FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 20 augustus 2010

Uitslagen Jupiler League speelronde 2

Vanavond werd de tweede speelronde in de Jupiler League afgewerkt. Hieronder vind je alle uitslagen en de vernieuwde stand.

 

Sparta Rotterdam, degradant uit de Eredivisie, heeft vanavond flink huisgehouden in eigen huis. Almere City FC kwam op bezoek en kon met een 12-1 nederlaag weer vertrekken. Grote man bij Sparta was nieuwkomer Voskamp, die maar liefst acht maal wist te scoren. De spits werd pas gisteren aangetrokken. In de 17e minuut kwam Almere City met tien man te staan, nadat Dekkers de doorgebroken Voskamp aan z'n shirt trok. Knol schoot de penalty binnen, waarna het heel snel ging, met de rust stond het al 6-0. Namens Sparta wisten ook Strootman, Abdul en Godee nog te scoren. In de 82e minuut mocht Robertson namens Almere City de eretreffer aantekenen: 12-1

De andere degradant, RKC Waalwijk, speelde vorige week teleurstellend gelijk tegen FC Eindhoven: 0-0. Vanavond werd de eerste overwinning geboekt. Thuis werd Telstar met 3-0 verslagen. Boerrigter opende de score in de tiende minuut. Na een klein half uur verdubbelde Benson die score. In de 68e minuut wist Boerrigter met zijn tweede van de avond de eindstand op 3-0 te brengen. Telstar blijft zonder overwinning, vorige week speelde de ploeg met 1-1 gelijk tegen BV Veendam.

Go Ahead Eagles wist al sinds 2003 niet meer bij BV Veendam te winnen. Vanavond kwam daar eindelijk weer verandering in. De ploeg uit Deventer versloeg Veendam met 1-4. Na een half uur was het Vogelsang die Go Ahead op 0-1 bracht, tien minuten later gevolgd door de 0-2 van Pedro. In de tweede helft maakte Van der Biezen er 0-3 van, waarna Veendam wat terugdeed via Cmovs. Pedro gooide de wedstrijd in de 89e minuut in het slot: 1-4.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslagen
RKC Waalwijk Telstar 3-0
Fortuna Sittard FC Den Bosch 0-4
SC Cambuur FC Emmen 2-1
RBC Roosendaal FC Eindhoven 1-2
Helmond Sport AGOVV Apeldoorn 1-0
FC Volendam FC Dordrecht 1-0
BV Veendam Go Ahead Eagles 1-4
Sparta Rotterdam Almere City FC 12-1

Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Sparta Rotterdam 2 2 0 0 6 14 - 2
2 SC Cambuur 2 2 0 0 6 3 - 1
3 Helmond Sport 2 2 0 0 6 2 - 0
4 RKC Waalwijk 2 1 1 0 4 3 - 0
5 FC Volendam 2 1 1 0 4 3 - 2
6 FC Eindhoven 2 1 1 0 4 2 - 1
7 FC Den Bosch 2 1 0 1 3 4 - 1
8 Go Ahead Eagles 2 1 0 1 3 5 - 3
9 FC Zwolle 1 1 0 0 2 3 - 0
10 Telstar 2 0 1 1 1 1 - 4
11 RBC Roosendaal 2 0 0 2 0 2 - 5
12 FC Emmen 2 0 0 2 0 1 - 5
13 Almere City FC 2 1 0 1 0 4 - 13
14 FC Dordrecht 2 0 0 2 -1 0 - 2
15 Fortuna Sittard 2 0 0 2 -2 1 - 7
16 AGOVV Apeldoorn 2 1 0 1 -3 3 - 2
17 BV Veendam 2 0 1 1 -3 2 - 5
18 MVV Maastricht 1 0 1 0 -6 2 - 2

Voor meer statistieken kijk je op de speciale Jupiler League-pagina.

Eigenaar krijgt eigen auto aangeboden

De Rotterdamse eigenaar van een gestolen auto heeft zijn eigen auto te koop aangeboden gekregen. Dat meldt de politie vrijdagavond.

De man vond de wagen terug op een handelsite op internet. Zijn auto werd voor een veel lager bedrag dan gebruikelijk aangeboden. De eigenaar maakte voor vrijdagavond een afspraak met de verkoper in Leiden en lichtte de politie in. Op het moment dat de verkoper contact legde met de rechtmatige eigenaar greep de politie in.

Agenten wilden de verkoper aanhouden, maar die kreeg het voor elkaar gas te geven en te vluchten. Honderd meter verderop sprong hij uit de auto en zette hij zijn vlucht te voet voort. De politie kreeg het niet meer voor elkaar de man in zijn kraag te vatten. De auto is in beslag genomen voor verder onderzoek.

Ducati wil snel met Rossi testen

Het MotoGP-team van Ducati hoopt dat Yamaha toestemming geeft om Valentino Rossi nog voor het eind van het jaar met een Italiaanse machine te kunnen laten testen. De Italiaan maakt na dit seizoen na zeven seizoenen de overstap van het Japanse merk naar Ducati.

Het Italiaanse merk wil graag over The Doctor beschikken tijdens de eindejaarstest in Valencia, maar Masao Furusawa zei dat de Italiaan tot het einde van het seizoen de blauwe kleuren zal moeten gaan dragen.

Ducati houdt volgens teambaas Filipo Preziosi nog goede hoop om met Rossi alsnog te kunnen testen. "We zullen alle wensen van Furusawa inwilligen en willen zelfs de motorfiets wel blauw spuiten. Ik weiger te geloven dat Yamaha Rossi niet wil laten testen en de vorige keer dat het gebeurde in 2003 liep het slecht af met Honda."

Preziosi heeft voor volgend jaar in de MotoGP één titelkandidaat: Jorge Lorenzo. "Hij verandert niet van team, dus is hij de uitgelezen favoriet. Pas in 2012 zal het speelveld weer gelijk zijn. Het zal zwaar worden, maar we hebben het juiste gedaan."

Uitslag Excelsior - N.E.C. Nijmegen

Vanavond werd er één wedstrijd in de Eredivisie gespeeld. Hieronder vind je de uitslag.

 

Excelsior

4 - 2

N.E.C. Nijmegen

 53' Clasie
 56' Bovenberg
 78' Bergkamp
 90+2' Fernandez
   32' Vleminckx
 73' Sibum
 
 Gele kaart: Fernandez, (Excelsior), Nuytinck, Sibum, Zimling, (N.E.C. Nijmegen)
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 3.500
Arbiter: Vink
 
Opstelling:   Opstelling:
Paauwe
Bovenberg
Nieveld
van Steensel
Nelom
Clasie (Gudde/76)
Koolwijk
Wattamaleo
Vincken (Bergkamp/67)
Fernandez
Alisic (Lagouireh/46)
  Babos
Will
van Eijden
Zomer
Nuytinck (Ten Voorde/80)
Sibum
Schöne
Zimling
George
Vleminckx
Goossens

Uitslag Bayern München - VfL Wolfsburg

Vanavond stond het openingsduel uit de Duitse Bundesliga op het programma. Bayern München, regerend kampioen, mocht in eigen huis aantreden tegen de kampioen van twee jaar terug, VfL Wolfsburg. De ploeg van Louis van Gaal won met 2-1 en mag zich tenminste één dag koploper noemen.

Bayern München, waar Mark van Bommel in de basis begon, was in de eerste helft oppermachtig. Direct vanaf het beginsignaal drukte de ploeg van Louis van Gaal de tegenstander terug op eigen helft en het duurde slechts acht minuten of Thomas Müller zette de regerend kampioen verdiend op 1-0. De spits werd mooi bediend door Toni Kroos, omspeelde Simon Kjær en rondde knap af. Tot aan de rust kon VfL Wolfsburg, waar Steve McClaren sinds dit jaar aan het roer staat, alleen maar hopen op niet meer tegentreffers.

Na de rust kantelde de wedstrijd. Wolfsburg werd brutaler en ging op jacht naar de gelijkmaker. Diverse grote kansen kregen de bezoekers, maar pas in de 58e minuut was het raak. Edin D¸eko wist vanuit een hoekschop de bal achter doelman Hans-Jörg Butt te koppen. Niet lang daarna kon diezelfde D¸eko zijn ploeg zelfs op voorsprong zetten, maar Butt pareerde de inzet van de spits.

Dit was tevens het sein voor Bayern om een tandje bij te schakelen. Van Gaal bracht Mario Gómez en Danijel Pranjić binnen de lijnen en liet verdediger Holger Badstuber meer met de aanvallen bemoeien. Wolfsburg werd compleet vastgezet op eigen helft en het winnende doelpunt voor Bayern hing in de lucht. Toch wist Der Rekordmeister nauwelijks kansen te creëren en daardoor leek de wedstrijd in een gelijkspel te eindigen. In de tweede minuut van de blessuretijd viel het winnende doelpunt voor Bayern alsnog. Bastian Schweinsteiger tikte de bal bij de tweede paal binnen en zorgde daarmee voor de eerste drie punten van het nieuwe seizoen.

Mollema hervat training na sleutelbeenbreuk

Bauke Mollema mag opnieuw beginnen met trainen op de weg meldt RTV Noord. De renner van de Rabobank-ploeg brak twee weken gelden in de slotrit van de Ronde van de Polen zijn sleutelbeen.

Onderzoek in het ziekenhuis van Amersfoort wees uit dat het herstel van de Groninger spoedig verloopt. Hierdoor is zijn seizoen nog niet voorbij. Begin oktober hoopt hij mee te kunnen doen aan het WK in Melbourne.

Twaalftal mishandelde uit verveling

Twaalf jongens en mannen die worden verdacht van zes mishandelingen in het centrum van Appingedam zijn de afgelopen weken aangehouden. De twaalf handelden uit verveling en stoerdoenerij, zo hebben ze verklaard. Ook hadden de meesten alcoholische versnaperingen gedronken en hadden ze drugs gebruikt. Dat meldt de politie vrijdag.

De mishandelingen vonden in de nacht van 11 op 12 juli in nog geen twee uur tijd plaats, nadat de daders zonder enige aanleiding ruzie schopten met de slachtoffers. Een van de slachtoffers liep gebroken tanden op. De andere mishandelingen resulteerden in meerdere kneuzingen.

Een van de verdachten kon op aanwijzing van twee slachtoffers direct worden gearresteerd. De overige verdachten werden de afgelopen weken aangehouden en verhoord. Het gaat om jongens en mannen van 13 tot 26 jaar uit Delfzijl en Appingedam. De verdachten zijn bekenden van de politie.

Voskamp scoort acht keer

Johan Voskamp zal zijn debuut bij Sparta Rotterdam niet snel meer vergeten. De 25-jarige spits vond vanavond in het gewonnen duel tegen Almere City FC (12-1) maar liefst acht maal het net. Een record voor de eerste divisie.

Feyenoorder Henk Schouten was in 1956 tegen de Volewijckers goed voor negen treffers. Toen werd echter nog gespeeld in twee hoofdklassen. De Eredivisie startte het seizoen daarop.

Het record van Schouten is nooit verbroken. Afonso Alves kwam op 7 oktober 2007 dichtbij en scoorde voor sc Heerenveen zevenmaal tegen Heracles Almelo (9-0). Met deze treffers heeft hij het Eredivisie-record in handen.

In het verleden maakten in de Eerste Divisie Jerry Taihuttu en Ugur Yildirim in één wedstrijd zes treffers, respectievelijk op 6 december 1997 tegen Eindhoven (7-2) en op 23 mei 2003 tegen Cambuur Leeuwarden (10-0).

Madonna aangeklaagd wegens Material Girl

Madonna is voor de rechter gesleept door de fabrikant van de kledinglijn 'Material Girl'. Het bedrijf beweert dat de zangeres de naam heeft gestolen voor haar eigen kledinglijn.

De zangeres lanceerde eerder dit jaar het kledingmerk 'Material Girl', dat door Madonna en haar 13-jarige dochter Lourdes werd ontworpen. De kledingfabrikant L.A. Triumph Inc. zegt al sinds 1997 onder diezelfde naam kledij op de markt te brengen, staat in de aanklacht waar entertainmentsite TMZ de hand op heeft weten te leggen.

Het bedrijf wil dat de rechter erkent dat Madonna met haar nieuwe lijn misleidend bezig is op de kledingmarkt. Daarnaast eist de fabrikant dat de zangeres alle winst die gemaakt is met de verkoop van de kleding inlevert bij de firma. Madonna scoorde in 1985 een grote hit met het liedje Material Girl. Later liet de zangeres weten spijt te hebben van de titel van het nummer, aangezien de media het al snel tot haar nieuwe bijnaam bombardeerden.

Madonna aangeklaagd wegens Material Girl (foto: Novum)

Fish bindt Murray aan zegekar

Mardy Fish heeft in Cincinnati een van de grootste zeges uit zijn loopbaan behaald. De Amerikaan schakelde in de kwartfinale van het Masters-toernooi Andy Murray (4) uit: 6-7 (7), 6-1 en 7-6 (5). Eerder in het toernooi was Fish al te sterk voor de als achtste geplaatste Fernando Verdasco.

Al in de eerste set was Fish dwingender dan Murray, maar de Amerikaan wisselde goede punten af met onnodige fouten en dus kon de Schot meekomen. In de tiebreak won Murray vervolgens alsnog de set. Fish gaf zich niet gewonnen en liep in het tweede bedrijf snel uit naar een dubbele break.

Nadat hij die set met 6-1 had gewonnen, ging het in de derde set weer gelijk op. Weer was er een tiebreak nodig en weer pakte Murray een voorsprong. Fish kwam van 2-4 achter terug tot 5-4 en benutte twee punten later zijn eerste matchpunt.

McLaren-rijders: "Beter doen dan in 2009"

Voor McLaren-coureurs Jenson Button en Lewis Hamilton is er weinig nodig om het volgende week beter te doen op Spa-Francorchamps dan vorig jaar. Beide rijders strandden al na enkele bochten na een aanrijding, waardoor ze nul punten behaalden.

Button reed toen voor Brawn GP, terwijl Hamilton worstelde bij McLaren. "Volgens mij werd Jenson in Les Combes door iemand aangetikt. Hoe dan ook; het veroorzaakte een kettingreactie en daarin werd ik ook geramd. We waren snel klaar die dag," zei Hamilton die dit jaar wel punten wil gaan pakken.

"Want slechter dan vorig jaar kan niet. Maar ik ben gek op het circuit van Spa-Francorchamps en ik wil hier heel graag winnen," vult Button aan. Hij zegt blij te zijn dat de FIA de flexibele vleugels beter gaat controleren, omdat zijn team van het concept nadeel van ondervond. "Daardoor wordt het gat tussen de topteams weer wat teruggebracht. Maar we moeten zelf ook aan het werk. In het begin van het seizoen stonden we er beter voor."

Het werk in de fabriek moest vanwege de zomerpauze stilgelegd worden, maar McLaren heeft dit volgens teambaas Martin Whitmarsh niet helemaal gedaan. "We hebben lekker vakantie gevierd, en de gelegenheid te baat genomen onze windtunnel aan een grondige onderhoudsbeurt te onderwerpen."

Grote stroomuitval treft Sint-Petersburg

Een grote stroomuitval heeft vrijdag het verkeer in Sint-Petersburg grotendeels stilgelegd. Trams en trolleybussen reden niet meer en ook sommige metro's kwamen stil te staan. Op de centrale wegen ontstonden verkeersopstoppingen omdat de verkeerslichten waren uitgevallen.

De stroomuitval was het gevolg van een technisch mankement in een elektriciteitsstation, waardoor ook twee andere elektriciteitsstations uitvielen, zei een woordvoerster van het regionale energiebedrijf.

De stroomuitval trof ongeveer de helft van Sint-Petersburg, waaronder het centrum, en duurde ongeveer twee uur.

VS wil Lockerbie-dader terug in cel

De Amerikaanse regering heeft Libië verzocht Abdel Baset Al-Megrahi terug te sturen naar een gevangenis in Schotland. Dat heeft John Brennan, de adviseur van president Barack Obama op het gebied van contraterrorisme, vrijdag gezegd. Al-Megrahi is de enige veroordeelde dader van de bomaanslag op een Amerikaans vliegtuig in 1988.

Al-Megrahi werd in 2001 veroordeeld tot 27 jaar gevangenisstraf voor de bomaanslag boven Lockerbie. Vorig jaar op 20 augustus werd hem toegestaan terug te keren naar Libië, omdat hij aan kanker leed en nog enkele maanden te leven zou hebben.

De bomaanslag boven het Schotse Lockerbie kostte het leven aan 259 mensen in het vliegtuig en elf personen op de grond.

VS wil Lockerbie-dader terug in cel
VS wil Lockerbie-dader terug in cel (Foto: Novum)

Ook Huta Galung onderuit

Na Thomas Schoorel is ook Jesse Huta Galung in de kwartfinale van het challengertoernooi in San Sebastian blijven steken. In Spaans Baskenland moest de Nederlanders zijn meerdere in de Spanjaard Ruben Ramirez Hidalgo (2) erkennen: 2-6, 4-6.

Huta Galung, vorige week nog winnaar van het challengertoernooi in het Italiaanse Trani, had grote moeite met zijn opslag. Van zijn vier opslagbeurten in de eerste set leverde hij er twee in. In het tweede bedrijf ging het lang gelijk op. Op 4-5 kreeg de geboren Haarlemmer twee matchpunten tegen, maar die werkte hij nog weg. Een derde was hem echter teveel.

Schotten onderzoeken verminkte zeehonden

Schotse wetenschappers hebben een onderzoek ingesteld naar bizarre verwondingen op dode zeehonden. De dieren vertonen grote gapende wonden die van kop tot kont een kurkentrekkerpatroon op hun lichamen vormen.

De afgelopen negen maanden zijn dertig verminkte zeehonden aangespoeld op de Britse oostkust. Volgens Dave Thompson, onderzoeker van het onderzoekscentrum voor zeezoogdieren van de St. Andrews-universiteit, is het mogelijk dat een roofdier de verwondingen heeft veroorzaakt, maar is het waarschijnlijker dat een in een buis aangebrachte propeller de oorzaak is.

Pantelic vertrekt naar Olympiakos

Marko Pantelic gaat voetballen in de Griekse competitie. De 31-jarige spits ondertekende een tweejarig contract bij Olympiakos Piraeus.

Vorig seizoen kwam de Servische spits uit voor Ajax. Hij vertrok bij de Amsterdammers omdat hij geen overeenstemming kon bereiken over een nieuw contract. Eerder werd Pantelic al in verband gebracht met Vitesse, dat sinds maandag in de rijke Georgiër Merab Zjordania een nieuwe eigenaar vond.

De Servische aanvaller is de derde aankoop van Olympiakos in drie dagen. De Hongaar Krisztian Nemeth en de Braziliaan Chumbinho gingen hem voor. De 35-voudige international treft bij de Griekse club Dennis Rommendahl die eveneens Ajax heeft verlaten na vorig seizoen.

Tennisser Schoorel onderuit in kwartfinale

Tennisser Thomas Schoorel is er niet in geslaagd om de halve finale van het Challengertoernooi in San Sebastian te bereiken. De 21-jarige Nederlander ging in de kwartfinale met 6-3 en 6-2 onderuit tegen de Spanjaard Albert Ramos-Vinolas.

Ramos-Vinolas zal het in de halve finale op gaan nemen tegen landgenoot Ruben Ramirez Hidalgo of tegen Jesse Huta Galung. Beide tennissers spelen later vandaag nog tegen elkaar.

Octopus Paul passeert Nederland voor WK 2018

Octopus Paul heeft in de strijd om de organisatie van het WK voetbal in 2018 de zijde van de Engelsen gekozen. Dit meldt de Engelse krant Daily Telegraph. Hiermee passeert de wereldberoemde octopus Nederland en België, wat als een tegenvaller gezien kan worden omdat de inktvis tijdens het WK in Zuid-Afrika menig wedstrijd goed voorspelde. Zo omarmde hij Spanje als kampioen, en voorspelde hij alle wedstrijden van de Duitsers goed.

Paul leeft in het Sea Life Centre in het Duitse Oberhausen. ''Na zijn succes tijdens het WK in Zuid-Afrika is Paul de Octopus één van de grootste namen in het voetbal. Het is geweldig voor ons dat hij achter ons staat'', aldus John Barnes, ambassadeur van het Engelde bid voor het WK.

[Eneco] Moerenhout: "Dacht aan overleven"

Koos Moerenhout won vandaag tot zijn eigen verbazing de derde etappe in de Eneco Tour. De Rabobank-renner is bezig met zijn laatste seizoen, maar doet nog steeds mee met de besten. De 36-jarige renner staat na vandaag tweede in het klassement op tien seconden van de vluchtgenoot van vandaag Tony Martin.

"Ik ben verrast dat ik uitgerekend hier win, na een rit waarvan ik dacht dat ik moest overleven om kans te maken op een goed klassement," zei Moerenhout die zich helemaal niet thuisvoelt in het Vlaamse land. "Ik ben niet bekend met deze wegen. De Vlaamse klassiekers zijn nooit mijn type koersen geweest. Ik heb misschien drie keer eerder de Kwaremont beklommen. Ik ben meer van het gelijkmatige semi-klimwerk."

Moerenhout maakte tijdens de Tour de France bekend een punt achter zijn loopbaan te gaan zetten, maar hij zit nog vol met ambitie en wil ook tijdens het WK in Melbourne meedoen om de prijzen. "Ik had na de Tour ook kunnen zeggen: ik ga uitbollen, maar dat wil ik niet. Eigenlijk doe ik mijn gezin nu tekort, maar ik wil nog eenmaal alles eruit halen wat erin zit."

De Raborenner weet nog niet of hij goed genoeg is om Martin van de zege in de Eneco Tour af te houden. "Er komen nog een paar mooie dagen. Ik mag nergens iets laten liggen, misschien kan ik ergens nog tijdwinst pakken. Als het zo blijft, ook goed. Dan mag de tijdrit beslissen."

West Bromwich Albion strikt Odemwingie

Peter Odemwingie zal binnenkort in de Premier League te bewonderen zijn. De Nigeriaanse aanvaller verlaat Lokomotiv Moskou voor West Bromwich Albion. Odemwingie tekende een contract voor twee jaar met een optie voor een derde seizoen.

Voor Odemwingie is het spelen in de Premier League een droom die uitkomt. "Ik kon een kans om in Engeland aan de slag te gaan niet afslaan," zegt de dolgelukkige international, die al 59 keer voor zijn land uitkwam. "Toen de kans zich voordeed heb ik aan Lokomotiv gevraagd om een transfer te overwegen. Dit zijn de kansen waarop je hoopt als je begint met voetballen. Het zal een nieuw hoofdstuk in mijn leven worden."

De manager van W.B.A., Roberto Di Matteo, is erg blij met de komst van Odemwingie. "Peter is snel, tweebenig, maakt doelpunten en heeft de nodige ervaring op een zeer hoog niveau. We hebben hem gehaald als spits, maar hij kan ook op de flank spelen, waardoor ik meer opties heb."

Odemwingie, wiens moeder Russisch is, begon zijn carrière in de jeugdopleiding van CSKA Moskou. Later kwam hij via de Nigeriaanse club Insurance in België terecht bij La Louviére. Na zijn tijd in België speelde hij voor Lille in Frankrijk en in 2007 vertrok hij weer naar Rusland. Bij Lokomotiv kwam hij tot 21 doelpunten in 70 wedstrijden.

Arts vrijuit na weigeren hulp

Een Nederlandse internist die tijdens een trektocht in Nepal weigerde een Nederlandse toeriste met een gebroken pols te helpen, wordt niet berispt. Dat heeft het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg bepaald.

Een lager tuchtcollege gaf de arts eerder een waarschuwing, maar het centrale college heeft die deze week vernietigd. Volgens dat college is een gebroken pols geen noodsituatie en zijn artsen niet altijd verplicht zich zo snel mogelijk naar de patiënt te begeven.

De arts was in november 2008 net na acht uur lopen aangekomen op een overnachtingsplaats toen de drager en de gids van de vrouw bij hem aanklopten. Hij stuurde hen weg, omdat hij als internist niets van botten wist.

De vrouw wist uiteindelijk een Franse arts te vinden, die de pols met bamboetakjes spalkte. De Nederlandse arts besloot later toch te informeren naar de toestand van de vrouw, en hoorde dat een andere arts haar had behandeld. Daar heeft hij het verder bij gelaten.

Opmerkelijk in de uitspraak van het Centraal Tuchtcollege is dat de instantie zich bevoegd acht om te oordelen over de activiteiten van Nederlandse artsen in het buitenland, ook al zijn ze op vakantie. De arts woont in Nederland en staat in het Nederlandse register van artsen. Dat betekent dat het tuchtcollege zich over de klacht mag uitspreken.

Vidic langer bij Manchester United

Nemanja Vidic heeft zijn contract bij Manchester United verlengd. De Servische verdediger tekende voor vier jaar en blijft nu tot 2014 bij de Red Devils. United stelt dat de 28-jarige Vidic, die sinds januari 2006 voor de club speelt, al een maand geleden een nieuw contract overeenkwam. De centrale verdediger is een vaste waarde in de defensie van United.

Vidic laat weten dat hij zin heeft in de komende seizoenen. "Tijdens mijn tijd hier hebben we veel succes gehad en ik kijk ernaar uit om dat succes in de komende jaren voort te zetten." United-manager Sir Alex Ferguson zei dat het nieuwe contract een einde maakt 'aan de onnozele geruchten' die de laatste maanden over Vidic' toekomst de ronde deden.

Nemanja Vidic tekent vier jaar bij
Nemanja Vidic tekent vier jaar bij (Foto: Novum)

Volledige tracklist Rock Band 3 onthuld

Nadat eerder al een gedeelte van de tracklist van Rock Band 3 was uitgelekt, hebben ze nu maar de gehele lijst vrijgegeven. De tracklist bestaat in totaal uit 85 liedjes en gaat helemaal terug van muziek uit de jaren '50 tot muziek van nu. Rock Band 3 komt op 29 oktober uit voor de Wii, PlayStation 3 en de Xbox 360.

Amy Winehouse – Rehab
Anthrax – Caught In A Mosh
At the Drive-In – One Armed Scissor
Avenged Sevenfold – Beast and the Harlot
B-52′s – Rock Lobster
Big Country – In a Big Country
Bigger, Something Brighter
Blondie – Heart of Glass
Blood, Sweat, & Tears – Spinning Wheel
Bob Marley & The Wailers – Get Up, Stand Up
Chicago – 25 or 6 to 4
David Bowie – Space Oddity
Deep Purple – Smoke on the Water
Def Leppard – Foolin’
Devo – Whip It
Dio – Rainbow in the Dark
Dire Straits – Walk of Life
Dover – King George
Echo and the Bunnymen – Killing Moon
Elton John – Saturday Night’s Alright (For Fighting)
Faith No More – Midlife Crisis
Filter – Hey Man, Nice Shot
Flaming Lips – Yoshimi Battles the Pink Robots Pt. 1
Foreigner – Cold as Ice
Golden Earring – Radar Love
HIM – Killing Loneliness
Huey Lewis and the News – The Power of Love
Hypernova – Viva La Resistance
INXS – Need You Tonight
Ida Maria – Oh My God
James Brown – I Got You (I Feel Good)
Jane’s Addiction – Been Caught Stealing
Jimi Hendrix – Crosstown Traffic
Joan Jett – I Love Rock and Roll
John Lennon – Imagine
Juanes – Me Enamora
Lynyrd Skynyrd – Free Bird
Maná – Oye Mi Amor
Marilyn Manson – The Beautiful People
Metric – Combat Baby
Night Ranger – Sister Christian
Ozzy Osbourne – Crazy Train
Paramore – Misery Business
Phish – Llama
Phoenix – Lasso
Poni Hoax – Antibodies
Pretty Girls Make Graves – Something
Primus – Jerry Was a Race Car Driver
Queen – Bohemian Rhapsody
Queens Of The Stone Age – No One Knows
Rammstein – Du Hast
Raveonettes – Last Dance
Rilo Kiley – Portions of Foxes
Riverboat Gamblers – Don’t Bury Me… I’m
Roxette – The Look
Rush – TBD
Slipknot – Before I Forget
Smash Mouth – Walkin’ on the Sun
Spacehog – In the Meantime
Steve Miller Band – Fly Like An Eagle
Still Not Dead
Stone Temple Pilots – Plush
Swingin’ Utters – This Bastard’s Life
T.Rex – 20th Century Boy
Tears for Fears – Everybody Wants to Rule the World
Tegan and Sara – The Con
The Beach Boys – Good Vibrations (Live)
The Bronx – False Alarm
The Cure – Just Like Heaven
The Doors – Break On Through
The Muffs – Outer Space
The Police – Don’t Stand So Close To Me
The Ramones – I Wanna Be Sedated
The Smiths – Stop Me If You’ve Heard This One Before
The Sounds – Living in America
The Vines – Get Free
The White Stripes – The Hardest Button to Button
The Who – I Can See For Miles
Them Crooked Vultures – Dead End Friends
Tokio Hotel – Humanoid
Tom Petty and The Heartbreakers – I Need To Know
War – Low Rider
Warren Zevon – Werewolves Of London
Whitesnake – Here I Go Again
Yes – Roundabout

 

Wisselfunctionaris bij Topklasse

De wedstrijden in de Topklasse zullen, net als in het betaald voetbal, een vierde man langs de lijn krijgen om de arbitrage te ondersteunen. Deze persoon krijgt de naam wisselfunctionaris en heeft verder geen invloed.

De wisselfunctionaris is een medewerker van de thuisploeg, die het arbitrale trio gaat ondersteunen tijdens de wedstrijd. Bij wissels houdt hij het electronisch wisselbord omhoog en hij zal aan het eind van beide speelhelften de toegevoegde tijd aangeven. De wisselfunctionaris neemt plaats ter hoogte van de middenlijn tussen beide dug-outs.

Een andere noviteit is de onafhankelijke velddeskundige. Hij bepaalt of een wedstrijd al dan niet gespeeld kan worden, eventueel in overleg met de scheidsrechter. In het verleden konden mensen van de thuisclub dit bepalen, waarbij soms met een schuin oog werd gekeken naar geschorste en geblesseerde spelers. De KNVB heeft deze maatregel getroffen om alle speeldagen zoveel mogelijk gelijk te laten verlopen.

Roemeen loopt uren over Alkmaarse daken

Een sprong in een sloot en een urenlange vlucht over Alkmaarse daken hielpen een 23-jarige Roemeense autodief vrijdagochtend niet om uit handen van de politie te blijven. De man, die bij zijn vluchtpoging bovendien zijn enkel verbrijzelde, werd volgens de politie ingerekend vlak voordat hij opnieuw in een sloot in wilde springen.

Agenten zagen de Roemeen rond vier uur rijden in een auto op de Noorderkade in Alkmaar. Omdat de auto erg langzaam reed en over de weg slingerde, gaven de agenten een stopteken. De 23-jarige bestuurder stopte en stapte samen met zijn passagier uit. Het duo liep in de richting van de agenten, maar draaide zich plotseling om en vluchtte via een sloot een woonwijk in.

De politie wist de bestuurder uiteindelijk twee uur later op te pakken, zijn compagnon kon ontkomen. De auto bleek gestolen.

Disturbed en meer in Rock Band DLC van komende week

Sinds Rock Band uit is, komt Harmonix elke week met extra liedjes die je tegen betaling kunt downloaden. Deze week verschijnt er een pack van Disturbed. De metalband uit Amerika zal met drie liederen in totaal komen in de Rock Band Store. Ook zullen er nog een aantal andere bands aanwezig zijn.

• Disturbed – “Another Way to Die”
• Disturbed – “Asylum”
• Disturbed – “The Animal”
• Crash Kings – “Mountain Man”
• The Veer Union – “Seasons” +
• We Are the Fallen – “Bury Me Alive”

De liedjes met een + erachter zijn te downloaden voor Lego Rock Band

De liedjes zijn beschikbaar vanaf dinsdag 24 augustus voor de Wii en de Xbox 360 en vanaf woensdag 25 augustus voor de PlayStation 3. Elk los liedje kost € 1,49 of 160 MS points of 200 Wii points. Het 'Universal Motown Republic Rock Pack 01 ' is in zijn volledigheid te downloaden voor 440 MS Points of €3,99 en het 'Disturbed Pack 03' is ook in zijn volledigheid voor 440 MS Points of €3,99 te downloaden.

Omstanders keren zich tegen A'damse politie

Een grote groep omstanders van een arrestatie heeft zich vrijdagmiddag in Amsterdam tegen de politie gekeerd. Agenten wilden rond 15.15 uur een jongen aanhouden voor het vernielen van een ruit van een woning aan de Jan Lievensstraat in de Diamantbuurt.

De omstanders begonnen daarop onder meer met stenen naar de agenten te gooien, waarop de agenten versterking opriepen. Kort daarop sneuvelde ook de ruit van een politieauto. Met hulp van de toegesnelde collega's werd ook deze stenengooier aangehouden. De twee ruitenvernielers zitten vast, meldt de politie.

M-gebouw Den Haag van de baan

Het gebouw in de vorm van de letter M voor het Centraal Station van Den Haag komt er toch niet. De gemeente kon het niet eens worden met de projectontwikkelaar, laat wethouder Marnix Norder (PvdA) vrijdag weten.

Het 93 meter hoge gebouw, naar een ontwerp van architect Rem Koolhaas, zou verrijzen op het Koningin Julianaplein. In het gebouw zouden woningen, kantoren en winkels komen. De Haagse gemeenteraad stemde in april in met het project; de oplevering was gepland voor 2015.

Volgens Norder zijn de onderhandelingen met projectontwikkelaar Eurocommerce gestaakt, nadat 'nadere voorwaarden waren gesteld die voor de gemeente onaanvaardbaar waren'. Zo wilde Eurocommerce 'vrijblijvende afspraken' maken over de financiering, de start van de werkzaamheden en de oplevering van het gebouw. Daarnaast bemoeilijkten de 'huidige marktomstandigheden' het onderhandelingsproces.

"Uiteraard ben ik teleurgesteld", reageert Norder. "Maar nog langer onderhandelen en dralen zou onverantwoord zijn." De gemeente beraadt zich op de ontstaande situatie. Het braakliggende terrein voor het Centraal Station krijgt snel een 'passende tijdelijke inrichting'.

'Live action' trailer van Metroid: Other M

Eind deze maand komt een van de grootste titels van 2010 uit, namelijk Metroid Other M. Dit avonturenspel zal exclusief op de Wii verschijnen en wordt gemaakt door Team Ninja. Nintendo heeft van het spel nu een echte live action-trailer gemaakt, die gaat dienen als de belangrijkste reclame voor het spel.

In deze reclame vertelt Samus haar verhaal en hoe ze daar precies mee omgaat. Dus ben je altijd al benieuwd hoe Samus eruit zou zien als een echt mens? Bekijk deze gave reclame hieronder.

[GC] Heroes on the Move GamesCom trailer

Voor de allereerste keer in de gamegeschiedenis zijn Ratchet, Clank, Sly Cooper, Bentley, Jak en Daxter samengebracht in een spel. In Heroes on the Move moet je de slechteriken verslaan in de iconische werelden van deze games. Denk hierbij aan Ratchet & Clank's Metropolis, en Jak & Daxter's Haven City. Sony heeft onlangs een trailer van het spel online gezet die je hieronder kunt bekijken.

Het spel maakt gebruik van de PlayStation Move die vanaf 15 september in de winkelrekken ligt. Heroes on the Move is een PlayStation 3-exclusive en komt volgend jaar uit.

Basso en Nibali blijven bij Liquigas

Liquigas heeft bekendgemaakt dat Ivan Basso en Vicenzo Nibali ook volgend jaar bij de Italiaanse wielerploeg zullen blijven. In totaal verlengde de formatie veertien contracten, maar hiertoe behoort niet Romain Kreuziger die naar Astana vertrekt.

Door Giro-winnaar Basso en Nibali te behouden, zorgt de ploeg voor continuïteit. Ook is er met het behouden van de broers Sagan en enkele andere jongeren aan de toekomst gedacht.

Duitse kleuter verdronken in Limburgse jachthaven

Een 5-jarig jongetje is vrijdagochtend in een jachthaven in het Limburgse Wessem verdronken. De Duitse kleuter was met zijn ouders op hun boot en wilde naar het toilet aan de kant, maar hij kwam niet terug. Na een zoektocht door de brandweer werd zijn levenloze lichaam bij het jacht in het water gevonden. De exacte doodsoorzaak wordt nog onderzocht, zegt een politiewoordvoerder.

De jongen werd vanaf 09.30 uur vermist, maar de politie werd pas rond 11.30 ingeschakeld. De brandweer vond het slachtoffer een uur later op tientallen meters afstand van het jacht. Reanimatie mocht niet meer baten.

Geen Spa voor Chandhok

Karun Chandhok zal eind deze maand op Spa-Francorchamps wederom niet gaan rijden voor Hispania Racing. De Indiër staat al sinds de Grand Prix van Duitsland aan de kant, maar zal in België wederom vervangen worden door Sakon Yamamoto.

Vorige maand in Hongarije had Chandhok nog goede hoop in de auto bij HRT terug te mogen keren, maar voor hem is het een domper dat Yamamoto ook in België mag rijden. Wie de bolides van het Spaanse team later dit jaar gaan besturen is nog niet bekend.

Limburger schopt agent in gezicht

Een 32-jarige man uit Sittard heeft vrijdagmiddag bij zijn aanhouding in zijn woonplaats een agent in zijn gezicht geschopt. De agent moest naar een dokter om zich te laten behandelen, meldt de politie.

De politie had een melding binnengekregen dat op de Alardstraat in Sittard een oudere man was mishandeld. Een politiepatrouille zag de verdachte van de mishandeling lopen en wilde hem in de Merovingenstraat aanhouden. De man verzette zich echter hevig en schopte daarbij een agent in zijn gezicht. De Sittardenaar is in een cel gezet.

Brabander opgepakt na betasten 6-jarig meisje

Een 63-jarige inwoner uit Kaatsheuvel is donderdagmiddag opgepakt omdat hij in een horeca-gelegenheid een 6-jarig meisje uit Ammerzoden onzedelijk zou hebben betast. Het meisje vertelde haar moeder dat ze in de toiletruimte van het etablissement was betast. De man was op dat moment nog in de gelegenheid.

De moeder belde direct de politie en hield in afwachting van de agenten de man in de gaten. Toen de agenten rond 16.30 uur in de uitspanning aan de Roestelbergseweg arriveerden, hielden ze de verdachte aan.

Man verliest stapel bankbiljetten in Amsterdam

Een man heeft donderdagochtend een stapel geld verloren op de Oostelijke Handelskade in Amsterdam. De man liep met een plastic tas gevuld met bankbiljetten, toen de tas plotseling openscheurde en de biljetten op straat belandden. Nadat hij een deel van het geld bijeen had geraapt, nam de man de benen.

Voorbijgangers zagen rond 10.00 uur dat de man een deel van zijn geld verloor en waarschuwden de politie. Agenten pakten later naar aanleiding van het signalement een man op, maar die bleek niets met de zaak te maken te hebben.

Over de hoeveelheid geld en het signalement van de man wil de politie geen mededelingen doen. Een voorbijganger zou hebben gezegd dat de stapel bankbiljetten zeker tien centimeter dik was.

Davids maakt bij Crystal Palace rentree

Edgar Davids is terug in het betaalde voetbal. De 74-voudig international maakt zijn rentree bij het Engelse Crystal Palace, dat in het Championship voetbalt. De club uit het zuiden van Londen heeft de transfer bevestigd via de officiële clubwebsite. Davids tekent op Selhurst Park een contract waarbij hij per gespeelde wedstrijd betaald wordt. Hij hield deze zomer bij Ajax zijn conditie op peil.

"Het is een spannende tijd voor de club en ook voor mij. Ik wil gewoon genieten van het voetbal en laten zien wat ik in huis heb", reageert Davids op de website van Palace. Ook manager George Burley is blij met zijn aanwinst. "Eerder deze week hadden we een gesprek en hij was heel enthousiast. Ik ben tevreden dat we nu een deal hebben."

Edgar Davids (37) stopte zijn carrière in de zomer van 2008. Hij speelde het laatst voor Ajax. De oud-international droeg ook het shirt van Tottenham Hotspur, Inter, Barcelona, Juventus en AC Milan. Nu blaast hij zijn carrière dus weer nieuw leven in.

Kabinet handhaaft fokverbod

Jonge geiten en melkschapen die dit jaar zijn geboren op een bedrijf dat besmet is geweest met Q-koorts, mogen ook de komende tijd niet worden ingezet voor de fokkerij. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten, zo maakte demissionair minister Gerda Verburg (Landbouw) na afloop van de ministerraad bekend.

Ze zei te beseffen dat het besluit een grote klap betekent voor de houders van de dieren. Maar volgens haar kunnen de jonge schapen of geiten toch besmet zijn op bedrijven waar eerder besmette drachtige dieren zijn geruimd. Het kabinet wil dat risico niet lopen en vindt daarom dat het fokverbod voorlopig van kracht moet blijven om te voorkomen dat er opnieuw een Q-koortscrisis uitbreekt.

Volgens Verburg is het de laatste moeilijke maatregel die uit voorzorg wordt genomen vanwege de risico's voor de volksgezondheid.

Kabinet wil extra bezuinigen

Het kabinet wil miljarden extra bezuinigen om de begroting 'netjes' over te dragen aan een nieuw kabinet. Dat zei demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager vrijdag na afloop van de ministerraad.

Het kabinet had in de oude samenstelling van CDA, PvdA en ChristenUnie in het voorjaar van 2009 al afgesproken in 2011 3,2 miljard te bezuinigen, mits de economie voldoende hersteld zou zijn. Gerekend werd op meevallers door loonmatiging, maar dat levert vooralsnog niet meer dan 400 miljoen euro op.

Daarom zoekt De Jager nu met de andere demissionaire ministers van CDA en ChristenUnie naar extra geld. Volgens de minister gaat het in ieder geval om meer dan dan de helft van de oorspronkelijke 3,2 miljard.

[Eneco] Dagzege Moerenhout, Martin nieuwe leider

De derde etappe in de Eneco Tour is gewonnen door Koos Moerenhout. Tony Martin is de nieuwe leider in het algemeen klassement.

Op zo'n dertig kilometer voor de streep reed er een groepje weg met daarin onder anderen Moerenhout, Boasson Hagen, Martin en Lars Boom. De kopgroep leek echter te worden bijgehaald en Boasson Hagen, de winnaar van vorig jaar, legde zich daarbij neer. 

Moerenhout wilde zich echter niet gewonnen geven en kreeg Martin met zich mee. De twee wisten in een mum van tijd een flink gat te slaan. Boasson Hagen probeerde de achtervolgers te mobiliseren, maar Rabobank nestelde zich aan kop van het peloton en temperde het tempo.

Boasson Hagen demarreerde vervolgens uit het peloton om zich proberen te voegen bij Moerenhout en Martin, maar de Noor was niet opgewassen tegen het duo dat goed samenwerkte. Bij de finish in Ronse mocht Moerenhout de dagzege pakken terwijl Martin de leiding in het algemeen klassement nam.

Laura weigert media te woord te staan

Zeilmeisje Laura Dekker staat de media niet meer te woord voordat ze zaterdag het ruime sop kiest. Dat heeft haar manager vrijdag laten weten.

De 14-jarige globetrotter geeft tijdens haar reis alleen interviews af aan medewerkers van het bedrijf MasMedia, dat de exclusieve rechten heeft verworven op beelden van Laura en haar reis. Daarnaast schrijft zij wekelijks een column voor het AD.

Directeur Marijke Schaaphok van MasMedia liet vrijdag weten nog geen contract te hebben afgesloten met een Nederlandse partij voor de exclusieve uitzendrechten. Het bedrijf stelt de beelden van de uittocht van Dekker zondag beschikbaar aan alle Nederlandse media.

Dekker verlaat zaterdag de haven van Portimão in Portugal. Daarmee begint officieel haar solozeilreis om de wereld.

Europees vliegverkeer gehinderd door storing

Een storing in het radarsysteem van Eurocontrol, de Europese luchtverkeersleiding, heeft het vliegverkeer in Europa vrijdag in de war gestuurd. Op veel plekken liepen vluchten vertragingen op. Dat heeft een woordvoerder van de Duitse luchtverkeersleiding gezegd.

Door het probleem kon er niet boven 7500 meter worden gevlogen. De luchthaven van Frankfurt meldde dat de uitval inmiddels weer is verholpen.

Tussen 15.00 uur en 15.30 uur vlogen boven West-Europa 25 procent minder vliegtuigen.

Toch tv-actie voor Pakistan

Er komt toch een actie op televisie en radio om geld in te zamelen voor de slachtoffers van de overstromingen in Pakistan. Donderdag gaan de publieke omroep, RTL en SBS aandacht vragen voor de ramp in Pakistan.

Volgens een woordvoerder van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) komt er geen show die op verschillende zenders tegelijk wordt uitgezonden, zoals bij de aardbeving in Haïti. "Elke zender gaat er op zijn eigen manier aandacht aan besteden." Ook op de radio is aandacht voor Pakistan. Onder andere Radio 538 en Q-Music doen mee.

Tot nu toe was het onzeker of radio en tv geld zouden gaan inzamelen voor Pakistan, omdat er erg weinig beelden van de overstromingen waren. De precieze invulling van de radio- en tv-actie wordt nog besproken. Daarover wordt begin volgende week meer duidelijk.

Aissati per direct naar Vitesse

Vitesse heeft de eerste aankoop onder de nieuwe eigenaar, Merab Jordania, binnen. Ismaïl Aissati wordt per direct overgenomen van Ajax. De middenvelder kwam onder Marco van Basten naar Ajax toe, maar krijgt onder de huidige coach Martin Jol zeer weinig speeltijd.

De 22-jarige speler had nog een contract tot medio 2012. Of Aissati gehuurd wordt (met optie tot koop) of per direct wordt gekocht, is nog onbekend. De middenvelder kwam in het verleden uit voor PSV en op huurbasis voor FC Twente.

Vitesse-trainer Theo Bos heeft de clubleiding gevraagd de nieuwe spelers pas te presenteren nadat de wedstrijd tegen FC Twente gespeeld is. "Die spelers zijn nog niet speelgerechtigd voor de wedstrijd tegen Twente", aldus Bos. "Het zou alleen maar onnodige onrust veroorzaken in mijn spelersgroep als de namen nu al naar buiten komen."

Caro Emerald verbreekt record Michael Jackson

Caro Emerald heeft een legendarisch record gevestigd. De Nederlandse zangeres staat 27 weken op nummer een met haar debuutalbum Deleted Scenes From the Cutting Room Floor. Emerald verbreekt daarmee het record van Michael Jacksons album Thriller.

Thriller hield het in 1983 26 weken vol op de eerste plek in de hitlijst. Emerald moest de nummer 1-positie twee keer afstaan. In april stootte Jan Smit haar met Leef van de koppositie, negen weken later moest ze Alain Clark met Colorblind even voor laten gaan.

Met drie singles, Back It Up, A Night Like This en That Man, afkomstig van haar debuutalbum, scoorde ze hits in Nederland. A Night Like This is momenteel ook een succes in Frankrijk en Italië. Haar cd wordt later uitgebracht in verschillende landen.

Caro Emerald verbreekt record Michael Jackson
Caro Emerald verbreekt record Michael Jackson (Foto: Novum)

Zeven jaar cel geëist tegen verkrachtende dj

Tegen de 37-jarige dj Florian K. uit Almere is vrijdag zeven jaar cel geëist. Het Openbaar Ministerie in Amsterdam beschuldigt K., die in het Amsterdamse nachtleven als dj Funky Flo optrad, van het verkrachten van twee vrouwen en het aanranden van drie andere slachtoffers.

In totaal deden elf vrouwen aangifte van seksueel misbruik door de dj uit Almere. Allen verklaarden in 2007 en 2008 na het uitgaan te zijn gevolgd door de man, die vervolgens in hun woning toesloeg. Tijdens een zitting in oktober 2009 achtte justitie vijf zaken bewijsbaar.

K. werd eind november 2008 opgepakt. Hij zit nog altijd vast.

Gordon presenteert nieuwe groep

Gordon presenteert volgende week zijn nieuwe groep Los Angeles, The Voices. Gordon ging in april op zoek naar drie muzikale mannen, maar wilde verder weinig kwijt over zijn project. Op 29 augustus maakt de groep haar debuut op de Uitmarkt in Amsterdam.

Gordon gaf aan op zoek te zijn naar drie heren voor zijn achtergrondkoor. De zanger zocht naar tenoren en baritons tussen de 25 en 45 jaar oud met een klassiek- of musicalgeschoolde stem. De audities vonden in mei bij Gordon thuis aan zijn vleugel plaats.

"Het wordt groots. Denk Il Divo meets Marco Borsato", liet Gordon destijds los. "We gaan optredens in het land doen met een groot orkest." Eind oktober komt Los Angeles met haar debuutalbum.

Gordon presenteert nieuwe groep
Gordon presenteert nieuwe groep (Foto: Novum)

Sneijder: "Kuyt goede aanwinst voor Inter"

Wesley Sneijder ziet de komst van Dirk Kuyt naar Internazionale wel zitten. De Italiaanse topclub heeft zich bij Liverpool gemeld om te onderhandelen over een overgang. De Nederlander moet de opvolger worden van Mario Balotelli, die naar Manchester City vertrok.

Volgens Sneijder voegt Kuyt aan ieder elftal iets toe. "Met hem speel je voor je gevoel met twaalf man in plaats van elf. Kuyt is door zijn werklust van essentieel belang, of het nu bij Liverpool is of bij het nationale team", reageerde Sneijder tegen Corriere dello Sport.

Crystal Palace uit surseance van betaling

De surseance van betaling van Crystal Palace is opgeheven. De Engelse club had die eerder dit jaar aangevraagd vanwege de grote financiële problemen. De club uit de Engelse Eerste Divisie mag ook weer spelers contracteren.

Volgens Engelse media is Edgar Davids in beeld bij Crystal Palace als eerste aankoop. De 37-jarige oud-international zou openstaan voor een terugkeer op de voetbalvelden.

Pirelli blij met eerste testdagen

het Italiaanse bandenmerk Pirelli is tevreden met de eerste tests die het deze week uitgevoerd heeft in voorbereiding op de terugkeer in de Formule 1. Nick Heidfeld reed afgelopen dinsdag en woensdag op het circuit van Mugello met een Toyota TF109 en wist zo veel data te verzamelen.

De PZero, zoals de band van Pirelli heet, is de basisversie voor de F1-band voor volgend jaar. Er werd op een droge baan gereden, waardoor de droogweerbanden optimaal getest konden worden. "Dit was onze eerste stap richting de terugkeer in de Formule 1 en we zijn heel tevreden met hoe de band zich heeft gehouden. We hebben ons geconcentreerd op de compound en de samenstelling van de voor- en achterbanden en dat zullen we ook in de komende tests blijven doen," zei de motorsportdirecteur van Pirelli Paul Hembery.

"Mugello heeft een oppervlak waarop banden snel slijten en heeft ook lange 'medium speed'-bochten. Ook zijn er hairpins en plaatsen waarop er snel van richting veranderd moet worden en hiermee hebben we veel data weten te verzamelen, zoals gehoopt."

Alonso best betaalde coureur

Fernando Alonso is de best betaalde coureur in de Formule 1 van dit moment. De rijder van Ferrari verdient per jaar ongeveer 30 miljoen euro.

De Spaanse krant El Mundo heeft in samenwerking met Business Book GP een lijst gepubliceerd met de salarissen van de 26 coureurs. De nummer twee van de lijst, Lewis Hamilton, krijgt zestien miljoen per jaar. Dit is evenveel als Kimi Räikkönen, die dankzij een flinke afkoopsom in de lijst terecht is gekomen.

De coureurs van Red Bull komen niet voor in de top van de lijst, maar daar zou wel met een flink bonussysteem worden gewerkt.

De volledige lijst: 

# Coureur Salaris (in euro)
1 Fernando Alonso 30 miljoen
2 Lewis Hamilton 16 miljoen
3 Kimi Raikkonen 16 miljoen
4 Felipe Massa 14 miljoen
5 Jenson Button 9 miljoen
6 Michael Schumacher 8 miljoen
7 Nico Rosberg 8 miljoen
8 Robert Kubica 7,5 miljoen
9 Rubens Barrichello 5,5 miljoen
10 Mark Webber 4,2 miljoen
11 Jarno Trulli 3 miljoen
12 Sebastian Vettel 2 miljoen
13 Heikki Kovalainen 2 miljoen
14 Timo Glock 1 miljoen
15 Nico Hülkenberg 700.000
16 Pedro de la Rosa 500.000
17 Kamui Kobayashi 500.000
18 Vitaly Petrov 400.000
19 Jaime Alguersuari 400.000
20 Sébastien Buemi 400.000
21 Adrian Sutil 200.000
22 Vitantonio Liuzzi 200.000
23 Lucas Di Grassi 200.000
24 Bruno Senna 150.000
25 Karun Chandhok betaald
26 Sakon Yamamoto betaald

Beslaglegging op gelden AGOVV

Investeerders hebben beslag gelegd op gelden van AGOVV Apeldoorn. Dat meldt de eerstedivisieclub vrijdag op de website. De Apeldoorners zeggen formeel niet op de hoogte te zijn gebracht van de beslaglegging. Zaterdag staat er een gesprek met de investeerders op het programma.

AGOVV heeft een overeenkomst met een groep investeerders, die gezamenlijk honderdduizend euro in een spelersfonds hebben gestopt. De afspraak daarbij is dat de deelnemers bij verkoop van een van de betreffende spelers, hun inleg en 50 procent van de netto winst uitgekeerd zullen krijgen.

Nacer Chadli, die naar FC Twente vertrok, was onderdeel van dat spelersfonds. AGOVV had de investeerders om geduld gevraagd rond de betaling. De deelnemers aan het spelersfonds legden echter beslag op het tweede gedeelte van de transfersom van Chadli en de tv-rechten van de KNVB.

AGOVV is ook nog in gesprek met een groep investeerders die willen participeren in het aandelenkapitaal van de club. AGOVV verwacht dat die gesprekken goed verlopen en dat de financiële problemen nog steeds opgelost kunnen worden.

Bahia en Cissé missen Heracles

Feyenoord moet het komende zondag tegen Heracles Almelo doen zonder André Bahia en Sekou Cissé. Ook Diego Biseswar en Jon Dahl Tomasson moeten de wedstrijd missen.

Bahia heeft teveel last van een knieblessure, waardoor hij ook het Europa League duel met AA Gent gisteren moest missen. "André is keihard voor zichzelf, maar heeft aangegeven nog te veel pijn te hebben om te kunnen spelen", zegt trainer Mario Been. "Hopelijk kan ik volgende week tegen Gent weer over hem beschikken."

Cissé kampt al lange tijd met een teenblessure. "Als de medische staf groen licht geeft, zal hij eerst maandag met de beloften meespelen", aldus de oefenmeester. "Afhankelijk van hoe dat gaat zou hij tegen Gent dan eventueel bij de selectie kunnen zitten, al moeten we niet vergeten dat hij nog maar een paar groepstrainingen achter de rug heeft."

Force India moet Aerolab schadevergoeding betalen

Het Formule 1-team Force India kan tijdens het Grand Prix-weekend in Italië in september in de problemen raken. Reden hiervoor is dat de Indiase renstal door een Britse rechter veroordeeld is tot het betalen van ruim één miljoen euro aan windtunnelexploitant Aerolab.

Bij de race in Monza bevinden de teams zich op Italiaans grondgebied en heeft het Italiaanse bedrijf omdat het veld daar onder Italiaanse jurisdictie staat de mogelijkheid om beslag te laten leggen op de spullen van Force India. Een soortgelijke handelswijze heeft de Formule 1 in Italië al eerder veel problemen opgeleverd.

De zaak tussen Force India en Aerolab/Fondtech draait om het toe-eigenen van het intellectuele eigendom van windtunnelmodellen en -data. De rechter oordeelde dat deze liggen bij Aerolab, waardoor Force India een schadeclaim moet betalen.

Aerolab verwacht dat Force India wederom gerechtelijke procedures op zal gaan starten, omdat directeur Jean Claude Migeot door de renstal aangeklaagd is. Reden hiervoor is dat Force India vermoedt dat Aerolab het nieuwe team Lotus heeft geholpen met een achtergebleven schaalmodel van het Indiase team. Op basis van dit schaalmodel zouden de schaalmodellen van de Lotus TF127 zijn ontwikkeld. Lotus Racing zelf is in deze zaak geen partij meer, omdat het bedrijf met Aerolab deze zaak schadeloos gesteld is.

Griekenland moet van Brussel meer bezuinigen

Griekenland moet dit jaar circa 4 miljard euro extra bezuinigen als het land het begrotingstekort wil terugbrengen tot 8 procent van het bruto binnenlands product. Dat heeft een woordvoerder van de Europese Commissie vrijdag gezegd.

De extra maatregelen zijn nodig omdat de Griekse overheid waarschijnlijk belastinginkomsten misloopt doordat de Griekse economie minder snel groeit dan verwacht. De extra bezuinigingen zouden ook een compensatie zijn voor overheidsuitgaven die toch boven de limieten uitkomen.

Griekenland meldde in het voorjaar de overheidsuitgaven in 2010 met 5,3 procent terug te zullen brengen naar ruim 77 miljard euro, van ruim 81 miljard in 2009. Het land verwacht dit jaar ruim 58 miljard euro aan inkomsten te ontvangen. De bezuinigingen moeten het begrotingstekort van Griekenland, dat nu op 13,6 procent staat, terugbrengen tot 8 procent. Dat moet de financiële markten weer vertrouwen geven in de Griekse economie.

Griekenland heeft van de Europese Unie strenge bezuinigingsmaatregelen opgelegd gekregen, omdat door het hoge tekort en de sterk oplopende staatsschuld de stabiliteit van de euro in gevaar kwam.

Wielerploegen Lampre en ISD samen verder

De wielerploegen van Lampre en ISD bundelen volgend jaar de krachten. De Italiaanse en Oekraïense sponsors hebben een akkoord bereikt voor drie jaar. De nieuwe formatie wil voor 2011 een Protour-licentie bemachtigen. Afzonderlijk leken de ploegen hier weinig kans op te maken.

Staalproducent Lampre is momenteel de hoofdsponsor van de Italiaanse Protour-formatie. Volgend jaar valt in Geox echter een belangrijke geldschieter van de ploeg weg. De schoenfabrikant is in 2011 met een eigen team in het peloton te bewonderen.

De samenwerking met de ploeg van staalbedrijf ISD, dat in de eerste divisie van het wielrennen uitkomt, kan meer dan alleen sportief succes opleveren. "We leggen momenteel de laatste hand aan een akkoord", zei sportief directeur Giuseppe Saronni van Lampre tegen Cyclingnews. "Er is een kans dat we ook op zakelijk gebied gaan samenwerken."

Vitesse presenteert maandag nieuwelingen

Vitesse presenteert maandag zijn eerste twee nieuwe spelers. Dit heeft trainer Theo Bos vandaag gezegd. Om de voorbereiding op het duel van morgen met FC Twente niet te verstoren wil hij nog niet zeggen om wie het gaat.

De nieuwe eigenaar van de club, Merab Zjordania, beloofde afgelopen maandag versterking voor de Arnhemse club. Volgens Bos waren de twee voetballers om wie het nu gaat voor de 'machtsovername' niet haalbaar geweest voor Vitesse.

Conny Mus (59) overleden

RTL-correspondent Conny Mus is op 59-jarige leeftijd overleden door een hartaanval tijdens een vakantie in Nederland, zo maakt de website van RTL vandaag bekend. Conny Mus is vooral bekend vanwege zijn verslaggeving vanuit Jeruzalem.

Mus werd in 1950 in Amsterdam geboren en verhuisde in 1981 naar Israël. Sinds 1989 was hij werkzaam voor RTL-Nieuws. Zijn journalistieke motto luidde als volgt: ''Eigen verhalen maken, laten zien en horen dat je er bent - vooral ook het verhaal achter het nieuws maken - hoe treft het de mensen die er leven.''

Tabaksmuseum sluit deuren

Omdat roken toch steeds meer uit de mode raakt, zijn we binnenkort een museum armer in Nederland. Op 1 januari 2011 sluit het Niemeyer Tabaksmuseum zijn deuren. De hoofdreden die de tabaksfabrikant opgeeft is wellicht wat raar: ze vinden het niet langer maatschappelijk verantwoord om rookwaar in een museum te etaleren. Ook heeft de fabrikant van onder andere shag te maken met dalende verkoopcijfers, waardoor het museum niet langer prioriteit heeft om in leven te blijven.

Het Groningse museum heeft eind jaren vijfitg zijn deuren geopend en is voortgekomen uit een privéverzameling. In het museum wordt getoond hoe de geschiedenis van tabaksgebruik zich heeft ontwikkeld na de ontdekking van Amerika in de vijftiende eeuw tot aan het heden.

De collectie zal ´op professionele wijze worden overgedragen of verkocht´. Door middel van een advertentie in de landelijke dagbladen roept het bedrijf voormalige schenkers of verkopers op om zich te melden. Schenkers kunnen tot 1 november contact opnemen met het museum om zo hun object(en) terug te krijgen. Verkopers kunnen deze tegen de huidige taxatiewaarde terugkopen.  De stukken die niet worden opgehaald of teruggekocht, worden aangeboden aan andere musea of worden geveild. Stukken die een band hebben met Noord-Nederland, zoals Fries zilverwerk, worden gedoneerd aan het Noordelijk Scheepvaartmuseum waar het Tabaksmuseum is gevestigd.

Bayern München voor onbepaalde tijd zonder Olic

Bayern München zal het voor onbepaalde tijd moeten doen zonder Ivica Olic. De Kroatische aanvaller heeft last van een knieblessure. Deze moet genezen middels een rustperiode.

Olic had vorig seizoen nog een groot aandeel in het landskampioenschap, de beker en het bereiken van de finale van de Champions League. In de eerste paar wedstrijden van de competitie zal trainer Louis van Gaal een andere aanvaller moeten opstellen.

Olic zal niet worden geopereerd. Er is namelijk een rustperiode voorgeschreven. De periode van de rustperiode is niet bekend.

Het wegvallen van Olic is de tweede tegenvaller voor Van Gaal. Eerder werd al bekend dat Arjen Robben maanden is uitgeschakeld wegens een spierscheuring.

Titanic 3D in kaart gebracht

De Titanic, het legendarische schip dat op 14 april 1912 gezonken is na een aanvaring met een ijsberg, wordt deze week driedimensionaal op film vastgelegd. Een Candese expeditie van wetenschappers wil op deze manier het wrak voor komende generaties beschikbaar houden: het wrak begint namelijk steeds meer af te brokkelen en te vergaan.

Het wrak van deze onzinkbare kolos ligt 500 kilometer uit de Canadese kust op een diepte van ongeveer vier kilometer en verspreid over een gebied van drie bij vijf kilometer. Deze grote oppervlakte is mede te danken aan het feit dat het schip bij het zinken in twee delen is gebroken. De expeditieleider zegt dit totale gebied in kaart te willen brengen aangezien de helft van het gebied nog nooit op foto of film is vastgelegd. Het idee is om met duikrobots zo veel mogelijk foto's en sonorapparaten dit onontdekte gebied vast te leggen zodat er een compleet overzicht ontstaat.

Het doel van deze expeditie is niet om objecten van de zeebodem naar boven te halen om ze zo te kunnen bewaren. Alhoewel dit in het verleden wel is gebeurd gaat het hier puur om het vastleggen van de situatie. Het enige wat de expeditie van plan is naar de oppervlakte te brengen is een stalen proefopstelling die in 1998 bij het wrak geplaatst is. Deze proefopstelling moet de onderzoekers kunnen vertellen hoe snel het wrak gesleten is en nog zal slijten. Het wrak heeft veel te lijden gehad onder het water, weekdieren en microben, die er tezamen voor zorgen dat het wrak langzaam wordt weggesleten en weggevroten. Voorbeelden hiervan zijn het achterdek dat al grotendeels is ingestort en het kraaiennest dat in de loop der jaren is losgeraakt en weg is gespoeld.

Bij de ramp met dit schip zijn toentertijd meer dan 1500 passagiers verdronken. Decennialang was niet bekend waar het schip zijn laatste rustplaats had gevonden, tot het in 1985 werd ontdekt.

Verhagen: geen dissident in fractie

CDA-fractieleider Maxime Verhagen ontkent dat er een dissident in zijn fractie zit die twijfelt over een coalitie met steun van de PVV. Dat zei Verhagen vrijdag voorafgaand aan de onderhandelingen met Mark Rutte (VVD) en Geert Wilders (PVV) in het gebouw van de Eerste Kamer.

Verhagen reageert hiermee op een artikel in dagblad Trouw, dat vrijdag gewag maakt van het Kamerlid, dat anoniem wil blijven. De CDA'er heeft 'om principiële redenen een voorbehoud' gemaakt tegen een coalitie met gedoogsteun van de PVV. Het Kamerlid heeft vanaf het begin van de onderhandelingen aan de fractieleiding duidelijk gemaakt zijn eigen afweging te willen maken, aldus de krant.

Volgens het dagblad twijfelen andere CDA-Kamerleden nog. De kwestie is precair, omdat een minderheidskabinet van VVD, CDA met steun van de PVV kan rekenen op een nipte meerderheid van 76 zetels. Iedere stem van de beoogde regerings- en gedoogfracties telt daarom.

Verhagen wees erop dat de hele fractie unaniem heeft ingestemd met de onderhandelingen met VVD en PVV. Daarnaast heeft de hele fractie ook een voorbehoud gemaakt, stelde hij. "De hele fractie wacht het eindresultaat af en beoordeelt het op de inhoud."

De fractieleider wilde verder niet reageren op de onrust binnen zijn partij over mogelijke samenwerking met Wilders. Deze week kreeg de partijvoorzitter nog een manifest aangeboden met duizend handtekeningen van CDA-leden die willen dat de onderhandelingen met Wilders worden gestaakt.

Gallas tekent bij Tottenham Hotspur

William Gallas staat op het punt om voor Tottenham Hotspur te tekenen. De 32-jarige Franse verdediger ondergaat vandaag een medische keuring en zal vervolgens een contract voor de rest van het seizoen tekenen.

Het opvallende aan de transfer van Gallas is dat hij eerder voor Arsenal en Chelsea speelde, twee aartsrivalen van de Spurs. Manager Harry Redknapp is van mening dat dat geen probleem moet zijn. "Het is niet alsof we Tony Adams vastleggen," aldus Redknapp.

Voor Tottenham is Gallas een welkome versterking. Jonathan Woodgate is langdurig uitgeschakeld en ook Ledley King staat vaak langs de kant met knieproblemen. Gallas moet nu de concurrentie aangaan met Michael Dawson, Sebastién Bassong en Younes Kaboul.

Kerk negeert verbod verbranden koran

De Dove World Outreach Center in Gainesville in de Amerikaanse staat Florida blijft bij zijn voornemen op eigen grond op 11 september korans te verbranden. Dat heeft de Amerikaanse zender Fox News vrijdag gemeld.

Het gemeentebestuur had de actie verboden omdat het in het openbaar in brand steken van boeken in Gainesville niet is toegestaan, omdat het vuur kan overslaan. "De stad Gainesville geeft geen vergunning, maar wij blijven korans verbranden", reageerde de kerk in een e-mail.

De kerk is een fundamentalistische christelijke groepering die de islam als een wapen van het Arabische imperialisme en kolonialisme beschouwt. De groep houdt ook demonstraties tegen pornografie en wijst homoseksualiteit als pervers af. Pastor Terry Jones van Dove World Outreach Center heeft een boek geschreven met als titel: Islam komt van de duivel. Daarnaast verkoopt hij T-shirts met dezelfde boodschap.

Met de verbranding van de korans wil de kerk de aanslagen herdenken die extremistische moslims op 11 september 2001 in New York en Washington pleegden.

Heineken mag kroegen Kooistra ontruimen

Bierbrouwer Heineken mag een groot aantal kroegen in de binnenstad van Groningen ontruimen. Dat heeft de rechter in Groningen vrijdag besloten. De brouwer eiste een week geleden de ontruiming, omdat het nog 5 miljoen euro huur tegoed heeft van de horecagelegenheden uit het voormalige Kooistra-imperium.

Wat de rechter betreft is een oude bv van de overleden horecamagnaat Sjoerd Kooistra verantwoordelijk voor de opgelopen huurschulden. Deze Gouden Kooi bv regelde voor Heineken de verhuur van de zeventien horecagelegenheden aan de pachters, maar betaalde de huur al langere tijd niet door aan Heineken.

De rechter ziet ruimte voor een ontruiming omdat de huurachterstand per dag oploopt met ruim 7000 euro en de pachters toe zijn aan duidelijkheid over hun toekomst.

Zwarte beren als bewakers ingezet

In Canada dachten cannabiskwekers loonkosten te besparen op de bewaking van hun plantage door de inzet van veertien zwarte beren. De politie ontdekte de beren bij een inval op de plantage in Brits-Columbia.

Veel tegenstand boden de beren echter niet, ze zaten rustig toe te kijken hoe hun werkgevers werden gearresteerd. Een van de beren klom nog wel even op de motorkap van een politiewagen, maar had het daar ook snel weer gezien, zo vertelt Fred Mansveld van de politie. De dieren waren door de tuinders waarschijnlijk gelokt met hondenvoedsel.

PlayStation 3 gekraakt

Op YouTube zijn video's opgedoken van een PlayStation 3 met een backup-loader. Hierop wordt onder andere het spel Uncharted 2 gekopieerd van de speldisk naar een usb harddisk. Ook wordt er een spel gespeeld vanaf de usb schijf.

De methode bestaat uit een usb-stick die met wat simpele hardware en software de PS3 in 'debug' mode zet. In debug mode controleert de console niet of een spel legaal is. Een debug-console wordt veelal gebruikt door developers. De USB stick, die de naam 'PS-Jailbreak' draagt, verandert nu elke PS3 in zo'n debugconsole, waardoor het spelen van gekopiëerde spellen van zowel schijf als harddisk mogelijk wordt.

De PlayStation 3 bleef ruim drie jaar ongekraakt. Een geweldige prestatie van Sony. Concurrenten Microsoft en Nintendo zagen hun Xbox en Wii al vrij snel na de release gekraakt.

De stick is al op diverse sites te koop voor ongeveer 150 euro en de hack is door diverse bronnen in de hack-scene bevestigd. De hack zou door Sony niet zomaar ongedaan gemaakt kunnen worden middels firmware updates. Mocht dat wel lukken zou de stick eenvoudig via internet te updaten zijn.

In januari maakte de hacker die de iPhone jailbreak ontwikkelde al bekend dat hij de PS3 met behulp van 'simpele hardware en complexe software' had gekraakt, maar gaf de hack niet vrij. Of nu gebruik is gemaakt van die bewuste hack is niet bekend.

Meer video's van de chip in actie op http://psx-scene.com/forums/cmps_index.php

[GC] Van dak naar dak in Crysis 2 Multiplayer

Crysis 2 heeft zich laten zien op de GamesCom, en hoe. Deze keer HD footage van de multiplayer mode in misschien wel de meest adembenemende omgeving ooit; de daken van Sci-Fi New York. Nieuwe moves, nieuwe wapens en over the top actie. Alleen lijkt de footage een klein tikkie in scène gezet.

Met zes modi, twaalf New York City locaties, tachtig rangen en zestig nanosuit upgrades zijn we hoogstwaarschijnlijk wel even zoet. De game moet uitkomen op 11 maart 2011, inclusief de veelzijdige sandbox editor.

Geen pubgames voor Fable 3, wel iets anders

Vóór de release van Fable 2 kon men een drietal zogenaamde 'pub games' kopen op Xbox Live. Met deze gokspelletjes kon de speler goud winnen, en deze dan overzetten op hun Fable 2 karakter. Peter Molyneux heeft gezegd dat deze niet vooraf beschikbaar zijn voor Fable 3, maar iets anders.

De release van de Pubgames was op zijn zachtst gezegd een rommeltje, aangezien men makkelijk kon cheaten om bergen en bergen goud te verdienen met het spelletje genaamd Fortune's Tower. Menig speler begon Fable 2 daarom als multimiljonair, en Lionhead had tevergeefs geprobeerd spelers te voorzien van een boven het hoofd zwevende titel 'cheat'. 

Molyneux noemde het voorval een ramp, en zei meteen dat er iets anders is verzonnen om uit te geven voordat de game wordt gereleased. Volgens Joystiq is de mobiele telefoon de hoofdrolspeler in de pre-release DLC, omdat hij met zijn mobieltje speelde terwijl hij zei: "Het heeft iets met deze dingen te maken."

fable 3

Varkensschilderijen hoeven niet terug

De Lingepolikliniek in Leerdam hoeft drie schilderijen van varkens niet terug te hangen. Demissionair minister voor Integratie Eimert van Middelkoop (ChristenUnie) is niet van plan zich met de zaak te bemoeien. Dat heeft Van Middelkoop laten weten in antwoord op Kamervragen van de PVV.

De kliniek verwijderde de schilderijen van kunstenaar Sylvia Bosch nadat iemand een klacht had ingediend. Moslims zouden er aanstoot aan kunnen nemen. De indiener van de klacht was overigens zelf geen moslim. In plaats van de doeken met varkens hing de kliniek andere schilderijen van Bosch op. Daar staan koeien op.

Voor de PVV is het incident 'opnieuw een signaal dat de Nederlandse samenleving zich aan moslims moet aanpassen in plaats van andersom'. De partij van Geert Wilders wilde dat Van Middelkoop de kliniek op de vingers zou tikken.

Van Middelkoop stelt echter dat de kliniek vrij is om haar eigen kunstbeleid te bepalen. Bovendien zijn mensen in het algemeen 'veerkrachtig en mondig genoeg om met dergelijke kwesties om te gaan en te zoeken naar oplossingen'.

Nederlandse kleuter verdronken in Griekenland

Een 4-jarig Nederlands meisje is maandag in een zwembad van een hotel op het Griekse vakantie-eiland Kos verdronken. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag.

Gasten van hotel Kipriotis zijn erg geschrokken van het drama en zijn boos dat er geen toezicht was in het zwembad, schrijft De Telegraaf. De vader van het meisje zegt tegen de krant dat het drama voorkomen had kunnen worden als er badmeesters aanwezig waren geweest.

Onderzoek naar de toedracht van de dood van de kleuter wordt volgens de zegsman uitgevoerd door de Griekse autoriteiten. De ouders hebben niet om bijstand van de Nederlandse ambassade in Griekenland gevraagd. De ambassade zal zich later bezighouden met de repatriëring van het lichaam.

Volleybalsters uitgeschakeld

Door de 3-0 nederlaag tegen Italië zijn de volleybalsters van Oranje uitgeschakeld voor de finaleweek van de World Grand Prix. In Tokio kreeg Nederland in de eerste set nog wel twee setpoints, maar toen die onbenut bleven, gaf de grote klasse van de Europees kampioen de doorslag: 29-27, 25-16, 25-15.

De ploeg van bondscoach Avital Selinger speelt nog wel tegen de Dominicaanse Republiek en Japan, maar zal op de ranglijst niet meer klimmen naar de zesde plaats, die recht geeft op deelname aan de finale. De zevende plaats tussen de twaalf deelnemende landen is nu het hoogste haalbare. Als die wordt bereikt, is dat (met de jonge spelverdeelster Laura Dijkema voor het eerst bij een groot toernooi) een prima prestatie.

De degelijke Italiaanse ploeg bleek vrijdag een maatje te groot, al was er in de eerste set nog wel sprake van veel spanning. Oranje keek constant tegen een kleine achterstand aan, maar wist bij 22-24 te profiteren van onrust binnen de Italiaanse ploeg en kwam langszij (24-24). Oranje kreeg zelf twee setpoints, maar juist op die momenten was Italië weer goed bij de les. Met name aanvalster Serana Ortolani was uitstekend op dreef. Zij scoorde vanaf rechts op beslissende momenten en werd met 16 punten topscorer van de wedstrijd.

Nederland was na de eerste set enigszins aangeslagen en kwam niet meer tot grootse daden. De service van Italië werd vaak niet goed verwerkt en ook de blokkering van de Europees kampioen bleek niet eenvoudig te omzeilen.

Zwemster De Jonge beëindigt loopbaan

Zwemster Saskia de Jonge beëindigt haar professionele carrière. Ze heeft dit besloten na overleg met haar coach Martin Truijens bij het Nederlands Zweminstituut Amsterdam (NZA). De Jonge richt zich nu op een maatschappelijke carrière en gaat zich storten op haar opleiding lichamelijke opvoeding.

Gezien de ontwikkeling van De Jonge en haar huidig prestatieniveau op de 50, 100 en 200 meter vrije slag acht ze plaatsing voor de Olympische Spelen in Londen in 2012 niet realistisch. Vorige week deed ze nog mee aan de Europese kampioenschappen in Boedapest.

Door afwezigheid van Ranomi Kromowidjojo, Marleen Veldhuis en Inge Dekker maakte ze haar opwachting op de 4x100 meter vrij. Op de 200 meter vrij werd ze in Hongarije in de series uitgeschakeld. De Jonge deed sinds 2005 mee aan internationale wedstrijden. In 2008 was ze actief op de Olympische Spelen in Beijing. Op de 4x200 meter vrij kwam ze met haar teamgenoten niet verder dan de series.

'Kaladze van AC Milan naar Vitesse'

Merab Jordania wil landgenoot Kakha Kaladze naar het Gelredome halen. De Georgische eigenaar van Vitesse wil daarmee zijn beloftes waar gaan maken. Eerder vertelde Jordania dat hij snel twee grote namen bekend zal maken.

Kaladze is geen onbekende van Jordania. Naast het feit dat beiden landgenoten van elkaar zijn, was Jordania in het verleden de zaakwaarnemer van Kaladze. De linkspoot speelt sinds 2001 bij AC Milan, maar is sinds vorig seizoen geen vaste waarde meer bij de rossoneri.

Kaladze kwam tot 194 wedstrijden bij AC Milan. De inmiddels 32-jarige verdediger staat volgens Italiaanse media nu op het punt om te verkassen naar Vitesse. Volgens diezelfde media staat ook voormalig FC Twente-speler Slobodan Rajkovic op het punt om te tekenen bij de Arnhemse club.

Been: "Goed uitgangspunt voor return"

Mario Been was na de gewonnen wedstrijd in de Europa League tegen AA Gent erg tevreden. "We moesten ons revancheren voor de wedstrijd van afgelopen zondag en dat heeft het elftal uitstekend gedaan. Dat toont de volwassenheid van deze jonge selectie. We hebben roerige dagen achter de rug, maar het vandaag uiteindelijk geweldig opgepakt".

"Na een kwartier spelen was er een fase waarin Gent gevaarlijk was en wij een paar keer goed weg kwamen. In de tweede helft hebben wij vrijwel de volledige controle gehad. Zeker op basis van wat wij na de rust hebben laten zien is deze overwinning terecht".

De trainer van Feyenoord was ook tevreden over het debuut van de jonge Bruno Martins Indi. "Bruno is een jongen waartegen je zegt: 'Jij gaat morgen spelen' en dan antwoordt 'Dat is goed trainer'. En hij laat het dan vervolgens ook zien. Hij heeft het uitstekend gedaan".

[GC] Battle of Giants: Dinosaurs Strike komt naar de Wii

Battle of Giants: Dinosaurs Strike (ook bekend als Combat of Giants) zal deze november naar de Wii toe komen. In deze game gaat het om boze dino's die tegen elkaar vechten waarbij ze ook nog eens op moeten passen voor de hete lava. Deze game is ook gepland voor de 3DS, waar je dus midden in alle actie zit. Bekijk hieronder een gevecht tussen de Stegosaurus en de Tyrannosaurus Rex in de trailer.

[GC] Assassin's Creed Brotherhood-trailer toont nieuwe features

De GamesCom heeft ons weer een nieuwe trailer opgeleverd, namelijk die van Assassin's Creed Brotherhood. We krijgen veel nieuwe mogelijkheden te zien die niet in Assassin's Creed II zaten. Zo zien we hoe Ezio vanaf een dak iemand op een paard vermoordt en zijn paard daarna kaapt. Ook kunnen we vanaf dat paard een ander paard stelen.

Verder zien we hoe Ezio zijn mede-assassins kan commanderen en hun vaardigheden kan verbeteren. Ten slotte bezoeken we het Forum Romanum en zien we hoe Ezio een wachttoren afbrandt. Assassin's Creed Brotherhood komt 19 november uit voor de PlayStation 3, Xbox 360 en de PC.

 

Roddick stuurt Söderling naar huis

Andy Roddick heeft in de derde ronde van het ATP-toernooi in Cincinnati Robin Söderling uitgeschakeld. De tweevoudig winnaar van het toernooi was met 6-4, 6-7 (7), 7-6 (5) te sterk voor de nummer vijf van de wereld. Roddick, de mondiale nummer dertien, speelt in de kwartfinale tegen Novak Djokovic.

Roddick vuurde 26 aces af in de wedstrijd die slechts drie breaks kende. In de eerste set snoepte Roddick in de vijfde game de service van Söderling af. In de tweede set wisten de tennissers elkaar een game af te pakken, waarna de Zweed de sterkste was in de tiebreak. In de beslissende set was het echter de Amerikaan die de tiebreak won.

Ook Nikolay Davydenko verzekerde zich van de kwartfinale. De Rus verloor de eerste set nog maar kwam daarna op stoom tegen de Spanjaard David Ferrer: 4-6, 6-3, 7-5. Davydenko treft nu de Zwitser Roger Federer.

Roddick stuurt Söderling naar huis
Roddick stuurt Söderling naar huis (Foto: Novum)

[GC] "BioShock Infinite is geen BioShock 3"

Ken Levine van Irrational Games heeft gezegd op de GamesCom dat de studio BioShock Infinite nooit als BioShock 3 heeft gezien, maar als een compleet losstaande game. De studio wil namelijk liever een nieuwe start maken dan terugkijken op de andere BioShock-games:

"We never thought of it as BioShock 3, as a follow-on to BioShock 2, but at the same time it is totally a BioShock game. We look at BioShock games differently, as the guys who created it."

Levine geeft de volgende redenen waarom de game een BioShock-game is: de game vindt plaats in een wereld die achterlijk en over-the-top is, maar mensen kunnen zich nog steeds in de wereld plaatsen. Het voelt alsof de wereld echt is. Verder heb je verscheidene krachten, waardoor je kunt kiezen hoe je de game speelt.

Volgens Levine spelen de locatie en de herkenbare vijanden, Big Daddies en Big Sisters, geen rol. Dat ligt buiten het deel wat de game een BioShock-game maakt. Het gaat om een bepaalde dynamiek in de wereld, die je door wilt laten gaan met onderzoeken. Levine zegt dat als ze het geen BioShock hadden genoemd, mensen raar zouden opkijken. En dat was het doel, de game heel anders maken, maar het toch laten aanvoelen als een BioShock-game. 

BioShock Infinite komt in 2012 uit voor de Xbox 360, PlayStation 3 en PC. Onze preview lees je hier.

Nieuwe tiener-comedyserie op MTV

Komend weekend beleeft de nieuwe tiener-comedyserie 'The Hard Times of RJ Berger' zijn Nederlandse première op MTV. In Amerika is de serie inmiddels zo succesvol dat het al vernieuwd is voor een volgend seizoen.

De hoofdrol in de serie wordt vervuld door RJ Berger (gespeeld door Paul Iacono), een 15-jarige nerdy scholier, die ondanks zijn vele tekortkomingen over een grote gave beschikt: zijn enorme penis. RJ is verliefd op één van de mooiste meisjes van school; de 16-jarige cheerleader Jenny Swanson (gespeeld door het 29-jarige model Amber Lancaster).

In RJ's strijd om Jenny moet hij echter veel obstakels overwinnen, zoals zijn oversekste en weinig behulpzame ouders, zijn ietwat vreemde jeugdvrienden Miles en Lily, populaire pestkoppen van school en vooral zijn eerdergenoemde eigen tekortkomingen.

Speciaal voor de Nederlandse première van de serie is er een exclusief FOK!interview gehouden met hoofdrolspeler Paul Iacono.

The Hard Times of RJ Berger wordt vanaf aanstaande zondag elke week uitgezonden om 19:00 op MTV.

Bezoek ook het forum voor het centrale The Hard Times of RJ Berger-topic.


The Hard Times of RJ Berger dit weekend in Nederlandse première

Special: The Hard Times of RJ Berger

De middelbare school. De meeste mensen hebben deze tijd wel meegemaakt, de ene beter dan de ander. RJ Berger (Paul Iocono) is ook een scholier, maar het zit hem allemaal tegen. mensen pesten hem, hij heeft geen omkijken van de meiden op zijn school en hij heeft geen greintje zelfvertrouwen. Toch is seizoen één een daverend succes in Amerika en een tweede seizoen is onvermijdelijk. Wat is er dan zo speciaal aan RJ? Waarom blijven mensen gefascineerd door hem? Het antwoord is simpel: zijn penis. Welkom in The Hard Times of RJ Berger.

73 grienden aangespoeld in Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeelandse vrijwilligers vochten vrijdag tegen de tijd om vijftien grienden te redden die waren aangespoeld op een verlaten strand in het noorden van het land. 58 walvissen van de groep waren toen al overleden. Volgens Kimberly Muncaster, voorzitter van een walvisbeschermingsorganisatie, zijn ook de vijftien overlevende dieren in 'behoorlijk slechte conditie'.

De grienden zijn waarschijnlijk 's nachts aangespoeld, wat zou verklaren waarom zoveel al dood waren voor ze ontdekt werden. Zware regenval en harde wind bemoeilijken de werkzaamheden van de reddingswerkers, maar zorgen er ook voor dat de dieren niet uitdrogen op het strand.

In Nieuw-Zeeland stranden vaker grote groepen walvissen, vooral in de zomer als de dieren migreren naar en van de Antarctische wateren. Wetenschappers hebben nog niet kunnen achterhalen wat de reden is dat de beesten aanspoelen.

Filmstudio klaagt condoomfabrikant aan

Filmmaatschappij Warner Bros. heeft de fabrikant van het Zwitserse condoommerk Harry Popper voor de rechter gesleept. De condooms zouden de fictieve tovenaar Harry Potter een slechte naam bezorgen.

Volgens de filmmaatschappij heeft Harry Potter een uitgesproken positief imago en zouden condooms daar niets mee te maken hebben. "Het imago van mijn cliënt is in gevaar", zegt de advocaat van Warner Bros. tegen de Zwitserse krant Bote. De condooms hebben naast een gelijkklinkende naam ook een verpakking die associaties met de bekende tovenaar oproept. Het vrolijke voorbehoedsmiddel draagt een ronde bril en in zijn hand een toverstaf.

Erotiek-aanbieder Magic X vergelijkt de juridische strijd met die van David en Goliath. "Mensen die Harry Potter-films bekijken, zijn toch geen klant van ons." De uitspraak van de Zwitserse rechter volgt in september. Harry Potter is vaker het slachtoffer van parodieën. In Engeland verschenen eerder de boekdelen Barry Trotter and the Shameless Parody, Barry Trotter and the Unnecessery Sequel en Barry Trotter and the Dead Horse.

Filmstudio klaagt condoomfabrikant aan
Filmstudio klaagt condoomfabrikant aan (Foto: Novum)

[GC] Beyond Good & Evil 2 nog in ontwikkeling

Chief Executive Officer van Ubisoft, Yves Guillemot, verzekerde tijdens de GamesCom dat ze nooit zijn gestopt met het ontwikkelen van Beyond Good & Evil 2. Het eerste deel kwam in 2003 uit en werd goed ontvangen, maar helaas minder goed verkocht. Beyond Good & Evil 2 moet perfect worden, daarom moet het publiek wat geduld hebben:

"We were, as we are, working on the game. What is very import with this next product is that it will be perfect. The intention is to come with something really exciting. But everybody needs a little bit of patience."

Guillemot kijkt met gemengde gevoelens terug op de eerste game. Hij was erg blij met de hoge reviews, maar hij vond het jammer dat zo weinig mensen de game en kans gaven:

"I would say the game was very well appreciated by the people who played it. But we didn't have enough people when it was launched. After its time it become a very recognized product."

Met Beyond Good & Evil 2 denkt Guillemot dat de verkopen een stuk beter gaan, alleen al vanwege de hype die de game voor de launch krijgt. Een releasedatum of een console heeft Guillemot niet genoemd.

Medvedev heft noodtoestand bijna geheel op

De Russische president Dmitri Medvedev heeft de noodtoestand in drie van de vier regio's die met bos- en veenbranden kampen, opgeheven. Alleen in de westelijke regio Rjazan, bijna 200 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Moskou, blijft die nog van kracht.

In de westelijke gebieden om de steden Moskou en Nizjni Novgorod en in de autonome republiek Mordovië zijn de autoriteiten erin geslaagd de branden steeds verder in te dammen. Dat berichtte het Russische persbureau Interfax vrijdag op gezag van het Kremlin.

Het besluit volgde op de bekendmaking donderdag dat het aantal branden met een derde was afgenomen ten opzichte van woensdag. Er staat nog ongeveer 10.000 hectare in brand, werd toen bericht. De weersomstandigheden zijn ook fors verbeterd, na een wekenlange hittegolf.

Wegens de zwaarste bos- en veenbranden in de Russische geschiedenis voerde Medvedev op 2 augustus de noodtoestand in zeven regio's in. Volgens de autoriteiten kwamen 54 mensen om door de vele brandhaarden, werden ruim 2500 woningen verwoest en moesten ongeveer 5500 mensen worden geëvacueerd. Meer dan 900.000 hectare is al in vlammen opgegaan.

'Straf Sander V. zwaarder wegens drugsgebruik'

Oud-politieman Sander V. verdient een extra zware gevangenisstraf voor de moord op zijn 12-jarige buurmeisje Milly Boele, omdat hij ten tijde van zijn daad extreem veel drugs had gebruikt. Dat laat Frank van Ardenne, advocaat van de familie Boele, vrijdag weten. V. zou dertig tot veertig keer naar een joint hebben gegrepen op de dag van het misdrijf.

De advocaat onderschrijft daarmee de mening van strafrechtdeskundige Geert-Jan Knoops die vrijdag in De Telegraaf pleit voor een zwaardere straf. Knoops stelt dat een agent eerder strafverzwaring heeft gekregen omdat hij onder invloed was. De raadsman sluit een levenslange celstraf voor V. niet uit.

Ook Van Ardenne sluit dit niet uit. Eerder werd op verzoek van de familie moord al naast doodslag opgenomen in de tenlastelegging. "Wij willen dat hij wordt vervolgd voor de zwaarst mogelijke variant. De rechtbank kan dan een keuze maken. Maar de strafmaat is een zaak van de rechter. Dat kan dan ook levenslang zijn."

Donderdag werd tijdens een regiezitting in de rechtbank in Dordrecht duidelijk dat V. zich waarschijnlijk binnen drie maanden voor de rechter moet verantwoorden voor de verkrachting en moord op Milly Boele.

De zaak zorgde in maart voor veel beroering. Boele was dagenlang in haar woonplaats Dordrecht vermist. Sander V. meldde zich uiteindelijk bij de politie en bekende dat hij haar had omgebracht en in de tuin had begraven.

Holman: "Return in Kazachstan zeker niet beslist"

AZ had gisteravond geen enkel probleem met FK Aktobe uit Kazachstan. In Alkmaar werd het 2-0 door doelpunten van Brett Holman en Pontus Wernbloom. Holman maakte veel indruk tijdens het duel, maar had liever de score wat hoger uit zien vallen.

"Het is een goede uitslag. Vooral het feit dat we achterin de nul hebben gehouden is belangrijk. De uitslag kon wel veel groter zijn. Het had misschien wel 4-0 of 5-0 moeten worden", vertelt de man die de goal van Wernbloom voorbereidde op de clubwebsite van AZ.

Aktobe maakte een zwakke indruk. Ondanks dat houdt Holman een slag om de arm. "Door deze 2-0 is het voor de return in Kazachstan zeker niet beslist. Anders hadden we al een behoorlijk uitzicht op de groepsfase van de Europa League. Maar over het algemeen hebben we het vandaag goed gedaan. Als we net zo scherp en geconcentreerd verdedigen voorzie ik geen grote problemen in Aktobe."

Na de competitiewedstrijd tegen PSV stapt de selectie van AZ in het vliegtuig naar Kazachstan. "De vlucht daar naartoe is korter dan een gemiddelde reis die ik met het Australisch elftal maak. Maar voor elke ploeg is zo'n trip lastig. Ik heb gehoord dat Aktobe thuis een stuk fanatieker is dan in uitduels, dat is logisch. Ik vond het een goed voetballende ploeg, zelfs op de momenten waarop wij druk zetten. Toch denk ik dat wij moeten proberen om ook daar te domineren."

Castle Crashers krijgt releasedatum voor PS3

Castle Crashers, de Arcade-game hit op Xbox Live, heeft eindelijk een datum gekregen voor de PlayStation 3 en het duurt niet lang meer. Castle Crashers is namelijk vanaf 31 augustus te downloaden vanuit de PlayStation Store. De game gaat $15 kosten, een prijs is euro's is nog niet bekend.

Castle Crashers kwam 27 augustus 2008 naar de Xbox Live Arcade en niet veel later won de game de prijs Game of the Year voor de Arcade. Binnenkort kunnen PlayStation 3-gamers dus ook prinsessen redden en barbaren verslaan in Castle Crashers. 

VN: Venezuela moet 'perscensuur' terugdraaien

De beslissing van een Venezolaanse rechtbank om de publicatie van informatie en foto's over geweld te verbieden is een vorm van censuur en zou teruggedraaid moeten worden. Dat heeft een onderzoeker van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties gezegd.

VN-onderzoeker Frank La Rue stelde donderdag samen met Catalina Botero van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) dat de uitspraak van de rechter 'grenzen oplegt die zo vaag en onduidelijk zijn dat ze voorkomen dat de schrijvende pers wat voor informatie dan ook publiceert die de regering onwelgevallig zou zijn'.

De Venezolaanse rechtbank deed de uitspraak dinsdag nadat de krant El Nacional foto's van lichamen in een mortuarium had afgedrukt bij een artikel over het falen van de regering om het geweld in het land te beteugelen.

'Kuyt hard op weg naar Inter'

Dirk Kuyt is bijna speler van Inter. Volgens De Telegraaf maakt de Nederlandse international nog dit weekeinde de overstap van Liverpool naar Milaan.

De clubleiding van Liverpool onderhandelde gisteren met Inter over de transfer. Tot een akkoord kwam het gisteren nog niet, maar naar verwachting zal de transfer vandaag beklonken zijn. Mocht Kuyt daadwerkelijk de overstap maken dan wordt hij herenigd met Rafael Benítez, die hem in 2006 naar Liverpool haalde.

Benítez maakte er nooit een geheim van gecharmeerd te zijn van Kuyt. Doordat de voormalige speler van Feyenoord en FC Utrecht veel werk verzet tijdens een wedstrijd zei Benitez al eens dat iedere trainer wel zo'n speler in zijn selectie wil hebben.

Kuyt lijkt zijn laatste wedstrijd voor Liverpool al gespeeld te hebben. Gisteravond zat hij namelijk niet bij de selectie van Liverpool in de Europa Leaguewedstrijd tegen Trabzonspor (1-0). Manager Roy Hodgson voerde voor de afwezigheid als reden aan dat hij Kuyt rust gaf.

Wanneer Kuyt overstapt naar Inter wordt hij ploeggenoot van Wesley Sneijder. De Katwijker kan in Milaan 50.000 euro per week gaan verdienen.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over vliegtuigherrie.

Schiphol gaat slimmer plannen. De start- en landingsbanen die weinig geluidhinder geven, zullen vaker worden gebruikt. In ruil daarvoor mag Schiphol nóg meer vluchten afhandelen.
 
Allemaal leuk en aardig hoor, dat grote belang van Schiphol voor onze economie. Maar als Schiphol in ruil voor meer vluchten opeens de banen lawaaivriendelijker gaat indelen, vraag ik mij toch af, of tot nu toe de banen dan onnodig lawaaionvriendelijk zijn gebruikt. Terwijl dat dus al jaren beter had gekund. Vraagje:

Du Chatinier: "Qua veldspel deden we weinig onder"

FC Utrecht laat het er, ondanks een 2-0 nederlaag op bezoek bij Celtic, nog niet bij zitten. Ton Du Chatinier vond het 'niet slecht'.

Op een indrukwekkend Celtic Park wisten de Domstedelingen de schade enigszins beperkt te houden. Daardoor is Utrecht niet kansloos. "Als het bij ons thuis straks vol zit, kan het ook spoken. Ik zie nog wel mogelijkheden", aldus Du Chatinier in De Telegraaf.

"Natuurlijk was Celtic iets volwassener in het spel. Dat is logisch", reageerde de oefenmeester vervolgens op het spelbeeld. "Wij hebben een jonge ploeg. Als ik zie dat we dan toch kansen uitspelen vind ik dat niet slecht."

Celtic kreeg twee goede kansen en scoorde prompt ook twee doelpunten. Utrecht speelde Celtic in de kaart, omdat het fouten maakte. "We gaven het te gemakkelijk weg", aldus Du Chatinier "Wat het veldspel betreft deden we niet veel voor de tegenstander onder."

Nadal voorkomt surprise

Rafael Nadal is aan een nederlaag ontsnapt in de derde ronde in Cincinnati. De als eerste geplaatste Nadal moest in de tweede set een matchpunt wegwerken tegen Julien Benneteau. In de derde set kreeg de Fransman kramp: 5-7, 7-6 (6), 6-2.

Mardy Fish en Marcos Baghdatis zorgden wel voor verrassingen. Fish versloeg Richard Gasquet met 7-5, 6-2 en is de volgende tegenstander van Murray. Baghdatis rekende met 7-5, 6-4 af met Wimbledon-finalist Tomas Berdych. De Cyprioot mag nu proberen om ook Nadal uit het toernooi te knikkeren. Novak Djokovic schakelde David Nalbandian uit: 6-1, 7-6 (7).

Ook Roger Federer bereikte de kwartfinale al hoefde de Zwitser daar niet voor te spelen. Zijn tegenstander Philipp Kohlschreiber moest geblesseerd afzeggen. In de tweede ronde hoefde Federer zich ook al niet in te spannen. Toen gaf Denis Istomin bij een 5-2 achterstand geblesseerd op.

NMa onderzoekt hypotheekrentes

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) doet onderzoek naar de hoogte van de hypotheekrentes in Nederland. Vereniging Eigen Huis had onlangs opgeroepen tot een dergelijk onderzoek.

De rentetarieven zijn volgens de vereniging te hoog omdat tachtig procent van de markt in handen is van ABN Amro, ING, Rabobank en SNS Reaal. De kartelwaakhond kijkt nu naar de ontwikkeling van de marges in de hypotheekmarkt en mogelijke verschillen met ontwikkelingen in andere landen. Dit onderzoek moet in oktober klaar zijn.

Na dit verkennende onderzoek volgt een diepgravender onderzoek naar de mate van concurrentie op de hypotheekmarkt. Na een half jaar hoopt de NMa met resultaten te komen.

'CDA bevat dissident, anderen twijfelen'

Eén CDA-Kamerlid heeft een voorbehoud gemaakt tegen een coalitie met steun van de PVV. Dat meldt Trouw vrijdag. Een coalitie tussen VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV kan in de Tweede Kamer rekenen op een meerderheid van één stem. Als het CDA-Kamerlid zijn steun intrekt vervalt een zekere meerderheid.

Het is niet bekend om welk Kamerlid het gaat. Andere Kamerleden twijfelen volgens de krant nog. De afgelopen tijd nam het protest binnen het CDA tegen een coalitie met gedoogsteun van de PVV toe.

Jie Zheng verrast Dementieva

Jie Zheng heeft voor een daverende verrassing gezorgd bij het WTA-toernooi in Montreal. De Chinese bereikte op het Canadese hardcourt ten koste van de als vierde geplaatste Elena Dementieva de kwartfinale: 7-6 (3), 6-4. Bij de laatste acht is Svetlana Kuznetsova (11) haar opponente. De Russin schakelde Agnieszka Radwanska (7) uit: 6-4, 1-6, 6-3.

Ook Kim Clijsters bereikte de kwartfinale. De Belgische, vorige week nog winnares in Cincinnati, klopte Kaia Kanepi uit Estland met 6-2, 6-1. Zij treft Vera Zvonareva die met tweemaal 6-3 Agnes Szavay terugwees.

De grootste zege van het dagprogramma kwam op naam van Marion Bartoli. De als zeventiende geplaatste Française gunde tegenstandster Iveta Benesova maar een game. De Tsjechische qualifier was in de tweede ronde nog verantwoordelijk voor de uitschakeling van Jelena Jankovic (1). Bartoli staat in de kwartfinale tegenover Victoria Azarenka (10). De Wit-Russische won van Na Li (9): 6-3, 6-3.

Noord-Korea eist excuses en compensatie Japan

Noord-Korea eist excuses en een schadevergoeding van Japan voor het 'staatsterrorisme' tijdens de koloniale overheersing. Dit staat in een verklaring die het ministerie van Buitenlandse Zaken in Pyongyang vrijdag uitgaf ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van de annexatie van Korea door Japan in 1910.

Volgens Noord-Korea zijn in de koloniale periode, die tot 1945 duurde, meer dan 1 miljoen Koreanen gedood. Meer dan 8 miljoen Koreanen zijn tot slaven gemaakt of tot krijgsdienst gedwongen. Zo'n 200.000 Koreaanse vrouwen werden gebruikt als 'troostmeisjes', seksslavinnen voor Japanse militairen. Noord-Korea eist 'onmiddellijke excuses en schadevergoeding voor de verfoeilijke misdaden tegen het Koreanse volk'.

De Japanse premier Naoto Kan heeft op 10 augustus opnieuw excuses aangeboden voor het 'lijden' van het Koreaanse volk in de koloniale periode.

Automobilist zwaargewond na vlucht politie

Een man is donderdagnacht in Maastricht zwaargewond geraakt toen hij op de vlucht voor de politie tegen een boom reed. Hij is overgebracht naar een ziekenhuis. Zijn auto is total loss, meldt de politie vrijdag.

De politie wilde de bestuurder rond 02.00 uur controleren omdat het licht van zijn auto kapot was. De man ging er echter met hoge snelheid vandoor. In een bocht op de Bosscherweg raakte hij de macht over het stuur kwijt en reed tegen de boom. Hij werd door de politie uit de auto gehaald. Waarom hij ervandoor ging is onduidelijk.

De identiteit van de man is onbekend.

Miljoenenboete voor Shell

Een Braziliaanse rechter heeft de bedrijven Shell do Brasil en BASF donderdag veroordeeld tot een boete en schadevergoeding van in totaal 1,1 miljard real (490 miljoen euro). De bedrijven zijn eigenaren geweest van een fabriek bij Sao Paulo waar de arbeiders werden blootgesteld aan giftige stoffen.

Dit hebben Braziliaanse media donderdag (plaatselijke tijd) gemeld. De arbeiders kregen last van onder meer hoge bloeddruk, of er werd zelfs kanker geconstateerd. Shell stichtte de fabriek in 1977, die later werd overgenomen door BASF en in 2002 moest sluiten. Volgens rechter Maria Inês Corrêa de Cerqueira César Targa moeten beide bedrijven meebetalen aan de behandeling van de lichamelijke en psychische klachten van de slachtoffers en hun eventuele nabestaanden. Meer dan duizend gedupeerden kunnen profiteren van de uitspraak. Shell en BASF gaan allebei in hoger beroep.

Vuvuzela in Oxfords woordenboek

De zich snel verrijkende Britse taal heeft nu officieel het Zuid-Afrikaanse instrument vuvuzela omarmd. Het erg simpele blaasinstrument werd dit jaar wereldberoemd dankzij het wereldkampioenschap voetbal. Vuvuzela is een van de tweeduizend nieuwe woorden en uitdrukkingen die in de donderdag gepubliceerde derde editie van de Oxford Dictionary of English staan vermeld.

De selectie van nieuwe Engelse taalverschijnselen volgt op de analyse van twee miljard woorden die te horen of te zien zijn geweest op tv, in boeken en het internet. De vorige editie was van 1989.

De recente economische crisis heeft veel woorden bijgedragen zoals 'overleveraged' voor het aangaan van te veel schulden. Daarnaast staat ook 'cheeseball' in het woordenboek. Zo'n 'kaasbal' is niet eetbaar maar een persoon die goede smaak, originaliteit en stijl zou missen.

Schorsing bondscoach Portugal

De Portugese bondscoach Carlos Queiroz is door zijn eigen bond voor een maand geschorst. Hij kreeg bovendien een boete van 1000 euro. Op een trainingskamp in de aanloop naar het WK in Zuid-Afrika had Queiroz zich misdragen tegenover enkele vertegenwoordigers van het antidopingbureau van zijn land.

Aanvankelijk dreigde zelfs ontslag voor Queiroz. Dat hij er met een relatief lichte straf van afkwam, had te maken met het gegeven dat niet bewezen is dat hij de dopingspeurders daadwerkelijk in hun werk heeft gehinderd. Queiroz ontbreekt nu begin september op de bank van Portugal tijdens de EK-kwalificatiewedstrijden tegen Cyprus en Noorwegen.

Achttiende editie Lowlands barst los

Aan de Vlaamse rockers van Triggerfinger vrijdagmiddag de eer als eersten de snaren aan te slaan op de achttiende editie van Lowlands. Het muziekfestival was dit jaar in een recordtempo uitverkocht. In negen dagen gingen bijna 55.000 tickets over de toonbank. De tienduizenden bezoekers dompelen zich de komende drie dagen op het festivalterrein in Biddinghuizen onder in een wereld van muziek, theater en spektakel.

Na de opening om half twee kan het publiek vrijdag kiezen uit optredens van onder meer The Opposites, The Ting Tings, The Kooks, Jónsi, Air, Groove Armada, Katzenjammer, Dolf Jansen en Het Nationale Toneel. De Amerikaanse punkrockers van Blink-182 sluiten de eerste festivaldag af. Voor hen die door willen gaan biedt het nachtprogramma nog tot vroeg in de ochtend afleiding met comedy, films en dj's.

Zaterdag en zondag staan optredens gepland van onder meer Mumford& Sons, Anouk, Snow Patrol, Placebo, Queens of the Stone Age, Massive Attack, Scapino Ballet en Jan Jaap van der Wal.

Leeftijd Chanturia probleem voor Vitesse

Het ziet er niet naar uit dat Vitesse zich gaat versterken met Giorgi Chanturia. Zijn leeftijd is een struikelblok.

Omroep Gelderland meldt dat de Georgische groeibriljant waarschijnlijk geen werkvergunning krijgt. De 17-jarige speler van FC Barcelona is te jong om van het CWI de benodigde papieren te ontvangen.

Spelers van buiten de Europese Unie krijgen voor hun achttiende levensjaar geen werkvergunning. Chanturia, die geen paspoort heeft van een EU-lidstaat, wordt op 11 april 2011 pas achttien.

Mocht Chanturia wel een paspoort bezitten van een EU-lidstaat, dan was zijn komst geen probleem. Overigens moeten spelers van buiten de EU ook een hoger salaris krijgen. Als 18-jarige zou Chanturia van Vitesse 260.000 euro op jaarbasis moeten krijgen.

Rutten: "Denk dat we de volgende ronde halen"

PSV-trainer Fred Rutten is positief gestemd, ondanks de nederlaag die zijn manschappen leden op bezoek bij Sibir Novosibirsk.

De oefenmeester van de Eindhovenaren zag zijn formatie ten onder gaan in Rusland door een laat doelpunt. "Natuurlijk hebben we veel respect voor de tegenstander, maar ik denk dat wij de volgende ronde halen", aldus Rutten in De Telegraaf.

Tegen de hekkensluiter van Rusland liep het niet zoals gepland, mede door het slechte speelveld. "Op eigen veld kunnen we meer tempo maken, dat was hier bijna niet te doen. De bal rolde niet op dit veld."

PSV moet in eigen huis een 1-0 nederlaag zien weg te poetsen.

Maan is gekrompen, maar niet heel veel

Uit onderzoek naar scheuren in het maanoppervlak blijkt dat de kern van de maan door afkoeling is gekrompen. Daardoor krimpt ook het oppervlak, zeggen wetenschappers in een artikel dat vrijdag wordt gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science.

Uit het onderzoek bleek dat de scheuren 'het bewijs zijn van recente overschuivingen', waarbij gesteenten in dit geval door inkrimping over elkaar heen schuiven. Recent komt in dit geval neer op ongeveer 1 miljard jaar geleden.

"Wat bijzonder boeiend is (...) de breuklijnen ogen zo jong dat je er bijna niet omheen kunt dat deze overschuiving recent gebeurde, en dat kan betekenen dat de maan nog steeds actief is", aldus Thomas Watters, een van de auteurs van het artikel.

De maan zou in totaal zo'n honderd meter zijn gekrompen.

Wyclef mag geen kandidaat zijn in Haïti

De Amerikaanse hiphopster Wyclef Jean mag niet meedoen aan de presidentsverkiezingen in Haïti op 28 november omdat hij niet aan de wettelijke voorwaarden voldoet. Dit is donderdag (plaatselijke tijd) vernomen van een lid van de provisorische kiescommissie.

De 40-jarige Jean is razend populair in het Caribische land waar hij tot zijn negende woonde, voordat zijn ouders met hem naar de Verenigde Staten vertrokken. Hij woont in New York en werd in de tweede helft van de jaren '90 wereldwijd bekend met de hiphopband The Fugees. Na de verwoestende aardbeving in Haïti in januari was Jean bij een groot benefietconcert voor het Caribische land. Begin deze maand stelde hij zich kandidaat om staatshoofd van zijn straatarme land van herkomst te worden.

Adam Lambert tongzoent publiek

Adam Lambert weet zijn publiek als geen ander te verrassen. Tijdens een concert in het Amerikaanse Providence gaf de 28-jarige zanger spontaan een tongzoen aan een man en een vrouw in het publiek.

"Tongzoenen is het nieuwe stagediving. Wen er maar aan", schreef Lambert na het optreden op Twitter. De zanger, die vorig jaar tweede werd bij American Idol, staat erom bekend zijn publiek graag te choqueren. Zo duwde hij al eens het gezicht van een van zijn dansers tegen zijn kruis en zoende hij een mannelijke toetsenist op het podium.

Het optreden dat op televisie werd uitgezonden, leverde destijds 1500 klachten op van boze kijkers. "Veel van wat ik doe is freestyle", verklaarde de homoseksuele zanger zijn gedrag. "Dit is hoe ik optreed."

Adam Lambert tongzoent publiek
Adam Lambert (Foto: Novum)

Meer auto's gestolen bij woninginbraken Brabant

Het aantal woninginbraken waarbij auto's worden gestolen is in Midden- en West-Brabant in de zomerperiode met meer dan 150 procent toegenomen. Tot nu toe zijn 56 autodiefstallen gemeld, tegen twintig gevallen in dezelfde periode vorig jaar. Vooral inwoners van Oosterhout en Tilburg werden gedupeerd, meldt de politie donderdag.

De diefstallen vonden de afgelopen twee maanden vooral tussen 22.00 uur en 06.00 uur plaats. De inbrekers hebben het voornamelijk gemunt op auto's van de merken BMW, Audi, Mercedes, Porsche en Volkswagen.

Voor de inbraken zijn inmiddels tientallen verdachten aangehouden. In Oosterhout zijn deze week zes aanhoudingen verricht, meldt een woordvoerder van de politie.

[GC] Muziek en veel meer in LittleBigPlanet 2 gameplay

Tijdens een presentatie van LittleBigPlanet 2 op de GamesCom is weer eens duidelijk geworden wat er allemaal met dit spel kan. In deel een was het hip om liedjes te 'bouwen', dat kan nu ook in deel twee door een 'music sequencer'. Maar dit apparaatje heeft veel meer mogelijkheden dan je denkt.

Zo kun je met zo'n sequencer hele levels bouwen. Doordat het verschillende stukken aan elkaar vastbindt, zoals normaal in een liedje, kun je bijvoorbeld racelevels, zoals getoond in het filmpje hieronder, van top tot teen bouwen. Hierdoor moet het makkelijker worden om gigantische levels te bouwen, die allemaal divers en leuk om te spelen zijn.

 


Wegens een klein foutje met de player is het aan te raden om het videoscherm groter te maken tot het probleem wordt opgelost.

 

Foto's: Huntenpop 2010

Afgelopen weekend vond voor de 21e keer Huntenpop plaats! Net buiten Ulft (de Achterhoek) stonden drie tenten en drie openluchtpodia opgesteld voor een zwaar afwisselend publiek voor dit kleinschalige festival.

Kleinschalig slaat dan vooral op het aantal bezoekers (zo'n 10.000 op de openingsavond), maar niet op de namen die verschenen! Fiction Plane, Caro Emerald, Moke, Kane, Di-Rect zijn slechts een aantal namen.

FOK!fotografen Martin Melissen en Nanda Nienhuis waren aanwezig, en maakten de volgende fotoreportage.

Huntenpop 2010 door Nanda Nienhuis

Jaar celstraf voor vergiftigen zwangere vrouw

De rechtbank in Amsterdam heeft donderdag een 32-jarige man veroordeeld tot een jaar cel omdat hij een zwangere vrouw een middel had toegediend dat een miskraam kan veroorzaken.

De man stopte het middel tijdens een etentje in oktober 2008 in de spaghettisaus van de vrouw. Nog diezelfde avond verloor zij haar ongeboren kind, op dat moment twee maanden oud. Het middel was Arthrotec, een pijnstiller die de kans op een miskraam verhoogt en dus niet door zwangere vrouwen mag worden gebruikt.

De dader was de vader van het kind. Hij wilde dat de vrouw een abortus onderging, maar zij wilde het kindje juist houden. Tijdens het etentje verpulverde de man enkele tabletten Arthrotec en mengde die door de saus van de vrouw. De man heeft toegegeven dat hij hoopte op een miskraam. Hij had op internet gelezen dat Arthrotec miskramen kan veroorzaken.

Het Openbaar Ministerie had twee jaar cel geëist. De rechtbank houdt het op een jaar, onder meer omdat niet met zekerheid is te zeggen dat de miskraam is veroorzaakt door de pijnstillers in het eten. Er kan ook een andere oorzaak zijn geweest. De rechtbank liet in het vonnis meewegen dat 'de samenleving eist dat een daad als deze wordt gestraft'.

Britse jongeren kampen met te weinig studieplekken

Duizenden studenten in Engeland, Wales en Noord-Ierland hebben de grootste moeite om zich in te schrijven bij een universiteit. Zelfs met uitstekende resultaten lukt het niet altijd een studieplek te bemachtigen. De dienst die inschrijvingen voor Britse universiteiten verwerkt, zei dat donderdag 180.000  studenten nog niet waren ingeschreven, 45.000 meer dan vorig jaar.

"Er zijn eenvoudigweg niet genoeg plaatsen", zei Ben Scheffer, een tiener uit het Duitse Münster die in Brigthon, in het zuiden van Engeland, studeert. Zelf haalde hij de hoogste cijfers, maar daarmee wist hij niet te bewerkstelligen dat hij in Oxford, aan de London School of Economics, University College in Londen, in Bristol of in Warwick kon gaan studeren.

In Groot-Brittannië melden aankomende studenten zich voor een handvol universiteiten tegelijk aan. Maar door de gebrekkige economie, die studenten wel twee keer doet nadenken of ze niet liever een baan zouden zoeken, en door het grote aantal jonge mensen ligt het aantal aanmeldingen dit jaar tien procent hoger dan vorig jaar. En in plaats van meer studieplekken te creëren, zag de regering zich door bezuinigingen genoodzaakt het aantal plekken zelfs te verlagen.

Britse jongeren kampen met te weinig studieplekken
Britse jongeren kampen met te weinig studieplekken (Foto: Novum)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.