FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 11 september 2009

Fisichella tevreden over rijden bij Ferrari

Nieuwbakken Ferrari-coureur Giancarlo Fisichella kon vandaag op Monza nog niet imponeren. De Italiaan reed voor eigen publiek in de middagsessie van de Formule 1 naar de langzaamste tijd. Toch is hij niet ontevreden over hoe de dag verlopen is.

"Ik ben tevreden na de eerste dag, die vanuit het rijders oogpunt gezien zwaar was," zei Fisichella. "Het lastigst is het wennen aan de andere plaatsen van de knopjes en het vertrouwen krijgen in KERS. Vanochtend heb ik door het harde remmen in Ascari een vlakke plek op de linker voorband gekregen, waardoor ik eerder naar de zachte banden moest. Daar voelde ik me meer vertrouwd op."

"In beide sessies gingen we niet voor de prestaties en had ik veel brandstof aan boord. We hebben de potentie om op de eerste rijen te staan, maar dan moet ik wel nog wat tijd zien te vinden in met name het remmen en het insnijden van de bochten."

In de toekomst geen fusie meer voor Roda JC

Roda JC zal in de toekomst niet gaan fuseren. Dat maakten de Limburgers bekend op de eigen website. De Limburgers zijn stellig in hun keuze en willen met een verklaring op de website van de club duidelijkheid scheppen richting de achterban.

De club uit Kerkrade was eerder dit jaar zeer dichtbij een samengaan met Fortuna Sittard. De fusie kwam er echter niet van en Roda ging door als zelfstandige club. "Roda JC heeft gekozen voor duidelijkheid en transparantie."

"We kiezen vóór een zelfstandig Roda JC en we kiezen voor mensen die hier met veel energie aan willen werken. Een fusie zal ook niet meer ter sprake komen onder leiding van de huidige directie, STAK (Stichting Administratie Kantoor) en de Raad van Commissarissen."

Door de slechte financiële huishouding van Fortuna kwam een samensmelting niet van de grond. Roda wist zich vervolgens via de nacompetitie te handhaven in de Eredivisie.

Force India zit er wederom goed bij

Force India zette vandaag op Monza meteen de stijgende lijn die ze dit seizoen ingezet hebben verder. Adrian Sutil reed in de middagsessie de snelste tijd neer, terwijl Vitantonio Liuzzi tot een twaalfde tijd kwam.

"Alles verliep vandaag prima," zei Sutil. "De auto werkte fantastisch en we kunnen zeer tevreden zijn over het resultaat. Het was een erg goede tijd die volgde op het goede werk met een goede set-up en banden die prima werken. We hebben niet geprobeerd om de snelste tijd te rijden, maar als je zeer goed presteert en de auto werkt prima, dan is er geen reden waarom je niet op P1 zou kunnen staan aan het eind van de sessie."

Zijn teamgenoot Liuzzi rijdt dit weekend voor het eerst sinds twee jaar weer een race en daarom moest de Italiaan weer in het ritme komen. "Vandaag was zoveel beter dan de rechtelijntesten. Je moet in het ritme komen en wennen aan de rempunten en daardoor is het een grote uitdaging. We hebben ons op de langere runs geconcentreerd en een raceafstand afgelegd. We hebben een competitieve auto en de balans is goed. Er zit nog minstens een halve seconde in het vat, dus ik ben positief."

Oud-voetballer Van Schoonhoven (39) overleden

Op 39-jarige leeftijd is oud-voetballer Henny van Schoonhoven overleden. De voormalige speler van FC Utrecht, FC Den Haag en Cambuur leed al jaren aan kanker.

Van Schoonhoven brak pas laat door. Hij debuteerde in het betaalde voetbal bij FC Utrecht toen hij al 27 was. Hij maakte gelijk naam doordat zijn eerste wapenfeit een een privé-duel op het scherpst van de snede met Real Zaragoza-aanvaller Juan Esnaider in een oefenwedstrijd. Het leverde hem rood op.

Op 9 september 1998 maakte hij zijn debuut in de Eredivisie tegen MVV. In anderhalf seizoen kwam hij tot 26 competitieduels, waarin hij één keer scoorde. Daarna werd hij verhuurd aan FC Den Haag, om na het seizoen 1999/2000 een contract te tekenen bij Cambuur. Na verschillende enkelblessures besloot hij in januari 2003 te stoppen.

Op zaterdag 29 augustus verscheen Van Schoonhoven - doodziek - voor het laatst in De Galgenwaard. Op uitnodiging van FC Utrecht bezocht hij het duel tegen Sparta Rotterdam. "Al die oude verhalen, iedereen die er was. Ik heb er zo lang mogelijk van genoten. Ik ben klaar met mijn strijd. Het is op."

HIj zei tevens dat zijn grootste wens was dat het woord kanker nooit meer gebruikt zal worden in De Galgenwaard.

CD: Daughtry - Leave This Town

Chris Daughtry heeft goed gedaan na Idols. De man die als vierde is geëindigd hij de 5e editie van American Idol breekt net als andere Idols Kelly Clarkson, Jordin Sparks, en David Cook, ook buiten Amerika door. Na een goede maar enigszins overgeproduceerde eerste cd die selftitled was, is het nu tijd om een nieuw pad in te slaan. Daughtry is ruiger, harder en heeft er zin in. Hoe klinkt zijn nieuwste plaat Leave This Town?

Chinese jat ongeboren kind

In Hongkong heeft een vrouw de buik van haar zwangere vriendin opengesneden om het ongeboren kind eruit te halen. De 27-jarige Leung Sin-ting die zo wanhopig naar een kind verlangde, moest deze week daarvoor voor de rechter verschijnen. De rechter wilde eerst resultaten van een psychiatrisch onderzoek afwachten voordat hij een uitspraak in de zaak deed. 

Leung had het slachtoffer via internet leren kennen en bij haar thuis uitgenodigd. Leung wurgde de vrouw en sneed vervolgens de buik van het slachtoffer open. De baby van 37 weken oud liep onder meer hersenletsel op en is later in het ziekenhuis bezweken aan zijn verwondingen.

Met dank aan Gaslek voor de submit! 

[Vuelta] Gesink ging voor ritzege

Robert Gesink werd vandaag derde in de etappe en pakte tijdwinst op zijn concurrenten van het algemeen klassement. Toch baalde de kopman van Rabobank na afloop.

"Het was mij in eerste instantie om de ritzege te doen. Met de leiderstrui was ik toch iets minder bezig", aldus Gesink op de website van zijn ploeg. "De dagzege, daar was het mij in eerste instantie om te doen. Het was vandaag de bedoeling vooral daarvoor alles uit de kast te halen. Zoveel kansen om een rit te winnen in deze Vuelta zal ik niet krijgen. Je moet de mogelijkheden pakken, die komen."

Gesink denkt niet dat er meer in zat. "In de laatste kilometer reed ik op mijn max. Het was een hectisch slot. Veel lawaai in mijn oortje, waarschijnlijk aanmoedigingen. Mosquera in mijn wiel en die twee vlak voor mij. In de laatste vijfhonderd meter vlakte het wegdek weer een beetje af. Dat was mijn pech, want anders was ik er nog wel bijgekomen. Ik dacht 'shit, weer net niet'. Dat gevoel overheerst nu toch wel een beetje, maar de voldoening zal ook nog wel komen."

Concert: Coldplay op het Goffertpark

De Britse band Coldplay kwam bijna een jaar na dato weer naar Nederland. Vorige keer (3 oktober 2008) was het nog de Ahoy in Rotterdam, deze keer kwamen Chris Martin en zijn mannen naar het Goffertpark in Nijmegen voor maar liefst twee concerten. In het voorprogramma voor woensdag 9 september stonden Bat for Lashes en The Flaming Lips en voor donderdag 10 september White Lies en onze eigen Miss Montreal. FOK! was erbij op woensdag 9 september.


Atkinson door op British Open

Vanessa Atkinson is doorgedrongen tot de kwartfinales van de British Open 2009. De 33-jarige squashster was in de eerste ronde van het prestigieuze proftoernooi te sterk voor Tania Bailey.

De als achtste geplaatste Atkinson begon niet goed aan haar partij tegen de Engelse international en moest dan ook de openingsgame aan haar opponente laten. Vanaf de tweede game nam de Nederlandse het heft echter stevig in handen. Bailey, die haar rentree maakte op de squashbaan na een zware heupoperatie, kwam er niet meer aan te pas en moest zich na 36 minuten gewonnen geven. Het werd uiteindelijk 8-11, 11-2, 11-3, 11-8 in het voordeel van Atkinson.

De voormalige wereldkampioene, die oorspronkelijk tegen topfavoriete Nicol David had geloot, maar door de blessure van Natalie Grainger een beschermde status kreeg, moet het nu in de kwartfinales opnemen tegen de Britse kampioene Jenny Duncalf. De als vierde geplaatste Engelse won in vier games van landgenote Sarah Kippax.

Natalie Grinham ontbreekt op de British Open. De Europees kampioene bereidt zich in eigen land voor op de Forexx Women’s World Open Squash 2009, die 20 september begint in ons land.

Anatoom laat lijken standjes doen

Gunther von Hagens is bezig met een nieuwe tentoonstelling. De Duitse anatoom werkt samen met zijn vrouw Angelina Whalley aan een expositie die uitsluitend lijken laat zien die seks met elkaar hebben.

De seksende lijken moeten een uitbreiding vormen op de Body Worlds-tentoonstellingen, die wereldwijd al 27 miljoen belangstellenden wisten te trekken. "Het is niet mijn bedoeling om bepaalde seksuele poses te tonen. Ik wil uitsluitend de anatomie en de functie laten zien", verklaart de zogeheten 'creative director' van Body Worlds, de heer Whalley. Hij voegde eraan toe dat de nieuwe expositie volgend jaar wordt geopend.

De twee anatomen zijn wereldberoemd geworden met hun controversiële tentoonstellingen van lijken in de meest uitlopende posities. De lichamen verkeren in uitstekende conditie, dankzij de door Hagens uitgevonden en genoemde plastinatietechniek. Door het water uit de lijken te vervangen door siliconen of epoxyhars, blijven ze puntgaaf.


Dankzij Gunther wordt necrofilie legaal

Deense zoekt vader van kind via filmpje

Een 27-jarige Deense vrouw heeft via Youtube een filmpje verspreid waarmee ze de vader van haar baby hoopt terug te vinden. Anderhalf jaar geleden kwamen de twee elkaar straalbezopen tegen na een feestje en gingen ze bij de vrouw thuis nog iets drinken. De volgende ochtend was de man met de noorderzon verdwenen.
 
Van deze wilde nacht is een kind gekomen en de Deense vrouw zou de vader graag terug willen vinden. De man was anderhalf jaar geleden als toerist naar Denemarken gekomen en van hem is niets bekend. Geen woonplaats, zelfs zijn naam kent ze niet meer. In het filmpje hieronder vraagt ze aan de man om terug contact op te nemen met haar. Mocht iemand onder jullie zich aangesproken voelen, haar e-mailadres vind je in de zwarte balk tijdens het filmpje.
 
 
Praat ook mee over de oproep van deze Deense vrouw op ons forum.

Di Montezemolo: "Alonso rijdt ooit voor Ferrari"

Ferrari-president Luca di Montezemolo heeft verklaard dat Fernando Alonso ooit in een Ferrari te bewonderen zal zijn. Hiermee laat de Italiaan op Monza impliciet weten dat de tweevoudig wereldkampioen volgend jaar nog niet in een scharlakenrode bolide zal rijden.

Alonso werd lange tijd aan Ferrari gelinkt en met de komst van sponsor Santander naar Ferrari leek een deal slechts een kwestie van tijd. Di Montezemolo zei dat Ferrari al te veel rijders voor volgend jaar heeft, maar Alonso in de toekomst toch aan zich binden. "Ik zorg er vroeg of laat voor dat het gebeurt. We zullen wel zien wanneer dat is."

"Voor volgend jaar hebben we Räikkönen, Massa, Fisichella, Badoer, Gené en Michael Schumacher, dus we hebben net zo'n grote bank als Real Madrid heeft. We hebben twee buitengewone rijders met de wereldkampioen van 2007 en de man die vorig jaar vijftien seconden kampioen was."

"Wat betreft Alonso, ik hou van hem. Hij is een goede coureur die ik in zijn tijd bij Minardi al spotte. Hij heeft titels gewonnen en ik heb altijd al gedacht dat alle grote coureurs vroeg of laat naar Ferrari gaan."

Vader vrijgesproken van besnijdenis

De 30-jarige Mustapha El M. uit Haarlem die ervan werd verdacht zijn 6-jarige dochtertje te hebben besneden, is vandaag door de rechtbank in Haarlem vrijgesproken. Volgens de rechters, die vervroegd uitspraak deden, is niet bewezen dat de vader van Marokkaanse afkomst in het geslachtsdeel van het kind heeft gesneden.

El M. werd oktober vorig jaar opgepakt nadat zijn dochtertje aan haar pleegmoeder had verteld dat "haar pappa met een grote schaar in haar plasser had geknipt". Later bleek uit onderzoek dat de clitoris en de kleine schaamlippen van het meisje voor een deel zijn verdwenen. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) kan het niet anders dan dat de vader dit heeft gedaan. Het OM had zes jaar cel geëist.

De Haarlemmer heeft dat altijd met klem ontkend. Hij verweet justitie tijdens de zitting op 3 september tunnelvisie en discriminatie. Volgens de man is het OM er alleen op uit geweest om hem veroordeeld te krijgen en dreigen de werkelijke daders daardoor vrijuit te gaan.

De vader is wel veroordeeld voor mishandeling van zijn dochtertje. De rechtbank acht bewezen dat de man het meisje meermalen in haar wang heeft gebeten en op haar rug en in haar gezicht heeft geslagen. El M. heeft daarvoor drie maanden celstraf gekregen. Hij heeft die straf al in voorarrest uitgezeten, zodat hij vandaag direct op vrije voeten komt.

Volgens de rechtbank is er te veel twijfel dat de vader verantwoordelijk is voor het besnijden van zijn dochtertje. De rechters menen dat de verklaringen van de pleegmoeder en die van het meisje onvoldoende zijn om de vader als dader aan te merken. Ook is volgens de rechtbank niet uit te sluiten dat de pleegmoeder invloed heeft uitgeoefend op het kind.

Het OM is het niet eens met het besluit van de rechtbank om de man vrij te spreken van de genitale verminking en gaat daarom in hoger beroep. Volgens persofficier van justitie Michiel van der Heijden hebben de rechters een verkeerde beslissing genomen. Hij stelt dat de argumenten van de rechtbank om te betwijfelen dat de vader zijn dochtertje heeft besneden, niet kloppen.

Met dank aan Dionysiou voor de submit.

Grote tieten als reclame in Slovenië

De hitsige mannen (en wellicht vrouwen) blijven voortaan wel erg lang bij deze billboards staan in de Sloveense hoofdstad Ljubljana. In de hoofdstad hangen namelijk verschillende posters van enorme ingezeepte tieten.

De posters zijn opgehangen als campagne voor de 28e Biënnale voor Grafische Kunsten in de Sloveense hoofdstad, aldus de krant Metro. De posters zorgen voor veel internationale media-aandacht, wat ook de bedoeling is van de bedenker van de campagne.

Een foto van de poster is hier te bekijken. 

Vinokourov stapt uit Vuelta

De twaalfde etappe van de Vuelta a España heeft veel slachtoffers geëist. Belangrijkste naam die de eindstreep niet haalde was Aleksandr Vinokourov. De Kazach uit de Astanaploeg reed voor het eerst weer een grote ronde na zijn dopingschorsing.

Vino zat in de twaalfde etappe aanvankelijk in de kopgroep, maar moest daaruit lossen. Hierna heeft hij opgegeven. Dit deden ook Jose luis Rubiera, Francesco Tomei en Raborenner Paul Martens. Tyler Farrar, Vitali Boets, Marco Mercato, Alberto Fernandez en Linus Gerdemann stapten helemaal niet meer op.

Drietal al zeker van WK wielrennen

Robert Gesink, Karsten Kroon en Koos Moerenhout zijn verzekerd van een optreden in de wegwedstrijd die bij het WK wielrennen in het Zwitserse Mendrisio op 27 september verreden wordt. Wielrenbond KNWU maakte het besluit van bondscoach Leo van Vliet vandaag bekend.

Omdat Nederland maar met zes renners in actie mag komen, moet Van Vliet nog enkele coureurs af laten vallen. Lars Boom, Laurens ten Dam, Johnny Hoogerland, Sebastian Langeveld, Bram Tankink en Pieter Weening behoren tot de geselecteerden die hun plaats in de ploeg de komende weken nog moeten verdienen.

In proeftijd sneller terug de cel in

Veroordeelden die zich in hun proeftijd niet houden aan de voorwaarden daarvan, zullen weer sneller terug de cel in gaan. Daarvoor heeft het Openbaar Ministerie de bevoegdheid gekregen om dat eerder te beslissen dan dat de rechter dat doet.

Het kabinet heeft dat vandaag besloten op voorstel van minister Ernst Hirsch Ballin en staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie. Daarbij wil het kabinet wel dat de voorwaardelijke veroordelingen geloofwaardiger en effectiever worden. 

Met de huidige procedure moet de rechter eerst een besluit nemen als een verdoordeelde zich niet aan de voorwaarden houdt. 

Foto's brein 9/11 gepubliceerd

Op internet zijn foto's verschenen van Al Qaeda-lid Khalid Sheikh Mohammed, het brein achter de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten. De 44- of 45-jarige Pakistaan Mohammed bekende in 2007 op Guantánamo Bay dat hij het plan heeft bedacht voor de aanslagen in New York en Washington die aan bijna drieduizend mensen het leven kostten. Ook de mislukte aanslag op het World Trade Center in New York in 1993 en de aanslag op Australische toeristen in een discotheek op Bali worden aan hem toegeschreven.

De foto's die zijn opgedoken zijn begin juli gemaakt door medewerkers van het Rode Kruis. Ze zijn eigenlijk slechts bedoeld voor de familie van Mohammed, maar aan Al Qaeda en andere terreurorganisaties gelieerde websites hebben de foto's in de openbaarheid gebracht. Het zijn de eerste foto's die van hem bekend zijn sinds 2003. Nadien verschenen er enkel rechtbankschetsen van de man.

Experts vrezen dat de foto's terroristen zullen inspireren om weer aanslagen te plegen in de Verenigde Staten. De foto's zijn hier te bekijken.

Amerikaans vliegveld opgeschrikt door granaat

De Pittsburgh International Airport moest gisterochtend een half uur dicht. Juist een dag voordat Amerika de terroristische aanslagen van acht jaar geleden herdenkt, wilde een passagier een handgranaat meesmokkelen. Een beveiliger sloeg meteen groot alarm toen hij de granaat dankzij zijn röntgenapparaat herkende.

Toen de politie de man ondervroeg, vertelde hij dat de handgranaat onschadelijk was. En inderdaad, even later kwam het explosievenopsporingsteam vertellen dat de handgranaat inderdaad onklaar was gemaakt.

Tijdens het incident werden alle passagiers geëvacueerd. Ook alle shuttletreinen van en naar de luchthaven werden stilgezet. Zo rond de duizend mensen moesten buiten wachten tot het vliegveld weer was geopend.

De passagier is gearresteerd en wordt nog ondervraagd. Zijn identiteit is nog niet vrijgegeven.

Beer valt man aan in woning

In de Amerikaanse staat Colorado is een man aangevallen door een zwarte beer. Dit gebeurde in de woning van de man.

De man moest voor behandeling naar het ziekenhuis in Aspen. Hij is niet in levensgevaar. De man ging naar de benedenverdieping van zijn woning toen zijn honden begonnen te blaffen. Daar werd hij plotseling aangevallen door de beer.

Bij het huis is nu een val geplaatst. De beer wordt nog gezocht. Gedurende de zomer zijn al negen agressieve beren doodgeschoten in Colorado.

Mugabe haalt uit naar 'verdomde blanken'

De dictatoriale Zimbabwaanse president Robert Mugabe heeft zich vandaag weer eens van zijn minst diplomatieke kant laten zien. De hoogbejaarde politicus uitte felle kritiek op de sancties van westerse landen tegen hem, aan de vooravond van een bezoek van een delegatie van de Europese Unie aan het land in Zuidelijk Afrika.

Mugabe veroordeelde de "verdomde blanken", omdat die zich volgens hem bemoeien met interne aangelegenheden in zijn land. Een gezelschap EU-diplomaten onder leiding van de Belg Karel de Gucht wordt morgen verwacht in Harare, de hoofdstad van Zimbabwe. Het is voor het eerst in zeven jaar dat een EU-delegatie van hoog niveau naar dat land reist.

De aanloop naar het bezoek verloopt rumoerig. Zo meldden Zimbabwaanse staatsmedia vandaag dat de regering excuses zal eisen van de EU voor de sancties die nog altijd gelden voor Mugabe en andere kopstukken van zijn partij ZANU-PF.


Mugabe haalt uit naar 'verdomde blanken'  (foto: DAG)

Voor Schöne is rest van seizoen weg

Tijdens een ongelukkig moment op de training van vanochtend heeft N.E.C.-middenvelder Lasse Schöne (23) een zware knieblessure opgelopen. Een mri-scan in het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis heeft een drievoudig letsel aangetoond. Als herstelperiode voor deze blessure staat 6 tot 9 maanden.

Fysiotherapeut Han Tijshen licht toe: "De voorste kruisband van zijn linkerknie is helemaal afgescheurd. Daarnaast is ook zijn binnenmeniscus beschadigd en is er schade aan de binnenband van diezelfde knie. Maandag wordt nader beleid bepaald op onder andere een mogelijke operatieve ingreep."

Sheen: VS zit achter 9/11

Charlie Sheen, de best verdienende acteur van de Amerikaanse televisie, heeft in VS voor flink wat opschudding gezorgd. Sheen zegt namelijk dat de Amerikaanse overheid onder voormalig president George W. Bush achter de terroristische aanslagen van 11 september 2001 zit.

In een open brief in de vorm van een interview vraagt Sheen aan de Amerikaanse president Barack Obama om de zaak te heropenen.

De acteur zegt dat de officiële verklaring rondom 9/11 'een oplichting is' en dat de onderzoekscomissie alles in de doofpot heeft gegooid. De aanslagen waren volgens Sheen onder andere een prelude voor het afbreken van de Amerikaanse Grondwet en de Bill of Rights.

Ook claimt Sheen dat Osama Bin Laden, het vermoedelijke meesterbrein achter 9/11, vroeger met de Amerikaanse inlichtingendienst CIA samenwerkte.

Charlie Sheen: heropen 9/11-onderzoek

[Vuelta] Hesjedal pakt rit, tijdwinst Gesink

Ryder Hesjedal heeft de twaalfde etappe van de Vuelta a España op zijn naam geschreven. De Canadees versloeg David Garcia op Alto Velefique in de sprint. Robert Gesink kwam als derde boven en liep zo in op klassementsleider Alejandro Valverde.

De etappe van vandaag is de eerste van een drieluik waarin de renners bergop finishen. Het pak vertrok uit Almeira en deed onderweg de Alto Velefique al aan. Op dat moment ontstond een twaalf man sterke kopgroep, waarin onder andere Oscar Freire vertegenwoordigd was. De kopgroep bleef tot de laatste beklimming in tact.

In de finale beklimming van deze berg ontsnapten Hesjedal en Garcia uit de kopgroep en zij konden strijden om de zege. Op twee kilometer van de streep reed Gesink weg bij de favorieten en pakte zo tien seconden plus zes seconden bonus. Hierdoor heeft hij nog maar achttien seconden achterstand in het klassement.

Uitslag twaalfde etappe:

#Naam rennerPloegTijd
1Ryder HesjedalTeam Garmin5:34.31
2David GarcíaXacobeo-Galicia+ 0.01
3Robert GesinkRabobank+ 0.06
4Ezequiel MosqueraXacobeo-Galiciaz.t.
5Damiano CunegoLampre+ 0.16
6Alejandro ValverdeCaisse d'Erpagnez.t.
7Cadel EvansSilence-Lottoz.t.
8Ivan BassoLiquigasz.t.
9Tom DanielsonTeam Garminz.t.
10Samuel SánchezEuskaltel Euskadiz.t.

Klassement na etappe 12

#Naam rennerPloegTijd
1Alejandro ValverdeCaisse d'Erpagne51:12.38
2Cadel EvansSilence-Lotto+ 0.07
3Robert GesinkRabobank+ 0.18
4Tom DanielsonTeam Garmin+ 0.51
5Ivan BassoLiquigas+ 0.53
6Samuel SánchezEuskaltel Euskadi+ 1.03
7Damiano CunegoLampre+ 2.13
8Ezequiel MosqueraXacobeo-Galicia+ 2.14
9Daniel NavarroAstana+ 3.53
10Joaquin RodríguezCaisse d'Erpagne+ 4.01

Koopkracht daalt nauwelijks in 2010

De gemiddelde Nederlander gaat er in 2010 qua koopkracht een kwart procent op achteruit. Dat blijkt uit stukken die het kabinet aakomende dinsdag op Prinsjesdag presenteert, maar waarin de NOS nu al inzage heeft gehad.

Mensen met de laagste inkomens leveren niets in, maar krijgen er ook niets bij. Mensen met de hoogste inkomens gaan er volgend jaar relatief het meest op achteruit.

Het kabinet denkt dat de economie volgend jaar niet groeit, maar ook niet krimpt. Het aantal werklozen stijgt naar verwachting tot 615.000. Het begrotingstekort komt uit op 6,3 procent, terwijl er eerdere gerekend werd op 6,7 procent.

Obama herdenkt slachtoffers 11 september

President Barack Obama en zijn vrouw Michelle hebben vandaag in het Witte Huis om 8.46 uur (Amerikaanse tijd) met een minuut stilte de slachtoffers van de terreuraanslagen van 11 september 2001 herdacht.

In New York luidde op dat tijdstip de zogeheten klok van de hoop op Ground Zero, de plaats waar eens het World Trade Center stond.

Om veertien voor negen in de ochtend vloog het eerste vliegtuig in een toren van het World Trade Center. Daarna vloog een ander door terroristen gekaapt vliegtuig de tweede toren van het hoogste gebouw van New York binnen.

Een ander gekaapt toestel vloog op dezelfde dag tegen het Pentagon in Washington. In de staat Pennsylvania stortte een vliegtuig neer, waarmee de kapers mogelijk een aanslag hadden willen plegen op het Witte Huis. De aanslagen kostten bijna drieduizend mensen het leven.


Obama herdenkt slachtoffers 11 september  (foto: DAG)

Harry Borghouts neemt ontslag

De commissaris van de Koningin in Noord-Holland, Harry Borghouts, neemt per 1 december ontslag. Dat heeft de provincie vandaag laten weten.

"Afgelopen zeven jaar heb ik met veel plezier het ambt van commissaris van de Koningin uitgeoefend. Maar dat is nu verdwenen." aldus Borghouts (GroenLinks) in een verklaring. De commissaris ligt onder vuur vanwege een declaratie-affaire. Hij werd in 2002 commissaris in Noord-Holland.

De PvdA-fractie had vanmorgen Borghouts aftreden geëist.

Meer over kwalijke declaraties lees je hier.

 


Borghouts stapt op als Commissaris van de Koningin  (foto: ANP)

Hoofddoekverbod op alle Vlaamse openbare scholen

In Vlaanderen is het dragen van een hoofddoek met onmiddellijke ingang verboden in alle openbare scholen van de Vlaamse Gemeenschap.

Dat heeft het overkoepelend bestuur van het Vlaams openbaar onderwijs vandaag bekendgemaakt. Het gaat om ongeveer zevenhonderd scholen in het basis- en voortgezet onderwijs. Samen hebben die ongeveer 300.000 leerlingen.

Naast hoofddoeken zijn ook andere zichtbare uitingen van een levensbeschouwing, zoals bijvoorbeeld een kruisje, verboden. Volgens een woordvoerder van het gemeenschapsonderwijs zijn er scholen waar het verbod al langer van kracht was, "in enkele gevallen zelfs al enige jaren".

Voor scholen die een verbod op hoofddoeken en andere uitingen van een levensovertuiging nog niet eerder hadden aangekondigd, geldt er een overgangsperiode tot het einde van het lopende schooljaar.

Demonstrant moet weg bij politiebureau

Een vrouw die al bijna anderhalf jaar vrijwel voortdurend in een tentje voor het politiebureau in Hoofddorp verblijft, moet daar direct weg. De gemeente Haarlemmermeer heeft haar een gebiedsverbod opgelegd, zo is vandaag bekendgemaakt.

De vrouw heeft haar tentje opgeslagen voor het politiebureau als protest tegen de weigering van de politie om haar aangifte op te nemen. Volgens haar is zij in het verleden gewelddadig behandeld door politieagenten. Pogingen van hulpverleners om de vrouw te helpen, liepen voortdurend op niets uit.

De instelling GGZinGeest deed onlangs een poging om de vrouw gedwongen te laten opnemen in een psychiatrisch ziekenhuis, maar dat mislukte.

De rechtbank in Haarlem oordeelde onder meer dat zij mogelijk gewelddadig kan worden in een instelling. De gemeente zegt nu een gebiedsverbod te hebben ingesteld, omdat de vrouw de openbare orde verstoort. Bij het politiebureau mag namelijk niet worden gekampeerd.

Amsterdamse vrouw dood na val uit raam

Een Amsterdamse vrouw is op tragische wijze om het leven gekomen. Ze viel uit haar woning van vier hoog uit een raam en was op slag dood.

Dit meldt De Telegraaf. Volgens buurtbewoners zat het slachtoffer van de zon te genieten in haar raamkozijn. Het ijzeren frame waar ze tegenaan leunde, zou daarbij zijn afgebroken waardoor ze naar beneden viel.

De buren meldden verder dat de jonge vrouw vaker op die plek zat te zonnen. Het drama vond plaats in de Kanaalstraat in Amsterdam-West.

FIA verleent Piquet jr. immuniteit

De FIA heeft Nelson Piquet jr. immuniteit verleend voor de verklaring die hij heeft afgelegd over zijn crash in Singapore. Dit heeft FIA-president Max Mosley gezegd. Hij zal dus geen straf krijgen voor het met opzet veroorzaken van een ongeluk.

Piquet zou in die verklaring hebben laten weten dat hij in opdracht van het team zou zijn gecrasht. Renault heeft eerder vandaag (vrijdag) nog laten weten dat zij een rechtszaak heeft aangespannen tegen Piquet en zijn vader wegens smaad en poging tot afpersing. Piquet zou hebben gedreigd om met belastende informatie naar de FIA te stappen, als Renault hem voor het einde van het seizoen uit de auto zou halen.

Piquet is door Renault inmiddels vervangen voor Romain Grosjean.

Sibon en Beerens terug bij Heerenveen

Sc Heerenveen heeft weer de beschikking over de aanvallers Roy Beerens en Gerald Sibon. Beiden zijn hersteld van een enkelblessure en kunnen nu in de derby van het noorden tegen FC Groningen in actie komen.

Bij Heerenveen zal tegen in het thuisduel voor het eerst interimtrainer Jan de Jonge op de bank zitten. De Drent is tot het einde van het seizoen de vervanger van Trond Sollied.

Seitaridis naar Panathinaikos

Henk ten Cate, de Nederlandse trainer van de Griekse topclub Panathinaikos, heeft een nieuwe rechtsback gevonden. International Giourkas Seitaridis komt transfervrij naar de club.

Seitaridis werd eind vorig seizoen bij Atlético Madrid uit de selectie verwijderd. Daarop liet hij zijn contract ontbinden. De 28-jarige rechtsback, die in 2004 Europees kampioen werd met Griekenland, kon ondanks zijn transfervrije status geen club vinden. Daarom kiest hij nu voor een rentree bij Panathinaikos, waar hij voor vier jaar tekent.

"Binnen drie jaar een Grand Prix in Bulgarije"

Rumen Petkov, politicus en voorzitter van een motorsportcomité, heeft in een lokale krant onthuld dat er een contract ondertekend is om in 2011 of 2012 een MotoGP en Formule-race te gaan houden.

Om de race te organiseren zou een nieuw circuit in de buurt van de hoofdstad Sofia moeten komen als lokatie voor de wedstrijden. "Wij hebben een contract ondertekend voor een MotoGP-race en we hebben een overeenkomst gesloten voor een Grand Prix", aldus de voorzitter.

AGOVV en FC Emmen willen De Vries

De clubloze middenvelder Remon de Vries kan naar twee clubs uit de Jupiler League. Zowel zijn voormalige werkgever AGOVV Apeldoorn als FC Emmen meldde zich bij De Vries.

De afgelopen tijd trainde De Vries al mee in Apeldoorn. Inmiddels onderhandelt hij met AGOVV over een profcontract. De Vries wil echter wachten op de terugkeer van zijn zaakwaarnemer Henk van Ginkel, die momenteel in Zuid-Amerika verblijft. Ook FC Emmen heeft De Vries inmiddels laten weten hem aan de selectie te willen toevoegen, omdat men op zoek is naar ervaring.

De dertigjarige Apeldoorner debuteerde in het seizoen 2003/04 bij AGOVV als prof. Na één seizoen haalde Heracles Almelo hem al weg. Met die club promoveerde hij en speelde hij de afgelopen vier seizoenen in de Eredivisie. Tot nu toe kwam De Vries in 158 competitiewedstrijden in actie, waarin hij twee keer scoorde.

'Wereldkampioen Semenya is hermafrodiet'

Volgens diverse bronnen hebben de tests die de IAAF naar aanleiding van het WK dit jaar heeft uitgevoerd op Caster Semenya bewezen dat de loopster een hermafrodiet is.

Het lijkt er dus op dat de regerend wereldkampioen op de 800m atletiek bij de vrouwen geen vrouw, maar ook geen man is. Haar mannelijke voorkomen en opmerkelijke prestaties op het WK zorgden voor twijfel aan haar geslacht. Tests tijdens het WK atletiek hebben nu uitgewezen dat Semenya geen baarmoeder en eierstokken heeft, maar wel interne testikels. Dit zorgde ervoor dat haar testosteronniveau drie maal hoger was dan die van een gemiddelde vrouw.

De IAAF heeft reeds bekend gemaakt dat men haar titel niet af zal nemen, omdat dit juridisch zeer moeilijk is en de organisatie wil graag ook de officiële onderzoeksresultaten afwachten. Deze resultaten worden eind volgende week verwacht.

Voor meer sportnieuws kijk je natuurlijk op FOK!sport.

Oostenrijk wil GSM als opsporingsmiddel

De Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Maria Fekter (ÖVP) wil dat de politie vermiste personen op kan sporen door middel van van GSM-peilingen. Fekter opperde dit idee tijdens een bezoek aan de deelstaat Vorarlberg.

Momenteel is de politie afhankelijk van telecomproviders als ze iemand op willen sporen via het signaal van een GSM. "Als een provider niet mee kan of wil werken, moet de politie wachten. Voor vermiste personen in de bergen zou dat de dood kunnen betekenen," aldus Fekter. De minister pleit dus voor technische en juridische mogelijkheden voor de politie om zelf GSM-peilingen uit te kunnen voeren.

Op dit moment staat de bescherming van persoonsgegevens de juridische mogelijkheid van het plan nog in de weg. Critici menen dat het systeem misbruikt kan worden. Zo zou de politie het wellicht gaan gebruiken om verdachten op te sporen. Fekter beschouwt dat echter ook als legitiem gebruik: "wie criminelen beschermt, is verkeerd bezig."

Zeg me dat ik droom

Ze kijkt om zich heen. Witte muren. Ze ligt in bed. En ze draagt kleren die ze normaal gesproken niet aan heeft. Wat is er gebeurd? Ze probeert zich te herinneren hoe ze daar kwam, maar er komt niets. Haar geheugen lijkt gewist. Ze herinnert zich wel dat ze met een vlaggetje stond te zwaaien. Maar verder niets. Heeft ze dat gedroomd of droomt ze nu? En waar zijn mama en papa? Ze wist zeker dat die bij haar waren. Ze probeert zich nog eens te herinneren wat er gebeurd is. In flarden komen er beelden.

FOTA boos over lekken Renault-onderzoek

De Formula One Teams Association heeft teleurgesteld gereageerd op het lekken van informatie rondom het onderzoek over competitievervalsing door het team van Renault.

Hoewel de informatie rondom het incident in de Grand Prix van Singapore vorig jaar vertrouwelijk was, lag de informatie vrijwel direct op straat. Het lekken van de informatie steekt de FOTA dan ook, omdat de organisatie liever niet de vuile was buiten hangt.

"De FOTA spreekt zijn zorgen uit over het lekken van informatie rondom de Renault-FIA-zaak betreffende de Grand Prix van Singapore afgelopen jaar. Alle partijen dienen een eerlijk proces te hebben en dit hoort niet in de privésfeer of media uitgevochten te worden. Daarnaast is het ook zeker geen goede reclame voor de Formule 1", aldus een persverklaring.

Pantelic is speelgerechtigd voor Ajax

Ajax-coach Martin Jol heeft de mogelijkheid om Marko Pantelic zondag in de wedstrijd tegen NAC Breda op te stellen.

De uit Servië afkomstige centrale spits van Ajax heeft de beschikking over een werkvergunning gekregen. Jol zal na de training van zaterdag de beslissing nemen of hij de aanvaller opneemt in de selectie voor het thuisduel met NAC.

"Hij is fit, maar heeft natuurlijk al maanden niet gevoetbald," aldus de hoofdcoach van de Amsterdammers. "We moeten even kijken wanneer hij het beste kan debuteren," aldus Jol volgens RTV Noord-Holland.

In Pantelic zag Ajax de spits waar de Amsterdammers behoefte aan hadden. De Serviër is geen onbekende voor Jol: de 30-jarige aanvaller speelde enkele seizoenen voor Hertha BSC en kwam Jol, vorig seizoen in dienst van HSV, tegen in de Bundesliga.

Dat is pas taalgebruik

Ik leer elke dag wat nieuws, zo is er een tijdschrift (Tzum) wat elk jaar een prijs uitreikt voor de mooiste zin in de Nederlandse literatuur, de winnaar van dit jaar is:

¨Ik volg de cadans van mijn handschrift en zoek naar de in letters gestolde, kwezelachtige wellust van het meisje dat ik ooit geweest moet zijn, het wicht dat op de drempel van haar adolescentie haar schriftuur even strak aantrok als de dunne lederen veters waarmee ze haar laarsjes dichtreeg – hoe ze het vlees van het woord in de baleinen van de zinsbouw dwong, tot haar eigen lijf vol striemen stond en ze naar uitbraak verlangde¨.

Ik kan maar een ding zeggen, ik zou het niet verzonnen hebben maar Erwin Mortier wel en zette het geheel in zijn roman Godenslaap...

BMW Sauber, Lotus en Epsilon strijden om plaats

BMW Sauber, Lotus en Epsilon Euskadi zijn de belangrijkste drie kandidaten om volgend jaar in de Formule 1 te verschijnen en dingen mee voor de dertiende plaats op de startopstelling.

Het team van BMW Sauber is momenteel echter nog wel op zoek naar een koper voor het team en had zich daarom nog niet ingeschreven voor het komende seizoen. De regering van Maleisië zou het Lotus-team ondersteunen om te zorgen dat deze in de sport terecht zou komen. Epsilon heeft als enige van de drie alles al op order, nadat men eerder een plaats in de Formule 1 misliep.

FIA-president Max Mosley verwacht dat er kort na de Grand Prix van Italië een aankondiging zal komen welke van de drie teams volgend jaar op de grid mag plaatsnemen. "Afgelopen nacht (Donderdag red.) hebben we de laatste aanbiedingen gehad van deze drie teams en wij zullen in de komende dagen samen met diverse geschikte mensen bekijken welke het beste is. Ik verwacht volgende week meer te weten", aldus Mosley.

Uitslag tweede vrije training Italië

Adrian Sutil heeft de snelste tijd neergezet tijdens de tweede vrije training voor de Grand Prix van Italië. Romain Grosjean reed de tweede tijd, gevolgd door Fernando Alonso, Heikki Kovalainen en Robert Kubica. Ferrari-rijder Giancarlo Fisichella, die tot deze race nog teamgenoot van Sutil was, kwam niet verder dan de twintigste en langzaamste tijd.

PosCoureurTijdVerschilRonden
1 Adrian Sutil 1:23.924 28
2 Romain Grosjean 1:24.163 0.239 31
3 Fernando Alonso 1:24.297 0.373 35
4 Heikki Kovalainen 1:24.482 0.558 41
5 Robert Kubica 1:24.622 0.698 40
6 Timo Glock 1:24.634 0.710 36
7 Nick Heidfeld 1:24.693 0.769 34
8 Kimi Räikkönen 1:24.796 0.872 39
9 Kazuki Nakajima 1:24.799 0.875 36
10 Sebastien Buemi 1:24.884 0.960 44
11 Lewis Hamilton 1:24.902 0.978 32
12 Vitantonio Liuzzi 1:24.921 0.997 39
13 Jarno Trulli 1:24.967 1.043 40
14 Mark Webber 1:24.979 1.055 25
15 Jaime Alguersuari 1:25.003 1.079 34
16 Rubens Barrichello 1:25.140 1.216 35
17 Nico Rosberg 1:25.215 1.291 38
18 Sebastian Vettel 1:25.386 1.462 27
19 Jenson Button 1:25.424 1.500 32
20 Giancarlo Fisichella 1:25.543 1.619 36

Van der Vaart buiten selectie tegen Espanyol

In tegenstelling tot de herstelde Ruud van Nistelrooy en Royston Drenthe is Rafael van der Vaart niet opgenomen in de selectie van Real Madrid voor de wedstrijd tegen Espanyol.

Zaterdagavond zal Van der Vaart niet meereizen naar Barcelona. Tijdens een onzekere transferperiode werd de Nederlander duidelijk gemaakt dat er bij De Koninklijke geen toekomst met reële speelmogelijkheden meer voor hem was. Vlak voor het sluiten van de markt kreeg de Heemskerker echter te horen dat hij weer een kans krijgt in Madrid.

Zijn landgenoten Wesley Sneijder, Klaas Jan Huntelaar en Arjen Robben waren eveneens niet langer verzekerd van een toekomst met veel speelminuten in de Spaanse hoofdstad. Zij kozen voor een uitweg naar respectievelijk Internazionale, AC Milan en Bayern München.

Voor Van Nistelrooy en Drenthe is er nog steeds ruimte in de selectie. De eerstgenoemde mag na een lange blessure wederom zijn klasse laten zien, terwijl Drenthe na een moeilijke periode weer de kans lijkt te krijgen om zich alsnog te bewijzen.

Paniek door aardbeving Turkije

Twee aardbevingen hebben vandaag paniek veroorzaakt in de centraal gelegen Turkse provincie Konya. Vele tientallen mensen raakten gewond.

Dat hebben Turkse media gemeld. De aardbevingen hadden een kracht van 4,5 en 4,7 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag in de buurt van de stad Selcuklu.

Mensen raakten onder meer gewond door rondvliegend glas doordat veel ruiten sneuvelden. Ook liepen mensen letsel op toen ze in paniek van balkons of uit ramen op hogere verdiepingen sprongen.

Schumi verlengt contract met Ferrari

Michael Schumacher heeft zijn contract met Ferrari met drie jaar verlengd. De zevenvoudig wereldkampioen is sinds dat hij stopte in de Formule 1 actief gebleven voor het Italiaanse team.

Dit jaar ontstond er zelfs de mogelijkheid dat de Duitser tijdelijk zou terugkeren op het circuit om Felipe Massa te vervangen. Dit ging echter door een blessure niet door.

"Samen met Ferrari-president Luca di Montezemolo zijn wij overeengekomen dat we onze samenwerking voort zullen zetten. Ik ben daar zeer blij om, want ik zit goed in mijn vel in de Ferrari-familie. Ik ga meer input leveren in de afdeling die zich richt op straatauto's. Ik genoot namelijk enorm van de medewerking die ik kon leveren bij het ontwikkelen van de Ferrari California, de 430 Scuderia en de nieuwe 458 Italia. Ik wil graag meer van dit soort projecten doen in de toekomst", aldus de erg enthousiaste Duitser.

'Wereldkampioen Semenya is hermafrodiet'

Volgens diverse bronnen hebben de tests die de IAAF naar aanleiding van het WK dit jaar heeft uitgevoerd op Caster Semenya bewezen dat de loopster een hermafrodiet is.

Het lijkt er dus op dat de regerend wereldkampioen op de 800 meter atletiek bij de vrouwen geen vrouw, maar ook geen man is. Haar mannelijke voorkomen en opmerkelijke prestaties op het WK zorgden voor twijfel over haar geslacht. Testen tijdens het WK atletiek hebben nu uitgewezen dat Semenya geen baarmoeder en eierstokken heeft, maar wel interne testikels. Dit zorgde ervoor dat
haar testosteronniveau drie maal hoger was dan die van een gemiddelde vrouw.

De IAAF heeft reeds bekend gemaakt dat men haar titel niet af zal nemen, omdat dit juridisch zeer moeilijk is. Bovendien wil de organisatie graag ook de officiële onderzoeksresultaten afwachten. Deze resultaten worden eind volgende week verwacht.

Inzet mosquito blijkt succes

De mosquito, een apparaat dat een irritante zoemtoon verspreidt, blijkt goed te werken tegen de overlast van hangjongeren op het Piet Mondriaanplein in Amsterdam. Het apparaat blijft daarom zeker tot 1 juli 2010 in gebruik.

Tussen 22.00 uur en 5.00 uur verspreidt het apparaat een hoge zoemtoon. Omdat de toon erg hoog is, is deze alleen door jongeren te horen. Sinds de ingebruikname van het apparaat is de overlast door hangjongeren op het plein zichtbaar afgenomen. 

Met dank aan Dionysiou voor de submit.

Recessie gaat aan rijscholen voorbij

Recessie of niet, mensen willen een rijbewijs halen. Die conclusie trekt brancheorganisatie Bovag uit de nieuwste cijfers en een eigen onderzoek. In het tweede kwartaal van dit jaar werden 14,4 procent meer eerste examens afgelegd dan in het zelfde kwartaal vorig jaar. Bovendien zijn rijschoolhouders overwegend positief over de gang van zaken in hun bedrijf.

De grootste stijging in het aantal examens, 22,2 procent, is te zien bij de personenauto’s. Ook het motorrijbewijs was populair, evenals examens voor personenvervoer. De animo voor vrachtwagens en aanhangwagens nam af. Rijschoolhouders verwachten over het algemeen geen dalende omzet of banenverlies.

Noordbrabants Museum virtueel te bezoeken

Het Noordbrabants Museum is vanaf volgende week het eerste museum ter wereld dat van buiten en van binnen in detail op Google Earth is te zien. Directeur Charles de Mooij heeft dat vandaag bekendgemaakt bij de presentatie van de vernieuwde internetpagina van het museum.

Via Google Earth kunnen internetters virtueel om en door het museum wandelen en de kunst zien alsof ze er echt zijn, vertelde De Mooij. Via de internetpagina van het Noordbrabants Museum is bovendien een toepassing beschikbaar die het mogelijk maakt om door het Bossche museumkwartier te wandelen zoals dat er in 2012 na de uitbreiding en verbouwing uit zal zien.

'Ernstiger griepgolf blijft mogelijk'

Met de mogelijke komst van een meer kwaadaardige Mexicaanse griepgolf in de komende maanden wordt nog steeds rekening gehouden. Daarom blijft een gecoördineerde wereldwijde aanpak van de Mexicaanse griep nodig.

Dat zei Europees Commissaris Androulla Vassiliou (Volksgezondheid) vrijdag in Brussel. De ministers van Volksgezondheid van de G7 (de grootste industrielanden) plus Mexico en vertegenwoordigers van de Wereldgezondheidsorganisatie waren daar bijeen voor een conferentie over de aanpak van de Mexicaanse griep. De Europese Commissie trad op als gastheer.

De deelnemers zijn het erover eens dat zwangere vrouwen, mensen die in de gezondheidszorg werken en patiënten die verzwakt zijn door andere aandoeningen dan Mexicaanse griep voorgaan bij het toedienen van vaccins.

Eurocommissaris Vassiliou riep op tot "wereldwijde solidariteit" bij de aanpak en bestrijding van de Mexicaanse griep.

[Upd] Nick & Simon met Dries in nieuwe 'Toppers'

Na het ter ziele gaan van de Toppers heeft niemand minder dan Dries Roelvink besloten met een kloon van de act te komen. Dries heeft namelijk zojuist bekend gemaakt bezig te zijn met een nieuwe act die de Toppers moet doen vergeten.

De populaire zanger staat hierin niet alleen. Samen met het Volendamse duo Nick & Simon zal Dries een nieuw trio gaan vormen.

De zonnebankbruine volkszanger is de heisa rondom de echte Toppers namelijk meer dan zat. Dries twitterde overigens woensdag nog dat hij graag Gordon zou willen vervangen in de Toppers, maar ziet daar nu dus toch van af.

Update 14.56 uur:

Dries Roelvink heeft iniddels laten weten dat het bovenstaande een grap is. "Vond het leuk om een grap te maken omdat ik per dag wel 100x gevraagd of genoemd wordt in polls ivm de toppers," aldus de zanger. "Ik heb niets overlegd met Nick & Simon over de grap van vanochtend. Was ook niet serieus dat ik met hun een groep zou formeren." Toch blijft Dries geïnteresseerd in een rol bij de Toppers: "Ik zou me super vereerd voelen als ik een onderdeel mag zijn van het toppers concept (ook al zou die rol klein zijn)".

Met dank aan Zwaantjuh voor de submit

Britse gooit per ongeluk 14.000 euro weg

Een bejaarde vrouw uit Engeland heeft per ongeluk al haar spaargeld weggegooid. De vrouw bewaarde 12.000 Britse ponden (bijna 14.000 euro) in bundels van vijftig. Op de een of andere manier is het kleine fortuin, dat de vrouw in een blauwe plastic zak bewaarde, met het vuilnis weggegooid.

Haar dochter kwam erachter dat het geld per ongeluk mee was gegaan met de vuilniswagen en sloeg, zes dagen nadat de vrouw het geld verloor, alarm. Veertien vuilnismannen hebben een uur gezocht tussen ruim 15 ton stinkend afval, maar tevergeefs. Er is geen spoor van het geld teruggevonden.

Paul Wills, bestuurder van de Britse gemeente Worthing, denkt dat het geld ook nooit meer gevonden gaat worden. "Gelukszoekers maken geen enkele kans", zegt hij in de Britse krant Telegraph. "We hebben ons best gedaan voor de oude dame. Het doorzoeken van het afval was bovendien niet echt prettig."

Dronken rijders China riskeren doodstraf

Chinezen die met een slok op achter het stuur kruipen, riskeren in Shanghai sinds kort meer dan alleen een boete of een tijdelijk rijverbod. Als ze al vaker in de fout zijn gegaan, kunnen ze zelfs de doodstraf krijgen, zo meldde de politie van de miljoenenstad op haar eigen website.

Media in China berichtten vandaag over de draconische maatregel. Bestuurders die te veel alcoholische drank hebben geconsumeerd, krijgen na een eerste wetsovertreding een boete van 500 yuan (50 euro) en een rijontzegging van drie maanden. Als ze hardleers blijken, dan kan de rechter in uiterste instantie besluiten de betreffende bestuurder te laten executeren.

De politie in Shanghai staat nu bekend om haar lakse aanpak van dronkenschap in het verkeer. De autoriteiten willen een einde maken aan die praktijk, omdat ongevallen waarbij alcohol in het spel is, veel slachtoffers maken.

'Doe hooligan enkelband om'

Hooligans die zich hebben misdragen tijdens een evenement moet een 'feestverbod' worden opgelegd. Ze krijgen een enkelband met satellietverbinding om te controleren of ze zich aan het verbod houden. De reclassering gaat dit de rechter adviseren in zaken tegen hooligans en andere relschoppers die worden vervolgd wegens geweldsmisdrijven tijdens manifestaties.

Dat zegt algemeen directeur Sjef van Gennip van Reclassering Nederland. Hij heeft deze nieuwe toepassing van het 'locatieverbod' bedacht na het strandfeest op 22 augustus in Hoek van Holland.

Van Gennip: "De politie wist dat hooligans met een hoog risicoprofiel onderweg waren naar het strand van Hoek van Holland. Het was ook bekend dat deze malloten steeds vaker rotzooi trappen tijdens feesten. Er is min of meer gewacht totdat het misging, terwijl we middelen hebben om zoiets te voorkomen."

Met behulp van de enkelband, die ze twee jaar moeten dragen, kunnen hooligans vanuit een controlecentrum in de gaten worden gehouden. Als ze een verboden locatie naderen, krijgen ze het bericht dat ze moeten omkeren. Wanneer ze te dichtbij komen, gaat een alarm af en wordt de politie ingeschakeld.

"Dan is er nog tijd om in te grijpen. Wie de enkelband saboteert of het verbod overtreedt, gaat wat mij betreft onherroepelijk de cel in", zegt Van Gennip.

Enkelbanden worden nu mondjesmaat gebruikt door de reclassering, onder meer om plegers van huiselijk geweld in de gaten te houden. "De mogelijkheden van gps moeten en zullen we veel beter benutten, in het hele land."

Praat hier mee over het voorstel.

EA deelt cheques van 200 dollar uit voor Dante's Inferno

Electronic Arts is de gierigheid van de Amerikaanse gamepers op de proef aan het stellen. Electronic Arts heeft Amerikaanse game-reviewers namelijk cheques van 200 dollar gestuurd voor hun viral-campagne. De cheque is verstuurd in een mooi doosje met de uitleg dat de cheque echt is. Iris Wevers, hoofd productmanagement van EA Nederland, sluit uit dat een soortgelijke campagne plaats zal vinden in Europa.

Ferry Brands, die Dante's Inferno onder zijn hoede heeft in Nederland, legt ons uit waarom Electronic Arts deze campagne voert:

"Er ontstaat nu een hoop discussie, en dat was natuurlijk de bedoeling. In de aanloop naar de release staat er elke maand een bepaalde zonde centraal, en deze maand is dat dus hebzucht. In die zin sluit de campagne perfect aan op de game. Bovendien denk ik dat lezers best willen weten hoe de journalisten van het blad of de site die zij lezen, hiermee omgaan. Dat de journalisten van Kotaku het nodig vonden om de cheque te verbranden, vind ik persoonlijk een beetje jammer. Een andere journalist heeft het geld wel opgenomen, en het vervolgens gedoneerd aan een goed doel; dat vind ik dan een betere oplossing."

Een redacteur van Kotaku heeft de cheque verbrand; zo kan het natuurlijk ook. Wat denken jullie dat wij bij FOK!games zouden doen?




Stacey niet in Dakar-rally

Hans Stacey doet volgend jaar niet mee aan de Dakar-rally. MAN, het team van de vrachtwagenschauffeur uit Best, liet namelijk weten niet deel te nemen, vanwege de economische crisis.

Stacey wilde de vrachtwagens in eerste instantie zelf kopen, maar dit gaat nu niet door. "Ik heb eind februari, begin maart gesprekken gehad met Fred van Putten (teammanager) en Bert van Hasselt (directeur MAN West-Europa) om de boel over te nemen. Het bedrag dat werd genoemd was een reëel bedrag en ik heb tegen ze gezegd: 'daar komen we wel uit'. Ik zou binnen twee weken antwoord krijgen. Ik heb niks meer gehoord.", lichtte hij toe.

Daarnaast zouden ook mismanagement, slechte communicatie en rancune binnen het MAN-team voor problemen zorgen. "Van Putten is het op de man gaan spelen. Hij heeft het team zelf willen kopen, heeft de Duitser Armin Schwarz en Frits van Eerd benaderd om voor hem te rijden, maar er is geen monteur die nog voor hem wil werken. Ik heb hem gezegd dat zijn ego te groot is, dat hij zichzelf te belangrijk vindt. Toen was hij op zijn tenen getrapt."

Na afloop van de Dakar-rally van dit jaar, die Stacey niet uitreed, zei Van Putten dat de Brabander zijn team in de steek had gelaten. "Dat sloeg nergens op. Hij suggereerde ook dat ik best had kunnen doorrijden. Zonder dat hij me had gesproken. Ik heb echt niet zomaar opgegeven. De proef werd in die etappe geneutraliseerd bij checkpoint 1, daar zaten wij 25 kilometer vandaan. Maar omdat de teamleiding de neutralisatie niet aan ons had doorgegeven, wisten we dat niet. Anders was ik, met alle risico's van dien, wel uit de duinen gekomen. Al had ik die auto op mijn rug moeten dragen."

Toch heeft Stacey zich inmiddels neergelegd bij het feit dat hij komend jaar niet in de Dakar-rally zal rijden. "Zeg nooit nooit, maar op dit moment ziet het er niet naar uit dat ik ooit nog Dakar rijd. Gelukkig pakt niemand me meer de winst in 2007 af. We hebben het toch maar gepresteerd om in drie jaar tijd één keer tweede te worden en de Dakar te winnen. Dat was toch het hoogtepunt in mijn carrière."

Toch kan Stacey de autosport geen vaarwel zeggen en heeft inmiddels een alternatief bedacht. "Ik ga proberen gewoon voor de fun aan autosport te doen. Proberen te genieten van autosport. Dat is me eigenlijk nog nooit gelukt."

Buschauffeur in Breukelen neergestoken

Een buschauffeur is neergestoken op de Markt in Breukelen, meldt de NOS. Het incident gebeurde aan het einde van de ochtend in lijn 120, van Breukelen naar Amsterdam. De chauffeur moest in kritieke toestand worden afgevoerd naar het AMC in Amsterdam, maar op dit moment is hij buiten levensgevaar.

De dader is volgens de politie een 50-jarige man uit Loenen aan de Vecht. Hij kon kort na het incident worden aangehouden.

De aanleiding van de steekpartij is nog onduidelijk. De politie zegt dat de chauffeur opkwam voor enkele passagiers, die in de bus lastig werden gevallen door de man. Die zou daarop een mes hebben getrokken.

Met dank aan unclebabba voor de submit.

'Ik hield van Christel Ambrosius!'

"Ik hield van Christel. Hoe kan ik iets bekennen dat ik niet gedaan heb. Ik hield van Christel" , zei Ron P. vandaag voor de rechtbank in Zutphen. P. wordt ervan verdacht op 9 januari 1994 Christel Ambrosius in Putten te hebben verkracht en gedood.

Tijdens de behandeling van de zaak heeft hij nauwelijks gesproken, maar hij wilde vandaag wel gebruik maken van zijn recht om als laatste het woord te voeren. "Door mijn arrestatie op 20 mei 2008 ben ik alles kwijtgeraakt. Mijn huis, werk, bedrijfje, webshop, mijn vrijheid, mijn gezicht, mijn privacy", aldus P.

Vrijspraak is in zijn ogen het enige mogelijke dat de rechters kunnen doen. "Waar ik dan ga wonen, weet ik niet. Het zal niet Putten worden".

De rechtbank doet op 9 oktober uitspraak in de zaak.


Ron P.: Ik hield van Christel Ambrosius!  (foto: DAG)

Klasnic: "Terry sloeg me op mijn nieren"

John Terry beschuldigde de Kroaat Ivan Klasnic ervan dat hij hem bespuwd zou hebben. De Kroaat zegt op zijn beurt dat de aanvoerder van Engeland hem bewust op zijn nieren sloeg.

De gemoederen raakten wat verhit na de 5-1 winst van Engeland op de Kroaten. Terry claimde tijdens de wedstrijd bespuwd te zijn door Klasnic. De speler van Bolton Wanderers zegt van niets te weten en wijst juist de beschuldigende vinger naar de Engelsman.

"Hij sloeg me met zijn vuist precies op de plek waar ik geopereerd ben", meldde hij aan The Sun. Klasnic onderging in 2007 een dubbele niertransplantatie.

"Ik had geluk dat ik een beschermende riem droeg. Hij is de eerste speler die me opzettelijk in mijn nier heeft willen slaan. Hij beledigde me eerst en vervolgens sloeg hij me. En nu beschuldigt hij me van spuwen? Dat heb ik niet gedaan."

'Van Nistelrooij in januari naar AS Roma'

Ruud van Nistelrooij wees eerder de avances van AS Roma af. In Corriere dello Sport geeft hij echter aan dat de 'nee' die hij aan de Romeinen verkocht, niet definitief hoeft te zijn.

De spits is sinds kort weer terug op de velden na een lange periode van revalidatie. Van Nistelrooij wil zich terugvechten bij Real Madrid, maar wanneer hij op de bank blijft gaat hij kijken naar een oplossing.

"Als Real me op de bank laat, dan ga ik om me heenkijken. Roma wilde me en ze kunnen de oplossing zijn voor januari", zei de voormalige spits van onder meer PSV en Manchester United tegen de Italiaanse krant.

Van Nistelrooij gaf aan graag naar het WK te willen, maar om weer in beeld te komen bij bondscoach Bert van Marwijk zal hij wel aan spelen toe moeten komen.

Bandleden Nirvana woedend om gitaargame

De nieuwe versie van de welbekende gamereeks 'Guitar Hero' heeft kwaad bloed gezet bij de nabestaanden van Kurt Cobain. Had eerder al de weduwe van Kurt Cobain, Courtney Love, van zich laten horen, nu zijn ook de overige bandleden van het onvolprezen Nirvana woedend op de maker van de game, Activision.

Ze zijn niet eens zo boos dat hun muziek voorkomt in Guitar Hero 5, maar ze vinden het wel belachelijk dat je ook met Kurt kunt spelen op andere nummers dan die van Nirvana. Kurt heeft volgens Dave Grohl en Krist Novoselic muziek geschreven die mensen over de hele wereld diep geraakt heeft en hij verdient beter dan dit.

"We willen dat mensen weten dat we verbijsterd en zeer teleurgesteld zijn in de manier waarop een kloon van Kurt wordt gebruikt in het spel Guitar Hero. De naam en de gelijkenis van Kurt Cobain zijn het exclusieve eigendom van zijn nalatenschap. Wij hebben geen enkele controle op dat gebied. Het is moeilijk om een beeltenis van Kurt gitaar te zien spelen met tekenfilmfiguren. Kurt heeft veel muziek geschreven die van veel betekenis is voor veel mensen. Hij verdient gewoon beter."

Activision lijkt het ondertussen allemaal weinig te interesseren. De rechten voor het gebruiken van de gelijkenis van de overleden zanger zijn verkregen van zijn vrouw, ook om Kurt als speelbaar karakter op te nemen in de game. Wat hen betreft, is daarmee de kous af.

Kijk voor mee gamenieuws op FOK!Games

Vlissingen voor even filmhoofdstad

De elfde editie van Film by the Sea begint vanavond in Vlissingen. Het tiendaagse filmevenement gaat van start met de première van de speelfilm 'De storm' van Ben Sombogaart, in aanwezigheid van hoofdrolspelers Barry Atsma en Sylvia Hoeks.

Ruim 120 films zijn tussen 11 en 20 september te zien in bioscoop CineCity in de Zeeuwse havenstad. Daaronder Precious van Lee Daniels (een coproductie van Oprah Winfrey), Looking for Eric (met oud-voetbalprof Eric Cantona) en Moon (het speelfilmdebuut van David Bowies zoon Zowie Bowie, ofwel Duncan Jones). De Amerikaanse productie 500 Days of Summer is 19 september de slotfilm van het filmfestival.

Regisseur George Sluizer krijgt zaterdag 19 september de Lifetime Achievement Award. De winnaars van de prijzen voor de beste (jongeren)film en korte film worden diezelfde dag bekendgemaakt.

Film by the Sea begon in 1999. De eerste editie trok tienduizend bezoekers. Op de tiende editie vorig jaar kwamen 42.000 mensen af. Het is daarmee het grootste culturele evenement in Zeeland.


'De storm' gaat in première op de elfde editie van Film by the Sea.  (foto: ANP)

Plaatsen gestolen video en foto's strafbaar

Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) wil het gebruik van gestolen informatie, zoals foto's en filmpjes, op internet strafbaar stellen. Mensen die zich zo schuldig maken aan heling met informatie die via inbraak in computers is verkregen, zouden dan een gevangenisstraf van vier jaar kunnen krijgen.

Dat heeft een woordvoerster van Hirsch Ballin vandaag bevestigd na een bericht in De Telegraaf. De bedoeling is dat de plannen volgend jaar worden uitgewerkt. De heling van computergegevens is nu nog niet stafbaar.

Microsoft adverteert op Google met porno

Grappige ontdekking van een van de bloggers van TechCrunch: wie in Google zoekt op "pornography", krijgt rechtsboven een betaalde advertentie van Microsoft’s nieuwe zoekmachine Bing.

Het is sowieso al opmerkelijk dat voor Bing wordt geadverteerd op Google, aangezien de zoekmachine juist in het leven is geroepen om het bijna-monopolie van Google te doorbreken. Dat de Google-ad dan ook nog blijkt aan te slaan op "pornography" is helemaal bizar.

Maar volgens een woordvoerder van Microsoft heeft het bedrijf helemaal niet geadverteerd op het zoekwoord "pornography". "Het is beleid bij het Bing-marketingteam dat we geen 18-plus-inhoud koppelen aan onze Google-ads of andere marketingcampagnes. Waarschijnlijk is dit resultaat te danken aan het keyword ‘free videos’. We gaan nog even na bij Google hoe het kan dat deze advertentie opduikt bij zo’n term."


Bing; porno van Microsoft.  (foto: DAG)

Renault doet aangifte van chantage

Renault heeft officieel aangifte gedaan tegen Nelson Piquet jr. en zijn vader. Flavio Briatore is namelijk van mening dat het duo een poging heeft gedaan om het Franse Formule 1-team te chanteren.

"Renault en teambaas Briatore hebben aangifte gedaan tegen Nelson Piquet en zijn vader. Zij hebben het team in een kwaad daglicht gezet door foutieve beweringen te uiten. Daarnaast hebben zij een poging gedaan om het team te chanteren, zodat Piquet jr. het seizoen 2009 toch nog af kon maken", was in een verklaring van de Franse ploeg te lezen.

Daarnaast liet Renault ook nog weten de hele kwestie door te spelen naar de Engelse politie.

Het is in elk geval een verrassende wending in deze soap. Een week geleden maakten we namelijk bekend dat de internationale autosportfederatie (FIA) een officiële aanklacht tegen de Franse renstal had ingediend. Dit had te maken met het feit dat Piquet, tijdens de Grand Prix van Singapore, op verzoek van de teamleiding moest crashen. Op die manier zou Fernando Alonso de race namelijk kunnen winnen.

'Madonna schuldig aan bootramp'

Madonna heeft de bootramp in Macedonië veroorzaakt. Tot die conclusie komen enkele religieuze leiders in Bulgarije. Door op een heilige dag op te treden, heeft zij de ramp, die vijftien Bulgaren het leven kostte, op haar geweten.

Ondanks vele protesten, was de diva niet van plan op een andere dag op te treden. Dit tot grote verontwaardiging van vele religieuze leiders. Door haar optreden heeft zij de toorn van God over Bulgarije afgeroepen.

"De ramp in Macedonië waar 15 Bulgaarse burgers de dood vonden was een teken uit de hemel", concludeert kerkelijk leider Nikolay uit de stad Plovdiv. "De Orthodoxe Kerk had jongeren opgeroepen om die dag geen plezier te maken."

Het nieuws volgt op een uitspraak van de Bulgaarse premier Boyko Borisov. Hij was woedend dat het concert van Madonna heeft plaatsgevonden op heilig gras

Suárez en Silva lopen vertraging op

Niet alleen Maarten Stekelenburg is onzeker bij Ajax. Topscorer Luis Suárez en verdediger Bruno Silva zitten nog altijd in het vliegtuig vanuit Uruguay naar Nederland. Beide Uruguayaanse internationals hebben de afgelopen week een goede stap gezet richting het WK voetbal in Zuid-Afrika.

Beide voetballers zullen bij terugkomst in Amsterdam nog een test moeten uitvoeren alvorens ze zich weer mogen aansluiten bij de selectie van de Amsterdammers. Normaal gesproken zijn beide spelers komende zondag inzetbaar tegen NAC Breda.

[Vuelta] Geblesseerde Marcato geeft op

Marco Marcato gaat vandaag niet meer van start in de Vuelta a España. De renner van Vacansoleil ondervindt teveel hinder van een val in Luik.

Marcato kwam anderhalve week geleden zwaar ten val in de slotkilometers van de vierde etappe. Een onderzoek in het ziekenhuis van Tarragona bracht geen breuken aan het licht. Doordat de pijn niet minder werd in de afgelopen week, zijn er op de tweede rustdag wederom foto's genomen. Hierop kwam een fissuur aan het heiligbeen naar voren.

Doordat de bloeduitstorting in Marcato's onderrug weggetrokken was, kwam op de tweede rustdag wel een scheur aan het ligt. Teamarts Peter Janssen: "Bij een kneuzing was de pijn minder geworden, maar dit was nu niet het geval, dus moest er meer aan de hand zijn. Voor een fissuur aan het heiligbeen staat normaal drie weken herstel. Tijdens de inspanning op de fiets blijft er beweging in het heiligbeen en is er geen of nauwelijks kans op herstel. Marco heeft veel pijn geleden de afgelopen week en zal nu echt rust moeten nemen."

De 25-jarige Italiaan was zeer teleurgesteld: "Ik zag deze ronde als een belangrijke stap in mijn ontwikkeling maar ik kon door de val niet koersen zoals ik graag doe. De pijn verschilde van dag tot dag, maar werd zeker niet minder. Dat ik woensdag derde werd, was mooi, maar gisteren kon ik dan haast niet uit het zadel tijdens onze trainingstocht."

Ook bandleden Nirvana niet blij met Guitar Hero 5

Konden we gisteren al genieten van de tirade van de weduwe van Kurt Cobain, ditmaal zijn het de bandleden van de artiest die hun ongenoegen uiten over de speelbaarheid van Kurt in Guitar Hero 5. Hoewel ze het niet zo erg vonden dat een gelijkenis van Kurt voorkwam in de nummers van Nirvana zelf vinden ze het belachelijk dat hij ook speelbaar is in andere muzieknummers. Kurt heeft volgens Dave Grohl en Krist Novoselic muziek geschreven die mensen over de hele wereld diep geraakt heeft en hij verdient beter dan dit.

"We want people to know that we are dismayed and very disappointed in the way a facsimile of Kurt is used in the Guitar Hero game. The name and likeness of Kurt Cobain are the sole property of his estate - we have no control whatsoever in that area.

While we were aware of Kurt's image being used with two Nirvana songs, we didn't know players have the ability to unlock the character. This feature allows the character to be used with any kind of song the player wants. We urge Activision to do the right thing in 're-locking' Kurt's character so that this won't continue in the future.

It's hard to watch an image of Kurt pantomiming other artists' music alongside cartoon characters. Kurt Cobain wrote songs that hold a lot of meaning to people all over the world. We feel he deserves better.

Activision lijkt het ondertussen allemaal weinig te interesseren. De rechten voor het gebruiken van de gelijkenis van de overleden zanger zijn verkregen van zijn vrouw, ook om Kurt als speelbaar karakter op te nemen in de game. Wat hun betreft is daarmee de kous af.

"Guitar Hero secured the necessary licensing rights from the Cobain estate in a written agreement signed by Courtney Love to use Kurt Cobain's likeness as a fully playable character in Guitar Hero 5." Aldus Activision tegenover Kotaku.

Inbraak in tv-studio Paul de Leeuw

In de televisiestudio van Paul de Leeuw in Almere zijn bij een inbraak computers en een gouden plaat meegenomen. "Ben benieuwd waar ze hem gaan hangen", is de laconieke reactie van de presentator. De schade valt verder mee.

In de studio op industrieterrein Gooisekant in Almere worden de programma's van De Leeuw zelf opgenomen. Daarnaast worden er ook opnamens gemaakt van onder andere Ranking the Stars en Top of Flop.

Ravelli niet naar halve finale

Squasher Bart Ravelli is er gisterenavond niet in geslaagd om de halve finales te bereiken van het internationale proftoernooi in de Franse plaats Sannois. De 21-jarige Nederlander kon in zijn kwartfinalepartij tegen de Engelsman Chris Truswell geen potten breken: 8-11, 4-11, 10-12.

Bij de laatste vier stuit de ongeplaatste Truswell nu op de Fransman Gregoire Marche. De tweede halve finale gaat tussen topfavoriet Mathieu Castagnet (Fra) en de in Nederland woonachtige Australiër Steve Finitsis.

Eerder op de dag had de mondiale nummer 167, die zich via het kwalificatietoernooi had weten te plaatsen voor het PSA Super Satelliet toernooi ten noorden van Parijs, nog wel knap in vijf games gewonnen van de Fransman Johan Bouquet, die ruim vijftig plekken hoger staat op de wereldranglijst dan onze landgenoot.

Tiener laat kat cannabis roken

Een Britse tiener is veroordeeld tot drie maanden cel, wegens dierenmishandeling. Ook mag hij tien jaar lang geen dieren houden. De negentienjarige Mark Kane had namelijk een kat in een sporttas gestopt, en vervolgens de tas volgeblazen met rook van een joint. Daarna slingerde hij de tas met kat in het rond.

De tiener zwaaide het arme dier in het rond "voor de lol". De jongen stal het dier van een vriend van zijn vriendinnetje. Een maat filmde de feiten, die Kane in januari beging, met een mobiele telefoon. Deze beelden deden Kane nu de das om. 

Met dank aan crazy987 voor de submit.

Leonardo mag spelen tegen Ajax

Leonardo kan aanstaande zondag, tijdens de competitiewedstrijd tegen Ajax, zijn debuut bij NAC Breda maken. De Nederlandse voetbalbond (KNVB) liet vrijdag weten dat de Braziliaanse spits speelgerechtigd is.

Begin september maakte NAC Breda bekend de komende vier jaar over Leonardo te beschikken. In het verleden kwam de Braziliaan ook al voor de Bredanaars uit. De afgelopen seizoen speelde de aanvaller in het shirt van Ajax.

Valverde: "Gesink één van de betere klimmers"

Alejandro Valverde, rijdend voor Caisse d'Erpagne, mag zich op dit moment nog de leider in de Vuelta a España noemen. Het is echter nog maar de vraag of dat na dit weekend nog zo zal zijn.

Valverde wordt namelijk op de hielen gezeten door Cadel Evans (Silence-Lotto) en Robert Gesink. Zij hebben een achterstand van respectievelijk zeven en 36 seconden op de leider in het algemeen klassement.

Valverde denkt dat het naderende weekend de beslissing zal gaan brengen. "Het wordt heel moeilijk om degene die na de etappe van zondag de gouden leiderstrui draagt er nog uit te rijden. Zelfs al wacht ons een zware laatste week met lastige overgangsritten en de tijdrit in Toledo."

De Spanjaard is al een aantal jaar bezig om de Vuelta a España op zijn naam te schrijven. Elke keer zakte Valverde in de laatste week door het ijs. Zo werd de renner al een keer derde (2004) en tweede (2006). "Vroeger wilde ik koste wat kost etappes winnen en raakte ik langzaam uitgeput. Nu rijd ik veel efficiënter, laat me minder gelden in sprintjes," liet hij weten.

Tot slot keek Valverde ook nog even naar de concurrentie voor de komende dagen. "Ivan Basso is mijn grootste concurrent," aldus de Spanjaard. "Maar ik zal ook moeten letten op Cadel Evans. In Assen (bij de start, red.) wisten we niet in welke vorm hij verkeert, nu heeft hij laten zien hoe sterk hij is."

"En natuurlijk is iedere renner die kort staat in het klassement extreem gevaarlijk, ik houd dus zeker rekening met Samuel Sánchez en Robert Gesink, één van de beste klimmers in het peloton."

Skil-Shimano nog niet zeker van ProTour

Het is nog niet duidelijk of Skil-Shimano in 2010 deel uit mag maken van de ProTour-cyclus. De internationale wielrenunie (UCI) heeft inmiddels diverse aanvragen binnen gekregen. Daarnaast zijn er ook een aantal ploegen, die hun licentie willen verlengen.

Naast Skil-Shimano hebben ook Team RadioShack, de nieuwe ploeg van Lance Armstrong, en Team Sky een licentie-aanvraag ingediend. Bovendien willen AG2R, Bouygues Télécom, Lampre, Cofidis en Team Milram hun huidige licentie verlengen.

Dat betekent dus dat de UCI een keuze moet gaan maken, aangezien er slechts twintig ploegen aan de ProTour mogen deelnemen. De verwachting is dat na het WK in Mendrisio de verschillende knopen worden doorgehakt.

Onzekerheid rondom Stekelenburg

Hij was weliswaar veertig minuten later op het trainingsveld dan zijn collega's, maar Maarten Stekelenburg was er wel. Zijn gekwetste vinger was nog steeds ingepakt. Of hij zaterdag kan spelen is onzeker.

De Ajax-goalie moest vanwege de blessure aan zijn vinger het duel van Oranje tegen Schotland ook noodgedwongen aan zich voorbij laten gaan.

De vraag is of hij zondag in het thuisduel met NAC Breda wel fit genoeg is om het doel te verdedigen. Zo niet, dan zal voormalig eerste doelman Kenneth Vermeer de Oranje-keeper vervangen.

Vorig jaar vochten de twee een verbeten concurrentiestrijd uit die werd gewonnen door Vermeer. Onder Martin Jol is Stekelenburg weer de eerste keus onder de lat bij Ajax.

Uitslag eerste vrije training Italië

Lewis Hamilton heeft de snelste tijd neergezet tijdens de eerste vrije training voor de Grand Prix van Italië. Zijn teamgenoot Heikki Kovalainen zette de tweede tijd neer. Adrian Sutil wist beslag te leggen op de derde tijd, gevolgd door Fernando Alonso en Nick Heidfeld. Giancarlo Fisichella kwam in de Ferrari tot de achtste tijd.

PosCoureurTeam TijdRonden
1 L. Hamilton McLaren 1:23.93626
2 H. Kovalainen McLaren 1:24.33227
3 A. Sutil Force India F1 1:24.47124
4 F. Alonso Renault 1:24.47721
5 N. Heidfeld BMW 1:24.68325
6 S. Buemi Scuderia Toro Rosso 1:24.70335
7 J. Button Brawn GP 1:24.70621
8 G. Fisichella Ferrari 1:24.73224
9 M. Webber Red Bull 1:24.75919
10 K. Räikkönen Ferrari 1:24.76126
11 R. Kubica BMW 1:24.81320
12 R. Barrichello Brawn GP 1:24.82624
13 N. Rosberg Williams 1:24.92729
14 K. Nakajima Williams 1:25.15028
15 R. Grosjean Renault 1:25.61218
16 V. Liuzzi Force India F1 1:25.68929
17 J. Alguersuari Scuderia Toro Rosso 1:25.74230
18 S. Vettel Red Bull 1:25.9518
19 J. Trulli Toyota 1:26.02023
20 T. Glock Toyota 1:26.32517

Theissen: "Deze maand duidelijkheid"

Mario Theissen heeft laten weten dat BMW Sauber zijn toekomstplannen deze week nog bekend zal maken. Eerder dit seizoen liet men nog weten de stekker uit het Formule 1-project te trekken, maar de teambaas gaat er vanuit in 2010 gewoon weer aan de start te staan.

"Ik kan nog niks zeggen, want we werken keihard," liet Theissen in een reactie weten. "Er zijn onderhandelingen achter de schermen, maar ik kan nog niks zeggen over dingen waar nog geen beslissingen over genomen zijn. Ik kan alleen maar zeggen dat er een kans is dat het team blijft bestaan, maar er is nog niks besloten."

Theissen liet nog wel weten wanneer het team verwacht met meer informatie te komen. "In september, deze maand."

Aangifte tegen St Radboud na dood baby

De vader van een in 2005 overleden baby heeft aangifte gedaan tegen het Universitair Medisch Centrum St Radboud (UMC) in Nijmegen. De politie bevestigde vandaag een bericht daarover van Omroep Gelderland. De man deed gisteren aangifte van dood door schuld.

De vader ontving naar eigen zeggen een excuusbrief van het UMC waarin het ziekenhuis toegeeft dat er ernstige fouten zijn gemaakt die voorkomen hadden kunnen worden. Een woordvoerster van het ziekenhuis bevestigt de dood van de baby destijds, maar wil verder niet inhoudelijk op de zaak ingaan. Het ziekenhuis was vandaag formeel nog niet op de hoogte van de aangifte.

'Borghouts keurde declaraties onterecht goed'

Commissaris van de Koningin in Noord-Holland Harry Borghouts (GroenLinks) heeft voor duizenden euro’s aan declaraties goedgekeurd van oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers, zonder dat daarvoor bonnetjes overlegd werden. Dat blijk uit onderzoek van het Haarlems Dagblad. De krant schrijft er vandaag over.

Oud-gedeputeerde Hooijmaijers (VVD) nam volgens het Haarlems Dagblad ongeveer 3000 euro op met de provinciale creditcard. De uitgaven werden vooral gedaan in Hong Kong in 2007 en 2008. Achteraf werden deze bedragen opgevoerd als taxikosten, maar de kwitanties die dit konden bewijzen bleven achterwege. De opnames werden goedgekeurd door Borghouts, aldus het dagblad.

Uit het overzicht van declaraties dat door het Haarlems Dagblad werd opgevraagd, maakt de krant ook op dat Hooijmaijers regelmatig duur uit eten ging met maar één tafelgenoot. Ook declareerde hij een aantal kleine bedragen, waaronder de kosten voor betaaltelevisie in een buitenlandse hotelkamer.

Harry Borghouts kwam recent onder meer in opspraak doordat de provincie Noord-Holland miljoenen euro’s had weggezet bij de failliete IJslandse bank Landsbanki. Commissaris van de Koningin Borghouts en de gedeputeerden werden hiervoor bekritiseerd. Uiteindelijk traden drie gedeputeerden definitief af, onder wie Ton Hooijmaijers. Borghouts bleef aan, naar eigen zeggen omdat Commissaris van de Koningin geen politieke maar een benoemde functie is. Borghouts moest wel afstand doen van een deel van zijn (politieke) portefeuille.

Meer ongelukkig declaratiegedrag lees je hier.


'Borghouts keurde declaraties onterecht goed'  (foto: DAG)

Zwempedo nu ook verdacht van verkrachting

Zwemleraar Benno L. uit Den Bosch, die wordt verdacht van grootschalige ontucht met leerlingen, wordt er nu ook van verdacht dat hij een meisje heeft verkracht. Dat zei een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) vandaag naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf.

Het OM had verkrachting al voor de zekerheid op de aanklacht gezet, maar nu blijkt uit de dagvaarding dat er een specifieke verdenking is. Verkrachting is een zwaarder misdrijf dan aanranding. L. zou een meisje met het downsyndroom hebben verkracht terwijl zij in het water van het zwembad was en nauwelijks kon zwemmen. Hij heeft daarbij volgens justitie misbruik gemaakt van het geestelijk en lichamelijk overwicht dat hij had.

Op de tenlastelegging staat ook de verdenking dat L. ontuchtige handelingen heeft gepleegd met 98 meisjes die de afgelopen jaren zwemles bij hem hebben gehad. Volgende week is bij de rechtbank in Den Bosch een niet-inhoudelijke zitting over de ontuchtzaak.

CD: Porcupine Tree - The Incident

"There was a sign saying ‘POLICE – INCIDENT’ and everyone was slowing down to rubber neck to see what had happened... Afterwards, it struck me that ‘incident’ is a very detached word for something so destructive and traumatic for the people involved. And then I had the sensation that the spirit of someone that had died in the accident entered into my car and was sitting next to me. “The irony of such a cold expression for such seismic events appealed to me, and I began to pick out other ‘incidents’ reported in the media and news,” continues Wilson. “I wrote about the evacuation of teenage girls from a religious cult in Texas, a family terrorizing its neighbors, a body found floating in a river by some people on a fishing trip, and more. Each song is written in the first person and tries to humanize the detached media reportage."

Argentijnse media sabelen Maradona neer

Diego Maradona lijkt als bondscoach van de Argentijnse nationale ploeg aardig van zijn voetstuk te vallen. De ooit zo aanbeden voetballer kan in de ogen van verscheidene media weinig meer goed doen.

Na de nederlagen tegen Brazilië (1-3) en Paraguay (1-0) dreigen de Argentijnen directe plaatsing voor het WK uit handen te geven. De media in Argentinië halen om die reden flink uit naar Maradona.

"Maradona heeft op dramatische wijze aangetoond, dat hij niet is geboren om te coachen", aldus Dario Popular. "Zijn glorieuze imago was in het begin misschien nuttig voor de ploeg, maar die tijd is geweest."

Sportkrant Olé schrijft: "Maradona's elftal is een trieste en gedeprimeerde ploeg, waarin fouten worden gemaakt die op dit niveau absoluut niet mogen voorkomen."

Voor meer sportnieuws kijk je natuurlijk op FOK!sport.

FOK!Games Hype Magazine

Er is er één jarig, hoera, hoera, en dat kun je wel zien dat is FOK!Games... !

Precies vijf jaar geleden ging FOK!Games live en dat is een reden tot een mooi feestje. En hoe kun je dat het beste vieren? FOK!Games komt met een heuse magazine genaamd Hype, met daarin heel veel over games overgoten met een lekker FOK!sausje. In het medje staat meer over de inhoud van deze unieke uitgave. De kosten? Een schamele € 2,90 voor de verzendkosten. Wil jij ook deze mooie magazine ontvangen? Gan dan even snel naar onze FOK!Shop om snel en eenvoudig jouw collectors item te bestellen...

'Gerrit Zalm wist van wanbeleid bij DSB'

Gerrit Zalm was er als financieel directeur van de DSB Bank van op de hoogte dat de bank klanten opzadelde met te hoge hypotheekleningen, dure koopsompolissen en torenhoge rentes. Dat blijkt uit dossiers die in het bezit zijn van dagblad De Pers.

Zalm is inmiddels bestuursvoorzitter bij het door de staat overgenomen ABN Amro. Die positie komt in een ander daglicht te staan, nu blijkt dat Zalm al die tijd wist van de misstanden bij DSB. In juli kreeg de bank van Dirk Scheringa twee boetes opgelegd voor de wijze waarop het bedrijf hypotheken heeft verstrekt. Zalm heeft minister Bos altijd verzekerd dat die problemen dateren van vóór zijn tijd.

SP-Kamerlid Ewout Irrgang wil dat Bos nu openheid van zaken geeft.

Lees ook de FOK!-column Gerrit Zalm, de slechtste minister van Financiën.


'Gerrit Zalm wist van wanbeleid bij DSB'  (foto: DAG)

Veel 0900-nummers in prijs omlaag

Veel 0900-nummers zijn in prijs verlaagd, naar minder dan 15 eurocent per minuut. Staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken) meldde dat gisteren aan de Tweede Kamer.

Hij beschrijft in een brief de eerste positieve effecten van maatregelen tegen onder meer lange wachttijden en hoge kosten bij 0900-nummers.

Aanvullende maatregelen liggen volgens hem nog niet voor de hand, omdat de klantenservice bij helpdesks daardoor zou kunnen verslechteren. "Dat moet worden voorkomen", aldus Heemskerk.

Lelijke vrienden maken je mooier

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat je in de nabijheid van minder aantrekkelijke personen zelf aantrekkelijker lijkt. Met andere woorden, als je je lelijke vrienden meeneemt de kroeg in scoor je sneller een partner.

"Je krijgt een beetje een contrasteffect wanneer je naast iemand staat van hetzelfde geslacht. Als je vriend niet aantrekkelijk is, maakt dat je relatief aantrekkelijker", beweert dr. Anthony Little van Stirling University in Groot-Brittannië. Helaas blijkt het omgekeerde ook waar te zijn. Het hebben van aantrekkelijkere vrienden kan je gefrusteerd maken.

Hetzelfde onderzoek heeft ook aangetoond dat indien je wordt omringd door aantrekkelijke personen van het andere geslacht, je eigen lelijkheid wordt verbloemd. Dr. Little noemt dit het Hugh Hefner-effect. "Als je gewoon kijkt naar de fysieke aantrekkelijkheid van de Playboy-baas, zou je niet onder de indruk van hem zijn. Maar zijn mooie vriendinnen maken hem aantrekkelijker, omdat je denkt dat hij vast wel multimiljonair zal zijn, of enorm grappig en charmant."

Echtpaar dood gevonden in woning Vollenhove

In een woning in Vollenhove (Overijssel) zijn gisteravond rond half tien twee personen dood aangetroffen. De politie gaat uit van een misdrijf, aldus een woordvoerder vandaag.

Het gaat om een 60-jarige vrouw en haar 64-jarige echtgenoot. Het echtpaar woonde in een pand aan de Weyert in Vollenhove. De vrouw is gevonden met letsel aan haar borst, de man had verwondingen aan zijn hoofd. De slachtoffers zijn door bekenden aangetroffen.

De politie is in en rond de woning een onderzoek begonnen.

Met dank aan AllOfMe1971 voor de submit.

Landing ruimteveer Discovery uitgesteld

De landing van het Amerikaanse ruimteveer Discovery is gisteren tot twee keer toe uitgesteld vanwege slecht weer. De volgende poging staat voor vanmiddag (lokale tijd) gepland. Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA gisteren bekendgemaakt.

Het ruimteveer had moeten landen in Cape Canaveral (Florida). Mocht het slechte weer aanhouden, dan wordt er mogelijk uitgeweken naar een basis in Californië. De Discovery keert terug op aarde met aan boord onder meer 2300 kilo onderzoeksmateriaal, afgedankt werktuig en afval.

Tiental screenshots Ratchet & Clank: A Crack In Time

Eind dit jaar verschijnt de nieuwe Ratchet & Clank, exclusief voor de Playstation 3, genaamd Ratchet & Clank: A Crack In Time. Grotere wapens, grotere avonturen, betere gameplay en mooiere graphics; dat zijn de zaken die Insomniac Games aan wil pakken met deze game. Vandaag hebben we een tiental nieuwe screenshots waarin duidelijk wordt welke punten overduidelijk al aangepakt zijn.








Reis voelt veel vertrouwen

De Braziliaan Jonathan Reis begint weer met een schone lei bij PSV. De jongeling had geen beste verhouding met de vorige trainer, Huub Stevens. Zijn kansen lijken onder Fred Rutten gekeerd.

Op de website van PSV legt de 20-jarige aanvaller uit dat hij geen makkelijke tijd heeft gehad. "Ik ben hierheen gekomen zonder vrienden en familie, om in een nieuwe omgeving een volgende stap te maken. Ik heb geen handige dingen gedaan, maar gelukkig ligt dat nu achter mij."

Reis vervolgt: "Ik denk niet meer aan die negatieve periode, maar zie het als een ervaring die mij kan helpen in de toekomst. Om daar nooit meer in terug te vallen."

Ook heeft de Braziliaan een warm gevoel bij de clubleiding van de Eindhovenaren. "Ik krijg veel steun van de mensen van de club. De technische staf van het eerste elftal en van Jong PSV hebben mij veel geholpen en vertrouwen gegeven. Ook mijn contact met de rest van de jongens is heel goed. Alles draait nu om het voetbal en PSV."

Valdano: "Vertrek doet Nederlanders pijn"

De algemeen directeur van Real Madrid, Jorge Valdano, denkt dat de vertrokken Nederlanders met pijn in hun hart Madrid hebben verlaten. Hij ziet een vertrek bij Madrid voor een speler als een stap terug.

Valdano denkt dat het gedwongen vertrek van Wesley Sneijder, Arjen Robben en Klaas Jan Huntelaar zwaar is gevallen bij het drietal. "Sneijder en Robben zijn geraakt, omdat Madrid verlaten een stap terug is. Ook Huntelaar doet het pijn."

Tegenover Marca gaf Valdano ook aan dat hij het begrijpt dat spelers in een WK-jaar niet op het tweede plan gaan zitten. "Spelers van een bepaald niveau moeten niet op het tweede plan belanden in een jaar dat het WK plaatsvindt. Dat is niet gepast."

Huntelaar (AC Milan) en Sneijder (Internazionale) vonden hun onderdak in de Serie A. Robben verkaste naar het Bayern München van Louis van Gaal.

Argentijnse media sabelen Maradona neer

Diego Maradona lijkt als bondscoach van de Argentijnse nationale ploeg aardig van zijn voetstuk te vallen. De ooit zo aanbeden voetballer kan in de ogen van verscheidene media weinig meer goed doen.

Na de nederlagen tegen Brazilië (1-3) en Paraguay (1-0) dreigen de Argentijnen directe plaatsing voor het WK uit handen te geven. De media in Argentinië halen om die reden flink uit naar Maradona.

"Maradona heeft op dramatische wijze aangetoond, dat hij niet is geboren om te coachen", aldus Dario Popular. "Zijn glorieuze imago was in het begin misschien nuttig voor de ploeg, maar die tijd is geweest."

Sportkrant Olé: "Maradona's elftal is een trieste en gedeprimeerde ploeg, waarin fouten worden gemaakt die op dit niveau absoluut niet mogen voorkomen."

Het bloed vloeit rijkelijk in screens van Dragon Age: Origins

Met Dragon Age: Origins verschijnt in november de spirituele opvolger voor de D&D-serie Baldur's Gate die BioWare jaren geleden op de markt bracht. In deze nieuwe RPG ligt combat weer erg centraal en BioWare doet dan ook niet moeilijk over een litertje bloed meer of minder, zoals ook goed te zien is in onderstaande screenshots.

Dragon Age: Origins komt in november uit op de Xbox 360, PlayStation 3 en PC.






Dragon Age: Origins neemt ons mee naar de magische wereld Ferelden. Vele jaren geleden hebben de mages daar een ras van DarkSpawn gecreëerd. Deze wezens vielen vervolgens de rassen van Ferelden, de elves, dwarves en humans, aan en ze leken de oorlog te gaan winnen. Totdat er ingegrepen werd door de Grey Wardens, deze mythische vechters wisten de oorlog te keren en de DarkSpawn verden verslagen. In de decennia die volgden zijn de Grey Wardens en de oorlog met de DarkSpawn vergeten. Maar het kwaad is terug. In een wereld die niks meer weet van de bloederige oorlog, lijkt niets hun overwinning in de weg te staan.

Halo alleen Natal-ondersteuning als het iets toevoegt

De producer van Halo 3: ODST, Alex Cutting, heeft in een interview aangegeven dat wat hem betreft Halo alleen Natal ondersteuning krijgt als het logisch is.

“A lot of people are interested in what Natal’s presence in Halo’s going to be,” he said. “We are committing to only doing it when it makes sense. We are not going to produce a gimmicky feature that just takes advantage of motion controls when it doesn’t feel right.

“We’re going to make the games we want to play. We’re not going to make a feature that’s not fun. If there’s an opportunity to do it, we will definitely investigate it. If it’s fun we will leave it in the game. But further than that, I can’t tell you any specific plans.”

Dat wil dus zeggen dat Natal alleen verwerkt in Halo zal worden als het een toegevoegde waarde heeft. En niet omdat het een leuke gimmick zou zijn. Een beslissing die we denk ik alleen maar toe kunnen juichen.

Postduif sneller dan ADSL-verbinding

Een snelle internetverbinding lijkt in Zuid-Afrika vooralsnog langzamer dan een postduif. Dat meldden Zuid-Afrikaanse media gisteren.

Een Zuid-Afrikaans IT-bedrijf nam de proef op de som en stuurde een postduif met een memory stick van 4GB op pad. Tegelijkertijd werd een evengroot bestand via ADSL van de grootste Zuid-Afrikaanse aanbieder Telkom van het dorp Howick naar het 90 kilometer verderop gelegen kantoor in de stad Durban gestuurd.

De elf maanden oude duif Winston was in een uur en acht minuten op de plaats van bestemming. Daarna duurde het nog een uur om de data te uploaden. Via ADSL was in dezelfde tijd slechts 4 procent van de data verzonden.

Postduif sneller dan ADSL-verbinding  (foto: ANP)

Tactische actie Valkyria Chronicles 2 gameplay-beelden

Valkyria Chronicles verscheen in 2007 en was kritisch een groot succes. De mix van een turn-based RPG en een first person shooter die zich afspeelt in de Tweede Wereld Oorlog in een alternatieve realiteit viel erg in de smaak bij de pers. Helaas vielen de verkopen van de game tegen.

Toch komt SEGA met een tweede deel. Deze zal niet op de Playstation 3 verschijnen maar op de PSP. Ondanks dat de game op de handheld verschijnt diet dit niets af aan de look en de gameplay zoals te zien is in onderstaande gameplay-video's.

Vrouw opgepakt na seks met verloren zoon

Een bizarre incestzaak in Amerika. Een 35-jarige vrouw uit Waterford Township in de staat Michigan wordt ervan beschuldigd seks te hebben gehad met haar biologische zoon.

Tien jaar geleden heeft ze hem echter ter adoptie aangeboden. Aimee Louise Sword wordt nu seksueel misbruik in de derde graad ten laste gelegd.

Volgens de recherche heeft de moeder gebruik gemaakt van internet om haar zoon terug te vinden. Sword is gearresteerd nadat de politie door de kinderbescherming was getipt over het seksueel misbruik.

De vrouw blijft echter volhouden onschuldig te zijn. Ze is inmiddels op borgtocht vrijgelaten.

FOK!-columnist Driek Oplopers vindt alles beter dan seks met Guusje ter Horst.

Tijger doodt oppasser in dierentuin Vietnam

Een tijger in een Vietnamese dierentuin heeft een oppasser gedood en een andere medewerker van de zoo verwond. Dat hebben Vietnamese media vandaag gemeld.

De tijger was vanuit zijn afgesloten ruimte over een betonnen muur van circa 5 meter hoog gesprongen van de dierentuin van Dai Nam, ten noorden van Ho Chi Minhstad. Het dier kwam terecht in een andere ruimte waar enkele medewerkers van de dierentuin bomen aan het planten waren. Voor het oog van een aantal verbijsterde bezoekers viel het roofdier de oppassers aan.

Tijger doodt oppasser in dierentuin Vietnam  (foto: ANP)

Fabrikanten: Eén griepvaccinatie is genoeg

Een enkele griepvaccinatie is voldoende als bescherming tegen de Mexicaanse griep. Dat heeft de Australische fabrikant van griepvaccins CSL gisteren laten weten. Van de 240 proefpersonen bleek 95 procent na een inenting voldoende beschermd, aldus CSL.

Vorige week meldden Zwitserse en Chinese fabrikanten al dat één vaccinatie mogelijk voldoende bescherming zou bieden tegen het H1N1-virus. Omdat de Mexicaanse griep een nieuw virus is, werd eerder gedacht dat twee inentingen noodzakelijk zijn. De H1N1-inenting wordt naast de jaarlijkse griepprik gegeven.

Veel landen, waaronder Nederland, starten volgende maand met een grootscheepse vaccinatie. Als het kouder wordt, zijn meer mensen vatbaar voor de griep. China heeft laten weten dat mogelijk tientallen miljoenen inwoners van dat land besmet zullen raken. Dat er dan doden vallen is "onvermijdelijk", aldus het Chinese ministerie van Volksgezondheid vandaag.

Eén griepvaccinatie is genoeg  (foto: ANP)

Postuum excuus voor Britse codekraker

De Britse premier Gordon Brown heeft vandaag namens de regering postuum excuses aangeboden aan Alan Turing, de Britse codebreker tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat meldden Britse media.

Turing werd na de oorlog veroordeeld omdat hij homoseksueel was, iets wat verboden was in de jaren vijftig. Twee jaar na de veroordeling tot castratie pleegde de toen 41-jarige codekraker zelfmoord.

Brown zei dat Turing afschuwelijk is behandeld en dat de oorlog wel eens anders had kunnen verlopen zonder zijn hulp. Turing was de uitvinder van de bombe, een apparaat dat tijdens de Tweede Wereldoorlog de zogeheten Enigmacodes van de Duitsers ontcijferde. De Duitsers zijn er pas lang na de oorlog achtergekomen, dat hun bejubelde codes al jarenlang waren gebroken door de geallieerden.

Tienduizenden mensen hebben de afgelopen weken een petitie ondertekend, waarin een officieel excuus van de regering werd geëist vanwege het chemisch castreren van Turing. Een officieel excuus is echter niet mogelijk omdat, zover bekend, geen familie van Turing meer in leven is.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over het in de watten leggen van hooligans.

Reclasseringsbaas Sjef van Gennip vindt dat hooligans die betrapt zijn op ernstig wangedrag bij voetbalwedstrijden of andere evenementen, een elektronische enkelband moeten krijgen, zodat per sateliet kan worden nagegaan, of zij zich aan stadion- en andere verboden houden.

Dat klinkt redelijk. Je weet het meteen of mensen zich aan de verboden houden. En wie het verbod overtreedt of met zijn enkelband probeert te rotzooien, die gaat alsnog de gevangenis in. Maar er zit wel een keerzijde aan. We hebben in Nederland inmiddels last van vele duizenden hooligans. Als je het voorstel van Van Gennip zou willen uitvoeren, heb je dus ook duizenden van die enkelbanden nodig. Een erg dure grap. En ik vind dat de maatschappij voor die kosten niet moet opdraaien.

Store update van 10 september

Zoals elke donderdag is er weer een update van de Playstation Store. Dit keer zijn er aantal nieuwe demo's beschikbaar zoals die van Fifa 10 en Katamari Forever. Ook krijgen games als Guitar Hero 5 en Rock Band een boel nieuwe liedjes om te downloaden. Daarnaast zijn er een aantal nieuwe Theme's te downloaden waaronder een aantal nieuwe Dynamic Theme's.

Downloadable Games

Interpol: The Trail of Dr. Chaos (£7.99/€9.99)

Demos (gratis)

FIFA 10
Fat Princess
LittleBigPlanet
Katamari Forever

Add-On Game Content

Pain
* George Takei Character Pack (£1.19/€1.49)

High Velocity Bowling
* Back To School Ball Pack (£0.79/€0.99)
* Graphic Pattern Ball Pack (£0.79/€0.99)
* Heather Haughtfer Pack (£0.79/€0.99)


Guitar Hero 5
* GHWT Disc Import Pack (£2.99/€3.99)
* GHWT DLC Update (free)
* 100 Little Curses by Street Sweeper Social Club (£1.59/€1.99)
* Fight! Smash! Win! by Street Sweeper Social Club (£1.59/€1.99)
* Street Sweeper Social Club Track Pack (contains 100 Little Curses, Fight! Smash! Win! and Somewhere In The
* World It’s Midnight) (£4.39/€5.49)
* Prodigal Son (Live) by The Rolling Stones (£1.59/€1.99)
* You Gotta Move (Live) by The Rolling Stones (£1.59/€1.99)

Rock Band
* Freezepop Pack 01 (£1.69/€2.29)
* Get Ready 2 Rokk by Freezepop (£0.59/€0.99)
* Less Talk More Rokk by Freezepop (£0.59/€0.09)
* Science Genius Girl by Freezepop (£0.59/€0.99)
* The PAX 2009 Collection (£1.69/€2.29)
* Opening Band by Paul and Storm (£0.59/€0.99)
* Origin of Species by MC Frontalot (£0.59/€0.99)
* Re: Your Brains by Jonathan Coulton (£0.59/€0.99)
* ABC by The Jackson 5 (£0.99/€1.49)
* Gasoline by Audioslave (£0.99/€1.49)
* Kryptonite by 3 Doors Down (£0.99/€1.49)
* Miss Murder by AFI (£0.99/€1.49)


Videos

* Ratchet & Clank: A Crack In Time Story Trailer
* Batman: Arkham Asylum History of Arkham Trailer
* Battle Tanks Trailer
* Shatter Trailer
* WET Video Short 5
* IL2 Sturmovik: Birds of Prey Launch Trailer 2
* Mini Ninjas Futo Gameplay
* Mini Ninjas Suzume Gameplay
* Mini Ninjas Launch Trailer

Dynamic Themes

* WipEout HD Dynamic Theme
* MotorStorm Dynamic Theme (£1.59/€1.99)
* LittleBigPlanet: Sackboy on the run Dynamic Theme (£1.59/€1.99)

Themes
* Batman: Arkham Asylum Batman Theme
* Batman: Arkham Asylum Joker Theme
* Army of Two: The 40th Day Theme

Wallpapers
* Dante’s Inferno Wallpapers x4

Sony laat gezichtsherkenning Playstation Eye zien

Gisteren hadden we voor jullie het bericht dat Gran Turismo 5 wellicht met headtracking zou komen door middel van de Playstation Eye-camera. Hiermij zou je door het kantelen van je hoofd verschillende kanten in de auto op kunnen kijken. Vandaag kunnen we jullie laten zien hoe de Playstation Eye de mogelijkheid heeft gezichten te herkennen.

In onderstaand filmpje is te zien hoe de Playstation Eye gezichten kan herkennen en daar iets leuks mee kan doen. Op deze manier is he mogelijk je mond te openen, de knipogen en je hoofd te bewegen waarna de software dit omzet naar een digitaal karakter.

Waarschijnlijk gaan Gran Turismo 5 hier dus gebruik van maken. Verder kunnen er natuurlijk topassingen beadcht worden met de Playstation 3 Wand (motion controller).

Ter Horst: korpschefs steunen bezuinigingen

De korpschefs, de dagelijkse leiding van de politie, hebben zich achter het akkoord over de miljoenenbezuiniging op de politie geschaard.

Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken heeft dat gehoord van de voorzitter van het Korpsbeheerdersberaad, burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag, met wie ze deze week overeenstemming bereikte over de besparingen.

Ze zei dat gisteravond tijdens een debat met de Tweede Kamer over de kwestie. De korpschefs, verenigd in de Raad van Hoofdcommissarissen, keerden zich recent nog tegen de door het kabinet opgelegde bezuinigingen. Ze berekenden dat die op termijn tot een verlies van circa vierduizend politiebanen leiden, terwijl de minister garandeert dat de bezuinigingen niet ten koste gaan van het aantal agenten op straat en bij de recherche.

Een column over Guusje Ter Horst lees je hier.


Ter Horst  (foto: ANP)

Nederlandse Oscar-inzending heroverwogen

The Silent Army wordt vooralsnog niet ingestuurd voor de Oscar voor beste niet-Engelstalige film. Dat liet Holland Film, de organisatie die Nederlandse films in het buitenland promoot, gisteren weten. Er was nogal wat commotie ontstaan over de inzending.

The Silent Army is de internationale versie van Wit Licht van Jean van de Velde, met zanger Marco Borsato in de hoofdrol. De producenten van een aantal grote Nederlandse films, waaronder De Storm en Oorlogswinter, dreigden met een kort geding nadat bekend was geworden dat deze productie Nederland zou gaan vertegenwoordigen in Amerika. Zij betwijfelen of The Silent Army wel voldoet aan de voorwaarden om te worden ingezonden en zetten vraagtekens bij de manier waarop de selectie tot stand is gekomen.

Iran wil af van alle nucleaire wapens

Iran wil een wereldwijde aanpak om alle nucleaire wapens uit te bannen. Het wil ook samenwerken met andere landen over Afghanistan en om terrorisme te bestrijden. Maar Iran is niet bereid de verrijking van uranium te stoppen. Dit heeft een invloedrijke Iraanse functionaris, Mojtaba Samareh Hashemi, tegen The Washington Post gezegd. Hij beklemtoonde in het gisteren gepubliceerde vraaggesprek dat Iran helemaal geen kernwapens wil maken en fel tegen kernwapens is.

Het Witte Huis bevestigde gisteren dat president Barack Obama 24 september met de overige landen van de permanente leden van de VN-Veiligheidsraad topberaad wil houden over het gevaar van verspreiding van kernwapens.

Hashemi leidde de campagne van de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad voor diens herverkiezing en bekleedde belangrijke posten op de Iraanse ministeries van Binnen- en van Buitenlandse Zaken. Het vraaggesprek valt samen met een Iraans voorstel om de gesprekken met ze grote mogendheden over de nucleaire ambities van Iran vlot te trekken. Ook meldde het Amerikaanse ministerie van Defensie gisteren dat de Afghaanse strijdkrachten een voorraad Iraanse wapens hadden gevonden in de westelijke provincie Herat.

[LMS] Mansell overweegt deelname

Nigel Mansell zal dit weekend deelname aan de laatste ronde van de Le Mans-series en volgens de coureur zou dit best wel eens kunnen leiden tot een deelname in de 24 uur van Le Mans.

Alhoewel de 55-jarige coureur zich eerst wil richten op komend weekend, maar hij wil ook niets uitsluiten. "Ik ging vorig jaar voor het eerst naar Le Mans en ik had meteen spijt dat ik niet meedeed. Het hele evenement is geweldig. Iedereen die de 24 uur uit rijdt levert een geweldige prestatie. Na de race kijken we wel of we hier verder mee gaan, maar ik zie het wel zitten", aldus de voormalig Formule 1-wereldkampioen.

Nederland nog niet zeker van WK-groepshoofd

Volgens Kees Jansma is Nederland nog helemaal niet zeker ervan of het team op het aanstaande WK in Zuid-Afrika wel groepshoofd zal zijn.

Ondanks dat Nederland zich al voorbereid op een interessante loting, waar diverse voetbalgrootmachten nog veel moeite doen om het kampioenschap te halen, kan de loting een rare nasmaak krijgen voordat deze heeft plaatsgevonden. De wereldvoetbalbond FIFA heeft namelijk nog geen details verstrekt over de lotingprocedure. Het is dus ook nog onduidelijk welke criteria zullen gelden om groepshoofd te zijn.

"Ik heb contact gehad met de FIFA, maar men maakt pas de groepshoofden na de reguliere kwalificaties bekend. Dit zal echter wel voor de play-offs plaatsvinden. Zo is het onduidelijk op basis van welke criteria landen de status van groepshoofd verdienen", aldus Kees Jansma, perschef van de KNVB.

Zuid-Afrika zal als gastland in elk geval één van de acht groepshoofden zijn, maar de FIFA heeft tot nu toe op elk WK een andere manier gebruikt om de groepshoofden aan te wijzen.

Bij het laatste WK in Duitsland werd er gekeken naar de FIFA-ranking in de daar drie voorafgaande jaren aan het toernooi in combinatie met de prestatie op de laatste twee WK's. Indien de bond deze criteria weer zou gebruiken, dan zou dit zeer ongunstig uitpakken voor Nederland. Nederland staat wel derde op de FIFA-ranking, maar presteerde op de laatste twee WK's zeer slecht met één niet-deelname en een achtste finale.

Travis Touchdown hakt in No More Heroes 2 trailers

Een poosje terug kwam developer Grasshopper Manufacture met No More Heroes voor de Nintendo Wii. De game viel op vanwege zijn bijzondere grafische stijl en de gewelddadigheid. De hoofdpersoon Travis Touchdown komt binnenkort terug in No More Heroes 2: Desperate Struggle en heeft nu niet één maar twee laserzwaarden tot zijn beschikking. Vandaag hebben we twee nieuwe trailers voor jullie.



Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.