FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 6 april 2010

Arrestaties na tientallen ramkraken en inbraken

Met de aanhouding van drie mannen denkt de politie tientallen ramkraken en inbraken in Limburg en Duitsland te hebben opgelost. Het drietal uit Sittard en Geleen werd dinsdagochtend opgepakt. De verdachten van 24, 28 en 32 jaar zitten vast, meldt de politie.

De drie zijn opgepakt na een gezamenlijk onderzoek met de Duitse politie. De 28-jarige man komt uit Geleen, de andere twee uit Sittard.

Israël veroordeelt Hezbollah-spion

Een Arabische Israëliër is dinsdag tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld, omdat hij voor de Libanese Hezbollah de Israëlische stafchef luitenant-generaal Gabi Ashkenazi heeft bespioneerd.

Volgens de rechtbank heeft de 23-jarige Rawi Sultani bekend. Sultani bezocht dezelfde fitnessclub als de generaal en gaf informatie over hem door, zodat Hezbollah hem zou kunnen vermoorden.

Sultani had 25 jaar gevangenisstraf kunnen krijgen. Zijn advocaat verklaarde dat Sultani slachtoffer was geworden van 'gewiekste en professionele Hezbollah-agenten'. Hezbollah zou de Israëlische generaal willen vermoorden als vergelding voor de moord op een Hezbollah-commandant in 2008.

Bordeaux hoopt op keerpunt tegen Lyon

2009 was een goed jaar voor Girondins Bordeaux, maar de uitstekende resultaten lijken dit jaar wat te stagneren. Toch hoopt coach Laurent Blanc op een omwenteling in de return van de kwartfinale Champions League tegen Olympique Lyon.

Geen eenvoudige klus, aangezien de ploeg van Blanc tegen een 3-1 achterstand aankijkt. Toch lijkt de oefenmeester er vertrouwen in te hebben. "Het is voor de spelers woensdag een ideaal moment om de slechte periode af te sluiten", aldus de voormalige international van de Haantjes.

"Dit is een droomwedstrijd. Ik verwacht dat mijn elftal bijzonder gemotiveerd is. Ik geloof in mijn spelers", zo voegde de oud-speler van onder meer Internazionale en Manchester United eraan toe.

In de return tegen les Gones kan Blanc weer beschikken over Alou Diarra en Marc Planus. Olympique Lyon zal het zonder Lisandro López en Sidney Govou moeten doen. López was in de eerste wedstrijd met twee treffers erg belangrijk.

No More Heroes 3 aangekondigd

Na twee delen is het derde deel aangekondigd van No More Heroes. In een video-interview heeft ontwikkelaar Suda51 aangegeven dat ze bezig zijn met een derde deel. Dit is de eerste keer dat Suda51 aangeeft dat er een derde deel zal komen, in plaats van het praten over een mogelijk derde deel.

De No More Heroes-serie staat bekend om zijn brute hack and slash-actie en iconische lichtzwaard. De serie, die voorlopig uit twee delen bestaat, was exclusief voor de Wii. Ondertussen is het bekendgemaakt dat het eerste deel geport wordt naar de Playstation 3 en Xbox 360. Of het derde deel ook exclusief voor de Wii zal zijn, staat dus ook nog niet vast.
 

Nieuw album Alain Clark komt in mei uit

Het nieuwe album van Alain Clark verschijnt 28 mei en gaat 'Colorblind' heten. Dat maakte zijn management dinsdag bekend. Het is de langverwachte opvolger van zijn album 'Live it Out' uit 2007. Clark werkte een half jaar aan 'Colorblind'.

Eerst wordt de single 'Love is Everywhere' uitgebracht op 16 april. In het nummer wordt Clark bijgestaan door de Nederlandse zangeres Miss Montreal, Sabrina Starke, Giovanca, Jacqueline Govaert en Caro Emerald.

Aan het album 'Colorblind' werkten artiesten van over de hele wereld mee. De gitaristen Dean Parks en Michael Sembello waren eerder te horen op albums van Michael Jackson en Stevie Wonder. Clark nam zijn album in studio's in Los Angeles, Londen en Amsterdam op. Eind augustus gaat de zanger op clubtour.

Nieuw album Alain Clark komt in mei uit
Nieuw album Alain Clark komt in mei uit (Foto: Novum)

Tientallen doden na noodweer bij Rio

Aardverschuivingen na overvloedige regenval hebben in Rio de Janeiro aan minstens 81 mensen het leven gekost. Vierenveertig mensen zijn gewond in ziekenhuizen opgenomen, zei een woordvoerder van de reddingsdiensten dinsdag.

Door de wateroverlast liggen het verkeer en de bedrijvigheid in de Braziliaanse stad die zich opmaakt voor de het wereldkampioenschap voetbal in 2014 en de Olympische Spelen in 2016 vrijwel stil. Burgemeester Eduardo Paes heeft alle scholen gesloten en mensen opgeroepen niet naar hun werk te gaan. Er wordt meer regen verwacht en 'het is niet raadzaam om van huis te gaan', zei hij.

Op de snelwegen strandden dinsdag duizenden automobilisten. Claudio Ribeiro, een 24-jarige taxichauffeur, zat met zijn auto acht uur vast.

[CL] Uitslag FC Barcelona - Arsenal

FC Barcelona is na Internazionale de tweede ploeg, die zich bij de laatste vier van het toernooi om de Champions League heeft geschaard. Aan de hand van Lionel Messi werd het uiteindelijk 4-1 voor de Catalanen. De Argentijn nam alle vier de doelpunten voor zijn rekening.

FC Barcelona was vanaf het eerste fluitsignaal de bovenliggende partij, maar domineerde in eerste instantie minder dan in het eerste duel, dat in Engeland werd gespeeld. Toen waren de Catalanen vooral voor rust heer en meester.

Arsenal speelde in de eerste helft wat verder van het doel af en kwam via een counter zelfs op een 1-0-voorsprong. Walcott stond aan de basis van deze treffer. Hij leverde de bal namelijk af bij Bendtner, die aanvankelijk op Valdés stuitte. Bij de tweede poging was het alsnog raak.

The Gunners konden niet lang van de voorsprong genieten. Nog voor rust zorgde Messi er met een loepzuivere hattrick voor dat FC Barcelona zeker was van de halve finale in de Champions League.

Na de pauze beet Arsenal nog eens flink van zich af, wat deels te wijten was aan het lagere tempo dat FC Messi inmiddels hanteerde. Hierdoor kregen onder meer Rosicky en Bendter nog mogelijkheden op een treffer. Toch leverde de dadendrang van de Londenaren geen goals op, waarna Messi in de slotfase zijn kwartet aan doelpunten completeerde. De kleine Argentijn vond eerst doelman Almunia op zijn weg, maar werkte de bal in tweede instantie alsnog tegen de netten.


 

FC Barcelona

4 - 1

Arsenal

 21' Messi
 37' Messi
 42' Messi
 88' Messi
   18' Bendtner
 
 Gele kaart: Denílson, Rosicky, Eboué (Arsenal)
 
Stadion: Nou Camp, Barcelona
Toeschouwers: 93.330
Arbiter: Stark (Dui)
 
Opstelling:   Opstelling:
Valdés
Alves
Márquez
Milito
Abidal (Maxwell/53)
Xavi
Busquets
Messi
Keita
Pedro (Iniesta/86)
Bojan (Touré/56)
  Almunia
Sagna
Vermaelen
Silvestre (Eboué/64)
Clichy
Walcott
Denílson
Nasri
Diaby
Rosicky (da Silva/73)
Bendtner

Vacansoleil niet in Tour of California

Vacansoleil mag ook niet deelnemen aan de Tour of California die in mei wordt verreden. De ProContinentale ploeg had zijn zinnen gezet op deelname aan deze koers nadat bleek dat het niet werd uitgenodigd voor de Tour de France en de Giro d'Italia. De organisatie koos er echter voor om wat extra Amerikaanse Continentale teams uit te nodigen.

De enige Nederlandse formatie in Amerika zal de Rabobank ploeg zijn, dat één van de zeven aanwezige ProTour teams is, naast onder andere RadioShack en Saxobank. Daarnaast zullen ook BMC en Cervélo als ProContinentale teams aan de start verschijnen.

Garriott wil sociale games met diepgang

De nieuwe generatie games draait steeds meer om het verhaal. Daarnaast moeten deze games 'sociaal en makkelijk te installeren' zijn. Dat zegt Richard Garriott, oprichter van gamestudio Portalarium, in een interview met Gamasutra.

Garriott stapt na een ruimtereis en een afwezigheid van enkele jaren terug in de game-industrie. Vroeger werkte hij bij NCSoft aan online games als Tabula Rasa, City of Heroes, City of Villains en Lineage II. Garriott brak door bij zijn toenmalige bedrijf Origin met de Ultima-serie en de eerste grote online game Ultima Online.

Hij is van mening dat hij nu tijdens 'de derde golf' terugkomt. Het begon met de start van de game-industrie, daarna kwam het online gamen, en nu zijn er de sociale games.

"De sleutel om deze nieuwe markt te bereiken, zit 'm in datgene wat belangrijk is voor deze doelgroep, oftewel hun vrienden. Als gamedesigner moet je erkennen dat vriendschappen en netwerken een belangrijke activiteit zijn", legt Garriott uit.

Op dit moment zijn sociale games als We Rule op de iPhone of FarmVille en Mafia Wars op de website Facebook niet bijzonder mooi. Garriott ziet hier een parallel met het vroege gamedesign. Toen de overstap van normale games naar online games werd gemaakt, brachten online games ook niet bijzonder veel grafisch spektakel.

"Mensen dachten dat die online game niet interessant was. Ze noemden het grafisch achterhaald. Maar het was wel zeker relevant. Ultima Online was de bakermat voor dingen die zouden komen. Dat geldt nu ook voor sociale games", meent Garriott. "En zodra je er een verhaal in gaat stoppen, krijgt een game betekenis voor de speler. Dat moet ook mogelijk zijn in interactieve, sociale game-omgevingen, al zal dat wel een grote uitdaging zijn."

Garriott wil sociale games met diepgang
Garriott wil sociale games met diepgang

EK allround in 2011 in Collalbo

Het Europees kampioenschap allround wordt in 2011 verreden op de buitenbaan van het Italiaanse Collalbo. Dat heeft de internationale schaatsbond bekendgemaakt.

Aanvankelijk zou het toernooi in Innsbruck worden verreden, maar dat moest wegens financiële problemen passen. In 2007 pakte Sven Kramer in Collalbo zijn eerste Europese titel. Sindsdien verloor hij geen EK of WK allround meer.

Shinji Mikami heeft spijt van God Hand

Gamedesigner Shinji Mikami vindt dat hij bij de ontwikkeling van God Hand te veel vrijheid kreeg van ontwikkelaar Capcom. Dit zegt hij in een interview met Edge magazine. De game verkocht na de release (2006 in de Verenigde Staten, 2007 in Europa) zeer matig, en kreeg een hoop kritiek te verwerken.

"Ik heb in het verleden vele games gemaakt, en ik denk dat, speciaal in het geval van God Hand, ik in sommige gevallen te veel vrijheid heb gekregen om een game naar eigen hand te maken. Het verkocht niet zo heel goed", legt Mikami uit.

Mikami heeft zich als freelancer gevoegd bij Platinum Games om te werken aan de actiegame Vanquish.

Bij Vanquish is bewust gekozen voor een veel bredere doelgroep dan bij God Hand. "We wisten dat een grotere afzetmarkt belangrijk was, en daarom is het vanaf het eerste moment onze insteek geweest. Vanquish is het resultaat daarvan", vertelt Mikami tegenover Edge.

Shinji Mikami heeft spijt van 'God Hand'

'Het einde van consoles is nabij'

47 procent van alle omzet in de markt van spelcomputers staat op naam van de Nintendo Wii. Daarnaast zou de volgende generatie spelcomputers wel eens de laatste kunnen zijn. Dit valt te lezen in Gamasutra dat Tim Merel, analist bij Ibis Capital, citeert.

Het onderzoek van Merel stelt dat games voor de Xbox 360 en Playstation 3 zo'n 15 tot 30 miljoen dollar kosten om te ontwikkelen, tegenover 5 tot 7 miljoen voor een Nintendo Wii-game. Aangezien de aanschafkosten voor de games op alle consoles nagenoeg gelijk zijn, wordt er sneller winst gemaakt op Wii-games.

Hoewel Nintendo momenteel een marktaandeel van 47 procent heeft, is het Japanse bedrijf nog niet zeker van een gulden toekomst. Het onderzoek stelt dat de volgende generatie spelcomputers in 2013-2014 uit zal komen. Bij deze generatie zal het digitaal downloaden van games centraal staan.

"Digitaal gedistribueerde content en een digitale afname van games reduceren de waarschijnlijkheid dat er een negende generatie spelcomputers komt. In potentie ontstaan er problemen op de lange termijn voor ontwikkelaars Sony, Microsoft, en Nintendo en winkelketen Gamestop", stelt Tim Merel in het onderzoek van Ibis Capital.

'Het einde van consoles is nabij'
'Het einde van consoles is nabij'

'Risicoanalyse CO2-opslag Barendrecht deugt niet'

Het rekenmodel waarmee Shell en de overheid hebben vastgesteld dat de opslag van CO2 onder Barendrecht veilig is, vertoont ernstige gebreken. Dat zeiden twee hoogleraren dinsdag in Netwerk. De professoren stellen onder meer dat er geen experimenten met CO2 zijn uitgevoerd om de berekeningen van het model te staven.

Ook zou de manier waarop berekend is hoe CO2 bij een ongeval uit de pijpleiding in Barendrecht zou stromen en zich in de lucht zou verspreiden, nauwelijks door proeven zijn onderbouwd. Hoogleraar Chemie bij de Universiteit Utrecht Krijn de Jong: "Naar de letter van de wet is het goed gedaan, maar kijk je vanuit technisch en wetenschappelijk inzicht naar de uitkomsten, dan zie je dat het onderzoek niet volledig is."

Professor bij de Texas University en lid van de Adviesraad Gevaarlijke Stoffen Hans Pasman stelt dat in het rapport 'alleen wat plaatjes van proeven' staan. "Ik zou daar wel wat metingen bij willen zien." Milieudienst DCMR, die de veiligheid van het project moet beoordelen, gaf in het programma toe dat er geen proeven met CO2 zijn gedaan en dat alleen berekeningen zijn gemaakt op basis van vergelijkbare modellen.

Ook zou in het gebruikte model niet kunnen worden gerekend met windstilte, de meest gevaarlijke situatie bij een CO2-ongeluk. Ook kan het model niet uitrekenen hoe het gas zich gedraagt tussen bebouwing.

De milieudienst zou overigens meerdere modellen hebben gebruikt om vast te stellen hoever gas zich bij een ongeluk zou verspreiden en wat de gevolgen daarvan zijn. De resultaten hiervan zijn nooit gepubliceerd, maar in de meest pessimistische berekeningen zou sprake zijn van een afstand van 500 meter die het gas overbrugt. De dichtstbijzijnde woningen in Barendrecht staan op 350 meter afstand.

Spanning neemt toe in Kirgizië

Een betoging in een provinciestadje tegen de regering in Kirgizië is dinsdag uitgemond in gewelddadige ongeregeldheden. De rellen vergroten de spanningen in de voormalige Sovjetrepubliek, waar morgen in het hele land demonstraties zijn gepland.

De oproerpolitie in Talas voerde charges met de wapenstok uit om betogers die tegen de hoge energieprijzen protesteerden te verjagen. Maar enkele uren later hadden de betogers het centrale plein van het dertigduizend inwoners tellende stadje heroverd en een overheidskantoor bezet. Speciale eenheden bestormden daarop het plein en bevrijdden de regionale gouverneur, die in het overheidskantoor werd vastgehouden. De politie kon het plein echter niet lang houden en tegen de avond was het weer in handen van betogers.

De regering heeft de oppositie gewaarschuwd voor 'ernstige' repercussies. Oppositieleider Almazbek Atambajev heeft zich in zijn huis in de hoofdstad Bisjkek gebarricadeerd. Volgens Irina Karamoesjkina, een ander lid van de oppositie dat bij Atambajev was, stond de politie aan de deur om hen te arresteren. De toegang tot internet was afgesloten en in Bisjkek werden verscheidene activisten van de oppositie opgepakt, meldden lokale media.

De oppositie deed een beroep op Amerikaanse en Russische diplomaten om er bij de regering op aan te dringen zich in te houden. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon, die enkele dagen geleden tijdens een bezoek aan Kirgizië meermalen kritiek leverde op schendingen van de mensenrechten, toonde zich vandaag bezorgd over de situatie in Talas. Hij deed via zijn woordvoerder in New York een beroep op alle betrokkenen om zelfbeheersing te betrachten en de dialoog aan te gaan.

Premier Daniyar Oesenov zei dat honderd man politieversterkingen naar Talas zijn gestuurd. "Ik dring er bij de organisatoren van deze acties op aan te stoppen met wat zij aan het doen zijn. Voor degenen die niet luisteren zullen de gevolgen ernstig zijn."

De Amerikaanse luchtmacht maakt gebruik van een militaire basis in Kirgizië om militaire operaties in het buurland Afghanistan te ondersteunen. Het is ook een belangrijke overslagpunt voor troepen en voorraden.

De afgelopen twee jaar hebben de Kirgizische autoriteiten de persvrijheid beperkt, terwijl activisten van de oppositie zeggen dat zij fysiek geïntimideerd worden en lastiggevallen met politiek gemotiveerde gerechtelijke onderzoeken. De oppositie was lange tijd versplinterd, maar door de algemene volkswoede over de stijgende energierekeningen is hieraan een einde gekomen.

Final Fantasy XIV clans uiterlijk onthuld

Square Enix dat bezig is met Final Fantasy XIV heeft meer plaatsjes vrijgegeven over de verschillende clans. Er zijn vijf hoofdrassen in FF XIV, bij elk ras kan je kiezen uit twee clans. Elke clan heeft zijn voor en nadelen maar ook uiterlijke verschillen. Hieronder de verschillende rassen met hun clans en hoe deze eruit zullen zien. Opvallend is dat niet alle rassen of clans een vrouwelijk of mannelijk karakter krijgen.

 Ras: Elezen
 Clan: Forseter
 Clan: Shader
 Forseter  Forseter  Shader  Shader
 Forseter  Shader

 

 Ras: Hyur
 Clan: Midlander
 Clan: Highlander
 Midlander Midlander
  Highlander
 Midlander  Highlander

 

 Ras: Lalafell
 Clan: Plainesfolk
 Clan: Dunesfolk
 Plainsfolk  Plainsfolk  Dunesfolk  Dunesfolk
 Plainsfolk  Dunesfolk

 

 Ras: Roegadyn
 Clan: Seewolf
Clan: Lohengarde
  Seewolf Lohengarde
 Seewolf  Lohengarde

 

 Ras: Migo'te
 Clan: Seekers of the Sun
Clan: Keepers of the Moon
 Sun Seeker    Moon Keeper
 Sun Seeker  Moon Keeper

Molyneux genomineerd voor de Time 100

Peter Molyneux is weggeblazen door het feit dat hij is genomineerd voor de Time 100 van 2010, de lijst van de meest invloedrijke mensen van 2010. Dit schrijft hij op zijn twitterpagina. De Britse gamevisionair dankt deze nominatie aan zijn invloed op de ontwikkeling van Project Natal en het virtuele jongetje Milo.

Project Natal is een nieuwe technologie die het mogelijk moet maken om te gamen zonder controllers in de hand. Twee camera's registreren elke beweging van de speler binnen een driedimensionale ruimte. Hierdoor kunnen de bewegingen direct naar in-game handelingen worden vertaald. De verwachting is dat Project Natal dit najaar uitkomt voor de Xbox 360.

Het publiek kan stemmen op de genomineerden. Voor de Time 100 van 2010 zijn onder andere Lady Gaga (zangeres), Seth Macfarlane (bedenker van de animatieserie Family Guy), en Jasper Schuringa (Nederlander die een aanslag op een vliegtuig voorkwam) genomineerd.

Molyneux vereerd met Time 100-nominatie

Stefan Schumacher trekt rechtszaak in

Stefan Schumacher heeft besloten zijn beroepszaak bij het internationaal sporttribunaal CAS niet door te zetten. Het ging om het besluit van het internationaal olympisch comité IOC om de resultaten van de Duitse wielrenner bij de Olympische Spelen van Peking te schrappen en hem uit te sluiten van deelname aan de Zomerspelen van Londen 2012.

Hij kreeg die straf opgelegd van het IOC omdat hij tijdens de Olympische Spelen van 2008 na de tijdrit werd betrapt op CERA. Bij die tijdrit werd Schumacher dertiende, in de wegwedstrijd stapte hij af. Ook bij de hertests van enkele bloedstalen uit de Tour van 2008 werden sporen van CERA aangetroffen. Op basis daarvan werd hij voor twee jaar geschorst. Die schorsing loopt eind augustus af.

Knul van 13 wil Mount Everest beklimmen

De 13-jarige Jordan Romero is van plan om de Mount Everest te gaan beklimmen. De uit Californië afkomstige jongen is al op weg naar Nepal en wordt begeleid door zijn vader en stiefmoeder.

De 8850 meter hoge Mount Everest staat bekend als een gevaarlijke berg, in het verleden zijn al tweehonderd mensen omgekomen in een poging om de berg te bedwingen. Als het de jongen lukt dan is hij de jongste persoon ooit die dat voor elkaar heeft gekregen.

Romero vindt zichzelf een ervaren klimmer, hij zegt dat hij ook de Kilimanjaro in Tanzania al heeft beklommen. Over de Mount Everest zegt hij: “Ik kijk er al zo lang naar uit en nu gaat het eindelijk gebeuren”. De beklimming zal later dit jaar plaatsvinden.

 

Baas GP Australië haalt uit naar F1-coureurs

De baas van de Grand Prix van Australië Ron Walker heeft hard uitgehaald naar de Formule 1-coureurs. Enkele rijders klaagden over het gebrek aan zicht, omdat het aan het einde van de race te donker zou zijn geworden. De klachten volgen nadat vorig jaar het begintijdstip voor de Grand Prix naar achteren is verschoven.

Volgens Autosport zal het aanvangstijdstip van de race volgend jaar daarom weer naar voren worden gehaald, omdat uit een lichttest van de FIA was gebleken dat het tegen het eind van de race te donker bleek te zijn. Michael Schumacher zegt blij te zijn dat de autosportfederatie nu richtlijnen voor het licht heeft.

Walker heeft niets met de sterallures die de klagende coureurs volgens hem hebben. "Het is niet gevaarlijk. Je kunt deze rijders niet tevreden stellen, want ze zijn een stelletje luilakken die op twee of drie na de sport niet vooruit willen helpen. Veel rijders zijn primadonna's. Ze zijn nooit tevreden," zo laat hij weten in de Herald Sun.

Donk mogelijk voor lange tijd geschorst

Ryan Donk mag vrezen voor een schorsing welke mogelijk een einde aan zijn seizoen maakt. Afgelopen zaterdag maakte de voormalige speler van AZ een zware overtreding op Kanu, een speler van Anderlecht. Het Belgische bondsparket deed Donk geen voorstel en dat is meestal een slecht teken.

Normaal gesproken komt het bondsparket na elke speeldag samen om de rode kaarten van de afgelopen wedstrijden te bespreken. Dan doet men een voorstel aan de speler, maar in het geval van Donk deden ze dit niet. Dit wil zeggen dat het bondsparket de overtreding zwaarder acht dan vier wedstrijden schorsing. De verdediger van Club Brugge krijgt nog wel een kans om zich te verdedigen bij de bond. Hij mag dit vrijdag doen.

Donk speelde een opvallende wedstrijd voor Club. Hij kreeg vlak voor de aftrap te horen dat hij zou spelen, maakte een eigen doelpunt, scoorde voor zijn eigen club met een omhaal en kreeg in de blessuretijd een rode kaart in het duel dat op 2-2 eindigde. Hieronder staat een filmpje van zijn overtreding.

Valladolid strikt oud-bondscoach Clemente als trainer

Real Valladolid heeft Javier Clemente aangetrokken als nieuwe trainer. Hij is bij de degradatiekandidaat de opvolger van Onesimo Sanchez, die maandag na amper twee maanden werd ontslagen. Valladolid was tussen 1992 en 1998 bondscoach van Spanje, met een plaats in de kwartfinale op zowel het WK van 1994 als het EK van 1996 als beste resultaat.

Voor de 60-jarige Clemente, die in het verleden al een hele serie Spaanse clubs onder zijn hoede had, wordt het nog een hele klus om Valladolid voor degradatie te behoeden. De ploeg houdt momenteel alleen hekkensluiter Xerex onder zich. De onderste drie clubs degraderen aan het eind van het seizoen.

[CL] Uitslag CSKA Moskou - Internazionale

Internazionale heeft zich als eerste voor de halve finales van de Champions League geplaatst. De Italiaanse formatie won, dankzij een treffer van Wesley Sneijder, met 1-0 van CSKA Moskou. De Russen beëindigden het duel overigens met tien spelers, aangezien Chidi Odiah twee keer geel kreeg.

Internazionale stond na zes minuten spelen al op voorsprong door een doelpunt van Sneijder. De middenvelder verraste Akinfeev met een prima vrije trap, die onder de muur door ging. De Italianen hadden zelfs twee keer kunnen scoren, maar Milito schoot uiteindelijk tegen de Russische sluitpost op.

De grootste kans voor CSKA Moskou was afkomstig van het jonge talent Dzagojev, maar zijn uithaal was niet zuiver genoeg. Daarnaast reageerde César attent op een gevaarlijk schot van Odiah.

Kort na rust kreeg de thuisploeg een tegenslag te verwerken, aangezien Odiah tegen zijn tweede gele kaart aan liep. Deze kreeg hij na een grove charge op Eto'o. Hierdoor had Internazionale weinig meer te duchten van de Russen. CSKA Moskou kwam niet meer door de verdediging van de bezoekers heen en beperkte zich tot een enkel afstandsschot.

De wedstrijd ging dan ook als een nachtkaars uit. Sneijder en Stankovic waagden nog wel een poging op doel, evenals Milito met twee schoten. Het is voor Internazionale de eerste keer in zeven jaar dat het de halve finales van de Champions League bereikt. De eerste wedstrijd won de ploeg ook al met 1-0.


 

CSKA Moskou

0 - 1

Internazionale


   6' Sneijder
 
 Gele kaart: Mamajev, (CSKA Moskou), Stankovic, (Internazionale)
 Rode kaart: Odiah (49/2xg) (CSKA Moskou),
 
Stadion: Dinamo Stadion, Moskou
Toeschouwers: 60.000
Arbiter: Lannoy (Fra)
 
Opstelling:   Opstelling:
Akinfeev
A. Berezutsky
V. Berezutsky (Odiah/14)
Ignashevich
Shennikov
Mamajev
Honda (Rahimic/77)
Dzagojev
Semberas
González
Necid (Guilherme/71)
  Júlio César
Maicon
Lúcio
Samuel
Zanetti
Cambiasso
Sneijder (Muntari/86)
Stankovic
Pandev (Chivu/63)
D. Milito (Balotelli/74)
Eto'o

MadWorld Wii grote flop

Het succes van Sega's MadWorld voor de Wii is niet als gehoopt. Dit laat topman van Sega, Mike Hayes weten. Gamejournalisten prezen de game hoog, dit is echter niet te merken aan de verkoop. Volgens Hayes komt dit doordat een hardcore game als MadWorld niet past bij het grootste deel van Wii-bezitters, namelijk casual-gamers.

"Critically it got a lot of acclaim, but commercially it wasn’t the success we wanted it to be. Clearly that was a mismatch with the Wii audience – particularly in terms of the amount of cross-ownership between Wii and the other home platforms."

Ontwikkelaar van de game, Platinum Games, zal zich volgens Hayes nu meer focussen op games voor de Playstation 3 en Xbox 360. Een woordvoerder van Platinum Games liet het volgende weten.

"We were brave in that area – but the reality is, Platinum Games is such a cutting-edge developer they need the PS3 or 360 to realise what they actually want to do. You saw that with Bayonetta – it was a very high-quality standard. Vanquish will push the envelope even further.

Platinum are definitely more at home on those platforms. But we were thrilled when they tried to do a mature thing on Nintendo."

MadWorld zou wereldwijd tijdens de eerste maand slechts 66.000 exemplaren hebben verkocht. Dit in tegenstelling tot de 1.100.000 exemplaren van de game Bayonetta, tevens door Platinum Games ontwikkeld. Bayonetta is voor de Xbox 360 en Playstation 3 uitgekomen. Dit gaf volgens Platinum Games de doorslag. Zij zullen zich in de toekomst meer gaan focussen op hardcore games voor de PS3 en 360, dan die voor de Wii.

Cofidis niet in Scheldeprijs Vlaanderen

Cofidis zal morgen niet deelnemen aan de Scheldeprijs Vlaanderen. De Franse ProContinentale ploeg is niet in staat om een volwaardige selectie op te stellen. Hierdoor zal onder andere de Belg Jens Keukeleire niet aan de start verschijnen.

Keukeleire won al enkele koersen dit seizoen en leek als één van de favorieten de wedstrijd in te gaan. Cofidis is momenteel wel actief in het Circuit de la Sarthe.

F1-fans: Prestatie Fisichella Moment van 2009

De Formule 1-fans hebben de prestaties van Giancarlo Fisichella in de Grand Prix van België gekozen tot moment van 2009. De Italiaan reed in dienst van Force India uit het niets naar een poleposition en behaalde een dag later een tweede plek achter Kimi Räikkönen.

Wereldwijd hebben in februari ruim 88.000 fans gestemd in een onderzoek dat opgezet was door F1 Racing en de Formula One Teams' Association (FOTA). Bijna een vijfde stemde op het moment van Force India, waarmee dit de titel van Jenson Button achter zich liet. Andere genomineerde momenten waren de één-twee voor Brawn GP in de debuutrace in Australië, de eerste overwinning voor Mark Webber en het rijden van Lewis Hamilton op Silverstone.


De ronde die leidde naar de poleposition

 


De race van Force India vertaald in foto's

Eis: 'Opruier strandrellen in veelplegerinrichting'

Asim B., de 25-jarige Rotterdammer die vorig jaar voor opruiing zorgde op het Sunset Grooves festival in Hoek van Holland, moet naar een inrichting voor veelplegers. Deze straf heeft het Openbaar Ministerie (OM) in ieder geval tegen hem geëist.  De rechter heeft nog geen uitspraak gedaan in de zaak.

Op 22 augustus vorig jaar stookte Asim B. verschillende mensen op en zette hij hen ook aan tot geweld. Diverse strandgasten raakten gewond. Niet alleen door geweldplegers, maar ook door de politie. Later op de avond ontstonden er grote gevechten en werden enkele politieagenten bedreigd door de feestgangers. Uiteindelijk zagen de politieagenten zich genoodzaakt om hun wapen te trekken en te schieten.

Enkele strandgasten raakten gewond door het schieten van de politie en een 19-jarige Rotterdammer overleed door een politiekogel.

'Omvangrijk Italiaans dopingschandaal in de maak'

Volgens de Italiaanse pers is er in hun land een grote anti-dopingoperatie op gang gekomen. Eerder dit weekend werden al invallen gepleegd bij de Lampre-renners Lorenzo Bernucci en Alessandro Petacchi, een actie dat volgens La Gazetta Dello Sport deel zou uitmaken van een operatie rond 54 personen.

Het epicentrum van de operatie, die doet denken aan onder andere Operacion Puerto, zou liggen in het stadje Mariana Mantovana. Een inwoner hiervan is Guido Nigrelli, die eerder heeft samengewerkt met Lampre en niet een zuiver verleden weet. Zo werd hij tijdens de Giro d'Italia van 2001 al ondervraagd door de politie.

Topsprinter Petacchi was behoorlijk geschrokken van de inval. "Ze hebben niets gevonden, maar ook al maak je je geen zorgen, het is niet iets wat je verwacht."

'Doofpot rond Q-koorts vergrootte probleem'

De landbouwsector heeft altijd tegengehouden dat er over Q-koorts werd gesproken wanneer het over Nederlands vee ging. De overheid was aanvankelijk niet in staat het gezwijg te doorbreken. Als dat wel was gebeurd, waren de problemen nu niet zo groot geweest. Dat zei Jan Hendrik Richardus van het Erasmus MC uit Rotterdam dinsdag.

Hij promoveerde in 1985 op zijn onderzoek naar Q-koorts. Destijds werd hem en zijn promotor al verzocht het onderzoek niet aan de grote klok te hangen. "De reden was puur economisch", aldus de hoofddocent maatschappelijke gezondheidszorg. Zo kreeg de promotor op bijeenkomsten, borrels en via de telefoon te horen niet te veel ruchtbaarheid aan de resultaten te geven.

Richardus zocht daarom niet actief de media op, maar was wel op radio en tv te horen. Hij verzweeg de feiten niet. "Q-koorts was toen nog niet zo'n groot probleem. Weinig mensen en dieren waren ziek."

China executeert Japanse drugssmokkelaar

China heeft dinsdag een Japanse drugssmokkelaar terechtgesteld. Het is de eerste executie van een Japanse staatsburger in China sinds de twee landen in 1972 diplomatieke betrekkingen aanknoopten.

De 65-jarige Mitsunobu Akano werd terechtgesteld in de provincie Liaoning. Het Chinese ministerie van buitenlandse zaken zei dat hij een proces heeft gehad en dat de voltrekking van het doodvonnis andere smokkelaars moet afschrikken. "Wij hopen dat deze zaak de normale ontwikkeling van de betrekkingen tussen China en Japan niet zal beïnvloeden", zei een woordvoerster.

De Japanse premier Yukio Hatoyama noemde de executie 'betreurenswaardig'. "Als regering moeten wij ervoor zorgen dat dit geen verwijdering in de Japans-Chinese betrekkingen teweegbrengt en ik zou graag zien dat de bevolking dit ook doet."

Japan kent zelf ook de doodstraf. De zaak van Akano trok veel minder de aandacht dan die van een 53-jarige Britse drugssmokkelaar in december. Volgens diens familie was de man geestelijk instabiel; premier Gordon Brown sprak zijn afschuw uit over de executie, wat hem op een waarschuwing van Beijing kwam te staan dat zulke opmerkingen schadelijk konden zijn voor de betrekkingen.

Volgens het Japanse persbureau Kyodo werd Akano in 2008 schuldig bevonden aan een poging 2,5 kilo drugs China in te smokkelen. In Chinese dodencellen zouden nog drie andere Japanners zitten, die in de komende dagen eveneens terechtgesteld kunnen worden.

China voert jaarlijks meer doodvonnissen uit dan enig ander land.

China executeert Japanse drugssmokkelaar
China executeert Japanse drugssmokkelaar (Foto: Novum)

Hogere straf wegens voortduren ontvoering zoon

Hadi Deliba is dinsdag in hoger beroep veroordeeld tot een zwaardere straf voor het onttrekken aan het wettelijk gezag van zijn zoon Hamza. De rechtbank in Assen veroordeelde de man eerder tot negen maanden cel, maar het gerechtshof in Leeuwarden heeft daar een gevangenisstraf van vier jaar van gemaakt.

Het kind, de toen 2-jarige Hamza Borkhuis, werd in 1999 ontvoerd en meegenomen naar familie in Algerije. Hij zit daar nog steeds. Deliba werd al twee keer eerder veroordeeld tot celstraffen. Justitie paste in het verleden al de aanpak op Deliba toe om ouders die ook na een veroordeling weigeren het kind af te staan telkens opnieuw voor de strafrechter te brengen.

Geen vervolgonderzoek verkiezingen Rotterdam

Het Openbaar Ministerie gaat geen strafrechtelijk onderzoek uitvoeren naar mogelijke onregelmatigheden rondom de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam. Het OM meldt dinsdag dat het oriënterend onderzoek naar mogelijk strafbare feiten rondom de verkiezingen in de Maasstad is gesloten.

Het oriënterend onderzoek werd opgestart na meldingen dat Leefbaar Rotterdam zich schuldig zou hebben gemaakt aan het ronselen van volmachten van mensen die niet gingen stemmen om zo extra stemmen voor de eigen partij binnen te halen. Daarna volgden nog diverse andere meldingen, zoals intimidatie van kiezers, die het OM ook heeft bekeken.

Volgens het OM kan de oproep van Leefbaarraadslid Ronald Buijt aan kandidaatsraadsleden mogelijk worden gezien als het uitlokken van een strafbaar feit. "Maar dan zou er wel tenminste één persoon daadwerkelijk moeten zijn uitgelokt tot het stelselmatig persoonlijk benaderen van personen om hen te bewegen tot de afgifte van een volmacht."

Nader onderzoek daarnaar is echter praktisch nauwelijks uitvoerbaar, stelt het OM. Daarbij is het niet opportuun, mede omdat de Commissie Onderzoek Geloofsbrieven, die de gang van zaken rondom de verkiezingen heeft onderzocht, geen reden zag aangifte te doen.

Een melding over een internetpagina van de PvdA in 2006 met daarop een oproep hulpbehoevenden te faciliteren, is inmiddels verjaard. Overigens is het hierbij ook nog maar de vraag of er sprake is van overtreding van de Kieswet.

Over andere meldingen over onder meer intimidatie van kiezers, fraude met stempassen of stembiljetten en pogingen tot omkoping heeft het OM daarnaast niets concreets weten op te snuffelen. Hierover zijn ook geen aangiften gedaan en verdere aanknopingspunten ontbreken volgens het OM.

Opnieuw levenslang geëist voor drugsmoord Utrecht

Tegen twee mannen is dinsdag opnieuw zestien jaar cel en levenslang geëist voor de moord op een 30-jarige man in januari 2008 in Utrecht. De zaak is eerder behandeld in oktober en november vorig jaar. Het OM had al om dezelfde straffen voor de verdachten gevraagd, toen de verdediging de rechtbank wraakte.

Bij een wrakingsverzoek draait het erom of de zaak door andere rechters moet worden behandeld. De wrakingskamer besliste dat de zaak inderdaad door andere rechters moest worden behandeld. Uiteindelijk kwamen in december de nieuwe rechters bijeen.

Het 30-jarige slachtoffer werd op 13 januari 2008 in de vroege avond in de Dickenslaan omgebracht bij een drugsdeal. De officier van justitie wil een 27-jarige verdachte in de zaak levenslang achter slot en grendel zien verdwijnen. De man was pas elf dagen op vrije voeten na een gevangenisstraf van zes jaar.

De zestien jaar cel eiste het Openbaar Ministerie in Utrecht tegen een 21-jarige verdachte. De officier van justitie heeft ook in de strafeis meegenomen dat de beide verdachten kort na de moord in Utrecht weer op pad gingen om mensen te beroven.

Sneller gedragscursus voor drankrijders

Meer automobilisten die met een slok te veel op achter het stuur kruipen of zich als een wegpiraat gedragen, moeten sneller op gedragscursus worden gestuurd. Dat vindt demissionair minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA), zo schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Het is de bedoeling dat de politie de gegevens van wegpiraten of drankrijders die wel een gedragscursus kunnen gebruiken, doorgeeft aan het Centraal Bureau Rijvaardigheden (CBR). In de praktijk gebeurt dat minder dan mag worden verwacht. De bewindsman bepleit een aantal maatregelen om dit aantal omhoog te schroeven.

Zo moet de politie beter aangeven dat een zogeheten educatieve maatregel op zijn plaats is. Ook moeten meer agenten de bevoegdheid krijgen om het CBR hiervan op de hoogte te stellen.

Momenteel krijgt meer dan de helft van alle bestuurders die zijn gepakt met te veel alcohol op binnen vijf weken een educatieve maatregel opgelegd. Als alle maatregelen worden doorgevoerd, kan de maatregel ook sneller worden opgelegd, verwacht de minister.

Karadzic vraagt weer uitstel proces

De voormalige Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic heeft dinsdag opnieuw om uitstel van zijn proces gevraagd. Hij meent dat hij geen eerlijk proces krijgt, omdat het Joegoslaviëtribunaal vijftienhonderd verklaringen en bewijsstukken uit eerdere processen aangaande de Bosnische oorlog aan zijn zaak heeft toegevoegd, zonder dat hij in de gelegenheid is gesteld getuigen aan een kruisverhoor te onderwerpen of feiten te betwisten.

Karadzic is aangeklaagd wegens volkenmoord en misdaden tegen de menselijkheid in de Bosnische oorlog van 1992 tot 1995, waaronder de moord op achtduizend mannelijke moslims in Srebrenica in 1995. Zijn proces moet volgende week hervat worden.

Naam 'universiteit' beschermd

De naam 'universiteit' wordt beter beschermd. Voortaan mogen alleen universiteiten die naam voeren die zijn erkend op grond van de Nederlandse wet. Dat schrijft demissionair staatssecretaris van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) in een brief aan de Tweede Kamer.

Nu kan nog elke instelling die dat wil de naam 'universiteit', 'hogeschool' of 'university' voeren. Ook de titels worden beter beschermd. Die zijn nu vrij: iedereen kan zich 'Bachelor of Arts' of 'Master of Science' noemen. Dit leidt niet alleen tot onduidelijkheid bij studenten en werkgevers, ook oneerlijke concurrentie en regelrechte diplomafraude ligt volgens de bewindsvrouw op de loer.

Daarom mogen voortaan alleen erkende instellingen de naam universiteit gebruiken. Titels en graden mogen dan alleen worden afgegeven door opleidingen die officieel zijn geaccrediteerd en personen mogen die titels alleen gebruiken als ze zijn verleend door de goedgekeurde instellingen.

Een uitzondering geldt voor buitenlandse instellingen in Nederland die in het eigen land zijn erkend en voor de titels en graden die dergelijke instellingen afgeven. In Vlaanderen, het Verenigd Koninkrijk, enkele Duitse deelstaten, Oostenrijk en Australië geldt de bescherming van de naam 'universiteit' al.

Nederlandse voetballers in het buitenland - Week 14

Bekende voetballers als Elia, Sneijder en Van Persie zien we bijna dagelijks verschijnen in nieuwsberichten. Maar hoe vergaat het onze voetballende landgenoten bij de voor ons minder bekende clubs en competities? FOK!sport houdt jullie, door middel van een wekelijks verslag, op de hoogte over deze minder bekende Nederlandse voetballers.

In Engeland stond er voor de clubs uit de lagere divisies een opmerkelijke programma opgesteld. Zo moest men op zaterdag en maandag hun wedstrijden afwerken. Bij Swansea City hadden deze wedstrijd twee gezichten. Zaterdag werd er met 1-2 van grote rivaal Cardiff City verloren, maar op de maandag was men met 3-0 te sterk voor Scunthorpe. In de wedstrijd tegen Cardiff begonnen Cedric van der Gun en Dorus de Vries in de basis, maar de eerstgenoemde werd na 84 minuten naar de kant gehaald. Op de maandag kwam alleen Dorus de Vries in actie. De Vries zette een record neer, omdat hij het voor elkaar kreeg om al voor de 23ste keer dit seizoen de nul te houden. Momenteel staat Swansea op vijfde plaats in The Championship, welke recht geeft op een plaats in de play-offs voor promotie naar de Premier League.

Ook West Bromwich Albion kwam dit weekend twee keer in actie. Vrijdagavond werd er met 3-0 gewonnen, maar er deden geen Nederlanders mee, hoewel Andwélé Slory wel op de bank mocht toekijken. Op de maandag werd er gelijkgespeeld tegen Watford, maar de gelijkmaker van de zijde van West Brom werd pas diep in de blessuretijd gemaakt. Gianni Zuiverloon begon in de basis, maar werd kort na het begin van de tweede helft naar de kant gehaald en Slory viel in de 80ste minuut in. Door deze vier punten is West Bromwich bijna zeker van promotie naar de Premier League.

Newcastle United heeft zich afgelopen weekend verzekerd van promotie naar de Premier League. The Magpies profiteerden in eerste instantie weliswaar van puntverlies van nummer drie Nottingham Forest, maar wisten ook hun eigen partij in winst om te zetten. Sheffield United werd met 2-1 verslagen en Newcastle zal na een jaar afwezigheid opnieuw uitkomen in de Premier League. Tim Krul bleef de gehele wedstrijd aan de kant bij Newcastle, terwijl oud-Heerenvener Marcel Seip voor Sheffield de volle negentig minuten speelde. Seip pakte een kwartier voor tijd een gele kaart en werd kort voor tijd gewisseld. Sheffield staat na dit weekend tiende en heeft geen zicht meer op een plek voor de play-offs om promotie naar de Premier League af te dwingen.

In de Premier League wist Sunderland verrassend met 3-1 van Tottemham Hotspur te winnen. Bij Sunderland viel Boudewijn Zenden in in de 77ste minuut en hij wist de beslissende treffer te maken in de 85ste minuut. Sunderland staat momenteel op een veilige dertiende plaats in de ranglijst. Hull City heeft weer een flinke dreun te verwerken gekregen. Niet alleen werd er bij Stoke City met 2-0 verloren, ook raakte de ploeg George Boateng kwijt met een op het oog ernstige blessure aan zijn hoofd.

Boateng werd naar het ziekenhuis afgevoerd, is inmiddels weer thuis, maar zal voorlopig nog in de gaten worden gehouden en gaat binnen twee dagen weer terug naar het ziekenhuis. Jan Vennegoor of Hesselink kwam in de 72ste minuut nog binnen de lijnen, maar kwam niet meer tot scoren. Door dit verlies staat Hull nog altijd onder de degradatiestreep, maar hebben ze nog wel een wedstrijd te goed op West Ham United, dat slechts één punt meer heeft dan Hull. Mario Melchiot heeft met Wigan Athletic verloren van Fulham met 2-1, hoewel de ruststand nog 0-1 in het voordeel van Wigan was. Melchiot stond de gehele wedstrijd tussen de lijnen bij de ploeg die de zestiende plaats bezet in de Premier League.

In België heeft Ryan Donk weer van zich laten spreken. De voormalig verdediger van onder meer RKC en AZ kreeg op het laatste moment pas te horen dat hij met Club Brugge zou spelen tegen Anderlecht en was nadrukkelijk aanwezig. In de eerste helft maakte hij een eigen doelpunt en in de tweede helft scoorde hij in het goede doel met een fantastische omhaal. In de blessuretijd werd de voormalig speler van RKC en AZ ook nog van het veld gestuurd na een stevige tackle op Kanu. Met dit gelijkspel komt Club Brugge echter niet dichter in de buurt van Anderlecht, zodat het gat tussen beide clubs nog altijd acht punten gedraagt. Eerder die week wist Club nog van KV Kortrijk te winnen met 3-0. Ook toen kwam Ryan Donk in actie, al was dat wel als wisselspeler. In de tweede helft verving hij Karel Geraerts.

AC Monza heeft de uitwedstrijd tegen hekkensluiter Paganese niet in winst om weten te zetten. De Italiaanse ploeg, uitkomend in de Serie C1/A speelde met 1-1 gelijk. Beide doelpunten vielen in de eerste helft. Aan de kant van Monza startte Sander Westerveld opnieuw onder de lat. Stefano Seedorf mocht een kwartier voor tijd invallen voor Vincenzo Iacopino. Door deze uitslag bijft Monza gevaarlijk dichtbij de plaatsen die rechtgeven op het spelen van nacompetitie. De voorsprong op deze plaatsen bedraagt, met nog vijf wedstrijden te spelen, slechts drie punten.

Red Bull Salzburg blijft het uitstekend doen in de Oostenrijkse competitie. De ploeg van trainer Huub Stevens won afgelopen vrijdag met 2-0 van middenmoter SV Mattersburg. Deze ploeg wist RB Salzburg vorige week ook al met 1-6 te verslaan. Afgelopen vrijdag mocht Barry Opdam in de basis beginnen. De verdediger werd tien minuten na rust afgelost door de Kroaat Nikola Pokrivac. RB Salzburg gaat nog altijd riant aan de leiding. De voorsprong op nummer twee Rapid Wien bedraagt zes punten.

FC Inter Turku heeft zich afgelopen weekend geplaatst voor de halve finales van de Liigacup, de Finse beker. Dit bekertoernooi wordt voorafgaand de competitie gehouden. FC Inter wist het kwartfinaleduel met VPS met 1-2 te winnen. Aanvaller Guilliano Grot, die onder meer speelde voor N.E.C Nijmegen, speelde de volle negentig minuten mee aan de kant van FC Inter. Woensdag mag de ploeg het in de halve eindstrijd opnemen tegen FC Honka.

Capcom tevreden over verkoopcijfers

Capcoms Christian Svensson heeft bekendgemaakt dat ze tevreden zijn met de verkoopcijfers van de fighters Tatsunoko vs. Capcom, een Wii-exclusive, en Marvel vs. Capcom 2, een XBLA- en PSN-exclusive. De cijfers wil hij niet vrijgeven. Wel lijkt het erop dat ze extra tevreden zijn met de verkoopcijfers van Marvel versus Capcom.

Without giving numbers. Tatsunoko vs. Capcom I'm pleased with. Marvel vs. Capcom 2 I'm extremely happy with. Beyond that, nothing to talk about right now. - Christian Svensson, Capcom

De vs. Capcom-serie is bekend om de grootse gevechten. Vooral de combo's lijken soms niet op te houden. Toch is het een gebalanceerde serie met een boel fans. Of Capcom van plan is om meer vs Capcom-games te maken, is niet bekend. Deze verkoopcijfers laten echter wel zien dat mensen van de serie genieten en bereid zijn meer te kopen. 

Kargbo verbannen naar beloften Willem II

Ibrahim Kargbo speelt de rest van het seizoen in het beloftenelftal van Willem II. De 27-jarige middenvelder is gestraft omdat hij niet op kwam dagen voor het duel met PSV wat de zoveelste problemen veroorzaakte tussen de speler en de club. In een gesprek met trainer Arno Pijpers en technisch directeur Henry van der Vergt is Kargbo dinsdagmiddag duidelijk gemaakt dat hij niet meer tot de selectie van het eerste elftal behoort.

Meegenomen in het besluit is dat de speler uit Sierra Leone eerder dit seizoen al te laat terugkeerde van vakantie zonder de club daarvan op de hoogte te stellen. Ger Lagendijk, zijn zaakwaarnemer, had eerder op de dag nog een andere lezing van het verhaal. "De algehele opinie is dat Ibrahim geen zin had om op de bank te zitten. Maar dat is onzin. Ibrahim wist helemaal niet wat de opstelling was", gaf Lagendijk aan tegen Voetbal International. "Tijdens de wedstrijd van een week eerder (Vitesse-uit, red.) moest Ibrahim zich in de rust geblesseerd laten vervangen. Vervolgens heeft hij de hele afgelopen week alles gedaan om weer fit te worden voor de wedstrijd tegen PSV, maar dat lukte niet."

Bos mag Parijs - Roubaix rijden

Theo Bos zal komende zondag deel gaan nemen aan de wielerklassieker Parijs - Roubaix. De voormalig baanrenner moet bij het Cervélo Test Team kopman Thor Hushovd bij gaan staan in zijn strijd om de zege in het noorden van Frankrijk te pakken.

"Het komt toch een beetje als een verrassing. Ik zal de wedstrijd misschien niet uitrijden, maar hoop wel dat ik kan meehelpen onze belangrijkste renners goed in positie te brengen voor de eerste kasseistroken," zei Bos die verrast is dat hij mag rijden zondag. Cervélo mist komende zondag wel de Duitsers Andreas Klier en Heinrich Haussler.

Valverde verslaat Freire nu op eigen kracht

Alejandro Valverde heeft ook de tweede etappe in de Ronde van het Baskenland op zijn naam geschreven. In de massasprint na 217 kilometer koersen was de Spanjaard Oscar Freire te snel af in de massasprint.

De etappe van vandaag werd kleur gegeven door Rogers, Benitez en Txurruka die 172 kilometer aan de leiding reden. Het drietal had een maximale voorsprong van ruim zeven minuten maar de sprintersploegen hadden de drie ruim op tijd teruggepakt.

Gisteren versloeg Freire Valverde nog in de sprint maar werd hij gediskwalificeerd omdat hij teveel van zijn lijn afweek.

Uitslag tweede etappe:

# Naam Tijd
1 Alejandro Valverde (Spa/Cai) 5.53,40
2 Oscar Freire (Spa/Rab) z.t.
3 Francesco Gavazzi (Ita/Lam) +0,01
4 Michael Albasini (Zwi/HTC) z.t.
5 Samuel Sanchez (Spa/Eus) z.t.
6 Ryder Hesjedal (Can/Gar) z.t.

Algemeen klassement:

# Naam Tijd
1 Alejandro Valverde (Spa/Cai) 9.51,38
2 Oscar Freire (Spa/Rab) z.t.
3 Ryder Hesjedal (Can/Gar) +0,01
4 Aleksandr Kolobnev (Rus/Kat) z.t.
5 Rigoberto Urán (Col/Cai) z.t.
6 Daniel Martin (Ier/Gar) z.t.

Vrouwen proberen lijk in te checken

De Britse politie heeft zaterdag op de luchthaven van Liverpool twee Duitse vrouwen opgepakt die waarschijnlijk goedkoop een lijk dachten te kunnen vervoeren. De dames probeerden een overleden familielid simpelweg als passagier mee te laten vliegen op een vlucht naar Berlijn. Het duo liep echter tegen de lamp, zo meldt de Britse luchtvaartsite Flightglobal vandaag.

De vrouwen, de 66-jarige weduwe en de 41-jarige stiefdochter van de 91-jarige man, wilden diens lichaam vermoedelijk naar zijn geboorteland laten overvliegen, met de bedoeling hem daar te begraven. Na aankomst op de luchthaven zetten de dames hun lading in een rolstoel, bedekten hem met dekens en zetten hem een zonnebril op zijn hoofd. Met de smoes dat de man sliep en zij hem naar zijn plek wilden brengen, hoopten ze hem langs de douane te kunnen loodsen.

Douaniers kregen echter argwaan en riepen er een arts bij, die vaststelde dat de man dood was. Het tweetal werd daarop aangehouden. Overigens ontkennen de vrouwen dat ze wisten dat de man overleden was.

Betogers dringen ambassade Iran binnen

Bij de Iraanse ambassade in Den Haag zijn dinsdagmiddag tien betogers aangehouden. Ze waren over de hekken geklommen van het pand aan de Duinweg. Twee wisten het pand binnen te dringen, de overige acht werden op het dak van een bijgebouw in de kraag gevat, meldt de politie.

De actie was niet aangekondigd. Ondanks dat de politie permanent bij het ambassadegebouw aanwezig is en er cameratoezicht is, wisten de tien toch het terrein op te komen. De demonstranten zitten vast.

De demonstranten lieten weten dat ze aandacht willen vragen voor de situatie in Iran en de onderdrukking van de oppositie. Sinds de verkiezingen van juni vorig jaar is het onrustig in Teheran. Al eerder was het onrustig bij de Iraanse ambassade. Zo moest de ME in februari ook al ingrijpen bij een uit de hand gelopen demonstratie.

[SF] 'Assen wilde FC Groningen en Verstappen'

Volgens het Dagblad van het Noorden heeft de organisatie van de Superleague Formula-races in Assen geprobeerd om FC Groningen warm te krijgen voor een avontuur in de raceklasse. Hierbij wilde men Jos Verstappen als coureur aanstellen.

In de klasse voor voetbalclubs is reeds al PSV uit Eindhoven actief en Groningen zou daarmee de tweede Nederlandse club worden. FC Groningen had echter geen oren naar een plaats op de startopstelling.

"Wij lanceren later dit jaar een project voor duurzame energie en het leek ons niet verstandig om in dat kader aan dit raceproject te beginnen. Bovendien zijn op 16 mei al de play-off wedstrijden, waar wij graag aan mee willen doen en waardoor wij niet altijd aanwezig zouden kunnen zijn bij de races. Ook de bijdrage van 100.000 euro zagen wij niet zitten", aldus Hans Nijland, directeur bij FC Groningen.

'George Clooney dumpt Italiaanse vriendin'

Een van 's werelds meest begeerde mannen zou weer als vrijgezel door het leven gaan. George Clooney heeft zijn Italiaanse vriendin Elisabetta Canalis aan de kant geschoven, schrijven verschillende showbizzsites dinsdag.

Clooney zou vlak na de Oscaruitreiking een einde hebben gemaakt aan de negen maanden durende romance. De breuk is volgens ingewijden veroorzaakt door Elisabetta's feestgedrag. "George hield van haar, maar hij wilde zo niet leven", zegt een bron tegen de website Showbiz Spy. "Ze zijn al sinds februari uit elkaar, maar hebben het stilgehouden."

Canalis zou niet te rouwig zijn om de breuk. Ze vond het moeilijk dat haar vriend zo geliefd was bij de vrouwen. "Elisabetta wordt erg bezitterig als George aandacht aan andere vrouwen besteedt", deed een ingewijde eerder uit de doeken.

'George Clooney dumpt Italiaanse vriendin' (foto: Novum) 

Donor

Afgelopen week kreeg ik een brief van Ab Klink. Je leest het goed, in hoogst eigen persoon. Alleen stond er een voorgedrukte handtekening op, dat maakt het toch een stukje onpersoonlijker. Desalniettemin stelde hij me voor een ethisch dilemma. Dit dilemma ging (en gaat nog steeds) over mensenlevens, dus een weldoordachte keuze is vereist. Maar kan ik dat wel? Klink zet me meteen voor het blok en vraagt: "Als je iemands leven kan redden, zou je dat dan doen?"

Wet tegen doorverkoop kaartjes aangenomen

De Tweede Kamer is dinsdag akkoord gegaan met een wetsvoorstel dat moet tegengaan dat handelaren en ticketbureaus massaal entreekaartjes opkopen om die met zo veel mogelijk winst door te verkopen. Alleen de VVD, de ChristenUnie en de SGP stemden tegen.

Het initiatief is van de Kamerleden Arda Gerkens (SP) en Nicolien van Vroonhoven-Kok (CDA). De wet, die nog door de Eerste Kamer moet, verbiedt de tussenhandel niet. Wel worden er beperkingen opgelegd. Zo mag de opslag op de originele prijs van een kaartje maximaal 20 procent bedragen.

Als blijkt dat een consument toch te veel heeft betaald, kan hij het verschil opeisen bij een geschillencommissie. Ook een gang naar de rechter is mogelijk.

Kamerlid Gerkens reageerde zeer verheugd over de brede steun voor het voorstel. Ze hoopt dat de senaat het wetsvoorstel nog voor de Tweede Kamer-verkiezingen in behandeling neemt.

SP voor afschaffing eigen risico zorg

De SP wil het eigen risico in de zorg afschaffen. Dit gaat de partij in haar verkiezingsprogramma zetten, laat Kamerlid en coördinator van de programmacommissie Ronald van Raak dinsdag weten. Andere partijen lieten eerder weten het eigen risico juist te willen verhogen.

In de conceptversie van het SP-programma stond dat het eigen risico niet mocht worden verhoogd en op termijn zou moeten worden afgeschaft. Na debatten binnen de partij heeft de SP echter besloten dat het onmiddellijk afschaffen van het eigen risico in het programma komt.

"Onze leden wezen er bij de regioconferenties terecht op dat de solidariteit tussen zieke en gezonde mensen beter tot zijn recht komt als het eigen risico wordt afgeschaft, en we de kosten helemaal via de premies opbrengen", laat Van Raak weten. Hiervoor wordt geen extra geld uitgegeven, verzekert de SP'er. "We gaan niet meer kosten maken, maar de gemaakte kosten eerlijker verdelen."

In de bezuinigingsvoorstellen die donderdag werden gepresenteerd wordt gesproken over een verhoging van het eigen risico in de zorgverzekering van 165 naar 775 euro. D66 wil wel een verhoging, maar houdt het in het verkiezingsprogramma op vierhonderd euro. Ook VVD is voor verhoging. De ChristenUnie wil dat het eigen risico gekoppeld wordt aan de hoogte van het inkomen. Het CDA wil dat het eigen risico op 165 euro blijft.

Volg de aanloop naar de verkiezingen ook op het speciale Verkiezingen 2010-subforum op het FOK!forum!

Obama vernieuwt nucleair beleid VS

President Obama heeft, in samenwerking met zijn Russische collega Medvedev, het nucleaire beleid van de VS en Rusland vernieuwd. Aanleiding was het in december aflopen van de Strategic Arms Reduction Treaty (Start) uit 1991. De nieuwe ‘Nuclear Posture Review’ zou een nucleaire vergelding van een aanval op de VS met biologische, chemische of conventionele wapens uitsluiten. Daarnaast stelt het nieuwe beleid dat er geen nucleaire wapens gebruikt mogen worden tegen niet-nucleaire landen, die hebben ingestemd met het non-proliferatieverdrag.

Het verdrag zal tien jaar geldig zijn, en behelst verder onder meer dat de VS en Rusland het aantal kernwapens met dertig procent willen verminderen, van de nu toegestane 2200 naar 1550. Obama omschreef zijn beleid als ‘onderdeel van een bredere poging de wereld klaar te maken voor een wereld zonder kernwapens, en landen te stimuleren niet aan een nucleair programma te beginnen.'

Hiermee lijkt Obama onder andere op Iran te doelen. Hij vertelde de New York Times dat hij ‘ervan overtuigd is dat Iran een koers richting nucleair wapenbezit vaart’, en dat zowel Noord-Korea als Iran landen zijn die niet onder het nieuwe verdrag zullen vallen.

Robben op tijd fit voor Manchester United

Arjen Robben kan morgenavond met Bayern München tegen Manchester United voetballen. De aanvaller is op tijd hersteld van een kuitblessure die hij anderhalve week geleden week tijdens de thuiswedstrijd tegen VfB Stuttgart opliep.

"Ik ben niet naar Engeland gekomen om op de tribune te zitten", zei Robben vandaag na aankomst in Manchester. "Ik voel me fit en wil spelen." Bayern München verdedigt tijdens de return van de kwartfinale op Old Trafford een voorsprong van 2-1.

Kamer bespreekt alsnog val kabinet

Anderhalve maand nadat het vierde kabinet Balkenende viel over de Nederlandse aanwezigheid in Afghanistan, wordt de kwestie eindelijk besproken in de Tweede Kamer. D66 vroeg met hulp van GroenLinks en de VVD een spoeddebat aan met demissionair premier Jan Peter Balkenende (CDA) en demissionair minister van Defensie Eimert van Middelkoop (ChristenUnie).

Aanleiding zijn de reconstructies van de val van het kabinet die het paasweekeinde werden uitgezonden door Nova en Reporter. In Nova werd Van Middelkoop door oud-vicepremier en voormalig minister van Financiën Wouter Bos ervan beschuldigd dat hij informatie heeft achtergehouden over een tweede verzoek van de NAVO over een langer verblijf in Uruzgan; het zou gaan om een trainingsmissie. Dat Van Middelkoop dit achterhield, noemde Bos onverantwoord.

Van Middelkoop moest dinsdag tijdens het vragenuurtje opheldering verschaffen. Volgens de bewindsman betrof het een algemeen verzoek voor extra manschappen dat de NAVO naar alle bondgenoten had gestuurd. Het verzoek zou verder in december al zijn besproken in de zogeheten zeshoek, verklaarde Van Middelkoop. "Er is geen sprake van dat iets zou zijn achtergehouden in het kabinet tegenover collega's."

Vlak voordat het kabinet viel, vroeg Bos opeens naar de brief. Van Middelkoop besloot na overleg met Balkenende om de brief niet naar de PvdA-leider door te geleiden, omdat de inhoud bekend was voor alle betrokkenen en 'niets toevoegde' aan de discussie, die immers ging over het officiële verzoek van de NAVO voor een langer verblijf in Uruzgan, hetgeen onbespreekbaar bleek voor de PvdA.

De bewindsman wees erop dat de brief verder ook niet serieus ter sprake is gekomen. De Kamerleden kunnen het betreffende schrijven vertrouwelijk inzien. Op verzoek van Femke Halsema (GL) vraagt Van Middelkoop aan de NAVO of hij de brief openbaar mag maken.

De Tweede Kamer nam geen genoegen met deze uitleg en belegt alsnog een debat over de 'afronding van Uruzgan', zoals D66-leider Alexander Pechtold het verwoordde. "Niet vanwege een reconstructie, maar om een propere afronding."

Dagzege Sánchez in Omloop van de Sarthe

De eerste etappe in de Omloop van de Sarthe is gewonnen door de Spanjaard Luis León Sánchez. De renner van Caisse d'Epargne wist door een jump de sprinters maar net voor te blijven.

De sprint van het peloton werd gewonnen door de Sloveen Marko Klump die de Fransman Anthony Ravard te snel af was. Sánchez is tevens de eerste leider in het algemeen klassement.

Uitslag:

# Naam Tijd
1 Luis León Sánchez (Spa/Cai) 4.25,36
2 Marko Klump (Slo/ADM) +0,01
3 Anthony Ravard (Fra/AG2) z.t.
4 Sébastien Chavanel (Fra/Fdj) z.t.
5 Fabien Bacquet (Fra/BMA) z.t.
6 Manuel Belleti (Ita/CSF) z.t.

Tweetal opgepakt na knokpartij in vliegtuig

Twee mensen zijn dinsdagochtend op Schiphol opgepakt vanwege een vechtpartij aan boord van een vliegtuig. De twee, een 24-jarige vrouw uit Amsterdam en een 21-jarige man uit Apeldoorn, waren met elkaar op de vuist gegaan na onenigheid tussen twee groepen passagiers over het opsteken van een sigaret, meldt de marechaussee.

De knokpartij vond plaats tijdens een vlucht van Las Palmas naar Schiphol. Vliegtuigbemanning haalde de man en vrouw uit elkaar. Zodra het vliegtuig op Schiphol aankwam, hield de marechaussee de verdachten aan. De twee zijn na verhoor weer vrijgelaten.

Iraanse geestelijke dreigt met aanval op Israël

Teheran zal aartsvijand Israël aanvallen als de joodse staat en de westerse bondgenoten op haar beurt Iran aanvallen. Dat heeft Mojtaba Zolnour, een hoge Iraanse geestelijke van de Revolutionaire Garde dinsdag gezegd.

"De vijanden weten dat als ze een raket afvuren op Iran, het stof van explosies van Iraanse raketten op zal stijgen in Tel Aviv", zei de geestelijke tegen persbureau Fars. Hij voegde daaraan toe dat dat zal gebeuren 'als de raket nog in de lucht is'.

De opmerkingen van Zolnour zijn niet ongebruikelijk. De Iraanse president Mahmoud Ahmadinedjad heeft sinds 2005 vaak opgeroepen tot de vernietiging van Israël en voorspelde eerder het einde van de joodse staat. Zolnour zei in oktober nog dat als de Verenigde Staten of Israël Iran zouden aanvallen 'het hart van Israël zal worden opgeblazen'.

De Amerikaanse president Barack Obama zei vorige week dat de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad en Duitsland een nieuw pakket sancties tegen Iran voorbereiden vanwege de weigering van het land het atoomprogramma op te geven. Israël heeft gezegd dat het alle opties voor het bestrijden van het atoomprogramma openhoudt. Ook militair optreden is voor het land een mogelijkheid.

Minister moet statistieken telefoontaps openbaar maken

Het kabinet moet ook openbaar maken hoe vaak in Nederland telefoons worden afgetapt door de inlichtingendiensten. De Tweede Kamer heeft dinsdag ingestemd met een motie daartoe van onder meer de SP.

Het kabinet maakt alleen bekend welke telefoontjes door het Korps Landelijke Politiediensten worden afgeluisterd. Zij doen dat voor alle politiekorpsen, de bijzondere opsporingsdiensten, zoals de fiscale opsporingsdiensten en de Algemene Inspectiedienst, en de koninklijke marechaussee.

In 2008 betrof het ruim 26.000 telefoonnummers die werden getapt. In de eerste helft van vorig jaar heeft het Openbaar Ministerie opdracht gegeven om dertienduizend telefoonnummers af te luisteren.

De taps van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten AIVD en MIVD vallen echter niet onder deze taps. Informatie over deze taps valt onder het staatsgeheim en kan volgens de minister om die reden niet openbaar worden gemaakt.

De Tweede Kamer is het daar niet mee eens. Het argument dat openbaarmaking van deze cijfers zicht biedt op de werkwijze van deze diensten, vindt de Kamer niet overtuigend. Een meerderheid vindt daarom dat de regering de tapstatistieken van de inlichtingendiensten alsnog openbaar moet maken.

Het aantal taps is de afgelopen tien jaar bijna verdrievoudigd. Uit een inventarisatie in 1998 bleken in dat jaar ongeveer tienduizend taps te zijn geplaatst. Nederland scoort verder hoog in vergelijking met het buitenland. In de Verenigde Staten worden jaarlijks een paar duizend telefoons afgeluisterd.

Onuoha wil met Nigeria naar het WK

Als het aan Nedum Onuoha ligt, speelt hij komende zomer met Nigeria op het WK in Zuid-Afrika. De verdediger van Manchester City werd in Nigeria geboren, maar woont sinds zijn zevende in Engeland. Hij is ook Engels jeugdinternational.

Door de veranderde regels omtrent het kiezen van een nationaal elftal, mag de 23-jarige verdediger nog voor Nigeria kiezen. Onuoha hoopt zich de komende tijd in de kijker te spelen bij de Zweed Lars Lagerbäck, sinds eind februari de bondscoach van Nigeria. Hij werd nog nooit opgeroepen voor de Super Eagles. Onuoha speelde tot nu toe 92 wedstrijden in de Premier League namens Manchester City, waar hij geen basisspeler is.

Pornokijkende Koos H. schokt Den Haag

Demissionair minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) is 'geschokt' door de uitzending van Peter R. de Vries over kindermoordenaar Koos H. Dat verklaarde hij dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje.

Onder meer de VVD wilde van de minister weten waarom H. in zijn cel porno kon kijken, terwijl dat bij wet verboden is. "Hoe zullen de nabestaanden van de slachtoffers dit beoordelen", vroeg Fred Teeven. De VVD'er vroeg zich verder af waarom H, die is veroordeeld tot levenslang, in een tbs-kliniek zit en niet in een gewone gevangenis.

Hirsch Ballin keurde het in de eerste plaats af dat er überhaupt een uitzending kon worden gemaakt over een veroordeelde kindermoordenaar. De situatie had niet mogen ontstaan dat de samenleving en nabestaanden worden geconfronteerd met dit soort beelden, zei hij. Hij laat onderzoeken hoe opnameapparatuur de inrichting kon worden binnengesmokkeld en hoe de opnames zijn gemaakt.

De bewindsman verklaarde verder dat H. niet naar porno had mogen kijken. H. zat tijdelijk in een tbs-kliniek vanwege 'detentieongeschiktheid'. Het is echter niet de bedoeling dat vervolgens ook het tbs-regime van toepassing wordt op dergelijke gevallen, zei Hirsch Ballin. Hij laat uitzoeken hoe dit materiaal H. kon bereiken. Van kinderporno zou overigens geen sprake zijn.

De minister werd ook gevraagd of H. nog een wao-uitkering zou krijgen, maar dat is sinds 2000 niet meer toegestaan. Tenslotte laat Hirsch Ballin uitzoeken wat waar is van de melding van De Vries dat H. hulp kreeg van een vicepresident van de Haagse rechtbank. Die zou om onduidelijke redenen meerdere keren contact met hem hebben opgenomen, hem hebben opgezocht in de cel hem aan een andere advocaat en aan een rijbewijs hebben geholpen.

'Bosz beoogd opvolger Verbeek bij Heracles'

Heracles Almelo heeft de opvolger voor Gertjan Verbeek, mocht hij de nieuwe trainer van AZ worden, al op het oog. Volgens de Telegraaf is Peter Bosz de eerste kandidaat bij de clubleiding. Bosz zit sinds zijn vertrek als technisch directeur bij Feyenoord thuis.

De voormalig international heeft een verleden als trainer in Almelo. Onder Bosz promoveerde Heracles in 2005 naar de Eredivisie. Hij wist de club vervolgens te behouden voor het hoogste niveau, al ging dat niet zonder moeite. Daarna ging Bosz in de Kuip aan de slag. In zijn functie als technisch directeur haalde hij Gertjan Verbeek als trainer naar Feyenoord. Toen deze in januari 2009 vertrok, was Bosz solidair en stopte eveneens bij Feyenoord.

Dingsdag, Lensky voor één duel geschorst

Michael Dingsdag (sc Heerenveen) en Jacob Lensky van FC Utrecht zijn beiden voor één duel geschorst. Ze hebben allebei het schikkingsvoorstel van de aanklager betaald voetbal van de KNVB geaccepteeerd. Ze werden afgelopen weekend met rood van het veld gestuurd.

Barry Ditewig, keeper van ADO Den Haag, kreeg een schikkingsvoorstel van twee duels waarvan één voorwaardelijk. Hij heeft nog niet gezegd of hij akkoord gaat.

Twee medewerkers verlaten Infinity Ward

Na het ontslag van ex-bazen Jason West en Vince Zampella vorige maand verlaten er nu nog twee medewerkers Infinity Ward, maar ditmaal wel vrijwillig.

Lead software engineer Francesco Gigliotti en lead designer Todd Alderman houden er allebei mee op na respectievelijk zeven en acht jaar trouwe dienst bij de developer. Die tweede had een enorm belangrijke invloed op het verhaal en de multiplayer van Modern Warfare 2.  

Het is de laatste tijd buitengewoon stil over de situatie bij Infinity Ward maar we weten wel dat Zampella en West van plan zijn om Activision aan te klagen voor 36 miljoen dollar aan onbetaalde royalties en voor volledige controle over de Modern Warfare IP.

Modern Warfare 2 Artwork

 

Ecclestone: "Formule 1 snel veranderen"

Formule 1-baas Bernie Ecclestone wil de sport snel veranderen. De afgelopen races in Maleisië en Australië waren voor het publiek aantrekkelijk om te zien, maar dat kwam dankzij de regen. Afgaande op de openingsrace in Bahrein wil de Brit enkele regels aan gaan passen.

"We hebben geluk gehad dat het weer voor spektakel heeft gezorgd. Daar mogen we echter niet van afhankelijk zijn om de sport aantrekkelijk te houden. Er moet iets gebeuren. Voor het eerst zijn ook de teams zich daarvan bewust," zei Ecclestone die net als vele anderen klaagt over het gebrek aan inhaalacties.

De Brit wil niet zover gaan als bijvoorbeeld in de Superleague Formula waar voor de tweede race het startveld omgedraaid wordt. "We moeten simpelweg het inhalen bevorderen. Bijvoorbeeld door de voorvleugels smaller te maken en de dubbele diffusers af te schaffen," zei Ecclestone die met een nog veel verdergaand voorstel op de proppen kwam mocht niets meer helpen. "Waarom laten we geen lootjes trekken door een aantrekkelijke dame om de top tien van de startgrid te bepalen?"

Boullier: "Renault koestert Kubica"

Teambaas van Renault F1 Eric Boullier is zeer tevreden over zijn coureur Robert Kubica. De Pool werd afgelopen weekend vierde in de Grand Prix van Maleisië en staat nu zevende in het kampioenschap op slechts negen punten van leider Felipe Massa. Hierdoor stuwt Kubica omhoog naar meer goede resultaten.

"Robert Kubica is erg gretig en wil het goed doen. Hij is zeer gecommitteerd aan het team en dat is een belangrijk aspect dat lastig te evalueren is," zei Boullier tegen Autosport. "Wat ik gezien heb van iedere dag sinds het begin van de testsessies en daarvoor is dat Robert veel tijd doorbrengt met zijn engineers. Hij is erg veeleisend en dat is goed als hij veeleisend is en goede races rijdt, zoals hij in de eerste drie races gedaan heeft. Hij heeft een goed tempo laten zien en geen fouten gemaakt, waardoor hij veel respect bij het team afdwingt en het team een stap extra wil zetten."

Renault begon het nieuwe Formule 1-seizoen met een achterstand, maar dankzij het werd van met name Kubica gelooft Boullier er in dat het Franse team Mercedes Grand Prix bijna ingehaald heeft. Het gaat volgens hem sneller dan verwacht. "Het team past bij Robert en Robert past bij het team, dus we bouwen aan iets succesvols. Het team werkt er hard aan, de coureur is veeleisend en zet goede resultaten neer, het ene voedt het andere. Ik verwacht dat het team nog sterker zal worden."

Homostellen trouwen in Mexico-stad

Sinds vorige maand in Mexico het homohuwelijk werd toegestaan zijn in Mexico-stad 88 homostellen in het huwelijk getreden. Dat hebben Mexicaanse ambtenaren dinsdag gezegd. Vijftig koppels waren man en 38 koppels waren vrouw. Tussen april en juni staan nog eens 37 homohuwelijken op de agenda.

De wetgevers in Mexico-stad keurden in december als eersten in Latijns-Amerika een wet goed waarin homoseksuele stellen uitdrukkelijk dezelfde status toegekend krijgen als heterokoppels. Ook werd het homoseksuele stellen toegestaan om kinderen te adopteren. De wet trad op 4 maart in werking, ondanks kritiek van de katholieke kerk en een campagne van de conservatieve Nationale Actiepartij van de Mexicaanse president Felipe Calderón.

Homostellen trouwen in Mexico-stad
Homostellen trouwen in Mexico-stad (Foto: Novum)

Geen schikking bisdom en slachtoffer misbruik

Het bisdom Roermond ontkent ten stelligste dat er een schikking is getroffen met een slachtoffer van seksueel misbruik door een pastoor in de jaren negentig. Wel zijn advocaten van de dader, die in 1998 werd veroordeeld, en van het slachtoffer met elkaar gaan praten over een regeling. Het bisdom stond hier echter buiten, zo laat het dinsdag weten.

De pastoor uit Heerlen werd in 1998 veroordeeld voor seksueel misbruik van een toen 21-jarige man. In 2000 ging hij weer aan de slag in een andere parochie. Volgens het bisdom heeft hij voor hij in dienst trad bij deze parochie in Kerkrade opgebiecht waarvoor hij veroordeeld was.

Vorig jaar zijn advocaten van het slachtoffer en van de dader gaan praten over een schikking. Hierbij werd afgesproken dat beide partijen niet de publiciteit zouden opzoeken 'omdat de pastoor hierdoor opnieuw beschadigd zou worden'.

De afgelopen weken doken in de media echter meerdere malen berichten op over de kwestie. Hiermee is een schikking tussen dader en slachtoffer van de baan, meldt het bisdom, dat ten zeerste betreurt dat de advocaat van het slachtoffer toch naar buiten is getreden over de zaak.

Crematie voor Sugar Lee Hooper

Sugar Lee Hooper wordt gecremeerd. De familie bespreekt verdere details over de uitvaart dinsdag, schrijft de Telegraaf. Sugar Lee Hooper overleed zondag.

De nabestaanden van Marja van der Toorn gaan dinsdag rond de tafel met een uitvaartondernemer. Dan moet ook duidelijk worden wanneer de crematie plaatsvindt, waarschijnlijk wordt dat eind deze week. Sugar Lee Hooper stierf zondagochtend op 62-jarige leeftijd.

Anderhalve week geleden viel ze van haar scootmobiel en brak ze haar heup. Tijdens een operatie kreeg ze een hartstilstand, waarna ze in een coma belandde. Daaruit is ze niet meer ontwaakt.

Crematie voor Sugar Lee Hooper
Crematie voor Sugar Lee Hooper (Foto: Novum)

Kinderporno-vonnis tegen rechter blijft in stand

De veroordeling van een oud-rechter voor het bezit van kinderporno blijft in stand. De ex-vicepresident van de rechtbank van Maastricht werd in juli 2008 door het hof in Den Haag veroordeeld, maar kreeg geen straf opgelegd. Hij was het niet eens met de veroordeling en stapte naar de Hoge Raad. Die wees het verzoek tot cassatie af.

De oud-rechter werd in 2001 opgepakt met videobanden en diskettes met pornografisch materiaal in huis. De rechtbank in Arnhem bestempelde een deel daarvan als kinderporno. In hoger beroep werd hij veroordeeld voor bezit van twee filmpjes en vijf afbeeldingen met kinderporno, maar hij ging met succes in cassatie.

De Hoge Raad verwees de zaak terug naar het hof. Dat veroordeelde hem voor het in voorraad hebben van twee gegevensdragers met drie plaatjes. Daarop zouden kinderen onder de 16 jaar te zien zijn die seksuele handelingen verrichten. De man kreeg echter geen straf omdat hij door het lange proces en de gevolgen voor zijn privéleven genoeg gestraft zou zijn.

De voormalig rechter, hij nam ontslag na zijn arrestatie, wilde echter alsnog worden vrijgesproken en stapte opnieuw naar de Hoge Raad. Volgens zijn advocaat was niet met zekerheid te zeggen dat de personen op de foto's onder de 16 jaar waren. Ook was volgens hem onder meer geen sprake van seksuele handelingen.

Volgens de Hoge Raad zijn die argumenten echter geen redenen voor cassatie. De uitspraak van het hof in Den Haag uit 2008 is daarmee vast komen te staan.

Ziggo wil WK in 3D uitzenden

Het kabelbedrijf Ziggo is klaar voor 3D-televisie. De onderneming kondigde dinsdag aan dat haar netwerk geschikt is om de techniek in de huiskamer te brengen.

Ziggo wil er naar eigen zeggen alles aan doen om de 3D-rechten voor het komende WK voetbal te bemachtigen. De beelden zullen dan op verschillende plekken worden uitgezonden om grote groepen ernaar te laten kijken. Daarnaast kijkt het bedrijf naar een apart 3D-kanaal.

Tv-fabrikanten brengen dit jaar de eerste 3D-tv's op de markt. De techniek werkt via een speciaal active-shutter brilletje, dat om en om zo'n 50 keer per seconde het linker en rechteroog afdekt.

Optreden Sieneke wordt komisch

De act die Sieneke namens ons land aan het voorbereiden is voor het Eurovisie Songfestival krijgt een grappige toevoeging. Houten mannetjes op een draaiorgel zullen tot leven komen en gaan dansen met zangeres Sieneke, schrijft De Telegraaf dinsdag.

Liedjesschrijver Pierre Kartner licht de komische noot toe. "De orgelmannetjes beginnen klein en gaan leven. Ze komen van het pierement af en gaan met Sieneke meedansen. Het wordt heel bijzonder. Geen gespring van de Balkan. Heel artistiek", legt een trotse Kartner uit.

Sieneke vertelde eerder misschien wel vijf draaiorgels mee te nemen naar het evenement in Oslo. Daar vinden op 25 en 27 mei de halve finales van het Songfestival plaats. De finale zelf is op zaterdag 29 mei.

Optreden Sieneke wordt komisch
Optreden Sieneke wordt lachwekkend

Banderas present in Qatar met eigen raceteam

Filmster Antonio Banderas heeft zijn mooie woorden waargemaakt. De Spanjaard brengt als beloofd een eigen raceteam aan de start van de wereldkampioenschappen wegrace, die komend weekeinde beginnen met de Grote Prijs van Qatar.

Het team van Banderas, bekend van zijn hoofdrollen in films als 'The Mask of Zorro' en 'Philadelphia' komt uit in de nieuwe klasse Moto2. De Spanjaard Joan Olive en de Amerikaan Kenny Noyes zijn de motorrijders van het team. "Ik ben altijd een hartstochtelijk motorfanaat geweest en toen deze gelegenheid zich aandiende, heb ik geen moment getwijfeld", liet de 49-jarige acteur weten.

Banderas bezit zelf vijf motorfietsen, waaronder een zware Harley Davidson, geschenk van actrice en echtgenote Melanie Griffith.

Punten Ronde 4 FOK! Voetbalmanager

De vierde ronde in de FOK! Voetbalmanager is een feit, dus hier weer een tussenstand in het klassement. Wie heeft het best gescoord?

Nog een opmerking vooraf: omdat het momenteel technisch niet mogelijk is om exact het aantal punten dat alle deelnemers hebben gehaald in iedere ronde te laten zien, heeft de crew een berekening in Excel losgelaten op grofweg de eerste 50 deelnemers die bovenaan stonden en staan in Ronde 2 en Ronde 3.

Daarom kan het zijn dat een user toch meer dan het hier vermeldde aantal punten in één managerronde heeft gescoord maar hier niet genoemd wordt. Daarvoor allereerst welgemeende excuses. Het is echter nagenoeg ondoenlijk om alle deelnemende userteams steeds handmatig bij elkaar te zoeken en de bijbehorende punten van de nieuwe ronde bij het juiste team te zetten. Vandaar dat er nu voor dit lapmiddel in Excel gekozen is. We hopen dat in de nabije toekomst wel te zien is hoeveel punten de deelnemers in één ronde gescoord hebben.

Deze ronde wasuitstekende voor team tweenul: maar liefst 165 punten scoorde dit team. De leider in het klassement volgde op gepaste afstand, team MSNMGH on tour 2010 haalde 119 punten. Team koffiemonsters bezet de derde plaats en haalde 116 punten, FC Beemster heeft 115 punten gehaald en Pinquin maakt de top vijf compleet door 113 punten te halen.

Het Algemeen Klassement wordt nog altijd aangevoerd door team MSNMGH on tour 2010 die met 412 punten comfortabel 24 punten los staat van team FC Assenaar die 388 punten heeft. Team tweenul heeft nu 384 punten, gevolgd door de teams Pinquin en Rode duivels met 371 punten.

Punten Ronde 3

# Team Ronde3 Ronde 4 Verschil
1 tweenul 219 384 165
2 MSNMGH on tour 2010 293 412 119
3 koffiemonsters 169 285 116
4 FC Beemster 184 299 115
5 Pinquin 258 371 113
6 Fc KoBo 104 215 111
7 Drizzt United 232 340 108
= FC Druide 147 255 108
= FC Lomp 237 345 108
= This !S Football 252 360 108

Algemeen Klassement

# Teamnaam Totaal
1 MSNMGH on tour 2010 412
2 FC Assenaar 388
3 tweenul 384
4 Pinquin 371
= Rode duivels 371
6 Essche Boys 364
= FC. to Inspire. 364
8 This !S Football 360
9 jenger 355
10 Over de hele! 345
= FC Lomp 345

De subleagues worden aangevoerd door Top Zoveel Afgelopen Jaren die 277 punten heeft nu. Subleague Ajacied heeft 154 punten en FOK!crew staat derde met 91 punten. Alle andere subleagues hebben niet voldoende deelnemers (minimaal drie) om mee te tellen voor de punten en staan allemaal op 0 punten.

Metal Gear Solid: Peace Walker bezit optionele installatie

Metal Gear Solid: Peace Walker bezit een optionele installatie. Dat heeft Kojima productions bevestigd op haar productieblog.

De speler heeft keuze uit twee verschillende installaties. De ene zal 300Mb groot zijn, de grootste zal 800Mb wegen. De installaties moeten laadtijden verminderen en de game zelf zou sneller reageren op opdrachten. Verder zal Kojima morgen een grote mededeling brengen met betrekking tot de game. Metal Gear Solid: Peace Walker komt op 18 juni uit, exclusief op de PSP.

Mocht je japans kunnen, dan kan je hier het officiele bericht lezen.

Codemasters in Indiase handen

De Britse game-uitgever Codemasters is voor vijftig procent in handen van het Indiase bedrijf Reliance ADA. Rod Cousens, voorzitter van Codemasters, ziet dit als een positieve ontwikkeling waardoor Codemasters zich beter kan gaan richten op een mondiale markt.

Reliance ADA Group is een groot Indiaas bedrijf dat elektriciteit, televisie, communicatiediensten, diensten in de zorg en diverse media aanbiedt. Met de investering in Codemasters hoopt Reliance ADA Group ook in de game-industrie voet aan wal te krijgen.

"Wij zijn nu beter gepositioneerd dan wie dan ook binnen ons segment. Daar zullen we dan ook voordeel uit gaan halen," stelt Cousens tegenover de website Gamesindustry. "Kijk naar onze line-up. We hebben een game over cricket gemaakt, de grootste sport in India. Daar ligt dus een mogelijkheid. Met de F1-races hebben we de op één na grootste sport van de wereld in handen en dus kunnen we ook die markt openbreken. Bovendien is de F1 aantrekkelijk voor onze partner Reliance. We kunnen veel samenwerken."

Financiële details over de samenwerking tussen Codemasters en Reliance zijn niet bekendgemaakt. Codemasters is al tijden aan het groeien en draait een omzet van 150 miljoen dollar op jaarbasis. Bij Reliance zal Codemasters bij media en entertainment worden ondergebracht.

Codemasters in Indiase handen

Zieke Whitney Houston stelt concert uit

Whitney Houston moet haar concert in Parijs uitstellen. De 46-jarige zangeres zou dinsdag optreden in de Franse hoofdstad, maar kampt met een longinfectie. Haar arts heeft haar ten sterkste afgeraden om het podium op te gaan.

Houston liet in een verklaring weten 'erg teleurgesteld te zijn dat ze de show moet uitstellen'. Haar Europese tour start nu donderdag in het Britse Manchester. Ze wil later alsnog gaan optreden in Parijs.

Het nieuwe album 'I Look to You' van Houston ligt sinds september in de winkels. Eerdere optredens vielen niet altijd in goede aarde bij fans en media, dit leidde tot bezorgdheid om de gesteldheid van de zangeres. Houston verklaarde zelf dat ze in blakende gezondheid verkeert.

Zieke Whitney stelt concert uit
Zieke Whitney stelt concert uit (Foto: Novum)

Spaanse interesse in Twente-topscorer Ruiz

Topschutter Bryan Ruiz van kampioenskandidaat FC Twente heeft telefoontjes gehad van geïnteresseerde clubs uit Spanje. Dat liet de aanvaller uit Costa Rica vandaag weten in een interview met Efe Radio.

"Ik wil me in deze fase van het seizoen echter volledig richten op het slot van de competitie. Daarna zien we wel of ik mogelijk de overstap kan maken naar een betere competitie", aldus Ruiz.

FC Twente nam Ruiz afgelopen zomer voor een clubrecord van zo'n 5 miljoen euro van AA Gent. De 24-jarige aanvaller heeft met 23 doelpunten een groot aandeel in de verrassende koppositie in de eredivisie. Met nog vier wedstrijden op het programma hebben de Tukkers vier punten meer dan Ajax.

Ruiz verklapte op de Spaanse radio dat hij een gelimiteerde afkoopsom van 15 miljoen euro in zijn contract heeft staan. "Ik weet niet of Twente wil onderhandelen, maar voor 15 miljoen euro ben ik te koop." Ruiz liet weten graag in Spanje te spelen. "Ik hou van de techniek en snelheid waarmee in Spanje wordt gespeeld. Maar ook de Engelse, Duitse en Italiaanse competitie zijn erg mooi."

ChristenUnie: BTW tijdelijk naar 20%

De ChristenUnie wil tussen nu en 2015 16 miljard euro bezuinigen. Dat blijkt uit het verkiezingsprogramma dat de partij dinsdag heeft gepresenteerd. Eerder was er nog sprake van 12 miljard aan bezuinigingen, maar dat is naar boven bijgesteld na de rapporten van hoge ambtenaren vorige week.

Die raadden aan minimaal 15, maar beter nog 18 miljard te bezuinigen voor 2015. Om de overheidsfinanciën op de langere termijn weer gezond te maken, wil de ChristenUnie snijden in de overheid. Die moet kleiner worden en minder taken krijgen. De lonen van ambtenaren zouden de komende kabinetsperiode maximaal 1 procent mogen stijgen. Samen met meer efficiency bij de overheid moet dat een besparing van 4,5 miljard euro opleveren.

BTW naar 20 procent
Verder moeten provincies en gemeenten veel goedkoper gaan werken (2 miljard) en wordt er flink geschrapt in dubbel werk dat overheidslagen nu nog uitvoeren. De ChristenUnie wil ook een crisis- en hersteltaks in de vorm van een tijdelijke verhoging (tot 2014) van het hoge BTW-tarief met 1 procent.

HRA beperken
Andere besparingen moeten komen uit de woningmarkt, de zorg en de uitkeringen. De woningmarkt moet af van de verkeerde impulsen, vindt de partij. De aftrekbaarheid van de hypotheekrente (HRA) wordt beperkt tot een woningschuld van maximaal 750.000 euro.

Daarnaast wil de partij de hypotheekrenteaftrek in tien jaar tijd maximeren tot 42 procent. Starters krijgen meteen met die 42 procent te maken maar hoeven geen overdrachtsbelasting te betalen. Uiteindelijk komt iedereen op 30 procent aftrek uit en worden de overdrachtsbelasting en het eigenwoningforfait afgeschaft.

Talentenbudget
Ook verandert de Werkloosheidswet (WW) als het aan de CU ligt. Zowel werkgever als werknemer moet zorgen voor een snelle overgang naar ander werk. De eerste zes maanden betaalt de oude werkgever het loon door van werknemers die hij ontslaat. In ruil daarvoor betaalt de werkgever een lagere WW-premie. Na die zes maanden volgt het publieke vangnet, dat gemeenten uitvoeren.

De ChristenUnie wil een talentenbudget invoeren, dat elke werknemer, flexwerker of zzp'er opbouwt. In dit potje komt geld waarmee mensen scholing kunnen betalen, extra verlof, kunnen bijleggen op de WW of bij zware beroepen om op hun 65e met pensioen te kunnen gaan. Het geld komt van de betrokkene zelf, bijdragen van de werkgever en met gunstige fiscale voorwaarden.

Lees hier (PDF) het ChristenUnie-verkiezingsprogramma 2010-2014.

Alle (tot nu toe) uitgebrachte verkiezingsprogramma's op een rij:
SP | GroenLinks | PvdAChristenUnie | D66 | CDA | VVD | TONSGP | PVV

iPad lanceert succesvol in de VS

Zaterdag is het nieuwe technologische snufje van Apple, de iPad, gelanceerd in de Verenigde Staten. Steve Jobs, topman van het computerbedrijf, spreekt van een hit, zo schrijft de technologische website Develop.

Op de eerste dag dat de iPad in de verkoop ging, zijn er zo'n 300 duizend exemplaren van het apparaat verkocht. Hiermee ligt het aantal iets lager dan de 500 duizend zoals door analisten voorspeld. "Het voelt geweldig dat de iPad nu op de markt is. We verwachten dat het een 'spelbreker' zal worden", zegt Steve Jobs.

Jobs vulde deze stelling aan met cijfers. Binnen een paar uur na de lancering waren er per geregistreerde iPad zo'n drie programma's verkocht en iets minder dan één e-book. De iPad is in zekere zin een vergrote versie van de iPhone, met daarbij de mogelijkheid om spreadsheets, presentaties en teksten te maken. Daarnaast mist de iPad een telefoonfunctie. De iPad wordt gezien als een mix van de iPhone, een laptop en de Playstation Portable.

Wanneer de iPad in Europa uitkomt, is nog niet bekend. Geruchten doen de ronde dat het apparaat op 24 april uit zal komen in het Verenigd Koninkrijk, en wellicht dus ook in de rest van Europa.

iPad lanceert succesvol in de VS

Sony ontkent 3D voor PS3

Sony heeft gereageerd op het bericht over de mogelijke 3D-functionaliteit van de PS3, die volgens een filmpje van Qore deze zomer in de vorm van een PlayStation update beschikbaar zou moeten komen. Sony ontkent nu te werken aan de 3D-versies van games zoals Killzone 2 en Gran Turismo 5.

Volgens Sony suggereert het filmpje dat LittleBigPlanet, Killzone 2 en Gran Turismo 5 en een paar andere games een 3D-versie op komst zou hebben, maar het was hooguit om de potentie van 3D te demonstreren. Sony biedt zijn excuus aan voor de verwarring.

De ontwikkelaar van Heavenly Sword vroeg zich daarnaast ook af of 3D technisch haalbaar was voor de PS3.

KZ2 3d
Niet in ontwikkeling dus...

Hardhandige aanhouding verdachte

De politie in Purmerend had zes man nodig om één Marokkaan te arresteren. Dat blijkt uit videobeelden. De man werd er van verdacht de Plusmarkt te hebben overvallen. Achteraf bleek hij onschuldig.

De politie vindt niet dat er excuses nodig zijn. "Dit soort dingen kunnen gebeuren als je aan een bepaald signalement voldoet."

Omwonenden zijn echter witheet: "Het was helemaal niet nodig om die jongen zo aan te pakken, want hij werkte volledig mee. De agenten gingen volledig uit hun bol, smeten de jongen tegen de grond en schopten hem. Toen ik riep of dit geweld allemaal wel door de beugel kon, kreeg ik van een agent te horen dat ik moest oprotten en een eigen leven moest zoeken. Schandalig dat dit zomaar kan!", aldus een getuige.

De supermarkt werd zaterdag overvallen door vier gemaskerde mannen. Deze zijn nog voortvluchtig. Kijk hieronder de beelden van de arrestatie.

Rus onderuit in Marbella

Arantxa Rus is in de eerste ronde van het WTA-toernooi in het Spaanse Marbella uitgeschakeld. De Nederlandse verloor met 1-6 en 2-6 van de Italiaanse Sara Errani.

Rus wist in de eerste set maar eenmaal haar opslag te behouden. Errani pakte de set door drie breaks met 6-1. In het tweede bedrijf was de Italiaanse nummer 43 van de wereld wederom beter dan Rus. Errani leverde wel tweemaal haar service in maar Rus kon op haar eigen service weinig klaarspelen. Hierdoor kon de Italiaanse eenvoudig de wedstrijd naar zich toetrekken.

Sean Penn aangeklaagd wegens doodsbedreiging

Acteur Sean Penn is aangeklaagd wegens een doodsbedreiging. Penn zou een paparazzi-fotograaf met de dood hebben bedreigd na hem aangevallen te hebben. De acteur was eerder al aangeklaagd wegens mishandeling van de fotograaf.

Penn raakte vorig jaar in Los Angeles slaags met de paparazzo. "De volgende keer dat ik je zie, lig jij in een kist", zou Penn tegen de fotograaf hebben gezegd, na zijn camera kapot geslagen te hebben. De Amerikaanse entertainmentsite TMZ schrijft dat de fotograaf aan zijn knie is geopereerd nadat de acteur hem geschopt en geslagen heeft.

Als de 49-jarige Penn schuldig wordt bevonden voor de mishandeling en het kapotmaken van de camera, kan hij anderhalf jaar achter de tralies verdwijnen. De acteur wilde niet reageren op de nieuwe aantijgingen.

Sean Penn aangeklaagd wegens doodsbedreiging
Sean Penn aangeklaagd wegens doodsbedreiging (Foto: Novum)

Puzzelrit eindigt in politiecel

Een rallyrit is voor een overenthousiaste 26-jarige deelnemer geëindigd in de cel. De man uit Hilversum had een hectometerpaaltje uit de grond getrokken om aan de finish als een trofee te laten zien aan de andere deelnemers. In plaats daarvan kon hij ze uiteindelijk een fikse prent tonen.

De man zat samen met acht anderen in een busje. Een van de opdrachten van de puzzelrit was het maken van een foto van een hectometerpaaltje langs de A27. De rallyrijder vond het een ludieke actie om de paal uit de grond te halen en mee te nemen. De politie kreeg hoogte van de diefstal en hield het busje op de Wakkerendijk in Eemnes staande.

Het hectometerpaaltje bleek inderdaad in de bus te liggen. De gearresteerde rallyrijder is na verhoor met een boete heengezonden. Ook kan hij een rekening voor het terugplaatsen van het paaltje tegemoet zien.

Schorsing dreigt voor flessengooier Guerrero

Paolo Guerrero hangt een schorsing boven het hoofd naar aanleiding van zijn agressieve reactie richting een supporter na de competitiewedstrijd van Hamburger SV tegen Hannover 96. De aanvaller uit Peru gooide bij het verlaten van het veld een plastic flesje tegen een fan aan. Zijn club HSV bestrafte hem daarvoor al met een torenhoge boete.

De Duitse voetbalbond DFB liet vandaag weten ook een onderzoek te zijn begonnen naar Guerrero. "Hij wordt verdacht van geweld tegen een supporter", zo liet de DFB in een verklaring weten. Guerrero bood gisteren excuses aan voor zijn gedrag. "Ik had een black-out", was het verweer van de spits. Ook het openbaar ministerie van Hamburg heeft de zaak in onderzoek. Alhoewel de geraakte supporter geen aangifte heeft gedaan, wil de aanklager de actie van Guerrero toch nader bestuderen.

Asteroids record poging nu aan de gang

Asteroids is een arcade classic van Atari die bijna iedereen kent. Ik durf zelfs te beweren dat de doorsnee bejaarde je wel kan vertellen wat deze game is. Het record voor asteroids  staat al bijna 30 jaar en op dit moment is een Amerikaan hard bezig deze te verpletteren.

Het vorige record stond op 41.336.440 op naam van Scott Safran. Hij leverde deze bijzondere prestatie 13 november 1982 en het koste hem zo’n 60 uur om de score te behalen.  John McAllister was op het moment dat dit bericht op 1UP gepubliceerd werd zo’n 54 uur bezig en hij had al een score van rond de 39 miljoen.  Het lijkt er dus op dat McAllister met gemak de nieuwe recordhouder gaat worden.

Snelle rentree Rooney lijkt onhaalbaar

De beoogde bliksemrentree van Wayne Rooney bij Manchester United lijkt niet door te gaan. De sterspeler miste vandaag de training van de Engelsen.

De medische staf van United sprak eerder de hoop uit dat de sterspeler morgen al zou terugkeren voor het duel met Bayern München in de kwartfinales van de Champions League. Rooney raakte een week geleden tijdens de heenwedstrijd in Duitsland geblesseerd aan zijn enkel. United verwachtte aanvankelijk dat de aanvaller drie weken uitgeschakeld zou zijn. Trainer Alex Ferguson gaf al aan Rooney pas te willen opstellen als hij honderd procent fit is.

Torpedojager begeleidt gekaapte supertanker

Een Zuid-Koreaanse torpedojager heeft dinsdag een gekaapte supertanker ingehaald. De supertanker, de Samho Dream, vaart onder Zuid-Koreaanse vlag en vervoert een lading ruwe olie met een waarde van 160 miljoen dollar (118 miljoen euro). Het schip werd zondag vermoedelijk gekaapt door Somalische piraten. Dat heeft het Zuid-Koreaanse ministerie van buitenlandse zaken gezegd.

De tanker voer richting de kust van Somalië. Meer details, zoals de exacte locatie van de beide schepen, wilde het ministerie niet geven in verband met de veiligheid.

Een maritieme deskundige betwijfelde of de torpedojager de aanval opent op de tanker. Een aanval zou erg riskant zijn voor de bemanning van het schip, vanwege de licht ontvlambare lading.

De Samho Dream had geen extra veiligheidsmaatregelen tegen piraten genomen, omdat er werd aangenomen dat de Somalische piraten niet actief waren in het gebied waar de tanker voer, enkele honderden kilometers voor de kust van Somalië.

Torpedojager begeleidt gekaapte supertanker
Torpedojager begeleidt gekaapte supertanker (Foto: Novum)

Rommedahl: "Hoe sterk Nederland ook is, Denemarken wint"

Voor Dennis Rommedahl zal het openingsduel van het WK voetbal komende zomer extra speciaal zijn. Hij treft met Denemarken zijn tweede 'vaderland' Nederland.

"Ik weet heel veel van Nederland", zegt hij op de website van de FIFA over het duel. "Sommige internationals zijn goede vrienden van me, het wordt dan ook een speciaal duel voor mij. Maar hoe sterk Nederland ook is, ik denk dat Denemarken gaat winnen."

Kameroen en Japan zijn voor Rommedahl minder bekend. "Ik ben niet echt op de hoogte van de sterkte van deze landen, maar de bondscoach zal ons tijdig informeren. We zitten in een moeilijke groep, dat zeker. Maar we hopen de volgende ronde te halen. Eenmaal bij de laatste zestien hoop ik dat we de wereld kunnen verrassen."

"Ik ben trots dat ik al zo lang deel uit maakt van het team. Om voor mijn land te mogen spelen is een grote eer. Ik ben één van de meest ervaren spelers. Ik probeer de jongere spelers op en naast het veld te helpen. Zo probeer ik het team aan goede prestaties te helpen."

Cohen hoeft geen wachtgeld

Job Cohen wil geen wachtgeld ontvangen. De PvdA-lijsttrekker heeft als oud-burgemeester van Amsterdam recht op wachtgeld van de gemeente, maar heeft aangegeven hier geen gebruik van te willen maken. Wel blijft hij vooralsnog in de ambtswoning aan de Herengracht wonen, meldt de gemeente.

Cohen is momenteel actief op zoek naar een andere woning. Met het college is afgesproken dat hij 'binnen een redelijke termijn' de ambtswoning zal verlaten. Cohen betaalt een vergoeding voor het gebruik van het privégedeelte van het pand. Deze vergoeding is hoger dan wat hij betaalde toen hij burgemeester was.

Skil met vijf Nederlanders in Parijs - Roubaix

Skil-Shimano heeft zijn selectie bekend gemaakt voor Parijs - Roubaix. In de selectie zitten vijf Nederlanders.

Koen de Kort, Floris Goesinnen, Roy Curvers en Tom Veelers reden afgelopen zondag ook al de Ronde van Vlaanderen en daarnaast start ook eerstejaarsprof Robin Chaigneau in Parijs-Roubaix. Verder zullen voor Skil de Australiër Mitchell Docker, de Duitser Robert Wagner en de Fransman Steve Houanard  van start gaan.

Kinderpostzegels opnieuw in teken van onderwijs

De Kinderpostzegels staan dit weer jaar in het teken van onderwijs. De organisatie maakte dinsdag bekend dat het thema 'Laat kinderen leren' van vorig jaar nog een keer wordt gebruikt. De fotografen Anuschka Blommers en Niels Schumm verwerken het thema in het ontwerp van de postzegels.

Eind september gaan kinderen van de hoogste groepen van de basisschool met de zegels langs de deuren. Vorig jaar haalden zo'n tweehonderdduizend leerlingen uit groep zeven en acht 9,6 miljoen euro op voor een goed doel. Dat was een evenaring van de recordopbrengst.

Het eitje dat niemand vond

"Ik heb er weer één!" klonk een tijdje geleden van heel dichtbij. Toen werd alles weer stil tussen de houtblokken van het halfopen schuurtje. Heel stil. De kinderstemmen verstomden, het geluid van de vogeltjes bleef over. In de verte blafte een hond. Twee katten schreeuwden, krijsten en vochten alsof het een lieve lust was. Ei lag doodstil en luisterde. Hij wachtte op de nacht, want na de dag zou weer een dag volgen. Dan zou hij misschien worden gevonden.

[Upd] Armstrong niet in Amstel Gold Race

Lance Armstrong zal later deze maand niet aan de start verschijnen van de Amstel Gold Race. Dit meldt De Telegraaf.

De zevenvoudig winnaar van de Tour, die ook niet mee zal doen aan de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik, ziet daarmee af van zijn uitgestippelde programma. De Amerikaan deed afgelopen weekend mee aan de Ronde van Vlaanderen waarin hij 27e werd.

Update @ 12:55 uur

Op de voorlopige deelnemerslijst van Team Radioshack voor de Amstel Gold Race, Luik-Bastenaken-Luik en de Waalse Pijl staat Lance Armstrong reserve. De organisator van de Amstel Gold Race, Leo van Vliet, gaat ervan uit dat de Texaan niet komt. "Ik wist dat Lance de Amstel Gold Race eerst wel in zijn programma had staan. Ik denk dat hij weer even terug naar de Verenigde Staten wil," aldus Van Vliet.

Greenberg: "Natal verkoopt miljoenen voor kerst"

Hoewel veel mensen nog niet overtuigd zijn of Natal een succes wordt, denkt Microsoft daar heel anders over. Microsofts Aaron Greenberg heeft tegen het tijdschrift EDGE gezegd dat ze verwachten dat er miljoenen exemplaren van Natal over de toonbank zullen gaan, nog voor de kerst. Dit terwijl Natal pas in de herfst uit komt.

Greenberg zegt dat Microsoft je met Natal een originele ervaring willen geven, vanaf het begin. De eerste impressie van een product is immers het belangrijkste. Verder voegt Greenberg aan zijn verhaal toe:

"But because we expect millions and millions of these things to be sold this Christmas, over time developers will know millions of customers have these sensors so they can add functionality to their games."

Cavendish: "Uit vorm nog beter dan Greipel"

De Britse wielrenner Mark Cavendish is in The Guardian hard tekeer gegaan tegen zijn ploeggenoot André Greipel. Hiermee reageert de Columbia-renner op uitspraken van Greipel die zei dat hij Milaan - San Remo wel had kunnen winnen. De ploeg kon die koers de troef Cavendish echter niet uitspelen door pech.

"Ik was erg pissig nadat ik het commentaar van Greipel had gelezen. Als hij denkt dat hij had kunnen winnen, had hij dat voor de race moeten zeggen en niet erna. Ik verloor niet door slechte vorm, maar door pech. Vorig jaar won ik daar met twee vingers in mijn neus en dit jaar had ik weer kunnen winnen. Greipel daarentegen zal nooit een monument winnen," zei Cavendish.

De Brit heeft geen problemen om ondanks deze uitspraken met Greipel in dezelfde ploeg te rijden. "Ik ben toch de betere renner." Samen in de Tour de France rijden ziet Cavendish evenwel niet zitten. "Het is vrijwel uitgesloten dat hij een koers rijdt waar ik aan de start verschijn. Wanneer ik in een slechte vorm verkeer, ben ik nog altijd beter dan hij."

Luinge hoopt loopbaan met één seizoen te verlengen

Roelof Luinge ziet het wel zitten om volgend seizoen nog een jaar te acteren als scheidsrechter. De 54-jarige arbiter weet niet van stoppen en heeft op korte termijn een gesprek met de KNVB.

Namens de KNVB zal Gijs de Jong converseren met de scheidsrechter, die al sinds 29 oktober 1983 wedstrijden in het betaald voetbal fluit. Destijds leidde hij NAC - VVV in goede banen. Tegenover de KNVB zal Luinge zijn wens om nog een jaar door te gaan kenbaar maken.

"Ik wil graag nog een jaar door. Ik ben superfit en presteer nog goed", zegt Luinge in gesprek met De Telegraaf. "In de zomer van 2011 lopen er heel veel contracten van scheidsrechters af. En als ik dan ook moet stoppen, heb ik daar vrede mee. Nu nog niet."

In de afgelopen drie jaar werd Luinge twee keer uitgeroepen tot Scheidsrechter van het Jaar. Luinge is de meest ervaren scheidsrechter die het betaald voetbal ooit heeft gekend. Hij heeft meer dan 700 duels achter zijn naam staan.

Man komt onder eigen truck terecht en sterft

Een 71-jarige man uit Giekerk is dinsdagochtend om het leven gekomen nadat hij onder zijn eigen vrachtauto terechtkwam. Het ongeluk vond rond 09.30 uur plaats in het Twentse Den Ham, meldt de politie.

Rond 09.30 uur wilde de chauffeur zijn truck laden en lossen. Plotseling begon de vrachtwagencombinatie te rollen. De man gleed van de treeplank van zijn vrachtwagen en kwam onder de wielen terecht. Met behulp van de brandweer kon het stoffelijk overschot onder de wielen vandaan worden gehaald.

De Arbeidsinspectie en de politie onderzoeken het fatale ongeluk.

'Schuldenlast bedrijfsleven relatief laag'

De schuld van Nederlandse bedrijven is relatief laag. In andere landen is de schuldenlast hoger, schrijft het Financieele Dagblad op basis van een rapport van adviesbureau McKinsey. Dit geeft Nederland een relatief goede uitgangspositie.

De afgelopen jaren hebben Nederlandse beursgenoteerde bedrijven, exclusief financiële instellingen, hun schuldenratio moeten terugschroeven. Dit maakt hun positie gunstiger ten opzichte van Amerikaanse, Britse, Duitse en Franse bedrijven. Alleen het Zwitserse bedrijfsleven heeft een lagere schuldratio.

Volgens een onderzoeker van McKinsey is een lage schuldenlast van bedrijven belangrijk als aanjager van de economie. Nederlandse bedrijven hebben dan meer 'vuurkracht' en kunnen dan meer investeren.

L'Aquila herdenkt slachtoffers aardbeving

Duizenden Italianen hebben dinsdagochtend een wake bij kaarslicht gehouden om de 308 mensen te herdenken die vorig jaar om het leven kwamen bij de aardbeving in L'Aquila. Zo'n 25 duizend mensen liepen met kaarsen en fakkels voor zonsopkomst door de middeleeuwse straten van de stad.

Om 03.32 uur hielden zij voor het stadhuis een moment stilte. Het was op dat tijdstip dat de beving op 6 april 2009 de stad opschudde. Van ieder slachtoffer werd de naam voorgelezen, waarna een kerkklok 308 keer sloeg.

Sommige bewoners grepen de gelegenheid aan hun woede te uiten over het trage verloop van de herstelwerkzaamheden waardoor zij nog steeds niet kunnen terugkeren naar hun huizen in het historische stadshart.

Witte neushoorn geboren in Burgers' Zoo

In de Arnhemse dierentuin Burgers' Zoo is in de nacht van maandag op dinsdag een witte neushoorn geboren. Dat meldde de dierentuin dinsdag. Het mannetje is helemaal gezond en luistert naar de naam Dozer.

In totaal zijn er nu zeven witte neushoorns, of breedlipneushoorns, in de Arnhemse dierentuin. De geboorte is volgens een woordvoerder van het park vrij bijzonder, omdat het fokken van neushoorns lastig is. "In heel Europa worden jaarlijks maar twee tot vier jongen geboren", aldus de zegsman.

Koffietijd trekt ruim 400.000 kijkers

De eerste aflevering van het vernieuwde tv-programma Koffietijd heeft maandag ruim 400.000 kijkers getrokken. Dat bleek uit dinsdag gepubliceerde cijfers van Stichting KijkOnderzoek (SKO). Koffietijd was maandagochtend met afstand het best bekeken programma.

De bekende show keerde maandag na een afwezigheid van negen jaar in een nieuw jasje terug bij RTL4. Met een kijkcijfer van ruim 400.000 schopt het ochtendprogramma van presentatieduo Loretta Schrijver en Quinty Trustfull het net niet tot de 25 best bekeken uitzendingen op Tweede Paasdag.

Die lijst wordt aangevoerd door Radar, dat werd bekeken door ruim 1,9 miljoen kijkers. Voetbal International eindigde met 520.000 kijkers op de 25e plaats.

Weer vrijspraak Bosschenaar voor moord vrouw

Een 50-jarige man uit Den Bosch is dinsdag in hoger beroep vrijgesproken van de moord op zijn vrouw precies drie jaar geleden. De rechtbank sprak de man vorig jaar ook al vrij. De vrouw werd met negen messteken om het leven gebracht, maar de rechter achtte niet bewezen dat haar man daarvoor verantwoordelijk was.

Volgens het gerechtshof in Den Bosch zijn de verklaringen van de man over hoe hij de woning verliet nadat hij zijn vrouw dood aantrof, niet geloofwaardig. De bevindingen van de politie zouden daarmee in tegenspraak zijn. Ook zijn uitleg over hoe hij aan een bloedspoor op zijn enkel kwam, klopte volgens het hof niet.

Technisch onderzoek, de uitkomsten van bloedonderzoek en het onderzoek ter terechtzitting konden volgens het hof niet uitsluiten dat er iemand anders is geweest die de vrouw heeft omgebracht.

Guardiola twijfelt nog over Iniesta

Trainer Josep Guardiola van FC Barcelona beslist vanavond pas vlak voor de return in de kwartfinale van de Champions League tegen Arsenal of hij een beroep doet op Andres Iniesta. De middenvelder ontbrak de laatste weken wegens een dijbeenblessure.

Hij deed gisteren aan een deel van de training mee en wordt vandaag nogmaals getest. Guardiola kan zijn belangrijke middenvelder goed gebruiken. Hij mist tegen Arsenal al de geblesseerde Zlatan Ibrahimovic en de geschorste verdedigers Gerard Piqué en Carles Puyol. Guardiola wil echter ook niet te veel risico met Iniesta nemen. Barcelona moet zaterdag op bezoek bij Real Madrid.

Arsenal is vanavond ook niet compleet in Camp Nou. Alex Song, Cesc Fàbregas, William Gallas, Andrei Arshavin en Robin van Persie zijn geblesseerd.

Bosch zegt af voor EK judo

Edith Bosch zal later deze maand niet deelnemen aan het Europees kampioenschap judo in Wenen. De judoka heeft last van een blessure die ze tijdens de voorbereiding opliep.

"Ik heb een rib ter hoogte van het borstbeen gebroken. Twee weken geleden ben ik geopereerd. "De artsen hadden het niet eerder gezien. Naar omstandigheden gaat het nu goed, maar ik wil geen risico’s nemen. Na het EK begint de weg naar de Olympische Spelen van 2012 in Londen. Dan moet ik er staan. Dat neemt niet weg dat dit heel jammer is," aldus Bosch tegenover Sportweek.

Ruim 13.000 afmeldingen Telefoongids

Ruim 13.000 mensen hebben sinds zaterdagavond via internet aangegeven dat ze de papieren Telefoongids niet meer hoeven te ontvangen. Dat heeft een woordvoerster van de gids dinsdag gemeld. Het consumentenprogramma Kassa besteedde zaterdag uitgebreid aandacht aan de huis-aan-huisverspreiding van het papieren boekwerk.

PvdA-Kamerlid Martijn van Dam stelde dat de automatische verspreiding van de Telefoongids onder zeven miljoen huishoudens moet stoppen. Het drukken van de zeven miljoen gidsen zorgt voor een half procent van alle papierconsumptie in Nederland.

Uit een online onderzoek van Kassa bleek dat bijna 60 procent van de Nederlands de gids niet meer in de bus wil hebben. De papieren gids is ingehaald door internet, zo stellen veel respondenten. Ruim 30 procent van de 13.000 mensen die aan het online onderzoek van Kassa deelnamen, lieten weten de gids rechtstreeks in de oudpapierbak te gooien.

PvdA-parlementariër Van Dam wil dat de gids alleen nog bezorgd wordt bij mensen die er zelf om vragen. "Op deze manier is het drukken en verspreiden van de Telefoongids een verspilling die niet meer van deze tijd is."

Een woordvoerder van de Telefoongids stelde in de uitzending dat via een bonnetje in de gids of via internet de gids is af te bestellen, zodat hij niet meer bezorgd wordt. Dat hebben dus sindsdien 13.000 mensen gedaan. Volgens een zegsvrouw is dat een "flinke stijging" vergeleken met het aantal mensen dat zich normaal via internet afmeldt.

Ok's Winterswijk weer vrij van lieveheersbeestjes

De operatiekamers van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk zijn weer allemaal in gebruik. Vorige week dinsdag werden vier van de vijf ok's gesloten na de vondst van enkele lieveheersbeestjes op het ok-complex . Uit voorzorg werden de ok's waar de beestjes konden komen gesloten.

Het ziekenhuis in de Achterhoek heeft het ok-complex ondersteboven gekeerd en alle hoekjes en gaatjes gedicht om herhaling te voorkomen. De lieveheersbeestjes zijn niet gevonden op de ok's zelf. Er is geen gevaar geweest voor patiënten.

Vorig jaar kampte het ziekenhuis ook al met indringers. Toen werd één lieveheersbeestje op een ok gevonden. Vermoedelijk was die toen op de kleding van een medewerker mee naar binnengeglipt. Naar binnen vliegen of kruipen is onmogelijk voor insecten vanwege een verhoogde druk op de ok's.

De maatregelen die na de vondst van vorig jaar waren genomen, bleken onvoldoende toen er opnieuw lieveheersbeestjes werden gevonden. Volgend jaar doet het probleem zich zeker niet meer voor, verzekert het ziekenhuis. De ok's worden binnenkort grondig gerenoveerd.

Boetes voor asociaal weggedrag op A1

Bijna negenhonderd automobilisten zijn de eerste twee maanden van dit jaar op de A1 op de bon geslingerd. Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) voerde zogenoemde handhavingsacties uit waarbij op asociaal weggedrag werd gecontroleerd.

De meeste boetes werden uitgedeeld voor mobiel bellen, over de vluchtstrook rijden tijdens files, snelheidsovertredingen en het niet dragen van de autogordel.

Het KLPD gaat ook in april, mei en juni op de A1 streng controleren. Op de A2, de A4, de A28 en de A50 vinden tevens controles plaats op asociaal weggedrag.

Promotie: wie komen er bij?

Terwijl in de hoogste divisies door een hoop teams wordt gestreden tegen degradatie, staan in de competities eronder de clubs te trappelen om hun plaats over te nemen. Een overzicht van wie er bij zijn gekomen, of gaan komen.

Eerste Divisie:

De Graafschap kroonde zich na een uitstekende comeback afgelopen weekend tot kampioen van de Jupiler League. De club van Darije Kalezic keert hierdoor na één seizoen afwezigheid terug in de Eredivisie. Dat de Doetinchemmers het kampioenschap zouden opeisen werd al langer verwacht. Spannender is het om te zien wie zich plaatsen voor de promotieplay-offs. De rest van de topvier weet zich hier al van verzekerd. Ook FC Eindhoven maakt zich op voor de play-offs, als periodekampioen. Naast de vier periodekampioenen hebben er nog vier teams recht op een plaats in de play-offs. Momenteel staan FC Zwolle, FC Den Bosch en AGOVV Apeldoorn er uitstekend voor. Het laatste ticket lijkt naar Helmond Sport of BV Veendam te gaan.

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 De Graafschap* 33 23 6 4 75 71-27
2 SC Cambuur** 33 19 8 6 65 75-47
3 Go Ahead Eagles*** 33 17 8 8 59 49-29
4 Excelsior Rotterdam*** 33 17 5 11 56 63-45
5 FC Zwolle 33 16 8 9 56 49-35
6 FC Den Bosch 34 14 12 8 54 65-49
7 AGOVV Apeldoorn 33 15 9 9 54 58-46
8 Helmond Sport 33 14 6 13 48 60-51
9 BV Veendam 33 13 8 11 48 54-46
10 RBC Roosendaal 33 11 10 12 43 44-48
11 FC Eindhoven*** 33 12 7 14 43 58-70

* = promotie naar Eredivisie
** = geplaatst voor play-offs via ranglijst
*** = geplaatst voor play-offs als periodekampioen

Championship:

Ook in Engeland was er afgelopen pasen een feest te vieren. Newcastle United keert terug naar de Premier League. De ploeg die vorig seizoen degradeerde hoefde zelf niet eens in actie te komen om de promotie veilig te stellen. Het heeft nu alle zicht op de titel. Newcastle ligt zes punten voor op West Bromwich Albion, en heeft een wedstrijd te goed. Ook West Brom zelf lijkt terug te gaan keren in de Premiership. Een voorsprong van elf punten op nummer drie Nottingham Forest is teveel om nog te verliezen in vier wedstrijden. De nummers drie tot en met zes spelen play-offs voor dat laatste promotieticket. De vraag is of Blackpool en Middlesbrough zich nog in die strijd kunnen mengen.

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Newcastle United FC* 41 26 11 4 89 79-31
2 West Bromwich Albion FC 42 24 11 7 83 81-43
3 Nottinham Forest FC 42 20 12 10 72 56-35
4 Cardiff City FC 42 20 9 13 69 69-50
5 Swansea City AFC 42 16 17 9 65 37-33
6 Leicester City FC 42 17 13 12 64 52-43
7 Blackpool FC 42 17 12 13 63 68-52
8 Middlesbrough FC 42 15 13 14 58 56-45

* = promotie naar Premier League
De bovenste twee clubs promoveren, de nummers drie tot en met zes spelen play-offs voor promotie.

Segunda División:

In Spanje zijn er nog maar liefst elf duels te spelen voordat de Segunda División op zijn einde loopt. Desondanks lijkt Real Sociedad zich op te kunnen maken voor promotie. Na enkele jaren afwezigheid hebben de Basken eindelijk een goede uitgangspositie om terug te kunnen keren naar de Primera División. Hércules volgt op gepaste afstand, en zal net als nummer drie Cartagena hard moeten blijven vechten om de stunt compleet te maken. Vooral Cartagena doet het boven verwachting goed. Het is voor de club pas het eerste seizoen in de Segunda, nadat het vorig seizoen promoveerde uit de Segunda B. Real Betis en Levante, gelouterde Primera Divisiónclubs, zitten op het vinkentouw. Na een matige start van beide clubs zijn ze langzaam weer opgeklommen, en kloppen nu aan de deur bij de koplopers. Ook Numancia zit er niet ver vandaan. Villarreal B is uitgesloten van promotie, aangezien de A-ploeg al in de Primera División speelt.

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Real Sociedad de Fútbol 31 16 10 5 58 43-27
2 Hércules CF 31 14 10 7 52 41-26
3 FC Cartagena 31 14 9 8 51 43-30
4 Real Betis Balompié 31 13 10 8 49 44-31
5 Levante UD 31 12 13 6 49 41-30
6 CD Numancia 31 13 8 10 47 39-34
7 Villarreal CF B 31 12 10 9 46 46-41
8 Elche CF 31 12 9 10 45 44-42

De bovenste drie clubs promoveren naar de Primera División.

Serie B:

Ook de tweede divisie in Italië heeft nog veel wedstrijden voor de boeg. Lecce heeft de beste papieren, het heeft zes punten voorsprong op de nummer drie. Sassuolo bevindt zich ook in de toptwee, die rechtstreeks promoveert, al heeft het slechts één punt meer dan Torino. Ook Cesena, Brescia en Grosseto hebben zicht op die tweede plaats, terwijl Ancona en Cittadella hopen mee te kunnen in de topzes. Het zit bijzonder dicht bij elkaar in de Serie B. Een paar winstpartijen op rij voor een middenmoter kan zomaar een plaats bij de beste zes opleveren. De nummers drie tot en met zes spelen play-offs voor het derde ticket voor promotie.

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 US Lecce 33 16 11 6 59 53-39
2 US Sassuolo Calcio 33 14 12 7 54 45-32
3 Torino FC 33 15 8 10 53 43-29
4 AC Cesena 33 13 13 7 52 38-21
5 Brescia Calcio 33 15 7 11 52 43-37
6 US Grosseto FC 33 12 14 7 50 49-47
7 AC Ancona 33 15 6 12 49 46-39
8 AS Cittadella 33 12 12 9 48 43-36

De bovenste twee clubs promoveren, de nummers drie tot en met zes spelen play-offs om promotie.

2. Bundesliga:

De kans is groot dat Kaiserslautern vanaf volgend seizoen weer in de Bundesliga te bewonderen is. De voormalig kampioen heeft een buffer van zeven punten opgebouwd met de nummer drie, en heeft dus aan drie winstpartijen genoeg in het restant van de competitie. Sankt Pauli en Augsburg lijken het uit te gaan maken wie de felbegeerde tweede plaats pakt. De nummer drie promoveert immers niet rechtstreeks, maar moet een play-off spelen met de nummer zestien van de Bundesliga. Aankomende maandag staat de kraker tussen de twee clubs het programma. Fortuna Düsseldorf en MSV Duisburg volgen op gepaste afstand. De eerste won afgelopen weekend van St. Pauli, terwijl Duisburg nog naar Augsburg moet. Het is dus nog niet gespeeld in Duitsland.

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 1. FC Kaiserslautern 29 18 7 4 61 50-21
2 FC St. Pauli 29 17 4 8 55 57-31
3 FC Augsburg 29 15 9 5 54 55-35
4 Fortuna Düsseldorf 29 14 7 8 49 39-25
5 MSV Duisburg 29 14 6 9 48 47-38

De bovenste twee clubs promoveren, de nummer drie speelt een play-off met de nummer zestien van de Bundesliga.

Verder in Europa:

Caen en Brest hebben uitstekende papieren voor terugkeer naar de Ligue 1. Zij hebben in de tweede divisie zo'n voosprong opgebouwd dat weggeven zelfs onmogelijk lijkt. Het derde ticket voor promotie is momenteel in handen van Metz, maar de concurrentie is zo sterk dat het verschil met nummer veertien Ajaccio slechts zeven punten bedraagt. Spanning alom in de Portugese Liga de Honra. Beira-Mar en Portimonense bezetten de eerste twee positities, maar hebben nauwelijks voorsprong op Santa Clara, Oliveirense en Feirense. In Schotland heeft Inverness feitelijk alleen concurrentie van Dundee. Op de laatste speeldag spelen de twee clubs nog tegen elkaar. De vraag is of Inverness tegen die tijd niet al kampioen is, aangezien het gat nu vier punten bedraagt.

Degradatie: wie vallen er af?

De Europese topcompetities naderen hun eind, en terwijl de landskampioenen langzamerhand bekend worden zijn er onderin veel clubs aan het zwoegen de punten bij elkaar te rapen om zo degradatie te voorkomen.

Eredivisie:

Zo spannend als het is in de strijd om de landstitel, zo duidelijk is het al maanden wie er naar de Jupiler League verkast. Het is dan nog wel niet helemaal zeker, maar RKC Waalwijk moet alle vier de laatste duels winnen wil het nog in de Eredivisie blijven. Mocht dat gebeuren dan verdubbelen zij hun volledige puntenaantal. Interessanter is het om te bekijken wie er degradatieplay-offs gaan spelen. Willem II en ADO Den Haag staan er momenteel het slechtst voor, al heeft Sparta Rotterdam slechts één puntje meer. Aankomend weekend zal er meer duidelijk worden, als Sparta Heracles op bezoek krijgt, en ADO en Willem II afreizen naar Utrecht en Groningen respectievelijk.

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
14 NEC Nijmegen 30 7 8 15 29 31-51
15 Sparta Rotterdam 30 6 7 17 25 28-56
16 ADO Den Haag 30 5 9 16 24 28-52
17 Willem II 30 7 2 21 23 34-58
18 RKC Waalwijk 30 4 0 26 12 24-69

De onderste club degradeert, de nummers zestien en zeventien spelen play-offs tegen degradatie tegen enkele clubs uit de Eerste Divisie.

Premier League:

Door een aftrek van negen punten weer Portsmouth zich praktisch verzekerd van degradatie. De club kon uitstaande schulden niet meer aflossen, waardoor de sanctie werd opgelegd. Daarboven strijden Burnley, Hull City en West Ham United voor lijfsbehoud. Ook Wigan Athletic, Bolton Wanderers en Wolverhampton Wanderers zijn nog allerminst veilig. Aankomende zaterdag is Hull het strijdtoneel voor Hull-Burnley, een rechtstreeks duel tussen de rivalen. Op datzelfde moment krijgt West Ham nummer dertien Sunderland op bezoek. Wolves ontvangt Stoke, terwijl Bolton aantreedt bij koploper Chelsea. Wigan komt woensdag pas weer in actie. De club van Mario Melchiot speelt dan tegen Portsmouth.

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
14 Wolverhampton Wanderers FC 33 8 8 17 32 28-51
15 Bolton Wanderers FC 33 8 8 17 32 36-61
16 Wigan Athletic FC 33 8 7 18 31 30-64
17 West Ham United FC 33 6 10 17 28 40-57
18 Hull City AFC 32 6 9 17 27 31-66
19 Burnley FC 33 6 6 21 24 32-71
20 Portsmouth FC 33 6 5 22 14** 28-60

*** = negen punten aftrek.
De onderste drie clubs degraderen.

Primera División:

De kaarten in Spanje lijken reeds geschud. Zelden ontstond er na dertig duels al zo'n gat tussen de nummers zeventien en achttien. Xerez bungelt vrijwel het gehele seizoen al onderaan, maar sinds de trainerswissel heeft de club veel punten gepakt, en is het zelfs één van de best draaiende Ligateams. Real Valladolid doet het juist bijzonder slecht, het pakte slechts zes punten in de laatste tien duels. Aankomend weekend vliegt de club van Haris Medunjanin naar Tenerife voor een onderling duel met de grote concurrent. Vlak daar boven hopen clubs als Real Racing Club, Málaga en Real Zaragoza dat de onderste simpelweg niet zoveel punten meer pakken. Zij zitten zelf namelijk ook niet in een al te beste vorm.

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
15 Real Zaragoza 30 8 8 14 32 37-53
16 Málaga CF 30 7 10 13 31 34-38
17 Real Racing Club 30 7 10 13 31 30-44
18 CD Tenerife 30 6 7 17 25 29-61
19 Real Valladolid CF 30 4 12 14 24 30-53
20 Xerez CD 30 5 8 17 23 26-52

De onderste drie clubs degraderen.

Serie A:

Voor Livorno en Siena wordt het een zeer lastig verhaal om in de Serie A te blijven. Met nog zes duels te gaan kijken zij tegen een achterstand van acht punten aan op nummer zeventien Lazio. Een voordeel wellicht is het allerminst makkelijke programma van de Romeinen. Ertussen bevindt zich nog Atalanta Bergamo, dat een gat van drie punten dient te dichten. Zij spelen aankomend weekend bij AS Roma. Udinese en Bologna hebben slechts één punt meer dan Lazio, en moeten dus ook nog vol aan de bak om degradatie naar de Serie B te voorkomen. De club uit Udine heeft wel een goed programma; het speelt tegen vrijwel alle concurrenten, aankomend weekend beginnende in Livorno.

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
15 Udinese Calcio 32 9 8 15 35 41-49
16 Bologna FC 32 9 8 15 35 34-47
17 SS Lazio 32 7 13 12 34 28-34
18 Atalanta BC 32 8 7 17 31 31-42
19 AC Siena 32 6 8 18 26 32-55
20 AS Livorno Calcio 32 6 8 18 26 22-48

De onderste drie clubs degraderen.

Bundesliga:

Maandenlang leek Hertha BSC kleurloos uit de hoogste divisie te gaan verdwijnen. Het verloor vrijwel alles en stond mijlenver onderaan. De laatste maanden pakt de club uit Berlijn echter wel punten, en leeft het met vijf speelronden te gaan nog steeds. Of het alsnog lukt in de Bundesliga te blijven valt nog te bezien. Hertha moet nog spelen tegen de gehele topdrie, alsmede de nummers zeven en acht. Hannover 96 bevindt zich daar vlak boven. De ploeg van Arnold Bruggink is na de dood van doelman Robert Enke in een vrije val geraakt, en heeft slechts twee punten meer dan Hertha. SC Freiburg bezet de positie waarvoor een play-off tegen degradatie nodig is. FC Nürnberg en VfL Bochum hebben een redelijk buffer opgebouwd met de degradatiezone, maar mogen het nog niet rustig aan gaan doen.

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
13 1. FC Köln 29 7 10 12 31 27-38
14 1. FC Nürnberg 29 7 7 15 28 28-47
15 VfL Bochum 29 6 10 13 28 31-52
16 SC Freiburg 29 6 7 16 25 27-51
17 Hannover 96 29 6 6 17 24 30-54
18 Hertha BSC 29 5 7 17 22 30-48

De onderste twee ploegen degraderen, de nummer zestien speelt degradatieplay-offs tegen de nummer drie van de tweede Bundesliga.

Verder in Europa:

Grenoble's laatste uurtje in de Ligue 1 heeft al lang geslagen. De club staat zeventien punten achter Saint-Étienne, dat de zeventiende plaats bezet. Ook Le Mans en Boulogne staan er bijzonder slecht voor. Gaten van respectievelijk elf en acht punten lijken moeilijk goed te maken. Os Belenenses en Leixões lijken de Portugese Liga Sagres te moeten verruilen voor de Liga de Honra. Vooral het programma van laatstgenoemde lijkt te lastig om zes punten goed te kunnen maken. Falkirk heeft in Schotland de slechtste papieren, maar met nog zes duels te gaan, waarvan twee tegen directe concurrent St. Mirren, is het veel te vroeg om de ploeg af te schrijven. In Turkije is Ankaraspor al maanden uit de competitie genomen. Denizlispor lijkt zich bij die ploeg te gaan voegen in de eerste divisie. De strijd om lijfsbehoud zal gaan tussen Diyarbakirspor en Sivasspor.

Michelin: "Nog geen beslissing over terugkeer in F1"

Michelin heeft naar eigen zeggen nog geen besluit genomen over de terugkeer in de Formule 1. Vorige week doken voor aanvang van de Grand Prix van Maleisië verhalen op dat de Franse bandenfabrikant in vergevorderde onderhandelingen met de FIA zou zijn om op het hoogste niveau terug te keren.

Michelin verliet eind 2006 de Formule 1 na een bandenoorlog met Bridgestone. Destijds gebeurde dit vanwege de regel dat er vanaf 2008 nog slechts één bandenleverancier in de sport toegestaan was. Nu ook het Japanse merk de stekker er uit trekt heeft Michelin wel oren naar een terugkeer, maar dan wel onder de voorwaarden die het bedrijf stelt. Zo zou er een tweede bandenleverancier bij moeten komen, de achterwielen in diameter van dertien naar achttien inch moeten gaan en wil het Franse bedrijf betaald worden voor haar terugkeer.

"We hebben nog een beslissing genomen," zo laat het bedrijf in Le Figaro optekenen. "We volgen de veranderingen in de regels op de voet, wetende dat we dat we de technologische kwaliteiten van onze producten promoten en het milieu respecteren."

Mourinho is bereid risico's te nemen met Sneijder

Wesley Sneijder liep maandag een blessure op tijdens de training van Internazionale. Of Bert van Marwijk blij zal zijn met de woorden van trainer José Mourinho valt te bezien.

Mourinho denkt dat de Nederlander inzetbaar zal zijn als zijn ploeg het morgen opneemt tegen CSKA Moskou. De Italianen moeten een uit het eerste duel opgebouwde voorsprong (1-0) over de streep zien te trekken in Moskou.

"Sneijder heeft een probleem", erkende Mourinho de blessure. "We zullen wachten en hopen. Ik en alle anderen zullen tot het allerlaatste moment wachten of hij kan spelen. Dit is de meest belangrijke wedstrijde van het seizoen. Ik zal risico's nemen. Ik denk dat hij kan spelen. Hoopvol ben ik in ieder geval: hij zal spelen", aldus Mourinho op de persconferentie aan de vooravond van het treffen.

F1-teams helpen met layout circuit India

Naar nu blijkt hebben de Formule 1-teams bijgedragen aan het ontwerp voor het circuit in India dat vanaf volgend jaar op de kalender staat. Het hoofdontwerp van de baan die nabij de hoofdstad New Delhi gebouwd wordt is van F1-huisarchitect Hermann Tilke.

De vice-president Mark Hughes van de promotor van de race Jaypee heeft gemeld dat de teams betrokken zijn geweest bij het ontwerp van de baan die na Monza de snelste op de kalender zal gaan worden. "We hebben de details naar alle teams gestuurd en zijn hebben het in hun simulators geprogrammeerd. Ze hebben ons feedback gegeven over waar we verbeteringen toe konden passen en inhaalmogelijkheden konden creëren," zei Hughes tegen Reuters. Het aanleggen van de baan zal naar verluidt 350 miljoen euro gaan kosten en moet in oktober gereed zijn.

Henry: "Vermaelen naaide me rode kaart aan"

Thomas Vermaelen is volgens Karl Henry niet netjes geweest in het duel tussen Wolverhampton Wanderers en Arsenal. De verdediger van The Gunners naaide Henry een rode kaart aan.

Het treffen werd door de Londenaren maar nipt gewonnen door een doelpunt in de laatste minuut van de wedstrijd. Op dat moment speelde Wolves met tien man, nadat Henry rood had gekregen. Die prent kreeg hij voorgeschoteld na een duel met Thomas Rosicky. Over de handelswijze van Vermaelen bij de situatie die bepalend was voor de wedstrijd was Henry allesbehalve te spreken.

“Het is een schande. Ik ontfutsel Rosicky de bal, Vermaelen komt op mij afgevlogen, en probeert mij een rode kaart aan te naaien. Dat vind ik niet zo netjes”, zei Henry na afloop van het treffen.

HIV is zijn eigen aanjager

Hiv, het virus dat aids kan veroorzaken, gebruikt een afweerreactie van de eerste cellen die het virus in het lichaam tegenkomt om zichzelf te vermenigvuldigen. De afweerreactie, die normaal gesproken juist voorkomt dat een mens een infectie oploopt, zorgt ervoor dat hiv zich kan vermenigvuldigen.

Die ontdekking publiceert een groep onderzoekers van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam dinsdag in het vooraanstaande wetenschappelijke tijdschrift Nature Immunology.

De groep onder leiding van hoogleraar Teuynis Geijtenbeek noemt de ontdekking zelf "onverwacht".

Bisdom schikt ontuchtzaak met slachtoffer

Het bisdom Roermond heeft kortgeleden een schikking getroffen met een man die in de jaren negentig seksueel was misbruikt door een toenmalige pastoor uit Heerlen. Advocaat Nino Pennino van het slachtoffer heeft dat dinsdag bevestigd naar aanleiding van berichten in de Limburgse media.

De pastoor werd in 1998 veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf voor ontucht met de destijds dakloze meerderjarige jongeman in de sacristie van de kerk. Vorig jaar stelde Pennino het bisdom aansprakelijk.

Het bisdom heeft de aansprakelijkheid niet erkend maar ging recentelijk wel akkoord met een regeling. Over de inhoud van de schikking kan de advocaat niks zeggen omdat dat met het bisdom is afgesproken.

Het bisdom ontsloeg de pastoor daags na zijn veroordeling, maar nam hem twee jaar later weer in genade aan.

VVD wil taaltoets 3-jarige peuters

Alle 3-jarigen moeten verplicht een taaltoets doen voor ze naar de basisschool gaan. Peuters die het Nederlands niet goed genoeg beheersen krijgen bijles voor ze naar school gaan. Dat staat in het verkiezingsprogramma van de VVD dat vrijdag wordt gepresenteerd, schrijft De Telegraaf dinsdag.

De VVD hoopt met de toets iets te doen aan een belangrijke oorzaak van schooluitval op latere leeftijd. De toets moet worden afgenomen bij reguliere bezoeken aan het consultatiebureau. Nu is er al wel een vrijwillige toets, maar de VVD wil ouders die niet meewerken korten op hun kinderbijslag.

Het plan kost volgens de partij 400 miljoen euro, de helft voor de toets en de andere helft om de vinger aan de pols te houden tijdens de basisschool. Volgens Jan Anthonie Bruijn, voorzitter van de commissie die het liberale verkiezingsprogramma schrijft, is dat bedrag relatief laag. Schooluitval kost namelijk zeven miljard euro, stelt hij.

Verder wil de partij op het gebied van integratie een einde maken aan gesubsidieerde inburgeringstrajecten. Nieuwkomers moeten zelf betalen voor hun inburgeringscursus en als ze dat niet kunnen een lening afsluiten.

De portefeuille Integratie moet na de verkiezingen volgens de VVD bij Sociale Zaken worden ondergebracht. "Integratie is vooral een kwestie van arbeidsparticipatie", zegt Bruijn. Voor participatie wil de VVD 3,1 miljard uittrekken.

[NHL] Blues blijven hoop houden

De St. Louis Blues weigeren op te geven in de race om de laatste playoff-plaats. De Avalanche staan met nog vier wedstrijden te gaan vier punten voor, maar zijn bezig aan een slechte reeks. Ook de Flames staan nog twee punten voor, maar ook die morsen nog regelmatig punten. De Blues daarentegen lijken ontketend met zeven overwinningen in de laatste tien wedstrijden.

Dit keer werden de laagvliegers Columbus Blue Jackets verslagen. Makkelijk ging het niet, daar pas in de extra tijd de winnende treffer werd gemaakt door de jonge en talentvolle verdediger Erik Johnson (22). Het was de vijfde thuisoverwinning op rij voor de Blues. Een unicum, want het hele seizoen presteren de Blues juist thuis erg slecht, de hoofdreden voor het waarschijnlijke missen van de playoffs. Zelfs met deze vijf overwinningen hebben de Blues nog niet eens de helft van hun thuiswedstrijden gewonnen.

De Blue Jackets kwamen op voorsprong via Derick Brassard. Hij scoorde na ruim drie minuten spelen in de powerplay. Halverwege de tweede periode maakte Andy McDonald gelijk uit een pass van David Perron. Hij kon alleen voor het doel goalie Mathieu Garon omspelen. Omdat er de rest van de wedstrijd niet gescoord werd, was er een overtime periode nodig om beslissing te brengen. Daarin maakte Johnson in de powerplay de winnende treffer met een afstandsschot.

Er werden slechts twee andere wedstrijden gespeeld in de NHL. De Boston Bruins verloren een punt in de playoffrace door met 3-2 in de extra tijd van de Washington Capitals te verliezen, en de Edmonton Oilers wonnen een achterhoededuel met 4-1 van de Minnesota Wild.

Spaanse voetballers dreigen met staking

De Spaanse spelersvakbond AFE dreigt met een staking in het weekeinde van 16 tot en met 19 april. De Spaanse clubs zouden namelijk hun financiële verplichtingen niet nakomen. Het probleem zou zich vooral voordoen in de lagere divisies.

Het AFE zegt dat maar vijftien procent van de Spaanse betaaldvoetbalclubs de salarissen op tijd overmaakt. Omdat de gesprekken met de clubs en de Spaanse voetbalbond over een oplossing moeizaam verlopen wil het AFE gaan staken.

In het betreffende weekeind staan onder andere de wedstrijden Real Madrid - Valencia en Espanyol - Barcelona op het programma.

ChristenUnie snijdt fors in overheid

De ChristenUnie wil fors bezuinigen op het overheidsapparaat. Zo zouden volgens de partij de lonen van ambtenaren de komende kabinetsperiode met maximaal 1 procent mogen stijgen. Opgeteld bij een grotere efficiency kan dat ongeveer 4,5 miljard euro opleveren, zo blijkt volgens ingewijden uit het verkiezingsprogramma dat de ChristenUnie dinsdagmiddag presenteert.

Verder moeten provincies en gemeenten veel goedkoper gaan werken (2 miljard) en wordt er flink geschrapt in dubbel werk dat overheidslagen nu nog uitvoeren (500 miljoen).

Medicijnen online te koop door maas in wet

Medicijnen zijn nog altijd via internet te koop door een sluiproute in de wet voor apothekers. Twee jaar geleden is het voor artsen strafbaar gesteld om online medicijnen voor te schrijven aan patiënten die ze niet kennen. Dit geldt voor apothekers echter niet. Dat schrijft de Volkskrant dinsdag.

De Geneesmiddelenwet moest de online verkoop van medicijnen inperken, maar de website Dokteronline.com levert jaarlijks 25 duizend bestellingen via een apotheker in Delft. De op de Antillen gevestigde site gebruikt een buitenlandse arts. Daarmee wordt de beperking voor Nederlandse artsen omzeild.

CDA, PvdA en VVD vrezen in de krant dat de zorg in het geding is. Ze willen dat het lek in de wetgeving wordt gerepareerd. Apothekersorganisatie KNMP heeft al een gedragsregel tegen het leveren van medicijnen via internet, maar er staat geen sanctie op overtreding van die beroepscode.

Kerk onderzoekt pedofilie Chileense priesters

De katholieke kerk onderzoekt 'een paar' gevallen van pedofilie onder priesters in Chili. Dat heeft Francisco Javier Errazuriz, de aartsbisschop van Santiago, zondag in een tv-interview gezegd. Om hoeveel zaken het gaat en of zij bij de politie zijn gemeld wilde hij niet zeggen.

In de meest beruchte zaak is de aartsbisschop van La Serena, in het noorden van het land, betrokken. Deze aartsbisschop, Francisco Jose Cox, diende in 1997 zonder uitleg zijn ontslag in en aanvaardde een administratieve baan in Santiago, Rome en later in Bogota, in Colombia. In 2002 onthulde Errazuriz dat Cox zijn ontslag vrijwillig had ingediend vanwege 'ongepast gedrag' voortkomend uit zijn 'enigszins uitbundige genegenheid' naar kinderen.

Vorige maand veroordeelden Chileense rechtbanken een Spaanse leraar en lekenlid van de San Viator-orde tot 26 maanden gevangenisstraf wegens het bezit van kinderporno waaraan Spaanse scholieren en kinderen deelnamen. De man was in 2008 in Chili gearriveerd. Waarom hij Spanje had verlaten is niet bekend.

PVV: één publiek net is genoeg

Geert Wilders wil de publieke omroepen fors inkrimpen. In het verkiezingsprogramma van zijn PVV staat dat één publiek net genoeg is en dat de Wereldomroep moet worden opgeheven. Het geld dat vrij komt door te snoeien bij de omroepen moet volgens Wilders besteed worden aan het betaalbaar houden van de zorg, zegt hij in het AD.

In het interview in het AD zegt Wilders dat de omroepen commercieel moeten worden als ze willen overleven. Volgens hem voeren de omroepen met een gezamenlijke jaarlijkse subsidie van 700 miljoen euro een oneerlijke strijd met de commerciële zenders.

Het verkiezingsprogramma wordt binnenkort gepresenteerd, maar wordt eerst nog doorgerekend door het Centraal Planbureau. Ook de vorige week voorgestelde bezuinigingsplannen worden nog in het programma verwerkt. Als het af is, is het ook meteen definitief. De PVV heeft geen leden die nog invloed hebben op de inhoud.

Ook GroenLinks is voor inkrimping van de publieke omroep, maar wil twee netten houden. Ook de VVD is volgens het AD voor twee netten. Daarnaast wil de VVD nog twee radiozenders overhouden. Een voorstel van D66 voor afschaffing van de Wereldomroep zou het programma niet hebben gehaald.

Het CDA wil een stevige omroep die wordt afgerekend op het aantal leden. PvdA is voor behoud van de huidige omroepen.

Wilders: één publiek net is genoeg
Wilders: één publiek net is genoeg (Foto: Novum)

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over de kosten van extra politiemensen in het OV.

De laatste dagen zijn er door de politie stevige controle-acties gehouden in de nachttreinen van de NS. Daarbij werden tientallen mensen aangehouden, die zich schuldig maakten aan geweld, roken, vernieling en zwartrijden. Die overlast leidt er ongetwijfeld toe, dat goedwillende reizigers de nachttrein liever mijden. De politiecontroles moeten dus doorgaan.
 
Maar de vraag is even, wie dat moet betalen. Zeker nu de NS als een verwend kind roept, dat ze duurdere kaartjes in de spits willen. Nu zeggen dat de nachttrein duurder moet worden om het toezicht te betalen, zet de deur voor hogere tarieven op bepaalde tijden op een kier. Strategisch niet handig:

Uitslagen Schotland speelronde 32

Afgelopen weekend werd in Schotland de 32e speelronde afgewerkt. Zoals elk weekend houdt FOK!sport je op de hoogte met uitslagen, standen en het programma.

Glasgow Rangers stap dichter bij de titel

Glasgow Rangers lijkt de landstitel in Schotland niet meer te kunnen ontgaan. Rangers won met 1-0 van Hamilton. Het enige doelpunt kwam op naam van Maurice Edu.

De overwinning betekent dat Rangers aan de titel kan ruiken. Met nog vijf speelronden te gaan en de ruime voorsprong is het kampioenschap binnen handbereik. Op Ibrox Park kwam de ploeg van Walter Smith snel op voorsprong via Maurice Edu. De aanvaller zag eerder al een inzet op de paal eindigen.

Kort daarna maakte Edu alsnog de 1-0. De Amerikaan kon goed voorbereidend werk van Steve Naismith en Kenny Miller eenvoudig afronden. De vroege treffer leidde echter niet tot een walk-over voor Rangers. Hamilton hield goed stand en kreeg ook goede kansen voor het doel van Allan McGregor.

Rangers zette na rust weer aan en leek verder uit te gaan lopen. Hamilton-doelman Tomas Cerny hield zijn ploeg echter knap op de been in Glasgow met enkele uitstekende reddingen. De thuisploeg ontsnapte in de slotfase aan puntenverlies toen het doelpunt van James McArthur ten onrechte werd afgekeurd wegens buitenspel.

Ook Celtic wint

Celtic haalde zondagmiddag drie punten binnen door een overwinning op Hibernian. Robbie Keane was weer eens de matchwinner via een benutte penalty.

Beide ploegen schuwden de duels niet en dat resulteerde in een levendig duel op Easter Road, de thuishaven van Hibernian. Celtic kroop naarmate de eerste helft vorderde wat meer uit haar schulp en dat resulteerde in enkele goede kansen, die niet werden benut.

Ook Hibernian sprong onzorgvuldig om met de geboden kansen, waardoor de stand lange tijd op 0-0 bleef steken. Celtic kwam uiteindelijk na dik een halfuur spelen op voorsprong.

Aiden McGeady ging over het been van tegenstander Anthony Stokes, waarna Robbie Keane het buitenkansje vanaf elfmeter met verve verzilverde. De Nederlanders van Celtic kregen geen speeltijd.


Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
Glasgow Rangers Hamilton 1-0
Motherwell Falkirk 0-1
St. Mirren Hearts 1-1
Hibernian Celtic 0-1
Kilmarnock Aberdeen 2-0
St. Johnstone Dundee United 0-1

 De stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Glasgow Rangers 31 22 7 2 73 70-21
2 Celtic 32 19 6 7 63 60-34
3 Dundee United 32 16 10 6 58 51-39
4 Hibernian 32 14 8 10 50 46-39
5 Motherwell 32 12 12 8 48 38-36
6 Hearts 32 11 8 13 41 31-39
7 St. Johnstone 32 10 8 14 38 47-53
8 Aberdeen 31 8 10 13 34 29-40
9 Hamilton 32 8 9 15 33 25-42
10 Kilmarnock 32 7 8 17 29 26-43
11 St. Mirren 32 6 10 16 28 31-43
12 Falkirk 32 5 10 17 25 28-53

Topscorers:

# Speler Club Doelpunten
1 Kris Boyd Glasgow Rangers 21
2 Anthony Stokes Hibernian 18
3 Kenny Miller Glasgow Rangers 15

Programma komende week:

Datum Thuis Uit
07/04 Glasgow Rangers Aberdeen
10/04 Falkirk St. Mirren
10/04 Hamilton Hibernian
10/04 Hearts Kilmarnock
11/04 Aberdeen St. Johnstone

'Everton aast op Vertonghen'

Jan Vertonghen staat naar verluidt in de belangstelling van Everton. The Toffees hebben zich volgens De Telegraaf nog niet officieel gemeld.

Vertonghen werd door Everton bekeken tijdens de wedstrijd Ajax - PSV. David Moyes, manager van de Engelsen, zat toen voor de Belgische centrumverdediger van de Amsterdammers op de tribune.

Ook tijdens het treffen tussen Ajax en FC Groningen werd Vertonghen nauwlettend in de gaten gehouden door Everton. Niet Moyes zelf, maar de hoofd van de scouting was ditmaal paraat.

Everton, waar John Heitinga onder contract staat, heeft zich nog niet officieel gemeld bij de clubleiding van Ajax. Heitinga is overigens ook oud-speler van Ajax.

Vrachtwagen met sinaasappels zorgt voor file op A67

De A67 tussen de Belgische grens en Eersel is dinsdagochtend gesloten na een ongeluk met een vrachtwagen met sinaasappels. Door het ongeluk ligt een grote hoeveelheid van het fruit op de weg. Het verkeer kan er alleen nog via de vluchtstrook langs. De gevolgen van het ongeluk duren nog de hele spits, verwacht de ANWB.

Het ongeluk gebeurde rond 06.00 uur bij Eersel. Over gewonden en de oorzaak van het ongeval is niets bekend. Verkeer uit Antwerpen wordt geadviseerd om te rijden via Breda.

Op de A28 zorgde een vrachtwagen met pech ook voor lange files. Tussen Maarn en Soesterberg stond meer dan veertien kilometer file. De vertraging neemt daar al af, omdat de vrachtwagen inmiddels is verwijderd.

Leers bepleit kiesdrempel van 5 procent

CDA-coryfee en voormalig burgemeester van Maastricht Gerd Leers wil dat er een einde komt aan het versnipperde politieke landschap en bepleit daarom een kiesdrempel van 5 procent. Op die manier komt een partij pas in de Tweede Kamer als minimaal 5 procent van de bevolking erachter staat.

In een interview met de Volkskrant uit Leers dinsdag zijn bezorgdheid over de bestuurbaarheid van het land door het huidige grote aantal partijen en de enorme profileringsdrang die ermee gepaard gaat.

"Elke verkiezing krijgt zo het karakter van een afrekening. We halen ons gram op de zittende mensen en stappen over naar de overkant. Rita Verdonk is daarvan het beste voorbeeld: van nul tot 22 zetels in de peilingen en weer terug. Het land is bijna niet meer bestuurbaar zo."

Met een kiesdrempel van 5 procent verwacht Leers dat er dan vier of vijf grote partijen overblijven, waardoor het vormen van coalities veel makkelijker wordt.

"Amerika zet hardrockmuziek in tegen Taliban"

Amerikaanse elitetroepen zetten een psychologisch wapen in tegen de Taliban in Afghanistan: hardrockmuziek en heavy metal. De muziek wordt keihard gedraaid zodat het in de wijde omgeving te horen is, om de Taliban op te jutten. Dat heeft een Amerikaanse officier gezegd.

Inwoners in de omgeving van Talibanbolwerk Marjah in de zuidelijke provincie Helmand klagen over de nummers van onder meer The Offspring, Metallica en Thin Lizzy die door de boxen schallen, maar volgens de woordvoerder is het ook een manier om hen te dwingen partij te kiezen.

Het is onduidelijk of het psychologische wapen effect heeft, maar kinderen vinden het duidelijk niks: ze houden hun oren dicht op straat. Een luitenant die verderop gelegerd is, liet weten niets van de muziekstrategie te weten en zei het ongepast te vinden.

Doden door explosie in mijn Verenigde Staten

Een explosie in een kolenmijn in Montcoal in de Amerikaanse staat West Virginia heeft maandag aan zeker zeven mensen het leven gekost. Zeker 19 mijnwerkers worden nog vermist. Dat meldden de reddingsdiensten, die massaal ter plaatse zijn.

Er zijn ten minste 21 mensen gewond geraakt, aldus een woordvoerder van de reddingsdiensten. Het ongeval vond plaats tijdens de wisseling van de ploegendienst. Het is onduidelijk wat de oorzaak van de explosie is. Mogelijk is vrijgekomen methaangas ontploft.

In de mijn werken ongeveer tweehonderd mensen.

Kok gewond bij brand in grillrestaurant in Dongen

Bij een brand in een grillrestaurant en partycentrum in Dongen is een kok gewond geraakt. De man liep ernstige brandwonden op en is uiteindelijk met een ambulance naar een ziekenhuis gebracht. De toestand van de man werd maandagnacht als stabiel omschreven. Het restaurant brandde volledig af, meldt de politie.

De kok probeerde de brand die rond 23.30 uur uitbrak nog te blussen, maar dat lukte niet. Hij stapte zwaargewond in zijn auto om de eigenaar van het restaurant in Tilburg te waarschuwen. Die schrok van de kok, die onder de brandwonden en het roet zat, en zette hem onder de douche. Een traumahelikopter en ambulance kwamen naar het huis.

De oorzaak van de brand in het restaurant aan het Hespelpad, dat ook dienst deed als clubhuis van de nabijgelegen golfclub, is nog niet bekend. De brandweer rukte uit met 25 man, twee tankautospuiten en een hoogwerker, maar kon het pand niet meer redden. De brand was rond 02.00 uur onder controle.

De burgemeester van Dongen is ter plaatse poolshoogte gaan nemen. Een naburige woning moest worden ontruimd.

In VS aangeklaagde pedopriester werkt in India

Een katholieke priester die is aangeklaagd voor seksueel misbruik van een 14-jarig meisje in de Amerikaanse staat Minnesota is werkzaam in zijn bisdom in India. De man is niet van plan terug te keren naar de Verenigde Staten, zeiden hij en zijn bisschop maandag.

Het Vaticaan liet maandag weten wel degelijk te hebben samengewerkt met Amerikaanse politiediensten die de priester Joseph Palanivel Jeyapaul uitgeleverd proberen te krijgen. De Heilige Stoel heeft zijn adres in India overhandigd, zei de advocaat van het Vaticaan, Jeffrey Lena. Ook zegt het Vaticaan de aanbeveling te hebben gedaan Jeyapaul uit het priesterambt te zetten, omdat de aantijgingen tegen hem ernstig genoeg waren. Jeyapauls bisschop in India had echter besloten dit niet te doen.

De priester zei maandag tegen persbureau AP dat hij onschuldig is. "Ik ken het meisje niet eens", zei hij. De beschuldigingen aan het adres van Jeyapaul werden geuit in 2005, toen de priester op familiebezoek in India was. Zijn toenmalige collega's in de VS hadden hem aangeraden niet naar Minnesota terug te keren, zei Jeyapaul. Hij zei dat hij voor een jaar naar een klooster was gestuurd, maar dat hij nu in het kantoor van het bisdom Ootacamund in het zuiden van India werkt.

Bisschop Almaraj van Ootacamund zegt de man niet weg sturen. "Hij zegt dat hij onschuldig is en dit zijn maar aantijgingen (...) ik weet niet wat ik nog meer kan doen." Wel benadrukte hij dat Jeyapaul alleen papierwerk verricht en 'niet te maken heeft met kinderen of zoiets'.

De Congregatie voor de Geloofsleer van de katholieke kerk in Rome werd eind 2006 door de toenmalige bisschop van Crookston in Minnesota, Victor Balke, over de zaak geïnformeerd. "Ik hoop dat u omwille van de kerk snel een oplossing vindt voor dit geval", schreef Balke aan de prefect van de congregatie, kardinaal William Levada. Balke kreeg echter nooit antwoord.

De zaak is in de VS openbaar gemaakt door het Netwerk van Overlevenden van Misbruik door Priesters (SNAP), dat Jeyapeul uit zijn ambt gezet en aan de VS uitgeleverd wil zien.

Dode bij botsing auto en bus in Zeeland

Bij een botsing tussen een auto en een lijnbus in Koudekerke is maandagavond een 51-jarige man uit Veere omgekomen. De automobilist kwam door nog onbekende oorzaak op de weghelft van de bus. Hij was bij de frontale botsing die volgde op slag dood, meldt de Zeeuwse politie.

Het ongeluk vond rond 18.30 uur plaats op de Duinstraat. De automobilist kwam uit de richting van Koudekerke toen hij op de bus uit Westkapelle knalde.

In de bus raakte niemand gewond. De weg was tot 21.30 afgesloten door de politie voor onderzoek.

Vissers vinden lijk in Maas

Vissers hebben maandagavond een lijk gevonden in de Maas. Het stoffelijke overschot lag vermoedelijk al geruime tijd in het water toen de vissers het bij de Limburgse plaats Meers in een zijtak van de Maas zagen. De identiteit van het slachtoffer is niet bekend. Dinsdag vindt in de loop van de dag een schouw plaats, meldt de politie.

Het stoffelijke overschot werd rond 19.00 uur gevonden in de buurt van de Koeweide. De vissers schakelden direct de politie in. Het lichaam is overgebracht naar een ziekenhuis in Maastricht.

Wildplasser geeft agent kopstoot

Een wildplasser heeft zondagnacht in Vlissingen een kopstoot gegeven aan een agent die hem op de bon wilde slingeren. De 38-jarige man had geen identificatiebewijs bij zich en werd daarvoor aangehouden. Eenmaal op het bureau gaf hij een agent een kopstoot, meldt de politie.

De man uit Vlissingen gedroeg zich tijdens zijn aanhouding volgens de politie al opstandig. De agent die een kopstoot kreeg, raakte niet gewond. De wildplasser is later met twee bonnen op zak weer vrijgelaten.

'Veel huiseigenaars betalen te veel aan hypotheek'

Veel huizenbezitters betalen onbewust te veel geld aan hun hypotheek. Het gaat om mensen met een zogenoemde tophypotheek. Deze mensen kunnen vaak heel simpel gemiddeld 512 euro per jaar besparen als ze contact opnemen met hun hypotheekverstrekker, meldt de Nationale Hypotheekbond dinsdag na onderzoek onder 125 duizend hypotheekbezitters.

De huiseigenaars met een tophypotheek zijn mensen die bij de koop meer geld hebben geleend dan hun huis waard is. Daarvoor betalen ze een toeslag, de topopslag, maar als de waarde van het huis stijgt is die toeslag niet meer nodig. In totaal wordt in Nederland op die manier 340 miljoen euro te veel betaald, meldt de Hypotheekbond.

Volgens de Hypotheekbond kunnen deze mensen, die door de banken snurkers worden genoemd, vaak binnen een uur hun hypotheek aanpassen. Daarbij blijft de huidige hypotheek en de rentevaste periode intact, maar gaat de huiseigenaar wel minder betalen. Op de website van de Hypotheekbond staat een programma om te controleren of mensen een korting kunnen krijgen.

Mourinho: "1-0 van eerste duel is open uitslag"

Internazionale komt vanavond in actie tegen CSKA Moskou. "Een ingewikkelde wedstrijd", filosofeert José Mourinho.

Inter weet dat het een prima uitgangspositie heeft. In het eerste duel won het met 1-0. Vooral het niet tegenkrijgen van een doelpunt kan belangrijk zijn. Toch is Mourinho waakzaam. "De 1-0 van de eerste wedstrijd is een open uitslag. We zijn in de halve finale als we geen tegendoelpunt incasseren. Als we scoren staan we er zelfs heel goed voor. Maar voetbal draait niet om 'als'."

"We speelden heel goed in de eerste wedstrijd, maar jammer genoeg voor ons scoorden we maar één keer. We zullen balans en concentratie nodig hebben", vervolgde hij tegen het Italiaanse Sky Sports.

De Portugees wil niet te vroeg juichen als het gaat om de halve finale. "Maar ik heb vertrouwen. Vanwege de manier waarop we in de heenwedstrijd speelden, maar ook omdat we de laatste paar Champions League-wedstrijden goed speelden. We hebben alleen verloren bij de regerend kampioen (Barcelona, red)."

Sneijder: "Van Nistelrooy kan een rol spelen op het WK"

Als het aan Wesley Sneijder ligt, wordt Ruud van Nisterooy bij de WK-selectie van het Nederlands elftal gehaald. "Hij kan absoluut een rol spelen op het WK", zei Sneijder in gesprek met de NOS.

Van Nistelrooy is sinds de winterstop vertrokken bij Hamburger SV en speelt daar steeds vaker. Sneijder: "Hij heeft de laatste weken al een aantal belangrijke goals gemaakt. Als hij de komende weken fit blijft en blijft scoren, speelt hij zeker een rol in onze plannen voor het WK. Zeker ook omdat ik weet hoe graag hij wil. We weten allemaal wat zijn kwaliteiten zijn en dat hij ook een team sterker maakt."

Wie er in de spits staat, maakt Sneijder niet veel uit. Zijn onderbuurman, Klaas Jan Huntelaar, scoorde zaterdag een belangrijke goal. "Dan staat hij er weer eens in voor het eerst en hij scoort direct, en een belangrijke goal ook. Dat is niet de eerste keer, dat is al vaker voorgekomen hier. Ook met Van Persie heb ik contact, dus ook dat houden we bij. Ik denk wel dat hij een ideale spits is."

Gondel valt uit reuzenrad

Drie meisjes in Australië kregen maandagavond de schrik van hun leven. Ze zaten in een reuzenrad op een kermis in de kustplaats Byron Bay, toen hun gondel plotseling naar beneden viel. Het bakje was volgens ooggetuigen bijna op het hoogste punt, toen het begon te schudden en uiteindelijk ongeveer acht meter naar beneden viel.

De meisjes (15 en 16) konden op eigen kracht uit de beschadigde gondel klimmen. Twee van hen liepen rugletsel op, de derde kwam er met snijwonden vanaf. Ze werden ter observatie naar het ziekenhuis gebracht, maar de verwondingen lijken mee te vallen. Hoe de gondel los kon komen van het reuzenrad is nog niet bekend, aldus Australische media.

De Mos: "Met deze mensen lig ik wél op één lijn"

Aad de Mos was vorig seizoen als dichtbij het trainerschap van Sparta. Vanwege een ‘heel groot verschil van visie' met technisch manager Richard Grootscholten kwam het toen echter niet tot een overeenkomst.

De raad van commissarissen en directie van Sparta moesten Grootscholten daarom eerst op non-actief stellen, wilden ze De Mos als opvolger van de ontslagen trainer Frans Adelaar binnenhalen. En dat gebeurde.

"Met de mensen met wie ik nu heb gesproken lig ik wél op één lijn", zegt De Mos tegen Sportweek. "Met Grootscholten klikte het gewoon niet."

De nieuwe hoofdcoach lastte direct na zijn aanstelling een trainingskamp in Oisterwijk in om Sparta optimaal te prepareren voor de wedstrijd van zaterdag tegen Heracles Almelo. Hij wil zijn spelers zo snel mogelijk leren kennen.

De Mos heeft door zijn werk bij Kavala, waar hij onlangs werd ontslagen, nauwelijks Nederlands voetbal gevolgd. "Maar ik laat me goed informeren door mensen binnen de club en ga uitgebreid dvd's van de laatste wedstrijden bekijken. Ik denk nu al te weten hoe het ons gaat lukken om niet te degraderen. Allereerst door zaterdag te winnen, want dat is het beste medicijn."

Woods onder indruk van ontvangst op Augusta

Tiger Woods was maandag geroerd door de ontvangst op de Augusta National, de golfbaan waar donderdag de Masters beginnen. De 34-jarige Amerikaan maakt daar zijn rentree na maandenlange afwezigheid wegens zijn betrokkenheid in een buitenechtelijk seksschandaal.

"Dit was ongelooflijk, achttien holes lang", zei Woods na zijn oefenronde met oud-winnaar Fred Couples. Het was zijn eerste persconferentie na het seksschandaal. "Zoveel kinderen hebben de voorbije jaren tegen mij opgekeken en zoveel mensen hebben mij gesteund. Daar heb ik altijd te weinig bij stilgestaan. Ik wil hen graag bedanken."

Mensen schreeuwden Woods maandag teksten toe als "Welkom terug Tiger" en "We hebben je gemist." De golfer beloofde beterschap. "Ik heb tegen zoveel mensen gelogen. Ik kijk enorm uit naar donderdag, dan kan ik eindelijk weer golfen. Wat dat betreft is er niets veranderd. Ik wil nog steeds winnen."

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.