FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 3 oktober 2010

Uitslagen Spanje speelronde 6

FC Barcelona beging dit weekend een misstap in de Primera División, waardoor de club afzakte naar de vierde plaats. De concurrentie won wel. Hierdoor zijn de twee koplopers nu Valencia en Villarreal.

Barcelona ontving Mallorca in het eigen Camp Nou. De Catalanen pakten in uitduels de volledige punten, maar lijken voor eigen publiek problemen te hebben. Zo werd er verloren van Hércules, en nu gelijkgespeeld tegen de club van de Balearen. Aanvankelijk leek het absoluut niet die kant op te gaan. Met de terugkeer van Lionel Messi maar zonder Xavi en David Villa had de thuisclub weinig problemen met de bezoekers en was het al vrij snel 1-0. Pedro hakte de bal stijlvol naar de kleine Argentijn, die moeiteloos raak schoot. Ondanks een enorme druk bleef de tweede goal uit. Tot vlak voor rust, toen die goal plots in het andere doel viel. Jonathan de Guzmán's corner belandde op het hoofd van Emilio Nsue, en vervolgens in het net. Na rust bleef Barça de betere, maar dichterbij dan een poging op de paal van Bojan kwam Pep Guardiola's ploeg niet meer.

Real Madrid had hierdoor de uitgelezen kans om weer over Barcelona heen te gaan. De Madrilenen ontvingen het bijzonder kwakkelende Deportivo, en kwamen al na vier minuten op voorsprong doordat Cristiano Ronaldo een hoekschop binnenwerkte. Moeiteloos werden de Galiciërs aan de kant gezet. Mesut Özil schopte de 2-0 binnen, waarna Ángel di María een perfecte voorzet van Gonzalo Higuaín binnenkopte. Na de thee was de Argentijn zelf verantwoordelijk voor de vierde treffer. Het leed voor de bezoekers was compleet toen Zé Castro een bal langs zijn eigen doelman werkte. De eer werd nog gered door Juan Rodríguez, al zou de marge van vijf vlak voor tijd hersteld worden door Ronaldo.

Valencia behield de koppositie zaterdagavond al. De ploeg van Unai Emery ontving Athletic in het eigen Mestalla, waar al vroeg de leiding werd genomen. Roberto Soldado werkte zich vrij, bediende Aritz Aduriz en de Bask kopte raak. Het duel bleef onbeslist tot vlak voor tijd, toen invallers Chori Domínguez en Vicente de 2-0 opzetten. In blessuretijd schoot Igor Gabilondo nog de aansluitingstreffer tegen de touwen middels een vrije trap, maar verder dan dat kwamen de Basken niet. Ook Villarreal scoorde snel. Nilmar en Giuseppe Rossi hadden binnen een kwartier een 2-0 voorsprong op het scorebord gezet. Tegenstander Real Racing Club had geen weerwoord, maar wist het restant van het duel verdere tegengoals te voorkomen.

In Sevilla stond een aardig affiche op het programma. De plaatselijke FC ontving UEFA Cuphouder Atlético de Madrid. De Madrilenen begonnen goed aan het seizoen, maar lijken wat in verval te raken. Dat bleek ook in het Estadio Ramón Sánchez Pizjuán, waar Sevilla de druk vol op het doel van David de Gea zette. Na een half uur betaalde dat zich uit. Allereerst was Álvaro Negredo trefzeker, vervolgens maakte Diego Perotti er 2-0 van. Vlak na rust was het duel beslist toen Frédéric Kanouté De Gea passeerde. Diego Costa deed nog wel wat terug, maar in het laatste half uur hield Sevilla stand voor de drie punten. Getafe sloot aan in de subtop. Hércules werd simpel aan de kant geschoven; in het Coliseum Alfonso Pérez werd het 3-0.

Uitslagen:

Datum Thuis Uit Uitslag
2/10 Real Zaragoza Real Sporting de Gijón 2-2
2/10 Real Sociedad de Fútbol RCD Espanyol 1-0
2/10 Valencia CF Athletic Club de Bilbao 2-1
3/10 UD Almería Málaga CF 1-1
3/10 Getafe CF Hércules CF 3-0
3/10 CA Osasuna Levante UD 1-1
3/10 Sevilla FC Club Atlético de Madrid 3-1
3/10 Villarreal CF Real Racing Club de Santander 2-0
3/10 FC Barcelona RCD Mallorca 1-1
3/10 Real Madrid CF Deportivo de La Coruña 6-1

Michael Jordan in NBA 2K11 trailer

Op 8 oktober is het zover, dan kunnen alle basketbalfans weer los gaan met een nieuwe basketbalsimulatie, namelijk NBA 2K11. Het is de eerste game waar misschien wel de beste basketballer ooit in zit, Michael Jordan. Buiten de Jordan Challenges, waar je memorabele momenten uit zijn carriere naspeelt, is er de Create a Legend modus. 

In Create a Legend speel je met Michael Jordan in bij een hedendaagse club in de NBA. Zo kan je samenspelen met supersterren zoals Kobe Bryant, LeBron James en Dwight Howard. De game komt uit voor de Xbox 360, PlayStation 3 en de PC.

Uitslagen Italië speelronde 6

Dit weekend is in Italië de zesde speelronde van de Serie A afgewerkt. FOK!sport geeft je ook nu weer een overzicht van de gebeurtenissen in de Italiaanse competitie en natuurlijk de tussenstand na zes speelronden.

Napoli - AS Roma

Met de zege op Internazionale van vorige week leek AS Roma weer op het juiste spoor terecht te zijn gekomen, maar Napoli drukte de ploeg van Claudio Ranieri zondag weer in de zorgen. Roma kende een prima week met winst op Internazionale en succes in de Champions League. Op bezoek bij Napoli bewezen de Romeinen echter nog niet goed genoeg te zijn om de thuisclub te verslaan. In de eerste helft kreeg AS Roma weliswaar kansen, maar Napoli had weinig moeite om op de been te blijven.

Aan de andere kant was het wel raak. Na zeventig minuten spelen tekende Marek Hamsik, die deze week in de Europa League ook al prachtige wijze scoorde, voor de openingstreffer. Roma ondernam verwoede pogingen om op gelijke hoogte te komen, maar Nicolas Burdisso schoot Napoli onbedoeld naar de 2-0 zege. De verdediger van Roma verschalkte zijn eigen doelman.

Parma - AC Milan


AC Milan is dankzij een afstandsschot van Andrea Pirlo aangesloten bij de top in de Serie A. De Italiaan bezorgde Milan een 0-1 zege bij Parma.

In het Stadio Ennio Tardini waren de bezoekers uit Milaan al meteen na de aftrap gevaarlijk toen Zlatan Ibrahimovic de bal net naast het doel van de thuisploeg mikte. Na 25 minuten was het wél raak toen Andrea Pirlo een poging waagde van ver buiten het strafschopgebied. De Italiaan liet met een fraai schot doelman Mirante kansloos: 0-1.

Milan kreeg daarna nog enkele goede scoringskansen, maar het lukte de bezoekers niet om voor de pauze de score uit te breiden. Na rust bleef het team van Massimiliano Allegri zoeken naar een tweede doelpunt, maar dat kwam er uiteindelijk niet. Parma kon weinig tegenover de aanvalslust van Milan zetten en kwam niet tot scoren.

Uitslagen zesde speelronde

Thuis Uit Uitslag
Internazionale Juventus 0-0
Lazio Brescia 1-0
Bologna Sampdoria 1-1
Fiorentina Palermo 1-2
Napoli AS Roma 2-0
Lecce Catania 1-0
Genoa Bari 2-1
Chievo Cagliari 0-0
Udinese Cesena 1-0
Parma AC Milan 0-1

Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Lazio 6 4 1 1 13 8-5
2 Internazionale 6 3 2 1 11 8-3
3 Napoli 6 3 2 1 11 12-8
4 AC Milan 6 3 2 1 11 8-4
5 Chievo 6 3 1 2 10 8-5
6 Brescia 6 3 0 3 9 7-8
7 Juventus 6 2 2 2 8 12-9
8 Palermo 6 2 2 2 8 10-9
9 Catania 6 2 2 2 8 7-6
10 Genoa 6 2 2 2 8 6-7
11 Bari 6 2 2 2 8 6-9
12 Lecce 6 2 2 2 8 5-8
13 Cagliari 6 1 4 1 7 7-5
14 Sampdoria 6 1 4 1 7 7-6
15 Bologna 6 1 4 1 7 7-8
16 Cesena 6 2 1 3 7 4-7
17 Fiorentina 6 1 2 3 5 6-7
18 Parma 6 1 2 3 5 5-7
19 AS Roma 6 1 2 3 5 5-11
20 Udinese 6 1 1 4 4 3-9

Uitslag Internazionale - Juventus

Internazionale is er niet in geslaagd Juventus van zich af te slaan in Giuseppe Meazza. De formatie van Rafael Benitez, met Wesley Sneijder, kwam pas laat op gang. Inter wist de Oude Dame echter niet over de knie te leggen.

Inter kon na de overtuigende Champions League-zege op Werder Bremen (4-0) met vertrouwen toewerken naar de topper tegen Juventus. De middenmoter wist in Samuel Eto'o de gevaarlijkste factor van de thuisploeg te elimineren. De Kameroener was tegen Bremen nog driemaal trefzeker, maar tegen Juventus kwam hij niet tot scoren.

De man in vorm bij de bezoekers, Milos Krasic was geregeld gevaarlijk aan de rechterflank van Juventus. De Serviër bezorgde oud-Ajacied Cristian Chivu een lastige avond. Krasic bediende in de eerste helft Vincenzo Iaquinta op maat, maar de Italiaanse international miste de scherpte voor het doel van Inter-goalie Júlio César.

Het tweetal van Juventus was kort voor de pauze opnieuw gevaarlijk, maar het doelpunt van Iaquinta werd afgekeurd. De eerste grote kans van Inter was pas na de pauze op te merken. Wesley Sneijder bediende Lúcio vanuit een vrije trap. De Braziliaanse verdediger was dichtbij een treffer, maar Juve-doelman Marco Storari hield de bezoekers op de been.

In de slotfase wilde Inter meer pressie uitvoeren op het doel van Juventus maar de formatie uit Turijn bleef zonder veel moeite overeind in Milaan. Invaller Fabio Quagliarella was zelfs nog dichtbij een winnende treffer. Beide ploegen hielden door de misser van Quagliarella een punt over aan de matige Italiaanse topper.

Duke Nukem beelden vanaf de Firstlook

De gamebeurs Firstlook had een Europese primeur, Duke Nukem Forever was speelbaar. Baas van ontwikkelaar Gearbox, Randy Pitchford, was zelfs helemaal naar Amsterdam overgevlogen om de game te tonen aan het publiek. De exclusieve presentatie is vastgelegd en op YouTube terecht gekomen. Wij van FOK! waren uiteraard ook bij de presentatie, maar helaas zijn wij niet op het filmpje te zien.

Duke Nukem Forever is al twaalf jaar in ontwikkeling en volgend jaar komt hij eindelijk uit op de Xbox 360, PlayStation 3 en de PC. In de demo zien we hoe de Duke eerst zijn behoefte doet, waarna hij kauwgumkauwend aliens gaan afmaken. De video kun je hieronder bewonderen.

Enslaved 2 mogelijk ondanks Devil May Cry

Baas van ontwikkelaar Ninja Theory, Tameem Antoniades, heeft gezegd dat de studio Enslaved 2 wil maken als die mogelijkheid daar is. Recentelijk is aangekondigd dat de ontwikkelaar zich bezig gaat houden met een nieuwe Devil May Cry-game. Volgens Antoniades hoeft dit geen roet in het eten te gooien voor Enslaved 2.

"We've been growing into two teams for the last year. We've got capacity to do two games. The thinking from the beginning was not to assume there would be a sequel, just to put everything into this game. It's a new IP so let's not plan for a sequel because the chances are we'll only disappoint ourselves."

Kort samengevat zegt Antoniades dat Ninja Theory een grote studio is geworden, die twee games tegelijk ontwikkelen aan zou kunnen. In Enslaved is niets achtergehouden voor een tweede deel, alles wat ze wilden zit in de game. Het is namelijk een nieuwe IP, dus het is niet zeker of er een vervolg zal komen. Enslaved komt 8 oktober uit voor de Xbox 360 en de PlayStation 3.

[Video] Chirurg opereert met iPad

Waar een iPad al niet handig voor is. Een Japanse chirurg heeft het Apple-speeltje onlangs gebruikt bij de operatie van een patiënt.

Een team van artsen van het ziekenhuis van de Universiteit van Kobe heeft de tablet ingezet als een speciaal display tijdens een bepaalde operatie. Gewikkeld in plastic gebruiken de chirurgen de iPad als een monitor waarmee ze kunnen in- en uitzoomen.

De iPad, die al in mei in de Japanse winkels ligt, wordt wereldwijd overal voor ingezet. Zo zette een illusionist het ding onlangs nog in om er illusies mee te creëren.


Dokter Bibber, wie is er niet groot mee geworden?
Voor een leuke Apple-fail, klik hier

Man met vork in gezicht gestoken

Een 37-jarige man uit het Friese Ternaard is afgelopen nacht gestoken met een niet alledaags wapen. De man werd rond 3 uur met een vork in het gezicht gestoken.

De man genoot van een nachtje stappen in Dokkum toen hij het aan de stok kreeg met een 38-jarige man uit die stad. De vorkprikker, die nog in de bewuste tent aanwezig was, is meegenomen naar het politiebureau. Het slachtoffer heeft zich laten behandelen aan zijn verwondingen in het Dokkumer ziekenhuis.

Suárez: "Hele domme actie"

Luis Suárez eiste vanmiddag, tijdens de wedstrijd tegen FC Utrecht (1-2), in de beginfase een negatieve hoofdrol voor zich op. De aanvaller maakte in het strafschopgebied hands, waarna Ricky van Wolfswinkel de penalty benutte.

"In de eerste helft hebben we erg slecht gespeeld. We begonnen zonder concentratie, teveel balverlies en geen goede afwerking", aldus Suárez, die absoluut niet blij was met de handsbal, tegenover Eredivisie Live. "Het was een hele domme actie van mij om op dat moment hands te maken. Ik wil deze wedstrijd snel vergeten."

In de tweede helft liep het bij Ajax wat beter, maar volgens de Uruguayaan was het niet voldoende. "In de tweede helft kregen we meer kansen, maar ik kan niet alles in mijn eentje doen tegen tien man van Utrecht. We missen veel kansen en dat is erg jammer."

Jochie (11) zuipt zich ziekenhuis in

Een elfjarig jongetje uit het Duitse Bad Fallingbostel is dit weekend stomdronken naar het ziekenhuis overgebracht. Het kereltje bleek maar liefst 1,8 promille alcohol in zijn bloed te hebben.

Een buurtbewoner trof het bezopen ventje aan bij een spoorwegovergang en alarmeerde de politie. Het jongetje bleek vrijdag maar liefst een halve fles brandewijn (Minstens 35% alcohol-red.) achterover te hebben geslagen, zo deelde de politie vandaag mee. De politie zoekt nu uit hoe de jonge comazuiper aan de sterke drank gekomen is.

Codemasters reageert op problemen met F1 2010

Codemasters reageert op veel problemen die mensen hebben met F1 2010. Dit doen ze door middel van een enorm statement op hun website.

Sommige fans beweren dat Codemasters de AI gescript heeft, maar Codemasters reageert zelf dat de AI juist erg complex is en zeker niet gescript.

Ook reageert Codemasters op verscheidene andere problemen met F1 2010, ze zijn hard bezig met het oplossen ervan.

Lees het volledig statement hier.

Jonathas: "Ik ga voor twintig doelpunten"

AZ-spits Jonathas maakte tegen Heracles Almelo zijn tweede treffer van het seizoen. De Braziliaan verwacht nog vaker te scoren dit seizoen.

Jonathas scoorde tegen Heracles de winnende treffer in Alkmaar (2-1). De Braziliaan is vol vertrouwen en heeft voor zichzelf een mooi doel opgesteld. ''Hoeveel doelpunten ik ga scoren? Ik ga voor twintig'', zei Jonathas tegen het ANP.

De Braziliaanse aanvaller heeft geen tijd om te genieten van zijn treffer. ''Feesten doen we in de vakantie, maar blij ben ik zeker", vervolgt Jonathas, die de Alkmaarders eerder aan drie punten hielp op bezoek bij N.E.C. Nijmegen (1-0).

''Ik heb gewacht op mijn kans. En het lijkt me een goed moment om vlak voor tijd te scoren'', besluit de spits van AZ. De formatie van trainer Gertjan Verbeek stijgt door de thuisoverwinning naar de achtste plaats.

Deus Ex: Human Revolution-footage van 25 minuten

Terwijl sommigen van ons dit weekend te vinden waren in de Westergasfabriek te Amsterdam voor de Firstlook, was er ook een andere gamebeurs de afgelopen dagen. Namelijk de Eurogamer Expo. Daar was dit 25 minuten lange filmpje te bekijken.

In deze footage zoekt Adam Jenson iemand die bekendstaat als "Tong," lid van de Triads. Degene die presenteert tijdens deze gameplay is art director Jonathan-Jacques Belletete. In het eerste deel zijn er meer cutscenes, terwijl in deel twee de nadruk ligt op de gameplay zelf.


Deus Ex: Human Revolution staat gepland voor begin volgend jaar.

Verdonk: Droom in duigen door media

Trots op Nederland-lijsttrekker Rita Verdonk verwijt het verlies bij de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen nog steeds aan de rol van de media. Dit zegt Verdonk in een nieuw uitgebreid interview met het kwaliteitsblad Privé.

Verdonk zegt dat ze door actualiteitenrubrieken op televisie nauwelijks werd uitgenodigd: "Ze geven geen reden aan. Ze waren dan vol of zoiets. Omdat ik zo klein was, kwam ik niet echt aan de beurt. Het was een vicieuze cirkel. Als je alleen bent, kom je ook minder in de pers. De mensen zeggen dan: 'Ik heb je nergens gezien, dus hebben we maar niet op je gestemd.'"

Ook vindt de TON-leider dat er een verkeerd beeld is geschapen van haar in de media: "Ik zat in de Tweede Kamer helemaal in mijn eentje. Van niemand kreeg ik steun. Dan ben je de hele dag aan het debatteren en zit je 's avonds naar Pauw & Witteman te kijken, waar een fijne collega uit de Tweede Kamer vertelt: 'Tja... Rita was er weer niet.' Dat ik de hele dag twee zalen verder zat, dat zegt hij er dan even niet bij." Verdonk gaat zich nu mogelijk richten op een eigen bedrijf in de veiligheid.


Zelfs het omkopen van kinderen mocht Rita's verkiezingsresultaat niet baten

Reis: "Ik moet hard blijven werken"

Jonathan Reis maakte met twee doelpunten tegen VVV-Venlo een einde aan een bewogen periode waarin hij in opspraak kwam.

De Braziliaanse spits van PSV droeg voor een groot deel bij aan de overwinning op VVV (3-0). "Gelukkig maakte ik twee belangrijke doelpunten, dat is belangrijk voor de club. Ik moet hard blijven werken, dat werpt zijn vruchten af", zei Reis tegen de NOS.

De aanvaller sloot met zijn invalbeurt een periode af, waarin hij in opspraak kwam door met alcohol achter het stuur plaats te nemen. Vorig seizoen werd Reis door PSV op straat gezet vanwege het gebruik van verboden middelen.

De Eindhovenaren namen de Braziliaan weer in genade aan wil de spits nog een kans geven zich te bewijzen bij PSV. Reis greep die kans met beide handen aan tegen VVV. De aanvaller scoorde twee doelpunten tegen de Limburgers.

Postbode kiekt penis met gejatte gsm

Een postbode uit het Amerikaanse Gloucester heeft een behoorlijk zinloze actie uitgehaald. De gleuvenvuller heeft de BlackBerry van een vrouw gestolen om er vervolgens zijn jongeheer vanuit alle standen mee te fotograferen. De vrouw heeft haar telefoon vol vieze plaatjes teruggekregen van de politie.

De vrouw had haar gsm buiten op de brievenbus gelegd in de hoop een beter ontvangst te krijgen. Twee minuten later bleek de telefoon te zijn verdwenen, en haar post te zijn bezorgd. Een plus een maakt twee, en dus vertelde de vrouw de politie dat ze vermoedde dat de 44-jarige postbode er meer van wist.

En inderdaad, even later werd postbezorger Joseph L. Sauve op heterdaad betrapt in zijn dienstauto, terwijl hij met de BlackBerry aan het spelen was. Hierop belde de politie het nummer van de telefoon, maar Sauve verbrak snel de verbinding toen bleek dat de beller Oom Agent was. Sauve vertelde de politie even later dat hij het toestel op de grond had gevonden en op zoek was naar de eigenaar. De politie nam de gsm mee en bracht hem terug naar de rechtmatige eigenaar.

Een kwartier later rinkelde de telefoon op het politiebureau. De vrouw vertelde dat ze op haar telefoon intieme foto's had aagetroffen die waren gemaakt in de tijd dat haar telefoon was vermist. Bij controle door de politie bleken er maar liefst zes opnamen op te staan van een penis. Op twee foto's was een blauwe broek te zien die overeen bleek te komen met Sauves postbodekostuum.

De postbode wordt aangeklaagd wegens het verspreiden of het bezit van obsceen materiaal en diefstal. Hij is op borgtocht vrijgelaten. Zijn moeder heeft de borgsom betaald, zo heeft de politie laten weten.

[IndyCar] Franchitti: "Moest hard werken voor de titel"

Dario Franchitti won afgelopen nacht de titel in de IndyCar Series. De Schot achterhaalde in de slotrace Will Power in het kampioenschap en pakte zo zijn derde titel uit zijn carrière. De Ganassi-rijder zei na afloop dat hij hard moest werken om het kampioenschap binnen te halen.

"Dit jaar hadden wij misschien niet de betere snelheid die we vorig jaar hadden, waardoor we harder moesten werken om in de top-vijf te komen. Om dan kampioen te worden, geeft een geweldig gevoel," zei een zeer blije Franchitti die eerder dit jaar al de Indy500 won.

"Scott (Dixon, red.), Tony (Kanaan, red.) en ik waren de drie auto’s waar het om draaide. Ze pushten me erg hard, maar toen Will was uitgevallen, wilde ik geen risico nemen dat ik zonder benzine kwam te staan. Ik maakte daarom een extra pitstop. Het zou leuk zijn geweest als ik hier had gewonnen, want de auto was er goed genoeg voor, maar het doel was de hoofdprijs."

Uitslagen België speelronde 10

Ook dit keer werd er weer een volledige speelronde afgewerkt in de Belgische Jupiler Pro League. De kraker tussen Standard Luik en landskampioen Anderlecht stond op het programma en werd door de thuisclub gewonnen. Koploper Genk morste punten tegen de nummer vijf van de Pro League, Mechelen.

Club Brugge - AA Gent

Een prima start zorgde ervoor dat de Bruggenaren al na de eerste helft met een 3-1 voorsprong konden gaan rusten. In het eerste half uur waren Ronald Vargas, Karel Geraerts en Dorge Kouemaha trefzeker voor de thuisclub. Vlak voor het rustsignaal was het Yassine El Ghanassy die de stand voor Gent wat draaglijker kon maken door de stand op 3-1 te brengen. Na rust was alleen Bernd Thijs trefzeker voor Gent en zette daarmee de eindstand op het scorebord.

Standard - Anderlecht

Standard Luik heeft zich opnieuw kandidaat gesteld voor de landstitel. De ploeg uit Luik kwam snel op voorsprong doordat in de vierde minuut van het duel Mbaye Leye uit een vrije trap het net wist te raken. Daarna moest gewacht worden tot tien minuten in de tweede helft maar volgden de doelpunten zich snel op. Luik was via Mohammed Tchité tweemaal trefzeker in de 54ste en 58ste minuut. Daarna kon Mbark Boussoufa nog wat terug doen voor de landskampioen. In de slotfase waren het Eric Bokanga en Mehdi Carcela die de eindstand op 5-1 bepaalden. 

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
KV Mechelen Racing Genk 2-2
Lierse Cercle Brugge 0-1
STVV Westerlo 1-2
Zulte Waregem Charleroi 1-1
Lokeren Germinal Beerschot 1-0
Kortrijk Eupen 3-1
Club Brugge AA Gent 3-2
Standard Anderlecht 5-1

Klassement

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Racing Genk 10 8 2 0 26 31-8
2 Anderlecht 10 6 3 1 21 23-7
3 Standard 10 6 2 2 20 20-10
4 AA Gent 10 6 1 3 19 20-17
5 KV Mechelen 10 5 3 2 18 12-12
6 Club Brugge 10 5 1 4 16 23-14
7 Kortrijk 10 5 1 4 16 12-11
8 Cercle Brugge 10 4 4 2 16 14-14
9 Lokeren 10 4 3 3 15 14-16
10 Westerlo 10 4 2 4 14 11-11
11 Germinal Beerschot 10 3 2 5 11 8-13
12 Zulte Waregem 10 2 5 3 11 15-16
13 STVV 10 2 1 7 7 6-18
14 Charleroi 10 1 3 6 6 6-19
15 Lierse 10 1 2 7 5 7-18
16 Eupen 10 0 1 9 1 4-22

Tony Hawk: Shred scheurt langs op 29 oktober

Activision heeft een release-datum voor Tony Hawk: Shred aangekondigd, tevens is de website voor de game online gegaan.

De game zelf krijgt een motion-sensing board controlller, maar voordat het zover is kan je op hun nieuwe site zo'n 50 in-game tricks bekijken. Ook is er informatie gegeven over de limited edition, die helaas alleen in Toys "R" Us winkels in Amerika te koop is. In de limited edition krijg je Tony's Birdhouse style op de skateboardcontroller.

Shred zal 29 oktober voor de Xbox 360, PS3 en Wii uitkomen.

Coach Panathinaikos neemt ontslag na winst

Nikos Nioplias stopt als coach van Panathinaikos. De 45-jarige trainer diende zijn ontslag in nadat zijn ploeg met 4-1 van Ergotelis won in de Griekse competitie. "Ik kan niet de beste trainer zijn in augustus en een maand later de risee", verklaarde Nioplias zijn aftreden. Hij werd bekritiseerd vanwege verliespartijen in Europa.

Panathinaikos staat tweede in de competitie met elf punten uit vijf duels, een punt minder dan koploper Olympiakos. In de Champions League is de ploeg echter slecht van start gegaan. Uit bij Barcelona gingen de Grieken met 5-1 de boot in en afgelopen week werd thuis met 2-0 van FC Kopenhagen verloren.

'Tientallen Europeanen in terreurtraining'

Tientallen moslimextremisten met Europese paspoorten volgen volgens bronnen bij Pakistaanse en westerse inlichtingendiensten terreurtraining in de tribale gebieden in het noordwesten van Pakistan. Al-Qaida zou zulke terroristen voor aanslagen in Europa willen inzetten, omdat zij makkelijk van het ene naar het andere land kunnen reizen.

De Amerikaanse en Britse regeringen hebben zondag reizigers in Europa gewaarschuwd op hun hoede te zijn. Amerikaanse en Europese veiligheidsexperts hebben zich bezorgd getoond dat extremisten in Pakistan aanslagen met machinepistolen en handgranaten beramen in Europese steden, naar het voorbeeld van de terreuractie in november 2008 in de Indiase stad Mumbai. Volgens Amerikaanse inlichtingendiensten zit Osama bin Laden zelf achter de plannen.

Een hooggeplaatste functionaris van de Pakistaanse inlichtingendienst ISI zei tegen het persbureau AP dat 'enkele tientallen' mensen met Europese paspoorten, veelal van Pakistaanse afkomst, zich onder de extremisten in de tribale gebieden ophouden. Andere buitenlanders zijn Tsjetsjenen, Oezbeken, Arabieren en Turken, onder wie een voormalige F-16 piloot van de Turkse luchtmacht. "Dit geeft aan dat sommigen hoogopgeleid zijn. Dat was voor ons erg verrassend, maar zij denken dat dit de zuivere (islamitische) ideologie is die zij zoeken."

De Britse afluisterdienst GCHQ schat dat er een stuk of twintig in Groot-Brittannië geboren militanten in het grensgebied zijn, vooral in Noord-Waziristan, dat de afgelopen maand door de Amerikaanse CIA flink met raketten afgevuurd door radiografisch bestuurde vliegtuigen is bestookt.

Vanuit het grensgebied is mobiel telefoonverkeer gevolgd naar plaatsen in Engeland, vooral de Midlands, waar veel Pakistaanse immigranten wonen. Met speciale software die stemprofielen maakt hebben Britse agenten bepaalde individuen kunnen identificeren en volgen, zegt een anonieme Britse regeringsmedewerker.

De Duitse federale recherche berichtte vorige week dat er 'concrete aanwijzingen' zijn dat ongeveer zeventig mensen vanuit Duitsland naar Pakistan of Afghanistan zijn gereisd om paramilitaire training te ondergaan. Ongeveer een derde van hen is inmiddels in Duitsland teruggekeerd.

De aanwezigheid in het grensgebied van moslimmilitanten met westerse banden is al jaren bekend. Faisal Shahzad, de Pakistaanse Amerikaan die 1 mei een mislukte poging deed een bom tot ontploffing te brengen op Times Square in New York, zegt dat de Pakistaanse Taliban hem hebben getraind.

Pakistaanse soldaten vonden vorig jaar een paspoort op naam van Said Bahaji, een lid van de Hamburgse cel die betrokken was bij de aanslagen van 11 september 2001 in de VS. Bahaji zou Duitsland kort voor de aanslagen zijn ontvlucht. Ook is het paspoort aangetroffen van een Spaanse vrouw die gehuwd was met Amer Azizi, een Marokkaans Al-Qaidalid wiens naam met zowel de aanslagen van 11 september als die van 11 maart 2004 in Madrid in verband is gebracht.

De informatie over het jongste terreurplot zou voor een deel afkomstig zijn van een verdachte die is ondervraagd in de militaire gevangenis van Bagram, de belangrijkste Amerikaanse en NAVO-basis in Afghanistan. Het gaat om Ahmed Siddiqui, een Duitse staatsburger van Afghaanse afkomst, die in juli gevangen werd genomen.

Het plan zou aanslagen door verschillende groepjes gewapende mannen behelzen in Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië. Ze zouden op verschillende plaatsen tegelijk in een stad moeten toeslaan en zo veel mogelijk doden moeten maken voordat ze zelf gedood of gevangengenomen worden. Zulke tactieken werden al toegepast in Mumbai, maar ook in Kabul en andere Afghaanse steden.

De ontdekking van de plannen heeft opnieuw de aandacht gevestigd op Noord-Waziristan. Het Pakistaanse leger voelt er tot nog toe weinig voor om daar orde op zaken te stellen. Sommigen in het leger en bij de inlichtingendiensten in Pakistan zeggen dat de opgevoerde Amerikaanse raketaanvallen en de recente helikopteraanvallen over de Pakistaanse grens bedoeld zijn om het Pakistaanse leger te dwingen tot actie over te gaan.

Tim Schafer krijgt een lifetime achievement award

Tim Schafer zal een lifetime achievement award krijgen op de aankomende IndieCade Awards, deel van het International Festival of Independent games.

Schafer, aan wie we games als The Secret of Monkey Island, Psychonauts en Brütal Legend te danken hebben, werd gekozen omdat hij “the risk-taking, boundary pushing spirit at the heart of the independent gaming community,” is. De award zal aangeboden worden aan Schafer door zijn vriend en collega Ron Gilbert.

Double Fines huidige project is Costume Quest, die gepland staat voor volgende maand op PSN en XBLA.

Preud'homme blij met driepunter: "Niet makkelijk"

FC Twente stelde vanmiddag de drie punten veilig in een levendig duel met FC Groningen. Michel Preud'homme is tevreden.

Met de Champions League-wedstrijd tegen Tottenham Hotspur in de benen zette Twente een goede uitslag neer. "Deze speeldag heeft weer bewezen dat het na een wedstrijd in Europa niet makkelijk spelen is", aldus Preud'homme op het digitale thuis van de regerend landskampioen.

"Zeker in het begin van de wedstrijd slaagden we er niet direct in om de oplossing te vinden. FC Groningen begon goed aan de wedstrijd terwijl wij, met name in de duels om de tweede bal niet goed genoeg waren", vervolgt de oefenmeester.

"In de rust hebben we de spelers uitgelegd hoe ze FC Groningen pijn konden doen. Dat is vervolgens voor een deel ook gelukt. Met name de penetratie van Luuk de Jong door het centrum slaagde goed. Toch werd het nog een heel lastige wedstrijd. FC Groningen heeft een goede organisatie en mentaliteit. We wisten dat ze tot de laatste minuut zouden blijven vechten en dat is ook gebeurd."

Verpleegkundige mishandeld in Nijmeegs ziekenhuis

In een ziekenhuis in Nijmegen is zondagochtend een verpleegkundige mishandeld. Een 32-jarige inwoner van Bergharen is aangehouden op verdenking van zware mishandeling dan wel een poging tot doodslag.

Agenten gingen rond 04.00 uur naar het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis na een melding dat er problemen waren op de spoedeisende hulp. De verdachte, een vriend van een patiënt, bleek de verpleegkundige even daarvoor te hebben aangevallen. Hij stond nog bij de ingang van het ziekenhuis en werd aangehouden.

De man had op agressieve wijze geëist dat de verpleegkundige medische handelingen zou verrichten en vloog haar naar de keel, meldt de politie. De vrouw liep enkele verwondingen op en zag kans om hulp te roepen. Toen collega's en beveiligingsmedewerkers te hulp schoten, liep de verdachte naar buiten waar hij later werd gearresteerd.

De politie is een onderzoek gestart en gaat diverse getuigen horen. De 32-jarige verdachte is in een cel gezet.

Vrouw (36) verkracht 14-jarige puber

De Zuid-Afrikaanse politie heeft dit weekend een 36-jarige vrouw uit de buurt van KwaMhlanga gearresteerd. Zij wordt ervan verdacht een veertienjarige jongen te hebben verkracht. Sinds de onvrijwillige vrijpartij heeft de knul last van een jeukend klokkenspel.

De vermeende verkrachting kwam aan het licht toen de jongen op vrijdagavond werd betrapt terwijl hij inbrak bij de buurman van de vrouw. "Tijdens het kruisverhoor door de bewoner van het huis, vertelde de jongen hem en zijn aanwezige moeder dat hij de dag ervoor was verkracht door de buurvrouw van de bewoner", liet de politie vandaag in een verklaring weten. "Hij was wanhopig op zoek naar geld om een rituele genezer te betalen. Hij had last van jeukende genitaliën, en wilde hieraan geholpen worden."

De vrouw is in haar woning gearresteerd en beschuldigd van verkrachting. De jongen is overgebracht naar een ziekenhuis. De jongen vertelde de politie dat hij sinds vorig jaar juni geregeld wordt verkracht door de vrouw, een getrouwde moeder van drie kinderen. "De vrouw verkrachtte de jongen als haar man en de moeder van de jongen aan het werk waren." De moeder moet morgen voor de rechter verschijnen.

Hiariej valt uit met hamstringblessure

Tom Hiariej staat wellicht langdurig buitenspel. De middenvelder van FC Groningen raakte vanmiddag geblesseerd.

Hiariej viel in het competitieduel met FC Twente (2-4) al vroeg uit met een hamstringblessure. Dat soort kwetsuren herstellen langzaam, waardoor Groningen-trainer Pieter Huistra mogelijk lang geen beroep kan doen op de middenvelder.

De middenvelder raakte geblesseerd toen hij achter FC Twente-verdediger Douglas aan moest om een tegendoelpunt te voorkomen. Tijdens de sprint greep de controlerende middenvelder plotseling naar zijn hamstring, waarna hij direct gewisseld moest worden.

De precieze ernst van de blessure van Hiariej is nog niet bekend, maar er wordt gevreesd voor een scheurtje in de hamstring. In dat geval zou het talent vier tot zes weken niet inzetbaar zijn.

Uitslagen Duitsland speelronde 7

Dit weekend werd de zevende speelronde uit de Duitse Bundesliga afgewerkt. Hieronder de uitslagen, stand en een link naar de overige statistieken. Volgende week is er geen speelronde, aangezien er dan interlandvoetbal op het programma staat.

Opnieuw puntverlies voor Bayern München

Bayern München krijgt de Bundesliga-campagne maar niet op de rails. De ploeg van trainer Louis van Gaal en aanvoerder Mark van Bommel ging zondag onderuit bij Borussia Dortmund: 2-0. Lucas Barrios en oud-Feyenoorder Nuri Sahin scoorden voor de thuisploeg. Voor Bayern was het de derde nederlaag in zeven duels. Slechts twee keer wonnen de Zuid-Duitsers.

VfB Stuttgart, de club van Khalid Boulahrouz, verloor voor de zesde keer in zeven duels. In Stuttgart was Eintracht Frankfurt met 2-1 beter. Theofanis Gekas en Chris voerden de bezoekers naar een 2-0 voorsprong voordat in de slotfase Matthieu Delpierre van het veld werd gestuurd. Met tien man redde Stuttgart de eer via Pavel Progrebnyak.

Bayer Leverkusen en Werder Bremen deelden de punten. In Leverkusen werd het 2-2. De thuisploeg kwam voor rust via Patrick Helmes op voorsprong, maar na de thee waren het Hugo Almeida en Marko Marin die de stand ombogen. Eren Derdiyok redde vervolgens nog een punt voor de 'Werkself'.

Mainz blijft verbazen in Duitsland

FSV Mainz is in de Duitse Bundesliga voorlopig niet te stoppen. De ploeg van succestrainer Thomas Tuchel won zaterdag met 4-2 van Hoffenheim en heeft na zeven wedstrijden het maximale aantal van 21 punten. Nummer twee Borussia Dortmund, dat zondag op bezoek moet naar Bayern München, heeft zes punten minder.

Mainz maakte na een 1-1 ruststand in de tweede helft het verschil. De nummer negen van vorig seizoen is met achttien doelpunten momenteel de productiefste ploeg in de Bundesliga. Tegen Hoffenheim waren Sami Allagui, Adam Szalai, Lewis Holtby en André Schürrle trefzeker.

Waar Mainz tot nu toe de positieve verrassing is, doet Schalke in negatief opzicht van zich spreken. Ondanks een doelpunt van Klaas-Jan Huntelaar verloren de Königsblauen met 2-1 bij FC Nürnberg. Schalke, dat vorig seizoen lang in de race was voor de landstitel, heeft in de stand alleen VfB Stuttgart onder zich.


Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Hannover 96 FC Sankt Pauli 0-1
Hamburger SV FC Kaiserslautern 2-1
FSV Mainz 05 1899 Hoffenheim 4-2
M'gladbach VfL Wolfsburg 1-1
SC Freiburg 1. FC Köln 3-2
1. FC Nürnberg Schalke 04 2-1
VfB Stuttgart Eintracht Frankfurt 1-2
Bayer Leverkusen Werder Bremen 2-2
Borussia Dortmund Bayern München 2-0

Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 FSV Mainz 05 7 7 0 0 21 18-7
2 Borussia Dortmund 7 6 0 1 18 18-5
3 Hannover 96 7 4 1 2 13 11-8
4 Bayer Leverkusen 7 3 3 1 12 15-12
5 SC Freiburg 7 4 0 3 12 11-11
6 1899 Hoffenheim 7 3 2 2 11 13-10
7 Hamburger SV 7 3 2 2 11 12-11
8 VfL Wolfsburg 7 3 1 3 10 12-11
9 FC Sankt Pauli 7 3 1 3 10 8-8
10 Eintracht Frankfurt 7 3 0 4 9 11-9
11 1. FC Nürnberg 7 2 3 2 9 7-8
12 Bayern München 7 2 2 3 8 5-8
13 Werder Bremen 7 2 2 3 8 11-16
14 FC Kaiserslautern 7 2 1 4 7 9-13
15 M'gladbach 7 1 3 3 6 11-20
16 1. FC Köln 7 1 2 4 5 7-13
17 Schalke 04 7 1 1 5 4 8-14
18 VfB Stuttgart 7 1 0 6 3 12-15

Benieuwd naar meer statistieken over de Duitse Bundesliga? Deze kan je hier bekijken!

Verdachte moordzaak Haren blijkt zoon slachtoffer

De verdachte die zaterdag werd aangehouden in de zaak van de met geweld omgebrachte vrouw in Haren, blijkt de 17-jarige zoon van het slachtoffer. Dat bevestigt de politie zondag.

De 49-jarige vrouw werd rond 11.00 uur levenloos in haar woning aan de Weg voor de Jagerskampen aangetroffen. De politie ging poolshoogte nemen na een telefonische melding, maar van wie die melding afkomstig was, wil de politie nog niet bekendmaken.

De zoon werd kort na de vondst aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het geweldsincident. Hoe en waarom de vrouw is omgebracht, is nog onduidelijk. De jongen wordt verhoord en dinsdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Het onderzoek is nog in volle gang.

'Griekenland houdt zich aan begrotingseisen'

Griekenland zal zich bij zijn begroting voor 2011 aan de scherpe voorwaarden houden die de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) stelden toen zij eerder dit jaar een pakket aan noodleningen ter beschikking stelden. Dat zei de Griekse minister van Financiën George Papaconstantinou zondag tegenover de Griekse krant To Vima.

De conceptbegroting wordt maandag gepresenteerd, waarna het binnen twee maanden voorgelegd moet worden aan het parlement. Het doel is het terugbrengen van het begrotingstekort van 14 procent van het bruto binnenlands product tot 7,6 procent. Dit jaar moet het tekort uitkomen op 8,1 procent. Het lagere tekort moet vooral bereikt worden door een toename in belastinginkomsten.

Griekenland was eerder dit jaar het eerste lid van de eurozone dat financiële steun nodig had van andere EU-landen en het IMF. Investeerders vreesden dat het land door zijn enorme schuldenberg en begrotingstekort niet aan zijn verplichtingen zou kunnen voldoen.

'Griekenland houdt zich aan begrotingseisen'

'Griekenland houdt zich aan begrotingseisen' (Foto: ANP)

Egypte en Jordanië achter besluit Abbas

Egypte en Jordanië steunen het besluit van de Palestijnse leider Mahmoud Abbas om niet met Israël te onderhandelen zo lang het nederzettingen blijft bouwen op de Westelijke Jordaanoever. Zij dringen aan op grotere inspanningen van de Verenigde Staten om de besprekingen te redden.

De Amerikaanse Midden-Oostengezant George Mitchell voerde zondag in Caïro en Amman besprekingen met de Egyptische president Hosni Mubarak en de Jordaanse koning Abdullah II. "Wij hebben begrip voor het Palestijnse standpunt dat er geschikte omstandigheden moeten zijn om de onderhandelingen te laten plaatsvinden of doorgaan", zei de Egyptische minister van buitenlandse zaken Ahmed Aboul Gheit. "De huidige omstandigheden zijn niet gunstig."

Hij zei dat de focus nu moet zijn op Amerikaanse en internationale inspanningen om Israël te bewegen het moratorium op nieuwe bouwprojecten op de Westoever, dat vorige week na tien maanden afliep, alsnog te verlengen.

De Palestijnse leider Abbas zei zaterdag dat het geen zin heeft te onderhandelen als kolonisten zich land blijven toe-eigenen dat de Palestijnen willen hebben voor hun toekomstige staat.

De Jordaanse koning Abdullah sprak in Amman apart met Mitchell en Abbas en zei dat Israëls weigering om de nederzettingen te stoppen de vredesinspanningen ondermijnt. Maar hij ging niet zo ver de Palestijnen op te roepen de besprekingen helemaal te stoppen. In een verklaring noemde hij het cruciaal dat de Amerikaanse bemiddeling wordt voortgezet.

Abbas zei dat hij de contacten met de Amerikaanse regering voortzet om Israël ten aanzien van de nederzettingen onder druk te zetten. "Wij zullen onze relatie met de Amerikanen zeker niet verbreken en wij zetten onze contacten voort om te verzekeren dat de nederzettingen stoppen, opdat het directe overleg (met Israël) kan worden hervat."


(Foto: Novum)

Janssen en Anita melden zich af voor Oranje

FC Twente-middenvelder Theo Janssen is vrijdag niet beschikbaar voor het Nederlands elftal. De Arnhemmer heeft last van een knieblessure die hem al weken parten speelt. Ook Ajax-verdediger Vurnon Anita doet niet mee. Hij liep dinsdag in de Champions League een kuitblessure op. Bondscoach Bert van Marwijk beslist morgen of hij vervangers oproept voor het duo.

Janssen speelde vandaag nog wel voor FC Twente dat met 4-2 van FC Groningen won. "Ik heb veel pijn en het kost me veel moeite om een wedstrijd te spelen. Tegen het einde van deze wedstrijd kon ik nauwelijks meer lopen", verklaarde de middenvelder voor de camera van Eredivisie Live. Janssen ondergaat morgen of dinsdag een MRI-scan om te bepalen wat de oorzaak van de kwetsuur is.

Oranje speelt vrijdag in de EK-kalificatie uit tegen Moldavië. Dinsdag 12 oktober volgt dan de thuiswedstrijd tegen Zweden. Nederland won de eerste twee kwalificatieduels van San Marino en Finland.

Europese golfers op voorsprong in Ryder Cup

Europa heeft vandaag goede zaken gedaan in de strijd om de Ryder Cup. Van de zes partijen die uitgespeeld werden, pakten de Europeanen vijf keer de winst.

Alleen de Italiaanse broers Eduardo en Francesco Molinari wonnen niet. Tegen Stewart Cink en Matt Kuchar stonden ze op de laatste hole nog een slag achter, maar sleepten ze alsnog een half punt binnen. Daarmee werd de stand op 9,5-6-5 gebracht, terwijl de VS gisteren nog met 6-4 voorstonden.

Voor het eerst in de geschiedenis wordt een ontmoeting om de Ryder Cup op de maandag uitgespeeld. Dan worden twaalf enkels gespeeld. Europa moet daarin nog vijf punten halen om de Ryder Cup weer terug te winnen van de Verenigde Staten. De Amerikanen moeten in totaal veertien punten behalen om de prestigieuze beker te behouden.


(Foto: Novum)

Van Wolfswinkel: "Verdiend gewonnen"

Ricky van Wolfswinkel schoot vanmiddag, in het duel tegen Ajax (2-1), weer met scherp. De aanvaller van FC Utrecht verzilverde twee strafschoppen en stond daarmee aan de basis van de zege. Daarnaast meende de topscorer dat de drie punten verdiend waren.

"We kwamen op voorsprong door twee terechte strafschoppen, misschien hadden we zelfs nog wel een derde moeten krijgen. We hebben erg goed verdedigd, complimenten aan het centrum achterin. Als team hebben we gewoon erg goed gespeeld en daarom ook verdiend gewonnen", aldus Van Wolfswinkel tegenover de camera's van Eredivisie Live.

FC Utrecht speelde drie dagen geleden, in het kader van de Europa League, nog een zware wedstrijd tegen Liverpool (0-0). Daardoor had de formatie van trainer Ton du Chatinier maar weinig tijd om te herstellen; iets wat Van Wolfswinkel beaamd. "Je hebt een korte tijd om te herstellen en als je geen pijntjes hebt, is er op zich wel tijd genoeg. Als je wel pijntjes hebt dan is het erg kort dag."

In de tweede helft kregen beide ploegen kansen op doelpunten. "In de tweede helft kregen we nog een paar goede kansen en daar moet er zeker één van in. Dan sta je op 0-3 en is de wedstrijd helemaal gespeeld", besloot de aanvaller, die inmiddels al op negen treffers staat.


Ricky van Wolfswinkel (Wikimedia Commons/Vincent Teeuwen)

Uitslag Chelsea - Arsenal

Chelsea heeft in de Engelse Premierleague de Londense derby tegen Arsenal met 2-0 gewonnen. De ploeg van trainer Carlo Ancelotti won via doelpunten van Didier Drogba en Alex.

Arsenal begon goed aan de wedstrijd met Chelsea, maar Marouane Chamakh benutte de mogelijkheid die hij kreeg niet. The Gunners kregen meer mogelijkheden, maar het waren The Blues die als eerste scoorden. Drogba schoot met zijn linkerbeen vanuit de draai de bal achter doelman Lukas Fabianski, waardoor het 1-0 voor Chelsea was.

Na rust was Chelsea duidelijk de betere ploeg, maar Nicolas Anelka verzuimde te scoren. Hij omspeelde Fabianski, maar schoot in het zijnet. Aan de andere kant was Chamakh gevaarlijk, maar hij zag zijn bal uit het doel getikt worden. In de slotfase kreeg Chelsea een vrije trap die door oud-PSV'er Alex snoeihard tegen de touwen werd geschoten: 2-0.

Centrumrechtse coalitie Letland kan aanblijven

De leden van de centrumrechtse coalitie in Letland zijn zondag overeengekomen de samenwerking voort te zetten. De drie partijen behaalden zaterdag in de parlementsverkiezingen 57 procent van de stemmen, goed voor 63 van de honderd parlementszetels. Voorheen vormden ze nog een minderheidsregering.

Het Eenheid-blok van premier Valdis Dombrovskis werd met 31 procent of 33 zetels de grootste partij. Een pro-Russische oppositiepartij, het Harmonie-centrum, werd tweede met 26 procent of 29 zetels. De twee coalitiepartners van het Eenheid-blok eindigden op de derde en de vierde plaats.

"Wij hebben vandaag de verdere mogelijkheden van samenwerking besproken en zijn bereid ons gezamenlijk werk voort te zetten", zei Dombrovskis zondag. De drie partijen willen de kabinetsformatie afronden voordat het parlement op 2 november voor het eerst in de nieuwe samenstelling bijeenkomt.

Dombrovskis is met 39 jaar een van de jongste premiers in Europa. Hij trad in maart 2009 aan nadat onrust over de economische recessie leidde tot de val van de vorige coalitie. Hij heeft verdere bezuinigingen aangekondigd om te voldoen aan de voorwaarden die het Internationaal Monetair Fonds heeft gesteld toen het de voormalige Sovjetrepubliek met een hulppakket van 7,5 miljard euro te hulp schoot.


'Verkiezingen in Letland' (Foto: Novum)

Uitslagen Eredivisie speelronde 8

Dit weekend werd de achtste speelronde in de Eredivisie afgewerkt. PSV, dat met 3-0 van VVV-Venlo won, nam de koppositie over van Ajax, dat met 1-2 verloor van FC Utrecht.

Willem II heeft eindelijk zijn eerste punt te pakken. Op bezoek bij Vitesse werd er met 0-0 gelijkgespeeld. Vitesse was in de eerste helft de bovenliggende partij met grote kansen voor Steevanovic, Jenner en Barazite, daar waar aan Willem II-zijde alleen Rigters een kans kreeg. De tweede helft ging in het begin gelijk op, maar in de slotfase werd Vitesse weer sterker. Gescoord werd er echter niet, waardoor Willem II na veertien opeenvolgende competitienederlagen weer eens een punt wist binnen te halen.

Op 29 januari 2006 wist FC Utrecht voor het laatst te winnen in de Amsterdam ArenA, destijds werd het 1-4. Vandaag, ruim vierenhalf jaar later, was er opnieuw winst voor de ploeg uit de Domstad: 1-2. Twee benutte penalty's van Van Wolfswinkel in de eerste helft leidde de nederlaag van Ajax in. Bij de eerste penalty maakte Suárez hands, bij de tweede was het Enoh die Duplan neerlegde. In de 93e minuut deed De Jong namens Ajax nog wat terug, maar het mocht niet meer baten: 1-2. Ajax had al sinds 31 januari 2009 niet meer verloren in de ArenA, destijds zegevierde sc Heerenveen met 0-1. Ook kwam er een einde aan een reeks van 25 competitiewedstrijden zonder nederlaag. De laatste ploeg die van Ajax wist te winnen was eveneens FC Utrecht, op 6 december 2009 werd Ajax in Utrecht met 2-0 verslagen.

AZ trad vanmiddag in eigen huis aan tegen Heracles Almelo, de oude club van trainer Gertjan Verbeek. Beide ploegen zijn de competitie maar matig begonnen, hoewel AZ aan een opmars bezig is. Heracles staat eennalaatste met slechts vijf punten. Het was Overtoom die de Heraclieden kort voor rust middels een vrije trap op 0-1 zette. Lang kon het echter niet genieten van die voorsprong, want twee minuten later stond het al 1-1 door Sigthórsston. In de tweede helft golfde het spel wat heen en weer, en AZ trok uiteindelijk aan het langste eind. In de 88e minuut kwam de bal namelijk met wat geluk bij Jonathas die AZ naar de winst schoot: 2-1. AZ steeg door de overwinning naar de achtste plaats.

Uitslagen:

FC Twente FC Groningen 4-2
SC Heerenveen ADO Den Haag 0-0
De Graafschap Feyenoord 1-1
PSV VVV-Venlo 3-0
Ajax FC Utrecht 1-2
AZ Heracles Almelo 2-1
Excelsior Roda JC Kerkrade 1-2
NAC Breda NEC 2-0
Vitesse Willem II 0-0

Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 PSV 8 5 3 0 18 21 - 6
2 Ajax 8 5 2 1 17 21 - 9
3 FC Twente 8 4 4 0 16 15 - 5
4 FC Groningen 8 4 3 1 15 14 - 9
5 Roda JC 8 4 3 1 15 13 - 10
6 NAC Breda 8 4 2 2 13 11 - 8
7 ADO Den Haag 8 3 3 2 12 16 - 16
8 AZ 8 3 3 2 12 9 - 9
9 FC Utrecht 8 4 0 4 12 12 - 13
10 SC Heerenveen 8 2 4 2 10 12 - 12
11 NEC 8 3 1 4 10 14 - 15
12 Excelsior 8 3 1 4 10 11 - 15
13 Feyenoord 8 2 2 4 8 12 - 13
14 Vitesse 8 2 2 4 8 8 - 14
15 De Graafschap 8 2 2 4 8 10 - 19
16 VVV-Venlo 8 2 0 6 6 7 - 14
17 Heracles Almelo 8 1 2 5 5 10 - 13
18 Willem II 8 0 1 7 1 6 - 22

Klik hier voor alle statistieken uit de Eredivisie.

Klik hier voor alle statistieken uit de Jupiler League.

Williams dacht aan andere motorleverancier

Eén van de aandeelhouders van het Formule 1-team van Williams Toto Wolff heeft onthuld dat het team dit seizoen wel degelijk er over nagedacht heeft om Cosworth in te ruilen voor een andere motorleverancier. Uiteindelijk is besloten om niets te veranderen.

"In sportief opzicht was het begin van het seizoen zwaar, omdat de verwachtingen erg hoog waren. Misschien waren we wat te optimistisch over de motor," zei Wolff tegen de Kleine Zeitung. Hij benadrukte dat er wel over gesproken is om Cosworth in te rijden, maar dat het Britse merk "stappen heeft gezet."

Ook waren er andere problemen voor Williams. Zo waren de regels op het gebied van het personeelsbeleid niet strikt genoeg, waardoor de renstal ten opzichte van de andere teams een achterstand had. Wel bleef Williams winstgevend. Voor volgend jaar verliest het team uit Grove twee sponsoren, maar Wolff meldde in zijn relaas dat er gesprekken met nieuwe sponsors gevoerd worden.

Naast Rubens Barrichello zal ook Nico Hülkenberg waarschijnlijk weer voor Williams uit gaan komen. "Van alle jonge rijders is hij waarschijnlijk nu de beste. Hij is opmerkelijk, maar ervaring ontbreekt hem nog. Het is een goede rijderscombinatie. Mijn woord hierover is net zoveel waard als dat van de andere bestuurders."

Judoka Polling wint goud in Birmingham

De Nederlandse judoka Kim Polling heeft vanmiddag bij de wereldbekerwedstrijden in Birmingham goud veroverd in de klasse tot 70 kilogram. Ze won de finale van de plaatselijke favoriete Gemma Gibbons uit Engeland met waza-ari. De Britse won op haar beurt in de halve finale van Linda Bolder.

Polling kende een uitstekend toernooi en won tot de finale al haar partijen op ippon. De kersverse Europees kampioen bij de junioren was achtereenvolgens te sterk voor Karine Berger uit Frankrijk, de Duitse vrouwen Iljana Marzok en Barbara Bandel en uiteindelijk dus Gibbons.

Bolder won de strijd om brons op ippon tegen de Duitse Iljana Marzok.

Duitsland viert 20 jaar hereniging

De Duitse president Christan Wulff heeft zondag bij de viering van twintig jaar Duitse eenheid de hervonden nationale trots van de Duitsers geprezen. Tegelijkertijd benadrukte hij dat meer moet worden gedaan om moslims en andere immigranten in de Duitse samenleving te integreren.

Aan de tweedeling van Duitsland na de Tweede Wereldoorlog kwam op 3 oktober 1990 een einde, minder dan elf maanden nadat de Berlijnse Muur gevallen was. President Wulff prees de Oost-Duitsers die tegen het communistische bewind in de DDR protesteerden en 'de wereld met hun moed imponeerden'. Met hun leus 'wij zijn één volk' lieten zij 'een nationaal gevoel ontwaken dat, om begrijpelijke historische redenen, lang begraven was'.

"Nu is in heel Duitsland een nieuw zelfbewustzijn gegroeid, een ongeremd patriottisme, een open verbondenheid aan ons land, dat zich bewust is van zijn grote verantwoordelijkheid voor het verleden", zei Wulff in een toespraak in Bremen. Maar hij benadrukte ook dat Duitsland 'open moet staan voor degenen die uit alle delen van de wereld naar ons toe komen - Duitsland heeft hen nodig'.

Wulff zei dat dat er 'meer consistentie' moet komen in het toepassen van regels en verplichtingen. Maar 'omdat mensen met buitenlandse wortels belangrijk voor ons zijn, wil ik niet dat zij gekwetst worden in noodzakelijke debatten' over de successen en mislukkingen van integratie. "Wij mogen niet toestaan dat vooroordeel en uitsluiting beklijven."

"Wij hebben een duidelijk standpunt nodig: een begrip van Duitsland dat niet beperkt is tot een paspoort, een familiegeschiedenis of een geloof", zei Wulff. "Het staat buiten kijf dat het christendom bij Duitsland hoort; het staat buiten kijf dat het jodendom bij Duitsland hoort, maar nu hoort ook de islam tot Duitsland."

Duitsland viert 20 jaar hereniging (foto: Novum)

Uitslagen Topklasse zondagamateurs

Vanmiddag stond de achtste speelronde in de Topklasse bij de zondagamateurs op het programma. Er werd één duel op zaterdagavond gespeeld. De Treffers versloeg Quick '20 in het duel der achtervolgers van koploper FC Oss. De degradant uit de Jupiler League leed zelf de eerste nederlaag in de Topklasse. JVC Cuijk bleek op eigen veld te sterk voor FC Oss, dat nog wel eerste staat.

De ontmoeting tussen Dijkse Boys en FC Hilversum werd bij een 1-1 stand gestaakt wegens een blessure bij scheidsrechter Bleije. Er waren toen 28 minuten gespeeld. Een vervanger was er niet, zodat het duel beëindigd werd en op een later tijdstip uitgespeeld zal worden.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslagen
AFC EVV 1-3
Baronie Achilles '29 0-0
Dijkse Boys FC Hilversum gestaakt
Haaglandia / Sir Winston Argon 2-3
Hollandia FC Lienden 2-0
JVC Cuijk FC Oss 2-1
De Treffers Quick '20 1-0
VVSB Gemert 2-1

Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 FC Oss 8 5 2 1 17 12 - 7
2 De Treffers 8 4 3 1 15 15 - 10
3 Quick '20 8 4 1 3 13 14 - 10
4 Hollandia 8 4 1 3 13 9 - 6
5 Argon 8 4 1 3 13 9 - 11
6 Achilles '29 8 3 3 2 12 11 - 6
7 FC Lienden 8 4 0 4 12 11 - 13
8 AFC 8 3 2 3 11 15 - 13
9 JVC Cuijk 8 3 2 3 11 13 - 12
10 Baronie 8 3 2 3 11 11 - 10
11 VVSB 8 3 2 3 11 10 - 10
12 EVV 8 3 1 4 10 8 - 11
13 FC Hilversum 7 2 2 3 8 8 - 10
14 Gemert 8 2 1 5 7 5 - 9
15 Dijkse Boys 7 2 0 5 6 8 - 17
16 Haaglandia / W. 8 1 3 4 6 9 - 13

Uitslag PSV - VVV-Venlo

Om half vijf begon de competitiewedstrijd tussen PSV en VVV-Venlo. Hieronder vind je de uitslag.

PSV

3 - 0

VVV-Venlo

 56' Reis
 63' Bouma
 78' Reis
 
 
 Gele kaart: Timisela, (VVV-Venlo)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 33.700
Arbiter: Bossen
 
Opstelling:   Opstelling:
Isaksson
Hutchinson
Marcelo
Bouma
Pieters
Afellay
Toivonen (Bakkal/77)
Engelaar
Lens (Amrabat/82)
Koevermans (Reis/46)
Dzsudzsák
  Gentenaar
Timisela
De Regt
Paauwe
Fleuren
Tóth
Josué (Verbeek/63)
Leemans (Nkume/85)
Chula (v. Kouwen/84)
Boymans
Ahahaoui

'UCI sloot deal met Contador'

De internationale wielerunie UCI heeft een deal met Alberto Contador gesloten. Dat meldt de Spaanse krant El Pais. De wielerunie zou de positieve dopingtest van de tourwinnaar stilhouden tot na een wetenschappelijk onderzoek en dan inzetten op een regelwijziging bij de wereldantidopingautoriteit Wada. Daarna zou Contador voor drie maanden worden geschorst, zodat hij volgend seizoen weer gewoon kon starten.

Volgens het Wada maakt het niet uit hoeveel clenbuterol er in het lichaam van een sporter wordt aangetroffen. De UCI zou die regel willen wijzigen en een grenswaarde van het middel in de regels willen opnemen. Er zou dan meer dan die minimumhoeveelheid bij een sporter moeten worden aangetroffen voordat die van doping wordt beschuldigd.

Pat McQuaid, de voorzitter van de UCI, zou zijn Spaanse collega Carlos Castano beloofd hebben dat er binnen acht tot tien dagen een oplossing zou zijn voor het probleem. Doordat de dopingtest uitlekte naar Duitse media, moest de UCI het nieuws bekendmaken.

Feit is dat de UCI vreemd met het geval Contador is omgesprongen. Normaal gesproken worden dopinggevallen al na een positieve A-staal naar buiten gebracht, in het geval van Contador was ook de B-staal al positief getest. De Spanjaard maakte zelf bekend dat hij al op 24 augustus van de positieve test wist. Het ging overigens om een zeer kleine hoeveelheid.

Contador houdt vol dat het middel via besmet vlees in zijn bloed is gekomen. De Spanjaard zei vandaag tegen de Spaanse televisiezender Telecinco dat hij mogelijk stopt met wielrennen als zijn dopinggeval niet op een 'juiste manier' afloopt.

De Chinese Radioshack-renner Fuyu Li werd eerder dit jaar betrapt op een vergelijkbare hoeveelheid clenbuterol als Contador, maar werd wel voor twee jaar geschorst. Als dat Contador ook overkomt, zal hij vermoedelijk ook zijn tourzege van dit jaar kwijtraken.

Aboutaleb waarschuwt criminele Antillianen

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam heeft zondag stevige taal geuit tegen criminele jongeren van Antilliaanse afkomst. "We kunnen niet accepteren dat de wapens in Rotterdam gaan regeren. Dat nooit. Iedereen die over de schreef gaat, kan rekenen op een stevige aanpak", zei de burgemeester na afloop van een protestmars tegen het geweld in de Antilliaanse gemeenschap.

Onder het motto Stop the Violence liepen zo'n 150 mensen door Rotterdam-Zuid. De merendeels Antillianen droegen T-shirts met daarop Stop the Violence en dezelfde tekst in het Papiaments. Ook droegen de deelnemers witte ballonnen en spandoeken. Een brassband begeleidde de demonstranten. De organisatie van de mars had gerekend op duizend mensen.

Vrije verkoop kinderporno in Bangkok

Kinderporno blijkt op een markt in Bangkok vrij verkocht te worden. Daar liggen de films zij aan zij met Hollywoodfilms in de schappen en de autoriteiten doen er niets aan.

De films worden verkocht voor 80 Baht, dat is nog geen 2 euro. Op de covers worden de kinderen afgebeeld terwijl ze seksuele handelingen uitvoeren en soms staat erbij dat ze maar zeven jaar oud zijn. Het gaat om kinderen uit China, Birma, Europa, de Filipijnen en Thailand.

De markt waar de kinderporno verkocht wordt, ligt in een diplomatenwijk en geldt als een toeristische trekpleister. Verschillende diplomaten hebben hun afschuw kenbaar gemaakt toen ze hiervan hoorden. “Dit is schandalig en zou niet moeten mogen. Er is geen ander land in de wereld waar dit getolereerd wordt”, aldus een diplomaat uit buurt.

De verkoop van gekopieerde films en ‘obsceen’ materiaal is officieel verboden in Thailand. Volgens een politieagent, die anoniem wil blijven, kan er makkelijk wat aan gedaan worden. Maar Bangkok heeft verschillende politiedistricten, en het ene district treedt harder op tegen deze toestanden dan het andere district.

Bovendien, voegde de agent eraan toe, wordt de lucratieve handel gedreven door ‘invloedrijke’ personen. Daardoor is de kans klein is dat het ooit zal stoppen.

Stybar zegeviert in Namen

De eerste veldrit in de strijd om de Gazet Antwerpen Trofee is gewonnen door Zdenek Stybar. De Tsjechische wereldkampioen reed in Namen weg bij Klaas Vantornhout en kwam alleen over de finish.

De Tsjech nam vanmiddag al vroeg in de koers het initatief. Samen met de Belgen Vantornhout en Kevin Pauwels had hij al rap een grote voorsprong. Pauwels moest, toen hij een lekke band kreeg, afhaken.

Sven Nys gaf in de laatste ronde op nadat hij bij de start uit zijn klikpedalen schoot en zo veel tijd verloor. De Nederlanders wisten geen rol van betekenis te spelen. Gerben de Knegt was op de negende plaats de beste.

Blythe wint Circuit Franco-Belge

De vierde en tevens laatste etappe van de Circuit Franco-Belge is gewonnen door Wouter Weylandt. De Belg van Quick Step was de rapste in de massasprint. De eindzege van de vierdaagse koers ging naar de Brit Adam Blythe.

Een groep van tien man zorgde voor de ontsnapping van de dag. Maarten Tjallingii, Johnny Hoogerland, Kenny Dehaes, Sep Vanmarcke, Alessandro Proni, Markus Eichler, Gert Steegmans en Romain Zingle moesten hun mevluchters Jakob Fugslang van Saxo Bank en Marco Marcato van Vacansoleil zo'n dertig kilometer voor de streep laten gaan. De twee werden echter uiteindelijk ook teruggepakt door het peloton.

In de eindsprint die volgde was Weylandt vervolgens Steegmans en De Backer de baas. Overigens kreeg klassementsleider Adam Blythe zo'n vijf kilometer voor de finish een lekke band, maar ploeggenoot Oliver Kaisen wist hem snel weer terug brengen in het peloton.

Warm nazomerweer houdt aan

Het blijft de komende week lekker weer voor de tijd van het jaar. Net als zondag breekt maandag de zon geregeld door en kan het kwik oplopen tot 24 graden. Het KNMI verwacht de rest van de week middagtemperaturen rond de 20 graden, waar 15 graden normaal is.

Zondag was het behoorlijk druk op de wegen, dagjesmensen trokken onder meer richting pretparken en natuurgebieden. Maandag is er weliswaar wat meer bewolking, maar de zon breekt regelmatig door.

De kans op zon loopt tussen dinsdag en zaterdag op van twintig naar vijftig procent. De neerslagkans schommelt de hele week tussen de twintig en dertig procent, alleen woensdag is de kans op regen met zestig procent hoog te noemen. Veel regen zal er echter niet vallen en ook de wind houdt het rustig

September, de eerste herfstmaand, was koel en nat, hoewel de zon niet minder scheen dan normaal. De gemiddelde maandtemperatuur was met 13,6 graden iets onder het langjarig gemiddelde van 14,3 graden. De temperatuur kwam echter nergens boven de 25 graden uit. Gemiddeld viel er zo'n negentig millimeter neerslag, tegen 74 normaal.


Warm nazomerweer houdt aan (Foto: Novum)

Stosur al onderuit in Beijing

Samantha Stosur heeft weinig plezier beleefd aan het WTA-toernooi in Beijing. De Australische, als vijfde geplaatst in de Chinese hoofdstad, ging al in de eerste ronde onderuit. Qualifier Anastasija Sevastova uit Letland verloor de eerste set, maar vocht zich terug in de wedstrijd: 2-6, 7-6 (5), 7-5.

Ook Svetlana Kuznetsova (10) en Aravane Rezai (14) sneuvelden. Kuznetsova boog voor Roberta Vinci uit Italië met 6-3, 2-6, 6-3. Rezai moest haar meerdere erkennen in de Argentijnse Gisela Dulko: 6-4, 2-6, 6-4. Maria Sharapova bereikte de tweede ronde wel. De Siberische was Tsvetana Pironkova uit Bulgarije met 6-4, 7-6 (5) de baas.

[MotoGP] Lorenzo: "Rossi reed niet fair"

Valentino Rossi wist vandaag tijdens de MotoGP Grand Prix van Japan eindelijk het podium weer eens te beklimmen. De Italiaan kent mede door een beenbreuk een rampseizoen, maar wist met een derde plaats in Motegi eindelijk zich weer eens te tonen, dit tot ongenoegen van WK-leider en teamgenoot Jorge Lorenzo die Rossi beticht van te agressief rijden.

"Het was een gevecht tussen Valentino en mij, twee krijgers, een groot gevecht. Ik moet zeggen dat hij op sommige momenten niet helemaal fair was, we reden beiden op de limiet, maar enkele van zijn actief waren wat te veel van het goede; hij raakte me en duwde me opzij en dat was in mijn ogen niet helemaal juist," zei Lorenzo.

"We zijn teamgenoten (bij Yamaha, red.), ik vecht voor de rijderstitel, terwijl we samen vechten voor zowel het team- als het merkenkampioenschap en dat moeten we niet vergeten."

Lorenzo leidt soeverein in het wereldkampioenschap van de MotoGP. De Spanjaard zal waarschijnlijk volgende week in Sepang de titel pakken. De enige rivaal van de Yamaha-rijder is Dani Pedrosa, maar deze Honda-coureur brak in de eerste vrije training op Motegi zijn sleutelbeen en zal enige tijd uitgeschakeld zijn.

Levensgevaarlijke achtervolging door Limburg

In Limburg is in de nacht van zaterdag op zondag een vrouw gearresteerd na een dollemansrit van Heel naar Haelen. De politie moest geweld gebruiken om de vrouw aan te kunnen houden, ook werd haar autoruit ingeslagen.

De politie kreeg een melding dat er een auto als een dolle door Heel reed. Verschillende andere automobilisten moesten capriolen uithalen om een ongeluk te voorkomen. Toen de politie de achtervolging inzette negeerde de vrouw een stopteken en probeerde aan de politie te ontkomen.

Uiteindelijk kon de politie de 43-jarige vrouw uit Haelen in haar woonplaats aanhouden. De vrouw is in de cel gezet.

Marokkanen doen oproep aan CDA-fractie

Het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders (SMN) doet een laatste appèl op de CDA-fractie om dinsdag samenwerking met de PVV af te blazen. Het SMN laat zondag weten teleurgesteld te zijn door het besluit van het CDA-congres om in te stemmen met samenwerking met de PVV. Bijna een derde van de ruim vierduizend congresgangers verleende geen steun aan het regeer- en gedoogakkoord.

"Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald", vindt de belangenorganisatie. "Wat zijn christendemocratische waarden als naastenliefde en barmhartigheid nog waard, als je toestaat dat uitsluiting en verdeeldheid verder mogen toenemen?"

Het SMN voelt zich gesteund door de CDA-leden die tegen het akkoord hebben gestemd. Onder hen was demissionair minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin. Hij zei zondag dat het staatsrechtelijk onjuist is dat de 'dissidente' Kamerleden Ad Koppejan en Kathleen Ferrier onder druk zijn gezet om in te stemmen met de akkoorden. Nog onzeker is of deze twee dinsdag hun fiat geven. De overige negentien CDA-fractieleden doen dit hoogstwaarschijnlijk wel.

[Upd] N. de Jong schopt Ben Arfa uit wedstrijd

De kans is groot dat Nigel de Jong in de komende week weer veel besproken zal worden. De middenvelder van Manchester City haalde vanmiddag Hatem Ben Arfa, aanvaller van Newcastle United, op schandalige wijze onderuit. Het duel tussen de twee ploegen was op dat moment pas drie minuten bezig.

Ben Arfa werd uiteindelijk op een brancard afgevoerd naar het ziekenhuis. Volgens de eerste geruchten heeft de ster van Newcastle United zijn onderbeen gebroken. De Jong kwam er in elk geval goed mee weg, aangezien de arbiter van dienst geen kaart uitdeelde.

Het is voor De Jong niet de eerste keer dat hij met zijn spijkerharde spel in opspraak komt. Zo zou de middenvelder van het Nederlands elftal in de WK-finale tegen Spanje ook met een rode kaart van het veld moeten vertrekken. Howard Webb bestrafte de overtreding op Xabi Alonso destijds echter met een gele prent.

Update:

Volgens Sky Sports heeft Hatem Ben Arfa na de actie van Nigel de Jong zijn been gebroken. Hierdoor zal de speler in de komende maanden niet meer in actie komen.


De overtreding van De Jong op Ben Afra

Uitslagen Eredivisie (03/10/2010)

Om half drie begonnen er vier duels in de Eredivisie. Hieronder vind je de uitslagen.

FC Twente

4 - 2

FC Groningen

 30' Ruiz
 49' Ruiz(pen)
 72' Janko
 88' Janssen
   28' Granqvist (pen)
 75' Matavz
 
 Gele kaart: Douglas, Janssen, (FC Twente), Tadic, Pedersen, Lachman, (FC Groningen)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 23.000
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Michailov
Rosales
Wisgerhof
Douglas
Kuiper
Brama
De Jong
Janssen (Vujicevic/90 2)
Ruiz
Janko (Landzaat/76)
Chadli
  Luciano
Kieftenbeld (Enevoldsen/76)
Ivens
Granqvist
Stenman
v.d.Laak (Garcia/63)
Hiariej (Lachman/33)
Pedersen
Sparv
Tadic
Matavz

AZ

2 - 1

Heracles Almelo

 43' Sigthórsson
 88' Jonathas
   41' Overtoom
 
 Gele kaart: Wernbloom, Jonathas, (AZ), v.d. Linden, Quansah, (Heracles Almelo)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 16.000
Arbiter: Wegereef
 
Opstelling:   Opstelling:
Romero
Marcellis
Moisander
Moreno (Jaliens/46)
Klavan
Wernbloom
Elm (Falkenburg/71)
Schaars
Sigthórsson (Holman/46)
Jonathas
Gudmundsson
  Pasveer
Breukers
Maertens
v.d.Linden
Looms
Quansah
Overtoom
Fledderus
Vejinovic
Plet
Everton

De Graafschap

1 - 1

Feyenoord

 20' Bargas
   31' Bruins (pen)
 
 Gele kaart: Nalbantoglu, Fränkel, (De Graafschap),
 
Stadion: De Vijverberg, Doetinchem
Toeschouwers: 11.000
Arbiter: Braamhaar
 
Opstelling:   Opstelling:
Waterman
Nalbantoglu
Saeijs
J.Buijs
Fränkel
Bargas
Meijer
Rose (Kujala/90 3)
Jungschläger
Hersi (De Ridder/69)
Poepon
  v.Dijk
Leerdam
De Vrij
Bahia
De Cler
Mokotjo
Bruins
Fer
Schaken (Cabral/73)
Castaignos (Smolov/69)
Wijnaldum

sc Heerenveen

0 - 0

ADO Den Haag

 
 Gele kaart: Jong-A-Pin, (sc Heerenveen), Leeuwin, (ADO Den Haag)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 25.400
Arbiter: v. Sichem
 
Opstelling:   Opstelling:
Stuhr-Ellegaard
Janmaat
Breuer
Kruiswijk
Jong-a-Pin
Grindheim (Djuricic/85)
Väyrynen
Elm
Beerens (Fazli/89)
Dost
Narsingh (Assaidi/46)
  Coutinho
Leeuwin (v Hese/64)
Derijck
Bosschaart
Kum
Radosavljevic
Immers
Toornstra (Visser/78)
Verhoek
Boelykin (v.d. Bergh/85)
Kubik

Emerald Hill laat zich zien in Sonic Fan Remix-video

Een tijdje terug meldden we dat een Sonic-fan bezig is met een 2D Sonic-game. De game wordt al snel vergeleken met Sonic the Hedgehog 4: Episode 1 door menig gamer. De game, onder de naam Sonic Fan Remix, is gemaakt met de Unity 3D engine. 

Wat vinden jullie van dit project? Ziet het er beter of slechter uit dan Sonic 4? Laat het ons weten door te reagen!

Wilders: meningsuiting kiezers staat terecht

PVV-leider Geert Wilders ziet erg op tegen de rechtszaak die maandag tegen hem van start gaat. "Vreselijke dag morgen: begin inhoudelijke zitting politiek proces", twitterde de 47-jarige politicus zondagmiddag. "Met mij staat de vrijheid van meningsuiting van minstens anderhalf miljoen mensen terecht." Hij verwijst hiermee naar de kiezers die in juni op de PVV stemden.

Wilders staat terecht voor groepsbelediging, aanzetten tot haat en discriminatie, onder meer in de antikoranfilm Fitna. De PVV-leider heeft altijd gezegd dat hij het slachtoffer is van een politiek proces en suggereerde dat minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) achter het proces zit. Hirsch Ballin ontkent dat. Het Openbaar Ministerie heeft aangegeven een eerlijk proces tegen Wilders te willen, waarin een juridische beoordeling vooropstaat. Het is niet uitgesloten dat het OM volgende week vrijspraak eist.

Sinds Wilders onderhandelt met het CDA en de VVD over het gedogen van een kabinet met deze partijen, lijkt hij wat terughoudender in het doen van controversiële uitspraken over de islam en moslims. Hij zei eerder dat de islam gewelddadig is en dat de Koran een fascistisch boek is dat verboden zou moeten worden.

De PVV'er herhaalde zaterdag in een toespraak in Berlijn dat de islam geen religie is, maar een politieke ideologie. Ook zei hij opnieuw dat er geen gematigde islam bestaat. Wilders maakte een duidelijk onderscheid tussen de islam en moslims, van wie er volgens hem wel een hoop gematigd zijn. Hij beweerde dat hij terechtstaat omdat het Nederlandse establishment hem 'het zwijgen wil opleggen'.

Het Openbaar Ministerie wilde Wilders eigenlijk niet vervolgen, maar het gerechtshof in Amsterdam gaf hier in januari 2009 opdracht toe. In een uitgebreid gemotiveerd vonnis noemde het hof zijn uitspraken strafbaar en beledigend voor moslims. De Amsterdamse rechtbank buigt zich vanaf maandag over de zaak en hoort onder meer drie deskundigen op het gebied van de islam. De uitspraak wordt begin november verwacht.

Drie mannen liepen over A28

Drie heren uit Zwolle zijn zondag aangehouden door de politie nadat ze een wandeling hebben gemaakt over de A28.

De politie kreeg rond drie uur vannacht meerdere meldingen dat er drie mannen over de vluchtstrook liepen op de A28 bij Wezep. Niet veel later bleek ook dat het bushokje bij een afrit was vernield.

Agenten hebben de drie van de snelweg gehaald. Omdat ze op de snelweg liepen mogen de mannen ieder 240 euro boete betalen.

Primm ontdekken in Fallout: New Vegas

Gametrailers heeft naast een korte walkthrough van Assassins Creed Brotherhood ook een mooi stukje (cam)gameplay van Fallout: New Vegas. In de game ontdekt men onder begeleiding van Pete Hines van Bethesda het kleine stadje Primm. De walkthrough laat een aantal nieuwe features zien.

Hierboven is onder meer te zien dat men wapens nu kan aanpassen voor extra schade. Ook kun je kogelhulzen oprapen om er weer kogels van te maken. Volgens Hines zijn er dubbel zoveel wapens te vinden in New Vegas, en daarnaast zijn de slow-motion sterfanimaties die voorheen alleen in V.A.T.S. voorkwam ook in de normale gameplay verwerkt.

Fallout: New Vegas komt over drie weken uit op 22 oktober, drie dagen na release in Amerika.

 

Muramasa: The Demon Blade naar de 3DS?

Muramasa: The Demon Blade is een 2D actie- en fightinggame van Vanillaware. De game is geïnspireerd door de Japanse mythologie en werd vorig jaar door Marvelous naar de Wii gebracht. De game werd goed ontvangen en is tevens één van de meest geprezen Wii-titels. 

Marvelous is nu aan het overwegen om Muramasa: The Demon Blade te porten naar de 3DS. Ook gaater al een tijdje het gerucht rond over het feit dat de game op Xbox Live Arcade en Playstation Network zou verschijnen. Uiteraard is er nog niets vastgesteld, maar interessant is het zeker!

"That's a pretty good idea! That is one of the many things we think our fans want, and we want to provide to them. We at Marvelous Entertainment want to continue to meet and exceed the expectations from our fans as we continue to bring them new experiences." -Marvelous Group Manager Tomio Kanazawa

Sora laat zich zien in Kingdom Hearts Re:Coded scan

Kingdom Hearts Re:coded is een remake van Kingdom Hearts coded, een game die alleen in Japan is uitgebracht. De game kon alleen gespeeld worden op mobiele telefoons, dus besloot Square Enix de game te porten naar de Nintendo DS. Onder leiding van Square Enix moet developer h.a.n.d., ook bekend van Kingdom Hearts 358/2 Days, de game naar de Nintendo DS porten. De game komt in februari 2011 uit.

Vrouw verzuipt acht katten

Een huisvrouw in Groot-Brittannië heeft maar liefst acht katten verzopen in een babybadje. Daarvoor kan ze een gevangenisstraf krijgen. De reden waarom de 43-jarige huisvrouw de katten één-voor-één had verzopen is dat ze niet genoeg geld had om te bellen om de katten te laten herplaatsen.

Ze was door een medewerker van de woningbouw al gewaarschuwd om een aantal van elf katten weg te doen vanwege de sterke urinelucht in het huis. Een inspecteur kwam een aantal weken later terug, waarna de huisvrouw verklaarde een aantal katten naar het asiel gebracht te hebben. 

De vrouw had vijf van de katten begraven in haar tuin. De andere drie bij het huis van haar moeder.

Melo dacht na WK aan stoppen

Het had weinig gescheeld of Felipe Melo was geen profvoetballer meer geweest. De Braziliaan dacht na het WK aan stoppen.

Brazilië werd in Zuid-Afrika door het Nederlands elftal uitgeschakeld in de kwartfinale. Melo speelde een negatieve hoofdrol met onder meer een rode kaart. Bij de gelijkmaker van Wesley Sneijder kort na rust was de middenvelder ook al betrokken. Melo liep keeper Julio Cesar dusdanig in de weg, dat de sluitpost volledig mistastte.

"Ik had er geen plezier meer in. Iedereen in Brazilië zei dat we eruit lagen door mij", zegt de robuuste controleur in La Repubblica. Melo beging na de 2-1 van Sneijder een harde charge op Arjen Robben. Vervolgens kon hij inrukken. Melo: "Ik moest die tackle maken, want je zag aan de Nederlanders dat ze de geest hadden. Hun ogen spraken."

"Na het WK had ik de motivatie niet meer om nog te spelen", zegt Melo, die besloot toch geen punt achter zijn loopbaan te zetten. Hij kende een moeizaam eerste jaar namens Juventus, maar lijkt weer op de weg terug. "Luigi Del Neri geeft me vertrouwen. Dat is het belangrijkste."

 

Backpacken naar België

Wilco is een gezonde Hollandse jongen van 17 jaar. Heeft van de zomer vakken gevuld bij de lokale Albert Heijn om te sparen voor een vakantie. Maar niet zomaar een vakantie natuurlijk. Want Wilco gaat op reis naar België, en zijn avonturen kun je hier volgen.

De reis begon al met de nodige problemen want behalve zijn paspoort en pinpas was de avonturier ook zijn powerbalance armbandje vergeten.

Wij van het FOK!weblog wensen Wilco een goede reis en hopen veel spannende verhalen te lezen van alles wat hij meemaakt op deze epische reis.

VVD'er De Vries stapt over naar D66

Voormalig VVD-staatssecretaris Gijs de Vries wordt lid van D66. Dat meldt D66 zondag. De Vries sprak zich de afgelopen dagen al uit tegen de samenwerking van de VVD met de PVV.

In een stuk in NRC Handelsblad vroeg hij zich af wat er liberaal is aan samenwerken met een partij die 'medemensen wil discrimineren om hun geloof en die hun belangrijkste boek wil verbieden'. "De essentie van liberalisme is respect voor de menselijke waardigheid. Dat is een broze waarde. In moeilijke en onzekere tijden zijn zondebokken snel gevonden, en altijd zijn het minderheden. Ook in Nederland, dat wegkeek bij het antisemitisme in de jaren dertig."

De Vries was staatssecretaris van Binnenlandse Zaken in het tweede kabinet Kok en daarna binnen de EU verantwoordelijk voor terrorismebestrijding.

Eerder zegde oud-partijleider van de VVD Joris Voorhoeve zijn lidmaatschap al op. Hij was daarvoor al lid geworden van D66.


(Foto: Novum)

[SF] Uitslagen Ordos

Ben Hanley heeft de eerste race van de Superleague Formula in het Chinese Ordos op zijn naam geschreven, terwijl Frederic Vervisch de tweede wedstrijd pakte. De finalerace werd tenslotte een prooi voor Franck Perera.

Race 1

Hanley mocht van poleposition vertrekken en behield eenvoudig de leiding. De naast hem rijdende John Martin kreeg bij de rollende start geen snelheid. Robert Doornbos leek hiervan te profiteren, maar hij werd geraakt door Andy Soucek, waarna de Nederlander Martin raakte en ze alle drie uitvielen.

Na de herstart leidde Hanley voor Perera en Max Wissel. Hanley maakte een goede pitstop, waardoor hij de leiding eenvoudig hand kon haven. Wissel haalde Perera in en begon te jagen op Hanley, maar deze had een te grote voorsprong. Earl Bamber werd bij zijn debuut derde, omdat Perera een drive-through penalty kreeg voor het te snel rijden in de pitstraat. Yelmer Buurman kwam als zevende over de streep.

Race 2

De tweede race begon met Martin en Doornbos op de eerste twee startplaatsen, maar beiden hadden de bolides niet op tijd gerepareerd, waardoor ze niet op de grid konden verschijnen en voor Doornbos was het weekend zelfs helemaal voorbij. Dit gaf de eerste startplaats aan Soucek, maar deze gooide in de zesde ronde de leiding weg door te spinnen.

Vervisch greep de eerste plaats en stond deze niet meer af. Soucek klom nog wel op naar de derde plaats, maar verder dan dat kon hij niet komen. De tweede plaats was voor Wissel die hiermee hetzelfde resultaat boekte als in de eerste race. Buurman werd wederom zevende.

Finalerace

Wissel mocht in de finalerace van poleposition vertrekken, maar hij werd al in de eerste bocht door Hanley uit de wedstrijd getikt. Davide Rigon moest uitwijken en spinde, waardoor voor hem een goed resultaat onmogelijk leek te zijn. Buurman ging hierdoor aan de leiding, voor Perera die Bamber was gepasseerd. Door de gevechten wist Rigon het gat weer dicht te rijden. Buurman viel in de vierde ronde plotseling stil, waardoor de zege en een geldbedrag naar Perera ging, voor Bamber en Rigon.

Uitslag Race 1

Pos. Rijder Team Tijd
1 Ben Hanley Olympiacos 46:07.003
2 Max Wissel FC Basel +2.620
3 Earl Bamber FC Porto +27.207
4 Craig Dolby Tottenham Hotspur +30.628
5 Davide Rigon Anderlecht +35.231
6 Yelmer Buurman AC Milan +38.822
7 Franck Perera Girondins de Bordeaux +41.593
8 Marcos Martínez Sevilla FC +1:05.356
9 Bruno Méndez Atletico de Madrid +1 Ronde
10 Adderly Fong PSV Eindhoven +1 Ronde
11 Julien Jousse AS Roma +1 Ronde
12 Martin Ma Team China +1 Ronde
13 Giacomo Ricci Galatasaray +2 Ronden
DNF Tristan Gommendy Olympique Lyonnais +5 Ronden
DNF Frederic Vervisch Liverpool FC +29 Ronden
DNF Adrian Valles Sporting Clube de Portugal +29 Ronden
DNF Andy Soucek Flamengo +30 Ronden
DNF Robert Doornbos Corinthians +30 Ronden
DNF John Martin Beijing Guoan FC +30 Ronden


Uitslag Race 2

Pos. Rijder Team Tijd
1 Frederic Vervisch Liverpool FC 45:12.859
2 Max Wissel FC Basel +7.625
3 Andy Soucek Flamengo +9.437
4 Ben Hanley Olympiacos +18.910
5 Adrian Valles Sporting Clube de Portugal +21.612
6 Franck Perera Girondins de Bordeaux +42.618
7 Yelmer Buurman AC Milan +43.325
8 Davide Rigon Anderlecht +47.052
9 Marcos Martínez Sevilla FC +54.986
10 Craig Dolby Tottenham Hotspur +55.977
11 Adderly Fong PSV Eindhoven +1:01.575
12 Earl Bamber FC Porto +1:09.357
13 Martin Ma Team China +1 Ronde
DNF Bruno Méndez Atletico de Madrid +12 Ronden
DNF Robert Doornbos Corinthians +17 Ronden
DNF Julien Jousse AS Roma +29 Ronden
DNF Tristan Gommendy Olympique Lyonnais +29 Ronden


Stand na Ordos

Pos. Team Punten
1 Anderlecht 635
2 FC Basel 627
3 Olympiacos 616
4 Tottenham Hotspur 616
5 AC Milan 591
6 Flamengo 504
7 FC Porto 452
8 Liverpool FC 433
9 AS Roma 428
10 Beijing Guoan FC 368
11 Corinthians 343
12 Galatasaray 335
13 Sporting Clube de Portugal 311
14 Sevilla FC 309
15 Girondins de Bordeaux 287
16 Atletico de Madrid 235
17 PSV Eindhoven 223
18 Olympique Lyonnais 221

[WRC] Uitslag Rally van Frankrijk

De Franse rallycoureur Sébastien Loeb heeft voor de zevende keer op rij de wereldtitel veroverd. De 36-jarige fabrieksrijder van Citroën won vandaag de rally van Frankrijk.

Loeb verzekerde zich daarmee voortijdig van de wereldtitel. Zijn enig overgebleven concurrent in de WK-strijd Sébastien Ogier was gisteren uitgevallen. Er staan dit seizoen nog twee wedstrijden voor het WK op het programma.

Zevende wereldtitel rallyrijder Loeb
Zevende wereldtitel rallyrijder Loeb (Foto: ANP)

Uitslag Ajax - FC Utrecht

Om 12.30 uur begon in de Eredivisie de wedstrijd tussen Ajax en FC Utrecht. Hieronder vind je de uitslag.

AFC Ajax

1 - 2

FC Utrecht

 90+3' De Jong
   6' Van Wolfswinkel (pen)
 15' Van Wolfswinkel (pen)
 
 Gele kaart: Suárez, Enoh, (AFC Ajax), Silberbauer, Cornelisse, (FC Utrecht)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 45.167
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Stekelenburg
v.d.Wiel
Alderweireld (Lindgren/46)
Vertonghen
Emanuelson
De Zeeuw (Jozefzoon/73)
De Jong
Enoh (Eriksen/46)
Suarez
El Hamdaoui
Sulejmani
  Vorm
Cornelisse (v.d.Maarel/46)
Schut
Wuytens
Nesu
Duplan
Silberbauer
Lensky (Nijholt/75)
Mertens (Maguire/63)
v.Wolfswinkel
Mulenga

Supercup voor 5e keer op rij naar Amstelveen

De dames van TVC Amstelveen en Kindercentrum (Alterno) verzorgden in Apeldoorn de opening van het nieuwe DELA League seizoen met hun wedstrijd om de Supercup. De Amstelveense ploeg kende een inzinking in de tweede set, maar was de overige doorgangen toch weer de sterkste: 3-1 (25-21, 11-25, 25-17, 25-15). Het is voor de vijfde keer op rij dat de Supercup naar Amstelveen gaat.

Het ging lang gelijk op in de openingsset. Bij 9-9 ontspon zich de langste rally tot dat moment, waarbij regerend landskampioen en Bekerwinnaar TVC Amstelveen het punt uiteindelijk binnen sleepte. Bij 11-9 haalde de Apeldoornse coach Ralph Post zijn team naar de kant. Anne-Britt Kneijnsberg scoorde even later drie servicepunten op rij en bracht haar ploeg daarmee op voorsprong (14-16). TVC Amstelveen kwam echter snel weer langszij (18-18), en hoewel de ploeg van Post nog even voor kwam (20-21), haalde TVC de eerste set met een eindsprint binnen (25-21).

De opening in de tweede set was voor de thuisploeg (0-3), en bij 2-6 vroeg Chris Gonzalez zijn eerste time out in deze wedstrijd aan. Kindercentrum had de smaak echter te pakken en liep verder weg (3-11). Met name de passing aan Amstelveense zijde liet te wensen over en met Quirine Oosterveld aan service, was Kindercentrum in rap tempo nog maar drie punten verwijderd van setwinst (9-22). Een uitgeslagen bal van Judith Pietersen maakte een einde aan de tweede doorgang: 11-25.

TVC maakte de eerste twee punten in de derde set, maar de thuisploeg trok de stand snel weer gelijk. De teams waren weer aan elkaar gewaagd, maar toen Dominique Lamb met een ace 18-15 scoorde, vroeg Ralph Post zijn tweede time out in de set aan. Met de sterk spelende Quinta Steenbergen in de voorhoede was TVC Amstelveen weer helemaal terug in de wedstrijd (22-16). Iris Zweet eindigde de set met een in het net geslagen bal (25-17).

In de slotset leek de koek op aan Apeldoornse kant, Van de eerste tien punten waren er negen voor TVC. Kindercentrum knokte, maar de Amstelveense trein denderde door (18-9). Een ace van Steenbergen bracht 21-10 op het scorebord. Lamb mocht de wedstrijd uitserveren (25-15).

Prins Harry doelwit nummer 1 Al-Qaida

Prins Harry wordt sinds kort de gehele dag gevolgd door maar liefst zes gewapende SAS-bodyguards. De Britse prins zou namelijk nummer één doelwit zijn van Al-Qaida.

De dreiging op de Britse koninklijke familie is van een niveau twee, net onder het hoogste niveau. Prins Charles en zijn vrouw Camilla kregen bij aankomst in India ook opeens extra beveiliging mee. Prins Harry zou het belangrijkste doelwit van Al-Qaida zijn geworden vanwege zijn militaire dienst in Afghanistan in 2008.

Daarnaast behoren Londen, Parijs en Berlijn ook tot doelwitten van Al-Qaida. Zo zou er bij de Tower of London wel eens een aanslag gepleegd kunnen worden. In Parijs zijn dat de Eiffeltoren en de Notre Dame-kathedraal. En voor Berlijn zijn dat het vijfsterrenhotel Adlon, het nieuwe Centraal Station en de televisie-toren op de Alexanderplatz.

'CDA kan niet om dissidenten heen'

Het is 'staatsrechtelijk onjuist' dat het CDA de dissidente Kamerleden Ad Koppejan en Kathleen Ferrier onder druk zet om in te stemmen met het regeer- en gedoogakkoord. Dat zei demissionair minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

Hij wees erop dat in de grondwet staat dat Kamerleden een eigen afweging moeten maken en dat Ferrier en Koppejan een derde van het CDA vertegenwoordigen. Bij het CDA-congres stemde zaterdag namelijk bijna een derde tegen de samenwerkingsplannen met VVD en PVV. Hirsch Ballin benadrukte dat dit omgerekend zeven Kamerleden zijn.

Als Ferrier en Koppejan hun zetel ter beschikking zouden stellen, zouden ze volgens Hirsch Ballin dus moeten worden vervangen door mensen die ook tegen het akkoord zijn. Informateur Ivo Opstelten moet zich daarom volgens hem afvragen of hij wel aan koningin Beatrix kan melden dat er sprake is van een stabiele meerderheid, zoals in de formatieopdracht staat.

Ferrier en Koppejan wilden zaterdag overigens nog niet zeggen of ze dinsdag voor het akkoord stemmen. Dat Hirsch Ballin zelf eerder voor samenwerking met de Lijst Pim Fortuyn was, betekent volgens hem niet dat hij ook voor samenwerking met de PVV van Geert Wilders moet zijn. "Pim Fortuyn was een ander mens dan Wilders. Hij heeft weliswaar ook dingen over de islam gezegd die hij niet had mogen zeggen, maar hij deed dat vanuit een ander perspectief. Fortuyn hechtte erg aan vrijheid. Hij heeft nooit hele bevolkingsgroepen tot tweederangsburgers willen maken."

Volgens Hirsch Ballin probeert het CDA zichzelf gerust te stellen met de gedachte dat Wilders de liberalen en de christendemocraten gedoogt. "Maar in feite gedogen wij zijn uitspraken."

Hirsch Ballin pleitte er verder voor een onderzoek in te stellen naar hoe het mogelijk is dat de partij zo verdeeld is geraakt. Hij gaat daarin mee met Ab Klink, die zich eerder uit de fractie terugtrok omdat hij tegen samenwerking met de PVV is. Klink pleitte ook voor een moment van bezinning.


Ernst Hirsch Ballin (CDA) (Foto: Novum)

[IndyCar] Uitslag Homestead-Miami

Dario Franchitti heeft zijn derde titel in de IndyCar Series gewonnen. De Schot had aan een achtste plaats in de laatste race op Homestead-Miami genoeg om Will Power te passeren. De race zelf werd gewonnen door Scott Dixon die Danica Patrick en Tony Kanaan voorbleef.

Franchitti begon de race van poleposition en bleef in de beginfase Dixon en Briscoe voor. Power startte als derde, maar viel door een overstuurde bolide al snel buiten de top tien. Na 36 ronden was de eerste neutralisatie van de dag toen Mario Moraes strandde en naar de pits teruggesleept moest worden. Bij de pitstops die volgden behield Franchitti de leiding, maar kreeg Briscoe achter zich aan. De Australiër opende na het zwaaien van de groene vlag volop de aanval op de Ganassi-coureur.

In de 44e ronde was de tweede neutralisatie nadat Ana Beatriz eerst de muur schampte en even later vol de muur in ging omdat er een onderdeel van haar wagen afgebroken was. Dit bracht Franchitti niet van de wijs, want hij wist de aanval van Briscoe af te slaan. Ook Kanaan poogde de eerste plaats te pakken, maar de Schot stond het niet toe.

De beslissing in het kampioenschap kwam na 134 ronden toen Power de fout in ging en met de rechterzijde van de bolide de muur raakte. Hierbij werd de ophanging van de bolide beschadigd, iets wat door Team Penske niet snel meer te repareren viel.

Franchitti nam niet alle risico's meer en liet de leidende positie over aan Ganassi-teamgenoot Dixon en Marco Andretti. Onduidelijk was of beiden voldoende brandstof hadden om de race uit te rijden. Andretti nam het risico niet en ging tijdens een korte neutralisatie samen met Franchitti naar binnen om extra methanol te halen.

Deze beslissing pakte voor Franchitti nog bijna verkeerd uit, omdat na 175 ronden Milka Duno voor zijn neus spinde en hij haar maar net wist te ontwijken. Dixon wist dat hij door de extra neutralisatie de race uit kon rijden en won dan ook eenvoudig. In de slotfase ontstond er voor plaats twee een spannend gevecht tussen de Andretti-teamgenoten Kanaan en Patrick. Beiden gaven elkaar geen duimbreed toe en het was Patrick die in de laatste ronde de tweede stek pakte. Franchitti kwam als achtste over de streep en pakte zo zijn derde titel.

Uitslag Homestead-Miami

Pos. Rijder Team Tijd
1 Scott Dixon Target Chip Ganassi Racing 1:52:08.558
2 Danica Patrick Andretti Autosport +2.758
3 Tony Kanaan Andretti Autosport +2.769
4 Ryan Briscoe Team Penske +3.782
5 Helio Castroneves Team Penske +5.332
6 Vitor Meira A.J. Foyt Racing +7.212
7 Marco Andretti Andretti Autosport +8.363
8 Dario Franchitti Target Chip Ganassi Racing +11.140
9 Dan Wheldon Panther Racing +22.252
10 Graham Rahal Dreyer & Reinbold Racing +1 Ronde
11 Ryan Hunter-Reay Andretti Autosport +1 Ronde
12 Alex Lloyd Dale Coyne Racing +1 Ronde
13 Ed Carpenter Panther Racing +1 Ronde
14 Alex Tagliani FAZZT Race Team +1 Ronde
15 Bertrand Baguette Conquest Racing +1 Ronde
16 Sebastian Saavedra Conquest Racing +1 Ronde
17 Raphael Matos Luczo Dragon Racing +1 Ronde
18 Takuma Sato KV Racing +1 Ronde
19 Ernesto Viso KV Racing +2 Ronden
20 Hideki Mutoh Newman/Haas/Lanigan Racing +2 Ronden
21 Justin Wilson Dreyer & Reinbold Racing +2 Ronden
22 Sarah Fisher Sarah Fisher Racing +3 Ronden
23 Simona de Silvestro HVM Racing +3 Ronden
DNF Milka Duno Dale Coyne Racing +30 Ronden
DNF Will Power Team Penske +57 Ronden
DNF Ana Beatriz Dreyer & Reinbold Racing +158 Ronden
DNF Mario Moraes KV Racing +175 Ronden


Eindstand in het kampioenschap

Pos. Rijder Team Punten
1 Dario Franchitti Target Chip Ganassi Racing 602
2 Will Power Team Penske 597
3 Scott Dixon Target Chip Ganassi Racing 547
4 Helio Castroneves Team Penske 531
5 Ryan Briscoe Team Penske 482
6 Tony Kanaan Andretti Autosport 453
7 Ryan Hunter-Reay Andretti Autosport 445
8 Marco Andretti Andretti Autosport 392
9 Dan Wheldon Panther Racing 388
10 Danica Patrick Andretti Autosport 367
11 Justin Wilson Dreyer & Reinbold Racing 361
12 Vitor Meira A.J. Foyt Racing 310
13 Alex Tagliani FAZZT Race Team 302
14 Raphael Matos Luczo Dragon Racing 290
15 Mario Moraes KV Racing 287
16 Alex Lloyd Dale Coyne Racing 266
17 Ernesto Viso KV Racing 262
18 Hideki Mutoh Newman/Haas/Lanigan Racing 250
19 Simona de Silvestro HVM Racing 242
20 Graham Rahal Dreyer & Reinbold Racing 235

Garcia-Lopez wint toernooi Bangkok

Guillermo Garcia-Lopez heeft het ATP-toernooi in Bangkok op zijn naam geschreven. De Spanjaard was in de finale de Fin Jarkko Nieminen met 6-4, 3-6 en 6-4 de baas.

Garcia Lopez, die in de halve eindstrijd Rafael Nadal verrassend versloeg, speelde ook in de finale zeer sterk. Na de winst van de eerste set knokte de Fin zich echter terug in de wedstrijd. Met zijn sterke backhand stuurde Nieminen zijn opponent steeds de hoeken in en dwong daarmee een derde set af.

Nieminen bleef in de derde set knokken, maar op het zoveelste matchpoint moest hij alsnog capituleren.

Commotie in Pijnacker om olifanten

Twee olifanten van circus Belly Wien, dat dit weekeinde optreedt in het Zuid-Hollandse dorp Pijnacker bij Delft, hebben zondagmiddag voor enige consternatie gezorgd.

De politie reageerde aan het begin van de middag op meldingen dat de dieren losgebroken waren. Ze waren gesignaleerd op de Sportlaan in het dorp.

Maar het bleek paniek om niets, verzekert locoburgemeester Peter van Haagen van Pijnacker-Nootdorp. "Het schijnt gebruikelijk te zijn om een eindje met de dieren te wandelen", stelt hij. Dit gebeurt altijd onder begeleiding van de bewakers. "Er is geen moment enig risico geweest", verzekert Van Haagen.


Er was dus geen enkel risico op dit soort situaties...

RTL stelt Telekids uit vanwege ongeluk

RTL 8 heeft het begin van het dagelijkse kinderblok RTL Telekids uitgesteld. Reden is het zware ongeluk op de A59 vrijdagmorgen. Daar kwamen een vrouw en drie kinderen om het leven die onderweg waren naar opnames van het Telekids-programma De Schatkamer in De Efteling.

De auto waarin de vrouw en de kinderen zaten kwam in een file terecht, waarop een vrachtwagen achterop hun auto reed. "Uit respect voor de nabestaanden hebben RTL en de Efteling besloten om de lancering van RTL Telekids een week uit te stellen, van maandag 4 naar maandag 11 oktober", aldus een woordvoerster van RTL.

Zwartrijders in de nachttrein aangepakt

Bij een controle op nachttreinen heeft de politie 76 zwartrijders betrapt. Ook werden er 45 boetes uitgedeeld voor wangedrag zoals dronkenschap, roken waar het niet mag en geluidsoverlast. Vijf mensen mochten mee naar het bureau.

De vijf werden aangehouden omdat ze zich verzetten, op het spoor liepen of ze het nodig vonden wat te vernielen.

In totaal werden 5800 reizigers gecontroleerd in de nachttreinen.

Leona Lewis getuige van twee autobommen

Zangeres Leona Lewis probeert terug te vliegen vanuit Nigeria naar huis, nadat ze verzeild is geraakt bij ontploffingen die aan maar liefst acht mensen het leven kostte.

De 25-jarige winnares van de Britse versie van X-Factor verbleef in een hotel in Abuja. Vlakbij het hotel ontploften twee autobommen. Een vriend van de zangeres heeft gezegd: "Ze voelden het hele gebouw trillen. Het was verschrikkelijk.

Leona was in Nigeria om op te treden op een feest vanwege de 50-jarige onafhankelijkheid van het land. Militanten hadden de festiviteiten als doel. "Uit respect voor de slachtoffers stel ik mijn optreden uit", aldus Leona.

Eriksson trainer Leicester City

Sven-Göran Eriksson is de nieuwe trainer van Leicester City. De Zweedse oud-bondscoach van Engeland tekende een contract voor twee seizoenen bij de ploeg uit het Championship. Daar volgt hij Paulo Sousa op die vrijdag werd ontslagen. Onder Sousa behaalde Leicester slechts acht punten uit tien duels en dus staat de ploeg op een degradatieplaats.

Eriksson, die eerder ook Lazio, Benfica en Manchester City onder zijn hoede had en kort bondscoach van Mexico was voor hij op het WK de scepter zwaaide over de ploeg van Ivoorkust, was gisteren al aanwezig toen Leicester met 3-1 van Scunthorpe United won. Hij sluit direct aan bij de ploeg die tijdens de pauze voor interlands een wedstrijd tegen de nationale ploeg van Thailand speelt. Dat duel wordt zijn eerste wedstrijd.


Eriksson nieuwe trainer Leicester City (Foto: Novum)

Vergaste dames blijken hoeren te zijn

De twee dames die zichzelf eerder deze week hadden vergast, blijken hoeren te zijn. De politie kwam kijken omdat bewoners een gaslucht roken, dertig uur nadat de twee hoeren zijn overleden.

Eén van de dames was de 31-jarige Chemaine Chevlene, ze had recentelijk nog een politieagent aangeklaagd wegens seksuele intimidatie. Ze was vastgebonden op een stoel met daarnaast de andere hoer, een 26-jarige dame die recentelijk nog was aangehouden door de politie wegens het overvallen van een gokker.

Mogelijk werd er in de woning gebruikt gemaakt van waterstofsulfide, gebruikt als wapen tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Landingsbaan Schiphol weer in gebruik

De korte landingsbaan van Schiphol-Oost waar zaterdag een vliegtuig af reed is zondagochtend weer in gebruik genomen. Dat laat een woordvoerder van de luchthaven weten.

Het vliegtuig van de Turkse maatschappij Corendon Airlines is overgebracht naar een hangar. Daar wordt de Boeing 737 nagekeken.

Na de landing rijdt een vliegtuig normaal door naar een van de terminals, waar de passagiers via een slurf uit kunnen stappen. Dit vliegtuig was na de landing gaan rijden, maar de piloot verzuimde aan het eind van de baan af te slaan. Het voorwiel reed daardoor negen meter het gras in.

Van strafbare feiten lijkt volgens de politie geen sprake te zijn. De piloten hadden niet gedronken. De landingsbaan raakte door het incident niet beschadigd. "We hadden wel een kuiltje in het gras, maar dat is inmiddels opgevuld", zegt de woordvoerder van de luchthaven.

De Bakker tegen Gasquet in Tokio

Thiemo de Bakker speelt in de eerste ronde van het ATP-toernooi van Tokio tegen de Fransman Richard Gasquet. Dit heeft de loting uitgewezen.

Gasquet is de nummet 30 van de wereld en won dit jaar het ATP-toernooi van Nice en de challenger in Bordeaux. Het is de eerste maal dat De Bakker tegen de Fransman speelt. De Nederlander werd afgelopen week in de tweede ronde van het toernooi in Bangkok nog uitgeschakeld door de Duitser Daniel Brands.

China helpt Griekenland

China gaat het noodlijdende Griekenland helpen om uit de financiële problemen te komen. Het Aziatische land is onder meer van plan om Griekse staatsobligaties te kopen, zodra Griekenland terugkeert op de financiële markten. Dat zei de Chinese premier Wen Jiabao zaterdag tijdens zijn bezoek aan Griekenland.

Jiabao maakte verder bekend dat China de import van Griekse producten wil bevorderen. "Als Griekenland in problemen verkeert, is China bereid te helpen", zei Jibao. De Chinese premier verwacht dat de Griekse economie herstelt in lijn met het herstel van de wereldwijde economie.

Het bezoek van Jiabao aan Griekenland maakt deel uit van een reis naar Europa. De Chinese premier brengt ook een bezoek aan België, Italië en Turkije.

PVV-aanhanger woest in Rondom 10

PVV-aanhanger Peter Traets heeft zaterdagavond hard uitgehaald naar linkse mensen. In een Rondom 10-discussie over deelname van het CDA aan een rechts kabinet VVD-CDA met gedoogsteun van de PVV ging Traets flink te keer: "Ik hoor al diverse keren het woord tolerantie vallen. Hoe tolerant zijn Turken tegen Koerden!? En Turken tegen Israël?"

Traets: "Ik hoop in ieder geval dat ik een stuk minder die linkse mensen hoor in de media, waaronder die meneer. Ik word er helemaal doodziek van, van dat superpolitiek correcte gedoe." De PVV-stemmer haalde onder andere het voorbeeld aan dat geen allochtoon er een probleem van zou maken als er geen kerstboom staat op school tijdens kerst.

"En een negerzoen mag je geen negerzoen meer noemen, want daar kunnen mensen aanstoot aan nemen"
, zo sloot de PVV-intellectueel zijn betoog af.

Bekijk via Uitzendinggemist de hele aflevering van Rondom 10 terug.


PVV-aanhanger Peter Traets zaterdag woest in Rondom 10

Slapende vrouw met mes neergestoken

Een vrouw is gisteren neergestoken, terwijl ze lag te slapen in haar bed in het Australische Gympie. Het zestigjarige slachtoffer werd pas wakker toen de negentienjarige dader haar had gestoken. De vrouw wist na een vechtpartij te ontkomen en vluchtte naar de buren.

Het slachtoffer is in het ziekenhuis behandeld voor verwondingen aan haar hoofd en nek. De man die afkomstig is uit Woolooga is opgepakt en zal zich moeten verantwoorden voor inbraak en het toebrengen van ernstig letsel. Hij zal morgen worden voorgeleid bij de rechtbank van Gympie. De politie denkt dat de vrouw de dader kent. Onduidelijk is waarom hij haar neerstak.

Karelse: "Luijckx moest poepen"

Kees Luijckx rende tijdens het duel tussen NAC Breda en NEC plotseling van het veld. Na afloop werd snel duidelijk waarom. "Kees moest poepen", sprak trainer John Karelse duidelijke taal voor de camera's van de NOS.

"Hij had wat last van zijn darmen en kon het niet meer ophouden. Hij rende van het veld af, want hij moest even snel." De korte afwezigheid van Luijckx had geen gevolgen voor NAC Breda, dat het duel met 2-0 won.

NAC had thuis tegen NEC geen gemakkelijke avond, want de bezoekers legden het beste voetbal op de mat. De Brabander waren echter effectiever in de afronding en dankzij goals van Matthew Amoah en Fouad Idabdelhay pakte NAC drie punten.

Door de overwinning staat het team van Karelse en Gert Aandewiel op een knappe zesde plaats in de Eredivisie. Op zaterdag 16 oktober, na de interlandonderbreking, is de volgende competitiewedstrijd tegen koploper Ajax in Amsterdam.

Ryder Cup wordt pas morgen beslist

De strijd om de Ryder Cup wordt voor de eerste keer in zijn 83-jarige historie pas op de maandag beslist. Het was door de regen vanmorgen niet mogelijk om op tijd te starten en de vertragingen, die al eerder waren opgelopen, in te halen.

De gisteren afgebroken foursome- en fourball-partijen worden vandaag nog wel afgerond. Morgen worden dan alle veertien singlepartijen gespeeld.

Na de tweede dag hebben de golfers van de Verenigde Staten een voorsprong van 6-4 op Europa.

Duikers zoeken naar vermiste Mirco

Vier weken na de verdwijning van de elfjarige Duitse jongen Mirco is de politie opnieuw met een zoekactie gestart. Duikers zoeken in de rivier Niers vlakbij Mirco's woonplaats Grefrath naar de jongen.

Ook zes honden zijn bij de zoekactie ingezet. De reden voor de nieuwe speurtocht is een nieuwe verklaring van een getuige die beweert in de nacht van Mirco's verdwijning in de buurt van de Niers kindergehuil gehoord te hebben.

Bolt terug op de atletiekbaan

Sprinter Usain Bolt heeft de training hervat. De Jamaicaanse olympische kampioen op de 100 en 200 meter kampte met een rugblessure waardoor hij enige tijd toe moest kijken en het seizoen 2010 al afgesloten had. Coach Glenn Mills meldde gisteren dat Bolt fit genoeg is om weer mee te doen met de Racers Track Club.

"Ja, hij begint maandag weer met de training, als het weer het toelaat," zei Mills die weet dat Jamaica kampt met de tropische storm Nicole. "We willen per se buiten trainen, dus als dat met het weer niet lukt, moeten we de zaak nog even uitstellen."

Bolt stond in augustus voor het laatst op de atletiekbaan. De sprinter verloor toen een wedstrijd van Tyson Gay en verklaarde later met een rugblessure te kampen en daardoor meteen een punt achter zijn seizoen te zetten.

Plat Haags: We schelden!

Ik werd uitgedaagd om mijn al dan niet abjecte opvattingen tenminste één keertje niet in te kleden met allerlei grofgebekte beledigingen. Lastig, want iemand die zich als een boerenmannelijk geslachtsdeel gedraagt, die mag je best met die eretitel aanspreken, vind ik. Maar sommige lezers vinden dat niet prettig, en hebben mij uitgedaagd, zulk vunzig taalgebruik dus achterwege te laten.

Puber spuit traangas in gezicht voorbijgangers

Een 17-jarige jongen uit Leeuwarden heeft zaterdagnacht meerdere voorbijgangers met pepperspray in het gezicht gespoten. De politie heeft hem aangehouden.

Rond 03.00 uur belden meerdere slachtoffers het alarmnummer omdat ze in het centrum met traangas in het gezicht waren gespoten. Aan de hand van het signalement van de dader hielden agenten in de Poststraat een jongen aan. Hij bleek een busje pepperspray bij zich te hebben.

De puber is overgebracht naar een politiebureau. Drie slachtoffers hebben aangifte gedaan.

Automobilist rijdt op agenten in

De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag na een achtervolging een 21-jarige Maastrichtenaar opgepakt die in zijn woonplaats meerdere malen was ingereden op politiemensen op mountainbikes.

Dat gebeurde volgens de politie toen twee bikers de automobilist wilden controleren. Hij gaf plots vol gas, waarbij een agent moest wegspringen om niet geraakt te worden en de fiets beschadigd raakte. De andere biker achtervolgde de auto. De bestuurder zette de auto in de achteruit en reed hard op de achtervolgende agent in, die op de stoep moest springen om het vege lijf te redden.

De agent zag kans het portier te openen en pepperspray te gebruiken, maar de verdachte vluchtte opnieuw. Op de Looiersgracht reed hij zich klem, zette het op een lopen maar kon worden ingerekend. Hij zit vast op verdenking van poging tot doodslag.

Schaken krijgt basisplaats bij Feyenoord

Ruben Schaken start vandaag in de basiself van Feyenoord op bezoek bij De Graafschap. De 28-jarige buitenspeler krijgt van trainer Mario Been de voorkeur boven Jerson Cabral. "Ik kies voor Schaken op basis van zijn snelheid. Hij kan voor diepte zorgen in de ploeg", zegt de Rotterdamse coach op de clubwebsite.

Schaken was vorige week zondag nog invaller in het verloren duel bij N.E.C. Nijmegen. Door drie nederlagen op rij is Feyenoord afgezakt naar een veertiende plaats in de Eredivisie. Been betitelt het duel bij de Superboeren dan ook als 'cruciaal'. "De Graafschap is een ploeg waar wij in deze fase de punten moeten halen."

Regeerakkoord levert CDA twee zetels op

Het regeer- en gedoogakkoord dat VVD, CDA en PVV deze week presenteerden heeft goed uitgepakt voor het CDA. De partij stijgt zondag in de peiling van Maurice de Hond naar zestien zetels. Het CDA raakte na de verkiezingen in een vrije val en stond tot vorige week op een historisch dieptepunt van veertien zetels. Sinds de oprichting van de partij in 1976 waren de christendemocraten niet zo laag gemeten.

Een eenduidige verklaring voor de vrije val was niet te geven. Het leek onwaarschijnlijk dat het door de onderhandelingen met de PVV kwam, omdat veel ondervraagden juist aangaven voor die onderhandelingen te zijn.

Nu het regeer- en gedoogakkoord is gepresenteerd, keren veel CDA-stemmers terug. De afgelopen weken gaf veertig procent van degenen die CDA hadden gestemd aan niet opnieuw CDA te stemmen. Nu is dat nog maar dertig procent. Het lijkt erop dat het CDA zetels van de PVV en de VVD heeft afgesnoept. Die leveren allebei een zetel in.

Zaterdag stemde 68 procent van het CDA-congres in met de gemaakte afspraken. De dissidente Kamerleden Ad Koppejan en Kathleen Ferrier wilden nog niet zeggen of ze dinsdag voor het akkoord stemmen.

'Rek uit aanpak schooluitval mbo'

Het mbo gaat in de toekomst de doelstelling met betrekking tot schooluitval waarschijnlijk niet halen. Dat zegt voorzitter Jan van Zijl van de MBO Raad. "De rek is eruit."

De schooluitval is de afgelopen jaren iedere keer gedaald, maar Van Zijl vreest dat er nu een einde is gekomen aan de daling. "We hebben niet voldoende instrumenten en middelen om de groep mbo-studenten te helpen die met enorme problemen kampen, waardoor ze niet aan scholing toekomen. Docenten zijn geen hulpverleners." Het gaat dan met name om jongeren in grote steden.

Volgens het actieplan Aanval op Schooluitval is het de bedoeling dat het mbo het aantal voortijdige schoolverlaters in het schooljaar 2010/2011 met 40 procent heeft teruggedrongen ten opzichte van 2005/2006. De doelstelling voor 2009/2010 was 30 procent vermindering ten opzichte van 2005/2006. De teller bleef toen steken op 13 procent afname.

Italiaan sterft door misstap bij plaspauze

Een 36-jarige Italiaanse automobilist is zondagochtend overleden toen hij tijdens een plaspauze per ongeluk van een viaduct afstapte. Dat heeft het Italiaanse persbureau ANSA gemeld.

Ermes Calautto was met zijn auto gestopt langs de kant van de snelweg in de buurt van Pordenone in het noordoosten van Italië. Door de duisternis zag de man niet dat hij stilstond op een viaduct. Toen de chauffeur van de weg afstapte om te urineren, stapte hij in een ravijn van negen meter diep.

Zijn medepassagier werd na een paar minuten ongerust en ging kijken wat er aan de hand was. Zij waarschuwde de hulpverleningsdiensten, maar toen deze arriveerden, was Calautto al aan zijn verwondingen overleden.

Winst voor Atkinson in US Open

Vanessa Atkinson heeft de US Open op haar naam geschreven. De in Newcastle geboren Nederlandse versloeg in Chicago in de eindstrijd de als achtste gerangschikte Amanda Sobhy met overtuigende cijfers: 3-0.

Atkinson kondigde vorige maand haar afscheid aan. De 34-jarige squashspeelster, in 2004 wereldkampioene en in 2005 en 2006 nummer één van de wereld, maakt het tot mei lopende seizoen af en bergt daarna haar racket voorgoed op.

Earth Defense Force Insect Armageddon aangekondigd

De over de top-actieserie Earth Defense Force komt terug. Met Earth Defense Force: Insect Armageddon komen de ietwat grote aliens weer terug om de aarde kapot te maken. Gelukkig ben jij lid van de Earth Defense Force en is het jouw taak om de hele grote mieren af te schieten.

Het spel zal naar alle waarschijnlijkheid in februari van 2011 uitkomen voor de Xbox 360 en de PlayStation 3. Dit deel bevat ook online co-op waar in totaal zes spelers aan mee kunnen doen, maar de offline co-op is geschrapt. Hieronder is de eerste gameplay trailer te zien van EDF, waarin genoeg aliens aanwezig zijn om af te schieten.

CDA-congres breekt kijkersrecord

Het verslag van het CDA-congres zaterdag in Arnhem heeft volgens de NOS een kijkcijferrecord gebroken. Nog nooit eerder in de geschiedenis van de Nederlandse televisie keken zo veel mensen overdag naar een live tv-verslag van een politiek partijcongres, zo meldde de omroep zondag.

Het congres hield gemiddeld 740.000 kijkers aan de buis gekluisterd. De uitzending van de NOS belandde daarmee op de achttiende plaats in de lijst van bestbekeken programma's op zaterdag. De meeste kijkers schakelden rond vijf uur’s middags in tijdens de chaotische stemming over de motie om niet samen te werken met de PVV. Toen hield het CDA-congres ongeveer 1,4 miljoen kijkers in de ban.

Het kijkcijferrecord voor een live tv-verslag van een politiek partijcongres was tot nu toe voor het VVD-congres in 2007 waar besloten werd of Mark Rutte of Rita Verdonk de partij zou gaan leiden. Hier keken toentertijd gemiddeld 385.000 mensen naar.

Het D66-congres over het Paasakkoord, afspraken die coalitiepartijen CDA, VVD en D66 hadden gesloten over bestuurlijke vernieuwing, trok in 2005 gemiddeld 385.000 kijkers.

Het bestbekeken programma van zaterdag was, zoals vrijwel elk weekeinde, Ik hou van Holland. De quiz waarin BN’ers vragen over Nederland beantwoorden en vrolijke liedjes zingen, wist 2,3 miljoen kijkers aan zich te binden.

CDA-congres breekt kijkersrecord
CDA-congres breekt kijkersrecord (Foto: ANP)

Alle ranks van Halo: Reach bekend

Het heeft even geduurd, maar alle ranks die er te behalen zijn in Halo: Reach zijn vrijgegeven. Daar is te zien dat er in totaal 50 ranks zijn om te behalen, al moet je voor de laatste wel erg lang spelen, aangezien daar 20 miljoen credits voor nodig zijn, en daar zijn omgerekend zo'n 50.000 potjes voor nodig om dat te behalen. De hele lijst is hieronder te zien.

Recruit
Private - Awarded at 7,500 cR
Corporal - Awarded at 10,000 cR
Corporal Grade 1 - Awarded at 15,000 cR
Sergeant - Awarded at 20,000 cR
Sergeant Grade 1 - Awarded at 26,250 cR
Sergeant Grade 2 - Awarded at 32,500 cR
Warrant Officer - Awarded at 45,000 cR
Warrant Officer Grade 1 - Awarded at 78,000 cR
Warrant Officer Grade 2 - Awarded at 111,000 cR
Warrant Officer Grade 3 - Awarded at 144,000 cR
Captain - Awarded at 210,000 cR
Captain Grade 1 - Awarded at 233000 cR
Captain Grade 2 - Awarded at 256,000 cR
Captain Grade 3 - Awarded at 279,000 cR
Major - Awarded at 325,000 cR
Major Grade 1 - Awarded at 350,000 cR
Major Grade 2 - Awarded at 375,000 cR
Major Grade 3 - Awarded at 400,000 cR
Lt. Colonel - Awarded at 450,000 cR
Lt. Colonel Grade 1 - Awarded at 480,000 cR
Lt. Colonel Grade 2 - Awarded at 510,000 cR
Lt. Colonel Grade 3 - Awarded at 540,000 cR
Commander Grade 1 - Awarded at 650,000 cR
Commander Grade 2 - Awarded at 700,000 cR
Commander Grade 3 - Awarded at 750,000
Colonel - Awarded at 850,000 cR
Colonel Grade 1 - Awarded at 960,000 cR
Colonel Grade 2 - Awarded at 1,070,000 cR
Colonel Grade 3 - Awarded at 1,180,000 cR
Brigadier - Awarded at 1,400,000 cR
Brigadier Grade 1 - Awarded at 1,520,000 cR
Brigadier Grade 2 - Awarded at 1,640,000 cR
Brigadier Grade 3 - Awarded at 1,760,000 cR
General - Awarded at 2,000,000 cR
General Grade 1 - Awarded at 2,200,000 cR
General Grade 2 - Awarded at 2,350,000 cR
General Grade 3 - Awarded at 2,500,000 cR
General Grade 4 - Awarded at 2,650,000 cR
Field Marshall - Awarded at 3,000,000 cR
Hero - Awarded at 3,700,000 cR
Legend - Awarded at 4,600,000 cR
Mythic - Awarded at 5,650,000 cR
Noble - Awarded at 7,000,000 cR
Eclipse - Awarded at 8,500,000 cR
Nova - Awarded at 11,000,000 cR
Forerunner - Awarded at 13,000,000 cR
Reclaimer - Awarded at 16,500,000 cR
Inheritor - Awarded at 20,000,000 cR

Microsoft geeft 'MS Points' weg

Microsoft is blij met al zijn gebruikers van hun netwerk Xbox Live en daarom gaan ze punten weggeven. Dit doen ze niet zomaar, je moet zelfs eerst ook wat spenderen. Je kunt je Xbox Live vernieuwen voor gratis punten of 2400 punten uitgeven in oktober om 800 gratis punten te krijgen.

Nadat Microsoft dit ook in de zomer heeft gedaan met hun 'Summer of Arcade'-games, geldt deze actie nu op alles. Als je in oktober 2400 punten uitgeeft krijg je een maand later 800 punten terug van Microsoft. Bij het vernieuwen van Xbox Live geldt een iets andere actie, als je met een jaar verlengt via de Xbox krijg je 800 punten terug, verleng je met twee jaar krijg je 1600 punten terug.

Xbox Live

Toeristen omgekomen bij Nazca-lijnen Peru

Vier Britse toeristen en twee Peruaanse bemanningsleden zijn zaterdag omgekomen toen het vliegtuigje waarin ze zaten bij de beroemde Nazca-lijnen neerstortte. De honderden enorme afbeeldingen van mensen en dieren zijn alleen vanuit de lucht te zien en vormen een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van het Zuid-Amerikaanse land.

Het toestel verongelukte kort na het opstijgen. Het stortte neer in een veld in de buurt van de Nazca-lijnen, waar de bemanning waarschijnlijk een noodlanding wilde maken.

Het is niet de eerste keer dat een toeristenvlucht bij het Nazca-plateau in misère eindigt. In februari kwamen vier Peruanen en drie Chilenen om het leven door een soortgelijk ongeluk. In april 2008 lieten vijf Fransen het leven toen hun toestel crashte.

Volgens wetenschappers zijn de lijnen tussen 200 voor Christus en 700 na Christus gemaakt door de Nazca's, een van de oorspronkelijke volken van het huidige Peru.

[MotoGP] Uitslag Grote Prijs van Japan

Ducati-rijder Casey Stoner heeft de grote prijs van Japan gewonnen. Het is voor de Australiër al zijn tweede zege op rij in de Moto GP. Andrea Dovizioso, die van poleposition in Motegi was vertrokken, eindigde als tweede. Valentino Rossi maakte het podium compleet.

Klassementsleider Jorge Lorenzo finishte als vierde. Door het wegvallen van zijn grootste concurrent Dani Pedrosa, die vrijdag bij een val zijn linkersleutelbeun brak, kan de wereldtitel hem nauwelijks meer ontgaan. Met nog vier races te gaan is het gat tussen de twee Spanjaarden 69 punten. Stoner staat weer op gepaste afstand van Pedrosa derde in de WK-stand.

Hadouir: "Had deze treffer wel nodig"

Anouar Hadouir maakte gisteren zijn eerste treffer van het seizoen. De speler van Roda JC heeft naar eigen zeggen een lastige tijd achter de rug.

Hadouir leek afgelopen zomer naar Ajax te verhuizen, maar de transfer ging op het laatste moment niet door. "Ik had een treffer nodig", erkende Hadouir tegenover het ANP. "Ik heb een moeilijke tijd achter de rug na het afketsen van mijn transfer. Ik ben daarom heel blij met mijn winnende doelpunt."

Roda JC won met 1-2 op bezoek bij Excelsior Rotterdam. De Limburgers staan daardoor in ieder geval één dag op de vierde plaats in de Eredivisie. Makkelijk kwam de zege op Woudestein echter niet tot stand. "Het kunstgrasveld is hier echt heel erg klein", aldus Hadouir. "Hier gaan nog veel ploegen punten verspelen."

De speelwijze van de tegenstander maakte het Roda JC ook lastig. "Excelsior zakte in deze wedstrijd heel ver terug. We zijn evenwel prima teruggekomen van een achterstand. Wat we vorig seizoen nog niet konden, doen we nu wel."

Zegen je huisdier op dierendag

Baasjes kunnen hun huisdier op dierendag op speciale wijze vertroetelen. Maandag is er in de Vredeskerk in Amsterdam een dierenzegening met dierenliedjes en een dierenverhaal. De kerk verwacht zestig tot tachtig bezoekers met hun huisdier.

Sinds 1930 wordt dierendag gevierd. Tijdens een internationaal congres in Wenen van verenigingen voor de bescherming van dieren werd 4 oktober uitgeroepen tot Werelddierendag. Met dit initiatief werd de sterfdag herdacht van Franciscus van Assisi, die zich het lot van dieren aantrok.

Maartje Wortel wint literaire debutantenprijs

Maartje Wortel heeft met haar verhalenbundel Dit is jouw huis de Anton Wachterprijs gewonnen. De prijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt voor het beste literaire debuut. Deze keer waren er volgens de organisatie honderden inzendingen.

De verhalen in het boek van Wortel gaan volgens de jury over 'absurde dingen'. Bijvoorbeeld een meisje dat foto's maakt van huizen van wildvreemden of een zwijgend kind in de achtertuin.

Wortel heeft zaterdag van schrijver en jurylid Maarten 't Hart gehoord dat ze de prijs in de wacht heeft gesleept. Waarom juist zij van de vijf genomineerden heeft gewonnen, wordt bij de uitreiking bekendgemaakt. De prijs wordt zaterdag 6 november uitgereikt in Harlingen, de geboortestad van Simon Vestdijk. Anton Wachter is de hoofdpersoon uit zijn autobiografische romans.

De Anton Wachterprijs wordt sinds 1977 eens in de twee jaar door een vakjury toegekend aan het beste prozadebuut. De vorige keer, in 2008, won Anne-Gine Goemans met haar roman Ziekzoekers. Eerdere winnaars waren onder anderen A.F.Th. van der Heijden en Tessa de Loo.

In 2000 ontstond ophef rond de uitreiking toen de winnaar Marek van der Jagt helemaal geen debutant bleek te zijn, maar een pseudoniem van Arnon Grunberg. Zijn debuutroman 'Blauwe maandagen' was in 1994 al bekroond.

[WK] Moerenhout tevreden met laatste koers

Koos Moerenhout was bij de wegwedstrijd bij het WK wielrennen in het Australische Geelong met de dertiende plaats de beste Nederlander. Het was voor de 36-jarige renner van Rabobank zijn laatste wedstrijd als prof.

Moerenhout liet zich in de finale geruime tijd van voren zien, maar de groep met de snelle mannen kon in de laatste ronde terugkeren. Moerenhout was na afloop toch tevreden. "Ik ben blij dat ik met de Nederlandse ploeg een prachtige koers heb kunnen rijden. Iedereen bedankt voor de mooie reacties", aldus Moerenhout via zijn Twitter.

Rock Band 3 zonder keyboard

Het derde deel van Rock Band 3 komt bijna uit en er zijn natuurlijk allerlei bundels te koop zodat mensen ook de instrumenten kunnen bemachtigen. In een officieel bericht laat Harmonix weten dat de pre-orders van de Rock Band 3 keyboard inclusief het spel geannuleerd zijn. Alleen voor de PlayStation 3 en alleen in Amerika, Canada en Mexico. Waarom?

Volgens Harmonix omdat bepaalde voorwaarden in die regio's het verbieden de bundel te verkopen. De Wii-bundel en de Xbox 360 bundel zijn nog wel te bestellen in Amerika. Een exclusieve deal om Sony een hak te zetten lijkt ons niet uitgesloten. Harmonix gaat met de verkopers zorgen dat de mensen die al een bestelling in Amerika geplaatst hebben een keyboard en een exemplaar van het spel los krijgen. Natuurlijk voor de prijs van de geannuleerde bundel, dus die mensen worden niet benadeeld. Wij in Europa hebben er geen last van, de bundel is hier wel gewoon te verkrijgen.

Rock Band 3

Ten Rouwelaar: "Onterechte uitslag"

NAC Breda won gisteravond thuis met 2-0 van N.E.C. Nijmegen. De doelman van de winnende ploeg, Jelle ten Rouwelaar, zei na afloop dat de overwinning fortuinlijk was.

"Dit is een zwaar onterechte uitslag”, bekende Ten Rouwelaar. "Als er één ploeg verdiende om te winnen, was het N.E.C. wel. Dat neemt natuurlijk niet weg dat wij heel erg blij zijn met deze drie punten."

"We hebben gewonnen dankzij twee goede spitsen. Wij zijn geloof ik twee keer voor het doel van N.E.C. geweest en hebben twee keer gescoord. Dat is natuurlijk ook een kwaliteit. Maar we hebben verder heel matig gespeeld.”

Winkelruzie loopt uit op schietpartij

Een ruzie in een Rotterdamse avondwinkel tussen een klant en de winkelier is zaterdagavond uitgelopen op een schietpartij. De 49-jarige winkelier is met licht letsel naar het ziekenhuis vervoerd. Een verdachte is aangehouden. Dat heeft de politie gemeld.

De twee kregen het om nog onbekende reden met elkaar aan de stok in de winkel aan de Dordtselaan in Rotterdam. De klant verliet de winkel, waarna de winkelier hem achterna ging. Op metrostation Maashaven voegden vrienden van de klant zich bij hem, waarna de winkelier werd beschoten.

Twee NAVO-militairen gedood in Afghanistan

Bij aanvallen in Afghanistan zijn dit weekeinde twee militairen van de NAVO omgekomen. Dat heeft de coalitie zondag laten weten. Een militair kwam zondag om bij een gevecht met opstandelingen in het noorden. Een ander kwam zaterdag om bij een bomexplosie in het zuiden.

Zaterdag gaf de Afghaanse president Hamid Karzai een opzwepende toespraak waarin hij Afghaanse troepen opriep zich klaar te maken voor het vertrek van de buitenlandse troepen. Daarna worden de Afghaanse militairen zelf verantwoordelijk voor de veiligheid in het land.

"De internationale gemeenschap die ons nu nog steunt zal op een dag geen voordeel meer in Afghanistan zien. Dan verlaten ze ons, zoals ze ons ook in het verleden hebben verlaten", zei de president. "Het is dan aan ons om voor de belangen van het land op te komen."

Voor de internationale troepen is dit jaar het dodelijkste jaar sinds Afghanistan negen jaar geleden werd binnengevallen. De piek werd bereikt in juni, toen 103 NAVO-troepen omkwamen.

In de eerste drie dagen van oktober zijn zeven NAVO-militairen omgekomen. In september kwamen er zeker 57 om, onder wie 42 Amerikanen.

Vrouw dood door steekpartij in Heesch

Door een steekpartij in de Schoonstraat in Heesch (Noord-Brabant) is zaterdagavond een vrouw om het leven gekomen. De politie heeft een verdachte gearresteerd, meldde ze.

Om half tien kreeg de politie een melding van een vechtpartij in een appartement in de straat. Bij aankomst werd daar het levenloze lichaam van de vrouw met steekwonden aangetroffen.

In de woning was ook een andere vrouw aanwezig. Zij is als verdachte gearresteerd. Wat er zich precies in het appartement heeft afgespeeld, is onduidelijk. De politie is een onderzoek gestart.

Vrouw dood door steekpartij in Heesch
Vrouw dood door steekpartij in Heesch (Foto: ANP)

Rutte: Kabinet zal niet arrogant zijn

VVD-leider en aankomend premier Mark Rutte heeft in het radioprogramma 'Met het oog op morgen' gezegd dat hij waar nodig de samenwerking met de oppositie zal zoeken. Van een arrogant kabinet zal geen sprake zijn volgens Rutte.

Hoewel het minderheidskabinet met gedoogsteun van de PVV een meerderheid van stemmen heeft, is Rutte van mening dat het ook belangrijk is om steun vanuit de oppositie te hebben. Het kabinet moet openstaan voor de kritiek en geluiden uit de oppositie. Hij zegt dat er niet automatisch van een meerderheid moet worden uitgegaan voor alle voorstellen die het kabinet doet.

Het nieuwe kabinet zal twaalf ministers tellen, zes van VVD en zes van CDA. Volgens de meest ambitieuze planning staat het nieuwe kabinet tussen 11 en 15 oktober op het bordes van Paleis Noordeinde.

[WK] Hushovd: "Dit is een droom"

Thor Hushovd pakte vandaag in Geelong de wereldtitel bij het wielrennen wielrennen. De Noor was de sterkste van een selectief groepje en werd daardoor de opvolger van Cadel Evans. Hushovd, volgend seizoen rijdend voor Garmin, was uiteraard opgetogen na de finish.

"Ik ben sprakeloos, dit is een droom," zei Hushovd. "Ik geloofde er niet meer in toen de groep met Gilbert al vroeg weg was. Alleen Spanje reed erachteraan. Maar de Russen begonnen daarna ook te rijden en we kwamen terug. Ik moest daarna gewoon wachten tot het allerlaatste. Toen heb ik de sprint van mijn leven gereden."

"Ik ga nu de hele winter naar de trui kijken. Ik droom er nu van om volgend jaar in de regenboogtrui Parijs - Roubaix te gaan winnen. Dat zou het allerhoogste voor me zijn."

Popmuzikanten in de rij voor 50e Edisons

Voor de vijftigste keer worden zondagavond de Edison Pop-prijzen uitgereikt aan de beste popmuzikanten van dit jaar. Ter gelegenheid van het jubileum is prinses Máxima aanwezig bij de uitreiking van de muziekprijzen in het Beurs-World Trade Center in Rotterdam. In totaal zijn er negen Edisons te verdelen.

De vakjury die de winnaars in zes categorieën kiest, bestaat naast voorzitter Leo Blokhuis uit onder anderen Jean-Paul Heck, Daniël Dekker en Jeroen Nieuwenhuize. Het publiek bepaalt naar wie de Edisons voor beste nummer en beste album gaan.

In de categorie beste mannelijke artiest zijn Tiësto, Guus Meeuwis en Bertolf genomineerd. Wende, Anouk en Caro Emerald maken kans op de titel beste vrouwelijke artiest. Bij de groepen strijden de 3Js, Kane en Kyteman’s Hip Hop Orkest om de eer. Waylon, Tim Knol en Lisa Loïs maken kans in de categorie beste nieuwkomer.

De band Rowwen Hèze won eerder deze maand al de Edison Pop Oeuvreprijs.

Popmuzikanten in de rij voor 50e Edisons
Popmuzikanten in de rij voor 50e Edisons (Foto: ANP)

Bungie reset de credits van 15000 cheaters

Bovenop de aankomende playlist-update (aangekondigd voor deze dinsdag), heeft Bungie gisteren aangegeven dat de credits van ongeveer 15000 gamers weer terug zijn gezet naar nul en hun behaalde ranks zijn verwijderd. Ook krijgen deze 15000 gamers een ban op het verdienen van credits van één dag.

De resets zijn natuurlijk niet zonder reden gedaan. Sommige mensen hebben door een exploit te misbruiken een Challenge meer dan twintig keer over kunnen doen, bijvoorbeeld door opzettelijk de verbinding te verbreken, en hebben zo oneindig veel credits kunnen verdienen. Bungie zal later nog een betere controle doen, als ze er zeker van zijn dat hun geautomatiseerde ban-systeem goed werkt.


Cheaters never win.

Schalke-icoon Fischer: "Huntelaar topspits"

Schalke 04 mag dan een hele moeilijke periode doormaken, over spits Klaas-Jan Huntelaar is iedereen bij de club meer dan tevreden. De aanwinst scoorde gisteren voor de vijfde keer op rij in het shirt van Schalke. Zijn ploeg verloor overigens wel van 1. FC Nürnberg, 2-1.

Voormalig topschutter Klaus Fischer, clubicoon bij Schalke 04, was in de Duitse boulevardkrant Bild razend enthousiast over de Nederlander. "Huntelaar maakt minstens twintig treffers dit seizoen", zei de topschutter van weleer, die bij Schalke als doelpuntenmachine de beste cijfers achter zijn naam heeft staan. Fischer maakte voor de club uit Gelsenkirchen 182 doelpunten in 295 competitieduels.

Schalke-icoon Fischer: Huntelaar topspits
Schalke-icoon Fischer: Huntelaar topspits (Foto: ANP)

Progressief Amerika betoogt in Washington

Tienduizenden progressieve Amerikanen zijn zaterdag in Washington bijeengekomen voor een betoging met de naam 'Eén natie die samenwerkt'. Progressieve groeperingen willen een maand voor de verkiezingen voor het Congres aantonen dat vele Amerikanen tegen de conservatieve Tea Party zijn, meldden Amerikaanse media.

In 'Eén natie die samenwerkt' zijn meer dan vierhonderd organisaties vertegenwoordigd, waaronder vakbonden en de burgerrechtenbeweging Naacp. Een van de organisatoren schatte het aantal deelnemers op ten minste 175.000.

Richard Trumka, hoofd van de grootste vakbondenfederatie AFL-CIO, spoorde deelnemers aan 'te beloven hun stem te laten horen voor goede banen, rechtvaardigheid en onderwijs'.

De Tea Party hield enkele weken geleden een manifestatie in Washington, waaraan tienduizenden mensen deelnamen.

Progressief Amerika betoogt in Washington
Progressief Amerika betoogt in Washington (Foto: ANP)

Spion CIA houdt vanuit cel contact met Russen

Een voormalig spion van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA is er vanuit de gevangenis in geslaagd om met de Russische overheid in contact te blijven. De CIA controleerde ieder contact dat de 59-jarige Harold Nicholson met de buitenwereld had, maar toch slaagde de dubbelspion er in informatie via zijn 26-jarige zoon door te geven.

Hij schreef de boodschappen op papieren zakdoekjes die vervolgens tot een prop werden gerold. Dat schrijft de Amerikaanse lokale krant The Oregonian. Nicholson bekende in 1997 dat hij in ruil voor driehonderdduizend dollar CIA-geheimen heeft doorgespeeld aan de Russen. Hij kreeg meer dan 23 jaar cel opgelegd.

Vanuit zijn cel stuurde Nicholson zijn zoon Nathaniel de hele wereld over met boodschappen voor de Russen. Zijn zoon moest zo zijn 'pensioen' regelen.

Het is opmerkelijk dat Nicholson hierin slaagde. De CIA controleerde iedere brief die hij schreef, luisterde zijn telefoongesprekken af en trok iedereen na die bij hem op bezoek kwam, met hem belde of met hem schreef.

Via de zakdoekjes vertelde Nicholson de Russische overheid dat zijn oudere kinderen schulden hadden en dat hij financiële hulp zocht. In ruil daarvoor bood hij aan te helpen waar dat mogelijk is.

Ook schreef Nicholson dat hij dankbaar was voor het geld dat hij al gehad had en dat zijn zoon te vertrouwen is. De zoon reisde onder meer naar San Fancisco, Mexico City, Lima, Peru en Cyprus om daar namens zijn vader met Russische agenten te praten. Zij betaalden hem ongeveer 45.000 dollar.

De agenten wilden te weten komen hoeveel de Verenigde Staten over hun operaties te weten waren gekomen tijdens het verhoren van de oudere Nicholson. Het geld werd op aanwijzing van de vader verdeeld onder de familieleden.

De zoon heeft vorig jaar bekend en heeft ermee ingestemd om tegen zijn vader te getuigen. In ruil daarvoor hoeft hij mogelijk niet de gevangenis in. De zaak tegen zijn vader begint volgende week.

De zoon vond het volgens de aanklagers spannend om zijn vader op te volgen. De verdediging van zijn vader stelt dat van een misdrijf geen sprake is. "Het is niet illegaal als iemand een buitenlandse overheid om financiële hulp vraagt, zelfs als die persoon in het verleden is veroordeeld voor spionage."

[WK] Hushovd grijpt regenboogtrui

Thor Hushovd is in Geelong wereldkampioen wielrennen op de weg geworden. De Noor bleek in een spring met een selectieve groepje te sterk, voor Matti Breschel en Alan Davis. Voor Nederland was Niki Tersptra dichtbij de titel, maar hij werd 200 meter voor de streep gegrepen door de groep. 

In de 85 kilometer lange aanloop naar Geelong reed ere en groepje van vijf renners vooruit, waarvan de Oekraïner Kvatsjoek het het langste volhield. De belangrijkste ontwikkeling was echter daarachter, omdat er al snel een selectief groepje van dertig renners ontstond.

Daarbij zaten veel topfavorieten, waaronder Filippo Pozzato en Philippe Gilbert, maar de Spaanse toppers ontbraken. Die zaten in een tweede peloton die lang volgde op een halve minuut. De Nederlandse inbreng in de eerste groep was beperkt tot Koos Moerenhout, Wout Poels en Lars Boom.

Kvatsjoek werd twee en een halve ronde voor het eind gegrepen door Vincenzo Nibali en Giovanni Visconti, die op de eerste klim van het parcours wegsprongen. De ijzersterke Moerenhout sprong samen met onder andere Cadel Evans en Gilbert mee en ook Poels wist aan te sluiten.

Nibali, Visconti, Moerenhout, de Colombiaan Serpa en Chris Anker Sörsensen reden daarna weg uit het uitgedunde peloton. Op twee ronden van het eind hadden ze een voorsprong van ruim veertig seconden op het peloton, die de rest van de groep hadden ingelopen. Na de eerste klim van de omloop werd ook de kopgroep ingelopen en kon een grote groep gaan strijden om de wereldtitel.

Er ontstond een groepje met Gilbert, Evans, Niki Terpstra en Pozzato, maar deze werd vlak voor het ingaan van de laatste ronde ingelopen. Het peloton bestond toen nog uit veertig renners. Op de klim werd Gilbert weer gelanceerd en nam een voorsprong bovenop van vijftien seconden op een groepje van zeven renners, met daarbij weer Evans, Kolobnev en Moerenhout.

Op het vlakke na de laatste klim werd de voorsprong van Gilbert langzaam aan kleiner door beulswerk van Evans, Moerenhout en Martens, toen plots ook nog een grote groep aansloot, die alle koplopers inliepen.

In de slotkilometers viel Terpstra nog aan samen met Janez Brajkovic en Vladimir Gusev, waarna Terpstra alleen wegreed, maar hij werd op tweehonderd meter van de streep gegrepen. In de daarop volgende sprint bleek Thor Hushovd uiteindelijk de sterkste, voor Matti Breschel en Alan Davis. Koos Moerenhout werd in zijn laatste WK de beste Nederlander op plaats dertien.

Uitslag wereldkampioenschap wielrennen

# Renner Nat, Tijd
1 Thor Hushovd Noorwegen 6:21:49
2 Matti Breschel Denemarken z.t.
3 Allan Davis Australië z.t.
4 Filippo Pozzato Italië z.t.
5 Greg van Avermaet België z.t.
6 Oscar Freire Spanje z.t.
7 Alexandre Kolobnev Rusland z.t.
8 Assan Bazayev Kazachstan z.t.
13 Koos Moerenhout Nederland z.t.

'Van der Vaart nieuwe Bergkamp in Engeland'

Een nieuwe held. Een doorslaand succes. De nieuwe Dennis Bergkamp. De superlatieven waren niet van de lucht na de trefzekere hoofdrol voor Rafael van der Vaart in de thuiswedstrijd van Tottenham Hotspur gisteren tegen Aston Villa (2-1).

Zijn twee doelpunten werden een "Double Dutch" genoemd. Met een publiekswissel en een staande ovatie verdween de laatste aanwinst van de Spurs (ruim 8 miljoen euro) in de slotminuut van het veld op White Hart Lane.

"Het is ongelooflijk hoe snel hij zich bij Tottenham thuis is gaan voelen", sprak coach Harry Redknapp vol bewondering. "Hij is gekomen en heeft meteen de fans voor zich gewonnen. De supporters houden van zijn stijl. Hij past perfect bij de club. Van der Vaart is in recordtijd een echte speler van Tottenham geworden."

'Van der Vaart nieuwe Bergkamp in Engeland'
'Van der Vaart nieuwe Bergkamp in Engeland' (Foto: ANP)

[WK] Vos: "Zilver gewonnen"

Marianne Vos werd gisteren voor het vierde jaar op rij tweede bij de wegrit van het wereldkampioenschap wielrennen in Geelong. In de sprint werd zij vlak voor de streep voorbij gestreefd door de Italiaanse Giorgia Bronzini, waardoor Vos weer ontgoocheld achter bleef met zilver.

"Ik ging de sprint aan op 300 meter in de hoop dat niemand er nog over zou komen," zei Vos, wereldkampioene van 2006 na de wedstrijd. "Wanneer ik later was aangegaan, dan hadden de ontsnapte Nicole Cooke en Judith Arndt om het goud gesprin. Maar ik voelde ik Girogia Bronzini komen. Ik had echter geen andere keuze."

"Ik heb het zilver gewonnen, maar ik kwam hier natuurlijk voor het goud. In Varese was ik zwaar teleurgesteld omdat ik daar te gretig reed en het goud eigenlijk zelf uit handen gaf. Deze editie zich daar qua teleurstelling dicht tegenaan."

Senna en Anna winnen Junior Songfestival

Het duo Senna en Anna is zaterdagavond winnaar geworden van het Junior Songfestival. De twee 10-jarige meisjes kregen de meeste stemmen voor hun liedje My Family. Senna en Anna zullen met hun overwinning Nederland vertegenwoordigen tijdens het Junior Eurovisie Songfestival in Minsk in Wit-Rusland op 20 november.

De finale werd zaterdagavond rechtstreeks uitgezonden op Nederland 3. Een kinderjury, de vakjury en het Nederlands publiek bepaalden wie Nederland mocht vertegenwoordigen in Minsk.

Zoals alle finalisten hadden Senna en Anna hun liedje zelf geschreven.


Senna en Anna winnen Junior Songfestival

Duitsers vieren twintig jaar hereniging

Duitsland viert zondag dat West- en Oost-Duitsland precies twintig jaar geleden zijn herenigd in één republiek. In hoofdstad Berlijn en in Bremen zijn grote feesten en concerten gepland.

Zo is er in Bremen een drakenbootrace tussen peddelaars uit alle deelstaten. Tijdens toespraken in beide steden voert bondskanselier Angela Merkel het woord, evenals Helmut Kohl die bondskanselier was tijdens de hereniging. Zaterdag waren er al concerten, onder andere van de succesvolle Duitse popzangeres Nena (99 Luftballons).

Duitsland viert jaarlijks op 3 oktober de Dag van de Eenheid. De dag is de vrij willekeurig gekozen datum waarop de toenmalige Oost-Duitse republiek DDR formeel toetrad tot de Bundesrepublik Deutschland. Voor veel mensen geldt echter de val van de Berlijnse Muur als een zichtbaarder moment van de hereniging.

Twintig jaar na de eenwording zijn West- en Oost-Duitsland nog steeds zeer verschillend. Het westen is veel rijker dan het oosten, ondanks tientallen miljarden euro's aan steun.

Duitsers vieren twintig jaar hereniging
Duitsers vieren twintig jaar hereniging (Foto: ANP)

VS overweegt aanpassing reisadvies Europa

Amerikaanse reizigers moeten alert zijn als ze naar Europa gaan. De Verenigde Staten overweegt dit advies zondag uit te vaardigen, meldde zaterdag een Amerikaanse functionaris die anoniem wilde blijven.

Aanleiding is het feit dat westerse inlichtingendiensten afgelopen week naar buiten brachten een al-Qaedacomplot te hebben ontrafeld. Het terreurnetwerk zou aanslagen hebben willen plegen op steden in Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en de VS.

Een zogeheten 'travel alert' is een stapje lager dan een reiswaarschuwing. 'Travel alerts' worden gebruikelijk gegeven bij specifieke korte gebeurtenissen, zo staat op de website van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

VS overwegen aanpassing reisadvies Europa
VS overwegen aanpassing reisadvies Europa (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.