houdt in Mali.

Aangifte tegen Rutte wegens discriminatie

Een man uit Amsterdam heeft aangifte gedaan bij de politie tegen premier Mark Rutte (VVD). Hij beschuldigt Rutte van discriminatie, omdat hij deze week in de Tweede Kamer onderscheid maakte tussen mensen met een Turks en met een Zweeds paspoort.

De politie gaat de aangifte bespreken met het Openbaar Ministerie, zegt een woordvoerder. Een van de vragen daarbij is of de kwestie wel in Amsterdam kan worden beoordeeld, omdat Rutte zijn uitspraken in Den Haag heeft gedaan.

Rutte zei woensdag tijdens het debat over de regeringsverklaring dat hij een onderscheid maakt tussen mensen met een Turks en een Zweeds paspoort. Turkije bemoeit zich met onderdanen in Nederland, Zweden doet dat niet.

Daarom zei Rutte in 2007 als fractieleider wel dat het toenmalig staatssecretaris Nebahat Albayrak (PvdA) zou sieren als ze haar Turkse nationaliteit inleverde, maar vindt hij het geen probleem dat staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) ook de Zweedse nationaliteit heeft.

Geen parlementaire enquête naar val DSB

Er komt geen parlementaire enquête naar de ondergang van de DSB-bank. Dat heeft een meerderheid van de Tweede Kamer besloten, zo bleek tijdens een Kamerdebat.

Oprichter van de DSB-bank Dirk Scheringa wil een parlementair onderzoek naar de ondergang van zijn bank, om de 'onderste steen' boven te krijgen. Hij krijgt nu nul op het rekest. Alleen D66 en de ChristenUnie steunen hem.

De Kamer heeft overwogen om Scheringa's voorstel onder te brengen bij de parlementaire enquête naar de steunmaatregelen voor de banken die het kabinet nam toen de kredietcrisis uitbrak. Een meerderheid vindt echter dat de ondergang van de DSB bank al goed is onderzocht door de commissie-Scheltema.

Scheltema concludeerde in juni dat De Nederlandsche Bank (DNB) in 2005 geen bankvergunning had mogen geven aan de bank uit Wognum. Ook in de jaren daarna had DNB-directeur Nout Wellink krachtdadiger moeten optreden bij het toezicht op DSB.


Geen parlementaire onderzoek voor Dirk Scheringa (Foto: Novum)

Sneijder verlengt bij Inter tot 2015

Wesley Sneijder heeft donderdag zijn handtekening onder een nieuwe verbintenis bij Inter Milan gezet. De 26-jarige middenvelder heeft zijn contract met drie jaar verlengd en staat nu tot de zomer van 2015 op de loonlijst van Inter. Naar verluidt incasseert hij jaarlijks netto 7,5 miljoen euro.

De Kleine Generaal is in zijn nopjes met de contractverlenging. "Na afgelopen seizoen smaakt het bij Inter naar meer. We hebben een fantastische groep spelers en staf, waar we nog veel mee kunnen bereiken."

Sneijder maakte vorig jaar met Inter het beste seizoen uit zijn loopbaan door. Hij won het landskampioenschap, de Italiaanse beker en de Champions League. Bovendien bereikte Sneijder met Oranje de WK-finale waarin Spanje net te sterk bleek. Door zijn uitmuntende prestaties is Sneijder de belangrijkste kandidaat om in januari tot Fifa-wereldvoetballer van het jaar verkozen te worden.

De 72-voudig international werd in de zomer van 2009 door José Mourinho naar Inter gehaald. Daarvoor kwam Sneijder uit voor Real Madrid en Ajax.

Stinkende drugsauto van de weg geplukt

Twee Arnhemmers zijn vorige week van de weg gehaald omdat ze grondstoffen en materiaal voor de productie van synthetische drugs in hun bestelauto vervoerden. De lading verspreidde een enorme stank, meldt het Korps Landelijke Politiediensten.

De mannen van 28 en 30 jaar werden donderdag rond 09.00 uur op de A15 bij Overbetuwe gecontroleerd door de verkeerspolitie. Die ontdekte dat de lading bestond uit chemicaliën en onder meer glazen bollen voor de productie van methamfetamine, ook wel speed genoemd. Het duo wilde niets zeggen over de herkomst en bestemming van de spullen.

De verdachten zijn dinsdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Arnhem. Die bepaalde dat de 30-jarige verdachte in de cel blijft. De andere man is op vrije voeten gesteld.


Grondstoffen voor synthetische drugs in beslag genomen (Foto: Novum)

Coach zeilers stapt op vanwege onrust

Maurice Paardenkooper, coach van de Nederlandse zeilers, stapt op als trainer van de kernploeg matchracen voor vrouwen. Hij stapt op vanwege de onrust binnen de ploeg over de werkwijze en selectie voor de Olympische Spelen van 2012 in Londen.

Paardenkooper was verantwoordelijk voor het olympisch traject bij het matchracen. Hij geeft de opdracht nu terug omdat volgens hem "de situatie inmiddels onwerkbaar is geworden".

Paardenkoper won in 2008 zilver met de Yngling-ploeg bij de Spelen in Beijing.

Actie Greenpeace tegen kernenergie

Actievoerders van Greenpeace hebben donderdag in Berlijn een groot spandoek met een leus tegen kernenergie voor de gevel van het hoofdkantoor van de Duitse regeringspartij CDU gehangen. De actie viel samen met het begin van een debat in de Bondsdag over plannen van de regering om kerncentrales langer in bedrijf te houden.

Alle zeventien kerncentrales in Duitsland zouden volgens eerdere plannen voor 2021 gesloten moeten worden. Bondskanselier Angela Merkel wil de plannen terugdraaien en de kerncentrales gemiddeld twaalf jaar langer open houden, om goedkoop in energie te kunnen voorzien totdat er meer duurzame energiebronnen zijn ontwikkeld.

Tegenstanders zeggen dat de regering haar oren te veel laat hangen naar de energiebedrijven.

Verwacht wordt dat de voorstellen van de regering met ruime meerderheid zullen worden aangenomen.


Greenpeace protesteert tegen kernenergie in Duitsland (Foto: Novum)

Ferrer: "Misschien heeft Koeman advies voor mij"

Albert Ferrer is voor de komende anderhalf jaar trainer van Vitesse. Voor de eerste keer is hij hoofdtrainer van een club, maar aan ervaring zal het niet liggen.

Toch heeft Ferrer advies nodig. Daarom gaat hij contact opnemen met Ronald Koeman. De oud-trainer van Vitesse en voormalig ploeggenoot van Ferrer bij Barcelona moet hem op weg helpen in Arnhem.

"Misschien heeft Ronald advies voor mij", zei Ferrer bij zijn presentatie als hoofdtrainer van de club uit Arnhem. "In het verleden heb ik ook wel aanbiedingen gekregen van clubs, maar toen was ik er nog niet klaar voor. Ik denk dat mijn gebrek aan ervaring geen probleem is."

Clubeigenaar Merab Jordania wil met Vitesse meedoen om de prijzen. "Dat is mogelijk, al is er nog veel werk te doen", vervolgde Ferrer, die aanvallend voetbal wil spelen. "Ik houd van de stijl van Barcelona, alleen niemand heeft zulke goede spelers als zij."

Weer betoging bij Akropolis

Werknemers van het Griekse ministerie van cultuur met een tijdelijk abeidscontract hebben donderdag een betoging gehouden bij de Akropolis. Twee weken geleden was het personeel van de beroemdste bezienswaardigheid van Griekenland enkele dagen in staking. Ook toen was de actie bedoeld om kracht bij te zetten aan de eis dat de tijdelijke werkkrachten een vast dienstverband wordt geboden.

Voor tienduizenden Grieken met tijdelijke dienstverbanden in de openbare sector dreigt ontslag in het kader van een stringent bezuinigingsprogramma van de Griekse regering.

Moest de vorige keer de oproerpolitie eraan te pas komen om een blokkade van de actievoerders bij de toegang tot de Akropolis te breken, donderdag verliep het protest vreedzaam en zonder enig incident.


Wederom protest bij Akropolis (Foto: Novum)

Vuurwerkknutselaar aangehouden

Een 38-jarige man uit Valkenburg is woensdag aangehouden omdat hij zelf siervuurwerk probeerde te maken. De kans op een ontploffing was groot, omdat de man een flinke hoeveelheid explosieve stoffen in huis had, zegt een woordvoerder van de politie.

De man maakte het vuurwerk in zijn woning aan de Van Meijlandstraat. Daar vond de politie ook twee mortiergranaten, een vuurwapen, munitie en een aantal messen aan.

De Explosieven Opruimingsdienst heeft monsters van de stoffen genomen, die nog worden onderzocht. Het explosieve materiaal is woensdagavond in een groeve tot ontploffing gebracht.

De vuurwerkknutselaar is vorig jaar ook al eens opgepakt voor het maken van vuurwerk. De man zit nog vast.

Politie treft verdachte bungelend aan balkon

Een 37-jarige Rotterdammer heeft woensdagavond in Zwijndrecht tevergeefs geprobeerd aan de politie te ontkomen door aan een balkon te gaan hangen. De man was op de vlucht voor de politie nadat hij zijn ex-vriendin zou hebben mishandeld en bestolen.

Een 21-jarige Zwijndrechtse belde de politie omdat ze mishandeld zou zijn door haar ex-geliefde. Hij zou ook twee mobiele telefoons hebben gestolen. Agenten gingen naar de man op zoek en belden aan bij de buurman van het slachtoffer op de tweede verdieping van het flatgebouw. Volgens de politie is de man een bekende van de Rotterdammer.

De bewoner zei dat de Rotterdammer net weg was en liet de agenten binnen om dat aan te tonen. Daar bleek dat de man aan het balkon bungelde. Agenten haalden hem omhoog en hielden hem aan.

Vrouw raapt eigen hoofd op na val van paard

Een 26-jarige vrouw uit het Engelse Oxfordshire heeft haar eigen hoofd van straat moeten rapen na een val van haar paard. Tijdens het ongeluk slingerde ze ruim zes meter door de lucht, waarna ze op een gruwelijke manier haar nek brak.

Na de val probeerde Thea Maxfield zich uit te voeten te maken om te voorkomen dat het briesende paard haar zou vermorzelen. Toen ze omhoog wilde komen, bleef haar hoofd gewoon op straat liggen. Omdat ze zich besefte dat ze vaart moest maken, raapte ze met twee handen haar hoofd op en zette het weer terug op haar romp.

"Zodra ik van het paard afkwam, besefte ik dat het mis was", vertelt Maxfield aan de media. "Ik wilde omhoogkomen, maar mijn hoofd bleef op de grond. Ik kon mijn nek of mijn hoofd niet bewegen. Ik moest letterlijk mijn hoofd oprapen en het met twee handen dragen."

Haar 66-jarige moeder, die getuige was van het ongeval, wist haar uiteindelijk naar het ziekenhuis te vervoeren. Hoewel artsen haar waarschuwden dat ze waarschijnlijk voorgoed verlamd zou blijven, kan ze nu zelfs weer paardrijden. Dankzij Formule 1-techniek lukt het Maxfield weer een normaal leven te leiden.

Hongerige beren graven doden op

Hongerige beren in het noorden van Rusland zoeken zelfs op begraafplaatsen naar voedsel, melden bestuurders in de republiek Komi. In een dorp is zeker één lijk opgegraven en opgegeten, aldus het dagblad Moskovski Komsomolets.

De bruine beren moeten voordat ze in winterslaap gaan goed eten om vetreserves op te bouwen. Door de droogte en bosbranden in de afgelopen zomer is er in hun leefgebied rond de poolcirkel groot gebrek aan hun natuurlijke voedsel, zoals bosbessen en paddestoelen.

UCI laat claim op Rasmussen vallen

Na Aleksandr Vinokoerov hoeft ook Michael Rasmussen een door de internationale wielerbond UCI opgelegde geldboete ter waarde van een jaarsalaris niet te betalen. Het internationaal sporttribunaal CAS achtte de boete voor Vinokoerov juridisch niet rechtsgeldig. UCI-baas Pat McQuaid bevestigde tegenover het Deense TV2sport dat ook de claim op Rasmussen vervalt.

De UCI wilde van beide renners een jaarsalaris vorderen omdat zij in 2007 de dopingregels hebben overtreden. Volgens de UCI hadden beiden daarvoor een verklaring ondertekend waarin de boete als strafmaat was opgenomen. De UCI heeft, zo liet een woordvoerder weten, de regels per 1 januari 2009 aangepast. Renners die na die datum betrapt zijn kunnen wel rekenen op een boete die, afhankelijk van de overtreding, kan oplopen tot 70 procent van het jaarsalaris.

Speel als boom in Bohm

Monobanda, een Nederlandse onafhankelijke ontwikkelaar, is op dit moment bezig aan Bohm. Bohm is het soort spel dat je wil spelen voor je naar bed gaat. Een simpele en pure ervaring.

In Bohm bestuur je een boom. Het is een spel over langzame gameplay en de daad van creatie en groei. Een rustige, bijna zen-achtige ervaring zonder doelen of dwingende uitleg.

Als speler ben je bezig met ontdekken hoeveel controle je hebt. Groeien, vertakken, je boom in rare vormen duwen en intussen erachter komen hoe mooi en belonend deze simpele processen kunnen zijn.

De boom wordt organisch volwassen onder het spelen. En terwijl de boom groeit, verandert de adaptieve muziek vloeiend mee. Beide veranderen en evolueren gedurende het spel, onder de invloed van jouw beslissingen en de knoppen waarop je drukt.

Bohm gaat niet over winnen. Het gaat over jezelf mee laten voeren in een poëtische ervaring van beeld en geluid. Tot rust komen. Een interactief eerbetoon aan de schoonheid, traagheid en vrede van de natuur.

Kapitaalinjectie 17 miljoen euro voor Feyenoord

Dankzij de komst van een groep investeerders kan Feyenoord een groot deel van zijn schuld aflossen. De investeerders zullen een deel van de aandelen overnemen en krijgen daarvoor zeggenschap bij de club uit Rotterdam. Eric Gudde, algemeen directeur van Feyenoord, zei dit vandaag op een persconferentie.

Het geïnvesteerde bedrag zal in eerste instantie 17 miljoen euro bedragen, maar kan oplopen tot 30 miljoen euro.

De groep investeerders staat onder leiding van Pim Blokland en krijgt een aandelenpakket dat maximaal 49 procent zal bedragen. Door de kapitaalinjectie wordt de schuldenlast verlaagd naar 26 miljoen euro. Gudde zei overigens wel dat dit niet betekent dat er in de winterstop nieuwe spelers zullen komen.

Piloot en stewardess meest sexy beroepen

Piloot (20 procent) en stewardess (24 procent) zijn de meest sexy beroepen. Althans, dat vinden de deelnemers aan een onderzoek van banensite nationalevacaturebank. De banenaanbieder wilde weten wat Nederlanders de aantrekkelijkste typische mannen- en vrouwenberoepen vinden.

Bij de mannenberoepen scoort ook militair (18 procent) hoog, gevolgd door brandweerman en barman (beide 10 procent). Na stewardess is volgens de respondenten model (16 procent) het aantrekkelijkste vrouwenberoep, gevolgd door secretaresse (14 procent).

Uit het onderzoek blijkt dat echte mannenberoepen het meest tot de verbeelding spreken. Volgens Mark Borgman van de vacaturesite komt dat doordat mannen die dit soort beroepen uitoefenen, autoriteit en verantwoordelijkheid uitstralen. Ook de strandwacht en de arts vallen erg in de smaak. Opvallend is dat mannelijke politieagenten slecht scoren.

Bij vrouwenberoepen draait het volgens Borgman vooral om uiterlijk vertoon. De stewardess staat met bijna een kwart van de stemmen op de eerste plaats. Borgman denkt dat vooral het uniform zeer tot de verbeelding spreekt.

Vrouwelijke politieagenten worden - in tegenstelling tot hun mannelijke collega's - aantrekkelijk gevonden, zij staan op de vijfde plaats. Onaantrekkelijk worden de 'invloedrijke vrouwenberoepen', zoals directrice, gevonden.

Moeder doodt baby om Farmville

Een 22-jarige vrouw uit Florida heeft in de rechtbank toegegeven haar zoontje te hebben gedood om een potje Farmville. Alexandra Tobias schudde de drie maanden oude baby hard door elkaar omdat hij begon te huilen toen ze haar favoriete online boerderijsimulatie aan het spelen was op het sociale netwerk Facebook. Dat schrijft de Florida Times op zijn website.

Tobias liet in een verklaring weten de baby eerst rustig heen en weer te hebben gewiegd, waarna ze een sigaret rookte om tot rust te komen. Toen hij opnieuw begon te huilen schudde ze hem harder door elkaar, waarbij hij zijn hoofd 'mogelijk ergens tegenaan heeft gestoten'.

De vrouw is moord ten laste gelegd. Een aanklacht waarvoor ze levenslang kan krijgen. De uitspraak volgt in december.


Moeder doodt baby om Farmville (Foto: Novum)

Kim Holland wil Chersodames in pornofilm

Pornoster Kim Holland wil dolgraag een pornofilm maken met daarin de vier vrouwelijke deelnemers van de reallifeserie 'Oh Oh Cherso'.

Holland heeft de meisjes gepolst via Twitter, maar de vier vrouwen hebben nog niet toegehapt. Ook Little Princess heeft geen interesse, hoewel zij al de nodige ervaring heeft met een naaktfotosessie.

In 'Oh Oh Cherso' volgen tv-kijkers de avonturen van acht Haagse jongeren die de beest uithangen in de Griekse badplaats Chersonissos.

Ferrer nieuwe trainer van Vitesse

Het is officieel: Albert Ferrer is vanmiddag om 12:30 uur gespresenteerd als nieuwe traner van Vitesse. Ferrer, de opvolger van Theo Bos, tekent een contract voor 1,5 jaar.

De voormalige speler van FC Barcelona en 36-voudig Spaans international was de afgelopen periode jeugdtrainer in Barcelona. De 40-jarige Spanjaard neemt Albert Capellas Herms mee van FC Barcelona. Stanley Menzo wordt daarnaast ook assistent-coach, Gisteren werd bekend dat Menzo per direct opstapt als coach bij sc Cambuur.

Ferrer zal pas op 15 november van start gaan als nieuwe coach.

[MLB] Giants nemen 1-0 voorsprong

De San Francisco Giants hebben een 1-0 voorsprong genomen in de World Series. De eerste wedstrijd, die in San Francisco werd afgewerkt, bracht een hoop spektakel en werd niet het duel van de werpers, zoals was verwacht. Het werd 11-7.

Tim Lincecum (Giants) en Cliff Lee (Rangers) waren dit seizoen twee van de meest constante pitchers in de MLB. Ze stonden daarom in de eerste wedstrijd van de World Series tegenover elkaar. Het waren echter de slagmensen van beide partijen die het verschil maakten. Hoewel de Rangers al snel op een 2-0 voorsprong kwamen, waren het de Giants die terug stormden. Juan Uribe en Freddy Sanchez waren de belangrijkste krachten aan de zijde van San Francisco: ze sloegen beide drie punten binnen.

Vannacht vindt de volgende wedstrijd plaats, wederom in San Francisco. De Rangers sturen dan CJ Wilson naar de heuvel, terwijl de Giants Matt Cain als werper hebben. 

Somalische meisjes geëxecuteerd

De Somalische groepering Al-Shabab zegt twee meisjes te hebben geëxecuteerd omdat zij hadden gespioneerd voor de door de Verenigde Naties gesteunde regering.

De meisjes, respectievelijk 15 en 18 jaar oud, werden woensdag schuldig bevonden door een rechter die is aangesteld door de aan Al-Qaida gelieerde extremistische moslimgroepering. Gezegd werd dat ze werk hadden verricht voor de regeringssoldaten die het stadje Belet Weyne, in het westen van Somalië, proberen te bevrijden van Al-Shabab strijders. Al-Shabab is heer en meester in het zuiden van Somalië, maar probeert ook elders in het land vaste voet aan de grond te krijgen.

De twee werden na hun veroordeling onmiddellijk door een vuurpeloton geëxecuteerd. De meisjes riepen 'Allah is groot' toen het schieten begon, zei een ooggetuige, die uit angst voor represailles anoniem wilde blijven.

Nissan roept ruim negenduizend auto's terug

Het automerk Nissan roept in Nederland ruim negenduizend auto's terug. Er is een kans dat de motor tijdens het rijden uitvalt. Het gaat om wagens van het type Micra, die zijn gebouwd tussen januari 2004 en juni 2006.

Bij de auto's kan zich een storing voordoen in de stroomvoorziening van de motor. Dat kan ertoe leiden dat de auto niet meer start of dat de motor opeens afslaat. "De kans daarop is heel klein, maar het kan gevaarlijke situaties opleveren", zegt een woordvoerder van Nissan Nederland.

Wereldwijd roept Nissan twee miljoen auto's terug, kondigde het bedrijf donderdag aan. Het probleem is in ongeveer een halfuur te verhelpen.


Nissan roept auto' s terug (Foto: Novum)

Vitesse zet Stefanovic naar Jong Vitesse

Voetbalclub Vitesse heeft Dalibor Stefanovic een disciplinaire schorsing opgelegd. De 26-jarige Sloveen moet tot het einde van de week meetrainen bij Jong Vitesse. De middenvelder reageerde gisteravond woedend toen hij de thuiswedstrijd tegen PSV vanaf de reservebank moest bekijken, meldt Omroep Gelderland.

Het is niet voor het eerst dat Stefanovic in opspraak raakt. In september maakte hij na een doelpunt tegen Excelsior enkele wegwerpgebaren richting toenmalig trainer Theo Bos, om zijn onvrede over zijn wisselbeurt kenbaar te maken. Begin vorig seizoen liet Stefanovic zich ook al een keer van zijn slechtste kant zien. Hij verliet toen in de rust van de wedstrijd tegen ADO den Haag het stadion na een wissel.

Douane vindt vijftien kilo coke op zeeschip R'dam

Een douaneteam heeft in Rotterdam een partij cocaïne aangetroffen op een zeeschip. De harddrugs waren verstopt in een dubbele vloer in een van de ruimen. Er zijn geen aanhoudingen verricht.

Het schip was afkomstig uit Zuid-Amerika. Na een grondige doorzoeking vond het zogenoemde visitatieteam de vijftien kilo, die is vernietigd. De zaak is overgedragen aan opsporingsdienst Fiod.


Douane treft coke aan onder dubbele vloer zeeschip (Foto: Novum)

Vrouwen aangerand in Sliedrecht

In Sliedrecht zijn in korte tijd twee jonge vrouwen aangerand. De slachtoffers zijn 24 en 18 jaar oud. De oudste vrouw werd dinsdag onzedelijk betast toen ze een papiercontainer buiten zette.

Een man ging haar huis binnen en betastte haar daar. De aanrander koos het hazenpad toen de vrouw aangaf de politie te zullen bellen. Het slachtoffer wist een duidelijk signalement te geven van de dader. Het gaat om een lichtgetinte man van circa 1.75 meter lang met een normaal postuur. Hij is ongeveer dertig jaar oud, had een donkere jas aan en zag er netjes uit. De politie sluit niet uit dat de man de omgeving goed in de gaten hield, voordat hij toesloeg.

Op zaterdagavond werd een 18-jarige vrouw het slachtoffer van een aanranding. Zij was met haar fiets onderweg over de Deltalaan toen een man haar de struiken induwde en haar daar aanrandde. De tiener wist de man weg te duwen, waarop hij er van door ging op een fiets. Het signalement van deze dader is niet zo duidelijk. Het gaat om een jongeman van tussen de vijftien en dertig jaar, met donkere lokken en een slank lichaam. Hij had een jas aan met lichte gedeeltes erop.

De politie bekijkt of de aanrandingen met elkaar in verband staan, maar daar wordt voorlopig niet vanuit gegaan. Wie tips heeft of getuige is geweest kan de politie bellen via telefoonnummer 0900-8844.

Politie schiet op overvallers juwelier

De politie heeft donderdag geschoten bij de aanhouding van vier overvallers van een juwelier aan de Traay in Driebergen. Hoeveel schoten er zijn gelost, is niet bekend. In de winkel is door de overvallers geschoten, maar daarbij vielen geen gewonden. De vier overvallers zijn aangehouden.

Na de overval, die om 09.30 plaatsvond, gingen de daders er in een gestolen auto vandoor. De politie vond het voertuig niet veel later op de A12 bij afrit Maarn. Daar werd een van de verdachten aangehouden.

Na een zoektocht met een helikopter en speurhonden werden twee anderen opgepakt in Maarn. De politie vond de vierde verdachte niet veel later.

Hoe was je weekendwip? (Deel 5)

Michael is ook niet meer zo helder. “Gefeliciteerd? Waarmee? Je moet mijn baas feliciteren, het is zijn bedrijf hoor!” grinnikt hij. Monique krijgt een kleur. “Met het feit dat je papa wordt, Michael,” zegt ze zachtjes. “Wat?” roept Sjaak. “Ouwe rukker, dat je er bent! Daar heb je me niks over verteld! Die Michael, hij wordt papa en hij vertélt het niet eens!” Michael begint een beetje te grinniken. “Eerst de vaderschapstest maar eens afwachten hè, dan weet ik pas zeker dat het van mij is!” roept hij stoer.

Mohammed populairste naam in Engeland

De populairste naam van Engeland en Wales is niet langer Oliver, maar Mohammed. Dat meldt het Britse Bureau voor de Statistiek. Officieel gaat Oliver nog steeds aan de leiding, maar dat komt enkel omdat de naam Mohammed op verschillende manieren wordt geschreven.

Het is in de moslimwereld een traditie om de eerstgeboren zoon naar de profeet te vernoemen. Ook in Nederland is de naam Mohammed populair. In Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag wordt de naam Mohammed het vaakst gegeven aan pasgeboren jongetjes.

Dubbel XP weekend voor Undead Nightmare

Rockstar heeft laten weten dat het dit weekeinde speciaal voor Red Dead Redemption, Dubbel XP Halloween Weekend Halloween wordt. Dit is uiteraard ook in het teken van de nieuwe DLC, Undead Nightmare die op dit moment te koop is via Xbox Live en PlayStation Network. Het dubbel XP weekend begint vrijdag om 18:00 uur en zal lopen tot 05:59 uur op maandag.

De spelers mogen uit hun dak in de nieuwe Undead Overrun mode, waarbij de speler met zijn medespelers hordes zombie moet afmaken om te overleven en de Langrab mode, waarbij het veroveren en behouden van een terretorium centraal staat. Maar ook de andere gametypes zullen extra XP opleveren.

Mocht er nog getwijfeld worden over de aanschaf van deze DLC, houd dan FOK!Games in de gaten, want de review van Red Dead Redemption: Undead Nightmare zal daar binnenkort te lezen zijn.

RDR

Voorzichtige De Zeeuw in overleg op de bank

Demy de Zeeuw begon gisteren niet tegen sc Heerenveen in de basis. Dat was uit voorzorg, bleek na afloop.

"Ik had wat last van mijn been en we wilden geen risico nemen door gelijk weer te starten", vertelde de Oranje-international aan Ajax Life. "Het was een beetje uit voorzorg. Ik heb tegen Excelsior een paar tikjes gehad en daardoor was mijn been niet helemaal honderd procent."

"We besloten ook zo te handelen omdat ik net van andere blessures af ben", zei De Zeeuw. "Dat was al vervelend genoeg."

Net als Excelsior heeft Heracles Almelo, de volgende tegenstander van Ajax, een kunstgrasveld. De Zeeuw denkt dat het geen problemen oplevert. "Het was meer uit voorzorg. Dat we zaterdag opnieuw op kunstgras spelen, baart me geen zorgen. We waren gewoon een beetje voorzichtig."

Duitse clubs populairst bij shirtsponsors

De voetbalclubs uit de Duitse Bundesliga incasseren gemiddeld het meest aan shirtsponsoring. Gemiddeld krijgt elke club in Duitsland rond de 6,6 miljoen euro per jaar. Dat heeft onderzoeksbureau Sport+Markt bekendgemaakt.

De clubs in Engeland krijgen in totaal het meeste geld. De twintig clubs uit de Premier League ontvangen jaarlijks 128 miljoen euro, bijna 10 miljoen meer dan de achttien Bundesligaclubs. Dat komt neer op een gemiddelde van 6,4 miljoen euro per club. De clubs uit de Nederlandse eredivisie krijgen 42 miljoen per jaar, een gemiddelde van 2,3 miljoen per club.

Manchester United en Liverpool zijn koploper qua inkomsten. Beide Engelse clubs krijgen van hun sponsors 23,6 miljoen euro per jaar. Ajax voert volgens Sport+Markt met 10 miljoen per jaar de lijst in Nederland aan.

Duitse clubs populairst bij shirtsponsors
Duitse clubs populairst bij shirtsponsors (Foto: ANP)

San Francisco op voorsprong in World Series

De honkballers van San Francisco Giants hebben woensdag in de World Series de leiding genomen. Het openingsduel tegen de Texas Rangers werd met 11-7 gewonnen.

Texas begon sterk aan het duel en nam snel een 2-0 voorsprong. San Francisco maakte echter in de derde inning gelijk. In de vijfde inning werd het verschil gemaakt. Mede door een driepunt-homerun van Juan Uribe werd de stand naar 8-2 gebracht.

In de volgende slagbeurt verkleinde Texas nog wel de marge naar vier, maar de zege voor San Francisco, dat jaagt op zijn eerste titel sinds 1954, kwam geen moment in gevaar.

In de World Series, de finale van de Amerikaanse honkbalcompetitie, wordt gestreden in een best-of-seven serie. De club die als eerste vier wedstrijden wint, is de nieuwe kampioen. Donderdag wordt in San Francisco het tweede duel gespeeld.

UWV helpt meer mensen aan baan

Uitkeringsinstantie UWV heeft in de eerste acht maanden van dit jaar bijna 220.000 werklozen aan een nieuwe baan geholpen. Dat is ruim 35 procent meer dan in diezelfde periode een jaar eerder, meldde het UWV donderdag.

Onder de mensen die tot en met augustus een baan vonden via het UWV, waren 5700 arbeidsongeschikten en 1800 jonggehandicapten. Mede door extra inspanningen van UWV en gemeenten om de jeugdwerkloosheid te bestrijden, vonden 49.000 jongeren werk, van wie 35.500 een WW-uitkering hadden.

UWV helpt meer mensen aan baan
UWV helpt meer mensen aan baan (Foto: ANP)

Greenpeace: Essent bouwt illegaal in Waddenzee

Greenpeace eist dat energiebedrijf Essent stopt met de bouw van een koelwaterinstallatie in de Waddenzee. Volgens de natuurorganisatie heeft Essent geen vergunning voor de bouw.

Greenpeace heeft donderdag een kort geding aangespannen bij de rechtbank in Groningen. "De Waddenzee is een kwetsbaar en daarom beschermd natuurgebied. Toch bouwt Essent hier, zonder vergunning, een enorme koelwaterinstallatie", zegt campagneleider Rolf Schipper.

De installatie hoort bij de kolencentrale die Essent aan het bouwen is in de Eemshaven. Volgens Greenpeace zal de installatie dagelijks miljoenen liters warm water lozen in de Waddenzee. Dat betekent grote schade aan het milieu.

Essent was niet onmiddellijk bereikbaar voor commentaar.

'Ook stoeltje Barrichello niet zeker bij Williams'

Het lijkt er op dat bij Williams ook het stoeltje van Rubens Barrichello voor volgend jaar niet meer zeker is. Aangenomen werd dat de Braziliaan al een contract voor volgend jaar op zak had, maar sponsorperikelen zorgen er nu volgens Auto Motor und Sport voor dat de renstal uit Grove alle opties nogmaals zal gaan bekijken.

RBS, Philips, AirAsia en McGregor gaan naar verwachting Williams na dit seizoen verlaten, waardoor het Britse team zit te springen om nieuwe inkomstenbronnen. Pastor Maldonado kan naar verluidt met het oliebedrijf PDVSA vijftien miljoen dollar bieden voor een stoeltje, waardoor de Venezolaan een deel van het gat in de sponsoring bij het team uit Grove dicht.

Williams moet nu kiezen om veteraan Barrichello of rookie Nico Hülkenberg voor 2011 aan de kant te schuiven, een lastige beslissing, omdat Barrichello dit seizoen goed presteert, terwijl Hülkenberg de toekomst heeft maar het tempo nog niet bij kan benen. Auto Motor und Sport meent in Zuid-Korea een uitspraak van technisch directeur Patrick Head opgevangen te hebben dat Hülkenberg genoeg gedaan heeft om zijn stoeltje te behouden.

Frans vliegverkeer gehinderd door protest

In Frankrijk wordt donderdag opnieuw gedemonstreerd tegen de hervorming van het pensioenstelsel. Door het protest ondervindt vooral het vliegverkeer veel hinder.

Op de Parijse luchthaven Charles de Gaulle moest een derde van de vluchten worden geannuleerd. Het kleinere Orly moest de helft van de geplande vluchten afgelasten.

De door de regering van president Nicolas Sarkozy voorgestelde pensioenhervorming werd woensdag goedgekeurd door het parlement. De betogers geven hun verzet tegen de hervorming, die een verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd inhoudt, echer nog niet op. Sarkozy heeft de nieuwe wet nog niet ondertekend en eerst moet het constitutionele hof zich nog over de wet buigen.


Demonstraties tegen pensioenhervormingen Frankrijk (Foto: Novum)

Bayern moet Klose enkele weken missen

Bayern München blijft dit voetbalseizoen van weinig blessuregevallen bespaard. De ploeg van Louis van Gaal moet het nu enkele weken zonder Miroslav Klose stellen die deze week in het bekerduel tegen Werder Bremen een dijbeenblessure opliep.

De spits was net teruggekeerd van een soortgelijke blessure, maar treedt nu opnieuw toe tot de ziekenboeg. Hierin treft hij onder meer ook Mark van Bommel, Arjen Robben, Franck Ribéry, Diego Contento en David Alaba aan.

Interlagos verbetert veiligheid

Het Formule 1-circuit Interlagos heeft de veiligheid verbeterd. Reden hiervoor is het dodelijke ongeval dat autocoureur Rafael Sperafico enkele jaren geleden had. Hij ging te wijd bij het opkomen van het lange rechte stuk, raakte de bandenstapels aan de rechterzijde, stuiterde het asfalt op en werd geraakt door een andere coureur. Hij stierf vrijwel direct.

Op Interlagos komen de rijders via enkele knikken naar links aan op het rechte stuk dat ze naar start/finish leidt. Aan de rechterzijde staat de muur dichtbij en daarom is besloten om over een lengte van 225 meter de muur te vervangen. Door de muur flexibeler te maken wordt er voor gezorgd dat de klap van de impact opgevangen wordt en een rijder niet zoals Mark Webber in 2003 weer het asfalt op gestuiterd wordt met alle gevolgen van dien. Door een holle metalen plaat met schuim er achter te plaatsen moet dit voorkomen worden.

Politie waarschuwt voor inbraaktekens

Inbrekers hebben in Amersfoort en Hoogland tekens op woningen achtergelaten die aangeven of ze daar willen inbreken. Dat maakt de politie donderdag bekend. De politie waarschuwt bewoners het teken weg te halen als dat op hun woning blijkt te staan.

De politie kwam de tekens dinsdag op het spoor na een melding over een met krijt aangebracht teken bij een huisnummer. Vervolgens bleken meerdere woningen een plus of een min op de voorgevel te hebben staan.

De inbraaktekens worden in het hele land gebruikt, zegt een woordvoerder van de politie. De inbrekers kunnen aan de tekens zien of de bewoners overdag thuis zijn en of er buit te halen valt.

Valve introduceert eerste TF2-baas

Iedere Team Fortress 2-speler zal op zijn tellen moeten passen, de eerste AI-baas is namelijk bekendgemaakt. Zo rond Halloween mag het geen verrassing zijn dat het een vechtersbaas is met een griezelthema. Ludiek natuurlijk, want het blijft Team Fortress!

Het gaat om ‘the Horseless Headless Horsemann’ en hij maakt zijn opwachting op de Halloween map Mann Manor. Zijn doel is alles op zijn pad een kopje kleiner te maken, gewoon omdat het kan. Weet je hem om zeep te helpen dan krijg je daar een leuke achievement voor genaamd ‘Sleepy Holl0WND’.

Naast ‘the Horseless Headless Horsemann’ levert Valve nog enkele goodies met het Halloween-thema af. Denk aan skins en items. Je zult ze kunnen kopen bij de Mann Co. Store en het is de bedoeling dat de ‘cummunity’ zoveel mogelijk bijdraagt aan het geheel.

Zoals gewoonlijk stelt Valve alles behalve teleur!


Vrijspraak in zaak Arnhemse drugsmoord

Een 26-jarige Arnhemmer is donderdag vrijgesproken van betrokkenheid bij de moord op een 28-jarige plaatsgenoot in september 2008. De rechtbank in Arnhem veroordeelde de man wel tot drie maanden cel vanwege handel in heroïne en cocaïne.

De vrijgesproken verdachte, een familielid van het slachtoffer, zat al niet meer vast. Later donderdag doet de rechtbank uitspraak tegen twee andere verdachten in dezelfde zaak, mannen van 23 en 28 uit Amsterdam. Aan de fatale schietpartij, in de woning van het slachtoffer aan de Huissensestraat in Arnhem, ging volgens justitie een drugsdeal vooraf.

Volgens Omroep Gelderland is het Paleis van Justitie in Arnhem donderdag extra beveiligd. Er zijn dranghekken geplaatst en er lopen agenten in kogelvrije vesten rond. De rechtbank wil niet zeggen of de veiligheidsmaatregelen verband houden met de uitspraken in de moordzaak.

Sneijder verdient 15 miljoen euro per jaar

Het nieuwe vijfjarig contract dat Wesley Sneijder bij Internazionale zal gaan tekenen maakt heb in één klap de best betaalde Nederlandse voetballer. De middenveler zal volgens de Telegraaf in Italië vijftien miljoen euro per jaar bruto gaan verdienen. Hiermee lost hij Nigel de Jong af die tot nu toe de lijst aanvoerde.

Het nieuwe contract kwam tot stand na lange onderhandelingen tussen Inter en de zaakwaarnemer van Sneijder Sören Lerby. Inter beloofde de middenvelder na het WK een nieuw contract, maar omdat dit uitbleef dreigde Sneijder met een vertrek naar Real Madrid. Uiteindelijk kwam er een akkoord tot medio 2015 dat Sneijder vandaag of morgen zal gaan ondertekenen.

'Geen F1-wintertest in Portimão'

De Formule 1-coureurs zullen komende winter toch niet gaan testen in Portimão. Volgens een Brits blad zou er deze winter in Portugal gereden gaan worden, maar in de Italiaanse en Finse media zijn onofficiële testschema's opgedoken waarop Portimão ontbreekt.

Volgens de schema's zal de eerste test plaats gaan vinden op 1 tot en met 3 februari op Ricardo Tormo nabij Valencia. Daarna zal van 10 tot en met 13 februari Jerez aangedaan worden en van 18 tot en met 21 februari Barcelona. Het testen zal op 3 tot en met 6 maart afgesloten worden in Bahrein. Deze sessie vindt een week voor de eerste race van 2011, die op hetzelfde circuit wordt verreden, plaats.

Doden bij overstroming Chinese mijn

Een overstroming in een kolenmijn in de Chinese provincie Guizhou heeft aan twaalf mijnwerkers het leven gekost. Dit heeft het Chinese staatspersbureau Xinhua donderdag gemeld.

In de mijn in de stad Anshun waren woensdag vijftig mijnwerkers ondergronds aan het werk toen deze door nog onbekende oorzaak plotseling volliep met water. Twaalf kompels verdronken; de overigen wisten zich te redden.

De Chinese kolenmijnen zijn de dodelijkste ter wereld. Vorig jaar alleen al kwamen meer dan 2600 mijnwerkers bij ongelukken in Chinese mijnen om het leven.

K1-vechter Badr Hari nog in de cel

K1-kickbokser Badr Hari heeft de nacht doorgebracht in de cel. De al maanden wegens zware mishandeling gezochte professionele vechter meldde zich woensdag bij de politie in Amsterdam. Hij is direct aangehouden en zit nog vast. Volgens een woordvoerder van de politie wordt hij donderdag verhoord.

Badr Hari wordt verdacht van het mishandelen van een portier van de Amsterdamse club Blinq bij het Leidseplein in februari. Aanleiding zou zijn dat de portier Badr Hari en drie vrienden de toegang weigerde, omdat ze niet zouden voldoen aan kledingvoorschriften.

De Marokkaans-Nederlandse vechter ontkent iedere betrokkenheid. Hij was naar eigen zeggen naar Marokko gevlucht om tot rust te komen. Hij meldde zich woensdag volgens zijn advocaat om een verklaring af te leggen.

Vorige week werd bekend dat de bewuste portier niet van plan is aangifte te doen tegen Badr Hari. Hij beweerde tegenover AT5 door de politie onder druk te zijn gezet om een verklaring tegen de verdachte af te leggen. Hij zegt hem echter nog nooit te hebben gezien.

De politie kan de voormalig wereldkampioen in het in Azië erg populaire K1 in eerste instantie drie dagen vasthouden. Daarna moet worden getoetst of de verdenking zo zwaar is dat hij langer vastgezet kan worden.

Wekelijkse Japanse verkoopcijfers

Ik presenteer jullie de wekelijkse Japanse verkoopcijfers van 18 oktober tot en met 24 oktober.

Super Mario komt met een speciale editie en stoot daarmee Pokemon naar nummer twee. Daarnaast zien we van de zes nieuwe top 10 titels dat er vijf bij de PS3 horen.

Plaats Software Game Stuks Verkocht
1 Wii
Super Mario Collection: Special Pack 307.755
2 DS
Pokemon Black / White 81.915
3 PS3 Naruto Shippuden: Narutimate Storm 2 63.675
4 PS3
Vanquish 48.318
5 Wii
Kirby's Epic Yarn 35.633
6 PS3
Medal of Honor 25.365
7 PSP
Lord of Arcana 24.939
8 PS3
Beat Sketch! 22.165
9 PS3 FIFA 11: World Class Soccer 18.995
10 Wii
Wii Party 15.895

Deze tabel toont de top 10 softwareverkopen van deze week, dikgedrukt is nieuw.

Plaats Hardware Stuks Verkocht Meer/Minder dan vorige week
1 PSP
32.591 -4.536
2 PS3

20.128

-2.073
3 DSi XL
15.819 -5.265
4 DSi
14.703 -1.552
5 Wii
11.971 -6.046
6 DSL
3.887 -1.381
7 Xbox 360
2.162 -180
8 PS2
1.222 -493
9 PSP Go
924 -666
Deze tabel toont het aantal hardwareverkopen van deze week en in vergelijking met vorige week.

Handheld Verkochte Software Totaal Verkochte Hardware Totaal
PSP 24.939 33.515
DS 81.915 34.409
Deze tabel toont de handhelds bij elkaar van deze week; PSP (PSP GO en PSP 3000) en de DS (DS, DSi, DSi XL).

Bedrijf Verkochte Software Totaal Verkochte Hardware Totaal
Sony 178.518 54.865
Microsoft - 2.162
Nintendo 441.198 46.380
Deze tabel toont de totale hardware- en softwareverkopen van Sony, MS en Nintendo van deze week.

Hardware Verkocht in 2010
Verkocht sinds uitgave
PSP 1.615.091 15.282.424
PS3 1.141.524 5.642.891
Wii 1.097.513 10.702.712
DSiXL 1.004.317 1.511.224
DSi 798.257 5.137.203
DS Lite
196.180 18.043.936
Xbox 360
171.986 1.381.658
PSP GO
52.311 128.066
PS2 68.473 21.678.650
Deze tabel toont ons alle hardwareverkopen van dit jaar (vanaf 04-01-2010) en in totaal.

Handheld Verkocht in 2010
Verkocht sinds uitgave
PSP 1.667.402 15.410.490
DS 1.998.754 31.277.834
Deze tabel toont ons de totale verkopen van de twee handhelds van dit jaar (vanaf 04-01-2010) en in totaal.

Wammes tweede in Memorial Gander

Jeffrey Wammes is gisteravond in het Zwitserse Chiasso tweede geworden in de Memorial Gander. De Roemeen Flavius Koczi won het invitatietoernooi.

Na vier toestellen kwam de Nederlander tot een totaalscore van 59,400, Koczi noteerde 59,550. Het optreden van Philipp Boy was teleurstellend. De nummer twee op de meerkamp bij de WK in Rotterdam kwam in Chiasso niet verder dan de zevende plaats.

De vrouwen kwamen op drie onderdelen uit en daar ging de zege naar de lokale favoriet Ariella Kaeslin: 42,500. Marlies Rijken eindigde als achtste met een score van 38,500.

Sauber: "Geen problemen met onervaren rijdersduo"

Peter Sauber heeft er geen moeite mee om volgend seizoen met twee redelijk onervaren rijders in de Formule 1 te rijden. De Zwitserse teambaas laat dit jaar Kamui Kobayashi zijn eerste volledige seizoen rijden, terwijl in 2011 de Mexicaanse debutant Sergio Perez naast de Japanner in het team plaats zal gaan nemen.

Sauber heeft er geen moeite mee dat hij zo weinig ervaring opstelt, omdat hij dit jaar een ervaren rijder aan Kobayashi gekoppeld had. Het grootste issue dit jaar was volgens de Zwitser de onbetrouwbare auto in het begin van het jaar. "Met een rookie en met Pedro, die vele jaren niet geracet had, scoorden we in de eerste acht races één punt. In de volgende acht races scoorden we er 36," zei Sauber tegen Autosport.

"Met een betrouwbare auto, versnellingsbak en motor zou het mogelijk moeten zijn geweest om ook in het eerste deel van het seizoen 36 punten te scoren. Met een rookie en - ik hou niet van dit woord - oude rijder hadden we in een goede positie kunnen verkeren."

Sauber is gecharmeerd van Kobayashi die als rookie met zijn aanvallende rijstijl dit jaar al vele coureurs in heeft gehaald. "Ik ben positief verrast over Kamui. Hij heeft als rookie veel meer punten behaald dan de ervaren rijder. Ik ben er van overtuigd dat hij volgend jaar nog een stap kan maken," zei Sauber die er van overtuigd is geraakt dat rookies enorm bij kunnen dragen aan de ontwikkeling van de sport.

Shell profiteert van hogere productie

Oliemaatschappij Shell heeft in het derde kwartaal geprofiteerd van een hogere productie, kostenbesparingen en de verkoop van onderdelen. Dat blijkt uit de resultaten die het concern donderdag bekendmaakte.

Shell haalde een winst op basis van geschatte actuele voorraadkosten (ccs) van 3,5 miljard dollar (2,5 miljard euro) tegen 2,99 miljard dollar een jaar eerder. De nettowinst kwam eveneens uit op 3,5 miljard dollar, 7 procent meer dan in het derde kwartaal van 2009.

Het concern pompte dagelijks ruim 3 miljoen vaten olie uit de grond tegen 2,9 miljoen vaten een jaar eerder. De stijging van 5 procent is onder meer te danken aan het in gebruik nemen van nieuwe velden in de Golf van Mexico en een hogere productie uit de teerzanden in Canada.

Shell profiteert van hogere productie
Shell profiteert van hogere productie (Foto: ANP)

Nintendo presenteert halfjaarcijfers

Nintendo maakt elk half jaar de cijfers op van hun verdiensten. Hun periode is 30 september afgelopen en nu zijn de cijfers bekend gemaakt en we kunnen zien dat er veel dalende verkopen zijn wat ook dalende inkomsten betekent. Ik ben zelf geen expert, bekijk hieronder de cijfers en daaronder kan je het hele rapport bekijken.

Alle cijfers zijn van april tot en met september 2010, als ik vorig jaar aangeef dan bedoel ik daarmee dezelfde periode maar dan in 2009.

Nintendo heeft een netto-inkomen gezien van 4.2 miljard yen, stukken lager dan dat ze het jaar daarvoor in dezelfde periode hadden; 69.5 miljard yen. Algemene verkopen zakte van 548.1 miljard yen in 2009 naar 363.2 miljard yen in dit jaar.

Vorig jaar verkocht Nintendo nog 11.7 miljoen Nintendo DS'en en dit jaar ligt dat op 6.69 miljoen. De Wii verkocht dit jaar 4.97 miljoen stuks en het jaar daarvoor 5.75 miljoen stuks.

Ben je geïnteresseerd in het complete rapport, lees het hier

3ds
Zal de 3DS weer de verkopen opkrikken?

Juntaleider Birma geen kandidaat in verkiezingen

Juntaleider generaal Than Shwe is geen kandidaat in de verkiezingen die op 7 november, voor het eerst in twintig jaar, in Birma gehouden worden. Over zijn rol in de politieke toekomst van Birma bestaat echter geen enkele duidelijkheid. Mogelijk wordt hij president.

Than Shwe trekt zich terug van het toneel, zei een diplomatieke bron bij de Asean-top in Hanoi. Volgens de bron heeft de Birmese minister van buitenlandse zaken Nyan Win dit woensdagavond tijdens een etentje met andere Asean-ministers gezegd.

De door de junta uitgeschreven verkiezingen worden in brede kring als een schijnvertoning beschouwd. Volgens de junta zijn de verkiezingen evenwel een belangrijke stap op weg naar democratie. Het leger is al vijf decennia aan de macht in Birma.

In 1990 werden in Birma voor het laatst parlementsverkiezingen gehouden. Toen bleek dat de Nationale Liga voor Democratie (NLD) van oppositieleidster Aung San Suu Kyi een grote overwinning had behaald weigerde de junta de uitslag te erkennen. Suu Kyi heeft vijftien van de afgelopen twintig jaar in gevangenschap doorgebracht. Op 13 november, zes dagen na de verkiezingen, loopt haar huidige termijn van huisarrest af. De NLD boycot de verkiezingen. Alleen de belangrijkste door de junta gesteunde partij is sterk genoeg om in vrijwel alle kiesdistricten mee te doen.

sc Heerenveen: geen geld voor uitbouw stadion

sc Heerenveen ziet voorlopig af van uitbreiding van het Abe Lenstra Stadion. De Friese voetbalclub maakte vandaag bekend het afgelopen boekjaar te hebben afgesloten met een netto verlies van 14,9 miljoen euro. De leiding acht een investering van 25 miljoen euro op dit moment te riskant.

Het ontwerp voor de uitbreiding van de westtribune was klaar, de externe financiering geregeld. "Wij willen geen risicovolle beslissingen nemen in de huidige economische situatie", verklaarde voorzitter Robert Veenstra, die verwacht dat de KNVB de club binnenkort van categorie III overhevelt naar categorie II, waarin clubs met een zorgelijke financiële situatie zijn gebundeld. Als belangrijkste oorzaak voor de malaise noemt Veenstra de ontwikkeling van de spelerssalarissen. "We hebben een te grote en te dure spelersgroep."

sc Heerenveen: geen geld voor uitbouw stadion
sc Heerenveen: geen geld voor uitbouw stadion (Foto: ANP)

Tweede Kamer bespreekt ondergang DSB

De Tweede Kamer bespreekt donderdagmiddag een onderzoeksrapport over de ondergang van de DSB Bank. Een deel van de Kamer vindt dat president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank moet opstappen.

"Ik vind het ongelooflijk dat die meneer er nog steeds zit", zegt PVV-Kamerlid Roland van Vliet tegen de NOS. "Hij is de eindverantwoordelijke voor alles wat er de afgelopen jaren is misgegaan bij De Nederlandsche Bank. In het normale bedrijfsleven had hij al twintig keer op de keien gelegen."

Ook de SP en GroenLinks hebben eerder al gezegd dat Wellink de eer aan zichzelf moet houden en moet opstappen. De Tweede Kamer kan Wellink niet zelf ontslaan. Dat kan alleen het kabinet, en dat heeft tot nu toe geen plannen in die richting.

Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) heeft in augustus aangekondigd dat Wellink volgend jaar weg moet. De Jager wil het aantal termijnen van de president van De Nederlandsche Bank tot twee beperken. Een termijn duurt zeven jaar en Wellink trad aan in juli 1997, dus dat betekent dat hij medio volgend jaar twee termijnen heeft volgemaakt.

De Kamer bespreekt donderdag het rapport van de commissie-Scheltema, die in juni tot de conclusie kwam dat De Nederlandsche Bank in 2005 geen bankvergunning had mogen geven aan de bank uit Wognum. Ook in de jaren daarna had Wellink krachtdadiger moeten optreden bij het toezicht op DSB.

Wellink heeft na het verschijnen van het rapport zijn excuses gemaakt aan de mensen die zijn gedupeerd door de val van DSB. Ook heeft De Nederlandsche Bank een verbeterplan gemaakt.

Aanhouding na vondst lijk in woning Almelo

In een woning in Almelo is het lijk van een 43-jarige man gevonden. De politie heeft een 36-jarige bewoonster opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de dood van de man. Of het slachtoffer ook in het huis woonde en wat de relatie tussen de twee was, wil de politie in het belang van het onderzoek nog niet zeggen.

De politie vond het stoffelijke overschot van de man rond 06.00 uur in een rijtjeswoning aan de Constantijn Huygensstraat. De omgeving van de woning is afgezet. De politie is bezig met sporenonderzoek.

Over de doodsoorzaak is nog niets bekendgemaakt.

Dead Rising-serie al vier miljoen keer verscheept

Capcom heeft laten weten dat de Dead Rising-serie al meer dan vier miljoen keer is verscheept. Van die vier miljoen is twee miljoen van Dead Rising 2. Daarnaast heeft Capcom ook laten weten de ontwikkelaar van Dead Rising 2, Blue Castle Games, overgenomen te hebben. De studio kreeg ook een nieuwe naam.

De Canadese studio zal nu voortaan Capcom Game Studio Vancouver gaan heten. Er staat nog een epilogue, Case West, op het menu waarin Frank West (DR1) en Chuck Green (DR2) samenwerken. Een datum van dit project is nog niet bekend.

DR2

Bloemetje van politie voor vergeten arrestant

De politie heeft excuses aangeboden aan een arrestant die drie dagen onnodig in de cel heeft gezeten na rijden met een slok op. Dat meldt de politie donderdag. De 32-jarige man uit Doetinchem had na verhoor naar huis moeten worden gestuurd, maar de verantwoordelijke agent was vergeten hem vrij te laten. De politie heeft hem een bloemetje aangeboden.

De drankrijder uit Doetinchem werd op 12 juli aangehouden in Duiven. Hij werd in Arnhem in de cel gezet. Na verhoor vroeg een agent, zoals gebruikelijk, toestemming om de man vrij te laten. De toestemming werd ook verleend, maar de verbalisant liet hem drie dagen in de cel zitten.

Een woordvoerder van het politiekorps Gelderland-Midden spreekt van een menselijke fout van de agent. "Ik weet ook niet wat er in zijn hoofd is omgegaan." De diender heeft na een onderzoek naar de blunder een officiële berisping gekregen. Dat is een aantekening in zijn personeelsdossier; hij wordt niet geschorst.


(Foto: Novum)

"Zie de toekomst van Groningen positief tegemoet"

FC Groningen won met alle moeite van ADO Den Haag. De dode spelmomenten bracht de ploeg van Pieter Huistra de zege.

"We begonnen met de wedstrijd tegen N.E.C. Nijmegen in het achterhoofd", zei Huistra op de website van de club. "Daar begonnen we te flauwtjes en dus hebben we dat benadrukt. Wat dat betreft zijn we uitstekend begonnen. We kregen meteen twee kansen en konden direct druk zetten."

"Tegen ADO Den Haag zie je wel dat onze speelwijze risico's oplevert. We willen voetballen en laten zien wat we kunnen. Ondanks het feit dat ADO kansen heeft gehad, heb ik een goed gevoel over de eerste helft. De spelers waren er mee bezig, zaten er bovenop en toonden durf."

"De tweede man kwam op het middenveld echter te makkelijk aan het voetballen en daaruit ontstonden voor Den Haag juist de kansen. Na de 2-1 hebben we deze keer goed doorgevoetbald en het resultaat daarvan is de 3-1. Gonzalo Garcia heeft zijn rol in het team uitstekend ingevuld en het was mooi te zien dat Danny Holla bijna de negentig minuten kon volmaken. We hebben keihard gewerkt. En in de rust had niemand het idee dat het niet meer zou lukken. Ik constateer dat er nog rek in de ploeg zit en zie de toekomst dan ook positief tegemoet", concludeerde Huistra.

Call of Duty: Black Ops krijgt split-screen multiplayer

Joseph Olin, Community Manager, heeft bevestigd dat Call of Duty: Black Ops split-screen multiplayer zal gaan krijgen. Daarnaast zal er volgens Olin ook een "custom games editor", "in-game friends list" en "regional match-making" inzitten. Lees hieronder meer info over de features.

Het zal mogelijk zijn dat als je een potje online speelt dat een vriend de controller oppakt en zo kan meespelen in het potje waar jij bent. Je schakelt over naar split-screen en jou vriend krijgt jou nickname met een (1) erachter. Gasten kunnen gewoon ranken en dingen vrijspelen maar dit gaat weer weg zodra er uitgelogd wordt.

De custom games editor is heel makkelijk wat je verwacht, creëer een spelmodus zoals je die wilt. Wil jij alleen maar pistolen, klaar. Wil jij die en die perks niet hebben, klaar. Wil je een tijds-limiet? Score-limiet? Allemaal in te stellen en op te slaan en als je het wilt, kan je het ook delen met de wereld.

De in-game friends list laat je zien wat je vrienden doen en gedaan hebben, statistieken, wat ze gemaakt hebben en nog veel meer. Volgens Olin was het uitnodigen van vrienden nog nooit zo makkelijk. Match-making is ook uitgebreider want nu kan je zelf beslissen met welke regio's je wel of niet verbinding maakt.

Olin gaf ook aan dat degene die een spel aanmaakt in multiplayer ook volledige controle heeft over de lobby. Je kan dus kiezen wie er wel of niet naar binnen mag in de lobby (op uitnodiging of alleen vrienden). Als laatste is bekend gemaakt dat je Emblem niet zal gereset worden als je Prestige behaald.

Call of Duty: Black Ops komt 9 november uit op de Wii, DS, PC, Xbox 360 en de PS3.

Cod

Just Dance 3 schijnt al in ontwikkeling te zijn

Het schijnt dat de ontwikkeling van Just Dance 3 al gestart was tijdens het afronden van Just Dance 2, die nog maar net uitgekomen is.

Een laffe, anonieme bron dichtbij Ubisoft heeft dus naar buiten gebracht dat er nog een deel uit de populaire dans-franchise op de markt komt. Het lijkt er op dat Ubisoft er een soort Guitar Hero van gaat maken dus.

Maar gezien het succes van het eerste deel en het potentiële succes van het tweede, zou het niet gek zijn als deze geruchten kloppen.

Activision was ook geïnteresseerd in Rare

Ex-Xbox-baas Ed Fries heeft gezegd dat Activision ook geïnteresseerd was in Rare, vlak voordat Microsoft het nu teloorgegane bedrijf opkocht in 2002.

“There was a bit of a bidding war between us [Microsoft] and Activision – a war which they had won at first”, zegt Fries, die denkt dat Activision zelfs meer interesse in Rare heeft gehad dan Microsoft toentertijd.

“They made the best initial offer, and Rare looked at both of us and, from the way I saw it, was more interested in partnering with Activision. I think it’s because they wanted to be third-party, independent of all platforms.”

Maar ondanks dat - en de kans dat Nintendo er met Rare vandoor zou gaan, aangezien ze al de helft in handen had - is er toch iets gebeurd waardoor de lichten opeens op rood stonden voor de nu grootste spellenuitgever ter wereld. 

“Something happened between them and Activision. I don’t know what it was, but relatively far along in the deal things got cold, and we made a counter offer. Our bid was bigger than Activision’s, but Activision was still in control of the deal at the time. The prices were getting so high, by this point, that it didn’t look like Nintendo was willing to participate.So, very near the end, Activision backed out of the deal, for reasons I still don’t know, and Rare came to us.”

Microsoft won uiteindelijk en kocht Rare acht jaar geleden op voor 375 miljoen dollar. In die tijd heeft de studio Perfect Dark en Banjo Kazooie laten herleven, maakte Rare de Avatars en werkt ze nu aan Kinect Sports.

Aston Martin van 007 brengt 2,9 miljoen euro op

De wereldberoemde, zilverkleurige Aston Martin DB5 van Sean Connery als James Bond heeft op een veiling in Londen 2,6 miljoen pond (2,9 miljoen euro) opgebracht. Dat is een miljoen pond minder dan was geschat. De koper is de Amerikaanse oldtimerverzamelaar Harry Yeaggy, die een particulier museum in Ohio runt.

De Aston Martin uit 1964 is te zien in de films Goldfinger (1964) en Thunderball (1965) met Sean Connery achter het stuur. Het voertuig is uitgerust met de nodige Bond-gadgets, waaronder draaiende nummerplaten en nepmachinegeweren die van achter de koplampen tevoorschijn komen. Het is een van de twee Aston Martins die tijdens de opnamen van Goldfinger en Thunderball werden gebruikt.

Het pronkstuk was op de veiling ingebracht door de Amerikaanse radiopresentator Jerry Lee. Hij tikte de auto in 1969 op de kop voor twaalfduizend dollar.


De Aston Martin van James Bond (Foto: Novum)

Kinect wint van Move deze feestdagen

Ipsos, een onderzoeksbedrijf, heeft recentelijk een onderzoek gedaan naar het potentiële marktsucces van de Move en de Kinect. Volgens de onderzoeker wint Kinect met 130 uit de 200 punten waar Move er 110 scoorde. Het onderzoek is gebaseerd op een aantal vragen over het apparaat.

De vragen gingen over de intentie van het kopen, geloofwaardigheid, uniekheid en de prijs/waarde. Volgens ondervraagden is de Kinect unieker en geloofwaardiger dan de Move. Over de andere twee vragen wordt dan weer niets bekendgemaakt maar uiteindelijk komt de Kinect toch, volgens Ipsos, als winnaar uit de bus.

We zullen toch echt moeten wachten tot eind december, januari voor de cijfers en wie de uiteindelijke winnaar wordt.

CD: David Bowie - Station To Station Deluxe Edition

Halverwege de jaren zeventig was David Bowie lichamelijk en geestelijk niet in al te beste doen; hij was ernstig verslaafd aan cocaïne, overleefde op een dieet van melk en paprika's en zat in een persoonlijke crisis. Achteraf gaf Bowie aan dat dit wel eens de ergste periode in zijn leven kon zijn geweest, gevuld met paranoia, angst en verslaving die alles vervaagde. Toch wist Bowie er een dijk van een plaat uit te persen in die tijd: Station To Station wordt zelfs een klassieker en gezien als de overgangsfase van zijn rock, funk &soul naar elektro- en experimentele pop fase die onder andere resulteerde in de Berlin Trilogy met Brian Eno. De plaat leverde weer een alter-ego op, zijn laatste: The Thin White Duke. Een karakter dat zich vol overgave en emotie uitte, maar zelf leeg van binnen was en niks voelde.

Nintendo nog steeds geen boomknuffelaar

In het meest recente rapport over milieuvervuiling van Greenpeace staat genoteerd dat Nintendo en Microsoft respectievelijk op de laatste en één-na-laatste plek staan wat duurzaamheid betreft.

Beide bedrijven recyclen amper tot niets van hun oude producten en kiezen er ook niet voor gerecycled materiaal te gebruiken. Tenminste, dat staat in het rapport geschreven.

Vorig jaar was dit ook al het geval, maar toen zei een vertegewoordiger: "Zoals in de handleidingen van onze Wii- en DS-systemen te lezen is bevatten de producten geen latex, lood, kwik, cadmium, zeswaardig chroom, PBB of PBDE."

Ook beweerde de ontwikkelaar PVC stapvoets te hebben vervangen voor veiliger en gerecycled plastic, volgens globale standaarden. "Onze producten worden wereldwijd verspreid, dus we moeten wel aan alle geldende voorwaardes voldoen."

En met het keurmerk Green Procurement Standards weet Nintendo ook zeker dat de leveranciers van bepaalde onderdelen ook voldoen aan de nominale standaarden. Microsoft (nu 2.4, vorig jaar 2.7) wilde toentertijd niet reageren, omdat de informatie ‘vertrouwelijk' is en niet buiten Microsoft mag komen. Zal dit jaar niet anders zijn.

Sony scoort redelijk hoog op de duurzaamheidsmeter van Greenpeace. Met een krappe onvoldoende van 5.1 (vorig jaar was dit 5.3) zien we dat de ontwikkelaar in ieder geval gebruikt maakt van gerecycled materiaal en zelf ook aan recycling doet.

De reacties op dit rapport moeten nog binnenkomen, maar zullen hoogstwaarschijnlijk niet anders van aard zijn.

 

PlayStation-Phone is niet nep

Gisteren claimde Engadget de scoop op de PlayStation-Phone door het hebben van plaatjes en wat informatie. Veel mensen twijfelden over de echtheid van de beelden. Sony gaf officieel aan dat ze nep waren maar trok momenten later dit in en gaf aan dat ze niet in gaan op geruchten en speculaties.

Engadget heeft gereageerd en geeft aan dat die plaatjes en de info het echte werk is. Engadget heeft de informatie van meerdere, vertrouwde bronnen verkregen die dichtbij het project betrokken zijn. Ze hebben zelfs wat extra informatie want de codenaam van de telefoon is Zeus en hij draait op de prototype op Android 2.X en zal waarschijnlijk met 3.0 gaan uitrollen.

Volgens een waterdichte bron van VG247 is de codenaam van de telefoon inderdaad Zeus. Engadget geeft ook aan dat ze echt niet proberen te geloven dat dit echt is, ze weten het gewoon zeker. Volgens Engadget, die ook de scoop had bij de Nexus One, MacBook Air, iPad en iPhone 4, zouden de A en B knopjes komen door vroege software in combinatie met handgebouwde hardware.

Sony ontkent of bevestigt niets, Engdaget en VG247 hebben bronnen die alles bevestigen. Wat gelooft de FOK!ker?

Afschaffen numerus fixus geneeskunde onbetaalbaar

Het afschaffen van de numerus fixus in de geneeskunde, zoals in het regeerakkoord is vastgelegd, kost vele honderden miljoenen euro's en is dus onbetaalbaar. Het kabinet wil binnen vijf jaar af van de toelatingsloting, maar de kosten daarvoor zouden oplopen van 46 miljoen volgend jaar tot jaarlijks 212 miljoen in 2016.

De bedragen worden genoemd in een overdrachtsdocument van het ministerie van Volksgezondheid aan de nieuwe minister Edith Schippers (VVD). Volgens de overdracht, die door de website Scienceguide online is gezet, zijn er bovendien 'ingrijpende gevolgen voor de kwaliteit van het geneeskundeonderwijs'.

De ambtenaren adviseren hun nieuwe baas in de overdracht de numerus fixus niet af te schaffen, maar op te rekken. Ze denken aan een verhoging van de instroom met 250 plaatsen of een geleidelijke procentuele stijging.

Toenmalig minister van Onderwijs zei in januari dat een advies van de Raad voor de Volksgezondheid over de numerus fixus zou worden overgenomen. Die pleitte voor vervanging van de loting bij de studie geneeskunde door een andere toelatingsregeling.

[NBA] Gadzuric wint bij debuut met Golden State

Dan Gadzuric heeft met zijn nieuwe club Golden State Warriors zijn eerste competitieduel in de NBA gewonnen. Het team uit Oakland versloeg Houston Rockets met 132-128.

Gadzuric kwam slechts een kleine drie minuten in actie, waarin de Nederlander twee punten scoorde. Topschutter in zijn team was Monta Ellis met 46 punten.

Francisco Elson speelde bij zijn nieuwe club Utah Jazz ruim een kwartier mee waarin hij tot zes punten kwam. Utah verloor het duel van Denver Nuggets met 110-88.

Uitslagen NBA

Thuis Uit Uitslag
Cleveland Boston Celtics 95-87
New Jersey Detroit 101-98
Philadelphia Miami 87-97
Toronto New York 93-98
New Orleans Milwaukee 95-91
Minnesota Sacramento 116-117
Oklahoma Chicago 106-95
Memphis Atlanta 104-119
Dallas Charlotte 101-86
San Antonio Indiana 122-109
Denver Utah 110-88
Golden State Houston 132-128
LA Clippers Portland 88-98

Raketaanval VS op Noord-Waziristan

Bij een raketaanval op een huis in de Pakistaanse stammenregio Noord-Waziristan zijn donderdag zeven moslimextremisten om het leven gekomen. De aanval was het werk van Amerikaanse onbemande vliegtuigjes, zogeheten 'drones'. Het was de derde Amerikaanse aanval op doelen van extremisten in het aan Afghanistan grenzende gebied in 24 uur tijd.

In het grensgebied houden zich honderden Pakistaanse en buitenlandse moslimextremisten verschanst, van wie velen behoren tot of gelieerd zijn aan Al-Qaida of de Taliban. Zij hebben het gemunt op de buitenlandse en vooral de Amerikaanse troepen in Afghanistan.

Onder de zeven slachtoffers die bij de jongste aanval vielen waren slechts twee Pakistanen. De overige vijf waren buitenlanders, zeiden bronnen bij de Pakistaanse inlichtingendienst.

Been: "Koppie omhoog, borst vooruit"

Opluchting en blijdschap maakten zich woensdag meester van Feyenoord na de 3-0 zege op VVV-Venlo. De zware nederlaag bij PSV werd daardoor enigszins weggespeeld, in ieder geval gevoelsmatig. Trainer Mario Been kon niet anders dan tevreden zijn over zijn spelers.

"Het was een tijd geleden dat we met drie punten van het veld stapten", realiseerde hij zich. "Ik vond ons in de eerste helft onzeker spelen. We creërden weinig kansen, maar gaven tegelijkertijd zelf ook weinig weg. In de tweede helft waren we agressiever en kwamen de kansen wél. Al met al vind ik dat we een goede wedstrijd gespeeld hebben."

"De jongens zijn allemaal in hun koppies bezig met Feyenoord. Dan is het logisch dat de ontlading enorm is. Ik moet ook het publiek een compliment geven. Ongelooflijk hoe zij als twaalfde man achter ons staan. Hopelijk is dit het begin van iets moois. Vanaf nu is het koppie omhoog, borst vooruit."

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over de PVV, de DNB en de DSB.

De PVV eist het onmiddellijke vertrek van Nout Wellink, de hoogste baas bij De Nederlandsche Bank. De PVV houdt hem persoonlijk verantwoordelijk voor de ondergang van de DSB. Coalitiegenoten CDA en VVD vinden dat Wellink zijn huidige termijn nog mag uitdienen. Dat is overigens een gevalletje vriendjespolitiek, aangezien Wellink CDA’er is; want hoe dan ook: Wellink heeft niet altijd even handig opgetreden. Niettemin begaat de PVV inhoudelijk een stevige vergissing:

Drugsbende achter bloedbad wasstraat

Leden van een drugsbende hebben woensdag in een autowasstraat in de Mexicaanse stad Tepic een bloedbad aangericht. Zij schoten vijftien mensen dood. Drie mensen raakten gewond. Dit hebben de autoriteiten van de deelstaat Nayarit bekendgemaakt.

De schutters kwamen aanrijden in drie auto's en openden vervolgens zonder enige aanleiding het vuur. De meeste slachtoffers waren ex-drugsverslaafden die in de wasstraat werkten. Er vielen evenwel ook doden onder klanten die hun auto lieten wassen.

De autoriteiten vermoeden dat de daders drugscriminelen zijn. Ex-verslaafden zijn vaker het doelwit van drugsbendes. Zo worden vaak aanvallen gepleegd op afkickklinieken.

Het bloedbad in Tepic was het derde in minder dan een week tijd in Mexico. Vrijdag werden op een feest in Ciudad Juarez veertien jongeren gedood en zondag werden dertien mensen in een afkickkliniek afgeslacht.

President Félipe Calderon vroeg woensdag om een minuut stilte uit respect voor de slachtoffers van de drie moordpartijen.

Win een abonnement op het nieuwe blad USA Sports!

Vanaf eind november hebben de fans van Amerikaanse sporten in ons land een eigen platform. Op de Amerikaanse feestdag Thanksgiving Day (25 november) wordt het nieuwe tijdschrift USA Sports gelanceerd.

In USA Sports zal je alles kunnen vinden over honkbal, basketbal, ijshockey en American football. In de tweemaandelijkse glossy zullen niet alleen de Amerikaanse competities (MLB, NBA, NHL en NFL) in de gaten worden gehouden, maar worden ook de Amerikaanse sporten in Nederland onder de loep genomen. Hiervoor werkt het blad nauw samen met de Nederlandse sportbonden. De lezers kunnen bijdragen verwachten van onder anderen auteur Jeroen van den Berk en tv-commentator Ronald van Dam. Daarnaast zal honkbalicoon Robert Eenhoorn een column voor USA Sports schrijven.

USA Sports magazine is een uitgave van De Bruijn Media en Pandæmonium PR & Media Relations. De Bruijn Media is ook de uitgever van het maandblad ELF Voetbal. Voor meer informatie over USA Sports en abonnementen zie de website van USA sports .

FOK! mag tien abonnementen van een half jaar weggeven.(Deze worden automatisch stopgezet) Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is de volgende vraag te beantwoorden: Hoe heet de wedstrijd in de National Football League tussen de winnaars van de American Football Conference (AFC) en de National Football Conference?

Het antwoord kan je hier invullen. Meedoen kan tot vrijdag 4 november 20:00 uur.

'Gudde bevestigt verkoop aandelen'

Feyenoord is dichtbij de verkoop van een deel van de aandelen, bevestigt Eric Gudde. Dat schrijft De Pers vanmorgen.

Eerder deze week berichtte Voetbal International al dat Feyenoord een noemenswaardig percentage van de aandelen wil verkopen. Algemeen directeur Gudde zou het nieuws vrijdag naar buiten kunnen brengen.

De waarde van de te verkopen aandelen zou rond de vijftien miljoen euro liggen. Daarmee kan de Rotterdamse club een flink deel van de schuld van veertig miljoen euro aflossen. De club kan tevens in categorie 1 komen, hetgeen een stap hogerop is dan onder curatele staan.

Gudde liet tevens weten dat Feyenoord open staat voor contractverlenging van Mario Been. De hoofdtrainer heeft nog een contract tot medio 2012. De trainer zelf staat daar positief tegenover, waardoor beide partijen met elkaar om de tafel gaan.

Zucchero weer naar Nederland

Zucchero keert terug naar Nederland. De Italiaanse zanger geeft op 18 mei een concert in de Rotterdamse evenementenhal Ahoy, heeft Mojo woensdag bekendgemaakt.

De 55-jarige zanger, die eigenlijk Adelmo Fornaciari heet, trad in 2007 en 2008 diverse keren op in Nederland. In eigen land brak de Italiaan door in 1985 met het nummer Donne. Senza una donna, dat hij samen met Paul Young zingt, werd in de jaren negentig een hit in heel Europa.

Begin november brengt Zucchero zijn zeventiende album uit, genaamd Chocabeck. De kaartverkoop voor zijn concert in Ahoy begint vrijdag.

Man aangeklaagd voor voorbereiding aanslag VS

Een in Pakistan geboren man is woensdag in de Verenigde Staten opgepakt en aangeklaagd voor het helpen van mensen, van wie hij dacht dat ze aanslagen wilden plegen. De man dacht dat hij leden van terreurorganisatie Al-Qaida hielp, die een aanslag wilden plegen op metrostations rondom Washington. Dat heeft de FBI woensdag bekendgemaakt.

Volgens de FBI is de bevolking nooit in gevaar geweest, omdat agenten voortdurend op de hoogte waren van de activiteiten van de man, de 34-jarige Farooque Ahmed. Ahmed is aangeklaagd voor pogingen materiële steun te verlenen aan een terroristische organisatie, voor het verzamelen van informatie ter voorbereiding van een terroristische aanslag op het openbaar vervoer en voor pogingen materiële steun te verlenen met het doel meerdere bomaanslagen te plegen om zo een groot aantal doden te veroorzaken.

Federale onderzoekers zeiden dat Ahmed vanaf april een aantal keer ontmoetingen heeft gehad met mensen van wie hij aannam dat ze voor Al-Qaida werkten. Tijdens een van deze ontmoetingen stemde Ahmed toe om foto's te maken van een hotel en een metrostation. Ook zou Ahmed videopnames van een metrostation hebben gemaakt en zou hij hebben toegezegd veiligheidsinformatie over twee stations te verzamelen.

Perschef van het Witte Huis Robert Gibbs zei dat de Amerikaanse president Barack Obama op de hoogte was van het onderzoek naar de man, nog voordat hij werd gearresteerd. Ook Gibbs verzekerde dat de bevolking nooit gevaar heeft gelopen.

Als Ahmed schuldig wordt bevonden aan de aanklachten kan hij maximaal vijftig jaar gevangenisstraf krijgen.

Bioshock 2 voor PC krijgt wél DLC

Een tijdje terug hadden we met pijn in het hart bericht dat brave PC-gamers geen DLC konden verwachten voor Bioshock 2. 2K Games had toentertijd gezegd dat dit te wijten was aan 'timing en technische problemen'. De PC-gamers vonden dit niet zo grappig, en dat lieten ze weten ook.

2K Games komt nu terug op dit besluit. In een forumbericht leggen ze na de stortvloed boze berichten uit wat ze precies bedoelden met 'timing' en 'technische problemen'. Daarnaast zeiden ze dat ze een bedrijf van gamers, voor gamers zijn en altijd de community hoog in het vaandel hebben staan. Uiteindelijk willen ze deze community tegemoet komen en zullen de PC patch en de Protector Trials in de komende weken gratis uitgebracht worden.

Minerva's Den laat nog op zich wachten omdat die niet aan de kwaliteitseisen voldeed. Wanneer die DLC komt is nog onbekend.

Bioshock 2 DLC

El Hamdaoui blij met waardering Bergkamp

Mounir El Hamdaoui wist na de met 3-1 gewonnen wedstrijd van Ajax tegen sc Heerenveen alle ogen op zich gericht. De Marokkaan opende met een prachtige stift de score en nam later met een fraaie volley ook de tweede Ajax-goal voor zijn rekening. "Ze zaten er goed in", merkte hij met enig gevoel voor understatement op.

Dennis Bergkamp zat in de Arena op de perstribune. Voor de camera's was duidelijk te zien dat de voormalig 'koning van de stift' bij het eerste doelpunt een glimlach niet kon onderdrukken. "Het is mooi als hij het heeft kunnen waarderen", vertelde El Hamdaoui aan Novum Nieuws. "Bergkamp was een sierlijke speler en absoluut een van mijn voorbeelden."

Urby Emanuelson raakte na afloop ook niet uitgesproken over de goals van zijn ploeggenoot. "Ik vond die tweede eigenlijk het mooiste", zei de linkspoot. "Zoals hij die bal in een keer uit de lucht pakt, dat was echt fantastisch. Mounir is een onberekenbare speler, waardoor verdedigers nooit weten wat ze moeten verwachten. Dat maakt hem een heel gevaarlijke spits."

Justitie boos om blaastest-waarschuwing

Het Openbaar Ministerie is absoluut niet te spreken over een website die weggebruikers waarschuwt voor alcoholcontroles. Gebruikers van de site krijgen een sms als een controle in de buurt plaatsvindt. 'Verwerpelijk', noemt verkeersofficier Willebrord Freijsen van het OM de nieuwe site donderdag in De Telegraaf.

De site werkt met informatie van de gebruikers zelf. Via de website, Twitter en Facebook kunnen controles worden gemeld. Freijsen vindt het 'kwalijk en zorgelijk' dat mensen elkaar waarschuwen voor controles, maar er is juridisch niets tegen te doen.

Ook Veilig Verkeer Nederland is niet blij met de site. "Hier is niets tegen te ondernemen. Maar het mag duidelijk zijn dat wij hier niet blij mee zijn", zegt een woordvoerder in de krant.

Initiatiefnemer Peter Poortinga trekt zich niets van de kritiek op zijn waarschuwingssite aan. "Ik speel in op de vraag en geef alleen informatie over in dit geval alcoholcontroles. Wat iemand ermee doet, vind ik niet relevant; dat is de verantwoordelijkheid van iedere verkeersdeelnemer zelf."

Afghanistan geeft beveiligingsfirma's extra tijd

Afghanistan heeft de deadline voor het vertrek van particuliere beveiligingsbedrijven ten minste twee maanden vooruitgeschoven. Dat heeft de Afghaanse president Hamid Karzai woensdag gezegd. Met het compromis zorgt Karzai ervoor dat buitenlandse wederopbouwprojecten, met een waarde van miljarden euro's, kunnen worden voortgezet.

In de twee maanden gaat een commissie van de regering het decreet dat de beveiligingsfirma's verbiedt opnieuw bekijken. De commissie gaat vervolgens een tijdsschema opstellen voor het uitfaseren van de bedrijven. Het was nog onduidelijk of verschillende bedrijven verschillende deadlines krijgen.

De aankondiging van Karzai volgt op stevige onderhandelingen tussen hoge buitenlandse diplomaten en de Afghaanse regering. Er bestond grote zorg dat het verbod ervoor zou zorgen dat organisaties die werken aan wederopbouwprojecten hier uit veiligheidsoverwegingen mee zouden moeten stoppen. De organisaties menen dat de veiligheid van hun medewerkers niet kan worden gegarandeerd als de beveiliging zou worden overgenomen door de slecht getrainde en ongedisciplineerde Afghaanse soldaten. Het verbod op de beveiligers zou niet alleen gevolgen hebben voor wederopbouwprojecten, ook konvooien van de NAVO zouden hierdoor bedreigd worden.

Karzai beweert dat de particuliere beveiligers het werk van het Afghaanse leger en de politie ondermijnen. Volgens hem moeten Afghaanse veiligheidstroepen de bescherming van hulpverleners op zich nemen. Westerse landen steunen het initiatief van Karzai, maar zijn wel van mening dat de overdracht van de verantwoordelijkheid met grote zorgvuldigheid moet worden voorbereid, zodat ontwikkelingsprojecten niet in gevaar komen.


(Foto: Novum)

Dodental tsunami Indonesië boven 300

Het dodental als gevolg van de tsunami in Indonesië maandag is gestegen boven de driehonderd. Dit is donderdag vernomen van een officiële bron in het Aziatische land.

Volgens de laatste balans zijn 311 mensen om het leven gekomen door de vloedgolf, die was veroorzaakt door een aardbeving. 379 mensen worden nog vermist.

De tsunami trof maandag de afgelegen Mentawai-eilanden bij Sumatra. Golven van zeker 3 meter hoog overspoelden diverse dorpen.

Dodental tsunami Indonesië boven 300
Dodental tsunami Indonesië boven 300 (Foto: ANP)

Fransen gaan weer staken en demonstreren

Frankrijk maakt zich donderdag op voor een 24-uurs staking en demonstraties door het hele land tegen de verhoging van de pensioenleeftijd. Het wetsvoorstel van de Franse president Nicolas Sarkozy daartoe is inmiddels aangenomen. Volgens de machtige vakorganisatie CGT moet de actie van donderdag gezien worden als een ultieme poging om de wet niet af te laten kondigen.

Volgens CGT is een eind van de 'pensioencrisis' nog niet in zicht. De bond heeft het personeel op luchthavens en medewerkers van spoorbedrijven opgeroepen het werk neer te leggen. Dit zou kunnen leiden tot verstoringen, maar een grote chaos wordt niet verwacht.

Sarkozy stelt dat het verhogen van de pensioenleeftijd nodig is om te voorkomen dat het tekort verder oploopt en Frankrijk mogelijk zelfs zijn AAA-status zou kwijtraken, waardoor het volgens gunstige voorwaarden aan geld kan komen.

Rutte naar Brussel voor eerste EU-top

Premier Mark Rutte is donderdag in Brussel voor zijn eerste EU-top. De Europese staatshoofden en regeringsleiders buigen zich donderdag en vrijdag over hardere sancties voor eurolanden die de begrotingsregels aan hun laars lappen.

Door 'eurozondaars' strenger te straffen moet een schuldencrisis zoals in Griekenland voortaan worden voorkomen. Dat land moest afgelopen voorjaar door de EU en het Internationaal Monetair Fonds met 110 miljard euro gesteund worden.

De EU-ministers van Financiën stemden vorige week al in met voorstellen om lidstaten die hun begroting laten ontsporen, hoge boetes op te leggen. De EU-leiders moeten dit pakket bekrachtigen.

Daarnaast willen Duitsland en Frankrijk het EU-verdrag wijzigen, zodat er een permanent noodfonds komt om eurolanden in financiële problemen te hulp te kunnen snellen. Veel andere lidstaten, waaronder Nederland, zijn bang dat door zo'n tijdrovende verdragswijziging het invoeren van een strenger sanctieregime vertraging oploopt.

Rutte naar Brussel voor eerste EU-top
Rutte naar Brussel voor eerste EU-top (Foto: ANP)

Doodskist past niet in oven crematorium

Een 69-jarige vrouw uit het Waalse Doornik bleek maandag niet gecremeerd te kunnen worden in het crematorium van Mons (Bergen). De doodskist waar de vrouw van 160 kilo in lag, bleek te breed voor de ovenopening. Dit hebben Belgische kranten donderdag gemeld.

De begrafenisondernemer had de vrouw in een extra brede kist gelegd van 85 centimeter breed bij de schouders. Het crematorium was daar in eerste instantie mee akkoord gegaan. Maar bij de crematie bleek de kist niet in de oven te passen.

De overledene werd uiteindelijk een dag later verast in een ander crematorium in Frasnes bij Charleroi. Haar weduwnaar verklaarde de toestanden rond de crematie 'ontoelaatbaar' te vinden.

Keihard neuken in God of War: Ghost of Sparta

Nee, dit is geen goedkope truuk om je een bericht te laten lezen. Het is gewoon waar het op staat: Kratos gaat van bil zoals alleen hij dat kan, met zo veel mogelijk dames tegelijk. Hoe hij ze allemaal tevreden kan krijgen, is volledig afhankelijk van hoe goed je zelf bent. Met knopjes dan.

Ghost of Sparta is een PSP-game die uitkomt in november, wat het verhaal vertelt van Kratos in zijn vroege jaren als nieuwe god van oorlog.

Brooke Shields opent Miljonair Fair

De Amerikaanse actrice Brooke Shields, tevens zakenvrouw en model, opent donderdag 9 december de Miljonair Fair in de RAI in Amsterdam. Dit maakte organisator Yves Gijrath van de Miljonair Fair donderdag bekend.

De negende editie van de beurs herbergt ruim driehonderd exposanten uit binnen- en buitenland. De organisatie verwacht in vijf dagen meer dan 50.000 bezoekers.

De couturiers Addy van den Krommenacker en Paul Schulten verzorgen modeshows. Een noviteit op de beurs is onder meer de presentatie van de Range Rover Evoque en de exclusieve Mercedes Benz CLS. Het duurste stuk van de beurs is dit jaar de futuristische Superbus ter waarde van 13 miljoen euro, een duurzaam initiatief van Wubbo Ockels.

De Fair wordt maandag 13 december afgesloten met een Business Monday. Vorig jaar maakten 7500 ondernemers van deze slotdag gebruik.

Brooke Shields opent Miljonair Fair
Brooke Shields opent Miljonair Fair (Foto: ANP)

'CDA'ers zijn dwarsligger Ferrier zat'

CDA'ers zijn Kamerlid Kathleen Ferrier spuugzat. De CDA-dwarsligger wordt door anonieme partijgenoten in De Telegraaf omschreven als 'narcistisch' en een ongeleid projectiel. Ferrier is een van de twee openlijk kritische Kamerleden over samenwerking met de PVV en uitte kritiek op fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma.

Ze zei dinsdag over haar nieuwe fractieleider na zijn bijdrage in het debat over de regeringsverklaring, dat hij nog moest wennen aan zijn nieuwe rol. Ze vond dat hij meer stelling had moeten nemen tegen Geert Wilders.

Ferrier zou ook ergernis hebben gewekt door tijdens de formatie veel aandacht op te eisen. Haar mede-dissident Ad Koppejan zag zich in gesprekken met de pers vaak overvleugeld door Ferrier. Hij kwam soms amper aan het woord.

Een deel van de fractie zou genoeg hebben van de tegendraadse houding van Ferrier. "Ze is narcistisch. Ze was extra vroeg in de Kamer in een poging om recht achter Van Haersma Buma te kunnen zitten. Voor de aandacht", zegt een Kamerlid. Bij debatten in de Kamer komen alleen de Kamerleden op de eerste rijen op televisie vaak in beeld.

Een andere 'vooraanstaande CDA'er' vindt het ongepast dat ze dergelijke kritiek uit. "Zulke kritiek hebben, terwijl mevrouw zelf nog niet eens een debat kan voeren." Een ander Kamerlid heeft er ook genoeg van. "Zet er nou een streep onder." In kabinetskringen noemt iemand haar een 'ongeleid projectiel'.

'Duitse kerncentrales worden minder veilig'

Door de nieuwe atoomwet die de Duitse Bondsdag donderdag behandelt, worden de kerncentrales in Duitsland niet veiliger voor de burger, zoals de regering van bondskanselier Angela Merkel beweert, maar juist minder veilig.

Dit staat in een deskundigenrapport waarin het persbureau dpa inzage heeft gehad. Auteur van de expertise is Wolfgang Renneberg, die jarenlang chef nucleaire veiligheid in het Duitse ministerie van Milieu is geweest.

Door de nieuwe wet verliest de burger bijvoorbeeld het recht om langs gerechtelijke weg af te dwingen dat een nabijgelegen kerncentrale tegen neerstortende vliegtuigen wordt beveiligd. De Duitse Raad van State had in 2008 nog beslist dat de burger het risico van dit soort aanvallen niet hoeft te pikken.

De atoomwet voorziet in het jaren langer openhouden van de zeventien Duitse kerncentrales. Daarmee komt de Duitse overheid terug op het tien jaar geleden door de rood-groene coalitie van bondskanselier Gerhard Schröder genomen besluit om alle kerncentrales tot uiterlijk 2022 te sluiten. De omstreden elektriciteitscentrales moeten nu, afhankelijk van hun leeftijd, gemiddeld twaalf jaar langer openblijven.

Milieuorganisaties hebben voor donderdag demonstraties voor het Rijksdaggebouw in Berlijn aangekondigd. De oppositiepartijen SPD, Groenen en Die Linke willen de wet door het Federale Constitutionele Hof in Karlsruhe laten vernietigen. Binnen de CDU/CSU van Merkel zijn zeker vijf dissidenten tegen. Waarnemers in Berlijn rekenen desondanks op een meederheid voor het wetsontwerp.

'Duitse kerncentrales worden minder veilig'
'Duitse kerncentrales worden minder veilig' (Foto: ANP)

Veldhuijzen twijfelde niet aan steun Rutte

Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner (Volksgezondheid) heeft 'geen seconde' getwijfeld aan de steun van premier Mark Rutte toen haar dubbele nationaliteit door PVV-leider Geert Wilders publiekelijk bekritiseerd werd.

Veldhuijzen van Zanten maakte dat woensdagnacht duidelijk na afloop van het debat over de regeringsverklaring. Ze heeft behalve een Nederlands ook een Zweeds paspoort. Het laatste heeft voor haar geen praktische maar een emotionele betekenis vanwege familie die in Zweden woont, zei ze.

De staatssecretaris was lang het gespreksonderwerp voor en tijdens het debat over de regeringsverklaring. "Dat was heel erg wennen", erkende ze. Veldhuijzen van Zanten zei te hopen dat ze de aandacht die ze nu kreeg kan behouden voor de zorg. "Dan ben ik tevreden."

Het kabinet wil een dubbele nationaliteit in de toekomst onmogelijk maken. Veldhuijzen van Zanten wilde niet ingaan op de vraag of ze bereid zou zijn afstand te doen van haar Zweedse pas. "Het is me niet gevraagd, dus het is niet aan de orde." Ze doelde daarbij op Rutte zelf. Wilders had wel een motie daarover ingediend.

De nieuwe bewindsvrouw gaf aan het kabinetsbeleid ook op dit punt te onderschrijven, maar benadrukte dat de maatregel om dubbele nationaliteit tegen te gaan niet met terugwerkende kracht gaat gelden.

Veldhuijzen twijfelde niet aan steun Rutte
Veldhuijzen twijfelde niet aan steun Rutte (Foto: ANP)

Nominaties Dutch Game Awards bekendgemaakt

Dertig games zijn genomineerd binnen tien categorieën voor een prijs tijdens de Dutch Game Awards. Fairytale Fights van het opgedoekte Playlogic en Greed Corp van W!Games en Vanguard zijn met elk drie nominaties grote kanshebbers voor een van de tien Nederlandse gameprijzen. Dat heeft Control Magazine woensdag bekendgemaakt via zijn website.

De Dutch Game Awards worden dit jaar voor de derde keer georganiseerd. De prijzen richten zich speciaal op games die gemaakt worden door Nederlandse bedrijven.

Er worden onder andere prijzen uitgereikt voor het geluid en design en er zijn prijzen voor bijvoorbeeld de beste online en educatieve games. Naast Greed Corp en Fairytale Fights zijn games als Pulse, waar de Nederlandse dj Armin van Buuren aan meewerkte, genomineerd samen met een educatieve game voor kleuters genaamd Mijn Naam is Haas. De Dutch Game Awards worden op 18 november in Amersfoort uitgereikt.

De complete lijst met alle categoriën en genomineerden:

Best PC/Console Game

Best Mobile/handheld Game

Best Online Game

Best Visuals Design

Best Original Game design

Best Audio Design

Best Advergame

Best Serious Game

Special Award

Best Student Game

Best Euro Indie Game

  • Foreign Legion (Sakari Games, België)
  • Babel Rising (BulkyPix, Frankrijk)
  • Twin Blades(BulkyPix, Frankrijk)

Best Euro mobile Game

  • Pix’n Love Rush (BulkyPix, Frankrijk)
  • Twin Blades (BulkyPix, Frankrijk)
  • Babel Rising (BulkyPix, Frankrijk)

 


Twisted Pixel werkt aan twee spellen

Op dit moment werkt de onafhankelijke ontwikkelaar Twisted Pixel aan twee verschillende projecten, dat heeft mede-oprichter Josh Bear bekendgemaakt. Min of meer omdat het kan.

De ontwikkelaar van The Maw, 'Splosion Man en het recent verschenen Comic Jumper: The Adventure of Captain Smiley heeft aangegeven dat het kan, want hun “manpower was enough to allow them to work on two projects at once”.

Afgelopen juli maakte Harmonix’ Dan Teasdale de overstap naar Twisted Pixel, om daar te werken aan een "ridiculously cool new project”. Wat dat inhoudt, moeten we nog even afwachten.

"De combinaties met Raúl lopen heel goed"

Klaas-Jan Huntelaar heeft zijn vorm bij Schalke 04 te pakken, maar de spits kan de Duitse club nog niet uit de degradatiezone helpen.

Schalke 04 staat op dit moment op een uiterst teleurstellende zestiende plaats ondanks vijf doelpunten van Huntelaar. "We hadden geen goede start, maar Schalke blijft een grote club met veel goede spelers. Het gaat moeilijk worden om nog op een hoge positie te eindigen. In de Bundesliga zie je wel dat de tweede seizoenshelft altijd anders kan verlopen."

Huntelaar heeft een eenvoudige oplossing voor de huidige situatie. "Het is eigenlijk heel simpel. We moeten achterin geen doelpunten meer incasseren en zelf meer scoren. Het is zaak dat we de ruimtes klein maken en onze kansen uitspelen. Dan komt de rest vanzelf", zegt de Oranje-international op de clubsite van Die Königsblauen.

De Nederlander komt bij Schalke een bekende aanvalspartner tegen. Huntelaar werkte bij Real Madrid al samen met Raúl, die deze zomer overkwam van Real. "We kennen elkaar dus al een beetje. Mede daarom lopen de combinaties heel goed. Dat is voor een aanvaller zeker belangrijk", besluit Huntelaar, die zaterdag met Schalke Bayer Leverkusen ontvangt in Gelsenkirchen.

Zevende brief aan Hans

Beste Hans,

Allereerst van harte gefeliciteerd met je verjaardag! Het is toch vandaag, hè? Je moet het me maar vergeven als ik er een paar dagen naast zit. Of een maand. Of langer. Het was toch niet al meer dan een jaar geleden, hè? Sinds een tijdje hebben we hier in huis geen verjaardagskalender meer. Ik moet het dus helemaal uit mijn hoofd doen. Bovendien hebben jij en ik de afgelopen tijd niet of nauwelijks contact gehad. Dat was vroeger wel anders. Weet je nog?

Nieuwe Blizzard MMO kan bestaan naast WoW

Blizzard baas Mike Morhaime heeft tegen GameTrailers.com gezegd dat hun nieuwe MMO makkelijk naast hun bestaande en de meest bekende MMO World of Warcraft kan bestaan.

De tweede MMO van het bedrijf vervangt de meest gespeelde massive online multiplayer game niet. “We are working on a second MMO. We’re thinking of it as sort of a next-generation MMO.”

“It’s not a sequel to World of Warcraft, we want to do something a bit different. We’re not trying to replace World of Warcraft, we think that World of Warcraft can continue co-existing with our new MMO and some people might prefer the new one, some people might still prefer to play World of Warcraft.”

Morhaime voegt toe: “But I think after building World of Warcraft the first time, we’re so much smarter now. We have a lot of expertise that we didn’t have before. And I think we also want to sort of… every massively multiplayer game doesn’t have to be similar to the ones that exist today."

"We think you can go in different directions and still have a great massively multiplayer experience and we want to sort of experiment with what that might look like.”

Volgens de laatste berichtgeving over Blizzards nieuwste wordt de MMO pas in 2012 tentoongesteld.

 

De Vrij wil bijtekenen bij Feyenoord

Stefan de Vrij is niet lang niet van plan om Feyenoord te verlaten. De jonge verdediger hoopt zijn huidige contract te verlengen.

De Vrij heeft in Rotterdam nog een contract tot 2012. Als het aan de mandekker ligt wordt die verbintenis verlengt. "Volgens mij staat er nog een afspraak met Feyenoord op de agenda. Ik hoop wel dat die er snel komt", zei De Vrij in Voetbal International. De boodschap van de verdediger zal technisch directeur Leo Beenhakker goed uitkomen.

Don Leo verklaarder eiste eerder duidelijkheid van de Feyenoord-talenten over hun toekomst. De Vrij geeft in ieder geval een positief geluid af richting de clubleiding, ondanks de interesse van andere clubs. "Ik heb wel iets gehoord over PSV, ja. Volgens de geruchten had PSV mij willen betrekken in een ruil met Danny Koevermans, al gingen die verhalen ook over Karim El Ahmadi."

De 18-jarige jeugdinternational wil echter niet weg uit Rotterdam. "Het streelt mijn ego. Het is toch leuk om te horen dat de trainer van PSV wel gecharmeerd van jou is. Meer ook niet. Ik ben en blijf toch een Feyenoorder, he? Ik loop hier al bijna mijn halve leven rond", besluit De Vrij.

Gerucht: King K. Rool als eindbaas in DKC Returns

Hoewel Retro Studios heeft aangegeven dat er geen Kremlims in Donkey Kong Country Returns zouden zitten, circuleert er nu een gerucht rond dat Donkey's oude rivaal King K. Rool de rol van eindbaas op zich neemt.

Een handvol mensen hebben teleurgesteld gereageerd op het gebrek aan de krokodilachtige wezens in Returns. Voor hen zou het een geschenk uit de hemel zou, mocht dit gerucht kloppen.

Bekijk hieronder de artwork die bij het gerucht is geplaatst. Overtuigend genoeg of niet?

Kraakmoskee toch ontruimd

De Kraakmoskee naast het Bos en Lommerplein in Amsterdam wordt ontruimd. Dat heeft een woordvoerder van de moskee laten weten.

Het pand boven de ring A10-West werd in 2006 gekraakt en vervolgens door de stichting Nasser bezet. Dit omdat volgens de stichting er een groot tekort aan moskeeruimte was. Voormalig eigenaar Fortis eiste in 2007 dat het pand ontruimd moest worden. De eis werd destijds afgewezen, maar vorige maand stelde de rechter in een nieuwe zaak de nieuwe eigenaar in het gelijk. Er is gewacht tot na de ramadan alvorens tot ontruiming over te gaan.

Een stuk of twintig mensen uit de kraakbeweging waren naar het gebouw gekomen om tegen de ontruiming te protesteren. Er deden zich echter geen ongeregeldheden voor, aldus de politie. De woordvoerder van Nasser vertelde onze verslaggever ter plaatse dat de stichting een maand geleden aan het stadsdeel heeft gevraagd om nog een half jaar in het pand te mogen te blijven. De ontruiming kwam volgens de woordvoerder als een totale verrassing.

'Hotel Rwanda-held steunt rebellen'

De Rwandese hoteleigenaar, die bekend werd doordat hij honderden levens redde tijdens de genocide van 1994, is er woensdag door de openbaar aanklager van beschuldigd een rebellengroep te steunen. Volgens Martin Ngoga steunt Paul Rusesabagina, op wiens daden de succesvolle film Hotel Rwanda (2004) is gebaseerd, een Hutu-rebellengroep (FDLR) waarin daders van de volkerenmoord zitten.

Ngoga zegt bewijs in handen te hebben van geldtransfers van de voormalige hoteleigenaar naar de FDLR-rebellen, die vanuit buurland de Democratische Republiek Congo opereren. Volgens hem heeft Rusesabagina, die momenteel in België woont, samen met oppositieleider Victoire Ingabire gehandeld.

Ingabire, die zestien jaar in Nederland woonde, werd enkele weken geleden opgepakt voor het opzetten van een terreurorganisatie. Ze zegt het slachtoffer van een politiek proces te zijn. Rusesabagina heeft nog niet gereageerd op de beschuldigingen.

'Hotel Rwanda-held steunt rebellen'
'Hotel Rwanda-held steunt rebellen' (Foto: ANP)

Cholera-epidemie in Haïti zet door

Haïti moet zich voorbereiden op het ergste nu de cholera-epidemie steeds verder om zich heen grijpt. Dat hebben de gezondheidsautoriteiten van het land laten weten. Zeker 4147 mensen zijn besmet en worden behandeld in ziekenhuizen. Zeker 292 mensen bezweken aan cholera.

Een infectie met het virus veroorzaakt diarree en uitdroging. Na besmetting kan dat binnen enkele uren tot de dood leiden als de patiënt niet snel water en zout krijgt. Volgens functionarissen vormt de ziekte een ernstige bedreiging voor de 1,3 miljoen overlevenden van de zware aardbeving in januari die nog in tentenkampen rondom de hoofdstad verblijven. Door de slechte hygiënische omstandigheden zijn ze zeer kwetsbaar voor cholera, dat wordt overgedragen door vervuild water en eten.

Cholera-epidemie in Haïti zet door
Cholera-epidemie in Haïti zet door (Foto: ANP)

Honderden hooligans naar Amsterdam

Burgemeester Eberhard van der Laan heeft concrete informatie dat er zaterdag honderden hooligans naar de stad komen voor de pro-Wildersdemonstratie.

Dat zei hij woensdag tegen AT5. Eerder maakte de burgemeester na overleg met de regionale driehoek bekend dat de English Defence League (EDL) zaterdag moet demonstreren op het Westelijk havengebied.

Tijdens het overleg is ook de optie besproken om het pro-Wildersprotest helemaal te verbieden. Door de EDL te verbannen naar het afgelegen haventerrein, verwacht de politie de openbare orde echter te kunnen handhaven.

In eigen land staat de EDL bekend als gewelddadig en extreemrechts. De Antifa!-Amsterdam en de AntiFascistische Aktie (AFA) Nederland hebben aangekondigd een tegendemonstratie te houden. Tot nu toe hebben zij zich echter niet officieel aangemeld bij de gemeente. Van der Laan roept hen op dat zo snel mogelijk alsnog te doen.

Het Platform tegen Vreemdelingenhaat heeft zo'n verzoek wel ingediend. Zij hebben van de burgemeester toestemming gekregen om op het Jonas Daniël Meijerplein te demonstreren.

Van der Laan waarschuwt dat geweld en intolerantie tijdens de protesten niet zal worden getolereerd. Eerder gaf hij al aan de EDL-leden bij de minste of geringste misstap terug op de boot naar Engeland te zullen zetten.

'Geen wraak tegen oudere pedofiele priesters'

De Belgische aartsbisschop André-Joseph Léonard vindt dat oudere priesters die niet meer in functie zijn niet voor de rechter gedaagd hoeven te worden wegens kindermisbruik waaraan ze zich in het verleden schuldig hebben gemaakt. Léonard heeft dat woensdag gezegd voor de Franstalige Belgische omroep.

Léonard vindt 'een soort van wraak' tegen oudere priesters niet nodig. Hij suggereerde dat slachtoffers van pedofilie dat ook niet wenselijk vinden. "Willen de slachtoffers echt dat een priester van 85 jaar oud aan de schandpaal wordt genageld?"

België is het afgelopen halfjaar opgeschrikt door zedenaffaires in de katholieke kerk. In april trad de bisschop van Brugge af nadat hij bekend had zijn minderjarige neefje jarenlang te hebben misbruikt.

Kamer: tegengaan islamisering geen doel

De Tweede Kamer vindt dat de regering "in 'woord en daad’ moet uitdragen, dat het tegengaan van islamisering geen doelstelling van beleid is". Een motie met die tekst werd door een grote meerderheid van de Kamer aangenomen, alleen de PVV en de SGP stemden er tegen.

De motie was ingediend door GroenLinks, PvdA, D66 en SP en benadrukte de gelijkwaardigheid van mensen. De motie verwees impliciet naar de anti-islamagenda van de PVV van Geert Wilders.

Premier Mark Rutte had geen moeite met de oproep van de Kamer, maar vond hem wel overbodig. "Ik heb al gezegd dat het tegengaan van islamisering geen beleid is."

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
special
Random Pics van de Dag #1246
special
Random Pics van de Dag #1245
special
Random Pics van de Dag #1244
©FOK.nl e.a.