FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 20 april 2010

Cirque du Soleil brengt Michael Jackson-show

Cirque du Soleil komt volgend jaar met een voorstelling die gebaseerd is op muziek van Michael Jackson. Dat maakte de organisatie dinsdag bekend. De show gaat eerst op wereldtournee en vestigt zich in 2012 in Las Vegas.

De voorstelling komt tot stand door een samenwerking tussen Cirque du Soleil en het erfgoed van Jackson. Beide partijen hebben een aandeel van vijftig procent in de show. Jackson was een groot fan van het Frans-Canadese circusgezelschap.

"Hij zei dat hij zelf ook een acrobaat was", zegt circusdirecteur Daniel Lamarre over Jackson. "Als artiest verwerkte hij op een fenomenale manier visuele elementen in zijn optredens." De Cirque du Soleil-tour gaat van start in de Verenigde Staten.

De Bakker nu tegen Gimeno-Traver

Daniël Gimeno-Traver is de volgende tegenstander van Thiemo de Bakker bij het ATP-toernooi van Barcelona. De Spanjaard, die zich via de kwalificaties voor het hoofdtoernooi plaatste, versloeg in de eerste ronde verrassend de als tiende geplaatste Argentijn Juan Monaco met 6-2, 3-6 en 6-2.

Ook voor de Spanjaard Tommy Robredo was het toernooi na een ronde voorbij. Tegen de Italiaan Simone Bolelli moest Robredo bij een 6-7, 6-4 en 3-1 achterstand opgeven.

Lehmann genoemd bij Red Bull Salzburg

Het zou zomaar kunnen dat Jens Lehmann en Huub Stevens opnieuw gaan samenwerken. Red Bull Salzburg zou graag over de diensten van de Duitse keeper willen beschikken, aangezien de eerste keus van de Nederlander niet in actie komt.

Keeper Eddie Gustafsson, normaal gesproken de nummer één van Red Bull Salzburg, hield aan de wedstrijd met LASK Linz een dubbele beenbreuk over. De goalie werd op een schandalige manier door een tegenspeler onderuit gehaald. De verwachting is dat de sluitpost zeker zes maanden aan de kant staat.

"We moeten het wegvallen van Eddie accepteren en proberen een gelijkwaardige vervanger te vinden," liet Dietmar Beiersdorfer, technisch directeur van Red Bull Salzburg, weten. Een eerste blik op de transfermarkt leverde een aantal interessante mogelijkheden op.

Zo is Michael Rensing, die nu nog bij Bayern München onder contract staat, een optie. Ook Jaroslav Drobny staat op de shortlist. De sluitpost van Hertha BSC vertrekt bij de Duitsers, mocht de ploeg degraderen.

Tot slot viel ook nog de naam van Lehmann. De Duitser kondigde onlangs zijn afscheid aan, maar zou misschien nog even door kunnen gaan. De keeper (40) woont op twee uur rijden van Salzburg en werkte in het verleden dus ook al samen met Stevens.

Ei op hoofd gedrukt van Jan Kees de Jager

Tijdens een debat op de Hogeschool in Amsterdam heeft een man dinsdagavond een rauw ei kapot gedrukt op het hoofd van Jan Kees de Jager, demissionair minister van Financiën.

De Jager was met onder anderen Tweede Kamerlid Fred Teeven (VVD) in Amsterdam voor een verkiezingsbijeenkomst en sprak met studenten over onderwijs en de studiefinanciering. "Toen De Jager aan het woord was over bezuinigingen op studenten, kwam er iemand aanlopen en die drukte het ei op zijn hoofd", meldt Teeven. De politie heeft de man gearresteerd.

Azerbeidjan stelt legeroefening met VS uit

Azerbaidjan heeft een gezamenlijke legeroefening met de Verenigde Staten uitgesteld. De oefening stond gepland voor volgende maand. Dat heeft het Azerbaidjaanse ministerie van defensie dinsdag gezegd.

Er werd geen reden gegeven voor het uitstel, maar Azerbaidjan heeft onlangs zijn ongenoegen geuit over het Amerikaanse standpunt ten opzichte van het conflict rond Nagorno-Karabach. Nagorno-Karabach is een deel van Azerbeidjan dat sinds het einde van een zes jaar durende oorlog in 1994 onder controle is van Armeense troepen.

Vorige week zei een assistent van de Azerbeidjaanse president dat de VS in zijn rol als bemiddelaar in het conflict bevooroordeeld is.

Davis twijfelt over Sochi

Schaatser Shani Davis weet nog niet of hij bij de Olympische Spelen in 2014 nog van de partij is. De tweevoudig olympisch kampioen blijft wel schaatsen. Als zijn hart nog bij de sport ligt over vier jaar "ben ik er bij". Zich vastleggen op de Spelen in Sochi, doet de Amerikaan zeker niet. "We zullen zien."

De 27-jarige Davis won tijdens de laatste Winterspelen in Vancouver goud op de 1.000 meter. Daarmee prolongeerde hij zijn titel van vier jaar eerder in Turijn. Op de 1.500 meter moest hij in februari genoegen met zilver. Mark Tuitert verraste op de koningsafstand de favoriete Amerikaan.

 

Davis twijfelt over Sochi © Novum/AP

Telltale: 40 procent omzet van consoles

De verkoop van digitaal aangeboden games via de Xbox 360, Playstation 3 en Nintendo Wii vormt veertig procent van de omzet van gamestudio Telltale. Dit heeft Telltale-voorzitter Dan Connors onthuld in een interview met de website Gamesindustry.

Telltale is een gamestudio die pioniert op het gebied van online aangeboden episodische games. Zo heeft de gamestudio de hitserie Sam & Max met succes uitgegeven, en is deze sinds kort bezig met het maken van nieuwe avonturen rond het klassieke verhaal van Monkey Island.

Volgens Dan Connors is het lastig dat Telltale niet zelf de verschillende platformen bezit. Er ligt dan ook een uitdaging om het concept van episodische games onder de aandacht te brengen. Conners is echter zeer tevreden over de verkoop op de drie bekende spelcomputers.

"Ze hebben een grote doelgroep op die systemen, en het zijn allemaal gamers. Ze zijn het gewend om geld uit te geven aan games. Vergelijk dat eens met online [op de PC], daar wordt het vaak nogal diffuus", legt de CEO van Telltale uit. "Voor ons is Steam een zeer effectief kanaal, en dat geldt ook voor Telltalegames.com. Maar de kanalen op de spelcomputers zijn waarschijnlijk wel gelijk aan die twee."

Er liggen echter nog genoeg uitdagingen klaar voor Telltale. Zo geeft Dan Connors in het interview aan dat het lastig is geweest om Wii-gamers elke maand terug te laten komen om de volgende episode te downloaden.

Gelukkig zit er aan elk nadeel ook een voordeel. Het team van Telltale Games heeft aanzienlijk meer ervaring opgedaan door projecten te ontwikkelen voor verschillende platformen. "Ze hebben nu meer ervaring, en kunnen hierdoor op nieuwe manieren denken."

Harrison, Gardner en Bozek verlaten Atari

Phil Harrison, David Gardner en Paulina Bozek zijn volgens de website Gamesindustry niet langer actief binnen het bestuur van Atari. Het aftreden van deze drie iconen volgt op het nieuws dat Atari-oprichter Nolan Bushnell en e-commerce specialist Tom Virden juist zijn toegetreden tot het bestuur.

Gardner en Harrison werden in 2008 door Atari aangesteld om het bedrijf in een nieuwe richting te leiden. Toen Namco Bandai vorig jaar Atari overnam in Europa werd Harrison afgezet als voorzitter, en moest Atari-baas David Gardner plaats maken voor de Amerikaan Jeff Lapin.

Ondertussen werd Paulina Bozek, als bedenker van de Singstar-serie, aangesteld om nieuwe, sociale games te verzinnen. Helaas is haar studio niet verder gekomen dan een applicatie voor het sociale netwerk Facebook. Bozek laat op haar twitterpagina weten dat ze bezig is met een 'cool nieuw project'.

Het aanstellen van Bushnell en Virden kan dus niet alleen gezien worden als een poging Atari in nieuwe banen te leiden, maar ook dient het tweetal als een noodzakelijke vervanging van de iconen die Atari hebben verlaten.

Harrison, Gardner en Bozek verlaten Atari

Man verdacht van aanranding bejaarden

Een verzorger van verzorgingstehuis Snavelenburg in Maarssen wordt verdacht van het aanranden van verschillende demente bejaarden. Hij zou zijn slachtoffers onzedelijk hebben betast. De zaak kwam aan het licht toen collega’s van de man onrust roken en bij de leiding van Snavelenburg aan de bel trokken. Die nam de zaak direct serieus.

Het bejaardentehuis heeft de verzorger inmiddels geschorst. Van twee ouderen is aangifte opgenomen, vermoedelijk door familieleden van hen. De verdachte zou tijdens zijn werk hebben toegeslagen. Woordvoerder Peter Geval van Snavelenburg: “De verdachte was onder meer verantwoordelijk voor de wasbeurten van de bewoners. Je zit dan in een grijs gebied want of je het wil of niet, je zult de lichamen van de bewoners moeten aanraken. Maar waar ligt de grens tussen aanrakingen die nodig zijn, en aanrakingen die ongewenst zijn?"

Grote heidebrand Hoog Soeren

De brandweer heeft een grote heidebrand die woedt bij het Gelderse Hoog Soeren onder controle. Het sein brand meester is nog niet gegeven. Dat meldt een politiewoordvoerder rond 22.00 uur. Veertig hectare natuurgebied van het heidegebied is in vlammen opgegaan. Niemand raakte gewond.

Rond 19.30 uur werd er melding gemaakt van de brand, die voornamelijk woedde op de hei en in het helmgras van het natuurgebied. Door de wind en het hoge gras kon de brand zich snel verspreiden. Tweehonderd brandweerlieden moesten eraan te pas komen om de brand onder controle te krijgen. Door het vormen van een linie werd voorkomen dat het vuur verder om zich heen greep.

Door de brand reden er tijdelijk geen treinen tussen Amersfoort en Apeldoorn. Rond 21.00 uur werd het treinverkeer hervat. In het Limburgse Baexem en in Bergen op Zoom in Brabant woedden dinsdag ook branden in natuurgebieden.

Tbs'er steekt vrouw neer in Hema Uden

Een 49-jarige tbs'er heeft dinsdagmiddag in een vestiging van de Hema in Uden een 61-jarige vrouw uit Boekel neergestoken. De vrouw is volgens de politie vermoedelijk het willekeurige slachtoffer geworden van de patiënt uit een tbs-instelling in de buurt. De man is aangehouden.

De tbs'er was tijdens een begeleid verlof boodschappen aan het doen, toen hij de vrouw rond 14.15 uur neerstak. De vrouw had een flinke steekwond in haar bovenlichaam en werd naar het ziekenhuis vervoerd. Zij is niet in levensgevaar. De man zit vast.

Ondanks dat er veel klanten in de winkel waren toen de steekpartij plaatsvond, zijn maar weinig mensen getuige geweest. Het personeel is opgevangen door Slachtofferhulp.

[CL] Uitslag Internazionale - FC Barcelona

Internazionale heeft vanavond in de eerste halve finale van de Champions League een knappe 3-1 zege geboekt op titelhouder FC Barcelona. Sneijder, Maicon en Milito troffen doel voor Inter. Pedro zette Barcelona nog wel op voorsprong. Volgende week wacht de return in Camp Nou.

FC Barcelona had in de eerste minuten van de wedstrijd het meeste balbezit, maar echt gevaar kon de ploeg van trainer Joseba Guardiola nog niet stichten. Diego Milito leek na negen minuten door te zijn gebroken en kon alleen af op het doel van Valdés, maar de spits van Inter werd onterecht afgevlagd door de grensrechter.

Na ruim een kwartier spelen vuurde Samuel Eto'o, vorig seizoen nog dertig keer trefzeker in de Primera Division voor FC Barcelona, een schot op het doel van Valdés. De keeper van Barcelona kon de bal niet goed pareren en sloeg de bal voor de voeten van Milito. Het vizier van de Argentijn stond echter niet op scherp en hij schoot de bal voorlangs. FC Barcelona zocht direct hierna de aanval en was meteen trefzeker. Linksback Maxwell mocht wel heel erg makkelijk opstomen en haalde de achterlijn. Zijn voorzet werd uiteindelijk door Pedro achter keeper Júlio César in het vijandelijke doel geschoven.

Milito kreeg na 25 minuten spelen zijn tweede grote kans van de wedstrijd. Pandev bereikte de Argentijn in het vijandelijke strafschopgebied met een slim passje, maar Milito schoot de bal, oog in oog met Valdés, opnieuw voorlangs het vijandelijke doel. Inter bleef aanvallen en Eto'o breikte Milito in de zestien meter van Barcelona. Hij behield ditmaal goed het overzicht en bezorgde de bal bij Wesley Sneijder. Onze landgenoot schoof de bal onder Valdés door in het doel en trok de stand daardoor weer gelijk. De ploeg van Mourinho rook vervolgens kansen op meer doelpunten en bleef Barcelona onder druk zetten. Zodoende moest Valdés redding brengen bij een vrije trap van Sneijder.

Toch kwam Barca er na ruim een half uur spelen weer gevaarlijk uit. Pedro gaf vanaf de rechterkant voor op Zlatan Ibrahimovic, maar de Zweed zag de bal net voor zijn voeten weggeplukt worden door keeper Júlio César. Barcelona bleef op zoek gaan naar de voorsprong, maar mede doordat Inter vooral spelmaker Lionel Messi compleet vastzette, kon de Spaanse ploeg voor weinig gevaar stichten. Ook Inter kon in de slotfase van de eerste helft niet meer voor gevaar zorgen en daardoor gingen beide ploegen met een 1-1 stand de rust in.

Beide ploegen zijn met dezelfde elf spelers als in de eerste helft begonnen aan de tweede helft. Na veertig secondes kreeg Inter al een uitstekende mogelijkheid om op voorsprong te komen. Milito gaf de bal laag vanaf rechts voor op Pandev, maar hij kwam een stapje tekort om de bal in het doel te schieten. Kort daarna kwam de thuisploeg toch op voorsprong. Het was opnieuw de sterkspelende Milito die voorgaf en ditmaal bereikte hij Maicon. De rechtsback aarzelde niet en schoot de bal achter doelman Valdés. Ook na dit doelpunt bleef Inter gevaarlijk en bleef het druk uitoefenen op de verdediging van Barcelona. Dit resulteerde in een gele kaart voor Carles Puyol, die daardoor de return in Camp Nou zal missen.

Vijf minuten na het doelpunt wist de tot dan toe vrij onzichtbare Messi zijn eerste schot op doel van de avond te produceren. Het schot werd echter gepareerd door keeper Júlio César. Een minuut later zorgde diezelfde Júlio César ervoor dat Barcelona niet opnieuw op gelijke hoogte kwam. Busquets kopte vanuit een corner hard op doel, maar de keeper van Inter bracht knap redding. Na een uur spelen kwam Inter zelfs op 3-1. Eto'o gaf de bal voor op Sneijder, die meteen op doel kopte. Zijn kopbal belandde echter op het hoofd bij Milito. Zijn kopbal belandde achter Valdés en de uitblinkende Argentijn zette daarmee zijn ploeg op een ruime voorsprong. Barcelona zocht vervolgens wel naar de aansluitingstreffer, maar de het team van Guardiola had het lastig met de felspelende ploeg van Mourinho.

Na zeventig minuten spelen een vervelend moment voor Maicon. Messi sprong naar een bal, maar raakte met zijn elleboog vol het gelaat van Maicon. De doelpuntenmaker stortte ter aarde en leek even buiten bewustzijn. Hij kon de wedstrijd niet vervolgen en werd vervangen door oud-Ajacied Cristian Chivu. In de slotfase bleef Barcelona op zoek naar een tegendoelpunt en wist uiteindelijk Pedro in de zestien vrij te spelen. Het schot van de Spanjaard werd echter gekraakt door de verdediging van Inter. Ook een vrije trap van Messi resulteerde niet in een doelpunt. Júlio César pareerde het schot.

Alves probeerde tien minuten voor tijd met een duikeling, Sneijder raakte de verdediger heel licht, een penalty mee te krijgen. De scheidsrechter doorzag de valpartij van Alves en bestrafte deze met een gele kaart. . De Spaanse ploeg bleef aanzetten en kreeg kans op kans, maar telkens stuitte de ploeg op de verdediging van Inter. Zo bracht Lúcio redding op de doellijn op een inzet van Pique en zag Pedro zijn omhaal gepakt worden door Júlio César. Barca-trainer Guardiola leek op de return te vertrouwen, aangezien hij geen aanvallende wissels binnen de lijnen bracht.


Karakteristieken:

 

Internazionale

3 - 1

FC Barcelona

 27' Sneijder
 48' Maicon
 61' Milito
   17' Pedro
 
 Gele kaart: Eto'o, Stankovic (Internazionale), Busquets, Puyol, Pique, Keita, Alves (FC Barcelona)
 
Stadion: Stadio Giuseppe Meazza, Milaan
Toeschouwers: 75.000
Arbiter: Benquerença (Por)
 
Opstelling:   Opstelling:
Júlio César
Maicon (Chivu/73)
Lúcio
Samuel
Zanetti
Motta
Cambiasso
Sneijder
Pandev (Stankovic/56)
D.Milito (Balotelli/75)
Eto'o
  Valdés
Alves
Puyol
Piqué
Maxwell
Xavi
Busquets
Keita
Messi
(Abidal/62) Ibrahimovic
Pedro

Moeizame zege O'Sullivan op WK

Ronnie O'Sullivan heeft de tweede ronde bereikt van het wereldkampioenschap snooker. gemakkelijk ging het echter niet in zijn eerste ronde partij tegen Liang Wenbo.

in het Crucible Theatre in Sheffield ging het gisteren met O'Sullivan in het eerste gedeelte van de partij bij een 4-2 voorsprong al mis. Hij mistte een makkelijke pot en toonde met een middelvinger richting de rode bal zijn frustratie.  De spelers stopten gisteren bij een stand van 7-2.

Vandaag rook het 23-jarige talent uit China zijn kans, maar hij slaagde er niet meer in de nummer twee van de wereld bij te halen. O'Sullivan won de wedstrijd uiteindelijk met 10-7. Hij treft in de volgende ronde de als vijftiende geplaatste Mark Williams.

 De frustraties van Ronnie O'Sullivan

Mooi lenteweer voorspeld

Komend weekeinde wordt het prachtig lenteweer. Het KNMI verwacht zon en temperaturen tot twintig graden. Volgende week houdt het mooie weer aan: zeker tot aan Koninginnedag stijgt het kwik overdag geregeld tot twintig graden.

De komende dagen kan het 's nachts nog flink koud worden, met temperaturen die zelfs het vriespunt kunnen aanraken. Na vrijdag wordt het ook 's nachts warmer. Omdat er weinig wind staat betekent dit ideaal terrassenweer, of voor fanatiekelingen wellicht zelfs strandweer.

Meer weergerelateerde zaken op FOK! vind je in het forum De Elementen: Onstuimige Aarde.

Gordon belooft tatoeage bij succes boek

Gordon laat een tatoeage zetten als hij meer dan 25.000 exemplaren van zijn boek verkoopt. Dat heeft zijn uitgever dinsdag bekendgemaakt. Van 'De Liefde, Gids voor het Gebroken Hart' werden binnen een week meer dan tienduizend exemplaren verkocht.

Als er nog eens vijftienduizend over de toonbank gaan, laat Gordon de cover van het boek op zijn lijf zetten. Op de voorkant van het boek is een rood hart afgebeeld met daarop een engeltje en een duiveltje. Waar op het lijf van Gordon de afbeelding moet komen, kon de uitgeverij niet zeggen. De tweede druk van het boek komt er binnenkort aan.

Hoewel Gordon zelf niet altijd gelukkig in de liefde was, denkt hij mensen wel te kunnen helpen met zijn boek. "Het is vooral een soort hulpgids voor mensen die zelf niet meer weten waar ze aan toe zijn", legde hij eerder uit. Het schrijven is de zanger zo goed bevallen dat hij inmiddels bezig is aan een roman.

Luchtvaartmaatschappijen willen overheidssteun

Drie brancheorganisaties van Europese luchtvaartmaatschappijen hebben dinsdag aan de Europese Commissie en nationale regeringen om financiële steun gevraagd. Ze vragen om hulp nu ze worden geconfronteerd met vele miljoen euro's verlies, als gevolg van het stilvallen van de luchtvaart in Europa door de vulkanische aswolk uit IJsland.

"Terwijl een deel van het Europese luchtruim gesloten blijft, wordt de luchtvaartindustrie geconfronteerd met enorme kosten en grote uitdagingen", zeggen de European Low Fares Airline Association (ELFAA), de European Regional Airlines Association (ERA) en de International Air Carrier Association (IACA) dinsdag in een verklaring. "De Europese overheden kunnen de enorme economische consequenties van hun beslissingen voor luchtvaartmaatschappijen niet negeren", aldus de organisaties in de verklaring.

Demissionair minister van Financiën Kees Jan de Jager (PvdA) heeft dinsdag de Kamer gemeld dat KLM niet hoeft te rekenen op overheidssteun.

Crimineel vermogen eerder afgenomen

Criminelen moeten voortaan zelf aantonen dat ze hun kapitaal op eerlijke wijze hebben verdiend. De Tweede Kamer stemde dinsdag in met een wetsvoorstel van demissionair minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA), dat het mogelijk maakt om makkelijker beslag te leggen op crimineel vermogen.

De bewijslast komt bij de crimineel te liggen. Deze moet aannemelijk maken dat zijn inkomsten en bezittingen op een legale manier zijn verdiend. Ook krijgt justitie de mogelijkheid om in een vroeg stadium beslag te leggen op de bezittingen van de crimineel, zodat deze zijn vermogen niet op slinkse wijze ergens anders onder kan brengen.

Bovendien kan het Openbaar Ministerie ook achteraf financieel onderzoek doen als een crimineel probeert te ontkomen aan de hem opgelegde betalingsverplichtingen. Vaak zijn er aanwijzingen dat veroordeelden nog steeds over hun geld kunnen beschikken. Ze houden er bijvoorbeeld een luxe levensstijl op na en rijden rond in dure auto's.

De bewindsman wil met de wet voorkomen dat criminelen met hun geld opnieuw misdrijven plegen of kapitaal investeren in de legale economie.

Sporting Portugal vindt nieuwe trainer

Sporting Portugal heeft in Paulo Sergio een nieuwe trainer gevonden. De 42-jarige Portugees komt aan het einde van het seizoen over van Vitória de Guimarães en volgt interim-trainer Carlos Carvahall op. Hij tekent een contract tot de zomer van 2012. Dit meldt de Portugese topclub op zijn site.

De Leeuwen staan op dit moment op de vierde plaats in de Portugese competitie. De achterstand op nummer drie Porto is vijftien punten en op koploper Benfica zelfs 26 punten. De ploeg uit de hoofdstad is hierdoor veroordeeld tot het spelen van Europa League. Deze constatering is een van de redenen dat het contract van Carlos Carvahall niet wordt verlengd. Sporting werd voor het laatst kampioen in 2002.

Menselijke tegenstand in singleplayer Brink

De AI in de komende futuristische FPS Brink is zo goed, dat je niet in staat zal zijn om het verschil tussen menselijke tegenstanders en AI-bestuurde bots te zien. Tenminste, dat is de gedurfde claim door Richard Ham, creative director bij ontwikkelstudio Splash Damage.

"Op elk moment dat je speelt tegen AI of tegen andere menselijke spelers, is het ons doel dat je het verschil niet kan vertellen. De AI kan letterlijk elke actie die jij kunt doen, dit zorgt voor veel spannende en dynamische gameplay".

Volgens Ham zijn niet alleen de vijanden slimmer en verrassender, maar zijn je teamgenoten zelfstandiger en nuttiger. In sommige spellen lijkt het wel eens alsof je aan het babysitten bent op je computergestuurde teamgenoten, maar in Brink zou het wel eens andersom kunnen zijn.

Brink komt deze herfst uit voor de PlayStation 3 en Xbox 360.

Brink

Dingsdag: "Mooi moment voor buitenland"

Voor Michael Dingsdag komt er aan het einde van dit seizoen een einde aan zijn verblijf bij sc Heerenveen. De centrumverdediger kan wellicht naar het buitenland, zo vertelt hij.

"Over belangstelling heb ik niet te klagen. Misschien wordt het het buitenland. Ik ben 27, onze zoon is nu vier jaar. Het zou een mooi moment zijn", zegt de verdediger in het Friesch Dagblad.

Het zag er al een tijdje naar uit dat Dingsdag geen nieuw contract kreeg bij Heerenveen. Voor de Friezen speelde hij de afgelopen periode minder. "Ik heb drie prachtige jaren gehad en één minder jaar."

"Maar ik houd een goed gevoel over aan mijn periode bij Heerenveen. Ik kwam hier vier jaar geleden naar toe in de hoop een prijs te pakken en Europees voetbal te spelen. Dat is gelukt. Nu ga ik op naar de volgende uitdaging", aldus Dingsdag.

'Tien procent jongeren heeft gehoorschade'

Een op de tien jongeren in Nederland heeft op jonge leeftijd een onherstelbare gehoorbeschadiging opgelopen. Dat meldt het actualiteitenprogramma Netwerk dinsdag op basis van de eerste gegevens van een onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum. Onderzoeker De Laat zegt in het programma geschokt te zijn door de cijfers.

Uit het onderzoek blijkt dat tien procent van de jongeren last heeft van een verslechterd gehoor door oorsuizen of een constante pieptoon door een gehoorbeschadiging. Het gaat om jongeren tussen de 13 en 15 jaar oud. De beschadiging wordt vaak veroorzaakt doordat jongeren op zeer jonge leeftijd naar een mp3-speler luisteren.

Stroomstoring binnenstad Groningen

Een deel van de Groningse binnenstad heeft dinsdagavond korte tijd zonder stroom gezeten. Door een storing in een hoogspanningskabel hadden zo'n duizend huishoudens geen stroom. Rond 20.00 uur was de storing weer opgelost, meldt energiebedrijf Enexis.

De storing in de kabel begon rond 18.15 uur. Tegen 20.00 uur was er stroom van elders omgeleid naar het centrum van Groningen. De kabel zal gerepareerd worden. Hoe de storing heeft kunnen ontstaan is onduidelijk.

Inspectie staat nachtvluchten toe

Het luchtruim boven Nederland blijft dinsdagnacht geopend voor vliegtuigen. Dat heeft de Inspectie Verkeer en Waterstaat besloten. Dinsdag kwam het vliegverkeer vanaf luchthaven Schiphol weer langzaam op gang. Verkeersminister Camiel Eurlings (CDA) vond dat de hervatting van het vliegverkeer 'naar omstandigheden goed verliep'.

Maandag werd door de Europese Unie besloten dat er in gebieden met een beperkte hoeveelheid as in de lucht onder voorwaarden gevlogen kan worden. Deze vluchten worden de komende dagen extra gecontroleerd. Ryanair kondigde dinsdag aan dat alle vluchten van de maatschappij in Noord-Europa op z'n vroegst donderdag weer zullen vertrekken.

Fans kwaad op Kim Kardashian

Kim Kardashian is hard aangepakt door haar fans. De realityster twitterde een foto waarop ze een katje in zijn nekvel vasthoudt. Dat resulteerde in boze reacties van haar fans en dierenrechtenorganisatie Peta. Volgens Kim is de commotie onterecht.

Het plaatje werd gemaakt tijdens een fotoshoot. "Ik heb veel negatief commentaar gekregen op de manier waarop ik de kitten vasthield", laat Kim weten. "Maar ik verzeker jullie dat de eigenaar en een dierenarts aanwezig waren en mij hebben verteld hoe ik het katje moest vasthouden."

"De kat heeft op geen enkele manier pijn gehad en maakt het prima", schrijft de 29-jarige Kim op haar website. "Ik hou van dieren en zal nooit iets doen om dieren schade aan te brengen."

Kim Kardashian pakt kat bij nekvel
Kim Kardashian pakt kat bij nekvel (Foto: Novum)

Portsmouth toch met Dindane in bekerfinale

Aruna Dindane mag toch meespelen in de finale van de FA Cup. De aanvaller van Portsmouth leek de eindstrijd tegen Chelsea te missen door een clausule in zijn contract. Pompey huurt de Ivoriaan van Racing Lens en zou 4,5 miljoen euro moeten betalen als hij 22 wedstrijden of meer speelt. De finale wordt 15 mei in het Wembley stadion gespeeld.

Voor Portsmouth is het onmogelijk om de 4,5 miljoen euro op te hoesten. De club kampt met zware financiële problemen. De club kreeg eerder al negen punten aftrek voor het niet nakomen van financiële verplichtingen. Hierdoor kon de ploeg van trainer Avram Grant degradatie niet meer voorkomen.

Om toch de laatste wedstrijden van het seizoen mee te kunnen doen vloog Dindane zelf naar Lens en onderhandelde met zijn werkgever. De uitkomst hiervan is dat Dindane beschikbaar is voor de laatste wedstrijden. Hier zit ook de bekerfinale tegen Chelsea bij.

Curator Andrew Andrikou van Portsmouth gaat ervan uit dat alles geregeld is. "Ik heb gehoord dat hij de resterende wedstrijden kan spelen, waaronder de bekerfinale tegen Chelsea", zei hij tegen de BBC. "En we hoeven niets te betalen."

Skil-Shimano, Rabobank in Tour of Brittain

Skil-Shimano en Rabobank zullen dit jaar aan de Tour of Britain meedoen die op 11 september van start gaat. Dit werd vandaag bekend gemaakt.

Naast de twee Nederlandse wielerploegen zijn ook Cervélo, HTC-Columbia, Garmin-Transitions, Saxo Bank, Team Sky, Topsport Vlaanderen, An Post, Endura, Motorpoint, Raleigh, Rapha Condor en Sigma zeker van een startbewijs. Later dit jaar zal de organisatie van de meerdaagse koers nog twee wildcards weggeven.

AZ wi Viergever en Falkenburg

De directeur voetbalzaken van AZ, Marcel Brands, heeft vandaag bevestigd dat de Alkmaarders een bod hebben uitgebracht op Nick Viergever en Erik Falkenburg van Sparta Rotterdam. "We hebben onze interesse geconcretiseerd”, aldus Brands.

De uittredend landskampioen houdt rekening met een vertrek van Sergio Romero, Stijn Schaars, Mounir El Hamdaoui en Moussa Dembélé. Voor die laatste zou Bayern München interesse hebben, al hebben er zich zich nog geen clubs gemeldt voor de betreffende spelers.

Eerder meldden we al dat de Alkmaarders ook azen op de 19-jarige Maikel Kieftenbeld van Go Ahead Eagles.

Marcouch op vijftiende plaats PvdA-lijst

Ahmed Marcouch, de oud-stadsdeelvoorzitter van Amsterdam-Slotervaart, staat op de vijftiende plaats van de concept-kandidatenlijst van de PvdA. De lijst werd dinsdag in Den Haag gepresenteerd door lijsttrekker Job Cohen.

Marcouch, die in maart tevens werd gekozen in de Amsterdamse gemeenteraad, werd door Cohen gepresenteerd als 'hoogste nieuwe binnenkomer'. De top tien bestaat uit bekende gezichten. Cohen wordt gevolgd door oud-staatssecretaris Nebahat Albayrak, oud-minister Ronald Plasterk, fractievoorzitter Mariëtte Hamer en Kamerlid Jeroen Dijsselbloem.

Oud-staatssecretaris Jetta Klijnsma, Kamerlid Diederik Samsom, Kamervoorzitter Gerdi Verbeet en de oud-staatssecretarissen Frans Timmermans en Sharon Dijksma staan op plaats zes tot en met tien. De PvdA houdt bij deze verkiezingen wederom vast aan een strikte man-vrouwverdeling.

Volgens Cohen is de lijst, die komend weekeinde door het congres officieel moet worden vastgesteld, evenwichtig en een goede afspiegeling van de samenleving. "Dit is Nederland." Cohen zei het verder te betreuren dat oud-minister Eberhard van der Laan zich heeft teruggetrokken. Hij gaf maandag aan te gaan voor het burgemeesterschap van Amsterdam. "Ik vind het jammer, maar ik begrijp zijn overwegingen."

Relatief laag op de lijst staan de huidige Kamerleden Mei Li Vos (38) en Paul Kalma (41). Zij zitten allebei sinds 2006 in de Kamer. John Leerdam staat op 33. Hekkensluiter op de zeventigste plaats is oud-voorzitter van de FNV Lodewijk de Waal.

Marcouch op vijftiende plaats PvdA-lijst
Marcouch op vijftiende plaats PvdA-lijst (Foto: Novum)

"GP Korea zal een succes zijn"

Now Yung Cho Chung, Grand Prix directeur van Zuid Korea, heeft geen enkele twijfel dat zijn land en circuit klaar is om een Formule 1-race te organiseren. Volgens de directeur wordt dit versterkt door het bezoek dat Bernie Ecclestone recent heeft gemaakt aan het circuit.

"Ik herinner mij dat er ook veel twijfels over Turkije waren toen zij een Formule 1-race gingen organiseren en ook over Abu Dhabi waren er twijfels, maar beide zijn op hun pootjes geland. Deze week waren er soortgelijke verhalen over ons circuit. Daar ben ik best dankbaar voor, omdat men blijkbaar geïnteresseerd is in de race en het nu dus duidelijk wordt dat de race ook echt gaat plaats vinden. Bernie Ecclestone is hier geweest en hij heeft dit nogmaals benadrukt, waarvoor wij hem zeer dankbaar zijn. Wij zijn voor 79 procent klaar en wij zullen een speciaal circuit krijgen wat totaal niet lijkt op alle andere circuits in de wereld", aldus een trotse directeur.

De directeur wist tevens te melden dat ook de infrastructuur en de organisatie beoordeeld zijn door de Formula One Management en dat deze goedgekeurd zijn. Ook over de accomodaties vindt de directeur dat er niets te klagen valt: "Wij zitten slechts drie uur van Seoul met de expres trein en ook het nieuwe vliegveld is vlakbij. Er is genoeg ruimte en er zijn genoeg hotels."

Nep-gemeentemedewerkers actief in Maastricht

Vrouwelijke nep-medewerkers van de gemeente proberen in Maastricht mensen op te lichten. Vrijdag werd een 86-jarige vrouw om de tuin geleid en werd haar pinpas gestolen. Dat meldt de politie dinsdag.

De zogenaamde medewerkers van de gemeente hadden bij de vrouw aan het Kemenadeplein aangebeld, om vragen te stellen over de geschiktheid van de woning van de bejaarde vrouw. Twee vrouwen kwamen los van elkaar bij de bejaarde vrouw aan, toen zij weer vertrokken was de pinpas van de vrouw weg.

De politie en de gemeente raden mensen aan waakzaam te zijn.

Hotels Bangkok brengen gasten elders onder

Luxe hotels in Bangkok zijn er dinsdag toe overgegaan hun gasten elders onder te brengen uit vrees voor geweld door anti-regeringsdemonstraties. De hotels Grand Hyatt en InterContinental vertelden hun gasten te vertrekken, terwijl The Four Seasons open bleef, maar wel alle vier zijn restaurants sloot.

"De situatie is zeer gespannen", zei Patty Lerdwittayaskul, woordvoerder van Grand Hyatt. "We brengen onze gasten elders onder voor hun veiligheid." Het hotel sluit de deuren in ieder geval tot zaterdag. De nabijgelegen Holiday Inn en InterContinental deden hetzelfde en zeiden tot maandag geen nieuwe reserveringen te accepteren.

De demonstranten, roodhemden genoemd, hebben het district van Bangkok bezet waar de luxe hotels en winkelcentra zich bevinden. Daar versterkten zij hun instellingen en bereidden zich voor op een eventuele strijd door zelfgemaakte wapens te vervaardigen en honderden bamboestokken te scherpen.

"Het beeld van het 'Land van de Lach' is vernietigd", zei Apichart Sankary, van de Thaise toeristenfederatie. "Toeristen worden bang van de gewapende militairen. Ze kunnen niet geloven dat dit Thailand is."

De roodhemden eisen het vertrek van premier Abhisit Vejjajiva, die na een militaire staatsgreep is aangesteld, en de terugkeer van Thaksin Shinawatra. Tussen twee winkelcentra hebben zij een groot spandoek opgehangen, waarop zij zich in het Engels verontschuldigingen bij buitenlandse bezoekers: "Welkom in Thailand. We willen alleen maar democratie."

'Georgina Verbaan is zwanger'

Georgina Verbaan is in verwachting van haar eerste kindje. Dat vertelde Albert Verlinde dinsdag in 'RTL Boulevard'. De 29-jarige actrice liet het nieuws per sms aan de presentator weten. Vader van de baby is Georgina's vriend Rob van de Wouw.

Verbaan is de kritische drie maanden-grens inmiddels voorbij. De actrice vertelde vorige maand in een interview nog 'erg gelukkig' te zijn. Verbaan en Van de Wouw vormen sinds vorig jaar een stel. Eerder had Verbaan een relatie met Jort Kelder.

Georgina Verbaan werd bekend als Hedwig Harmsen in 'Goede Tijden, Slechte Tijden'. Later speelde ze onder meer rollen in 'Costa!', ''t Schaep met de Vijf Poten' en 'Floor Faber'. Van de Wouw is trompettist.

Uruguay mag pulpfabriek laten staan

Uruguay heeft in strijd met een verdrag met Argentinië een papierpulpfabriek aan hun gemeenschappelijke grensrivier gebouwd zonder het buurland daar vooraf over in te lichten. Maar Argentinië heeft niet bewezen dat het milieu of de waterkwaliteit wordt geschaad en Uruguay hoeft daarom geen schadevergoeding te betalen en de fabriek niet af te breken. Dat heeft het Internationaal Gerechtshof dinsdag beslist.

Het hof, het hoogste rechtsorgaan van de Verenigde Naties, doet uitspraak in zaken waar lidstaten onderling niet uitkomen. De uitspraken van het hof zijn definitief en bindend, maar het hof heeft geen middelen om naleving af te dwingen.

Uruguay mag pulpfabriek laten staan
Uruguay mag pulpfabriek laten staan (Foto: Novum)

Linkdump Dinsdag

Elke dag krijgen wij vele submits binnen, sommige zijn toppertjes en andere halen een eigen post net niet. Maar om ook die submits te kunnen plaatsen vind je elke avond om 20:00 een verse linkdump. Met dit keer:      

Wij willen jullie bedanken voor de vele submits, maar kan jij het veel beter? Doe dan eens snel submitten!

Vervoer Formule 1-bolides in problemen door aswolk

Alhoewel een groot deel van de Formule 1-teams, coureurs en journalisten via verschillende wijze Europa hebben weten te bereiken en dus China achter zich te laten, staan de Formule 1-bolides nog in Shanghai op het vliegveld te wachten op de vrijgave van het vliegverkeer in Europa door de luchtverkeersleiders.

Doordat het Formula One Management (FOM) verantwoordelijk is voor het vervoer van de auto's, staan er in Shanghai al diverse vliegtuigen te wachten om te mogen vertrekken naar Europa, maar de IJslandse vulkaanas gooit momenteel roet in het eten.

"De situatie is zo dat we momenteel vastzitten in Shanghai. Ik hoor dat het luchtverkeer in Zuid-Europa weer vrijgegeven wordt, maar het zal lastig worden een ticket te vinden voor een vlucht daar naar toe. Alle teams zitten in deze situatie", aldus Renault F1 Sporting Directeur Steve Nielsen. "Het meest frustrerende is dat wij er zelf niets aan kunnen doen. Wij blijven naar mogelijkheden zoeken, zelfs het charteren van een eigen vliegtuig is een optie. Gelukkig leert de Formule 1 je om snel te reageren op veranderende situaties en dus zijn wij daar inmiddels experts in. Wij zullen dus wel een oplossing vinden."

"Zodra wij het personeel in Europa hebben, hopen wij ook onze apparatuur snel in te kunnen vliegen. Vrachtvervoer is makkelijker aan te passen qua bestemming naar gelang de situatie verandert. Als er er nog maar weinig tijd resteert zullen de auto's rechtstreeks naar Barcelona gevlogen worden zodat die op tijd aanwezig zijn voor de volgende race, terwijl ze anders eerst naar de fabrieken zouden gaan. Ook onze engineers zouden rechtstreeks naar Spanje kunnen vliegen als het nog lang gaat duren."

[NBA] Dwight Howard weer beste verdediger

Dwight Howard is net als vorig jaar de beste verdediger in de NBA. De 24-jarige basketballer van Orlando Magic was dit seizoen de speler met de meeste rebounds en blocks met respectievelijk 13,2 en 2,8 per wedstrijd in het reguliere seizoen. Magic-coach Stan Van Gundy maakte het nieuws vandaag op een persconferentie wereldkundig.

Howard is de eerste speler die twee jaar zowel de beste rebounder als blokkeerder van de NBA is. Bill Walton, Kareem Abdul-Jabbar, Hakeem Olajuwon en Ben Wallace waren de enigen die de beide categorieën in een jaar aanvoerden. Vorig jaar was Howard met zijn 23 jaar al de jongste speler die beste verdediger werd.

Reus dicht bij rentree na Pfeiffer

Kai Reus werd begin dit jaar getroffen door de ziekte van Pfeiffer. De renner van Rabobank, die eerst na een zware val anderhalf jaar aan de kant stond, moest twee maanden rust houden, maar is nu weer volop aan het trainen.

Reus meldde dit op zijn website, waar hij verder zei dat hij hoopt begin mei zijn rentree te maken in het peloton. De uiteindelijke beslissing ligt uiteindelijk bij het management van de Rabobank formatie. Reus was niet de eerste renner van de Rabobankploeg die getroffen werd door Pfeiffer. Eerder werd onder andere Bauke Mollema al getroffen door de ziekte.

Internazionale - FC Barcelona live op FOK!sport

Vanavond staat de eerste halve finale van de Champions League op het spel. Internazionale ontvangt in eigen huis FC Barcelona. Het is voor de twee ploegen de derde ontmoeting dit seizoen, aangezien beide teams elkaar al twee keer tegenkwamen in de groepsfase.

FOK!sport zal vanaf 20:30 uur beginnen met het live-verslag, dat gedurende de wedstrijd voortdurend wordt aangepast. Op die manier blijf je voortdurend op de hoogte van de gebeurtenissen in Milaan.

Mocht je dus de wedstrijd om wat voor reden dan ook niet op televisie kunnen volgen en wil je graag op de hoogte willen blijven van de wedstrijd? Kijk dan vanavond tussen 20:30 uur en 22:45 uur op FOK!sport.

Dead Rising krijgt online co-op

Chuck Greene, de hoofdrolspeler in Dead Rising 2, zal zich door een legioen van zombies moeten banen om zijn dochtertje te kunnen redden. Chuck zijn dochter, Katey, is namelijk gebeten door een zombie en moet dagelijks een medicijn genoemd "Zombrex" innemen. In het verhaal dat zich net als deel 1 in 72 uur afspeelt word je ook ondersteund door twee andere vrouwen, een daarvan is een kortharige legerjas dragende vrouw die het heeft over complotten en de ander is een bombastische journaliste die erg flirterig is.

Capcom heeft ook wat details losgelaten over de online co-op. De speler heeft een soort walkie talkie bij zich waarmee hij op elk moment om assistentie kan vragen, als je assistentie er eindelijk is kunnen jullie samen de slachting van zombies voortzetten. Deze modus komt in het spel naast de eerder bekend gemaakte "Terror is Reality" modus waarin je met vier anderen in een soort spelshow zit.

Dead Rising 2 komt 31 augustus in Noord Amerika uit op de PC, Xbox 360 en Playstation 3 en enkele dagen later in Japan en Europa.

 

Totti krijgt fikse boete

Francesco Totti heeft een boete gekregen van 20.000 euro wegens het provoceren van de supporters van Lazio. De aanvaller van AS Roma deed na afloop van de derby (2-1) demonstratief de duimen naar beneden, als een Romeins keizer in de arena. Lazio verkeert in degradatiegevaar, AS Roma staat bovenaan in de Serie A.

De Italiaanse competitie liet het bij een geldstraf voor Totti. Zijn club vreesde een schorsing wegens uitlokking van mogelijk geweld. De Romeinse derby staat traditioneel in een kwaad daglicht. Ook ditmaal werden rond het duel verscheidene arrestaties verricht. Eén fan raakte tijdens een vechtpartij ernstig gewond. Zowel Lazio als Roma moet wegens de wanordelijkheden 40 mille betalen.

Gerucht: Nintendo 3DS al in oktober

Nintendo heeft eerder aangegeven dat ze de 3DS voor maart in de schappen wil hebben. Nu is er een gerucht dat het bedrijf de 3DS zal uitbrengen voor Kerstmis. En wel in oktober, twee maanden voor de belangrijkste datum in het jaar voor de verkoopcijfers.

Dit gerucht komt van Britse verkoopbronnen. Zij zijn bezig met de voorbereiding van de lancering van het systeem. Deze zou volgens hen in oktober moeten plaatsvinden. Door deze zet zal Nintendo met vooral veel reclame maken kunnen zorgen voor een kerstrush op het apparaat.

Een van de Britse bronnen is verbaasd over de vroege release. Volgens hem doet een bedrijf dit alleen als er veel vertrouwen in het product is, want het kost erg veel geld om in vrij korte tijd genoeg reclame te maken zodat mensen het apparaat als ideaal kerstcadeau zien.

Nintendo zelf reageert door dit bericht te bestempelen als gerucht en speculatie. Nu is dat de standaardreactie van Nintendo, we zullen de daadwerkelijke datum waarschijnlijk horen tijdens de E3 in juni.

 

Grosjean richt zich op 2011

Romain Grosjean richt zich volledig op een stoeltje in de Formule 1 voor het volgende seizoen, nadat hij zijn plaats voor 2010 bij Renault eerder dit jaar verloor. Grosjean verving vorig jaar Nelson Piquet Jr. vanwege tegenvallende resultaten. De Fransman liet echter geen al te beste indruk achter bij het geplaagde Renault-team. Zijn beste prestatie was de dertiende plaats tijdens de Grand Prix van Brazilië, maar zal door velen eerder herinnerd worden door zijn botsing met Jenson Button in België of zijn spin in bocht 17 op Singapore.

Toch ziet de Fransman nog kansen: "Ik was op de verkeerde plek op de verkeerde tijd. Met alle problemen binnen het team was het niet makkelijk om goed te presteren. Ze wilden direct korte metten maken met hun verleden. Ik wil terugkeren in 2011 en mijn hoop is nog niet vergaan. Als ik naar de resultaten van Fernando Alonso kijk, mijn teamgenoot vorig seizoen, dan denk ik dat ik een plaats op de startopstelling verdien. Ik was zeker niet de langzaamste op de grid."

"Ik heb nog steeds contact met Eric Boullier en we respecteren elkaar en overleggen op professioneel niveau. Zodra de Formule 1 Europa weer aan doet zal ik het team bezoeken om meer contacten bij andere teams te leggen om te kijken of er mogelijkheden zijn."

Samaranch opgenomen in ziekenhuis

Voormalig voorzitter van het IOC, Juan Antonio Samaranch is dinsdag met spoed opgenomen in een ziekenhuis in Barcelona. Samaranch had last van ernstige hartklachten. Een woordvoerder van het ziekenhuis noemde de situatie van Samaranch slecht.

In eerste instantie werd er door het ziekenhuis geen informatie verstrekt totdat de zoon van Samaranch besloot informatie vrij te geven. Samaranch tobde al langer met zijn gezondheid. In 2001, vlak nadat hij de Belg Jaques Rogge als opvolger had gepresenteerd, moest hij vanwege buitengewone vermoeidheid al worden opgenomen. Een maand later traden er complicaties op die verband hielden met zijn hoge bloeddruk.

Trots op Nederland in college Den Helder

Trots op Nederland neemt deel aan het college in Den Helder. De beweging van Rita Verdonk levert een wethouder in het bestuur, dat verder bestaat uit VVD, D66 en CDA. Den Helder is de eerste gemeente waar Trots op Nederland in het college komt.

Paul Walgering wordt namens Trots op Nederland wethouder. Hij krijgt onder meer de portefeuille financiën. Trots op Nederland scoorde bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart vijf zetels in Den Helder, evenveel als de VVD, die de grootste partij is in de Noord-Hollandse gemeente.

Zuid-Afrika geeft gratis visa weg om kaartverkoop te stimuleren

Gratis visa moet de kaartverkoop rondom het WK voetbal in Zuid-Afrika stimuleren. Het land wil met deze maatregel een mogelijke reisbarrière voor Buitenlandse voetballiefhebbers wegnemen.

De minister van Binnenlandse Zaken Malusi Gigaba maakte dat eerder vandaag bekend. Kaarthouders kunnen kosteloos een visum krijgen. Het reisdocument kost normaal ruim 42 euro. "Het is de eerste keer dat zoiets in de wereld gebeurt. We willen het reizen gemakkelijk maken," zegt een woordvoerder van het ministerie.

Gigaba is niet bang voor misbruik van de gratis visa door mensen die na het WK langer willen blijven. Schattingen van het aantal buitendlanders dat het evenement gaat bezoeken liggen rond de 200.000, veel minder dan de oorspronkelijke gedachte 450.000 bezoekers.

Haar blijft bij AZ, Arveladze twijfelt nog

Martin Haar zal binnen afzienbare tijd een nieuw contract ondertekenen bij AZ. De assistent-trainer van de Alkmaarders is met de directeur voetbalzaken, Marcel Brands, in onderhandeling over een verlengde verbintenis.

"Het ziet er goed uit," zei Brands dinsdag. De 57-jarige Haar was dit seizoen al een aantal wedstrijden eindverantwoordelijke, onder meer na het ontslag van Ronald Koeman.

Nog niet duidelijk is de status van Shota Arveladze. De Georgische ex-voetballer twijfelt of hij nog langer als assistent aan het werk wil. De Georgiër heeft inmiddels een aanbod gekregen om als hoofdtrainer in Turkije aan de slag te gaan. Arveladze wil eerst weten wie er in Alkmaar als hoofdtrainer op het veld komt te staan alvorens hij een beslissing neemt. "Als dat duidelijk is, willen we van Shota snel weten wat hij gaat doen." aldus Brands.

Gertjan Verbeek is voor AZ nog altijd de voornaamste kandidaat om de vacature in Alkmaar op te vullen. Brands sprak tegen dat Danny Blind, de huidige assistent bij Ajax, door Louis van Gaal naar voren zou zijn geschoven. "Ik heb Louis vorige week nog gesproken en hij heeft niets in die richting gezegd. Bovendien hebben we momenteen een ander op het oog," aldus Brands.

Nederlandse voetballers in het buitenland - Week 16

Bekende voetballers als Elia, Sneijder en Van Persie zien we bijna dagelijks verschijnen in nieuwsberichten. Maar hoe vergaat het onze voetballende landgenoten bij de voor ons minder bekende clubs en competities? FOK!sport houdt jullie, door middel van een wekelijks verslag, op de hoogte over deze minder bekende Nederlandse voetballers.

Swansea City heeft na het verlies van vorige week nu wel weer weten te winnen. Thuis werd er met 3-1 van Barnsley gewonnen. Dorus de Vries en Cedric van der Gun speelden allebei de hele wedstrijd. Van der Gun was betrokken bij de tweede treffer van de ploeg uit Wales. Zijn kopbal werd nog gestopt, maar in de rebound wist Ashley Williams wel te scoren. Swansea staat op de zesde plaats welke recht geeft op de playoffs om promotie naar de Premier League, maar heeft deze plaats nog niet veiliggesteld.

Hull City heeft voor het eerst deze maand niet verloren. In Birmingham werd het bij Birmingham City 0-0. Hierdoor kan Hull nog altijd in de Premier League blijven, maar dan moet er binnenkort wel weer gewonnen worden. George Boateng en Jan Vennegoor of Hesselink begonnen beide in de basis en de laatstgenoemde werd na 75 minuten naar de kant gehaald. Hull heeft nu drie punten achterstand op de veilige zeventiende plaats van West Ham United, maar heeft wel een wedstrijd minder gespeeld.

Wigan Athletic moest de afgelopen week tweemaal in actie komen. Op woensdag werd er thuis tegen het al gedegradeerde Portsmouth 0-0, maar op de zondag werd Arsenal verrassend verslagen. Een 0-2 achterstand werd omgebogen naar een 3-2 overwinning. Mario Melchiot speelde in beide wedstrijden negentig minuten voor Wigan, dat op de vijftiende plaats terug te vinden is op de ranglijst.

Sherjill MacDonald stond bij Germinal Beerschot in de basis afgelopen zondag toen er met 2-2 gelijk werd gespeeld tegen Charleroi. Na 57 minuten werd MacDonald echter naar de kant gehaald. Germinal staat nu op de derde plaats in de tweede playoffgroep.

In de kampioensgroep van de competitie van Malta heeft Birkirkara de marge van vier punten weten te behouden ten opzichte van Valletta FC. Birkirkara wist vrijdag zelf met 3-1 te winnen van Qormi. Sylvano Comvalius begon in de basis en opende na twintig minuten spelen de score voor Birkirkara. Valletta FC bleef dankzij een 3-1 overwinning op Hibernians wel in het spoor van de koploper. Jordi Cruyff scoorde een kwartier voor tijd de 3-1 voor Valletta. Er staan nog drie wedstrijden op het programma. Tijdens de laatste speelronde ontvangt Valletta FC huidig nummer één Birkirkara in eigen huis.

Brøndby IF heeft afgelopen weekend goede zaken gedaan in de stijd om Europees voetbal. AGF Aarhus werd in eigen huis met 1-0 verslagen en daardoor bracht Brøndby IF het verschil met nummer drie FC Midtjylland, een plaats die rechtgeef op het spelen van Europa League, terug naar twee punten. Remco van der Schaaf speelde de hele wedstrijd mee aan de kant van Brøndby. Esbjerg fB heeft afgelopen speelronde een goede kans laten liggen om terug te komen op de derde plaats, die rechtgeeft op het spelen van Europees voetbal. De ploeg mocht op bezoek bij de huidige nummer drie Aalborg BK en kwam niet verder dan een 0-0 gelijkspel. Tim Janssen speelde aan de kant van Esbjerg de hele wedstrijd mee. De achterstand op Aalborg blijft door dit gelijkspel twee punten.

Moestafa El-Kabir heeft zijn ploeg Mjällby aan een knappe 0-1 zege geholpen op bezoek bij Häcken. De van N.E.C overgekomen spits scoorde na een uur spelen het enige doelpunt van de wedstrijd. Mjällby, dat dit seizoen promoveerde, staat na vandaag op een knappe derde plaats.

In de kampioensgroep van de competitie van Cyprus waren er na dit weekend geen wijzigingen. Allevier de ploegen speelden gelijk en daardoor behoudt Omonia Nicosia vier punten voorsprong de leiding op Anorthosis Famagusta. Anorthosis ontving APOEL Nicosia en speelde met 1-1 gelijk. Bij Anorthosis speelde Jeffrey Leiwakabessy de hele wedstrijd mee en aan de kant van APOEL was Joost Broerse de volle negentig minuten van de partij. Met nog drie speelrondes te gaan lijkt APOEL Nicosia te zijn afgehaakt voor het kampioenschap. De achterstand op stadsgenoot Omonia Nicosia is inmiddels acht punten.

Red Bull Salzburg heeft afgelopen weekend punten laten liggen in de strijd om het Oostenrijkse landskampioenschap. Op bezoek bij LASK Linz kwam de koploper niet verder dan een 0-0 gelijkspel. Barry Opdam speelde de volle negentig minuten mee aan de kant van RB Salzburg en pakte tien minuten voor tijd een gele kaart. De voorsprong op nummer twee Rapid Wien bedraagt nog wel altijd zes punten.

Hapoel Tel Aviv heeft afgelopen zaterdag een belangrijke zege geboekt op stadsgenoot Bnei Yehuda Tel Aviv. De ploeg werd met 1-0 verslagen en het enige doelpunt van de wedstrijd kwam kort na rust op naam van Daniel de Ridder. De achterstand op koploper Maccabi Haifa in de Israelische kampioensgroep bedraagt slechts drie punten. Komende zondag mag Hapoel Tel Aviv op bezoek bij Maccabi Haifa.

Borussia Mönchengladbach heeft op bezoek bij Schalke 04 niet voor een stuntje kunnen zorgen. De ploeg, waar Tobias Levels en Roel Brouwers de hele wedstrijd meededen, verloor met 3-1. Mönchengladbach staat op een veilige twaalfde plaats en heeft ook geen uitzicht meer op Europees voetbal.

'Geen Scud-raketten in Libanon'

De Libanese premier Saad Hariri ontkent dat Hezbollah Scud-raketten in handen heeft. Hij vergeleek de aantijgingen dinsdag met de onjuiste Amerikaanse beschuldigingen dat Irak over massavernietigingswapens zou beschikken, vlak voor de invasie in dat land in 2003.

Het leek erop dat Hariri probeerde de spanningen weg te nemen die ontstonden nadat de Israëlische president Shimon Peres had beweerd dat Hezbollah door Syrië was voorzien van Scud-raketten, raketten die een lading tot een ton kunnen dragen en een stuk groter en krachtiger zijn dan andere raketten in het arsenaal van Hezbollah.

Syrië verwerpt de Israëlische aantijgingen eveneens en Hezbollah zelf weigert de aantijgingen te bevestigen of te ontkennen.

"De media melden opeens dat er Scud-raketten zijn in Libanon. Weet je wel wat een Scud-raket betekent? Volgens mij is zo'n ding even groot als deze kamer", zei Hariri maandag in Italië. Libanese media meldden zijn woorden dinsdag. "Dreigementen dat Libanon nu enorme raketten heeft zijn vergelijkbaar met wat ze zeiden over massavernietigingswapens in Irak. Ze proberen hetzelfde scenario te herhalen in Libanon."

Vinokourov wint tijdrit in Trentino

De eerste etappe in de Giro del Trentino is gewonnen door Alexandre Vinokourov. De Kazach van Astana was in de tijdrit over 12,5 kilometer, met de start in Riva del Garda en finish in Torbole sul Garda, de rapste.

De Italiaan Stefano Garzelli werd tweede op een achterstand van zestien seconden, Matteo Montagurti reed de derde tijd in de wielerkoers die tot en met vrijdag duurt. Ivan Basso, die de rittenkoers vorig jaar wist te winnen, eindigde als dertiende op ruim een halve minuut van Vino.

Serieus praten met kind goed voor taalkennis

Kinderen die op jonge leeftijd al op volwassen toon worden aangesproken, hebben een voorsprong bij het leren van taal. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) meldt dinsdag dat serieus praten goed is voor de taalkennis van peuters en kleuters.

Onderzoekster Lotte Henrichs, die woensdag promoveert aan de Universiteit van Amsterdam, kwam erachter dat kinderen op de basisschool een bepaald type taalkennis nodig hebben: zogenoemde schooltaal. Dit is de taal die juffen en meester gebruiken als ze iets uitleggen. Schooltaal kenmerkt zich door relatief moeilijke, abstracte woorden en ingewikkelde zinsstructuren met veel bijzinnen en voegwoorden.

Kinderen die in de kleuterklas al met deze taal in aanraking komen en die thuis ook worden aangesproken op een volwassen toon hebben een voorsprong. Ouders die hun kinderen voorlezen, verhalen vertellen en interessante conversaties voeren bewijzen hun kroost een dienst.

Dertig jaar cel geëist voor doodslag Hurwenen

Het Openbaar Ministerie in Arnhem heeft dinsdag dertig jaar cel geëist tegen de 49-jarige Marcel B. en zijn 22-jarige zoon Mark. Het tweetal staat terecht voor betrokkenheid bij de gewelddadige dood van Aart (52) en Bas de Lang (23) in september 2008.

Volgens justitie was er sprake van doodslag. Aanvankelijk werd nog uitgegaan van moord, maar daar is toch te weinig bewijs voor, stelt de officier van justitie. De twee slachtoffers, vader en zoon, werden in de nacht van 23 op 24 september in hun woonboerderij in het Gelderse Hurwenen met tape vastgebonden en met een pistool door het hoofd geschoten.

Volgens de officier van justitie werden de twee slachtoffers geëxecuteerd terwijl ze op de grond op hun zij lagen. Daarna zou het huis door Marcel in brand zijn gestoken. Daarbij liep de 49-jarige verdachte uit Hellevoetsluis zelf zware brandwonden op. Justitie stelt dat de doodslag op de twee slachtoffers uitvoerig is voorbereid. Voor de overval op de woning van de slachtoffers hebben de verdachten volgens het OM onder meer met een auto in de buurt van het huis rondgereden om de omgeving te verkennen.

Volgens verschillende zakenrelaties van Marcel B. was een ruzie over geld het motief voor de dubbele moord op vader en zoon De Lang. Dat bleek uit meerdere verklaringen die de rechter voorlas. "Uit fiscaal onderzoek is gebleken dat er heel veel schulden waren. Dat slaapt niet lekker", aldus de rechter, die stelde dat de schuld minstens tweehonderdduizend euro bedroeg.

Marcel B. zou in de nacht van de moord bij textielhandelaar Aart de Lang hebben aangeklopt en hem tevergeefs om geld hebben gevraagd. De 49-jarige verdachte zou het geld nodig hebben gehad om zijn schulden bij onder meer malafide Marokkaanse geldverstrekkers te vereffenen. B. zou onder dwang van die geldverstrekkers naar het huis van vader en zoon De Lang zijn gereden. Justitie gelooft daar niets van omdat alleen de vriendin van Marcel B. deze lezing bevestigt. De twee verdachten zelf ontkennen overigens iets met de dubbele moord te maken te hebben.

In een emotionele slachtofferverklaring vertelde de moeder van Bas nog steeds niet te aanvaarden dat haar zoon dood is. "Langzaam besef ik steeds meer dat mijn zoon er niet meer is. Ik houd van hem, ik mis hem."

Drie weken na de dood van vader en zoon De Lang werd het lichaam van de 20-jarige Ricky S. uit Hellevoetsluis aangetroffen in een vennetje nabij Hurwenen. Volgens het OM is de 20-jarige samen met Marcel en Mark B. in een auto naar het huis van Aart en Bas de Lang gereden. Nadat het huis van vader en zoon De Lang in brand was gestoken, zijn Marcel en Ricky gevlucht richting het vennetje, stelt het OM. In een poging het vennetje over te steken, zou Ricky zijn verdronken.

De rechtbank in Arnhem doet over twee weken uitspraak.

Hamilton blij met rol stewards

Volgens Lewis Hamilton hebben de FIA-stewards hun werk uitstekend verricht de eerste vier races van dit seizoen. De Brit durft zelfs te stellen dat zij de beste stewards uit zijn Formule 1-carriére zijn. De coureur werd zelf bekritiseerd de afgelopen races vanwege zijn robuuste rijgedrag, maar hij kreeg van de stewards alleen een reprimande voor zijn actie tegen Vitaly Petrov op het rechte stuk tijdens de Grand Prix van China.

Na afloop van een sponsor-evenement van hoofdsponsor Vodafone wist Hamilton te vertellen aan de aanwezige pers: "Ik vind de stewards die dit jaar actief zijn in de Formule 1, de beste zijn uit mijn Formule 1-carrière. Het is een lastige klus voor de stewards; wij zijn er allemaal voor het racen, plezier maken en we willen geen rotzooi veroorzaken. Natuurlijk zullen wij de grenzen opzoeken van wat mag en regels zijn regels, maar ik denk dat er dit jaar eerlijker en consistenter gehandeld wordt dan de afgelopen jaren."

"Wij, coureurs, moeten niet bang zijn om het gevecht aan te gaan met iemand zonder na te denken over een eventuele straf en dat is momenteel het geval. De stewards doen dus hun werk erg goed en ze dragen bij aan het geweldige racen tot op heden", aldus Hamilton.

Toro Rosso: "F-duct geen prioriteit"

Technisch directeur Giorgio Ascanelli van Scuderia Toro Rosso heeft te kennen gegeven dat men niet hoeft te verwachten dat zijn team snel de F-duct zal introduceren. Het team zou zich liever richten op andere gebieden om de prestaties van de bolides te verbeteren. "We doen dit om dat ik bij wijze van spreken maar tien euro in mijn portomonnee heb en ik daar liever twee sandwiches van koop dan slechts drie gram kaviaar", aldus de technisch directeur.

"Misschien zouden wij na vijf maanden werk eindelijk wat voordeel uit de F-duct halen, maar in die zelfde tijd kunnen wij makkelijk meerdere andere onderdelen verbeteren van de auto. Het systeem werkt niet in het voordeel van de teams die hun windtunnel pas laat op orde hadden." Bovendien beweert de Italiaan dat het systeem alleen goed werkt wanneer de auto in schone luncht rijdt, maar hij durft hier nog geen harde uitspraken over te doen.

Grote brand in bos Baexem

In het Limburgse Baexem woedde dinsdagmiddag een grote bosbrand. De brandweer heeft het vuur onder controle. Om twintig voor vijf werd het sein brand meester gegeven. Er wordt nu nog nageblust.

De brand woedde in de buurt van een asielzoekerscentrum in de buurt Exaeten. Er hoefden geen evacuaties plaats te vinden. Het vuur werd rond vier uur dinsdagmiddag ontdekt. Een natuurgebied van vijfhonderd bij driehonderd meter werd getroffen.

Verschillende brandweerkorpsen uit de omgeving zijn uitgerukt om het vuur te bestrijden. In de omgeving was een tekort aan bluswater, dat moest van elders komen. Het is niet bekend wat de oorzaak van de vlammenzee is.

 

Acht jaar voor helper moslimextremist

Een Indonesiër die de Maleisische moslimextremist Noordin Top onderdak bood terwijl hij wist dat hij door de autoriteiten werd gezocht, is dinsdag op grond van Indonesische antiterreurwetten tot acht jaar gevangenisstraf veroordeeld.

Volgens de politie had de 40-jarige Saefudin Zuhri in 2005 een huis aan Noordin verhuurd en hem verscheidene keren ontmoet zonder de autoriteiten van zijn verblijfplaats op de hoogte te stellen. Zuhri voerde aan dat Noordin een andere naam gebruikte en dat hij diens ware identiteit niet wist. Volgens de rechtbank was dat niet alleen onwaar, maar was hij juist degene die Noordin had geïntroduceerd bij een terroristische groep in Zuid-Sumatra.

Noordin was ruim zeven jaar voor de autoriteiten op de loop voor hij in september in een vuurgevecht met de politie werd gedood. Hij zou als bommenmaker betrokken zijn geweest bij vijf grote aanslagen in Indonesië, waaronder de aanslagen van 2002 op Bali. Hij zou ook de hand hebben gehad in de aanslagen op twee luxe hotels in juli 2009 in Jakarta. Zuhri werd drie weken voor die aanslagen opgepakt nadat de politie bij zijn huis in Midden-Java een voorraad explosieven had gevonden.

Haug: "Todt brengt rust in F1 terug"

Mercedes Motorsport-baas Norbert Haug is blij dat met het kiezen van Jean Todt de rust in de Formule 1-wereld terug is gekeerd. De teams lagen met de vorige FIA-president Max Mosley vaak in de clinch, iets waar Todt snel een einde aan heeft gemaakt.

Todt zou doordat hij voormalige teambaas van Ferrari was de Italiaanse renstal te veel bevoordelen, maar volgens Haug is hier geen sprake van. "Er wordt nu gewerkt in een constructieve omgeving. Ik hoop dat de samenwerking door gaat," zei de Duitser tegen DPA. Hij verwacht dat de huidige situatie niet aan zal houden. "Er zullen in de toekomst zeker enkele stevige gevechten plaats gaan vinden."

Kargbo weer in genade aangenomen bij Willem II

Ibrahim Kargbo keert terug in de selectie van Willem II en kan hierdoor zijn club in de nacompetitie bijstaan. Dit meldt de club op zijn website. De verdediger uit Sierra Leone werd vorige maand uit het eerste elftal verbannen. De bedoeling was dat hij de rest van het seizoen bij de beloften bleef spelen.

Kargbo kwam voor de thuiswedstrijd tegen PSV zonder geldige reden niet opdagen. Hierop volgde twee dagen later de schorsing voor de verdediger. De straf werd mede gegeven omdat hij eerder in het seizoen ook al te laat van vakantie was teruggekeerd.

De Afrikaan heeft zijn excuses gemaakt tegenover de spelers, technische staf en club. Hij gaf aan weer graag deel uit te maken van de Tricolores. De club accepteerde de verontschuldigingen. Hierdoor wordt de 28-jarige verdediger weer aan de wedstrijdselectie teogevoegd als de club een vriendschappelijke wedstrijd tegen Kozakken Boys speelt.

[Upd] Inmiddels 23 landen in Birmingham voor EK turnen

Turners uit 23 landen hebben inmiddels Birmingham bereikt, waar donderdag de Europese titelstrijd voor junioren en senioren begint. De delegaties uit Roemenië, Hongarije, Spanje, Finland en IJsland hebben bevestigd vandaag te arriveren. Dat heeft de organisatie bekendgemaakt.

Door het vliegverbod van de afgelopen dagen was het voor veel ploegen moeilijk naar Engeland te reizen. De organisatie heeft het evenement een dag verschoven. Normaal hadden de junioren op woensdag hun kwalificaties, die zijn nu donderdag. De senioren beginnen vrijdag aan hun titelstrijd. Aan de EK zouden veertig landen deelnemen.

Update 17:00 uur

De Russische mannen zullen meedoen aan het EK turnen. De titelverdediger in de landenwedstrijd kan niet tijdig beschikken over de juiste reisdocumenten om per bus af te reizen naar Birmingham. Een woordvoerder van het EK liet weten dat ze er alles aan zullen doen om er voor te zorgen dat de Russische vrouwen wel op tijd in Birmingham aanwezig kunnen zijn.

 

 

Basso wil weer gaan winnen

Ivan Basso keerde vorig jaar teurg in het peloton na een schorsing van twee jaar. Sinds zijn terugkeer in het wielerpeloton heeft de Italiaan van Liquigas nog geen koers weten te winnen. De voormalig winnaar van de Giro d'Italia hoopt dat hij binnenkort weer eens een overwinning kan binnenhalen.

"Als ik in 2010 alleen maar een herhaling van de prestaties van 2009 voor elkaar krijg, zou dat een enorme teleurstelling zijn," aldus Basso in Gazzetta dello Sport. "Ik was in het verleden misschien wat te genereus. Daarom heb ik mijn aanpak ook veranderd. Ik ben cynischer en hou me wat meer in. Ik moet het beter gaan doen en dat weet ik beter dan wie dan ook."

"Natuurlijk vergeet ik niet wat voor renner ik ben. Om een etappe te winnen moet ik iedereen verslaan en dat moet in de bergen, maar daar zijn er niet veel van. In 2009 zat ik er een aantal keer dichtbij, maar nu ben ik er klaar voor."

Door tram aangereden vrouw overleden

Een 50-jarige vrouw uit Alphen aan den Rijn die zaterdagmiddag in Amsterdam door een tram was aangereden, is maandagmiddag in een ziekenhuis overleden. Dat meldt de politie dinsdag.

Zaterdag rond 17.30 uur stak de vrouw de Van Baerlestraat over en zag vermoedelijk de naderende tram over het hoofd. De 51-jarige trambestuurder van lijn 12 probeerde nog met de noodrem te remmen, maar kon de aanrijding niet voorkomen.

De zwaargewonde vrouw werd naar het ziekenhuis overgebracht, waar zij maandag aan haar verwondingen bezweek. De ongevallendienst onderzoekt de toedracht van de aanrijding.

Haase, Sijsling onderuit in Athene

Igor Sijsling en Robin Haase zijn allebei in de eerste ronde van de Challenger in het Griekse Athene uitgeschakeld. Haase ging met 1-6, 7-5 en 4-6 ten onder tegen qualifier Noam Kum, de nummer 301 op de wereldranglijst.

Okun kwam in de eerste set op een 3-0 voorsprong. Bij de stand 3-1 kreeg Haase kansen om de break achterstand goed te maken, maar hij verzuimde dat. Okun won de set vervolgens met 6-1.

In de tweede set was de partij meer in evenwicht. In de eerste game kreeg Okun wederom een kans om Haase te breken, maar hij slaagde daar niet in. Bij de stand 4-3 kreeg Haase een kans om zijn opponent te breken maar ook hij faalde. Okun brak Haase bij 4-4 wel, maar Haase overleefde een matchpoint en brak Okun terug. Vervolgens pakte de Hagenaar de set door zijn tegenstander bij 6-5 op love te breken.

Okun kwam in de derde set op een voorsprong van 0-2, Haase kwam echter terug tot 2-2. Op 4-4 werd Haase wederom gebroken en dat bracht de beslissing in de partij.

Igor Sijsling ging eerder vandaag met tweemaal 4-6 onderuit tegen Harel Levy.

Ploegsma: "Marcellis vertrekt bij PSV"

Dirk Marcellis gaat op zoek naar een nieuwe club. Zaakwaarnemer Kees Ploegsma zegt dat de 22-jarige verdediger het niet meer ziet zitten in Eindhoven. "Ga er maar vanuit dat Dirk volgend seizoen naar een andere club gaat," vertelt Ploegsma tegenover L1. "Er komt geen gesprek meer met trainer Fred Rutten."

Volgens de zaakwaarnemer hebben meerdere clubs al interesse in Marcellis getoond. Feyenoord en AZ zijn al genoemd als mogelijke nieuwe werkgever van de Limburger. Marcellis zou echter eerst willen afwachten wie in Alkmaar de nieuwe trainer wordt. PSV zou Marcellis willen betrekken in een spelersruil met Jeremain Lens, waarbij AZ drie miljoen euro plus de verdediger krijgt.

Marcellis is dit seizoen niet meer dan een bankzitter bij de nummer drie van de Eredivisie. Hij debuteerde drie jaar geleden onder trainer Ronald Koeman. Na een stormachtig begin bij PSV speelde Marcellis twee interlands.

Korte staking ambtenaren in Nijmegen

Vijfhonderd ambtenaren van de gemeente Nijmegen hebben dinsdagmiddag hun werk neergelegd omdat zij een nieuwe cao eisen. De ambtenaren komen van verschillende afdelingen en staken van 13.00 tot 17.00 uur, meldt een woordvoerder van vakbond AbvaKabo FNV. De gemeenteambtenaren hebben volgens de bond al tien maanden geen cao.

Een paar honderd actievoerders waren volgens de zegsvrouw aan het begin van de middag aanwezig in de centrale hal van het stadhuis. Kort daarna keerden zij huiswaarts. De korte staking is het startsein voor meer ambtenarenacties. Mogelijk volgt donderdag een actie van ambtenaren in Arnhem, maar het is nog niet duidelijk of dit ook een werkonderbreking is. Volgende week donderdag leggen ambtenaren van de gemeente Haaksbergen het werk neer. Op 18 mei gebeurt dit in de gemeente Westland.

Volgende week vrijdag kunnen mensen in Den Haag, Utrecht en Haarlem gratis parkeren, omdat dan de parkeercontroleurs een dag lang het werk neerleggen. Op die dag staakt ook de Haagse brandweer. De veegdiensten uit in ieder geval Utrecht en Den Haag sluiten zich enkele dagen bij de stakers aan.

Eerder werd al bekend dat de vuilnismannen in Amsterdam op Koninginnedag het werk willen neerleggen. Mogelijk volgen de reinigingsdiensten in Den Haag en Utrecht. Deze staking kan nog via de rechter verboden worden.

Stam niet geschorst voor kampioenswedstrijd

FC Twente kan de afsluitende competitiewedstrijd tegen NAC Breda gewoon beschikken over Ronnie Stam. De rechtsback wordt door de KNVB niet geschorst voor zijn beschuldigingen aan het adres van scheidsrechter Pieter Vink, die hij na de 1-0 nederlaag tegen AZ uitmaakte voor leugenaar.

Twente kan volgende week bij een zege op NAC voor het eerst in de clubhistorie kampioen van Nederland worden. Stam kreeg van de aanklager een schikkingsvoorstel voor een voorwaardelijke schorsing van een duel. Daarnaast moet hij een boete van duizend euro betalen. Twente heeft tot morgen 12.00 uur de tijd om op het voorstel te reageren.

Volgens de KNVB is het schikkingsvoorstel in de lijn van een eerdere uitspraak tegen Kristian Bak Nielsen. De verdediger van sc Heerenveen kreeg in februari na beschuldigingen aan het adres van Kevin Blom, die hij betichtte van partijdigheid, eveneens een voorwaardelijke schorsing en een boete van duizend euro opgelegd.

Bakijev naar Minsk uitgeweken

De afgezette Kirgizische president Koermanbek Bakijev is naar Wit-Rusland uitgeweken. Hij verblijft in de hoofdstad Minsk. Dit heeft de autoritaire leider van Wit-Rusland, Aleksandr Loekasjenko, dinsdag bekendgemaakt. Eerder dinsdag was Bakijev door de interimregering in Kirgizië te verstaan gegeven dat hij uit zijn vaderland weg moest blijven.

Bakijev vluchtte op 7 april weg uit de Kirgizische hoofdstad Bisjkek nadat een protestbetoging uit de hand was gelopen en overheidsgebouwen waren bestormd. Bij het geweld vielen ten minste 83 doden. Hij hield zich een week verschanst in zijn bolwerk in het zuiden van Kirgizië en vertrok daarna naar Kazachstan. Hij verliet dat land maandag weer, met toen nog onbekende bestemming. Naar Kirgizië terugkeren was geen optie. Bij terugkeer in Kirgizië belandt Bakijev in de gevangenis, zei een lid van de interimregering tegen het Russische persbureau Interfax.

De Wit-Russische leider Loekasjenko zei een paar dagen geleden al dat Bakijev welkom was in zijn land. Nu Bakijev naar Wit-Rusland is uitgeweken kan dat de spanningen tussen Wit-Rusland en het Westen verscherpen en de relatie met het buurland Rusland nog moeizamer maken.

De Verenigde Staten en Rusland waren betrokken bij de overeenkomst die het Bakijev vorige week mogelijk maakte naar Kazachstan te vliegen. De overeenkomst leek er voornamelijk op gericht meer geweld en mogelijk zelfs een burgeroorlog in Kirgevgizië te voorkomen.

Ron Brandsteder rijdt meisje aan

Ron Brandsteder heeft maandagmiddag in Eindhoven een 15-jarig meisje aangereden. De presentator was op weg naar de uitreiking van een loterijprijs toen hij de tiener schepte. Ze brak daarbij een been en een duim.

Het meisje fietste op een fietspad toen Brandsteder fel met zijn Jaguar optrok, schrijft De Telegraaf. De presentator stond op een kruising te wachten op een andere fietser en zag daarbij het 15-jarige meisje over het hoofd. "Ik dacht dat ik op kon trekken, en na een meter had ik haar al tegen de auto", vertelt Brandsteder. "Vreselijk, ik schrok enorm."

Volgens de moeder van het meisje was Brandsteder erg bezorgd. "Hij was echt van streek. Alles zou met de verzekering geregeld worden en hij heeft 's avonds nog met mijn dochter in het ziekenhuis gebeld." De 59-jarige presentator belooft het goed te maken met het meisje. "Ik ga haar de komende tijd echt nog opzoeken en ik zal haar zeker ook een leuk presentje opsturen."

Stevie Wonder op North Sea Jazz

Stevie Wonder gaat optreden op het North Sea Jazz festival. Het drie dagen durende festival gaat op 9 juli in Rotterdam van start, de blinde zanger maakt op zondag 11 juli zijn opwachting op het podium. "Ik kijk uit naar mijn optredens in Europa. We gaan geweldige avonden beleven", zei de 60-jarige zanger.

Ook Groot-Brittannië kan rekenen op een bezoekje van de zanger. Eind juni treedt hij op tijdens muziekfestival Glastonbury. Wonder trad in 2008 voor het laatst op in Europa, hij toerde rond met 'A Wonder Summer Night Tour'. De artiest is zeer succesvol, hij won gedurende zijn carrière 25 Grammy Awards, waaronder een Grammy Lifetime Achievement Award.

Stevie Wonder op North Sea Jazz
Stevie Wonder op North Sea Jazz (Foto: Novum)

Alonso: "Te veel ophef over inhaalactie"

Fernando Alonso heeft met verbazing gereageerd op de ophef die ontstaan is omdat hij bij het binnenrijden van de pits in China zijn Ferrari-teamgenoot Felipe Massa passeerde. Als het een andere rijder betrof, dan waren volgens Alonso hem complimenten ten deel gevallen.

"Ik ben vrij verrast over wat ik nu allemaal hoor. Ik heb in Shanghai al gezegd dat hier alleen maar over gesproken wordt omdat we teamgenoten zijn. Als de auto een andere kleur had gehad dan was iedereen lovend geweest over deze actie. Maar nu wordt er alleen maar negatief over gesproken, terwijl er eigenlijk niets aan de hand is. Felipe en ik racen tegen elkaar, maar weten ook dat het belang van het team voorop staat," zei de Spanjaard die in China vierde werd, terwijl Massa niet verder kwam dan plaats negen.

Asim B. twee jaar naar inrichting

De 26-jarige hooligan die wordt beschouwd als de aanstichter van de strandrellen in Hoek van Holland moet twee jaar naar een inrichting voor stelselmatige daders. Dit heeft de rechtbank in Rotterdam dinsdag bepaald. De strafmaat komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie.

De 26-jarige Asim B. jutte andere bezoekers van het strandfeest Sunset Grooves op om rellen te trappen. Hij zette ze aan om negroïde mensen en agenten aan te vallen. B. heeft een lang strafblad, voornamelijk vanwege geweldsdelicten. Diverse andere betrokkenen zijn inmiddels ook veroordeeld.

Bij het uit de hand gelopen strandfeest op 22 augustus richtten hooligans vernielingen aan en gingen op de vuist met de politie. Agenten openden hierop het vuur, waardoor een 19-jarige Rotterdammer om het leven kwam.

Gullit en Been: "Vol op koers"

Het HollandBelgium Bid heeft vandaag naar eigen zeggen weer een belangrijke stap gezet in het proces dat moet leiden tot het binnenhalen van het wereldkampioenschap voetbal in 2018 of 2022. Het Nederlandse kabinet sprak bij monde van demissionair minister Ab Klink (Sport) steun uit aan de organisatie, die onder leiding staat van Ruud Gullit en Harry Been.

"We liggen vol op koers", aldus directeur Harry Been. "We gaan met een compleet en prachtig 'bidbook' naar Zwitserland." President Ruud Gullit reikt op 14 mei het Nederlands-Belgische draaiboek uit aan Joseph Blatter, voorzitter van de FIFA. De wereldvoetbalbond eist dat de kandidaten garanties hebben van hun overheden op het gebied van bijvoorbeeld openbare orde en veiligheid.

Gullit was uiteraard lovend over de steun van de overheid. "De samenwerking met de Nederlandse overheid en gemeenten is de afgelopen twee jaar voortreffelijk geweest, net zoals met de Belgische overheden." De noodzakelijke garanties komen binnenkort ook aan de orde in de Belgische regering.

OM afgestraft voor gebruik getapte gesprekken

De zaak tegen een man die veroordeeld is wegens brandstichting in de woning van zijn voormalige schoonmoeder in Arnhem moet over. Justitie maakte ten onrechte gebruik van afgeluisterde gesprekken, zo bepaalde de Hoge Raad dinsdag. Bij de brand, die de man op 12 juli 2004 stichtte, kwam de ex-schoonvader van de verdachte om het leven.

De man werd in 2008 door het hof in Arnhem veroordeeld tot zeven jaar cel. Hij stapte naar de Hoge Raad omdat de officier van justitie de telefoon van zijn familieleden liet tappen. Hierbij werden ook gesprekken met zijn advocaat opgenomen. Die gesprekken met de advocaat werden gebruikt in het dossier tegen de verdachte.

De Hoge Raad oordeelde dat deze gesprekken gewist hadden moeten worden. Daarom moet het gerechtshof in Den Bosch de zaak overdoen. De advocaat-generaal had dit in november vorig jaar al geadviseerd.

Het OM is de afgelopen jaren regelmatig door rechters op de vingers getikt wegens het niet naleven van de regels rondom getapte gesprekken met zogenoemde geheimhouders. In een aantal gevallen, onder meer bij de Hells Angels, heeft dit geleid tot ontslag van rechtsvervolging.

Celstraf voor dodelijke straatrace

Een man is dinsdag veroordeeld tot vier maanden cel en een rijontzegging van drie jaar voor zijn aandeel in een fatale autorace tussen drugsrunners op de A2 in mei 2008. De rechtbank in Maastricht heeft de man vrijgesproken van het veroorzaken van het ongeval, maar acht hem wel schuldig aan het veroorzaken van gevaar op de weg en doorrijden na een ongeval.

Het OM had anderhalf jaar cel en een rijontzegging van vijf jaar geëist. Bij het ongeluk op de A2 bij Maastricht kwamen op 10 mei 2008 drie drugsrunners om en raakte een persoon zwaargewond.

De rechtbank stelt dat het ongeval vooral is veroorzaakt door het rijgedrag van de bestuurder van de verongelukte auto, waarin de vier slachtoffers zaten. De later overleden bestuurder van deze auto haalde het voertuig van de verdachte volgens de rechter plotseling rechts in en sneed hem af. Beide auto's reden harder dan toegestaan, 80 of 90 kilometer per uur, waar 50 was toegestaan. De auto waarin de slachtoffers zaten raakte vervolgens op drift, slipte en botste tenslotte tegen een betonnen geluidswal.

Twee doden bij schietpartij ziekenhuis VS

Een Amerikaanse man heeft in Knoxville, in de Amerikaanse staat Tennessee, maandag een taxi genomen naar een ziekenhuis, de taxichauffeur twintig dollar gegeven en vervolgens het vuur geopend op het gebouw. Na de schietpartij sloeg de man de hand aan zichzelf. Eén vrouw kwam bij de schietpartij om het leven, twee anderen raakten gewond.

De politie probeert het motief van de daad te achterhalen, maar het lijkt erop dat geen van de slachtoffers, die allen in het ziekenhuis werkten, banden had met de verdachte. De politie denkt niet dat de verdachte ooit heeft gewerkt in het Parkwest Medical Center.

'Herstel vliegverkeer verloopt goed'

Het herstel van het vliegverkeer op luchthaven Schiphol verloopt goed. Dat verklaarde demissionair minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) dinsdag in de Tweede Kamer tijdens het wekelijkse vragenuurtje. "Het gaat goed naar omstandigheden."

"Tot 10.30 uur zijn 45 vliegtuigen vertrokken en zijn er 42 binnengekomen." Momenteel ligt de capaciteit op 45 vluchten per uur. De luchthaven probeert deze capaciteit verder uit te breiden, zei Eurlings. De KLM denkt binnen 48 uur weer helemaal volgens schema te vliegen.

De minister legde in de Kamer nog eens uit waarom het zo lang duurde voordat het luchtruim weer deels kon worden vrijgegeven. "Dat heeft te maken met rigide Europese regels, die nu zijn aangepast. Dat duurde een aantal dagen." De bewindsman benadrukte verder dat het veilig is om te vliegen. "Wij leveren geen compromis op het gebied van veiligheid."

Ferrari wil Rossi in derde auto

Luca di Montezemolo wil nog steeds dat de topteams in de Formule 1 een derde bolide in mogen zetten. Bij Ferrari zou dan negenvoudig wereldkampioen in de motorsport Valentino Rossi achter het stuur moeten gaan kruipen.

"Voor de grote renstallen is het beter om drie in plaats van twee bolides te hebben. Wij zouden volgend seizoen al een derde wagen erbij willen hebben," zei Di Montezemolo. Hij wil dat Rossi na dit jaar de tweewieler inruilt voor een F1-bolide. "We willen er alles aan doen om Valentino over te halen, Als hij dit jaar zijn tiende wereldtitel wint, is het mooi geweest. Hij moet ook winnen in de Formule 1."

Rossi zelf heeft afgelopen winter enkele dagen getest met een Ferrari F2008 op het circuit van Barcelona. Daarin was hij verrassend snel, maar hij zei dat zijn hart lag bij de motorsport waarin hij vele successen had behaald. In de MotoGP wordt de Italiaan sinds enkele jaren gesponsord door FIAT dat ook eigenaar van Ferrari is.

Di Montezemolo maakte vandaag bekend terug te treden als voorzitter van de FIAT Group, maar hij blijft wel aan als de voorzitter van Ferrari en als verantwoordelijke van de raceactiviteiten van de scuderia Ferrari.

Rapper Guru (43) overleden

Rapper Guru is op 43-jarige leeftijd overleden. De rapper, onder meer bekend van Gang Starr en Jazzmatazz, raakte onlangs in een coma tijdens zijn strijd tegen kanker. DJ Premier, de voormalig muzikale partner van Guru, maakte het overlijden van de rapper bekend via Twitter.

"Sorry mensen. Het is waar. Guru is gisteren overleden", twitterde DJ Premier dinsdag. Guru, die eigenlijk Keith Helma heette, was bij het grote publiek vooral bekend van zijn project Jazzmatazz. Hierbij werkte hij samen met grote namen zoals Chaka Khan, Herbie Hancock en Roy Ayers. Daarvoor timmerde hij met DJ Premier aan de weg met het rapduo Gang Starr. Eind februari raakte de rapper in een coma nadat hij een hartaanval kreeg. Drie weken later ontwaakte hij en werd zijn toestand nog omschreven als stabiel.

De website yoraps.com heeft een afscheidsbrief van de overleden rapper geplaatst, geschreven voor zijn fans.

Afperser Balkenende hoeft cel niet meer in

De vrouw die heeft geprobeerd premier Jan Peter Balkenende af te persen is dinsdag veroordeeld tot een maand celstraf en drie maanden voorwaardelijk. Ze hoeft niet weer de cel in, omdat ze al zeventig dagen in voorarrest heeft gezeten. Wel moet de 48-jarige vrouw uit Sint Willebrord zich onder toezicht van de reclassering laten stellen.

De vrouw stuurde op 26 juni vorig jaar een e-mail, waarin stond dat ze openbaar zou maken dat Balkenende haar seksueel geïntimideerd zou hebben. Ze dreigde naar de politie te stappen als de premier haar niet zou betalen.

Volgens de rechtbank in Breda zijn de geestelijke vermogens van de vrouw gebrekkig ontwikkeld. Ze zou een persoonlijkheidsstoornis hebben en last hebben van waanbeelden.

Ruimteveer Discovery veilig geland

Het Amerikaanse ruimteveer Discovery is met zijn zevenkoppige bemanning dinsdag veilig op aarde geland. De landing moest wegens regen en mist wel twee keer worden uitgesteld.

De weersomstandigheden bij het Kennedy Space Center werden in de loop van dinsdagochtend gunstiger zodat niet hoefde te worden uitgeweken naar het zuiden van Californië.

De Discovery is teruggekeerd van een bevoorradingsvlucht naar het internationale ruimtestation ISS. De NASA heeft nog drie pendelvluchten gepland voordat het space shuttle-programma wordt beëindigd. De laatste vlucht, met de Discovery, staat voor september gepland.

Visser komt om bij ongeluk op Noordzee

Bij een ongeluk aan boord van een vissersschip op de Noordzee is dinsdagochtend een visserman overleden. De man kreeg door nog onduidelijke oorzaak een haak tegen zijn hoofd en raakte zwaargewond. Een helikopter van de Kustwacht met een arts aan boord bracht de man naar een ziekenhuis, waar hij uiteindelijk bezweek.

Het schip bevond zich tijdens het ongeluk op zo'n 270 kilometer uit de kust. Dat is volgens een woordvoerder van de Kustwacht meer dan een dag varen. "Daarom ging de heli uit Den Helder snel ter plaatse." Nadat de arts het slachtoffer had gestabiliseerd werd hij naar een ziekenhuis in Groningen gebracht.

Volgens de woordvoerder komen ongelukken aan boord wel vaker voor. "Ze werken op een kleine ruimte met veel bewegende onderdelen en dat kan gevaarlijk zijn. Dat mensen overlijden door ongelukken aan boord gebeurt gelukkig niet vaak."

Bayern wil Dembélé en Gomes

Bayern München is al druk bezig met volgend seizoen. Bild publiceerde vandaag een overzicht van het verlanglijstje van de Duitse recordkampioen.

Daarop staan onder anderen de namen van oud-PSV-doelman Heurelho Gomez (Tottenham Hotspur), Falcão (Porto) en AZ-aanvaller Moussa Dembélé. Bild meldt dat Dembélé, die al eerder aankondigde na dit seizoen te vertrekken uit Alkmaar, 8.5 miljoen euro moet opleveren voor AZ.

China kondigt nationale dag van rouw af

China heeft voor woensdag een nationale dag van rouw afgekondigd naar aanleiding van de vernietigende aardbeving van vorige week in de westelijke provincie Qinghai. Inmiddels is het dodental als gevolg van de aardbeving tot 2046 opgelopen.

Verder zijn er meer dan twaalfduizend gewonden en worden 196 mensen nog vermist, meldde het staatspersbureau Xinhua dinsdag. Maandag haalden reddingswerkers drie overlevenden uit de puinhopen, twee vrouwen en een meisje van 4.

Kamer herdenkt gesneuvelde militairen

De Tweede Kamer heeft dinsdag de twee militairen herdacht die zaterdag om het leven kwamen in Uruzgan. "Onze gevoelens van deelneming gaan uit naar hen die hen dierbaar waren", zei Kamervoorzitter Gerdi Verbeet (PvdA).

De 29-jarige korporaal van de mariniers Jeroen Houweling en de 23-jarige marinier Marc Harders kwamen om toen ze met hun voertuig op een bermbom reden. Verbeet heeft mede namens de voorzitter van de vaste Kamercommissie van Defensie medeleven betuigd aan de nabestaanden.

Ribéry spil in Frans seksschandaal

Bayern München-speler Franck Ribéry blijkt een van de sleutelfiguren te zijn in het seksschandaal dat afgelopen zondag bekend werd. Daarin zouden spelers van de Franse nationale selectie seks hebben gehad met een minderjarige prostituee.

"Mijn cliënt wordt nergens van beschuldigd," zo meldt de advocate van Ribéry. De Franse justitie laat echter weten dat dit wel het geval is. De Franse sterspeler zou hebben toegegeven seks met haar te hebben gehad, maar niet geweten te hebben dat ze minderjarig was. "De rechter moet nu beslissen of hij al dan niet in staat van beschuldiging wordt gesteld."

Alles vond plaats in een nachtclub in Parijs, waarvan de manager en drie andere medewerkers inmiddels vastzitten. Vele Franse (oud-)internationals brachten een bezoek aan de gelegenheid. Zo staat Olympique Lyon-speler Sidney Govou ook op de lijst. Mocht Ribéry in staat van beschuldiging worden gesteld, dan kan hij tot drie jaar cel krijgen plus een boete van 45.000 euro.

De verhalen kwamen naar buiten in de aanloop naar het eerste halve finale duel in de Champions League tussen Bayern München en Lyon. Het is slecht nieuws voor Van Gaal, omdat Ribéry juist nu weer in vorm aan het komen was. De Nederlandse oefenmeester wilde er niet te veel over kwijt. "Hangende het onderzoek doen we er goed aan om er niets over te zeggen. Of Franck lijdt onder de situatie? Ik weet het niet, maar ik denk het niet. Ik denk dat hij mentaal meer met Lyon bezig is."

Trainer Newcastle trots na behalen titel

Newcastle United-trainer Chris Hughton was vol lof over zijn spelers na het behalen van de titel in het Championship, de Engelse tweede divisie. "Het was een geweldig gevoel toen het kampioenschap binnen was. Ik denk ook dat we het verdiend hebben met deze fantastische groep."

Newcastle, waar de Nederlandse keeper Tim Krul onder contract staat, verzekerde zich vorige week al van promotie naar de Premier League. De ploeg stelde de titel gisteravond veilig door een 2-0 zege op Plymouth Argyle. Na afloop barste het feest los voor de 2.500 meegereisde fans. "Wat er aan het eind gebeurde was speciaal voor iedereen die met de club verbonden is."

Vorig jaar vloog Newcastle uit de Premier League, maar dit jaar stond de club praktisch het hele seizoen bovenaan de tweede divisie. Ook West Bromwich Albion is al zeker van promotie.

Duitse bisschop biedt excuses aan

De Duitse bisschop Walter Mixa, die wordt verdacht van mishandeling van kinderen en van financieel wangedrag, heeft dinsdag zijn excuses aangeboden. "Met pijn in mijn hart bied ik mijn verontschuldigingen aan voor het leed dat ik mensen heb aangedaan", liet hij weten in een verklaring. De bisschop liet in het midden wat hij precies met zijn woorden bedoelde.

De verklaring komt nadat Mixa had gesproken met de priesterraad in zijn bisdom Augsburg, in het zuiden van Duitsland.

Mixa wordt ervan verdacht tientallen jaren geleden kinderen ernstig te hebben mishandeld. Hij zei daarover dat hij nooit geweld heeft gebruikt tegen kinderen, maar gaf later toe dat hij kinderen wel degelijk heeft geslagen.

Uit onderzoek blijkt verder dat in een van de kindertehuizen onder Mixa's verantwoordelijkheid financiële ongeregeldheden hebben plaatsgevonden.

OM past kritiek op Alberto Stegeman aan

Het Openbaar Ministerie in Haarlem heeft een bericht op zijn site met kritiek op het SBS-programma 'Undercover in Nederland' aangepast. Presentator Alberto Stegeman dreigde naar de rechter te stappen vanwege het persbericht, maar ziet daar nu vanaf. Het OM erkent in een reactie dat meningen als feiten waren gepresenteerd.

In het persbericht over een zaak tegen Stegeman schreef het OM onder meer dat delen van het programma in scène waren gezet en dat de kijker was misleid. Een woordvoerder van het OM laat weten dat in het bericht op de site nu wordt benadrukt dat de kritiek de mening van het OM betreft, maar justitie staat wel nog steeds achter de kritische opmerkingen.

Stegeman moest vorige week voor de rechter verschijnen, omdat hij in zijn programma een toegangspas van KLM namaakte en een terrein bij Schiphol binnendrong. Hij zei daarmee aan te tonen dat de beveiliging niet deugt en dat die onthulling zo belangrijk is dat hij vrijuit dient te gaan.

Het OM is van mening dat het vertonen van beelden van het binnendringen van een bedrijventerrein bij Schiphol geen algemeen belang dient, in tegenstelling tot een eerdere uitzending van Stegeman over de beveiliging van de luchthaven zelf. Bovendien was de uitzending volgens het OM misleidend.

Zo is de nagemaakte pas volgens justitie uiteindelijk helemaal niet gebruikt voor de uitzending. Stegeman zou in de achterbak bij een KLM-medewerker het terrein op zijn gereden. In de uitzending zou ten onrechte zijn gesuggereerd dat een collega van Stegeman met de valse pas achter het stuur zat.

De pas was ook helemaal niet meerdere keren getest. De beelden waarbij de auto met Stegeman achterin het terrein opreed, zouden gewoon meerdere keren zijn gebruikt. Verder was een achtervolging in de uitzending later opgenomen en toegevoegd om de uitzending spannender te maken.

De kritiek is volgens Stegeman 'klinkklare onzin'. "We hebben gewoon beelden die het tegendeel bewijzen." SBS dreigde de ontkrachtende beelden aan de kortgedingrechter voor te leggen, maar dat is nu niet meer nodig.

De rechter doet volgende week donderdag uitspraak in de zaak tegen Stegeman en een medewerker van het programma. Tegen Stegeman is een boete van 1740 euro geëist en tegen de medewerker duizend euro.

Clijsters en Henin doen recordpoging

Kim Clijsters en Justine Henin zullen op 8 juli in het Koning Boudewijnstadion in Brussel tegen elkaar spelen om een recordpoging te wagen. Het doel is om het record aantal toeschouwers bij een tenniswedstrijd te breken.

Het record staat nu nog op naam van Billie Jean King en Bobby Riggs die in hun partij in de Verenigde Staten 30.472 toeschouwers trokken, In Brussel is er plaats voor 40.000 mensen. Aanleiding is het voorzitterschap van de Europese Unie dat België vanaf begin juli een half jaar lang heeft. De overheid wil met de tenniswedstrijd de uitstraling van België vergroten.

Drie Thaise schepen door piraten gekaapt

Somalische piraten hebben zondag drie Thaise vissersschepen met in totaal 77 bemanningsleden gekaapt. De schepen werden overmeesterd op een kleine twee kilometer uit de Somalische kust. Dit meldt dinsdag een woordvoerder van de Europese vloot die in de Golf van Aden patrouilleert om piraterij tegen te gaan.

De kaping voltrok zich ver buiten de zone waar door de Europese vloot wordt gepatrouilleerd, zei de woordvoerder.

Volgens deskundigen blijft piraterij voor de kust van Somalië een probleem tot er een effectieve en stabiele regering in het land wordt geïnstalleerd. De huidige regering is momenteel verwikkeld in een strijd met islamitische opstandelingen en kan zich daarom niet richten op de goed gewapende piratenbases langs de kust.

Winnaars Wimbledon krijgen miljoen pond

De winnaars van Wimbledon kunnen dit jaar rekenen op een cheque van een miljoen pond (1,135 miljoen euro). Dit werd vandaag bekend gemaakt.

Het bedrag is 150.000 pond meer dan in 2009 en een verdubbeling van het prijzengeld ten opzichte van tien jaar geleden. De stijging is volgens de organisatie nodig om de daling van de waarde van het pond ten opzichte van de dollar en de euro te compenseren.

In totaal zit er 13,725 miljoen pond in de prijzenpot van Wimbledon.

Whitmarsh niet verbaasd over resultaten Button

McLarens teambaas Martin Whitmarsh is niet verrast door de goede resultaten die Jenson Button neerzet in zijn debuutjaar bij dit team: "Jenson is een volwassen wereldkampioen met veel ervaring. Jenson heeft dalen gekend in zijn carrière, maar daar heeft hij van geleerd. En dat zie je terug in hoe hij zich binnen het team opstelt; hoe hij een relatie met Lewis opbouwt; en hoe hij zich op de baan manifesteert. Dat is gewoon fantastisch.".

Van de vier races die er tot nu toe gereden zijn, heeft Button er twee gewonnen en dat heeft hij volgens Whitmarsh dan ook verdiend: "Iedereen die die races heeft gezien moet beameen dat de overwinningen meer dan verdiend waren."

Hyves krijgt eigen games

Het sociale netwerk Hyves introduceert een eigen platform om online spellen te spelen. Hiermee wil Hyves inhaken op de groei van kleine spelletjes op sociale netwerken. Voor het nieuwe platform is Hyves een samenwerking met Spil Games aangegaan.

Een belangrijk onderdeel van de samenwerking tussen Spil Games en Hyves is geënt op het sociale aspect van de spelletjes. Per spel worden de beste scores van vrienden getoond, en wordt de speler uitgedaagd om een hogere score te behalen.

Vanaf vandaag zijn er meer dan 300 spelletjes beschikbaar. Zo zijn bekende games als Bubble Shooter, Mahjong en Pacman nu te spelen. Spil Games en Hyves willen wekelijks nieuwe spelletjes toevoegen aan Hyves Games.

Met deze zet gaat Hyves de strijd aan met het internationaal georiënteerde Facebook. Op dit van oorsprong Amerikaanse sociale netwerk is het al langer mogelijk om games te spelen en vrienden uit je sociale netwerk daar bij te betrekken.

Hyves krijgt eigen games

Tony Hawk: Volgende game heet Shred

Tony Hawk heeft de titel van zijn volgende game verklapt. Via zijn twitterpagina liet de Hawkster weten dat skatefans zich op Tony Hawk: Shred mogen verheugen, schrijft de website Never Know Tech.

"De titel is 'Tony Hawk: Shred'. Zo nu weet iedereen het. Ik heb de naam zelf bedacht. Nu krijg ik waarschijnlijk het complete PR-team over me heen," aldus de ondeugende Tony op zijn twitterpagina. Het lijkt erop dat het PR-team inderdaad haar werk heeft gedaan, want het twitterbericht is inmiddels verwijderd.

Eerder dit jaar bevestigde Tony dat ontwikkelaar Robomodo het vervolg op Tony Hawk: Ride voor haar rekening zal nemen. Volgens hem was de game op dat moment 'al veel beter dan hij had verwacht.

Hawks waardeoordeel dient echter met een grote korrel zout te worden genomen. Zo heeft de skater Tony Hawk: Ride eerder de hemel ingeprezen, terwijl de rest van de wereld deze game inclusief skateboard-controller het liefst het raam uit wilde smijten.

Tony Hawk: Volgende game heet 'Shred'

Milram met Gerdemann naar de Giro

Het team van Milram heeft zijn selectie bekend gemaakt voor de Ronde van Italië die begin mei in Amsterdam van start gaat. Linus Gerdemann, die morgen overigens niet van start zal gaan in de Waalse Pijl, maakt zijn debuut in de Giro en is bovendien kopman.

Naast Gerdemann zullen de Duitsers Markus Fothen, Robert Förster, Dominik Roels, Matthias Ruß, Paul Voß en Fabian Wegmann, de Australiër Luke Roberts en de Oostenrijker Thomas Rohregger voor Milram van start gaan.

Agüero wil naar Chelsea

Sergio Agüero hoopt op een transfer naar Chelsea. Het lijkt de spits van Atlético Madrid fantastisch om te leren van Didier Drogba en Frank Lampard. "Drogba en Lampard zijn van wereldklasse op hun positie. Ik zou heel graag veel van hun leren. Hierdoor word ik zelf ook beter", zegt de Argentijn tegen de Daily Mail.

De schoonzoon van Diego Maradona wordt niet alleen nauwlettend in de gaten gehouden door de club uit Londen. Ook Real Madrid, Manchester United, Manchester City en Internazionale willen van de diensten van de aanvaller gebruikmaken. De international kwam tot nu toe tot 141 wedstrijden voor Atlético Madrid, waarin hij 53 keer scoorde.

Agüero geeft zelf aan dat zijn voorkeur naar Chelsea uitgaat. "Chelsea is een grootmacht die veel uitstraling heeft in de wereld, ze strijden altijd om alle prijzen mee. Inter is ook een grote club, maar de laatste tijd is duidelijk geworden dat de competitie in Engeland sterker is. Londen lijkt mij ook de leukste stad om te wonen met mijn vrouw."

Bètavakken populair bij meisjes

De achterstand die Nederland heeft op het buitenland op het gebied van exact en technisch geschoold personeel wordt kleiner. Sinds 2000 kiezen 42 procent meer meisjes voor bètavakken, tegenover 15 procent bij de jongens. In totaal is het aantal mensen dat voor een exacte studie kiest met twintig procent gestegen. Op de universiteiten is dat zelfs vijftig procent.

De stijging van de belangstelling is goed nieuws voor het Platform Bèta Techniek, dat zich negen jaar geleden tot doel stelde het aantal studenten met een technische studie met vijftien procent te verhogen. Door middel van samenwerking tussen middelbare scholen, wetenschap en bedrijfsleven is het aantal leerlingen dat kiest voor een exacte richting op de middelbare school fors verhoogd. Kozen de meeste mensen zes jaar geleden op het havo en vwo nog Economie en Maatschappij, nu is dat veranderd in Natuur en Gezondheid.

De goede resultaten zijn volgens Beatrice Boots van het Platform Bèta Techniek vooral te danken aan het wegnemen van vooroordelen bij docenten en leerlingen. “Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat meisjes net zoveel aanleg hebben voor exacte vakken als jongens. Maar jongens hebben meer bravoure; zij denken met een 6 al goed te zijn in wiskunde. Meisjes denken zelfs met een 7 nog dat zij te weinig talent hebben. Leerkrachten hebben wij in workshops bewust gemaakt van hun vooroordelen, de latente onzekerheid bij meisjes en het belang hen juist te stimuleren in plaats van te ontmoedigen.”

Vooral praktische voorlichting door vrouwen die al werkzaam zijn in de technische branche of de ict blijkt de interesse onder meisjes op middelbare scholen te wekken. Het Platform is echter nog niet klaar. In 2016 hopen zij dat ook alle leerlingen op de basisschool kennis maken met exacte wetenschap en techniek.

Brundle: "Stewards moeten strenger opteden"

Voormalig-coureur en tegenwoordig commentator bij de BBC Martin Brundle is niet blij met de beslissingen die de stewards afgelopen weekend tijdens de Formule 1-race in China hebben genomen. Volgens hem hadden ze veel strenger op moeten treden tegen het gevaarlijke rijgedrag.

"Hamilton en Vettel mogen blij zijn dat ik geen racesteward was. Ik zou hebben geadviseerd ze allebei enkele plaatsen terug te zetten op de startgrid voor de volgende race," zo schrijft Brundle op zijn weblog. De genomen risico's in de pits waren volgens hem te groot. "De lollipopman kan niet iedere pitstop in de gaten houden en inschatten hoeveel wielspin zijn coureur zal ondervinden. Maar wat zich vervolgens afspeelde in de pitstraat was bijzonder gevaarlijk."

Een waarschuwing is voor Brundle niet afdoende. "Maar wat betekent dat? Wanneer loopt de waarschuwing af en wordt een echte straf uitgedeeld? Deze beslissing van de stewards heeft een gevaarlijke precedent geschapen," zei de Brit die ook vraagtekens had bij de handelswijze van Ferrari, omdat Fernando Alonso Felipe Massa bij het ingaan van de pits inhaalde en hierdoor mogelijk de verkeerde banden gekregen heeft.

De Brit kon het ook niet verdragen dat Jenson Button aan het einde van het lange rechte stuk bijna tot stilstand kwam toen de safety car naar binnen ging. "Tenzij hij kan aantonen dat de safety car ongebruikelijk langzaam de pitstraat inreed, was dat een duidelijke overtreding van de regels. Wanneer ik als oud-coureur naast de racestewards had gezeten, zou ik me waarschijnlijk niet geliefd hebben gemaakt bij mijn oude werkgever McLaren. Maar die taak is geen populariteitswedstrijd. Vraag maar aan een willekeurige scheidsrechter."

Oprichter Atari terug op oude nest

Nolan Bushnell, de bedenker van Spacewar en oprichter van Atari in 1972, treedt opnieuw in functie bij zijn oude bedrijf, schrijft Edge Online. Bij Atari vervult Bushnell per direct de functie als bestuurslid waar hij een adviesfunctie krijgt.

Bushnell is samen met Tom Virden toegetreden tot het bestuur. Virden heeft jarenlang gewerkt in de online wereld en e-commerce. Het aanstellen van Nolan Bushnell is op z'n zachtst gezegd opmerkelijk. De Spacewar-bedenker heeft in de afgelopen jaren zeker twintig bedrijven opgericht, waarvan de restaurantketen Chuck E. Cheese en het recentelijk opgerichte digitale entertainmentbedrijf uWink de meest bekende zijn.

"Ik ben zeer verheugd om weer verbonden te zijn aan Atari. Zeker nu we in een tijd leven waarin interessante stappen gezet moeten worden om te groeien als game-industrie. Het bedrijf en de iconische merken zijn altijd belangrijk voor mij geweest, en ik heb er zin in Atari te helpen op bestuursniveau", reageert Nolan op zijn aanstelling.

Oprichter Atari terug op oude nest

Ex-GRIN-medewerkers vormen retro gamestudio

Enkele oud-medewerkers van de Zweedse gamestudio GRIN zijn een nieuw bedrijf gestart. De nieuwe studio draagt de naam Might and Delight.

De ex-werknemers van GRIN kennen elkaar van de ontwikkeling van Bionic Commando: Rearmed. De remake van het origineel uit de jaren tachtig werd met open armen ontvangen als downloadgame op de Playstation 3 en Xbox 360.

"Het is geen geheim dat 'Might and Delight' een voorliefde heeft voor retro", schrijft het bedrijf op haar eigen website. "We houden van de simpliciteit die terug te vinden is in de oudere spellen. Ons doel is een ervaring te creëren dat simplistisch oogt en ondertussen fris en toegankelijk wordt ervaren."

Op dit moment liggen er nog geen projecten op de plank voor Might and Delight, maar de Zweedse gamestudio is al in gesprek met diverse uitgevers om hun klassiekers nieuw leven in te blazen.

Ex-GRIN-medewerkers vormen retro gamestudio

Filmcriticus: 'Games zijn geen kunst'

Games zullen nooit tot een volwaardige kunstvorm kunnen uitgroeien. Dat claimt filmcriticus Roger Ebert op zijn populaire weblog.

"Misschien is niet slim om het woord 'nooit' te gebruiken, want dat is wel een erg lange tijd. Maar ik weet zeker dat de gamers die nu leven het niet tot een kunstvorm zullen zien uitgroeien", aldus Ebert op zijn weblog.

De beroemde filmcriticus ziet een belangrijk verschil tussen kunst en games. "Een game kun je winnen. Het heeft regels, punten en doelen die tot een uitkomst leiden. Als een game dit niet heeft, kun je het niet langer een game noemen. Dan wordt het een ervaring, zoals een film, boek of toneelstuk."

Voor kunstzinnige games als Shadow of the Colossus, Flower en Braid heeft Ebert geen goed woord over. "De games die vaak als voorbeeld worden gebruikt, kunnen mijn aandacht niet vasthouden. Ik moet het tot mijn spijt als kansloze pogingen bestempelen. Er is niemand die een game kan noemen die in de buurt van een beroemd gedicht, boek of film komt."

Filmcriticus: 'Games zijn geen kunst'

Amsterdam klaar voor afschaffen strippenkaart

Het besluit van demissionair minister Camiel Eurlings (Verkeer) om de strippenkaart in Amsterdam per 3 juni in de ban te doen, valt goed bij de Stadsregio Amsterdam.

"We zijn heel blij met de toestemming van Eurlings om helemaal over te gaan op de ov-chipkaart", zei een woordvoerster. "Wij zijn er al een hele tijd klaar voor." De komende tijd werkt de Stadsregio er samen met vervoersbedrijven GVB, Arriva en Connexxion hard aan om de reizigers te informeren over het verdwijnen van de strippenkaart.

Zo komen er acties om de kaarten op te maken, want volgens de zegsvrouw zijn ze na 3 juni echt niet meer bruikbaar. Verder zijn er onder meer spotjes te zien bij de lokale media, komen er posters in de stad te hangen en doen de betrokken partijen er alles aan om de aanschaf van de ov-chipkaart te stimuleren.

Oefenwedstrijd AZ afgelast door aswolk

De oefenwedstrijd die AZ en Celtic morgen zouden spelen in Glasgow is afgelast door de aswolk. Door het beperkte vliegverkeer is vliegen geen optie. De Alkmaarders zien er niets in om op een andere manier naar Schotland te reizen. De clubs kijken nu naar een alternatieve datum.

De ploeg van trainer Dick Advocaat zou vanavond in het vliegtuig stappen. De oefenwedstrijd was mogelijk doordat AZ komend weekeinde geen competitieverplichtingen heeft. Op 2 mei staat de afsluitende competitiewedstrijd tegen PSV op het programma. Voor AZ is winst belangrijk om de vierde plaats vast te houden. Feyenoord volgt op een punt. De Alkmaarders zijn al zeker van een plaats in de Europa League.

Krajicek: "Ik trek het niet meer"

Michaëlla Krajicek wijdt haar mindere prestaties in de afgelopen jaren op de tennisbaan aan de relatie die ze met haar ouders heeft. De Almeerse traint sinds enkele jaren in de Verenigde Staten, iets waar volgens Sportweek haar vader en moeder moeite mee hebben.

"Dat mijn ouders mij niet steunen, is een van de redenen dat de resultaten tegenvallen. Ik trek het niet meer," zegt een openhartige Krajicek. "Mijn zorgen neem ik mee de baan op. Als ik me niet honderd procent kan concentreren wordt het moeilijk. Nou dat lukt dus niet als je zulke zaken aan je hoofd hebt."

Krajicek heeft een liefdesrelatie met haar fitnesscoach Allistair McCaw. Hij begeleidt haar sinds haar vader Petr Krajicek daar mee stopte. "De band met mijn ouders is nooit meer dezelfde geweest sinds mijn vader (die ook haar coach was, red.) niet meer met mij meegaat. Maar sinds ik een relatie heb met Allistair is het helemaal mis. Mijn ouders roepen in de media dat ze me niet meer kunnen bereiken, dat ze mijn nummer niet hebben. Wat wil je als ze me telkens bekritiseren," zei Kleine Kraai die haar halfbroer Richard inmiddels ook al anderhalf jaar niet meer gesproken heeft.

Krajicek komt niet meer uit voor het Nederlandse Fed Cup-team sinds bondscoach Manon Bollegraf vorig jaar kritiek op haar heeft geuit. Ze betreurt het zeer dat ze dit besluit heeft moeten nemen. "Jammer, want ik kom graag voor Nederland uit. Hopelijk kan dat in 2011 weer onder een andere coach dan Bollegraf. Ik snap niet dat de bond besloot door te gaan met haar. Arantxa Rus en ik kunnen Nederland misschien terugbrengen naar de wereldgroep. Een coach die langs de kant zit, doet dat niet."

Student in brand gestoken tijdens ontgroening

Tijdens een ontgroening op een eilandje bij Giethoorn is zondagochtend 11 april een 21-jarig lid van een studentenvereniging uit Groningen zwaargewond geraakt. Volgens het slachtoffer werd hij op eigen verzoek door een medestudent in brand gestoken.

De student ligt nog steeds in het ziekenhuis. Hij moet daar waarschijnlijk nog de hele week behandeld worden aan zijn verwondingen. Dat heeft een woordvoerder van de Rijksuniversiteit Groningen dinsdagmorgen gezegd.

Kabinet steunt Nederlands WK-Bid

Het HollandBelgium Bid voor de organisatie van het wereldkampioenschap voetbal in 2018 of 2022 weet zich verzekerd van de steun van de Nederlandse overheid.

Demissionair minister Ab Klink (Sport) sprak dinsdag in Den Haag namens het kabinet steun uit aan de organisatie. Daarmee werd voldaan aan een belangrijke eis van de wereldvoetbalbond FIFA, die bij het 'Bid' overheidsgaranties wil hebben.

Volgens Klink mogen mogelijke extra kosten, bijvoorbeeld bij de investeringen in stadions, niet leiden tot lastenverzwaringen voor de burger. Het kabinet ziet het 'WK-Bid' als belangrijke stap om aan te tonen dat Nederland ook de Olympische Spelen kan organiseren. Nederland overweegt zich kandidaat te stellen voor de organisatie van de Zomerspelen van 2028.

Huta Galung onderuit in Rome

Jesse Huta Galung is bij het Challenger in Rome al in de eerste ronde uitgerekend. De Nederlander, die vorige week bij de eerste Challenger in de Italiaanse hoofdstad de halve finale bereikte, ging met 2-6 en 4-6 onderuit tegen de Fransman David Guez.

"Het was een moeilijke wedstrijd. Ik was niet constant genoeg vanaf de baseline. Guez maakte heel veel ballen. Ik serveerde zelf niet goed, waardoor ik veel druk verloor. Dit is even incasseren voor mij. Balen!", aldus Huta Galung op zijn Twitter. "Maar als je de hele trip bekijkt en waar ik vandaan kom mag ik best tevreden zijn. Ben tactisch beter gaan spelen".

Ajax deelt geen premies uit aan NAC

Ajax gaat geen premies uitdelen aan spelers van NAC Breda. Dat heeft algemeen directeur van de Amsterdamse club Rik van den Boog aangegeven. Als FC Twente punten verspeelt tegen NAC en Ajax wint van NEC dan zijn de Amsterdammers kampioen. "Wat spelers of sponsors doen, weet ik niet. Maar wij loven geen premies uit", zegt Van den Boog tegen De Telegraaf.

NAC trainer-Robert Maaskant ziet winstpremies graag tegemoet als zijn ploeg volgende week van FC Twente wint. "Met voetballen verdienen we ons brood. Vergeet niet dat we profs zijn", zegt de trainer tegen BN/De Stem.

De afgelopen dagen werd veel gesproken over winstpremies voor de tegenstanders van de mogelijke kampioenen. FC Twente laat ook weten geen premies uit te delen aan NEC als de Nijmegenaren weten te winnen van Ajax.

Voor NAC tellen niet alleen eventuele premies tegen FC Twente. Als de Bredanaren weten te winnen, behalen ze de play-offs voor een Europa League-ticket. Als er dan ook nog eens een winstpremie van Ajax bijkomt is dat mooi meegenomen, maar het is voor hen geen hoofdzaak.

Borstkanker mogelijk eerder te zien via tepelvocht

Een analyse van tepelvocht kan mogelijk in een vroeger stadium aantonen of een vrouw borstkanker heeft. Onderzoekers van het UMC Utrecht kunnen nu via tepelvocht de diagnose bevestigen bij vrouwen bij wie borstkanker is vastgesteld. Een groot onderzoek moet uitwijzen of via tepelvocht inderdaad eerder dan bijvoorbeeld via een MRI-scan of röntgenfoto borstkanker is vast te stellen.

Karijn Suijkerbuijk, die donderdag aan het UMC Utrecht promoveert op haar onderzoek, bekeek het tepelvocht van negen vrouwen bij wie net borstkanker was vastgesteld. Ze vergeleek dit met vrouwen met een sterk vergrote kans op borstkanker. Ter controle analyseerde ze vocht van 63 gezonde vrijwilligers.

Dat uit dit onderzoek blijkt dat er duidelijke verschillen in het tepelvocht van vrouwen met en zonder borstkanker zijn te vinden, is volgens Suijkerbuijk nog maar het begin. Aan het grote onderzoek van het UMC Utrecht doen 350 vrouwen mee, van wie jaarlijks tepelvocht wordt afgenomen.

Het tepelvocht wordt verkregen via kolven, een eenvoudige procedure die minder belastend zou zijn dan een MRI-scan of een röntgenfoto. De onderzoekers kijken in het tepelvocht naar methyleringspatronen in het DNA.

Methylering is een chemische verandering die genen aan en uit kan zetten. Bij het ontstaan van borstkanker worden genen uitgeschakeld die kanker onderdrukken. Staan de genen uit, dan kan dat een eerste teken van het ontstaan van borstkanker zijn. Als het lukt op deze wijze borstkanker in een vroeger stadium aan te tonen, kan jaarlijkse tepelvochtanalyse onderdeel worden van de standaardscreening op borstkanker, zegt Suijkerbuijk.

Nintendo: Verkoop Europa daalt 50% door DS-piraterij

Piraterij is een probleem voor bijna iedere vorm van media. Films, muziek en games lenen zich nu eenmaal goed voor deze vorm van criminaliteit. Nintendo heeft door de jaren heen van alles geprobeerd om piraterij tegen te gaan (denk aan de cartridges voor de N64), maar ze zeggen nu dat door de piraterij op de DS de verkopen in Europa met 50% zijn gedaald.

Het volgende was te lezen op de Asahi Shimbum website: ”Nintendo reckons sales of the devices - which allow users to circumvent the anti-piracy measures built into the DS - was largely to blame for a nearly 50-percent drop in sales in Europe in recent months, and that the amount "lost" to pirates each year was in the region of trillions of yen”.

Nintendo heeft dit berekend door te kijken naar hoe vaak software van bekende piraten-sites was gedownload. Nu kun je zeggen dat niet iedere download wil zeggen dat deze persoon normaal gesproken het spel had gekocht, maar Nintendo ontdekte in ieder geval 238 miljoen illegale downloads. Het is dus te begrijpen dat Nintendo hier niet echt blij van wordt. 

Drie Nederlanders verdacht in Weense dopingzaak

De Oostenrijkse jusitie heeft minstens drie Nederlandse (oud-) sporters op de korrel in de dopingzaak rond de bloedbank Humanplasma. Dit heeft Herman Ram van de Dopingautoriteit bevestigd.

Het onderzoek van de Oostenrijkse justitie is bijna afgerond. De Nederlandse Dopingautoriteit heeft inzage gehad in de dossiers die relevant zijn. "Momenteel gaat het om drie Nederlanders waar ernstige verdenking tegen zijn," aldus Ram. Hij wilde geen namen noemen of zeggen om welke sporten het gaat.

Op basis van de dossiers kan de Dopingautoriteit een tuchtprocedure starten. Tegenover het Algemeen Dagblad zei Ram dat "er drie Nederlanders een probleem hebben".

AIVD ziet vooral dreiging uit buitenland

De bedreiging van de nationale veiligheid komt steeds meer vanuit het buitenland. Daarom richt de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) zich steeds intensiever op ontwikkelingen buiten de landsgrenzen en zal dat de komende jaren ook blijven doen, maakte de dienst dinsdag bekend tijdens de presentatie van het jaarverslag.

Dit soort onderzoeken noemt de AIVD 'forward defence', ofwel voorwaartse verdediging. Het is zaak dat dreigingen worden gestopt nog voordat ze de Nederlandse grens bereiken, stelt de baas van de geheime dienst Gerard Bouman. De AIVD is hiervoor intensiever gaan samenwerken met diensten in het buitenland.

Het onderzoek in het buitenland richt zich vooral op terroristische dreigingen. "Het is niet alleen van belang te weten wie naar het buitenland gaat om jihadistische training te volgen; het is nog belangrijker te weten wat het vermogen is van een buitenlands netwerk om een aanslag te plegen in Nederland of op Nederlandse doelen in het buitenland."

O
ok richt de dienst zich op nucleaire, chemische en biologische programma's. De AIVD wil zicht hebben op de technische mogelijkheden, intenties en behoeften van landen als Iran, Syrië en Pakistan. "Onderzoek naar die landen is dan onontbeerlijk."

Aoyama verrast door verschuiving Japanse Grand Prix

Door de aanhoudende problemen in het vliegverkeer door de aswolk uit IJsland is het voor de MotoGP-teams onmogelijk geworden om op tijd in Japan aan te komen. Hierdoor heeft Dorna Sports, de uitbater van de MotoGP, besloten om de Japanse Grand Prix te verschuiven naar 3 oktober.

De enige Japanse MotoGP-coureur Hiroshi Aoyama was al druk bezig met voorbereidingen op het raceweekend. De Japanner was daarom ook zeer verrast toen hij hoorde dat het Grand Prix verschoven werd.

"Ik was zeer verrast. Ik denk dat het de eerste keer is dat een Grand Prix zo kort van te voren wordt afgelast. Ik was vanuit Qatar meteen naar Japan gereisd en ben daar begonnen met mijn training en promotionele werkzaamheden. Ik had een ontmoeting met de burgemeester van mijn stad en gisteren heb ik in de Suzuka de hele dag de Grand Prix in Motego lopen promoten. Ik was dan ook erg verbaasd toen ik hoorde van deze beslissing," vertelde Aoyama, die er echter ook de voordelen van in ziet.

"Aan de ene kant vind ik het jammer dat de GP nu niet door zal gaan, maar aan de andere kant heb ik nu meer tijd om me aan te passen aan mijn motor en mijn nieuwe status als MotoGP-rijder en kan ik relaxter, sterker en met een betere set-up komen en dat is natuurlijk weer goed."

Productie Bondfilm voorlopig stopgezet

De productie van de nieuwe James Bond-film is voorlopig stopgezet. Het project met de werktitel 'Bond 23' lijdt onder de financiële crisis van filmstudio MGM, die de Bondfilms in de bioscopen brengt. Dit staat op de website van het Britse filmtijdschrift Total Film.

'Vanwege de voortdurende onzekerheid over de toekomst van MGM en de mislukte verkoop van de studio, hebben we de ontwikkeling van 'Bond 23' voor onbepaalde tijd stopgezet', zo laten Bond-producenten Michael G. Wilson en Barbara Broccoli weten. 'We weten niet wanneer de ontwikkeling weer wordt hervat en hebben geen releasedatum voor Bond 23'.

Naar verluidt willen broers Ridley en Tony Scott MGM redden van de ondergang. De Britse regisseurs zouden de studio willen overnemen en leiden. Ridley Scott regisseerde onder meer de films 'Alien' (1979) en 'Blade Runner' (1982). Tony Scott maakte films als 'Top Gun' (1986) en 'True Romance' (1993).

Productie nieuwe Bondfilm voorlopig stopgezet
Productie nieuwe Bondfilm voorlopig stopgezet (Foto: Novum)

 

Weer onbevoegde hulpofficier in Brabant

Bij het politiekorps Brabant-Noord blijkt nog een tweede onbevoegde hulpofficier van justitie te hebben rondgelopen. Dat meldt een woordvoerder van het korps dinsdag. In dit geval gaat het om een hoofdinspecteur, van wie het certificaat om op te mogen treden als hulpofficier van justitie was verlopen.

Hierdoor was hij van juni vorig jaar tot deze maand onbevoegd. Inmiddels heeft de hoofdinspecteur weer een geldig certificaat. De politie bekijkt nog of de hoofdinspecteur iets te verwijten valt.

Het Openbaar Ministerie is geïnformeerd over de onbevoegde hulpofficier van justitie. Die moet nu gaan bekijken in welke zaken hij handelingen heeft verricht die buiten zijn bevoegdheden liggen en wat voor gevolgen dit heeft voor deze zaken. Een hulpofficier mag bijvoorbeeld bepalen of een verdachte na een aanhouding een nacht in de cel moet doorbrengen, maar mag de hechtenis niet verlengen.

Anderhalve week geleden kwam al aan het licht dat een politie-inspecteur van het korps onbevoegd is opgetreden als hulpofficier van justitie. Tegen deze politieman bestaat het ernstige vermoeden dat hij het certificaat heeft vervalst en dat dus sprake was van opzet. De rijksrecherche heeft deze zaak in onderzoek.

Dat de twee onbevoegd waren, kwam naar voren tijdens een inventarisatie van de hulpofficieren van justitie van het korps.

De Mos wil bij Sparta blijven

Interim-trainer Aad de Mos wil ook bij Sparta blijven als de club degradeert. Dit zegt hij tegenover Radio Rijnmond. De Mos ging aan het begin van deze maand aan de slag bij de club uit Rotterdam. Hij heeft vanaf het begin aangegeven een dubbelfunctie als trainer en technisch directeur te willen vervullen. Zijn contract loopt tot het einde van het seizoen.

De Haagse trainer werd bij de club uit Spangen binnengehaald als vervanger van Frans Adelaar. Hij moest de ploeg voor degradatie zien te behoeden. Hij kwam in zijn eerste drie wedstrijden als trainer van Sparta tot één punt in drie wedstrijden en moet nu met de Rotterdammers verder in de nacompetitie.

De trainer van de Spartanen liet vorige week na het vertrek van Dick Advocaat bij België doorschemeren wel interesse te hebben in de functie van bondscoach bij de zuiderburen. "Er is geen enkele trainer die het Belgisch voetballandschap zo goed kent als ik. Ze hebben mijn nummer. Ik wil zelf niet solliciteren", tekende de Gazet van Antwerpen op.

PSV nodigt VVV uit voor oefenwedstrijd

Om in het ritme te blijven voor de laatste competitiewedstrijd hebben PSV en VVV-Venlo een oefenwedstrijd georganiseerd, schrijft het Algemeen Dagblad. Deze zal aanstaande vrijdag om 14.30 uur in het Philips Stadion worden afgewerkt.

PSV moet nog wel officieel toestemming krijgen voor de ontmoeting. Bij VVV speelt vrijdag mogelijk Andres Vasquez mee. De 22-jarige Peruaanse speler is op proef in Limburg.

Zowel PSV als VVV heeft in de laatste competitieronde niets meer te winnen of te verliezen. De Eindhovenaren zullen derde worden, terwijl VVV zich al veilig heeft gespeeld. Of de oefenwedstrijd, wanneer er toestemming verkregen is, op de Nederlandse televisie komt is nog niet bekend.

Australië getroffen door aardbeving

Het westen van Australië is dinsdag opgeschrikt door een aardbeving met een momentmagnitude van 5,0. Vooralsnog zijn er geen doden of gewonden gevallen, wel zijn er daken van gebouwen ingestort en werden scholen, ziekenhuizen en mijnen geëvacueerd. In het getroffen gebied liggen de grootste goudmijnen van Australië.

Het epicentrum van de aardbeving lag volgens de Australische geologische dienst Geoscience Australia ongeveer tien kilometer ten zuidwesten van het stadje Kalgoorlie-Boulder. Volgens wetenschapper David Jepsen van Geoscience Australia vond de beving behoorlijk dicht aan de oppervlakte plaats en kon hij honderden kilometers verderop gevoeld worden. "Dit is de grootste gebeurtenis in de afgelopen 25 jaar in dit gebied, en het kan zelfs de allergrootste gebeurtenis zijn sinds we met de metingen zijn begonnen", aldus Jepsen.

Alle mijnen in het gebied werden ontruimd, zei Paul Howes van de Australische Arbeidersbond. "We zorgen ervoor dat er geen mijnen worden geopend, voordat alle veiligheidscontroles afgerond zijn", aldus Howes.

In Kalgoorlie, bijna zeshonderd kilometer ten oosten van Perth, worden meer dan vijftig mijnen geëxploiteerd.

'Twente en AZ willen ADO-speler Toornstra'

ADO Den Haag-middenvelder Jens Toornstra kan rekenen op veel interesse in zijn diensten. De 21-jarige voetballer maakte dit seizoen zijn debuut in het eerste van de Haagse club en zou zich volgens De Telegraaf richten op een langer verblijf bij De Residentieclub.

Toornstra speelde tot nu toe zeventien wedstrijden op het hoogste niveau waarin hij het net nog niet gevonden heeft. In december verlengde de middenvelder zijn contract bij Den Haag tot medio 2012, maar nu al wordt over een opwaardering ervan gesproken. FC Twente, AZ en Roda JC behoren tot de kapers op de kust voor het jonge talent.

Nederlandse huishoudens geven minder uit

Nederlandse huishoudens blijven de hand op de knip houden. In februari gaven ze 1,1 procent minder uit aan goederen en diensten dan in februari 2009, zo blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De huishoudens zijn al meer dan een jaar heel terughoudend met hun bestedingen, aldus het CBS. De afname in januari en februari was echter aanzienlijk kleiner dan die in de voorgaande maanden. In januari was de consumptie 0,7 procent lager dan een jaar eerder.

Vooral aan duurzame goederen gaven huishoudens minder uit. Hier daalden de uitgaven in februari met ruim 3 procent. Alleen de bestedingen aan nieuwe auto's waren hoger.

Ook werd door het koude weer aanzienlijk meer gas verbruikt dan in februari 2009. De consumptie van motorbrandstoffen was daarentegen duidelijk lager, aldus het CBS.

Liverpool zesde na winst op West Ham

Liverpool is een stapje dichter bij kwalificatie voor Europees voetbal gekomen. De Reds wonnen thuis met 3-0 van West Ham United en verdringen daardoor Aston Villa weer van de zesde plaats. In de laatste drie wedstrijden treedt Liverpool nog aan tegen Burnley, Hull City en koploper Chelsea.

Tegen West Ham, dat nog volop in de degradatiezorgen verkeert, kwam Liverpool geen moment in de problemen. Yossi Benayoun opende tegen zijn oude club na twintig minuten de score, David Ngog maakte er na een half uur 2-0 van. In de tweede helft beroofde doelman Robert Green met een eigen doelpunt de partij van zijn laatste restje spanning.

Liverpool moet minimaal zesde worden om zich te plaatsen voor de Europa League. De vierde plaats, die toegang geeft tot de voorronde van de Champions League, is zo goed als buiten bereik. Tottenham Hotspur heeft drie punten meer en bovendien een wedstrijd minder gespeeld.

Drie wijzigingen bij Rabobank voor Waalse Pijl

Morgen wordt de Waalse Pijl verreden. De ploeg waarmee Rabobank aan de start zal verschijnen verschilt op drie plaatsen van de ploeg die zondag meedeed aan de Amstel Gold Race.

Steven Kruijswijk, Bauke Mollema en Grischa Niermann vervangen in Wallonië Lars Boom, Sebastian Langeveld en Nick Nuyens. De rest van de ploeg bestaat uit Laurens ten Dam, Oscar Freire, Robert Gesink, Paul Martens en Bram Tankink. Gisteren werd bekend dat Pieter Weening vanwege het beperkte vliegverkeer de Waalse Pijl aan zich voorbij moet laten gaan.

[NHL playoffs] Kings via powerplay langs Canucks

De Los Angeles Kings hebben dankzij hun sterke powerplay een 2-1 voorsprong genomen in de playoffserie tegen de Vancouver Canucks. Bovendien hebben zij nog een thuiswedstrijd te gaan. Uit drie powerplay-mogelijkheden werd evenzovaak gescoord. Michal Handzus scoorde twee van deze powerplay-goals. De powerplay van de Kings heeft deze serie in zeven van de twaalf mogelijkheden gescoord.

Verder waren verdedigers Jack Johnson en Drew Doughty goed in vorm voor de Kings. Doughty was goed voor een goal en drie assists, Jack Johnson gaf drie assists. Vancouver-goalie Roberto Luongo, winnaar van Olympisch goud met Canada, had een matige avond en werd iets voorbij de helft van de wedstrijd vervangen door Andrew Raycroft. Op dat moment had hij slechts twaalf van de zestien schoten op doel tegengehouden.

Vancouver kwam na twee minuten spelen nog wel op voorsprong via MAson Raymond. Doughty maakte in de powerplay na elf minuten spelen gelijk. Vervolgens liepen de Kings door twee powerplay goals en een vijf tegen vijf-goal uit naar 4-1 in de tweede periode. Mikael Samuelsson maakte nog wel de 4-2 in de tweede periode waardoor de Canucks hoop bleven houden. Het was alweer de vierde treffer in drie wedstrijden van de Zweed in de playoffs.

Na vier minuten spelen in de derde periode maakte Daniel Sedin het nog flink spannend door de 4-3 binnen te schieten. Vlak daarvoor was een goal van diezelfde Sedin nog afgekeurd omdat hij de puck in het net geschopt zou hebben. De Canucks speelden wel beter deze periode, maar toch herstelden de Kings de marge van twee via een goal van Ryan Smyth. Hierna was het verzet van de Canucks gebroken.

Bayern vol zelfvertrouwen

Bayern München won, in de aanloop naar de de halve finale van de Champions League tegen Olympique Lyon, in de Bundesliga vrij eenvoudig van Hannover 96. De ploeg van Louis van Gaal won met 7-0. "Heel goed voor het zelfvertrouwen", aldus Van Gaal.

"De wedstrijd tegen Hannover was heel goed voor ons. Zij spelen namelijk een vergelijkbaar systeem als Olympique Lyon. Dit was dus een goede oefening. We hadden al zelfvertrouwen, maar als je met 7-0 wint, groeit dat zelfvertrouwen alleen maar," aldus de coach van de Duitse club.

Christian Nerlinger, technisch directeur bij Bayern, gelooft ook in een goede afloop. "We nemen Lyon heel serieus, maar we zijn ook zo zelfbewust om te zeggen: 'we dwingen het geluk af'."

Fraude Goldmans Sachs slechts het begin

Onlangs werd bekendgemaakt dat de Amerikaanse beurswaakhond SEC een onderzoek instelt naar mogelijke fraude bij de zakenbank Goldman Sachs (GS). Ondertussen komen er steeds meer aanwijzingen dat deze zaak het spreekwoordelijke 'topje van de ijsberg' is.

De fraude waar GS van beschuldigd wordt, betreft het bewust opzetten van een beleggingsfonds dat gedoemd was te mislukken. In reactie op dit onderzoek hebben diverse financiële instellingen al laten weten een claim in te dienen bij GS.

Wereldwijde impact
De stemming op Wall Street is afwachtend sinds de aanklacht. Men vraagt zich af of de SEC niet te veel risico neemt met de beschuldigingen richting Goldman. Wereldwijd zijn er vele banken en pensioenfondsen die banden hebben met de Amerikaanse bank. Zij vragen zich nu af in hoeverre ze schade zullen leiden door dit fonds.

"Wij kijken ook naar wat we in huis hebben", zegt de woordvoerder van de beleggingsafdeling van het ABP. "En als er mogelijkheden zijn om langs juridische weg wat terug te halen, zullen we dat zeker niet laten."

Afgezien van GS worden ook andere banken van dezelfde activiteiten verdacht. Hieronder vallen onder meer Deutsche Bank, UBS, Credit Suisse en Barclays. Zij kunnen binnenkort dagvaardingen van de SEC in hun postvakje tegenkomen.

Staking schoonmakers Erasmus Universiteit

Enkele honderden schoonmakers demonstreren dinsdagochtend bij de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Dat meldt de politie. Het gaat om een actie in een maandenlange reeks voor betere arbeidsvoorwaarden. Volgens een woordvoerder verloopt de actie vooralsnog rustig.

De Erasmus Universiteit was niet op de hoogte van de demonstratie bij de Burgemeester Oudlaan en schakelde de politie in. Die houdt een oogje in het zeil.

Volgens FNV Bondgenoten zijn er zo'n vijfhonderd schoonmakers op de been. De schoonmakers willen dat de universiteit een convenant ondertekent met afspraken voor betere voorwaarden. De demonstranten krijgen steun van studenten en docenten die handtekeningen hebben ingezameld.

Volgens bondsbestuurder Ron Meyer is een universiteit bij uitstek een plek om het goede voorbeeld te geven aan andere opdrachtgevers om het convenant te ondertekenen. "Als ergens veel weldenkende mensen bij elkaar zitten, is het in een universiteit. Dan moeten ze toch kunnen bedenken dat schoonmakers beter verdienen. De student en docenten hebben het door, nu de directie nog."

De schoonmakers voeren al maanden actie, onder meer door stations en treinen niet meer schoon te maken. Ook legden reinigingsdiensten in onder meer Amsterdam het werk neer. Ze zetten in op een ondergrens van 130 procent van het minimumloon en een beperking van flexwerk.

Romero dit seizoen niet meer in actie voor AZ

Sergio Romero komt dit seizoen niet meer in actie voor AZ. De doelman is naar Argentinië vertrokken om te revalideren. Romero is zaterdag in overleg met de Alkmaarders naar zijn geboorteland vertrokken, schrijft het Noordhollands Dagblad. Hij gaat daar in eerste instantie revalideren van zijn knieblessure.

Romero is door de aswolk per trein naar Madrid gereisd om daar het vliegtuig naar Argentinië te kunnen pakken. Als Romero fit is, sluit hij zich aan bij de nationale ploeg van Argentinië, die zich gaat voorbereiden op het WK in Zuid-Afrika. De AZ'er is bij Diego Armando Maradona eerste keus onder de lat.

De kans bestaat dat Romero op 21 maart tegen Sparta Rotterdam zijn laatste wedstrijd heeft gespeeld voor AZ. Afgelopen winter werd de doelman in verband gebracht met een transfer. Met een naderend WK zullen de schijnwerpers alleen maar verder toenemen.

[WK IJshockey] Uitslagen dag 1

Vandaag is in Tilburg het WK ijshockey voor de B-divisie van start gegaan. Nederland neemt het hierin op tegen Oekraïne, Japan, Litouwen, Oostenrijk en Servië. Hieronder vind je de uitslagen van de eerste speelronde.

Oekraïne - Litouwen

Oekraïne heeft zoals verwacht de eerste wedstrijd tegen Litouwen winnend afgesloten. Het werd 12-5, maar het ging niet zo eenvoudig als de eindstand doet vermoeden. Oekraïne kwam al snel op een 4-0 en 5-1 voorsprong, maar Litouwen kwam in de tweede periode terug tot 5-4. Oekraïne was echter op tijd bij de les en gaf nog eventjes gas om voor het einde van de periode nog op 6-4 te komen. In de derde periode namen de Oekraïners definitief afstand, en uiteindelijk stond er een 12-5 eindstand op het bord.


Tymchenko later verkozen tot M.O.T.M in gevecht met Rolandas Aliukonis

Oostenrijk - Servië

Topfavoriet voor de toernooiwinst is Oostenrijk, en zij stelden niet teleur. Servië werd met een klinkende 13-0 aan de kant gezet onder leiding van uitblinker Daniel Welser. Deze scoorde maar liefst vier goals. Servië was pas gepromoveerd naar de B-divisie en maakte zijn debuut op dit niveau. Dat bleek ook wel, want de Oostenrijkers waren duidelijk een maatje te groot. Olaf Setzinger maakte een goal en gaf vijf assists, terwijl Thomas Koch een goal en drie assists voor zijn rekening nam.

Nederland - Japan

Nederland is als thuisland het WK teleurstellend begonnen. Er werd met 3-1 verloren van Japan na een achterstand van 3-0. De goal van Nederland viel pas in de allerlaatste seconde van de wedstrijd en kwam op naam van Mike Dalhuijsen. De Nederlandse spelers moesten duidelijk wennen aan het hogere tempo dat op een WK gespeeld werd, en dit resulteerde in een matige eerste periode. Oranje mocht van geluk spreken dat het slechts 1-0 stond. In de tweede en derde periode ging het iets beter, maar tot echte kwaliteitsschoten kwam Nederland niet. Japan wist in de tweede periode nog wel tweemaal te scoren.


Nog even een peptalk vlak voor het begin

Stand

# Land Gespeeld Punten Winst Verlies OTW OTL
1 Oostenrijk 1 3 1 0 0 0
2 Oekraïne 1 3 1 0 0 0
3 Japan 1 3 0 0 0 0
4 Nederland 1 0 0 1 0 0
5 Litouwen 1 0 0 1 0 0
6 Servië 1 0 0 1 0 0

Programma volgende speelronde

Datum Tijd Thuis Uit
20/04/10 13:30 Oostenrijk Litouwen
20/04/10 17:00 Japan Servië
20/04/10 20:30 Oekraïne Nederland

Foto's zijn gemaakt door Michael Schoenmakers
Meer foto's kun je vinden in onze fotoreportage

[NHL playoffs] Bruins op voorsprong

De Boston Bruins hebben in hun serie tegen de Buffalo Sabres verrassend een voorsprong genomen. Thuis werden de Sabres met 2-1 verslagen waardoor de stand in de serie 2-1 in het voordeel van Boston is met nog een thuiswedstrijd te gaan. Rookie goalie Tuukka Rask speelde weer een belangrijke rol door 32 van de 33 schoten op doel te stoppen.

Verder lijkt Mark Recchi begonnen aan zijn tweede hockeyleven. De oudste speler in de NHL (42 jaar!) had de assist op de winnende goal van Patrice Bergeron. De topscorer van alle huidige nog actieve spelers is hiermee voor de derde maal op rij belangrijk voor zijn team, want in de eerste wedstrijd maakte hij de enige goal voor zijn team en in de vorige wedstrijd maakte hij de 5-3 in het lege net om de overwinning veilig te stellen.

Recchi won een race om de puck van Tim Kennedy, checkte hem in de boarding, draaide om en gaf zijn beslissende pass op Bergeron die vrij stond. "Dat verbaasde me niets. Dit soort acties heeft hij het hele jaar al. Hij is een geweldige speler en ik ben blij dat ik de kans heb om met hem samen te mogen spelen. Ik leer iedere keer weer iets bij dat ik samen met hem op het ijs stap", aldus Bergeron.

Daarmee werd een 30 minuten durende 1-1 doorbroken tussen twee van de best verdedigende teams in de NHL. Eerder had Mike Grier de Sabres namelijk op 1-0 gezet, waarna verdediger Dennis Wideman met een hard afstandsschot gelijkmaakte. Na de goal van Bergeron werd er niet meer gescoord.

CD: Admiral Freebee - The Honey and The Knife

Amai amai, Admiral Freebee had me toch een debuut in 2003, een self-titled album dat onderhuids kroop en authentieke rock wasemde door je poriën. Persoonlijk was ik wat teleurgesteld in de twee vervolgplaten die Tom Van Laere uitbracht in de jaren erna. In de persmailing kwam de nieuwe Admiral voorbij en bij het zien van zijn naam dacht ik meteen aan het debuut. Met de hoop dat Van Laere weer zo'n juweeltje uit zijn mouw kon schudden schreef ik de platenmaatschappij aan. Het risico dat het een voortborduursel zou zijn op de laatste twee platen verdrong ik even.

Admiral Freebee

[NHL playoffs] Caps stellen orde op zaken

De Washington Capitals hebben in hun serie tegen de Montreal Canadiens orde op zaken gesteld. Na verlies in de openingswedstrijd maakte de ploeg uit Washington eergister al gelijk, en nu werden de Canadiens wederom verslagen. Dit keer werd de eindstand 5-1 in het voordeel van de Capitals.

Er was vooraf nogal wat te doen over de startende goalie bij Washington. Jose Theodore werd vorige wedstrijd al na twee schoten op doel gewisseld voor Semyon Varlamov, en er gingen veel stemmen op om Varlamov te laten staan. Dit gebeurde dan ook, en de jonge Rus stelde niet teleur. Hij stopte 26 van de 27 schoten op doel en was vooral in de eerste periode belangrijk door de stand gelijk te houden.

In de tweede periode liepen de Capitals namelijk weg met vier goals. Na een minuut spelen maakte Boyd Gordon nota bene shorthanded de 1-0. Drie minuten later maakte Brooks Laich de 2-0, en toen Eric Fehr 3-0 maakte na acht en een halve minuut spelen en 6 schoten op doel in totaal vond coach Jacques Martin het welletjes. Goalie Jaroslav Halak werd vervangen door Carey Price. Price deed het iets beter en gaf minder rebounds weg, maar ook hij kon niet voorkomen dat Alexander Ovechkin de 4-0 maakte.

De vervanging van Halak bracht niet het gewenste effect teweeg, want richting het einde van de periode pakten de Canadiens een aantal straffen uit frustratie. Scott Gomez werd geschorst na commentaar op de scheidsrechter toen Brian Gionta een overtreding beging, dus mochten de Capitals vijf tegen vier spelen. Hieruit scoorden zij niet, maar het ontnam Montreal ook de kans om terug te komen in de wedstrijd. Drie minuten later moest Tomas Plekanec vier minuten naar de kant voor een domme straf.

In de derde periode kregen de Canadiens nog eventjes hoop doordat de 4-1 redelijk snel werd gemaakt, maar doordat de Capitals bleven domineren konden zij niet meer scoren. Uiteindelijk maakte Matt Bradley 45 seconden voor tijd nog de 5-1. De stand in de serie is nu 2-1 in het voordeel van Washington, maar de Canadiens hebben nog een thuiswedstrijd te gaan.

'South Park'-makers met de dood bedreigd

De makers van de animatieserie 'South Park' worden op een aantal Amerikaanse radicaal islamitische weblogs bedreigd met de dood. Bij een artikel over de tekenaars en hun vermeende minachting voor het geloof is een foto van een net vermoorde Theo van Gogh geplaatst.

Volgens een andere weblog is het bericht door een jonge Amerikaanse jongen geschreven. Ook via Twitter uit de jongen vervloekingen aan het adres van Trey Parker en Matt Stone. De jongen schrijft zelf dat de blog geen bedreiging is, maar een waarschuwing. Aan het eind van zijn bericht maakt hij enkele zakelijke adressen en de woonplaats van de makers bekend.

De Telegraaf schrijft dat in het bericht ook Geert Wilders en Ayaan Hirsi Ali met de dood worden bedreigd. De 'waarschuwing' is geplaatst naar aanleiding van het tonen van de profeet Mohammed in de animatieserie 'South Park'. Hierbij werd de profeet in een berenpak voorgesteld, omdat hij zich niet herkenbaar wil tonen.

De bedreiging zou van deze anti-fan kunnen zijn. "It will stop. I'll find a way."

Vliegverkeer komt langzaam op gang

Dinsdagochtend zijn weer verschillende vluchten vanaf Schiphol vertrokken. Maandag gingen de eerste passagiersvluchten de lucht in sinds het Nederlandse luchtruim werd gesloten. Met het vertrek van de vluchten dinsdag lijkt het Nederlandse vliegverkeer weer enigszins op gang te komen.

De vliegtuigen die dinsdag vertrokken, zijn onder meer onderweg naar Parijs, Rome, Barcelona en Madrid. Het luchtruim boven Nederland werd maandagavond weer opengesteld, nadat het sinds donderdag 18.00 uur op slot was gegaan wegens de vulkanische aswolk uit IJsland.

Het Europese luchtruim is maandag door de Europese transportministers onderverdeeld in drie zones: een zone waar geen as is, een zone met veel as, waar het luchtruim gesloten is en een 'tussenzone'. In deze zone zijn er wel asdeeltjes in de lucht, maar door de lage concentratie vormen deze geen gevaar voor de luchtvaart. Nederland valt in deze tussenzone.

Schiphol roept reizigers op niet zomaar naar het vliegveld te komen, maar contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij om erachter te komen of de vlucht doorgaat. De verwachting was maandagavond dat het nog zeker een week zou duren voor alles weer op schema loopt op Schiphol.

[NBA] Cavs winnen ook tweede duel tegen Bulls

In de play-offs van de NBA heeft Cleveland Cavaliers ook het tweede duel tegen Chicago Bulls gewonnen. Cleveland won met 112-102.

Het verschil werd gemaakt door LeBron James die goed was voor 40 punten, acht rebounds en acht assists. Bij de stand 96-53 scoorde de sterspeler elf punten op rij (driepunter, twee vrije worpen, twee jumpers en een layup).

Ondanks blessureleed won Utah Jazz de tweede wedstrijd tegen de Denver Nuggets met 114-111 waardoor beide ploegen nu eenmaal hebben gewonnen. Deron Williams was goed voor 33 punten en 14 assists. Chauncey Billups van Denver legde in de zoemer nog aan voor een driepunter. Hij trof echter de ring waardoor er geen verlenging kwam.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
Cleveland Cavaliers Chicago Bulls 112-102
Denver Nuggets Utah Jazz 111-114

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag gaan we terug naar de jaren-50.
 
Als het aan de SGP ligt, hangen we de kalender van 1955 weer aan de muur. Geen kinderopvang (want vrouwen horen achter het aanrecht en de commode) meer, en slechts één publiek televisiekanaal en twee publieke radiozenders. Wat een droefenis, dat verkiezingsprogramma van de oud-, streng- en hersteld-gereformeerden. Zou daar trouwens ook een naam voor zijn, net als ADHD of autisme, als je leeft in het verleden?
 
Maar goed, als ze hun zin krijgen, wordt het aantal publieke zenders dus fors ingekrompen. Dat betekent dat er een hoop overbodigs zal moeten vervallen:

Agenten aangevallen door bende

Maandag is een patrouille van de Brusselse spoorwegpolitie belaagd door een groep van dertig tot veertig man. Dit gebeurde buiten het zicht van de beveiligingscamera's, in het station Rogier.

De agenten reageerden op een vechtpartij tussen een aantal jongeren. Toen ze probeerden om de jongeren uit elkaar te halen, werden ze belaagd door de groep. Waarschijnlijk werd de vechtpartij in scene gezet.

In reactie op het incident zal de christelijke vakbond CD&V woensdag het werk neerleggen. Hiermee wil de vakbond haar eis voor meer agenten kracht bijzetten.

Vulkaan stoot nu vooral lava uit

De vulkaan van de Eyjafjallajökull (Eilandbergengletsjer) op IJsland stoot op het moment vooral lava en veel minder as en waterdamp uit. Dat heeft de meteorologische dienst in de eilandstaat in de Atlantische Oceaan dinsdagmorgen bekendgemaakt.

De baas van het Vulkanologische Instituut in Reykjavik, Rikke Pedersen, noemde de jongste ontwikkeling 'optimaal' voor het oplossen van de problemen waarmee de luchtvaart in Europa kampt sinds de vulkaan vorige week donderdag actief werd. Pedersen zei tegen de Deense tv-zender DR dat het onwaarschijnlijk is dat de omstandigheden weer drastisch zullen wijzigen op korte termijn.

Volg de gebeurtenissen rondom de vulkanische activiteit ook op het forum. Foto's van de uitbarsting van afgelopen donderdag zijn hier te zien.

'Weer nieuw bewijs tegen Ronald P.'

De politie heeft weer nieuw bewijs tegen Ronald P. voor de moord op Anneke van der Stap in 2005. Hij blijkt enkele uren nadat zij verdween met haar chippas een ijsje te hebben gekocht bij een tankstation. Dat schrijft het AD dinsdag op basis van bronnen rond het onderzoek.

Maandag schreef De Telegraaf al over een opgedoken USB-stick in handen van een ex van P., waarop bestanden van Van der Stap staan. P. hield vooralsnog altijd vol het 22-jarige slachtoffer niet gekend te hebben.

Naast de pinbetaling is ook een harde schijf met bestanden van het slachtoffer gevonden in een opslagbox van P. Ook de verdwenen bestelbus van P. is teruggevonden. Hij bleek het voertuig te hebben verkocht aan een handelaar die het busje naar Afrika exporteerde. Het busje zal worden onderzocht op sporen van Van der Stap.

P. werd vorig jaar veroordeeld tot vijftien jaar cel voor de moord op en verkrachting van Christel Ambrosius. Daarvoor zaten jarenlang Wilco Viets en Herman Dubois ten onrechte vast. Hij werd vervolgens in zijn cel aangehouden voor betrokkenheid bij de moord op Van der Stap.

De 22-jarige studente Van der Stap werd 22 juli 2005 na een vermissing van elf dagen dood gevonden in de bosjes aan het Jaagpad in haar woonplaats Rijswijk. Ze werd voor het laatst gezien op het station van Enschede, op 11 juli 2005.

Toyota haalt 34.000 terreinwagens terug

De Japanse autofabrikant Toyota roept wegens veiligheidsproblemen wereldwijd in totaal 34.000 terreinwagens van de types Lexus GX 460 en Land Cruiser Prado terug naar de garage. De terugroepactie dient om problemen met het stabiliteitssysteem van de voertuigen te verhelpen, maakte de autofabrikant dinsdag bekend.

Toyota stopte vorige week de verkoop van de GX 460, nadat het voertuig was neergesabeld door een Amerikaans consumentenblad. De SUV zou bij hoge snelheid de neiging hebben om te kantelen.

De Japanse autogigant is in de afgelopen maanden herhaaldelijk in het nieuws gekomen wegens problemen met auto's. Zo moesten miljoenen voertuigen worden teruggehaald wegens problemen met glijdende vloermatten, remsystemen en gaspedalen.

Toyota kreeg maandag in de VS een recordboete van 16,4 miljoen dollar (12,2 miljoen euro) opgelegd voor de problemen met de gaspedalen van zijn auto's. Mogelijk kan het concern nog rechtszaken tegemoetzien wegens vermeende fraude en letselschade.

Meer meldingen geweld in treinen

Ondanks forse investeringen in de verbetering van de veiligheid waren er de eerste drie maanden van het jaar toch meer meldingen van geweldsincidenten. Dat blijkt volgens De Telegraaf uit een vertrouwelijk veiligheidsrapport van de NS. De meeste incidenten hebben te maken met zwartrijders.

De NS zegt in de krant overigens dat er geen sprake is van meer geweld. Door maatregelen tegen geweld zou juist de bereidheid van NS-medewerkers om geweld te melden zijn toegenomen. De NS spreekt van een goede samenwerking met de politie.

Conducteurs vroegen in maart tweeduizend keer om hulp van politie en veiligheidsteams. Dat is vijfhonderd keer meer dan het maandelijkse gemiddelde van 2009. Daarbij gaat het vooral om zwartrijders, maar ook werd er 68 keer fysiek geweld gebruikt, 218 een conducteur bedreigd, 303 keer gescholden en vier keer gedreigd met een wapen.

FNV Bondgenoten eist dat er 250 extra spooragenten worden ingezet. De vakbond die al langer pleit voor verbetering van de veiligheid in de treinen vindt dat er teveel wordt bezuinigd op de spoorwegpolitie.

PVV trekt 800 miljoen uit voor politie

De PVV wil 800 miljoen euro investeren in meer blauw op straat. Met het geld moeten de huidige vijftigduizend agenten gezelschap krijgen van tienduizend nieuwe collega's. In het partijprogramma van de partij van Geert Wilders staat dat het geld wordt weggehaald bij 'linkse hobby's' als ontwikkelingssamenwerking en Defensie, schrijft De Telegraaf.

Volgens Wilders is er een chronisch tekort aan blauw op straat. Dat zou blijken uit de situatie in probleemwijken in onder meer Gouda en Culemborg. De nieuwe agenten zouden zich moeten bezig houden met criminelen pakken en rust op straat brengen. Voor bureauwerk en 'burgertje pesten' zijn ze niet bedoeld.

Ook in het strafstelsel gaat het roer om als het aan de PVV ligt. Zo worden tbs en taakstraffen volledig afgeschaft en komen er minimumstraffen en hogere maximumstraffen. Ook wil hij een variant op het Amerikaanse principe 'three strikes, you're out'. Na drie geweldsmisdrijven moet iemand standaard levenslang krijgen.

De gevangenissen moeten verder versoberd worden. Dat betekent: geen televisie, internet en dvd's meer en recreatietijd moet verdiend worden met goed gedrag. De PVV wil 16-jarigen volgens het volwassenenrecht berechten.

Het programma van de partij wordt vrijdag officieel gepresenteerd.

'Velthuizen naar Atalanta Bergamo'

Vitesse kan zeer waarschijnlijk op zoek naar een nieuwe doelman. Er gaan hardnekkige geruchten dat Piet Velthuizen volgend seizoen voor Atalanta Bergamo gaat spelen.

Het huidige contract tussen Velthuizen en Vitesse loopt nog tot medio 2011 door. Toch hopen de Arnhemmers nog iets aan de talentvolle doelman over te houden, mocht hij zijn huidige verbintenis niet willen verlengen.

Atalanta Bergamo komt op dit moment nog uit in de Serie A, maar kan over enkele weken ook nog degraderen. De formatie staat op de achttiende plaats en vergaarde tot nu toe 34 punten. Het verschil met de ploeg op de laatste plaats, Livorno, bedraagt slechts acht punten. In Italië staan nog vier speelronden gepland, dus er kan nog van alles gebeuren.

Voor Velthuizen zou de transfer een droom zijn, die uitkomt. In maart van dit jaar gaf de doelman van Vitesse al eens aan graag een stapje hoger te willen.

Totti maakt excuses aan fans van Lazio

AS Roma won afgelopen zondag met 2-1 op bezoek bij rivaal Lazio. Na afloop liep Roma-icoon Francesco Totti richting de fans van Lazio en stak beide duimen naar beneden. Hier biedt hij nu zijn excuses voor aan.

Het gebaar van Totti werd door de fans van Lazio geïnterpreteerd als een teken dat Lazio zou degraderen. "Ik excuseer me voor mijn gebaren na het duel", vertelt Totti. "Ik heb me laten meeslepen door mijn emoties na een spannende wedstrijd."

"Het was nooit de bedoeling iemand te kwetsen en het was zeker niet bedoeld om aan te geven dat Lazio gaat degraderen", vervolgt de Italiaan. "Het was een verwijzing naar Roberto Baronio, die in de eerste derby dit seizoen dezelfde gebaren naar mij maakte en zei dat het voorbij was met mij.'

Totti wil niet te lang stil staan bij het incident. "We moeten ons nu gewoon verder concentreren op die eerste plaats. Inter blijft favoriet. Maar als we onze laatste vier duels winnen, hebben we het allemaal in eigen handen. Dat we de laatste weken negen op negen haalden tegen Bari, Atalanta en Lazio is al heel wat."

'VfL Wolfsburg richt pijlen op Jol'

De lijst van ploegen, die in de rij staan voor Martin Jol, begint te groeien. Al eerder werd bekend gemaakt dat West Ham United geïnteresseerd zou zijn in de diensten van de trainer van Ajax. Johan Derksen, hoofdredacteur van Voetbal International, maakte gisteravond bekend dat ook VfL Wolfsburg de oefenmeester wil aantrekken.

Jol is geen onbekende in de Bundesliga, aangezien hij al een jaar de scepter over de selectie van Hamburger SV zwaaide. Daar behaalde de Haagse trianer prima resultaten met als hoogtepunt natuurlijk de halve finale in het toernooi om de UEFA Cup. Daarnaast sloot de ploeg uit Hamburg het seizoen destijds af met een vijfde plaats, wat kwalificatie voor Europees voetbal betekende.

Voorafgaand aan zijn periodes bij Hamburger SV en Ajax stond Jol ook nog onder contract bij Tottenham Hotspur, RKC Waalwijk en Roda JC.

God ontmaskerd

De inmiddels welbekende stofwolk uit Asland is volgens deze godsdienstdebielen een rode kaart van God. Na enkele gele kaarten voor Nederland, zoals de bijna-watersnoodramp uit 1995 (weet je het nog? Ik ook niet) en het virus aan de voet van Balkenende in 2004 (een ramp van ongekend formaat), was de maat voor God vol. Een stofwolk! Daar kan Roelof Luinge nog een puntje aan zuigen.

Bekende vijanden in Batman: Arkham Asylum 2

Twitter, soms wel handig door onhandige mensen die altijd maar iets interessants te melden willen hebben. Gameontwikkelaars kunnen zo in ieder geval niets meer geheim houden. Zo ook bij actrice Stana Katic. Ze vond het blijkbaar nodig om in een tweet te melden dat ze de stem deed van een van de personages in Batman: Arkham Asylum 2.

Ze meldde dat ze de dochter van Ra's al Ghul heeft ingesproken; Talia al Ghul. Ra's al Ghul met het eeuwige leven heeft meest recentelijk zijn opwachting als vijand gemaakt in de film Batman Begins. Talia al Ghul krijgt in deze film ook een korte vermelding, maar komt verder niet in beeld. De tweet is nu weggehaald, maar ja, Google cache houdt zoiets ook nog vast. Ze zal wel een telefoontje hebben gehad van Rocksteady, de ontwikkelaar, dat dat nou net niet de bedoeling was.

Maar Rocksteady is nog niet klaar met stemacteurs een tik op de vingers te geven. Maurice LaMarche vertelt doodleuk in een podcast dat werken aan videogames hard werken is. Hij heeft er al een paar gedaan en gaat binnenkort de stem van Mr. Freeze doen voor Arkham Asyleum 2. In het eerste deel zagen we Mr. Freeze al in zijn koelcel, en werd hij genoemd in een van de raadsels van Edward Nigma, ook wel bekend als The Riddler.

En als Rocksteady dan toch bezig is met acteurs een les geheimhouding te geven: Kevin Conroy flapt er uit dat hij Two-Face een stem (of twee?) heeft gegeven. De hints waren al in de trailer te zien, maar met deze opmerking weten we dat dus zeker. Volgens hem wordt het spel erg donker in sfeer en zullen er vrij veel bekende vijanden hun opwachting maken.

Cavendish: "De roem heeft mij veranderd"

Mark Cavendish presteert dit seizoen onder de maat en deed de laatste maanden geregeld pittige uitspraken. In een interview met The Sunday Times legt de wielrenner van Team Highroad uit hoe dat komt.

"Soms ben ik gewoon mijzelf niet. De tol van de roem is soms hoog," begint Cavendish zijn relaas. "Ik voel me vaak down, héél down. Dit is gewoon een lastige periode die ik probeer door te komen. Ik word omringd door zoveel ja-knikkers dat het gemakkelijk is om te veranderen wie je bent. Ja, de roem heeft ook mij veranderd. De motivatie is nog oké, maar als je aan de top staat is het moeilijker. Je valt dan van heel hoog."

Toch verwacht de sprinter in de toekomst weer beter dan ooit terug te keren in het peloton. "Ik weet zeker dat ik opnieuw top zal zijn, al is dat misschien niet meer voor dit jaar. Maar daarna praat niemand hier meer over."

In het afgelopen wielerseizoen presteerde Cavendish in elk geval uitstekend. Zo won hij vier ritten in de Giro d'Italia, die hij overigens niet uit reed, en pakte hij maar liefst zes dagzeges in de Tour de France.

Nederlander wil bezuinigen op cultuur

Zes op de tien Nederlanders wil bezuinigen op kunst en cultuur. Dat blijkt maandagavond uit onderzoek van bureau Synovate in opdracht van het tv-programma Nova. Duizend mensen deden mee aan het onderzoek.

Ontwikkelingssamenwerking staat op de eerste plaats om op te bezuinigen, gevolgd door 'kunst en cultuur' en defensie op een gedeelde tweede plaats. Het zijn vooral kiezers van rechtse partijen die menen dat er minder geld kan naar culturele instellingen.

Van de 50 euro die de overheid per inwoner aan kunst en cultuur besteedt, gunnen Nederlanders het meeste geld aan musea. Op de tweede plaats staat film en op de derde plaats festivals. Het minste heeft men over voor beeldende kunst. Slechts 3 procent van de ondervraagden vindt dat er absoluut niet bezuinigd mag worden op kunst en cultuur.

Vertrouwde gezichten bovenaan PvdA-lijst

Na de nieuwe lijsttrekker Job Cohen heeft de PvdA vooral gekozen voor vertrouwde politieke gezichten in de top tien van de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen op 9 juni. Op de tweede plaats van de maandag vastgestelde conceptlijst staat, net als vorige keer, Nebahat Albayrak.

De oud-staatssecretaris van Justitie wordt gevolgd door voormalig minister van Onderwijs Ronald Plasterk en daarna Mariëtte Hamer, de huidige voorzitter van de PvdA-fractie. Goed ingevoerde bronnen hebben dat maandag gemeld.

De PvdA zal de lijst dinsdagmiddag presenteren. In de top tien staan verder nog Jeroen Dijsselbloem, Sharon Dijksma, Gerdi Verbeet, Diederik Samsom, Jetta Klijnsma en Frans Timmermans. Ahmed Marcouch, de oud-voorzitter van de Amsterdamse deelraad Slotervaart en gemeenteraadslid in de hoofdstad, staat op een verkiesbare plek op de landelijke lijst.

Europees luchtruim dinsdag deels weer open

Het Europese luchtruim wordt dinsdag vanaf 08.00 uur deels weer opengesteld. Dat heeft Europees commissaris voor transport Siim Kallas maandagavond in Brussel na een videoconferentie van Europese verkeersministers bekendgemaakt.

Er worden drie zones ingericht: een waarin er geen gevaar meer is door de aswolk van de vulkaan in IJsland, een tweede waarin de autoriteiten van de betreffende landen moeten beslissen of het veilig is om te vliegen en een derde waarin vliegen vooralsnog verboden blijft. "Wij hebben geen compromissen gesloten over de veiligheid", zei Kallas.

Nederland behoort tot de zone waarin weer gedeeltelijk mag worden gevlogen. Dat was overigens gisteravond al het geval.  Welgeteld 793 passagiers zijn toen met drie KLM-vluchten vertrokken vanaf Schiphol. Dat meldde de KLM.

De vliegtuigen naar New York, Shanghai en Dubai vertrokken na 20.30 uur, nog voor het donker werd. Het waren de eerste passagiersvluchten vanaf Schiphol sinds het luchtruim donderdag werd gesloten wegens de vulkanische asplaag uit IJsland.

Volgens KLM-topman Peter Hartman huilden mensen van blijdschap toen ze hoorden dat ze mochten vertrekken.

In de vliegtuigen naar New York en Shanghai zaten elk 275 passagiers. In het toestel naar Dubai bevonden zich 243 reizigers.

Rechtengroep klaagt Zwitserse krant aan

De Bosnische tak van de Duitse mensenrechtengroep Gemeenschap voor Bedreigde Volkeren heeft een Zwitsers dagblad aangeklaagd voor het ontkennen van de Servische genocide in de Bosnische moslimenclave Srebrenica in 1995. Het ontkennen van genocide is bij de Zwitserse wet verboden.

In het periodiek La Nation verscheen onlangs een serie artikelen waarin gesteld werd dat tweeduizend militairen waren gedood in de 'pseudo-massamoord' in Srebrenica.

Bosnisch-Servische troepen namen in juli 1995 het Bosnische moslimstadje in en vermoordden achtduizend moslimmannen en -jongens in de ergste massamoord sinds de Tweede Wereldoorlog. In 2007 bepaalde het Internationaal Strafhof in Den Haag dat het om genocide ging.

[NASCAR] Uitslag Samsung Mobile 500

Denny Hamlin heeft op de Texas Motor Speedway in de NASCAR Sprint Cup de Samsung Mobile 500 op zijn naam geschreven. Hij bleef na 334 ronden de aanstormende Jimmie Johnson nipt voor. Kyle Busch verzekerde zich van de derde plaats. Johnson verstevigde zijn leidende positie in het klassement.

De race in Texas moest wegens hevige regenval een dag uitgesteld worden en onder droge omstandigheden konden de coureurs los. Voor Hamlin betekende het uitstel goed nieuws, want amper drie weken geleden ging hij onder het mes om knieproblemen te laten verhelpen. Hij moest wel in het achterveld starten, terwijl Tony Stewart van poleposition mocht vertrekken, voor Sam Hornish jr.

Laatstgenoemde kende weinig plezier aan de race, omdat hij geen goede set-up voor de auto kon vinden en dankzij een glijdende auto niet verder kwam dan plaats negentien. Heel wat beter leek het Bryan Vickers te vergaan. Hij moest achteraan starten en sneed als een warm mes door de boter. Hij haalde vele coureurs in, totdat hij na 77 ronden een lekke band kreeg en spinde. Amper 23 ronden later kreeg de Red Bull-rijder zijn tweede lekke band, waardoor de derde neutralisatie van de dag veroorzaakt werd. Uiteindelijk moest hij na 192 ronden opgeven.

Juan Montoya had zijn auto ook goed voor elkaar, maar de Colombiaan zat regelmatig vast in het verkeer, waardoor hij telkens rond de top tien rondreed. Een lekke band met nog iets meer dan 100 ronden te gaan zorgde er voor dat hij terugviel naar plaats twintig.

Vooraan ging de strijd met name tussen de Hendrick-coureurs Jimmie Johnson en de sterk rijdende Jeff Gordon. De strijd tussen de grootheden ging er zo hard aan toe dat ze elkaar zelfs raakten. Dit zorgde er voor dat Johnson vanwege een lekke band met nog 62 ronden te gaan een vroege pitstop moest maken. Hierdoor had hij niet genoeg brandstof aan boord om het einde van de race te halen, maar hij werd gered doordat David Reutimann in ronde 310 zijn motor opblies.

Hierdoor kon Johnson er voor zorgen dat hij voor Gordon op de baan kwam. Beiden lagen echter een eindje achter op de koplopers Gregg Biffle, Stewart en Hamlin die langzaam maar zeker zijn weg door het veld gebaand had. Na de herstart in ronde 316 vond vooraan de Big One plaats. De rijders reden drie dik over de baan, waarbij Gordon Tony Stewart licht toucheerde. Zijn bolide begon te slingeren, waardoor hij Gordon aantikte. Hierdoor werden ook de auto's van A.J. Allmendinger, Jamie McMurray, Joey Logano, Paul Menard en Clint Bowyer geraakt. Juan Montoya probeerde het geheel te ontwijken, maar de Colombiaan verloor op het natte gras de controle over de auto en crashte hard in de muur.

Ryan Newman en Scott Speed hadden geluk, want beiden wisten op volle snelheid rijdend de wrakken maar net te ontwijken. Nadat alles opgeruimd was werd de race herstart. Burton bracht het veld weer op gang, voor Hamlin en Dale Earnhardt jr. Hamlin nam al snel de leiding over en hij kreeg teamgenoot Kyle Busch achter zich aan. Verder naar achteren was het Johnson die op nieuwe banden de een na de andere coureur inhaalde. Hij wist vanaf plaats acht Earnhardt jr. en ook Busch in te halen. Johnson kwam nog dicht bij Hamlin, maar hij kon de Toyota-rijder niet afhouden van zijn tweede overwinning van het seizoen.

In het klassement gaat Johnson aan de leiding met 1.248 punten. Matt Kenseth bezet met ruim honderd punten minder de tweede plaats, voor Greg Biffle. Door de goede resultaten stormen Kurt Busch en Hamlin de top twaalf binnen op respectievelijk de negende en elfde plaats.

Uitslag Samsung Mobile 500:

Pos. Grid Coureur Merk Punten/Bonus Ronden Uitval
1 29 Denny Hamlin Toyota 190/5 334  
2 4 Jimmie Johnson Chevrolet 175/5 334  
3 7 Kyle Busch Toyota 165/0 334  
4 11 Kurt Busch Dodge 165/5 334  
5 5 Kasey Kahne Ford 155/0 334  
6 30 Mark Martin Chevrolet 150/0 334  
7 19 Kevin Harvick Chevrolet 146/0 334  
8 9 Dale Earnhardt Jr. Chevrolet 147/5 334  
9 14 Martin Truex Jr. Toyota 138/0 334  
10 3 Greg Biffle Ford 139/5 334  
11 10 Ryan Newman Chevrolet 130/0 334  
12 6 Jeff Burton Chevrolet 132/5 334  
13 17 A.J. Allmendinger Ford 124/0 334  
14 37 Brad Keselowski Dodge 121/0 333  
15 13 David Ragan Ford 118/0 333  
16 23 Scott Speed Toyota 115/0 333  
17 32 Marcos Ambrose Toyota 112/0 333  
18 39 Elliott Sadler Ford 109/0 333  
19 2 Sam Hornish Jr. Dodge 106/0 333  
20 28 Matt Kenseth Ford 103/0 332  
21 26 Regan Smith Chevrolet 100/0 332  
22 27 Max Papis Toyota 97/0 332  
23 41 Bobby Labonte Chevrolet 94/0 332  
24 35 Travis Kvapil Ford 96/5 331  
25 36 Bill Elliott Ford 88/0 331  
26 38 Robby Gordon Toyota 85/0 329  
27 40 Kevin Conway * Ford 82/0 329  
28 18 Joey Logano Toyota 79/0 329  
29 31 David Gilliland Ford 76/0 328  
DNF 15 Jamie McMurray Chevrolet 78/5 319 Accident
DNF 12 Jeff Gordon Chevrolet 80/10 317 Accident
DNF 1 Tony Stewart Chevrolet 72/5 317 Accident
DNF 20 Carl Edwards Ford 64/0 317 Accident
DNF 21 Juan Montoya Chevrolet 66/5 317 Accident
DNF 25 Paul Menard Ford 58/0 317 Accident
DNF 8 Clint Bowyer Chevrolet 55/0 316 Accident
DNF 16 David Reutimann Toyota 52/0 310 Engine
DNF 42 Brian Vickers Toyota 49/0 192 Accident
DNF 43 Reed Sorenson Toyota 46/0 121 Electrical
DNF 22 Joe Nemechek Toyota 43/0 75 Transmission
DNF 33 Michael McDowell Toyota 45/5 60 Transmission
DNF 34 Mike Bliss Chevrolet 37/0 50 Vibration
DNF 24 Dave Blaney Toyota 34/0 20 Susp.
DNF = did not finish;
* = rookie;
Bonus: 5 bonuspunten voor het leiden van minimaal 1 ronde;
5 extra bonuspunten voor het leiden van de meeste ronden


Stand na 8 van de 36 races (top 12):

Pos. Coureur Punten Verschil Races Poles Wins Top5
1 Jimmie Johnson 1248 Leader 8 0 3 5
2 Matt Kenseth 1140 -108 8 0 0 3
3 Greg Biffle 1120 -128 8 0 0 2
4 Kevin Harvick 1107 -141 8 0 0 2
5 Jeff Gordon 1028 -220 8 0 0 3
6 Kyle Busch 1020 -228 8 0 0 1
7 Dale Earnhardt Jr. 1013 -235 8 1 0 1
8 Jeff Burton 1005 -243 8 0 0 1
9 Kurt Busch 999 -249 8 1 1 3
10 Mark Martin 994 -254 8 1 0 3
11 Denny Hamlin 973 -275 8 0 2 2
12 Joey Logano 941 -307 8 1 0 2

Punten Ronde 4 FOK! Formule 1-manager

Dit weekend werd de Grand Prix van China verreden in Shanghai. Jenson Button won de race en staat nu eerste in het kampioenschap. Ook in de FOK! Formule 1-manager zijn de punten weer verdeeld, maar niet voor er even uitleg is over de uitgedeelde strafpunten.

De straffen die we uitgedeeld hebben, zijn:

Virgin Racing-motor, motor Glock en versnellingsbak Di Grassi: -30
BMW Sauber-motor, algemene problemen motor De la Rosa: -15
Lotus Racing-chassis, hydraulica Trulli: -15
Alonso (Ferrari), drivetroughpenalty voor valse start: -15

De straf voor de motor van Pedro de la Rosa hebben we na overleg vastgesteld. Het was niet geheel duidelijk uit de uitslagen van Formula1.com, maar uit de interviews die gegeven werden door technisch directeur van BMW Sauber, James Key, en De la Rosa zelf bleek dat het met name aan de motor gelegen zou hebben dat de coureur uitviel.

Nog een opmerking vooraf: omdat het momenteel technisch niet mogelijk is om exact het aantal punten dat alle deelnemers hebben gehaald in iedere ronde te laten zien in een lijst, heeft de crew een berekening in Excel losgelaten op grofweg de eerste 1.000 deelnemers die bovenaan stonden en staan in Ronde 3. We hopen dat in de nabije toekomst wel te zien is hoeveel punten de deelnemers in één ronde gescoord hebben.

Daarom kan het zijn dat een user toch meer dan het hier vermeldde aantal punten in één managerronde heeft gescoord maar hier niet genoemd wordt. Daarvoor welgemeende excuses.

In Ronde 4 was er éénafgetekende winnaar: team Köttbullar haalde maar liefst 271 punten. Daarachter haalde team ReesBeest 240 punten, en team F1 Holland Racing zat daar weer op gepaste afstand achter met 224 punten. De top vijf wordt volgemaakt door de teams Def F1 en Jakse.nl die nu beide 217 punten hebben.

Het algemeen klassement is flink op z'n kop gezet. Team F1 Holland Racing komt van de 23e plaats vorige ronde met stip binnen als nieuwe leider met 783 punten. Team Nivjes stijgt een plaatsje en staat nu tweede met 777 punten. Rondewinaar team Köttbullar stormt werkelijk naar de gedeelde derde plaats met 764 punten, nadat dit team de vorige ronde op de 216e plek stond. Ook op de derde plaats staan teams Arie-B-Side, Sally's Devils! en shannara.

Punten Ronde 4

Pos. Teamnaam Ronde 3 Totaal Ronde 4
1 Köttbullar 493 764 271
2 ReesBeest 506 746 240
3 F1 Holland Racing 559 783 224
4 Def F1 457 674 217
= Jakse.nl 457 674 217
6 traBant 457 671 214
7 aroud racing 543 756 213
= ASPENDOS F1 543 756 213
= Bakker F1 543 756 213
= DREKES74 543 756 213
= F1 RamonP 543 756 213
= Gewoon de ballen uit je broek rijden . nl 543 756 213
= HOT WHEELS 543 756 213
= oort83racing 543 756 213
= OurLadyPeace 543 756 213
= PGP 543 756 213
= PimVelden GP 543 756 213
= Puntje gas bij! 543 756 213
= Skindeluxe F1 543 756 213
= Spyker F1 476 689 213
= Starfleet 503 716 213
= The Hipsters 543 756 213
= Viper Racing 543 756 213
= Wemeldinge 543 756 213
= Wonder Racing 543 756 213


Algemeen Klassement

Pos. Teamnaam Totaal
1 F1 Holland Racing 783
2 Nivjes 777
3 Köttbullar 764
= Arie-B-Side 764
= Sally's Devils! 764
= shannara 764
7 Almere Race Team 762
8 Squadroni Tricolore 761
9 ASPENDOS F1 756
= Bakker F1 756
= DREKES74 756
= F1 RamonP 756
= Gewoon de ballen uit je broek rijden . nl 756
= HOT WHEELS 756
= oort83racing 756
= OurLadyPeace 756
= PGP 756
= PimVelden GP 756
= Puntje gas bij! 756
= Skindeluxe F1 756
= The Hipsters 756
= Viper Racing 756
= Wemeldinge 756
= Wonder Racing 756
= aroud racing 756


In het subleagueklassement gaat ADP F1 nog steeds aan de leiding met 654 punten, maar de tweede plaats wordt nu ingenomen door Snapnie F1 met 609 punten. Daar direct achter is het subleague Gas Hoare F1 die een plaats gestegen is, met 607 punten. De vierde plek is voor subleague CRS die nu 602 punten heeft en op de vijfde plaats staat momenteel subleague Memmers op 598 punten.

Algemeen Klassement subleagues

Pos. Subleague Totaal
1 ADP F1 654
2 Snapnie F1 609
3 Gas Hoare F1 607
4 CRS 602
5 Memmers 598
6 Multikabel F1 590
7 Squadron 582
8 Schmit Racing 581
= TUI 581
10 Ziggo F1 579


En dan moet ik nog mijn excuses aanbieden aan user raggereug, die met zijn team 3M racing in het puntenbericht van Ronde 3 niet vernoemd werd met de door hem behaalde 269 punten voor die ronde. Dat leverde hem de vierde ereplaats op. Echter, doordat ik gebruik maak van Excel om de punten per ronde uit te rekenen, heb ik mij de vorige ronde beperkt tot de eerste 154 plaatsen. Team 3M racing stond toen op de 223 plek en werd zo buiten beschouwing gelaten. Ditmaal ben ik zelfs tot 1.000 deelnemers gegaan. Daarom bij dezen: een eervolle vermelding voor het team van raggereug!

Allemaal gefeliciteerd met de vermelding in dit puntenbericht.

Over een drie twee weken is de Grand Prix van Spanje, op zondag 9 mei wordt geracet op het circuit van Catalunya bij Barcelona. De volgende ronde sluit dan ook op vrijdag 7 mei 23:59 uur, dus zorg dat je voor die tijd je team opgeslagen hebt!

Kijk gauw verder bij de speluitleg of de puntentelling, en als je nog andere vragen hebt, kun je terecht bij de FAQ. Om direct naar de FOK! Formule 1-manager te gaan klik je hier.

Wil je meespelen, maar heb je nog geen account op FOK!? Registreer je dan hier!

Mochten er vragen of opmerkingen zijn, dan kan dat of via pm aan FOKmanagers, via mail sport[at]fok.nl of via een bericht in het speciale F1-manager 2010-topic in het Autosport- en motorsport-forum!

Tot slot wensen we je dit seizoen veel succes en uiteraard ook veel plezier met de Formule 1-manager 2010 van FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.