FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 13 augustus 2010

Meerdere gevallen superbacterie in Nederland

In Nederland zijn inmiddels minimaal twee gevallen bekend van de 'superbacterie' waarover Britse experts eerder deze week de noodklok luidden. Dat laat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vrijdag weten.

De resistente bacterie duikt volgens de Britse onderzoekers steeds vaker in ziekenhuizen op. Zelfs de sterkste antibiotica kunnen niet tegen de bacterie op. Vermoedelijk brachten mensen de bacterie mee naar huis, nadat ze in India of Pakistan plastische chirurgie hadden ondergaan.

De bacterie maakt een enzym met de naam NDM-1 aan en heeft tot nog toe vijftig mensen in Groot-Brittannië ziek gemaakt. Een aantal van hen is door de bacterie overleden. De 'superbug' is ook al in de Verenigde Staten, Canada, Australië en Nederland opgedoken.

In Nederland komt de bacterie volgens het RIVM nog nauwelijks voor. Er zijn tot nu toe drie gevallen bekend van patiënten die de 'superbacterie' hebben. Van twee van hen is zeker dat dit komt door het enzym NDM-1. Vooral patiënten die al verzwakt zijn, bijvoorbeeld door andere ziekten, lopen extra risico als zij besmet raken. Medici zijn bang dat de 'superbug' zich snel kan gaan koppelen aan een zeer besmettelijke bacterie. Hoe groot het risico daarop is, is nog onbekend.

Kind geboren op vluchtstrook A44

Een vrouw is vrijdagavond op de vluchtstrook van de A44 bij Kaag bevallen van een kind. Een ambulance waarin de vrouw lag, was daar stil gaan staan, omdat de bevalling niet meer tegen te houden was. Het gebeurt vrijwel nooit in Nederland dat een vrouw bevalt in een ambulance, meldt een woordvoerder van het Korps Landelijke Politiediensten.

Agenten van het KLPD hebben geassisteerd bij de bevalling. Het KLPD kreeg rond 20.30 uur door dat de ambulance op de vluchtstrook stil was gaan staan vanwege de bevalling. De agenten zetten hun surveilanceauto achter de ambulance en attendeerden het achteropkomende verkeer op de ambulance.

Nadat het kind was geboren, begeleidden de agenten de ambulance naar een ziekenhuis in Leiden. Moeder en kind maken het goed. De plek van de bevalling was overigens vlakbij het viaduct waar donderdagnacht een dieplader met daarop een historische Dakota zich vast had gereden.

HvH beraadt zich op strandfeest

De gemeente Rotterdam gaat nog eens kijken of het strandfeest dat volgende week in Hoek van Holland gepland staat, wel door moet gaan. Dat heeft deelraadvoorzitter Hestia Reukema van Hoek van Holland vrijdag gemeld voor RTV Rijnmond.

Het feest wordt precies een jaar na de strandrellen georganiseerd. Tijdens de rellen kwam een Rotterdammer om het leven. Politiebonden noemen het 'bizar' en 'bezopen' dat er exact een jaar na de rellen op dezelfde plaats een soortgelijk feest plaatsvindt.

De organisator van het feest heeft volgens Reukema wel de juiste exploitatievergunning. Toch heeft de gemeente Rotterdam maandag extra overleg met hem. "We gaan ons daar beraden over de mogelijkheden om het feest al dan niet door te laten gaan", aldus de deelraadvoorzitter voor RTV Rijnmond.

Uitslagen Jupiler League speelronde 1

De Jupiler League is weer van start gegaan. Hieronder vind je onder andere alle uitslagen en de stand.

MVV heeft al één van de zeven minpunten heroverd vanavond. Dat hadden er echter drie kunnen zijn, maar de Maastrichtenaren gaven tegen FC Volendam een 2-0 voorsprong uit handen. Voorjans en Van Hyfte zorgden in de 35e en 38e minuut binnen drie minuten voor een 2-0 voorsprong. FC Volendam maakte die voorsprong na rust in hetzelfde tijdsbestek goed. In de 56e en 59e minuut scoorden Van der Werdd en Tuyp: 2-2.

Telstar kwam tegen BV Veendam na veertien minuten op voorsprong door een doelpunt van De Vogel. Lange tijd wisten de Velsenaren die voorsprong vast te houden, maar in de 97e minuut sloeg het noodlot toe. Van Huizen maakte hands, waarna de topscorer van de Jupiler League van vorig seizoen, De Leeuw, via een penalty de 1-1 binnenschoot.

Helmond Sport en sc Cambuur staan na de eerste speelronde bovenaan, beide ploegen wonnen met 1-0 van respectievelijk FC Den Bosch en FC Dordrecht. FC Zwolle won met 3-0, maar staat wegens puntenaftrek op 2 punten. AGOVV Apeldoorn won met 3-1 en staat nu op -3, Almere City FC won ook met 3-1 en staat nu op 0 punten.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslagen
MVV Maastricht FC Volendam 2-2
FC Den Bosch Helmond Sport 0-1
Telstar BV Veendam 1-1
FC Dordrecht SC Cambuur 0-1
FC Eindhoven RKC Waalwijk 0-0
AGOVV Apeldoorn Fortuna Sittard 3-1
FC Emmen FC Zwolle 0-3
Almere City FC RBC Roosendaal 3-1


Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Helmond Sport 1 1 0 0 3 1 - 0
2 SC Cambuur 1 1 0 0 3 1 - 0
3 FC Zwolle 1 1 0 0 2 3 - 0
4 FC Volendam 1 0 1 0 1 2 - 2
5 Telstar 1 0 1 0 1 1 - 1
6 FC Eindhoven 1 0 1 0 1 0 - 0
7 RKC Waalwijk 1 0 1 0 1 0 - 0
8 Go Ahead Eagles 0 0 0 0 0 0 - 0
9 Sparta Rotterdam 0 0 0 0 0 0 - 0
10 Almere City FC
1 1 0 0 0 3 - 1
11 FC Den Bosch 1 0 0 1 0 0 - 1
12 RBC Roosendaal 1 0 0 1 0 1 - 3
13 FC Emmen 1 0 0 1 0 0 - 3
14 FC Dordrecht 1 0 0 1 -1 0 - 1
15 Fortuna Sittard 1 0 0 1 -2 1 - 3
16 AGOVV Apeldoorn 1 1 0 0 -3 3 - 1
17 BV Veendam 1 0 1 0 -3 1 - 1
18 MVV Maastricht 1 0 1 0 -6 2 - 2


Voor meer statistieken kijk je op de speciale Jupiler League-pagina .

[Upd] Nederlandse bus verongelukt in Frankrijk

Een Nederlandse bus van maatschappij Eurolines is vanavond in het noorden van Frankrijk verongelukt. Bij het ongeval is in ieder geval één dode te betreuren. Er zijn mogelijk zeven zwaargewonden.

Het ongeval vond plaats ter hoogte van de Franse plaats Crespin op de A2 tussen Brussel en Parijs. Volgens een politiewoordvoerder is de buschauffeur mogelijk achter het stuur in slaap gevallen. Hulpdiensten uit de hele omgeving zijn ter plaatse.

Update 23.23 uur

De overige passagiers van de bus zijn opgevangen in een gymzaal in de buurt, zo meldt de plaatselijke politie. Hier zullen zij ook medisch worden onderzocht. Busmaatschappij Eurolines heeft een informatienummer geopend. 020-5608788.

Ook Nadal naar halve finale Toronto

Rafael Nadal en Andy Murray staan tegenover elkaar in de halve finale van het Masters-toernooi in Toronto. Nadal kende een moeizame start, maar won toch van Philipp Kohlschreiber uit Duitsland: 3-6, 6-3 en 6-4. Murray had eerder op vrijdag al met overmacht van David Nalbandian gewonnen.

Nadal werd in zijn eerste opslagbeurt gebroken door de sterk gestarte Kohlschreiber. De Duitser domineerde de partij van achteruit en kwam in de eerste set niet meer in de problemen. Het tweede bedrijf kende een precies omgekeerd verloop nadat Nadal zijn foutenlast wist te beperken. In de derde set waren er kansen voor beide mannen, maar Nadal maakte in de zevende game het verschil.

Beckham woedend op Capello

David Beckam is woedend op de Engelse bondscoach Fabio Capello. Die heeft gezegd dat de 35-jarige vedette te oud is en een afscheidswedstrijd gunde op Wembley. Vooral het feit dat Capello dit niet rechtstreeks tegen Beckham zei maar in een tv-interview  steekt de van een achillespeesblessure herstellende aanvaller.

"Hij is een beetje te oud voor het nationale elftal. David weet dat hij geen toekomst meer heeft als international", aldus Capello. Beckham, nog altijd speler van de LA Galaxy, is echter niet van plan zijn interlandloopbaan zomaar op te zeggen. "Ik zal knokken om terug in de nationale ploeg te komen", aldus Beckham.

De 115-voudig international had meer respect verwacht en noemde de handelswijze van de bondscoach 'verwerpelijk'. Assistent-bondscoach Franco Baldini heeft Beckham naar aanleiding van het interview nog wel opgebeld, maar het kwaad was al geschied.

De positie van Capello, die na het teleurstellende WK al onder vuur lag, is daarmee alleen maar nog wankeler geworden.

[Video] Robert ten Brink blundert bij HGT

Robert ten Brink heeft een ernstige blunder gemaakt tijdens de eerste liveshow van Holland's Got Talent vanavond. Hij vertelde de 9-jarige Kim dat hij door was naar de finale, terwijl dat nog allerminst zeker was.

Nadat acht acts vanavond hadden opgetreden, waren er al vijf naar huis gestuurd, en één act rechtstreeks naar de finale. De jury mocht kiezen tussen de overgebleven twee acts, de 9-jarige zanger Kim, en de 8-jarige danseres Leanne met haar moeder Marieke. In een op het nationaal songfestival-achtig lijkende commotie weigerde de jury aanvankelijk hun stem uit te brengen. De spanning bij de twee acts werd te groot en beiden barstten in tranen uit. Jurylid Patricia Paay hakte uiteindelijk als eerste de knoop door en koos, op aanraden van haar dochter, voor Kim. Hierna was het de beurt aan de andere juryleden Dan Karaty en Gordon om de definitieve beslissing te nemen.

Robert ten Brink, die zijn debuut maakte als liveshow-host, was echter de kluts geheel kwijt en feliciteerde Kim met zijn finaleplek en stuurde hem van het podium af naar zijn ouders toe, om vervolgens de andere act met troostende woorden toe te spreken. Gelukkig was de jury nog wel bij zijn positieven en riep Kim weer terug het podium op. Ten Brink maakte zijn excuses, en nadat Karaty zijn stem gaf aan Leanne lag de druk bij Gordon. Die besloot om aan alle commotie een einde te maken en verklaarde dat alle twee de acts naar de finale gingen, waardoor de blunder van Ten Brink geen vervelende gevolgen meer had.


Grote blunder bij Holland's Got Talent

Devolder verkiest Eneco Tour boven Vuelta

Stijn Devolder zal niet in de Vuelta te bewonderen zijn. De Belgische kampioen wil graag zijn trui voor eigen publiek tonen en kiest mede daarom voor de Belgisch-Nederlandse ronde.

"Stijns deelname kwam er na overleg tussen de renner en de ploeg. Hij wil zich in zijn kampioenentrui tonen aan eigen volk. Voor hem is het ook een betere voorbereiding op het WK", zegt Quick Step-ploegleider Wilfried Peeters. "Of hij ook kan winnen? Veel zal afhangen van de koerssituatie en hoe Stijn zich voelt. De Vlaamse en de gewone Ardennen liggen hem alvast. En de slottijdrit is een kolfje naar zijn hand."

GHB-gebruiker rijdt 200 km per uur

De politie heeft donderdagavond en vrijdagochtend in West-Brabant twee drugsgebruikende automobilisten aangehouden. Bij Prinsenbeek raasde een GHB-gebruiker met tweehonderd kilometer per uur over de weg en in het naburige Breda reed een hysterische en poedelnaakte Franse lsd-gebruiker zich tussen twee paaltjes klem.

De 25-jarige man uit Sint Willebrord reed met hoge snelheid over de A58. Ook haalde hij auto's in via de vluchtstrook. Daarnaast vonden agenten drie flessen met meer dan twee liter van de drugs in zijn auto. De man is verhoord en daarna vrijgelaten. Hij is zijn rijbewijs en zijn auto voorlopig kwijt.

In het centrum van Breda reed de blote Fransman zich klem tussen twee paaltjes. De 36-jarige man stapte uit, verkocht een toevallige voorbijganger een trap en barstte in huilen uit. Tijdens zijn rit naar het bureau bleef hij luidkeels in het Frans zingen en roepen. De man is inmiddels weer op vrije voeten, meldt de politie vrijdag.

R'dam plaatst 'homopaaltjes' in Kralingse Bos

Het gebied in het Kralingse Bos in Rotterdam waarin homoseksuele activiteit wordt getolereerd, wordt afgebakend met zogenaamde homopaaltjes. De paaltjes zijn duidelijk herkenbaar door een bordje met twee paar voetjes erop en de kleuren van de regenboog.

"De paaltjes scheppen duidelijkheid voor zowel de bezoekers van de plek als mensen die daar liever niet komen", zo zegt bestuurder Robin de Roon van deelgemeente Kralingen-Crooswijk. Binnen de paaltjes komen ook extra afvalbakken voor condooms te staan. Homoseksuelen die buiten de paaltjes seks hebben en worden betrapt, kunnen voortaan een boete tegemoet zien. Hoe groot het gebied precies is, weet De Roon niet.

Vorig jaar zette de gemeente Amsterdam in recreatiegebied De Oeverlanden borden neer die cruisende homo's de weg wijzen naar ontmoetingsplekken.

Honderd jaar oude whisky geopend

Een krat met Schotse whisky dat meer dan een eeuw in het ijs van Antarctica heeft vastgezeten, is vandaag eindelijk geopend. In het Canterbury Museum in het Nieuw-Zeelandse Christchurch is het krat de afgelopen weken uiterst langzaam ontdooid.

In de houten beschutting lagen elf flessen whisky van de vroegere Schotse distilleerderij Mackinlay's, verpakt in papier en stro om ze te beschermen tijdens de onstuimige reis naar het ijskoude zuiden. De Britse ontdekkingsreiziger Sir Ernest Shackleton nam de whisky mee tijdens zijn expeditie in 1907 naar Antarctica. Hoewel het krat een eeuw lang in het ijs vastgevroren heeft gezeten, is de van 1896 of 1897 daterende whisky nog altijd vloeibaar. De drank verkeert naar verluidt in een opmerkelijk goede staat.

De Schotse distilleerderij Whyte & Mackay, die tegenwoordig in het bezit is van de merknaam Mackinlay's, lanceerde de operatie om het krat uit het ijs op te diepen. Het bedrijf wil de whisky analyseren en het oude merk eventueel opnieuw op de markt brengen.

Oude grafkamer ontdekt in Turkije

De Turkse politie is bij een inval in een huis in het stadje Milas gestuit op een met fresco's versierde ondergrondse grafkamer. In de ruimte stond een marmeren grafkist. Tien personen zijn opgepakt omdat zij illegaal antiquiteiten zouden hebben proberen te bergen. Tegen vijf van hen zijn inmiddels aanklachten ingediend. Dat meldde de krant Milliyet vandaag.

Twee tunnels van zes en acht meter lang leidden naar de ondergrondse grafkamer. Volgens de Turkse minister van Cultuur Ertugrul Gunay behoorde de 2800 jaar oude sarcofaag mogelijk Hecatomnus toe, een oude heerser in de regio Milas in het westen van Turkije. Verschillende schatten zouden uit de grafkamer zijn geroofd en illegaal verkocht.

Het is voor het eerst in jaren dat de Turkse politie bij het opsporen van plunderaars stuitte op een belangrijke archeologische plek. De verdachten boorden met geavanceerde apparatuur een gat in de marmeren muur van de tombe.

Boete voor meppen agent

Een man die op Koninginnedag in Rhenen een agent met een ploertendoder sloeg, heeft vandaag een celstraf van vijf maanden opgelegd gekregen. Ook moet hij een werkstraf van 240 uur uitvoeren en de agent een schadevergoeding betalen. De rechtbank in Utrecht acht de man schuldig aan zware mishandeling.

De agent liep op 30 april een hoofdwond van vijf centimeter lengte op bij het incident. De man ging de agent met de ploertendoder te lijf, omdat hij naar eigen zeggen zag dat de agent zijn vriendin te lijf ging.

'Afmaken tweede bron blijft noodzakelijk'

De lekkende oliebron van oliemaatschappij BP in de Golf van Mexico is nog altijd niet permanent afgesloten. Het is dan ook noodzakelijk dat het boren van een tweede bron door blijft gaan, zodat de bron van onderaf kan worden afgesloten. Dat heeft de federale regering van de Amerikaanse staat Louisiana vandaag gezegd.

Deskundigen zijn nog steeds aan het bekijken op welke manier de tweede bron het beste kan worden afgemaakt. Dat de tweede bron wordt afgemaakt is echter zeker, zo zei Thad Allen, die vanuit de regering de leiding heeft over het afsluiten van de oliebron. BP dacht dat modder en cement die van bovenaf in de lekkende put waren gepompt de bron feitelijk hadden afgesloten. Deskundigen hebben echter de druk onder het cement gemeten. Een stabiele druk is een teken dat het cement de bron permanent heeft afgesloten. Tijdens het testen bleek echter dat de druk toenam, wat betekent dat er nog steeds ruimtes zijn die moeten worden afgesloten. Dit is dan ook de reden dat de bron ook van onderaf moet worden afgesloten, de zogenaamde 'bottom kill'.

Sinds 15 juli stroomt er geen olie meer uit de bron. Die dag werd er een tijdelijke kap over de put geplaatst die de stroom olie tot staan wist te brengen. Voor die tijd lekte de olie vrijwel ongehinderd de Golf van Mexico in.

Liuzzi: "F1 zwaar voor vrouwen"

Force India-coureur Vitantonio Liuzzi denkt dat vrouwen het lastig gaan krijgen als ze in de Formule 1 gaan rijden. De Italiaan uit hiermee kritiek op F1-baas Bernie Ecclestone die vrouwen zoals Danica Patrick graag de sport zou zien betreden.

Ecclestone ziet uit commercieel oogpunt graag vrouwen in de sport om bijvoorbeeld de Formule 1 te promoten in de Verenigde Staten. Liuzzi is sceptisch hierover. "Bernie is de baas en heeft geweldige ideeën om het aanzien van de sport te vergroten, maar ik betwijfel of dit kans van slagen heeft," zei de Italiaan tegen ESPNF1.

Patrick doet het redelijk in de IndyCar Series en sinds dit jaar in de NASCAR, maar dat is volgens Liuzzi geen reden dat ze het ook in de Formule 1 goed gaat doen. "Het is niet zo gemakkelijk als veel mensen denken om de top te bereiken in de Formule 1. Voor de publiciteit kan Patrick in de Formule 1 net zoveel betekenen als voor de Amerikaanse raceklasses, maar de Formule 1 is zowel fysiek als psychologisch veel uitdagender."

'Echte spits' Plet krijgt voorkeur bij Heracles

Glynor Plet mag deze zaterdag tegen VVV-Venlo weer als diepste spits starten bij Heracles Almelo. Hij krijgt de voorkeur boven Samuel Armenteros.

Laatstgenoemde is teruggekeerd na een blessure en zal op de bank moeten plaatsnemen. "Samuel heeft afgelopen zondag nog niet mee kunnen doen in een oefenduel van de beloften en is pas gedurende de afgelopen week weer volledig aangesloten bij de groep. Dus kies ik voor Plet in de spits", is de beweegreden van trainer Peter Bosz.

"Natuurlijk kan het nog een stuk beter met Glynor. Maar wanneer iemand uit de eerste divisie overkomt en bij zijn debuut in de Eredivisie twee goals maakt, dan ga ik het even niet te veel hebben over zijn minpunten", vervolgt de coach in TC/Tubantia.

"Hij weet zelf heel goed dat zijn handelingssnelheid omhoog moet maar dat komt vanzelf, ook door de trainingen. Hij is bovendien heel leergierig. En hij is een echte spits, hij maakt doelpunten en daarvoor staat hij er."

Krajicek verliest wederom

Tennisster Michaëlla Krajicek is er niet in geslaagd om zich te plaatsen voor het WTA-toernooi in Montreal. In de eerste ronde van de kwalificaties ging de Nederlandse al met 3-6 en 2-6 onderuit tegen de Russin Vera Dushevina.

Krajicek wist weliswaar in beide sets een break te pakken tegen de Russin, maar verloor zelf vijf keer haar opslag, waardoor ze voor de tweede keer in een week tijd haar hoofd moest buigen voor Dushevina. De Russin zette de Nederlandse vorige week al in de laatste ronde van de kwalificatie in Cincinnati de voet dwars.

Murray klopt Nalbandian eenvoudig

Andy Murray is bij het ATP Masters Series-toernooi in Toronto eenvoudig doorgedrongen tot de halve finale. De Schot klopte de Argentijn David Nalbandian met 6-2 en 6-2.

Murray nam in de eerste set al snel een break voorsprong, maar op de stand van 4-2 had Nalbandian de kans om terug te komen in de wedstrijd, maar hij verzuimde dit. De tweede set kende eenzelfde spelverloop, waarna Murray de zege pakte.

De Schot neemt het in de volgende ronde op tegen Rafael Nadal of Philipp Kohlschreiber. Zij spelen later vandaag nog tegen elkaar.

Wekelijkse Japanse verkoopcijfers

Ik presenteer jullie de wekelijkse Japanse verkoopcijfers van 02 augustus tot en met 08 augustus.

Vorige week was een goede week in Japan maar helaas kan die trend niet volgehouden worden want deze week zijn de verkopen weer gezakt. De Nintendo DS Software lijkt een beetje ingekakt te zijn met geen grote releases deze week maar de hardware lijkt er niet onder te lijden.

 
Plaats Software Game Stuks Verkocht
1 PSP
Tales of Phantasia: Narikiri Dungeon X 108.356
2 Wii Wii Party 82.698
3 PS3 Sengoku Basara 3 57.021
4 PSP Hatsune Miku: Project Diva 2 35.865
5 PSP
StormLover 20.087
6 Wii
Super Mario Galaxy 2 16.695
7 DS
Fire Emblem: New Mystery of the Emblem - Hero of Light and Shadow 15.845
8 Wii
Sengoku Basara 3 15.387
9 DS Battle Spirits: Digital Starter 15.338
10 DS
Heart Catch PreCure! Oshare Collection 15.091
Deze tabel toont de top 10 softwareverkopen van deze week, dikgedrukt is nieuw.

Plaats Hardware Stuks Verkocht Meer/Minder dan vorige week
1 PSP
30.398 -18.205
2 PS3
28.630 -16.594
3 DSi XL
21.018 -2.102
4 DSi
18.318 +368
5 Wii
18.238 -1.800
6 Xbox 360
5.639 -1.290
7 DS Lite
4.372 +314
8 PS2
1.524 +80
9 PSP Go
708 -69
Deze tabel toont het aantal hardwareverkopen van deze week en in vergelijking met vorige week.

Handheld Verkochte Software Totaal Verkochte Hardware Totaal
PSP 164.308 31.106
DS 46.274 43.708
Deze tabel toont de handhelds bij elkaar van deze week; PSP (PSP GO en PSP 3000) en de DS (DS, DSi, DSi XL).

Bedrijf Verkochte Software Totaal Verkochte Hardware Totaal
Sony 221.329 61.260
Microsoft - 5.639
Nintendo 161.054 61.946
Deze tabel toont de totale hardware- en softwareverkopen van Sony, MS en Nintendo van deze week.

Hardware Verkocht in 2010
Verkocht sinds uitgave
PSP 1.222.860 14.890.193
PS3 887.417 5.388.784
Wii 925.156 10.530.355
DSiXL 751.243 1.258.150
DSi 523.527 4.862.473
DS Lite
140.097 17.987.853
Xbox 360
136.217 1.345.889
PSP GO
42.278 118.033
PS2 52.880 21.663.057
Deze tabel toont ons alle hardwareverkopen van dit jaar (vanaf 04-01-2010) en in totaal.

Handheld Verkocht in 2010
Verkocht sinds uitgave
PSP 1.265.138 15.008.226
DS 1.414.867 30.693.947
Deze tabel toont ons de totale verkopen van de twee handhelds van dit jaar (vanaf 04-01-2010) en in totaal.

Biografie Angelina Jolie is bestseller

De biografie van Angelina Jolie is een bestseller. 'Angelina: An Unauthorized Biography' is op de derde plaats beland van de bestsellerslijst van de New York Times. De krant heeft de lijst nog niet online gezet, maar het Amerikaanse filmvakblad The Hollywood Reporter heeft hem al ingezien.

Het boek van Andrew Morton verscheen op 31 juli in de Amerikaanse boekwinkels. De eerste druk van de biografie bestond uit hondervijftigduizend exemplaren. Entertainmentprogramma's hebben overigens nauwelijks aandacht aan het boek besteed.

Alleen 'Sh*t My Dad Says' van Justin Halpern en 'Obama Diaries' van Laura Ingraham, op respectievelijk de eerste en tweede plaats, gingen vaker over de toonbank dan de biografie van Jolie. Daarin komen haar vermeende slechte kanten overigens ruimschoots aan bod. Zo wordt ze neergezet als een drugsverslaafde mannendievegge, die eetproblemen had en biseksueel is.

Andrew Morton is een Britse auteur. Hij schreef eerder een biografie van onder anderen prinses Diana en Tom Cruise.

Biografie Angelina Jolie is bestseller
Biografie Angelina Jolie is bestseller (Foto: Novum)

Onderzoek klemgereden Dakota van start

Rijkswaterstaat is een onderzoek naar het klem raken van een dieplader met een historische Dakota donderdagnacht op de A44 gestart. In het onderzoek wordt ook de procedure rond de vergunningverlening voor het transport meegenomen.

Voor een dergelijk transport moet een vergunning van de RDW worden toegekend. Dat is in dit geval ook gebeurd, zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat vrijdag. Wanneer het onderzoek is afgerond, is nog onduidelijk.

De Dakota C47 was op weg van een museum in Best naar Vliegveld Valkenburg in Leiden als decorstuk voor de musical Soldaat van Oranje. Een deel van het nachtelijk transport reed echter bij Kaagdorp tegen een betonnen rand bij een brug. Het vliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog raakte flink beschadigd. De weg was urenlang geblokkeerd.

Balotelli tekent bij Manchester City

De transfersoap rondom Mario Balotelli is eindelijk ten einde gekomen. Manchester City heeft de 20-jarige Italiaanse spits voor een bedrag van 24 miljoen pond overgenomen van Inter Milaan, waar hij regelmatig voor opschudding zorgde. Door deze aankoop heeft City inmiddels meer dan honderd miljoen pond uitgegeven op de transfermarkt deze zomer.

Behalve Balotelli kwamen deze zomer ook Jérôme Boateng, David Silva, Yaya Touré en Aleksandar Kolarov over. Bovendien staat James Milner van Aston Villa op het punt om naar Manchester te vertrekken. Volgens manager Roberto Mancini is die transfer binnen twee tot drie dagen rond.

Naast deze aankopen zullen er waarschijnlijk ook nog spelers vertrekken. Zo zou Stephen Ireland betrokken zijn bij de transfer van Milner, maar wil Ireland alleen naar Aston Villa als Manchester City hem twee miljoen pond betaalt. Ook Craig Bellamy is niet langer nodig. Voormalig Manchester City-manager Mark Hughes zou hem graag naar zijn nieuwe club Fulham halen.

Dronken broers krijgen gratis lift van politie

Twee broers van 16 en 18 jaar hebben dondernacht in Breda na veel aandringen een lift van de politie gekregen. De oudste wilde dat agenten zijn broertje na een avondje in de kroeg naar huis brachten. De agenten weigerden en verwezen hem naar de taxistandplaats, maar de man bleef aandringen en begon hen te beledigen en uit te schelden.

Beiden weigerden weg te gaan. Hierdoor mochten de broertjes rond 01.05 op de Haven alsnog plaatsnemen in de politieauto. Om naar het bureau te worden gebracht. Nadat ze hun roes in de cel hadden uitgeslapen, zijn de broertjes uit Breda verhoord en vrijgelaten, meldt de politie vrijdag.

Volleybalvrouwen verliezen opnieuw van China

De Nederlandse volleybalvrouwen zijn de tweede Grand Prix-ronde begonnen met een 3-0 (25-16, 25-19, 25-16) nederlaag tegen China. Dat land voert de ranglijst met vier zeges aan, terwijl Nederland nu zesde staat. Morgen wacht Brazilië en zondag de Dominicaanse Republiek.

In de eerste set ging het tot halverwege gelijk op, maar daarna nam China het heft in handen en pakte de set. In de tweede set kwam Oranje terug tot 17-17, waarna het gedaan was met het verzet en de set verloren ging. In het derde bedrijf nam China langzaam maar zeker een voorsprong en was op 21-14 het verzet van de ploeg van Avital Selinger definitief gebroken en ging de wedstrijd verloren.

Ramires definitief naar Chelsea

Ramires zal per direct de kleuren van Chelsea verdedigen. Donderdag kreeg de Braziliaan enkele weken na een akkoord tussen Chelsea en de vorige club van Ramires, Benfica, zijn werkvergunning. Nadat hij vandaag de medische keuring doorstond is de transfer rond.

De Braziliaanse international, die tot dusver zestien keer voor zijn land uitkwam, verlaat slecht na één jaar Benfica, waarmee Ramires nog wel kampioen werd. Voor de Portugese club was het de eerste landstitel in vijf jaar tijd. Na Yossi Benayoun is Ramires pas de tweede aankoop van de club uit Londen deze zomer.

Sigarettendieven verstoppen buit in dekbedovertrek

Drie sigarettendieven hebben donderdagnacht een flinke hoeveelheid rookwaar uit een supermarkt in het Zuid-Hollandse Goudswaard in een dekbedovertrek meegenomen. De drie probeerden te vluchten in een auto, maar werden aangehouden, meldt de politie vrijdag.

De melding van de inbraak bij een supermarkt aan de Polderboom kwam rond 03.00 uur binnen. Agenten wachtten de inbrekers op bij een viaduct bij de afslag Numansdorp op de A29. Al snel zagen zij een auto met hoge snelheid richting Rotterdam rijden, waarna de achtervolging werd ingezet.

Bij de afslag Barendrecht stopte de auto. In de kofferbak vond de politie het blauwwitte dekbedovertrek gevuld met sigaretten. De drie mannen van 19, 24 en 27 jaar werden ingerekend.

Vrouw geeft zwerver creditcard en krijgt hem terug

Een vrouw uit New York heeft een dakloze man haar creditcard gegeven. Na wat spullen gekocht te hebben, bracht de man de kaart weer terug. Naar eigen zeggen twijfelde de vrouw er geen moment aan dat hij de creditcard terug zou geven.

De vrouw, Marrie Harris, vertelde dagblad New York Post dat ze geen geld had toen de zwerver, Jay Valentine, haar maandag om wat geld vroeg. Ze gaf hem daarom haar platinum card. Vrienden en familie zeiden dat ze de kaart waarschijnlijk nooit meer terug zou zien.

Valentine bracht de kaart echter terug nadat hij deodorant, badzeep, sigaretten en water had gekocht. In totaal bedroeg de rekening 25 dollar. Valentine zei verbaasd te zijn dat hij de kaart kreeg, maar heeft nooit overwogen om misbruik van de generositeit van Harris te maken.

Valentine verloor een paar jaar geleden zijn baan in de vastgoedbranche en slaapt in een internetcafé. Dat is ook de plek waar hij Harris tegenkwam.

Regen brengt verkoeling in Moskou

Na weken van uitzonderlijk hoge temperaturen en kurkdroog weer hebben flinke regenbuien Moskou vrijdag enige verkoeling gebracht. Rond de Russische hoofdstad woedden nog altijd tientallen bosbranden.

Eerder deze week werden de dikke smogwolken in Moskou al weggeblazen door een weldadige bries. Maar de wind verandert vrijdag waarschijnlijk van richting, waardoor de rook uit de brandende wouden en het smeulende veen rond Moskou terug de stad in kan worden geblazen.

Het Russische ministerie van Noodsituaties meldde dat verspreid over Rusland nog zeker zo'n vijfhonderd bosbranden woeden, hoewel de brandweer het vuur inmiddels grotendeels heeft weten in te dammen. Veertienduizend brandweerlieden, alsmede tienduizenden militairen en vrijwilligers, zijn ingezet in de strijd tegen het vuur.

Rusland heeft vrijdag hulp gekregen van de Verenigde Staten. De VS stuurde voor ongeveer 2,5 miljoen dollar (twee miljoen euro) brandbestrijdingsmiddelen naar Rusland. Ook heeft de staat Californië brandwerende kleding gedoneerd.

Bij een nucleair onderzoekscentrum in Sarov, ongeveer vijfhonderd kilometer ten oosten van Moskou, is een nieuwe bosbrand uitgebroken. De brand verspreidde zich snel, waardoor de brandweer zich genoodzaakt zag versterkingen uit naburige regio's op te roepen.

Eerder deze maand woedden er ook al enorme bosbranden bij Sarov, de kraamkamer van kernwapens in de Sovjettijd. De regering verplaatste vervolgens uit voorzorg al het explosieve en radioactieve materiaal naar een andere locatie.

[EK] Schoolslagrecord voor Stekelenburg

Zwemmers Lennart Stekelenburg en Robin van Aggele hebben zich van hun beste kant laten zien in de halve finale van de 50 meter schoolslag. Stekelenburg zette in 27,44 seconden de snelste tijd neer, Van Aggele tikte na 27,50 aan. Hij werd in zijn halve finale derde en ging ook als derde mee naar de eindstrijd.

Nick Driebergen bereikte de finale op de 200 meter rugslag. In zijn halve finale werd hij vierde in 1.58,48 minuten. In de tweede halve eindstrijd was alleen winnaar Benjamin Stasiulis sneller, waardoor Driebergen met de vijfde tijd doorging.

Op de 50 meter vlinderslag ging Hinkelien Schreuder door naar de finale. De Twentse tikte na 28,49 seconden aan en dat was de vierde tijd. Voor Wendy van der Zanden viel het doek in de halve finale. Zij tikte na 29,45 seconden aan en dat was de veertiende tijd.

Beschonken schipper strandt in Zweden

Een Nederlandse schipper die te veel had gedronken is vrijdagochtend met zijn vrachtschip bij de haven van de Zweedse stad Helsingborg aan de grond gelopen. Het gaat om het schip Flinterforest van de Nederlandse rederij Forest Wave Navigation. De kapitein is aangehouden. Het schip is niet beschadigd en er is geen gevaar voor vervuiling, stelt de rederij. Niemand raakte gewond.

Het schip liep rond 05.30 uur vast. Toen de Zweedse kustwacht bij het schip aankwam, bleek dat de kapitein gedronken had en werd de politie ingeschakeld, meldt de website van de Helsingborg Daily. De kapitein werd meegenomen voor verhoor en zit vast. Het schip, dat 86 meter lang is, strandde volgens de krant met een relatief hoge snelheid van 22 kilometer per uur.

De rederij laat weten volledig mee te werken met het politieonderzoek. Het is nog onduidelijk wanneer het schip wordt losgetrokken.

Zaalman gaat voor ARC spelen

Zaterdagtopklasser ARC heeft nog een aanvaller aan de selectie toegevoegd. De Alphenaren versterkten zich met Melvin Zaalman. Hij komt van Sparta Rotterdam, waar zijn afgelopen contract niet werd verlengd. Sinds de winterstop speelde Zaalman op huurbasis bij FC Dordrecht.

De 22-jarige Rotterdammer stond te boek als een groot talent. Samen met zijn toenmalige clubgenoot Marvin Emnes maakte hij deel uit van een zeer sterke lichting van Oranje onder 17, die prijzen pakte op het EK en WK. De doorbraak van Zaalman bleef echter uit.

Nooit speelde hij een duel in de Eredivisie voor Sparta. Hij debuteerde pas dit seizoen in het betaald voetbal namens FC Dordrecht, waar hij op huurbasis speelde. Zaalman kwam echter ook aan de Krommedijk niet verder dan drie duels, waarin hij niet scoorde.

Jami Jaliens naar Capelle

Zaterdagtopklasser Capelle heeft nog een verdediger toegevoegd aan de selectie. Jami Jaliens komt van Sparta Rotterdam, waar zijn aflopende contract niet werd verlengd. Jaliens speelde er in het beloftenteam.

De 23-jarige Jaliens is een rechtsbenige verdediger, die bij Jong Sparta doorgaans als rechtsback speelde en enige tijd de aanvoerdersband droeg. Recent liep hij stage bij FC Dordrecht, maar hij wist geen contract te verdienen aan de Krommedijk. Hij is een neef van AZ-speler Kew Jaliens.

Verdachte opblazen woning langer vast

De 49-jarige man die ervan wordt verdacht zijn woning in het Gelderse Huissen te hebben opgeblazen, blijft langer vastzitten. Hij werd vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris, die bepaalde dat hij in ieder geval nog veertien dagen in hechtenis blijft. Het Openbaar Ministerie in Arnhem vervolgt hem omdat hij een gevaar voor zijn omgeving was.

De man kwam dinsdagavond aan op een camping in Drenthe en kon dezelfde nacht worden opgepakt. Hij wordt ervan verdacht zijn gaskraan maandagnacht te hebben opengedraaid, waarop een explosie volgde en brand ontstond. Hierdoor gingen zes woningen van een appartementencomplex verloren. Omwonenden stellen dat hij een huur- en belastingschuld heeft.

Movistar wil Contador in 2013 vastleggen

Alberto Contador heeft recentelijk getekend bij Team Saxo Bank van Bjarne Riis, maar er wordt voor na die periode al aan de Spanjaard getrokken door Team Movistar. De sponsor die Caisse d'Epargne vervangt wil de drievoudig Tourwinnaar vanaf 2013 vastleggen.

"Het is nog altijd mijn doel om Alberto Contador te contracteren. Dit jaar kwam onze sponsordeal te laat en heeft hij al getekend bij Bjarne Riis, maar in 2013 is hij weer beschikbaar," zei ploegleider Eusebio Unzue tegen El Pais.

PvdA-Kamerlid tegen moskee bij Ground Zero

In navolging van PVV-leider Geert Wilders verzet ook een Kamerlid van de PvdA zich tegen de bouw van een moskee nabij Ground Zero in New York. Tweede Kamerlid Jacques Monasch vindt dat rekening moet worden gehouden met de 'oprechte gevoeligheden en emoties' die spelen rondom de kwestie.

"Zijn wij bereid het gebouw van de Duitse ambassade te accepteren tegenover het nationaal monument op de Dam?", twitterde Monasch retorisch. Om eraan toe te voegen dat er ook grenzen zijn aan tolerantie. "Ik vind dat je door geweld ontzielde plaatsen zoveel mogelijk moet ontzien."

Monasch was eerder verantwoordelijk voor verkiezingscampagnes van de sociaaldemocraten. De politicus was vrijdagmiddag niet meteen bereikbaar voor een toelichting.

Het stadsbestuur van New York gaf onlangs toestemming voor de bouw van het 'islamitische ontmoetingscentrum' dat op een paar honderd meter wordt gebouwd van de plek waar op 11 september moslimextremisten de aanslagen pleegden op de WTC-torens. Daarbij kwamen bijna drieduizend mensen om het leven.

Wilders gaat op 11 september naar New York om te spreken tijdens een betoging die wordt georganiseerd door tegenstanders van het project. De PVV-leider vindt de bouw van de moskee, vlakbij de plaats 'waar de islam de ergste misdaad van de afgelopen jaren pleegde', een belediging voor de slachtoffers en hun nabestaanden.

Britney Spears zwoegt op nieuwe nummers

Fans van Britney Spears hoeven waarschijnlijk niet lang meer te wachten op nieuw materiaal van de zangeres. Britney is in de studio om nieuwe nummers op te nemen. Dat twitterde de 28-jarige popprinses donderdag.

Spears bracht de hele dag in de studio door. Of ze bezig is met een nieuw album, is niet bekend. Britneys laatste studioalbum 'Circus' stamt uit 2008. Het schijfje leverde hits als 'Womanizer' en 'If U Seek Amy' af.

Vorige week werd duidelijk dat Britney een gastrolletje gaat spelen in de comedyserie 'Glee'. Fans van de show die in de Verenigde Staten massaal wordt bekeken, hoopten al maanden op een rolletje voor Spears. 'Glee' wordt waarschijnlijk dit najaar ook in Nederland uitgezonden.

Britney Spears zwoegt op nieuwe nummers
Britney Spears zwoegt op nieuwe nummers (Foto: Novum)

Preud'homme: "Ruiz droomt van Spaanse competitie"

Michel Preud'homme heeft begrip voor de beweegredenen van Bryan Ruiz. De sterspeler van FC Twente schermt met de belangstelling van Sevilla en maakt er allesbehalve een geheim van dat hij graag richting Spanje zou vertrekken.

Preud'homme maakt geen groot probleem van het op handen zijnde vertrek. "Er zijn duidelijke afspraken", aldus de Belgische oefenmeester tegen het ANP. "Het is de droom van Bryan om in Spanje te voetballen. Als de mogelijkheid zich voordoet wil hij daarvan profiteren. Dat weten we."

FC Twente heeft bij een vertrek van Ruiz naar Sevilla reeds een alternatief voorhanden. "We willen dan snel reageren. Voorlopig heeft het echter geen zin daarop vooruit te lopen. Bryan speelt nog bij ons", aldus Preud'homme, die morgenavond tegen sc Heerenveen nog gewoon een beroep kan doen op de Costa Ricaan.

"Ik weet ook zeker dat hij dat zeer gemotiveerd doet. Daarover maak ik me geen zorgen. De andere spelers hebben ook geen moeite met de situatie. Het zijn profs, ze weten dat dit bij de sport hoort."

FC Twente reageerde donderdag op de situatie. "Zolang er geen transfer is, doen wij geen uitlatingen", zei woordvoerder Richard Peters tegen Goal.com.

Boasson Hagen wint Dutch Foot Valley Classic

Edvald Boasson Hagen is de winnaar geworden van de 25e editie van de Dutch Food Valley Classic. De renner, die in dienst van Team Sky rijdt, was in de straten van Veenendaal sneller dan de Nederlanders Kenny van Hummel (Skil-Shimano) en Stefan van Dijk (Willems Verandas).

De race werd gekleurd door een kopgroep van vijf man, te weten Tom Dumoulin (selectie), Martin Pedersen (Footon-Servetto), Dennis van Winden (Rabobank), Frederik Veuchelen (Vacansoleil) en Steven van Vooren (Topsport Vlaanderen). Het vijftal kreeg een voorsprong van meer dan vijf minuten.

De mannen van Skil-Shimano slaagden erin om het gat dicht te rijden, waarna een massasprint in de straten van Veenendaal volgde. Boasson Hagen was uiteindelijk de snelste.



Uitslag Dutch Valley Food Classic:

# Naam renner Ploeg Tijd
1 Edvald Boasson Hagen Team Sky 04:51,32
2 Kenny van Hummel Skil-Shimano z.t
3 Stefan van Dijk Willems Verranda's z.t
4 Manuel Belletti Colnago-CSF Inox z.t
5 Nikolas Maes Quick Step z.t

Priester vergeet trouwerij

Het bruidspaar was mooi uitgedost, alle gasten hadden zich in de kerk verzameld en het orkest stond paraat. Alleen de priester ontbrak: die was de trouwerij vergeten. Ook was hij niet mobiel bereikbaar. Het huwelijk ging niet door. Dit horrorscenario werd werkelijkheid voor de 30-jarige Iris en haar 27-jarige vriend Dominic in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen, berichtte het dagblad Heute vrijdag.

"Een droom is in duigen gevallen. Iedereen was gechoqueerd. Ik heb huilende gasten moeten troosten", verklaarde Iris. Het paar, dat acht maanden voorbereiding achter de rug had voor de heuglijke dag, was zo woedend dat het dreigde zich uit te schrijven bij de kerk. Het aartsbisdom beloofde daarop de kosten die in de kerk zijn gemaakt voor de in het water gevallen bruiloft, terug te storten.

Het jonge paar schatte de kosten voor het feest met 150 gasten op 2000 euro. Om te voorkomen dat het stel zich laat uitschrijven uit het kerkregister, zou de Oostenrijkse kardinaal Christoph Schönborn hen nu hoogstpersoonlijk willen trouwen.

De geestelijke was de plechtigheid vergeten door een sterfgeval in zijn gemeente. "Ik wou dat ik het ongedaan kon maken", verklaarde de priester later. De kerk heeft het paar zijn excuses aangeboden.

Iris kan zich niet voorstellen dat ze nog een keer met een witte bruidsjurk in de kerk staat.

Velthuizen teleurgesteld in Vitesse

Piet Velthuizen kan zich absoluut niet vinden in de houding van Vitesse. De Arnhemse formatie is namelijk verantwoordelijk voor het afketsen van een transfer van de goalie, die in de belangstelling van Hércules Alicante stond.

"Ik ben 23, wil graag een stap maken, en dan is het een droom om in de hoogste Spaanse competitie te kunnen spelen", liet Velthuizen in een reactie weten. De keeper was razend enthousiast, nadat hij vernam dat er interesse van een Spaanse ploeg was.

De onderhandelingen zijn nooit opgestart. "Maar het pakket voorwaarden waarover mijn zaakwaarnemer heeft gehoord, is zeer aantrekkelijk", vervolgt Velthuizen zijn relaas. "Ik heb niet het gevoel dat het tussen mij en de club een lastig verhaal wordt."

Daarnaast is het nog maar de vraag of Vitesse een akkoord kan bereiken met Hércules Alicante. Velthuizen: "Het is niet eens zo dat ze een bod hebben afgewezen, ze willen niet eens meer over een transfer praten, hebben ze laten weten. Opeens zeggen ze dat ik niet te koop ben."

De houding van de Arnhemse formatie wekt logischerwijs de nodige irritatie bij de doelman. "De manier waarop is heel apart. De hele voorbereiding hebben ze me aangeboden bij andere clubs, en dat voelde vreemd omdat ik een clubman ben."

"En nu ik eenmaal gewend ben aan het idee dat ik wel eens ergens anders kan gaan spelen, en een mooie club gevonden heb, gaat het opeens niet door. Daar is weinig logisch in te ontdekken. Of ik boos ben? Nee, maar wel enorm teleurgesteld."

OM: Alle vier dode baby's van Sietske H.

Sietske H. heeft bekend de moeder te zijn van de vier dode baby's die bij haar op zolder lagen. Ze gaf toe vier keer zwanger te zijn geweest en ook alle vier de baby's na de bevalling om het leven te hebben gebracht. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag laten weten.

Over de vader of vaders van de baby's doet justitie met het oog op de privacy en de voortgang van het onderzoek geen mededelingen. De 25-jarige Sietske verborg de lijkjes in koffers op de zolder van haar ouderlijk huis in het Friese Nij Beets (gemeente Opsterland).

De rechtbank in Leeuwarden bepaalt op 18 augustus of de Friezin langer in voorarrest blijft.

Revolutioneer de mens in Deus Ex: Human Revolution-trailer

In het begin van 2011 zal de serie Deus Ex een nieuw deel krijgen met de naam Human Revolution. Ook in dit deel zal het gaan om jezelf om te bouwen tot een weergaloze moordmachine, die de vijand met alle mogelijke manieren tot pulp kan maken. Dit is goed te zien in de nieuwe gameplay trailer die uit is gekomen.

Hierin zien we dat men in dit deel in een nieuw gebied zal komen, met 'gezellige' straatjes en nachttenten. Ook is er uiteraard behoorlijk wat van de gameplay te zien, zo lijkt de gameplay iets simpeler ten opzichte van de vorige Deus Ex-games. Het lijkt wat makkelijker om zo zachtjes mogelijk mensen een kopje kleiner te maken, maar dit gaat wel met enige aggressie. Van messen in je armen tot het doden van tegenstanders met hun eigen kogels, het kan allemaal in Deus Ex: Human Revolution. De game komt begin 2011 uit voor de Xbox 360, PlayStation 3 en de PC.


[EK] Heemskerk naar finale 200 meter vrij

Femke Heemskerk heeft zich vandaag, tijdens het EK zwemmen in Boedapest, geplaatst voor de finale van de 200 meter vrije slag. Onze landgenote kwam tot een tijd van 1:58,28, wat de zesde tijd voor de finale betekende.

Federica Pellegrini ging als snelste zwemster naar de finale van deze discipline. De Italiaanse klokte een tijd van 1:56,53 en is één van de grote kanshebbers op het goud. De finale staat voor morgenavond op het programma.

[EK] Bernard wint koningsnummer

Alain Bernard heeft vandaag de Europese titel op de 100 meter vrije slag veroverd. De olympisch kampioen uit Frankrijk bleef in 48,49 seconden de Rus Evgeny Lagunov (48,52) en zijn landgenoot William Meynard (48,56) voor.

Sebastiaan Verschuren lag na 50 meter nog laatste, maar zwom een goede tweede baan die hem desondanks niet verder dan plaats zes bracht.

Joeri Verlinden bereikte de EK-finale op de 100 meter vlinderslag. De Nederlander was de snelste in de halve finale. Met zijn tijd van 51,96 seconden was Verlinden de enige die onder de grens van de 52 seconden dook. Die tijd was overigens ook een Nederlands record. Dat was al in zijn bezit, maar stond sinds het WK van vorig jaar op 51,97 seconden.

Quick Step: "Komst Riccò nog niet rond"

Riccardo Riccò heeft naar eigen zeggen een contract afgesloten met de Belgische wielerploeg Quick Step. Dat team zegt echter dat de deal nog niet helemaal rond is en dat de aankondiging wat te vroeg is gekomen.

"Er is nog niets officieel," zegt een woordvoerder van Quick Step tegen Sporza. De Italiaan had het liefst al aan het vertrek gestaan in de Vuelta, maar daar is hij niet welkom.

Bejaarde laat vrouw achter in Duitsland

Een 83-jarige man uit het Belgische Eupen heeft zondag zijn twee jaar jongere echtgenote achtergelaten in het Duitse Monschau. De echtelieden hebben ruzie gekregen tijdens hun uitstapje in de pittoreske plaats.

De bejaarde man vond dat zijn vrouw te veel zeurde, waarna hij vertrok. Zijn eega dacht toen nog dat de man alleen even de auto ging halen. Toen hij 's avonds nog niet terug was, sloeg de vrouw alarm.

De lokale politie nam contact op met de Eupense collega's. Deze kwamen er al snel achter dat de man thuis zat en zijn vrouw helemaal niet vergeten was. "Ik ben haar niet vergeten, ik heb haar laten zitten," verklaarde de krasse knar. Hij was het gezeur van zijn wederhelft zo zat, dat hij weigerde terug te rijden naar Monschau om de vrouw op te halen. Uiteindelijk moest de politie een dochter van het echtpaar inschakelen om de onfortuinlijke vrouw terug naar België te halen.

Rutten: "We willen de toon zetten"

Na de succesvol verlopen seizoenstart staat voor PSV dit weekeinde het duel met De Graafschap op de rol. Trainer Fred Rutten wil in de eerste wedstrijd van het seizoen in eigen huis de toon zetten.

Op Orlando Engelaar na was het hele basiselftal van het treffen met Heerenveen (1-3 winst) deze week op pad voor interlandwedstrijden. De midweekse wedstrijden verliepen voor PSV zonder problemen, op Stefan Nijland na. "Heel vervelend, hij heeft een behoorlijke tik gehad. Zoals het zich laat aanzien heeft hij behoorlijk letsel", aldus Fred Rutten vrijdagmiddag op De Herdgang tijdens het wekelijkse persgesprek.

Ibrahim Afellay hoort wel weer bij de selectie, maar zal niet vanaf het beginsignaal spelen. Marcelo en Atiba Hutchinson kunnen hun debuut in de Eredivisie maken, nadat ze van blessures hersteld zijn. Over de eerste thuiswedstrijd van het seizoen stelde Rutten dat hij de toon wil zetten in eigen stadion. "De Graafschap neemt het vertrouwen van vorig seizoen mee, dus we zijn gewaarschuwd."

Rutten vervolgt: "Ze kunnen lekker voetballen, proberen ook om te voetballen. Vorig jaar in de beker heb je gezien dat wij bijna struikelden, dus dat was ook een waarschuwing. Nu zitten we wel in een andere situatie en in een ander ritme, maar we spelen wel thuis. In de eerste wedstrijden gaat het om de punten en wij willen de toon zetten."

Politie zet tram stil voor aanhouding

De Amsterdamse politie heeft woensdagmiddag drie mannen aangehouden die worden verdacht van bedreiging met een vuurwapen, poging tot auto-inbraak en diefstal. Om een van de verdachten te pakken te krijgen, werd rond 12.15 uur tramlijn 12 op de Ceintuurbaan stilgezet. Bij de aanhouding is een vuurwapen aangetroffen, meldt de politie.

Rond 10.30 uur kwam de melding binnen dat een automobilist op het Frederik Hendrik Plantsoen de bestuurder van een busje met een vuurwapen had bedreigd na een verkeersruzie. Het slachtoffer gaf het kenteken en het signalement van de dader en zijn twee passagiers door, waarna de drie werden gezien bij een poging tot auto-inbraak aan de Aalsmeerweg in Amsterdam-West.

De verdachten doken om 11.10 uur op bij het tankstation aan de Cornelis Lelylaan, waar ze twee pakjes sigaretten meenamen zonder te betalen. Een motorrijder zag het trio rond 12.15 uur op de Ceintuurbaan rijden. Twee van de verdachten werden gearresteerd, maar de derde sprong in de tram. Nadat de tram was stilgezet, werd ook hij aangehouden. Het drietal van 21, 23 en 29 jaar zit in een cel.

VVD wil toch geen wegenbelasting voor Prius

De VVD weerspreekt dat de partij weer wegenbelasting wil heffen voor 'superzuinige' auto's als de Toyota Prius en de Fiat 500. Tweede Kamerlid Anne Mulder noemde het belastingvoordeel voor bezitters van zuinige auto's een groot probleem, maar hij vertolkt niet het officiële fractiestandpunt, laat een woordvoerder vrijdag weten.

Het nieuwbakken Kamerlid heeft zijn uitlatingen over de belastingmaatregel in het Algemeen Dagblad van vrijdag op persoonlijke titel gedaan, aldus de VVD. "Het is niet aan de orde."

Mulder vindt de belastingmaatregel een probleem, omdat door de populariteit van de zuinige auto's een gat van tientallen miljoenen in de begroting ontstaat, liet hij optekenen in de krant. "Dit lek moet worden gedicht, ook al is het een teleurstelling voor veel mensen die nu net zo'n auto hebben gekocht."

Tjolk roept zuiveldranken terug

Tjolk haalt al zijn zuiveldranken van de markt. De inhoud kan vroegtijdig bederven. Het zuivelbedrijf roept mensen op producten met de smaken choco, choco-rozijn, choco-banaan, limoen, banaan en mango niet meer te consumeren. Tjolk biedt excuses aan voor het ongemak.

De oorzaak is nog onbekend en wordt onderzocht. Consumenten kunnen hun geld terugkrijgen door de bovenkant van de verpakking, met daarop de houdbaarheidsdatum, tot 1 november op te sturen. Alle verpakkingen moeten weggegooid worden, ongeacht de houdbaarheidsdatum. De producten zijn onder meer bij supermarktketen Jumbo te krijgen.

Tjolk roept zuiveldranken terug
Tjolk roept zuiveldranken terug (Foto: Novum)

Snoyl scheurt enkelbanden

NAC Breda moet het lange tijd stellen zonder Ferne Snoyl. De linksback heeft donderdag op de training een zware enkelblessure opgelopen. Een MRI-scan moet dinsdag de precieze ernst van de kwetsuur aantonen. "Maar het is wel duidelijk dat mijn enkelbanden gescheurd zijn", zegt Snoyl op de website van NAC.

Ook Anthony Lurling kwam niet ongeschonden uit de training. De aanvaller liep een verrekking op aan zijn lies en moet zondag de uitwedstrijd tegen FC Utrecht waarschijnlijk laten schieten.

Spaanse banken lenen recordbedrag van ECB

Spaanse banken hebben in juli een recordbedrag geleend van de Europese Centrale Bank (ECB). De leningen bedragen in totaal 130,2 miljard euro, zo maakte de centrale bank van Spanje vrijdag bekend.

De Spaanse banken hebben 3,1 procent meer geleend van de ECB dan in juni, en zelfs 77,7 procent meer dan in dezelfde maand een jaar eerder.

In juni zei topman Javier Ariztegui van de centrale bank van Spanje dat de banken in zijn land sinds april gedwongen zijn om meer geld te lenen van de ECB. Veel Spaanse financiële instellingen hebben moeite hun schulden te herfinancieren, omdat investeerders zich zorgen maken over de houdbaarheid van het Spaanse banksysteem en het begrotingstekort van het land.

Files door terugkerende vakantiegangers

De Nederlandse wegen kampen vrijdagmiddag met drukte door terugkerende vakantiegangers. Rond 15.45 uur staat er ongeveer 150 kilometer file. De avondspits begon vrijdag eerder dan normaal, weet een woordvoerder van de Verkeersinformatiedienst. De zegsman verwacht niet dat het veel drukker op de wegen wordt.

Door wegwerkzaamheden is het druk op de A12. Op de A2 van Utrecht richting Den Bosch staat veertien kilometer file. Eerder vrijdagmiddag schaarde een caravan op de A27 waardoor alle rijstroken tussen Breda en Gorinchem waren afgesloten. Hier stond een file van tien kilometer.

Halina Reijn wil graag komedie over mollige vrouw

Halina Reijn kijkt uit naar een komedie. "Iets met een mollige vrouw die alleen maar grappen maakt", schrijft de actrice in haar column in het AD. Reijn hongerde zich de afgelopen weken uit voor haar rol in de film 'Isabelle'. Daarin speelt de 34-jarige een vrouw die wordt ontvoerd.

De beelden van een graatmagere Halina staan bij de actrice op het netvlies gebrand. "De regisseur heeft mij twee foto's laten zien van mij in mijn blootje. De ene is genomen toen ik op mijn 'dikst' was, de ander op mijn magerst. Het contrast is choquerend en ik kan niet ophouden naar de beelden te staren."

Halina staat nog tot zaterdag op dieet, daarna begint haar 'normale leven' weer. "Vandaag vond ik een e-mail van de diëtiste met het langverwachte opbouwschema. Als je zo lang zo weinig eet, moet je blijkbaar heel voorzichtig weer beginnen met meer voedsel, anders blaas je op tot een grote ballon."

Weer normaal mogen eten is dubbel voor Reijn. "Dat betekent het einde van de draaiperiode en ik wil nog niet naar huis. Ondanks alle ontberingen, mijn agressieve buien, het sporten en het emotionele acteren heb ik mij gehecht aan deze groep mensen en zie ik op tegen de realiteit van Nederland."

Halina Reijn wil graag komedie over mollige vrouw
Halina Reijn (Foto: Novum)

Opleiding Politieacademie onder de maat

De kwaliteit van het onderwijs aan de Politieacademie moet omhoog, omdat studenten na het halen van hun politiediploma nog niet over de vereiste kennis en vaardigheden beschikken. Dat schrijft demissionair minister van Binnenlandse Zaken Ernst Hirsch Ballin (CDA) vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Aanleiding is een onderzoek van de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid naar het politieonderwijs, waaruit blijkt dat de examens op de academie de kennis en vaardigheden die de studenten moeten opdoen onvoldoende dekken. Zo werd er nauwelijks getoetst op het optreden bij misdrijven, drugsdelicten en het uitvoeren van ingewikkelde verkeerscontroles.

Ook besteden de studenten, die tijdens hun opleiding al salaris krijgen, minder tijd aan de opleiding dan de bedoeling is. Gemiddeld wordt tussen de achttien en dertig uur per week aan de opleiding besteed, terwijl 36 uur de bedoeling is.

Studenten richten zich verder vooral op de verplichte examenopdrachten. De vrijwillige leeropdrachten worden maar voor de helft gemaakt, zo bleek. Deze opdrachten worden per direct verplicht gesteld. Ook gaat het aantal contacturen met docenten omhoog.

De bewindsman heeft vorige week afspraken gemaakt met de Politieacademie over alle noodzakelijke verbeteringen die nodig zijn om het niveau van het onderwijs en de examens op te krikken.

Kerncentrale Iran volgende week opgestart

De Iraanse kerncentrale bij Bushehr wordt volgende week opgestart. Dit heeft het Russische bedrijf Rosatom vrijdag meegedeeld.

Rosatom zei dat de door Rusland geleverde uraniumsplijtstof op 21 augustus in de reactor zal worden geplaatst, waarmee de opstartprocedure begint. "Vanaf dat moment zal de centrale in Bushehr officieel te boek staan als een kernenergie-installatie", zei Rosatom-woordvoerder Sergej Novikov.

De Verenigde Staten hebben Rusland gevraagd het opstarten van de centrale uit te stellen totdat Iran aantoont dat het niet werkt aan kernwapens. Rusland meent dat het project in Bushehr niet onder de jongste sancties van de Verenigde Naties valt. Rusland heeft zich tot nog toe aangesloten bij VN-sancties tegen Iran, maar zich ook gekeerd tegen afzonderlijke aanvullende strafmaatregelen van de VS en de Europese Unie.

Rusland sloot in 1995 een contract van een miljard dollar met Iran om de centrale te bouwen, maar draalde jaren met de uiteindelijke voltooiing. Moskou voerde technische problemen aan voor het uitstel, maar analisten zeggen dat Moskou het project gebruikte om Iran onder druk te zetten ten aanzien van zijn atoomprogramma.

Rusland zegt dat het project in Bushehr altijd onder nauwlettend toezicht heeft gestaan van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA), de atoomwaakhond van de VN. Iran heeft volgens Rusland beloofd alle verbruikte brandstof van Bushehr terug te sturen om opgewerkt te worden, waarmee uitgesloten is dat Iran het kan gebruiken om kernwapens te maken.

Stosur toch naar US Open

De Australische tennisster Samantha Stosur zal toch deelnemen aan de US Open. De hardhitster kampte met een armblessure maar zal op tijd fit zijn voor het toernooi in New York.

Stosur kampte met de blessure sinds het toernooi in San Diego. Daar kreeg ze last van de kwestuur in de wedstrijd tegen de Italiaanse Flavia Pennetta. De coach van de Australische is van mening dat het komt door overbelasting door de vele gespeelde partijen en dat rust de beste remedie is.

Van den Ouweland op amateurbasis naar RBC

RBC Roosendaal heeft overeenstemming bereikt met Charlie van den Ouweland over een overgang naar de Roosendaalse eerstedivisionist op amateurbasis. De 28-jarige middenvelder komt voor de duur van één seizoen. Maandag zal hij zich in de Brabantse stad voor het eerst melden.

Van den Ouweland kwam de afgelopen drie seizoenen uit voor Fortuna Sittard, daarvoor stond de geboren Gilzenaar gedurende twee seizoenen onder contract bij Roda JC dat hem verhuurde aan eerst FC Zwolle en het jaar erna FC Dordrecht. De middenvelder startte zijn profcarrière bij FC Den Bosch, waarvoor hij drie seizoenen in actie kwam.

Boschker nog niet wedstrijdfit

Doelman Sander Boschker zit net als in het duel met Roda JC nog niet bij de wedstrijdselectie van landskampioen FC Twente. Trainer Michel Preud'homme laat morgen in de wedstrijd tegen sc Heerenveen daarom keeper Nikolay Mihaylov starten.

"Sander heeft een WK meegemaakt, is op vakantie geweest en heeft een kleine medische ingreep ondergaan, dus we zijn bezig om hem weer richting zijn optimale wedstrijdvorm te krijgen. Zo ver is hij echter nog niet, daarvoor zullen we misschien ook nog een oefenwedstrijd moeten organiseren," zei de oefenmeester over Boschker.

De kans is aanwezig dat de 39-jarige goalie in Enschede op het tweede plan is geraakt. "Ik ga daar nu niet over speculeren. Ik heb respect voor zijn grote carrière, maar op dit moment heeft hij een voorbereiding nodig, ook al zie ik al zijn bezieling en uitstraling op de training."

Morgen zal de 19-jarige Nick Marsman ten koste van de 34-jarige Wilko de Vogt als tweede doelman op de bank zitten. "Degene die het verdiend heeft om op de bank te zitten, zit op de bank. Bovendien heeft Wilko wat kleine kwetsuren gehad."

Roelvink: Ik ben geen B-artiest meer

De zongebruinde volkszanger Dries Roelvink is geen B-artiest meer. Althans, dat vindt de blonde adonis zelf. Reden: hij scoorde vandaag zijn allereerste nummer 1-hit van zijn carrière. Hij komt zelfs vanuit het niets op 1.

"Nooit meer kan iemand zeggen dat ik een B-artiest ben. Hier heb ik het 26 jaar lang voor gedaan." Dries is dan ook van plan iedereen die hem nu nog B-artiest noemt te wijzen op zijn nummer 1-hit. Vanochtend sprong Dries met kleren en al in het zwembad op zijn vakantie-adres.

Dries heeft veel steun gehad van zijn fans. "'Al jaren hoor ik in het land dat mensen het zo fijn voor me zouden vinden als ik het imago van 'net niet gelukt' van me af kon schudden. Dat is nu wél gebeurd. Bedankt lieve mensen!"

Doe ook mee aan de poll.

Pastrana naar Race of Champions

Travis Pastrana zal ook dit jaar deel gaan nemen aan de Race of Champions die eind november in Düsseldorf gehouden gaat worden. De Amerikaanse rallyrijder en motorcrosser doet regelmatig mee met het evenement en behaalde in 2006 met zijn land de finale bij de Teams Cup.

Pastrana bevindt zich in goed gezelschap, want eerder al zegden Michael Schumacher, Sebastian Vettel, Alain Prost, Sebastien Loeb, Tom Kristensen en Andy Priaulx hun deelname aan het evenement toe.


De double backflip van Pastrana in 2006

Pastrana maakt een sprong van 82 meter met een auto

Geen inburgeringsplicht voor Turken

In Nederland wonende Turken met een verblijfsvergunning zijn niet verplicht om een integratiecursus te volgen. Volgens de rechtbank is een inburgeringsplicht in strijd met een verdrag dat Turkije heeft afgesloten met de Europese Unie.

Twee Turkse immigranten waren de rechtszaak begonnen. Zij zijn tegen de Nieuwe Wet Inburgering uit 2007 die bepaalt dat immigranten met een verblijfsvergunning verplicht een inburgeringsexamen moeten afleggen. Onderdanen uit EU-landen zijn daarvan vrijgesteld. De rechter meent dat dit ook geldt voor Turken. In de associatieovereenkomst die de EU en Turkije zijn aangegaan staat ook een non-discriminatiebepaling. Daarin staat dat Turken niet meer hoeven te dokken voor een verblijfsvergunning dan mensen uit de EU, terwijl Turken het inburgeringsexamen zelf moeten betalen.

Verder hebben de EU-lidstaten in 1980 met Turkije afgesproken dat er geen regels mogen worden opgelegd die ervoor zorgen dat Turkse werknemers op de arbeidsmarkt worden gehinderd. Dat zou wel het geval zijn bij een verplicht integratie-examen. Mensen die hiervoor zakken krijgen geen verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd wat ervoor zorgt dat het voor Turken lastig is een lening te krijgen.

HSV laat Elia niet gaan

Eljero Elia mag deze zomer niet vertrekken bij Hamburger SV. De aanvaller staat nadrukkelijk in de belangstelling van Juventus en VfL Wolfsburg, maar voor trainer Armin Veh is een transfer onbespreekbaar. "Elia blijft gewoon bij ons. Ik laat hem absoluut niet gaan", zegt de opvolger van de eind vorig seizoen ontslagen Bruno Labbadia stellig.

Juventus legde onlangs een bod van twaalf miljoen euro op tafel voor Elia. Wolfsburg zou zelfs achttien miljoen willen betalen. HSV nam de vijftienvoudig Oranje-international vorig jaar voor ongeveer negen miljoen euro over van FC Twente. Hij staat bij de Duitse club nog tot medio 2014 onder contract.

id Tech 5-engine exclusief voor Bethesda en Zenimax

De grote baas van id Software, Todd Hollenshead, heeft vandaag in een interview met Eurogamer aangegeven dat de engine die zij momenteel gebruiken voor de ontwikkeling van Rage, exclusief voor titels van Zenimax en Bethesda Softworks gebruikt gaat worden.

De engine, id Tech 5, wordt gezien als concurrent van Epics Unreal Engine 3, maar zal dus niet beschikbaar gesteld worden voor andere developers. Hollenshead wil dat games die gebruikmaken van id Tech 5 door Bethesda worden gepubliceerd.

"It's like, look, this is a competitive advantage and we want to keep it within games we publish - not necessarily exclusively to id or id titles, but if you're going to make a game with id Tech 5 then it needs to be published by Bethesda, which I think is a fair thing."

Hij geeft aan dat Epic een strategische keuze heeft gemaakt met de Unreal Engine 3 maar dat id Software deze keuze niet zal maken. De ontwikkelde technologie is gemaakt voor hun games en daar zal het ook bij blijven.

"It was that we made the technology for our games, and the philosophy was that with the one team the technology was wasted if you're just using it on one game, so we wanted to be able to license it out to a small number of developers. Epic's made a good business out of that so kudos to them, but I wouldn't change the way we've done things."

Volgende week zal Bethesda's Rage aanwezig zijn op de GamesCom. FOK!games is hierbij voor een hands-on, dus houd de website in de gaten.

Bouwfouten

Op ons mooie forum kwam ik een topic tegen waarin klusblunders worden beschreven. In het topic wordt overigens een mooie link gegeven waar ik jullie even op wil wijzen. De professionele bouwfouten. Klik op onderstaand plaatje om meer van dit soort blunders te zien. 

Dit gebouw is gebouwd in 1981 en heeft 2 spiltrappen van dezelfde lengte. Bij de ene vluchttrap kom je uit op een plat dak. De andere trap is niet helemaal afgebouwd tot op de grond. Niet zo handig als je moet vluchten en dat is toch het doel van deze trappen.

Warner Bros mikt op terugkeer Bugs Bunny

Bugs Bunny maakt waarschijnlijk zijn rentree op het witte doek. Filmstudio Warner Bros heeft scenarioschrijver David Berenbaum aangesteld om een digitale animatiefilm te schrijven, meldt de Amerikaanse filmwebsite Deadline.

Het legendarische tekenfilmfiguur, onderdeel van de Looney Tunes, stond centraal in de film 'Space Jam' uit 1996, waarin basketbalheld Michael Jordan de Tunes helpt in de strijd tegen buitenaardse wezens. In 2003 verscheen 'Looney Tunes: Back in Action', maar die flopte jammerlijk in de bioscopen.

Berenbaum is bekend van zijn scripts voor 'Elf' en meer recentelijk 'The Spiderwick Chronicles'. Er is nog geen producent aangewezen voor het project en ook is nog onzeker of er opnieuw mensen in de film meespelen.

Het iconische figuur Bugs Bunny werd in 1940 gecreëerd door Tex Avery en houdt het midden tussen een haas en een konijn. De bekendste uitspraak van de altijd op een wortel kauwende Bugs is 'What's up doc?'.

Warner Bros mikt op terugkeer Bugs Bunny
Bugs Bunny (Afbeelding: Novum)

Step Up 3D-regisseur maakt Justin Bieber-film

Jon Chu, de regisseur van de dans- en kinderfilm 'Step Up 3D', is aangesteld om de film over zangtalent Justin Bieber te maken. Dat schrijft de Amerikaanse filmwebsite Deadline.

Het levensverhaal van de tiener wordt verteld in een biografische film, waarin veel beeldmateriaal van optredens wordt vertoond. Het concert van de 16-jarige zanger dat deze maand in Nashville werd opgenomen voor een kijkje achter de schermen en zijn concert op 31 augustus in Madison Square Garden in New York wordt gefilmd met 3D-camera's.

Filmstudio Paramount had eigenlijk Davis Guggenheim, regisseur van 'An Inconvenient Truth' op het oog voor de film, maar hij besloot zich volledig te richten op de promotie van zijn langverwachte educatieve documentaire 'Waiting For Superman'. Twintig regisseurs hadden zich gemeld voor de klus, maar Chu's ervaring met 3D-technieken gaf de doorslag.

'Step Up 3D' draait nu in de bioscopen.

Step Up 3D?-regisseur maakt Justin Bieber-film
Step Up 3D-regisseur maakt Justin Bieber-film (Foto: Novum)

Nieuwe apensoort ontdekt in Colombia

Onderzoekers hebben in Colombia een nieuwe apensoort ontdekt, maar de kleine, geïsoleerde populatie wordt bedreigd door houtkap. Dat heeft de groep Conservation International donderdag bekendgemaakt.

Een team onderzoekers van de Universiteit van Colombia nam dertien groepen van de nieuwe apensoort waar. De diersoort behoort tot de springaapjes en heeft de wetenschappelijke naam Callicebus caquetensis gekregen, omdat de vondst werd gedaan in de zuidelijke staat Caqueta, nabij Peru.

De onderzoekers, die hun ontdekking publiceerden in een artikel in het wetenschappelijke tijdschrift Primate Conservation, schatten dat er nog slechts zo'n 250 individuen in leven zijn. Deze apen zouden bovendien in hun bestaan bedreigd worden door het kappen van wouden voor de landbouw.

Het springaapje is ongeveer zo groot als een kat en heeft grijsbruin haar. Wat de aap anders maakt dan andere soorten binnen zijn geslacht is dat hij geen witte streep op zijn voorhoofd heeft.

Shania Twain in race voor juryplek 'American Idol'

Shania Twain gaat zich wellicht buigen over het talent van de Verenigde Staten. De countryster is met de Amerikaanse zender Fox in onderhandeling over een juryplek bij 'American Idol', beweren bronnen bij Fox.

"Shania is gek op de show", verklapt de bron aan nieuwszender CNN. Tijdens het laatste seizoen van de talentenjacht was Twain gastjurylid en nam ze een aantal kandidaten onder haar hoede. Dat is haar en Fox kennelijk goed bevallen.

Twain neemt mogelijk de plaats in van Jennifer Lopez. De zangeres en actrice stond volgens aanhoudende geruchten op het punt te tekenen, maar deze week hield Fox de boot af. Lopez zou te veeleisend zijn.

De jury van 'American Idol', de Amerikaanse versie van 'Idols', heeft al maanden twee vacatures. Na negen seizoenen zwaaide Simon Cowell, jurylid van het eerste uur, in januari af. Ook Ellen DeGeneres stapte uit de show, zij hield het na een seizoen voor gezien.

Shania Twain in race voor juryplek 'American Idol'
Shania Twain in race voor juryplek 'American Idol' (Foto: Novum)

Jol niet rouwig om terugkeer Sulejmani

Martin Jol vindt het niet erg als Miralem Sulejmani dit seizoen gewoon deel blijft uitmaken van de selectie van Ajax. De Serviër vertrok deze week naar Londen om op huurbasis voor West Ham United te gaan spelen, maar kreeg in Engeland geen werkvergunning en moet zich daarom normaal gesproken gewoon weer melden in Amsterdam.

"Als hij goed en gemotiveerd is, dan is hij een uniek talent en een meerwaarde voor Ajax", vindt Jol, die inmiddels wel de beschikking heeft over de van AZ overgekomen Mounir El Hamdaoui. "En we hebben nog een versterking op het oog. Miralem zal moeten knokken om te laten zien wat hij kan, maar krijgt van mij wel alle kans en is gewoon een van ons." Ajax heeft nog tot het sluiten van de transfermarkt op 31 augustus de tijd om Sulejmani aan een andere club te slijten.

De zware blessure die Kenneth Vermeer gisteren tijdens de training opliep, baart Jol beduidend meer zorgen. De tweede doelman scheurde zijn achillespees en is maanden uit de roulatie. "Het liefst zou ik de aan Go Ahead Eagles verhuurde Sergio Padt nu terughalen, maar ik vrees dat dat moeilijk wordt", weet Jol. "Maar we zullen iets moeten doen, we gaan het seizoen in ieder geval in met drie goede keepers."

Jol moet het in de eerste thuiswedstrijd van het seizoen, morgen tegen Vitesse, in ieder geval doen zonder de geschorste Luis Suárez en de geblesseerde Rasmus Lindgren. Eyong Enoh ontbreekt vanwege trieste familieomstandigheden. Aanwinst André Ooijer maakt wel deel uit van de selectie, maar is volgens Jol nog niet volledig wedstrijdfit.

Politie is verkrachtingsdossier kwijt

De politie in Venlo is een dossier kwijt over een verkrachtingszaak uit 1995. De zaak rond de verkrachting van een 33-jarige vrouw uit Steyl kwam weer aan het rollen door een DNA-match met een onlangs opgepakte Duitse serieverkrachter.

Een politiewoordvoerder laat vrijdag weten dat er mogelijk iets mis is gegaan bij de archivering en dat het goed mogelijk is dat het dossier op een andere plek ligt. "Heel vervelend." De politie zoekt verder naar het dossier. Het slachtoffer is uitgenodigd op het politiebureau en heeft haar verklaring volgens de zegsvrouw herhaald.

In maart werd een 46-jarige Duitser opgepakt die wordt verdacht van een grote reeks verkrachtingen en aanrandingen. Hij bekende tweehonderd zaken. De man was negentien jaar actief in het grensgebied van Duitsland, Nederland en België.

Microsoft concentreert zich op mobiele games

Een nieuwe gamestudio binnen Microsoft gaat zich volledig met de productie van games voor Windows-telefoons bezighouden. Dat blijkt uit een vacature die de softwaregigant donderdag online heeft gezet.

De gamestudio wordt verantwoordelijk voor alle Microsoft-gameseries op mobiele apparaten. De nieuwe studio moet games maken die de verkoop van Windows-telefoons stimuleren.

Games spelen een belangrijke rol wanneer Microsoft eind dit jaar het zevende Windows-besturingssysteem voor mobiele telefoons op de markt brengt. Dit besturingssysteem kan gekoppeld worden aan Live, het online netwerk dat ook voor de Xbox 360 gebruikt wordt.

Microsoft concentreert zich op mobiele games
Microsoft concentreert zich op mobiele games (Foto: Novum)

Weinig originele hits in X-Factor-game

De game rond de televisieshow X-Factor zit vol met bestaande covers van bekende hits. Twintig van de 28 nummers in het spel zijn niet de originele versies. Het afkopen van de rechten voor alle originele nummers kost de game-uitgever te veel geld. Dat heeft een vertegenwoordiger van Deep Silver vrijdag tegenover Novum Nieuws laten weten.

Donderdag werd bekend dat het spel hits bevat als Paparazzi van Lady Gaga en Beautiful Day van U2. Dit zijn de originele nummers. Bekende nummers als Light My Fire, Oops, I did it again en Ruby blijken niet in originele vorm in het spel verwerkt te zijn.

In de X-factor-game kunnen spelers hun zangtalent laten beoordelen door een kritische jury. Verschillende aspecten van de televisieshow zijn overgenomen in de game. De X-Factor-game verschijnt eind dit jaar voor diverse spelcomputers.

Arkane Studios overgenomen door Zenimax

Ontwikkelaar Arkane Studios is overgenomen door Zenimax Media. De gamestudio verkeerde in geldnood waardoor het in mei vorig jaar de ontwikkeling van het actiespel The Crossing moest stopzetten. Bij Zenimax Media gaat de gamestudio samenwerken met uitgever Bethesda.

Onder Bethesda Softworks vallen gamestudio's als ID Software, Bethesda's eigen gamestudio en ZeniMax Online Studios. Arkane Studios werkt aan een nieuwe game voor Bethesda.

De kans dat Arkane Studios de productie van The Crossing doorzet, is bijzonder klein. The Crossing werd ontwikkeld in samenwerking met het onafhankelijke bedrijf Valve dat de helft van de rechten bezit.

Arkane Studios overgenomen door Zenimax
Arkane Studios overgenomen door Zenimax 

Eerbetoon Dungeon Keeper aangekondigd

Er komt een onofficieel vervolg op de PC-klassieker Dungeon Keeper. Ontwikkelaar Realmforge Studios heeft bekendgemaakt te werken aan Dungeons. Het spel is een eerbetoon aan de veelgeprezen strategiegame van Peter Molyneux uit 1997.

In het strategiespel is de speler een Dungeon Lord die een kerker vol kwaad moet zien te creëren. Met behulp van tunnels, martelkamers en duivelse onderdanen is het de bedoeling om zo veel mogelijk helden naar binnen te lokken en ze vervolgens om te brengen.

Dungeons moet begin volgend jaar op de PC verschijnen.

Eerbetoon 'Dungeon Keeper' aangekondigd
Eerbetoon Dungeon Keeper aangekondigd

Helft Nederlanders negatief over plannen WK

Nederlanders staan niet te springen voor de plannen om het WK voetbal in 2018 of 2022 naar Nederland en België te halen. Bijna de helft (48 procent) ziet de komst van het WK niet zitten. Het aantal voorstanders is met 37 procent een stuk kleiner. Dat blijkt uit een steekproef van peil.nl onder 2140 mensen in opdracht van persbureau Novum. Hoe ouder de ondervraagde, hoe minder groot het animo om het evenement naar Nederland en België te krijgen.

Een van twee recente onderzoeken over de kosten en baten van het WK stelt dat Nederlanders tussen de 9 en 64 euro per persoon kwijt zullen zijn aan het toernooi. Daarmee moet het veronderstelde tekort van 155 miljoen tot een miljard euro worden opgevangen.

Uit de peiling blijkt weinig bereidheid om de portemonnee te trekken voor het wereldkampioenschap. Op de vraag hoeveel geld mensen maximaal willen betalen voor het toernooi antwoordt bijna driekwart nul euro. Een krappe twintig procent zou vijftig euro over hebben voor het WK en 7 procent het dubbele daarvan.

Overigens is het de vraag of alle discussie over het WK geen verspilde moeite is. Ruim driekwart denkt dat Nederland het toernooi niet toegewezen krijgt. Onder meer Rusland doet ook een gooi naar de organisatie van het toernooi in 2018.

Een FIFA-delegatie sloot donderdag een vierdaags bezoek aan Nederland en België af. De wereldvoetbalbond liet weten dat Nederland en België zich uitstekend hebben gepresenteerd. In aanloop naar het bezoek ontstond ophef over eisen die FIFA aan gastlanden zou stellen. Zo wordt beweerd dat de bond eist geen belasting te hoeven betalen en een eigen baan op de snelwegen zou krijgen voor het vervoer van bobo's. Dergelijke beweringen werden genuanceerd door de Nederlandse organisatie die het evenement naar Nederland moet halen.

Helft Nederlanders negatief over plannen WK
Helft Nederlanders negatief over plannen WK (Foto: Novum)

Linkdump Vrijdag

 

Elke dag krijgen wij vele submits binnen, sommige zijn toppertjes en andere halen een eigen post net niet. Maar om ook die submits te kunnen plaatsen vind je nu een verse linkdump. Met deze keer:

Elke dag nieuwe plaatjes uit Amsterdam. Met dank aan J95

Een grappige condoomreclame. Met dank aan PAAC

Een prachtig liefdesliedje.Met dank aan Qunix

Helemaal geen verkeerde hiphop van Nederlandse bodem. Met dank aan Tonyo86

Wij willen jullie bedanken voor de vele submits, maar kan jij het veel beter? Gooi jouw bijdrage maar in onze submit

PSV zonder Bakkal tegen De Graafschap

PSV moet het dit weekend in de competitiewedstrijd tegen De Graafschap doen zonder Ottman Bakkal. De middenvelder heeft nog last van een spierblessure die hij vorige week. in het duel tegen sc Heerenveen opliep.

Trainer Fred Rutten kan ook geen beroep doen op Stef Nijland die last heeft van zijn enkel. Rutten liet weten dat Ibrahim Afellay tegen De Graafschap in elk geval niet in de basis zal starten. De international is, als gevolg van het WK in Zuid-Afrika, nog niet zo lang in training.

Deelstaat Maleisië introduceert islamvaluta

De Maleisische deelstaat Kelantan is in botsing gekomen met de centrale bank in Kuala Lumpur. De deelstaat wil het gebruik van gouden en zilveren munten herinvoeren, zoals in vroege islamitische samenlevingen gebruikelijk was, maar de centrale bank stelt dat de deelstaat het recht niet heeft zijn eigen munten te slaan.

De gouden dinar en de zilveren dirham vormen in het noordoostelijke Kelantan een alternatief voor de Maleisische ringgit. In de deelstaat regeert de aartsconservatieve Pan-Maleisische Islamitische Partij (PMIP), die een religieus beleid voert. De gouden dinar is eeuwenlang gebruikt als munteenheid in islamitische landen.

De waarde van de munten in Kelantan kan fluctueren door de marktprijzen, maar de PMIP meent dat het een beter alternatief is dan een munteenheid waarvan de waarde afhangt van buitenlandse munten als de dollar en de euro.

In de deelstaat is al voor ongeveer een half miljoen euro aan munten uitgegeven die op duizend verschillende plekken als betaalmiddel kunnen worden gebruikt. De centrale bank liet vrijdag weten dat de ringgit de enige munt blijft 'die als legaal betaalmiddel gebruikt kan worden voor goederen of diensten in Maleisië'. Hoe de bank het gebruik van de nieuwe munten wil verhinderen, is nog niet duidelijk.

'PC-gaming leeft nog steeds!'

PC gaming gaat nog steeds sterk volgens Miles Jacobson, director van de Football Manager-serie.

Jacobson zegt in een recent interview dat ondanks een paar dezelfde franchises nog steeds op de PC het best doen - en dat het FPS genre voornamelijk naar consoles is geschoven - dat Valve's Steam nog steeds de strijd aan kan gaan met console gaming.

"The Steam platform has breathed life into the market for both PC & Mac and given many smaller studios huge opportunities, which many have taken."

Ondanks de ontwikkelingen van Steam is hij toch van mening dat First Person Shooters vooral op de consoles hun werk doen. Daarom lopen de verkopen voor PC-Shooters niet zo goed. Uiteraard loopt de Football Manager-serie wel goed op de PC mede dankzij steam. Ondertussen is Football Manager 2011 aangekondigd en kunnen onze voetbalcoaches in spé hun talenten dit jaar nog laten zien.

Duplan verruilt Sparta voor Utrecht

FC Utrecht heeft zich versterkt met Edouard Duplan. De 27-jarige Franse aanvaller komt over van degradant Sparta en tekent in de Domstad een contract voor drie seizoenen. Duplan moet de opvolger worden van zijn landgenoot Loïc Loval, die eerder deze maand Utrecht verliet om in eigen land voor tweedeklasser Vannes te gaan spelen.

In de zomer van 2006 werd Duplan door RBC naar Nederland gehaald en trok daar de aandacht van Sparta. In 73 duels in Rotterdamse dienst kwam de aanvaller tot vijf goals. Na de degradatie van Sparta maakte Duplan, die nog een contract had voor een jaar, er geen geheim van graag bij de Kasteelclub te willen vertrekken.

Duplan maakt dit weekeinde mogelijk al zijn debuut bij Utrecht. Zondag staat voor de ploeg van trainer Ton du Chatinier een thuiswedstrijd tegen NAC op het programma.

Dronken man op Schiedamse tramrails

Een trambestuurder heeft donderdagavond kunnen voorkomen over een dronken Rotterdammer heen te rijden. De 56-jarige man lag op de rails en was dusdanig onder invloed dat hij bijna niet kon lopen. Hij had zichzelf ondergeplast, meldt de politie.

De politie werd rond 20.30 uur in kennis gesteld dat op de Slimme Watering een zatlap op de tramrails lag. Agenten zagen de man liggen voor de tijdig gestopte tram. Hij is aangehouden voor openbare dronkenschap en in een cel gezet om te ontnuchteren.

Roeier pleegt zelfmoord na joints

De Amsterdamse Daan Brühl was pas negentien jaar toen hij een paar joints rookte en zichzelf vervolgens neerstak. Opvallend is echter dat hij een succesvolle roeier was bij de vereniging Nereus. Hij trainde vaak, rookte niet en dronk zelden een pilsje.

Na zijn terugkomst van de voor hem teleurstellend verlopen wereldkampioenschappen in het Wit-Russische Brest had hij last van hartkloppingen. Om tot rust te komen, besloot hij een paar joints te roken. Hiervan raakt Brühl zo van de kaart dat hij zichzelf neerstak, om nog diezelfde avond in het ziekenhuis te overlijden. Nader onderzoek moet uitwijzen of er stoffen als medicijnen nog van invloed kunnen zijn geweest op de dood van de begaafde roeier.

Volgens wetenschappers van het AMC en het Trimbos Instituut stapelen de bewijzen voor een verband tussen cannabis en psychoses zich de laatste jaren op. Drugsonderzoeker Peter van Dijk van het Trimbos Instituut: "Die bewijzen hebben de laatste jaren een enorme vlucht genomen. Dat verband is na vele internationale hersenonderzoeken heel hard geworden."

Tofste baas - Tweede ronde - dag 38

Psycho Mantis liet gisteren geen spaan heel van zijn tegenstanders en zal het in de kwartfinale mogen opnemen tegen niemand minder dan Saren.

Vandaag hebben we weer drie kandidaten voor jullie. Pas op! De beschrijvingen kunnen SPOILERS bevatten.

Shao Kahn (Mortal Kombat)
In Mortal Kombat leek Shang Tsung de grote schurk, hij was echter slechts een pion van Shao Kahn. Kahn had Shang Tsung de taak gegeven om het Mortal Kombat-toernooi tienmaal op rij te winnen, zodat Outworld Earthrealm kon binnenvallen en overnemen. Lui Kang gooide echter roet in het eten door Tsung te verslaan. Door het falen van zijn onderdaan besloot Kahn zelf actie te ondernemen. Hij vond een gaatje tussen de toernooiregels waarmee hij de winnaar van het vorige toernooi kon uitdagen, de uitslag zou het resultaat van het voorgaande toernooi ongedaan maken. Om de strijders van Earthrealm naar Outworld te lokken, ontvoerde hij Kano en Sonya. Daarbij haalde hij de woede van Liu Kang op zijn hals door Baraka op de Shaolin-tempels af te sturen. Zijn plan faalde, maar Kahn wist niet van ophouden en blijft tot op heden de Mortal Kombat-strijders dwarsbomen.

Lavos (Chrono Trigger)
65 Miljoen jaar geleden landde er een buitenaardse parasiet op aarde. Deze parasiet heeft zichzelf laten uitgroeien tot een gigantisch monster dat de wereld wil gebruiken als broedplaats om zo andere planeten in het universum over te nemen. Er zijn verschillende (wel achttien) momenten dat je Lavos kunt aanvallen, wat leidt tot allemaal verschillende einden. Wanneer heb jij Lavos aangevallen?

Red (Pokémon)
De allereerste Pokémon-game, Pokémon Red, was de eerste keer dat we Pokémon konden vangen, konden strijden voor badges en het opnemen tegen onze rivaal. In de games die hierna kwamen, Gold en Silver, konden we als ultieme baas vechten tegen het personage uit de eerste Pokémon-game genaamd Red. Deze was zeer lastig te verslaan met Charizard, Blastoise, Pikachu, Venusaur, Espeon en Snorlax tot zijn beschikking.

Shao KahnLavosRed

Wie van bovenstaande deelnemers vinden jullie het tofst? Laat het weten in het topic in GAM. Deze poll loopt tot morgenmiddag 12.00 uur waarna we de uitslag bekendmaken op FOK!games en dan zal het volgende gevecht gaan plaatsvinden.

Twee mannen en een klein meisje in F.E.A.R. 3 Trailer

Ondanks dat de GamesCom nog een paar dagen van ons verwijderd is, brengen sommige developers en/of uitgevers de trailers die ze daar laten zien al uit. Zo ook Warner Brothers met hun nieuwste deel in de F.E.A.R. serie. De nieuwste trailer is vanochtend uitgebracht en is dit keer volledig in CGI.

F.E.A.R. is een horror FPS die voornamelijk draait om het freaky meisje Alma. In F.E.A.R. 1 en 2 viel ze je al lastig door soms spontaan te verschijnen of dingen via telekinese te laten vliegen voor je neus. Hoe dat in dit deel zal gebeuren is onduidelijk. In de trailer wordt namelijk aangegeven dat je verbonden bent met Alma en haar niet zo vriendelijke zoontje.

Desalniettemin heeft deze trailer een donker sfeertje over zich heen en ziet Alma er nog enger uit dan voorheen. Bekijk de trailer hieronder.

DVD: Invictus

De ogen van de wereld waren gedurende een maand lang gericht op Zuid-Afrika tijdens het WK-voetbal. Het toernooi moest aantonen dat Zuid-Afrika in staat is een groot sportevenement te organiseren. Een Afrikaans land dat zoiets organiseert, is een unicum. De grote drijfveer achter de toenmalige kandidatuur van Zuid-Afrika om het WK-voetbal te organiseren is Nelson Mandela geweest. Hij wilde de buitenwereld laten zien dat zijn land in staat is een dergelijke verantwoordelijkheid te dragen. In kleinere mate toonde hij dit aan met het organiseren van de Wereldbeker Rugby in 1995; daar gaat Invictus over. 

Invictus dvd cover

Met een iPhone heb je meer seks

Medewerkers van de datingsite OKCupid.com hadden blijkbaar tijd over, want ze zochten uit welke telefoon het meeste seks oplevert voor de gebruiker. Verrassend of niet, mensen met een iPhone hebben meer seks dan mensen met een Blackberry of een telefoon met Android.

De gegevens van ruim tienduizend smartphonegebruikers werden uitgeplozen voor het onderzoek. Daaruit bleek dat vrouwen met een iPhone twee keer zo vaak tussen de lakens duiken als vrouwen zonder de telefoon van Apple: een vrouw van dertig had gemiddeld twaalf bedpartners gehad, een man tien. Androidgebruikers, zowel mannen als vrouwen, haalden maar zes partners, terwijl mensen met een Blackberry daartussenin zitten.

Ook op het gebied van fotografie is de iPhone, uitgezonderd de spiegelreflexcamera, het meest succesvol. Foto's met de iPhone genomen werden op de site het vaakst als aantrekkelijk beoordeeld.

Vooral de iPhone mét antenne is populair bij de dames

"Alleen voor Excelsior is derby met Feyenoord speciaal"

Op Woudestein staat zondagmiddag de Rotterdamse derby tussen Excelsior en Feyenoord op het programma. Een bijzondere wedstrijd, vooral door de band tussen beide clubs. Zo weet ook Ferry de Haan, oud-speler van Excelsior én Feyenoord.

De Haan begon zijn profloopbaan bij Excelsior en stapte in 1998 over naar grote broer Feyenoord. "Ik was bezig met mijn tweede jaar bij Excelsior in de Eerste Divisie. Gedurende dat seizoen ging ik steeds beter spelen en vanaf maart mocht ik daarom meetrainen bij Feyenoord, waarmee Excelsior ook toen een samenwerkingsverband had. Dat ging goed en daar is een contract uitgerold", aldus De Haan tegen Goal.com.

De Haan schopte het bij Feyenoord zelfs bijna tot international. Hij werd in februari 2001 door Louis van Gaal opgeroepen voor de oefeninterland tegen Turkije. Een blessure gooide echter roet in het eten. "Wij hadden tegen PSV gespeeld. 's Avonds werd ik gebeld dat ik erbij zat. Ik had echter een knietje in mijn rug gehad en kon 's avonds helemaal niks. Hun reactie was: 'We hebben alleen fitte spelers nodig'. Dus het ging niet door. Eeuwig zonde."

In januari 2003 keerde hij weer terug naar zijn oude liefde Excelsior. De voormalig verdediger maakte als speler in het seizoen 2002/2003 twee Rotterdamse derby's mee in de Eredivisie. Als Feyenoorder zag hij zijn ploeg vanaf bank met 4-1 winnen in De Kuip en in de tweede seizoenshelft ging hij als aanvoerder van Excelsior met 2-6 onderuit op Woudestein. Voormalig jeugdspeler van Excelsior Robin van Persie maakte in dat duel het openingsdoelpunt voor Feyenoord.

Van echte rivaliteit tussen beide clubs is geen sprake, zo vindt De Haan. "Vanuit Feyenoord-zijde in ieder geval niet. Alleen voor de echte Excelsior-mensen is dit duel speciaal. Daarnaast heb je natuurlijk de mensen die niets moeten hebben van de samenwerking met Feyenoord. Die mensen zien liever een onafhankelijk Excelsior en voor hen is dit wel de belangrijkste wedstrijd van het jaar. Maar voor de meeste supporters is het vooral een leuke wedstrijd."

In de huidige selectie van Excelsior zitten veel huurlingen van Feyenoord of spelers met een verleden in De Kuip. "Die jonge spelers zullen zich extra willen bewijzen. Ze willen laten zien wat ze kunnen", aldus De Haan. Ze zullen in de ogen van de huidige commercieel manager van Excelsior niet bang zijn om Feyenoord pijn te doen. "Nee, ik geloof absoluut niet dat ze zich zullen inhouden. Dat is onzin. Die jongens willen zich juist laten zien."

Ullrich kampt met burn-out

Jan Ullrich kampt met een burn-out. De Duitse winnaar van de Tour de France in 1997 heeft dat vrijdag laten weten. Hij trekt zich de komende maanden terug uit het openbare leven om volledig te herstellen. "Ik ben opgebrand. Het zal een lange behandeling worden en ik vraag iedereen te respecteren dat ik nu rust nodig heb", aldus Ullrich op zijn website.

Ullrich verloor vrijdag een rechtszaak die hij had aangespannen tegen de Duitse dopingexpert Werner Francke. Francke verspreidde in 2007 het verhaal dat Ullrich geld had betaald aan de Spaanse dopingsarts Eufemiano Fuentes voor verboden middelen. De Duitse wielrenner ging naar de rechter om Francke te dwingen te stoppen, maar zijn klacht is in hoger beroep afgewezen.

Francke beweert dat Ullrich in totaal 120.000 euro aan Fuentes heeft betaald. Ullrich heeft altijd ontkend klant van de arts te zijn geweest. Hij beëindigde in februari 2007 zijn loopbaan.

Isaksson houdt gebroken tand over aan oefenduel

PSV-doelman Andreas Isaksson is niet ongeschonden uit de strijd gekomen in de interland tussen Zweden en Schotland (3-0). Isaksson kreeg een schoen van Kirk Broadfoot in zijn gezicht. Dit had een gebroken tot bij de PSV-speler tot gevolg. De Schot ging op onverantwoorde wijze een duel aan met Isaksson.

Broadfoot kwam met een hoog geheven been in op de Zweedse doelman, die de bal probeerde te vangen. "Hij trapte me recht in mijn gezicht. Het had heel slecht kunnen aflopen", aldus Isaksson tegenover The Sun.

"Ik kwam om de bal te pakken en hij trapte me tegen mijn kaak. Ik heb er behoorlijk last van. Ik ga nu naar de clubarts van PSV om te kijken of ze de gebroken tand kunnen repareren", zo vervolgde de voormalige keeper van Manchester City.

Misdaadbestrijding Suriname op de tocht

De misdaadbestrijding in Suriname staat op de tocht, dit concludeert de ex-minister van Politie en Justitie Chan Santokhi in een interview met het ANP. 

Zijn opvolger en de nieuwe regering van de in Nederland voor drugshandel veroordeelde president Desi Bouterse krijgen van hem het voordeel van de twijfel. “Ik merk dat er serieusheid zit achter de keuze van de nieuwe ministers. Mijn opvolger wil niets verkeerds doen, maar wat voor ruimte krijgt die van de leiding van de regering. Toch denk ik ook dat de nieuwe regering eigenlijk gedwongen is om op dezelfde voet met de misdaadbestrijding door te gaan. Want als je aan de veiligheid van de mensen komt, dan word je de volgende verkiezingen afgestraft.”

Het gevaar schuilt zich in de moeizame relatie tussen de regering Bouterse en de Nederlandse autoriteiten. Daarbij vindt Santokhi het een 'kardinale fout' dat de regering Bouterse te kennen heeft gegeven dat de Nederlandse ambassadeur niet welkom zou zijn op de inauguratie. “Misdaadbestrijding bestaat uit vertrouwen vanwege de gevoelige informatie en uit samenwerking tussen de verschillende landen. Als dat vertrouwen er niet is, gaat alles wat we de afgelopen jaren hebben opgebouwd verloren”, aldus Santokhi.

Er gaat dan veel verloren, benadrukt hij. Suriname heeft altijd bekend gestaan als een groot doorvoerland voor drugs. “Dat hebben we enorm kunnen indammen”, stelt Santokhi. “Dat hebben we kunnen doen door heel intensief samen te werken met onder meer Nederland, de Verenigde Staten, Colombia en andere landen. Verder hebben we een top 10-lijst van criminele organisaties in Suriname vastgesteld die direct verantwoordelijk waren voor de doorvoer van drugs vanuit ons land. We hebben deze lijst de afgelopen jaren volledig afgehandeld, de organisaties uitgeschakeld en alle leden gearresteerd in Suriname, Nederland, Colombia, Brazilië en de VS.”

Suriname is geen drugsland meer. In inlichtingenrapportages in de VS worden we niet meer als doorvoerland van drugs gezien, drugscriminelen zijn uitgeweken naar andere landen. Ook is Suriname op het gebied van het aantal moorden het veiligste land van Zuid-Amerika geworden. Met vijf moorden op de honderdduizend inwoners zitten wij op Europese maatstaven. Ter vergelijking: In Zuid-Amerika ligt het gemiddelde op twintig en in het Caribische gebied zelfs op dertig per honderdduizend inwoners.”

Tijdens het eind van zijn ministerschap merkte hij al dat het opsporen en vervolgen van criminele netwerken ernstig werd verstoord op het gebied van internationale samenwerking. Dit baart hem duidelijk zorgen: “Er zijn heel wat lopende onderzoeken waarbij Nederland de samenwerking inmiddels heeft gestopt of op een laag pitje heeft gezet, gezien de veranderingen hier. Dat is geen goed teken. Als de nieuwe regering internationaal het vertrouwen niet weet te winnen, gaat alles verloren wat is bereikt.”, aldus de ex-minister van Justitie.

Dries Roelvink op 1 in hitparade

Dries Roelvink heeft zijn allereerste nummer 1-hit te pakken. De meezinger heet ' Alleen door jou' en staat 1 in de Single Top 100.

Dries heeft er bijna tweehonderd jaar over gedaan om door te breken bij het grote publiek. Dat is hem nu eindelijk gelukt. Binnenkort staat Roelvink 50 keer in een uitverkocht Wembleystadion met Robbie Williams als voorprogramma. Wanneer de kaartverkoop start is nog niet bekend.



Aantal ondertekenaars CDA-manifest groeit

Steeds meer CDA-leden ondertekenen een petitie tegen regeringssamenwerking met de PVV van Geert Wilders. Inmiddels hebben 333 christendemocraten zich aangesloten bij het manifest, zo meldde initiatiefnemer Wouter Beekers vrijdag. "Maar nog niet alle reacties zijn verwerkt, dus het zijn er eigenlijk nog meer", aldus Beekers, historicus aan de Vrije Universiteit.

Afgelopen donderdag zetten 44 CDA-leden, onder wie twee oud-Kamerleden Sytze Faber en Ton de Kok, hun handtekening onder een tekst die werd gepubliceerd in dagblad Trouw. Sinds die dag kunnen ook andere CDA-leden zich tegen een samenwerking uitspreken op de website www.wijstaanvooronzegrondrechten.org. Met name Wilders' voorstellen die het recht op gelijke behandeling en de godsdienstvrijheid zouden inperken, zijn de groep een doorn in het oog.

Inreisformulier voor VS gaat geld kosten

Reizigers naar de Verenigde Staten moeten vanaf begin september gaan betalen voor het zogeheten Esta-formulier. Op dit formulier moeten van het Amerikaanse Department of Homeland Security persoonlijke gegevens worden ingevuld om het land binnen te komen. Vanaf 8 september moet hier veertien dollar, ongeveer elf euro, voor worden neergelegd.

Het formulier, dat op internet kan worden ingevuld, is ook verplicht voor mensen die via de VS naar een ander land reizen. Als passagiers het formulier niet invullen, neemt de luchtvaartmaatschappij hen niet mee. Mensen moeten op het formulier onder meer verklaren wat het doel van hun reis is en of zij zijn veroordeeld.

Een gehonoreerde Esta-aanvraag om de VS binnen te komen is twee jaar geldig. Mensen kunnen Amerika in die periode meerdere keren bezoeken. Esta staat voor Electronic System for Travel Authorization.

Ivanovic weigert wildcard voor Montreal

Ana Ivanovic was niet zo lang geleden nog in de top van de WTA-rankings te vinden, maar is inmiddels afgezakt naar de 62e plaats. Desondanks laat de Servische niet met zich sollen en heeft ze een wildcard geweigerd voor het WTA-toernooi in Montreal.

Ivanovic, in 2008 nog winnares van Roland Garros, vroeg deze wildcard een paar weken geleden zelf aan. De organisator zei echter dat Ivanovic de wildcard niet verdiende en ze dus niet welkom was. Deze week kwam hij daar echter op terug en bood Ivanovic alsnog een wildcard aan.

De winnares van het toernooi in 2006 weigerde echter de wildcard aan te nemen: "Ik was er graag op ingegaan, maar zijn woorden hebben me gekwetst."

Kluivert: "Ik wil in Nederland hoofdtrainer worden"

Patrick Kluivert werd onlangs opgenomen in de technische staf van N.E.C. Nijmgen. De voormalige spits hoopt in Nederland te kunnen debuteren als hoofdcoach. Het is echter uitgesloten dat dit bij Feyenoord zal gebeuren.

"Dat kan ik niet maken. Nee, dat doe ik niet. Je kunt ook niet van Giovanni van Bronckhorst verwachten dat hij Ajax coacht", aldus Kluivert in een antwoord op de vraag of hij ooit bij Feyenoord aan de slag zou gaan. Tegenover Ajax staat de assistent-coach wel positief.

"Ja, Ajax. Mijn gevoel zegt waarschijnlijk 'ja' als ik er de kans zou krijgen. Ajax heeft een speciaal plekje in mijn hart. Dus zodra die mogelijkheid komt, zal ik erover nadenken. Ik wil in Nederland hoofdtrainer worden", zo vervolgt Kluivert tegenover het Algemeen Dagblad.

"Italië lijkt me ook wel wat. Daar heeft nog nooit een Nederlandse trainer wat gepresteerd. Ze spelen er een bepaald type voetbal. Als je daar toch eens de Nederlandse stijl kunt introduceren..."

Kluivert lijkt echter geleidelijk zijn gang te willen gaan. Phillip Cocu en Frank de Boer zijn voor hem goede voorbeelden, voormalige topspelers die niet meteen de moeilijkste klus aannemen. Dus niet de route die Marco van Basten koos, die vrijwel direct als bondscoach van Oranje begon.

"Dat was niet echt slim en dan druk ik me nog voorzichtig uit. Wel zonde dat het hem is gegaan zoals het ging", aldus Kluivert.

Ricco en Rasmussen mogen niet in Vuelta starten

Ondanks pogingen om op tijd nog een nieuwe ploeg te vinden voor de Vuelta a España zullen Riccardo Riccò en Michael Rasmussen niet mogen meedoen aan de Spaanse rittenkoers. Volgens een woordvoerder van de UCI is de deadline voor het indienen van de selecties inmiddels verstreken.

De deadline hiervoor verliep afgelopen zaterdag en op dat moment waren beide renners nog in onderhandeling met eventuele nieuwe werknemers. Riccò maakte vandaag bekend dat hij per direct voor Quick Step gaat rijden, terwijl Rasmussen bezig is met Saxo Bank.

Eerder dit jaar was er een soort gelijk geval rond de Tour de France. De Belg Wouter Weylandt zou zijn ploeggenoot Tom Boonen gaan vervangen, echter had Quick Step hem niet bij de voorselectie gezet. Hierdoor mocht Weylandt niet meedoen aan de Tour.

 

Ferrari meest betrouwbare team in 2010

Het Formule 1-team van Ferrari blijkt in de eerste twaalf races van het Formule 1-seizoen 2010 de meeste betrouwbaarheid te hebben getoond. De F10 reed liefst 1.471 van de te rijden 1.474 ronden dit seizoen. De enige opgave bij de Italiaanse renstal kwam op naam van Fernando Alonso in Maleisië enkele ronden voor het einde.

Toch gaat Ferrari niet aan de leiding van het kampioenschap. Het veel snellere Red Bull voert die lijsten aan en ook op het vlak van de betrouwbaarheid gaat het beter dan verwacht. De coureurs reden samen weliswaar 98 ronden minder dan Alonso en Felipe Massa, maar Mark Webber leidt het coureurskampioenschap, terwijl hij samen met teamgenoot Sebastian Vettel het constructeurskampioenschap aanvoert.

Mercedes staat derde op het lijstje door enkele uitvalbeurten, zoals van Nico Rosberg die na een pitstop in Hongarije een wiel miste. In dezelfde race werd Michael Schumacher op een ronde gezet, wat ook gevolgen voor de statistiek heeft. McLaren doet het slechter dan Mercedes, maar toont wel meer snelheid. Met name de vroege opgave van Jenson Button in Monaco door een niet verwijderd paneel en de versnellingsbakproblemen van Lewis Hamilton in Hongarije deden de statistiek geen goed.

Helemaal onderaan staat Sauber dat in het begin van het seizoen te kampen had met vele technische problemen. Daarom heeft het team nog maar 854 raceronden afgelegd. Dat zijn er minder dan Virgin, Hispania en Lotus, die allen dit jaar nieuw in de Formule 1 zijn. Van de nieuwe teams heeft Virgin de grootste sprong gemaakt, want sinds de nieuwe grotere benzinetank is gemonteerd is de betrouwbaarheid van dat team omhooggeschoten.

# Team Betrouwbaarheid (in %)
1 Scuderia Ferrari 99,8
2 Red Bull Racing 93,1
3 Mercedes Grand Prix 92,7
4 McLaren-Mercedes 91,4
5 Renault 86,4
6 Williams 86,1
7 Force India 85,5
8 Toro Rosso 80,0
9 Lotus 71,1
10 Hispania Racing 70,7
11 Virgin 65,2
12 Sauber 57,9

Doom-ontwikkelaar zweert bij bekende titels

ID Software wil zich de komende tien jaar niet richten op nieuwe gameseries. Dat heeft mede-eigenaar John Carmack gezegd in een interview met Official PlayStation Magazine. De gamestudio bezit de Doom-, Wolfenstein- en Quake-serie. Op dit moment legt de studio de laatste hand aan het volgend jaar uit te brengen Rage.

John Carmack is van mening dat ID Software al meer dan genoeg werk heeft. "We willen Wolfenstein, Doom en Quake ondersteunen en wellicht kunnen we Rage nog toevoegen. Ik wil geen vijf teams. Drie is al eng genoeg", motiveert Carmack.

Vorige week werd bekend dat Quake Live, gebaseerd op Quake III Arena, alleen nog maar met een abonnement te spelen is. Donderdagavond Nederlandse tijd werd een iPhone-versie van Rage getoond tijdens Carmacks presentatie op gamebeurs Quakecon in de Verenigde Staten.

'Doom'-ontwikkelaar zweert bij bekende titels
Doom-ontwikkelaar zweert bij bekende titels

[EK] Verlinden als derde door op vlinderslag

Joeri Verlinden heeft zich bij het Europees kampioenschap langebaan in Boedapest eenvoudig geplaatst voor de halve finales van de 100 meter vlinderslag. De Nederlander zwom in de series met 52,48 de derde tijd.

De Spanjaard Rafael Munoz werd verrassend uitgeschakeld. Munoz, die eerder deze week de titel won op de 50 meter vlinderslag, kwam niet verder dan de zeventiende tijd.

Hinkelien Schreuder en Wendy van der Zanden bereikten op de 50 meter rugslag de halve finales. Schreuder zwom de vierde tijd in de series, Van der Zanden de vijftiende.

Riccò vertrekt naar Quick Step

Riccardo Riccò heeft een contract getekend bij de wielerformatie Quick Step. Dit meldt de Italiaanse krant La Gazzetta dello Sport.

De Italiaan had nog een conctract lopen bij zijn huidige ploeg Ceramica Flaminia, maar heeft zichzelf daarvan vrijgekocht. Il Cobra wil opnieuw actief zijn op het hoogste niveau en tekende een contract tot en met 2011.

Riccò kreeg aanbiedingen van onder meer Vacansoleil, Geox en Team Movistar (het nieuwe Caisse d'Epargne). De aanbieding van manager Patrick Lefevere bleek de Italiaan het meest te bevallen. Het contract gaat direct in, waardoor de klimmer eind deze maand namens Quick Step kan deelnemen aan de Ronde van Spanje.

Bouterse haalt uit naar Nederland

Na de inauguratie van Desi Bouterse tot president van Suriname, stak de kersverse president van wal met een opmerkelijke en onvriendelijke toespraak. Hij begon de toespraak met een uitvoerig dankwoord waarbij alle voorname gasten en diplomaten met naam en toenaam werden genoemd en alleen de Nederlandse ambassadeur Aart Jacobi nadrukkelijk onvermeld bleef. Vervolgens liet hij weten dat Suriname niet meer gediend is van de huidige regeringscontacten met Den Haag.

Ondanks dat de nieuwe Surinaamse regering liet weten dat de Nederlandse ambassadeur niet welkom zou zijn, is Jacobi toch naar de plechtigheid gekomen. Roerloos zat hij tussen zijn collega’s uit India en China en hij heeft tijdens de plechtigheid geen enkele keer geapplaudisseerd. 

In zijn eerste toespraak als president zei Bouterse dat zijn regering 'verder wil afrekenen met de restanten van de koloniale machtsstaat die gebleken zijn een grote belemmering te vormen voor het vestigen van een vrije democratische rechtsstaat.' Ook gaf hij te kennen dat zijn land niet langer 'een winstobject mag zijn van belangengroepen buiten Suriname.' Aldus de nieuwe president van Suriname.

Elke uithaal van Bouterse aan Nederland werd door de aanhangers van de president ontvangen met luid applaus en gegniffel. "We gaan de banden met Europa voortaan bekijken vanuit Parijs." Frankrijk is via Frans Guyana buurland van Suriname. Wel gaf Bouterse te kennen dat hij de relaties tussen het Surinaamse en Nederlandse volk wil koesteren en dat hij intensiever wil samenwerken met de Surinamers in Nederland.

Ronald Venetiaan, de oud-president van Suriname, heeft voorafgaand aan de installatie al te kennen gegeven dat hij weigerde zijn ambtsketen om te hangen bij zijn opvolger, wat gewoonlijk wel gebruikelijk is.

Kojima: grote aankondiging dit weekend

Hideo Kojima, die we de laatste jaren vooral kennen dankzij de Metal Gear Solid-reeks, is nog altijd bezig met een nieuw project. Wat dit project precies zal zijn, weten we nog niet. Daar moet dit weekend dan eindelijk verandering in komen.

Kojima ligt momenteel ziekjes in bed maar zal dit weekend een belangrijke onthulling doen, voorafgaande aan de Tokyo Game Show. Op zijn Twitter verscheen het volgende bericht:

"Typhoon 4. It looks like it won't have an effect on the weekend. Thank goodness! However, my health is bad. Prior to TGS, we'll have a big announcement (?) on Saturday or Sunday, so I must recover."

Fans die aan het wachten waren op Zono of the Enders 3 beginnen nu al warm te lopen, maar helaas verscheen er niet veel later een tweede bericht op de Twitter van Kojima:

"ZOE3 and so forth -- it's not that big an announcement. However, I think you will be happy."

Renault gaat windtunnel aanpassen

Het Formule 1-team van Renault gaat na het huidige seizoen haar windtunnel in Endstone aanpassen. Momenteel passen er in het gebouw schaalmodellen die maximaal 50% van de grootte van een F1-bolide hebben, maar in de reglementen is een maximum van 60% toegestaan.

Teambaas Eric Boullier heeft daarom aangegeven dat de windtunnel vergroot wordt om dit mogelijk te maken. In de vorige winter ging de tunnel ook al dicht voor onderhoud. Toen werd er een rollend wegdek in aangebracht, waardoor het team op dit punt een voorsprong op de concurrentie heeft opgebouwd.

Brand bij nucleair centrum Rusland breidt uit

Bosbranden rond het nucleaire onderzoekscentrum Sarov in Rusland hebben zich uitgebreid. Duizenden brandweerlieden zijn in touw om de branden bij het nucleaire complex onder controle te krijgen.

Dat heeft een medewerker van het Russische ministerie van Noodsituaties vrijdag laten weten. Hij zei dat in de buurt van Sarov, circa 400 kilometer ten oosten van Moskou, twee dagen geleden een nieuwe brand was ontstaan na het inslaan van de bliksem in een boom. Die brand heeft zich uitgebreid.

Vorige week zei president Dmitri Medvedev dat al het radioactieve en explosieve materiaal uit Sarov als voorzorgsmaatregel was weggesleept. Ook groeven militairen een 8 kilometer lang kanaal om de vlammen weg te houden van het terrein.

Groei Nederlandse economie zet door

De economische groei in Nederland zet door. In het tweede kwartaal groeide de economie met 2,1 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Dat blijkt uit een voorlopige raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In vergelijking met het voorgaande kwartaal groeide de Nederlandse economie met 0,9 procent.

Huishoudens besteedden in het tweede kwartaal 0,7 procent meer dan een jaar eerder. Dit komt doordat huishoudens door het koude weer meer aardgas verbruikt hebben en er meer nieuwe auto's zijn aangeschaft. In het tweede kwartaal waren er 82.000 banen minder dan het voorgaande jaar. In vergelijking met het eerste kwartaal ligt het aantal banen 17.000 hoger.

De uitvoer van goederen en diensten lag in het tweede kwartaal twaalf procent hoger dan vorig jaar. De uitvoer van producten groeide met tien procent. Investeringen in onder meer bedrijfsgebouwen, woningen en grond lagen vijf procent lager dan een jaar eerder.

Amerikaanse krijgt 21 jaar huisarrest

Een Amerikaanse van 40 jaar heeft van de rechter 21 jaar huisarrest opgelegd gekregen. Lanette Sansoni mag van de rechter alleen maar uit werken gaan en thuiszitten. Zij heeft namelijk 475.000 dollar gestolen van het kleine familiebedrijf waarvoor zij werkte en zal dit hele bedrag moeten terugbetalen. Ze heeft inmiddels elders werk gevonden.

De rechter besloot tot de ongebruikelijke straf omdat Sansoni's ex-baas, wiens bedrijf inmiddels failliet is, zei dat hij liever zijn geld terug had dan Sansoni achter de tralies te zien verdwijnen.

Sansoni heeft, door haar huis te verkopen en bij haar moeder te gaan inwonen, al 275.000 dollar kunnen terugbetalen. Van de rechter moet zij de rest in termijnen van 750 dollar per maand terugbetalen. Als ze bij de terugbetaling in gebreke blijft, moet ze alsnog naar de gevangenis. Als ze alle maandelijkse termijnen keurig ophoest is ze over 21 jaar klaar.

'Akkoord over samenvoegen ministeries'

De onderhandelaars van VVD, CDA en PVV zijn het eens over het samenvoegen van enkele ministeries. Ook hebben ze elkaar gevonden in het voornemen om het budget van ontwikkelingssamenwerking grotendeels te ontzien. Dat schrijft Trouw vrijdag op basis van bronnen rond de formatie.

De ministeries van VROM en van Verkeer en Waterstaat gaan samen als het ministerie van Ruimte. Economische Zaken en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit fuseren in een ministerie van Bedrijvigheid, waarvoor CDA'er Maxime Verhagen in beeld is als minister.

Justitie neemt de verantwoordelijkheid voor de politie over van Binnenlandse Zaken. Het opgetuigde ministerie krijgt de naam Veiligheid en Recht. Binnenlandse Zaken zal zich in afgeslankte vorm vooral met lokaal bestuur gaan bezighouden. De projectministeries voor Wonen, Wijken en Integratie en voor Jeugd en Gezin verdwijnen de komende kabinetsperiode.

Het CDA heeft de discussie over ontwikkelingssamenwerking gewonnen. VVD en PVV wilden daar flink het mes in zetten. Het CDA heeft ervoor gezorgd dat de internationale afspraak om 0,7 procent van het nationaal inkomen aan ontwikkelingshulp te besteden, overeind blijft.

Waar de beoogde achttien miljard wel wordt bezuinigd is nog de vraag. Een ingewijde noemde het tegenover de krant zeer onzeker of er voor Prinsjesdag, de derde dinsdag van september, een akkoord is.

BioShock: Infinite toegelicht in interviews

Gisteravond onthulde ontwikkelaar Irrational Project Icarus. Het betreft niets minder dan een nieuw deel in de BioShock-franchise; BioShock: Infinite. De game speelt zich af in een in de lucht gelegen stad, bestaande uit grote gebouwen die omhoog gehouden worden door ballonnen.

Voormalig Pinkerton agent Booker DeWitt is naar Columbia gestuurd om Elizabeth te redden, een vrouw die al haar hele leven gevangen wordt gehouden. Booker zal een relatie met Elizabeth opbouwen en ze zullen hun krachten combineren. De game moet de wereld van BioShock gaan uitbreiden.

Lead Artist Shawn Robertson en Game Director Ken Levine komen nu voorbij in twee nieuwe video's waarbij wat artwork en flarden van het verhaal worden getoond. Tevens wordt er voor de sceptische fans uitgelicht hoe de game volledig van de grond is opgebouwd zonder de twee voorgaande games uit het oog te verliezen. BioShock: Infinite zal in 2012 verschijnen op de Xbox 360, PlayStation 3 en PC.

[EK] Heemskerk en Driebergen door

Femke Heemskerk heeft zich bij het Europees kampioenschap langebaan in Boedapest voor de halve finales van de 200 meter vrije slag geplaatst. Heemskerk zwom in de series met 1.59,63 de zesde tijd.

De andere Nederlandse vrouwen werden in de series uitgeschakeld. Elise Bouwens zwom de 24e tijd, Sharon van Rouwendaal de 25e en Saskia de Jonge stelde met de 36e tijd teleur.

Nick Driebergen plaatste zich op de 200 meter rugslag bij de mannen voor de halve finales. Met een tijd van 2.00,31 ging hij als achtste door.

[GC] Vragen over MindJack

Op de komende GamesCom zal ik de mogelijkheid hebben om een aantal vragen te gaan stellen over het spel MindJack, nu vroeg ik me af of jullie zelf ook wat zouden willen weten over het spel. Helaas is er nog niet bekend met wie ik precies een interview zal hebben dus we zullen het voorlopig moeten doen met algemene vragen.

Het spel komt weinig in het nieuws dus misschien onbekend bij sommigen. Het spel zal een third-person-action-adventure-game zijn waarin je als "Rogue Agent" speelt. Je kunt als speler je vijanden, onschuldige burgers of voertuigen 'hacken' en gebruiken voor jouw doeleinden. De game zal daarnaast ook naadloze co-op integratie krijgen en multiplayer.

Mindjack wordt ontwikkeld door Feelplus en uitgegeven door Square Enix en zal in oktober al verschijnen voor de Xbox 360 en de PS3. Bekijk hieronder de trailer van het spel. Mocht je een vraag hebben, plaats hem gerust hieronder in een reactie.

Moreno naar Katyusha

Daniel Moreno rijdt de komende twee seizoenen voor de Russische ploeg Katyusha. De Spanjaard vertrekt na één seizoen alweer bij Omega Pharma-Lotto. Het is de bedoeling dat Moreno bij Katyusha een belangrijke ondersteuning zal worden voor Joaquin Rodriguez.

De 28-jarige Spanjaard werd in 2008 twaalfde in de Vuelta. In 2009 verbeterde hij deze prestatie en werd hij zelfs elfde. Op het WK in 2009 vertegenwoordigde hij Spanje en werd hij 42ste.

Leekens dient KBVB-official van repliek

Phillipe Collin, voorzitter van de technische commissie van de KBVB, liet zich vlak na de oefeninterland tegen Finland (1-0 verlies) niet erg positief uit over de Rode Duivels. Collin gaf bondscoach Georges Leekens tactische richtlijnen mee voor het duel met Duitsland. De bondscoach kon dit niet erg waarderen.

"We moeten verdedigender gaan spelen. De boel achteraan sluiten, desnoods met vijf verdedigers spelen. Zo hebben Raymond Goethals en Guy Thys ook hun successen gehaald", aldus de woorden van Collin. Leekens is het met deze visie absoluut niet eens.

"Ik ga niet met tien man voor mijn doel liggen tegen Duitsland. Zo laten we ons helemaal indrukken en krijgen we zeker goals binnen. We hebben bovendien geen spelers om op die manier te spelen en we hebben de intentie om punten te behalen", zo liet Leekens tegenover Het Nieuwsblad weten.

Leekens was overigens niet tevreden over de wedstrijd tegen Finland en zag ook waar de problemen lagen. "Sommige spelers haalden hun gebruikelijke niveau niet omdat ze een blessure opliepen, terugkeerden van een blessure of nog volop in de voorbereiding zitten op het volgende seizoen. Ze kunnen het wel, maar de omstandigheden moeten meezitten. Ik heb Phillipe Collin aangesproken over de zaak. Het zal niet meer gebeuren. Ik heb hem ook gezegd dat we op het vlak van technische uitwerking nog werk hebben."

Sauber verwacht groter budget in 2011

Peter Sauber verwacht dat zijn Formule 1-team volgend jaar met een hoger budget kan werken dan in de huidige jaargang. Dit jaar rijdt het team met een vrijwel sponsorloze witte auto, maar hij verwacht dat daar in 2011 verandering in komt.

"Ik ben er vrijwel zeker van dat we op competitief niveau kunnen opereren. Er zijn goede kansen wat betreft het vinden van nieuwe partners, en we werken daar hard aan", aldus Sauber in een interview met Autosport. "De auto zal volgend jaar zeker meer kleur bevatten. Welke weet ik echter nog niet. Dat hangt af van de sponsoren. We zullen ook dichter bij de andere teams komen."

Financiële strop voor Ajax

Ajax zit in de financiële problemen door het afketsen van de verhuur van Miralem Sulejmani aan West Ham United, dat zijn volledige salaris zou betalen. Mede doordat het salaris van de Serviër dan van de loonlijst afgestreept kon worden, kon Ajax de komst van Mounir El Hamdaoui financieren.

West Ham had echter een ontsnappingsclausule in de huurovereenkomst laten opnemen: indien Sulejmani's werkvergunning geweigerd zou worden, zouden zij nog onder het contract uit kunnen. Aangezien zijn zaakwaarnemers Rodger Linse en Vlado Lemic zich verkeken hebben op de Engelse regelgeving is dit dan ook gebeurd. Ajax hoopt Sulejmani nu elders onder te brengen voor het einde van deze transfertermijn. De terugkeer heeft geen gevolgen voor de komst van Mido.

Organon mikt op doorstart

Organon probeert moederconcern Merck & Co Inc. aan de onderhandelingstafel te krijgen om sanering van het farmabedrijf in Oss alsnog te voorkomen, zo meldt het Financieele Dagblad vrijdag op basis van anonieme bronnen.

Het bedrijf zint op een doorstart van de activiteiten in Women's Health via een verkoop. Enkele in Europa gevestigde bedrijven die actief zijn in Women's Health' zouden interesse hebben voor de kernactiviteit in Oss.

VVD wil Prius-rijder weer belasten

De VVD wil weer wegenbelasting heffen voor auto's als de Toyota Prius en de Fiat 500. De schone auto's rijden nu belastingvrij, maar door de populariteit van de zuinige wagens is een gat van tientallen miljoenen euro's in de begroting ontstaan. Tweede Kamerlid Anne Mulder noemt de belastingvrije auto's een groot probleem.

"Dit lek moet worden gedicht, ook al is het een teleurstelling voor veel mensen die nu net zo'n auto hebben gekocht", zegt Mulder in het AD. Zij weet niet of er over herinvoering van de wegenbelasting voor alle auto's wordt gesproken tijdens de formatie. "Wat ik wel weet is dat dit een ondoordachte maatregel is die ons heel veel geld kost."

Als er over de kwestie wordt gesproken tijdens de onderhandelingen, kan Mulder op bijval van de PVV rekenen. Die partij stemde eerder tegen de invoering van de milieumaatregel die Priussen belastingvrij maakte.

Mulder is sowieso tegen belastingen die goed gedrag, zoals rijden in een schonere auto, moeten belonen. 'Levensgevaarlijk' noemt ze dat in de krant. "Belastingen zijn er niet om gedrag te veranderen maar om geld binnen te halen. Het risico is heel groot dat je met een gat in je begroting zit als mensen inderdaad hun gedrag veranderen."

Uit cijfers van Bovag blijkt dat een op de vijf nieuwe auto's nu belastingvrij is. De superzuinige diesels kunnen tot duizend euro per maand schelen.

Rechter buigt zich over Kooistra-kroegen

De rechtbank in Groningen buigt zich vrijdag aan het eind van de ochtend over de ontruiming van een groot aantal horecazaken in de binnenstad van Groningen. De kroegen behoren tot het imperium van wijlen Sjoerd Kooistra. Brouwerij Heineken heeft nog ruim 5 miljoen euro aan achterstallige huur tegoed.

Heineken eist op papier ontruiming van de kroegen, maar zegt niet de intentie te hebben om ook daadwerkelijk tot sluiting over te gaan. De bierbrouwer wil het vonnis gebruiken om nieuwe onderhandelingen te starten met de pachters van de bedrijven. Daarvoor moet eerst de oude bv uit het Kooistra-tijdperk verdwijnen, die in het verleden verantwoordelijk was voor de inning van de huur. Het is deze bv waarvan Heineken de miljoenen aan achterstallige huur tegoed heeft.

Volgens een woordvoerder van Heineken is de angel inmiddels uit het conflict. De brouwer voert naar eigen zeggen constructieve gesprekken met de kroegbazen en verwacht met een voor Heineken gunstig vonnis geen kroeg te hoeven sluiten.

De rechtszaak in Groningen draait om negentien adressen in de binnenstad, waaronder bekende horecagelegenheden zoals Groote Griet en Drie Gezusters aan de Grote Markt. Daarnaast gaat het om zaken in de Poelestraat en de Peperstraat.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over de prioriteiten van de politie.

Iemand die in een zwarte gepantserde BMW rondrijdt is óf een diplomaat of minister, óf een gangster. De meneer wiens gepantserde zwarte BMW deze week werd opgeblazen in Amsterdam, was een bekende van de politie, en dan “ging het niet over winkeldiefstal” aldus een zegsman. De boef ik kwestie overleefde de aanslag trouwens. Hij kwam met de schrik vrij.
 
De politie heeft veel mensen op het onderzoek naar de aanslag gezet. Daar ben ik het niet mee eens. De ene gangster blaast de andere op. Mooi zo. Maarre...

Duitse economie in stroomversnelling

De Duitse economie is in het tweede kwartaal veel sterker gegroeid dan door marktkenners werd aangenomen. Het bruto binnenlands product (bbp) nam met 2,2 procent toe ten opzichte van het eerste kwartaal. Dat blijkt uit een eerste raming die het Duitse federale statistiekbureau Destatis vrijdag bekendgemaakt heeft.

Door persbureau Reuters geraadpleegde analisten rekenden in doorsnee op een groei van 1,3 procent op kwartaalbasis. Ook in vergelijking met het tweede kwartaal van vorig jaar kwam de groei veel hoger uit dan verwacht. Het bbp steeg 4,1 procent, waar gerekend werd op 2,4 procent.

In het eerste kwartaal groeide de Duitse economie met 0,5 procent op kwartaalbasis en met 2,1 procent op jaarbasis.

'Nederlander vast voor branden Moskou'

Een Nederlander is opgepakt voor betrokkenheid bij de branden rond Moskou. De man werkt voor landbouwonderneming Taldom Agro en is in het stadje Taldom, ten noorden van de Russische hoofdstad, aangehouden. Dat schrijft De Telegraaf op basis van het Russische persbureau Regnum.

De man zou worden vervolgd voor brandstichting en een zware straf boven het hoofd hangen. De Nederlandse ambassade kon de arrestatie tegenover de krant niet bevestigen.

Een bosexpert van Greenpeace Rusland zou tegen Regnum hebben verklaard dat de Nederlander het gras op zijn akkerland in brand had gestoken. Op die manier zou hij het land niet hoeven om te ploegen.

Kesler: "We weten vooral waarom iets niet kan"

Nederland en België hebben zich kandidaat gesteld om het WK in 2018 te organiseren. Dit initiatief heeft veel kritiek te verduren gehad, omdat de organisatie veel geld zou kosten. Henk Kesler vindt mensen die veel kritiek leveren op de kandidaatstelling 'zure calvinisten.'

In De Volkskrant doet de directeur betaald voetbal, die binnenkort zijn functie neerlegt, zijn beklag over de houding van een aantal critici. "We weten vooral waarom iets niet kan", aldus de directeur, die verwijst naar de woorden van Tweede Kamerlid Joop Atsma (CDA).

Ook Atsma is namelijk van mening dat er geen vervelende bijkomstigheden aan een WK-organisatie zitten en geeft het WK in 2006 in Duitsland als voorbeeld aan. "Heeft de Duitse regering allerlei concessies gedaan aan de FIFA? Nee, het is gewoon via de Duitse wetgeving én de FIFA-regels gegaan", zo meldt Atsma.

Kesler sluit zich bij deze woorden aan en voegt er nog wat aan toe. "Maar wij Nederlanders zijn een beetje een volkje van zure calvinisten. Althans, een aantal zure calvinisten dat het altijd beter weet. Die tijdgeest vind ik verderfelijk", zo vindt Kesler.

[EK] Verschuren hoopt op stunt bij 100 vrij

Sebastiaan Verschuren zwemt vanavond voor het eerst bij een groot titeltoernooi een finale op het koningsnummer, de 100 meter vrije slag. De 21-jarige Amsterdammer plaatste zich bij de Europese kampioenschappen langebaan in Boedapest als derde voor de eindstrijd.

Stiekem hoopt Verschuren op een herhaling van het succes op de 200 meter vrij, waar hij verrassend brons won. Maar de pupil van coach Martin Truijens beseft zich terdege dat de 200 hem beter ligt dan de 100. Het finaleprogramma begint om 17.00 uur.

Vandaag komen ook nog acht Nederlanders in actie in de diverse series. De zwemfans zullen vooral uitkijken naar de verrichtingen van Femke Heemskerk op de 200 meter vrije slag. De winnares van het brons op de 100 vrij werkt vandaag de series en halve finale af.

De EK langebaan duren tot en met zondag.

Murray met moeite door in Toronto

Andy Murray heeft met moeite de kwartfinales bereikt van het Masters-toernooi in Toronto. De als vierde geplaatste Schot versloeg Gaël Monfils met 6-2, 0-6 en 6-3.

Murray begon goed aan de wedstrijd en hij nam al gauw een ruime voorsprong. Aan het einde van de eerste set stokte de machine echter, hij wist de set nog wel te winnen, maar in de tweede set maakte Murray er een potje van. Hij maakte vijftien onnodige fouten en sloeg geen winners.

In het derde bedrijf plaatste de Schot echter direct een break. Monfils raakte daarnaast geblesseerd toen hij een snoekduik maakte en daardoor kon hij zijn tegenstander niet meer in de problemen brengen.

[GC] Vragen voor Treyarch?

Treyarch, de gamestudio van Activision, zal bij velen van jullie wel bekend zijn. Ze zijn nog het meest bekend van hun Call of Duty-games, die ze om en om met Infinity Ward maakten, maar ze hebben ook games gemaakt als Quantum of Solace en diverse Spiderman-games.

Dit jaar zullen ze met Call of Duty: Black Ops komen. Afgelopen week kregen we daarvan de eerste multiplayer-beelden te zien en veel gamers kunnen niet wachten om deze nieuwe game in de Call of Duty-serie te spelen.

Op de Gamescom, die van 18 t/m 22 augustus in Keulen zal worden gehouden, zal Call of Duty: Black Ops ook aanwezig zijn en zullen we van FOK!games de makers van de game kunnen interviewen. Natuurlijk hebben wij al een hoop vragen over de nieuwe game maar we willen ook graag weten welke vragen jullie voor Treyarch hebben. Willen jullie bepaalde dingen weten over de Call of Duty: Black Ops, de development of Treyarch zelf, laat je vraag dan achter onder dit nieuwsbericht.

CoD: Black ops

Dembélé kondigt transfer naar Fulham aan

Moussa Dembélé heeft aangegeven dat hij zijn carrière een vervolg zal geven bij Fulham. De transfer is nog niet helemaal rond, aangezien de Belg nog geen medische keuring heeft ondergaan. Fulham noch AZ heeft de transfer derhalve bevestigd.

"Ik wilde naar een topcompetitie en ik was op zoek naar een stabiele club, waar ik een goed gevoel bij heb. Een club waar ik uitzicht op speeltijd heb. Natuurlijk is een echte topclub mooi, maar de kans op een basisplaats is daar kleiner. En ik ben nu net 23, ik hoop nog altijd over een paar jaar de stap naar een echte topclub te kunnen maken", aldus de Belgische aanvaller tegenover het Noordhollands Dagblad.

Dembélé wilde ook duidelijkheid scheppen over zijn situatie bij AZ. "Er werd gezegd dat ik niet meer voor AZ wilde spelen. Da's niet fair, het klopt niet. We hadden gewoon besloten dat ik in de Europa League niet mee zou doen, omdat ik dan voor een andere club niet meer Europees zou mogen spelen."

"Dat zou dus de kansen op een transfer kunnen verminderen. Vandaar dat we zeiden: niet Europees spelen. Maar dat is niet alleen mijn keuze geweest, maar ook die van de club, want ook de club had er belang bij dat ik zou worden verkocht. Dus verhalen over werkweigering zijn niet terecht."

Scholen vragen borg voor gratis boeken

Op een groot aantal scholen in het voortgezet onderwijs moet er tegen de regels in toch betaald worden voor gratis schoolboeken. Het gaat hier dan om borg- verzend- en administratiekosten. Tijdens de zomervakantie is het aantal scholen dat zich hieraan schuldig maakt opgelopen van zo'n 10 tot ruim 150.

De Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO) heeft naar aanleiding van klachten ook daadwerkelijk gecontroleerd op scholen en daarbij zijn overtredingen vastgesteld. Directeur Rob Limper van VOO heeft de 'zwarte lijst' van scholen naar demissionair staatssecretaris Van Bijsterveldt en naar de Kamercommissie voor Onderwijs gestuurd.

De borg die een school in rekening brengt, kan aardig in de papieren lopen. Het Gemeentelijk Gymnasium in Hilversum vraagt bijvoorbeeld 200 euro. Ook zijn er ouders die borg moeten betalen terwijl de borg van het vorige schooljaar nog niet is teruggegeven.

Het Koningin Wilhelmina College in Culemborg heeft alvast aangegeven de verzendkosten niet te vergoeden. "Op uw verzoek om de verzendkosten te vergoeden zullen wij niet ingaan. De school heeft deze problematiek niet gewenst en de 'gratis' schoolboeken kosten de school al veel tijd en geld, terwijl het ouders veel geld heeft bespaard."

Betogers opgepakt in Moskou

De politie in Moskou heeft donderdag 35 oppositie- en mensenrechtenactivisten opgepakt die van plan waren te demonstreren voor het kantoor van burgemeester Joeri Loezjkov. De activisten willen dat Loezjkov aftreedt, onder meer omdat hij te lang is weggebleven terwijl de Russische hoofdstad werd geteisterd door hitte en rook van de bos- en veenbranden in de omgeving.

Onder de arrestanten was Lev Ponomarijov, die zei dat het stadsbestuur 'zichzelf al lang gediskwalificeerd heeft'.

In het centrum van Moskou waren honderden politieagenten op de been om het protest de kop in te drukken. Een woordvoerder zei dat 35 mensen waren opgepakt wegens deelname aan een bijeenkomst zonder vergunning.

Betogers opgepakt in Moskou
Betogers opgepakt in Moskou (Foto: Novum)

Agenten vervolgd voor mishandeling terreurverdachte

Vier Britse politieagenten worden vervolgd voor de mishandeling van een terreurverdachte bij diens aanhouding in 2003. Als zij door de jury schuldig worden bevonden, kunnen zij maximaal vijf jaar gevangenisstraf krijgen.

Arrestant Babar Ahmad liep diverse verwondingen op, waaronder kneuzingen aan zijn hoofd, hals, polsen en voeten. Het Openbaar Ministerie boog zich over de zaak nadat de politie in Londen vorig jaar zestigduizend pond (72.600 euro) schadevergoeding aan hem had betaald. De politie stelde in eerste instantie na een intern onderzoek dat de agenten niets hadden misdaan.

Ahmad, een 36-jarige Britse computerexpert, werd door de Verenigde Staten gezocht omdat hij diverse websites zou hebben gerund waar strijders werden geworven voor de jihad. Ahmad is naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens gestapt om zijn uitlevering te voorkomen. Het hof doet naar verwachting volgend jaar uitspraak.

Vrachtwagen met vliegtuig klem op A44

Een dieplader met daarop een historisch Dakota C47 vliegtuig heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een ongeval gehad op de A44 ter hoogte van het Zuid-Hollandse Kaag. Vermoedelijk was het vliegtuig te breed, waardoor het bovenop een viaduct klem is komen te zitten tussen twee randen.

De Dakota was op weg van het openluchtmuseum Bevrijdende Vleugels in Best naar vliegveld Valkenburg bij Leiden. Het vliegtuig is een rekwisiet voor de musicalvoorstelling Soldaat van Oranje, die vanaf 30 oktober wordt opgevoerd in een hangar op het vliegveld.

Een woordvoerster van de productiemaatschappij van de musical, New Productions, zei dat het toestel flinke schade heeft opgelopen. Gepoogd wordt om het vliegtuig zo snel mogelijk met een hijskraan op een andere vrachtwagen te zetten. Die bergingsoperatie was rond half 4 's nachts nog bezig. Het ongeluk gebeurde rond kwart voor een 's nachts.

Vanwege het ongeluk en de bergingsoperatie was de A44 in beide richtingen afgesloten, meldde de Verkeers Informatie Dienst (VID). Rond half zeven vanochtend is de weg weer vrijgegeven.

In de Tweede Wereldoorlog gebruikten de geallieerden de C47 van vliegtuigbouwer Douglas volop als transportvliegtuig. De Soldaat van Oranje over wie de musical gaat, Erik Hazelhoff Roelfzema, was in de oorlog verzetsstrijder, piloot en adjudant van koningin Wilhelmina. Zijn gevechtsmissies vanuit Groot-Brittannië voerde hij uit in een Mosquito, maar na de geallieerde overwinning vloog hij met Wilhelmina in een Dakota terug naar Nederland.

New Productions ziet geen belemmeringen voor het doorgaan van de voorstelling. De eerste try-out staat gepland voor 10 oktober.

Nog zeven Nederlanders zoek in India

Een groep van zeven Nederlanders is zoek in het door noodweer geteisterde India. Donderdag liet een reisbureau aan het ministerie van Buitenlandse Zaken weten dat een groep van zeven toeristen nog niet getraceerd is. De twee vrouwen die donderdagochtend nog zoek waren, hebben zich inmiddels wel gemeld.

Een woordvoerder van het ministerie sluit niet uit dat de zeven zich spoedig melden. De groep bevindt zich waarschijnlijk in het noorden van India, waar de regen heeft gezorgd voor overstromingen. Door weggespoelde wegen is het gebied rondom Leh in het district Ladakh onbereikbaar geworden. Ook wordt de communicatie bemoeilijkt door problemen met het telefoonnetwerk.

Van Tiggelen: "Lagendijk kon het onderste uit de kan halen"

De Nederlandse voetbalwereld heeft met een schok gereageerd op het plotselinge overlijden van spelersmakelaar en zaakwaarnemer Ger Lagendijk.

Woensdag overleed Lagendijk tijdens een etentje in Almelo aan een hartstilstand. Eerder op de dag had de zaakwaarnemer nog succesvol onderhandeld met Heracles Almelo over een contractverlenging van aanvaller Everton.

Ooit was Lagendijk zelf profvoetballer voor Hermes DVS uit Schiedam. Na zijn carrière als voetballer behartigde hij de belangen van meerdere grote voetballers en coaches. De gebroeders Koeman, Ernie Brandts, John Metgod, Ed de Goeij en Adri van Tiggelen kregen allen met Lagendijk te maken.

"Als hij zich ergens in vastbeet, was hij net een terriër. Ger kon het onderste uit de kan halen voor je", zo laat oud-international Adri van Tiggelen tegenover het Algemeen Dagblad weten.

Messi: "We proberen bij Argentinië de Barcelona-stijl uit"

Lionel Messi, sterspeler van FC Barcelona en de nationale ploeg van Argentinië, is erg tevreden over het optreden in de oefeninterland tegen Ierland (1-0 zege).

"Het was een goede wedstrijd tegen een groot team. We probeerden hen de bal afhandig te maken en ik vond dat we de bal goed in de ploeg rond lieten gaan. Het belangrijkste was dat we hebben gewonnen. Zelfs fysiek zitten we nog niet aan onze top en we hebben nog geen wedstrijdritme, maar uiteindelijk speelden we een heel goede wedstrijd", aldus Messi na afloop tegenover de pers.

"Ik vond de stijl die we toepasten erg goed, als je bekijkt dat we niet zoveel tijd samen besteden. We probeerden hetzelfde systeem dat we bij FC Barcelona gebruiken en daar voelde ik me op mijn gemak bij", zo vervolgde de sterspeler.

Messi is ook erg tevreden met de huidige samenstelling van de technische staf en de spelersgroep. "Deze groep is momenteel in orde, dezelfde selectie als tijdens het WK. We kennen elkaar sinds de toernooien voor ploegen onder de twintig en de Olympische Spelen. De groep is verenigd en we kijken vooruit. Deze overwinning was goed, maar we hoeven (waarnemend bondscoach, red.) Sergio Batista niet te laten zien hoe goed hij als coach is", zo besloot Messi.

Santos-voorzitter woedend op Chelsea

De gemoederen in de transferperikelen rondom Santos-talent Neymar lopen hoog op. Santos-president Luiz Alvaro Ribeiro heeft tegenover Arena Sportv boos gereageerd op de handelswijze van Chelsea. De Engelse topploeg zou de belangenbehartigers van Neymar hebben benaderd.

"Santos heeft een bod van Chelsea ontvangen. Dat hebben we geweigerd en we wilden niets van een aanbieding van een bepaald bedrag weten en hierover onderhandelen. We hoopten dat hiermee alles was vastgesteld", aldus de preses tegenover Arena Sportv.

"Tot mijn verbazing is Chelsea de belangenbehartigers van de speler blijven benaderen en zijn ze met grote bedragen gekomen. Bedragen die zo'n speler serieus van slag kan brengen, zijn leven moeilijker maakt en dat van de club ook. Dit soort onethisch gedrag kunnen we niet accepteren, dit druist in tegen de regelgeving van de FIFA", zo vervolgde de verbolgen voorzitter.

"We zijn bezig met een officieel geschrift om Chelsea te verzoeken te stoppen met dit onethisch gedrag. We willen Neymar of Ganso voor geen enkel bedrag verkopen. Ik denk dat veel mensen om Neymar niet begrijpen dat het Engelse voetbal niet goed voor hem is. Dat is niet goed voor zijn speelstijl. Als hij bij Santos blijft denk ik dat hij met het volgende WK mee kan met de nationale ploeg van Brazilië en dan kan hij ook zijn waarde vergroten. Hij vertrekt alleen als hij contractbreuk pleegt en in dat geval moet de clausule die in zijn contract staat worden betaald", zo concludeert Ribeiro.

Hitzlsperger loopt dijbeenblessure op

Thomas Hitzlsperger, de nieuwe aankoop van West Ham United, heeft een blessure aan zijn dijbeen opgelopen. Het is onzeker of hij de eerste wedstrijd van het seizoen kan spelen.

De 28-jarige international van Duitsland werd opgeroepen voor het duel met Denemarken. Deze wedstrijd eindigde in een 2-2 gelijkspel en na 66 minuten moest Die Mannschaft het zonder Hitzlsperger stellen. Het bleek dat hij vanwege een dijbeenblessure het veld moest verlaten.

"Ik hoop dat het niet al te ernstig is, want ik wil de start van het nieuwe seizoen absoluut niet missen", aldus de voormalige speler van Aston Villa en VfB Stuttgart tegenover een aantal verslaggevers.

Na een mindere periode bij Stuttgart en Lazio hoopt Hitzlsperger bij West Ham United zijn carrière weer in de lift te krijgen. Voorlopig moet hij eerst de strijd aangaan met zijn blessure. De ernst van de blessure moet door middel van een medische test worden vastgesteld, maar het blijft onzeker of hij zaterdag al fit aan de start kan verschijnen.

China maakt langste menselijke dominoketen

10.267 Chinese scholieren hebben donderdag de langste menselijke dominoketen ooit gevormd. Zij krijgen een plek in het Guinness Book of Records. Dit heeft het Chinese persbureau Xinhua gemeld.

De deelnemers lieten zich achterover vallen en kwamen op de benen van de persoon achter hen te liggen. Het omvallen van de menselijke dominoketen op een plein van 200 bij 150 meter duurde een uur en twintig minuten. Voor de recordpoging in de regio Binnen-Mongolië was drie dagen lang geoefend.

Amerikaanse tiener bezoekt Noord-Korea

De 13-jarige Jonathan Lee, een in Zuid-Korea geboren Amerikaanse jongen, wil op bezoek in Noord-Korea. Het liefst heeft hij een ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Il om hem te vertellen van zijn plan om in de gedemilitariseerde zone tussen Noord- en Zuid-Korea 'een vredesbos voor kinderen' aan te leggen.

Als alles volgens plan verloopt, vliegt Jonathan in de loop van donderdag met zijn ouders vanuit Beijing naar Pyongyang. Woensdagavond kreeg het drietal van de Noord-Koreaanse missie in de Chinese hoofdstad de benodigde visa.

Jonathan is op het idee van een vredesbos gekomen door een onderhoud met de Zuid-Koreaanse president Kim Dae-jung, drie jaar geleden. Kim vertelde hem over zijn 'zonneschijnpolitiek', een beleid dat was gericht op vreedzame coëxistentie van beide Korea's. "Hij beloofde me toen dat hij me mee zou nemen als hij weer naar Noord-Korea ging, maar helaas is hij vorig jaar overleden. Ik wil zijn droom graag voortzetten", aldus Jonathan.

Homo's Californië mogen weer trouwen

Homo's in de Amerikaanse staat Californië mogen vanaf volgende week woensdag weer trouwen. Dat heeft een federale rechter in San Francisco besloten.

De rechter, Vaughn Walker, had een week geleden geoordeeld dat het verbod op het homohuwelijk in Californië in strijd is met de grondwet van de Verenigde Staten. Hij bepaalde donderdag dat homo's weer moeten kunnen trouwen, in afwachting van een beroepsprocedure.

Homo's in Californië konden in 2008 al trouwen. Maar in november van dat jaar maakte een referendum een einde aan de gelijke rechten. De gouverneur van Californië, Arnold Schwarzenegger, schaarde zich onlangs achter het homohuwelijk door publiekelijk aan te dringen op de opheffing van het verbod. Ook de procureur-generaal van de staat, Jerry Brown, drong er bij Walker op aan de sluiting van huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht onmiddellijk weer mogelijk te maken.

Een meerderheid van de kiezers in Californië bepaalde eind 2008 dat een huwelijk alleen tussen een vrouw en een man mag worden gesloten. De juridische strijd zal volgens waarnemers uiteindelijk voor het Amerikaanse hooggerechtshof worden beslecht, waardoor het Californische gevecht nationale betekenis krijgt.

Procureur-generaal Brown betoogde dat de intrekking van het verbod het algemeen belang dient en zwaarder weegt dan de voorlopige handhaving ervan. Schwarzenegger bracht naar voren dat toen het homohuwelijk in Californië nog mocht, er 18.000 huwelijken zijn gesloten zonder dat het Californië enige schade heeft berokkend.

Wegrestaurants scoren slecht in ANWB-test

Het merendeel van de Nederlandse wegrestaurants scoort een onvoldoende. Dat blijkt uit een onderzoek van de ANWB. Bij de test werden 26 wegrestaurants onder de loep genomen, slechts tien scoorden een voldoende. Zowel het eten als de ambiance is in de meeste van de onderzochte restaurant ondermaats.

Veelgenoemde klachten in het onderzoek zijn slappe friet/patat, te gare groenten en lauw eten. Ook de sfeer in de etablissementen en de bediening laten volgens het onderzoek te wensen over.

Het slechtste uit de test komen het AC restaurant Hendrik Ido Ambacht (2,6), La Place Hazeldonk (2,9) en AC restaurant Zevenaar (3.0). Van de restaurants die een voldoende scoren, staat Tulip Inn op Maastricht Aachen Airport bovenaan. De ANWB geeft dit restaurant een 7,9. De entrecote is daar volgens het testpanel 'voortreffelijk'. De vestigingen van Van der Valk in Akersloot en Spier-Dwingeloo worden met een 7,4 en 7,3 beoordeeld.

Miljoen vertrekbonus voor zorgbestuurders

Twee bestuurders die vorig jaar na een conflict opstapten bij de Brabantse zorginstelling De Zorgboog, kregen samen meer dan een miljoen euro vertrekpremie mee. Dat blijkt uit het jaarverslag van de instelling, zo valt te lezen op de website van Zorgvisie.

Zo kreeg bestuurslid Hans van den Bosch een half miljoen euro mee. Volgens het jaarverslag vloeit dit bedrag voort uit zijn arbeidsovereenkomst en het aantal jaren dat hij in dienst was. Van den Bosch werkte sinds 1996 bij De Zorgboog.

Bert Koeneman, oud-bestuursvoorzitter, kreeg ruim 522.000 euro mee. Hij werkte sinds 2004 bij de zorginstantie. Dit bedrag is gebaseerd op zijn arbeidsovereenkomst en op afspraken die zijn gemaakt na de 'bestuurscrisis' begin vorig jaar.

De huidige interim-bestuurder Carla Peeters distantieert zich van deze ontslagvergoeding, evenals de nieuwe raad van toezicht. Zij hebben er 'geen enkele betrokkenheid' bij gehad. De oude raad van toezicht stapte op nadat de afspraken met Koeneman werden gemaakt, aldus Zorgvisie.

WikiLeaks bereidt nieuwe publicatie voor

Het internetplatform WikiLeaks wil verdere geheime stukken over de oorlog in Afghanistan openbaar maken. Dat heeft de oprichter van de site, Julian Assange, donderdag aangekondigd. Wanneer de vijftienduizend nog achtergehouden stukken online worden gezet, liet hij in het midden.

Eind juli publiceerde WikiLeaks bijna 77.000 Amerikaanse militaire documenten onder de titel 'Afghan War Diary'. Tegelijkertijd werd meegedeeld dat vijftienduizend stukken nog werden achtergehouden, maar gepubliceerd zouden worden als WikiLeaks zich ervan had vergewist dat Afghaanse burgers daardoor geen gevaar zouden lopen. Dit proces is inmiddels halverwege, zei Assange donderdag.

Het Pentagon zegt dat het leger meent te weten wat voor stukken WikiLeaks nog wil publiceren. Gevreesd moet worden dat de nieuwe publicatie nog schadelijker zal zijn dan de vorige, zei een woordvoerder donderdag.

Verslaggevers zonder Grenzen zegt dat WikiLeaks met de publicatie van de geheime oorlogsdocumenten een 'ongelooflijke onverantwoordelijkheid' aan de dag legt. Waar de klokkenluidersgroep dikwijls een nuttige rol vervult, is het onthullen van de identiteit van Afghaanse informanten 'hoogst gevaarlijk', zegt de journalistenorganisatie.

Assange gaf donderdag toe dat een deel van de kritiek op zijn groep terecht is. Maar hij zei ook dat veel critici alleen maar het Pentagon napraten, zonder acht te slaan op de inhoud van de berichten.

Noord-Korea wil schuld met ginseng vereffenen

Noord-Korea heeft een unieke manier verzonnen om een schuld van tien miljoen dollar (bijna acht miljoen euro) terug te betalen aan Tsjechië: ginseng. Dat heeft het Tsjechische ministerie van financiën donderdag gezegd.

De schuld dateert van het einde van de jaren tachtig, toen Tsjechoslowakije nog onderdeel was van het communistische blok en zijn Noord-Koreaanse bondgenoot trams, vrachtwagens en ander materieel stuurde.

Pyongyang stelde in juni voor dat Tsjechië 95 procent van de schuld kwijtscheldt, maar dat vond de Tsjechische regering te gortig. De Tsjechen stelden voor de schuld in natura af te lossen, waarop Noord-Korea met het idee kwam medicamenten te leveren, vervaardigd van ginseng.

'Vino' jaar langer bij Astana

Alexandre Vinokourov zal nog een jaar langer blijven bij Astana. De Kazach is een verlenging van zijn contract overeengekomen voor één jaar. Vinokourov zal als kopman worden uitgespeeld, nadat Alberto Contador eerder zijn vertrek naar Saxo Bank aankondigde.

Vinokourov maakt een goed jaar door bij Astana. Hij won een etappe in de Tour de France en werd zesde in de Giro d'Italia. Tevens won de 36-jarige renner Luik - Bastenaken - Luik en de Ronde van Trentino.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.