FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 6 mei 2010

Conservatieven winnen in Groot-Brittannië

De Conservatieven hebben de Britse verkiezingen gewonnen, maar geen meerderheid van de zetels behaald. Dat blijkt uit de eerste exitpolls. Volgens een analyse van drie grote Britse tv-zenders kunnen de Conservatieven van partijleider David Cameron rekenen op 307 zetels in het Britse lagerhuis, negentien te weinig voor een meerderheid.

De Labourpartij van premier Gordon Brown kan volgens de peilingen rekenen op 255 zetels, terwijl de Liberale Democraten van Nick Clegg 59 zetels krijgen toebedeeld -veel minder dan verwacht. Kleinere partijen wonnen de overige 29 zetels.

Vooraf werd voorspeld dat deze verkiezingen geen partij aan een meerderheid zou helpen, een voorspelling die volgens de exitpolls lijkt uit te komen. Een periode van coalitievorming en politiek gemanoeuvreer staat daarmee voor de deur.

Twee scenario's behoren nu tot de mogelijkheden. Premier Brown kan aftreden als hij van mening is dat hij door de uitslag zijn legitimiteit heeft verloren of hij kan proberen aan te blijven als leider door een coalitie te vormen met een van de kleinere partijen. Maar zelfs als ze samen gaan halen Labour en de Liberale Democraten geen meerderheid.

Toch kunnen de uitslagen nog veranderen. Een voorspelling op basis van exitpolls is riskant, met name als het gaat om verkiezingen waarbij de kansen voor meerdere partijen zo dicht bij elkaar liggen. De drie tv-zenders deden onderzoek naar achttienduizend kiezers die allen hun stem reeds hadden uitgebracht.

Als het loopt zoals de exitpolls voorspellen, winnen de Conservatieven 97 zetels en verliezen Labour en de Liberale Democraten respectievelijk 94 en drie zetels.

Winst Conservatieven, maar geen meerderheid
Winst Conservatieven, maar geen meerderheid (Foto: Novum)

Belgen op 13 juni naar stembus

In België worden op zondag 13 juni vervroegde parlementsverkiezingen gehouden, zo is donderdag besloten. De stembusgang is nodig door de val van het kabinet-Leterme II, twee weken terug. Deze regering bood haar ontslag aan nadat de Vlaamse liberalen waren opgestapt wegens het stuklopen van de onderhandelingen over de tweetalige kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde. De Vlamingen willen dit district splitsen, zodat Franstalige inwoners van de Vlaamse dorpen rond Brussel niet meer op een Franstalige partij kunnen stemmen.

De kwestie verdeelt de twee taalgroepen in België al decennia. De Vlaamse christendemocraat Yves Leterme is niet opnieuw beschikbaar als premier. Partijvoorzitter Marianne Thyssen fungeert als boegbeeld van de christendemocraten bij de verkiezingen. Het kabinet-Leterme bestond behalve uit Vlaamse christendemocraten en liberalen uit Franstalige liberalen, socialisten en christendemocraten.

Weer wandelaars op het spoor

Het treinverkeer van en naar Rotterdam Centraal is vanavond deels stilgelegd. Dat meldt spoorbeheerder ProRail. Er liepen enkele mensen op het spoor, laat een politiewoordvoerder weten. Ze waren rond 18.00 uur uit hun trein gestapt omdat die moest wachten op een Thalys waarin een klein brandje had gewoed. Onduidelijk is of het gaat om voetbalfans.

Iets na 18.30 uur meldde ProRail dat er alleen tussen Rotterdam Centraal en Gouda nog geen treinen rijden. Reizigers moeten rekening houden met vertragingen tot drie kwartier. Onbekend is hoelang dit gaat duren. ProRail gaat de Thalys naar een veilige plek brengen.

De Kuip in Rotterdam was donderdagavond het toneel van de tweede wedstrijd van de bekerfinale tussen Ajax en Feyenoord. Inmiddels zijn 44 mensen aangehouden voor kleine vergrijpen. Ze rookten softdrugs of hadden geen identiteitsbewijs bij zich.

IJsland: oud-bankdirecteur opgepakt

De IJslandse politie heeft een voormalige directeur van de ingestorte bank Kaupthing gearresteerd. Het is de eerste arrestatie van een dergelijke hoge figuur binnen de bankwereld sinds IJsland getroffen werd door een financiële catastrofe.

Hreidar Mar Sigurdsson werd donderdag ingerekend op last van een speciale aanklager die zich bezighoudt met een onderzoek naar de bankencrisis in oktober 2008. Sigurdsson wordt ervan verdacht documenten te hebben vervalst en voor persoonlijk gewin wetten rond de aandelenhandel te hebben overtreden.

Vrijdag wordt in Reykjavik een hoorzitting gehouden om te bepalen of Sigurdsson op borgtocht mag worden vrijgelaten.

Mertens sluit eventuele transfer naar Ajax niet uit

Dries Mertens heeft een goed eerste seizoen bij FC Utrecht achter de rug. Hij kijkt in Het Nieuwsblad echter al naar toekomst. Ondanks de rivaliteit tussen Utrecht en Ajax staat hij niet onwelwillend tegenover een transfer naar de Amsterdammers.

Mertens was dit seizoen een vaste waarde in het team van trainer Ton du Chatinier met 34 optredens. Daarin trof hij zes keer doel. Alvorens hij in de voorbije zomer naar Utrecht vertrok, kwam hij drie jaar uit voor AGOVV.

"Bij onze fans is er gewoon veel haat tegenover Ajax. Ze zien hen al jaren als hun zwaarste concurrent", zegt de jonge Belg in het Belgische medium. "Of een transfer naar Ajax daarom uitgesloten is? Dat zien we nog wel."

De 23-jarige Mertens beschikt over een contract dat loopt tot de zomer van 2014.

Uitslagen play-offs promotie/degradatie

Go Ahead Eagles heeft thuis met 2-0 gewonnen van sc Cambuur. Een eigen doelpunt van Van Boxel  in de 27e minuut en de rode kaart van De Visscher in de 41e minuut leidde de nederlaag voor Cambuur in. Na rust verdubbelde Colak de score. Cambuur probeerde de aansluitingstreffer nog wel te maken met twee wissels, maar dat mocht niet baten.

Willem II heeft met moeite gewonnen op bezoek bij FC Eindhoven. De thuisclub kwam al na twee minuten op voorsprong via Kantelberg. Pas in de 70e minuut maakte Nijland namens Willem II gelijk, tien minuten later gevolgd door de winnende treffer van Swinkels. Hij passeerde daarbij zijn eigen broer die het doel van FC Eindhoven verdedigde.

FC Zwolle is de play-offs slecht begonnen. De ploeg uit Overijssel nam het thuis op tegen Excelsior, die met een 0-1 overwinning de provinciehoofdstad weer verliet. Het enige doelpunt kwam op naam van Fernandez, hij wist in de tiende minuut te scoren.

Helmond Sport heeft thuis met 2-1 van Sparta gewonnen. De doelpunten vielen pas in de tweede helft. Veldmate zette Helmond Sport in de 62e minuut op voorsprong, Falkenburg maakte in de 75e minuut gelijk. Drie minuten later stond Helmond Sport echter al weer voor, Lettinga wist de 2-1 te maken. In het restant van de wedstrijd werd er niet meer gescoord.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslagen
Go Ahead Eagles SC Cambuur 2-0
FC Eindhoven Willem II 1-2
FC Zwolle Excelsior 0-1
Helmond Sport Sparta Rotterdam 2-1

Aanstaande zondag zijn de returns. De winnaars gaan door naar de finaleronde die op 13 en 16 mei gespeeld gaan worden.

Jol een tevreden man

Ajax won vanavond ook de tweede wedstrijd in de finale van de KNVB-beker. In de Kuip werd Feyenoord met 1-4 verslagen nadat de Amsterdammers de eerste wedstrijd al met 2-0 wonnen.

Na afloop was de coach van de Amsterdammers, Martin Jol, een tevreden man. "Bij Ajax moet je prijzen winnen en dan ben je blij als dat gelukt is. Je moet er toch niet aan denken dat je na het mislopen van de titel ook nog de beker niet zou winnen. "

Bier drinken in Groningen

Studeren, bier drinken, studeren, meer bier drinken, studeren, nog meer bier drinken, diploma. Kort samengevat zou ik zo mijn studententijd omschrijven. Ik denk dat ik hiermee niet veel afweek van de gemiddelde student. Natuurlijk, er was wel eens een docent die liever niet had dat ik ’s-ochtends op de eerste rij ging zitten, maar dat hoorde er bij. Ook werd er in de weekenden bij pa en ma thuis zo nu en dan gevraagd hoe mijn huishoudboekje eruit zag. Een paar bijdehante opmerkingen in de trant van: ‘ik doe toch bedrijfseconomie, dus wat zeur je nou’ deed meestal wonderen. Daar kwam de student van de Groningse studentenvereniging Albertus Magnus niet mee weg.

Voorbeschouwing Grand Prix van Spanje

Komend weekend staat de Grand Prix van Spanje op het circuit van Barcelona op het programma, de eerste race van het Europese Formule 1-seizoen. Traditioneel komen de teams voor deze wedstrijd met grote updates, wat er voor zorgt dat de kaarten opnieuw geschud worden. Behoudt Red Bull Racing de voorsprong of halen Ferrari en McLaren het Oostenrijkse team bij? Kunnen Mercedes en Renault het gat dichten of wordt het groter? En kan Lotus de sprong naar het middenveld maken en kan Virgin Racing eindelijk de finishstreep weer halen? We weten het komend weekend.

De Grand Prix van Spanje wordt al sinds 1991 op het circuit in Montmeló nabij Barcelona gehouden. De baan kent een lang recht stuk met daarnaast unieke bochtencombinaties, waardoor het gezien wordt als een baan voor de allrounders. Omdat het circuit ook gebruikt wordt als testcircuit zijn de verschillen meestal kleiner dan bij andere races.


Bron: FIA.com

Circuit lengte: 4,655 km
Aantal Ronden: 66
Race afstand: 307,104 km
Ronde record: 1:21,670 (K. Räikkönen - Ferrari F2008, 2008)

Coureurs:

Pos. Naam Team Punten
1 J. Button McLaren-Mercedes 60
2 N. Rosberg Mercedes GP 50
3 F. Alonso Ferrari 49
4 L. Hamilton McLaren-Mercedes 49
5 S. Vettel Red Bull Racing 45
6 F. Massa Ferrari 41
7 R. Kubica Renault 40
8 M. Webber Red Bull Racing 28
9 A. Sutil Force India 10
10 M. Schumacher Mercedes GP 10
11 V. Liuzzi Force India 8
12 V. Petrov Renault 6
13 R. Barrichello Williams 5
14 J. Alguersuari Toro Rosso 2
15 N. Hulkenberg Williams 1
16 K. Kobayashi BMW Sauber 0
17 S. Buemi Toro Rosso 0
18 P. de la Rosa BMW Sauber 0
19 H. Kovalainen Lotus Racing 0
20 K. Chandhok HRT 0
21 L. Di Grassi Virgin Racing 0
22 B. Senna HRT 0
23 T. Glock Virgin Racing 0
24 J. Trulli Lotus Racing 0


Constructeurs:

Pos. Team Punten
1 McLaren-Mercedes 109
2 Ferrari 90
3 Red Bull Racing 73
4 Mercedes GP 60
5 Renault 46
6 Force India 18
7 Williams 6
8 Toro Rosso 2
9 BMW Sauber 0
10 Lotus Racing 0
11 HRT 0
12 Virgin Racing 0


De Grand Prix van Spanje staat al sinds 1913 op de kalender. Eerst met sportscars en andere voorlopers van de Formule 1. Vaak is de race niet gehouden, maar sinds 1967 staat de wedstrijd vast op de kalender, al is er tussen 1982 en 1985 niet gereden. De wedstrijd is in het verleden op vele circuits waaronder Jarama en Jerez georganiseerd, maar staat sinds 1991 gepland op het Circuit de Catalunya. Het team met de meeste overwinningen is Ferrari met elf zeges. Bij de coureurs is dit Michael Schumacher met zes overwinningen.

Het jaar 2001 was een zure race voor Mika Häkkinen. De Fin had een voorsprong van ruim 40 seconden op Schumacher, maar een koppelingsprobleem bracht de McLaren in de laatste ronde tot stilstand, zodat de Ferrari alsnog als eerste over de streep kon komen, voor Juan Pablo Montoya, die zijn eerste podiumplaats behaalde, en Jacques Villeneuve die BAR de eerste podiumplaats schonk.

 

Een jaar later won de Duitser weer, maar was het Minardi dat in negatieve zin de aandacht trok. Enkele voor- en achtervleugels braken bij het Italiaanse team braken af, waardoor de renstal zich uit veiligheidsoverwegingen terugtrok. Ook in 2004 ging het in Spanje niet goed, omdat toen in de warmingup-ronde een toeschouwer over de baan liep. Het bracht Schumacher niet uit de concentratie om de race wederom te winnen.

In 2007 werd het circuit aangepast om het inhalen te bevorderen. Net voor het opgaan van het rechte stuk werd een chicane geplaatst, waardoor de rondetijden zes seconden per ronde langzamer werden. De race dat jaar werd uiteindelijk gewonnen door Felipe Massa, voor Lewis Hamilton en Fernando Alonso. Een jaar later was het wederom Ferrari dat won, maar ditmaal was het Kimi Räikkönen, voor Massa en Hamilton. De race werd gekenmerkt door een tweetal incidenten. Eerst had Heikki Kovailainen een klapband, waardoor hij met hoge snelheid in de muur belandde. De Fin kwam nagenoeg ongedeerd uit de auto. Daarna ging het in de pitstraat mis tussen Giancarlo Fisichella en Rubens Barrichello, waarbij de voorvleugel van laatstgenoemde in de pits zwaar beschadigd raakte. De Braziliaan gaf een ronde later dan ook op met schade.

 

Jenson Button mocht de race vorig jaar aanvangen van poleposition. De Brit stuurde zijn Brawn GP naar de eerste plaats, voor Sebastian Vettel en Rubens Barrichello. Opvallend was dat beide Ferrari's ver uit elkaar stonden op de grid. Massa stuurde zijn bolide naar een vierde plaats, terwijl Kimi Räikkönen pas vanaf plaats zestien mocht vertrekken. De Fin gaf later toe dat hij dacht dat zijn ronde in het eerste deel van de kwalificatie goed genoeg was om door te gaan naar het tweede deel.

Barrichello kende de beste start en haalde zijn teamgenoot Button bij de start in. Massa schoof dankzij zijn KERS op naar plaats drie. Daarachter was er een aanrijding, waardoor Jarno Trulli, Adrian Sutil, Sébastien Buemi en Sébastien Bourdais meteen op moesten geven. Heikki Kovalainen kampte met versnellingsbakproblemen en ook hij moest snel opgeven. Barrichello reed op een driestopsstrategie, maar de Braziliaan kon onvoldoende profiteren, waardoor hij uiteindelijk achter racewinnaar Button tweede werd. De derde plaats was voor Mark Webber die dankzij een lange tweede stint zich voor de Ferrari van Massa wist de wurmen.

Laatstgenoemde kende in de slotfase nog een curieus probleem. Ferrari vertelde hem over de boordradio om de laatste ronden rustig aan te doen omdat er te weinig brandstof aan boord was om de race uit te kunnen rijden. Massa reed zoals hem opgedragen werd rustig en liet Vettel en Fernando Alonso voorbij om zo een zesde plaats veilig te stellen. Na afloop van de race bleek dat een sensor een verkeerde indicatie gaf en dat de Braziliaan alsnog genoeg brandstof had om de race op een normale manier uit te kunnen rijden.

Vrijdag 7 mei 2010

10:00 - 11:30 vrije training 1
14:00 - 15:30 vrije training 2

Zaterdag 8 mei 2010

11:00 - 12:00 vrije training 3
14:00 - 15:00 kwalificatie

Zondag 9 mei 2010

14:00 2010 Formula 1 Gran Premio de España Telefónica

Nederlandse tijden

Datum Tijd Programma
Za 8 mei 13.55-15.15 uur RTL GP: Formule 1 - Spanje - Kwalificatie
Zo 9 mei 13.00-13.55 uur RTL GP: Formule 1 - Spanje - Pre-show
Zo 9 mei 13.55-16.00 uur RTL GP: Formule 1 - Spanje - Race
Zo 9 mei 20.00-21.00 uur RTL GP: Formule 1 - Spanje - Samenvatting

Datum Tijd Programma
Za 8 mei 13.00-15.30 uur BBC1: Formule 1 - Spanje - Kwalificatie
Zo 9 mei 13.00-16.10 uur BBC1: Formule 1 - Spanje - Race
Zo 9 mei 20.00-21.00 uur BBC3: Formule 1 - Spanje - Samenvatting

Nederlandse tijden

Dag Minimum Maximum Neerslagkans Weerbeeld
Vrijdag 11 °C 18 °C 20 % zonnig
Zaterdag 12 °C 18 °C 70 % lichte regen
Zondag 13 °C 19 °C 40 % buien

Bron: The Weather Channel

[upd] Paniek op Wall Street

De beurskoersen op Wall Street storten donderdagavond in elkaar. Verschillende beursindexen zoals de Dow Jones en de S&P 500 staan momenteel op forse verliezen van ruim 8 procent.

Update 20:55
De achtbaan op Wall Street lijkt zich enigszins te herstellen van de zwaarste verliezen. Verschillende financiële sites zoals Google Finance blijken door de paniek moeilijk bereikbaar.

Update 22:07
Donderdag heeft Wall Street na een zeer volatiele dag de verliezen kunnen beperken. De Dow Jones zakte intraday met 1000 punten, om vervolgens 650 punten te herstellen. De index sloot de avond 3,2 procent lager. Technologie-index Nasdaq zakte het meeste met 3,4 procent.

"Er hangt op dit moment een griezelig gevoel in de lucht dat doet herinneren aan het moment dat Lehman ten onder ging", aldus Andrew Brenner van Guggenheim Securities.

De grote vraag onder economen is op dit moment of de landen die deels het Griekse reddingsplan van 110 miljard euro financieren, zoals Spanje en Portugal, uiteindelijk zelf ook in de problemen komen en ook financiele hulp nodig zullen hebben om het hoofd boven water te kunnen houden.

De VIX-index (volatiliteitsindex) steeg meer dan 50 procent, wat duidt op flinke paniek onder beleggers.


Dow Jones donderdag intraday: -1000 punten, +650 punten


Japanse Yen

Beleggers zochten donderdag vooral veiligheid, zo steeg de goudprijs weer boven de 1200 dollar per ounce (31,1 gram), zakte de Amerikaanse dollar, het Britse pond en de euro ten opzichte van de veilig geachte Japanse yen met ruim 5 procent, daalde de euro bijna door de 1,25 dollargrens en werden staatsobligaties van 'veilige' landen een stuk populairder.


Wereldvaluta donderdag fors onderuit versus 'veilige' Japanse yen (JPY)


Update 22:39

De financiële nieuwssite CNBC meldt dat een deel van de paniek donderdag op Wall Street is veroorzaakt door een handelsfout. Een aantal bronnen melden dat een beurshandelaar bij het invoeren van een order de 'b' voor billion (miljard) ingevoerd had, in plaats van de 'm' van million, wat de bedoeling was.

Het ging om het aandeel Procter & Gamble, dat werelwijd bekend is om consumentenproducten zoals Gillette, Duracell en Pringles. Het aandeel zakte gedurende de dag maar liefst 37 procent, om vervolgens met een verlies van 2,3 procent af te sluiten.

CNBC noemt de mini-crash op de beurs 'een van de meest duizelingwekkende halve uurtjes in de beursgeschiedenis'.

Update 22:56
Beurs.nl meldt dat ook het aandeel van 3M (vooral bekend van Post-it papiertjes) ook betrokken is bij de choas op Wall Street. 3M en Procter & Gamble wegen zwaar op de Amerikaanse beurzen.

Bij Procter & Gamble gaat het gerucht dat een handelaar een order invoerde van 16 miljard dollar in plaats van 16 miljoen dollar. Ook opmerkelijk was de koersontwikkeling van Accenture. Het aandeel daalde intraday naar 0,01 dollar, om vervolgens weer terug te keren naar meer dan 40 dollar.

Momenteel wordt uitgezocht wat er precies fout is gegaan, waarbij het volgens sommige handelaren aannemelijk is dat enkele transacties weer teruggedraaid gaan worden.


Aandeel Accenture: van 0,01 dollar terug naar 40 dollar

Islamcongres speelt met PVV en TON

Het Nationaal Islam Congres heeft een filmpje op zijn site gezet waarin toespelingen worden gemaakt op de PVV en TON. 'Ook wij zijn trots op Nederland, en ook wij kiezen partij voor haar vrijheid', is te lezen rond symbolen van de partijen van Geert Wilders en Rita Verdonk. 'Samen bouwen aan een gezond Nederland', sluit het clipje af.

De conferentie wordt 29 mei in de RAI in Amsterdam gehouden. Onlangs ontstond ophef over de bijeenkomst, nadat De Telegraaf had gemeld dat een van de organisaties achter de conferentie banden zou hebben met de als radicaal bekendstaande Moslimbroederschap en sjeik Yusuf al-Qaradawi, die fatwa's zou hebben uitgevaardigd waarin zelfmoordaanslagen worden goedgekeurd.

De Tweede Kamer eiste vervolgens tekst en uitleg. Een verzoek van de PVV voor een spoeddebat met demissionair minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) over het congres kreeg steun van VVD, CDA en de SGP. "Hierdoor wordt duidelijk aangezet tot geweld en dat kunnen we in Nederland natuurlijk niet hebben", zei PVV'er Raymond De Roon.

De organisatie van het Nationaal Islam Congres meldde dat het artikel niet op waarheid berust en distantieerde zich van de 'suggestieve berichtgeving'. De conferentie staat dit jaar in het teken van dialoog en 'empowerment'. Er worden sprekers verwacht uit Engeland, Egypte, Qatar, India, Marokko, Turkije, Nederland en Saudi-Arabië. Ook heeft de organisatie nog een 'zeer prominente geleerde' in petto, maar wie dat is, is nog een verrassing.

'Spelen met PVV en TON'

Maas vervangt Feskens in staf RKC

RKC Waalwijk heeft in Rob Maas een vervanger gevonden voor de naar Willem II vertrokken John Feskens. Maas, die verspreid over twee periodes vier seizoenen als speler uitkwam voor RKC zal met ingang van het nieuwe seizoen als assistent-trainer onder Ruud Brood aan de slag gaan.

Directeur voetbalzaken Mohammed Allach toont zich content: "Rob Maas is een jongen met een groot voetbalverleden. Hij heeft in de top van de Nederlandse Eredivisie en in de Duitse Bundesliga gespeeld en is daarnaast op en top RKC'er. Rob is complementair aan de huidige stafleden en weet de passie en gedrevenheid die hij als voetballer in zijn spel legde, te vertalen naar het trainersvak."

Rob Maas staat te popelen om bij RKC aan de slag te gaan. "RKC Waalwijk is een fijne club met gemotiveerde en professionele mensen. Ik krijg het vertrouwen van de club om met mijn voetbalachtergrond iets toe te voegen aan de huidige technische staf. Hier ben ik erg blij mee", aldus de oud-speler van onder meer Feyenoord en het Duitse Hertha BSC. Maas speelde van 1990 tot 1993 en van 2008 tot 2009 als middenvelder voor de Brabantse club waar hij nu als veldtrainer is aangesteld.

VVD en PvdA grootste partijen in peiling

De VVD haalt deze week in de peiling van Maurice de Hond 33 zetels, evenveel als de PvdA. Ze zouden als er nu verkiezingen worden gehouden beide de grootste partij worden. D66, dat al een tijd daalt in de peilingen, verliest er een en komt op elf. Het CDA blijft gelijk op 27 zetels en de PVV op zeventien.

Vorige week maakte de VVD in de Politieke Barometer van Synovate ook al een sprong. De partij van Mark Rutte steeg daarin van 27 naar 30 zetels. Een week daarvoor stonden de liberalen nog op 23. De PvdA steeg van 30 naar 32 zetels, het CDA leverde er een in en kwam uit op 29.

Volgens De Hond gebeurde er afgelopen week weinig op politiek gebied. Een coalitie van VVD, CDA en PVV zou nu een Kamermeerderheid van 77 zetels halen, evenveel als een coalitie van PvdA, VVD en D66.

Het vertrouwen in partijleider van de PvdA Job Cohen blijft dalen, zo blijkt verder uit de peiling. Bij zijn aantreden in maart was zijn rapportcijfer 5,9, maar dat is inmiddels gedaald naar 5,3. Rutte stijgt naar 5,2 en CDA-leider Jan Peter Balkenende naar 4,4. Rutte zou het steeds beter doen onder kiezers van CDA en PVV. Een grote meerderheid van de kiezers geeft overigens aan meer dan een partij kans op een stem te geven. Later in de maand volgt een aantal debatten tussen de lijsttrekkers. De verkiezingen worden op 9 juni gehouden.

Justitie erkent fout rond gezinsmoord Zierikzee

Het Openbaar Ministerie in Middelburg geeft toe fouten te hebben gemaakt in de zaak van Abdel Z. Hij schoot op 6 maart in Zierikzee zijn 19-jarige dochter en 9-jarige zoon dood en verwondde zijn vrouw, waarna hij zichzelf van het leven beroofde. Het OM stelt donderdag in een verklaring aan het televisieprogramma Nova dat het aan de familie had moeten melden dat Z. op vrije voeten kwam.

Z. was in december veroordeeld voor huiselijk geweld en mishandeling van zijn vrouw. In februari werd hij opnieuw aangehouden, op verdenking van seksueel misbruik van zijn dochter. Vanuit de gevangenis bedreigde hij het Iraakse gezin herhaaldelijk met de dood.

In overleg met de gemeente en hulpverleners was een veiligheidsplan opgesteld, dat in werking zou treden als Z. zou worden vrijgelaten. Dat gebeurde op 24 februari, met als voorwaarde dat hij niet in de buurt van zijn gezin zou komen, maar het gezin werd daarvan niet in kennis gesteld. Twee weken later schoot hij twee van zijn kinderen dood. De 14 jarige-zoon was op dat moment bij de buren.

Het OM wijt de fouten aan gebrekkige communicatie tussen justitie en politie. Het Openbaar Ministerie betreurt dit ten zeerste en belooft beterschap. Z.'s vrouw Amira doet donderdag haar verhaal in Nova.

Brazilië gaat ontbost gebied beplanten

De Braziliaanse regering heeft het startsein gegeven voor een programma om ontboste terreinen in het Amazone-gebied opnieuw met palmbomen te beplanten. De palmolie uit deze bomen wordt gewonnen voor biobrandstof. Dat heeft de Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva donderdag gezegd.

Het project is een voorbeeld van behoud van het woud en het plukken van de economische vruchten van dit behoud, aldus de president. Niet alleen wil de regering kaalgekapte gebieden opnieuw bebossen, zij hoopt tevens ontbossing tegen te gaan door een duurzaam alternatief voor houtkap en veeteelt te bieden.

Silva zei niet welke oppervlakte bebost zal worden. Geschat wordt dat bijna 32 miljoen hectare grondgebied in de staat Para geschikt is voor de aanplant van palmbomen, bomen die in dit gebied inheems zijn.

Soepele huldiging Ajax

De huldiging van Ajax in de Rotterdamse Kuip voor het winnen van de KNVB-beker is vanavond soepel verlopen. Het stadion was na de forse nederlaag van Feyenoord (1-4) behoorlijk leeg.

Het Amsterdamse feestje, zonder eigen fans, zag er niettemin toch nog best wel spontaan uit. Een ereronde lieten de Ajacieden evenwel wijselijk achterwege. De Amsterdamse ploeg viert de achttiende triomf in het nationale bekertoernooi vanavond nog in de ArenA met de eigen supporters.

Uitslag Roda JC - Heracles Almelo

De eerste wedstrijd in het play-off duel voor de Europa League tussen Roda JC en Heracles Almelo is geëindigd in een 1-1 gelijkspel.

 

De wedstrijd begon heel aantrekkelijk met kansen voor beide ploegen. Heracles kreeg goede mogelijkheden via Everton, Armenteros en Overtoom, Roda JC had een mooie van Bodor. Na een kwartier namen beide ploegen wat gas terug, waarna Roda de sterkere ploeg bleef. Die kwamen dan ook zes minuten voor rust verdiend op voorsprong nadat Junker scoorde uit een voorzet van Bodor.

In de tweede helft ging Heracles op zoek naar de gelijkmaker. Vejinovic miste nog een grote kans, even later was het wel raak via Dost. Roda kreeg nog wel een grote mogelijkheid op een nieuwe voorsprong, maar een schot van De Wree belandde op de paal. In de slotfase waren de beste kansen voor Heracles via Everton en twee maal Dost. 

Roda JC

1 - 1

Heracles Almelo

 39' Junker
   77' Dost
 
 
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: 14.000
Arbiter: v. Hulten
 
Opstelling:   Opstelling:
Tyton
Saeijs (De Wree/75)
De Fauw
Kruiswijk
De Jong
Janssen
Vormer
Hadouir (Delorge/75)
Bodor
Junker
Skoubo
  Pieckenhagen
Breukers
Maertens
v.d.Linden
Looms
Quansah
Overtoom
Vejinovic (Fledderus/72)
Armenteros (Hakola/65)
Dost
Everton

Uitslag FC Utrecht - FC Groningen

FC Utrecht heeft in de eerste ronde van de play-offs voor een plekje in de Europa League goede zaken gedaan. De manschappen van trainer Ton du Chatinier wonnen met 3-1 van FC Groningen. Hierdoor zullen de Groningers zondag a.s. nog vol aan de bak moeten.

Beide ploegen probeerden er voor de 8.000 aanwezige toeschouwers een mooie wedstrijd van te maken. Er werd op de aanval gespeeld en ook het tempo lag vrij hoog. Uit een snelle aanval kwam FC Utrecht uiteindelijk via Ricky van Wolfswinkel op voorsprong.

Eén minuut later wist Nana Asare de score voor de thuisploeg te verdubbelen door het leer eveneens tegen de touwen te werken. Nog voor rust maakte Tim Matavz de aansluitingstreffer, nadat hij alert reageerde bij een verlengde ingooi.

Na de pauze bleef het duel erg interessant voor de neutrale bezoeker. FC Groningen maakte jacht op de gelijkmaker en ook FC Utrecht kwam er bij tijd en wijlen gevaarlijk uit. De beste kansen waren echter voor de club uit de Domstad.

Asare raakte de paal nog, maar in de slotfase bezorgde Dries Mertens FC Utrecht de overwinning. Daarbij had hij wel de hulp van een Andreas Granqvist nodig. De verdediger van FC Groningen veranderde de bal namelijk van richting, waardoor Luciano de goal niet meer kon voorkomen.


 

FC Utrecht

3 - 1

FC Groningen

 22' van Wolfswinkel
 23' Asare
 90' Granqvist (e.d)
   40' Matavz
 
 Gele kaart: Nesu (FC Utrecht), van der Laak, Enevoldsen (FC Groningen)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 8.000
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Vorm
Cornelisse
Schut
Wuytens
Nesu
Maguire
Silberbauer
Mertens
Asare
Mulenga
van Wolfswinkel (Loval/64)
  Luciano
Blind
Sankoh
Granqvist
Stenman (Bacuna/55)
van der Laak
Sparv (Ajilore/46, Hiariej/72)
Lovre
Enevoldsen
Pedersen
Matavz

[Giro] Kruijswijk moest even omschakelen

In zijn eerste jaar als prof start Steven Kruijswijk gelijk in een grote wielerronde. De 22-jarige Nederlander is tijdens de Giro de vervanger van Oscar Freire die vandaag definitief moest afhaken bij de Raboploeg.

Voor Kruijswijk was het omschakelen geblazen. Hij werkte namelijk een trainingskamp in de Eiffel af met het oog op de Tour of California. "Ik wist dat ik tweede reserve was, maar had geen rekening gehouden met een Giro-start”.

Op de vraag wat hij van de Giro verwacht zegt Kruijswijk: "Ik zie het als een grote uitdaging. Ik moet maar eens kijken wat ik voor de ploeg kan betekenen."

Luigi is lekker bezig in Super Mario Galaxy 2 trailer

Gisteren hebben jullie al een leuk filmpje over Mario op 'Planet Mario' kunnen zien, vandaag staat Luigi in de spotlight. Super Mario Galaxy 2 staat gepland voor 11 juni 2010. Ook komt er een tutorial DVD bij de game. Bekijk hieronder het filmpje.

In het filmpje kan je zien dat Luigi, om een ster te bemachtigen, door een spookachtige wereld loopt. Hierna zie je hem glijden op een soort glijbaan en uiteindelijk pakt hij de zo gewilde ster.


Kijk hem gaan!

Vliegtuigje met verkiezingskandidaat stort neer

Een vliegtuigje met aan boord een Britse verkiezingskandidaat is donderdag op een klein vliegveld nabij Brackley, in het district South Northamptonshire, neergestort. Dat heeft de politie gezegd. De piloot en de passagier, Nigel Farage van de Independence Party (UKIP), raakten lichtgewond, maar moesten wel voor behandeling naar het ziekenhuis.

Het vliegtuigje was gehuurd voor een verkiezingsstunt en moest met een vaandel, waarop de slogan 'Vote for your country - Vote UKIP' ('Stem voor uw land - Stem UKIP') stond, over een kiesdistrict ten noordwesten van Londen vliegen. In dit kiesdistrict staat Farage kandidaat voor een zetel in het Britse Lagerhuis. Farage neemt het op tegen de Conservatief John Bercow, de voorzitter van het Lagerhuis.

De UKIP is tegen het Britse lidmaatschap van de Europese Unie en wil de immigratie naar Groot-Brittannië inperken.

Gezochte Belg laat zich pakken op politiebureau

De politie heeft donderdagmiddag een 42-jarige Belg die werd gezocht voor een moordpoging wel erg gemakkelijk kunnen arresteren. Hij liep een politiebureau in Roosendaal binnen omdat hij aangifte wilde doen van vermissing van zijn identiteitsbewijs.

Een agent nam de aangifte op, waarna bij het checken van zijn persoonsgegevens bleek dat de Belg werd gezocht wegens een poging tot moord of doodslag. De man zou in augustus 2008 een ex-vriendin ernstig hebben mishandeld in een woning in de Rotterdamse wijk Feijenoord.

De man zonder vaste woon- of verblijfplaats is naar een bureau in Rotterdam gebracht en daar in een cel gezet.

Dekker: "Giro wordt ontdekkingstocht"

De Rabobank-wielerploeg begint zaterdag zonder kopman aan de Giro d'Italia. Door het ontbreken van wegkapitein Koos Moerenhout en kopman Oscar Freire zal de Nederlandse wielerploeg in Amsterdam met een onervaren ploeg aan de start verschijnen.

"Het wordt een ontdekkingsreis door Italië, zonder echte leider," zei ploegleider Erik Dekker. "We willen ons profileren in de ritten naar Utrecht en Middelburg. In de sprints staat Brown er na het wegvallen van Freire alleen voor, verder hebben we een vrijbuitersteam. De rol van het team is door het wegvallen van Oscar nogal veranderd."

Moerenhout haakte vanwege een infectie aan de luchtwegen af, terwijl Freire kampt met een voorhoofdsholteontsteking. Het duo wordt vervangen door Steven Kruijswijk en Tom Stamsnijder. "Ik zou eigenlijk naar de Ronde van Californië gaan, maar dit is een mooie kans om me eens te laten zien in een grote ronde," zei de 22-jarige Kruiswijk.

Derde Dennenappel voor Jol

Trainer Martin Jol van Ajax veroverde vandaag in De Kuip voor de derde keer in zijn voetballeven de KNVB-beker. In 1975 kon hij als speler van FC Den Haag voor de eerste keer pronken met de Dennenappel.

In 1997 was de 54-jarige Hagenaar als coach van Roda JC eveneens succesvol in het nationale bekertoernooi. Zijn college Mario Been van Feyenoord bleef opéén KNVB-beker staan, in 1984 als speler van de Rotterdamse club.

Bouwvakker gewond in brekende rioolbuis

Een 50-jarige man uit Deurne is donderdagmiddag gewond geraakt toen hij in het Limburgse Stamproy in een rioolbuis aan het werk was. Een kraan probeerde de buis waterpas te leggen in een kuil van ongeveer twee meter diep, maar dit ging niet vlekkeloos. De rioolbuis brak. Een ambulance heeft de bouwvakker met rugletsel naar een ziekenhuis vervoerd.

Het incident gebeurde rond 16.15 uur aan het Hoverveld. De arbeidsinspectie gaat de toedracht van het ongeval onderzoeken, meldt de politie.

Vermisten na zinken boot Congo

Zeker tachtig mensen worden vermist nadat een overvolle kano op een rivier in het oosten van Congo kapseisde. Dat heeft het Rode Kruis gezegd. Aan boord van de boot bevonden zich 125 mensen, van wie er 45 zijn gered.

Het ongeval vond gisteren plaats in de buurt van de stad Kindu, in de provincie Maniema. Congo is een groot land met veel oerwouden en grote rivieren en maar driehonderd kilometer aan verharde wegen. Veel mensen reizen per boot, zelfs als zij niet kunnen zwemmen. De boten zijn vaak bovendien uiterst pover en overvol.

Van Nistelrooy blijft bij HSV

Er bestaat een grote kans dat HSV dit seizoen afsluit met lege handen. Ondanks dat wil Ruud van Nistelrooy niets weten van een eventueel vertrek. Van Nistelrooy vindt dit geen reden om HSV te verlaten. "Ik blijf honderd procent zeker. HSV is een club met grote mogelijkheden."

De Duitse club liep al eerder de finale van de Europa League mis door van Fulham te verliezen. Maar nu dreigt ook het mislopen van Europees voetbal. "Natuurlijk had ik me het anders voorgesteld, toen ik in januari naar Hamburg kwam", zei Van Nistelrooy in Hamburger Morgenpost die daarmee de mogelijke twijfels over een vertrek bij HSV wegneemt.

[KNVB beker] Uitslag Feyenoord - Ajax

Vanavond om 18.30 uur begon de tweede bekerfinale tussen Feyenoord en Ajax. De eerste wedstrijd eindigde in een 2-0 overwinning voor de Amsterdammers. Feyenoord deed verwoede pogingen om de KNVB beker alsnog binnen te halen maar kon niet voorkomen dat het in de Kuip 1-4 voor Ajax werd dat zodoende de beker voor de achttiende maal wist te winnen.

Het bekertreffen tussen Feyenoord en Ajax was eveneens de laatste officiële wedstrijd van Roelof Luinge. De arbiter kreeg geen nieuw contract van de KNVB, waardoor hij na dit seizoen niet meer op het hoogste niveau te zien zal zijn. De leidsman zal waarschijnlijk in de nieuw te vormen Topklasse verder gaan.

Siem de Jong en Marko Pantelic (Ajax) trapten af in de tweede bekerfinale. Al snel bleek Feyenoord er alles aangelegen om de achterstand weg te poetsen. De Rotterdammers zetten de bezoekers direct onder druk. Een fout van Denny Landzaat, die vandaag overigens jarig is, zorgde er echter voor dat de goal al na vier minuten aan de andere kant viel. Enkele minuten later belandde een vrije trap van Landzaat op het hoofd van André Bahia, die maar nipt overkopte. Toch bleven de Amsterdammers de wedstrijd heersen en probeerde de Rotterdamse formatie elke keer een gaatje te vinden om bij het doel van Maarten Stekelenburg te komen.

Leroy Fer gaf halverwege de eerste helft de bal aan Jon Dahl Tomasson. De Deen had de beste kans van de wedstrijd voor de Rotterdammers maar gleed uit. Het thuisspelende Feyenoord kreeg zeker wel kansjes om de gelijkmaker te maken, maar er ging telkens wel iets mis. Uit het niets kereg Ajax ook weer een flinke kans. Via Suárez kon Emanuelson de bal maar half koppen, waar de verdediging van Feyenoord de nodige moeite mee had. In de rebound was het Suárez, die eveneens de bal niet in het net wist te krijgen. In de tegenstoot was het Roy Makaay, die Tomasson voor Stekelenburg zette, maar zijn voorzet was te onnauwkeurig en verdween achter de doellijn.

Een vrije trap van Ajax op zeventien meter van het doel van Mulder kon vrij simpel gepakt worden door de Rotterdamse goalie. De Feyenoord-fans lieten zich ook steeds meer horen om 'hun' club tot wat beter spel te dwingen echt baten mocht dit tot tot de rust nog niet.

Bij Feyenoord liepen tijdens de rust Bart Schenkeveld en Jonathan de Guzman zich warm. Zij kwamen er in voor De Vrij en Landzaat. De Rotterdammers lieten wel meteen zien niet te kunnen leven met opnieuw een verlies tegen de aartsrivaal. Makaay schoot de bal naar Tomasson maar die trof op een haar na het doel. Toby Alderweireld mocht vijf minuten na rust van geluk spreken dat Luinge hem op het veld liet staan. De Belg trapte onbesuisd in op Tomasson en zag dat met geel worden bestraft. Tim de Cler beging een aantal minuten later dezelfde fout en de consequente Luinge besloot ook hier geel te geven.  

Na een uur spelen zou Feyenoord op gelijke hoogte zijn gekomen ware het niet dat grensrechter Van der Pas besloot zijn vlag omhoog te steken en zo het doelpunt niet in de boeken liet verschijnen. Suárez kreeg direct aan de andere kant een mogelijkheid maar ook deze werd niet binnengewerkt. In de corner die resulteerde was opnieuw niemand oplettend genoeg om de bal achter Mulder te werken. Een half uur voor het einde was de wedstrijd definitief beëindigd. Siem de Jong kreeg de bal van Demy de Zeeuw en schoot de bal achter Mulder.

Een vrije trap van invaller De Guzman belandde op de lat en de paal en werd uiteindelijk door Tomasson achter Maarten Stekelenburg geschoten. Door dit doelpunt kwam Feyenoord weer terug in de wedstrijd en geloofde het misschien nog wel in een mooi resultaat in dit duel. Dat beetje geloof werd alleen alweer hardhandig door De Jong weggenomen. Niemand van de Feyenoord-verdediging vond het nodig hem iets in de weg te leggen en dat resulteerde na een één-tweetje met Suárez in opnieuw een doelpunt van De Jong. Suárez besloot daarna ook nog maar een keer te scoren en schoot het duel definitief op slot.

Opmerkelijk moment was er in de 87ste minuut. Arbiter Roelof Luinge besloot dat het genoeg was geweest met zijn loopbaan op het hoogste niveau en kreeg een publiekswissel. Kevin Blom nam zijn plaats in. De eindconclusie van deze bekerfinale kan toch wel worden dat de fans de dupe zijn van een klein clubje mensen wat het verpest. Laten we hopen dat volgend jaar weer één wedstrijd krijgen met een duel vol beleving en sfeer die we vandaag en vorige week hebben gemist.

 


 

Feyenoord

1 - 4

AFC Ajax

 72' Tomasson
   4' Suárez
 64' De Jong
 77' De Jong
 82' Suárez
 
 Gele kaart: El Ahmadi, De Cler, (Feyenoord), Alderweireld, Suárez, (AFC Ajax)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: -
Arbiter: Luinge (Blom/89)
 
Opstelling:   Opstelling:
Mulder
De Vrij (Schenkeveld/46)
Vlaar
Bahia
De Cler (Hofland/75)
Fer
El Ahmadi
Tomasson
Landzaat (De Guzman/46)
Wijnaldum
Makaay
  Stekelenburg
Van der Wiel
Alderweireld
Vertonghen
Anita
Enoh
De Jong (Lodeiro/84)
De Zeeuw
Suárez
Pantelic (Rommedahl/78)
Emanuelson (Eriksen/63)

Lost Planet 2 krijgt Monster Hunter Tri skin

Playstation 3 eigenaren zouden in de Japanse versie van Lost Planet 2 een extra skin krijgen voor hun karakter, deze skin komt uit het spel Monster Hunter en staat bekend als het Rathalos armor. Nu heeft capcom aangekondigd dat de westerse playstation 3 versie van Lost Planet 2 dit armor ook zou krijgen. Opmerkelijk is wel dat Monster Hunter nog nooit op de Playstation 3 is uitgekomen, zou het wat kunnen betekenen?

Het Rathalos armor wordt eind mei beschikbaar gemaakt als een gratis download via het PSN.

Lost Planet 2 komt 11 mei uit in Amerika en Europa op de Playstation 3 en Xbox 360.

Rathalos
Het Rathalos Armor in LP2

Doden en gewonden bij schietpartij VS

Bij een schietpartij in Hawaiian Gardens, in de Amerikaanse staat Californië, zijn donderdag twee doden gevallen. Drie andere personen, onder wie de schutter, raakten gewond. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

De dader was volgens de politie radeloos nadat zijn relatie verbroken was. Hij schoot met zijn geweer op de deur van het huis van zijn ex-vriendin om binnen te komen. Eenmaal binnen schoot hij de vader en moeder van het meisje neer. De man ging daarna naar de eerste verdieping van het huis waar hij zijn ex-vriendin en haar 14-jarige broertje doodschoot. Zes andere personen die ook in het huis waren konden ontkomen aan de kogelregen.

Een agent hoorde de geweerschoten en trof de man buiten het huis aan. Nadat de schutter zijn geweer op de agent richtte, schoot de agent de man neer. Hij trof hem onder meer in het hoofd. De ernst van de verwondingen van de dader is onbekend.

Volgens de agent is een grotere ramp voorkomen. De dader had een jerrycan benzine bij zich, waarmee hij ogenschijnlijk het huis in brand wilde steken.

Kroaat krijgt geel voor dodelijke 'schwalbe'

In het voetbal zit duiken om een fout af te dwingen zo in het voetbal ingebakken dat scheidsrechters dergelijke schwalbes telkens met een gele kaart bestraffen. Dat het ook fout kan gaan bewees een scheidsrechter in Kroatië.

Goran Tunjic, verdediger van FC Mladost, ging in de 35e minuut van het duel tegen Hratski Sokola na een actie plots neer. De betreffende scheidsrechter dacht dat de speler een schwalbe maakte en gaf hem geel. Toen zag de arbiter pas dat Tunjic niet zomaar op de grond viel maar een hartaanval had.

De medische staf probeerde Tunjic nog minutenlang tevergeefs te reanimeren. Hij overleed op weg naar het ziekenhuis. Volgens de medische staf van Mladost FC kampte Tunjic niet met gezondheidsproblemen.

Line-up Mystery Land bekend

Dj Tiësto en Fedde Le Grand vertonen hun kunsten op het jaarlijkse dancefeest Mystery Land. Dj Tiësto zal zijn nieuwste project 'Kaleidoscope' ten gehore brengen op het festival. Dit heeft evenementenorganisatie ID&T donderdag bekendgemaakt.

Ook voor de twintigste editie trekt Mystery Land alles uit de kast. Naast straattheater en discobingo zijn er meer dan honderd live-acts te zien.

De Zweedse dj Axwell is de afsluiter van het evenement. Ook de kersverse Amsterdamse nachtburgemeester dj Isis laat van zich horen. Andere bekende namen die het festival maken zijn Chuckie, Sidney Samson, Joost van Bellen, Jean en Lucien Foort.

Het dancefestival vindt plaats op 28 augustus op het voormalige Floriadeterrein in de gemeente Haarlemmermeer. De kaartverkoop begint zaterdagochtend.

Zie voor meer informatie ook het Mystery Landtopic op ons forum.

Coureurs: "Kwalificatie Monaco opsplitsen"

De Formule 1-coureurs hebben hun zorgen geuit over de kwalificatie in Monaco volgende week. Ze willen omdat ze met 24 bolides drukte verwachten op de baan het veld opsplitsen om zo iedereen de kans te geven zich goed te kwalificeren.

HRT-coureur Bruno Senna wil morgen bij de rijdersbriefing in Barcelona een voorstel indienen bij racedirecteur Charlie Whiting. "Het is een goed idee om het veld op te delen. Wij willen niet telkens aan de kant moeten gaan om snellere auto’s voor bij te laten en zij willen niet steeds langzamere auto’s op hun pad treffen. Volgens mij moet het mogelijk zijn een eerlijke indeling te maken," zei Senna tegen Autosport.

De Braziliaan krijgt veel bijval van zijn collega's. "Verkeer is normaal al een probleem," meldt Renault-coureur Robert Kubica. "In Monaco is het extra moeilijk, al ben ik in het verleden altijd uit de problemen gebleven. Maar dit jaar hebben we te maken met teams die beduidend langzamer zijn, dus zal het nog lastiger worden. Ik ben echter bang dat niet gaat meevallen een oplossing te vinden waarmee iedereen tevreden is."

Lotus-coureur Jarno Trulli kan het niet schelen welke oplossing er gekozen wordt, als er maar overeenstemming bereikt wordt. "We kunnen beter vooraf een oplossing bedenken, dan achteraf een puinhoop te moeten opruimen," zei de Italiaan.

[Giro] Acht Nederlanders aan de start

Met de aanwijzing van Steven Kruijswijk bij de Rabobank als vervanger voor Oscar Freire is het aantal Nederlanders dat zaterdag aan de 93e editie van de Ronde van Italië begint op acht gekomen.

Naast Kruijswijk komen voor de Raboploeg Rick Flens, Tom Stamsnijder, Bauke Mollema, Jos van Emden en Pieter Weening aan de start. Addy Engels rijdt zijn achtste Giro d'Italia voor Quick Step, Michel Elijzen draagt het shirt van Omega Pharma Lotto.

Werkgevers tegen jaarlijkse vrije dag op 5 mei

Elk jaar vrij op 5 mei is een slecht idee. Ondernemers zullen opdraaien voor de rekening, omdat hun werknemers dan weer een dag minder gaan werken. Dat stellen de werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland donderdag.

De werkgevers reageren op het plan van PvdA-leider Job Cohen. Die stelde deze week voor om van Bevrijdingsdag elk jaar een officiële feestdag te maken. Nu is dat eens in de vijf jaar zo. Verschillende andere partijen vielen Cohen bij.

Het plan lijkt wel sympathiek, vinden de werkgevers, maar Cohen gaat volgens hen voorbij aan het feit dat Nederland vergeleken met andere landen al veel feestdagen heeft. Nieuwe feestdagen aanwijzen kan volgens hen alleen als een bestaande feestdag wordt geschrapt.

Valverde haalt bakzeil bij rechtbank

Het Italiaans olympisch comité Coni heeft een zak bloed van wielrenner Alejandro Valverde rechtmatig in handen gekregen. Dat heeft een gerechtshof in Madrid vandaag bepaald. Daarmee werd een beslissing van een lagere rechtbank teruggedraaid. Het sporttribunaal CAS gaf de Italianen, die Valverde op basis van het bloed schorsten, in maart al gelijk.

Het Coni vergeleek het DNA van het bloed, dat door de Spaanse autoriteiten als bewijs was vergaard in de dopingzaak Operacion Puerto rond sportarts Eufemiano Fuentes, met een monster dat van Valverde was genomen tijdens een koers. Toen het DNA in beide bloedstalen overeenkwam, besloten de Italianen de Spanjaard een rijverbod in Italië op te leggen.

De uitspraak van de Spaanse rechter is een klap voor Valverde. Hij kondigde in maart na de uitspraak van het CAS nog aan dat hij door zou procederen, omdat het Coni zijn bloed op illegale wijze had verkregen. Dat argument is naar nu blijkt niet geldig.

Valverde haalt bakzeil bij rechtbank
Valverde haalt bakzeil bij rechtbank (Foto: Novum)

Bom uit WOII gevonden in Bakel

Een bom uit de Tweede Wereldoorlog is donderdagmiddag opgedoken bij graafwerkzaamheden in het Brabantse Bakel. Het gaat vermoedelijk om een duizendponder. Voor omwonenden is er geen direct gevaar. Wat er nu moet gebeuren, is nog onduidelijk. Daarover vindt donderdag aan het einde van de middag nog overleg plaats, meldt een woordvoerder van de gemeente Gemert-Bakel.

De bom werd gevonden in de nieuwe wijk Neerakker op de Bolle Akker. Aan het overleg over de nodige maatregelen neemt onder meer de Explosieven Opruimingsdienst deel.

Nederlandse militairen gewond in Afghanistan

Twee Nederlandse militairen zijn in Afghanistan gewond geraakt tijdens een operatie van de special forces van Task Force 55. Ze worden overgebracht naar Nederland, meldde het ministerie van Defensie donderdag aan het eind van de middag.

De familie van de gewonde militairen is geïnformeerd. Onduidelijk is hoe en waar de twee gewond raakten en hoe ernstig hun verwondingen zijn. Gezien de aard van de operaties van de Task Force verstrekt het ministerie geen verdere details.

De Task Force 55 is een verkennings- en inlichtingeneenheid die Talibanleiders en bermbomleggers probeert te arresteren.

Julio P. uitgeleverd aan Argentinië

Julio P. is donderdag door Spanje uitgeleverd aan Argentinië om te worden berecht. De oud-Transavia-piloot werd in september in Valencia in Spanje aangehouden, omdat hij zou hebben deelgenomen aan de zogenoemde dodenvluchten ten tijde van de Argentijnse junta, die tussen 1976 en 1983 aan de macht was.

De 57-jarige P., die de Nederlandse en de Argentijnse nationaliteit heeft, wordt beschuldigd van betrokkenheid bij onder meer folteringen, verdwijningen en sterfgevallen. De Argentijnse federale rechtbank had een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd. P. wordt vrijdag gehoord in de rechtbank. P. kwam donderdagochtend aan op de luchthaven van de hoofdstad Buenos Aires. Hij zei dat hij verwacht een eerlijk proces te krijgen. P. wilde eigenlijk in Nederland worden berecht, maar de rechtbank in Den Haag bepaalde dat Spanje daar niet toe verplicht was. Hij woonde tot zijn aanhouding in Nederland.

De militaire dictatuur ontdeed zich onder meer van mensen door ze te drogeren, vast te binden en vervolgens uit vliegtuigen te gooien. P. heeft na zijn aanhouding altijd ontkend dat hij bij dergelijke vluchten was betrokken. Hij zou in die tijd alleen in straaljagers hebben gevlogen, maar dat is volgens de Spaanse justitie niet waar. Hij zou als piloot betrokken zijn geweest bij vluchten, waarbij onder anderen de Argentijnse journalist Rodolfo Walsh en twee Franse nonnen het leven lieten.

De zaak kwam aan het rollen toen P. over de kwestie vertelde tegen Transavia-collega's. Twee collega-piloten hadden hem op Bali horen zeggen dat hij piloot was bij de beruchte vluchten. Hij zou hierover hebben opgeschept en geen enkele spijt hebben getoond.

Uitslagen Rabo Hoofdklasse: play-offs dames

De vrouwen van Laren hebben woensdagavond de beslissende derde wedstrijd in de halve finale van de play-offs overtuigend gewonnen. Het ijzersterk spelende Laren liet Amsterdam kansloos en won met 3-0 door twee treffers van Kim Lammers en een goal van Julia Müller.

Amsterdam verdiende twee minuten voor tijd pas de eerste corner, maar Sombroek voorkwam dat specialist Fieke Holman de Amsterdamse eretreffer maakte. Laren gaat dus door naar de finale, waarin het Den Bosch treft. Als het Laren lukt om tegen de Brabantse ploeg het niveau te halen dat ze woensdagavond op de mat legden, is de ploeg van coach Alexander Cox een serieuze titelkandidaat.

De play-offfinale voor de titel gaat nu tussen Laren en Den Bosch en zal gespeeld worden op zondag 9 mei om 13:15 uur.

Karakteristieken

Laren - Amsterdam 3-0 (3-0)

9' Kim Lammers 1-0
25' Kim Lammers 2-0
27' Julia Müller 3-0 (sc)

Ferrari haalt streepjescode van bolides

Ferrari heeft per direct de streepjescode van haar Formule 1-bolides verwijderd. Vorige week ontstond er ophef over omdat de code in verband werd gebracht met het sigarettenmerk Marlboro dat Ferrari sponsort.

Ferrari verwierp de claims van artsen dat de streepjescode leek op een pakje sigaretten. Het Italiaanse merk stelde dat het zelfstandig voor dit ontwerp gekozen had en niet dit in opdracht van fabrikant Phillip Morris heeft gedaan. Hier tegen spreekt dat het Ducati-team in de MotoGP met een identieke code rondrijdt en ook door Marlboro gesponsord wordt.

Ondanks het standpunt dat er niets aan de hand is heeft Ferrari vandaag toch de streepjescode van de bolides gehaald. "Samen met Phillip Morris International hebben we besloten de livery aan te passen beginnend bij de Grand Prix van Barcelona," zo luidt een verklaring. "De beslissing is genomen om alle speculatie over de zogenaamde streepjescode, welke nooit de bedoeling had naar een tabaksmerk, weg te halen. Door dit te doen willen we een eind maken aan het idote verhaal en ons richten op belangrijker zaken in plaats van zulke beschuldigingen die nergens op gebaseerd zijn."

Politie opent jacht op racende taxi's

De politie opent de jacht op scheurende taxichauffeurs in de Duin- en Bollenstreek in Zuid-Holland. In de omgeving stromen bij de politie klachten binnen over te hard rijdende taxi's.

Agenten gaan de wegen waarop veel taxichauffeurs rijden intensief in de gaten houden. De taxibranche is niet blij met de manier hoe de politie de bestuurders beschrijft. "Wij worden afgeschilderd als een stelletje boemannen", klinkt het in het Leidsch Dagblad. De sector heeft echter wel begrip voor de controles.

'Daling euro niet zorgwekkend'

De recente daling van de euro, van 1,50 naar 1,27 dollar per euro, is helemaal niet zorgwekkend. Dat zegt de eurocommissaris voor Handel Karel de Gucht in de Duitse krant Süddeutsche Zeitung.

De Europese eenheidsmunt staat de afgelopen maanden flink onder druk door de schuldenproblematiek van sommige eurolanden zoals Griekenland en Portugal.

De Gucht: "In normale omstandigheden zouden we allemaal heel tevreden zijn met de huidige wisselkoers. Een wisselkoers van de euro rond 1,50 tot 1,60 dollar zou nergens toe dienen voor de Europese handel." De Belg noemt als groot voordeel de betere exportmogelijkheden van eurolanden.

Volgens de eurocommissaris is de toestand in Griekenland het belangrijkste actuele probleem van de eurozone, meer dan de wisselkoers van haar munt. Europa moet er voortaan over waken 'dat er in Griekenland geen revolutionair klimaat ontstaat dat alle plannen ruïneert', voegt De Gucht er aan toe. Woensdag kwamen drie mensen om tijdens protestacties in Athene.


'Daling euro niet zorgwekkend'

Nigeriaan Mikel onzeker voor WK

Het is nog onduidelijk of de Nigeriaan John Obi Mikel voor zijn land kan uitkomen op het WK in Zuid-Afrika. De middenvelder van Chelsea is geopereerd aan zijn knie nadat hij een blessure opliep tegen Bolton Wanderers op 13 april. Mikel mist in ieder geval het slot van het seizoen bij Chelsea.

De blessure van de 23-jarige international leek na de wedstrijd tegen Bolton mee te vallen. Mikel verscheen dan ook aan de aftrap tegen Tottenham Hotspur op 17 april maar hij moest zich opnieuw laten vervangen. Chelsea kan komende zondag kampioen worden tegen Wigan Athletic. De Blues verdedigen een punt voorsprong op Manchester United. Op 15 mei staat de finale van de FA Cup op het programma tegen Portsmouth.

Voor Nigeria zou het gemis van Mikel een aderlating zijn. Nigeria neemt het in Zuid-Afrika op tegen Argentinië, Griekenland en Zuid-Korea in groep B.

Mogelijk vervolging van 'sekspastoor'

Het openbaar ministerie onderzoekt of het mogelijk is om een 74-jarige priester uit het Limburgse dorp Roosteren te vervolgen. Tegen hem ligt een aangifte van seksueel misbruik. Dat zou zich hebben afgespeeld in een parochie in Wessem waar de man toen werkzaam was. 

Justitie meldt dat er momenteel één aangifte tegen de Limburgse pastoor ligt. Eind april diende de heilige zijn ontslag in. De priester was tot 1994 werkzaam in de Wessemse parochie. Het kerkelijke klachtenbureau Hulp en Recht bekijkt was er precies is gebeurd.

Dagzege Napolitano in Duinkerken

De tweede etapppe in de Vierdaagse van Duinkerken is gewonnen door Danilo Napolitano. De Italiaan van het team van Katusha was na 196,4 kilometer koersen, van Coulogne naar Auby, de snelste in de massasprint.

De etappe van vandaag werd kleur gegeven door drie Fransen. Net na het startsignaal ging het drietal op avontuur en ze bouwden een maximale voorsprong op van bijna zeven minuten. Zo'n twintig kilometer voor de finish was het peloton weer compleet waarna Napolitano toesloeg in de sprint.

Uitslag tweede etappe

# Naam Tijd
1 Danilo Napolitano (Ita/Kat) 4.17,14
2 Juan José Haedo (Arg/Sax) z.t.
3 Rafaa Chtioui (Tun/A&S) z.t.
4 Sébastien Chavanel (Fra/Fdj) z.t.
5 José Joaq. Rojas (Spa/Cai) z.t.
6 Roman Feillu (Fra/Vac) z.t.

Algemeen klassement

# Naam Tijd
1 Danilo Napolitano (Ita/Kat) 8.18,27
2 Alex Rasmussen (Den/Sax) z.t.
3 Cedric Pineau (Fra/Rbx) +0,01
4 Gerald Ciolek (Dui/Mil) +0,04
5 Juan José Haedo (Arg/Sax) z.t.
42 Renier Honig (Ned/A&S) +0,10.

 

Duitse orders stijgen 5% op maandbasis

Afgelopen maart namen de orders voor de Duitse industrie met maar liefst 5 procent op maandbasis toe, na een nulgroei in februari. Op jaarbasis stegen de orders 30 procent. Dit blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van het Duitse ministerie van economische zaken.

De groei is veel sterker dan verwacht, analisten gingen uit van een stijging van 1 procent. Zowel binnen- als buitenlandse vraag namen fors toe. Voor Nederland zijn de cijfers gunstig, omdat de oosterburen onze grootste handelspartner zijn.


Duitse orders stijgen fors

Kendra wil geen verspreiding sekstape

Ex-Playboybunny Kendra Wilkinson is een rechtszaak gestart tegen een bedrijf dat een sekstape van haar wil verspreiden. De 24-jarige blondine heeft de video jaren geleden gemaakt en wil voorkomen dat de film alsnog in de openbaarheid wordt gebracht.

Wilkinson gaat tegenwoordig door het leven als de vrouw van de bekende American footballspeler Hank Baskett en is tevens moeder van een zoon. Vivid Entertainment is niet onder in de indruk van de poging van Kendra om verspreiding van de sekstape tegen te gaan. Een woordvoerder zegt tegen PerezHilton.com: "We hebben onze juridische positie bekeken en zijn tot de conclusie gekomen dat we in ons recht staan om de video te verspreiden."

De voormalige Playboybunny vreest dat de sekstape haar huwelijk met Baskett gaat opbreken. "Deze tape is privé en enkel geschikt voor privé-gebruik. In deze moeilijke tijd vragen Kendra en haar familie respect voor hun privacy", aldus de advocaat van de blondine.

Vrouw stouwt poster idool in vagina

Een vrouw uit Groot-Brittannië hield zo veel van de Amerikaanse zanger Donny Osmond dat ze een poster van hem in haar vagina stouwde. Na deze actie kreeg ze pijn in haar schaamstreek en stapte ze naar de huisarts. Na een medisch onderzoek vonden artsen de poster van de romantische zanger Donny Osmond.

Helaas voor de vrouw moesten medici Donny Osmond wel verwijderen uit haar schede om haar van de pijn te kunnen verlossen. Dit voorval meldt de Britse krant The Mirror. Osmond was in de jaren zeventig populair onder met name tienermeisjes.

Het incident komt nu pas naar buiten door een nieuw programma op de BBC3. De tv-uitzendingen van Bizarre ER behandelen uiterst merkwaardige medische voorvallen, waaronder deze opmerkelijke daad van de vrouw. Wat er uiteindelijk met de poster is gebeurd is niet bekend.

    'Puppy Love krijgt nu een andere dimensie'

Fajah Lourens verkozen tot heetste moeder

Actrice Fajah Lourens is donderdag verkozen tot meest sexy moeder van 2010. Luisteraars van Radio 538 konden hun stem uitbrengen op de heetste dames met kinderen. Chantal Janzen, de winnares van vorig jaar, eindigde op de tweede plek.

Lourens hoopt dat haar verkiezing tot heetste moeder een impuls is voor haar carrière. "Ik ben een uitgerangeerde soapster, dus ik hoop dat dit een nieuwe impuls is", grapte de 28-jarige actrice. "Dit betekent écht iets voor me! Ik ben gewoon de meest sexy mama van Nederland!"

In aanloop naar Moederdag gaat Radio 538 jaarlijks op zoek naar de lekkerste 'MILF' (Mother I'd Like to Fuck). Ook Katja Schuurman, die vorige maand beviel, was in de race. De actrice eindigde echter niet in de top vijf. Die bestaat na Lourens en Janzen uit Miljuschka Witzenhausen, Renate Verbaan en Sylvie van der Vaart.

Fajah Lourens verkozen tot 'MILF 2010' (foto: Novum)

PSV ziet in Marcelo opvolger Salcido

PSV heeft naast Lewandowski ook interesse in de Braziliaan Marcelo Antônio Guedes Filho. Marcelo speelt bij zijn huidige club, het Poolse Wisla Kraków, centraal in de verdediging. PSV ziet in de Braziliaan de opvolger van Carlos Salcido.

De Mexicaan die eerder al onder belangstelling van Paris Saint-Germain stond, mag vertrekken bij een goed bod. Volgens Voetbal International moet Marcelo 3,5 miljoen euro gaan kosten.

Brawn: "Mercedesrijders kunnen Button kloppen"

Wereldkampioen Jenson Button is hard op weg om zijn titel in de Formule 1 te verdedigen, maar het weerhoudt zijn voormalige teambaas Ross Brawn er niet van om te zeggen dat zijn beide Mercedes-coureurs de Brit dit jaar nog wel kunnen kloppen.

Button pakte vorig jaar de coureurstitel bij Brawn GP dat als team zijnde ook de constructeurstitel won. Desondanks verruilde de Brit het team voor McLaren, iets wat hem in het begin van het seizoen geen windeieren legde. Brawn verkocht afgelopen winter zijn renstal aan Mercedes, maar kan vooralsnog niet tippen aan de vorm en het succes van vorig jaar.

"Alles gaat zo snel in de Formule 1, ik kan me het succes van vorig jaar amper nog herinneren," zei Brawn tegen de London Evening Standard. Tijd voor terugdenken is er niet. Wel mist de Brit Button in zijn team. "Ik mag Jenson graag. Het is jammer dat hij het team verlaten heeft. Hij heeft erg intelligent gereden. Het is duidelijk dat hij een getalenteerde kerel is en al een goede band heeft opgebouwd met zijn nieuwe team."

Toch denkt de teambaas niet dat de Britse coureur de titel gaat prolongeren. "Ik geloof natuurlijk dat één van mijn coureurs de titel pakt, en niet Jenson." Hij voorspelt een spannende strijd dit jaar. "We hebben een paar ongewone Grands Prix gehad. In mijn ogen zijn er echter vier teams die voor de prijzen vechten."

"Nico Rosberg had in China kunnen winnen, maar maakte een fout. Daardoor ging Jenson met de zege aan de haal. Het geeft wel aan dat Nico dichtbij zijn eerste overwinning is, mits we hem een betere auto kunnen geven," zei Brawn over de Duitser die gedeeld tweede in de titelstrijd staat. Teamgenoot Michael Schumacher komt nog niet verder dan plaats tien.

Voor Spanje neemt Mercedes een vernieuwde bolide mee. Deze moet beter in staat zijn om de strijd met Red Bull, Ferrari en McLaren aan te gaan. "We zullen zien hoe het uitpakt. Beide coureurs rijden met de huidige auto op hun limiet, dus moeten we de auto sneller maken. Ik heb er vertrouwen in dat we in Spanje een kans hebben de zege mee naar huis te nemen, maar we weten natuurlijk niet waar de andere teams mee komen."

30.000ste blogje op de weblog!

Hieperdepiep hoera... vandaag is blogje nummer 30.000 op de weblog verschenen! En dat is toch wel een klein mijlpaaltje.

De eerste blog, op 14 januari 2002: Danny die reclame maakt voor een t-shirt site

De 5000ste blog, 20 maanden na het begin: Echt iets voor FOK!kers: een imaginary girlfriend

De 10000ste blog, 14 na nummer 5k: Een overzichtje over 4 jaar  FOK!weblog

Blogje nummer 20.000 was ook een feestblogje en nu zijn we dus al bij de 30.000. Wij hopen dat er nog vele mogen volgen en dat wij snel bij de 40.000 zijn. Daar moet op gedronken worden! Proost!

Bij deze wordt iedereen bedankt die zijn of haar steentje bijgedragen heeft om al deze blogjes te maken!

En wederom: felicitaties mogen hieronder gepost worden; cadeau's, naaktfoto's (mits vrouw) en bier mogen naar de FOK!Weblogcrew gestuurd worden. 

Vrijheid gevangen door angst

Met verbijstering heb ik geluisterd naar alle verslaggevers en journalisten die zich afvroegen hoe dit te voorkomen was geweest. Was de beveiliging wel in orde. Hoe moest het volgend jaar. Geen één van de zich journalist of deskundige noemende mensen vroeg zich af wat er nou werkelijk gebeurd was en vooral, wat nou werkelijk de oorzaak was. Allemaal zitten ze op de doordenderende TGV die terrorismedreiging heet. Allemaal hebben ze een kaartje gekocht in Angststad en ze rijden allemaal mee tot het eindstation: Paniekland.

'Einde euro is goed mogelijk'

Het einde van de euro is mogelijk in zicht, wanneer Europa er niet in slaagt om de fundamentele institutionele problemen op te lossen. Die uitspraak heeft de Amerikaanse econoom Joseph Stiglitz gedaan in een interview met de Engelse radiozender BBC4.

Volgens Stiglitz is Europa te weinig besluitvaardig over de mogelijke miljardenleningen aan Griekenland. Dat land verkeert in een diepe economische crisis. Stiglitz vreest dat naast Griekenland ook Spanje en Portugal binnen niet al te lange tijd aan het infuus van de Europese Unie komen te liggen. Het is dan zaak voor Europa om snel en besluitvaardig in actie te komen. Stiglitz: "Indien men zal gekeken hebben in welke mate het moeilijk is in Europa een gemeenschappelijk standpunt aan te nemen over hulp aan een kleiner land, zal men realiseren dat indien een iets groter land in de problemen geraakt, het waarschijnlijk is dat Europa nog meer moeite heeft."

"Daarom denk ik dat de hoop dat die hulp de druk van speculanten zou tegengaan, waarschijnlijk ongegrond is: dat kan een tijdje werken, maar op lange termijn, wanneer de fundamentele institutionele problemen daar zijn, zullen de speculanten die problemen kennen. En wanneer de zwakheden van Europa in die mate erger worden, zullen de speculanten zich naar hartenlust vermaken."

Halo: Reach Beta bereikt 1 miljoen spelers

Ze hebben het 'm weer geflikt: belachelijke hoeveelheden spelers voor een Halo-game. In de eerste 24 uur van de Halo: Reach Beta zijn maar liefst 1,170,112 spelers geregistreerd. Ook hebben ze toegegeven dat de servers daarbij slachtoffer zijn geworden van het oorlogsgeweld.

Bungie zou Bungie niet zijn als ze een aantal overbodige maar geinige stats eraan zouden plakken. Er zijn in die tijd namelijk 14 miljoen games aangemaakt, bijna 158 miljoen spelers vermoord, opgeblazen ofwel tot rode miste gereduceerd en is er 936,864,266 seconden gespeeld. Bij elkaar opgeteld bijna dertig jaar.

Bungie bedankt alle fans voor hun geduld toen de servers faalden, en waren blij dat deze beta in de eerste 24 uur meer spelers had dan de Halo 3 Beta, die drie weken duurde. Overigens kun je later deze maand ook met silver gratis de beta spelen - mits je ODST hebt.

H:R

Spoken houden ambtenaren van werk af

Werknemers van een Welsh gemeentegebouw weigeren nog te werken zodra het donker wordt. Volgens de ambtenaren spookt het namelijk in het Wintern Day Centre in Fishguard.

Volgens het doodsbange personeel gebeurt het regelmatig dat niet aangesloten printers spontaan beginnen te printen, toetsenborden raken spontaan defect en het meubilair krijgt geregeld op mysterieuze wijze een andere plek. Het engste is nog dat er met enige regelmaat spullen van de muren vallen, terwijl er in het gebouw een geur van blauwe hyancinten hangt.

Volgens de ambtenaren zijn de geesten van twee jonge meisjes verantwoordelijk voor de spookachtige taferelen. De meisjes woonden vroeger op de zolder van het gebouw. Ze hingen zichzelf echter op toen ze beide zwanger raakten.

"Het is echt waar, het is een doodenge situatie", vertelt een werknemer. "Het personeel weigert nog langer om te werken als het donker is. Het is al jaren aan de gang, maar de laatste tijd wordt het steeds erger."

"Personeelsleden hebben ongebruikelijke geluiden en vreemde gebeurtenissen gemeld", vertelt een woordvoerder van de gemeenteraad van Pembrokeshire County. "De gemeenteraad heeft geregeld dat het gebouw wordt geïnspecteerd om het personeel gerust te stellen."

Van der Vaart terug op het veld

Sneller dan verwacht is Rafael van der Vaart teruggekeerd op het veld bij Real Madrid. De Nederlandse middenvelder kampte met een hamstringblessure, maar deze bleek mee te vallen.

Twee weken geleden viel Van der Vaart uit in het competitieduel tegen Real Zaragoza. Uit onderzoek bleek dat de blessure meeviel maar dat het seizoen voorbij was. Dat Van der Vaart nu al weer terug is op het veld en weer traint met de bal is goed nieuws voor de middenvelder die mee hoopt te gaan naar het WK voetbal in Zuid-Afrika.

S. Williams naar halve finale Rome

Serena Williams heeft de halve finale bereikt van het WTA-toernooi in Rome. De als eerste geplaatste Amerikaanse versloeg in de kwartfinale Maria Kirilenko met 6-1 en 6-4.

Ook de Spaanse María José Martínez bereikte de halve eindstrijd. Zij versloeg de Tsjechische Lucie Safárová met 7-6 en 6-4. De andere kwartfinales gaan tussen Ana Ivanovic en Nadja Petrova en Venus Williams en Jelena Jankovic.

Eurovision Song Contest: voorronde #6

Deze maand gaan wij op zoek naar het beste nummer van dit jaar. In totaal 39 landen doen mee dit jaar en er kan er maar één de winnaar zijn. En zal de FOK!winnaar gelijk zijn aan de echte winnaar? Op 29 Mei zullen wij het weten. Vergeet trouwens niet om een bezoekje te brengen aan ons ESF-forum!

De drie kandidaten van deze voorronde zijn:

 vs  vs 

Frankrijk vs. Griekenland vs. Roemenië 

Poll: Wie is de beste?

De Blob krijgt vervolg

De Blob was een originele game voor de Wii, die over het algemeen redelijk goede review-scores heeft gekregen. Het is één van de weinige games op de Wii waar de hardcore-gamers zich ook mee kunnen vermaken. Als ze bloed en guns even van zich kunnen zetten dan.

De game heeft niet bijzonder goed verkocht, maar THQ heeft toch een vervolg op de Blob aangekondigd. De game gaat ergens rond februari 2012 uit komen.

Ook De Bakker en Rus spelen in Rosmalen

Thiemo de Bakker en Arantxa Rus doen mee aan het tennistoernooi in Rosmalen. Dat maakte de organisatie van de Unicef Open vandaag bekend. De Bakker kan zich op basis van zijn positie op de wereldranglijst aanmelden. Rus krijgt een wildcard. Eerder had ook Robin Haase een wildcard gekregen voor het grastoernooi.

Naast De Bakker wist toernooidirecteur Marcel Hunze in Mario Ancic nog een publiekstrekker vast te leggen. De 26-jarige Kroaat won in 2005 en 2006 de titel in Brabant. De winnaar van vorig jaar Benjamin Becker komt zijn titel verdedigen. Ook Tommy Robredo doet mee. Eerder waren oud-winnaar Ivan Ljubicic en Marcos Baghdatis vastgelegd.

Bij de vrouwen presenteerde de organisatie Dinara Safina en Ana Ivanovic. De Russische en Kroatische waren beiden ooit nummer één van de wereld. De eerder aangekondigde deelname van Daniela Hantuchova gaat niet door. De Slowaakse paste haar speelschema aan en wordt vervangen door Dominika Cibulkova. Titelverdedigster Tamarine Tanasugarn en de Russin Maria Kirilenko zijn ook van de partij.

Cel en tbs geëist voor doden 8-jarig meisje

Tegen een 49-jarige man is donderdag achttien jaar cel en tbs geëist voor het doden van het 8-jarige meisje Semiha Metin. De officier van justitie in Zwolle acht de man, Geert B., schuldig aan doodslag op het kind. Dat sprake zou zijn van moord kan de officier niet bewijzen.

Het slachtoffertje werd op 14 februari 1991 seksueel misbruikt en gewurgd met een nachthemd toen ze alleen thuis was in haar ouderlijke woning in Deventer. Volgens de huidige wetgeving zou het misbruik worden aangemerkt als verkrachting, maar volgens de wetgeving van destijds is sprake van ontucht. De ontuchtige handelingen zijn inmiddels verjaard en zijn B. daarom niet ten laste gelegd.

Wel beschuldigt het Openbaar Ministerie hem van ontucht met en verkrachting van twee andere meisjes en het vervaardigen en bezitten van ruim achttienduizend kinderpornografische afbeeldingen.

B. werd in juni vorig jaar aangehouden op verdenking van misbruik van een toen 3-jarig meisje uit Enschede. Zijn DNA bleek overeen te komen met de moordzaak uit 1991.

Eerder stond een medeverdachte van B. al voor de rechter, een vrouw uit Enschede. Zij werd eveneens verdacht van misbruik van het 3-jarige kind, haar kleindochter. De rechtbank sprak de vrouw in december vorig jaar echter vrij.

De rechtbank in Zwolle doet over twee weken uitspraak in de zaak tegen B.

Doden door tornado in Zuidwest-China

Een tornado heeft woensdagnacht in het zuidwesten van China aan zeker 29 mensen het leven gekost. Bijna tweehonderd mensen raakten gewond. De slachtoffers vielen in de stad Chongqing. Dat heeft het ministerie van burgerzaken donderdag gezegd.

Meer dan zeventigduizend mensen zijn geëvacueerd nadat hevige regen-, wind- en hagelbuien de stad 's nachts geselden. Duizenden gebouwen in de gemeentes Liangping en Dianjiang zijn beschadigd. De schade wordt geschat op ruim dertien miljoen euro.

Inmiddels zijn honderden tenten, duizenden dekens en twee medische hulpteams naar het gebied gestuurd.

Klien vervangt Chandhok vrijdag

Christian Klien tekende eerder deze week een testcontract bij Hispania Racing en het debuut bij het Spaanse Formule 1-team laat niet lang op zich wachten voor de Oostenrijker. Hij mag namelijk morgen in de eerste vrije training op het circuit van Barcelona Karun Chandhok vervangen.

HRT was op zoek naar een ervaren testcoureur omdat het de bolide verder wil ontwikkelen. Klien kwam in het verleden uit voor Jaguar, Red Bull en BMW Sauber en voldoet hiermee aan het profiel van ervaren rijder. De Oostenrijker wil echter zelf snel weer races rijden en ziet deze kans als een stap in de goede richting. "Met zes seizoenen Formule 1 achter de kiezen, terwijl ik pas 27 jaar ben, denk ik veel ervaring en enthousiasme aan het team te kunnen toevoegen."

Mercedes gebruikt radicaal vernieuwde motorkap

Mercedes Grand Prix gaat bij de Grand Prix van Spanje komend weekend gebruik maken van een geheel vernieuwde motorkap. Bij de nieuwe kap zit de luchtinlaat voor de motor niet direct achter de coureur maar verder naar achteren. Hiermee moet de weerstand die de bolide ondervindt verminderd worden.

Naast de nieuwe motorkap neemt Mercedes voor Michael Schumacher een geheel nieuw chassis mee naar Barcelona. De Duitser testte het vorige week vanwege promotionele activiteiten in Rockingham. Alle nieuwe updates, zoals de langere wielbasis waren hierin ook meegenomen. Ook de nieuwe F-duct en veranderde stangen aan de voorzijde van de bolide zijn dit weekend op het circuit van Barcelona te zien.

Beasley wil in Glasgow blijven

DaMarcus Beasley is bereid geld in te leveren voor een nieuw contract bij Glasgow Rangers. Het contract van Beasley loopt aan het einde van het seizoen af en de club heeft nog niet met hem gesproken over een eventuele verlenging.

De 27-jarige Amerikaan weet wat dat betekent. "Iedereen kan zijn eigen conclusies trekken, maar zeg nooit nooit." Beasley is erg gelukkig in Glasgow ondanks zijn geringe speeltijd. Dit seizoen begon hij pas zes keer in de basis. In 2007 kwam hij over van PSV. In februari werd de auto van Beasley in brand gestoken, maar ook dat lijkt hem er niet van te weerhouden bij de Rangers te blijven.

[Sneak preview] FOK! op de Bevrijdingsfestivals in Nederland

Gisteren waren door het hele land bevrijdingsfestivals. FOK! was op alle 13 officiële festivals met fotografen aanwezig en vloog ook mee met de Chinook.

Morgen kun je hiervan de volledige fotoreportages verwachten, maar vandaag laten we jullie alvast een tipje van de sluier zien.

Roermond (Limburg)

Bevrijdingsfestival Roermond (Limburg) door Serena Cloodt

Bevrijdingsfestival Roermond (Limburg) door Serena Cloodt

Bevrijdingsfestival Roermond (Limburg) door Marco van den Hout

Foto's door: Serena Cloodt & Marco van den Hout



Amsterdam (Noord-Holland)

Bevrijdingsfestival Amsterdam (Noord-Holland) door Bart Heemskerk

Bevrijdingsfestival Amsterdam (Noord-Holland) door Bart Heemskerk

Bevrijdingsfestival Amsterdam (Noord-Holland) door Bart Heemskerk

Foto's door: Bart Heemskerk



Almere (Flevoland)

Bevrijdingsfestival Almere (Flevoland) door Sander de Goede

Bevrijdingsfestival Almere (Flevoland) door Sander de Goede

Bevrijdingsfestival Almere (Flevoland) door Sander de Goede

Foto's door: Sander de Goede



Assen (Drenthe)

Bevrijdingsfestival Assen (Drenthe) door Martin Melissen

Bevrijdingsfestival Assen (Drenthe) door Martin Melissen

Bevrijdingsfestival Assen (Drenthe) door Martin Melissen

Foto's door: Martin Melissen



Den Bosch (Noord-Brabant)

Bevrijdingsfestival Den Bosch (Noord-Brabant) door Nanda Nienhuis

Bevrijdingsfestival Den Bosch (Noord-Brabant) door Nanda Nienhuis

Bevrijdingsfestival Den Bosch (Noord-Brabant) door Nanda Nienhuis

Foto's door: Nanda Nienhuis



Haarlem (Noord-Holland)

Bevrijdingsfestival Haarlem (Noord-Holland) door Marc Heida

Bevrijdingsfestival Haarlem (Noord-Holland) door Marc heida

Bevrijdingsfestival Haarlem (Noord-Holland) door Marc Heida

Foto's door: Marc H



Rotterdam (Zuid-Holland)

Bevrijdingsfestival Rotterdam (Zuid-Holland) door Lauriëtte de Ruiter

Bevrijdingsfestival Rotterdam (Zuid-Holland) door Lauriëtte de Ruiter

Bevrijdingsfestival Rotterdam (Zuid-Holland) door Lauriëtte de Ruiter

Foto's door: Lauriëtte de Ruiter



Utrecht (Utrecht)

Bevrijdingsfestival Utrecht (Utrecht) door Bram Muller

Bevrijdingsfestival Utrecht (Utrecht) door Bram Muller

Bevrijdingsfestival Utrecht (Utrecht) door Bram Muller

Foto's door: Bram Muller



Vlissingen (Zeeland)

Bevrijdingsfestival Vlissingen (Zeeland) door Laurens Jobse

Bevrijdingsfestival Vlissingen (Zeeland) door Laurens Jobse

Bevrijdingsfestival Vlissingen (Zeeland) door Laurens Jobse

Foto's door: Laurens Jobse



Wageningen (Gelderland)

Bevrijdingsfestival Wageningen (Gelderland) door Puala

Bevrijdingsfestival Wageningen (Gelderland) door Puala

Bevrijdingsfestival Wageningen (Gelderland) door Puala

Foto's door: Puala



Zwolle (Overijssel)

Bevrijdingsfestival Zwolle (Overijssel) door RonaldV

Bevrijdingsfestival Zwolle (Overijssel) door RonaldV

Bevrijdingsfestival Zwolle (Overijssel) door RonaldV

Foto's door: RonaldV

Sokken uit voor Square Enix' nieuwe game

Square Enix' director of business development en executive producer van Supreme Commander 2, David Hoffman, heeft onlangs een twitter geplaatst waarin hij hint naar een nieuwe game van Square Enix welke vooralsnog door het leven gaat als Project X.

Houd jij liever je sokken aan? Volg dan vooral niet de ontwikkelingen rondom Project X, want Hoffman "is knee deep in review for project X. When revealed it will blow your socks off! The media thought SE and GPG was interesting - just wait!". Grote woorden dus. De E3 is al over vijf weken, dus wij verwachten onze sokken nog even aan te kunnen houden.

Kies je boxart voor Sin & Punishment: Star Successor

De Europese boxart van Sin & Punishment: Star Successor kan je verruilen voor iets anders, iets meer Japans getint. Wat blijkt nou, aan de achterzijde van de boxart van de europese versie zit een andere voorkant geprint. Mensen kunnen dus zelf kiezen welke van de twee ze mooier vinden.
Let wel op dat het plaatje aan de binnenkant zit niet de Japanse boxart is, die ziet er weer anders uit. Rechtsonder op de boxart is de titel in het Japans en verder is het alleen maar art en geen ratings en dergelijke.

Oordeel zelf, hieronder de Europese boxart, de "verstopte" versie en de Japanse boxart.

Boxart
Europese

Boxart
Verstopte

Boxart
Japanse

Omzet supermarkten lager dan jaar eerder

De omzet van Nederlandse supermarkten is in april 2010 met 5,8 procent gedaald ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Dat meldt onderzoeksbureau GfK Nederland donderdag.

De supermarktomzet daalde naar 2,33 miljard euro van 2,47 miljard euro in april 2009. Gecorrigeerd voor de verschoven paasdagen is de omzet van de supermarkten met 0,2 procent gedaald, aldus GfK.

Ondanks de gestegen promotiedruk in 2010 is de omzet in de eerste vier maanden van 2010 licht gestegen, namelijk met 0,4 procent tot 10,02 miljard euro van 9,99 miljard euro.

Het aantal uitgegeven kassabonnen bleef gelijk en de waarde van de kassabon steeg licht van 21,92 euro naar 22,02 euro.

In aanloop naar het WK voetbal in Zuid-Afrika, dat op 11 juni van start gaat, signaleert GfK de eerste WK-spaaracties van supermarkten als Spar en Dirk van den Broek. Albert Heijn, C1000, Plus en Super de Boer zullen volgens de organisatie 'ongetwijfeld' volgen 'om het succes van de Wuppies en Welpies te trachten te evenaren'.

Indien Nederland de finale haalt voorziet GfK 50 miljoen euro aan additionele omzet voor de supermarkten. Bij het EK 2008 bleef de extra omzet steken op 31 miljoen euro door de vroegtijdige uitschakeling van Oranje in de kwartfinale tegen Rusland.

Geen hinder meer voor luchtverkeer door aswolk

Alle vluchten van Nederland naar het Verenigd Koninkrijk en Ierland vertrekken weer volgens schema. De afgelopen dagen werden meerdere vliegvelden in Schotland, Ierland en Noord-Ierland gesloten als gevolg van de uit IJsland afkomstige aswolk. Vluchten vanaf Schiphol en Eindhoven Airport werden geschrapt. Donderdag werd het luchtruim weer vrijgegeven.

Een woordvoerder van Schiphol meldt dat reizigers naar het Verenigd Koninkrijk en Ierland donderdag geen last meer ondervinden van de aswolk. De veranderende windrichting heeft ervoor gezorgd dat de as, afkomstig uit een vulkaan op IJsland, niet meer richting Europa komt.

Cel en tbs voor keel dichtknijpen jonge vrouw

Een man is donderdag veroordeeld tot zes jaar cel en tbs voor poging tot doodslag en vrijheidsbeneming van een jonge vrouw. De man trok de vrouw volgens de rechtbank in Zwolle in de nacht van 19 oktober in Lettele van haar fiets. Ze kwam van een uitgaansgelegenheid en was op weg naar huis.

Hij zei dat hij haar wilde vermoorden en kneep haar keel dicht, waardoor zij buiten bewustzijn raakte. Nadat de vrouw bewusteloos was geraakt, liet hij haar achter. De man ontkent, maar de rechtbank acht zijn schuld bewezen op basis van onder meer een bandenspoor en een schoenenspoor.

Uit een navigatiesysteem blijkt daarnaast dat de man in de buurt is geweest rond de tijd dat de vrouw is aangevallen. Ook voldoet het uiterlijk van de man op onderdelen aan de beschrijving van de dader. De man heeft geen sluitend alibi.

Psychiatrisch en psychologisch onderzoek heeft uitgewezen dat de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar is. Vanwege de grote kans op herhaling is door de deskundigen geadviseerd de man te laten behandelen.

Hij moet tevens 2590 euro aan het slachtoffer betalen.

Vijf arrestaties in omkoopschandaal Hong Kong

Vijf voetballers zijn in Hong Kong opgepakt voor een omkopingsschandaal in de competitie. De 27-jarige Chinees Yu Yang, oud-voetballer van de club Happy Valley, wordt ervan beschuldigd een medespeler geld te hebben geboden om een wedstrijd te verliezen. De namen van de andere vier gearresteerden zijn nog niet bekendgemaakt.

Volgens de krant South China Morning Post was Yu van plan om tijdens de met 2-0 verloren wedstrijd tegen Fourway Rangers vals te spelen. Hij en zijn vier medeverdachten, waar ook nog andere Chinezen bij zitten, werden door goksyndicaten van het vasteland geworven.

Yu kan veroordeeld worden tot maximaal zeven jaar cel en een boete van vijfhonderdduizend Hong Kong dollar, ongeveer vijftigduizend euro. De andere vier verdachten worden op borgtocht vrijgelaten. Wat hen precies ten laste wordt gelegd, is niet bekendgemaakt.

Rechter akkoord met drooglegging Rotterdam

De rechter heeft geen bezwaar tegen de drooglegging van delen van Rotterdam rond de bekerfinale donderdag in de stad. Horecaondernemers vonden de veiligheidsmaatregel overdreven en hoopten dat de rechter er korte metten mee zou maken. Ze betoogden dat ze nodeloos inkomsten derven door de maatregel van de gemeente.

In het centrum van Rotterdam en in de omgeving van het stadion van Feyenoord mag vanaf 14.00 uur tot middernacht geen alcohol worden geschonken. Volgens voorzitter Frank Roolaart van de Rotterdamse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland is dat onzin omdat Ajax geen supporters meeneemt naar de finale en een eventuele huldiging niet in het centrum, maar in het stadion plaatsvindt.

De ondernemers reageren teleurgesteld op de uitspraak van de rechter in het kort geding. "De rechter vond wel dat er nauwelijks rekening is gehouden met de belangen van de ondernemers, maar zei dat we daarvoor een bezwaarschrift kunnen indienen. Het is jammer dat de drooglegging niet is beperkt, want nu worden ook restaurants getroffen", zei Roolaart na de uitspraak.

Volgens de rechter was een besluit om restaurants te ontzien niet mogelijk, omdat de ondernemers daar niet om hadden gevraagd. "In het bestuursrecht is de rechter terughoudend in zijn beslissingen. Het is niet de bedoeling maatregelen uit eigen beweging aan te passen. Er was alleen gevraagd om de drooglegging geheel te schrappen, maar dat gaat te ver", licht een persrechter toe.

De ondernemers zullen nog in overleg gaan met de gemeente om afspraken te maken over een beperktere variant van de maatregel wanneer de gemeente opnieuw een drooglegging wil. De meeste horecagelegenheden in het betreffende gebied zullen de deuren gesloten houden. Hoe groot de schade is voor de horecaondernemers is niet bekend.

Omzet van Nintendo daalt sterk

Nintendo heeft vandaag bekendgemaakt dat de omzet over het afgelopen boekjaar met 18 procent is gedaald ten opzichte van het jaar daar voor. Tot 31 maart draaide Nintendo een omzet van 1,86 miljard euro.

De verkoop van games en hardware is met 22 procent gedaald. Dit zorgde voor een bijschrijving van 11,84 miljard euro op de bankrekening van Nintendo. De schuld van deze daling ligt bij de prijsdaling van de Nintendo Wii in september vorig jaar, minder verkochte games in de eerste helft van 2009, en de minder gunstige stand van de Japanse Yen.

Nintendo verwacht dat het fiscale jaar 2011 dat loopt tot en met maart 2011 een verdere daling van 2,4 procent in de verkoop zal laten zien, en een daling van 12,5 procent in de winst.

Nintendo heeft echter nog wat troeven achter de hand. In de komende tien maanden zal Nintendo onder andere een nieuwe draagbare spelcomputer uitbrengen en verschijnen er garandeerde hits als Super Mario Galaxy 2 en twee nieuwe Pokémon-games voor de Nintendo DS in de winkel.

Nintendo ziet omzet dalen
Nintendo ziet omzet dalen (Foto: Novum)

Sony brengt The Agency naar Facebook

Na eerder vandaag het bericht te hebben gehad dat Blizzard Facebook wil gaan gebruiken, is nu bekend geworden dat er een speciale versie van The Agency op Facebook zal verschijnen. 

Sony Online Entertainment heeft The Agency: Covert Ops onthuld. The Agency: Covert Ops is een sociale actiegame dat gespeeld kan worden via de sociale netwerksite Facebook. The Agency: Covert Ops geldt als een smaakmaker voor de actie en intrige van de nog te verschijnen PS3- en PC-game The Agency.

In The Agency: Covert Ops speel je een elite agent. Spelers moeten online hun eigen agentschap oprichten en vrienden rekruteren. Door rivalen te verslaan en groepsmissies uit te voeren, wordt het agentschap krachtiger. In de nieuwe Facebook-game zitten verschillende mini-games verwerkt, meer dan 200 missies, en diverse mogelijkheden om je eigen agent te personaliseren.

Sony Online Entertainment komt later dit jaar met The Agency, een groot online schietspel voor de Playstation 3 en PC waarin gamers het in teamverband tegen elkaar op kunnen nemen.

Sony brengt 'The Agency' naar Facebook
Sony brengt 'The Agency' naar Facebook (Foto: Novum)

Inbrekers te snel voor politie

Inbrekers hebben donderdagochtend vroeg op de A9 bij Amstelveen aan de politie weten te ontsnappen door veel harder te rijden. De inbrekers ramden onder meer een politieauto tijdens hun vlucht, meldt de politie.

De inbraak vond rond 02.15 uur plaats bij een tankstation aan de Plesmanlaan in Leiden. Agenten die reageerden op het inbraakalarm, zagen bij de ingang een auto staan. Een persoon stapte in en de auto reed weg. De agenten hadden hun wagen zo geplaatst dat de auto de weg versperd werd. De bestuurder reed echter door en raakte de politieauto.

De auto reed vervolgens de A44 op. Andere agenten zetten hierop de achtervolging in. De wagen van de inbrekers reed heel hard en liep al snel uit op de politie. Andere korpsen werden ingelicht over de achtervolging, waarop ook zij uitkeken naar de auto. Op de A9 bij Amstelveen verloor de politie de auto uit het oog.

Bij het tankstation bleek een ruit van een schuifdeur te zijn vernield, waarna de daders de winkel binnen waren gegaan.

Moniz: "Van Nistelrooy altijd meenemen naar Zuid-Afrika"

Ruud van Nistelrooy werd door bondscoach Bert van Marwijk nog niet uitgenodigd voor de voorbereiding op het WK in Zuid-Afrika. De clubtrainer van de Nederlandse spits breekt een lans voor de Brabander.

Van Nistelrooy ontbreekt komende week wanneer de trainingsstages van Oranje op het programma staan. Hetgeen betekent echter niet dat de spits uit beeld is bij Van Marwijk. Beiden gaven reeds te kennen dat er regelmatig contact is.

De spits krijgt in Voetbal International steun van de interim-trainer van HSV, Ricardo Moniz. De oefenmeester maakt Van Nistelrooy dagelijks mee bij Hamburger SV en is onder de indruk van de winterse aankoop van de club.

"Ik zou hem altijd meenemen naar Zuid-Afrika", zegt Moniz. "Hij wordt elke dag sterker en zonder Ruud van Nistelrooy hadden we nooit gestaan waar we nú staan. Hij heeft ons echt beter gemaakt. Ruud pakt punten en doet beslissende dingen", aldus Moniz.

Vertonghen: "Ik denk dat Luis blijft"

Ondanks 106 doelpunten, waarvan er 35 van Luis Suárez waren, werd Ajax geen kampioen. Als de Amsterdammers de ploeg bij elkaar weten te houden ziet het volgend seizoen er rooskleurig uit. Jan Vertonghen denkt dat het kan.

Ajax-trainer Martin Jol heeft een team gecreëerd, dat vooral de tweede seizoenshelft bijzonder goed presteerde. Tot dat team behoort ook Jan Vertonghen, die een belangrijk deel uitmaakte van de minst gepasseerde defensie van de Eredivisie. Hij prijst echter vooral één man in de voorhoede.

Volgens Vertonghen was het vooral Luis Suárez, die het verschil maakte. De Uruguayaan is volgens Vertonghen een grootse speler geworden, zeker sinds hij de aanvoerdersband draagt. "Hij was altijd al een geweldige voetballer, maar vorig jaar heeft hij zich duidelijk voorgenomen de ploeg op sleeptouw te nemen", aldus Vertonghen tegenover Voetbal International.

Bovendien voorziet de Belgische verdediger een langer verblijf van de Uruguayaan. "Ik denk dat Luis bij ons blijft", stelt hij. "Hij is geen jongen die zegt dat hij wil blijven om op die manier de supporters tevreden te stellen. Luis is geen slijmjurk, hij is altijd eerlijk."

Verdachte bekent moord op Andrea Luten

De 41-jarige man uit Hoogeveen die maandag werd opgepakt in verband met de moord op Andrea Luten in 1993 heeft bekend dat hij haar heeft gewurgd. Dat maakte het Openbaar Ministerie in Assen donderdag bekend.

De man heeft verklaard dat hij het 15-jarige meisje niet kende. Andrea Luten vertrok op 10 mei 1993 per fiets van school naar huis in Ruinen. Een dag later werd ze dood gevonden in het Gijsselterbos. Ze bleek te zijn gewurgd.

In de zeventien jaar die volgden werden zo'n 2100 mensen gehoord door de recherche. Een persoon is vervolgd en vrijgesproken. In 2005 werd het DNA van enkele honderden mannen vergeleken met de sporen op het lichaam van Andrea. De man die maandag werd aangehouden was in geen enkel onderzoek voorgekomen.

De verdachte is inmiddels voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Camp Nou drukst bezochte stadion van Europa

FC Barcelona heeft dit seizoen de meeste fans mogen verwelkomen in haar stadion, blijkt uit een onderzoek van Stadionwelt.de. Bij de wedstrijden in Camp Nou kwamen gemiddeld iets meer dan 80.000 mensen kijken. De opvallende nummer twee is Borussia Dortmund.

In Dortmund kwamen dit seizoen gemiddeld net iets meer toeschouwers naar het stadion dan bij Real Madrid. Manchester United is vierde en daarmee de hoogst geklasseerde Engelse club.

De top tien bestaat uit vier Duitse clubs, twee Spaanse, twee Engelse en één Italiaanse club. Ajax is de beste Nederlandse club op de twaalfde plek met een gemiddelde van 48.677. Dat is hoger dan bijvoorbeeld AC Milan.

Ook opvallend is de hoge notering voor Newcastle United. Die club acteerde dit seizoen op het tweede niveau van Engeland, maar desondanks zaten er bij wedstrijden op St. James' Park ruim 43.000 toeschouwers.

# Club Gem. aantal toeschouwers
1 Barcelona 80.194
2 Borussia Dortmund 77.057
3 Real Madrid 76.776
4 Manchester United 74.900
5 Bayern München 69.000
6 Schalke 04 61.293
7 Arsenal 59.922
8 Hamburger SV 55.335
9 Internazionale 50.611
10 Olympique Marseille 49.382
11 Benfica 48.725
12 Ajax 48.677
13 1. FC Köln 47.988
14 Glasgow Rangers 47.411
15 Atlético Madrid 47.053
16 Eintracht Frankfurt 47.000
17 Celtic 46.121
18 Borussia Mönchengladbach 45.933
19 Manchester City 45.388
20 AC Milan 45.300
21 Hertha BSC 44.885
22 AS Roma 44.128
23 Feyenoord 44.125
24 Valencia CF 43.906
25 Newcastle United 43.388
26 Liverpool 42.783
27 1. FC Nürnberg 41.947
28 SSC Napoli 41.911
29 Chelsea 41.417
30 VfB Stuttgart 41.031

[Giro] 'Duivelse' wielerfan gearriveerd in Amsterdam

's Werelds bekendste wielerfan is in Amsterdam. De immer als duivel verklede Didi Senft werd vanmiddag op een bankje op de Sarphatistraat gespot. Zaterdag gaat in de hoofdstad de Giro van start.

Senft is al sinds de Tour de France van 1992 een begrip. Dat jaar rende de wielerfanaat voor het eerst als duivel verkleed naast het peloton. Sindsdien is hij een vast gezicht bij iedere grote wielerwedstrijd.

De proloog van de ronde van Italië vindt zaterdag plaats in Amsterdam. Zondag gaat de etappe van Amsterdam naar Utrecht, maandag wordt vanuit de hoofdstad koers gezet richting Middelburg.

Ongeluk Schiphol: piloten maakten slechte doorstart

De piloten van het Turkish Airlines-toestel dat in februari vorig jaar neerstortte bij Schiphol, hebben verzuimd een adequate doorstart te maken. Dat staat in het donderdag verschenen eindrapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Het vliegtuig kampte met een defecte linker radiohoogtemeter, die een te lage hoogte aangaf. Hierdoor ging het automatische gashendelsysteem zich gedragen alsof het toestel zich in de laatste fase voor de landing bevond. Het gas ging eraf, waardoor het vliegtuig uiteindelijk te langzaam vloog om in de lucht te blijven. Hierdoor stortte het neer.

Signalen dat het vliegtuig te langzaam vloog, werden echter door de bemanning niet opgemerkt. Dit werd deels veroorzaakt doordat de luchtverkeersleiding onvolledige aanwijzingen gaf, waardoor de piloten de aanvliegroute voor de daling niet van onderen, maar van boven benaderden. Dit had als gevolg dat er even geen gas hoefde te worden gegeven. Het probleem werd hierdoor 'gemaskeerd', stelt de raad.

Toen als laatste waarschuwing de knuppels begonnen te trillen, had de Boeing nog een doorstart kunnen maken, maar die werd niet correct uitgevoerd. In plaats van vol gas te geven, bleef de gashendel nog zeven seconden dicht. Toen alsnog maximaal vermogen werd gegeven, was het te laat en stortte het toestel neer.

Pieter van Vollenhoven, de voorzitter van de Onderzoeksraad, zei tijdens de presentatie dat de piloten de crash hadden kunnen voorkomen. "Als zij hadden gereageerd op de waarschuwing, dan was er niets gebeurd." Van Vollenhoven wees erop dat hetzelfde euvel zich in de twee dagen voor de fatale vlucht tweemaal had voorgedaan in hetzelfde vliegtuig. Toen wisten de piloten het op te lossen.

Vliegtuigbouwer Boeing en vele luchtvaartmaatschappijen waren al jaren op de hoogte van de problemen met de hoogtemeter. Er werd niets aan gedaan, omdat het te boek stond als een technisch probleem en niet als een veiligheidsprobleem. Het werd ook bijna nooit gemeld door piloten, omdat zij het zelf altijd wisten op te lossen.

Van Vollenhoven kan begrip opbrengen voor dit standpunt, al vindt hij wel dat de vliegtuigbouwer eerder actie had moeten ondernemen. Ook vindt hij dat piloten beter moeten worden getraind op dit soort situaties.

Naar aanleiding van het ongeluk is het probleem met de hoogtemeter in de moderne types 737 inmiddels verholpen. Bij de oudere types, zoals dat van de crash, wordt 'naarstig' gezocht naar een oplossing, aldus de Onderzoeksraad.

Piloten maakten slechte doorstart
Piloten maakten slechte doorstart (Foto: Novum)

Franse politie arresteert terreurverdachte

De Franse politie heeft een Franse Marokkaan gearresteerd die ervan verdacht wordt een aan Al-Qaida gelieerde cel te hebben geleid. De cel ronselde mensen om onder andere in Afghanistan en Irak te vechten en had aanslagen op doelen in Marokko in voorbereiding. Dit heeft een bron bij de Franse contraspionagedienst DCRI gezegd.

De verdachte, de 40-jarige Ahmed Sahnouni, werd vorige week vrijdagavond opgepakt in Aubervilliers, een voorstad aan de noordoostrand van Parijs. Volgens de Marokkaanse politie stond de in Casablanca geboren Sahnouni aan het hoofd van een terroristencel, waarvan 24 leden vorige maand in Marokko werden gearresteerd. De 24 waren bezig grote aanslagen voor te bereiden, liet het Marokkaanse ministerie van binnenlandse zaken in een verklaring weten.

Volgens het ministerie wilde de cel 'staatssymbolen' vermoorden en buitenlandse belangen in Marokko aanvallen. Verscheidene leden van de cel werden in de kraag gevat toen zij op weg waren naar Somalië om zich daar bij een moslimextremistische groepering aan te sluiten. Andere leden waren doende trainingskampen in te richten om lokale aanhangers van Al-Qaida in terrorisme te trainen, aldus het ministerie.

Volgens de Franse bronnen heeft Sahnouni toegegeven naar verschillende Arabische landen te zijn gereisd, maar ontkent hij leiding aan een terreurcel te hebben gegeven.

Homohuwelijk stap dichterbij in Argentinië

Een legaal homohuwelijk is in Argentinië een stap dichterbij gekomen. Het huis van afgevaardigden keurde woensdag een echtverbintenis tussen mensen van hetzelfde geslacht met een ruime meerderheid goed. Het wetsvoorstel gaat nu naar de senaat. De Argentijnse presidente Cristina Fernández heeft beloofd geen gebruik van haar vetorecht te maken als zij de wet ter ondertekening krijgt voorgelegd.

Homorechtenactivist Esteban Paulon sprak van een 'historische' gebeurtenis. Het was de eerste keer dat een wetsvoorstel voor het homohuwelijk door de volksvertegenwoordiging van een Latijns-Amerikaans land werd behandeld.

Vijf homoseksuele en lesbische koppels zijn al door Argentijnse rechters in de echt verbonden. Deze rechters zijn van oordeel dat mensen simpelweg krachtens de Argentijnse grondwet de vrijheid hebben om te bepalen met wie ze willen trouwen. Andere rechters hebben enkele van deze huwelijken nietig verklaard, met het argument dat ze in strijd zijn met de huidige wetgeving.

Longartsen luiden noodklok over rookverbod

Longartsen luiden de noodklok over het rookverbod in de horeca. De artsen beschuldigen minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) ervan te berusten in de grootscheepse overtreding van het rookverbod. Zij vrezen dat binnen afzienbare tijd vrijwel overal in de horeca weer wordt gerookt.

De longartsen vinden dat de belangen van niet-rokers hierdoor met voeten worden getreden. Daarbij wordt de horeca volgens hen weer een 'kweekvijver voor sociale besmetting van jongeren met roken'. "U treedt dus ook de belangen van onze kinderen met voeten", schrijven de artsen donderdag in een brief aan Klink.

Klink heeft volgens de artsen een knieval gemaakt voor de rokerslobby van de tabaksindustrie. Zij noemen zijn 'beslissing' ontdaan van gevoel voor realiteit. Door de beslissing wordt in de ogen van de artsen de klok voor rookpreventie vele jaren teruggezet.

Ook zal een geheel nieuwe generatie rokers ontstaan van 11- tot 18-jarigen. "Van deze generatie zullen te zijner tijd jaarlijks twintigduizend personen tien jaar te vroeg en meestal ernstig ziek overlijden."

De artsen, onder wie voorzitter van de commissie Tabaksverslaving van de Nederlandse Vereniging van Longartsen Wanda de Kanter, nodigen Klink in de brief uit voor een gesprek. Na dat gesprek willen zij met de minister zieke rokers in hun ziekenhuis bezoeken. Op deze wijze willen zij de aandacht van de minister vestigen op de gevolgen van zijn 'beslissing'.

Kraamhulp steelt dure ringen

Een kraamhulp in Wassenaar is opgepakt omdat ze twee peperdure ringen achterover had gedrukt tijdens haar werk. Een 31-jarige vrouw miste de ringen en vroeg juweliers op te letten. De vrouw dook vervolgens met de ringen van zesduizend en achtduizend euro op bij een van de zaken en werd op camerabeelden herkend.

De 26-jarige kraamhulp uit Oegstgeest werd vorige week donderdag aangehouden, nadat een juwelier in Rijnsburg meldde dat hij een vrouw in een verpleegstersuniform met de ringen in zijn zaak had gehad. De ringen werden bij haar thuis aangetroffen en zijn inmiddels teruggegeven aan de eigenaresse in Wassenaar.

De kraamhulp heeft de diefstal bekend en moet zich binnenkort voor de rechter verantwoorden.

Dat is kut, een vagina in je nek!

Komt een vrouw bij de dokter, zegt ze: "Ik heb niets tussen mijn benen dokter!" "Kleedt u zich maar even uit", zegt de dokter. Vervolgens kruipt de arts tussen haar benen en constateert dat de vrouw inderdaad geen poes heeft.

Wanneer de vrouw hem met de nek aankijkt, doet de dokter opnieuw een schokkende ontdekking. "U heeft wel een kut", zegt hij. "Hij zit in uw nek!"

Een wel heel slechte mop, maar het filmpje is gelukkig een stuk beter.

Rus onderuit in Estoril

Arantxa Rus is vanmiddag in de kwartfinales van het WTA-toernooi in Estoril uitgeschakeld. De Nederlandse speelster ging met 6-4 en 6-1 onderuit tegen de Roemeense Sorana Cirstea.

Rus haalde via de kwalificaties het hoofdtoernooi in Estoril. Door het bereiken van de kwartfinales zal Rus stijgen op de wereldranglijst. Daardoor is er een kans dat ze zich rechtstreeks weet te plaatsen voor het hoofdtoernooi van Wimbledon.

[Video] Totti schopt Balotelli letterlijk onderuit

Francesco Totti had woensdag met AS Roma de tiende Coppa Italia in de clubhistorie binnen kunnen halen, maar de Romeinen verloren in eigen stadion met 1-0 van Inter. In de slotfase sloegen bij Totti de stoppen door.

De Italiaan beweerde na afloop dat hij de hele wedstrijd werd beledigd door Mario Balotelli, wat voor Totti reden genoeg was om hem flink onderuit te schoppen. De normale beelden zijn in eerste instantie niet heel duidelijk, maar de herhaling laat geen ruimte voor twijfel over.

Totti verliet zonder protesteren het veld en gaf op zijn eigen website uitleg over zijn daad. "Ik raakte hem omdat hij me twee keer zwaar beledigde. En dat deed hij al eerder in vorige ontmoetingen. Dat ben ik niet vergeten."

Internazionale won de bekerfinale met 1-0 door een goal van Diego Milito, vlak voor de pauze. Wesley Sneijder viel na vijf minuten al geblesseerd uit, maar zijn blessure lijkt mee te vallen.

Bekijk hieronder de video van de overtreding van Totti.

Twente en PSV kunnen Lewandowski niet verleiden

PSV had de 21-jarige goaltjesdief Robert Lewandowski op het oog, maar het vond concurrentie vanuit Enschede en uiteindelijk lijkt Borussia Dortmund er met de buit van door te gaan.

PSV liet in de tweede seizoenshelft zien moeilijk tot scoren te komen. Daarom zijn de Eindhovenaren druk op zoek naar een nieuwe spits. Belangstelling was er voor Robert Lewandowski, maar daar kan PSV een streep door zetten.

De aanvaller van Wisla Krakow tekent zo goed als zeker een dezer dagen een contract bij het Duitse Borussia Dortmund. Dat valt te lezen in de papieren uitgave van Voetbal International. PSV was niet de enige ploeg uit de Eredivisie die interesse had in Lewandowski. Landskampioen FC Twente zag de Pool als de ideale kandidaat om Blaise Nkufo op te volgen in Enschede.

Bayern hofleverancier voorlopige WK-selectie Duitsland

De Duitse bondscoach Joachim Löw heeft 27 man genomineerd voor een plaats in de definitieve WK-selectie van die Mannschaft. Vijf jonge spelers mogen een kijkje nemen. De coach heeft een voorlopige schifting gemaakt in de spelers die Duitsland te bieden heeft. Het is nog niet de definitieve selectie voor het WK in Zuid-Afrika, maar het is in ieder geval de ploeg waarmee het Duitse nationale elftal gaat oefenen tegen Malta.

Op het WK is Duitsland ingedeeld in poule D. In die poule strijden de Duitsers met Servië, Australië en Ghana voor een plek in de finales. Hieronder de voorlopige deelnemerslijst.



Voorlopige WK-selectie Duitsland:

Doel: Jörg Butt (Bayern München), Manuel Neuer (Schalke 04), Tobias Sippel * (1. FC Kaiserslautern), Tim Wiese (Werder Bremen)

Verdediging: Dennis Aogo (Hamburger SV), Holger Badstuber (Bayern München), Andreas Beck (1899 Hoffenheim), Jerome Boateng (Hamburger SV), Arne Friedrich (Hertha BSC), Mats Hummels * (Borussia Dortmund),  Marcell Jansen (Hamburger SV), Philipp Lahm (Bayern München), Per Mertesacker (Werder Bremen), Stefan Reinartz * (Bayer Leverkusen), Serdar Tasci (VfB Stuttgart), Heiko Westermann (Schalke 04)

Middenveld: Michael Ballack (FC Chelsea), Kevin Großkreutz * (Borussia Dortmund), Sami Khedira (VfB Stuttgart), Toni Kroos (Bayer Leverkusen), Marko Marin (Werder Bremen), Mesut Özil (Werder Bremen), Marco Reus * (Borussia Mönchengladbach), Bastian Schweinsteiger (Bayern München), Christian Träsch (VfB Stuttgart), Piotr Trochowski (Hamburger SV)

Aanval: Cacau (VfB Stuttgart), Mario Gomez (Bayern München), Stefan Kießling (Bayer Leverkusen), Miroslav Klose (Bayern München), Thomas Müller (Bayern München), Lukas Podolski (1. FC Köln)

* zeer waarschijnlijk niet in de definitieve selectie

Gilbert niet in Tour dit jaar

Philippe Gilbert zal dit jaar geen Tour de France rijden. Zijn ploegleider bij Omega Pharma-Lotto Dirk De Wolf zegt dit tegenover Het Nieuwsblad. De winnaar van de Amstel Gold Race heeft de wedstrijd niet in zijn seizoensplanning opgenomen. En zijn mening is na een succesvol voorjaar niet veranderd.

"Ik zou niet weten wat Philippe daar nog te zoeken heeft. Bewijzen dat hij de Tour kan uitrijden? Dat heeft hij al voldoende gedaan. Voor zijn type renners valt er weinig eer te rapen in de Tour. Hij kan zich tijdens deze periode des te meer voorbereiden op een najaar waarin hij wél nog een vijftal kansen op een dikke vis heeft," aldus De Wolf.

'Ajax heeft contact met spits van Fenerbahçe'

Turkse media meldt contact tussen Ajax en Semih Senturk van Fenerbahçe. De 27-jarige aanvaller van de Turkse grootmacht zou de Amsterdamse voorhoede moeten versterken bij een eventueel vertrek van één van de huidige spitsen.

De site van de Turkse krant Gazeta Haberturk kwam donderdag met het nieuws naar buiten. Ajax zou volgens de site in gesprek zijn over een overgang van Semih Şentürk van Fenerbahçe. De aanvaller zou opvolger kunnen worden van Marko Pantelic in de aanval van Ajax.

Het bericht roept wel direct vragen op. Volgens de krant zou de aanvaller in eerste instantie een salaris hebben gevraagd van van 2,5 miljoen euro en zou er inmiddels overeenstemming zijn bereikt over een salaris van 2 miljoen euro. Mindere bedragen werden al als reden gezien om Marko Pantelic geen vernieuwd contract te geven. Een dergelijk contract lijkt niet in de begroting van Ajax te passen.

Doodstraf voor enige overlevende dader 'Mumbai'

De enige overlevende dader van de terreuraanslagen in Mumbai van november 2008 is donderdag tot de doodstraf veroordeeld. De 22-jarige Pakistaan Mohammed Ajmal Kasab werd maandag schuldig bevonden aan de dood van 58 van de in totaal 166 mensen die bij de serie aanslagen het leven verloren. De rechtbank achtte hem ook schuldig aan oorlogvoering tegen India.

De straf is gelijk aan de eis van de aanklagers. Kasabs advocaten hadden op levenslang voor hun cliënt aangedrongen. Voorlopig wordt het doodvonnis, dat in India de strop betekent, nog niet voltrokken. Het moet eerst voor goedkeuring worden voorgelegd aan het hooggerechtshof. Vervolgens kan Kasab nog altijd in beroep gaan en om clementie verzoeken bij zowel de deelstaat- als de centrale regering.

India houdt de vanuit Pakistan opererende groepering Lashkar-e-Taiba verantwoordelijk voor de aanslagen, die leidden tot de opschorting van het Indiaas-Pakistaanse vredesoverleg. Pakistan heeft toegegeven dat de aanslagen inderdaad deels op Pakistaans grondgebied zijn voorbereid. Bij de aanslagen waren tien schutters betrokken. Negen van hen werden gedood.

Kasab heeft tijdens zijn proces een bekentenis afgelegd, maar herriep die later omdat hij gemarteld zou zijn. Rechter M.L. Tahiliyani oordeelde dat de bekentenis niet onder dwang was afgelegd en bovendien door andere bewijzen werd gestaafd. Verder stelde Tahiliyani dat de aanvallers dermate goed uitgerust en voorbereid waren, dat het wel om een 'georganiseerd type oorlog' moest gaan.

Pakistan heeft om Kasabs uitlevering gevraagd, maar India is daar niet op ingegaan. Pakistan heeft in verband met de aanslagen zeven personen aangeklaagd, maar tot grote ergernis van India is de hoogste leider van Lashkar, Hafiz Muhammad Saeed, niet onder hen.

[Upd] [Giro] Freire definitief niet aan de start

Het is onduidelijk of Oscar Freire aan de start zal staan van de Giro komend weekend. De Spanjaard heeft een sinusitus, een ontsteking van kaak- of voorhoofdholte.

Rabobank heeft de keuze om wel of niet te starten in de Giro overgelaten aan de Spanjaard zelf. "Als er een renner genoeg ervaring heeft, is het Freire wel. Wij hadden zelf al gedacht dat de kans klein was dat hij start, maar Freire zelf zag gisteren ineens weer mogelijkheden. Hij kreeg weer voldoende lucht bij volle inspanning. Als Oscar aangeeft dat hij nog mogelijkheden ziet, dan weet je dat het met hem snel de goede kant op kan gaan. Al mag je op Nederlandse bodem nog geen korte klasseringen van hem verwachten," aldus ploegleider Nico Verhoeven.

Update @ 13:10 uur

Oscar Freire verschijnt definitief niet aan de start aankomende zaterdag in Amsterdam. Nadat hij vanmorgen een paar uur had getraind bleek Freire nog teveel last te hebben van ontstoken luchtwegen. Steven Kruijswijk vervangt de Spanjaard.

Vrouw 80 meter meegesleurd achter scooter

Tasjesdieven in Utrecht hebben woensdagavond een 24-jarige vrouw ruim tachtig meter meegesleurd achter hun scooter. Twee dieven probeerden de tas mee te grissen, maar de vrouw bleef met haar hand steken in het handvat van de tas. De vrouw liet uiteindelijk los en liep schaafwonden op over haar hele lichaam, meldt de politie.

De diefstal gebeurde even na 20.00 uur op de Weerdsingel Oostzijde aan de rand van het centrum. De vrouw uit Deventer liep te bellen toen de scooter opeens naast haar kwam rijden. De passagier op de brommer greep de tas van de vrouw en sleurde haar mee.

De, vermoedelijk Marokkaanse, daders gingen ervandoor en zijn nog voortvluchtig. Ze reden op een zwarte scooter zonder kentekenplaat, vermoedelijk een Piaggio Zip 25. De politie vraagt getuigen contact op te nemen.

Moppercolumn

Vraag me niet waarom, maar ik heb momenteel alleen maar zin in mopperen en zeiken. Heb ik daar een reden voor? Moet mijn been geamputeerd worden? Sterfgeval in de familie, misschien? Huurschulden? Relatieproblemen? Te weinig seks? Niet dat het je ook maar één reet aangaat, maar dat is allemaal niet aan de hand. Er is eigenlijk niks. Of toch wel. Van alles. Dingen waarvan een ander misschien zal denken: “Mens, maak je je daar nou echt druk om?” Ja. En zal ik dat even lekker zelf uitmaken, ja?

Feyenoord - Ajax vanavond live te volgen op FOK!sport

Vanavond om 18.30 uur spelen Feyenoord en Ajax de tweede wedstrijd in de finale van de strijd om de KNVB Beker. De eerste wedstrijd eindigde in een 2-0 overwinning voor de Amsterdammers en FOK!sport doet vanavond live verslag van de tweede wedstrijd.

Mocht je dus vanavond niet in de buurt van een tv zitten en wel graag op de hoogte willen blijven van de wedstrijd: Kijk dan tussen 18:30 uur en 20:30 uur op FOK!sport.

Bepaal zelf je prijs voor vijf indie-games

Op de PC hebben we wel vaker zulk soort acties gezien: bepaal zelf de prijs voor een game die je aanschaft. Bij Wolfire hebben ze nu weer zo ludieke actie opgezet: bepaal zelf je prijs voor de games World of Goo, Aquaria, Gish, Lugaru en Penumbra.

Zou je de games apart kopen, dan moest je ongeveer $80 neerleggen. De games werken allemaal perfect op Mac, Linux en Windows en bevatten geen DRM. Je mag ze dan ook op zoveel PC's installeren als je wilt. Het geld gaat direct naar de developers van de games of naar de goede doelen Child's Play Charity en de Electronic Frontier Foundation. Ook hier kan je weer kiezen of je het geld naar de developers wilt sturen, naar de goede doelen of het wilt verdelen.

Op dit moment (06-05-2010, 12:39) is er al $349.150 opgebracht door 42991 kopers. Gemiddeld gaven ze $7,94 voor het pakket. Mocht je het pakket ook willen aanschaffen dan kan dat bij de bron. 

Einde loopbaan dreigt voor Sluiter

Tennisser Raemon Sluiter dreigt zijn tweede tennisloopbaan voortijdig te moeten beëindigen. De Rotterdammer kampt met een elleboogblessure die zelfs met rust niet lijkt te genezen. Hij laat daarom deze week foto's maken van het gewricht omdat hij slechts één set voluit kan tennissen.

Mede door deze blessure is Sluiter door bondscoach Jan Siemerink niet opgeroepen voor het Davis Cup-duel tegen Italië. Daarom zal Nederland in het duel om promotie/degradatie tegen een land uit de wereldgroep in Zoetermeer spelen met Thiemo de Bakker, Igor Sijsling, Robin Haase en Jesse Huta Galung.

Team Fortress 2 viert 119de update

Het is feest bij Valve! Ze vieren namelijk Team Fortress 2's honderdennegentiende update. Waarom 119? Omdat ze naar eigen zeggen de 100ste update wilde vieren, maar doordat ze zich hielden aan Valve Time hadden ze ondertussen al 19 andere updates uitgegeven.

Om dat te vieren hebben ze naast een aantal vrij onbenullige aanpassingen, badges geïntroduceerd. Deze krijgt men in verschillende typen, afhankelijk van wanneer je bent begonnen met spelen van TF2. Ben je dus vanaf het begin erbij, dan krijg je de platina badge van de 'primeval warrior' om op je klasse te spelden.

Nu is dit niet heel spannend, de inhoud van de 120ste patch misschien wel - de engineer krijgt binnenkort zijn nieuwe speeltjes namelijk:

 

Weerbericht vervalt door 'kutweer'

Hoewel het nu meivakantie is en de kinderen lekker buiten in de zon horen te spelen, is het kouder en natter dan ooit. De Belgen zijn nu ook wel klaar met het slechte weer. Een nieuwslezer heeft gisteravond op de Belgische Radio 1 dan ook geweigerd het weerbericht op te lezen.

Net als in ons land volgt ook bij onze zuiderburen na het radionieuws de weersverwachting. Radionieuwslezer Lucas Vanclooster had daar gisteravond om acht uur echter geen zin in. "En het weer is niet zoals het zou moeten zijn in de maand mei", was het enige wat hij te zeggen had.

"Goh ja, het weer. Ik lees dat niet graag, het is altijd hetzelfde en het interesseert toch niemand", laat Vanclooser Belgische media vandaag weten. De Belgische omroep VRT heeft laten weten dat dit een eenmalige soloactie was van de nieuwslezer. De luisteraar heeft namelijk recht op een duidelijke weersvoorspelling.

Het hele fragment is overigens hier te beluisteren.


Klootnweer!

'Slachtoffers geweld verzinnen klachten om claim'

Slachtoffers van geweld overdrijven of verzinnen in mogelijk twintig procent van de gevallen de klachten die ze erdoor ondervinden. Dat meldt promovendus aan de Universiteit van Tilburg Maarten Kunst na onderzoek. Volgens Kunst rapporteren geweldsslachtoffers soms alleen klachten wanneer schadevergoeding aan de orde is.

Hierdoor kunnen symptomen van een posttraumatische stressstoornis overdreven of zelfs verzonnen zijn. Uitkeringsinstanties dienen hier rekening mee te houden bij het toekennen van een claim, stelt Kunst.

Uit het onderzoek van Kunst, die woensdag promoveert, blijkt verder dat slachtoffers van geweld vaak ook onder economische gevolgen van het misdrijf lijden. Ze hebben minder inkomsten dan mensen die nooit slachtoffer zijn geworden van geweld, bijvoorbeeld vanwege arbeidsongeschiktheid en studievertraging. De mensen die lijden aan een posttraumatische stressstoornis zijn bovendien vaker werkloos.

Ook kunnen slachtoffers van geweld nog vele jaren na het misdrijf kampen met stresssymptomen. Slachtoffers zouden volgens hem daarom niet alleen direct na het misdrijf moeten worden gescreend op een posttraumatische stressstoornis, maar ook in de daaropvolgende periode.

Jongen (13) mishandelt buschauffeur

Een 13-jarige jongen uit Breda is opgepakt nadat hij een buschauffeur mishandelde en bedreigde. De jongen wilde van de bus gebruikmaken met een ongeldige strippenkaart. Toen de chauffeur hier een stokje voor stak werd hij agressief, meldt de politie.

Op het Stationsplein in Breda stapte de jongen in. Toen de buschauffeur merkte dat er gerommeld was met de strippenkaart, nam hij de kaart in. Hierop werd de knul boos en viel de man aan. Het kostte de chauffeur veel moeite om hem tot bedaren te brengen. NS-personeel kwam tussenbeide en de verdachte kon even later worden ingerekend bij het station.

De jongen verklaarde tegenover de politie dat hij alleen maar zijn strippenkaart wilde terugpakken. Op camerabeelden is echter te zien dat hij de chauffeur wel degelijk te lijf gaat.

Dode vrouw gevonden in Oss

In een woning in Oss is in de nacht van woensdag op donderdag het stoffelijk overschot van een 32-jarige vrouw aangetroffen. De politie vermoedt dat de vrouw door een misdrijf om het leven is gekomen en heeft haar 35-jarige echtgenoot opgepakt.

Nadat de werkgever van de vrouw alarm had geslagen omdat ze niet op haar werk was verschenen, nam de politie poolshoogte in de woning van de vrouw. Daar troffen agenten haar levenloze lichaam aan onder verdachte omstandigheden.

De verdachte bevond zich op dat moment niet in de woning. Hij is later in de nacht gearresteerd. Vermoedelijk ligt het motief voor de moord in de relationele sfeer.

'President ontvoerd door aliens'

De Russische president Dmitry Medvedev laat de ontvoering van een vooraanstaand politicus in zijn land onderzoeken. Ene Kirsan Ilyumzhinov beweert namelijk dertien jaar geleden te zijn ontvoerd door buitenaardse wezens.

De president van de zuidelijke staat Kalmukkië heeft op primetime op televisie verteld dat hij werd meegenomen door een ruimteschip waar hij een ontmoeting had met in het geel geklede ruimtewezens. De Russische premier verdenkt Ilyumzhinov er nu van dat hij staatsgeheimen openbaar heeft gemaakt en eist een onderzoek.

Ilyumzhinov was op 26 april te gast in een tv-show op de zender Channel One, waar hij beweerde op 18 september 1997 buitenaards bezoek te hebben gehad in zijn apartement in Moskou. Hij vertelde dat hij in zijn slaap werd gewekt door een stem die hem vanaf zijn balkon riep. Hij ging naar buiten en zag een halfdoorzichtige halve buis. Eenmaal binnen zag de politicus mensachtige wezens in gele ruimtekleding.

Communiceren met zijn ontvoerder ging volgens Ilyumzhinov helaas niet. "Mij is vaak gevraagd welke taal ik met hen sprak", vertelt de Rus. "Misschien hebben we wel telepathisch gecommuniceerd." Hierna hebben de aliens de beste man hun hele ruimteschip laten zien.

Ilyumzhinov beweert dat het ruimteschip naar de aarde was gekomen om monsters te nemen. Het ruimtevaartuig zouden door meerdere personen zijn gezien.

De Russische minister-president Andre Lebedev is verrast door de beweringen van zijn collega en eist een onderzoek. Hij wil onder andere laten uitzoeken hoe politici moeten handelen tijdens een ontvoering door buitenaardse wezens. De premier heeft een brief naar de president gestuurd waarin hij zijn zorgen kenbaar maakt. Volgens Lebedev is de gebeurtenis, mocht het geen grap zijn geweest, een historische gebeurtenis en had deze moeten worden gemeld aan het Kremlin.

Kirsan Ilyumzhinov is al zeventien jaar president van de zuidelijke, autonome staat Kalmukkië. De stinkend rijke voormalige zakenman staat er bekend als een excentriekeling. Als voorziter van de Wereld Schaak Federatie heeft hij tientallen miljoenen in zijn land gepompt om er het Mekka van de schaakliefhebber van te maken.

Sno keert terug naar Ajax

Evander Sno heeft geen contract weten af te dwingen bij Bristol City. Dat meldt de Bristol Evening Post. De middenvelder speelde dit seizoen op huurbasis voor de club uit de Championship, het op een na hoogste niveau in Engeland. Bristol huurde de speler van Ajax.

Bij Ajax had Sno weinig uitzicht op speeltijd, waarna hij besloot zijn geluk in Engeland te beproeven. Aan het begin van het seizoen had de 23-jarige Nederlander nog een basisplaats maar die raakte hij kwijt nadat hij naar Suriname was gereisd voor de begrafenis van zijn oma. In 2010 maakte hij nog maar twee keer zijn opwachting in de basis.

UNIT4 sponsor van de KNVB

De KNVB heeft een sponsorcontract afgesloten met UNIT4. De leverancier van bedrijfssoftware heeft zich tot en met het wereldkampioenschap van 2014 in Brazilië aan de voetbalbond verbonden.

Naast de sponsoring gaat UNIT4 zich ook inzetten om de informatievoorziening tussen amateurverenigingen en de KNVB verder te verbeteren. Dat maakte de KNVB vandaag bekend. UNIT4 was eerder actief als sponsor in het schaatsen en was van 2004 tot 2008 al officiële partner van de Eredivisie.

'Ji-Sung Park in beeld bij Bayern München'

Bayern München wil zich komende zomer gaan versterken met Ji-Sung Park. Dat meldt The Daily Mail. Trainer Louis van Gaal zou bereid zijn om ongeveer acht miljoen euro te betalen voor de middenvelder van Manchester United.

Park heeft op Old Trafford nog een contract tot medio 2012. De Zuid-Koreaan is in Engeland aan zijn vijfde seizoen bij United bezig. Daarvoor kende Park drie succesvolle seizoenen bij PSV.

Ordeverstoorder Dam betuigt spijt

De 39-jarige man die dinsdag tijdens de Dodenherdenking op de Dam voor chaos zorgde door te gaan schreeuwen, heeft spijt van zijn actie. Hij had geen kwaad in de zin en reageerde impulsief op frustraties in zijn persoonlijke leven. Bovendien had hij te veel gedronken. Dat maakt zijn advocaat donderdag bekend.

Over het motief van de man die de herdenking verstoorde, was tot nu toe niets bekend. Het Openbaar Ministerie meldde eerder dat hij geen verklaring had afgelegd. Volgens zijn raadsvrouw zit er geen diepere betekenis achter de actie. Hij betreurt de ontstane situatie na zijn schreeuw en de gevolgen voor de slachtoffers ten zeerste, meldt advocaat Van Essen.

De advocaat laat ook weten niet te spreken te zijn over de informatievoorziening over haar cliënt tot nu toe. Burgemeester Lodewijk Asscher en hoofdcommissaris Bernard Welten van Amsterdam zouden zijn privacy hebben geschonden door kort na het incident in een persconferentie informatie over zijn strafblad naar buiten te brengen.

Wat volgens haar wel relevant was om te zeggen op de persconferentie, maar wat achterwege bleef, was dat de man dronken en in de war was. Daarnaast is de verdachte volgens de advocaat nog steeds niet psychologisch onderzocht.

Kroegbazen Rotterdam vechten drooglegging aan

Rotterdamse kroegbazen proberen donderdagochtend via de rechter te voorkomen dat ze rond de bekerfinale 's avonds in de stad geen alcohol mogen schenken. De maatregel van de gemeente moet ongeregeldheden rond het veelbesproken tweeluik tussen Feyenoord en Ajax voorkomen, maar de horecaondernemers vrezen vooral een verlies aan inkomsten.

Volgens Frank Roolaart van de Rotterdamse tak van Koninklijke Horeca Nederland is de veiligheidsmaatregel overdreven. Van een echte dreiging zou geen sprake zijn, omdat Ajax toch al geen supporters mee mag nemen en er bij een eventuele winst voor Feyenoord geen huldiging is in het centrum, maar in het stadion.

De tweede wedstrijd van de eindstrijd in het bekertoernooi wordt om 18.30 uur gespeeld in het Feijenoord Stadion. Tenzij de rechter er een stokje voor steekt mag vanaf 14.00 uur tot middernacht in het centrum en rond het stadion geen alcohol worden geschonken.

De eerste wedstrijd in Amsterdam eindigde in een 2-0 overwinning voor Ajax. Rond het duel waren ongeregeldheden in Rotterdam toen de ME ingreep bij cafés waar op het terras antisemitische leuzen werden gescandeerd.

Horecamagnaat Kooistra neergestoken op Ibiza

Horecamagnaat Sjoerd Kooistra is tijdens een vakantie op het Spaanse eiland Ibiza neergestoken en beroofd van 40 euro.

Drie mannen overvielen hem tijdens een wandeling met zijn partner. Dat heeft hij gezegd tegen het Dagblad van het Noorden. "Een van hen stak drie keer met een mes in mijn buik. Twee lichte verwondingen en één diepe snee. Ik ben in het ziekenhuis gelijk geopereerd", aldus Kooistra donderdag in de krant.

Bouma mag transfervrij vertrekken

Wilfred Bouma mag transfervrij vertrekken bij Aston Villa. De verdediger komt na al het blessureleed niet meer voor in de toekomstplannen van manager Martin O'Neill.

"Freddie heeft ongelooflijk veel pech gehad, maar hij was in alle opzichten een topspeler", reageert de 58-jarige coach. Volgens het AD probeert zaakwaarnemer Ger Lagendijk in Engeland een nieuwe club voor Bouma te vinden.

De inmiddels 31-jarige Bouma kwam bijna twee jaar geleden voor het laatst in actie in de hoofdmacht van Aston Villa. In een Intertoto-duel met Odense BK brak hij zijn rechterenkel. Een aantal keer leek hij dichtbij een rentree, maar telkens kreeg Bouma een terugslag in de revalidatie.

Bouma staat sinds de zomer van 2005 onder contract bij de club uit Birmingham. Het aflopende contract wordt niet verlengd, waardoor de Brabander transfervrij een nieuwe club kan zoeken.

Olympisch kampioen shorttrack drie jaar geschorst

De Koreaanse shorttrackers Yung-su Lee en Yoon-gy Kwak zijn voor drie jaar geschorst. De twee worden geschorst vanwege hun betrokkenheid bij het beïnvloeden van wedstrijden. De sporters hebben zeven dagen om in beroep te gaan.

De Koreaanse schaatsbond zei vandaag de twee te schorsen voor alle wedstrijden tot april 2013. Eerder eiste een daartoe aangewezen commissie een jaar schorsing. De commissie bestond uit een afvaardiging van het ministerie van cultuur, sport en toerisme, het Koreaanse olympisch comité en de schaatsbond.

De coach van de shorttrackers is permanent geschorst vanwege zijn betrokkenheid bij het schandaal. Dit was op advies van de commissie. Lee, die goud won op de 1.000 en 1.500 meter op de Olympische Spelen in Vancouver, ontkent dat hij zijn coach geholpen heeft. Kwak, die zilver won op de 5.000 meter estafette, heeft zijn betrokkenheid wel toegegeven.

Een official van de schaatsbond denkt niet dat de carriere van de schaatsers voorbij is. "Dit is eerder een voorstel dan een definitieve beslissing. Ik ga ervan uit dat ze in beroep gaan en een manier vinden om onder de schorsing uit te komen."

Blizzard werkt samen met Facebook

Activision Blizzard heeft onthuld dat de online service Battle.net geïntegreerd wordt met het sociale netwerk Facebook.
Door deze samenwerking moeten gamers op Battle.net een betere sociale game-ervaring krijgen, schrijft het magazine Edge op haar website.

De eerste stap van de samenwerking tussen Battle.net en Facebook maakt het mogelijk om Facebook-vrienden toe te voegen aan de Battle.net-vriendenlijst. De nieuwe versie van het online netwerk Battle.net wordt hand in hand gelanceerd met de strategiegame Starcraft II: Wings of Liberty.

"We zijn tevreden over onze samenwerking met Facebook om hun platform met Battle.net te integreren. Dit verbetert de sociale entertainment-ervaring voor onze spelers", vertelde operationeel directeur Paul Sams van Blizzard Entertainment. "Deze nieuwe functionaliteit maakt het makkelijker dan ooit tevoren om in contact te komen met vrienden."

Dinsdag werd bekend dat Starcraft II: Wings of Liberty vanaf 27 juli in de winkels komt te liggen. Het spel wordt op verschillende manieren verkocht. Zo is er een normale versie en een duurder exemplaar voor de verzamelaars, terwijl er kort na de release ook een exemplaar van het spel tegen betaling te downloaden is in de online winkel van Blizzard Entertainment.

Blizzard werkt samen met Facebook
Blizzard werkt samen met Facebook (Foto: Novum)

Stargate Resistance opgepikt door Dark Comet

De nieuwe gamestudio Dark Comet Games neemt de onderhoudswerkzaamheden en ontwikkeling van de uitbreiding voor Stargate Resistance. Licentiehouder FireSky heeft een nieuwe overeenkomst gesloten voor de online multiplayer-schietgame.

Stargate Resistance is gebaseerd op de populaire Stargate-televisieserie. In deze serie ontdekt een team van onderzoekers en soldaten steeds weer nieuwe planeten wanneer ze door een portaal stappen. Zo maakt men allianties met goedaardige rassen en komen er ook minder vriendelijke rassen voorbij.

Dark Comet Games is een nieuwe studio die bestaat uit een groot deel van de originele ontwikkelaars van Stargate Resistance. Het spel werd in februari dit jaar gelanceerd. In de komende weken kunnen fans van de online game een nieuw level verwachten. Daarnaast zijn er twee totaal nieuwe spelmodi in ontwikkeling.

Stargate Resistance werd ooit ontwikkeld als tussendoortje bij de productie van de grote online game Stargate World. Inmiddels is Stargate Resistance al te spelen, en is de productie van Stargate Worlds stopgezet.

Stargate Resistance wordt niet verkocht in de winkel en is alleen via online download-diensten verkrijgbaar. Het schietspel is alleen geschikt voor op de PC.

'Stargate Resistance' opgepikt door Dark Comet
'Stargate Resistance' opgepikt door Dark Comet (Foto: Novum)

Cech: "Chelsea anders na Hiddink"

Chelsea kan komend weekend kampioen worden in de Engelse Premier League. Ook kan de Londense ploeg nog de FA Cup winnen. Keeper Petr Cech roemt de stabiliteit die het elftal dit jaar uitstraalt. Volgens de Tsjech is dat een gevolg van de komst van Guus Hiddink vorig jaar en diens opvolger Carlo Ancelotti nu.

Chelsea heeft dit jaar de titel met name te danken aan het winnen van de onderlinge confrontaties met de topploegen. Zo won de Londense club afgelopen zondag op Anfield Road van Liverpool en een maand eerder op Old Trafford bij Manchester United. Vorig jaar kwamen The Blues niet verder dan alleen een zege bij Arsenal.

"Toch is dat niet het voornaamste verschil. Doorslaggevend is dat we nooit meer twee keer achter elkaar verliezen. We realiseren ons dat we een nederlaag meteen in de volgende wedstrijd moeten rechtzetten. Dat hebben we ook steeds gedaan," zei Cech. "Toch is het ook belangrijk dat we daarnaast sterker waren in de onderlinge confrontaties met de andere topteams. Vorig jaar gaven we de punten weg aan onze rivalen. Dat veranderde eigenlijk pas met de komst van een andere trainer, Guus Hiddink."

In de Premier League is nog één speelronde te gaan. Komende zondag verdedigt Chelsea een voorsprong van één punt op United. Winst tegen Wigan Athletic is voldoende voor de titel, terwijl rivaal Manchester United zal spelen tegen Stoke City. "Als iemand ons voor het seizoen had voorgehouden dat een zege in de laatste wedstrijd thuis tegen Wigan voldoende zou zijn voor het kampioenschap hadden we allemaal getekend. We weten wat ons te doen staat. Dit mogen we niet meer weggeven."

Welke club pakt volgens jou de titel in de Premier League? Stem hier!

Doelman Westerveld langer bij Monza

Sander Westerveld heeft zijn contract bij AC Monza met een jaar verlengd. De Italiaanse club, die speelt in de Serie C, meldt dit op de website.

Westerveld speelt sinds dit seizoen voor de Italiaanse club, waar Clarence Seedorf mede-eigenaar van is. Eerder keepte Westerveld voor onder anderen FC Twente, Vitesse en Liverpool. Overigens sprak Westerveld vorige zomer ook over een overgang naar FC Utrecht, maar hij kwam daar niet door de medische keuring.

Theater: Allo Allo

"Listen very carefully, for I shall say this only once." De symphatieke cafébaas René Artois heeft zijn stekkie in het Franse Nouvion achter zich gelaten en beproeft zijn geluk nu in de lage landen. Allo Allo, de enorme tv-hit van weleer heeft de sprong gemaakt naar het toneel. Maar lukt het Alfred van den Heuvel, Esther Roord en hun collega's om de sfeer en de humor uit de tv-serie te evenaren?

Grieks bankpersoneel staakt wegens drie doden

Het Griekse bankpersoneel is donderdag voor 24 uur in staking gegaan uit protest tegen de dood van drie collega's die woensdag omkwamen toen hun filiaal in brand werd gestoken door woedende betogers.

Woensdag waren in de hoofdstad Athene en andere Griekse steden minstens honderdduizend mensen op de been om te protesteren tegen de voorgenomen bezuinigingsmaatregelen van de Griekse regering.

Onrustig in Griekenland (foto: Novum)

Warwick ondersteunt stewards in Spanje

Voormalig coureur Derek Warwick zal de wedstrijdleiding van de Grand Prix van Spanje komend weekend bij gaan staan. De Brit reed 147 races in de Formule 1, maar kende pas succes in 1992 toen hij het kampioenschap in de sportscars won en in datzelfde jaar samen met Yannick Dalmas en Mark Blundell Le Mans in een Peugeot 905.

In de Formule 1 kwam Warwick uit voor Toleman, Renault, Brabham, Arrows, Lotus en Footwork. Bij Renault kende hij zijn meeste succes door in 1984 vier podiumplaatsen te pakken en in het kampioenschap als zevende te eindigen met 23 punten.

Herdenking Pim Fortuyn met vaste groep

Zo'n 25 mensen herdenken donderdag dat Pim Fortuyn acht jaar geleden werd doodgeschoten. De vaste groep Fortuyn-aanhangers gaat met een bus langs de begraafplaats in Driehuis en het mediapark in Hilversum, waar hij werd vermoord. De herdenkingsrit begint en eindigt bij het huis van Fortuyn in Rotterdam, zegt een woordvoerder van de organisatie.

Na de busrit vindt een stille tocht plaats vanaf het 'Palazzo di Pietro' aan het G. W. Burgerplein. Bij het standbeeld van Fortuyn aan de Korte Hoogstraat worden toespraken gehouden en bloemen gelegd. Vorig jaar kwamen op de minuut stilte aan het eind van de stille tocht bij het beeld zo'n honderdvijftig mensen af.

Pim Fortuyn werd doodgeschoten na een radio-optreden in Hilversum. Volkert van der G. werd kort daarna aangehouden in de buurt en zit een straf van achttien jaar cel uit voor de moord.

Een uitzending van BNN over een verondersteld moordcomplot waarvan Fortuyn het slachtoffer werd, is woensdag bekeken door 524.000 mensen. Daarmee stond het op de 25e plek van de best bekeken programma's van de avond.

Volgens de Stichting Beeld van Pim bevatte de theorieën die in de uitzending aan bod kwamen weinig nieuws. "Wij wisten al lang dat er een sluipschutter moet zijn geweest. En dat het hek niet openging bij het mediapark waardoor de ambulance er niet op tijd in kon was ook geen toeval", zegt de woordvoerder.

Herdenking Pim Fortuyn met vaste groep
Herdenking Pim Fortuyn met vaste groep (Foto: Novum)

Bridgestone maakt compounds voor races bekend

Bandenfabrikant Bridgestone heeft de bandencompounds voor drie Formule 1 Grands Prix bekendgemaakt. Het Japanse merk behoudt voor de races Canada, Groot-Brittannië en Europa (Valencia) het verschil van één compound tussen de banden.

"De Canadese en Europese Grand Prix vinden plaats op stratencircuits waar het belangrijk is om goede grip te hebben omdat de banen normaal gesproken glad zijn. Deze banen worden nauwelijks gebruikt voor racen, dus zelfs de zachtste banden die we meenemen lijken op vrijdag te hard te zijn," zei hoofd bandenontwikkeling van Bridgestone Hirohide Hamashima. "Op de racedag is het circuit verbeterd en omdat er een laag rubber ligt heeft de superzachte band veel grip, terwijl de medium band het langer volhoudt en het hierdoor een goede combinatie vormt."

"Het circuit van Silverstone is traditioneel de meest veeleisende op de kalender en nu met de nieuwe layout is dat alleen maar meer geworden. Het nieuwe rechte stuk zorgt voor hogere snelheden en er wordt tijdens een ronde hard geremd en versneld," vervolgde de Japanner die op Silverstone verwacht dat zelfs de harde banden het lastig kunnen gaan krijgen. In combinatie met de zachte band moet dit een fraai schouwspel op gaan leveren.

[NHL playoffs] Blackhawks op voorsprong

De Chicago Blackhawks hebben met twee overwinningen op rij een 2-1 voorsprong genomen op de Vancouver Canucks. Dankzij een hattrick van Dustin Byfuglien en 31 reddingen uit 33 schoten op doel van goalie Antti Niemi werd er met 5-2 gewonnen. 

Goalie Niemi was vooral in de eerste periode in vorm. De Blackhawks gingen rusten met een 2-0 voorsprong dankzij goals van Kris Versteeg en Byfuglien, maar Niemi moest maar liefst zestien schoten op doel tegenhouden. Twee schoten van Daniel Sedin leken zekere goals, maar de 26-jarige Fin wist zijn doel schoon te houden.  Jannik Hansen bracht de achterstand van de Canucks terug tot één goal halverwege de tweede periode, maar twee minuten later maakte Byfuglien in de powerplay zijn tweede van de avond. De Canucks gaven echter niet op, want een minuut voor het einde van de periode maakte Alexandre Burrows de 3-2. 

Het viel vooral op dat de Canucks moeite hadden met het fysieke spel van de Blackhawks. Chicago had al aangekondigd fysieker te gaan spelen en te proberen goalie Luongo en de spelers uit hun spel te halen door fysiek te spelen en veel te 'trashtalken'. De Canucks zeiden van tevoren zich hier niets van aan te zullen trekken, maar de praktijk was anders. De ploeg uit Vancouver reageerde over het algemeen geïrriteerd, en goalie Luongo moest in totaal vijf goals toestaan en gaf veel rebounds op. 

In de derde periode stelden de Blackhawks de overwinning veilig. Marian Hossa scoorde de 4-2, waarna Byfuglien zijn hattrick kon voltooien. Drie minuten voor tijd, bij een 5-2 stand, klom de frustratie van de Canucks naar een hoogtepunt waardoor er een opstootje ontstond waarbij twee Canucks-spelers de rest van de wedstrijd geschorst werden. Ook na het fluitsignaal kreeg Vancouver-verdediger Kevin Bieksa nog een straf bij een opstootje.

Lindsay Lohan gaat eindelijk naar alcoholcursus

Lindsay Lohan heeft zich eindelijk gemeld bij een cursus voor alcoholisten. De rechter had Lohan de verplichte bijeenkomsten opgelegd nadat ze was betrapt op rijden onder invloed. De actrice kwam echter nooit opdagen, waarop de rechter dreigde met een celstraf.

Lohan zag de ernst blijkbaar in en toog daarom woensdag samen met haar moeder Dina Lohan naar de cursus over omgaan met alcohol. De advocaat van de actrice laat aan entertainmentwebsite TMZ weten dat Lohan haar gemiste lessen zal inhalen. Ook beloofde ze dat haar cliënt volledige medewerking verleent tijdens een evaluatie met de rechter op 20 mei.

Lohan kampt al lange tijd met alcohol- en drugsproblemen. Ze wordt regelmatig laveloos op de foto gezet en is sterk vermagerd de afgelopen tijd. Vrienden en familie van de 23-jarige actrice maken zich ernstig zorgen om haar gezondheid.

 Eindelijk naar alcoholcursus (foto: Novum)

Aantal dassen in Nederland stijgt

Het aantal dassen in Nederland neemt toe. Momenteel leven er ongeveer vijfduizend dassen, in de jaren tachtig lag dit aantal nog rond de twaalfhonderd. Rond 1900 waren er meer dan tienduizend dassen in Nederland. Dat meldt de website natuurbericht.nl op basis van cijfers van de Zoogdiervereniging.

Het dier leeft vooral in het oosten van het land. In Zuid-Holland, Zeeland en Noord-Holland, met uitzondering van het Gooi, zijn geen dassen. De meeste dassen komen voor op de Veluwe, in het zuiden van Gelderland, het oosten van Noord-Brabant en in Zuid-Limburg.

De das houdt zich het liefst op in kleinschalig akker- en weidelandschap met bosjes, heggen en houtwallen. Ook vochtige heiden en rivierdalen zijn geschikt. Zelfs in zandafgravingen en onder gebouwen wordt de das soms aangetroffen. Het leefgebied van de das moet genoeg dekking hebben, weinig verstoring en een groot voedselaanbod. De dieren hebben een bodem nodig waarin ze goed kunnen graven met een grondwaterstand van tenminste anderhalve meter onder het maaiveld.

Meer werknemers willen doorwerken tot 65 jaar

Het aandeel werknemers dat door wil werken tot 65 jaar is in vier jaar verdubbeld. In 2005 was 21 procent bereid door te werken tot zijn 65e, vorige jaar was dat 42 procent. Dat blijkt donderdag uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek en onderzoeksbureau TNO met steun van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

De bereidheid om door te werken tot 65 jaar was vorig jaar bij jonge en bij oudere werknemers boven de veertig procent. Bij de groep die niet wil doorwerken is er wel een verschil tussen jong en oud.

Eveneens veertig procent van de werknemers boven de 55 jaar zegt niet tot zijn 65e te willen werken. Bij werknemers onder de 25 is dat slechts twintig procent en weet een derde het nog niet.

Tussen mannen en vrouwen is er weinig verschil ten aanzien van de bereidheid om door te werken. Vrouwen zeggen wel vaker dat ze er nog niet uit zijn. Hoger opgeleiden willen vaker doorwerken dan middelbaar en laag opgeleiden.

In de bouw willen werknemers het minst doorwerken tot hun 65e. Slechts een derde zegt dat van plan te zijn terwijl bijna de helft er op tegen is. Ook in industrie, vervoer, communicatie, openbaar bestuur en financiële dienstverlening willen niet veel mensen tot hun 65e werken. In de landbouw en het onderwijs juist wel.

De bereidheid om ook na het 65ste levensjaar te blijven werken is minder groot. Dertien procent wil dat wel en 58 procent niet.

Kane & Lynch arcade mode uitgelegd

In een nieuwe Kane & Lynch 2: Dog Days trailer wordt de arcade mode van het spel uitgelegd. Arcade mode is in principe hetzelfde als de Fragile Alliance multiplayer mode uit deel 1, alleen nu voor de single player. De bedoeling is dat je samen met je mede-overvallers zoveel mogelijk geld steelt en zodra de politie komt je eigen mede-overvallers bedriegt en er met zoveel mogelijk geld alleen vandoor gaat.

De multiplayer van het spel zal dezelfde camera standpunten en effecten gaan gebruiken als de singleplayer. De multiplayer zal wederom de "Down not Dead" feature hebben waarmee spelers nog een laatste vechtkans hebben voordat ze afgemaakt worden.

'Vampieraanval' in Nieuw-Zeeland

De autoriteiten in Nieuw-Zeeland hebben drie jonge mannen van rond de twintig aangeklaagd voor het bijten van een man en het drinken van zijn bloed in een 'vampieraanval'. Twee van de arrestanten moeten voor de rechter verschijnen. Een arrestatiebevel tegen een derde persoon is uitgevaardigd.

Het incident deed zich in februari voor in de hoofdstad Wellington, berichtte de Dominion Post donderdag. Volgens een van de beklaagden, James Brooks (22), hebben ze het slachtoffer inderdaad gebeten, maar heeft hij geen bloed gedronken. "Zie ik eruit als een vampier? Ik ga overdag gewoon naar buiten", betoogde hij.

Brooks bekende het slachtoffer te hebben gebeten, omdat die zijn vriendin probeerde te versieren. Het slachtoffer viel flauw na de aanval.

Britse verkiezingen: nek-aan-nekrace

In Groot-Brittannië worden donderdag parlementsverkiezingen gehouden. De stembureaus zijn om 08.00 uur opengegaan en sluiten om 23.00 uur. Volgens de peilingen wordt het een nek-aan-nekrace tussen Labour van premier Gordon Brown en de Conservatieve Partij van David Cameron. Labour is nu dertien jaar aan de macht.

De kans is groot dat geen van beide partijen een absolute meerderheid haalt. Er is dan sprake van een 'hung parliament', een situatie die sinds 1974 niet meer is voorgekomen. In het geval van een 'hung parliament' komen de Liberaal-Democraten van Nick Clegg in beeld, als partner in een te vormen coalitie.

Clegg, die een Nederlandse moeder heeft, heeft zijn partij in de kijker weten te spelen tijdens de drie televisiedebatten van de afgelopen weken. Het was voor het eerst dat dergelijke debatten in Groot-Brittannië werden gehouden.

[NBA] Suns winnen ook tweede duel tegen Spurs

Phoenix Suns heeft ook zijn tweede wedstrijd in de halve finales van de Western Conference gewonnen. De Suns wonnen met 110-102 thuis van de San Antonio Spurs. In de best-of-seven series staat Phoenix nu met 2-0 voor.

Phoenix kende aanvankelijk een moeizame start. In het begin van het laatste kwart stond San Antonio nog met 80-78 voor, maar de Suns kwamen daarna op stoom. Amare Stoudemire was topscorer van de thuisploeg met 23 punten en 11 rebounds. Bij San Antonio was Tim Duncan goed voor 29 punten en tien rebounds.

Halo:Reach beta vanaf 14 mei tevens voor XBL silver leden

Vanaf 14 mei is de Halo:Reach beta ook beschikbaar voor Xbox live leden zonder gold abonnement. Wel is een exemplaar van Halo:ODST vereist of een beta code die via Bungie, Major Nelson of andere kanalen is verkregen. De beta loopt voor silver leden tot en met 17 mei. Betalende leden kunnen nog twee dagen langer genieten van de nieuwe Halo multiplayer.

Tijdens deze periode is het voor silver leden tevens mogelijk om gebruik te maken van de Halo 3 en Halo:ODST multiplayer.

Halo Reach

[NHL playoffs] Bruins stelen overwinning

De Boston Bruins hebben zichzelf een goede dienst bewezen door uit met 4-1 te winnen van de Philadelphia Flyers. Daarmee komen zij op een 3-0 voorsprong in de best of seven-serie. Vooral goalie Tuukka Rask was hiervoor verantwoordelijk, want de Flyers speelden sterker. Rask wist echter 34 van de 35 schoten op doel tegen te houden terwijl de Bruins uit twintig schoten vier goals maakten. 

"Rask is in de hele serie al goed, maar deze wedstrijd was hij verreweg de beste speler op het ijs, geen twijfel over mogelijk", aldus Flyers-aanvaller Danny Briere. "Als een goalie op die manier een wedstrijd voor je kan winnen maakt dat het leven als team een stuk makkelijker. Wat kan ik zeggen, hij was er goed. Hij maakte een paar belangrijke reddingen terwijl wij de druk er flink op hadden staan, vooral in de tweede periode."

In de tweede periode was de druk van de Flyers inderdaad hoog, getuige de 15 schoten op doel die geproduceerd werden. Rask wist ze echter allemaal te stoppen, inclusief de schoten waarbij hij gescreened werd. Op dat moment stonden de Bruins al met 2-1 voor dankzij twee goals vlak achter elkaar in de eerste periode. Blake Wheeler en Miroslav Satan waren de scherpschutters. Voor de Flyers scoorde Arron Asham. 

Toen in de derde periode Mark Recchi in de powerplay ook nog eens de 3-1 maakte was de wedstrijd gespeeld. De Flyers drongen nog wel aan, maar goalie Rask was wederom een sta-in-de-weg. Het publiek had het halverwege de periode wel gezien en verliet het stadion al. Veel misten zij niet, want alleen Patrice Bergeron wist nog in het lege net te scoren.

THQ ligt nog steeds op schema

THQ heeft in zijn afsluitingsbericht van het financiele jaar 2010 laten weten aan investeerders dat Darksiders 2, Warhammer 40K Space Marine en Saint's Row 3 op schema liggen voor een release in financieel jaar 2012 (half 2011 tot en met half 2012).

THQ heeft ook aangegeven dat we op E3 wat dingen kunnen verwachten van de games Red Faction en Homefront en dat we die beelden leuk zullen vinden als we die zien. Beide games staan nog steeds op de planning voor financieel jaar 2011 (half 2010 tot en met half 2011).

CEO Brian Farrel heeft in het bericht ook laten weten dat Darksiders tot nu toe al 1.3 miljoen stuks heeft verscheept, en dat de PC versie nog steeds gepland staat voor een release in de zomer.

Meer informatie over de games is niet bekend gemaakt maar er wordt verwacht dat Warhammer 40k Space Marine zich al laat tonen op de E3..

Darksiders voor PC
Komende zomer ook op de PC

DSB-topman moest weg na kritiek

Voormalig DSB-topman Jan van Dijk moest in 2007 opstappen na kritiek op een dubieuze werkwijze van de bank. Dat meldt het Financieele Dagblad donderdag op basis van een verklaring van Van Dijk aan de raad van commissarissen. Tot nu toe was het een raadsel waarom de financieel directeur destijds zo plotseling het veld ruimde.

Van Dijk stelde intern een omstreden werkwijze aan de kaak waarbij betalingsachterstanden van klanten werden weggepoetst. Daardoor kwam geld van voorzieningen vrij voor de bank om bijvoorbeeld te besteden aan dividend aan DSB Beheer, de moedermaatschappij waarin ook voetbalclub AZ was ondergebracht.

Volgens DSB-eigenaar Dirk Scheringa en commercieel topman Hans van Goor zouden de achterstanden via een andere constructie toch wel binnenkomen. Van Dijk vond dat de zaak niet door de beugel kon, maar moest vertrekken toen hij daarover aan de bel trok.

Bronnen rond de voormalige raad van bestuur van DSB houden het in de krant op een 'verschil van professioneel inzicht'. Van Dijk wilde niet reageren.

Zwollenaar doodgereden op A28

Een 40-jarige man uit Zwolle is woensdagnacht doodgereden op de A28 bij Staphorst nadat hij bij een eerder ongeluk was uitgestapt. Een andere auto probeerde de rook- en stofwolk van het eerste ongeluk te vermijden en raakte daarbij de man. Het slachtoffer overleed ter plaatse, meldt de politie donderdagochtend.

Het ongeluk gebeurde rond 01.15 uur op de snelweg tussen Staphorst en Lichtmis. Het slachtoffer zat met vier anderen in de auto toen ze door nog onbekende oorzaak links tegen de vangrail kwamen. De auto kwam midden op de weg tot stilstand en alle vijf de inzittenden stapten uit. De tweede automobilist uit de richting van Zwolle kon de man niet ontwijken.

De vier overige inzittenden van de eerste auto zijn naar het ziekenhuis gebracht met lichte verwondingen.

Russen enteren olietanker, arresteren kapers

Russische commando's hebben een door Somalische piraten gekaapte olietanker geënterd, de 23 Russische bemanningsleden ontzet en de kapers gearresteerd. Dit heeft de commandant van de patrouillevloot van de Europese Unie donderdag bekendgemaakt.

De commando's waren afkomstig van de Russische torpedobootjager Maarschalk Sjaposjnikov, die toen de olietanker woensdag op ongeveer achthonderd kilometer uit de Somalische oostkust door kapers werd overmeesterd, meteen koers zette naar het in nood verkerende schip.

De tanker is eigendom van Novoship, een dochter van het Russische staatsbedrijf Sovcomflot en was, toen hij werd gekaapt, op weg van de Rode Zee naar China met een lading ruwe olie ter waarde van een kleine veertig miljoen euro.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over idioten in Brussel. Of in Straatsburg.

Bij aanbestedingen is het terecht verboden om in het bestek zaken op te schrijven, die de ene gegadigde enorm bevoordelen boven de andere. Zo kun je als aanbestedende overheid bij voorbeeld niet eisen dat de directeur van de uitvoerende firma Jansen moet heten, zodat je alle andere bedrijven dan de Firma Jansen kunt uitsluiten.

Maar bij de Europese Commissie zijn ze totaal de kluts kwijt. Die vallen de Provincie Noord-Holland lastig omdat bij de aanbesteding van de koffie-automaten op het provinciehuis en de buitenposten is geëist dat er Fair-Tradekoffie moet worden geleverd. Dat lijkt me een gewone kwaliteitseis:

Krajicek blijft winnen

Afgelopen week won Michaëlla Krajicek het ITF-toernooi in Charlottesville en de Nederlandse heeft dat een goed vervolg gegeven. In de eerste ronde van het ITF-toernooi in het Amerikaanse Indian Harbour Beach versloeg de Nederlandse de Amerikaanse Connie Chieh-Yu met 6-2 en 6-3.

Krajicek moet het in de tweede ronde opnemen tegen Laura Siegemund. Dat is een herhaling van de finale van het toernooi in Charlottesville van afgelopen zondag. Toen zegevierde Krajicek met 6-2 en 6-4.

'McClaren kondigt vertrek aan'

Alles wijst erop dat FC Twente op zoek moet gaan naar een nieuwe trainer. Steve McClaren heeft intern aangegeven dat er veel belangstelling is van andere clubs en dat de kans groot is dat hij volgend seizoen niet meer op het veld in Enschede staat.

De Engelsman staat nog tot medio 2011 onder contract, maar voorzitter Joop Munsterman hield al rekening met een voortijdig afscheid. "Bij dit soort mensen zitten wij achter in de bus, terwijl zij aan het stuur zitten."

De naam van McClaren zingt momenteel rond bij VfL Wolfsburg, West Ham United en FC Porto.

Thaise premier ontbindt parlement september

De Thaise premier Abhisit Vejjajiva wil tussen 15 en 30 september het lagerhuis van het parlement ontbinden om de weg vrij te maken voor nieuwe verkiezingen. Dat heeft Abhisit vandaag gezegd.

Maandag presenteerde Abhisit al een 'routekaart', die moet leiden tot verzoening in het land in Zuidoost-Azië. Daarin staat onder meer dat op 14 november nieuwe verkiezingen plaatsvinden. De oppositie is sceptisch over het bepalen van de datum door Abhisit. Ze stellen dat de premier daartoe niet de bevoegdheid heeft.

De oppositie is voorstander van een snellere stembusgang. Desondanks wil ze praten met de machthebbers om een oplossing te vinden voor het politieke conflict, dat al jaren woedt in Thailand. De oppositionele roodhemden, voornamelijk mensen van het platteland en arbeiders uit de stad, bezetten sinds medio maart delen van de hoofdstad Bangkok. Het zijn vooral aanhangers van de in september 2006 afgezette premier Thaksin Shinawatra. Thaksin leeft nu in ballingschap in het buitenland.

Amsterdam wordt komende dagen weer een zootje

De reinigingsdiensten in Amsterdam leggen vanaf vandaag het werk wederom neer. Ze staken dit keer een week lang. Dat betekent weer overvolle vuilnisbakken en vieze straten en stoepen in de hoofdstad. De schoonmakers strijden voor een betere cao.

Op Koninginnedag staakte de reinigingsdienst ook al 24 uur lang. De gemeente stapte voor de komende actie niet naar de rechter, omdat ze afspraken heeft kunnen maken met de vakbonden om de overlast tijdens de Giro d' Italia te beperken. Het wielerevenement begint dit weekeinde in Amsterdam. De eerste drie etappes van de wedstrijd hebben plaats in of vanuit de hoofdstad.

De schoonmakers hebben beloofd dat ze het parcours voorafgaand aan elke etappe spic en span maken. Verder staan de hele week speciale calamiteitenteams paraat. Zij komen in actie als er nood aan de man is. De Amsterdamse waarnemend burgemeester Lodewijk Asscher heeft een oproep gedaan aan ondernemers en bezoekers om tijdens de staking zelf de stad schoon te houden.

Nederlander filmde bomauto Times Square

Een Nederlandse toerist heeft zaterdag op Times Square in New York de bomauto gefilmd die daar door Faisal Shahzad was achtergelaten. De 58-jarige Lex van der Breggen uit Ouderkerk aan de Amstel stond op nog geen dertig meter afstand tijdens de mislukte aanslag. Hij heeft het beeldmateriaal afgestaan aan de FBI.

Van der Breggen was op het bekende plein aan het filmen toen hij de auto zonder nummerplaten in de gaten kreeg, zegt hij in De Telegraaf. Terwijl de camera draaide, hoorde hij een doffe knal en zag hij een felle flits. "Ik besefte me pas later dat ik aan een aanslag was ontsnapt."

De toerist die van plan was met zijn vrouw en zoon naar een musical te gaan, zocht contact met Amerikaanse media en met de FBI. Hij deed zijn verhaal voor verschillende Amerikaanse tv-zenders. De FBI nam de beelden in beslag en zette zelfs hun hotelkamers af. De vakantiegangers zijn woensdag teruggekeerd in Nederland.

De in Pakistan geboren Amerikaan Faisal Shahzad heeft bekend de bomauto te hebben geplaatst en volgde eerder een terroristische training in Pakistan. Hij wordt verdacht van terrorisme en bezit van massavernietigingswapens.

Lyon helpt Marseille aan Franse titel

Olympique Marseille is kampioen van de Franse Ligue 1 geworden. De ploeg maakte thuis geen fout tegen Rennes (3-1), terwijl achtervolger Auxerre onderuit ging bij Olympique Lyon: 2-1. Met nog twee wedstrijden te gaan is de ploeg niet meer te achterhalen.

Na een snelle openingsgoal van Gabriel Heinze leek Marseille, die moest winnen om de titel te pakken, op rozen. Na de tegentreffer van Jimmy Briand had de ploeg van Didier Deschamps echter alle moeite met Rennes.

De bevrijding kwam een kwartier voor het einde toen Mamadou Niang de 2-1 binnenschoot. Nauwelijks een minuut later was het weer raak. Luis Gonzalez zette Marseille op 3-1 en bracht de Fransen na achttien jaar wachten het negende landskampioenschap.

 

Kamermeerderheid voor 5 mei altijd vrij

PvdA-leider Job Cohen opperde gisteren om van Bevrijdingsdag een jaarlijkse nationale vrije dag te maken. Een Kamermeerderheid lijkt voor dit plan te zijn, al plaatsen sommige partijen een kanttekening.

ChristenUnie GroenLinks en D66 zijn in principe voor een verplichte vrije dag op 5 mei. De CU wil dat er wel eerst gekeken moet worden naar de extra kosten die een vrije dag met zich meebrengt voor werkgevers. GL en D66 zouden 5 mei willen inruilen voor een andere feestdag, zoals Tweede Pinksterdag.

Het plan van Cohen is niet nieuw. Een aantal jaar geleden heeft de SP al eens voorgesteld om van 5 mei een jaarlijkse vrije dag te maken, de PvdA was toen tegen. Bevrijdingsdag is elk jaar een feestdag, maar niet automatisch een betaalde vrije dag. Veel bedrijven geven eens in de vijf jaar een betaalde vrije dag.

Van der Meyde hoopt op langer verblijf bij PSV

Andy van der Meyde kwam sinds zijn komst naar PSV nog niet in actie voor de hoofdmacht van de Eindhovenaren. De voormalig Oranje-international wil hier volgend seizoen verandering inbrengen, meldt zijn zaakwaarnemer Chiel Dekker.

"Zeker. Hij heeft het ontzettend naar zijn zin bij PSV. Andy heeft twee maanden gekwakkeld met zijn lichaam, maar is nu helemaal fit. Hij hoopt volgend jaar een goede voorbereiding te draaien, waarin hij laat zien wat hij nog altijd kan", aldus zaakwaarnemer Dekker in NUSport.

Van der Meyde werd bij PSV aangetrokken als vervanger van Danko Lazovic, die naar Zenit Sint-Petersburg vertrok. De oud-Ajacied kon vanwege blessureleed en een schorsing nog niet zijn officiële debuut maken voor de ploeg van Fred Rutten. Van der Meyde speelde wel mee in de oefenwedstrijd tegen VVV-Venlo.

Grote schoonmaak gevangenis Curaçao

De Bon Futuro-gevangenis op Curaçao zal in juni volledig worden doorgelicht. Zowel de cellen, de keuken als alle kantoren worden onderzocht op wapens, drugs en andere niet toegestane spullen zoals telefoons.

De actie vindt plaats met Nederlandse steun en is onderdeel van een driejarig plan om de gevangenis te verbeteren. De Antilliaanse minister van Justitie Magali Jacoba noemt de zorgvuldig geplande schoonmaakactie een mijlpaal, waarna verder gewerkt kan worden aan de verbetering van de gevangenis met meer controle.

Ook de resocialisatie van de ongeveer tweehonderd jeugdige gevangenen staat op de agenda. In de Bon Futuro gevangenis bevinden zich ruim zeshonderd gevangenen. De gevangenen zijn ingelicht over de actie en kunnen voorafgaand aan de schoonmaak illegale spullen inleveren. Na de actie zullen strengere regels gelden.

Omdat de gevangenen tijdens de schoonmaakactie worden beperkt in het ontvangen van bezoek en hun dagelijkse activiteiten, mogen ze in ruil daarvoor gezamenlijk in de sportzaal de wedstrijden van het WK Voetbal 2010 bekijken, zo kondigde de minister woensdag aan.

Presentatie onderzoek crash Turkish Airlines

Donderdagochtend worden de officiële resultaten van het onderzaak naar de crash van het toestel van Turkish Airlines vorig jaar februari bekendgemaakt. Voorzitter Pieter van Vollenhoven van de Onderzoeksraad voor Veiligheid presenteert het rapport om 11.00 uur in Den Haag.

Eind januari concludeerde de raad in een voorlopig rapport dat de piloten weinig te verwijten valt. De schuld zou vooral bij fabrikant Boeing liggen.

Op 25 februari 2009 stortte een Boeing 737 van Turkish Airlines neer in een akker vlak voor de Polderbaan van Schiphol. Negen mensen kwamen om het leven en er vielen ruim tachtig gewonden.

Presentatie onderzoek crash Turkish Airlines
Presentatie onderzoek crash Turkish Airlines (Foto: Novum)

 

'Anelka dichtbij nieuw contract bij Chelsea'

Nicolas Anelka tekent volgens de Daily Mail binnen afzienbare tijd een nieuw tweejarig contract bij Chelsea. De Fransman heeft een aflopend contract, maar zowel The Blues als de aanvaller zijn tevreden over de samenwerking.

De 31-jarige Anelka voert al maanden contractbesprekingen. De salariseisen van de Frans international waren het grootste struikelblok voor zijn werkgever Chelsea. De aanvaller wilde ruim veertigduizend euro bovenop zijn huidige weeksalaris van tachtigduizend euro.

De koploper in de Premier League wil echter juist kosten drukken binnen de club en lijkt daarom tot een akkoord te zijn gekomen met Anelka. In tegenstelling tot de moeizame contractbesprekingen met Michael Ballack en Joe Cole, lijkt Chelsea met de Franse spits wel een akkoord te bereiken.

Anelka kan tot 2013 bij tekenen op Stamford Bridge, waar hij drie seizoenen geleden zijn entree maakte. De Fransman kwam dit seizoen in tweëendertig competitiewedstrijden tot negen doelpunten en zeven keer de aangever bij een treffer van The Blues.

Een avondje alleen

Maar wacht eens. Vrouwlief ging dus een avondje weg. Dat komt niet zo heel veel voor. Ja, ze gaat wel vaker een avondje weg, maar dan ga ik mee. Nu ging ik niet mee en was ik dus een avondje alleen thuis. Ik begon mij te verheugen op een avondje mijn eigen dingen doen. Wat zou ik eens gaan uitvreten?
Ik zou natuurlijk een hoer aan huis kunnen laten komen...

Ubisoft komt met Assassin's Creed: Brotherhood

Ubisoft kan niet veel anders meer dan bevestigen dan dat Assassin's Creed: Brotherhood deze herfst uitkomt voor PC, Xbox 360 en PlayStation 3. Of het dit keer weer een nieuwe beveiligingsmethode gebruikt op de PC hebben ze maar niet gezegd.

Door het uitlekken van wat reclamemateriaal weten we meteen wat meer over het spel: hoofdpersoon Ezio is weer terug, dit keer met een groep van collega-moordenaars. Je zult met deze groep Rome moeten veroveren. Natuurlijk zal dat niet makkelijk gaan en zul je de tempeliers weer tegenkomen. Er komt ook een multiplayer, waarin je je eigen moordenaar en eigen stijl kan gebruiken om anderen te vermoorden.

Ubisoft zegt dat er volgende week meer informatie over de game zal komen. De subtitel was al vorige week bekend geraakt, nadat ontdekt was dat het bedrijf het domein Assassinscreedbrotherhood.com had geclaimed.

Assassin's Creed: Brotherhood

Griekse crisis breidt uit naar Spanje en Portugal

De economische crisis in Griekenland is overgeslagen naar Spanje en Portugal. De euro daalde woensdag met vijftien procent ten opzichte van november naar 1,2890 dollar. Ook de beurzen daalden flink. De AEX sloot dinsdag en woensdag af met een verlies van vijf procent. Volgens beurshandelaren is het niet meer de vraag of Portugal en Spanje zijn besmet, maar of de crisis nog in de hand te houden is.

De kredietwaardigheid van zowel Spaans, Portugees als Grieks staatspapier staat namelijk ernstig onder druk. De Amerikaanse kredietbeoordelaar Moody's kondigde woensdag aan de kredietwaardigheid van Portugees staatspapier met twee stappen te verlagen. Nu is die Aa2. Ook in Spanje dreigt een verlaging.

Terwijl de basispunten voor Portugese, Spaanse en Griekse staatsleningen stijgen, maken politici in heel Europa zich hard voor het noodplan van 110 miljard euro voor Griekenland. Dit noodplan lijkt de paniek echter niet te verminderen. Pessimistische beurshandelaren vrezen voor de ergste crisis in honderd jaar. 

President Umaru Yar'Adua van Nigeria dood

De Nigeriaanse president Umaru Yar'Adua is overleden. Dat heeft het kantoor van de president woensdagavond laat gemeld. Yar'Adua had hart- en nierproblemen. Hij is daarvoor gedurende drie maanden in een ziekenhuis in Saudi-Arabië verpleegd. In februari keerde hij terug naar zijn land.

De taken van Yar'Adua worden al geruime tijd waargenomen door Goodluck Jonathan, de interim-president van het land. In maart verving Jonathan onverwacht zijn ministersploeg. Volgens waarnemers wilde Jonathan zijn macht laten gelden na de terugkeer van Yar'Adua in Nigeria.

'Liverpool mengt zich in de strijd om Pantelic'

Liverpool heeft volgens Engelse media belangstelling voor Ajacied Marko Pantelic. De transfervrije Serviër lijkt na dit seizoen te vertrekken bij Ajax, omdat de Amsterdammers en Pantelic het niet eens kunnen worden over een contractverlenging. Liverpool zou de aanvaller graag willen overnemen.

Pantelic werd aan het begin dit seizoen door Ajax overgenomen van het Duitse Hertha BSC. De 31-jarige Servisch international scoorde in vijfentwintig competitiewedstrijden zestien doelpunten. Een zeer fraai gemiddelde, dat in Europa met belangstelling wordt bekeken.

Liverpool is volgens Engelse media een van de gegadigden om Pantelic gratis op te halen uit Amsterdam. De Serviër schermt met nog meer aanbiedingen uit 'grote' voetbalcompetities. Een vertrek is echter nog niet definitief. Ajax is nog in onderhandeling met de trefzekere aanvaller.

Cohen: PvdA liet kiezers in de steek

De PvdA heeft de afgelopen jaren een deel van de kiezers in de steek gelaten. Die mensen hebben het vertrouwen in de PvdA verloren. "Er is alle reden om dat gevoel weg te nemen. Dat begint met de erkenning dat het in een aantal gevallen niet goed is gegaan", zei Cohen woensdagavond in Pauw & Witteman.

"Je zal maar in een wijk wonen die totaal van kleur is veranderd. Als er dan een partij komt die zegt: het valt wel mee en het is interessant, allerlei nieuwe inzichten, dan laat je mensen in de steek. Zeker als er overlast en criminaliteit is. Het begint met de erkenning daarvan", aldus Cohen.

Hij wees erop dat er de afgelopen tijd wel geld is gestoken in de probleemwijken. "Dan zie je dat het opknapt. Op die manier moet je vertrouwen herstellen."

'Downloader is beste klant entertainmentindustrie'

Uit onderzoek van de universiteit van Amsterdam, TNO en SEO Economisch Onderzoek is gebleken dat personen die veel films en muziek downloaden vaak ook veel geld uitgeven aan deze media. Zij gaan vaker naar concerten of een bioscoop.

Volgens de bij het onderzoek betrokken professor Nico van Eijk reageert de entertainmentindustrie verkeerd op het fenomeen downloaden. "Er komt iets nieuws, zoals downloaden en file sharing, en in plaats van dat te zien als een uitdaging, wordt ertegen gevochten." Van Eijk stelt dat deze reactie averechts werkt. "Want als je achter de downloaders aangaat, ga je achter je beste klanten aan."

De conclusie wordt ondersteund door het onderzoek. Dat stelt namelijk dat downloaders meer betalen voor bijvoorbeeld muziek dan niet-downloaders, omdat zij onder andere vaker concerten bezoeken.

Nivellerend effect

Uit het in het wetenschappelijk tijdschrift Communications and Strategies gepubliceerde onderzoek blijkt bovendien dat een downloadverbod niet leidt tot meer inkomsten voor de entertainmentindustrie. Hoewel een relatief kleine groep van rijke artiesten inkomsten inlevert ten gevolge van filesharing, profiteert een grote groep minder bedeelde artiesten juist van het downloaden van albums.

Door het downloaden raken artiesten bekend bij een breder publiek, waardoor meer mensen naar hun concerten komen. "Downloaden lijkt zo een nivellerend effect te hebben op de inkomens van de artiesten," aldus Van Eijk.

De professor ziet dus niets in een downloadverbod. "Iedereen met een computer downloadt. Dat gaat ook niet meer weg. Het is dus onverstandig om het delen van bestanden te verbieden. Omdat je dan eigenlijk iedereen met een computer criminaliseert. Je kunt het wel doen, maar het is symboolwetgeving die niet te handhaven is. Want P2P, dus het delen van bestanden, gaat dan ondergronds. En dat leidt daar vanzelf tot andere vormen van ongecontroleerd crimineel gedrag."

Syrië: sancties VS zorgen voor meer vijandigheid

De sancties die de Verenigde Staten opleggen aan Syrië versterken de vijandigheden in de regio. Dat heeft Syrië woensdag gezegd, nadat de VS maandag de zes jaar oude economische en diplomatieke sancties vernieuwde. Volgens de VS heeft Syrië vooruitgang geboekt bij het onder controle krijgen van terreurnetwerken, maar blijft Damascus terroristen steunen en blijft het land massavernietigingswapens nastreven.

De Syrische onderminister voor buitenlandse zaken Faysal Mekdad zei dat de beslissing de sancties te verlengen laat zien dat Washington 'de geloofwaardigheid heeft verloren' en zich niet aan de beloftes aan Syrië heeft gehouden. Mekdad erkende wel dat de toon van Washington achter gesloten deuren veel positiever is.

"Wat we in het openbaar van de Amerikanen horen is overdreven, en wat achter gesloten deuren gebeurt is precies het tegenovergestelde", aldus Mekdad in het Syrische dagblad Al-Watan.

De regering van de Amerikaanse president Barack Obama is Syrië tegemoet gekomen in een poging het land los te wrikken van de invloed van Iran en moedigde het land aan om Libanese en Pakistaanse terreurgroepen niet langer te steunen. De VS stuurde na vijf jaar weer een ambassadeur naar Syrië en onderhield op hoog niveau diplomatieke contacten.

De verbeterde band tussen de VS en Syrië kreeg echter een tegenslag te verwerken nadat Israël Syrië beschuldigde van het leveren van Scud-raketten aan Hezbollah. Syrië ontkende dat het de raketten heeft geleverd. Ook Hezbollah en regeringsfunctionarissen in Libanon ontkenden de wapenlevering.

Uitslagen Spanje speelronde 36

De situatie aan kop van de Primera División blijft na de 36e speelronde ongewijzigd. Het gat tussen Barcelona en Real Madrid is nog altijd een punt, waardoor alles lijkt aan te komen op aankomende zaterdag, als Barcelona naar Sevilla afreist.

In het eigen Camp Nou brak Lionel Messi al vroeg de ban, toen Dani Alves' voorzet werd teruggekopt door Zlatan Ibrahimovic. In plaats van de score uitbouwen kwam de degradatiekanidaat plots langszij. Middenvelder Román Martínez kreeg de bal aangespeeld door Daniel Kome, en rondde netjes af. De 1-1 ruststand mocht verrassend genoemd worden, maar in het tweede bedrijf kon een stunt niet worden bewerkstelligd. Bojan schoot de 2-1 tegen de touwen na een goede actie van Dani Alves. Een kwartier voor tijd besliste Pedro het duel, alvorens Messi in blessuretijd nog een treffer aan zijn totaal toe mocht voegen. De pichichi-trofee kan hem bijna niet meer ontgaan.

Real Madrid moest winnen op Mallorca om nog enige kans op de titel te kunnen houden. Al vroeg kwam de thuisclub op voorsprong toen Aritz Aduriz geheel vrijgelaten mocht inkoppen. Cristiano Ronaldo bracht de stand weer gelijk via een mooie goal over doelman Dudu Aouate heen. Iker Casillas was wederom belangrijk voor de Madrilenen; de doelman hield meermaals zijn doel schoon met knappe saves. Na rust gingen de Madrilenen op zoek naar de tweede goal. Clubtopscorer Gonzalo Higuaín had zijn avond niet en verprutste kans op kans, maar zag wel dat Ronaldo door bleef gaan. Allereerst prikte hij de 1-2 langs Aouate met de punt van zijn schoen, en een kwartier voor tijd zorgde de Portugees eigenhandig voor de beslissing. Higuaín was tien minuten voor tijd toch nog trefzeker, hij lobde de 1-4 eindstand over Aouate.

Valencia stelde de derde plaats veilig door met 3-1 te winnen van Xerez, de promovendus die bijna zeker terugkeert naar de Segunda División. Emilio Armenteros bracht de bezoekers nog wel op voorsprong, maar Juan Mata (2x) en David Silva hielden de punten in Mestalla. Sevilla neemt de vierde plaats weer over van Mallorca middels een 1-5 zege bij Racing. De club uit Santander, die eerder dit seizoen nog zegevierde in Sevilla, had geen schijn van kans en keek vlak na rust al tegen een 0-4 achterstand aan. Getafe bezet na dit weekend de felbegeerde zesde stek, die recht geeft op Europees voetbal. Villarreal ging onderuit bij Almería en Athletic speelde gelijk tegen Málaga, waardoor het punt van de Madrilenen tegen Sporting genoeg was om plaats zes over te nemen.

Uitslagen:

Datum Thuis Uit Uitslag
4/5 UD Almería Villarreal CF 4-2
4/5 FC Barcelona CD Tenerife 4-1
4/5 Getafe CF Real Sporting de Gijón 1-1
4/5 Valencia CF Xerez CD 3-1
5/5 Athletic Club de Bilbao Málaga CF 1-1
5/5 Club Atlético de Madrid Real Valladolid CF 3-1
5/5 CA Osasuna Deportivo de La Coruña 3-1
5/5 Real Racing Club de Santander Sevilla FC 1-5
5/5 Real Zaragoza RCD Espanyol 1-0
5/5 RCD Mallorca Real Madrid CF 1-4

Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 FC Barcelona* 36 29 6 1 93 91-22
2 Real Madrid CF* 36 30 2 4 92 96-31
3 Valencia CF* 36 20 8 8 68 58-38
4 Sevilla FC 36 18 6 12 60 60-44
5 RCD Mallorca 36 17 8 11 59 57-43
6 Getafe CF 36 15 7 14 52 53-47
7 Villarreal CF 36 15 7 14 52 53-54
8 Athletic Club de Bilbao 36 14 9 13 51 47-48
9 Club Atlético de Madrid 36 13 7 16 46 56-57
10 Deportivo de La Coruña 36 12 8 16 44 34-47
11 CA Osasuna 36 11 9 16 42 35-43
12 RCD Espanyol 36 10 11 15 41 27-43
13 UD Almería 36 10 11 15 41 39-50
14 Real Zaragoza 36 10 10 16 40 41-58
15 Real Sporting de Gijón 36 9 12 15 39 35-48
16 Málaga CF 36 7 15 14 36 40-45
17 Real Racing Club de Santander 36 8 12 16 36 39-57
18 CD Tenerife 36 9 8 19 35 38-71
19 Real Valladolid CF 36 6 15 15 33 35-57
20 Xerez CD 36 7 9 20 30 34-63

 

* = Groepsfase UEFA Champions League 2010-11

Topscorers:

# Speler Club Doelpunten
1 Lionel Messi FC Barcelona 31
2 Gonzalo Higuaín Real Madrid CF 26
3 Cristiano Ronaldo Real Madrid CF 25
4 David Villa Valencia CF 21
5 Diego Forlán Club Atlético de Madrid 18
6 Zlatan Ibrahimovic FC Barcelona 16
7 Fernando Llorente Athletic Club de Bilbao 14
= Luís Fabiano Sevilla FC 14
9 Nino CD Tenerife 13
= Roberto Soldado Getafe CF 13

Programma:

Datum Thuis Uit Tijd
8/5 Getafe CF Málaga CF 21:00
8/5 Real Sporting de Gijón Club Atlético de Madrid 21:00
8/5 Real Valladolid CF Real Racing Club de Santander 21:00
8/5 Sevilla FC FC Barcelona 21:00
8/5 CD Tenerife UD Almería 21:00
8/5 Villarreal CF Valencia CF 21:00
8/5 Xerez CD Real Zaragoza 21:00
8/5 RCD Espanyol CA Osasuna 21:00
8/5 Deportivo de La Coruña RCD Mallorca 21:00
8/5 Real Madrid CF Athletic Club de Bilbao 21:00

Internazionale verovert Italiaanse beker

Internazionale heeft de eerste prijs van het seizoen binnen. De ploeg uit Milaan won woensdag de finale van de Coppa Italia ten koste van AS Roma. Inter won in het Stadio Olympico met 1-0 door een doelpunt van Diego Milito.

Inter moest al na vijf minuten verder zonder Wesley Sneijder. De spelmaker moest met een blessure aan zijn rechterbovenbeen naar de kant, nadat hij in de eerste minuut botste op Roma-verdediger Nicolas Burdisso.

Sneijder probeerde nog verder te spelen, maar werd kort daarna vervangen door Mario Balotelli. Het is onduidelijk hoe ernstig de blessure van Sneijder is en of hij op tijd fit is voor de Champions League-finale op 22 mei en het aanstaande WK in Zuid-Afrika.

Ook zonder de Nederlander lukte het de ploeg van José Mourinho de wedstrijd te winnen. Milito scoorde de winnende treffer vijf minuten voor de rust, waarna Inter die voorsprong niet meer uit handen gaf. In de slotfase kreeg Roma-aanvaller Francesco Totti nog een rode kaart.

Naast de Italiaanse beker kan Inter ook nog het landskampioenschap en de Champions League winnen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.