FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 19 augustus 2010

Militair verdacht van drie gewapende overvallen

Een 27-jarige militair uit Eindhoven wordt verdacht van drie gewapende overvallen op winkels in Eindhoven en een tankstation in Assen. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Arnhem donderdag.

De winkels in Eindhoven werden 11 en 29 juli overvallen, het tankstation 25 juli. Na de overval op 29 juli werd de man in de kraag gevat. Hij was even daarvoor gemaskerd een winkel aan de Muzenlaan in zijn woonplaats binnengegaan en bedreigde de medewerker met een op een vuurwapen gelijkend voorwerp en een steekwapen. Het personeelslid moest de kassa en de kluis openen en geld afstaan.

De man ging er vervolgens vandoor, maar de politie stond de man buiten al op te wachten. De medewerker had tijdens de overval de zogenoemde overvalknop weten in te drukken. De man is overgedragen aan de marechaussee, omdat hij militair bleek te zijn. De marechaussee is nog bezig met het onderzoek.

De man zit nog vast. De raadkamer van de rechtbank in Arnhem verlengde de voorlopige hechtenis van de man vorige week met dertig dagen.

Del Toro ziet op tegen Hellboy 3

Guillermo del Toro twijfelt nog of hij een derde en laatste Hellboy-film wil maken. De Mexicaanse regisseur ziet op tegen 'het einde van Hellboy'. "Ik zou het graag doen, maar het is hartverscheurend om te weten hoe het afloopt. Ik weet niet of ik dat einde wil zien gebeuren", zegt hij tegen MTV.

Daarnaast is bekend dat hoofdrolspeler Ron Perlman, die de roodgeverfde Hellboy speelt, een enorme hekel heeft aan urenlang in de make-upstoel zitten. "Ik denk dat we het aan Ron moeten vragen", zegt de 45-jarige Del Toro. "Ik sprak 'm vorige week nog. Hij zei: zes uur bij de grime zitten, wat wil je nou van mij?"

Ook striptekenaar Mike Mignola, de bedenker van Hellboy, liet in 2008 al weten niet zo happig te zijn op een film waarin 'zijn' personage aan zijn eind komt. "Hellboy 3 zou het einde zijn van Hellboy. En daar zit 'm het conflict in. Mijn versie van Hellboy komt ook aan z'n einde, maar dat is een proces van vijftien jaar. Als Hellboy in de film omkomt, zit ik nog met een stripserie die niet af is. Ik ben er nog niet klaar voor."

Toen Del Toro in mei bekendmaakte niet verder te willen gaan met de regie van The Hobbit, werd druk gespeculeerd welke film hij dan zou maken. Eind vorige maand werd duidelijk dat het waarschijnlijk om de 3D-verfilming van het boek At the Mountains of Madness van H.P. Lovecraft gaat.

Del Toro ziet op tegen Hellboy 3
Del Toro ziet op tegen Hellboy 3 (Foto: Novum)

Uitslagen 4e voorronde EL (19/08/2010)

Vanavond werden de heenwedstrijden gespeeld in de vierde en laatste voorronde van de Europa League. Hieronder vind je de uitslagen.

 

Thuis Uit Uitslagen
SK Rapid Wien (AUT) Aston Villa FC (ENG) 1-1
FC Lausanne-Sport (SUI) FC Lokomotiv Moskva (RUS) 1-1
Odense BK (DEN) Motherwell FC (SCO) 2-1
Club Brugge KV (BEL) FC Dinamo Minsk (BLR) 2-1
HNK Hajduk Split (CRO) FC Unirea Urziceni (ROU) 4-1
SK Sturm Graz (AUT) Juventus (ITA) 1-2
Galatasaray AŞ (TUR) FC Karpaty Lviv (UKR) 2-2
SC Vaslui (ROU) LOSC Lille Métropole (FRA) 0-0
AIK (SWE) PFC Levski Sofia (BUL) 0-0
AC Omonia (CYP) FC Metalist Kharkiv (UKR) 0-1
FC Dnipro Dnipropetrovsk (UKR) KKS Lech Poznań (POL) 0-1
ŠK Slovan Bratislava (SVK) VfB Stuttgart (GER) 0-1
Dundee United FC (SCO) AEK Athens FC (GRE) 0-1
FC Timişoara (ROU) Manchester City FC (ENG) 0-1
Győri ETO FC (HUN) NK Dinamo Zagreb (CRO) 0-2
KRC Genk (BEL) FC Porto (POR) 0-3
Feyenoord (NED) KAA Gent (BEL) 1-0
Aris Thessaloniki FC (GRE) FK Austria Wien (AUT) 1-0
FC Steaua Bucureşti (ROU) Grasshopper-Club (SUI) 1-0
FC Sibir Novosibirsk (RUS) PSV Eindhoven (NED) 1-0
Liverpool FC (ENG) Trabzonspor AŞ (TUR) 1-0
PAOK FC (GRE) Fenerbahçe SK (TUR) 1-0
Getafe CF (ESP) APOEL FC (CYP) 1-0
SSC Napoli (ITA) IF Elfsborg (SWE) 1-0
Paris Saint-Germain FC (FRA) Maccabi Tel-Aviv FC (ISR) 2-0
Debreceni VSC (HUN) PFC Litex Lovech (BUL) 2-0
Beşiktaş JK (TUR) HJK Helsinki (FIN) 2-0
Celtic FC (SCO) FC Utrecht (NED) 2-0
AZ Alkmaar (NED) FK Aktobe (KAZ) 2-0
Bayer 04 Leverkusen (GER) SC Tavriya Simferopol (UKR) 3-0
PFC CSKA Sofia (BUL) The New Saints FC (WAL) 3-0
FC BATE Borisov (BLR) CS Marítimo (POR) 3-0
US Città di Palermo (ITA) NK Maribor (SVN) 3-0
PFC CSKA Moskva (RUS) Anorthosis Famagusta FC (CYP) 4-0
Borussia Dortmund (GER) FK Qarabağ (AZE) 4-0
Sporting Clube de Portugal (POR) Brøndby IF (DEN) 0-2
Villarreal CF (ESP) FC Dnepr Mogilev (BLR) 5-0

Canada boos op EU-verbod handel in zeehondenbont

De Canadese premier Stephen Harper heeft zijn teleurstelling geuit over een verbod dat de Europese Unie heeft ingevoerd op de import van zeehondenproducten. De conservatieve Harper noemde de wetgeving donderdag een schande omdat die niet zou zijn gebaseerd op rationele feiten. Het verbod treedt vrijdag in werking.

Volgens Harper discrimineert het verbod eenvoudige en hardwerkende zeehondenjagers. De Canadese regering heeft inmiddels laten weten de Wereldhandelsorganisatie (WTO) in het najaar te verzoeken een geschillencommissie in het leven te roepen om te onderzoeken of het EU-verbod in strijd is met WTO-regels.

Het verbod is erop gericht Canada te dwingen de zeehondenjacht op te geven.

Geheugensteuntje FOK! Voetbalmanager Ronde 3/4

De derde en de vierde KNVB-speelronde in de Eredivisie staan weer op de agenda. Denk eraan dat je nog even hebt om wijzigingen in je FOK! Voetbalmanagerteam op te slaan. Dat geldt dus ook voor degenen die zich onlangs hebben ingeschreven en hun voetbalteam nog niet konden bevestigen.

De FOK! Voetbalmanager 2010/2011 sluit voor Ronde 3/4 op morgen, vrijdagmiddag 20 augustus om 17:59 uur, dus zorg dat je voor die tijd je (gewijzigde) team opgeslagen hebt!

Ben je op vakantie geweest of ga je nog op vakantie? Niet getreurd: er is nog niets verloren als je een ronde moet missen. Zeker aan het begin van de FOK!competitie ligt alles nog open, en heb je nog alle kans om je concurrenten in- of bij te halen. De bal is rond, toch?

Schrijf je hier alsnog in voor de FOK! Voetbalmanager 2010/2010. Je moet wel geregistreerd zijn op FOK! En als je al een team hebt, heb je dus nog tot morgenmiddag 17:59 uur om je wijzigingen door te voeren en op te slaan.

Zondagavond 29 augustus na 0:00 uur gaat de manager weer open en is Ronde 3/4 gespeeld. Daarna kan er weer een Puntenbericht opgemaakt worden. Pas na 29 augustus kun je dus eventuele wijzigingen in je team weer bevestigen, in de tussentijd kun je alleen wat proberen met verschuivingen. Je kunt je wel wel inschrijven en je aanmelden bij een subleague, maar geen voetbalteam samenstellen inclusief opslaan.

[EL] Uitslag AZ - FK Aktobe

Vanavond stond om 21.00 uur in het AFAS-stadion te Alkmaar de Europa League-wedstrijd tussen AZ en FK Aktobe op het programma. De ploeg van Gertjan Verbeek won met 2-0 van de ploeg uit Kazachstan en verschafte zich daarmee een prima uitgangspositie om de groepsfase van het toernooi te halen.

Aktobe FC, dat mede door blessureleed zeven basiskrachten miste, kon geen potten breken tegen het oppermachtige AZ. Al na veertig secondes vuurde Martens het eerste schot af op het doel van Aktobe. Het duurde echter tot de twintigste minuut voordat er een treffer te noteren viel. Holman scoorde vanuit een knappe volley de openingstreffer en daar bleef het niet bij.

Korte tijd later bediende diezelfde Holman zijn ploegmaat Wernbloom, die op zijn beurt de bal tegen de netten kopte. De score had voor rust opgeschroefd moeten worden, maar onder andere een kopbal van Falkenburg belandde op de paal. Na rust ging AZ verder op zoek naar meer doelpunten. Vele kansen kreeg de ploeg van trainer Verbeek ook, maar het vizier bij Holman, Falkenburg, Gudmundsson en Wernbloom stond niet op scherp. Volgende week mag AZ op bezoek in Kazachstan en proberen een plaatsje in de groepsfase van de Europa League definitief veilig te stellen.


Karakteristieken:

AZ

2 - 0

FK Aktobe

 20' Holman
 27' Wernbloom
 
 
 Gele kaart: Marcellis, Moisander, (AZ), Khokhlov, Karpovich, (FK Aktobe)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 10.385
Arbiter: Yefet (Isr)
 
Opstelling:   Opstelling:
Didulica
Marcellis
Moisander
Moreno
Klavan
Schaars
Martens (Ortíz/85)
Falkenburg (Sigthórsson/74)
Holman (v.d. Velden/77)
Wernbloom
Gudmundsson
  Sidelnikov
Kirov
Kenzhisariev
Chichulin
Badlo
Smakov
Semenov
Karpovich
Khokhlov
Averchenko (Lisenkov/87)
Essomba

Veel Amerikanen denken dat Obama moslim is

Steeds meer Amerikanen verkeren in de onjuiste veronderstelling dat hun president, Barack Obama, een moslim is. Dat blijkt uit een peiling waarvan de resultaten donderdag zijn vrijgegeven. Bijna een op de vijf Amerikanen, achttien procent, denkt dat Obama islamitisch is. In maart was dit nog elf procent.

Slechts 34 procent van de ondervraagden wist dat Obama een christen is. De grootste groep, 43 procent, zei echter niet te weten welke religie de president aanhangt. Een jaar eerder was dat nog 34 procent.

Obama is de christelijke zoon van een islamitische Keniaanse vader en een Amerikaanse moeder. Van zijn 6e tot zijn 10e woonde Obama met zijn moeder en Indonesische stiefvader in het overwegend islamitische Indonesië. Zijn volledige naam, Barack Hussein Obama, klinkt voor velen als islamitisch.

Stekker uit zender Het Gesprek

Het doek voor de zender Het Gesprek is gevallen. Dat meldt mede-oprichter Ruud Hendriks donderdag via Twitter. "Ik hoor net dat de grootaandeelhouder en bewindvoerder hebben laten weten dat het doek voor Het Gesprek definitief is gevallen. Zeer triest", schrijft hij.

Vorige week werd bekend dat aan Het Gesprek uitstel van betaling was verleend. Tegenvallende inkomsten als gevolg van lage kijkcijfers en het ontbreken van perspectief om de zender binnen afzienbare tijd uit de rode cijfers te krijgen, hadden daartoe geleid.

Hendriks stelt dat de zender een 'mooi, maar teer initiatief' was. "Het is niet gelukt en dat is jammer."

Het Gesprek zond 24 uur per dag digitaal uit via kanaal 25 en analoog van 14.00 tot 02.00 uur via de kabel. Ook was de zender te volgen via de website hetgesprek.nl. De zender was een initiatief van bekende mediapersonen Frits Barend, Ruud Hendriks en Derk Sauer. In oktober 2007 zond Het Gesprek voor het eerst uit.

[EL] Uitslag Celtic - FC Utrecht

De kans is klein dat FC Utrecht zich voor de groepsfase van de Europa League zal plaatsen. De ploeg uit de Domstad moest zijn meerdere erkennen in het Schotse Celtic, dat met 2-0 wist te winnen.

Michel Vorm wist na vijftien minuten de inzet van Maloney nog te keren, maar moest voor rust alsnog twee keer vissen. Eerst was het Juárez, die na een steekpass van Kayal raak schoot. Vervolgens was het Samaras, die na een fraai staaltje balbeheersing wist te scoren.

Ook na de pauze bleef Celtic de betere ploeg. De Schotten namen echter wel wat gas terug, waardoor FC Utrecht nog kon hopen op een goede uitgangspositie. Duplan was uiteindelijk het dichtst bij, maar zijn kopbal werd door Zaluska van de lijn gehaald.

 


Celtic

2 - 0

FC Utrecht

 19' Juárez
 34' Samaras
   
 
 Gele kaart: Samaras, (Celtic), Lensky, (FC Utrecht)
 
Stadion: Celtic Park, Glasgow
Toeschouwers: n.n.b.
Arbiter: Oddvar Moen (Noo)
 
Opstelling:   Opstelling:
Zaluska
Cha Doo-ri
Majstorovic
Loovens
Juárez
Brown
Maloney
Ledley
Kayal (Forrest/69)
Samaras
Fortuné
  Vorm
Cornelisse
Wuytens
Schut
Nesu
Asare
Silberbauer
Lensky (Nijholt/82)
Mertens
Mulenga (Duplan/17)
van Wolfswinkel

 

Murray moeizaam door in Cincinnati

Andy Murray heeft zich moeizaam geplaatst voor de kwartfinale van het Masters-toernooi in Cincinnati. De als vierde geplaatste Schot versloeg Ernest Gulbis uit Letland met 4-6, 6-3 en 7-6.

Murray oogde vermoeid en vanaf het begin van de partij leek hij meer tegen zich zelf te vechten dan tegen zijn tegenstander. Bij tijd en wijle mopperde hij op zichzelf en smeet hij boos ballen weg.

Door het gtote aantal fouten van Gulbis trok Murray echter alsnog de partij naar zich toe. In de beslissende derde set begon de Let met drie missers in de tie-break waardoor Murray op een 6-1 voorsprong kwam. Vervolgens liet hij Gulbis niet meer terugkomen.

Mental Theo bekogeld met flessen

Mental Theo is woensdagnacht tijdens een optreden op een camping in Zeeland bekogeld met flessen. Het publiek was niet te spreken over de geluidslimiet die de dj opgelegd had gekregen.

De plaatjesdraaier werd meteen na het eerste nummer al uitgejoeld door het publiek, omdat door het overschrijden van de geluidslimiet de muziek automatisch werd gestopt. "90 Decibel voor op een dansvloer voor jeugd is echt funest", zei de dj donderdag tegen RTL Boulevard.

"De bas moet je niet alleen horen, die moet je ook voelen. Zo is het echt." Mental Theo zegt meteen na de bekogeling zijn spullen te hebben gepakt en het feest te hebben verlaten. De dj had het geen moment benauwd. "Ik ben nooit bang, mijn kop is keihard en ik kan wel wat hebben."

Mental Theo kreeg eerder tijdens een optreden op Koninginnedag in 't Harde al een verbod opgelegd voor zogeheten beukplaten. De gemeente van het Gelderse dorpje was bang dat de hardstyle- en hardcoreplaten rellen in de hand zouden werken.

A15 afgesloten door container op de weg

Een vrachtwagen heeft donderdagochtend een container met ijzererts op de snelweg A15 richting Ridderkerk verloren. De lading heeft alleen de auto die achter de truck reed licht beschadigd. Het ijzererts is in de container gebleven. Na onderzoek van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) bleek dat de vrachtwagen overbeladen was.

De aanhanger begon ter hoogte van de parkeerplaats Kortland te slingeren waardoor rond 11.30 uur een gedeelte van de lading op de weg terechtkwam. De container blokkeerde drie rijstroken. Het KLPD heeft proces-verbaal opgemaakt voor een te beperkte ladingverzekering en overbelading.

Drie rijstroken tussen de afrit Rotterdam-Charlois en het knooppunt Vaanplein waren tot zeker 14.30 uur afgesloten. Volgens de ANWB stond rond 13.30 uur tussen Hoogvliet en het knooppunt Vaanplein zeven kilometer file. Het verkeer werd omgeleid.

Laura Dekker begint zaterdag aan zeiltocht

Laura Dekker begint waarschijnlijk zaterdag met haar solozeiltocht rond de wereld. Het is voor 95 procent zeker dat de 14-jarige Nederlandse zaterdag vertrekt uit de Portugese haven Portimao, heeft haar woordvoerder donderdag gezegd.

Laura arriveerde zaterdag met haar vader in Portimao. De tien dagen ervoor testte ze met haar vader of haar boot helemaal in orde was. Hierbij zijn wat kleine gebreken aan het licht gekomen. "Zo merkten ze dat de GPS niet helemaal naar behoren werkte."

Haar woordvoerder had vanuit Nederland elektronica meegenomen om de problemen op te lossen. "Die zijn we nu aan het testen. Als het allemaal in orde is, vertrekt ze zaterdag." De 14-jarige hoopt de jongste zeiler ooit te worden die alleen de tocht maakt.

Iniesta moet knop omzetten na WK

Andrés Iniesta richt een maand na het voor hem geweldig verlopen WK zijn vizier op het nieuwe seizoen. "We hebben in Zuid-Afrika met Spanje geschiedenis geschreven", vertelt de middenvelder van Barcelona tegenover Novum. "Maar iedereen begint dit jaar weer gewoon op nul. Ik richt me nu weer helemaal op mijn club en wil graag prijzen winnen."

De beelden van de WK-finale tegen Nederland, waarin Iniesta in de verlenging het enige doelpunt voor zijn rekening nam, heeft hij nog vaak in zijn hoofd afgespeeld. "Het was een hele moeilijke wedstrijd voor ons en we mogen blij zijn dat we de zege over de streep hebben getrokken."

Volgens Iniesta had het op 11 juli in Johannesburg zomaar anders af kunnen lopen. "Nederland schopte het niet voor niets tot de finale en het had voor ons zomaar verkeerd af kunnen lopen", weet de 26-jarige international. "Uiteindelijk waren wij het gelukkigst."

Of zijn optreden op het WK hem de titel Wereldvoetballer van het Jaar gaat opleveren, weet Iniesta niet. "Het is een prijs die is gebaseerd op de mening van anderen", blijft hij nuchter. "Het maakt me dan ook niet zoveel uit." Met Wesley Sneijder verwacht Iniesta een geduchte concurrent te hebben. "Sneijder heeft een geweldig seizoen achter de rug en prijzen gepakt. Als de keuze op hem valt, vind ik het ook prima."

[EL] Uitslag Feyenoord - AA Gent

Feyenoord heeft zichzelf een goede dienst bewezen door in de vierde voorronde van de Europa League met 1-0 van AA Gent te winnen. Hierdoor zijn de Rotterdammers dichtbij kwalificatie voor de groepsfase van de opvolger van de UEFA Cup. Het enige doelpunt werd in de tweede helft door Leroy Fer gemaakt.

Feyenoord kreeg in de eerste helft van het duel tegen de Belgen de beste kansen. De Rotterdammers kwamen echter niet tot scoren, wat een klein wonder genoemd mag worden. Ron Vlaar en Georginio Wijnaldum misten scherpte, waardoor er niet gescoord werd. AA Gent was via Coulibaly erg gevaarlijk. Ook hij slaagde er echter niet in om het doel te vinden.

In de tweede helft was Feyenoord de bovenliggende partij, maar werden opnieuw de kansen gemist. Uiteindelijk kwam in de 78e minuut de verdiende beloning. Fer kreeg de bal met een gelukje aan de voet en schoot vervolgens raak.

De manschappen van trainer Mario Been wisten AA Gent in de slotfase in bedwang te houden, maar kregen geen kansen meer om de voorsprong verder uit te bouwen.


Feyenoord

1 - 0

AA Gent

 78' Fer
 
 
 Gele kaart: Wijnaldum (Feyenoord), Coulibaly, Myrie, De Smet (AA Gent)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 30.000
Arbiter: Paixão (Por)
 
Opstelling:   Opstelling:
Mulder
de Vrij
Vlaar
Martins Indi
de Cler
El Ahmadi
Bruins
Fer
Schaken
Smolov (Castaignos/76)
Wijnaldum
  Jorgacevic
Myrie
Wils
Hanstveit
Skarabot
Grondin
Azofeifa (De Smet/68)
Thuis
El Ghanassy (Smolders/83)
Soumahoro (Lubijankic/69)
Coulibaly

'Kroongetuige achter meer moorden'

Kroongetuige in het liquidatieproces Passage Peter la S. heeft meer moorden gepleegd dan hij heeft bekend tegenover het OM. Dat zeggen twee anonieme getuigen, meldt de NOS, dat de hand heeft weten te leggen op de verklaringen van de twee. De verklaringen zijn deze week aan het liquidatiedossier toegevoegd.

De liquidatiezaken zijn voor een groot deel gebouwd op de beweringen van La S., die zelf ook terechtstaat. Justitie sloot in 2007 een akkoord met La S., die in ruil voor zijn verklaringen over de verschillende zaken strafvermindering zou krijgen.

De advocaten van de verdachten in het proces hebben de twee getuigen opgespoord. Het zou gaan om twee directe kennissen van La S. De twee hebben van de raadkamer van de rechtbank in Amsterdam echter de status van anonieme getuigen gekregen, wat betekent dat hun identiteit geheim blijft.

La S. zou beide getuigen jaren geleden hebben verteld dat hij een man in een loods heeft doodgeschoten. Medeverdachte Jesse R. zou hierbij aanwezig zijn geweest. Mogelijk gaat het om de moord op Gerrie Bethlehem, een man uit het criminele circuit, in 2002, aldus de NOS. La S. zou bij de politie deze moord juist in de schoenen van Jesse R. hebben geschoven.

Een van de getuigen stelt daarnaast dat La S. ook heeft verteld over een vermoedelijk andere liquidatie. Hij zou hebben gezegd dat na een liquidatie de wapens in een gracht of kanaal zijn gegooid. Hij had daarbij de fout gemaakt ook zijn kleding weg te gooien, terwijl zijn trouw- of verlovingsring met naam erop er nog inzat.

De verklaringen hebben mogelijk grote gevolgen voor het proces. Behalve strafvermindering zou La S. ook een andere identiteit en financiële ondersteuning krijgen als hij zijn straf had uitgezeten. Bronnen bij justitie zouden de NOS hebben laten weten dat het door het OM toegezegde bedrag hiervoor inmiddels tot boven een miljoen euro ligt. La S. zou dit alles krijgen als hij over alles open kaart zou spelen. De verklaringen zouden echter ook de geloofwaardigheid van La S. kunnen aantasten.

[GC] Vecht voor snoep in Costume Quest trailer

Zoals vorige week was aangekondigd komt Double Fine, makers van Psychonatus en Brütal Legend, met meerdere arcadegames. De eerste arcadegame waarmee ze bezig zijn is Costume Quest, een avonturen-RPG die zich afspeelt tijdens Halloween. Van dit spel is nu de eerste trailer verschenen.

In Costume Quest speel jij als de kleine kinderen die snoep op willen halen tijdens de nacht van Halloween, maar de monsters zijn nu echt geworden en ze willen niet alleen je snoep, maar ook je kleine zusje. Of je kleine zusje van snoep is gemaakt, is uit de trailer niet duidelijk te maken, wel is er goed te zien dat er een prachtige eenhoorn in het spel zit! Costume Quest komt op de dag van Halloween uit voor de Xbox 360 en de PlayStation 3.

Eurlings blij met nieuw geluidsstelsel Schiphol

Iedereen was het erover eens dat het oude geluidssysteem van Schiphol failliet was. Demissionair minister van Verkeer en Waterstaat Camiel Eurlings (CDA) is dan ook blij dat er nu een goed alternatief ligt. Dat zei hij donderdag over het advies voor een nieuw geluidsstelsel voor de luchthaven.

De luchtvaartsector, lokale en regionale bestuurders, bewonersvertegenwoordigers en het rijk zijn het onder leiding van oud-minister Hans Alders eens geworden over het starten van een experiment voor het nieuwe geluidsstelsel. Het huidige stelsel werd eerder door de Tweede Kamer failliet verklaard vanwege de te grote complexiteit.

Bij het nieuwe stelsel wordt voor elke start en landing de minst overlastgevende start- of landingsbaan gebruikt als de veiligheid en het weer het toelaten. De proef moet 1 november starten en duurt twee jaar. Als het nieuwe stelsel een succes is, kan Schiphol verder groeien.

Volgens Eurlings kent het bestaande systeem 'perverse effecten waardoor er soms meer mensen in de herrie zitten dan nodig is'. "Ik ben blij dat er nu een goed alternatief ligt waar omwonenden, de sector en de bestuurders het over eens zijn."

Het nieuwe stelsel doet recht aan de belangen van iedereen, zegt de minister. "In het overleg hebben de partijen alle stukjes van een ingewikkelde puzzel op hun plaats gekregen. Een fantastisch resultaat waarmee we nu zorgvuldig verder gaan''.

Eurlings stuurt het advies naar de Tweede Kamer. "Als het aan mij ligt gaan we vanaf 1 november met dit nieuwe stelsel experimenteren." In de tussentijd blijft het oude systeem overigens als achtervang bestaan. "We blijven de effecten zorgvuldig monitoren. The proof of the pudding is in the eating."

Glock gelooft nog in F1-wereldtitel

Timo Glock mag dan bij Virgin Racing in het achterveld rijden toch gelooft hij er nog in om ooit de wereldtitel in de Formule 1 te behalen. De Duitser doet deze opmerkelijke uitspraak in de zomerstop die de raceklasse momenteel kent.

"Als ik er niet in zou blijven geloven en alles er aan zou doen om kampioen te worden, zou ik niet langer in de Formule 1 thuishoren," zei Glock tegen DPA. Hij benadrukt dat hij hiermee niet voor een beter stoeltje in de Formule 1 solliciteert en gewoon bij Virgin wil rijden. "Het staat vast dat ik blijf. Ik heb een geldig contract."

Waar de Duitser wel moeite mee heeft is dat hij niet met de voorsten mee kan doen met het nieuwe team. "Het is geen geheim dat het me zwaar valt om achteraan rond te rijden. Zeker omdat ik kampioen ben geweest in de GP2 en in de Formule 1 op het podium heb gestaan."

Wel heeft Glock er moeite mee dat zijn vorige team Toyota er eind vorig jaar plotseling de stekker uit trok. "Ze zijn er op het verkeerde moment mee gestopt. Toyota behoorde net bij de vijf beste teams op de grid en het zag er goed uit voor 2010. Het was zeer frustrerend," zei de Duitser tegen YallaF1.com.

'Suikeroom Zjordania wil Alves halen'

Er bestaat een mogelijkheid dat Afonso Alves weer naar Nederland komt. De nieuwe eigenaar van Vitesse, Merab Zjordania, zou de voormalig speler van sc Heerenveen en Middlesbrough graag naar Arnhem halen. Dit maakte de NOS vandaag bekend.

Alves speelde in de periode tussen 2006 en 2008 voor sc Heerenveen. In deze periode speelde hij 39 wedstrijden en kwam tot 45 doelpunten. De Braziliaan was overigens ook de eerste speler in de Eredivisie, die zeven keer in één competitiewedstrijd wist te scoren. Dit deed de speler tijdens het duel tegen Heracles Almelo (9-0). In het tijdsbestek van achttien minuten prijkte zijn naam al drie keer op het scorebord.

Mocht Alves daadwerkelijk naar Vitesse verhuizen, dan komt hij een voormalig ploeggenoot tegen. Lasse Nilsson stond tussen 2004 en 2007 onder contract bij de Friezen, maar speelt inmiddels in het Gelredome.

Al Qaidaleider Jemen geeft zichzelf aan

Een gezochte leider van Al Qaida, Hazem al-Mujali, heeft zichzelf donderdag in Jemen aangegeven bij de politie. Dat hebben de Jemenitische minister van Defensie en de Jemenitische ambassade in Washington donderdag gezegd. Al-Mujali wordt in verband gebracht met een bomaanslag op een Franse olietanker in 2002.

Vorig jaar wist de terreurleider nog te ontkomen na een inval in een bolwerk van Al Qaida ten noordoosten van de Jemenitische hoofdstad Sana.

De Verenigde Staten hebben fondsen aangewend om in Jemen het optreden tegen de Al Qaidatak te financieren. Deze groepering wordt in Washington als grote bedreiging gezien na een mislukte poging tot het opblazen van een Amerikaans passagiersvliegtuig vorig jaar met kerst.

OM start onderzoek naar Dutchbat

Het Openbaar Ministerie in Arnhem is een feitenonderzoek gestart naar de rol van Dutchbatters in de massamoord in Srebrenica in 1995. Aanleiding is de aangifte van nabestaanden van slachtoffers van de massamoord tegen de militaire leiding van Dutchbat voor deelname aan genocide en oorlogsmisdaden, meldt advocaat van de nabestaanden Liesbeth Zegveld donderdag.

Alma Mustafic en Hassan Nuhanovic vinden dat generaal Robert Franken, overste Thom Karremans en adjudant Oosterveen hun familieleden de dood in hebben gejaagd door hen op 13 juli 1995 van de compound in Potocari weg te sturen. Franken en Karremans wisten volgens de nabestaanden van de plannen van de Bosnische Serviërs om de moslimmannen te vermoorden.

De overblijfselen van de vader en broer van Nuhanovic werden in 2007 en 2010 in een massagraf gevonden. Van de vader van Alma Mustafic is nooit meer iets vernomen.

Srebrenica viel in de zomer van 1995. Nederlandse blauwhelmen hadden de opdracht de VN-enclave te beschermen, maar konden de tweeduizend zwaar bewapende Serviërs geen tegenstand bieden. Zeven- tot achtduizend mannen uit de enclave werden weggevoerd en vermoord.

De regering kreeg na onderzoek van het Niod het verwijt dat zij haar soldaten in een onmogelijke positie had geplaatst en de VN dat ze de Nederlanders geen luchtsteun had geboden. Het rapport leidde tot het aftreden van de regering van premier Wim Kok (PvdA).

Menchov voor twee jaar naar Geox

Denis Menchov zal volgend jaar uit gaan komen voor Geox, het voormalige Footon-Servetto. De teammanager Mauro Gianetti maakte dit vandaag bekend. De Italiaan zei dat Menchov een contract heeft getekend voor twee jaar.

De 32-jarige Rus maakt de overstap van de Rabobank-formatie, waarvoor hij vijf jaar uitkwam. Hij won onder meer twee keer de Vuelta, één keer de Giro en eindigde afgelopen Tour de France nog als derde.

Menchov, die eerder nog gelinkt werd aan Astana en Katusha, wordt onder andere teamgenoot van Carlos Sastre die in 2008 de Tour won.

Voorwaardelijke schorsing tennisser Köllerer

Tennisser Daniel Köllerer en zijn manager Manfred Nareyka hebben een voorwaardelijke schorsing met een proeftijd van twee jaar gekregen. De Oostenrijker had op zijn website links naar wedkantoren staan en de kansen voor tenniswedstrijden. Dat is volgens de Tennis Integriteitsdienst van de internationale tennisfederatie ITF het faciliteren van wedden en dat is voor tennissers verboden.

Als Köllerer en Nareyka binnen die twee jaar weer in de fout gaan, wordt de schorsing definitief. Köllerer zou dan drie maanden geen wedstrijden mogen spelen en een boete van vijftienduizend euro moeten betalen. Nareyka zou een jaar lang geen tennistoernooien mogen bezoeken.

In juli kwam het tweetal ook al in opspraak. Tijdens het challengertoernooi in Cordenons speelde Köllerer tegen Robin Haase toen de Oostenrijker een toiletpauze nam. Nareyka zat op het toilet ernaast en de twee hadden een gesprek. Voor de scheidsrechter was dat ongeoorloofd coachen en dus kreeg de Oostenrijker zijn derde waarschuwing en verloor hij de wedstrijd.

Een maand eerder beschuldigde de Braziliaan Julio Silva Köllerer van racisme. De Oostenrijker zou hem tijdens een wedstrijd voor aap hebben uitgemaakt.

PSV'er Rodriguez liet zich provoceren

Francisco 'Maza' Rodriguez pakte vanmiddag rood in het Europa League-duel tussen Sibir Novosibirsk en PSV (1-0). De wedstrijd ging uiteindelijk nipt verloren door een laat doelpunt van Aleksandr Degtyaryov, die pas in de negentigste minuut scoorde. Een blamage voor PSV, aangezien de opponent op de laatste plaats in Rusland staat.

Het kwam met een dubbele kater uit het duel, omdat Rodriguez nog voor rust rood kreeg. Hij stak de hand in eigen boezem tegenover het Eindhovens Dagblad. Rodriguez bekende dat hij zich liet provoceren.

"De desbetreffende speler zei in het Engels slechte dingen tegen mij. Maar mijn reactie was nog slechter. Het was gewoon dom om hem weg te duwen", aldus een schuldbewuste Rodriguez, die vlak na de wedstrijd met PSV weer terugreisde naar Eindhoven.

'BP houdt bewijsmateriaal oorzaak olielek achter'

Transocean, de eigenaar van het gezonken boorplatform Deepwater Horizon, heeft olieconcern BP ervan beschuldigd cruciaal bewijsmateriaal te hebben achtergehouden. Het bewijsmateriaal zou meer inzicht bieden in de oorzaak van het grootste olielek in de geschiedenis.

In een boze brief liet Transocean weten dat onderzoekers en familieleden van omgekomen medewerkers van het platform door het ontbreken van de informatie niet geïnformeerd kunnen worden over wat er precies gebeurd is. Volgens de eigenaar van het boorplatform wil BP voorkomen dat niemand anders dan het olieconcern zelf een onderzoek kan uitvoeren.

Frankrijk zet radicale imam land uit

Frankrijk heeft een radicale islamitische imam het land uitgezet en teruggestuurd naar zijn vaderland Egypte. Dat heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken Brice Hortefeux donderdag gezegd. De minister noemde de imam een 'haatprediker'.

Ali Ibrahim El Soudany, een voormalige voorganger in een moskee in Pantin, ten noordoosten van Parijs, werd in januari al eens uitgezet, maar kwam daarna weer terug naar Frankrijk. Donderdag werd hij opnieuw uitgezet. Volgens Hortefeux sprak El Soudany herhaaldelijk op een vijandige manier over het Westen.

Bondscoach Antic levert helft salaris in

Radomir Antic heeft om zijn baan als bondscoach van Servië te redden de helft van zijn salaris ingeleverd. Reden voor deze maatregel is dat Antic met zijn ploeg tijdens het WK in Zuid-Afrika al in de groepsfase gesneuveld was, terwijl er gerekend was op het bereiken van de kwartfinales.

De Servische voetbalbond wilde Antic graag behouden, maar de vroegtijdige uitschakeling zorgde ervoor dat hij in moet leveren. "Antic heeft toestemming gegeven om zijn salaris van 100.000 euro met 50 procent te verminderen," zei de voorzitter van de voetbalbond Tomislav Karadzic.

Overigens zit Antic de komende vier interlands niet op de bank bij Servië, want hij zit een schorsing van vier duels uit nadat hij zich in de laatste groepswedstrijd tegen Australië misdragen had ten opzichte van scheidsrechter Jorge Larrionda.

[GC] Groot gedeelte Rock Band 3-setlist gelekt

Op de GamesCom is er een behoorlijke lijst met liedjes gelekt van Rock Band 3. De makers waren op de beurs door het menu aan het scrollen en dat had iemand kunnen filmen. Hierdoor heeft die de komende liedjes ontdekt waarvan niemand eerder wist dat ze in het spel zaten.

Zo vinden we er van alles in terug, zoals de Haagse rockformatie Golden Earring met Radar Love, maar ook John Lennon is van de partij met Imagine. Rock Band 3 komt in oktober uit voor de PlayStation 3, Xbox 360 en de Wii.

Amy Winehouse - "Rehab"
At the Drive-In - "One Armed Scissor"
Beach Boys - "Good Vibrations (Live)"
Big Country - "In a Big Country"
Blondie - "Heart of Glass"
The Bronx - "False Alarm"
Deep Purple - "Smoke on the Water"
Devo - "Whip It"
Dire Straits - "Walk of Life"
Dover - "King George"
Echo & the Bunnymen - "The Killing Moon"
Elton John - "Saturday Night's Alright (For Fighting)"
Faith No More - "Midlife Crisis"
The Flaming Lips - "Yoshimi Battles the Pink Robots, Pt. 1"
Golden Earring - "Radar Love"
Hypernova - "Viva la Resistance"
James Brown - "I Got You (I Feel Good)"
John Lennon - "Imagine"
Lynyrd Skynyrd - "Free Bird"
The Muffs - "Outer Space"
Paramore - "Misery Business"
Phish - "Llama"
The Police - "Don't Stand So Close to Me"
Pretty Girls Make Graves - "Something Bigger, Something Brighter"
Primus - "Jerry Was a Race Car Driver"
Queens of the Stone Age - "No One Knows"
The Ramones - "I Wanna Be Sedated"
The Raveonettes - "Last Dance"
Riverboat Gamblers - "Don't Bury Me... I'm Still Not Dead"
The Sounds - "Living in America"
Steve Miller Band - "Fly Like an Eagle"
Swingin' Utters - "This Bastard's Life"
Tegan and Sara - "The Con"
Warren Zevon - "Werewolves of London"
The Who - "I Can See for Miles"

Bayern geeft geblesseerde Robben verlof

Bayern München heeft Arjen Robben verlof gegeven. De geblesseerde aanvaller krijgt tien tot veertien dagen rust. "We hopen dat hij daarna de training kan hervatten", zei trainer Louis van Gaal vandaag op de website van de kampioen van Duitsland.

Robben heeft nog steeds een scheur in zijn hamstring; een blessure die hij al voor het WK opliep in de oefenwedstrijd van het Nederlands elftal tegen Hongarije. Mede door een intensieve behandeling bij de Rotterdamse fysiotherapeut Dick van Toorn kon Robben tijdens het WK nog vijf wedstrijden meedoen, waaronder de finale tegen Spanje. De clubarts van Bayern, Hans-Wilhelm Müller-Wohlfahrt, constateerde bij terugkeer in München dat Robben nog steeds een hamstringblessure heeft.

"Arjen is door onze arts op vakantie gestuurd, dan heeft hij een beetje rust", aldus Van Gaal.

Moeder overvalt bank met 5-jarig dochtertje

Werknemers van een bank in Duitsland keken donderdag vreemd op toen ze te maken kregen met een bijzonder duo overvallers. Een vrouw deed in een Sparkasse-filiaal in de oostelijke stad Chemnitz een overvalpoging samen met haar naar later bleek 5-jarige dochter.

De 34-jarige moeder bedreigde een bankmedewerkster met een mes en eiste volgens de politie een groot geldbedrag. De werkneemster van Sparkasse sloeg echter alarm, waarop de overvalster zich overgaf.

[GC] Hordes robots verslaan in Ratchet & Clank: All 4 One gameplay

Insomniac Games kondigde eergisteren twee nieuwe games aan. Resistance 3 en Ratchet & Clank: All 4 One. Van de tweede is nu het gameplay-filmpje online geplaatst dat tijdens Sony's persconferentie op GamesCom werd getoond.

Hierin zien we hoe Ratchet, Clank, Captain Qwark en Doctor Nefarius samen vechten tegen horden robots. Ratchet & Clank: All 4 One is net als de vorige games een PlayStation 3-exclusive en ligt vanaf de herfst van volgend jaar in de winkelrekken.

Man stuurt honden op brandweer af

Een 53-jarige man is woensdag bekeurd nadat hij zijn honden op brandweermannen had afgestuurd. De brandweermannen waren bezig een brand op zijn terrein in Nieuwerkerk aan den IJssel te blussen. De man had daar tientallen pallets in brand gestoken. Agenten sommeerden hem de honden terug te roepen, maar de man gaf geen gehoor.

Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt. De brandweer heeft aangifte van bedreiging en belemmering gedaan, meldt de politie donderdag. De honden hebben overigens niet gebeten.

OM in beroep in zaak stenengooiende agent

Het Openbaar Ministerie in Zutphen heeft hoger beroep ingesteld tegen de veroordeling van een 30-jarige agent voor poging tot doodslag. De man werd vorige week woensdag door de rechtbank in Zutphen veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur en twee maanden voorwaardelijke cel, omdat hij 4 augustus vorig jaar in Didam een steen door de ruit van een rijdende auto gooide.

Het Openbaar Ministerie had gevraagd de man vrij te spreken, omdat sprake zou zijn geweest van psychische overmacht. De agent bekogelde de automobilist, die hij al eerder was tegengekomen. De man werd geraakt op zijn schouders, maar raakte niet ernstig gewond. De politieman dacht toen hij de steen gooide dat de bestuurder van de auto hem belaagde, wat achteraf niet waar bleek te zijn. De agent was volgens een deskundige overspannen door de hoge werkdruk en persoonlijke problemen.

Het OM in Zutphen heeft eveneens hoger beroep ingesteld tegen de veroordeling van een 29-jarige vrouw voor poging tot doodslag op een agente. De vrouw kreeg geen straf opgelegd vanwege haar persoonlijke situatie en de omstandigheden waaronder ze haar daad beging. Ook zou ze niet zwaargewond zijn geraakt.

De vrouw smeet 1 augustus vorig jaar een ijzeren staaf richting het hoofd van de agente. Ze ging door het lint omdat de politie haar huis in Apeldoorn was binnengekomen om haar zieke kind na een machtiging van de kinderrechter mee te nemen. De agente brak haar arm bij het incident, wat in de ogen van het OM wel degelijk ernstig letsel is.

Daarbij heeft de vrouw nauwelijks meegewerkt aan onderzoek naar haar persoonlijkheid. Daarom hoort de rechter volgens het OM hier slechts beperkt rekening mee te houden. Tegen de vrouw was drie jaar cel, waarvan anderhalf jaar voorwaardelijk geëist.

[GC] Rap je suf met Def Jam Rapstar

Gewoon zingen en dansen in videogames begint afgezaagd te worden. Dat moet ontwikkelaar Terminal Reality gedacht hebben toen ze besloten om Def Jam Rapstar te ontwikkelen. De game kent een hele lading rapnummers en de Nederlandse versie zal zelfs tien Nederlandse nummers gaan bevatten.

Natuurlijk zijn de gangsters van FOK!games erop uitgetrokken tijdens de GamesCom om deze game uitgebreid te testen. Na wat geflirt met de boothbabes hebben ik en wc-eend een deal weten te sluiten; wij gaan rappen en dan geeft zij ons een mooi t-shirt. Het resultaat was ongeveer hetzelfde als de presentatie op het podium. Niet geheel onbelangrijk: ik kan beter rappen dan wc-eend.

Def Jam Rapstar komt eind dit jaar uit voor de PlayStation 3, Xbox 360 en Nintendo Wii. Nu maar hopen dat KoosyNL onze prestaties niet op het internet zet.

Tenenkrommend tenenlezen

Etherisch tenenlezen. Het nijvere handwerk, maar vóóral het betere voetenwerk. Chantal is de hoogsensitieve therapeute. Tenenlezen. Een hilarische sfeer ontstaat zodra het over dit onderwerp gaat. Ook spontane haargroei tussen schouderbladen en uitslag op plekken waar je in gezelschap moeilijk krabben kunt. Gun jezelf even de tijd voor wat proest- en spuitwerk; een gans natuurlijke reactie. Spontaan optredende voetschimmel is ook in het geheel niet verontrustend...

[GC] Karten met Gran Turismo 5

Kinderen zijn geboren en gaan naar de basisschool. De rozenstruik in mijn achtertuin is gaan muteren. Baarden zijn gegroeid en meerdere malen afgeschoren. Seizoenen vlogen voorbij alsof het niks was. Maar Polyphony Digital brengt ons in november dan eindelijk Gran Turismo 5.

De game is uiteraard aanwezig en speelbaar op de GamesCom van dit jaar, zowel op een normale HD-televisie als in 3D. Eén van de opties die in Gran Turismo zit, is de optie om te racen met kartwagens. Ook dit was te proberen op GamesCom. Wij hebben nu voor jullie de beelden vanaf de vloer. Houd FOK!games in de gaten voor een uitgebreide preview.

Nijland: "Nederland te klein voor 36 BVO's"

Hans Nijland waakt voor de gevolgen van de kredietcrisis. De directeur van FC Groningen ziet dat deze crisis ook betaald voetbalclubs in haar greep houdt.

Nijland laat zich uit over de gevolgen. "Ik voorzie in elk geval een krimpende Eerste Divisie. Nederland is te klein voor 36 clubs in het betaalde voetbal. Alle verenigingen die met minpunten starten... Ik vind het een blamage. We zijn echt het lachertje van Europa", zo luidden zijn harde woorden.

Niet enkel de economische malaise is schuldig aan de slechte financiën van de clubs. "Daar mag niemand zich achter verschuilen. Het is heel simpel, de fout is gemaakt bij het betalen van te hoge salarissen. Dat is de markt, zeggen ze, maar daar mag je ook vraagtekens bij zetten."

Groningen doet daar niet aan mee. "Ik zie voldoende perspectief. Met een uitgebreid stadion kunnen we naar 32 duizend toeschouwers, dat leidt tot een grotere verdiencapaciteit. Dan moet ons doel zijn elk seizoen om Europees voetbal te spelen."

[Eneco] Greipel wint in Ardooie

André Greipel heeft de tweede etappe van de Eneco Tour op zijn naam geschreven. De Duitser uit de HTC Columbiaploeg was in het Belgische Ardooie de sterkste in de massasprint. De winnaar van de proloog Svein Tuft behoudt de leiderstrui.

In de etappe gingen Stijn Neirynck, Vitaliy Buts en Miguel Minguez op avontuur, maar de ploegen van Sky en Garmin controleerden de voorsprong en haalden de vluchters uiteindelijk terug. In de sprint was Greipel vervolgens oppermachtig. De Duitser klopte de winnaar van gisteren Robbie McEwen en Edvald Boasson Hagen.

Morgen rijden de renners naar Ronse. In het weekend worden er heuvels aangedaan, voordat de ronde dinsdag in Genk afgesloten wordt met een tijdrit van 16,9 kilometer.

[GC] Singleplayer Killzone 3 in beeld

Guerrilla werkt momenteel hard aan de Nederlandse trots op de PlayStation 3: Killzone 3. De game begint nu toch behoorlijk zijn complete vorm aan te nemen, iets wat ook te zien was aan de multiplayer-trailer die onlangs te zien was.

Tijdens de GamesCom is de game tevens in singleplayer te spelen. Dit heeft de FOK!games-crew inmiddels uitgebreid gedaan en jullie kunnen binnenkort dan ook een preview lezen van onze ondervindingen. Wil je weten welk deel wij onder andere gespeeld hebben? Kijk dan even naar de onderstaande video's, waarbij de demo voorbij komt.

Moslima Australië mag niet achter nikab getuigen

Een Australische moslima die een nikab draagt mag niet met de gezichtssluier voor getuigen, heeft een rechter in Perth donderdag beslist. De rechter stelt dat de vrouw 'recht op religieuze expressie' heeft en wellicht door verwijdering van de sluier in 'een ongewoon kwetsbare positie' zou komen, maar dat het tegenover anderen in het proces oneerlijk zou zijn om haar verzoek om gesluierd te getuigen te honoreren. Zo zou de jury zich moeilijker een oordeel kunnen vormen over haar houding.

Advocaten voerden aan dat het ook van invloed zou zijn op de getuigenis van de vrouw als zij zich door haar kleding niet op haar gemak zou voelen. De rechter opperde dat hieraan misschien tegemoet kan worden gekomen door haar bijvoorbeeld via een videoverbinding te laten getuigen.

De 36-jarige vrouw doceert islamitische studies. Zij woont al zeven jaar in Australië en draagt sinds haar 17e een nikab als zij zich buitenshuis begeeft. Volgens de rechter is dat een persoonlijke voorkeur van de vrouw in haar interpretatie van de islam, en niet een voorschrift van haar geloof. De openbare aanklager merkte op dat de vrouw ook haar gezicht toont of heeft getoond bij bezoek aan haar arts, bij inspecties van de douane en voor de foto op haar rijbewijs.

De vrouw is getuige à charge in een proces tegen de directeur van een school voor moslimvrouwen in Perth, die met het aantal cursisten aan de instelling zou hebben gefraudeerd om meer subsidie op te strijken.

Moslima Australië mag niet achter nikab getuigen (foto: Novum)

Saudische rechter overweegt verlamming als straf

Een rechter in Saudi-Arabië heeft verschillende ziekenhuizen gevraagd of zij opzettelijk het ruggenmerg van een man kunnen beschadigen om hem te verlammen. De man werd schuldig bevonden aan het verlammen van een andere man door hem met een hakmes te verwonden. Dat hebben zeker twee Saudische kranten donderdag gemeld.

Onder de islamitische wetgeving in Saudi-Arabië worden geregeld straffen uitgedeeld volgens het principe van oog om oog, tand om tand. Om die reden zou de rechter in de noordwestelijke provincie Tabuk op zoek zijn gegaan naar ziekenhuizen die het vonnis kunnen uitvoeren. Een ziekenhuis in de hoofdstad Riyad zou inmiddels hebben aangegeven zich niet te willen toeleggen op een dergelijke operatie.

Albers en Chagin naar Bavaria City Racing

Naast Vitaly Petrov zullen komend weekend ook Christijan Albers en Vladimir Chagin in Rotterdam tijdens Bavaria City Racing in Rotterdam in actie gaan komen. Albers zal in een Formule 1-tweezitter gaan rijden, terwijl ook zijn vrouw Liselore een rol toebedeeld gekregen heeft. Ze zal haar boek Pumps in de Pits gaan presenteren.

Naast de Formule 1-bolides is er ook een grote rol weggelegd voor de Dakar-vrachtwagens. Zo nemen Ginaf en Team de Rooy deel. Inmiddels heeft Chagin zich er met zijn Kamaz bijgevoegd. De Rus won eerder dit jaar voor de zesde maal de Dakarrally en is hiermee samen met Karel Loprais recordhouder.

Politie richt pijlen op dronken Poolse chauffeurs

De politie let de komende periode tijdens alcoholcontroles extra op Poolse automobilisten. Hiertoe is besloten vanwege de toename van het aantal incidenten waarbij beschonken Polen waren betrokken. Surveillerende agenten op Nederlandse snelwegen richten zich meer dan gebruikelijk op buitenlandse nummerborden.

De gerichte alcoholcontroles, die donderdag zijn begonnen, duren zeker twee weken. Als uit een evaluatie blijkt dat verlenging van de controles zinvol is, gaat het Korps Landelijke Politiediensten ermee door.

Onlangs bleek uit onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid dat er een toename is van het aantal letselongevallen waarbij Poolse automobilisten zijn betrokken. Vorig jaar was bij zestien procent van het aantal ongelukken met een Poolse veroorzaker sprake van rijden onder invloed. Een jaar eerder was dat nog een kleine tien procent.

Dit jaar zijn alleen in de maand juli al meer dan tien Polen aangehouden die met te veel drank op achter het stuur zaten. Twee van hen bleken 's middags al meer dan vijf keer het toegestane alcoholgehalte in hun bloed te hebben.

Als automobilisten een te hoog alcoholpromillage blijken te hebben, volgt altijd een boete en een rijverbod. Als het promillage extreem hoog is, wordt het rijbewijs ingevorderd.

Vitesse vraagt fans om geduld

Vitesse vraagt de fans nog even rustig te wachten op de komst van de beloofde versterkingen. De nieuwe eigenaar Merab Jordania beloofde bij zijn aanstelling binnen twee dagen al spijkers met koppen te zullen slaan, maar voorlopig is nog niemand vastgelegd. "Het afronden van de transfers heeft tijd nodig en Vitesse gaat hierbij heel zorgvuldig te werk", staat te lezen op de clubsite.

Heel lang zal het geduld van de fans overigens niet op de proef worden gesteld. "De aangekondigde transfers zijn volop in proces. Vitesse verwacht op korte termijn meerdere spelers te kunnen verwelkomen." Tot nu toe is alleen bekend dat de Gelderse eredivisionist interesse heeft in Giorgi Chanturia, een Georgische jeugdspeler van FC Barcelona.

Vitesse benadrukt dat de komst van nieuwe spelers de ontwikkeling van de eigen talenten niet in de weg mag staan. "Zoals aangegeven blijft het opleiden van eigen spelers ook onder de nieuwe eigenaar een speerpunt van het beleid", meldt de clubleiding. De selectie van Vitesse herbergt momenteel talenten als Marco van Ginkel (17), Davy Pröpper (18) en Wiljan Pluim (21).

AEL beboet om Auschwitz-cartoon

De Arabisch Europese Liga (AEL) moet duizend euro boete betalen voor de publicatie van een cartoon waarin werd gesuggereerd dat de Holocaust is verzonnen door de joden. Dat heeft het gerechtshof in Arnhem donderdag bepaald.

Volgens het hof is de cartoon, die in 2006 op verschillende websites van de AEL verscheen, 'buitengewoon krenkend' voor joden. De AEL is veroordeeld tot 2500 euro boete, waarvan 1500 euro voorwaardelijk. Abdoulmouthalib Bouzerda, voorzitter van de AEL en tekenaar van de cartoon, gaat vrijuit. Volgens het hof is 'aannemelijk geworden' dat justitie bij hem het vertrouwen heeft gewekt dat alleen de AEL vervolgd zou worden en niet hijzelf.

De rechtbank in Utrecht had de AEL, een radicale Arabisch-islamitische organisatie, in april vrijgesproken. De rechtbank vond de cartoon 'bijzonder kwetsend', maar achtte straf niet op zijn plaats omdat de cartoon was geplaatst in het kader van het publieke debat dat destijds woedde over de Deense Mohammed-cartoons.

Het hof denkt daar anders over. Volgens het hof heeft de AEL onvoldoende duidelijk gemaakt dat de cartoon werd geplaatst als bijdrage aan het cartoondebat. Bovendien was de cartoon te grievend om te kunnen dienen als statement in het kader van een publiek debat, vindt het hof.

De AEL stelt cassatie in tegen de uitspraak van het hof bij de Hoge Raad, zegt advocaat Anis Boumanjal. Hij noemt het vonnis 'teleurstellend' en 'onbegrijpelijk'. Volgens Boumanjal heeft de AEL wel degelijk duidelijk gemaakt in welke context de cartoon werd gepubliceerd.

Op de cartoon staan twee mannen met een keppeltje die een stapel lijken bestuderen onder een bord met het - verkeerd gespelde - woord 'Auswitch'. De een zegt: "Ik denk niet dat het joden zijn". De ander antwoordt: "We moeten toch de zes miljoen halen."

'Jan Smit gevaarlijkste ster op internet'

Jan Smit vormt een groot gevaar op het internet. Surfers die als zoekterm Jan Smit invullen, lopen het grootste risico om virussen en andere ongewenste bestanden op hun computer binnen te halen. Dat blijkt uit onderzoek van een bedrijf dat beveiligingssoftware levert. Jans ex-vriendin Yolanthe Cabau van Kasbergen zou de gevaarlijkste vrouw op internet zijn.

Nederlandse zangers vormen een opmerkelijk groot gevaar. Zo zijn Frans Bauer, Marco Borsato en Guus Meeuwis in de top tien terug te vinden. Cabau van Kasbergen staat op nummer tien en is daarmee de gevaarlijkste Nederlandse vrouw.

In de Verenigde Staten zijn het voornamelijk vrouwen die online gevaar betekenen. Cameron Diaz is de grootste virusmagneet, gevolgd door Julia Roberts en Jessica Biel. Brad Pitt vormt met een vijfde plek het grootste mannelijke gevaar.

'Jan Smit gevaarlijkste ster op internet'
'Jan Smit gevaarlijkste ster op internet' (Foto: Novum)

Intel koopt McAfee voor 7,7 miljard dollar

Intel Corp. kondigt donderdag aan een definitieve overeenkomst te hebben bereikt om de Amerikaanse maker van internetbeveiligingssoftware McAfee Inc. over te nemen voor $48 per aandeel in contanten, waarmee de totale overnameprijs zo'n $7,7 miljard bedraagt.

De besturen van beide ondernemingen hebben de overname unaniem goedgekeurd. De overname dient nog te worden goedgekeurd door de aandeelhouders van McAfee.

De overnameprijs biedt een premie van 62% ten opzichte van de slotkoers van het aandeel McAfee van $29,93 op woensdag.

McAfee, dat onderdeel zal gaan uitmaken van Intel's Software & Services Groep, realiseerde in 2009 een omzet van circa $2,0 miljard en telt 6.100 medewerkers.

Het aandeel McAfee stijgt donderdag in de voorbeurshandel met 58% tot $47,40.

Intel koopt McAfee voor 7,7 miljard dollar
Intel koopt McAfee voor 7,7 miljard dollar (Foto: Novum)

[EL] Uitslag Sibir Novosibirsk - PSV

PSV heeft zijn eerste wedstrijd in de play-off ronde van de Europa League verloren. Uit tegen Sibir Novosibirsk werd de wedstrijd in de blessuretijd weggeven. De Russen wonnen met 1-0.

In de eerste helft kregen beide ploegen goede mogelijkheden om op voorsprong te komen. Amrabat kon nog net met zijn hoofd een bal van de doellijn afhalen en een doelpunt voorkomen. Berg had ook een goede mogelijkheid, maar hij miste van dichtbij. Na 39 minuten moest PSV met tien man verder toen Rodríquez rood kreeg vanwege het omverduwen en bespugen van Sjevtsjenko. Lang hoefde het echter niet met een man minder te spelen, want even later kreeg diezelfde Sjevtsjenko zijn tweede gele kaart na een schwalbe.

In de tweede helft gebeurde lange tijd weinig. Vlak voor tijd kreeg PSV een goede mogelijkheid, maar Toivonen schoot op de lat. In de blessuretijd ging het echter toch nog mis. Uit een lange bal wist invaller Degtjarev het enige doelpunt te scoren.

FC Sibir Novosibirsk

1 - 0

PSV

 90+2' Degtjarev
   
 
 Gele kaart: Vychodil, Aravin, (FC Sibir Novosibirsk),
 Rode kaart: Sjevtsjenko (43/2xg) (FC Sibir Novosibirsk), Rodríquez (39) (PSV)
 
Stadion: Spartak Stadium, Novosibirsk
Toeschouwers: 12.500
Arbiter: Skjerven (Noo)
 
Opstelling:   Opstelling:
Solosin
Vychodil
Joseph Reinette
Buhriakov
Sumulikoski
Aravin (Molosj/90+1)
Canas Henao
Zinovev (Degtjarev/64)
Astafiev
Belyaev (Cizek/71)
I. Shevchenko
  Isaksson
Manolev
Rodriguez
Vukovic
Pieters
Hutchinson (Ojo/81)
Toivonen
Engelaar
Amrabat
Berg (Marcelo/63)
Lens

Jongetje in zorgelijke toestand na val in vijver

Een jongetje van 1,5 jaar uit het Brabantse Ossendrecht is donderdag tijdens een onbewaakt moment in de tuinvijver van zijn ouderlijk huis gevallen. Een arts is per traumahelikopter ingevlogen en vervolgens is de peuter is in zorgelijke toestand naar een ziekenhuis in Antwerpen overgebracht, meldt een woordvoerder van de politie.

Het kind was aan de aandacht van beide ouders ontsnapt. Toen zijn ouders hem in de vijver ontdekten, sprong zijn vader hem achterna en bracht de onderkoelde jongen op het droge.

[Voorbeschouwing] Topklasse

Morgenavond begint de Topklasse. Deze nieuwe competitie, die tussen de Jupiler League en Hoofdklasse is geplaatst, trapt af met een wedstrijd uit de zondagafdeling. FC Oss, de degradant uit de Jupiler League, neemt het op eigen veld op tegen De Treffers, de succesvolste zondagamateurclub aller tijden. Na jaren onderhandelen heeft de KNVB de Topklasse eindelijk kunnen realiseren. Er zijn nog altijd net zoveel tegenstanders als voorstanders. De nieuwe afdeling zal dit seizoen dan ook met argusogen worden bekeken.

'Google kan helpen met het plannen van je leven'

De CEO van Google, Eric Schmidt, heeft een waarschuwing uitgegeven aan de jongeren van nu. Hij stelt dat het leven van de huidige jeugd zo goed gedocumenteerd is op internet dat ze hun naam zullen moeten veranderen zodra ze volwassen zijn. Hij suggereert dat jonge mensen hun verkeerd gespendeerde jeugd daarmee moeten kunnen ontsnappen, omdat hun leven nu tot in de kleinste details wordt gedocumenteerd door sociale netwerken als Facebook.

"Ik geloof niet dat de samenleving begrijpt wat er gebeurt op het moment dat alle informatie altijd wordt opgeslagen en beschikbaar is," vertelde Schmidt aan The Wall Street Journal. In het interview stelde hij ook dat mensen hun naam zouden moeten kunnen veranderen om beschamende dingen uit het verleden te verbergen. Hij voorspelde ook dat Google in de toekomst zo veel over zijn users zal weten, dat de zoekmachine hen zal kunnen helpen met het plannen van hun leven.

"We proberen erachter te komen wat de toekomst van zoeken is. Een idee is dat meer en meer zoekopdrachten gedaan zullen worden zonder dat je die zelf hoeft te typen. Ik denk eigenlijk dat de meeste mensen niet willen dat Google hun vragen beantwoordt. Men wil dat Google hen vertelt wat ze moeten doen." Als voorbeeld noemde Schmidt dat omdat Google 'ongeveer weet wie je bent, waar je van houdt en wie je vrienden zijn', de zoekmachine je zou kunnen attenderen op die ene groenteboer waar je net langsloopt, omdat je nog groenten nodig hebt.

Het is niet de eerste keer dat Schmidt controversiële uitspraken doet. Afgelopen jaar stelde hij dat 'als je dingen doet waarvan je niet wilt dat iemand het weet, je die dingen misschien helemaal niet zou moeten doen'. Ook Google zelf ligt de laatste tijd onder vuur betreffende de privacy van de users en Google-elementen zoals Street View.

Sparta trekt spits Voskamp aan

Sparta Rotterdam heeft zich versterkt met spits Johan Voskamp. De aanvaller, vorig jaar tweede op de topscorerslijst van de Jupiler League, komt over van Helmond Sport. Hij tekende een driejarig contract op het Kasteel.

De 25-jarige Voskamp wordt in Rotterdam de opvolger van de naar De Graafschap vertrokken Rydell Poepon. De spits speelde al eerder in Rotterdam, want hij debuteerde in het betaald voetbal namens Excelsior. Die club verhuurde hem in zijn laatste seizoen aan RKC Waalwijk. De aanvaller uit De Lier was in de zomer van 2009 transfervrij en sprak al met een Hoofdklasser, waarna Helmond Sport hem alsnog een profcontract bood. Daar scoorde hij liefst 22 doelpunten en kwam zelfs in de belangstelling te staan van buitenlandse clubs.

Trainer Jan Everse is blij met zijn nieuwe aanwinst: "Johan is een spits met veel dreiging, die in het strafschopgebied heel gevaarlijk is. En ik ga ervan uit dat wij dit seizoen veel in de zestien komen." Voskamp scoorde tot dusverre vijftig keer in 142 competitieduels als prof.

Arsenal brengt bod uit op Squillaci

Arsenal heeft een bod uitgebracht op Sébastien Squillaci van Sevilla. Dat maakte de laatstgenoemde club bekend op de clubwebsite. Hoewel het eerste bod van Arsenal niet genoeg was voor Sevilla is de Spaanse club nog wel bereid om over een eventuele overgang van de Franse verdediger te praten.

Squillaci heeft aan de staff van Sevilla gevraagd om hem voorlopig niet te laten spelen in Europees verband, om zo een transfer voor Arsenal aantrekkelijker te maken. De Londense club kan wel wat verdedigers gebruiken nadat Sol Campbell, William Gallas, Mikaël Silvestre en Philippe Senderos zijn vertrokken.

Sébastien Squillaci kwam in 2008 naar Sevilla, dat hem van Lyon overnam. Voor zijn tijd bij de Franse topclub maakte hij naam bij AS Monaco, waarmee hij de finale van de Champions League behaalde. Sinds 2004 komt hij ook uit voor zijn land. Hij speelde tot dusver twintig interlands.

McEnroe: "Nadal kan ook US Open winnen"

Volgens oud-tennisser John McEnroe heeft Rafael Nadal dit jaar de beste mogelijkheid om de US Open op zijn naam te schrijven. De Spanjaard won al de Australian Open, Roland Garros en Wimbledon, maar bij de US Open kwam hij nooit verder dan de halve finales.

"Heel veel mensen, onder wie ik, zijn ervan overtuigd dat hij nu de grootste kans maakt om de US Open te winnen," zei McEnroe tegen Reuters. "Hij speelt precies genoeg wedstrijden om vertrouwen op te doen en de tegenstanders angst in te boezemen. Bovendien gunt hij zijn lichaam wat rust."

"Soms zitten er zeven weken tussen Wimbledon en de US Open, soms acht. Dit jaar zijn het er acht en dat gaf hem de kans om vijf weken vrijaf te nemen. Het ziet er allemaal zeer veelbelovend uit voor hem."

Nadal won dit jaar al Roland Garros en Wimbledon. Volgens McEnroe komt dit omdat hij zijn speelwijze iets veranderd heeft, waardoor hij optimaal kan profiteren van het mindere jaar van Roger Federer. De Zwitser won de US Open echter al vijfmaal, waardoor hij als een geduchte tegenstander van Nadal mag worden gezien, maar McEnroe geeft het voordeel aan de Spanjaard. "Waarom Nadal bovenaan staat? Hij volleyt beter, beter dan Federer op dit moment, en hij heeft zijn service ten goede aangepast. Hij zet echt stappen voorwaarts."

Rosales meldt zich in Enschede

Roberto Rosales heeft zich vandaag in Enschede gemeld voor zijn eerste training bij FC Twente. De verdediger verbleef de afgelopen weken in zijn vaderland Venezuela om de papieren in orde te maken voor de overgang naar de Tukkers.

Rosales werd enkele weken geleden overgenomen van AA Gent. Hij verbleef in Venezuela om enkele interlands te spelen en een werkvergunning te regelen. Nu dit rond is, is de 21-jarige voetballer speelgerechtigd. Of hij komend weekend al deel uitmaakt van de wedstrijdselectie voor het duel tegen Vitesse is nog onbekend.

Opnieuw steunbetuiging CDA'ers

Een groep van zeventien CDA-bestuurders heeft per brief het vertrouwen uitgesproken in fractieleider Maxime Verhagen, die namens het CDA onderhandelt met de VVD en PVV over een nieuw kabinet.

De brief is een initiatief van onder anderen de Tilburgse wethouder Erik de Ridder. De groep ondertekenaars bestaat verder uit wethouders, burgemeesters en fractievoorzitters uit met name de zuidelijke provincies.

Zij hebben de brief gestuurd omdat volgens hen vooral de critici binnen het CDA zich roeren nu Verhagen onderhandelt over een minderheidskabinet van VVD en CDA dat gedoogsteun krijgt van de PVV van Geert Wilders. Partijprominenten als oud-premier Dries van Agt, maar ook lokale politici spraken zich de afgelopen tijd uit tegen onderhandelingen met Wilders.

"Wij willen graag ook het andere geluid laten horen, het geluid dat wij van velen horen wanneer wij dagelijks met zeer veel mensen spreken", schrijven de CDA'ers. "Het geluid van een groot vertrouwen in ons CDA." En Verhagen krijgt daarbij als onderhandelaar 'alle vertrouwen'.

Het is de tweede steunbetuiging in twee dagen tijd die het CDA krijgt. Waarnemend partijvoorzitter Henk Bleker kreeg woensdag nog een petitie aangeboden waarin eveneens steun werd uitgesproken voor de partijtop. Dit verzoekschrift was een reactie op een petitie van CDA'ers die vinden dat de onderhandelingen met Wilders moeten worden gestaakt. Die werd ook woensdag aangeboden; beide petities werden ondertekend door ongeveer duizend leden.

Hachelijke ogenblikken treinpassagiers China

Passagiers van een trein in China hebben donderdag hachelijke momenten beleefd toen een brug onder het spoor losraakte. Twee wagons kwamen naast de brug te bungelen, maar de passagiers konden allemaal in veiligheid worden gebracht voordat de koppelingen het begaven en de rijtuigen na ongeveer tien minuten een voor een in het kolkende water vielen. Het staatspersbureau Xinhua heeft dit gemeld.

Het ongeluk deed zich rond 15.00 uur voor in Guanghan, ongeveer vijftig kilometer ten noorden van Chengdu, de hoofdstad van de provincie Sichuan. De trein was onderweg van Xian in de noordwestelijke provincie Shaanxi naar Kunming in de zuidwestelijke provincie Yunnan. De pijlers van de Shitingjiang-brug waren door het water in de rivier van hun funderingen losgewrikt.

Delen van China hebben als gevolg van zware regenval te kampen met overstromingen en aardverschuivingen.

Schip vaart tegen kade tijdens Sail-In

Tijdens de Sail-In Parade is een binnenvaartschip tegen de kade gevaren. Dat gebeurde in Amsterdamse wateren.

Het binnenvaartschip voer tegen de stoet boten in. Waarom dat gebeurde, is onduidelijk. De boot voer daarbij over een plezierbootje, de opvarenden konden met hulp van toeschouwers uit het water worden gehaald. Op de plek waar het schip tegen de kade voer, stonden wel toeschouwers. Er zouden mogelijk mensen in het water zijn gevallen, maar zij zouden er inmiddels weer uit zijn gehaald.

De politie heeft de schipper aangehouden.

PlayStation Move demo's naar PSN

De PlayStation Move demo's die in het Move starter pakket zitten komen ook in de PlayStation Store. Dit heeft Nick Robinson van Sony Computer Entertainment Europe bevestigd via een live chat met de PlayStation community. Eerst was de demo enkel te verkrijgen in het starterspakket.

In het starterspakket zit een PlayStation Move, een PlayStation Eye Camera en de demo disc. Dit pakket komt op 17 september uit.

'Oermoeder is 200.000 jaar oud'

Wetenschappers hebben de leeftijd onze 'oermoeder' vastgesteld, en wel op 200.000 jaar. Alle mensen die nu nog in leven zijn, stammen af van deze zogenaamde mitochondriale Eva.

DNA
De onderzoekers komen tot deze conclusie na analyse van het mitochondriale DNA. Die vorm van DNA kan alleen via de vrouwelijke lijn doorgegeven worden aan het nageslacht. Dit betekent niet dat 'Eva' de eerste moderne vrouw was, maar wel dat alleen haar nakomelingen tot de dag van vandaag overleven. "Er is altijd wel een vrouw ouder dan de mitochondriale Eva," zegt Marek Kimmel van de Universiteit van Rice. "Maar haar DNA heeft het niet tot nu gehaald. De leeftijd van de mitochondriale Eva is dus altijd lager dan de leeftijd van de eerste moderne vrouw."

Klok
Mitochondriaal DNA bevat een soort genetische klok, waarmee het voor wetenschappers makkelijker is om dit soort analyses uit te voeren. Aangezien wetenschappers de frequentie van mutaties weten, kunnen ze aan de hand van het aantal mutaties erachter komen hoe lang geleden het DNA 'zuiver' is geweest, dus zonder mutaties.

Complicaties
Nu zijn dit soort dingen altijd ingewikkelder dan het op het eerste gezicht lijkt. Onderzoekers moeten namelijk ook rekening houden met willekeurige gebeurtenissen, zoals een groep mensen die uitsterft. Daarmee gaat ook hun DNA-variatie verloren. Desondanks gaan alle modellen die de onderzoekers ontworpen hebben ervan uit dat ongeveer 200.000 jaar geleden onze oermoeder heeft geleefd.

SP roept Kamer terug van reces om pensioenen

De SP wil dat de Tweede Kamer terugkomt van reces om demissionair minister van Sociale Zaken Piet Hein Donner (CDA) aan de tand te voelen over de problemen bij de pensioenfondsen. Dat laat Kamerlid Paul Ulenbelt donderdag weten.

Donner kondigde dinsdag aan dat een aantal pensioenfondsen de pensioenen per 1 januari moet verlagen. Dat is nodig omdat de fondsen in de financiële problemen zijn gekomen als gevolg van de economische crisis. Om welke fondsen het gaat, werd echter niet bekendgemaakt.

Volgens de Tweede Kamer zorgt dit voor onrust bij veel gepensioneerden. Tweede Kamerlid Roos Vermeij (PvdA) kondigde daarom al aan dat ze meteen na het zomerreces een debat wil met Donner. Zij wil weten of verlaging van de pensioenen nog kan worden voorkomen.

Ulenbelt wil ook weten of deze maatregel wel nodig is. Hij steunt daarom het debat, maar wil niet wachten tot begin september. Donner moet snel bekendmaken om welke pensioenfondsen het gaat, stelt hij. Nu zorgt de bewindsman voor onzekerheid bij iedere gepensioneerde. "De minister roept dat er brand is, maar hij zegt niet waar."

De SP'er verwacht dat hij steun van andere partijen krijgt voor dat verzoek. Is dat het geval, dan vindt het debat waarschijnlijk volgende week dinsdag plaats.

Jennifer Aniston geeft striptease weg op filmset

Jennifer Aniston gaat in haar nieuwste film Horrible Bosses op sexy wijze uit de kleren. Dat heeft een bron op de set aan het Amerikaanse tijdschrift Us Weekly verklapt. De 41-jarige actrice speelt in de komedie een nymfomane tandarts.

De filmset werd tijdens de bewuste scène angstvallig afgeschermd, zodat nieuwsgierige omstanders geen zicht hadden op de capriolen van Aniston. De actrice zou zichzelf volgens de bron niet mooi vinden. Ze voerde de striptease uit voor een mannelijke tegenspeler.

Horrible Bosses gaat over drie gefrustreerde werknemers die het plan opvatten om elkaars bazen te vermoorden. De film wordt geregisseerd door Seth Gordon, die eerder een paar episodes van de Amerikaanse kantoorserie The Office maakte.

Jennifer Aniston geeft striptease weg op filmset
Jennifer Aniston geeft striptease weg op filmset (Foto: Novum)

PSP2 getoond aan publishers

Dat Sony hard werkt aan de opvolger van de PlayStation Portable is zeker geen geheim. De handheld is al aan verscheidene publishers  getoond tijdens de GamesCom, waar ook FOK!games goed vertegenwoordigd is.

Volgens de betrouwbare development bronnen, die de PSP2 gezien hebben, is de handheld ongeveer even groot als de PSP-3000. Naast een rijk en gedetailleerd beeldscherm, kent de handheld een aanrakingsgevoelig gebied op de achterkant. Sony heeft de PSP2 laten zien door middel van enkele first party-games die inmiddels in ontwikkeling zijn.

Sony heeft tevens al een besluit genomen voor een business model, welke helaas niet aan het publiek getoond gaat worden tijdens de GamesCom. Over de releasedatum is nog niks bekend. Een enkeling dacht aan het eind van 2011 aan de slag te kunnen gaan, anderen vreesden dat het nog enkele jaren zou gaan duren. Wij zijn benieuwd!

WK-bid Rusland maakt indruk bij inspecteurs

De inspecteurs van wereldvoetbalbond FIFA hebben donderdag hun bezoek aan Rusland afgerond. Het team, dat onder leiding staat van de Chileen Harold Mayne-Nicholls, reisde vier dagen het land rond om te bekijken of het voldoet aan de eisen voor de organisatie van het wereldkampioenschap.

Rusland wil het WK in 2018 of 2022 organiseren, net als Nederland en België. De FIFA was vorige week in die twee landen voor een bezoek.

De inspectiecommissie bedankte donderdag in de slottoespraak de Russische initiatiefnemers. "In alle steden zijn we vriendelijk ontvangen en kregen veel informatie", aldus Mayne-Nicholls, die premier Vladimir Poetin speciaal even noemde. "Hij heeft ons duidelijke overheidsgaranties gegeven ter ondersteuning van het bod op het WK. We waren allemaal onder de indruk van de toezegging van de premier."

De FIFA bezocht eerder kandidaatorganisatoren Japan, Zuid-Korea, Australië en Nederland/België. De komende periode zijn Engeland, Spanje/Portugal, Verenigde Staten en Qatar aan de beurt. De FIFA wijst de organisatie van het WK in 2018 en 2022 in december toe.

Cancellara toch naar WK tijdrijden

Fabian Cancellara zal toch deel gaan nemen aan het WK tijdrijden dat dit jaar in Melbourne gehouden gaat worden. De Zwitser gaf eerder dit jaar te kennen dat het saai is om ieder jaar hetzelfde kunstje te vertonen en dat hij voor het werelduurrecord zou gaan, maar op 30 september verschijnt hij toch in Australië aan de start.

Op de site van de Zwitserse wielerbond wordt gemeld dat Cancellara zowel aan de tijdrit als aan de wegwedstrijd deel zal gaan nemen. Vorig jaar in het eigen Mendrisio heerste de tijdrijder als nooit te voren. Nummer twee Gustav Larsen moest meer dan een minuut toegeven op Spartacus die in 2006 en 2007 ook al de wereldtitel bij de tijdrijders pakte. Een poging om het werelduurrecord te verbeteren zal hij mogelijk pas maart volgend jaar gaan doen.

[Upd] Bejaarde man zwaargewond bij ringsteken

Een 74-jarige inwoner van Hemelum heeft woensdagavond ernstig hersenletsel opgelopen bij het ringsteken in de Friese plaats Sloten. Het paaltje met de ring viel om, nadat de lans de ring had gemist, waarna de paal tussen de wielen van de wagen terechtkwam. Het paard dat de wagen voorttrok, sloeg vervolgens op hol op de Wijckelerweg en omdat de teugels waren gebroken werd de wagen onbestuurbaar.

Door een botsing tegen een paal werden de 74-jarige en een 45-jarige inwoonster van Wijckel uit de wagen geslingerd. De man viel met zijn hoofd op straat en raakte buiten bewustzijn. De vrouw raakte lichtgewond aan gezicht en arm. De man is met een traumahelikopter naar het UMCG in Groningen gebracht.

Update 13.26 uur

Inmiddels is bekend dat de man aan zijn verwondingen is overleden. Dit meldt 112 Fryslân.

Prijzen koopwoningen gedaald in juli

De prijzen van verkochte bestaande koopwoningen zijn in juli gemiddeld 0,9 procent gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Daarmee is de prijsdaling lager dan in juni, toen er sprake was van een daling met 1,4 procent, blijkt donderdag uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

Hoekwoningen bleven op jaarbasis in prijs gelijk. Alle andere soorten koopwoningen waren in juli goedkoper dan een jaar eerder. Vrijstaande woningen, over het algemeen het duurdere type woning, lieten de grootste prijsdaling zien met 2,0 procent.

Op maandbasis stegen de verkoopprijzen van bestaande woningen met 0,6 procent. In Zeeland, Limburg en Noord-Brabant bleven de prijzen nagenoeg stabiel. In de resterende provincies stegen de prijzen.

Het aantal woningen dat van eigenaar verwisselde kwam in juli uit op ruim 12.000, een daling met 7,5 procent op jaarbasis. Alle typen woningen werden minder verkocht, met uitzondering van vrijstaande woningen.

Over de eerste 7 maanden van dit jaar werden er iets meer huizen verkocht dan over dezelfde maand een jaar eerder.

Meisje overleeft klap van beer

Een Zeeuwse vader en moeder kregen woensdag de schrik van hun leven, toen hun jongste telg in een Duitse dierentuin in het berenverblijf terechtkwam. Het 3-jarige meisje was in een onbewaakt ogenblik over een hek geklommen en viel in de berenkuil. Daar werd ze aangevallen door een zogeheten kraagbeer.

De Aziatische zwarte beer sloeg het meisje tegen haar hoofd. De vader van het meisje, die zijn dochter achterna was gesprongen, werd ook aangevallen. Hij raakte gewond aan een been. De twee verkeren niet in levensgevaar.

Het Zeeuwse gezin met twee kinderen van 3 en 6 jaar bezocht woensdag de dierentuin in Lünebach, in de Duitse Eifel. Rond 17.30 uur klom het jongste kind over het hek van ruim een meter hoog. Bezoekers die zagen hoe de vader en het meisje door de 28-jarige beer werden aangevallen, waarschuwden de hulpdiensten. Het meisje werd met een helikopter naar een ziekenhuis in Trier gebracht. De vader werd ook in een ziekenhuis behandeld.

Volgens de politie hebben de vader en zijn dochter geluk bij een ongeluk gehad, omdat zij niet zwaargewond zijn geraakt. "Het had veel slechter kunnen aflopen", zegt een politiewoordvoerder.

Minder bosbranden in Rusland

Het aantal bosbranden in Rusland is donderdag met een derde afgenomen vergeleken met woensdag. De teller staat nu op ongeveer driehonderd, meldden de autoriteiten. Er staat nog ongeveer 10.000 hectare in brand.

Voor het eerst in twee maanden tijd is de temperatuur in Moskou flink onder de 35 graden Celsius gezakt. Na een wekenlange hittegolf is het donderdag nog geen 25 graden in de Russische hoofdstad. Wel is er in de stad nog steeds veel smog.

Ongeveer 160.000 mensen proberen nog altijd de branden te blussen. Meer dan 900.000 hectare is al in vlammen opgegaan. Meer dan vijftig mensen kwamen om in de vuurzee.

LeasePlan Bank: Even geen nieuwe klanten

Vanaf volgende week zal LeasePlan Bank voorlopig geen nieuwe klanten meer aannemen. Dat maakte de internetspaarbank donderdag bekend. Dit komt omdat de interne doelstelling van de bank voor 2010 bijna is bereikt.

Sinds de start in februari van dit jaar brachten iets meer dan 50.000 klanten ruim 1 miljard euro spaargeld binnen. De spaarbank hoopte vooraf binnen drie jaar 1,5 tot 2 miljard euro binnen te halen. LeasePlan wil op deze manier haar bedrijfsactiviteiten, waaronder autolease, voor 10 tot 20 procent met spaargeld financieren.

"Het aandeel van het spaargeld moet niet te snel te groot worden want we willen een evenwicht bewaren in de financiering", aldus een woordvoerder van de bank. "Bovendien gebruiken we het spaargeld alleen voor onze kernactiviteit: leasecontracten. Als we nu veel meer geld binnenkrijgen moeten we het wegzetten in andere zaken en dat willen we niet."

De bank is snel populair geworden omdat het duidelijk is over de rente (Euribor plus een vaste opslag van 2,1 procent die eens per jaar wordt vastgesteld) en die hoog is in vergelijking met de concurrentie. Bovendien wordt de rente elke maand direct bijgeschreven.

LeasePlan Bank kan nog ongeveer duizend klanten opnemen, maar dan is het loket gesloten. Waarschijnlijk voor een 'aantal maanden'. De bank zei dat de actie geen gevolgen heeft voor bestaande klanten. Zij mogen blijven inleggen wat ze willen.


LeasePlan Bank iets te populair: Voorlopig geen nieuwe klanten meer

Bugatti Veyron Super Sport...

Top Gear, het blijft een van mijn favoriete programma's op de zondagavond. In de afgelopen series kwam de Bugatti Veyron meerdere keren naar voren. Zo was er een race tegen een Eurofighter, een McLaren F1 en hebben ze het uiteindelijk voor elkaar gekregen om de Veyron op het circuit rond te laten gaan in 1.18.3

Nu heeft Bugatti echter een nieuwe versie uitgebracht, de Super Sport. Captain Slow zou Captain Slow niet zijn als hij die (op het circuit van Volkswagen) naar zijn topsnelheid toe rijdt...

En meteen een nieuw baanrecord! 

KNVB schorst dopingzondaar Verdonck twee jaar

Sven Verdonck is twee jaar lang profvoetballer af. De Belgische verdediger is door de KNVB geschorst. Verdonck werd vorig jaar betrapt op het gebruik van verboden middelen. De 22-jarige speler gaf na de positieve dopingcontrole toe het verboden middel Stanozolol te hebben gebruikt en nu heeft hij van de KNVB een schorsing voor twee jaar gekregen.

Zijn toenmalige werkgever Fortuna Sittard kreeg geen straf, omdat de Limburgse club niets wist van het Stanozonol-gebruik van Verdonck. De Belg speelde afgelopen seizoen in totaal twaalf wedstrijden voor Fortuna. De speler werd gehuurd van Racing Genk.

Verdoncks toekomst is nog ongewis, omdat hij na zijn terugkomst niet hoeft te rekenen op een langer verblijf bij Genk, dat geen prijs stelt op de aanwezigheid van de dopingzondaar.

'Vitesse gaat plukken van tribune Chelsea'

Merab Jordania wil binnen drie jaar landskampioen worden met Vitesse. In zijn eerste jaar als eigenaar van de club wil hij direct enkele versterkingen binnenhalen. Volgens Voetbal International komen er enkele spelers van Chelsea op huurbasis naar Arnhem.

Maandag werd Jordania gepresenteerd en hij beloofde direct enkele spelers te halen. Door zijn band met Roman Abramovich kan Jordania spelers bij Chelsea weghalen. Nog voor het weekend wil Vitesse enkele namen bekendmaken.

Vitesse kan gaan profiteren van een reglementswijziging in de Premier League. Vanaf heden is het namelijk niet toegestaan om te werken met een selectie van meer dan 25 man die ouder zijn dan 21 jaar. Daarvan moeten er minimaal acht 36 maanden doorgebracht hebben bij een club uit Engeland of Wales. Hierdoor zijn er bij Chelsea een aantal spelers die op de tribune zullen belanden. Vitesse wil van deze situatie gebruik gaan maken.

Er worden niet alleen versterkingen gehaald voor het eerste elftal. Ook het beloftenteam wordt versterkt. De talentvolle spelers Giorgy Chanturia en Valeria Kazaishvili zullen waarschijnlijk naar Arnhem komen. Ze zijn allebei zeventien jaar en moeten hierdoor een jaar wachten op een werkvergunning. Een contract zit er dus nog niet in voor het tweetal.

General Motors dient aanvraag beursgang in

De Amerikaanse automaker General Motors (GM) heeft woensdagavond een aanvraag ingediend voor een beursgang, die volgens bronnen meer dan tien miljard dollar zou kunnen opleveren.

De timing van de terugkeer naar de beurs van GM is nog niet bekend. De beursgang van GM zou een van de grootste IPO's in de VS ooit kunnen worden. De grootste initiële beursgang (IPO) staat nog altijd op naam van Visa Inc, dat met de beursgang in 2008 19,65 miljard dollar wist op te halen.

GM verdween als gevolg van de financiële crisis zo'n veertien maanden geleden van de beurs.

Uit een filing van GM bij de Securities and Exchange Commission (SEC) blijkt dat GM zelf geen gewone aandelen zal verkopen bij de geplande beursgang maar dat alleen de huidige eigenaars dat zullen doen. GM zal wel een nog vast te stellen aantal preferente aandelen verkopen. De Amerikaanse overheid, die een belang houdt van 61 procent in GM, zal wel een nog nader te bepalen aantal gewone aandelen verkopen bij beursgang, maar de door de overheid gehouden preferente aandelen zullen geen onderdeel uitmaken van de geplande initiële beursgang.

GM zal een notering krijgen aan de New York Stock Exchange en aan de Toronto Stock Exchange.

GM zal een marktwaarde dienen te realiseren van 70 miljard dollar voordat de Amerikaanse overheid haar investering in de automaker zal terugverdienen. GM dient daarmee een marktwaarde te realiseren van tien keer de beurswaarde die GM had voor de surseance van betaling, en tenminste 30 miljard dollar meer dan de marktwaarde van Ford Motor Co.

Saw-regisseur maakt weer horrorfilm

Darren Lynn Bousman zet zijn tanden opnieuw in een horrorfilm. De regisseur die eerder een aantal delen uit de Saw-reeks maakte, gaat aan de slag met de film 11 11 11, meldt het Amerikaanse filmvakblad The Hollywood Reporter.

De horrorfilm draait om het getal elf, dat door veel mensen wordt gelinkt aan bovennatuurlijke verschijnselen. Bovendien staat het getal in verband met ingrijpende historische gebeurtenissen als de terroristische aanslagen op het World Trade Center in New York.

Regisseur Bousman zag een film over numerologie niet direct zitten. Eerdere films over dit onderwerp, zoals de thriller The Number 23 met Jim Carrey, waren namelijk geen succes. Hij ging uiteindelijk overstag, nadat hij ook in zijn eigen leven de prominente aanwezigheid van het getal elf opmerkte. Zo werd de regisseur geboren op 11 januari 1979.

Bousman regisseerde het tweede, derde en vierde deel van de horrorreeks Saw. Hij werkt nu aan het script van 11 11 11, waarin de elfde hemelpoort centraal staat. Wanneer deze op de elfde dag van de elfde maand wordt geopend, reist iets van een andere wereld naar de aarde af. De film verschijnt op 11 november volgend jaar in de Amerikaanse bioscopen. Een Nederlandse premièredatum is nog niet bekend.

Saw-regisseur maakt weer horrorfilm
Saw-regisseur maakt weer horrorfilm (Foto: Novum)

Huta Galung in Challenger in Alphen

Jesse Huta Galung zal deel gaan nemen aan een Challengertoernooi in Alphen aan de Rijn. De Nederlander krijgt gezelschap van Igor Sijsling, Thomas Schoorel en Matwé Middelkoop die ook volgende week deel gaan nemen aan het toernooi, zo maakte de organisatie vandaag bekend.

Ook wordt gehoopt dat Robin Haase en Thiemo de Bakker nog vastgelegd kunnen worden. Voor laatstgenoemde kan dit alleen nog als hij bij de US Open vroegtijdig uitgeschakeld wordt. Andere spelers uit de top honderd de Kazach Evgeni Korolev en de Duitser Simon Greul hebben hun deelname aan het toernooi in Nederland wel toegezegd.

Mazda roept auto's terug

Autofabrikant Mazda roept in Nederland ongeveer 1300 auto's terug, omdat de stuurbekrachtiging kan uitvallen. Het gaat om de modellen Mazda3 en Mazda5 die tussen april 2007 en december 2008 zijn geproduceerd.

Een woordvoerder van Mazda Nederland benadrukt dat de veiligheid niet in het geding is. Volgens hem lopen bezitters van de bewuste auto's geen risico als de stuurbekrachtiging uitvalt. "Ze moeten hooguit iets steviger aan het stuur draaien."

Mazda-bezitters in Nederland worden op korte termijn benaderd om hun auto te laten onderzoeken en zo nodig te laten repareren. Wereldwijd worden een half miljoen Mazda's teruggeroepen om de eventueel defecte stuurbekrachtiging te vervangen.

Mazda Nederland roept 1300 auto's terug
Mazda Nederland roept 1300 auto's terug (Foto: Novum)

Releasedate Portal 2 bekend

Volgens verschillende berichten heeft Valve gisteren geroepen dat Portal 2 op 9 februari 2011 zal uitkomen. De immens populaire poortpuzzelgame wordt momenteel ontwikkeld voor Xbox 360, PC en PlayStation 3.

Het bericht is enigszins bevestigd door The Office stemacteur Stephen Merchant, die zijn stem zal verlenen aan de hilarische bol die je door de eerste levels van Portal 2 zal loodsen. Gabe Newell is overigens blij dat hij Portal 2 nog van Sony op de PS3 mag uitbrengen, nadat hij herhaaldelijk de console door het slijk had gehaald.

Stephen merchant
Hij schijnt erg goed te zijn in het kraken van GLaDOS-passwords.

Microsoft verbetert Avatars voor Kinect

Veel gamers hebben helemaal niets met de Avatars op de Xbox 360, maar er moeten toch een aantal mensen zijn die aandacht besteden aan deze cartoonachtige poppetjes. Dat blijkt uit de constante stroom aan accessoires tegen betaling en nu een heuse update.

Rare senior programmeur Nick Burton vertelde dat je Avatar door ‘Avatar 2.0’ een realistisch uiterlijk gaat krijgen. Uit testen met de Kinect bleek dat gebruikers moeite hadden met de rare proporties van de huidige Avatars, waardoor ze ze niet goed konden besturen met de Kinect.

Kinect zal in November te koop zijn en de ‘Avatar 2.0’ zal dus waarschijnlijk voor die tijd toegepast worden. 

Horrorfilmreclame via Chatroulette

Reclame maken voor je nieuwste film in een blaadje of op tv is hopeloos ouderwets. Nee, om publiek warm te laten lopen voor je film doe je tegenwoordig via internet en op een zo origineel mogelijke manier.

De makers van The Last Excorcism hebben Chatroulette ontdekt. De doelgroep, pubers, werd warmgemaakt met een lekker meisje dat van plan was haar jurkje uit te trekken. Wat er daarna gebeurde zie je hieronder.

Broers Efimkin vertrekken bij AG2R

De Russischer broers Vladimir en Alexander Efimkin hebben hun vertrek aangekondigd bij de Franse wielerploeg AG2R, zo valt te lezen op de wielersite Ffc.fr. Reden hiervoor is dat Vladimir Efimkin familieproblemen heeft.

Hij zal terugkeren naar de Verenigde Staten waar zijn vrouw woont. Alexander heeft zich solidair met zijn broer verklaard en vertrekt ook uit Frankrijk. AG2R raakt naast beide Russen voor volgend jaar ook de Let Gatis Smukulis en de Est René Mandri kwijt.

Landzaat traint mee bij Twente

Denny Landzaat mag meetrainen bij FC Twente. De oud-speler van onder meer Feyenoord en AZ zit sinds afgelopen zomer zonder club nadat de Rotterdammers zijn contract niet wilden verlengen.

Hij stond donderdagmorgen voor het eerst op het trainingsveld van de Tukkers. Op dit moment traint ook de clubloze Anouar Diba mee. In het verleden gebeurde dat al eens met Dwight Tiendalli die inmiddels een contract bij Twente heeft.

Landzaat speelde de afgelopen jaren niet veel. In drie jaar tijd kwam hij maar tot 38 duels bij Feyenoord.

Nederland in top tien beste landen

Nederland staat in de top tien van beste landen om te leven. Dat concludeert althans het Amerikaanse blad Newsweek, dat een ranglijst heeft gemaakt op basis van een aantal criteria. Zo werd gekeken naar de kwaliteit van onderwijs en gezondheidszorg en naar de economische en politieke situatie in een land.

Op grond van deze criteria verdient Nederland een achtste plaats, vindt Newsweek. Als alleen naar de politieke situatie was gekeken, zou Nederland wereldwijd op de derde plek eindigen. Zweden en Noorwegen doen het nog iets beter.

Nederland wordt beschouwd als het homovriendelijkste land ter wereld. Newsweek komt tot die conclusie omdat homo's hier dezelfde rechten hebben als hetero's en omdat homo's en lesbiënnes sinds 2001 met elkaar mogen trouwen.

De top honderd van Newsweek wordt aangevoerd door Finland. Dat land scoort op alle punten hoog, op het gebied van onderwijs zelfs als beste. Zwitserland en Zweden zijn tweede en derde. In de top tien staan zeven Europese landen. De overige drie zijn Australië, Canada en Japan.

Nederland doet het beter dan de buurlanden Duitsland en België. Duitsland staat op plaats twaalf, België staat met een negentiende plek nog net binnen de top twintig. Overigens is België wel het beste land om een hond te houden.

Bij onze zuiderburen worden honden beschouwd als een deel van de familie, vindt Newsweek. Honden worden toegelaten in kleine winkels, restaurants, sportevenementen, muziekfestivals en in de trein.

Dode bij brand in zorgcentrum Eindhoven

In woonzorgcentrum de Engelsbergen aan de Maria van Bourgondiëlaan in Eindhoven heeft donderdagochtend rond 10.15 uur een hevige brand gewoed. Er is een bejaarde vrouw om het leven gekomen. Zij heeft mogelijk zelfmoord gepleegd.

Doordat er sprake was van veel rookontwikkeling, moesten enkele woningen worden ontruimd. De brandweer had het vuur snel onder controle, maar kwam te laat om de vrouw te kunnen redden.

[GC] 3D of 2D, iedereen is gelijk in Killzone 3

Dacht jij dat je met 3D een voordeel hebt op Killzone 3-spelers die in 2D spelen? Verander maar van gedachten, Guerilla ontkent dit namelijk. Volgens Dan Nunn, een multiplayer designer van Killzone 3, zal de shooter voor iedereen gelijke kansen bieden. Het maakt niet uit of je in 3D of 2D speelt. Dit zei hij op de GamesCom in Keulen.

Ook maakt het helemaal niets uit of je met de Move speelt of met de gewone PlayStation 3 controller. Guerilla verzekert namelijk dat ze niets opofferen om deze features in de game te krijgen. Iedereen krijgt dezelfde speelervaring op dezelfde framerate. Killzone 3 komt in februari uit exclusief op de PlayStation 3.

'Radiostilte' houdt aan

"Ik kan niks zeggen." Mark Rutte van de VVD volhardde donderdagochtend in de zogenoemde 'radiostilte' over de onderhandelingen over een kabinet met het CDA en gedoogsteun van de PVV. Ook bij Maxime Verhagen van het CDA kon er alleen maar een "goedemorgen" vanaf.

In het gebouw van de Eerste Kamer wordt onder leiding van informateur Ivo Opstelten verder gesproken. Het gaat vooral over de invulling van de noodzakelijke miljardenbezuinigingen. De partijen hebben zich voorgenomen voor 18 miljard euro aan bezuinigingen te vinden om de overheidsbegroting weer op orde te krijgen.

Fout nekt badmintonners Jie en Pang

De badmintonners Yao Jie en Eric Pang mogen niet deelnemen aan de China Masters. Reden hiervoor is dat de Nederlandse bond verzuimd heeft het duo in te schrijven voor het Super Series-toernooi.

"Jaarlijks verzorgt Badminton Nederland honderden inschrijvingen voor toernooien. Helaas gaat er heel af en toe wel eens wat mis. Dat is in dit geval ook het geval en dat spijt ons zeer. We hebben inmiddels excuus aangeboden aan Yao Jie en Eric Pang," zei de technisch directeur van de badmintonbond Martijn van Dooremalen.

Zowel Jie als Pang behoren niet meer tot de nationale selectie sinds deze vorig jaar gesponsord wordt door Yonex. Beide Nederlandse toppers spelen liever met een ander merk rackets, waardoor ze door de breuk nu zelf de reiskosten voor de toernooien op moeten hoesten. Wel is de bond verplicht hen in te schrijven voor de toernooien waar ze deel aan willen gaan nemen.

Van Gaal ziet baan bij UEFA of FIFA wel zitten

Louis van Gaal ziet in de toekomst een baan bij de wereldvoetbalbond FIFA of de Europese voetbalbond UEFA wel zitten. Momenteel is de Nederlander trainer bij Bayern München dat hem graag langer wil behouden.

"In die instanties kan ik invloed uitoefenen op de spelregels. Maar ik weet niet of ze me daar willen hebben met mijn grote waffel," zei Van Gaal in Bild. Hij deed de afgelopen jaren enkele voorstellen om de spelregels aan te passen, maar de voorstellen van de ingooi vervangen door de intrap en het afschaffen van de strafschoppenserie haalden het niet.

De Nederlander heeft nog een contract tot medio 2011 in München, maar hij weet nog niet wanneer hij dat gaat verlengen. "Ik wil me niet vastpinnen op een deadline. Als ik blijf, dan is dat tot 2012. Mijn wens is om daarna een nationaal team te coachen. Maar misschien verander ik van gedachten, net als Arsène Wenger, die nog vier jaar bij Arsenal blijft."

Morgen opent Bayern het nieuwe seizoen in de Bundesliga met een wedstrijd tegen VfL Wolfsburg. Van Gaal denkt dat zijn ploeg er aan de vooravond van het nieuwe seizoen goed voor staat. "Met uitzondering van de rechtsback is elke positie dubbel bezet. Heeft Uli Hoeness (de voorzitter, red.) gezegd dat we nog actie ondernemen op de transfermarkt? Ik denk eerder dat er spelers vertrekken dan dat er iemand bij komt."

[GC] Yamauchi al met zijn hoofd bij Gran Turismo 6

Yamauchi kan er niet genoeg van krijgen, vijf jaar heeft het geduurd voordat Gran Turismo 5 klaar was, maar Yamauchi is alweer druk aan het brainstormen voor Gran Turismo 6. Tijdens de GamesCom presentatie van Gran Turismo 5 praatte Yamauchi over karts in de game en hoe ze er bijna niet in waren gekomen:

"We were saving this for GT6, but the information leaked out so we decided we would just put it in this one."

Op de presentatie had Yamauchi het ook over de B-spec mode. In deze mode geef je opdrachten aan een bestuurder die een eigen persoonlijkheid heeft. Je speelt in feite de manager van een team. Je moet onder andere rekening houden met de conditie van een bestuurder en hoe hij op die dag in zijn vel zit. Gran Turismo 5 komt 3 november uit in Nederland op de PlayStation 3.

 

'Räikkönen sloeg Pirelli af'

Voormalig Formule 1-wereldkampioen Kimi Räikkönen heeft een aanbod om testrijder te worden voor bandenleverancier Pirelli afgeslagen. In plaats daarvan werd Nick Heidfeld eergisteren officieel als testrijder aangesteld. Dit meldt de Finse krant Turun Sanomat.

Eerder dit jaar verklaarde Räikkönens manager Steve Robertson dat de Fin het zeker zou overwegen als Pirelli hem een aanbod zou doen, mits het in zijn schema zou passen en er voldoende uitdaging zou zijn. Räikkönen heeft echter besloten om zich op het WRC-kampioenschap te richten. Daar zal hij waarschijnlijk langer in te zien zijn, want Citroën heeft aangegeven hem langer te willen behouden.

Danceparty: The Qontinent

Het natuurgebied Puyenbroeck in Wachtebeke te België vormde afgelopen weekend het decor voor de derde editie van The Qontinent. Een evenement waarbij het Belgische Bass Events en het Nederlandse Q-Dance de handen ineenslaan om een weekendvullend festival te verwezenlijken. Hardstyle voert de boventoon op het festival, hiermee staat de mainstage welke door Q-Dance wordt gehost dan ook volop geprogrammeerd. Natuurlijk kan de in België immens populaire jump ook niet ontbreken.

Qontinent

Evans: "Nieuwe LBP voor PSP zou cool zijn"

Mede-oprichter van Media Molecule, Alex Evans, heeft gezegd dat hij het erg gaaf zou vinden als er een vervolg zou komen op LittleBigPlanet op de PSP. Evans is een grote fan van de handheld-versie, maar hij heeft geen aankondigingen te maken over een eventueel vervolg. Evans in zijn eigen woorden:

"It would be lovely, but to be honest we're just focusing on getting the PS3 one done. I think that Cambridge studio, who did the first PSP one, did a great job but I've no announcements I'm afraid. I think it would be cool though, I think it would be very cool."

LittleBigPlanet 2 komt op 16 november uit voor de PlayStation 3 in de VS, een Europese releasedatum hopen we snel te kunnen melden.

Mbo's mogen geen 'oude' leerlingen weigeren

Mbo-scholen mogen geen leerlingen weigeren omdat ze te oud zijn. Demissionair staatssecretaris van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) gaat de scholen daarop wijzen. Dat antwoordt Van Bijsterveldt op Kamervragen van de SP.

Onlangs trok de organisatie van mbo-scholieren, de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB), aan de bel omdat steeds meer klachten binnenkwamen van jongeren tussen 20 en 30 jaar oud. Zij wilden een mbo-opleiding gaan volgen, maar werden geweigerd omdat ze te oud zouden zijn.

Van Bijsterveldt zegt dat mbo-scholen geen onderscheid naar leeftijd mogen maken. Ze gaat de scholen daar 'uitdrukkelijk' op wijzen. Scholieren die worden geweigerd, krijgen van de staatssecretaris het advies hun zaak aan te kaarten bij de Commissie Gelijke Behandeling.

Een onderzoek instellen naar leeftijdsdiscriminatie door mbo-scholen, zoals gevraagd door de SP, vindt Van Bijsterveldt niet nodig. Ze denkt niet dat het probleem op grote schaal voorkomt.

De JOB meldde vorige maand enkele tientallen klachten te hebben binnengekregen. De 'oude' studenten werden geweigerd, omdat ze volgens de scholen moeite zouden hebben om aansluiting te vinden in een klas vol 16- en 17-jarigen. Ook zouden ze minder kans hebben om een diploma te halen.

Stier verwondt veertig toeschouwers

In een arena in de Noord-Spaanse regio Navarra zijn veertig toeschouwers gewond geraakt toen een stier tijdens een stierengevecht op de tribune sprong en als een wilde heen en weer rende en iedereen aanviel die hem voor de poten kwam.

Een jongen van 10 werd door het dier geplet en belandde op de intensive care. Het incident voltrok zich woensdag in de arena van Tafalla. De stier werd afgemaakt.

Mercedes: koppen rollen bij mislukken 2011

Het Formule 1-team Mercedes GP concentreert zich mede door de teleurstellende resultaten van dit jaar al op de auto van volgend seizoen. Mercedes-motorsportbaas Norbert Haug gaf daarbij wel aan dat er in 2011 daadwerkelijk prestaties verwacht worden, anders gaat de leiding rigoureus ingrijpen en koppen laten rollen.

"We hopen terug te keren naar succes. Echter, wanneer we de geformuleerde doelstellingen niet halen en dus falen, dan gaan we denken aan veranderingen aan ons personeelsbestand", aldus Haug in Autosprint. Voor het komende seizoen kan Mercedes gebruikmaken van de expertise van zevenvoudig wereldkampioen Michael Schumacher. De Duitser krijgt dit jaar zijn auto maar niet aan de praat, mede omdat deze gebouwd is op de rijstijl van regerend wereldkampioen Jenson Button die uiteindelijk naar McLaren vertrok.

Wozniacki en Clijsters door in Montreal

Caroline Wozniacki heeft de derde ronde van het WTA-toernooi in Montreal bereikt. De Deense rekende met 7-5 en 7-5 af met de Zwitserse Patty Schnyder.

Kim Clijsters drong ook door tot de volgende ronde. De Belgische had veel moeite tegen Bethanie Mattek-Sands. De nummer 101 van de wereld maakte het Clijsters zeer lastig, maar de Vlaamse zegevierde uiteindelijk toch met 4-6, 6-4 en 6-3.

Dinara Safina wist verrassend te winnen van Nadia Petrova. De Russin was door blessures en gebrek aan wedstrijdritme van de eerste plaats naar de 70e plaats op de wereldranglijst afgezakt, maar tegen haar landgenote hervond ze wat ritme. Safina won uiteindelijk de partij met 7-5, 4-6 en 6-4.

Phelps wint op 200 meter vlinderslag

Michael Phelps heeft op de Pan Pacific zwemkampioenschappen de 200 meter vlinderslag gewonnen. Hij noteerde een tijd van 1.54,11, waarmee hij de Australiër Nick D'Arcy en de Japanner Takeshi Matsuda voorbleef.

"Mijn God, dit was erg pijnlijk", zei Phelps. "Ik heb nog een hoop werk te doen, vooral wat kleine technische dingen. Maar ik ben redelijk tevreden." De 25-jarige Phelps doet later deze week voor het eerst sinds de Spelen van Peking in 2008, waar hij acht keer goud won, weer mee aan de 400 meter wisselslag.

Er was nog meer Amerikaans succes, want Ryan Lochte won de 200 meter vrije slag. Hij zwom de beste seizoenstijd op deze afstand met 1.45,30. De 100 meter rugslag ging naar de Amerikaan Aaron Peirsol. De Braziliaan Cesar Cielo won de 50 meter vlinderslag en de 1500 meter vrije slag leverde een overwinning op voor de Canadees Ryan Cochrane.

Films op Playstation kosten 3,50 euro

Sony heeft de videoservice Mubi onthuld voor de PlayStation 3. Met deze dienst kunnen consumenten films huren via de PlayStation 3. De films gaan 3,50 euro per stuk kosten. Voor dat geld kunnen ze een week worden bekeken. Mubi wordt dit najaar gelanceerd.

Volgens Folkert Langeveld van Sony Computer Entertainment Benelux zijn in Nederland en België de meeste films beschikbaar. "We hebben geluk met de rechten van diverse films", legt Langeveld uit. Het archief van Mubi bestaat uit vele internationale klassiekers waaronder Lord of the Rings, Casablanca en The Godfather.

Sony maakte op de gamebeurs GamesCom in Keuelen ook bekend dat de samenwerking met de NOS erg succesvol is. De samenwerking wordt daarom uitgebreid, maar nog onduidelijk is hoe. Op dit moment zijn de laatste twee journaals via de PlayStation 3 te bekijken.

Films op Playstation kosten 3,50 euro

Amsterdam overweegt einde samenwerking met Suriname

De gemeente Amsterdam gaat kijken of het samenwerkingsprojecten met Suriname voortzet of beëindigt. De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan heeft dit besloten 'naar aanleiding van de recente politieke ontwikkelingen in Suriname', meldt een woordvoerder van Van der Laan woensdagavond.

Vorige week donderdag werd Desi Bouterse geïnstalleerd als de nieuwe president van Suriname. Bouterse is vooral in Nederland omstreden. Hij is in Nederland veroordeeld tot elf jaar cel wegens drugshandel en is daarom niet welkom. In Suriname loopt daarbij nog een proces tegen de oud-couppleger vanwege de Decembermoorden in 1982.

Amsterdam heeft dertig samenwerkingsprojecten met Suriname op verschillende terreinen. Zo loopt er een project van het Amsterdamse stadsarchief met het Surinaamse landsarchief, is er een samenwerking met de brandweer en heeft de GGD er een project lopen over de gezondheidszorg.

Van der Laan maakt vermoedelijk volgende week bekend of en welke projecten doorgaan en op welke wijze dat dan moet gebeuren, vertelt de woordvoerder. "We gaan nu kijken op basis van afwegingscriteria als hoe dicht het project op de overheid staat of we ermee doorgaan en zo ja, op welke wijze."

Dinsdag kondigde de Amsterdamse politiechef Bernard Welten namens de Raad van Korpschefs aan dat de Nederlandse politie stopt met alle projecten in Suriname vanwege de benoeming van Bouterse. Hierop liet demissionair minister van Binnenlandse Zaken Ernst Hirsch Ballin (CDA) weten dat dit wat hem betreft niet aan de orde is. Even later werd bekend dat Hirsch Ballin gaat praten met onder meer de Raad van Korpschefs over de samenwerking.

Amsterdam overweegt einde samenwerking met Suriname
Van der Laan overweegt einde samenwerking met Suriname (Foto: Novum)

Zoon Larsson op proef bij Feyenoord

Henrik Larsson maakte jaren geleden furore bij Feyenoord. Nu krijgt zijn 15-jarige zoon Jordan diezelfde kans. Hij is namelijk op proef bij de Rotterdamse club.

Volgens De Telegraaf heeft de status van de jeugdopleiding van Feyenoord een belangrijke rol gespeeld in de keuze van Larsson. Enkele talenten maakten vanuit de jeugd al een overstap naar een buitenlandse topclub. Voorbeelden hiervan zijn Jeffrey Bruma (Chelsea) en Kyle Ebicillio (Arsenal).

Net als zijn vader is Jordan een aanvaller. Hij kan uit de voeten in de spits en als buitenspeler. Hij is linksbenig en fysiek sterk. Henrik Larsson speelde van 1993 tot 1997 voor Feyenoord. Daarna speelde hij onder meer voor Celtic, Barcelona en Manchester United. Momenteel is hij trainer van het Zweedse Landskrona BoIS.

'Israëli's stalen laptops op Mavi Marmara'

Een aantal Israëlische militairen is aangehouden omdat ze ervan worden verdacht computers te hebben gestolen van opvarenden van het schip de Mavi Marmara dat de Israëlische strijdkrachten 31 mei op zee overvielen. Het schip met vooral Turken aan boord was met hulpgoederen onderweg naar de door Israël belegerde Gazastrook. Bij de overval op het schip in internationale wateren werden negen Turken gedood.

Het Israëlische dagblad Haaretz berichtte donderdag dat onder de verdachten een officier is die vier tot acht laptops via een vriend probeerde te verkopen. Een officier betrokken bij het onderzoek naar de diefstal vreest volgens Haaretz 'dat dit een beschamende zaak wordt voor het leger'. "Er zijn kennelijk soldaten die niet begrijpen waar hun uniform voor staat".

De bloedige overval op het schip leidde tot een storm van verontwaardiging in de wereld.

Porto Alegre wint Copa Libertadores

Internacional Porto Alegre heeft in de finale van de Copa Libertadores Chivas Guadelajara verslagen. In de returnwedstrijd werd het thuis 3-2, nadat de ploeg uit in Mexico al met 2-1 had gewonnen. De Braziliaanse ploeg won hierdoor voor de tweede keer in de geschiedenis de Zuid-Amerikaanse variant van de Champions League.

De Mexicanen maakten het nog wel spannend, want zij kwamen vier minuten voor rust op een 1-0 voorsprong. Na rust was Porto Alegre echter veel sterker, en dit verschil kwam op het scorebord tot uitdrukking met drie doelpunten voor de thuisploeg. De 3-2 was daarna slechts nog voor de statistieken. Porto Alegre mag nu in december in Abu Dhabi strijden om de wereldbeker.

Vader en zoon gewond na berispen wildplasser

Een 45-jarige man en zijn 18-jarige zoon zijn woensdagavond zoals FOK! al eerder berichtte neergeschoten in de Oleanderstraat in Rotterdam-Zuid. Beiden raakten gewond aan hun bovenlichaam. De zoon was er ernstig aan toe, maar is inmiddels buiten levensgevaar, zo liet de politie donderdag weten. De schutter wist te ontkomen.

De vader sprak woensdagavond een man aan die tegen een gevel stond te plassen. Daarop ontstond onenigheid tussen de 45-jarige man en een groepje mensen die bij de wildplasser hoorden. De zoon kwam zijn vader te hulp en een persoon uit de groep schoot op vader en zoon.

De twee gewonden wisten hun eigen woning in de Oleanderstraat binnen te gaan en de politie te waarschuwen. De politie is een buurtonderzoek begonnen. Ook zal de politie gebruik maken van beelden van bewakingscamera' s op en rond de plaats van de schietpartij.

Frankrijk zet eerste groep Roma uit

Frankrijk zet donderdag een eerste groep van 79 Roma uit naar Roemenië. De zigeuners worden op een vliegtuig naar de Roemeense hoofdstad Boekarest gezet. De Franse regering wil dat voor het eind van de maand in totaal zevenhonderd Roma het land uit zijn.

Op last van president Nicolas Sarkozy heeft de politie de afgelopen weken tientallen illegale zigeunerkampen ontmanteld. Sarkozy noemde de kampen broedplaatsen van mensenhandel, uitbuiting van kinderen en prostitutie.

Frankrijk zet eerste groep Roma uit
Frankrijk zet eerste groep Roma uit (Foto: Novum)

Brand Delfgauw waarschijnlijk gezinsdrama

De woningbrand in Delfgauw waarbij dinsdagnacht een 37-jarige man en zijn 3-jarige dochtertje omkwamen is zeer waarschijnlijk een gezinsdrama. De politie houdt er 'heel erg rekening mee' dat relationele problemen ten grondslag hebben gelegen aan de fatale brand. Het onderzoek loopt nog.

Het vuur in de galerijflat aan de Laan der Zeven Linden is van binnenuit ontstaan, meldt een woordvoerder van de politie. De moeder kon zichzelf op tijd in veiligheid brengen.

Woensdagavond kwamen zo'n veertig buurtbewoners van het Zuid-Hollandse dorp naar een bijeenkomst die door de gemeente georganiseerd was. De sfeer was er 'heel erg emotioneel'. Geruchten over een mogelijke aanslag werden ontkracht.

Schema nieuwe Xbox Live content in augustus

Major Nelson heeft het schema van releases van augustus op Xbox Live vrijgegeven. Het thema van de week van 23 augustus is helemaal Bioshock 2 en geeft ons veel korting om onze avatar te pimpen. Verder komt op de 25ste Shank uit, een veelbelovende sidescroll vechtgame.

Ook komt op 31 augustus exclusief voor de Xbox 360 Dead Rising 2: Case Zero uit voor 400 punten. Alle voorwerpen en status die je verwerft in deze proloog neem je over in Dead Rising 2. De volledige lijst vind je hieronder:

Xbox Live Arcade-games:
25 augustus: Scott Pilgrim vs. The World: The Game, 800 Microsoft Points
25 augustus: Shank, 1200 Microsoft Points

Xbox Live Deal of the Week :
Week van 23 augustus:
BioShock 2 Rapture Metro, 400 Microsoft Points
BioShock 2 Sinclair Solutions Tester Pack, 240 Microsoft
BioShock Rosie Big Daddy Outfit 240 Microsoft Points
BioShock Watchface Big Daddy Doll, 160 Microsoft Points

Week van 30 augustus:
Zeno Clash Ultimate Edition, 800 Microsoft Points
Aliens vs Predator Swarm Map Pack , 400 Microsoft Points
Alien Breed Episode 1, 400 Microsoft points
Galaga Legions, 400 Microsoft Points

Xbox Avatar Marketplace:
19 augustus: WWE SmackDown vs. Raw 2010
26 augustus: University Collection Update

Xbox Game Add-Ons
25 augustus: Snoopy Flying Ace Suppertime of Destruction Pack, 400 Microsoft Points

[GC] Deus Ex: Human Revolution krijgt DLC

Deus Ex: Human Revolution krijgt DLC. Dat heeft ontwikkelaar Eidos Montreal op de GamesCom bevestigd. Ze noemen de DLC een uitbreiding op de game. Ze zijn kort geleden begonnen met het ontwikkelen van de content. David Anfossi zei het volgende over de uitbreiding:

"And yes, we started to work on DLC. That will be an extention of Deus Ex: Human Revolution. Me and Dugas, the game director, we started to work on that."

Verder werd nog bevestigd dat Deus Ex: Human Revolution geen multiplayer bezit. De game komt in 2011 uit voor de PlayStation 3, Xbox 360 en de PC. RitseB heeft met de game mogen spelen en een interview met de ontwikkelaars afgenomen. Binnenkort lees je dat op FOK!games.

Oud Heerenveen-speler Henrique naar Westerlo

Paulo Henrique is terug op de Europese velden. De aanvaller van het Braziliaanse Palmeiras is opgedoken bij Westerlo, waarmee hij een contract is overeengekomen. Westerlo meldt dit op de eigen website.

Bij de Belgen is Paulo Henrique de gewenste diepe spits die de club al enige tijd zocht. Daarnaast heeft Westerlo personele problemen in de aanvalslinie. Jaime Ruiz staat momenteel buitenspel met een blessure.

Het is echter nog niet bekend wanneer Henrique voor het eerst in actie kan komen voor Westerlo. De Braziliaanse aanvaller is momenteel nog niet speelgerechtigd, aangezien hij nog geen werkvergunning heeft.

Henrique stond in het verleden onder contract bij sc Heerenveen. In 55 duels wist hij vijftien keer te scoren. Daarvoor droeg de in João Pessoa geboren speler het shirt van het Braziliaanse Atlético Mineiro.

Decennia-oude babylijkjes gevonden

Schoonmakers in de Amerikaanse staat Californië hebben onlangs een gruwelijke ontdekking gedaan. Tijdens schoonmaakwerkzaamheden in een kelder van een appartementencomplex in de stad Los Angeles stuitten ze op dokterstassen met daarin de lijkjes van twee foetussen, die waren ingepakt in kranten uit de jaren dertig. De tassen zaten in een afgegrendelde kist met de initialen JMB, meldden Amerikaanse media donderdag.

Volgens de politie zaten er onder meer ook persoonlijke brieven bij, foto's en kaartjes voor de Olympische Spelen in Los Angeles van 1932. De lichaampjes van de baby's zagen eruit alsof ze gemummificeerd waren. De autoriteiten gaan ervan uit dat de beide baby'tjes al zeventig jaar dood zijn, maar laten de zaak onderzoeken. De voormalige manager van het gebouw vermoedt dat de foetussen zijn geaborteerd, wat in de jaren dertig illegaal was.

Britten verknocht aan smartphone en tv

Britten besteden gemiddeld meer dan zeven uur per dag aan het kijken naar televisie en het gebruik van mobiele telefoons. Dit is bijna de helft van het aantal uren dat ze wakker zijn. Dit blijkt uit een onderzoek van de Britse communicatieautoriteit Ofcom.

Het gebruik van smartphones is het afgelopen jaar sterk toegenomen: 7,2 miljoen Britten gebruikten in mei 2009 een smartphone, een jaar later waren dat er 12,8 miljoen.

Consumenten brengen volgens het onderzoek gemiddeld drie uur en 45 minuten per dag door voor de televisie. Hoewel jongeren nu nog meer tijd besteden aan communicatiemiddelen dan ouderen, wordt de kloof steeds kleiner, aldus de onderzoekers.

Hyypiä ziet terugkeer naar Liverpool afketsen

Sami Hyypiä had wel interesse om terug te keren naar Liverpool. Zijn huidige werkgever Bayer Leverkusen vindt de routinier onmisbaar en besloot niet mee te werken aan een transfer van de verdediger.

"Hyypiä kwam bij ons met de vraag of hij terug mocht naar Liverpool. We hadden een open discussie en hij accepteerde direct dat wij hem niet wilden laten gaan", aldus Wolfgang Holzhäuser, technisch directeur, tegenover Express.

"Hij is te belangrijk voor ons en van grote waarde voor ons eerste elftal. Het zou zelfs heel goed kunnen dat hij langer blijft dan het resterende seizoen dat in zijn contract staat." De Fin heeft een goed seizoen achter de rug bij Leverkusen.

Hyypiä speelde in het verleden voor Willem II. De verdediger verkaste in 1999 naar Liverpool. Bij de Engelse topclub stond hij tien seizoenen onder contract. In de zomer van 2009 vertrok de 36-jarige speler naar Duitsland.

Greenpeace dringt aan op schone energie Zuid-Afrika

Zuid-Afrika heeft voldoende groene energiebronnen die de energieproblemen in het land kunnen oplossen en kunnen zorgen voor meer banen. Bovendien kan het land meteen de opwarming van de aarde bestrijden als het gebruikmaakt van groene energie. Dat heeft milieuorganisatie Greenpeace woensdag gezegd.

Milieugroepen in Zuid-Afrika voeren campagne voor het gebruik van groene energie in plaats van kernenergie en energie die wordt opgewekt door steenkoolcentrales. "Zuid-Afrika heeft op het gebied van groene energie een verschuiving van het paradigma nodig", aldus Olivia Langhoff van Greenpeace.

Eskom, het Zuid-Afrikaanse energiebedrijf, kreeg in 2007 te maken met een energiecrisis vanwege een slecht functionerende infrastructuur. Dit leidde tot het rantsoeneren van energie wat schadelijk was voor de economische productie. De Zuid-Afrikaanse regering zegt dan ook kolen en kernenergie nodig te hebben om te kunnen groeien. Er zijn wel plannen om op een later moment meer gebruik te maken van groene stroom.

"We vragen de regering om ambitieuzer te zijn in hun doelen voor het opwekken van groene energie", aldus Greenpeace-activiste Melita Steele. "Minimaal 36 procent van de energie in het land moet in 2030 komen uit alternatieve energiebronnen."

Richard Worthington, de manager van het klimaatveranderingsprogramma van het Wereldnatuurfonds, steunt het initiatief van Greenpeace. Hij zei dat tot 55 procent van de energie in het land kan worden opgewekt door middel van alternatieve energiebronnen.

Proces Karadzic twee weken verdaagd

Het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag heeft de voormalige Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic twee weken de tijd gegeven om beeld- en geluidsmateriaal van Ratko Mladic, zijn bevelhebber van het leger, te bestuderen. Het materiaal werd gevonden in het huis van Mladic.

De rechters zeiden het genocideproces tegen Karadzic twee weken te verdagen, zodra twee getuigen klaar zijn met het afleggen van een verklaring. De uitspraak van woensdag kwam nadat Karadzic had gevraagd om een pauze van drie weken om het materiaal te bestuderen. Hij meent dat het materiaal informatie kan bevatten waardoor hij kan worden vrijgesproken.

De opnames werden in beslag genomen samen met een stapel dagboeken die Mladic gedurende de oorlog bijhield.

Karadzic is samen met Mladic aangeklaagd voor het beramen van wreedheden tijdens de Bosnische oorlog. Mladic is nog voortvluchtig.

Explosie in Xinjiang

Een explosie in de stad Aksu in de Chinese regio Xinjiang heeft aan zeven mensen het leven gekost. Twaalf mensen zijn gewond geraakt toen op een brug in Aksu een voertuig explodeerde. Dit heeft het Chinese staatspersbureau Xinhua donderdag gemeld.

Xinjiang, in het uiterste westen van China, is regelmatig het toneel van etnische conflicten. Vorig jaar vielen bij onlusten bijna tweehonderd doden.

Reekers voorlopig buitenspel met jukbeenbreuk

Heracles Almelo moet het voorlopig zonder Peter Reekers stellen. De verdediger heeft in de bekerwedstrijd met beloften een gebroken jukbeen opgelopen. Het is nog niet bekend hoe lang Reekers uitgeschakeld.

Heracles meldt op de eigen clubsite dat Reekers de blessure opliep tijdens het duel met Jong Heerenveen/Emmen (0-4). De 29-jarige verdediger kreeg een elleboog in het gezicht en moest het veld voortijdig verlaten.

Nader onderzoek in het ziekenhuis wees uit zijn Reekers zijn jukbeen heeft gebroken. De Almeloërs kunnen nog geen duidelijkheid geven over de hersteltijd van de verdediger, die in 2009 terugkeerde na een periode bij VVV-Venlo.

Reekers debuteerde in tien jaar geleden bij Heracles. Na zes seizoenen maakte hij de overstap naar Limburg, maar bij VVV kon hij geen basisplaats bemachtigen. Zijn rentree in Almelo blijkt echter ook voorlopig geen succes.

'Tekort aan rechters door crisis'

De rechterlijke macht kan de toename van het aantal rechtszaken niet meer aan. Door de economische crisis wordt er meer geprocedeerd, waardoor een tekort aan rechters ontstaat. Dat meldt De Telegraaf donderdag.

Burgers en bedrijven stappen steeds vaker naar de rechter, vanwege onder meer contractuele geschillen of betalingsproblemen. Rechtbanken en gerechtshoven kunnen de toestroom van civiele zaken vanwege het tekort aan magistraten echter niet meer aan.

In tussenvonnissen in onder meer Den Haag staat dat 'in verband met een (tijdelijk) tekort aan rechters zullen dag en tijdstip van de zitting op een later tijdstip worden bepaald'. De overbelaste rechtbanken proberen waar mogelijk zaken over te hevelen naar andere rechtbanken en schakelen plaatsvervangende rechters in.

'Politie slordig met illegale vuurwapens'

De politie gaat slordig om met in beslag genomen vuurwapens. Deze raken geregeld zoek of worden vernietigd zonder dat onderzocht is of ze bij een misdrijf zijn gebruikt. Dat stelt Yme Joustra, voorzitter van het Landelijk Platform Vuurwapens (LPV) donderdag in het Nederlands Dagblad.

De Inspectie Openbare Orde en Veiligheid (IOOV) constateerde in 2007 al dat er veel mis is met de manier waarop er met in beslag genomen wapens wordt omgegaan. Naar aanleiding van het rapport 'Vuurwapens weg?' werd besloten om de interne regels aan te scherpen en een beter registratiesysteem op te stellen.

Ook zou er dit jaar een centraal punt moeten zijn waar wapens worden ingezameld en onderzocht. Dit is slechts bij een op de drie korpsen gelukt, meldt Joustra. Hij noemt het 'gênant' dat de voorgenomen maatregelen nog niet genomen zijn.

DVD: Serbian Scars

De Servische ex-soldaat Alex (Vladimir Rajcic) krijgt te horen dat zijn vader (Steve Agnew) zal sterven als hij niet snel een beenmergtransplantatie ondergaat. Aangezien Alex geadopteerd is, komt hij niet in aanmerking om zijn vaders leven te redden en is hij genoodzaakt zijn in de VS wonende broer, de straatvechter Peter (Mark Dacascos), te gaan halen. Zijn vader is echter helemaal niet stervende, maar wordt door bad guy Dreq (Michael Madsen) vastgehouden in een smerige keet omdat hij onbedoeld iets heeft ontwikkeld waarmee miljoenen mensen kunnen worden gedood. Dreq wil de formule van deze uitvinding en is ervan overtuigd dat zoon Peter deze heeft.

Poster

Ruim 4 miljoen Pakistanen dakloos

Het aantal inwoners van Pakistan dat dakloos is geraakt door de overstromingen en aardverschuivingen is opgelopen naar zeker 4 miljoen. Dat hebben de Verenigde Naties donderdag bekendgemaakt. Eerder schatte de organisatie het aantal daklozen nog op 2 miljoen.

"Meer dan 4 miljoen mensen in Sindh en Punjab hebben nog steeds geen dak boven hun hoofd", zei een VN-woordvoerder over de zuidelijke en centrale provincies die het zwaarst getroffen zijn door de ongebruikelijk zware moesson.

Circa 1600 mensen zouden al om het leven zijn gekomen door het noodweer. In totaal zijn naar schatting veertien miljoen Pakistanen in meer of mindere mate getroffen door de ergste overstromingen in de geschiedenis van het land, die bijna drie weken geleden begonnen.

'Formatie in woelig vaarwater'

De coalitieonderhandelingen zijn in een moeilijke fase beland. De VVD, het CDA en de PVV botsen over de bezuinigingen in de zorg, en Geert Wilders ligt dwars op het gebied van de sociale zekerheid. Dit meldt de Volkskrant donderdag op basis van bronnen rond de formatie.

De VVD wil dat het eigen risico in de zorg flink omhoog gaat, maar het CDA voelt daar weinig voor. Maxime Verhagen (CDA) ziet de ingrepen in het verzekeringspakket die Mark Rutte (VVD) wil doen evenmin zitten. Wilders (PVV) wil ook niet ingrijpen in de zorg.

De PVV is bovendien fel gekant tegen het verkorten van de WW en het versoepelen van het ontslagrecht. Wilders vindt dat hij met het accepteren van de verhoging van de AOW-leeftijd al genoeg heeft toegegeven op het gebied van sociale zekerheid.

Ondanks de strubbelingen is van een impasse geen sprake. De kans dat het tot een akkoord komt, wordt volgens de Volkskrant nog steeds als vrij groot ingeschat.

De Bakker buigt opnieuw voor Roddick

Tennisser Thiemo de Bakker is er niet in geslaagd om de derde ronde van het Masters-toernooi in Cincinnati te bereiken. De Nederlander ging op het hardcourt in Ohio met 6-7 (4), 4-6 onderuit tegen de als negende geplaatste Amerikaan, van wie hij dit jaar ook al verloor in Indian Wells en op de Australian Open.

De Bakker gaf Roddick prima partij, maar liet het op de beslissende momenten te vaak afweten. Daardoor verloor de Westlander de tiebreak van de openingsset en leverde hij in de derde game van de tweede set op knullige wijze zijn opslag in. Het bleek de enige break van de hele wedstrijd, want Roddick kwam op eigen service geen enkele keer serieus in de problemen.

Nieuwe reizigersorganisatie van start

Woensdag is de nieuwe belangenorganisatie Maatschappij Voor Beter OV voor OV-gebruikers van start gegaan. Het is een samenwerkingsverband van OV-deskundigen en 'gewone' reizigers, met als doel het verder verbeteren van het openbaar vervoer.

De initiatiefnemers hebben een groep mensen samengebracht uit zowel de OV-wereld als uit de gelederen van betrokken reizigers. In wisselende samenstellingen zullen deze mensen zich over OV-kwesties buigen. Voor Beter OV onderscheidt zich van andere reizigersorganisaties door aan de ene kant zeer coöperatief met vervoerbedrijven en politieke bestuursorganen te willen samenwerken, maar anderzijds zeer stevige middelen niet te schuwen als het met het OV de verkeerde kant op dreigt te gaan.

Enkele speerpunten waar Voor Beter OV zich de komende tijd sterk voor zal maken zijn: Eerlijker afrekenen met de OV-chipkaart, OV-chipkaart ook geldig laten zijn in de taxi, meer transparantie over de kwaliteit die vervoersbedrijven daadwerkelijk bieden, net als bij NS ook prestatiegegevens van ProRail helder en openbaar, meer juridische macht voor reizigers en taxi en veerboot meer dan nu deel van het OV laten uitmaken.

De Maatschappij Voor Beter OV vindt dat consumentenorganisaties onafhankelijk moeten zijn. Onafhankelijk van politieke of andere maatschappelijke groeperingen, en ook onafhankelijk van subsidies. Uitsluitend op die wijze kunnen de belangen van reizigers écht worden behartigd. Kijk voor meer informatie op www.voorbeterov.nl.

Laatste gevechtstroepen VS verlaten Irak

De laatste Amerikaanse gevechtstroepen zijn donderdagochtend begonnen met hun terugtrekking uit Irak. Een konvooi stak de grens met Koeweit over. Dit heeft de Amerikaanse nieuwszender NBC gemeld op gezag van een militaire woordvoerder.

President Barack Obama had eerder bevolen dat de laatste Amerikaanse gevechtstroepen zich voor 31 augustus moesten hebben teruggetrokken uit Irak. Daarmee komt een einde aan een oorlog van 7,5 jaar, die aan honderdduizenden Iraki's het leven heeft gekost. President Saddam Hussein werd afgezet en geëxecuteerd.

Zo'n 50.000 Amerikaanse militairen blijven in Irak om het Iraakse leger te trainen en op te leiden.

'Bilderbergconferentie is samenzwering'

De Bilderbergconferentie is een wereldwijde samenzwering met het doel de mensheid in een 'nucleaire holocaust' te leiden. Dit schrijft de Cubaanse revolutionaire leider Fidel Castro in een nieuw commentaar.

De eerste Bilderbergconferentie werd in 1954 mede georganiseerd door prins Bernhard. Later namen ook koningin Beatrix en premier Balkenende deel aan bijeenkomsten van wereldleiders.

Volgens Castro is "Hitler, het beest, gecreëerd door hen die vandaag deelnemen aan de bijeenkomsten van de Club Bilderberg". De samenzwering heeft de muziekzender MTV in het leven geroepen als 'perfecte machine voor hersenspoeling' om de jeugd te verleiden tot hedonisme en ongeremde consumptie.

Volgens Castro heeft de Bilderbergconferentie eerder al de Beatles en New Age gebruikt om de massa's af te leiden van politieke thema's.

Lurling hoopt tegen Feyenoord rentree te maken

Anthony Lurling staat mogelijk een maand langs de kant. De aanvaller ondergaat volgens Omroep Brabant vandaag een MRI-scan, die moet uitwijzen hoe ernstig zijn liesblessure is.

Lurling raakte vorige week geblesseerd op de training. De aanvaller moest de training afbreken met een scheurtje in zijn lies. Lurling verwacht zelf 12 september weer in actie te kunnen komen tegen zijn oud-werkgever Feyenoord.

De blessure voor de buitenspeler is opnieuwe een tegevaller voor trainer Robert Maaskant. De coach van de Bredanaars moet de komende tijd ook Kees Kwakman en Ferne Snoyl missen door blessures.

Linksback Snoyl heeft zijn enkelbanden gescheurd en is maanden niet inzetbaar. Kwakman hield aan het verloren duel met FC Utrecht (3-1 verlies) een kuitblessure over. Maaskant begon het seizoen bovendien met één punt in mindering.

De val

Ze droeg een wit hemdje en een grijs strak sportbroekje, dat wat versleten leek. Er zaten pluisjes op. Aan haar voeten droeg ze teenslippers en haar lange blote benen waren bruingebronsd. Ze had blonde lokken in haar lange steile bruine haren. Wat verlegen keek ze uit haar donkere ogen. Als ze lachte, drukte ze haar tong van achteren tegen de voortanden van haar bovenkaak. Ze stond in de klassieke pose, geleund op één been, het andere iets naar binnen toe gebogen. Eén onderarm hield ze omhoog; in haar hand lag haar fotocamera.

Verbeek heeft moeite met herstelde Jonathas

AZ kan vandaag in het Europa League-duel met FC Aktobe weer een beroep doen op Jonathas. De Braziliaanse aanvaller speelde dinsdag 45 minuten mee met Jong AZ. Trainer Gertjan Verbeek heeft echter moeite met de spits.

"Jonathas heeft de afgelopen tijd hard getraind om weer fit te worden. Hij is heel gedreven. Af en toe heeft hij alleen nog wat gedragsproblemen", aldus Verbeek op de clubwebsite. Voor de coach zijn de gedragsproblemen van de Braziliaan hoofdbrekens.

"Ik kan vanwege de taal moeilijk met hem communiceren. Dat doe ik dat maar non-verbaal door hem te wisselen. Een sociaal gesprek is zonder tolk niet mogelijk. Als hij Nederlands leert, vergroot dat zijn kans om te slagen", besluit Verbeek.

In het duel met Aktobe kan de coach mogelijk wel weer een beroep doen op Stijn Schaars. De middenvelder heeft dinsdagavond net als Jonathas zijn rentree gemaakt in het tweede elftal van de Alkmaarders.

Ook Ditewig maakt mogelijk overstap naar Cyprus

Barry Ditewig vervolgt zijn loopbaan mogelijk in Cyprus. De doelman is de komende periode op proef bij AEK Larnaca, de club waar Jordi Cruijff technisch directeur is.

Ditewig zal deze week de kans krijgen om de technische staf te overtuigen van zijn kwaliteiten, zo meldt De Gelderlander. De goalie speelt op dit moment zijn wedstrijden in het shirt van Achilles '29 uit Groesbeek.

De 32-jarige Ditewig heeft in zijn contract een clausule opgenomen waarin staat dat hij mag vertrekken als zich een nieuwe kans in het profvoetbal aandient. In het verleden droeg de goalie het shirt van SC Heerenveen, FC Emmen en BV Veendam.

Mocht Ditewig de overstap maken naar Cyprus dan is hij niet de eerste Nederlander in dienst bij AEK. Eerder maakten Kevin Hofland en Gregoor van Dijk al de overstap naar de club, waar Nederlander Tom Caanen voor de spelersgroep staat.

Elf politieagenten op non-actief na marteling

Alle medewerkers van een politiebureau in de sloppenwijk Tondo in de Filipijnse hoofdstad Manila zijn op non-actief gesteld nadat een tv-zender beelden had uitgezonden van een marteling van een naakte gevangene door de agenten. Aangenomen wordt dat het slachtoffer verdacht werd van diefstal.

Wanneer de video precies is gemaakt en wat het lot van de gevangene is, is niet duidelijk. Op de beelden is te zien hoe de man schreeuwend op de vloer ligt in een foetushouding. De genitaliën van de man zijn vastgebonden met een touw. Een agent trekt aan het touw en slaat hem met een zweep. "Stelen is hier niet toegestaan", zo zou de agent hebben gezegd. Een andere agent keek toe.

Politiechef Leocadio Santiago heeft het complete bureau op non-actief gesteld en heeft opdracht gegeven tot een onderzoek naar strafbare feiten die zouden zijn begaan door inspecteur Joselito Binayug. Of de andere tien verdachten ook worden aangeklaagd moet uit het onderzoek blijken.

De maximale straf voor marteling is veertig jaar celstraf als het slachtoffer is overleden.

'Buiter beste opvolger Wellink'

Hoofdeconoom van de Amerikaanse bank Citigroup Willem Buiter is in de ogen van topeconomen de beste kandidaat om Nout Wellink op te volgen als president van De Nederlandsche Bank (DNB). Dat meldt BNR Nieuwsradio na een peiling onder zeventien topeconomen.

Wellink moet er als het aan demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) ligt volgend jaar mee stoppen. De Jager wil de wet zo aanpassen dat de president van de DNB voortaan nog maar twee keer voor zeven jaar benoemd kan worden, zo liet hij eerder deze week weten aan de Tweede Kamer. Wellink trad 1 juli 1997 aan als president, wat betekent dat als De Jager zijn zin krijgt, hij volgend jaar weg moet.

Een kleine meerderheid van de geraadpleegde topeconomen ziet in Buiter de beste kandidaat voor de functie die dan vrijkomt. De economen roemen Buiter om zijn internationale academische reputatie, zijn ervaring als beleidsmaker en zijn kennis van de financiële sector. Buiter was tot zijn benoeming bij Citigroup hoogleraar aan de London School of Economics.

Hoogleraar openbare financiën aan de Universiteit van Tilburg Harrie Verbon stelt dat de hoofdeconoom van Citigroup 'een heel slimme econoom' is 'die heel duidelijk weet wat er in de bankwereld speelt'. "Bovendien is Buiter een relatieve buitenstaander in Nederland die niet besmet is met allerlei zaken uit het verleden."

Directielid van De Nederlandsche Bank Lex Hoogduin heeft echter ook veel aanhangers. Hoogduin was eerder hoofdeconoom bij Robeco en adviseur van Wim Duisenburg bij de Europese Centrale Bank. "Hij beheerst monetair beleid en financieel toezicht tot in zijn vingertoppen en is een onafhankelijk econoom," zegt hoogleraar financiële economie aan de Universiteit van Tilburg Sylvester Eijffinger.

Mexicaanse burgemeester dood na ontvoering

De ontvoerde burgemeester van het Noord-Mexicaanse dorp Santiago, Edelmiro Cavazos, is woensdag dood aangetroffen bij een waterval net buiten zijn woonplaats. Dat heeft procureur-generaal Alejandro Garza y Garza gezegd. Wat het motief is, is niet bekend, maar volgens de politie droeg de moord de kenmerken van een liquidatie door een drugskartel. De handen van Cavazos waren vastgebonden en zijn hoofd was gewikkeld in tape.

Garza y Garza sloot zich hierbij aan en zei dat Cavazos deelnam aan besprekingen over de veiligheid in de staat en dat hij 'zijn gezicht liet zien in de strijd tegen georganiseerde misdaad'.

Een gemeenteraadslid zei echter dat Cavazos geen belangrijke besluiten had genomen over de veiligheid sinds hij in november 2009 burgemeester werd. Hij zei het dan ook een raadsel te vinden waarom iemand Cavazos zou willen ombrengen.

De 38-jarige Cavazos werd zondag ontvoerd door vijftien gewapende mannen die uniformen van een opgeheven federale politiemacht droegen. Zij kwamen aangereden in zeven auto's met politielichten. Toen Cavazos en zijn beveiliger gingen kijken wat er aan de hand was, werden ze beiden in de auto's geduwd. De beveiliger werd na een kwartier vrijgelaten.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.