FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 3 juli 2010

[F3] Uitslag Norisring Race 1

Edoardo Mortara heeft de eerste race van de Formule 3 Euroseries op de Norisring gewonnen. De Italiaan vertrok van poleposition en wist Marco Wittmann en Valtteri Bottas te kloppen.

Mortara vertrok van poleposition en had het eerste deel van de race Bottas dichtbij zich zitten. Dit veranderde toen de safety car in de baan kwam na een crash tussen Mathias Laine, Daniel Juncadella en Nicolas Marroc, waarbij alleen Laine door kon rijden. Toen de safety car uit de baan ging haalde Wittmann Bottas in voor plaats twee, waarna Mortara eenvoudig naar de zege kon rijden, voor dit duo.

Uitslag Norisring Race 1

Pos. Rijder Team Tijd
1 Edoardo Mortara Signature-Plus 30:27.998
2 Marco Wittmann Signature-Plus +1.068
3 Valtteri Bottas ART Grand Prix +1.666
4 Alexander Sims ART Grand Prix +2.680
5 Roberto Merhi Mücke Motorsport +3.663
6 Carlos Munoz Mücke Motorsport +4.905
7 Antonio Felix da Costa Motopark Academy +5.456
8 Matias Laine Motopark Academy +7.892
9 Laurens Vanthoor Signature-Plus +10.730
DNF Nicolas Marroc Prema Powerteam +9 Ronden
DNF Daniel Juncadella Prema Powerteam +9 Ronden
DNF Jim Pla ART Grand Prix +24 Ronden

[Tour] Terpstra: "Het ging best wel goed"

Niki Terpstra was bij de proloog in de Tour de France de beste Nederlander. De renner van Milram, die vorige week de Nederlandse titel op de weg won, troefde daarmee de renners van Rabobank wederom af.

"Het ging eigenlijk best goed. Ik rijd wel vaker een aardige proloog, maar hier zijn wel de beste renners van de wereld actief," aldus Terpstra die de zestiende tijd reed.

"Het is toch wel mooi, zeg. Ik leef sinds de NK-wegwedstrijd van vorige week op een rood-wit-blauwe wolk. De moraal is nu goed en de vorm dus ook. Dat blijkt nu."

Hülkenberg te lang voor F-duct

Vorig weekend reed het Formule 1-team van Williams in Valencia met twee verschillende configuraties van de FW32 rond. Rubens Barrichello maakte gebruik van de F-duct, terwijl Nico Hülkenberg het zonder moest stellen. Reden hiervoor is dat de Duitser te lang is.

Williams reed dit seizoen al tijdens de trainingen van enkele Grands Prix met de F-duct die voor een hogere topsnelheid moet zorgen, maar racete er pas in Valencia mee. Hülkenberg gebruikte het systeem in Spanje wel in de trainingen maar daarna werd het van de bolide gehaald. "Onze F-duct moet je met je been bedienen, maar omdat ik een stuk langer ben dan Rubens, kan ik er niet goed bijkomen. We moeten het systeem nu dus veranderen," zei de Duitser tegen Formule1.nl.

Hülkenberg is twaalf centimeter langer dan Barrichello, waardoor het team voor hem aanpassingen moet verrichten. In Silverstone zal dit gebeurd zijn waarna ook Hülkenberg er mee kan rijden. Hij heeft vertrouwen in de werking van de F-duct. "Absoluut. Ik weet zeker dat het ons snelheid oplevert. Het kost alleen tijd om het te optimaliseren."

WK-beker van cocaïne gevonden

In Colombia is vandaag een opmerkelijke vondst gedaan. In Bogotá werd in een opslagplaats een replica van de WK-beker gevonden, geheel gemaakt van coke.

Het beeldje was ongeveer 35 centimeter en woog liefst elf kilo. De politie ontdekte de beker bij een routinecontrole. De beker was geheel goud geverfd en zat in een grote doos. De bestemming van de doos zou Madrid zijn, maar deze heeft hij uiteraard niet gehaald.

[Kwartfinale] Spanje klopt Paraguay

Spanje heeft zich als laatste land geplaatst voor de halve finales van het wereldkampioenschap voetbal. In Johannesburg werd Paraguay met 0-1 geklopt.

Paraguay begon met een sterk gewijzigd elftal aan het duel. In vergelijking met de vorige ronde stonden er zes andere namen in de basis. Spanje begon met dezelfde elf spelers. In het eerste kwartier waren beide ploegen vooral elkaar aan het aftasten. Kansen waren er daarom in de beginfase op een paar kansloze afstandsschoten na niet.

De eerste serieuze mogelijkheid was na twintig minuten voor Paraguay. Alcaraz stond bij een vrije trap plotseling vrij, maar de bal was te hoog om erbij te kunnen. Het veldoverwicht was de eerste helft duidelijk voor Spanje, maar de laatste pass naar de spitsen ontbrak, waardoor de Spanjaarden nauwelijks dreigend konden zijn. De grootste kans tot dan toe kwam dan ook uit een afstandsschot, maar het schot van Xavi ging net over.

Na veertig minuten leek het er even op dat Paraguay op voorsprong kwam toen Valdez raak schoot. Het doelpunt werd echter afgekeurd omdat Cardoso buitenspel stond. Paraguay leek in de slotfase van de eerste helft nog een goede mogelijkheid te krijgen uit een counter, maar Valdez profiteerde niet en schoot hoog over. De ploegen gingen dan ook rusten met 0-0.

Ook in de tweede helft was er het hetzelfde beeld, met een Spanje dat aanvallend onmachtig was. Fàbregas moest proberen hier na 55 minuten verandering in te brengen, als vervanger van de tegenvallende Fernando Torres. Vlak daarna kreeg Paraguay een penalty toen Cardoso werd vastgepakt. Hij nam hem zelf maar schoot zwak in, waardoor Cassilas hem simpel kon pakken. Een minuut later was er een penalty aan de andere kant voor Spanje na een licht duwtje van Alcaraz. Xabi Alonso schoot raak maar de penalty moest opnieuw genomen worden omdat er te snel werd ingelopen. De tweede keer werd de pingel gestopt door Villar.

Daarna leek Spanje wel steeds dreigender te worden. Een vrije trap van Xavi ging net over en een schot van hem op de rand van het strafschopgebied een meter naast. Na 83 minuten kwam Spanje op voorsprong. Het schot van Pedro kwam nog op de paal, maar in de rebound schoot Villa via de paal alsnog raak. Santa Cruz was vlak voor het einde van de reguliere speeltijd dicht bij de gelijkmaker, maar stuitte op Casillas. Spanje gaf de voorsprong niet meer weg en treft in de halve finale Duitsland, wat een herhaling is van de EK finale van twee jaar geleden.

Paraguay

0 - 1

Spanje


  83' Villa 
 
 Gele kaart: Alcarez, V Caceres, Morel (Paraguay), Piqué, Busquets (Spanje)
 
Stadion: Ellis Park , Johannesburg
Toeschouwers: 55.000
Arbiter: Batres (Gua)
Bijz: Cardozo mist pen. (59), Xabi Alonso mist pen (61)
 
Opstelling:   Opstelling:
Villar
Verón
Da Silva
Alcaraz
Morel
Santana
V.Caceres (Barrios/84)
E.Barreto (Vera/64)
Riveros
Cardozo
Valdez (Santa Cruz/72)
  Casillas
Ramos
Piqué
Puyol (Marchena/84)
Capdevila
Iniesta
Busquets
Xavi
Xabi Alonso (Pedro/75)
Villa
Torres (Fàbregas/55)

Carragher: "Capello verdient nog een kans"

De positie van Fabio Capello leek ter discussie te staan, toen Engeland in de achtste finales uit het toernooi werd geknikkerd. De FA lijkt echter het vertrouwen in de Italiaanse bondscoach te houden en verdediger Jamie Carragher is het daarmee eens.

"Ik was er dan wel niet bij in de kwalificatiereeks, maar ik weet dat het geweldig ging. Ik denk niet dat er veel andere coaches zijn die dezelfde prestaties als Capello hebben geleverd", aldus Carragher tegenover Talksport.

"Alleen daarom al vind ik dat hij nog een kans verdient als bondscoach van Engeland. Hij heeft het uitstekend gedaan. Hij was ook de reden waarom ik weer voor Engeland ben gaan spelen", zo vervolgde de verdediger van Liverpool.

Volgens Carragher waren de verwachtingen op het WK ook aan de hoge kant. "Soms denken we dat we beter zijn dat we daadwerkelijk zijn", zo vindt de 32-jarige speler, die in mei te kennen gaf dat hij zich voor het WK weer beschikbaar stelde voor de Engelse selectie.

Ricco in beroep tegen uitspraak rechtbank.

Wielrenner Riccardo Ricco is het niet eens met de uitspraak van de Franse rechtbank Foix. Wegens dopinggebruik werd de Italiaan afgelopen dinsdag veroordeeld tot een celstraf van twee maanden met uitstel en een boete.

"We vinden dit oordeel onrechtvaardig omdat een fundamenteel principe van het Franse en Europese recht, 'non bis in idem', geschonden wordt. Ricco kan niet twee keer voor dezelfde inbreuk veroordeeld worden", verklaarde advocate Annamaria Tripicchio Rogier. De zaak zal nu overgedragen worden aan het hof van beroep in Toulouse.

In Italië werd de Cobra in februari 2010 veroordeeld door de rechtbank van Padua tot een boete van 5.710 euro. De straf komt bovenop de eerder uitgesproken 20 maanden uitsluiting van het wielrennen.

Ricco mag sinds maart opnieuw koersen. Zijn ploeg Flaminia werd niet geselecteerd voor de Ronde van Frankrijk, die vandaag in Rotterdam van start is gegaan.

Maritiem eerbetoon aan slachtoffers helicrash

Vier blusboten brengen zondag tijdens de eerste etappe van de Tour de France een eerbetoon aan de omgekomen slachtoffers van het helikopterongeval van een week geleden. Bij de crash in de haven van Rotterdam kwamen vier inzittenden om het leven, de piloot, twee fotografen en een medewerker van het Havenbedrijf. Een fotograaf van het ANP raakte zwaargewond.

De schepen liggen zondag aan het begin van de middag bij de Erasmusbrug, op dat moment komen de wielrenners over de brug. Twee patrouilleschepen met waterkanonnen aan boord zijn van het Havenbedrijf Rotterdam, liet een woordvoerder weten.

Biden brengt verrassingsbezoek aan Irak

De Amerikaanse vicepresident Joe Biden en zijn vrouw Jill zijn zaterdag in Irak aangekomen. Het bezoek was niet aangekondigd. Biden wil in Irak met de Amerikaanse militairen het feest van 4 juli, de Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag, vieren. Ook gaat hij met Iraakse leiders de recente ontwikkelingen in het Arabische land bespreken, aldus het Witte Huis.

Washington maakt zich grote zorgen over de politieke impasse waarin Irak zich bevindt. Vier maanden geleden gingen de Irakezen naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen, maar een regering is er nog steeds niet.

Volgens de regels mag de grootste partij als eerste een regering gaan vormen. Iraqiya van Iyad Allawi won de verkiezingen met 91 zetels. De nummer twee en drie, het blok van zittend premier Nuri al-Maliki en een coalitie van religieuze sjiitische partijen, vormden begin juni echter een fractie (Nationale Alliantie) en bezetten nu 159 van de 325 zetels in het parlement. Zij stellen dat zij als grootste fractie de premier te mogen leveren

Bos wil nog zeker vijf versterkingen bij Vitesse

Vitesse-trainer Theo Bos is nog lang niet klaar met winkelen. De coach van de ploeg uit Arnhem wil voor de competitie weer van start gaat, zondag acht augustus, op zijn minst nog vijf spelers aan zijn selectie toevoegen.

"Ik heb momenteel 12 fitte selectiespelers en daar zitten al jonge jongens als Pröpper en Felixdaal bij. Er moeten minimaal vijf spelers van niveau bij", zegt Bos, die zelfs zijn trainingen moet aanpassen omdat hij niet genoeg spelers heeft voor elf tegen elf partijspelletjes tijdens de oefensessies, tegen Omroep Gelderland.

Spelers als Dalibor Stevanovic, Santi Kolk en de nieuwste aanwinst Luca Caldirola kunnen allen om verscheidene redenen nog niet aansluiten bij de selectie.

'Verdachte verkrachting India langer vast'

Een man die ervan verdacht wordt twee Nederlandse toeristen in India wekenlang te hebben verkracht komt niet op borgtocht vrij en blijft langer vastzitten. Dat heeft een Indiase rechter bepaald. De verdachte claimt dat de seks met wederzijdse instemming plaatsvond, schrijft de krant The Times of India.

Twee mannen deden zich voor als gids, waarna zij de vrouwen zouden hebben beroofd en verkracht toen zij door het land trokken. De vrouwen zouden hun geld hebben teruggevraagd, nadat zij het idee kregen dat de twee te veel rekenden voor hun diensten. Hierop zouden zij onder meer hun paspoorten hebben moeten inleveren, waarna ze werden verkracht. Een van hen nam na terugkomst in Nederland contact op met de Indiase politie.

De beschuldigingen van de vrouwen kloppen volgens de verdachte, afkomstig uit Kashmir, niet. Hij zegt over intieme e-mailwisselingen en foto's met een van de vrouwen te beschikken. Bovendien zou de Indiase politie niet de juiste procedures hebben gevolgd om de claims van Nederlandse vrouwen te checken. De man werd vorige week zaterdag opgepakt. De andere verdachte is nog voortvluchtig.

"Nieuwe overeenkomst met Guardiola is rond"

Josep Maria Bartomeu, de vice-voorzitter van FC Barcelona, heeft aangegeven dat Josep Guardiola binnenkort zijn handtekening onder een nieuw contract van de Catalanen zet.

De vorige overeenkomst van de succescoach liep af op 30 juni, maar Sandro Rosell, de nieuwe voorzitter van Barça, zou al met Guardiola rond zijn over een nieuw contract. Joan Laporta, de voorganger van Rosell, had verbaal al een overeenkomst met de voormalige speler van de club.

"We hebben twee dagen lang met zijn zaakwaarnemer overlegd. Er is sprake van een overeenkomst waar de handtekening van Pep onder komt te staan als hij weer terug is uit Afrika", Aldus Bartomeu tegenover Sport.es.

Met Guardiola aan het bewind heeft Barcelona al grote successen gekend. De Catalanen wonnen onder leiding van de voormalige spelmaker onder meer het nationale bekertoernooi, het landskampioenschap, de Champions League en het wereldkampioenschap voor clubs.

[Tour] Cancellara wil geel naar Frankrijk brengen

Fabian Cancellara wil zijn in Rotterdam veroverde gele trui voorlopig niet kwijt. De Zwitser, die dit jaar Parijs-Roubaix won, wil met het geel om zijn schouders de etappe naar Arenberg op dinsdag rijden.

In die derde tourrit trekt het peloton over kasseienstroken die bekend zijn uit de Hel van het Noorden. "Dan moet ik eerst wel de etappe naar Spa overleven. Die is lastig, maar ik heb er een goed gevoel bij."

Dat Tony Martin, die lang de beste tijd had in de Rotterdamse proloog, het voordeel had van droog weer en een droge weg, zei Cancellara niet zoveel. "Onze sport wordt nu eenmaal buiten beoefend. We zijn in Nederland en dan weet je dat het weer snel om kan slaan", haalde de Zwitser zijn schouders op. "Ik heb mijn best gedaan en een goede tijd gereden."

Klose: "Vergelijking met Gerd Müller niet eerlijk"

De Duitse spits Miroslav Klose was tegen Argentinië (0-4) met twee doelpunten weer eens zeer productief voor Die Mannschaft. De aanvaller van Bayern München wil echter niet vergeleken worden met de legendarische Gerd Müller.

"Ik ben ongelooflijk blij dat we gewonnen hebben. Mijn doel was om dit toernooi vijf doelpunten te maken", aldus Klose volgens De Telegraaf. Momenteel staat de aanvaller op vier treffers. Met het bereiken van de halve finale heeft Klose nog twee wedstrijden te gaan om aan zijn productie te werken.

Klose heeft in totaal veertien WK-doelpunten achter zijn naam staan. In vorige edities van het wereldkampioenschap wist de aanvaller namelijk ook al regelmatig het net te vinden. Ook Gerd Müller, voormalig spits van Die Mannschaft, heeft een totaal van veertien treffers achter zijn naam staan.

Klose vindt een vergelijking met Der Bomber echter niet fair. "Müller heeft in totaal maar twee WK's (1970 en 1974) gespeeld. Dus ons vergelijken zou niet eerlijk zijn", zo vindt de spits van Bayern München. Klose is momenteel bezig aan zijn derde WK.

Uitslagen oefenduels 3 juli

Hoewel het WK nog bezig is zijn verschillende profclubs de voorbereiding alweer begonnen. Ook oefenwedstrijden horen daarbij. FOK!sport zet elke dag de uitslagen voor je op een rijtje.

 

Thuis Uit Uitslagen
Ajax
Sulejmani (3x), Sarpong, Claassen
Ajax (ama)
Meester
5-1
Almelose Selectie
Perik
Heracles Almelo
Armenteros, Everton (3x)
1-4
ADO Den Haag
Immers, Powel, Kunix (2x), Van den Bergh (2x)
Team VVCS 6-0
FC Utrecht Litex Lovech (Bul) 0-0
Selectieteam RWE FC Groningen
Tadic (2x), Pedersen (2x), Bacuna (2x), Kieftenbeld, Menting, Keurntjes
0-9
VVSB Feyenoord
El Ahmadi, Cabral, Wijnaldum (2x), Schaken (3x), Mokotjo (2x), Castaignos
0-10
Zundert NAC Breda
Schilder (2x), Luijckx, Snoyl
1-4
SC NEC NEC
Goossens, Sibum
1-2
FC Presikhaaf
Oellofs
Vitesse
Jenner (2x), Nilsson, Felixdaal, Pröpper, Ozturk
1-6
Geldrop Houta Bouw PSV
Dzsudzsák (2x), Toivonen, Reis (2x), Amrabat, Nijland (2x), Pieters (2x), Lens, Laybad
0-12
VV Chevremont Roda JC
Meulens (2), Skoubo (2), Stankov (2) e.a.
0-11
Sneek Wit-Zwart SC Heerenveen
Väyrinen (2x), Papadopulos, Fazli, Narsingh (2x), Djuricic
0-7
SV Ruurlo De Graafschap
El Hassnaoui (2x), De Ridder (2x), Overgoor, Hairemans, Tsoumou, Kujala
0-8
EVV VVV-Venlo
Boymans, Ofrany, Linssen, Gerdes
0-4
Woudia FC Volendam 1-7
VV Epse Go Ahead Eagles
Van der Biezen, Wellenberg (2x), Van den Ouweland, Van der Zwan (3x), Vogelsang (5x), Pedro, Klok, Suk, e.d. SV Epse
0-16
Nulandia
Van Nistelrooij
FC Den Bosch
Van Weert, Karg, Van Moorsel (2x), Verhoek (2x), Bakx (2x)
1-8
Regioteam Nijland SC Cambuur
Van der Heide, Türk, Maachi, De Visscher (2x), Reza (3x)
0-8
Apollo '68 Telstar 0-3

Eén duel schorsing voor Suárez

Luis Suárez kan in de finale of de wedstrijd om de derde plaats weer meedoen voor Uruguay. De spits moet na zijn handsbal tegen Ghana alleen de halve finale tegen Nederland missen, besloot de FIFA. De tuchtcommissie van de wereldvoetbalbond besloot tot die straf omdat Suárez 'de tegenpartij een duidelijke scoringskans ontnam'.

Suárez duwde in de laatste minuut van de verlenging een inzet van Ghana met twee handen uit de goal. De Ajacied kreeg rood en een strafschop tegen, maar die werd door Asamoah Gyan op de lat geschoten. In de strafschoppen won Uruguay het duel vervolgens alsnog.

Ook atleten Lathouwers en Kuijken naar EK

Robert Lathouwers en Susan Kuijken hebben zich bij de Keien Meeting in Uden allebei geplaatst voor het Europees kampioenschap atletiek eind deze maand in Barcelona.

Op de 800 meter eindigde Lathouwers als derde in een tijd van 1.46,68. Daarmee bleef hij 0,02 seconden onder de vereiste limiet.

Kuijken won in Uden de 1.500 meter in een tijd van 4.06,29. De limiet voor die afstand stond op 4.08,76.

Maradona denkt aan vertrek

Diego Maradona sloot zijn afscheid als bondscoach van Argentinië niet uit na de blamage bij het WK tegen Duitsland (0-4). "Morgen zou ik vertrokken kunnen zijn", sprak Pluisje in Kaapstad ietwat cryptisch.

Maradona, die in 1997 op 37-jarige leeftijd stopte als speler, werd in november 2008 benoemd. Hij overwon daarvoor ondermeer een verslaving aan cocaïne. Als bondscoach van Argentinië was hij even kleurrijk als omstreden. El Diego zou als coach te weinig ervaring en bagage hebben om de nationale ploeg naar grote successen te leiden.

Maradona liet zich na het pak slaag van Duitsland door de massaal aanwezige pers niet onder druk zetten. "We zullen zien wat er gaat gebeuren. Ik heb tijd nodig om over mijn toekomst na te denken. Ik heb ook nog niet echt over mijn vertrek nagedacht. Ik zal het eerst met mijn familie en met de spelers bespreken. Ik moet nog veel zaken helder krijgen", zei de 49-jarige showman.

Gespeelde wedstrijden op het WK voetbal

Op deze pagina vind je alle wedstrijden terug, die op het WK voetbal zijn gespeeld. Door op een bepaalde uitslag te klikken, wordt je doorgestuurd naar het betreffende wedstrijdverslag. Hierdoor wordt je in de gelegenheid gesteld om alles nog eens rustig na te lezen. Ook de eindstanden in de verschillende poules kun je hier terugvinden.

Finale

Nederland - Spanje (0-1) wnv

Halve finale

Uruguay - Nederland (2-3)

Duitsland - Spanje (0-1)

Kwartfinale

Nederland - Brazilië (2-1)

Uruguay* - Ghana (1-1) wns

Argentinië - Duitsland (0-4)

Paraguay - Spanje (0-1)

Achtste finales

Uruguay - Zuid-Korea (2-1)
Verenigde Staten - Ghana (1-2)
* Ghana wint na verlenging

Duitsland - Engeland (4-1)
Argentinië - Mexico (3-1)

Nederland - Slowakije (2-1)
Brazilië - Chili (3-0)

Spanje - Portugal (1-0)
Paraguay - Japan (0-0)
* Paraguay wint na strafschoppen (5-3)


Groepsfase

Groep A

Zuid-Afrika - Mexico (1-1)
Uruguay - Frankrijk (0-0)

Zuid-Afrika - Uruguay (0-3)
Frankrijk - Mexico (0-2)

Mexico - Uruguay (0-1)
Frankrijk - Zuid-Afrika (1-2)

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Uruguay 3 2 1 0 7 4 - 0
2 Mexico 3 1 1 1 4 3 - 2
3 Zuid-Afrika 3 1 1 1 4 3 - 5
4 Frankrijk 3 0 1 2 1 1 - 4

 



Groep B

Zuid-Korea - Griekenland (2-0)
Argentinië - Nigeria (1-0)

Argentinië - Zuid-Korea (4-1)
Griekenland - Nigeria (2-1)

Nigeria - Zuid-Korea (2-2)
Griekenland - Argentinië (0-2)

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Argentinië 3 3 0 0 9 7 - 1
2 Zuid-Korea 3 1 1 1 4 5 - 6
3 Griekenland 3 1 0 2 3 2 - 5
4 Nigeria 3 0 1 2 1 3 - 5

 



Groep C

Engeland - Verenigde Staten (1-1)
Algerije - Slovenië (0-1)

Slovenië - Verenigde Staten (2-2)
Engeland - Algerije (0-0)

Slovenië - Engeland (0-1)
Verenigde Staten - Algerije (1-0)

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Verenigde Staten 3 1 2 0 5 4 - 3
2 Engeland 3
1 2 0 5 2 - 1
3 Slovenië 3 1 1 1 4 3 - 3
4 Algerije 3 0 1 2 1 0 - 2

 



Groep D

Servië - Ghana (0-1)
Duitsland - Australië (4-0)

Duitsland - Servië (0-1)
Ghana - Australië (1-1)

Ghana - Duitsland (0-1)
Australië - Servië (2-1)

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Duitsland 3 2 0 1 6 5 - 1
2 Ghana 3 1 1 1 4 2 - 2
3 Australië 3 1 1 1 4 3 - 6
4 Servië 3 1 0 2 3 2 - 3

 



Groep E

Nederland - Denemarken (2-0)
Japan - Kameroen (1-0)

Nederland - Japan (1-0)
Kameroen - Denemarken (1-2)

Kameroen - Nederland (1-2)
Denemarken - Japan (1-3)

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Nederland 3 3 0 0 9 5 - 1
2 Japan 3 2 0 1 6 4 - 2
3 Denemarken 3 1 0 2 3 3 - 6
4 Kameroen 3 0 0 3 0 2 - 5

 



Groep F

Italië - Paraguay (1-1)
Nieuw-Zeeland - Slowakije (1-1)

Slowakije - Paraguay (0-2)
Italië - Nieuw-Zeeland (1-1)

Paraguay - Nieuw-Zeeland (0-0)
Slowakije - Italië  (3-2)

 

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Paraguay
3 1 2 0 5 3 - 1
2 Slowakije 3 1 1 0 4 4 - 5
3 Nieuw-Zeeland 3 0 3 0 3 2 - 2
4 Italië 3 0 2 1 2 4 - 5

 



Groep G

Ivoorkust - Portugal (0-0)
Brazilië - Noord-Korea (2-1)

Brazilië - Ivoorkust (3-1)
Portugal - Noord-Korea (7-0)

Portugal - Brazilië (0-0)
Noord-Korea - Ivoorkust (0-3)

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Brazilië* 3 2 1 0 7 5 - 2
2 Portugal 3 1 2 0 5 7 - 0
3 Ivoorkust 3 1 1 1 4 4 - 3
4 Noord-Korea 3 0 0 3 0 1 - 12


Groep H

Honduras - Chili (0-1)
Spanje - Zwitserland (0-1)

Chili - Zwitserland (1-0)
Spanje - Honduras (2-0)

Chili - Spanje (1-2)
Zwitserland - Honduras (0-0)

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Spanje 3 2 0 1 6 4 - 2
2 Chili 3 2 0 1 6 3 - 2
3 Zwitserland 3 1 1 1 4 1 - 1
4 Honduras 3 0 1 2 1 0 - 3

Peter Heerschop langer op Radio 538

Peter Heerschop blijft zeker nog een jaar wekelijks zijn column 'Lieve Marianne' voordragen op Radio 538, in het programma van Edwin Evers. Dat doet de cabaretier en columnist inmiddels alweer acht jaar. Gisteren verlengde Heerschop zijn contract met de radiozender. 

"Peter is na acht jaar echt een vriend van de show. Zijn humoristische en soms cynische kijk op de actualiteit weet hij als geen ander te verwoorden in zijn wekelijkse column. Hoe kan je de week nou beter afsluiten, dan met Lieve Marianne", aldus Edwin Evers.

Peter Heerschop schoof voor het eerst bij Radio 538 aan tijdens de Winterspelen in Salt Lake City in februari 2002. Samen met zijn cabaretmaatje Viggo Waas vertolkte hij toen de rol van sportcommentator. Sindsdien doet Heerschop dit elke Winter- en Zomerspelen.

[Tour de France] Uitslag proloog

Fabian Cancellara heeft de proloog van de Tour de France zojuist gewonnen. Met een tijd van tien minuten precies was de wereldkampioen tijdrijden na 8,9 kilometer het snelste.

De Duits kampioen tijdrijden Tony Martin startte als een van de eerste renners en bijna alle renners die na hem startten beten zich stuk op zijn tijd. Alleen Cancellara was sneller.

Van de favorieten voor de eindzege deed Lance Armstrong het het beste. Op twintig seconden achterstand werd hij vierde. Alberto Contador werd op 27 seconden achterstand zesde. Beste Nederlander was Niki Terpstra die de zestiende tijd reed.


Uitslag proloog:

# Renner Ploeg Tijd
1 Fabian Cancellara (Zwi) Saxo Bank 10,00
2 Tony Martin (Dui) HTC Columbia 10,10
3 David Millar (GB) Garmin 10,20
4 Lance Armstrong (VS) RadioShack 10,22
5 Geraint Thomas (GB) Team Sky 10,23
6 Alberto Contador (Spa) Astana 10,27
7 Tyler Farrar (VS) Garmin 10,28
8 Levi Leipheimer (VS) RadioShack 10,28
9 Edvald Boasson Hagen (Noo) Team Sky 10,32
10 Janez Brajkovic (Slo) RadioShack 10,35

Wilders: Paars-plus is een nachtmerrie

PVV-voorman Geert Wilders noemt de aangekondigde onderhandelingen over een kabinet Paars-plus 'de allerslechtste optie voor Nederland'. Wilders hoopt dat CDA-fractievoorzitter Verhagen zich nog bedenkt 'en alsnog met de drie partijen VVD, PVV en CDA tegelijk om de tafel wil'.

Een 'nachtmerrie' komt uit voor Geert Wilders nu er voor Mark Rutte geen knelpunten meer zijn om de onderhandelingen met drie linkse partijen te beginnen. "Een stem op de VVD is dus mogelijk een stem op GroenLinks. Het kabinet-Rutte met Halsema is een nachtmerrie", aldus Wilders die nu zijn hoop vestigt op Maxime Verhagen.

Verhagen weigert te praten over een rechts kabinet met de PVV en de VVD zolang beide partijen niet nader tot elkaar komen. Geert Wilders hoopt dat Verhagen zich 'in het landsbelang' toch nog bedenkt om te onderhandelen over een rechts kabinet.

Löw: "Messi niet in zijn spel laten komen"

Duitsland won in de kwartfinales met overtuiging van Argentinië. Na afloop van de wedstrijd uitte Joachim Löw, bondscoach van de Duitsers, zijn vreugde over de zege.

"Ik ben ongelooflijk trots op mijn elftal. Een 4-0 zege had ik voor het duel niet mogelijk geacht", aldus de winnende bondscoach na afloop van de wedstrijd volgens De Telegraaf. Opvallend was dat de Duitsers erin waren geslaagd om Lionel Messi, sterspeler aan Argentijnse zijde, niet te laten excelleren.

"We hebben Messi niet in zijn spel laten komen. Er stonden telkens twee spelers bij hem die, zonder veel overtredingen te maken, Messi hebben uitgeschakeld", zo voegde Löw aan zijn visie op de wedstrijd toe. Messi, die dit toernooi niet heeft weten te scoren, kon tegen de Duitsers zijn befaamde acties niet realiseren.

Vanavond zal worden beslist wie de Duitsers in de halve finale van het WK zullen aantreffen.

Tabarez: "Nederland moeilijk, niet onmogelijk"

Oscar Tabarez, de bondscoach van Uruguay, sprak met veel respect over het Nederlands Elftal. Oranje is komende dinsdag de tegenstander van de Zuid-Amerikanen in de halve finale van het WK voetbal.

"Het wordt heel moeilijk, maar niet onmogelijk," zei Tabarez een dag na de sensationele ontsnapping tegen Ghana. Tabarez was duidelijk al goed geïnformeerd over het elftal van Bert van Marwijk. Hij wist dat Nederland al sinds 2008 een ongeslagen status heeft. "Deze generatie speelt wat anders dan Nederland traditioneel doet, het is een zeer uitgebalanceerd elftal. Achterin geven ze niks weg, het steekt daar goed in elkaar. Wat dat betreft verschilt dit Oranje met vroeger, toen ze hun verdedigende taken nog wel eens verwaarloosden en daar niet zoveel belang aan toekenden."

De geroutineerde trainer weet dat Oranje ook in andere linies over grote kwaliteiten beschikt. "Ze hebben middenvelders die technisch zeer goed onderlegd zijn, zoals Van Bommel, Sneijder en Robben, en spelers die hun technische capaciteiten koppelen aan ongelooflijk veel kracht, zoals Kuijt. Dit team houdt bovendien vast aan de traditionele aanvallende spelopvatting van Nederland."

De bondscoach van Uruguay kampt met nogal wat personele problemen in aanloop naar het doel met Nederland maar maakt zich geen zorgen. "Ik heb genoeg voetballers in mijn selectie om een elftal samen te stellen waar ik vertrouwen in heb. Ik denk dat we onze capaciteiten al hebben bewezen. Twintig van de 23 selectiespelers hebben al op het veld gestaan."

[F2] Uitslag Portimão Race 1

Joylon Palmer heeft de eerste zege in de Formule 2 op het circuit van Portimão gepakt. De Brit vertrok van poleposition en wist de zege eenvoudig te pakken voor Benjamin Bailly en Jack Clarke. Kelvin Snoeks zag door een spin de finish niet.

Palmer mocht van poleposition vertrekken en behield de eerste plaats voor Bailly en Clarke. Het enige spannende moment kwam na tien ronden toen Plamen Kralev spinde en zijn bolide midden op de baan stil zette. Dit leverde een safety car op, maar Palmer liet zich bij de herstart niet van de wijs brengen en reed wederom weg van het veld om te winnen voor Bailly en Clarke. Snoeks zette in de strijd om plaats acht druk op Armaan Ebrahim, maar spinde na zestien ronden van de baan.

Uitslag Portimão Race 1

Pos. Rijder Tijd
1 Jolyon Palmer Geen tijd
2 Benjamin Bailly +2.626
3 Jack Clarke +4.327
4 Kazimieras Vasiliauskas +5.761
5 Nicola de Marco +6.763
6 Philipp Eng +9.538
7 Ricardo Teixeira +10.784
8 Armaan Ebrahim +11.297
9 Benjamin Lariche +14.298
10 Sergei Afanasiev +15.589
11 Natalia Kowalska +22.622
12 Dean Stoneman +25.088
13 Mihai Marinescu +26.386
14 Ivan Samarin +27.429
15 Parthiva Sureshwaren +27.860
DNF Will Bratt +6 Ronden
DNF Kelvin Snoeks +7 Ronden
DNF Plamen Kralev +13 Ronden

Eye of Judgement servers gaan offline

Mensen die nog van plan zijn om het PS3-spel The Eye of Judgement online te spelen moeten snel zijn. Eind september gaan de servers van het spel namelijk onherroepelijk toe.

Volgens een post op het europese Playstation-forum is het vanaf 30 september onmogelijk om het spel nog tegen andere personen te spelen. De mensen die de platinum trophy nog willen halen zullen zich moeten haasten want voor deze, en nog wat andere trophies, is toegang tot de servers benodigd.

Eye of Judgement

The Eye of Judgement is een kaartspel uit 2007. Het speciale aan dit spel is echter de Playstation Eye die boven het speelveld hangt. Die filmt welke kaarten worden gespeeld en brengt deze tot leven op het scherm.

[Tour] Cancellara wint met overmacht proloog

Fabian Cancellara heeft de proloog van de Tour de France zojuist gewonnen. Met een tijd van tien minuten precies was de wereldkampioen tijdrijden na 8,9 kilometer het snelste.

De Duits kampioen tijdrijden Tony Martin startte als een van de eerste renners en bijna alle renners die na hem startten beten zich stuk op zijn tijd. Alleen Cancellara was sneller.

Van de favorieten voor de eindzege deed Lance Armstrong het het beste. Op twintig seconden achterstand werd hij vierde. Alberto Contador werd op 27 seconden achterstand zesde. Beste Nederlander was Niki Terpstra die de zestiende tijd reed.


Uitslag proloog:

# Renner Ploeg Tijd
1 Fabian Cancellara (Zwi) Saxo Bank 10,00
2 Tony Martin (Dui) HTC Columbia 10,10
3 David Millar (GB) Garmin 10,20
4 Lance Armstrong (VS) RadioShack 10,22
5 Geraint Thomas (GB) Team Sky 10,23
6 Alberto Contador (Spa) Astana 10,27
7 Tyler Farrar (VS) Garmin 10,28
8 Levi Leipheimer (VS) RadioShack 10,28
9 Edvald Boasson Hagen (Noo) Team Sky 10,32
10 Janez Brajkovic (Slo) RadioShack 10,35

Stormschade door noodweer in Utrecht

Noodweer in Utrecht heeft vanmiddag gezorgd voor schade. De brandweer kreeg uit de hele provincie meldingen van overlast door de harde wind en de regenbuien. Op verschillende plekken sloeg de bliksem in, ook liep een kelder onder water.

Onder het mom 'daar zit je op te wachten op een warme dag' liep er elders in de provincie rioolwater een huis binnen. Ook stonden door de storm veel bomen op knappen, die de brandweer omgezaagd heeft.

In totaal kwamen er tussen de tien en vijftien meldingen binnen bij de brandweer, onder meer uit Bosch en Duin, Groenekan en Vianen.

Media Uruguay: "De hand van God is lichtblauw"

De handsbal van Luis Suárez is in Uruguay met veel bewondering ontvangen. Suárez voorkwam een doelpunt van Ghana.

Suárez stompte een kopbal van Ghana van de lijn, waarna hij een rode kaart kreeg. Asamoah Gyan mocht vervolgens een strafschop nemen, maar de aanvaller liet de kans liggen om Ghana naar de halve finale te schieten. De Uruguayanen waren vervolgens te sterk in de strafschoppenserie.

De Uruguayaanse media bejubelen de rol van Suárez. "Niet te geloven, de hand van God is lichtblauw!", meldt El Observador. "Lang leve de handen van Luis Suárez", bewierookte El Pais de Ajacied. "Het was de beste redding van het hele toernooi", schreef El Observador over de redding van de geschorste Suárez.

Uruguay treedt dinsdag in de halve finale aan tegen Oranje. Suárez ontbreekt bij de formatie van Oscar Tabarez. La Republica beschouwt Nederland als een zware tegenstander voor de vroegere voetbalgrootmacht en tweevoudig wereldkampioen Uruguay. "Laten we teruggaan naar de jaren van glorie", aldus het dagblad.

WK afgelopen voor Ajacied Lodeiro

Voor Ajacied Nicolas Lodeiro is het WK voetbal in Zuid-Afrika voorbij. De 21-jarige middenvelder van Uruguay heeft gisteren in de kwartfinales tegen Ghana een breukje in zijn rechtervoet opgelopen. Daardoor kan hij bij het mondiale toernooi niet meer in actie komen.

Lodeiro mist onder meer het duel met Nederland in de halve finales, dinsdag in Kaapstad. Het WK is voor de jonge debutant ongelukkig verlopen. In de eerste groepswedstrijd tegen Frankrijk (0-0) kreeg hij als invaller de rode kaart.

Creedence Clearwater Revival in Rock Band DLC van komende week

Sinds Rock Band uit is, komt Harmonix elke week met extra liedjes die je tegen betaling kunt downloaden. Komende week zal er weer een band komen die zijn debuut maakt in Rock Band, namelijk Creedence Clearwater Revival. Deze band zal met een superpack komen, met een inhoud van in totaal twaalf liedjes.

· “Bad Moon Rising”
· “Born on the Bayou”
· “Down on the Corner”
· “Fortunate Son (Original Version)”
· “Green River”
· “I Heard It Through the Grapevine”
· “Lookin’ Out My Back Door”
· “Proud Mary”
· “Run Through the Jungle”
· “Travelin’ Band”
· “Up Around the Bend”
· “Who’ll Stop the Rain”
 

De liedjes zijn niet te downloaden voor Lego Rock Band


De liedjes zijn beschikbaar vanaf dinsdag 6 juli voor de Wii en de Xbox 360 en vanaf woensdag 7 juli voor de Playstation 3. Elk los liedje kost € 1,49 of 160 MS points of 200 Wii points. Het 'Creedence Clearwater Revival Pack 01' is in zijn volledigheid te downloaden voor 1600 MS Points of €14,99.

Govou naar Panathinaikos

Sidney Govou speelt de komende twee seizoenen voor Panathinaikos. Dat maakte de Griekse voetbalclub vandaag bekend. De Franse middenvelder speelde sinds 1999 in eigen land voor Olympique Lyon.

Govou (31) maakte ook deel uit van de WK-selectie van Frankrijk, dat teleurstelde op het toernooi in Zuid-Afrika. Bij Panathinaikos komt hij Djibril Cissé tegen, zijn ploeggenoot bij het Franse nationale elftal.

[MotoGP] Uitslag kwalificatie Catalunya

Jorge Lorenzo heeft de poleposition veroverd voor de MotoGP race op het circuit van Barcelona. De Spanjaard bleef Casey Stoner en de verrassende Randy de Puniet ruim voor.

De Puniet leidde het grootste deel van de kwalificatie, maar in het laatste half uur stelde Lorenzo orde op zaken. Stoner pakte hem de poleposition nog af, maar Lorenzo ging in de laatste twee minuten tweemaal onder de tijd van de Australiër door en zette uiteindelijk 1:42,046 op de klokken. Stoner bleef uiteindelijk De Puniet nipt voor die in zijn laatste poging naar plaats drie reed. Dani Pedrosa mag morgen van plaats vier starten. Grote tegenvallers waren Nicky Hayden (plaats 12) en Marco Melandri (plaats 14).

In de 125cc reed Marc Marquez naar de snelste tijd. De Derbi-rijder bleef zijn teamgenoot Pol Espargaro en Aprilia-coureur Bradley Smith nipt voor. Jasper Iwema kwam niet verder dan startplaats twintig, zeven plaatsen voor Michael van der Mark.

De poleposition in de Moto2 werd een prooi voor Andrea Iannone. De Italiaan bleef de Japanner Yuki Takahashi en en de Zwitser Thomas Luthi ruim voor.

Mark Rutte: de eeuwige vrijgezel

Mark Rutte is vrijgezel. Niets mis mee. Ik denk zelfs dat hij het beter heeft dan menig soortgenoot. Denk bijvoorbeeld aan Wilders, die zijn vrouw alleen maar ziet in gepantserde bunkers. Of aan Wouter Bos, die sinds hij thuis zit, zijn vrouw veel meer ziet dan hem lief is. Mark Rutte niet. Mark flierefluit er lustig op los zonder ’s avonds aan te hoeven schuiven bij een gezin en dagelijkse beslommeringen aan te horen. Gewoon pizza met bier na een  dag zwoegen. Een heerlijk leven heeft Mark. Zo lijkt het tenminste.

[Kwartfinale] Argentinië onderuit tegen Duitsland

Argentinië is in de kwartfinales op het WK voetbal uitgeschakeld. De Zuid-Amerikanen verloren zojuist met 0-4 van Duitsland.

Al na drie minuten kwamen de Duitsers op voorsprong. Müller kwam goed inlopen op een vrije trap en kopte de bal in  het doel voor een aan de grond genagelde Romero. De Duitsers roken bloed en waren voortdurend op de Argentijnse helft te vinden. Een schot van Schweinsteiger ging net over. In de veertiende minuut kreeg Di Maria een kansje maar hij zocht te lang naar zijn goede voet en leverde een te matige pass af. In de 23e minuut was het bijna 0-2. Via Argentijns balverlies kwam de bal bij Müller die hem goed aflegde bij Klose. De spits van Bayern trapte echter over.

Podolski zette in de dertigste minuut een blok voor de bijna doorgebroken Tévez. Gevolg was een vrije trap voor de Zuid-Amerikanen. Messi schoot net buiten de zestien meter echter hoog over het doel van Neuer. De Argentijnen begonnen sterker te worden en in de 37e minuut scoorden ze. Het doelpunt van Higuain werd echter wegens buitenspel afgekeurd. Even daarna werden de Duitsers weer wat gevaarlijker maar het harde schot van Podolski ging naast het Argentijnse doel. In het resterende deel van de eerste helft kregen beide ploegen wel wat kansjes maar de ruststand bleef 0-1 in het voordeel van de Duitsers.

De twee ploegen begonnen ongewijzigd aan de tweede helft. Rodríguez kreeg na een voorzet van Heinze plots ruimte, maar trapte de bal knullig op een Duitse verdediger. Argentinië probeerde Duitsland onder druk te zetten, maar de Duitsers zetten alle middelen in om de Argentijnen het scoren te beletten. Higuain kreeg vrije baan naar de Duitse keeper Neuer, maar liep vast voordat hij de bal naar een wachtende Messi kon spelen. In de 68e minuut kwam Duitsland op 0-2. Podolski nam een voorzet van Müller mee en zonderde Klose voor doel af. Klose tikte de bal in het doel. In de 74e minuut beslisten de Duitsers het duel. Schweinsteiger wist door de Argentijnse verdediging heen te komen en vond uiteindelijk Friedrich die de bal alleen hoefde binnen te tikken.

Voor de Argentijnen was de derde goal de genadeslag. De Duitsers waren in het resterende deel van de wedstrijd heer en meester over de partij. Een paar minuten voor tijd scoorde Klose zelfs nog de 0-4 nadat hij de bal op een presenteerblaadje kreeg aangeboden van Özil. Doelman Romero was kansloos. De 0-4 was ook de eindstand.


Argentinië

0 - 4

Duitsland


   3' Müller
 67' Klose
 74' Friedrich
 88' Klose
 
 Gele kaart: Otamendi, Mascherano, (Argentinië), Müller, (Duitsland)
 
Stadion: Green Point Stadium, Kaapstad
Toeschouwers: 64.100
Arbiter: Irmatov (Oez)
 
Opstelling:   Opstelling:
Romero
Otamendi (Pastore/70)
Demichelis
Burdisso
Heinze
Maxi Rodríguez
Mascherano
Messi
Di María (Agüero/75)
Tévez
Higuaín
  Neuer
Lahm
Mertesacker
Friedrich
Boateng (Jansen/74)
Müller (Trochowski/84)
Khedira (Kroos/78)
Özil
Schweinsteiger
Podolski
Klose

Nederlander verongelukt in Duitsland

Een 64-jarige Nederlander uit het Groningse Scheemda is vrijdagmiddag bij een kettingbotsing bij het Duitse Rhede omgekomen. Dat melden lokale Duitse media zaterdag.

Het ongeval gebeurde rond 13.00 uur in de deelstaat Nedersaksen, nabij de Nederlandse grens. Bij het ongeluk, op de snelweg A31 in zuidelijke richting tussen Rhede en Papenburg, botste onder meer een voertuig dat dieren vervoerde tegen een auto die stilstond op de vluchtstrook. Het is niet duidelijk in welk voertuig de Nederlander zat. Door het ongeluk kwamen runderen en een schaap op de weg terecht.

Piraten ontvoeren bemanning schip voor kust Nigeria

Piraten hebben vrijdagavond nabij de Nigerdelta, voor de kust van Nigeria, twaalf bemanningsleden van een schip ontvoerd. Dat heeft David Nabaida, een woordvoerder van Nigeriaanse marine, zaterdag gezegd.

Nabaida zei dat piraten vrijdag de onder Duitse vlag varende BBC Palonia enterden. Er brak een gevecht uit, waarbij de piraten een bemanningslid in zijn been schoten. De Nigeriaanse marine heeft het schip na de ontvoering naar veilige wateren gesleept en de gewonde zeeman medische hulp gegeven. "Er zal alles aan worden gedaan om de ontvoerde bemanning te redden", verzekerde Nabaida.

De marine heeft een idee wie de piraten zijn, maar wilde geen details geven. De ontvoerde bemanningsleden zijn afkomstig uit Duitsland, Letland, Litouwen, Rusland en Oekraïne.

De aanval van vrijdag komt op een moment dat het aantal gevallen van piraterij in de Golf van Guinee toeneemt, in het bijzonder langs de kust van Nigeria. Het dichtbevolkte land blijft een omgeving met veel potentiële doelwitten. Er liggen veel olietankers voor anker in de Nigerdelta en ook vrachtschepen, die liggen te wachten om goederen te laden of te lossen, zijn doelwit van de piraten.

Groep vast voor reeks misdrijven in Zaltbommel

De Gelderse politie heeft een groep mannen opgepakt voor een lange reeks incidenten in en rond Zaltbommel. Ze hebben volgens de politie onder meer op Bevrijdingsdag een gasfles door een ruit gegooid en een week later met een herdenkingskrans gevoetbald. De politie heeft twintig verdachten gehoord, waarvan er drie minderjarig zijn.

De verdachten zijn tussen de 16 en 35 jaar oud en komen uit Zaltbommel, Hurwenen, Haaften en Rossum.

Het onderzoek was opgestart vanwege een serie woninginbraken. Tijdens dat onderzoek bleek dat een verdachte bij een groep jongeren hoorde die mogelijk meer op zijn kerfstok had. Zo zou de groep op 30 maart vijf auto's en twee bedrijfspanden in de Boschstraat in Zaltbommel hebben vernield met een vuurwerkbom.

Bij een woning aan het Thorbeckeplein werd op Bevrijdingsdag een gasfles door een ruit naar binnen gegooid, waardoor de woning onder de rook kwam te staan. Op 13 mei werd eveneens op de Boschstraat met een herdenkingskrans gevoetbald. Daarnaast zou de groep tussen 1 februari en 18 mei acht inbraken in Zaltbommel, Rossum en Haaften hebben gepleegd.

De verdachten zijn tussen 18 mei en 1 juli opgepakt. Ze zouden in wisselende samenstelling hebben samengewerkt. Burgemeester van Zaltbommel Albert van den Bosch toont zich tevreden. "Ik denk dat de politie met deze aanhoudingen een gevoelige tik heeft uitgedeeld."

De burgemeester werd begin dit jaar beveiligd nadat Marokkaanse jongeren hem in zijn gezicht hadden bedreigd. Of de groep een relatie heeft met die jongeren, is niet duidelijk.

Klapbanden bij landing toestel Sky Airlines

Passagiers van een Boeing 737-800 van de Turkse luchtvaartmaatschappij Sky Airlines moesten vanochtend op Schiphol op de start- en landingsbaan het vliegtuig verlaten. Het toestel kreeg bij de landing namelijk een aantal klapbanden, waardoor het niet verder kon rijden naar de gate.

Het toestel was afkomstig uit de Turkse plaats Dalaman en landde vanochtend op de Buitenveldertbaan. Het is nog niet duidelijk wat de oorzaak van de klapbanden is. Alle passagiers bleven bij de landing ongedeerd en werden met bussen naar de terminal gebracht.

Man overlijdt in hakselaar

Een man is zaterdagmiddag in het Limburgse America om het leven gekomen toen hij tussen de ronddraaiende delen van een hakselaar terecht kwam. Hij zat achterop het landbouwvoertuig en viel hier door onbekende oorzaak vanaf, meldt de politie.

Het ongeval gebeurde vroeg in de middag op een wei aan de Schadijkerweg. De landbouwmachine, die gebruikt wordt om te maaien en te versnijden, werd door iemand anders bestuurd. De identiteit van de dode man is niet vrijgegeven.

Mathijsen en Van Persie dinsdag inzetbaar

Joris Mathijsen en Robin van Persie zijn dinsdag in de halve finale van het WK gewoon inzetbaar. Onderzoek in het ziekenhuis heeft uitgewezen dat de blessures van de twee Nederlanders niet ernstig zijn en dat zij op tijd fit zijn voor de wedstrijd tegen Uruguay, meldt de KNVB zaterdag.

Mathijsen haakte vrijdag vlak voor het begin van het duel met Brazilië geblesseerd af. De verdediger had teveel last van zijn knie tijdens de warming-up, waarna bondscoach Bert van Marwijk geen risico wilde nemen. Van Persie bezeerde tijdens een duel zijn elleboog, maar ook zijn kwetsuur is niet ernstig.

Mathijsen en Van Persie dinsdag inzetbaar
Mathijsen en Van Persie dinsdag inzetbaar (Foto: Novum)

Rotterdam kleurt geler en geler

De Ronde van Frankrijk staat in Rotterdam op het punt van beginnen. Om 16.15 uur opent de Spanjaard Iban Mayoz van de Footonwielerploeg het wielerbal. Hij is de eerste renner die het 8,9 kilometer lange parcours dwars door Rotterdam aflegt. Ondertussen nemen duizenden wielerfans zaterdagmiddag bezit van de tourstad.

Vooral rond de geijkte punten als de Erasmusbrug en bij de finish nabij Ahoy staat het publiek aan het begin van de middag al rijen dik langs de hekken. Wie goed luistert, hoort een mengelmoes van verschillende talen. De hele nacht en ochtend is de organisatie nog bezig geweest het parcours gereed te maken. Het rennerskwartier bij het Zuidplein lijkt, gelet op de drukte de toeristische trekpleister bij uitstek. Enkele renners maken nog even snel een trainingsrondje over het parcours.

Vervoersbedrijven NS en RET meldden zaterdag dat de drukte op de trein- en metrostations naarmate de middag vordert, toeneemt. Op het Centraal Station gaat een constante stroom wielerfans van de treinen richting de metro's. De ondergrondse rijdt extra vaak en de metrostellen zijn bovendien langer. Volgens een woordvoerster van de RET moesten op het Centraal Station de speciale tourdagkaartjes al worden aangevuld. Maar het aantal verkochte kaartjes kon zij nog niet geven.

Ook op de metrostations Beurs, Leuvehaven en Zuidplein was het druk. Vooral de voorste metrostellen zaten veelal bomvol. De NS adviseert reizigers op Centraal Station met de trein door te reizen naar Rotterdam-Zuid om zich vanaf daar naar het parcours te begeven. De verwachte chaos op de snelwegen rond Rotterdam is vooralsnog uitgebleven.

Extra vlucht naar halve finale WK-voetbal

KLM en reisorganisatie Oad Reizen zetten extra capaciteit in om voetbalsupporters naar de halve finale van het WK voetbal te brengen. De luchtvaartmaatschappij laat maandag een extra vliegtuig vanaf Schiphol naar Kaapstad vertrekken, zei een woordvoerster van de KLM zaterdag.

De vlucht is nu al direct te boeken via de website van de luchtvaartmaatschappij, maar ook via touroperators. Het vliegtuig keert woensdag om 03.00 uur lokale tijd na de wedstrijd van Nederland tegen Uruguay weer terug.

Supporters kunnen via Oad Reizen ook kiezen voor een driedaagse pakketreis naar de halve finale. Ze vliegen dan met hetzelfde vliegtuig, maar hebben behalve het retourticket ook de transfer van en naar vliegveld en stadion, een hotelovernachting en reisbegeleiding. Ze kunnen bij Oad ook een toegangskaart voor de wedstrijd bestellen.

Cervélo met man minder in Tour

Cervélo Test Team begint de Tour de France met acht renners. Xavier Florencio is namelijk naar huis gestuurd, omdat hij volgens de ploeg de interne regels heeft overtreden.

Florencio had een blessure aan zijn zitvlak en wilde dit middels een medicijn met efedrine verhelpen. De teamregels schrijven echter voor, dat een renner toestemming moet vragen om een medicament te mogen gebruiken.

Cervélo Test Team heeft de 30-jarige Florencio inmiddels geschorst.

Vuvuzela krijgt eigen game

We kennen allemaal Guitar Hero. We weten allemaal wat voetbal is en met het WK inmiddels ook wat voor geluid een vuvuzela maakt. De vuvuzela is inmiddels één van de meest besproken onderwerpen van het WK 2010. De hemelse klanken die dit instrument maakt hebben er zelfs voor gezorgd dat het een eigen game krijgt.

Wanneer 'Vuvuzela Hero' in de winkels ligt is nog niet bekend. Wij zullen jullie in ieder geval inlichten wanneer we meer weten.

Treurende Kingson: "We waren er zeer dichtbij"

De Ghanese doelman Richard Kingson kon zijn land niet door de strafschoppenserie heen slepen in de kwartfinale tegen Uruguay. The Black Stars kregen in de laatste seconde van de verlenging een strafschop bij een 1-1 stand. Maar Asamoah Gyan miste vanaf elf meter. Even later was hij wel trefzeker bij de penaltyserie. Missers van aanvoerder John Mensah en aanvaller Dominic Adiyiah werd de laatste Afrikaanse deelnemer echter fataal.

Kingson kon zich niet onderscheiden tijdens de strafschoppenserie. Maar de jonge doelman blikt met een goed gevoel terug op het WK. "We hebben een jonge ploeg en een mooie toekomst. Nu moeten we gaan bouwen aan een sterk elftal voor de volgende Afrika Cup", aldus de Ghanese goalie tegen FIFA.com.

"Ik ben zeer blij met dit WK, want mijn doel was het halen van de halve finale. Dit was een grote kans voor mij en het is helaas anders gelopen. Toch ben ik blij voor mijzelf, mijn teamgenoten, de toeschouwers en de mensen die mij hebben geholpen hier te komen. We waren er zeer dichtbij, maar helaas is het niet gelukt."

Braziliaanse media: "Oranje beëindigt onze droom"

De Braziliaanse media zijn zeer teleurgesteld over de uitschakeling van de Goddelijke Kanaries door het Nederlands elftal. Met name de afgetreden bondscoach Dunga werd bekritiseerd in eigen land. De oud-international leeft al langer in onvrede met de vaderlandse media. De Brazilianen zijn te spreken over het vertrek van Dunga.

"Dit is het definitieve einde van het tijdperk Dunga", kopt O Globo. Ook Folha de São Paulo refereert aan Dunga: "Deze nederlaag beëindigt het tweede tijdperk Dunga." Brazilianen hopen op een herkansing over vier jaar.

"We moeten nu wachten tot 2014", aldus Correio do Povo, die daarmee verwijst naar het WK over vier jaar in Brazilië. De teleurstelling blijft echter. "Oranje beëindigt droom op zesde wereldtitel", treurt Jornal do Brasil.

FIFA kent eerste goal aan Sneijder toe

De FIFA heeft bepaald dat het eerste doelpunt, tijdens het duel tussen Nederland en Brazilië (2-1), aan Wesley Sneijder wordt toegekend. Dit maakte de technische studiegroep van de wereldvoetbalbond vandaag bekend.

In de 53e minuut van de wedstrijd kwam Nederland op gelijke hoogte, maar het was niet duidelijk wie de treffer maakte. Aanvankelijk stond de naam van Felipe Melo op het formulier. Het schot van Sneijder schampte de Braziliaan namelijk. Nu blijkt dus dat de FIFA een andere mening is toebedeeld.

De beslissing van de FIFA zorgt ervoor dat Sneijder inmiddels vier doelpunten op het WK voetbal heeft gemaakt. Daarmee is hij topscorer in Zuid-Afrika. Toch is de Nederlandse middenvelder niet de enige met vier treffers achter zijn naam. Ook Robert Vittek (Slowakije), Gonzalo Higuain (Argentinië) en David Villa (Spanje) troffen vier keer doel.

'Onderhandelingen Paars-plus beginnen maandag'

VVD-leider Mark Rutte heeft vanmiddag bekendgemaakt dat aanstaande maandag de onderhandelingen over een kabinet Paars-plus beginnen. Rutte had een aantal voorwaarden waaraan moest worden voldaan, voordat de onderhandelingen over Paars-plus konden aanvangen.

Vanochtend begon Rutte, onder leiding van informateur Tjeenk Willink, een overleg met PvdA-leider Cohen, GroenLinks-leider Halsema en D66-leider Pechtold. Hoewel Rutte vorige week nog geen perspectief in Paars-plus zag en hij liever een kabinet met VVD, CDA en PvdA wilde vormen, lijkt Paars-plus nu toch de beste kans van slagen te hebben.

Het is nog niet bekend op welke punten de linkse partijen de VVD tegemoet zijn gekomen. De speerpunten van de liberalen lagen tijdens de verkiezingscampagne onder meer bij forse miljardenbezuinigingen, het in stand laten van de hypotheekrenteaftrek en het voorkomen van de kilometerheffing.

CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen reageert verbaasd en boos dat Rutte nu duidelijk kiest voor een 'koers over links'. "Ik vind het verbazingwekkend en teleurstellend dat Mark Rutte nog geen anderhalve week geleden zegt dat het geen zin heeft om te onderhandelen over Paars-plus, maar nu ineens wel weer gaat praten over een linkse coalitie onder VVD-leiding", zo laat Verhagen weten.

Tankink en Niermann langer bij Rabobank

Bram Tankink en Grischa Niermann rijden ook de komende jaren voor de Rabobank-wielerploeg. Dit heeft de Nederlandse wielerformatie vandaag, vlak voor de start van de Tour de France, bekendgemaakt.

Tankink is bezig aan zijn vijfde jaar bij Rabobank en tekende bij tot medio 2010. Niermann rijdt al twaalf jaar voor de Nederlandse ploeg en verlengde zijn overeenkomst met één seizoen.

Beide renners zijn tevens actief in La Grande Boucle. Tankink zou in eerste instantie niet meedoen, maar door het wegvallen van Laurens ten Dam werd hij toch aan de selectie toegevoegd.

'Anelka speelt nooit meer voor Frankrijk'

Nicolas Anelka heeft zijn laatste interland voor Frankrijk gespeeld. Dit beweerde althans de afgetreden bondsvoorzitter Jean-Pierre Escalettes tijdens het onderhoud met een parlementaire commissie eerder deze week. Het Franse parlement heeft een weergave van dat gesprek op de website gepubliceerd.

"Ik, noch mijn opvolger, noch de toekomstige bondscoach zal vergeten wat in Zuid-Afrika gebeurd is en iedereen zal ervoor zorgen dat hij (Anelka) nooit meer voor Frankrijk speelt", aldus Escalettes. Anelka werd tijdens het WK door bondcoach Domenech weggestuurd nadat hij in de rust van de wedstrijd tegen Mexico de bondscoach beledigde.

Domenech moest zelf aan de commissie uitleggen waarom hij collega Carlos Alberto Parreira weigerde de hand te schudden na het verloren duel met Zuid-Afrika. "Misschien was dat niet zo'n goede reactie, maar ik wilde onze waardes verdedigen. Niemand heeft het recht om het Franse team te beledigen." Parreira had namelijk geroepen dat Frankrijk niet op het WK thuis hoorde na de handsbal van Thierry Henry in het beslissende kwalificatieduel met Ierland.

[DTM] Stadionrace in 2011

Vanaf het seizoen 2011 zal in de DTM-series een evenement in de vorm van de Race of the Champions plaatsvinden. De eerste race zal volgend jaar juli in München zijn.

Volgens de promotor, ITR, zal het een tweebaans circuit worden midden in het Olympisch stadion. Tijdens een tweedaags knockout evenement zal de gehele DTM-startopstelling meedoen. Het formaat zal tevens pitstops bevatten. Deze zullen om de drie rondes uitgevoerd moeten worden. Op de zaterdag zal de kwalificatie plaatsvinden en op zondag de races.

"Wij willen de DTM dichterbij de mensen brengen", aldus ITR-baas Hans Werner Aufrecht. "Met dit evenement maken wij een statement. De fans kunnen dus vooruit kijken naar een evenement met een geweldige sfeer."

Defensieminister Gates scherpt mediaregels aan

De Amerikaanse minister van defensie Robert Gates heeft medewerkers van het ministerie vrijdag opdracht gegeven om interviews en andere contacten met de media eerst te bespreken met het Pentagon. De maatregel is per direct van kracht. Met de maatregel moet worden voorkomen dat medewerkers van defensie over de schreef gaan of per ongeluk informatie vrijgeven, die het Pentagon graag wil achterhouden.

De maatregel werd in een korte memo aangekondigd en werd naar al het militaire en civiele personeel van defensie gestuurd. In de memo staat niet hoe de nieuwe richtlijn precies werkt, maar waarschijnlijk zullen de honderdduizenden verzoeken om interviews via een centraal onderdeel van het Pentagon lopen.

"Ik ben bang dat het ministerie laks is geworden in de benadering van de media", aldus Gates in de memo. "We hebben teveel mensen die praten met de media buiten de normale kanalen om. Soms geven ze informatie die simpelweg niet correct is, uit de context is gehaald of waar geen toestemming voor is gegeven (...)."

Er werd al lange tijd gewerkt aan de maatregel, nog voor ex-generaal Stanley McChrystal in een interview met tijdschrift Rolling Stone laatdunkende opmerkingen maakte over zijn politieke leidinggevenden.

"We waren niet blij met de inhoud van het artikel en we waren ook niet blij met het feit dat we er niet vanaf wisten", aldus onderminister van defensie Douglas Wilson. Desalniettemin beloofde Wilson dat er geen 'ijzeren gordijn' tussen het Pentagon en de media wordt opgetrokken.

Hoge functionarissen van het ministerie van defensie moeten in het vervolg een melding doen aan het kantoor van Wilson, voordat een interview wordt gegeven 'of andere verbintenissen met de media en het publiek worden aangegaan die mogelijk nationale of internationale implicaties kunnen hebben'.

Gates waarschuwde in de memo dat het lekken van vertrouwelijke informatie 'tegen de wet is, niet getolereerd wordt en -als het wordt bewezen- leidt tot gerechtelijke vervolging van diegenen die betrokken zijn bij dergelijke activiteiten'.

De perschef van het Pentagon Geoff Morell zei dat Gates zich desondanks blijft inzetten voor een open omgang met de media en dat Gates zijn collega's op het hart heeft gedrukt dat de 'pers niet de vijand is'.

Gates scherpt mediaregels aan
Gates scherpt mediaregels aan (Foto: Novum)

Kandidate klaagt RTL-programma aan

Het RTL-programma Holland's Got Talent is aangeklaagd door een kandidate van dat programma. De kandidate, ene Jacqueline, heeft zelfs een advocaat in de arm genomen. Volgens Jacqueline zijn er van haar 'gemanipuleerde beelden' gemaakt. En ze wil tegenhouden dat die beelden uitgezonden worden.

Op 21 juni kwam Jacqueline naar Hilversum om auditie te doen voor Holland's Got Talent. Ze werd doorgelaten naar de volgende ronde. "Daarop volgde meermalen instructies. Jacqueline mocht zich niet meer bescheiden opstellen en moest in elk interview vermelden dat zij goed is", vertelt de advocaat van de vrouw.

En er was nog veel meer mis tijdens de tweede ronde van het RTL-programma, volgens de advocaat. "De microfoon en het geluid werden ineens loeihard aangezet, zodat het in de zaal klonk alsof kanonnen werden afgevuurd. Jacqueline zong nog geen regel, toen Gordon haar al wegdrukte. De publieksopwarmer commandeerde het publiek om hard 'boe' te roepen, wat het niet deed. Daarna volgde nog een afslachting door de jury, waarbij Patricia Paay zich nog wel enigszins inhield."

Het kort geding tussen Jacqueline en de producent van Holland's Got Talent, Blue Circle, dient maandag om 15:30 uur bij de rechtbank in Amsterdam.

Suárez: beste redding van het toernooi

Het keeperstalent van Luis Suárez hielp Uruguay vrijdag aan de zege in de kwartfinale tegen Ghana. De Ajax-spits stompte in de laatste minuut van de verlenging een bal met zijn handen het Uruguayaanse doel uit. "Volgens mij was het de beste redding van het toernooi", jubelde Suárez na afloop. "Niet de hand van God, maar de hand van Suárez."

Asamoah Gyan werd de schlemiel door de gegeven penalty er vervolgens niet in te schieten, waardoor een strafschoppenserie volgde. De Ghanese aanvaller was na afloop ontroostbaar. "Suárez is nu de held van Uruguay doordat hij de bal stopte en ik de penalty miste. Het hoort bij het voetbal, maar dit doet pijn."

Nadat Suárez Uruguay redde moest hij met een rode kaart van het veld. "Het is moeilijk om er tijdens een WK-wedstrijd uit gestuurd te worden, maar dit was het dubbel en dwars waard." Hij moest de strafschoppenserie vanuit de kleedkamer beleven. "Ik zat er helemaal alleen en was ontzettend nerveus. Maar ik had alle vertrouwen in mijn collega's", aldus de Ajacied.

Door de winst treedt Uruguay dinsdag aan tegen Oranje in de halve finale. De wedstrijd wordt gespeeld in Kaapstad.

Suarez: de beste redding van het toernooi
Suárez: de beste redding van het toernooi (Foto: Novum)

Tientallen jongeren op de vuist in Friesland

Tientallen jongeren uit verschillende dorpen zijn vrijdagnacht met elkaar op de vuist gegaan in het Friese dorp Donkerbroek. De jongeren waren volgens de politie 'behoorlijk' onder de invloed van alcohol.

Rond 01.00 uur riepen beveiligingsmedewerkers de hulp van de politie in. Een feest in een tent aan de Geert Wolter Smitweg liep behoorlijk uit de hand.

Met veel moeite lukte het de agenten om de jongeren de tent uit te krijgen en de rust te herstellen. Dat was echter van korte duur, want op het parkeerterrein gingen ze elkaar weer te lijf. Uiteindelijk was onder meer een politiehond nodig om de partijen uit elkaar te krijgen.

Twee mannen van 20 en 21 jaar uit Jubbega bleven volgens de politie recalcitrant, ook nadat hun meerdere keren was bevolen weg te gaan. Zij zijn uiteindelijk aangehouden.

Sparta Rotterdam gaat zeven spelers testen

Sparta Rotterdam is vandaag begonnen met trainen. De degradant heeft de selectie nog niet rond. De nieuwe trainer Jan Everse krijgt vanaf maandag een zevental testspelers bij zijn groep. Technisch directeur Rob Baan wil nog geen namen noemen, maar liet wel weten dat er drie buitenlanders bij zullen zijn.

In de voorlopige selectie waarmee Everse vandaag aan het seizoen begon zitten nogal wat spelers die mogelijk nog vertrekken. De Rotterdammers zoeken sowieso nog een rechtsback, omdat Emmanuel Boakye nog altijd geblesseerd is. Ook de 29-jarige spits Iwan Redan zou in beeld zijn. Vorig seizoen was Redan nog op proef bij FC Zwolle, waar Everse toen nog trainer was. De aanvaller zou al een eerste gesprek hebben gevoerd.

Kemphaan Melo krijgt ervan langs van eigen aanhang

Dat het beladen was, is één ding dat zeker is. De kwartfinale tussen Nederland en Brazilië (2-1) liep voor voetbalminnend Nederland uit op een mooi spektakel met als slotstuk een historische zege. Het bracht wel de nodige opstootjes met zich mee.

Zo werd Felipe Melo tijdens de wedstrijd met rood naar de kant gestuurd. Toen hij de gang naar de spelerstunnel inzette, werd hij plotseling belaagd door supporters van Brazilië, die zijn actie - natrappen jegens Arjen Robben - klaarblijkelijk niet accepteerden.

Vervolgens moest de politie de menigte tot bedaren brengen en Melo een veilige aftocht bezorgen. Op het moment van het incident en de rode kaart stond het al 2-1 in het voordeel van Nederland.

Al vroeg in de wedstrijd mocht Robinho de 0-1 aantekenen, maar door een fout van Júlio César en Melo werd het gelijk. Wesley Sneijder mocht de winnende maken en kroonde zichzelf tot Man van de Wedstrijd.

FIFA onderzoekt handsbal Suárez

De FIFA gaat de opzettelijke handsbal van Luis Suárez uit de kwartfinale Uruguay tegen Ghana onderzoeken om te beslissen hoe lang de Uruguyaanse spits wordt geschorst. De wereldvoetbalbond sluit niet uit dat hij meer dan een wedstrijd moet missen.

Volgens een woordvoerder van de FIFA kan Suárez voor dit vergrijp meer dan een wedstrijd schorsing krijgen. Mogelijk mist hij daardoor de finale, mocht Uruguay in de halve finale van Nederland winnen. Het is nog onduidelijk wanneer de FIFA met een beslissing komt.

De Ajax-spits stompte in de laatste minuut van de verlenging de bal met zijn handen het Uruguayaanse doel uit. Suárez kreeg daarvoor een rode kaart, Ghana een penalty. Asamoah Gyan benutte deze kans echter niet, waardoor Uruguay in de strafschoppenreeks toch nog aan het langste eind trok.

Sterren bleken op het WK 2010

Ooit, toen ik uit de jeugdselectie van ADO werd gezet, kreeg ik van mijn trainer te horen: 
“Karel, jongen. Jij hebt alles van Cruijff, maar de benen van Pipo!”
Daar moest ik aan denken, toen ik gisteren Nederland – Brazilië zag. Want ook bij de spelers van het Nederlands elftal was er wel de geest, maar kon het fysiek het niet bijsloffen. Of misschien is het wel andersom: het lichaam is een echte voetbalmachine, alleen wilde het de spelers maar niet te binnen schieten wat ze daarmee allemaal kunnen.

Succes WK-gangers komt Ajax slecht uit

Het WK voetbal verloopt uitstekend voor verschillende spelers van Ajax. Maarten Stekelenburg, Demy de Zeeuw, Gregory van der Wiel (allen Nederland), Luis Suárez en Nicolas Lodeiro (beide Uruguay) zijn nog in de race voor de wereldtitel.

Toch zit er voor de Amsterdamse formatie ook een keerzijde aan dit succes. Ajax speelt op 27 juli namelijk al een wedstrijd in de voorronde van de Champions League. In financieel opzicht is het erg belangrijk, dat de Amsterdammers zich voor het miljoenenbal plaatsen. Het budget van de ploeg uit de hoofdstad wordt namelijk met elf miljoen euro overschreden.

Voor de start van het toernooi was er voor de Ajacieden ook al geen ruimte voor vakantie, waardoor het vijftal mogelijk maar één week vrijaf kan krijgen. Deze periode is echter veel te kort om te herstellen van een lang en zwaar seizoen.

Drie andere spelers van Ajax, die op het WK voetbal in actie kwamen, zijn reeds uitgeschakeld. Het gaat om Eyong Enoh, Dennis Rommedahl en Christian Eriksen. Zij zullen zich op korte termijn bij de selectie van trainer Martin Jol vervoegen.

Wojciechowski vindt onderdak bij Willem II

Pawel Wojciechowski voetbalt volgend seizoen bij Willem II. De 20-jarige Poolse middenvelder komt over van sc Heerenveen en tekent in Tilburg voor twee seizoenen.

Wojciechowski speelde sinds 2008 voor de Friezen maar kwam in de afgelopen seizoenen nauwelijks in actie. Hij speelde slechts negen wedstrijden, waarvan drie in de basis. Wojciechowski scoorde tweemaal. In Heerenveen liep het contract van de Pool af, waarna hij transfervrij weg mocht.

Wojciechowski is de negende nieuwe aanwinst voor Willem II. De spelers worden zondag samen met de andere selectiespelers gepresenteerd aan de supporters.

Cruijff legt erevoorzitterschap Barcelona neer

Johan Cruijff heeft zijn erevoorzitterschap van FC Barcelona neergelegd. Dat maakte de Spaanse kampioen zaterdag op de website bekend. Eerder deze week verklaarde de nieuwe voorzitter van Barça, Sandro Rossell, dat deze eretitel helemaal niet bestaat volgens de statuten van de club.

Cruijff werd eind maart benoemd tot erevoorzitter van de club waarmee hij als speler en trainer grote successen vierde. De legendarische nummer 14 leverde vrijdag zijn insigne echter weer in bij Rossell. De nieuwe voorzitter van de Catalanen had donderdag laten weten te willen onderzoeken of de positie van erevoorzitter moet blijven bestaan. Volgens Rossell staat daarover namelijk niets vermeld in de statuten van de club. Hij wil tijdens de komende ledenvergadering een stemming houden over de kwestie.

Hagenaar opgepakt na dodelijke aanrijding

Een 26-jarige Hagenaar is vrijdagavond aangehouden nadat hij met zijn auto een bejaarde had doodgereden. Een oud model zwarte Volkswagen Golf schepte rond 16.15 uur een 79-jarige man toen hij de Parallelweg in Den Haag overstak. Hij overleed volgens de politie vrijwel meteen.

De automobilist reed door zonder zich over het slachtoffer te bekommeren. De auto werd later gevonden in de Calandstraat. 's Avonds meldde de eigenaar zich op het bureau. Hij beweerde dat zijn auto was gestolen, maar zijn verhaal was volgens een politiewoordvoerder 'discutabel'.

De politie gaat nu na wat er is gebeurd en of de auto inderdaad was gestolen.

Veel doden door ontploffing tankwagen Congo

Bij een ongeluk met een tankauto in het Oost-Congolese dorp Sange, zo'n honderd kilometer van de regionale hoofdstad Bukavu, zijn vrijdag ten minste 204 personen om het leven gekomen. De verwachting is dat het dodental stijgt, omdat medewerkers van het Rode Kruis nog steeds bezig zijn met het verzamelen van lichamen.

Volgens Desire Yuma, medewerker van het Rode Kruis, vervoerde de tankauto brandstof vanuit buurland Tanzania. De tankwagen reed met hoge snelheid en kantelde, waarna hij even later explodeerde. Volgens radiozender Radio Okapi was de lokale bevolking naar de vrachtwagen gerend om de lekkende brandstof te stelen, toen de tank vlam vatte en ontplofte.

De VN-macht in de regio doet een onderzoek naar de explosie.

Maradona: "Ik geef mijn arm voor de wereldbeker"

Duitsland en Argentinië staan vandaag tegenover elkaar in de kwartfinale van het WK. De Argentijnse bondscoach Diego Maradona maakt zich in ieder geval geen zorgen.

"Wij maken ons geen zorgen, die Duitsers stoppen veel energie in het duel, maar het is tenslotte geen marathon die we moeten lopen", zegt Maradona voorafgaand aan het duel met Duitsland. Als dat zo zou zijn, dan wint Duitsland met Thomas Müller voorop."

Maradona is geen fan van het Duitse voetbal. "In het voetbal gaat het niet alleen om het lopen. Als wij veel balbezit kunnen afdwingen dan zijn we in het voordeel", liet hij weten. De bondscoach heeft alles over om wereldkampioen te worden met zijn land. "Ik geef mijn arm als we de wereldbeker veroveren."

Bondscoach Joachim Löw zegt dat de Argentijn niet hoeft te vrezen voor zijn arm. "Maradona hoeft zich geen zorgen over zijn arm te maken, Argentinië vliegt Brazilië achterna, en Diego gaat naar huis met zijn beide armen er nog aan."

Tabárez: "We speelden niet vals"

Oscar Tabárez is van mening, dat zijn ploeg niet heeft vals gespeeld. De bondscoach van Uruguay zag zijn selectie gisteren, middels beslissende strafschoppen, met de zege aan de haal gaan. Hierdoor werd het laatste Afrikaanse land, Ghana, uitgeschakeld.

In de blessuretijd van de verlenging maakte Luis Suárez echter hands en voorkwam daarmee een Ghanese treffer. De Ajacied kreeg voor deze actie de rode kaart voorgehouden. "Om dan te zeggen dat we vals hebben gespeeld vind ik nog al wat. Is het ook de schuld van Suárez dat ze de penalty missen? Er zijn consequenties verbonden aan wat hij deed", aldus Tabárez.

Uruguay speelt dinsdag a.s. in de halve finale tegen het Nederlands elftal. Tabárez: "Dat hadden we nooit gedacht."

Braziliaanse kids ontroostbaar (video)

Waar winnaars zijn, zijn ook verliezers. Gisteren schakelde Nederland na een spannende wedstrijd Brazilië uit tijdens het WK in Zuid Afrika.

Frank Snoeks voorspelde dat Brazilianen hun televisie het raam uit zouden gooien en er zelf achteraan zouden springen. Zover komt het in onderstaande video niet. Wel zien we ontroostbare kinderen die maar niet kunnen verwerken dat Nederland wél doorgaat naar de halve finale.

Nederlandse kranten vol lof

De Nederlandse ochtendkranten hebben met veel superlatieven en in koeienletters teruggekeken op de overwinning van Nederland op Brazilië. De Telegraaf kopt met "Wereldklasse" op de voorpagina en "Goud in Zicht" siert de voorpagina van het sportkatern.

Ook het AD deelt de euforie "Grandioos!" siert de voorpagina en het sportkatern kopt "Nu pakken we de CUP ook." Dagblad Trouw prijst de zelfverzekerheid en de eendracht, en stelt: "Oranje is rijp voor het maximale." De Volkskrant roemt het karakter van de ploeg. "Na een zelden vertoonde ommekeer sloeg Oranje toe."

Contador rekent op gemotiveerde Armstrong

Alberto Contador verdedigt dit jaar zijn eindzege uit de Tour de France van 2009. Toch verwacht de Spanjaard dit jaar opnieuw veel verzet van Lance Armstrong, die aan zijn laatste La Grande Boucle begint.

"Lance is een belangrijke concurrent", liet Contador op een persconferentie weten. "Er zijn tien tot twaalf renners die de Tour kunnen winnen en hij hoort daar ook bij. Ik weet dat hij goed in vorm is. Daarbij is Armstrong zeer gemotiveerd."

Mogelijk regen in Rotterdam

Het parcours van de Tour-proloog in Rotterdam waar de beklimming van de Willemsbrug en de Erasmusbrug de lastigste obstakels zijn, kan verraderlijk zijn. De meteorologen verwachten namelijk dat het aan het eind van de middag gaat regenen en onweren. De regen zal van invloed zijn op het verloop van de race.

HTC Columbia heeft daarom ook besloten Martin zo vroeg mogelijk te laten starten. Hij start dan dus ook om 16.25 uur. "Wij verwachten dat het weer een belangrijke factor gaat worden. Hopelik is het rond de tijd dat Martin start nog droog. Samen met Fabian Cancellara en ook Bradley Wiggings behoort hij tot de favorieten van de proloog," aldus Bob Stapleton, manager van Team HTC-Columbia.

Om één minuut over half acht zal Cancellara als voorlaatste, voor Tourwinnaar Alberto Contador, aan het vertrek verschijnen. Als de weersvoorspellingen kloppen, zullen juist op dat moment de hemelsluizen zich hebben opengesteld. Bij Saxo Bank zijn ze niet onder de indruk. "Ik voel me goed, Het parcours ligt er goed bij. Het zou prachtig zijn als ik voor de vierde keer in de proloog het geel in de Tour kan pakken," aldus Spartacus.

WK Vandaag: 3 juli 2010

FOK!sport blikt dagelijks vooruit op de wedstrijden, die op het WK voetbal worden gespeeld. Vandaag staan de andere kwartfinales op het programma, waaronder de kraker tussen Argentinië en Duitsland.

Argentinië v. Duitsland

De eerste wedstrijd van vandaag gaat tussen twee landen, die de potentie hebben om wereldkampioen te worden. Argentinië blijkt, ondanks de vreemde voorkeuren van bondscoach Diego Armando Maradona, als een geoliede machine te lopen. Zo hoeft Lionel Messi eens een keer niet zelf te scoren of tegenstanders opzij te zetten.

De Duitsers laten op dit WK voetbal fris, gedurfd én degelijk voetbal zien. Oud-gedienden zoals Miroslav Klose en Lukas Podolski beschamen het vertrouwen van Die Mannschaft niet en nieuwe sterren, zoals Mesut Özil en Thomas Müller, stralen als nooit te voren.

Zowel Argentinië als Duitsland wonnen hun achtste finale met overmacht. De Duitsers rolden Engeland met 4-1 op, waar de Argentijnen met 3-1 van Mexico wonnen. Daarnaast hadden beide landen een speler in hun midden, die twee keer trefzeker was. Het gaat in dit geval om Müller (Duitsland) en Carlos Tévez (Argentinië)

Paraguay v. Spanje

Later op de dag kruisen ook Paraguay en Spanje de degens, waar het laatstgenoemde land de torenhoge favoriet is. Toch zijn de Zuid-Amerikanen zeer zeker in staat om de angel uit het spel van hun tegenstander te halen.

Paraguay kreeg alleen in het treffen met Italië een doelpunt tegen. De overige tegenstanders, Slowakije, Nieuw-Zeeland en Japan, rammelden wel aan de deur. Zij slaagden er echter niet in om de Paraguayaanse defensie te kraken. De verwachting is dat dit land zich vooral op de counter gaat richten, maar aanvallende impulsen zijn zeker niet uitgesloten.

Bij Spanje zijn het vooral het middenveld en afmaker David Villa, die de klok slaan. De spits maakte tot dusver al vier doelpunten, waar zijn honger naar meer nog niet is gestild. Fernando Torres staat nog wel droog, waardoor zijn plaats nog niet zeker is. In de wedstrijd tegen Portugal werd de aanvalsleider van Liverpool vervangen voor Llorente, die niet onverdienstelijk speelde.



TV schema

Tijd Programma Zender
15:30 - 15:50 NOS WK Voetbal: voorbeschouwing Argentinië - Duitsland Ned. 1
15:50 - 16:52 NOS WK Voetbal: 1ste helft Argentinië - Duitsland Ned. 1
16:52 - 17:00 NOS WK Voetbal: wedstrijdanalyse Argentinië - Duitsland Ned. 1
17:00 - 18:04 NOS WK Voetbal: 2de helft Argentinië - Duitsland Ned. 1
17:50 - 18:55 RTL Voetbal: VI Oranje RTL 7
19:00 - 20:00 NOS WK Journaal Ned. 1
20:00 - 20:20 NOS WK Voetbal: voorbeschouwing Paraguay - Spanje Ned. 1
20:20 - 21:20 NOS WK Voetbal: 1ste helft Paraguay - Spanje Ned. 1
21:20 - 21:25 NOS WK Voetbal: wedstrijdanalyse Paraguay - Spanje Ned. 1
21:25 - 22:24 NOS WK Voetbal: 2de helft Paraguay - Spanje Ned. 1
22:20 - 23:40 RTL Voetbal: VI Oranje RTL 7
22:24 - 22:30 NOS WK Voetbal: nabeschouwing Paraguay - Spanje Ned. 1
22:30 - 23:20 NOS Studio Sportzomer Ned. 1

Freire heeft last van 'derde bal'

Vandaag gaat de proloog in Rotterdam van start, waar menig renner naar uitkijkt. Het gezicht van Oscar Freire stond echter op 'zorgelijk'. De Spanjaard heeft namelijk last van een verdikking aan het zitvlak, wat ook wel de derde bal wordt genoemd.

Deze blessure komt vaker voor bij renners en komt in de loop van hun carrière tot uiting. Voor Freire is het echter niet de eerste keer, dat hij met deze kwetsuur te maken krijgt.

In de Tour de France van 2007 had hij ook last van de derde bal. Dit zorgde er uiteindelijk voor dat hij moest opgeven en miste bovendien het WK wielrennen in Stuttgart, dat in dat jaar werd gehouden.

Freire hoopt in elk geval dat de blessure in de komende dagen niet erger wordt.

Brawn omarmt concept verstelbare vleugels

Mercedes Grand Prix-teambaas Ross Brawn is een groot voorstander van de verstelbare vleugels in de Formule 1. Hij is optimistisch dat het idee zal gaan werken en zo het inhalen in de Formule 1 bevorderd wordt.

De verstelbare vleugels werpen nogal wat vragen op, omdat coureurs vinden dat het veiligheidsaspect in het geding komt en dat de snelheidsverschillen te groot worden. Volgens Brawn zal dit wel meevallen omdat het concept goed uitgedacht is door de Formula One Teams' Association.

Hij legt uit dat het idee is dat de voorste flap van de achtervleugel horizontaal wordt zodat de neerwaartse druk van de bolide verminderd wordt. De achterste flap zal niet bewegen. Hierdoor kan een bolide op het rechte stuk sneller rijden. Ontstaat er echter een probleem met het systeem dan zal deze er voor zorgen dat de voorste flap terugkeert in de positie met meer neerwaartse druk.

De bedoeling is dat het gat in de achtervleugel van 10 millimeter nu opgerekt gaat worden naar 50 millimeter als het concept in gebruik is. Dit kan minder worden als uit tests blijkt dat het snelheidsverschil tussen de bolides meer dan 10 kilometer per uur op het rechte stuk is. Brawn wil dat het inhalen niet te gemakkelijk wordt.

De Brit zegt dat de technische werkgroep van de FOTA druk bezig is om het concept verder uit te werken. Hij zegt dat er nog nagedacht wordt over op welk moment een coureur het signaal krijgt waarop het systeem ingezet kan worden en dat hij zijn voorligger kan proberen in te halen. Er wordt over nagedacht om het systeem alleen op bepaalde delen van de baan in te zetten of in een hele ronde waarbij het op de rechte stukken gebruikt kan worden.

Gyan: "Ik kom er weer bovenop"

Asamoah Gyan eiste gisteravond, tijdens de verloren kwartfinale tegen Uruguay, een hoofdrol voor zich op. De Ghanees kreeg in de blessuretijd van de verlenging middels een penalty dé kans om zijn land naar de halve finale te schieten.

Gyan schoot de bal echter op de lat. "Ik had de moed om die strafschop te nemen," liet de aanvaller, die eerder al twee keer vanaf elf meter succesvol was, vandaag weten. "Dat is ook normaal, want ik ben de strafschoppennemer."

Ondanks zijn misser stond Gyan tijdens de noodzakelijke penaltyreeks als eerste achter de bal. Deze keer haalde de speler van Stade Rennes wel succesvol uit. Twee ploeggenoten misten echter, waardoor Uruguay zich voor de halve finale plaatste.

Na afloop lag Gyan huilend in de armen van een medespeler. "Maar ik kom er wel weer bovenop, ik ben mentaal sterk", verzekerde de aanvaller.

Rechtbank: pokeren is geen kansspel

Pokeren is geen kansspel. Dat heeft de rechtbank in Den Haag vrijdag bepaald. Justitie vervolgde een organisator van een pokertoernooi in Den Haag in december 2006 omdat hij de wet op de Kansspelen zou hebben overtreden. De rechtbank sprak de man vrij omdat geen sprake zou zijn van een kansspel.

De Hoge Raad bepaalde in 1998 al dat poker een kansspel is. Ook het ministerie van Justitie beschouwt poker als een kansspel. Daarom mag het alleen in Holland Casino worden gespeeld. Justitie wees er op dat pokeren in 35 Europese landen als kansspel wordt gezien.

De verdediging stelde echter dat poker inmiddels een ander soort spel is geworden. Eerdere uitspraken zouden daarom zijn verouderd. Volgens de verdachte komt bij het spel bijvoorbeeld ook tactiek, ervaring en psychologie kijken.

Dat sommigen het als kansspel spelen, betekent volgens hem niet dat het een kansspel is. Een potje voetbal kan bijvoorbeeld ook als kansspel worden gespeeld.

De rechtbank wijst er op dat nooit wetenschappelijk overtuigend is bewezen dat poker een kansspel is. Dat het spel in andere landen als kansspel wordt aangemerkt, betekent niet automatisch dat het zo is.

Een onderzoek waaruit zou blijken dat poker een kansspel is, laat volgens de rechtbank te veel ruimte voor subjectieve waarneming. Uit een ander, beter onderzoek dat Ben van der Genugten vorig jaar aan de Universiteit van Tilburg voltooide zou juist blijken dat poker geen kansspel is.

Rechtbank: pokeren is geen kansspel
Rechtbank: pokeren is geen kansspel (Foto: Novum)

Armstrong wuift nieuwe beschuldigingen Landis weg

Lance Armstrong is niet onder de indruk van de nieuwe dopingbeschuldigingen van Floyd Landis. Volgens Landis is de Amerikaan schuldig aan het gebruik van groeihormonen, epo en testosteron ten tijde van zijn tijd bij US Postal. Ook zou de zevenvoudig Tourwinnaar in 2004 met prestatiebevorderende bloedtransfusies hebben gewerkt. Dat zegt hij zaterdag in de Wall Street Journal.

"Hij is net een pak zure melk", laat Armstrong zaterdag vanuit Rotterdam weten. "Zodra je de eerste slok hebt gehad, hoef je de rest niet meer. Je weet toch wel dat het allemaal vies is", zegt hij over de beschuldigingen.

Landis, die zijn Tourtitel van 2006 moest inleveren na een positieve dopingtest, gaf eind mei zijn dopinggebruik toe en beschuldigde diverse andere renners, waaronder Armstrong. Ook toen deed 'the Boss' de verhalen af als grote onzin.

Armstrong begint zaterdag in Rotterdam aan zijn jacht naar zijn achtste titel in de Tour de France. In de Maasstad wordt de proloog verreden, waarna zondag het peloton richting Parijs rijdt.

Foto: Jeroen / FOK!sport

CD: The Gaslight Anthem - American Slang

In een Amerikaanse Chevy scheur je over de brede en vaak eenzame snelwegen, die in staten zoals Montana mijlenver alleen maar rechtdoor gaan, tot aan de horizon. Kleine naamloze nederzettingen, vaak met slechts enkele huizen, een kroeg en twee kerken, zoeven aan je voorbij. Een paar honderd kilometer gaat dit zo door en er is weinig om naar uit te kijken op zo'n interstate. Echter een audio-installatie kan het moment toch tot iets moois maken. Zo was de tweede plaat van The Gaslight Anthem net uit, The '59 Sound. Een plaat die een lange rit helemaal kan opluisteren en waar je 'the American way' in voelt resoneren.

 

The 
Gaslight Anthem

Kijkcijferrecord voor VI Oranje

De WK-talkshow VI Oranje heeft vrijdagavond opnieuw een kijkcijferrecord behaald. De late avondeditie van het RTL 7-programma scoorde 753.000 kijkers, zo blijkt uit zaterdag gepubliceerde cijfers van Stichting KijkOnderzoek. Daarmee was VI Oranje, op de vooravond van RTL 4 na, het best bekeken programma van heel RTL.

De concurrerende WK-talkshow Studio Sportzomer, die te zien is na het voetbal op WK-zender Nederland 1, trok vrijdagavond 1,9 miljoen mensen. De kijkcijfers van Studio Sportzomer met presentator Jack van Gelder lijken hiermee af te nemen, want het record van het NOS-programma staat op 2,7 miljoen kijkers.


Kijkcijfers VI Oranje in de lift, in tegenstelling tot Studio Sportzomer

Vertonen wedstrijd levert proces verbaal op

Een gezin uit Werchter zal vermoedelijk een fikse boete gaan ontvangen door het vertonen van het WK-duel in de voortuin. Vanwege Rock Werchter had de familie een TV in de voortuin gezet zodat Nederlandse supporters de wedstrijd konden volgen.

De politie heeft hiervoor een proces verbaal op gemaakt omdat er een verbod was op het plaatsen van schermen in standjes rond de festivalweide. Een hondertal Nederlandse voetbalfans, die beloofd hadden geen ongeregeldheden te zullen maken, volgden de wedstrijd van het Nederlands elftal. Na de wedstrijd gingen de Nederlandse supporters met de pet rond om het Belgische gezin te bedanken. Op dat moment trad ook de politie binnen en maakte het proces verbaal op.

Boulahrouz verwacht basisplaats

Khalid Boulahrouz verwacht in de basis te starten in de halve finale van het WK. De kans op speelminuten is gigantisch gegroeid door de schorsing van Gregory van der Wiel.

Boulahrouz is normaal gesproken de vervanger van Van der Wiel. Mocht hij fit blijven in de aanloop naar de halve finale dan zal hij zeer waarschijnlijk in de basis starten. "Ja, ik ga er wel van uit dat ik moet spelen", aldus Boulahrouz na de overwinning op Brazilië (2-1).

"Dat moet je altijd doen. Dat zie je nu wel weer. Mathijsen is er altijd bij, maar raakt in de warming-up geblesseerd. Daardoor moest Ooijer opdraven. André heeft het heel goed gedaan. Hopelijk kan ik dinsdag ook zo'n prestatie neerzetten."

Ook Demy de Zeeuw zal waarschijnlijk spelen. "Natuurlijk heb ik daar al even aan gedacht'. Ik wil op dit WK ook graag spelen. Die kans gaat zich nu misschien voordoen."

'Miljoenenstrop dreigt voor Amsterdam door moskee'

De gemeente Amsterdam dreigt twee miljoen euro te verliezen aan het conflict rond de bouw van de Westermoskee. Ook kan de gemeente een boete van 3,5 miljoen euro waarschijnlijk niet innen, schrijft NRC Handelsblad zaterdag.

Het gesteggel rond de bouw van de moskee loopt al jaren. Investeringsmaatschappij Manderen en woningcorporatie Stadgenoot hebben ooit afgesproken samen aan de slag te gaan op het Riva-terrein.

Stadgenoot bouwt daar woningen, bedrijfsruimte en een parkeergarage. Manderen zou de bouw van de moskee financieren in opdracht van moskeevereniging Milli Görüs. Milli Görüs kreeg in 2006 echter een nieuw bestuur dat niet meer aan de bouw mee wilde doen. De bouw is daardoor nooit van de grond gekomen en Manderen en Stadgenoot raakten in conflict.

De gemeente heeft het terrein in december 2005 van Manderen gekocht. De gemeente betaalde twee miljoen euro meer dan de vier miljoen die het terrein waard is. De bedoeling was dat het te veel betaalde geld via een verhoogde erfpacht zou worden terugbetaald.

De twee miljoen euro extra stond vast op een rekening, in afwachting van de bouw van de moskee. De rechter bepaalde begin vorig jaar dat Manderen Stadgenoot 6,2 miljoen euro moet betalen omdat Manderen uit het project is gestapt.

In oktober 2007 had Stadgenoot al beslag laten leggen op banktegoeden en bezittingen van Manderen. Daaronder is ook de rekening met de twee miljoen euro die van de gemeente Amsterdam komt.

Eind 2009 bepaalde de rechter ook dat Manderen vanaf maart 3,5 ton per dag aan de gemeente moet betalen als dan niet aan de bouw van de moskee is begonnen. Hij stelde het maximum op 3,5 miljoen euro. De vraag is echter of dat geld ooit kan worden geïnd.

De gelovigen hebben een tijdelijke gebedsplek in de Aya Sofiamoskee. Ook daar loopt een langdurig conflict over, omdat Stadgenoot dat gebouw wil slopen om er een wooncomplex te bouwen. Deze week hebben de partijen afgesproken dat het gebouw op 1 november leeg is. Anders moet Milli Görüs een dwangsom van twintigduizend euro per dag betalen.

Eerste wielerfanaten langs parkoers

Bij de finishplek van de tijdrit van de Tour de France, die zatermiddag om 16.00 uur begint, kwamen zaterdagmorgen tegen negen uur al de eerste toeschouwers opdagen. Terwijl de organisatie nabij Ahoy bezig was de officiële tribunes op te bouwen, namen twee mannelijke wielerfanaten plaats aan de overkant.

Kort daarna meldden zich daar ook enkele Amerikaanse toeschouwers, gewapend met stoeltjes en vlaggetjes.

Aan de voet van de Erasmusbrug hebben een vader en zoon uit Numansdorp zich verzekerd van een goed plekje. Ze zitten sinds een uur of acht op twee klapstoeltjes achter de hekken en kijken recht op de Zwaan, waar de renners rechtsaf draaien richting de Boompjes. Bovendien hebben ze zicht op een groot scherm, waar beelden van de Tour de France worden getoond.

Het tweetal vertrok rond zeven uur van huis. "Wil je er iets van meekrijgen, dan moet je vroeg zijn. Over een paar uur staat het hier rijen dik", wijst de vader langs de hekken.

Dat de renners pas zaterdagmiddag langs komen, maakt ze niets uit. "We hebben proviand, water en wat te eten, en twee krantjes." Vooral de zoon is een wielerfan, weet zijn vader. "Hij kent alle rijders die straks langs rijden", zei hij. "Maar hij vindt dit ook wel mooi hoor", vulde de jonge wielerfan aan.

Verder is het rond negen uur nog stil langs het parcours.

Nog weinig drukte richting Rotterdam

Op de wegen richting tourstad Rotterdam was het zaterdagochtend rond 10.00 uur rustig. "Nog niks aan de hand", zei een woordvoerster van de Verkeersdienst van de ANWB.

De NS signaleerde in de treinen de eerste kleine groepjes mensen die als wielerliefhebbers herkenbaar zijn. Maar ook daar was het nog niet druk, aldus een woordvoerder.

Het Rotterdamse vervoerbedrijf RET verwacht aan het eind van de ochtend meer wielerfans in bus, tram en metro.

Heitinga: "Alle credits voor Ooijer"

John Heitinga en Joris Mathijsen vormen normaliter het hart van de verdediging van Oranje. Doordat Mathijsen geblesseerd raakte tijdens de warming-up moest André Ooijer hem vervangen. Volgens Heitinga deed de clubloze speler dat uitstekend.

"Je rekent erop dat je met z'n tweeën in het centrum ook de Braziliaanse aanvallers te lijf gaat", vertelt Heitinga, verdediger van Everton, na afloop van het gewonnen duel met Brazilië. "Toen ik Joris naar binnen zag lopen, dacht ik: wat is dit? Maar je kunt niet anders, dan door te gaan met je voorbereiding en je honderd procent te concentreren. Maar echt, alle credits voor André. Hij heeft het fantastisch opgepakt."

Bondscoach Bert van Marwijk was het volledig eens met Heitinga. "André is geweldig ingevallen en heeft het bewijs geleverd dat hij klaar was om er te staan als dat nodig was. Dit is het moeilijkste moment om in te vallen. Het geeft aan hoe erg hij - als reserve - gefocust was."

Ooijer liep in het duel met Brazilië wel tegen geel aan. Deze kaart heeft geen directe gevolgen voor de halve finale. Mocht Mathijsen dinsdag nog steeds geblesseerd zijn, dan zal Ooijer hem vervangen.

Glock zinspeelt op vertrek bij Virgin

Timo Glock denkt na over een vertrek bij Virgin Racing. De Duitser rijdt dit jaar voor het nieuwe team in de Formule 1, maar veel goeds heeft het hem nog niet gebracht. De toekomst van de gevestigde teams lijkt echter beter te zijn dan die van Virgin.

"Ik hou mijn ogen open," zei Glock die afgelopen winter nog Virgin verkoos boven Sauber en Renault. Hij heeft het zwaar. "Je kunt niet in de auto gaan zitten en denken 'oh, ik had in die auto kunnen zitten.' Het is zoals het is en je moet proberen het maximale er uit te halen, anders kun je niet op je best presteren. Ik probeer dus de andere achttien bolides te negeren. Voor mij is het een kampioenschap met Lotus en zo motiveer ik mezelf."

Vlamingen bekeurd voor vertonen wedstrijd

Een gezin in het Vlaamse Werchter is vrijdag door de politie bekeurd omdat ze in hun tuin Nederlanders lieten meekijken naar de voetbalwedstrijd Nederland-Brazilië. Hilde Dekeyser en haar gezin riskeert 20.000 euro boete plus een aanslag van de Belgische auteursrechtenorganisatie Sabam.

De vrouw woont vlakbij het terrein voor het popfestival Rock Werchter. Haar zonen hadden de televisie in de tuin gezet om naar de wedstrijd te kijken. Nederlanders die voorbij liepen, vroegen of ze mochten meekijken. Uiteindelijk lagen er honderd man in de tuin te juichen en te joelen. Een van de bezoeksters haalde als dank na afloop enkele tientallen euro's op voor de gastvrouw. Juist op dat moment passeerden twee agenten in burger. Die vermoedden een illegale activiteit en slingerden de verbaasde Vlaamse vrouw op de bon, meldde de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws zaterdag.

Darters loten ongunstig voor EK

Eerder lootten de Nederlanders tijdens de World Matchplay redelijk gunstig. De loting voor het EK is dat in tegendeel. Co Stompé heeft het het zwaarste, hij moet het in de eerste ronde opnemen tegen Phil Taylor.

Eén Nederlander zal zeker niet de volgende ronde halen. Vincent van der Voort en Jelle Klaasen zijn in de openingsronde namelijk tot elkaar veroordeeld. Michael van Gerwen, indien op tijd hersteld van zijn blessure, treft Tomas Seyler. Raymond van Barneveld heeft Andy Hamilton geloot.

Overige opvallende partijen zijn Mark Welsh tegen Antonio Alcinas en Simon Whitlock tegen Dennis Priestley.

Schokkende beelden in inFamous 2

Onlangs werd op de E3 inFamous 2 voor de PlayStation 3 aangekondigd, de opvolger van inFamous uit 2009. Om iedereen te overtuigen van het spektakel dat ons te wachten staat, biedt Sony Computer Entertainment ons een kijkje in het spel. 

Sucker Punch, de ontwikkelstudio, heeft in ieder geval veel explosies, veel elektriciteit en nog veel andere actie voor ons in petto. Je zou bijna zelf een superheld willen worden als je de krachten van de hoofdrolspeler Cole ziet. In 2011 mogen we zelf met de vernieuwde Cole aan de slag, nu moeten we het nog even met deze trailer doen.

 

De Tour-etappe van vandaag

Vandaag vindt de officiële start plaats van de 97e editie van de Tour de France. In Rotterdam zullen de 198 renners een proloog van een kleine negen kilometer afleggen om te bepalen wie morgen in de eerste gele trui mag rijden. FOK!sport zal vanaf vandaag vooruitblikken op elke etappe middels een voorbeschouwing.

Rotterdam
Rotterdam is gelegen in de provincie Zuid-Holland en telt ruim 600.000 inwoners. De stad bezit het grootste havengebied van Europa, wat lange tijd zelfs de grootste haven was van de wereld. Grote trekpleister in de stad is de Euromast, terwijl de Erasmusbrug sinds de opening in 1996 het nieuwe symbool is van de stad.

Etappe
Vandaag wordt er door het centrum van Rotterdam de proloog afgewerkt. Vanaf het vertrek op Zuidplein zullen de 198 renners via de Dordtselaan over de Erasmusbrug gaan. Vervolgens wordt via de Boompjes koers gezet naar de Willemsbrug. Als die bedwongen is zullen de renners weer terugkeren naar de Dordtselaan en Posthumalaan om na 8,9 kilometer te finishen voor Ahoy'

 

Profiel

FOK!sport favorieten voor de etappe
***** Cancellara
**** Contador
***  Wiggins, Martin
** Boom, Klöden
* Armstrong, Leipheimer, A. Schleck

Waterpolovrouwen onderuit tegen China

De Nederlandse waterpolovrouwen spelen bij de World League Super Final in het Amerikaanse San Diego om de zevende plaats. China versloeg de olympisch kampioen in de kruiswedstrijd na het nemen van strafworpen. Na de reguliere speeltijd stond het 9-9.

In de eerste periodes hadden de Nederlandse vrouwen een overwicht, maar de Chinese doelvrouw was moeilijk te passeren. Na de pauze bouwde China aan een voorsprong.

China kwam ook in het beslissende kwart steeds weer op voorsprong. Een halve minuut voor het einde van de wedstrijd dwong Mieke Cabout alsnog een shoot-out af, Daarin raakten Sabrina van der Sloot en Yasemin Smit de lat. De Chinese speelsters misten niet.

Van Bommel: "Hier wordt jaren later nog over gepraat"

Mark van Bommel was gistermiddag tegen Brazilië misschien wel de beste speler op het veld. Na afloop was hij overdonderd door de overwinning.

"Hier wordt jaren later nog over gepraat", zei een dolblije Van Bommel na de wedstrijd tegenover de camera's van de NOS. "Meestal verliezen we dit soort wedstrijden tegen Brazilië. Maar nu hebben we gewonnen, voor de eerste keer sinds 1974, geloof ik", zegt Van Bommel.

Over de eerste helft was de middenvelder niet te spreken. "We waren steeds overal net iets te laat. Het waren kleine dingetjes die bij ons ontbraken, maar Brazilië kwam daardoor wel in het eigen spel. Gelukkig hebben we het tot de rust op 0-1 kunnen houden. Daarna kwamen zij, maar ook wij anders uit de kleedkamer. We hebben gevochten als Oranje-leeuwen. Ik ben er trots op dat ik in deze ploeg speel."

Suárez: "Ik heb de nieuwe hand van God"

Luis  Suárez bestempelde zich na de kwartfinale van het WK tegen Ghana als eigenaar van de nieuwe 'hand van God'. De Ajacied refereerde na zijn handsbal in de laatste minuut van de verlenging aan de treffer die de Argentijn Diego Maradona in 1986 met zijn hand maakte tegen Engeland.

De actie van Suárez had echter wel gevolgen. Hij moest met rood van het veld en Ghana kreeg een strafschop. Maar omdat Asamoah Gyan de penalty miste, mag Uruguay toch tegen Nederland in de halve finale aantreden. Suárez zal het duel echter moeten missen, maar heeft geen spijt van zijn actie.

"Het was het einde van het WK. Ik had geen keuze. Ik heb nu de nieuwe 'hand van God'. Ik heb dit gedaan zodat mijn teamgenoten de kans kregen op de strafschoppenserie. Toen ik zag dat Gyan de penalty miste, kon ik mijn geluk niet op," aldus Suárez.

AH wil Beesies na WK terughebben

Supermarktketen Albert Heijn roept op om alle Beesies na het WK terug te brengen naar de winkel. Zo moet volgens Trouw worden voorkomen dat de prullaria in de prullenbak terecht komen.

Albert Heijn zegt in de krant ervoor te zorgen dat de ingeleverde Beesies een goede bestemming krijgen. Zo hebben ontwikkelingsorganisaties zich gemeld met de vraag of ze de gadgets aan kinderen in derdewereldlanden kunnen geven.

De harige rupsen die overblijven, worden op een 'verantwoordelijke manier' vernietigd. Er zijn geen plannen om de Beesies bij een volgend WK in te zetten. Dan komt Albert Heijn met een nieuwe actie.

Eerder deed een marketingbureau een oproep de Beesies terug te sturen. Dit om mensen bewust te maken van de noodzaak tot afvalreductie.

Van Marwijk: "Ik ben vaak uitgelachen"

Bert van Marwijk wil met Nederland wereldkampioen worden. Dat doel werd uitgesproken bij zijn aanstelling. Criticasters over de hele wereld namen hem niet serieus, maar dat is na gisteren wel anders.

"Ik ben vaak uitgelachen", zegt de bondscoach. Door het bereiken van de halve finale is de finale heel dichtbij. "We hebben een grote stap gezet", zei Van Marwijk na de 2-1 overwinning op Brazilië.

De missie kan slagen. "Het is een proces van een paar jaar geweest, zoiets krijg je niet in een paar dagen voor elkaar. De spelers begrijpen nu heel goed waar het om gaat. Ze geloven er in."

Landis beschuldigt Armstrong opnieuw

De Amerikaanse renner Floyd Landis heeft opnieuw zware beschuldigingen geuit richting zijn oud-ploeggenoot Lance Armstrong over doping. In een artikel onder de naam Blood Brothers gaat de Amerikaan in de krant Wall Street Journal nog dieper in op systematisch dopinggebruik bij het team US Postal, waar groeihormonen, testosteron en epo zouden zijn gebruikt.

Volgens de krant hebben ook drie andere oud-renners van de ploeg verklaard dat er sprake was van het gebruik van doping in de tijd dat Armstrong, die vandaag start in de Tour in Rotterdam, de kopman was. Een coureur heeft ook toegeven dat hij heeft gebruikt. Een aantal andere renners heeft echter gezegd dat ze nooit hebben gezien dat er ontoelaatbare dingen werden gedaan.

Landis geeft aan dat tijdens de Tour van 2004, die Armstrong won, sprake was van prestatiebevorderende bloedtransfusies. Hij heeft daarvoor ook diverse bewijzen overlegd. De Amerikaan, die werd geschorst na een positieve dopingtest in 2006 en zijn tourzege moest inleveren, onthult ook dat er fietsen van renners werden verkocht om dit geld te gebruiken voor de verboden middelen.

Landis heeft Armstrong al eerder beschuldigd. De zevenvoudig tourwinnaar deed de verhalen van zijn oud-ploeggenoot toen af als grote onzin.

Miljoenenpubliek voor Nederlands Elftal

Gemiddeld zeven miljoen Nederlanders hebben gisteren voor de tv in huiselijke kring gekeken naar de wedstrijd Nederland tegen Brazilië. Dat maakte de NOS vandaag bekend.

Tijdens de wedstrijd liep het aantal kijkers op. In de slotseconden van de wedstrijd zaten 8,2 miljoen mensen aan de buis gekluisterd.

Hoeveel mensen de WK-wedstrijd tegen Brazilie buitenshuis hebben gevolgd, wordt morgen bekend.

Tour start in Rotterdam

Ondanks dat Nederland nog altijd in de ban is van het WK-voetbal zal om 16.15 uur in Rotterdam de 97ste editie van de Tour de France beginnen. De 8,9 kilometer lange proloog van de Dordtselaaan via de Erasmusbrug en de Willemsbrug opnieuw naar de Dordtselaan zal uit gaan maken wie er morgen in het geel Nederland zal verlaten.

Nederland zal vooral letten op landgenoten Lars Boom en Robert Gesink. De eerste wordt geacht om met de beste mee te doen. Eerder dit jaar schreef hij de proloog van Parijs-Nice op zijn naam. Gesink is Nederlands hoop op een goed klassement. De laatste keer dat er een landgenoot het geel aantrok was 1989. Toen won Erik Breukink de proloog in Luxemburg.

Iban Mayoz zal als eerste het podium verlaten om 16.15 uur. Ruim drie uur later, om 19.32 uur, zal topfavoriet Alberto Contador het startpodium verlaten.

(Foto: Jeroen/FOK!sport)

Heidebrand onder controle

De natuurbrand op de Strabrechtse Heide bij Geldrop en Heeze was zaterdagmorgen nog niet geblust, maar wel onder controle. Dat meldde een woordvoerster van de veiligheidsregio Brabant Zuidoost.

In de nacht van vrijdag op zaterdag draaide de wind, waardoor met name aan de zuidkant het vuur zich uitbreidde. Volgens de woordvoerster was dat niet ernstig en is de brand onder controle.

De rijksweg A67 blijft nog zeker enkele uren in beide richtingen gesloten.

De brand brak vrijdagmiddag even na twee uur uit. Tweehonderd brandweerlieden bestreden het vuur in de nacht van vrijdag op zaterdag. Een stuk natuurgebied van zeker 150 hectare is afgebrand. Twee mensen moesten met ademhalingsproblemen naar het ziekenhuis.

Aanvankelijk kampte de brandbestrijders met een watertekort en moest uit een kanaal bij Helmond water worden gepompt. Om water te transporteren werd een 7 kilometer lange pijp aangelegd. Ook kwam een blushelikopter in actie.

[Video] Suárez mist halve finale tegen Oranje

Luis Suárez kan dinsdag in de halve finale van het wereldkampioenschap voetbal tegen Nederland niet meedoen. De Uruguayaan van Ajax kreeg gisteren in de slotfase van de kwartfinale tegen Ghana de rode kaart.

Suárez sloeg in de laatste minuut van de verlenging, bij een stand van 1-1, de bal met zijn hand van de doellijn. Asamoah Gyan miste de navolgende strafschop. Een strafschoppenserie kwam er door de misser van Gyan alsnog. Daarin bleek Uruguay beter.

Naast Suárez is ook verdediger Jorge Fucile geschorst. Hij kreeg tegen Ghana zijn tweede gele kaart van het toernooi.

Weer gesprek over paars-plus

Informateur Tjeenk Willink ontvangt zaterdagochtend de fractievoorzitters van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks voor een groepsgesprek. Eerder bekeek informateur Uri Rosenthal of paars-plus een optie is.

VVD-leider Mark Rutte heeft de boot tot nu toe afgehouden, omdat hij meer ziet in een middenkabinet met CDA en PvdA. Daar voelt PvdA-leider Job Cohen echter niet voor. Rosenthal concludeerde eerder dat een rechts kabinet bestaande uit VVD, PVV en CDA geen optie is.

Maandag en woensdag betrok Willink het CDA nog bij de gesprekken met paars-plus. Zaterdag is dat echter niet het geval. CDA-leider Maxime Verhagen toonde zich vrijdag teleurgesteld dat de informateur eerst paars-plus opnieuw onderzoekt. Hij wees er op dat een kabinet bestaande uit VVD, CDA en PvdA ook opnieuw kan worden onderzocht.

'Kooistra zette levensverhaal op papier'

Horecamagnaat Sjoerd Kooistra heeft in de weken voor zijn zelfmoord zijn leven op papier gezet. Niemand was daarvan op de hoogte, schrijft De Telegraaf zaterdag.

De multimiljonair heeft het boek nagelaten aan zijn levenspartner Dick Loorbach. Kooistra zou in juni aan zijn boek zijn begonnen. Zijn advocaat en vriend Oscar Hammerstein zegt in de krant dat het boek volledig met de hand is geschreven. Bierbrouwer Heineken speelt een hoofdrol in de 'bijbel van zijn leven'.

Loorbach heeft volgens de krant al enige tijd een relatie met een ander. Dat heeft volgens de advocaat echter niet meegespeeld bij het besluit van Kooistra om maandag zelfmoord te plegen. Hij zou niet jaloers of teleurgesteld zijn geweest en liet in Spanje zelfs nog een huis voor de nieuwe relatie van Loorbach bouwen.

De advocaat herhaalt dat Kooistra zelfmoord heeft gepleegd doordat hij geobsedeerd is geraakt door het hoog oplopende conflict met Heineken. Kooistra had een miljoenenschuld bij de bierbrouwer. Heineken heeft Kooistra volgens de advocaat 'vermoord' door hem geen andere uitweg te bieden.

Robben: "Dacht dat we alleen stonden"

Klaas-Jan Huntelaar en Arjen Robben kregen vrijdagmiddag een grote kans om de wedstrijd definitief te beslissen. Nederland stond op dat moment met 2-1 voor tegen Brazilië. De twee hadden echter te veel tijd nodig, waardoor de enorme mogelijkheid om zeep werd geholpen. "Ik had het gevoel dat we alleen stonden", zei Robben. "Ik hoorde niet wat Huntelaar riep."

Huntelaar begreep ook niet waarom zijn teamgenoot zoveel tijd nodig had. "Ik wilde eerst zelf schieten, maar de bal was al bijna bij de achterlijn. Daarom nam ik hem aan en legde terug op Arjen. Die nam de bal eerst aan", analyseerde Huntelaar de situatie. Doordat Robben teveel tijd nam konden de Brazilianen ingrijpen. "Ik vroeg al na de wedstrijd: 'Wat was dat, waarom schoot je niet ineens?'." Het coachen van Huntelaar had daarna geen zin meer. "Hij hoorde me niet door alle vuvuzela's."

Robben: Dacht dat we alleen stonden
Robben: Dacht dat we alleen stonden (Foto: Novum)

Weer overleg over Icesave-terugbetaling

De gesprekken met IJsland over het terugbetalen van 3,8 miljard euro zijn weer opgepakt. Nederland en Groot-Brittannië schoten dit bedrag in 2008 voor, omdat IJsland door de financiële crisis de gedupeerde Icesave-rekeningshouders niet zelf kon terugbetalen.

De IJslandse bevolking liet in maart via een referendum weten tegen een terugbetalingsregeling te zijn. Daarop werden de onderhandelingen stopgezet. Het IJslandse ministerie van Financiën zegt nu dat de echte onderhandelingen later dit jaar kunnen beginnen. De gesprekken die nu gevoerd gaan worden dienen als voorbereiding hierop.

Heidebrand NB nog niet onder controle

De heidebrand op de Strabrechtse heide in Noord-Brabant is zaterdagochtend nog altijd niet onder controle. Wel heeft de brandweer kunnen voorkomen dat hij uitbreidt, zegt een woordvoerder.

De brandweer heeft de hele nacht geblust. De ploegen worden afgelost. Rond 08.45 uur volgt een nieuw overleg over hoe verder te gaan met de bestrijding.

De A67 is nog steeds ter hoogte van Geldrop afgesloten. Er is geen zicht op wanneer de snelweg kan worden vrijgegeven. De brand woedt aan de zuidkant van de snelweg. Vrijdag had het vuur ook diverse brandjes aan de noordkant veroorzaakt.

De brandweer adviseerde omwonenden toen hun huis te verlaten. Dezelfde avond werd het vuur echter geblust en konden de bewoners weer naar huis. De brand wordt bestreden door tweehonderd brandweermannen, dertig brandweervoertuigen, een blushelikopter en vier crashtenders. De brand heeft al meer dan honderdvijftig hectare verwoest.

De brand brak vrijdag rond 14.00 uur uit nabij Heeze. Hoe het vuur is ontstaan, is nog niet bekend. Voor zover bekend zijn twee mensen met ademhalingsproblemen naar een ziekenhuis gebracht.

'Babysterfte hoog door slecht inschatten risico's'

De babysterfte zou in Nederland veel lager zijn als risicozwangerschappen beter worden herkend. Dat concluderen onderzoekers van het Erasmus MC, schrijft de Volkskrant zaterdag.

Nederland heeft bijna de hoogste babysterfte van Europa. Een op de honderd baby's overlijdt rond de geboorte. Nu sterven jaarlijks zeventienhonderd baby's. Als Nederland net zo goed zou presteren als België, zouden jaarlijks 1150 baby's sterven. Dat komt volgens de onderzoekers niet doordat professionals hun werk niet goed doen, maar door het Nederlandse systeem.

In Nederland moet de verloskundige namelijk inschatten of sprake is van een risicozwangerschap. Dat geven ze dan door aan de gynaecoloog. Bij een kwart van de bevallingen die als risicoloos waren ingeschat, bleek de baby uiteindelijk toch bepaalde aandoeningen te hebben.

De onderzoekers vinden daarom dat een nieuw systeem moet worden ingevoerd, waarbij verloskundigen beter samenwerken met gynaecologen. In andere landen is volgens onderzoeker Eric Steegers het idee dat er wel eens iets mis kan gaan. "We moeten in Nederland af van het idee dat alles waarschijnlijk goed zal gaan."

Felipe Melo begrijpt niets van rode kaart

Felipe Melo werd gisteren met rood van het veld gestuurd in het duel tegen Nederland. De Braziliaan maakte eerst een overtreding op Arjen Robben en ging daarna met zijn rechterbeen op zijn hamstring staan. Na afloop speelt de middenvelder van Juventus de vermoorde onschuld

Melo baalt van de uitschakeling. "Het is moeilijk te verkroppen als je deze groep ziet en niet eens verder komt dan de kwartfinale. Dit was misschien wel de meest verenigde groep die de Seleçao ooit heeft gehad. Iedereen heeft er met veel overtuiging alles aan gedaan. In de eerste helft hebben we de kans gehad om twee of misschien wel drie keer te scoren."

Felipe Melo snapt niets van de rode kaart die hij kreeg. "Het is anders om van het veld gestuurd te worden door iemand te slaan of te spugen dan in een normaal duel. De overtreding die Pepe bijvoorbeeld maakte was volgens mij erger. Het hangt af van de interpretatie van de scheidsrechter en ik denk dat deze te zwaar was."

"Robben kon gewoon doorspelen. Als ik de bedoeling had gehad om hem pijn te doen, dan had hij wel van het veld gemoeten. Ik heb genoeg kracht om zijn been te breken. Iedere keer dat hij werd geraakt sprong hij op en rolde hij over de grond. Ik wilde alleen maar de bal afpakken en een counter opzetten. Ik verontschuldig mij voor ons falen", aldus Melo.

Rouvoet: bezuinigen op lerarensalarissen is nodig

Het is 'niet plezierig' maar 'wel nodig' dat ook de lerarensalarissen worden bevroren om de overheidsfinanciën weer op orde te krijgen. Dat zei demissionair minister van Onderwijs André Rouvoet (ChristenUnie) vrijdag na afloop van de ministerraad in een reactie op de verworpen motie van Tweede Kamerlid Ronald Plasterk (PvdA).

Het bevriezen van de ambtenarensalarissen -ook die van leraren- is een van de maatregelen waarmee het kabinet de schatkist weer op orde wil krijgen. De oud-minister van Onderwijs verzet zich tegen deze zogeheten nullijn, en diende donderdag een motie in om de salarissen van leraren te laten meestijgen met die van de markt.

Onder leiding van Plasterk werd een ambitieus plan opgesteld om het beroep van leraar weer aantrekkelijk te maken. "Het voorstel van het kabinet de salarissen van de leraren op de nullijn te zetten brengt dit plan weer terug bij af", meent Plasterk.

Rouvoet wees erop dat de motie is verworpen. "De Kamer heeft wel gesproken. De Kamer steunt het kabinet." Iedereen moet een steentje bijdragen aan het herstel van de overheidsfinanciën, stelde de bewindsman. "Leuk is het niet, maar het is wel nodig."

Tot 23 jaar cel voor liquidatie A73

Twee mannen zijn vrijdag veroordeeld tot 20 en 23 jaar cel voor de geruchtmakende liquidatie van Hans van Geenen op de A73 bij Nijmegen, in 2008. De uitspraak is gelijk aan de eis van justitie.

De rechtbank in Arnhem acht bewezen dat Toon R. (30) uit het Brabantse Lith en Martien R. (39) uit het Limburgse Oijen verantwoordelijk zijn voor de moord in de nacht van 9 op 10 september 2008. De oudste verdachte zou een dominantere rol hebben gespeeld. Daarom werd tegen hem een zwaardere straf geëist.

Volgens de rechter was sprake van een koelbloedige liquidatie op de snelweg A73. Van Geenen zat in een auto die door de verdachten onder vuur werd genomen. Dat de bestuurder van de auto de aanslag overleefde was meer geluk dan wijsheid, oordeelde de rechter.

De Ford Escort waarin het 33-jarige slachtoffer uit Oss meereed, werd met een uzi doorzeefd. Justitie stelt dat tussen de zeventig en honderd kogels werden afgevuurd. Van Geenen zou door minstens vijftien kogels zijn geraakt en overleed ter plaatse aan zijn verwondingen. De 24-jarige bestuurder raakte gewond. Het OM denkt dat het motief gelegen is in een conflict in het wietmilieu. De verdachten, oom en neef, ontkennen.

Het tweetal staat ook terecht voor wietteelt en deelname aan een criminele organisatie. Negen leden van die organisatie, die zich volgens de rechter ook bezighielden met wietteelt, kregen deels voorwaardelijke celstraffen en taakstraffen opgelegd.

Congo krijgt 12,3 miljard schuldenverlichting

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank hebben donderdag aangekondigd dat Congo een schuldenverlichting van 12,3 miljard dollar (bijna tien miljard euro) krijgt. De schuld dateert grotendeels van twintig jaar geleden toen het corrupte regime van Mobutu Sese Seko leningen kreeg.

De beslissing is genomen, ondanks verzet van Canada, dat zich onthield van stemming over het voorstel de rechten van het Canadese bedrijf First Quantum op een van de grootste kopermijnen ter wereld te onteigenen.

De bezwaren van Canada hebben de aankondiging van de schuldenverlichting maanden vertraagd. De Congolese regering vroeg al jaren om de schuldenverlichting.

Vuurwerk afgeschoten op Nederlandse consul Rio

De Nederlandse consul-generaal Paul Comenencia in Rio de Janeiro is vrijdag lichtgewond geraakt doordat vuurwerk explodeerde op het terras van het hotel waar hij de 2-1 overwinning van Oranje op Brazilië vierde. Het vuurwerk werd afgeschoten vanaf een nabijgelegen gebouw, landde bij de voeten van Comenencia en ontplofte. Dat heeft zijn woordvoerder bekendgemaakt.

De Nederlander liep kleine sneetjes op in zijn linkerhand en is behandeld door hotelpersoneel. Hij hoefde niet naar een ziekenhuis. Comenencia was omgeven door vijftig anderen toen het incident plaatsvond, onder wie zijn 15-jarige dochter Tania. Niemand anders raakte gewond.

De Nederlander is niet van plan aangifte te doen. Desondanks heeft de politie een onderzoek ingesteld. Tijdens Braziliaanse duels wordt vaak vuurwerk afgeschoten. De woordvoerder denkt niet dat de Nederlander expres onder vuur is genomen.

Dodelijke regenval door Alex in Mexico

De tropische storm Alex, die tot in de nacht van woensdag op donderdag orkaankracht had, heeft in het noordoosten van Mexico geleid tot zware regenval. Daardoor zijn zeker zes mensen om het leven gekomen.

Dat heeft de gouverneur van de Mexicaanse staat Nuevo León vrijdag (lokale tijd) gezegd. Het dagelijks leven in de staatshoofdstad Monterrey, met bijna 4 miljoen inwoners de derde stad van Mexico, is tot stilstand gekomen. Rivieren zijn buiten hun oevers getreden, huizen raakten beschadigd en bomen werden ontworteld. Door geknapte hoogspanningskabels zitten meer dan tienduizend mensen zonder stroom.

Alex was enkele weken geleden ontstaan op de Caribische Zee. In Nicaragua, El Salvador en Guatemala kostte de tropische storm aan zeker elf mensen het leven. Door het warme water van de Golf van Mexico zwol de wervelwind aan tot orkaankracht. Woensdagavond kwam Alex aan land bij de grens van Mexico en de Verenigde Staten.

Brief David Livingstone eindelijk vertaald

De inhoud van een brief geschreven door de negentiende-eeuwse avonturier David Livingstone is door een team wetenschappers en academici uit Groot-Brittannië en de Verenigde Staten eindelijk ontcijferd. De bijna honderdveertig jaar oude missive werd door Livingstone geschreven terwijl hij in extreme omstandigheden in het Afrikaanse dorp Bambarre zat. Het dorp ligt in het huidige Congo.

De ontdekkingsreiziger was door zijn papier heen en had weinig inkt. Hij scheurde daarom bladzijden uit een boek en schreef met een pigment dat hij had gemaakt van een lokale bes.

Het Birkbeck College in Londen zei vrijdag dat de brief door de doorgelopen inkt en het chaotische handschrift van Livingstone nooit kon worden ontcijferd, totdat hij werd bestudeerd door de wetenschappers.

In de brief aan zijn toekomstige biograaf Horace Waller schreef de normaal gesproken onverstoorbare Schot dat hij wanhoopte of hij ooit nog levend thuis zou aankomen.

Britten naar stembus voor kiesstelsel

Groot-Brittannië gaat volgend jaar een referendum houden over het kiesstelsel. Het referendum kan mogelijk leiden tot radicale veranderingen in het politieke landschap. Coalitieregeringen, die elders in Europa gebruikelijk zijn, zullen dan vaker voorkomen in plaats van de enkele sterke partij die aan het roer staat, zoals nu vaak voorkomt in Groot-Brittannië.

Het kantoor van premier David Cameron zei vrijdag dat volgende week de details van een mogelijke hervorming bekend worden gemaakt. De hervorming is misschien wel net zo radicaal als het verlagen van de kiesleeftijd van 21 naar 18 in de jaren zestig.

Cameron zelf is sterk tegen een verandering. Hij heeft gezworen campagne te voeren tegen de hervormingen. Hij stemde slechts in met een referendum over hervormingen om de Liberal Democrats, met wie de partij van Cameron in een coalitieregering zit, tegemoet te komen.

Nick Clegg, de vice-premier, wiens Liberal Democrats al lange tijd oproepen tot verandering en waarschijnlijk het meest zullen profiteren van hervormingen, zei dat Groot-Brittannië een kans 'van eens in een generatie' kreeg om het oneerlijke systeem aan te pakken.

Een nieuw systeem zou een stap vooruit zijn in het beter vertalen van het stemmenaantal in het aantal zetels in het Lagerhuis. Waarschijnlijk leidt dit tot meer coalitieregeringen en wellicht tot een compromispolitiek zoals die in Europese buurlanden gebruikelijk is.

Groot-Brittannië heeft op dit moment een systeem waarbij een kandidaat met het hoogste aantal stemmen, en niet met een absolute meerderheid, zetels wint. Dit systeem heeft altijd gunstig uitgepakt voor de grote partijen, Labour en de Conservatieven.

Voormalige winkels in brand gestoken

Twee voormalige winkelpanden aan de Heiligeweg in Krommenie (Noord-Holland) zijn zaterdagochtend vroeg in brand gestoken. Het vuur in de slooppanden was na ongeveer een uur onder controle, meldde de politie.

Nadere details over de dader of daders ontbreken nog, stelde een politiewoordvoerder. Niemand raakte gewond.

Twee omliggende woningen werden uit voorzorg ontruimd. De brandweer kreeg bij het blussen van het vuur enige hulp van de weersomstandigheden. "Het heeft gehoosd", aldus een politiewoordvoerder.

Gegevens gevangenschap Hitler geveild

De historische gegevens van de gevangenis waar Adolf Hitler in 1924 vastzat zijn vrijdag voor 27.000 euro aan een anonieme bieder verkocht op een veiling in Duitsland.

De ongeveer vijfhonderd documenten van de Landsberg-gevangenis werden onlangs door een man uit Neurenberg gevonden tussen de bezittingen van zijn overleden vader. Die had ze in de jaren zeventig op een vlooienmarkt gekocht, aldus Werner Behringer, wiens veilinghuis de stukken te koop aanbood.

Onderzoekers van de Beierse staatsarchieven in München hebben foto's van de documenten bekeken en zeggen dat ze authentiek lijken, hoewel dat nooit helemaal met zekerheid vast te stellen is.

Hoewel slechts één document door Hitler zelf is ondertekend en veel van de informatie ook op andere wijze beschikbaar is, geven de papieren een intrigerende kijk op zijn eerste tijd als nazi-leider. Uit de documenten blijkt bijvoorbeeld dat hij een redelijk comfortabele tijd had in de gevangenis. Er mochten honderden bezoekers langskomen, soms zelfs zonder supervisie, en er waren dertig tot veertig mensen aanwezig om zijn vijfendertigste verjaardag te vieren. Hitler was tot vijf jaar cel veroordeeld, maar werd vervroegd vrijgelaten en zat uiteindelijk slechts negen maanden in de gevangenis.

De toekomstige Führer werd in Landsberg gevangengezet na een mislukte poging in 1923 om de macht te grijpen. Pas een decennium later, in 1933, lukte het de nazi's om door middel van verkiezingen aan de macht te komen.

Gegevens gevangenschap Hitler geveild
Gegevens gevangenschap Hitler geveild (Foto: Novum)

Eén VN-orgaan voor gelijkheid voor vrouwen

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft vrijdag unaniem de oprichting van één VN-orgaan goedgekeurd om gelijkheid voor vrouwen te bevorderen. Door de resolutie die is aangenomen, worden vier bestaande VN-organen voor de vooruitgang van vrouwen samengevoegd onder één noemer, 'VN Vrouwen'.

Plaatsvervangende secretaris-generaal Asha-Rose Migiro noemde de stemming 'historisch' en zei dat met VN Vrouwen de VN voor de eerste keer 'één erkende chauffeur' heeft die zich bezighoudt met het bevorderen van gelijkheid en empowerment voor vrouwen.

Stekelenburg: "Tweede helft was ongelofelijk"

Nederland staat in de halve finale. Dat heeft Oranje mede te danken aan Maarten Stekelenburg. De keeper van Ajax hield het Nederlands elftal in de eerste helft op de been door een wonderschone redding op de inzet van Kaká.

"We begonnen niet sterk", analyseert Stekelenburg de eerste helft. "Eerst heb je die buitenspelgoal van Robinho en daarna de echte 1-0. Dan denk je echt: waar gaat dit heen?"

Zonder de redding van Stekelenburg had Oranje de koffers kunnen pakken. "Als dat schot van Kaká erin had gegaan was de wedstrijd over geweest. In de rust is er gezegd dat we te voorzichtig speelden. Daar zijn we niet goed in. De tweede helft was ongelofelijk. En als je ziet hoe we dan spelen dan kunnen we van iedere ploeg winnen."

Waar Stekelenburg boven zichzelf uitsteeg, was de andere keeper, Júlio César minder gelukkig. Op een schot van Wesley Sneijder zat hij helemaal mis waardoor de 1-1 viel. "Ik ben er niet minder blij om", lacht Stekelenburg. 'We hadden geluk met die fout van die keeper, maar dat moet je ook hebben."

Kuyt: "Eerste twintig minuten was het lastig"

Dirk Kuijt heeft met Oranje gisteren de halve finale op het WK in Zuid-Afrika bereikt. De aanvaller is van mening dat Nederland het in het begin van de eerste helft erg lastig had.

"Eerste kwartier, twintig minuten was het lastig", aldus Kuijt na afloop van het duel tegenover de NOS. Na tien minuten spelen kwam Oranje op achterstand. In het tweede bedrijf kantelde het duel in Nederlands voordeel. Na 23 minuten kopte Wesley Sneijder de 2-1 tegen de touwen.

"Ja, dat was een ingestudeerde corner. Daar besteden we heel veel aandacht aan. Het is natuurlijk fantastisch dat de kleinste man van het veld hem wist te maken", gaat Kuijt verder.

"Dit was de eerste krachtmeting met een favoriet. Deze groep wil meer. Niet alleen van Brazilië winnen. De elf jongens op het veld hebben het goed gedaan."

Jack van Gelder gaat los op Sneijder

Dat Jack van Gelder als radioverslaggever van het WK helemaal opgaat in zijn emotie, weten we nog van ruim twaalf jaar geleden, toen Dennis Bergkamp 2-1 maakte tegen de Argentijnen, dat Oranje de winst opleverde.

Tijdens de wedstrijd van gisteravond liet Jack zich wederom van zijn beste kant zien bij het doelpunt gemaakt door Wesley Sneijder. Jack vloog volgens sommigen zelfs een beetje uit de band.

Toen Wesley Sneijder 2-1 maakt tegen de Goddelijke Kanaries, schreeuwde Jack lyrisch: "Hij zit erin! Sneijder kopt. Hij is 22 centimeter groot, maar hij komt er gewoon bij."

Luister het fragment terug op de website van de NOS.

Paris Hilton opgepakt bij NED-BRA

Paris Hilton in het nieuws. En negatief, zoals gewoonlijk. Het feestbeest is namelijk door de Zuid-Afrikaanse politie aangehouden nadat ze de wedstrijd Nederland-Brazilië had bijgewoond. Een Zuid-Afrikaans radiostation berichtte over de aanhouding van Paris.

Andere bronnen zeggen dat Paris is opgepakt omdat ze na de wedstrijd nog wat bleef chillen op de tribune, onder het genot van een joint. Paris zal vandaag nog worden voorgeleid voor de rechter, waarna de politie meer bekend maakt over de aard van de aanhouding.

Blijkbaar is ook bij Paris Hilton bekend dat Nederland geassocieerd wordt met wiet. Maar ja, dat zegt natuurlijk nog niet dat dat wordt gedoogd wanneer het Nederlands elftal zich laat zien in het buitenland...

Heavy Rain DLC komt waarschijnlijk niet meer

De beloofde downloadable content voor Heavy Rain komt waarschijnlijk niet meer aldus David Cage, de director van Heavy Rain. Dit zei hij in een interview met Eurogamer.

Cage zei: ''Chronicle Taxidermist, released alongside the special edition of the game in March, is likely the first and last Heavy Rain downloadable content.'' Hij vertelt dat de scripts voor de DLC wel af zijn, maar dat men niet meer de kwaliteit van het originele spel kon bereiken dus dat de DLC waarschijnlijk niet meer uit komt. Cage focust zich nu op de Move-versie van Heavy Rain die na de launch van Move uit zal komen voor de PlayStation 3.

heavy rain

Nederland begint Hamburg Masters goed

Het Nederlands mannenteam is de Hamburg Masters begonnen met een ruime zege. De gretige internationals zetten India vrij eenvoudig opzij: 6-3.

De kersverse bondscoach Paul van Ass geeft bij het toernooi in de Duitse havenstad jonge talenten en in zijn ogen kwalitatief sterke hoofdklassehockeyers de kans zich in de kijker te spelen. Voor aanvang van het openingsduel had Oranje dan ook slechts 392 interlands aan ervaring tegen 1075 van India. In het veld was er van dat verschil niets te merken. De Nederlandse ploeg kwam scherp en gretig uit de startblokken en stond via Bob de Voogd en Robbert Kemperman al snel op een 2-0 voorsprong. Niet veel later sloegen de Indiërs toe uit een strafcorner, maar het slotakkoord in de eerste helft was voor de fris combinerende Nederlandse ploeg.

Na de pauze was het duel wat meer in evenwicht. India speelde echter te slordig om de Nederlanders serieus pijn te doen. Oranje, dat met Roderick Musters, Mink van der Weerden en Robert Tigges drie debutanten had, bleef ondanks de vermoeidheid de bovenliggende partij en had zelfs met grotere cijfers kunnen winnen.

Van Ass na afloop: "We speelden met veel druk naar voren. Dat is best spannend, want je kunt ook een goal tegen krijgen. Deze speelwijze zorgt ervoor dat het spel aantrekkelijker is en we hebben meer het gevoel dat we controle hebben. Ik houd daar van. Dit is een heerlijke start, maar het is nog veel te vroeg om te juichen. Er moet nog heel veel werk worden verricht."

Zaterdag neemt Oranje het in de tweede wedstrijd op tegen Japan.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.