FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 23 september 2010

Loting vierde ronde KNVB beker

In Breda is geloot voor de vierde ronde van de KNVB beker. De wedstrijden zullen plaatsvinden op 9, 10 en 11 november.

Thuis Uit
 AZ  FC Eindhoven
 Sparta Nijkerk
 Excelsior
 Ajax  BV Veendam
 Dijkse Boys
 Genemuiden
 FC Groningen
 ADO Den Haag
 AGOVV Apeldoorn
 FC Utrecht
 sc Cambuur
 RKC Waalwijk
 PSV  Spakenburg
 FC Dordrecht
 FC Volendam
 Go Ahead Eagles
 Roda JC
 De Treffers
 Noordwijk
 FC Zwolle
 FC Twente
 sc Heerenveen
 NAC Breda
 Achilles '29
 Heracles Almelo
 SDC Putten
 Telstar
 Vitesse  Rijnsburgse Boys/Deurne*

*Wedstrijd werd gisteren gestaakt wegens lichtuitval, wedstrijd wordt volgende week hervat.

Opa beboet voor meesturende kleinzoon

Een 72-jarige man uit Stein is op de bon geslingerd omdat hij zijn kleinzoon liet meesturen in zijn auto. Bovendien is het rijbewijs van de man ingevorderd.

Een agent die bezig was met een verkeerscontrole zag het duo rijden en volgde hen. De jongen stond in de auto zonder een gordel te dragen en stuurde mee. Bovendien overtrad het duo de maximumsnelheid. Ze reden 90 km/u waar 80 was toegestaan.

Voorbeschouwing Grand Prix van Singapore

Komend weekend wordt in Singapore op het Marina Bay Circuit weer een Formule 1-race gereden. Voor de coureurs een speciale race omdat deze onder kunstlicht gehouden wordt. Wereldkampioenschapsleider Mark Webber wordt op de hielen gezeten door vier rijders die allemaal hun zinnen op de titel hebben gezet. Kan de Australiër dit weekend winnen of loopt één van zijn achtervolgers in? Of is het Renault-rijder Robert Kubica die van de strijd profiteert en de zege pakt? We weten het zondagmiddag.

Het Marina Bay Street Circuit is in 2008 geopend. De coureurs rijden dicht bij zee, maar dat is niet de enige feature van de baan. Naast het rijden onder kunstlicht is ook opvallend dat de rijders onder een tribune doorgaan alvorens ze weer naar het rechte stuk bij start en finish gaan.


Bron: FIA.com

Lengte: 5.067 km
Aantal ronden: 61
Totale lengte: 308.950 km
ronderecord: 1:45.599 (K. Räikkönen - Ferrari F2008, 2008)

Coureurs

Pos. Rijder Team Punten
1 Mark Webber Red Bull Racing 187
2 Lewis Hamilton McLaren-Mercedes 182
3 Fernando Alonso Ferrari 166
4 Jenson Button McLaren-Mercedes 165
5 Sebastian Vettel Red Bull Racing 163
6 Felipe Massa Ferrari 124
7 Nico Rosberg Mercedes Grand Prix 112
8 Robert Kubica Renault 108
9 Michael Schumacher Mercedes Grand Prix 46
10 Adrian Sutil Force India F1 45
11 Rubens Barrichello Williams 31
12 Kamui Kobayashi Sauber 21
13 Vitaly Petrov Renault 19
14 Nico Hulkenberg Williams 16
15 Vitantonio Liuzzi Force India F1 13
16 Sebastien Buemi Scuderia Toro Rosso 7
17 Pedro de la Rosa Sauber 6
18 Jaime Alguersuari Scuderia Toro Rosso 3
19 Heikki Kovalainen Lotus F1 0
20 Karun Chandhok HRT F1 Team 0
21 Lucas Di Grassi Virgin Racing 0
22 Jarno Trulli Lotus F1 0
23 Timo Glock Virgin Racing 0
24 Bruno Senna HRT F1 Team 0
25 Sakon Yamamoto HRT F1 Team 0


Constructeurs

Pos. Team Punten
1 Red Bull Racing 350
2 McLaren-Mercedes 347
3 Ferrari 290
4 Mercedes Grand Prix 158
5 Renault 127
6 Force India F1 58
7 Williams 47
8 Sauber 27
9 Scuderia Toro Rosso 10
10 Lotus F1 0
11 HRT F1 Team 0
12 Virgin Racing 0


De Singapore Grand Prix stond in 2008 voor het eerst officieel op de kalender. In 1961 werd er voor het eerst een race gehouden, waarna dit een jaar later onder de naam Maleisische Grand Prix gebeurde. Pas nadat Singapore in 1965 onafhankelijk werd ontstond de naam Singapore Grand Prix. Er werd geracet in de Formula Libre waar allerlei verschillende racebolides toegestaan zijn. In 1973 kwam hier een einde aan, waarna er 35 jaar gewacht moest worden op weer een race.

De eerste race in 2008 zou meteen de boeken in gaan als een omstreden race, al duurde het tot de zomer van vorig jaar voordat duidelijk werd wat er precies gebeurd was. Fernando Alonso won de race, maar had daarbij wel de hulp nodig van de safety car bij nodig. De Spanjaard had een snelle bolide, maar had problemen in de kwalificatie. Hij begon als zestiende met een bolide met weinig brandstof. Hij kwam vroeg binnen en had geluk dat teamgenoot Nelson Piquet jr. zijn bolide in de muur parkeerde, waardoor hij via de safety car op kon klimmen en uiteindelijk de race kon winnen voor Nico Rosberg en Lewis Hamilton.

Lewis Hamilton had in 2009 de snelste bolide en behaalde de eerste plaats in de kwalificatie. Hij had wel het geluk dat Sebastian Vettel en Nico Rosberg niet meer aan zijn tijd konden komen omdat Rubens Barrichello gecrasht was, waardoor ze hun snelste tijden niet meer konden verbeteren.

Hamilton had in de race de beste start en pakte de eerste plaats voor Rosberg en Vettel. Daarachter haalde Mark Webber Fernando Alonso in, maar de stewards verklaarden de inhaalactie als te gewaagd en de Australiër moest de plaats aan de Spanjaard teruggeven. Dit betekende dat ook Timo Glock een plaats opschoof, omdat deze Alonso voorbij was gestoken.

Rosberg ging bij de pitstops in de fout door over de witte lijn te gaan en kreeg een drive-through. Niet veel later was de safety car nodig toen Adrian Sutil te wild was en spinde toen hij Jaime Alguersuari in te halen. De Duitser probeerde zijn bolide weer in het rechte spoor te krijgen, maar knalde daarbij vol tegen Nick Heidfeld die langs kwam gereden. Sutil kreeg hier na afloop dan ook een boete voor.

Vettel werd getroffen door pech, doordat hij volgens de stewards bij zijn tweede stop te snel door de pitstraat was gereden. De Duitser kreeg een drive-through en eindigde de race uiteindelijk als vierde, achter Hamilton, Glock en Alonso. Mark Webber zag de finish niet toen een van zijn remmen het begaf. Kampioenschapsleider Jenson Button hield de schade met een vijfde plaats uiteindelijk beperkt.

Vrijdag 24 september 2010
12:00 - 13:30 vrije training 1
15:30 - 17:00 vrije training 2

Zaterdag 25 september 2010
13:00 - 14:00 vrije training 3
16:00 - 17:00 kwalificatie

Zondag 26 september 2010
14:00 2010 Formula 1 Singtel Singapore Grand Prix

Nederlandse tijden

Datum Tijd Programma
Za 25 september 15.55-17.10 uur RTL GP: Formule 1 - Singapore - Kwalificatie
Zo 26 september 12.50-13.55 uur RTL GP: Formule 1 - Singapore - Pre-show
Zo 26 september 13.55-16.00 uur RTL GP: Formule 1 - Singapore - Race
Zo 26 september 18.00-18.30 uur RTL GP: Formule 1 - Singapore - Samenvatting

Datum Tijd Programma
Za 25 september 15.00-17.15 uur BBC1: Formule 1 - Singapore - Kwalificatie
Zo 26 september 13.10-16.15 uur BBC1: Formule 1 - Singapore - Race
Zo 26 september 20.00-21.00 uur BBC3: Formule 1 - Singapore - Samenvatting
Nederlandse tijden


Dag Minimum Maximum Neerslagkans Weerbeeld
Vrijdag 25 °C 31 °C 60 % Kans op onweer
Zaterdag 25 °C 31 °C 60 % Kans op onweer
Zondag 25 °C 31 °C 60 % Kans op onweer
Bron: The Weather Channel

[Upd] Oh Oh Cherso op Haags stadhuis

Donderdagavond zal het RTL-vakantieprogramma Oh Oh Cherso met beamers op de gevel van het Haagse stadhuis geprojecteerd worden. Dit heeft de organisatie van het Haagse kunstfestival TodaysArt donderdag besloten.

"We testen vanavond de beamers", vertelt organisator Roeland Landegent. "En omdat enkele leden van de crew fan zijn van het programma, hebben we besloten de apparaten met Oh Oh Cherso uit te proberen." Erg veel belangstelling verwacht TodaysArt echter niet, met name door de verwachte regenval. "Helaas is ook de cast niet aanwezig", aldus Landegent.

Kabouter, Sterretje, Jokertje, Sniper en de rest van de Haagse Oh Oh Cherso-crew zal de vierde aflevering van het programma, dat donderdagavond om 21:35 op RTL 5 te zien is, in de kroeg bekijken.

Update 22:37 - 'Gezellige sfeer'
Honderden Oh Oh Cherso-fans hebben donderdagavond de uitzending op de gevel van het Haagse stadhuis bekeken. Volgens de politie was er 'een bijzonder gezellige sfeer' op het Spuiplein. De bijeenkomst trok veel belangstellenden omdat het op donderdag zowel koop- als stapavond is in de hofstad.

De fans lachten hardop om de onbeschaamde opmerkingen van de Oh Oh Cherso-hoofdpersonen. Dat het beeld op de gevel slecht te zien was en de geluidsinstallatie te wensen over liet, deerde de aanwezigen niet. Er werd regelmatig geklapt en gejuicht wanneer de acht Hagenezen in het programma weer een blauwtje liepen of dronken een uitspraak deden.

Bezoek ook het centrale Oh Oh Cherso-topic op het forum.


Haagse cultuur?

[Video] Ballenjongen scheldt doelman uit

De Belgische doelman Silvio Proto werd gisteren voor het eerst in 662 minuten gepasseerd. Daarnaast werd de doelman van Anderlecht ook nog eens uitgescholden door een ballenjongen van Lierse SK.

"Een ballenraper van Lierse, een jongetje van een jaar of 8 schold mij uit voor jeanet en fils de pute, hoerenzoon," stelde Proto. "Als dat mijn zoon was, dan had ik hem meteen een draai rond zijn oren gegeven."

Op de video is te zien dat de jongen de doelman ook nog uitdaagde, door zijn kin omhoog te houden.

Blauwe strippenkaart tien cent duurder

Strippenkaarten worden volgend jaar een kleine procent duurder. Dat betekent dat de blauwe kaart met vijftien strippen tien eurocent meer gaat kosten en uitkomt op 7,70 euro. De rode reductiekaart met vijftien strippen blijft vijf euro kosten. Dat laat demissionair minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) donderdag weten.

De strippenkaarten die in de bus, tram of via de automaten worden verkocht van twee, drie of acht strippen, worden ook niet duurder. Eurlings wijst er op dat de tariefstijging van 0,9 procent lager is dan de verwachte inflatie.

Arrestaties voor verbranden Korans

De Britse politie heeft zes mannen gearresteerd voor het aanzetten tot rassenhaat. In een filmpje op YouTube staken ze kopieën van de Koran in brand.

"Wij vermoeden dat twee Korans op 11 september in Gateshead zijn verbrand", meldt een politiewoordvoerder. "Het incident is gefilmd en op internet gezet." Op de video is te zien dat de groep gemaskerde mannen kreten roept als: "11 september, de Internationale Verbrand de Koran Dag!" en "Dit is voor de jongens in Afghanistan". Daarna gieten de mannen benzine over twee kopieën van het heilige Islamitische boek.

Daarna zingen de mannen in koor en juichen ze, terwijl ze toekijken hoe het boek verbrandt. De politie en de lokale autoriteiten melden: "Onze gemeenschap is er een van wederzijds respect en we werken constant samen met alle gemeenschapsleiders en de inwoners van alle geloven. We handhaven de goede gemeenschappelijke relaties."

Glurende Belg laat gsm-nummer achter

Een Belg, die zich stiekem stond te vergapen aan tennissende dames, heeft zich wel erg makkelijk laten pakken. De gluurder was zo dom om zijn telefoonnummer aan de vrouwen te geven.

De Belg verlustigde zich aan de vrouwen van de tennisclub van Hamont. In een poging met de dames af te spreken, schreef de voyeur oneerbare voorstellen op een briefje vergezeld van zijn telefoonnummer. Vervolgens gooide hij de briefjes door het raam van de kleedkamer.

Dankzij het gsm-nummer was het ook voor de Belgische politie verdomd simpel om de gluurder in de kraag te vatten. De 21-jarige viezerik heeft bekend en mocht na verhoor weer huiswaarts keren.

Suske en Wiske
Suske is niet voor niets een Belg...

Mogelijk promotie Di Resta bij Force India

Paul di Resta lijkt volgend seizoen een kans te gaan krijgen bij Force India als racecoureur. De Schot liet in de trainingen goede resultaten noteren en presteert daarnaast ook goed in het DTM-kampioenschap. Het is niet bekend wie zijn teamgenoot zal gaan worden.

Mogelijk is dit de Duitser Adrian Sutil. De coureur wordt gelinkt aan Mercedes GP en Renault, maar Force India heeft de hoop nog niet opgegeven dat hun eerste rijder bij het team blijft. Ook Sutil zelf weet nog niet waar hij aan toe is.

"Na Singapore hoop ik nieuws te hebben, bij voorkeur voor de Grand Prix van Japan. Hopelijk weet ik dan meer. Een coureur is altijd klaar voor een betere auto. Ik verlaat Force India alleen als ik een betere bolide kan vinden."

Foutparkeren kost je een kratje bier

Een Weense politieagent is op non-actief gesteld wegens corruptie. In plaats van een parkeerbon uit te delen, wilde de agent een oogje dichtknijpen in ruil voor een kratje bier.

De bewuste agent meende in april een politieauto te zien staan op een plek waar het verboden is te parkeren. Omdat de 28-jarige Bromsnor de beroerdste niet is, schreef hij de tekst 'dat kost je een kratje bier' op de parkeerbon en stopte deze onder de ruitenwisser, zo hoorde de rechter gisteren.

De eigenaar van de auto bleek echter helemaal geen agent te zijn. Hij bekende voor de lol een politievlag aan zijn auto te hebben gemaakt. Desalniettemin verscheen hij nog dezelfde dag bij een ander politiebureau met een kratje bier.

"Ik dacht echt dat het de auto van een collega was", verdedigde de corrupte smeris zich. "Ik wilde hem niet laten opdraaien voor een lullige parkeeractie." De politieman werd echter direct geschorst en is gisteren veroordeeld tot het betalen van een boete van maar liefst 7200 euro. Daarnaast is de politie een eigen onderzoek gestart naar de beste man, die zou kunnen leiden tot het ontslag van deze agent.

89-jarige man sluit tasjesdief op in trapgat

Een 89-jarige man heeft in de Canadese stad Vancouver een tasjesdief opgesloten in het trapgat waar hij later door de politie werd gearresteerd.

De bejaarde liep met zijn 84-jarige vrouw naar de auto op een parkeerplaats toen de 28-jarige dief toesloeg. Hij graaide de tas uit de handen van de vrouw, waardoor zij ten val kwam. De dief vluchtte toen een trapgat in om te ontkomen. De 89-jarige man deed het trapgat vervolgens op slot. Een beveiligingsmedewerker die op het geschreeuw afkwam hield de verdachte vervolgens vast in afwachting van de komst van de politie.

De tasjesdief zit in de cel. De 84-jarige vrouw liep door de val verwondingen op aan haar handen. De tas kreeg ze terug.

Coureurs bezorgd over zicht bij regen

De kans is aanwezig dat het tijdens het grandprixweekend van Signapore dit weekend zal gaan regenen. De race is de enige race op de kalender die volledig in het donker wordt verreden en dit zal in combinatie met de regen wel eens problemen kunnen opleveren. Ook de coureurs zijn bezorgd over het zicht door die combinatie.

"Ik maak me een beetje zorgen over hoe dat met het licht gaat als het regent," erkent Nico Rosberg. "Het is allemaal vrij onbekend voor ons. Op de momenten dat de kwalificatie en race op het programma staan, was het droog maar voor de eerste vrije training wordt het spannend."

Mark Webber wil gelijk zien hoe het zicht is als het regent. Hij zal zijn Red Bull dan ook direct de baan opsturen. "Het klopt dat het voor ons allemaal nog onbekend en wellicht nieuw is, daarom wil ik zoveel mogelijk ervaring opdoen als het inderdaad regent. Zo kan ik me goed voorbereiden."

Hockeyer mept hoer met z'n stick

Een 24-jarige man uit Nieuw-Zeeland is vandaag veroordeeld tot een celstraf van 39 maanden. Prasant Nathoo, een vooraanstaande hockeyer uit Auckland, heeft een prostituee geslagen met zijn stick. Daarna reed hij over een vrouw heen, waarbij deze haar onderbeen brak en bijna het leven liet.

Nathoo heeft bekend het meisje van plezier te hebben achtervolgd en haar bewusteloos te hebben gemept met zijn hockeystick. Het hoertje weigerde namelijk hem gebruik te laten maken van haar diensten. Vervolgens scheurde de hockeyer ervandoor met zijn auto en reed het vrouwelijke slachtoffer zo hard aan, dat zij door de lucht vloog. Hij stopte pas toen bleek dat zijn band lek was.

Het onderbeen van Kilmartin brak door de klap in tweeën. In de rechtbank zei ze in een emotionele verklaring dat haar oude leven als een sportieve vrouw voorbij is en dat ze nu is veroordeeld tot een leven van vernedering en de afhankelijkheid van zorgverleners.

Kapper maakt amok in Groningen

Een 39-jarige kapper uit Groningen is donderdagavond compleet door het lint gegaan. Hij vernielde de ruiten van zijn eigen kapperszaak in de Gelkingestraat en besmeurde de stoep voor zijn pand met verf. Ook dreigde hij zichzelf iets aan te doen, meldt de politie. De kapper, die erg in de war was, moest binnen twee weken zijn zaak verlaten volgens een gerechtelijk vonnis.

De politie zette onderhandelaars in om de kapper uit eigen beweging naar buiten te laten komen. Na een urenlang gesprek kwam de man uiteindelijk zelf naar buiten. Hij werd voor de vernielingen aangehouden en meegenomen naar het politiebureau.

Honkballer Suzuki verbetert slagrecord

De Japanse honkballer Ichiro Suzuki heeft donderdag honkbalgeschiedenis geschreven. Dankzij twee slagen in de wedstrijd tegen Toronto Blue Jays werd de rechtsvelder van Seattle Mariners de eerste speler in de Major League Baseball die in tien seizoenen op rij minstens tweehonderd slagen afleverde.

Suzuki is aan zijn tiende MLB-jaargang bezig. In 2004 sloeg hij 262 ballen en zette daarmee het record aantal slagen in een seizoen op zijn naam. Hij verbeterde toen het oude record van 257 dat sinds 1920 op naam van George Sisler stond.

Suzuki bereikte zijn tweehonderdste slag van het seizoen in de vijfde inning. Het leverde hem een staande ovatie op van het publiek. Slechts een andere speler bereikte ooit tien seizoenen met 200 slagen. Pete Rose deed dat in tien niet onafgebroken seizoenen in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw.

'Gesproken' over Epic Mickey 360- en PS3-versies

Raul Ramirez, producer bij Junction Point, heeft gezegd dat de ontwikkelstudio gesproken heeft over een mogelijke uitgave van Epic Mickey op Sony's PlayStation 3 en Microsofts Xbox 360, nu Move uit is en Kinect er bijna aankomt.

Ramirez denkt dat iedereen het er over heeft, omdat het logisch is nu er meer bewegingsgevoelige controllers op de markt zijn. “Of course that seems to be what everybody feels now that those controls have come in.” 

Meteen daar achteraan voegde hij toe: “There are talks going on, but… I don’t know”.

Warren Spector heeft al eerder laten weten dat het 'mogelijk' is dat Epic Mickey naar de andere twee grote spelers op de consolemarkt komt, maar dat niemand daar om gevraagd heeft. Maar dan nog zou hij nee hebben gezegd, zo liet hij al weten voordat Move op de markt kwam.

Drie politiewagens gecrasht bij achtervolging

In Schiedam en Vlaardingen zijn vanmiddag twee personen gewond geraakt bij een achtervolging door de politie. Agenten zaten achter een man aan die zich, zo bleek althans uit een melding, zat te bevredigen achter het stuur. De man reed tijdens het vluchten op agenten in die hem betrapten.

De man ramde de politiewagen en ging er daarna vandoor. De inzittende agenten zetten daarop de achtervolging in. Ook een andere politiewagen werd opgeroepen voor assistentie. Deze wagen knalde echter vol op een afslaande auto, die het politievoertuig niet had zien aankomen. Hierbij raakten twee personen gewond, waaronder een agent. 

De brandweer moest er aan te pas komen om de bestuurder van de afslaande auto uit zijn benarde positie te bevrijden. Weer een andere politiewagen, die ook betrokken was bij de achtervolging, knalde vol op een hek, en moest dus de achtervolging staken.

Ondanks de vele ongelukken is de rukkende man alsnog opgepakt. Tijdens de achtervolging midden in de stad werden snelheden bereikt van boven de tachtig kilometer per uur.

De politietakelwagen die de vluchtauto kwam ophalen nam ook maar meteen een vervangend voertuig voor de gecrashte agenten mee.

Toch fotograferen in Dead Rising 2

Liefhebbers van het eerste deel van Dead Rising kunnen opgelucht ademhalen: met de komst van het downloadable pakket Case West voor Dead Rising 2, keert ook het fotografieonderdeel terug.

Dat heeft co-producer Shinsaku Ohara bevestigd in een interview met Eurogamer. Ohara liet er geen gras over groeien en liet enthousiast blijken dat fotograferen wederom mogelijk is. "It's back. It's part of Frank. So when Frank comes back, so does the photography."

Bijt de duiker in het donker in Depth

Depth is een aankomend duikersspel met wrede kat-en-muiselementen. Gebouwd met Epics UDK-toolset mogen spelers zowel in de huid van de duiker als de haai kruipen, om respectievelijk een schat te veroveren of mensen dood te bijten.

Ja, je zult daadwerkelijk als haai kunnen spelen en de duikers een hand, voet of arm lichter kunnen maken. Wie er achter dit project zit is nog onduidelijk, daar het team nog door het leven gaat als The Depth initiative.

Als haai zie je niet zoals mensen kunnen kijken in het water, dus moet je het doen met een sonic vision. Als je mazzel hebt, en de zwemmers maken grove bewegingen of verliezen veel bloed, dan mag je daar op af zwemmen. Bekijk meteen de eerste video.

CDA/VVD tegen versnelde naturalisatie Douglas

Vandaag liet Douglas weten een versnelde naturalisatieprocedure te starten. Het lijkt echter moeilijk te worden om de versnelde procedure te kunnen doorvoeren. Het CDA en de regeringspartner VVD zitten daar niet op te wachten.

"Het gebeurde destijds ook niet bij Salamon Kalou," liet Joop Atsma (CDA) weten tegen NU.nl. "En wat gebeurde er vervolgens? Hij zat in no time in Engeland."

De politicus is verder bang dat bepaalde landen op termijn hun nationale teams bij elkaar gaan kopen. Niet alleen in de voetbalwereld, maar ook in bijvoorbeeld de paardensport en de atletiek.

Ook de VVD loopt ook niet warm voor de versnelde procedure. VVD-Kamerlid Paul de Krom zei het een zaak van de minister van Justitie te vinden, maar vindt wel dat in principe voor iedereen dezelfde rechten gelden.

Gestaakt bekerduel volgende week uitgespeeld

Het gestaakte bekerduel tussen Rijnsburgse Boys en Gemert wordt volgende week woensdag uitgespeeld. De wedstrijd in Lisse, waar Rijnsburgse Boys naar was uitgeweken vanwege de aanwezige lichtmasten, werd gisteren al na 6,5 minuut stilgelegd omdat het licht uitviel. Volgende week worden de resterende 83,5 minuten gespeeld. De stand is nog 0-0.

Vanavond werd het duel tussen Achilles '29 en FC Oss stilgelegd vanwege een onweersbui die over Groesbeek trok. Na enkele minuten was het gevaar geweken en kon de partij verder gaan.

Riis laat Porte niet vertrekken bij Saxo Bank

Bjarne Riis ziet de ene na de andere topper vertrekken bij zijn Saxo Bank-ploeg. De broertjes Schleck en Fabian Cancellara hebben het team al verlaten. Nu wordt er ook nog hevig getrokken aan het talent Richie Porte. Diverse ploegen willen de Australiër binnenhalen, maar Riis steekt daar een stokje voor.

"Het moet nu echt eens stoppen," aldus de woedende Riis. "Porte heeft nog een contract bij ons en we laten hem echt niet gaan. Ondanks dat hun agenten de renners tegenwoordig maar blijven pushen en hun prijzen proberen op te drijven, vind ik dat contracten moeten worden gerespecteerd."

Hamsik verlengt bij Napoli tot 2015

Marek Hamsik heeft zijn toekomst verbonden aan Napoli. De Slowaakse international heeft zijn contract bij de Italiaanse middenmoter tot 2015 verlengd. Zijn verbintenis liep aan het einde van dit seizoen af. Hamsik speelde twee weken geleden nog een half uur mee in het Europa League-duel met FC Utrecht, dat in 0-0 eindigde.

"Ik heb altijd gezegd dat ik me goed voel bij de club", zegt de 23-jarige middenvelder op de clubwebsite. "We zijn met een project bezig en hopen in de toekomst grootste dingen te bereiken." Ook voorzitter Aurelio de Laurentiis is enthousiast. "Ik ben blij dat Marek zich heeft verbonden aan de club. Dat bewijst dat hij mee wil groeien met de club."

Hamsik werd door Napoli in de zomer van 2007 gekocht van Brescia. Die club had het talent al op 17-jarige leeftijd overgenomen van Slovan Bratislava. Diverse topclubs uit de Serie A hadden Hamsik afgelopen zomer op het oog, maar de club waar Diego Maradona halverwege jaren tachtig furore maakte, weigerde hem te laten gaan. Dit seizoen stond hij alle wedstrijden in de basis.

Hamsik heeft zich ook bij de nationale ploeg opgewerkt tot een steunpilaar. Hij was met Slowakije op het WK in Zuid-Afrika nog tegenstander van het Nederlands elftal. Oranje won in de achtste finale met 2-1. Hamsik speelde tot dusver 39 interlands.

Zweedse coalitie meerderheid echt kwijt

De centrumrechtse regeringscoalitie in Zweden is haar meerderheid in het parlement inderdaad kwijt, zo heeft een hertelling van alle uitgebrachte stemmen donderdag bevestigd.

De vierpartijenalliantie van premier Fredrik Reinfeldt behaalde 173 van de 349 zetels, twee te weinig voor een meerderheid. De linkse oppositie veroverde 156 zetels, terwijl de uiterst rechtse Zweden-Democraten met twintig zetels hun entree maken in de Riksdag.

Reinfeldt zal steun bij de oppositie moeten zoeken om niet te hoeven vertrouwen op de Zweden-Democraten, die door de grote partijen om hun anti-immigratiehouding worden gemeden.

Coronel hoopt op nieuw contract in WTCC

Als het aan Tom Coronel ligt rijdt hij ook volgend seizoen in het World Touring Car Championship. Momenteel rijdt de Nederlander voor SUNRED en wil bij het team op korte termijn graag zijn contract verlengen.

"Er valt op dit moment helaas nog niks over te zeggen. In het toerwagenkampioenschap werk ik met dienstverbanden van een jaar. Iedere winter ben ik dus weer werkloos en dat is telkens weer even een rotgevoel. Ik heb dus liever morgen dan overmorgen duidelijkheid, maar we moeten nog even alle gesprekken afwachten," zei Coronel tegen NUsport.

"Als het aan mij ligt dan blijf ik gewoon voor SEAT rijden," zei de coureur die noch van merk, noch van raceklasse wil veranderen. "Mijn prioriteit ligt bij de WTCC. Dat doe ik al tien jaar en daar hoor ik thuis. Mijn teamgenoot Tarquini, misschien wel de beste coureur van allemaal, is al 46. Wie weet ga ik ook zo lang door."

Coronel bezet in het WTCC-kampioenschap momenteel de achtste plaats. Yvan Muller leidt het kampioenschap met de races in Japan en Macau nog te gaan.

Katusha versterkt zich met drie renners

De Russische wielerploeg Katusha heeft zich versterkt met drie renners. De ploeg verwelkomt twee Spanjaarden Daniel Moreno en Alberto Losada. Daarnaast zal de Belg Leif Hoste de overstap maken naar de ploeg van onder andere Joaquin Rodriguez en Sergei Ivanov.

Moreno en Hoste komen over van het Belgische Omega Pharma-Lotto. Losada komt over van Caisse d'Epargne. Alle drie de renners tekenden een contract voor twee jaar.

Albert: "Twee klassementen al om zeep"

Voormalig wereldkampioen veldrijden Niels Albert kent een slecht begin van het veldritseizoen. De Belg is geblesseerd geraakt aan zijn knie en moet de komende vier weken rust houden. Hij kan mogelijk al een streep zetten door de eindwinst van twee eindklassementen.

"Twee weken niet trainen, vier weken niet koersen," zei Albert tegen Het Nieuwsblad. "Twee van mijn klassementen zijn al om zeep voordat de eerste proef gereden is. En wat het met de Wereldbeker wordt, kan ik onmogelijk zeggen. Ik vrees dat ik de eerstkomende tijd niet meteen prettig gezelschap zal zijn. Net nu ik veertien dagen samenwoon met Chantal, mijn vriendin. Ocharme..."

Grootste dino-dijbeen van Europa ontdekt

Spaanse wetenschappers hebben het tot dusver grootste dijbeen van een dinosaurus in Europa ontdekt. Het is een gaaf bot van 1,92 meter lang.

Het bijzondere bot van wellicht zo'n 150 miljoen jaar oud is aangetroffen bij de plaats Riodeva bij Valencia, meldde het paleontologische onderzoekscentrum in Teruel donderdag.

Wetenschappers hadden bij Riodeva zes jaar geleden al botresten van de grootste dinosaurus van Europa gevonden. Het dier moet tijdens zijn leven 48.000 kilo en ruim dertig meter zijn geweest. Of het nu ontdekte dijbeen was van een dinosaurus van dezelfde soort, de Turiasaurus riodevensis, moet nog worden onderzocht.

Tegelijk met het dijbeen hebben de onderzoekers een scheenbeen, vijftien staartwervels, een ellepijp, meerdere tanden en een stuk schedel ontdekt.

Wekelijkse Japanse verkoopcijfers

Ik presenteer jullie de wekelijkse Japanse verkoopcijfers van 13 september tot en met 19 september.

Er is een nieuwe Pokémon-game uit in Japan en dat kan maar één ding betekenen, hoge cijfers. Daarnaast zien we zowaar dat Halo: Reach het goed doet in Japan, of dit volgehouden kan worden is wat anders.

Plaats Software Game Stuks Verkocht
1 DS
Pokemon Black / White 2.557.779
2 PS3
Front Mission: Evolved 51.084
3 PSP Yu-Gi-Oh! 5D's Tag Force 5 45.879
4 360 Halo: Reach 44.413
5 Wii
Wii Party 36.547
6 PSP
Monster Hunter Diary: Pokapoka Ailu Village 28.627
7 DS
One Piece: Gigant Battle 28.123
8 PSP
Blue Roses: Yousei to Aoi Hitomi no Senshitachi 9.846
9 DS Taiko Drum Master DS: Dororon! Battle With the Ghouls!! 8.729
10 Wii
Super Mario Galaxy 2 8.178

Deze tabel toont de top 10 softwareverkopen van deze week, dikgedrukt is nieuw.

Plaats Hardware Stuks Verkocht Meer/Minder dan vorige week
1 DSi
47.379 +31.034
2 DSi XL
31.254 +12.178
3 PSP
29.866 -895
4 PS3
21.096 +1.189
5 Wii
14.883 -198
6 DSL
7.137 +2.809
7 Xbox 360
5.804 +2.889
8 PS2
1.390 +27
9 PSP Go
863 +54
Deze tabel toont het aantal hardwareverkopen van deze week en in vergelijking met vorige week.

Handheld Verkochte Software Totaal Verkochte Hardware Totaal
PSP 84.352 30.729
DS 2.594.631 85.770
Deze tabel toont de handhelds bij elkaar van deze week; PSP (PSP GO en PSP 3000) en de DS (DS, DSi, DSi XL).

Bedrijf Verkochte Software Totaal Verkochte Hardware Totaal
Sony 135.436 53.215
Microsoft 44.413 5.804
Nintendo 2.639.356 100.603
Deze tabel toont de totale hardware- en softwareverkopen van Sony, MS en Nintendo van deze week.

Hardware Verkocht in 2010
Verkocht sinds uitgave
PSP 1.437.026 15.104.359
PS3 1.038.190 5.539.557
Wii 1.030.306 10.635.505
DSiXL 888.614 1.395.521
DSi 666.154 5.005.102
DS Lite
168.347 18.016.103
Xbox 360
159.368 1.639.040
PSP GO
46.952 122.707
PS2 61.402 21.671.579
Deze tabel toont ons alle hardwareverkopen van dit jaar (vanaf 04-01-2010) en in totaal.

Handheld Verkocht in 2010
Verkocht sinds uitgave
PSP 1.483.978 15.227.066
DS 1.723.117 31.002.197
Deze tabel toont ons de totale verkopen van de twee handhelds van dit jaar (vanaf 04-01-2010) en in totaal.

China: Japanners filmden militaire doelen

China is bezig met een onderzoek naar vier Japanners die ervan worden beschuldigd zonder toestemming een militair gebied te hebben betreden en militaire doelen te hebben gefilmd. Dat heeft het Chinese staatspersbureau Xinhua donderdag gemeld.

De autoriteiten in de noordelijke stad Shijiazhuang zeiden 'maatregelen' te hebben genomen tegen het viertal, nadat ze 'een bericht hadden ontvangen over hun illegale activiteiten'. Of de Japanners zijn aangehouden is niet bekend.

Het nieuws kan de spanningen tussen de twee Aziatische machten doen toenemen. De relatie tussen China en Japan verkeert op het laagste niveau in jaren. China is woedend dat Japan een Chinese vissersboot heeft opgebracht - en de kapitein heeft gearresteerd- die twee weken geleden bij eilandjes in de Oost-Chinese Zee op patrouilleboten van de Japanse marine botste. De eilandjes worden door beide landen geclaimd; beide landen willen naar gas boren in de wateren rond de eilandjes.

Beijing verbrak zondag uit protest tegen de gang van zaken alle contacten op hoog ambtelijk niveau met Tokyo. De Chinese premier Wen Jiabao houdt Japan volledig verantwoordelijk voor de ruzie.

Nep-tandarts op heterdaad betrapt in Zaltbommel

Een nep-tandarts is woensdag gearresteerd nadat hij op heterdaad betrapt werd. Hij was in een praktijk in Zaltbommel een patiënt aan het behandelen toen de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) langskwam. De man bleek niet over de juiste diploma's te beschikken. Dat meldt de IGZ donderdag.

De man had in Polen een opleiding tot tandarts gedaan, maar dat wordt in Nederland niet erkend. In 2004 werd zijn aanvraag afgewezen om in Nederland aan de slag te gaan als tandarts. Dit weerhield hem echter niet om toch te gaan werken. Hij nam het ook met andere voorschriften niet zo nauw, het schoonmaken en het steriliseren van de instrumenten was niet in orde en er werden in de praktijk medicijnen aangetroffen die verlopen waren en die in Nederland niet gebruikt mogen worden.

Tandarts is een beschermde titel, waarbij het onterecht voeren hiervan strafrechtelijk verboden is. Daarom gaat het Openbaar Ministerie onderzoek doen.

Links presenteert alternatieve plannen

De PvdA, de SP, D66 en GroenLinks hebben donderdag hun gezamenlijke bezuinigingsplannen ontvouwd. Ze dienen deze alternatieve begroting tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen in als antwoord op de tijdens Prinsjesdag gepresenteerde kabinetsplannen. De vier partijen willen dat onder meer de bezuinigingen op inburgering, kinderopvang, onderwijs en politie teruggedraaid worden.

De vier partijen komen met een alternatief voor 1,3 miljard euro van de 3,2 miljard euro die het demissionaire kabinet presenteerde. Ze willen besparen op Defensie, onder meer op het gevechtsvliegtuig JSF. Ook willen ze dat de vennootschapsbelasting voor grotere bedrijven in 2011 niet verlaagd wordt en moet het samenvoegen van ministeries de overheadkosten aanzienlijk verminderen. Bovendien moet de doorwerkbonus afgeschaft worden, omdat deze niet tot hogere arbeidsparticipatie leidt.

Woensdag leek het er nog op dat de 'linkse samenwerking' in een vroeg stadium te stranden. D66 liet weten niet geassocieerd te willen worden met de 'socialistische koers' van de drie andere partijen. Van een gezamenlijke tegenbegroting kon dan ook geen sprake zijn. Het plan dat dinsdag en woensdag bij de Algemene Financiële Beschouwingen als motie wordt ingediend heet dan ook geen tegenbegroting maar alternatief bezuinigingsvoorstel.

Dat er slechts voor 1,3 miljard euro alternatieven worden geboden komt omdat de vier partijen het niet met alle plannen van het CDA en de ChristenUnie oneens zijn. Volgens PvdA-Kamerlid Diederik Samsom is de overige 1,9 miljard euro wel goed ingevuld.

J.Lo belooft geen diva te spelen bij American Idol

Jennifer Lopez heeft beloofd om bij American Idol niet de diva uit te hangen. De 41-jarige zangeres staat bekend om haar divagedrag. De onderhandelingen over haar baan als jurylid bij de talentenjacht zouden zelfs bijna zijn stukgelopen door haar extreme eisen. Volgens J-Lo is daar niets van waar.

"Na zoveel jaar in dit vak ben ik gewend aan dit soort dingen. Ik ben gewend aan speculaties", reageerde Lopez woensdag op de persconferentie van American Idol. "Ik moest de mensen van zender Fox zelfs geruststellen. Ik zei: morgen is het overgewaaid. Als ze eenmaal zien hoe we het doen, komt het goed. Maak je geen zorgen. Ik kijk er naar uit om te beginnen."

Zelfs uitvoerend producent Nigel Lythgoe was even van zijn stuk gebracht door de reputatie van Lopez. "Ik zei vandaag tegen Jennifer: ik heb gehoord dat je alleen gele M&M's lust. Nu moet ik iemand vinden die alle gele er tussenuit vist", zei hij lachend. "Jennifer antwoordde: hoe kom je daar nou bij?"

Ook zenderbaas Mike Darnell spreekt de divageruchten tegen. "Ik kan namens Fox zeggen dat de overeenkomst probleemloos verliep. Er waren geen divavoorwaarden. Het was een makkelijke, aangename overeenkomst voor beide partijen." Het tiende seizoen American Idol is in januari op televisie te zien in de Verenigde Staten. Na het vertrek van Ellen DeGeneres, Kara Dioguardi en Simon Cowell vullen J.Lo en Steven Tyler de jury opnieuw aan.

Katy Perry te sexy voor Sesamstraat

Katy Perry's decolleté heeft in de Verenigde Staten voor opschudding gezorgd bij ouders van jonge kinderen. De 25-jarige zangeres nam samen met Elmo een clip op voor Sesamstraat, die maandag op internet verscheen. In de video draagt Perry volgens veel ouders een te onthullend jurkje.

Op internet verschenen commentaren als 'mijn kind heeft nu zin in melk' en 'ik hou van haar muziek maar dit is echt niet geschikt voor kinderen'. Het was de bedoeling dat de clip op televisie uitgezonden zou worden op oudejaarsavond.

De makers van Sesamstraat hebben nu besloten daar van af te zien, schrijft de Amerikaanse entertainmentsite TMZ. Katy Perry zingt in de bewuste video een variant op haar nummer Hot and Cold. De clip werd al ruim een miljoen keer bekeken.
 

Verbod op diepzeeboringen verworpen

Olieproducerende landen hebben donderdag op een twee dagen durende bijeenkomst in de Noorse hoofdstad Oslo een Duits voorstel voor een verbod op diepzeeboringen in het noordoosten van de Atlantische Oceaan verworpen.

Op de bijeenkomst van ministers van milieu en ambtenaren van vijftien Europese landen en de Europese Unie stelde Duitsland voor om tijdelijk een halt toe te roepen aan het 'boren van nieuwe complexe bronnen voor onderzoek naar olie in de diepzee'.

Activisten van Greenpeace zeiden dat landen als Noorwegen, Denemarken en Groot-Brittannië tegen het voorstel waren. Stefan Krug, een woordvoerder van Greenpeace Duitsland, noemde het een 'schande' dat gastland Noorwegen 'niet in staat was om in te stemmen met adequate en urgente maatregelen'. De woordvoerder van de Noorse minister van milieu Erik Solheim bevestigde dat het voorstel van tafel is geveegd.

Solheim zelf zei dat Noorwegen niet zal toestaan dat nieuwe bronnen in de diepzee worden aangeboord, totdat de ramp met de Deepwater Horizon in de Golf van Mexico is geëvalueerd. Hij staat echter niet achter een internationaal moratorium.

VS beperkt en EU verbiedt verkoop diabetespil

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft de verkoop van het ooit populaire diabetesmedicijn Avandia verboden. Het medicijn verhoogt het risico op een hartaanval. Doktoren in de Verenigde Staten kunnen het middel echter nog steeds voorschrijven, zij het met behoorlijke beperkingen.

In een gelijktijdig uitgegeven persbericht kondigden het EMA en de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) donderdag hun beslissing aan.

Het EMA zei dat Avandia de komende maanden van de markt moet worden gehaald.

De FDA kondigde aan dat nieuwe patiënten Avandia alleen voorgeschreven kunnen krijgen als ze hun bloedsuiker niet met andere medicijnen op peil kunnen houden. Doktoren moeten vastleggen dat hun patiënten het medicijn mogen krijgen en dat de patiënten op de hoogte zijn gesteld van de risico's. De FDA verwacht dat hierdoor 'het gebruik van Avandia significant wordt verminderd'. Het is de tweede keer in drie jaar dat de FDA heeft besloten het medicijn op de markt te laten, ondanks toenemende druk van deskundigen en wetenschappers.

Eerder deze maand concludeerde een onafhankelijk panel van deskundigen dat Avandia het risico op hartaanvallen verhoogt. Het panel adviseerde het medicijn van de markt te halen.

PS3 firmware schakelt USB-apparatuur uit

Volgens PlayStation 3 gebruikers op het PlayStation-forum kan sommige USB-apparatuur niet meer gebruikt worden na de 3.50 firmware-update. De update heeft ervoor gezorgd dat er 3D Blu-Ray-films afgespeeld kunnen worden op de PS3 maar daarnaast werkt sommige USB-aparatuur niet meer.

Alhoewel sommige apparatuur niet helemaal legaal leek te zijn blijkt andere apparatuur die behoort te werken ook niet meer te werken. Volgens gebruikers gaat het om verschillende MadCatz-controllers, sommige officiële Guitar Hero-controllers en PS2 naar PS3-controller-converters.

Wat opmerkelijk is dat Sony, de dag van de firmware-update een waarschuwing heeft geplaatst dat het gebruik van nep-controllers en niet gelicenseerde controllers niet meer ondersteund kon gaan worden in toekomstige updates en dat Sony niet aansprakelijk is voor het toch gebruiken van zo'n controller.

Sony heeft nog geen antwoord gegeven op de berichten over niet werkende USB-apparatuur.

3D

Poetin wil afspraak over Noordpoololie

De Russische premier Vladimir Poetin wil dat landen rond de Noordpool afspreken hoe ze de rijke grondstoffen daar gaan onderzoeken. De premier gelooft niet dat er gevechten ontstaan over de lonkende olie- en gasvoorraden.

"Het is al moeilijk om in je eentje te overleven in het poolgebied. De natuur dwingt mensen en landen om elkaar daar te helpen", zei Poetin donderdag in Moskou bij een groot congres over het poolgebied.

Rusland meent dat het recht heeft op een groot deel van de Noordpool, omdat de poolbodem vast zou zitten aan het Russisch continentaal plat. Het land gelooft dat daar tweemaal zoveel olie en gas ligt als in Saudi-Arabië vandaag de dag.

De Verenigde Staten, Canada en anderen azen ook op die voorraden. Poetin noemde een grensafspraak met Noorwegen, die vorige week is ondertekend, als een goed voorbeeld van samenwerking.

Poetin wil afspraak over Noordpoololie
Poetin wil afspraak over Noordpoololie (Foto: ANP)

Spel: Flackboy 2

Dit spelletje heeft een heel simpel doel. Flackboyheeft zich vrijwillig aangeboden als slachtoffer om wapens op te testen. Het begint simpel met een rotje maar het loopt al snel uit de hand. Dus kun jij hem genoeg pijn doen en schade aanrichten om het level te halen?

Goed, het was dus een repost (ze lachen me nu heel hard uit achter de schermen) dus een bonus in de vorm van Star Shot Carnival. En dat klinkt heel wat maar eigenlijk is het een remake van het briljante Peggles.

Met dank aan Geo3kant voor de submit.

Blote borsten in The Witcher 2

Er is een nieuwe gameplay-trailer voor The Witcher 2: Assassins of Kings en deze laat ons zien hoe je op verschillende manieren uit een gevangenis kan breken. In de trailer zien we behoorlijk wat gameplay waaronder gevechten, cutscenes en het rondsluipen door de kerkers van de gevangenis.

In het eerste deel van The Witcher kwam er naakt voor, in de trailer van het tweede deel is te zien dat dit nog steeds aanwezig zal zijn. The Witcher 2: Assassins of Kings is een vervolg op het eerste deel en zal in vroeg 2011 uitkomen voor de PC. De trailer is Engels gesproken maar heeft een Duitse ondertiteling.

Meer veldritten voor Boom

Lars Boom gaat dit seizoen meer veldritten rijden. De Raborenner komt vanaf begin december tot en met de nationale titelstrijd bij zes wedstrijden in actie. Vorig seizoen reed Boom maar twee veldritten, waaronder de NK, waar hij opnieuw de kampioenstrui won.

"Ik wil proberen een iets betere winter te draaien. Als ik meer wedstrijden rijd, krijg ik denk ik een beter ritme. Ik heb dan toch een uitdaging en ga dan waarschijnlijk ook iets beter trainen", lichtte de oud-wereldkampioen veldrijden toe.

Het is nog niet helemaal duidelijk in welke wedstrijden hij naast de NK start. "Ik ga dat nog bekijken. Ik ga er een paar uitkiezen die mij goed liggen en mooi zijn, echte crossen."

Boom vertrekt vrijdag naar Australië voor de wereldkampioenschappen op de weg. De WK veldrijden rijdt hij niet. ,,Dat past niet in mijn programma." Het Nederlandse veldritseizoen start zaterdag officieel met de wedstrijd in Harderwijk.

Meer veldritten voor Boom
Meer veldritten voor Boom (Foto: ANP)

Zedendelict mogelijk aanleiding fatale steekpartij

Aan de dodelijke steekpartij woensdagmiddag in het Brabantse Cuijk is mogelijk een zedendelict voorafgegaan. Een familielid van de twee aangehouden verdachten maakte in de nacht van dinsdag op woensdag melding van het delict. De politie onderzoekt of er een verband bestaat tussen de melding en het steekincident.

De steekpartij vond woensdag plaats op de Botdragerdreef. Een 20-jarige man uit Cuijk kwam hierbij om het leven. Surveillerende agenten werden door omstanders geattendeerd op de steekpartij. Ter plaatse troffen ze een zwaargewonde man op straat aan, die bleek te zijn neergestoken. Reanimatie mocht niet meer baten.

Een 21-jarige en een 27-jarige man uit Gennep werden aangehouden als verdachten in de zaak. Een van hen is een militair. De marechaussee werkt daarom mee aan het onderzoek, meldt de politie donderdag.

GroenLinks laakt 'zwabberkoers' in zaak-Nekschot

GroenLinks laakt de 'zwabberkoers' van het Openbaar Ministerie in de zaak tegen cartoonist Gregorius Nekschot. Dinsdag liet het OM in Amsterdam weten dat zeven cartoons en twee teksten van de tekenaar weliswaar strafbaar zijn, maar dat hij toch niet vervolgd wordt. GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi kan deze redenering van justitie niet volgen.

"We delen natuurlijk de opluchting dat Nekschot niet vervolgd wordt", laat Dibi donderdag weten. "Maar verder is het natuurlijk een zwabberkoers van het OM, die leidt tot zelfcensuur. Niet de strafrechter maar het OM maakt blijkbaar uit wat geoorloofd is in het publieke debat. Dat is in deze grondrechtendiscussie onaanvaardbaar."

Dibi heeft Kamervragen gesteld aan demissionair minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA). Hij wil weten hoe de minister aankijkt tegen de 'inconsistentie' van het OM. Ook pleit Dibi voor een richtlijn die het OM handvatten biedt om om te gaan met zogeheten uitingsdelicten.

Over het werk van Gregorius Nekschot werd in 2005 aangifte gedaan, omdat zijn tekeningen beledigend zouden zijn voor moslims en mensen met een donkere huidskleur. De anonieme cartoonist, die werkt onder een pseudoniem, werd in mei 2008 opgepakt en dertig uur vastgezet.

Het OM liet dinsdag weten dat de zaak tegen de cartoonist geseponeerd wordt, omdat die al lang duurt, de tekeningen en teksten niet meer online staan, de zaak veel publiciteit heeft gekregen en hij al heeft vastgezeten.

Bulletstorm laat Bouncer zien

Op de Tokyo Game Show was Bulletstorm ook aanwezig, het spel waarin je punten krijgt om je vijanden op creatieve manieren te doden. Natuurlijk kan je verwachten van een spel dat waarin je creatief moet zijn je creatieve hulpmiddelen zal krijgen, en daarom wordt onder andere de Bouncer geïntroduceerd.

De Bouncer is een wapen dat een soort kanonskogel afvuurt die rondstuitert, dit is natuurlijk erg handig want er komen natuurlijk meerdere vijanden op je af. Daarnaast zien we ook nog hoe je creatief kan zijn met een lift. Bekijk hieronder de TGS-gameplaytrailer met commentaar van producer Tanya Jessen. Bulletstorm staat gepland voor een release in februari 2011.

 

Vrouw verjaagt beer met courgette

Een vrouw in de Amerikaanse staat Montana heeft een beer verjaagd met een wel heel ongebruikelijk wapen -een courgette. Dat heeft de politie in Missoula County gezegd.

Een negentig kilo zware zwarte beer viel een van de honden van de vrouw aan op de achterveranda van haar huis, zo'n 25 kilometer ten westen van Missoula. Toen de vrouw de dieren uit elkaar probeerde te halen, beet de beer haar in een been. De vrouw reikte hierop naar het dichtstbijzijnde voorwerp dat ze kon vinden, een grote courgette die ze zojuist uit haar tuin had geoogst.

Ze wierp de groente naar de beer toe, die daarop het hazenpad koos.

Sijsling buigt voor Simon in Metz

Igor Sijsling is er niet in geslaagd de kwartfinale van het ATP-toernooi in Metz te bereiken. De Amsterdammer ging tegen de Fransman Gilles Simon in drie sets onderuit: 1-6, 7-6 (5), 6-3. Sijsling had zich via de kwalificaties geplaatst voor het hoofdtoernooi en sloeg zich in de eerste ronde langs Thierry Ascione.

Sijsling snoepte in de beslissende set eenmaal de opslag van Simon af, maar werd zelf twee keer gebroken. Na een uur en 52 minuten spelen moest de Nederlander, die met zijn 159e plaats op de wereldranglijst 118 plaatsen lager staat dan Simon, zich gewonnen geven.

De schaapjes van ome Dirk Scheringa

Lakeman had op dat moment helemaal geen macht. Natuurlijk stond hij wel bekend om eerdere onderzoeken, maar feitelijk was zijn oproep een stel loze woorden in de lucht. Gezien de hoeveelheid kritiek die hij had op DSB, kan ik me niet voorstellen dat hij een (spaar)rekening had bij DSB en dan al helemaal niet voor een paar honderd miljoen. De bedragen die DSB-klanten later in totaal van hun rekening zouden halen. Dus wie had op dat moment de macht? De DSB-klant!

Webber: "Geen uitvalbeurten meer"

Red Bull-coureur Mark Webber is met een opgetogen gevoel naar Singapore afgereisd voor de Grand Prix op het Marina Bay-circuit komende zondag. De Australiër is leider in het kampioenschap in de Formule 1, maar hij weet ook dat hij er nog lang niet is. "Het gaat erom na Abu Dhabi bovenaan te staan."

"Het is een prettige positie om in te verkeren. Maar het kan snel veranderen. Ik moet ervoor zorgen dat ik ook in Abu Dhabi nog in de race ben. Het kan zijn dat we dan alle vijf nog aanspraak maken op de titel, maar er kunnen ook minder kandidaten zijn."

Webber denkt dan ook nog niet aan het winnen van het kampioenschap, maar aan het winnen van races. "Ik behandel deze Grand Prix als iedere andere. Zoals altijd proberen we het uiterste uit de auto te halen," zei de Australiër die zijn race-instelling niet aan wil passen. "Uitvalbeurten staan niet op het menu. Ik moet blijven scoren, zo veel punten als mogelijk. Maar overwinningen maken het verschil, dus dat blijft het doel."

In Monza kwam de Red Bull duidelijk tekort ten opzichte van Ferrari en McLaren, maar in Singapore verwacht Webber weer vooraan te staan. "Het hobbelige circuit past goed bij onze auto, dus ik verwacht een degelijk weekend."

Ambassadeur slikt woorden over PVV-kiezer in

De Indonesische ambassadeur Junus Effendi Habibie heeft in een gesprek met een topambtenaar van Buitenlandse Zaken laten weten dat hij beter niet in deze termen had kunnen spreken over de PVV-kiezer. Dat heeft een woordvoerder van het departement in Den Haag donderdag laten weten.

De ambassadeur van Indonesië had in een interview in het Financieel Dagblad onder meer gezegd dat "Wildersstemmers misschien last hebben van een angstpsychose." Habibie realiseert zich dat hij beter niet in deze termen had kunnen spreken over de PVV-kiezer, aldus Buitenlandse Zaken.

De hoge ambtenaar verving demissionair minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken), die druk is met de formatie. Verhagen had al laten weten dat hij het "niet verstandig" vond dat de ambassadeur zich op deze manier had uitgelaten over de kiezers van de PVV.

Zeven olifanten dood na botsing met trein

Een goederentrein is in het dichtbeboste oosten van India in botsing gekomen met een kudde olifanten. Zeven dikhuiden overleefden het ongeval niet. Dat hebben boswachters in het gebied donderdag gezegd.

De kudde stak woensdagnacht in de deelstaat West-Bengalen het spoor over toen de trein de dieren ramde.

Woedende natuurbeschermers zeiden dat ze herhaaldelijk hadden geklaagd bij de spoorwegautoriteiten om treinen om te leiden en niet langer 's nachts door het bos te laten rijden. Bovendien drongen zij er op aan om treinen in dit gebied langzamer te laten rijden.

De afgelopen jaren zijn in India tientallen olifanten omgekomen bij treinongelukken.

Gemeenten geen beleid 'religieuze subsidies'

Driekwart van de Nederlandse gemeenten hebben geen duidelijk beleid voor het subsidiëren van religieuze organisaties. Protestants-christelijke activiteiten worden door 37 procent van de gemeenten ondersteund, veertien procent van de gemeenten verleent financiële ondersteuning aan islamitische projecten. Dat meldt het instituut voor multiculturele vraagstukken Forum donderdag op basis van een onderzoek.

Dertien procent van de 430 Nederlandse gemeenten heeft wel eigen regels voor de subsidie. Na protestants-christelijke activiteiten worden rooms-katholieke initiatieven het meest gesubsidieerd, gevolgd door activiteiten met een humanistische grondslag. Islamitische projecten staan op de vierde plaats. De onderzoekers noemen het opvallend dat organisaties met een niet-westerse christelijke, boeddhistische, hindoeïstische of joodse signatuur nauwelijks subsidie krijgen.

Het onderzoek Tussen principes en pragmatisme, waarbij 59 gemeenten geënquêteerd werden, is verricht in samenwerking met het Verwey-Jonker instituut. Het onderzoek wordt donderdag gepresenteerd.

GroenLinks laat in een reactie weten het kwalijk te vinden dat veel subsidies aan religieuze instellingen worden uitgekeerd op basis van 'nattevingerwerk'. GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi gaat demissionair minister van Wonen, Wijken en Integratie, Eimert van Middelkoop (CU), vragen maatregelen te nemen.

Petitie voor gebruik van videobeelden gestart

De FIFA, UEFA en Europese topcoaches willen voorlopig nog niet aan het inzetten van technologische hulpmiddelen in het voetbal. De Franse advocaat Michel Pautot is nu een petitie begonnen om zo te proberen de partijen toch te overtuigen van het nut van de extra hulpmiddelen.

"Er worden te veel arbitrale fouten gemaakt. Daarom wordt het tijd dat er videobeelden in het voetbal gebruikt gaan worden. Op het WK in Zuid-Afrika zijn veel fouten gemaakt, maar ook daarvoor zijn de scheidsrechters al regelmatig in de fout gegaan. De technische hulpmiddelen moeten zo snel mogelijk ingevoerd worden. We kunnen niet tot het WK in 2014 wachten. De middelen hebben hun sporen in sporten als tennis en rugby al ruimschoots verdiend," zei Pautot.

Wie de petitie wil tekenen kan hier terecht. Het formulier dient uitgeprint, ingevuld en opgestuurd te worden naar Frankrijk.

Martinair stopt met passagiersvluchten

Luchtvaartmaatschappij Martinair stopt met ingang van 1 november 2011 met passagiersvervoer. Dat zei bestuurder Ype de Haan van moederbedrijf KLM donderdag tegen het ANP. Volgens De Haan is Martinair te klein om de passagiersvluchten rendabel uit te voeren.

Volgens De Haan zal KLM zoveel mogelijk doen om de circa 320 personeelsleden te begeleiden naar een nieuwe baan. Veel cabinepersoneel kan, mits voldoende gekwalificeerd, overstappen naar KLM, verwacht hij. Het is nog onduidelijk hoeveel vluchten KLM van Martinair zal overnemen.

Martinair gaat onder eigen naam wel door met vrachtvervoer.

Martinair stopt met passagiersvluchten
Martinair stopt met passagiersvluchten (Foto: ANP)

Tas met dossiers Hoge Raad gestolen

Een tas met daarin strafdossiers van de Hoge Raad is deze week gestolen. Dat gebeurde in een trein tussen Rotterdam en Breda. De advocaten die betrokken zijn bij de zaken zijn inmiddels op de hoogte gebracht van de diefstal die dinsdag plaats had.

Dat maakte de Hoge Raad, het hoogste rechtsorgaan van Nederland, donderdag bekend. Dinsdagavond is meteen aangifte gedaan van de diefstal.

Een raadsheer van de Hoge Raad had de tas met vertrouwelijke stukken samen met zijn jas in het bagagerek gelegd. Onderweg merkte hij dat de tas was verdwenen. De stukken behoren bij twee strafdossiers die in behandeling zijn bij de Hoge Raad.

Nijmeijer mogelijk omgekomen bij aanval

De Nederlandse Tanja Nijmeijer is mogelijk om het leven gekomen bij een aanval van het Colombiaanse leger op de Farc-commandant Mono Jojoy. Dat suggereren Colombiaanse media. De Colombiaanse inlichtingendienst zou hebben gemeld dat Tanja Nijmeijer bij de aanval is omgekomen.

Naast Jorge Briceño, wat de werkelijke naam van de commandant is, kwamen twintig Farc-leden om het leven. De aanvallen vonden plaats in het departement Meta in het zuiden van Colombia. Dertig vliegtuigen van het Colombiaanse leger bombardeerden een kampement van de Farc. Ook op de grond werd gevochten.

Eerder berichtte de Colombiaanse krant El Tiempo op basis van bronnen bij de Farc dat Tanja Nijmeijer niet meer bij haar commandant Mono Jojoy was. Zij zou zijn overgeplaatst naar een andere commandant die Mauricio wordt genoemd.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan het bericht over Tanja Nijmeijer nog niet bevestigen.

Man overleden na val van oplegger

Een val van een oplegger bij een bedrijf in Emmeloord is een man fataal geworden. Hij kwam donderdag bij de val met zijn hoofd op een betonnen ondergrond terecht. De inzet van een traumahelikopter mocht niet baten. De hulpverleners probeerden de man te reanimeren, maar dat is niet gelukt.

Het ongeval gebeurde bij een bedrijf aan de Verlengde Gildenweg in Emmeloord. Het is nog onduidelijk waardoor de man is gevallen. Mogelijk is hij onwel geworden. De politie Flevoland heeft de identiteit van het slachtoffer nog niet bekendgemaakt.

Overlast in Sneek door rook uit Overijssel

In Sneek is woensdagnacht het brandalarm in het gemeentehuis afgegaan door rook afkomstig uit Overijssel, zo'n veertig kilometer verderop.

Toen het brandalarm van het gemeentehuis afging, rukte de brandweer uit, maar de brandhaard werd niet gevonden. Later bleek dat de rook, veroorzaakt door rietbranden in de aangrenzende provincie Overijssel, naar Friesland was overgewaaid.

Een woordvoerder van de politie zegt dat in het gemeentehuis een raam had opengestaan, waardoor het alarm afging.

[Special] Kamikazepiloot, ééndagsvlieg of toch coureur

Japan en de Formule 1 is een combinatie waar niet veel mensen direct aan zullen denken als zij aan landen denken die veel in de Formule 1 doen. Toch is Japan in de loop der jaren in vele vormen actief geweest binnen de sport. In dit tweede deel komen de Japanse coureurs ter sprake. In de loop der tijd hebben vele coureurs meegedaan aan races, maar of allen even succesvol waren is aan jezelf om te bepalen...

Bos sluit zich aan bij Italiaanse ploeg Romme

Jan Bos heeft zich aangesloten bij de Italiaanse ploeg die onder leiding staat van bondscoach Gianni Romme. De 35-jarige schaatser, wiens contract bij Hofmeier niet werd verlengd, traint al enige tijd met de equipe van kopman Enrico Fabris. "De vlam brandt nog volop", zei Bos over zijn ambities. "Ik vind het schaatsen nog steeds veel te leuk."

Bos was de afgelopen twee jaar de kopman van de Hofmeier-ploeg en plaatste zich voor de Winterspelen van Vancouver. Bij dat evenement kon de routinier, die in 1998 de eerste Nederlandse wereldkampioen sprint werd, niet overtuigen. Op de 1000 meter eindigde hij als twaalfde, op de 500 meter vond Bos zijn naam terug op de 29e plaats. Een maand later besloot Hofmeier de sprinttak op te doeken en zat hij zonder ploeg.

Sneijder kanshebber kwakzalverprijs

Voetballer Wesley Sneijder maakt kans op een prijs van de Vereniging tegen Kwakzalverij. Sneijder is genomineerd omdat hij de zogenoemde Power Balance armband promootte.

De vereniging maakte donderdag bekend dat Sneijder, Triodos Bank en uitgeverij EPN genomineerd zijn voor de Meester Kackadorisprijs 2010. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon of instelling die het meest de kwakzalverij bevorderd heeft.

,,Sneijder en zijn echtgenote Yolanthe wisten diverse spelers van het Nederlands elftal over te halen dit nutteloze sieraad te dragen. Vier spelers droegen hem tijdens de finale. Dat heeft, zoals bekend, geen beker opgeleverd’’, aldus de vereniging.

Vorig jaar 'won’ de Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken (NVKP) de titel. Die zou medeschuldig zijn dat de inentingscampagne tegen baarmoederhalskanker mislukte.

Wesley Sneijder maakt kans op kwakzalverprijs
Wesley Sneijder maakt kans op kwakzalverprijs (Foto: ANP)

VVD gaat PVV voorbij in peiling

De VVD is in de Politieke Barometer van bureau Synovate weer de grootste partij. De liberalen winnen een zetel ten opzichte van twee weken geleden en komen uit op 32 zetels. De PVV levert een zetel in en houdt er 31 over. De PvdA komt uit op 28 zetels, een meer dan twee weken eerder.

Het CDA daalt nog verder in de peiling: de christen-democraten houden slechts veertien zetels over, een minder dan in de vorige peiling en een absoluut historisch dieptepunt. D66 wint een zetel en komt uit op dertien, de SP blijft op elf staan en GroenLinks consolideert de elf zetels. Ook de ChristenUnie blijft staan op zes zetels en de SGP op twee. De Partij voor de Dieren verliest een zetel en houdt er een over.

De drie partijen die momenteel coalitieonderhandelingen voeren, de VVD, het CDA en de PVV, hebben in de peiling samen 77 zetels. Het huidige zetelaantal in de Tweede Kamer van de drie is 76.

"Bioshock Infinite is niet zwaar scripted"

Irrational games heeft in een interview aan Eurogamer verteld dat Bioshock Infinite niet zwaar scripted is. De term wijst er in de gamewereld op dat de gebeurtenissen in de game altijd gebeuren op een bepaald tijdstip in draaiboekstijl. De demo die we onlangs hebben gezien zou erop wijzen dat dit regelmatig voor zou komen.

"Nee, het wordt zeker niet één grote actiescène" vertelde Shaun Robertson aan Eurogamer. "Ons doel was het introduceren van de wereld van Columbia, Booker DeWitt en Elizabeth. Ja, er zitten wat demo-achtige dingen in om de actie een handje te helpen."

De game die in 2012 zal uitkomen gaat over Booker DeWitt, die in de zwevende stad Columbia op zoek gaat naar Elizabeth. Ze zit min of meer gevangen in de -net als Rapture- in anarchie stortende zwevende maatschappij.

Robertson vertelt dat Infinite meer te vergelijken is met Bioshock 1, en wijst erop dat de speler veel te ontdekken heeft in Columbia. Je kan volgens hem ook direct door het verhaal knallen en alle te-ontdekken gebieden overslaan.

"Het wordt een game dat zeker wat scripted elementen zal hebben, maar het wordt niet alsof je een film kijkt, waar je van actiescène naar actiescène gaat."

Het bewuste filmpje

Positief gesprek Van Marwijk en Douglas

De Braziliaanse verdediger Douglas heeft bondscoach Bert van Marwijk overtuigd van zijn wil om Nederlander te worden. De keuzeheer ziet de speler van FC Twente als een versterking voor zijn selectie. Douglas en Van Marwijk spraken elkaar donderdag in de Grolsch Veste.

"Ik wilde bovenal van Douglas horen dat hij graag Nederlander wenst te worden. Die overtuiging heb ik nu", aldus Van Marwijk. "Mocht hij het Nederlanderschap verkrijgen zie ik in hem een versterking van mijn spelersgroep, al heb ik verder geen toezeggingen gedaan."

Douglas hoopt snel voor Oranje te kunnen uitkomen. "Ik zou het een grote eer vinden als de bondscoach mij oproept voor het Nederlands elftal." Manager algemene zaken Jan van Halst belooft namens Twente om Douglas te steunen bij de procedure om Nederlander te worden.

Positief gesprek Van Marwijk en Douglas
Positief gesprek Van Marwijk en Douglas (Foto: ANP)

Charleroi haalt Hongaarse trainer Csaba

Laszlo Csaba is de nieuwe trainer van Charleroi. Dat onthulde de Belgische voetbalclub donderdag op de website. Csaba tekent een contract tot het einde van het seizoen. De 46-jarige Hongaar is de opvolger van de afgelopen weekend ontslagen Jacky Mathijssen, die verantwoordelijk werd gehouden voor de slechte prestaties van de Belgische eersteklasser.

Charleroi staat momenteel op een teleurstellende veertiende plaats in de zestien clubs tellende Jupiler Pro League. Na acht wedstrijden hebben de Zebra's pas vijf punten gepakt. Vorig jaar eindigde Charleroi als dertiende.

Csaba werd afgelopen januari ontslagen bij Heart of Midlothian als gevolg van een teleurstellende seizoensstart. Hij was in Schotland aan zijn derde jaar bezig. Daarvoor was Csaba in eigen land trainer van Ferencvaros en had hij de nationale ploeg van Uganda onder zijn hoede.

Seedorf: "Ooijer binnenhalen was een slimme zet van Jol"

Clarence Seedorf keert dinsdag met AC Milan in het kader van de Champions League terug bij de club waar zijn carrière begon en is blij dat hij daar nog altijd oude bekenden tegen komt.

Seedorf vertrok op 19-jarige leeftijd, na het binnehalen van de Champions League uit Amsterdam. Via Sampdoria, Real Madrid en Internazionale kwam hij in 2003 bij AC Milan.

Aankomende dinsdag speelt hij weer in Amsterdam waar het allemaal begon. "Binnen Ajax lopen nog mensen rond die er in mijn tijd ook al waren, zoals Danny Blind en David Endt", vertelt Seedorf aan Voetbal International. "En André Ooijer beschouw ik als een persoonlijke vriend. We zijn samen opgegroeid in de jeugdopleiding van Ajax en hebben altijd contact gehouden."

"Slimme zet van Martin Jol trouwens, Ooijer binnenhalen", vervolgt de middenvelder, die vorig seizoen zelf ook gepolst werd door Jol voor een terugkeer. "Zeker in de Champions League kan Ajax zijn ervaring en kwaliteit goed gebruiken. Dat weet ik nog uit mijn eigen tijd bij Ajax. Wij als jonkies konden ons in de luwte optrekken aan een man als Frank Rijkaard."

Joaquin Phoenix biedt David Letterman excuses aan

Joaquin Phoenix heeft zijn excuses aangeboden aan David Letterman. De acteur bezocht het programma vorig jaar al eens, maar gedroeg zich toen uiterst vreemd. Phoenix biechtte vorige week op dat zijn verwarde gedrag onderdeel uitmaakte van zijn nieuwste filmproject.

Casey Affleck werkte twee jaar lang aan een fictieve documentaire over de 35-jarige acteur. Phoenix hield al die tijd vol dat hij zijn acteercarrière wilde inruilen voor een carrière als rapper. Het resultaat van zijn innerlijke en uiterlijke metamorfose is te zien in de film I'm Still Here.

Een bezoek aan de Late Show van Letterman maakte onderdeel uit van Phoenix' stunt. "Jij hebt zoveel mensen geïnterviewd, dus ik ging er vanuit dat je het verschil zou zien tussen een personage en een echt persoon. Ik verontschuldig me", zei de acteur woensdag tegen de talkshowhost. "Ik hoop dat ik je niet heb gekwetst." Letterman aanvaarde zijn excuses direct.


Het bewuste interview van vorig jaar

Blanke reageert slechter op maagzuurremmers

Een derde van de Nederlanders reageert onvoldoende op de standaard dosering voorgeschreven maagzuurremmers. Het gaat om blanke Nederlanders waarvan de opa en oma in Nederland geboren zijn. Door erfelijke variaties breekt hun lever de medicijnen te snel af en kan de remmer zijn werk niet doen. Bij deze patiënten zou de dosering verhoogd moeten worden. Nicole Hunfeld, in opleiding tot ziekenhuisapotheker, promoveert hier vrijdag op aan het Erasmus Medisch Centrum.

Maagzuurremmers worden in de lever omgezet in werkzame stoffen die het maagzuur tegengaan en zijn bedoeld voor patiënten met maagklachten zoals brandend maagzuur of een maagzweer. Hunfeld heeft nu bekeken hoe genetische verschillen effect hebben op de werkzaamheid van de maagzuurremmers. Ze deed onderzoek naar maagzuurremmers die in Nederland het meest worden voorgeschreven, de proton pomp remmers.

Het blijkt dat in de Nederlandse bevolking vooral DNA-varianten voorkomen die zorgen voor verminderde opname van het medicijn. Aziatische mensen reageren bijvoorbeeld veel beter op maagzuurremmers.

"Op basis van mijn onderzoek kom ik in ieder geval tot de conclusie dat de standaard dosering van maagzuurremmers niet bij alle patiënten werkt", laat Hunfeld weten. "Het is van belang dat patiënten zich daarvan bewust zijn, zodat zij contact opnemen met hun arts wanneer de maagzuurremmers onvoldoende werken. De behandelend arts kan eventueel een hogere dosering of een andere maagzuurremmer voorschrijven."

Haar advies is dat de dosering van hun maagzuurremmer wordt verhoogd. Een andere mogelijkheid zou zijn dat een arts een maagzuurremmer voorschrijft die wat minder gevoelig is voor deze erfelijke variaties.

Kamer wil wederom opheffing fokverbod

Voor de tweede keer heeft een meerderheid in de Tweede Kamer donderdag aangedrongen op opheffing van het fokverbod voor jonge dieren op bedrijven die dit jaar zijn getroffen door de Q-koorts.

De ministers Gerda Verburg (LNV) en Ab Klink (Volksgezondheid) legden een eerder verzoek naast zich neer, omdat ze niet het risico willen lopen op een nieuwe Q-koortsuitbraak waardoor sinds 2007 duizenden mensen ziek werden.

De Kamer denkt echter dat het risico op een nieuwe uitbraak ook op andere manieren is te beperken en wil daarom af van het fokverbod voor jonge, gevaccineerde dieren op de besmette bedrijven.

Kamer vraagt wederom om opheffen fokverbod
Kamer vraagt wederom om opheffen fokverbod (Foto: ANP)

Kamer omarmt strengere exameneisen

Het plan van demissionair staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) om de exameneisen voor middelbare scholieren aan te scherpen vindt veel weerklank in de Tweede Kamer. Dat bleek donderdag tijdens een overleg over de kwestie.

Vanaf het schooljaar 2011/2012 geldt voor alle leerlingen dat het gemiddelde cijfer van de vakken van het centraal examen voldoende moet zijn. "We moeten af van de zesjescultuur in Nederland, weg van de terreur van de middelmaat. Door de exameneisen strenger te maken leggen we de lat hoger en dat is een goede zaak", aldus Van Bijsterveldt. Veel Kamerleden waren het met haar opstelling eens.

Kamer omarmt strengere exameneisen
Kamer omarmt strengere exameneisen (Foto: ANP)

Taxichauffeurs New York bedonderden klanten

Bij duizenden toeristen en bewoners in New York is geld uit de zak geklopt door taxichauffeurs die moedwillig met hun taximeters rommelden en het rittarief verdubbelden. Dat heeft het kantoor van de hoofdaanklager van Manhattan woensdag gezegd. Inmiddels zijn 59 chauffeurs opgepakt.

Zes chauffeurs haalden op deze wijze ieder meer dan tienduizend dollar extra binnen. Eén chauffeur sjoemelde tussen november 2008 en juni 2010 meer dan 5100 keer met zijn meter. Niksvermoedende passagiers betaalden gemiddeld vijf dollar te veel per rit.

Een onderzoek werd ingesteld nadat een passagier afgelopen juli bij het stadsbestuur had geklaagd dat hij wel heel veel moest betalen voor zijn ritje. In totaal bleken passagiers 286 duizend keer te zijn bedonderd, voor een bedrag van in totaal 1,1 miljoen dollar (ruim 800 duizend euro).

Zeker 22 duizend chauffeurs hebben zich schuldig gemaakt aan de oplichting, maar de taxicommissie van de stad liet weten dat chauffeurs die één- of tweemaal over de schreef zijn gegaan niet zullen worden bestraft.

Schietpartij bij station Harderwijk

Bij het treinstation van Harderwijk zijn donderdagmiddag schoten gelost. De schutter is er daarna vandoor gegaan en is nog voortvluchtig. Er vielen geen gewonden, meldt de politie.

Waarom werd geschoten, is nog niet met zekerheid te zeggen. "De eerste berichten zijn dat het om een uit de hand gelopen ruzie tussen twee personen gaat", zegt een politiewoordvoerder. "Het gaat in ieder geval niet om iemand die zomaar op voorbijgangers schiet."

De schoten werden rond 12.45 uur gelost. Op dat moment waren er 'de nodige mensen' in de buurt. De politie kreeg meldingen van meerdere getuigen.

Grootste windmolenpark ter wereld in gebruik genomen

Voor de zuidkust van Engeland is donderdag het grootste windmolenpark ter wereld in gebruik genomen. De duizend turbines van het Thanet-park kunnen volgens het energiebedrijf Vattenfall per jaar meer dan tweehonderdduizend huishoudens van energie voorzien.

Minister voor energie en klimaatverandering Chris Huhne zegt dat de Britse regering meer duurzame energie wil produceren. Nu al leveren alle windmolens in het Verenigd Koninkrijk genoeg energie om alle huishoudens in Schotland van stroom te voorzien.

Ook De la Rosa testrijder bij Pirelli

Pirelli heeft naast Romain Grosjean ook Pedro de la Rosa aangetrokken als testcoureur voor de Formule 1-banden voor 2011. Het Italiaanse merk moest op zoek naar een vervanger van Nick Heidfeld die bij Sauber de vervanger van De la Rosa werd.

Grosjean test deze week en heeft zoveel indruk gemaakt dat hij verder mag testen. Om nog meer ervaring binnen te halen in ook De la Rosa aangetrokken. "We hebben tot dusver getest met Nick Heidfeld, maar hij zal vervangen worden door Pedro de la Rosa en Romain Grosjean. Zij zullen tot de Grand Prix van Abu Dhabi testen, waarna de Formule 1-teams voor het eerst met ons rubber zullen gaan rijden," zo luidde een verklaring van Pirelli.

Mainz wil ook Bayern verrassen

1. FSV Mainz 05 is na vijf speelronden de verrassende koploper in de bundesliga. De ploeg van trainer Thomas Tuchel heeft na vijf wedstrijden vijftien punten en wil komende zaterdag ook winnen van het Bayern München van Louis van Gaal.

"Mijn jongens moeten durven te denken dat we ook in München kunnen winnen. Als je er niet voor gaat, zul je het nooit bereiken," zei Tuchel. Mainz klopte Bayern thuis vorig seizoen al met 2-1, waardoor de moeilijk scorende ploeg van Van Gaal gewaarschuwd is. "Veel kracht, rennen en druk zetten. We spelen op zijn Engels."

Aanrander actief rond Schiedam

De politie is op zoek naar een man die sinds eind augustus twee schoolmeisjes heeft aangerand in Schiedam en Vlaardingen. De politie verwacht dat hij kan worden aangehouden voordat hij opnieuw toeslaat.

Het eerste slachtoffer fietste op 31 augustus rond 14.00 uur naar huis. Op het Bachplein in Schiedam sprak een onbekende man haar aan, waarna ze werd aangerand. Een ander meisje overkwam 20 september rond 16.00 uur iets soortgelijks op de Koninginnelaan in Vlaardingen.

De politie zoekt getuigen. "Het onderzoek is al zo ver gevorderd dat we erop rekenen de man aan te houden voordat hij opnieuw toeslaat. Maar getuigenverklaringen zijn meer dan welkom", zegt de woordvoerder.

Beide meisjes omschreven de dader als een blanke man tussen de 30 en 45 jaar met een bril op. Hij droeg een blauwe pet en had een lichtkleurige fiets met zijtassen.

Bijzondere historische vondst in archief Weert

Een gemeentearchivaris is in het gemeentearchief van Weert gestuit op een vrijgeleidebrief van Maarten van Rossum aan het kerkdorp Maarheeze uit 1543. Dat meldt de gemeente Weert donderdag. De gemeente spreekt van een 'bijzondere historische vondst'.

Van Rossum was in dienst van de hertog van Gelre. "Hij was een bekwaam doch gevreesd legeraanvoerder", aldus Weert. "Zijn stijl van oorlog voeren kenmerkte zich door guerrilla-achtige tactieken, waarbij de burgerbevolking niet werd ontzien. Naar men zegt, was 'Branden en blaken is het sieraad van de oorlog' zijn motto."

Het kerkdorp Maarheeze achtte het daarom wijs een vrijgeleidebrief te kopen bij Van Rossum. De brief moest ervoor zorgen dat zijn leger het dorp met rust zou laten en zijn de troepen zouden verder trekken zonder moord en brand te stichten in Maarheeze, aldus de gemeente.

De gemeentearchivaris Jac Lemmens deed de vondst tijdens zijn kennismaking met de archieven van Weert.

Babes met zwaarden in OneChanbara Special

De Japanse uitgever D3 heeft OneChanbara Special op de TGS gedemonstreerd, en er is nu ook wat meer informatie uitgekomen. Zoals eerdere spellen in de reeks, is OneChanbara is een zombieslachtgame. Dit keer geen stoere kerels met guns, die de wereld gaan redden, maar schaars geklede vrouwen als de heldinnen.

Aya, Saki, Reiko Anna en Misery, bekend uit eerdere delen, zullen speelbaar zijn in deze draagbare PSP-versie. Je kunt de meiden upgraden door het spel heen en ook nieuwe wapens verzamelen om de horden zombies te lijf te gaan. Het spel zal verschillende missies bevatten, met verscheidene bossfights tussendoor. Als je het allemaal te veel wordt, kun je met twee personen co-op spelen.

OneChanbara Special komt begin 2011 uit voor de PlayStation Portable.

OneChanbara SpecialOneChanbara Special

OneChanbara Special

OneChanbara SpecialOneChanbara Special

OneChanbara SpecialOneChanbara Special

Checklist bij zieke asielzoekers

Medewerkers van asielzoekerscentra moeten een checklist gaan gebruiken om te beoordelen of zieke asielzoekers een arts nodig hebben. Dat heeft demissionair minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) donderdag gezegd tijdens een debat in de Tweede Kamer.

De bewindsman komt hiermee tegemoet aan een verzoek van GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman. Aanleiding voor haar voorstel is de dood van een zwangere Somalische vrouw in het asielzoekerscentrum Leersum, eind juni.

Bij afwezigheid van medisch personeel, bijvoorbeeld 's avonds of 's nachts, moeten medewerkers die niet medisch zijn onderlegd, gebruikmaken van de zogeheten 'checklist toegeleiding spoedarts bij afwezigheid medische zorg', vindt Voortman. Deze lijst wordt ook gebruikt in gevangenissen en voorkomt dat personeel zelf moet beoordelen of een arts moet worden ingeschakeld.

Volgens Hirsch Ballin kunnen asielzoekerscentra de checklist vrij eenvoudig gebruiken. De bewindsman gaat ervoor zorgen dat zij dat ook gaan doen, zegde hij de Kamer toe.

Het sterfgeval van de Somalische vrouw wordt momenteel onderzocht door het OM en de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Diplomafraude InHolland groter dan gedacht

Hogeschool InHolland heeft op grotere schaal gerommeld met diploma's dan tot nu toe werd gedacht. Behalve trage studenten ontvingen ook andere studenten een diploma via een geheim traject zonder tussenkomst van de examencommissie. Dat schrijft De Volkskrant donderdag op basis van bronnen rond de opleiding Media & Entertainment Management in Haarlem.

Studenten konden door het traject sneller afstuderen waardoor de hogeschool meer overheidsgeld ontving voor het verstrekken van de diploma's. Eerder werd al duidelijk dat bij studenten van de opleiding in Haarlem, die langer dan vier jaar over hun opleiding deden, eerder afgekeurde scripties werden goedgekeurd. Ook werden studiepunten kwijtgescholden.

Oud-burgemeester van Maastricht Gerd Leers presenteert donderdagmiddag zijn onderzoek naar de diplomafraude bij de hogeschool. Een commissie heeft de afgelopen maanden docenten, studenten en managers gehoord.

Betrokkenen vermoeden volgens de krant dat betrokken studenten hun diploma niet hoeven in te leveren.

Militair vast voor zware mishandeling

De marechaussee heeft donderdagochtend in Den Helder een 21-jarige militair aangehouden, omdat hij een 19-jarige man met een bierglas in zijn gezicht zou hebben gestoken. De militair uit Julianadorp wordt verdacht van zware mishandeling.

Het slachtoffer raakte in de nacht van vrijdag op zaterdag gewond in Julianadorp. Hij moest zich onder doktersbehandeling laten stellen.

De marechaussee onderzoekt de zaak verder.

Oh Oh Cherso-crew stuwt kijkcijfers De Leeuw

Paul de Leeuws MaDiWoDoVrijdagshow heeft woensdag flinke kijkcijfers gescoord. Volgens donderdag gepubliceerde cijfers van Stichting KijkOnderzoek keken er maar liefst 570.000 mensen naar De Leeuws show. Dat is fors hoger dan het dieptepunt van van 166.000 kijkers afgelopen vrijdag.

De hoofdreden voor de toegenomen kijkcijfers is waarschijnlijk te danken aan de crew van het RTL-vakantieprogramma Oh Oh Cherso, dat woensdagavond te gast was bij de jolige VARA-presentator. Donderdagavond wordt om 21:35 op RTL 5 voor de vierde keer het succesvolle Oh Oh Cherso uitgezonden.

Bezoek ook de centrale MaDiWoDoVrijdagshow en Oh Oh Cherso-forumtopics.


Oh Oh Cherso-crew stuwt kijkcijfers Paul de Leeuws MaDiWoDoVrijdagshow

De Knegt derde in veldrit Las Vegas

Gerben de Knegt is als derde geëindigd in de internationale veldrit Cross Vegas. De Rabobank-renner moest in het Desert Breeze soccer park in Las Vegas alleen de Fransman Francis Mourey en de Amerikaan Jamie Driscoll voor laten gaan.

Door zijn optreden in de Verenigde Staten mist De Knegt zaterdag de start van het Nederlandse seizoen. Hij zal niet gaan rijden in Harderwijk en laat ook de wedstrijd van zondag in het Belgische Neerpelt schieten.

Bennati verkast naar Team Luxemburg

Daniele Bennati rijdt volgend seizoen voor de nieuwe wielerploeg van de gebroeders Schleck. Dat laat de Italiaan weten op zijn twitter-account. De 26-jarige Bennati reed de afgelopen drie jaar voor Liquigas. De sprinter won in zijn carrière in de drie grote rondes al minimaal één etappe.

Bennati deed onlangs nog mee aan de Vuelta. Daarin wist hij geen indruk te maken. Il Pantera is door bondscoach Paolo Bettini ook niet geselecteerd voor de wegwedstrijd van het WK wielrennen, op 3 oktober in Melbourne.

In zijn periode bij Liquigas kende Bennati veel blessureleed. Hij reed eerder in zijn carrière ook voor Aqua & Sapone, Domina Vacanze, Phonak en Lampre.

Lotus komt met aankondigingen voor 2011

Het Formule 1-team Lotus Racing heeft bekendgemaakt dat het morgen in Singapore met een serie aankondigingen komt voor het seizoen 2011. Eén ervan zou de naamsverandering zijn naar de historische naam Team Lotus. Eén van de vliegtuigen van Air Asia zou al met het logo gespot zijn.

Daarnaast zal bekend worden gemaakt met welke motor de renstal volgend jaar zal gaan rijden. Omdat het doorlopende contract met motorenleverancier Cosworth na dit jaar beëindigd wordt ligt een technologische samenwerking met Renault voor de hand. Ook zouden de coureurs voor 2011 bekend worden. Het lijkt in ieder geval zeker dat Heikki Kovalainen ook volgend jaar weer een groen/gele bolide gaat besturen.

Meer schoolverlaters onder Rotterdamse Marokkanen

Het aantal voortijdige schoolverlaters onder Marokkanen in Rotterdam is iets toegenomen. Vorig jaar ging 19,3 procent van de Marokkaanse scholieren zonder diploma van school, dat is 0,8 procent meer dan in 2008. Dat blijkt uit cijfers die burgemeester Ahmed Aboutaleb donderdag naar de gemeenteraad heeft gestuurd.

Op andere lijstjes scoren de Marokkanen wel beter. Het aantal werkzoekende Marokkanen daalde bijvoorbeeld van negentien procent naar zestien procent. Ook het aantal Marokkanen dat wordt verdacht van een delict daalde; van 6,4 procent naar 4,6 procent.

Daarmee presteren de Marokkanen in Rotterdam beter dan de Antillianen, waar vorig jaar 7,2 procent werd verdacht van een misdrijf, 1,6 procent minder dan in 2008. Het gemiddelde in Rotterdam is twee procent. Het aantal schoolverlaters is vorig jaar onder Antillianen nauwelijks teruggedrongen, 18,9 procent verliet zijn school zonder diploma, 0,1 procent minder dan in 2008.

Binnenkort verschijnt een landelijke monitor over gemeenten met Antillianen en Marokkanen.

Strafvermindering lonkt voor Di Luca

Danilo de Luca keert mogelijk eerder dan verwacht terug in het peloton. Hij krijgt misschien strafvermindering voor medewerking aan de Italiaanse antidopingautoriteiten, meldt Gazzetta dello Sport. De 34-jarige Di Luca werd in juli 2009 positief bevonden op het gebruik van epo.

Volgens de krant heeft Di Luca interessante informatie verschaft aan de Italiaanse antidopingautoriteiten. In het gunstigste geval keert hij in januari 2011 alweer terug in het peloton. In februari van dit jaar werd Di Luca nog door het Italiaans Olympisch Comité CONI geschorst tot juli 2011. De oud-renner van onder meer Saeco en Liquigas zou al met verschillende teams contact hebben gehad over een rentree.

Di Luca liep tijdens de Giro van 2009, waarin hij als tweede eindigde, tegen de lamp. In het openbaar heeft hij altijd volgehouden onschuldig te zijn. Hij is in beroep gegaan tegen de straf en zijn hoorzitting dient op 15 oktober.

Facebook werkt niet aan eigen telefoon

De sociale netwerksite Facebook werkt niet aan een eigen mobiele telefoon. Dat zei Mark Zuckerberg, medeoprichter en directeur van de Amerikaanse onderneming, donderdag in een interview met technologiesite TechCrunch.

Die website meldde eerder deze week dat Facebook een nieuwe telefoon zou ontwerpen. Zuckerberg ontkent dat. "Wij proberen niet te concurreren met ondernemingen als Apple of Motorola." Volgens de Facebooktopman zijn de geruchten gebaseerd op een verkeerde interpretatie van Facebooks pogingen om diensten en functies te integreren met het programma van mobiele apparaten (laptops, notebooks, gsm's).

Facebook heeft wereldwijd meer dan vijfhonderd miljoen geregistreerde gebruikers. De netwerksite werd in 2004 opgericht in de Verenigde Staten.

Inspectie legt Amsterdamse tandarts stil

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft een Amsterdamse tandarts woensdag bevolen per direct te stoppen met het behandelen van patiënten in zijn praktijk. Tijdens een onaangekondigd bezoek constateerden de inspecteurs vorige week grote tekortkomingen in de praktijk van de tandarts. Dat maakte de IGZ donderdag bekend.

Volgens de inspectie liep de veiligheid van de patiënten in de praktijk ernstig gevaar.

38 duizend euro tussen vieze onderbroeken

De politie heeft in Amsterdam in een rugzak van een 36-jarige man 38 duizend euro tussen een verzameling vieze onderbroeken gevonden. De man is aangehouden wegens het witwassen van geld, meldt de politie donderdag.

Agenten spraken vrijdag rond 16.00 uur een groepje drinkende mannen aan in het Westerpark. Zij hadden bezit genomen van een kinderspeelplaats. Een van hen probeerde er tussenuit te knijpen, waarna hij staande werd gehouden. Hij gaf een valse naam op en moest mee naar het bureau.

Bij het fouilleren van de man kwam er 2450 euro uit zijn broekzak tevoorschijn. In zijn rugzak werd het grootste geldbedrag gevonden. Het geld zat in een rol papier tussen de vieze onderbroeken. De man is ongewenst vreemdeling, meldt de politie.

Rummenigge zet KNVB onder druk

Karl-Heinz Rummenigge verwacht binnen afzienbare tijd een toenadering van de KNVB omtrent de blessure van Arjen Robben. Als de Nederlandse voetbalbond geen actie onderneemt, neemt Bayern München zeker juridische stappen.

"Als we niet tot een bevredigende oplossing komen, dienen we een aanklacht in," sprak de bestuursvoorzitter klare taal in de krant TZ. Rummenigge: "Dat is geen dreigement, maar een besluit dat we deze week hebben genomen."

Bayern wil een schadevergoeding van de KNVB. De Nederlandse bond is volgens de Duitse club nalatig geweest bij de hamstringblessure van Robben. De aanvaller is maanden uitgeschakeld. Bayern rekent op een bedrag dat in de miljoenen loopt.

Met gestolen auto achteruit Piet Heintunnel uit

Agenten stonden raar te kijken toen ze woensdagavond in Amsterdam een auto achteruit de Piet Heintunnel uit zagen rijden. De inzittenden zeiden verdwaald te zijn. De auto bleek gestolen, de politie heeft de inzittenden aangehouden.

Rond 23.45 uur ondervroegen de agenten een 31-jarige man en een 25-jarige vrouw die in de auto zaten. Ze zouden achteruit zijn gereden om op borden te kunnen kijken die ze al gepasseerd waren.

De auto bleek gestolen te zijn in Hilversum. De twee werden aangehouden.

Hodgson: "Excuses voor wanvertoning Liverpool"

Roy Hodgson heeft zijn excuses aangeboden voor de wanvertoning van Liverpool in League Cup. De ploeg werd gisteravond thuis na strafschoppen uitgeschakeld door vierdedivisionist Northampton.

"Het enige wat ik kan doen, is Northampton feliciteren en mijn excuses aan iedereen aanbieden," zei Hodgson die ook in de competitie stroef begonnen is getuige een zestiende plaats na vijf wedstrijden. Hij gaf gisteravond Steven Gerrard, Jamie Carragher en Fernando Torres  rust. "Dat had ik beter niet kunnen doen. Ik dacht dat andere spelers goed genoeg waren om te winnen, maar dat waren ze niet. Het is een flinke tegenvaller voor de club."

Vader vast voor dood 11-jarige zoon

Een 42-jarige man is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van zijn 11-jarige zoon in het Limburgse Sint Joost. De jongen werd dood in zijn woning aangetroffen. De politie gaat uit van een misdrijf.

Het levenloze lichaam werd gevonden in een woning aan de Plevitsstraat. De straat werd afgezet voor onderzoek. Donderdagmiddag wordt in het gemeentehuis een persconferentie gegeven over de zaak. Tot die tijd wil de politie geen verdere mededelingen doen.

Een hoop gestunt in TrackMania

Met al het racegeweld dat op de andere consoles uitkomt zouden we bijna denken dat ontwikkelaars de Wii vergeten. Wii-bezitters kunnen opgelucht ademhalen, want TrackMania is vandaag uit. Wat oudere gamers zullen de gelijkenis met Stunts trekken en die vergelijking mag ook. In TrackMania gaat het dan ook om het parcours. Er zijn drie spelmodi: puzzel, platform en race.

Je kunt verschillende stunts doen om het traject af te leggen in een zo snel mogelijke tijd. Schansen, loopings, hellingen en allerlei andere hindernissen zijn te nemen in dit racespel. Met meer dan tweehonderd verschillende trajecten en een trajectbuilder is er genoeg te stunten in ieder geval. Je kunt solo of online spelen en je kunt natuurlijk ook je tracks en andere aanpassingen online delen.

Hieronder staat de laatste trailer, die vandaag is uitgebracht. 

Carlo Boszhard doet 'Jokertje' na

Carlo Boszhard heeft Robert 'Jokertje' Minderhoud uit de RTL-vakantieshow Oh Oh Cherso nagedaan. De imitatie is woensdag expres uitgelekt en origineel bedoeld voor het persiflage-programma de TV Kantine van Boszhard en Irene Moors. Eerder deed de leadzanger van Di-rect Marcel Veenendaal al Jokertje na.

In het najaar, als de TV Kantine weer te zien is op RTL 4, zal ook Moors verschijnen met een imitatie op Barbie van Oh Oh Cherso.


Carlo Boszhard imiteert 'Jokertje' uit Oh Oh Cherso

Vrouw zonder rijbewijs rijdt hert dood op A2

Een vrouw zonder geldig rijbewijs heeft woensdagnacht met een onverzekerde auto een hert doodgereden op de A2 bij Valkenswaard. De 27-jarige vrouw is met verwondingen aan haar gezicht overgebracht naar een ziekenhuis. Voor de opruimwerkzaamheden werd een rijstrook langdurig afgesloten.

De vrouw reed rond 3.30 uur over de A2 richting Eindhoven. Daar liep een hert dat de vrouw niet meer kon ontwijken. Het dier was op slag dood. Het opruimen duurde tot ongeveer 10.45 uur, pas toen werd de weg vrijgegeven. De files losten rond die tijd op. Tegen de vrouw wordt proces-verbaal opgemaakt

LittleBigPlanet 2 is uitgesteld naar 2011

Media Molecule is de ontwikkelaar van LittleBigPlanet 2 en ze hebben bevestigd dat LittleBigPlanet 2 is uitgesteld naar januari 2011 in plaats van komende november. Volgens de ontwikkelaar hebben ze de ruimte nog even nodig om te leveren wat de fans en de gemeenschap willen hebben.

Sony Computer Entertainment Europe heeft aangegeven erg teleurgesteld te zijn in het uitstel maar dat het wel te begrijpen is omdat Media Molecule het succes van deel één wil evenaren en zelfs overtreffen. Volgens Media Molecule kunnen we iedergeval de komende tijd wel meer LittleBigPlanet 2 verwachten. Lees hieronder het originele bericht van Media Molecule.

“LittleBigPlanet 2 is a crazy dream, a dream to allow players to make whatever kind of game they want, but also to play though a great adventure of drama and excitement, power-ups, and cinematics. But like all of the most ambitious ideas, it can be a considerable challenge to turn these dreams in fun games. We’ve all been working like powered-up space ninjas and we’re almost there, but because we love what we’ve made, and we love our little sack-friends, and most of all we love all our fans out there, we couldn’t let you all get together until we knew we were giving you the best experience imaginable. Which is why we’ve taken the hard decision to delay the worldwide release of LittleBigPlanet 2, originally slated for later this year to January 2011.

“We know this will come as disappointing news for all you LittleBigPlanet fans, and believe us, we are disappointed too. We are a tight-knit team and we take enormous pride in our work, so to raise the bar we’ve set with the original LittleBigPlanet, a game that has been so embraced by all, we’ve agreed to allow ourselves a bit more time to deliver the experience that our great fans and community deserve. We are truly sorry, but hope you understand that we have to build the best possible game, as it is the foundation of our community.
On the upside, we are going to find a way to give more of you a taste of LBP2 prior to launch, so stay tuned.
Thanks for your continued love and support, it won’t be long – we promise.
Lots of love from all at Mm.”

Lurling zes weken buitenspel na operatie

Anthony Lurling kan de komende zes weken niet in actie komen. De aanvaller van NAC Breda is woensdag succesvol geopereerd aan zijn rechterknie en moet de komende anderhalve maand revalideren. Hij kwam dit seizoen vier keer in actie voor de huidige nummer elf van de Eredivisie.

Lurling had al langer last van zijn knie en wilde de operatie het liefst tot de winterstop uitstellen. Dat bleek uiteindelijk toch niet mogelijk, zodat hij woensdag onder het mes ging. "Er was een stuk meniscus afgebroken en dat lag los op het gewricht", legt Lurling uit op de NAC-site. "Dat stuk hebben ze weggehaald en ook de cyste is verwijderd."

Ecclestone: "Deur voor Franse GP staat open"

Formule 1-baas Bernie Ecclestone staat niet onwelwillend tegenover een terugkeer van de Grand Prix van Frankrijk op de Formule 1-kalender. Magny-Cours probeert de race terug te halen voor het seizoen 2012, maar de Brit ziet de afgelegen locatie niet zitten.

In plaats daarvan wil hij dichter bij Parijs een race organiseren of op Paul Ricard, wat nabij Marseille ligt. "Paul Ricard is denk ik één van de beste circuits ter wereld. Maar we hebben nog steeds geen plaats voor de race, iedereen kent dit probleem. De Franse Grand Prix heeft nog zeker toekomst, maar waar is de promoter? Ik dacht echt dat het project nabij Parijs zou gaan slagen."

Ecclestone toont zich bereid om een plaats voor Frankrijk op de Formule 1-kalender vrij te maken. "Ik ben bereid ogenblikkelijk het contract te tekenen wanneer iemand naar me toekomt en zegt 'ik heb het geld en een circuit.' Dan zou ik blij zijn dat we weer in Frankrijk kunnen racen."

Van Veldhoven: "Ik kan wel thuisblijven"

Roda JC-trainer Harm van Veldhoven was gisteravond erg blij met de bekerwinst op Feyenoord. Roda won in de Kuip in Rotterdam na strafschoppen. De oefenmeester heeft dit jaar de ploeg uit Kerkrade goed op de rails staan en grapte na afloop dat hij daarom wel thuis kan blijven.

De Belg vond het wel jammer dat Feyenoord - Roda al zo vroeg in het bekertoernooi werd gespeeld. "Jammer dat deze twee ploegen elkaar in deze ronde al zijn tegengekomen. Overal in Nederland waren nog amateurs actief. Deze wedstrijd had in een veel latere fase van de KNVB-beker zeker niet misstaan."

Van Veldhoven is dan ook tevreden over de prestatie van zijn ploeg. "We zijn naar De Kuip gekomen om voetbal te spelen en dat hebben we gedaan. We blijven vasthouden aan onze veldbezetting en aan onze spelopvatting. Die ontwikkeling gaat nog steeds door. We kunnen feitelijk nu elke ploeg in de eredivisie pijn doen. Ook met de mentaliteit zit het wel goed. We spelen en knokken als een volwassen team. Nog even en ik kan als trainer thuis blijven bij onze wedstrijden."

Ueda geeft feedback aan makers Shadow of the Colossus-film

Computerspelletjes laten zich niet eenvoudig verfilmen en er zijn dan ook maar bar weinig successen geboekt als men het toch probeert. Toch is de immense populariteit van games niet te negeren door Hollywood en men blijft zich er aan wagen. Executive producer Kevin Ping Chang, mede verantwoordelijk voor de verfilming van Shadow of the Colossus, wil met zijn film deze negatieve trend doorbreken.

Dit op zichzelf is natuurlijk niet uitzonderlijk, maar Kevin Ping Changs ideeën om dit te bereiken doen vermoeden dat hij weet waar hij mee bezig is. Ten eerste wil hij zo dicht mogelijk bij het originele verhaal blijven: “For Colossus, beyond the cinematic quality of having Wander battling these sixteen colossi, we have to effectively translate that into a narrative that people are going to want to watch for two hours.  Without getting into the specifics of the script, that’s a big challenge, especially for something so stark.”

Verder vertelt hij dat iedere colossus even belangrijk is en hij wil er alles aan doen om een ‘montage’ te vermijden. Om te zorgen dat de film uitstraalt wat Ueda met zijn verhaal bedoeld heeft willen ze zoveel mogelijk feedback van de beste man:  “As for Team Ico, we like to keep Ueda-san as best up to date as necessary. When we feel like we’re comfortable with the product, we’ll approach him and ask ‘is this something that speaks to your vision and your inspiration?

Klinkt goed, maar de ervaring heeft de mensen heel sceptisch gemaakt richting de verfilming van games. Soms ging het zover dat het leek dat de makers het spel nooit gespeeld hadden. Hoe zit dat bij Kevin Ping Chang? Is hij fan van Shadow of the Colossus:”Absolutely.  I’ve played through it multiple times!


Politie stuit op 'hennepbos'

Bij een controle op een woonwagenkamp in Klundert heeft de Noord-Brabantse politie donderdag een 'hennepbos' ontdekt. Op het terrein aan de Blauwe Hoefsweg vonden agenten enkele duizenden 'hennepbomen' van zo'n twee meter hoog. "Ze zijn ongeveer net zo dik als een onderbeen", zegt een politiewoordvoerder.

De planten brengen per stuk volgens hem ongeveer evenveel hennep op als dertig 'normale' hennepplanten. Hoe lang de planten tijd hebben gehad om te groeien, is niet bekend. "Ik zit zelf niet in de hennepteelt dus ik heb geen idee", legt de woordvoerder uit. "Maar ik weet wel dat hennepplanten snel groeien. Kwekers oogsten ongeveer om de zes weken."

Vier mensen zijn aangehouden. Het is niet bekend of het om bewoners van het kamp gaat. Zoals gebruikelijk bij een hennepvondst is een gespecialiseerd bedrijf ingeschakeld om de planten af te voeren. "Maar ik verwacht dat ze er deze keer wat meer werk aan hebben", aldus de woordvoerder

De politie heeft nog niet het hele kamp doorzocht. "We gaan hier later op de dag nog een aantal schuurtjes controleren. Het is dus mogelijk dat we nog meer vinden."

Al tien verdachten vast in misbruikzaak Rotterdam

De politie heeft inmiddels tien verdachten opgepakt in het grote onderzoek naar het misbruiken van twee meisjes in Rotterdam. De zaak draait om seksueel misbruik van een 12-jarig meisje uit Nijmegen en een 15-jarig meisje uit Capelle aan den IJssel. In het onderzoek zijn daarnaast drie meisjes opgespoord die mogelijk ook slachtoffer zijn geworden.

Afgelopen week werden twee Rotterdammers van 18 en 20 jaar opgepakt die het 12-jarige kind zouden hebben misbruikt. Het meisje was weggelopen en in haar eentje afgereisd naar Rotterdam. In de week van 16 juli kwam ze in contact met een paar mannen, die haar onderdak aanboden. Vervolgens werd zij in woningen aan onder meer de 1e IJzerstraat en de Coolhaven door meerdere mannen seksueel misbruikt. De mannen gaven het meisje daarbij alcohol en drugs.

Onderzoek leidde begin augustus tot de arrestatie van een 25-jarige Rotterdammer, die er ook van wordt verdacht het 15-jarige meisje uit Capelle aan den IJssel te hebben misbruikt. Het meisje bezocht 19 juni een jamsessie in een buurthuis aan de Slinge en ging na afloop in een auto met de 25-jarige man mee. In de woning aan de 1e IJzerstraat werd ze vervolgens misbruikt. Het slachtoffer heeft daar aangifte van gedaan.

Nadat de 25-jarige man was opgepakt, werden ook een 21-jarige man uit Sint Maarten en vier Rotterdammers van 17, 18, 23 en 28 jaar oud gearresteerd voor het zedenmisdrijf tegen het 12-jarige meisje. Voor het misbruiken van het 15-jarige meisje werden de afgelopen weken naast de 25-jarige Rotterdammer nog twee mannen opgepakt. Hierbij gaat het om mannen van 24 en 28 jaar uit Hoogvliet. De betrokkenheid van de twee bij het misbruik van het 12-jarige slachtoffer wordt nog onderzocht.

Naar het mogelijke misbruik van drie andere meisjes wordt verder onderzoek verricht. Hierover doet de politie nog geen mededelingen. De politie roept meisjes op die slachtoffer zijn geworden van een zedenmisdrijf in de omgeving van de 1e IJzerstraat, zich te melden.

Vrouw verleidt minderjarige in World of Warcraft

We horen het steeds vaker dat mensen via de sociale netwerken van games zich anders voor doen dan dat ze werkelijk zijn en op die manier in de problemen komen. Zo ook Angie L. Jenkins, een vijfendertig jarige vrouw die zich op World of Warcraft voordeed als 21. Ze kreeg daar een relatie met een jongen die zich voordeed als twintig. Helaas bleek hij maar vijftien te zijn.

De relatie werd steeds serieuzer. Er werd hevig gechat, gebeld en uiteindelijk spraken de twee regelmatig af op een parkeerplaats in Amherst, New York, waar ze seks met elkaar hadden. De jongen was op dat moment nog maar 16 jaar wat natuurlijk niet door de beugel kan.

Jenkins is nu aangeklaagd voor het online tot seksuele handelingen verleiden van een minderjarige. De jongen gaf al snel aan geen 21 te zijn maar minderjarig te zijn. Jenkins wist hier dus van maar vertelde aan de politie dat het niet uitmaakte hoe oud de jongen was. Volgens bronnen zou Jenkins, moeder van vijf, zijn getraceerd door middel van haar World of Warcraft user-name waarna de contactgegevens door Blizzard waren vrijgegeven aan de autoriteiten.


WoW

Petrova naar kwartfinale Seoul

Nadia Petrova heeft de kwartfinales van het WTA-toernooi in Seoul bereikt. De Russin is als eerste geplaatst in de Zuid-Koreaanse hoofdstad en maakte deze uitverkiezing waar door de Amerikaanse Vania King met 6-3 en 6-4 naar huis te sturen.

De bijna 40-jarige Japanse Kimiko Date Krumm zorgde voor een verrassing door de als tweede geplaatste Anastasia Pavlyuchenkova met 6-2 en 6-1 uit te schakelen. Dinara Safina probeert zich na langdurig blessureleed terug te vechten en met succes, want de Russin was met 6-2 en 6-3 te sterk voor haar landgenote Maria Kirilenko.

Cippolini twijfelt over Italiaans WK-team

Mario Cippolini zet zijn vraagtekens bij het Italiaanse team dat zijn land bij het WK wielrennen in Melbourne moet vertegenwoordigen. De voormalig sprinter vindt dat bondscoach Paolo Bettini teveel vertrouwelingen van hem heeft opgeroepen en niet renners die in vorm zijn.

"De WK zijn altijd bijzonder, maar ik denk niet dat Italië een goede kans heeft om te winnen dit jaar. Het Italiaanse wielerteam lijkt op het Italiaanse voetbalteam van Marcello Lippi in Zuid-Afrika. Hij ging voor de oudere spelers en negeerde de jongeren omdat die mogelijk problemen hadden kunnen geven. Daardoor kende Italië een dramatisch WK voetbal," zei Cippolini tegen Cyclingnews.

Hij heeft geen kritiek op het uitnodigen van kopman Filippo Pozzato, Vuelta-winnaar Vicenzo Nibali en Giovanni Visconti, maar op Luca Paolini, Marzio Bruseghin, Matteo Toasatto en Marco Pinotti die allen de dertig al gepasseerd zijn. Ook de reserves Rinaldo Nocentini en Andrea Tonti zijn die leeftijd al voorbij.

Cippolini vindt het jammer dat Liquigas-sprinter Daniele Bennati niet geselecteerd is, omdat hij een goede kans op de winst zou hebben. Grote favorieten zijn volgens de Italiaan dan ook de Belg Philippe Gilbert, de Spanjaard Óscar Freire en de Brit Mark Cavendish. "Niemand weet hoe het koersverloop zal zijn, maar de wegwedstrijd op de WK is meestal een zeer gecontroleerde wedstrijd. Cavendish gaat erheen in de gedachte dat hij kan winnen, dus ook Bettini had een sprinter moeten selecteren."

Milo is niet meer?

E3 2009 kwam Microsoft met de aankondiging van Project Natal. Voor deze motion camera, die nu onder de naam Kinect gaat, werden een hoop dingen getoond waaronder Milo van Peter Molyneux. Dit digitale mannetje kon aan de hand van je stem, gezichtsuitdrukkingen en bewegingen de speler begrijpen en hier naar handelen.

Het is al tijden stil rondom Milo. Het laatste wat we van de game hebben gehoord is dat hij nog steeds in ontwikkeling was en dat hij ook uit zou komen als een game voor Kinect. Toch gaan nu de geruchten dat Milo het niet heeft gehaald.

Bronnen hebben aan Eurogamer laten weten dat de game definitief gecanceld is. Dit zou gisteren bij Lionhead bekend zijn gemaakt waarna 19 mensen ontslagen zouden zijn. De rest van het team zou nu het team dat werkt aan Fable 3 versterken. Microsoft en Lionhead hebben nog niet gereageerd op de geruchten.

Milo

CDA-raadslid tegen Roze Zaterdag

Het Eindhovense CDA-raadslid Nico Stoevelaar is tegen een Roze Zaterdag in zijn stad, omdat hij homoseksualiteit onnatuurlijk vindt. Hij heeft als enige tegen het initiatief van de gemeenteraad gestemd om Eindhoven te kandideren voor Roze Zaterdag 2013. Stoevelaar wil niet dat homoseksualiteit gepromoot wordt.

Fractievoorzitter van het CDA in Eindhoven Maarten Houben heeft geen problemen met de uitspraak van Stoevelaar, die volgens hem ook recht heeft op zijn mening. "Het CDA is een partij waarin iedereen gelijk is, onafhankelijk van geloof, ras of afkomst. Daarom vraagt het CDA zich af waarom homoseksuelen op een voetstuk geplaatst moeten worden en meer aandacht moeten krijgen dan een andere groep uit de samenleving."

Houben zegt ook dat homoseksuelen nog steeds worden gediscrimineerd en dat het CDA daarom toch heeft ingestemd met de motie.

'Massa naar Sauber, Kubica naar Ferrari'

Het silly season in de Formule 1 lijkt bezig te zijn. Een Spaans televisiestation meent te weten dat er ondanks de bestaande contracten er een grote coureursruil aan zit te komen. Hierbij zouden Ferrari-coureur Felipe Massa en Renault-rijder Robert Kubica van plaats verwisselen in 2011.

Motorsport Aktuell meent nu echter te weten dat Massa niet naar Renault gaat maar terug zal keren bij Sauber waar hij in zijn eerste jaren in de Formule 1 actief was. Kubica zou bij Ferrari zijn plaats innemen. "Tuurlijk hoor ik alle geruchten, maar uiteindelijk draait het allemaal om het winnen," zei Kubica tegen spox.com.

"We rijden in de Formule 1 omdat we allemaal willen winnen en daar heb je de beste auto voor nodig. Momenteel rij ik bij Renault en daar hou ik mij mee bezig, omdat we samen willen verbeteren. In 2011 willen we strijden om de wereldtitel. We zien wel wat er gebeurt."

De Pool gaf wel aan in de toekomst wel eens een keer voor Ferrari te willen rijden. "In het karten, Formule Renault en in de Formule 3 heb ik altijd voor Italiaanse teams gereden. Ik heb meer dan een jaar nabij Monza gewoond. Ferrari is niet met een ander team te vergelijken. De emotie en de historie zijn uniek. Ik denk dat iedere coureur wel voor Ferrari zou willen gaan rijden."

Mocht Kubica bij Renault vertrekken deze winter dan lijkt Kimi Räikkönen in beeld te zijn om zijn rentree in de Formule 1 te maken. Renault zou hem nu al aan willen trekken, maar het vorige week contracteren van een tweede Russische sponsor door het Franse team betekent dat de huidige tweede rijder Vitaly Petrov een grotere kans heeft dat hij aan mag blijven.

Indonesische provincie wil maagdentest voor scholieren

Raadsleden van de Indonesische provincie Jambi, op het eiland Sumatra, willen een maagdelijkheidstest invoeren voor scholieren. Als scholieren zich aanmelden voor een nieuwe school moet eerst onderzocht worden of ze nog niet het bed gedeeld hebben met iemand van het andere (of hetzelfde) geslacht.

De raadsleden willen door dit voorstel het 'probleem' van de vrij seks de kop indrukken. "Met deze maatregel hopen wij een cultuur van schaamte te creëren onder de studenten, zodat ze te bang zijn om zich bezig te houden met deze daad, die verboden is door onze godsdienst", zei raadslid Bambang Susatyo tegen het blad Tempo.

Voorstanders willen de regel zelfs vastleggen in een provinciale wet. De lokale voorzitter van de Raad van Moslimgeestelijken heeft al laten weten dat hij de maatregel steunt, zodat de 'moraliteit van onze jongeren kan worden beschermd'.

Tegenstanders zijn echter bang voor privacyschending van de studenten. De maatregel zou onwettig zijn en ingaan tegen het streven om kinderen twaalf jaar onderwijs aan te bieden. Zij zien meer in andere oplossingen. "Als we het fenomeen van de vrije seks willen aanpakken, kunnen we beter het karakter van de kinderen sterker maken via de ouders of via religieus studiemateriaal", is het idee van het hoofd van de onderwijsdienst van Jambi.

'Elke dag wijn niet gezond, maar kankerverwekkend'

De mythe dat een glas wijn per dag gezond is moet worden doorgeprikt. Dat zegt directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid Stap Wim van Dalen donderdag in het Nederlands Dagblad.

De mythe zou afkomstig zijn van hart- en vaatchirurgen. Maar die kijken volgens Van Dalen alleen naar hun eigen vakgebied. Het klopt dat matig alcoholgebruik hartklachten kan voorkomen omdat het voorkomt dat aders dichtslibben. Maar 'als je niet alleen naar het hart kijkt, zul je niet zo gauw adviseren een glas wijn per dag te drinken'.

"Alcohol is kankerverwekkend", zegt Van Dalen. Dat zou uit tal van studies blijken. Bij een of twee glazen alcohol per dag zou de kans op kanker met tien procent toenemen. Op een congres van het instituut leggen specialisten donderdag uit wat het verband is tussen de ziekte en alcohol.

Uit een onderzoek in de Verenigde Staten zou blijken dat vier procent van alle borstkankergevallen kan worden verklaard door alcoholgebruik. Met deze 'relatief nieuwe kennis' wordt volgens Van Dalen te weinig gedaan.

Voor oude mannen met slecht cholesterol kan een half glas wijn per dag een goed advies zijn, maar dan moeten ze ook stoppen met roken en meer gaan bewegen. Voor vrouwen in dezelfde situatie is het volgens Van Dalen nog maar de vraag of het beter is, omdat 'elk glas de kans op borstkanker vergroot'.

Geheelonthouder worden hoeft volgens Van Dalen niet. Hij noemt het risico van een glas per dag 'aanvaardbaar', maar dat is wat anders dan 'gezond'.

Geen fouten politie overleden dronken arrestant

De politie heeft correct gehandeld rondom de dronken arrestant in Oegstgeest die bij aankomst op een politiebureau overleden bleek te zijn. Dat blijkt uit onderzoek van de Rijksrecherche, meldt het Openbaar Ministerie in Den Haag. De agenten hebben hun zorgtaak goed uitgevoerd. De man is aan een natuurlijke doodsoorzaak overleden.

Agenten vonden de 48-jarige man uit Dordrecht zaterdag rond 21.00 uur bij een bushalte aan de Leidsestraatweg in Oegstgeest. De stomdronken man lag daar op de grond te slapen. De politie nam hem mee naar een politiebureau, waar hij bij aankomst geen hartslag meer bleek te hebben. Reanimatie mocht niet meer baten.

Doven kunnen mobiel realtime chatten met 112

Een nieuwe applicatie maakt het voor doven mogelijk om met hun mobiele telefoon realtime te chatten met 112. Iedere letter die ze tikken, is meteen voor de centralist op de alarmcentrale te zien. Ook de dove die belt, kan meteen zien wat de centralist typt.

De applicatie is ontwikkeld door het Korps Landelijke Politiediensten en twee bedrijven. Doven konden al bellen met 112, maar niet mobiel. De applicatie is ontwikkeld voor de Blackberry. "We overleggen nog met andere partijen", zegt een politiewoordvoerder.

Iedere maand behandelt de 112-centrale van het KLPD ongeveer 25 oproepen van doven. Door de nieuwe applicatie moeten dat er meer worden.

Om de applicatie te gebruiken, logt de gebruiker in op een website. Daar kan hij kiezen met wie hij via de telefoon wil chatten. Een verbinding maken met andere doven is dus ook mogelijk. In Nederland zijn ongeveer een half miljoen doven, slechthorenden en spraakgehandicapten.

Nijmegen helpt noodlijdend N.E.C.

De gemeente Nijmegen heeft het noodlijdende N.E.C. de helpende hand toegestoken. De gemeenteraad keurde een voorstel goed waarin de club 2,2 miljoen euro ontvangt omdat het afziet van het terugkopen van het trainingscomplex de Eendracht.

Enkele jaren geleden verkocht N.E.C. het trainingscomplex aan de gemeente en huurde het terug. Hierbij zou afgesproken zijn dat de ploeg het complex terug zou kunnen kopen. Door 2,2 miljoen aan de club te betalen koopt de gemeente dit recht af, al zou dit volgens enkele juristen niet nodig zijn geweest omdat er nooit harde afspraken over zijn gemaakt. Daarom weigerden enkele raadsleden in te stemmen met de plannen.

Voor N.E.C. betekent het geld dat er weer wat lucht is. De ploeg staat onder toezicht van de KNVB, omdat het in zwaar weer verkeert. Met het geld kan de huur van het complex in ieder geval de komende jaren betaald gaan worden.

Sneijder: "Een terugkeer naar Real Madrid sluit ik uit"

Søren Lerby, zaakwaarnemer van Wesley Sneijder, vertelde woensdag dat de middenvelder mogelijk terugkeert naar Real Madrid.

Sneijder zelf denkt hier anders over. De contractbesprekingen met Inter zijn vastgelopen, maar desondanks zit de Oranje-international niet te wachten op een terugkeer naar Real Madrid. Via Twitter geeft Sneijder aan dat hij in gesprek is met de kampioen van Europa.

"We zijn in gesprek over een contractverlenging met Internazionale want ik wil in Milaan blijven. Ik hoop dat we het snel kunnen afronden. Een terugkeer naar Real Madrid sluit ik uit. Ik ben niet vergeten wat er in het verleden is gebeurd."

Bij Real was Sneijder ruim een jaar geleden overbodig. José Mourinho haalde hem over naar Inter te komen en raakte enorm gecharmeerd van de Nederlander. De Portugees gaf al enkele keren aan Sneijder graag bij Real te zien.

"Real Madrid heeft een zeer goede ploeg en heeft een coach die ervoor gezorgd heeft dat ik alle prijzen heb kunnen winnen met mijn huidige team", zegt Sneijder over zijn oude club en trainer. "Ik herhaal voor de zoveelste keer, en dat doe ik niet nog een keer, dat ik bij Internazionale blijf en als mijn contract vernieuwd wordt, dan zal ik dat ook uitdienen."

Ecclestone: "Chandhok graag bij beter team zien"

Formule 1-baas Bernie Ecclestone is van mening dat Formule 1-coureur Karun Chandhok een goede auto verdient. Hispania Racing zette de Indiër eerder dit seizoen op een zijspoor, maar Ecclestone is er van overtuigd dat de coureur in de F1 thuishoort.

"Ik zie Karun volgend jaar graag in een betere auto. Hij heeft dit jaar zijn leertijd volbracht in een auto waarmee niets te doen viel. Nu moet hij de overstap maken naar een team waar hij zijn potentieel kan laten gelden. Met de juiste auto kan hij namelijk heel, heel goed zijn," zei Ecclestone in de Times of India.

De Brit is bij zijn woorden niet geheel objectief, omdat de Formule 1 volgend jaar India aandoet en hij daarnaast goed bevriend is met Chandhok. "Het helpt natuurlijk enorm dat we een Indiaas team hebben, maar een Indiase coureur zou nog gunstiger zijn," zei Ecclestone die graag in India zegt te komen.

Ook McLaren-rijder Lewis Hamilton zou Chandhok volgend jaar graag terugzien. "Karun is een erg goede rijder. Hij begrijpt de nuances van de sport erg goed. Als hij een betere auto weet te bemachtigen, kan hij het verschil maken."

Uitslagen Duitsland speelronde 5

Afgelopen week werd er in de Duitse Bundesliga een volledige speelronde afgewerkt. Ook komend weekend staat er weer een volledige speelronde op het programma. Hieronder de uitslagen, stand en overige statistieken.

 

Huntelaar bezorgt Schalke 04 eerste zege

Klaas-Jan Huntelaar heeft Schalke aan de eerste zege in de Bundesliga geholpen. Uit bij SC Freiburg tikte de goaltjesdief vier minuten voor tijd een voorzet van Joel Matip binnen voor de 2-1. Via Ivan Rakitic was Schalke al na negen minuten op voorsprong gekomen, maar Papiss Demba Cissé maakte na rust gelijk. Schalke blijft wel de nummerlaatst.

Voor Ruud van Nistelrooy zat een heldenrol er niet in. Zijn club HSV ontving VfL Wolfsburg en ging met 3-1 de boot in. Na de 1-0 van Edin Dzeko bracht Eric Maxim Choupo-Moting HSV weer terug in de wedstrijd. Na rust trok Grafite de wedstrijd echter met twee treffers alsnog naar Wolfsburg toe.

Borussia Dortmund haalde flink uit tegen FC Kaiserslautern: 5-0. Lucas Barrios opende en sloot de score. Daartussendoor scoorden ook Kevin Grosskreutz, Mats Hummels en Robert Lewandwoski.

Bayern in extra tijd langs Hoffenheim

Bayern München is op het nippertje ontsnapt aan nieuw puntverlies in de Bundesliga. Door een doelpunt in blessuretijd van Daniel van Buyten werd de uitwedstrijd tegen Hoffenheim met 2-1 gewonnen. Domper voor Bayern was het uitvallen van Franck Ribéry met een blessure aan zijn rechterenkel.

Bayern had bij de winnende goal over geluk niet te klagen. Van Buyten kreeg de bal aangespeeld van Ivica Olic, die daarbij duidelijk in buitenspelpositie stond. Voor Hoffenheim was er daarna geen tijd meer om een slotoffensief uit de mouw te schudden.

De wedstrijd in Hoffenheim was nog geen minuut oud toen Vedad Ibisevic de thuisploeg op voorsprong zette. Vlak voor rust was de Bosniër zelfs dicht bij een tweede treffer, maar zijn vrije trap belandde op de paal. Na een uur spelen bracht Thomas Müller Bayern op gelijke hoogte, waarna Van Buyten het laatste woord had.

De koppositie in de Bundesliga blijft in handen van FSV Mainz. Door een 2-0 overwinning op FC Köln heeft de ploeg na vijf wedstrijden het maximale aantal van vijftien punten. Hannover 96 nestelde zich door een 4-1 zege op Werder Bremen op de derde plaats. Bayern bezet na vijf wedstrijden de zevende plek.

 


Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Hannover 96 Werder Bremen 4-1
FSV Mainz 05 1. FC Köln 2-0
1899 Hoffenheim Bayern München 1-2
Borussia Dortmund FC Kaiserslautern 5-0
SC Freiburg Schalke 04 1-2
Hamburger SV VfL Wolfsburg 1-3
M'gladbach FC Sankt Pauli 1-2
1. FC Nürnberg VfB Stuttgart 2-1
Bayer Leverkusen Eintracht Frankfurt 2-1

Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 FSV Mainz 05 5 5 0 0 15 12-4
2 Borussia Dortmund 5 4 0 1 12 13-4
3 1899 Hoffenheim 5 3 1 1 10 10-5
4 Hannover 96 5 3 1 1 10 10-7
5 SC Freiburg 5 3 0 2 9 7-7
6 Hamburger SV 5 2 2 1 8 8-7
7 Bayer Leverkusen 5 2 2 1 8 9-9
8 Bayern München 5 2 2 1 8 4-4
9 FC Sankt Pauli 5 2 1 2 7 6-5
10 FC Kaiserslautern 5 2 1 2 7 8-10
11 VfL Wolfsburg 5 2 0 3 6 9-9
12 1. FC Nürnberg 5 1 3 1 6 5-5
13 1. FC Köln 5 1 1 3 4 4-9
14 Werder Bremen 5 1 1 3 4 6-12
15 M'gladbach 5 1 1 3 4 8-17
16 VfB Stuttgart 5 1 0 4 3 10-9
17 Eintracht Frankfurt 5 1 0 4 3 7-8
18 Schalke 04 5 1 0 4 3 5-10

Klik hier om meer statistieken over de Duitse Bundesliga te bekijken!

Sno: "Kan op hoog niveau blijven spelen"

Evander Sno woonde woensdag voor het eerst na zijn hartstilstand een wedstrijd van Ajax bij. Hij sprak er ook met Ajax TV.

"De dokter heeft me gezegd dat ik op hoog niveau kan blijven spelen en dat ik me geen zorgen hoef te maken", zei Sno, die ruim een week geleden instortte tijdens een wedstrijd in de beloftencompetitie. "Het gaat steeds beter, ik voel me ook gezonder en steeds krachtiger worden. Als je zoiets overleeft, kan je je alleen maar goed voelen."

Veel weet de voetballer niet meer van het incident. "Het is gebeurd, maar ik kan niet zeggen hoe of waar. Ik ben gewoon ingestort en werd wakker in de ambulance. Ik heb er niet veel van meegekregen en had ook niet door hoe ernstig de situatie was. In het ziekenhuis ging ik ook gewoon grapjes maken, maar een paar dagen daarna drong wel door wat er gebeurd is. Ik ben blij dat ik nog leef."

"Er zijn allerlei onderzoeken gedaan", ging Sno verder. "Niemand wil natuurlijk in het ziekenhuis zijn, maar ik heb erg veel steun gekregen en dat is om tranen van in de ogen te krijgen. De artsen hebben niet echt iets kunnen vinden, het is niet bekend wat de oorzaak is. Er is me wel gezegd dat ik kan blijven voetballen, daar ben ik superblij mee. Ik blijf natuurlijk sportman en voetballen is het mooiste dat er is."

Dembélé loopt enkelblessure op

Moussa Dembélé zal voorlopig niet in actie kunnen komen. De Belgische aanvaller liep in het bekerduel van zijn club Fulham met Stoke City een enkelblessure op.

De oud-AZ-speler kreeg een flinke tik van Stoke-speler Andy Wilkinson. Uit onderzoek bleek dat de Belg niets gebroken heeft, maar zijn enkelbanden wel verrekt zijn. Hij zal naar verwachting zeker twee weken uitgeschakeld zijn.

Frans stel vermist in Bolivia

Een jong Frans stel wordt al bijna vier weken vermist in Bolivia. De twee toeristen werden voor het laatst gezien in het Amazonestadje Guayaramerin bij de grens met Brazilië. De Franse ambassadeur in La Paz heeft in de Boliviaanse kranten een publieke oproep gedaan om de 23-jarige Fanny Blancho en haar 25-jarige vriend Jeremy Bellanger te vinden. De Boliviaanse en Braziliaanse autoriteiten zijn gealarmeerd.

Ambassadeur Antoine Grassin zei dat het stel op de helft van een rondreis door Latijns-Amerika was. De twee reisden met het jonge kind van Blancho. Zij lieten het kind op 28 augustus achter in een huis in Guayaramerin waar zij enige tijd hadden verbleven en sindsdien ontbreekt van hen ieder spoor, aldus Grassin.

Rentree S. Williams uitgesteld

Serena Williams zal haar rentree op de tennisbanen noodgedwongen uit moeten stellen. De Amerikaanse wilde volgende week mee gaan doen aan het WTA-toernooi in Tokyo, maar ze zegt nog altijd niet voldoende hersteld te zijn van haar voetblessure.

Williams stapte in juli met blote voeten in glas, wat zorgde voor enkele diepe snijwonden. Hierdoor moest ze het vele toernooien waaronder de US Open laten schieten. De Amerikaanse is al wel weer in training, maar het toernooi in Tokyo is nog niet haalbaar.

Eerste 15 minuten van Dead Rising 2

Morgen komt Dead Rising 2 uit en voor veel mensen wordt dit een spel om gelijk te kopen, maar voor velen is dit misschien nog niet het geval. VG247 heeft de eerste vijftien minuten van het spel opgenomen en online gezet. Handig voor mensen die nog niet kunnen beslissen of de mensen die gewoon nieuwsgierig zijn.

In Dead Rising 2 speel je met Chuck Greene die samen met zijn door een zombie gebeten dochter elke 24 uur een medicijn genaamd Zombrex nodig heeft. Natuurlijk kan je dit niet makkelijk vinden en alle zombies om je heen werken ook niet echt mee. Dead Rising 2 komt uit voor de PC, Xbox 360 en PS3.

Onderstaand filmpje bevat spoilers van het spel (eerste vijftien minuten)

 

Onderzoek naar baby in plastic zak gestaakt

De politie staakt het onderzoek naar de baby die begin deze maand in de buurt van het Friese Wolvega in een plastic zak zou zijn gevonden. Een meisje beweerde een baby te hebben gevonden, waarop een onbekende vrouw het kind zou hebben meegenomen. Er zijn geen aanwijzingen gevonden dat het verhaal klopt, meldt de politie donderdag.

Het meisje uit Wolvega beweerde dat ze op 4 september rond 17.00 uur in de berm van de Steenwijkerweg tussen De Blesse en Wolvega een baby had gevonden. Zij zag zo'n vijfhonderd meter voor de bebouwde kom van Wolvega een plastic zak liggen, die bewoog.

De Friezin maakte de zak open en zag volgens eigen zeggen dat er een nog levende baby in zat. Even later kwam er volgens de lezing van het meisje een vrouw bij haar staan die vroeg of de baby van haar was. Omdat dit niet zo was, nam de vrouw de baby over. Ze zou de vondeling naar de politie brengen. Toen de ouders van de vindster later de politie belden, bleek dat de baby daar niet was afgeleverd.

Het tienermeisje en haar ouders zijn op de hoogte gebracht van het staken van het onderzoek. Mochten nieuwe aanwijzingen binnenkomen, dan wordt de zaak opnieuw bekeken.

Ruim dertig doden door tyfoon in China

Bij door de tyfoon Fanapi veroorzaakte overstromingen en aardverschuivingen zijn in de Zuid-Chinese provincie Guangdong al minstens 33 mensen om het leven gekomen. Nog eens 42 mensen zijn als vermist opgegeven. Dat heeft het Chinese staatspersbureau Xinhua donderdag gemeld. Het gebied kampte donderdag nog altijd met hevige regenval.

Zondag hield de tyfoon huis in Taiwan voor hij in Guangdong aan land ging. In Taiwan kwamen twee mensen om het leven.

Volgens metereologen is Fanapi de krachtigste tyfoon waardoor het vasteland van China dit jaar is getroffen.

Honderd klachten over misbruik jeugdzorg

In twee maanden tijd zijn meer dan honderd meldingen binnengekomen over seksueel misbruik van kinderen die door de overheid in de jeugdzorg zijn geplaatst. Dat meldt een woordvoerder van de commissie-Samson, die de meldingen verzamelt.

Onder de meldingen zitten ook recente gevallen van seksueel misbruik. Er zijn nog geen zaken doorverwezen naar het Openbaar Ministerie, daarover moet nog met de slachtoffers worden overlegd.

Het onderzoek onder leiding van oud-procureur-generaal Rieke Samson werd eind maart aangekondigd door het kabinet. Reden hiervoor waren de meldingen van seksueel misbruik die in de jaren vijftig en zestig door de kinderbescherming in katholieke instellingen werden geplaatst.

Samson bekijkt of destijds signalen van vermeend misbruik bekend waren bij overheidsinstanties en -zo ja- hoe de overheid hiermee is omgegaan. Het onderzoek staat los van het onderzoek van de katholieke kerk naar het seksuele misbruik, dat wordt uigevoerd door oud-minister Wim Deetman. Beide commissies houden wel onderling contact.

Bij de commissie-Deetman zijn al honderden meldingen binnengekomen. De commissie stuurde 26 meldingen door naar justitie, maar slechts twee meldingen werden in behandeling genomen. De rest is verjaard.

Worms vechten om eilanden deze winter

Iedereen kent de Worms-serie wel, ook iedereen kent de hoogtepunten en de dieptepunten van de serie. Gelukkig heeft Team 17 zich hier niet druk om gemaakt en komt er dit najaar een nieuwe Worms-titel naar de Wii, Worms: Battle Islands. Onderaan het bericht vind je daarvan de trailer die de game wat zal uitlichten.

In de trailer zien we dat het mogelijk zal zijn om heel veel te veranderen naar je eigen smaak, je kan eigen levels maken en het zal ook mogelijk zijn om online tegen elkaar te vechten. Worms: Battle Islands komt met de feestdagen uit, een precieze datum is nog niet bekend.

 

Dag van stakingen in Frankrijk

Frankrijk maakt zich op voor een dag van stakingen. De vakbonden hebben voor donderdag een 24-uursstaking afgekondigd, die het openbare leven fors zal treffen. Er worden vooral grote problemen verwacht bij het openbaar vervoer en in het luchtverkeer. Ook het onderwijs staakt.

De stakers protesteren tegen de pensioenplannen van de regering van president Nicolas Sarkozy, die de pensioengerechtigde leeftijd wil verhogen van 60 naar 62 jaar. De vakbonden hebben gezegd te hopen op zo'n twee miljoen deelnemers aan de staking.

De pensioenplannen leidden twee weken geleden al tot massaal protest, waaraan meer dan een miljoen mensen meededen.

TU Delft wordt reserveproducent isotopen

De TU Delft gaat zijn onderzoeksreactor zo aanpassen dat die in geval van nood isotopen kan produceren. Binnen enkele maanden moet de universiteit isotopen kunnen maken, zei directeur van de reactor Tim van der Hagen donderdagochtend op Radio 1.

Isotopen worden gebruikt voor de bestraling van kankerpatiënten, maar regelmatig dreigt een tekort omdat er wereldwijd maar vijf reactoren zijn die ze kunnen maken. Veel reactoren zijn ook nog eens oud, waardoor ze vaak gesloten zijn voor onderhoud.

Dat is bijvoorbeeld regelmatig het geval bij de reactor in Petten, die wereldwijd dertig procent van de isotopen levert. Bij een gebrek aan isotopen moeten onderzoeken en behandelingen worden uitgesteld. Omdat isotopen radioactief zijn, is het niet mogelijk voorraden aan te leggen.

Het aanpassen van de reactor is volgens Van der Hagen vrij eenvoudig. "Een reactor splijt al uranium, dat wordt dan vanzelf al een isotoop." Hij verwacht straks duizend isotopen per maand te kunnen maken als dat nodig is.

Dat is volgens Fred Verzijlbergen van de Nederlandse Vereniging voor Nucleaire Geneeskunde zeker genoeg voor Nederland. "Maar op wereldschaal zet het niet veel zoden aan de dijk." Verzijlbergen wijst erop dat Nederland een belangrijke leverancier op de wereldmarkt is. Volgens hem moeten meer universiteiten het voorbeeld van de TU Delft volgen.

CD: Martina Topley Bird - Some Place Simple

Martina Topley Bird vergaarde haar eerste faam in de samenwerking met Tricky. De herinnering aan bijvoorbeeld haar zangkunsten in het manische 'Black Steel' zullen misschien nog in je achterhoofd bivakkeren. Niet alleen muzikaal was het een gewaagd duo waar de intensiteit vanaf spatte, ook relationeel kwamen de twee samen. Totdat het fout ging in 1995, ze is Tricky daarna wel trouw gebleven en heeft nog jaren met hem samengewerkt, totdat het later ook muzikaal fout ging tussen de twee. 1998 was het moment dat ze serieus aan haar solo-carrière begon te werken.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over de schoolboekenborg.

Schoolboeken gratis. Prima! Kennis moet voor iedereen binnen handbereik liggen, ook voor mensen met lage inkomens. Soms moet er ook een borg voor die boeken worden betaald. Billijk, want niet iedere scholier gaat even zorgvuldig met die boeken om, en zo’n borg zorgt er in vele gevallen voor, dat de boeken weer heel worden ingeleverd, als het schooljaar voorbij is.
 
Er wordt wel geklaagd over de rente, die wordt opgestreken door de school of de boekenleverancier. Maar dat is toch eenvoudig op te lossen?

Politie moet vanaf 2012 drugstest verkeer hebben

De politie moet vanaf 2012 met een speekseltest langs de weg kunnen nagaan of iemand drugs heeft gebruikt. Minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) en minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) presenteren donderdag een wetsvoorstel hiertoe, schrijft het AD.

Naar schatting komen er jaarlijks tachtig personen om het leven door drugsgerelateerde verkeersongevallen. De speekseltest is al jaren een wens van Eurlings. In 2007 kondigde hij in de Kamer al aan de test in Nederland in te willen voeren. In Australië en Italië bestonden toen volgens hem al betrouwbare drugstesten. Eind 2008 en begin 2009 werd al een proef met speekseltesten gehouden in Eindhoven.

De speekseltest geeft alleen aan of wel of geen drugs zijn gebruikt, niet hoeveel. In 2007 stelde Eurlings daarom nog een zero-tolerance beleid voor. Hij wilde uiteindelijk overstappen op een test waarbij wel een hoeveelheid kan worden gemeten, maar nu is voor een andere oplossing gekozen.

Iemand die volgens de test drugs heeft gebruikt, moet bloed afstaan. De rechter bepaalt aan de hand van het bloedonderzoek wat voor straf iemand krijgt.

Uit de speekseltest blijkt binnen een paar minuten of iemand cannabis, heroïne of cocaïne heeft gebruikt. De partydrug ghb wordt echter niet herkend. Op drugs wordt momenteel slechts sporadisch gecontroleerd. Bijvoorbeeld als iemand erg op de weg slingert en de blaastest passeert. In zulke gevallen kan de politie besluiten een bloedonderzoek uit te voeren.

Met het invoeren van de speekseltest wordt ook een limiet voor het drugsgehalte in bloed ingevoerd. Die is er nu nog niet, wel kunnen automobilisten worden bestraft voor het in gevaar brengen van de verkeersveiligheid.

Leger Mexico vindt martelhuis van drugskartel

Mexicaanse militairen hebben in de plaats Jiutepec een huis gevonden dat door een drugsbende werd gebruikt voor martelingen. In het pand troffen de militairen onder meer een galg, een zaag met bloedsporen en een snijbrander aan, aldus de Mexicaanse krant Milenio woensdag.

Het huis in Jiutepec in de zuidelijke deelstaat Morelos heeft een oppervlakte van circa 500 vierkante meter. Militairen besloten het huis te doorzoeken na een anonieme tip. De Mexicaanse autoriteiten denken dat het beruchte Golfkartel in het pand slachtoffers martelde en vermoordde.

Bij het huis stond een auto aan met bloedsporen in de kofferbak. Leden van het Golfkartel zouden het voertuig hebben gebruikt om hun slachtoffers te vervoeren.

Sinds president Felipe Calderón eind 2006 de drugskartels de oorlog verklaarde, zijn meer dan 28.000 mensen in Mexico door geweld dat met de drugshandel te maken had, omgekomen. Vooral in het noorden van het land strijden drugsbendes als Los Zetas en het Golfkartel om de controle over de beste smokkelroutes richting de Verenigde Staten.

Leger Mexico vindt martelhuis van drugskartel
Leger Mexico vindt martelhuis van drugskartel (Foto: ANP)

'Bedrijf Woerts blijkt geldschieter Feyenoord'

Feyenoord is volgens RTV Rijnmond onlangs met tien miljoen euro gesteund door een managementbureau, waar Chris Woerts actief werkzaam is.

Voormalig commercieel directeur van Feyenoord Woerts is op dit moment werkzaam bij de internationale investeringsmaatschappij CAA Sports (Creative Artists Agency). De Rotterdammers kregen onlangs tien miljoen euro van het managamentbureau.

Woerts was van 2000 tot 2008 werkzaam voor Feyenoord. Na zijn periode in Rotterdam vertrok hij naar Sunderland. Maar na korte tijd verliet hij de Premier League-club voor CAA Sports, dat onder meer David Beckham en Cristiano Ronaldo vertegenwoordigt.

De financiële steun kan Feyenoord goed gebruiken. De Rotterdammers hebben in de afgelopen jaren een schuld opgebouwd van meer dan dertig miljoen euro.

Miljardenimpuls VN voor plan tegen armoede

VN-topman Ban Ki-moon heeft woensdag een 27,5 miljard euro kostende strategie gelanceerd om de levens van 16 miljoen vrouwen en kinderen te redden in de komende vijf jaar. De strategie is deel van de wereldwijde bestrijding van armoede, honger en ziektes.

De presentatie moet een impuls geven aan de Millenniumdoelen, vooral voor betere gezondheid van vrouwen en kinderen. De wereldleiders spraken tien jaar geleden af om de honger, armoede, moedersterfte en kindersterfte en andere problemen fors te beperken voor 2015.

"Het is de eerste keer dat we een unanieme overeenstemming zien over de benadering van de gezondheid van vrouwen en kinderen", zei Robert Orr, een topmedewerker van Ban Ki-moon. Het plan krijgt de goedkeuring van de 192 VN-landen.

De 27,5 miljard euro (40 miljard dollar) is toegezegd door regeringen, stichtingen en bedrijven.

Miljardenimpuls VN voor plan tegen armoede
Miljardenimpuls VN voor plan tegen armoede (Foto: ANP)

Amerikaanse superrijken opnieuw rijker

De Amerikaanse superrijken hebben een goed jaar achter de rug. Van de top 400 van rijkste Amerikanen zagen 217 hun vermogen toenemen.

Dat blijkt uit een jaarlijkse lijst van het zakentijdschrift Forbes die woensdag is gepubliceerd. Voor het zeventiende jaar op rij is Microsoft-oprichter Bill Gates de rijkste Amerikaan. Hij zag zijn vermogen met 4 miljard toenemen tot 54 miljard dollar (40 miljard euro).

Nummer twee op de lijst is net als vorig jaar investeerder Warren Buffet. Die won 5 miljard dollar en heeft nu 45 miljard.

Het totale vermogen van de top 400 nam toe, van 1,27 biljoen dollar tot 1,37 biljoen dollar.

Amerikaanse superrijken opnieuw rijker
Amerikaanse superrijken opnieuw rijker (Foto: ANP)

Burgemeester wil Roma etnisch registreren

De tien gemeenten met veel Roma-inwoners moeten hen etnisch kunnen registreren. Dat zegt burgemeester van Nieuwegein Cor de Vos (PvdA) donderdag in de Volkskrant. Hij is voorzitter van het Platform Romagemeenten en wil het plan binnenkort met de gemeenten bespreken.

Ede, dat al gegevens van Roma registreert, is het volgens de krant op voorhand met hem eens. Utrecht en Enschede niet. Roma staan volgens De Vos het verst van de Nederlandse samenleving af. Zij en hun omgeving zouden niet kunnen worden geholpen zonder hun problemen in kaart te brengen.

Zo wil het ministerie van Integratie harde cijfers als een gemeente subsidie vraagt om meer Romakinderen naar school te laten gaan. "Dan wordt gevraagd: om hoeveel kinderen gaat het die niet naar school gaan?"

Registreren naar etniciteit is in beginsel verboden. Toch worden soms uitzonderingen toegestaan, maar dan moet er wel een 'zwaarwegend algemeen belang' zijn. Een voorbeeld is de Verwijsindex Antillianen. In dat systeem bundelen gemeenten, politie en hulpverleners informatie over Antilliaanse probleemjongeren.

Woensdag bleek dat Ede persoonsgegevens en andere informatie van Roma heeft geregistreerd. Het gaat om een lijst uit 2000 die niet aan de regelgeving voldeed. Nu wordt volgens de gemeente wel legaal geregistreerd. Dat zou worden gedaan om de problemen van de Roma goed aan te pakken.

'Katja Leendertz maandag weer in Nederland'

De door haar vader naar de Verenigde Staten meegenomen Katja Leendertz komt maandag terug naar Nederland. Dat zegt haar vader, Paul Leendertz, donderdag in De Telegraaf.

Een Amerikaanse rechter bepaalde eind vorige maand in hoger beroep dat Leendertz zijn dochter vorig jaar niet had mogen meenemen. De advocaat van de moeder verwachtte daarom al dat het niet lang meer zou duren voordat het meisje terug is.

De vader nam de toen 7-jarige Katja in mei vorig jaar mee van een schoolplein in Ede, zonder overleg met de moeder. Leendertz had toestemming van de Amerikaanse overheid om zijn dochter op te halen.

De politie in Nederland dacht aanvankelijk dat het om een ontvoering ging. Later bleek het meisje bij haar vader in de VS te zijn. Verschillende procedures in Amerika en Nederland volgden en uiteindelijk bepaalde de rechter in Amerika dat de vader de procedures in Nederland moet afwachten.

In Amerika is Leendertz nu uitgeprocedeerd, zegt hij in de krant. "Er zit niets anders op dan dat Katja naar haar moeder gaat. Ze huilde hysterisch toen ik het haar vertelde. Iedereen is hier zeer verdrietig."

In Nederland werd de voogdij eerder al aan de moeder toegewezen.

Bosingwa keert na jaar blessureleed terug bij Chelsea

De Portugese verdediger José Bosingwa heeft na een langdurige knieblessure zijn rentree gemaakt bij het beloftenelftal van Chelsea.

Bosingwa was een jaar uitgeschakeld vanwege een knieblessure en miste daardoor onder meer het WK in Zuid-Afrika met Portugal. De Portugese international raakte in oktober 2009 geblesseerd in een duel met Aston Villa.

Na een lange revalidatie maakte de rechtsback van Chelsea vandaag voor het eerst zijn opwachting bij het tweede elftal van The Blues tegen de beloften van Fulham (2-0 winst). Bosingwa wil snel terugkeren bij de hoofdmacht.

Bij de formatie van Carlo Ancelotti heeft Bosingwa met Branislav Ivanovic een voorname concurrent voor de rechtsbackpositie. De Serviër wist de Portugees uit de basiself te spelen nadat Bosingwa overkwam van FC Porto.

D66 boos op linkse partijen

D66-leider Alexander Pechtold is boos op de SP en PvdA, omdat deze partijen hebben gezegd dat er een gezamelijke tegenbegroting komt. D66 maakt geen deel uit van een 'links blok' en vaart ook niet de 'socialistische koers van partijen die op de politieke flanken opereren'.

Pechtold is niet te spreken over PvdA-Kamerlid Plasterk en SP-voorman Roemer. Beide mannen zijn 'met onmiddellijke ingang ontslagen' van het woordvoerderschap namens D66, zo reageert Pechtold gepikeerd.

Volgens D66-Kamerlid Koolmees zijn met name de verschillen tussen D66 en SP erg groot. "Zij willen niet hervormen, dus het is op veel terreinen sowieso heel moeilijk om het met elkaar eens te worden. Laat staan dat we met een tegenbegroting zouden kunnen komen."

Oud-minister Ronald Plasterk verweert zich door te zeggen dat een tegenbegroting niet de bedoeling is, maar dat het slechts gaat om het gezamenlijk indienen van een alternatieve dekking voor het voorgenomen bezuinigingsbedrag van 3,2 miljard euro.

De vier linkse partijen, D66, PvdA, GroenLinks en SP, dienen volgende week tijdens het debat over de Miljoenennota wel een motie in tegen een heel aantal bezuinigingen. Het gaat dan onder meer over kinderopvang, reïntegratie, inburgering en het salaris van agenten en leraren.

VN: Israël zat fout bij aanval Gaza-konvooi

Het Israëlische leger heeft het internationale recht geschonden bij de bestorming van een hulpvloot voor de Gazastrook op 31 mei. Dat is de conclusie van een onderzoek door de Verenigde Naties, dat woensdag is bekendgemaakt. Bij de bestorming zijn negen mensen gedood.

De aanval kan volgens de VN niet gerechtvaardigd worden, ook niet door Israëls recht op zelfverdediging. "Het gedrag van de Israëlische militairen en ander personeel tegen de passagiers op de vloot was buitenproportioneel voor deze gelegenheid", aldus de onderzoekers. Ze spreken van "totaal onnodig en ongelooflijk geweld".

VN: Israël zat fout bij aanval Gaza-konvooi
VN: Israël zat fout bij aanval Gaza-konvooi (Foto: ANP)

Vloet: "We kunnen borst nat maken tegen Dordrecht"

N.E.C. Nijmegen start vanavond met enkele wijzigingen in zijn formatie in de bekerwedstrijd tegen FC Dordrecht. Trainer Wiljan Vloet verwacht een lastig duel.

N.E.C. kon afgelopen weekeinde tegen AZ (0-1 verlies) niet overtuigen. De ploeg creëerde maar één echte kans. Te weinig volgens de coach, die aankondigt enkele wijzigingen door te voeren in de basisopstelling van de Nijmegenaren.

"Ik ga wel wat wijzigen, maar wie en waar zeg ik niet. De spelers weten het ook nog niet", aldus Vloet. De oefenmeester verwacht niet dat N.E.C. een gemakkelijke avond hoeft te verwachten tegen de Jupiler League-club.

"Dordrecht is een moeilijke en lastige ploeg. Maar als we winnen en doorgaan is het goed. Daar gaat het om. Tegen Dordrecht kunnen we onze borst in elk geval natmaken", waarschuwt de trainer van de Gelderse formatie.

Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet

"KUT!" hoorde ik op de bovenverdieping.
Een half uur later kwam Vrouwlief de keuken binnen. Ik zat uitgebreid de ochtendkrant te lezen aan de keukentafel. Ze zei aanvankelijk niets. Ik wilde me niet opdringen (dat had ik die nacht al gedaan en lang en lekker ook) en keek niet op. Vrouwlief zette koffie voor zichzelf. Terwijl ze bij het apparaat wachtte, zei ze zachtjes: "Ik heb mijn bril laten vallen."

Fransen ontvoerd op schip voor Nigeria

Bij een aanval voor de kust van Nigeria op een schip van het Franse bedrijf Bourbon hebben piraten drie Franse medewerkers ontvoerd. Dat heeft het bedrijf op zijn website bekendgemaakt.

Bij de aanval, die dinsdagnacht of woensdagochtend plaatsvond, gebruikten de piraten meerdere speedboten. De ontvoerders namen drie medewerkers mee en lieten dertien anderen ongemoeid. Er vielen geen gewonden, aldus Bourbon.

Een woordvoerder van Nigeriaanse marine zei dat de autoriteiten onderzoek doen naar de aanval op het schip. Het Franse ministerie van buitenlandse zaken zei op de hoogte te zijn. "We zijn volledig gemobiliseerd, zowel in Parijs als in Abuja, om de mannen vrij te krijgen", zo zei het ministerie in een verklaring.

Wie er achter de ontvoering zit, is nog niet bekend.

Het Franse ministerie van buitenlandse zaken waarschuwde vorige maand voor het stijgende aantal ontvoeringen van buitenlanders in Nigeria. Militanten in de Nigerdelta hebben medewerkers uit de olie-industrie ontvoerd en pijpleidingen gebombardeerd. Bovendien vechten ze met regeringstroepen nadat in 2006 een opstand ontstond. De meeste buitenlanders die zijn ontvoerd, worden ongedeerd vrijgelaten als er losgeld is betaald.

Florida heft adoptieverbod homoseksuelen op

De Amerikaanse staat Florida maakt een einde aan het verbod op adoptie door homoseksuelen. De gouverneur van Florida, Charlie Crist, kondigde die beslissing donderdag aan na de uitspraak van een districtsrechtbank in Miami. Die had bepaald dat het verbod ongrondwettig is.

De uitspraak van de rechtbank komt overeen met die van een lagere rechtbank, namelijk dat er geen rationele basis is voor een verbod. De zaak was aangespannen door Martin Gill die samen met zijn mannelijke partner twee jongens adopteerde.

Gill en de Amerikaanse bond voor burgerlijke vrijheden, die beide mannen vertegenwoordigt, willen dat de staat de zaak bij het hooggerechtshof van Florida aanhangig maakt zodat in de hele staat een definitieve uitspraak over de wet gedaan kan worden.

Mourinho: "Spelers hebben rust nodig"

Real Madrid-trainer José Mourinho heeft na de zege op Espanyol (3-0) gezegd dat zijn spelers vermoeid zijn door het drukke programma.

"De jongens zijn vermoeid, omdat er een vast elftal staat en de trainer niet rouleert", zegt Mourinho op de clubsite van Real Madrid. "Normaal gesproken rouleer ik met vier of vijf spelers wanneer ik een aantal jaren succesvol ben met een club. Ik zal dit dan ook doen bij Real wanneer ik denk dat zij daar klaar voor zijn."

"In februari kijk ik verder als we de volgende ronde van de Champions League halen. Dan zijn we verder en wil ik rouleren. Op dit moment wil ik dat nog niet doen", aldus Mourinho, die Real zonder veel moeite van Espanyol zag winnen in Madrid. "We speelden goed met (Sami) Khedira en (Alvaro) Arbeloa, mede omdat we compact speelden."

"We hielden de tegenstander goed onder druk en konden in de omschakeling met de vleugelverdedigers counteren. We hebben goed de balans bewaard in het team", vervolgt de Portugees, die niet inging op de arbitrage na drie rode kaarten, waaronder één voor Pepe. "Ik praat alleen over scheidsrechters die goed fluiten."

Penders: "Er waait een frisse wind bij NAC"

Rob Penders is gelukkig met het trainersduo John Karelse en Gert Aandewiel bij NAC Breda. De verdediger ziet potentie in beide interim-trainers.

Karelse en Aandewiel namen de taken over van Robert Maaskant, die naar het Poolse Wisla Krakau vertrok. NAC-aanvoerder Penders juicht de tijdelijke aanstelling van het duo toe. "Op dit moment gaat het prima", zegt de routinier tegen SEG.

"In eerste instantie denk je dat het een beetje bij hetzelfde blijft, maar er waait een frisse wind. Dat stemt positief. Wat mij betreft kunnen we zo verder, maar een nieuw gezicht kan ook goed zijn. Ikzelf sta hier vrij neutraal in en de spelersgroep ook."

"We hebben nog geen duidelijkheid gekregen en worden ook niet betrokken bij de keuze voor een nieuwe trainer. De leiding van NAC moet een beslissing nemen. Het was dit seizoen heel onrustig, maar de laatste weken wordt het wat rustiger en worden de resultaten ook wat beter. Ik zie zeker potentie om te groeien", aldus de 34-jarige Penders.

Minister: Merck wil Organon goed afhandelen

Het Amerikaanse farmaciebedrijf Merck is bereid om mee te werken aan een 'goede afhandeling van de kwestie Organon'. Dat heeft demissionair minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) woensdag gezegd na een gesprek met de top van Merck in de Amerikaans staat New Yersey.

Eerder dit jaar besloot Merck de onderzoeksafdelingen van Organon, dat nu MSD heet, te verplaatsen uit Nederland. Dat zou ten koste gaan van 2175 van de 4500 banen. Maar begin deze maand werd de beslissing uitgesteld mede omdat er interesse zou zijn voor de activiteiten.

Merck wil de komende maanden met geïnteresseerden praten. Het bedrijf is volgens Van der Hoeven bereid mee denken over een 'langetermijnoplossing'. Dat zou kunnen betekenen dat het concern zich dan 'economisch committeert aan een doorstart' en geld wil steken in een te bouwen wetenschapscampus, aldus de minister.

Minister: Merck wil Organon goed afhandelen
Minister: Merck wil Organon goed afhandelen (Foto: ANP)

Gewonde bij steekpartij in Amsterdam

Een 28-jarige man is woensdag gewond geraakt bij een steekpartij in Amsterdam. Hij werd in zijn hals geraakt en liep een slagaderlijke bloeding op, maar verkeert buiten levensgevaar. Vier verdachten zijn opgepakt, meldt de politie.

De steekpartij vond iets voor 12.30 uur plaats in een woning aan de Celsiusstraat in Amsterdam-Oost. In de woning hield de politie drie verdachten aan. Het slachtoffer is vervolgens naar een ziekenhuis gebracht, waar een vierde verdachte werd ingerekend.

De twee mannen en twee vrouwen die zijn gearresteerd zijn huisgenoten van het slachtoffer. De aanleiding voor het incident is onbekend.

MS: "Blu-ray gaat weer weg"

De Xbox 360 van Microsoft is al sinds 2005 op de markt en maakt nog gebruik van de 'ouderwetse' DVD's. Een jaar later kwam Sony met de PlayStation 3 op de markt die gebruik maakt van Blu-Ray. Hierdoor was het apparaat een stuk duurder dan die van de concurrent maar zou hij ook future-proof zijn. Nu, vijf jaar later, maakt Microsoft de balans op en zijn ze blij dat ze in die tijd niet voor Blu-ray hebben gekozen.

Volgens Stephen McGill, baas bij Xbox UK, hebben ze een goede keus gemaakt door de console goedkoop te houden en Blu-ray er niet in te stoppen. Volgens McGill zal Blu-ray, net als de vele opslagmedia daarvoor, weer voorbij gaan.

"I think people now recognise what a smart decision it was to keep the pricing low, and actually Blu-ray is going to be passed by as a format."

Volgens McGill hebben consumenten de Blu-ray zelfs overgeslagen en zijn ze van DVD direct naar digital streaming gegaan, een service die de Xbox 360 natuurlijk aan zijn klanten biedt.

“People have moved through from DVDs to digital downloads and digital streaming, so we offer full HD 1080p Blu-ray quality streaming instantly, no download, no delay."

Volgens de laatste cijfers heeft het Blu-ray formaat nog een lange weg te gaan om de DVD in te halen. Cijfers van het eerste kwartaal in 2010 laten zien dat er meer Blu-rays worden verkocht (68.5% meer dan in Q1 2009) maar dat het nog maar 12,3% van de volledige markt in bezit heeft.

Wat vinden jullie? Denken jullie dat Blu-ray zal verdwijnen en dat we alleen nog maar films zullen downloaden? Of zal er altijd een markt bestaan voor de fysieke opslagmedia?

Blu-ray

Rambi te zien in Donkey Kong Country Returns-trailer

Afgelopen E3 was er eentje om in te lijsten. Althans, als je fan bent van Nintendo. Een hoop oudere franchises wordt nieuw leven in geblazen waaronder Kid Icarus, Kirby en Donkey Kong. Van deze laatste is een nieuwe trailer verschenen.

In Donkey Kong Country Returns zul als Donkey Kong weer door veel verschillende levels moeten springen en klimmen om zoveel mogelijk bananen te verzamelen. Gelukkig krijg je hulp van onder andere Rambi de neushoorn die in onderstaande trailer wordt getoond.

Wil je meet weten over Donkey Kong Country Returns? Lees dan hier onze preview.

Mooiste Halo: Reach kills op een rij

Halo: Reach ligt vanaf vorige week in de winkels en is, zoals we allemaal wel hadden kunnen voorspellen, een groot succes. De eerste statistieken zijn al verschenen, en Microsoft heeft al aangegeven vaker Halo-games te willen ontwikkelen.

Eén van de functies die de laatste Halo-games hebben is dat je elke kill die je maakt op kunt nemen en terug kunt kijken. Hierdoor blijft het niet alleen bij sterke verhalen van je vrienden maar kun je deze ook gewoon checken. Bungie heeft nu een top tien gemaakt van de kills die volgens hun de mooiste tot nu toe zijn. Wil je ooit kans maken om in de lijst te komen, wees dan vooral heel creatief met sticky's en snipe rifles.

HAWX 2 voor PC komt nog later?

HAWX 2 is sinds vorige week uit voor de Xbox 360 en PlayStation 3. Zoals wel vaker gebeurt verschijnt de versie voor op de PC wat later dan de console versie. Toch is er slecht nieuws voor PC-eigenaren die de game graag willen spelen. De game zou namelijk nog verder naar achteren geschoven zijn.

De game zou eigenlijk vanaf 1 oktober in de winkels liggen, maar mensen die de game in de pre-order hebben staan kregen mailtjes van de verschillende webshops dat de game uitgesteld zou zijn. Tot wanneer de game uitgesteld zou zijn is niet bekend. Ubisoft heeft nog niets over deze kwestie laten weten. Het is dus allemaal even afwachten.

HAWX 2

Interview: Tom Chilton, Blizzard

 

In de aanloop naar de release van World of Warcraft: Cataclysm had Tom Chilton, lead designer van World of Warcraft, op de Gamescom-beurs in Keulen de tijd om even te praten over de derde uitbreiding voor de populaire MMO. Met ongeveer 11,5 miljoen spelers is World of Warcraft nog altijd een grootmacht binnen het genre en het is tevens het schoolvoorbeeld van een goede massively multiplayer online game.

 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.